Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
20:49

Orbán Viktor szerdán reggel a köztelevízió stúdiójában rögtön meg is kapta az első, a szocialista elnökség által megnevezett riválisára, Mesterházy Attilára vonatkozó kérdést. A Fidesz elnökétől azt tudakolta a műsorvezető, hogy vajon vállalna-e egy vitát az MSZP listavezetőjével, mire a politikus így válaszolt: „hol vagyunk még ettől, majd meglátjuk, messze van ez még”.

Korábban biztosra vettem, hogy 2010-ben nem lesz a legutóbbi három választáshoz hasonló, a Fidesz és az MSZP miniszterelnök-jelöltjének részvételével tartott vita. 1998-ban Horn Gyula ugyan sokáig nem volt hajlandó Orbánnal külön vitázni, de aztán az első forduló eredményei után végül beadta a derekát. Orbán 2002-ben Medgyessyvel, 2006-ban pedig Gyurcsánnyal már „normál” időben, az első forduló előtt találkozott. Most elsősorban a Fidesz elnökének alapvető „érdektelensége” miatt gondoltam azt, hogy ilyen vitára ezúttal nem kerül sor. Az ellenzéki párt fölénye olyan jelentős, hogy kevés érv támasztja alá, miért kellene Orbánnak – akinek a legutóbbi két vitáról bizonyára rossz emlékei lehetnek – kockáztatnia. Számára egy ilyen vita kevés nyereséggel kecsegtet, ha le is győzi ellenfelét, azzal csak a papírformát hozza. Ellenben egy váratlan vereséggel megingathatná a belé vetett hitet, elbizonytalaníthatná szavazóit, s óriási lökést adhatna ellenfele kampányának. Míg az MSZP-nek szinte – bár nem teljesen - kockázatmentes lenne egy ilyen vita, a Fidesz számára több a veszély, mint az esetleges nyereség.

Nem lenne mindez így, ha Magyarországon már kialakult rendje lenne az elnökjelölti vitának, s a vitától való menekülést általános (tehát nem csak az ellenérdekelt felekre és médiájukra kiterjedő) elítélés övezné. Azokban az országokban, ahol pártoktól független vagy minden releváns szereplőt képviselő szervezeti háttere (lásd például az USA-ban a két nagy párt által létrehozott Commission on Presidential Debates nevű szervezetet) és komoly tradíciója van a vitának, a vita elkerülése már önmagában rizikós. Ennek ellenére ezekben az országokban is komoly taktikázások előzik meg a szervezést, s időnként az is előfordul, hogy az egyik jelölt valahogy mégis jobbnak látja kihagyni a vitát. A gyáva nyúllá válás esélye azonban komoly veszély, hiszen a közvélemény jelentős része izgatottan várja az összecsapást, s hiteles – nem politikus - szereplők mindent meg is tesznek azért, hogy rákényszerítsék erre a jelölteket.

Nálunk azonban egészen más a helyzet. A vitának nincs állandó szervezője, kialakult formája és nincsenek a pártoktól nem függő, hiteles propagálói sem. Bár voltak kísérletek arra, hogy valami ilyesmi kialakuljon, a pártok nem támogatták, s 2006-ban már saját maguk vették kézbe a szervezést. A négy évvel ezelőtti vita pontosan olyan volt, ahogy a veszteségminimalizáló szereplők elképzelték: nem voltak váratlan helyzetek, alig volt lehetőség az interakcióra, a nézők nem láthatták a másik fél reakcióit, a vita túlszabályozott lett (fontos megjegyezni: önmagában nem a szabályozottság a gond, hiszen a korábbi viták ad hoc jellege – különösen 1998-ban – az igazságos és méltányos versenyt veszélyeztette).

Ha tehát Orbán Viktor idén nem kíván vitázni, bizonyára jó érveket talál és fontos közéleti háttértámogatást kap. Hivatkozhat arra, amire 1998-ban Horn Gyula: nincs igazi riválisa, hiszen a választást biztosan a Fidesz nyeri majd, s azt sem lehet tudni, ki lesz a második erő. Bizonyára lennének is rögtön vicces publicisták, akik előselejtezőt javasolnának Mesterházy és Vona között, talán még Bokros is bejelentkezne, s hiába rajzolna plakátjaira kreatívan narancssárga nyulacskákat az MSZP, Orbán kényelmesen elhajolhatna a kétszereplős vita elől, az esetleg megrendezésre kerülő „mindenindulós” vitákra pedig elküldhetné pártjának más vezetőit.

Pontosan így kalkuláltam mostanáig. Egészen addig, amíg az MSZP meg nem nevezte miniszterelnök-jelöltjét. Bár még most is több érv szól talán amellett, hogy a Fidesz ne kockáztasson, az Orbán Viktorhoz képest tapasztalatlan, vele még láthatóan nem egy súlycsoportban lévő szocialista jelölt kiállítása akár el is gondolkoztathatja a Fidesz elnökét. A csábítás jelentős: ha ugyanis mégis ringbe száll Mesterházyval, egyszerre két régi vágyát is elérheti. A szocialista jelölt esetleges földbe döngölésével két csalódást keltő elnökjelölti vita után ismét bizonyíthatja rátermettségét, ráadásként pedig – a szocialista szavazók teljes elbizonytalanításával - olyan mélybe taszíthatja az MSZP támogatottságát, amire korábban talán még maga sem mert gondolni. A csábítás jelentős – mondom. De persze az újabb csalódástól való félelem sem lehet elhanyagolható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr761552523

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne oszd meg, és uralkodj! 2009.11.26. 11:09:21

„Az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak.” (Orbán Viktor) Nem véletlenül választottam magamnak

Trackback: 80 százalék, bazmeg! 2009.11.26. 11:06:35

Sartori szerint van az úgynevezett domináns pártrendszer, hogyaszongya: „ha egy politikai rendszerben van egy olyan párt, amely az összes többit megelőzi, dominánsnak nevezzük. Feltételezve, hogy az erősebb és a többi párt közti 10 százalékpont k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BISMARCK 2009.11.26. 07:23:02

Akkor vegyük sorra. Mindig tetszik amikor a vitákat önmagában nézik az elemzők.
2002-ben Medgyessy első mondatai között volt, hogy ő nem olyan jó vitázó mint Orbán. Ezzel lényegében feltette a kezét és nehéz helyzetbe hozta Orbánt. Nem szokás ugyanis kiütni azt, aki feltett kézzel lép be a ringbe, ellenszenvessé teszi a legyőzőt. Ott elég pontozással győzni. Ez pedig lehetőséget ad a megélhetési magyarázóknak - politológusok -, hogy megdolgozzanak a pénzükért. Pl. ezért sem volt mindegy, hogy a vita mikor lesz pontosan. Lesz-e még utána idő, hogy a Kéri-félék megmagyarázzák a népnek, hogy tulajdonképpen mit is mondott a két jelölt?
2006, erről felesleges is beszélni. Itt egy szemérmetlenül hazudozó jelölt volt Orbán ellenfele. Eleve lehetetlen volt győzni, Gyurcsánynak nem voltak erkölcsi aggályai, hogy bármit bevessen (pl. gyógyszer felírási díj)
Most pedig, nyolc év MSZP-SZDSZ kormányzás után érdektelen lenne egy vita. Mit tud mondani az MSZP-s jelölt?

loláb 2009.11.26. 07:30:54

Ostobaság lenne nem kiállni vitázni Mesterházyval.

Orbán a kihívó (mégha ennek az ellenkezőjét is akarja a sajtó elhitetni), így eleve könyebb helyzetb en van, hiszen nyiltan kritizálhat akármit, nem kell védenie a védhetetlent. Ráadásul Mesterházy személyéb en is kormánytag volt, és frakcióvezető, így a szocialisták, vagy a kormány összes töketlenkedése is a fejére olvasható.

Viszont egyáltalán nem tűnik rossz vitatkozónak, elég jól nyilatkozik, szépen besél, így az a forja nincs meg OV-nak, mint ami esetleg Medgyesivel megvolt, nevezetesen, hogy egy bővitett mondatot képtelen elmondani hiba nélkül.

Arivistus 2009.11.26. 07:38:38

Én Orbán helyében vitáznék.

A kampánycsend előtt 2 nappal: Mesterházyval.
A kampánycsend előtt egy nappal: Vónával.

A Fidesznek csak azt kell kitaktikáznia, hogy Vóna-Mesterházy vita ne legyen.

BDK · http://ungparty.net/ 2009.11.26. 08:32:04

Arra lenne fogadásom, hogy Orbán-Vona vita nem lesz.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.11.26. 09:09:20

én magam részéről megveszem a miniszter-jelöltek vitájának reklám idejét, és egy alapítvány hozok létre mely eme látványosságot levezényli, négy évenkénti biztos bevétel mindenféle váltó-gazdasággal szemben, ja és hogy elveszítené a szavazóit egy vereség miatt??, csak a bizonytalanokét, de azok mindig a szocikra szavaznak
@Arivistus: nagyobb lenne a nyereség ha lenne Vona Mesterházy vita, hisz olyan jól ellennének az orbánozással és még reklám időt se igényelnék.

kovaxx 2009.11.26. 09:20:06

Vona-Mesterházy vita? Nem lesz. Orbánnak meg jelen helyzetben méltatlan lenne kiállnia a két kispárt jelöltjével vagy akár egyedül a pehelysúlyú Meseterházyval.

alfredo20 (törölt) 2009.11.26. 09:35:46

a gyurcsányi elleni vita talán nem is annyira vereség, nem mintha kifejezetten védeném Orbánt. D akkori szemmel nézve egyszerűen bicskanyitogató volt a gyurcsányi arroganciája, utólag pedig egyértelmű lett, hogy gyurcsányi (micsoda szokatlan dolog) végig hazudott, sőt ő vádolta Orbánt hazugsággal. Tehát Orbán teljes nyugalommal hivatkozhat arra, hogy a bebizonyosodott hazugságok után miért venné vitapartnernek a leamortizálódott, bűnügyi eljárásban érintett szocikat

kovaxx 2009.11.26. 09:38:22

Mellesleg Török Gábor a viták utólagos értékelésével alaposan mellé lőtt, pontosabban újra írja a történelmet, amikor "két csalódást keltő elnökjelölti vita után" fordulattal él, ugyanis a 2006-os vita ma már nem a választási eredményhez kötődik, hanem a Gyurcsány korszak emblematikus eseményeként a parttalan hazudozást testesíti meg.
A következő választási kampányban számtalan a vitában elhangzott, azóta vastagon hazugságnak bizonyult állítást lehet idézni Gyurcsánytól, és egyéb kellemetlen részletek is előbányászhatók.
Kár arra apellálni, hogy már mindenki elfelejtette a vitát, ugyanis az még sokak emlékezetében élénken él, mint a választási manipuláció, a választók becsapása, félrevezetése, a választási csalás határán mozgó gaztett egyik legnagyobb megnyilvánulása.

Újabb választási vita helyett a csak össze kell vágnia pár részletet a régi vitából feltenni a youtube-ra és hátradőlni.

Aggie 2009.11.26. 09:41:59

Mesterhazy nem csak a mai Orbannal nincs egy sulycsoportban, hanem a 20 evvel fiatalabbal sem.

Mesterhazybol hianyzik az a kepesseg, hogy elhitesse velem, hogy a hajot el tudja kormanyozni. Ezen tul nevetsegesen nez ki, annyira modorosan beszel, hogy az visszatetszo, az elso megnyilvanulasa Lendvay Ildiko oldalan, mar jeloltkent, pedig minden volt csak meggyozo nem.
Ebben a helyzetben Orban csak gyozhet, ha sikerul levetkozni a szokasos vehemenciajat es felcsereli egy kis bolcsessegre. Negy evvel ezelott egy sertett ember revansa latszott az arcan, most hatarozottsag es kiegyensulyozottsag - pontosan tudja, hogy mit akar. Ugy tunik tanult az elmult ket valasztas hibaibol es nagyon taktikus, jol mutatja ezt, hogy nagyon mantrazza, hogy orulne az 50%-nak is.

@zsanett- a tótok bosszúja és szoci fan: politikai esemenyek, tuntetesek, katasztrofak kozvetitesenek kornyekerol a multik minden reklamot eltavolitanak, hogy semmilyen negativ elmennyel ne kapcsold ossze tudat alatt a termekuket. Tevereklamot a multikon kivul mas nem tudja megfizetni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.26. 09:42:44

@BISMARCK: "2006, erről felesleges is beszélni. Itt egy szemérmetlenül hazudozó jelölt volt Orbán ellenfele."

Mármint a szemérmetlenül hazudozó Orbán volt a szemérmetlenül hazudozó Gyurcsány ellenfele. Szóval nem ezen múlott :-)

Amúgy Orbán utolsó jó poénja is egy ilyen vitához kötődik, méghozzá a Horn ellenihez:

Horn: Utolsó szó jogán azt kérem a FIDESZ támogatóitól, gondolják meg, nem lenne -e inkább ránk, a folyamatosságra szavazni.
Orbán: Hát erre én csak azt tudom válaszolni, hogy tényleg jól gondolják meg!

:-)

Picurigor 2009.11.26. 09:52:39

Nálunk is meg kellene alkotni valami stabil, állandó keretet a miniszterelnök-jelölti vitákra.
Ugyanis én nem vagyok híve a kétszemélyes párbajoknak, ha közben miniszterelnök-jelöltekről van szó.

Tehát ha lesz ilyen vita, akkor egy körben kell mindenkit meghívni és többszereplősség kell tenni. Ugyanis nem csak Mesterházy meg Orbán létezik.
Szinte biztos vagyok benne, hogy az MDF bedobja Bokros nevét miniszterelnök-jelöltként, a Jobbik pedig várhatóan Vonát jelöli.
Így tehát legalább négy jelölt vitája lenne.
Azt gondolom, ez lenne csak az igazán szép. Vonának végre közelebb kéne kerülnie a realitásokhoz, Bokros pedig véleményem szerint alaposan megdolgozná mindegyik jelöltet.

Szóval egy ilyen vita igazi csata lenne, és a választók is így kaphatnák a legteljesebb képet.
Nem párbajokra van szükség, hanem moderált jelölti vitára.

corol 2009.11.26. 09:55:27

@BISMARCK: Orbán a hazudozásban semmivel nem maradt/marad el Gyurcsánytól - ld. csak a Putyin találkozó legutóbb.
Én érdeklődéssel várnám azért a mindentudó - mindent megoldó miniszterelnök jelölt mit kezdene Mesterházyval?

BISMARCK 2009.11.26. 09:58:58

A miniszterelnök jelöltek vitájának nem csak gazdasági témákról kell szólnia. Bokros pedig csak itt lenne ellenfele a többi jelöltnek. Ha gazdasági témákról kell vitázni, oda Bokros ellenfeleként, Varga v Matolcsy menne, velük szemben Bokros "felkészültsége" nem érne semmit.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.11.26. 10:01:34

@Aggie: én erre nem így emlékszem, október 23 közvetítést többször szakították meg reklámokkal.

Martingál 2009.11.26. 10:05:47

Orbán Viktor egyedül Bokros Lajostól félhet egy miniszterelnök-jelölt/jelöltek vita keretében. És azért, hogy ez ne történhessen meg, inkább nem fog senkivel sem vitázni.

Egyszerűen fülét-farkát behúzza, mert egy Bokros elleni vitában a populista demagógiájával biztosan nem tudna győzni. Kevés hozzá ő ehhez...

polom13 2009.11.26. 10:06:08

@corol: Mi van szünetel a kapcsolat.hu ? :)
Szerintem Orbánnak nem kéne kiállnia semmilyen vitára,mert az maximum+/- fél százalék a választási eredményben,ami a Fidesznek teljesen mindegy,de dönthet az MSZP-Jobbik harcban,és átemelheti az MDF-et vagy az LMP-t az 5%-os küszöbön(ha 2006-ban Dávid Ibolya nem szerepel egy vitában a két "naggyal"nincs meg a parlamenti bejutás).
Egy közös vita azt mutatja,hogy a felek egyenlőnek ismerik el egymást,ami most egyszerűen nem tükrözné a valóságot.

kovaxx 2009.11.26. 10:08:12

@Picurigor: Hülyeség, ugyanis az USA-ban is 5-8 jelölt indult mindig, de a vitában csak kettő vesz részt. Ugyanis a két 45-55%-os párt jelöltje nem hajlandó leülni vitázni a kis pártok jelöltjeivel, akik nem politikai tényezők és soha nem is lesznek azok.
Ralph Nader például kényszeresen mindig elindult legutóbb kapott is vagy 1%-ot, de ez nem elég ahhoz, hogy sokmillió ember őt bámulja főműsoridőben, ugyanis nem rá kiváncsiak, rajta semmi sem fog múlni, ugyanúgy ahogy pl Bokroson nem múlik semmi.

polom13 2009.11.26. 10:14:03

@BISMARCK: Az egészségügy témájában pl.Orbán felmosná a padlót Bokrossal aki a több-biztosítós modell "főprófétája",de kiállt a vizitdíj,a napidíj mellett is,ami mind rendkívül népszerű. :)
Az egészségügynek a vita lététől,vagy nemlététől is a Fidesz egyik fő kampánytémájának kell lennie,itt a szavazók óriási többsége támogatja.

BISMARCK 2009.11.26. 10:17:30

@polom13:
Na igen. Bokrossal el lehetne beszélgetni a magánnyugdíj pénztárakról is. Ezeket tartotta ugyanis élete főművének. Nagy szakember. Hajrá.

tlac 2009.11.26. 10:20:58

Mesterházyt nem Bokrosnak kell kihívnia? Vitatgozgassanak!

Magon_ 2009.11.26. 10:21:18

@kovaxx: Bokroson nagyon is sokminden múlhat, a Fidesz 2/3-a péel mindenképpen.

tlac 2009.11.26. 10:24:23

A végén az MSzP is beáll Bokros mögé nem? Mesterházy a jövő embere, Ildikó megmondta. Az volt H.Kovács is, Megyó is, a nagyformátumú meg még most is az.

tlac 2009.11.26. 10:25:27

Vagy Bokros hívja ki a Jobbik liberális szárnyát Balónét!

polom13 2009.11.26. 10:29:24

@tlac: Bokros valóban inkább a szocialisták kihívója(most,hogy az SZDSZ kimúlt. PEZSGŐT MINDENKINEK!)Az általa megszólítható szavazók a "kádári kisember" mellett az MSZP másik fő támogatói csoportja a"reformőrültek"akik bármit elfogadnak ha nem Orbán Viktortól jön és az ÉS-ben valaki progresszívnek nevezi.

polom13 2009.11.26. 10:32:29

@Magon_: Ha valamelyik kicsi bejut akkor a kompenzációs listáról szerez helyeket,amiről a Fidesz kevés helyet fog kapni szóval Bokros inkább az MSZP-t gyengíti.

kovaxx 2009.11.26. 10:40:33

@Magon_: Bizony bizony a 2/3-hoz Bokrosnak köze sincs. A területi listáról vagy 1-2 mandátumhoz fog jutni a kompenzációson meg akkor 3-an osztoznak MSZP JOBBIK MDF... vagyis főleg MSZP, JOBBIK-ot fogja gyengítni a Fideszt MAX 1 mandátum erejéig...

gastro vazze 2009.11.26. 10:40:45

Van rá egy gyenge tippem, hogy lesz még Bokros az MSZP jelöltje jövőre, ha máskor nem akkor a második forduilóra, de nem tartom kizártnak, hogy Mesterházy el sem jut az elsőig sem...

a 2006-os vitában pont az volt a szenzációs, ahogy lényegében Gyurcsány a földbe döngölte Viktort és még fel is mosta vele a padlót - az, hogy mit mondtak igazából lényegtelen, mivel mindketten kamuztak is és mindketten beszéltek valós tervekről, adatokról... Mindenestre a fél ország vinnyogva röhögött a kis mitugrászon... ("Maga úgy fél az adatoktól, mint ördög a tömjénfüsttől")

gonosztojás (törölt) 2009.11.26. 10:51:58

Boiztosan nem áll ki.
Mesterházy kamikaze tipus, egy kérdezz-felelekben vele szemben színt kéne vallani Orbánnak és nem lózungolni.
Azt meg nem vállalná fel, sajnálatos jellemtelenségéből adódó okok miatt.
Ettől függetlenül M.A.-nak esélye sincs min.elnöknek lenni.

polom13 2009.11.26. 10:54:09

@gastro vazze: a 2006-os vita az egyik ok ami miatt a lotyaszájú nem lesz többet vezető sehol ebben az országban,mert már az MSZP-ben is csak lefelé visz majd az útja.

MACISAJT 2009.11.26. 10:58:55

Nézzük a tényeket.
2002-ben és 2006-ban volt két egymással kb. egyenlő támogatottsággal rendelkező erő.

Most ez nincs így.
Most van a Fidesz.
És a futottak még kategória.
Ebből igazságtalan lenne bárkit is, MSZP-t, Jobbikot kiemelni egy "döntőre"
Orbánnal.

Viszont azt is tudomásul kell venni, hogy a lakosság és a sajtó egy része igényli egy ilyen vitát.

Így aztán a logikus javaslatom, hogy
azoknak a pártoknak a vezetői akiknek sikerül országos és területi listát állitaniuk..azok vitázzanak.
Nem lesznek sokan, négyen vagy öten ilyenek.
És akkor lesz egy olyan vita, mint a 2002-es volt(az amelyben dávid ibolya úgy rikoltozott mint egy piaci kofa).
Többre nincs szükség.

Magon_ 2009.11.26. 10:59:04

@kovaxx: A 2/3 nagyon cinkes, ha 2-3 szavazatot elvesznek a Fidesztől, az simán jelenthet nem 2/3-ot. Egyéniben is szerezhetnek mandátumot (pl Dávid, Bokros, Kuncze), ezek mind nagyon hiányozhatnak később a Fidesznek. Ne felejtsd, a mostani ciklus alatt is 1-2 szavazaton múlnak szavazások.

polom13 2009.11.26. 11:02:30

@Magon_: Lehet,hogy ennyi kell a Fidesznek,de hálisten az Ebola kilóra megvehető.

MACISAJT 2009.11.26. 11:05:07

@BISMARCK:
"2002-ben Medgyessy első mondatai között volt, hogy ő nem olyan jó vitázó mint Orbán. Ezzel lényegében feltette a kezét és nehéz helyzetbe hozta Orbánt. Nem szokás ugyanis kiütni azt, aki feltett kézzel lép be a ringbe, ellenszenvessé teszi a legyőzőt. Ott elég pontozással győzni. Ez pedig lehetőséget ad a megélhetési magyarázóknak - politológusok -, hogy megdolgozzanak a pénzükért."

Igen. 2002-ben a D-209 felment és előadta a "kicsi vagyok, hülye vagyok, fázom és pisilnem kell, ugye nem bántasz csúnya Orbán bácsi"
című forgatókönyvet.
Mivel nem vártak tőle semmit-így túlteljesített.

2006-ban, egy agresszív elmebeteg
nekiugrott Orbánnak és lehazudta mind a hét fejét( azt a jelenetett, hogy "elnök úr, vonja vissza..."- számtalanszor levetiteném a kampányban..:))

Diocles 2009.11.26. 11:07:00

"a közvélemény jelentős része izgatottan várja az összecsapást"

Honnan veszed ezt, kedves Gábor?
Én éppen ennek ellenkezőjét tapasztalom, és mindössze pár MSZP-ért aggódó megmondóember szorgalmazza a vitát.

És ha vita, akkor miért Mesterházyval? Miért emelné őt fel mesterségesen Orbán a saját szintjére? Milyen alapon rekesztenék ki a vitából akár Bokrost, akár Vonát?

