Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
06:00

Mindössze hat hét van hátra a választás első fordulójáig. A kampány a négy vagy a nyolc évvel ezelőttivel összehasonlítva szinte illegalitásban zajlik: ennyivel a voksolás előtt példátlan, hogy az ember egy vasárnap esti tévézésnél ne ütközzön bele valamelyik párt hirdetésébe, illetve a híradókban ne találjon olyan  érdemi tudósítást, amely a kampányról szólna. Ha magyarázatot keresünk a jelenségre, akkor részben a csendes kampány iránti tudatos törekvést, részben a közvetlen elérés középpontba állítását, részben pedig a választás viszonylagos tétnélküliségét (amiről itt a blogon a legelső bejegyzés szólt) említhetjük. Ez utóbbi azonban megtévesztő: miközben a legfontosabb kérdés, a győztes személyének kiléte feltehetően eldőlt, régen volt ennyire bizonytalan és kiélezett minden más, a választáshoz kapcsolódó kérdés. Nem tudjuk, hogy mekkora lesz ennek a győzelemnek a mértéke, nem tudjuk, hogy ki lesz a második erő, és nem tudjuk, hogy a három biztos bejutón kívül bekerül-e még valaki a parlamentbe. De néhány dolgot azért – ha nem is tudunk – már sejtünk:

Egyrészt azt, hogy a szocialista párt feltehetően nem képes már olyan mértékben megerősödni, hogy egyedül akadályozza meg a Fidesz kétharmados többségét (azaz nem lesz egyharmadnál több mandátuma). Bár hónapokkal ezelőtt élt egy olyan forgatókönyv, amely az MSZP érdemi konszolidációjával számolt, ennek egyelőre nem sok jele látszik. Ha az MDF és az LMP esélyei már a választás előtt elszállnak, az MSZP bizonyára a mai támogatottságánál erősebb lehet április 11-én, ha azonban ezek a pártok is ott lehetnek a rajtkockán, még a párt második helye is veszélybe kerülhet.

Másrészt azt, hogy a Jobbik a kampány során növelni tudta a támogatottságát, és esélye van arra, hogy erős középpártként jelenjen meg a parlamentben. A radikális párt pontos erejét szinte lehetetlen megállapítani, 10 és 20 százalék között szinte bárhol kiköthetnek, de egyesek szerint az sem kizárt, hogy még ennél is nagyobb meglepetést okozzanak. Tisztán látszik, hogy mára a Jobbik legalább akkora veszélyt jelent a Fideszre nézve, mint az MSZP, sőt, bizonyos tekintetben inkább ellenfele már a feltörekvő Jobbik a Fidesznek, mint a komoly vereség előtt álló MSZP. Miközben tavaly nem ez számított a legvalószínűbbnek, ma egyre többen tartják elképzelhetőnek a novemberben ötödikként ismertetett forgatókönyvet, amelyben a Jobbik és az MSZP vív csatát a második erő és a potenciális váltópárt szerepéért.

Harmadrészt azt, hogy az ajánlószelvény-gyűjtés radikálisan leszűkítheti a parlamentbe jutásra valós eséllyel rendelkező pártok számát. Bár mind az MDF-ben, mind az LMP-ben biztosra veszik, hogy minden területi listájuk elindulhat, egyelőre a kétely erősebb, mint a bizonyosság. A hivatalos adatok és a média tudósításai alapján ma kevésbé esélyes a harmadik forgatókönyv, azaz egy ötpárti, a korábbiaknál plurálisabb parlament, mint volt tavaly novemberben.

Talán nem értelmetlen végezetül egy táblázatban újra összefoglalni a blog indulásakor ismertetett forgatókönyveket (amelyek nem feltétlenül egymást kizáróak, közöttük átfedések is lehetnek), és jelezni azt az elmozdulást, ami az elmúlt négy hónapban valószínűségükben bekövetkezett. Hogy aztán hat hét múlva, a kampánycsend előtt még egyszer értékelhessük majd az esélyeket és azok változását. 

szám
leírás
az esélyek változása november óta
kétharmados Fidesz
enyhén csökkent, de még mindig valószínű
MSZP konszolidációja
jelentősen csökkent, de az MDF és az LMP korai kiesése még változtathat ezen
sokpárti parlament
jelentősen csökkent, de ha az MDF és az LMP mindenhol indulhat, komolyan növekedhet
lengyel példa
enyhén növekedett, de még mindig kevésbé valószínű
1+2 pártrendszer
jelentősen növekedett, ma már valószínű
 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr931798453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.01. 06:20:17

"a szocialista párt feltehetően nem képes már olyan mértékben megerősödni, hogy egyedül akadályozza meg a Fidesz kétharmados többségét"

Így van, én is így látom, ezért annak a tétje, h bejut-e az MDF-SZDSZ és/vagy az LMP ez az egyik tétje, illetve tképpen a szociknak érdeke az, h a Jobbik minél erősebb legyen, de nemcsak a Fidesz 2/3 megakadályozása miatt, hanem amiatt is, h később minél kényelmesebben rátolhassák őket a Fideszre. A következő időszakra azt tippelem, h az mszp erejének fő csapását a Fideszre zúdítja, kevesebbet fog fasisztázni, rasszistázni, azt is inkább a Fidesszel szemben, h az nem akar velük összefogni ez ügyben.

Viktus 2010.03.01. 06:28:09

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 41cm:

Max. a kisautódat tologatod a szoba közepén, mert a Jobbikot semmiféle mszp nem tologatja.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.01. 06:34:10

"1+2 pártrendszer

jelentősen növekedett, ma már valószínű"

Hosszútvávon, 2014-re vetítve úgyis visszajönnek a szocik. Ha nem jut be az MDF-SZDSZ és az LMP, akkor az is lehet, h egy balliberális gyűjtőpárttá válva. Persze az sem kizárt, h a választás után oszlóba indul azMSZP, lesz egy liberális+jogvédő szárny gyurcsány vezetésével és lesz egy balos+gondoskodós párt Szili vezetésével.

Igazából az izgalmas és nagy pártmozgások sztem a választások után lesznek. Ami ellene szólhat az az, h közel lesz az önkori választás, ami nem nagyon engedi azt, h a vert párt egysége megbomoljon, h szétszéledjenek. Kérdés: van-e annyi erő a maszop vezetőiben, h egyben tartsák azt, ami részint megérett a szétesésre, részint pedig egyesek akarják is ezt a "tisztulást"

Viktus 2010.03.01. 06:38:33

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 41cm:

MSZP tagsága évről évre gyengül a biológia kemény dolog sorban halnak kifele a megmaradt szavazótábor jórészével egyetemben.
A szocik nem nagyon tudnak hova építkezni. Nincs miből.

Van a Mesterházy, aki már egy alapban leszerepelt figura volt lásd. Zuschlag ügy. Ki van még a listán? a fiatalos Kovács Laci bácsi , Lendvai Ildi néni, az örökké hiteles Gyurcsány Feri ... ezek az arcok, ha megfeszülnek sem kerülnek vissza a hatalomba. Mennek az SZDSZ után.

mafos 2010.03.01. 07:45:33

@Viktus: És akkor még elszámoltatásról nem beszéltünk. Bár ha a Fideszen múlik...

Az esélyek annyit változtatak, hogy minden bizonytalanabb, és még nagyobb skálán mozog a pártok támogatottsága, mint 1-2-6 hónapja gondoltuk :)
Nem lennék most közvélemény kutatók helyében(feltéve hogy szándékukban áll hiteles információt szolgáltatni)

snq 2010.03.01. 07:46:01

@Viktus:
>> ezek az arcok, ha megfeszülnek sem kerülnek vissza a hatalomba

lárifári. amikor kell, lesz majd, bokros lajos, kupa mihály, bajnai gordon,
fodor gábor, ciccolina, fekete pákó, mind az 5 országos cigányvajda, magdi anyus. olyan még sosem volt, hogy sehogy sem volt.

snq 2010.03.01. 07:49:18

@snq:
>> Bár ha a Fideszen múlik...

ov és kövér már lekommunikálta, mit kell náluk 'elszámoltatás' alatt érteni

nfgy 2010.03.01. 08:42:47

A Fidesz mostani taktikája engem arra emlékeztet,ahogyan a középiskolában a futóversenyeken szoktam szerepelni 800,1500,3000 méteres síkfutásban.A rajt után volt mindig egy-két srác,aki az elején beleadott mindent és elhúzott,én viszont mindig az üldöző boly elején haladtam.A táv kétharmada felé szoktam "robbantani" az élen haladók pedig szépen lemeradtak.Most a kampány finisébe fordulva azt látom,hogy a Jobbik és az MSZP előrefutott,gőzerővel hajtanak,a Fidesz viszont még nem "robbantott".Én úgy látom,hogy ha a Fidesz az eddigi kampányt lelazsálva is így áll,akkor egy jó hajrával simán 2/3-ot fog szerezni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.01. 08:48:39

Hát én továbbra is a 3. opciót tartom kívánatosnak. Elég tragikus lenne, ha csak 3 demagóg pártból állna az országgyűlés (amiből az egyik ráadásul szélsőséges is).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.01. 08:50:08

@nfgy: A FIDESZ akkor szokta a legnagyobb hibákat elkövetni, amikor nagyot robbantva hajrázik...

Anselmo 2010.03.01. 08:54:16

@Fedor: ja, öt demagóg párt jobb mint három demagóg párt.

RobinGood 2010.03.01. 08:56:09

@Fedor: Na ez az igazi demagógia :-)

RobinGood 2010.03.01. 09:01:55

@nfgy: szerintem a jobbik sehova sem futott
Az MSZP-n kívül jelenleg nem nagyon kampányol más párt. Az MSZP már hetek óta költi a felhalmozott EU-s akarom mondani "adomány" kampánypénzt, míg a többiek csak nagyon visszafogottan szerepeltek eddig. Gondolom ez most már változni fog.

Viktus 2010.03.01. 09:02:27

@Fedor:

Na jah , ezért remülhetjük a szélsőséges demagóg mszp minnél gyengébben szerepel.

@nfgy:

A Fidesz a jó hajráival eddig még csak két választást bukott el ... :D nagy hajrázó hírében áll.

radala 2010.03.01. 09:03:23

@nfgy: Szerintem túl optimista vagy. Szerintem a Fidesz egyszerűen tanácstalan. Amit meg is tudok érteni én sem tudom mi lenne a jó nekik. Föleg az nem világos, hogy jó-e ha vannak kis pártok, mondjuk LMP, vagy az a jó, ha nincs senki.
A Jobbikra nagyon kíváncsi leszek, kampányolni tuti tudnak, már várom mit csinálnak ellenzékként.
Kedves török gábor!
Milyen használható taktikákat szoktak az ellenzéki pártok követni? Mi a célravezető, akkor, ha az ellenfél (kormány), épp népszérűsödik? Hasznos ilyenkor az anyázás? Ha mondjuk a Fidesz az elsö hónapokban látványos és támogatható dolgokat tesz (elszámoltatás, látványos agyalás az adócsökkentésröl, alku az IMF-fel). Akkor mi a jó a jobbiknak?
Mert szerintem a Jobbik számára az a jó kezdeti stratégia, ha kezdetben barátkozik és a csökkenő Fideszre száll rá.

nfgy 2010.03.01. 09:03:26

@Fedor: Erre eddig egyedül a 2002-es második forduló előtt volt példa,akkor nagyon bejött.

RobinGood 2010.03.01. 09:05:12

@Viktus: "ezek az arcok, ha megfeszülnek sem kerülnek vissza a hatalomba. Mennek az SZDSZ után."
Ezt ugye Te sem gondolod komolyan egy olyan országban ahol egy párt Bokrossal meg Habsburggal (tudom most nincs ott) még parlamentre esélyes lehet?

Treuga Mei 2010.03.01. 09:07:50

Tisztelt TG!

Kiváló blogja vállaltan pillanatnyi helyzetet regisztrál, ez igen becsülendő.
A harmadik ponton azonban mélázom némileg. Amennyiben az LMP és az MDF egyaránt országosan indul, akkor aligha fut be bármelyik is, ugyanis mindkettő leginkább a "baloldal" kiábrándult szavazóira - azaz egymás szavazóbázisára - aspirálhat, ami egymást gyengítő hatású. Ha azonban csak az egyik tud kellő számban ajánlószelvényeket gyűjteni mindenütt, annak komoly esélye van akár hét százalékra is (bár különböző mértékben, mivel az egyik alapvetően "baloldali" protestvoks, a másik pedig kényszeredett alternatíva), amennyiben a nagy pártok továbbra is csak óvatosan mozgósítanak. Igaz, úgy csak a JOBBIK szavazói vesznek majd részt nagy arányban a választásokon...

László56 2010.03.01. 09:07:58

Ahogy erősödik a Jobbik, úgy csökken a Fidesz esélye a kétharmadhoz. Az ország jövőjét nézve mindez csak hasznos lehet. A ma lehetséges politikai konstellációk mellett, ahol a FIDESZ 50 % os elérhetősége már biztosra vehető, a Jobbiknak egy fontos szerep jut. Őneki kell a FIDESZ lelkiismeretének lennie. Kétharmados győzelem amúgy sem volna jó az ország számára, hiszen az önmagában nem jelentene mást mint az egy párt diktatúrát. Azt meg már sajnos ismerjük hogy milyen. Ezt a választást bizonyos értelemben történelmi választásnak lehetne nevezni.

A Jobbiknak ezáltal történelmi jelentősége van. Nem az eszméi és nem a politikusai miatt. Hanem azért, mert az egyedüli párt amelyiknek lehetősége adatik az országromboló, de a politikusok számára jövedelmező, szisztémát megváltoztatni. Mint a FIDESZ lelkiismerete. A FIDESZ–nek szüksége is lesz rá. Mert a kommunisták beépített emberei a rendszert mindenáron meg akarják tartani. A FIDESZ -nek is szüksége van a régi rendszerre a pártfinanszírozáshoz. Ezáltal a csábítás a további vagyonszerzés lehetőségével kibővítve igencsak nagy.

Hogy a Jobbik ehhez a történelmi felelősségéhez fel fog e nőni vagy sem, azt csak a jövő tudja megmutatni. Minden más csak spekuláció. Azt azonban hogy ezt a sanszot megkapja e, azonban a választók értelmi képességétől függ. Felfogják e hogy ilyen alkalmuk még soha nem volt egy új országot építeni. Lehet rajta spekulálni.

kispufi 2010.03.01. 09:10:33

@Fedor: én is félek a felpörgő fidesz-kampánytól, ez igaz. az viszont nem, hogy az ún. 3 demagóg párttal szemben volna valami más, valami szebb-jobb, mert a két ún. kispárt mégis milyen alternatívát, országépítő jövőképet tud felmutatni (a piksziben maradás/pikszisbe jutás önérdekén kívül)?

Treuga Mei 2010.03.01. 09:13:36

@Fedor: A FIDESz klasszikus hajrája 2002-ben volt a második forduló előtt. Számomra idegen eszközökkel, igaz, de mégis: majdnam ledolgozta a Gerbaud-politizálni kezdő "baloldali" pártok előnyét...
Nem volt sok híja. Ne érzelemből írj, a pártpropagandák becsaphatják az embert...

barli 2010.03.01. 09:14:13

@Viktus: mondjuk 2002-ben elég jó volt a hajrá a második forduló elött. Kár hogy már késö volt...

RobinGood 2010.03.01. 09:21:19

@nfgy: Biztos így van ha azt írja a zindex
Amúgy miután én a fővárosban vagyok kénytelen mozogni kevésbbé futok bele a Jobbikba mint az MSZP-be. Amerre járok lényegében mindenhonnan Mesterházy feje fenyeget, a rádióban ma reggel is elmondta, hogy ő betartja az ígéreteit ellentétben Orbánnal aki meg cserbenhagyta a szavazóit. Na mind1. Most már úgyis mindenkinek be kell indulni szerintem.

barli 2010.03.01. 09:21:28

@László56: Szerintem meg most csak annak van értelme, ha a fidesz 2/3 ot szerez. Még egy ilyen lehetöség nem lesz a történelemben. Persze nem biztos hogy jól fog vele élni, de legalább a lehetöség adott.
egyébként már elöre látom a forgatókönyvet:
a jobbik kimondja hogy mit kell tenni (még akár igaza is lehet), a fidesz meg ha megcsinálja akkor kokettál a szélsöjobbal, ha meg nem csinálja meg akkor áruló. Szép jövö.
Nagyot dobna az országon ha a maszop feloszlatná magát.

barli 2010.03.01. 09:23:25

@RobinGood:
én speciel nagy összegben fogadtam volna pár hónappal ezelött, hogy a Mesterházyt simán visszahívják a jelöltségböl és mégiscsak a Gordon indul. Képtelen vagyok felfogni, hogy nem ö lesz a jelölt. Bár lehet hogy belöle föpolgármestert akarnak csinálni.

Kono 2010.03.01. 09:25:52

Bár a Fidesz győzelem bizonyos, a mértéke annál kevésbé.
Sok minden derül majd ki a végére.

Zavaró, hogy a közvélemény kutatók állandóan mellélövöldöznek.
csak annyi derült ki az esélyekről, hogy a statisztikák egyáltalán nem megbízhatóak.

László56 2010.03.01. 09:29:37

@barli: Mindez csak nézőpont kérdése. Ismerve azonban a FIESZ -be beépített kommunisták nagy arányát, félő hogy a FIDESZ nem tud annak a történelmi szerepének megfelelni amit a választók elvárnak tőle. Mi sem mutatja jobban mint tényezők tömkelege ami a FIDESZ politikai jövőjére utal. Egy ilyen a politikai elszámoltatás. A FIDESZ belső nyomásra máris visszakozott és csak tessék lássék említi ezt a témát. Sok ilyen jel utal arra hogy a Jobbikra nagy szükség van.

Treuga Mei 2010.03.01. 09:30:11

@László56: "Mert a kommunisták beépített emberei a rendszert mindenáron meg akarják tartani."
Huhh! A komenyisták? Én pl. a nem komenyista tőkemaffiózókól jobban viszolygok.
Azt hiszem, arra gondolsz, hogy a számos háttérben húzódó parciális érdeknek két közös nevezője van: az egyes múlt rendszerben működő állambiztonsági szervek átláthatóságát és elszámoltathatóságát akadályozó érdek, valamint az ebből következő személyi és intézményi érdekhálózatok fönnmaradása, a gazdaságira és hatalmira konvertált információstőke-monopólium.
Nyilván részben halnak ki néhányan a potentátok közül, részben kezdenek kisebb érdekérvényesítő képességgel bírni, ami a nyilvánosság esélyeit növeli.
Ez azonban nem jeleni, hogy az információbirtoklás monopóliuma (e hálózatokról) a hatalomba újonnan belépők számára ne lehetne ugyanúgy előny (pl. a nemzetbiztonsági bizottság révén), mint a régieknek. Így én jobban bíznék egy nyílt társadalom kialakulásának kezdeteiben, mint egy párt bekerülésében a Parlamentbe...

Kono 2010.03.01. 09:31:54

@nfgy: A kérdés csak az, hogy már elértük-e a táv 2/3-át. Mert ha későn robbansz, akkor esélyed sincs beérni az elsőket.
Illetve, létezik még egy olyan lehetőség is, hogy az elsők végig bírják a vágtázást, és a végére is marad annyi erejük, hogy be ne érjék őket.

A tanulság: Mindig a nyertesé a győztes taktika:D

Boro Alvarez 2010.03.01. 09:36:06

@barli: A Jobbiknak sok mindenben igaza van, kérdés az, hogy fog a Fidesz reagálni a kényes problémákra, amit nem lehet most már szőnyeg alá söpörni. A Fidesz 2/3 azért nem lenne jó, mert akkor esély sem lenne a politikusbűnözőket felelősségre vonni, és sok egyéb, változást igénylő ágazatban sem lenne gyökeresebb változás.
Az mszp meg természetes, hogy minden szalmaszálba kapaszkodik, hihetetlen hogy az országban még mindig van olyan ember, aki hisz nekik.

Kono 2010.03.01. 09:40:16

@Treuga Mei: "én jobban bíznék egy nyílt társadalom kialakulásának kezdeteiben, mint egy párt bekerülésében a Parlamentbe... "

A levezetés nekem logikusnak tűnik, de a következtetésben figyelmen kívül hagysz valamit: a társadalom "nyíltságát" éppen ezek gátló érdekek akadályozzák. A látszólagos választék a valóságban mindig csak az érdeket kiszolgáló kommunikáció. Értem ezt a médiára. Sok csatorna közül választhatsz, de melyik adja a valóságot? És ennek komoly tudatfaragó (ha úgy tetszik agymosó) szerepe van!
A TV/rádió/internet mellett felnövekvő társadalom pedig csak annyira lesz nyitott, okos, bölcs, értéktisztelő, vagy éppen ennek ellentéte, amennyire ebből a válogatott szemétből azzá lehet válni...

László56 2010.03.01. 09:41:05

@Treuga Mei: Mi sem mutatja jobban mint az elmúlt 20 év, hogy csak azoknak a társadalmaknak lehet az öntisztító szerepére számítani ahol a társadalmi adottság ezt megengedi.. Nálunk ha ez adott lenne akkor már nem ilyen dolgokról cserélnénk eszmét mint most, hanem arról hogy mire fordítsuk az ország jövedelmét. Sajnos a mi társadalmi felépítésünk nem a realisztikus tényekre alapszik, hanem hazugságra, vagyonszerzésre és népbutításra. Ezért van szükség a radikális változásra. Azt igazán nem lehet egy új pártnak sem felróni hogy a tradicionális pártok nem ismerték fel a társadalmi fontosságukat és inkább a vagyonszerzéssel foglalkoztak.

nfgy 2010.03.01. 09:43:06

@Kono:
hvg.hu/hvgfriss/2010.08/201008_partok_es_politikusok_nepszerusege
A második ábrán látható kördiagrammokat nézve ez az egész Jobbik veszély elvan túlozva.Észak-Magyarországon 41:19,Észak-Alföldön 50:10 az arány a Fidesz és a Jobbik között.Viszont a Nyugat-Dunántúlon az MSZP és a Jobbik is nagy bajban van.
Pl.ha Vasban és Zalában az MSZP NEM TUD 12-14% FÖLÉ MENNI AKKOR LEHET,HOGY NEM LESZ EGYETLEN TERÜLETI LISTÁS MANDÁTUMA SE A KÉT MEGYÉBŐL!

lüke 2010.03.01. 09:50:02

"jobbik veszély"
Miért lenne veszélyes?Egy demokráciában mindenkinek van esélye, sajnos.Egy speciálisan magyarban , ahol a választóknak kevés észérv kell, annál inkább emocionális jajveszékelés könnyen
előzhetnek bármelyik "veszélyes "oldalról.
Ebből és az alpári hangnemből-ami a két nagy párt kiváló tagjait jellemzi- egy harmadik, a nevető, vígan megél.

RobinGood 2010.03.01. 09:51:34

@Boro Alvarez: azt nem mondanám, hogy a JOBBIK-nak igaza van, csak azt, hogy a jobbik felvet valós problémákat. Ez egyben azt is jelenti, hogy szerintem ezeknek a problémáknak a megoldása sem az amit erre a JOBBIK kínál.

Amúgy pedig a FIDESZ 2/3 mitől lenne veszélyesebb mint a ballib 2/3? Ha nem lesz 2/3 akkor semmi nem fog változni. Ha az lesz akkor meg okosan kell vele élni ls nem visszaélni ennyi. Szerintem az egyszerű FIDESZ-KDNP többség nem elegendp az ország problémáinak megoldására. Orbánéknak szerintem az a történelmi felelőssége, hogy mára lényegében egyedüli rendszerváltó erőként ők maradtak akik bebizonyíthatják, hogy nem a szocialista hatalomátmentés eszközei voltak. Az SZDSZ és az MDF már lebukott ezügyben. A FIDESZ-KDNP még előtte áll.

Boro Alvarez 2010.03.01. 09:52:11

@nfgy: még ezen diagramok tanulmányozása után sem tud senki teljesen biztosat mondani a Jobbik erejével kapcsolatban. Egyébként Zalában nagy sok Jobbikos van, nem egy és nem kettő település jóval 50% feletti eredményt fog produkálni - és ez nem vicc, és nem hasraütés. Abban azonban egyetérünk, hogy a Nyugat-, és a Dél-Dunántúl kevés Mszp-s képviselőt fog adni.

RobinGood 2010.03.01. 09:54:12

@nfgy: ne higgy a közvélemény kutatásoknak
2002 erre a legjobb példa, de az is elég ha visszanézel 2009 nyarára

Kono 2010.03.01. 09:54:42

@nfgy: Mit értesz eltúlzás alatt? Ha É-Mo-t vesszük, és ebből az arányból kiindulva, feltételezzük, h csak a Fidesz, Jobbik, Mszp jut be, akkor az a Jobbiknak több, mint 23%. (a módszertanon biztosan lehet még mit finomítani, én egyszerűen csak a 100%-hoz viszonyítottam a három párt arányát :)
Ez most túlzás, vagy nem?

Másrészt, pont emiatt nem mérvadó a statisztika. Trendeket talán meg lehet állapítani, de pontos számokat biztosan nem.

Én a Jobbik helyében sikerként, meg az Mszp helyében riogatásként is ezt ragadnám ki: 25% körül a Jobbik!!!!

Boro Alvarez 2010.03.01. 10:02:01

@RobinGood: nagyjából egyetértek. A Jobbik által felvetett valós problémákat orvosolni kell, és ha nem az ő megoldásuk a legjobb, akkor meg kell találni a közös hangot a fidesszel. Azért nem említem az mszp-t, mert reményeim szerint kevés beleszólása lesz a következő 4 év politikájába.

A Fidesz 2/3-ot nem tartom veszélyesnek, a ballib 2/3-ot tartanám annak. Egyedül a szocikkal való összeborulástól tartok, ami most már több, mint egyszerű spekuláció - igaz, ehhez 2 fél kell, és konkrétumok még egyelőre nincsenek.

RobinGood 2010.03.01. 10:07:44

@Boro Alvarez: ballib 2/3 már volt semmivel sem volt rosszabb mint a kisebbségi kormányzásuk.

Amúgy megjegyezném, hogy nem három hanem legalább négy párti lesz a parlament.

nfgy 2010.03.01. 10:08:00

@Kono:
Én ezekből a diagrammokból arra következtetek,hogy :
1.:Észak-Magyarországon: meglesz a 2.hely a Jobbiknak,ebben a régióban is első fordulós Fidesz győzelmet várok.
2.:Kiélezett második fordulót én Komárom megye környékén esetleg Szegeden várok,nomeg néhány pesti kerületben.
3.:Szerintem első fordulós Fidesz győzelem várható 115-130 helyen.

