Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
17:57

Kevesen gondolták volna akár csak egy évvel ezelőtt is, hogy a választási kampány egyik legkeményebb retorikai küzdelme a Fidesz és a Jobbik között zajlik majd. Bár az MSZP és a Fidesz hozza egymással kapcsolatban a kötelezőt, négy vagy nyolc évvel ezelőtt lényegesen erőteljesebb és kigondoltabb negatív kampányt folytattak. Egyelőre sehol egy Magyar Vizsla, sehol egy igazán meglepő húzás, maradnak az ismert vádak és a rutinszerű mondatok. Ezzel szemben a Fidesz és a Jobbik között most már késhegyre menő csata zajlik, s nem csupán a színfalak mögött.

A két párt viszonya látványosan valamikor a tavalyi európai parlamenti választások után változott meg. Egészen pontosan azóta beszélhetünk egyáltalán viszonyról: előtte ugyanis legfeljebb csendes támogatásról, időnként háttérben zajló rivalizálásról lehetett hallani, de a publikumot a felek nem tájékoztatták a kapcsolat minőségéről. A Fidesz – egyre rosszallóbb pillantásokat vetve - még június után is adott egy esélyt a korábbi "no comment" típusú stratégiának, közben próbálkozott néhány tojástáncos mondattal, ám a mostani választási kampányban már nem akarta kizárólag a választói bölcsességre bízni a dolgot. A Fidesz-közeli sajtó napról napra egyre élesebben támadja a Jobbik frontpolitikusait, de fideszes politikusok is, élükön Orbán Viktorral, egyre határozottan próbálják meg elválasztani magukat – és táborukat – a szélsőségesnek minősített párttól. A Jobbik sem marad adós, ráadásul ők már régóta tudatosan arra játszanak, hogy a Fidesz támadásával, hiteltelenítésével hívják fel magukra a figyelmet. A Bayer Zsolt – Pörzse Sándor levélváltás mindennél szebben demonstrálja, hogy ebben a küzdelemben szinte minden eszköz megengedett már.

Ezen a ponton kellene feltennünk az obligát elemzői kérdés: hogy kinek is használ/árt mindez? Szokatlan lesz a válaszom, de talán védhető. Úgy vélem ugyanis, hogy azon ritka politikai viták egyikének vagyunk a tanúi, amelyek akár mindkét félnek jól jöhetnek. A Jobbik természetesen köszöni szépen: minden éles támadás lehetőség számukra arra, hogy egyre szélesebb fórumon mondhassák el válaszaikat, hogy egyre többen figyeljenek fel üzeneteikre. Amennyi szavazót esetleg elvesztenek a Fidesz intő szavai miatt, legalább annyit kapnak azonnal a politikai térfél szinte minden szegletéből: különös szivárvány koalíciójuk, benne radikális jobboldaliakkal, csalódott baloldaliakkal, mindenkiből kiábrándult protest szavazókkal, a láthatóság növekedésével párhuzamosan folyamatosan gyarapszik. Ám a Fidesznek is használhat a határmegvonás: a Jobbik támadásai a centrum felé lökik a pártot, megadják a lehetőséget a politikai közép elhódítására, és egyre jobban erősítik a választásokat rendre eldöntő medián szavazókban is az egyetlen választható párt képét. Természetesen nem arról beszélek, hogy a Fidesznek kedvez a Jobbik erősödése, ám ez a folyamat tőlük nagyrészt függetlenül is bekövetkezett. Ebben a helyzetben azonban, amikor a kampányban a támadni – nem támadni szimpla binaritásra egyszerűsödött a döntés, a Fidesz megítélésem szerint azt az opciót választotta, amely nem csupán veszteséggel, hanem némi haszonnal is kecsegtet.

Tudom, furcsa ezt mondani, de számomra ez most – ha nem is klasszikus, de sajátos – „win-win” szituációnak tűnik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr171809244

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fidesz-Jobbik: ki kit győz le? 2010.03.04. 23:06:43

A Fidesznek is használhat a határmegvonás: a Jobbik támadásai a centrum felé lökik a pártot.

Trackback: Fideszfigyelő - Durvul a belharc a jobboldalon 2010.03.04. 19:14:39

Bayer Zsolt megvádolta Vona Gábort 10-20 millió orosz letelepítésével - ezzel a cikkel teljessé vált a háború a Fidesz és a Jobbik között. (Korábban még csak egymás korrupciós történeteit emlegették). Vona "védelmében" Pörzse Sándor szállt cs...

Trackback: Tehetetlen Dodó reagál, továbbgördít 2010.03.04. 19:14:27

Ezúttal az előző poszt által generált "Fidesz vs Jobbik" viszonyon elmélkedik, tépelődik Dodónk... Kedvencz Malaczom! Igazán nem is pompás cikkedhez szólnék hozzá, hanem a 26. pontban fejtegetett aggodalmaidhoz: „ gondolatébresztően még

Trackback: Mi az, hogy hitelesség? 2010.03.04. 19:11:28

Egy politikusnak, egy közéleti publicistának nem lehet nagyobb és megbecsültebb kincse, mint a hitelessége. A hitelesség sokkal több, mint nem lopni, nem hazudni, nem csalni. A hitelesség nemcsak becsületességet jelent

Trackback: Jobbik: a két pofon kiosztva 2010.03.04. 18:37:28

Vona Gáborék most méretnek meg először. Kiderül, hogy valódi politikai erő-e a Jobbik, vagy csak szerencsés hullámlovas. (Fotó: jobbik.hu) A múlt héten új időszámítás kezdődött a Jobbik életében. Elkezdték őket komolyan venni. Ott kezdték el a pártot...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diocles 2010.03.04. 18:11:04

Egyetértek.

A két pártnak el kell határolnia az érdekszféráját; a Jobbik nem vihet el több szavazót a Fidesztől, ennek irányában elég jelentős akadályokat fog most állítani a Fidesz (aztán a választások után, ha csökken a Fidesz-kormány népszerűsége, akkor megindulhat a Jobbik felé áramlás innen is), viszont a borsodi, alföldi, szabolcsi és egyéb szocik és a bizonytalanok körében továbbra is lehet keresnivalója, és a egykutyázásása (Fidesz-MSZP "nagykoalíció) tovább növelheti a hitelét és térnyerését ezen körökben. Ezzel a Fidesz sem veszítene.

Tehát ha a Jobbiknak van esze, akkor ott toborozza a szavazókat, ahol ez most a legkönnyebben lehetségeses számára, az Alföldön és északkeleten cigányozással és egykutyázással hatalmas sikereket érhetnek el.

Viszont arra jelenleg esélyük nincs, hogy a Fidesz-bástyákat (Dunántúl, Buda, jobbos értelmiség, fideszes-jobbos sajtó fogyasztói) bevegyék, ha erre is hajtanak, akkor csak két szék között a pad alá fognak esni.

bölcsész87 (törölt) 2010.03.04. 18:23:15

"@Diocles:

"a Jobbik nem vihet el több szavazót a Fidesztől"

Dehogynem! Főleg a fiatalok, egyetemisták körében. Nálunk az egyetemen egyre többen támogatják a Jobbikot, ismerek olyan csoportot, ahol legalább a fele jobbikos, pedig két-három éve elsöprően vezetett náluk a Fidesz.

Már tavaly júniusban az első szavazók kb. 25%-át vitte a Jobbik, szerintem azóta nőtt az arány.

szikjáró 2010.03.04. 18:25:44

www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/jobbik_szeretjuk_is_meg_nem_is_35066

ez sem érdektelen cikk, és témához kapcsolódik. (amennyiben szabad ilyet itt)

Captain Tott (törölt) 2010.03.04. 18:26:49

Én is egyetértek - azzal azonban, hogy van egy küszöb, amit nem szabad átlépniük; nem kelthetik azt a képzetet, hogy ez két egyívású, de veszekedős párt. Ezt Gyurcsány már ma pedzegette (index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fvideo%2F2010%2F03%2F04%2Fgyurcsany_lakossagi_foruma%2F).
A Fidesznek a kampány finisében a két szélsőség által élesen támadott nyugodt erő képében kell megjelennie ahhoz, hogy az ingadozók mellé álljanak. Erre van is esélye, de csak ha viselkedik, és ha rászól Bayerre meg a többiekre is, hogy viselkedjenek.

Diocles 2010.03.04. 18:28:01

@bölcsész87:

jó, a kivétel nyilván erősíti a szabályt, az első szavazók meg speciális esetek.

de jelenleg az alföldi, északkeleti cigányellenes, nagypártellenes rétegben akaszthat nagyot a Jobbik, és ha van eszük, akkor ide koncentrálják az erőforrásokat.

werner69 2010.03.04. 18:29:01

A Fidesz szerint két szélsőséges pártunk van; a Jobbik és az MSZP :D

Ezzel kicsi közelebb kerültek a kétharmadhoz ....

sárkányfő 2010.03.04. 18:29:36

Köszi a posztot, így teljesüljön minden vágyam :)

Captain Tott (törölt) 2010.03.04. 18:30:48

@bölcsész87:
Biztos így van, a Jobbik a radikális retorikával (végre) megmozgatja a fiatal szavazókat.
Csakhogy a Fidesz jobbszárnyát, amely hónapok óta a Jobbik felé kacsintott, ugyanez a radikális retorika visszaviszi a Fideszhez.
Kell néhány év, mire az ember megtanulja, hogy ne képzelje azt, hogy a környezete reprezentatív.

lt aldo raine 2010.03.04. 18:32:08

A Fidesz számára lehet túl későn lesz a választás, 1-2 évvel ezelőtt egy előrehozott választás esetén valószínűbb lett volna a kétharmad, mint most. Mostanra már annyi indult gyűlt fel az emberekben, hogy sokan inkább a leghangosabbra, a legagresszívabbra fognak szavazni, és az pedig a Jobbik. Nézzük meg pl az Index videóját Kövér László lakossági fórumáról: az elmaradott vidéki térségek, de szerintem a városok egyes részein is simán találni totálisan segghülye embereket. Akiknek csak annyi kell, hogy monnyonle!, mert többet nem képes felfogni az agyuk. Nem véletlen, hogy az egyébként összetett mondatokat is ismerő Szijjártó (aki nem hiszi, annak bizonyíték: videotar.mtv.hu/Videok/2010/03/03/10/_A_koltsegvetes_fiktiv_szamokra_epul_lassan_mar_annyit.aspx) már évek óta olyan leegyszerűsítő és primitív hangnemben szólal meg a híradók bevágásaiban, hogy az nekünk, politika iránt érdeklődőknek tiszta szívünkből fáj.

Szóval szerintem az elhúzódó agónia miatt túl nagyot tud harapni a Jobbik a Fideszből. Viszont, a Jobbik erősödésével legalább sikerült azt elérni, hogy Orbán megnehezítette a Lendvai-Nyakó duó dolgát, hogy lenácizzák :) Ideális esetben, ha Gyurcsány újra megszerzi a hatalmat az MSZP-n belül (ami elég reális, mert ki más?), akkor kialakulhat valóban az OV által megálmodott politikai erőtér: a parasztvakító hazug szocialistának mondott neoliberális nyugdíjashad az egyik oldalon, a radikális, szélsőséges Jobbik a másik oldalon, így automatikusan középen marad a Fidesz, és egy elégséges szintű kormányzással évtizedekig hatalmon maradhatnak.

És mellesleg ez nem jelentené a demokrácia végét.

szikjáró 2010.03.04. 18:32:51

a jobbik pozitív megítélése azért is növekedhet ilyen meredeken az ÉK-i régióban, mert pontosan azokat a húrokat pengetik a kampányban-programban, amit mindenki lát, ám "hivatalonsan" (értsd.:médiában) szeretnek mélyen elhallgatni.
És azért mert az ország egyik része szélsőséges, náci, és ki tudja milyen nem átgondolt jelzővel illeti, azok, akik ezekkel a problémákkal/igazságtalanságokkal naponta találkoznak, ez nem más, csak végre üdítő és egyenes beszéd, amihez persze jól jön a szervezet fiatalsága, és az "öreg" pártokkal összehasonlítva, ebből fakadó "múltnélkülisége"/"feddhetetlensége" (szigorúan csak összehasonlításban)

Vanek B. Eduard 2010.03.04. 18:34:08

Nem kis előny a Jobbiknál, hogy vadul demagógkodhat, ígérhet szebb (cigánymentes) jövőt; "szegény" Fidesz ezt a kormányzati pozíció várományosaként jóval óvatosabban kell űzze. Nem véletlen nem igértek 17. havi nyugdíjjat eddig. Pedig nálunk a demagógia általánosan alkalmazott népi kábítószer, még az LMP is bemutatta, hogy ott sem más a politika.

[nev] (törölt) 2010.03.04. 18:36:33

nem értem, hogyan profitál ebből a fidesz. nekem úgy tűnik, hogy van két párt, amelyik harcol a parasztok és az első generációs városlakók szavazatáért, és próbálja a másikat inszinuálni.

Jester 2010.03.04. 18:37:26

Akárhogy is van, a két szélsőség közé beékelődni középre predesztinálja a Fideszt.

Ezzel együtt ne felejtsük el, hogy ha van amiben igazán kiemelkedőt alkotott a Fidesz, az a konkurens jobb oldali pártok felaprítása és elfogyasztása. Rákot ugyan nem lehet kanállal enni, de ettől még ehető...

sárkányfő 2010.03.04. 18:37:52

Tovább színezik a képet a mindkét pártot egyre jobban elérő rendőrségi ügyek...
Ha lesz még nagy durranás ezen a téren, az még sok szavazót átlökhet egyik pártból a másikhoz.

Izgalmas lesz a következő egy hónap :)

werner69 2010.03.04. 18:40:56

A hivatalos statisztika amúgy mókás dolog, ennek pl. milyen egészségügyi problémája lehet? :D
www.valasztas.hu/pv10vt/j24p.jsp?JLCS=40

theofil 2010.03.04. 18:49:18

Elhiszem, hogy Orbán Viktor szívből utálja Vonát (Viktorunk nem bírja a tolongást a vezéri poszt környékén), de abban is biztos vagyok, hogy a választások után meg fogják találni a közös hangot.

Innen kezdve mélységes undorral szemlélem a szép párt - már most.

Sajna én emlékszem a Csurkával kötött vadházasságra (Csurka sem volt normális), emlékszem amikor Torgyán Józsi pihegett Viktorunk kebelén és látni fogom a Vonát is Viktorunk szövetségeseként.

Nincsenek csodák.

Viktorunk amorális, a közerkölcs iránti érzéke nulla, cinikus, aljas és ravasz.

lehetmas 2010.03.04. 18:50:21

Budapesten sem képes listát állítani az MDF?

Óriási gondban vannak az MDF „erős emberei”: Herényi Károly és Csapody Miklós mindössze 450, Debreczeni József 400, az eredetileg SZDSZ-es Boruzs András 450, Kerék-Bárczy Szabolcs 170, míg Lévai Zoltán csak 250 ajánlószelvényt volt képes összegyűjteni a saját választókörzetében - értesültünk demokrata fórumos forrásainktól. Ahhoz, hogy képviselőjelöltek lehessenek, március 19-ig minimum 750 kopogtatócédulát kell leadniuk, ám az ajánlások az utolsó két hétben gyűlnek a legnehezebben, ebben az időszakban már alig marad kint cédula az embereknél. A főváros 32 választókerületéből egyelőre csak Iván János (MDF–SZDSZ) jelölt volt képes nyilvántartásba vetetni magát. Budapesten még hét választókerületben kellene leadni a szükséges kopogtatócédulákat, hogy összeállhasson a területi lista. A gondokat tetézi, hogy a fővárosban nem csillapodik az elmúlt hetekben kitört botrány: kilencven budapesti MDF-tag kezdeményezi, hogy az országos elnökség és a választmány elnöksége vonja vissza jogilag téves határozatait.

Forrás: Magyar Hírlap

lehetmas 2010.03.04. 18:52:38

A Jobbik-Fidesz küzdelem már csak azért is egyre érdekesebb lehet, ha az MDF kiszáll a történetből... A Fidesznek persze az lenne a legjobb ha az mdf elindulna a budapesti lista nélkül, hiszen igy valószínűleg elvisznek pár nem hasznosuló nemfideszes szavazatot.

A Fidesz kétharmadnak ez csak növeli az esélyét!

janek91 2010.03.04. 18:54:29

@lehetmas: tényleg borzasztó kíváncsi vagyok, hogy az MDF ki tud-e állni végül elfogadható létszámú jelölttel. Ennyi "nyavalygás" és huzavona után ugyanis szerintem, ha mondjuk sikerülne hirtelen 150 körüli jelöltet állítaniuk, akkor az szinte egyenlő lenne a kc-vel való üzérkedés bevállalásával.
Egyre inkább úgy tűnik, hogy ennek a pártnak már csak a zsákutca marad... Történelmi lehetőség előtt az LMP, nem is kérdés.

Jester 2010.03.04. 18:59:59

@theofil: Ebben egyetértünk, mármint, hogy a legaljával is összefog OV, viszont meg kell nézni, hogy mi lett azokkal akiket keblére ölelt, és mi lett a pártjaikkal. Ibolya még a kegyelemdöfés előtt szabadult, de a mellékelt ábra azt mutatja, hogy halálos sebet kapott...

Ha ez az ára, hogy a Jobbik eltűnjön, hát öleljék keblükre.

_KingJack_ 2010.03.04. 19:03:08

@Jester: A Fidesz nem követhet el ekkora hibát, egyszerűen egy ilyen helyzetben nem engedheti majd meg magának. Mert a Jobbik felkarolása, kebelre ölelése bizony óriási politikai baklövés lenne. Most amikor a társadalom jelentős része a Fideszt tartja az egyetlen olyan erőnek, amelyik képes úrrá lenni a bajokon, demokratikusan, egy sikertelen kormányzás, közte szélsőjobbos balhékkal beláthatatlan következményekkel járna.
A Fidesz kormányzáságának tehát szerintem óriási a tétje: ha kudarcot vallanak, akkor igencsak megnő Magyarország radikalizálódásának esélye.

Wudu Allen 2010.03.04. 19:03:21

win98 - win2010 szituáció :)

Azért ha a Jobbik lesz a második erő - ami szvsz valószínű - a 2 forduló között ki kéne állnia Orbánnak Vonával egy vitára. Kioszthatná a két pofont verbálisan.

_KingJack_ 2010.03.04. 19:05:35

@Jester: Ja egyébként pedig Orbán szalámizását tanítani kellene valamilyen politikus-képzőben. Nem valami szimpatikus, de elképesztő hatékony. Rádasul még ÁVO sem kellett hozzá, mint 1945 után:D

Jester 2010.03.04. 19:09:16

@_KingJack_: Alapvetően egyetértek veled is, de csak a kampány időszakra nézve. Utána már teljesen mindegy, hogy kikkel fognak össze, ha nem akarják csődbe vinni az országot, olyan intézkedések meghozatalára (és meg nem hozatalára) kényszerülnek, amivel így is úgy is népszerűtlenek lesznek.

Ami pedig ettől is fontosabb: Bár vonzó azt gondolni, hogy a magunkfajta fogalommal és emlékezettel rendelkező emberek az átlag választók, valójában az emberek hihetetlenül hülyék. Ha a ciklus végére benyelik a használhatóbb felét a Jobbiknak (mert van ilyen), a többi már elsorvad magában a street fighterekkel.

@Wudu Allen: Hát igen, OV-t lehet nem szeretni (én nem szeretem), de egészen más szintű politikus mint Vona.. Utóbbi a lábnyomába se léphet OV-nak. Ez tény.

[nev] (törölt) 2010.03.04. 19:09:20

@Wudu Allen:
"win98 - win2010 szituáció :)"
roftlol.

Jester 2010.03.04. 19:10:54

@_KingJack_: Nincs semmi titok OV taktikájában. Ősi receptet használ:
"Tudd közel a barátaidat, de még közelebb az ellenségeidet"

_KingJack_ 2010.03.04. 19:13:24

@Jester: legyen igazad, azt mondom. Tény, hogy lesznek népszerűtlen intézkedésiek, egyszerűen kell, hogy legyenek nekik olyanok, hiszen enélkül nem is tudnák rendbe hozni az országot. Én mindössze arra gondoltam, hogy 4 év múlvára már kell, hogy valami látható eredménye legyen a munkájuknak. És itt most nem az euróra gondolok feltétlenül, sőt, 14. havi nyugdíjra, autópályára meg ilyenekre sem. Hanem növekvő magyar gazdaságra, versenyképes termékekre, élhetőbb, átláthatóbb államra. Azt hiszem ezek alapkérdések a következő 4 évre.

[nev] (törölt) 2010.03.04. 19:15:54

@theofil:
nem rossz a párhuzam torgyán és vona között. szerintem mindketten olyanok, hogy a pártjukkal durva dolgokat mondatnak ki, tehát gondolhatnánk róluk azt is, hogy elvetemült gazemberek, baráti társaságban megnyerők, és kenyérre lehet őket kenni. vona is ilyen janus arcú, és torgyán is ilyen. egyént orbán is beillik ebbe a sorba.

_KingJack_ 2010.03.04. 19:17:36

@[nev]: A Dávid Ibolyát meg valószínűleg azért nem sikerült bekebelezni, mert nem illik a Torgyán-féle sorba. Ő még baráti társaságban sem megnyerő:D:D

cellimega 2010.03.04. 19:22:02

@_KingJack_:

szerintem 2000-ig érte meg a fidesznek szövetkezni a többi "jobboldali" párttal (tele voltak/vannak egykori III/III-asokkal, nem tudom, valóban jobboldaliak-e).

2002-ben már túl nagyvonalú volt a fidesz; sztem az mdf nélkül többet kaphatott volna, mint ahogy most is többet kapna kdnp nélkül.

2002-ben simán kiesett volna a parl-ből az mdf egyedül (akkor még nem szerette őket a balos média).

A "jobboldali" pártok szétverése szerintem ugyanúgy a régi pol. rendőrség műve, mint 1945 után. Erre a legjobb példa az mdf: 1996 (fidesszel való szöv) előtt már 3 egymással veszekedő részre szakadt az mdf (miép, mdf, mndp).
A kisgazdik is szakadtak már 1994 előtt egyet.
A kdnp-ben meg egyértelműen Füzessy volt a fő sz*rkeverő (80-as években államügyész). Törvénytelenül bitorolták a pártvezetést (mint most Herényiék); í bíróság adta vissza Surjánnak a párt vezetését.

A fidesz egyszerűen csak ügyesebben politizál, mint a többiek, és sztem sokkal tisztább eszközökkel.

Mondjuk a balos média Fodor kilépését (1993 azt hiszem) is képes volt kizárásként beállítani...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.04. 19:25:21

Török Uram!

Sztem a poszt tévedés.
A Fidesz lehet, h a kemény támadással rövidtávon (értsd: kampány) visszahozhat vmicskét középre tolódásával, de hosszútávon vesztese lesz ennek az elmérgesedett viszonynak.

Arra gondolok, h ha nem lesz meg a 2/3-a, és kéne neki hozzá még 10-30 voks, akkor az honnan jön, ha most elszáll ez a viszony?
A rossz viszony az önkormányzati választásokon is visszaüthet.
A rossz viszony lefaraghatja a Fidesz tábor kb. 15-25%-át, amelyik hajlik a Jobbik felé, és radikális változásokat vár, de majd csalódni kényszerül, ha itt IMF politika lesz.

Nem, Török Uram, ez a képlet még rövidtávon sem biztos, h igaz, viszont hosszútávon majdnem biztos, h károsan hat majd vissza.

[nev] (törölt) 2010.03.04. 19:26:39

@_KingJack_:
szerintem ő nem ez a karakter. hanem éppen a fordítottja. kifelé nagyon kedves, és bűbájos, egyáltalán nem akarja, hogy a párttagság hőbörögjön, viszont egy baráti társaságban jól odamond a másiknak. torgyán, vona, és orbán ennek éppen az ellenkezője.

theofil 2010.03.04. 19:27:53

@Jester:

Mielőtt kicsinálná a partnereit elébb odadobja nekik a fél országot....

_KingJack_ 2010.03.04. 19:29:23

@cellimega: érdekes felvetések, sőt mi több minden valószínűség szerint igazak is. A Fidesznek a KDNP-re azért valamilyen szintén szüksége van, így könnyeben tud keresztény, konzervatív hangot megütni, véleményem szerint. Az tény, hogy a KDNP egyedül képtelen lenne megugrani a lécet, de, hogy a Fidesz miattuk kevesebb szavazatot kapna... Nemtudom, én nem hiszem.
A többiben egyet értek, abban azonban nem feltétlenül, hogy a Fidesz mindenben ügyesebben politizálna a többieknél. Két választást azért csak elbuktak az első rajtkockából. Bár most hogy belegondolok ez inkább csak annyit jelent, hogy kevésbé kapmpányolnak jól, mint a szocik.
A tisztább eszközök pedig remélem, hogy igazak... Bár a többieknél nem nehéz tisztábbnak lenni:P

theofil 2010.03.04. 19:33:01

Megyek.
Bugyog a fürdővíz, én meg dühöngök mert az imént hallottam a Viktort a tévében amint éppen mocskolta az országot mondván, hogy a hazugság szinonímája.... és nem égett le a pofájáról a bőr.

Ég veletek!

mrs. white 2010.03.04. 19:35:19

Maximálisan egyetértek TG-vel. Jómagam csak a nemes egyszerűséggel Veres megyének nevezett körzetben élek a szocik minden eddigi legfőbb mentsvárán. Nos itt nincs az a kifejezett fidesz imádat. Azok a szavazók akik csalódtak a baloldalban sokkkal inkább jobbikra váltanak elsőként mint a fideszre. Ez a réteg örökre elveszett a fidesznek, sose szavaznának rájuk. Hadd fussanak.

Viszont azzal hogy ennyire nyíltan kiásta a csatabárdot a jobbik ellen (vagy fordítva), a mérsékelt kicsit bal, kicsit jobb, liberális, konzarvativ stb szavazókat begyűjtheti maga mellé.

Az hogy a jobbikot nagyon sok fiatal támogatja egyáltalán nem csoda. Jellemzően Ők még család egzisztencia nélkül vannak. Sok veszeteni valójuk nincs, ahogy egy végletesen elszegényedett rétegnek, ami az észak keleti megyékre jellemző. Viszont ez a fajta radikalizmus egy középrétegnek már sok lehet, ha meghuzzák a határvonalat inkább a fdeszt választaja ha már mindenáron a kettő közül akar választani.

Ráadásul ahogy telik az idő egyre inkább az az ember érzése mint ha eme két párt között dőlne el választás sorsa, mintha ez lenne a két vezető poltikai erő. Ez mindkettőjüknek jót tesz.

Kiváncsi vagyok a szociknak mikor esik le a tantusz hogy, lassan olyan mintha már nem is lennének. Némi színt csak Fletó performance-a visz a kampányba de az nem biztos hogy, hoz a konyhára.

_KingJack_ 2010.03.04. 19:35:42

@theofil: ez így egy picit demagóg... Torgyán és Dávid nélkül nem lett volna Fidesz-győzelem '98-ban.

_KingJack_ 2010.03.04. 19:41:04

@mrs. white: én is úgy gondolom, hogy a szocik most partvonalon kívül kerültek, főleg nálunk "elemezgetőknél" Reméljük, hogy nem írja át a gondolatmenetünket 10%-nyi rejtőzködő nyugdíjas szavazó....

mrs. white 2010.03.04. 19:43:18

@lt aldo raine: Tökéletesen egyetértek minden soroddal.

[nev] (törölt) 2010.03.04. 19:43:37

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 38cm:
a fidesz ezt a fegyvert próbálja meg visszafelé elsütni. ugye az imf elnöke zsidó. tehát mindenféle imf megszorító politika ultra brutál zsidó ellenességgel járna magyarországon. és ezért a jobbik esetleg arra is jó, hogy az imf - tekintve, hogy magyarországon puskaporos a helyzet - a költségvetési szigorból engedjen.

az meg persze a másik dolog, hogy az imf kölcsönt valamikor mégis csak vissza kell majd fizetni, tehát ha a fidesz a valutaalap irányába még tovább adósodik, akkor a következő kormányok alatt kell majd törleszteni.

jelzem szerintem még mindig ezerszer jobb az imf irányába adósodni, mint a tőkepiac irányába. az a legrosszabb. amikor oszkó péter kijelenti, hogy szuperjó, mert most már a piacról is finnaszírozni tudja az államháztartás a hiányt. a tőkepiac az államot a saját logikájából következően - minimál befektetéssel maximum megtérülés - beszopatja. az állam nem egy vállalat, ami lehetetlen feltételek esetén csődöt mond, hanem azt szinte a végtelenségig lehet szopatni.

és amit szerintem kell érteni, hogy az imf nem tőkepiaci szereplő, nem a profit maximalizálásban érdekelt, hanem a pénzügyi rendszer stabilitiásában. és ugye 5-6% kamat mellett adtak készenléti hitelt úgy, hogy a piac 12,5% mellett sem vásárolt állampapírt, mert olyan nagy volt az árfolyamkockázat. az más kérdés, hogy az imf mindenféle célok teljesítéséhez köti a készenléti hitel lehívását. a tőkepiacnak ilyen jogosítványai nincsenek. hanem azok csak beszopatják az államot.

egyébként nekem meggyőződésem, hogy a bankrendszert át kellene gondolni, mert így gazdasági és pénzügyi válságok váltják majd itt egymást egyszerűen azért, mert nem mi vagyunk a legfejlettebbek. és a leszakadó térségekben mindig is ez volt, csak ez nem tűnt fel azoknak, akik nem ott éltek. ázsia nyertese a pénzvilágnak, és amerika, és európa van szopóágon.

hoplita 2010.03.04. 19:54:56

A win-win-nel egyetértek, nagyjából én is így számolom...vagy inkább csak saccolom.
De kétségeim is vannak.
Ebben a hadjáratban jól mondod Gábor, a Jobbik köszöni szépen, ő elvan.
A Fidesz viszont többet veszíthet, ha túl vehemenssé válik.
A saját táborának jó része jobbikos másodlagos preferenciával rendelkezik és a hosszú évek szívós munkájával "meghódított" radikálisok száma sem kicsi.
Nagyon sok fideszes vívódik azon, hogy hová adja a voksát, illetve, hogy megossza-e.
Ha nem jól számolja ki az agytröszt a reakciókat, akkor sok vacillálót átlökhet, miközben ők a bizonytalanok közül kevesebb nyereségre számíthatnak.
Szóval a fene sem tudja pontosan, hogy mi megy a réven és mi jön a vámon.
Orbánéknak bonyolultabb egyenlet van feladva.
Ráadásul a fideszes támadásokat mi remekül el tudjuk hárítani a " na tessék, látjátok, ezek se különbek, egykutya mind" pofonegyszerű magyarázatával.:))))

Mindegy, qrva kíváncsi vagyok, hogy mi sül ebből ki április 11. napjának éjszakájára...!
Hajrá Jobbik!
Szebb jövő!!!

mrs. white 2010.03.04. 19:57:27

@_KingJack_: A nyugdíjasok mint a zombik mindíg előjönnek. Kéri Laca 700 ezerre tette a szoci szavazókat, aik szerinte nem is biztos, hogy elmennek. A történelmi tapasztalat nekem azt mutatja hogy azért valahogy mindig elmentek. Igaz sokszor döntetlen közeli állapot volt. A nagy kérdés hogy, a jobbik barna vészre megmozdíthatóak-e? Mert nagyon más lehetőség megmozgatni nincs őket. Tartom az 1 hónappal ezelőtti tétemet, hogy közel 1 millióan csak elvánszorognak az urnákhoz, főleg abban az esetben ha más baloldali formáció alig jut el az indulásig.

ati27 2010.03.04. 19:58:31

Láttam a Vona interjut! Hát nem volt a helyzet magaslatán: Minden kérdésre csak kb: "Megvédjük a magyar földet" A három riporter sem volt egy nagy spiler, de szerintem Gábornál csak a szőke csajszi volt gázabb..

cellimega 2010.03.04. 19:59:43

@_KingJack_:

1. Lehet, hogy nincs igazam ebben a kérdésben, de nekem az a benyomásom, hogy Mo-on nagyon sokan nem szeretik a keresztényeket (jobboldalon is így van). A KDNP-t 1%-ra mérik az utóbbi hónapokban.
Ennél jóval több lehet az antiklerikális.

2. Hogy ki mennyire hatékonyan politizál: az mszp 1993 óta, az SZDSZ meg 1989 óta óriási médiahátszéllel politizál.
Az szdsz mostani bukása sztem az internetnek és a sokszínűbb sajtónak köszönhető.
Minden választás előtt így volt: a néhány százalékról hozta fel őket médiájuk 5 fölé.

Az internet miatt sokkal változékonyabb lesz a magyar pártrendszer (jobbik példája. Internet nélkül ugyanott lennének, mint a miép).
Az internethasználat vidéken (falvak, kisvárosok) csak az utóbbi néhány évben vált valóban tömegessé.

mirrmurrkandúr 2010.03.04. 20:01:25

@theofil: "Elhiszem, hogy Orbán Viktor szívből utálja Vonát (Viktorunk nem bírja a tolongást a vezéri poszt környékén), de abban is biztos vagyok, hogy a választások után meg fogják találni a közös hangot.

Innen kezdve mélységes undorral szemlélem a szép párt - már most.

Sajna én emlékszem a Csurkával kötött vadházasságra (Csurka sem volt normális), emlékszem amikor Torgyán Józsi pihegett Viktorunk kebelén és látni fogom a Vonát is Viktorunk szövetségeseként.

Nincsenek csodák.

Viktorunk amorális, a közerkölcs iránti érzéke nulla, cinikus, aljas és ravasz."

Mintha egy kissé elborította volna az agyadat a vér:-)

Nem a Fidesz (Orbán) tehet szeretett ex-pártod haldoklásáról, hanem ő maga azzal, amit eddig művelt.

Egyébként meg Csurkával sosem élt vadházasságban, Torgyánnal meg Dávid Ibi is koalíciót kötött.

Van még kérdés?

_KingJack_ 2010.03.04. 20:03:23

@cellimega: Az internettel teljesen egyetértek, kb. 10-20 év múlva teljesen átrajzolhatja a pártrendszert az internet, sőt a kampányok folyamatát is jelentősen átalakíthatja.

A KDNP-s részeddel is egyetértek, amiben nem vagyok biztos az az, hogy a Fidesz szavazatokat veszíthet miattuk.

jobbrólelőz 2010.03.04. 20:08:20

Vona: Nem vállalja a nevét
Budai Bernadett: Nem vállalja a nevét

Majd következik a hit feladása végül az országé....Napfény íze, láttátok?

cellimega 2010.03.04. 20:10:15

@mrs. white:
a nyugdíjasokat illetően egyetértek.

Én 25-30 közé saccolom a szocikat.
Jobbikot 10-15 közé.
Fideszt 45-55 közé.

Az mszp 43-at kapott 4 éve. A 30% is nagyon nagy bukta lenne nekik.
A régi szadi-szavazók (7%) egy része is mszp-re fog voksolni.

Jester 2010.03.04. 20:10:34

@hoplita:
"Ráadásul a fideszes támadásokat mi remekül el tudjuk hárítani a " na tessék, látjátok, ezek se különbek, egykutya mind" pofonegyszerű magyarázatával.:))))"

Ebben az a hányás, hogy láthatóan magad sem hiszed el, amit mondasz (gyk. hazudsz), viszont mindent elmond a Jobbikról: demagóg, és egyszerű.

mrs. white 2010.03.04. 20:14:47

@hoplita: Azt ne feledd el hogy, ennyi radikális nincs egy társadalomban. Ez csak protest szavazók illetve a speciálisan rossz gazdasági helyzet hozta így. A másodlagos preferenciája a fidesz szavazóknak addig tartott kb. amíg úgy érezték ezzel is borsot törhetnek a maszop orra alá, de a jobbik kommunikációjának köszönhetően, valamint annak, hogy a jobbik erejét tekintve felzárkózott az mszp mellé ez már szűnőben van. Most már hasonló ellenfél mint az mszp, innentől kezdve nincs barátság, vagy talán az lenne az elvárás a jobbik részéről hogy támogassák őket de ezért cserébe lesz majd elszámoltatása a fidesznek. A vonalat jól láthatóan meghúzták, aki akart már átlépett eddig rajta. Szerintem kommunikációs szempontból nyernek mindketten sokat mert két vezető erőnek állítódnak be.

Ha kereskedelem és termékek lennének akkor a következő lenne a történet.

A kedves partner nem azon gondolkodik hogy megvegye e a terméket hanem a diszdobozosat vagy a sima akciósat vegye. Miközben a többi más párt (termék) ott áll a polcon és a vevőnek eszébe se jut.

Kenwyn 2010.03.04. 20:15:21

@jobbrólelőz:

nem arról van szó,h nem vállalják, hanem arról, h egyikük magyarosította a másik pedig az élcelődéseknek akarta elejét venni a névváltoztatással.
egyébként meg miért, tán kötelező a születéskor kapott névvel leélni az életed?

[nev] (törölt) 2010.03.04. 20:16:02

@mrs. white:
hagyjuk már ezt a nyugdíjas zombizást. végtelen antiszociális. van egy generáció, amelyik többet dolgozott, és egyébként több gyermeket nemzett, és nevelt, mint a ma fiatalok. nem látom be, hogy ennek a csoportnak miért ne lenne joga szavazni.

_KingJack_ 2010.03.04. 20:17:02

@cellimega: a 25-30%-ot illetően remélem tévedsz, bár abban én is majdnem biztos vagyok, hogy az mszp simán megveri a jobbikot, hála a kedvenc nyugdíjasainak.

Sziszifusz 2010.03.04. 20:24:14

Fiatalok!
Az, hogy a nyugdíjasok az MSZP-sek, pont azt jelenti, hogy minden ÖTÖDIK nyugdíjas szavaz rájuk. A többiek nem! EZ azért fontos.
Számomra ez még mindig kevésbé rejtélyes, mint az, hogy a fiatalok, az egyetemisták (elvileg képzett emberek) körében ily népszerű egy párt, amelyik fingáriába küldi a tudósokat, és zsidózik-cigányozik sportból. Én is el vagyok keseredve, nekem sincs egzisztenciálisan sok vesztenivalóm, de hát mégis... Ez nem elfogadható magyarázat számomra. Nem értem, őszintén.

Sziszifusz 2010.03.04. 20:25:20

JA, és a fiatalok bajtársi megszóliítás volt, nem vagyok nyugdíjas :)

jobbrólelőz 2010.03.04. 20:25:30

@Kenwyn: Ki magyarította? Vona? Melyik nyelvről?
>nem arról van szó,h nem vállalják
>tán kötelező a születéskor kapott névvel leélni az életed?

