Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
21:02

Bár a 2010-es választás, mint az előző írásból kiderült, megítélésem szerint a főhatalom tekintetében eldőlt, mindez nem jelenti azt, hogy a voksolás kapcsán ne beszélhetnénk jelentős tétről. Ha abban biztosak is lehetünk, hogy a legtöbb mandátumot (ami józan számítás szerint a parlamenti létszám felénél feltétlenül több lesz – azaz kormányalakításra elegendőnek bizonyul) a Fidesz szerzi meg, a többi fontos részlet kapcsán egyelőre csak forgatókönyvekben gondolkozhatunk. A lényegi kérdések a következők:

  1. megszerzi-e a Fidesz a mandátumok több mint kétharmadát,
  2. melyik párt lesz a második erő, hogyan szerepel a Jobbik és az MSZP,
  3. bejut-e még ezen három párton kívül más erő a parlamentbe?
Mai tudásunk alapján (ez természetesen változhat a kampány során) a három kérdésre adott lehetséges válaszok öt forgatókönyvet rajzolnak ki. (1) Kétharmados Fidesz-dominanciáról, (2) az egyharmad közelébe konszolidálódó MSZP-ről, (3) öt pártot is magában foglaló, pluralizálódó pártrendszerről, (4) a lengyel modellhez hasonlóan összeomló MSZP-ről és (5) két középpárt rivalizálásról is szó lehet. A következőkben egy-egy bejegyzés kapcsán ezeket a forgatókönyveket elemzem majd. Elsőként azt a lehetőséget tekintem át, amelyben kétharmados Fidesz-dominancia jön létre.
 
Az első forgatókönyv
 
A kétharmad kapcsán három alapvető kérdés adódik:
  1. miért fontos ez,
  2. hogyan állhat elő ilyen helyzet,
  3. mi lenne a következménye?

A kétharmados többség a 386 fős parlamentben legalább 258 mandátumot igényel. Ekkora többség (ha fegyelmezetten szavaz - 1994 és 1998 között az MSZP-SZDSZ-nek ez nem minden esetben sikerült) elegendő az alkotmány részleges vagy akár teljes módosításához, azaz például a kormányforma (a politikai intézmények elrendezése és egymáshoz való viszonya) teljes átírásához is, amellyel egy elnöki vagy francia mintára félelnöki rendszer  is létrehozható. Ekkora többséggel módosítani lehet az úgynevezett kétharmados törvényeket, például a választási rendszert, az állampolgárságra vonatkozó szabályokat vagy az önkormányzati struktúrát, de akár a parlament működési rendjét is (Házszabály). Továbbá alkalmas lehet arra, hogy a kétharmaddal egyedül rendelkező politikai erő – fontos: ha ebben a jelölő(k) is partner(ek) – saját döntése alapján válassza meg az ÁSZ és az LB elnökét, az alkotmánybírókat vagy az ombudsmanokat.

A kétharmad elérése egyszerre könnyű és nehéz a magyar választási rendszerben. Könnyű, mert – miután nem arányos választási rendszerről beszélünk – nem kell hozzá az összes szavazásban részt vevő kétharmadának voksa. De nehéz is, mert a választási rendszer bonyolultsága miatt nem egyszerű  (talán nem is lehet) előre kiszámolni, pontosan mekkora támogatottság vezet el hozzá. Tudom, hogy a magyar választási rendszer kapcsán számos közkeletű törvényszerűségről lehet hallani (az egyéni választókerületekben dől el, a második forduló a fontosabb, a győztest erősen felülreprezentálja stb.), ám az eddigi öt választás már szépen megmutatta, hogy ezek a „vastörvények” nem léteznek: néha igazak, máskor nem. A választási rendszer képes volt arra, hogy 1994-ben a területi listás szavazatok 33 százalékát megszerző MSZP-nek 54 százaléknyi mandátumot adjon, de arra is, hogy 2002-ben és 2006-ban az egyaránt 40 százalék feletti MSZP-t és Fideszt az egypárti többségi kormányzáshoz szükséges 50 százalékos mandátumarány alatt tartsa. Semmiképpen nem elég tehát a kétharmados feladványhoz ilyen gyorselemző toposzokból és panelekből építkezni, hanem érdemes részletesebb modellszámításokat végezni.

Közismert, hogy 1990 – de különösen 1998 - után az egyes választókerületekben jelentős eltéréseket tapasztaltunk a bal-jobb szimpátia tekintetében. Vannak olyan választókerületek, ahol az országos átlagnál rendre jobban, máshol mindig rosszabban szerepelnek az egyes pártok és jelöltjeik. Ezek a regionális eltérések azonban csak egy bizonyos határon belül érvényesülnek. Mondjuk, amíg a két oldal közötti országos különbség nem több 10-15 százalékpontnál, a vesztes számára is kínálkozik tér, hogy egyéni választókerületeket nyerjen. Ha azonban az inga erősen kileng, a sajátnak gondolt bázis is elesik (lásd Szili Katalin 34 százaléka a pécsi polgármesteri küzdelemben). Abban az esetben, ha a Fidesz 2010-ben valóban 50 százalék körüli országos támogatottsággal rendelkezik majd, minden bizonnyal ott is nyer, ahol amúgy az országos átlagától elmarad. Ahol 50 százalék felett szerepel a jelöltje, már az első fordulóban övé lesz a mandátum (feltehetően a korábbinál is több ilyenre számíthatunk). Ahol második fordulóra kerül sor, ott a másodlagos preferenciák segíthetnek, de az is elég, ha a Jobbik jelöltjei is állva maradnak (ahogy erre egy okos komment is felhívta a figyelmet) – ha esetleg visszalépnek, még egyszerűbb a helyzet.

Tételezzük fel, hogy ezzel a Fidesz mind a 176 egyéni mandátumot elviszi (egy-két helyen természetesen akár veszíthet is), ami messze nem elképzelhetetlen. Emlékezzünk rá, hogy a már említett 1994-ben az MSZP 33 százalékos országos támogatottságával 149 egyéni mandátumot szerzett, azaz az összes választókerület 85 százalékában övé lett a mandátum.

A 176 egyéni mandátum mellett még minimum 82 listás mandátum kell a kétharmadhoz. Ha azt vesszük, hogy összesen 210 listás mandátum vár gazdára, mindez egyáltalán nem tűnik lehetetlennek. Árnyalja azonban a képet, hogy ebből a 210-ből minimum 58 (de akár 90, mint 1990-ben) mandátum a kompenzációs célú országos listán képződik, ahová körülbelül 80 százalékban az egyéni választókerületekből (és csak 20 százalékban a területi listákról) kerülnek „vesztes” töredékszavazatok. Ha tehát a Fidesz egyéniben tarol, az országos listáról csak minimális mennyiségű mandátumra számíthat. Azt a 80 feletti mandátumot tehát alapvetően a területi listáról kellene megszerezni, ahol maximum 152 (de akár 120, mint 1990-ben) mandátum vár gazdára. Ha például 140 területi mandátummal számolunk, mint 2002-ben, akkor ennek több mint 55 százalékát kellene a Fidesznek elnyernie. Ha tehát a Fidesz országos támogatottsága meghaladja az 55 százalékot, a kétharmad szinte garantált. Csakhogy a területi listás mandátumokat megyénként (+Budapest) osztják ki, s ez újabb nehezen kalkulálható eleme a rendszernek (ezért is komolytalan az országos közvélemény-kutatási eredményeket parlamenti mandátumokban kifejezni). A területi támogatottság variálásával akár 50 százalékos országos összesítés alatt is tudunk olyan eloszlást produkálni, hogy egy párt megszerezze a területi mandátumok közel 60 százalékát, azaz egy 45-50 százalékos országos támogatottság mellett sem kizárható a kétharmad (ebben a kommentben még jobban ki is fejti ezt egy olvasó, ez a számolás pedig kifejezetten érdekes ebből a szempontból). Itt azonban már sok a bizonytalanság: a területi különbségek és a többiek eredménye (például az, hogy hány párt jut a parlamentbe) is számít. Mindent egybevetve annyi állítható, hogy egy körülbelül 55 százalékos országos támogatottság feletti Fidesz már szinte biztosan kétharmadot ér el, ennek esélye 50 százalékos összesített eredmény alatt sem szűnik meg, de az elmondottak alapján értelemszerűen csökken.

Hogy aztán mi lenne a politikai következménye egy kétharmados fideszes többségnek, erről a következő bejegyzésben írok majd...

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr101494162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvamarius 2009.11.03. 02:57:19

Nem kell leírni annyira az mszp-t, ők a csendesebbek, szerintem több tartalékuk van a bizonytalanok körében. Jó lenne tényleg pár kispárt is (a jobbikot leszámítva), ahogy azt "is" is írta.

statez 2009.11.03. 04:03:41

Korai még ez a spekuláció, az MSZP osztogatni fog, ez az egyetlen esélye a kétharmados bukta elkerülésére, Bajnai megszorításai megteremtették az alapot, és különböző trükkökkel máris csoportosított át pénzeket a szoci szavazóbázishoz, lásd távhő meg szegényeket támogató alap. Az új kormány gúzsbakötve fog táncolni, el lesznek helyezve a szokásos taposóaknák is, mint 98-ban a beígért nyugdíjemelés, ami miatt azóta is jajonganak a nyugdíjasok, nem zavartatva attól, hogy Orbán négy éve alatt több emelést kaptak, mint Horn idején...

statez 2009.11.03. 04:07:15

Korai még ez a spekuláció, az MSZP osztogatni fog, nincs az a szoci szavazó, akit néhány ezer forinttal ne lehetne az urnákhoz terelni, ez ugyanis az egyetlen esély a kétharmados bukta elkerülésére, Bajnai megszorításai megteremtették az alapot, és különböző trükkökkel máris csoportosított át pénzeket a szoci szavazóbázishoz, lásd távhő meg szegényeket támogató alap. Az új kormány gúzsbakötve fog táncolni, el lesznek helyezve a szokásos taposóaknák is, mint 98-ban a beígért nyugdíjemelés, ami miatt azóta is jajonganak a nyugdíjasok, nem zavartatva attól, hogy Orbán négy éve alatt több emelést kaptak, mint Horn idején...

statez 2009.11.03. 04:08:24

Korai még ez a spekuláció, az MSZP osztogatni fog, nincs az a szoci szavazó, akit néhány ezer forinttal ne lehetne az urnákhoz terelni, ez ugyanis az egyetlen esély a kétharmados bukta elkerülésére, Bajnai megszorításai megteremtették az alapot, és különböző trükkökkel máris csoportosított át pénzeket a szoci szavazóbázishoz, lásd távhő meg szegényeket támogató alap. Az új kormány gúzsbakötve fog táncolni, el lesznek helyezve a szokásos taposóaknák is, mint 98-ban a beígért nyugdíjemelés, ami miatt azóta is jajonganak a nyugdíjasok, nem zavartatva attól, hogy Orbán négy éve alatt több emelést kaptak, mint Horn idején...

gpetersz 2009.11.03. 05:26:46

Noha régen nem szavaztam már Orbánra, most úgy gondolom, hogy valamelyik pöcsfejnek meg kell már kapnia a 2/3-ot mivel ez a töketlenkedés és egymás gáncsolása már a vicc kategóriában van... valakinek végre legyen ereje tenni valamit ténylegesen! Most pont ennek a a minihitlernek lesz ereje. Tegye!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.11.03. 05:52:17

"1994-ben az MSZP 33 százalékos országos támogatottságával 149 egyéni mandátumot szerzett, azaz az összes választókerület 85 százalékában övé lett a mandátum."

Egyszerűbben és gyakorlatiasabban: 1994-ben a választáson 3 oldal szerepelt: baloldal (45%), jobboldal (27%), Liberális Blokk (volt ilyen, emlékszünk? - 28%). Ezek körülbelüli számok.

A parlamentben a 45%-os baloldal szerzett 54%-nyi mandátumot. Aki végignézi az oevk-beli eredményeket, az láthatja, hogy viszonylag nagy szerencsével. Tipikus volt az (pl. Budapesten), hogy 35-36 %-kal szereztek mandátumot a baloldali jelöltek 1-2 %-kal előzve a liberálisokat, akik 1-2 %-kal előzték a jobboldaliakat.