VIKUNYA 2010.03.01. 10:16:16

@nfgy: nagyon jó hasonlat! de egy dolgot ne feledj: az előző választáson az mszp a buli színe pirossal elfutott a bolytól, és akkor a fidesz pont a te hasonlatodat hozta elő, hogy ez hosszútávfutás, majd később robbantanak, hát nem jött be - tudom, most más a helyzet, de most a kétharmad a cél, szóval érdemes figyelni az analógiákra, mert a kétharmadról így bizony le lehet csúszni, mert nem biztos, hogy a lazsálásból könnyű repülőrajtot venni!

nfgy 2010.03.01. 10:16:41

Egyébként nem véletlenül linkelem a Medián felmérését.Én úgy látom,hogy az elmúlt választások során ők voltak a legpontosabbak.
Jó lenne olvasni erről is egy összefoglalót kedves TG,vagy pár linket adhatnál róla,hogy ki mennyire pontosan mér a választások előtt.

Boro Alvarez 2010.03.01. 10:17:21

@RobinGood: LMP-re gondolsz vagy az MDF-re? Én az LMP-re gondolok, illetve bízom benne. Ibolya és társai utóbbi hónapokban csúnyán leszerepeltek.

VIKUNYA 2010.03.01. 10:17:22

@nfgy: szegeden a botka körzetében biztosra veszem a kiélezett harcot, a szegedi fidesz annyira gyenge, hogy nem lesz egyszerű behúzniuk..., a másik két körzet talán rendben lesz, a nógrádis biztosan.

török gábor 2010.03.01. 10:19:40

@Treuga Mei: teljesen egyetértünk, ha bármelyikük ott lesz mindenhol a szavazólapon, szinte biztos, hogy bekerülnek.

nfgy 2010.03.01. 10:22:15

Uraim!Én napi szinten benne vagyok a politikában,követem minden rezdülését,megyei jogú városban élek,de FOGALMAM SINCS,hogy nálam ki az LMP jelöltje se itt se a megyében.Ha én ennyit tudok,akkor milyen lehet az átlag?Szerintem 2% alatt lesznek.

barli 2010.03.01. 10:27:00

@nfgy: nem is kell azt tudni. Nagyon sokan csalódtak az mszpben, rühellik a zorbánt, rettegnek a fidesztöl. Ezek az emberek ránéznek a szavazólapra, és behúzzák az ikszet az elsö nem mszpfideszjobbik jelöltre. Hogy ez mdf lesz vagy lmp az lényegtelen.

barli 2010.03.01. 10:27:54

@barli: bocs, rettegnek a jobbiktól

Boro Alvarez 2010.03.01. 10:28:39

@nfgy: Nekem sincs tudomásom, mekkora erőt képviselnek, ha egyáltalán képviselnek, mindenesetre bennük jobban bízom, mind Ibolyáékban, bár ha szívemre teszem a kezem, nem szívesen látnám a parlamentben egyiküket sem.

nfgy 2010.03.01. 10:30:15

@barli:
Valóban van egy ilyen réteg,de szerintem ezeknek a 80%-a el se megy szavazni,őket hívják csalódottaknak.

barli 2010.03.01. 10:33:41

@nfgy: sokan mindenképpen elmennek szavazni. Én legalábbis több ilyet ismerek, aki elmegy, de panaszkodik hogy nincs kire. Ezek mind volt szoci meg szdsz szavazók. Valszeg most az Ibolyáékra fognak ha ott lesznek.

Kono 2010.03.01. 10:35:31

@nfgy: A zöldeket támogató legnagyobb réteg talán az egyetemista, főiskolás diákok. Idealisták, akik még hisznek a zöld jövőben.
Ezek nagy része nem biztos, h épp ezen a hétvégén hazamegy.
A másik részük meg a szavazás napján a tegnap esti buli miatt még ágyban fetreng :D
A zöldek bázisa nagyjából ki is merülnek ennyiben...

Elnézést a cinikusságért, nem szeretnék senkit megbántani, de valahogy így tudom elképzelni az LMP-t.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.01. 10:44:29

@Anselmo: "ja, öt demagóg párt jobb mint három demagóg párt. "

1. igen, öt párt jobb, mint három, még ha demagógok is.
2. Én se Bokrosról, se az LMP-ről nem mondanám azt, hogy demagógok. Főleg nem a másik háromhoz képest.

@nfgy: "Erre eddig egyedül a 2002-es második forduló előtt volt példa,akkor nagyon bejött. "

Hát szerintem négy éve is volt esélye a FIDESZ-nek, és hogy ezt eljátszotta, abban sok szerepe volt a szerver-ügynek, a Vizsla-ügynek, Mikola doktornak...

Szabó bakter 2010.03.01. 10:48:41

Én Balaton parti vagyok, tehát amit itt tapasztalok az az, hogy az emberek egy igen kis része tudja, hogy mi az lmp, szerintem nincs ember, aki tudná akár egy jelelöltjük nevét is. Az mdf-et nagy utálják. A Herényi, polgármester választásokon is csak a futottak még kategória. A fidesz nagyon erős, utánnuk kb egyformán a jobbik és az mszp. A jobbik a nagy talány...

radala 2010.03.01. 10:56:16

@radala: www.mr1-kossuth.hu/hirek/legolvasottabb/tolgyessy-a-jobbik-mindent-felborithat.html

Tölgyessy most nagyon elemében van azt gondolom.
Nagyon szimpatikusan és (szerintem) okosan beszél.
Ami miatt belinkeltem, az az, hogy szerinte a Jobbik azonnal le fogja támadni a Fideszt. Érdekes lesz. De szerintem az nem lehet a Jobbik érdeke, hogy a Fidesz legyen a "nyugatos" ők meg a nemzetiek, mert a nyugatos az rettentő pozitív csengésű Mo-n.
De tegyük föl, hogy ez lesz (amit amúgy én is valószínűnek látok). Azaz az mszp tökéletesen hiteltelen marad (csupa exminiszter a frakcióban) a Fidesz meg lesz a nyugatos. Mi lesz ekkor Tamás Ervin és Csermely Péter egymás kezét fogva fogják isteníteni Viktort?

nfgy 2010.03.01. 10:57:52

gondola.hu/cikkek/70012
www.magyarhirlap.hu/hatter/nyilt_level_vona_gabornak.html
Úgy látszik eljött az idő,amikor a Jobbik került a célkeresztbe.

Szabó bakter 2010.03.01. 11:00:30

@radala: megelőztél. Bár én az info radio honlapjáról akartam belinkelni...

radala 2010.03.01. 11:04:12

@Fedor: Miért lenne 5 párt jobb, mint 3.
2 párt jobb, mint 1. Minden további párt már csak ízlés kérdése. USA, Nagy-Britannia nem kevésbé jó demokráciák, mint Olaszország vagy Ausztria.
Nincs szükség több pártra, csak akkor, ha van rájuk igény. Ha az LMP nem tud elindulni, akkor sajnos nincs rá igény, ha az MDF el tud indulni, akkor az sajnos csak azt bizonyítja, hogy meg lehet pénzért venni a kellő számú ajánló szelvényt.

Periksz 2010.03.01. 11:08:03

@nfgy: Bizony-bizony, max a 2/3-os szabállyal juthatna mandátumhoz. Minő veszteség!

Kono 2010.03.01. 11:13:30

@nfgy: Hát, ez a nyílt levél elég beteg...

papika 2010.03.01. 11:15:36

Gábor,
miért csökkent a fidesz 2/3 esélye?
Szerintem novemberben az emberek legalább fele azt gondolta (én is), hogy a szocik összkapják magukat. Mivel ez nem történt meg, még esélyesebb, hogy (majdnem) minden egyénit a fidesz nyer.
A Jobbik ugyan erősödött, de a Fideszt továbbra is minden közvéleménykutató a lélektani 55% fölé méri.
S mivel hátralévő idő 5 hónapról 6 hétre csökkent, egyre kevesebb idő van egy Mikola-féle balhéra is.
Legalábbis szerintem.

bacchus8 2010.03.01. 11:21:09

R.Bendegúznak:
Én is Balaton parti gyerek vagyok, és az a véleményem, hogy Herényi Károly leszereplése azon az egy polgármester választáson nem az ő szégyene, hanem Balatonföldváré.

Periksz 2010.03.01. 11:22:05

Láttátok, hogy mEsterházy barátunkat ma reggel az ATV-n? Kedves nejével robbant be a reggeli műsorba, emberközelbe hozva ezzel a szorgos apukát és a romantikus férjet. Ezek után bízvást számíthatunk arra, hogy az esti műsorokban is majd a gyerekei buksiját simogatja.
És ez el fog tartani egészen addig, amíg Cusi-ügyben a kecskeméti bíróság ítéletet nem hirdet. Az ugyanis várhatólag tragikus fordulatot hoz karrierjében.
Vádlottá ugyan nem minősítheti át a bíró, de az ítélet indoklásában kitérhet a min. elnök-jelölt furcsa emlékezet-kieséseire.

hoplita 2010.03.01. 11:22:40

@radala:
Tölgyessy amióta nem a parlamentben handabandázik szadeszosként, lapit fidesznyikként, kifejlődött az agya.:)))

Na jó, van még benne némi igazodási hajlam, de már teret engedett a józanabb, eszesebb felének.

Szabó bakter 2010.03.01. 11:24:22

@bacchus8: pl miért? Részletezhetnéd kicsit...

hoplita 2010.03.01. 11:28:00

@nfgy:

Én már tegnap írtam fiatal fideszes barátom, lehet nem olvastad.
Zsóti barátunk 20 éve firkál különböző sajtótermékekbe, válasz helyett elég visszakeresni néhány korábbi "zsengéjét" a fijúnak és rögtön kussolhat is.:D

Tudod, aki üvegházban lakik, ne dobálózzon féltéglákkal.

tlac 2010.03.01. 11:29:04

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 41cm: Se Gyurcsány pláne nem Szili vezetésével semmiféle komoly párt nem lesz, alkalmatlanok rá.Egymást fogják (ki-)nyírni az elvtársak , nagy kérdés hol lesz a pénzes zsák - ha még lesz. Lsd. SzDSz szikrák se tudnak fel állni. Szarember Imre nagy napjai jönnek, ő erős ebben a kíméletlen bozótharcban.

tlac 2010.03.01. 11:31:39

@Fedor: ez se igaz, lsd 8 éve, a 2. forduló előtt, ahol maga OV egyedül majdnem fordított..

hoplita 2010.03.01. 11:32:03

@bacchus8:
Igazad van.
Micsoda bunkók élnek Balatonföldváron, hogy nem emelték a vállukra azt a herényi nevezetű sejthalmazt.
Bár...ki tuggya.
Ha nem pógármajszter választásról, hanem akasztásról lett volna szó lehet, hogy bekövetkezett volna ez a jeles esemény.:D

barli 2010.03.01. 11:32:43

@tlac: én arra lennék kíváncsi, hogy mennyi lenne az a százalék, ahol az mszp bedobná a törülközöt mint a szadi. Remélem megérjük :)

bacchus8 2010.03.01. 11:33:23

Aki nem tart a Jobbiktól, sőt mi több kívánatosnak tartja a jelenlétüket, az komolyan gondolja, hogy Vona Gábor és ismeretlen társai olyan kaliberű szellemi erőt képviselnek, amely segít ezen az országon, megoldást jelent problémáinkra, rendbe teszi a Fidesz által elvégzett szellemi és lelki kútmérgezést ?
Én nevezett úrat elnézve nem lennék ilyen optimista !

holdviola 2010.03.01. 11:34:07

@kispufi: Az LMP például az ökopolitikai alternatívát tudja nyújtani.

Közérthető elméleti bevezető:
magyarinfo.blog.hu/2008/08/06/okopolitikai_gyorstalpalo

Kicsit tudományosabb:
tudatosvasarlo.hu/konyvajanlo/39

hoplita 2010.03.01. 11:36:28

Apaaaaa.....kezdődik!!!!!

barikad.hu/node/48123

Ezek ugyanúgy csecsre vesznek bennünket, mint a bibsilibsibolsik.:(

holdviola 2010.03.01. 11:37:02

@nfgy: Talán mert nem volt pénzük mindenhova plakátot meg szórólapot tenni. De azért akit valóban érdekel, és tényleg szeret teljeskörűen tájékozódni, annak ajánlom a honlapjukat:

lehetmas.hu/jeloltek

Szabó bakter 2010.03.01. 11:40:02

@bacchus8: Akár több személyt, esetleg pártot is megnevezhetsz, aki szerinted alkalmas lenne erre. Vona nem lesz miniszterelnök, ezt azok is tudják, akik rájuk szavaznak. Ellenben van pár probléma, amit a nevén neveznek és ettől -szerintem- senkinek sincs félni valója. (hacsak nincs vaj a fején)

barli 2010.03.01. 11:40:26

@holdviola: csak nekem tünik fel, hogy egyetlenegy Dr. sincs a jelöltek között? Még a jobbiknál is minden harmadik doktor. Jo, hogy nincs sok jelentösége, csak úgy feltünö.

bacchus8 2010.03.01. 11:49:13

@R. Bendegúz:
Köszönöm kedves kérdésedet !
Pl. azért, mert Bföldváron immár 7 éve a pangás időszakát éljük.
Ide egy olyan polgármester kellett volna legkésőbb 2006-ban, aki kapcsolatokkal rendelkezik, el tud igazodni a minisztériumok folyosóin, látott már közelről nagyobb horderejű projekteket, nem ül le egy sarokba szorongva, mikor lehetősége van országos vezetőkkel tárgyalni. És ezt mind ingyen vállalta volna.
Írom ezt úgy, hogy nem vagyok Herényi hívő, még kevésbé MDF párti, de engedelmeddel néhány földvárival ellentétben tovább látok az orromnál.
Ezért támogattam az Ő megválasztását, aki számomra szimpatikus módon nem az MDF színeiben indult, hanem egy helyi egyesület képviseletében, amit nem is értettem.
Hogy nem én voltam az egyetlen így gondolkodó, arra elmondom, hogy kampány időszakban a Nap-keltében a riporter így kezdte a beszélgetést vele:
" Én megértem a földváriak bölcs döntését, hogy Önt akarják polgármesternek, de miért kell ez Önnek ?"

Diocles 2010.03.01. 11:50:35

pardon, rossz topicba írtam:

Kedves Török Gábor,

a múltkor utaltál arra, hogy írsz majd az MSZP belső harcairól is egy posztot, akkor ez most elmarad?

Mert a hétvégén újabb érdekességek jöttek elő, Szili követeli annak az NBH-jelentésnek a nyilvánosságát, amelyik tisztázná, hogy ki hozta nyilvánosságra az őszödi beszédet.
Lendvai, mint MSZP-elnök a titokgazda.
Gyurcsány a múlt héten arról beszélt, hogy ELÁRULTÁK, magyarán, maga Gyurcsány ezzel azt állítja, hogy BELÜLRŐL szivárogtatott valamelyik nagykutya.
Az ÉS-ben két éve jelent meg egy cikk, amely négy embert, négy befolyásos MSZP-s személyiséget nevez meg, mint lehetséges kiszivárogtatót.
Érdekes meccs (lesz) ez, nem?

Kono 2010.03.01. 11:50:53

@holdviola: Épp ez a lényeg.
A kampány arról szól, hogy a választókat megnyerjék. A választók nem tudatosak. Akkor miért kell ezt a valótlanságot hangoztatni?:)

A választók töredéke hoz döntést tudatos utánajárás és összevetés eredményeképpen. Ez a töredék semmire sem elég, semmit sem befolyásol.
A nagytöbbség, mint én is, nem hajlandó egyetlen pártprogram részletes végigolvasásával sem vesztegetni a drága idejét, és az ilyeneknek jól jön egy-két jól megfogalmazott stratégiai célkitűzés (ha úgy tetszik egyszerű szlogen).

sárkányfő 2010.03.01. 11:52:04

Lehetséges, hogy akad egy olyan körzet az országban, ahol a Fidesz a 3. helyre szorul? Északkeleten a legerősebb a Jobbik, és ott van néhány masszív (volt) szoci körzet is, Ózd, Miskolc, stb. Itt valahol lehetséges?

Érdekelne a 2. fordulóban melyiket támogatnák, a Jobbikot vagy az Mszp-t.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.03.01. 11:55:00

@nfgy: melyik megyei jogú városban élsz?

bacchus8 2010.03.01. 11:56:51

@hoplita: Gúny nélkül kérdezem, ha kikapcsolod az érzelmeidet, és csak az értelmedre hagyatkozol, higgadtan meg tudnád írni, hogy mit tartalmaz a sejthalmaz kifejezés ?
FigyelemÍ: nem Herényi Fan várja válaszodat.

nfgy 2010.03.01. 11:58:04

@Diocles:
Szerintem Gyurcsány belső körökben sározza Szilit,hogy ő a tégla,Szili meg védekezik.

órarugógerincű felpattanó 2010.03.01. 12:03:18

@Fedor: Pedig pl bokrosnál demagógia az, hogy elsőfokú egyenletekkel lehet társadalmi modellt alakítgatni. Ez olyan, mint ha egy gyufaszál épület átalakításánál az aljáról kezdenél kiszedni szálakat, hogy építs még egy tornyot.

radala 2010.03.01. 12:08:09

@hoplita: Nyilván okos Tölgyessy én kb megállás nélkül kedvelem, de azért temette már ö a Fideszt is meg OV-t is pont így, mint most a szocikat. És mi lett belőle. Csoda, hogy ö nincs Elek mellett az LMP listáján.

Diocles 2010.03.01. 12:09:10

@nfgy:

Szili túl béna ahhoz, hogy megszervezzen egy ilyen kiszivárogtatást. Ne feledjük, hogy akkor motoros futárok sokasága vitte a CD-t a szerkesztőséghez, ezt nem tudja megszervezni egy vidéki tanácsi előadó.
Persze az igaz, hogy neki elemi érdeke, hogy tisztázódjon, hogy ki a hunyó, mert a suttogópropaganda azt terjeszti a pártban, hogy Szili volt a tégla.

Pedig Fletónak sokkal nagyobb kaliberű ellenfelei is vannak a pártban, pl. emlékezetes, hogy Fletó a lemondása utáni ülésen Szekerest nemes egyszerűséggel "szar alaknak" titulálta...
Ezt az MSZP-résztulajdonolta Népszabadság persze nem merte így lehozni, de azért azt fontosnak tartották leközölni, hogy az isteni Fletó is "gyenge minőségű embernek" tartja Magyarország hadügyminiszterét.

sárkányfő 2010.03.01. 12:13:04

Itt egy interjú a Kósával, remekül mutatja a magyar sajtó impotenciáját.

Többször hivatkozik Kósa arra, hogy nem tudják milyen a költségvetés valós helyzete, ezért nincs konkrétabb programjuk. Hát persze...

Aztán program helyett teljesen magától elkezd dumálni az oktatásról (hogy 8 általánoshoz kéne kötni a jogsit meg hasonló izgalmas dolgok), majd kiböki, hogy "Nem vagyok oktatáspolitikus". Jól van Lajos.

Felhozza a kereskedelempolitikát is, azt az átfogó, nagyívű reformot jelenti be, hogy szerinte nem kéne megengedni a tesconak, hogy pékárút süssön, mert ez rossz a péksütő kis cégeknek.
Komolyan. Ezt mondja a kereskedelempolitikás kérdésre.

Ja, és: "Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a választó minden egyes szakpolitikai részletre kíváncsi."
Akkor ne fáraszd magad Lajos. Hisz minket ez nem is érdekel.

Euró céldátum, egészségügy, adócsökkentés, külpolitika, határon túli magyarok, Úniós célok, metró, útépítés, kisebbségügy, 3/3-as akták stb., stb: ezek a csekélységek kerülnek szóba (az újságíró is se kérdez rá, hagyja magát vezetni ilyen hülyeségekkel). Nem is érdekes, nyilván, meg nem is érdekel minket. De a pékárú, az fontos.

De a legjobb, amiért felhozom: be akarja vezetni egy piaci elemet a közigazgatásba. Amolyan önkéntes vizitdíjat, persze így nem mondja ki :) Aki fizet, hamarabb kap útlevelet, meg építési engedélyt.
Ez amúgy jó ötlet szerintem, de tényleg. Javaslom az egészségügyben is vezessék be :) Aki külön fizet, az gyorsabb ellátást kaphasson. Úgyis ez van most is, csak feketén...

Aztán még kicsit utódpártozik, nyilván elfelejtette, hogy az olyan őskomcsik mint Mikola, Matolcsy, Szűrös vagy Martony, stb. a párttársai.

Ma bármelyik politikus úgy szórakozik egy újságíróval, ahogy akar.

A teljes interjú:
www.fn.hu/belfold/20100226/kosa_tomegsirt_hagynak_maguk_mogott/

sárkányfő 2010.03.01. 12:15:00

*
...ezek a csekélységek _se_ kerülnek...

radala 2010.03.01. 12:26:35

@ó jaj: Ez képtelenség. Ilyen hely ma nincs Mo-n. Ahol a Jobbik ultraerős, ott a szocik harmatgyengék.
Őszintén szólva engem az is meglepne (és lekeseredéssel töltene el), ha létezne olyan körzet, ahol nem a Fidesz az elsö.
Amúgy a Fidesz tuti fix, hogy senkinek a javára nem lép vissza, egyetlen esetben lehetne ez, akkor, ha az mszp megduplázná addig a támogatottságát, akkor a jobbik javára természetesen visszalépnének megfelelő ellenszolgáltatás fejében, da az mszp népszérűsödésének nem látszanak jelei.

Kono 2010.03.01. 12:27:37

@ó jaj: Elég szelektív a látásod. Ha csak kiragadott állításokat írsz, akkor jobb, ha semmit sem írsz.
ettől függetlenül, egyetértek a fő mondanivalódban, meg azzal is, hogy ez az "úgy értelmezed, ahogy akarod" program.
De mint már sokszor írtam: a választó nem tudatos. Nem akar minden részletet tudni, elég neki, ha szimpatikusnak látszik valaki.
Lásd a az önkormányzati választásokon sincs fogalma a népnek arról, h XY milyen konkrét lépéseket tesz majd, csak arról, hogy ismeri-e, milyen párthoz tartozik, vagy hogy szimpatikus-e neki, vagy sem. Ez a választás, nem misztifikáljunk :D

tlac 2010.03.01. 12:34:58

@VIKUNYA: amúgy a buli színe tényleg vörös :)

sárkányfő 2010.03.01. 12:37:25

@radala:
"Őszintén szólva engem az is meglepne (és lekeseredéssel töltene el), ha létezne olyan körzet, ahol nem a Fidesz az elsö."

Ne keseredj el, de az a helyzet, hogy a mai állás szerint egyre valószínűbb, hogy a Jobbiknak lesz egy vagy több egyéni győzelme.

A kérdést úgy is feltehettem volna, hogy ha az MSzp az összes helyen visszalép a Fidesz javára, ahol a 2. a Jobbik (vagy a fidesz a 2., és a Jobbik az 1.), akkor cserébe a Fidesz szimbolikusan egy az egy darab körzetben visszalép-e az Mszp javára (mondjuk ott, ahol az Mszp jelöltje a legtöbbet érte el)?
Lesz-e, lehetséges-e ilyen, pláne, ha ezen a megegyezésen múlna a 2/3?

barli 2010.03.01. 12:40:51

@ó jaj: valóban sokkal jobb lenne, ha a kósa bejelentené, hogy 2,32 év alatt felviszik a GDP növekedést 8,321%-ra miközben megszünt a cigánybünözés és az adósság 32,543%-al csökkent.
Miböl mondjanak konkrét számokat? A megtrükközött KSH adatokból, vagy egy bajnai beszédböl? Választás van ember. Úgy kell csinálni, hogy minnél többen szavazzanak rád. Ha nem tudnak konkrétumot mondani legalább ne hazudjanak mint a feri. Elöbb meg kell nyerni zsírosan, aztán fel kell mérni, hogy mi a helyzet, aztán neki kell állni dolgozni.

tlac 2010.03.01. 12:45:34

@barli: MSZP meg SZDSZ szerűség mindig lesz, ha most rosszul is állnak. 89-ben szépen kikapott az MSz(M)P, de SzDSz-nek még esélye is volt (nem sok) nyerni, hogy 4 év alatt mennybe menjenek (2/3 együtt!). MOST azt látom igény van egy Bethlen féle "Egységpárt"-ra és több kisebb-nagyobb alakulat fogja ezt támadni. Innen-onnan. Ezeket ügyesen ki lehet játszani/védeni/megvenni. MSzP sztem ápr. 12-én elkezdi magát szétszedni. Para Ildikó lemond, Fletó bekéri magát frakcióvezetőnek, erre Szarember Imre elemében érzi magát, Mesterházy "nemeztígértétek", szép lesz.

sárkányfő 2010.03.01. 12:46:30

@Kono: Én vagyok szelektív? Mikor Kósa hablatyol pékárúról meg jogsikról, miközben magasról tesz az ország sorsát meghatározó fontos ügyek mindegyikéről? Amikor Ő kezd el magától dumálni az oktatásról, és ő mondja utána hogy nem ért hozzá? Stb?? Miről beszélsz?

"mint már sokszor írtam: a választó nem tudatos. Nem akar minden részletet tudni, elég neki, ha szimpatikusnak látszik valaki."

Aham. Ez az ország tényleg megérdemli a politikusait. Ha így van, minek interjú? Minek egyáltalán kérdezni is? Miért nem a fociról dumálnak?
Mint most már tőled is tudom, engem nem érdekelnek a részletek. persze...
Nos, Kono, közlöm veled, hogy te nem ismered személyesen az összes választót, és nem tudod mit akarnak tudni. Azt is elárulom, nem létezik "a zemberek" nevű fogalom. Sok ember van, sok igénnyel, és képzeld, néhányuk kíváncsibb is, pl. arra, mégis mit óhajt Magyarországgal tenni a következő 4 évben a Fidesz?
Vagy a devizahitelesek talán kíváncsiak rá, mennyire engedi el a hiányt a fidesz, hogy tudják mennyire gyengül a forint, és így mennyivel nő a részletük. Szinten sok embert érdekelne, hogy fog változni az adózás. És így tovább, minden kérdésnek megvan a maga közönsége.
Nehogy már megmondják nekünk, hogy ezek minket nem is érdekelnek...

tlac 2010.03.01. 12:46:39

@bacchus8: nem, de ellenzéknek lenni, nem kell nagy szellemi teljesítmény..

sárkányfő 2010.03.01. 12:47:39

@barli: ez aztán a tökéletesen fidesz-lojális, szervilis hozzáállás.

abrakadabra40 2010.03.01. 12:47:54

2010 április 11.

részvétel: 65%

eredmények:

FIDESZ-KDNP:56%
JOBBIK:20%
MSZP:17%
MDF:3%
LMP:2%
EGYÉB:2%

Az első és a 2. közti különbség okán a FIDESZ-KDNP szövetség elviszi legalább az egyénik 90%-át(ha nem az összeset).
+ területi listákon is tarol a FIDESZ, azaz nagy az esély a 2/3-ra.