Jester 2009.11.26. 11:11:32

Orbánnak nem érdeke a vita, és ezt le is fogják tudni jól kommunikálni.. Vagy nem.

Jelen állás szerint van 1 Orbán, meg 3 alacsonyabb, de egymáshoz képest hasonló karizmájú/népszerűségű ember: Bokros, Mesterházy, Vona.

Orbán egyikkel se fog, Mesterházy és az MSZP csak bukhat azzal, ha főműsoridőben olvassák a fejére az elmúlt 8 év "sikereit". Vona annyira sötét, hogy egy átlagos kérdésében is két önellentmondás van. Jobb ha nem mutogatják magukat. Bokros meg mégse vitázhat magában :D

török gábor 2009.11.26. 11:15:35

@Diocles: tessék figyelmesebben olvasni :) Nem Magyarországról beszélek abban a mondatban.

rockjano 2009.11.26. 11:15:56

@MACISAJT: Most úgy teszel mintha a Fidesz és ovi ugyanúgy nem hazudta volna végig az egész kampányt!!! barátom... szelektív memória...

Most igazán nincs tétje, szerintem a 2/3 sem kérdés. MA-nak nem ez a tétel hanem hogy választás után hogy építi újra a pártját. Elég szépen felsorakoztak mögötte.

Nehezebb egy sokkal demokratikusabb párttal mint egy elég monolit vagy annak látszó fidesszel. De hogy kormányozni is könyebb lesz abban nem vagyok biztos.

Ne felejtsétek az emberek csak jól akarnak élni, tesznek minden másra, válság pedig még marad évekig. A következmény egy nagyon nehéz kormányzás lesz a jobboldalnak.

kung-fu 2009.11.26. 11:20:55

Mesterházy tapasztalatlan, idegileg kizökkenthető politikus, ám legyőzése nem jelentene nagy truvájt, ergo lényegében semmit sem hozhat.

Viszont, simán tehet fel kellemetlen kérdéseket a jövőre nézve, amivel szar helyzetbe hozhatja Viktorkirályt. Ugyanis vagy további népnyúzás mellett tesz hitet, vagy olyat ígér, amit nem tud betartani, esetleg elhajol a kérdés elől, akkor meg gyáva féregként lenézhetővé válik.

Nem, Orbánnak nem érdeke kiállni, mert akkora a különbség a két párt között, h ezzel a kiállással csak azt ismerné el, h kétesélyes a választás, a maszop egyenrangú vitapartner.

Nem, az emberek tudomására kell hozni, h immár csak egy nagypárt van, aszt ha akar, a két középkicsipárt [Jobbik, MSZP] vitatkozzon csak egymással, ha akar, ki legyen a harmadik erő.

És jön Bokros, és még az is lehet, h a 2. helyért hárman szállnak harcba: Jobbik, MSZP, MDF.

Nézzétek csak meg a miniszterelnök-jelöltek népszerűségi versenyét, ahol Bokros 18%-ot (vagy 16%?) visz, miközben Orbán 38%-on áll, de az összes többi messze elmarad.

Üdv.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.26. 11:22:22

@török gábor:

Nocsak, vesszük végre a fáradtságot?

@kung-fu:

A francba, pont ezt akartam írni magam is:o))

bioLarzen 2009.11.26. 11:26:26

"Bizonyára lennének is rögtön vicces publicisták, akik előselejtezőt javasolnának Mesterházy és Vona között"

Ez nagyon jóóóóó :)

bio

Diocles 2009.11.26. 11:27:06

@török gábor:

Summa summárum, Orbánnak még abban az esetben sem volna érdeke a vita, ha kiütné Mesterházyt.
Ami elképzelhetetlen szerintem, hiszen M. operálhat azzal, amivel Medgyessy, eljátszhatja a szerény játékost, miközben bőségesen lesz lehetősége néhány ütést bevinni.
És ami a legfontosabb, egy ilyen vita mozgósítaná az apátiába süllyedt szoci bázist, hiszen amint meglátnák Orbánt a képernyőn (szerepeljen bárhogyan is!) rohannának X-elni.

Tehát a vita, és ez mindenki számára nyilvánvaló, csakis M-nek kedvezne.

Ennél érdekesebb és izgalmasabb (talán megérne egy posztot részedről!), hogy lesz-e pl. Bokros - Vona vita. Vagy Bokros - Mesterházy vita. stb.
Látszólag minden ellene szól, de valójában az MDF-nek egy ilyen vita a bejutást jelenthetné, és nyilván a jobbiknak is plusz voksokat. De az MDF verhetné a mellét, hogy egyedül szállt szembe a Jobbikkal.
Tehát, hogy a három "másodrendű" jelölt között milyen viták képzelhetőek el, és ezt hogyan használhatják ki ők a saját javukra, hogyan tudják ezt "lekommunikálni", felvállalni.

Merthogy Orbán-Mesterházy vita nem lesz, az fix (lévén, a hülyének is világos, hogy ez csak és kizárólag arra jó, hogy megdobja az MSZP cca 5-10%-kal), ezen kár agyalni, és kár beállni az MSZP kampányát tolni.

török gábor 2009.11.26. 11:28:00

@malac69 gerinckutató blogkalandor: mint a főszövegben korábban jeleztem, nem szeretnék állandóan beleszólni a kommentekbe, az legyen az olvasók tere. úgyhogy nem fáradtság kérdése, élmény olvasni a sok hozzászólást :)

Naumov 2009.11.26. 11:37:11

A 2006-os vitával kapcsolatban: Orbánék láthatóan azzal a céllal indultak neki annak a vitának, hogy a mérsékeltebb szavazókból próbáljanak megnyerni maguknak, és ennek megfelelően valószínűleg úgy dolgozták ki a stratégiájukat hogy minél jobban próbálják árnyalni a balsajtó által a megelőző nyolc évben kialakított Orbán agresszív, demagóg, hőzöngő stb. képet. Jó eséllyel kvázi megpróbálták lekopírozni Medgyessyék négy évvel korábbi módszerét, mondván hogy hadd ugráljon Gyurcsány nyugodtan, Orbánnak semmilyen körülmények között nem szabad kijönnie a sodrából, meg kell próbálnia megmaradnia a szimpatikus srác szerepében.

Hogy aztán ki "nyerte" azt a vitát valójában, azon el lehetne polemizálni, és ne haragudj Gábor hogy ezt mondom, de véleményem szerint óriási felelőtlenség volt másfél perccel a vita lezárását követően ott helyben kijelenteni, hogy itt márpedig Gyurcsány nyert és punktum. Valószínűleg milliós nagyságrendű olyan ember nézte meg azt a vitát, aki a Ti helyszíni gyorsértékeléseteken túl semmiféle más későbbi elemzést nem is látott a vitáról, és kis túlzással kizárólag a Ti véleményetek alapján döntötte el, hogy mit gondoljon az elhangzottakról. Egyébként ha jól emlékszem, ekkor volt az is, hogy Lakner Zoltán a vita értékelése közben ex cathedra kijelentette, hogy "mindenki tudja hogy a panelproli kifejezés Kövér Lászlótól származik", aztán az index járt utána hetekkel később, hogy Kövér egyébként illusztris munkásságában ilyesmi pont nem található, hanem talán Bayer Zsolt írt egyszer lumpenprolikról valahol, vagyis körülbelül a jereváni rádió szintjét sikerült lehozni egy 50-50% körül billegő választás előestéjén. Egyébként, és ezt nem csak udvariasságból mondom, messze a legjobbnak tartalak a magyar politikai elemzők közül, mindig kiemelt figyelemmel olvastam az írásaidat, az egyetemen volt szerencsém egyszer vizsgázni is Nálad politikatudományból, ahol nagyon kedélyesen elbeszélgettünk, de ha erre az esetre visszagondolok, mindig kicsit keserű lesz a szám íze.

Ami 2010-et illeti, én a Fidesz helyében nem erőltetném a vitát, nyerni nem sokat nyerhetnek rajta, veszteni viszont annál többet. Az MSZP majd kiad néhány közleményt, hogy Orbán megfutamodik a tények elől, csak a saját párthívei körében mer szónokolni stb., a kapcsolat.hu-n lelkesen kontráznak, aztán majd szépen elalszik az ügy. Nem sok értelmét látom az illegitimként felcímkézett, jelenleg 10-15% körül vegetáló kormánypártot ezzel felemelni maguk mellé, és megadni az esélyt nekik arra, hogy ezzel faragjanak a hátrányukból.

tb7999 · http://uksi.blog.hu 2009.11.26. 11:39:13

KEDVES Gábor!

Érdekes az elemzésed, de egy NAGYON fontos vetületét kihagytad a dolognak. Nevezetesen azt, hogy milyen hatása volt, ill. lehet majd ennek a vitának. A hithű vörösöket nem befolyásolja. A hithű narancsokat sem.

Hány embert tud befolyásolni? Ez a mennyiség elegendő-e az eredmény befolyásolására? A közvéleménykutatásokban szereplő "nem nyilatkozik/bizonytalan" stb. emberek közül vajon hányan vannak, akik nem merik bevallani, hogy vörösek? (Talán ők lehetnek többen, mert eleve szégyellik magukat, nem csoda.) Pedig egy TV-s vitának pont az a lényege, hogy meggyőzze a bizonytalanokat.

Nos, röviden ennyi, üdvözöllek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból.

gintike.contact@gmail.com voltam.

török gábor 2009.11.26. 11:43:56

@Naumov:

bocsánat, hogy ma állandóan reagálok... szóval csak annyit szeretnék mondani, hogy a vitát követő tévés beszélgetésben én (mint utólag, a felmérések kapcsán kiderült, tévesen) azt mondtam, hogy szerintem Gyurcsány túl agresszív volt, s könnyen lehet, hogy emiatt vesztett.

sajnos vagy szerencsére nem az elemzők döntik el, ki nyert... (bár az igaz, hogy megszólalásaik befolyásolhatják az erre hajlamosakat)

tb7999 · http://uksi.blog.hu 2009.11.26. 11:49:27

Elnézést, kihagytam azt a réteget, amelyik - akár félelemből - nem árulja el, hogy hová akar szavazni, mondjuk a Jobbikra.

Ezt olvasom most több helyen is: "A felmérés szerint a választásra jogosultak kevesebb mint fele (47 százaléka) tudja/árulja el..."

Tehát 53%!!! Ez az 53% miért nem árulja el? Mert fél (ahogy fent is említettem)? Mert szégyelli elárulni hovatartozását? Dacból (mindegy, hová fog szavazni)? Eldöntötte, hogy nem fog menni, de azt nem vallja be? Nem tudja, és a TV-s vitára vár?? (Szerintem ők vannak a legkevesebben!!!)

Erről olvasnék szívesen egy elemzést!!!

pakesz (törölt) 2009.11.26. 11:51:45

mert a retermettseg alapjan dont nem???
na persze, ott van vagy 10-100 fos team aki felkeszit barkit a harcra, hogy Vetya haverkat beledongolje a foldbe...
az meg hogy kit is keszit fel, hat nem Gyula bat a tanyarol, hanem egy eleve ratermett embert aki le tudja kommunikalni a dolgokat
aztan azt se felejtsuk, hogy Megyo sem volt ratermett, es azzal nyert...

And21 (törölt) 2009.11.26. 11:55:50

ha itthon is csinalunk egy "obamat" akkor orokre itthagyom az orszagot.

forrestg 2009.11.26. 11:58:04

Azon "nagyrabecsült" kommentezők kedvéért, akik szerint GyF. és OV. ugymond "egyformán" hazudtak volna 2006-ban azért hadd jegyezzem meg, hogy kis konkrét tárgyszerűség nem ártana. OV azt mondta, hogy a komcsi kormány vizitdijra, eü. privtaizációra készül: nos ő ezzel IGAZAT mondott. Gy.F amikor mindezt tagadta (ugy, hogy nyilván ott voltak már asztalán az előterjesztések), akkor tényszerűen HAZUDOTT.

forrestg 2009.11.26. 12:00:29

Amúgy azért vessünk néhány pillantást a humoros magyar népre (igen, saját magunkra is). GyF agresszivitása sokkal többeknek jött be, mint OV visszafogottság. Srácok: vegyétek már észre, hogy a magyar nép beteg. Tudjátok: a frusztrációból lesz az agresszió. Ott a kis falusi cigány Orbán: rajta le lehet vezetni az elfojtott agressziót. GyF a magyar nép egyik arca. Sokan szavaznának rá ma is.

Héttörpe (törölt) 2009.11.26. 12:00:47

@Magon_: "Egyéniben is szerezhetnek mandátumot (pl Dávid, Bokros, Kuncze)"

Ezt komolyan gondolod? Szerintem elfelejthetjük, azt a mítoszt, hogy ezeket az embereket szűkebb hazájukban ma megválasztanák parlamenti képviselőnek egyénileg. Ha jól tudom, az első forduló érvényes, ha 50 %-a a választópolgároknak elmegy szavazni és eredményes, ha valamelyik jelölt az összszavazatok 50 %-át plusz egy szavazatot kap. Ez alapján az első fordulóban eldől, hogy ki lesz az adott körzet képviselője. Ellenkező esetben a második fordulóban 25 %-os részvétel felett az egyszerű többség dönt. Nem hiszem, hogy bármelyik a feloroltak közül be tudná húzni az első fordulóban az 50%+1 szavazatot és ezek után a másodikban győzni tudna. 2006-ban Dávid Ibolya Tamásiban (tulképp az otthona)az első fordulóban 2687 a másodikban 982 szavazatot kapott (12,80 % és 4,78 %), a győztes Fideszes Hirt Ferenc az elsőben 9456, a másodikban 10606 szavazatot kapott(45,05 % és 51,65 %). Kunczemaci nem mérette magát, Bokros Lajos nem indult.
ha most lennének a választások, szerintem a szavazókörök minimum 80%-ában az első forduló eredményt hozna.

dimitrij 2009.11.26. 12:04:03

valóban nincs hagyománya a miniszterelnök-jelöltek közti vitának, sem az időpont, sem a megszervezés keretei kapcsán, legutóbb emlékeim szerint 2 vita is volt, egyszer a 4 pártelnök, másodszor a két esélyes jelőlt mérte össze retorikai, politikai kommunikácós tudását.

számomra kérdéses is egyébként, hogy van-e egyáltalán értelme, hiszen az igen elfajult populista retorika, vagy politikai pr tevékenység, melyet a pártok folytatnak nagyjából fölöslegessé teszik azt, és több alkalommal láthatta a nagyérdemű, hogy az ott elhangzott kijelentések, és az azt követő gyakorlati kormányzás között igen komoly ellentétek, vagy ellentmondások vannak.

szerintem korai még azzal foglalkozni, hogy bármelyik fél akar-e egyáltalán vitát, azt gondolom, hogy kizárólag azon politikai csoportok jelőltjének lehet erre igénye, akik kevés médiafelületet tudnak szerezni maguknak (lmp, jobbik talán, mdf talán), az ő esetük azonban azért is kérdéses, mert az lmp esetében kérdéses, hogy van-e egyáltalán a kormányzás minden területére kiterjedő programjuk, a jobbik esetében könnyen kontraproduktívvá válhat a vita, hisz egyrészt egy szélsőséges alakulatról van szó, amely nagyjából minden demoktratikus pártnak szalonképtelen, így könnyen az összefogás áldozatává válhat, ha egyáltalán bárki is hajlandó szóba állni velük. talán még az mdf szereplése lehet pozitív, szavazatokat hozó, vélhető, hogy ők sem kományzati szereplvállalásra, hanem inkább a fennmaradásra játszanak.

a másik, ami miatt korai lehet ezzel foglalkozni az, hogy be sem indult még igazán a kampányolás, szerintem a tényleges kampányok hatásosságának folyamatos mérése lesz döntő ebben a kérdésben.

szerintem ha lesz is vita, akkor is legfeljebb 2 jelölt fog összecsapni, a regnáló kormánypárt jelöltje, illetve a kormányzati szerepre készülő politikai formáció vezetője között.

zárógondolat: szerintem sokkal érdeksebb lehet egy-egy szakpolitikus-tárcavezető-jelölt vitája, célzok itt arra, hogy szerencsés lenne, ha pl. a gazdaság átalakítása, euro bevezetése stb. kapcsán hangoznának el konkrétumok.

forrestg 2009.11.26. 12:04:06

@gintike.contact: szerintem OV igenis bukhat rajta ha nem áll ki, mert akkor a komcsi (többségi) sajtó harsogja, hogy nem áll ki. De azon is bukhat, ha mesterházi nem lesz annyira béna - és akkor ösztönözhet komcsi nyugdíjasokat. Csapdahelyzet.

forrestg 2009.11.26. 12:08:42

ha bokros is vitázik, akkor nyerhet vele, mert ő ügyesen beszél mellé. nem mondja el, hogy ő az imf helytartója, azt sem, hogy legszívesebben milyen intézkedéseket hozna (pl. nyugdíj)

dimitrij 2009.11.26. 12:09:31

@BISMARCK: Varga felkészültsége azért igen kérdéses, jószerivel még egyetlen költségvetés elkészítésekore sem volt lehetősége bizonyítani. igazából nincsenek is egy súlycsoportban Bokrossal... Matolcsy más tészta, viszont ő meg kommunikációs szempontból nem jó választás, élőben szerintem zavarba hozható.

Naumov 2009.11.26. 12:11:05

@török gábor: Megpróbálom visszanézni majd az adást, és ha rosszul emlékszem, akkor megkövetlek, de itt és most nekem az ugrik be, hogy a műsorvezető vita utáni első kérdése az volt, hogy "ki nyert?", amire Te valahogy úgy válaszoltál, hogy számodra meglepetést okozott a vita, mert előzetesen azt gondoltad hogy nem lehet majd egyértelműen megnevezni, hogy ki szerepelt jobban, de most mégis úgy gondolod, hogy meg lehet, éspedig "a miniszterelnök". Majd ehhez csatlakozott Lakner is, aki azt mondta, hogy "Gyurcsány Ferenc". Hogy aztán később mennyire árnyaltok a beszélgetés során, azt őszintén szólva az adott körülmények között már kevésbé érzem lényegesnek mint egy felütésként elhangzó többé-kevésbé egyértelmű kinyilatkoztatást.

forrestg 2009.11.26. 12:11:06

@dimitrij: az ötlet elvben nem rossz. DE. mondjuk euró, bejön egy komcsi (puch laci): van bármi értelme annak, amit mond. nem fog hazudni? DE

tb7999 · http://uksi.blog.hu 2009.11.26. 12:11:22

Én meg azon csodálkozom, hogy ez miért nem eldöntött kérdés a fideszen belül...! _Szerintem_ érdemes lenne arra kihegyezni a kommunikációjukat, hogy azért NEM állnak ki az mszp-vel, mert egyszerűen nem tartják az mszp-t (ill. annak a jelöltjét) arra érdemesnek, hogy ilyen vitába részt vegyenek. Szijjártó vagy Cser P. el tudná magyarázni vmelyik hétvégi sajtótájékoztatón a politikai bullshitet, hogy az elmúlt 8 év, meg mszp, meg gyurcsány stb., és hát hogy a fidesz "nem alacsonyodik" le arra a szintre, hogy "ezekkel" vitázzon. Na, ezt kellene nekik szépen megfogalmazni.

forrestg 2009.11.26. 12:13:15

tudjátok mi vol még királyság 98-ban? a 6 listavezető vitája: csurka pisti: "Hol a pénz? ENNYI

dimitrij 2009.11.26. 12:16:00

eszembe jutott még egy gondolat. abból kiindulva, hogy a szekértáborok médiái milyen szintű démonizálással kezelték a korábbi választási események előtt a politikai ellenlábas vezetőjét igen komoly kockázatot vállal Orbán, hisz a vitában belekényszeríthetik egy olyan kommunikációs helyzetbe, amivel utána lehet riogatni a fent említett médiumokon keresztül az arra fogékony társadalmi csoportokat, növelni ezzel a szavazási hajlandóságot. vélhető, hogy az mszp éppen arra készül, hogy növelje a biztos szavazók részvételi hajlandóságát, illetve a bizonytalanokat megnyerje magának, erre kiválóan alkalmas lehet a démonizálás. egy rosszul sikerült vita katalizátora lehet ennek.

forrestg 2009.11.26. 12:17:25

@Naumov: bizonyos értelemben "nyert" gyurcsány 2006-ban (agrasszivitás + gátlástalan hazudozás) = választási győzelem. viszont ha a komcsik akkor pár százalékkal kikapnak - viszont most marha erősek lennének. igy viszont lehet, hogy hosszú évekre leírták magukat. nyilván, saját szempntjukból megérte az elmúlt négy évért (ficsor, Leader csoport, min. 500 millió)

váév építők (törölt) 2009.11.26. 12:20:32

egy ilyen vitának akkor lenne értelme, ha orbán el tudna mondani akárcsak egy mondatot is papír nélkül.
DE MÁR NEM TUD.
ez annyira nevetséges, hogy minden beszéde közben mondatonként 2x le kell nézni az előre megírt szövegre:)

tb7999 · http://uksi.blog.hu 2009.11.26. 12:21:35

Bár inkább a kampányos részhez illene, de láttátok az mszp plakátját?? Normálisak ezek? Aszongya... másfél havi pénzzel több a pénztárcában. Vagy vmi ilyen. Tehát van a pénztárcában egy havi, és azon felül még másfél havi? Mert a felirat ezt jelenti!!! Tehát 250%? Kinek? Nekem biztosan nem. Nyilván 150%-ra gondoltak, ami viszont másfélszeres, nem másfél havival több! De a 150%-nál is megkérdezem, kinek. Nekem nem, az biztos.

BISMARCK 2009.11.26. 12:21:57

@dimitrij:
"Varga még nem készített költségvetést" ezt legelőször Veres Jánostól hallottam. Így próbált egy ellenzéki észrevételt hárítani. Kb. annyit is ér.
Tényleg nincs egy súlycsoportban Bokrossal, nem tud úgy mellébeszélni.
Árulja már el egyszer valaki, hogy Bokros mitől olyan nagy szakember? Mi az a maradandó, a többségben egyetértést szülő eredmény, cselekedet amit ő letett az asztalra?
A "bokros-csomag+stabilizáció" prófétái kíméljenek.

