Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:59

Holnap végre végleg kiderül, ami azért már ma este is látszik: minden idők legkevesebb országos listát állítani képes pártja várhatja idén az áprilisi választást. A korábbi 12-15-12-8-10 után ezúttal minden bizonnyal csak 6 országos lista versenyezhet, ráadásul három kategóriában: (1) biztos bejutónak számít a mindenhol jelöltet állító Fidesz, Jobbik és MSZP, (2) megmaradt az esélye a bejutásra – bár kétségkívül kétséges - a területi listák jelentős részével (mindegyikével vagy majdnem mindegyikével) rendelkező, de az egyéni választókerületek jelentős részében jelölt nélkül maradó MDF-nek és LMP-nek, (3) teljesen esélytelen a bejutásra az ország csak kisebb részében választható Civil Mozgalom, amelytől azonban a hét területi lista elérése is meglepően szép eredmény lehet.

Miután felsorakoznak a jelölési folyamatot többé-kevésbé átvészelő pártok a rajtvonalra, az őket méricskélő választókban okkal merülhet fel a kérdés: hogyan lehetne legjobban megragadni a közöttük lévő különbséget? Mi a legfontosabb megkülönböztető jegyük, ki merre áll a másiktól, egyáltalán beszélhetünk-e arról, hogy vannak közöttük inkább baloldali vagy jobboldali pártok? Számít-e még ez a klasszikus meghatározás, vagy – miként azt sokan mondják -annyira összekeveredtek az álláspontok, hogy ennek már semmi jelentősége?

Ebben a vitában én azokkal értek egyet, akik szerint lehet értelme balról és jobbról beszélni, csak pontosan tisztázni kell, mit is értünk alatta. A politikai pártok számos jellemzővel rendelkeznek, programjukat, gondolataikat, céljaikat több szempont mentén is leírhatjuk. Beszélhetünk szimbolikus kérdésekről, ideológiai pozíciókról, figyelembe vehetjük a gazdasági elképzeléseiket, vizsgálhatjuk a nemzethez vagy a nemzetközösséghez való viszonyukat, vagy egyszerűen törekvéseik mérsékelt vagy radikális, reális vagy idealista, populista vagy antipopulista voltát.

Ezek mind lényeges és fontos kérdések, amelyek alapján egy párt egyszerre lehet mondjuk világnézetileg konzervatív, a gazdaságpolitikában baloldali és amúgy mérsékelt politikai erő. A három leírás mindegyike helytálló, de vajon akkor minek fogjuk „általában” nevezni: baloldalinak vagy jobboldalinak? A megoldás roppant egyszerű: miközben az egyes választó számára értelemszerűen az a legfontosabb álláspont, amely miatt választani tud a pártok között, az adott politikai rendszer szempontjából egy adott politikai erő leírásánál a lényegi elem az, amely segít megérteni az adott pártrendszer működését. Egyszerűbben fogalmazva: azt kell figyelembe venni a megnevezésnél, amelynek a pártok egymáshoz való viszonyában, a politikai küzdelem megértésében jelentősége van. Mindez lehet világnézetileg vagy programszerűen tartós és koherens elem, de akár csak egy tartalom nélküli viszonyrendszer is. (Ismerünk olyan példákat, ahol a pártrendszert strukturáló dimenzió a gazdaságpolitika; ezekben az országokban egy liberális gazdaságpolitikát képviselő párt jobboldali lesz, és szövetségeseit inkább a konzervatív pártok között találja. Miközben egy olyan pártrendszerben, ahol a világnézeti kérdések dominálnak, a liberális párt baloldalinak számít, és partnerei a szociáldemokrata politikai erők lehetnek.)

Ha elfogadjuk ezt a meghatározást, máris kevésbé látjuk értelmetlennek, hogy megkeressük a magyar politikai rendszer jelenlegi kódrendszerét. Az eddigi barát-ellenség viszonyok, a szövetségi és ellenségi politikák 1990 óta következetesen a szimbolikus-ideológiai pozíciók mentén voltak értelmezhetők (amely magába olvasztott szinte minden lényegi kérdést: közel- és régmúlthoz való viszony, állam-egyház, hagyomány-modernizáció, egyén-közösség stb.), miközben a gazdaságpolitikai álláspontok esetlegesek vagy ebből a szempontból lényegtelenek voltak. Az SZDSZ-t és a 2002 utáni MDF-et ezért tudjuk baloldalinak nevezni amúgy jobboldalinak számító gazdaságpolitikai elképzeléseik ellenére is, mint ahogy a Fidesznek a kilencvenes évek közepén bekövetkezett átalakulása is ezért írható le – miközben programjában később időnként erősen baloldali elemek is megjelentek - jobbratolódásként. Az adott rendszer logikája ellen küzdő pártok természetesen mindig arra törekednek, hogy megpróbálják átértelmezni a verseny alapját (mint ahogy teszi ezt most a Jobbik a radikális-mérsékelt, új-régi ellentétpárokkal), de amíg nem az általuk javasolt kérdések határozzák meg a pártok és a szavazók számára a politikai erőteret, addig maguk is besoroltatnak a létező keretek közé.

Mindezek alapján állítom azt, hogy a 2010-ben eséllyel indulók tablóképén balról jobbra az alábbi pártok szerepelnek: MSZP, MDF, LMP, Fidesz, Jobbik. Ami talán meglepő lehet: a magyar pártrendszer szempontjából jelenleg az MDF baloldalibb párt, mint az LMP. Ha a két párt gazdaságpolitikájára tekintünk, akkor természetesen nem ez a helyzet: az MDF ma már alapvetően egy neoliberális platformon áll, míg az LMP tankönyvileg inkább baloldalinak számító nézeteket képvisel ezen a téren. Csakhogy a magyar politikát meghatározó szimbolikus és ideológiai kérdésekben (benne szinte mindennel, ami az elmúlt években fontos volt a politikai küzdelemben) ma az MDF az LMP-nél sokkal közelebb található az MSZP-hez, mint ahogy az LMP pedig az MDF-hez képest közelebb áll a Fideszhez.

Amit mondok, természetesen vitatható. Azt azonban nem árt észrevenni, hogy ezt a sokat kárhoztatott és lesajnált bal-jobb besorolást a választók és a politikusok többsége is érti és használja. A szavazók meglepően jól el tudják helyezni a pártokat ebben a rendszerben, s még az egyes pártok mozgását (balról jobbra, vagy jobbról balra) is szépen visszaigazolják a kutatásokban. A pártok pedig szövetségi politikájukkal, koalíciókötéseikkel és a támogatás egyéb formáival erősítik meg, hogy igenis van értelme – ezen jelentéstartalom alapján – balról és jobbról beszélnünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr751851135

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki legyen a baloldal? 2010.03.18. 23:57:48

Miközben a (magyar nemzeti szokásjog szerint besorolt) jobboldal kevés meglepetést tartogat, egy erős jobbközép Fidesz és egy erős kispárt/gyenge középpárt méretű, szélsőjobb retorikát szélsőbaloldali gondolatokkal ötvöző Jobbik már a 2010-es parlament...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Török Gábor rajongó 2010.03.18. 23:06:06

Török Gábor a legeslegjobb! ^^

SzucsCsaba 2010.03.18. 23:08:49

Kedves Gábor!

Épp egy ilyen témájú bejegyzésre gondoltam már egy ideje...hátha egyszer ír majd róla.

Ön egy gondolatolvasó! :)

wbalazs23 2010.03.18. 23:10:49

Szerintem akkor is hülyeség ez a jobb vagy baloldali besorolás. Persze a politikához, történelemhez, ideológiákhoz nem értőknek ez kell, és ugye a magyarok többsége ezekhez nem ért.
Szerintem egy párt pedig azt mond magáról amit akar, és részben ugye mindig igaza is van, hiszen az mdf is magát jobboldali konzervatívnak nevezte. Ma már őszintén nem érdekel mit mondanak magukról, pláne mióta olvastam a programjukat. Remélem végre eltűnnek...

clownfish 2010.03.18. 23:12:35

ezért is tud az lmp potenciálisan több szavazót megszólítani, mint az mdf, és ez az ő nüansznyi kis előnyük a hitelesebb mivoltuk mellett. de megjegyzem: ezt inkább az mdf tolta el magának. az lmp-n áll, hogy kihasználja-e. szerintem képesek lehetnek rá, hogyha az mdf-fel nem foglalkoznak a kampányban. ezt úgy értem, hogy az mdf szóba se kerül. békén kell őket hagyni, ilyenkor a közömbösség jobban működik, mint a direktbe letámadás. jobbiknak max akkora pofonokat, és hát ott a kormány, aki meg szolgáltatja a témákat. az mdf-nek ellenben ma már szinte csak akkor lehet esélye, ha az lmp-re rászáll így vagy úgy. pl. ez a mai schiffer-feljelentés is elég érdekes volt. eszerint egy apa tett súlyosan terhelő vallomást a mostohafia ellen, és nyilatkozatban is elküldte több orgánumnak... hát ez is több, mint gyanús, de az index-címlapra így is kikerült, akárki csinálta is, bejött, mégha rögtön el is utasították...
amúgy tölgyessy péter szerint mindkét kis párt bejut, a fidesznek meg csak nagyon jó listás eredménnyel lehet meg a 2/3, legalábbis annál magasabb arányúval, mint amiről TG beszélt pl. üdv! :)

SteveNo1 2010.03.18. 23:13:09

Egyetértek a szerzővel, a legfontosabb viszonyítási pont jelenleg a Kádár rendszerhez és annak ejtőernyőseihez (MSZP) való viszony, amely meghatározza egyes pártok szerepét a politikai palettán! Aki ezen a határon átlép, az bármit is valjon gazdaságról, társadalomról a baloldalra kerül (lásd SZDSZ)

Ha viszont az MSZP eltűnik (bomlik, tovább erodálódik, vagy egyszerűen pokolra jut) akkor viszont más viszonyítási pontok is létrejöhetnek, ezt megelőzően viszont aligha...

1000 Ft-ért dedikált ösződi beszédet kéne venni, sokat ér az majd, ha 20 év múlva Gyurcsány ismét hatalomra jut, és bizonyítani kell, mi voltunk a kitartóak a nehéz időkben!

clownfish 2010.03.18. 23:14:13

*jobbiknak max akkora pofonokat, mint amekkorát a fidesz is szór.

Feanor 2010.03.18. 23:15:15

Bocsánat, nem tudtam megállni. ON: Egyértelműbben lehetne a pártokat elhelyezni ha két dimenziót használnánk mindehhez, ez vajon miért nem terjedt el a köztudatban? Nem látja át Jolán néni?

Egyetértek a sorrenddel, annyiban hogy a legtöbb embernek valószínűleg tényleg valami hasonló kép van a fejében, de ezen felül nem látom a jelentőségét. Jobban örülnék ha gazd. pol alapján osztályoznának az emberek.

Mi-ért 2010.03.18. 23:16:17

Hallod Gábor! Már elvonási tüneteim voltak. Épp jókor írtál :)

kenterbe 2010.03.18. 23:19:16

Ennek a posztnak az elejét nem értem.
A valasztas.hu adatai alapján, ha az elfogadott jelölteket nézzük, a Munkáspárt jelenleg 2 (Jász-Nagykun, Nógrád), a CM egyetlen egy területi listát (Békés) állíthat, és a jelöltek tekintetében is holtversenyben vannak nagyjából (17 és 19 jelölt). Igaz, hogy ha valamennyi bejelentett jelöltet elfogadják, akkor a Munkáspárt most 5, a CM pedig 7 területi listánál jár, de egy felületes pillantás a blogokra, vagy egy átlagos beszélgetés egy átlagos aktivistával nyilvánvalóvá teszi, hogy holnap tömeges ajánlószelvény-leadás várható. Én például nem zárom ki, hogy a Munkáspárt akár 10 területi listát is állíthat (ehhez mindössze hat egyéni jelöltjüknek kellene leadni holnap az ajánlószelvényeket, a CM-nek ugyanehhez 5 új egyéni jelöltre van szükség).
Nem értem, TG miért nem foglalkozik a politika és a kampány mélyrétegeivel, miért a valasztas.huból meg a kampány felszínes elemeiből indul ki. Temette már az LMP-t egyszer (órák óta azzal vannak tele a politikai blogok, hogy az LMP-nek megvan a 20 területi lista, ébresztő, TG), most meg egyszerűen elfelejt egy pártot. A szobatudós létnek is megvannak a hátrányai...

Feanor 2010.03.18. 23:20:09

@SteveNo1: Jogos, tényleg a kommer vonal ami "pártrendszert strukturáló dimenzió " , ezért is nehéz megértenem hogy mit képzelt az szdsz 94-ben.

Ezerért már dedikáltat kapsz? Hűűű, gondolkodóba ejtettél.

Balt 2010.03.18. 23:22:54

A szerző utólagos hozzájárulásáért esdekelve :) ez utolsó előtti bekezdést betoltam egy LMP-s blogba - miheztartás végett. :))

Balt 2010.03.18. 23:23:47

@Balt: Természetesen a forrást/szerzőt megnevezve.

abandi 2010.03.18. 23:24:59

Ma már inkább nacionalista-globalista ellentétről kéne beszélni!
Nacionalista: magyar seggbe magyar lófaszt!
Soviniszta: Minden seggbe magyar lófaszt!
Globalista: Minden lófaszt magyar seggbe!

Balt 2010.03.18. 23:26:51

@clownfish: Szerintem kivételesen téved Tölgyessy. A kis párt(ok) bejutásától függetlenül meglehet a Fidesz 2/3-a, ellenben 100 alatti egyénivel azért nehezen jön össze az 5%...

Komótos 2010.03.18. 23:27:04

Nekem ez most kissé ködös volt... ami azt illeti nekem kicsit úgy tűnik, mintha bonyolultan mondtuk volna azt, hogy baloldali/jobboldali az, akire azt mondják illetve annak vallja magát.

discretio 2010.03.18. 23:28:22

"az adott politikai rendszer szempontjából egy adott politikai erő leírásánál a lényegi elem az, amely segít megérteni az adott pártrendszer működését. "

Jó példa erre az is, hogy ismereteim szerint a baloldali politikusok inkább korropciós, míg a jobboldaliak házastársi hűtlenséggel kapcsolatos ügyekbe szokktak belebukni :)
Az első fele már nálunk is bejött.

Balt 2010.03.18. 23:30:14

@SteveNo1: :)) Itt némi látszólagos ellentmondást érzek (MSZP eltűnése, Gyurcsány hatalomra jutása 20 év múlva), de abban már biztos vagyok, hogy Gyurcsány az előbbin munkálkodik, utóbbira meg esélye sem lesz bármilyen színekben. (A "20 év" még bejöhet, ha harmadolják a büntetési tételét. :))

discretio 2010.03.18. 23:32:25

@Balt: Nem akarok tiszteletlen lenni, de néha az az érzésem, hogy lassan Tölgyessy is megkaphatja a "szürke kardigán "díjat.

Balt 2010.03.18. 23:32:45

@Feanor: "Jobban örülnék ha gazd. pol alapján osztályoznának az emberek."

OK, ez (is) kedvemre való: Thatcher óta "gazdasági" baloldali vagyok... :)) Így nekem nem okoz zavart magamat megfelelően pozicionálni.

jjulie 2010.03.18. 23:33:19

@abandi:

és neked mindegyik kezedbe is egyet-egyet, mondom, hogy költözz egy kicsit értelmesebb környékre

panelburzsuj 2010.03.18. 23:35:46

"Az adott rendszer logikája ellen küzdő pártok természetesen mindig arra törekednek, hogy megpróbálják átértelmezni a verseny alapját (mint ahogy teszi ezt most a Jobbik a radikális-mérsékelt, új-régi ellentétpárokkal), de amíg nem az általuk javasolt kérdések határozzák meg a pártok és a szavazók számára a politikai erőteret, addig maguk is besoroltatnak a létező keretek közé."

Hm. Eszerint a Jobbik azért küzd, hogy mielőbb nevet változtathasson?

Lucilius 2010.03.18. 23:37:40

Nem akarok TG rajongóbb lenni TG rajongónál, de ez a bejegyzés tényleg érdekes volt. Eddig nem is gondolkoztam ezeken a különféle "kódolásokon".

Piszkos Freud 2010.03.18. 23:38:07

Tölgyessy jóslatára rácáfolnak a közvélemény kutatók. Az MDF-et határozottan kieső kategóriába sorolják. Az LMP bejutása azonban most már valóban lehetséges. Ipsos felmérés szerint:

6x% Fidesz
13% Jobbik
12% maszop
5% LMP
a többi kieső.

Szóval nemcsak a Nézőpont szerint került a Jobbik a maszop fölé.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.18. 23:38:18

nálunk nincsenek jobb-, meg baloldali pártok. változó retorikájú oligarcha-csoportok vannak. ennek dacára hagyományosan elfogadjuk címkének azt, amit állítanak magukról. a posztkommunista zsákmányőrzőkről, hogy baloldaliak, a nihilista hiénákról, hogy liberálisok, a populista demagógokról meg hogy jobboldaliak.

abandi 2010.03.18. 23:39:05

@jjulie:
Mi van kislyány, egy kéne a nagy pofádba is mi?!

Piszkos Freud 2010.03.18. 23:40:56

@panelburzsuj: Mivel a jobb magyarban (is) két jelentésű, ellesznek a másikkal. :)
Különben nem tudnák azt mondani, hogy győzzön a Jobbik.

Feanor 2010.03.18. 23:41:24

@panelburzsuj: Már látom is a 2014es plakátokat: Radikálisabbik!