Az MSZP a választások után összeomlik.(szerintem szétszakadnak és eltüntetik magukat)

A Jobbik lesz a fő ellenzék, de, ha a Fidesz elszámoltat,rendbe teszi a közbiztonságot,kettős állampolgárságot ad és beindítja a gazdaságot, akkor a Jobbiknak vége és 2014-ben kiesnek vagy csak éppen bejutnak.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.03.01. 12:48:50

@Fedor: Ne bántódj meg, de az az igazság, hogy ennek az országnak az lenne a legjobb ha a hozzád hasonlók átaludnák a következő 4 évet, majd döbbenten tapasztalnák, hogy élhetőbb irányba fordult az élet.

Megspórolnál egy csomó jajongást, ijedséget, félelmet és baromságot, amivel csak magadat cukkolod, meg másokat rémisztgetsz fogalom nélkül.

sárkányfő 2010.03.01. 12:50:24

@barli:
Idézet a "A politikusok ne hülyítsenek minket!" című cikkből:

"Hollandiában magyar szemmel nézve egészen utópisztikus gyakorlat alakult ki a választási kampány során. Ott minden párt felkéri az ottani költségvetési hivatalt, hogy árazza be a pártprogramját öt évre, azaz számolja ki, hogy az adott párt ígéreteinek összessége öt év alatt hogyan hat az államháztartásra, és ebből a választók következtethetnek arra is, hogy milyen társadalompolitikai hatásokkal járna adott párt programja. Hollandiában odáig fejlődött ez az egész ügy, hogy nem tekintik komoly pártnak azt, amelyik nem áraztatja be a programját a független költségvetési hivatallal."

És ez nem csak Hollandiában van így, nyugaton elterjedt szokás.

Diocles 2010.03.01. 12:54:20

@ó jaj:

@ó jaj:

szerintem meg hagyd abba ezt a bögrepropagandát, nyilvánvaló, hogy te nem fogsz szavazni a Fideszre soha, csak azért kéne bármi konkrétum, hogy azután ezerrel lehessen hörögni.
a Fidesz már megtanulta ezt a leckét, sorry.

egyébként is, ez egy politikai blog, nem a jövő évi adórendszert kell itt megbeszélni.
inkább aggódj az MSZP miatt, érdekes dolgok vannak ott, pl. ki szivárogtatott őszödi beszédet, lesz-e pártszakadás, stb.
meglehet, hogy jövőre már bögrére sem lesz pénz.

pannonfunk 2010.03.01. 12:55:23

Kedves Török Gábor!

Én azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben Budapesten közös MDF-SZDSZ jelöltek lesznek, állíthat-e az MDF budapesti területi listát? Ha nem (nekem a választási törvényből így tűnik), akkor a közös MDF-SZDSZ budapesti lista beleszámít-e abba, hogy az MDF kap-e 5%-ot országosan?

órarugógerincű felpattanó 2010.03.01. 12:55:49

@ó jaj: na most egyelőre ott tartunk, hogy a fidesz még konkrétumot nem mondott, ellenben mesterházy az esélytelenek nyugalmával "széthintett" 2000 milliárdot a következő négy évre.

radala 2010.03.01. 12:58:56

@ó jaj: Nem hiszem, hogy ez lehetséges lenne. Ha ezt megtenné a Fidesz, akkor még én Pokornista, liberális, cigányvédö Fidesz fan is a Jobbikra szavaznék.
Az mszp-vel semmi azaz semmi nem képzelhető el.
Baromi érdekes kísérlet lenne, mert szerintem egy ilyen Fidesz visszalépéssel el lehetne érni, hogy a 35 mszp 35 Fidesz 30 Jobbikból legyen 90 % jobbik. Szerintem még az mszp-sek is átmennének a Jobbikhoz egy ilyen döntés miatt.
Biztos vagyok benne, hogy ebben az országban nagyságrendekkel többen támogatnák az mszp betiltását, mint ahányan a javukra történő visszalépést támogatnák. Az mszp a nyilasokkal van egy kategóriában egy normális ember szemében.

barli 2010.03.01. 13:01:44

@ó jaj: ezt a hollandiai baromságot már láttam valahol, talán te raktad be oda is. Szép dolog jó dolog, csak nem hiszem el. Ez valami urban legend? És kik ülnek egy ilyen bizottságban? Jósok? Függetlenek?

radala 2010.03.01. 13:03:35

@hoplita: Szia, te gondolom nem utálod, vagyis régen biztosan kedvelted Bayert.
Ezt érdemes elolvasni, nagyon érdekes és megfontolandó.
Mondom ezt úgy, hogy nekem a 20 évet a 20 évért tetszik, mert vicces is érthető is, nem is vettem "magamra". Mindenesetre Bayer dühe szerintem érthető és hiteles. Szerintem nem a gyűlölet beszél belőle, csak a "fölháborodás" és az jogosnak tűnik.
www.magyarhirlap.hu/hatter/nyilt_level_vona_gabornak.html

sárkányfő 2010.03.01. 13:04:08

@Diocles: lol

@órarugógerincű felpattanó: így igaz. nem is várható változás, az mszp tovább fog ígérgetni a nagyvilágba, az fidesz tovább fog félrebeszélni.

@radala: te önmagadról beszélsz meg a vágyaidról. Engem viszont az érdekel, hogy a fidesznek megérne-e a 2/3-ért egy szimbolikus gesztus az mszp-nek. Vagy inkább maradnának az elvhű sima többségnél

papika 2010.03.01. 13:05:00

Az MDF begyújtotta a rakétákat, és újabb négy jelöltjük adta le a kopogtatókat.
Az LMP tovább taktikázik, még mindig semmi, nekem az a gyanúm, hogy ebből túltaktikázkás lesz.
Ám még van 18 nap.

Kono 2010.03.01. 13:16:00

@ó jaj: Miért, te milyen programmal lennél elégedett? Úgy értem, melyek azok a SZÁMOK, amit, ha meglátnál egy párt ígéretei közt, rájuk szavaznál?

barli 2010.03.01. 13:16:19

Új összeesküvéselméletem van :)

Mi van akkor ha a jobbik ad át/el kopogtatócédulákat az mdfnek? Nekik jó ha indulnak és bejutnak, mert ezzel csökkenne a fidesz kétharmadának az esélye.
Kicsit vad de logikus :)

radala 2010.03.01. 13:25:14

@ó jaj: Én nagyon jól megfelelek a Fidesz keménymagnak.
Hidd el nincs semmi, ami megérne a Fidesznek egy visszalépést az mszp javára.
Taktikai okok miatt a Jobbik javára sem lépne most vissza a Fidesz, de az mszp esetében ez elvi kérdés.

www.fn.hu/belfold/20100226/kosa_tomegsirt_hagynak_maguk_mogott/

A 2/3-ról Kósa:
"A kétharmados jogszabályok eddig is úgy működtek, és szerintem ezután is úgy fognak, hogy a kormány beterjeszti a jogszabályt és megpróbál mögé többséget összehozni. Azt, hogy meg lesz-e a kétharmadunk, majd a választók eldöntik. Egyébként több olyan alapügy is van, amelyben ha történt volna valamifajta egyeztetés, akkor valószínűleg a parlamenten is átmentek volna kétharmados támogatást kívánó döntések. Sok esetben ez meg is valósult. Azt nem vették észre a szocialisták, hogy ha nekik az SZDSZ-szel nincs meg a kétharmados többségük, akkor egy demokráciában a diktatórikus szabályozás, a jakobinus-bolsevik mentalitás nem működik. Meg kell próbálni a kétharmadot összeszedni. Például a parlamenti létszámcsökkentést be kell terjeszteni, aztán meglátjuk, hogy azok, akik eddig arról beszéltek, hogy csökkenteni kell a parlament létszámát, ellene szavaznak-e vagy sem."

Az Mszp együttműködésről ugyanő:
"Természetesen szó sem lehet róla. 1993-ban, amikor a Fidesz kettészakadt, és a liberális szárny elment az SZDSZ-hez, akkor a vízválasztó éppen az volt, hogy mi nem tartottuk lehetségesnek, hogy a szocialistákkal, mint utódpárttal, bármilyen együttműködést kialakítsunk. Ha ez akkor nem volt lehetséges, most még kevésbé az."

tlac 2010.03.01. 13:27:49

@barli: az inkább az MSZP-nek az érdeke. Egyértelmű hogy arra játszanak erős Jobikkal NE legyen meg a FIDESZ 2/3-a. Ezt nagy sikerként fogják ünnepelni. Arra sokára jöttek rá, hogy az MDF is az MSZP elől veszi már el a levegőt..

papika 2010.03.01. 13:31:20

@barli:
A fidesznek mindegy, hogy az Mdf 4 vagy 6%-ot kap. Ugyanis az Mdf a mandátumokat az országos listán szerzi, ahol a Fidesznek amúgy sem fog jutni max 1-2 (mármint ha a 2/3 közelében lesz).
A Jobbiknak azonban nem mindegy, hogy 35 vagy 30 országos listás helye van.
Így szerintem nem logikus.

hoplita 2010.03.01. 13:39:44

@barli:
Ugye nem akarod azt mondani, hogy a Fidesznek egyetlen téglája sincs olyan állásban, beosztásban, hogy ne tudna stratégiai számokkal szolgálni nekik?

Impotens a Fidesz, impotens és balfék, de ennyire azért nem.

Kormolnak ők nyugodj meg, nem is kicsit.
A múlt héten nálunk Kövér "Csubakka" Laci olyan homályt nyomott le egy óra alatt, hogy én alig tértem magamhoz.:D
A fidesznyikek még mindig kóvályognak..:))

hoplita 2010.03.01. 13:48:45

@radala:
Szia....
Én mindig élvezettel olvasgatom Bayert, jó tolla van, de ideje lenne a saját lábára állni és távolságot tartani.
Ilyen házi pitbullként akar megöregedni?
Ennyire fontos a kenyéradó gazda, hogy talonba rakjuk az etikát?
Tegnapi, egy oldalon álló barátokba rugdosunk?
Én ezt nem tudom felfogni, sem pedig elfogadni, az én értékrendem ennél szigorúbb.

radala 2010.03.01. 13:50:06

@barli: Teljes hülyeség. Egyrészt szerintem a Jobbik nem ilyen erlölcstelen. Másrészt nekik baromi rossz, ha bejut az MDF. Egyrészt semmit nem árt a Fidesznek, másrészt, akkor a Jobbik örökre 3. (2.) de soha nem elsö erő lesz. Mind a 3 párt abban érdekelt, hogy ne legyenek kicsik, talán a Fidesz az egyetlen, akinél lehetnek más szempontok is (mármint náluk nem teljesen egyértelmű, hogy rossz egy kis párt (még gyengébb ellenzék). De szerintem náluk is erősebb érv, hogy minden hiteles alternatíva rossz nekik hosszú távon.
Amúgy a 3 pártnál szerintem nagyobb esélye van a 2/3-ra a Fidesznek, mert jobban kioszthatók a területi mandátumok, ha kevesebb részre oszlik kevesebb lesz kioszthatatlan kevesebb lesz az országos listán kevésbé lesz kompenzálva a vesztes.

radala 2010.03.01. 13:53:51

@hoplita: Szerintem pont ö érzi úgy, hogy belerúgnak. Vegyük észre, hogy az ö kenyéradó gazdái épp a barátai is, akikkel együtt alapította a Fideszt. Szerintem, ha sokszor berúgtál volna OV-ral és KL-val, akkor te is nehezen tolerálnád a páncélautózást egy szerinted pálfordult baráttól.
Én Csintalant soha nem szerettem (nehéz egy ilyen mszps múltat megbocsájtani), de most gondolkoztam csak el rajta, hogy esetleg nem is hőstett megverni valakit.

hoplita 2010.03.01. 13:56:02

Ezt is lehet kukkolni, latolgatva az esélyeket.

Szögi tanár úr lánya a Jobbik választási gyűlésén.

Kapaszkodhat a Fidesz....

kuruc.info/r/52/55993/

hoplita 2010.03.01. 14:02:25

@radala:
Pont a páncélozott Bömössel kapcsolatban kéne kussolni..
(...Bömösnek hívják a szlengben, elsősorban a cigányszlengben a BMW-t...)

Nem kéne a memória gyengeségre utazni.
Akkor és ott valóban pánzélozott bhömöse volt Orbánnak, ezt el is ismerték akkor, hozzátéve, hogy egy ideiglenes használattal kapott "ajándék" volt egy biztonsági cégtől..
Linket nem keresek, a memóriám jó.:)
Na most, 4 év múltán letagadni ezt, arra számítva, hogy a zemberek nagy része olyan, mint a kis elefánt, nehezen tanul, könnyen felejt...???
Ne játsszunk már ilyet, ha kérhetném.:(((((((

radala 2010.03.01. 14:03:42

@hoplita: No, ez az ami miatt nem szavaznék a Jobbikra, ez ijesztő, de pláne iszonyat gusztustalan.

AnnaKarenina 2010.03.01. 14:07:25

Ma néztem a TÁRKI választási felmérését. 2010 jan.: 40-45 % között vannak náluk azok, akik nem nem tudják, vagy nem nyilatkoznak arról, hogy kire adnák a voksukat. Nyilván van egy jó rész, amelyik valóban nem tudja és nem is biztos, hogy részt vesz, de van benne biztosan olyan is, aki tudja, csak nem mondja. Nem hiszem, hogy a Fideszesek rejtőzködnének, Jobbikosok se annyira már, kiket tippelne?

zarahusztra 2010.03.01. 14:07:37

Óriási gondban van a Fidesz. Ugyanis a Jobbik ellen csak ugyanazt a retorikát alkalmazhatja, amit ellene használt eddig az MSZP. Ez pedig elbizonytalaníthatja a Fidesz szavazókat. Marad az egyetlen eszköz: a lejáratókampány. Ez pedig azért veszélyes, mert a közeljövő botrányai sokkal jobban érinthetik az MSZP-t, meg a Fideszt, mint a Jobbikot.
Ráadásul a Jobbik megtámadásával azonos platformra kerül a Fidesz és az MSZP, ami több szavazatot vihet el, mint hozhat.
Nyilván két stratégiai hiba volt a Fidesz kampányszámításába: alulbecsülte az MSZP elutasítottságát és nem számított, hogy "jobbról is előzhetnek".
A Jobbik vitorlájából csak akkor foghatja ki a szelet, ha legalább olyan radikális választ ad a cigánybűnözésre és ha elszámoltatja a korrupt állami vezetőket-ezekhez viszont nagyon nem fűlik a foguk.
Továbbra is az a véleményem, hogy a Jobbik feljön a 2. helyre és hogy mennyivel, az csak a Fidesztől függ...

hoplita 2010.03.01. 14:07:37

@radala:
Miért is gusztustalan?
Mitől ijesztő???

Bővebben már cimbora, dumáltunk itt mi már eleget, nem harapom le a fejed..:DDDD

barli 2010.03.01. 14:10:51

@hoplita:
index.hu/belfold/ovmereny1005/

ezt mondjuk én sem értettem, hogy miért tagadta le. Amúgy a cikk ok.

Diocles 2010.03.01. 14:12:02

@radala:

Miért?
Szögi Lajos lányának aztán tényleg senki nem róhatja föl, hogy jobbikos lett.

Adott már korábban is interjúkat, és ott elmondta, hogy politikai pályára készül, most már azt is lehet tudni, hogy hol.
Én nem tekinteném ezt "hullarablásnak", a Szögi-leány neve szimbólum lett, még 10 év múlva is mindenki emlékezni fog rá, nyilván nem csupán a pénz miatt akar politizálni, hanem azért is, mert van valami elképzelése, a Jobbik meg hülye volna nem leigazolni egy ilyen nevet.

(Sok bajom van a jobbikkal, de ez egy jó kampányfogás, szimbólikus erejű.)

hoplita 2010.03.01. 14:12:54

@AnnaKarenina:
Karenyina eftásnő, nyugodj meg, óriási tartaléka van a Jobbiknak a "rejtőzködők" között.
Itt vidéken sokan nem merték ideadni a kopogtatót, nem mernek nyíltan egy dícsérő vagy támogató szót mondani, mert könnyen az állásukba kerülhet.
A munkaadók fele maszopos, a fele fideszes és nem szívbajosak, ha valakit ki kell csinálni a nézetei miatt.

Treuga Mei 2010.03.01. 14:15:32

@Kono: Alapvetően egyetértünk a társadalmi elitek által birtokolt erőforrások zártságát illetően is. Azt azonban másként látjuk, hogy az elitek politikai cserélődése az egyetlen tényező. Sőt: amilyen a társadalom, olyan eliteket kapunk! (Ld. pl. a média [megkockáztatom it is több éves mániámat: a negyedik hatalmi ág] és a társadalmi alrendszerek pártpolitikai kolonializációja és az alternatív médiafelületek szűkös látogatottsága meg a parciális érdekek bürokratikus végrehajtásának civil rombolása.) Egyébként fontos a fölsoroltak mellett a hosszútávú, de alapvető meghatározó tényező, az oktatás hatásait is.
@László56: Az ugyan igaz, hogy a félimpotens, ostoba elitünk (egyébként nem csak a politikai: a kulturális-mediális, a gazdasági is, mivel ezek erősen összeragadtak, többek közt ez a baj) dobott föl _ennyire_ magas labdákat az új pártformációnak, és az is igaz, hogy ezeket a JOBBIK igen okosan csapja le. Nekem inkább az a gondom, hogy az új pártprogram sem a társadalmi immunrendszer javítására (oktatás bővítése, állampolgári [értsd: civil] felelősség és részvétel intézményesítése, a mediális visszacsatolások erősítése, a társadalmi intézményi alrendszerek polgári kontrolljának és áthatóságának javítása, a társadalmi csoportok közti kommunikációs és társadalmi mobilitási tényezők kiszélesítése, stb.) törekszik, hanem egy elitista "rendbetételre", azaz megint nem kíván aktivizálni minden réteget _hosszútávú_ társadalmi célokra egymás mellett, amelyeket közösen alakítunk ki, hanem rövidtávú megoldásokat _ámít_, amelyeket a párt készen tálal, és bizonyos rétegeknek a megvalósításban a részvétel élméényét ajánlja.
Mindemellett abban mindenképp igazad van, hogy a régi elit vagy komolyan elkezd a társadalmi alapproblémákkal (szociolingvisztikailag, kulturálisan és gazdaságilag szétszakadt társadalom, a polgári részvétel szűkülése, a mediális reprezentáció önkényessége, stb.), vagy nagyon csúnyán tűnik el - legalábbis jelentős része.

hoplita 2010.03.01. 14:16:45

@Diocles:
Igaz-igaz, mintha csak magam mondtam volna, Ványadt Ványadtovics Vinyon...:DDDD

is 2010.03.01. 14:18:20

"Orbánéknak szerintem az a történelmi felelőssége, hogy mára lényegében egyedüli rendszerváltó erőként ők maradtak akik bebizonyíthatják, hogy nem a szocialista hatalomátmentés eszközei voltak."

khm. az elmúlt 20 éves viselkedésük szerinted mit indukál? miket tudnál felsorolni, amik azt mutatják, hogy nem feudális, nem szocialisztikus, hanem rendes, kapitalista államot akartak építeni, amelyben az állam nem atyáskodik a polgárai felett, hanem hagyja őket szabadon dolgozni, érvényesülni? mert ellenérvből tele a padlás.

AnnaKarenina 2010.03.01. 14:18:32

@hoplita: Szinte megnyugodtam:) Bár nem hiszem, hogy a jobbikhoz leadott kopogtatócédulákat a jobbik névvel, címmel közreadná. Ezzel együtt elképzelhető, hogy ott is vannak rejtőzködők.

radala 2010.03.01. 14:21:13

@hoplita: Szerencsétlen lányt kampánycélra használni gusztustalan és ijesztő. Az egész Olaszliszka ügyet fölhasználni embertelen. Lehet utálni a cigányokat, de azért bármelyik embercsoportot a leggusztustalanabb tettével egyenlővé tenni nem szép dolog. Nagyon utálom mikor a németeket nácizzák, mert igazságtalan. Szerintem ez az Olaszliszka épp elég tragikus ahhoz, hogy senki ne csináljon belőle politikai tökét. Másrészt azt hiszem sokan vannak, aki meg tudják a cigányságot függetlenül ítélni, de nehezen hiszem, hogy szegény Szögi lány köztük van.
Szerintem pl a nácivadászattal is az az egyik legnagyobb baj, hogy az "érintettek" csinálták. Szerintem az érintettek ilyesmiben ne vegyenek részt.
Nem hányingert keltő dolog PR-rá degradálni egy ilyen lincselést? Ez a profizmus azon szintje, ami már a baloldal privilégiuma kell, hogy legyen. Reméltem, hogy ide "rendes" emberek nem merészkednek.
De kétségtelenül lehet vele szavazatokat szerezni.

OK, Bayer benézte a páncélautót, ettől még Pörzse egy pöcs:-)

hoplita 2010.03.01. 14:23:56

@AnnaKarenina:
A választók kábé 20-25%-ától azért nem tudod megszerezni a cetlit, mert meg van győződve, hogy ezzel kiderül a politikai hovatartozása és abból baja származhat.
Ez olyan másfél-két millió ember.
Nem a levegőbe beszélek, tapasztalat.
És kiátkozott politikai erőt támogatni rossz ómen a kiskirályokkal túlzsúfolt vidéken.....

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.03.01. 14:24:03

MDF talán ma írta, és talán Twitteren, hogy lassan mindenhol megvan a kopicédulájuk. LMP nem irkál ilyet (nagy-nagy bánatomra), azért remélem nem lesz baj.
Hanem esélyek latolgatása érdekes móka. És mit tesz Isten, pont ilyen oldalt csináltunk :)
www.kitvalasztanal.hu/
Minden héten újra és újra meg lehet becsülni melyik párt milyen eredményt ér el.
Már írtam egyszer, de újra: Nagyon szívesen látnék egy Török Gábor féle találgatást... Kíváncsi vagyok, hogy profi mennyire találja el az eredményt :)

barli 2010.03.01. 14:25:37

@is: az államnak igenis atyáskodnia kell, különben jönnek a pomogácsok.
Ha nem teszi azt hivjuk vadkapitalizmusnak. Nem kell túlzásba vinni, de kontrollálni és segíteni azt kell.

theofil 2010.03.01. 14:30:02

Rémes.Tölgyessy - kedvenc elemzőim egyike - kezdi megszokni a gondolatot, hogy a Jobbik itten fog nekünk hemzsegni...

Hát nincs benne semmi veszélyérzet?

Arról a pártról van szó amely a kebelére ölelte Morvai úrhölgyet....

Szörnyű.

www.mr1-kossuth.hu/hirek/legolvasottabb/tolgyessy-a-jobbik-mindent-felborithat.html

hoplita 2010.03.01. 14:31:00

@radala:
Hallottad már beszélni a Szögi lányt...?
Mert én már többször is, nagyon okos lány és már 2 éve úgy adott interjút, hogy leesett az állam.
Nem felhasználja őt a Jobbik, hidd el.
Nagyon is tudatosan van ő ott....nem egy befolyásolható buta kis plázaliba.

Ha ő a nevét, az arcát adja a Jobbik ottani kampányához, akkor ott a Fidesznek sem igen terem babér....ha jól tippelem meg az emberek gondolkodását.

hoplita 2010.03.01. 14:34:56

@radala:
Benézte Zsóti, de nem ám véletlenül, ide a vasbökő..:DD
(most a torkomra mutattam..:))....)

Treuga Mei 2010.03.01. 14:35:22

@török gábor:
Szokásomhoz híven félreérthetően fogalmaztam. Én úgy látom, hogy ha mindkettőnek lesz mindenütt egyéni jelöltje, akkor szerintem egyik sem kerülhet be: az a százalék, amiben egymástól szippantják el a szavazatokat, vélemyénem szerint épp elég a küszöb alatt maradáshoz mindegyiküknek.
A szavazói célréteg ugyanis - amint azt Ön kiválóan megállapította - óriási átfedésben van.
Tehát hangsúlyozottan _vélem_: csak akkor van az egyiknek esélye a bejutásra, ha a másik nem állít ki a hét területi listára megfelelő számú egyéni jelöltet mindenütt.
Azaz vagy az egyik, vagy a másik, vagy egyik sem...

sárkányfő 2010.03.01. 14:35:45

@Kono: Számok? Pl. közlik, hogy hoznak egy törvényt Mo. adóságplafonjáról, én mindjárt javaslok is egy 60-80% közötti sávot. Ugyanezt megtehetnék az államháztartási hiánnyal, Norvégiában van ilyen törvény.

Folyamatosan beszélnek az eü. rendbetételéről, de konkrétum az szinte semmi. Csak annyi, hogy növeli az orvosok/nővérek számát és fizetését. Mennyivel? Legalább egy 4 évere szóló vállalás kéne, nem holnapra.

Aztán lehetne ilyen, ami nem szám: nyilvánosságra hozzuk a 3/3-as aktákat. Vagy: itt és itt bővítjük az ország autópálya-hálózatát. Aztán: lesz kettzős állampolgárság, választójoggal (vagy nem azzal, mindegy, csak tudjuk) Aztán: ilyen terveink vannak a cigányság integrálkására...

(A 3/3-as akták ügyében, ha letenné a nagyesküt bármelyik párt, hogy azonnal nyilvánosságra hozza, jó eséllyel szavaznék is rá. Ez régi vesszőparipám, már a románok, szlovákok stb. is előttünk járnak ez ügyben. De díjaznék sok mást is.)

Na jó nem folytatom, ezer és ezer dolgot lehetne mondani... Ja, és komolyan, forrásmegjelöléssel, ha már európát játszunk.

@radala:
Köszi a választ. (A Fidesz komcsizásának, utódpártozásának hitelességén már ironizáltam párszor...)

hoplita 2010.03.01. 14:36:59

@theofil:
Mert.....????

Szerinted Krisztina a főnáczi.....?