Magon_ 2009.11.26. 12:22:28

@Héttörpe (a Sötétség Seregeinek tábori lelkésze): A háromból az egyiknek egy megfelelő körzetben nem tartom kizártnak a győzelmét, de azzal természetesen egyetértek, hogy ehhez azért a Fidesznek is kell ügyetlenkednie. Mindenesetre a lényeg az, hogy nem becsülném le az MDF-et, mint tényezőt, ha összejön egyéniben 1 szavazat, ha nem.

dimitrij 2009.11.26. 12:22:51

@forrestg: bocsáss meg, de ki az a hülye, aki egy Puchoz küldene be egy ilyen vitára? semmilyen politikai vagy egyéb értelemben vett értéknövelő hatása nem lenne, sokkal valószínűbb, hogy nem a pénztárnok, hanem egy "szakember" érkezne a vitára, egy Oszkó szerű faszi.

forrestg 2009.11.26. 12:23:27

@dimitrij: srácok: miért van bokros akkora császárnak (szakértőnek) elkönyvelve. ő egy helytartó. ért hozzá? hát sok könyvelő van az országban. Hadd idézzek két klasszikusat bokrosról? 1. "Bokros jó miniszterelnök lenne. Kár hogy emberek is élnek az országban." 2. "Bokros Lajos az utolsó ember, akire rábíznám a hazámat écs a családomat"

váév építők (törölt) 2009.11.26. 12:24:46

@gintike.contact: azért félnek elárulni, mert megosztott az ország, és a két oldal gyűlöli egymást. nem lehet tudni kire szavaz a másik, és hogy milyen hátrány érheti, ha kiderül, hogy hova húz...

forrestg 2009.11.26. 12:25:39

@dimitrij: OK értem. de az alapprobléma akkor is fennáll: minden komcsi gátlás nélkül hazudik. (azért puchot csak megnézném :))))

forrestg 2009.11.26. 12:28:04

tudjátok mi lenne nagy királyság (sokan megnéznék)? Morvay-Mesterházy vagy Marovay-Bokros-Mesterházy?

dimitrij 2009.11.26. 12:28:29

@BISMARCK: pedig tény, hogy Varga miniszterkedése idején a Járai féle két éves költségvetés működött...

tekintettel a Bokros csomaggal kapcsolatos kitételre nem tűnsz jártasnak a közgazdaságtanban, így megkímélném magam egy sehová sem vezető vitától. maradjunk annyiban, hogy álláspontod vélhetően nem szakmai, hanem politikai alapokon nyugszik, inkább attitűd, mint vélemény, így annak megváltoztatása szakmai, de bármilyen egyéb érveléssel nagyjából lehetetlen. kihagynám, ha meg nem sértelek. :)

forrestg 2009.11.26. 12:29:19

@kovaxx: bocs, ez most konkrétan kire vonatkozik?

pannonfunk 2009.11.26. 12:30:05

@Héttörpe (a Sötétség Seregeinek tábori lelkésze): És ugye azt se felejtsük el, hogy Tamásiban megszűnt az MDF, és Ibolyácska az V. kerületben akarja megmérettetni magát, Rogán, Steiner és Pethő mellett... Bisztos lesz esélye :P

dimitrij 2009.11.26. 12:33:33

@forrestg: egészítsük ki a lenti mondatot: "de az alapprobléma akkor is fennáll: minden komcsi gátlás nélkül hazudik."

nagyjából az összes politikus hazudik, ha érdeke úgy kívánja. pont.

Periksz 2009.11.26. 12:34:41

@Magon_: Dávid nem lesz egyéni képviselő. A Tamási körzet rég a Fideszé, emigrálnia kellett máshova, asszem tán Simontornyán hekkeltek neki párttagságot is. Ha Budapesten indulna, legföljebb 3.-ként maradna állva a második fordulóra. Esetleg Bokrosnak lehetne minimális esélye lakóhelyén.

Higgyétek, hogy Mesterházy, ha OV belemenne egy vitába, Gyurcsányként viselkedne. Erről az agresszív arcról tévés fellépései mellett mindent elmond az a jelenet, amikor a Fidesz egyik parlamenti sajtótájékoztatója előtt, Répássyt megelőzve odatolakodott a kamerák elé, és nyomta a süket szöveget.

paaj 2009.11.26. 12:35:41

Hogy ki jönne ki győztesen egy sohanemhazudtamaválasztópolgároknak Orbán és csaktanúvoltamabüntetőeljárásban Mesterházy vitájából? Nem is érdekel. Két végletekig lejáródott hülye vitája nem oszt nem szoroz...
Orbán és a fidesz ugyanúgy végighazudta az elmúlt 8 évet mint a maszop.

paaj 2009.11.26. 12:35:42

Hogy ki jönne ki egy sohanemhazudtamaválasztópolgároknak Orbán és csaktanúvoltamabüntetőeljárásban Mesterházy vitájából? Nem is érdekel. Két végletekig lejáródott hülye vitája nem oszt nem szoroz...
Orbán és a fidesz ugyanúgy végighazudta az elmúlt 8 évet mint a maszop.

Picurigor 2009.11.26. 12:35:48

@kovaxx: nem értek egyet. Az USA választási rendszere más, és ezért az ottani viszonyokat nehéz a magyar választási rendszerre húzni.

Ott nem veszik figyelembe az esélyteleneket, de nálunk bármely parlamentbe jutott párt esélyes lehet.
Ad absurdum az is előfordulhat, hogy a parlamentbe kerül legkisebb párt adja a miniszterelnököt. Így tehát nem elvetendő az ötlet (valaki már írta itt előttem), hogy az országos listát állítani tudó pártok ME-jelöltjei vitázzanak.

Zoltchy (törölt) 2009.11.26. 12:38:54

@Aggie:
Érdekes szempont alapján értékeled a jelölteket. :-)

Mesterházyval ellentétben viszont,
Orbán Viktorban megvan az a képesség, hogy elhitesse: el tudja kormányozni a hajót. Ebben ki is merül minden képessége, de többre nincs is szüksége. A velem-vagy-ellenem viszonyra szocializálódott választóknak ennyi bőven elég ahhoz, hogy döntsenek.
Az országgal meg majd csak lesz valami...

dimitrij 2009.11.26. 12:39:05

@forrestg: egyszerűen azért, mert az. :) az a fajta krízismenedzser, gazdasági szakértő, aki eléggé hijján van a szociális érzékenységnek, de a szakértelme legfeljebb politikai csoportok által megkérdőjelezhető. látni kell, hogy a politikai pártok zöme csak politikai oldalról tud fogást találni rajta, szakmai oldalról nem. szeretni nem kell, de azt érdemes belátni, hogy ért ahhoz, amivel foglalkozik.

Picurigor 2009.11.26. 12:39:34

Páran írtak itt olyanokat, hogy Orbán ne álljon ki vitázni, mert nehogy már felemelje magához akár Bokrost, akár Mesterházyt, stb.
Nos, én meg azt gondolom, hogy ezt meg ne Orbán döntse már el!

Ezért kellene egy stabil rendszere a ME-jelölti vitáknak, ahol van egy szervező (pl a Magyar Televízió), aki megmondja, hogy mikor, hol lesz a vita, meghatározza a feltételeket (pl jelöltenként 5perc programbemutatásra, majd bizonyos témákról körkérdés, ahol mindenki 2 percben felelhet).
Ha valaki úgy érzi, neki ez derogál és nem megy el, szíve joga, de onnantól kezdve joggal fogják gyávának kikiáltani.

dimitrij 2009.11.26. 12:45:25

@dimitrij: bocsánat: híján. ebéd előtti diszgráfia. :)

guga 2009.11.26. 13:12:19

Ha Orbán kiállna Mestergázival vitázni, azzal elismerné, hogy azonos súlycsoport.

Mestergázi ki tudja milyen mértékben, de érintett a Zuschlag ügyben, nem szerencsés vele egy pódiumon mutatkozni.

Orbán, ha lefekszik aludni a választások végéig, akkor is besöpri a szavazatokat.

6.Lenin 2009.11.26. 13:14:02

Kedves nézőink,következik a 2010-es választáson résztvevő miniszterelnök jelöltek vitája.
Elsőként megadom a szót a kihívónak(mivel ellenzékből indul,ő a kihívó)

OV
Talán első kérdésként nézzük meg az elmúlt 8 év kormányzati tevékenységét.

MA(?)
Jellemző a Fidesz jelöltjére,hogy mindig a múltba néz,egészen a kádár korba.
Az MSZP a jövő pártja,mi mindig előre tekintünk egy modern Európában gondolkodunk.
OV
Hogyan nézzünk a jövőbe,ha nem tisztázzuk a múlt hibáit ?
MA
Talán menjünk vissza egészen a honfoglalásig?

Elemzők,média guruk

Megint bukott a fidesz jelöltje,magasan nyert az MSZP fiatal előre látó européer jelöltje.
A fidesz nem tud szabadulni a múltba révedéstől.

Lehet fogadni.
Ezért kell a baloldalnak.

kung-fu 2009.11.26. 13:18:02

@guga:
"Mestergázi"

Hogy ez mekkora szar poén, banyek!:(

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.26. 13:31:41

- Orbán úr, lesz vita Mesterházy Attilával?
- Szívesen vitázom bármely olyan párt elnökével, amelyik egy súlycsoportban "boxol" a Fidesszel?
- Ezt hogy értsem?
- Ahogy mondtam.
- Tehát akkor nem lesz vita?
- Ön szerint nekem a feladatom, hogy reklámot csináljak az MSZP miniszterelnökjelöltjének? Nem elég, hogy egy Debreczeni és egy Bauer nevű közíró-élősködő "gazdaállata" vagyok?

tanár úr 2009.11.26. 13:38:17

Vita? A kis gonosz törpét megint sámlira kellene állítani, és valaki megírná előre neki a válaszokat, akkor talán " vitázna".
Egyébként nem biztos még hogy a sok " nem válaszoló" szavazó nem megy el, és akkor jaj a törpének, mehet megint Ausztriába kezeltetni magát és zabálhatja a narancsos buktát!!!heheheh

gastro vazze 2009.11.26. 13:38:18

@polom13: azota sem szereti a szamokat a Viktor, legalabbis konkretumot nem akar mondani...

pannonfunk 2009.11.26. 13:43:13

@tanár úr: Csak nehogy Önt kelljen kezelni a választások után. Bár talán már most sem ártana :)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.26. 13:46:42

@tanár úr:

Remélem, te nem tanár vagy ezzel a stílussal, de legalábbis az biztos, h a nagyorrú, túlmozgásos pinokkijó feltétlen rajongójának lenni sem lehet túl könnyű manapság...

Julianus 2009.11.26. 13:47:55

@forrestg: Lényegi észrevételhez most sajnos nincs időm, de egy nagy butaságra hadd hívjam fel a figyelmet. A "komcsi" és hasonló kifejezések egy kissé elavultak már. Ha ezen a kádári múlt iránti nosztalgiát értesz, azt Viktor használja ki a legügyesebben. Ha a pártok felépítését, irányítását, a pártelnök hatalmi pozícióját...stb., akkor megint csak a Fidesz a bolsevizmus legjobb tanítványa. Olvass el pár Jobbik spam-et, s meglátod, igaz. Amúgy meg a "komcsi nyugdíjasok" nagyobbik része már rég a Fidesz szavazótáborában van.
Egyébként a "miniszterelnök-jelölti vita" kifejezésnek most nincs is értelme, hisz miniszterelnök-jelölt praktikusan csak egy van, a többi csak ellenzéki frakcióvezető jelölt...
A blogírónak többek közt abban is igaza van, hogy itt nincs hagyománya egy ilyen vitának. Ez is a politikai kultúra fejletlenségét mutatja. Meg persze sok minden más: nem mondott le a rajtakapott Gyurcsány, 2 vereség után is pártelnök maradt Orbán, nincs egy igazi konzervatív jobboldali erőnk, se modern szociáldemokrata pártunk... az emberek meg továbbra is csak a negatív kampányra vevők: valakit utálhassunk már vazze! Ki kit taposhat földbe a vitán - ez a legfontosabb kérdés... Elnézést az off topic kitérőért!

tlac 2009.11.26. 13:54:33

@gastro vazze: ennyi.. Mesterházyt időben leszedik és Demokratikus front-ot nyitnak :)

tlac 2009.11.26. 14:03:52

@polom13: Fletót nemsoká a Szemlőhegy utcából is kivágják mint a macskát..

Bartoki 2009.11.26. 14:04:45

Nem csak a választások előtt kellene, és nem csak a két "nagy" között.

Szlovákiában mindigis volt heti rendszerességgel a TV-ben egy mindenszereplős (minden parlamenti párt) politikai vitaműsor Lépések (Kroky) címmel. Igen, minden vasárnap délelőtt jól leanyázták egymást, de cserébe pár évvel később megszületett az annyira irigyelt politikai-gazdasági csoda.

tlac 2009.11.26. 14:05:04

és ha H.Kovács L. hívná ki Mesterházyt? Vagy maga Fletó?! Épp ráérnek..

sourcerror 2009.11.26. 14:06:27

@gastro vazze:
Vazze!
A 2006-os vitában pont azt a megszorító csomagot tagdta le Gyurcsány, amelyet Öszöd után bevezetett.
Szóval két lehetőség van:
- bértopikoló vagy
- poltikai emlékezeted rövidebb fél évnél (magyarán birka vagy)

tlac 2009.11.26. 14:11:36

98-as vitán Dávid Ibolyka teljesen kikelt magából. Csurka fröccsöt rendelt :)

tlac 2009.11.26. 14:14:04

Fletó már öszödi beszéde kiszivárgása előtt lenullázta magát, meg lehet nézni! onnan sose állt fel. még "megnyerte" a választást, és onnan padló. A nagyformátumú.

polom13 2009.11.26. 14:15:10

Amikor Tarlós hívta ki a Demszkyt hol voltak akkor a vitapárti balos kommentelők?

Yasashi Tanuki 2009.11.26. 14:16:56

Martingál 2009.11.26. 10:05:47
"Orbán Viktor egyedül Bokros Lajostól félhet egy miniszterelnök-jelölt/jelöltek vita keretében."

Miért kellene bárkinek is félnie Bokrostól. Bokros programja azok számára vonzó akik hivatalosan munkiszonyban vannak a versenyszférában. Ez a lakosság kevesebb mint 10%-a - a számuk talán még az 1 milliót sem éri el. Ezzel szemben csak a nyugdijasok száma meghaladja a 3 milliót.

tlac 2009.11.26. 14:19:11

Demszkijből 4 évet meg lehetett volna úszni, ha nincs TV ostrom élő közvetítés és/vagy kiáll a szenilis a Tarlós ellenében, aki szintén megéri a pénzét persze..

Arivistus 2009.11.26. 14:21:40

Elolvastam néhány hozzászólást, és az jön le belőle, hogy azért kell Orbánnak vitatkoznia Mesterházyval mert Mesterházy béna. A vita veszélye meg az ha Mesterházy még sem olyan béna.

Szerintem itt nem erről van szó. Orbánnak azért kell elfogadnia a kihívást (sőt, formailag őneki kell kihívni) mert egyszerűen minden számszaki adat, minden statisztika az ő pártján áll.

Az alap az hogy 2002 és 2008 között az újonnan csatlakozó országok kb 20%-kal növelték a GDP-jüket, mi meg kevesebb mint 10%-kal. E mellé az adósságállomány 54%-ról 80%-ra emelkedett, viszont a kamatszint többel nőtt, mivel kockázatosabb besorolásban kerültünk. Egyszerűen egyetlen egy makroadat sincs ami az MSZP sikerességét támasztaná alá.

Olvastam már olyan írást is miszerint a válság csak jót tett nekünk, hiszen e nélkül az EU nem lett volna hajlandó megmenteni minket: www.origo.hu/uzletinegyed/valsag/20091123-demjan-a-valsag-mentett-meg-minket-a-csodtol.html
Tehát a helyzet elég egyértelmű.

Szóval én Orbán helyében mindenképpen vitáznék. Ilyen, hogy objektíven minden adat, minden mutató a Fideszt támogatja, ilyen még egyszer nem lesz, mert a világ az általában nem fehér és fekete. Ha Mesterházy tízszer olyan jó vitázó mint Orbán, akkor sem tud nagyon mit csinálni, ha mondjuk megkérdezik tőle hogy 2008-ban mennyi volt Magyarország, és mennyi volt Szlovákia GDP növekménye.

És ehhez nem kell mást csinálnia Orbánnak, mint bemagolni néhány tucat adatot.

backward 2009.11.26. 14:22:50

Szerintem is teljesen felesleges egy ilyen vita a mostani választások előtt. Elég lenne, ha a Fidesz fizetett hirdetésként leadatná a legutóbbi Gyurcsányos vitát és közben bejátszanának 'best of gyurcsány' stílusban dolgokat, amik a hazugságokat még jobban kiemelnék.

polom13 2009.11.26. 14:26:05

@gastro vazze: A cucialisták viszont nagyon szeretik a számokat,mondanak is jó sokat,csak hát az a fránya igazságtartalom,na az nem akar összejönni.
Idén már az ötödik hiánycélt "vésik kőbe".

forrestg 2009.11.26. 14:30:24

@tanár úr: hát öreg, hogy te mekkora p_cs vagy. gondolom jobbikos vagy mszp-s. persze mindegy, mindkettő putyin helytartója

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.26. 14:30:48

@gastro vazze:

"mindketten kamuztak is és mindketten beszéltek valós tervekről"

Esztet most meg hogy? 5 perce ezen töröm a fejem, de úgy döntöttem, feladom.

@Arivistus:

Mesterházy nem egy gyurcsány szintű debattőr, de arra ő is képes, h ha felkészítik arra, h milyen kérdéseket tegyen fel ellenfelének, nem lenne probléma szar helyzetbe hoznia Viktort, akinek az az érdeke, h minél kevesebb konkrétumba menjen bele, minél inkább homályban tartsa azt, amire készül. Ez még így önmagában nem hazugság, pusztán taktika, de Mesterhází rákényszerítheti csekély teljesítménnyel is, h bizonyos kérdésekben színt valljon. Hát hiányzik ez felcsút legjobban politizáló focistájának?
Nem.
Én a helyébe méltatlan vitapartnernek minősítve Mesterházyt elutasítanám a vitát.

Persze lesz majd szoci hápogás, dehát mindenre van, úgyhogy lassan a kutyát sem érdekli. Ráadásul Bokros a maga lendületes konkrétságával jórészt tematizálni fogja a kampányt, majdnem hogy viszonyítási alapot képezve

forrestg 2009.11.26. 14:33:23

@polom13: ez jo volt, még sok ilyet

penna 2009.11.26. 14:34:32

Ovi rohadtul kijött a gyakorlatból, amikor érdemi vitában kellene megnyilvánulnia, nem pedig a hívei előtt előadnia magát. 1998 óta 2x fordult elő, hogy vitára állt ki, mindkétszer vereség lett a vége. Sem a hebegő-habogó Medgyessy, sem az erőszakos nyomulós stílusú Gyurcsány ellen nem bírt ellenszert találni. Abba meg nem kéne belemenni, hogy Gy. mit hazudozott össze ovival szemben, mert egyik 19 volt, másik egy híján 20.

Hiába, a vita, az azonnali kérdezz-felelek játék, az érvek ütköztetése a képességeken túlmenően kemény gyakorlatot, harcedzettséget is igényel. Ezzel ő már régóta nem rendelkezik.

Nincs kétségem, hogy ovi részvételével semmilyen vita nem lesz. Most azért, mert ezzel "felemelné" őméltóságához a többi indulót. Ha meg a szocik és a fidesz népszerűségi mutatója közel azonos szinten állna, akkor találnának más kibúvót.

Mo-on a demokrácia, ill. a választók többsége még nem áll olyan színvonalon, ahol íratlan elvárás az az ország vezetésére magukat alkalmasnak gondoló politikusoktól, hogy éles vitában is méressék meg magukat. Látható az akár itt, a jobboldali érzelmű kommentekből is, hiszen előre megadják a felmentést a vezérük számára. Kíváncsi lennék, ha a népszerűségi mutatók fordítva állnának, akkor sem szeretnének vitát?

Persze, az USA-ban a szóba jöhető végvitázó felek száma az ottani lényegében kétpártrendszer miatt mindig egyenlő a kettővel, nekik ilyen szempontból egyszerűbb volt egy gyakorlatot kialakítani (meg persze jóval több évtizedük). De érdekes lenne, ha egyszer az életben ilyesmiben is meg tudnának politikusaink állapodni, nemcsak a saját fizetésük, költségtérítésük, parlamenti helyek elosztása, rádiófrekvencia ügy, stb. témákban... Na, ez persze teljesen reménytelen.

forrestg 2009.11.26. 14:35:36

@jibberish: ez hasznos és pontos észrevétel volt. sezrintem sokan egyetértünk

polom13 2009.11.26. 14:37:13

A vita által befolyásolt választók jelentős része nem is látta a vitát,csak másnap elolvasta valamelyik magát függetlennek címkéző(tehát balos)lapban,hogy Gyurcsány Ferenc milyen dinamikus(tehát nem hazug bunkó)volt.
Most is ez történne.

tlac 2009.11.26. 14:38:56

@penna: mondjuk OV Svábyt megette reggelire... Nem hiszem Mesterházy-t ki kell hívni, eleve még megpuccsolhatja addig Fletó..

forrestg 2009.11.26. 14:41:35

@Julianus: cimbora, ne haragudj, de csak egyetlen kitételedre szeretnék reagálni: "Olvass el egy Jobbik spam-et". Hátha neked a Jobbik mondja meg a tutit, akkor nem hiszem, hogy vitatkoznunk kell. Tudod, Szegedi Csanád megmondta: "az ősi hun-avar-szittya múltra építve a 21. század a kazah-magyar szövetségé"

polom13 2009.11.26. 14:41:55

@penna: Százakárhány komment után még nem olvastam jót a szocialistákról,csak annyit tudnak írni a híveik is,hogy "Orbán Viktor is ezt csinálná".
8 év kormányzás után több kellene ennél az óvódás viselkedésnél.

penna 2009.11.26. 14:43:30

@tlac:
mondjuk, ha emlékeid szerint Sváby felkészült arra az interjúra, akkor nem azonos adást láttunk. Egy szerencsétlen, tehetségtelen, a Naplóban könnyes-bús "embermeséket" súgógépről felolvasó illetőt lemosni, s ezt nagy teljesítménynek tekinteni, hááát, te dolgod. (Egyébként tetszett, ahogy lealázta. Ideje volt már, de ez más kérdés.)

Igaz, Sváby bármennyire is felkészülhetett volna, jó riporter, pláne nem politikai riporter az életben nem volt/van/lesz.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.26. 14:44:52

@penna:

Sajnos, azt kénytelen vagyok heveny bólogatások közepette akceptálni, h OV nincs gyakorlatban az éles, négyszemközti viták terén. Részint azért, mert évekig nem ment el a számára ellenséges Napkeltébe, részint azért, mert nincs rá igénye, és ez utóbbi sokkal nagyobb baj.

Vsz a képessége nem halt el, mindössze teszthalott, de az ébresztésen ideje lenne törnie a fejét a sok Fidesz körül lebzselő kommunikációs tanácsadónak.
Jut eszembe: lehet, h a fikaevő Szigetvári nem szimpi, de a Fidesz körül nemigen látok hasonló kaliberű (értsd: tehetségű9 kommunikációs tanácsadót. Vagy van? Ki az?

penna 2009.11.26. 14:45:44

@polom13:
Sztem én általános értelemben tettem le a garast a vita, mint intézmény mellett, rohadtul függetlenül attól, hogy ki-milyen pozícióban van az adott választási évben, vagy én kiről mit gondolok. Remélem, ez azért lejött.

tlac 2009.11.26. 14:46:06

@penna: készülni nem ér? csak h vitázott-é már OV.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 14:46:10

@Julianus: "A blogírónak többek közt abban is igaza van, hogy itt nincs hagyománya egy ilyen vitának."

Erről jut eszembe, hogy a MINISZTERELNÖKI ÉVÉRTÉKELŐ-nek sem volt hagyománya...
Azután egy ME bevezette ezt a hagyományt. Hurrá!
Azután ez a ME veszített. Csakhogy azt ő nem tudott...
Mint ahogy nem tudott szakítani az évértékelgetés szokásával sem. Ezért hát folytatta az ellenzékből IS. Hajrá, oszt jónapot!

A dolognak csak 1 apró szépséghibája volt: az ELSŐ ilyen hagyományteremtő ELLENZÉKI ÉVÉRTÉKELÉS-ét úgy harangozták be, hogy "O. V. SZOKÁSOS évértékelése".

