Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
07:04

Bizonyára - velem együtt - sokakat meglep, hogy most már napok óta tartósan a Jobbik vezeti ennek a blognak a szavazását. Több ezer voks érkezett, s bár természetesen egy ilyen szavazás nem lehet reprezentatív, és közismert az is, hogy a Jobbik nagyon erős (felülreprezentált) az interneten, mégsem számítottam arra, hogy a Fidesznél jobban állnak majd. Ettől függetlenül – de akár ezzel összefüggésben is - azt gondolom, hogy a parlamenti választás talán legnagyobb talánya éppen a radikális párt szereplése. A Jobbikkal már többször foglalkoztam, az egyik első bejegyzésben éppen ennek a bizonytalanságnak hangot adva fogalmaztam így: „a párt választási potenciálja széles skálán mozog: a küszöb körüli eredmény mellett akár az sem teljesen elképzelhetetlen, hogy az MSZP-t megelőzve a második helyen végezzenek”.

A helyzet november óta nem sokat változott: a közvélemény-kutatások közölnek ilyen (történelmi csúcs) és olyan (stagnálás) adatokat is, de abban azért nagyjából összefoglalhatók, hogy a teljes népességben 5-7, a biztos pártválasztók körében pedig 10-14 százalék közé helyezik a Jobbik támogatottságát. Ezen felmérések tehát azt mondják: a parlamenten kívüli pártnak esélye van arra, hogy megközelítse az EP-választáson elért (14,77) eredményét. Mindez kétségtelenül a Jobbik hatalmas sikere lenne, s egyben – egy új erő megjelenésével - hozzájárulna a magyar pártrendszer átalakulásához. Érdemes felidézni, hogy a középerősnek tartott pártok korábban ennél rendre gyengébben teljesítettek: 1990-ben az FKGP (11,73) és az MSZP (10,89), 1994-ben az MDF (11,74) és az FKGP (8,82), 1998-ban ismét az FKGP (13,15) nem érte el ezt az eredményt; 2002 óta pedig a két nagy mellett csak küszöb környéki kicsiket találtunk. A Jobbik 14-15 százaléka tehát a magyar politikában egy csapásra jelentős parlamenti tényezővé emelné a pártot. (Ha ötvennél is több képviselőjük lenne, még hivatalos államfő-jelöltet is állíthatnának: természetesen nem a siker reményében, hanem demonstratív céllal.)

Számomra azonban úgy tűnik, a kérdés most már nem is elsősorban az, hogy 2010-ben bővül-e egy új megkerülhetetlen szereplővel a magyar politika, hanem sokkal inkább az, hogy lehet-e még ennél is nagyobb a Jobbik által okozott meglepetés. Sajnos ebben az ügyben április 11-ig ködszurkálásra vagyunk ítélve, de talán egy ilyen blog jobban elbírja még azt is. Nem fogom tudni igazán komoly érvekkel alátámasztani állításomat, több ok miatt egyre inkább mégis úgy érzem (ez a helyes ige, mert a gondolom-nál lényegesen kevesebbről van szó), hogy a Jobbik számára a 15-20 százalékos sáv sem elérhetetlen. A kampány jellege, a láthatatlan szavazók léte és a csak közvetetten megismert felmérések utalhatnak erre:

(1) Aki rendszeresen figyeli a pártok honlapjait, tanulmányozza kampánytevékenységüket, tapasztalhatja, hogy az egyes választókerületekben a Jobbik rendkívül aktív. Döbbenetes számban tartanak fórumokat, rendezvényeket, gyűléseket, miközben persze az országos média továbbra is alapvetően a Fidesz-MSZP csörtékkel van tele. A Jobbik országos láthatatlansága azonban megtévesztő lehet: potenciális szavazóikkal ugyanis elsősorban közvetlen eléréssel próbálnak kapcsolatot tartani – ráadásul az MSZP és az MDF-SZDSZ után most már a Fidesz is gondoskodik arról, hogy a „nehogy a Jobbikra szavazz” üzenetet azért a sajtóból azok is hallják, akiket ez szépen megerősít abban, hogy áprilisban a Jobbikra voksoljanak.

(2) A pártpreferenciákat vizsgáló közvélemény-kutatások érzésem szerint még mindig alkalmatlanok arra, hogy pontosan mérjék a radikális párt támogatottságát. Bár a Jobbik ma kétségtelenül legitimebb szereplő, mint a korábbi szélsőséges erők voltak, azt feltételezem, hogy sok szavazójuk még mindig nem szívesen vallja be egy vadidegen kérdezőbiztosnak, hogy rájuk fog voksolni.

(3) Azt feltételezem, hogy a pártok birtokában azonban vannak olyan részletesebb, nagyobb költségvetéssel készülő felmérések, amelyek pontosabb (más megközelítésben: torzítatlanabb) képet festenek a valós helyzetről. Vagy ha ilyenek nincsenek is (ami meglepő lenne), a helyi viszonyokról annyi információ futhat be egy nagyobb párt központjába, hogy egy okos politikus ezekből sok felmérésnél többet kiolvashat  a valós helyzetről. Lehet, hogy tévedek, de Orbán Viktor szokatlan nyílt fellépése a jobboldali szavazatmegosztás ellen annak következménye is lehet, hogy a Fidesz elnöke az általános kutatásoknál többet tud a Jobbik erejéről – és ezzel összefüggésben arról a veszélyről, amit a Jobbik jelenthet a Fidesz számára. Orbán viselkedése akár indirekt bizonyítéka is lehet a radikális párt számomra nehezen felmérhető erejének.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr721758894

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rögös az út az SZDSZ-től a Jobbikig 2010.02.15. 12:35:48

Egy igazi elvembert indít a Jobbik a főváros XXI. kerületében. Hegedűs Tamás képviselőjelölt a 2010-es parlamenti választások előtt megjárt már jó pár pártot.. „A 90-es években mániákus SZDSZ-es volt, 1993-tól a párt pécsi ügyvivőjeként, 1994-ben...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrs. white 2010.02.15. 19:17:07

@jjulie: Észrevetted már, hogy aki nem ért egyet veled az mind horpadtmellű, gyerek és hülye? Néha mondasz jókat de a tolerancia nem tartozik az erényeid közé. Amúgy is mindenkinek joga hülyeséget beszélni. Neked is.

lüke 2010.02.15. 19:18:53

@theofil:
nálunk meg a limbo láz:)
jó éjt:)

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2010.02.15. 19:27:25

Mikor fejezi már be a sok kedves kommentelő a JOBBIK leszélsőjobbozását? lenácizását?. A JOBBIK a magyar emberek pártja! Mitől magyar vki? hát nem a bőrszintől! lehet cigány, akár fekete is vagy bármilyen népcsoporthoz tartozhat, ha a magyar érdekeket tartja szem előtt! Úgy kell felfogni, hogy minden ország egy család! Mindenkinek a saját családja érdekeit kéne szem előtt tartani, de persze jó kapcsolatot ápolva a többi családdal (országgal!) FIDESZ, MSZP SZDSZ olyan szinten leszerepelt hogy ennél a pontnál, szellemi fogyatékos kell hogy legyen aki mszp-szdsz-re szavaz és nagyon nagyhitünek és megvezetett embernek hogy a fideszre szavazzon.. egyre erősebb a jobbik. de majd a számok magukért beszélnek!