Ennyire nem retteghecc...:DD

radala 2010.03.01. 14:37:13

@hoplita: Ok ez én véleményem szigorúan elméleti, mert nem hallottam a Szögi lányt. Egyszerűen, ha az LMP-ben politizálna talán elgondolkoznék rajta, hogy valami érdekeset mond, de így, hogy egy cigánygyülölö pártban kezd, nem nagyon látom be, hogy foglalkoznom kellene vele.
Ne gyere azzal, hogy a Jobbik nem cigánygyülölö, mert az.:-)
A konkrét PR hatáson túl mi érdeme van valakinek abban, hogy szegény édesapját meglincselik? Mit hitelesít ez azon kívül, hogy róla én is elhiszem, hogy minden erejével a segílykék kurtításán lesz. Azt nem hiszem el, hogy a segílykék kurtítása az az út, amivel a probléma orvosolható.
Nem, úgy van-e, hogy minél csóróbb/tanulatlanabb egy cigány annál több a gyereke?

radala 2010.03.01. 14:39:01

@hoplita: Ja és mi a helyzet Krisztivel?
Az is megfontolandó...
A metélt pöcsös kiszólás meg egyenesen zseniális...

sárkányfő 2010.03.01. 14:39:40

@theofil:

A Jobbik ugat, de nem harap. Nyilván sok embernek elviselhetetlen, megértem, nekem is nagyon antipatikusak, de nem hozzák el a világvégét.

Viszont feltúrják ezt a tébolyt, ami beállt ebben az országban 20 év alatt, és ez csakugyan nem rossz fejlemény.

radala 2010.03.01. 14:41:56

@ó jaj: Nevetséges az utódpártozáson ironizálni, illetve nem jó szó a nevetséges, egyszerűen szánalmas.
Az mszp az utódpárt és csak az mszp az utódpárt ezen nincs mit szépíteni. Lehet Orbán papát párttitkározni, KL-t mszmp tagozni, Stumpfot, Járait, Matolcsyt, Martonyit kommancsozni, de szánalmas.

theofil 2010.03.01. 14:42:21

@hoplita:

Krisztina iszonyú hülye.

Az a szokása pedig, hogy a saját hazáját gyalázza nemzetközi fórumokon (amivel Mohácsi Viktóriához válik hasonlatossá) az mindennél gyomorforgatóbb.

hááááát 2010.03.01. 14:45:53

@hoplita: Magyarázd meg nekik a választás után, hogy csak a kormány változik a fönök nem.És ha nem fogja megkapni az állami ill. önkormányzati támogatást,megrendelést, akkor kirúgja a fél céget.

Kb ennyire volt életképes a mondatod,mint az enyém.

Micsoda hülyeségeket találtok ki.

Ez nem is rendörállam, hanem a vidéki vállalkozok állama.
:)

AnnaKarenina 2010.03.01. 14:46:32

@ó jaj: A jobbik még jó darabig nagyon könnyű helyzetben lesz, mert ellenzékben mondogathatja. Mondogatni meg mindent könnyű.

theofil 2010.03.01. 14:47:26

@ó jaj:

A naivitásod megható.

Egyébként Tölgyessyé is, akit szeretek, de akin módfelett csodálkozom....

Hát nem látjátok a készülő Orbán-Vona összefogást....nem lesz itt semmiféle szembenállás, megosztoznak majd a koncon.

Atyám!

Ti tényleg nem látjátok ami az orrotok előtt van....??!!!

sárkányfő 2010.03.01. 14:47:50

@radala: Szerintem gondolod meg még egyszer, mielőtt leszánalmasozol, oké? Amit a fidesz művel ezen a téren, az teljesen egyértelmű. Ha nem hiszel a saját szemednek, akkor magadat ámítod.

Mikola a leggusztustalanabb, a Hazafias Népfornt alelnöke volt, ifjabbaknak üzenem, hogy az még MSZMP-nél is vadkommunistább okádék volt.
De lehetne még egy tucat másik főfunkcit említeni. Szűrös Mátyás, vagy akár Csintalan is... Senki nem kényszerítette Orbánt, hogy ezeket az emberek felvállalja.

Ismétlem: ez nem az én véleményem, ezek tények.

Török Gábor rajongó 2010.03.01. 14:49:03

Bravó! Mestermunka! Megemelem kalapom Török Úr előtt! A kedvenc bloggerem!

hoplita 2010.03.01. 14:50:34

@radala:
Jaj, ne legyél mán mindig teoretikus...mintha egy múmiát hallgatnék.

Én meg azt hiszem, hogy még a tanár úr is forogna a sírjában, ha egy elempében mutatkozna a lánya.

"Ha úgy érzed, hogy megteheted,
Bocsásd meg, de el ne feledd!"

És mi van akkor, ha én gyűlölöm a lincselő, bűnöző orkokat?
Elárulok valamit, emberszámba sem veszem a liszkai férgeket....

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2010.03.01. 14:50:47

@kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook!: LMP azt üzente (egyelőre csak a szimpatizánsoknak), hogy megvannak a területi listák, csak egyes körzetekben még nincs meg a 750. Nagyon sokan még otthon gyűjtik a cédulákat az ismerősöktől.

órarugógerincű felpattanó 2010.03.01. 14:51:09

@theofil: Még ha összeborulás lenne, akkor sem a nyilvános összeborulás a legjövedelmezőbb a két pártnak. A jobbiknak mindenképpen ellenzékben kellene lennie, már csak a bizottsági helyek miatt is. Ettől persze még szavazhatnak együtt.

sárkányfő 2010.03.01. 14:51:19

@theofil: Nyilvános összefogás nem lesz, csak háttérmutyik, ahogy a Miéppel is volt anno.
A Jobbiktól azért sem félek, mert szerintem 1 év alatt szétesik magától, esetleg némi rásegítéssel. Már most látszanak a törésvonalak, ráadásul amatőrök a nagypolitikában.

barli 2010.03.01. 14:51:28

@theofil: tudod mit? inkább orbán-vona összeállást mint mszp-fideszt.
A jobbikkal tele van a tököm, de az mszp tönkreb*szta az országot.

radala 2010.03.01. 14:52:57

@ó jaj: A hazafias népfront soha nem volt vadabb, mint a Párt.
Ne próbáld félrevezetni a "fiatalabbakat".
Mikolát leszarom. Mondjuk nem csodálkoznék, ha utasításra szingli hordázott volna:-)

török gábor 2010.03.01. 14:52:58

@papika: igen, ezek jogos érvek, ezért is írtam csak az esélyek enyhe csökkenéséről, de tulajdonképpen szerintem most is valószínűbb még a kétharmad, mint az, hogy ne legyen meg. 4 hónappal ezelőtt azonban valamivel valószínűbbnek gondoltam, mint ma.

sárkányfő 2010.03.01. 14:53:20

@Török Gábor rajongó: hű de unom már a kisstílű provokációid.

Gábor, én még ilyet sose mondtam, de most igen: ezt az alakot felterjesztem IP-cím blokkolásra.

török gábor 2010.03.01. 14:53:57

@Török Gábor rajongó: valaki az egyik nap megkérdezte, hogy nem én írom-e ezeket a vicces mondatokat...

barli 2010.03.01. 14:54:02

@ó jaj: márpedig ezzel a szöveggel az vagy. Kérhetnénk még egy kis ezüsthajót meg josip totot is? :)

andzsin 2010.03.01. 14:54:34

az az érdekes ebben az egészben, hogy a jobbik perspektívájából a fidesz is más fénybe kerül. a kiábrándult balos tömegek közül nem egy ember a kisebb rossz okán a fideszre fog szavazni, mert a kis pártokra való szavazata elveszik. legalábbis úgy tűnik.

és most jelenleg még mindig azzal nyer nagyobbat az ország, ha nyer, ha a fidesz 2/3-al nyer, mert akkor talán elkezdik a reformokat. ha elkezdik. és ha van merszük, akkor odáig merészkednek, hogy a maguk szempontjai alapján átalakítják az alkotmányt és a választási törvényt is.

ha gazdaságilag sikeres lesz a kormányzásuk, a jobbik visszaszorul miép helyzetbe. erre minden lehetőségük megvan, imho 2 év kőkemény megszorításos időszak jön, aztán a második félidőben bedobják a gyeplőt és lesz itt béremelés meg minden, amit akartok. Orbán szerintem van olyan okos, hogy tanult az előző ciklusa hibáiból.

laji 2010.03.01. 14:55:43

Én személy szerint remélem, hogy sem a szcientológusok (LMP), sem a zöld MSZP (MDF) nem jut be, de szerintem mindenképpen meg lesz a kopogtatócédulájuk. A zöld MSZP pl. zsebből megveszi, ha magától nem jön össze, vagy a vörös MSZP lepasszol nekik valamennyit.

sárkányfő 2010.03.01. 15:00:56

@barli: gondolom az érvek hiánya miatt jutottál el a személyeskedésig.

theofil 2010.03.01. 15:01:57

@órarugógerincű felpattanó:

A francot érdekel az, hogy mi a jövedelmező a két pártnak....a Fidesz és a Jobbik egymás legrosszabb, legrémesebb vonásait fogja fölerősíteni.

Még csak remény sem lesz rá, hogy ezeket valaha is elzavarjuk.
És borzalmasak lesznek.

A szocik is rosszak voltak, de másképp (leszámítva Bajnait aki tehetséges kormányfő volt).

A fideszesek és a jobbikosok másképp lesznek majd borzalmasak, tele önbizalommal, fennhéjázással, terrorizáló hajlammal karöltve.

órarugógerincű felpattanó 2010.03.01. 15:04:12

@theofil: bajnaira sok mindent lehet mondani, de hogy tehetséges, na az pont a legkevésbé igaz.

laji 2010.03.01. 15:05:14

Arról lehet valamit tudni a fű alatt, hogy a Jobbikban van-e MSZP-pénz? Mert ugye kicsit gyanús, hogy Morvai Krisztina Medgyessy idején lett volna államtitkár (vagy mi); most meg olvasom, hogy a XI. kerületben a volt pártfőiskolán (ÁVF) bérelnek előadót a lakossági fórumra helyi jobbikkosok...

barli 2010.03.01. 15:06:26

@ó jaj: bocs, visszavonom, csak ez a mikolázás kissé idejétmúlt. Ki ez a mikola? Egy niemand. Már akkoriban is egy harmadrendü hülyeség lett felfújva, hát még ma, nyolc év elteltével!

Treuga Mei 2010.03.01. 15:07:57

@Török Gábor rajongó:
Bevallom, én meg a Kegyed munkásságát adorálom! Mindig olyan szimpatikusan lényeglátók és mégis szimpatikusan tisztes indulattól teltek decens szavai!

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.03.01. 15:12:25

Fidesz tök kényelmesen kampányolhatna az elszámoltatásosdival. Úgyis csak ez érdekli a népet, azt nagyjából mindenki leszarja, hogy 7,3 vagy 3,7 százalékpontos reálbérjövedelem-emelkedést _ígér_ valaki.
De ha sitten a Fletó, az már valami, annak lehet örülni és zászlótlengetni még akkor is, ha kin van a segg a gatyából, ráadásul közel sem kerül annyiba, mint a huszonnyolcadik havi nyugdíj.
Plusz, ugye erre az MSZP nem tud rátromfolni, mint az összes többi ígérgetésre.

Meglássátok, ez lesz majd a finisben a mondás.

theofil 2010.03.01. 15:12:46

@órarugógerincű felpattanó:

Bajnai jó kormányfő volt, megtette amit 10 hónap alatt tehetett.
Kipucolta Augiász istállóját Gyurcsány után - aki utálja is őt teljesen érthető módon.

cotti 2010.03.01. 15:12:53

Elkeserítő ez a kampány. Válság van minden szinten az országban, pénzügyi- és gazdasági világválsággal tetézve. Ehhez képest az eddig "nagyoktól" sehol egy stratégia, sehol egy program. Hülyegyerekek módjára megy az adok kapok a homokozóban. Szégyen.

Lehet szidni a Jobbikot, lehet kritizálni, de nemzetstratégiai kérdésekben csak ők szólalnak meg (...szűk körben, a médiától távol...), a többieknek nincsenek nemzetstratégiai elképzeléseik, nincsenek válaszaik, csak a hülye ígéreteik, ugyanazok, amik ide juttatták az országot. Még csak programjuk sincsen, max összeollózott közhelyszótáruk.

Helyette van Bayer Zsóti megrendelt fikacikke meg Budaházy "terrorizmusa" és "lebuktatása" amibe most a Jobbikot is kezdik belerángatni, egyheti extra nyugdíj lebegtetése meg náciveszély meg anyámkínja, meg MSZP-FIDESZ összeborulás lebegtetése, meg 2/3-dal megszavazott titkosítás feloldás szigorítás, meg Holoparagrafus. Ezek nemzetünk "nagyjainak", az "elitnek" a válaszai. A félhülye MDF-es jelöltekről nem is beszélve.

A földről, a vízről, a multikról, a népességcsökkenésről, a mezőgazdaságról, a Lisszaboni szerződésről ...stb... egy szó sem. Igaz, ezekkel ugye minden e lehető legnagyobb rendben van.

Kampány - 2010. Szégyelljétek magatokat!

nem1rem1 2010.03.01. 15:15:06

@török gábor: Én fordítva vagyok (bekötve). Hónapokkal ezelőtt szinte biztosra vettem volna a Fidesz 2/3-át. Most viszont úgy látom, különös tekintettel a közvélemény-kutatások során az eddigieknél is magasabb bizonytalanok/nemválaszolók arányára, hogy -

- Egyrészt igen-igen erősödik a Jobbik, és főleg a Fidesz ellenében;

- Másrészt csak-csak kibuggyannak Orbán Viktorból és a környezetéből olyan megnyilvánulások, amelyek a mérsékelt választókat elbizonytalanítják.

Én meglepetésre számítok: Szerintem legalább az egyik kispárt, de lehet, hogy mindkettő (MDF, LMP) megugorja a küszöböt, és a Jobbikról scak az utolsó pillanatban fog kiderülni, milyen nagyi is a támogatottsága. Személyes tapasztalataim szerint jóval nagyobb, mint azt bárki is fel tudná mérni egzakt eszközökkel.

theofil 2010.03.01. 15:15:43

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

A "Fletót" nehéz lesz lesittelni, mert semmi köztörvényeset nem csinált.
(Tudtommal.)

Persze a poltfertőzött ügyészség ettől még lecsukhatja.

Eggyel több vagy kevesebb botrány nemzetközi szinten már nem fog számítani.

Addigra rég leírnak minket.

orojan2 2010.03.01. 15:16:20

@ó jaj: nem! jelenleg a mérések alapján ezekben az evkk-ban is erősen vezet a fidesz. a jobbiknak pedig 2x annyi voksa lenne mint a szociknak. kb. 45-27-14

a jobbik ügyesen meglovagolta a "cigány" hullámot emiatt 15-20%-sávba pozicionálta magát. ennél csak lejjebb van viszont ez az mszpvel elég lehet a fidesz 2/3-a megakadályozásához. ugyanakkor a fidesznek az arányos(aránytalan:) ) választási rendszer miatt kevesebb százalék is elég a 2/3-hoz.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.03.01. 15:19:09

@theofil: Jaj nemá, úgy értettem a Fletót, mint a nép által rühellt kommer archetípusát.
Akkor mondjuk legyen Drazsé. Vagy Veresjani. Vagy...

Treuga Mei 2010.03.01. 15:23:06

@laji: Szerintem tévedsz, az MDF nem a zöld MSzP, hanem a tengerzöld SzDSz, az LMP meg igazából a libafos jehovista buddhizmus!
Azért jó, hogy közzédobtad szavaid: hátha hullámokat vet...

radala 2010.03.01. 15:23:42

@hoplita: Nem hiszem, hogy itt van kettőnk közt közös nevező. El sem merem mondani a véleményemet a liszkai férgekről, mert félek egy életre elásom magamat nálad:-)
No szóval természetesen minden büntetés jogos velük kapcsolatban, hallottam sokaktól más hasonló esetet, ahol majdnem tragédia történt, konkrétan anyósommal is megesett valami hasonló Halason. Szóval azt gondolom sajnos nagyon sok cigány ilyen, mint ezek a liszkaiak. Ennek ellenére ez szerintem egy "baleset", ahol nem lehet fölmenteni az elkövetőket, de a társadalmi helyzetük, ha nem is predesztinálja őket erre, de ember legyen a talpán, aki ilyen élet mellett sokkal rendesebb ember lenne, mint a liszkai cigányok. Nem akarom itt nagy nyilvánosság elött bevallani, de azért egy kicsit sajnálom is őket, hogy egy ilyen faszságon ilyen nagyon sikerült elbaszniuk ennyi mindenki életét.
Akárhogy is van, természetesen Szögi lánynak joga van politikusnak lenni, szar ügy lenne, ha emiatt nem lehetne az, ami szeretne lenni, de az is szar ügy, hogy neki egy ilyen tragédiából "versenyelőnye" származik.

cotti 2010.03.01. 15:24:14

Nagyon el vannak itt tévedve egyesek a Jobbikkal kapcsolatos a jóslataikkal, meg azzal, hogy csak és kizárólag a cigányellenesség meglovagolásával válnak egyre népszerűbbé. Ez semmi más, mint a médiában hallott minősítgetések ész nélküli visszaböfögése.

Én azt mondom és azt érzem, hogy örüljön a FIDESZ, ha meglesz az 50%+1 szavazatos többsége a Parlamentben. Igen, arra van a legnagyobb esély jelenleg, hogy a többségük meglesz, de ezért vért fognak izzadni. A Jobbik pedig minimum 100 lépviselővel lesz jelen az új országgyűlésben.

Majd április 11-én és 25-én este ellátogatok ide és megnézem a most nagyon magabiztosan írogatók és jósolgatók hozzászólásait. :) Ha nem lesz igazam, természetesen jelezni fogom, hogy tévedtem. :)

Treuga Mei 2010.03.01. 15:24:48

@nem1rem1: A JOBBIK valóban egy fekete ló. De a két kicsi csak egymás rovására szerezhet szavazatokat, együtt meg messze vannak a tíz százaléktól, tehát vagy az egyik, vagy a másik, vagy egyik sem jut be...

nem1rem1 2010.03.01. 15:24:55

@radala: Tölgyessyt én is mindig kedveltem és tiszteltem, mind a mai napig. A Fidesz-kormány idején őt tartottam az egyetlen, számomra hiteles megnyilvánulásokra képes Fidesz-képviselőnek. Nem véletlen, hogy a politikusi pályát otthagyta...

Mindenesetre mindig elszégyellem magam, mikor dícsérem, főleg azután, ha valamelyik okos kijelenti róla (mint manapság Babarczyról vagy Kériről szokták), hogy megjött az esze, és ez pusztán abból látszik, hogy a "Jó" oldalra állt. Akinek ugyanis ellenérzései vannak Orbánnal, vagy kétségei a jövőbeli kormányzásának pozitív hatásaival kapcsolatban, az vagy "elmebeteg", vagy "bértollnok".

És nem szeretnék egy platformra kerülni azokkal, akik kizárólag narancssárga szemüvegben tudnak olvasni.

pannonfunk 2010.03.01. 15:26:54

@theofil: Bajnai utálja Gyurcsányt?!?!?! Aha, persze.

theofil 2010.03.01. 15:28:00

@pannonfunk:

Fordítva. Gyurcsány utálja Bajnait.

pannonfunk 2010.03.01. 15:28:50

@török gábor: Kedves Gábor! Elfelejtettél válaszolni arra a kérdésre, hogy lehet-e az MDF-nek budapesti területi listája, ha nem lesz meg a 8 önálló budapesti jelöltje, max. SZDSZ-MDF közös jelöltje? Ha ez esetben közös SZDSZ-MDF budapesti lista lesz, az arra adott szavazatok országos elszámolása hogyan történik?

m.logic 2010.03.01. 15:29:05

@török gábor: És mekkora az esélye a Fidesz+Jobbik 2/3-nak? Ez a lényeg.

radala 2010.03.01. 15:31:02

@cotti: Várlak:-)
Szerintem senki nem mondja, hogy csak a cigányozás miatt erős a Jobbik. De az tény, hogy ez a legnagyobb adujuk. Az még a titkuk, hogy a cigányozással megszerzett szavazókat ügyesen meg tudják tartani. Kétség kívül valamit nagyon jól csinálnak.
De szerintem (remélem) el fog fogyni körülük a levegő, ha valaki egy kicsit legalább elkezdi rendbe hozni a szocik által szétbarmolt országot.
Mit mondanak, majd, ha iskola nélkül nincs csp, ha 8 általános nélkül nincs jogsi, ha csendőrség helyett lesznek rendőrök elegen, ha lesittelnek pár sztrádaépítőt metróépítőt? Minden jobbikosnak azt kívánom, hogy 2014-ben akarjon a Fideszre szavazni, ez lesz mindenkinek a legjobb:-)

orojan2 2010.03.01. 15:31:07

@cotti: látom nálatok is elkezdődött valami bögre és póló verseny:))

a jobbik egy lufi ami kipukkad a választás után és az a pár becsapott ember meg néz maga elé h amindenit ezek a szélhámosok jól becsaptak. hol van a forradalom amit vona(zarzivecz) gábor beígért. ma is letartóztattak valami jobbikos elnököt. minden napra egy...

és ha már itt tartunk... ki képes a jobbikból elvezetni egy minisztériumot... a riasztós vóna-vagy a metélt farkincákkal mégiscsak elboldoguló morvai...hahaha

nem1rem1 2010.03.01. 15:31:11

@Treuga Mei: Szerintem az LMP és az MDF-SZDSZ potenciális szavazói között van ugyan átfedés, de ez korántsem teljes és automatikus.

Akik kis pártokra óhajtanak szavazni, azok érzékenyek a részletekre. És részletekben az MDF és az LMP egymás ellentéte sok szempontból. Például: Egészen mások az elképzeléseik a gazdaságról, általában a társadalmi-politikai kérdésekről. De ami a legfeltünőbb, leginkább nyilvánvaló: A két pártnak homlokegyenest ellentétes a viszonyulása az elmúlt nyolc évhez, mind a kormányzati, mind az ellenzéki tevékenységhez.

Az LMP-sek számára a környezetvédelem jóval fontosabb, mint az MDF-nek, vagy bárki másnak. A gazdaságirányításban, a társadalmi-politikai elvekben sokkal kevésbé liberálisak. Az MDF nem akar feljelenteni egyetlen politikust sem politikai tevékenységéért, míg az LMP sokáig csak ezzel ütötte át a médiát.

Tehát szerintem az LMP inkább a Fidesztől, az MDF inkább az MSZP-től (és a néhai SZDSZ-től) tud szavazókat toborozni.

laji 2010.03.01. 15:31:36

@Treuga Mei:
Lehet, hogy az MDF-be most belecsorgott némi liberális pénz, de alapvetően a MSZP-tőke működteti, ez szerintem nyílt titok. Schiffer meg szín tiszta szcientológus (amellett, hogy meleg), ez szintén mindenki előtt világos, és gondolom az sem véletlen, hogy egyes, egymás melletti citylight helyeket az LMP és a Szcientológiai egyház bérli párhuzamosan. Ha valaki jártas a médiatervezésben, annak ez sokat mond...

pannonfunk 2010.03.01. 15:32:55

@m.logic: 99.99% Valami nagyon furcsának kellene lennie ahhoz, hogy a Fidesz+Jobbiknak ne legyen meg együtt a 2/3-a parlamentbe. Én per pillanat azt is el tudom képzelni, hog a voksok 2/3-át megkapják, a választási rendszerből adódóan az sokkal több, mint a parlamenti helyek 2/3-ának a megszerzése...

theofil 2010.03.01. 15:34:29

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

Én viszont biztos vagyok benne, hogy lesz hajtóvadászat Gyurcsány ellen amivel tönkre lehet tenni a kuncsaft idegeit.

Medgyessy idegeit is sikerült alaposan megtépázni a Gresham-üggyel ami tökéletesen felfújt dolog volt.

Nem sajnálom Gyurcsányt, ha van akkora hülye, hogy felmászott a negyedik helyre a Maszop listáján akkor megérdemli amit majd kapni fog, de azért mégis ronda, gusztustalan ügy lesz.

nem1rem1 2010.03.01. 15:34:52

@laji: De jó érveid vannak!

puszgyusz 2010.03.01. 15:35:14

@abrakadabra40: Na ne!

A helyes arűány az LMP esetében 8-10%, a szocik - arejtőzködő nyugger szavazók segítségével- elpicsázzák a JObbikot, amelynek még egy-két váratlan váratlan botránnyal is meg keéé küzdenie. (Újabb és újabb politikusukról derülnek ki disznóságok...NBH)
MOndjuk, én nem kívánom a szocikat ilyen erős pozicióban látni, de sajnos ez lesz. Az igazi baj az, hogy az LMP nem kap legalább 40%-ot. Ha az emberek gondolkodnának, csak rájuk szavaznának, mint a civil érdekek igazi képviselőjére.

Roa 2010.03.01. 15:35:25

@orojan2: azért miniszter nemcsak párton belüli lehet, hanem külső szakértő is

cotti 2010.03.01. 15:36:07

@radala: Oké, ezt zárjuk le itt, 11-én este megbeszéljük! :)

"Látom nálatok is elkezdődött valami bögre és póló verseny"

Bögrém van, pólóm nincs, de nem is kell, nem vagyok se tag, se segítő, max. szimpatizáns. :)

Roa 2010.03.01. 15:38:14

@pannonfunk:
Ez sima ügy. Fidesz abszolút többség, egypárti kormány. Jobbik meg besegít a 2/3-os törvényekben.

puszgyusz 2010.03.01. 15:38:21

@laji: Orvos látott már? Ha nem sürgősen keresd fel!
Amúgy Magyarország egyetlen igazi esélye a változásra, ha a civilek végre kezükbe veszik a dolgok irányítását. Ezt képviseli az LMP, ezért szavaz rájuk az, aki lát is, nemcsak néz...

nem1rem1 2010.03.01. 15:39:02

@pannonfunk: És biztos vagy benne, hogy a Fidesz a Jobbik támogatását fogja igénybe venni, ha nincs meg valamiben a kellő szavazati aránya?

Szerintem akkora a nemzetközi nyomás a Fideszen a Jobbikkal való mindennemű kapcsolat megszakítására (még az 1998-2002. közötti MIÉP-es összekacsintást sem fogják eltűrni), valamint a Fidesz is annyival komolyabban veszi ezeket a külföldi jelzéseket, mint korábban, hogy szerintem (az első, életszínvonaljavítás-helyettesítő dühöngés lzajlása után) szinte biztos, hogy a Jobbik lesz a fő ellenfél, és a Fidesz partnere lesz az összes többi pártnak a Parlamentben (ha az egyedül az MSZP lesz is), hogy karanténba zárják a Jobbikot.

