Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:18

A hozzászólásokban többen megfedtek már amiatt, hogy - próbálom idézni - túl sokat foglalkozom egy „nem létező” párttal. A Lehet Más A Politika (LMP) nevű formációról azért írtam többször, mert meggyőződésem, hogy ez a politikai alakulat sokkal esélyesebb annál, mint amit sokan gondolnak róla – s különösen, mint amilyen módon a párt eddig politizált. Mindezzel arra próbálok utalni, hogy az LMP – nagyrészt függetlenül valódi tartalmától, egyelőre számomra nem teljesen világos politikai irányvonalától – valami olyannal rendelkezik, amivel a Jobbikon kívül más pártok ma nem: az újdonság erejével és ezzel összefüggésben a még ki nem próbáltak furcsa hitelességével. Márpedig egy olyan választás előtt, amikor a kiábrándultság, az apátia és az ismert politikától és politikusoktól való elfordulás döbbenetes mértéket mutat, ezek a tulajdonságok (pontosabban ezek a percepciók) kiváló dobbantónak tűnnek.

Az LMP mindezek ellenére a kampány eddigi szakaszában úgy politizált, mintha nem lenne tudatában annak, hogy történelmi lehetőség előtt áll. A párt szinte láthatatlannak tűnt, nem kapcsolódott be a főcímeket uraló vitákba, nem próbálta támadni – hitelteleníteni - a hasonló politikai piacon vadászó parlamenti pártokat (elsősorban a potenciális szavazóira leginkább veszélyes MDF-et), s nem állt elő érdekes és új arcokkal. Aki a lehetmas.hu-t használja nyitólapként, bizonyára mást gondol ugyanerről, feltehetően lát témákat, politikusokat és megszólalásokat, ezek azonban alig-alig lépték át a média ingerküszöbét. Úgy tűnt, hogy az LMP-t nem is annyira az elutasítás, hanem az ismeretlenség (a láthatatlanság) fenyegeti leginkább a választás előtt.

Most azonban mintha valami változna. Schiffer András mai sajtótájékoztatóján szokatlanul keményen bírálta az MDF-et és Bokros Lajost, ráadásul mondatai átgondolt, tudatos stratégiáról árulkodtak. Amit erről egy szorgalmas kampányblog írt, az szerintem is helytálló. Talán csak a viccesnek szánt újabb performance tűnt fárasztónak, de bizonyára a videómegosztón így több érdeklődő jut el a szóvivő kevésbé ingergazdag beszédéhez. S már itt van egy új arc is: a párt kampányfőnöke – aki nem mellesleg munka- és szobatársam a Corvinuson, ráadásul az egyik legfelkészültebb honi közvélemény-kutató – a most megjelenő HVG-ben hosszú cikkben beszél arról, hogy miért vállalta el a feladatot, s miért csatlakozott az LMP-hez (ma reggel a tévében is elmondta).

Érdekes küzdelem lesz az öt százalékért: az egyik oldalon Karácsony Gergely, a másikon Somogyi Zoltán írja a kottát. Tényleg nehezen megjósolható, hogy a szociológus párbajból – nem mintha számítana, de: minden ellenkező híradással szemben egyikük sem politológusként végzett – ki kerül ki győztesen. S hogy ezt ma - használhatatlan elemzőként - miért nem "tudom" megmondani? Többek között azért, mert a kampány hátralévő része ebből a szempontból valóban döntő jelentőségű lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr21688926

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kampányfőnökünk 2010.01.26. 17:01:34

Pár nappal ezelőtt Karácsony Gergely, a Medián közvélemény-kutató intézet eddigi kutatási igazgatója bejelentette, hogy az LMP kampányfőnökeként fog tevékenykedni az országgyűlési választási kampányban. Ezzel párhuzamosan, a parlamenti pártok által els...

Trackback: Mi az hogy LMP??! 2010.01.21. 20:44:52

  Tekintsünk most el attól, hogy a film az (egyébként számomra egyre izgalmasabbnak tünő) LMP egyik ismertség növelő filmje és tekintsünk el a megkopott arctól is (ááá nem Bakácsra gondolok). 0:56 és 1:20 között elmondja a srác a tutit. És erről m...

Trackback: Vigyázat netkampány zajlik! 2010.01.21. 12:33:17

  Pier vagyok. 193 cm magas, kék a szemem és szőke a hajam. Szabadidőben sportolok, és a hobbim, hogy virágot szedek neked. Julcsi amióta Interneten keres társat pontosan tudja, hogy az előbbi üzenetet lehet, hogy a szeplős Ödönke írta neki, hunyo...

Trackback: Karácsony és Katona az LMP-ben 2010.01.21. 10:40:02

Karácsony Gergely, a Medián volt kutatási igazgatója lesz a párt kampányfőnöke.

Trackback: Mikor Lehet Más a Politika? 2010.01.20. 23:57:47

Vajon mi lenne jobb bejutni vagy csak megmérkőzni? Ezen gondolkodhat most Schiffer András és lelkes csapata... Az LMP igazi ígéret, de még csak városi (pontosabban Budapesti) pártnak tűnik, és őszintén szólva nem is hiszem, hogy a választásig nagyot ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispufi 2010.01.20. 22:28:29

Nemtom... Alapvetően szimpátiával figyelném őket, ha csak messziről is -már ha volna rajtuk mit. Vajon Karácsonnyal aktívabb korszakuk jön? Mai megnyilatkozásuk oké, de sokat nem tesz hozzá az egészhez.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.20. 22:32:31

Hát Karácsony Gergely nagyságrendekkel szimpatikusabb figura, mint Somogyi pártszervező

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.20. 22:36:31

Az LMP vidéken gyakorlatilag nulla szinten üzemel, illetve nem üzemel. Hogyan szednek össze körzetenként kb. 1000 kopogtatót, ha a másik 4 párt igyekszik letarolni a körzeteket?

Levéltetű 2010.01.20. 22:46:23

A zöld máz alatt olyan baloldali gazdasági elképzelés van, amitől bármelyik kommunista megnyalná mind a tíz ujját. Legyen mindenki egyenlő. Persze.

tony zionist 2010.01.20. 22:59:46

Lehet Másik zsidóPárt, igaz Herr Tannenbaum?

moralisa 2010.01.20. 23:00:24

Gondolom, ők még távol vannak a többi párt által használható pénzbányáktól (értsd: közpénzek, amelyeket kormányzati és önkormányzati pozíciókból ki lehet termelni és kampányoláshoz fölhasználni), ezért nem is nagyon van miből zajos kampányt csinálniuk.

penna 2010.01.20. 23:02:06

Karácsony Gergelyt régóta nagyon kedvelem, azért is, mert nem tolja magát úgy a médiában, mint sokan mások. Kellett már nagyon az LMP-nek egy ismertebb arc csatlakozása.

Nekem személy szerint eddig Somogyival sem volt bajom, kedveltem a stílusát és sokszor értettem vele egyet előző "életében". De MDF-es kampányfőnökként eddig csalódtam benne, sőt, időnként kifejezetten irritál. Sokat szerepel - ahogy kell is - mostanában különböző csatornáknál, de folyton elhárítja magától azokat a kérdéseket, amik nem szűken magára a kampányra vonatkoznak. Már időnként röhejes, hogy előre tudom, na, ezt a kérdést is tutira passzolni fogja az ismert érvekkel, és lám, tényleg passzolja :D. Ha ennyire elhatárolja magát az MDF stratégiai-taktikai választási kérdéseitől, akkor mi a túrónak megy ő be a stúdiókba és nem pedig valami vezető? Hogy a kérdések 80 %-ánál kijelentse, hogy ez nem tartozik rá? Nagyon szerencsétlen ez a feladatmegosztás vagy annak a kommunikációja.

Remélem Karácsony Gergely ennél jobban fogja csinálni. Ami az LMP-nek létszükséglet lenne, hiszen valóban ez jelenleg egy fantompárt, zéró médiajelenléttel. Hogy lesz így akkor meg az 5 %? Tessék jobban csinálni!

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.20. 23:04:55

Hogyne létezne az LMP. És simán be is jut a parlamentbe.

@kispufi: Fiatal párt még. állami támogatás nélkül. Pont azért kell támogatni Őket, hogy kapjanak lehetőséget. Nekem is szimpatikusak a kezdeményezéseik.

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=81): Szerintem simán meglesz.

Kár, hogy megjelentek az agynélküliek is :/

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.01.20. 23:09:00

Ha reálisan nézzük, az LMP-nek egy valódi esélye van: azt a tőkét kell megcsípniük, ami az MDF belső leváltására állt össze, de Almássy bukásával hoppon maradt. Szerintem ezek a körök kellően undorodnak az szdsz maradványaitól, ezért más lehetőség nincs a részükre.

Amúgy is megtérülő beruházás, hiszen az 1%-ot biztos átviszik, onnantól maga a szervezet önfenntartóvá válhat az állami támogatásból, csak a kampányhoz kell erősítés.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.20. 23:23:48

Az LMP legfőbb erénye ugyanaz, mint legfőbb gyengersége, az amatőrizmus bája. Ha nem lenne új és hiteles erő, ami kezdetben szükségképp tapasztalatlan, akkor a kampány is jobban menne, csak az ok veszne el, amiért érdemes szavazni rá.

Lev Menachem 2010.01.20. 23:32:37

Somogyi mindig is egy szarházi volt, akárhányszor szerepelt, mindig a maszopos propagandát nyomatta, Nyakót és Szanyit is megszégyenítő gusztustalansággal.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2010.01.20. 23:40:18

@Levéltetű: Nem is beszélve Vonáék kőkommunista gazdaságpolitikájáról plusz ahogy dörgölőznek a ruszkiknak.
Gusztustalan.

kamasuka 2010.01.20. 23:44:59

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:
"Hogyne létezne az LMP. És simán be is jut a parlamentbe."
"Kár, hogy megjelentek az agynélküliek is :/ "

Magadra gondoltál? :)

bioLarzen 2010.01.20. 23:47:38

Én voltam az egyik hozzászóló, aki - h megfeddésnek azért korántsem nevezném - inkább értetlenkedtem az LMP látszólagos (a médiában - legalábbis általam :) - tapasztalható súlyához mért) felülreprezentáltságán ezen blogon. Örülök, hogy így már kicsit tisztább a kép a miértről:

"meggyőződésem, hogy ez a politikai alakulat sokkal esélyesebb annál, mint amit sokan gondolnak róla "

Ezzel műár lehet valamit kezdeni. Szokásos kérdésem bloggazda-névrokonomhoz: hogyan kell ezt a mondatot egészen pontosan értelmezni?

- az LMP azzal a taktikával, ahogy eddig nyomta, jóval többet fog elérni, mint amennyit úgy általában hisznek az emberek;

- jóval többet lehet képes elérni az LMP, HA (!!!) jobban kihasználják a választásifg hátralévő időt?

bio

steverubellreborn 2010.01.20. 23:50:20

@Levéltetű:
tudnál idézni az LMP-től olyan mondatokat amelytől Karl Marxnak is merevedése lenne?

török gábor 2010.01.20. 23:50:49

@bioLarzen: bocsánat, ha nem tudtam jól kifejezni magamat. igen, arra gondoltam, hogy sokkal több van bennük - hangsúlyozom: részben tőlük függetlenül -, mint ami ebből ma látszik - tőlük nem függetlenül.

rc · www.gpskalauz.blog.hu 2010.01.20. 23:51:20

Gábor, milyen következtetést lehet levonni a következő két mondatból?

1. Az LMP kampányfőnöke "munka- és szobatársam a Corvinuson"
2. Az LMP "egyelőre számomra nem teljesen világos politikai irányvonalától"

Ha még neked sem világos, aki a kampányfőnökkel napi kapcsolatban vagy, akkor mit szóljunk mi, átlagos földi halandók? :)

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.01.20. 23:52:32

Nem értem, miért gondolja mindenki, hogy csak jelenlegi politikai porondon terem babér. Hiszen a nem csekély választói kiábrándultság pont arról szól, hogy a jelenlegi pártok egyike sem képes elfogadhatót nyújtani. Szerintem pont az lenne az LMP történelmi esélye, ha megszólítja azokat, akiket eddig senki. Épp ezért hülyeségnek tartom a fröcsögésüket bokrosékra, mert ezzel pont beállnak a sorba. Pont hogy ettől kellene elhatárolódni. Követem őket, szerintem aktívak, csak a nagy média gondolja egyelőre úgy, hogy a jelenlegi pártok megnyilatkozásai nagyobb hírértékkel bírnak. Ez pedig nem igazán pénzkérdés.

Josef (K.) 2010.01.20. 23:53:03

Azon gondolkoztam el az imént, hogy ha sikerülne bejutniuk a parlamentbe, és a magyar politika egy tartós alakulatvá válnának, akkor meddig tarthatnák meg a "Lehet Más A Politika" nevet? Ez a név az "újdonságra", a protesztpártiságra utal, és mondjuk 10 év tartós politikai jelenlét után inkább viccesen hangzana. Úgy is foglamazhatunk, hogy siker esetén a folyamatokba bele van kódolva a névcsere.

(Egy - ma már - hasonlóan érdekes név a "Fiatal Demokraták Szövetsége" - ugyan már hozzábiggyesztették a "Magyar Polgári Párt" megjelölést is. Érdekes módon ez a névanomália semmi, vagy nagyon kevés, problémával jár e pártnak. Kíváncsi vagyok, hogy vajon még 20 év múlva is "fiatal demokratának" titulálják-e magukat.)

török gábor 2010.01.20. 23:53:43

@rc: ki mondta, hogy szabad nekünk az egyetemen politizálni? :) komolyra fordítva: azt talán tudom, hogy KG mit gondolt a világról, de azt nem, hogy az LMP pontosan milyen párt.

rc · www.gpskalauz.blog.hu 2010.01.20. 23:55:28

@Josef (K.): Ha jól emlékszem, a fidesz már nem betűszó náluk, tehát már nem Fiatal Demokraták, csak a latin jelentését tartották meg...

Ezzel együtt egyetértek veled:)

rc · www.gpskalauz.blog.hu 2010.01.20. 23:56:24

@török gábor: "de azt nem, hogy az LMP pontosan milyen párt" - pedig erre szerintem nem csak te lennél kíváncsi:)

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.01.20. 23:58:17

@Josef (K.): Szerintem az LMP heccpártnak indult, ők is csodálkoznak, hogy ennyivel ennyit lehet elérni.

Balt 2010.01.20. 23:58:26

@Josef (K.): "Érdekes módon ez a névanomália semmi, vagy nagyon kevés, problémával jár e pártnak. Kíváncsi vagyok, hogy vajon még 20 év múlva is "fiatal demokratának" titulálják-e magukat.)"

Felhívnám a figyelmed erre:
www.kislexikon.hu/index.php?f=fides&k=c&btn=+Keres%E9s+&h=c

Szerintem zseniális. De nem lehetetlen, hogy elfogult vagyok. :)

MCsaba · http://alegy.blog.hu/ 2010.01.20. 23:59:22

Olyan hosszú kommentet akartam írni, hogy blogbejegyzés lett belőle...

alegy.blog.hu/2010/01/20/mikor_lehet_mas_a_politika

bioLarzen 2010.01.20. 23:59:50

@török gábor:
Aha, értem.

A kérdés akkor már csak az, hogy vajon képesek lesznek-e élni ezzel a lehetőséggel...

Amúgy én, a tökéletesen laikus, abszolút egyetértek ezzel: a (magyar aktuál)politikából kiábrándultak tábora igencsak népesnek látszik, vagyis azok, aki nem zárkóznak el ab ovo a politizálástól, csak épp ma, a mai magyar politikai életben nem látnak olyan erőt, amivel szimpatizálni tudnának (én magamat is ebbe a csoportba sorolom), nos nekik - nekünk - valószínűleg elég nagy öröm lenne egy "normális" erő feltűnése - és a mi "kis" csoportunk valóban nem elhanyagolható tömeg szerintem...

Az más kérdés, hogy engem az LMP eddig nem fogott meg - am i még nem lenne baj, a nagyobbik baj az, hogy nem is tűnt úgy, mint aki egyáltalán el akar érni engem...

bio

szobatars 2010.01.21. 00:03:34

@török gábor: "de azt nem, hogy az LMP pontosan milyen párt"

Pedig ehhez elég a google-t használni! (A nyomtatott sajtóban persze több info van, de az macerásabb)

Meg kell nézni, hogy az elmúlt 10 évben az LMP-t létrehozó személyek és szervezetek mit képviseltek, miből éltek, stb.

Szóval, lehet más a politika, de pont az LMP-től ez inkább vicc...

Josef (K.) 2010.01.21. 00:12:32

@rc:
Most, hogy mondod, nekem is rémlik valami erről. Ez is jelzi, hogy volt itt egy "névanomália", amit próbáltak valahogyan kezelni. Ettől függetlenül jelen van még mindig a "fiatal demokrata" megjelölés is a médiában.

@Androidus:
Szerintem nem. Szerintem protesztpártnak indult, amiről komolyan gondolták, hogy elér valamilyen számottevő eredményt.

@Balt:
Ezt ismertem, ezt korábban (még 94-ben) egy plakáton is felhasználták.

ASHGAE 2010.01.21. 00:13:05

valóban lehetne más a politika, csak az a baj velük, hogy ők egyáltalán NEM politizálnak!
Mert ugye ebben az országban vannak Problémák és akadnak Kérdések is, ezzel szemben az LMP "hatékony" kommunikációjában pedig nem jelennek meg a Megoldások és a Válaszok sem igen...
Ergo marad a gyanú, hogy ők megfelelően felmérvén a politikai helyzetet, oda álltak a sorba és most majd kérnek egy bármilyen kis szeletet a tortából, aztán persze +4 év múlva még nagyobbat...
Hitelesség, az hiányzik nekem nagyon.
és hát ahogy Gábor is látja - csak korrektségből nem írja ide - : ez egy szerencsétlenkedés amit ezek művelnek... ilyen pártra igazából nincs is szükség

G. Wolf 2010.01.21. 00:16:03

Kiváncsi vagyok az LMP kampányhúzásaira, én valami hasonlókat várok mint a belinkelt videó, inkább altarnatív, performance jellegűek (pl régen volt a hősök terén a plüssmacik tüntetése - index.hu/kultur/eletmod/hanem/ ). Remélem lesz még ilyen jellegű, meg nyilván keményebb hangvételű is.

Ami szerintem nagy baj hogy igazából maguk se tudják hogy mit akanak. Ugye a Jobbiknak van pár témája ami köré egyértelműen fölépíti magát (elszámoltatás, cigánybűnözés stb...) addig az LMP-nél nincsenek központi témák, vagy legalábbis nem látszanak ennyire nyilvánvalóan, kicsit sarakallatosan valami zöld foltot látok de többet alig... Személy szerint örülnék ha bejutnának, üdítően hatnának szerintem a politikára.

MCsaba · http://alegy.blog.hu/ 2010.01.21. 00:24:02

@G. Wolf: attól félek én is!! Bár az a Kossuth téri peformance nem volt semmi - csak nem minden téma alkalmas az ilyen típusú megközelítésre!!

bioLarzen 2010.01.21. 00:26:44

@ASHGAE:
"és hát ahogy Gábor is látja - csak korrektségből nem írja ide - : ez egy szerencsétlenkedés amit ezek művelnek... ilyen pártra igazából nincs is szükség "

Szia,

ezt pontosan hol olvasod?

bio

Tordai Bence · http://tordai.blog.hu 2010.01.21. 00:49:20

Karácsony Gergely nagyon komoly és fontos cikket írt, mindenképp olvassátok el!

Még az is benne van, hogy milyen párt az LMP :) - de ennél sokkal több: nagyon pontosan írja le, hogy miért van most szüksége az országnak és a magyar politikának valódi megújulásra, vagy legalábbis ennek az esélyére.

Sokan érezzük azt, amit Gergő: "Ez lesz az én kis rendszerváltásom".

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.01.21. 00:56:37

Sacc 80 nappal az első forduló előtt eldönteni, hogy "Okés, mostantól politikai pártként fogunk viselkedni."? A BKV-sztrájk és az MDF-SZDSZ násztánc alatt az LMP meg sem nyikkant.

Túl késő. Kár, mert drukkoltam nekik.

is 2010.01.21. 00:58:20

szerintem húzónév kell. persze, általában ezt mindenki tudja, de nézzük végig az utolsó 20 év magyar történelmét: Antall, Csurka, Torgyán, Orbán, Fodor, Horn, Bokros, Kovács L., Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai (legyen még Boros P., Demszky, méglegyenebb Kóka, Sólyom, Göncz, Kósa, Botka stb.). Készen is vagyunk. Név, arc. Nem megkerülhető. Schiffer alkalmatlan, ha csak át nem esik egy fazonírozáson, mert beszélni nem tud, fizimiskája nincs, kiállása nincs, vitakészsége nincs (csak elméleti fejtegetéseket tud előadni).

az MDF azért van előre, mert Bokrost behozta. az SZDS azért van hátra, mert ezt benézte. az LMP azért nincs sehol, mert nincs arca. felesleges a párt nézetein rágódni, olyan a FIDESZnek sincs (lásd Jövőképes vagyonadó; vagy svéd nyugdíjmodell), aztán kétharmad.

Somogyi Szilárd 2010.01.21. 00:58:24

Talán nem a legmegfelelőbb helyen szólok hozzá, de el szeretném mondani, hogy mi Szlovákiában szintén létrehoztunk egy indíttatásában rokon zöldmezős pártot, a Szabadság és Szolidaritás-t, amely az eu-választásokon 4,7-et kapott, jelenleg pedig már jóval 5% felett van. Bár csak tizenegy hónapja létezik a párt, az eddigi történések azt mutatják, hogy (talán) meg lehet csinálni! Álljon ez esetleg támogató példaként az LMP előtt is, amelyről főleg itt nálunk, keveset hallani. Mindezek ellenére kitartást és könnyen érthető üzeneteket kívánok!!!

is 2010.01.21. 00:59:52

@Tordai Bence: igen, de ezt nyomja az MDF is, hogy elég a kétpártrendszerből. csak még van nekik Bokros is.

kisby 2010.01.21. 01:04:55

Az LMP a közvéleménykutatásokban már úgy is megüti a 3-4%ot hogy nem is csinálnak semmit. A nagyok kizárva, az MDF bárkivel közösködik az 5%ért, és a Jobbik folyamatos szélsőségesezése a médiában épp elég ahoz hogy így álljanak. Ha a legutóbbi parlament előtti bohóckodásuk mellett(ami beismerem valahol ötletes, de nem egy olyan stílus amit egy parlamentet megcélzó párttól elvárna az ember) valami kézzel foghatót is tudnak nyújtani az embereknek, előrébb lesznek ez biztos. Az MSZP-SZDSZ-MDF hármasnál már csak a tiszta lappal való indulás miatt is több fantáziát látok bennük.

bioLarzen 2010.01.21. 01:07:20

@Somogyi Szilárd: Szép, gratulálok hozzá!

bio

AgyProTézis 2010.01.21. 01:09:26

Cuius web2, eius Victory! És ez hamarost komolyan veendő lesz!
A régivágású /és a bérblogoltató pfúj!/ politikusok mehetnek karonfogva nemsokára a csípős gulyás-és koleszterinkommunizmus fekete levesébe!
Nemzeti futballstratégia helyett nemzeti közbeszéd-stratégia ránthatja ki saját hajánál fogva az égig nyúlló gizgazok koruppciós HU->'muss'ából a butulizmusba bénuló nemzeti kacsát. Uff!

Veder1 2010.01.21. 01:13:48

Az 5% bőven nem lesz meg, max 1-2.

Egyébként nagyon értelmiségi, meg nagyon (erőltetetten) fiatalos meg humoros, de a szakmaiságot náluk sem látom...

is 2010.01.21. 01:20:26

egyébként én annak örülnék a legjobban, ha mind az MDF, mind az LMP bejutna. az, hogy egymás torkát harapdálják, az pontosan a kétpártrendszert erősíti. és egyébként szerintem felesleges is, mert szemben a kampánycikkel, amit TG is megdícsért, én úgy látom, hogy ez generációs kérdés:

- az a negyvenes, akinek Bokros ténykedése bejött, az már nem fog váltani, meg az ilyen parlamenti performanszokra ugrani
- hanem az a huszonéves, aki nem veszi be a Jobbik hülyeségeit, de ugyanúgy nem bírja a rendszert, és ebbe beleérti Bokrost, Dávidot, meg akárkit, na az az LMP tábora.

az LMP bázisa a huszonévesekben van, az MDF-é meg a negyvenesekben. olyan szépen elférne egymás mellett ugyanaz az üzenet két csomagolásban: számoljunk le az MSZP-FIDESZ 70-30%-os mutyival.

abandi 2010.01.21. 01:22:10

@Vödör:
Egyszóval: judeokrata.

ManhattanProject 2010.01.21. 02:10:18

Én bőven látok esélyt a bejutásukra. A célegyenesben biztosan rá fognak gyorsítani.

Drang 2010.01.21. 02:16:27

És mit is tennének ezek a pártocskák az országért?

DjKaller 2010.01.21. 02:20:54

@szobatars: Nagyon sokan jönnek ezzel az SZDSZ-es összemosással, pedig pont, hogy ha vkinek nagyon nem utódpártjai az épp az SZDSZ. Az igaz, hogy sok szavazót tömörít az egykori SZDSZ-ből az LMP, de az, hogy milyen emberek alkotják a pártot és kik jelentik a szavazótábort két külön dolog. Én ezt úgy szoktam értelmezni, hogy a SZDSZ-nek volt egy olyan szavazótábora mely liberális gondolkodású volt, ezért az SZDSZ-re szavaztak, de az köszönő viszonyban sem volt a liberalizmussal, éppen ezért most az LMP-ben megtalálták ennek igazi vonalát. Azaz, hogy mégsem teljesen, mert az LMP valóban egy se ilyen se olyan párt. Néhány kérdésben liberalista, de éppen az igazán lényeges gazdaságpolitika tekintetében sokkal inkább nevezhetők baloldalinak (ha az európai igazi baloldaliságból indulunk ki), vagy akár még konzervatívnak is (sok hasonlóságot mutatnak ezen a téren a JOBBIKKAL).

Az LMP egy ökopárt, és az ökopártok sajátsága, hogy képesek radikalisták és konzervatívok lenni egyszerre.

DjKaller 2010.01.21. 02:26:03

Kedves Gábor!
Szeretném megköszönni, hogy a választás estéjén vagy talán az az követő napon egy műsorban te szóba hoztad azt az igazságtalanságot, ami az LMP-t érte a választás estéjén, nevezetesen, hogy az LMP eredményeinek kiírását a különböző médiumok bojkottálták.

A koncepciót nem értettem aznap este én sem és sokan mások sem.

1, Tegyük fel, hogy TV-s vagyok és minden parlamenti párthoz küldök ki közvetítőt. Akkor viszont miért küldtek a JOBBIKhoz, ők nem parlamenti párt.

2, A másik lehetőség, hogy azokhoz küldök, akik az első 5 helyet elérték. Miért pont 5-öt? Nem tudom, de azt láttam, hogy a képernyőre mindig csak az első 5 párt adatai kerültek ki, csak hogy fals módon, ugyanis az SZDSZ lecsúszott a 6. helyre, az LMP beelőzte, az LMP eredménye mégsem volt látható. Vagy jelenítették volna meg a 6 párt eredményét, vagy ha már 5, akkor SZDSZ törölve, helyette az LMP. És ezen az elven elindulva az SZDSZ helyett az LMP-vel kellett volna interjút készíteni, hogy hogyan értékelik az elért eredményeket.

DjKaller 2010.01.21. 02:37:25

Azzal egyetértek, hogy az LMP-ből hiányzik az arc. Szegény Tímea, akit kiállítottak tavaly májusban, nem mindig találta meg a hat párti vitában sem a megfelelő szavakat. Ettől függetlenül Budapesten 4-5%-ot hoztak, vidéken 1-2%-t. Ha az utolsó két hónapban járják a vidéket és rágyúrnak, talán vidéken is felfozhatják 4%-ra magukat és akkor a fővárosi szintén addig megugró szimpátiával szerintem minden esélyek megvan a bejutásra. Az, hogy nem nyilatkoznak fontos kérdésekben, szerintem egyfajta kivárási stratégia. Nincsenek kormányzó pozícióban, sőt még ellenzékiben sem, és nem akarnak a véget nem érő szócsatákba belemenni, ugyanakkor ha vki megnézni a lehetmas.hu oldalt akkor láthatja hány kezdeményezést indítottak, miről mi a véleményük. Elismerem nem tudják ezeket túl jól eljuttatni az emberekhez, de erről nem csak ők tehetnek, hanem a szelektív média. Nagyon nehéz - az iménti TV-s példámmal szerintem sikerül szemléltetnem - azt a falat áttörni, amit a média ingerküszöbe jelent. Ha bejutnának a parlamentbe, vagy júniusban már elérték volna az 5%-ot egész biztos hogy sokat foglalkoznának velük az újságok, TV-k.

algi 2010.01.21. 02:43:59

Az nem tűnt fel senkinek, hogy (a nagyrészt Ivády-ak lakta) Ivád polgármestere, Ivády Gábor, aki nemkívánatos személlyé nyilvánította Ivádban "mindazokat, akik 2002 óta miniszterelnöki, önkormányzati, illetve belügyminiszteri, szociális, pénzügyminiszteri, gazdasági, munkaügyi, illetve vidékfejlesztési miniszteri posztokat töltöttek be", egyben az LMP alapító tagja is?