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2010.02.15. 19:29:49

@mrs. white: nézz már utána te semmirekellő hogy hány libatermesztőt is tett tönkre a Bajnai!! jobb ha csöndben maradsz

mrs. white 2010.02.15. 19:31:06

@forrestg: Nem az erkölcs felfüggesztéséről van szó. Ha vállalkozol maximális profitra törekszel. Ezt maximált ár mellett a minimált költségekkel tudod fenntartani. Leegyszerűsítve ingyen dolgoztatni de rohadt drágán eladni, ha nem jön össze csődbe vinni de előtt kimenteni amit lehet. Bajnainak ez a szakmája. Ha csak a számokat nézi maga előtt az ember akkor meglehet csinálni. Ha belegondol hogy ezzel kinek milyen kárt okoz bele se fogjon. Kicsit áttételesen toyotánál mindenki örült, hogy átvették a vezetést az autógyártásban, közben leszarták hogy esetleg az opel bajba kerül embereket küld el. Nincs erkölcsös jó üzlet., minél erkölcstelenebb anál nagyobb a profit. Sajnos ilyen szar világot élünk, nekem se tetszik, de ettől még a mozgatórugói nem változnak. Mindig valakinek a rovására élsz jobban.

nyílméregbéka 2010.02.15. 19:32:08

Szeretem ezt a blogot. Jó ötlet volt nekifogni! :-)

Idet 2010.02.15. 19:32:48

@theofil: Ironizálni próbáltam, bocs!

reccs 2010.02.15. 19:36:17

@longlife: Ja, hogy nálatok otthon az megy, hogy aki nem azt gondolja, amit te, annak kuss a neve. A fene se akar akkor veled egy családba tartozni.

Idet 2010.02.15. 19:36:40

@jjulie: Giulia, ne kekeckedj, kérlek! Tényleg tudni szeretné! Miért nem lehet értelmes ember módjára válaszolni?!
Egyébként, a szólás így hangzik: akinek nem inge, ne vegye magára.
Ne rontsuk a nyelvet pontatlansággal, rontják úgyis elegen!

hoplita 2010.02.15. 19:40:28

@mrs. white:
Amit én írtam Radalának az Ausztria és nem az USA.
Én az osztrák, szlovák fegyvertörvényeket akarom, nekem az is jó lesz.:D

Idet 2010.02.15. 19:42:08

@mrs. white: Te tudod. Tizenhatan, vagy mennyien lettek öngyilkosok, a többinek egy élet munkája ment füstbe. Ez belefér, szerinted?

Arról van szó, hogy a reménybeli Nagybőgő tudatosan verte át őket.
Szerinted ez normális üzleti élet, ahol az ártatlan üzletember csupán maximális haszonra törekszik? A gyerekeidnek is ezt tanítod? Szépen néz ki a jövőnk.

mrs. white 2010.02.15. 19:43:03

@longlife: Sokat gondolom. Nem erkölcsös gondolom. Valószínüleg az akkor hatályos törvények megengedték hogy feldarabolja csődbe vigye stb. Őt azért fizették hogy egy halom számlakupacból kihozza a legtöbbet. Kihozta. Akik megbízták örültek neki. Meglátásom szerint jól végezte a munkáját. Az megint más kérdés ha tehetném mindent elkövetnék hogy ne lehessen büntetlenül csödbe vinni cégeket ilyen módon kimenteni a pénzt. Viszont mindíg az adott szabályok szerint kell játszani. Ettől még történetesen megértem hogy az érintettek és azoknak is akik ezt nem fogadják el utálják érte és valamilyen szinten egyet is értek velük veled. Történetesen ha odakerül remélem hasonló esetek elkerülése miatt a jobbik indítványok tömkelegét fogja benyújtani, hogy ez ne legyen igy a továbbiakban.

diotoro10 (törölt) 2010.02.15. 19:43:26

Köszönöm a válaszod Gábor!
Én őszinte embernek tartalak, ezért el is hiszem.
Szép estét!

Idet 2010.02.15. 19:44:44

@jjulie: Nem hinném. Szerintem vacsoráznak egyesek, a kettesek meg készítik a vacsorát... én speciel a cjecuskámnak adtam enni, mielőtt a karomat rágja le.

mrs. white 2010.02.15. 19:44:47

@hoplita: Téves postázás ezzel nem vagyok képbe.

mrs. white 2010.02.15. 19:50:17

@Idet: Bizonyára elkerülte a figyelmedet hogy erkölcsi szempontból nem értek egyet vele. Én azt mondtam hogy gazdasági szempontból racionális. Ettől még az a tényen nem változtat. Mondjuk én is hányok tőle. Kb kis tulzással erről szól a tözsdecápák című film. Van remény ott happy end a vége Michael Douglast börtönbe zárják. Itt nem fogják. Nincs happy end marad a drámai vég.

groggil 2010.02.15. 19:56:16

Nézze meg mindenki a Tomcat videóját a pár napja készült Hollán Ernő utcai antifa tüntetésről...a Hunhír.hu-n (TG iránti tisztelet miatt, nevezetesen, ogy nincs itt cenzúra..ezért nem másolom be a konkrét linket)..

Erről beszélek, mint áthidalhatatlan kulturális törés...amit több100 hozzászólással feljebb kifejtettem..
Az öreg újlipótvárosi antifa büszkén kimondja a kamerába: örül a mai napig a Benes-dekrétumoknak...
Azt hittem, kikú...rom a monitort az ablakon..

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.15. 20:00:56

Szépjóestét!

Mi folyik itt, rekord komment szám ???

mrs. white 2010.02.15. 20:03:54

@Idet: "Szerinted normális üzleti élet az ahol az ártatlan üzletember maximális haszonra törekszik" Ezt hívják kapitalizmusnak. Ami a maga formájában szar de még mindig nagyságrendekkel jobb mint a kommunizmus. Az átkos vadkapitalizmusban mondt Ford "fizesd meg a munkásodat, hogy megtudja venni az autóm és én is megfizetem az enyém hogy megvásárolja a te termékedet". Ezt hívták vadkapitalizmusnak, bár az lenne itt is. Most Ford valószinüleg ezt mondaná "nem fizetem meg a munkásomat, te se fizesd meg majd kinábol hozunk sokkal olcsóbban és meglesz az extraprofitunk, vagy dolgozik ennyiért ha nem akar éhen halni" Már rég nem a politikusok írják a szabályokat hanem a global nagytőke. Ez ellen bárki tehet. Forradalmat kell csinálni de a föld összes országában egyszerre. Ahogy a dolgok állnak sanszos. Mert hosszú távon nem megy már, hogy a világ vagyonának a 96%-át a föld népességének 1% birtokolja. Ez valamikor robbani fog.

jjulie 2010.02.15. 20:04:13

@groggil:

és ki ezt a törést? emlékszel?

groggil 2010.02.15. 20:11:01

@jjulie:

ezt írtam pár órája:

"Azt mondod, ha francia tejet veszek, a magyar gazda tönkremegy. OK, de ha magyar tejet veszek a francia gazdával mi lesz?
Nem lehetne már túllépni ezen a nemzeti gondolkodáson."

Még egyszer elolvastam...csak most ba...a fel igazán az agyam, csak most tudatosul, amit írtál...hát ilyet még nem olvastam/hallottam azóta, amióta kétszárú a gatyám...