A liberálisok a parlamentben kb. 23% helyet szereztek a 28%-os országos eredményükkel. A jobboldal hasonló arányokat ért el.

Látható, hogy ez a választási rendszer nem premizálja túlságosan a győztest. Tkp. majdnem arányos.

Nem is az az érdekes kérdés, hogy kap-e a Fidesz kétharmadot (nem kap, bár jó eséllyel elérhet stabil többséget, mert most ugyanúgy három oldal van, mint '94-ben, és a relatív többségben lévő "oldal" előnyben van), hanem az, hogy kivel szavaz majd együtt a Jobbik.

imres 2009.11.03. 06:43:07

Gábor!
Csak helyeselni tudom ezt a döntésed.
A magyar közbeszédre ráfér a higgadt, pártos politikai megnyilvánulásoktól mentes elemzés. Tudom, hogy a politikai elemző is ember, neki is vannak részrehajló megnyilvánulásai.
Nekem kevés bajom van a politikai elemzőkkel. Leszámítva az őskövületeket és néhány hebehurgya ifjoncot. Az elemzők többsége tartja magát a szakma szabályaihoz (fogalmam sincs, hogy melyek azok, de úgy érzem, nagy általánosságban igazam van.) és egy-két kivételtől eltekintve elemzései helytállóak.
Nagyon zavar, amikor érzékelhető a konzisztens érvrendszer hiánya.
Beleolvastam eddigi 3 bejegyzésed kommentjeibe. Néha olyan érzésem volt, hogy a helyzet katasztrofális. Elkeserít, amikor a kommentelő vágyai megfogalmazásához keres érveket.
Szóval sok még a tennivaló. Nyilván nem az a megfogalmazott célod, hogy népnevelő intézménnyé válj, de ha néhány - a pártpropagandától erősen fertőzött - személy megfontolja érveidet, akkor már előrébb jutunk.

A demokrácia, a maga egyedi és általános játékszabályaival bizony azt az esélyt is megadja, hogy bármelyik párt alkotmányozó jogosítvánnyal felhatalmazva vágjon neki a ciklusnak. Én a választási rendszer bonyolultságából adódó bizonytalanságot kifejezetten pozitívnak tartom. Nem árt az senkinek, ha a pártok a választási kampányban sem mehetnek tuti biztosra.
Arról, hogy milyen következményei lehetnek a kétharmadnak, inkább most nem írnék semmit - sokakkal ellentétben.
Megvárom, míg terítékre kerül.
Felénk ezt úgy hívják, hogy vitakultúra.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.11.03. 06:44:44

Török Gábor.
Hadd kérdezzek valamit.
Ha a Fidesznek kétharmada lesz, amivel akár alkotmányozhat is Viktor a konyhaasztalon,
hiszen egyben nincs vita, hogy Orbánnak nem fog ellentmondani senki,
szóval, ha ez lesz a helyzet, akkor beszélhetünk-e még egyáltalán demokráciáról?
Orbán diktatórikusan vezet, ezt minden híve is elismeri.
Tehát kezében a kétharmad, egy ember uralma az állam minden funkciója fölött.
Szóval érdemes lesz-e akkor még demokráciáról beszélni?

nyg 2009.11.03. 07:08:56

@simonmondja.: Talán nem kellene tényként kezelni legendákat, feltételezéseket.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.11.03. 07:35:36

@nyg:
Ha kiveszed a legendákat és feltételezéseket a politikából, akkor mi marad?
A cipőmérete?

Joseph Adama (törölt) 2009.11.03. 07:47:58

@simonmondja.: Mszp -szdsz -nek is volt 2/3 1994-ben.
Egyoldalúan meg is változtatták az önkormányzati körzeteket, hogy nagyobbat nyerjenek ott.
Akkor gondolom könnyes szemmel drukkoltál ezen bátor, progresszív pártoknak.
Továbbá attól, mert nem a kedvenc pártod nyer, még demokrácia lesz.
És még annyit, hogy bírom a vén kommereket, aki lazán elvoltak Kádárral, meg a szocializmussal, a kamu válsztásokkal, most meg Orbán "diktatúrájától" rettegnek.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.11.03. 07:58:14

@Joseph Adama:
Akkor ebből is vegyük ki a legendákat és feltételezéseket.
Annyi marad, hogy 94-ben kétharmada volt a koalíciónak.
És?

Poll 2009.11.03. 08:06:25

@gpetersz: Ebben sajnos van valami...
El lehet képzelni, fideszes kétharmad nélkül milyen "konstruktiv" ellenzék lesz az mszp... Amire persze lehet mondani, hogy megérdemlik, mert a fidesz sem volt konstruktiv ellenzék, csak lassan ideje lenne elgondolkozni, hogy az országnak mi a jó. Újabb 4 év (lassan tizensok év) semmittevés, mert azt is elgáncsolják ami esetleg értelmes döntés lenne, vagy legyen 2/3 és csináljanak végre valamit. Az elmúlt 6-8 év ámokfutásánál rosszabb nemigen lesz. Én kimondottan örülnék, ha a következő 4 évben csak annyit lopnának és mutyiznának mint 98-02 között. Loptak eleget, de összességében a tizedét se....

Balaint 2009.11.03. 08:09:49

simonmondja
Az ilyen zsigeri rettegők miatt fog a Jobbik sokkal több szavazatot kapni, mint amit megérdemel. Ha te és a szoclibek nem zártátok volna ki az EGÉSZ jobboldalt ab start a demokraták közül, most nem kellene a szélsőségesektől tartani. Németországban az SPD és a CSU/CDU együtt lép fel ilyne esetekben. De veletek még Hitler ellen sem lépne már fel senki annyira hiteltelenek vagytok, miután MINDEN létező módon elqrtátok, elloptátok, tönkretettétek. Lásd Bacher Iván.

Amit hiányoltam az elemzésből az a részvételi arány.

Ha alacsony az mindenképpen a Jobbiknak és a MSZP-nek kedvez (jelen körülmények között).

szkepi 2009.11.03. 08:12:02

egyfelől:
nem hinnék se kétharmadot, sem akkora győzelmet. A jobb oldal ellőtte puskaporát. Ennyi volt. 50% a hezitálók csapata.a Bal ill a lib. büntet. bünteti a mutyit, bünteti a sok seggfej maszopos és szadeszos csibészek miatt. Ha ezektől meg tud szabadulni záros határidőn belül a két párt és vagy Fletózik, vagy egy hasonló karizmatikus vezért talál még be is kebelezheti annak a függő 50%nak a javát.
A félelem egy jobbikos vonaltól szintén az urnákhoz csalja a ballibeseket, bár ha azt a sok lefáradt arcot mutatják megváltónak, akkor mehetnek a magma mélységére.
másrész:
lehet, hogy a szavazáskor a ballib szavazók mint kisebbik rossz a fidesz mellett döntenek, amivel a jobbikot gyengitik.

Joseph Adama (törölt) 2009.11.03. 08:16:14

@simonmondja.:
A múltat próbálod végképp eltörölni?
Vagy szerinted a megtörtént múlt és az általad feltételezett jövő az egy érvelésben egyenlő kategória? :)
Kiscsillag ne rettegj, hogy 8 év után mszp-én kívül más is kormányozhat, mert még megsajnállak. ;)

clownfish 2009.11.03. 08:22:29

@statez: Solt Ottilia forog a sírjában...

hajdú 2009.11.03. 08:25:40

@sanche:
Ugyan miért nem jó a magyar választási rendszer? Túlbonyolított, ez igaz, de relatíve arányos. Egy választási rendszer jóságát nem az határozza meg, hogy el lehet-e érni 2/3-ot! Talán nincs is olyan demokratikus rendszer, ahol nem. Én hirtelen legalábbis nem is tudok ilyen példát mondani.

érdeklődő 2009.11.03. 08:26:31

Némi politikai marketinges gondolkodással élve rájöhet a Fidesz, hogy akkor van esélye tottális diadalra ( >2/3 ), ha olyasmit tesz, mint amerikában a politikai marketingesei az ottani 2 nagy pártnak. Az egyik előhúzott egy Obamát, a másik egy Sarah Palint.
Ibolyáék már magukévá tették ezt a gondolkodást, és előhúztak egy Bokrost, meg is lett a jutalmuk.

Ez az olyasmi pedig egyértelműen Viktor háttérbe tolása lenne. Így megbicsaklana a szocialista választási gépezet, amely 99,99999942342301%-ban az orbánfóbiára tud építeni.

A szocialisták utlosó reménye, hogy Viktor a helyén marad, hiszen már elég nehéz lenne egy mocskoló-démonizáló kampánystruktúrát felépíteni neadjisten pl. egy új kendekönnyvvel egy új fideszvezérrel szemben...

prometheus_X 2009.11.03. 08:28:45

Ne csapjatok bele egy kommer vs. fidesz személyeskedésbe, annak semmi értelme, és se vége se hossza. Mind a kettő egyvalamit akar: a pénzünket, a vérünket, a fiaink pénzét és vérét és azok fiai... így tovább. Amíg:
a) ki nem pusztulnak
b) el nem üldözzük mindet
c) másra nem szavazunk

hajdú 2009.11.03. 08:29:13

@Netuddgi:
"Amit hiányoltam az elemzésből az a részvételi arány.
Ha alacsony az mindenképpen a Jobbiknak és a MSZP-nek kedvez (jelen körülmények között)."

Csak a fele igaz, nevezetesen a Jobbikra vonatkozó állítás, az MSZP-re nem, épp ellenkezőleg! Az alacsony részvétel per pillanat a baloldal apátiáját jelenti, a Fidesz szavazói mindenképp elmennek a váltásért szavazni.

rkb · http://tortenelem.blog.hu 2009.11.03. 08:29:36

@simonmondja.:
Demokratikus? Diktatórikus? Jaj... Mitől működik demokratikusan a rendszer? Nyilván nem egy kommentben lehet ezt megválaszolni, de itt már folyik egy vita: konzervatorium.blog.hu/2009/10/30/a_demokracia_abszolutizmusa
A konzi cikke alapján tökmindegy, hogy a Patás Orbán-é a Vezető, vagy vki más, ha mindenkinek egy szavazata van (tömegdemokrácia és a hozzá kapcsolódó voksot veszek konzervért berendezkedés) és a többségi elv érvényesül. Mi alapján kérdőjelezzük meg a mondjuk 58%-nyi fidesz szavazatot, ami mondjuk 2/3-ot teremtene? Elcsalták? Biztos ők adják hozzá a minisztert. Hát bizony az többségi döntés lesz, méghozzá egy olyan rendszerben, ahol mindenkinek egy szavazata van.
Úgy tűnik visszaáll a választási eredmények alapján egy 1945-ös állapot (Kisgazdák 57%). Csak most nem lesznek baráti felszabadító csapatok, hogy támogassák a baloldalt...
Szóval egy 2/3 (ha lesz) abszolút demokratikus lesz. Sőt, ezzel a "/3-dal hozott döntések is demokratikusak lesznek. Az más kérdés, hogy mennyire lesz konszenzusos (szerintem nem és több, mint vicces ciklus kezdődik). A demokrácia is megmarad, lehet másmilyen lesz, olyan, ami neked, nekem, vagy sok mindenkinek nem tetszik, de demokrácia lesz (bár milyen jó volna, ha csak a papok, orvosok, jogászok és tanítok szavazhatnának, nem?).

2009.11.03. 08:32:00

@simonmondja: nehogy már attól függjön a demokrácia ismérve, hogy egy pártvezető hogy vezet. A demokrácia még akkor sem szűnik meg, ha teljesen elfoglalják a médiát, mint Oroszországban. Nálunk még ez a veszély sem fenyeget.

A demokrácia akkor szűnik meg, ha nem lesznek szabad választások. Ha netán a Fidesz olyan változtatásokat hajt végre, ami szembemegy az ország értékeivel, a következő választáson el fogják söpörni és visszaállítják a korábbi állapotot.

Én nagyon veszélyesnek tartom az egypárti 2/3-ot, mert az óhatatlanul is arrogánssá teszi a győztes pártot.

Nem értek egyet azzal sem, aki ócsárolja ezt a választási rendszert. Pont az a jó benne, hogy nem lehet kiszámolni. Amit meg kellene változtatni, az a kopogtatócédulák rendszere, mert ez gátolja az új erők létrejöttét.