Lucilius 2010.03.18. 23:42:45

@Piszkos Freud:
Erős a gyanúm h az MDF és az LMP kiütik egymást.
Bár a kampány intenzív szakasza még csak most kezdődik. Szerintetek lesz miniszterelnök-jelölti vita, akár OV nélkül is? Az sokat hozhat Bokrosnak és az MDFnek.

clownfish 2010.03.18. 23:44:57

@Balt: meg, de tölgyessy hozzátette még azt is, hogy szerinte sok jobboldali szavazó fogja megosztani a szavazatát a fidesz és a jobbik között. így már elszállhat a 2/3. de mindenképp szoros lesz.
@discretio: tölgyessy egy magyarázó tényező :D nem fikázni (amúgy lehet)

Piszkos Freud 2010.03.18. 23:47:43

@Lucilius: Egyetértek. Az LMP-nek még erősödnie kéne, és az MDF-nek meg gyengülnie. Ekkor a választók esetleg átvándorolnak, elkerülendő a vesztett szavazatot.

Mesterházy nem akar Bokros vitát, Orbán meg házmesteryt. Én egy olyan vitára lennék kíváncsi, ahol Mesterházy, Vona, Bokros, Schiffer próbálja magát eladni.

Lucilius 2010.03.18. 23:48:13

Hopsz, most olvasom h az LMP hétfőn közzéteszi a programját. Eddig a Jobbikét futottam csak át, az MSZP program nem érdekel, a Fidesznél meg csak a fejezet címeket olvastam el. Azt hiszem az LMPét becsületből megpróbálom végigolvasni.

Feanor 2010.03.18. 23:52:03

@Lucilius: Ahogy hallom 260 formázatlan oldal és nincsenek igazán absztraktok, móka és kacagás lesz osztályrészed. Nekem is mondjuk.

kenterbe 2010.03.18. 23:52:46

@clownfish: Ki az a Tölgyessy? De őszintén. A politikai elemzőket miért nem vonják felelősségre a harmincadik elbaltázott előrejelzésük után?

Lucilius 2010.03.18. 23:53:03

@Piszkos Freud:
Azt a vitát én is megnézném. Amúgy Mesterházy nem nagyon finnyáskodhat, muszáj megjelennie mindenhol - akár ott van Bokros, akár nem. Olyan KO közeli állapotban van a Maszop h egyetlen egy lehetőséget sem hagyhat ki h népszerűsítse saját magát.

lorantka_a_gall 2010.03.18. 23:53:55

Érdekes poszt, szerintem nagyjából helyes a besorolás, bár én azért az LMP-t egy másik, párhuzamos tengelyre helyezném, ahol is kb lefedi az MSZP-től a Jobbikig terjedő részt. Ugyanis olyan alapvetően különbözik a hozzáállása, demokráciafelfogása, hogy nem fér bele a képbe.

Szerintem.

Lucilius 2010.03.18. 23:54:30

@Feanor:
És 8as betűméret? :-)
Akkor inkább nekifogok a fideszének :-)))

lorantka_a_gall 2010.03.18. 23:56:07

@lorantka_a_gall: Kiegészítés: ugyanis a szavazói nem a fent említett pozíció alapján verbuválódnak, hanem kb mindenhonnan.

Feanor 2010.03.18. 23:57:01

@Lucilius: 14es :)

Biztos lesz rövidebb is.

panelburzsuj 2010.03.18. 23:57:12

"Csakhogy a magyar politikát meghatározó szimbolikus és ideológiai kérdésekben (benne szinte mindennel, ami az elmúlt években fontos volt a politikai küzdelemben) ma az MDF az LMP-nél sokkal közelebb található az MSZP-hez, mint ahogy az LMP pedig az MDF-hez képest közelebb áll a Fideszhez."

Ezen nincs mit vitatni, ugyanis ez a mondat hosszúsága dacára egy kurta és szimpla állítás, mindenféle indoklás nélkül, kizárólag a bal-jobb felosztás "megbélyegző" funkciójának kihasználása céljából.

Kár.

Diocles 2010.03.18. 23:58:08

Kedves Török Gábor!

Ajánlom szíves figyelmedbe Tölgyessy ún. Grand Canyon-elméletét.
(Próbáltam forrást hozni, de azok az újsiszámok nincsenek fönn a neten, ahol ezt kifejtette.)

Nos, Tölgyessy szerint van az utódpárt és van az ÖSSZES többi párt, és közöttük áthatolhatatlan szakadék húzódik. Aki átlépte ezt, az eddig mind belepusztult, lásd az SZDSZ-t, de mondhatjuk immár az MDF-et is. Tehát a pártelitet nem követte a szavazói tömeg, ill. a párttagság, hiába kaptak meg minden médiatámogatást ehhez.

Maga az utódpárti közeg egy külön univerzum, amelynek zömét, talapzatát a kádári kisember adja ("szavazz ránk, adunk neked 19 ezer forintot, sőt, még temetési segélyt is! délután meg hallgasd a Bolgár urat!"), de a tábor csúcsán a dúsgazdag - jellemzően az állampárthoz erősen kötődő - neoliberális-privatizátor elit (Gyurcsány, Bajnai, és még sorolható) áll, meg a megfelelő médiacsicskáik, kiszolgáló személyzetük.
Tehát a jelen felosztás emiatt, ti. hogy az utódpárti univerzumhoz való viszony a táborképző erő, nem követte, követhette a nyugatos mintát, ezért nincsenek nálunk sem nyugatos bal (pl. az LMP elvileg lehetne egy nyugatos balpárt), sem nyugatos jobb (bár ma már a gazdasági elit egyértelműen a Fideszt támogatja, tehát nem igaz az a képlet, amit korábban mantráztak, hogy a "liberális" MSZP áll szemben a "populista" Fidesszel) jellegű pártok.

Egyébként itt kitérve az SZDSZ életútjára, az SZDSZ szerintem minden látszat ellenére (itt a "jobboldali" gazdaságpolitikáját szokták fölhozni) sem testesített meg jobboldali vonásokat, hanem hamar az utódpárt függvényévé vált.
(Csak ez a sok hülyének, beleértve magam is, sokára esett csak le.)

Jórészt azon személyi kötődései miatt, amelyek (apák és fiúk, otthonról hozott zsigeri jobbfóbia) elképzelhetetlenné tették, hogy az SZDSZ valaha is elszakítsa ezen kötelékeket, és afféle jobboldali-liberális középpártként jelenlen meg.

(Mi sem jellemzőbb, mint az, hogy Bauer holnap Gyurcsány előzenekara lesz, és Kis János a Beszélőben bíztat az MSZP-re való szavazásra. Hát igen, elég szomorú, hogy ilyen embereknek hittek valaha milliók, csúnyán át lettünk verve.)

lt aldo raine 2010.03.18. 23:58:17

végre egy kis és óvatos nyitás a gazdaság felé tg-től, csak így tovább :) jó lenne találni egy olyan független gazdasági szakembert, mint pol elemzőként tg...

Feanor 2010.03.18. 23:59:14

@Lucilius: Holnapi GYF beszéd lehet maga a KO, bár aki most rájuk szavaz az talán akkor se szavazna át ha élő adásban feláldozna Masterhaus egy csecsemőt.

sztd 2010.03.19. 00:01:20

@Feanor: Vicces ez a hozzászólás. A politológia szerintem társadalomtudomány.

"Egyetértek a sorrenddel, annyiban hogy a legtöbb embernek valószínűleg tényleg valami hasonló kép van a fejében, de ezen felül nem látom a jelentőségét."

Szóval az a jelentősége, hogy az emberek így látják. Ha nem így osztályoznák, akkor csak elméleti felosztás lenne, nem a valóságtól függő elemzés. ;)

"Jobban örülnék ha gazd. pol alapján osztályoznának az emberek."

Véleményed tiszteletben tartva, azért az elemzésnek mégiscsak fontosabb része, hogy mi van a valóságban.
Hogy érzékeltessem az ellentmondást, mutatok egy másik felosztást:
A pártok balról jobbra:
Fidesz, Jobbik, KDNP, LMP, MDF, MSZP, SZDSZ.

A felosztás alapja: betűrend, és balról jobbra olvasunk. Ha az MDF és az SZDSZ Demokratikus Centrum néven közös listát állít, akkor ők lettek volna a szélsőbal. :)

Szóval az a legfontosabb, hogy a választók mit és hogyan látnak (és hogy a társadalom ezzel mire jut).

Piszkos Freud 2010.03.19. 00:01:41

@Lucilius: Naja, csak Orbánnak van veszteni valója, míg Bokrosnak nincs. Így ő veszélyes.

[nev] (törölt) 2010.03.19. 00:02:08

az első olyan poszt, ami tetszik nekem. de nem én vagyok a többség, de ez az elemzés legalább ez egy lépést hátralép, és azt mondja, hogy nézzük meg, hogy ezek a pártok egymáshoz hogy viszonyulnak túl a lózungokon. az egyik azt mondja, hogy kommunista, a másik meg, hogy fasiszta. és hogy egy kis párt nehogy megerősödjön arra meg azt mondják, liberális. és akkor ebből áll össze a kommunikáció.

és ez a poszt meg abból indul ki, hogy ennyire azért nem hülyék a pártok, valami arculatuk csak van, igaz, hogy az meglehetősen amorf ebben a pofozkodásban.

szerintem a jobb alapvetően a jog oldaláról közelíti meg a politikát, (rights = jobb = jogok) a szélsőjobb mindezt radikálisan, vagy akinek így jobban tetszik szélsőségekkel teszi ezt, a bal pedig a társadalmi igazságot, vagy az igazságosságot hirdeti.

a jobbik a szélsőjobboldali, hiszen ők a jog felől közelítenek meglehetősen nagy vehemenciával. húsz évet a húsz évért. politkai csendőrséget. a tolvajokat a börtönbe. most erre lehet mondani, hogy végre ezek kimondják, meg lehet azt is, hogy most kell ez is, de azért ez kormányzáshoz nehogy már elég legyen.

a mérsékelt jobboldal szerintem a fidesz. ugye ők elszámoltatást akarnak. de már messze nem azzal a vehemenciával, mint a jobbik. igazából csak gyurcsány ferencből vennék ki az elemet szerintem. mert félnek, hogy a parlamentben duracell nyuszi módjára fogja verni a tamtamot. és akkor ugye ő lesz ellenzékbe, neki lesz igaza, és nem lehet kivonulni.

és ha jobbról balra haladunk, akkor utána szeritnem is az lmp jön. amelyik mégis csak egy jogvédő párt. bár ugye a programjukban van egy csomó konzervatív (vagy ahogyan ezt ma divatos mondani zöld) elem, és nem kevés szociális elem is, de inkább csak a kisebbségek irányába. a romák felzárkóztatását tartják fontosnak, persze nem úgy, hogy őket cigányoknak tekintjük, hanem mély szegénységben élőkkel akarnak foglalkozni egy "színvak" szociális programmal. nem ez a fő elem, de ez már húzza őket balra.

a következő a sorban szerintem is az mdf jön. bokros lajos ugyan mond olyanokat, hogy a nyugdíjas is fizessen egézségbiztosítási járulékot, és a mondandójában van nagyon sok nem baloldali elem, de ezek egyrészt nem világos jogfilozófiai fejtegetések, másrészt azt hiszem, hogy az mdf frakciója, már ha lesz ilyen a parlementben ilyen törvényjavaslattal nem fog előállni. viszont mondjuk a szociális kártya országos bevezetése, illetve az alsó középosztály megerősítése talán az mdf programjából kiolvasható, ha gonosz akarnék lenni, akkor az mdf programjában van egy sajátos kispolgári mentalitás.

és akkor a sorban elérkeztünk a legbaloldalibb párthoz. ez az mszp. ami ma leginkább a nyugdíjasok rétegpártja. és ugyan nem nevezhető szélső balosnak, hiszen képtelen, vagy nyilvánvalóan teljesíthetetlen igéretei a szegények felé nekik sincsenek, de mégis csak ők állnak talán a legtávolabb a jogoktól, vagy a jobbtól, és a társadalmi igazságosságot tekintik zsinórmértéknek. a rászorultság elvét leginkább ők akarják érvényre juttatni. a jobboldal ezzel szemben mindig a rátermetteknek akar kedvezni. szóval török gábor, nagyjából szerintem is az, van amit leírsz.

clownfish 2010.03.19. 00:06:03

@kenterbe: ő írta az alkotmányt, vazze. kicsit több tiszteletet! amúgy milyen 30 elbaltázott előrejelzésről beszélsz?

kenterbe 2010.03.19. 00:20:46

@clownfish: Az alkotmányunk 1949-ben keletkezett. Tölgyessy Péter 1957-ben született.

[nev] (törölt) 2010.03.19. 00:21:11

ugye annyi történelmi adalékot szerintem nem árt leírtni, hogy ez az egész left-wing, right-wing politics, vagy policy a francia forradalomig nyúlik vissza.

a nemzeti konventben az elnöktől balra ültek a jakobinusok, akik társadalmi igazságot, és az igazságosságot követelték, mondjuk ez inkább persze egy szélsőbaloldal volt, jobbra pedig a monarchia, az ancién regieme képviselői. ez pedig egy mérsékelt jobbodalnak tekinthető.

és azért keveredik szerintem ez a bal-jobb felosztás, mert ma a politkában inkább a jobboldal hajlamos a szélsőségekre, és akkor úgy tűnik, mintha a jobbik hasonlítana a jakobinusokra, de ez csak egy felületes elemzés volna, vona gábor nem egy martinovics ignác.

de itt főleg a fidesz ideológusai szeretik a szélsőségeseket a baloldallal, mint ellenséggel azonosítani, és a kiinduló pontjukban az áll, hogy a baloldal a régi rendszer, az anciene regime. és ebből van a keveredés.

de szerintem ha ezt a politikáról lefejtjük, és azt mondjuk, hogy a jobb a jog, a bal az igazság, vagy az igazságosság oldaláról próbál közelíteni, akkor egyrészt összhangba kerülünk a történeti hagyománnyal, másrészt a köznapi értelmezéstől sem kerülünk távol. ma nagyon írhatnékom volt. elnézést ezért.

clownfish 2010.03.19. 00:32:18

@kenterbe: kutyád füle keletkezett 1949-ben, nem az alkotmány. vagy olvass utána 1989 októbere tájékán vagy járj kevesebb jobbik-gyűlésre :P ott szokott ilyen "bolsevik alkotmány"-dumákat tolni az amúgy jövendőbeli történész, szegedi csanád. mindenesetre aszem ezen hozzászólásod után inkább ne kritizáld mégse tölgyessyt. :P

creativecitizen 2010.03.19. 00:33:51

@Lucilius:
Karácsony Gergő ma az Este MTV1-en azzal fenyegetett, hogy az LMP programja hosszabb, mint a többi párté együttesen ...
akkor is áll a szándék :-))

Szalmonella 2010.03.19. 00:38:18

Én remélem bejut az MDF. Szerintem az egyetlen párt, amely nem demagóg és igazi centrista, amire Magyarországnak szüksége lenne.

clownfish 2010.03.19. 00:41:47

@Szalmonella: igen, ez teljesen igaz, amíg a tagságról nincs szó. amúgy meg ha olyan demokráciát varázsolnának az országba, mint amilyen a párton belül létezik... :D az intellektualitással is komoly problémák adódtak mára már. sajna. pedig még másfél-két hónapja még én is gondolkodtam rajtuk. kb 3 hete már nem.

is 2010.03.19. 00:41:55

szerintem is közelebb áll az LMP a FIDESZhez. ez nálam rosszpont.

a sorbarakás természetesen nem elég, kellene távolságokat is adni, mert az MDF, minden történés ellenére elég messze van az MSZP-től, és hál istennek a FIDESZtől is. szóval balra MSZP, középen MDF, jobbra LMP-FIDESZ-Jobbik. ez pontosabb, mint az ötös lista.

is 2010.03.19. 00:43:02

@kenterbe: és ez az ükapám baltája. nyele 6-szor, feje 8-szor cserélve, de ez akkor is az.

clownfish 2010.03.19. 00:44:05

@is: szerintem az lmp nincs jobbra. legalábbis remélem. :D

Róbert__ 2010.03.19. 00:49:20

@Szalmonella: "Én remélem bejut az MDF. Szerintem az egyetlen párt, amely nem demagóg és igazi centrista, amire Magyarországnak szüksége lenne. "

Sok érdekes komment van és mindig jó olvasni a blogot, jómagam ritkán húzom fel magam annyira, hogy én is írjak... azonban ez a hozzászólás most nagyon megnevettett :D :D

clownfish 2010.03.19. 00:51:05

@is: tévedés! súlyos tévedés! a jelölésen és a fővároson kívül minden ki van cserélve! mit nem lehet ezen megérteni?

Szalmonella 2010.03.19. 00:52:13

@is: Teljesen egyetértek! Sajnos Magyarországon mindig valamelyik demagóg szélsőség kerül többségbe vagy FIDESZ vagy MSZP.

Szalmonella 2010.03.19. 00:55:30

@Róbert__: Örülök, hogy kellemes perceket szereztem:)

BF79 2010.03.19. 00:56:37

Kedves Török Gábor!

"Csakhogy a magyar politikát meghatározó szimbolikus és ideológiai kérdésekben (benne szinte mindennel, ami az elmúlt években fontos volt a politikai küzdelemben) ma az MDF az LMP-nél sokkal közelebb található az MSZP-hez, mint ahogy az LMP pedig az MDF-hez képest közelebb áll a Fideszhez."

Ezt ki lehetne fejteni bővebben?

Aner 2010.03.19. 01:15:03

Kedves Gábor,
Szeretem a Blogodat, de ezzel a cikkel nem értek egyet, bár ha sokan meg is köveznek érte. Azt hiszem, ezt a témát nem lehet egy kurta blog bejegyzéssel elintézni. Az egész jobb- és baloldaliság az 1789-es francia alkotmányozó országgyűlésre vezethető vissza, ahol a jobb oldal a királynak vétójogot akart adni a bal nem, azóta ez a fogalom többféle jelentéssel került elő különböző kontextusban, amelynek könyvtárnyi irodalma van, pl. a magyar jobboldaliság fogalmát Romsics hosszan taglalja ( in Romsics Ignác: A magyar jobboldali hagyomány, 1900-1948).
Úgyhogy szerintem ez a cikk túlzottan leegyszerűsítő.