és kötelező abban az országban élned ahol születtél? Vagy abban a családban ahol születtél? Nem kötelező. Sőt ezt vátoztathatod egyik napról a másikra, mindig úgy ahogy a szél fúj, akár egy szélkakas...végül is...?

mrs. white 2010.03.04. 20:26:16

@[nev]: Az én szüleim is nyugdíjasok de a karjuk tört volna le ha egyszer is a szocikra szavaznak.
Ez pusztán általánosítás (amiben lehet igazad van hogy nem szép) ami annyit takar hogy az inproduktív réteg aki az államra van szorulva. Természetesen nem tehetnek róla hogy ilyen az élethelyzetük, viszont arról igen hogy minden választást ők döntenek el, mert annyian vannak és sosem a normális gazdaság irányába döntenek, mert arra már nekik nincs idejük. A magyar demográfiai helyzet és foglalkoztatottság miatt azok döntenek akiknek semmi közük javak megtermeléséhez hanem inkább a minél nagyobb újraelosztásban érdekeltek. Ez van. Azon nem kell felháborodni hogy valakit ez felháborít. Jelenleg is a 20%-uk maszop támogató, miközben a középkoruaknál 5%-on áll a maszop.

_KingJack_ 2010.03.04. 20:26:16

@[nev]: abszolúte van joga szavazni, ezt szerintem senki nem vitatja. Vitán fölül áll azonban, hogy politikai ítélőképességük enyhén szólva is egysíkú és felületes. Még szerencse, hogy ezt tudjuk róluk, és így ezzel előre lehet kalkulálni. Szívük joga akárkire szavazni, én speciel egyik nyugdíjast sem ítélem el emiatt, de szerintem más sem itt a blogon.

Lucilius 2010.03.04. 20:27:27

A KDNP nem keresztényellenesség miatt áll nullán, hanem a saját hibájából.

90-ben 8.5%-ot kaptak, 94-ben a szoci cunami idején még növelték is a népszerűségüket (9%). Aztán Gicziék saját kezűleg sikeresen szétbarmolták a pártot. Amit most látunk az már csak a fidesz "kereszténytagozata"

Diocles 2010.03.04. 20:29:06

internethez:
ha megnézitek, akkor azokban a korosztályokban, rétegekben, ahol használják az internetet, az MSZP gyakorlatilag nem létezik, még talán az LMP is veri őket támogatottságban.

csak ott erős, ahol hagyományosan járatják a nyomtatott sajtót, ahol még öröklött az MSZP-szimpátia a szerkesztőségekben (ill. egyenesen résztulajdona van a pártnak, lásd. Népszabadság) és elsősorban ebből tájékozódnak a népek, vagy ahol egy egész generáció szokott rá, hogy nem kell gondolkodni, meg utánanézni semminek, hanem esténként a drágaBolgárúr megmondja a frankót.
ebben a közegben rendíthetetlen az MSZP, nincs kihívója.

a nyomtatott sajtó további visszaszorulása azonban elkerülhetetlen, mondjuk én az új kormány helyében még növelném ennek a sebességét, pl. különadókat vetnék ki a politikai újságokra, és az ebből beszedett összegből (milliárdokat lehetne csak ebből beszedni, a pénzre pedig nagy szükség lesz) a kultúrát, oktatást támogatnám.

Sziszifusz 2010.03.04. 20:29:29

@_KingJack_: Szerencse, h a fiatalok politikai ítélőképessége rendben van, nem?...

Mediacapa 2010.03.04. 20:30:31

Apróságokon múlik ennek a hadviselésnek a százalékos kimenetele rövid távon. Ha a Fidesz a Jobbikot köztörvényes bűnözők gyülekezetének tudja beállítani (pl. bicskei jobbikos terroristagyanú, Budaházyék), akkor sokakat visszahozhat illetve megtarthat. Ha azonban az a hangulat üt át, ami a januári jobbikos kampánynyitón készült videó megtekintése után szerintem egy választóban keresztülmegy (friss, petőfis hév, akik tiszták és meg akarják mutatni ennek a posvadt, korrupt bandának, hogy jobb világot tudnak teremteni), akkor van keresnivalójuk. Az még nem világos most, hogy milyen image alakul ki a billegő szavazókban, de sokan vannak, az biztos. Az utóbbi 1 hét után inkább a bűnözős a domináns, igaz, a Jobbik erre visszafogott, a gárdát háttérbe szorító retorikával próbál reagálni.

Rövid távon nem látok veszélyt a Fideszre nézve, sokkal erősebb lesz a Jobbiknál. Török Gáborral egyetértve hosszú távon viszont sok borsot törhetnek a Fidesznek az orra alá. Főleg azért, mert 1 éven belül érezhetően nem indul meg a gazdaság.

A Jobbik hátránya viszont, hogy hiányoznak tőlük a tömegeket mozgatni tudó, a szalonképesség látszatát sugárzó, karakteres politikusok, ahogyan például egy Haider megvolt Ausztriában. Hallottam, hogy Vonát hozzá hasonlítják, azonban ezen én -aki elég jól ismerem az osztrák politikát - csak nevetni tudok. Haider hihetetlenül megosztotta az osztrák társadalmat, de politikai tehetségét, karizmáját még az ellenfél sem vonta kétségbe. Eszébe nem jutott gárdát szervezni vagy betiltott tüntetésen véres szemmel a rendőrségnek ellenszegülni. Ellenben a médiában és spontán személyes találkozásokkal bárkit levett a lábáról. Népviselet és Hugo Boss öltöny, lovaskocsis felvonulás és sportautózás egyben... Gábor ettől nagyon-nagyon messze van, márcsak azért is mert a szövege inkább ijesztő... Szerencsére. Morvai okos nő, de túljátssza a szerepét, ami egy ilyen konzervatív, macho társadalomban nem hoz tömegeket, Pörzse pedig inkább a romboló pitbull szerepét tölti be.

Ennek ellenére a Jobbik erőssége a szervezettség, hogy mindenhol ott vannak, hogy minden faluban van mondanivalójuk. olyan helyekre is elmennek, ahol országgyűlési képviselő még páncélautóval sem jár. Fiatalos csapat, amit ha nem ismernénk céljaikat még szimpatikus hozzáállásnak is minősíthetnénk.

Azért kíváncsi lennék egy alapos elemzésre, kik is szavaznak a Jobbikra. Hány százalék balos, hány százalék jobbos. Erről van valakinek infója? Mert inkább csak találgatásokat olvastam. Én például mérsékelt budai, jobboldali értelmiségiként egy Jobbik-szavazóval sem találkoztam - legalábbis, aki bevallotta volna...

No, ennyi...

mrs. white 2010.03.04. 20:31:39

@_KingJack_: Szerintem három parlamenti párt és a jobbik mszp fej fej mellett, az utolsó hét botrányainak függvényében valamelyik befutójával.

Abban tévedtem, hogy nyugodt kampányra számítottam mivel a győztes személye eldőlt, de lesz itt még fenyegető levél lőszer küldözgetés az ellen tábornak. Sajnos.

Kenwyn 2010.03.04. 20:32:20

@jobbrólelőz:

Vonával kapcsolatban sajnos téves volt a forrásom. nos ha minden igaz akkor így történt a névcsere:

"...apai nagyapja (szintén Vona Gábor) halála volt, aki Erdélyben esett el a szovjet csapatok elleni tordai harcok során. Apai nagyanyja ezután feleségül ment Zázrivecz Józsefhez, aki nevére vette Vona Gábor apját, így születhetett meg Zázrivecz Gábor néven 1978. augusztus 20-án a Heves megyei Gyöngyösön. Apja eredeti nevét Vona csak egyetemista korában vette fel, valamikor 2000 után."

-wikipedia-

semmi nem kötelező, de ha váltasz attól még nem leszel szélkakas. ez mindenkinek a magánügye.

Lucilius 2010.03.04. 20:32:27

@cellimega:
A KDNP nem keresztényellenesség miatt áll nullán, hanem a saját kemény munkájának köszönhetően.

94ben a szoci cunami idején még növelte is a párt a támogatottságát, h aztán a belső harcok 2 év alatt leamortizálják a pártot. Amit most látunk az már nem a KDNP, hanem a fidesz kereszténydemokrata tagozata.

_KingJack_ 2010.03.04. 20:33:38

@Sziszifusz: Ki mondta, hogy az övék rendben van? :P HIdd el tudnék személyes példákat mondani szép számmal, hiszen én is közéjuk, az első választók közé tartozom.
Sokuk gondolkodása nem megfelelő szerintem, de ezt nem az én, nem a mi tisztünk eldönteni. Arra szavaznak, akire akarnak. És, hogy jelentős részük húz a radikálisokhoz, az az állam, a szülők, az oktatási rendszer és a társadalom hibája is.

mirrmurrkandúr 2010.03.04. 20:34:23

@mrs. white: Ezek nagyon okos hozzászólások!

Magam sem tudtam volna jobban megfogalmazni.

Egyrészt az, hogy a szocik -mintha úgy tűnne- nem is léteznek, valószínűleg azért van, mert már lassan tényleg nem léteznek - releváns politikai tényezőként.
Esetleg az Angyalföld-Újlipótváros kettőst, egy szegedi (Botka), meg talán néhány brutál vörös pesti külkerületet elvihetnek, de több babér nem terem számukra, nekem nagyon úgy tűnik.
A Jobbik egy kis szerencsével néhány kelet-magyarországi körzetet elvihet, de összességében, az evk.-k nagyjából 95%-a a Fideszé lesz valószínűleg (egyébként azon sem lepődnék meg, ha több, mint 170-et elvinnének...).

Azt sem gondolom -hozzád hasonlóan- hogy a Fidesz-Jobbik szembenállás kizárólag a Jobbiknak kedvezne. Sőt!
Azzal, hogy a Fideszt szinte erőszakolja a KÖZÉP irányába a radikális párt, olyan sanszot kínál nekik, amivel még nincs is talán tisztában. (kivéve, ha azt nem tekintjük annak, hogy az elmúlt időszakban mintha egy kissé visszafogták volna magukat...)
Úgyhogy lehet, hogy a Jobbik a Fidesz szavazók radikális jobboldali szárnyát erősen nyesegeti, de a dolog ugyanennyire kontra produktív is, hiszen a közép szavazókat (főleg az MDF-SZDSZ kihullásával) a Fideszhez kényszeríti, és azok legalább olyan sokan vannak...

A leszakadottabb rétegek pedig lehet, hogy részben a Jobbikot választják, de a protest most inkább a Fideszt erősíti, hiszen azt senki nem gondolja, hogy a Jobbik kormányozhat.

Summa summarum nem olyan egyértelműen csak a Jobbiknak jó ez a szembenállás.

hoplita 2010.03.04. 20:34:53

@mrs. white:
"...Azt ne feledd el hogy, ennyi radikális nincs egy társadalomban...."

Nem felejtem én.
Egy normális társadalomban.
De hol áll EZ a normálistól?

Olyan fokú a politikai elittel szembeni ellenszenv, sőt, kimondom, gyűlölet, hogy bármi előfordulhat, hidd el.
És bárminek az ellenkezője, hiszen mi Abszurdisztánban élünk.:D

mrs. white 2010.03.04. 20:36:40

@Mediacapa: privát bankár forsense felmérés valahol az első kommentek között valaki belinkelte.

Sziszifusz 2010.03.04. 20:37:03

@_KingJack_: HÁt akkor egyetértünk. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a fiatalok jobbik szimpátiája -- szerintem -- ugyanannak a politikai-közéleti műveletlenségnek az eredménye, mint ami miatt szegény nyuggerek már évtizedek óta azt hiszik, minden tény ellenére is, hogy az MSZP jó nekik.

Kenwyn 2010.03.04. 20:37:07

1 technikai kérdés:

Azt honnan lehet megtudni,h egy jelölt mennyi ajánló szelvény kapott?

laji 2010.03.04. 20:37:09

Amikor a parlamentben egy oldalra kerül a MSZP és a Jobbik (ellenzék), abból a helyzetből eléggé jól profitálhat majd a Fidesz, ha ügyes. Egyet értek Gáborral, hogy a Jobbik most amúgy is teret nyerne, és a véleményem az, hogy a 2/3 így is, úgy is esélytelen. Azzal, hogy a Fidesz elhatárolódik a Jobbiktól, azzal az MSZP-t tudja gyengíteni. Akármennyire is mondják a narancsingesek, hogy a Jobbik a fő ellenfél, valójában jobban járnak, ha az MSZP minél nagyobb csapást kap, mert mégiscsak náluk van az igazi gazdasági és főleg a kapcsolati/"beágyazottsági" hatalom. Az ennyire üres párt, mint a Jobbik hosszú távon hamar összeomlik, de az MSZP-nél látható, hogy masszívan ott van, még ha főleg a nyugdíjasok körében.
(Az egész persze újragondolásra érdemes, ha a Jobbik mögött tényleg az MSZP áll, amit valahogy teljesen senki sem zár ki...).

qnc 2010.03.04. 20:37:09

Muszáj pontosítanom a jobbik szavazóival kapcsolatban.
Én Siófokon élek és sok jobbikos ismerősöm van. Nem csórók, sőt! vannak igen jómódú emberek is közöttük. Szállodatulajdonos, fogorvos,... Családos fiatalok, 30-asok, nyugdíjasok. Sokat ismerek és egyik sem lecsúszott, kirekesztett, a társadalom szélére sodródott ember.
Mindig a Fidesz győzelmére vártak de mire eljött, kiábrándultak.
DE azt már nem akarom, hogy az eddig egységes családom közé éket verjen a politika!

nyílméregbéka 2010.03.04. 20:37:44

Ismerősöm épp ma mondta, hogy szerinte elképzelhető egy Fidesz-MSZP (!) "koalíció": azokban a választókörzetekben, ahol az első fordulóban a Jobbik beelőzi az MSZP-t, ott az MSZP visszaléptetné a jelöltjeit a Fidesz javára.
Ez nekem most még eléggé elrugaszkodott ötletnek tűnik, de azért felírom magamnak, és majd annak idején megnézem, valóra válik-e.

_KingJack_ 2010.03.04. 20:38:43

@hoplita: A társadalom bizonyos rétegeiben van meg ez a gyűlölet egyelőre. Persze egy gyenge, sikertelen Fidesz-kormányzás kétségtelenül a radikalizmus malmára hajthatja a vizet. De addg azért még van egy eséyl, és hidd el ezt sokan látják.

jobbrólelőz 2010.03.04. 20:39:01

@Kenwyn: Okés, rendben. Nekem akkor is furcsa. Pl. Ha jól tudom, Herényi sem változtatott.

Végül is Viktor is váltott (egyszer) :-). Kérdés mi jön a Vona/Bugyik esetében ezután.

Mediacapa 2010.03.04. 20:40:27

@mrs. white: Köszi szépen, okosabb lettem.

[nev] (törölt) 2010.03.04. 20:40:32

@mrs. white: @_KingJack_:
oké, de a fiatalok olyan felkészültek?

nem lehet az, hogy a politika eltérő eszközökkel manipulál csoportokat. és te látod, ahogyan baloldal az mlm módszereket alkalmazza, de nem veszed észre, ahogyan a jobb használja a vírusmarketinget. és azt hiszed, hogy az milyen jó, mert részt vehetsz a politika formálásában. miközben pont olyan tehetetlen vagy, mint a néni a nyugdíjas klubban, aki tapsol mesterházynak, hogy igen, igen, ő vele tart. ő ment oda hozzá, ő beszél a nyelvén, ő szólítja meg. kivel tartana. persze, hogy vele. ráadásul leginkább ő igér neki mindenfélét. nem lehet, hogy ez nem csak a szocikra igaz, hanem a fideszre, és a jobbikra is?

pannonfunk 2010.03.04. 20:41:35

@nyílméregbéka: Ezt már Mesterházy meg is cáfolta...

hoplita 2010.03.04. 20:42:32

@Jester:
Miért?
Te sem hiszed szerintem, amit Kövér, meg Bayer, meg most már a fél Fidesz böfög, mégis helyesled....
Ha esetleg elhiszed, hogy Putyin pénzel, meg Ahmadinedzsad, az meg rólad állít ki bizonyítványt.
Mégis sulykolják, a kis csahosok meg szertevonyítják..
Na, akkor ez hogy van?
Én meg legyek a Grál lovag?
Na ne, nem b@szunk kocsin, mert ráz, talicskán meg meglátják.

A politika olyan, mint a szerelem, meg a háború.
Mindent lehet benne....

nyílméregbéka 2010.03.04. 20:43:01

@pannonfunk: Ó! Az jó. Akkor biztosan nem fogják megcsinálni :-)

Lucilius 2010.03.04. 20:44:09

@laji:
Szerintem a Jobbikot nem az MSZP kreálta. Eleinte a Fidesz közeli sajtó pátyolgatta, növesztgette, OVnak is volt hozzájuk pár kedves szava, VGvel ugye egy polgári körben ücsörgött vasárnap délutánonként :-)

Aztán - ahogy az egyik kommentelő, sajnos nemtom már ki találóan írta - életre kelt a gólem. Egy egyszerű kis ifjúsági "most jól megmondjuk a komcsiknak" klubból egy ütőképes politikai alakulat fejlődött ki, ami már OVét, sőt a Kövér Lacát kóstolgatja.

Hogy őszinte legyek, engem szórakoztat az események ezen fordulata, teljesen fel vagyok pörögve :-)))

mrs. white 2010.03.04. 20:45:32

@hoplita: Ez igaz de te is normális társadalomban szeretnél élni.

Ebbe beletartozik, hogy elítélem azokat akik politikusokat akarnak felrobbantani és azt is aki ugy rendezi hogy azt gondoljuk hogy ez a jobbikhoz köthető. Sajnos nem vagyok meggyőzödve róla, hogy ez így van. A szemkilővő rendőrt és utcán randalirozót hasonlóan elítélem. De szerintem mindenről egy pártatlan jól müködő igazságszolgáltatásnak kell dönteni és nem az erősebb igazáságának kell győzni.
Ha ugy tetszik odakerültök, számoltassatok el mindenkit törvényes keretek között. Ezt támogatom. aprópénzel ne foglalkozzatok csak a milliárdos tételeknek szaladjatok neki.

laji 2010.03.04. 20:50:50

@Lucilius: Igen, de a a kis Vonát időközben megkereshette a baloldal, és feltűnik egy Morvai, aki Medgyessyék idejében azon az oldalon is elfogadott volt, aztán vannak elhajlások... Persze ez mind fantazmagória, csak ahogy az MDF-et megvették zsebből, miért ne... Lehet, hogy a helyükben én is ezt csináltam volna.

Mindenesetre érdekes lesz majd, hogy tudja majd az MSZP és a Jobbik jobbról és balról támadni a Fideszt úgy, hogy egymástól is el tudjanak majd határolódni...

mrs. white 2010.03.04. 20:55:04

@[nev]: Fent már említették amivel én is egyetértek a fiatalok nagy többségének a poltikához való idomulása több mint aggályos. Igazad van abban hogy hasonló a nyuggerekhez csak más értelemben. ez nagyon messzire vezetne ha belekezdenék de csak abból indulj ki, hogy a győzike show volt tavaly a legnézettebb műsorok egyike. Mit várunk el egy olyan társadalomtól aki ilyenek nől fel nem olvas könyveket. Egy főiskolás tanár barátom szerint első órán a százalék számítással kezdik az évet. A főiskolán. Erre varrjál gombot. Húsz éve garantáltan nem vettek volna fel ilyen képességekkel sehova.

laji 2010.03.04. 20:56:17

Azért itt is hadd jegyezzem meg, hogy amit ma Gyurcsány a nyugdíjasoknak Kecskeméten demagógia alatt lenyomott, az nem semmi... És a nagyon vicces az volt, hogy a háttérben ülő helyi MSZP-s politikus arcára volt írva, hogy NEM HISZ A SZEMÉNEK, pl. amikor Fletó arról beszél, hogy mekkora szemét ez a Viktor, itt ígérget, aztán majd kiderül, hogy hazugság, akkor nem felállnak az emberek, és szembe köpik Fletót, hanem őrjöngve tapsolnak neki...

hoplita 2010.03.04. 20:56:59

@_KingJack_:
Bizonyos rétegeiben?
Jársz emberek közé?
Köpködnek, vazze'...:)

Ja, valamit kifelejtettem.
Ha az elkövetkező hónap ennek a két pártnak a csatájától lesz hangos és a maszop nem tud tematizálni, akkor alacsony lesz a részvétel és az megint csak a Jobbiknak kedvez.
Az ímmel-ámmal Fideszre szavazó bizonytalanok otthon maradnak..

[nev] (törölt) 2010.03.04. 20:59:24

@Diocles:
csakhogy a baloldalon gyakorlatilag nincs korkurens párt, míg a jobboldalon ugye a fidesz mellett ott a jobbik, és az mdf és az lmp is inkább jobbra sorolja magát.

egyébként a jobboldaliság a civilizált országokban azt jelenti, hogy a párt jogokat (rights) akar osztani, és nem valamilyen védelmet akar nyújtani, vagy támogatást. ha így vesszük, akkor ma nincs komoly jobboldali párt magyarországon.

cellimega 2010.03.04. 21:00:50

@Lucilius:

Szerintem nem elképzelhetetlen, hogy a Jobbikot Moszkvából mozgatják.

Az oroszok 2000 óta nagyon aktívak az egész "végvidéken" Észtországtól Grúziáig. Miért éppen nálunk lennének tétlenek?

Senkinek nem tűnik fel, hogy egy állítólag jobboldali párt oroszbarát külpolitikai elképzelésekkel rendelkezik?

1990-es évek végén (1998 talán) Csehországban is voltak romaellenes támadások. Ott kiderült, hogy a szlovák titkosszolgálat hajtotta végre az akciót, hogy destabilizálja a NATO-ba és EU-ba igyekvő Cseho-t. Akkoriban Meciar uralkodott a Felvidéken, egyértelműen orosz orientációjú külpolitikával.

laji 2010.03.04. 21:01:47

@[nev]: már entsuldigunkg, de az LMP mindig is balra sorolta magát! Az MDF-ben meg páran a kamera előtt, ugye, azért rendesen zavarban van, hogy hová is tartozik... :)

hoplita 2010.03.04. 21:04:00

@mrs. white:
Persze hogy szeretnék, de ne legyenek illúzióid neked sem, egyelőre, belátható időn belül ez nem adatik meg egyikünknek sem.
És most mondjam, hogy ez az optimista verzióm?

cellimega 2010.03.04. 21:07:28

@[nev]:
az internet remélem elhozza ennek az idejét is.
Egy Republikánus Párt itthon! Milyen szép is lenne!

Én azt vettem észre, hogy mióta terjed a net, erősödik a valódi, klasszikus liberális gondolat Mo-on. Hála Istennek!

Charybdis 2010.03.04. 21:11:40

Kedves Török Gábor!

Érdemes lenne arról írni, hogy a magyar televízió adókban csak az MSZP, Fidesz és MDF szerepel, a többi pártnak együttvéve a teljes idő 1%-a jut.

www.ortt.hu/esemeny.php?esemeny=1&nyelv=magyar&ev=2010&het=6&tip=kum

A "közszolgálati" TV-ben is. Az RTL és a TV2 híradókban 0% a Jobbik szereplése.

Lucilius 2010.03.04. 21:13:59

@laji:
Morvai valóban érdekes jelenség, egy két lábon járó időzített bomba.

Engem speciel hihetetlenül irritál az affektálásával és az erőszakosságával, de a Jobbik EPés 14%os eredményében oroszlánrésze van.

gnuh 2010.03.04. 21:14:53

Az gondolom csak a pesti belvárosból látszik úgy, hogy a Jobbikot akár az MSZP, akár a Fidesz hozta volna létre. Jól ismerem ezt a fajta úgynevezett értelmiségi okoskodásokat...Szánalmas.
Azt már meg se merem kérdezni, hogy a nagyokosok szerint az MSZ(M)P-t kik ültették a nyakunkba, vagy a módszerváltás idején a Fideszt? Mert e kettőnél garantáltan fennáll az a helyzet, hogy idegen érdekeket szolgál, így idegen érdek miatt is ellették őket gazdáik. De biztos azok az IQ-hiányosak, akik ezt így gondolják, igaz, okoskodó értelmiségiek? Még annyit ezzel összefüggésben szólnék, hogy akik nem látják azt, hogy mind országunkban, és így természetesen a világpolitikában is, jelentős változás előtt állunk, azoknak majd valószínűleg kellemetlen lesz az ébredés rózsaszín álmukból. Még hogy a Jobbikot az MSZ(M)P vagy a Fidesz hozta létre...

[nev] (törölt) 2010.03.04. 21:16:47

@mrs. white:
szerintem a jobbik sikerének az a titka, hogy az első szavazók többsége azért érzi, hogy a fidesz mint minden párt nagyokat lódít, vagy blöfföl. csakhogy a fidesz kormányra kerül, és akkor mondjuk jövőre, vagy utána esetleg ciki lesz fideszesnek lenni, viszont a jobbik esetén nincs ilyen veszély, nem lesznek kormányon, jobbikosnak lenni nem lesz ciki.

amúgy a magyar gárda engem leginkább az mhsz nevű formációra emlékeztet.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Honvédelmi_Szövetség

csakhogy erősítsem azt az állítást, hogy a magyar jobboldal pont úgy szervződik, mint anno a hazafias népfont. ugye a központi bizottsághoz tartozott a munkásőrség, és népfronos vonalon meg volt az mhsz.

Kivlov 2010.03.04. 21:17:27

Adjon az Isten... szebb jövőt!!!

mrs. white 2010.03.04. 21:19:18

@Lucilius: Gólem én írtam de még vagy három napja. Lassan klasszikus leszek, de azt is irtam hogy soha nem lett volna több mint a miép támogatottsága. kb ennyi radikális van normál körülmények között. Orbán lehet hogy taktikai megfontolásokból csinálta, hogy az állandó stigmát leszedje magáról ami nélkül sose tudott volna középre húzni. A maszop mint sokszor eltaktikázta magát. Most már a kutya se hisz nekik hogy a fidesz és a jobbik együtt fognak náciskodni. Egyébbként a gólem életre kelése egyértelműen a rossz kormányzás bűne (nem enm a világgazdasági válságé). Ki a francot érdekelnek szélsőséges dolgok, ha tudsz fogyasztani, ehetsz, megveheted a reklámok sugallta dolgokat. A gond akkor kezdődik amikor viszik a házat autót nem kajálsz napról napra élsz. Elkell menni egy zálogház elé hó végén. 2-3 ezer forintért adnak be cuccokat hogy 4-5 napot még kihúzzanak vele. Na ez az ami igényt támasztott a jobbikra.

szikjáró 2010.03.04. 21:19:30

" _KingJack_ 2010.03.04. 20:33:38
És, hogy jelentős részük húz a radikálisokhoz, az az állam, a szülők, az oktatási rendszer és a társadalom hibája is. "

Ezt most pont szétkontráznám. Senkinek nem hibája, és senkinek semmi köze hozzá, hogy kinek mit súg az ítélőképessége. A fiatal nyilván nem szeretne olyan elcs*szett langyosvízben élni, amiben egzisztenciát építeni majdhogynem lehetetlen, legalábbis nehéz, vagy nem lehet józanon gondolkodva bármikor gyermeket vállalni, vagy ha mégis, akkor is nadrágszíjhúzogatós tervezgetések után. Valamint a fiatalság még nem fásult bele abba az erkölcstelenségbe, amit politikának csúfolnak ebben sz országban, valamint lazaság is lehet a renitens párt mellé állni a "ciki" vénségekkel szemben. Tulajdonképpen semmi elfogadhatatlant nem látok ebben. Ha a többiek valóban élhető országot csinálnának itt, akkor az első szavazók sem az alternatívákat keresnék.
Ugyanis nemcsak papíron kell jól mutatni egy országnak, akik miatt működik(még) azok élni is szeretnének benne.
Ebben is igazuk van
Hangsúlyoznám, hogy szerintem. :)

gnuh 2010.03.04. 21:19:39

@Lucilius: Az eddig a Parlamentben seg.üket hizlaló akárkik nem időzített bombák? Ja, igazad van, nem. Már rég felrobbantak, elég megnézni, hogy mit műveltek az országgal, a hazámmal! Engem meg az irritál, hogy "elitünk" még mindig nem lett kiverve a Házból.

mrs. white 2010.03.04. 21:24:45

@[nev]: Volt szerencsétlenségem még katonának lenni. Sosem éreztem vágyat arra hogy militáris formációban részt vegyek egy két napig esetleg jópofa dolog, de utána már inkább zavaró tud lenni. Segíteni lehet másokon formaruha és parancsszavak nélkül is, de hát így könnyebb egyeseket irányítani. De nem engem.

Jester 2010.03.04. 21:24:49

@hoplita: Sem nem hiszem, sem nem helyeslem.

Egyszerűen csak a mondókád kiemelésével rávilágítottam, hogy Ti, azaz a Jobbik is "egykutya" vagytok. Hazudtok, és ettől várjátok a sok szavazatot (és pénzt). Ettől nem lesz jobb Magyarországnak.

Lucilius 2010.03.04. 21:27:12

@gnuh:
Félreértesz, szerintem Morvai a jobbikon belül időzített bomba. Kezelhetetlen és autonóm figura, szvsz előbb-utóbb összefog kapni a Vonáékkal.

mrs. white 2010.03.04. 21:27:19

Jó éjszakát! A blogmotor meg tényleg monnyon le.

szikjáró 2010.03.04. 21:28:29

@Jester: mutass egy kampányidőszakban igazmondó politikust (vagy akár egy általában becsületes politikust) és a seggem a plafonhoz verem.
Nem kell a kettős mérce, mert nem igazságos. Melyik párt nem hazudik/dott?

hoplita 2010.03.04. 21:30:12

@Jester:
Ismered a mondást, amilyen az aggyonisten, olyan a fogaggyisten is.

Ne magyarázd meg nekem, hogy én milyen vagyok....jól tudom én azt.:))

tony zionist 2010.03.04. 21:32:22

majdnem stimmel gábor.

nem utána, hanem előtte. egészen pontosan 1 héttel az EP választások előtt, amikor Répássy és Kövér nekimentek a Jobbiknak.

akkor került elő az a képtelen fazsság, hogy a Jobbikot az MSZP csinálta. peeersze, és mindjárt hagyták is, hogy majdnem annyit érjenek el, mint ők...meg amúgy is.

a fidesz kezd klasszikusan bolsevik formáció lenni...

Lucilius 2010.03.04. 21:32:47

@mrs. white:
A Jobbikot nem az MSZP és nem a Fidesz kreálta, hanem néhány BTK-ás Hökös - erős MIÉP kötődéssel. Kovács Dávid pl a MIÉP színeiben indult a 2002es választásokon, de Novák Előd és Szabó Gábor is tagja volt a MIÉPnek.

Tehát kijelenthetjük h a Jobbikból akaratán kívül Csurka csinált tényezőt, miután a MIÉP teljes szürkeállománya átvándorolt a korhadt MIÉPből a fiatalos Jobbikba :-)

Captain Tott (törölt) 2010.03.04. 21:33:38

Tényleg nagyon érdekes a helyzet. Mert: ha két párt csépeli egymást, akkor a harmadik a nyugodt erő, viszont akkor ő a harmadik, mintha a verseny a másik kettő között zajlana.
Tehát az se jó, ha benn van a cséphadaróban, de az se jó, ha nem foglalkoznak vele.

hoplita 2010.03.04. 21:34:02

@Lucilius:
Nem valószínű.
Még 4 évig Brüsszelben lesz és igazán az a neki való meló.
Szereti is csinálni, államfőjelöltként jelenleg esélytelen, bár lesz annyi képviselőnk, hogy indítani tudjuk.
És a fideszes szavazók körében is népszerű, főleg az Október23. Bizottságbéli munkája folytán...

tony zionist 2010.03.04. 21:34:39

@[nev]: "nem értem, hogyan profitál ebből a fidesz. nekem úgy tűnik, hogy van két párt, amelyik harcol a parasztok és az első generációs városlakók szavazatáért, és próbálja a másikat inszinuálni."

anyád...

laji 2010.03.04. 21:35:26

@gnuh: én nem azt mondom, az MSZP hozta létre a Jobbikot, közvetlenül (közvetve persze igen, mert Gyurcsányék miatt valóban kezd forradalmi hangulat úrrá lenni az országon), de lehet, hogy elébe mentek a várhatónak, és a vezetőket megfogták maguknak, oda tették Morvait a kontroll miatt (ahogy Bokrost az MDF-be), és most úgy próbálnak a Fideszbe belerúgni, ahogy tudnak, csak ne legyen 2/3, aztán szépen lejáratják a szélsőjobbot, elporlad a párt, a Fidesz a kormányzás, és a szekrényből kieső csontvázak, és hosszú távú szerződések miatt, és újra lehet talpra állni... De mondom, ez csak fantázia, nem lehet kizárni. Az MSZP-ből nem nézem ki, de Gyurcsányból igen.

Lucilius 2010.03.04. 21:35:48

@Lucilius:
Az is megér persze egy misét, h a megkeseredett Csurka már többet szerepel az MTV, HírTV, EchoTV különféle politikai műsoraiban mint a teljes Jobbik vezérkar együttvéve. Vajon mi az oka ennek a "váratlan" Csurka reneszánsznak? :-)))

Jester 2010.03.04. 21:36:27

@obligat: Az, hogy eddig szart ettünk, még nem érv amellett, hogy továbbra is szart együnk.

@hoplita: Nem kételkedtem benne, hogy tudod milyen vagy. Mindketten tudjuk. Csak az a sok birka nem, aki odaszavaz. *Sóhajt*

tony zionist 2010.03.04. 21:40:17

@laji: hülye fideszbolsevik vagy.

hogy mernek az emebrek nem a fideszre szavazni? hogy mer másik párt jobboldaliként elindulni és nem csak 4-5%-on tengődni? csak megakadályozzák a 9/10-es fideszes győzelmet.

micsuda antidemokrata igények...

hoplita 2010.03.04. 21:42:39

@Lucilius:
Látom másnak is feltűnt ez a meglehetősen furcsa és érthetetlennek tűnő jelenség..:DD

Jó a vén náczi a háznál, feltéve, ha a mi szekerünket tolja - dörzsölgetik a tenyerüket a fideszes főokosok.:))

tony zionist 2010.03.04. 21:43:50

@Lucilius: "Félreértesz, szerintem Morvai a jobbikon belül időzített bomba. Kezelhetetlen és autonóm figura, szvsz előbb-utóbb összefog kapni a Vonáékkal."

pont ezért nem tagja a pártnak, és ezért pozicionálják egyfajta 'semleges' pártonkívüli köztársasági elnökjelöltként.

ha szakításra is kerül egyszer sor, semmi különös nem lesz. nem lesz pártszakadás, és addigra a Jobbik magában is fogalom lesz, nem lesz szükség Morvai nevére. Sztem már most sincs, de az tény, hogy az EP választásokon még sokat jelentett.

ismerek 2006ban még MSZP-re szavazott cigányt, aki tavaly a "krisztinára" szavazott :)

Captain Tott (törölt) 2010.03.04. 21:47:21

Szerintem a 40 fölötti szavazók jelentős része úgy van vele, hogy 2006-ban (de még tavaly is) vevő lett volna egy jó kis forradalomra, de most, hogy már alig egy hónapot kell a rablóbanda alatt kibírni, most már kivárjuk a választást.
És ezzel végül is a Fidesznek ad igazat Budaházyval szemben.

szikjáró 2010.03.04. 21:47:30

@Jester: a Te képes beszédedet is megfordíthatjuk, akik eddig a szart tömték belénk, azok gyaníthatóan ezután sem hízott liba májával szándékoznak kényeztetni minket.

:)

hoplita 2010.03.04. 21:48:12

@Jester:
Ugyan már.....

Hát azok mik, akik Orbánra adják a voksukat, igazságban és rendrakásban reménykedve, miközben fogalmuk sincs róla, hogy akitől mindezt várják az az egész pereputtyával lekötelezettje a háttérhatalomnak.
De tudod mit?
Jaj lesz akkor, ha ezek magukhoz térnek és rájönnek, hogy be lettek csapva.
Én ettől félnék piszkosul Orbánék helyében, mert sok minden van még ebben az országban, de a türelem az hiánycikké vált.
Én szóltam.

jjulie 2010.03.04. 21:49:27

@hoplita:

szóval "egykutya" vagy te is, ez tetszik, mégis csak érdemes olvasgatni ezt a blogot

szóval "egykutya": te is a viktorkakutyakölyke vagy?

az ugatás már egész jól megy, hogy nem vettem ezt eddíg észre?

Captain Tott (törölt) 2010.03.04. 21:51:30

@tony zionist:
De ez egyben azt is jelenti, hogy a jogvédő Morvai képe erősen megkopott. Hiszen Morvai (meg Gaudi) azok szemében volt hős, akik a jogvédőket látták bennük, akik tehát - hogy úgy mondjam - érzékenyek a demokratikus és jogállami normák betartására.

hoplita 2010.03.04. 21:53:09

@jjulie:
Én?
Vazzeg, én úgy útáltam Orbánékat meg a Fidesz a gengszterváltás után, mint a szart.
Most sem szeretem őket, ha ez megnyugtat.:D

Török Gábor rajongó 2010.03.04. 21:54:24

Fidesz vagy Jobbik győz? Ki tudja. Egy biztos azonban, Török Gábor legyőzhetetlen!

laji 2010.03.04. 21:56:24

@tony zionist:
én semmi ilyet nem mondtam, ne húzd fel magad! Én csak felvetettem egy ilyen verzió lehetőségét is. Ezen kívül persze minden más is lehetséges.

hoplita 2010.03.04. 21:57:21

@Captain Tott:
Már tavaly sem..
Mit gondolsz, miért nem volt 2008 szeptember 20. óta semmi komolyabb utcai megmozdulás?
Mindenki úgy volt vele, hogy megvárja most már a választásokat, ennyit már féllábon is kibír.