Érdekes még, hogy egyik tippelő sem említi az LMP-t, mint bejutót, pedig ma már egyes mérések szerint a 4. legerősebb párt, jóval az SZDSZ és MDF előtt. Van még mit dolgoznunk. :-)

prometheus_X 2009.11.03. 08:33:28

@érdeklődő: Be van árazva Viktor is, ettől ne félj. De nem fog hátralépni (háttérbe tolni? ha-ha), mert a szavazat arány így is a célnak megfelelő lesz. Másrészt a szocik legnagyobb problémája, hogy annyi hitelük sincs mint tarisznyaráknak lakásvásárláskor: akármit mondanak, az automatikusan vagy téves vagy hazugság. Ilyen helyzetben nehéz olyan személyt támadni, akit egy ország biztos szavazóinak majd 70%-a támogat.

prometheus_X 2009.11.03. 08:38:48

@iii: Egyes mérések szerint a 4.-ik, ugyanakkor a legtöbb felmérésben még mindig a hibabatáron belül vannak, a teljes népességben pedig még egyáltalán nem lépték át az 1%-ot. Vannak jó kezdeményezéseik, de a jelenlegi számok alapján gyakorlatilag esélytelenek, és ezt papírra is írom ha kell.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.11.03. 08:39:26

@Netuddgi:
@Joseph Adama:

Mivel bántottam meg a mimóza lelketeket, a cipőmérettel?

érdeklődő 2009.11.03. 08:40:22

@prometheus_X: Puszta megérzésem az, hogy így is magasfokú stratégiai mozgásokra lenne szükség a fidesz kampányában, mozgósításban ahhoz, hogy 2/3 legyen...

Nagy tömegű lappangó szocialista szavazó van a rendszerben, akik simán elhazudják, hogy mszp szavazók, mert már annyira ciki, ugyanakkor egy óvatlan mikola/kövér felszólalás ilyen lappangó mszpsek százezreit mozgósíthatja. Ha orbán 'háttérbe tolódik', ( hogy tolja magát, vagy tolják az részletkérdés...) az tudná csak teljes bizonyossággal inaktiválni az ilyen akut maszoposokat...

Kár, hogy a fidesz ezt konzervatív párt lévén képtelen felfogni. Némileg több pragmatizmussal maximalizálhatnák a nyereségüket...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.11.03. 08:44:00

@érdeklődő:
És akkor a szokásos húsz százalékos részvétel mellett hozott nyolcvan százalékos támogatottsággal már birtokolnák a kormányzás teljhatalmát.
De szép is lenne.
Igazi demokrácia, mint Kádár idejében.

Alf (törölt) 2009.11.03. 08:47:09

az mszp-szdsz-nek volt már 2/3-a, tudjuk mi lett a következménye....

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.11.03. 08:50:09

-Orbán Viktor genetikai adottságai miatt mindig igazat mond!
- Orbán Viktornak nincs szüksége szövetségesekre. Ő maga a szövetség!
- Orbán Viktor rá tudja beszélni Chuck Norrist, hogy legyen öngyilkos!
- Orbán Viktor meg nem veszített el választást, csak hagyta, hogy azt valaki elcsalja!
- Mikor Orbán Viktor ezer forintossal fizet, húszezrest kap vissza. Ezzel 2 új munkahelyet is teremt!
- Orbán Viktort gondolatával képes lenne elpusztítani az egész világot, de Orbán Viktor sose gondol rosszra!
- A világon a 3 leggyakoribb örömforrás: a szerelem, a szülői szeretet és Orbán Viktor!
- Orbán Viktor negatív adót vetett ki országára a középkorban. Akkor kellett eltörölnie, amikor már nem fért több arany a királyi kincstárba!
- Orbán Viktor nem szereti, ha a gépeket a gyárban készítik. Ő a földben termeli meg őket!
- Orbán Viktor azért nem játszik a Magyar Labdarúgó Válogatottban, mert nem akar csalódást okozni a világ összes többi nemzetének!
- Orbán Viktor nem azért szereti önmagát, mert beképzelt, hanem mert maximalista!
- Orbán Viktor egyszer azt gondolta, hogy minden háztartásba ingyen bevezeti a sört.
- Aztán úgy döntött, hogy nem, mert Orbán Viktor csak olyan dolgot vezet be, amit mindenki szeret!
- Orbán Viktor semmit sem tud elrontani. Nem tanították meg rá!
- Az emberi agynak csak 10%-át használjuk. A maradékot Orbán Viktor használja helyettünk!
- Orbán Viktor nem csupán vallásos. Ő maga a vallás!
- Orbán Viktor nem tanulni járt iskolába. Felmérte a terepet, hogy hol fognak róla tanítani!
- Isten magára hagyta a Földet. Tudta, hogy Orbán Viktor mellett nem lenne dolga!
- Orbán Viktor egyetlen dobásból megnyeri a Gazdálkodj okosan-t. Kétszer!
- Orbán Viktor sose szabálytalan a fociban. Orbán Viktor rábeszéli az ellenfél csapatát, hogy álljon át hozzájuk!
- Orbán Viktor nem emeli a benzinárat! Orbán Viktor eltörli a benzinárat!
- Amikor Chuck Norris meg akar küzdeni Orbán Viktorral, Chuck Norris 5 perc alatt morális válságba kerül anélkül, hogy Orbán Viktor barmit is tenne.
- Minden ember szereti Orbán Viktort. Minden EMBER!
- Orbán Viktor nem hős! Orbán Viktor az Orbán Viktor!
- Chuck Norris nem legitim. Orbán Viktor legitim!
- Orbán Viktor nem akar miniszterelnök lenni. Orbán Viktor a miniszterelnök!

Machiavelli 2009.11.03. 08:51:09

Magyarán szólva momentán a Fidesz legnagyobb politikai ellenfele a Jobbik, mert sokan fognak úgy gondolkodni, hogy az egyéni jelöltnél az értelmükre hagyatkozva a Fidesz jelöltjét támogatják, míg a megyei listás szavazásnál, mival az szerintük úgysem számít, az érzelmeikre és ezzel a Jobbikra fognak szavazni!

belekotty 2009.11.03. 08:51:55

Látom sokan úgy gondolják hogy az emeszpénak már csak Orbán démonizálása lehet az egyetlen esélye.
Az emberek többsége rájött hogy jobb egy arrogáns vezető, mint az aki nem vezet. Bajnai jól csinálja a válságkezelést és szerintem akkor csinálja jól ha most nem indul. 4 év múlva az emberek rájönnek hogy Viktorral sem lesz fenékig tejfel, akkor lesz esélye egy választáson. De ha Viki nem csinál nagy hülyeséget, az első év figyelmét a sok szoci korrupció felderítésével eltereli a megszorításokról, továbbá a világgazdaság kicsit magához tér, akkor simán megnyeri a 2014-es választást is.

érdeklődő 2009.11.03. 08:54:08

@simonmondja.: Nem is gondolnád, hogy mennyien hiszik/gondolják, hogy egy jó diktatúra jobb, mint egy rossz demokrácia. 40 év kommunizmus alatt pl. épült 2 vonal metró, 20 év demokrácia alatt legalább a felének kellett volna megépülnie, de még az sincs kész. Sok kádárnosztalgista tud ilyen példákat felhozni és szarnak a demokráciára.

Persze Churchill szerint is ugyan a demokrácia nem jó rendszer, de jobbat még nem találtak ki. Talán majd most. Vagy a kinai cocializmus...

belekotty 2009.11.03. 08:56:38

@A 20 éve politikából élők takarodó. Új arcokat!!: Ezzel a baromsággal csak azt éred el hogy mindenkit aki Orbán ellen szól hülyének tekintsenek.
Bár én sem szeretem Orbánt, de jelenleg nincs senki az országban rajta kívül aki mögött összeszedett párt, tömegbázis, pénzügyi támogatás áll.
Az országnak pedig határozott kormányzásra van szüksége.
Ha Orbán ezzel képes megbirkózni, azzal valóban államférfivá válik.
Kérdés nem ittasul-e meg a rászakadt tejhatalomtól.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.11.03. 08:57:07

@érdeklődő:

>Nagy tömegű lappangó szocialista szavazó van a rendszerben, akik simán elhazudják, hogy mszp szavazók, mert már annyira ciki

Kérdés, hogy ha annyian vannak, akkor miért nem jelentek meg május 10-én és június 7-én. Szerintem nem lehet a végtelenségig a lappangó szocialista szavazók mítoszát táplálni. Ez az egész mítosz 2002-ben keletkezett, amikor a Gallup intézet valamivel meg akarta magyarázni, hogy benézte a választás várható eredményét. Megjegyzem, a Medián és a Szonda még akkor sem nézte be.

Természetesen lehet azon spekulálni, sokak kedvenc gondolatmenete, hogy mi lenne, ha lelépne Orbán, de amíg a Szonda Ipsosnál ő a legnépszerűbb fideszes politikus és egyben az egyik legnépszerűbb pártpolitikus, addig nem világos, kire kellene lecserélni. Hiába európaibb Navracsics nyakkendője, ha egyszer a tömegnek a kutatások szerint Orbán kell.

érdeklődő 2009.11.03. 09:02:43

@dzsucseharcos: A politológusok meg tudnák magyarázni, hogy az olyan kérdések, mint EU az ilyen lappangó szavazók számára teljesen irrelevánsak, míg egy fideszes ha szavazni lehet valamiről, akkor megy és szavaz. Ha arról lett volna szó, hogy az EU mennyi pénzt ad a nyugdíjasoknak akkor tolongtak volna, hidd el...

Persze ezt csak az én egyszemélyes nem-reprezentatív felméréseimből tudom levezetni, amúgy igazad lehet...

Bondon 2009.11.03. 09:08:15

arról nem is beszélve hogy sokan vannak úgy (én is), hogy ez nem választék. (Fidesz/szocik/jobbik).

azért elmenni szavazni, hogy kiválasszam melyiket utálom legkevésbé, elég gáz. szvsz. olyan forgatókönyvet is szivesen olvasnék, ha közutálatba fulladó 1. forduló alacsony részvételt hozna.

(eddig minden szavazásra elmentem)

Nehéz lenne szavazni a szocikra miután sorra minden elqrnak. Bár azért Bajnai óta nyugisabb a helyzet, persze nem az ő érdeme, egy ország dolgozik meg érte.

jobbik, hát ideológiailag távol áll tőlem, de még ha el is lehetne fogadni, nem kormányzóképes csapat. Ilyen helyzetben (válság+egyébként is) tapasztalatlan szélsőségeseket odaengedni elég veszélyes.

Fidesz. Van aki nem felejti el a 8 évvel ezelőtti lenézős happyend-es tolvaj munkát, van aki elfelejtette vagy szerint belefér. A nagyobbik baj velük (számomra) hogy akárcsak 4 éve, most sem utatnak olyan programot ami kicsit is hihető lenne. Ez a demagógia (olcsó gáz, alacsony adó, extra szociális juttatások, önkormányzatoknak még több pénz, stb) sokakat megnyer, sokakat ismét elriaszt. Bár ha a gazdasági elemzőknek hinni lehet (haha, nem....) akkor 2011-12 nyugis felívelő ív lehetne hazánk számára, és ebben talán a Fidesz jobb mint a szocik. ha más nem elhitetik hogy a 2000Ft az voltaképp több mint 4000Ft, csak mert jobb a komunikációjuk.

ennyi. hosszú lett és nem vezetett sehova, de hát ez van?

Valaki2 2009.11.03. 09:08:55

Ha a fidesz sokat akar nyerni, akkor Orbán Viktor MELLETT szerepeltet egy másik arcot, például Kósa Lajost, ezzel is elvéve az Orbán ellenes érzelmek élét. Úgy látom, hogy egyébként erre játszanak, ami nagyon ügyes megoldás.