Feanor 2010.03.19. 01:17:50

@sztd:

értem én hogy társadalomtudomány és előre leszögezném hogy nekem természettudományos beidegződéseim vannak.

Nekem csak az a furcsa hogy ez a sorrend (szerintem) nem a pártokról magukról szól hanem az embereknek a pártokról alkotott percepciójáról, mégis fontos a (nem politológus) embereknek is.

Idézem az alattad szólókat:

is:
"szerintem is közelebb áll az LMP a FIDESZhez. ez nálam rosszpont."

clownfish:
"szerintem az lmp nincs jobbra. legalábbis remélem"

2010.03.19. 01:45:26

@is: Az LMP van legközelebb a Fideszhez, de még így is közelebb állnak a baloldalhoz, mint a jobbhoz (TG-i értelemben véve :). Valamelyik kutatóintézet csinált egy ilyen térképet, azon jól látszik.

DjKaller 2010.03.19. 01:53:09

@kenterbe: Te jó rég járhattál erre, ha úgy érzed, hogy TG temeti az LMP-t. A kettővel ezelőtti és a sorozatos LMP kontra MDF topikok valahogy mintha nem erről szólnának sőt!

BonFire 2010.03.19. 01:57:06

@Aner: "a magyar jobboldaliság fogalmát Romsics hosszan taglalja ( in Romsics Ignác: A magyar jobboldali hagyomány, 1900-1948).
Úgyhogy szerintem ez a cikk túlzottan leegyszerűsítő."

Igen. Talán ezért is népszerű ez a blog. Majd ha az emberek bréjnsztormingolásra vágynak, akkor majd Romsicsot fognak olvasni. Addig ez a blog is megteszi.

zagrosz 2010.03.19. 01:58:20

@clownfish: Kedves clownfish! Inkább neked van szükséged utánaolvasásra:) A jelenleg hatályos alkotmány az 1949. évi XX. törvény, ezen a tényen nem változtat az, hogy a rendszerváltáskor gyökeres alkotmánymódosítást hajtottak végre rajta. Nem jobbik-gyűlés, közigazgatási és szakhatósági alapismeretek kurzus:)

theofil 2010.03.19. 06:13:40

tv2.hu/tenyek/video/tenyek-teljes-adas-2010-03-18-csutortok

Hoplita, ezt neked hoztam.
Benne a Jobbik szóvivőjének hiteles portréja.
Leváltották?
A pártlistáról is levették?
Akik rajta vannak a pártlistán (pl. a maffiakapcsolatokkal rendelkező kaszinótulajdonos) azok különbek?

Nézz és láss!

Ilyen emberekre bízod

Magyarországot.

theofil 2010.03.19. 06:27:04

Jobb és bal?

És hun marad a csőcselék?

Igaz, hoplitának címeztem a fenti videót:
tv2.hu/tenyek/video/melegfelvonulason-pozolt-a-jobbik-szovivo-tenyek-riport

theofil 2010.03.19. 06:29:13

@theofil:

Elébb nyomtam le, szóval szegény hoplitána címeztem, de nem árt másoknak is megnézni.

A magyar jobboldal csőcselékképzésének eredményét látjuk a felvételen,
a jövendő államférfit,
aki itt toporog a kapunk előtt.

Csőcselék ante portas!

Piszkos Freud 2010.03.19. 07:19:58

@[nev]: Ebbe a felosztásba sem a liberális, sem a nemzeti megközelítés nem illik bele. Persze a zöldség sem, bár az szinte mindig ballib. Ezek más dimenzióban megjelenítendőek.

is 2010.03.19. 07:27:10

@clownfish: jaj, hát én is pont ezt írtam. már egyetérteni sem szabazd veled?

Piszkos Freud 2010.03.19. 07:30:49

@Szalmonella: Úgy van. A szélsőségesen jobboldali Fidesz, vagy a szélsőségesen baloldali maszop a szélsőségesen liberális szadesszel. De most jön a szélsőségesen nemzeti jobbik és a szélsőségesen etatista LMP.

Csak a szélkakas módjára változatlan, szadesszel konzervatív, Bokrossal szociálisan érzékeny, Herényivel hiteles, szegfű szagú Ibolyától fertőzött madöf nem szélsőséges.
Remélem nem is lesz.
Na nem szélsőséges, hanem mdf. Hamarosan.

Hírbuzi 2010.03.19. 07:31:10

Bokros Lajos épp azt mondta az előbb a Mokkában, hogy 3 szocialista párt van: az MSZP, LMP, Jobbik. Szoval hogy ki jobb es ba, ezt is elintézhetnék valami vita, vagy még inkább wrestling keretében. Vagy így:

hircsarda.hu/politika/1-hataron-innen/4025-bicepsz-vegsebesseg-es-farok-meret-alapjan-merkoznek-a-jeloltek/

is 2010.03.19. 07:34:32

@clownfish: én ragaszkodom a poszt keretrendszeréhez, amely szerint minden racionálist vessünk le, s maradjunk valami szimbolikusnál. szimbolikusan az LMP ugyanazt az állami, etatista berendezkedést nyomja, mint a FIDESZ, a gazdasági és egyéb racionlis szempontoktól függetlenül.

egyébként persze én is tudom, hogy TG megint írt egy wishful thinking (és még ezzel vagyok a legkevésbé kritikus) posztot, és nem véletlenül a szobatársa az LMP kampányfőnöke. tele a web az LMP=SZDSZ hozzászólásokkal, meg az LMP=komcsik/anarchisták feltámadása meglátásokkal, tehát erősen kétséges a poszt által egyetlen félmondatban odavetett percepció, mert az SZDSZ percepciója minden, csak nem középjobb. de én érteni vélem, hogy mik azok a szimbolkius jelek, ami miatt ő megpróbálta középre pozicionálni az LMP-t, azokat én is látom, és onnantól az előző hozzászólásom.

Balt 2010.03.19. 07:35:57

@clownfish: Úgy elképzelhetző, hogy nem lenne meg. De - láthatod - ma már nincs Jobbik felé kacsingató Fideszes, akit lehetett, lemorzsolták, mára inkább visszaáramlást vélek. (Fiúk, még több Vonát, Királyt, Pörzsét! :))

Piszkos Freud 2010.03.19. 07:37:41

@theofil: Igazatok van. Zuschlag, Hagyó, GyF, Hunvald, és a sok dutyi előtt álló maszopos sokkal jobb képviselők lennének.

Ez nem azt jelenti, hogy minden rendben van a Jobbikkal. De ébredjetek már fel! Minden pártban emberek vannak, akik nem tökéletesek.
És még Cindy Crawford is büdöset szarik. (bocs)

theofil 2010.03.19. 07:50:14

@Piszkos Freud:

Izé...szerinted ez az ex-szóvivő ember?

A homos sapiens fajhoz tartozik?

Érdekes álláspont...

theofil 2010.03.19. 07:51:12

@Piszkos Freud:

Tán csak nem államférfi?

milanello 2010.03.19. 07:57:39

Milyen aranyos volt Dúró Dóra a Mokkában, mint egy ártatlan kislány! :)
Azért a mantrát Ő is jól begyakorolta már.

theofil 2010.03.19. 08:03:45

@snq:

Éééén.....

Nem én vagyok a felvételen.

jjulie 2010.03.19. 08:06:07

@snq:

igazad lehet, nem érdemes erre jobbik féle náthára szedni semmit, majd elmúlik magától

theofil 2010.03.19. 08:08:26

Megyek a kertbe.

Addig csak szokjátok a jövendő államférfiút.

Vajh' levették-é a Jobbik pártlistájáról a fenti úriembert,
avagy nem vették-é le?

Hírbuzi 2010.03.19. 08:12:26

@milanello: Ilyen idegesítő frekvenciát, ami ennek a csajnak a hangjában van ... Akkor már inkább a transzvesztita simogató Király.

milanello 2010.03.19. 08:20:56

@Hírbuzi:

Nekem tetszett, szerintem édes volt. :)
Üde színfolt a sok unalmas figura mellett. A frizuráján viszont lenne mit reszelni.

lobelt_ledfold 2010.03.19. 08:24:28

„Ebben a vitában én azokkal értek egyet, akik szerint lehet értelme balról és jobbról beszélni, csak pontosan tisztázni kell, mit is értünk alatta.”
„…hogy ezt a sokat kárhoztatott és lesajnált bal-jobb besorolást a választók és a politikusok többsége is érti és használja.”

Ennek így nem látom sok értelmét. Mindeki érti és használja, de mindenki mást ért alatta. Mikor Piri néni meg Józsi bácsi egy jót politizál a lépcsőház bejáratánál aligha kezdik a beszélgetést a használt terminológia közös megértésen alapuló definiálgatásával… biztosan lehet értelme, de én úgy látom, hogy mégsincs, mert életszagú helyzetben (és nem „szakmai” vitákban) inkább vezet félreértésekhez, mint egyszerűsítéshez.

hoplita 2010.03.19. 08:25:29

@theofil:
Láttam...

Azért nem a "tényeket" kéne tényként kezelni, mert ugye tuggyuk hová dolgozik a telavívkettes...
Illetve most nem igazán tudjuk, mert épp az orientációváltás kellős közepén tartunk, új segg a régi nyelv közelében.

Ez a többi botrányhoz képest számomra pitiáner
Valaki valamelyik blogon elmesélte, hogy amikor a 90-es években egyetemre járt a büfé üzemeltetője elmondta, hogyan takaríttatta fel Orbánnal a saját okádását, ugyanis kicsit többet ivott a kelleténél és összehányta a büfét.

Na, bumm....csak akkoriban még nem volt minden zsebben kamera és nem örökítette meg az utókornak a későbbi "nagyemberek" ifjúkori botlásait.
Én igazán rendpártinak tartom magam, de nekem is ugyanez a szerencsém, mint Ovinak.....ugye csak bő két évvel vagyok nála fiatalabb és anno rólam is lehetett volna akár egész estét betöltő filmet készíteni.:)

A "kaszinótulaj" meg játékgépeket üzemeltető fószer és akkor mi van?
Mindenki tudja, hogy aki ebben a műfajban utazik, az összefut az alvilággal.
Én az építőiparban vagyok és akasztófáravaló gazemberekkel vagyok néha kénytelen tárgyalni.
Meg alkalomadtán bíróságra járni...

Szóval, ezek legyenek a legnagyobb botrányok a Jobbik körül.
Én ezen csak röhögök......de ha valamelyik lopni kezd, akkor más lesz a leányzó fekvése....ezt ígérhetem nyugodt lelkiismerettel.

Diocles 2010.03.19. 08:26:19

Kedves TG,

most néztem utána, és a Fidesznek 1990-ben csupán 85 egyéni körzetben (!) volt jelöltje, viszont simán vitte a küszöböt.
A KDNPnek sok helyütt megyei listája sem volt 90-ben.
Szóval ezen esetek akár analógiaként is alkalmazhatóak LMP és MDF ügyben.

(Egyébként ez meglepett, mármint a Fidesz esete, és bár sohasem voltam elájulva Orbántól, az ő tehetségét talán ez bizonyítja a legjobban, bevitte úgy a pártját a P-be, hogy csupán 85 egyéni jelöltje volt, ehhez egészen kivételes képességek kellenek. Schiffer András viszont aligha rendelkezik ilyen karizmával, szóval tényleg nem ártott volna valami ismertebb név.)

László56 2010.03.19. 08:26:51

Szép jó reggelt Mindenkinek

Jobboldali ? Baloldali ? Szintén csak nézőpont kérdése. Soha nem fogom elfelejteni, 1990 körül egy Bonni nemzetközi konferencia szünetében Magyarországról is beszélgetve, felmerült a kérdés. A rendszerváltás után a magyar kommunisták akkor most konzervatívok ? Sokunk számára elképzelhetetlen volt, hiszen a nemzetközi és avval az európai politikában, a konzervatív pontosan az ellenkezőjét jelentette. Hazánkra nézve azonban helytálló kifejezésnek bizonyult. Mi sem mutatja jobban a szóhasználat relativitását, mint ennek a kérdésnek a feltevése. Mennyire csak nézőpont kérdése.

Éppen ezért lehet egyet érteni Török Gábor eszmefuttatásával is. A hazánkban használatos politikai etikettek azonban nem fedik le a nemzetközi szóhasználatot. Ez lenne talán éppen a politológusok egyik feladata, ezeket a szóhasználatokat a nemzetközi normák szerint használni és evvel magát a politikusokat is tanítani. A kommunistákat kommunistáknak nevezni. A fasisztákat fasisztáknak, a konzervatívokat, radikálisokat, szocialistákat, szociáldemokratákat nem csak úgy nevezni amik, hanem ezeknek a nemzetközi értelmezését a politikai népművelésbe bevezetni. Méghozzá a nemzetközi szóhasználatok alapján.

Hogy ez nem megy az egyik napról a másikra, az is érthető. Már csak azért sem, mert már maga a szóhasználat nemzetközi értelmezésével az országunk politikai palettája át lenne rendezve. Mindez, egyik napról a másikra megtéve, kétségtelen hogy nagy kavarodást okozna és a pártjaink tiltakozását hozná magával. Ugyanakkor ez a kérdés nagyon jó témája lehetne egy országos politológiai konferenciának is. A kiindulópontját ezeknek az etiketteknek azonban nem a párthovatartozás adja meg, hanem a párteszmék gondolkodásának a módja. Ez segít különbséget tenni a szóhasználatban. Mindezt a politikusainkkal és népünkkel megértetni, szép és hasznos feladat lenne a politológusainknak.

Piszkos Freud 2010.03.19. 08:33:17

@theofil: Ember annyira, mint egy baloldali, liberális szavazó. :)

lüke 2010.03.19. 08:34:26

ezért 88-ban kizárták volna az MSZMP-böl:
"Bokros Lajos épp azt mondta az előbb a Mokkában, hogy 3 szocialista párt van: az MSZP, LMP, Jobbik"
szép:)
igazi ideológiai müveltség

Piszkos Freud 2010.03.19. 08:34:46

@jjulie: Magától nem múlik el. Csak ha az okok megszűnnek. Nem nézem ki a Fideszből, hogy képes erre.

hoplita 2010.03.19. 08:35:07

@Diocles:
Azt viszont ne feledd, hogy akkor hatpárti lett a parlament és csak ketten a szadesz meg az MDF ment húsz fölé.
Tehát sokkal inkább megoszlottak a szavazatok, mint most, amikor a Fidesz várhatóan egyedül túlszárnyalja bőven az előbbi kettő összesített eredményét.
És még van 2 másik párt, akik elvileg elérhetik a 20%-ot.
Szóval a 100 egy nagyon véges szám...:DD

László56 2010.03.19. 08:37:21

@theofil: Nézem ezt a videót amit theofil ajánlott nekünk.
tv2.hu/tenyek/video/melegfelvonulason-pozolt-a-jobbik-szovivo-tenyek-riport

Nézem és utána olvasom hogy Király Zoltán lemondott. Érdekes hogy ezek a hírek mennyire mást mondanak theofilnak és mennyire mást nekem.

Theofil szerint ez a Jobbik disznósága és megmutatja hogy milyen használhatatlan párt is ez a Jobbik. Érdekes hogy nekem pont az ellenkezőjét mutatja.

Nekem meg azt mutatja hogy mennyire ki tud magából vetkőzni egy berúgott személy. Mindezt pártállástól függetlenül. Ugyanakkor nekem azt is mutatja hogy mennyire szavahihető párt is a Jobbik. Nem akarja mutyizással elütni a problémát, hanem a gyökerénél fogva oldja meg a dolgot. Az tulajdonképpen teljesen mindegy hogy magától mondott e le valaki, vagy lemondatták. A fontos a pártjának a választók felé küldött üzenete: ki hibázik, vállalja a következményeket. Ha a tradicionális pártjaink így viselkedtek volna, vagy viselkednének, akkor ma egy virágzó magyar állammal nézhetnénk a jövőbe.

panelburzsuj 2010.03.19. 08:38:42

@hoplita:

Ingatlantúlértékeléssel banktól pénzt lenyúlni az lopás - vagy betyárbravúr?

Piszkos Freud 2010.03.19. 08:42:26

@hoplita: Hidd el a korrupció elkerülhetetlen (ma még) a politika közelében.
Azonban nagyon nem mindegy, hogy miközben lop, merre húzza a szekeret.
A ballib kormány például visszafele tolta. :(

Piszkos Freud 2010.03.19. 08:45:46

@László56: Köszi, ezt helyettem is írtad.

jjulie 2010.03.19. 08:45:47

@László56:

"hanem a gyökerénél fogva oldja meg a dolgot."

fogdossa a gyökér, de mit is old meg, és hogyan is?

milanello 2010.03.19. 08:51:13

@László56:

Az igazság az,h a Jobbiknak nem volt más választása minthogy kirúgja a fickót. Ha nem teszi meg akkor oda a hitelessége. Ebben a döntésükben semmi magasztos nincs, csak profin cselekedtek, mint pl. a Fidesz Mádi esetében.
Viszont az elmúlt 20 évben nem ez volt a jellemző,sajnos.

milanello 2010.03.19. 08:53:58

@lüke:

ez még hagyján,de az,hogy az LMP szélsőbaloldali bolsevik párt az egyszerűen nonszensz. ebből is látszik,h be vannak sz.rva tőlük,mert elfogják vinni a célközönségük egyrészét.
inkább táncolná Lajos, mintsem beszélsz hülyeségeket. bár mindkettőn lehet szórakozni. :)

jjulie 2010.03.19. 08:54:23

@Piszkos Freud:

kérdem én, melyik jobbikos brossúra szól arról, hogy kell, egy garázscégből ilyet csinálni 15-20 év alatt, és hol van az a jobbikos edzőteren ahonnan önlenek ki az ugrásra kész jobbikos managerek akik az ehhez hasonlókatt véghezviszik?

www.icopal.com/About%20Icopal/History.aspx

jjulie 2010.03.19. 08:56:57

@milanello:

milyen hitelesség forgott kockán?