Hírbuzi 2010.03.04. 21:58:27

@gordh: persze, de ahogy a választókat sem lehet lecserélni, vajon a mostani politikai garnitúrát le lehet? Ezt mondjuk viccnek szánják, de bár ilyen egyszerű lenne ...

hircsarda.hu/elet/3383-hamarosan-kaphato-a-politikai-garnitura/

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.03.04. 21:59:32

@[nev]: "...gnak, és amerika, és európa van szopóágon." Húha. Ezzel nagyon egyet tudok érteni. Szerintem ezt a kérdést nagyon kevesen közelítik meg ebből a szemszögből, pedig valahol errefele kellene keresni a középtávú kiutat.

hercegnö 2010.03.04. 22:03:10

@Charybdis:
vegyél egy kertévét, működtesd és annyit futatthatod a Jobbikot amennyit akarod. de amíg nem fizeted tévét, addig nem te diktálod a műsort, hanem a tulajok. és azok talán nem imádják annyira a kis fasisztákat, mint te.

laji 2010.03.04. 22:03:50

@hoplita: szerintem minden párt legszívesebben most passzolna. A Fidesz is szívesen mondaná például a Jobbiknak, hogy uraim, tegyenek egy próbát! Azt hiszem Vonáék gatyája akkor kezdene csak igazán tele lenni, és adnék nekik 2,5 évet... De ebből a szempontból az LMP lenne a legviccesebb, és nekik 1 évnél többet nem adnék (amikor még egy kampányszámlát sem tudnak vezetni... :)) )...

órarugógerincű felpattanó 2010.03.04. 22:05:15

@tony zionist: Ajjaj, bajban a demokrácia, ha te véded :D

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.03.04. 22:05:44

@mrs. white: "A kedves partner nem azon gondolkodik hogy megvegye e a terméket hanem a diszdobozosat vagy a sima akciósat vegye. Miközben a többi más párt (termék) ott áll a polcon és a vevőnek eszébe se jut."

Tekintettel a válságra az akciósat kérem. Melyik is az?

jjulie 2010.03.04. 22:07:54

@laji:

na ja, de most rajta marad a viktoron

2010.03.04. 22:10:22

ON: a két "jó" egymásnak feszül? Én nem hiszek egyiknek sem, de ez az én bajom...Nem tudom, hogyan akar győzni a fidesz, de a Jobbik propaganda nélkül erősebb...és ez baromi vicces.

Figaro a'la Mesterházy meg az állandó patásorbánbezzegmitnemcsinál szlogennél mindenképpen izgalmasabb a Jobbik és a Fidesz egymásnak feszülése...
Győzzön a jobb!:D

Charybdis 2010.03.04. 22:10:40

@hercegnö: Az MTV-nek ki is a tulaja? Nem közszolgálati TV véletlenül?

Mégis 0% a Jobbik élőszóbeli szereplése az MTV-n. Forrás: ORTT.

De egyébként a kiegyensúlyozott tájékoztatás szabálya ugyanúgy érvényes az RTL-re és a TV2-re, mégsem tartják be.

Rókakígyó 2010.03.04. 22:17:29

A Jobbik több ponton hibázik:

1. A szavazóbázisa nagy része azokból kerül ki, akik saját problémájukat másban látják. Amikor azt kezdik a jobbikosok mondani, hogy szakértőik vannak, akik a cigánykérdést másként kezelik majd (program), mint ahogy sugallják most, akkor nagyon nehéz lesz azokat megtartani, akik azért szavaznak rájuk, mert szimpatikus nekik, amit most sugallnak.

2. Veszélyes játékot játszanak az őszinte, becsületes kártya előhúzásával, mert jelenleg nem fognak tudni őszinték és becsületesek maradni és akkor a másik nagy csapat is ki fog belőlük ábrándulni, mint ahogy az már el is kezdődött.

3. Vona Gábor valóban nem elég karizmatikus politikus. Krisztina sipítozása (egy olyan országban, ahol Zsanettel kapcsolatban a legtöbben már csak arra emlékeznek, h mekkora prosti, tehát a nők helyzete nem valami fényes) szintén nem túl szimpatikus.

4. A netes jelenléttel sokszor csak azt tudják bizonyítani, hogy mennyire trollok ők.

Kb ennyi probléma van velük, szerintem, meg egy csomó más, mások szerint. Érdekes idők jönnek.

[nev] (törölt) 2010.03.04. 22:19:39

@cellimega:
nézd. én nem értem azokat, akik azt mondják, hogy a liberális korszaknak vége van, mert én azt látom, hogy el sem kezdődött. komoly liberális utoljára kossuth volt, előtte meg rákóczi, és zrínyi.

és szerintem ez a fajta (nemzeti) liberalizmus vidéken egyszer majd nem lesz esélytelen. az nem véletlen, hogy nagyon sok faluban róluk van utca elnevezve. amelyik város kossuthról nevezte el a főteret az ugye a lib volt anno, amelyik meg széchenyiről az meg konzerv.

de ugye a vidék erősen liberális volt anno. csak ugye ez a liberalizmus megengte, hogy szerelmes legyél a hazádba. a jelenlegi meg mintha ezt megvetné. ez a probléma. de ugye itt a jobbik is megveti azt, ha egy zsidó szerelmes izraelbe. miközben egyébként az itt élő zsidók többsége egyáltalán nem kötődik a szentföldhöz, mégis le van cionistázva mindegyik. a magyarok meg kötelezően szeressék a hazát. én ezekben érzek nem kevés ellentmondást. és nyilván lesz majd olyan politikus, aki szembe fog menni a jobbikkal, és próbál egy neoliberális alternatívát mutatni a vidéknek.

ha 300 forint lenne 1 euro, akkor a szlovákok jönnének át magyar áruért, és egyébként ha a fölvásárlás részlegesen szabad volna magyarországon, a helyhatóság korlátozná, úgy, hogy esetenként helybenlakáshoz kötné, akkor a föld ára a jelenlegi többszöröse lenne, ami azt jelentené, hogy a parasztok vagyona megtöbbszöröződne. azaz a magyar agrárium egyszerre lenne versenyképes és a hitelképes. és részvénytársasági (és nem szövetkezeti) formában el kezdhetné építeni a saját feldolgozó iparát, és a kereskdelmi láncokat. de a jobbik ilyet nem mondhat, mert ugye az zrt, és a nyrt mind zsidó gazdasági formációk, ezek ugye pont nem a családi gazdaságok, csak ugye azt felejti el a jobbik, hogy vidéken lehet családi kisbirtokod, meg mellette még részvényed. ugye ilyesmit akart itt minden felvilágosult. tulajdonképpen a nemesi előjogok helyébe ezek a menedzsment jogok lépjenek. szóval szerintem van helye a liberalizmusnak vidéken is, csak még sok víznek le kell folynia a tiszán, és a dunán.

a fidesz pedig vagy egy konzervatív középpárttá szürkül, vagy amit én valószínűbbnek tartok, hogy szerveződik egy komoly zöld párt, mert tartósan magas lesz olaj ára. és az leginkább a fidesz helyébe tud majd lépni.

én egy pozíciót látok stabilnak a magyar belpolitikában. a szocikét. szerintem nincs ma olyan erő, ami az ő pozíciójukat veszélyeztetné. most itt nem arról van szó, hogy győznek, vagy vesztenek, hanem hogy tartósan jelen lesznek-e a politikában. én nem nagyon tudom, hogy milyen lesz orbán nélküli fidesz. az szerintem ugyanúgy széthullik majd, mint a kádár halála után az mszmp. szóval én a szocik helyét látom csak biztosnak. pont fordítva gondolom, mint a többség. akik azt mondják, hogy az mszp már tutira nem jön vissza. a rendszerváltáskor én gyerekként pont ezt gondoltam. hogy itt olyan, hogy szocialista párt az elképzelhetetlen.

aztán amikor megláttam, hogy kik kerültek az első szabadon választott parlementbe, akkor azt gondoltam, hogy grósz károly úriember majdnem mindhez képest. szóval lejjebb adtam a liberalizmusomból, és konzervatív lettem volna, ha nem lett volna antall is konzerv. a nemzeti idealizmust hívják konzervativizmusnak.

Wudu Allen 2010.03.04. 22:21:46

@Török Gábor rajongó:
Pácoljanak sós lében órákig, ha nem ez az év kommentje!

2010.03.04. 22:23:32

@Wudu Allen: kicsi gelj nekem, hogy valakinek cél TG gyomráig eljutni alulról...

Rókakígyó 2010.03.04. 22:25:18

@[nev]: A vidék nem volt liberális, inkább opportunista. Igazi túlélők voltak (és azok is), akik pontosan tudják, h csak abból tudnak megélni, amit a két kezükkel tudnak összeszedni és bizony nem engedhetik meg maguknak az ítélkezés luxusát. A nagy elődöket pedig nem azért szerették, mert liberálisok voltak, hanem azért mert sokat tettek az országért. Szerintem nem voltak liberálisok.

Jelenleg a Zöld Párt helyett sokkal nagyobb esélye van egy GázPártnak, mert arra sokkal több pénze van Kapolyi úrnak. Ez elég szomorú. A hozzászólásod amúgy remek.

tony zionist 2010.03.04. 22:27:06

@órarugógerincű felpattanó:

szúrja a szemed, ha valaki igazán demokrata,mi? :)

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.03.04. 22:35:09

@gnuh: Egyetértek. Azt látom, hogy nemzetközi szinten is iszonyatos elmozdulás van a jobboldal, radikális, szélsőjobb fele. Az emberek rájöttek, hogy amit demokrácia néven exportált a nyugat, az nem más mint előnytelen feltételekkel versenybe hívni országokat, ergo gyarmatosítás. A folyamat globális, Japántól Franciaországig, most épp Hollandiában is ez van. Az embereknek elegük van a FED-ből IMF-ből, ENSZ-ből, NATO-ból, EBRD-ből, Nobel bizottságból, Helsinki bizottságból, Washingtonból, Brüsszelből, Telaviv-ból és Szabadkőműves szatelitszervezetekből. Ráadásúl a különböző mozgalmak interneten szinergikus módon kapcsolódnak egymáshoz és erősítik egymást. Minden országban zavargások vannak, amit az adott kormány a szalonképtelen ellenzéknek tulajdonít, de valójában a fiatalok totálisan elútasítják a velejéig korrupt rendszert. Globális szemlélet nélkül nem is érthetőek a jelenlegi magyarországi folyamatok sem, többek között a Jobbik erősödése.

[nev] (törölt) 2010.03.04. 22:35:35

@mrs. white:
na jó, de most meg egyáltalán nincs katonásdi. illetve persze van hivatásos honvédség, de azt is úgy kommunikálják, hogy ezt a divatos szót használjam, mintha a hivatásos katonai lét egyenlő lenne azzal, hogy örök időre katonáskodni kényszerülsz. az azt jelenti, hogy lehetsz valameddig katona, de aztán mondhatod azt, hogy kösz, elég volt. egyébként ma a rendőrség működik inkább így, holott ez inkább a hadsereg logikája. a rendőrségnél pont nem jó, hogy mindenki folyamatosan leszerel, a hadseregnél meg szerintem ez lenne a normális.

szóval sokan akarják ezt a katonásdit én úgy látom. amikor folytak ezek az utcai balhék, meg a parlement elé lecövekelt egy csomóan, akkor én egy katonai dzsippel odahajtottam volna, és díszegyenruhában elordítottam volna magam, hogy sorakozó. mondjuk nem vagyok katona. szóval biztos a vezérkari főnököt kértem volna meg, hogy szedje ráncba, vagy szerelje már le ezt a sok utcai harcost, elvégre ugye az ensz békefenntartóinak is ez a szerepe, csak komolyabb szabadságharcosokkal kell megküzdeni.

csak ugye ehhez az alkotmány alapján rendkívüli állapotot kellett volna hirdetni, de én azt hiszem, hogy megsértettem volna az alkotmányt, mert tökfej sólyom sose ment volna abba bele, hogy a vezérkari főnök kimenjen egy dzsippel. pedig szerintem az a tömeg azt várta, hogy lehessen játszani valami katonásdit. és akkor ahhoz a vezérkari főnök kell, és nem a rendőrfőnök.

mafos 2010.03.04. 22:40:42

@helota: Most rátapintottál valamire, amit egy liberális nézetű ember teljesen másképp(általában alulról) lát, kitekert nyakkal. Az igazság relatív ugye, de azért ennyire nem. A világunkat egy olyan nem létező erő mozgatja, ami nem létezik(a pénz), és nagyon sokan isszák ennek a levét. De ennek a blognak nem ez a témája.

Rókakígyó 2010.03.04. 22:41:53

@mafos: De a pénz azért kapott hatalmat, mert a nacionalisták nem jól használták a sajátjukat. Gondolok a háborúkra. A jelen helyzet szerintem a kisebbik baj.

2010.03.04. 22:42:03

@mafos: egyetértek, végül is a pénz az egy fikció!!!!

laji 2010.03.04. 22:52:08

@[nev]: sok érdekeset írtál, és sokkal egyet is értek. Pl. én vidéki városban felnőtt 90-ben, 19 évesen az szadeszra szavaztam, és abban a megyében még sokan. Aztán az alábbi okok miatt fordultam el ettől, annak ellenére, hogy a tesztek még mindig inkább liberálisnak mutatnak. 1) a szadesz elkezdett keményen pénzre játszani, Kuncze volt talán az első nagy fordulat, Kóka meg már a vállalhatatlan szint. 2) Amiért megértem a Fidesz elfordulását a liberálisból a konzervatívba: a rendszerváltáskor volt egy szabadság érzés, egy kitörés, de aztán a nemzetközi erőtér ebből a naiv szemléletből hamar kijózanította az embert, azaz, mindenki szart ránk (a nyugat is), és "a szabad a pálya" elv alapján könyörtelenül visszaéltek az erőfölényükkel, amíg az arcunkra nem fagyott a mosoly. 3) az ember csak idősödik, és a "mindenki azt csinál, amit akar" helyett előtérbe kerülnek értékek. a szabadelvű nyugati tudomány oda jutott, hogy nem lehet a napra menni, nem ehetsz adalékmentes ételt, a túrórudiban nincs túró, stb. És a halandó azt látja, hogy ez nem jó...

Ami az aktuál(isabb) politikát illeti: még jó ideig, ha mszp lesz, addig fidesz is, hiszen a fidesz úgy határozta meg magát már az elején, hogy az mszp-t akarják legyőzni. Amikor a liberális szdsz odacsapódott az mszp-hez, akkor még inkább begyorsította azt a folyamatot, ami által a liberális is ellenpólus lett. Nagyon sok fidesz szavazó mszp proteszt-szavazó. Ha létrejönne az, mszp-fidezs koalíció, akkor a fidesz azonnal meghalna (még gyorsabban, mint a szdsz). Azok a mszp proteszt-szavazók, akiknek már nagyon böki a szemét, hogy egy 56-os mészáros unokájának a férje itt kever-kavar, azok már mentek tovább a miép, majd jobbik felé... Ha a szoci - fidesz fenti ellentét megszűnik (nem gondolnám, hogy mostanában lesz), akkor jöhetnek majd a zöldek.

Grósz: ha ugyanezek az események 100 évvel korábban történnek vele, valszeg felakasztották volna. Meglep, hogy ennyire pozitívan nézel rá. Persze azok után, hogy Kádárt itt egyesek éltetik, amikor a jobboldalisági elfogultsággal nem gyanúsítható Kertész Imre is kifejti, hogy nem érti, miért nem nézünk szembe tömeggyilkos múltjával...

hgferi 2010.03.04. 22:54:20

A Jobbik - szerintem - sokat tanult és sok mindent átvett az MSZP korábbi negatív kampányaiból és sikeresen szólítja meg az Orbán-fóbiás, de az MSZP-ből is kiábrándult korábbi balos szavazók egy részét is. A Fidesznek meg van sok józanabb, az arany középutat kereső szavazója, akiket ez a jobbikos kampány megerősíthet a választásokon való részvételi szándékban.

Többféle meglepetés is lehetséges. Ha ugyan meglepetés lesz, ha például a Jobbik lehagyja az MSZP-t. De ez úgy is megtörténhet, hogy a Fidesz éppen csak nyer. Én jobban örülék egy stabil Fidesz győzelemnek.

[nev] (törölt) 2010.03.04. 22:54:50

@mafos:
nekem egyáltalán nem tetszik a világ pénzügyi rendszere. és gazdasági értelemben végtelen liberálisnak, sőt neoliberálisnak gondolom magam. csak az a világnézet nem az, amit orbán viktor mond, meg kövér lászló. mert mondjuk adam smith kicsit nagyobb hatású gondolkodó volt mint ezek. és a smith féle klasszikus közgáz iskola szerintem ugyanúgy nincsen meghaladva, mint ahogyan a fizikában newton sincsen meghaladva.

smith abból indult ki, hogy van egy nemzetközösség. ez a liberális gazpol alapja. és az szabályoz. nem az állam. tehát nem az van, hogy egy etnikai parlament kitalálja, hogy majd úgy alakítja a szabályokat, hogy neki, és kizárólag neki jó legyen, hanem abból kell kiindulni, hogy ez a szabályozás a lehető legtöbb relációkban működjön. és ezeket a laza (kompromisszumos) szabályokat lehet a helyhatóságok (és ugye megint nem az állam) által finomítani. tehát az államot a gazdasági szabályozó szerepkörből ki kell szorítani.

ez a klasszikus liberalizmus, és nem az, hogy a piac egyáltalán ne legyen szabályozva. tehát a liberálisok eredendően unionisták, és nem globalisták. azt akarják, hogy az unió szabályozzon, és a helyhatóságok. az állam pedig inkább a közintézményekkel foglalkozzon, a piacot bízza más közhatalmi ágakra.

Jester 2010.03.04. 22:55:54

Valaki sírt itt rajta, hogy a Jobbiknak kevés tér jut a mainstream médiában, és ezzel sajnos egyetértek.

Pedig igazán mutogatni kéne őket, hogy mindenki lássa mennyire sötétek.. Énis addig hittem Vona Gáborról, hogy valami feltörekvő titán, míg nem olvastam/néztem meg pár interjút vele.. Négerek szenet lapátolnak az alagútban.. Gyáá.

nekend · http://www.jtauto.hu 2010.03.04. 22:56:37

Fiatal vagyok egyetemista.
Megjegyzendő, hogy az ország egyik legnehezebb műszaki szakjára járok!
Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy nem vagyok intelligenciában szenvedő ember.

Ki kérem magamnak, hogy a szülői neveltetés lenne az egyik oka annak, hogy a Jobbikra szavazok.

Elmondom mi, fiatalok hogyan is látjuk ezt az egészet:

TÖKÜNK TELE VAN A VELEJÉIG KORRUPT EMBERKÉKKEL, ÉS HIÁNYOLJUK AZ ORSZÁGÉRT TENNI AKARÁST.

Szóval lehet itt szapulni orrba-szájba a Jobbikot, meg valami istenverte nagy rosszként felmutatni, de akkor is politikai garnitúra cserére van szükség.
Elmondanám, hogy neves szakértők is dolgoznak nekik.
Aki meg azt említi meg, hogy ezek nem értenek a politikához, meg az gazdasághoz, annak semmilyen alapja nincs erre.

Felőlem meg mondhat bármit egy párt, ha látom hogy cselekszik és az országért szeretne tenni akkor rájuk adom a voksom.
Csuklóból lefajgyülölőzni, meg leantiszemitázni nem kellene a Jobbikot kedves fórumozók.

hgferi 2010.03.04. 22:59:22

@hgferi: Ami kimaradt: a magát nagyon is magabiztosnak mutató Jobbikot is érheti ugyanakkor kellemetlen meglepetés. Ismerek én olyan jobboldali szavazót is, akit nagyon is radikálisnak gondoltam, de mégsem kér a Jobbikból, mert túlzásba viszik a radikalizmust, s így inkább hőzöngőknek látja őket.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.03.04. 22:59:48

@mafos: Én csak arra szerettem volna utalni, hogy a Jobbik megerősödése nem egy elszigetelt magyarországi jelenség, hanem párhuzamosan fellelhető szinte minden országban hasonló folyamat. Az, hogy ez mennyire köthető a pénzhez, az más kérdés. Én inkább a globális rendszerhez kötném, pontosabban annak az aelutasításához.

Jester 2010.03.04. 23:00:40

@nekend: Olvasd vissza Hoplita hozzászólóval folytatott kommentváltásomat fentebb (Ctrl+F) és rájössz, hogy ők sem az országért akarnak tenni.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.04. 23:01:46

"nem vagyok intelligenciában szenvedő ember" :|

hgferi 2010.03.04. 23:06:24

@nekend: A fiatalok egy része így látja, de nem beszélhet általában a nevükben. Illetve beszélhet, csak az nem hiteles. :)

Amúgy értem én, baloldali lázadónak manapság igen fura volna lenni, marad a radikális jobboldal. :)

Nem mondom, hogy csupa antiszemitából áll a Jobbik tábora, de az is biztos, hogy rengeteg a kifejezetten antiszemita, rasszista kiszólás. Szóval a Jobbik egyáltalán ne finnyás az ilyesmire.

Jester 2010.03.04. 23:07:05

@hgferi: "A Nép Nevében" beszélt :)

hgferi 2010.03.04. 23:08:19

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Ilyesmibe kár belekötni, a sietség miatt lehet, gépelési hiba. Attól még persze viccesre sikerült. :)

2010.03.04. 23:08:31

Jóóóóóóóócccak!:)

psychocska 2010.03.04. 23:11:28

Arra lennék kíváncsi, hogy akik élből dobnak egy rasszistát a jobbikra, azok vajon mit gondolnak? Kormányra kerülés esetén falhoz állítanak minden cigányt/négert és lelövik őket? Vagy miben merül ki ez a rasszizmus, ez engem nagyon érdekelne. Esetleg abban, hogy a gyermekvállalást adókedvezménnyel segítenék? Netalán abban, hogy a segélyek kiosztását munkához(sic!) kötnék? Vagy ezt csak leírják a programban, aztán hatalomra kerülve kiirtanak mindenkit? :|

Orbán Diktor (törölt) 2010.03.04. 23:11:39

"Ezzel szemben a Fidesz és a Jobbik között most már késhegyre menő csata zajlik, s nem csupán a színfalak mögött."

Nincs ebben semmi különös. Ez így volt időzítve, választások előtti műbalhénak. Parasztvakítás.

nekend · http://www.jtauto.hu 2010.03.04. 23:11:46

@Jester:

Elolvastam, de a tényeket nem látok.

Aki a Jobbikot pocskondiázza az csak bizonyítékok, és tények nélkül tudja tenni.

Egy esélyt egyértelműen megérdemelnek.
Mondhattok akármit én már eldöntöttem, hogy Jobbikra ikszelek, aki meg majd az elkövetkezendő 1 hónapban akarja eldönteni, hogy kire is szavaz, azt csak sajnálni tudom. Az elmúlt éveket kell nézni emberek!

nekend · http://www.jtauto.hu 2010.03.04. 23:14:17

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:

Bocsi. :D

Intelligenciahiány lenne a helyes szó.

Gépelemek házi mellett kicsit nehéz még politizálni is.

nekend · http://www.jtauto.hu 2010.03.04. 23:15:47

@hgferi:

Igen igazad van, bár ha úgy fogalmazok, hogy az én társasági körömben lévő fiatalokról beszéltem akkor egyértelműen igaz.

hgferi 2010.03.04. 23:16:55

@psychocska: Ilyenre nem számítok, mert nem lesz hozzá hatalmuk. :)

Egyébként a programjuk tényleg sokkal mérsékeltebb, mint a retorikájuk. Lehet, hogy egyszerűen csak átverik az antiszemitákat, rasszistákat?...

2010.03.04. 23:21:09

@hgferi: "Én jobban örülék egy stabil Fidesz győzelemnek."

Sajnos kívánságod teljesülni fog. És ezzel konzerváljuk a szart újabb 4 évre, mert a fidesz puhapöcs, semmihez nem mer hozzányúlni, csak a meglévő velejéig szar rendszert fogja tovább foltozni, továbblökdösni. Odadörgölődzik, próbál megfelelni mindennek és mindenkinek, legfőképpen az eu-nak, akiktől sok jót nem várhatunk.

"mégsem kér a Jobbikból, mert túlzásba viszik a radikalizmust"

A jobbik az egy "radikalizmus light". bőven van azért ettől még jobbra. Sokkal konszolidáltabbak lettek, mint kezdet kezdetén.

órarugógerincű felpattanó 2010.03.04. 23:21:37

@tony zionist: Én már csak szórakozok :) Néha elég jól.

nekend · http://www.jtauto.hu 2010.03.04. 23:22:41

@hgferi:

Lehet csak te hiszed őket annak, és azok akik annak akarják hinni őket?

Sose fogom megérteni a félelmeteket.
Mitől féltek? Mitől?
Attól, hogy ha megnyerik a választást akkor elindulnak a marhavagonok, meg legális lesz emberekre vadászni??
Civilizált világban élünk, ilyen nem fog megtörténni.
Olyan se, hogy bárkit megkülönböztetés érjen itthon Magyarországon, mert ő magyar vagy cigány vagy zsidó.

De ha lop, csal, hazudik és tele van lovéval valamint egy peták adót sem fizet, na ezért kijár a negatív megkülönböztetés abban a formában, hogy retorziókra számíthat, mint vagyonelkobzás, vagy börtön.

Az nem járja, hogy emberek a szalag mellett majd megdöglenek, mert becsületesek, sokan pedig ide oda ügyeskednek és nem adóznak semmit belőle.

hgferi 2010.03.04. 23:23:20

@nekend: Hithű jobbikost nem is lehetne lebeszélni. Nem is az a célja az ilyen vitának. :)

Beszélgettem egy 15 éves hithű jobbikossal (ki tudja, mennyi hasonlókorú van a sok jobbikos kommentelő között? :) ), s megtudtam tőle, hogy elvből nem olvas mást, csak a Kuruc infot meg a Barikádot. Hmmm... Biztosítva a megfelelő szélességű látókör. :) Igaz, a Holocaustot nem látja a srác bizonyított történelmi ténynek...

Azt nehéz lesz bebeszélnie bárkinek, hogy a jobbikosok között nincs egy nagy csomó antiszemita és cigányellenes. Igaz, ismerek én antiszemitát és cigányellenest az MSZP és a Fidesz szavazói között is, csakhogy ók a választási gyűléseken nem mondanak olyanokat, mint egyes jobbikosok...

ati27 2010.03.04. 23:23:50

@nekend:
Nem vagyok már annyira fiatal, és nem vagyok egyetemista. Nem vagyok nagyon okos, de nagyon hülye sem. De a jobbik számomra nagyon átlátszó. Nem szavaznék rá! Megtehetem, meg mert demokrácia van! És ezt el kel fogadnod, sőt tiszteletben tartanod! Mert én elfogadom hogy az a te véleményed.. Akkor most büdös libsi vagyok? :)

G. Wolf 2010.03.04. 23:24:31

Érdekes a vitapartnerek megválasztása.

Azzal hogy a Fidesz ennyire elkezdett foglalkozni a Jobbikkal, a mellett hogy elismeri mint valós politikai ellenfél egyben legitimálja is. Hiszen ha nem áll vele szóba, akkor egyfajta "kívülállóként" lehetne tekinteni rá.

Hogy valóban win-win szituáció-e azt nem tudom megítélni így... Talán valóban kettejük számára az. Azonban ha hosszabb távon nézem a Fidesz érdekét, jobban járna haz az LMP-t venné górcső alá. Mivel az LMP az MDF-től vonhatja el a legtöbb szavazatot (másodsorban pedig az MSZP-től), így talán összességében többet nyerhetne. Sőt megkockáztatnék egy olyat is hogy haz LMP el tud indulni a választásokon, akkor az MDF-el kioltanák egyást (ugyanis aki se nem radikális se nem akar a két pártra szavazni - ez igen kevés annak rögtön akkor két választás is van).

Bár kérdéses, hogy későbbiekre tekintettel mire is játszik a Fidesz? Kivel akar majdani parlamentbe együttműködni. Ki lenne számára a legideálisabb partner? Mert annak az erősítése lenne a legjobb.

Xor (törölt) 2010.03.04. 23:26:35

@Jester: No de Jester! Mintha azt írtad volna, hogy nem helyesled a hazudozást! :)
Hoplita nem azt írta, hogy nem az országért akarnak tenni. Azt írta, hogy ugyanúgy harcolnak a kampányban, mint mindenki más, ami nagyon is érthető.

órarugógerincű felpattanó 2010.03.04. 23:26:39

"Nem vagyok intelligenciában szenvedő ember!"

Ez kurva jó lett, nem véletlen, hogy a legjobb poénok véletlen születnek :D

Felírtam.

Orbán Diktor (törölt) 2010.03.04. 23:27:41

@nekend: "Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy nem vagyok intelligenciában szenvedő ember."

Jól érzékelteted. Ezért tart itt ez az ország. Azt viszont nem értem, hogy mit akarsz az egyetemen? A te szinted a jobbik tagságnak nagyon is megfelel, a tenni akarásod pedig figyelemre méltó: húzzatok végre dolgozni, ne az adófizetők pénzén lopjátok a napot az egyetemeken.

hgferi 2010.03.04. 23:28:27

@nekend: Csak az a bajom, hogy a jobbikosok (politikusok!!!) szövegeibe kerül-fordul oda van illesztve a negatív jelenségek mellé vagy a zsidó, vagy a cigány jelző. Pedig Magyarország az adóelkerülők, a korrupció országa. Nem él itt közel sem annyi zsidó, nincs itt annyi jólmenő cigány, mint amennyi az adóelkerülés, meg a korrupció.

A diagnózis részben helyes, na de a válasz?

hgferi 2010.03.04. 23:31:46

@G. Wolf: Aprócska észrevétel, de nekem úgy tűnik, a Fidesz nem elkezdett a Jobbikkal "foglalkozni", hanem elkezdett reagálni a támadásokra, mert egy darabig inkább csak tűrt.

Orbán Diktor (törölt) 2010.03.04. 23:33:35

@nekend: "Az nem járja, hogy emberek a szalag mellett majd megdöglenek, mert becsületesek, sokan pedig ide oda ügyeskednek és nem adóznak semmit belőle."

Ezen már Lenin elvtárs is próbált változtatni, aztán lett is belőle nem kis gond...

hgferi 2010.03.04. 23:34:21

@ati27: Ott a pont! Jártam én már úgy, hogy jobbikosokkal vitatkoztam, s pár perc után már rögtön tudni vélték a származásomat... Pedig nem ismernek. De azt mondják, ők mentesek az előítélektől...

hgferi 2010.03.04. 23:35:01

@török gábor: Nem tudjuk biztosan, valójában kinek mennyi van meg.

G. Wolf 2010.03.04. 23:35:21

@hgferi:

Valóban a Jobbik aki hamarabb ostorzott. Azonban ha nem reagál az azt jelenti hogy nem is tekinti ellenfélnek. Én úgyérzem, hogy túlreagálja, és ez a Jobbikank egyértelműen hasznos - hogy a Fidesznek hasznos-e azt nem tudom.

nekend · http://www.jtauto.hu 2010.03.04. 23:37:07

@ati27:

Szíved joga, hova teszed a voksod.

Én tudtommal nem is bélyegeztem meg azt aki máshova teszi. Ha esetleg mégis akkor bocsánat, egyáltalán nem volt szándékomban.

@Orbán Diktor:
Meg lesz ne félj, és az országért fogok tenni, azon belül pedig az olyan elégedetlen és szurkáló emberekért is mint te.

@hgferi:
Nem nem vagyok hithű jobbikos, hithű az országért tenni akaró ember vagyok, és jelenleg még csak azzal vagyok képes tenni valamit, hogy eleget teszek állampolgári kötelességemnek. Egyelőre.

Én is úgy gondolom mint te hogy a korrupcióból nagyobb károk vannak mint a feketézésekből (de ki tudja???), de akkor is élnek még tisztességes emberek itt, akiknél kiveri a biztosítékot az általam említett jelenség.

nekend · http://www.jtauto.hu 2010.03.04. 23:38:36

@Orbán Diktor:

Lehet és kell is próbálkozni a változtatást illetően.

Szerinted ez így helyes?
Szerintem egyáltalán nem.

2010.03.04. 23:39:05

@hgferi: "hanem elkezdett reagálni a támadásokra"

A fidesz annyira hitt a legyőzhetetlenségében, hogy még olyan felelőtlen kijelentéseket is tett, hogy a "jobbikkal soha" Most hogy elkezdett inogni a bőrfotel, kiváncsi leszek rá meddig gondolják ezt így.

Egyébként tele van idiótával ez az ország, olyan pártot fikáznak akinek eddig kurvára nem volt semmi köze az elmúlt évtizedek történéseihez, sőt hovatováb az egyetlen kiszámítható pont a palettán. Ellenben olyan pártokat szavaznak vissza az emberek, -valami ködös félelemre, képtelen rémhírekre alapozva- akik húsz éve túrják az orrukat a parlamentben -márha veszik a fáradságot, hogy bemenjenek- és munkájuk eredménye, a mai Magyar valóság, kézzelfogható!

Na ez Abszurdisztán! És tényleg az.

nekend · http://www.jtauto.hu 2010.03.04. 23:40:55

@Jankove:

,,Egyébként tele van idiótával ez az ország, olyan pártot fikáznak akinek eddig kurvára nem volt semmi köze az elmúlt évtizedek történéseihez, sőt hovatováb az egyetlen kiszámítható pont a palettán. Ellenben olyan pártokat szavaznak vissza az emberek, -valami ködös félelemre, képtelen rémhírekre alapozva- akik húsz éve túrják az orrukat a parlamentben -márha veszik a fáradságot, hogy bemenjenek- és munkájuk eredménye, a mai Magyar valóság, kézzelfogható!

Na ez Abszurdisztán! És tényleg az. ''

Abszolút egyetértek veled. Ezt szerettem volna még én is megfogalmazni, de már így felesleges.

ati27 2010.03.04. 23:41:45

@nekend:
Bezony bezony a feketézés is korrupció. És a nemzeti össztermék 25-30% a fekete-szürke gazdaságban van. Na most a magyar GDP 25000 milliárd forint.. No akkor?

Treuga Mei 2010.03.04. 23:43:03

Tisztelt TG!

Bejegyzése ezúttal nem vizsgálja, hogy a JOBBIK már nem a felületnöveléssel kell foglalkozzék, hanem a retorika finomításával (pl. "Ha akarja, ne nevezzük cigánybűnözésnek..." - Vona Gábor válaszának részlete az Index kérdésére). A FIDESz számára tehát megnehezíti a helyzetet a konfrontáció, mivel a posztnácik a narratívájuk közép felé tolásával szűkíthetik Orbanolini terét. Ezt a közép mozgósításával ugyan kompenzálhatják, de eddigi stratégiájukkal szembemenve időveszteségben vannak (bár mint 2002 mutatja, gyorsan tudnak aktivizálni), ugyanakkor a mozgósítás újabb reakciófelületet ad a JOBBIK-nak a középre húzás kifejtésére.
Más, csak kapcsolódó téma.
Egy kérdés fölmerült, amikor pár perce Jávor nyilatkozatát néztem a youtube-on. Masszív antipolitikus, ügyetlen, a fogalmazása sem elég pregnáns. Mégis: a témák fölvetésével, a tabutlanítási igyekezettel és a protestpárt-jelleggel az LMP-sek könnyen lehetnek a JOBBIK szavazóbázis akár tíz-tizenöt százalékában is érdekeltek. Ráadáásul a szociknak elsősorban a JOBBIK jelenléte az érdekük, nem a megerősödésük (hogy konkrét náciveszélyre is mutogathassanak), amennyiben nem tőlük, hanem a többi két párttól vonnak el szavazatokat Schifferék, az jó nekik, a FIDESz-nek pedig a JOBBIK minél kisebb frakciója komoly érdek, és mára aligha épp az LMP veszi el a kétharmadot tőlük (igen, azt mondom, a JOBBIK erősödése 60 % körülre szorítja őket az Országgyűlésben).
Azaz mindkét nagy pártnak érdeke lehet az LMMP bejutása (ellentétben az MDF-ével), csak a JOBBIK (szerintem ideiglenesen nagy párt, bár mára már a többi is...) ellenérdekelt benne lassan... ami - ismervén az országot a médialakájaival, megélhetési értelmiségével - biztató a bekerülés szempontjából!
Szóval hadd kérdezzem, mi a véleménye: az LMP bejutása nem lehet Vonán (meg persze D. Ibolyán) kívül mindenkinek érdeke? És vajon észlelik ezt időben?

hgferi 2010.03.04. 23:43:54

Persze, csak a tisztességre törekvő (mert ugye abszolút tisztességes, abszolút bűntelen nincs, ha kicsit is őszinték vagyunk) emberek egészen más megoldást tarthatnak jónak. Én pl. a középre, a Fideszre teszek, tőlük remélek elmozdulást. Laasút, mert azonnali megoldások nincsenek, annál sokkal nagyobb a baj.

hgferi 2010.03.04. 23:46:36

@Jankove: Ez demaógia, de nem baj. :)

psychocska 2010.03.04. 23:46:59

@hgferi:
20éve így teszeget a többség. Hova jutottunk? Van e a kilátástalanságnál is rosszabb?

bozoa 2010.03.04. 23:50:40

Jó lenne ha az egész ország nyerne vele, de sajnos úgy látszik, soha nem jön el a közjó, mert pénzért megvehető az emberek többsége, kopogtató, szavazat, hallgatás, vélemény egykutya, semmi köze már a művelt individuumokhoz.
Én nem azért venném el a választójogot 100as IQ alatt, mert ki akarok rekeszteni csoportokat, hanem pont azért, mert meg akarom védeni őket attól az eredménytől, amit okoznának.

Akinek már résnyire is kinyílt a szeme, annak nyilvánvaló, hogy a Fidesz igyekszik becsületesnek mutatkozni, és a másikat mocskolni. Mint amikor a szépen megterített asztal alatt a másik lábát taposod és vigyorogsz mint a tejbetök. Ha nem lenne ekkora médiahátterük, akkor sokkal igazságosabb eredmény születhetne. Ha a Jobbik mondja hogy pusztuljon a férgese, akkor nekik van joguk megcsinálni a frankót. De amíg nem járnak elől jó példával, addig nem csoda ha sokan nem hisznek nekik. Viszont a Fidesznek is ki kéne szórni a selejtes arcokat (Mikola, Kövér), akkor talán hitelesebbek lesznek, akár nekem is.

Treuga Mei 2010.03.04. 23:50:48

@hgferi:
Nem tudom, akad-e teljesen tisztességes ember, de a tisztességesebb nem pártpropagandát folytat a polgárok virtuálagóráján, hanem eszmecserét.
Te a FIDESZ-re teszel, én meg teszek a megélhetési nickekre...

tlac 2010.03.04. 23:51:27

@Charybdis: nem. csak a Tv2 nyomja a Jobbikot..