Az MSZP-nek a nagy halála az, hogy becsapta a saját választóit, de nagyon-nagyon csúnyán, így szerintem sokan egyáltalán nem fognak elmenni szavazni rájuk, VAGY a keleti megyékben, ahol nagyon problémás a közbiztonság, ezek a szavazók a Jobbikot fogják erősíteni. Ráadásul vidéken olyan rossz a gazdasági helyzet, hogy a régi MSZP-s szavazók is már úgy vannak, hogy ezeket el kell takarítani, mindegy, hogy ki jön, de ezek menjenek el a fenébe. Az MSZP következő problémája az, hogy
semmilyen értéket nem tud mutatni a fiataloknak, azaz szépen lassan el fog sorvadni. (Ha összehasonlítjuk a progresszív jobboldali fiatal értékével, mint a fidesznél, vagy a "radikális változásokat akaró magyar ember"-rel a Jobbiknál )

A Jobbik szerintem hozni fogja az EP választási eredményeket, vagy ha ügyesen csinálják, akkor javíthatnak is még rajta.

A 2/3-os Fidesz többség szerintem esélyes, ha nem is, akkor a Jobbikkal meglesz, ők pedig minden olyan lépést, ami az MSZP-sek elszámoltatására fog irányulni, támogatni fognak.

Az LMP-nek egyébként most lenne lehetősége megerősödni, ÉRTELMES, VÉGIGGONDOLT gazdaságpolitikával, sok friss arccal, mérsékelt, ugyanakkor határozottan NEM VADLIBERÁLIS jelleggel.

prometheus_X 2009.11.03. 09:09:48

@érdeklődő: Persze, értem amit mondasz, sőt, én is hasonlóan gondolom. Ugyanakkor az MSZP-nek már csak a lejtő maradt, más balos párt (úgyértem olyan, amire szavazni is volna értelme) viszont még a horizont túloldalán sincs (gyk.: sehol). Ezeknek az embereknek a nagy többsége vagy az MSZP-re szavaz, vagy senkire, egy másik jelentős része pedig átpártolt a Jobbikhoz és a Fideszhez. Egy részük környékezi az MDF-et és az LMP-t. Utóbbitól néha még a progresszívebb balosok is elszaladnak tapasztalatom szerint (ami érthető is - hogy miért, az esszé terjedelmű volna). Marad egy bazi nagy lyuk.

Mire akarok kilyukadni: nagyon valószínűtlen, hogy a saját szavazói által is végtelenül hiteltelennek tartott pártnak Orbán további demonizálásával felélednének a tartalékai. Nem fognak. Főként azért nem, mert Orbánt már nincs hova demonizálni. A balosok többsége belefáradt egyszerűen ebbe a szélmalomharcba Orbánnal szemben, akinek szemlátomást mindez annyit se tudott ártani, mint sz_rnak a pofon.

Így arra gondolok, hogy az MSZP ha be is jut, alig fog több mandátumot kapni mint a Jobbik. Utóbbi egyes balos szavazók körében jóval potensebb is (okai tőszavakban: rend, fegyelem, erős nemzeti baloldali programpontok). Így ha a Jobbik idejekorán nyit a balos szavazók felé, finomít magán eleget a választásokig, akkor könyvelhető, hogy tömény mennyiségű MSZP-s voksot fog felszippantani.

Ez a játszma még koránt sincs lefutva, viszont látni kell - szerintem - hogy valójában csak egy kérdés van: az MSZP a vártnak megfelelően rosszul, vagy annál is rosszabbul fog-e szerepelni? Semmilyen jel sem mutat arra, hogy az MSZP viszonylatában volna lehetőség felvetni egy jobb szereplést.

robcoo 2009.11.03. 09:10:23

Orbán Viktor már annyira a székben érzi magát,hogy az gusztustalan, megnézem azt a fejet, amikor szembesül a tényekkel.
Teljesen őszintén mondom, akivel csak szóba kerültem politikailag, mind Jobbik-s, tehát az én felmérésem alapján a Jobbik meg 2/3 többséget lazán üti :) Elég volt a Fideszből,és az MSZP-ből egy életre!!!!!! Soha többet, akinek csak köze volt hozzá, tűnjön el!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.11.03. 09:11:04

@érdeklődő:

>A politológusok meg tudnák magyarázni, hogy az olyan kérdések, mint EU az ilyen lappangó szavazók számára teljesen irrelevánsak

Ez a műfaj nem a magyarázat, hanem a spekuláció.

Különben az EP-választáson nagyon is részt vettek az állítólag "hiányzó" szocialista szavazók, és nagy számban a Jobbikra szavaztak. Vö. a Jobbik eredményét az északkeleti megyékben a nyugati megyékben elért eredményekkel és a Fidesz eredményeivel ugyanezeken a helyeken. - Mivel a baloldal görcsösen ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, hogy nincs számottevő átáramlás a baloldalról a Jobbikhoz, ezért egyre vadabb spekulációkba lovalja magát.

teknős 2009.11.03. 09:13:01

Nagyon misztifikáljátok azt a kétharmadot, pedig mindent meg lehet tenni nélküle is!

Az, hogy az 50%-os parlamenti többség nem elég, az egy nagy ökörség. Ami miatt kellene a kétharmad, az éppenhogy pozitív dolog, csakhogy az emeszpének semmilyen más eszköze sincs a választásokon a rettegésen kívül, ezért lett annyira kampánytéma.

A Fidesz ellenfele a Jobbik, így kellene valami más megkülönböztetés, mert a jobb-bal hagyományos oldal felosztás az emeszpé eltünésével értelmetlen lesz.

Legalább itt meg kellene kímélni minket, az ilyen idiótaságoktól, hogy a Fidesz nem demokratikus, meg hogy az ellenzék ármánykodása miatt nem csinált semmit GYF.

Annak sincs semmi értelme, hogy szélsőségezitek a Jobbikot, ugyanis az emberek nagyívben tesznek rá. Egyszerűen mindenki unja a ballibes rettegést.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.11.03. 09:13:36

@prometheus_X:

>a Jobbik. Utóbbi egyes balos szavazók körében jóval potensebb is (...). Így ha a Jobbik idejekorán nyit a balos szavazók felé, finomít magán eleget a választásokig, akkor könyvelhető, hogy tömény mennyiségű MSZP-s voksot fog felszippantani.

Így van. Részben már meg is történt 2009. jún. 7-én, legfeljebb egyes elemzők úgy tesznek, mintha nem látnák.

a Jobbik arra is jó, hogy a rá való átszavazással büntetheti a baloldali törzsszavazó az MSZP vezetését az ő elárulásáért, anélkül, hogy az Ősellenségre kellene szavaznia.

Valaki2 2009.11.03. 09:14:57

@dzsucseharcos: Ez pontosan így van. Sőt, ha belegondolunk, ez nem is egy fontos szavazás volt, csak egy EP választás. Ha az EP választáson ennyire elverték az MSZP-t kelet Mo-n a Jobbikosok, akkor mi lesz velük a rendes szavazáskor?

ArgonX 2009.11.03. 09:16:18

Jaj, de okos itt mindenki, majd megfejtjük a demokráciát közösen...

A blog írója meg bedobta az aduászt: "2/3-os többséggel akár még az alkotmányt is..." Menten össze is szarom magam, úgy megijedtem. JÖN A DIKTATÚRA! A spájzban már elkezdtem lisztet és cukrot felhalmozni, a gépkarabélyokat pedig a hétvégén átzsíroztam...

Igazából már alig vártam, hogy mikor és ki fogja ezt először előkaparni. Az persze ne zavarjon senkit, hogy az MSZP is volt 2/3-on - az SZDSZ-szel karöltve. De azt ugye senki nem hiszi el, hogy egy maréknyi, pitiző, liberális pincsikutya bármit is megakadályozott, amit az MSZP igazán meg akart szavazni...

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2009.11.03. 09:18:07

Esetleg tud valaki egy rövidke névsort mondani, hogy melyik vörös jelölt fog egyéni választókerületet nyerni? : )

Mert jobbikos el tudom képzelni, hogy nem is egy fog befutni, de hol, ki és ki ellen fog egyénit nyerni MSZP-s?

Másik dolog: kár lenne alábecsülni a sötétben bújkáló ploretárok szavazat-számát...

Aerion 2009.11.03. 09:18:43

@dzsucseharcos:

"Ez az egész mítosz 2002-ben keletkezett, amikor a Gallup intézet valamivel meg akarta magyarázni, hogy benézte a választás várható eredményét. Megjegyzem, a Medián és a Szonda még akkor sem nézte be."

Ezt cáfolnom kell, mivel nem igaz.

A 2002 áprilisi választások első fordulójában 70 %-os részvétel mellett az MSZP 42 %, a Fidesz-MDF 41 %-os eredményt ért el. A választást megelőző utolsó közölhető közvélemény-kutatási adatok az alábbiak szerint alakultak:

Fidesz-MDF esetében:

Medián: 44 %
Szonda: 43-47 %
TÁRKI: 44-48 %
Gallup: 46-47 %

Lényegében mindenki felülbecsülte.

Ugyanez az MSZP esetében:

Medián: 42 %
Szonda:38-42 %
TÁRKI: 36-40 %
Gallup: 38-39 %

Ez pedig azt jelenti, hogy az MSZP tényléeges támogatottságát a Medián telibe találta, a Szonda pedig relatíve jól becsülte, tettétk ezt annak fényében, hogy a Fidesz támogatottságát lényegesen magasabbra becsülték.

2002. április 7-e a közvélemény-kutatás fekete napja, ez tény. De nézzük meg azt is, hogy mi miatt következhetett be ez a becslési hiba.

Először is senki sem számított 70 % feletti részvételre. 67 % feletti részvétel esetén minden egyes százalék fekete lyuk, senki sem lehet biztos benne, hogy az milyen összetételű szavazatokat eredményez, hiszen ez a mező már jócskén a relatíve állandó inaktív politikai mezőbe nyúlik.

A másik a választási csalás, ami 2002-ben tapasztalható volt a láncszavazás, a szavazatvásárlás és a könnyen befolyásolható cigány választók manipulálása kapcsán. Ezeket a technikákat döntően az MSZP alkalmazta, és a csalás révén jutitt több tízezer listás szavazathoz, amellyel végül nyert. A Fidesz-MDF és az MSZP között 55.000 szavazat volt a különbség listán, ez döntött, mivel a második fordulót a Fidesz megnyerte, és önállóan a Fidesz-MDF frakció volt így is a legerősebb 188 képviselővel. A kormányt alakító MSZP csak 178 képviselői helyet szerzett.

A kormányalakítás sorsát az SZDSZ 19 képviselője döntötte el.

Aerion 2009.11.03. 09:25:41

A 176 egyéni választókörzet 99 %-ában esélye sincs az MSZP-s jelöltnek a győzelemre. A maradék 1 %-ban látszik némi esély, de ennek realizálása nehezebb feladatnak mutatkozik, mint a Mars utazás. Ezt mindenki tudja, de nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Lényegében ha az első fordulóban egy szocialista jelölt nem szerzi meg egyedül az érvényes szavazatok 50 %-át, és persze a részvétel eléri az 50 %-os szintet, a második fordulóban annyi esélye marad a győzelemre, mint Szálasinak a főtárgyalásán volt - a kegyelemre.

A második fordulóban vagy kettő, vagy három jelölt marad állva, ezek Fidesz, MSZP és Jobbik jelöltek lesznek. Semmiféle átszavazási mozgás nincs az MSZP és a Jobbik tábor között, ami azt jelenti, hogy az ezen jelöltekre leadott szavazatok kioltják egymást, és a relatíve több szavazatot kapott jelölt győz, és ez szerintem mindenhol a Fidesz jelöltje lesz. Még Karsai választókörzetében is.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.11.03. 09:27:37

@Aerion:

Ne azt nézze, hogy az intézetek szerint ki végzett volna az első helyen, hanem azt, hogy szerintük milyen összetételű kormány alakulhatott. Ugyanis mivel az SZDSZ mindegyik szerint erősebb volt, mint a MIÉP, és az "egyéb" kategória lényegében a Munkáspártot és a Centrumot takarta, a Fidesz és az MDF pedig közös listán volt, ezért mind a Szonda, mind a Medián az MSZP-SZDSZ koalíciós kormányt jelezte előre. A Medián honlapján fenn van még a 2002-es mandátumbecslés, egyértelmű következményekkel.

Nem az a kérdés, hogy nyert volna-e 1-2%-kal a cégek szerint, hanem az, hogy ki alakíthatott kormányt. A Medián és a Szonda adataiból helyesen lehetett arra következtetni, hogy az MSZP és az SZDSZ. A helyzet 2006-ban ha lehet, még egyértelműbb, itt ugyanis 3 párti parlamentet jeleztek előre.