Lesz a Fidesznek egyedül akkora felhatalmazása, és van már annyi tapasztalata, hogy meg is teheti, és meg is kell tennie.

radala 2010.03.01. 15:39:17

@nem1rem1: A mind a mai napig az azt jelenti, hogy ma már nem?
Szerintem nagyon okosan indulatmentesen ír a jobbikról. Szerintem elemzői szemmel a jobbik egy érdekes és jó dolog. A gusztustalan cigányozást elfelejtve, jó, hogy van a fiataloknak pártja (tulképp tök mindegy milyen, örüljünk annak, hogy van valami, amit szeretnek, ha majd kiderül, hogy az, amit mondanak az rossz, akkor majd mást fognak szeretni).
Örüljünk annak, hogy van valaki, aki be tud újonnan kerülni a parlamentbe. Örüljünk annak, hogy vannak akik képesek áttörni a klasszikus média elhallgatását.
Nekem Morvai is, Gaudi is kb biztosíték arra, hogy a Jobbik nem fog senkit bántani. Kétségtelen, hogy vannak félelmetes vonásai, de én ezt úgy tekintem (remény csak), hogy ez volt az ára a nagyra növésnek. Nem tudom képesek-e egy nem idegengyűlölő párttá válni komoly arcvesztés nélkül, de talán igen.
@m.logic:ennek ma 100 % az esélye. A Fidesz jobbik emberi számítás szerint 66 és 80 % között lesz mandátumban. Mondom ezt azért, mert az mszp+mdf+LMP 1/3 esélye gyakorlatilag 0.

akur 2010.03.01. 15:41:24

Egyszerűen nem értem, hogy a Jobbik mit akar??? Azért "lett" a Jobbik, mert az MSZP mindent elk...t, ezt meglovagolták. ok. De mi a baja a Fidesszel? Miért utálja a Fideszt? Nekem úgy tűnik mindenki az ellensége, sőt inkább a Fideszt teszi ellenséggé az én olvasatomban. Nem valami Mszp-sSzadeszes társaság ez a Jobbik valójában? Most komolyan,tényleg nem értjük ám sokan ezt.

nem1rem1 2010.03.01. 15:41:26

@puszgyusz: Ne hargudj, de tudom, hogy ez érv, viszont hülyeség.

A Jobbik is pontosan ezzel érvel: Ők még szüzek (nem volt alkalmuk lopni). De attól, hogy valaki tapasztalatlan és/vagy dilettáns, valamint még éhes is (vagy ha nem, majd mejön az étvágya), még nem lesz megváltó, sőt!

Ezért nem szavaz rájuk, aki lát is, nem csak néz...

holdviola 2010.03.01. 15:42:58

@laji: Mi ez a Schiffer "szcientológus meg meleg" duma?? :) Ez új, ezt még nem hallottam, de persze lehet, h nem olvasok elég fórumot.

Miket ki nem találtok :) Már várom a "Schiffer egy ufó" típusú teóriákat.

Ja, amúgy a melegség, mint feltételezés, csak szórakoztat, de amúgy nincs vele semmi gond - ha meleg hát meleg, bár tudtommal nem az, de engem ez a kérdés annyira nem is foglalkoztat. És gondolom, ti sem a szexuális orientációja alapján akartok megítélni egy politikust...

beep 2010.03.01. 15:43:31

Én nem lennék politológus ezekben a vérzivataros időkben:

hircsarda.hu/hircsarda/3134-sajat-kardiganjaval-fojtottak-meg-a-politologust/

Hajrá törökgáborelemez!

snq 2010.03.01. 15:46:18

@orojan2:
>> ki képes a jobbikból elvezetni egy minisztériumot

egy draskovics, egy veres, egy pintér vagy egy hegedűs zsuzsa szintjén?

pannonfunk 2010.03.01. 15:46:53

@nem1rem1: Nem értelek ám igazából, kivéve, ha rosszindulatot tételezek fel rólad.

A mai helyzet szerint nagyon nagy valószínűséggel lesz egy fidesz kormány, relatíve stabil (min. 10-20 fős parlamenti többség), esetleg nagyon nagy parlamenti többséggel. Lesznek 50%-os törvények, amelyben tök mindegy, hogy a többi párt hogyan szavaz. Lesznek 2/3-os törvények, amelyeket ha vagy a jobbik, vagy az mszp megszavaz, akkor át fognak menni a parlamenten.

Pl. bizonyára lesznek mentelmi jogról szavazások. Ha pl. valamelyik mszpés maffiózót kikéri az ügyészség, és ezt a jobbik megszavazza, akkor az mér együttműködés a fidesz és a jobbik között? Gondolod, hogy egy ilyen mentelmi ügynek lesz bármi külföldi visszhangja? A maffiózók a börtönbe valók, és pont.

nem1rem1 2010.03.01. 15:49:09

@radala: Mind a mai napig, vagyis ma is. Ez nem jelenti azt, hogy mindennel egyetértek, amit leír vagy mond, hanem azt, hogy figyelemreéltóak, elgondolkoztatóak az írásai, és mindig gondolatokra, vitára ingerelnek. Pedig ritkábban mond-ír olyat, amivel nem vitatkoznék.

Csakhogy én a szellemi tevékenységet nem a szekértáboroknak való megfeleléssel mérem.

Gaudi-Nagy Tamás pont olyan, mint az összes prókátor: Szakembernek se jobb, se rosszabb. Politikusként őt nem ismerem, de a Gárda, illetve korábban a MIÉP bírósági ügyeiben nagyon antipatikus, cinikus volt a viselkedése, mint személynek. Legalábbis számomra.

Morvai viszont maximum arra garancia, hogy a magyar Országgyűlésbe idővel egy köralakú cirkuszi porondot kell beépíteni.

Hogy egyetértesz vele, vagy nem, az személyes ízlés kérdése. De te komoly jogásznak tartod azt, aki a képviselő mentességre vonatkozó jogszabályokat nem csak, hogy cinikusan félremagyarázza, de nagy valószínűséggel még a lényegét sem érti? Te pozitívumnak, garanciának tartod azt, ha Magyarország első számú terroristáját támogatja teljes mellszélességgel?

Most ennél mélyebbre nem tudok, nem akarok menni.

laji 2010.03.01. 15:49:48

@akur: egyértelműen gyanúsak. Persze én is ismerek olyanokat (nem is egyet), akik azért zsideszeznek, mert szerintük a Fidesz nem lép fel elég keményen, amikor kellene. Volt 4 évük, mégis áll a szovjet emlékmű a Szabadság-téren, stb. De, hogy ezeket az embereket melyik oldalról vezetik (meg), az majd később fog kiderülni.

hoplita 2010.03.01. 15:52:01

@snq:
Úgy bármelyikünk, aki itt lebzsel..:D
Sőt, a kommentek alapján akad itt egy-két olyan fiú, akire nézve sértés ezekkel egy napon említeni a nevüket..:))

nem1rem1 2010.03.01. 15:54:43

@pannonfunk: A mentelmi ügyek nem 2/3-os jogszabályok, hanem a mentelmi bizottság kompetenciája. Itt az fog érvényesülni, hogy hány frakció is lesz.

A 2/3-os törvények alapvetően olyan törvények, amelyek a magyar politikai berendezkedést alapcvetően meghatározzák. És itt nem lesz szerintem pardon - a Jobbik támogatásának még a látszatát is el kell kerülnie, el fogja kerülni a Fidesz.

Szerintem. És jól is tesz.

Lehet rosszindulatnak tartani, hogy nem szimpatizálok a Jobbikkal, de itt nem ez a lényeg: Európában és az Atlanti világban a Jobbik elfogadhatatlan. Pont. És a Fidesz tanult abból, hogy a MIÉP-pel szemben nem volt elég határozott, és a vezető európai politikusok, élükön Merckellel ki is fejezték, hogy vagy a Jobbik kerül karanténba, vagy a Fidesz-kormány, Jobbikostul.

snq 2010.03.01. 15:56:07

@nem1rem1:
>> Magyarország első számú terroristáját támogatja teljes mellszélességgel?

lemaradtam valamiről, vagy tényleg védi az árvízvédelmi- és vasúti berendezéseket megrongáló színesfémtolvaj cigányterroristákat?

radala 2010.03.01. 15:57:27

@snq: Hegedüs Zsuzsa kap minisztériumot? Akkor pláne a Fideszre szavazok...
Szerintem (sajnos) Pintér jól vezette a minisztériumát, vele más gondok voltak. De szerintem is jobban csinálná adott esetben a Jobbik, mint mondjuk az FKGP vagy az mszp tette. Nem hiszem, hogy mondjuk Fodor Gábor (akit egyébként kedvelek) olyan nagyon magasra tette volna a mércét. Azt a mércét kb Deutsch Tompi is megugrotta.

orojan2 2010.03.01. 15:57:55

@snq: a jobbikosok többsége életében nem tett le semmit az asztalra. az egész cs fletó találmánya h ne legyen meg a fidesz 2/3-a. nem véletlen azért az az orosz kapcsolat se meg a több tízmilliós lelépési bónusz a jobbiknak az utolsó pillanatban.

a jobbik szakértők hiányában szenved!kérlek nevezz meg egyet aki alkalmas tapasztalattal és képzettséggel rendelkezik. akik meg vannak(az a néhány) hol kirúgott szoci+mdf+fkgp-s volt és most azt remélik újra odaférnek a húsosfazékhoz. hajrá mszp+jobbik!

m.logic 2010.03.01. 16:00:07

@nem1rem1: Majd pont azért nem szavazza meg a Fidesz a kettős állampolgárságot, mert a Jobbikkal együttműködne.

Meg a komcsik kitiltásáról is szónokolt Orbán pár éve. Ha ezt nem teszik meg, 10 %-ot azonnal veszítenek.
...

nem1rem1 2010.03.01. 16:00:43

@snq: Nem, azok tolvajok.

A terrorista az, aki poltikai céljainak elérése érdekében erőszakos cselekményeket hajt végre, vagy erőszakot helyez kilátásba azért, hogy az általa megcélzott társadalmi csoportot megfélemlítse,vagy félelelmben tartsa.

Ha nem ismertél volna rá:Budaházyra gondoltam.

De szerintem te úgyis tudtad, csak megragadtad az alkalmat egy jó kis cigányozásra.

m.logic 2010.03.01. 16:01:36

@nem1rem1: Amúgy meg kit érdekel, mit gondolnak a Jobbikról külföldön. A Fideszt így is antiszemitázzák. Mi meg szintén rühelljük az összes külföldit, aki beszól nekünk.

hoplita 2010.03.01. 16:03:34

@nem1rem1:
"....Te pozitívumnak, garanciának tartod azt, ha Magyarország első számú terroristáját támogatja teljes mellszélességgel?..."

Bemondta a retekklub..???
Biztos úgy van..:DD

radala 2010.03.01. 16:03:43

@nem1rem1: Nem ezt akartam Morvaival Gaudival kapcsolatban mondani, hanem, hogy szerintem jóindulatúak alapvetően.
Lehet, hogy totál tévedek, de Morvait én viszonylag régebbről ismerem, mármint emlékszem rá 2006 előttről is és nekem mindig intelligensnek tűnt. Most nem tűnik épp annak, de szerintem az intelligencia nem múlik csak úgy el az ö korában, szerintem csak valamit szeretne elérni. Teljesen meg tudom érteni azt, hogy valakit 2006-ban elkapott a hév, hogy valaki "beleszeretett" a "forradalmárokba". Ez szerintem nem veszélyes a világra nézve, erről beszéltem, illetve erről szerettem volna.
A lényeg, hogy nagyon erősen szeretném magamat meggyőzni, hogy Mo-n nincsenek fasiszták. Reméljük, hogy ezt én jól látom, ha nem az nagyon ciki nekem is, de pláne Mo-nak.

nem1rem1 2010.03.01. 16:03:54

@m.logic: 10%-ot veszítenek - de mikor? Azután, hogy lezajlott a választás, négy évre szóló mandátumokkal?

Csak nem gondolod, hogy ha a Fidesz nem működik együtt a Jobbikkal, akkor megint közpisilde lesz a monnyolle-téren?

Vagy miben is fog megnyilvánulni ez a 10% szavazatvesztés a szavazatok összeszámlálása, az eredményhirdetés után?

m.logic 2010.03.01. 16:05:01

@nem1rem1: Mondjuk az önkormányzati választásokkor.

diotoro10 (törölt) 2010.03.01. 16:05:16

Tisztelt Gábor!
Nagyon röviden megtudok válaszolni az általad feltett kérdésre...
Íme:
Szinte semmit nem tudunk.

Ennyire keveset még soha nem tudtunk...Minden jöhet ami még nem volt és jönni is fog!

nem1rem1 2010.03.01. 16:05:59

@hoplita: Ha érveid is volnának, nem csak minősítgetéseid, meg diszkreditálási kísérleteid, akár vitatkozhatnánk is. Így nehéz...

Ha imádod Morvait, akkor hallgasd is, mit mond, mikor, mire, és hogyan.

snq 2010.03.01. 16:06:25

@nem1rem1:
>> A terrorista az, aki poltikai céljainak elérése érdekében erőszakos cselekményeket hajt végre, vagy erőszakot helyez kilátásba azért, hogy az általa megcélzott társadalmi csoportot megfélemlítse,vagy félelelmben tartsa.

>> Ha nem ismertél volna rá

gyurcsányra gondoltam, vagy gergényire

snq 2010.03.01. 16:09:04

@radala:
>> Hegedüs Zsuzsa kap minisztériumot?

trockij, tgm és bauer nem maradhat képviselet nélkül :)

nem1rem1 2010.03.01. 16:09:09

@m.logic: Nincs kizárva.

De egyrészt, az októberben lesz, és addig a Fidesz ellesz a komenisták kicsontozásával.

Másrészt viszont, ha nem sikerült volna észrevenned, Gyurcsány azon bukott le és meg, hogy az őszödi beszéde után ki akart várni a farbával az önkormányzati választásokig. Rácseszett, mert kiderült.

szvsz 2010.03.01. 16:10:24

@nem1rem1: "Európában és az Atlanti világban a Jobbik elfogadhatatlan"
Ki nem 5z@rja le, hogy a kettős mércével mérő Európának mi elfogadhatatlan?
Ez az Európa lazán elfogadja a Szlota-féléket és az összes többi mocskot, csaxolok. De hát naná, hogy náczifasiszta gonosz dzsudzsu, aki azt meri mondani, hogy kapjátok be, többé nem használhattok ki. És te még be is veszed mert:
a) 1xüen meggyőződéses hülye vagy
b) nem meggyőződésből, hanem provokációból-félelemből tolod a hülyeséget.

hoplita 2010.03.01. 16:10:48

@nem1rem1:
A fidesz megteheti, hogy bizonyos kétharmados törvényekben a komcsikkal próbál egyezkedni, ha elég önsorsrontó.
A szavazói a legkisebb háttéralkut sem nézik el, ebben biztos lehetsz.
Próbálkozhat a maszoppal a karanténozással, de ez megint kontraproduktív lesz, ezt is garantálom.

Ejrópának meg lesz egyéb gondja is, az is igen valószínű.

De jósolgassál csak, igen érdekes...

nem1rem1 2010.03.01. 16:10:59

@snq: Sajnos, ebben nem tudok segíteni. Javaslom, hogy fordulj cihológushoz.

Meg tanítóbácsihoz is, mert írni már tudsz, de olvasni három sornál többet, úgy látszik, még nem.

orojan2 2010.03.01. 16:11:41

@radala: morvai beleszeretett már balóba+a buzikba+magába is...

ő csak egy dolgot akar gátlástalanul és bármit/bárkit felhasznál hozzá: HATALMAT!

nem1rem1 2010.03.01. 16:12:30

@hoplita: A Fidesz a komcsikkal együtt utoljára népszavazást szervezett, 2004-ben. Az nem jött be. Én az MSZP-ről beszéltem.

nem1rem1 2010.03.01. 16:13:53

@szvsz: "Ki nem 5z@rja le, hogy a kettős mércével mérő Európának mi elfogadhatatlan?"

Orbán Viktor. Mint ahogy sokmindenki mást sem tojik már le: Az oroszokat, a kínaiakat...

snq 2010.03.01. 16:15:53

@nem1rem1:
pedig kíváncsi lettem volna, mely társadalmi csoportokra gondoltál az "általa megcélzott társadalmi csoportot megfélemlítse,vagy félelelmben tartsa" ranteddel (joav blum társadalmi csoportján kívül)

szvsz 2010.03.01. 16:16:27

@orojan2: szerintem már eddig is többet tettek le az asztalra mint a többi nezetáruló sehonnai tolvaj. Pedig nekik nem sok esélyük volt, ellentétben a többiekkel.
Mert ők aztán tettek az asztalra, ne félj. Hogy a Maszop mit rakott az érezhetjük a bőrünkön...
Fityisz Viktor meg pár éven keresztül tüntetőleg kivonult frakcióstól (gondolom zavarta őket a fény az alvásban), mást (hálistennek) nem csinált. Pedig, ugye, az önkormányzatokban nem keveset tehettek volna a változásért.
A biztos győzelem tudatában még egy hevenyészett programhoz is lusták voltak. Volt helyette ami lesz is majd 4 évig: halandzsa.

hoplita 2010.03.01. 16:16:54

@nem1rem1:
Milyen érveim...???

Neked milyen érveid, bizonyítékaid vannak a terroristázásra?
Hm....?
Semmilyenek?
Vagy az enbéhá-retekklub tandem igazmondásába vetett meggyőződésed, hited?
Egyéb..?
Mert ne haragudj, de ez nekem karcsú.
9 hónap alatt egy kamu robbantás, mint bizonyíték?
Meg egy roppant gyanús hangfelvétel, egy semmiből előbukkant rendpárti pógártól?
Ha te ezt beveszed, lelked rajta, de érvekkel védeni nem tudod...és ne is próbáld, mert csak kiröhögteted magad.

nem1rem1 2010.03.01. 16:18:00

@radala: Nem szeretném minősíteni a Jobbikot fasisztának, vagy Morvait bárminek is. Te másképp ismerted meg, mint én. Nekem sok bizodalmam nincs benne...

Mellesleg, lehet valaki annyira intelligens, hogy ezáltal, a cél érdekében legyőzze a saját intelligenciáját. Nem Morvai volna az első és egyetlen. De ze tényleg feltételezés. Én az elmúlt néhány évből és a médiából ismerem. Az pedig egyzser sem volt szép, intelligens vagy jóindulatú.

tlac 2010.03.01. 16:19:21

@órarugógerincű felpattanó: még kormányfőnek se. ill. egyfajta tehetség a semmiből ennyit kihozni...

nem1rem1 2010.03.01. 16:20:59

@hoplita: És neked milyen érveid vannak? Kizárólag az, hogy a "retekklub" is leadta?

Persze, a szépen felépített világodat ne hagyd, hogy a tények ledöntsék...

Idet 2010.03.01. 16:21:30

Nem tartozik szorosan ide, szociológiai szempontból azonban érdekelne, h szerintetek miért jár olyan kevés nő ezekbe a blogokba? Ha jár egyáltalán.

Ne gyertek a szokásos szőke nő-dumával!

orojan2 2010.03.01. 16:24:12

@szvsz: maximum óvadékot tettek le többet a jobbikosk... ha így folytatják maszop2 lesz a nevük. vona(zarzivecz) gábor nem véletlenül olyan gondterhelt hiszen össze kell válogatni 30-40 képviselőt aki szalonképes+nincs börtönbe+képes érthetően megszólalni+valaha dolgozott is egy keveset.

a jobbik zarziveczestül-morvaistól egy szélhámos banda!

ennyi!

nem1rem1 2010.03.01. 16:24:12

@snq: Nem mondod, hogy Joav Blum fejét verték vascsővel, az ő házára lóttek rá, stb.?

Mert ha azt tették volna, az ugye elfogadható, nem? Nade másokat...!

hoplita 2010.03.01. 16:24:30

@nem1rem1:

"...Csak nem gondolod, hogy ha a Fidesz nem működik együtt a Jobbikkal, akkor megint közpisilde lesz a monnyolle-téren?..."

Úúúú, ezen itt majdnem átugrottam.

Ne mondj semmit, már tudom kiféle-miféle vagy..
Kívánhatnám, hogy a Jóisten mentse meg a Fideszt a fajtádtól, de már késő....rég beépültetek.

tlac 2010.03.01. 16:25:23

@nem1rem1: "Gyurcsány azon bukott le és meg, hogy az őszödi beszéde után ki akart várni a farbával az önkormányzati választásokig. Rácseszett, mert kiderült. " ez tényleg így volt, de! Fletó népszerűsége rögtön a parlamenti választásokat követően zuhanni kezdett. Ha még 2..3 hét van a választásokig bukik. A nagy vízválasztó a konvergencia pogram volt, már se kifelé se befelé nem lehetett sumákolni. Nyárom még elment több hét (!) szabadságra, berendeltette magát a közszolgálati TV-be, mintha valami anyg beszédet tartana a nemzet felé, azt' megin a blöffjei és PR patronjai, "gyerünk húzzunk bele" jött le.. Meglátjuk majd ezt a nagyformátumút idén nyáron!

laji 2010.03.01. 16:26:52

Az az érv, hogy "Európának elfogadhatatlan a Jobbik" elég vicces. Nem látom, hogy a brit szélsőjobb miatt hatalmas tüntetések lennének Európában, pedig ők szvsz radikálisabbak, mint Morvai Krisztina a EP-ben. Slota se zavart még senki rajtunk kívül az EU-ban... Ennek ellenére én sem szeretném, ha a Jobbik most túl sok hatalmat kapna, mert teljesen szakmaiatlanok. Egyetlen jó érvük van, hogy határozottabbnak kell lenni bizonyos kérdésekben.

tlac 2010.03.01. 16:27:40

@theofil: Fletó kit nem utál?
és mentelmi joga is van..

snq 2010.03.01. 16:28:10

@nem1rem1: tehát akkor melyik társadalmi csoportról van szó? most a vascsöves, lövöldözős fantazmagóriáidon kívül (bár ott sem látok társadalmi csoportot), azokat írd össze, és majd egy maunikashowban add elő

valamit · http://darwin.freeblog.hu/ 2010.03.01. 16:28:49

Ha a Harry Potter sztori áll Magyarországra, akkor (annak 7. része szerint) Tudodkiék adják az új minisztereket.
:)

hoplita 2010.03.01. 16:28:55

@nem1rem1:
Mongyál már valamit okoska, vagy húzzál a francba...!
Mit jáccod itt az überokos bazárimajmot?

Lebuktál egy-két böffenettel, tudom honnan fúj a szél libsikém.:D

laji 2010.03.01. 16:35:28

@holdviola: azt nem tudom biztosan, hogy Schiffer "MÁS", csak úgy ránézésre gondolom erősen. De ez nem is lényeg. Viszont a kapcsolat szcientológiával zavar.

Ilu 2010.03.01. 16:38:49

Ovatossan kerdezem meg, de nem mindegy egy valasztopolgarnak, hogy adott esetben kivel all ossze a fidesz, hogy megszavazzon egy olyan dontest, ami esetleg jobba teheti az eletet ? Es mire fog emlekezni 4 ev mulva, arra, hogy kik voltak azok a noname emberek a parlamentben akik megszavaztak, vagy arra, hogy a FIDESZ megcsinalta ?

hegyilany 2010.03.01. 16:39:32

@laji: No meg az is gyanús, hogy a Jobbikosok kampánygyűléseiken a Fideszt emlegetik főmumusként és nem az MSzP-t...

radala 2010.03.01. 16:39:51

@hoplita: Nem akarok döntő bíráskodni, gondolom Budaházyról van szó.
Szerintem B-t konkrétan terrorizmussal vádolják, ami lehet kicsit erős, de lehet öt terroristának nevezni, ha valaki akarja. A terrorista különben sem egy objektív/abszolút szitokszó, mint a fasiszta/náci mondjuk, ami minden körülmények közt elítélendő.

nem1rem1:
Te hallottad már Morvait cigányozni?
Csak mert nálam az egy "vízválasztó". Lehet, hogy tett már ilyet, de engem csak azok a radikálisok zavarnak akik a szegényeken köszörülik a nyelvüket.

hoplita 2010.03.01. 16:42:34

@orojan2:
Zazrivecz, te barom...!
Még ennyit se tucc?
Húzzál innen netcigány....!!!

snq 2010.03.01. 16:44:56

@theofil:
>> A "Fletót" nehéz lesz lesittelni, mert semmi köztörvényeset nem csinált. (Tudtommal.)

egyelőre csak egy icipicit van megkapargatva a trágyakupac teteje, és tessék:
index.hu/belfold/2010/03/01/vegehez_kozelit_a_zuschlag-per/

persze akarat is kellene az elszámoltatásra

szvsz 2010.03.01. 16:46:11

@orojan2: szerintem eltevedtel, biztos a sittes MASZOPosokra gondolsz...

nyekk 2010.03.01. 16:46:24

@radala: Szerintem is meglepően jó eredményt fog elérni a Jobbik. Én magam budapesti diplomás vállalkozó körökben forgolódom. (Nem a Fradi B középben) A körülöttem lévők legalább 70 %-ban a Jobbikkal szimpatizálnak. És nem a cigányellenesség miatt, hanem mert (eddg legalább is) tiszta kezű, lelkes, talpra esett társaság, és még a programjuk is jó. Ennyi a titok.

orojan2 2010.03.01. 16:47:27

zsidó te barom! - mármint vona!
saját nevét se meri felvállalni akkor h lenne képes a tetteiért felelni. gondolta h jobban keres képviselőként és benne lehet a nagyobb bulikban. hát tényleg jobb mint riasztókat szerelni sufniba...

Idet 2010.03.01. 16:47:30

@hoplita: Lehet, hogy lemaradtam valamiről, de miért is olyan fontos, hogy Vonát Zazrivecznek hívják?

orojan2 2010.03.01. 16:48:31

@szvsz: akkor csak kezdd el számolni a sittes jobbikos elnököket...
ne izgulj reggelig ráérsz!

theofil 2010.03.01. 16:48:56

@nem1rem1:

Mesélj nekem egy kicsit légyszíves Orbán normalizálódásáról.
Azon kívül amit a Kéri mondott.

Abban ugye az van, hogy az Orbán már nem úgy beszél, hanem így beszél...amiből arra lehet, következtetni, hogy....

A gond az, hogy én nem következtetek belőle semmire, számomra továbbra is egy cinikus pernahajder, de ha lennének ellenérveid szívesen hagynám magam meggyőzni arról, hogy Viktorunk ma jobb mint régebben volt.