Treuga Mei 2010.03.04. 23:56:49

@bozoa:
A cenzus - legyen az vagyoni, műveltségi vagy intellektuális - nem föltétlenül megoldás. A közösségi részvétel épp arról szól, hogy azok is artikulálhatják a véleményüket, akik - pl. IQ-juk miatt - kevésbé tudják az önérdek-érvényesítésüket folytatni. (Egyébként az IQ az, amit az IQ-teszt mér. Azt meg úghy mérik, hogy megkérdeznmek egy csoportot, kit tekintenek a legintelligensebbenk, és annak a tesztválaszait tekintik súlyozott standardnak. Azaz az IQ egy társadalmi ízlésviszony tükröződése...)
A médiáról írottak általánosabban igen fontos fölvetést tartalmaznak. Régi mániám, hogy mint erős hatalmitőke-koncentrátumot (nem csak nálunk, i. m. Dutschke...) hatalmi ágként kellene szabályoznunk...
A megtisztulás meg nem egyszerű: nehéz szűrni a belépőket és nehéz a bennlévők beágyazottságát lazítani. Erkölcsileg egyébként igazad van!

2010.03.04. 23:57:54

@hgferi: "Én pl. a középre, a Fideszre teszek, tőlük remélek elmozdulást"

Remélni azt lehet. Fidesz 12 éve aktív részese (4 év kormány, 8 év ellenzék) a parlamenti történéseknek. De most aztán már biztosan tudják a megoldást.

Az a baj, hogy sokunk már nem hisz a mesékben.

2010.03.04. 23:59:06

@hgferi: Ez demaógia, de nem baj. :)

Nem demagódia. Ez a szörnyű valóság.

Chingford 2010.03.05. 00:00:24

Na majd meglátjuk, hogy az ex-MSZMP-sekkel, ex-KISZ-sekkel teletűzdelt, egykor liberális, antikeresztény ma népnemezeti, velejéig korrupt fityesz mihez kezd a szabadkőműves Misi kiráj vezetésével! Majd jön ex-MSZMP-s, maffiozó, olajszőkítő Pintér és csinál egy nagy elszámoltatást... Hát ez nem egy szép jövő! :o)

2010.03.05. 00:01:23

@hgferi: "Ez demaógia, de nem baj. :)"

Amikor az ország por és hamu lesz, itt még mindig azon fog menni a harc, hogy fidesz vagy mszp. Emberi makacsság és idiotizmus. Akik meg észreveszik a problémát, azok demagógok, nácik, és különben is a kurva anyjukat.

2010.03.05. 00:03:35

@Chingford: :D Pintér ringbeküldése az már vicc kategória :) Tiszta közélet, korrupciómentesség mi? :) Épp ő a Garancia erre. Anyám borogass.

Chingford 2010.03.05. 00:08:56

Végig lehet ott nézni az egész fütyesz vezérkart, nem sok patyolattiszta népnemzetiőskeresztény van! Ez az egész "rendszerváltás" egy színjáték volt, az egész jelenlegi parlamenti garnitúra egyívású, komcsi csöcsőn nőtt fel Viktor is meg Fletó is! Egy jó anekdota a '80-as évek végéről: Soros Gyuri bácsi meglátogatja az ifjú KISZ-es titánokat! Na fiuk, a brigád egyik fele álljon jobbra a másik fele meg balra! Mától ti lesztek a jobboldal, ti meg a baloldal! Ennyi a külömbség köztük: semmi.

Drang 2010.03.05. 00:11:45

"A Jobbik sem marad adós, ráadásul ők már régóta tudatosan arra játszanak, hogy a Fidesz támadásával, hiteltelenítésével hívják fel magukra a figyelmet.”
Ez erős csúsztatás, a belinkelt írás sem tartalmaz semmi ilyesmit. A Fidesz kezdte el a Jobbik támadását, nyilván a kopogtatógyűjtés során kapott visszacsatolásokból kiderült, hogy a sajátjuknak hitt táborból valójában igen sokan Jobbik-szimpatizánsok (vagy minimum szavazatmegosztók).
A Jobbik szemében a „rendszerváltó” pártok valójában az elszabotált rendszerváltás tevékeny részesei és haszonélvezői, ez a Jobbiknak mindig következetes álláspontja volt. A Török Gábor által előadott hagyományos (sőt anakronisztikus) – bár kétségkívül ingyenes – megközelítés kb. olyan, mintha Kopernikusz szókincsével akarnánk leírni a holdraszállást.

tlac 2010.03.05. 00:36:30

Jobbik játssza a 89-es SzDSz szerepét, figyelem, jönnek a Lenin fijúk!

[nev] (törölt) 2010.03.05. 00:42:15

@laji:
szerintem a libeknek és a konzerveknek a politikában össze kell dolgozniuk. de úgy, hogy közben meg egymással vitáznak. tehát a jelenlegi elitváltásához szerintem nem egy új párt kell, hanem legalább kettő. egy erősen konzerv, és egy lib párt. amik azt mondják, hogy nem értenek mindenben egyet, de nem mondják a másikra, hogy minden rossznak ők az okozói. ami a szocikra és a nácikra jellemző.

a liberalizmus az én felfogásom szerint semmi egyéb, mint politikai alázat. az alázat itt nem azt jelenti, hogy térden csúszva mész a pápának kezet csókolni, mert az inkább szánalmas ma már, hanem az, hogy a többségi álláspont mellett megpróbálod megjelentíteni a kisebbségi véleményeket is. és képviseled őket mindaddig amíg ezek nem ütköznek az alkotmányos rendbe. tehát majdnem mindent meg lehet engedni, de arra vigyázni kell, hogy az alkotmányos rend(!) fennmaradjon.

én úgy látom, hogy itt a liberalizmus átcsapott a politikai opportunizmusba, amit kuncze is csinált már, de főleg kóka. nyilván teljesen vállalahatatlan lett az szdsz kókával.

---

grósz szerintem nem volt akkra hülye, amilyennek ma beállítják. annak ellenére mondom, hogy én gyerekfejjel se értettem egyet vele. már amennyire figyeltem a politikát. volt egy amerikai kutyás sorozat, és utána jött, hogy mit talált ki grósz károly. szóval ma már világos, hogy grósz nagyjából azt akarta, amit ma a kínaiak csinálnak. hogy legyen kult szocializmus, és közben meg jöjjön be a működő tőke. maradjon az egypártrendszer, de legyen közben egy furcsa kapitalizmus.

én emlékszem, amikor az első mc donalds nyílt budapesten. grósz nyitotta meg. ő volt a pártfőtitkár. elé raktak egy big mac-et, de nem tudta, hogy azt össze kell nyomni, és úgy kell megenni. levette a zsemle tetejét, és kereste a kést és a villát. mondhatnánk azt, hogy mennyire hülye volt.

csakhogy grósz a mc donaldsot úgy engedte be, hogy a bábolna volt a legnagyobb beszállítója. és az valójában a bábolna-mc donalds félig magyar, félig amerikai tulajdonú vegyesvállalat volt. és ennek a cégnek minden beszállítója magyar volt. az elképzelése az volt, hogy az amerikaiak adják a tőkét, és a know how-t, a helyiek biztosítják az alapanyagokat, és a munkaerőt, a nyereségen osztozni kell fele-fele arányban.

és ugye ez nem is egy akkora hülyeség, csak ugye ehhez végső soron nem kell egypártrendszer, és igazából az állam sem kell, hanem helyi szinten kell szabályozni, hogy akkor helyi munkaerő kell, helyi alapanyagok. amit elvárunk, hogy hozzák a pénzt, és a know how-t. és ezért a profit felét meg ki lehet vinni, a másik felét meg kötelező vissza forgani közfeladatokra. az oktatásba, egészségügybe. tehát amit grósz károly akart az nem akkora hülyeség, csak ugye ő nem akart demokráciát, hanem egypárt rendszert akart, mert ő volt a pártfőtitkár. és ha csak ezt nézzük, akkor német miklós nyilván demokratikusabb volt, mert ő meg teljes egészében lefeküdt a nyugatnak. nyugat európa nem akart vegyes vállalatokat, hanem kelet-közép európában piacokat akart szerezni, mondhatnám úgy is, hogy gyarmatosítani akart, vagy kizsákmányolni. és ez ugye nem volt jó, de persze közben meg többpártrendszert is akart, ami meg jó volt.

szóval az igaz, hogy grósz nem volt nagy demokrata, sőt egyáltalán nem volt az, de mondjuk a gazdasági tanácsadói messze felkészültebbek voltak, mint az utódpártokban. (én ugye utódpártnak tartom a fideszt is. a hazafias népfront utódjának.)

kádár 56. persze. szóval a helyzet az, hogy kádár jánosnak sohasem fognak szobrot emelni, és utcát elnevezni, mint ahogyan ferenc józsefről sem remélhetően. de ez nem jelenti azt, hogy kádár egy tömeggyilkos volt pusztán. ferenc józsef is leverte a forradalmat, aztán mégis ő lett a nép ferenc jóskája. kádárral is valami ilyen történt. vélhetően egész életében furdallta őt a lelkiismeret. az persze világos, hogy akiknek 56 ártott, mert szétszakadt a családja, vagy börtönbe került, vagy ne adj isten felakasztották, annak ez a lelkiismeret furdalás nyilván kevés. de kádár egy ellentmondásos személyiség volt.

56 egyszerre volt forradalom, szabadságharc, és polgárháború. az én felfogásom eltér a mainstream gondolkodástól. mert én azt a népfelkelést az európai polgárháború részének tekintem. szerintem az i. és a ii. világháborúban az európai hadszintéren zömmel polgárháborús események zajlottak a nemzetközösségen belül. európaiak támadtak európaiakat.

de tudom, hogy furcsa felfogás, ami a 20. századi történelmet világháborút az euórpai egységgel próbálja magyarázni. úgy állítja be a sztorit, mintha minden az európai egység létrehozása miatt történt volna. csak ezt hitler másképp akarta, mint churchill, vagy de gaulle.

és ugye ebből a sajátos nézőpontból a magyar 56, és cseh 68, a lengyel 81, vagy román 89 is, és a délszláv háborúk is, mind-mind polgárháborús események az európai hadszintéren. aminek az eredményeként létrejön az európai egység. (ez ugye analóg az amerikai polgárháborúval). és ebből a nézőpontból kádár bűnös, de nem háborús bűnös. nincs az, hogy kádár bosszúból körbekerített egy városrészt, és ott kiírtott mindenkit. ami a délszláv háborúban előfordult.

de ezzel nem akarom kádárt felmenteni. meg nem akarom azt mondani, hogy a kommunizmusnak nem voltak bűnei. dehogynem voltak. voltak de ez nem az a tömegmészárlás, hogy megölnek mindenkit, ha kell, ha nem, mindenkit. szóval ezt így fogom fel.

---

én nagyon sok párhuzamot látok az mszmp egykori politikája, és a pártok jelenlegi politikája között. és szerintem elég sok a visszalépés is. és csak azt sajnálom, hogy nincs olyan politikai elemző, amelyik ezekre rámutat, szerintem török gáborral az élen egy politiológus generáció nevelődött ki, akiket a történelem egyáltalán nem érdekel. szóval nincsen elmagyarázva az, hogy ez az egész demokratizálódásnak nevezett folyamat mivégre történik. én úgy látom, hogy nem világos az ország számára, hogy tagjai vagyunk az európai uniónak. nem értjük, sokszor én sem, hogy ez milyen kötelezettségekkel jár, és mivel nem jár. az állampolgári ismeretek is hiányoznak. mert arról szólnak az elemzések, hogy bayer leköpte vonát, pörzse meg visszaköpött, akkor ez kommunikációs szempontból mit jelent. hogy ezzel vajon ki nyer.

nyert már valaha azzal valamit a demokratikus viszonyok között a politikában, hogy az egyik ember nyíltan leköpte a másikat. és nem azt mondta, hogy szerinte nincs a másiknak igaza, hanem azt, hogy a másik egy féreg, és akkor ezzel a politikával nyert. volt már ilyen egyáltalán. és akkor a szuper elemző kihozza, hogy ez egy win-win játék. és én meg ezzel szemben úgy látom, hogy a vita helyett nagy hagyománya van annak, hogy a poltikai ellenfelet az egyik pillanatban elvbarátnak tekintem, a másik pillanatban meg az ősellenségnek, de én úgy látom, hogy ezt többnyire az ellenfél használja ki ügyesen. nem mindig, de ilyenkor jön a nevető harmadik. mint ahogyan egyébként a jobbik is egy ilyen nevető harmadik volt még nemrég.

2010.03.05. 01:13:42

Igen ez most win-win szituáció a Jobbiknak és a Fidesznek. De az-e az országnak?

Mire gondolok? Ha Fidesz középre tart, az szavazatszerzés szempontjából neki jó. De a kormányzás nem biztos , hogy a centrumból a leghatékonyabb. Az országnak radikális változásokra lenne szüksége, centrumból kormányozva ez nem biztosítható. Először radikális változások kellenek, majd 2012-től lehetne áttérni centrum kormányzásra. Ha a Fidesz rögtön konszolidálni akar, akkor csak a szart konszolidálja. A homokra épített vár pedig összeomlik, ahogy 2002 után történt.

órarugógerincű felpattanó 2010.03.05. 01:18:40

@Jankove: És a 8 év ellenzékiségben szerinted mégis mi a lónak a nemiszervét tudtak volna csinálni?

Elég durva összemosás a jobbikosok részéről, az elmúlt 16 év 25%-ában kormányzó fideszt egy szinten említeni a maradék 75% időben kormányon lévő mszp-vel. Milliók vannak itt, akik elégedettek voltak a fidesz éra magyarországával, amikor a csatlakozni kívánó országok között mindenben az élen álltunk. És tényleg azt hiszitek, hogy majd az általatok várt bakancsos, árpádsávos politikára fogunk voksolni, mert ti majd megígéritek, hogy majd jó lesz?

És mielőtt valamelyik hülye lezsidózna, pont az árpádsávost tartottam mindig a legszebb lobogónak, de amivé elhasználtátok...
Áhh, sajnálom, kellett nekem intelligenciában szenvedni.

Treuga Mei 2010.03.05. 01:21:38

A JOBBIK-nak akad még egy komoly előnye: bizonyos vidkeken az _egyetlen_ közösségszervező erő a gárda. Ez rövid távon behozhatatlan előny más pártokkal szemben (Bozóky évekkel ezelőtt megpróbálta a kulturális erőforrásokat odacsoportosítani a kistelepülésekre, de túl kicsi összegek voltak, nem volt mit lenyúlni, a szocik le is állították emiatt. Most meg ott a gárda. Gratulálok, Szekeres, Suchmann, Erős, Nyakó elvtársak!)
Ugyanakkor Vonáéknak nincs sok szavazóréteg-tartalékuk, azaz vagy eloroznak (leginkább Orbánéktól), vagy találnak még szűz területeket (arra kisebb az esélyük). Ha a nagyobb frakció a céljuk, nem zavarja őket a FIDESz középre nyúlása. Utóbbinak ugyanis a passzívak mozgósításával van csak esélye arányosan növekedni, ami a nagyobb választási részvétel okán a kicsik kiesését is jelentheti. Ez jó a JOBBIK-nak is, különösen a második fordulóban. Az MSzP csöndes mozgósítása - így a részvétel növekedése - ugyanis várható: valószínűleg valóban van egy látens bázisa, amelyik megjelenik (2002-ben ez is hozzájárult a FIDESz berosálásához), ha mára kisebb is, mint régen, d'Artagnane M. Attila nem _csak_ blöfföl fizetett hirdetésében... bár azt is teszi...
Ebben a párharcban a biztos győztes tehát leginkább a JOBBIK, a FIDESz-nek túl sok a "ha".
@[nev]:
Neked ez tényleg a FIDESz-JOBBIK adok-kapokból ugrott be?
Huhh!

BonFire 2010.03.05. 01:21:55

@hgferi: "Azt nehéz lesz bebeszélnie bárkinek, hogy a jobbikosok között nincs egy nagy csomó antiszemita és cigányellenes." - Hm. Azt meg nekem nem beszéli be senki, hogy az MSZP, MDF, SZDSZ, Fidesz és egyéb szavazók nagy többsége _nem_ utálja csípőből a cigányokat. Előbb-utóbb minden ember összetűzésbe kerül velük (inkább előbb), és az esetek _túlnyomó többségében_ igenis a cigány kezdi az összetűzést. Legyen szó akár közvetlen veszély okozásáról, vagy akár csak arról, ha egy légtérben kell szívni velük a levegőt, vagy csak azért, mert ők ordibálhatnak az összes hivatalban.

Persze, most tudom, hogy én vagyok a kirekesztő, hiszen ők nem tehetnek erről, ők nem is üvöltöznek, nekik ilyen az orgánumuk, igaz?

Szóval a véleményem az, hogy pártállástól függetlenül a civilizált emberek _többsége_ viszolyog a cigányoktól, és ez az egyetlen dolog, ami közös a magyar emberekben.

Csak valaki kimondja nyíltan, valaki meg nem meri. De azért szélsőjobbtól ultrabalig mindenki örülne neki, ha valaki végre kezdene velük valamit.

2010.03.05. 01:22:20

Az MDF is azért bukott el, mert elmaradt az elitcsere, hiszen 90-ben rögtön egyensúlyi kormányzásba kezdett (kényszerből). Nem tudott új stabil alapokat kiépíteni. Később elsodorták, mint a falevelet.

A Fidesz már egy fokkal erőteljesebben kezdett 98-ban, de a lényegi változásoktól ők is messze voltak. 2002-ben el is bukták a választást, ha nem is sokkal.

adambum 2010.03.05. 01:47:32

Nem vagyok politikai elemző, de Török Gábor elemzése helyénvalónak tűnik. Ha rövidtávon nem is annyira, hosszú távon biztosan jól jön ki ebből a Fidesz is.

Azonban előfordulhat, hogy rövid távon is jól jön ki. Ma már aki nem szeretne feneketlen radikalizmust, kire szavaz? Korábban az MDF plauzibilis lehetőség volt, de most úgy tűnik hogy mindenhol nem is lehet rájuk szavazni. Az MSZP-ben pedig a kormányzásképesség látszata sincs meg. Szerintem tiszta sor, hogy sok moderált ember inkább a Fidesz felé fog hajlani egy ilyen szituációban, pláne ha 60+ százalék lesz a részvétel.

BonFire 2010.03.05. 01:51:42

@[nev]: Az a jó az internetben, hogy bárki szabadon leírhatja a gondolatait. Török Gábor is. Amint látom, te is szereted leírni a sajátjaidat, csak a másé nem teszik.

Megoldás:

1) nyitsz egy saját blogot ebben a témában, és bemutatod a hivatásosnak, hogy ezt "igazából" hogy kéne csinálni...

2) keresel magadnak megfelelő olvasnivalót a létező blogok tízezreiből, ami jobban megfelel az ízlésednek.

Azért az egy kicsit furcsa, hogy bár lesújtó véleménnyel beszélsz róla, azt mégsem a saját blogodon teszed, illetőleg kilométeres hsz-ben fejted ki, hogy mennyire nem jó. Ha ennyire nem jó, nem kell olvasni.

Ennyi az egész.

kriszti 67 2010.03.05. 02:00:42

Kire szavazzak ezek után???????

lobelt_ledfold 2010.03.05. 04:46:13

@nekend:
Én asszem intelligenciában szenvedő ember vagyok, mert 2000-ben eltanácsoltam magam az ország egyik legnehezebb műszaki szakáról és végül szereztem egy könnyed közgazdász jellegű papírt. Nincs is problémám a pénzzel, pedig rohadt multi munkavállaló alapon minden egyes adóforintot igen pontosan be kellett fizetnem.
Én jobban élek mint tavaly, jobban mint 2008-ban, amikor jobban éltem mint 2007-ben, ami nagy előrelépés volt 2006-hoz képest. Pedig sose szoptam le az ügyvezetőt, sőt, nem is bragyiztam vele. Dolgoztam. Biztosan volt kis szerencsém is, de a vége akkor is annyi, hogy nem érdekel a 13. havi nyugdíj kérdése (ha a nagymamám vagy szüleim megszorulnak akkor tudok nekik segíteni), pedig csak idén fogom befejezni a diákhitel törlesztést. Sose jutottam volna el ide, ha Viktorék nem vezetik be, meg nem törlik el a tandíjat ’98 után.
Eddig mindig Viktorékra szavaztam. Velem – és ezzel kispolgári, borsodi szüleimmel is – nagyon jót tettek. Azzokkal a nyugdíjasokkal is jót tettek, akik azért kapnak – igaz csak 12. hónapon át – nyugdíjat, mert elég adót tudok befizetni.
Idén a Jobbikra fogok szavazni.
Én nem vagyok demokrata. Szerintem nagyon elbaltázott ez a rendszer, ahol ugyanannyit számít a Cavinton függő nyugdíjas, az intelligenciában nem szenvedő reál egyetemista, az analfabéta szabolcsi roma meg a törtető, pöcs menedzser szavazata. Alighanem fasiszta és náci is vagyok, biztos túl sokat olvastam Orwell-t, Huxley-t, Heinlein-t, Dick-et (a scifi szórakoztat).
Mégis, nem ezért fogok a Jobbikra szavazni.
Újak. Nem tudom és nem is érdekel mit csináltak ezen csókák faterjai az MSZMP-ben, de hogy ők maguk semmit, az tuti. Hazudnak, átvernek, idegen érdekeket (idegen érdek=nem első számú prioritás 15 millió magyar ajkú ember hosszú távú jóléte) képviselnek? Talán igen, talán nem.
Nem szeretném, ha Viktorék egyedül variálgatnának. Szeretném, ha totál kifordítanák magukból ezt a szerencsétlen országot, és mindent új alapokra helyeznének. Ha már ezt úgyse fogják akkor ahhoz, amit hajlandóak megtenni tartozzon egy kis kontroll. Legyen szükség némi egyeztetésre meg párbeszédre, legyen szükség néhány paktumra meg pár jóember meggyőzésére.
Mégis, miféle „veszély” rejlik ebben a Jobbik nevű gárdában? Felbátorodnak a radikális, náci szélsőségesek? Szenzációs nagy poénnak tartom, hogy néhány száz (nagyon elszállva néhány ezer) lakótelepi parasztgyerek kendőkkel meg üres üvegekkel fradi meccs után balhézik, és ennek nyomán vizionált horogkeresztek lógnak a parlament főbejárata előtt. Nem szeretem a demokráciát, de mifelénk mostanában az van, és gyanítom, hogy ez jó sokáig nem is fog megváltozni. Legalábbis biztosan nem kopasz IQ fighter-ek hőzöngése nyomán leszünk újra királyság…
Szóval, mi a búbánatot fog tenni a Jobbik ha 10%-kal, ha 20 százalékkal végez? Kivonul a képviselőcsoport és napalmmal öntözi végig a Dohány utcát? Aránylag kicsi az esélye.
Meggyőződésem, hogy nyugiban, kicsit keményen itt-ott, a maguk könnyed radikális módján politizálgatni fognak. Lesz 4 évük arra, hogy villantsanak valamit. Sok-sok honfitársammal ellentétben nem vagyok jövőlátó. Vagy ügyesek lesznek és megragadnak, vagy eltűnnek a süllyesztőben ahogy azt kell, és 2014-ben szavazhatok megint a Fideszre.

strappa 2010.03.05. 05:05:17

@Drang: "A Fidesz kezdte el a Jobbik támadását, nyilván a kopogtatógyűjtés során kapott visszacsatolásokból kiderült, hogy a sajátjuknak hitt táborból valójában igen sokan Jobbik-szimpatizánsok "

Hülyeség, a Jobbik a honlapján már ősszel politikus bűnözőknek nevezte a fideszes álláshalmozókat.

hgferinek van igaza szerintem, a parlamenti pártok közül eddig a Fidesz foglalkozott a legkevesebbet a Jobbikkal, viszont a Jobbik jóval régebb óta szidalmazza a Fideszt, és most ért el arra szintre, hogy szerintük azonosak az MSZP-vel.

theofil 2010.03.05. 06:26:51

@mirrmurrkandúr:

Van.
Viktorunk jellemének, cselekedeteinek mit a túró köze van ahhoz, hogy milyen volt a szoci párt?

(Csurka nevezte a MIÉP-et a koalíció kurvájának.)

Drang 2010.03.05. 06:35:55

@strappa: Hülyeség, elég csak az "elveszett szavazat" meg a "majd kapnak két pofont" szövegekre gondolni, már az EP-választás előttről. A Jobbik ezeket max. viszonozta.
Az intenzív és célzatos támadás a Fidesz részéről a Jobbik ellen most kezdődött. Az SZDSZ meg az MSZP részéről már korábban.

theofil 2010.03.05. 06:43:23

@_KingJack_:

Úriember nem lép koalícióra egy Torgyánnal.

A vele való koalíció nem hirtelen szakadt Viktorunk nyakába....amikor felbontották az SZDSZ-szel kötött szövetséget és a Fidesz elfoglalta a jobboldali párt pozícióját látniuk kellett, hogy kik vannak még azon az oldalon.....
ha nem sikerült egyedül választást nyerniük akkor kikkel kell szövetkezniük....

Ez a minimum amit egy politikusnak előre kell látnia.

Tehát Viktor amikor jobboldali politikussá avanzsált minimum beletörődött, hogy valamelyik zseniális párt lesz a partnere...vagy az akkor mélybuta MDF, vagy a tökkelütött KDNP, vagy a Józsi....más választék nem volt.

jjulie 2010.03.05. 06:56:51

@lobelt_ledfold:

a jobbikban semmi új nincs
réges régen már elhasznált elemeket vettek elő, és az hogy valami más az nem egyenlő azzal hogy jobb

és ha körül nézel a felmenőid körül, lehet hogy meglepőt fogsz találni, még pedig azt hogy valójában a rákosi és kádár világnak köszönheted a diplomádat, és az ennek köszönhető állásodat, és nem a viktornak

az egyik gyerekem ausztriában járt falusi iskolába két évet, és pontosan tudjuk, hogy az osztálytársaik soha nem lesznek diplomások, mert a szüleik nem engedik meg nekik, ugyanis a családnak szüksége van a munkaeréjéra a rtaktoros tudására, meg a generációkon összerakott vagyonkezelésére

aztán dolgoztam észak olaszországban ahol együtt éltem egy faluban egy családdal, akiknél dolgoztam, itt egy iparos réteg életébe láttam bele, és elmondom neked, a gyerekek itt sem tanultak, mert a szülők nem engedték őket, hanem dolgoztak a családi műhelybe

és az én apám ugyan ezen okból nem tanult a harmincas években

theofil 2010.03.05. 06:58:29

Elképzelhetőnek tartom, sőt egyre valószínűbbnek hogy Orbán és Vona már régen megegyezett egymással -
Orbán hozza a mérsékelt szavazókat, Vona a radikálisokat.

Ezzel levadásszák a szavazatok zömét.
Föltehető, hogy szeretett igazmondó, talpig becsületes Viktorunk még a Fidszer vezérkart sem tájékoztatta az ügyletről hadd legyen minden olyan mintha igazi lenne,
nekik is azt kell hinniük hogy véres háború zajlik a két párt között, akkor lesznek hitelesek érzelmileg.

Ezt nagyon is kinézem ebből a derék úriemberből.

strappa 2010.03.05. 07:01:57

@Drang: "Hülyeség, elég csak az "elveszett szavazat" meg a "majd kapnak két pofont" szövegekre gondolni, már az EP-választás előttről."

És ez mi volt ahhoz képest, amit a többi parlamenti párt művelt? Betiltás, elhatárolódás, stb?
Akik közben szidták a Fideszt, hogy ők miért nem olyan határozottak a Jobbikkal szemben.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.03.05. 07:45:17

Emberek!

Már csak ezért se szavazzatok a 20 évünket elcsesző, tolvaj, hazug, mutyi pártokra.
Az LMP-ben nincs arc, de ez a jó mert hitelesek, nem erodálódtak.
Ki az a hülye aki az egyik rossz után a már bizonyítottan rossz másikat válassza.

Ez szánalmasan szörnyű amit a régi parlamenti pártok csinálnak a hatalomért.

Legyen végre más a politika, mert LEHET MÁS A POLITIKA!

www.lehetmas.hu
www.lmpbaranya.hu

Orbán Diktor (törölt) 2010.03.05. 07:57:23

@nekend: "Lehet és kell is próbálkozni a változtatást illetően."

Parlamentáris demokráciában élünk (igaz, némelyik narancsos "politikusnak" ez még nem tűnt fel). Minden negyedik évben megvan rá a lehetőséged, hogy változtass, amikor belépsz a szavazófülkébe. Oda karistolod az ikszet, ahova tetszik. Szabadon megválaszthatod, hogy melyik hazug vagy tolvaj banda kerüljön hatalomra. Ha nem az elvárásod szerint működtek, akkor legközelebb másra szavazol. Egyszerű, nem? Nem véletlenül találták ki a demokráciát: nem gondolod tán, hogy minden négy évben forradalmat játszunk meg embereket gyilkolunk, ugyebár?

Orbán Diktor (törölt) 2010.03.05. 08:03:49

@Ne szavazz a 4 mutyi pártra, Fidesz-Mdf-Mszp-Szdsz: "Az LMP-ben nincs arc, de ez a jó "

Ezzel el is mondtad a lényeget. Eléggé naiv lehetsz, ha azt hiszed, hogy erre van vevő. Már csak azért is, mert Magyarországon nem lehet más a politika, mint amilyen most. Vagyis már előttem is megmondták mások: lófaszt más a politika (mindig ugyanaz).

kzoltana 2010.03.05. 08:09:29

Petri György költő fia, Petri Lukács Ádám a hvg.hu portálon minap megjelent publicisztikájában meghökkentő nyíltsággal töpreng a liberális újságírók felelősségéről. A Jobbik erősödésének árnyékában a szerző átértékeli az általa is követett taktikát: „felelősek vagyunk mi is, publicisták, akik olykor rasszistának láttuk és láttattuk azt, ami nem volt az, csak érzékenységünkben, veszélyérzetünkben már némi Trianon-átkozásban is ordas idők erőinek idecsördítését véltük felfedezni”. Ez az egyetlen mondat már-már felér egy bocsánatkéréssel.
www.nagyitas.hu/common/main.php?pgid=cikk&cikk_id=739&tema_id=40

lobelt_ledfold 2010.03.05. 08:15:45

@jjulie:
Az én nagyszüleim (akiknek a 30-as években kellett volna) nem tanultak valóban. Az ő gyermekeik szerencsére igen, és tényleg, ez Kádár ideje alatt történt. Igazán nem akarok cinikusnak tűnni, de a szépapáim lehet, hogy azért éltek túl, mert a valaki szabályozta a folyókat és nem vitte el őket az ár. Sőt, az őseim azért kezdtek el mezőgazdálkodni, mert megfenyegették bő ezer éve az akkori magyarokat, hogy ha tovább kalandoznak, akkor baj lesz. Akkor tehát a diplomámat Kádárnak, Kossuthnak és magyarok elleni 1000 évvel ezelőtti nyugati összefogásnak köszönhetem? Ez is egy érv.
Azonban itt és most aktuálpolitikai kérdésekről van szó, nevezesen melyik párt mit tett, mit nem tett, ennek milyen hatásai voltak és hogy hogyan használjál mindezt a kommunikációjukban. Ennek semmi köze a felmenőim Kádári időkben végzett tevékenységeihez.

Sajnos a legnagyobb jóindulat mellett sem tudnék pozitívan nyilatkozni az MSZP eddigi tetteiről, pedig még azt is tudom, hogy mi az az infláció, mifán terem a munkaerő kereslet meg kínálat, és mi az az államháztartás. Nem vagyok szakértő, de legalább homályosan sejtem, hogy egy-egy okos politikusi kijelentés mögött milyen messze van az igazság. Nagyon messze.
Ugyanakkor meggyőződésem, hogy normálisnak tekinthető emberi hozzáállás, ha csúnyán nézek arra, aki már átvert, és bizalommal fordulok afelé, aki még nem. Persze, hogy ő is átfog, amennyiben politikáról beszélünk. A politika egy kommunikációs játék, egészséges erkölcsi megközelítésben a mocskos fajtából. Két választásom marad: 1. Viszlát pöcsök, én leléptem. 2. Megpróbálom megérteni és kicsit velük játszani. És ezen a ponton hagyom az ideologiát a francba. Azért király TG blogja, mert a játékkal foglalkozik nem pedig az érzelmi manipulációk mélységeivel. Nem érzelmi érintettséget feltételez, hanem intellektuálisat (nem általtom magam, hogy nekem van olyanom, de próbálkozom).

Meggyőződésem, hogy brutális változásokra volna szükség. Idővel változhat a magyar emberek kulturális szintje, lehetnek okosabbak vagy toleránsabbak is, lehet az egész ország gazdagabb és élvezheti extraszuper vízkincsének minden cseppjét, de mindehhez a jelenben kell valaminek változnia. Valaminek, ami efelé viszi az országot. És nekem az az álláspontom, hogy a legnagyobb esélye ennek a változásnak (ami se nem könnyű, se nem kellemes, sőt, adott esetben rohadt fájdalmas) olyan konstellációban van, ahol a Fidesz kormányoz, és perdöntő 2/3-os kérdéseknél dűlőre kell jutnia a Jobbikos srácokkal is. És az sem baj, ha a megegyezésért küzdeni kell.

A bejegyzéssel egyetértve okosan teszik, ha ütik egymást, feltételezve, hogy a háttérben nincs mély összeborulás. Akkor úgyis megette a fene az egészet, viszont legalább élvezze az ember a pénzén rendezett cirkuszt.

LuiKang 2010.03.05. 08:17:19

@Jester: @Jester: Amit mondasz, annak két következménye van:
- Az általad támogatottak mind sötétek, hogy ezt nem veszik észre, hogy így kéne csinálni
vagy
- Vona mégsem sötét.

Melyiket választod? :)

Captain Tott (törölt) 2010.03.05. 08:25:30

@theofil: Már bocs, de addigra az SZDSZ már lehorgonyzott az MSZP mellett.
Ha emlékszel, 94-ben liberális koalíció volt a választáson: ez az SZDSZ elárulta azzal, hogy - politikai értelemben szükségtelenül - koalícióra lépett az MSZP-vel + kitúrta Tölgyessyt és mindazokat, akik az SZDSZ-ben a polgári, antikommunista vonalat vitték.
Hogy tekinthetett volna a Fidesz ezek után az SZDSZ-re mint koalíciós partnerére? Márpedig a parlamenti matematika könyörtelen: a nagy elvhű politizálás, amit a Fidesztől vártál volna, legfeljebb új választásokra lett volna elég, amiben a megegyezésre képtelen, újból szétforgácsolódó jobboldal biztosan elbukott volna.

Captain Tott (törölt) 2010.03.05. 08:27:57

@Ne szavazz a 4 mutyi pártra, Fidesz-Mdf-Mszp-Szdsz:
Na, már bocs, és éppen Baranya...
Hát akkor a Wildmann János szerinted ki? Mindig is az MSZP-SZDSZ holdudvar prominense volt.

2010.03.05. 08:34:43

@órarugógerincű felpattanó: „És a 8 év ellenzékiségben szerinted mégis mi a lónak a nemiszervét tudtak volna csinálni?”

Mindig ez a duma. „Ellenzékben nem lehet semmit csinálni”. Akkor én is tisztelettel megkérdeném, mi a lónak a faszának van ellenzékünk, ha tehetetlen, és semmire sem jó? Minek tartunk ki 188 embert súlyos milliókért? Ez az igazi fidesz magyarázkodás, úgy kezelni őket mintha ők itt sem lettek volna, mintha nem is léteznének. De itt voltak barátom, és elég sok magaslabdát nem ütöttek le. Azzal hogy túrták az orrukat, basztak bemenni az üresen kongó parlamentbe, kulcsfontosságú szavazásokon sértődötten kivonultak a büfébe, stb. stb. ezzel tevékenyen hozzájárultak ahhoz a kaotikus állapothoz ami itt van. Nem ők nyomták meg a gombot, csak keresztbe tett kézzel nézték, miközben a vaskos lóvét azért szemérmetlenül felvették, ezért a hathatós ellenzéki szerepért. Sok embernek legalább annyira irritáló, mint az MSZP „munkássága”. Ezért van az hogy az emberek összemossák a pártokat. Joggal. Van egy jelenleg regnáló parlamenti elit, aki 20 év alatt a következő eredményt érte el: Nemzeti vagyon eltűnt, államadósság sokszorosára nőt. Az ország erkölcsi fertővé vált, morális válság, lét, jog, és közbiztonság zéró, és államcsőd a láthatáron. NEM vagyunk kiváncsiak ki mennyire vette ki a részét ebből. Egyébként ha a fidesz 98-02 közötti kormányzására gondolsz, amiről hajlamosak vagytok szuperlatívuszokban beszélni, ahol „Milliók vannak itt, akik elégedettek voltak” akkor el kell keserítselek, valamiért sokan utasították el mégis a fideszt. És 2010-ben sem azért fog győzni, mert annyira marha jó volt az a négy év. Hanem mert „kisebb rossz”, meg az idő megszépít mindent, szocialisták ellen érzett mérhetetlen gyűlölet, a sok hazugság, és a jobbikkal szemben keltett alaptalan indulat, bizonytalanság fogja a szavazókat fidesz felé hajtani. És a kör bezárult, kezdődik minden előröl. Csak mostmár a pincéből indulunk, majd 4 év fideszáhitat után előkukázhatjuk az mszp-t, akkor ők lesznek a szimpik megint, és elfelejjük ezt a gondterhes évtizedet.

„általatok várt bakancsos, árpádsávos politikára fogunk voksolni, mert ti majd megígéritek, hogy majd jó lesz?”