2002.04.07 annak volt a közv. kutatás fekete napja, aki elfogultan olvasta a közv. kut. cikkeket. Nem egy fideszest ismerek, aki elvből nem hitt a "komcsi" szondaipsosnak, mert az nem lehet, hogy nem nyer a Fidesz, hanem csak a Gallupnak hitt, mert ott volt a legnagyobb a Fidesz fölénye, bár 47%-os Fidesszel szemben még náluk is 53% volt a nemfideszesek (kormányváltók) aránya, amiből simán kijöhetett egy kormányváltás.

ChatMan 2009.11.03. 09:33:30

Minden komment nagyon jó, és fantasztikusan mélybelátó.
Ugyanakkor azt hiszem ahhoz, hogy mi lesz a választások eredménye, nem sok közük van. Egy "meglepetés szerű" mégis mszp győzelemhez nem kell semmi más, mint néhány politikai elemző aki blogot ír, és megfelelő fénybe álltja a dolgokat, néhány heti hetes szerű tv műsor, valamint egy Ritkó Emília szerű, a választások éjszakáján az mszp-vel bulizó hiteles, az ujraszámláláshoz szükséges szavazatokat mihamarabb megsemmisítő személy.

Aerion 2009.11.03. 09:35:03

A következő választás elős fordulójának igen alacsony lesz a részvételi aránya, és azért lesz alacsony a részvételi arány, mert a 2002-2006 évi MSZP szavazótábor legalább fele tartózkodni fog a szavazástól, miközben a Fidesz valamennyi szavazóját mozgósítja majd, és természetesen azt a réteget is, amelyet 2006 nyara-ősze óta maga mellé tudott állítani.

A részvétel jelenleg 50 %-os szint alatt áll, de a kampány majd segít, hogy ez 3-5 %-al feljebb kússzon. Így is messze el fog maradni ennek a választásnak a részvétele a 2002-es 70,53 %-os, vagy a 2006-os 67,83 %-os részvételtől nagyjából 15 %-al, vagyis a teljes választónépesség 1.200.000 egyébként aktív választója most inakítv lesz, és ezek mindegyike egykori MSZP szavazó.

Mindez azt is jelenti, hogy körülbelül egymillió ember az MSZP-re fog szavazni, ha ez nem így lesz, a választás első fordulója érvénytelen lesz.

Valaki2 2009.11.03. 09:42:17

@ChatMan: Ez szerencsére már kevés...

prometheus_X 2009.11.03. 09:43:15

@Aerion: Most ezt biztos csak én nem értem, de mondd el légyszi, hogy pontosan mitől lenne érvénytelen a választás első fordulója?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.03. 09:44:29

Szerintem jó lenne a Fidesz 2/3, de nem tartom elképzelhetőnek.

Túl szép lenne. Egyszerűen, nyugodtan rendbe lehetne tenni az országot, ez meg teljesen elképzelhetetlennek tűnik. Erre nincs 2/3-os igény. Csak egy szűk polgári réteg szeretné ezt. :-(

Ha csak egyszerű többséggel győz a Fidesz akkor nem tud semmi lényeges dolgot csinálni, marad ez a maszatolás, annál tényleg már a szoci győzelem is jobb (bizonyos szempontból, mert nem a Fidesz ég).
Sajnos az országnak egy normálisabb szoci párt lenne a jó, amíg fel nem nő egy új politikai kultúra, de arra egyre kevesebb esélyt látok.

Bajnai vezette szakértői kormány ez a legkisebb rossz, ha nem jön össze a Fidesz 2/3.

2009.11.03. 09:45:12

@prometheus_X: az LMP ismertsége is csak 50%-os egyelőre, tehát várjuk ki a végét. Ha sikerül országos listát állítani, akkor nagy esély van a bekerülésre, én meg ezt írnám papírra.

Én azt kifogásoltam, hogy az MDF meg SZDSZ említésekor se kerül szóba az LMP, pedig ezeket a pártokat már úgy tűnik, megelőzték.

A hibahatár fölfelé is értendő :-)

prometheus_X 2009.11.03. 09:47:35

@Aerion: Lehet hogy csak nekem nem világos, de pontosan mitől is lesz érvénytelen az első forduló?

Aerion 2009.11.03. 10:00:32

@dzsucseharcos:

A 2002-es választás kimenetelét nem a mandátumelőrejelzés döntötte el, az csak egy becslés volt, ami akár igaz is lehetett, és ugyanannyi eséllyel hamoisnak is bizonyulhat, pláne abban az esetben, ha annyira kiélezett választási küzdelem zajlik, mint aminek 2002-ben tanúi lehettünk. 10 nappal a választás előtt még senki sem lehetett biztos benne, hogy végül igaz is lesz a becslése egy ilyen politikai környezetben, akármit is becsül.

Mint ahogy más országokban is, Magyarországon is van egy olyan választói réteg, amely az utolsó pillanatban dönti el, hogy részt vesz-e a szavazáson, és ha részt vesz, melyik pártra szavaz.

Fokozatosan lépnek be az aktív választói mezőbe enek a rétegnek a tagjai nagyjából 60 % feletti részvételnél, és minél magasabb ez, annál szélesebb ez a réteg. 70 %-os részvételnél ezt a választói réteget már 500.000-750.000 fő közöttire tehetjük. Ezek a szavazók 50 évnél idősebbek, pontosabban 2002-ben voltzak 50 évnél idősebbek, mára ez a réteg a 8-10 évvel idősebbekre tolódott, és a létszámuk is mérséklődött, valamennyivel.

Az egészen nyilvánvaló, hogy ma ennek a rétegnek a szavazási aktivitása nem fenyeget, ma ott tartunk, hogy a korábban biztos szavazóknak számító választói réteg egy igen magas hányada is inaktív, és azért inakítv, mert nem hisz Gyurcsánynak ("...demokraták ébresztő..."), de hisz a két szemének.

A 2002, de különösen a 2006-óta regnáló kormányzat teljesítménye nem egyszerűen rossz, hanem katasztrofális. Egyetlen olyan intézkedést nem hiztak, amely találkozott volna a 2002-2006 évi MSZP tábor elvárásaival, és éppen ez az, ami szétzilálta ezt a támogatóbázist.

Az MSZP jerlenlegi vezetése képtelen ezt elhinni, és azért nem tudják elhinni, mert nem képesek felfogni, hogy a választók átláttak a politikai magatartásuk okain. Ezt egyszerűen nem hiszik el, és azt gondolják, hogy most majd ugyan veszítünk, de majd jön a Fidesz, és minden sokkal rosszabb lesz, mi majd kemény ellnzékként kiállunk, és szépen besöpörjük a támogatásokat.

Ez a nagy tervük. Ennyi telik ettől a társaságtól.

Minden tettükben erre készülnek, a listás helyeket úgy válogatták össze, hogy azon csak gyurcsányisták legyenek, akik majd a következő parlamentben nagyra táthatják a szájukat, és üvölthetnek, ahogy a torkukon kifér, élükün majd Gyurcsánnyal.

Úgy fogank tenni, mintha az éppen korméányra került, vagy 1-2 éve kormányzó Fidesz tehetne mindenről, és meg vannak győződve róla, hogy teljesen magától értetődően sikerülni is fog.

De nem fog sikerülni, és azért nem fog sikerülni, mert a választók átláttak rajtuk, kiismerték őket, és ha török is van a házadban (értsd: a Fidesz) a tatár erőszakolásait, házégetéseit, dúlását és mészárlásait nem fogják megbocsátani, soha.

Az, amit ma magyar baloldalnak neveznek a lengyel sorsára jut, és erre éppen az lesz a garancia, amit ma minden erővel megpróbálnak előkészíteni, hogy színtiszta gyurcsányistából álljon a következő parlament ellenzéke.

prometheus_X 2009.11.03. 10:01:13

@iii: Tőlem akár be is juthat, nem fog zavarni. Szavazni úgyis arra fogok, aki a következő egy évben képes lesz érdemi és átgondolt(abb) programokat letenni az asztalra, vagy meglépni hasonló lépéseket. Nyilván az sem merő véletlen, hogy az LMP weboldalán az utóbbi időben relatíve gyakran kommentelek. Ugyanakkor kívülállóként nem látom értelmét annak, hogy a jelenleg várható reálisnál jobban higgyek az LMP sikerében. Különösebben mégcsak nem is rajongok a pártért, inkább csak lehetőséget látok benne. Engem az LMP-vel kapcsolatban tehát csak az érdekel, hogy az általam odalátott (tehát nagyon szubjektív) lehetőségeiből mit fog a következő néhány évben megvalósítani és mit nem. És ez nem megválaszolandó kérdés, ezt vagy alátámasztják majd a tények, vagy nem.
Nem igazán vagyok elkötelezett sehova. Ha bejegyzésben szidom az LMP-t vagy ha dícsérem ugyanott/kommentben, az egyszerű véleménnyilvánítás a részemről, természetesen jobbító szándékkal annak reményében, hogy lesz olyan párttag akit véletlenül érdekelni is fog amit makogok, sőt esetleg részben képes lesz elfogadni (ez főleg a kritikáimra érvényes, és ebben vannak negatív tapasztalataim sajnálatos módon pont olyan hangadók részéről, akik egyébként állítólag nyitottak és tudatosak).

Engem az eredményeken kívül nem sokminden tud meggyőzni. Rendívül nagyok a fenntartásaim minden párt irányába. Számomra az LMP egyelőre nagyon bizonytalan, DE remélem hogy ez változni fog, mert egy új párt akkor is jót tesz az országnak ha történetesen nem a szívem csücske (Jobbik pl.).

Aerion 2009.11.03. 10:02:10

@dzsucseharcos:

A 2002-es választás kimenetelét nem a mandátum előrejelzés döntötte el, az csak egy becslés volt, ami akár igaz is lehetett, és ugyanannyi eséllyel hamisnak is bizonyulhat, pláne abban az esetben, ha annyira kiélezett választási küzdelem zajlik, mint aminek 2002-ben tanúi lehettünk. 10 nappal a választás előtt még senki sem lehetett biztos benne, hogy végül igaz is lesz a becslése egy ilyen politikai környezetben, akármit is becsül.

Mint ahogy más országokban is, Magyarországon is van egy olyan választói réteg, amely az utolsó pillanatban dönti el, hogy részt vesz-e a szavazáson, és ha részt vesz, melyik pártra szavaz.

Fokozatosan lépnek be az aktív választói mezőbe ennek a rétegnek a tagjai nagyjából 60 % feletti részvételnél, és minél magasabb ez, annál szélesebb ez a réteg. 70 %-os részvételnél ezt a választói réteget már 500.000-750.000 fő közöttire tehetjük. Ezek a szavazók 50 évnél idősebbek, pontosabban 2002-ben voltak 50 évnél idősebbek, mára ez a réteg a 8-10 évvel idősebbekre tolódott, és a létszámuk is mérséklődött, valamennyivel.

Az egészen nyilvánvaló, hogy ma ennek a rétegnek a szavazási aktivitása nem fenyeget, ma ott tartunk, hogy a korábban biztos szavazóknak számító választói réteg egy igen magas hányada is inaktív, és azért inaktív, mert nem hisz Gyurcsánynak ("...demokraták ébresztő..."), de hisz a két szemének.

A 2002, de különösen a 2006-óta regnáló kormányzat teljesítménye nem egyszerűen rossz, hanem katasztrofális. Egyetlen olyan intézkedést nem hoztak, amely találkozott volna a 2002-2006 évi MSZP tábor elvárásaival, és éppen ez az, ami szétzilálta ezt a támogatóbázist.

Az MSZP jelenlegi vezetése képtelen ezt elhinni, és azért nem tudják elhinni, mert nem képesek felfogni, hogy a választók átláttak a politikai magatartásuk okain. Ezt egyszerűen nem hiszik el, és azt gondolják, hogy most majd ugyan veszítünk, de majd jön a Fidesz, és minden sokkal rosszabb lesz, mi majd kemény ellenzékként kiállunk, és szépen besöpörjük a támogatásokat.

Ez a nagy tervük. Ennyi telik ettől a társaságtól.