Szerintem eddig ez volt az egyik leglátványosabb LMP-s megmozdulás - arról legalábbis nem hallottam, hogy a pártból ezt bárki is elítélte volna, lehet, hogy megtörtént, csak nem érte el a média ingerküszöbét - bár, ha a kitiltás elérte, akkor az elhatárolódás is elérte volna szerintem.

aum 2010.01.21. 05:20:28

Sólyom Lászlót a Védegylet ötletére javasolták köztársasági elnöknek, a Védegylet pedig az LMP egyik civil (előd)szervezete. A másik proto civil szervezet a Lehet Más a Világ, egy globalizáció kritikus mozgalom sok-sok év óta. Valószínű most jött el az ideje, hogy nagypolitika szintjén is megmutasság a civilkurázsit. Pesten a 10% felé közelítenek, már az EP választáson volt olyan kerület, ahol 8%-kot kaptak. Nagyon aktívak a neten és természetesen a fiatalok körében népszerűek. A közvéleménykutatások szerint alacsony az ismertségük és a legalacsonyabb az elutasítottságuk, gyakorlatilag csak a jobbikosok nem szeretik őket.

BrianBrian 2010.01.21. 06:08:46

Az LMP a legutóbb élesben, a budapesti VIII. kerület időközi polgármester-választásán is simán megugrott 8%-ot. Ha nem rabolják le előlük a kopogtatócetliket a nagyok, és majdnem mindenütt el tudnak indulni, szerintem már protesztből is bejutnak!

Én is akarok kommentelni 2010.01.21. 06:23:47

@is:
Én úgy látom itt a keleti végen sok c****nnyal körülvéve, hogy a Jobbik mint az EUs választás is megmutatta igen erős (MSZPt már biztosan verő erő), de ha valaki nem is rájuk szavaz, akkor a Fideszre. A keleti végeken ahogy a "nép" beszél, fórumokon stb. csak ez a két párt létezik. Itt az LMPnek, MDFnek, MSZPnek már rég elgurult a pöttyös.

Török Gábor:
mit szólsz az MSZP új valami hihetetlen szinten gusztustalan ígérgetéseihez a nyugdíjasok felé? Illetve miért nem ígér soha senki semmit annak a 1,5-1,8 millió embernek aki adózik(elnézést közszolgák, de ők a kalapba mint adó nem tesznek be, se a minimálbéresek stb..) Erről talán eddig egyszer olvastam valahol valami szösszenetet, de kíváncsi lennék itt is több ember véleményére is.

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.01.21. 06:51:39

@TG

"A párt szinte láthatatlannak tűnt, nem kapcsolódott be a főcímeket uraló vitákba, nem próbálta támadni – hitelteleníteni - a hasonló politikai piacon vadászó parlamenti pártokat (elsősorban a potenciális szavazóira leginkább veszélyes MDF-et), s nem állt elő érdekes és új arcokkal."

Tényleg nem állt elő.
De úgy tűnik, a "régiek" is megteszik:))

www.stop.hu/video/?id=1411

Paranoid Android2 2010.01.21. 07:10:13

Az LMP egy kiválló ötlet, értelmes mondanivalóval, de e mögé nem sikerült odatenni egy olyan kommunikációs hátteret, ami megkülönböztetné őket a többitől, meg a semmitől és nincs még elhelyezve a párt a választók tudatában létező politikai mezőben.
A kampányuk meg még nem létezik.
Még van esély, ha előjönnek valamivel, ami ötletes és kellően elüt ettől az ótvar kampánytól, amit a szokott mezőny összehoz majd.

Manyizga (törölt) 2010.01.21. 07:21:20

Igazából valami nagyon ismeretlen pártra-szövetségre akartam szavazni, de amióta megtudtam, hogy az LMP támogatja a szabad letöltést az interneten, azóta rájuk gondolok, mint bejuttatandókra.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.21. 07:22:31

@kamasuka: Nem, de szerintem tudod kire.
Hanem, ha jobban tudod nálam, mutasd meg :P
www.kitvalasztanal.hu/index.php/main/user/2
Ezt tippeltem. Kíváncsi lennék arra hogyan látod, mi lesz az eredmény...

@Tordai Bence: linkelni tudod?

@BrianBrian: Én már ígértem nekik párat :)

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2010.01.21. 07:22:51

Az LMP létrehozása teljesen logikus gondolat a baloldali protest szavazatok begyűjtésére.

Nem tudom, ehhez a formai elemeken (politikai stílus) kívül szükség volna-e a tartalmi javaslatok szélesebb körére? Valószínűleg igen, ugyanakkor egy ilyen formációtól nyilván vicces lenne azzal jönni, hogy ha többséget szereznénk a parlamentben, akkor ezt és ezt a törvényt így és így módosítanánk, ő lenne a miniszterelnök, stb.

Kicsit olyan ez a dolog, mint magyart indítani a román elnökválasztáson - szimbolikusan fontos, ám reménytelen.

Privát tippem szerint az LMP 2-4 % körül fog végezni, így nem jut be a parlamentbe. A nagy kérdés, hogy ezután elmegy a kedvük az egésztől, vagy komolyan folytatják?

A nagy lehetőség 2011-től nyílhat meg, amikor a népnek elege lesz Orbán Viktorból. Ugyanakkor 3 évet szétesés nélkül várni a mi pártjaink ritkán tudnak (kivéve Fidesz).

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.01.21. 07:53:54

A magyar azért nem hülye!

Tudja, látja , érzi, hogy elcseszték a 20 évét a mutyizó pártok!
/FIDESZ-MDF-MSZP-SZDSZ/
Változást akar és nem O. Viktor / 20 éve diktátor/ őskövület lesz a változás !
Ezek nem tudnak és nem is akarnak megváltozni.

A polgárok nem fognak már az egyik rossz után a másikra voksolni!

ÚJ PÁRTRA FOGNAK SZAVAZNI!

Az LMP / a nevében van/ nem harsog, nem bunkóskodik de a lejárt pártok érzik a veszélyt, mert próbálják ellehetetleníteni.

Lesz még meglepetés, a kampányuk el sem indult!

Baranyában!! egy mérés szerint 12,5 %-on állnak.

Lesz és LEHET MÁS A POLITIKA!

www.lehetmas.hu

szobatars 2010.01.21. 07:54:15

@DjKaller:

Ha egy párt az SZDSZ holdudvarából építkezik, ha elnökének Fodor Gábort szerette volna és szimpatizánsainak nézeteit pl. ilyen (lehetmas.blog.hu/2009/12/01/demokratak_e_meg_a_svajciak) blogok jellemzik, az nálam SZDSZ utódpárt... közérthetőbben:
Ha valami úgy néz ki, mint egy kacsa, olyan hangokat hallatt, mint egy kacsa, olyan a mozgása, mint egy kacsának...az minden bizonnyal kacsa.

Jámbor András 2010.01.21. 07:58:03

látom a torolok már megjötek...
Az LMP-nek a minimum, hogy országos listája lesz, jelenleg még a kopcetlik megérkezése elött, 80-100 OEVK már tuti, a többire meg megvan nagyjából az ember. A pártott azért nem látjátok, mert a média nem engedi át, heti 5-6 sajtótájékozatató van, amiről semi szó nincs, sheol.
Persze én azt gondolom ez megfog változni február második hetében amikor az LMP bejelnti ha minden a tervek, és az ajánlások szerint alakul, hogy már van országos listája.

Jah és Lehet Más!

Dervenkál Egon 2010.01.21. 08:18:05

Én szeretnék szimpatizálni az LMP-vel, de egyelőre nem megy. Azzal semmi bajom, hogy nem kapcsolódtak be az eddigi vitákba. Milyen vitákba? Mondjuk a nyugdíjaskiller MSZP vs. nyugdíjaskiller Fidesz "vitába"?

A bajom az, hogy rendszeresen felmászok az LMP honlapjára, és azzal kell szembesülnöm, hogy a fél éve még szimpatikus ideák (akkor még megértettem, hogy csak azok vannak) a mai napig nem haladták meg a "mindenkinek jót fogunk tenni" szintet.
Egy összeollózott szlogengyűjtemény pedig még akkor sem huzat velem x-et, ha amúgy egyetértek ezekkel a szlogenekkel elvi szinten.

No content. És ez nagyon vékony így.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.21. 08:19:13

Az LMP, mint a Jobbik is, választási párt.
Az LMP-t a védegyletes fidesznyikek csinálták városi orbánelleneseknek.
A Jobbikot polgári körös fidesznyikek csinálták kisgazda orbánelleneseknek.
Úgy látszik, a falusiak jobban beszopták.

peacekeeper 2010.01.21. 08:23:10

@ORBÁN LÉPJEN HÁTRA , MLSZ elnöknek jó lehet!:
@zombizan:

Igen, lehet(ne) más a politika, és tényleg jó ötlet, hogy középen, főleg a volt "baloldaliak" (volt MSZP, SZDSZ, CENTRUM és MDF, valamint a Tölgyessy nevével fémjelzett volt konzervatív-liberális egykori Fidesz szavazók) szavazatainak összegyűjtésére létrehoznak egy pártot vagy pártokat.

De ez önmagában nem elég!!!
Nem az LMP-ben van több, mint ahogy Török Gábor gondolja, hanem a LEHETŐSÉG-ben, a HELYZET-ben!!!
Csak ehhez egy OLYAN párt kell, amiről az emberek nagy többsége (a választók legalább 5%-a) el is hiszi, hogy MÁS.

Egy "radikális demokrata" Schiffer nem elég és nem jó egy protest szavazat összegyűjtésére. Egy arc nélküli párt csak a nevével tud szerezni 70 ezer protest szavazót. (Lásd EP választás. A 70 ezerből hány tudná megmondani a listavezető nevét? Én se....) Ugyanezt egy arccal és programmal, vagyis ennek a három-négyszeresét szavazatban, már nem biztos hogy sikerül teljesíteni.
Akkor már inkább egy Retkes nélküli MDF, Bokrossal az élen, mert a parlamentbe az már nem elég, mint egykor a fideszes fijjugnak, hogy a "kormány hazudik".
Főleg ha Schiffer Orbánnak meg se merné mondani......

Mert a magyar ember tényleg nem hülye. Ha nincs ÚJ, ami VALÓBAN változás lehetőségét hordja magában, akkor inkább kivár, nem szavaz.

Nzoltan 2010.01.21. 08:27:16

@DjKaller:
"Az LMP egy ökopárt, és az ökopártok sajátsága, hogy képesek radikalisták és konzervatívok lenni egyszerre."

Az LMP nem elég tökös ehhez.

Nzoltan 2010.01.21. 08:32:55

@DjKaller:

A jobbik sem volt látható mindenhol a diagrammokon, pedig nagy eredményt értek el. Ez azért lehet, mert ugyan a Jobbik már látható volt, de senki nem gondolt arra(persze sokan igen), hogy megszorongatja a kormánypártot. Az LMP pedig még szinte még be sem került a közbeszédbe, úgy tudta megmutatni magát. Amire pedig ismét senki nem gondolt.

globglob 2010.01.21. 08:34:58

Ha az LMP látszani akar, akkor az ajánlószelvények gyűjtését és a jelöltállítást kell nagyon megnyomnia. Ha tud országos listát állítani, akkor nem hagyható ki a politikai vitaműsorokbol. Mivel nem sok országos lista lesz (nagyjából FIDESZ-KDNP, MSZP, JOBBIK, MDF, LMP, esetleg SZDSZ, CM), ezért a kampány izgalmas szakaszában jobban látható lesz.
Addigra viszont fel kellene végre építeni néhány rátermett arcot és világos mondanivalót.

Dervenkál Egon 2010.01.21. 08:37:05

@Nzoltan: Hát igen, az LMP maximum ökobarát párt. Nem baj, hogy nem radikális a retorika szintjén, mert amúgy egy -két ötletük radikálisabb, mint ahogy kinéz. Csakhát tessék már bárki számára kézzelfogható, és aggyal felfogható arculattá tenni!!!!

És nekem ne mondja senki, hogy "mer a média nem megy el a sajtótájékoztatóra". Képzeljük el a vállalkozást, amelyik elkezd terméket gyártani, és csak gyűlik a sok cucc a raktárban, és elkezdenek hisztizni, hogy a nagyobb és régebbi cégek lenyúlják a piacot. Ez egy szakma.

Ráadásul ott a lehetőség, hogy a kommunikációjukat az interneten tolják. A jobbiknak vajon miért sikerül kihasználni az online közösségi teret? Lehet, hogy ott van, aki érti, hogyan működik 2010-ben a világ?

phoenixke 2010.01.21. 08:39:38

Saját választói kiábrándultságomat már egy másik blogban "Lesz!" cimszó alatt leirtam:
Orbán: Ez is lesz, az is lesz, az se lesz...de számon ne kérjétek majd rajtunk!
Gyurcsány&Bajnai: Sosevót, lesz, csak nem az lesz meg nem olyan!
Jobbik: Mit mi lesz mi?? Ha nem tetszik kapsz egy pofont, mert az lesz amit majd mi mondunk és aki kefiret iszik az buzi-e vagy.
szdsz: Lesz? Lehet, lehetne, illetve szabad lennie de mi nem teszünk semmit, legyen magától.
mdf:lesz, csak nem tudjuk melyik a bal és melyik a jobb kezünk. Addig maradjunk abban hogy egyszer már volt ...
kdnp:Ha Orbán azt mondja akkor biztos lesz
lmap:Lesz, ha mindenki akarja és normálisan áll hozzá, és majd virágos mintás ruhába öltözve adjuk át egymásnak... "
____

Akár lehetnék LMP szimpatizáns is - de van egy egyszeru kérdés, amit nem tudok megválaszolni: Mit tudnak kezdeni magukkal ha mégis átlépik a küszöböt 20 vagy annál több éve a politikában és az államigazgatásban lévők között? Semmit, idealista ovis - bár kétségtelen hogy modern európai gondolkozással bir - a dörzsölt
végzős egyetemisták között. Láthatóvá válik, és 4 év mulva eléri a 10 százalékot. De senki sem gondol 2014-re, változtatni most akarnak az emberek.

peacekeeper 2010.01.21. 08:41:22

@simonmondja.:

Jó meglátás!!!
Megcsinálták maguknak a saját fantom ellenzéküket.....
Egyet jobbról, egyet balról.
És elvettek az ellenféltől 12-20% szavazatotot.
Üggggyes!!!

Szegény Gergő!
Tudja egyáltalán mibe húzták bele?
Neki is azt tudom tanácsolni, amit minden kis pártnak.
Jól nézzék meg, hogy honnan jön a támogatói pénz és mire.
Mert a Fidesz (és pénzelői) nem hülyék. (És titkosszolgálati eszközökkel és módszerekkel jól felszereltek.)
Sokkal "olcsóbb" és nagyobb haszon 3 db 4%-os pártot támogatni, (akár úgy, hogy nem is tudnak róla!)mint ugyanennyi pénzzel megpróbálni őket Fideszes szavazóvá tenni. (Főleg ha erre nincs remény)
Az eredmény ugyanis ugyanaz.....
Sőt!
Még a demokrácia látszata is megmarad.....

sivatagi n. 2010.01.21. 08:42:46

A baloldali "értelmiségből" elég volt, nem hiányzik még egy cociológus-cigányfajvédő banda.

peacekeeper 2010.01.21. 08:44:06

@simonmondja.:

Jó meglátás!!!
Megcsinálták maguknak a saját fantom ellenzéküket.....
Egyet jobbról, egyet balról.
És elvettek az ellenféltől 12-20% szavazatotot.
Üggggyes!!!

Szegény Gergő!
Tudja egyáltalán mibe húzták bele?
Neki is azt tudom tanácsolni, amit minden kis pártnak.
Jól nézzék meg, hogy honnan jön a támogatói pénz és mire.
Mert a Fidesz (és pénzelői) nem hülyék. (És titkosszolgálati eszközökkel és módszerekkel jól felszereltek.)
Sokkal "olcsóbb" és nagyobb haszon 3 db 4%-os pártot támogatni, (akár úgy, hogy nem is tudnak róla!)mint ugyanennyi pénzzel megpróbálni őket Fideszes szavazóvá tenni. (Főleg ha erre nincs remény)
Az eredmény ugyanis ugyanaz.....
Sőt!
Még a demokrácia látszata is megmarad.....

sidorovich 2010.01.21. 08:51:08

Legóhajúak Magyar Pártja

blacklord 2010.01.21. 08:55:53

És mi van a Civil Mozgalommal? Róluk beszéltél már, Gábor? Annak a Máriának van mozgosító ereje, ha nem is egészen az én stílusom. Nekem az LMP jönne be igazából, de még harmatgyengék egyelőre. :-(((

bande\' · http://kardigan.blog.hu 2010.01.21. 09:15:50

Nekem az a legnagyobb bajom az LMP-vel, hogy túl nagy a Védegyletes átfedés. A Védegylet alapjáva véve okés volt(civil+stb.) amíg látványosan össze nem borult az egyik oldalllal és onnantól oda a "civil" feeling...Nálunk pl.(Veszprémben) városi szinten Fidesz-Védegylet szövetség van...és rossz emberek álltak össze rossz emberekkel. Innentől kezdve itt helyi szinten Fidesz=Védegylet=LMP. Szóval oda az újdonság, meg a hitelesség.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.21. 09:18:17

Az LMP az egyetlen politikai erő, amely érdemben foglalkozik a 21. század problémáival (fájlcsere, fenntartható fejlődés, megújuló energia, gmo és a többi).

pirxx 2010.01.21. 09:24:52

Az LMP már másfél éve is arcot keresett magának, vagyis pont hogy nem keresett, csak már akkor is sokan úgy láttuk, hogy szükség lenne egy arcra. Mivel ennyi idő alatt azért össze lehet hozni egy kasztingot, feltételezem hogy nem egyszerűen töketlenek, hanem ez maga a stratégia.
Azaz, mivel pénz nélkül reménytelen beszállni a médiaversenybe, a tudatos választókra számítanak, hogy a jó polgárok majd veszik a fáradságot, gugliznak, megismerik a pártot és tartalom miatt szavaznak majd rá. Vannak ilyen naivak.
Másrészt talán a pártindító tucatanyi ember tart attól, hogy egy előretolt arc rátelepedne a pártra. Még becsülendő is lehet hogy nem áldoznak be mindent a bulvársikerért.
Mondjuk szerintem nem kéne ilyen finnyásnak lenni, de végülis nem biztos, hogy csak a bevált recept szerint lehet eredményeket elérni. Az ep kampány is katasztrofális volt, ahhoz képest viszont sikeres.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.01.21. 09:28:11

@peacekeeper:
ez nagyon okos volt! köszi :)

Tehát: lehetőség adott, kellene az a fránya karizma, meg a határozottabb kommunikáció.
Mert bármennyire is tündi-bündi a Karácsony Gé, attól még az üzenet nem ér el oda, ahova szánják. Tényleg: kinek is szánják?
(jelen ismereteim szerint meglehetősen szűk az a réteg, akit az ingyenes fájlcsere, no meg megújulú energiák mélységében foglalkoztatnak)
Kik is azok a véleményvezérek, akik majd közérthetőbben tudják elmondani a "plebs"-nek azt, amit az LMP akar. És az sovány indok, hogy eddig az összes szar volt, de majd most az LMP az bezzeg ...

Viktus 2010.01.21. 09:29:35

@moralisa:

Aktivistáik se nagyon vannak ... lehet nagy pénzek nélkül is, ha van v.mi jó témád lásd. Jobbik.

Az LMP-nek milyen jó témaköre van amivel kiugrana? a mentsük meg a Földet a magyar átlagnép utolsó problémakörei közt leledzik.

Levéltetű 2010.01.21. 09:32:26

@steverubellreborn: Nézzük csak:

Az LMP legalizálná a fájlcserét
"A kulturális termékek esetében a másolás szabadsága legyen az alapszabály, amitől eltérni csak kivételes esetekben szabad. A fogyasztók másolási szabadságát technológiai úton korlátozó megoldásokat, az úgynevezett digitális jogkezelő rendszereket tiltani, míg a kulturális javak nem kereskedelmi célú gyűjtését, felhasználását, átdolgozását és terjesztését explicit módon támogatni kell."
lehetmas.hu/allasfoglalasok/691

Válságban az LMP szerint ezt nem szabad megtenni:

* olyan szerkezetű államháztartási kiadáscsökkentést alkalmazni, ami csak a nyugdíjasokat és más, kiszolgáltatott csoportokat érint (például a nyugdíjak csökkentése a személyi jövedelemadó felső sávjainak csökkentésével párhuzamosan).
* csökkenteni az anyasági támogatásokat.
* olyan kiadáscsökkentést/bevételnövelést alkalmazni, aminek kevés a haszna, a kára viszont hosszú távú és előre látható. Ilyen például a cafeteria-rendszer tervezett megadóztatása, ami a vendéglátást és hazai turizmust fenyegeti, vagy a közcélú adományok és a civil szervezetek által adott természetbeni juttatások megadóztatása, ami az egész karitatív szférát tönkretenné.
* erőltetett, pénzügyi szemléletű leépítést végrehajtani az állami szférában. Válság idején végzetes felelőtlenség nagyméretű elbocsátást kezdeményezni úgy, hogy az utcára tett emberekről nem tudjuk hol és hogyan fognak elhelyezkedni. Ez kezelhetetlen társadalmi feszültségek kiváltója is lehet.
* a segélyezést csökkenteni. A visszaélések lehetőségét meg kell szüntetni, de a szociális támogatások rendszere nem olyan méretű, hogy veszélyeztetné az állam fizetőképességét. Ezek a juttatások egyébként sem biztosítják a létminimumot a segélyezetteknek, csökkentésük csak a nyomort növeli, államháztartási hatása viszont nem jelentős.
* privatizálni. Jelen helyzetben a magánosítás csak mélyen értéken aluli eladást jelenthet. Ráadásul nem nagyon létezik már állami kézben olyan tevékenység, amit a piac bizonyítottan jobban kezelne. Ezért a privatizáció leginkább a közszolgáltatásokat érinthetné, ami nem szolgálja nemzeti érdekeinket.
* a vasút finanszírozását átalakítási stratégia nélkül megvonni. A vasút a fenntartható közlekedés alapeleme. A MÁV pazarló, széttöredezett és korrupt struktúráját át kell alakítani, de nem lehet a forrásokat kivonva egyszerűen sorsára hagyni.

lehetmas.hu/allasfoglalasok/220
Hirtelen ennyi.

Viktus 2010.01.21. 09:36:56

@Levéltetű:

Na ezek alapján éppeszű ember nem szavaz rájuk ... ebből a pár gondolatból mindjárt lejön, hogy világtól elszakadt szociólogus papírgyáros bölcsészközösség.

Zigi 2010.01.21. 09:42:56

@peacekeeper: Ez a komment hány pontot ér a Societasbnál?:)

Levéltetű 2010.01.21. 09:43:08

@vacsad: Az. Sajnálom, hogy Magyarországon csak baloldali pártok vannak. Talán az MDF kovétel.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.01.21. 09:44:53

Te Levél,
ez a mit nem szabad olyan izé... azt mindenki tudja mondani, hogy ezért nem jó, az meg azért hülyeség. Oké, legyen, kritizáljon, de akkor mutasson alternatívát is. Pl: mi is van a pénzügyi leépítéssel? Mégis akkor mit kéne, ha azt nem? (tudom, nem te fogod megmondani - de az a baj, hoyg más sem mondja)

Neuf á la banque 2010.01.21. 09:50:15

Az LMP-ből akkor lett végleg elegem amikor a köztudottan pedofil Cohn Bendittel láttam őket parolázni.

Levéltetű 2010.01.21. 09:51:37

@Zsit (nyújtózós macs; révülettündér): A linkben ott van némi olyan is, a furcsa az, hogy az LMP által javasoltak közül sok meg is valósult, ahogy néztem.

@Viktus: Köszönöm.

Levéltetű 2010.01.21. 09:54:03

Mi, levéltetvek, mondjuk alapvetően szeretjük a zöldet, de ezt nem veszi be a gyomrom. Akkor már inkább a másik zöld.

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 09:54:47

@török gábor:

Én úgy látom, hogy az LMP egy "érzelempárt". Már a neve is ezt sugallja: "Bezzeg, mi nem vagyunk olyanok, mint ti!" Talán ezért nem is volt programjuk, nem kormányozni akartak ők, csak együtt érezni a kiábrándultakkal.
Most befutottak az MSZP-SZDSZ által hagyott űrbe és - szerintem - meglepődtek egy kicsit. Lehet, hogy még olyan is volt köztük, aki megijedt a hirtelen támadt lehetőségtől. Aztán, ha már így alakult, akkor megpróbálnak pártként viselkedni és kihozni valamit a helyzetből.
Azt azért a javukra írom, hogy nem süt belőlük a hatalomvágy, ha bekerülnek a Parlamentbe, elképzelhető, hogy lesz végre egy valóban demokratikus ellenzék.
Én optimista vagyok.

kószák egyike 2010.01.21. 09:55:40

Remélem a kommentet olvassák majd az LMP döntéshozói is, és talán ér valami a kritika.

Az LMP történelmi lehetőség előtt áll, és ezzel együtt történelmi felelősség is van a vállán! Reméljük, hogy ezt a fel is fogják és komolyan is veszik!

Ezzel az MDF-SZDSZ hányással hatalmas lehetőséget kaptak!!! Tessék betölteni az űrt! Ott vannak az emberek szomjazzák az újat! Nemhogy az 5%ot lehetne elérni hanem akár 10-15%is!! De ezzel a lityi-lötyi stílussal nem fog menni!!

Az első ütős dolog ez a Dávid fika licitálás volt! Zseniális!

Tudomásul kell venni, hogy ma Magyarországon csak úgy lehet ismerté válni ha az ember nem tököl, nem langyos vizezik hanem kiáll és ha kell oda is b*sz az asztalra. Ezt az LMP ez idáig nem tudta! Nem volt elég tökös, az eddigi sajtó felelős munkája egy kalap túrost sem ért. Rossz marketing, rossz PR, nem jutott el oda ahova kell.

Tudomásul kell venni, hogy szép és jó ez web 2.0 próbálkozás, de pl az anyám mint potenciális kiábrándul pártot kereső szavazó nem néz videó megosztókat!

A Jobbik legnagyobb húzása mint a magyar gárda volt, mint médiahek! Mit kaptak? Nyilvánosságot!!! És kb.15 borítékolható %-ot!

A másik amit sajnos tudomásul kell venni, már mások is említették, a magyaroknak, demokrácia ide vagy oda: VEZETŐ, ha úgy tetszik VEZÉR kell! Nem tutyi-mutyi hebegő-habogó ember! Tökös vezető! Emblematikus figura! Sajnos ez van. Egy olyan párt akinek ilyen nincs nem indul sok eséllyel. Az LMP "lávendpícendadöszdenting" vezetése vagyis, hogy egyenlőek vagyunk mert annyira demokraták vagyunk, hogy nincs vezetőnk, nem jön be a magyaroknak! Kell valaki aki viszi a zászlót!

Tessék találni egy ilyet! Tessék hallatni a hangotokat! Tessék minden korosztályhoz szólni az ő nyelvén! Tessék a vidékre is figyelni! Tessék ne csak jelmondatokat hangoztatni hanem a hogyanra is válaszolni!

És a legfontosabb: TESSÉK VÉGRE RENDSZERT VÁLTANI!
Hogy végre ne legyen igaza Antal Józsefnek miszerint:"Tetszettek volna forradalmat csinálni!"

A lehetőség nálatok LMP! Tessék élni vele!!!!

radala 2010.01.21. 09:57:57

Megint előbb írok és majd csak utána olvasok:-)
Egyrészt én örülnék az LMP-nek, szerintem nem szdsz 2.0. Én a Védegylethez kötöm őket egy kicsit, az meg szerintem nem az szdsz. De ezt csak azért írtam le, hogy látszódjon a jóindulatom, mert most brutálisan meg készülök védeni a politikai elitünket:-)

Egyrészt értem én, hogy az új az jó, de akkor nem értem, hogy miért keresi mindenki az ismert arcokat. Mo-n nincs ismert ember, aki jobb lenne, mint a politikai elitünk és ezt nem azért mondom, hogy őket (nem politikai elit) sározzam, hanem inkább fordítva. Nehezen hiszem, hogy Eszterházy jobb író lenne, mint Günter Grass és azt is, hogy az egyik jobban elfogult lenne politikailag, mint a másik. Az egyéb "elit" tv celebek szót sem érdemelnek. Csak egy példa volt ez. Szerintem a politikai-szellemi-futball mindenféle elitünk nagyjából ájrópai. Mo egy ajrópai ország, amelyik momentán épp jelentősebb válságban van, mint bárki más és ennek vannak felelősei is. Ezek el is fogják nyerni méltó politikai büntetésüket. De pl Lendvai Ildikó nem azért fogja elnyerni méltó büntetését, mert öt rosszabb anyagból gyúrták volna, mint bármelyik európai kolléganőjét, csak azért, mert rossz döntéseket hozott. Ez nem azért történt, mert ö rosszabb, mint lehetne, egyszerűen csak rosszkor volt rossz helyen, rosszakat döntöttek folyamatosan...
Tény, hogy ö cserére szorul, de nem lesz jobb az aki jön helyette (nem is kell, hogy jobb legyen) csak kap egy tiszta lapot.