BISMARCK 2009.11.26. 14:47:39

@dimitrij:
Annak idején akinek működő vállalkozása volt az tönkrement, köszönhetően Bokrosnak.
És valóban, én nem hiszem, hogy ő stabilizált volna bármit is. Azt elismerem, hogy tűzoltásra jó volt (persze, fel kell tenni a kérdést, hogy másfél évvel a hatalomra kerülésük után, miért kellett máris tűzet oltani)
A kérdésem még mindig áll, mitől nagy elme ő? Ahhoz amit csinált, megszorítani, elvonni, új adókat bevezetni, nem kell sok ész.

tlac 2009.11.26. 14:47:53

Az már biztos OV jelölt lesz? Eddig senki hivatalosan nem az. MA sem Bokros sem
A hídon akkor kell átmenni amikor odaérsz.

tlac 2009.11.26. 14:48:59

OV érve egy lehet: csináltam már ilyet. ennyi

Arivistus 2009.11.26. 14:50:08

@malac69 gerinckutató blogkalandor: Ha Mesterházy a jövőre vonatkozó tervekre tereli a vitát, akkor Orbán hivatkozhat arra, hogy a parttalan kormányzati hazudozás miatt - amelynek apró epizódja volt KSH függetlenségének megszüntetése - nincsenek birtokában olyan adatok amelyek szükségesek ahhoz, hogy százalékra pontosan kiszámoljunk mindent.

De ha a vita hevében Orbán 4-szer 5-ször elmondja, hogy azért kevesebb a nyugdíj mert az államháztartásnak már 20%-a kamatfizetésre megy, vagy hogy azért mennek el Magyarországról a multik, mert már nem csak Szlovákia előz meg minket a versenyképességben, hanem 2008-tól már néhány fajsúlyos afrikai állam is, akkor már megérte a vita.

Vannak az országban néhányan akiket nem zavarnak a tények. A miniszterelnöki vitát viszont mindenki nézni fogja, ez jó alkalom arra, hogy ezek az adatok a masszív MSZP-zombikhoz is eljussanak, sőt egyáltalán a nagyközönséghez eljussanak. És ez nem csak a választások miatt fontos, az országnak tudnia kell, hogy a Fidesz milyen helyzetben vette át a kormányzást, hogy majd ez alapján értékelni tudjanak 2014-ben.

penna 2009.11.26. 14:50:09

@tlac: "készülni nem ér?"
Ezt most nem értem. Ha a Sváby-féle rettenetre gondolsz, nyilván nemcsak "ér" készülni, de kötelező is. Ill. esetében kötelező lett volna. Arra utaltam csupán, hogy 1. alapból tehetségtelen, 2. nem politikai, 3. felkészületlen riportert nem nagy truváj legyőzni.

tlac 2009.11.26. 14:53:16

Sváby nem tényező. OV Horn-t vesztett helyzetből megverte, meg lehet nézni. "Békét kötöttünk a szonszédokkal" "Háború volt?" Jobbik kit indít? A liberális szárnyát, vagy magát Vonát?

tlac 2009.11.26. 14:54:17

Most látszik milyen kár, hogy Gyula nincs jól..

Julianus 2009.11.26. 14:55:09

@Arivistus: Azért a világ nem ilyen egyszerű. Hogy ugye van az egyik oldal, aki mindent csak elk..t, meg van a másik, aki mindent jobban csinált (volna). Érdemes lenne a pártorgánumokon kívül mást is olvasni. Mondjuk a másik oldalról is valamit, meg pár külföldi elemzést és mindezekből összerakni a valósághoz közeli képet. A pártlapok írásai gondosan összeállított kommunikációs tervek részei telis- tele hazugsággal, bocsánat: a tények egyoldalú bemutatásával. A demokráciában az a szép, hogy mindennek az ellentettjét is el lehet mondani logikusan, hihetően. Csak ahol ezt a fajta demokráciát kitalálták, ott a buta, tájékozatlan, könnyen befolyásolható tömegek aránya alacsonyabb volt - valamivel. Közhely, de igaz: a politika a tömegek manipulációjának tudománya. Csak vannak, akik ezt tudják és kevésbé dőlnek be (azért ők is egy kicsit), mások meg AZ IGAZSÁG-ot vélik hallani az egyik vagy másik oldalon. Szegények!

penna 2009.11.26. 14:56:39

@tlac:
Igen, 98-ban a második fordulóban a Kisgazdák segítségével nyert (az első fordulót ugyanis, mint párt 35 %-kal a szocik nyerték. Fidesz 29-et kapott).
Aztán 2002-ben meg nyert helyzetből vesztett. Szóval példa erre is és arra is van. Erre már elég volt az elmúlt 20 év.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.26. 14:57:15

@Arivistus:

Egyetértünk!

Én azt gondolom, h azt, h érdemes-e belemenni a vitába, az utolsó pillanatban elég eldönteni. Addig sem elzárkózni, sem belemenni nem kell. Lehet, h addigra már Mesterházy teljesen leamortizálódik, és nem is ő lesz a 2. legnagyobb rivális arc, hanem Bokros.
Még az is lehet, h az utcsó hetekben visszavonják Mesterházyt, és olajágra vergődnek.
Lényeg a lényed: ez a kérdés még tényleg nagyon korai, és ebben az egyben maradéktalanul egyetérthetünk OV-val.

polom13 2009.11.26. 14:59:20

@penna: Szerintem pedig az egyes helyzeteket külön-külön kell vizsgálni,így nem mondhatjuk,hogy vitának lennie kell.

tlac 2009.11.26. 15:00:12

korai még a vita. Aki vitázni akar annak amúgy az IMF-et kell kihívnia, ennyi

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.26. 15:00:17

@tlac:

Csak óvatosan! Az dr Torgyán érdeme volt 1998-ban, ne tagadjuk!

A listán a Fidesz jobban kikapott '98-ban (-4%), mint a későbbi két választáson (-1% illetve -1,2%)!!!

penna 2009.11.26. 15:02:45

@polom13:
Az én véleményem szerint általános érvényű szokásjoggá kéne válnia, hogy a miniszterelnököt jelölő pártok jelöltjei (lehetőleg a két legesélyesebb) a választások véghajrájában valamilyen kialakult- megegyezett formában vitázzanak egy jót.
Szerinted meg nem. Ebben nem értünk egyet és pont.

pannonfunk 2009.11.26. 15:03:24

@penna: Hat pl. Svaby nagyon beegett vele szemben.

Arivistus 2009.11.26. 15:04:18

@Julianus:
Én szoktam olvasni a Fideszes Heti Választ, Konzervatóriumot és Vastagbőrt; az MSZP-s 168órát, Nol-t; végül a Jobbikos KurucInfót.

Mindhárom párt sajtóját olvasom. És olyan dolgoknak hiszek amit statisztikailag valamilyen mutatóval igazolni tudnak. Ez az én filozófiám.

Az elmúlt 8 év katasztrófa. 1998-2002 között a GDP arányos eladósodottság csökkent bár a GDP növekmény lehetett volna több is.

polom13 2009.11.26. 15:13:09

@penna: Szép dolog lenne egy ilyen kialakult vitakultúra,ebben egyetértek veled.
De amikor az egyik fél lehazudhatja a Napot az égről és ezért még jól meg is dicsérik a"hazugsággal szakító szenvedélyes igazmondót" akkor nincs esélye a dolognak.

Arivistus 2009.11.26. 15:15:24

@malac69 gerinckutató blogkalandor: Egyetértek, mindent leírtál, nem nagyon tudok mit hozzátenni.

Bokros nem volt kormánytag, el is mondta hogy mindent másképp csinálna, így ha ő lesz a miniszterelnök-jelölt akkor nem lehet neki felhozni az elmúlt 8 év statisztikáit :( . Ez akkor egy teljesen más helyzet lesz mint Mesterházyval lenne.

penna 2009.11.26. 15:17:27

@polom13:
Az első mondatoddal igen, a másodikkal meg nem értek egyet. Írtam, már feljebb - és ígérem, 3x nem fogom -, hogy az én szememben egyik oldal 19, a másik egy híján 20 színvonal, ferdítések, hazugságok tekintetében.
Ezért nem mentem 2006-ban szavazni, és ezért nem fogok jövőre sem. De utóbbi nyilván az én egyéni szoc. problémám.

polom13 2009.11.26. 15:32:44

@penna: Én Fidesz-szavazó vagyok,és kevés nagyobb sértést tudok elképzelni mint,hogy azt mondják rám,hogy szoci vagyok.

Publius Decius Mus 2009.11.26. 15:48:37

Szerintem ha lenne TV vita az növelné a választói kedvet, a részvételt, ergo a kis pártoknak kedvezne. A Fidesz nagy párt.

Julianus 2009.11.26. 15:48:39

@Arivistus: "Az elmúlt 8 év katasztrófa"- ez nem statisztikailag alátámasztott tény, hanem egy érzelmi alapon megfogalmazott vélemény. Az eladósodottsági adat meg fontos, de csak egy a sokezer közül. Ez önmagában csak egyfajta kampányszöveg. A másik oldal erre meg mondhatná, hogy "a térségben példamutató válságkezelés", A 3 közép-kelet európai ország közül itt lesz először euró, az autópálya építés kilométerszáma...stb., az is kampányszöveg. De nem vitatkozom, mert nem ez a célom, csak nehezen viselem az egyoldalú világnézetet.
Amúgy meg ha valóban tudni akarod, hogy milyen helyzetben van Magyarország (és a világ), akkor olvasd el ezt: www.nfft.hu/dynamic/jovokereso_tervezet_20090828.pdf . Ehhez képest a pártok civakodása és a miniszterelnöki vita témája igazán lényegtelen. Inkább erről vitatkozhatnának ahelyett, hogy a saját zsebük megtömése és a másik kiszorításának forgatókönyveit dolgozzák ki, miközben az egészet eladják úgy, hogy a nemzetet akarják felemelni, csak ebben pont az ellenfél akadályozza őket. Ez az ő felelősségük és ebben nincs különbség köztük.

Publius Decius Mus 2009.11.26. 15:54:37

@Arivistus: Bokrosnak fel lehet hozni viszont a hirhedt kis csomagját. Reformokat nem hozott csak kizsebelt mindenkit, ezzel biztosította egy kártékony rendszer továbbélését. Így ő is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen védekezésképtelen állapotban ért minket bármilyen válság. Ja, és erősen része volt a stratégiai energia és csatornázási cégek elajándékozásában. Ez az ember csak egy száj és egy bajusz.

penna 2009.11.26. 16:01:18

@polom13:
Nekem inkább főbb csapásvonalak köré csoportosulnak a nézeteim (szabadelvűség, környezettudatosság), és jobbra szavazás tekintetében mindig is zártam. (Bár szerintem szűk látókörű az az ember, aki semmilyen értéket nem talál a tőle másképp gondolkodók világában.) Az utóbbi 10 évben viszont már tényleg köszönőviszonyban sem volt az én világképem és a számomra szóba jöhető pártok politizálása.

A mai du. pozitív tapasztalata viszont ez a fórum volt, ahol túlnyomórészt kulturált, normális hangvételű párbeszéd folyt a különböző nézetű kommentelők között. Bár több ilyet láthatna az ember...
További szép napot!

Julianus 2009.11.26. 16:08:16

@forrestg: Bocs, csak most vettem észre a megszólítást. Természetesen szatirikus volt a megjegyzésem. A Jobbik számomra = nemzetvesztők.

forrestg 2009.11.26. 16:17:23

@Julianus: bocsánat, ha félreértettelek. azt lenne még érdemes egyszer megbeszélni, hogy milyen különbségek vannak a MIÉP és a Jobbik között

forrestg 2009.11.26. 16:21:20

@malac69 gerinckutató blogkalandor: legyünk egész pontosak a számokkal. 98-ban a fidesz valóban 4%-al maradt el listán a szocik mögött, de a kisgazdák is legalább ennyivel (11-7) megverték az szdsz-t, és a jobbodalnak maradtak tatalékai a második forduló egyéni jelöltjeire (mdf-mdnp-kdnp-szavazók)
2002-ben az egyesült jobboldali lista (fidesz, mdf, ker.dem) kapott ki 1%-al a szociktól, a szociknak viszont tudott segíteni a bejutott szdsz-frakció (5%)
2006-ban a kormányoldalon volt két együttműködő párt, "ellenzékben" viszont a fidesz és az őt támadó mdf.

forrestg 2009.11.26. 16:22:03

@Publius Decius Mus: barátom. mások nevében is köszönöm. kérlek máskor is tedd helyre a bokros-imádókat

forrestg 2009.11.26. 16:26:56

@Julianus: azt gondolom, hogy az "itt lesz először euró" mondatot (tudom, csak példaképp hoztad) nem tekinthetjük holmi számszaki objektivitásnak - hisz a jövő soha nem biztos. Arrol nem is beszélve, hogy Szlovénia: 2007, Szlovákia: 2009 (és ez a múlt, tehát bizonxítható, szemben a jövővel)

forrestg 2009.11.26. 16:31:31

@polom13: azt is tanulságos megnézni, kik dicsérték meg gy.f-t öszöd után: a magát Mo. vezető értelmiségének tartók!!!

forrestg 2009.11.26. 16:35:38

@Arivistus: cimbora, sok jot irtál, de félek, hogy a jelölti vitát nézőket nem az általad említett "masszív tények" érdeklik. gondolod, hogy a nyugdíjasok "gdp-növekedés" alapján szavaznak. a magyar népesség döntő része még feltett kérdést sem érti. a min.eln jelölti vita olyannal szemben, akinek nincs vesztenivalója sem pedig gátlásai, igen veszélyes.

Arivistus 2009.11.26. 16:43:15

@Julianus: Az ember úgy gondolkodik, hogy ha "A" párt ezt mondja, "B" párt meg azt, akkor az igazság valahol a kettő között félúton van.

Én úgy veszem észre, hogy te ezt a fajta gondolkodásmódot kívánod számon kérni tőlem. Ilyen heurisztikákra meg én nem vagyok hajlandó.

Így visszaolvasva amit mondtam az eléggé a levegőben lóg, ezért vegyünk egy példát, a vizitdíj kérdését:
Gyurcsány az előző miniszterelnöki vitában azt mondta, hogy nem lesz vizitdíj. Aztán persze bevezették a vizitdíjat. Népszavazás, és népszavazási kampány.

Szocialista érvek:
- Azért kell vizitdíj, hogy csökkenteni tudjuk az egészségügyi hozzájárulást / TB-t.
--> Nem igaz, összességében növelték ezeket az állami bevételforrásokat.
- A fizetés csökkenti majd a "szükségtelen" orvoslátogatásokat.
--> Úgy tűnik, vannak ott közgazdászok akik jól megaszonták nekik, hogy ingyen jószágra végtelen a kereslet. Csakhogy a magyar egészségügy annyira le van amortizálva, hogy aki teheti messze elkerüli azt, nem szükséges ehhez külön pénzügyi ösztönző.
- Közteherviselés, az fizessen aki igénybe veszi.
--> Na nálam itt kiakadt a demagógméter, kb 30 mentesség volt a megfizetés alol, legelső helyen természetesen az MSZP törzsszavazói, a kisnyugdíjasok. (A mentességek általában sok éves gyakorlat után szokták leamortizálni a rendszereket, az hogy itt 2 hónap után már 30 van az nagyon-nagyon sok!)

Fideszes érvek:
Nem nem az az érv hogy itt kiakadt a demagógméter :(, hanem:
- A szegény emberek, nem bírják fizetni.
--> Nettó hülyeség, lásd amit a mentességekről írtam.
- Ezzel a kormány olyan helyzetbe kerül hogy le kell mondania; előrehozott választások lesznek.
--> Később amikor a szavazás után az MSZP "nem tudja" átcsoportosítani a pénzt, maga a Fidesz mondja, hogy ez a tétel a költségvetésnek kb az egy ezreléke.

Amint látod az igazság ebben a helyzetben nem az MSZP álláspont, nem is a Fideszes álláspont.

De ha a kettőből összegyúrnánk egy harmadikat, ami félúton helyezkedik el a kettő között, vagy ha nem is pont félúton, de legalább is a kettő valamely lineáris kombinációja, az sem felelne meg az igazságnak.

Arivistus 2009.11.26. 16:54:51

@Publius Decius Mus: Szerintem Bokrosnak is van egy vállalhatatlan álláspontja, mégpedig a családpolitika tekintetében. De ezt leszámítva ő a legkevésbé demagóg a bal oldalon.

@forrestg: Hát ez a gond. Úgy gondolom az MSZP a 7 évvel ezelőtti osztogatás során megvásárolt egy csomó szavazatot. De ez nagy államháztartási hiányt eredményezett, majd amikor '06 után eljött a költségvetés rendbetételének ideje, akkor az adókat növelték meg a népboldogító intézkedések visszavonása helyett, és a magas adószint versenyképtelenné tette az országot, ami kisebb növekedést jelent.

Én őszintén hiszem, hogy ma 2009 végén már azok a rétegek is jobban jártak volna egy bármilyen más színezetű kormánnyal akik az MSZP kedvencei voltak. Mert ha az államháztartás 20%-a a kamattörlesztésre megy el akkor kevesebb jut a nyugdíjra. Ha a GDP 10%-kal alacsonyabb mint lehetne, akkor abból kevesebb segélyt lehet kifizetni.

Csak hát ezt precíz (nálam precízebb) adatokkal el kéne magyarázni a népnek.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 17:22:48

@polom13: "másnap elolvasta valamelyik magát függetlennek címkéző(tehát balos)lapban"

Még jó, hogy a jobbos lapok nem is próbálják magukat függetlennek álcázni ;))

Amúgy ezt a "médiafölényt" sosem értettem...
Szerintem elég lenne bármelyik oldalnak 1 (azaz EGY) napilap (+1 hetilap:), ha annak 3 millió olvasója lenne...
A másik oldalon meg nyugodtan lehetne 20 újság is összesen 2 millió olvasóval. Oszt jónapot!

Hiszen eközben pártvonalon meg pontosan így csinálják:
- több kisebb, VALÓDI ideológiák mentén tömörülő, ám koalícióképes párt HELYETT -
egyetlen egy óriási "bolsevik"-tipusú, magát "konzervatív-keresztény-nemzeti-szociális-munkás-paraszt"-nak feltüntető "kisgömböc"-párt nyeli el a különfélek érdekeket képviselő részlegeket (KD, KgPE, NDF, Magosz, Munkás, Lungodrom stb.), amely azután mindenkinek azt ígéri, amit az hallani akar...@Publius Decius Mus:

forrestg 2009.11.26. 17:27:17

@Arivistus: összességében hibának tartom, hogy ha a nyugdíjat meg a közalkalmazottak bérét tekitjük a fő gondnak. a magyar gazdaságot agyonnyomó teher a brutális adósság, illetve az állandó pénzkiáramlás (mert a termelő egységeink külföldi tulajdonban vannak).
A magyar orvos, tanár, műtősstb. nem dolgozik kevesebbet az osztráknál - ne rá kenjük a balhét.
Azonkívül a korrupció következményei is komoly százalékban mérhetően rövidítik meg az államháztartást. Képzeld el, egyetlen M6-os alagút (a síkságban!!!) hány havi nyugdíjra lenne elegendő.

forrestg 2009.11.26. 17:29:48

@1.szolo (B.A.): azért is van egy nagy párt jobboldalon több kicsi helyett, mert az egyéni választókerültei rendszer erre kényszerít (nézd meg az angol és az usa kétpártrendszerét). sok kis párt csak tisztán listás rendszeben él meg.
azonkívül sokkal tisztességesebb, ha egy jobbos lap magá jobbosnak hívja, mintha egy balos magát "független szakértőnek"

forrestg 2009.11.26. 17:33:05

@Arivistus: egyáltalán nem "nettó hülyeség", hogy a szegényeknek a vizitdíj is lehet sok, mert a szegények nem csak kisnyugdíjasok közül kerültek ki

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 17:38:39

@Publius Decius Mus: "Bokros (hírhedt csomagja) is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen védekezésképtelen állapotban ért minket bármilyen válság."

Ez így egyáltalán nem igaz, hiszen jött utána egy EMBER, aki már akkor is mindent szépen visszacsinált, ahogy most is ígéri...

Az áldatlan állapotok tehát csak 2002-től kezdődtek. Medgyessy "felelőtlen osztogatásával", amellyel végre sikerült feljutnunk a '70-es évek végének szintjéig.

Arivistus 2009.11.26. 17:43:44

@forrestg: Az 2002. évi osztogatásban nem csak ezek vannak benne, volt ott a magasabb ösztöndíjtól kezdve a az ingyenes üdültetésen át egészen a szocpól megemeléséig minden (ráadásul bal oldali közgazdászok a szocpólt még ma is Fideszes bűnnek tartják.).

Abban egyet értünk, hogy ez a kormány a korrupció tekintetében is nagyot alkotott, de a TI becslése szerint a korrupció éves szinten 450 mrd Ft. Ez az összeg kevesebb mint a GDP 2%-a.

Tehát, bár az EU egyik legkorruptabb állama lettünk a korrupció nem magyaráz meg mindent.

forrestg 2009.11.26. 17:44:57

@1.szolo (B.A.): azért hadd ne felejtsük már el a 2002-es MSZP-kampányszlogent (milyen kár, hogy rövid az emberek emléketzete): "A Fidesz jól csinálta, csak a nagy fellendülésből nem adott elég pénzt az embereknek" MSZP 2009: "A Fidesz tul sok pénzrt adott az embereknek". Menjenek ezek a jó édes...

forrestg 2009.11.26. 17:48:24

@Arivistus: "A közgazdászok a szocpolt a Fidesz bűnének tartják". Azt mindig is nagyon szeretem, amikor felső-középosztálybeli arcok (budai lakás, horvát nyaraló stb.) megmondják, hogy a szegények tehetnek az egészről, mert még esznek és laknak valahol...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 17:48:53

@forrestg:
Az én szótáramban a "kevésbé tisztességes" az olyan, mint a "másodrendű frissességű" ;)

Az egyéni választókerület az ravasz dolog!:)

Arra "kényszerít", hogy lenyeld a saját-oldali konkurenciádat, de a "3 továbbjutó" miatt (egyensúlyi helyzetben!) a gyakorlatban mégis mindig az nyert, (egyensúlyi helyzetben!) akinek volt olyan szövetségese, aki visszaléphetett "a javára".
A Fidesz is így győzött legelőször, majd kapott ki kétszer is attól a 2. helyezettől, aki nem nyelte le a partnerét, akár egy "imátkozó sáska".

A jelen egyensúlytalan helyzet már egész más, itt lehet egyedül is "erőnyerő", de ezért aztán majd a balhét is egyedül viheti el...

ablak estefelé 2009.11.26. 17:56:04

@Arivistus:
Nem jutottam még a kommentek végére, de egy nagyon szomorú dolog megütötte itt a szememet.

Teljesen egyetértünk abban, hogy az elmúlt 8 év súlyos elkúrás volt. Valószínűleg ugyanarra a pártra fogunk szavazni jövő áprilisban.

Csak azt nem értem - és egyben jól el is ítélem -, hogy miért készülsz már most arra, hogy 2014-ben a fidesz a lehető legjobb pozícióból tudjon érvelni. Mi lesz akkor, ha a fidesz elkúrja a következő 4 évet (lásd mszp 2002-2006), és reményeid szerint mégis győz 2014-ben (lásd mszp 2006)? Kire fogsz akkor szavazni?

Ugyanígy nem értem, hogy az elmúlt 8 év után miért szavaz valaki az mszp-re? Mert négy éve is ezt tette?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.26. 17:57:46

@Publius Decius Mus:

"Szerintem ha lenne TV vita az növelné a választói kedvet, a részvételt, ergo a kis pártoknak kedvezne. A Fidesz nagy párt."

De nagy sületlenség, barátocskám!

A kispártoknak, és azon belül a Jobbiknak különösen, éppen a kis részvételi arány a kedvező, mert az ő híveik roppant elkötelezettek, ezért a bizonytalanok között minimális számú potenciális szavazójuk van.