Nem, gyerekek: azt gondolom (a fenti idézet tükrében is), hogy a magyar belpol.-a ideológiája az elkövetkező 20évben végtelenül le fog egyszerűsödni...
Mo.-ot szeretőkre (nemzeti) és Mo.-ot rugdosókra; asszem, előbb-utóbb ebben mindenki megtalálja a helyét, és mindenkiben tudatosulni is fog ez a dichotómia...akkora a törés a társadalomban egy konkrét törésvonal mentén (régebben -virágnyelven- urbánus-népinek nevezték), hogy épp csak a nyelv közös, egyébként meg mintha két másik bolygón (mit bolygón, galaxisban ba....g) léteznénk. Előbb-utóbb ez irracionális cselekedetek egész halmazához vezet, lásd például Mokkacuka nevű kedves kommentelő eszmefuttatását fentebb arról, hogy adott esetben lehet 9és 1/2millió magyar fasiszta szemétláda. Tehát -az ő világképe szerint- 2010-ben Mo. fasisztább, mint a Harmadik Birodalom 1941-ben...mert ott sem volt talán ekkora fasizmus...
Nem, gyerekek: áthidalhatatlan a világképünk...és innen nem mi fogunk elmenni, ha egyszer ez akkorát törik!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.15. 20:12:56

SZERETKEZZÉTEK MEG!

Ne csináljatok chatszobát a blogból, visszaélve a lánglelkű, toleranciabajnok gazda végtelen jóindulatával...

hoplita 2010.02.15. 20:17:18

@groggil:
Na igen..
De én vagyok a náci, aki azt mondom, hogy ehhez az emberhez nekem semmi közöm és takarodjon a hazámból, mielőtt belevágom a Dunába.
Mert egy ilyennél véget ér mindenféle tolerancia, senki nem kötelezhet arra, hogy egy ilyen rakás szart toleráljak.
Egy egészséges társadalomban az ilyenre kimondanák a "fatvát" és az első arra járó lelőhetné, mint a kutyát.
Humánusabb, megfosztani az állampolgárságától és kitiltani az országból.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.02.15. 20:17:59

@malacz69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 55cm:
igen minden tisztelet TG-nek az egyedülálló toleranciája miatt, de szerintem nem baj ha chatesedik egy kicsit a blog. Ennek van igazán közösségteremtő ereje és ez hozza ki a párbeszédet az acsarkodó felekből. Ezért is szeretem ezt a blogot, mert aki több ideig itt marad az lassan megtanulja tisztelni a másikat pont a közösség és a chat-es, családias hangulat miatt is.

Idet 2010.02.15. 20:22:26

@mrs. white: Rosszul fogalmaztam. A Bajnai Gordon-féle mentalitásra akartam utalni, nem általában a profitra törekvést vettem célba.

A két utolsó mondatoddal maradéktalanul egyetértek.

Aldobói Feldob 2010.02.15. 20:22:51

@mrs. white: " Forradalmat kell csinálni de a föld összes országában egyszerre. Ahogy a dolgok állnak sanszos. Mert hosszú távon nem megy már, hogy a világ vagyonának a 96%-át a föld népességének 1% birtokolja. Ez valamikor robbani fog."

Teljességgel egyet értek, de sajnos nem fog menni. Elvileg a fejlődő országok lakossága lehetne ennek a forradalomnak a potenciális ereje, viszont ők meg pont a kapitalista konzumpolgár státuszát igyekeznek elérni. De ezerrel!!

Idet 2010.02.15. 20:26:13

@hoplita: Na, na, kedves lándzsás, vegyünk vissza!
Ne essünk bele a patakvérbe, még ha igazunk van, akkor sem!

De értem az indulatodat.

Idet 2010.02.15. 20:30:00

@malacz69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 55cm: Most mi bajod van ezzel, ha TG-nek nincs? Szerintem éppenhogy szükség van rá, mert kis hazánkban a vitakultúra a gyalogbéka feneke alatt van, és így talán közelebb jutunk a normális hangnemhez, mint @helota barátunk is írta.

PWD 2010.02.15. 20:30:19

@groggil: Rossz hasonlat. Helyesen:
Ha francia tejet veszek a magyar gazda tönkremegy, de ha magyar tejet veszek a francia azért nem megy tönkre, mert a francia francia tejet vesz.
Nyugateurópa legtöbb országában a lakosság saját nemzetének termékeit preferálja még akkor is ha esetleg drágább. Ez a saját tapasztalatom

panelburzsuj 2010.02.15. 20:31:53

Kedves Házigazda Gábor!

Mennyire erős a Jobbik? A kommentekből kiszűrheted: amennyire gyengének, védtelennek, kiszolgáltatottnak érzik magukat a magyar politika (és oktatás, és média, és üzlet ... ) árvái és utcagyerekei.

Olvashattad itt fentebb: küszöbön a kizsákmányoltak világforradalma.

Azt már a politológus dolga, hogy kispekulálja: ezt az evilági adventet az Ostblockban miért nem hív(hat)ják hirdetői valódi nevén - kommunizmusnak.

mrs. white 2010.02.15. 20:37:15

@Aldobói Feldob: Forradalom vagy háború tök mindegy. Meglátásom szerint túl vagyunk a csúcson. Normális életszínvonalon már ennyi embert sem tart el a föld. Nem olyan távoli jövőben már élelelemért vízért fog menni a harc. Amerika és nyugat is megfogja tanulni mi az hogy lejjebb adni az életszinvonalból. Aki jólétben tengette életét az utóbbi harminc, negyven évben, annak nagyon éles lesz a kontraszt. Az utóbbi egy válsága csak bemelegítés volt.

Idet 2010.02.15. 20:46:05

@mrs. white: Mindig mondom, hogy a lavórbanismosakodnitudók meg a kiskályhábangezemicéveltüzelnitudókfognak túlélni, ha jön a krach.
Ha az entrópia jön, akkor meg mindegy. Reméljük, nem!

Vénveterán 2010.02.15. 20:46:41

Megérkeztek az első jelölések a választási bizottsághoz!

Eddig leadott jelölések: 11 jobbikos, 8 mszp-s, utóbbinál 1 kivételével mind bp-en!
A többiek még sehol....

Kenwyn 2010.02.15. 20:48:38

@Idet:

Rosszul tudod, mert a kenyér minősége bizony függ a kovásztól.

Idet 2010.02.15. 21:05:00

@Kenwyn: Már, ha van benne... mert, hogy a mostani kenyerekben mi van kovász címén... egyszóval, igazad van, elhamarkodtam a dolgot, nem gondoltam végig.

hercegnö 2010.02.15. 21:06:38

@forrestg:
ebben a közép-dologban elméleti síkon lehetne igazság. csak kérdés, a fidesz már tud-e róla és meg tud-e felelni a közép követelményeinek európai szinten is. mert azért a 8 év alatt felgyűlt bosszúvágyat nem könnyű pragmatikus alapon lehiggasztani.

snq 2010.02.15. 21:18:09

@tölgyes: tudomásom az ön által említett szám hat tizede. nem keveri a teljes ország külső adósságával az államadósságot?

StavrosMenace 2010.02.15. 21:32:59

a hálózat határtalan

Aldobói Feldob 2010.02.15. 21:34:23

@mrs. white: Mivel az ember meglehetősen alkalmazkodó lény, nincs kizárva, hogy még időben áttér valami ésszerűbb és egyben igazságosabb szisztémára.

Mivel eléggé valószínű, hogy nem egyidőben fog bekövetkezni a totális omlás, ezért a lokális konfliktusokból okulva (és általuk kényszerítve) talán inkább fokozatos lesz az átállás egy élhetőbb gazdasági, társadalmi és politikai szisztémára. Mindezeknek az esélyét nem látom teljesen lehetetlennek.

thnita 2010.02.15. 21:38:07

Sztem TG-nek ez még így chat-esen is csemege egy bizonyos szemszögből, bár néha azért sikerült súrolni a határt nála is, legalábbis én ezt szűrtem le így a nap végére a mai téma és a hozzászólások alapján. De eszem ágában sincs elemezni, egy elemző blogját:-))) mindenesetre nem volt semmi a mai témaválasztás!!

jardel 2010.02.15. 21:47:12

Jó volt a témaválasztás, de már kb. fél napja tök felesleges hozzászólni, hiszen 100 komment után az egész OFF, még ha kb. a politikáról szól is. A legérdekeseb az, hogy ezek szerint a Jobbik a neten és Borosdban a legerősebb, noha szerintem nem ez utóbbi helyen a legnagyobb az Internet-penetráció. Szóval, ha csak ebből indulunk ki, sokféle és sok ember szavaz a Jobbikra.

groggil 2010.02.15. 21:57:29

@PWD:
Nem én írtam a francia gazdákért aggódó baromságot ..én csak idéztem vkitől itt a kommentelők közül...és mivel a visszahivatkozást nem értette Jjulie, ezért újra beillesztettem...