Idet 2010.03.01. 16:49:47

@nyekk: És miután fiatalok, tapasztalatlanok, kevés a szakértelem, jól irányíthatók lesznek...

hoplita 2010.03.01. 16:50:02

@radala:
Volt eddig szó...de letűnt a libbancs, amint látod.
Jön elő az NBH-val, meg a az egész búvalbaszott, szemét ávóval, amit már 4 éve azért tartanak, hogy ránk vadásszon.
Tessék....

kuruc.info/r/2/55994/

Védekezz ilyen vádak ellen.
Aztán majd jönnek az ilyen g..cik és előadják készpénzként.

hegyilany 2010.03.01. 16:50:24

@puszgyusz: Környezetemben sokan azért nem az LMP-re szavaznak, mert félnek, hogy nem kerül be a parlamentbe, így szavazatuk "el fog veszni" és ez a Jobbik malmára hajtják a vizet. Így aztán végül a Fideszre fognak szavazni.

orojan2 2010.03.01. 16:53:48

@nyekk:
tiszta kéz=adócsalás+sikkasztás+egy kis vér

lelkes=valóban azok. de a legnagyobb baj h hülyeséggel párosul

talpra esett= hát ezt kétlem. legfeljebb fejre mert üres lózungokon kívül nincs semmi. a többségük életükben nem láttak munkát.

még a programjuk is jó=beleolvastál-e egyszer is. ha politológus lennél v. cs picit értenél hozzá látnád h szakértőt közelről se látott az anyag. cs körbe lett küldve egy vázlat a levlistán és mindenki hasraütve odacsapta a maga ötletét.

SZÉLHÁMOS-GYURCSÁNY BANDA!

snq 2010.03.01. 16:54:51

orojan2. ez a szál kifulladt. túl hamar elpottyantottad a dramaturgiailag fontos fud-elemeket. gondolom a zsidó volt a csattanó. máskor jobban figyelj. (esetleg még az irán témában lett volna még 2 trollintásnyi)

Idet 2010.03.01. 16:55:32

@orojan2: A név inkább Zadravecz páterére hajaz. Annemvót zsidó...

Idet 2010.03.01. 16:57:15

@hegyilany: Az első normális hozzáállás.

hegyilany 2010.03.01. 16:58:27

@orojan2: "a többségük életükben nem láttak munkát."

Ezt aláírom. Sok volt HÖK-ös van közöttük, az meg tudjuk ugye, a megélhetési politikusok keltetője. :)

orojan2 2010.03.01. 16:59:07

de jó volna ha a lelkesedésetek ésszel párosulni... vagy dolgoznátok rendesen!

pannonfunk 2010.03.01. 17:01:34

Közben halkan megjegyzem, hogy az LMP leadta az első pakli kopogtatót az OVB-nek, Bács-Kiskun 9-es számú evk-jából.

theofil 2010.03.01. 17:03:57

@snq:

Az ügyvédnek nagyon sok tekintetben igaza van.
De.
A Tocsik-ügynél is tudtuk, hogy nem az az ügy az egyetlen....csak abból lett botrány.
Amit a Tocsik csinált - amit a Tocsikkal csináltak - az bevett gyakorlat volt.
A Zuschlag-ügynél is ez a helyzet.
Szijjártó kért valamit Zuschlagtól....az meg elzavarta.
A Fidesz erre odacsapott. A poltfertőzött ügyészség tette amit tennie kellett - csak az a baj ezzel, hogy a másik oldal - nevezetesen a Fidesz disznóságait sosem bírja észrevenni.

Idet 2010.03.01. 17:04:15

@hegyilany: Hja, a régi szép KISZ-es idők...

radala 2010.03.01. 17:05:50

@hoplita: érdekes, persze én nem volnék meglepődve, ha valami peches jobbikos ilyesmibe keveredne, nem is ítélném el. Ha már az olaszliszkaiak iránt érzek egy nagyon halvány sajnálatot, akkor az a minimum, hogy a Budaházy félék iránt őszinte sajnálatot érzek.
Mondjuk ha ök robbantgatnak üres házakat, akkor szerintem csak provokátorok lehetnek, úgyhogy a saját érdekükben remélem, hogy nem ök voltak.

Treuga Mei 2010.03.01. 17:07:51

@laji:
Az MDF-et igazából a III./III. pénzeli, a Schiffer nagyapja meg jehovista volt...
Khm...

orojan2 2010.03.01. 17:08:13

radala! persze h provokátorok! mit gondolsz kinek a malmára hajtották a vizet az idióta leszámolásokkal -> fletó

hoplita 2010.03.01. 17:10:26

@Idet:
Számomra lényegtelen lenne, de ez az orojan nevű fikanikk, ezen lovagol...persze ahhoz túl hülye, hogy egy ilyen bonyolult nevet megjegyezzen helyesen.:D

Amúgy meg Vona az igazi neve, ez volt a nagyapja neve, aki a tordai csatában esett el.
Az apja is karonülő volt akkor és a nagyanyja hozzáment egy Zazrivecz nevű férfihez, aki a nevére vette az apját is, így ő is Zazrivecz lett.
A nagyapja emlékére vette vissza az igazi családnevét...de ezt már ezer helyen, ezerszer leírták, elmondta, de mindig vannak trollok, akik ilyeneken lovagolnak.

Treuga Mei 2010.03.01. 17:10:49

@nem1rem1: A programok tekintetében igazad van. Legyen igazad a szavazórétegek kérdésében is, én szívből kívánom!

theofil 2010.03.01. 17:12:34

@orojan2:

Tán a Jobbikról van szó....?

A Gyurcsány banda kifejezés alatt?

Na erre mondta a Kéri, hogy
"ha ilyen ügyesek lennének a szoci fiúk akkor akár kormányozni is tudnának."

ciszko 2010.03.01. 17:14:02

Van egy tippem:
42% Fidesz
12% Jobbik
46% MSZP
Tehát vagy nagykoalíció, vagy kisebbségi kormányzás, vagy interregnum, és akkor éhenhalunk.
Ezért adok egy esélyt magunknak:
52% MSZP
39% FIDESZ
09% Jobbik
... talán ez utóbbi a valószínűbb ... *)

török gábor 2010.03.01. 17:15:16

@pannonfunk: én úgy értelmezem, hogy lehet, mert az mdf-szdsz jelöltek is figyelembe vehetők.

@m.logic: ez nem annyira kérdés(es), együtt biztos meglesz.

hoplita 2010.03.01. 17:16:01

@orojan2:
Tudod, kedves agyatlan troll barátom, engem sosem zavart, hogy valaki sittes - mindenkinek van odabenn egy téglája, így mondják - , de nem mindegy miért ült.
Közpénztolvaj, lincselő állat, vagy esetleg valami más.
Persze ez a hozzád hasonló tajgetosz-pozitíveknek elég felfoghatatlan lehet, de ez van.:D

theofil 2010.03.01. 17:17:12

@ciszko:

46 illetve 56 százalék a Maszopnak?!

Na ja. Én 7-10 százalékig tippelem őket.

orojan2 2010.03.01. 17:17:21

@hoplita: lengyel zsidó a nagy VONA!

hoplita 2010.03.01. 17:19:34

@pannonfunk:
Akkor mán csak 175 híja van.
Az meg smafu..:)))))

hoplita 2010.03.01. 17:21:46

@orojan2:
Nem mondod...!!!

Én úgy tudtam szefárd, nem askenázi...

Akkor valamelyikünket átb&szták.:DDD

Captain Tott (törölt) 2010.03.01. 17:23:56

@pannonfunk: Annak 10 %-ot kell elérnie (és természetesen ez egy közös lista lesz, ami más, mint a két párt külön-külön listája, tehát a szavazólapon adott esetben lesz egy MDF és egy MDF-SZDSZ lista.
De mint tudjuk, ilyen listát nem terveznek benyújtani, csak MDF-et, ehhez viszont 8 tisztán MDF-es jelölt kell.
Márpedig ha az MDF nem lesz a szavazólapon Budapesten, akkor annyi...

theofil 2010.03.01. 17:24:53

Ha már a tippeknél tartunk....

Április 11-én lesz a választás....március 30-a környékére tippelem azt a pillanatot amikor majd látjuk a tévében, hogy Demszky főpolgármestert bilincsbe verve viszik el a városházáról.

Eddigi munkásságának jól megérdemelt jutalmaképpen.

Nem lesz kár érte, csak az időzítés lesz figyelemreméltó.

Idet 2010.03.01. 17:28:15

@orojan2: Maradj már, a franc essen beléd!!!

Mediacapa 2010.03.01. 17:28:33

Szerintem 6 hét nagyon sok idő ahhoz, hogy a választások eredményéről érdemes lenne jóslásokba bocsátkozni. Csak egy példa: 98-ban 1,5 hónappal a választások előtt az MSZP-Fidesz arány 40-22 volt, aztán végül lett 33-28 (fejből írtam, de nagyjából stimmel), a második fordulóra pedig megfordult a helyzet. Sőt, emlékszem olyan Gallup mérésre 2002-ből, ami sima Fidesz-győzelmet mért (talán 8-10 százalékpontosat), aztán MSZP-előnnyel futottak neki a második fordulónak. (Utóbbiról kiderült, hogy nagy volt a bizonytalanok és a szavazásukat titkolók aránya, amit felesbe elosztott az intézet a két nagy között, pedig főként MSZP-szavazók voltak.)

Engem (és egyre több elemzőt) leginkább a Jobbik-jelenség izgat. Igazából előretörésüket a következő tényezőkben látom (az összes együtt, nem csak 1-1): elkúrt kormányzás, a megélt valóság és a kormány által bemutatott világ közötti óriási szakadék, korrupció, cigánykérdés kezelése, egy professzionális kampánygépezet és egy új generáció lázadása. Ebből is kitűnik, hogy szerintem ez a 2 nagy párt mellékterméke. Ugyanakkora a felelőssége Gyurcsánynak, mint Orbánnak. Előbbi kormányzásával, utóbbi a radikalizmus felé kacsingatásával segítette őket. Szerintem polgári körök és jobboldali médiaháttér nélkül nincs ez a szervezettség.

Nem lehet nem észrevenni a párhuzamot a kétpártrendszerből kiábrándult Ausztriával, ami azt hiszem tíz évvel ezelőtt 27 százalékig repítette Haidert.

Októbertől mostanáig több tucat vidéki városban és faluban jártam a Békés megyei Gyomától a bakonyi Csehbányáig (hobbim a belföldi turizmus szinte minden hétvégén megyek valamerre). Nem volt olyan falu, kisváros, ahol ne lett volna plakát egy-egy Jobbik-rendezvényre szóló meghívóval. Faluról falura járnak, beszélgetnek, ígérnek. Az aktivisták sokan vannak, lelkesek és többnyire fiatalok, akik profin használják a web 2-t. És vidéken ezk a rendezvények eseménynek számítanak, mert egyébként alig történik valami. Csak munkanélküliség, kilátástalanság, ás sokan úgy érzik, a nagy pártok nem foglalkoznak velük. Szavazótáboruk magja szerintem jelentős részben a ’98-as Torgyán-szavazókból áll (akik 2002-ben és 2006-ban a Fideszre szavaztak), bár Ózd, Kazincbarcika példájából kitűnik, masszív MSZP-s bázisa is van. Nagy kihívás a demokráciának, de szerintem egy demokrácia, attól demokrácia, hogy erre reagáljon.

Divatos manapság elismerőleg szólni a Bajnai-kormányról. Azt azonban sokan elfelejtik, ha tavaly márciusban az MSZP-s képviselőket nem egzisztenciális félelmeik, a lenyúlható pénz vágya vagy a disznóságok eltüntetése irányította volna, hanem utat engedtek volna az előrehozott választásoknak, a Jobbiknak messze nem lett volna ennyi híve. Mert szerintem most inkább a 20 százalék felé vagy afölött jár, mint a 15 körül.

A másik dolog, ami foglalkoztat, az LMP szereplése. Az MDF és az LMP is az egykori SZDSZ-szavazókra hajt. Ez szerintem önmagában nem elég. Az MDF a szociktól, az LMP a Fidesztől haraphatna ki 1-3 százalékot (talán tudatosan tervezik is). Korábban már írtam, hogy az LMP kampányát szörnyen gyengének tartom. Sajnos azt kell írnom, hogy „becsületes amatőrök” csinálják, ahogyan a pártot is. Ez nem sértés, inkább jószándékú bírálat. Szerintem sok a billegő, liberális irányba hajló Fidesz-szavazó, aki kacsingat az LMP felé, de (még) nem mer lépni (jómagam is). Nem hisz az 5 százalékban illetve a többi oldaltól (8 év baloldali kormányzás, radikális jobboldal) való félelem erősebb annál, hogy ezt a csapatot kitüntesse bizalmával. Kellenének átütőbb üzenetek, több médiaképes arc, jobb listavezető, és az, hogy ők tényleg képesek egy teljesen új, ügyeket elintézni képes erőként feltűnni, nem filozofálgató kávéházi értelmiségiként.

hoplita 2010.03.01. 17:28:34

@radala:
Figyelj már...!
Ha hozzád holnap kiszáll az ávó és azt mondja, hogy egy éve adtál valakinek 50 9mm-es skúlót, próbáld már bizonyítani az ellenkezőjét.
Mondjuk ők sem tudják, az tuti, de eljárás alatt tarthatnak évekig egy kamu üggyel.
Mongyuk egy marék lőszerért nem vágnak előzetesbe, de ha mellécsapnak még egy kis robbanóanyag vádat, ekkor akár már az is benne van a pakliban.
Aztán ülhetsz benn, mint a veréb a dróton, majd 2 év múlva ejtik és mehetsz kártérítésért.
De az életed közben romokban...
Na így működik ez errefelé, bassza meg.
És ne akarjam a lámpavasra aggatni ezeket a férgeket.:((

laji 2010.03.01. 17:29:31

@theofil: ha a Kéri tagadja, akkor lehet benne valami...

ciszko 2010.03.01. 17:29:43

@m.logic:
Nincs meg az esélye! Soha nem is volt.
- a magyar választópolgár fifti-fifti osztja a lapot jobbra és ballra.
- manapság növekedik a választáson a részvételi hajlam, és a kevésbé aktívak között több a baloldali szavazó, mint az első 50%ban.
- A jobboldalnak a fix számú bázisán két párt osztozkodik, de nem léphetnek koalícióra(a jobbik nem szalonképes Európában)
- az előző választáson, az exit-puul 16,8%kal kevesebett mutatott, mint az összeszámolt érvényes szavaztok aránya az MSZP javára(a rejtőzködök száma a baloldali szavazótáborban elérheti a 30%-ot. 30rejtőzködő+22ismert=52szavazat

Van más is. Ebben már az attitüd is szerepet játszik, meg a mentális problémák.

Idet 2010.03.01. 17:33:49

@ciszko: 46% Maszop?! Ne fesd az ördögöt a falra!

Akkor hiszem el, hogy a Fidesz a Maszoppal nagykoalícióra lép, ha a meteorunk kis szürke nagyszeműekkel a hátán beköszön az ablakon, de még akkor is csak kötve!

hegyilany 2010.03.01. 17:35:15

@Mediacapa: 100%-ig egyetértek! Pont ezek a félelmeim és a kételyeim nekem is.

Idet 2010.03.01. 17:37:49

@Mediacapa: Teljesen igazad van abban, ahogyan a vidék helyzetét jellemezted.

Idet 2010.03.01. 17:42:19

Kedves TG, a részvételi arány lehetne a következő téma! Legalábbis az egyik.

török gábor 2010.03.01. 17:44:51

@Idet: már írtam róla a 33. bejegyzésben. azóta kicsit többet mérnek a kutatók, meglátjuk.

balu11 2010.03.01. 17:46:57

szerintem jól példázza az LMP láthatatlanságát, hogy az egyik legnagyobb magyar hír-oldal választási forgatókönyves játékának 9 (!) verziója közül egyikben sem szerepelnek...

www.origo.hu/itthon/20100301-valasztasi-forgatokonyvek-szavazas.html

(jó, esetleg a 7-9-be bele lehet erőltetni, de pl. megemlítve nincsenek)

ati27 2010.03.01. 17:49:19

miért van az, hogy ha valaki "szélre" kerül értem ezalatt hogy jobb vagy bal, egyre inkább a másikra mutogat? Jobbik: Zsidók, cigányok bal: Fasiszták, jobboldaliak? Nem kéne már végre belátni, hogy a politikai "anomáliák" a társadalom lenyomatai? Először mindenkinek a maga portáján kellene rendet tenni. Majd utána számonkérni azokon, akik nem állnak be a sorba. Színre, szagra függetlenül? Meddig tart még az mire rájönnek az emberek, hogy nem a pártok, a parlament fogják megoldani a problámáikat? A politika csak segithet ebben, de meg nem oldhatja.. Remélem értve vagyok.. (gondolom nem :) )

ati27 2010.03.01. 17:55:18

@nyekk:

Ez is mutatja mit ér ma egy diploma.. :) Attól, hogy van az embernek, még nem jelenti azt hogy bölcsé, vagy okossé válik tőle.. :)

Mediacapa 2010.03.01. 17:56:31

Az LMP láthatatlanságának újabb példája. Hiányoznak a kopogtatócédula-gyűjtésről szóló cikkből, pedig még a monoki polgármstert is említik...
index.hu/belfold/2010/valasztas/a_jobbik_mar_csak_12_korzetben_gyujt/

radala 2010.03.01. 18:00:44

@hoplita: OK ez nyilvánvaló. Ha így van, akkor jogos a lámpavas igényed.
Azt mond meg nekem Budaházy-e a Magyarok Nyilai? A Magyarok Nyilai csinálta-e ezeket a dolgokat?
Nem hiszem el, hogy értelmes ember pont szerencsétlen Csintalant kell, hogy megverje (megérdemli persze, ahogy defaultból meg lehetne verni bárkit, mert mindenki megérdemli), de azért vannak akik százszor jobban megérdemelték volna. Nem állítom, hogy GyF-et el lehet kapni, de mondjuk Kókát már lehet, hogy meg lehetett volna csípni, vagy ha öregekre utaznak akkor ott van Bauer vagy legyen Herényi ezer olyan van, aki Csintalannál is nagyobb köcsög. De ok legyen ez OK, mondjuk, hogy ez belefér. (nem fér bele, de mondjuk)
Mi a francnak kell üres épülö házakat igen kicsit megmolotovkoktélozni. Minek kell olyan szocikat megpróbálni fölrobbantani, akikről én politika iránt rohadtul érdeklődő sem hallottam még soha semmit.
Ha ezek Budaházyék, akkor ezek nem érdemlik meg a terrorista nevet, mert az túl szép kifejezés nekik, akkor ezek provokátorok, akik még csak nem is a Jobbiknak, de a szociknak dolgoznak.

ati27 2010.03.01. 18:05:10

@hoplita:
Miért vagy ilyen frusztrált? Nem értem.. Fel kéne fognod, hogy lehet az embereknek más nézete is.. De a sajátodat nem kéne a másikra erőltetni. Nem vagyok jobbik szimpatizáns, nem is szavaznék rá, az MSZP-re végképp nem. Vagyis bevallom töredelmesen 98-ban egyéniben az MSZP-re szavaztam, listán a fideszre. Mindezt azért mert egyéniben az a doki indult, akinek köszönhetem, hogy ujra tudok járni. Csakhogy megvillantsam előtted, hogy az "emberek milyensége" becsületessége nem politikai oldal függő.

radala 2010.03.01. 18:09:01

@orojan2: Na ja, ha provokátorok, akkor csak a liszkai cigányok irányában marad meg a sajnálatom.
Most ezt tényleg kezdem nem érteni. Ha a Magyarok Nyilai azt csinálták, amit mondanak róluk és a kuruc.info szerint ők hazafiak, és tudjuk, hogy a kuruc.infósok nem hülye gyerekek, akkor ebből egyetlen egy dolog következhet számomra. Akkor mégis az mszp sponzorálja a kurucot.
Mondjuk ha valóban ártani akartak volna a kurucnak, akkor tuti soha nem próbálkoznak a betiltásával. Én nem vagyok paranoid, de ha Drazsé okos (biztos az). Akkor nagyon hamar összeáll a kép....

pannonfunk 2010.03.01. 18:17:29

@török gábor: A valasztas.hu honlapn ez van:

www.valasztas.hu/hu/parval2010/349/349_1_2.html

5. §
(5) A pártok közös egyéni választókerületi jelölés alapján - ugyanazon pártok részvételével - közös területi listát, közös területi listák alapján - ugyanazon pártok részvételével - közös országos listát állíthatnak. A (3) és (4) bekezdés tekintetében a területi, illetőleg országos lista állításakor a közös egyéni választókerületi jelölteket, illetőleg a közös területi listákat nem lehet figyelembe venni. Az önálló vagy közös területi, illetőleg országos listák kapcsolhatók.

Szóval nekem ez az jelenti, hogy vagy 8 egyéni MDF-es jelölt Budapesten, vagy közös lista Budapesten, de akkor országosan is, vagy nem lesz MDF budapesti lista...

pannonfunk 2010.03.01. 18:19:37

@Captain Tott: Igen, én is pontosan erre a következtetésre jutottam...

pannonfunk 2010.03.01. 18:21:09

@pannonfunk: igen, az lemaradt, hogy a (3) és (4) pontok szólnak az egyéni területi és országos listákról...

radala 2010.03.01. 18:22:14

@Mediacapa: no akkor tényleg kiszállt az LMP pedig már jön is a kopogtatóm, amit nem meggyőződésből nekik szánok. Kár.
Most már csak annyi maradt nekem, hogy akkor dögöljön meg az MDF is...
Jöjjön, aminek jönnie kell 3 párti parlament. Kár azért Schifferékért.
Mondjuk, ha így elindulnak az fölvet bizonyos erkölcsi kérdéseket.

hoplita 2010.03.01. 18:24:58

@radala:
"....Azt mond meg nekem Budaházy-e a Magyarok Nyilai? A Magyarok Nyilai csinálta-e ezeket a dolgokat?..."

Ne idegelj már vazzeg, honnan tuggyam?????:DD

De ha tudnám is rá a választ, csak nem gondolod, hogy megmondom?
Kohnspirálni eftársam, kohnspirálni...!!!

Az egész ügy lehet úgy kamu, ahogy van, de lehet az ellenkezője is...nincsenek meg az információim ahhoz, hogy bármit vagy bárminek az ellenkezőjét állítsam.
Amit lehet róla tudni, azt tudom és nekem bűzlenek a részletek.
Ha én bejutok Szilvásy rezidenciájára, akkor én nem az ajtót robbantom fel, hanem átküldöm az egészet a Hold túlsó oldalára.
C-4-ről vakog a retekklub, de az itt, nálunk elérhetetlen, mert amerikai plasztik, itt mindenki Semtexet használ, mert az cseh és beszerezhető.
Glockot akarnak venni, pénz nélkül?
Minek a méregdrága Glock, mikor megteszi a Zbrojovka is, feléért...vagy a kragujeváci licenszek, amelyek olcsók, jók, könnyen beszerezhetők.
Tele hülyeséggel az egész....bűzlik ez az egész, na.
Ez csak úgy hirtelen, ami "szakmailag" nem magyarázható és ordít, hogy kamu....

bacchus8 2010.03.01. 18:27:49

Nem örömmel, de kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy a Jobbik térnyerése egy nemzedéki lázadás.
Ma már mindegyis, de nagyon fúrja az oldalamat, hogy milyen anyagi és szellemi hátérrel rendelkeznek? Mert a Gárdához pl. sok pénz kellett.
Én azt sejtem a polgári körökön és a jobboldali médiháttéren kívül komolyabb erők dolgoztak aháttérben.
Aztán a szellemi potenciál:
Ezt a Vona Gábort elnézve, azt hiszem fényévre van egy Jörg Haider típusó karizmatikus vezetőtől.
Mert amire ők készülnek, ahhoz komoly szürkeállomány kell. Nem elég óhajtani, hogy a cigány kérdést meg kell oldani. Persze, de hogyan ?
Szívesen olvasnám azon sorstársaim válaszait, akik képesek a fától az erdőt is észrevenni.
Köszönöm

hoplita 2010.03.01. 18:29:29

@ati27:
Miért vagyok én frusztrált?
Nem mintha nem lenne rá okom, de én nem érzem magam annak.
Dühösnek igen, de az nem egyenlő a frusztráltsággal.

Na, jobb lett volna, ha nem az országgal fizetteted meg a háládat, hanem adsz neki egy kitömött borítékot, komám.
Ezt elb@asztad, alaposan.

abandi 2010.03.01. 18:30:18

- A Jobbik előretörése várható.
- Az eddigi állam-apparátust kiszolgáló személyzet betojása is megjósolható...
Végkövetkeztetésem:
A demokjácija nevében azsonnal betiltásra szorul a választás!
Sálóóóóm.

bölcsész87 (törölt) 2010.03.01. 18:30:18

El fog vérezni az LMP nevű balliberális formáció, 100 jelölt nem lesz nekik elég.

www.hirado.hu/Hirek/2010/03/01/17/Az_LMP_12_valasztokeruletben_mar_osszegyujtotte_a_750.aspx

És ahogy elnézem, az MDF is csehül áll. Hárompárti parlament?

2010.03.01. 18:37:27

Én 20 és 30 éves koromban sem tudtam volna elképzelni, hogy egy szélsőséges, populista politikai pártra voksoljak, amelyiknek egyenruhába öltözött tagjai masíroznak településeken. Ez a mai 20 és 30 éveseket nem zavarja, ahogy a felmérések mutatják. Undorító!

2010.03.01. 18:39:28

A HVG közölt egy térképet, amelyiken a pillanatnyi szimpátiák láthatók. Ezen világosan látszik, hogy Nógrád, Borsod megyékben 19%-kal a 2. legerősebb párt a Jobbik. Ezen kívül még Szabolcs környékén haladják meg a 10%-t. Az összes többi régióban valahol 5 és 10% között mozognak. Ebből mindenki vonja le magának a következtetéseket.

abandi 2010.03.01. 18:43:43

@Zoltanius:
Nagy a világ, van benne helyed máshol is.

tevevanegypupu 2010.03.01. 18:46:46

Szoval a lenyeg: ha ez nem sikerul akkor az lesz, ha az nem sikerul akkor ez.(: Meg semmi nem biztos, felesleges olyan nagyon latolgatni az eselyeket, tulsagosan sokan vannak akiknek meg partja sincs. Avagy nem nyilatkoztak. Mindenesetre ami a legbiztosabb (sajnos), hogy a fidesz-ketharmad bizonytalanna valt.

hoplita 2010.03.01. 18:48:44

@bacchus8:
"...Ezt a Vona Gábort elnézve, azt hiszem fényévre van egy Jörg Haider típusó karizmatikus vezetőtől..."