És most jön a legeslegdurvább. A pártokat fogom megvédeni. Nagyon helyesen tették, hogy loptak. Nem a személyes korrupció helyes, de a saját gazdasági holdudvar kiépítése bármennyire fáj része a demokráciának. Most majd, hogy már mindenkinek van most majd már nem szabad többet csinálni, illetve mostantól erkölcsileg is elítélhető.
De az LMP baromi könnyű helyzetben van, vannak az mondjuk az szdsz által kistafírozott gazdagok, akik kiábrándultak a kistafírozóikból. A világképük nem változott, csak a pártot kell váltaniuk. Elítéljem az szdsz-t a kistafírozásért, de ne ítéljem el az LMP-t a stafírung fölhasználásáért?
A Jobbikot valószínűleg támogatják az mdf és a fidesz által stafírozottak.
Most akkor a Jobbik szeplőtlen?
Tuti, hogy van pénzzel magyarázható oka is a demokrata illetve republikánus támogatóknak, maximum 150 évről.
Túl egyszerű hozzáállás és nem is nagyon fair, az elitet elzavarni és lecserélni újakra. Nem szeretem Petőt, de egy rendes nyugdíjat megérdemel. Sok rosszat tettek ezek, de azért zömmel remélhetőleg jót akartak, csak egy nagyon nehéz helyzetben kellett nekik lavírozni.
Mondom nem GyF-et védem az egy más kategória.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.01.21. 09:57:58

@Levéltetű:
bocs, nem kattintottam (nem annyira érek most rá), de pótlom, úttörő-becsszó ;)

Levéltetű 2010.01.21. 10:01:24

@radala: Ütős? Vagy talán álszent?

"„Végy egy lejárt szavatosságú közgazdászt, adj hozzá két egymást korábban mélységesen utáló pártot, pár befolyásos szponzort és nevezd el Demokratikus Centrumnak! Ez a politika receptje az MDF szerint” - mondta Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) szóvivője a párt szerdai, performansszal egybekötött sajtótájékoztatóján. Az LMP továbbra sem száll be a sárdobálásba, és nem foglalkozik az egyes pártok zavaros ügyeivel."

Csak én érzem az önellentmondást?
lehetmas.hu/hirek/986

Viktus 2010.01.21. 10:03:24

@kószák egyike:

Mi lehetőségük van? ne vicceljünk már kérem. Az LMP egyedül a széthullott SZDSZ maradványaiért tud harcbaindulni, azért is Budapesten ... nem is egyedül pályázik rájuk.

Az utóbbi egy évben nem nagyon tudott az LMP semmivel megjelenni volt az a f*szos produkció amit a subba-ra tettek kb. annyi index címlapjuk volt pl.

Nincsen semmi országos pártszervezet szerintem országos listát sem tudnak felállítani majdan ...

Waldi! 2010.01.21. 10:05:51

Ha ezt az agyalagyult Solyom elnokocsket, a Vedegylet-LMP Schiffer Andras ultette a nyakunkba 5 eve, akkor mitol is lehet mas a politika? Ha egy ilyen Solyom szintu figurat alkalmasnak tartanak barmire, akkor huzzanak el a Solyommal es a banati bazsarozsaval egyutt :D

Mr Garrison 2010.01.21. 10:06:44

Szerintem az LMP-t még nem szabadna pártnak nevezni, mert eddig jóformán semmit se" tett le az asztalra", és jóformán egy ismeretlen és tiszavirág életű képződményként kering a magyar politikai életben.

Ha valaki fel tud nekem pár megjegyzendő érdemleges (és értelmes) cselekedetet /gondolatot sorolni a "pártocskával" kapcsolatban azt nagyon megköszönném.

Mert igénytelen performance-okkal csak a megzavarodott budapesti gyerekeket lehet agitálni.

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 10:10:59

@Mr Garrison:

És igénytelen Kossuth-téri ébresztőóra-csörgetéssel kit lehet agitálni?
A másképp politizálás másképp kommunikálást is jelenthet. Persze, aki a dísztribünös, elnökség-felsorakozásos, papírból-felolvasásos kommunikációhoz van szoktatva, annak ez meglepő, de hát annak idején az is meglepő volt, hogy egy párt azon az elven szerveződött, hogy a tagjai fiatalok.

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 10:13:49

@kószák egyike:

A történelmi felelősség a mi (10 030 975 fő [2009. január 1-i adat]) vállunkon van.

Vanek B. Eduard 2010.01.21. 10:14:19

@török gábor: Tényleg kevéssé jött át eddig, hogy milyen párt is az LMP. Az a kevés alapján azonban sötétzöld mázzal körüllöttyintett baloldali idealisták alkalmi gyülekezetének tűnik.
Sajnos, mert kellenének az új arcok, és lehetne más a politika...

dzsaszper 2010.01.21. 10:22:41

@simonmondja.: hát, én ebben nem lennék egész biztos. Csak azért nem, mert ugyanazzal az erővel mszpcsikek is csinálhatták ezt is, azt is, akár mindkettőt is.
Ami a jobbikot illeti, szerintem inkább mszpcsikek érdeke, mint fideszcsikeké, az lmp talán inkább fordítva...

kószák egyike 2010.01.21. 10:25:05

@Viktus:
"Mi lehetőségük van? ne vicceljünk már kérem. Az LMP egyedül a széthullott SZDSZ maradványaiért tud harcbaindulni, azért is Budapesten ... nem is egyedül pályázik rájuk."

Ez egyáltalán nem így van. El kellene szakadni már ettől az szdsz dologtól. Én nem voltam szdsz szavazó mégis gondolkodom rajtuk, és jó pár ilyet ismerek.

Ha te meg nem látod a lehetőséget, sajnálom.

"Az utóbbi egy évben nem nagyon tudott az LMP semmivel megjelenni volt az a f*szos produkció amit a subba-ra tettek kb. annyi index címlapjuk volt pl."

Ezzel egyetértek. Erről beszéltem. A Jobbiknak egy dologra kellett a magyar gárda: médiahek. Biztosította a média szereplést.
Az LMP nem volt képes erre, mármint az ötletes média szereplésre. Kemény hajrájuk lesz!

"Nincsen semmi országos pártszervezet szerintem országos listát sem tudnak felállítani majdan ... "

Erről is beszéltem. A vidéket kihagyták egy kicsit.

dzsaszper 2010.01.21. 10:25:21

@Zoltchy: egy érzelempártról viszont legalább olyan nehéz megtippelni, hogy mit akarna tenni kormányon, mint az úgymond titkolózó fideszről.
Szerintem ilyen érzelempárt a Seres Mária féle Civil Mozgalom is...

finomanarancs 2010.01.21. 10:26:39

Az LMP-nek nincs arca, vagdalkozik és nincs mögötte anyagi bázis. Nem logikus és a mögötte álló emberek is érdekesek.
(Egy rakás Tubes-idióta)

kószák egyike 2010.01.21. 10:27:45

@Zoltchy:
"A történelmi felelősség a mi (10 030 975 fő [2009. január 1-i adat]) vállunkon van. "

Egyetértünk, de tudod ebben a fránya demokráciában csak valakire X-elni kell.
A felelősség pedig azé aki vállalja a politikai megmérettetést. Hiszen ő kéri az X-emet!

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 10:30:57

@dzsaszper:

Egyetértek. Én elsősorban nem is kormányzó erőként képzelem el az LMP-t (mint ahogy a FIDESZ-t sem 1990-ben), hanem egy olyan parlamenti erőként, amelyik még nem kötelezte el magát egyik oldal felé sem. Ha nem akarnak minden áron, minél előbb kormányozni, betölthetik azt a szerepet, amit az MDF-nek és az SZDSZ-nek kellett volna. Független hozzáállással még nagyobb hatással is lehetnek a politika alakulására, mint a kompromittálódott, kis pártok.
...
Aztán még akármi is kijöhet belőle.

kószák egyike 2010.01.21. 10:31:29

@finomanarancs:
"(Egy rakás Tubes-idióta)"
Kérlek fejtsd már ki és adj valami forrást, hogy az LMPnek milyen szerepe volt/van a NATO radar ügyben! Tényleg érdekel, köszi!

Mellesleg most a legnagyobb Tubes-idióta Páva Zsolt, de ebbe most nem nejünk bele.

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 10:33:49

@kószák egyike:

A politikusok felelőssége csak az, hogy megtegyék, amit mi akarunk.
A mi felelősségünk pedig az (lenne), hogy kizavarjuk őket a francba a közéletből, ha nem ezt teszik.

kószák egyike 2010.01.21. 10:35:39

Közben megnéztem a honlapot. Mégsem szarták le a vidéket, csak nagyon gyengén muzsikálnak:

lehetmas.hu/kapcsolat

Ott vannak a vidéki elérhetőségek.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.21. 10:38:34

@is: "ez generációs kérdés:"

Nem szabad elfelejteni, hogy 4 évről 4 évre 2-3százezer "újszülött" szavazó keletkezik...

kószák egyike 2010.01.21. 10:38:54

@Zoltchy:
"A politikusok felelőssége csak az, hogy megtegyék, amit mi akarunk."

Nem-nem. AZ lenne a felelősségük, hogy betartsák amit ígértek, betartsák a törvényeket és alázattal, szolgálják a népet aki oda szavazta őket.

"A mi felelősségünk pedig az (lenne), hogy kizavarjuk őket a francba a közéletből, ha nem ezt teszik."

Ja. Lenne...

Levéltetű 2010.01.21. 10:41:06

És most a humanista párttal hogy áll a dolog? Beolvadtak az LMP-be? Mert a honlapjuk már nincs meg, úgyhogy csak web archívumban találtam meg azt, ami náluk kiakasztott:

"Mindig is az ingyenes - adóból vagy társadalombiztosításból finanszírozott - oktatás és egészségügy mellett álltunk ki. Mindig is támogattuk a közvetlen demokrácia eszközeit, és fontos eszköznek tartjuk a képviseleti demokrácia súlyos hiányosságainak orvoslására. A 2oo8. márciusi népszavazáson ennek megfelelően igennel szavazunk a vizitdíj, a korházi napidíj, és a tandíj eltörlésére. "

web.archive.org/web/20080628231734/humanistapart.hu/humanista_part_a_szocialis_nepszavazasrol

Kíváncsian várom az LMP-sektől a választ, hogy továbbra is ez-e a hivatalos álláspont, mert ettől a szemlélettől én spec hányni tudnék.

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 10:41:30

@kószák egyike:

Ez úgy hangzott, mintha jutalom lenne számokra az, hogy odaszavazzuk őket.

kószák egyike 2010.01.21. 10:41:51

Elolvastam ezt a cikket:

hvg.hu/hvgfriss/2010.03/201003_Civil_a_palyan.aspx

Végre egy értelmes, jól megfogalmazott korrekt írás a párttal kapcsolatban.

Miért is nem indul Karácsony Gergely a listán? Miért nem adják neki az 1. helyet?

Pentvalley 2010.01.21. 10:43:28

Kicsit a K.G. és S.Z. párhuzamról. Látszólag párhuzamosan mozdult el a két párt abban, hogy kampányvezetőjüknek egy-egy ismert politológust kért fel. Ugyanakkor jóval többről van itt szó: Lényegében a "kitől venne ön használtautót?" kérdés.

S.Z. klasszikusan megtestesíti azt a taktikus, profi és hidegvérű stratégát, ami immár évek óta jellemzi az MDF politikáját, és szerintem jellemzi az ügyeskedő, de a rozsdától átjárt autót is eladni képes kereskedőt.

Ellenben K.G. HVG-ben megjelent coming out-ja engem egy olyan autókereskedőre emlékeztet, aki nem akarja átverni a vevőt, hanem őszintén - ha tetszik idealistán - elmondja neki, hogy ő miért ajánlja az autót.
Én nem abban látom a történelmi pillanatot, hogy melyik párt jut be, hanem abban, hogy a politika őszinteségének ideája fenntartható marad-e.
Én mindenesetre szurkolok, hogy ne a hideg számítás, hanem a lelkesedés győzzön!

2010.01.21. 10:43:56

A szóvivőt le kell cserélni - erélytelen és nagyon is SZDSZ-es arc. Ez az általános vélemény a környékünkon. Az LMP szimpatikus, ha a zöld gondolatot jobban kidomborítják (ami M.o.-n úgyszólván soha nem kerül szóba), bebújhatnának az űrbe, amit a "demokratikus? centrum?" hagy.
- Waldi: előbb nézz utána a tényeknek, mielőtt zongorázol a klaviatúrán.-

2010.01.21. 10:44:21

@Levéltetű: Valóban van némi ellentmondás, de egy kis jóindulattal áthidalható. Nem akarnak beszállni egymás gyepálásába, de az MDF-SZDSZ jelenség már túlmegy a tűréshatáron. Kb. ennyi.

Valóban, az LMP gazdaságpolitikájában baloldali, ez benne van az alapelveiben, úgyis fogalmazhatnók, hogy szociális - ökoszociális. De azért ez fényévre van a marxizmustól, az LMP nem akar se szocializmust, se kommunizmust, de a kapitalizmust és a ultraliberális piacgazdaságot se isteníti. Globalizáció- és kapitalizmusKRITIKUS.

@Viktus: totális marhaságokat beszélsz. Nemcsak az Szdsz szavazók a lényegesek, hanem a kiábrándult Mszp és MDF szavazók is, de legnagyobb bázis a még sosem szavazók tábora, valamint ez eddigi pártokkal elégedetlenek és ezért passzívak tábora. Török Gábor biztos meg tudja mondani, hogy 4 évente hány százaléka a potenciális szavazóknak a friss szavazó, kb. 7%-ra teszem.

Az jellemző elfogultságodra, hogy neked a klímaváltozás helyett a f*sz jut eszedbe a Hősök terei akcióról. Az elmúlt egy évben a semmiből 2.6%-ot szereztek az EP-választáson és 8%-ot a józsefvárosi választáson, tehát nem igaz, hogy nem tudott semmivel megjelenni.

Nincs országos pártszervezet? Akkor biztos szellemek működnek és tartanak klubokat Szegeden, Veszprémben, Sopronban és még számos vidéki városban. Hadd ne tegyem ide a kb. 20 vidéki blogjuknak a listáját. Aki persze csak a saját pártjának a sajtóját olvassa, nyilván nem találkozik velük, erről ennyit.

radala 2010.01.21. 10:45:11

@Levéltetű: Engem nem zavar semmilyen ellentmondás:-) Én most az vagyok, aki szereti a politikusainkat:-)
Egyébként valóban őszintén sajnálom őket, hogy mindet lehülyézik 1 miatt.
Tényleg irtózatos károkat okoztak, de nem is biztos, hogy ez olyan nagy baj ez hosszútávon. Lehet, hogy ez a rendszerváltás. Semmi sincs ingyen, a meg nem oldott problémák nem múlnak el. Nyilván a tetszettünk volna forradalmat csinálni nem jelenti azt, hogy meg lehetett úszni a forradalmat. Csak ez egy 20 éves, nem szép, hanem gusztustalan forrongás.
De úgy tűnik az ára legalább akkora, mint egy forradalom lett volna. Vannak kilőtt szemek, fölgyújtott autók. Tönkrement gazdaság minden, amivel egy forradalom járt volna. Talán még érdekesebb és tisztítóbb is ez a lassú rendszerváltás, mert 20 évig nehezebb hősiesen kitartani az elveid mellett, mit egy hónapig...

kószák egyike 2010.01.21. 10:45:28

@Zoltchy:
"Ez úgy hangzott, mintha jutalom lenne számokra az, hogy odaszavazzuk őket."

Miért nem az kellene, hogy legyen? Miért nem kellene, hogy megtiszteltetésnek érezze valaki, hogy beülhet az Országházba és képviselheti a választóit!
Marcus Aurelius írta, hogy ő a Római Birodalom első szolgája! Alázat! Szolgálat! Ez hiányzik belőlük!

Érezzék is jutalomnak! Mivel a nép adójából kapják a nem kevés fizetést, ők a nép alkalmazottjai! Én mindig hálás voltam ha munkát kaptam!

baliquez 2010.01.21. 10:46:07

Lehet Más A Cionizmus?

RobinGood 2010.01.21. 10:47:59

Egy kicsit csalódás nekem az LMP, mert az EP választásokon rájuk szavaztam. Persze ez azért volt így, mert egyfelől sokakkal ellentétben vettem a fáradtságot és elolvastam a programjukat, aminek sok elemével egyet tudtam érteni, másfelől pedig meggyőztem magam arról, hogy idővel megerősödnek és kihasználják az EP választás eredményét arra, hogy azok is lássanak belőlük valamit, akik nem veszik a fáradtságot programok olvasására. Szerintem itt lenne az ideje, hogy beszálljanak a játékba, ha tényleg akarnak valamit. Az MDF-SZDSZ összeborulás szerintem sokakat el fog taszítani akik esetleg még ezekben a pártokban gondolkodnának, az MSZP láthatóan a megszokott hazudunk reggel, éjjel meg este politikát választja (lásd ígéret a nyugdíjasoknak) Ezekre szerintem reagálni kellene már, mert végleg el fog robogni a vonat. Már csak azért is jó lenne ha megerősödnének, mert számomra döbbenetes, hogy Bokros Lajos húzónév tud lenni pusztán azért mert az MSZP és a FIDESZ képtelen józan vitákat lefolytatni. Ma már ott tartunk, hogy az MSZP jön elő a Bokros-csomagozással.

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 10:48:33

@iii:

Gyorsabb voltál :-). Pont azt akartam írni, hogy az LMP-t az eddig senkire sem szavazók is támogathatják.

dzsaszper 2010.01.21. 10:48:43

@Levéltetű:
Az LMP hivatalos álláspontjára ebben én is kiváncsi volnék.
Én amúgy egy érdekes konzervatív-liberális-klasszikus értelemben vett baloldali elegyhez állok a legközelebb, az én liberalizmusomat nem bántja, ha az állam össz-társadalmi befektetésként biztosít egészségügyi ellátást és oktatást.

pucros 2010.01.21. 10:48:58

Szerintem az LMP igazi "negatív párt", a tagadás tartja össze. Csak annyit lehet róla tudni, hogy mi nem.
Ők a nem-jobbik anti-establishment párt, ennyi.
Nem kell hitelt adni azoknak a híreszteléseknek, amik skatulyázni akarják. Nem hippi, nem zöld, nem SZDSZ2.0.
Viszont, mint ilyen, gyűjtőpárt. Azoknak a pártja, akik szavazni akarnak valamire ami nem establishment és nem is a Jobbik.
Svédországban állítólag erre nem párt van, hanem intézményesült egy direkte ilyen rubrika a szavazólapon, ami azt jelenti, hogy "én demokrata vagyok, szavazni akarok, de a felkínált alternatívák menjenek mind a francba".
Az SZDSZ-sejtés annyiban találó, hogy több mint 20 évvel ezelőtt az SZDSZ is ilyen gyűjtőpárt volt.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.01.21. 10:50:30

@Levéltetű: A humanista párt teljesen külön indul a választásokon. Csak az EP kampányra szólt a szövetség az LMP-vel.

Vanek B. Eduard 2010.01.21. 10:50:42

@radala: Olyan szépen és okosan fogalmazol, hogy szinte meggyőzöl. Pegid nem tudok egyetérteni Veled:
Nem, nem teszi helyesen az a párt, vagy politikus, aki lop(ik). Igaz, hogy csak a szabályozó környezet hiányosságait használja ki, de akkor ez a szabályozás sürgősen átalakítandó, és itt ismét a politikusok felelősségénél tartunk.
És ha a politikusaink zsinórban rossz döntéseket hoznak, akkor nem a körülmények áldozatai, hanem egyszerűen alkalmatlanok.

2010.01.21. 10:50:43

@tálca nélküli miniszter: szdsz-es arc? Az milyen? A kövéri bajusz hiányzik? :-D

Nyilván hogy azok tudnak jól beszélni, akik képzettek, értelmiségiek. Schiffer ügyvéd, igencsak tud folyamatosan és értelmesen beszélni, kiváló másik szóvivőjük Jávor Benedek is, aki nemrég a gázálarcos happeningen szerepelt.

Én még emlékszem, hogy beszélt Orbán Viktor az első ciklusban, annál csak Deutsch Tomi volt rosszabb. Schiffer fényévekkel jobban beszél az akkori fideszeseknél.

Levéltetű 2010.01.21. 10:51:00

@iii: A "minden ingyenes, és mindenkinek alanyi jogon jár" szemlélet nekem eléggé szockós beütésűnek tűnik. Thatcher-fan lévén gyűlölök minden hasonlót.

kószák egyike 2010.01.21. 10:52:03

@tálca nélküli miniszter:
"A szóvivőt le kell cserélni - erélytelen és nagyon is SZDSZ-es arc. "

Egyetértek.
És a sajtófőnököt is, eddig nem sokat mutatott fel. Tehetségtelen, nem is tudom hogyan került oda.

radala 2010.01.21. 10:52:21

Reggel nem volt a rádióban LMP, ma nem látom az indexen, inforadion, origon.
Szerintem így nem lehet bekerülni a parlamentbe. 2002-ben a csapból is Centrumpárt folyt, mégsem volt elég.

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 10:54:39

@kószák egyike:

Ebben csak az a defekt, hogy a jutalmat utólag adják, a szavazatot meg előre.
A bársonyszék nem jutalom, hanem bizalom kérdése.
A választások előtt a politikusok azt állítják, hogy ők képesek az érdekeinknek megfelelően kormányozni az országot, a választók pedig eldöntik, kire bízzák a jövőjüket. Aki érdemtelennek tűnik erre a bizalomra, azt el kell kergetni.

Viktus 2010.01.21. 10:54:42

@iii:

Totális marhaságokban álmodozol. Az EP választás rendszere teljesen más. A józsefvárosi időköz meg semmire nem elég Pesten jelenvannak ennyi pár helyi kerületi képviselői helyet szerezhetnek majd az önkormányzati.

A MSZP-MDF kiábrándult szavazóit benyelték már az LMP nem is tud nekik semmi újat adni.
A fiatal szavazókat meg kb. vagy nem érdekli a politika, vagy a szülők preferenciái után mennek mszp-fidesz, akik meg minimálisan is foglalkoznak a politikával azok a jobbikra mennek el szavazni.

Nem elfogultság tény. Gagyi perfomanszeokkal csak ilyen viccoldalakra kerülhetnek fel. A klímaváltozás a szavazópolgárok széles rétegeinek kb. utolsó problémaköre. Az ilyen témakörökkel nyugaton lehet szerepelni a jólétti társadalmakban. A segélyesdi propagálása meg kevés az LMP-nek, mert nincsen pénze majd romabálokat szervezni így azt a piacot viszi a Fidesz-MSZP:

Te azt a pár felsőoktatásban leledző szociólógus klubbot ne nevezzük már pártszervezetnek. Ki fogja összegyűjteni az országos listához a kopogatatókat? ki fog szórólapozni? kampányrendezvényeket szervezni? amikor a legtöbb városban hallani sem hallottak LMP-ről.

kószák egyike 2010.01.21. 10:54:51

@Gaiaman:
Rosszul teszik. Bele kellene olvadni, nem megosztani, egyesíteni az erőket.

altervoter 2010.01.21. 10:55:04

Őszintén szurkolok, hogy sikert érjen el az LMP. Jelenleg ez az egyetlen esélye Magyarországnak, hogy beinduljanak a pozitív irányú demokratikus folyamatok.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.01.21. 10:57:19

@Mr Garrison:
a teljesség igénye nélkül
kampányfinanszírozás kitisztítása:
lehetmas.hu/hirek/938
lehetmas.hu/hirek/844
korrupció ellenes törvényjavaslatok:
lehetmas.hu/hirek/826
ciánbányászat betiltása: lehetmas.hu/hirek/953

kószák egyike 2010.01.21. 10:58:49

@Zoltchy:
Nem érted miről beszélek. Az erkölcsi hozzáállásról, szemlélet módról.
Arról a fajta gondolkodás módról ami a mostani bent ülőkben nem nagyon van meg.
Arról, hogy bennük mi zajlik, hogyan fogják fel a saját munkájukat, küldetésüket, hivatásukat.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.01.21. 10:59:49

@radala: index nem foglalkozik az LMP-vel, hogy miért nem, azt kérdezd meg Új Pétertől.
Rádióhirdetésre nincs elég pénz.
Lapozd fel a HVG-t!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.21. 11:01:13

@pucros: "anti-establishment párt, ennyi."

Szerintem meg anti-mostani-elit-ista második-harmadik vonal beli elit-aspiránsok...

Tehát rövIDEn: "Lehet Más a Politika"-i elit!

Pentvalley 2010.01.21. 11:01:47

@radala: A Centrum esetén pontosan a rengeteg médiaszereplés során vált egyértelművé számomra, hogy valaki tolja őket pénz és médiaháttér biztosításával.
Ez a hatalmas dilemma az LMP esetében: lemenni kutyába a médiaszereplés érdekében, vagy megmaradni az idealista keretekben. Én ez utóbbit támogatom még annak árán is, hogy most nem, csak 14-ben kerülnek be.

2010.01.21. 11:02:07

@Levéltetű: Ezt nem egészen értem, honnan veszed, hogy ilyeneket mondtak volna. Ez kisarkítása a szövegeiknek. Ha Thatcher-fan vagy, akkor valóban nem az LMP a te pártod. Én se értek sok mindennel egyet, amit az LMP eddig mondott, de nagy vonalakban igen, és ez elég. A konkrét részletek változhatnak, az LMP nem zárkózik el semmilyen értelmes megoldás elől, úgy vettem észre.

Itt van például a szociális kártya ügye, ami egy abszolút antiliberális konstrukció, az MDF azonban mégis felvállalja újdonsült ultraliberálissága ellenére is, mert az emberek kb. 70%-a egyetért vele. Az LMP hosszas vitát folytatott róla és végülis nem támogatta, mert a hozzáértő szakemberek nem tartják jó megoldásnak.

radala 2010.01.21. 11:02:19

@Vanek B. Eduard: Lopni csúnya dolog, de szükség volt jobboldali és liberális gazdagokra, mert természetes úton csak ex-kommancsok alakultak volna ki. Ez hányinger kétségtelen, de egyszerűen ez hiányzott a rendszerböl, ahhoz, hogy demokratikus és független legyen.
Mit csinálnának a pártok egymással ha meg tudnák tenni?
Természetesen nem állítom, hogy ez így elegáns volt. Valószínűleg az ex-kommancs gazdagság megakadályozása, egy korrektebb kárpótlás lett volna a megoldás. Mindenesetre elfogadva, hogy a helyzet így alakult, ahogy alakult ez egy szükséges rossznak tűnik.
A lényege a mondandómnak, hogy attól mert valaki új nem biztos, hogy jobb csak szerencsésebb (más szempontból pechesebb).
Tuti biztos, hogy ezres nagyságrendben vannak OV kaliberű figurák egy országban. Tuti szerepelhetett volna más is jún. 16-án. Persze nem biztos, hogy másból is OV lett volna, de lehet, hogy OV-ból enélkül nem lett volna OV. Ezt csak azért mondtam, hogy elmondjam, hogy nem irigylem az újakat, nekik nehezebb, mint 89-ben lett volna, de abban mázlijuk van, hogy már nem kell a székházzal bizniszelniük.

kószák egyike 2010.01.21. 11:02:19

@Gaiaman:
Na látod ez az. Mindegyik link úgy kezdődik, hogy lehetmas.hu....

Miért nem origo.hu..., index.hu...hvg.hu...
Mondom én, hogy új sajtós kell.

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 11:03:00

@kószák egyike:

Én is az erkölcsi hozzáállásról és a szemléletmódról beszélek. Csak én úgy gondolom, hogy a sorsunk elsősorban nem a politikusok erkölcsein múlik ("ez van, ezt kell szeretni" alapon), hanem a miénken.
De ezt már mondta régen egy demokrata. Nem, nem, sokkal korábban. Valami Petőfinek hívták...

radala 2010.01.21. 11:07:29

@Pentvalley: a rádióban nem a hirdetést hiányolom, hanem a hírt. Nem volt hír, hogy beszóltak az MDF-nek, az volt a hír, hogy az MDF-ben még mindig vannak elégedetlenek. (ez egyébként egy érdekes szociálpszichológiai vizsgálat lehetne, hogy Bokros-t még elfogadók, hogy problémázhatnak az szdsz-en).
Amit az LMP csinál azzal nem lehet bejutni a parlamentbe. Bár tévednék. Nem kell kutyába lemenni, de folyamatosan kell akciózni. Persze 3 hónap még nagy idő.

2010.01.21. 11:08:13

@kószák egyike: Van az is, csak jobb szeretjük a saját oldalunkra terelni az olvasót. Egyébként is az a hiteles forrás.

finomanarancs 2010.01.21. 11:08:32

@kószák egyike: bocs nem Tubes, hanem Zengő. Pl.:
- Kopiás Attila
- Mező János

2010.01.21. 11:09:01

@radala: De, a ma reggeli Kossuthon ott volt vagy 2 percig az LMP performansza.

pucros 2010.01.21. 11:09:11

@1.szolo (B.A.): hát ez eléggé rosszhiszeműen hangzik, de tény hogy az SZDSZ pont ezt a pályát járta be.

Annyiban az LMP más eset, hogy ők már látták egyszer ezt a folyamatot, és éppen azt ígérik meg nagyon konkrétan hogy ez nem így lesz. Úgy rémlik, hogy vannak is rá védő mechanizmusaik.