és miféle profizmus szorult a jobbikba, ami meg is nyilvánul?

panelburzsuj 2010.03.19. 08:57:01

@László56:

A Király-eset azt mutatja, hogy mnnyire nem működött a Jobbik előzetes káderszűrése, azaz a párt hirdetett értékeinek mennyire meg nem felelő alak milyen fontos pozíciót tölthetett be.

Király átverte a Jobbikot, hiszen maga tudhatta a legjobban, hogy mennyi kockázatot hordoznak a múltbéli mulatságai. És volt pofája ezekkel a bulikkal a háta mögött szóvivőnek kiállni - és a Jobbik meg nem tudta lecsekkolni. Ami nem bűn, inkább kiábrándító bénázás egy rendcsinálásra fölesküdött szervezettől.

milanello 2010.03.19. 08:58:10

@Piszkos Freud:

Erről van szó.
A legszebb amikor az MSZP és a Fidesz lemutyizza egymás közt a bizniszeket.
Most az MSZP helyett majd a Jobbik lesz a partnere.
És csak abban lehet bízni,h közben hátha jó irányba halad majd a szekér.

hoplita 2010.03.19. 08:58:39

@panelburzsuj:
Ez a tolvajtól lopni kategória...:DDD

"Holló hollónak nem vájja ki szemét
Tolvaj tolvajának megbocsát az Ég...."

:DDD

snq 2010.03.19. 08:58:42

@jjulie: mivel nem csak jobbikos, hanem semmilyen más brossúra nincs erről, így ementén nem tudunk különbséget tenni pártok között

Periksz 2010.03.19. 09:00:16

Jelzem, hogy a mszp.hu egyetlen szóval sem emlékezik meg, még az eseménynaptárban sem korunk nagy Fletójának mai performanszáról. Az ATV pedig sulykolja a 16 órai élő közvetítést.
Szegény populáció ettől zavarodik meg.

hoplita 2010.03.19. 09:03:02

@panelburzsuj:
Agy is fel lehet fogni...

Vagy amikor az ambrusok, lengyelek átülnek....például a fidesznél.
Inkább ittak volna..:)
Vagy a maszopnál mik buknak ki....azok is inkább ittak volna.

Mi még mindig könnyű helyzetben vagyunk ezekhez képest és látszik, hogy tartanak tőlünk, mert piszlicsáré ügyeket fújnak fel.

milanello 2010.03.19. 09:03:13

@jjulie:

a rendpártiság elve, illetve az erkölcsi nézeteinek hitelessége.
persze nem igaz,h füvező idióták gyülekezete a Jobbik, de nem engedheti meg,h akár csak egy hozzájuk köthető személy is támadási felületet adhasson, mert beláthatatlan következményei lehetnének.

hoplita 2010.03.19. 09:06:05

@Piszkos Freud:
Tudom.
Nem vagyok naív....és nincsenek teljesíthetetlen elvárásaim sem.
Viszont a tolvajokat nagyon gyűlölöm, nálam egy erős felindulásból elkövetett emberölés majd csak a közpénztolvajlás után jön
A pitiánerekre meg legszívesebben bevezetném a saríját.

milanello 2010.03.19. 09:07:47

@panelburzsuj:

"mnnyire nem működött a Jobbik előzetes káderszűrése"

mások is küszködnek ezzel a problémával. lásd MDF jelöltek.
egyébként nem könnyű előzetesen szűrni, főleg egy új párt esetében.
az LMP-nél is lesznek érdekességek, az tuti.

anti76 2010.03.19. 09:12:12

Ez a jobboldal-baloldal sztem idejét múlt kategória, bár érteni vélem amit Gábor a postban írt.
Tetszetős, hogy vki azt mondja magáról baloldali vagyok, de ez miben merül ki? bizonyítandó baloldaliságát emeli a segélyeket? Könybelábadt szemmel bizonygatja, mennyire tudja milyen kisnyugdíjból élni? Mert az esélyegyenlőség megteremtése érdekében tesz (látszat)intézkedéseket? Basszus még Bushnak is vannak ilyen szövegei, pedig ő az utolsó, akit baloldalinak lehetne nevezni.

Magyarországon meg eleve értelmetlen kategória. A háború előtt a mai terminológia szerint csak jobbos pártok léteztek. "Dicső Hazánk", "Nemzetünk Büszkesége" ilyen és ehhez hasonló felvezetővel indult majd minden cikk akkoriban.
Magyarországon soha nem volt a baloldalnak igazi tömegbázisa. Mondjuk sehol máshol se. Csak azért van ma itt erős baloldal, mert anno az oroszok iderakták. '90 után a baloldal, meg a liberális közép már "foglalt" volt, csak a jobboldal volt még kiadó ide csúszott be a Fidesz. Ők nem azért jobboldaliak, mert azok hanem itt volt nekik hely. ennyi.

Magyarországon, mint szinte minden, ez is csak szemfényvesztés.

panelburzsuj 2010.03.19. 09:15:18

@hoplita:

Hiszen isznak is ... !

Hogy mi piszlicsáré, mi égbekiáltó, az meg azért nagyon kötődésfüggő. Mint az itteni példák sora is mutatja. (És hidd el, az elkötelezetlen érzi magát legpocsékabbbul, ha végignéz a tablón: neki mindenki disznósága disznóság ... )

lobelt_ledfold 2010.03.19. 09:15:43

@milanello:
Tovább vezetve a gondolatot:
Miért kellene egy pártnak (bármelyiknek) valamiféle rendőrállam mintájára lenyomoznia és minősítenie minden tagját illetve tisztségviselőjét? Mármint azok magánéletét?
Nem akkor működik normálisan egy szervezet, ha a tagok és az általuk választott vezetők közötti alapvető kohéziós erő a bizalom meg egymás tisztelete?

Aztán ha kibukik valami, ami ellentétes egy adott párt által képviselt (pontosabban kommunikált, szigorúan nemegyenlő a kettő közé) értékekkel akkor viszont kutya kötelesség lépni és nyírni a gazt. Ez az eset a sráccal eltörpül a korrupciós ügyekhez képest, Jobbikéknak mégis volt annyi eszük, hogy secperc alatt léptek. Okos manőver volt (mint ahogy a mások által is emlegetett Fidszes Mádi eset). Ezzel mindennél jobban differenciálják saját „erkölcsiségüket” a bukott hatalomhoz képest.

jjulie 2010.03.19. 09:16:14

@milanello:

tényleg nem a füvező idióták gyülekezete, hanem másik fajta idiótáké,neked is felteszem a felül már szereplő kérdést:

melyik jobbikos brossúra szól arról, hogy kell, egy garázscégből ilyet csinálni 15-20 év alatt, és hol van az a jobbikos edzőteren ahonnan önlenek ki az ugrásra kész jobbikos managerek akik az ehhez hasonlókatt véghezviszik?

www.icopal.com/About%20Icopal/History.aspx

hoplita 2010.03.19. 09:17:32

@panelburzsuj:

"...Hogy mi piszlicsáré, mi égbekiáltó, az meg azért nagyon kötődésfüggő...."

Inkább szemlélet és értékfüggő.
De igazad van, a disznóság disznóság, bárki is csinálja.

Piszkos Freud 2010.03.19. 09:18:07

@panelburzsuj: Nem is értem mi fa..fenét vártok. Ez is egy párt. Emberekkel. Hibákkal. Magatokat állítjátok be hülyének, ha azt hiszitek, hogy minden Jobbik szavazó hülye.

Én tisztában vagyok vele, hogy semmi sem fekete-fehér. Sőt, nem értek mindenben egyet a Jobbikkal, és nem szeretném Vonát miniszterelnöknek látni. De szeretném, ha lenne egy erős radikális ellenzéke a Fidesznek. Ami szintén nem képvisel engem. Hibák ezután is lesznek. Meg bukott politikusok, minden pártban. Vegyétek már észre, hogy nem ezen múlik.

jjulie 2010.03.19. 09:19:03

@snq:

pedig ha nem a cigányozás lenne a központban, hanem ez a kérdéskör akkor lehetne arról beszélni hogy a jobbik a jobbik e, vagy csak egy sereg lúzer nem tudja hogy mi a szart kezdjen magával ha már egyszer megverte az isten azzal hogy megszületett

jjulie 2010.03.19. 09:20:33

@hoplita:

neked is szól a kérdés:

melyik jobbikos brossúra szól arról, hogy kell, egy garázscégből ilyet csinálni 15-20 év alatt, és hol van az a jobbikos edzőteren ahonnan önlenek ki az ugrásra kész jobbikos managerek akik az ehhez hasonlókatt véghezviszik?

www.icopal.com/About%20Icopal/History.aspx

Piszkos Freud 2010.03.19. 09:20:54

@hoplita: Nekem is tetszik a politikusok kétszeres büntetési tétele, gondolom neked is. Noha az USA társadalma sok szempontból retardált, van mit tanulni onnan is: pl. az adócsalás társadalmi megítélése.

panelburzsuj 2010.03.19. 09:20:58

@anti76:

Látom, nem tudsz kigabalyodni a hazafiasság kontra egyenlősítő újraelosztás hamis kettőséből.

Alapos munkát végzett a Fidesz.

Piszkos Freud 2010.03.19. 09:23:31

@panelburzsuj: Az a szomorú, ha nem tudsz minőségi különbségeket tenni. Mert akkor valami baj van az igazságérzeteddel.

panelburzsuj 2010.03.19. 09:24:24

@Piszkos Freud:

Én azt várom - ölég régóta - hogy egy párt kevesebbet dicsekedjen előre, és több értelmeset csináljon utólag.

H.L. 2010.03.19. 09:24:32

Hát én ezzel nagyon nem értek egyet.
Szimbolikus, ideológiai meg retorikai szempontból alkotta meg TG a sort balról jobbra. Pedig program alapján kellett volna, és elsősorban gazdaságpolitika alapján. Nem azt kell nézni, hogy mit beszélnek, hanem, hogy mit csinálnak. Nálunk volt egy csere a bal és a jobb között, mikor a bal jobbos gazdpolra kényszerült, a vákuukot hagyott a balon, amit feltöltöt a jobb. Az a mainstream gondolat, TG ettől eléggé eltért, ráadásul tök általánosságban ír mindent, no konkrét példákkal alátámasztva.

jjulie 2010.03.19. 09:27:23

@Piszkos Freud:

a gyógypedagógusodtól kérdezd meg

RobinGood 2010.03.19. 09:27:27

@milanello: Ez milyen szép gondolat egy náci párt kapcsán :-)

Piszkos Freud 2010.03.19. 09:27:36

@panelburzsuj: Arra nem szavazna senki. Na jó, te szavaznál, de attól nem kerülne be.

Próbáld nem egy álomvilágban elképzelni az általad kívánatos jövőt.

radala 2010.03.19. 09:27:39

52+11 LMP
49+20 MDF
Megint vezet az mdf:-(
Nagyon jó bejegyzés nem is tudok mit hozzátenni vagy elvenni belőle.

panelburzsuj 2010.03.19. 09:28:34

@panelburzsuj:

Már hogyne tudnék: minden szart szarnak nevezek, és egyiket se mosdatom ócska és átlátszó relativista módszerekkel.

török gábor 2010.03.19. 09:29:39

@H.L.: nem arról van itt szó, hogy mit beszélnek, hanem arról, hogy mi az, ami alapján egymáshoz viszonyulnak, és ami alapján a választók is "megértik" és "kezelik" őket. azaz arról próbáltam beszélni, ami "számít", ami "hat". ettől még Önnek igaza van: a gazdaságpolitika nagyon fontos, csak éppen nálunk a pártok egymáshoz való viszonya és a választói elkötelezettség tekintetében másodlagos és/vagy irreleváns.

jjulie 2010.03.19. 09:29:42

@jjulie:

késik a válasz hoplita, vagy megint droidosat játszol a gyerekkel ahelyett hogy felnőttesdit játszanál végre legalább szóban

anti76 2010.03.19. 09:29:58

@jjulie: szia... bocs, majd én reagálok. miért is raktad be ezt a cikket? mit bizonyít, hogy nyugaton a XIX. sz. végén lehetet kicsiből nagyot csinálni? ma már nem lehet 1000 dollárból autógyárat csinálni, mint anno Ford tette. Az általad preferált pártnak van ilyen brossúrája? Melyik Fidesz edzőtéren kell keresnünk, a hőn áhitott menedzsereket?
Ráakadtál egy dán sikersztorira, és már ebben is a Jobbik inkompetenciáját látod?

Delikvens Roschar- teszten ("tintapacák")
Doktor:- mondja mit lát?
Beteg:- Ez egy pina.
-és ez?
-ez is pina
-ez?
-pina
-Magának mindenről a pina jut eszébe?
-Dehát a doktorúr mutat folyton pinás képeket!

snq 2010.03.19. 09:30:57

@jjulie: mivel nem csak jobbikos, hanem semmilyen más brossúra nincs erről, így ementén nem tudunk különbséget tenni pártok között

a cigányozást - bármit is jelentsen - te hoztad elő

Treuga Mei 2010.03.19. 09:32:26

Tisztelt TG!

Az Indymedia - meg tán a KlubR - hasábjain akadt egy rövidebb vita a témában. Én egy Önéhez hasonló álláspontot, mely azt állította, hogy elsősorban egymás relációjában értelmezhető a bal-jobb - akkoriban még ennél is neurotikusabb lévén - durván lefikáztam. Mára nem fikáznék, de az alapálláspontom maradt. Ugyanis van a fölvetésben valami, ám alapvető kérdéseket nem vizsgál föl a megközelítés.
Egyrészt nem tartanám szerencsésnek, ha nem volnának abszolut mértékeink is. Akad olyan állam, amelyben a társadalom nem észleli a pártok alapvetően jobboldali irányát (pl. Oroszország), így a relációk eltakarnak egy súlyos, társadalmilag torz pártpolitikai reprezentációt.
Másodsorban hibának tűnik a globális tér folyamataitól eltekinteni, amely relációban ez a provincia igen avítt pártszerkezetet hordoz még a lokális (köztes-európai) szokásokhoz képest is. Egyik párt sem a globalizáció-alterglobalizáció kérdéseiben pozicionálja magát, ugyanakkor az a sajtó, amelyik éppúgy a tőkéktől kolonializált, mint a pártok, az alapvető helyi kérdéseket (amelyek leggyakrabban egyben globálisak) finanszírozóik ellenérdekeltsége és korlátoltsága folytán kevéssé tárgyalják. (Mennem kell, nőm rögtön indul, otthonról folytatom...)

Merlin

anti76 2010.03.19. 09:33:10

@panelburzsuj: ööö... mi van? milyen egyenlősdi? olvasd már el mégegyszer.

RobinGood 2010.03.19. 09:35:44

@H.L.: Már miért lenne az a mainstream gondolat amit Te gondolsz? Török Gábor adott egyfajta magyarázatot a jobb-bal felosztás indokoltságára. Arról amiről Te írsz ő is írt mint egy nézőpontról ebben a kérdésben.
Amúgy meg szerintem tök igaz, hogy az MSZP és az MDF áll legközelebb egymáshoz. Mindkét párt fő funkciója a politikai hulladék számára mentelmi jog biztosítása.

panelburzsuj 2010.03.19. 09:37:04

@Piszkos Freud:

Nnna ... Jó hogy azt nem mondod, hogy a magyar választók el is várnak egy jó adag mocskot minden párttól, mert aki "túlságosan" is folttalan, azt nem lehet jó egészséggel fikázni.

Zoltan895 2010.03.19. 09:37:44

Ez a poszt arról szól, hogy a Fidesz magyarázza, hogy a "Lehet más az szdsz" "jobboldali" (muhaha) és miután a fidesz leadta nekik a kopogtatócédulákat koalícióra is fog velük lépni, merthát végülis jobboldali.
Tehát aki a Fideszre szavaz, az a megújult szdsz-t segíti kormányra.

Looloo 2010.03.19. 09:37:51

Kedves Török Gábor!

Már egyszer kérdeztem, de gondolom a sok komment közt elveszett a bejegyzésem, így újra felteszem.
Mi a helyzet a közös jelöltekkel? Pl. a fővárosi mdf-szdsz. Ők miért nem számítanak bele az mdf saját listájába? Megfelelő mennyiségű mdf-szdsz jelölt esetén ők önálló, mdf-szdsz listát állíthatnának?

Másik: a közös támogatású jelöltekre leadott szavazatok hova kerülnek? Ha a jelöltet megválasztják (elméletben), a parlamentben hová kerül?

Ez a része a választási rendszernek számomra nem egyértelmű, de lehet nem én vagyok az egyetlen.
Egy posztban vagy egy hosszabb kommentben kérem, magyarázza el nekem.

Köszönöm.:)

Vera

radala 2010.03.19. 09:38:25

@theofil: Bayernek igaza van. Volt egy idő, amikor tartottam tőle, hogy ö már ciki nekem baloldali liberálisnak, de végre látom, hogy nem olyan pöcs, mint mondjuk Pörzse.
Kövér és Bayer a barátaim:-)

jjulie 2010.03.19. 09:39:23

@anti76:

ez egy reális kérdés, az egyetlen reális kérdés, tudsz angolul, elolvastad azt, hogy ez a stori nem a 19 század végi, hanem a huszadik század végi?

Piszkos Freud 2010.03.19. 09:40:30

@jjulie: Te most reklámozod ezt a céget?
Tudod most - a realitásokból kiindulva - nem arról szól a dolog, hogy milyen kormányt, meg kikből alakít a Jobbik. Azonban ha mégis ebből indulunk ki, akkor az érdeklődő meglepő dolgokat találhat a neten. A Jobbik rendvédelmi miniszterjelöltje nagyon összeszedett, és korrekt beszédben mondta el a céljaikat. De Gaudi NT által elmondottak is azt mutatják, hogy nem dilettánsok vannak ott a háttérben.