Minden tettükben erre készülnek, a listás helyeket úgy válogatták össze, hogy azon csak gyurcsányisták legyenek, akik majd a következő parlamentben nagyra táthatják a szájukat, és üvölthetnek, ahogy a torkukon kifér, élükön majd Gyurcsánnyal.

Úgy fognak tenni, mintha az éppen kormányra került, vagy 1-2 éve kormányzó Fidesz tehetne mindenről, és meg vannak győződve róla, hogy teljesen magától értetődően sikerülni is fog.

De nem fog sikerülni, és azért nem fog sikerülni, mert a választók átláttak rajtuk, kiismerték őket, és ha török is van a házadban (értsd: a Fidesz) a tatár erőszakolásait, házégetéseit, dúlását és mészárlásait nem fogják megbocsátani, soha.

Az, amit ma magyar baloldalnak neveznek a lengyel sorsára jut, és erre éppen az lesz a garancia, amit ma minden erővel megpróbálnak előkészíteni, hogy színtiszta gyurcsányistából álljon a következő parlament ellenzéke.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.03. 10:06:03

@iii:

Szerintem az MDF-ben több van, mint az LMP-ben, de majd meglátjuk.
Az MDF szipkázhat el szavazókat a Fidesztől, de főleg a szociktól és esetleg az SZDSZ-től, mindenesetre idősebb, politikával nem napi szinten foglalkozó embereket, ami ezért elég is lehet a 5%+-hoz.
Az LMP meg talán a 2014-es választásokra érik be, ha addig a helyi önkormányzatokban le tesz valamit az asztalra.

2009.11.03. 10:14:12

@Jobb híján MDF-es: Az MDF-fel az a probléma, hogy Dávid húzása a korábban kórusban szidott Bokrossal teljesen felborítja az addigi táborát és kétséges, hogy jön-e annyi csalódott Szdsz-es hozzájuk, mint amennyit elvesztenek. Ha jól emlékszem, a kutatások szerint ma már Ibolya renoméja is megcsappant, pedig eddig az turbózta fel az eredményüket.

De kétségtelen, hogy meglátjuk. :-)

2009.11.03. 10:16:08

@prometheus_X: az értelmes kritikánál nincs hasznosabb, sokkal többet ér, mint a lelkes bólogatás.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.03. 10:19:44

@iii:

A korábbi tábort el lehet felejteni. Pont, hogy teljesen más szavazókra számítanak most: a nagy pártokból (Fidesz, MSZP) kiábrándultakra, akik nem akarnak radikális változást, de azért határozott változást szeretnének, az európai parlamentáris demokrácia, a szociális piacgazdaság keretein belül. Akik bíznak a rendszerben, csak normális működtetőket szeretnének.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2009.11.03. 10:20:24

@Aerion:
Egyszerű statisztikai/technikai kérdésem van: mondd már meg, hogy az 50 éven felüli "látens" szavazóknak milyen egyéb ismérve van?
Mert az, hogy idősebbek lettek, ezzel párhuzamosan kevesebben is, 2002 óta, az nem jelentheti azt is, hogy akik azóta lettek 50-esek, beleesnek ugyanebbe a körbe?
Szerintem most olyan adatra blazírozol, amiről nagyon kevés tudásod van (nem mintha nekem több lenne, de legalább nem gyártok róla teóriát).
Attól lesz valaki inaktívabb szavazó, mert eléri az 50 évet? Hátttööööö ...

Aerion 2009.11.03. 10:20:37

@prometheus_X:

A választás első fordulója abban az esetben lesz érvénytelen, ha a választásra jogosultak kevesebb mint fele él a szavazati jogával.

Ha országosan a szavazásra jogosultak 45 %-a él a szavazati jogával, az jó eséllyel azt jelenti, hogy egyetlen olyan területi lista sem lenne, ahol a részvétel meghaladja az 50 %-ot, tehát érvényes lenne a listaeredmény.

vanmásút 2009.11.03. 10:28:06

Az előrejelzések már ékesen bebizonyították, hogy mennyire nem lehet nekik hinni.Ahogy ismerem a szocikat, márciusra úgy felpörög a gazdaság, hogy a nyuggereknek megint lehet egy kis morzsát osztogatni, lesz egy kis cigányok elleni támadás még és persze a jobboldal a hibás. Én nem írnám le őket! Annak viszont nem örülnék, ha a Fidesz egyedül érne el 2/3-ot, de remélem az 50%-ot sem éri el. Először el kéne döntenie a pártnak, hogy átengedi párton belül a terepet a liberósoknak, vagy megpróbálnak egy kicsit magyarok lenni. Túlságosan le vannak kötelezve az EU-nak, USA-nak. (Lásd Németh Zsolt legújabb nyilatkozatait). És az elszámoltatásoknál is attól félek, hogy túl sok a vaj a fejeken ahhoz, hogy keménykedjenek a szoci rablókkal. Ezért kell egy radikális, néha goromba Jobbik, aki szerencsére nem akar a politikai korrektség nevében maszatolgatni. Hogy vannak futóbolondok és beépített emberek is? Hol nincsenek?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.11.03. 10:33:18

@Aerion:

>A 2002-es választás kimenetelét nem a mandátum előrejelzés döntötte el

Hát nem is, hanem a választók :)

>10 nappal a választás előtt még senki sem lehetett biztos benne

Előre senki sem lehet biztos semmiben. Kevesen használják pl. olyan bátran a jelen idő kijelentő módot, mint Ön az ebben a kommentsávban leírt fejtegetéseiben.

Én csupán bátorkodtam jelezni, hogy aki nem úgy olvasta 2002-ben az előrejelzéseket, mint, Proust hasonlatával, egy szerelmes levelet vagy hadijelentést, azaz igencsak szelektíven, az nemigen vehette ki azt mondjuk a Szonda vagy a Medián adataiból, hogy valószínűbb egy fideszes, mint egy MSZP-SZDSZ-es kormány. Csak azok döbbentek meg 2002-ben, akik annyira áhították a Fidesz győzelmét, hogy el sem tudták képzelni, hogy más is történhet. Ismerek szocikat, ők ugyanilyen biztosak voltak az ő pártjuk győzelmében, e felől kezeskedem.

>Egyetlen olyan intézkedést nem hoztak, amely találkozott volna a 2002-2006 évi MSZP tábor elvárásaival, és éppen ez az, ami szétzilálta ezt a támogatóbázist.

Ami azonban pl. nem jelent inaktiválódást.

>Az, amit ma magyar baloldalnak neveznek a lengyel sorsára jut,

Szerintem mind a lengyel, mind a szlovák, mind a magyar modell elképzelhető még a jövőre vonatkozóan. Ki tudná megmondani, melyik lesz érvényben 2 vagy 4 év múlva?

p.lac 2009.11.03. 10:40:58

"Ha tehát a Fidesz egyéniben tarol, az országos listáról csak minimális mennyiségű mandátumra számíthat. Azt a 80 feletti mandátumot tehát alapvetően a területi listáról kellene megszerezni, ahol maximum 152 (de akár 120, mint 1990-ben) mandátum vár gazdára. Ha például 140 területi mandátummal számolunk, mint 2002-ben, akkor ennek több mint 55 százalékát kellene a Fidesznek elnyernie. Ha tehát a Fidesz országos támogatottsága meghaladja az 55 százalékot, a kétharmad szinte garantált."

A területi listás mandátumok kiosztása a Hagenbach-Bischoff formula és a 2/3-os szabály szerint történik, de ezt Te nálam jobban tudod. Azt is, hogy emiatt a nagypártok felülreprezentáltak, az 5% alattiak totális vesztesek és az 5-10% közöttiek is nagy vesztesek, ami rendkívül fontos, mert e környékére (kicsit fölé) várható a Jobbik és a még esetleg bejutó 1-2 kicsi (MDF, LMP).

Te írtad egy tanulmányodban (Vokscentrumon találtam): "1990-ben az MDF 40 (33,33%), az SZDSZ 34 (28,33%), 1994-ben az MSZP 53 (42,40%), az SZDSZ 28 (22,40%), 1998-ban az MSZP 50 (39,06%), a Fidesz pedig 48 (37,50%) területi listás mandátumot szerzett. Az első két helyezett tehát országos támogatottságánál arányosan magasabb területi listás mandátum arányt ért el, miközben a kettőjük közötti pozíció különbség megmaradt. Ugyanez igaz még a 10 százaléknál magasabb országos eredményt elérő harmadik vagy negyedik pártra is (1990: FKGP 13,33%, MSZP 11,07%; 1994: MDF 14,40%, FKGP 11,20%; 1998: FKGP 17,19%). Ezzel szemben az 5-10 százalékos kis pártokat aránytalanul sújtja a rendszer – nem is beszélve a mandátumot egyáltalán nem szerző 5 százalék alatt maradt pártokról. 1998-ban az SZDSZ mindössze 5 (3,91%), a MIÉP pedig 3 (2,34%) területi listás mandátumot kaphatott."

Megnéztem, hogy 1994-ben és 2006-ban a pártok mekkora országos támogatottsággal a területi listás mandátumok hány százalékát hozták el:

1994: MSZP 32,99%-os országos támogatottság 42,4%-nyi területi mandátumot hozott (az akkor kiosztott 125 területi mandátumból 53-at), SZDSZ 19,74% -> 22,4%, MDF 11,74% -> 14,4%, FKgP 8,82% -> 11,2%, KDNP 7,03% -> 4%, Fidesz 7,02% -> 5,6%.

2006: Fidesz 42,03% -> 47,3%, MSZP 43,21% -> 48,6%, SZDSZ 6,31% -> 2,7%, MDF 5,04% -> 1,4%.

Jól látszik, hogy 2 nagy párt esetén (2006) is torzít a rendszer a nagyok javára kb. 5%-ot, de ha csak 1 nagy van, mint 1994-ben, sőt, most erőteljesebbnek várható a dominancia, akkor a nagypárt felé a torzítás 9-10%, vagy még több is lehet.

Ha a 152 területi mandáumból kb. 140-et mondunk kioszthatónak ami az eddigi tapasztalatok szerint kb. reális lehet és ennek kb. 55%-át kellene a Fidesznek elérnie, akkor a fenti adatokat megnézve azt látjuk, hogy ehhez akár 45%-os támogatottság is elég lehet (tudom, a területi eloszlás, stb, de a fenti adatok is országos gyakorlati számok, amik ezt a hatást szerintem már tartalmazzák).

p.lac

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.11.03. 10:45:40

@dzsucseharcos: Bocsánat, természetesen a jövő idő kijelentő módról beszéltem.

Aerion 2009.11.03. 10:52:26

@Zsit (nyújtózós macs; E.T, Dubai):

„mondd már meg, hogy az 50 éven felüli "látens" szavazóknak milyen egyéb ismérve van?”

Az ismérvek, ahogyan te fogalmaztál pontosan ugyanolyanok, bárki más esetében. Tapasztalati eredő alapján rakják össze az életvilágukat, alapozzák a gondolkodásukat, rendezik be az életmódjukat, és indokolják döntéseiket. Ez a tapasztalati eredő személyenként más, persze összhatásaiban konvergenciákat mutat, hiszen ha ez nem lenne, nem összegződnének a szavazatok pártok szerint. Természetesen ugyanúgy vannak politikai preferenciáik az 50 évnél idősebbeknek is, mint az egyéb életkori kohorszokba sorolható választóknak, (kivéve a legfiatalabbak egy relatíve széles rétegét, akiknek nincs ilyen, és azért nincs, mert nem is törekednek arra, hogy legyen), de ezek érvényesítési opciói az életkor előrehaladtával kimutathatóan csökkennek.

”Mert az, hogy idősebbek lettek, ezzel párhuzamosan kevesebben is, 2002 óta, az nem jelentheti azt is, hogy akik azóta lettek 50-esek, beleesnek ugyanebbe a körbe?”

Ez egy félreértés, én nem azokról a választókról beszéltem, akik 2002-óta létek az 50-es éveikbe, hanem azokról, akik 2002-ben voltak 50 felettiek, és azóta ha élnek, nyilván még idősebbek, de egyben kevesebben is vannak, hiszen a különösen a férfiak esetében a halálozási mutatók 58-65 év között a legmagasabbak. Ez egy egész más generáció, mint az, amely most lép az 50-es éveibe.