Jelenleg az alcsony részvétel leginkább a Jobbiknak lenne jó, aztán kismértékben az LMP-nek, de még jó lenne a Fidesznek is, mert a hívei tudatosabb választók, mint a maszopnyikok.

Az mdf és szdsz tekintetében semmit sem mernék mondani, de az szdsz esetén ez nem is jár információ hiátussal, nekik úgyis kampec, mehetnek a retkes alsótesttájékokba.

Üdv.

forrestg 2009.11.26. 17:59:21

@1.szolo (B.A.): 2002-ben valóban nem lett volna Megyó-kormány, ha nincs mellettük az SZDSZ. (Érdemes lenne persze megnézni, hogyan/honnan jött össze 200 ezer fölötti SZDSZ-szavazó..)
2006-ban a külön induló MDF segíthetett volna az ellenzéknek korményt váltani - ezért állították át időben Ibolykát balra, hogy ne tegye ezt.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 17:59:58

@forrestg:
- ez is egy nagy dilemmám:
A kampány során ugye elmondják minden pocséknak az ellenség programját...
EZUTÁN ellenzékből meg egyfolytában azért csesztetik a kormányt, hogy megszegi a kampányban vállalt ígéreteit (azt a pocsékat! - csak ha már elfelejtettük volna;)

A Megyó 50%-os béremelési (kivételes!:) teljesítését is ANNO azzal fikázták le, hogy NINCS IS MEG az az 50%, csak valami 37-re jön ki!

Lám, a távolság tényleg megszépít, mostanra már meglett az 50 is, hogy többért lehessen szidni...
Aki pedig akkor még keveselte is, amennyit kapott, most szintén kórusban "felelőtlen"-ezik...
Na, majd a Zorbán visszacsinyájja nekik azt is - remélem!

Arivistus 2009.11.26. 18:12:59

@forrestg:
1.: Nem a rózsadombon lakok.
2.: A béred 70%-át lenyúlja az állam, ha hozzávesszük azt is amit hivatalosan nem tőled nyúl le hanem a munkahelyed fizet utánad. A megkeresett bérből bármit veszel az azt 25%-os ÁFA sújtja.

Ha nem lenne ennyi állami szavazatvásárló baromság akkor nem kéne az embereknek, neked meg nekem 1/3-1/4 pénzzel beérnünk.

És akkor nem is lenne szükségünk szocpólra.

Az MSZP az én álláspontom szerint itt rontotta el. Sok népboldogítás -> sok adó -> versenyképtelenség -> gazdasági vegetálás.

Nem is elrontotta mert ez nem hiba hanem bűn!

@ablak estefelé: Szerintem a gazdaságunk, a versenyképességünk olyan mértékben le lett zúzva, hogy itt egy megszorító intézkedéssornak kell jönnie, ha ki akarunk menni a gödörből.
Emlékezz az MSZP nem akkor nullázódott le amikor megcsinálta a demagóg programját, hanem akkor amikor ennek hatására megszorító intézkedéseket kellett hoznia.

Az emberek nem akkor nem szeretik a politikusokat amikor azok demagógok és hülyék, hanem amikor megszorító intézkedéseket hoznak.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 18:13:58

@forrestg:
Ibolyka átprogramozását talán nagyban segítette volna, ha a Fidesz anno nem fogadja be tárt karokkal a megélhetési MDF-vakondokjait, miután a sikertelen szalámizási kísérletük után kivágták őket.
Azután meg jött az újabb almáss szakítópróba Kornélka futtatásával...
Szóval nem véletlen a hölgy Orbán-fóbiája.

Az SZDSZ szavazók részben valóban jöhettek akár a nagytesótól is, mert ott rájöttek, hogy JOBB, ha buknak 2-3%-ot maguktól, de nyernek 5%-nyi szövetségest...

Ezzel szemben az "EGYaTÁBOR" taktikája az a riogatás volt, hogy ne szavazz (jobbos:) kispártra, mert csak ELVÉSZ a szavazatod. ETTŐL aztán valóban nem is jutott be pl. legutóbb a "MIÉP-Jobbik 3. út", viszont a kemény magja így is elvitt jobbról 2,2%-ot, ahelyett, hogy hozott volna ODA 5%-ot - a riogatás nélkül.

Megjegyzem, hogy szerintem a Fidesz MOST épp a MIÉP-et fogja bevetni a Jobbik gyengítésére, vagyis "barátilag" összeszedi majd neki MIND a 176 körzetben a 750 ajánlást, csak hogy ennyiszer 100-200 szavazatot elvetessen velük a Jobbiktól. (-láss Csornát!;)

forrestg 2009.11.26. 18:18:35

@1.szolo (B.A.): köszönöm a hozzászólást. De. A Fidesz soha nem fikázta Megyóékat a béremelések miatt (maga is megszavazta) és most sem Fideszes közgazdászok szidját az 50%-os béremelést. (hanem szdsz-esek, akik amúgy szintén megszavazták).
hadd hivjam fel figyelmet Bogár Lászlóra: szerinte a 2002-es béremelés nagyon is helyes volt, és a magyar társadalom igy is sokkal kevesebbet egységnyi kap munkája után, mint pl. az osztrák

forrestg 2009.11.26. 18:21:47

@Arivistus: én inkább azt mondom, hogy a bérből élőket az állam azért terheli hatalmas adókkal, mert számtalan "vállalkozó van" (thaiföldi nyaralás, 6-os audi stb.), aki nem vallja be jövedlmét, az állam cinkosan szemet huny. az állam megszívatja a könnyen elérhető szegényeket - a gazdagok meg bátran csalhatnak.

forrestg 2009.11.26. 18:25:05

@1.szolo (B.A.): szerintem mdf-ügyben összekevered az okot és a következményt. olvastad ibolyka hogy inzéte el almássyt? a NBH (magyar állami szerv!!!) által hamísitott hangfelvétellel. mi ez itt? Szovjetunió 30-as évek?
mi az hogy "sikertelen szalámizási kisérlet"? ibolyka (az orbán-kormány egykori minisztere) kezdett átállni komcsi oldlra - de a párttagság zöme biztosan nem ezt akarta. le aakrták szavazni, mire kivágta az ellene szavazókat. ez lenne a demokrácia? ez inkább bolsevik párt 1932

pannonfunk 2009.11.26. 18:25:52

@Arivistus: Viszont ha azt a 450 milliárd HUF-ot az éves költségvetéssel veted össze, akkor már egy elég komoly százalékot fogsz kapni. Ugyanis amíg a GDP-ben benne van az is, amit Józsi bácsi kurvázik el a faluvégen, meg amit a fiatalok krakkolnak el a dizsiben hétvégén, addig a költségvetésben csak az van, amit az állam bácsi el tud költeni. Nos, ha azt megdobnánk 450 milliárd forintal, ugyancsak szép növekedés lenne. 7-8 ezer milliárd forint körül van az összbevétel, a kiadás 10 körül. 450 milliárddal majdnem a háromnegyedére lehetne csökkenteni az éves hiányt...

forrestg 2009.11.26. 18:26:57

@1.szolo (B.A.): még egy észrevétel: az mszp keblére ölelhett az szdsz-t, mert az "mérsékeltnek" van nyilvánítva, de a fidesznek ki kellett tagadnia a MIÉP-et, mert az meg "szélsőségesnek" lett nevezve. de ki adja itt a címkéket? nem véletlenül a balliberális sajtó? egyenlő pályák - egyenlő esélyek? ugyan kérem

forrestg 2009.11.26. 18:28:11

@pannonfunk: köszönöm az észrevételt és mélyen egyetértek

ablak estefelé 2009.11.26. 18:29:32

@Arivistus:
Na, közben végigolvastam a kommenteket, alapvetően tetszik, amiket írsz, összesen csak az az egy gondolat akasztott ki, hogy most készüljünk arra, hogy 2014-ben a lehető legjobb legyen a fidesznek.

Kicsit off topic lesz, de elmentünk efelé. Nekem most (a mi saját kis válságunkban) akkor tetszene egy párt, ha megszorításokat ígérne (na meg van még pár tényező, hitelesség, meg ilyen apróságok). Csak éppen az a bajom, hogy nem nagyon van (volt?) olyan párt, aki valaha is azt szerette volna, hogy én rá szavazzak és nekem akart volna tetszeni.

És megint eljutottunk a kedvenc topikomhoz: a demagógia azért szükséges, mert az átlagos szavazó buta és még a nagyon egyszerű összefüggéseket sem látja be. Pl. ceteris paribus nem lehet egyszerre, egy időben kisebb az adó, miközben többet költünk az egészségügyre - nem részletezem, ne kössetek bele, ti amúgy sem átlagos szavazók vagytok, a lényeg remélem érthető :-)

Szerintem sajnos ott tartunk még mindig (nagyrészt a közgazdasági, államigazgatási ismeretek nem létező alapszintű oktatása miatt), hogy az átlagos választó azt sem érti, hogy amit az ÁLLAM kifizet, azt mi magunk fizetjük be, és hogy az ÁLLAM nem mindenható.

A pártok meg sajnos ehhez alkalmazkodnak.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 18:44:19

@ablak estefelé: "akkor tetszene egy párt, ha megszorításokat ígérne"

Ha csak ez hiányzik a boldogságodhoz, én szívesen ígérek Neked akár "vért, verejtéket és könnyeket" is... :)

Persze még legfeljebb csak "ellenzék"-ből, de azért mégsem felelőtlenül, hisz a parlamenti többség úgyis megadja majd helyettem (én meg majd jól támogatom a nevedben!;)

6.Lenin 2009.11.26. 18:45:10

Látom sok balos van itt,lenne néhány gyakorlati kérdésem.Már 94 óta izgatnak ezek,hátha most választ kapok.

Ha addig mondjuk MA-t rabosítják-van esélye rá-,nincs alkotmányos probléma lebonyolítani a vitát?

Kicsit furán nézne ki,habár ma már minden elképzelhető,az egyik felet láncon hozzák.

Tényleg,miért feltétel az MSZP-nél,hogy a me,vagy a jelölt kicsit pöttyös legyen?
Ez vajon alapfeltétel lehet?
Vagy ilyen a választék?

6.Lenin 2009.11.26. 18:54:01

@pannonfunk:

Akkor jól mondtam 94-ben,ez nagyon szomorú.Most is csak erre futja tőlem.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 19:07:59

@pannonfunk: Ilyen a választék....

- mert a mi drága politikai elittunk abban érdekelt, hogy elriassza a rendes konkurenciát még a környékről is...
Ezért mantrázzák azt (onnan belülről!), hogy a politika (=érdekérvényesítés!) az egy undorító mocskos dolog - MÁSOKNAK...
(bezzeg ők milyen önfeláldozóak, csakis miértünk mennek nyakig a kakiba'!).

Ha valaki mégis betévedne ODA, akkor meg igyekeznek mielőbb jó alaposan (de akár alaptalanul is:() összekenni őt is...

6.Lenin 2009.11.26. 19:22:22

@1.szolo (B.A.):

Ezt nem teljesen értem.

Lássuk,kiszóltak a kakiból,gyertek ide,jó meleg van itt.
A szocik meg elhitték és belementek a kakiba,oszt megszerették?

Ilyen hiszékenyek?
Ez még szomorúbb.

6.Lenin 2009.11.26. 19:40:40

OK!
Vegyük komolyan a kérdést.

Elolvastam a hozzászólásokat,nézzük.

B oldal.A fidesz tisztára debil társaság,úgysem fognak tudni mit csinálni,mert ezt úgy elkúrtuk,nincs Isten.aki rendbe tudná tenni.

Talán a Bokros,igaz ő nem Isten,meg különben, nincs is Isten,de szép a bajsza amúgy.

J oldal. A szocik hülyék,amihez csak hozzányúltak,mindent elcsesztek
Mondjuk ezt nem nehéz bizonyítani.
Meg a mániájuk a reformozás,de még ez se sikerült soha nekik.

A B és J oldal közös álláspontja,mindenki hazudik.Választás előtt,meg után is.

Akkor meg ki a fenének hiányzik 1 vita?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 19:47:10

@6.Lenin:
Ha így akarod, hát legyen úgy.

A "politika" szó görög eredetű.
De már az ő korukban is "úri huncutság" volt művelni. Gondosan ki is zárták a klubból a hölgyeiket és a (bértelen) munkásaikat...

A szocik meg akkoriban még a fasorban sem voltak (-ellentétben a demagóg populistákkal;)))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 19:57:57

@6.Lenin: "ki a fenének hiányzik 1 vita?"

A népnek cirkusz (maximusz) kell!
A Jobbik is ezt ismerte fel zseniálisan, és cirkuszol is rendesen... (-node majd jön 0.Viktor, és ad nekik kettőt: egy olyat, meg egy akkorát!;)

Különben is a "Vita" az Élet!
A magyar igazság meg a borban van... (mind a 3!;)
Hát rendezzenek ivóversenyt!
Melyikük tudja az asztal alá inni a másikat?!
Az "igazságszé-bor" kortyolgatása közben meg hátha még el-el is szólják majd magukat...

Arivistus 2009.11.26. 20:04:09

@forrestg:
Hát igen ha egyszer az állam úgy dönt, hogy beszedi a pénzt az emberektől, és aztán azt visszaadja akkor teljesen logikus, hogy lesznek olyanok, akik ki akarnak bújni a „beszedés” rész alól.

A gazdagokat egyébként minden kormányzat szereti, hiszen 1. ők adnak munkát; 2. ez a politikusoknak a saját közege. Amelyik politikus azt mondja, hogy ő majd befenyíti a gazdagokat, valójában a középosztály büntetésére készül.

6.Lenin 2009.11.26. 20:06:35

@1.szolo (B.A.):

Én nem akarom sem igy,sem úgy.
Én csak azt szeretném,ha komolyan vennénk egymást.Nem mi ketten,mi is,hanem úgy általában,másként gondolva bizonyos kérdéseket.
Figyelembe véve azt az apróságot is,mindenki tévedhet.

Legalább mi,hölgyek és bértelen munkások,ne szeressünk a kakiban dagonyázni.Mi döntünk.
Ne védjük már a szart,még akkor sem,ha szimpinek találjuk amúgy.

Amúgy köszi,sose hittem volna,hogy a "politika" görög eredetű.Jól jött,pedig még pap se voltam sose.

Arivistus 2009.11.26. 20:06:59

@pannonfunk:
Tavaly a hiány 895 mrd volt, ez a 450 mrd annak kb a fele. Hát igen, ebből a szemszögből nézve kicsit komolyabbnak tűnik. A gond az hogy nem jut eszembe eu-konform megoldás erre a problémára. (Más megoldás az igen…)

Mondjuk talán minimálisan annyit megtehetnének, hogy kötelezővé tehetnék az állammal ( és állami céggel) kötött szerződések nyilvánosságra hozatalát. Mármint úgy értem külön kérés nélkül. Kéne csinálni egy kormányzati honlapot ahol ezeket tárolják időrendben. De ettől önmagában nem jönne el a Kánaán, viszont megkönnyítenék a Vastagbőr-szerű tényfeltáró blogok dolgát. Viszont ami komolyan megoldaná az ügyet az nem eu-konform...

Arivistus 2009.11.26. 20:10:20

@ablak estefelé:
A pártok tettek róla hogy a választópolgárok ne egy egységes masszát alkossanak. Ha egységesek lennénk, és nem lehetne kijátszani minket egymás ellen, akkor rájönnénk, hogy minimális államra, és minimális szabályozásra van szükségünk.

De nem vagyunk egységesek, vannak köztünk olyanok akik előjogokat élveznek azért mert ők idősek (infláció feletti nyugdíjemelések), vannak köztünk olyanok akik azért élveznek előjogokat mert cigányok (segíj), vannak olyanok akik az állami alkalmazásban dolgoznak – per pillanat nem mondanám hogy nekik is előjogaik vannak -, nekik megint mások az érdekeik, és még van rengeteg egyedi érdekekkel rendelkező csoport. A politika szétszabdalja a társadalmat csoportokra, majd egyet-kettőt előnyben részesít a többséggel szemben és így megszerzi a szavazataikat.

Amikor viszont megszorításokat hoz az állam, akkor az emberek nem úgy érzékelik, hogy mindenkinek kevesebb, hanem hogy az ő csoportjuknak kevesebb, például ha egy nyugdíjastól elveszik a 13. havi nyugdíját akkor ő jogosan érzi úgy hogy itt valami ő ellene történt. Nem azért mert hülye, hanem mert érdekeivel ellentétes. Ugyanaz mint fentebb a szavazatvásárló logika csak visszafelé.

És ezért nem lehet „elmagyarázni” az embereknek. Nem fog neked senki olyat mondani, hogy holnaptól megszorítások lesznek…. Mert akkor az ellenfél megkérdezi, hogy és kiket fog érinteni?

6.Lenin 2009.11.26. 20:12:39

@Arivistus:

Aztán boldogabb lennél,ha tudnád,kik a korruptak?

Most is tudja mindenki.
Van eu-konform megoldás.Vannak törvények.

Arivistus 2009.11.26. 20:15:16

@6.Lenin:
Ha 100% lenne, hogy a korrupció kiderül, akkor kevesebben lennének korruptak. És igen, én ettől boldogabb lennék.

abandi 2009.11.26. 20:21:06

A Jobbik helyében elvből elutasítanám még a felvetést is!
Nem lesz műbalhé a médiakurva politikai elemzők megélhetéséhez!

6.Lenin 2009.11.26. 20:28:26

@Arivistus:

Mivel gondolom nem a vécés nénik a korruptak,hanem a a politikusok és gazd. vezetők.Tehát 60 %-ban "ismert" a személyük.
Igy csak kb 60%-ban lehetsz boldog,de szurkolok neked.
Csak azt nem értem,ha kiderül XY-ról,hogy korrupt,aztán megy minden tovább,mitől tojnának be a többiek?

BISMARCK 2009.11.26. 20:39:59

Bár vki még a nap elején azt mondta, hogy nem értek a gazdasághoz, mert ki mertem jelenteni, hogy Bokros egy kókler. Azért annyit látok, hogy nem a szociális juttatások de még csak nem is az az "átkozott" 50% emelés teszi tönkre az országot. A fő gond az adóságszolgálat. A tökéletes megoldás az lenne, ha azokra lehetne ráterhelni akiknek köszönhetjük. Ugyan akinek van egy kis esze az tudja, hogy ezeket a szocik környékén kell keresni, de sajnos nem lehet csak az ő nyakukba varrni. Így marad a közös törlesztés, ill. az, hogy akik ezt előidézték soha ne engedjük vissza a hatalom közelébe.

BISMARCK 2009.11.26. 20:42:27

@6.Lenin:
Nyilván nem "menne minden tovább"
Ezeknek a lebukott korruptaknak van otthonuk, lakókörnyezetük, haza is kell menniük és előbb-utóbb rosszul fogja érezni magát amikor nem áll vele szóba senki, elfordulnak tőle az ismerősei, stb. A nyilvánosság sok mindent megold.

6.Lenin 2009.11.26. 20:45:30

@Arivistus:

Csak az utolsó bekezdésben írtakkal van vitám.

Szerintem a többségnek el lehet(ne) magyarázni,természetesen valódi indokokkal alátámasztva,mi,miért is kell.

Ha a magyarázatból "ordít" a hazugság,a szándék az átverésre,akkor nem vevők az emberek.

Lásd 2008-as népszavazás.Nem vették be.

Voltak azért itt olyan események,amikor az emberek elhitték,valóban más világ jön,ha kicsit rosszabb is lesz átmenetileg.

A 100. hazugság után már nehezebben megy az ilyesmi.

Természetesen magyarázat(újabb hazugság) mindig akad ,meg aki megpróbálja megetetni a nagyérdeművel.

Balt 2009.11.26. 20:46:05

@Fedor: "Amúgy Orbán utolsó jó poénja is egy ilyen vitához kötődik, méghozzá a Horn ellenihez:"

Szerintem meg az volt a legjobbja, mikor Medgyessynek mondta a 2002-es tévévita végén: "Köszönöm, hogy volt olyan kedves és eljött arra a vitára, amire kihívott engem"... :)))

www.youtube.com/watch?v=tUYlW6B-w1U&feature=related

3:05-től, de érdemes az egészet végignézni. (Mind a 10 részt, hogy lássuk az őselkúrás origóját!)

6.Lenin 2009.11.26. 20:52:50

@BISMARCK:

Szerintem nem arra kéne várni,hogy majd szégyellni fogja magát.
Ki kéne zárni a közéletből évekre,vagy végleg,miután szabadult a dutyiból.

Sajnos a valóságban a korruptnak a baráti,ismeretségi köre is hasonló és nagy ívben tojnak arra,hogy a Porbafingó Jánosoknak mi a véleményük róluk.
Vannak törvények,ami be kéne tartatni mindenkivel.

abandi 2009.11.26. 20:58:51

@BISMARCK:
De aranyos gondolat....

pannonfunk 2009.11.26. 21:07:47

@BISMARCK: Ott bukna meg a dolog, hogy menne ezerrel a sárdobálás. Másrészről meg menne a bulvárkodás, korruptnak állítva be azt is, amiért piaci árat fizet az állam, csak a pórnép nem bírja felfogni, hogy annak annyi az ára. Meg követelnék, hogy csináljuk a gagyi megoldásokat ócsóér'...

Amíg itt a jónép megveszi a 700 forintos sajtszerű késztményt, addig ne várjuk el, hogy felelősen tudjon gondolkodni arról, hogy az államnak mit kellene csinálni és mennyiért.

Törvények kellenek. Leginkább olyanok, amelyek érdekeltté teszik az embereket, hogy egyénileg is azt csinálják, ami a közösségnek jó.

forrestg 2009.11.26. 21:08:20

@BISMARCK: örülök, hogy kimondtad ezt. azt hiszem, feljebb én is elmondtam ugyanezt, de nem nagyon reagált rá senki. a nyugati bankok kamatos-kamatos-kamatos kamatai nélkül az adóink bőven betakarnák az oktatást, eü-t, rendőrséget, vasútat stb. ne a nyugdíjasokon, szegényen keressük a pénzt mer nem ott van. hanem: lehman brothers, citygroup stb...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 21:10:26

@6.Lenin:
Igen, hozzá kellett vona tennem, hogy:
"- mint az köztudott..." (BOCS!:)

forrestg 2009.11.26. 21:10:50

@pannonfunk: kérlek ne nézd le a "pórnépet". valószínűleg szívesebben enne a 700 ft-os szar helyett igazi sajtot (mondok egy csúnya szót: magyar sajtot), de ha kiszámolja a bérét - rezsit, akkor ez jut.

6.Lenin 2009.11.26. 21:11:40

@BISMARCK:

Az elébb kifelejtettem.

Itt vitázunk 1 várható vita kapcsán és nem emlékszem,hogy valaki reagált volna 1 lényeges kérdésre,ami összefügg azzal is,amiről most diskurálunk.

MA miniszterelnök jelölt bármikor elkaszálható a cusi ügyben.
Nehezen hihető,hogy nem tudott semmiről.
Tudom ez nem bizonyíték és nem ítélhető el.
Az ellenzék részéről támadható,mint volt GY F is.Meg is látszik az eredménye.Senki nem hisz már senkinek.
Hihető így,hogy lesz ebből a morális válságból kilábalás?
Érdekli az MSZP-t,hogy a jelöltjük "sáros",még ha konkrétan nem is bizonyítható?Kizárta valaki a közéletből?
Szerintem így soha nem lesz megoldás.

forrestg 2009.11.26. 21:12:10

@6.Lenin: ez fontos észrevétel volt. nálunk nem működik a civil társadalom. visszatartó ereje végképp nulla. sajnos...

forrestg 2009.11.26. 21:18:29

@6.Lenin: ez fontos. mindenki tudja - akinek ép esze van - hogy mesterházy, fleto stb. benne volt zuschlagban. mit mond erre egy balos: oviék is lopnak. hát igy tényleg nem megyünk előre.
feltehetek egy kérdést: Zuschlagot akkor is biroság elé állították volna, ha nem a holokauszt áldozatain viccelődik? (merthogy pl. ficsor nyilván többet kaszált a leader-dolgokkal...)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 21:18:48

@6.Lenin:
Látod, milyen jó mentséget találtak a (papírforma) buktájukra?!