Barátom, mikor fogjátok már felfedezni, hogy a fideszes puhapöcs politika, és szájkarate nem vezet eredményre? Hányszor kell még magyarországnak belelépni a szarba ahhoz, hogy rájöjjön: idegen seggek nyalásával mindig rábaszunk? Mostmár sorakoznak a seggek: EU, IMF, Nagytőke, Izrael, Szlovákia stb. Kell ennek az eltunyult elpuhult, ellaposodott tespedő országnak hogy egy kis nyakassága legyen. Tudom egyszerübb a plazmatévét otthon bámulni, benne néphülyítéssel, ilyen egy átlag fidesz szavazó. Aki saját aktuális gazdasági helyzetén méri le, hová szavazzon. Az nem zavar, hogy az országunk egy mindenki által megerőszakolható ribanccá vált, és mégcsak nincs is vége a történetnek? Az nem érdekel, hogy amig te elit környéken hajrámagyarországozol, addig a végeken c bandák fosztogatnak, és hordják el honfitársaidnak a házát, mert megtehetik. Tudom az objektivitás sosem volt erősségetek, csak az opportunizmus, és önzés.

papika 2010.03.05. 08:35:20

Én azt látom, hogy a Fidesz-LMP-Jobbik nagyon profin tépi szét az MSZP táborát.
A liberális részüknek ott az LMP, sok lelkes fiatal, a punk lelkületűeknek ott a Jobbik, sok lelkes fiatal, a kormányzóképességet szem előtt tartókat is nehéz már a programnélküli feleőtlen Fidesszel etetni, amikor a Viktornak házhoz jön Barroso, és a nagyeszű szocik Fidesz-IMF paktummal rémitgetik a lakosságot (ami emiatt szerintem hatalmas taktikai hiba).
Ezekből következik a Jobbik-Fidesz harc, ami nekik win-win, szegény szociknak meg most jut a lúzerség.
De a legnagyobb lúzer mégis az MDF. Most így utólag az a gondolatom támadt, nekik is azt kellett volna csinálni, mint az MSZMP-nek '89-ben, feloszlani és aznap újjáalakulni Új MDF néven, átléptetni a tagságot (már aki akar, ugye), tutira belépett volna egy rakás reformlelkű ember pluszban, tele lennének reformlelkű aktivistákkal, és akkor olyan simán bezabálhatták volna szoci tábor felét, mint a sicc. Nem lenne támadási felület a régi MDF-esektől, szóval szerintem ezt kellett volna csinálniuk. Így utólag.

jjulie 2010.03.05. 08:40:23

@lobelt_ledfold:

hihetetlenül nem akarlak semmi féle mszp szimpatizáns faragni belőled, én sem vagyok az, csupán egy paradoxonra akartam felhívni a figyelmedet, miszerint az mszp-t és az elődeit támadja valaki, könnyen lehet, hogy valójában sok mindent a támadott múltnak köszönhet

az aktuálpolitika része egy száz évnyi élő történelmi tudat normál esetben, különösen diplomásokéban, különösen közgazdász végzettségüeknél kell ennek következménynek lenni, egy autószerelőnek kevesebb esemény és eszmetörténeti vizsgát kell tennie

persze biztos van közgazdász aki jól fizetet egy multi, annyira hogy támogatni tudja a nagyszüleit is ha kell, és közben olyan pártra szavaz, amely multiellenes, az én környezetemben is van bőven ilyen, és ez egy újabb paradoxon?

vajom miért akarja az összes párt leegyszerűsíteni, a képet, miszerint vannak bűnös multuak és a semmiből előkerült színtíszták?

ha egy kicsit felemelnéd a fejed, és szélesebb körben is körülnéznél,

LuiKang 2010.03.05. 08:40:44

@jjulie: Ejj, mekkora jó most nekünk, hogy tele vagyunk diplomásokkal... ez a baj, hogy sokan, mint te is, lefikázzátok az osztrák és olasz családot, mert összetartásra és a családi gazdaság, a szülők munkájának továbbvitelére, továbbépítésére nevelik gyerekeiket...

hoplita 2010.03.05. 08:42:41

@Jester:
Nem igazán értelek.

Ezek szerint nem fogtad fel mit akarok neked magyarázni.
Sajnos erről én nem tehetek.

radala 2010.03.05. 08:42:42

@Wudu Allen: Nem fognak órákig pácolni, ez az év kommentje.
Tegnap este elolvastam a bejegyzést ma már csak az érdekelt, hogy mit tud ehhez még Török Gábor rajongó hozzátenni.
Amúgy végre egy nagyon jó elemzés illetve olyan, ami nekem újdonság volt (mármint a szemlélet, hogy egymás anyázása lehet win-win).
Szóval nagyon jó bejegyzés TG-t csak egyvalaki győzheti le tg rajongó:-)

LuiKang 2010.03.05. 08:43:39

@Ne szavazz a 4 mutyi pártra, Fidesz-Mdf-Mszp-Szdsz: Inkább menj kopogtatót gyűjteni... LMP, nevetnem kell...
Azt hiszitek, egy párthoz elég pár jól-hangzó mondatot fellőni a magasba, aztán majd talán az emberek rájönnek, hogy ez a tuti? :)
Ilyen nickel, ha az LMP nem állít listát, kire szavazol? :)

Tóth Ágas 2010.03.05. 08:46:25

az utóbbi 8 év gazdasági és egyéb teljesítménye után furcsa azokat a kommenteket olvasni, amik a Jobbik gazdaságpolitikai alkalmasságát vonják kétségbe.

LuiKang 2010.03.05. 08:47:22

@kzoltana: Igen. Jó lenne, ha mindenki, aki az elmúlt 20 év kiszolgálóira szavaz a Jobbik ellenében, rájönne, hogy pont az ő ország és nemzet-gyalázó tevékenységük ad létjogosultságot a radikalizmusnak.

theofil 2010.03.05. 08:49:14

@Captain Tott:

Nem 1994-ről van most szó.

Előbb lett felbontva a két párt szövetsége - nem tudom pontosan mikor, de nyilvánvalóan elébb mintsem az SZDSZ összeállt a Maszoppal.

Én azokra az időkről beszélek amikor Orbán látta, hogy milyen iszonyúan rossz az MDF és nyilvánvalóan el fogja veszíteni - már elveszítette - az ország rokonszenvét.

Fölmérte, hogy üres a nagy jobboldali párt helye.
A baloldal foglalt volt (ekkorra már a Maszop kijött a karanténból), a liberális hely is foglalt volt, mi maradt?
A jobboldal.
De ott olyan estleges koala partnerek voltak amilyenek.

nazer 2010.03.05. 08:52:32

12 kopogtatót szedtem össze a jobbiknak,család ,barátok.

nestrot10 2010.03.05. 08:53:08

Szarni az Echo és RémHír tv re Pörzsére és Bayer (metélt) Zsótikára
a lényeg a jelszó: ORBÁN TAKARODJ!!!

hoplita 2010.03.05. 08:55:19

@Treuga Mei:
Én itt vidéken nem érzékelek átfedést a Jobbik és az LMP erőterében.
Ráadásul Jávorék már szélsőségeznek, hovatovább náciznak.
Nem mondta nekik senki, hogy ez rossz ómen?:DD

Captain Tott (törölt) 2010.03.05. 09:00:27

@lobelt_ledfold:
Más alapokon ugyan, de sok tekintetben egyetértek veled. Nem volna ellenemre egy kontroll alatti, de kellőképp kormányzóképes Fidesz.
Na ja, csak ehhez a felálláshoz nem árt, ha a Fidesz is kap elég szavazatot. Ma mindenki abból indul ki, a Fidesz eleve nyert, mintha ehhez nem volna szükség min. 2,5 millió ember szavazatára.
Én hajlandó vagyok beállni abba a buta masszába, amely tündöklő érdekességű politikai kombinációi ellenére (a játék!, amit később írtál) szavazatával azt a bázist kívánja erősíteni, amelyen ezek egyáltalán megvalósulhatnak.

hoplita 2010.03.05. 09:01:27

@Treuga Mei:
"..Régi mániám, hogy mint erős hatalmitőke-koncentrátumot (nem csak nálunk, i. m. Dutschke...) hatalmi ágként kellene szabályoznunk..."

Idestova 20 éve ugatom én is ezt, a negyedik hatalmi ág, bizonyos szempontból a legbefolyásosabb.

Captain Tott (törölt) 2010.03.05. 09:03:28

@theofil: Ja, kérlek, a politikában is mindenki abból főz, amije van.
És ha azt vesszük, milyen koalícióban kellett a Fidesznek kormányoznia, további pluszpontokat kell adnunk a kormányzati teljesítményére. Meg még arra is: sose fogta rá a koalíciós partnereire a kudarcait.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.03.05. 09:06:01

Asszem lemaradtam valamiről.

". A Bayer Zsolt – Pörzse Sándor levélváltás mindennél szebben demonstrálja, hogy ebben a küzdelemben szinte minden eszköz megengedett már. "

Segítség !
Mi történt, amíg nem néztem oda?

Robbanó levelekkel merényletet követtek el egymás ellen a Bajer meg a Pörzse urak?

Egy levélváltás , amiben minden eszköz megengedett?
Mi ez a véres küzdelem, amiről lemaradtam?

hoplita 2010.03.05. 09:10:22

@Drang:
"...A Fidesz kezdte el a Jobbik támadását, nyilván a kopogtatógyűjtés során kapott visszacsatolásokból kiderült, hogy a sajátjuknak hitt táborból valójában igen sokan Jobbik-szimpatizánsok (vagy minimum szavazatmegosztók)...."

Beszéltem pár fideszes aktivistával nálunk.
Sok "tuti" helyen nem kapták meg a kopogtatót, meg is mondták miért.
Valóban megdöbbentek, de legalábbis meglepődtek.
Olyan is volt bőven, aki odaadta, de megmondta nyíltan, hogy nem szavaz rájuk.
Ezek a tapasztalatok nyilván összegzésre kerültek a választókerületi kampánystáb által és az elemzés a főokosok dolga.
A döntés az lett, hogy lépni kell.
Ezt kezdjük tapasztalni....

László56 2010.03.05. 09:14:36

Szép jó napot Mindenkinek,

A FIDESZ -nek és a Jobbiknak a választásokig közös céljaik vannak. Evvel tisztában is vannak. A választások után viszont elválnak az útjaik. A közös cél, csak más utakon járva, az MSZP gyengítése. A választások után, a parlamenti munkában a FIDESZ kettős stratégiát dolgozott ki magának. A politikai céljai eléréséhez, szakterületenként fogja felhasználni úgy az MSZP -t, mint a Jobbikot. Ebben a stratégiában azonban az MSZP-re jobban számolhat mint a Jobbikkal.

A FIDESZ gondolja hogy gyakorlatilag ismeri az MSZP gyengéit. Lefizethető, megvesztegethető és erkölcs nélküli. Ebben közelebb áll a FIDESZ -hez mint a Jobbik. A Jobbikra csak akkor lesz szüksége, ha az MSZP túlságosan elkapatja magát a követelőzéseivel.

Ebből adódott az is,hogy a FIDESZ már a választásoknál engedményeket tesz az MSZP számára. Megszavazva a Jobbik ellen irányuló béklyótörvényeket. Megszavazva azokat a törvényeket is melyek egy elszámoltatást lehetetlenné tesznek. A FIDESZ egyre jobban közeledik az MSZP felé. Ez azonban téves következtetés lenne hogy az MSZP választói elcsalása miatt van így. A FIDESZ már a választások utáni időszakra gondol. Egy erősebb együttműködésre az MSZP -vel mint a Jobbikkal. Megteheti mert a győzelme biztos, csak az arányok kétségesek. Ezt azonban csak parlamenti együttműködésnek nevezik, és nem koalíciónak. Ennek a lényege hogy a polgárok számára ne legyen szembetűnő ez az együttműködés, mert ez a FIDESZ szavahihetőségét tenné kérdésessé. Ennek a legjobb módja a parlamenti bizottságok vezetését megosztani az MSZP -vel. Már ott eldönteni a kényes kérdéseket. Amit a parlamentben csak szavazásra bocsájtanak a biztos győzelem birtokában. Magyarul. A FIDESZ számít az MSZP -re és melengeti a Jobbikot.

Ebben a stratégiában téves dolog a pártoknál győztesről és legyőzöttről beszélni. A mai politikai konstellációban már kirajzolódott. Győztesek a tradicionális pártok. Vesztes, meg mint már annyiszor, a Magyar Nép. Az MSZP ? Örül mindennek, mert ez az egyetlen lehetősége a szétesését megakadályozni. És a Jobbik ? Harcol a parlamenti kisebbségben, kicselezve a többitől. A Magyar Nép? Fizet tovább mint a katonatiszt. A helyzet keleten változatlan.

Idet 2010.03.05. 09:15:07

@LuiKang: Tegnapi hír, hogy az Unió lényegesen több diplomást tartana kívánatosnak...

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.03.05. 09:15:31

Az a baj, hogy manapság nincs olyan párt, akire tiszta szívből szavazni lehetne. A politikai élet jelenleg azokkal van teli, akikre különböző okból nem adná az ember a voksát.

2010.03.05. 09:19:04

@Idet: "Tegnapi hír, hogy az Unió lényegesen több diplomást tartana kívánatosnak... "

Tök jó. Magyarországon sok ezer diplomás munkanélküli van.

theofil 2010.03.05. 09:20:08

@Captain Tott:

Igaz. Sohasem anyázta Torgyánékat a nyilvánosság előtt - látták milyen az amikor a két koala partner a nyilvánosság előtt nem jön ki egymással és ezzel a saját kormányuk hatékonyságát gyengítik,
a tekintélyét rombolják.

Persze lehet, hogy a rossz példa nélkül sem tettek volna ilyesmit, de így meg pláne nem.

Ezt okvetlenül a javukra kell írni, illetve főleg Orbán javára.

(Más kérdés, hogy a szoci-szadesz koalában az szadesz volt a kibírhatatlan, a pökhendi, a fennhéjázó, a szocik meg gyáván meghunyászkodtak mert csak erre telt tőlük.)

baliquez 2010.03.05. 09:20:45

Mai Index vezércikk címe: "A megfogyatkozott Jobbik nagykoalíciós összeborulással kampányol."

Egyfelől nem tudom hogy honnan veszik a bárminemű megfogyatkozást (erre később sem utal egy szó sem), másfelől meg az ilyen sikítóan rosszindulatú beszólásokkal a Jobbikot erősítik. A nagykoalíciós összeborulás pedig borítékolható, a Fideszes önkormányzatok a kormánylapátnál lopó elvtársaktól kapták a pénzeket, majd hülyék lesznek felrúgni az évtizedes cimboraságot.

Erre hegyezték ki az egész széljobb riogatást, a közbeszéd szétgyakásától a kettősmércén át a politikai(cigány)gyilkosságokig, Orbán majd a "demokrácia védelmében" fog a szocikkal koalázni, "mert el kell venni a teret a Parlamentbe került szélsőjobbtól".

Az biztos hogy a napi rendszerességű Jobbik-fikázó blogbejegyzések egyedül a Jobbiknak kedveznek. Szóval hajrá.

theofil 2010.03.05. 09:20:46

@Sparhelt:

Bizony, bizony, mintha magam mondtam volna....

theofil 2010.03.05. 09:22:43

Mennem kell, kellemes csevelyt mindenkinek,

hoplita, jössz egy királlyal!

theofil

panelburzsuj 2010.03.05. 09:23:27

Sajnos ez a win-win nem olyan egyértelmű.

Miből állt eddig a magyar politikai küzdelem fővonulata? Hogy a másik is csak büdöset sz@rik.

A most letűnő kormányzók eddig is fújták, hogy a Jobbik rasszista-trappista, a Fidesz meg sunyi puhapöcs. De ki hitt nekik?

Nem látom be, hogy miért a nemzeti oldalt erősíti egyben és külön-külön is, ha most egymásról bizonyítják be szavahihető vezetők, hogy a nemzeti oldal pártjai is ugyanolyan sz@r alakokból verődtek össze, mint az erkölcsileg/szakmailag megvetett, és nagyjából már meg is vert régebbi ellenfél tábora.

Idet 2010.03.05. 09:24:06

@László56: Szép jó reggelt neked is!

Már bocsáss meg, de ha a Maszop második vagy harmadik helyezett lesz, márpedig, sajnos lesz, egyszerűen szükségszerű a parlamenti valamilyen mérvű együttműködés, különben kormányozhatatlan lesz az ország. Ezt aztán tényleg a magyar nép szívná meg.
Az együttműködés, még a kompromisszumok sem jelentenek feltétlenül "árulást", elvtelen hoci-nesze játékot, vagy "gazsulatív" magatartást, ahogyan ezt valaki nagyon találóan kifejezte.

strappa 2010.03.05. 09:24:41

@László56: "Megszavazva azokat a törvényeket is melyek egy elszámoltatást lehetetlenné tesznek."

Biztosan nagyon értesz hozzá, így megkérdezhetem hogy melyek azok a törvények és pontosan hogyan teszik LEHETETLENNÉ az elszámoltatást?

lobelt_ledfold 2010.03.05. 09:26:42

@Jankove:
Nem azért munkanélküliek, mert diplomások. Hanem mert nem értenek semmi jelenleg a piacon elvárt hasznos dologhoz, nem beszélnek idegenül és nem tudják eladni magukat. Diplomást meg diplomást ne keverjünk össze, az életképes meg az életképtelen srácok és lányok között oltári különbség van. Rossz ez a diplomás gyűjtőfogalom - ennél ezerszebb árnyaltabb a kép.

Idet 2010.03.05. 09:30:34

@Jankove: Ezen már összevesztem egyszer valakivel.

A diploma, ha hiszed, ha nem, önmagában érték, vagyis inkább az az 5/3 év, amit az illető tanulással töltött el.

Ne gyere a lógással meg a kocsmázással, mert ezek rendszerint nagy rabló történetek, kell ám ott tanulni, vérkomolyan, ha el akarod végezni az oskolát.

Most azokat az esszenciális barmokat hagyjuk, aki 10 alatt jutnak a végére, meg azokat a segghülye aranyifjakat, ahol apuka pénzeszsákjai mindent lehetővé tesznek.

A munkanélküliség nem érv, hanem rendszerhiba.

2010.03.05. 09:30:38

@Sparhelt: "A politikai élet jelenleg azokkal van teli, akikre különböző okból nem adná az ember a voksát."

Vannak alternatívák, csak megpróbálják veled elhitetni, hogy nem különböznek. Itt van a jobbik esete: Nevezték már a jobbikot fidesz fiókának, mszp fiókának, orosz kapcsolatokkal rendelkező kgb replikának, beszéltek már jobbik-fidesz, mszp-fidesz koalicióról, nácipártról stbstb, a fejtegetések sora végeláthatatlan.

Csak éppen a legegyszerűbb, legéletképesebb alternatíva marad rendre ki: miért olyan hihetetlen, hogy 20 év után a többségnek elege lett abból ami itt megy, és létrejött egy szervezet, ami népszerűsége folytán párttá nőtt? Az pedig hogy jobbról, balról, középről, külföldről osztják együttes erővel, az igazolópecsét, hogy nem közülük való.

Captain Tott (törölt) 2010.03.05. 09:30:45

@hoplita: A Fidesznek mindig is csúszkált a szavazótábora. Végül is 98-ban a csalódott SZDSZ-esekkel kezdték. De az biztos, hogy néppártként, kormányozni akaró erőként csak középről terjeszkedhet, mert onnan mindkét irányba lehet. Ebbe az is beletartozik, hogy saját jobbszélének veszteségeit meg kell próbálnia saját balszélének gyarapításával behoznia.
Ez egy tojástánc, meglátjuk, hogy sikerül.

[nev] (törölt) 2010.03.05. 09:33:15

@BonFire:
igazad van, arról a politológusi iskoláról, aminek török gábor az éltanulója lesúlytó véleménnyel vagyok. igazából nem ennek az iskolának a léte zavar, mert akkor ugye nem olvasnám ezt a blogot, hanem a komoly politológiai elemzések hiánya.

de nem fogok se pártot, de pártiskolát alapítani, se blogot indítani, mert ez számomra azért nem ennyire fontos. néha egyes csetszobákban, a kocsmai szintű beszélgetésekben elmondom, hogy mit gondolok erről. szerintem ez bőven elég.

úgy gondolom, hogy tök jó dolog az instant történetítás. csak úgy látom, hogy a politikában vannak nagyobb összefüggések, ha úgy tetszik analógiák. és ezt ezekben az írásokban valahol jelezni kellene. hogy léteznek ilyenek. hogy az események nem máról holnapra történnek. nincs permanens forradalom. ahol minden percben történik valami egészen új, valami lényeges.

a másik véglet tamás gazsi. ő direkt politikai összefüggéseket lát a párizsi kommün és a jelenkor magyar politikája között. szerintem a történész az, aki 200-300 éves időtávban gondolkodik. az újságíró pedig 2-3 éves időtávban. én úgy látom, hogy valahol a kettő között van a politikai elemzéseknek a királyi útja. ez a 20-30 éves időtávban való gondolkodás.

a legtöbb politiológus ezzel szemben úgy gondolja, hogy 20-30 nap az időtáv, amit az elemzés átfoghat. vagy 2-3 nap. és ez a kampánytanácsadó, vagy a spin doctor. próbálják lerövidíteni a történelmi emlékezetet. nekem nem az a bajom, hogy ilyen van, hanem az, hogy szinte csak ez van. és ezért van permanens kampány. nem csak azért, mert nincsenek komoly politikusok, hanem azért is, mert a politológiai fejtegetések is komolytalanok.

lobelt_ledfold 2010.03.05. 09:34:21

@jjulie:
Mind a múltból jövünk. Amit elértünk és elődeink elértek mind a múltban érték el. Azt sem firtatom, hogy a ’70-es meg ’80-as években sokkal kényelmesebb volt itthon élni mint Romániában vagy Jugoszláviában. Ami viszont a szemszögömből megbocsáthatlannak tűnő bűn, az az, hogy Kádár jóléti kommunizmusa olyan prímán roppantotta derékbe ennek a nemzetnek a gerincét, ahogy kell. Nincs még a közelben egy ennyire széthúzó, 20 millió román vendégmunkástól rettegő, nyuggerező, egymással szembeni toleranciából elhasaló banda, mint mi. Azt a népművelő politikát, ami ide vezetett nemigen lehet megbocsátani.

A multi egy randa képződmény, mivel noha lehetőséget és munkhelyet teremt ugyanakkor struktúrájából meg tulajdonosi köréből adódóan messze viszi a megtermelt profitot. Egy esély van ennek kivédésére, kőkeményen keresztbe fekszik az állam és ezt megakadályozza. Ebbe nem akarok belemenni, külön téma. Azért dolgozok, hogy legyen esélye majd a családomnak (feleség, gyerekek, ilyesmi) meg tudjam támogatni az egy életet kőkemény munkával lenyomott szüleimet. Nem azért, mert szórakoztató. Ez viszont még nem azt jelenti, hogy ne hihetném azt, a multik árthatnak a társadalomnak. Sőt, jobban sejtem, mint sokan. Szívesebben lettem volna tanár, mint elcseszet közgazdász. Ami viszont kicsiny hazám sorsánál is jobban érdekel az a szeretteim, meg persze saját sorsom.

A politikusok alakítják a jelent (minthogy képviseleti demokrácia van), és nincs jelentősége annak mi volt 20-30-50 éve, legfeljebb annyiban, hogy akik akkor megteremtették a jelenlegi nem túl rózsás alapokat azok takarodjanak, mert elcseszték. Nézzünk valami újat, ami nem biztos, hogy jobb, de legalább lehet benne reménykedni. Hátha lesz olyan jövő, ahol hozzám hasonló hülyegyerekek taníthatnak a multirobot helyett, és nem kell filléres gondok miatt aggódniuk.

2010.03.05. 09:35:38

@lobelt_ledfold: Szerintem az alapvető probléma, hogy nincs igény a diplomásokra. Magyarország átment szolgáltató platformmá, egyre kevesebb a kreativ, ill produktív tevékenység. Aktatologatás van. Azt meg lehet diploma nélkül is.

Idet 2010.03.05. 09:36:17

Az igaz, hogy a Jobbik sok protest-szavazót és egyéb csalódottat tudhat maga mögött, de tudjuk, mennyit ér az ilyen támogatás. Seperc alatt képes lemorzsolódni.

desertstorm 2010.03.05. 09:36:25

Hajrá egyik,ne hagyd magad másik! :-)

desertstorm 2010.03.05. 09:38:01

Hajrá egyik, ne hagyd magad másik! :-)

Idet 2010.03.05. 09:39:38

@lobelt_ledfold: Mint "hozzád hasonló hülye", teljes szívvel egyetértek!

2010.03.05. 09:42:34

@Idet: Nekem ezt nem kell magyarázni. Én magam informatikával foglalkozom, párom vegyészmérnök. Nem érzem magamat ettől valakinek, voltam munkanélküli nem derogált bútort cipelni, furgonon sofőrködni, költöztetni, és szarmelókat csinálni. Unokatesómnak 3 diplomája van. Mérnök informatikus, matematikus. Azt kőművesként keresi a kenyerét.

A diplomának barátom nincs értéke, az csak egy papír, semmire nem jogosít. Az eszed számít. Meg hogy milyen unikum tudás birtokában vagy. (ha nincs hátszeled. Olyankor semmi nem kell) Sajna ilyen világot élünk.

nyafnyaff 2010.03.05. 09:43:17

Elmúlt 20 évben, hány közgazdászt,EUs és államigazgatási szakaembert képzett ki bármelyik párt, vagy még mindig a szócialista gazdasági emberek fognak vezetni, vagy managerek akiknek egy gazdasági vállalkozás a főváros meg az országot.
Nézzük meg a jelöltek listáját, hány szakember van, akik a rendszerváltás után kezdtek, mind jogászok meg volt szocialista nagy vállalatok jogászai vezető vannak. Fellendülés? Kész röhej amit ígérgetnek, a hozzáállásuk.
20 év után még mindig a hatalomért megy a balhé. Beteg ez az egész társadalmunk, és egyre távolodunk bármelyik EU államtól.

Amíg a hatalomért és a pénzért vannak a politikusok addig ezen a szinten ragadunk.

Treuga Mei 2010.03.05. 09:44:22

@Ne szavazz a 4 mutyi pártra, Fidesz-Mdf-Mszp-Szdsz:
Azért néha elgondolkodom, hogy mégsem rátok szavazok: ugyanazok a bárgyú megoldások és szlogenek, ugyanaz a gusztustalan verbális belefingás mások eszmecseréjébe, az agórát szószékké nyomorítás...@kzoltana:
Igen, a többi mondata meg az eddigi "kisebbik rossz" ostoba, demokráciaromboló, társadalomvesztő taktikáját sugallja, csak ezúttal nem párt-, hanem pártcsoport-szinten. Gyakorlatilag arról beszél, hogy gáz ez az elit, de még gázabb, ha "gyünnek a nácik", úgyhogy inkább erősítsük meg ezt a szart. (Ha Bibót olvasott volna, nem írna ilyet!) A _poszt_nácik ugyan jönnek, de a rendszer már nélkülük is láthatóan bedőlőben...@lobelt_ledfold:
Értem én, hogy a fiskalistákat is meg kell győzni, hogy van mögöttetek szakértelem, szóval okos a pártpropagandátok. Kár, hogy itt is megjelenik, így ti is rontjátok a diskurzus terét, ami rontja az image-otokat.
Gondoltam, szólok.
@jjulie:
Azért azon párt, amelyik Nagy Imre _és_ Kádár János örököse egyszerre (ld. az "ellenforradalmazó" Szófia asszony), amelyik méáig nem szám,olt el a pártvagyonnal, stb., az némileg magára húzta ezt a vádat még akkor is, ha a többi pártban is van annyi ex-párttitkár, mint náluk...
@LuiKang:
Az osztrák és az olasz család betonfejűsége a társadalmi mobilitást akadályozza, ami nem épp optimális sem az egyéni sors tekintetében, sem a társadalmi "humánerőforrás-optimalizáció" szempontjából...
@Tóth Ágas:
Azért egy programról látható, hogy rgevilág (szebb múltat!) vagy akad reális pontja is, ez nem függ a többiek alkalmatlanságától!
@hoplita:
Aligha a nagyvárosoktól távoli vidék a 10-15 % átfedés terepe. Az meg, hogy náciznak, meglep, linkelj, kérlek! (Én néha posztnácizom a JOBBIK-at, szigorúan _poszt_. De én nem v'ok politikus.)
A programjaik kérdésfölvetései nagyban fednek át, szerencsére a válaszaik nem: az LMP nyomokban átgondolt és baloldali válaszokkal is bír szerintem. De a témáik és az újerő-jellegük miatt lehet átfedés a szavazók közt a két pártnál a nagyvárosokban és aglomerációjukban.
Persze ezt a JOBBIk nyilván sejti, alighanem rövidesen elkezdi majd ekézni Schifferéket.

lobelt_ledfold 2010.03.05. 09:46:42

@Jankove:
A diplomára nincs szükség, az egy papír. Praktikusan gyújtósnak jó nomeg fenéktörlésre. A diplomás egy ember akinek van egy ilyen papírja, tehát jó eséllyel nem sz*ros a se*ge. Azt viszont ne mondd, hogy a diploma mögött OPTIMÁLIS esetben megbúvó tudásra ne lenne szükség. Mondjuk az államigazgatási szakemberek, jogászok, közgazdászok tudása kétséges, hogy mennyiben hasznos, de azért a mérnöki, orvosi, tanári papírok hasznosak lehetnének. Nem azok, legalábis a mai tanári színvonal… na mindegy. Kellene ész, de ma a tudás többnyire nem áll szinkronban a papír birtoklásával.

hoplita 2010.03.05. 09:47:33

@László56:
Na ezt nevezzük mi lopakodó nagykoalíciónak.
Nehéz lesz lekommunikálnia a Fidesznek a saját csalódott szavazói felé az elszámoltatás elmaradását, a pöcsölődést, a hegyek vajúdásából született nyeszlett kisegeret...
Ez már ősszel, a helyhatósági választásokon váratlan vereségekhez fog vezetni....a most "megkaparintott" választók súlyos százalékai hagyják ott a Fideszt úgy, mint Szent Pál az oláhokat.

2010.03.05. 09:47:42

@Idet: "de tudjuk, mennyit ér az ilyen támogatás. Seperc alatt képes lemorzsolódni."

Ha a jobbik kiáll az elvei mellett komoly támogatása lesz. Ha elkezd konszolidálódni, behúzni középre, elveszti a varázsát. Senkinek nem kell egy Fidesz 2.0

nem1rem1 2010.03.05. 09:49:09

Igen, ez valóban egyfajta win-win szituáció. Még akkor is, ha szeritem téves az a feltételezés, hogy a Jobbik mindenféle párttól hódít szavazatokat. A Jobbik nagyrészt a Fidesztől, annak szélsőségesebb és/vagy csalódott táborából tud leszakítani.

De ez a wi-win szituáció nemkizárólag a választásra vonatkozik, hanem a parlamenti mandátumokra is. Az MSZP megerődésében nem hiszek, az MDF-SZDSZ-ben és esetleg az LMP-ben még igen (és bízom is9: De bárohogy is, ha a Jobbik "túlnyeri" magát, az a Fidesznek egyrészt kényelmetlen lesz, mert a Jobbikkal nem fog tudni se úgy elbánni, mint a korábbi szövetségeseivel (FKgP, KdNP, MIÉP), se úgy, mint az ellenfeleivel (MSZP, részben SZDSZ).

Ugyanakkor, talán a Fidesznek is kellemesebb, ha a 2/3-dal járó felelősséget nem egyedül viseli, mivel ebben az esetben nehezen tud kibújni az ígéretei alól. Kényelmesebb lesz ebből a szempontból az, ha a többi párt (MSZP, Jobbik, esetleg a kispártok) a Fidesz kegyeiért küzdve egymással lesznek elfoglalva, míg a Fidesz konkrét kérdésekben alkalmilag egyezik meg, hol ezzel, hol azzal.

Ez pedig mind a Jobbik fontosságát és "lakalmi szalonképességét" megerősíti, mind a Fidesz, a fentiek mellett, más síkra tudja terelni a Jobbikkal való konfliktusát.

Én innen már csak a harmadik "win"-t hiányolom. Azt az elenyésző, törpe minoritást, azt a kb. kilencmillió millió magyart, akik teljesen elutasítják a Jobbikot, azt nem látom győzni semmiképp.

Idet 2010.03.05. 09:51:48

@Jankove: Ezzel mind nem vitatkozom, ez igaz.

Pusztán arra akartam rámutatni, hogy a tanulás érték, akkor is, ha nem tudod pénzre váltani. Ami egyébként a társadalom, ill. a mindenkori kormányzás részéről ISZONYÚ, VÉDHETETLEN pazarlás.

Az unokatesód agyára biztos, hogy nagyobb szükség van a szakmájában, mint arra, hogy kőműves legyen. (A matematikusokat külön tisztelem!), ez az egyik olyan tűrhetetlen dolog, amit meg kell változtatni!

Idet 2010.03.05. 09:56:53

@hoplita: Minden lehetséges, és mindennek az ellenkezője is, de azt azért nagyon remélem, hogy az elszámoltatás nem marad el.

Talán lesz a Fidesznek annyi magához való esze, hogy ezt nem hagyja elsinkófálódni.

Mondom, remélem!

hoplita 2010.03.05. 09:58:35

@Idet:
Gondolod a Fidesz 55%-ának a harmada-fele nem az?
Dehogy gondolod..:DD

Idet 2010.03.05. 09:58:56

@lobelt_ledfold: Én sem a papírt védtem.

hoplita 2010.03.05. 10:05:38

@Treuga Mei:
"....Persze ezt a JOBBIk nyilván sejti, alighanem rövidesen elkezdi majd ekézni Schifferéket. ..."

Kicsit nagyképűen hangzik, de kimondom...
Aquila non captat muscas...:DD

Pont sifi szélsőségesezett az emegyen valamelyik reggel..
Nem izgatott túlzottan, röhögtem...

Idet 2010.03.05. 10:06:52

@simonmondja.: Bocs, ez nem ide tartozik ugyan, de adósod maradtam egy könyvcímmel:

Pascal Lainé: Az elforradalom

('68)! És francia, nem angol.
És még: Josef Skvorecky: Az emberi lélek mérnöke, Kalligram Kiadó.

Ő szól a csehekről és az amerikai diákmegmozdulásokról is, emigránsok/disszidensek révén. Ő is volt. Óriási a könyv, bármikor felér Hraballal!

Chingford 2010.03.05. 10:07:26

@László56: tökéletes megközelítés! Íme a burkolt nagykoalíció képlete! De hát nem erről szólt az elmúlt 20 év? A felszínen marakodott a Fidesz és az MSZP, de a háttérben mindig és mindehol megvoltak a gazdasági - pénzügyi összefonódások! Ha a korrupcióról van szó, nincs külömbség: a pénznek nincs szaga! Ja hogy a barom magyar nép már ázsiai szinten él? Mit számít, majd jönnek új telepesek, akik átveszik a helyüket.

LuiKang 2010.03.05. 10:08:06

@Idet: És? Közben meg a magyarországi vidék elnéptelenedik és tönkemegy.

Treuga Mei 2010.03.05. 10:08:46

@Idet:
Azért az, hogy egy nagy tömegű képzett főkből álló ország alakul ki, olyan, nem mellékes, bár pénzben közvetlenül nem kifejezhető kérdésekre is hatással van, hogy mondjuk már tíz éve nem egy ilyen elittel kínlódnánk, amelyik nem vette észre időben, hogy kulturális és szociális szakadékok veszélyeztetik a társadalmi békét, és nem egy még nagyobb békétlenség esélyét hordozó programú párt volna ennek az impotens elitnek a kurrens alternatívája... Vagy akad olyan - pénzben nem kifejezhető - mellékhatása is a "túlképzésnek", hogy elkezdi mindenki végezni a dolgát, ami működő országot eredményez (még korrupció mellett is)... Meg olyasmit hozhat, hogy civil közösségek szerveződnek, ami erősítheti a társadalmi immunrendszert...
De kétségtelenül nincs kézzelfogható közvetlen haszna a _jó színvonalú_ oktatás bővítésének.
(Tandíjat az óvodákba!)

Idet 2010.03.05. 10:10:52

@Treuga Mei: Egyetértek a betonfejűségben.
Fáziskésés: a magyar társadalom a két háború között szenvedte ezt meg, bár természetesen más történelmi háttérrel és okból.

hoplita 2010.03.05. 10:10:56

@Idet:
A Fidesz körül sertepertélő protest szavazók is leléphetnek seperc alatt.
Erre célozgattam.
Ahogy minden pártnak van egy kemény, tűzön-vízen át kitartó magja.
Ez egy kisebbség a szavazók nagy tömegéhez képest.

Treuga Mei 2010.03.05. 10:11:11

@hoplita:
Tényleg nagyképűen hangzik. Tán mert az is.
Rendben, szélsőségesezett. (A gyökerekhez lenyúlás, a radikalizmus adott rendszer szélére hordoz, ezt még ti is vállaljátok, gondolom.) De hol nácizott le titeket, extremista (szélsőséges) erőket?

panelburzsuj 2010.03.05. 10:11:27

@hoplita:

Pedig hoszabb távon ők a nagy ellenfél. Kevesebb kardcsörtetéssel ugyanazt mondják, mint a Jobbik: elég volt.

papika 2010.03.05. 10:11:43

Ez a faszi ez teljesen készen van.
Hihetetlen, hogy négy éve meg tudta nyerni a választásokat ez a kretén.
Aki ezt elolvassa, és nem borsózik a háta, annak faszább idegei vannak, mint nekem.

inforadio.hu/hir/belfold/hir-337690

LuiKang 2010.03.05. 10:12:33

@Idet: A mai magyar demokráciában viszont ez nem számít.

Egyelőre 4 évente lehet politikai garnitúrát cserélni, ennyi.

Idet 2010.03.05. 10:17:05

@Treuga Mei: Impotens elit, igaz! És nagyon gazsulatív is!
Ha valaki egy életen át kéztől várja a falatot, az nem tesz jót a gerincének.
Ami a társadalmi immunrendszer erősítését illeti, civil közösségek szerveződésével, és hogy ezt mennyiben segíti elő a művelt fők sokasága, ebben csak egyetérteni tudok! Volna példám is, de hosszú, és talán itt most másról beszélgetünk.

Egyébként, mindig ugyanarról beszélgetünk, csak a vetület más-más.

órarugógerincű felpattanó 2010.03.05. 10:18:09

@Jankove: És mit szeretnél "szájkarate" helyett? Kezdjük el lőni a szlovákokat?

Egyébként valóban nem sok értelme van az ellenzéknek, elmondhatja amit akar. De döntési helyzetben, legfeljebb az ebédjét illetően van.

Idet 2010.03.05. 10:18:13

@LuiKang: De ennek nem a rigid magatartás az ellenszere!

panelburzsuj 2010.03.05. 10:19:53

@Idet:

Nem impotens: meddő. Nem ugyanaz.

Idet 2010.03.05. 10:21:04

@hoplita: Hát, igazad van, csak ennyit tudok mondani.

hoplita 2010.03.05. 10:21:37

@Treuga Mei: @panelburzsuj:

Ugyan már skacok..!
Spangli gyűrögető, belvárosi kocsmákban világmegváltó gittegylet az elempé.
Nem látom a kitörési pontjaikat.
Majd négy év múlva újra megpróbálják, addig építkeznek.

z666 2010.03.05. 10:21:50

@Idet: "Minden lehetséges, és mindennek az ellenkezője is, de azt azért nagyon remélem, hogy az elszámoltatás nem marad el."

De nem mindegy, hogy a milliárdokat lopó és/vagy hazaáruló gazemberek kapnak 2-3 évet (ki nem ülne annyit pár milliárdért), vagy 20 és kőfejtés+teljes vagyonelkobzást.
(Én a kivégzést támogatnám, ezek semmiylen munkára nem képesek...)