„Szerintem most olyan adatra blazírozol, amiről nagyon kevés tudásod van (nem mintha nekem több lenne, de legalább nem gyártok róla teóriát).”

Az hogy ’szerintem’, az ehhez legalább annyira kevés, mint Gyurcsány szájából a …demokraták ébresztő ... szlogenkreténizmus.

Attól lesz valaki inaktívabb szavazó, mert eléri az 50 évet? Hátttööööö ...

Feltettél magadnak egy idióta kérdést, és arra pontosan azt a választ is adtad, magadnak, ami mellé illik. Ha csak ilyen szinten vagy képes ehhez a kérdéshez közelíteni, minek próbálkozol?

De hogy gyakorlatiasabb válasszal is szolgáljak, nem feltétlen neked, mert neked lehet, hogy ez mindegy, de másoknak talán nem.

Annak, hogy az 50 év felettiek választói aktivitása az életkor előrehaladtával csökken, számos oka van, és összességében sohasem fogjuk feltárni ezeket az okokat, egyrészt, mert annyira sokfélék, hogy szinte egyénileg különböznek, másrészt, mert értelme sincs, éppen az előbbi ok miatt. Sok adatfelvételben kérdés, a politikai inaktivitás okainak megnevezése. Ezekből az a kép bontakozik ki, hogy az idősödés hatásainak kézzel fogható felismerése sokak gondolatait eltereli politikáról az élet és a halál kérdései felé. Másképp fogalmazva a család felé, az unokák felé, vagy éppen a saját élet kérdései felé, krónikus, vagy akut betegségek, és ezek életmód hatásai, a fizikai fájdalom felé. Mindez gyakran társul azzal okfejtéssel is, hogy dolgoztam én már eleget, most már másokon a sor, csinálják mások, döntsenek mások, nem kellek én már ahhoz, stb. Ez egy gondolkodásviszonylati összkép, ami egyénenként indokolja az inaktivitást.

Persze vannak sokan olyanok is, akik esetében ez nem történik meg, de ők vannak kisebbségben.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.11.03. 10:57:16

@p.lac:

Csakhogy az országos lista hatása következtében pl. 1994-ben az MSZP az összes "listás" helyből (210-ből) 28,6%-ot vitt csak el.

A végeredmény az, hogy a 45%-os támogatottságú baloldal 1994-ben 54% mandátumarányhoz jutott, meglehetős szerencsével. Kb. 10% torzítás persze van a rendszerben a győztes javára, és ezért a Fidesznek kb. 55%-os támogatottság kell a 2/3-hoz. De annyi nemigen lesz neki. 45-50%-ot viszont elérhet és kényelmes többséget.

Martingál 2009.11.03. 11:11:35

Mindenki 2/3-os Fidesz győzelemről beszél, de szerintem még igen korai...

Ha megnézzük a közvéleménykutatásokat (bármelyiket) jól látható, hogy a Fidesz mindig "csak" 2,5-3 millió embert "tud" megmozgatni. Ez "sajnos" igaz az elmúlt 7-8 évre...

Így félő, hogy ha a szocik kitalálnak valami nagyon ütős kampányt - melyre biztosan sok pénzt fognak áldozni - , mellyel sikerül kicsalogatni az otthon ülő Fideszre nem szavazó polgárokat, rögtön borulhat minden számítás.

Összeségében még a Fidesz korántsem szabad hátradőljőn... Megérzésem szerint lesznek még meglepetések...

Aerion 2009.11.03. 11:13:07

@dzsucseharcos:

A mostani helyzet egész más, mint a 2002-es volt. Mindenben más, és a hatásaiban is az lesz.

Nem az MSZP semmisül meg a következő választáson, az porlad szét, amit képvisel, amit megtestesít az arculatával, az a jövő veszik el, örökre, amit Magyarország számára kijelöltek, mint egyedül követhető utat.

Ebbe természetesen a vesztes politikai fél képviselői és élősködői nem nyugodhatnak bele, és nem is fognak belenyugodni.

Ez azonban semmit nem von le annak tényéből, hogy a választók átláttak az MSZP vezetőinek a magatartásán, beleértve az MSZP választókat is (csak egyeseket ez érdekel, másokat meg nem, ami mellé valamiféle intzerpretációt társítanak maguknak), ez pedig abban foglalható össze, hogy meggyőződtek róla: az idegenek érdekeit védik a magyar érdekkel szemben.

Ezen pedig az sem fog változtatni ennek a társaságnak a javára, ha a Fidesz vezetőivel kapcsolatban a következő évek során ugyanez a meggyőződés ül tort. Ettől a gyurcsányista társaság nem lesz rokonszenvesebb, éppen ellenkezőleg, annál hevesebb elutasításban fog részesülni először a velük szembenálló szélsőséges csoportok részéről, majd ez egyre szélesebb lesz.

Afelől nincs kétségem, hogy a gyurcsányisták mindent elkövenek majd annak érdekében, hogy rokonszenvesek legyenek. Ezt azonban úgy akarják elérni, hogy a Fidesz vezette kormányzat minden lépését a legsúúlyosabb módon támadni fogják úgy belföldön, mint ahogy külföldön is, mindenütt. Céljuk a korményzat tevékenységének teljes ellehetetlenítése lesz, de éppen a magatartásuk lesz a garancia arra, hogy nem lesznek rokonszenvesek.

A magyar választók nem akarnak háborúskodást, elegük van belőle, nem szórakoztatja őket többé az, ami 2001-2002-ben még szórakoztatónak tűnt. Kormányozható országot akarnak, nem háborút.

De a következő parlament szocialista ellenzéke olyan lesz, mint Gyurcsány volt legutóbbi beszédjében. Háborús ellenzékként fognak viselkedni.

Konstruktivitásnak, a hibák belátásának semmi jele, éppen ellenkezőleg, nincs semmiféle együttműködési hajlam, nem lesz politikai béke, se megnyugvás, ezzel szemben a feszültségek kiélezési szándéka fog érvényesülni.

Ez egy robbanásveszélyes belpolitikai állapotot eredményezhet, és fog is eredményezni.

Gyurcsány Ferenc és társasága Magyarország felrobbantására tette a tétjeit. Erre kell felkészülnie mindenkinek.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2009.11.03. 11:36:06

@Aerion:
Fúúú, nagyon alapos válasz volt!
Érthetőbb máris.
Azon akadtam fenn, hogy csak azt említed: 50 éven felüli.
Valóban, a 2002-ben 50 évesek teljesen más generáció, szükségszerűen olyan preferenciákkal, amelyek balra tolják el őket. Igazából ezt hiányoltam, és túlzóan általánosítónak véltem a te megállapításodat. Már meg ne haragudj érte. De legalább kérdeztem, és nem ugattalak le :)
De nem vagyok szociológus, adatot meg pláne nem fogok keresgetni - ezért mondom, hogy azok, akik most 50 évesek, sokkal tudatosabb "fogyasztók", jóval aktívabbak az élet egyéb területein is. Ebből fakadóan igenis érdekli őket a politika (is).

p.lac 2009.11.03. 11:36:33

@dzsucseharcos:

Szerintem nem érted, amit mondani akarok.

Mégegyszer: 386 fős parlamentben a 2/3-os határ 258 képviselő, a kérdés, ennyi hogy jön össsze. Gábor azt valószínűsíti, hogy jelentős Fidesz dominancia mellett a 176 egyéni gyakorlatilag mindegyikét megnyeri a Fidesz, a nagyobb részét már az első fordulóban, a kisebb részét csak a másodikban. Tehát van kb. 176 mandátumunk, a 258-hoz kell még 82 mandátum. Területi listás mandátumból van 152, országos listásból 58, de a területi listán ha nem sikerül mind a 152-t kiosztani, akkor onnan még mehet fel mandátum az országos listára, azt valószínűsíti Gábor, hogy ez most is így lesz és a területi listán marad a 152-ből kb. 140 mandátum. Na ebből kellene 82 a Fidesznek a 2/3-hoz. A 82 mandátum a 140-nek kb. 58,6%-a, mégis 55%-al számoltunk, mert a kettő különbsége mindössze 5 mandátum, ami az országos listán még a kevés Fideszes töredékszavazatokból is összejöhet (egyéniben nem lesz töredék, területi listán viszont biztosan igen).

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar választási rendszer főleg egy nagy, több leszakadó kicsi esetében a nagyot a területi listás mandátumelosztásnál legalább 10%-al felülreperzentálja, ezért írtam, hogy 45%-nál a Fidesznek meglehet a 2/3-a, hiszen az egyénieket ekkor is elhozza, területi listán pedig ezt kipótolhatja 82 mandátummal, így elérheti a 2/3-ot.

Annyit állítottam Gáborral szemben, hogy én 45%-nál még reális esélyét látom a 2/3-nak a fentiek miatt.

p.lac

Balaint 2009.11.03. 11:41:16

@simonmondja.:
Azzal hogy hülyének nézel

Teljesen egyszerű módon be lehet bizonyítani hogy 98-02 között az országnak jobban ment. 02-10 a hanyatlás. Minden területen. Most ott tartunk m int kb 93-ban. Aki ezt nem látja be azzal vitatkozni sem érdemes.

ArgonX 2009.11.03. 11:44:17

@Martingál:

Én is úgy gondolom, hogy nagyon korai 2/3-os Fidesz győzelemről beszélni.

Az MSZP majd szépen előjön megint valami 100 napos pénzszóró programmal, amit a megszorításokból megtakarított pénzből fedez, a sok ostoba, lusta ingyenélő és nyugdíjas pedig benyalja, ahogy kell.

Ellenben abban is biztos vagyok, hogy Fidesznek még jó pár botrány van a tarsolyában, amit a választásra tartogat. Folyamatosan kell adagolni, nem kell mindent egyszerre, a BKV botrány is elég nagy falatra sikeredett... :D

Randal Graves 2009.11.03. 11:55:52

Fölöslegesek és számomra érdektelenek a választások. Én egy jól szabályozott, katonai közigazgatáson alapuló, háborús társadalomban hiszek, ahol a férfiak a fronton, a nők pedig két 12 órás műszakban a lőszergyárban tartózkodnak.

paragrafus 2009.11.03. 12:17:47

A magam részéről ezt a választási rendszert súlyosan alkotmánysértőnek tartom. Abból a sezempontból, hogy ez a választási rendszer nem a valós össztársadalmi akaratot jeleníti meg, ill. tükrözi. ha és amennyiben 50% körüli választási erdménnyel is lehet kétharmados parlamenti mandátumarányt szerezni, az - szigorúan alkotmányossági szempontból - a választói akarat kijátszása, felülírása, megsértése.

Az én álláspontom szerint a parlamenti arányoknak arányában azonosan kellene tükröznie a választási eredményeket.

Ha és amennyiben 50%-kal kétharmadot lehet szerezni, akkor az már nem a valós társadalmi akaratot tükrözi. Ilyenformán megkérdőjeleződik az egész választói intézményrendszer szükségessége.

Ja pl. a társadalom egésze azt szeretné a(z összesített) szavazata alapján, hogy egyik pártnak se legyen abszolút többsége, miközben meg a mandátumarányok tekintetében egyik párt mégis kiadja egyedül az abszolút többséget, akkor ez a választói akarat meghazudtolása.

Tehát ha a parlamenti arány nem egyezik a választói akarattal, sőt, adott esetben ennyire eltérhet tőle, akkor az az én jogi álláspontom szerint ez az aránytalanság sérti a demokratikus jogállamiság alapelveit. Ami viszont - véleményem szerint - alkotmányellenes.

Ezért én azt állítom, hogy ha a mandátumelosztás nem tükrözi a választási arányokat, attól jelentős mértékben eltér - mint ahogy ezt Török Gábor az elemzésében bemutatta - akkor ez alkotmányos jogalap lehet arra, hogy a mandátumkiosztás ezen a jogcímen megtámadható az Alkotmánybíróság előtt.

Valaki2 2009.11.03. 12:36:47

@Zsit (nyújtózós macs; E.T, Dubai):

"Valóban, a 2002-ben 50 évesek teljesen más generáció, szükségszerűen olyan preferenciákkal, amelyek balra tolják el őket. "

Ez igaz, de ebből nem következik, hogy ők az MSZP-re szavaznának, sőt. Ha megnézzük, baloldali értékeket (munka, egészségügy) a fidesz kommunikál, ráadásul ők a család fontosságát is említik, ami nagyon fontos ennek a korosztálynak.