Az SZDSZ'89-nek nem voltak, ők még mindenkit tárt karokkal fogadtak, aki jönni akart, még a nácikat is beleértve, és csak a kommunista elittel szemben voltak gyanakvóak. A szimpla emberi gyarlóságokkal, a kapzsisággal, karrierizmussal szemben egyáltalán nem.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.01.21. 11:09:49

@kószák egyike: Sehogy. de, mint látod ez a tábla 2009-re vonatkozik. A mi évünk 2010 :)

kószák egyike 2010.01.21. 11:11:16

@Zoltchy:
"Csak én úgy gondolom, hogy a sorsunk elsősorban nem a politikusok erkölcsein múlik ("ez van, ezt kell szeretni" alapon), hanem a miénken."

Igazad is van meg nem is.
Már, hogy a büdösbe ne múlna a politikusok erkölcsein? Ne röhögtess már!!!

Más részről meg persze, hogy a mi erkölcsünkön is múlik, de inkább arról mit vesz be a gyomrunk!
Mit tűrünk el? Ez a birka, manipulálható nép szinte mindent.

Egy példa. 2006 után gondolom az ország többségének nem volt kérdés, hogy az elkúrtuk beszéd után min. GYFnek menni kellett volna, és új választásokat kellett volna kiírni. Na kérem az egész ország szépen leteszi a kalapácsot és nem megy se dolgozni se sehova amíg nincs új választás. Erre mi volt? Tudjuk.
Igazad van, a mi erkölcsünkön múlik...

miluka 2010.01.21. 11:12:19

a kulcskérdés nyilvánvalóan, hogy képes-e az lmp elég megyei listát állítani ahhoz, hogy esélye legyen a parlamentbe jutáshoz. Ehhez leginkább a vidéket kell megnyerni és legelőször is hiteles képviselő-jelölteket találni. Ez nagyon komoly munka... az 5% csak ezután érhet bármit is, hiszen adott esetben a szadeszes budapest hiába támogatja majd akár 7-8% körül abból nem lesz mandátum. Sok sikert! az idő sürget...

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.21. 11:15:10

Az a borzasztó, hogy LMP -t olyanok szólják le akik semmit sem tudnak róla. Nem nézték meg a honlapjukat, nem követik híroldalakon mit tesznek, mi történik velük. Csak egy másik kommentelő indok (agy) nélküli fikázást adják tovább.
Szomorú ez :/
Tegnap futottam bele egy Gárdistába, aki nem tudott azon a hazugságon túllépni amivel az SZDSZ -hez próbálják kötni az LMP -t. Érvelni nem tudott, csak ismételgetni újra és újra. Ilyen ember fog szavazni

2010.01.21. 11:15:35

@Viktus: Mert nem akarsz hallani. A választmány jó néhány tagja folyamatosan úton van. Kétségtelenül kevesen vannak egyelőre, és kemény dió lesz, de nem reménytelen. Csak figyeljél.

Ha nem jön össze, abból is tanulnak. De én nagyon bízom benne.

miluka 2010.01.21. 11:16:18

még egy pillanatra a szóvivőről. Jávor Benedek egy jól felkészült környezetvédő, egyetemen is oktat, de ez ennél professzionálisabb foglalkozás, főleg kampány idején, előestéjén. Karácsony úr nagy fába vágta a fejszéjét...

kószák egyike 2010.01.21. 11:16:27

@iii:
"Van az is, csak jobb szeretjük a saját oldalunkra terelni az olvasót. Egyébként is az a hiteles forrás. "

Ne röhögtess már! Ez egy annyira gyenge piti válasz volt, hogy akár az LMP sajtó főnöke is lehetnél. Dehogy van! partfigyelo.bitfeldolgozo.hu/

És azért mert a saját oldalra? Bruhahahahaha!

Ha ezt komolyan elhiszed és ilyen aktivistákon mint te, fog múlni az LMP sorsa nagy szarban van a párt...

kószák egyike 2010.01.21. 11:17:45

@finomanarancs:
"bocs nem Tubes, hanem Zengő. Pl.:
- Kopiás Attila
- Mező János"

Az úgy már más! A Zengő ügy nem a Tubes ügy!!

kószák egyike 2010.01.21. 11:19:00

@Gaiaman:
Na ez egy frappáns válasz. ;) Ott a pont. :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.21. 11:19:07

@Manyizga: "Igazából valami nagyon ismeretlen pártra-szövetségre akartam szavazni, de amióta megtudtam, hogy az LMP támogatja a szabad letöltést az interneten, azóta rájuk gondolok, mint bejuttatandókra."

B@sszus, ez a "DE AMÍÓTA MEGTUDTAM, HOGY..." pont olyan, mint egy IDE'tlen mosóporreklám.

Nos, tegyük fel, hogy a szabad letöltés hívei beszavazzák az LMP-t mondjuk egy izmos 10%-ra!
SZERINTED lesz abból "szabad letöltés"???
Persze szavazatszerzésnek kiváló...

Apropó: - az én nagyon ismeretlen pártom IS támogatná a szabad letöltést IS - sőt, még a szerzői (megélhetési:) jogokat IS - sőt minden egyéb értelmes alternatív javaslatot IS - ráadásul mindezt egyszerre, a választóink véleményeinek az arányában.
((feltéve ha a választók is támogatnának minket;))

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.21. 11:19:46

@dzsaszper:

De az, hogy mégis fidesznyikek csinálták, az nem feltételezés , hanem ott van az egyéni életrajzokban és munkásságban.
Legalábbis én rögtön az elején kiváncsi voltam, hogy kik az alapítók és nem a hirtévéből tájékozódom, hanem kigugliztam.

radala 2010.01.21. 11:20:30

@iii: Ok én a 8-as híreket hallgattam meg még mondjuk 8,20-ig. Az is lehet, hogy egy alagútban voltam vagy villamos mellett, akkor nem jön be Bécsben a Kossuth:-)

righthook 2010.01.21. 11:21:18

Remélem, hogy a szavazatokat egymástól veszik el és az LMP-nék és az MDF-SZDSZ-nek is egyaránt 4,98%-a lesz. Azért nem 4,99, mert akkor biztos sokáig nyújtanák be az óvásaikat.

Viktus 2010.01.21. 11:23:46

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:

Vidéken nem látni belőlük semmit. A választópolgárok többsége meg nem fogja a pártok oldalait bambulni elkell érni őket.

@iii:

Itt nálunk a környékben nem láttam LMP-vel kapcsolatban semmit.

kószák egyike 2010.01.21. 11:25:12

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:

"Az a borzasztó, hogy LMP -t olyanok szólják le akik semmit sem tudnak róla. Nem nézték meg a honlapjukat, nem követik híroldalakon mit tesznek, mi történik velük."

Egy dolgot vegyetek tudomásul, ha ezt nem látjátok be esélyetek sincs, pedig én szurkolok.
Ma a magyar választók nem olvasnak programot, nem néznek párt honlapot. Azt hiszi el amit a szomszéd mond, amit a kocsmában hall vagy a két kereskedelmi csatornán lát. Legjobb esetben amit egy vidéki lakossági fórumon face to face megetetnek vele. Ebben is jó volt a Jobbik. Járta/járja a vidéket a vezetőség és osztja az igét!!

Vagyis az akit a tvben lát Jóska bácsi és kezed fog vele annak fog hinni. "Ez a Vona olyan közvetlen jó derék ember, volt itt a faluba beszéltem vele!"

Így meg ez.

2010.01.21. 11:25:25

@kószák egyike: Valóban hátrányban vagyunk a nagyobb médiákban, mert ők aránytalanul jobban szeretik a befutottakat. Ezt nem tudjuk semmilyen módon megváltoztatni. Ennek ellenére van origos, hvgs, hirszerzos, 168órás megjelenés. Pont az indexesek nem komálnak, akik pedig elvileg a legközelebb kellene állniuk az LMP-hez. Ez van.

Te valamit összekeversz, én az itteni posztokhoz adott linkekről beszéltem. Miért lenne az jó nekem, ha idegen linket adok meg egy hírhez?

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 11:26:05

@kószák egyike:

Az "elsősorban" szót nem tölteléknek szántam, hanem az része a mondatnak.
Nem azt írtam, hogy nem a politikusaink erkölcsein múlik. Azt írtam, hogy NEM ELSŐSORBAN azon múlik.
Ez alatt azt értem, hogy helytelennek (pontosabban veszélyesnek) tartom azt a hozzáállást, ami jelenleg el van terjedve az országban, nevezetesen, hogy "ülnek a fotelben", nem csinálnak semmit, csak a politikusokat szidják és tőlük várnak el mindent. Persze, ennek is meg van a történeti oka - a "gondoskodó állambácsi" image, amivel nagyszerűen lehet kampányolni - és amíg ezt ki nem nőjük (illetve ki nem halnak azok, akik ebben nőttek fel), addig nem várható javulás.

2010.01.21. 11:29:43

@kószák egyike: Kétségtelen. De vidéken se csak Jóska bácsik élnek, mi nem is elsősorban rájuk számítunk. Jóska bácsinak van viszont fia vagy unokája, aki viszont nagyon komálja az LMP-t és rábeszéli a papát, hogy rájuk szavazzon. Így megy ez. :-)

A Jobbik egyébként se olyan egyszerű, nagyon sok egyszerű ember megretten attól az erőszakosságtól, amit sugallnak. Pl. az anyósom is erősen elfogult a cigányokkal szemben, de sose szavazna rájuk. A pártok vezetőinek a legnagyobb hibájuk, ha bedőlnek a közelálló elvakultaknak és csak azok véleményéből indulnak ki.

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 11:30:15

@kószák egyike:

Ez a "birka, manipulálható nép", ezek mi lennénk? Úgy értem, hogy te is?
Érdekes, hogy ritkán beszélnek a magyarok többes szám második személyben a magyarokról, mindig azt mondják, hogy "ők". Mintha senki nem vállalná a közösséget a többiekkel.

Hümm...lehet, hogy itt van a kutya elásva?

kószák egyike 2010.01.21. 11:30:27

@miluka:
"még egy pillanatra a szóvivőről. Jávor Benedek"

Nem Schiffer András a szóvivő? A videóban az van.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.01.21. 11:30:58

Az kétségtelen, hogy a médiaszereplésekhez viszonyítva az LMP óriási népszerüségnek örvend.
Remélhetőleg a választásokig áttörik az ismeretlenség küszöbét, és több nem is kell, hogy bejussanak. A kérdés ott merül fel, hogy ki fogja őket bekebelezni és hogy egyáltalán bekebelezhetőek-e?

2010.01.21. 11:31:43

@radala: Nem a hírekben volt, egy külön mdfes blokkot indítottak ezzel. A hírekbe bekerülni - na az nem megy egyszerűen.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.21. 11:33:52

@pucros: Félreértettél. (nem "mentőcsónak")

Éppen hogy az alapítók maguk a 10 éve háttérbe szorított és ezt a másodhegedűs szerepet megelégelt "második vonal". Vagy ha úgy pontosabb: OUT sider vonal, akiket be sem engedtek a politikai pályára.
Persze csinálták a CIVIL politikát (Védegylet, TASZ), ott kigyúrták magukat (agyilag:) és ezt a tudást szeretnék hasznosítani AZZAL, hogy leváltanák (magukkal) a jelenlegi poli.elitet.

Ezért "Lehet Más a Politika"-i elit...

((-ha meg csak ÖKO-párt-politizálni akartak volna, akkor beléptek volna az ÉLŐLÁNC-ba;))

2010.01.21. 11:34:11

@kószák egyike: 3 van. + Szabó Tímea, a volt EP-listavezető, de ő nem szerepel gyakorlatilag. Babázik :)

Viktus 2010.01.21. 11:35:15

@iii:

Hu basszus ezt az álmodozást :D ezt mind v.mi szociológus bulin ötöltétek ki.

2010.01.21. 11:40:19

@Viktus: Nem, ezt most találtam ki. De meggyőző, nem? Te se tudtál rá mit mondani. Én egyébként nem vagyok szociológus, mint ahogy nagyon sokan mások se. Mindenféle emberek vannak az LMP-ben.

2010.01.21. 11:44:12

@1.szolo (B.A.): Igen, ez az események rosszindulatú értelmezése.

kószák egyike 2010.01.21. 11:44:19

@iii:
A hátrányt jó marketinggel, jó sajtó főnökkel le lehet dolgozni, ez eddig nem volt.

"Ezt nem tudjuk semmilyen módon megváltoztatni."

Kishitűségből jeles! Miért is nem?

"Te valamit összekeversz, én az itteni posztokhoz adott linkekről beszéltem. Miért lenne az jó nekem, ha idegen linket adok meg egy hírhez?"

Én az általános, dolgokról beszéltem. Google pagerank, kereső robot működés biztos mond valamit.

Azt látom rajtad, hogy a helyett, hogy belegondolnál miben lehet igaza a kritikusoknak, megfogadnád a kritikus hangokat véded a mundér becsületét veszettül. Rossz az irány.

Miért nehéz beismerni, hogy az ismertségetek az átlag polgárok körében a zérónál éppen hogy feljebb van és ebben ti is hibásak vagytok az eddigi rossz stratégiával?
Nem védekezni kell meg kenni a szart, az jól megy a régi pártoknak, hanem tenni. Van még a választásokig pár hónap, van egy új szimpatikus kampány főnökötök. Hajrá!

radala 2010.01.21. 11:45:20

hvg.hu/hetilap/201003_Civil_a_palyan/page3.aspx

nagyon jó majd minden szavával egyetértek.
De...
Az az érdekes dolog jutott az eszembe, hogy pont OV-tól hallottam én, hogy 89-ben és most (azt hiszem a 2008-as népszavazás elkaszálgatásai körül mondta) is csak annyit lehet tenni, hogy az ember úgy csinál, mintha "normális demokráciában" élne.
Rohadt kiváncsi vagyok mi lesz mondjuk 2012-ben. Szerintem Mo, egy normális demokrácia. Tuti fix, hogy mindenki, aki 98-tól eredezteti a háborút az rosszul látja.
Én bíztam Medgyessyben, ha utáltam is. Nem ismerek jobbost, aki föltételezte volna a szocikról, hogy képesek hitelből választást nyerni. Nem igaz, hogy 2006-ig nem volt meg a "normális" bizalom. Persze, hogy egy szurker utálja az ellenfél csapatát, ezzel nincs is baj, de nem az volt, mint Öszöd után. Csak nézzük meg mekkora népszerűséget tudott MP elérni, ilyet egy beteg demokráciában nem lehet.
Nagyon nem ugyanaz, amikor kiderül, hogy megveszik a bírót, mintha kamu 11-esre játszanak.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.01.21. 11:46:28

A magyar azért nem hülye!

Tudja, látja , érzi, hogy elcseszték a 20 évét a mutyizó pártok!
/FIDESZ-MDF-MSZP-SZDSZ/
Változást akar és nem O. Viktor / 20 éve diktátor/ őskövület lesz a változás !
Ezek nem tudnak és nem is akarnak megváltozni.

A polgárok nem fognak már az egyik rossz után a másikra voksolni!

ÚJ PÁRTRA FOGNAK SZAVAZNI!

Az LMP / a nevében van/ nem harsog, nem bunkóskodik de a lejárt pártok érzik a veszélyt, mert próbálják ellehetetleníteni.

Lesz még meglepetés, a kampányuk el sem indult!

Baranyában!! egy mérés szerint 12,5 %-on állnak.

Lesz és LEHET MÁS A POLITIKA!

www.lehetmas.hu

is 2010.01.21. 11:46:28

@1.szolo (B.A.): az idei 4 éves eresztést egyelőre a Jobbik vitte el érdemben (50%), és ha az LMP a Bokrosi negyvenesekre nyomul, akkor a másik fele nem is fog elmenni, vagy a FIDESZ-re szavaz, jobb híján

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.21. 11:47:19

@simonmondja.: (fidesznyikek csinálták)

Na és azokat a "fidesznyikek"-et vajon KIK csinálták?!


A poénon túl: van itt akkora LÁTSZAT katyvasz a felszinen, ami csak arra jó, hogy jól ellegyünk az elemezgetésével, és elfedje a lényeget.

Aztán meg van az az "elszabadult hajóágyú" szimbóleum is, aminek a lényege (szvsz) kb.:
- csinálunk valami jó nehezet, ami majd jól elintézi az ellenséget (fantompárt;) aztán az eccercsak önállósítja magát (netán pont az ellenség vágja el a kötelékeit:) és IDE-oda gurulva tör zúz - a SAJÁT hajónkon...

radala 2010.01.21. 11:50:03

@ORBÁN ŐSKÖVÜLET LÉPJEN HÁTRA , MLSZ elnöknek jóó!:
Te ugye a Jobbiknak dolgozol? Vagy az MDF-nek? Talán a Jobbik nem ennyire igénytelen, marad az MDF. Ezzel tuti csak ártasz.

Levéltetű 2010.01.21. 11:51:53

@ORBÁN ŐSKÖVÜLET LÉPJEN HÁTRA , MLSZ elnöknek jóó!: "Az LMP / a nevében van/ nem harsog, nem bunkóskodik"

Khm.

robkova 2010.01.21. 11:52:38

Az a helyzet hogy a "középen állunk és minden nagy pártot utálunk" retorikával több párt is kampányol, MDF, Civil összefogás, Humanista párt, LMP, bizonyos fokig Jobbik. Jobbik bekerül a parlamentbe az nem kérdés, de előfordulhat hogy a többi kispárt szépen kicsinálja egymást (elaprózódnak a szavazatok). Valami ilyesmi állhat az MDF-SZDSZ összeborulás mögött is.

2010.01.21. 11:54:01

@kószák egyike: Félreértesz. Imádom a kritikát, ha nem rosszindulatú. Ez nem a mundér védése, hanem a másik oldal, amit nem látsz.

Azért nem lehet megváltoztatni, mert ez tény. Nézd meg a Fidesz oldalán, hány tv-megjelenésük volt. Csak Az M1-be vagy a Dunába egy nap két fideszest vagy mszpést is behívnak és akkor még nem beszéltem a pártcsatornákról. Az MDF-et egyértelműen nyomja az MSZP is. Le van ez vajazva, sajnos. Az, hogy bekerülünk, csak a médiamunkások becsületén múlik, mert azért az is van.

Könnyű ráfogni, hogy rossz a stratégia, ez csak utólag derül ki. A kibicnek semmi sem drága, erre szokták mondani. Mindenki dolgozik ezerrel. Akinek ez fontos, ott van az email cím vagy telefon, lehet jelentkezni segítőnek.

Az ismertségünk azért bőven nem zéró, kábé 50-60% körül lehet.

Ja és ezen már regisztráltatok?
lehetmas.hu/176

2010.01.21. 11:56:01

@Levéltetű: Én már szóltam neki, hogy cserélje le ezt a hülye nevet, mert még provokátornak nézik. :-|

radala 2010.01.21. 11:58:16

Nem hiszem, hogy az LMP-nek vannak jobb politikusai Navrasicsnál.

jobbklikk.hu/index.php?Cikk=958

Nincs itt semmiféle válság:-) (mármint elit válság)
Érdemes Navrasicsot a jobbklikken olvasni, ott nem kell lemennie kutyába és még vicces is szokott lenni.

clownfish 2010.01.21. 11:58:43

megfeddés az DD.
de csak azért írtam, mert első sorban van. :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.21. 12:02:52

@iii:
(csak rossz-májú vagyok, indulat nélkül:))
Te viszont szimplán elfogult vagy.

Én teljesen objektíven mondom, hogy:
1. a Védegyletből páran a pártpolitizálás mellett érveltek (ÖKO-párt 1.0 lett:)
2. az összes többi lefikázta őket emiatt, és elhatárolódott...
3. 3 év múlva aztán megvilágosodtak ők is, hogy KELL EGY (de nem 1!;) párt (ÖKO-párt 2.0!)

Vagyis már LEHET ÖKO-párt, de csak akkor, ha MÁS a vezetője...

A slusszpoén, hogy a MÁSIK ÖKO-pártnak IS KOLLEKTÍV vezetése van, csak hát ezexerint mégse elég nagy létszámú ahhoz, hogy az összes "MÁS" is benne "lehessen" 8Đ

Levéltetű 2010.01.21. 12:05:48

@iii: Komolyan érdekelne a hivatalos álláspont mindeningyen ügyben.

is 2010.01.21. 12:16:29

@radala: "Nagyon nem ugyanaz, amikor kiderül, hogy megveszik a bírót, mintha kamu 11-esre játszanak. "

Bizony. És a kétéves költségvetés is bíróvevés volt, csak ennyit kellene még hozzátenni. Épeszű ember nem akarja tisztára mosdatni az MSZP-t, tényleg jól elkúrták. Itt csak attól próbáljuk azt a 82%-os népszavazót, meg a mostani 50% FIDESZ-est óvni, hogy aztán pár év múlva kelljen megint letagadnia a véleményét, mert addigra talán világosan kiderül, ogy a FIDESZ sem jobb. nem hitből, hanem az 1998-2002 tapasztalatából (merthogy _személy_szerint_ ugyanazok jönnek most is, mint akkor, és ugyanazt is mondják).

2010.01.21. 12:17:33

@1.szolo (B.A.): Mondom, ez a történet a Lányi-féle interpretáció. Ez ennél sokkal bonyolultabb, nem akarok ebbe belemenni. Nem is nagyon ismerem hátteret, nem olvastam Lányi könyvét (még). Nem akarom ekézni az Élőláncot, érdektelen jelenleg ez az ügy.

@kószák egyike: Azért néha sikerül:

videotar.mtv.hu/Videok/2010/01/21/10/Mivel_es_kivel_kampanyol_majd_az_LMP_Hova.aspx

2010.01.21. 12:19:27

@Levéltetű: Látod, én itt blogokon válaszolok, a programot nem én írom. Március elején kiderül minden. :)

2010.01.21. 12:22:33

@radala: Igen, Navrasits az egyik legnormálisabb fideszes, de azért a frakcióvezetőséggel csak együtt járt némi kutyába lemenés is. Cikkeket persze könnyebb írni, ott lehet jófejnek maradni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.21. 12:32:18

@iii: Persze, hogy érdektelen...

Minden kellemetlen dolog nagyon érdektelen tud lenni ;)

(-én viszont vettem a fáradságot, és megkérdeztem erről Schiffert, amikor épp a szomszédban járt...:))

radala 2010.01.21. 12:53:00

@iii: Bocs mind a ketten rosszul írjuk a nevét (te rosszabbul:-) Navracsics.
Frakcióvezetőként Schiffernek is le kell majd mennie kutyába, ahogy már most is lemegy, mint látjuk. De ezzel szerintem, mint már mondtam, nincs is semmi baj.
A mágikus 2 éves költségvetést nem értem, de nem kell nekem mindent tudnom. Viszont azt kikérem magamnak, hogy GyF-et bárkihez hasonlítsák. GyF egy unikális jelenség a világban. Csak Hitler, Sztálin hasonlítható hozzá, csak persze ők nem ilyen kisstílűek voltak.
Öszödre és az utána következőkre szerintem nincs példa Európában.
Azért az nem egy kisstílű stikliről szól. Már a 23 milla románra is szerintem csak Szlovákiában találhatnál analógiát baloldali pártnál.
Szóval azért vannak nem épp ájrópai megnyilvánulások Mo-n.
Kedves iii, az az igazság, hogy általában nekem szimpatikus az LMP, de amikor téged olvaslak, mindig az jut eszembe, hogy mégis csak az az igazság, hogy ez egy szdsz 2.0. Mindig azt szoktam gondolni, hogy egy rajongó vagy hívő nem szabad, hogy rossz fényt vessen egy hitre vagy gondolatra. De hiába gondolom, hogy el kéne vonatkoztatnom a rajongók nézeteitől gyakran nem tudok. Szerintem kontraproduktív a Fideszt a mai mszp-vel egy kalap alá venni. Illetve ezt én a kutyába lemenésként, populizmusként, öncélú elit fikázásként értékelem.
Azt gondolom, hogy a rendszerváltóinkra, Petőtől, Kònyán, Antallon, Tölgyessyn, Fodoron, Kövéren, Orbánon, Szabad Györgyön, Csengeyn keresztül tudom is én meddig akár büszkék is lehetünk. Százszor leírtam, hogy nem hiszem, hogy Pokorninak, Navracsicsnak, Simicskónak, de tovább megyek Deutsch Tompikának a kukában lenne a helye. Minden rosszat el tudok hinni a Fideszről, de azt nem, hogy rosszabbak lennének bármelyik európai néppártnál úgy en bloc.

radala 2010.01.21. 12:55:14

@is: Van az az 50 % 60-is :-)

dzsaszper 2010.01.21. 13:04:54

@ORBÁN ŐSKÖVÜLET LÉPJEN HÁTRA , MLSZ elnöknek jóó!: Ahogy ígértem, a levél elment az info@lehetmas.hu címre, kiderítendő, hogy tudtukkal és hozzájárulásukkal készülnek-e az ilyen kommentek.

dzsaszper 2010.01.21. 13:07:09

@radala: kérdés, hogy mennyi a bugfix a 2.0-ban, és mennyi új bug jön az új verzióval...

radala 2010.01.21. 13:25:30

@1.szolo (B.A.): Nem válasz csak neked szóló dolog, még tegnapról.

"Márpedig az ajánlószelvény-gyűjtés című verseny startpisztolya három hét múlva eldördül, s ez az a sportág, amelyben pusztán pénzzel lehetetlen célba érni. Hiába van keret "kopogtató" egyetemistákra. "Egy nap után visszajöttek, hogy nem csinálják" - idézi fel emlékeit a 2006-os MDF-kampány egyik szervezője, közölve: csak elkötelezett emberek hajlandók eltűrni a durva visszautasításokat."
hetivalasz.hu/itthon/kapunyitasi-panik-26633/
Szerintem ez igaz, nem lehet csak pénzel kopogtatót gyűjteni.

stav79 2010.01.21. 13:29:27

Kedves emberek!
Ez röhej a javából! Itt mindenki, még Török Gábort is beleértve azzal foglalkozik, hogy az lmp láthatatlan. Kérdem én, hogy lehet látható, akkor amikor még ez a blog is úgy eltűnt az index főoldaláról, hogy fél óráig kellett keresnem, hogy rátaláljak, azért mert véletlenül az lmp-ről szól!! Nem veszitek észre, hogy kb. 1 hete amikor a Somogyi kiállt, hogy ő lesz az mdf kampányfőnöke akkor azt címoldalon hozta az origo meg az index, de ugyanezen értékű hírt, mely szerint Karácsony Gergő meg az lmp kampányfőnöke lesz a lehető legmélyebben elhallgatják... Hogy miért? Tán azért mert nem mindegy honnan a pénz, meg a hirdetők és a többi... Nem létezik ma Mo-n független média és ebből kifolyólag, ha azoknak akik a pénzt adják nem érdekük, hogy egy új, demokratikus, korrupció ellenes erő a színpadra lépjen, akkor nem kell mást tenni mint erősen hallgatni róla.
Nem érdekesek a sajtónyilatkozatok, nem érdekesek a programpontok, nem érdekesek a performance-ok és semmi sem érdekes, mert csak az számít, hogy ne halljanak felőle...
Talán ez is az oka kedves barátaim, hogy oly keveset hallotok az lmp-ről!

2010.01.21. 13:32:49

@1.szolo (B.A.): Hát akkor többet tudsz, mint én. Nem azért érdektelen, mert kellemetlen, hanem azért, mert az Élőlánc nem játszik a pályán.

@radala: Nem tudom a pontos számot, pártok ismertségére vonatkozóan nem láttam még adatot, ezt ex has írtam. Mindenesetre egyáltalán nem 0 közeli, ugye ebben megegyezhetünk? Ebből is gondolom, hogy van még növekedési lehetőség, ha az ismertséget sikerül növeni.

radala 2010.01.21. 13:36:37

@stav79: Nem hiszek az összeesküvésekben. Egyszerűen az MDF az egy hír, mert mindenki tudja mi az és azt is, hogy érdemes kattintani a hírre, mert tuti meglepődsz. Az LMP-röl valaki 50 %-os ismertséget mondott, ezt nehezen hiszem. Szerintem a Fidesznek szavazója több van, mint ahányan ismerik az LMP-t.
Sajnos nem kell sötét erők összefogása ahhoz, hogy valami új ne látsszon.
Szerintem fordítva van, ahol látszik az új az a gyanús. Ott van valami érdek. (mondjuk szimpátia, személyes ismeretség)

drótostót 2010.01.21. 13:46:27

Akkor coming outolok. engem most vett meg az LMP.

Sose voltam SZDSZ-szavazó. A rendszerváltáskor (még fiatalon) így alakult. MDF-es voltam, mint keresztény úri középosztálybeli, nyugatbarát, rendszer- és szovjetellenes, a komcsikat mint establishmentet és mint ideológiai ellenséget is szívből utáló demokrata.

Sokan mondtak nemzeti-liberálisnak, mivel nem szeretem se a szoclib pártokat se széljobb őrületet, de nem szeretem ezt a jelzőt. Büszke vagyok ugyan a gyökereimre, a felvidéki (nem egyszer szlovák eredetű) magyar kisnemesi familiákra, a felvidéki szász városok magyarosított nevű és magyar öntudatú de származásukat tekintve német polgáriaira, a királyi Magyaroroszágra költöző huszitákra és protestáns cseh/morva prédikátorokra. Magyarként nem szeretem Trianont és az olyan szlovákiai politkát, ami eltüntetné a nagyszüleim szülőföldjén a magyar és német múltnak, kultúrának még a nyomait is. De ettől nem érzem "nemzetinek" magamat. Olyan értelemben tartom magam hazafinak, aki félti a közösségét, félti a hagyományokat és szeretné, ha Lőcsén háromnyelvű (német, szlovák és magyar) utcatáblák lennének.