Idet 2010.03.05. 10:22:01

@panelburzsuj: De impotens is, mert cselekvésképtelen!

papika 2010.03.05. 10:22:59

A Figyelőneten "Egymásnak játszik a Fidesz és a Jobbik" címmel ajánlják ezt a bejegyzést. Rendkívül korrekt egy banda ez a fn.hu.

www.fn.hu/valasztas2010/20100304/egymasnak_jatszik_fidesz/

Treuga Mei 2010.03.05. 10:24:34

@hoplita:
Akkor talán megismételném a kérdést: hol nácizott?
(Hogy bekerül-e, az a választók bölcsességétől függ. Meg a médiától, valamint a többi párt agressziószintjétől...)

panelburzsuj 2010.03.05. 10:26:40

@Idet:

A maga javára nagyon is sokat sürög. (Mondhatnám: a "rendszerváltás" annyit jelentett, hogy az "elit" felmondta az együttműködést a társadalom többi rétegével: én elmegyek szerencsét próbálni, ti meg le vagytok sajnálva.)

Idet 2010.03.05. 10:27:01

@z666:
Maradjunk a törvényes határokon belül.

Baracska. Ezeknek kapálni annyi lenne, mint a halál.

is 2010.03.05. 10:28:45

"Ám a Fidesznek is használhat a határmegvonás: a Jobbik támadásai a centrum felé lökik a pártot, megadják a lehetőséget a politikai közép elhódítására, és egyre jobban erősítik a választásokat rendre eldöntő medián szavazókban is az egyetlen választható párt képét."

1. Wishful thinking
2. Az 'egyetlen' szón gondolkodjunk el mindannyian. Szerintem ezen a szón lehet az elemző diplomát, meg az összes nyakkendőt a kukába dobni. Ennél elfogultabb szót a jelen helyzetben (LMP, MDF, de még MSZP is, a még kisebberől - Somogyért, Összefogás- nem is beszélve) leírni, hogy középen a FIDESZ az egyetlen választható párt, hát ez meg az objektivitás a makkom és Jeruzsálem, vagy modernül Makó és Makaó távolságánál is messzebb van.

Idet 2010.03.05. 10:31:12

@panelburzsuj:
Felmondta az már régen. De a saját érdekérvényesítő képessége is csak addig terjed/terjedt, hogy kicsinyes, kis nyivászta alkukat volt képes kötni a saját maga érdekében, egyénileg, hogy úgy mondjam, de soha nem volt képes az értelmiség magát, mint egészet képviselni.

[nev] (törölt) 2010.03.05. 10:32:08

@papika:
pont olyan féloldalas gondolkodás, mint orbáné. eü reform. mit is akart gyurcsány. hogy legyen magánpénztár. az alapellátásban (a megelőzésben), és a szakellátásban (gyógyításban) egyaránt. majd csak megregulázzák a tőkét valahogy. orbán meg mit is mondott erre. nem, nem, soha. az egészség nem üzlet.

teljesen nyilvánvaló szerintem, hogy az alapellátásba simán be lehet engedni a tőkét, és a social security mellett lehetnének kötelezően választható magánbiztosítók (lehetne egy default állami bizosító), ami a megelőzésre koncentrálna. és mellette a gyógyítás pedig folyhatna döntően állami pénzből. és egyébként meg a vizitdíj, és a kórházi napidíj egy teljesen jó ötlet volt, hiszen középtávon kiválthatná a jelenlegi kötelező hálapénzt. ettől még persze a gyógyult betegek hálálkodnának.

tehát egy csomó kérdésben gyucsánynak tetszik nem tetszik szerintem igaza volt. sőt amit elfogadtak (a pénztárak átalakítását végül is a szocik elutasították, sőt a szdsz-es minisztert menesztették) az nem volt akkora hülyeség.

a baromság a szociális népszavazás volt, illetve az, hogy nem az eü. totális magánosítás ellen kellett szavazni, hanem az 1 euros vizitdíj, és a 2 euros kórházi napidíj ellen. illetve hallgatni kellett a hazugságot a teljesen ingyenes egészségügyről.

tehát ha mindent összevetünk, akkor gyurcsány és orbán vitája meccsnullról indul. és gyurcsány akkor kerülhet ki ebből győztesen, ha elgondolkodik azon, hogy mi az, ami okos elképzelés volt, és mi az, ami nyilvánvalóan ostoba. és nem olyan nehéz ezeket különválasztani, amíg az ember nem válik teljesen szentimentálissá, vagy szenilissé.

radala 2010.03.05. 10:33:25

@jjulie: "vajom miért akarja az összes párt leegyszerűsíteni, a képet, miszerint vannak bűnös multuak és a semmiből előkerült színtíszták?
"
Azért, mert így van.
Légyszives és sorold már föl nekem a kommancs fideszeseket, mert ezek legendák.
Az egyszem szerencsétlen Martonyi az, aki belépett 1989-ben 45 évesen a pártba.
Stumpf, Mikola, Járai, Martonyi, akiket föl szoktatok sorolni soha nem voltak párttagok.
Stumpf, Mikola a "megújult" (nem én mondom a wikipédia) 89-es HF-ben volt alalnök, ami egy pártoktól független választási faszság volt.
Az mszp-ben nagyságrenddel több KB és PB tag van a listán, mint az egész fideszben mszmp tag.
Én mindig mindent elhiszek mindenkinek, lassan változtatnom kell ezen a szokásomon. M´ßeg az is lehet, hogy Pintér Sándor sem volt tagja az mszmp-nek, legalábbis a wiki nem mondja róla...
Kérek mindenkit, hogy ha valamit leír akkor igyekezzen az igazságot leírni forrással, vagy mondja azt, hogy ö azt hallotta. Nem okoz nekem törést, ha a Fidesznek is vannak kommunistái, de az törést okoz, ha azt kell látnom, hogy nem csak a bértollnokok, de az egész baloldali szavazótábor folyamatosan hazudik...

Lehet fikázni az osztrák parasztokat, mert mindent lehet, de az osztrákok százalékosan is majd 3 x annyit költenek kutatás-feljelsztésre, mint mi magyarok. Az osztrák HDI 955 a magyar 879, ők a 14-ek és egyre jobbak, mi már a 43-ak vagyunk és folyamatosan esünk vissza. Nem vagyok otthon az osztrák parasztok iskoláztatási kérdéseiben, lehet, hogy a 70-es évekből van a sztorid, de nagyon nehezen hiszem, hogy létezhet a világon olyan statisztika, amiből ki lehet mutatni, azt, hogy bárhol Európában kisebb lenne a társadalmi mobilitás fölfelé, mint Mo-n.
Nem értem minek próbálsz bárkit széles látókörűségre ösztönözni a hozzászólásaidban. Sokkal egyszerűbb lenne, ha szabályos időközönként hozzászólnál és beírnád, hogy még mindig nagyon utálod Orbán Viktort. Ez legalább egy vitatatlanul igaz csúsztatásoktól mentes hozzászólás lenne minden esetben.

radala 2010.03.05. 10:34:18

@radala: A második martonyi, aki nem volt párttag az matolcsy

Idet 2010.03.05. 10:40:11

@radala: "Bűnös múltúak és színtiszták"...

Nem is mindig ez a kérdés, hanem, hogy képes-e valaki megváltozni? Belátni? Nagy Imre...

radala 2010.03.05. 10:40:43

@radala: Mondom a második Martonyi (a nem mszmp-tag) az Matolcsy.
(lehet, hogy másodszorra mondom.

Idet 2010.03.05. 10:43:15

Közbevetőleg:
Index vezércikk, hogyaszondja Gyurcsány előbújt, meg nagykoalíciós összeborulással kampányol a Jobbik...

radala 2010.03.05. 10:45:18

@Idet: Igazából ez a része engem nem érdekel, hogy ki tért meg. Az bosszant föl, hogy én olyan rohadt naív vagyok, hogy ha valaki leírja, hogy Stumpf, Járai, Martonyi, Pintér, Mikola ugyan olyanok, mint Nyers, Pozsgay, Horn, Kádár, Apró akkor én ezt elhiszem, mert ha mondjuk csak úgy ráguglizol, akkor kijön 98 millió fórumhozzászólás, hogy ezek az emberek büdös kommunisták. Ilyenkor azt szoktam gondolni, hogy ok, most mit érdekel engem ez. De tegnap utánanéztem pár embernek és SENKI nem volt párttag, SENKI nem volt kisztitkár. SENKI nem volt Hazafias Népfront fömufti csak 89-töl...

hoplita 2010.03.05. 10:46:29

Török Gábor hunhíres lett
2010. március 05. 09:50
HunHír.Hu

www.hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=27561

Gratulálok Gábor....!
:D

Google 2010.03.05. 10:49:16

@nem1rem1:
Írod:

"Én innen már csak a harmadik "win"-t hiányolom. Azt az elenyésző, törpe minoritást, azt a kb. kilencmillió magyart, akik teljesen elutasítják a Jobbikot, azt nem látom győzni semmiképp."

Ezt jobban megfogalmazni nem lehetett volna. Sem posztírónak, sem hozzászólóknak ilyen csekélységekkel foglalkozniuk nem kell. Nem illik.

hoplita 2010.03.05. 10:50:09

@Idet:
Erre van egy nagyon jó Csurka mondás...valamikor tudott a vén náci, csak "leavanzsált" bohócba.

"Köpönyeget lehet fordítani, csak forgatni nem."

lobelt_ledfold 2010.03.05. 10:55:15

@Treuga Mei: "Értem én, hogy a fiskalistákat is meg kell győzni, hogy van mögöttetek szakértelem, szóval okos a pártpropagandátok. Kár, hogy itt is megjelenik, így ti is rontjátok a diskurzus terét, ami rontja az image-otokat.
Gondoltam, szólok."

Őszintén sajnálom, de nem értem mit szándékozik közölni.

Idet 2010.03.05. 10:58:53

@radala: Ez a helyes hozzáállás!
Utána kell nézni! És tényleg nem szabad mindent élből elhinni.

Vannak olyan emberek, akiknek én a pontos időt sem hiszem el, amit a falióráról leolvasnak.

papika 2010.03.05. 11:01:24

@[nev]:
Itt nem az a kérdés, hogy Gyurcsánynak igaza volt-e vagy sem (mert szerintem amúgy nem feltétlen, én nem hiszek abban, hogy ennyire komplex rendszereknél, mint pl egészségügy, egy és csak egy jó megoldás van), hanem hogy a Gyurcsány szerint csak neki volt igaza, és hogy majd a nagy igzságkönyvbe az utókor azt irogatja, hogy ejj, ez a Feri ez meghaladta korát határtalan szellemi képességeivel. Szerinted ez nem beteges, ilyen módon keresni az önigazolást? Igazam volt, majd az ükunokáim megmondják!

Treuga Mei 2010.03.05. 11:02:45

@lobelt_ledfold:
Mélyen elkeserít, hogy akadályoztatva van az értelmezésben. Ha kegyeskednék kissé munkálkodni a kognitív készségei aktivizálásában, bizonyosan könnyedén elhárítaná e - korántsem áthághatatlan - akadályt: a restség álcája mögé búvó pártmanipulációt.
Bizakodom, hogy némi munkával méltóztatik érteni, mit szándékozom...

Idet 2010.03.05. 11:03:57

@hoplita: Az utóbbi megjegyzéssel egyetértek, de ki a vén náci? Tényleg nem tudom!

stiglinc 2010.03.05. 11:04:25

@Jankove:
Az EU sem biztos, hogy mindent jól lát!
A népességcsökkenést a bevándorlás támogatásával kívánják pl. ellensúlyozni, nem a több gyerek vállalásával. Így újabb problámák állnak elő, pl. engedjék-e a minaretek építését? A nemzetek meg lassan elfogynak.
A túl sok diplomás szerintem sem jó.
Véleményem: minden ország járja a saját útját, Magyarország pl. a magyaroké. Lassan euroszkeptikus leszek.

lobelt_ledfold 2010.03.05. 11:11:37

@Treuga Mei:
Lehet, hogy akad közöttünk két generációnyi különbség. Gőzöm sincs kik azok a fiskalisták, viszont hosszasan tudok társalogni a supply chain-ről meg a business development-ről. Sajnos ez van.

Bár gondolkodtam rajta de végül sosem foglalkoztam érdemben politikával (csak HÖK elnökségig vittem és az bőven sok volt), és nem vagyok párttag. Szeretem magam függetlenül gondolkodónak hinni, bár ez nyílván csak önámítás.

És tényleg sajnálom, ha az én véleményem nem volt kívánatos a számára. Úgy tűnt véleményt alkotni itt nem bűn, igazán nem akartam zavarni a diskurzusát.

Asszem elfáradtam így péntekre, személyeskedő vitát indukálok és még folytatom is, bocsánat érte.

További szép és konfliktusmentes napot!

nestrot10 2010.03.05. 11:14:43

Tanuljátok már meg! ORBÁN TAKARODJ!

Vénveterán 2010.03.05. 11:14:43

OFF:

MDF-es gyűjtő jött(13. ker.), egy középkorú néni, de gyanítom nem meggyőződésből, hanem jó órabérért. (persze az is lehet, hogy belefásult a sok elutasításba)
De nem járt szerencsével, mert nem itt lakom és amúgy sem adnám oda nekik!

Szóval azért léteznek mdf-es gyűjtők is:)

Periksz 2010.03.05. 11:20:47

A fenébe, beelőzött Vona Gábor nyílt levele.
Namármost. Mivel az ember a kevéssé megmagyarázható jelenségeket hajlamos nem túl tudományosan kezelni, és amúgyis szeretem az összeesküvés-elméleteket, és azt, ha azok bebizonyosodnak, nézzük meg a Magyarok Nyulai ügyet!
A bizonytalan, örző-védő (NBH?) előéletű Benkő, az RTL-ATV sztárja deklarálja, hogy csak azért, mert ő egy Demokrata, majd apránként adagolja a hangfelvétel-sztorit. Az ügyészség egy éve tud az ügyről. Vajon ez is csak egy hülye magyar rendőrségi sztori, mint a Draskovics-féle „terrorista robbantás”, vagy csak szokásos bunkó rendőrségi túlreagálás, mint amikor szétkommandózzák a macskaijesztgető pécsi egyetemistát?
Qui prodest?
Rendkívül logikusnak tűnik, hogy az ügy mögött, és főleg annak mediatizálása mögött az MSZP és a Fidesz egyaránt ott van, mert
- a fő célja a szoc. kampánycsapatnak mára csak az maradt, hogy második helyen végezzenek. Ha a Jobbik beelőzi őket, még az elvártnál is horrorabb vérengzés lesz a pártelitben.
- A Fidesz is érthetően visszavonzaná a Jobbikhoz átpártolt közép-radikál szavazókat.
Közös a cél.

[nev] (törölt) 2010.03.05. 11:27:07

@papika:
gyurcsány egy nárcissztikus alkat, és mint olyan rettentő szentimentális. egy pojáca. szerintem nem alkalmas elsőszámú politikai vezetőnek. de arra alkalmas, hogy a szocialista párt egy platfromját elvezesse, amelyik az első generációs értelmiséget akarja megszólítani. és gyurcsány ellenzékben mint egy bukott kisgyerek nyilván magyarázni fogja a bizonyítványt. ő mindent megtett. csak pikkelt rá mindenki.

szerintem amúgy nem szabad elfelejteni, hogy gyurcsány nem egy úri középosztálybeli családból jön, hanem onnan, ahonnan. és nyilván kell a politikába ilyen ember is. egy szegény legényből lett csaló milliárdos. és én nem mondom, hogy ez legyen etalon, de azt mondom, hogy gyurcsány életpályája tanulságos. és ezzel analóg orbán életpályája. és nem lesz olyan nagy baj, ha ezek az emberek a parlementben összecsapnak.

és ugye orbán kénytelen lesz a parlamentbe beülni, már ha kormányfő akar lenni. mert könnyen lehet, hogy elmenekül a sándor palotába. azzal elkerüli a gyurcsánnyal való vitát, viszont ezzel politikai értelemben impontens politikus képét festi majd magáról.

félre értés ne essék, én ebben a vitában nem szurkolok senkinek. én úgy gondolom, hogy az ilyen éles pengeváltással ezek a pártok leszalámizzák egymást. én annak szurkolok, hogy jöjjön egy új konzervatív, és egy új liberális párt. nem egy új párt. hanem kettő. és ezeket az ideológiákat nem összemosó, hanem inkább elválasztó, egymással keményen vitázó, de mégis értelmes közéletet akaró két új pártalakulat. a jelenlegi szoci-náci szembenállás helyett. a szocikat szerintem ki kell tolni szélbalra, a nácikat meg be kell ültetni a helyhatóságokba, illetve az unióba. már amelyik civilizált. mert, amelyik zsidózni, cigányozni, vagy buzizni tud azoknak szerintem nincsen helyük ezekben. felnőtt emberek tanuljanak már meg disztingválni. nekem erről ez a véleményem.

Orbán Diktor (törölt) 2010.03.05. 11:29:28

@hoplita: "valamikor tudott a vén náci"

Bagoly mondja verébnek...

Periksz 2010.03.05. 11:35:24

@gossage: Vona-levél: „Hazaárulás; nem szégyellik magukat?;hazugság;ön kisbetűvel;zsidó testvérpárt, (de): izraeli felvásárlók;uniós pusztítás”
Stílus + tartalom nulla, de a célnak megfelelő írásmű.

Vénveterán 2010.03.05. 11:35:58

@gossage: Érdekes levél, kíváncsian várom Orbán Viktor válaszát, reakcióját!

Ha ez lejön a ballib médiában, akkor már csak két rossz közül választhat, vagy nem reagál és gyávának titulálják, vagy elmegy a vitára és talán megússza egy kisebb veszteséggel.

(most már arról nem lehet beszélni, mint Bokros esetében, hogy előbb álljon fel a startkőre, mert ez már megtörtént)

gossage 2010.03.05. 11:42:01

@Vénveterán:
Szerintem:
hmmm hat ezt az RTL nem fogja napokon keresztul csopogtetni a TV2 se
(engem megint az zavar az egeszben,hogy amennyiben bebezonyosodik,hogy a riportalany egy szelhamos es semmi nem igaz,akkor mi fog tortenni,ez egy komoly beavatkozas a valasztasokba ....egy televizio reszerol

nem lesz viszont valasz....

radala 2010.03.05. 11:47:37

@Google: Sajnos (nem sajnos) messze nincs 9 milla Jobbik elutasító az országban, talán 9 milla mszp elutasító lehet, bár még ezt is kétlem. A Jobbik kevésbé elutasított, mint az mszp vagy az mdf.
Abban talán lehet bízni (mar ha valaki szeret ilyesmikben bízni), hogy a Fidesz kormányzása alatt a Jobbik elutasítottsága nőni fog. Abban az esetben, ha a Fidesz behúzódik középre A KDNP kicsit jobbra és akkor a Jobbiknak nem marad más, mint a harmadik utazás meg a turul, szittya háromszálú DNS. De ezt most nem láthatjuk. Egyetlen dolog van, amiben nem értek egyet török gáborral és az az, hogy szerinte a Jobbik következetes kemény kritikusa marad a Fidesznek a választások után is. Szerintem kéne nekik tartani egy kis szünetet, mert ahogy 98-ban is úgy most is a Fidesz nagy lendülettel és népszerűen fogja kezdeni a kormányzást. Meglátjuk, ha én lennék a Jobbik, akkor a választások után még meginnék pár sört a Fideszesekkel mielőtt tényleg nekik esem mondjuk jövő ilyenkor. Szerintem ez lenne az üdvözítő stratégia a "lengyel modellhez".
Annyit azért el szeretnék a lengyel modellel kapcsolatban mondani, hogy szerintem ott először a Jobbik nyert majd második nekifutásra nyert a Fidesz.

Idet 2010.03.05. 11:48:56

@[nev]: Gy. egyszerűen neurotikus, beteg. (Ami nem menti őt.)
Jól megfigyelhető nála a hol fent-hol lent állapot, még az is, mikor kapott nagyobb adag ilyen-olyan gyógyszert.

lt aldo raine 2010.03.05. 11:50:26

@[nev]: Gyurcsány alkalmas az első generációs értelmiségiek megszólítására? Miért? Hogyan?

Gyurcsány az elmúlt 6 évben megmutatta mire képes és mire nem képes.

És abból egy valami derült ki: pofátlanul hazudni képes bármiről a hatalom megszerzése érdekében. Ez az egy amire képes. A politika a "white lie" művészete, olyan mondatokat, elveket kell vallani a politikusoknak, melyek népszerűek és későbbi cselekvéseik nem lesznek azokkal ellentétesek. Sokan mondják, hogy OV ugyanúgy hazudott, mint GYF, holott ez messze nincs így. Tény, OV azt mondta a kisgazdákkal nem lép koalícióra. Azonban az 1998-as első forduló után úgy döntöttek a választók, hogy az MSZP-SZDSZ koalíciót le akarják váltani, és nem egyedül a Fidesszel, hisz nem kapott kormányképes többséget a Fidesz, sőt. Kényszerhelyzet volt, és OV és a Fidesz részére piros pont, hogy féken tartották a dilettáns barom Torgyánt, amennyire csak lehet és eltűntették a süllyesztőben, amint csak lehetett. OV mondta, hogy 7%-os gazdsági növekedés lesz alatta, tény, hogy nem lett annyi, csak 4% körül, de próbálkozott. És a próbálkozásai az irányba mutattak, amiket előtte mondott. Ezek még bőven a white lie kategória. Ezzel szemben Gyurcsány törvénybe iktatja az öt éves adócsökkentési programot, majd választás után adót emel. A miniszterelnöki vitában kikéri magának, hogy dehogy fog ő vizitdíjat bevezetni, aztán bevezet. Ezek hazugságok. Gyökeres ellentéte annak, amit előtte mondott. Ezért nem egy igaz az egyik kutya, másik eb.

Treuga Mei 2010.03.05. 11:53:20

@Periksz:
Jogos, bár cui prodest...

Vénveterán 2010.03.05. 11:53:45

@gossage: Majd én is viszek sót a tv-székházak romjaira...:D

[nev] (törölt) 2010.03.05. 11:55:02

@radala:
igazából egy klasszikus hármas felállás várható a parlementbe: szocdemek ( ~ mszp), kdnp ( ~ fidesz), fkgp ( ~ jobbik).

tlac 2010.03.05. 11:59:51

megvan a második budapesti MDF jelölt KC-je is! 24+3 jelölt van eddig

hoplita 2010.03.05. 12:07:29

@Orbán Diktor:
Itt vagy már megint te elmebeteg?

gossage 2010.03.05. 12:07:34

@Vénveterán: majd hasznositjak masra,kiadjak uj berlonek

papika 2010.03.05. 12:13:54

@[nev]:
Abszolút nem értem az olyan fokú fideszellenességet, hogy el kéne tűnniük. Illetve, értem, te valszeg egy SZDSZ-es vagy, aki haragszik rájuk, és azt gondolja, ha az enyém megdöglött, akkor dögöljön meg a tiéd is, ráadásul pártot se találsz magadnak ebben a mezőnyben, miközben politika iránt érdeklődő vagy, de szerintem mind az országot, mind az önkormányzataikat teljesen elfogadhatóan, mondjuk EU átlag mutyiszinten működtették-működtetik. Tanácsolom bárkinek, hogy kocsikázzon ki pl. a 16. kerületbe, hát az baromira nem úgy néz ki, mint négy éve.

radala 2010.03.05. 12:18:11

@gossage: Köcsög ez a Vona. Mélységesen fölháborít, hogy azt merik képzelni, hogy a Fidesz alapító Bayernek tollba kell mondani azt, hogy menjenek el a jó kurva anyjukba.

Kedves Török Gábor!
"Miért nem adták vissza a mandátumaikat már 2006 őszén"
Rosszul tudom, hogy semmi nem történt volna, ha vissza adják a mandátumaikat? Mi történik, ha 200-ra apad a parlament létszáma?

radala 2010.03.05. 12:23:47

@radala: Mondjuk ezt a "Miért nem adták vissza a mandátumaikat már 2006 őszén"
nem számítva korrekt vagy inkább profin megírt iromány, ha nincs ez a Bayeros gusztustalanság benne talán még meg is fontolnám.

johneurope 2010.03.05. 12:24:43

EZ MÉG AZ ÉRDEKES....!!!

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 2003.május 18-án így nyilatkozott a Jobbikról:

– Alakult egy új párt, a Jobbik átalakult, pontosabban párttá. Fölveszik-e velük, vagy fölvették-e velük a kapcsolatot?

– Én ismerem a szervezők jó néhány erőteljes figuráját. Nagyon nehéz helyzetben vagyok, amikor azt kérdezik, mert furcsa dolog egy negyvenedik életévében járó embertől talán, de ilyen bátorító szeretettel vagy nem is tudom, hogyan nézem azt, amit ők csinálnak.

– Nem akarta azt mondani, hogy atyai.

– Hát igen, szóval az bántó lett volna. Hát nézze, nagyon sok mindenben nem értünk egyet. Tehát beszélgettünk velük például a Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek az ülésén, hiszen ott is néha fel szoktak bukkanni, sőt képviseltetik ott magukat tagi minőségben is. De látom, érzem a bőrömön keresztül mindazt, amit velünk kapcsolatban érezhettek Antall Józsefék tizenegynéhány évvel ezelőtt. Tehát nagyon nehéz elfogulatlan véleményt mondani. Szerintem amit én látok, becsületes, rendes, nemzeti érdekek iránt elkötelezett, az élet mélyebb értelmét kereső fiatalokról van szó. Én nagyon kívánom nekik, hogy legyenek sikeresek az életben, és itt a közéleti próbálkozásaikat is siker koronázza. Hogy éppen pártot kellett-e nekik alapítaniuk? Hát nekem más tanácsom lett volna. De én sem hallgattam akkortájt más tanácsára, tehát az idő lehet, hogy őket fogja igazolni.”

Itt mutatkozik meg OV igazi arca!!!
Amig 1-200-an voltak a Jobbikosok addig hazafiak, de ha már több százezret akkor már szélsőségesek???

Szebb Jövőt!

Vénveterán 2010.03.05. 12:27:26

@radala: Hát sokkal tisztességesebb megoldás lett volna, mint nézni, ahogy az ország megy a csőd felé és várni, hogy emelkedjen a népszerűségük, miközben nem csinálnak semmit a fizetésük felvételén túl! (Nem is szólva a nemzetközi megítélésről a kormánynak.)

Törvényhozás szempontjából talán csak a 2/3 törvényeknél lehetett volna gond szerintem.

lt aldo raine 2010.03.05. 12:27:28

@radala: igen, a mandátumvisszaadásra hivatkozás kétélű fegyver, egyéniből bejutottaknál időközi választás, listás helyeket meg a pártnak kéne feltöltenie. A Vona által vízionált helyzetben ugye nyilván nem tölti fel a Fidesz, így a három ballib párt magára maradt volna a parlamentben. Ilyenkor két opció lehetséges:
1) bízva az mszp tisztességében arra számított volna Vona, hogy ekkor előrehozott választásokat írnak ki. (esélyes, muhahaha)
2) tudva milyen az mszp, leszarja h nincs ott a fidesz és akár kétharmadozhat is a parlamentben.

Tudtommal így alakulhatott volna a 2006 ősze utáni szebb jövő :P

panelburzsuj 2010.03.05. 12:28:00

@radala:

Ne hülyéskedj, te még mindig értelmet keresel ezekben a levelekben?

Minek? A pápuák is kiállnak a falu fölötti dombra, válogatott cifraságokat ordibálnak a szomszéd falu felé, aztán ebédnél kipipálják: győztünk!

A rajkók meg csillogó szemmel bámulják a hősöket.

radala 2010.03.05. 12:32:55

@johneurope: Nem gondolom, hogy bármi gond van ezzel. Kampány van vagy mi a pöcs. OV azt gondolja, én ezzel egyet is értek, másrészt szerintem benne van a munkaköri leírásában, hogy neki 100 % os Fidesz győzelem az, ami célként kitűzendő. A Jobbik most már valódi veszélyt jelent az egyedüli 2/3-ra is (ami ugye messze van a 100 %-tól, amiért ugye tartják). Nyilván való, hogy tennie kell valamit.
Ugyanez fordítva is elmondható. Vona nagy barátja volt OV-nak, amíg sikerült elérniük a biztos parlamentbe kerülést, Most már nincs szabad választó, az ö munkaköri leírásában is az szerepel, hogy el kell érnie a 100 %ot. Nyilván ha már senki nem szedhetö el az mszp-töl, akkor jön a Fidesz tábora.
Nincs itt semmi csúnya dolog, ha csak azt az egyet nem vesszük, hogy szegény Zsótit le tollbamondózták.
Itt most egy érdekes harc van, mert ha figyelembe vesszük, hogy itt aki elolvassa Bayert az igazat ad neki, meg aki elolvassa Vonát az is, akkor csak annyi maradt, hogy kinek a levelét fogják többen elolvasni.

lt aldo raine 2010.03.05. 12:34:47

@Vénveterán: ez mekkora szar duma. A Fidesz mindent megtett, hogy eltávolítsa az hatalomból a Gyurcsány vezette kormányt. Elment Orbán Viktor a demokrácia határáig. Amikor a név szerinti bizalmi szavazásnak nevezett színjáték volt a parlamentben, Orbán kinn szónokolt az épület előtt rengeteg (nem akarok számokat mondani, eszméletlen tömeg volt mindenhol, ennyi embert soha az életemben nem láttam, talán csak a velencei karnaválon volt ekkora tömeg) jogosan csalódott, változást váró embernek. Ennél többet nem tehet, akkora nyomást gyakorolt a kormányra, amekkorát csak lehetett. A demokrácia keretein belül. Mit kellett volna tennie? Neki vezényelni a sok-sok embert a parlamentnek, hogy gyújtsák fel? Vagy mi a faszt?

Tudomásul kell venni, egy ellenzék közvetlenül nem tudja megbuktatni a kormányt, csakis a kormányzó erők önkritikája, széthúzása, lelkiismerete eredményezhet előrehozott választásokat. Az ellenzéknek nincs jogi lehetősége erre. És a köztársasági elnöknek sincs, by the way.

radala 2010.03.05. 12:36:45

@Vénveterán: fasza lenne, ha Veres lenne az ÁSz elnöke, Vitányi a KE, Draskovics az alkotmánybíróság elnöke, Hagyó a legfőbb ügyész, Hunvald a legfelső bíróság elnöke, csak, hogy pár dolgot említsek...

Cada 2010.03.05. 12:37:10

vonagabor.hu/content/v%C3%A1lasz-bayer-zsolt-ny%C3%ADlt-level%C3%A9re

azt hiszem vona min.elnöki vitátkezdeményezett többek között ez egy fontos üzenet

Periksz 2010.03.05. 12:39:44

Lám, a Heti Válasz máris válaszol Vona keménykedő mélyütéseire: hetivalasz.hu/jegyzet/ez-vergagyi-volt-vona-gabor-27697/

theofil 2010.03.05. 12:39:56

@papika:

Szerénység elvtársak, szerénység...!

radala 2010.03.05. 12:41:02

@Cada: Ha többször van belinkelve többször fölbaszom magamat azon, hogy hogyan nevelték Vonát a szülei és még egyszer én is tök ingyen el fogom küldeni a kurva anyjába, pedig én nagyon megértő vagyok velük.

Cada 2010.03.05. 12:43:17

@radala: az a durva hogy a fidesz jobbik "csatában" annyira eltörpül az mszp mintha nem is léteznének azt hiszem erre utalt Gábor a win win effektusnál

theofil 2010.03.05. 12:44:38

@Idet:

Másképp nézne ki az ország, ha néha bevett volna valamit....!

gossage 2010.03.05. 12:46:35

@radala:
1. miert menjenek el a kurva anyjukba.....demokratikus part
2. ez egy viszontvalasz
3. ott tartunk hogy Morvai K lassan RPG-vel akarta loni Gyurcsanyt..ez viszont no comment

apr.11 utan majd meglatjuk

radala 2010.03.05. 12:50:06

@Periksz: kurvagyorsan diktál ez az Orbán, jól bánik a hiperlinkekkel is.
Elképzelem, amint diktálja:
hogy vévévé (duplavé pistám) barikád (ékezet nélkül Pistám pont hu per node per négy nyolc négy kettö kettö számokkal Pistám. Ok tedd közzé, ja ja nyomd már, hogy OK már a torokgaborelemezen is erröl van szó, így nyerünk a legtöbbet.
Bocs le kell tennem Mindjárt diktálok valamit Bencsiknek is...

hoplita 2010.03.05. 12:51:45

@Periksz:
Dévényi....csoda, hogy ki merte írni a nevét.
Ez is csak egy koncot féltő, elvtelen pitbull.
A hetiváladék meg szarabb, mint valaha volt.
Pedig aszittem, hogy annál gagyibb már nem lehet, mint az indulása utáni impotenskedés.
Tévedtem.

radala 2010.03.05. 12:52:41

@Cada: Igen ez így valóban egy vivvin nek tünik.

Te Török Gábor neked nem diktál az Orbán?
Már csak azért kérdezem, mert engem, mint a Jobbikot nem utálót nagyon megnyugtatott, hogy ez egy win-win játék.
Hogy szokott diktálni? Csak a témát mondja meg vagy még a helyesírásban is segít?

Idet 2010.03.05. 12:53:43

@radala: Bocsi, barrikád. Barikád is van; ha van, jó neked!

hoplita 2010.03.05. 12:54:30

@radala:
Szerintem sem mondta tollba Ovi.
Zsóti már van olyan gyakorlott seggnyaló, hogy egy szemvillanásból tudja a kötelességét.
A kényéradó gazdi védelme über alles.:D

radala 2010.03.05. 12:57:55

@gossage:
1. Pont azért, amit Bayer mond. Én nem mondom hogy menjenek, azt mondom, hogy tökéletesen életszerű, amit Bayer ír. Mérget lehet rá venni, hogy így is érzi. Ha Fidesz alapítóatya lennék, baromira zavarna, ha az általam legszebbnek, söt egyenesen szépnek látszó 4 évet összemosnák a kommancsok 12 évével, pláne az utolsó 8-cal.
2. Ez nem egy viszontválasz Orbán ehhez a témához nem szólt hozzá, nem számítva, hogy ma diktált egyet Dévényi Istvánnak a HV-re, de az is lehet, hogy nincsenek is újságírók és mi mind csak Orbán képzeletében élünk:-)

vlaca55 2010.03.05. 12:58:59

@Charybdis: @gnuh: szerintem, ha a Jobbikot az MSZP vagy a Fidesz hozta volna létre, sokkal több teret kapnának a médiában, utcai plakátokon (ker. TV-ben például simán le lehet bármit adni ma MO-n, lásd Győzike és hasonló borzadványok). Az orosz kapcsolat pedig egy zsenge összeesküvés-elmélet agyi szüleménye. Jelzem, én Bp. belvárosi vagyok. Itt csak összefirkálni tudják a többiek plakátjait, de sajátokat nem tudnak finanszírozni, ergo sok pénzük nem lehet. Ugyanezt bizonyítja, hogy csak aluljáróban gyűjtik a kopogtatókat, nem sokan házalnak.

Vénveterán 2010.03.05. 12:59:07

@lt aldo raine: Igen jól látod hatalmas tömeg, amely csak arra várt, hogy valaki az élére álljon, ezt Viktor elszalasztotta.

Igen, nem lett volna demokratikus, de amikor az ország érdekéről van szó, akkor ez talán nem is olyan fontos!(Hozzáteszem a túloldalon sem egy demokrata ellenfél állt, mert akkor egy öszöd után illett volna lemondania)

theofil 2010.03.05. 12:59:44

@Cada:

Úgy háromnegyedig bírtam olvasni, de gyengécske idegzetem miatt nem ment tovább.

Borzalmas.

Ha arra gondolok, hogy ez a Lipótmező gyöngye, ez a Vona hatalmat kap a kezébe (fog kapni, fog kapni, lehet, hogy hátul sutyiba de fog) akkor mérhetetlen keserűség fog el.

Ezt a szörnyeteget fogják szeretett honfitársaim beszavazni a parlamentbe mégpedig nem kis számban.

radala 2010.03.05. 13:01:57

@Idet: Bocs rosszul diktálta Viktor, illetve nem mondta, hogy nem az állat.:-)
@hoplita: Szálljunk már le Bayerröl.
Tuti ö a legcitáltabb magyar újságíró és ez nagy dolog. Lesz valaha az Erdős szám alapján Bayer szám is, ami azt fogja mutatni, hogy hányszor válaszoltál Bayernek, vagy olyannak, aki válaszolt már Bayernek...

gossage 2010.03.05. 13:02:38

@radala: nem nem diktalt :)
en ezt ugy ertettem,hogy a megfelelni vagyo emberek egymast tullicitalva probalnak kedveben jarni egyes partoknak..jelen esetben Bayer Zs a Fidesznek..de mas partoknak mas szemelyek, persze ettol lehet ez is a velemenye,sot biztosan ez is de ezek egymast erositheto impulzusok..persze lehet hogy tevedek

meg aztan ne huzd fol magad :)

Vénveterán 2010.03.05. 13:02:58

@vlaca55: És akik házalnak sem pénzért!

Ráadásul van ez a költségvetési összehasonlítás, amely szerint a jobbik már többet költött az lmp-nél holott az lmpnek már lassan egy hónapja kinn vannak a plakátjai(óriás és city light) városszerte, a jobbik pedig a napokban tett ki az elsőt! (kuruc.info/r/20/56203/)

radala 2010.03.05. 13:08:21

@gossage: Igazából én nem húzom magamat föl azon, hogy ezek egymást anyázzák, amíg ez nem a szocik malmára hajtja a vizet. Pont leírtam, hogy OV és VG-nek az a dolga, hogy minden megengedhető eszközzel próbálja elérni a 100 %-ot.
Nekem Bayer sok szempontból nem szimpi, de az valóban bosszant, hogy ha valaki azt hiszi, hogy noszogatni kell az írásra. Az ellenkezőjét elhiszem, azaz azt, hogy olykor olykor kidobatják vele a cigányozós, zsidózós műveit. Csak hát mindig ír egy újabb ilyet.

gossage 2010.03.05. 13:10:45

@radala: na ,egyet is ertunk....igazad van raadasul az MSZP szep csondben van....mintha nem is letezne

gossage 2010.03.05. 13:12:46

@radala: na egyet is ertunk,
nekem az a zavaro hogy az MSZP mintha nem is letezne,szep csondben van,nem jo jel

gossage 2010.03.05. 13:13:18

@radala: bocs ketszer ment el mert nem lattam az elsot

radala 2010.03.05. 13:16:11

@gossage: win-win-win szituáció:-)

nyo 2010.03.05. 13:19:01

Tisztelt Orbán Viktor Elnök Úr!