Ezért is el kéne felejteni az egész bal-jobboldali felosztást, mert a mai politikai helyzetben ez már egyáltalán nem igaz.

jo.e 2009.11.03. 12:44:40

Megváltoztatni az alkotmányos berendezkedést meg a választójogot - Muhaha.
Leszavazni a mentelmi jogot ! Ez a legnagyobb fájdalma az mszp-nek. Ezért a félelem a 2/3 -tól.
Nem hiszem, hogy pont O.V-tól kell félteni a demokráciát ebben az országban, és úgy gondolom ezt a szocik is pontosan tudják. Persze, jól lehet hergelni a még kitartó szavazókat az O.V. királysággal, de ezt mindenki nagyon jól tudja, hogy 1 baromság.

jo.e 2009.11.03. 12:46:35

De most tényleg, Török úr, ha olvassa, Ön szerint komolyan ezek a kulcskérdések a 2/3-dal kapcsolatban?

vanmásút 2009.11.03. 13:08:14

Szerintem senkinek semmi oka félni a 2/3-tól. Egyrészt semmi realitása nincsen, a Fidesz akkor lép előre a közvélemény kutatásokban, ha a legnagyobb csendben van, másrészt a puhaságukból már bemutatót tartottak 2002 előtt is. Építhettek bármit, változtathattak akármit jó irányban, ha az egész államig. apparátus a szocikat szolgálta. És ha a régi jó gyakorlat szerint politikusok és aktatáska hordozók töltik meg az irodákat, testületeket szakemberek helyett, akkor ott maradunk ahol a part szakad.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.11.03. 13:10:37

@Joseph Adama: Ja. Érdekes demokárácia felfogás. A vörösök alkotmányos keretek között élnek a 2/3-dal, semmi baj. Ha narancs, akkor felháborító.

Eszemfaszom megáll.

Mellesleg ki lehet az a 'mindenki'? Kibaszottul utálom mikor egy senki nyilatkozik sok ember nevében...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.11.03. 13:14:03

@iii: Meg az 5%-ot. A kopogtató cédula egy vicc, csak csalnak vele. A választáson annyi szavazatot sem ér el néha egy jelölt, mint ahány cédulát kapott. Vicc...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.11.03. 13:17:02

@Bondon: Igen, ők sem szentek. Éredekes módon akkor nem jöttek naponta a tíz és százmilliós lopásokról a hírek, pedig a ballibmédia a toppon volt. Mikor már a TV2 zsertéel klub is ezekről számol be, akkor nagy gáz van.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.11.03. 13:20:37

Én igazából szinte már arról álmodok, hogy 5%-os mszmp sem lesz. Akkor aztán semmiféle mentelmi jog sem védi egyik főkolompost sem.

Csak sajnos a rendőrség és egyéb nyomozati szervek olyanok, amilyenek. A bíroságokról inkább nem is mondok semmit. Minek...

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2009.11.03. 13:37:04

@Valaki2:
Jól látod! Fura is, hogy a jobboldalinak mondott Fidesz kifejezetten baloldali megoldásokat akar kínálni. Ill. fordítva!

Ettől függetlenül az akkor volt 50 évesekben dolgozik a belevert mechanizmus és sírja vissza a 3,60-as kenyeret.

Valaki2 2009.11.03. 13:45:35

@Zsit (nyújtózós macs; E.T, Dubai):

Igen, egyetértünk. Valójában az MSZP képtelen bármiféle értelmes megoldást nyújtani, amit lehetett, elcsesztek, és valójában semmiféle jövőképet nem tudnak nyújtani a mostani fiatal adófizetők számára. Az MSZP halálra van itélve ebben a formában szerintem, a kérdés az, hogy meddig húzzák...

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.11.03. 17:10:20

Orbán Viktor nélkül már rég nyert volna a Fidesz és nem itt tartana az ország!
A 20 év szarságért ő is felelős!

Csak azért ő a "megváltó" mert nincs más.
Pedig ő - a sose dolgozott, az örök készenlétis - az ország kerékkötője!

.szali 2009.11.03. 17:13:21

@molnibalage: sajnos vlsz visszaerősödnek a választásokra, a nagyobb részvétel is nekik kedvez - bár reméljük, nem fognak :)

election sc.monitor (törölt) · http://www.valasztas.eoldal.hu 2009.11.08. 08:53:04

Kedves Gábor!
"A területi támogatottság variálásával akár 50 százalékos országos összesítés alatt is tudunk olyan eloszlást produkálni, hogy egy párt megszerezze a területi mandátumok közel 60 százalékát, azaz egy 45-50 százalékos országos támogatottság mellett sem kizárható a kétharmad (ebben a kommentben még jobban ki is fejti ezt egy olvasó). Itt azonban már sok a bizonytalanság: a területi különbségek és a többiek eredménye (például az, hogy hány párt jut a parlamentbe) is számít. Mindent egybevetve annyi állítható, hogy egy körülbelül 55 százalékos országos támogatottság feletti Fidesz már szinte biztosan kétharmadot ér el, ennek esélye 50 százalékos összesített eredmény alatt sem szűnik meg, de az elmondottak alapján értelemszerűen csökken."

Én már régóta foglalkozom mandátumeloszlással, de eddig csak egy nyilvános publikációm volt: www.valasztas.eoldal.hu/cikkek/eu-parlamenti-valasztas-2009/ha-az-ep-valasztas-orszaggyulesi-valasztas-lett-volna

Annyiban pontosítanám a Gábor által leírtakat, hogyha a Fidesz 50,5%-ot szerez akkor biztosan kétharmadot szerez, ha 48% alá esik meg akkor nem lesz kétharmada. A 48,0-50,5% sávban attól függ elsősorban, hogy melyik megyében mennyit esik vissza, mert azért azt mindenki sejti, ha országosan visszaesne 56,37%-ról 49,37%-ra, akkor az nem azt jelenti, hogy pl. Veszprém megyében is 7%-ot fog (60,11-ről 53,11-re) visszaesni amivel még épp,hogy vinni a 4. területi listás mandátumot.
Másrészt az MDF bejutása vagy nem bejutása nem bír nagy jelentőséggel a Fidesz számára az országos listás mandátumok kiosztása során, kb. annyit, hogy 2 mandátum helyett 3 jut majd nekik, vagyis egy kis párt bejutása vagy nem bejutása 1 mandátumot tolhat ide-oda.
Másban még annyit pontosítanék, hogy területi listán a 152 mandátumból 140-147 közötti sávban várható 2010-ben a kiosztott mandátumok száma, és ebből is csak max 3 múlik az MDF-en.
Decemberben a www.valasztas.eoldal.hu honlapon úgyis fogok még egy mandátum elosztási táblát csinálni megyei részletezéssel és csak hárompárti parlamenttel kalkulálva.

Szavics 2009.11.27. 11:57:55

A Fidesznek meglesz a kétharmada...

A Fidesznek meglesz a kétharmada,
Az ország nem lesz már két armada.
Konszenzus születik, mindenki egyetért,
S csak másnap sír új gittegyletért.

Aerion 2010.01.16. 16:08:53

@ORBÁN LÉPJEN HÁTRA , EZ KELL A HAZÁNAK!:

Az ország tönkretételéért azok a felelősek, akik tönkretették.

Senkifia 2010.01.17. 08:26:40

@simonmondja.: hát akkor dikttatúra volt,ha 2/3ad... :) és legenda a kádárizmus,nem s volt diktatúra.Szabad országban szabad emberekazt csinálták,amit szabad... :) nincsenek legendák...

Senkifia 2010.01.17. 08:34:08

tény,hogy valamiféle kiegyezésre lenne szükség,hogy nagyobb ívben lehessen gondolkodni.a kommunistázással 20 évetelkéstünk.akkor és ott kelett volna pofánverni és lecsukni azt,aki megérdemelte . és ha az emberek többségének nem tetszett,akkor kizárni a komcsikat a közélebőll.ez nem történt meg,azóta is megy a szarkeverés . de akkor most végre ki kéne egyezni,hogy ne az legyen,mint az elmúlt 20 évben . Hogy ha az egyik fél azt mondja valamire,hogy fehér,a másik kötelességből azt mondja,hogy fekete.Még ha tényleg fehér is.Semmit nem képes hosszú távon tervezni egyik sem,mert ahogy a másik odakerül, lerombolja az előző munkáját,és elindu lhomlokegyenest ellenkező irányba . És ha nem az a cél,hogy minél jobban lerohasszuk az országot,akkor egyezzünk meg az alapokban...

Senkifia 2010.01.17. 08:51:24

kiváncsi leszek nagyon,ha meg lesz a kétharmad,mit tesz vele a fidesz. félek,hogy feleannyit sem ,mint amit megígért. De legalább amiben nincs megkötve a keze(gazdaságpolitika, reformfolyamat .... mert ugye azt senki jobboldali nem hiszi,hogy amit összeígértek,az mind tartható is lesz? a dolgok anyagi oldalához 90%ban a külföldre van szükség . ergo lehet keménykedni . addig,amíg a külföldi tőke engedi . utána szépen be kell állni a sorba,vagy nyugodtan éhen lehet dögleni).Viszont egy alkotmányozás nagyon ránkférne.egy amolyan sokszáz évig tartható alaptörvény.Ami azzalkezdődik,hogy Magyarország és a Magyar Nemzet érdeke az első .. Nem holmi jöttment,ma itt,holnap ott politikusé... És mondjuk egy olyan Btk ,ahol nem én vagyok a hibás,ha megtámadnak . Illetve van magántulajdon,ami szent,és nem lehet ellopni,rabolni,megélhetési nehézségre hivatkozva .... szóval vannak dolgok,amiket megtehet. Félek,el fogják kenegetni,ahogy tették akkor is,mikor már tehettek volna ezt-azt. És tatják magukat ahoz a 20 éves megegyezéshez,ogy "te nem kavarod az én szaromat,én sem a tiedet..."...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.08. 10:37:13

államfrmát, tehát köztársaságot, királyságot is lehet 2/3nál változtatni?

Lyuk! Én vagyok az Apááád! 2010.04.04. 09:49:23

ezt a bejegyzést elolvasva 4 dolog jutott eszembe;

1.
eszembe jutott a Mátrix mozifilm, ahol pörögnek lefelé, mint egy vízeséshez hasonlóan a számok....de azon kívül, hogy látványosak, és háttérnek vizuálisan kiváló, azon kívül másra semmire nem jó, így a bejegyzésben leírt szinte minden mondatban szereplő szám sem jó semmire...csupán egy vizuális effekt..

2.
a második dolog, ami eszembe jutott, hogy amikor tőzsdei fórumokat olvasok, akkor látni ilyen heves számítgatásokat, hol lesz az alja, vagy teteje az árfolyam elmozdulásnak..mindenki hevesen oszt, szoroz....
..aztán az élet ill. a valóság jól megtréfál vagy ha úgy tetszik szembe köp és rittig nem úgy lesz, ahogy azt a pénzügyi elemzők és a tömeg várta...hiszen a valóság minden képzeletet felülmúl..szóval lehetni lehet 2/3os többség, csak nem biztos,hogy lesz, hiába veszi már mindenki tuttira..

3.
a bejegyzéssel kapcsolatban a 3ik gondolatom, hogy a középfokú szakmai nyelvvizsgán pontosan ilyen szövegeket kell fordítani..ebből adódóan egy ilyen számokkal teletűzdelt szöveg tökéletesen alkalmas lesz (ha egyébként másra nem is) egy üzbég vagy palesztin, esetleg német nemzetiségű ember magyar nyelvből vizsgázására ill. szakmai fordításra

4.
a cirkuszi zsonglőr jutott eszembe, aki először csak egy labdával, majd kettővel..végül 10 labdával kápráztatja el a közönséget..
..itt is megy a zsonglőrködés az esélyekkel, számokkal, de azon kívül, hogy cirkuszi közönséget elkápráztatja, azon kívül nem sok értelme van...majd az élet megmondja mi lesz végül
süti beállítások módosítása