Gondolkodik a hócipőm a francia gazdák jóléte felől..ott forduljanak fel, ahol vannak, felőlem...

groggil 2010.02.15. 22:11:26

@hoplita:
Tőlem nem fogod megkapni "a" címkét...egyetértünk.

@malacz69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 55cm:
A blog elchatesítéséről a véleményem: ehhez a témához érkezett 1000hozzászólás...ha ki lenne küszöbölve a "chat", akkor lehet, hogy megállna 200-nál...200 "kis politológusi" hozzászólás..ha megnézed, mindig ilyen az eleje, utána chatesedik el...tehát, ahol egyébként is megállna, onnan folytatódik egy más formában a kommentelés. Szerintem TG sem feltétlenül csak ezekre -a 200-ra- kiváncsi...itt azért egy cenzúrázatlan vélemény-keresztmetszetet is kap (bárki, aki megnézi), ebből sokminden lejön ám...ha TG "betippeli" az egyik műsorban a Jobbik 20-25%-ot, ő lesz a legközelebb a valósághoz...a nol-on meg csak értetlenkedjenek nyugodtan...hiszen a kommentelők közt annyi a ballib vélemény, hogy lehet??..hát úgy, hogy közben meg húzunk ezerrel a másik oldalból...

A harmadik: általában akkor indul be a "chet", amikor felbukkan egy Mokkacuka, lenácizza az országot, egy -elvileg- elemző blogon bunkótrógerházmesternek titulál félmillió embert...mert úgy érzi, megteheti..bárhol, bármikor...utána durrannak el a búrák általában...

==T== 2010.02.15. 22:12:25

Banyek, mindjár 1000hsz, pedig még mai a cikk :)

Idet 2010.02.15. 22:21:55

@Aldobói Feldob: Nagyon optimista vagy.
Legritkább esetben hat a józan ész, az csak a szocialista utópista regényekben jött be.
Érzelmeinktől vezérelve, zsigerből szoktunk dönteni, ha baj van, akkor pláne. Ha szolidaritásra, empátiára, együttérzésre rá tudjuk magunkat venni, túlélhetünk.
Az ősember esetében is, ha kikerült a hordából, meghalt.
Tudom, hogy ez így nagyon sarkított, de már kezdek fáradni. Bár ne legyen igazam!

Idet 2010.02.15. 22:23:11

@groggil: Na látod, ezt nem kellene!

abandi 2010.02.15. 22:42:57

Na, előre az ezerért!
Hajrá Jobbik!!!!

Vincenzo90 2010.02.15. 22:49:48

Hogy miért tűnik erősebbnek a Jobbik? Mert a Jobbik szavazói foglalkoznak a legtöbbet a politikával. Ez nem is kérdés... Az MSZPsek többsége nyugger, akik a múltból élnek, és az alapján döntenek, a FIDESZesek meg az MSZP utálatából élnek. A Jobbik szavazói közt meg bár sok a nemgondolkodó troll, a többség többet foglalkozik a politikával, és komolyabb szinten, mint a többi pártok szavazói együttvéve.

Idet 2010.02.15. 22:54:22

Köszi mindenkinek, szervusztok, jó éjszakát!

Humanoptera 2010.02.16. 00:20:07

Hát kedves TG!
Mondom a meglepőt: itt vidéken (hajdúsági kisváros) a jobbiknak reális esélye van a 25%-ra is!

Nagyon erős a suttogó propaganda, a háttérben szövetkezés, de immár nyilvánosan is meg mernek jelenni.
Személye ismeretségek révén szedték előbb a cédulákat is, és már régen megvolt pénteken a szükséges mennyiségük (no nem vk szinten, hanem már itt helyben 750!), és ezek után a hétvégén elindultak a gyüjtőembereik is, és ők is kaszáltak.
Hozzávetőleg feleannyi cédulát tudnak összegíűjteni, mint a fidesz.
Úgyhogy lesz itt még meglepetés!
Azt persze továbbra sem értem, miért lehet megengedni, hogy túlgyüjtsék a cédulákat: ez a demokráciának szerintem ellentmond. Mi a fenének egy pártnak egy kisvárosban (17.000 fős) 10.000 cédula? Mert a fideszeseknél ez a cél !
Az egyik jobbikos már azzal dicsekedett a kocsmában, hogy nekik már péntek este megvolt 2.000 db.

Surko 2010.02.16. 01:11:19

Lehet, hogy mi is egy lengyel típusú berendezkedés felé tartunk?

Ahol két jobboldali párt küzd egymással.

Persze ebben az esetben lehet olyan pozitív hozadéka a Jobbik-jelenségnek, hogy a Fideszt "betolja" ténylegesen a centrumba.

Így nálunk is megjelenhetne egy a nacionalista vonalat háttérbe szorító olyan jobboldali erő, amely a lengyel Donald Tusk vezette PO mintájára thatcher-i konzervatív-liberális vonalat vinne.

Egy ilyen jobbközép formációra még én is szívesen szavaznék.

Orbán nem hülye, ha most jobbról van nyomás, de balra meg a szocik szétesésével tér nyílik, akkor be fog húzódni köuépre. Az évértékelésében nem véletlenül tett már gesztusokat a szoci tábor felé...

Csábító az a centrista-liberális szavazótábor. Főleg, ha a nyáj juhász nélkül maradt...

2010.02.16. 06:33:40

990 komment.. .ez beszabehu kategória. Grat Gábor!

==T== 2010.02.16. 08:13:08

No még tizet, hogy meglegyen az ezer:)

Amúgy hogy ON legyek, a környezetembebn nyerne a Jobbik.

Persze ez gondolom nem lesz így, de listán szerintem is 20% körül - vagy fölött - lehetnek. Mandátumban persze ez kevesebbet jelentene, mert egyénit nem hiszem, hogy nyernének.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.16. 08:15:35

@Surko:
Már egy ideje mérsékeltként beszél a pártjáról.
Majd megint olyan lesz, mint 2001-ben:
Szépen elvezetgetem az országot, mert ez a munkám,
és akinek nem tetszik valami, az hazaáruló.

==T== 2010.02.16. 08:15:51

@Surko: jó lenne, ha a következő pár évtizedben két valamennyire nemzeti elkötelezettségű párt uralná a politikát.