Engedje meg, hogy kampányuk színvonalából kiindulva félretegyek mindenféle naivitást, és Bayer Zsolt nyílt levele kapcsán ne a formába öntőnek, hanem személyesen Önnek, a tollba mondónak válaszoljak. Már csak azért is, mert engem a szüleim arra neveltek, hogy ha valakivel problémám van, azt ne másokon keresztül üzenjem meg, hanem vállaljam a véleményemet mindig, és mondjam azt az illető szemébe. Merthogy tisztességes magyar ember így intézi el a problémáit. Ön mégsem ezt tette. Nem semmibevétele ez még a saját szavazóinak is, elnök úr?

Jól látható egyébként, ahogy stratégiát váltottak a Jobbik egészpályás letámadásával kapcsolatban. Úgy tűnik, nem volt sikeres a kövéri rágalmazás. Sőt visszájára fordult, hiszen alaptalan vádjaik miatt még több ember ábrándult ki önökből, és állt mellénk. A piszkos munkát ezért most igyekeznek kiosztani a holdudvarnak, így fordulhat elő, hogy minden sajtóorgánumukban egy-egy külsős (?) megmondó ember a Jobbikot szapulja, vállalva ezzel akár saját maga hitelességének tönkretételét is. Jobb sorsra érdemes emberekkel mondatnak ki hazugságokat, csúsztatásokat. Méltó ez egy párt vezetőjéhez, elnök úr?

Fájlalják, hogy mi a teljes húsz évet szeretnénk számon kérni, és nem csak az elmúlt nyolc évet? Pedig tényleg erre készülünk, mert az, amit önök és az összes parlamenti párt rendszerváltozásnak hívnak, az egyáltalán nem volt rendszerváltozás. Egy nagy hazugság csupán. Az önök közös hazugsága, amelyet nincs értelme tovább toldozni-foldozni, mert abba csak belegabalyodik az ember. Ahogy azzal önök is jártak. Persze az önök négy éve volt a legjobb időszak, ezt nem is vitatjuk. De azért nézzük meg, hogy kikhez képest, elnök úr? Antallnál, Hornnál, Medgyessynél, Gyurcsánynál és Bajnainál nem dicsőség jobbnak lenni. És az sem válasz, ha azt mondják, az ő bűneikért önök nem felelősek. Az elmúlt nyolc év az önök bűne is. A passzivitásuk, a gyávaságuk és a háttérben történt mutyijaik bűne. Hogyan tudták mindezt tétlenül végignézni? Miért nem adták vissza a mandátumaikat már 2006 őszén, amikor látszott, hogy ebből hatalmas baj lesz? Nyolc éven keresztül bujkáltak és menekültek a felelősség elől. Lehet így bárminek is az élére állni, elnök úr?

Azt kérdezik, miért léptem be 2002-ben az ön polgári körébe? Mert ön hívott meg, és mert én tenni akartam. Mert hittem önben, hittem a polgári körökben, hittem abban, hogy alulról építjük újjá a nemzeti oldalt. A „miért léptem be?” kérdésnél ezért sokkal fontosabb, hogy miért léptem ki a polgári köréből? Merthogy 2003-ban egyedüliként én mondtam búcsút annak a társaságnak. Beláttam naivitásomat, hogy amiről itt szó van, az nem a polgári körök, nem a nemzeti oldal, nem egy új korszak alapjainak megteremtése, csupán egy jobb-liberális párt újjászervezése, amelyben én nem akartam részt venni. Kiléptem, pedig az ön körül lebzselők társaságában maradva biztosan nekem is jutott volna zsíros falat. Csak hogy én egészen mást akartam. Jobbat. Jobbikat. És ez életem egyik legjobb döntése volt. A Jobbik ugyanis ma az egyetlen alulról szerveződő és nemzeti párt, ráadásul egyre erősebb. Eltakarítottuk az SZDSZ-t, és itt lenne a lehetőség, hogy eltakarítsuk az MSZP-t is. Önöknek pedig ebben a történelmi helyzetben a mi eltaposásunk a legfontosabb? Tényleg a Jobbiktól kell félteni ezt az országot, elnök úr?

Szánalmas látni a vergődésüket, ahogy érvek és ellenérvek híján a legaljasabb eszközökhöz nyúlnak. Összemosnak engem és pártunkat emberek megverésével, vélt terrorizmussal, mindenféle szörnyűséggel. Sőt tollba mondott nyílt levelükben már egyenesen a cigánygyilkosságokat is a nyakunkba varrják. Mi közünk van nekünk mindehhez? Ezzel az erővel én is megkérdezhetném, hogy zsidó testvérpártjukkal, a Likuddal folytatott tárgyalásaik és ölelkezéseik után nem álmodnak-e az ártatlanul legyilkolt palesztin kisgyermekek holttesteivel? Szélsőséges, erőszakos, terrorista Jobbik? Azt mondják, hogy húsz millió oroszt akarunk behívni az országba? Nem szégyellik magukat? Ilyeneket Kovács Lászlótól, Gyurcsánytól és Draskovicstól hallottam utoljára. Hogyan néz majd pártja tisztességes szavazóinak szemébe, elnök úr?

Elnök úr végighallgatta, amint Bajnai Gordon önt demokratának és jó hazafinak nevezte, mondván: a hasonló a hasonlónak örül. A napokban Mesterházy Attila felajánlotta, hogy a Jobbik legyőzése érdekében hajlandók visszalépni a Fidesz javára a második fordulóban. Ha én ilyen ajánlatot kaptam volna a szocialisták kormányfőjelöltjétől, azonnal kikértem volna magamnak. Bennünket ne nevezzen Bajnai hasonlónak, a mi javunkra ne lépjen vissza Mesterházy! Ön pedig némán hallgatott. Ön képes lenne ezekkel közösködni? Persze lehet, hogy a lisszaboni szerződés együttes aláírása, a rádiófrekvenciák körüli szégyenletes összjáték vagy a titkosítások feloldásának nemrég történt közös szigorítása miatt (ami véleményem szerint az elmúlt húsz év egyik legdurvább hazaárulása volt, és a számonkérésről ezek után önök ne is beszéljenek!) nem is tehet mást. Már nem is lopakodik, hanem a háttérben megvalósult a nagykoalíció. A Jobbik megerősödése miatt egymásra fanyalodott az MDF és az SZDSZ. Most a háttérben önök is ezt teszik az MSZP-vel. Ha minden így folytatódik, ebből nagykoalíciós kormány lesz, csakhogy védjék az elmúlt húsz év közös hazugságait, árulásait és koncát. A hasonló hát tényleg örül a hasonlónak? Hát ide jutottak, elnök úr?

Nem várok választ a levelemre, hiszen korábban sem kaptam választ soha. Ön, ha a Jobbikról kérdezték, azt mondta inkább: „sas nem kapkod legyek után”. Csak hát észre kellene venni, hogy a világ megváltozott. Ön nem a legyek ura. És mi sem vagyunk már két pofonnal elhessegethető legyek. Tavaly júliusban közel félmillió ember bizalmát szereztük meg, és ezt folyamatosan növeljük tovább. A választások az önök pártja és a Jobbik között dől majd el. A múlt és a szebb jövő között.

Levelük tele volt pontatlansággal, ferdítéssel és tudatos hazugságokkal. Kérem, mielőtt legközelebb ilyennel próbálkoznak, olvassák el országgyűlési programunkat, hogy ne kerüljenek hasonló kellemetlen helyzetbe. Nekünk ugyanis van bárki számára hozzáférhető programunk. És ha vállalja, bármikor szívesen ütköztetem érveimet önnel a nyilvánosság előtt. Az időpontot és a helyszínt is önre bízom. Ha mégsem meri, hát májustól az Országgyűlésben úgyis találkozunk. És akkor nem csupán a szebb jövő kezdődik el, de eljön majd az igazság pillanata is. Merthogy önnek is meg kell majd nyilatkoznia végre államadósságról, multinacionális tőkéről, uniós pusztításról, cigánybűnözésről, magyar földről, titkosított ügyekről, izraeli felvásárlókról, alkotmányról. Húsz év zsákutcája és mellébeszélése után az ország valódi problémáiról. Én már nagyon várom.

Sportszerű emberként mit is kívánhatnék mást, mint azt, hogy győzzön a jobbik!

És adjon az Isten szebb jövőt nemzetünknek!

Vona Gábor
Jobbik Magyarországért Mozgalom
elnök

gossage 2010.03.05. 13:21:27

@radala: KERLEK NE HUZD FOL MAGAD
:)
nem linkeltek be,bemasoltak

[nev] (törölt) 2010.03.05. 13:23:24

@papika:
számomra a klasszikus gazdasági liberalizmus (az unionista, és nem a globalista) szimpatikus, és mellette a kult konzervativizmus. és egyébként azt gondolom, hogy szükség van társadalmi felelősségvállalásra, tehát az országgyűlésben szükség van szocialistákra. akiket elfogadnak a konzervatívok, és elutasítanak a liberálisok. nagyjából ezt a felállást tartom követendőnek.

de hogy mi a liberális, mi a konzervatív, és mi a szocialista nem orbántól tanulom. azt tudom, hogy orbán az én nézeteimmel szemben áll, pontosabban, mint a szélkakas mindig arra forog, amerről a szél fúj. jelzem az szdszre éppen ugyanez a jellemző. az egyik pillanatban antikommunisták voltak, utána meg horn gyulával paroláztak. és én ezt egy konzevtől még elfogadom, de egy liberálistól nem. mert a konzerv az mégis csak gyakorlatias, egy liberális legyen elvhű.

de én magamat nem tudom egyik kategóriába sem egyértelműen besorolni, ezért nem vagyok politikus. természetesen nem vagyok se horn gábor, se az szdsz.

vlaca55 2010.03.05. 13:23:47

@nekend: ebben mondjuk teljesen igazad van! bölcs gondolkodás egy elsőszavazótól.

lt aldo raine 2010.03.05. 13:25:59

@Vénveterán: szerencsére nem a harmadik világban vagyunk, itt nem működnek a polgárháborús eszközök. De tegyük fel, mi lett volna ha OV neki megy ott és akkor a parlamentnek és erőszakkal a kezébe ragadja a hatalmat: ekkor kiírta volna magát az európai történelemből. EU-s szankciók, befektetők tömeges kivonulása, az Európai Néppártban eddig elért fideszes eredmények lenullázása. És mi lett volna utána? Lettek volna még választások? Hogyan, mikor? A te víziód nem több egy jogos igényeken alapuló irreális vágyálomnál.

Az nem lehet jogos érv, hogy GyF nem demokrata. Ha a másik fejest ugrik a kútba, akkor az nem jelenti azt, hogy nekem is követni kell. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy 2006-ban a magyar szavazópolgárok szavazták meg Gyurcsányt. A nép döntött... Igen, kibaszott szarul. És igen, az lett volna az elegáns, a demokrácia íratlan szabályainak betartása, ha egy Őszöd után GyF veszi a kalapját. Vagy ha nem veszi, akkor a pártja kirúgja. De ez nem történt meg és ennek köszönhetően az MSZP most ott tart, hogy az őskommunista nyugdíjasok és a közpénzekből eltartott saját holdudvarukon kívül senki nem fog rájuk szavazni.

Orbán ugyanúgy, ahogy a taxisblokádkor, 2006-ban is bizonyította, hogy igazi államférfi, nem a nép esztelen (vagy akar jogos) haragjából, hanem demokratikus felhatalmazás keretei között kíván hatalomra jutni.

hoplita 2010.03.05. 13:26:07

@radala:
Jaj, de gyengusz zsótikám...!
Mennyél, oszt csinálj magadnak kistestvért.:)
Csak ennyire telt?

Amúgy jó kis helyszín a Fideszé.
Amikor a Gárda megszületett fenn a várban, ott hepciáskodott 500 antifa.
Miért nem mentek a Hortobágyra?
Ott max. néhány provokátornak látszó szürke, meg racka tudna ijesztgetni benneteket, beszari banda.

radala 2010.03.05. 13:28:44

"adjon az Isten szebb jövőt nemzetünknek!"

Lehet-e ezzel a dumával 15 % fölé menni?
Ennyire hülyék lennének a fiatalok? Ez baromi gáz ez a szebb jövőt nemzetünknek. Szerintem kár abban reménykedni, hogy ezzel a magyarkodással kormányozni lehet ebben az országban.
Ha én jól hiszem, akkor már a Fidesz is azon bukott meg 2002-ben, hogy nemzetibb volt, mint kellett volna, mármint anélkül lett nemzeti, hogy az emberek kellően megnacionalizultak volna.
No jó nem rettegek tovább a Jobbiktól.
Most kötök itt egy fogadást, hogy Vona (ebben a formációban) soha nem lesz Mo ME-e. A maximum, amire viheti 2014 után egy tárca.
Nincs az az isten, hogy MO-n ezzel a magyarkodó dumával nyerni lehetne. Mondjuk remélem nem az van, hogy elfelejtem a cigány problémát, mert mondjuk az alap lehetne a magyarkodás terjedésére.

hoplita 2010.03.05. 13:33:27

@radala:
Ja, hát mennyire invenciózusabb a Forza Italia-ból lopott és magyarosított Hajrá Magyarország, ugye?
Ne nevettess már...

Ne fogaggy, mert csak egy a biztos.
A tehénszar mindig lapjára esik.
:DD

Kutyakemény évek jönnek a fideszre...hic Rhodos, hic salta...!

radala 2010.03.05. 13:35:18

@gossage: :-)
Nem így nem basz föl, mert nincs vastagon kiszedve, hogy "engem úgy neveltek a szüleim"... Fúhh nem szabad ezt leírnom, mert már érzem, ahogy egyre idegesebb leszek. Nem sok ennél kioktatóbb, gusztustalanabb mondást tudok hirtelen elképzelni...
@hoplita:valóban nem olyan sikerült ez a cikk. Talán az lehet a baj, hogy OV nem ért rá segíteni neki:-)
Mindenesetre a Vonás nyilt levél szerintem ült.
Azért szar ez a cikk (a második), mert Zsótink nem egy észlény a kombinálás nem az, ami megy neki. Viszont, ha elragadja a szöttyös indulat azt nagyon jól formába tudja önteni. (((Pörzse viszont nem egy észlény, de legalább, még az íráshoz is tehetségtelen)))

radala 2010.03.05. 13:38:56

@hoplita: Annyival, hogy nem szerepel benne a nemzet szó. Nekem nincs bajom a nemzet szóval, csak nem egy olyan szó, amivel el lehet érni a 100 %-ot. Még engem normálisat is irritál kicsit, ha nagy koncentrációban hallom, akkor mi van a maradék még nálam is normálisabbal.

vlaca55 2010.03.05. 13:39:08

@Drang: TG-t védve, neki ez a dolga egy ingyenes blogon. Ő a blogbejegyzéseivel generálja a hozzászólásokat, minél több oldalról és minél többet. Te nem így látod?

hoplita 2010.03.05. 13:39:50

@lt aldo raine:
Ugyan.
Jogilag igazad is lehet, de az én szememben ez csak a gyávák és az elvtelen haszonlesők dumája.Azokat sem merte Ovik meglépni, amit még a demokratikus Rubicon átlépése nélkül is megtehetett volna.
Nyugodj meg, a színfalak mögött ő már akkor is egyezkedett a cocikkal, ahogyan azóta is.
Nem merte volna elqró meglépni 23.-át sem, ha nem lett volna biztos abban, hogy az ellenállók nem fognak politikai támogatást kapni.
És ez csak egy dolgot feltételez...!
Informális kapcsolatokat a paraván mögött.

theofil 2010.03.05. 13:41:08

@radala:

Én vagyok a hülye, hogy beleolvastam.

lt aldo raine 2010.03.05. 13:48:55

@hoplita: "Azokat sem merte Ovik meglépni, amit még a demokratikus Rubicon átlépése nélkül is megtehetett volna."

mikre gondolsz? mert azokat meglépte, elment a folyó partjáig, kicsit talán még a lábát is belelógatta, de ott maradt a demokráciában. és ezt szerintem jól tette, szerinted nem, ezért fogok én a fideszre, te a jobbikra szavazni, ennyi. de az tényleg érdekel, hogy szerinted milyen lépéseket nem lépett meg a demokratikus keretek között.

a felszín alatt vannak közös mutyik az mszp és a fidesz között, ezt nem vitatom (rádiótender, balatonring pl). de aki azt feltételezi, hogy a fidesz nem akarja tiszta szívből, hogy nagyot bukjon az mszp, azt már túlságosan elragadta radi hév :)

radala 2010.03.05. 13:50:43

@hoplita: "Nem merte volna elqró meglépni 23.-át sem, ha nem lett volna biztos abban, hogy az ellenállók nem fognak politikai támogatást kapni."
No azért ez már talán több a soknál.

Vertek meg bárki jelentős Jobbikost a rendőrök? Révész Máriuszt megverték Vona mi a szart csinált 23-án? Miért nem verték meg a rendőrök?
@theofil: Valóban kár volt. Bocsánat előbb linkeltem, aztán olvastam, azt hittem kapcsolódik a témához.:-)

Kenwyn 2010.03.05. 13:51:13

Hát Vona Gábor levele sok kérdésre magyarázatot ad. Többek között, h nagy valószínűséggel nem lesz koalíció a Fidesszel. Amennyiben mégis akkor saját magát fogja szembeköpni. Erre pedig nem sok esélyt látok. Arra viszont jó esély van,hogy esetleg új választások legyenek majd április után,amennyiben nem lesz meg az 50 % a Fidesznek.
Tudom, nem kell ennyire előreszaladni, de úgy tűnik az idő előrehaladtával ezzel is számolni kell.
Visszatérve a levéltre, kíváncsi vagyok,h Orbán válaszol-e majd. Elvileg nem, de van egy olyan érzésem,h mégis csak reagálni fog.
Szerintem muszáj megszólalnia, ezt nem lehet egy Szíjjártó-féle frázissal lerendezni.
Maga a levél tartalma olyan aminek "lennie kell", kellően dühös, szókimondó, ahogyan azt Vonától megszokhattuk. Ami az igazságtartalmát illeti lehet eső, lehet hó, van benne csúsztatás, igaz állítás és vannak olyanok amik majd a későbbiekben igazolódhatnak vagy majd megcáfolódnak.
Nem lesz nyugodt március 15.-e sem, az tuti; szép kis balhé van kilátásban.

vlaca55 2010.03.05. 13:51:36

@Ne szavazz a 4 mutyi pártra, Fidesz-Mdf-Mszp-Szdsz: egy Jobbikot elemző topikban nagyon LMP-kontraproduktív amit csinálsz, csak szólok...

theofil 2010.03.05. 13:55:08

@radala:

Nekem már mindehgy.

A mi politikai mezőnyünkből már csak Hasfelmetsző Jacket hiányolom.

Kenwyn 2010.03.05. 13:58:54

Kíváncsi vagyok, h Török Gábor vajon hogyan értékeli Vona levelét...

gossage 2010.03.05. 14:00:14

@lt aldo raine: és az normális dolog, ha vannak ilyen mutyik?
az en mutyim elfogadható? az helyes?
ez zavar engem ,

gonda1979 2010.03.05. 14:04:06

A Vona levelét meg Gyurcsány mondta tollba!!
Ez tuti!
A stílus mindent elárul.

theofil 2010.03.05. 14:07:42

Most már világos:

Vona Gábor Gyurcsány törvénytelen gyereke Apró Antaltól,

illetve

Orbán Viktor a Rákosi tántikája.

Azt mondom: mindenki vegye be valamit és pihenjünk le.

LuiKang 2010.03.05. 14:08:50

@Kenwyn: TG politológusi véleményére én is nagyon kiváncsi vagyok, mert szerintem a legjobbat tett Gábor, amit lehet egy olyan helyzetben, amit B.Zs. levele indukált.

lt aldo raine 2010.03.05. 14:09:22

@gossage: ez engem is zavar, nem tudom mi a megoldás erre, de az biztos, hogy nem a jobbik. vona rendkívül tehetségesen, folyamatosan fejlődve érik be, mint egy igazi profi politikus, de ő is és a pártja is csak egy a sok közül.

de mutyi és mutyi között is van különbség, sokkal elviselhetőbb a mutyi akkor, ha jó irányba mennek a dolgok az országban. tudomásul kell sajnos venni, hogy ahhoz ha valaki releváns politikai tényező akar lenni, akkor ahhoz kurva sok pénz kell. a kezdeti lendület és lelkesedés után ez a jobbiknál is kínzó probléma lesz. ezért volt rengeteg kétes üzlete a fidesznek is, ki kellett építeni a jobboldali háttérbirodalmat, mert a másik oldal már megörökölte azt a komcsi diktatúrából. és szerintem amíg jó irányba mennek az országban a dolgok, addig sokkal jobban el lehet viselni a mutyikat, mint akkor amikor a magyar gazdságot is tönkreteszik és közben lopnak.

amúgy a mutyi és a korrupció nem magyar jelenség, nyugaton is ugyanúgy van, siemens ügyek a német területeken pl, angol képviselők költségtérítési botránya. sajnos ez mindenhol a velejárója... persze a mérték se mindegy.

radala 2010.03.05. 14:10:04

@Kenwyn: Teljesen ki van zárva, hogy OV idáig süllyedjen. Arra tartja a Fidesz, hogy a saját választóinka számát gyarapítsa, nem arra, hogy a Jobbikét.
Most már pláne úgy van, hogy OV-nak senkivel nem kell/lehet/érdemes kiállnia vitázni, mert most már tényleg 1 nagy két kicsi/közepes van.
Ha nincs egyértelmű 2. akkor nincs vita. Így volt ez 98-ban is és ez így demokratikus.

jjulie 2010.03.05. 14:13:17

@radala:

a burgenlandi falusi story 2003-2005-ből való, az olasz 2005-ből.

sem az átlag osztrák falusi paraszt, sem és az átlag olasz asztalos és a tanárok sem várják el a gyerektől, hogy jó tanulók legyenek az iskolában, elég ha túl nagy balhét nem csinálnak, és élvezik a gyerekkor, úgy sem tanulnak tovább, csak egy kétéves szakiskolában megtanulják hogyan kell olajat cseréni a traktorban, a többit meg a szüleiktől megtanulják

ez az osztályozási szisztémájukban is meglátszik, ha akarod részletezem, vagy csak ki kell autóznod egy kicsit bécsből és érdeklődni.....

az, hogy utálom az orbánt, nem nagy cucc, kb az ország egyik feléhez tartozom, (nem a szavazók feléhez, hanem az ország feléhez) minek irjam le, ez nem nagy teljesítmény, mint ahogy az imádata sem

az pedig miért fáj vajon, hogy szélesíteni kéne a perspektívát?

ha szélesebb lenne az átlag általános perspektíva, akkor pl. egy csomó ember most nem lenne szarban a frank hitele miatt

kicsit szélesebb perspektíva az a már felhalmozott tapasztalat és ismeretek fokát jelenti, pl.: minek kellene mindenkinek a saját bőrén megtanulnia, hogy nem "érdemes itt a piros hol a piros"-t játszani a piacon nagy tételben

ugyan ilyen felhalmozott ezeréves tudás, hogy a politikus hazudik....

amikor az első használt ladámat akartam venni kb 84-ben megkértem egy ismerős öreg autószerelőt, hogy jöjjön el velem és nézze meg, erre ő azt válaszolta, hogy ne a kocsit nézzem, hanem a gazdáját, az alapján döntsek: azóta sem felejtettem el, és nagyon hálás vagyok ezért, szinte minden nap eszembe jut azóta, és nagyon sok mindentől óvott már meg ez a "felhalmozott tudás"

biztos vagyok benne, hogy egy politikus dumáját is így kell figyelni, és olyan nincs, hogy egy politikus csupa olyan elvet, eszmét követ, alkalmaz és hirdet amit még soha senki nem talált ki, hanem ő a színtiszta ötletgazda

egyetlen politikus sem előzmény nélküli, mindegyik fölvesz valamit amit valaki korábban már cipelt, legfeljebb kicsit alakít a külsején, buddha, mózes és társai elég kevesen vannak...

az osztrák társadalom mobilitási lehetőségeit nem ismerem, csak azt a korábban (második világháborúig) magyarországon is széles körben ismert jelenséget, hogy nagyon sok gyereket a saját szülei nem engedtek tanulni, mert szükségük van a gyerek munkaerejére, és ha elengedték volna a faluból és valami irodista lett volna, akkor ezzel nem látták volna biztosítottnak a saját öregkorukat

persze van olyan paraszt amelyik elengedi, és olyan asztalos is....

Kenwyn 2010.03.05. 14:16:45

@LuiKang:

Hogy a legjobb.e azt nem tudom, de mást nem tehetett, Ő ilyen, tőle erre lehet számítani. Egyelőre Vona konzekvensnek tűnik, kíváncsi vagyok meddig fog ez tartani.
Ami kicsit talán meglepő,h Orbánnak ugrott egyből,de belefér a pakliba.
Érdekesség,h 24 óra alatt két pártelnök is -egyaránt nyílt levéllel-Orbánnak esett; Dávid Ibolya után most Vona Gábor is.
Ebből még pozitívum is lehet a Fidesznek, miszerint esetleg rossz szájízt kelt az embereknek ez a két nyílt, háborús csapás,ami a Fideszt érte.És akkor még nem beszéltem Gyurcsány Kecskeméti dühkitöréséről.
Még egy furcsaság, az MSZP "hivatalos" részéről szinte néma csend honol Orbán irányában; Mesterházy szinte szót nem szól...
Lehet,h tényleg érlelődik a háttérben egy esetleges nagykoalíció..?

Kenwyn 2010.03.05. 14:22:37

@radala:

Egy kulturált hangvételű válasz szerintem nem scifi kategória. Miért ne válaszolna? Orbán nagyon finoman el tudná küldeni a Jobbikot a balfenékre, ebben nagyon profi.Abban még jobban profi,h mondani is valamit meg nem is, szóval egyátalán nem tartom kizártnak a választ.
Én úgy látom,h kezdenek a dolgok nem úgy alakulni ahogyan azt a Fidesz elképzelte, tervezte, ezért muszáj lesz változtatnia a menetrenden,elgondolásokon, és ebbe beleférhet a levelezés is.

lt aldo raine 2010.03.05. 14:24:49

@Kenwyn: dávid ibolya helyében én a kopogtatók után kutatnék, nem pedig ezer éve lerágott populista leveleket fogalmaznék (bár lehet neki is tollba mondták? :)). vicc, hogy egy olyan párt, amelyik lehet nem is tud elindulni a választásokon miniszterelnök-jelöltöt állított.

mesterházy is elmondja minden fórumon ahova megy, hogy orbánnak még bizonyítania kéne, hogy demokrata, meg blabla. ez a political capital hülye visszalépéses ötlete óta erőre kapó nagykoalíciós téma teljesen vicc kategória. miért kéne egy abszolút többséget szerző fidesznek bárkivel is koalázni?? főleg azzal az mszp-vel, amelyikkel szemben definiálta önmagát a fidesz...

radala 2010.03.05. 14:26:32

@jjulie: Csöppet sem fáj a látókörszélesítési fölhívás, nem is nekem szólt. Az irritál benne, hogy aki mást erre hív föl, akkor azt állítja burkoltan, hogy neki szélesebb a látóköre. Az meg, hogy a széles látókör egyetlen mérőfoka az Orbán utálat lenne az azért nehezen hihető.
Ne hidd, hogy az Orbánutálók az ország fele lenne. Az Orbánt nem kedvelők tuti legalább a fele, de ez a rád jellemző mély, elemi utálat ez 10 % (mszp+mdf aktív szavazók) körül szerintem megáll.

tlac 2010.03.05. 14:26:45

MDF: 25+3 a 176-ból. még 2hét.. szurkolunk!

radala 2010.03.05. 14:30:01

@Kenwyn: ja én a vitára értettem, hogy kizárt. De szerintem összekavartam hozzászólásokat, vagy beleképzeltem a tiedbe olyat, ami nem is volt odaírva.
Én a választ sem hiszem. Válaszolt már OV valaha is egyetlen személyes támadásra? Sajnos nem emlékszem ilyesmire.

gonda1979 2010.03.05. 14:30:10

@Kenwyn: Suttogó propaganda....
Miért lépne koalicióra a Fidesz olyannal, aki ellen 20 éve harcol?
Gyenge ez az egész Jobbikos erőlködés

theofil 2010.03.05. 14:31:27

hetivalasz.hu/itthon/botrany-szdsz-elnok-a-bkv-fizetesi-listajan-27690

Langyos, langyos....meleg, meleg....

Március 31-e környékére tippeltem azt a pillanatot amikor Demszkyt bilincsbe verve elviszik a városházáról.....már az szdsz-nél tartunk BKV-ilag...

jjulie 2010.03.05. 14:31:31

@radala:

a szélesebb perspektívától való irtózásod tipikus tehetségtelen konzervatív jelenség:

olyan mint amikor valaki elhív teniszezni egy embert, de mivel csak tenyeres pörgetett keresztet tud az alapvonalról jól ütni, megkéri az ellenfelét, akinek van fonákja és nyesni is tud, sőt akár még néha egy egy jó ejtésre is képes, ráadásul fel tud menni a hálóhoz is, hogy ezeket ne tegye, hanem játszák le a meccset az alapvonalról, pörgetett tenyeres keresztekkel tisztán...

szánalmas

és ne feledd utálom az orbánt mint az ország egyik fele

Kenwyn 2010.03.05. 14:34:34

@lt aldo raine:

Dávid már kínjában orbánozik sztem.
de jogos, inkább kajtatna cédulákért.
én láttam nem egy Mesterházi fórumot, nos meg sem közelítette pl. Gyurcsány Kecskeméti show-ját, főleg nem orbánozásban. Persze Mesterházy és Gyurcsány nem egy kategória, két külön világ.
Persze, tagadja mindenki a nagykoalíciót, mert tagadnia kell most, de ez nem jelent semmit szerintem.Főleg Vona egyértelmű álláspontja után. Lehet,h hülyeség, de én esélyt látok egy megismételt választásra is..

[nev] (törölt) 2010.03.05. 14:38:11

@radala:
az ország fele permanensen utálja orbánt. azért, amit te is leírtál. meg akarja alakítani a 100% mgtsz-t.

Kenwyn 2010.03.05. 14:38:15

@gonda1979:

pl. a szélsőjobb ellenében., de én sem hiszem,h az mszp-vel összeállna, akkor inkább új választások.

radala 2010.03.05. 14:41:58

@jjulie: Szó sincs erről. Szerintem tisztázzuk. 100 %-ig meg vagyok győződve róla, hogy egy milliméterrel nincs szűkebb látóköröm, mint mondjuk neked. Arról is meg vagyok győződve, hogy nem lehet táv-látókörszélességet mérni, tehát te nem tudhatod, hogy ki a szűklátókörű.
Azaz arról van szó, hogy a neveletlenség határát súrolja másokat látókör szélesítésre biztatni. Orbánt egy csövön keresztül is lehet szar alaknak látni, az a kérdés merre néz a cső.
Nem engem szüklátókörűztél épp le épp azért szóltam, hogy ez nem helyes. Én jobban viselem, hogy kurva anyám, mint, hogy szűklátókörű. Mert az elsö esetben teljesen világos, hogy aki mondja arra hívja föl a figyelmemet, hogy nem ért velem egyet. A másikban viszont arról próbál megvilágosítani, hogy én nem is vagyok képes arra, hogy megérthessem azt a mély igazságot, amitől most még távol vagyok, de ö már látja.

Kenwyn 2010.03.05. 14:42:20

@radala:

á, a vita sztem is szinte kizárt.
igazad van, Orbán nem szokott válaszolni,de szerintem ebben a helyzetben ez talán elképzelhető lesz.

kicsit olyan ez mintha Orbán a saját 20 évvel ezelőtti önmagával állna most szemben Vona személyében. :)

radala 2010.03.05. 14:45:22

@[nev]: Könyörgöm ez a munkája. Nem lehet egyszerű a szoci nyugdíjasoknak gazsulálni (nekem pl nem menne) és ez az ártatlan ember még ezt is megtesz az ország érdekében. Miért nem ezt látod:-)

lt aldo raine 2010.03.05. 14:46:46

@Kenwyn: egyértelmű, hogy mesterházy nem egy gyurcsány, teljesen egyetértünk, szerencsére gyf-ből nincs több...

elméleti szinten mondjuk az valóban egy érdekes kérdés, hogy ha a fidesznek ne lenne meg a parlamenti többsége, akkor mihez kezdene ov. de nem reális erről beszélni, a fidesz mindenki szerint tarolni fog az egyénikben, 40%-ot listán simán kap akkor is ha kövér elszabadul a pórázról. szóval csak a fantáziánkban élhet olyan szitu, hogy fidesznek partnert kelljen keresnie - ha tippelnem kéne előbb lenne fidesz-jobbik koalíció, kisebbségi kormányzás, és új választás is, mint az mszp-vel való koalíció.

radala 2010.03.05. 14:50:04

@Kenwyn: Na kiváncsi vagyok. Mondjuk gondolom a 89-es OV-t is egy nyikhajnak gondoltam volna, ha öregebb lettem volna nála.
De szerintem szó sincs összevethető emberekről. Meggyőződésem, hogy VG ebben az országban ezzel a dumával nem lehet OV vetélytársa. Nem azért mert nem elég tehetséges, hanem mert a Jobbik nem lehet legnagyobb párt soha.
Ha engem kérdeznének, Schiffernek, Jávor Benedeknek nagyobb esélyt adok, mint jövőbeli ME, mint VG-nek. Rossz helyen van VG, ott igazából, ahol áll még ez a 20 % sincs meg. Fogadok hogy 2014-ben kisebb lesz a Jobbik támogatása, mint 2010-ben.:-)

Cada 2010.03.05. 14:50:19

képzeljétek el hogy vissza lépkednének a szocik meg a fidesz egymás javára hány %-os lenne egyböl a jobbik ? 30-35 ?

gonda1979 2010.03.05. 14:50:52

@Kenwyn:
Vihar egy kanál vízben.
A Fidesznek a jelenlegi állás szerint nincs szüksége senki támogatására.
Ha pedig másképp alakulnak az arányok, akkor csak az új választások a megoldás, ezt ők is pontosan tudják.
Általában nem szoktuk szembe pisilni magunkat...

[nev] (törölt) 2010.03.05. 14:52:42

@radala:
úgy akar győzni, hogy nincs második. ez a problémás. mert ugye a demokráciának mégis csak a lényege, hogy a közhatalom osztott. tehát valamilyen munkamegosztásra szükség van a politikában is.

Kenwyn 2010.03.05. 14:52:57

@lt aldo raine:

Te a papírformát mondod,de nem tudni,h valójában mennyire erős a Jobbik és az MSZP. Nem tartom kizártnak,h ketten együtt több mint 50%-ot is elvigyenek. Nem csak a kincstári, kötelező optimizmus mondatja Mesterházival,h többen vannak mint hinnénk.
A Jobbik meg simán 20% fölött lesz szerintem.
persze mindez egyelőre csak okoskodás, de nem lehetlen.

Kenwyn 2010.03.05. 14:54:36

@gonda1979:

"Általában nem szoktuk szembe pisilni magunkat..."

általában nem, de mi van ha fúj szemben a szél? :)

radala 2010.03.05. 14:59:27

@[nev]: Nem még nagyobb geciség-e ennél az, ha nyersz és még a másodikat is magad mellé veszed a kicsik ellen?
De az nem Orbán dolga, hogy legyen második. Utáljátok GyF-et vagy MA-t, hogy nincsenek 30 %-on. Ez az ö dolguk. Ez a kapitalizmus, mindenki csinálja a maga dolgát. OV eddig mindig megcsinálta a sajátját, volt, hogy nem volt elég eredményes. Arról nem ö tehet, hogy az elözö körben valaki 19-re lapot húzott, azt mondta alsó kivette a pénzt és utána kiderült, hogy nem is alsó volt és most meg nem akarnak neki lapot osztani.
De értem én az OV utálatot, te még karban is tartod és soha nem hallottam tőled, hogy valaki azért nem utálja OV-t, mert buta, szűklátókörű. Ez az ami zavar nem az Orbánutálat.

Kenwyn 2010.03.05. 14:59:40

@radala:

Én nem fogadnék arra,h gyengébb lesz 4 év múlva, sőt inkább arra tennék,h tovább fog erősödni.
Schifferre, Jávorra már a kutya sem fog emlékezni legközelebb, ha most nem jutnak be akkor annyi volt nekik.

gonda1979 2010.03.05. 15:00:12

Akkor új választások!
Amibe beledöglik ez az ország.

szikjáró 2010.03.05. 15:00:47

A fidesz két tűz között van. ha mindkét másik párt 20%-on felül teljesít, akkor bizony valamelyikkel együtt kell kormányozni, nem koalícióról beszélek, de ha Orbánék tegyük fel nem szereznek 50%-ot sem, csak mondjuk 48-49-et, akkor bármilyen törvényjavaslathoz kell egy másik parlamenti párt szövetsége/támogatása. Persze ha a kerek 50 is megvan, vagy 51-52, amilyen lelkiismeretesen bejárnak melózni a politikusok, még mindig nem biztos egy-egy szavazás végkimenetele.
Namost, ha a támogató párt az mszp, akkor a fidesz elindul a lejtőn a saját szavazói előtt (is), ha az a Jobbik, akkor a fidesz elindul a lejtőn a szavazói egy része, és brüsszel előtt is.
Az óhajtott kétharmados többségre nem nagyon lehet számítani, erős a jobbik, és sok a nyugdíjas, nem létezik (illetve nem túlságosan életszerű), hogy az összes szavazni elvánszorgó 25%-a nem máshová adja a voksot.

Ellenben a Jobbiknak most nincs is olyan nehéz dolga, elvitte a jobbosabb fideszeseket, elvitte a csalódott mszp-szavazók egy részét, az szdsz/kdnp/volt kisgazdák/miép-szavazók egy része is ott kötött ki, sőt, ha nem csinálnak valami zseniálisat a következő négy évben az országgal a soronkövetkező kormánytagok, akkor erős gyűjtőpárt növekedhet belőle a jobb oldalon el bírom képzelni, ahogyan annak idején az mdf táborból csoportos népvándorlás tartott fideszékhez, úgy most csoportos népvándorlás lesz a fideszéktől. Csakhogy a volt fidesz szavazók ritkábban mozdulnak érzésem szerint balra, mint jobbra, tehát nagyobbrészt annak is a Jobbik lesz a vége . pláne, ha a parlamentben meg tudnak szabadulni a provokatív megnyilvánulásoktól, vagyis benő a fejük lágya.

dzsaszper 2010.03.05. 15:02:45

@vlaca55: lehet hogy éppen az a célja, hogyu kontraproduktív legyen...

radala 2010.03.05. 15:02:49

@Kenwyn: ´Ja ha nem jutnak be, akkor nem lesznek senkik. Ez az a választás, ahol osztanak lapot a kicsiknek. De ha nem élnek vele, akkor szerintem soha többet nem lesz senki 5 % fölött.
Normál esetben (ha nincs GyF) nincs a piacon 20-25 % kiábrándult szavazó.