"Mi nyerhettünk volna, csakhát az a galád ellenség kikezdte a jelöltünk személyét a lejárató kampányával...
és EZÉRT nem nyertünk!"

- nem ám pedig azért, mert egy szánalmas, tuti-mutyi banda vagyunk.

6.Lenin 2009.11.26. 21:22:37

@forrestg:

Igen!Igen!Igen!Igen!

Ezt kellene tudatosítani végre,rajtunk múlik,kit választunk.

Abba kéne hagyni az "igen lopok,de Te is" nevezetű baromságot.Zsákutca!

forrestg 2009.11.26. 21:26:26

@1.szolo (B.A.): ebben egyébként az is szép, hogyha mindez a szöveget saját maguk is elhiszik, akkor talán örökre a gödörben maradnak (de szép is lenne...)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 21:28:19

@Arivistus: "És ezért nem lehet „elmagyarázni” az embereknek. Nem fog neked senki olyat mondani, hogy holnaptól megszorítások lesznek…. Mert akkor az ellenfél megkérdezi, hogy és kiket fog érinteni?"

- de ugyan miért kérdez ilyeneket "az ellenfél"???
(-és amikor 7,5 évig folyton így tett, az akkor miért nem volt baj?!)

Egyébként szerintem egy normális nyugdíjas igenis megértené, hogy azért veszik el a 13. haviját, hogy (talán) az unokájának majd JOBB legyen (de legalábbis ne még rosszabb;)

Mint ahogy AZT IS megértené, hogy miért nem fogja az új kormányzó SEM visszaadni neki...

Egy normális nyugdíjas csak egyet nem kéne megértsen:
- aki még soha sem hazudott "az embereknek", az most miért nézi őt olyan állatnak - AZZAL, hogy megígéri neki, hogy a szavazatáért majd visszaadja, miközben jól tudja, hogy nem fogja megtenni...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 21:29:56

@6.Lenin:
Csakis! 8Đ

(ceterum censeo: Függetleneket a parlamentbe!:)

6.Lenin 2009.11.26. 21:47:25

@1.szolo (B.A.):

Már azt hittem,pedig...

Sajnos vannak ám nem normális nyugdíjasok is,akinek a szavazatára is szükség van,hogy a normális nyugdíjasnak azért tényleg jobb legyen,mert megérdemli,hiszen megértette,szükség van áldozatokra is.

Viszont a normális nyugdíjas észreveszi,amikor át akarják verni,aminek a nem normális meg tapsikol,mert nem veszi észre az átverést.

Itt van a különbség ki a normális,ki a drukker,aki mindíg oda szavaz.

Na,meg a lényeg,kik vannak többen,amikor szavazni kell.

Amit tesz a vezér,az a lényeg.Ha a tetteiben hazudik,akkor el kell zavarni és nem tisztogatni.

Sajnos tökéletes megoldás nincs.Igen van ellentmondás,de az arányok számítanak,meg a figyelem és a számonkérés.

abandi 2009.11.26. 21:54:19

B+!
a bokroslajos mögé sorakoznak fel az összes inter-demokrata-szocionisták.
Vesztenek így is. Csak nem annyira.
És akkor, jön a "hazamegmentő összeborulás"...
Juhéjja!
Királyafta, minden eltörölve, kezdjük újra együtt kéz a kézben.
Spongyát a múltra, hiszen mindahányan tudunk magyarul hazudni.

Arivistus 2009.11.26. 21:54:55

@6.Lenin:
Szerintem itt azért nem lehet "elmagyarázni" mert az érdekeiket sérted.

Olyan válaszokat kapnál, hogy "jaj olyan kevés úgy is a nyugdíjunk".

Esetleg úgy lehetne, ha minden szociális kiadást egy adott százalékkal csökkentenél. Mert akkor mindenki egyenlően bukik. Természetesen az éppen ellenzékben lévő oldal (sőt, 2010-től oldalak) mindent meg fog tenni hogy azt az érzetet keltse, hogy a megszorításokat nem egységesen érintenek mindenkit. PL: te a gazdagok oldalára állsz a szegényekkel szemben; a nyugdíj nem szociális segély, tehát annak nem kéne ide tartoznia....

Ja és tényleg, hogy állapítja meg az ember, hogy a nyugdíjnak mely részei a már befizetett járulékok által fedezett kifizetés, és mely része az amit a differenciált nyugdíjemelések, meg a pótnyugdíjjemelések miatt kap egy nyugdíjas? (persze most már nem olyan nagy az a nyugdíj, hála Bajnainak, nem ezt kellett volna példának felhoznom, de most már mindegy)

Szóval én nem hiszem hogy ezt el lehet magyarázni.

kamasuka 2009.11.26. 21:55:25

@akinek a legutóbbi két vitáról bizonyára rossz emlékei lehetnek@

Egy vitáról. Megyó korrekt volt, Fletó meg egy mocskos hazudozó. Ráadásul utóbbi még zavart elméjű is.

BISMARCK 2009.11.26. 21:57:02

Mivel többen reagáltak ezért nem név szerint válaszolok.
Amit írtam az kicsiben - 2-3ezres falu - működik. Egy pl. a szomszéd falu a miénk határára akar egy lakóparkot ráépíteni. Kiderült, hogy az ottani főépítész az a mi falunkban lakik, sőt itt önkormányzati képviselő is. És láss csodát, lemondott erről is és arról is.
még valami a korrupcióról. Olvastam valahol - ha nem így van, akkor elnézést, de ötletnek akkor sem rossz -, hogy a norvégoknál az adóbevallások nyilvánosak. Ezzel lehetne kezdeni.

Arivistus 2009.11.26. 21:59:37

@6.Lenin:
Hát ahogy arra Bismarck is utalt a nyilvánosságnak hatalma van.

Ha sok Zuschlag-klón kerül napvilágra és nem kerülnek börtönbe akkor a nyilvánosság bizony dühös lesz.

Ebben az országban egyszer már elindult egy aláírás-gyűjtési akció a képviselői költségelszámolás ügyében.
--> Mondjuk egyből csinált egy MSZP-Fidesz nagykoalíciót a költségtérítés átnevezésére.

6.Lenin 2009.11.26. 22:03:49

@1.szolo (B.A.):

Talán annyit még,hogy tisztább legyen a dolog.

Én abban semmi "nagy" bűnt nem láttam,hogy 2006-ban ment a verseny az ígérgetésben.
Nyerni akartak,hogy amit elképzeltek a pártok és vezéreik,meg tudják valósítani.Olyan nincs,hogy mindenkinek jó legyen.A többségnek kell megfelelni.A többség ezt várta.

A hibát(bűnt) abban követte el a gyurcsány kormány,nem azt csinálták,amit ígértek.
Nem valósították meg amit kellett volna,a valódi reformokat.
Rosszul magyarázták, vagy nem az volt a valódi szándék.Nem hitték el az emberek.Bele is buktak.

Az Orbán is bele fog bukni,ha mást csinál,nem amit most mond,hanem amit kellene.Az emberek szerintem tudni fogják.
Ha bukni fog,nem az MSZP fog visszajönni,ebben is biztos vagyok.

Ami eddig volt,remélem vége.

Arivistus 2009.11.26. 22:13:01

@1.szolo (B.A.):

"- de ugyan miért kérdez ilyeneket "az ellenfél"???
(-és amikor 7,5 évig folyton így tett, az akkor miért nem volt baj?!)" - ez baj, csak hogy nem tudsz ellene tenni semmit. Attól a pillanattól kezdve, amikor az MSZP és az SZDSZ 1993-ban elkezdték követelni a nyugdíjemelést, azóta a rendszer így működik. Kész. Ezek a keretfeltételek.

"Egyébként szerintem egy normális nyugdíjas igenis megértené, hogy azért veszik el a 13. haviját, hogy (talán) az unokájának majd JOBB legyen (de legalábbis ne még rosszabb;)" - Hogy "ne még rosszabb" az OK, de itt jobb nem lesz, ha megnézed GYF és Bajnai lépéseit, mindig annyi megszorítást hoztak ami éppen hogy elég. Messze nem annyit amiből jutna adócsökkentésre. (adócsökkentés -> versenyképesség nő -> GDP nő)
Ezek csak annyit csinálnak amennyi feltétlenül muszáj.

Az utolsó bekezdésedre reagálva, hát éppen hogy nem ez van. Hallottam egy interjút Navracsiccsal (asszem ő volt), elmondta a tutit, hogy mennyire szemét ez a kormány és úgy egyébként is... aztán a riporter megkérdezte, hogy és a Fidesz visszaadná-e a 13. havi nyugdíjat? A válasz valami olyasmi volt, hogy "őőő... hm.. őő, hát majd meglátjuk hogy milyen gazdasági helyzet lesz 2010-ben" Ezzel valószínűleg a Fidesz elvesztett pár szavazatot, de nekem akkor is tetszett. Nem mondanak teljesíthetetlen ígéreteket.
Ha jobban meggondolom ez egy újdonság a magyar politikai rendszerben.

abandi 2009.11.26. 22:14:58

@Arivistus:
Te nagyonokos!
A kamatos-kamat képletével (átlagkamatot figyelembe véve...) kiszámítod a befizetett összeget a várható élettartamodra.
No, ha ezt megtetted akkor kapsz egy nagy számot.
Ezt a pénzt basszák el Tetőled.
(És most nem a nyugdíjasok, vagy a tényleges leszázalékolt, ill. rokkantnyugdíjasok ellen ágálok)
Legyen egy államilag garantált összeg, amit minden addig RENDESEN befizető kap.
Ja, hogy a jószolgálati adósságterhünk nagyobb mint ..., meg, hogy a korfánk hiányos és az alsóbb ágak inkább a bűnözést részesítik előnyben...?
Problémák nincsenek, csak megoldások!

Arivistus 2009.11.26. 22:16:58

@1.szolo (B.A.):

"Egy normális nyugdíjas csak egyet nem kéne megértsen:
- aki még soha sem hazudott "az embereknek", az most miért nézi őt olyan állatnak - AZZAL, hogy megígéri neki, hogy a szavazatáért majd visszaadja, miközben jól tudja, hogy nem fogja megtenni..."

Szerintem éppen hogy nem ez folyik, a Fidesz nem ígérte meg hogy visszaadja a 13. havi nyugdíjat.

6.Lenin 2009.11.26. 22:24:06

Amint látom,lehetne találni közös pontokat a meg(ki)egyezéshez.

Szerintem a baj mindig ott kezdődik,amikor elveszünk a részletekben és nem az elveket tisztázzuk,aztán mehetnénk tovább a részletek tisztázása felé is.

Be szerették volna vezetni a vizitdíjat,mint eü reformot,nincs ingyen leves nevezetű faszsággal meg okítási célzattal,anélkül,hogy tisztázva lett volna,mi az állam feladata.

Amit befizetünk,nem is keveset és kevesen,mi is jár érte tulajdonképpen és miért kellene fizetni,ha többlet szolgáltatást szeretnék.

Egy kidolgozott,értelmes magyarázattal,szerintem meg lehetett volna csinálni.
Az emberek TÖBBSÉGE szereti a tiszta és átlátható megoldásokat.

Hülyének nézték az embereket,meg is lett a jutalma.

Először tisztázni kéne,hová is szeretnénk eljutni,milyen úton,mit kapunk cserébe az áldozatért,kinek is kell áldozatot hozni.
Az nem fog menni senkinek,Ti szenvedtek,mi meg nyerünk rajta.Ráadásul,ha nem sikerül az a Ti bajotok,mi meg azt mondjuk,na bumm,nem értettünk hozzá,de megpróbálhatjuk még egyszer,ha úgy gondoljátok.
Hát lószart mama,remélem.

Arivistus 2009.11.26. 22:25:46

Bocs az előző kommentért, azt hittem, hogy elszállt a 2-vel ezelőtti.

@abandi:
Én nem a majd később nyugdíjba menőkről beszéltem, hanem a már nyugdíjban lévőkről akiknek a rendszerét már agyonbonyolították. Azt nem bogozza ki senki. Te se.

Mondjuk az is megérne egy misét hogy a "korfánk alsóbb ágai" miért segélyből élnek, és a bűnözési életmódot preferálják. Ha a jelenlegi családpolitika tovább megy akkor az adózók és a segélyezettek közti egyensúly menthetetlenül fel fog borulni.

forrestg 2009.11.26. 22:46:54

srácok. későre jár és vár az ágyiko (holnap melo), de azért hadd kérdjek bele ebbe a nagy nyugdíj-vitába: miért nem offshore simor andrás elvtárs százmilkiát akarjuk megszerezni? miért özvegy zubovics jenőné havi5 ezer forint plussza akkora baj mindenkinek?
(amugy meg a fidesz tényleg nem igérte vissza a 13. havi nyugdíjat - és iígy is 60% körül állnak (persze kevesebbet fognak kapni)

abandi 2009.11.26. 22:57:11

@Arivistus:
Értem.
Sajnos az "öngondoskodás" miatt fogyik a "magor". Már évszázadok óta.
Valahogy mindig az igért punciból , hipp-hopp:
fasz lesz.
És mirendszerint a rossz oldalon találjuk magunkat.
Hipp-hopp...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 23:05:47

Konkrétan nem ígértek 13. havi nyugdíjat, csak épp azt mondták, hogy "ha" ők kormányozhatnak, akkor MINDENT visszacsinálnak ...
(-és az átlag hallgató innentől már nem is figyelt ODA a további kihátrálgató cizellálásukra!)

Olyan ez, mint az "1 millió új munkahely" szlogenje - csak épp ott a kibontásában a LEGÁLIS szócska is, ami éppen hogy azt jelenti, hogy pont annyi lesz, mint MA, csak ezentúl adózni is fognak utána - úgy meg már nem is biztos, hogy megéri majd folytatni az eddigi foglalkoztatóknak...
((ami egyáltalán nem baj, csak hát úgy meg már az az ígéret is elszáll velük:((

abandi 2009.11.26. 23:21:30

Tételezük fel, hogy:
-A világ jelenlegi gazdasága zsákutca...
- A pénz egy papír, vagy egy bináris kódhalmaz...
- Magyarország már eleve adóssághalmazzal indult, és bevállalta a törlesztést.
Virtuális gazdasági környezetben jó eladósodni...
Csak az a fránya számonkérés ne lenne...
Hadsereg-rendőrség leépítés, ellehetetlenítés...
A többiek hazamennek.

2009.11.27. 00:17:47

Szerintem lesz vita, mert ovi így is le akarja majd söpörni az ellenfelét...

Múltkor Sólyom helyretette ovit az alkotmánnyal kapcsolatban, utána meg másnap ovi bejelentette az egykamarás parlament meghagyását és az államfőnek a jogkörének megtartását, hogy ne legyen állam az államban...Nem tudom, figyeltétek-e, és persze a poszt szerzője ezt a pengeváltást? Sólyom most nőtt egy picit a szememben...:)

pannonfunk 2009.11.27. 08:07:27

@forrestg: Amikor először álltam a saját lábamra, én is így gondolkoztam, aztán rájöttem, hogy nem igaz az, hogy akkor jössz ki a legjobban, ha mindenből a (látszatra) legolcsóbbat veszed. Egyrészt. Másrészt meg a 700 forintos sajt mellé meg általában belefér még a cigaretta, ital, meg a kedvencünkre való emeltdíjas sms-szavazás a néphülyítő műsorban.

Természetesen van egy réteg, aki tényleg szegény, de sajnos nagyon sok igénytelen ember van kishazánkban. Hadd ne kelljen példákat sorolni.

pannonfunk 2009.11.27. 08:10:48

@forrestg: Azért, mert övzegy zubovics jenőnéből van kétmillió, simorandrásokból meg párszáz. Özvegy zubovics jenőnétől havonta le bírsz gombolni 15000 HUF-t, a simoranrásoktól meg jó esetben egyszer pármillát. Szorozzál, számoljál, és kiderül, hogy melyik a több. Sajnos.

ablak estefelé 2009.11.27. 15:29:24

@BISMARCK:

Gondolom a politikusokra gondolsz, mint akiknek az adósságainkat köszönhetjük. Ez annyiban igaz, hogy ők döntöttek az ide vezető rendszer, politika egyes elemeiről, lépéseiről. De magát a pénzt - nagyrészt - nem ők költötték el.

A sajnálatos mértékű lopás, korrupció még így sem közelíti meg azt az összeget, amit az "emberek" költöttek el, vagy az "emberekre" költötte az állam (akár akarták, akár nem).

Én is szeretném, ha minden ellopott forintot visszafizetnének a tolvajok (plusz egyéb kedves büntetéseket is javasolnék nekik), de az sajnos édeskevés lenne. Meg kell értened, hogy az adósságszolgálat csökkentéséhez mindenkinek hozzá kell járulnia, aki a saját és az ország teljesítőképessége felett költött, vagy költöttek rá eddig (sajnos most úgy néz ki, hogy azoknak is, akik nem).

Például a legtöbb nyugdíjasnak a nyugdíja jelentős részét vissza kellene adnia, hiszen annak átlagban csak nagyon kis részét termelték, szolgálták meg (nem ők tehetnek róla, de a szocializmus korának termelékenysége egyszerűen nem áll arányban a mostani jövedelmükkel), a nyugdíj nagyobb része a szavazatuk korábbi ára, populista osztogatás.

Sok lakástulajdonosnak el kellene adnia a lakását, mert az állam hitelek felvételével finanszírozta a kedvezményes lakáshiteleiket.

A legtöbb állami dolgozónak le kellene mondania a fizetése feléről, mert kb. fele akkora termelékenységgel dolgoznak, mint az normális lenne.

Folytathatnám a sort, de a lényeg: a politikusok sokat loptak, rossz döntéseket is hoztak, de a 100 milliárd eurós adósságállományunk nagy része nem az ő zsebükben landolt. Más nagyságrend. Ahogy pannonfunk is írta az előbb, sok kicsi sokra megy.

ablak estefelé 2009.11.27. 15:42:38

@6.Lenin:

Én pedig nagyon nagy bűnt látok a 2006-os ígérgetésben, meg minden egyéb populista nagyotmondásban.

Azt, hogy elhitették az emberekkel, hogy az ország (illetve a lakói is) magasabb fogyasztásra képes, mint valójában. Hogy fel lehet emelni a béreket, nyugdíjakat, szociális kiadásokat. Hogy ennek megvan a fedezete, vagy ha nincs is, majd az állam úgyis kifizeti.

A válság talán arra jó, hogy néhányan rájönnek, hogy ami kicsiben működik (most akkor hogyan fizetem ki a kocsira hitelt?), az nagyon hasonlít a nagy képre is (most akkor hogyan fizetem ki az imf-hitelt?).

imres 2009.11.27. 16:43:40

A címbeli kérdésre.
Úgy őszintén.
Nem mindegy?
Az MSZP "potenciális", felelős ellenzékként pont ugyanúgy fog viselkedni, mint "felelős" kormánypártként.
A gyurcsányi politika sara rákenődött a pártvezetők habitusára. :) Így vagy úgy mindegyik örökölt valamit Gyurcsány mentalitásából. A bohóckodást, a kalandor mentalitást, a következetlenséget, az ötletelést...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.27. 17:56:02

@ablak estefelé: "Sok lakástulajdonosnak el kellene adnia a lakását, mert az állam hitelek felvételével finanszírozta a kedvezményes lakáshiteleiket."

Sok lakástulajdonossal anno megvetették a bérlakását, amivel 2 legyet ütöttek:
- látszólag bevételhez jutottak (gyakorlatilag eladósították a hajdani bérlőket!)
- megszabadultak a karbantartási költségektől (átnyomva azt a friss "tulajdonos"okra)

@ablak estefelé: "A legtöbb állami dolgozónak le kellene mondania a fizetése feléről, mert kb. fele akkora termelékenységgel dolgoznak, mint az normális lenne."

Van a dolognak 1 másik nézőpontja is:
A legtöbb állami dolgozónak meg kellene duplázni a fizetését, mert ennyi (fél-)pénzért csak kb. fele akkora termelékenységgel érdemes dolgozniuk, mint az egy normális pénzért illene.

Ezt még jóval az ÚGM előtt kimondták az "arany" csapat tagjai: "Kis pénz, kis foci..."

forrestg 2009.11.27. 18:28:17

@ablak estefelé: az a baj srácok, hogy ha azt hiszitek, hogy azért van 100 milliárdos adósságállományunk, mert a pénz a lakosság zsebébe került, akkor még nálam is kevesebbet fogtok föl a közgazdaságtanból és a jelenlegi világgazdaság működéséből.
szóval amikor 1989 táján bejelentette németh miklós, hogy 22 milliárd dolcsival lógunk, akkor abból összesen kb 1 milliárd (!!!9 volt a tényleges bejött tőke, amit elköltöttünk. a többi egyszerűen a bankok matematikai műveletivel hozzáírt kamat.
értsétek meg: a nyugati adósságunk nem özv. zubovics jenőnénél van, hanem sima egyszerű könyvelési trükk. a nyugati bankok olyan pénzt követelnek, amit soha nem adtak oda. mi nem valódi adósságot törlesztünk. a világgazdaság jelenlegi rendje: a szegények átutalják a pénzüket az ultra-gazdagoknak. nehogy már mi még ezt támogassuk is

6.Lenin 2009.11.27. 18:30:57

@ablak estefelé:

Olvasd el Obama miket mondott a választások előtt.
Csökkent a népszerűsége,mert nem azt csinálja,amit megígért.

A választások előtti dumák lényege,minél több szavazatot begyűjteni.Győzni!

A lényeg,utána mit csinál.Az minősít.
Szép duma volt az "öszödi",de szart ért,mert nem azt csinálta.Ugyan úgy hazudott tovább,mint előtte az Universum Geniusa.

forrestg 2009.11.27. 19:30:09

@6.Lenin: ezzel egyetértek. eszembe jut hiller mondata valamikor 2006 okt/nov körül: "Öszöd óta nem hazudtunk". Valóságérzékelésben a balosok mindig szarul álltak.

6.Lenin 2009.11.27. 20:49:42

@Letícia:

"Szerintem lesz vita, mert ovi így is le akarja majd söpörni az ellenfelét..."

Kedves nézőink ezennel megkezdjük a
2010-es választás legizgalmasabb eseményét,a me jelöltek vitáját.

Megadom a szót a kihívónak.

OV
Szeretnék kérni,ha lehetséges 1 nagyítót,szeretném lesöpörni az asztalról az ellenfelemet,de sajnos nem találom.Esetleg a szerkesztő úr ,ha segítene,hol találhatnám,hogy ne ezzel teljen a drága idő.

Talán valahol a bal oldalon kéne lennie,szerintem a szélén valahol.

OV
köszönöm,mintha a balszélen látnék némi mozgást,nem, az sajnos a gárda.
Na mindegy,amíg megtalálják talán beszélnék arról,hogyan fogjuk lerombolni a Parlamentet és mekkora turul lesz a helyén.Meg hol lesznek az átnevelő táborok és a kivégzések.

dimitrij 2009.11.27. 21:58:58

@BISMARCK:

"Annak idején akinek működő vállalkozása volt az tönkrement, köszönhetően Bokrosnak."

bocsáss meg, de ostobaságokat beszélsz, nem azért mentek tönkre mert jött Bokros, hanem tönkrementek, majd jött Bokros... ha nem jön, akkor államcsőd lett volna - voltak időpontok, amikor órákon múlt csak...