Orbán tényleg nem hülye, csak épp a manővereivel egyre hiteltelenebb. Nem neki kéne balra/középre menni, hanem a választókat kéne jobbra húzni.

radala 2010.02.16. 08:54:42

@hoplita: Tudom, hogy az osztrákoknál liberálisabbak. Én nagyon nem vagyok fegyverbuzi, bár el kell ismernem, hogy szépek a fegyverek, de nagyon jól meg vagyok nélkülük. Azért cinikuskodtam, mert vannak a drogliberalizáló ismerőseim, akiknek ennyi elég volt az szdszre szavazáshoz. És mulatságosnak gondolnám, ha lennének a Jobbikos barátaim, akik fegyverbuzik és nekik meg ez lenne elég a Jobbikra szavazáshoz. Nekem nincs semmi véleményem a fegyvertartásról, de ez a nem létező véleményem azért inkább elutasító:-)

radala 2010.02.16. 09:13:24

@groggil: Nem tudom a Jobbik kit fog terelgetni, de nem hiszem, hogy a Fideszt kell. Azt sem hiszem (illetve rohadtul remélem), hogy a Jobbiknak erre lehetősége sem lesz.
El kéne gondolkozni azon, hogy semmi nem történt azóta, hogy Vona Gábor már nem OV barátja, azóta a Fidesz nem tudott "tenni az országért".
Ha tudnám, hogy valaki elolvassa talán újra leírnám pár Fideszes program fasiszta megfogalmazását. De ebben olyan nagyon nem bízom, ezért összefoglalva csak annyit mondok, hogy egy inflációval terhelt világban az, ha minden extra segítséget a dolgozó, tanuló, gyereket nevelő rétegnek adsz az igen erősen cigányellenes intézkedés. Ráadásul megvan az a nagyon nagy előnye, hogy bár hatásait tekintve legalább annyit árt az integrálódni nem akaró cigányoknak, mint a legmagasabb fal és a legkeményebb csendőrség, mégis csak elismerést válthat ki minden normális emberből.
Nem vagyok olyan nagyon otthon az építkezésekben, de szerintem egy gettó 3 m magas fallal való körülzárásából lehet építeni a cigányoknak egy iskolát, sőt még arra is futja a maradék pénzből, hogy reggelente egy szirénázó rendőrautó ébressze az álmos lurkókat, hogy ideje reggelizni és iskolába indulni. Amúgy ha meg még reggelit is kap a gyerek az iskolában, ami azért nem egy nagyberuházás, akkor lehet, hogy még kulturáltan enni is megtanul az is lehet, hogy örömmel megy reggel az iskolába. Itt most Bécsben épp arról népszavaztatják az embereket, hogy szeretnének-e egésznapos iskolát. Vegyük azt, hogy a cigányok szeretnének, pláne ha még egy finom vacsorával is küldenék öket haza. Természetesen a gyerekek étkeztetése után, pláne, ha a könyvek tornacucc is ingyen van. Már nincs is értelme családi pótlékot adni a szüleiknek, mert ugye a gyerek akkor nem kerül semmibe...
A kaja meg lehet fair trade magyar árú. Nem kell fasisztának lenni ahhoz, hogy egy probléma megoldható legyen.
Jut eszembe lehet utálni mondjuk a zsidókat. Erre látszólag jó megoldás lehetett a Hitler által kínált. De az én ismereteim szerint csak rendes magukat magyarnak érző tisztességes zsidókat sikerült nekik elkapniuk. Ha csak az egyszem Radnótit meg Rejtőt nyírták volna ki "hibásan" már az is épp elég lenne ahhoz, hogy más módszer után nézzünk. De nem hiszem, hogy a "zsidók uralma" bármennyit is csökkent volna a holokauszttól, sőt ha ilyen egyáltalán létezik, akkor inkább sokat erősödött.
Magyarán a radikalizmus nem csak hatástalan, de még kontraproduktív is.

nyílméregbéka 2010.02.16. 09:35:06

@groggil: "*a Jobbik akkor 23%, ha a választások előtt 1-2 héttel nincs Cozma-ügy2, vagy Olaszliszka2 (Ne legyen, mielőtt bárki félremagyarázza szavaimat!!), mert ha van egy ilyen, akkor a Jobbik 38-40%, a Fideszből pukkantva főként... "
Ez sajnos egy komoly szempont; az én ismeretségi körömben három vagy négy ember is van (ex-Fidesz, ill. ex-MSZP szavazók), akik a Cozma-ügyet követően, "figyelmeztetésül", jelzésértékűen szavaztak az EP-választáson a Jobbikra.

p.lac 2010.02.16. 09:54:41

A Jobbik szerintem 20 százalékhoz közeli eredményt érhet el, az MSZP-hez képest 2-3 százalékra lesz, de hogy ennyvel megelőzi vagy lemarad mögötte, az kérdéses, és a bizonytaláanságnak csak az egyik tényezője a Jobbik "mérhetetlensége", rejtőzködő szavazói, a másik az MSZP rejtett tartaléka.

Egyre inkább úgy látom, hogy a Fideszes 2/3-adnak csökken az esélye.

p.lac

==T== 2010.02.16. 10:07:55

Komoly:

www.privatbankar.hu/html/cikk/cikk.php?kommentar=34699

A "külföld" gondolom szivesen összehozná ezt a frigyet...

groggil 2010.02.16. 10:23:43

@nyílméregbéka:
Azért van annak egy diszkrét bája (és egyben jelzi a magyar állam tragikus legyengülését, összeomlását), hogy egy választáson 10-15-20%-nyi szavazat fölött "dönthet" adott esetben 10fő szurkáló cigány, vagy egy lincselő horda, amelyiknek épp nem tetszik -mondjuk- a kivonuló mentős....

groggil 2010.02.16. 10:25:41

@radala:
Végső esetként írtam a 20m-es falat...ha már az iskola is kudarc, a mindennapi együttélés is kudarc...és úgy írtam, hogy oda bekerülhet bűnöző fehér is...

radala 2010.02.16. 10:43:32

@groggil: A végső eset az iskola, esetleg annyit lehet fokozni, hogy a rendőrautó megáll és dudál, hogy kelljen föl az is, aki nagyon lusta:-) Ha ez sem elég, akkor bekopog:-)
De szerintem jó iskola, jó tanár, jó ebéd csodákra lenne képes.

Idet 2010.02.16. 10:44:28

@==T==: Gratulaaaa! Mikor/mi lesz a következő?

KungMester (törölt) 2010.02.16. 11:44:50

Nekem a Fidesz Cukor utcai nyugdíjas hetyegései a mérvadóak, támogatottság szempontjából. 5-6 évvel ezelőtt még cipőkanállal kellett betuszkolni azt aki még befért, de manapság meglehetősen szellősen a padsorok szemben a Jobbik telt házas lakossági fórumaival. Az oka is egyszerűen tettenérhető: - a Fidesz prominensek pökhendisége az, amire én spec. nem vagyok a továbbiakban kíváncsi.

hoplita 2010.02.16. 11:46:15

@radala:

Hiszed, nem hiszed, van olyan ismerősöm, más fórumokról olvtársam, - jó, ez mondjuk fegyveres fórum - aki emiatt is a Jobbikra fog szavazni.
Én sem vagyok fegyverbuzi - bár egy átlagos "pacifista" annak tarthat - a hétköznapi, felnőtt, polgári élet éppolyan velejárójának tartom, mint a konyhámban a minőségi séfkést.
Ennyi, nem több.
Igazad van, egy szép fegyver szinte műalkotás és bizony lehet benne akár egy laikusnak is gyönyörködni.
Főleg a történelmi, muzeális fegyverek lenyűgözőek.....akkor még emberek készítették és nem gépsorok.

groggil 2010.02.16. 12:01:20

@radala:
max. 10-15%-os arányokig(pár % lehet vita tárgya)...mert 10ember tud integrálni egyet, 5-öt vagy ad absurdum 9-et (ekkor beszélünk 50%-os cigányságról Mo.-on ..kb. 60év, ha nem teszünk semmit) már esélytelen, sőt le fogja cigányosítani a maradék 50 egy részét is...

Idet 2010.02.16. 12:12:01

@hoplita: Egyetértek! Apám Mannlicher-Schönauer vadászfegyvere műremek, kis ausztriai üzem nagyobbrészt kézi terméke. A csöveket azért már nem kézzel huzagolták, de minden más, tusa, veretek kézműves munka, nagyon nett darab!