Liberális meg csak úgy vagyok, mint a demokrácia, a jogállam és a piacgazdaság híve. Ezen belül - és főleg SZDSZ-es értelemben - nem vagyok liberális, sőt ezt kikérem magamnak. Nem vagyok híve sem a bolsevik-szerű kultúrharcnak, sem a szélsőséges kapitalizmusnak. Idegesít ha baszogatják a történelmi egyházakat, mert egyből papokat kínzó ávós pribékeket látok és nem privatizálnám az egészségügyet, azaz nem vagyok SZDSZ-es értelemben vett liberális.

Mégis az LMP-re fogok szavazni. A parlamenti baloldalt mindig is utáltam, jobban, mint a krumpligancát. A Fideszben csalódtam, átvették a posztkomcsik módszereit, nem azzal van bajuk, hogy itt lopnak, hanem azzal, hogy nem ők lopnak.

Az MDF meg szánalmas, mi több felháborító. Pénzért leigazolják a szoclib oldal közpénzhez közeli helyüket féltő maffiózóit, mert se Ibolyka se a Herényi nem tudja mi a faszt fog csinálni a civil életben. Ez hiteltelen, undorító.

Nem vagyok zöld, nem vagyok újbalos. Nem vett meg az LMP "grüne" ideológiája. De más tisztességes pártot a kínálatban jelenleg nem látok.

radala 2010.01.21. 13:46:57

@radala: az 50 60 az a Fidesz szavazók aránya a biztos szavazók között. Te írtál valami 82 % népszavazó 50 % szavazót, erre utaltam.

radala 2010.01.21. 13:50:41

@drótostót:Akár én is írhattam volna, de én majd csak 2010 után kezdek gondolkozni a Fidesz alternatíváján. Nekem még ki kell hevernem a 2002-es traumát, hogy teljes szívemből utálhassam a Fideszeseket;-)

drótostót 2010.01.21. 13:51:41

VÁLTOZÁST AKAROK! Egyedül a Schiffer-szerű (nem egészen normális) idealisták menthetik meg azt, amit a rendszerváltáskor kiküzdöttünk magunknak és most veszni látszik! VISSZA A DEMOKRÁCIA BECSÜLETÉT!

Hajrá LMP! Számoljatok plusz egy szavazóval!

aum 2010.01.21. 13:52:20

@radala: foresense kutatásban találtam az 50%-kos lmp ismertséget. Csak összehasonlításképpen, az MDF ismertsége 78%, a Jobbiké meg mégtöbb. Ha jól értem, nyitott kérdésben mérték ("soroljon fel pártokat"), ebből következően sokat számít az aktuális médiaszereplés. Viszont a kampány során egyre többet pörög a párt neve, úgyhogy az ismertség nőni fog.

radala 2010.01.21. 13:58:14

@aum: OK. Szerinted elképzelhető egy olyan LMP szavazó, aki még nem is hallott ma róla, de majd rá szavaz?
Kell az ilyen emberek szavazata?
Hogy is van ezzel a nem lemenni kutyába, de azért csak szavazzanak rám a kutyák is?
Nem Lehet Más a Politika!

stav79 2010.01.21. 14:00:59

@radala: Remek akkor abban megegyezhetünk, h az lmp nem gyanús! :)
Viszont akkor kérdem én miket kéne tennie az lmp-nek, hogy hiteles, mértéktartó párt maradjon, de átlépje a "független média" ingerküszöbét?
A humor az egy jó eszköz, meg is jelenik néhol, de az idex pl tudomást sem vesz róla. Fontosabb nekik a Vona sajtótájékoztatója...
Mellesleg szerintem meg az a hír amit az újság, illetve a szerkesztő annak tart...

2010.01.21. 14:08:17

@radala: Legelőször is, minden amit írok, a magánvéleményem. Az LMP-ben vannak ilyen emberek is meg amolyanok is, de vannak közös értékek, ez ami fontos.

Schiffer nem ment le kutyába és reményeim szerint nem is fog. Pont ezért alakult meg az LMP, hogy ne így legyen.

Szerintem az is minden alapot nélkülöz, hogy GyF-et Sztálinhoz, Hitlerhez hasonlítsák. Ezt egyik politikus se érdemli meg, még Kádárra se lehet ilyet mondani.

Nem azért írom le a véleményem, mert kontraproduktív vagy sem. Szerinted az, másoknak meg az ellenszenves, amit te mondasz, csak ők a másik irányból nézik. Egyébként egy csomó dolgot belekeversz a nekem címzett posztba, amit én sose mondtam. Nem mondtam olyat pl. hogy a Fidesz rosszabb lenne bármilyen más néppártnál. Nem mondtam, hogy az általad említett politikusok menjenek a kukába. Ez az emberek döntésén múlik. Nem mondtam olyat, hogy ne legyünk büszkék a rendszerváltókra.

Ettől eltekintve én a mai helyzet kialakulásában mindkét nagy pártot hibásnak tartom, ha jelentősen eltérő mértékben is. Az LMP-ben is vannak, akik ezt homlokegyenest ellenkezően gondolják. Ezen lehet vitatkozni, de ez nem befolyásolja az LMP létjogosultságát.

DjKaller 2010.01.21. 14:10:49

@Nzoltan: Azokra a diagrammokra gondoltam amiket a TV-ben a választás éjszakáján felvetítettek. Ott a Jobbik mindenütt látható volt, mint harmadik helyezett, az LMP viszont sehol. A normál beadott kép mely az egyes pártokra leadott szavazatok arányát mutatta, csak FIDESZ, MSZP, JOBBIK, MDF és SZDSZből állt, pedig az utóbbit fel kellett volna váltani az LMP-nek hisz ő lett az 5. Részrehajló volt a média szokás szerint.

DjKaller 2010.01.21. 14:15:03

@szobatars: Fodor Gábort nem szerette volna elnökének, ugyanis az LMP megmondta, hogy nem fogadja be a bukott politikusokat. Idézet Vay Márton szóvívőtől:

"Ha az előttünk álló időszak nehézségeire gondolok, nem én vagyok az egyetlen, akinek a legkellemetlenebb feladatnak az tűnik, hogy elhajtsuk a kiesett pártok zsugorodó húsosfazekai mellől kiszorult, és sikerünk szagára hozzánk csapódó kóbor szerencsevadászokat, ingyenélőket, udvaroncokat"

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.21. 14:19:54

@1.szolo (B.A.):

Szerintem nem szabadul el a hajón semmi.
Nagy szavak, gyűlésezés és az igen gomb nyomkodása lesz hiba nélkül.

DjKaller 2010.01.21. 14:22:02

@bande\': Már bocs, de mi az, hogy Fidesz - Védegylet szövetség? A Védegylet egy civil szervezet, hogy lehet szövetségben egy párttal, max. támogathatják egy önkormányzat tevékenységét, úgy, hogy egyet értenek vele. Én nem tudom mennyire erős Veszprémben a Védegylet, de tudtommal, a Védegylet mint civil szervezet nem annyira regionális, inkább országos tevékenység jellemzi, de ha van is néhány védegyletes ott, azért mert egyetértenek a Fidesszel nem kell őket mindjárt elásni.

DjKaller 2010.01.21. 14:31:32

@Waldi!: Szerintem a Sólyom tökéletes választás volt. A Sólyom amennyire lehetett képviselte az öko szellemiséget is és ez nekem nagyon bejött, látszik hogy egykor Védegyletes volt. Az elmúlt egy-két év ügyes beszólásai is megörvendeztettek, az MSZP-SZDSZ kormányt szépen gyalulta bennük teljesen jogosan. Egyedüli hibája Sólyomnak, hogy nem tud rendesen artikulálni, de ennyi.

radala 2010.01.21. 14:34:09

@stav79: Fogalmam sincs mit kellene csinálni. Ha tudnám elárulnám:-)
Talán le kéne cserélni a hír szerkesztő elitet is...
Azt tudom, hogy nekem az lenne a szimpatikus, ha az LMP egyedül az mszp-t kritizálná, de az biztos, hogy nekem kár szimpatikusnak lenni, mert én túl elkötelezett vagyok. (Érdekes lenne megtudni, hogy mivel lehet engem kiábrándítani a Fideszből, de valószínűleg csak majd még 4 év kormányzással). Nagyon kíváncsian várom az LMP-t. Az tuti, hogy van elég szellemi kapacitás ahhoz, hogy valami jót csináljanak. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy ez a "rendszer" ilyen rövid idő alatt megváltoztatható. Az biztos, hogy normális üzenetekkel nem lehet bekerülni a mainstream médiába. Kérdés, hogy az internet pár TVs hirdetéssel meg óriásplakáttal mire lesz elég. Az biztos, hogy az, hogy senki nem utálja az LMP-t az kézzel fogható és ez egy nagy előny lehet. De sajnos ennyi az összes pozitívum, ami az újdonságból jön, az összes többi negatív. Nem tudom például, hogy az mdf faragása mennyire célravezető. Az biztos, hogy nekem szimpatikus, az is biztos, hogy ők a legnagyobb ellenfél a pályán. De nem az lesz-e ebből, hogy lesz két 4%-os párt egy 5 és egy 3 %-os helyett.
Karácsony Gergely nyilván tudja, hogy van-e annyi 35 alatti aktív szavazó, ami elég a bejutáshoz, ha van, akkor azokra kéne kizárólag utazni, mert ök azok, akiknél a TV nem is számít szinte. Az a baj, hogy ezek döntő része Jobbikos. Szerintem 35 felett sajnos olyan sokszor kellett már szavazni és annyiszor kellett a kognitív disszonanciát kerülni, hogy mi már mind hülyék vagyunk és mind bele tudjuk látni a legjobbat, akár a fideszbe akár még az mdf-be is.
Utoljára még elmondom, hogy szerintem nem lehet megcsinálni, de kívánatos lenne, hogy meg lehessen.
Amúgy nem is azért, mert a parlamentnek szüksége van az LMP-re. Hanem mert ez egy valódi új korszaknak a kezdete lenne. Azt bizonyítaná, hogy a klasszikus média nem mindenható. Mondjuk már az is baromi nagy fejlődés, hogy egyáltalán el lehet ezen gondolkozni.

DjKaller 2010.01.21. 14:38:55

@dzsaszper: Egyszerűen döbbenetes, hogy a választópolgárok egy jelentős része képtelen elszakadni az összeesküvés elméletektől. Lásd ki csinált a Jobbikot, ki csinálta az LMP?

Akik alkotják! Ez a mindig mögéjük képzelünk valakit engem megdöbbent. Enélkül is létrejönnek a pártok. A Jobbik azért jött létre, mert a Fidesz nem volt kellően radikális a kormánnyal szemben, ezért mindazok az emberek, akik többet vártak még jobbra húzódtak, és a MIÉP mintájára létrejött egy szélsőjobb párt.

Az LMP pedig egy civilszervezetből nőtte ki magát. Nem volt mögötte semmilyen más párt, csak emberek, akiknek persze nyilván 4-8-12-16 évvel ezelőtt volt vmilyen preferenciájuk, szavaztak valakire, de kiábrándultak a két oldalból. Továbbá olyan emberek is erősítik az LMP-t szimpatizánsként, akik az ökopolitika felvállalásával végre kaptak egy pártot amelyiknek a zöld témák is fontosak, mert hogy az összes többi párt ezeket leszarja.

DjKaller 2010.01.21. 14:41:01

@radala: Ezt nagyon szépen mondtad, minden szavával egyetértek.

robkova 2010.01.21. 14:45:31

Azok akik sírnak hogy keveset szerepel az LMP a médiában, azoknak elárulnám, hogy a Jobbik jóval kevesebbet szerepelt az EP választás előtt. Az lmp jelenleg egy parlamenten kívüli, közvélemény-kutatási adatok alapján, egy 2-3%-os, amelyet nagyon kevés ember ismer, ez alapján nem csoda hogy nem foglalkozik vele sokat a média (hozzáteszem, az LMP nem is csinál említésre méltó dolgokat, ha csinál is avval foglalkozik a média).

radala 2010.01.21. 14:46:33

@iii: Ok akkor GyF nem Hitler/Sztálin. De nehogy már Kádárra ne lehessen a létező legerősebb kifejezéseket használni. Minden, ami most van Mo-n az összes gusztustalanság legfőbb oka Kádár János, meg a gulyáskommunizmus. Ha valami rosszabb az elitünknél is az a sültgalambleső mi magunk. Ebben pedig messze a legnagyobb felelőssége Kádárnak van. Egy jó kis gyilkos diktatúra (ha mázlid van és téged épp nem gyilkol le), akkor sokkal egészségesebb, mint az ilyen langyos, ahol még a morál is tökéletesen elmosódik. Nagyon könnyű lenne, ha az ember minden mszmp tagot meg munkásőrt lecsukhatott volna, de sajnos majd mindenki családjában voltak "amúgy rendes" párttagok és munkásőrök. Egyszerűen egy ilyen se hideg se meleg diktatúra után egy ilyen se hideg se meleg rendszerváltás dukál. Tény, hogy nem túl felemelő.
Jut eszembe Hitler/Sztálin összehasonlítás valóban nem szép tőlem, mert ezt a kettőt valószínűleg a nárcisztikus hajlamain kívül más is vezette.:-)

robkova 2010.01.21. 14:48:20

kimaradt a "párt" szó. :)

robkova 2010.01.21. 15:01:31

Még egy dolog. Látom Smuck Andort is parodizálja az LMP (Nyugdíjas szavazat eladó!), pedig azt olvastam hogy a Tisztelet Társaságával az LMP is tárgyalt a választási együttműködésről :)

radala 2010.01.21. 15:04:24

Kedves török gábor!
Mennyi 35 éven aluli szavazó van? Mennyi megy el belőlük szavazni? Tudnak még ők olvasni?:-) (ez csak egy vicc volt)
Mi lenne az LMP esélye? Nem úgy van, hogy nem republikánus/nem demokrata jelölt az usában még 5 % sem ért el soha? Pedig ott sokkal sokszínűbb lehet a tájékoztatás sokkal előrébb van az internet. (értem, hogy tökéletesen értelmetlen nem demo/republik jelöltre szavazni, szóval sántít az összehasonlítás, de akkor is).
A Jobbik nem hasonlítható senkihez, mert ők olyan vágyakat elégítenek ki, amit más nem mer. Szóval ők olyanok, mint egy hardcore pornókölcsönző a falu szélén, ami tuti mindig megél. De az LMP a Tescoval meg az Corával akar versenyezni, tőke nélkül. Persze mondjuk egy kis bioboltnak volna esélye...
Jut eszembe a bioboltoknál, piacoknál gyűjtsenek kopogtatót...

radala 2010.01.21. 15:15:15

@radala: Nader 2,74 %-ot ért el 2000-ben messze ez volt a csúcsa, előtte is azóta is 1 % alatt van.
Ez nem túl biztató az LMP-re nézve.

pucros 2010.01.21. 15:21:23

@1.szolo (B.A.):

Lehet, hogy neked vannak konkrét információid, nekem nincsenek. De azért hadd ne cseréljem le az első szavadra amit eddig gondoltam.

Most ez amit itt írtál mennyiben tér el attól az állítástól, hogy akik eddig hiába várták az SZDSZ-től az anti-establishment célok képviseletét, azok most belevágtak önállóan?

Nem a párt határozza meg a követői gondolkodását, hanem az emberek a gondolkodásmódjuk alapján lesznek egyik vagy másk párt követői.

Vagy legalábbis vannak körök, ahol ez így szokás.

Mint írtam, az eredeti SZDSZ sok mindenben hasonlított a mai LMP-hez. Akkor más volt az establishment, amihez képest akkor akart az SZDSZ mást. 1990-től kezdve nagyon gyorsan félresiklott ez az irány, hiszen a politikai hatalom esélye majd ténye egyre inkább elvitte a pártot a megélhetési mutyizós világba.
A szólamok szintjén viszont még sokáig élt a régi SZDSZ, és ez továbbra is megtarthatott, és akár vonzhatott is olyanokat, akiknek most természetes helyük az LMP.

2010.01.21. 15:24:42

@radala: Hát ezt majd egyszer valami jó kis történelmi blogon megbeszéljük. Kádár alatt éltem, Sztálin alatt nem éltem, de szerintem jól tettem, hogy így történt és nem fordítva. :)

radala 2010.01.21. 15:36:20

@iii: Ja jól tetted, már csak azért is, mert most csak két párt szólna hozzád, ha már Sztálin alatt élsz.
mandiner.blog.hu/2010/01/21/nyugdijak_nyugdijak_nyugdijak

Amúgy, ami igazán szimpatikus lehet az LMP-ben, hogy még véletlenül sem nosztalgiázik a Kádár korral.
Ja, jut eszembe, ha fordítva csinálod, akkor már senki sem szólna hozzád:-)

2010.01.21. 15:47:26

@radala: Magyarországon csak a szélsőbal meg a hétköznapi emberek egy jó része nosztalgiázik a Kádár-korral, bár valószínűleg azért nem cserélnének, nosztalgia ide vagy oda. És a szélbalra se szavaznak, mindezek ellenére.

Hüm-hüm, a cikk q*va jó, tényleg, minden sorát aláírom, de azért én még emléxem holmi 14. havi nyugdíjra is...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.21. 15:59:06

@peacekeeper:
Ja, kösz. Hajszálpontosan erre gondoltam.
Túl sok kiábrándult szavazó van. Kábé hatvan százalék.
Bárkire odavoksolnak, aki nem volt még kormányon.
Hát csinálunk nekik új pártokat, ha annyira akarják.
De azért nem bízzuk a véletlenre.
Ha bekerülnek a parlamentbe, a mi haverjaink legyenek és nyomják rendesen a gombot.
Már csak azért is így van, mert sehol a sárbadöngölés, amit a Fidesztől megszokhattunk.
Kussolnak és dörzsölik a tenyerüket, hogy milyen jó kis móka volt.

radala 2010.01.21. 16:05:33

@iii: Nézd meg az összes hozzászólásomat:-), ha én életemben pozitívumot mondtam a 2006-os Fideszre, akkor az LMP-re fogok szavazni:-)
Többször mondtam, hogy én a 98-as Fideszre fogok szavazni, mert nem látom be, hogy drámaian megváltozott volna. A személyek ugyanazok vagy néha még jobbak is. Csak azért nem kezdem el most itt OV-t isteníteni mert nem lenne ízléses, meg kontraproduktív lenne. De én úgy képzelem, hogy OV egy nagy demokrata, aki sajna nagyon profi politikus is. Mindenesetre én azt szoktam gondolni, ha hallgatom az interjúit, hogy mindig nagy élvezettel beszél általános jogi, demokratikus kérdésekről. Szerintem a Fidesz vezérek (még Kövér is) ájrópai értelemben vett demokraták. Még az is lehet, hogy büszkék is lehetnénk arra, hogy az elsö cigány, az elsö siket, az elsö libanoni bevándorló a Fideszben van. Ezek ha PR fogások akkor azért szépek, mert olyan réteget akarnak tetszeni, akiknek az LMP is, ha meg őszinték, akkor pláne szépek. Kár hogy Tölgyessy elment, mert az is szép volt, hogy milyen sokáig tolerálták (persze ez jövedelmező üzlet volt mindkettőjüknek).
Nem mellesleg nem rettentő profi húzás mind PR mind erkölcsi szempontból Daher Pierre indítása Molnár Oszkár helyett? Szerinem nagyon szép, hogy pont azt az embert indítják, aki (talán) megvédte a cigány anyákat? (lehet, hogy túlszínezem), mindenesetre ez egy nagyon antirasszista/antifasiszta döntés.
Egyébként szerintem nem elrugaszkodottabb dolog az én hitem (hogy egy régmúlt pártra szavazok), mint azok hite, akik egy soha nem bizonyított pártra szavaznak. Ez nem kritika, az LMP szavazókkal szemben, csak azt mondom, hogy idealisták szavazhatnak akár a Fideszre is:-)

radala 2010.01.21. 16:12:17

@peacekeeper: Szerintem az LMP-t támogatni a Fidesznek öngól lenne. Az MDF az nettó nyereség, de szerintem erre nincs rászorulva a Fidesz GyF meg Kapolyi támogatja őket eleget. (ez is öngól?)
Emlékszem a töritanárom gyakran hívta föl a figyelmünket a nagy öngólokra, de sajnos már nem sokra emlékszem, talán csak a függetlenségi háború francia támogatására és ennek a későbbi hatására a nagy francia forradalomban, meg Lenin "teleportálását" vissza oroszországba. De gyakoriak az öngólok azt mondják:-)

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.21. 16:17:48

@iii: hátha itt vitába szállsz végre.

ami itt van: www.lehetmas.hu/hirek/72 az süket duma. Az én célom meg az, hogy ne is legyen energia. Nyertem?

compasspolicy.hu/img/zold_elenkites.pdf - ami ebben van, az tipikus hippi zöld mozgalom. Csak nagy vonalakban a hibákról:

1) ha biomasszát égetsz el, az is CO2 kibocsátó (klímán nem segít),

2.a) a bioüzemanyag a táplálék előállítás elöl veszi el a területet (drágább élelmiszer), nem mellékesen ez is CO2 kibocsátó (klímán nem segít),

2.b) a bioüzemanyagból az autók többet fogyasztanak, hamarabb megy tönkre a motor -> járulékos energia növekedés, (ne felejtsd el, hogy ma már a dízel motorok olyan hatékonyak, hogy fűtés rendszer kell az autóba, mert a motorhő nem elég az autó téli befűtésére, egy dízel motor élettartama 500.000 km)

3) a geotermikus energia - a nagy só tartalom miatt - a járulékos költségekkel együtt kicsiben nem megtérülő, nagyban pedig szinte minden(!) erőmű gazdaságosabb,

4) szél és naperőmű építésekor a "megújuló erőmű" mellé kell építeni gázturbinát is, mert ha nincs szél/napfény, akkor is kell áram. Dupla költséggel termelsz áramot (két erőműved van), tehát nem vagy versenyképes,

4.a) az erőmű építése is energia. Mivel a szél és nap erőművek kevés energiát termelnek, az első 10 év csak a saját előállításuk energiáját fedezi,

4.b) mivel a gázturbinákba gáz kell, nem csökkenti Mo. gáz függését,

4.c) a gázturbina CO2 kibocsátó (klímán nem segít),

5) energia hatékonyság: miért gondoljátok, hogy a nagy fogyasztók nem foglalkoznak vele? Azért, mert az LMP még új, a gyárakban bizony kemény költségmegtakarítás megy ezen is, évtizedek óta,

6) gázártámogatást és távhőtámogatást meg kell szüntetni és helyette kell szigetelő anyag támogatás, nem mellette,

7) nincs szó Paks-ról,

7.a) mondj versenytársat az atomenergiának Mo.-on (egy blokk Pakson (4 van most) 440MW-os (440.000kW), az Inotai szélerőmű turbinájának a teljesítménye 250kW (ennyit soha nem fog leadni az erőmű...)).

Még van több is, de ez egy blog.

dzsaszper 2010.01.21. 16:18:54

@ORBÁN ŐSKÖVÜLET LÉPJEN HÁTRA , MLSZ elnöknek jóó!:
Ezt a választ kaptam az info@lehetmas.hu címről:

Amiről az LMP hivatalosan "tud és beleegyezik", az a www.lehetmas.hu honlapon olvasható, és beazonosítható módon megtalálható az illetékes LMP-vezető neve és elérhetősége.

A levelekre válaszoló LMP "info" csapat az LMP-s alapelvek ismeretében, de már saját belátása szerint válaszol. Nincs központi engedélyeztetés, a válaszokat megosztjuk egymással, a válaszoló pedig névvel-címmel vállalja a leírtakat.

Ami pedig különféle blogokra kerül az LMP-vel kapcsolatban, az a blogbejegyzés íróinak saját, szabad véleménye. E véleményeket az LMP nem követi, pláne nem rendeli meg, nincs központi irányítás és nem is tervezünk ilyesmit. Még az LMP-hez köthető "saját" blogok is e kategóriába sorolhatók, mint lehetmas.blog.hu/ .

Az más kérdés, hogy néha a segítő szándék is kontraproduktív, de ezzel más pártok is így vannak. Kicsit mi is aggódunk néha, hogy mennyit árthat az LMP-nek, ha "valaki" megdícsér minket.

dzsaszper 2010.01.21. 16:20:04

@DjKaller: ugye értetted a logikát: hogy ha az egyik oldalt gyanusítjuk, a kis pártok létrehozásával, a másikot miért nem?

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 16:22:16

@radala:

Érdekes, hogy elterjedt hogy Orbán Viktor nagy demokrata és zseniális politikus. Ez úgy beragadt a köztudatba, mint az, hogy "addig jó nekünk, amíg Kádár a főnök", a szocializmusban.

Nekem más a véleményem (mind a kettőjükről, de most csak O. V-ról van szó).

1: szokatlannak tartom egy ilyen nagy létszámú, demokratikus párttól, hogy két választási vereség után, amikor már a párt vezére is elismeri (igaz, egyes szám harmadik személyben), hogy ő a felelős a vereségért, nincs egyetlen ember, aki úgy gondolná, hogy ő esetleg jobban tudná vezetni a pártot.
2: jó politikus (jó stratéga) tudja, hogy az ellenfelet dicsérni kell, mert ha lenézzük, azzal a saját teljesítményünket is lebecsüljük. Ezt még Lendvai Ildikó is tudja, ő még most is azt nyilatkozza O. V-ról, hogy zseniális politikus, habár mindenki tudja, hogy ezt ő sem gondolja komolyan.
3: egy jó politikus, a választások előtt fél évvel, ha megkérdezik tőle, hogy megnyeri-e a választásokat, nem mondja öntelten, hogy "hát hooogyne...".
4: egy jó politikus nem nyilatkozik egy választás előtt úgy, hogy nyernek, sőt, képesek is lesznek megtartani az eredményüket (O. V. már a 2014-es választást is megnyerte, szájjal).
5: egy jó politikus, a választások előtt kormányprogramot hirdet, nem pedig azt, hogy teljesen mindegy, mit csinál a jelenlegi kormány, azt ők úgyis el fogják törölni.

Itt szó volt arról, hogy az emberek nagy része siratja a Kádár-rendszert. Miért? Ugyanazért, amiért nagy politikusnak tartja O. V-t.
Ez ragadt rá.
Én még olyan embert is ismerek, aki Rákosi Mátyást nagy politikusnak tartja. Nem meglepő ez.

dzsaszper 2010.01.21. 16:23:55

@radala: ha úgy alakul, a választások, de legalábbis az első forduló után ez szóba kerülhet, ha az LMP bejut, és a Fidesznek nem jön össze, vagy kérdéses, hogy összejön-e a többség egyedül.
Ha így alakulna (elvileg nem kizárt, de kicsi az esély), akkor a Fidesznek még a legkevésbé rossz partner az LMP. Az LMP-t viszont nagy próbára tenné az azonnali kormányzati szerepvállalás.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.21. 16:24:09

@Naszta: bocsánat a többiektől az ismétlésért!

2010.01.21. 16:24:44

@radala: Hát ilyen időugrásra én nem vagyok képes, hogy a 98-as Fideszt támogassam, 2006 (és 2002!) átugrásával. Ha a 2006-os Fidesz nem hiteles, akkor az egész eddig tartó acsarkodás sem hiteles, akkor nem hiteles ez a nagy hazugságellenes kampány sem, meg sok minden. Kétségtelen, nagy taktikusok, most így a végefelé, a biztos győzelem tudatában már lehiggadtak, már nem mondanak nagyon vad dolgokat.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.21. 16:26:03

@Zoltchy: Rákosi Mátyást ÉS Orbán Viktort? :)

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 16:28:45

@dzsaszper:

Egyetértek. És még hozzá tenném azt is, hogy ha az LMP a FIDESZ-hez csatlakozna, akkor még azt is kockáztatná, hogy a FIDESZ magával rántja.
Én is úgy gondolom, hogy az LMP-nek ebben az első körben a bekerülésnél nagyobb célt nem szabad kitűznie.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.21. 16:30:55

@Zoltchy: "Én még olyan embert is ismerek, aki Rákosi Mátyást nagy politikusnak tartja. Nem meglepő ez."

Persze így már nem lesz vicces. :) Elsőre talán... :P

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 16:31:40

@Naszta:

Fejtsd ki, mert még mindig nem értem!

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.21. 16:33:42

@Zoltchy: "Én még olyan embert is ismerek, aki Rákosi Mátyást nagy politikusnak tartja. Nem meglepő ez."

És olyat, aki "Rákosi Mátyást ÉS Orbán Viktort?"

De így már nagyon béna. Remélem miután válaszoltál, Gábor szépen kimoderálja ezt a diskurzust. :)

latin szerelő · https://www.facebook.com/pages/Malacz-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.21. 16:34:21

@Zoltchy:

"Én is úgy gondolom, hogy az LMP-nek ebben az első körben a bekerülésnél nagyobb célt nem szabad kitűznie."

Dehogynem: megtölteni a pártkasszát!

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 16:36:26

@latin szerelő:

Hogy te milyen földhözragadt vagy!
Nem tudom, mi okod van azt feltételezni, hogy a politikusok egy részét csak a pénz érdekli (hacsak nem az elmúlt 1000 év történelme...).