Ráadásul a KlubRádióban is arról értekeztek, hogy micsoda szégyen, hogy MBA végzettségű, meg multinacionális nagyvállalatoknál dolgozó közgazdászok is támogatják a Jobbikot, és hogy ez hogy lehet.
LOL

panelburzsuj 2010.03.19. 09:41:31

@anti76:

Nem én írtam:

balosság=esélyegyelősítés, segélyezés

jobbosság=nemzeti szempontok túlsúlya

Ha nem ilyet írtál a bal-jobbról, akkor mit?

sztd 2010.03.19. 09:43:16

@Feanor:
"értem én hogy társadalomtudomány és előre leszögezném hogy nekem természettudományos beidegződéseim vannak."

A természettudományos beidegződés még inkább arról szól, hogy a valós dolgokat keresd, és ne azt, amit szeretnél, hogy legyen. :)
Ezek szerint az előző kommentem kb. fölösleges volt.

"Nekem csak az a furcsa hogy ez a sorrend (szerintem) nem a pártokról magukról szól hanem az embereknek a pártokról alkotott percepciójáról, mégis fontos a (nem politológus) embereknek is."
A pártok is az emberekről szólnak. A tagjaik ebből a társadalomból kerülnek ki, és végső soron a szavazóktól függnek, belőlük élnek.
Pl. a Fidesz gazdasági szemléletében állhatott volna közel az SZDSZ-hez (pl. 2002-ben), ha összeállnak, akkor a választók gyorsan elbánnak velük, a képviselők lázadtak volna stb. Így ez politikai öngyilkosság is lett volna.

Az MDF nehézségeit pont az okozza, hogy a párt a tagjait tekintve még valamennyire jobboldali, de a szavazókat tekintve már egyáltalán nem az. Nincs is rendben a működése, és még a megmaradás esetén is további konfliktusok várhatók.

Egébként ezt a kölcsönhatást én természetesnek gondolom.

Piszkos Freud 2010.03.19. 09:43:34

@jjulie: nem volt rá szükség. A tiéd megválaszolta:
anti76 2010.03.19. 09:29:58

sikisiki (törölt) 2010.03.19. 09:45:41

@Looloo: www.szdsz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=8:elfogadta-az-mdf-fel-valo-valasztasi-egyuettmkoedest-az-szdsz-orszagos-tanacsa&catid=5:hirekinformaciok&Itemid=32

Ezen a linken olvashatod, hogy mi alapján osztják egymás között a szavazatokat. Röviden, közös lista, amely MDF név alatt fut, Szdsz-es jelöltek vannak rajta, stb.

panelburzsuj 2010.03.19. 09:46:02

@sikisiki:

Korrupció akkor, ha bankos is sáros a buliban. (Erről még nem tudok, hogy lenne.)

Ha lopást javak fizikai elemelésével azonosítod, akkor viszont azt kell mondanom, hogy nagyon leszűkül a tolvaj politizálók köre. Kimondottan zsebességgel, besurranással, áruházi elemeléssel ugyanis elég kevesen foglakoznak közülük.

sikisiki (törölt) 2010.03.19. 09:48:11

@Looloo: A közös támogatású jelölt a pártja frakciójába kerül, ha lesznek annyian, hogy a házszabály alapján frakciót alapíthatnak. Ha nem, akkor független képviselőként értelmezendő.

snq 2010.03.19. 09:49:37

@radala:
>> Kövér és Bayer a barátaim:-)

nekem is, mert amikor a csintalan - kövér - népszabiszsoca szellemi- és erkölcsi triumvirátus kinyilatkoztat, az számolatlanul hozza a szavazókat a jobbiknak

radala 2010.03.19. 09:50:54

@Diocles: Szerintem ráadásul csak 81 az a 85, a KDNP meg csak 15 lista.
Egy ideje kérdezem török gábort, hogy tartja-e még a 150 jelölt nélkül nincs bejutás, de nem válaszol. Mondjuk két párt nehezen hiszem, hogy be tud jutni 100-100 jelölttel. Meglátjuk. Szerintem csöppet sem esélytelen egyik sem.
Orbán lehet, hogy tehetséges, de azért vegyük figyelembe, hogy 40-50 évente temetjük csak újra Nagy Imrét. 90 Nem hasonlítható 2010-hez, mert akkor még senkiről nem tudtunk semmit, senki nem utált senkit...
90-ben még jó volt:-)
Szerintem Schiffer ideális jelölt, akinek nem tetszik ne szavazzon az LMP-re. Akinek "sztár kell", annak ott van Lajos. Ha lehet más a politika, akkor az csak más emberekkel lehet.
Vona ki a fene? Vagy Mesterházy?
Schiffer sokkal jelentősebb személyiség bármelyiküknél.
Ha Schiffer nem elég jó, akkor Mo-n nem lehet más a politika, mert akkor a magyarok hülyék.

milanello 2010.03.19. 09:50:58

@lobelt_ledfold:

egyetértek. én is röhögtem a Jobbikon emiatt, de ez szerintem természetes. viszont emiatt nem lett hiteltelenebb számomra, főként,h azonnal léptek az ügyben.
most a média rágódik rajta, de minden csoda 3 napig tart, majd lecseng szépen. legalább van némi mókás színfolt a kampányban. persze, a helótás beszólás nem szalonképes, de részeg, narkós embertől nem lehet akadémia megnyilvánulásokat elvárni. ezzel nem kisebbíteni akarom a dolgot, hanem csak azt mondom,h az éremnek két oldala van.

török gábor 2010.03.19. 09:51:27

@Looloo:

Kedves Vera, ebben benne van a válasz:

A jelölés

5. § (1) Az egyéni választókerületben a választópolgárok és azok a társadalmi szervezetek, amelyek megfelelnek a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény rendelkezéseinek (a továbbiakban: párt) - a (2) bekezdésben foglalt feltételekkel - jelölhetnek. Két vagy több párt közösen is ajánlhat és jelölhet.
(2) Az egyéni választókerületben a jelöléshez legalább hétszázötven választópolgárnak az aláírásával hitelesített ajánlása szükséges. A választópolgár csak egy egyéni választókerületi jelöltet ajánlhat és csak abban az egyéni választókerületben, amelyben a lakóhelye van.
(3) A területi választókerületben - területi listán - pártok jelölhetnek. Az a párt állíthat területi listát, amely a területi választókerületben - e törvény melléklete szerint meghatározott számban - az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított.
(4) Országos listát az a párt állíthat, amely legalább hét területi választókerületben állított listát.
(5) A pártok közös egyéni választókerületi jelölés alapján - ugyanazon pártok részvételével - közös területi listát, közös területi listák alapján - ugyanazon pártok részvételével - közös országos listát állíthatnak. A (3) és (4) bekezdés tekintetében a területi, illetőleg országos lista állításakor a közös egyéni választókerületi jelölteket, illetőleg a közös területi listákat nem lehet figyelembe venni. Az önálló vagy közös területi, illetőleg országos listák kapcsolhatók.
(6) A területi és az országos pártlistán háromszor annyi jelölt állítható, mint az adott listán megszerezhető mandátumok száma. Ha a bejelentett jelöltek száma kevesebb, mint a lista által elért mandátum száma, akkor a ki nem adható mandátum betöltetlen marad.
(7) Ugyanaz a személy egyidejűleg egy egyéni választókerületben, egy területi listán és az országos listán lehet jelölt. Amennyiben a jelölt az egyéni választókerületben mandátumot szerez, őt a területi listáról, illetőleg az országos listáról törölni kell. Ha a mandátumot a területi listán a jelölt megszerzi, a pártjelölt nevét az országos listáról törölni kell.
(8) Ha a párt listájáról a jelölt kiesik, helyébe a listán soronkövetkező jelölt lép.
(9) Ugyanazon párt egy választókerületben csak egy - önálló, közös vagy kapcsolt - listát állíthat.

RobinGood 2010.03.19. 09:51:43

@sikisiki: ez MDF lista lesz, mert közös lista esetén nem 5 hanem 10% kellene nekik

radala 2010.03.19. 09:53:44

@snq: Szerintem ez nem igaz. De Csintalan nem a barátom:-)
Baromira nem értek a Jobbikos néplélekhez, de az tuti, hogy a miépes Jobbikosoknál Bayer, Lovas egyértelműen Csurka méretű sztár. Szerintem van annyi hitele, hogy elgondolkodjanak azon, amit mond.
Jut eszembe mi van Lovassal? Rég hallottam róla.

török gábor 2010.03.19. 09:54:37

@radala: bocsánat, nem vettem észre ezt a kérdést. szerintem főszabályként továbbra is igaz, hogy kb 130-150 egyéni jelölt nélkül nem lehet labdába rúgni, KIVÉVE, ha működik egy pártnál a szavazatmegosztás. ezt már írtam is, hogy erre az MDF esetében kevesebb, az LMP-nél több esélyt látok.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.03.19. 09:57:07

@török gábor:

Ja, amiről beszélsz, az a

- magyarságteljesítmény -.

Egy újszülöttnek minden vicc új.

milanello 2010.03.19. 09:57:29

@jjulie:

Nem értem a kérdést, miféle garázsról, brossúráról, edzőteremről beszélsz?

Mire alapozod, hogy cirka 300 képviselőjelölt, több ezer jobbikos párttag, több százezer szimpatizáns idióta?

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 09:59:17

@theofil: most akkor az a bajod hogy mit csinált pár évvel ezelőtt, vagy az hogy lemondott?

jjulie 2010.03.19. 09:59:47

@Piszkos Freud:

az anti semmit nem válaszolt meg, ennek a cég nem 19 század végi sztori, hanem a vasfüggöny leomlása utáni, na a rendvédelemből nem lesz ilyen cég az tuti, továbbra is az a kérdés hogy a jobbik szájkarate e tisztán, vagy valami eladhatót is ki tud e találni, de látom a kérdés feszegetése túl megy az eddigi jobbikos brossúrákon

kurucinfós verselésből ilyen nem lesz meg masírozásból sem. meg magyarkodásból sem

váltsatok gyóygpedagógust

[nev] (törölt) 2010.03.19. 09:59:52

@Piszkos Freud:
dehogynem. csak a liberálisokat a politikai paletta jobb oldalán kell keresni. hiszen a liberálisok a jogokra helyezik a fő hangsúlyokat.

a nacionalisták pedig az alkotmányra. a magyar politikában szerintem ilyen sólyom lászló. folyamatosan nacionalista kijelentéseket lesz. persze mindezt rendkívül civilizált módon teszi. a baloldali sajtó azért nem bélyegzi őt nacionalistának, mert ezt a kifejezést szitokszóként használják, és nem akarják elpazarolni sólyomra. mondjuk kíváncsi lennék török gábor véleményére - leginkább persze sólyoméra - hogy sólyom magára vállalná-e a civilizált, vagy civil nacionalista jelzőt. szerintem persze nem, de ha én történelemkönyvet írnék, mint ahogyan persze nem fogok írni, akkor én sólyomot ezzel a jelzővel illetném: a civil nacionalista. mint ahogyan antall egy nemzeti idealista volt, de ő is ebbe a vonulatba illeszkedik. antall is az alkotmánnyal volt elfoglalva. meg eötvössel.

természetesen antall nem volt antiszemita, sem soviniszta, sem irredenta, ezek a nacionalizmusból egyáltalán nem következnek.

nacionalista politikus orbán viktor, csak ő antallhoz, vagy sólyomhoz képest sokkal inkább egy reálpolitikus. mondhatnám úgy is, hogy orbán egy valódi (reális) nacionalizmust képvisel belföldön, és külhonban.

és ebbe a fősodorba tartozik vona gábor is, csak ő rendszeresen átlépi a civilizált politikai kereteket, és rasszista megjegyzésekkel hívja fel magára a figyelmet. de ha vonát megkérdeznék, hogy akarna-e új alkotmányt jegyezni, akkor valószínűleg nagyon akarna. szerintem minden jobbikos elfogadná, hogy az új parlament alakuljon alkotmányozó nemzetgyűléssé.

vagy mondjuk morvai krisztina is az alkotmányra hivatkozik folyamatosan, abból próbálja a politikai deklarációit levezetni, mindezt nagyfokú vehemenciával, és radikalizmussal teszi. és ő antiszemita megjegyzésekkel tűzdeli meg a beszédeit, szerintem nem a gyűlöletkeltés van mögötte, hanem a figyelemfelhívás.

ott van torgyán józsef, aki egy jogász, vagy ahogyan magát hívta sztárügyvéd, ő is vehemens politikus volt, és ő is nemzeti alkotmányos jogelvekből próbálta levezetni a politkáját. nem volt sem rasszista, sem antiszemita, hanem egy bohóc volt a parlementben, vicceket próbált mondani. nagyon kevés tartalmi kérdésben volt határozott véleménye.

jelzem kedvenc vitapartnerét kuncze gábort én inkább tartottam nacioanlistának, mint liberálisnak. egy liberális nem nagyon mond olyat, ha valakit fejbelőnek egy gumilövedékkel, hogy miért volt olyan hülye, hogy odament, de a nacionalista retorikába ez belefér.

ugye itt a lényeg az, hogy a nacionalista kifejezést nem szitokszóként használom, és így egymással élesen vitázó feleket is egy politikai irányzatba kerülnek. természetesen itt nem mindenki egyenrangú, mondjuk kuncze gábor sokkal inkább volt haladó, mint torgyán.

vagy mondjuk emlékszem olyan politikusokra, mint maczó ágnes, aki konkrétan új alkotmányt ír. a férje valami művész ember, és ő ezeket versbe szedte, talán még meg is zenésítette. vicces ez néhány évtizedes időtávlatból, a rendszerváltás után a liberális értelmiség a fejét fogta, hogy ilyen emberek ülnek a magyar parlamentbe.

szerintem ők mind nacionalista politikusok, jobboldaliak, szélsőjobboldaliak, a nemzeti alkotmányt tekintik zsinórmértéknek.

---

a liberálisok abban különböznek a nacionalistától, hogy szerintük nincs nemzeti alkotmány, vagy ha van, akkor sem nagyon van annak értelme. hanem egy összeurópai alkotmányra van szükség, a liberálisok a nacionalistákkal szemben unionisták. folyamatosan vád éri őket a nacionalsták részéről, hogy a liberálisoknak felsőbbrendűség tudatuk van, szerintem ez nincs így, a liberálisok, és a nacionalisták között a napi gyakorlatban nincs éles határvonal. én nagy híve lennék ma egy olyan típusú nemzeti liberalizmusnak, amit mondjuk rákóczi, vagy kossuth képviselt, csak a magyar közéletben ma nincs ilyen kaliberű politikus.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.03.19. 10:00:27

Szerintem ez bal és jobb besorolás egyszerűen butaság és a pszichológiának kellene inkább vizsgálnia, mint a szociológiának és a politikának. Miért is? Mert bizonyos emberek, akik szerintem nem 100-asok, szeretik a világ dolgait ennyire leegyszerűsíteni, amire persze nem lehet.

jobb -bal
fekete - fehér
barát + ellenség
jó - rossz
istenhívő - ateista

Mint a politikában a vallástudományban és a valláskritikában is tarthatatlanok mára már ezek az ósdi fogalmak. Mert ugyebár aki nem hisz Zeuszban, hanem a nagy Manituban hisz, nos ezek az emberek egymás számára ateisták. Hasonló egymás iránti fura megítélés a politikába is.

Egyébként meg én kitöltöttem évekkel ezelőtt és több ilyen jobb-bal tesztet és az derült ki belőle mindig, hogy én EGÉSZ EMBER VAGYOK:-) a félemberekkel ellentétben.

anti76 2010.03.19. 10:00:32

@jjulie: Icopal was founded in 1876...
Sorry, it seems to me, that this is an old story, altough it's happening recently too.