"És valóban, én nem hiszem, hogy ő stabilizált volna bármit is."

őszintén szólva lefosom, hogy mit hiszel, ez nem hitvita, ez kőkeményen gazdaságpolitikai kérdés. tények vannak meg számok.

"Azt elismerem, hogy tűzoltásra jó volt (persze, fel kell tenni a kérdést, hogy másfél évvel a hatalomra kerülésük után, miért kellett máris tűzet oltani)"

amikor őt előhúzták a cilinderből, akkor olyan politikai kockázatot vállalt Horn, ami csak egy ideig volt tartható, idővel Bokrost be kellett (!) áldozni, és utána egyből lazítani a szigorú gazdaségpolitikán. ennek dacéra bebukta Horn és a maszop a 98-as választást, ha úgy veszük azért, mert Bokrosnak túl sok időt adtak. egyébként amikor pénzügyminiszter lett, akkor kb. jóval közelebb volt az államcsőd, mint volt jő egy éve.

"A kérdésem még mindig áll, mitől nagy elme ő? Ahhoz amit csinált, megszorítani, elvonni, új adókat bevezetni, nem kell sok ész. "

az egész bokrosi gazdaságpolitikából egy kukkuot nem értsz, ez jól látható ebből a mondatból. egyáltaán, közöd nincs a gazdasági kérdéekhez. ez így nehéz lesz. mindegy, megpórálom. adott egy elavult és piac nélküli iparral és mezőgazdasággal megvert törékeny, a piacgazdaságra az államszocializmusból frissen áttért gazdaság, amiben az állami cégek a teljes foglalkoztatásra voltak berendezkedve korábban, és ahol a korábbi vezetők előszeretettel értéktelenítettek el nagyvállalatokat, meg mindenfajta cégeket, hogy aztán az nyomott áron legyen privatizálható. mivel megszűnt az igény a teljes foglalkoztatásra, beindultak bizonyos piaci magatartások és sazbályok, így rövid idő alatt százezrek kerülnek utcára, mivel az előző rendszer szociális rendszere még a régi reflexek alapján működik, ezek egy jó része nem talál munkát, de leszázalékolják, korkedvezménnyel nyugdíjbe megy, vagy egyéb megoldást talál a munkanélküliség ellen. mivel kevesen adóznak, de sokan élnek állami pénzből, így az egyébként sem épp stabil egyensúly megbillen, az egyébként is törékeny gazdaság pedig nagyjából össze is omlik. korábban nem volt politikai akarat arra, hogy beavatkozanak, pedig a fenntarthatatlan pályára még 93-ben többen felhívták a figyelmet (pl. ezért hajtották el Kupa Mihályt is). végül Bokrost bízták meg azzal, hogy hajtsa végre a kiigazítást, és jó iparos módjára végre s hajttotta amit kellett, lecsökkentette a kiadásokat, növelte a bevételeket, rendezte az államháztartás állapotát, és egy biztos alapokon nyugvó növekedési pályára állította a gazdaságot. majd elhajtották, mikor eszükbe jutott az mszp háza táján, hogy van egy kihívója Hornnak, aki komoly gondot okozhat... nagyjából 2000-ig nem történt komoly beavatkozás gazdaságpolitikai szinten, bár 98-ban már a kampány idején igen komoly osztgatások kezdődtek. aztán jött a két éves költségvetés, a belső fogyasztás növelésével pörgetett gazdasági növekedés ötlete, majd a Medgyessy féle 2 100 napos program...

azóta egyetlen alkalommal történt komoly intézkedés, de az is csak tűzoltás, most tavasszal, meg nyáron. igazi strukturális reform nem történt, nem sikerült komoly előrelépést elérni sem a nyugdíjrendszer, sem a társadalombiztosítás, sem az állami cégek, sem az egészségügy, sem semmilyen területen. gyenge a gazdaság, túl sokat költ az állam, től sokan dolgoznak szürkén és feketén, túl sokan vannak leszázelékolva (kb. 800 ezer ember), túl kevesen fizetnek adót és járulékot, akik fizetnek azok túl sokat, átláthatatlanul bonyolult és igazságtalan az adórendszer, és reggelig sorolhatnám, hogy milyen problémák vannak. az ilyen reformokat csak az a politikai rendszer nem lépi meg, amelyiknek fontosabb a saját hatalma, gazdasági érdeke, mint az rszág sorsa, az ő elemei érdekük a gazdasági, politikai jogi és morális káosz fenntartása, hiszen ilyen környezetben hatékonyabban lehet a közpénzhez jutni, néha már mindenfajta terelés nélkül is, teljesen nyilvánvaló módon.

nem Bokros a baj, a baj, hogy a Bokros féléknek nincs lehetőségük csinálni azt, amihez értenek, mert politikusok döntenek ezekben a kérdésekben is. nem szakemberek, nem hozzáértők, hanem "szabadon " váasztott képviselők. amennyire szabadon lehet egy ilyen semmire se való csöcselékből választani.

dimitrij 2009.11.27. 22:03:52

@Publius Decius Mus: ilyen sületlenséget régen olvastam... :) ezt valami szélsőjobbos véleményformálótól hallottad valami lakossági gyűlésen?

dimitrij 2009.11.27. 22:16:40

@Arivistus:

"Hallottam egy interjút Navracsiccsal (asszem ő volt), elmondta a tutit, hogy mennyire szemét ez a kormány és úgy egyébként is..."

ez a tuti, hogy szemét a kormány, meg egyébként is? :) ha Navracsics a mérce, akkor magas a színvonal, mint ne mondjak. :)

"aztán a riporter megkérdezte, hogy és a Fidesz visszaadná-e a 13. havi nyugdíjat? A válasz valami olyasmi volt, hogy "őőő... hm.. őő, hát majd meglátjuk hogy milyen gazdasági helyzet lesz 2010-ben" ."

mióta számít bármit is, hogy mit mond egyreménybeli kormány reménybeli tagja 2009-ben egy 2010-es reménybeli döntés kapcsán? érted mire célzok? semmi jelentősége nincs, nem érdemes meghallani sem, úgyse úgy lesz, de ha mégis, akkor is csak véletlenül...

"Ezzel valószínűleg a Fidesz elvesztett pár szavazatot, de nekem akkor is tetszett."

szinte biztos... komolyan, mit kellett volna mondania Navracsicsnak, hogy ne tetszen? gyanítom ha az ellenkezőjét mondja, akkor azt tetszett volna...

"Nem mondanak teljesíthetetlen ígéreteket. "

hát igen, ez egy súlyos probléma, kérdéses, hogy gazdasági programjuk van-e már... nem mintha annak tartalma bármilyen hatással is lenne a szavazásra jogosultak 98%-nál a preferenciájára. :(

"Ha jobban meggondolom ez egy újdonság a magyar politikai rendszerben."

újdonság? semmi újdonság nincs ebben, lövésed sincs, hogy zajlik körülötted... leköszön az egyik megélhetési csoport, jön a másik, akinek semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy itt bármi is változzon. más lesz a központi ideológia, mehin, de semmi nem fog változni. csak most nem Feri, hanem Viktor lesz a góré, a slepben nem lesz különbség. :(

Készpénz Jancsi 2009.11.27. 22:28:22

Az tuti most már, hogy Mesterházyt lehet csak kihívni? Mert akkor semmi értelme a vitának egy kétéves nyeretlennel. De ha mégis Bajnai lesz a jelölt (tudom, megmondta, hogy nem, de politikusok néha másképp cselekszenek, mint ahogy korábban állítják, a szocialista politikusra ez pedig kétszeresen igaz) akkor már érdekes a kérdés. Bajnai lehet veszélyes, a közgazdasági bikkfanyelvvel és a pénzügyi szempontok hangsúlyozásával kicsúszhat a szorításból. Ha belemegy ideológiai kérdésekbe, az számára csőd, ott Orbán megeszi. De akárhogy is lesz, csak az a Fidesz kockázata, hogy 55 vagy 75%-kal nyer.

forrestg 2009.11.27. 22:35:46

@dimitrij: hát cimbora elég durva stílusban ugatsz le másokat. ha a nickname-dből némi orosz szimpátiára következtetek, akkor ez nem is meglepő. oroszhon soha nem volt a kulturált vita földje...

dimitrij 2009.11.27. 22:39:46

@forrestg: nem vagyok a cimborád. lehet, hogy nem a legfinomabb a stílus, de az csak sokadik szempont. pórbáld az érdemi mondanivalót cáfolni. :)

forrestg 2009.11.27. 22:40:57

@dimitrij: tudod cimbora, te mondod, hogy mások nem értenek a közgazdaságanhoz - aztán közben ugy írsz a magyar államháztartásrol, meg gazdaságrol, mintha a mi hazánk légüres térben létezne és nem lennénk ötször tökig eladosodva a nyugati bankoknak.
ajánlom olvass suzanne george-ot: bokros nem a magyar gazdaságot akarta megmenteni: ő pusztán az IMF végrehajtója. a cél a mind hatalmasabb tőkekiáramlás hazánkból, plussz az IMF által diktált népességcsökkentő-terv durva visszafogása. szerinted bokros és bajnai miért pont a gyes-t meg a családi pótlékot csökkentik?

forrestg 2009.11.27. 22:42:34

@dimitrij: közben azt tettem, egyel lejjebb. nem vagyok közgazdász, csak olvaso ember. és igyekszem a világot ép erkölcsi érzékkel nézni. attol a véleménytől meg hányok, hogy a magyar kisember tehet az egészről, mert még merészel enni, lakni és gyereket nevelni

forrestg 2009.11.27. 22:43:38

@dimitrij: mondanék pár szerzőt: bogár lászló, csath magdolna, drábik jános, siklaky iván

dimitrij 2009.11.27. 22:44:55

@fábaszorult: kevéssé valószínű Bajnai szerepvállalása 2010-ben, talán később még vállal valamilyen pozíciót, de nem adja nevét egy egyértelmű buktához. az mszp vezetésével szemben elég jól látja, hogy mik az esélyek, illetve tudatában van annak is, hogy mit veszíthet. Mesterházy a fiatal szocik egyik vezéralakja, az ő szerepeltetése szerintem az ifjűság elhallgattatásának eszköze csak. egy valós jelőlt felépítését kb. Gurcsány távozása körül el kellett volna kezdeni. Bajnai háttérbe húzódása itt is tettenérhető, masszívan szürkíti a közbeszédet ő is, meg a kormányzati kommuikációs stáb is.

forrestg 2009.11.27. 22:46:24

tudod, ha egy olyan országban amely katasztrofális népesedési és egészségügyi mutatokkal rendelkezik és az imf épp azt parancsolja, hogy az eü-ből és a családtámogatásbol vonják ki a célt, akkor ez egyértelműen kijelöli, hogy mik a céljaik
már a jobboldalisággal legkevésbé sem gyanusítható petsching mária zita is felháoborodva irt a 90-es években (nagyjábol bokros idején) az imf azon tervéről , amely 6 milliós magyarságot irányoz elő

forrestg 2009.11.27. 22:49:47

@dimitrij: nagy kérdés, hogy mikor, hogyan lép még feri. szerintem biztos vissza akar még térni valahogy valamikor

dimitrij 2009.11.27. 22:49:54

@forrestg: már mondtam tökös, nem vagyok a cimborád. az ilyen ostoba összeesküvés-elméletekkel nem vagyok hajlandó foglalkozni, komolytalanok és szánalmasak. de esetleg oszd meg velünk néhány mondatban, hogy pontosan milyen hatással is volt Bokros csomagja a maga idején a "tőkekiáramlásra"? :)

eddig úgy tudtam, hogy a tőkekiáramlás azt jelenti, hogy azok a külföldi cégek, akik korábban befektettek ide, azok kivonják a befektetéseiket. ehhez képest te egy egészen más kontextusban használód, bizonyítva ezzel, hogy lövésed sincs, hogy mit jelent a kifejezés. :)

remélem suzanne george némileg felkészültebb - legalább - nálad.

dimitrij 2009.11.27. 22:51:12

@forrestg:

"attol a véleménytől meg hányok, hogy a magyar kisember tehet az egészről, mert még merészel enni, lakni és gyereket nevelni "

ez most nem tudom hogy jön ide, még csak hasonlót sem írtam...

forrestg 2009.11.27. 22:58:22

@dimitrij: ez az igazi balos mentalitás (vagy inkább elitista-liberális): amint nem tetszik valami, akkor nem érveket veszünk elő, hanem mondunk a másikra valami tartalom nélküli dehonesztálot, pl. azt, hogy "összeesküvés-elmélet". arra persze nem válaszoltál, hogy az IMF miért éppen a Gyes idejének csökkentését adta parancsba? persze holmi egyensúlyi szövegekkel fogsz jönni. és szerinted nincsenek más tételek a magyar államháztartásban, mint az a pár százmillió a 2-3 éves kor közötti gyesre? és mindez véletlen? az imf meg a ma született szűzlányok gyülekezete?
arra sem reagáltál, hogy az imf miért éppen a magyar egészségügybúl parancsolt pénzkivonást. biztos véletlenül. "mert csak igy lesz egyensúly".
nem vitázom veled, higgy bátran a fogtündérben.
megyek aludni, vár a feleségem. szép álmokat.
kérlek olvass bogár lászlót!

dimitrij 2009.11.27. 23:00:17

@forrestg: ez az imf mit ír elő dolog mehin az összeesküvés-elméletek mezsgyéjére vezet, hagyjuk már az ilyen sületlenségeket.

a cél az államháztartás helyzetének stabilizálása. ehhez le kell faragni a kiadásokat, növelni a bevételeket, ezek módja a szociális, egészségügyi, oktatási és egyéb kiadások csökkentése (rengeteg dolog beleférne, és az is tény, hogy éppen ott nem avatkoznak be, ahol kellene: saját magukon), adórendszer módosítása, optimalizálása (mondjuk az adóelkerülés csökkentését, és az adófizetők számának növelését kellene hosszútávon elérni), önkormányzati rendszer racionalizálása, stb., de valós reformokhoz politikai akarat és 2/3-os parlamenti többség kell. ja, és az évekig nagyon fog fájni kb. minden társadalmi csoportnak. észre kellene venni, hogy ami most zajlott eddig, az csak tűzoltás, mondhatnók kiszivattyúzzák a vizet a süllyedő hajóból, de a lékeket még nem foltozzák be. sehol nem állunk, és a következő kormányon nagyon sok múlik...

dimitrij 2009.11.27. 23:02:41

@forrestg: már megbocsáss, de te nem vitázol. a vita érvek ütköztetése, neked se érved nem volt, se valós mondandód. berobogtál, beszóltál, mondtál két faszságot az imf-ről, aztán elkocognál aludni... nevetséges. ez nem vita, ez hiszti... :)

dimitrij 2009.11.27. 23:09:13

@forrestg:

"arra persze nem válaszoltál, hogy az IMF miért éppen a Gyes idejének csökkentését adta parancsba?"

bázzeg, ez legfeljebb a hülye összeesküvés-elméletekben zajlik így. az imf létrehozott egy hitelkeretet, de ennek kapcsán feltételeket szabott, amelyek az államháztartás helyzetével kapcsolatosak (hiány pl.), abból a célból, hogy biztosítsák, hogy nem alakul ki az államcsőd, az ugyanis beláthatatlan következményekkel járna, a hazai paicon jelenlévő bankszektorban érdekelt anyabankok tönkremehetnének, ami a teljes európai bankrendszer végét jelenthetné.

ez volt a cél, nézzük az eszközt.

bármi jöhet, amit az illetékes kormány be tud és akar vállalni, hogy mit csinálnak annak kapcsán ajánlások megfogalmazódhatnak, de előírás nincs. nézzünk körül Európában: mennyi ideig kap állami támogatást egy anya Angliában? meg tudod mondani? és Portugáliában, vagy Finnországban? Szlovákiában? hm?

Arivistus 2009.11.27. 23:15:44

@dimitrij:

Az egyik kommentemre, melyben azt írtam, hogy szimpatikusnak tartom, hogy nem ígérnek betarthatatlan ígéreteket (pl 13. havi nyugdíj) eléggé negatívan reagáltál.

Elmondanád pontosabban, hogy mi a bajod ezzel? (A hozzászólásodból nekem csak annyi jött le hogy utálod a Fideszt, meg Navracsicsot különösképp.)

dimitrij 2009.11.27. 23:19:42

"arra sem reagáltál, hogy az imf miért éppen a magyar egészségügybúl parancsolt pénzkivonást. biztos véletlenül. "mert csak igy lesz egyensúly"."

már írtam: nincs ilyen irányú presszió, ez legenda.

de nézzük meg a magyar egészségügyet. tippelj, hány ember fizet ma hazánkban rendszeresen társadalombizotosítási járulékot? mennyien veszik igénybe ezzel szemben ingyenesen? hogyan viszonyul ehhez képest a két szám egymáshoz?

maradjunk még ennél a témánál: mekkora az összes kórházi beavatkozásokon belül az ambuláns beavatkozások (műtétet követően még aznap hazamehetsz) aránya? mekkora ez az arány modnjuk Angliában? miért vannak a magyar kórházak arra berendezkedve, hogy ne ambuláns beavatkozások legyenek túlsúlyban, tán mert pénzügyi szempontból ez a kedvezőbb a kórháznak? viszont ez hatékonytalan és pazarló gazdasági szempontból az államháztartás egésze szempontjából? mit számít az... nem számít, hogy szar az egész struktúra, az a lényeg, hogy a "hüjje imf" mit mond egyesek szerint.

nem érted az alapproblémát, de kritizálod annak kezelését, ráadásul megkérdőjelezhető, és erős politikai töltetet magában hordozó vélemény alapján. elég kínos helyzet, nem? :)

dimitrij 2009.11.27. 23:29:40

@Arivistus: nem utálom sem a fideszt, sem Navracsicsot jobban, mint bármelyik másik politikust, ha egy kicsit jobban figyelsz rá fogsz erre jönni. :)

az a gondom a kijelentéssel, hogy semmilyen hatása nincsen a fidesz 2010-es évektől megszabott gazdaságpolitikájára. kár ilyet kérdezni egyébként egy politikustól, egyrészt mert nem ismert a gazdasági programjuk, másrészt mert váélhetően nem Navracsics fogja ezt a döntést meghozni, szerencsés esetben Matolcsy, vagy Varga, esetleg Chikán Attila, kevésbé szerencsés esetben maga Orbán.

de hogy a lényegre is rátérjek: elemi érdek lenne, hogy ne állítsák vissza, azt a kevés beavatkozást, amit végrehajtottak az államháztartás érdekében, így az államcsőd elkerülése végett kár lenne visszacsinálni. ennél is komolyabb struktúrális reformokra lenne szükség, amik egyrészt politikai akaratot, másrészt 2/3-os többséget igényelnek.

és ez a lényeg, ez a legfontosabb kérdés, lesz a politikai akarat végre olyan reformok végrehajtásához, amelyek elengedhetetlenek a középtávú felzárkozáshoz. ha nem, akkor jó eséllyel Ukrajnához hasonló szintre csúszunk... ez a tétje ezeknek a "mindent visszacsinálnak-e?" kérdéseknek, és az erre adott kitérő, semmitmondó válaszoknak semmi kihatása nincs erre.

remélem most már érthető voltam. :)

dimitrij 2009.11.27. 23:32:56

"ez az igazi balos mentalitás (vagy inkább elitista-liberális):"

balos biztos nem, meg elitista sem... liberális legfeljebb gazdaságpolitikai értelemben, bár ez is túlzás lenne.

szerintem leginkább az apolitikus szó fedi le politikai nézeteimet, nehezen vagyok bekategórizálható a csak politikai tömbökben gondolkodni képes egyedek számára. :)

2009.11.28. 00:11:02

@6.Lenin: :D:D:D Van benne valami!:)

BISMARCK 2009.11.28. 08:06:40

@dimitrij:
Amit írtam az nem tévedés, hanem így történt. Nem tudom te mennyi idős vagy, én 35. Azt a korszakot már felnőtt fejjel éltem át és jól emlékszem mindenre.
Konkrét példa.
Adott egy szabó, aki dolgozik. Számlát ad (!), fizeti az adókat, stb. A probléma az, hogy nincs folyamatos bevétele. Van amikor sokat keres (mert sok munkája van), van amikor keveset (mert nincs sok munkája). Bokros előtt az egészségügyi járulékot a bevételéhez képest kellett fizetnie. Bokros után meg folyamatosan és volt egy minimum fix összeg, amit minden hónapban fizetni kellett. Ezzel neki kicsengettek. Egyrészt a megrendelései visszaestek, ezzel egyidőben pedig kapott a nyakába egy olyan kiadást, amit nem tudott időre kigazdálkodni. A vállalkozása emiatt ment tönkre, nem másért.
Szintén Bokrosnak köszönhetően az ipari termelés visszaesett. Ezt nem a statisztikákból tudom, hanem a családnak egy svéd szerszámgépekhez - ez a cég a hazai piac több mint 50%-át lefedi - kopó alkatrészeket gyártó cég adott ill. még ma is ad kenyeret. És láss csodát a forgalma Bokros után visszaesett az előző év negyedére. Arra pedig magadtól is rájöhetsz (bár ha közgazdász vagy, akkor nem biztos), hogy ha a kopó alkatrészeket nem cserélik akkor az a szerszám nem is dolgozik. A második ilyen visszaesés idén következett be.

Az elemzéssel egyet értek, de a megoldás rossz volt. Mint mondtam, ehhez nem kellett sok ész.

De ami a helyzet kialakulását illeti. A Bokros-csomag 95 áprilisában lépett életbe. Melyik párt is alkotta a 95ös költségvetést? Ezek a problémák ennyire újak lettek volna? Vagy a "szakértők" rosszul terveztek valamit?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.28. 10:39:16

@BISMARCK: OFF
"Adott egy szabó, aki (...) fizeti az adókat, stb. A probléma az, hogy nincs folyamatos bevétele. Van amikor sokat keres (...), van amikor keveset (...). Bokros előtt az egészségügyi járulékot a bevételéhez képest kellett fizetnie."

Adott egy CSOMÓ "NULLÁS" vállalkozó, aki trükkök százaival eléri, hogy az összes bevételét "leköltségeli", de még az áfa nagy részét is pofátlanul (az után is, ami után nem illene!) visszaigényli...
A fenti szabó "van amikor sokat" eszik, "van, amikor keveset"... - vajon akkor ez a csomó NULLÁS vállalkozó mennyit eszik?!
Ja, és persze NEM a kényszervállalkozókról írok, hanem azokról, akik a "NULLA" jövedelmükből (pl.) szép nagy házat építettek, duplaajtós garázzsal, ami ráadásul félig SEM üres! A "félősebbek" meg simán elutazták...
(-hajdanában volt arról szó, hogy az APEH rászállt VOLNA az utazási irodák több százezres útjainak kuncsaftjaira, hogy honnan volt a rávalójuk...)

Tehát "Bokros előtt" ezek a pénzek igencsak hiányoztak az (ő számukra ugyanúgy!) INGYENES egészségügy bevételi oldaláról.