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.21. 16:39:44

@DjKaller:
Ott a helyzet kulcsa a szövegedben:
1. - "a Fidesz nem volt kellően radikális a kormánnyal szemben, ezért mindazok az emberek, akik többet vártak még jobbra húzódtak, és" - OTT VOLT NEKIK a MIÉP mint egy szélsőjobb párt!

Már csak azt kell megtudni, hogy miért kellett belőle KETTŐ...

2. - "olyan emberek is erősítik az LMP-t szimpatizánsként, akik az ökopolitika felvállalásával végre(?) kaptak egy" MÁSIK(!) olyan "pártot amelyiknek a zöld témák is fontosak, mert hogy az összes többi párt ezeket leszarja." KIVÉVE az ÉLŐLÁNC-ot, amelyik pont ugyanabból(!) az "egy civilszervezetből nőtte ki magát."

Már csak azt kellene megtudni, hogy miért kellett belőle KETTŐ...

Lehet itt azzal jönni, hogy az ELSŐK nem voltak elég dinamikusak... Na és? Bele kell lépni, és dinamizálni, feltölteni a tankot (kasszát:) és hajrá, fel, támadunk!


/-különben csak a megosztók uralkodnak ismét:(/

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 16:40:48

@Naszta:

Amúgy nem logikátlan a feltevés. Attól függ, mit alapján tekinti valaki R. M-t nagy politikusnak.
Kedvenc politikai elemző helyemen, a Dagály Szauna Consulting-ban, néha még szoktak olyanokat mondani, hogy "Rákosi kéne ide, az majd rendet tenne". Ha ezt összevetjük a FIDESZ felelősségre vonásra tett ígéreteivel, elképzelhető, hogy van olyan ember, akinél ez a közös halmaz.

radala 2010.01.21. 16:44:58

@Zoltchy: Megfontolandó szempontok. Akár igazad is lehet. Kicsit árnyaltabban látom a képet. 2002 után nem mondtam, hogy mennie kell OV-nak, 2006-ban nem értettem miért marad, Öszöd után nem volt miért elmennie. De kétségtelen, hogy a 2006-ért még nem vezekelt. Valamiért szeretik öt a pártjában, talán pont azért amiért Kádárt szerették, de ezt én nem tudom. Őszintén szólva, bár tudom, hogy ciki, talán Cseh Tamás óta nem:-), de én is szeretem OV-t. Mindig nagyon szívesen hallgattam, bármilyen interjúját. Lehet, hogy nem vagyok elég független személyiség, lehet, hogy nem vagyok kellően fölvértezve a hazugságok ellen, de ez van. Talán, ha nem megyek el NI újratemetésére akkor kevésbé kedvelném:-)
Az is igaz, hogy mondjuk Pokornit még jobban szeretem, de szerintem pl Pokorni is azt gondolja, hogy OV jobb erre a szerepre, mint ö. Nem mellesleg Pokornit azért is szeretem jobban, mert nem kényszerül rá, hogy a nyugdíjasoknak nyalizzon, az oktatás mindig jobban érdekelt, mint a nyugdíjasok.
@iii:Nekem a 2002-es Fidesszel sem volt semmi bajom. A 2006-ost egy kisiklásnak tartom. (wishful thinking...) Már ha lehet ezt erre használni.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.21. 16:57:42

@radala: egyébként az Inforádió-n az Arénában a legtöbb politikus értelmes emberré válik. Ezért szeretem hallgatni. Két kivetél volt (teljesen hülyék maradtak): Cser-Palkovics és az SzDSz fiatal idiótája, aki frakcióvezető is volt. Őket nem lehetett kizökkenteni a "kötelezőből" és értelmes ember módjára vitatkozni.

Számomra meglepő módon még a Semjén is értelmesnek tűnt! Az már más kérdés, hogy semmiben nem értettem vele egyet.

2010.01.21. 16:58:47

@Naszta: Előrebocsátom, nem vagyok energetikai szakértő és amit mondok, az a magánvéleményem.

1) Azért az elég meredek a www.lehetmas.hu/hirek/72 tanulmányt csak így egy szóban elintézni.

2) A bioüzemanyagok termelése csak a fölös termőterületeken vagy másra nem hasznosítható területeken hasznos. A biomasszára ugyanez vonatkozik, csak a mezőgazdasági hulladék feldolgozása hasznos, külön ezért termőterületet felhasználni káros szerintem.

3) Nem minden geotermikus víznek nagy a sótartalma szerintem, egyébként passz. Mindenesetre szakértők hada ért egyet abban, hogy ez messze nincs kiaknázva.

4) Egyrészt nem feltétlen kell mellé gázerőmű, több egyéb megoldás is van. Akkumulátoros vagy víztárolós energiatárolás pl. Ha az áramtermelést nagy területen eloszlik, akkor a sok szélerőmű termelése kiegyenlíti egymást, valahol mindig fúj a szél. Másrészt most is szükség van tartalékerőművekre.

4a) Sokkal egyszerűbb a megtérülést számolni, az általad említett 10 év bármely más erőműnél is fennáll. Ha igaz.

4b) De csökkenti, mert nagyságrenddel kevesebb gáz kell.

4c) Így van, ezért kell a megújuló energia.

5) Az energiahatékonysággal bizonyára foglalkoznak, de sokkal egyszerűbb a költségeket ráterhelni a fogyasztóra, ha megtehetik. Másrészt itt inkább a fűtésköltség megtakarításra, hőszigetelésre gondoltak.

6) egyetértek, pontosan erről beszél a Zöld Élénkítés anyaga is. Ma már nyugodtan kimondhatjuk, meg kell szüntetni a gázártámogatást, de nem elnyelni ezt a pénzt, hanem hőszigetelésre fordítani.

7) Na most emberedre akadtál, mert én is támogatom az atomenergiát, de úgy, hogy cserébe a szénerőműveket zárjuk be. Ez a vélemény valószínűleg kisebbségben van az LMP-ben, de ez belefér. Az atomerőmű valóban egy kényes kérdés, mert a zöldek történelmileg is atomellenesek voltak. Azért azt isfel kell ismerni, hogy az uránkészletek is kifogyóban vannak, pl. az utóbbi 5 évben ha jól emlékszem, 3x-ra ment fel az urán. Gond van azért a hulladékelhelyezéssel is, szóval ez se egy ideális megoldás. És ugyanúgy oroszfüggő, mert Kanadából még drágább lenne.

Summa summárum: ezt azért hippielgondolásnak - vagy minek hívtad - nevezni enyhén szólva erős túlzás. Hidd el, ki van ez találva. A lényeg, hogy mindenképpen lépnünk kell, nemcsak a klímaváltozás miatt, de a környzetszennyezés és az energiafüggőség miatt is.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.21. 17:00:05

@pucros: "Nem a párt határozza meg a követői gondolkodását, hanem az emberek a gondolkodásmódjuk alapján lesznek egyik vagy másk párt követői."

Ez formálisan logikus, csak épp tartalmilag üres.

Vagyis a gondolkodásukat ugyan nem határozza meg, de azt már igenis a párt határozza meg, hogy eleve milyen gondolkodású embereket vár ODA a táborába.

Épp ezért problémásak a "néppárt"-ok, amelyikek fő IDEológiája, hogy "mi legyünk a legnagyobbak, mert akkor az abszolut többség birtokában (25%-tól!) senki mással nem kell majd törődnünk. (hát nem volt elég ebből "40" évig?)

Hogy ne csak kritizáljak:
- az én IDEám egy "3párti" parlament, ahol 2 (egyaránt 1/3-közeli) váltópárt mellett van egy 3. (valódi NÉP:-)párt, amely a kormányzásuk feletti külső kontrollt végzi...

Mondom: - ez az IDEám...
A VALÓ pedig az lenne, hogy egy ilyen felállás esetén a kampányban egymást anyázó 1. és 2. párt látványosan kibékülne (lásd MDF+SZDSZ;)) és a kontroll alatti (nincs "70:30"!) kisebbségi kormányzás HELYETT inka a "kutya-macska" (de 50:50 lenyúlás!) nagykoalíciót választanák :(

radala 2010.01.21. 17:09:41

@Naszta: Szerintem tegnap pont ezt magyaráztam, hogy nem kell a kutyába lemenés miatt aggódni. Már nagyon régen, amikor Rogán volt még a Fidesz ökle, mondta egy interjúban, hogy mekkora csalódás volt neki, amikor kiderült, hogy a politikusság nem egy értelmiségi szakma, milyen nehéz ezerszer szajkózni valamit. Nincs nagy baj az elittel úgy általában. Kíváncsian várom a jövőt, szerintem kellemesen fogunk csalódni, bár GyF nem ezt akarta, nagyon sokat tett a demokráciánk felnőtté válásáért és a valódi rendszerváltozásért.:-)

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.21. 17:09:46

Szó volt korábban Rétvári Bencéről: általános iskolában osztálytársak voltunk. Amikor én hidász akartam lenni, ő miniszterelnök. 14 évesen már vitatkoztunk politikáról (barátok voltunk), soha nem értettünk egyet. Tudom, hogy nem váltott köpönyeget, mert 16 éve is így gondolkodott. Neki tudom, hogy tényleg ez a hivatása. De nem szavazok rá, mert nem sértem meg vele, hogy nem a politikai nézetem szerint szavazok. :)

radala 2010.01.21. 17:12:29

@Naszta: Nem ismerem ezt a Cser-Palkovicsot, de a fent említett Rogánt is hülyének gondoltam egy időben oszt most már egészen értelmes. Ez a párt ökle egy szerep, amit valakinek el kell játszani, ez a beugró, olyan mint egy férfivá-avatás, vagy a katonaságnál a csicskáztatás:-)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.21. 17:14:38

@radala: Köszönöm!:)

"Hiába van keret "kopogtató" egyetemistákra. "Egy nap után visszajöttek, hogy nem csinálják"

Ez osz k..vára életszagú!
Képzelj el egy (csóró) egyetemistát, akinek belengetnek egy NAPI (8ó) kopogtatásért mondjuk 4 rongyot!
Két óra múlva csórikám bőgve szalad vissza, hogy inka nem kell a pénz, de ő nem bírja elviselni a visszautasítást ...
((-vajon vizsgázni is így szokott?:
"-Jaj, ne is kérdezze, tanárúr!" 8Đ))

A gykv. elárulom a megfejtést... (a többiek meg már úgyis tudják:)
"csak 'elkötelezett' emberek hajlandók eltűrni a durva visszautasításokat" - miközben DARABRA fizetik őket...
Még gykv.:
NEM a fizetett gyűjtők hozzáállásával van a gond, hanem azokkal a skót pártpénztárosokkal, akik nem hajlandók őket órabérben fizetni! 8Đ

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.21. 17:19:32

@1.szolo (B.A.): (bocs, kimaradt)

"... amely a kormányzásuk feletti külső kontrollt végzi..."-hez:

Ez így egy "kvázi kétkamarás" megoldás lenne, azzal az apró különbséggel, hogy MÁR a hatályos jogi szabályozás alapján is mehetne :)

[nev] (törölt) 2010.01.21. 17:20:45

read only módban követeme ezt a blogot, most mégis hozzászólok, mert az első sorban annyira ordít az a helyesírási hiba.

fed = borít, takar
fedd = dorgál, korhol

dzsaszper 2010.01.21. 17:26:14

@Zoltchy: szerintem max. egy kisebbségi kormány kívülről támogatása amit bevállalhatnak.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.21. 17:37:11

@iii: na végre. :)

1) igen, marketing bullshit.

2) "A bioüzemanyagok termelése csak a fölös termőterületeken vagy másra nem hasznosítható területeken hasznos." Nem nagyon van ilyen. A legszikesebb talajra is van élelmiszer haszonnövény.

3) Mo.-on sajnos nagy a só tartalmuk. Ezért utálom, amikor pl. Izlandi tapasztalattal példálóznak. Tök más a talaj...

4) az első nagy teljesítményű csúcserőművet pont a zöldek fúrták meg, mert a szabad-vizes víztározó tönkreteszi a völgyet és a hegyet sem lehetett lebontani...

Szél mellé gyorsan aktiválható erőmű kell, mert ha nincs szél/nap, akkor azonnal kell energia. Praktikusan ez víz, vagy gázturbina. Ez előbbi a zöldek miatt nem épül, úgyhogy Mo.-on gázturbina van.

"Ha az áramtermelést nagy területen eloszlik, akkor a sok szélerőmű termelése kiegyenlíti egymást." - ezt komoly helyen ne ejtsd ki a szádon, mert kiröhögnek. Az áramtermelés stratégiai ágazat. Mindennek(!) redundánsnak kell lenni. "Ma nem műtünk, mert szél csend van..."

Az energetikában ritka a "tartalékerőmű". A nagy erőműveket beüzemelni 2-3 nap. A gázturbina gyors, de cserébe drága üzemeltetni. Általában a "tartalékerőmű" az gázturbina vagy csúcserőmű. Szerencsésebb a nagy erőművek teljesítményét a fogyasztáshoz igazítani, ezekkel a makettekkel meg korrigálni.

Csak, hogy lásd az életet: Mo.-gon szélerőművek dolgoznak ugyan, de egyik szolgáltató sem számol velük a napi fogyasztásban. (Magyarul: a villanyszámlában kifizeted, de nem használják.)

4a) tévedés. Paks: 440MWx4=1760MW=1.760.000kW és a legnagyobb szélkerekünk (Inota) max. 250kW. Az 7.040 szélerőmű, ha maximum kapacitással számolok, ha a reális 20%-kal, akkor 35.200 szélerőmű tudja helyettesíteni elvileg Paks-ot. Szorozd be az árakat is! Rá fogsz jönni, miről írogatok.

4b) csak annyival kell kevesebb, amennyire a szél fúj. Nem mellékesen: lehet, hogy nem a gázzal állítanád elő, hanem atommal...

4c) legalább ebben egyet értünk.

5) "Az energiahatékonysággal bizonyára foglalkoznak, de sokkal egyszerűbb a költségeket ráterhelni a fogyasztóra, ha megtehetik." - én abban a világban élek, ahol 100 Ft-ért Kínába utazik a gépsor.

"Másrészt itt inkább a fűtésköltség megtakarításra, hőszigetelésre gondoltak."

Azzal nem lenne baj, de nem csak azt olvastam. Ráadásul az államnak ki kéne az egészből szállnia, csak stratégiával foglalkozni és nagyon csak picit beleavatkozni. Nem az a baj, hogy a cégek nem takarékoskodnak, hanem hogy Mo-nak nincsenek hosszú távú energetikai céljai. Az ilyen hippi célok, meg vitatkozni jók, csak hát...

törzsmókus 2010.01.21. 19:09:27

@radala: nem kell teljes szívedből utálni a fideszeseket (még szmájlival sem) ahhoz, h az LMP-re szavazz. most nem az fog eldőlni, ki lesz kormányon (az már eldőlt), hanem hogy ki lesz a fidesz ellenzéke.
még az EP-választás előtt kitöltöttem az eurobarométer felmérését, amiből kiderül, melyik párttal mennyire egyeznek a nézeteim. ez alapján 77% fidesz, 76% LMP, többi messze 50% alatt. tekintve h a fidesz győzelmét nem láttam veszélyben, elég egyértelmű volt, hogy kire szavazzak. pedig akkor még ki sem jöttek a kalózpártisággal ;)

törzsmókus 2010.01.21. 19:12:51

@radala:
> Szerinted elképzelhető egy olyan LMP szavazó, aki még nem is hallott ma róla, de majd rá szavaz?

simán. bemegy a fülkébe, mer kötelességének érzi, hogy szavazzon, pedig nem tetszik neki a mostani nagypolitika. lát egy olyan kockát, ami fölé az van írva, hogy Lehet Más a Politika! erre odateszi az ikszet, mert ő is ebben reménykedik titkon.

törzsmókus 2010.01.21. 19:17:00

@iii: Sztálin és Hitler tényleg túlzás. ám én a 2004-5. tanévben (GyF csendes hatalomra jutása) tanultam a Rákosi-korszak történelmét, és néha félelmetes volt látni a párhuzamokat az aktuális eseményekkel. :S hál'Istennek azóta _annyira_ nem eszkalálódtak az események, és nagyon remélem, nem is fognak.

törzsmókus 2010.01.21. 19:20:15

@DjKaller: én is csak ezzel nem értek egyet:
> szerintem nem lehet megcsinálni,

Yasashi Tanuki 2010.01.21. 19:24:05

Hogy az LMP újszerű lenne az enyhén szólva túlzás. Az eddigi akciói az SZDSZ-től jól ismert nagyszabású médiaesemények voltak, de társadalmi kezdeményezést nem tudnék a nevükhöz kapcsolni.
Ha már új a korrumpálódott rendszerváltóktól független erőt keresünk akkor inkább a Seres Mária féle Civil Öszefogás pártról kellene szólni, hiszen csak az idő rövidsége miatt nem jött össze nekikaz EU parlamenti választáson való induláshoz szükséges kopogtatócédula. Egyenlőre nem látszik de szintén esélyes az LMP közeli szereplésre a Szepessy Zsolt féle formáció ha feláll egyszer. Ezekben a pártokban ténylegesen van aktualitása a (vidéki) civil kezdeményezés újdonsága és igazságérzete és nem egy médiahekkekre specializált egykori SZDSZ-esek által összegyúrt közhelyfelhő a programjuk.

törzsmókus 2010.01.21. 19:26:04

@simonmondja.: sehol a sárbadöngölés? talán mert 1., nem tekintik ellenfélnek 2., az LMP-nek ismertséget és szavazatokat hozna

2010.01.21. 19:28:40

Én sehol sem látom őket. Hihetetlen, hogy sehol semmi róluk, itt olvasok egyedül. Nem mintha bármelyik, akinek van pénze nyomatni magát bárhol, jobban érdekelne. Ugyanis meg vagyok győződve arról, hogy az emberek és mozgatórugóik ugyanazok, csak talán a több diplomával, intellektussal a fejükben és ezen életcéllal a zsebükben nem a hatalom kizárólagos megtartása lesz életük elsődleges kihívása. Azaz váltani fognak és tudnak, ha rájuk ég a máz, a pozőrség legalább 60 %-uknak...:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.21. 19:38:24

@Yasashi Tanuki: "Ha már új a korrumpálódott rendszerváltóktól független erőt keresünk akkor inkább a Seres Mária féle Civil (...) pártról kellene szólni, hiszen csak az idő rövidsége miatt nem jött össze nekikaz EU parlamenti választáson való induláshoz szükséges kopogtatócédula."

Hát igen, öt évvel korábban (2004!) sem jött össze neki:
www.valasztas.hu/vteup04/l2-tl9.html
( 26. jelölt: Seres Mária ;)
Mellesleg az a Bánk Attila volt akkor ott az 1., aki ma az MDF+SZDSZ+MVPP+... csapatot erősíti...

törzsmókus 2010.01.21. 19:44:56

@iii: tudod, van az az elmélet, hogy 2006-ban OV nem is akart nyerni, hanem belehajszolni a szocikat egy olyan politikába, amibe végleg belebuknak, h többé ne legyen velük gond.
nem mondom, h ez biztos így van, de nem tartom lehetetlennek.

törzsmókus 2010.01.21. 19:54:24

@iii:
> Ez a vélemény valószínűleg kisebbségben van az LMP-ben

ha így van, őszintén sajnálom, de nem lennék biztos benne – kíváncsi lennék egyszer egy felmérésre erről. különösen a bölcsész / műszaki végzettséggel való korrelációra :D

(((criticalmass.hu -n (ami elég zöld hely :P ) egyszer volt szó róla h menjünk el támogatni vmi klímavédelmi kezdeményezést. mindenki nagyon lelkes volt, de amikor kiderült, h a petíciónak van atomellenes része, elég sokan visszakoztak. végül alig mentek el páran. bocs az OFF-ért, de sztem fontos téma.)))

Zoltchy (törölt) 2010.01.21. 20:06:49

<OFF>
Meg tudná valaki mondani, mikor volt a rádióban az erről a blogról szóló műsor? Köszönöm.
</OFF>

török gábor 2010.01.21. 20:13:22

@Zoltchy: tegnap :) a linkeknél oldalt megtalálható.

2010.01.21. 20:19:21

@Zoltchy: ez izgi, engem is érdekelne!:)

Yasashi Tanuki 2010.01.21. 20:38:29

@1.szolo (B.A.): Nem új emberek, de valami olyat vállaltak fel amire tényleges társadalmi igény van: a politikusok hitbizományainak megnyirbálása és a vidéki közbiztonság. Ezzel szemben az LMP azokat a témákat próbálja eladni a szavazóknak, amiket a pártvezetés fontosnak tart.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.21. 21:29:26

@Yasashi Tanuki:
Bocs, de előbb Te írtad, hogy "új erő"...

Most meg azt írod, hogy felvállalták "a politikusok hitbizományainak megnyirbálását".
- ehhez képest azt SEM teljesítették...
Na jó, nem rajtuk múlott
(-de akkor olyat meg nem kell megigérni!)
Ezek viszont igen:
Azzal kezdték, hogy állították: LEHET népszavazni az EP választássl együtt. - annak ellenére, hogy a törvény világosan kizárja azt.
Aztán azzal folytatták, hogy a leadás előtti napon még 200.000 ALATT hagyták(!) az aláírás számlálót - hagy dolgozzon csak az a sok ostoba az utolsó percig!
Aztán alapítottak egy "Civil Mozgalmat", amiről még az aktivistái SEM tudták, hogy jogilag PÁRT-ként jegyezték be...
Aztán aláírattak népi kezdeményezéseket népszavazásinak hirdetve (árnyalatnyi különbség)...
Arról szóltak ezek, hogy: - NE legyen LISTA, és NE legyen a pártoknak állami támogatása!
- Ehhez képest most készül a CM listája, és ezután már csak az 1% átlépése hiányzik a támogatás elnyeréséhez...

Mellesleg azokat a "vállalásaikat" egészen addig nem lehet majd rajtuk számonkérni, amíg nem kerülnek kormányra. (a fenti példákkal viszont MÁR bizonyították a hitelességüket:()
Bővebben: www.magyarorszag.hu/kapcsolat/forum/kozelet/politika/szavaz/tema.html?topicid=2165

mirrmurrkandúr 2010.01.21. 22:07:27

@Zoltchy: Érdekesek voltak az O.V. tehetségéről és mítoszáról szóló gondolataid.

Egyrészről mélységesen egyetértek.
Orbánra ráragadt az, hogy jó politikus (sőt sokan zseninek tartják), és valószínűleg ez nagyrészt azért alakult így, mert a mai (egész) politikai garnitúrának ő a legmeghatározóbb egyénisége. Ezt még azok is így látják, akik egyébként nem különösebben kedvelik őt.
Abban is igazad lehet, hogy ettől ő még nem lesz jó politikus, főleg ha azt nézem, hogy két választást elbukott zsinórban, ahol kétségkívül ő volt az esélyesebb .

Viszont a továbbiakkal nem értek egyet, vagy csak részben.
Például azzal, hogy Lendvai nem tarja jó politikusnak őt, vagy hogy mert nem dicséri az ellenfelet, ezért tényleg nem jó politikus - nem értek egyet.
Orbán 2002 és 2006 között rettenetes hibákat vétett. Ha csak feleennyit hibázik (és még az is elég durva lett volna), akkor valószínűleg most épp az ő kormányát készülne leváltani a "nép"...
Minden csapdába belesétált (néha az az embernek az érzése, hogy készakarva) , a rendszerváltás óta eltelt idő legborzalmasabb kampányát vezényelte le, és jobban elbukott, mint 2002-ben.
Pedig a szoclib koalíciót nem lehetett már akkor sem megvádolni azzal, hogy annyira jól kormányzott, hogy Orbán kezét-lábát kitörhette volna, akkor is ők nyernek.
"2006-tól viszont jól csinálta, viszonylag kevés hibával, jó menedzsmenttel és ügyes húzásokkal, tagadhatatlanul óriási változás az előző ciklushoz képest.
Persze a legfontosabb adalék az nem az ő érdeme. hanem a szociké, meg a szadié, akik tényleg mindent elkúrtak, még azt is, amit még én sem gondoltam volna.

Szóval tálcán kínálták a fejüket, ha Orbánék még ebből sem tudtak volna erényt (és támogatottságot) kovácsolni, akkor tényleg azt mondom én is, hogy O.V. csak egy mítosz, és még annak is gyenge...

Orbán Viktor nagyon jó politikus, és ezt Lendvai Ildikó is jól tudja, ha nem az lenne, nem félnének tőle ennyire. A zseni jelzőt túlzásnak tartom, még akkor is, ha ifjabb korában tényleg egy ikon, egy szimbólum volt... ma nem az, csak a legmeghatározóbb játékos az asztalnál. Ennyi, és ez sem kevés, de azért a zseni szóval én óvatosabban bánnék.

Nem hülyeség, hogy biztatja a híveit, és magát a győztesként és az egyedüli alternatívaként reklámozza.
Egyébként, ha megfigyelted ő szokott a legóvatosabban fogalmazni, és nem gondolja egy percig sem, hogy ingyen lesz a buli, még akkor sem, ha 130%-al vezetnek a szocik előtt...

Ügyesen lavírozik, és ha nem lesz nagy balhé a választásokig, akkor simán be is fut.

Az már egy más kérdés, hogy a pártjával mi lesz, ha ő végleg elkopik... ő a Fidesz, és ha ő nem lesz, akkor gondoskodni kéne az utánpótlás nevelésről, mert ez a mai ifjúsági felhozatal a Fideszben eszméletlenül silány (ami Orbán hibája is tetszettek volna nem kiírtani minden tehetséget, és egy zombipártot csinálni...)

Lesz gondja a Fidesznek Orbán után... habár még előtte vagyunk.

2010.01.21. 22:09:38

@török gábor: meghallgattam, jó volt!:)

6.Lenin 2010.01.21. 22:20:40

Végre eljött,amire már nagyon vágytam.

Bimbódzik 1 igazi a köbön párt(LMP)

1 igazi a négyzeten már van(MDF+sokan mások)

És itt az igazi IGAZ PÁRT
index.hu/belfold/2010/valasztas/mesterhazy_az_mszp_egy_becsuletes_part/

Ó Mária,könyörgöm Tedd,hogy összefogjanak,hisz oly sokat szenvedett(igaz pontosan miattuk, - LMP,de még belehúzhatnak ők is) ez a jóravaló kis ország,de most ezt ne forszírozzuk.

Ismét merhetnénk kicsinek lenni.A kicsik mindig aranyosak és szeretetre méltók.

Mária,Ti is fogjatok össze ott fent,fogjátok a kezünket ,nehogy azt a k....va x-et rossz helyre írjuk.

Kösz előre is!

mirrmurrkandúr 2010.01.21. 22:24:19

@6.Lenin: Ez kedves volt:-)

Tetszett. Tényleg:-)

6.Lenin 2010.01.21. 22:31:17

@Letícia:

Bocsi,tudom nálad a kicsik(férfiak)nem rúgnak labdába,vagyis jobban mondva csak abba,pláne a patás,de úgy elkezdtem örülni a jó híreknek,mennyi jó párt van ebben a piciny országban.

Annyira össze vissza örültem magam mikor elolvastam a cikket,hogy ezt elfelejtettem.

2010.01.21. 22:39:34

@6.Lenin: semmi gond, tudhatnád, neked megbocsátok...:)

6.Lenin 2010.01.21. 22:58:41

Hogy ne remegjen az a kéz

www.youtube.com/watch?v=rmKScssfbus

@Letícia:
Köszi!

Jó éjt mindenkinek!

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.01.21. 23:57:00

A Jobbik és LMP megjelenése új kor hajnala lehet a politikában. Két különböző nézet, de mindkettő új generáció, akit még nem amortizált le a húsosfazék.
Elvileg a média által festett kép ellenére nem állnak olyan távol egymástól. Mindekttőben megvan egy egészséges globalizáció kritika(perzse eltérő mértékben), környezetvédelmi szempontok(elétrő mértékben), a régi rendszer elutasítása és elkötelezettség valami új felmutatása iránt.

A jelenlegi választás tétje szerintem arról fog szólni, hogy a régi rendszer be tudja-e darálni ezt a két új tömörülést, vagy ez a két pártocska meg tudja őrizni függetlenségét és önmagát. Ha sikerül nekik, akkor négy év múlva kiüthetik a most regnáló bal-jobb oldalt és teljesen új felosztásban gondolkodhatnak. A mai politikai struktúra önmagában kártékony, a még kártékonyabb pártok nélkül is. Ez a bal-jobb színház lejárt lemez.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.01.22. 07:23:15

@simonmondja.: Azért az tök jó, amikor az egyik hozzászóló az szdsz2.a mantrát nyomatja, a másik szerint pedig a fideszesek hozták létre az LMP-t "a városi fidesznyikek" megnyerésére... :)

Egyesek képtelenek szabadulni a berögzüléseiktől, de nem baj: Lehet Más a Politika!

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.01.22. 07:38:06

@kószák egyike: Én is így vagyok ezzel. A legutóbbi választáson nem szavaztam, mert az akkori kínálatból egyik sem volt számomra megfelelő. Az előtte levő kettőn a Fideszre szavaztam, most viszont az LMP-re adom majd a voksomat, akárcsak a tavalyi EP-választáskor.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.01.22. 07:50:08

@Gaiaman: Fiatalember, ne tessék már hülyeségeket írni!
Nem a "ciánbányászat" tilalma, hanem a cianidos technológia bányászati alkalmazásának tilalma!