Haider Vona korában, 32 évesen egy ismeretlen senki volt, vagyis Gábornak van némi fórja vele szemben.

lüke 2010.03.01. 18:51:29

@nem1rem1: s ki határozza meg a jó oldalt?
Tölgyessy
Kéri vagy a netán a
Babarczy kislány?

hoplita 2010.03.01. 18:51:43

@Zoltanius:
Levontam.
A hávégé egy cionbolsi hányadék, már úgy vagy 20 éve.:DD

hoplita 2010.03.01. 18:53:35

@Zoltanius:
Sic transit gloria mundi...ahogy a művelt roma mondaná.
Ja, nem, a római..:DD

lüke 2010.03.01. 18:55:33

@bacchus8:
nem fényévre,hanem összehasonlíthatatlan
Haidert az ellenségei is tisztelték,halálakor az ORF - ellensége, szoci kézben-olyan nekrológot készített róla
,hogy egész Ausztria felbolydult
en.wikipedia.org/wiki/J%C3%B6rg_Haider

abandi 2010.03.01. 18:59:29

@lüke:
A babarci az ESZTER, nem kisjány!

lüke 2010.03.01. 18:59:44

@hoplita:
39 évesen tartományi főnök volt
Landeshauptmann (or governor) of Carinthia.
s előtte parlamenti képviselő, csak a tények kedvéért

radala 2010.03.01. 19:01:40

@hoplita: Köszönöm. Értem, hogy nem tudod, azt akartam megtudni, hogy szerinted mi van.
Gondolom jól értem, hogy ha ez Budaházy, akkor egy köcsög. Illetve akkor ezek a gyerekek, akik most bent vannak feltehetőleg NHB-s segítséggel jól meg lettek vezetve. De ha neked "laikusnak" ennyire nyilvánvaló, hogy kamu, akkor azok akik beleugrottak a cenzuson alulra valók...
Ebből viszont az is következik számomra, hogy még annyi forradalmi hevület sem volt kis hazánkban, mint látszik. No, mit is kellett volna Viktornak csinálni? Mit is csinált többet jobbat a Jobbik, mióta parlamenti (no jó EP) párt?
Mondtam már, hogy szavazz a Fideszre?:-) (Hallgass a szívedre/eszedre)...

laji 2010.03.01. 19:02:11

"Az LMP reálisnak tartja, hogy a 176 választókerületből százban lehessen jelöltjére szavazni"
Az igen! :)
A szcientológusok jól nyomják..., se!

radala 2010.03.01. 19:03:44

@hoplita: Haider soha nem volt egy senki ö volt a legfiatalabb valaha megválasztott osztrák képviselő, akkor még liberális volt...
Haider nagy zseni volt azt hiszem. Vona viszont reméljük nem végzi ilyen csúnyán:-)

radala 2010.03.01. 19:07:21

@radala: Haider rose rapidly through the party ranks. In 1972, at the age of 22, he was already a well-established leader and was made party affairs manager of the Carinthian FPÖ in 1976. In 1979 he was the youngest delegate among the 183 members of parliament, at age 29.

hoplita 2010.03.01. 19:09:07

@lüke:
Jó, rendben.
Vona meg 2 hónap múlva a második parlamenti erő frakcióvezetője.
32 évesen...de felesleges az egész vita, mert nem lehet a kettőt összehasonlítani, nincs alap.

hoplita 2010.03.01. 19:13:16

@radala:
Én csak azt mondom, hogy ne találgassunk, amíg nem tudunk semmi konkrétumot.

Amúgy én nem vagyok terror-párti, de nem is utasítom el abszolúte.
Vannak helyzetek, amikor célravezető és igazolható.
A terror a szegények háborúja a gazdagok ellen, a háború pedig a gazdagok terrorja a szegények ellen....kis sarkítással, de igaz ez a mondás.

lüke 2010.03.01. 19:13:52

@radala:
legalább is az ORF nem fog rekviemelni:)
De való igaz nagyon képzett politikus volt,szerencsés lenne Mo, ha egyetlen egy kevésbé képzett is lenne.

regression 2010.03.01. 19:26:57

Érdekes, hogy sokan a radikálisok megerősödését Orbán "radikalizmus felé kacsingatásával" magyarázzák.

Nekem inkább úgy tűnik, hogy annak köszönhetjük, hogy nem kacsingatott feléjük, és azok leváltak a pártról. Nézzük csak az átpártolt aktivistákat.

abandi 2010.03.01. 19:28:56

@lüke:
Kozmopolitajudeobolsevik-egygyerekesmensevik.
Hát!

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.01. 19:30:29

Üdv mindenkine,t kicsit elhavaztam magam:-)

Kedves Gábor!

mi lenne, ha a blogra felkerülne valamilyen formában egy tippelési játék, (itt a regisztráltakra gondolok) és aki a legközelebb jár a megoldáshoz, kap egy Visionos kulcstartót vagy egy dedikált Török könyvet vagy mittudomén:-) lehetőség a regisztráltaknak..

lüke 2010.03.01. 19:31:19

@regression: vannak bőven
az elmúlt 20 év átpártolásról szólt:)Tulajdonképpen ez jellemzi a magyar politikai életet s elitet.

abandi 2010.03.01. 19:32:54

@lüke:
Na, ugye! (És még az anyját - ha volt- nem is láttam! Tisztára bajertamás, csak nőben...)

ciszko 2010.03.01. 19:33:04

@laji:
Nem mondtam, hogy ez elfogadható.
A Jobbik a demokrácia játékszabályai szerint jött létre.
Olyan törvényes mint a többi párt.

lüke 2010.03.01. 19:33:20

@abandi:
ezt te mondod:)
én nem tudom milyen vallása, ami szerintem magánügy
mint az is, hogy kire/mire szavaz az ember

theofil 2010.03.01. 19:37:05

@Zoltanius:

Levontuk.
Ezeken a helyeken a roma polgártársak a nem roma polgártársak idegeire mentek.

Idet 2010.03.01. 19:45:52

@török gábor: Kösziköszi! Akkor még nem voltam TG-fan...

theofil 2010.03.01. 19:48:09

Most mondták be a tévében az LMP zseniális ötletét: egész éves kilakoltatási moratóriumot vezetnének be.

Közelebbről: a nótórius nemfizető nem maradhatna a lakásában (ahol nótóriusan nem fizet) hanem szociális
bérlakásba kellene őt költöztetni.

Föltehetőleg az okból, hogy a jövőben az ingyen kapott új lakásban nótóriusan ne fizessen a továbbiakban.

pannonfunk 2010.03.01. 19:50:00

@theofil: Hát, ilyen az, amikor a gittegylet valódi problémákkal találja szembe magát. Kiderül, hogy nem látnak tovább az orruknál...

Idet 2010.03.01. 19:51:11

@hoplita: Ezt ki mondta??? Amúgy, mintha azt írtad volna valamikor, hogy vállalkozó volnál. Azaz üzletember. Azaz nem szegény...

abandi 2010.03.01. 19:51:43

@lüke:
A vejszneralindának mondta, hogy ő zsidó...
Nem a valléséra értettee...
Áhhh. haggyuk!
Zsidó-toleranciabajnok
Cigány-statisztikai élenjáró

hoplita 2010.03.01. 20:01:48

@Idet:
Fogalmam nincs ki mondta, mindig név nélkül idézik, az már amolyan közmondás féle lehet.

Hajjaj...egy kisvállalkozó még messze áll nálunk attól a kategóriától is sokszor, ami tőlünk nyugatra egy kvalifikált alkalmazottnak természetes...

theofil 2010.03.01. 20:02:09

@pannonfunk:

Vajon valódi ez a hülyeség, vagy csak hatásvadász?

Mindenképpen visszataszító.

papika 2010.03.01. 20:03:38

Ez a max 100 LMP jelölt, ez tiszta szívás, de lehet ez is felfelé van kerekítve.
De szeirintem nem szabad elkeseredni, hanem rá kell koncentrálni az önkormányzati választásokra, egy-egy nagyobb városba, fővárosi meg kerületi önkormányzatokba simán könnyebb bekerülni, és akkor egyrészt lehet szervezetet építeni, meg lehet bizonyítani, hogy nem álmodozó idealistákból áll a párt, mert szerintem az MSZP akkora pofont fog kapni, hogy 2014-ben ugyanekkora lesz a hely a betörésre.
A Jobbik is kurva szarul szerepelt 2006-ban, nem kámpicsorodtak el, s meg is lett az eredménye.

papika 2010.03.01. 20:14:23

@papika:
Hú, de el vannak keseredve ezek liberális értelmiségiek.
Azt is hajlandóak már kijelenteni, hogy tévedtek, amikor azt mondták, Orbán egy ordas fasiszta. Pedig pedig, ha jól emlékszem, három hete sincs, hogy olyan Mussolini formája volt még.

hvg.hu/velemeny/20100301_mdf_lmp_mszp_fidesz

abandi 2010.03.01. 20:21:05

@papika:
Le fogják vonni a "politikai-felelősséget" , és:
Betilcsák a démokjatikus választásokat...

török gábor 2010.03.01. 20:21:33

@Zengőtorkú Nyivákoló: hát, nem vagyok biztos abban, hogy ezt meg tudom oldani...

hoplita 2010.03.01. 20:22:32

@papika:
De szeretem ezt a Petri-Lukácsot....ha valaki megfőzné még ennék is belőle.:DDD

Hogy nyüszít a fírög..:)))

Wudu Allen 2010.03.01. 20:33:09

Mondjuk azért kíváncsi lennék a jobbik hogy számolná fel a "cigánytenyészetet"? /v.ö. Szegedi Csanád:„A magyar embereknek elegük van abból, hogy a pénzükből, befizetett adóforintjaikból állami felügyelettel, állami koordinációval cigánytenyészet működik Magyarországon.” /
Szerintem erre csak a kínai szabályzás lenne jó, az meg nem demokrácia-konform. Persze vannak civilizáción kívüli módszerek is...

hazug fidesznyik (törölt) 2010.03.01. 20:35:46

@theofil: "március 30-a környékére tippelem azt a pillanatot amikor majd látjuk a tévében, hogy Demszky főpolgármestert bilincsbe verve viszik el a városházáról"

én meg arra tippelek, hogy a leendő Orbán-kormány alatt sem szűnnek meg a lopások, csalások és visszaélések, sőt erőteljesebben csinálják majd... akkor is szeretném látni a magasröptű hozzászólásaidat

pannonfunk 2010.03.01. 20:39:10

@török gábor: És az én dilemmámat az MDF budapesti listájáról meg tudod oldani? Persze az is egy megoldás, hogy 8 MDF-SZDSZ-es képviselőjelölt se jön össze, és akkor tárgytalan ez a filózás, de ebben nem nagyon hiszek...

abandi 2010.03.01. 20:40:21

@Wudu Allen:
Apu közmunkán.
Anyu közmunkán.
A pulyák meg a benntlakásos intézetben tanulják a hegedálást, falrakással kombinálva...

hazug fidesznyik (törölt) 2010.03.01. 20:43:47

@ciszko: "A Jobbik a demokrácia játékszabályai szerint jött létre.
Olyan törvényes mint a többi párt. "

Volt rá igény. A tagsága és szimpatizánsainak száma mutatja, hogy manapság hányan rendelkeznek ebben az országban a cipőméretüknek megfelelő IQ-hányadossal.

szikjáró 2010.03.01. 20:46:38

@hegyilany:

Az én környezetemben pedig az emberek nem féltik a szavazataikat, legalábbis ez nem jellemző, mindenki oda meri adni, ahová valóban szánja.
Persze mi este tudunk beszélni sör mellett politikáról, és még másnap is köszönünk egymásnak.
Ja és Itthon élek Magyarországon.
Mindenki mást csak sajnálni tudok.

hazug fidesznyik (törölt) 2010.03.01. 20:47:53

@pannonfunk: te csak ne gratulálj nekem többesszámban, nem vagy te király
mi lenne, a szövegemre reagálnál valamit, nem mintha képesnek tartanálak ilyesmire

hoplita 2010.03.01. 20:49:49

hazug fidesznyik 0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2010.03.01. óta tag.

Ó, milyen lenyűgöző aktivitás, már így, egyből.

Na húzzál innen, netcigány!

snq 2010.03.01. 20:53:21

@hoplita: több tiszteletet a főpolgármester úrnak

szikjáró 2010.03.01. 20:54:40

@hazug fidesznyik:

esetleg -persze nem vitatkoznék mérhetetlen éleslátással megírt, stílusában kiteljesedett kommentjével- vannak emberek, akik végképp belefáradtak a politikai sárdobálásba, elvégre nehéz is már 20 év eseményeit, ilyen-olyan csípkelődéseit fejben tartani, és esélyt adnának egy új indulónak.
És igen, van rájuk igény, amennyire tudom, a fiatal értelmiségiek pártja egyelőre, ami azért nem egy rossz ajánlólevél. Ahogyan az MSZP rendezvényeken jóformán csak nyugdíjasokat lehet látni, már akik bejutnak a fémdetektoros, táskaturkálós beléptetőrendszeren- a saját híveiket vegzálják ilyesmivel, Magyarország2010-, ahogyan a FIDESZ, mint "gyűjtőpárt" eleinte a magukat polgároknak gondolókat próbálta megszólítani, ma eddig senkit, nehogy bakot lőjön, az MDF amennyire lehet őket követni nem tudja mit szeretne, jobbra, vagy balra, esetleg jobbos elmélettel, balos húzónevekkel(névvel) marad középen, nem lesz egyszerű dolguk.
A többiek mostanában erősen felejtősek.

pannonfunk 2010.03.01. 20:59:00

@hazug fidesznyik: Akkor ne találjál rá képesnek, gondolod számít? Most mit reagáljak? Mondjam azt, hogy korrupció mindig is volt, de azt gondolom, hogy jelentősen vissza fog szorulni? És utána váltsunk még 15 kommentet, hogy "de igen! de nem!" Értelme? Na ugye. Ez itt nem az a fórum, ahol ez a téma. Inkább lerendezem egy bögre vagy egy tortaszelet kiosztásával.

Btw. rákeresel a Google képeken arra, hogy mszp bögre, és előbb jön ki a fideszes kulcstartó meg a polársapi, mint bármi mszp-s cucc. Gondoltam, a tortának azért jobban örülsz, mint egy fideszes kulcstartónak...

jjulie 2010.03.01. 20:59:40

@hoplita:

na mi van te is tanultál valamit a horpadtmellű pattanásos csapatban?

nagyon elszaporodtatok hogy nem voltam itt

mrs. white 2010.03.01. 21:04:10

@török gábor: Kedves Gábor!
Munkámból kifolyólag beszélgetek üzletkötőkkel akik az észak keleti végeket járják. Rengeteg üzletben megfordulnak sok emberrel beszélnek. Egyfajta szondaként fel lehet fogni a véleményüket még ha nem is reprezentatív.
Nos szerintük a jobbik lazán veri az Mszp-ét ebben a térségben és a fideszre is veszélyes a támogatottságuk. Ez még idáig érthető is.
Azonban az igazi meglepetést mai kijelentésük tette. A jobbik szavazónak jó része utálja Orbán Viktort. Legalább annyira mint az mszp-t ha nem jobban. Figyelmbe véve az előző választások eredményeit eddig is úgy tünt hogy az mszp szavazói lettek hirtelen jobbikosok, de nekem egyre inkább meggyőződésem hogy keleten nem a jobb oldali nemzeti érzelem hanem vezérli a szavazókat hanem kőkemény protest szavazat volt mszp szavazók táborából. Akik az mszp-ben csalódtak ugyan de a beléjük vert Orbán ősellenséget sem fogadják el.

Ez felvet egy pár érdekes kérdést szerintem.
Sok felmérés szerint a fidesz szavazók másodlagos preferenciája a jobbik. Viszont ha ennyire nyílvánvalóan a jobbik szembe megy a fidesszel (elakarja számoltatni őket is), és nem csak az mszp-vel, akkor milyen mértékben veszít vagy veszíthet a mérsdékeltebb szavazó rétegből?

Van valami frisebb felmérés hogy a jobbik szavazóinak hány százaléka kerül ki a volt fidesz, mszp vagy esetleg más párt szavazóból?

Valamint mennyire fogadja el egy volt fideszes, jobboldali, konzervatív vagy nemzeti érzelmű szavazó, hogy a jobbiknál egy volt mszp szavazóval kerül egy platformra, akivel négy évvel ezelőtt még semmiben nem értettek egyet.

Személy szerint én egyre több mérsékelt jobboldalinál tapasztalom, hogy fordulnak el szimpátiájukkal a jobbiktól és még hat hét hátravan a választásokig.

jjulie 2010.03.01. 21:10:33

@mrs. white:

azt mondod hogy a hoplita egy exkomcsi csapat diszmadara?

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.03.01. 21:18:34

@radala: 100 jelölttel is be lehet jutnia parlamentbe. az a lényeg, hogy mindenhol legyen területi lista.

Wudu Allen 2010.03.01. 21:21:04

@mrs. white: ezt csak megerősíteni tudom. Itt Szegeden /Botka körzet/ minden volt Mszp-s ismerősöm a Jobbikra szavaz. Márpedig komoly meglepetés lenne, ha ezt a körzetet nem Botka nyerné.
Tippem szerint a Jobbiknak lesz 1 mill. szavazója, amiből 800e volt Mszp-s 2006-ban. Az látható, hogy ez a szavazóbázis elég illékony.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.03.01. 21:22:23

@papika: Száz jelölt lehet még optimális esetben 120 is.
Amúgy meg, ha mindenhol van területi lista elég lehet az 5%-hoz.
Csak sok embernek kell megosztott szavazatot adnia: egyéniben erre-arra listán az LMP-re.

Idet 2010.03.01. 21:23:11

@jjulie: Te, Giulia, ez a hoplita nem ám horpadtmellű! Nézd meg Wikin, vagy valahol, mit jelent a nickneve...

Wudu Allen 2010.03.01. 21:24:32

@abandi: Ne viccelj már!Miért szűnne meg ettől a tenyészet? Ugyanúgy lenne 6-8 gyerek akiket az állam tart el.

mrs. white 2010.03.01. 21:25:00

@mrs. white: Félre téve a tréfát szerintem a jobbik szavazóinak több mint fele a maszopból kerül ki, bár bizonyítani nem tudom. Mindenesetre érdekes, hogy a maszop folyamatosan támadta a fideszt miközben, úgy lehet saját volt szavazói közt is van igény egy kis radikalizmusra, és az ősellen főgonoszhoz sikerült küldeni a szavazói egy részét a mérsékelt jobb kihagyásával.

Idet 2010.03.01. 21:25:43

@hoplita: Na, majd én utánaások, úgyis ez a szakmám!

Nem úgy értettem a gazdagságot, hogy pénzeszsákokkal támogatod a falat. Amúgy igazad van.

pannonfunk 2010.03.01. 21:27:06

@Gaiaman: Lehet érvénytelent is szavazni egyéniben...

Elméletileg sikerülhet, gyakorlatilag...

Én még mindig arra vagyok kíváncsi, hogy lesz-e az MDF-nek budapesti listája...

mrs. white 2010.03.01. 21:29:11

@Wudu Allen: Én pont ezt érzékelem. Akkor viszont a jobbik nem szélső jobb, hanem szélső bal. Vagy úgy lehet hogy körbe értek, mindegy csak radikalizmus legyen, ez tartja csak együtt a csapatot ideológát nehéz lesz közös nevezőre hozni. ez viszont nehezíti a Vona dolgát ha esetleg mérsékeltebb politizálást akar, mert arra nem lesz fogadó közege.

Wudu Allen 2010.03.01. 21:31:13

Egyébként tudja valaki, hogy ki a Fidesz kampányfőnöke és mikor indítanak?
Vagy idén is elmarad mint 4 éve?

Idet 2010.03.01. 21:32:38

@hoplita: El is csapnád a hasadat vélle!

mrs. white 2010.03.01. 21:34:54

Viszont ha fenti gondolatmenetem helyes, akkor a fidesz tábora egy durván homogén stabil 2-2.5 milla ember ami nem nagyon tud növekedni, igaz csökkeni sem. Tehát csak arra kell ügyelnie, hogy az ellenfelei megosztottak legyenek, mert ennyi támogatóval mindig Ő lesz a megkerülhetetlen párt aki mellé mások mint koalák beférhetnek de választást nem tudnak nyerni

2010.03.01. 21:38:15

@theofil: Szociális érzék az nem sok szorult beléd, az biztos. A lakásukat, házukat elvesztő emberek nem szórakozásból nem fizetnek, nem "notóriusok", hanem ilyen helyzetbe kerültek különböző okokból - munkanélküliség, hitel, betegség, stb.

Az így kapott lakás egyáltalán nem új, csak másik és nyilván csak egy minimális szintet kell elérjen. Még mindig olcsóbb lenne az államnak egy ilyet fenntartva megmenteni egy család életét, mint a gyerekeket menhelyre dugva, a felnőttek pedig hajléktalanul kóboroljanak.

A sok vészmadárnak csak annyit az LMP esélyeiről: a lényeg, hogy minden területi listán szerepelni fog, így mindenhol választható lesz. Az nyilvánvaló volt eddig is, hogy egyéniben minimális esély van csak a győzelemre bárhol is. Tehát 100 vagy 120 képviselővel ugyanúgy megvan az esély a bejutásra. Még az MSZP vagy a Jobbik se lehet biztos abban, hogy nyer bárhol is egyéni helyet, így az LMP se esélytelen.

aum 2010.03.01. 21:39:48

Már vártam mikor kezd el sírni az LMP, hogy kevés a cédula :)
Az utolsó pillanatig fognak hajtani ez nem kérdés. A későn kezdődő kampányuk miatt most túlórázhatnak.
De ha jobban belegondolunk, ez nem is baj, hiszen céljaikkal sokan egyetérthetnek, most már egyértelmű a felmérésekből, hogy őket tartják a legrokonszenvesebb pártnak, viszont kevés a személyes találkozásuk. Az amatőrizmus lelkesedéssel párosulva még mindig jobb mint a levitézlett megcsontosodott jelenlegi elit, ezért meg fogják őket szánni néhány elfekvő cédulával. Nyugdíjas nagymamák gondolják magukban, hogy hát fiatalok és olyan lelkesek, megérdemlik.
Egyébként én úgy tudom, Budapesten megvannak, Nyugat-Magyarországon vannak gondjaik, ahol toronymagas a Fidesz-eufória. Ezért kampányolnak Győrben, Mosonmagyaróváron, Komáromban.
De ha a héten nem borítanak 40-50 körzetnyi cetlit, akkor tényleg reménytelen.

jjulie 2010.03.01. 21:46:04

@Idet:

ez a hoplita nem lehet az a hoplita

jjulie 2010.03.01. 21:50:33

az mdf nem adta fel, nem lesz meg nekik mindenhol, kb 15 helyen maradnak le

hoplita 2010.03.01. 22:06:09

@jjulie:
Mer' még nem hallottad hogy ordítom hogy aszongya... ..Disziszszpartaaaaaaaaaaaaaaa..!!!!!!!!!!!!

Egy nickből azért ne vonj le messzemenő következtetéseket....bár kétségkívül gyengéim a fegyverek.:D

Wudu Allen 2010.03.01. 22:06:39

@mrs. white: ez igaz, de gondolj bele pl. ebbe:
Fidesz 45%
Jobbik 30%
Mszp 25%

Egy ilyen parlamenti felállás lehet a politológusok, elemzők álma. Mindenféle koalíció felejtős, a bázis lemorzsolódásával járna.
Kisebbségi kormányzás, vagy új választás Jobbik győzelemmel. Ez a két opció lenne. És még be is következhet, hosszú még az a 6 hét.

hoplita 2010.03.01. 22:08:17

@Idet:
Én tudok áldozatot hozni a jó ügy érdekében.:D

hoplita 2010.03.01. 22:10:56

@Wudu Allen:
A Fidesz 45%-kal és 140 egyéni győzelemmel kényelmes, egyedüli többséget alkot....az simán 225 képviselő, legalább.

pusztaibetyárokszövetsége 2010.03.01. 22:15:02

@jjulie: mszp megint átad egy nagyobbpakk cédulát?
Csak tudnám miért sír Szécsi Gábor Kecskeméten cetlikért, ha ilyen biztos, hogy megkapja az mszp-től..

Wudu Allen 2010.03.01. 22:18:55

@hoplita: Parlamenti felállást írtam... De ha már itt vagy és ismered a Jobbik programját le tudnád írni, hogyan szüntetik meg a Sz. Cs. által emlegetett cigánytenyészetet? Nem kötözködöm, tényleg érdekel mi az elképzelésük.

jjulie 2010.03.01. 22:21:52

@Wudu Allen:

ez a mandátum megosztás nekem is édes lenne, de sajnos utcahosszal beszavazzák a fideszt

hoplita 2010.03.01. 22:30:16

@Wudu Allen:
Nem adunk pénzt a harmadik gyerek után, csak adókedvezményt.
Abban a pillanatban értelmetlenné válik a gyerekgyár.

laji 2010.03.01. 22:30:59

100@iii:
nem vészmadárkodunk, inkább csak szörnyülködünk, hogy milyen párt már, amelyik a körzetek 40%-ában nem tud jelöltet állítani... Egyébként ez az igazi populizmus, egy esélytelen párt, mindenféle gagyival eteti a széplelkű népet, mert úgysem kell neki azt megvalósítania, de még meg sem kell majd próbálni megvalósítania. Az ország 40%-ában nincs jelen, de majd megoldja azok problémáját is... A virágmintás teaházból azért kicsit másképp látni a világot, mint egy szabolcsi cigányfaluból...

pannonfunk 2010.03.01. 22:32:03

@Wudu Allen: Ismerkedjél egy picit a magyar választási rendszerrel, érdekes. Arról se feledkezzél meg, hogy a fidesszel szemben két megosztott erő van, mszp és a jobbik, akik nem igazán fognak a másik jelöltjére szavazni csak azért, hogy ne a fidesz legyen az egyéni győztes. Mivel esélye sincsen egyik pártnak még megközelíteni se a fidesz támogatottságát, a fidesz el fogja hozni az egyénik többségét.

Na most akkor száoljad ki, hogy ha a fidesz elhoz 130-140 egyénit, a maradék 36-46 körzetben kap 30% töredékszavazatot, akkor mennyit kell listán kapnia, hogy meglegyen a parlamenti többsége. Meg fogsz lepődni. Olyan 30% körül. Azaz a fidesz szavazótábornak kb. a felére kell olvadnia ahhoz, hogy elveszítse a választást.

Wudu Allen 2010.03.01. 22:40:15

@hoplita: aha. És onnantól koton meg antibébi pirula. Életszerű. Nem inkább még 6 besikerült gyerek állami gondozásban? Aki azt gondolja, hogy ez működik az még nem találkozott cigányokkal szerintem.

jjulie 2010.03.01. 22:40:26

@hoplita:

valamiről lemaradtam?

nem ADUNK pénzt?