BISMARCK 2009.11.28. 10:48:34

@1.szolo (B.A.):
Akkor el kell dönteni, hogy mi éri meg jobban?
A trükközők miatt kinyírni a kevés tisztességest vagy nem?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.28. 11:03:10

@BISMARCK: NYUGI!
Bírd ki még egy kicsit, mindjárt jön 0V és visszaállítja a bevétel utáni fizetést is - a trükközők nagyobb örömére.
A kevés tisztességes meg csak fizessen azok helyett is...
No problemo ;)

BISMARCK 2009.11.28. 11:07:24

@1.szolo (B.A.):
Mint mondottam, ezt egy eldöntendő kérdés.
Nyilván bennem is felmegy a pumpa, amikor azt látom, hogy a falunkban vannak "vállalkozók" akik úgy építkeznek, hogy bejelentik telephelynek az épülő házat és így visszaigénylik az áfát. De akkor legyünk olyanok mint a jakobinusok? Inkább pusztuljon aki tisztességes, csak nehogy akár egy trükköző megússza?
Talán a Bokros-csomag után nem trükköztek?

dimitrij 2009.11.28. 11:18:27

@BISMARCK: bocsáss meg, de ezek az te életedből vett példáid nem írják teljességgel a magyar gazdaság helyzetét, ráadásul hibás a nézőpont is, egy ország egészének gazdasági helyzetét, illetve ennek az országnak az államháztartását nem lehet egy-egy szabó szemszögéből helyesen meközelíteni.

te elvárnád, hogy a szabó kedvéért államcsőd alakuljon ki, nagyvonalúan átlibbenve azon tény felett, hogy államcsőd esetén nem lesz az egészségügyi rendszer, a nyugdíjrendszerre, bármilyen szociális, iskolák, közintézmények fenntarására forrás. mégis mi az elképzelésed, egy-egy szabó megélhetése, vagy a teljes rendszer fenntartása a fontosabb? nem kell válaszolni, erre a kérdésre egy jó válasz van, de te politikai attitűd okán nem vagy hajlandó levonni a helyes következtetést, inkább buta példákkal próbálsz érvelni egy olyan kérdésben, amihez jól láthatóan nem értesz... 33 éves vagyok, van egy kislányom is, így családfenntartó, minket elég szarul érintenek a mostani beavatkozások, meg a válság, de ennek dacára azt mondom, hogy ezek a reformok csak a felszínt karcolják, enneél sokkal durvább beavatozások vannak még hátra. ha ezek elmaradnak, akkor - ahogy azt már írtam - megcélothatjuk Ukrajna színvonalát. ha ez kivánalom, akkor hajrá. :)

dimitrij 2009.11.28. 11:25:55

@BISMARCK: na, ez egy fontos kérdés, bontsuk ki egy kicsit:
- mennyi munkavállaló fizet a teljes és valós jövedelme alapján adót és járulékot? (cirka 1,3 millió + közszféra, akik ugye a központi költségvetés terhére kapják jövedelmüket, így az ő adójukmás megítélés alá esik)
- mekkora az adóelkerülők, szürkén és feketén dolgozók aránya, illetve hány olyan szakma van, ahol tényleges adófizetés nem történik? (taxisoktól az ügyvédekig)
- mekkora a teljes bérükre bejelentett munkavállaók esetében a teljes adóprés? (az összes munkáltató járulékokkal együtt vett bérnek kb. a 30%-át kapja meg a munkavállaló, kb. októberig azért dolgozik, hogy más élősködjön).
- mennyi a nyugdíjkorháatrhoz képest az átlagos nyugdíjba vonulási kor átalaga? mennyien vannak leszázalékolva? (cirka 800 ezren...)
- mi az arányszám a munkaerő piacon akítv korúak és a foglalkoztatottak, azon belül is teljs bérül után adót és járulékot fizetők aránya?

pl. ezekre a kérdésekre adj választ, aztán gyere nekem a szabóddal... :(

BISMARCK 2009.11.28. 12:15:40

@dimitrij:
A diagnózisban nincs különbség köztünk. Ami a szabót illeti az egy életből vett példa volt, az ő életét a csomag tönkretette (érdekes, hogy az ipari termelés visszaesésére nem reagáltál, pedig az a fontosabb)
Ami számomra a lényeg, nem igazán látom, hogy Bokros megoldást tudna ezekre a problémákra. Az ő megoldásai ugyanis ugyanúgy Ukrajna szintjére vinne minket.
Ami a számokat illeti, arra, hogy a taxis, fodrász, stb. számlát adjon vagy ne trükkőzön még sokat kell várni. Mint ahogy arra is, hogy a szociális ellátással (pl. nyugdíj, rokkant nyugdíj) nem éljenek vissza.
De erre Bokros lenne a megoldás?

tlac 2009.11.28. 16:57:17

@BISMARCK: nálunk itt a "falunkban", a Szemlőhegy utcában az uszoda, a lift és a csillár után is visszaigényelték az ÁFA-t, de senkiben nem ment fel a pumpa. trükkök százai..

dimitrij 2009.11.28. 19:47:13

@BISMARCK: lássuk a javaslataidat akkor a problémák megoldása kapcsán, ha a Bokrosi megoldás nem volt jó, akkor mi a jó megoldás? lássuk te hogyan kezelnéd ezt a kihívást!

BISMARCK 2009.11.28. 20:04:54

@dimitrij:
:D
Nem én akarok miniszterelnök lenni, ill. én nem vagyok közgazdász, márpedig úgy tűnik, h Mo-n csak az az elfogadott (legalábbis ballib körökben)

dimitrij 2009.11.29. 10:43:05

@BISMARCK: sajátos módját választottad a kapitulációnak. :)

BISMARCK 2009.11.29. 11:03:57

@dimitrij:
Akármit írok, rögtön szétszeded statisztikákkal, meg közgazdasági frázisokkal. Nem megyek helybe a pofonért.

dimitrij 2009.11.30. 12:00:15

@BISMARCK: legyen így. csak akkor joggal merül fel a kérdés, hogy mi végett is írogatsz? :)

BISMARCK 2009.11.30. 13:31:17

@dimitrij:
Az lenne ennek a blognak vagy bármelyik politikával így-úgy foglalkozónak, hogy a pártok gazdasági elméleteit vitassuk meg? Mert végső soron szinte mindig minden vita ide lyukad ki. Én nem hiszem.
Amit Bokros nem ért - és ezek szerint te sem -, hogy egy választás nem csak a gazdaságról szól.
Ami magát Bokrost illeti. Úgy látom, hogy amit ő képvisel, tanít, elképzel, stb. az a valóságba átültetve nem működik. Lehet, hogy hosszú távon működne, de hosszú távon addigra mind meghalunk. Kb. úgy képzelem el a bokrosi valóságot, mint a cigány lovát, amelyik már majdnem hozzászokott az éhezéshez amikor éhen halt.
Amik a konkrét dolgokat illeti. Remélem, hogy Viktornak és a csapatának van egy konkrét, az élettel összeegyeztethető forgatókönyve a gazdaság talpra állításához, ami nem 4-5 év múlva fog eredményt hozni, hanem max egy éven belül. Mit várok még? Pl. a közrend helyre állítását, azoknak a támogatását, akik családban gondolkodnak, stb.
Ennyi elég egyelőre?

dimitrij 2009.11.30. 21:44:23

@BISMARCK:

"hogy a pártok gazdasági elméleteit vitassuk meg? "

bocs, akkor nem fogalmaztam egértelműen: engem a Te véleményed érdekel, hogy fognál neki a gazdaság rendbetételének, mik lennének prioritások, honnan csoportosítanál áll pénzeket hova, mit támogatnál, mit nem, milyen adópolitikát látnál üdvözítőnek stb.? nem érdekelnek a pártok programjai, engem az egyes egyének saját gondolatai érdekelnek.

"Amit Bokros nem ért - és ezek szerint te sem -, hogy egy választás nem csak a gazdaságról szól."

értem én, többször jeleztem is véleményeimben, hogy gond van a szociális érzékenységével. sokkal érzékenyebben kellene viszonyulnia (kellett volna) a problémák kapcsán a kezeléshez is, illetve az érdeksérelmekhez. mentségéree szóljon, hogy a drasztuki,s de rövidebb távon mérhető eredményt hozó megoldások híve, nem képes politikai okokból mértékletes, fokozatos lenni.

"Remélem, hogy Viktornak és a csapatának van egy konkrét, az élettel összeegyeztethető forgatókönyve a gazdaság talpra állításához, ami nem 4-5 év múlva fog eredményt hozni, hanem max egy éven belül."

erre elég kevés a sansz, bár én iss örülnék ennek a szkenáriónak. sajnos 90 óta egyetlen komoly struktúrális reform nem zajlott le, egy év kevés lesz annak bepótolására, ha komolyan azt gondoljuk, hogy reformokba kezd majdani kormányzat egyáltalán.

BISMARCK 2009.11.30. 22:11:31

@dimitrij:
Akkor vegyük sorra (ill. lássunk néhányat)
- családi adózás; ezt kb. úgy képzelem el, mint anno a füstadót, az egy háztartásban élők jövedelme osztva a létszámmal.
- egykulcsos adó; ami itt azt jelenti, hogy minden egy kulcsos. Ez persze visszalépés a progresszív adózáshoz képest, de most kb. ott vagyunk mint Szt. László korában, amikor a szigorúságra van szükség. Ez ugyan nem arányos közteherviselés, de nehéz alóla kibújni.
- erős, nagy létszámú APEH
- kkv támogatása; egyszerűen ez az olasz vagy lengyel modell jobban tetszik mint a mamutcéges modell. Sajnos nem hiszem, hogy nekünk valaha is lesz BMW-k vagy csak FIAT-unk ami az ország védjegye lehetne. Itt más az út.
Az pedig, hogy a külföldi cégek technológiát hoznak be egyszerűen hülyeség. Csak akkor hozzák be ha jó pénzért tudják eladni. Abból nem lesz nekünk jobb, ha behoznak két vasat, itt összehegesztik majd kiviszik az országból. Tudom, most jön a tanulatlan tömeg, na igen, ezt kell megoldani.
- mezőgazdaság támogatása; ez talán a legfontosabb. A jó minőségű élelmiszer fontos. Nem hiszem, hogy a mi tejünk különb lenne a szlovák tejtől (most arról beszélek ami a tehénből kijön, nem arról amit a pultokra kerül a dobozban), de azt sem hiszem, hogy olcsóbb lehet valami, amit több száz kilométeren keresztül szállítottak.
- gyors bírósági eljárás; az ami itthon folyik nonszensz. Az nem igazságszolgáltatás, ahol éveket kell várni egy ítéletre, legyen az akár egy tyúkper, akár a postabank pere.
sok dologról lehetne még beszélni, pl. oktatás, egészségügy, stb.

dimitrij 2009.11.30. 22:41:23

@BISMARCK: hasonlóak a gondolataink, abszolút azonosulni tudok a felvetéseiddel, bár én néhány dolgot előrébb vennék, már csak azért, hogy a politikai elit pozitív példával járhasson, ezekre gondolok:
- kisebb parlament (max. 120 fő),
- pártfinansízrozás értelmes keretek köző szorítása, a jelnlegi hazug rendszer felszámolása,
- állami cégek gatyába rázása (mtv, bkv, máv, stb.), szerintem érted mire célzok.
- önkormányzati rendszer átalakítása (19 megyéből 7 régió, kistérségi rendszer, illetve a főváros 24 önkormányzatának megszüntetése).

ha ebben eredmény van, akkor alkalmasak lehetnek az én értékrendem szerint arra, hogy támogassam őket.

egyébként pedig:
- a családi adózás jó lehet, az egy kulcsosban nem hiszek, de tény, hogy a sávosan progresszív sem igazságos, ráadásul az adóelkerülés óriási probléma, ennek okát kellene megszüntetni (értsd: rendet kellene tenni a fejekben).
- Apeh bővítés ok, támogatható.
- kvv támogatás alap esetben jó, de erre a Széchenyi program alkalmatlan, itt is adórendszer újragondolásával lehetne a legnagyobbat segíteni, az mindenképp kívánatos.
- az olcsó és alacsonyan képzett munkaerő korszakából évekkel ezelőtt kiléptünk, szerintem. külföldi cégek támogatása kontraproduktív és visszatetsző.
- többen szeretnének megélni a mezőgazdaságból, mint amennyit az eltartani képes, de mindenképp szükség lenne némi protekcionalizmusra. komoly erősítés lenne kívánatos ezen a vonalon, bár a jelenlegi kormány legelfogadottabb minisztere szerintem igen jó munkát végez. sajnos az EU is komoly korlátokat teremt. :(
- teljes igazságügyi reform, nonszensz, ami most történik. nem csak az ítélkezés lassúsága, de a első és másodfokon is tárgyalt ügyek ítélete közti hajmeresztő különbségek, elévült ügyek aránya (lásd még Fleck Zoltán munkássága), OIT anomáliák, stb.

oktatás, nyugdíjrendszer és egészségügy, mindenképpen szükségesek komoly reformok, kb. újá kell építeni a rendszereket. ehhez évek kellenek, alsó hangon két ciklus. :(

BISMARCK 2009.12.01. 07:28:04

@dimitrij:
Na tessék, fővárosi önkormányzat. jó példa. Egyrészt érthetetlen a mostani rendszer, főpolgármester+kerületi polgármesterek. Ugyanakkor, nézd meg az 5. kerületben a Honvéd ill. a Balassi teret. A Honvéd a kerületi önkormányzat kezelésében van, tökéletesen felújították még a 90es évek végén. A Balassi a fővárosi önkormányzat kezelésében van, olyan is. Már 97ben (!) kész volt a rendezési terve, azóta sem történt semmi. Érdemes elmenni és megnézni mind a kettőt. A félelmem az, hogy ha nem lennének kerületi önkormányzatok akkor kb. majdnem minden így nézne ki, amit a főváros kezel.
A parlament létszáma. Valahogy ez mindenki szemét csípi. Lehet, hogy jobb lenne egy kisebb törvényhozás. De, ebben az esetben a képviselők körül ténykedő "szakértők" száma nőne meg hirtelen, és az összlétszám kísérteties hasonlóságot mutatna a mostanival. Bár ettől még jó lépés lenne.
Érdekes módon arról még nem hallottam komoly vitát, hogy pl. a hatalmi ága szétválasztása hogyan is alakul? Törvényhozó (képviselő) simán részt vehet a végrehajtó hatalomban (kormány)? Szerintem ez sem stimmel.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.01. 07:50:16

@BISMARCK: "Törvényhozó (képviselő) simán részt vehet a végrehajtó hatalomban (kormány)? Szerintem ez sem stimmel."

A ""fordítottja"" még rosszabb:
- a végrehajtó (miniszter, államtitkár)
simán részt vehet az őt ellenőrizni, beszámoltatni hivatott KÉPVISELET munkájában, a róla döntő szavazásokban, ráadásul még a képviselői mentelmi jogot is élvezi ...

((megjegyzem: a mentelmi jognak eredetileg igenis VAN értelme:
- épp az ellenzéknek biztosítaná a szavazásokon való részvételét - a HATALOM rendőrsége általi távoltartó akadályozásával szemben!))

p.lac 2009.12.01. 09:56:20

Egy Mesterházyval folytatott vita felértékelné Mesterházyt, ezzel Ő lenne Orbán első számú kihívója, így nagyobb eséllyel gyűjthetné össze a Fidesz ellenes baloldali szavazókat.

Szerintem ez nem érdeke a Fidesznek, bár a konkrét helyzet nyilván módosíthat ezen, ha pl. az MDF és az LMP az 5% környékén egyensúlyoz és ki akarja ejteni őket a Fidesz, bevállalhat egy vitát stb.

Az az igazság, hogy igaza volt Orbánnak, messze van az még...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.01. 11:05:50

Azt kellene megérteni, hogy egy választáson (elvileg) mindenki tiszta lappal indul.
M.Attila SEM "örökli" a miniszterelnökséget, de 0.Viktor SEM kerül pozícióba MÉG pusztán a KÖZ kikutatott véleménye alapján.
Vagyis minden (20) listát állítani képes pártnak matematikailag = esélye lehet arra, hogy az ő listavezetője (tehát miniszterelnök-jelöltje) alakíthat majd kormányt. Mindössze meg kell szerezni hozzá a választók (relatív!) többségének a bizalmát...

Márpedig az = felek vitája alóli kibújás - BÁRMILYEN indokkal is - elfogadhatatlan jellemtelenség, diszkvalifikálja azt, aki ilyet tesz!

(persze az elvakult rajongókat ez nyilván cseppet sem érdekli, sőt még dicsőítik is a "taktikai érzékét")

dimitrij 2009.12.01. 12:41:32

@BISMARCK:

"Egyrészt érthetetlen a mostani rendszer, főpolgármester+kerületi polgármesterek."

sokat jártam a király utca környékén egy időben (évekig a közelben melóztam), adott évben újraaszfaltozták az egészet, csili-vili lett. a következő évben jött valamelyik szolgáltató, és szétbarmolta az egészet, csak mert valami kábelt, vagy mit... nem hiszem el, hogy a közműszolgáltatók, illetve a fővárosi, kerületi önkormányzatok, közútkezelő stb. nem képes összehangolni ezeket a munkákat.

biztosra veszem, hogy kisebb aparátussal is hatékonyan lehetne működtetni az önkormányzatokat, semmi szükség nincs 24 képviselőtestületre, ki tudja hány taggal. egyébként egy komoly városüzemeltetési és fejlesztési koncepcióra lenne szükség, csak most ilyen nincs, mutyi van, parkolótáraságok és egyéb cégek kitömése közpénzzel stb. (ebben sem látok különbségek a politikai elit tagjai között).

"De, ebben az esetben a képviselők körül ténykedő "szakértők" száma nőne meg hirtelen, és az összlétszám kísérteties hasonlóságot mutatna a mostanival."

pofon egyszerű, olyan szabályozás kelt létrehozni, ami nem ad kiskaput, nem biztosít lehetőséget a kijátszásra. kicsi rá a sansz, hisz a teljes parlamentbe kerülő politikai pelttának ez az elemi érdeke.

"Törvényhozó (képviselő) simán részt vehet a végrehajtó hatalomban (kormány)? Szerintem ez sem stimmel."

ez csak az egyik fele a dolognak, de ki gyakorolja a felügyeletet a törvényhozás és kormány felett? állami számvevőszék? ugyan már... köztársasági elnök? szerencsésbb lenne akkor a közvetlen államfő választás, nem a parlamenti pártok általi... ha már itt tartunk, ki választja a közjogi méltóságokat (államfő, legfelsőbb bíróság elnöke, jegybankelnök, legfőbb ügyész, alkotmánybírák, ortt stb.) miért van az, hogy mindenre rátelepszik a politika? ki látott még ilyen elcseszett médiatörvényt? miért van politikusi tagja az OIT-nek?

újra kellene asszem gondolni a teljes alkotmányos berendezkedést...

BISMARCK 2009.12.01. 19:00:09

@dimitrij:
Nekem azzal semmi bajom, hogy a parlament választja az államfőt, a legfőbb ügyészt, jegybankelnököt, stb. A parlament végül is a népképviselet letéteményese, felettük - elvileg - a nép gyakorol felügyeletet, politikai felelőséggel tartoznak. Tudom, hazánkban - sajnos - ez elcsépelt, valós tartalom nélküli fogalom.
Nem biztos, hogy egy fenekestül felforgatott, törvényekkel agyon biztosított új rendszer jobban beválna. Ott is az első 5-10-20 év alkotmányos jogértelmezéssel telne el, ami újabb időveszteség lenne. Nem azt mondom, hogy a mostani rendszer nem szorul változtatásra - hiszen 89-ben ezt kb. átmenetinek szánták -, de nem biztos, hogy teljesen újat kell kitalálni.
Szerintem nincs azzal gond, hogy politikusok vannak különböző helyeken. Akit választás útján küldenek valahova az politikus, ennyi erővel mondjunk le a közvetett képviseletről és jöjjön a népgyűlés.

dimitrij 2009.12.01. 19:28:20

@BISMARCK: nem az a bajom, hogy ők válastják ezeket a tisztségeket, hanem az 'ahogy', és az 'amiért'. ez már rég nem a népképviseletről szól, politikai és gazdasági érdekekről. és abban sem hiszek, hogy ezt átmenetinek szánták, szerintem nem erről van szó, hanem arról, hogy az átláthatatlanul kaotikus, jogi kiskapukkal tüzdelt rendszer, politikai szempontból polgárháborús helyzet, morális válság, romokban heverő gazdaság lételeme ennek a politikai elitnek, és a gazdasági érdekcsoportoknak, akik ezek mögött állnak. zusclag-hunvald-máv-bkv-mtv-ortt vonal csak a jéghegy csúcsa.

BISMARCK 2009.12.02. 07:14:05

@dimitrij:
És hogy visszatérjek a blog eredeti témájához és kicsit demagóg legyek. Én szívesen látnék egy olyan vitát, amiben arról vitáznak, hogy hogyan lehet megélni ma Budapesten 88e ft+6e ebédjegy+bérlet fizetésből, ill. hogy mit terveznek, mit fognak tenni, hogy Magyarországon, a 21. században, a fővárosban ne legyenek öt számjegyű fizetések.
Erre adjon választ Bokros vagy Mesterházy vagy akár Orbán.

dimitrij 2009.12.02. 12:57:28

@BISMARCK: nagyjából egyértelmű, hogy a vita nem erről fog szólni, hanem szokás szerint a nagy fontosságúnak beállított kérdések melletti zászlóbontásokról, illetve a médai politikai elittel kapcsolatos kiszolgáló funkciójáról. érdemi és a programokra kiterjedő vitát nem várok. :(

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.02. 13:52:04

@dimitrij: "érdemi és a programokra kiterjedő vitát nem várok. :( "

Ezt igencsak előrevetítette Szíjjártó tegnapi Duna tv-s megnyilatkozás-kerülése is, arra az 1*ű kérdésre, hogy ők meddig engednék el a hiányt, bedobta azt a panelt, hogy erre MAJD a valós helyzet ismeretében tudnak válaszolni...

Szerintem meg kéne őket arról is kérdezni, hogy AKARJÁK-e a HATALMAT?!
- mert a logikus válasz arra is EZ lenne!
Vagyis: - megnyerjük a választást, és akkor a nép felhatalmazása alapján belenézhetünk (végre) a "főkönyvekbe". Aztán attól függően, hogy MIT is látunk benne, majd eldöntjük, hogy bevállaljuk-e avagy sem.
Hááát...

dimitrij 2009.12.02. 16:59:00

@1.szolo (B.A.): Szíjjártó személyes kedvencem, azon felül, hogy miylen a megjelenése nagyjából 4 kommunikációs panel lejátszára alkalmas mentális kapacitással bír, semmi egyébbel, bár tény, hogy azokat mesterien tudja variálni. élő példája annak, hogy milyen politikusi generációt nevelt ki a jelenlegi politikai elit a saját pótlására: tehetségtelen, buta, érdemi és szakmai tapasztalatokkal nem rendelkezőt... ilyen az első vonalas szóvivő. :) gondoljunk bele, hogy kik a riválisai, illetve a hierarchiában alatta állók (Cser Palkovics, Nyakó.... brrr. :), szánalom és híg fos...

pannonfunk 2009.12.02. 18:31:51

@dimitrij: Az a vicces (?) hogy a háttérben sokkal értelmesebb emberek vannak a fiatalabb generációkban. Az meg szomorú, hogy az értelmesebbnek egy része otthagyja, mert nem bírja a gyomra azt a tolakodást, ami folyik.

dimitrij 2009.12.02. 19:48:45

@pannonfunk: méltó metszete ez hazánk politikai állapotának. :(

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.02.04. 23:23:05

Ki ez hogy csak úgy értékelget az országról? nem járt be dolgozni, csak a saját és emberei karrierjét építgeti.
Az elherdált pártpénzek után még lejmol és kunyerál a néptől Mikolás tollra, meg Kövér lacis kitűzőre.

Szánalmas egy hitvány alak, takarodjon már el.

Mindenkinek jobb lesz!
süti beállítások módosítása