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.16. 12:54:42

@p.lac: Előre bocsájtom, hogy még csak az utolsó kábé 100 hozzászólást olvastam el, tehát elnézést, ha hozzászólásom idejét múlt.
Meglátásom szerint a Jobbik nagyarányú támogatásának egyik mozgatórugója éppen a Fidesz 2/3-ának megakadályozása.
Korábbi megjegyzésre reagálva, a Jobbik szerintem nem tarkócsapkodós hatással lesz a Fideszre, henem ellenkezőleg, a fék szerepét fogja betölteni, hogy ne folytatódhasson az Mszp/Szdsz, illetve Fidesz szabadrabláson alapuló váltógazdálkodása.

radala 2010.02.16. 13:09:36

@groggil: Persze, de 50 %-nál mindennek vége, onnan ők építik majd a falakat nekünk:-)
Már csak ezért is érdemes rendesen bánni velük:-)
@hoplita: Persze, hogy elhiszem, hogy van ilyen ismerősöd. Nem gondolom kevésbé elképzelhetőnek, mint a milliónyi drogliberalizálást elsö helyre tevő ismerőseimet. De azért lássuk be (látom te belátod), hogy ezek nem tartoznak ma Mo legnagyobb problémái közé.
Jut eszembe én nagyon jelentős energiákat fordítottam a katonaság elkerülésébe, de van egy egyébként szdsz szavazó ismerősöm, aki szerint a kötelező katonaságot azért törölték el, hogy a nép még kiszolgáltatottabb legyen és végképp esélye se legyen adott esetben megvédenie magát. Ez nyilván nem teljesen okos gondolat, de annál viccesebb és nagyon jól mutatja, hogy a látszólag egyoldalú érméknek is van másik oldala.
@grgmolnar1: Igen sokra tartod a Jobbikot. A tudomány mai állása szerint a Jobbik sem fékezni sem tarkócsapkodni nem fogja a Fideszt.
Kár, hogy senki nem olvasta el az FPÖ-ÖVP történetem rövid összefoglalását, nagyon tanulságos volt. Két út áll a Jobbik elött, vagy lesz egy 40-70 fös párt 0 befolyással egy 265 + -as fideszre, és akkor van esélye arra, hogy örökre megmaradjon a 15-25 % között, vagy egyszer kormányra kerül és ott el is érkezik az igazság pillanata és elveszti a szavazói két harmadát.

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.16. 13:40:11

@radala:
A Jobbiknak koalició nélkül soha nem lesz esélye a kormányzásra.
Arra viszont rákényszerítheti a 60-65 %-os Fideszt, hogy olyan 2/3-os törvényeket fogadtasson el, amik tényleg megszüntetik az elmúlt 12 év túlélésre (mármint a jó keresetű, és előnyös gazdasági poziciókhoz jutó képviselők és holdudvaraik túlélésére) alapozott gazdasági, kultúrális és politikai helyzetet.

groggil 2010.02.16. 13:43:32

@radala:

Nem lesznek 50%-nál többen, mert addigra (már 20-nál) már "nácirasszistafasiszta" lesz az egész ország...és valósággá válik: az ország 3/4-e jobbikos, csak még sokan nem tudnak róla..
..és azért Mo.-on cigány nem fog magyar köré falat építeni...mert előbb lesz polg. háb. (már kb. 20%-nál, vagy előbb bőven esélyes)
..azért nagyon ne ringasd magad álmokba..

nyílméregbéka 2010.02.16. 14:05:47

@groggil: "egy választáson 10-15-20%-nyi szavazat fölött "dönthet" adott esetben 10fő szurkáló cigány, vagy egy lincselő horda, amelyiknek épp nem tetszik -mondjuk- a kivonuló mentős.... "
Ezek az én, EP-választáson Jobbikra szavazó ismerőseim abban a reményben szavaztak akkor oda, hogy most majd észbe kap a kormány, rágyúr ezerrel a közbiztonságra, ilyen esetek többé nem fordulnak elő. Nos, hogy előfordulnak-e ilyen esetek azóta, annak utána lehet nézni. Kíváncsi leszek, hogy ezek az ismerőseim MOST hová fognak szavazni. Csak most már tétje is lesz, nem kicsi. Pedig "ők szóltak"! :-)

Diocles 2010.02.16. 15:15:56

ezt olvassátok el, Te is, Török Gábor, ha még nem láttad, megszakadok a röhögéstől, hogy ezek mennyire lúzerek :D

atv.hu/belfold/20100216_hiaba_kilincselt_a_szoci_vezereknel_az_mdf

De miért nem a Fidesznél kilincseltek (persze korántsem biztos, hogy a Fidesz segítene), hiszen a Fidesznek érdeke, hogy az MDF elvegyen szavazókat a szociktól, nem a szociknak, szóval a szocik hülyék lettek volna segíteni.

radala 2010.02.16. 16:16:55

@Diocles: Szerintem a Fidesz akkor sem segít az MDF-nek, ha ez az érdeke lenne (egyébként nem az). Szerintem nagyon is van szerepe a politikában a személyes ellenszenvnek, rokonszenvnek. A Fideszesek szerintem megvetik DI-t, utálják, mint a kukorica gödölint.

[nev] (törölt) 2010.02.16. 16:46:17

@nyílméregbéka:
csak ugye a közbiztonság tipikusan olyan dolog, amire az önkormányzatoknak kellene rágyúrni. a városi, és nem a megyei, hanem a járási rendőrkapitányságoknak. és ehhez meg járási igazgatás kell.

a jobbik tudtommal a vármegye rendszert akarja visszaállítani. tehát éppen nem a járást, hanem a jelenleg is impotens megyében látja a jövőt.

[nev] (törölt) 2010.02.16. 16:56:38

ettől még persze ha valakik úgy látják, hogy a jobbik többet ér, mint az összes többi párt, akkor szavazzanak rájuk.

Arivistus 2010.02.16. 17:01:15

@radala:
Én a Fidesz helyében nem csak az MDF-et, és az LMP-t támogatnám kopogtató cédulákkal, hanem az SZDSZ-t és a Munkáspártot is. Azok ketten együtt le bírnak vinni még 1-3%-ot a bal oldalból.

Szerintem Orbán, sőt, az összes politikus kinőtt már abból, hogy tetszik / nem tetszik alapon határozza meg a stratégiáját. Itt az érdekek döntenek.

groggil 2010.02.16. 17:24:47

@nyílméregbéka:
Előfordulnak?? Minden nap...csak nem hozzák már le sok esetben..nol..pl.

Igen, EP-n még én is csak követ akartam dobni az állóvízbe...majd utána meglátjuk, rágyúr e a kormány a közbizt.-ra...nem vagyok elégedett (finoman szólva)...most már sziklát akarok dobni az állóvízbe...valszeg az ismerőseid is így lehetnek vele..

KELEMEN 2010.02.16. 17:43:01

@nyünyüge: NIGY
Na, sem a JOBBIK, sem a GÁRDA, nem botrány ügy! A Gárdának sok térség nagyon sokat köszönhet, még a cigányok is - akik nálam nem kissebbség, hanem ci-gá-nyok! Ezek között van rendes cigány, meg szaralak cigány, de ez utóbbi semmivel sem külömb szaralak a magyar szaralak, magyarnál. A Jobbik nem botrányt gerjeszt, csak beszarást vindikál az okkal arra rászolgálóknak. Sajnos ezek nagyon sokan vannak. Ezért kell a meglopott magyarnak, és az ugyancsak meglopott, és nagy ívben leszart cigánynak feleszmélnie és elzavarnia a jelenlegi párt elitteket, az MSZP-ét, Fideszt, SZDSZ-MDF paktumot, de a seggnyaló MIÉP-et is!
a KDMP-ét csak azért nem mondom mert ez is egy here párt! Jobban járna, ha a kereszténységével együtt, a 10 parancsolat szellemében észheztérne!