De akkor is mit bizonyít? hogy lehet céget csinálni? vagy mert a jobbiknak nincs tetőfedő biznisze akkor szükségképp hülye is?
Nem kötözködni akarok, isten bizony nem értem!! kérlek fejtsd már ki magad kicsit bővebben, nem baj, ha hosszú lesz, elolvasom igérem.

jjulie 2010.03.19. 10:01:44

@milanello:

ha nem érted a kérdést, akkor jók az intuicióim

clownfish 2010.03.19. 10:03:09

@zagrosz: kedves zagrosz, marhaságot mondasz. lásd, mire reagáltam: "Az alkotmányunk 1949-ben keletkezett. Tölgyessy Péter 1957-ben született." mivel az az alkotmány, ami alkotmány címszó alatt a papírra írva vagyon, az pedig 1989-ben született, tehát nem 1949-es! szóval akárhogy is 1949: XX. a száma, ez bizony 1989-es alkotmány. érthető? és most ne az elnevezésén tessék lovagolni.
@is: ezek szerint fordítva értelmeztem a szép metaforádat. :P

radala 2010.03.19. 10:04:21

mandiner.hu/cikk/megvan_az_lmp_husz_teruleti_listaja

Azért remélem Csongrádban nincs meg és akkor nem kell gondolkoznom, hogy elég nagy sztár-e Schiffer

milanello 2010.03.19. 10:04:57

@radala:

"Ha Schiffer nem elég jó, akkor Mo-n nem lehet más a politika, mert akkor a magyarok hülyék"

Akkor én buta vagyok, mert szerintem Schiffer nem lenne alkalmas miniszterelnöknek. Nem kedvencem Bokros, de 100x alkalmasabb mint Schiffer. Semmi karaktere nincs ennek a fazonnak, már pedig az a minimum opcio.

milanello 2010.03.19. 10:07:56

@jjulie:

gondoltam,h csak kötözködni akarsz.

sikisiki (törölt) 2010.03.19. 10:08:00

@panelburzsuj: Gyakorlati tapasztalataim alapján mindig van a bankban valaki, aki simítja befogadáskor a túlértékelt ügyeket. Nyilván nem bizonyítható, ezért nem kerül a hírekbe, meg a bankok sem reklámozzák, hogy az ügyintézők milyen tarifakategórákba tartoznak. De nem véletlenül keringenek bankról bankra.

lobelt_ledfold 2010.03.19. 10:12:57

@milanello:
Fejlődik a technika, elég durván, kattintasz egyet a telefonodon és mehet a show. A mai "fiatal generáció" is megvénül egyszer, és közülük fognak kikerülni a jövő cégvezetői, politikusai. Ma bebaszol egy buliban, 10 év múlva beletörik a karriered???
Egyre több ilyen eset lesz, nagyjából pártfüggetlenül.

jjulie 2010.03.19. 10:13:21

@anti76:

dolgoztam ennél a cégnél, a vasfüggöny leomlásáig ez egy garázscég volt, de akkor kézbevették ilyan vállatirányitási szakemberek akik tudták, hogy lehet belőle, egy, az adott piaci szegmensen belül olyan céget csinálni, amely pl. jelentős francia és német és osztrák cégeket is bekebelezett, aztán hogy kell tőzsdére vinni, és mikor kell szőrörtül bőröstöl eladni

egy jó gazdasági projekthez infinitív zsé áll rendelkezésre, nem kell siránkozni, hanem házalni kell a bankoknál, meg a többi befektetőnél, ők is ezt tették, de isméltlem, első az hogy jó projekt kell

ma én nem látom azt a magyar ügyesfiu réteget amely ilyen projektek felfuttatását végezte az elmúlt 20 évben, mint ahogy az icopallal megtették akik megtették

amíg nem arra trenirozza egy párt a népét, hogy ilyeneken gondolkozzon, hanem nettó idioótaságokkal tömi a halgatósága fejét addíg nem nagyon lesz kiút, és ettől az egyik legtávolabb lévő és iszonyú nagy zajt csapó banda ma a jobbik

Diocles 2010.03.19. 10:13:54

@török gábor:

Szerintem érdemes azzal számolni, hogy ez a választás más lesz, mint a többi, ugyanis százezreknek fogalmuk sincs, hogy kire voksoljanak. Korábban ilyen nem nagyon volt.

Viszont, a fene tudja miért, elmennek. Tehát bemennek a fülkébe, megnézik a pártokat, hogy Fidesz nem, Jobbik nem, de most az MSZP sem, nosza, kik, vannak, van LMP-lista, vagy MDF-lista, és szinte mindenhol lesznek egyéni jelöltek ki a három fő párt mellett.
És záporoznak a protestszavazatok.
(Hann Endre is valami ilyesmiről beszélt valamelyik interjújában.)

De mondjuk nem is az az érdekes, hogy bejutnak-e (szerintem sem jutnak be), hanem, hogy kitől vesz el az LMP-lista, az MDF-lista, meg az futottak még (Kolompár Orbán, Seres Mária, Thürmer Gyuszi) kategória. Ezek együttesen kemény 10%-ot is kihasíthatnak, és az valahonnan hiányozni fog.

radala 2010.03.19. 10:15:54

@milanello: Nem arról beszélek, hogy Schiffer lehetne-e ME, nyilván nem lenne rá alkalmas, de tuti 100x jobb ellenzéki politikus lehetne, mint Bokros. Lajosból sem lesz ME, söt még képviselö sem, mert max negyedannyit keresne itt.
Arról beszélek, hogy totál álságos azt mondani, hogy kellene valami köcsög sztár (Szili pfujj, Fodor (kár érte), Gulyás vagy Donáth).
Schiffer nagyobb sztár, mint Vona meg Mesterházy együtt. Mesterházyról csak annyit tudnál, ha nem lenne MEJ, hogy benne van a Cusi ügyben, Vonáról meg semmit, ha nem ö lenne a Jobbik MEJ-e.
Nem komolyan mondom, hogy Schiffer miatt kell szavazni, csak azt akarom megvilágítani az ilyen sarkos fogalmazással, hogy milyen álságos dolog számon kérni, rajtuk, hogy miért nincs egy korrupt listavezetőjük, mint mondjuk a BB-s BL.

Diocles 2010.03.19. 10:16:26

jav.:
és szinte mindenhol lesznek más színű egyéni jelöltek IS a három fő párt jelöltjei mellett.

milanello 2010.03.19. 10:18:43

@lobelt_ledfold:

Fejlődik, amivel nincs is baj ugyanis lehet,h ez a fejlődés kicsit megfékezi a vállalhatatlan tettek létrejöttét, hátha nagyobb fegyelemre, felelősségteljesebb gondolkodásra, cselekvésre ösztönöz.

ssi 2010.03.19. 10:20:51

Van a múlt, nemcsak rossz dolgok, de főleg csak azt radarozzuk. Vannak a pártprogik, de hol van bennük az én sorsjavításom?! Ja, és van a stílus! - főleg az enyém, ami általában kijön belölem (az is áll hozzám közel, a lehiggadt higgadt), s valami hasonlót fogadok be minden gond nélkül - bárkitől (legyen az ember, vagy párt). Érzelem-tartalom beazonosítására okés a bal-jobb skatulya, amúgy minek, csak a pártosságunkkal is megvagyunk osztva

Mitya Ivanov 2010.03.19. 10:21:51

Ezért érdekes az, hogy a balliberális ATV-n olyan külpolitikai műsor megy 700-as klub néven, amely az USA-ban teljesen republikánus-neokonzervatív, vallásos, kreacionista közösségeket célozza meg. Ez az amerikai tipusú konzervativizmus gazdasági értelmeben a piac mindenhatóságában hisz, életeleme a szabadverseny, ugyanakkor más kérdésekben teljesen konzervatív, néha már a racionalitáson túlmenő mértékben is. Más vallásokkal kulturákkal, különösen a muzulmánokkal nem toleránsak, ellenben Izraelt imádják és a zsidókat is. Ők pontosan azért támadják Barack Obamát, mert túl baloldali, mindig kiemelik, hogy muzulmán és talán egyszer majd le is kommunistázzák. Az ilyen csoportok magyar megfelelője a HIT gyülekezete, amely már nem segít az MDF nek és a Fideszhez közeledik lassan. Arról nem is beszélve, hogy Bokros az LMP-t szélsőbaloldali pártnak nevezte.
Ebből világosan látszik, hogy Magyarországon hatalmas katyvasz van a bal-jobb meghatározásokban. Számomra a bal-jobb meghatározást még mindig a nemzethez való viszony jelenti. Így számomra MSZP- LMP-MDF-FIDESZ-Jobbik a sorrend

A kommentemben vázolt gazdaságpolitikai, "morális" illetve amerikai (demokrata-republikánus) szempontrendszer alapján pedig ez a bal jobb sorrend a pártok között:
LMP-Jobbik-Fidesz-MSZP-MDF

milanello 2010.03.19. 10:23:57

@radala:

Ja, értem és egyet is értek. Hitelesség szempontjából kenterbe veri Bokrost ez egyértelmű.
Hát, Orbánon kívül én mást nem látok alkalmasnak a mostani jelöltek közül a posztra.

radala 2010.03.19. 10:27:23

Én teljes mértékben kiállok Király Andris mellett, a videó mondjuk ciki, de sokkal cikibb, hogy ez az egész gáz lehet egy pártnál.
Mindenesetre Bayer Zsoci is blogol
épp ezzel indít, ha jól értem,
www.magyarhirlap.hu/blog.html?blogid=2

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.03.19. 10:28:19

@Mitya Ivanov:
" ez a bal jobb sorrend a pártok között:
LMP-Jobbik-Fidesz-MSZP-MDF"

Annyi a hiba, hogy kéne egy kötőjel : bal-jobb. Egyébként rendben is van.
Annyit tennék hozzá, hogy egyik párt sem elvek talaján áll, úgyhogy ez egy pillanatnyi állás.

anti76 2010.03.19. 10:28:30

@jjulie: Köszi, most már értem, mit akartál ebből kihozni. Ebből az aspektusból nézve igazad van.
Kár hogy a pártok nem ementén "treníroztak" minket, akkor nem tartanánk itt. A Jobbik hangos? Hál' istennek ! legalább meghallják. Annyi szakmaiság a jobbik programjában is van mint a gentleman pártok programjaiban.
Ha az ő viziójukat (egymillió munkahely) el "kell" hinni, akkor a Jobbikét miért kell csipőből fikázni?
Nem lehetne az IMF hiteleket újratárgyalni? Miért nem? Ha van egy kocsihitelem én is kérhetek átütemezést nem? Lengyelország is kisírta, hogy egy részét az adósságuknak engedjék el, mi miért nem? Mégha a jobbik programjáról van szó, akkor is azt mondjátok eleve irreális, 1000 forint lesz egy euro, totál szar az egész. Miért?

radala 2010.03.19. 10:32:35

@milanello: Ki ne mond, ki ne mond:-)
tegnap vitáztam jjulie-val, szerinte GYF van akkora ász, mint OV.
Most jutott az eszembe, hogy még Torgyán Józsi is tartósabban tudott a csúcson maradni, mint GyF, De Deutsch Tompi is hosszabban volt népszerű, mint GyF, Dávid ibolya is több új szavazót szerez magának, mint GyF. Valószínűleg Bokros Lalinak is nagyobb esélye van egy ME címre még az életében, mint GyF-nek...
Valóban nem nagy wasistdas ez az OV, de gigantikusan nagy király az összes többihez képest.
Szomorú ez. No talán majd Schiffer egyszer megszorongatja:-)

ubul2000 2010.03.19. 10:35:02

@anti76: Mert félnek, félnek az igazságtól és félnek hogy 04.11-én nagy-nagy meglepi lesz

jjulie 2010.03.19. 10:35:49

@radala:

a vita szóra rágugliztál már?

jjulie 2010.03.19. 10:38:16

@anti76:

a jobbik teljesen ez ellen megy, ez a jobbikos szótár szerint ügyeskedés, ami egy jó magyar hazafitól távol áll, sőt kizáró ok, ezt itt igy kerek perec csak jobbik fanok szokták fejtegetni

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.03.19. 10:39:16

@Mitya Ivanov: Rengeteg ilyen önellentmondó példa van, amit te is leírtál. Sokszor szokták emlegetni a nicaraguai példát, ahol a kommunizmust ugyebár egy Jézus nevű mítoszalakkal kívánták ideológiailag megerősíteni, hogy az az ő álma volt. Ami igaz is, bár Jézus komcsiságát, azért legalább Plátón megelőzte, így Jézus csak a második leghiresebb, legrégibb komcsi lehet:-)

tölgyes 2010.03.19. 10:41:26

Én nem hiszem, hogy érdemes "tiszta" modellekben gondolkodni. Volt(van) egy magyar politikus akinek a szavai ma is eligazítóak ebben a kérdésben... Nagyjából így mondta: "Az állam demokratikus berendezkedését, az emberi jogok érvényesülését illetően szabadelvű vagyok. A társadalmi szolidaritást, a megtermelt társadalmi javak elosztását illetően baloldali. A kultúrát a művészetet illetően konzervatív, a nemzethez való viszonyomban pedig patrióta." Én ezt egy jó megközelítésnek gondolom.. A politikust aki ezt mondta Pozsgay Imrének hívják.

Serenicc 2010.03.19. 10:43:50

Szerintem Török Gábor elemzései pocsékak, felszínesek, kb. egy átlag blogger (nem politológus) szintjén vannak. Hogy ez abból adódik-e, hogy a laikus közönségnek ír vagy abból, hogy amúgy felkészületlen és a népszerűséget keresi-e, nem tudom. De ez nagyon gyatra. Sajnálom, mert sokat vártam ettől a blogtól.

tlac 2010.03.19. 10:44:13

@milanello: Jobbik óhatatlanul tele van kétes figurákkal, de ez nekik sztem nem is gond. Képzeld, ha Nyakó Pistáról kerülnének elő ilyen felvételek :) a független kuruczinfo meg barikad.hu külön kiadásban emlékezne meg :)

anti76 2010.03.19. 10:45:11

@jjulie: minek megy ellen? a cégalapítás meg a tőke ellen? a tőkeellenesség nem a magyaroknak szól hanem a külföldieknek, az is csak a spekulánsoknak. vagy nem erre gondolsz?

panelburzsuj 2010.03.19. 10:45:27

@tölgyes:

Jól látod, a meccs igazán arról szól, hogy az opportunizmusát ki tudja tetszetősebben csomagolni.

radala 2010.03.19. 10:47:15

@tölgyes:Kár volt odaírni, hogy ki mondta, soha nem jöttem volna rá (no persze guglival igen). Milyen szépeket is tudott mondani.
Pozsgay is egy nagyon érdekes ember talán ö a legtehetségtelenebb politikus hazánkban. Mármint ez egy bók részemről nem egy szidás.

RobinGood 2010.03.19. 10:47:37

@Mitya Ivanov: Az MDF ha elfogadjuk a nem csalással akkor a Hit gyüli által tudta csak összesedni a kopogtató céduláit, tehát ez a Hit gyüli nem támogatja az MDF-et kitétel szerintem kizárt.
A nemzethez való viszonyulás sorrendjén azért erősen vitatkoznék, megint csak az MDF esetében. Az MDF a nemzethez való viszonyulás tekintetében azt hiszem már az MSZP-től is sikeresen balra helyezkedett.

A 700-as klub kapcsán viszont egyet értek. Az a műsor konkrétan rasszista. Csakhát a nagy antifasiszták figyelme erre "nem" terjed ki.

anti76 2010.03.19. 10:48:04

@Serenicc: hát szerintem kurvára nem. Bocs... ööö... ugye eddig nem csak kurucinfo-t vagy ilyesmit olvastál?
Ha nem akkor előre is bocsánat. Tényleg nem akartalak sértegetni.

snq 2010.03.19. 10:50:23

@tlac: és mivel sajnos nincsenek vicces házivideók a szalonképes mérsékeltek pártjainak prominenseiről, azok magánéletéről, így kénytelenek megelégedni azzal, hogy közszereplésük/politikai munkásságuk alapján ítélik meg pl a don pintérek és bombagyáros draskovicsok erkölcsi és hitelességi szintjét

RobinGood 2010.03.19. 10:50:30

@Serenicc: viszont erről jut eszembe, hogy egy fejre hamuszórást azért várnék Török Gábortól (meg gyakorlatilag minden elemzőtől) mert megint alábecsülték az MDF csalási hatékonyságát :-) és április 12-re is bekészíthetik a hamut :-)

papika 2010.03.19. 10:51:07

Hát gyerekek, én értem, hogy valaki 85 évesen már kicsit elgémberedett agytekervényekkel furcsa dolgokat mond, node akkor miért kérdezik?

Vitányi Iván: "Az elmúlt nyolc év nem volt eredménytelen ... költségvetési fegyelemmel csökkentettük az államadósságot."

De azt is pedzegeti, hogy ha '90-ben ők nyertek volna, olyan szuper reformokat csináltak volna, hogy ma már nyugati színvonalon élhetnénk.
Ezt a faszit! Trükkös, mint ha '90 előtt 40 évig a Fidesz kormányzott volna!
De minden szavát érdemes elolvasni! Minden reformista-progresszivista úgy fogja érezni, mintha thai masszőrlányok birizgálnák a talpát:

hvg.hu/velemeny/20100318_vitanyi_mszp

ubul2000 2010.03.19. 10:51:24

Nézzük ezt a besorolást először azdasági értelemben (ez fontos, zsebre megy)
Mszp, MDF: szélsőjobboldali
Fidesz: jobboldali, konzervatív
Jobbik: baloldali (társadalmi szolidaritás)
Az lmp-t nehéz besorolni, én nem tudom

Ideológiai alapon, a nemzethez viszonyulás alapján

MSzp, MDf: bolsevik, internacionalista, globalista
Fidesz: globalista nemzeti beütéssel
Jobbik: nemzeti

Az lmp-t szlogenjei alapján nem tudom besorolni. Úgy tűnik globalista ellenes, de a nemzetitől messze van

kzoltana 2010.03.19. 10:52:06

Úgy jártam az MDF–SZDSZ szövetséggel, mint egykoron a Gyalog galopp főcímével. Ez éppenhogy elkezdődik, máris közli a narrátor, hogy a főcímért felelős stábot kirúgták, majd nem sokkal később, hogy azokat is kirúgták, akik az előző főcímeseket kirúgták, és így tovább.
www.nagyitas.hu/common/main.php?pgid=cikk&cikk_id=860&tema_id=29

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.03.19. 10:52:37

@tölgyes:

Hát az tényleg nagy ötlet, hogy az emberi jogok érvényesüljenek, de azért a megtermelt javakat társadalminak nevezzük és állami figurák osztogatják.

Pozsgai szerint tehát az embereknek nincs joguk a saját javaikhoz.
Ez tényleg elég konzervatív kultúra. Úgy Rákosi idejéből.

snq 2010.03.19. 10:55:25

@jjulie: noch dazu, a jobbik 20 évig a háttérből irányítva a szálakat elgáncsolta ezeket a "vállalatirányítási szakembereket", "ügyesfiúkat", pl az euro bevezetését is, hogy aztán az "1000 forint" lehessen

anti76 2010.03.19. 10:56:14

@RobinGood: fején találtad a szöget. amerikából mondják meg ki a rasszista. milyen jó biznisz is ez...