Ez tényleg szép siker volt, amelyben jelentős szerepe volt az LMP-nek. Gratulálok!

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.01.22. 08:17:36

@1.szolo (B.A.): Azt hiszem, Te egy csalódott élőláncos lehetsz, aki most nekiáll az LMP-t fikázni.

Az Élőláncnak nem az volt a baja, hogy néhány akkori Védegyletes nem állt be közéjük, hanem hogy nem tartották fontosnak, hogy megszerezzék a zöld mozgalom és a civil szervezetek támogatását, és normális szervezet kiépítése és megfelelő hátország nélkül, kamikaze módon nekirepültek a 2006-os választásnak. Aztán a végén csodálkoztak, hogy pofára estek...

A Jobbik példája mutatja, hogy több éves építkezés szükséges, ha most sikeres akarsz lenni. Az LMP kb. 2,5 éve építkezik, egy éve alakult párttá, és még így is komoly erőfeszítésekre lesz szüksége a sikerhez. De az EP választások és a józsefvárosi 8% megmutatta, hogy van esélye az LMP-nek, és ha a következő hónapokban sikerül még feljebb tornászni az ismertséget, akkor ott lesznek a parlamentben.

Rajtunk is múlik: lehetmas.hu/176

radala 2010.01.22. 09:18:10

@törzsmókus: Ez korrekt hozzáállás. Engem 2002 megrázott annyira, hogy ne higgyem el soha, hogy megvan a győzelem. Már nem emlékszem a 2001 őszi adatokra, de annak ellenére, hogy én már akkor sem hittem, hogy a miépes szavazók rejtőzködnek mégis azt gondoltam, hogy a Fidesz egyedül is kormányt fog tudni alakítani és a miéppel együtt még a 2/3-ra is van esély. Mi lett belőle.
Arról nem is beszélve, hogy nem vagyok híve a több lépés előre gondolkodásnak, vagy mondjuk úgy hogy nem vagyok képes erre. Éppen ezért bármennyire fontosnak tartom a 2010 utáni ellenzéket, csak egyféle motivációt tudok magamban észrevenni, és ez a minél elsöprőbb Fidesz győzelem elősegítése.
Ezzel egyébként nincs nagy baj, bőven vannak szavazók az országban, akik az ellenzék összetételét tekintik prioritásnak.
Én a ha ilyen teszteket kitöltök, mindig az derül ki, hogy az szdsz-hez vagyok közel, de ebből azt szoktam gondolni, hogy rossz a teszt:-)

radala 2010.01.22. 09:26:49

@6.Lenin: köszönöm, jó ez a videó.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.22. 09:33:59

@Will-O-The-Wisp:
Rosszul hiszed, hogy én mi lehetek és, hogy minek állok neki...
Én csak örülök, hogy már KÉT ÖKO-párt is van. Még több ilyenre lenne szükség IDE! 8Đ

radala 2010.01.22. 09:52:00

@1.szolo (B.A.): nekem ez életszagú, de rég voltam egyetemista. Engem nincs az a pénz, amivel kopogtatógyüjtésre rá lehetett volna venni. Szerintem egészen különleges emberek kellenek a gyűjtéshez. Ilyenek leginkább úgy állíthatók elő, ha lelkes aktivisták (jehova tanui). A fidesznek vannak ilyenjei, gondolom a szociknak is. Lehet, hogy naiv vagyok, de ez nem pénz kérdés.

Zoltchy (törölt) 2010.01.22. 09:59:55

@török gábor:

Köszönöm, láttam a linket, rá is tudtam pozicionálni az egérrel, sőt, egy kis ügyeskedéssel még a gombot is meg tudtam nyomni, csak megzavart az, hogy időjárás jelentést kezdtek el mondani.
Válasza után úgy döntöttem, hogy megbízom a forrásban és tovább hallgattam.

Zoltchy (törölt) 2010.01.22. 10:02:14

@dzsaszper:

Miért kellene nekik bárkit (sic! nem bármit!) is támogatniuk?
Olyan valószínűtlen, hogy önálló politikai elképzeléseik vannak?

FMA 2010.01.22. 10:16:17

Vajon mekkora mértékben múlik Gergőn vagy Zoltánon a kampány sikere? Szép küzdelemnek igérkezik, de a kottájuk elég keveset segít. A zenészek alig szoktak össze, ritkán játszanak együtt, ki és be mászkálnak a büfékbe, meg más zenekarokban is dzsamborizgatnak! Az improvizálásra és intuicióra nagy szükség lesz másképp az 5% vágyálom marad :)

2010.01.22. 10:27:02

@Naszta: Ne haragudj, de itt ezt nem tudjuk megbeszélni. Egy biztos, az LMP és a Zöld Fordulat koncepciója nem "hippi dolog", hiába is próbálod ezt beállítani, hanem nagyon is átgondolt javaslat.

Ha nem felejtem el, lesz majd biztos LMP klub ebben a témában, majd szólok :).

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.22. 10:29:58

@FMA:

Ha sikerül megértetniük, h egy ellenzéki pártnál a legfontosabb szempont a HITELESSÉG, és ezt az üzenetet maximálisan sikerül eljuttatni minden választóhoz, továbbá minden körzetben bírnak jelöltet állítani, akkor ott lehetnek.

Na de tényleg: az ellenzék nem kormányoz, és itt egy párt fog egész biztosan győzni. Aki viszont őket fóbizálja, annak lehet logikus választás lehet az LMP (miután megtudtuk, h van-e lég körzetben jelöltjük)

vlaca55 2010.01.22. 10:30:29

@[nev]: nekem is kétségeim voltak, megelőztél!

+ ez ide illik.
link: varanus.blog.hu/2010/01/22/lofaszt_mas_a_politika

vlaca55 2010.01.22. 10:44:00

az előzőhöz, a kommentek még jobbak!!!

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.22. 11:17:30

@iii: "Ne haragudj, de itt ezt nem tudjuk megbeszélni. Egy biztos, az LMP és a Zöld Fordulat koncepciója nem "hippi dolog", hiába is próbálod ezt beállítani, hanem nagyon is átgondolt javaslat."

Szerintem nem. Érveltem. Ez szöveg nem érv, állítás.

Ráadásul egy személyeskedéssel indult vitát nem így illik lezárni. Legközelebb kérlek ne indíts úgy vitát, hogy:

"Szerintem te nem ismered az LMP energiapolitikáját, az ugyanis nemcsak hogy megvalósítható, hanem nincs is más út szinte. Szerintem meg a te gondolkodásod beszűkült és elfogult."

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.22. 11:18:15

@Naszta: "Ez szöveg nem érv, állítás."

Ez a szöveg nem érv, állítás.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.22. 11:20:42

@iii: "Ha nem felejtem el, lesz majd biztos LMP klub ebben a témában, majd szólok :)."

Nem vagyok elérhető közelségben, de akkor se mennék, ha otthon lennék. Egyedül 1.000 zöld közé menni kb. olyan, mint MSzP zászlóval menni a Fidesz nagygyűlésre.

bee-lah 2010.01.22. 11:25:39

Egy nagyon kis mintavételű (munkahelyi) közvélemény kutatás alapján jelenleg az ősMSzP-sek nagy része Bokros Lajosra fog szavazni, mert ő rendet tudna csinálni (MDF jó lóra tett...)
A második helyezett az LMP, mert ők újak (tehát az LMP mint "legkisebb rossz" látszik)...
A harmadik befutó (meglepő módon) a Jobbik.
HA országosra vetítenénk, akkor az MSzP-nek nagyon bele kell húznia, mert különben csak a 4.-5. helyért tud meccselni...

B1

Zoltchy (törölt) 2010.01.22. 11:51:12

@bee-lah:

Bokros Lajos több okból is rossz húzás, szerintem:
1 - rossz emlékeket idéz a népben az Ő csomagja.
2 - a fazonja sem kifejezetten bizalomgerjesztő.
3 - az MDF áll mögötte

ő rendet tudna csinálni ... ha lenne rá igény. De nincs. Gyűlölködésre van igény.

Zoltchy (törölt) 2010.01.22. 12:01:55

Kiírták a választásokat.

Nagyobb hanggal folytatódnak a kampányok.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.22. 12:02:42

@radala: vicces. :)

A környezet védelem nagyon fontos. Viszont ha dilettánsok művelik, akkor csak legyintve lesz rájuk. Pont ezért veszélyes egy ilyen anyag. Hogy írhat valaki ma úgy energiáról Mo.-gon, hogy kifelejti a teljesítmény 30%-át adó Paksot? És ők a zöld párt...

radala 2010.01.22. 12:27:30

@Zoltchy: Bokrossal nem a győzelem, hanem az 5% a cél. Teljesen irreleváns, hogy mit gondol róla az emberek 90%-a. Van 10 %, aki elhiszi, hogy ö az isten, ez untig elég lehet az 5%-hoz.
Szerintem nincs igény a gyűlölködésre. A gyűlölködés csak egy eszköz a szavazók megtartására. Valószínűleg ez is egy általánosan használt fegyver, csak nálunk jobbak a feltételek az igazi gyűlölködésre. De azért érdemes meghallgatni Ficot, vagy a románokat az ezotériával. Vagy megnézni az FPÖ bécsi kampányát Häupl ellen, (pedig bécs nagyon nem budapest). Szerintem még egész istenes a helyzet...

6.Lenin 2010.01.22. 12:31:56

@radala:

Ez se rossz,és nagyon aktuális.

www.youtube.com/watch?v=SrjQ7apchxg&feature=related

nyugdíj,egészség biztosítás,de az is,kik is valójában a politikusok,mit is akarnak tőlünk.

Naszta azt írja,vicces.Gondolom erre is ez lesz a válasza.
Vajon tudják mi zajlik körülöttük egyáltalán?
Vagy már késő,a legtöbbjük már a filmbéli?

radala 2010.01.22. 12:31:57

@Naszta: Ebben egyetértünk. Pont iii-nek írtam, hogy pl kizárólag a co2 kibocsájtáson lovagolni nem nagyon érdemes, mert mi van, ha az egész egy nagy humbug. A természetvédelem fontos, de pont azért, amit Carlin kritikának szán, hogy én tiszta környezetben éljek. No meg, az sem utolsó szempont, hogy csupa potenciális terroristát meg kommunistát sponzorálunk a fosszilis energiahordozók vásárlásával.

bee-lah 2010.01.22. 12:59:40

@Zoltchy:
Ez nem az én sorrendem, hanem egy fővárosközeli kisváros egyik munkahelyén az addigi maszop szavazók jelenlegi véleménye...

B1

kerob 2010.01.22. 13:03:48

Az LMP az SzDSz utódpártja. A pártot a volt szadeszesek alapították. Ennek tudatában higyjetek el a pártnak bármit is.

radala 2010.01.22. 13:25:20

@kerob: Szerintem kár egy Jobbikosnak az LMP-t gyalázni. Nincs közös pont a szavazótáborban. Egyébként az LMP szerintem valóban nem az szdsz utódpártja. Sokkal inkább azt lehetne mondani, hogy az LMP potenciális szavazóival az szdsz sokáig elhitette, hogy liberálisok. Ebből erkölcsi következtetéseket az LMP-re nézve nem lehet levonni. Annyit lehet gondolni, hogy bármennyire is szeretnénk ezek a szavazópolgárok nem az eszükért szeretendők.

2010.01.22. 13:27:28

@Naszta: Érveltél, én is érveltem. Az álatald "marketing bullshit"-nek nevezett 10 oldalas anyagban konkrét javaslatok vannak megfogalmazva. Ezt még lehetne folytatni napokon keresztül, erre sajnos nincs időm.

Elnézést kérek a kifakadásomért, nem akartalak ezzel megbántani. Magam is, mint műszaki ember, hasonlóan elfogult voltam a zöld törekvések iránt korábban, ma már másképp látom a dolgot. Ezek megvalósítható javaslatok, ha tenni akarunk valamit a katasztrófa ellen. Az nem válasz, amit a te válaszaidból leszűrhet az ember, hogy minden a legnagyobb rendben van így. Csak a 19-es busznak kellene egy kicsit sűrűbben járnia ;-) mek.niif.hu/06300/06345/06345.htm#72

2010.01.22. 13:29:09

@kerob: Jobber bértollnokok ide is betörtek? Nem tűnik fel, hogy lejárt ez a lemez?

2010.01.22. 13:34:35

@radala: És mi van, ha mégsem humbug? Pont ez a poén: ha humbug, akkor sem vesztünk semmit vele, sőt. Nyerünk egy tisztább, fenntarthatóbb világot. De ha véletlenül mégis igaz, ahogy azt ma már a tudósok és kormányok (!) többsége elfogadja, akkor nagyon nagy gebasz lenne, ha nem csinálnánk semmit.

ati27 2010.01.22. 13:43:41

No megvan a választások időpontja. Gáborral viszont vitatkoznék. Az infórádión hallgattam az elemzést, hogy a szocialistáknak érdekük lenne az intenzív kampány. Nem gondolnám.. Miért is? Nagyon gyenge lábakon állnak.. Bármilyen témát hoznak is fel, veszélyes. Gondoljunk csak Mesterházy nyilatkozatára az MSZP becsületéről. A FIDESZ erre sem ugrott rá, nagyon helyesen. A minden nap hangos a sajtó a botrányoktól.. Ezért ez inkább öngól. A nyugdíj? Elég lenne csak azt kérdezni, ki vette el a 13. havi nyugdíjat? Itt sincs túl nagy mozgástér. Bajnainál is kibujt, amint látszik egy kis reménysugár, máris osztogatásba kezdene (caffeteria, nincs szükség a nyugdíjreformra stb.) Tehát ő is csak az MSZP foglya. Bárhogyan nézzük szopóágon vannak, ha hangoskodnak azért, ha nem akkor azért.. Lehetetlen megmondani, hogy melyik lenne a jó stratégia. Én a helyükben mélyen kussolnék.. Mert ha "mocskos" lesz a kampány akkor még alacsonyabb lesz a részvétel, ergo még nayobb szivás.. Cáfolj meg kérlek..

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.22. 13:44:19

@kerob:

Ezt nem kéne, nagyon nem.
Ez itt egy konszolidált, úri blog, bassza meg!

radala 2010.01.22. 13:46:16

@iii: Bonyolultabb a kérdés ennél. Ha humbug, akkor az nagyon hitelteleníteni fogja az egészet. A katasztrófákkal riogatás nekem nem tűnik célravezetőnek.
Az én klimaszkepszisem pont abból táplálkozik, hogy ami ennyire elfogadott, az nagy valószínűséggel ebben a formában nem lehet igaz.
Hihetetlenül irritál, amikor a bemondónők is tudják, hogy nyáron a global worming -tól van 35 fok.
Én az igazmondás híve vagyok, még akkor is, ha az kevésbé hatásos.
De mindegy ez, fenntartható fejlődés jó. Lehet, hogy a fenntartható stagnálás meg még jobb lenne:-)

2010.01.22. 13:54:14

@radala: Nade ha tényleg katasztrófa lesz, csak kell "riogatni", nem? Hogyan máshogyan lehet felhívni a figyelmet a veszélyre? Hogy a kommersz médiában ebből mi csapódik le, abból ne indulj ki, naponta mondanak válogatott hülyeségeket bármilyen tárgykörben.

Teljesen biztos álláspont nincs, a vélemények is folyamatosan változnak, most pl. kiderült, hogy a himalájai gleccserek jóval később fognak eltűnni, nem 25 éven belül, mint egyes tanulmányokban szerepelt. De ettől még olvadnak rendesen...

Zoltchy (törölt) 2010.01.22. 14:01:30

@kerob:

Az, hogy volt SZDSZ-esek alapították az LMP-t és hogy az LMP az SZDSZ utódpártja, nem ugyanazt jelenti. Akkor lenne utódpárt, ha az SZDSZ deklaráltan megszűnt volna.
De az SZDSZ nem szűnt meg, bár szerintem, az ő helyzetükre igaz a patológusok első törvénye: "Attól, hogy mozog, még nem biztos, hogy él".

Ezen az alapon a MIÉP az MDF utódpártja.

török gábor 2010.01.22. 14:13:06

@ati27: azt hiszem, hogy nincs igazán jó választásuk. ha azt látják, hogy az ő szavazóik sokkal kevésbé "elszántak", mint a Fideszé, ebből logikusan az következik, hogy nekik lenne érdekük az intenzívebb kampányolás. akkor viszont ott van, amiről írsz, és ami kétségtelenül igaz.

Josef (K.) 2010.01.22. 14:34:49

@török gábor:
Az a kérdés, hogy mernek-e kockáztatni.

Josef (K.) 2010.01.22. 14:40:57

@Josef (K.):
Pl. az MDF húzásait is a "kockáztatás" kategóriába sorolhatjuk. Kérdés, hogy bejön-e.
(Szerintem igen. Valszeg T.G. szerint nem.)

papika 2010.01.22. 14:41:14

@iii:

Szia,

valaki, már nem tudom ki, lehet erről a blogról valaki, ajánlotta ezt az írást. Én abszolút nem vagyok szakértő, de nekem ez is hihetőnek tűnik. Te tudod cáfolni, amiket ez a pacák állít? Mármint a lényegi részeit.

www.hirszerzo.hu/cikk.globalis_klimahiszteria.133604.html

radala 2010.01.22. 14:43:53

@Josef (K.): Ez nem kérdés, merni fognak. Baromi mindegy (politikai szempontból, de egzisztenciálisan is), hogy 30 vagy 50 helyük lesz. Az nem mindegy, hogy lesz-e 128 helyük közösen az MDF-fel esetleg az LMP-vel.
Bár, ahogy én látom az LMP pont azt csinálja, amit én elvárok tőlük, hogy minden megszólalásban megemlítik, hogy a felelősség aránytalanul nagyobb az mszp esetében. Szóval szerintem, biztos, ami biztos az LMP nélkül is kéne az a 128 mandátum.
Mondjuk erre szerintem nem lehet esély. 128 az iszonyatosan nagy szám.

radala 2010.01.22. 14:47:48

@papika: én ajánlottam, vagy én is. Valóban meggyőző, de azóta hallottam más érvet is az is meggyőző volt, arról szólt, hogy a Föld már most is maximálisan üvegház.
Szerintem egyértelműen az élhetőbb világgal kéne nyomulni nem holmi tragédiákkal.
Az ideális világban az emberek szép helyen élnek, jókat esznek, jókat olvasnak, színházba járnak tömegközlekedve, beszélgetnek, olvasgatnak, dolgozgatnak.
Ezért érdemes tenni valamit, azért, hogy épp csak ne pusztuljunk ki nem hiszem.

radala 2010.01.22. 14:51:32

@Josef (K.): Szerintem az mdf helyzete nagyon más. 5-10 % hülyét találni nem kunszt, szinte nincs rizikó, ennyit el lehet érni pénzel médiával. De a 35-40-et (mert enélkül nincs 1/3), az messze nem ugyanaz a stratégiai feladat.

Josef (K.) 2010.01.22. 14:53:29

@radala:
Szerintem sem lesz meg a 128 mandátumuk, de veled ellentétben szerintem az MSZP kampánya nem is lesz különösebben kockáztató, bevállalós. Nincs olyan állapotban az MSZP. Az MDF kampánya szerintem bevállalós lesz, már az.

Josef (K.) 2010.01.22. 14:56:25

@radala:
"5-10 % hülyét találni nem kunszt"
nagyon ízléses megfogalmazás...

török gábor 2010.01.22. 15:10:34

@Josef (K.): TG alapvetően nem tudja... bár ha ma kellene mondanom valamit, akkor a tegnapi káosz (Simonyi lesz - Herényi. Nem leszek - Simonyi) után inkább a nem felé hajlok. Van egy olyan érzésem, hogy egy ponton összeroppan az MDF, de persze ebben még benne van az 5-10% is, kétségtelen.

radala 2010.01.22. 15:10:56

@Josef (K.): Úgy érted nagyon tényszerű?
Minek lehetne nevezni egy MDF szavazót? Én megértem az mszp szavazókat, a jobbik szavazókat az LMP szavazókat, mindenkit. Kit ezért kit azért. De egy valamit nem tudok megérteni, ha valaki azért szavaz a legantidemokratikusabban működő, legelvtelenebb mutyipártra, mert ö egy "független gondolkozó lény". Ez már az szdsz idején is nehezen volt megmagyarázható, de ott még a "hűség" esetleg fölmentést adhatott. De most már tényleg nincs semmi.
nol.hu/velemeny/20100122-arvak

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.22. 15:12:03

@iii: az előző posztban írtam arról is, hogy szerintem mi a realitás: torokgaborelemez.blog.hu/2010/01/19/40_miert_mennek_le_kutyaba/fullcommentlist/1#c8382672

De OK, ne vitatkozzunk.

radala 2010.01.22. 15:14:19

@török gábor: Ha az LMP bejut az MDF nem, az a szellem diadala lesz. Akkor nem fogok tudni mást mondani, mint hogy a magyar a világ legbölcsebb nemzete. De valljuk be ez egy csoda lenne, mert ez valóban egy új kor hajnala lenne, ha ez bekövetkezik, akkor szerintem senki nem fog többet újságírónak tanulni:-)

Josef (K.) 2010.01.22. 15:30:01

@török gábor:
A Simonyi-affér tényleg elég kellemetlen volt az MDF számára. Számomra kicsit váratlan volt eleve Simonyi neve, ő korábban inkább az mszphez (Kovácshoz) volt köthető. Egy jel azonban mutatott ebbe az irányba (de lehet, hogy csak belemagyarázom). Még karácsony előtt olvastam Simonyi könyvét (nagyon érdekes dolgok vannak benne, mindenkinek ajánlom, csak figyelmen kívül kell hagyni a rengeteg öntömjénezést), a könyvben többször is említi (pozitív kicsengéssel) Kerék-Bárczy Szabolcsot, aki akkor volt Los főkonzul Los Angelesben, amikor Simony Washingtonban volt. Simonyi talán ennek a munkakapcsolatnak a révén került közel az MDF-hez.

Josef (K.) 2010.01.22. 15:43:25

@radala:
"Ha az LMP bejut az MDF nem, az a szellem diadala lesz. Akkor nem fogok tudni mást mondani, mint hogy a magyar a világ legbölcsebb nemzete. De valljuk be ez egy csoda lenne, mert ez valóban egy új kor hajnala lenne"
no comment

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.22. 15:46:15

@radala: érdekes a NOL-linked!

(avagy - lehet más a sárdobálás?!)

"A „józan ész” állítólagos képviselői mára pőrén piachívő, kapitalista csúcsragadozókat dédelgető (ezért könnyen megvásárolható), a közgazdaságtant elitapológiává silányító fundamentalista kórussá koptak. A strabagok, kapolyik százmillióiból összefércelt Centrum lehet kedves néhány, a közbeszerzést megkerülni igyekvő nagybefektetőnek, de köszönő viszonyban sem lesz az emberi jogokat még mindig fontosnak érzők minimális elvárásaival. Senki sem hiheti, hogy Dávid Ibolya igazságügy-miniszteri tevékenysége, Herényi Károly frakcióvezetői munkássága a jogkiterjesztő, befogadó gondolkodás akárcsak minimumát garantálná. Talán még a jogállamiságét sem."

MERT nicsak, ki beszél itt:
"A szerző történész, a Lehet Más a Politika országos választmányának tagja"
Hoppárézimi - hát van itt MÉDIA jelenlét...

Josef (K.) 2010.01.22. 15:49:14

@1.szolo (B.A.):

A "józan ész" képviselői mellett pedig megjelentek a "szellem diadalának" képviselői is. Megy a harc közöttük.

radala 2010.01.22. 15:56:55

@1.szolo (B.A.): @radala: nol.hu/archivum/20091014-kadarozas

Itt egy sokkal sokkal jobb link.

Láttam, hogy LMP, gondoltam is, hogy nem kéne belinkelnem, a helyzet az az, hogy eredetileg a mandineren találtam belőle, egy a vitához illő részletet. Ott nem látszott, hogy ki is a szerző, csak hogy nol.hu. De úgy gondoltam illik az eredetit behivatkozni, addigra láttam az LMP-t láttam, hogy ez így nem is ér, de azért belinkeltem.
Természetesen nem azért lesz az LMP a szellem diadala, mert egy leheletnyivel is jobb, mint az mdf. Egyszerűen nagyon örülnék, ha az mr1-et, tv2-t, indexet, origot, inforadiot lenyomnák a blogok. Csak erről szól, hogy nem az instant junk híreket eszik kizárólag az emberek. Ez szerintem jelentős lépés lenne a demokrácia szempontjából.
Képzeljétek el, hogy a negyedik hatalmi ág megszűnik... (erről beszéltem)

ati27 2010.01.22. 16:21:32

Visszatérve az LMP-re. Szerintem az MDF-ben kialakuló "anomáliák" az LMP felé terelik azokat a szavazókat, akik nem 3 legnépszerűbb pártra szavaznak. Az pedig, hogy az LMP még nem jelent meg a médiában? Majd fog! Szerintem a kampány végére időzítik, mivel nem akarják ellőni korán a "puskaport" ergo ha jól veszem ki, pénzügyileg nincsenek eleresztve. Az MDF szerintem el fog tűnni a süllyesztőben, Bokross ide vagy oda.. Ezt az "egyensúlyozást" nem lehet a végtelenségig vinni. Kicsit az szdsz példájával analóg, csak annyi, hogy ők nem voltak kormányon. A jobbik nem kétséges, bekerül, mint fentebb irtam, ha a fidesz nem reagál az MSZP kampány-provokációára, megteszi a jobbik. Lassan velük kell versenyezniük, ez van..

discretio 2010.01.22. 17:13:39

Én úgy tudom , nálam idősebb politikafüggő családtagom elbeszéléseiből , hogy a német zöldek a parlamentbe kerülések előtt a kampányban azt mondták, hogy ha bekerülnek akkor 5 márka lesz a benzin, mert akkor jobban meggondolják a kisfogyasztók és a vállakozók, szállítmányozók, hogy mennyit utaztassák pl. az árut.
Hát nem lett öt márka a benzin, de Joska Fischer már nem jár tornacipőben....

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.22. 17:19:54

@discretio:
Hát erről beszélek, hogy lehet itt bármiket igérgetni (LMP, CM, STB:), ha AZT CSAK kormányon lehet(NE!) megcsinálni - legalább egy koalíciós alku eredményeként becsempészve a nagytesó programja mellé...

Ahogy a Fidesz áll, maximum a 2/3-hoz lesz szüksége partnerre - és annak meg NÉMI lehetősége ezért cserébe kérni - persze jóval kevesebb - ellentételezést.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.22. 17:21:01

Én azért fogok az MDF-re szavazni, mert az összes többi párt szociáldemokrata és/vagy paternalista.

Lehet, hogy hülye vagyok, de azt gondolom, hogy én magam ügyesebben tudnám befektetni a pénzemet, mint az állam (nyugdíj), az EÜ-re befizetett pénzemből pedig jobb szolgáltatást tudnék kialkudni egy cégtől ügyfélként, mint a TB. Nincs szükségem szocpolra, nem akarok kuncsorogni családi pótlékért, miközben a többszörösét fizetem be adó formájában, inkább be sem fizetném, úgyis jobban osztom be, mint az állam. Én szeretném eldönteni, hogy melyik egyháznak adok pénzt és én szeretném eldönteni, hogy ki az aki rászoruló, akit civil szervezeten keresztül támogatok (most is teszem).

Szeretném, ha a BKV nem hajléktalan szálló lenne, ahol az utas tisztaságára vonatkozó pont hasonló súllyal szerepelne, mint hogy jeggyel kell utazni.

Az energia árakat mindenkin bevasalnám (távfűtés, gáz stb.), mert amikor én lakást vetten, eszembe jutott, hogy azt ki is kell fűteni (vettem kisebbet, de téglát), jogosan várhatom el ezt a többi állampolgártól is.

Stb.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.22. 17:28:38

@Naszta: Tök mindegy miért,
amikor nem fogja tudni beváltani az igéreteit!
(lásd egyel előtted!)

Azt elfogadom, hogy AZÉRT szavazol (vagy bárki más) erre a "párt"-ra (vagy bármely párt jogállású IZÉre:), MERT szimpatikusak neked (bármiért:), ÉS EZÉRT támogatni szeretnéd őket az "adód 1%-ával"...
(helyett: az 1%-nyi szavazat fölött járó kv-i támogatással:))

A többi csak mese (habbal).

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.22. 17:40:38

@1.szolo (B.A.): azért szavazok rá, mert mélyen hiszem, hogy az emberek jobban bánnak a pénzükkel, mint az állam. Az állam nem jó gazda. Minden más mellékes. (Így is rájuk szavazok és ha 80%-on lennének akkor is rájuk szavaznék.) Hánynom kell attól, hogy mindenki tülekedik a közös vályúhoz, de már 3 lépést nem tesz egy friss falatért. Az állam feladata a keretek szervezése, az egyén boldogulása az egyénen múlik. Még a szocializmusban is, csak álszentek vagytok kimondani...