Kenwyn 2010.03.05. 15:07:19

@radala:

ez van, csak az a párt létezik aki benn van a kossuth téren tehát most vagy soha.
én sokkal jobban örülnék, ha színesebb lenne a paletta,de sajna ennek vajmi kevés esélye van, érik a 3 párti rendszer.

[nev] (törölt) 2010.03.05. 15:21:44

@radala:
én egyébként nem utálom, csak nem komálom. orbánt voluntaristának tartom, a szocikat meg opportunistának. de ezt már asszem kitárgyaltuk.

radala 2010.03.05. 15:34:57

@[nev]: Ja kitárgyaltuk van is igazad, csak remélhetjük, hogy mégis az én naivitásom a "teljes" igazság.
@Kenwyn: Ja elvileg nekem is szimpatikusabb lenne egy többszínű parlament, más szempontból ugye én vakon bízom a Fideszben szóval nem tudom hogy tényleg jó-e hosszabb távon a több kispárt. Én azt szeretném, ha lenne, de mondjuk ha a kis párt az mdf akkor azt én nem tartanám megújulásnak csak egy újabb kicsit veszélyesebb/effektívebb hatalom átmentő formációnak, mint az mszp. Az LMP az meg sötét ló. Most nagyon szimpatikus, de azért még elkurvulhat. (persze még az elkurvulás után is bőven reális alternatívája marad a Fidesznek Jobbiknak.)

tölgyes 2010.03.05. 16:12:17

Kinek jó? - teszi fel a kérdést Török Gábor és azt a választ adja, hogy mind a kettőnek. Én meg még mindig azt gondolom, hogy elsősorban az MSZP-nek jó, mert a morzsolódását tudja gátolni azzal, ha demonstrálja: a jobboldalon is folyik a marakodás. Orbánról mondanak a jobb oldalon is olyan dolgokat, amiket mi is (MSZP) mondunk.. tehát az MSZP saját Orbán ellenes rágalmait a Jobbik Orbán ellenes rágalmaival igazolja, mint ahogy 2002, 2006-ban Dávid Ibolya vádjaival igazolta Lendvai-Szili-Medgyessy-Gyurcsány Orbán ellenes vádjait.
Abban igaza van TG-nek, hogy ma itt más a tét. Akkor (2002, 2006) között az MSZP győzelme volt a tét, most az MSZP vereségének mértéke és a fidesz minél kisebb arányú győzelme a tét, amiért az MSZP-nek nem drága még a Jobbik felhasználása és további erősítése se... hiszen Orbánnak meg kell bánnia azt a napot.. ahogy Gyurcsány mondja.. és nem csak Gyurcsánytól, hanem még inkább Vonától kell 'rettegnie'.

A fidesznek a hazi politikai mezőben nem sok haszna van abból, hogy hogy a szélsőjobb önállóan is megjelent a porondon.. a nemzetközi politikai erőtérben, pedig nincs jelentősége a Jobbiknak, ott nem különülnek el annyira a belpolitikai erőviszonyok, hogy azokat akár csak lássa, észrevegye az ottani politikafogyasztó...Néhány ügyes Konrád-nyilatkozat.. egy kis borzongás Kertésztől... máris összemossa a két pártot.

Számomra Jobbik Fidesz elleni támadása megint csak azt mutatja, hogy - lehet szándékaik ellenére - mégis csak az MSZP eszközeivé váltak. Azt mutatja, hogy a Jobbik nem a fidesz elszántságát akarja erősíteni, hanem a fidesz cselekvőképességét gyengíteni szándékozik.

lt aldo raine 2010.03.05. 16:20:40

@tölgyes: de azzal, hogy orbán és a fidesz élesen elhatárolja magát a jobbiktól, teljesen hiteltelenné válik az mszp egyik utolsó, eddig erősnek hitt aduja is, az "orbán nem demokrata, sőt náci" kártya. és ha ez se marad az mszp kezében, akkor mi? az elmúlt 8 év eredményeit felidézhetik, de az öngól (www.youtube.com/watch?v=yp825uzK8Ew). ha tehát magukat nem tudják hitelesen egekig magasztalni, akkor muszáj a másikat megpróbálni lehúzni - viszont ezt nehezíti meg a fidesz a jobbik elleni támadásaival.

más kérdés, hogy szerintem a fidesz-jobbik szembenállás nem az mszp-ről szól, hanem arról, hogy az elkeseredett, türelmetlen jobboldali szavazók az egyénis fidesz szavazatuk mellett a listán kire voksolnak: a mérsékelt fideszre, vagy a radikális jobbikra. a 3-4 év agónia miatt folyamatosan nőtt az elégedetlenség a fidesz (jogi) tehetetlensége miatt és ez a jobbik túlzott megerősödéséhez vezetett vagy vezethetett és ezt próbálja most a fidesz egyensúlyozni. szerintem.

Captain Tott (törölt) 2010.03.05. 16:21:09

@jjulie: a széles látókör a szerénységnél, a mások iránti tiszteletnél, a tőlünk különböző vélemények iránti őszinte érdeklődésnél kezdődik.

lt aldo raine 2010.03.05. 16:22:15

@lt aldo raine: egyensúlyozni = ellensúlyozni

radala 2010.03.05. 16:30:31

@tölgyes: Ez igaz lenne, ha az mszp nem lenne olyan helyzetben, amilyenben van. Szerintem amiatt win-win ez a helyzet, mert az mszp-n mostanság a jóisten sem tudna (nyilván nem is akarna) segíteni. Szóval normál esetben a 3-diknak jó, ha a másik kettö veszekszik, de itt a harmadiknak semmi sem jó már.
Szerintem a Jobbiknak minden jó. A fidesznek meg talán azért jó, mert a szavazóknak mindig kell egy ellenség az mszp szinte már nem téma (érdemes megnézni ezt jobbklikk.hu/index.php?Cikk=1000 ). Talán aktivizálhat néhány eltunyult Fidesz szavazót, ha látják, hogy ha nem is a győzelem, de a nagy arányú az, ha más okokból is, de veszélyben van. A középen állókra nem tudom milyen hatást is gyakorolhat ez a vita, nem tuti, hogy jót, mert lehet, hogy csak a civakodást látják. Mondjuk fogalmam sincs kik azok a medián szavazók, mert ha ők a kevésbé érdeklődők a politika iránt, akkor nekik csak az fog lejönni, hogy a Fidesz nyíltan elhatárolódik a Jobbiktól, ha ök nem kevésbé érdeklődők, csak alaposabbak, akkor viszont a kölcsönös anyázások tartalma is eljut hozzájuk és az mind a két pártra inkább negatív.

kisa 2010.03.05. 16:30:31

TG: "Tudom, furcsa ezt mondani, de számomra ez most – ha nem is klasszikus, de sajátos – „win-win” szituációnak tűnik."

Nem lehetséges, hogy ez a perpatvar csak a plebsnek szóló Cirkusz? És a végén bejön bejön az összeesküvő-elméletem, miszerint a jobbik a jobbik a fidesz leányvállalata, amelyik összelapátolja a 2/3-hoz szükséges, amúgy a világ előtt vállalhatatlan szavazatokat?

radala 2010.03.05. 16:38:37

@lt aldo raine: rohadt jó ez a videó ideteszem zárójel nélkül...
www.youtube.com/watch?v=yp825uzK8Ew

Teofil ez neked nagyon fog tetszeni. Ezzel föloldhatnád Bayer okozta csalódottságot:-)

Amúgy is egyetértek.

kisa 2010.03.05. 16:41:33

@Kenwyn: Hülyén is venné ki magát, zázrivecz néven magyarkodni...

G. Wolf 2010.03.05. 16:45:42

Hmm kicsit eltérő de visszatérő téma, ki hány %-ot fog nyerni:

Úgy néz ki hogy most Fidesz sem számol 2/3-al:

"Reálisan nem számolok most kétharmados többséggel, ha jön nem futok el előle" - Navrasics T.

www.origo.hu/itthon/valasztas2010/live/20100305-navracsics-tibort-lakossagi-forum-gyulafiratot.html

Persze még változhat bármi.

jjulie 2010.03.05. 16:51:25

@kisa:

miért lenne ez problémás?

a legmagyarabb ünnepen arra emlékezünk, hogy a (szerb) szlovák Petőfi, a magyar Jókaival kihozta a börtönből a szlovák-horvát Táncsicsot

panelburzsuj 2010.03.05. 16:59:00

Ismételten bátorkodnék rámutatni, hogy T. felek az egyre kiterjedtebb levelezésben nem egymás nézeteire, hanem emberi gyarlóságaira hegyezik ki mondókájukat.

Ennélfogva nem igazán látom azt a közepet, ami felé egy ilyen purparlé bármely részvevőt is tolná. Mocskosszájú újságírók ugatják egymást, és a kórusba immáron már egy pártelnök is beszáll. Orbán ebből csak a megszokott módon profitálhat: saját ebét ex cathedra megnemesíti.

De ez mitől közép?

panelburzsuj 2010.03.05. 17:00:33

@jjulie:

A magyar Jókait rejtvénynek adtad föl, jjulie? :))

jjulie 2010.03.05. 17:00:45

@jjulie:

persze ez nálunk kicsit összetettebb, 3 db nemzeti ünnepünk van jelenleg

pl. a franciáknak vagy az amiknak csak egy-egy jutott

jjulie 2010.03.05. 17:03:49

@panelburzsuj:

hát egy kicsit provokálok, persze, próbálok a sorok közé is írni

kisa 2010.03.05. 17:09:14

@nekend: "eleget teszek állampolgári kötelességemnek. "
Nem kötelesség, JOG!
Kötelesség 1990 előtt volt.

nyünyüge 2010.03.05. 17:16:26

@törökgábor:

"Török Gábor elemez. Nap mint nap olvashatják írásait a nemzeti oldalakon is, s azt is mondhatjuk: ő az első közszereplő az elmúlt húsz évben, aki a nemzeti oldal médiumainak köszönhetően emelkedett ki politológus társai közül. A nemzeti média eljutott odáig, hogy "sztárcsináló" legyen. Török Gábor utóbbi blogbejegyzését azért is ajánljuk figyelmükbe, mert Török most azt mondja, amit Vona színre lépése óta következetesen vallunk, illetve hirdetünk. "

Hát nekem valami kevéssé "nemzeti" ATV-s indulás rémlik, Kumin Ferenccel, de üsse kavics :-))!

kisa 2010.03.05. 17:18:40

@theofil: Upsz, pont ezt gondoltam én is, de akkor még nem olvastam a hsz-det. :-)

nyünyüge 2010.03.05. 17:18:46

"--- - - 2010.03.05. 15:08
Objektív, független, okos. Ilyenek kellenek az országnak. "
--irja a Hunhír egy fórumozója

kisa 2010.03.05. 17:20:27

@Ne szavazz a 4 mutyi pártra, Fidesz-Mdf-Mszp-Szdsz: Bakker, ezzel többet ártasz, mint használsz! Szerintem már mondták mások is, hát szívleld meg!

theofil 2010.03.05. 17:21:46

@radala:

Mit vétettem én neked...?!

[nev] (törölt) 2010.03.05. 17:22:33

@radala:
volt már valaha olyan a demokratikus pártok történetében, hogy A leköpte B-t, majd B visszaköpött. és ezen mindkettő nyert. hogy tömegével jöttek azok, akik azt mondták. eddig úgy volt, hogy nem szavazok ezekre, de most már, rájöttem, hogy ezek az igaziak. szerintem mindig egy nevető harmadik jött ki ebből győztesen, vagy senki sem győzött.

jelzem a jobbik pont ilyen nevető harmadik volt nemrég, csak akkor a fidesz és az mszp pofozta egymást felválltva.

Uhu20 2010.03.05. 17:22:41

@kisa: Jogilag jog, erkölcsileg kötelesség...:))

Captain Tott (törölt) 2010.03.05. 17:23:49

@tölgyes:
Ahogy fentebb kifejtettem, ez egy érdekes egyenlet: ha a háromból kettő veszekszik, az két dolgot jelent: 1. a harmadik tetszeleghet a béke szigete pózában, 2. a harmadik érdektelen, a két veszekedő a két fő tényező.

radala 2010.03.05. 17:24:31

@theofil: Nem mondod, hogy nem volt vicces! :-)
Sokkal jobb, mint Bayer, hatásosabb is. Még nem láttam ilyet, hogy ilyen klasszul viccessé lehet tenni valamit pár bejátszott nevetéssel meg az alaphelyzet átpozicionálásával.

Captain Tott (törölt) 2010.03.05. 17:25:25

@[nev]: Akivel senki nem akar verekedni, az nem azt jelenti, hogy ő jobb a többinél, hanem azt, hogy tőle nincs mit elvenni.

theofil 2010.03.05. 17:26:28

@kisa:

Az emberben elharapódzik efféle gyanu.

radala 2010.03.05. 17:31:56

@[nev]: Szerintem azt írtam, hogy nem tudván milyen az a medián szavazó, nem tudom, hogy rájuk milyen hatással van. De a Fidesznek elemi érdeke azt a látszatot fönntartani, hogy valaki ellen igenis a Fideszre kell szavazni. Egyik pártunk sincs annyira jó, hogy rájuk érdemes legyen szavazni, de több olyan is van, aki elhitetheti magáról ,hogy azért a másiknál még mindig jobb.
Én azt mondom, hogy ha itt valóban jó ez mind a két veszekedőnek, akkor az úgy képzelhető el, hogy a kötödést mindkét helyen erősíti a bunyó.

theofil 2010.03.05. 17:33:01

@radala:

Nem néztem végig, ahogy megláttam a Mesterházyt azonnal távoztam.

Nem érdekel Mesterházy, nem érdekel Gyurcsány meg az egész bagázs.

Engem már csak olyasmi tud lázba hozni, hogy ki a király (ill. a pillanatnyilag őt helyettesítő kormányzó),
meg, hogy melyik párt listáján indul Hasfelmetsző Jack.

jjulie 2010.03.05. 17:36:49

@Uhu20:

ezt magyarázd el egy kicsit

a szocializmusban sem szavaztam soha, és akkor valaki elmondta hogy ez miért rossz, de nem figyeltem oda annyira hogy megjegyezzem

most odafigyelek, magyarázd el kérlek

_KingJack_ 2010.03.05. 17:37:49

Na a Fidesz megint belelavírozta magát egy nagyon veszélyes helyzetbe ezzel a Bayer-féle levéllel. Kicsit úgy érzem, hogy a sok szék közül a pad alá készülnek esni - nem sikerült ugyanis legalább március 15-ig elpasszivizálni a kampányt. Érzik, tudják, hogy jön a Jobbik felfelé, ám Bayer bedobása szerintem éppen a lehető legrosszabb ötlet volt.
A wini-win szitu lényege az lett volna, hogy a Fidesz be tuzd húzni kicsit még közepebbre, így viszont, hogy Bayer levele az első a hírekben... Hogy is mondjam, kéltséges. Érdekes viszont az az irányváltás is, amit Vona megvillantott: az elmúlt 20 évért a Fidesznek is vállalnia kell a felelősséget. Kérdés ez mennyire tetszik majd a Jobbik legkevésbé szélsőséges, zsigerből mindössze csak a szocikat utáló magjának.

radala 2010.03.05. 17:41:23

@theofil: Ja bocs látod az előítéletek megfosztanak egy profi videó élvezetétől:-)
Szerintem a királyság az ok, de kormányzó az tuti nincs, mert az nem öröklődik. Hogy és miért lett Horthy kormányzó?
Nos így, azaz választották.
"Mindez tovább erősítette az Antant által amúgy is támogatott Horthy pozícióját. Ő nem kívánt király lenni, mert elvileg elismerte Károly trónigényének jogosságát, az ideiglenes államfői tisztség azonban nagyonis kedvére való volt, és ehhez éppen Károly iránti lojalitásának hagsúlyozásával végül megszerezte a legitimisták egy részének támogatását is. A Nemzetgyűlés februárban ült össze, elfogadta az állami főhatalom ideiglenes gyakorlásáról szóló törvényt, mely a közepesen erős köztársasági elnökökéhez hasonló jogkört adott a leendő kormányzónak. Horthy ezzel elégedetlen volt, ezért jelölésekor ragaszkodott a hatáskörök későbbi kiszélesítéséhez. A választásra március 1-jén került sor, mely a különítményesek utolsó politikailag jelentős tette is volt egyben: Horthy a biztonság kedvéért fegyvereseinek jelenlétében rendeztette meg a szavazást"
Orbán ideális kormányzójelölt MI már föl is terjesztette, majd megválasztják. A másik lehetőség Morvai vagy Vona, nekik vannak "különítményeseik", akik segíthetnek a szavazásnál.

lt aldo raine 2010.03.05. 17:42:08

@jjulie: ha nem mész el választani egy demokráciában, akkor utána milyen alapon véleményezed (és nyilván általában negatív hangnemben) a közügyeket? A sok rossz közül mindig van egy demokráciában egy legkevésbé rossz megoldás is, ennek megtalálásáról szólnak a váalsztások. Ha ebben nem veszel részt, akkor elveszted utáni az erkölcsi jogot, hogy számonkérd esetleg a neked nemtetsző kormányzást.

_KingJack_ 2010.03.05. 17:44:54

@radala: nem tudom ebből szerintetek mennyi a komoly, de én égbekiáltó baromságnak gondolom. Magyarország köztársaság 1989 október 23 óta. Akkor meg? Vagy ki volt aki ezt a hülyeséget kitalálta?

radala 2010.03.05. 17:46:13

@_KingJack_: Bayer nagy hatású, de hányan olvassák el a levelét. Szerintem 100 k ember sem.
Az a hír, hogy a Fidesz szerint a Jobbik rossz. Az nem is hír, hogy a Jobbik szerint a Fidesz rossz, mert ezt elég régóta mondják, hogy Vona még likudozik is egyet az meg csak annyit mutat, hogy a kuruc = Jobbik.

gossage 2010.03.05. 17:47:41

na az mszp is megszolalt
Az MSZP hamisnak tartja Orbán Viktor és Vona Gábor szembenállását, amelynek a szocialisták szerint az a célja, hogy ne egymástól raboljanak el választókat, hanem a demokratikus oldaltól

na mindegy
onnan mar eleg nehez lesz mert ott mar eleg kevesen vannak :)

_KingJack_ 2010.03.05. 17:49:09

@radala: Legyen igazad, de én úgy érzem nem volt túl bölcs húzás bedobni Bayert. Kicsit egyébként az az érzésem, hogy maga a Fidesz is veszni érzi a 2/3-ot. Ha pedig ezt kifelé is kommunikélni fogják, akkor akár még az 50%-is bizonytalan lehet. Ne felejtsük el, hogy sok Fidesz-szavazónak nagy motiváció a 2/3-ad.

radala 2010.03.05. 17:50:03

@_KingJack_: Ez vicc, de vannak valakik, akik azt mondják, hogy valahogy a 44-es lemondás illegitim és erre épülnek a következő alkotmány ergo az egész érvénytelen, tehát Mo továbbra is királyság.
Valami ilyesmi, de nem értek én ehhez. Olyan ez, mint a holokauszt tagadás, meglepő, hogy kiknek mire van energiája

jjulie 2010.03.05. 17:52:43

@radala:

és ha ezt a bunyót végül is a zsidók nyerik, mi lesz itt ?

tudod hogy a harmincéves háború alatt alig esett a zsidóknak bántódásuk a háborús területeken, szépen növekedtek létszámban, az átlagéletkorukban és gazdasági erőben

és persze a vagyonkájuk azért, mert az összes oldalnak ők beszállítottak

nem lesz végül valami hasonló itt kicsiben, amíg megy a marakodás hogy ki a magyarabb és a kormányképesebb?

amúgy 1898-tól 1927-ig április 11 volt a nemzeti ünnep, 27-ben tették át március 15-re, ami önmagában vicces, magát ellenforradalmi rendszerként meghatárózó alakulat egy forradalmi esemény napját jelöli ki nemzeti ünnepnek

BonFire 2010.03.05. 17:53:39

@Idet: "...szükségszerű a parlamenti valamilyen mérvű együttműködés, különben kormányozhatatlan lesz az ország. Ezt aztán tényleg a magyar nép szívná meg." - Ez eddig is így volt, mindazonáltal senkit nem zavart sem a kormányozhatatlanság (lásd a kisebbségi kormányokat, akár a Fidesz, akár az MSZP részéről), sem az sem zavart senkit, hogy a nép mennyit szopik. Miért gondolnánk, hogy mostantól felelősségteljes Fidesz-kormány alakul, amely a szívén viseli a nép sorsát, amikor egyszer már kormányban, és jónéhányszor ellenzékben - az önkormányzatok döntő többségét kormányozva - bemutatták, hogy fikarcnyit sem érdekli őket.

Miért kéne hinnünk ezt? A mi kisvárosunk vérszoci, és eddig minden választáson én is az MSZP-re voksoltam, de sikerült elérniük, hogy úgy megutáltam, hogy nem csak magamat, de anyámat, testvéremet, meg még jó néhány családtagot sikeresen "átneveltem", akik április 11-én és 25-én a Jobbikra fogjuk adni a szavazatunkat.

Pedig "Veres János városában" ez minimum eretnekségnek számít, és ha tehetnék, máglyára vetnének érte az emberek.

Csak hál'istennek olyan helyzetben vagyok, hogy nagy ívben sz@rhatok a környezetem véleményére! Mert demokrácia van, vagy mi!

Csak nehogy nagy legyen a pofáraesés a szavazás napján, amikor kiderül, hogy sokkal nagyobb a hozzánk hasonló "eddig-vérszoci-fideszre-elvből-nem-szavazó" aránya, akik most jobb híján végső elkeseredettségükben a Jobbikra adják voksukat, mint azt a legmerészebb kvk feltételezni is merészelte volna!

Szvsz lesz itt még sírás-rívás és fogaknak csikorgatása.

lt aldo raine 2010.03.05. 17:54:19

@_KingJack_: azt se feledjük el, hogy a kétharmad túlzott fideszes emlegetése viszont az orbánfób exballib szavazókat aktivizálhatja. szóval ügyesen kell egyensúlyoznia a fidesznek e téren, de nyilván minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy meglegyen a 2/3, hisz ki ne akarna teljhatalmat?

radala 2010.03.05. 17:56:16

@_KingJack_: Szerintem nézegetni kell a kvk-kat. Azért nem annyira bizonytalanok azok. Mát nem tehetünk. Nem hiszem, hogy elvi okfejtésekkel meg lehet ítélni egy párt népszerűségét.
Érdekes kérdés, hogy jól teszi-e az mszp, hogy megszólal az ügyben. Mert az nyilvánvaló, hogy az ö mostani szavazóikra már nincs hatással semmi, (max a korrupciós ügyek, de azok se nagyon).
Ha azt mondják, hogy ezek nem őszintén ölik egymást, akkor az talán azt is jelenti, hogy amit egymásra mondanak az sem igaz...
Ha én mszp lennék én örülnék, hogy ebből kimaradok és max azt mondanám, hogy milyen röhej ez a személyeskedés és vezethet-e országot bármelyik párt, amelyik szaralakozik, meg a szüleim így neveltekezik, meg metélt farkincázik (ez most Bayer nem Morvai)

kisa 2010.03.05. 17:57:55

@jjulie: De ő se Petrovics néven futott be karriert...

kisa 2010.03.05. 18:00:15

@Uhu20: Ha szar meg a fos között választhatsz, harmadiknak meg bejön a hányás, akkor kötelező vagy választani?

tölgyes 2010.03.05. 18:00:22

@lt aldo raine: Mivel is kezdjem? 1./Az MSZP erodálása elérte a törzsszavazói kört. Ezek a törzsszavazók inkább szavaznak a Jobbikra mint a fideszre, mert ugye Orbán maga az ördög..(Gyűlölik a Nagy Imre temetésen elmondott beszéd óta)Ezért az MSZP Ön által említett első érve, mármint, hogy Orbán NEM szélsőséges az MSZP-törzsszavazókat nem érdekli.(Korábban talán még TG is elismerte, hogy a szavazói áramlás a Jobbikba nem csak a fideszt, de az MSZP-t is érinti..egyes körzetekben erőteljesebben érinti mint a fideszt.. (BAZ, Szabolcs stb) ennek az egyik oka pedig az, hogy a jobb-bal oldali szavazók között az értékrendben nincs lényeges különbség)
2./A "türelmetlen" jobboldal mindig is csak kényszerből fogadta el a fideszt. Jobb híján. Ők az MDF, a MIÉP jobboldalából álltak. Ez a türelmetlen viszonylag tudatos réteg alkotja a Jobbik "kemény" magját.. az átszavazás pedig egy cumi a két jobboldali párt között hezitálók számára: mi majd radikális lépésre kényszerítjük a fideszt... mondják, miközben már most, a választások előtt is jobban támadják a fideszt mint az MSZP-t.. A fideszt pedig csak az jogosíthatja fel radikális lépésekre, ha megszerzi a 2/3-ot.. mert a fidesz semmilyen körülmények között sem paktálhat a Jobbikkkal.. ráadásul kemény lépésekre csak az erős legitimáció ruházza fel a fideszt.
3./ A radikalizmus pedig nem a fidesz tehetetlensége miatt nőtt (bár ez is része a Jobbik inkorrekt érvelésének, politizálásának), hanem a kialakult helyzet miatt..az elkúrások tömege miatt.Vagyis az MSZP miatt!..
4./ Ráadásul a fidesz ebben a szorult helyzetben mindig megtalálta a demokratikus és alkotmányos utat... Nem választotta az erőszakos megoldást, amit Gyurcsány épp azért provokált, hogy az utcán verje szét és alázza meg a jobboldalt... mégis a fidesz által választott demokratikus út az, amelyik a kormány és az MSZP radikális meggyengüléséhez, a koalíció felbomlásához.. és a mára kialakult helyzethez vezetett.. Az utcai megoldások egyben tartották a baloldalt... Ezért, ha az MSZP 2007 tavaszán az idő előtti választás mellett dönt, akkor ma van egy erős baloldal.. tehát Gyurcsány úgy ártott saját pártjának, hogy közben a szélsőjobbot is erősítette... és ezt a politikát még ma sem tudta feladni... Miközben a felelősséget a fideszre próbálja terelni.. és miközben ennek akar haszonélvezője lenni a Jobbik

tölgyes 2010.03.05. 18:04:07

@radala: A korábban leírtak miatt én úgy látom, hogy az MSZP-nek jó, ha a fideszt ő is a Jobbik is támadja..Ja hogy ez amolyan szalmaszál.. az, de szalmaszál.

jjulie 2010.03.05. 18:05:13

@lt aldo raine:

a "nem választásal" tudom kimutatni az elégedetlenségemet a politika silányságával kapcsolatban

az nem ér, hogy, ha akarom, ha nem valamelyiket fel kell hatalmaznom

bármikor van jogom azt mondani hogy a látható pártok és politikusaik szarok

ha lesz aki nekem megfelel, szavazok

vagy szavazni fogak ha valami nagyon szar azzal elkerülhetőnek tűnik

igy most elmennék ha reális esélye lenne a jobbiknak vagy valami hasonlónak az 51%-ra, sőt az egész utcát és kényszeríteném, hogy menjen el

azért, hogy melyik 30000 ember nyúlja le ezentúl amihez csak van pofája, nem adok felhatalmazást a szavazatommal, és azt a fél órát nem szánom rá

az eddigí 5 és ez a mostani szavazás erről szólt, semmi másról

a magyarázatod dallama hasonlít arra amit a szocializmusban hallottam

tölgyes 2010.03.05. 18:05:31

@Captain Tott: A választó nem szereti azokat akik veszekednek.

török gábor 2010.03.05. 18:08:34

@radala: rosszabb (lett volna) a helyzet (a Fidesznek): ebben az esetben a szociknak kétharmada lehetett volna. nagy öngól lett volna.

theofil 2010.03.05. 18:11:17

@_KingJack_:

Hát ez az!

Én is ezt szeretném tudni!

A Kossuth-térről sarjadzott valamelyik csoport kikiáltotta a királyságot, kormányzóval momentán, azt hiszem Debrecen fővárossal.

Nem tudom melyik csoport volt, de küldtek levelet a dolgok állásról a képviselőknek, a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek is a miheztartás végett.

Nem tudom kideríteni mellik csoport vala ez, és ki a király meg ki a kormányzó.

Pedig érdekelne!

lüke 2010.03.05. 18:11:22

challenge:)
Ez a kihívó levél / vagy válasz egy színjáték része .Ami, ha nem lenne a korporatív magyar gárda még komikusnak is hathatna.
De ilyen háttérrel és élet térrel egy vergődő társadalom drámai adok kapokja.
Fenyegető, sötét felhőket rajzoló fiatalember levele. Ijesztő a jövőre nézve.Nem az "erőtől duzzad" hanem a bosszútól.

jjulie 2010.03.05. 18:14:11

@radala:

a horthyt úgy választották kormányzóvá, hogy a szállásától (Gellért)a házig a prónai fegyveresi biztosították az utat, az előtte haladó autóban személyesen ült a prónay

a házban belül pedig az osztenburg fegyveresei, fegyverrel az oldalukon sétáltak be a padsorok közé, felügyelni a szavazás eredményét

ez legitim?

az a fránya perspektíva méret.....

lüke 2010.03.05. 18:16:10

@Kenwyn:
a nagykoalíció vizióját egy talpig demokrata nem tagadhatja:)
Ez a tagadás harmadik világos- mióta a második megszűnt -

tölgyes 2010.03.05. 18:21:39

@lüke:Csacsiságot tetszik írni.Kicsit tanulmányozza a XX. század történetét. Koalíció nem feltétele a demokráciának... kényszerből a kormányzásnak lehet feltétele.

lt aldo raine 2010.03.05. 18:22:08

@tölgyes: 3. és 4. ponttal teljesen egyetértek :)

2.: a fidesz szerintem kétharmad nélkül is képes lesz radikális, jelentős változtatások meghozására. persze ez nem érintheti a kétharmados tv-eket, így nem lehet teljes a megújulás, de azért jelentős mértékű lesz a 2/3 nélkül is. mert ov-ék nem fognak félni a fennálló demokratikus keretek között teljes mértékben kihasználni, hogy zavaró kompromisszumok (mint anno fkgp) nem nyomják majd most a vállukat.

1. ki számít az mszp törzszavazójának? szerintem több rétegből állnak/álltak ők is.

szerintem részben ökológiai tévkövetkeztetés is a szociktól jobbikba áramló szavazók képe. ha az mszp törzsszavazóin a reménytvesztett legszegényebb nemcigány réteget értjük, akkor persze pl baz megyében sok szoci szavazó válhat jobbik szavazóvá, de ennek az egyetlen oka a cigánykérdés napirendre emelése a jobbik által. a jobbik a gárdával tesz azért, hogy ne lopják ki a répát józsi bá földjéről, akkor bizony a politika iránt nem érdeklődő józsi bá a jobbikra fog szavazni. de ezeken az eseteken kívül én nem hiszem, hogy jelentős lenne a szociból jobbik szavazóvá átalakulás.

az "orbán náci, veszélyben a demokrácia" kártya pedig azokat az exballib szavazókat tudta volna megszólítani, akik csalódottságukban inkább otthon maradnának. viszont így, hogy úton-útfélen támadja a fidesz és ov a jobbikot, az otthon búsúló exballibek csak legyinthetnek a náci kártyára: de hisz nem is igaz...

lüke 2010.03.05. 18:23:11

Egy ilyen Jack engem is lázba hozna, amit teophil említ:)
Egyenlőre csak lumberjack/eket
látok:)
FAFÁVÁGÁS és nagyon sok kidőlt fát fűrészelnek, amire semmi szükség, előre nem mutat

lüke 2010.03.05. 18:27:20

@tölgyes:
nem ezt mondtam/írtam:)
hanem azt bíráltam ,hogy mindenki tagadja a nagykoalíciót
még erre is sor kerülhet....

lt aldo raine 2010.03.05. 18:27:45

@jjulie: ha elméssz szavazni és érvénytelenül szavazol, akkor esetleg. de a te filozófiád struccpolitika. attól még hogy bedugod a fejed a homokba, ugyanúgy történnek tovább a dolgok. de szíved, jogod otthon maradni, csak szerintem az elmúlt 12 év megmutatta, hogy elképesztően nem mindegy, hogy melyik 30000 ember lopja el azt amit tud...

a szocializmusban nem volt választási lehetőséged, ott színjáték volt a szavazás. most legalább kiválaszthatod ki lopjon, már ez is fejlődés, nem? :P

Treuga Mei 2010.03.05. 18:31:34

@török gábor:
Azért mégiscsak Bánó András... )-:
De azóta azért Ön bizonyított. Igaz B. A. is, csak mást...

jjulie 2010.03.05. 18:35:54

@lt aldo raine:

sajnos nem dugom a fejem a homokba, mert a kurva politikusok nem hagyják, és azért utálom az örbánt, mert számomra ő volt az első aki akkora zajt csapott itt 2001végé, hogy észrevettem hogy van olyan hogy politika

ha ezt más csinálja velem, valószínűleg azt utálnám

lt aldo raine 2010.03.05. 18:42:39

@jjulie: a politika a demokrácia velejárója, elég szomorú, ha a rendszerváltás után még 11 év kellett h észrevedd a létezését...

török gábor 2010.03.05. 18:43:16

@Treuga Mei: Bánó András? sztem összetéveszt valakivel :) bár tavaly a tétben voltam kétszer vagy háromszor nála, de ha a kezdetekre céloz, az akkor inkább a tv3, az mtv és a hírtv.

panelburzsuj 2010.03.05. 18:45:50

@lt aldo raine:

A magyar szocializmus lopásilag nem képviseleti, hanem bázisdemokrata alapokon működött: ki mihez hozzáfért, maga vitte haza.

Ez az új rendszer a tolvajlás jogát is privatizálta, és még felhatalmazási színjátékot is rendez hozzá.

jjulie 2010.03.05. 18:58:57

@lt aldo raine:

igen, sok mindent nem vettem észre annak idején, pl dolgoztam ahelyett hogy cégalapításokkal és áfavisszaigényléssel foglalkoztam volna

tényleg szégyenlem, hogy ebből a demokráciából kimaradtam a 90-es évek elején (azt meg főleg, hogy egy ismerősőm el is magyarázta, és csak kb 10 évvel később esett le hogy miről beszélt)

tölgyes 2010.03.05. 20:52:26

@lüke:A nagy koalícióra nem kerülhet sor. Ezt a hibát a fidesz nem fogja elkövetni. Ez egyenlő volna a megsemmisülésével.. mint ahogy az SZDSZ is megsemmisült.

tölgyes 2010.03.05. 21:15:58

@lt aldo raine: 1./Természetesen a fidesz2/3-ad nélkül is képes lesz a kormányzásra és a változtatására..Sőt! a 2/3-ad elérésének nagyon kicsi az esélye, de kívánatos lenne. Az alkotmány és több 2/3-os törvény elemi reformálásra vár.
2./ Törzsszavazók. Én többször is leírtam már, hogy folytatni kellene az értékkutatásokat és az azok alapján történő elemzést. A meglévő kutatásokból az derül ki, hogy az egyes pártok támogatói között nincs szignifikáns különbség az értékpreferenciákat illetően. Vagyis az MSZP-SZDSZ-Fidesz.. akkor MIÉP szavazók között a cigányság stb. kérdések megítélésében nem volt hibahatár feletti eltérés. Ezért is áramlik akár váratlanul egyik párttól a másikig nagyobb szavazói csoport is. Ezért fordulhat elő az hogy a mostanáig biztos MSZP körzetnek bizonyult helyeken a Jobbik veri az MSZP-t... A cigány kérdés ebben szerpet játszik, de éppen azért amit leírtam.. és azért, amit az emberek tapasztalnak.. és radikális fellépést várnak és számukra Orbán a mumus.
3. Ugyanez az Orbán náci veszélyt hoz...kérdésben is igaz. Maga az elit persze mindig is tudta, hogy ez nem igaz.. mint ahogy azt is tudta, hogy Orbán nem cigány mégis cigányozta.. bár a másik kezével harcolt a cigányozás ellen..:( Sőt egyszerre ment Orbán cigányozása és nácizása...

4. Én egyébként azért tartom TG elemzését felületesnek, mert most pl azt nem gondolta végig, hogy ha ugyanarra a szavazóbázisért két párt verseng az növeli-e, vagy csökkenti-e a két párt esélyeit. Én azt gondolom csökkenti.. Azt is gondolom, hogy az MSZP se örülne, ha most lenne egy komoly versenytársa a ballib oldalon, mint ahogy mindent meg is tesz azért, hogy se az MDF, se az LMP ne rúgjon labdába... Csak addig támogatta ezeket az alakulatokat, amíg azt remélte tőlük, hogy a fideszt gyengítik.. amikor kiderült, hogy őt gyengítik, akkor azonnal szembe fordult velük.. és ezért lesz még botrány az MDF - LMP háza táján...:)

5. Én azt is gondolom, hogy a Jobbikban vannak MSZP "küldöttek".. ezt ma nyilván tagadják, mint ahogy azt is tagadták, hogy az MDF-et MSZP közeli figurák pénzelték a fidesszel szemben.
Ezekről azonban TG. most nem mélázott el még egy kicsit sem.

Thresher 2010.03.05. 23:34:58

Idézet:
"a rádiófrekvenciák körüli szégyenletes összjáték"

Most akkor sírnak hogy megszünt a Sláger meg a Danubius? Hogy is van azzal a besózással?

radala 2010.03.08. 10:20:03

@török gábor: Köszönöm. No ugye mondtam, hogy Most hagyó lenne a legfelső bíróság@jjulie: elnöke, Hunvald KE és a válság miatt készülhetnénk a 2012-es választásokra.
Hihetetlen primitív ez a Vona.
jjulie:
Még az idézetemben is szerepel, hogy Horthyt a fegyveresei jelenlétében választották meg. Az, hogy te egy bejegyzést nem tudsz végigolvasni nem az én szűklátókörűségemre utal:-)

jjulie 2010.03.09. 14:46:05

@radala:

az hogy a google-t és a vikipediát haszni tudod egy ilyen témában az nem meggyőző különösebben, csak kicsit részleteztem mi a "fegyveresek jelenléte" de nem a google-ből

amúgy tudod, hogy az osztenburg még abban az évben a fegyvereseivel szembement a horthyval, a királypuccs idején?
süti beállítások módosítása