A legnagyobb fasiszta ország aki csak és kizárólag saját érdekeit nézi, azon nyomban lerasszistázik mindenkit, aki saját érdekei szerint cselekedne. Így már politikailag is elszigetelték, gazdaságilag pillanat alatt tönkreteszik( árfolyamok, stb), utána mehet is a Nimitz. Brilliáns.
Ha ebben a kategóriában lenne Nobel-díj, az amerikai kormányzat sok díjazottat adott volna már.

jjulie 2010.03.19. 11:02:33

@anti76:

a tözsdejáték az spekuláció, nyerészkedés, és ezek lenézett, nem preferált tevékenységek, a magyarság fogalomtól idegen elfoglatságok, márpedig az icipal féle sztori, nem képzelhető profi tözsdei játszadozás nélkül, és ez az egész bizony nettó nyerészkedés

a jobbik a gazdaságot valahogy politikai eszközökkel szerzett pénzből képzeli, és nem pedig a piacról, illetve hogy a piacról hogyan lehet pénzt szereznek arról gyerekes irományok láttak napvilágot jobbikos tollakból

az icopal tipusu stori az elmúlt 20 év egyetlen járható utja volt, csinálta valamelyik jobbikos?

tlac 2010.03.19. 11:03:32

@RobinGood: most NEM Hitgyüli. Adatokat vagy a Kolompárék tudtak adni és/vagy Munkáspárt. mindenesetre Budapesten indulhat hat MDF jelölt, meg lehet a nyolc is estére és akkor van budapesti lista is (másfél millió szavazó..) holnap lesz egy érdekes választmányi ülés, össze kell rakni azt a 6..7 embert akinek matematikailag van esélye Parlamentbe jutni. Főleg megyei elnököknek kell megszavazni Ibolyát, HK-t, DJ-t, Moszad Zolit :)

Serenicc 2010.03.19. 11:05:00

@anti76: Miért, szerinted volt bármi szakmai ebben az írásban például? nesze semmi, fogd meg jól... Ez kb. a magyar átlag az igaz, nem azért mert hülyék vagyunk, hanem mert azt se tudjuk, mi a politika, csak pár fejest látunk és bal-jobb ordításokat.

2010.03.19. 11:06:01

@radala: Buktad, meg lesz ott is. :)

tlac 2010.03.19. 11:06:25

@snq: mindenki bármi alapján ítélhet.

Serenicc 2010.03.19. 11:06:44

@ubul2000: Mi a pöcsöm az a nemzeti? Hogy állandóan ezt a szót szövi be a mondókájába? Nem az az érdekes, hogy mit tesz? A "nemzetnek" nincs érdeke, hiszen rengeteg érdek szövetsége vagy halmaza.

Mitya Ivanov 2010.03.19. 11:07:19

@RobinGood: ha a hitgyüli teljes mellszélességgel besegített volna az MDF-nek, akkor nem az utolsó pillanatban kellett volna összekapargatniuk a szelvényeket, főleg nem Budapesten.

snq 2010.03.19. 11:08:08

@jjulie:
>> az elmúlt 20 év egyetlen járható utja volt

egy fittyfenét:
vastagbor.blog.hu/2010/03/19/a_nagy_magyar_adoamnesztia

török gábor 2010.03.19. 11:08:11

@Serenicc: végre egy új vád, felkészületlennek itt még nem neveztek, köszönöm :) ha van kedve, ugorjon be néha megtartani helyettem egy-két órát, hálás lennék :)

ssi 2010.03.19. 11:08:16

Jövő: csupa labili, sőt, sötétben tapizás. Stílusok? Na, nézhetjük, ja meg hallgathatjuk a hangerőt. Tutira új lesz a hatalompárt (fid), lesz új ellenzéki törpepárt (mszp), meg egy először ott lehető párt (jobb). Hozzák önmagukat + hatnak egymásra + meg lesz a nagy kihívás: bel- és külgazd mutatók. Legyen már köztük minimummal az LMP meg az MDF is! - még több stílus ott bent, de mi fog kifele érvényesülni a tartalomból. A bal-jobboldal-fogalom pontos tartalma mi is (tegnap is ez volt?), s hogy fog az változni percről percre?! - néhány szempont köne ehhez

RobinGood 2010.03.19. 11:08:27

@tlac: legfeljebb kizárják a csapodyt meg a pusztait is :-) Persze azt nem tudom akkor ki lesz a 8 MDF jelölt a budapesti listához :-)

jjulie 2010.03.19. 11:11:07

@snq:

ki akadályozta a ma jobbikos ügyesfiut, hogy kreáljon egy ilyen icopál tipusu felfuttatást aztán a londoni tőzsdén szerezzen hozzá zsét?

de nézd meg, hogy lett ugyanebben az időszakban a vodafonból vodafon, miért nem egy ma jobbiukos team fogalmazta meg a projektet?

ki blokkolta az agyát? csak nem a pató páli meg a a noszty feri örökség? nem az, hogy a magyarságából akar előnyt kovácsolni ahelyett hogy használná az agyát, és felemelné a seggét, és benevezne a nagyok játszóházába?

miért elfogadható indok az hogy itt minden párt faszságokat hirdet, akkor én is faszságot hirdessek?

panelburzsuj 2010.03.19. 11:11:26

@anti76:

Azért az egy kicsit lehangoló, amikor egy politika blog kommentjében minden protekcionizmust fütyörészve rasszizmusnak fordít a kedves hozzászóló.

radala 2010.03.19. 11:11:28

@iii: Granulálok:-)
Komolyan el fogok szerintem gondolkozni, hogy milyen szavazási technika okozna nekem a legnagyobb örömet. Az ország érdekeit most figyelmen kívül hagyom:-)

anti76 2010.03.19. 11:11:46

@Serenicc: figyu egy elemzés nem adhat "fogd meg jól" dolgokat nem tud jósolni. Figyelemmel kiséri, ki mikor mit mondott, tisztában van vele ő ki a pártban, mikor lesz a pártoknak kongresszusa stb, és ebből megpróbál kikövetkeztetni reális(nak látszó) forgatókönyveket.
Mi a szart csinálhatna még? Tegyen lehallgató berendezést orbán felcsúti házába?
A tutit nem tudja megmondani, csak az adatgyűjtése, elemzése után konklúziokat tud felelősen kijelenteni.

radala 2010.03.19. 11:12:39

@radala: Margóczi Katalinnak külön örülök.

nyuszichat 2010.03.19. 11:12:47

Hát igen, manapság egy-két pártról, és az általuk képviselt értékekről igen nehéz megállapítani melyik oldalt is képviselik valójában...

sexhell.hu
anotherlife2time.qwqw.hu

LAKSZ 2010.03.19. 11:13:22

Az országgyűlési helyekre pályázó szervezetekkel kapcsolatban, nem ártott volna arra kitérni, hogy meddig civil egy civil mozgalom, ha az országgyűlési választásokhoz „pártszervezetté kell alakulnia” és a jelöltek között más pártból kiszakadt pártemberek is találhatók? Talán ennek kifejtésével könnyebb lenne megérteni a magyarországi párthatalmi rendszert.
Azzal egyet kell értenünk, hogy „egy párt egyszerre lehet mondjuk világnézetileg konzervatív, a gazdaságpolitikában baloldali és amúgy mérsékelt politikai erő”, mivel pártok a programjaikat nem ideológiai elvek, hanem – többségében – az aktuál-politikai-gazdasági elképzeléseik alapján alkotják meg
Azonban az, hogy ezen elképzelések mögött milyen indíttatás áll, azt ez a besorolás egyáltalán nem tükrözi vissza.
Lehet, hogy a pártok a szövetségesi politikájukkal, az egyéni megnyilvánulásaikkal megerősítik a „bal-jobb” besorolásukat, azonban arról ne feledkezzünk meg, hogy a ’90 előtt alakult pártok ténykedését az 1989-es „kerekasztali” tárgyalásokon köttetett hallgatólagos „hatalommegosztási paktum” határozza meg.
Így a paktum egyik lényeges elemeként az állampárti rendszerből „pártok államává” történő alakulást az Alkotmányban rögzített „általános párthatalmi preferenciával” deklarálták. Ez persze kihat, (ahogy tapasztaltuk) a pártemberek és mamelukjaik egyéni hatalmára és (legális, féllegális és illegális) vagyongyarapodására is. De vonatkozik arra a „fehérgalléros-maffiára” is, amelyik a mindenkori kormányok közelében lebzselve, alapvetően befolyásolta az állami gazdasági szabályzókra és irányultságra történő „kiskapus” jogalkotást.
Elméletileg a titkos szolgálatok – hol jobban, hol kevésbé – foglalkoztak ilyen ügyekkel is, azonban a munkájuknak érdemi eredménye soha nem volt látható. Közben az 1990-es 120 milliárd dollár állami vagyon szépen elszivárgott, az államadósság pedig a nettó 19 milliárd dollárról a 6-7 -szeresére emelkedett. A kormányok meg rendre titkosították az aktuális „olajügyeket”, az állami vagyonvesztéseket.
Összesítve az állapítható meg, hogy a pártok a demokráciát „csak őrzik” és nem alkalmazzák, az állampolgárok érdekeit hangsúlyozzák beszédeikben, de ezek az érdekek „súlytalanná válnak” a tetteik többségében. És ebből a nézőpontból „édes mindegy”, hogy a „bal-jobb listában” hova kerülnek besorolásra. Ezért domináns Magyarországon az „érzelmi és a protest szavazás”.

asz_tapasz (törölt) 2010.03.19. 11:15:00

Korrekt. Amúgy fogadni mernék Török úrral hogy a Munkáspártnak, a Kapolyi-, és talán a Torgyán-pártnak is lesz országos listája.

anti76 2010.03.19. 11:16:21

@panelburzsuj: a legnagyobb fasiszta ország ezt írtam. Hamár a szavakon lovaglunk. Hátha az protekcionizmus, amit a világgal tesznek, akkor bocs, én tévedtem, de kb napóleon meg hitler volt ennyire protekcionista. Csak az eszközeikben voltak merőben mások.

jjulie 2010.03.19. 11:17:51

@snq:

a különbség, hogy neked a világ az magyarország, nekem meg nem,

de bizonyits be hogy a dánok barmok voltak hogy felfutták azt a céget

bizonytsd be hogy ma is a noszty ferit kell követni, és nem azt a zsidót aki a chinoint elindította egy garázsban

és neked nem tetszik az idióta szó?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.03.19. 11:18:49

@török gábor:
Dehogynem. Nekem már egyszer azt igérted, hogy igyekszel az átlagfidesznyik nénikék szintje fölé emelkedni.
Hát nem igyekszel.

jjulie 2010.03.19. 11:19:31

@snq:

és igazad van nem az egyetlen járható út volt, a viszkis is mutatott egyet, te minek nevezzelek?

Treuga Mei 2010.03.19. 11:24:45

@Treuga Mei:

Folytatni kísérlem.
Tehát nem szabad eltekinteni attól, milyen információs környezetben hat a szavazókra a pártok image-a, mi alapján lesz egy párt bal- vagy jobboldali. (Nem csoda, ha a mára retorikájában is alig baloldali - pontosítok: a Mesterházy demagógiája előtt nyomokban is alig balos - MSzP a mediális cimkéknek és az évtizedes reflexeknek betudhatóan baloldalinak minősül tömegekben, a Gergényit kitüntető SzDSz szabadelvűnek - imígyen öregbítve lángoktól öleltünkben a liberalizmus amúgy is széles körben rajongott jóhírét -, és így vetül föl sokakban, hogy az etatizmus vagy a protekcionizmus automatikusan baloldali jellegű, holott ez súlyos tévedés!)
Anélkül vizsgálni a "hatást", a "választói elhelyezést", hogy pontosan meghatározzuk a kritériumokat, aligha nélkülözi tehát az önkényt. Az, hogy számos "jobboldali szavazó" éppúgy kevéssé utasítja el az LMP-t, mint számos "baloldali", az "oldalbasorolás" kérdésében nem föltétlenül mérvadó - kivéve, ha a besorolás egyetlen vagy elsődleges kritériumának a szavazók elutasítását-szimpátiáját tekintjük. Ennek okára, megalapozására azonban érdemes alapos argumantumokkal is kitérni, és nem árt, ha adatokkal igazoljuk _egyéni föltételezésünket_ a másodlagos pártpreferenciákról és az elutasítottságról.
Amennyiben nem _csak_ a másodlagos preferenciák alapján klasszifikáljuk, az LMP látványosan baloldalibb az MDF-nél. A sajátos másodlagos preferenciák oka nyilván egyrészt a sokéves dichotóm pártstruktúra - ami most bomlik föl épp -, másrészt a neoliberális gazdaságpolitikához kötődő viszony látványos előtérbe csúszása (megjegyezvén, hogy a FIDESz sem tér el tőle jelentősen, csak retorikájában határolja el magát), harmadrészt az MDF sajátos pályája - a szövetségesből rövid ideig vetélytársi szerep - is komoly választóvonalat alakít ki a nagyobbik ellenzékivel szemben, negyedrészt - és talán elsősorban - síró síneken siettetőnk sajátos sajtója, amely folyamatosan sulykolja tudattalanul és minden értelmes érdek vagy érték nélkül a baloldali és jobboldali meghatározásait. Ezek közül egyik sem föltétlenül a bal-jobb fölosztásba osztás szükségszerű szempontrendszerének sajátja!
Ha mindenképp besorolást keresünk, _nekem sincsenek_ ugyan reprezentatív felmérések adatai a kezemben a választók pártosztályozásáról, éppúgy, mint a poszt szerzőjének, de én is megkockáztatok egy _szintúgy nem reprezentatív_, saját tapasztalati alapon nyugvó klasszifikációleírást, amely a társadalompolitikai, gazdasági, megjelenésbeli, stb. szempontokat egyaránt figyelembe veszi, súlyozottan a választói meghatározást (balról jobbra):
LMP-MSzP-FIDESz-MDF-Jobbik
Az LMP - figyelem, nem önellentmondás! - szociális, altermondialista és etatista, szabadságjogi; az MSzP bennragadt a "baloldali" definícióban, bár már szabadságjogilag is erodálódott, a FIDESz egy retorikájában etatista-poszt-posztmodern - igen, kétszer! -, amely gyűjtőpártként vállalja a jelenkori, a XIX. századi előképekkel bíró populista pszeudoideologizálást is, ugyanakkor a múlt rendszerrel szemben kritikus és jobboldali panelekből építkezik, nem ok nélkül választja le magáról a KDNP-t; az MDF látszólag pragmatista, ugyanakkor olyan neoliberális gazdaságpolitikát karol föl, amely itt-ott neokon ideológiákat is elhord társutasként, társadalmilag de facto szociáldarwinista, ideológiailag a XX. század liberális konzervativizmusától a CSU vad konzervativizmusáig sok minden megjelenik benne; a Jobbik az ún. radikális jobboldali megoldásjavaslatait a kalsszikus extrém jobb ihletettségéből merítve festi meg. A besorolásban egymás melletti pártok közt ugyan kicsi a választói átjárás, ám - azt hiszem - ennek ellenére legalább valamilyen indoklást adtam a besorolásaimhoz. Mármint a - vélt, reprezentatív mintát nélkülöző, egyéni fölmérésen alapuló - választói magatartáson-osztályozáson túl...
(Amennyiben a szubjektivitásban tévedek, és vannak komoly kutatások az ügyben, kérem, fogadja mea culpázásomat, bár akkor talán a források föltüntetése sem volna érdektelen, amire véleményét alapozza...)

Merlin (Treuga Mei)

Ui.: Az, hogy a globális gazdasági tér az egy tengely mentén osztályozott pártokat csak szűken tudja értelmezni, nem ördögtől való gondolat - még ha a néhány alapkérdésről el is terelheti a tőkéktől elnyomott tömegek figyelmét (ennyi anarchista propaganda legyen is elég!). Az, hogy a választók tömegei - a kulturális és mediális elnyomásnak köszönhetően, valamint a több évszázados kulturális autoritariarizmusnak betudhatóan - bársonynesz-ingatónkban és egész régiónkban (ld.: SMER) - megelégszenek evvel az egy tengellyel, nem csak pártstruktúránk hiányos autenticitásáról, sokkal inkább társadalmaink (többes szám, mára nincs egységes társadalmunk) sajátos, dezintegrált, komoly kulturális deficittel rendelkező tömegeiről szól.

hoplita 2010.03.19. 11:24:52

@jjulie:
Nem, kimentem a kertbe lövöldözni egy kicsit.
Szeretek edzésben lenni.

Papundekli és legóépítészettel nem foglalkozok.
A jó szakemberek itt járnak-kelnek közöttünk, a lehetőségek viszont messze vannak.
Ezen lenne ideje változtatni...hogy végre olyanok is lehetőséghez jussanak, akiknek a tehetségét és tudását aprópénzért veszik meg a tőkeerős és agyontámogatott gigacégek.
Ez a mi dolgunk és nem a másolás.

snq 2010.03.19. 11:28:27

@jjulie: a chinoinnal pont a saját hülyeségeidet hazudtoltad meg

gonda1979 2010.03.19. 11:29:43

Kedves Gábor!

Kiváncsi lennék a véleményére, hogy ön szerint eddig a kampányban hogyan jeleskednek a pártok?
Az MDF-ről "önsorsrontásáról" írt már, de mi a helyzet a többivel?

panelburzsuj 2010.03.19. 11:32:11

@anti76:

Napóleontól Powell tábornokig ...

Ha minden radikális nemzetféltő fasiszta, akkor miért tüsszögnek a magyar nemzeti radikálisok a "lefasisztázás" ellen?

2010.03.19. 11:32:21

@radala: Vagyolsz te egy ál-ál-elempés szerintem :).