Nem pártot támogatok és (bár közöd nincs hozzá) az adózott jövedelmemből támogatok egy arra érdemes szervezetet, amelynek egyébként semmi köze a politikához.

discretio 2010.01.22. 17:48:33

@Naszta: Figyusz, jártál már az Ormánságban ? Próbáld az ott élőknek elmagyrázni, hogy a boldogulásuk rajtuk múlik. Nagy sikered lenne.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.22. 17:54:16

Balt, mirrmurr, radala, Lenin bátyám, és többiek!
Láttátok a Hócipő legújabb számának címlapját?

malacnews.freeblog.hu/archives/2010/01/22/Egy_kep_es_ami_mogotte_van/

Szeretem a liberális toleranciát;-)

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.22. 18:01:03

@discretio: ha nincs más lehetőségük, akkor szereznek munkát máshol, mobilizálódnak. Nyilván kezdeni kell azokkal valamit, akik segélyeken élnek.

De: miért kell ezért hajléktalan szállónak lenni a BKV-nak? Miért fizetem adó formájában más fűtésszámláját? Miért fizetek az egyházaknak ateista létemre? Miért én finanszírozom azt, ha valaki nem köt biztosítást és elviszi a háza tetejét a szél? Miért én fizetem ki a sok minimálbéres helyett a TB járulékot? Miért kell fizetnem rokkant és öregségi nyugdíjat egy halom embernek, aki nem lenne rászorult? Miért én fizetem meg többszörösen, hogy az állam nem jól gazdálkodik a pénzzel? Unom sorolni. Ez mind abból következik, hogy az állam paternalista és rosszul szervezet. Erre nem egy másik szociálisan érzékeny párt a megoldás, hanem rendet tenni a fejekben.

Nem fizetsz TB-t? Meggyógyítunk, ráterheljük a házadra. Nem kötöttél biztosítást a házadra? Így jártál. Stb.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.22. 18:01:33

A helyzet pillanatról-pillanatra változik.
Az SZDSZ halálcsókot ejtett a feljövőben lévő MDF homlokára, és az most szép lassan ronda királyfiból még randább békává fog változni, és ekkor jön el a neoliberalizmust bíráló humanista LMP ideje, és lecsapnak az elburjánozni látszó zöld szörnyre.

De óh, jajjj, honnan a retkes alfertályból lesz kellő számú kopogó cetli?????????????

Mi lenne, ha segítne gyűjteni a Fidesz? Nekik is megérné, hiszen jobb ma egy gyenge LMP a parlamentben, mint holnap egy erős MDF(+SZDSZ)

mirrmurrkandúr 2010.01.22. 18:06:19

@Naszta: Már volt egyszer egy hosszabb vitánk az öngondoskodásról.

Szerintem rettenetesen nincs igazad, és fájdalmas lenne a vergődésed, ha hirtelen munka nélkül maradnál... lenne visítás a paternalista állam után... (szerintem elég, ha ebbe belegondolsz, aki nem áll olyan jól, mint te -pedig nem a tökét vakarja, hanem keményen dolgozik- az szereti pölö, ha nem nyolc rongyért néz be a szájába egy fogorvos, vagy nem havi 170000 a gyógyszere (nekem annyi lenne, ha nem állná a TB a nagy részét, és ha néhány éve betegedtem volna meg akkor szar ügy lett volna, mert akkor még nem állta...).

Egyébként meg, ha te jobban be tudod osztani a pénzed, az remek dolog, ennek mindenki örül, de demokrácia van, és a többség nem olyan kis zseni, mint te...

Az állam meg mindig akkor rossz gazda, ha neolib kormány uralkodik(!)...

ati27 2010.01.22. 18:08:34

Tisztelt Török Gábor!

Olvastam az inforádión az 1+1=0. Találó :) Nasztával valamilyen szinten egyetértek.. Persze nem hiszem, hogy az MDF valósítaná meg azokat a dolgokat, amiről ír. De a "reformok" elkerülhetetlenek az egészségügyben a nyugdijrendszerben, magában a közigazgatásban is.. Aki mást állít, hazudik.. Higyjétek el van hová fejlődni.. Én svédországban vagyok lassan 3 éve.. Mesélhetnék...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.22. 18:15:44

@Naszta: Nem felfortyanni kell, hanem megérteni.

Én egyáltalán nem hibáztatlak, ha a szavazatoddal segítesz egy pártot állami támogatáshoz.

Csak nem fogsz érte kapni semmit tőlük, amit vársz - legalábbis a most következő ciklusban.
Ennyi, de ezt illik tudomásul venni. :)

6.Lenin 2010.01.22. 18:31:34

Miket olvasok itt,az állam rosszul gazdálkodik,rosszul kezeli a lóvét.Az állam.
Hát meg kell szüntetni,mondom én.
Mintha valami rémlene,az állam el fog halni,nincs rá szükség,vagy valami ilyesmi.

Azannya,nem hittem volna.

6.Lenin 2010.01.22. 18:42:04

Az államban nem bízom,mert okos emberek írták,rosszul kezeli a lóvét.

1 meg azt szolja,a pártokkal meg ne foglalkozzam,mert tőlük nem várható semmi.

A szomszédban se,mert rábíztam a kutyám,oszt eladta,szomjas volt,a szomszéd, nem a fletoka(így hívtam)

TWÁ meg azt szokta volt írni,Isten nincs,ő is kiesett.

Na,akkor most mi a tosz a tennivaló?

Xenu?

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.22. 18:44:41

@mirrmurrkandúr: az nem baj, hogy nem értünk egyet. Ezért jó ez a világ. :)

Könnyen lehet, hogy munka nélkül maradok, mikor hazamegyek Japánból. És bár 5 éve dolgozom (+1 most kint), munkanélküli segélyre nem vagyok jogosult (hiszen egy évig nem volt otthon jövedelmem). Úgyhogy nem csak más f@szával verem a csalánt.

Vajon akkor sem lenne pénze a fogorvosra a melósnak, ha nem vonná el az állam a jövedelmének a 70%-át? Japánban a legmagasabb az átlagéletkor a világon. Itt befizetsz havi 20.000 Ft-nyi jent és utána fizetik az egészségügyi költségeid 70%-át. Ja: a konditermekbe 90%-ot. Tehát az önrész 30%. Nem 300 Ft.

Álszent hozzáállás, hogy az egészségügy vagy bármi ingyenes, ha adózol. Én 300.000 Ft-ot hagytam ott a két lányom születéséért (a nőgyógyász alkalmanként 7000 Ft-ja mellé), miközben rendesen adózom. Nem érzem igazságosnak. Megértem őt is: 20 év praxis után 150 ezer se!? (Ennyit keresne alapból.) És mégis mit várhatok el az államtól a 70% adóért? Ha befizetek neki nettó 300 ezer után adót, akkor is 60 ezret fogok kapni, ha lebénulok. Hol érvényesül az, hogy én többet fizettem be? Milyen igazság ez? Milyen ország az, ahol a versenyszférában csak 1.000.000 ember dolgozik és tartja el a többit? Milyen pártok azok, akik meg merik tenni, hogy az ő kontójukra ígérgetnek, és adnak, miközben 70%-os adót fizetettnek?

Azt látom, hogy egy életen át lehúznak 70%-ra, majd fizethetek minden szolgáltatásért külön, nem hivatalosan, hogy tényleg jól működjön. Azt hazudjuk, hogy ingyenesek a dolgok, majd összességében többet fizetünk, mint egy fejlett európai, mert kifizetjük még egyszer zsebbe. Kéne egy kicsit mindenkinek itt élnie Japánban, hogy megtudjuk, hogy milyen egy olyan ország, ahol nincs borravaló. Azt hazudjuk, hogy egészséges a társadalom, hogy a gyógyír senkinek sem fog fájni, miközben 100 ezrekkel több embert tart el a szükségesnél a viszonylag kevés tisztességesen adózó. Az a baj, hogy egy szociális kormány soha nem fogja azt mondani a nem jogosult rokkant és öregségi nyugdíjasnak, hogy irány vissza a munkába! Márpedig a következő generációt a mai cseszi szét az irgalmatlan terheivel és hazugságaival.

Írja le a sok hülye troll, hogy nem vagyok magyar, mert gondolkodom a külföldön élésben! De tűnődjön el azon is, hogy miért tesz így a mérnökök és orvosok nem is kicsiny hányada! Tudjad, hogy most lehet még ígérgetni, de amikor nem lesz szakember otthon, mert aki teheti az eljön, akkor csúnya társadalmi borulás lesz a vége! Tudd, hogy az évfolyamomból a legjobbak vannak Londonban, Bécsben és Stockholmban, mert ők hiszik el, hogy itt is alkalmasak a munkára! Tudd, hogy amikor adót emelsz, akkor mindig rontod a verseny esélyeidet azokkal az országokkal szemben, ahol meg bírják ugyanezt a feladatot oldni 30% adóból is!

8kerlakos 2010.01.22. 18:46:22

arra, hogy létezik :-)), már az is bizonyíték, hogy nagy lendülettel kezdték támadni internetes fórumokon ...

leginkább hangulatkeltő és festő szavak széles arzenáljának bedobásával - az LMP programról való vitatkozásig vagy érdemi eszmefuttatásig azonban nagyon kevesen jutnak el ...

hogy ez így kinek lesz meggyőző? hááát ...

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.22. 19:03:22

@1.szolo (B.A.): nem akarlak megbántani, de egy síkon pörögsz! :) Engem nem érdekel, hogy kap-e állami támogatást. Nem ezért szavazok egy pártra, sőt ezt a részét át sem gondolom.

Az, hogy nem az az ideológia a legnépszerűbb, amit én értékesnek tartok, megesik. Ezért demokrácia és nem diktatúra vagy imperializmus. De én azért nem szavazok senkire, hogy a választás estéjén győztesnek érezhessem magam, hogy jó helyre x-eltem. Ez nem totózó...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.22. 19:13:00

@Naszta: "ezt a részét át sem gondolom."

Azért tettem hozzá, hogy ez IS meglegyen:))

Csak próbáltam megfejteni, hogy mi motivál, amikor olyan (...) párt olyan (...) programjára szavazol, amelyiknek minimális esélye lesz a teljesítés(é)re.

Ezután (jobb híjján:) már csak "magamból indultam ki", hogy egy ilyen helyzetben én bizony adnék a kedvencemnek egy (anyagi:) esélyt a "túlélésre", egy következő, szerencsésebb erőviszony beálltáig...
(Bocs!:)

unabomber 2010.01.22. 21:33:41

Uhh, kemény volt végigolvasni:)

Az mindenesetre látszik, hogy amíg az LMP az újbarnáknak zsidópárt, az mszp-s szadis trolloknak fideszpárt, addig jó úton jár.
A bejutása pedig logisztikai kérdés, ha sikerül 120-150 EVK-ban jelöltet állítani, bent lesz. Nehéz ügy metró- és autópálya-sápok, Csányi és Putyin pénze nélkül, de nem lehetetlen.

A Fidesz-Rosszabbik kétharmad pedig röhög a markába:)

újember · http://vasut.kTeam.hu 2010.01.22. 22:21:30

Számomra egyértelmű:
...SZDSZ: ott, ahova való
...MSZP: végtelenül leamortizálva
...Jobbik: már nem lehet megakadályozni, de komolyan beszélni kéne szimpatizánsaival.

...Az igazi csapás a demokráciára az lenne, ha EZ az MDF még egyszer 5% felé kerül. Egyáltalán nem veszélytelen.

LMP a parlamentbe való, Fidesz mellé!

Vadkeleti üdv

szobatars 2010.01.22. 22:55:22

@DjKaller: az idézeted a jelenre vonatkozik. Fodor Gábort szerették volna a megalakuláskor (abban az esetben, ha nem sikerülne a Kóka ellene fellépés a csalással megszerzett SZDSZ elnöki szék miatt). Több helyen is megjelent az alapításkori időkből ez a nyilatkozat (igaz, akkor még nem pártként, hanem politikai mozgalomként definiálta magát az LMP)

jardel 2010.01.23. 00:15:11

Szerintem ha lehet más a politika, akkor LMP nélkül is lehet, ha meg nem, akkor LMP-vel sem lesz az. Ha parlamenti erő lenne belőlük, akkor nő a tét, nő a pénz, ez meg hoz magával még sok mindent. Amitől kicsit más lehet a politika egyszer, az a pártoktól nem függő gazdasági, társadalmi stb. csoportok, érdekcsoportok megerősödése lehet. Az LMP amúgy meg ránézésre egy rakás lúzer pesti értelmiségi arc. Lehet, hogy szimpi, de politikailag tök lúzer.

steverubellreborn 2010.01.23. 02:49:26

@szobatars:

Szóval, lehet más a politika, de pont az LMP-től ez inkább vicc...

miért is?

steverubellreborn 2010.01.23. 02:50:34

@jardel:
te ennyi pénzből fel tudnél ennyit mutatni?
www.lehetmas.hu

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.23. 02:55:50

@steverubellreborn:
"Én egyébként jót nyihogtam sok useren ahogy ötpercenként beordíották a lehet más a politika című agymosott lózungjukat."

steverubellreborn 2010.01.23. 03:02:28

@Josef (K.):
Simonyit meg sem kérdezte az Madöf.

steverubellreborn 2010.01.23. 03:07:51

Naszta:
az öndicséret szünetében lenne időd a havi 28,500 forintos segélyből élőket öngondoskodása tanítani?

steverubellreborn 2010.01.23. 03:15:10

@radala:
Már a Reagani gazdaságpoltika kritikája és az utóbbi pár év gazdasági válság megcáfolta Bokros sok gazdasági elképzelését.De van olyan terület mint az oktatás, közigazgatás reformja amiben igaza van

steverubellreborn 2010.01.23. 03:22:39

@mefisto:
BKV-sztrájk és az MDF-SZDSZ násztánc alatt az LMP meg sem nyikkant.

ez nem igaz.

steverubellreborn 2010.01.23. 03:35:12

@szobatars:

Nem igazán mi a problémád a bloggal hiszen ez nem hivatalos álláspont továbbá egy párton belüli egy adott kérdésről eltérő egyéni álláspontok lehetségesek amelyek megjeleníthetőek kommunikálhatóak.
Volt annyi esze az LMP-nek,hogy Fodort nem engedte magához közel.

steverubellreborn 2010.01.23. 03:36:12

Nem igazán értem,hogy mi a problémád a bloggal hiszen ez nem hivatalos álláspont továbbá egy párton belüli egy adott kérdésről eltérő egyéni álláspontok lehetségesek amelyek megjeleníthetőek kommunikálhatóak.
Volt annyi esze az LMP-nek,hogy Fodort nem engedte magához közel.
Válasz erre

steverubellreborn 2010.01.23. 03:50:18

QA jobbik kb száz milliót költött médiakampányra (miből???) és minden egyes lépését jönnek a nácik óbégatással kísérték.
lsd szdsz plakát. miről is ebszélünk akkor?

steverubellreborn 2010.01.23. 03:50:35

QA jobbik kb száz milliót költött médiakampányra (miből???) és minden egyes lépését jönnek a nácik óbégatással kísérték.
lsd szdsz plakát. miről is ebszélünk akkor?

steverubellreborn 2010.01.23. 03:50:36

QA jobbik kb száz milliót költött médiakampányra (miből???) és minden egyes lépését jönnek a nácik óbégatással kísérték.
lsd szdsz plakát. miről is ebszélünk akkor?

steverubellreborn 2010.01.23. 03:51:14

QA jobbik kb száz milliót költött médiakampányra (miből???) és minden egyes lépését jönnek a nácik óbégatással kísérték.
lsd szdsz plakát. miről is ebszélünk akkor?

steverubellreborn 2010.01.23. 03:51:15

QA jobbik kb száz milliót költött médiakampányra (miből???) és minden egyes lépését jönnek a nácik óbégatással kísérték.
lsd szdsz plakát. miről is ebszélünk akkor?

steverubellreborn 2010.01.23. 03:55:32

QA jobbik kb száz milliót költött médiakampányra (miből???) és minden egyes lépését jönnek a nácik óbégatással kísérték.
lsd szdsz plakát. miről is ebszélünk akkor?

steverubellreborn 2010.01.23. 04:02:52

QA jobbik kb száz milliót költött médiakampányra (miből???) és minden egyes lépését jönnek a nácik óbégatással kísérték.
lsd szdsz plakát. miről is ebszélünk akkor?

steverubellreborn 2010.01.23. 04:05:44

@Nzoltan: QA jobbik kb száz milliót költött médiakampányra (miből???) és minden egyes lépését jönnek a nácik óbégatással kísérték.
lsd szdsz plakát. miről is beszélünk akkor?

steverubellreborn 2010.01.23. 04:16:28

@Nzoltan: QA jobbik kb száz milliót költött médiakampányra (miből???) és minden egyes lépését jönnek a nácik óbégatással kísérték.
lsd szdsz plakát. miről is beszélünk akkor?

steverubellreborn 2010.01.23. 04:38:04

ÉRáadásul ott a lehetőség, hogy a kommunikációjukat az interneten tolják. A jobbiknak vajon miért sikerül kihasználni az online közösségi teret? Lehet, hogy ott van, aki érti, hogyan működik 2010-ben a világ?"

Facebookon,iwiwen,Youtubeon is fent van az LMP nem ártna körülnézni..azt még az ellenfelek is elimerik,hogy az LMP kezeeli a legjobban a internetes politikai kommunikációt.

BrianBrian 2010.01.23. 08:02:41

@peacekeeper: LMP-nél könnyű megnézni, honnan jön a pénz, mert nem jön :-) :-(, nézd meg, miből harcolták meg az EP választást: www.lehetmas.hu/sajto/477

Nzoltan 2010.01.23. 08:47:55

@radala: Te hol élsz a holdon?
Az ideális világban az emberek várják a sültgalambot, közbrn uralják a tv távirányítót. Nyisd ki a szemed!

Tipikus LMP szavazó. Aztán meg csodálkozol, hogy nem úgy van az, ahogy ti gondoljátok.

DuciFun 2010.01.23. 09:55:09

Kedves Lmpsek és liberálisok.
Rossz hírem van nektek:
1.A liberalizmus, az amit ma látunk avilágban. A liberalizmus az amit az Szdsz képvisel. A szép eszmék mögött a cél a felforgatás, az értéknélküliség és azavarosban halászás.
Én elhiszem, hogy ti most leksen hisztek az Lmpben. Anno sokan hittek az Szdszben (meg a többi módszerváló pártban) és m ilett a vége? Csalódtak, mert az emberek felépítettek egy pártot, akik aztán az első percben összeálltak a főellenség komcsikkal.
Most ugyanaz folyik, mint 90ben. Veletek kisemeberekkel felépítenek pártokat (LMP, Jobbik)és amikor az országos, akkor szépen átveszik az irányítást, azok akik most is ott vannak a háttérben az Lmpél (Jobbikba folyamatosan szivárognak be) és éltetik tovább ugyanazt a politikai garnitúrát, amely 49 óta rátelepedett az országra, és élősködik rajtunk.

És ehez tizeket jóhiszemű tettrekész, núde naív embeerket használnak fel.

jardel 2010.01.23. 12:06:09

@steverubellreborn

Szerintem nem arról van szó, hogy az LMP-sek gonoszak lennének és az SZDSZ újraszületése (biztos van ilyen is persze), vagy nem lenne jó egy más politikai közeg, hang a mostani átlag mellett, helyett vagy, hogy ne lennének jó ügyeik. Én azt nem hiszem el, hogy ha az LMP is (esetleg) mgerősödik, akkor más utat fog bejárni, mint mondjuk az MDF vagy az SZDSZ. Amúgy a két nagy pártban is meglepően sok értelmes, konszolidált arc van és még viszonylag fontos politikusok is egyet tudnak érteni szakmai kérdésekben. Ez a politikában nyilvánosan mégsem jelenik meg. Ha a 2 nagy pártból kiválna pár ilyen politikus és létrehoznának egy kisebb formációt, akkor tét- és kompromisszummentesen ők is hangoztathatnák azokat a dolgokat, amit egyébként most is gondolnak - akár az LMP. Az ilyen erők viszont sohasem fognak kormányozni, de még a parlamentbe is alig jutnak be. Szóval szerintem a politika vagy egészében lesz más, vagy sehogy.

6.Lenin 2010.01.23. 13:03:54

@iii:

Akkor is lesz felmelegedés,ha közben az ember eltűnik a Földről.

Ez 1 természetes és periódikus folyamat.Volt/van/lesz, az ember nem tud beleavatkozni,ahogy a vulkanikus és lemez mozgások folyamatába se.
Maximum előre jelezni,ha szerencséje van.

Ebből üzletet,politikát azt igen.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.23. 16:43:01

@steverubellreborn: "több kreativitást! "

Annál mint, hogy kihagyom a TE szövegedből a "NEM" szót?

babem 2010.01.23. 18:40:33

Amikor valami égeti mások seggét, egyből ráhúznak valamit az őket égetőre.
Itt momentán azt, hogy szdsz-esekből áll az LMP.
Akkor én meg azt mondom hogy fokozzam a hangulatot, hogy zsidókból áll a jobbik!!!

Ki gondolta volna

babem 2010.01.23. 18:44:52

Ja egy dolgot kifelejtettem az előbbi kommentemből:

Mindkét állítás megalapozatlan, ezáltal hazugságnak tekintendő.

steverubellreborn 2010.01.23. 20:23:52

@DuciFun:
Van némi igazság abban amit mondasz, de ez bámelyik pártra igaz.Ha azonban a mezei tagság,azok akik viszik a hátukon a pártot észnél vannak, akkor olyan alapszabályt fogalmaznak meg,amely minimalizálja ennek a lehetőségét.Az LMP-nek megvan az az előnye,hogy tanulhat a többi párt hatalomért való elkurvulásából, és egy esélyt jelent,hogy a politika lehet más.

steverubellreborn 2010.01.23. 20:27:47

@1.szolo (B.A.):
Én arra gondoltam,hogy ha valamit kritizálsz akkor legalább minimális szinten nézzél utána az adott témának, légy képben az ellenféllel.
Tegnap éjjel a megvadult szerver ellenére pont ezeket a puffogásokat igyekeztem cáfolni.

steverubellreborn 2010.01.23. 20:30:51

@jardel:
a többiek hasonló elképzeléseket fogalmazat meg eltérő stílusban,a válaszom a te felvetésedre is igaz.

steverubellreborn 2010.01.23. 20:32:27

@steverubellreborn:

vagyis igaz. nekem személy szerint elegem van a bekeseredett ellendrukker itthoni panaszkultúrából.
Bízom az LMP-ben!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.23. 20:37:26

@steverubellreborn:
Én meg csak arra próbáltam célozni, hogy BAGOLY mondja verébnek:
TE:
"jót nyihogtam sok useren ahogy ötpercenként beordíották a nem lehet más a politika című agymosott lózungjukat."
-szintén TE:
"te ennyi pénzből fel tudnél ennyit mutatni?
http://www.lehetmas.hu"

(gykv. "beordítottad" IDE az LMP központi linkjét;)
De hagyjuk, ennél többet nem ér a téma...

aum 2010.01.23. 22:37:58

Egy nagyon rendes, de nem túl tájékozott jobbikos ismerősöm SZDSZ utódpártisággal intézte el az LMP-t. Idősebb lévén emlékeztettem, hogy az SZDSZ vesszőfutása a 94-es koalával kezdődött, addig tekintélyes szavazói bázis hitt a liberális eszmékben. Nyílván egy urbánus multikulti emberke számára nagyon sok értéket hordoz az LMP és végre nem kell egy korrupt elkurvult politikus maffiára gondolni, ha ezen értéken parlamenti képviseletére teszi fel voksát. Másrészt számomra vállalhatatlan a Jobbik néhány állítása, de nagyra értékelem, hogy sok kérdésben előremutató javaslataik vannak. Azon például nem lepődök meg, hogy ökoszociális nemzetgazdaságiként határozzák meg programjukat, ami akár rímel is az LMP ökobaloldaliságára. Abban is bízom, hogy parlamenti pártként nagyobb felelőséggel fognak állást foglalni és a heccpárti nyomulásból visszavesznek.
Az LMP-vel márcsak azért is szimpatizálok, mert egyik aktivistájuk a legokosabb lány, akit valaha ismertem. Kritikaként: én is meglehetősen amatőr, szinte naív társaságnak látom őket, nehezen érthető az átlagember számára, hogy mit akarnak. Mint egy növésben levő szeleburdi kamasz, akire legyintenek a felnőttek, de azért legbelül szeretik.

peacekeeper 2010.01.24. 11:52:26

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=77):

Negatív.
Már miért volna jó a Fidesznek egy gyenge LMP az országgyűlésbe?

A Fidesznek egy gyönge (max. 4%-os) LMP és ugyanilyen "gyönge" (erős) MDF a legjobb, mindkettő az OGY-n kívül....
Meg is tesznek mindent ennek érdekében.......(és ebbe a mindenbe nagyon sok dolog belefér, amire az átlag pógár még csak nem is gondol....csak "beszopja")
Úgy manipulálják a köz véleményét, hogy a "köz" észre se veszi, hogy manipulálva van....:-(

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.24. 15:43:52

@steverubellreborn: jó ma a segélyezési rendszer? Mennyi a kijutók aránya? Értem, hogy 28.500 Ft-on nincs mit beosztani. Egyet értek. Hányan lehetnek, akik tényleg ennyiből élnek? És aki nem csak ebből él: a mellette lévő fekete munkából. Miért adunk segélyt annak, aki feketén dolgozik, annak az adójából, aki meg fehéren?

Szemléletes példa: vasutas keres nettó 70-et (adózik 140-et), segélyezettünk a segély mellé szintén kap fekete munkából 70-et...

Nem fényezni akartam magam. Elnézést, ha így jött le. Felteszem másképp a kérdést: ismersz olyat, aki komoly műtét előtt nem ad paraszolvenciát? Van olyan állami szolgáltatásunk, tényleg jól működik?

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.24. 15:46:44

@aum: Nem. Az LMP kizárólap az emberi jogokban liberális, gazdaságpolitikájában nem. Ergo: aki konzervatív vagy liberális gazdaságpolitikát szeretne, csak az MDF-re tud szavazni. Arra meg lassan nincs is kedvem. Gyeneseivel? B+

-lyla- 2010.01.24. 19:23:25

nade, Gábor!

megfed????????,

csibra 2010.01.24. 21:36:10

Az LMP-nek van egy lemoshatatlan és kitörölhetetlen folt a renoméján ami miatt egyetlen egy embernek sem szabadna választania, ez pedig Schiffer András. Schiffer András a Scientológia "egyháznak" dolgozott éveken át, márpedig bárki, aki közösséget vállal bármilyen formában ezzel a borzasztóan veszélyes és az emberek életét megnyomorító szervezettel nem való a közéletbe, és mint az LMP alapítója maga az LMP sem való oda. Amúgy nagyon szeretnék látni egy az eddigiektől eltérő és nem szélsőséges pártot akit lehet választani, de az LMP józan emberek számára nem lehet az.

2010.01.25. 09:36:42

@csibra: Schiffer András nem dolgozott a scientológia egyháznak, ez hazugság.

2010.01.25. 09:41:58

@aum: A Jobbik azóta lett ökoszociális, mióta kiderült, hogy komoly versenytárs az LMP. A Jobbiknak semmi köze az öko szóhoz, ez csak felvett ruha.

csibra 2010.01.26. 12:39:43

Igaz. Nem Schiffer dolgozott a sci egyháznak, hanem a cége, és már évek óta nem is. De ettől még védte a sci-t. Ugyan mindenkit megillet a jogi védelem, de az ügyvéd ettől még eldöntheti, hogy hajlandó-e valakit képviselni vagy sem. Mivel valamikor hajlandó volt (ok, a cége volt hajlandó) ezt nem tudja lemosni magáról. Utána lehet olvasni a neten, hogy mennyire könnyű megszabadulni a sci-s kötődéstől...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.26. 13:39:37

@csibra: "Utána lehet olvasni a neten, hogy mennyire könnyű megszabadulni a sci-s kötődéstől..."

Annak is, hogy mennyire nehéz megszabadulni a drog(/alkohol/nikotin)függőségtől...
Oszt még egy ügyvéd se (ATTÓL:)) lett drogfüggő, aki drogügyben védett bárkit is.

((CC: Valódi változás kell IDE!))

Füsti 2010.01.31. 19:30:52

@Naszta: Ha az lmp emberi jogilag liberális, akkor remélhetőleg fel fog lépni az utobbi évtizedben a magyarokat ért hátrányos megkülömböztetéssel szemben, amit nap mint nap elsznvedünk a cigányokkal és a külföldről jött idegenekkel szemben, akik pozitívan vannak diszkriminálva velünk szemben.

Füsti 2010.01.31. 19:32:58

@iii:
Tévedsz iii:
A jobbik szakpolitikusáak számitó,Kárpáti Z. Zoltán láltal szerkesztett lapan a kárpátiában évek ota fontos téma, a környezetvédelem a bio dolgok és a hasonló, környezetvédelmi öko dolgok.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.03. 22:38:52

"... az LMP mindeddig nem tudta átütően megmutatni a magyar közönségnek, hogy politikája valójában miben más, továbbá a párt híján van karizmatikus, jó szónoki képességű vezetőknek is – derült ki a hétvégi ötödik kongresszusuk szűkre szabott nyilvános szakaszában. Mindezek után miben is reménykedhet egyáltalán az LMP? – erre keres választ a HVG csütörtöki számában olvasható írás."

Kenwyn 2010.02.10. 11:07:25

na, úgy tűnik csak beindul az LMP, s jönnek a jó ötletek:

Lehet Más a Party
kopogtató-cédula leadó farsangi mulatság :
lmpuszta.blog.hu/2010/02/10/lehet_mas_a_party_1?utm_source=twitterfeed
süti beállítások módosítása