KELEMEN 2010.02.16. 17:51:52

@longlife: NIGY
Longlife felettébb igazadvan! Valójában nem tudom, hogy az emberek némelyikének az esze merre hord, ha egyáltalán van! Nem akarnék senkit megbántani, de felettébb mérges vagyok, mint most is, amikor egy minisztériumi sofőr gyerek (54 körüli) azt mondja; én leszarom ezeket el sem megyek szavazni! És ezt komolyan is mondja, legalább úgy mint a közértes maca, a koleganő macával együtt! Hogy akarunk, akarnak váltózást ezek a seggfejek?!
És sajnos ezek is sokan vannak!

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.16. 17:53:28

@Diocles:
Az országnak viszont semiképpen nem érdeke, hogy egy hamarosan új Szdsszé váló Mdf bekerüljön a parlamentbe.

hoplita 2010.02.16. 18:07:33

@Idet:
Azok gyönyörű vasak.
Az áruk sem az alsó kategória, de nem is kell minden héten venni.:)
A szebb, minőségi, manufaktúrákban készülő darabok befektetésnek sem utolsók.
Éppoly értékálló, mint egy műtárgy.

KELEMEN 2010.02.16. 18:28:22

@grgmolnar1: @radala: groggil;p.Lac; NIGY; Az a helyzet, hogy mi magyarok egy lusta agyú, birka népség vagyunk! Ha mostanság járna az Urunk a földön, nyílván mi lennénk az Ő báránykái. Ez azért is stimmol, mert még áldozatot is lehet a báránykákból csinálni, miként mi néhány évszázada, már azok is vagyunk!!!
De meggyőződésem, hogy mi, mármint akik itt irogatjuk a sorokat teszünk azért, hogy a sok kuka agyú pató-pál atyafiaink elmenjenek szavazni akkor jót teszünk a nemzetnek! Aztán nem pesszimistáskodunk, hanem azt valjuk, hisszük, hogy lehet jobban élnünk, csak észre kell vetetni a szundikálókkal, mig alszanak a fejük alól a párnát is kilopják!!! Tudományos alapra helyezve a dolgokat; reális esélye van a Fidesznek a választásokon magasabb %-ot elérnie! Sajnos ez van, annak ellenére, hogy Viktorkának semmi kedve sincs a kormányzáshoz! Aki kormányozni akar az nem lezserkedik úgy mint a Fidesz, és nem várja a sűlt halat a szájába repülni, tesz is érte valamit. A jóval fegyelmezettebb baloldal, a beszarása okán is mindent meg fog tenni, hogy amennyire lehet zavart keltsen, és szavazatokat próbáljon szerezni. Ez tulajdonképpen nem baj mert a parlamentből is el lehet vinni sittkóra a tökfejeket, a mentelmi jogot meg a büncselekmény felül übereli, esetleg mégse, akkor a mentelmi jog fog alóluk kifordúlni!!!
A népnek végre észre kell vennie, hogy a 65 éve itt rajtunk élősködő bagázst hazaárulás okán kell seggbe rugnia!!

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.16. 19:22:01

@KELEMEN:
Nagy mértékben igazad van, de a Jobbik ilyen mértékű előre törése kicsit ellentmond a veleszületett birkaságnak.
2002-ben az Szdsz/Mszp még ki tudta szorítani a Fideszt a Miép koalíció rémének felvillantásával.
2006-ban ehhez már szükség volt Viktor zseniális kirakatember választására.
Sok Fideszes most is elhiszi a Jobbikra adott szavazat feleslegességét (OV), ennek ellenére a Jobbik fogja elütni a Fideszt a 2/3-tól.
Az igazi kérdés a Jobbikkal kapcsolatban, mit kezd a számára győzelemmel felérő - várhatóan jelentős - parlamenti részvétellel. Igazán jó gazdálkodás esetén ez már az önkormányzati választásokon is tekintélyes eredményeket jelenthet.

Surko 2010.02.16. 21:06:00

@grgmolnar1:
"Az igazi kérdés a Jobbikkal kapcsolatban, mit kezd a számára győzelemmel felérő - várhatóan jelentős - parlamenti részvétellel. Igazán jó gazdálkodás esetén ez már az önkormányzati választásokon is tekintélyes eredményeket jelenthet."

Pont ezen gondolkodtam ma én is. Mivel a mostani választásnak kormányalakítási szempontból nincs tétje, ezért érdemes lenne legalább a játék kedvért egyszer a választás utánra pillantani.

Sokan hangoztatják manapság, hogy az erős Fidesz kormány azért jó, mert komoly legitimitációt ad azokhoz a komoly reformokhoz, amelyek nélkülözhetetlenek.

De ezek a hangok szerintem azért tévednek, mert összekeverik az erős támogatottságot az erős legitimitációval. Az igaz, hogy elsöprően sokan voksolnak majd a Fideszre, de miután a Fidesz programja teljességgel ismeretlen, ezért az a soik-sok szavazó "csak" a Fideszre voksol, de nem ad "felhatalmazást" semmilyen program megvalósításához.

Ez azért gond, mert hiába óriási ma a Fidesz támogatottsága, a kormányalakítás után már teríteni kell a lapokat, és nem lehet töbé ködösíteni.

Márpedig senkinek ne legyenek illúziói a Fidesznek is ugyanazon az úton kell járnia, mint ma Bajnainak. Szoros költségvetés, és ha tényleg adót akar csökkenteni, akkor kiadást is kell csökkenteni. Márpedig a kiadáscsökkentés = el kell venni valakitől.

Szóval legkésőbb amikor elkezdődik a gyurcsányi reformkor II. immár Fidesz karmesterrel, akkor sajnos azt hiszem a Fidesz népszerűsége is zuhanni kezd. Egyszerűen azért, mert az emberek nem erre adtak felhatalmazást. A ma tapasztalható csodavárás óhatatlanul hozza magával a kiábrándulást.

És ez a nagy kérdés. Vajon hová fordulnak majd a Fideszből kiábrándultak. A szocokhoz nem hinném, hiszen ők teljesen megsemmisítették magukat jó időre. A Bokros vezette MDF sem hiszem, hogy sokat profitálna a plebs kiábrándulásából.

Marad tehát a Jobbik, mint potenciuális nyertes, és az LMP, feltéve, hogy bejutnak.

Adott esetben már az őszi önkormányzati választáson tanúi lehetünk egy óriási Jobbik tarolásnak - ekkor jöhet el igazán az ő idejük - vagy egy robbanásszerű LMP felívelésnek.

A Fidesz-leppattanókért ez a két párt versenghet majd jó eséllyel.

Elsősorban ezért is tartom fontosnak, hogy az LMP bejusson. Hogy a Fidesz elkerülhetetlen népszerűségvesztése ne a Jobbikot emelje pajzsra.

Vigyázó szemetek a választások utánra vessétek! :))

Surko 2010.02.16. 21:10:47

1990. őszén is hasonló események zajlottak le. A tavasszal még győztes MDF őszre az első csalódások után már vesztesként került ki a helyhatósági választásokból.

Akkor a kiábrándultak az SZDSZ táborát erősítették.

A kérdés most, hogy kiből lesz / lehet a Fidesz váltópártja?