Wudu Allen 2010.03.01. 22:44:07

@pannonfunk: olvasom a blogot :)
Amit leírtam hipotézis, ma nem realitás ezt elismerem.

hoplita 2010.03.01. 22:50:15

@Wudu Allen:
Eleinte lehet hogy lesz becsúszott kölyök, de nem tömegesen.
Hidd el, ők pénz és megélhetési forrásként tekintenek a gyerekre - akinek nem inge a cigányok közül is, az ne vegye magára - nem szórakozásból vemhes a nőstény 20 éven át.
Ha nincs pénz, feleannyi kölyök sem születik....és az már eredmény.

Egyébként említettem már, nekem 15 cigány osztálytársam volt alsóban.
Most hirtelen asszem nekem van a legtöbb gyerekem, mert nekem 3 van.
Igaz, ezek nem a putris fajták....de nem is angyalok.:D

hoplita 2010.03.01. 22:52:24

@jjulie:
MI mit csinálunk?
MI nem adunk.

Compendre?

regression 2010.03.01. 22:53:53

Az biztos, hogy sok Jobbikos régi Mszp szavazó, de nem ők adják a gerincét. Gondoljunk csak az átpártolt Fidesz aktivistákra. Az Orbán utálat sem olyan meglepő, tekintve, hogy sokan ingáztak a Fidesz és Jobbik között -- csakhogy a Fidesz a Jobbikot az Mszp kreálmányaként aposztrofálta, ezzel gyakorlatilag felégetve a hidakat ex-szavazói felé.

Sokan mentek át Jobbikhoz, valahol titkon remélve, hogy a Fidesz "észhez tér", ezek most árulónak tekintik azt, és nem fognak visszatérni.

Dehát ez legyen az ő bajuk, én csak várom ki ígér többet a szavazatomért :)

Wudu Allen 2010.03.01. 23:04:53

@hoplita: Legyen igazad! Én furcsállnám, ha működne ez a törvény. Úgy tudom ilyen adókedvezményes támogatáson O.V. is gondolkodott. Kár, hogy nem lépte meg. most okosabbak lennénk.

hoplita 2010.03.01. 23:18:12

@Wudu Allen:
Ő mindig csak gondolkodik, de sosem lép.
Vagy inkább topog, egyhelyben.
És újabban már kussol is...hú, de nehéz lesz még hat hétig csendben maradni, vagy legalábbis ha mondani kell valamit, akkor úgy mondani és azt mondani....nehogy lelépjen újabb 200 ezer szavazó a náczikhoz.:D
Kemény élet a pógári, demokratiKUSS politiKUSS élete...:)))

Xor (törölt) 2010.03.02. 00:36:29

Orojan2 nick nagyon szépen fikázta a Jobbikot, végső érvként pedig előkerült, hogy Vona Gábor zsidó. Kíváncsi lettem, ki ez az okostojás már megint és belepislogtam a blogjába. A Fidelitas országos választmányának alelnökével van dolgunk. :(

Név: Oroján Sándor

Születési idő: 1985. május 9.
Születési hely: Kézdivásárhely
Végzettség: Környezetmérnök

Tanulmányok:

2009 - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
PhD hallgató a Környezetgazdaságtan Tanszéken
Kutatási téma: A környezeti szabályozás lehetséges alternatívái

2004 - 2009

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

DIPLOMA Környezetmérnök szakon

2009.
március

Európai Parlament, Brüsszel
Szakmai Asszisztens Barsiné Pataky Etelka, EP-képviselő mellett

2008 ősz

Európai Parlament, Brüsszel
Gyakornok Barsiné Pataky Etelka, EP-képviselő mellett

2007

Budapesti Kommunikációs Főiskola

Európai Uniós Pályázatíró és Projektmenedzser képesítés

2004

Olasz középfokú „C” típusú nyelvvizsga

2000-2004

ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium

2004 – Érettségi (kitűnő)

2004 – X. Országos Diákvegyész Napok I. hely

2002 – Olasz élőbeszéd országos I. hely

2001 – Irinyi János Országos Kémiaverseny II. hely

2001

Angol középfokú „C” típusú nyelvvizsga

2001-2002

Fidelitas Vezetőképző tanfolyam

Közéleti tevékenység:
2009-
A Fidelitas országos Választmányának alelnöke

2009-

A FIDESZ Zöld Tagozatának Heves megyei elnöke

2007 -

Országgyűlési Képviselői Kabinet vezetője

2007 -

Heves Megyei Önkormányzat

Művelődési és Oktatási bizottság tagja

2006 -

Önkormányzati képviselő – Hatvan

A Kulturális és Oktatási Bizottság tagja

2005 -

A Fidelitas Heves megyei elnöke

2007 -
2009

A FIDESZ Hatvani Szervezet alelnöke

2006-2007

Fidelitas Környezetvédelmi Kabinet vezetője

2001-2005

A Fidelitas Hatvani Szervezet elnöke

2001 -

A Fidesz – Magyar Polgári Párt tagja

2000 -

A Fidelitas tagja

Tbacsi66 2010.03.02. 02:38:32

@Zoltanius: Dehogynem, kedves Zoltán!
Nagyon "bátran" egy populista és diktatórikus MSZMP-re szavaztál. És egyáltalán nem zavart a fegyveres Munkásőrség masírozása, akiket többször is a munkások ellen vetettek be. Csak az a baj, hogy nem szeded rendesen a Cavintont, no meg az a bizonyos "Kettős mérce", amiről amíg éltek -úgy látszik- nem fogtok leszokni.

Balt 2010.03.02. 03:06:29

@ó jaj: "Lehetséges, hogy akad egy olyan körzet az országban, ahol a Fidesz a 3. helyre szorul? Északkeleten a legerősebb a Jobbik, és ott van néhány masszív (volt) szoci körzet is, Ózd, Miskolc, stb. Itt valahol lehetséges?"

Álmodik a nyomor! Egyedül Ózdon volt az EP-választásokon viszonylag közel a Jobbik a Fideszhez, de az MSZP a fasorban sem volt. Talán ez az 1 Jobbik egyéni bújhat ekő a pakliból, de hogy az MSZP itt (se) lesz tényező, az tuti.

Balt 2010.03.02. 03:16:07

@ó jaj: "A kérdést úgy is feltehettem volna, hogy ha az MSzp az összes helyen visszalép a Fidesz javára, ahol a 2. a Jobbik (vagy a fidesz a 2., és a Jobbik az 1.)"

Ha a Jobbikot akarják tolni... (Lásd TG korábbi posztját.) Nagyon várom már, hogy a Fidesz elhatárolódjon bármiféle MSZP-s (önkéntes, egyoldalú) visszaléptetések emlegetésétől is! Nem kell, hogy tovább kampányoljon Bajnai és Mesterházy a Jobbiknak!

Balt 2010.03.02. 03:20:07

@abrakadabra40: Igen, ez kívánatos forgatókönyv. :)

Balt 2010.03.02. 03:32:35

@hoplita: "Szögi tanár úr lánya a Jobbik választási gyűlésén.

Kapaszkodhat a Fidesz...."

Miért, Fideszes jelölt lett volna? Szögi tanár úr ugye MDF-es volt.

(Noha a Jobbikot nem tartom szélsőségesnek, a kuruc.info részemről tolerálhatatlan; az lesz a választóvíz, hogy mikor látják be, egyáltalán belátják-e Vonáék.)

Balt 2010.03.02. 03:36:03

@hoplita: "Akkor és ott valóban pánzélozott bhömöse volt Orbánnak, ezt el is ismerték akkor, hozzátéve, hogy egy ideiglenes használattal kapott "ajándék" volt egy biztonsági cégtől..
Linket nem keresek, a memóriám jó.:)"

Szerintem meg VW Transporter, de végül is mindegy.

Balt 2010.03.02. 03:39:33

@AnnaKarenina: "Nem hiszem, hogy a Fideszesek rejtőzködnének, Jobbikosok se annyira már, kiket tippelne?"

Nyilván a maszop-szadesz szavazók, akik olyan jól álcázták magukat az elmúlt 2-3 évben, mint az a japán katona, aki 5 évvel a háború után mászott elő a bunkerből... :)

Balt 2010.03.02. 03:55:59

@ó jaj:
"Mikola a leggusztustalanabb, a Hazafias Népfornt alelnöke volt, ifjabbaknak üzenem, hogy az még MSZMP-nél is vadkommunistább okádék volt.
De lehetne még egy tucat másik főfunkcit említeni. Szűrös Mátyás, vagy akár Csintalan is... Senki nem kényszerítette Orbánt, hogy ezeket az emberek felvállalja."

Mikola KDNP-s volt, de 2006-ban valahogy beimádkozta magát a Fidesz-frakcióba, cserélve Simicskóval.

Csintalan és Szűrös is Fidesz-frakcióban ül?

Ezzel szemben az MSZP az MSZP _jog_utód_ pártja jogilag (és vagyonilag - hogy "személyzetileg" és eszmeileg ne is említtessék)...

Balt 2010.03.02. 03:56:39

@ó jaj:
"Mikola a leggusztustalanabb, a Hazafias Népfornt alelnöke volt, ifjabbaknak üzenem, hogy az még MSZMP-nél is vadkommunistább okádék volt.
De lehetne még egy tucat másik főfunkcit említeni. Szűrös Mátyás, vagy akár Csintalan is... Senki nem kényszerítette Orbánt, hogy ezeket az emberek felvállalja."

Mikola KDNP-s volt, de 2006-ban valahogy beimádkozta magát a Fidesz-frakcióba, cserélve Simicskóval.

Csintalan és Szűrös is Fidesz-frakcióban ül?

Ezzel szemben az MSZP az MSZP _jog_utód_ pártja jogilag (és vagyonilag - hogy "személyzetileg" és eszmeileg ne is említtessék)...

Balt 2010.03.02. 03:57:47

@ó jaj:
"Mikola a leggusztustalanabb, a Hazafias Népfornt alelnöke volt, ifjabbaknak üzenem, hogy az még MSZMP-nél is vadkommunistább okádék volt.
De lehetne még egy tucat másik főfunkcit említeni. Szűrös Mátyás, vagy akár Csintalan is... Senki nem kényszerítette Orbánt, hogy ezeket az emberek felvállalja."

Mikola KDNP-s volt, de 2006-ban valahogy beimádkozta magát a Fidesz-frakcióba, cserélve Simicskóval.

Csintalan és Szűrös is Fidesz-frakcióban ül?

Ezzel szemben az MSZP az MSZP _jog_utód_ pártja jogilag (és vagyonilag - hogy "személyzetileg" és eszmeileg ne is említtessék)...

Balt 2010.03.02. 03:58:33

@ó jaj:
"Mikola a leggusztustalanabb, a Hazafias Népfornt alelnöke volt, ifjabbaknak üzenem, hogy az még MSZMP-nél is vadkommunistább okádék volt.
De lehetne még egy tucat másik főfunkcit említeni. Szűrös Mátyás, vagy akár Csintalan is... Senki nem kényszerítette Orbánt, hogy ezeket az emberek felvállalja."

Mikola KDNP-s volt, de 2006-ban valahogy beimádkozta magát a Fidesz-frakcióba, cserélve Simicskóval.

Csintalan és Szűrös is Fidesz-frakcióban ül?

Ezzel szemben az MSZP az MSZP _jog_utód_ pártja jogilag (és vagyonilag - hogy "személyzetileg" és eszmeileg ne is említtessék)...

Balt 2010.03.02. 04:07:33

@theofil: "Bajnai jó kormányfő volt, megtette amit 10 hónap alatt tehetett.
Kipucolta Augiász istállóját Gyurcsány után - aki utálja is őt teljesen érthető módon."

Draskoviccsal, Szilvássyval meg Molnár Csabával...? :) Na meg persze az ő gazdasági tárcavezetői pozícióiról se feledkezzünk meg!

Balt 2010.03.02. 04:08:20

@theofil: "Bajnai jó kormányfő volt, megtette amit 10 hónap alatt tehetett.
Kipucolta Augiász istállóját Gyurcsány után - aki utálja is őt teljesen érthető módon."

Draskoviccsal, Szilvássyval meg Molnár Csabával...? :) Na meg persze az ő gazdasági tárcavezetői pozícióiról se feledkezzünk meg!

jjulie 2010.03.02. 07:42:47

@hoplita:

kattins a nickemre és megnézheted mire válaszoltam

ne már te netjobbikos

backward 2010.03.02. 07:48:21

@Xor: Muhaha, ekkora amatőrt. Ha már zsidózik itt egyfolytában, akkor legalább álnéven tegye. Nem sokáig lesz ebből alelnök. Az index ír róla egy cikket és kipicsázzák a pártból.:]

2010.03.02. 08:56:13

@laji: Milyen párt? Fiatal párt. Igen, kevés az aktivista, így van.

Ha valaki nem populista az az LMP, nagyon sok kérdésben nem a közvélekedést szolgálja ki, ellentétben az összes nagyobb pártot, beleértve a Jobbikot is. Javaslatai megvalósíthatók és alátámasztottak.

Jelen van az ország egész területén, csak nem eléggé ismert. És akkor nem is említem még a narancsporszívót, ami gusztustalan módon lehetetleníti el más pártok működését, persze nyilván a fanok tapsikolnak ennek. Azt elmondanám még, hogy az elsőként befutott jelöltek közül csak egyetlen pesti van. Ennyit a virágmintás teaházról.

hegyilany 2010.03.02. 09:25:13

@mrs. white: Igen, én is ezt látom. Több jobbik-szimpatizánstól hallottam, hogy azért utálják Orbánt mert cigány/zsidó/mindkettő. :)
A jobbikos kampánygyűlések is az Orbánék szapulásáról szólnak, nem másról.

Xor (törölt) 2010.03.02. 10:20:18

@jibberish: Sajnos benéztem, ez valószínűleg egy Societasos harci nick Oroján lejáratására. :((
Az orojan2.blog.hu-n kívül van orojan.blog.hu is, ami már régebben működik, oda tényleg Oroján ír. Az orojan2.blog.hu linkjei mind oda mutatnak, onnan szedtem az adatokat is, csak nem vettem észre. És van itt egy link a Societas facebook oldalára is, ez biztos nem magyarázható azzal, hogy Oroján hülye az álnév használatához. Szóval orojan2 feltehetőleg NEM Oroján Sándor, hanem egy bögrés kisköcsög a Societastól.

heffler2 2010.03.02. 13:48:21

köcsög köcsög egyre megy...

orojan2 2010.03.02. 14:09:49

hülye vagyok verjetek meg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

radala 2010.03.02. 16:54:54

@mrs. white: Gondolom már nem olvasod el, no de mindegy.
Szerintem nincsenek mérések a jobbik táborára nézve, azaz arra, hogy azok honnan jöttek. Szerintem ilyen fölmérést nem is lehet megcsinálni kvk alapon, mert az emberek hazudnak, rosszul emlékeznek.
Itt egy régi mérés, szerintem az egyedül üdvözítő metódus.
Ez alapján a Jobbik szavazók 41 % ex-mszp 27 % ex-fidesz 25 % ex-miép 7 % ex-mdf
www.konzervatorium.hu/cikkeink/koezeletpolitika/191-atigazolok
A másik lehetőség az lenne, hogy aki Jobbikos és utálja Orbánt az volt mszps.
Nyilván sok fideszest idegesített már eddig is a Jobbik. Illetve az, amikor a Fideszt az mszp-vel egy kategóriába sorolja. Eddig a Fidesznél azt hitték, hogy Kövér egyedül elég lesz a Jobbik fanok "megregulázására".
Most úgy tűnik mindenkit bevetnek. Elsö körben ugye még az mdf-be rúgtak párat most jön a Jobbik (Bayer, Makovecz) Már várom Pap Lajost a következő számban.
Hoplita említette volt, hogy mennyi szavazót hoz a Szögi lány (jajj, ezt nagyon-nagyon elítélem). Nos majd meglátjuk mennyit visz Makovecz meg esetleg Papp Lajos.
Nem mellesleg ez az egész helyzet baromi jól mutatja a taktikai harcokat.
Nyilvánvaló, hogy Bajnai, Mesterházy nagykoalázásának az a célja (de a hatása bizonyosan), hogy a Fidesz kétharmadot a Jobbikon keresztül akadályozzák meg. Ha viszont még Papp Lajos is beszáll a Jobbik gyalázásba, akkor még az is lehet, hogy minden rendes ember, pl. hoplita is visszamegy a Fideszhez és máris az a képlet, hogy senki nem visz el Fidesz szavazót és az mszp "önzetlenül" erősíti minden határon túl a Jobbikot.

radala 2010.03.02. 16:57:54

@radala: OK hoplita nem jön vissza mert ö az ex-miépes.
Kedves hoplita!
Úgy érzed-e, hogy kb minden negyedik mostani Jobbikos ex-miépes? Mert ha igen, akkor ez is mutatja, hogy mennyire jó is a fönti metódus.

egyittlakó (törölt) 2010.03.02. 19:46:25

@Balt: "Mikola KDNP-s volt, de 2006-ban valahogy beimádkozta magát a Fidesz-frakcióba, cserélve Simicskóval."

A Simicskó pedig nagy demokrata ám: az EU-népszavazáson a magyar nép arra hatalmazta fel, hogy igennel szavazzon az EU-csatlakozásra a parlamentben. Leszarván a magyar nép felhatalmazását, nemmel szavazott. Hát ilyenek fognak majd kormányozni majd ebben a tetű országban, akiknek fogalmuk sincs a demokrácia alapvető fogalmairól...

hoplita 2010.03.02. 19:57:03

@radala:
Nem tudom, igazán erre nem egyszerű válaszolni.
Én ugye volt miépes vagyok, de egyben volt emdéefes is, akkor én most így hogy?:DD
A felméréseket olvastam én is, a szűkebb pátriámban viszont nem ilyen egyértelmű a dolog.
Amikor először vettem részt megyei választmányi ülésen, akkor elég döbbenetes volt, hogy 2 személytől eltekintve korelnök voltam a teremben a magam 44 évével..:))
Szemtelenül fiatal volt az egész garnitúra, szinte senkit nem ismertem.
Vagyis azok a huszonéves srácok-lányok sehol nem voltak 12 éve, amikor mi azon melóztunk, hogy legyen egy radikális párt a parlamentben.
A tagságban vannak exmiépesek, de nem nagy számban és azok is inkább a valamikori nagyon fiatalok közül valók, akik most harmincasok.

A szavazók már más tészta, de az is igaz, hogy 2002 után sok ember "átment" a Fideszhez és a fene se tudja, hogy az mind visszajött-e azóta.
Szerintem nem, de a jó része visszaszivárgott, főleg az EP választás óta, amikor látványosan megbukott az egy a tábor, meg az elveszett szavazat mítosza.
Meg jöttek az újak és ami a lényeg, miénk a legfiatalabb szavazótábor, tömve első, második szavazókkal.
Ezek egyébként aktívak is, a buli mellett szórják az anyagot, szerveznek, intézkednek, ott vannak mindenhol, rugalmasak....amint itt a neten is látod.

Én már nemigen megyek vissza a Fideszhez, legfőképp azért nem, mert sosem voltam ott.:))
Háromszor szavaztam rá, 98 2. forduló, 02 2. forduló, 06 1. forduló..
De ezek kényszer szavazások voltak, gondolom ez világos.

hoplita 2010.03.02. 20:01:09

@egyittlakó:
Nagyon hülye vagy és már nem először.
A népszavazáson több mint 600 ezer nem voks született, legalább 70 képviselőnek kellett volna még Simicska mellett nemmel szavazni ahhoz, hogy valóban artikulálódjon a parlamentben a választói akarat.

De ez ne zavarjon, te kergebirka..:D

ciszko 2010.03.02. 20:02:19

@hazug fidesznyik:
Nem gondolom, hogy a demokratikus jogok gyakorlásához kell IQ. Mind a három pártban - akik bejutnak a parlamentbe - nagyjából hasonló az IQ megoszlása mint a társadalomban. Vagyis olyan mint a Jobbikban.
Engem nem izgat, izgassa azt, aki a maga polgári körében kinézte Vonát pártvezérnek. Lehetséges, hogy az járt a fejébe, hogy egyetlen választási győzelmét úgy szerezte; 82 kisgazdát léptetett vissza Torgyán.
Nyilván ezt a gesztust nem kapja meg Vonától.
Az esedékes joobboldali szavaztokon majd szépen megosztoznak, és a fideszesek úgy foják szidi a választási vereség miatt a Jobbikot, mint ahogy szidták az MDFet.
Csak csendben jegyzem meg, hogy nem tudok a fehérember világában mé egy páűrtról, amelyiknek 5 választáson négyszer bukott elnökét hatodszor is jelőlnék.
Szóval a Viktor népszerűségi mutatója a teljes lakosság körében 40% Nagyon klassz egy első helyhez is. De nerm a választáson.
Ciki ám, ha egyik politikus lehűlyézi a saját ellenfeleit, megfeledkezve arról, hogy azok is politikusok, meg Ő maga is.

hoplita 2010.03.02. 20:12:29

@ciszko:
Tudod mi az igazán érdekes?
Hogy miközben a Fidesz 50 egynéhány százalékon áll a kv. kutatások szerint, addig mindössze az emberek negyvenegy-két százaléka tartja alkalmasnak a miniszterelnöki posztra.

Elég komoly ellentmondás, bár nem példa nélküli.
De a népszerűségi indexe is be-be csúszik 50 alá, ami azért elég kínos...
Valamelyik felmérés pontatlan.

Gábor, neked erről mi a véleményed?

laji 2010.03.02. 22:01:40

@iii:
Na, megnéztem az LMP weboldalát, ott is a "nyílt kampányszámlát"...
Csak erős idegzetű közgazdászoknak és kommunikációs szakembereknek ajánlom.
Ez alapján a párt kevesebb, mint félmillióval vágott neki a kampánynak... Muhhahahhaha
Jelenleg csődben, mert a februári végén esedékes 11 milliós számla ellenében kevesebb, mint 2 millió van a számlán (igaz, csak febr. 19-ig láthatók az adatok), de kizárt, hogy 1 hét alatt összejött több támogatás, mint addig összesen.... Muhhahahhaha
Szóval ennyit a populizmusról...

radala 2010.03.03. 08:50:28

@hoplita: Te nem vagy volt mdf-es a mérés alapján, mert ott a 2006-os szavazást hasonlították a 2009-hez. Szóval te egy ex-Fideszes vagy a mérés szerint. De mindegy is ez. Ha jól gondolom nekem a miép szimpatikusabb párt volt, mint a Jobbik, de ez már-már "generációs ellentét" esetemben. Nyilván könnyebb kedvelni egy vidéki kiscsapatot egy fradistának, mint mondjuk a mai Debrecent.:-)

szikjáró 2010.03.03. 10:10:13

hoplita 2010.03.02. 20:12:29

Valamelyik felmérés pontatlan.

Akik felmérést készítenek is szeretik ellógni a munkaidőt, amennyi közvéleménykutatás készül ebben az országban, csecsmőtől az aggastyánig legalább évente 2x végigkérdeznek mindenkit az országban, legalábbis az ember azt hinné. Persze nem. Az utcán embereket megállítgatós stratégia nem is vezethet reprezentatív mintához, ugyanis munkaidőben nincsenek benne kellő számban a dolgozó emberek, a délutáni kérdezősködés miatt a délelőttiek (munkanélküliek, munkakerülők stb.) nincsenek bent a mintában. A netes szavazások ugye abszolút pontatlanok is lehetnek, mert az ember itt duplán névtelen, nem feltétlenül a valós véleményét adja közre, a telefonos kérdezőbiztosokat a legtöbb ember lerázza, van más dolguk is, akik mégis leállnak velük activityzni meg lehet egyedülállók/magányosok/unatkozók, ez sem reprezentatív.
Az SMS-es szavazások megdőlnek azon, ha nem emeltdíjasok, akkor ugyanúgy bejönnek a fals szavazatok, ha emeltdíjasok, a bérből élők nagyobb része nem ad 100-500 Ft-ot egy szavazatért, ráadásul a szavazás befolyásolható.
És végül az ember azt hinné marad a választás, ott majd tudunk okosat, de persze akkor majd azzal lesz tele a média, hogy szavazó buszok indultak egyik-másik helyen, 500Ft+virsli+kávé+tészta+stb. áron megvásárolt szavazókkal.
Ráadásul fogalmam sincs, hogyan állapítják meg bármely szavazás legkisebb szignifikáns differenciáját.
Na de Bloggazda Gábor hátha tisztábban lát. :)

szikjáró 2010.03.03. 10:37:09

Persze elgondolkodtató, hogy mindegyik párt kampányában olyan kitételeket hangsúlyoznak a leginkább, amelyek a parlament működéséhez kapcsolódnak (kisebb törvényhozás, visszahívhatóság e.t.c.) ezekhez pedig -amennyire tudom- pont a parlamentben kell 75%-os szavazattöbbség, ezekre pedig a választók ihatnak hidegvizet a dolgok állása szerint. Vicces lesz, már várom. :D

egyittlakó (törölt) 2010.03.05. 11:24:40

@hoplita: "70 képviselőnek kellett volna még Simicska mellett nemmel szavazni "

Most meg miről beszélsz, te retardált? Agyadra ment a meinkampf?

pannonfunk 2010.03.05. 13:49:07

@egyittlakó: kb. 315:71 arányban szavaztak igennel : nemmel a népszavazáson. Azon lehet vitakozni, hogy a parlamenti szavazatok aránya kelle-e, hogy tükrözze a népszavazás arányát (hiszen képviseleti demokráciában élünk), de kapásból retardáltnak nevezni az ötletet nem hinném, hogy lehetne.

egyittlakó (törölt) 2010.03.06. 19:21:17

@pannonfunk: neked is szövegértési problémáid vannak: ha a magyar nép népszavazással felhatalmaz téged, hogy IGENnel szavazz valamire a parlamentben, akkor te leszarod a népet és nemmel szavazol? semmi gond, nem is vártam többet a jobbos demokráciától...

pannonfunk 2010.03.06. 20:55:32

@egyittlakó: Az a helyzet, hogy ugyanezzel a logikával meg azt a 18%-nyi embert szarod le az igen szavazatoddal, aki nemmel szavazott a népszavazáson. a kérdés az az, hogy a parlamentben az igen : nem szavazatok arányának tükröznie kell-e a népszavazáson leadott igen : nem szavazatok arányát, vagy ha az igenek többségbe kerültek, akkor a parlamentben mindenkinek igennel kell-e szavaznia, és így leszarni azokat, akik nemmel szavaztak a népszavazáson?
süti beállítások módosítása