- megmarad-e az MSZP ilyen minőségben?
- vagy jön valaki más, és ha igen, akkor ki?

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.17. 08:02:31

@Surko:
A hozzászólásod remélem naivitásból ered, bár az EU avatar ennek ellentmond.
Az Szdsz nem 5% körüli pártból tört előre az önkormányzati választásokon.
Az LMP parlamentbe kerülése kizárólag arra lenne jó, hogy az MDF-Szdsz helyett, vagy azzal együtt biztosítsa az Mszp számára, hogy a konzervatív (felejtsük el a bal és jobboldalt) erők ne tudjanak lényeges változtatásokat (2/3-os törvények) eszközölni.
Az LMP külön topiktéma, tehát itt nem tudom érdemes-e kifejteni, hogy miért.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.02.19. 13:35:14

@ati27: Te nem látsz a szemedtől? Attól, hogy nem a fidesz kormányoz, még ott ülnek a parlamentben, és megszavazzák a kommunisták összes mocskát. Lást, titoktörvény, és társaik.
Egy húron pendülnek ők nagyon is, hidd el!

Glenarvan 2010.02.19. 20:03:29

Üdv T.G.!
Örömmel fedeztem fel ezt a színes,tárgyilagos oldalt.
Pokolian nehéz szakmát választott ez nem vitás!Bár szerintem hálásabb,mint a tv-ben Debreczeni Józsi bácsival szemben,aki minden elemzésre,értékelésre egy "igen,de Orbán Viktor.....,vagy "igen,de a Fidesz...." kezdetű mondattal reagált. Izgalmas elolvsni a korábbi bejegyzéseket,véleményeket is.
Sok közülük rendkívül tanulságos!
Érdemes lesz figyelni a választás idejének közelettét és kommentelők
vérmérsékletét is.Kíváncsi vagyok,a pártok meddig feszítik a húrt?!
További eredményes munkát és jó blogolást kívánok!
(Tetszett a nyakkendő torony,csak alig látszott a politológus!)

nyünyüge 2010.02.21. 09:34:49

@torokgabor:
Bár a politikai marketinkg és a politológia két külön szakma, érdekelne a véleményed a Jobbik fehér széldzsekis új imázsáról.

török gábor 2010.02.21. 09:39:11

@nyünyüge: óh, hát tényleg külön szakma... de azért Medgyessy piros dzsekis kampánycsapata óta tudjuk - ha máshonnan nem -, hogy ilyen is kell egy kampányban. kétségtelenül jól mutat.

Sportlövő 2010.02.21. 21:06:06

Január 16-án, a Jobbik programjának meghirdetését követően egy nagyon jó ismerősömmel, aki Fideszes, a következő fogadást kötöttem: Amennyiben a Jobbik 30%-nál nagyobb egyenlő eredményt ér el, úgy én kapok egy karton (24 doboz) sört, ellenkező esetben ő!
SZERINTEM NYERÉSRE ÁLLOK!!!

steve.gu 2010.02.22. 11:19:38

Kedves Gabor!
A cikk nagyon tetszett, mondhatnam szenzacios. Partatlanul, de megis tenyszeruen ismertetted a jelenlegi allast. Bevallom, korabban FIDESZ-parti es Orban Viktor rajongo voltam. Obenne lattam az orszag megujitasat. Mara azonban nem hiszem, hogy amikor hatalomra kerul, (mert oda fog) valoban az alapveto valtozasok hive. Tul sok jel mond ennek ellent.
Nehany:Tul sokat targyal Izraelben, az elszamoltatasban -ami elengedhetelen- nemigen erdekelt, met sok partember is benne van a surujeben. Az alapveto adossag ujratargyalasa is valahogy kimarad a beszedbol. Pedig mar nem het, de het ezer bort lehuzott rolunk az IMF, meg a tobbi derek bank. Aztan a cigany bunozes sem igen szerepel a programban. Az biztos, hogy neki, es a tobbi jelenlegi vezetoknek van sajat, megbizhato jelentesuk a jelenlegi allasrol. (Nem veletlen az MSZP kapalodzasa a felszinen maradasert. ) Ok mar tudnak valamit.
Mrs white-nak: Pontosan errol van szo: ezt utasitja el a jobbik (es en is), hogy semmi sem szamit, csak a profit. Nos vannak meg mas ertekek is, peldaul erkolcs, humanitas, becsulet. Ja, hogy ez ezektol az emberektol tavol all? Nehany konyvet tudnek mondani, ahol azt irtak, hogy emberi modon is, a masik letiprasa nelkul is lehet boldogulni. (nemcsak Jezusra gondolok, olvassa el Edmond Bordeaux Szekely professzor konyvsorozatat) Ja csak akkor dolgozni is kellene, ami ugye a profit kozpontu vilagban ciki.
A masik, ami a hozzaszoloknal kicsit bantja a fulemet; a nacizas, rasszistazas, stb. Raadasul ezek a velemenyek eleg indulatosak, es nem serto szandekkal irom, de talan a tema irant is az ismeretek kisse feluletesek. (durvabban szolva:fogalmuk sincs mierol beszelnek) Vajon mielott nyilatkoznak, hany konyvet, videot, filmet olvastak, tekintettek meg a temaban? Tudjak-e egyaltalan kik voltak a nacik, mi volt a hitvallasuk, miert kuzdottek? Olvastak-e Churchill emlekiratait, Hitler Mein kampfjat, Robert Merlet, stb.? (az okori bolcseket mar meg sem merem elmliteni:Arisztotelesz, Hermesz Triszmegisztos) Azt hiszem, ha valaki -nagyon sokan- felemeli a szavat az ellen, hogy most mar eleg a jogtiprasbol, a torveny nem mindenkire egyforman vonatkozikbol, ha harcol egy olyan velejeig romlott rendszer ellen, ahol a miniszterelnok nyiltan kimonja, hogy hazudott, csalt, es a sajat partja azonnal nemhajlando kirugni, akkor ez nem szelsoseg, vagy akkor en is szelsoseges, es naci vagyok. Csak, hogy ertheto legyen mirol beszelek:Norvegiaban tortent az eset. A munkaugyi miniszter egy ebedelszamolasnal kicsit ugyeskedett. (Magyarul csalt.) Teljes 140 norveg koronaval tobbet iratott a szamlara. (Pontosan nem tudom, kb 1000-1500 Ft) A sajto kiszurta, megirta. A partja megvedte, kijelentette, hogy hisz az artatlansagaban, es tovabbi bizalmat szavaz neki.! Tortent volna, ha ez Magyaerorszagon lett volna! De nem ez tortent!!! A miniszter maga jelentette be, hogy miutan az adofizetoket megkaositotta, ezert erkolcsi kotelessege veluk szemben is a partjaval szemben, hogy LEMONDJAK! Hat ennyit a politiakusi erkolcsrol! Gyurcsan Ferencnek, es az MSZP-nek a tortentek utan meg van kepuk a pat 4-ik helyen jelolni ezt az embert. Ez a nep arculcsapasa.
Ezek utan Norvegiaban ez a part suru bocsanatkeres kozepette - a neptol- elsem indulna a valasztason. Ha meg ezek utan a magyar nep bejuttatja oket a parlamentbe, akkor meg is erdemli a sorsat.l Amerikaban mondtak nekem meg 2000-ben:"minden nep olyan vezetot kap, amilyet megerdemel."
Megkaptuk Gyurcsanyt, meg Bajnait. Elnezest, Magyaorszag, nem akartam megbantani! Az orszag szeretete iratta ezt a levelet velem.
Tisztelettel: Gulyas Istvan. (nem kell titkositani a nevemet, nincs takargatni valom)
süti beállítások módosítása