Ha épp nincs LMP-jelölt ott, akkor szavazz a szíved szerint (én például a Fideszre szavaztam 2006-ban a kerületben, mert jó jelöltje volt, listán meg az MSZP-re), listán meg támogassuk azt a pártot, amelyik végre egy kis vérfrissítést vinne az ósdi falak közé. És ez nem a Jobbik, ők inkább a 30-as évek levegőjét akarják odalehelni. Hanem csakis az LMP. :)

anti76 2010.03.19. 11:33:30

@jjulie: amiről te beszélsz két külön dolog. az egy valós cég volt százéves múlttal, biztos sok dánnak, meg franciának stb adott munkát, a tőzsdei eladás után bizonyára nem ment csődbe, és még mindig dolgoznak ott. Most had' meséljem el a kamatswap lényegét a gyakorlatban.
A magyar állam vesz fel 1 milliárd euro hitelt pl. a Deutsche Banktól, azt berakja az MNB-be. Az MNB kifizeti rá a jegybanki alapkamatot. A pénzt ezután kiviszi külföldre (törvény van rá, hogy a valutafedezetet külföldön kell tartani.)
Beteszi (a példa egyszerűségének kedvéért) a Deutsche Bankba, ami szintén az euro alapkamatát fizeti.
A magyar kamat kb most 7% az euroé meg 0.5% a kölönbözet 6.5% ami egymilliárd esetén 65 millio euro, 17 milliárd forint.
Na ez a spekuláció. Amit te mondasz az sikersztori ilyen nálunk is van, csak ahhoz a politikusoknak semmi köze. Igaz, tőzsdén még nincs, de ezek az elmúlt 15 évben alapított cégek még nem tarthatnak ott mint a Te dán példád.

jjulie 2010.03.19. 11:35:01

@snq:

meghazudtolom a saját hülyeségemet, az azt jelenti hogy I'm right?@hoplita:

kopogtató 2010.03.19. 11:35:20

tudom, hogy ez a 74.-es témához illene, de nem tudom ott olvasva lenne-e.

Gábor, a területi listák kapcsán mindig hangsúlyozod, hogy sok mandátum fel szokott csúszni az országos listára. Most viszont azt számolgattam, hogy nem hogy fel nem fog csúszni néhány megyében, de még az is előfordulhat, hogy nem lesz elég. Ilyenkor le is csúszhat az országosról plusz kiosztandó mandátum?

PL. Bács megyében 63%-os helyi eredménnyel (ami nem lehetetlen) a Fidesznek járna a 8-ból 6 mandátum (a 2/3-os szabály miatt elég ennyi szavazat). Viszont ha a Jobbik és az mszp közül valamelyik elér bő 18%-ot, a másik meg mondjuk 10%-ot, akkor 6:2:1 lenne a kiosztandó mandátum. És nincs annyi, csak 8:) Mi van ilyenkor?

Roa 2010.03.19. 11:37:49

Ezzel most nagyon nem értek egyet, főleg úgy, hogy a bal-jobbot egy dimenzióba akarjuk besűríteni. Persze, igaz az, hogy van egy "csoport" (MSZP, SZDSZ maradványai, MDF) és van egy másik (az összes többi), amit nem más alapján, mint az elmúlt évekhez való viszonyulásuk szerint lehet definiálni, de ez nem bal és nem jobb. Ennyi erővel ugyanis a Munkáspárt valahol a Fidesz és a Jobbik közt helyezkedne el, ami azért nagyon vicces lenne. Tehát a jobb és bal szerintem ilyen értelemben nem használható, csak az egyes dimenziók mentén.

anti76 2010.03.19. 11:39:53

@panelburzsuj: most mondtam el. nem baj elmondom megint.
amerikát senki nem fasisztázza, pedig az. A nemzetféltő radikálisok meg nem azok.
Ha esetleg nem világos hogy az USA miért fasiszta kifejtem ha érdekel.

snq 2010.03.19. 11:40:27

@jjulie: nem, önmagában nem jelent semmit. egyszerűen a saját álláspontoddal ellentétes dolgot támasztottál alá, gondolom hiányos ismeretek miatt (ld alapítók), de még úgy is csak a származás firtatásával ment

hoplita 2010.03.19. 11:40:47

@jjulie:

"...hanem házalni kell a bankoknál, meg a többi befektetőnél, ők is ezt tették, de isméltlem, első az hogy jó projekt kell..."

Ja...
Házalj olyan bankoknál, amelynél hitelfelvételi követelmény, hogy például nem kapsz lóvét, ha a tevékenységed importkiváltásra irányul.
És közben még állami, azaz adófizetői pénz is van mögötte.

Uggggyan már, haggyuk a meséket, nagyok vagyunk már.
Vagy te vagy kicsit elmaradva.
Magyar bank nélkül a magyar vállalkozások csak vegetálnak, ez itt a lényeg.
Vajon miért csak a Jobbik tartja ezt megoldandó, sürgősen orvosolandó problémának és a többi miért kussol ebben a kérdésben....????

Diocles 2010.03.19. 11:45:35

nol.hu/belfold/unnepelhet_az_mdf__budapesten_megvan_a_kilencszer_750

a madöfnek végre megvan a bp-i listája, szerintem itt egy ügyes kampánnyal lazán el tudnak szívni 100ezer szocit
hajrá madöf!

milanello 2010.03.19. 11:46:54

@tlac:

vagy ott van a dancing king bokros.
szerintem közel olyan gázos volt frizbis produkciója mint a jobbos gyereké.
de kit izgat valójában?
legalább lehet mulatni valamin. :)
vasárnap pedig mesterházy lesz a frizbiben,-zsidó szakállas parókában! :)

panelburzsuj 2010.03.19. 11:52:39

@anti76:

Kösz, ne fáradj, enélkül is elég nyakatekert agyszüleményt olvashatok.

radala 2010.03.19. 11:55:27

@iii: Az biztos, hogy szerintem, ha LMPs lennék, akkor is pont ezt a dumát nyomnám, mert ez lehetne a legeffektívebb.
Amúgy, én teljesen őszintén szurkolok az LMP-nek, azóta, hogy sztárokat hiányolnak egyesek, azóta meg már érzelmileg is elkötelezett LMP fan vagyok, mert ezzel ki lehetne engem kergetni a világból. (mármint azzal, Hogy Gulyás vagy Szili vagy Fodor (öt épp kedvelem, de talán csak a külseje miatt) egy arc lenne.)
Ennek ellenére szerintem az utolsó pillanatban meg fog remegni a kezem. Annak ellenére, hogy 100 %-ig biztos vagyok benne, hogy az LMP nem fog menekülési utat jelenteni a régi arcoknak a bal oldalon, azért soha nem lehet tudni.
Meg épp eleget vártam rá, hogy egyszer önfeledten örülhessek egy választásnak. A 2002 nekem nagy trauma volt, pedig álmomban nem hittem, hogy ez lesz belőle, egyszerűen igazságtalannak éreztem, hogy egy MP lenyom egy OV-t.

panelburzsuj 2010.03.19. 11:55:28

@hoplita:

"Magyar bank nélkül a magyar vállalkozások csak vegetálnak, ez itt a lényeg."

Az alaptőkét az állam biztosítja majd adókból, vagy a magyar tőketulajdonosok fogják összeadni? (És eddig miért nem adták össze?)

anti76 2010.03.19. 11:55:39

@panelburzsuj: maradjunk ennyiben, te kis TÉVEDHETETLEN ZSENI

panelburzsuj 2010.03.19. 11:57:53

@anti76:

A szavakat mindenesetre igyekszem arra használni, amire kitalálták őket.

Ez még távol esik a zsenitől. Az összevissza gajdolás meg még távolabb.

De azért elvagyunk.

2010.03.19. 12:01:07

@anti76: De miért érdekes itt a magyar kamat? A hitelkamat és a betétkamat közti különbséget veszíti el az MNB, ez az ára,hogy készenlétben van ez az összeg. Egyes bankoknál itthon is fizetni kell azért, hogy legyen egyáltalán hitelkereted (cégeknél általában).

snq 2010.03.19. 12:03:53

@panelburzsuj:
>> És eddig miért nem adták össze?

egy a sokból:
"egyes becslések szerint az elmúlt az elmúlt 10-15 évben 1000 milliárdosra becsülhető a kimentett és az adóhatóságok elől eltüntetett jövedelmek összege, ehhez képest a kormány feltűnően puhán, és alulmotiváltan reagál"

anti76 2010.03.19. 12:05:00

@panelburzsuj: én is emlékszem a töriórákra, meg a pátoszos filmekre hogy milyen nagyszerű demokráciát teremtettek. Nagyon szép alkotmányuk van, Lincoln sok szépet mondott Wilson adott 14 pontot európámak stb. de a tetteik, valami mást mutatnak. ezek tények nem agyszülemények. te is látnád ha látnál is, nemcsak néznél. Ja, bocs te már mindent láttál.

panelburzsuj 2010.03.19. 12:05:56

@snq:

Jó látodd: pont az a kérdés, hogy miért mentette ki, miért nem itt fektette be.

radala 2010.03.19. 12:07:05

index.hu/belfold/2010/valasztas/felezi_a_kepviselok_szamat_a_fidesz/

ugyan nem ez a mai napra szánt téma, de szerintem ilyen hírek azok, amikkel a Fidesz képes ellensúlyozni a Jobbik-mszp harc win-win-jét meg az MDF-LMP win-winjét, bár ez utóbbi szerintem lose-lose.
Azt gondolom, hogy az, hogy mind a ketten elindultak az leginkább az mszp-nek rossz, de bármelyik kicsinek is nagyon-nagyon rossz a másik indulása.

anti76 2010.03.19. 12:08:09

@iii: a pénz nincs nálunk! a valóságban csak a könyvekben jelentkezik. továbbra is ott van a pincében a Deutsche banknál.
Az nem működő tőke. Az fedezet, ami más problémékat is felvet.

panelburzsuj 2010.03.19. 12:08:49

@anti76:

A képmutatót hívod fasisztának? Bővül a jelentéstartomány ...

snq 2010.03.19. 12:11:46

@panelburzsuj: nem szeret adózni? eleve bűnözéssel szerezte? offshore peti és offshore gordon mit mond erről? szerinted miért?

hoplita 2010.03.19. 12:13:00

@panelburzsuj:

"Nem akarok magyar bankokat látni...!"

Tudod ki mondta és mikor?
És hogyan viszonyult ehhez a kijelentéshez az azóta is döntési pozícióban lévő politikai elitünk?

Treuga Mei 2010.03.19. 12:14:16

@abandi:
((-:
Alterglob: lófaszt minden seggbe!
@Piszkos Freud: A Jobbiknak az egyéni jelöltek okoznak majd gondot: aligha léphetnek vissza a Fidesz jelöltjei javára óriási resztizsveszteség nélkül, mivel akkor a szocikkal egy kategóriába rakott párttal állapodnak meg, ami sok szavazót riaszthat el (ahogy a Fidesz sem teheti a javukra, mert akkor az egyik szélsőséggel állapodnak meg a kettő közül, ami szintén sokat rombolhat), így a második fordulóban sok helyen lehet keresnivalója a szociknak (vagy azon a néhány helyen, ahol más a harmadik, ott annak), a nevető harmadik profitálhat ebből, minél kiegyensúlyozottab a két jobboldali párt szavazóbázisa.
@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
Szerinted más országokban nem tőkecsoportok állnak a háttérben. Ez a bourgeois (polgári) demokrácia sajátossága.
A fölsorolásból kifelejtetted a Jobbikot: tipikusan a lokális, föltörekvő kismilliárdos tőkecsoportok (ld. CBA gúj motoros tulaja) érdekképviselője a régi milliárdosokkal szemben. (És hogy miért nem nyílt a kampányszámlájuk, az még mindig nagy kérdés a számomra...)
@Lucilius:
Kérdés, hogy mi az a kritikus tömeg, amelyben a vitából kimaradni már veszteség. Ha Mesterházy és Schiffer is kockáztat, esetleg Vonát is odaengedik, Orbánnak már presztízsveszteség lehetne kimaradni. Ugyanakkor mindenki leginkább Orbánnal szemben akarja pozicionálni magát, ezért komoly stratégiai érzék kellene ahhoz, hogy mind a három másik megkockáztassa a megmérettetést Bokrossal (ami egyébként nem is föltétlenül olyan magas léc, mint amennyire látszik). Én már rég elkezdtem volna szervezni a helyükben, de félek, nyuszik Orbán nélküli vitát kockáztatni.
@kenterbe:
Nagyobb a gond: nem értem, politikai elemző-e az, aki a rendszerváltástól 2006-ig a politikai elitnek formálisan is része volt, aki a jelenlegi jogi, intézményi, attitüdbeli keretekért konkrét szavazásaival is felelős, aki az egyik formálója volt a jelenlegi helyzetnek.
Nem értem pontosan, hogy tehet valaki úgy, mintha semmi köze nem volna ahhoz, amit elemez. "Ez egy ilyen ország", "sajátosan alakult pártstruktúra", "a nyilvánosság korlátozása", "az állampolgári hozzáférés és hozzájárulás" kereteinek kialakulásában komoly felelőssége van. Ezek után rácsodálkozva elemez. Gratulálok!
@lüke:
Bokrosnak épp ezek a határai (korlátai): egy ekonomikofasiszta világkép. Értsd: nem lát túl a gazdasági kérdéseken, egy társadalompolitikai ötlete sem jelenik meg (bár nyilván akad neki), nem összetett, a társadalom más alrendszereitől is határolt és befolyásolt rendszernek tekinti a gazdaságot, hanem teljesen önállónak, a szociokultusális, mitoligemikus hatásokat nemlétezőnek tekinti. És a "verseny lefelé" elvét vallja a globális piaci és munbkaerő-piaci versenyben.
Kiváló _szak_ember szakosságának minden korlátjával együtt, de aligha államférfi.

anti76 2010.03.19. 12:16:37

@panelburzsuj: képmutatók is meg fasiszták is. amerika semmi jót nem hozott a világnak dél-amerikától ázsiáig ők kb azt a helota szerepet szánják a harmadik világnak amit hitler szánt az oroszoknak. Az óvilág meg nélküle is elboldogult volna, elvégre az egész nyugati civilizáció meg találmány innen ered.
Amit a saját polgáraival művel az leginkább képmutató, fasisztoid elemekkel.

panelburzsuj 2010.03.19. 12:21:16

@hoplita:

A banklapításhoz nem kell feltétlenül a politikai elit.

tlac 2010.03.19. 12:22:11

@milanello: ma meg Fletó az ATV-n :)
arra sörözünk a barátaimmal.
Amúgy minden bántás nélkül Jobbik tele van ilyen-olyan arcokkal, de ez ott nem ciki, sőt. Mint ahogy az MSzP aracai se cikik a hardcore vörösöknek, sőt! és így tovább. Ha bele gondolunk Deutsch Tomi milyen ciki, de már ez is relatíve. erre mondom mindenkinek az a ciki ami neki ciki.

Treuga Mei 2010.03.19. 12:31:11

@Zoltan895:
((-: Jó humorú állampolgár vagy!

Treuga Mei 2010.03.19. 12:32:41

@ubul2000:
Az LMP leginkább antinacionalista alterglobalista.

Diocles 2010.03.19. 12:36:15

hm, ez is nagyon érdekes, kölcsönösen felépíthetik, felhozhatják egymást ilyen vitákkal:

www.hirszerzo.hu/cikk.mdf_legyen_bokros-schiffer_vita.143920.html

ilyenkor sajnálom, hogy nem Róna Pétert jelölte az LMP, mit nem adnék egy Róna - Bokros vitáért! az évszázad összecsapása lehetne! (na jó, picit tán túlzok:)

Piszkos Freud 2010.03.19. 12:38:43

@Treuga Mei: Nem vitatkozni akarok veled, csak jelezni (neked is), hogy ezek a megfeleltetések szükségszerűen rosszak, és számos módon kritizálhatók.

Mérnöki aggyal én ezt csak úgy tudom egyszerűen megfogalmazni, hogy egy többdimenziós teret egy dimenzióban próbálunk meg ábrázolni.
A jobb-bal dimenziója nyilvánvalóan képtelen ábrázolni az ettől függetlenül változó jellemzőket. Csak mi beleerőszakoljuk.

Egyébként pedig a képletet tovább árnyalja a pártállami időszaktól való elhatárolódás igénye a "magyar" jobboldalon.

Treuga Mei 2010.03.19. 12:41:23

@sztd:
Azt hiszem, pont ez a gond: az a poszt nem is annyira a pártok reprezentációjáról, hanem a - TG által vélt, mérésekkel alá nem támasztott - választói klasszifikációjáról állít néhány dolgot. Például azt, hogy a választói klasszifikáció a (vélt?) másodlagos preferenciákból is következtethető. Ami nem föltétlenül igaz.
Tehát igen önkényesnek tűnik a szerző megállapítása éppúgy, mint pártbesorolása. Ami akkor is kényes egy - mérvadó, és nem utolsósorban igen virgonc agyú - politológustól, ha ez "magánblogja". Ugyanis akkor is véleményformáló, és ez felelősségel is jár, amint a nyilvánosságba hasítanak szavai. (Szóval hiányoltam annak fokozott hangsúlyözását, hogy ez egyéni megérzéseken alapuló magánvélemény...)

Piszkos Freud 2010.03.19. 12:45:57

@Treuga Mei: Azt gondolom, hogy csak akkor jelentkezne problémaként a Jobbik (vagy akár a Fidesz) számára is a maszop, mint lehetséges nevető harmadik, ha valahol mind a három közel egyforma eredménnyel végez. Erre kevés esélyt látok. A Fidesz mindenütt erős, a másik kettő pedig inkább ott erős, ahol a másik gyenge. Ez pedig gyakorlatilag kizárja a nevető harmadik esélyét.
Nem teljesen elképzelhetetlen, de igen kicsi a valószínűsége.

Treuga Mei 2010.03.19. 12:48:24

@Piszkos Freud:
Egyetértünk. Hadd vetemedjem önidézetre (az Ön által válaszolt bejegyzés utóiratának első mondatának erejéig):
"Az, hogy a globális gazdasági tér az egy tengely mentén osztályozott pártokat csak szűken tudja értelmezni, nem ördögtől való gondolat - még ha a néhány alapkérdésről el is terelheti a tőkéktől elnyomott tömegek figyelmét (ennyi anarchista propaganda legyen is elég!)."

anti76 2010.03.19. 12:53:23

@tlac: GYF-t én is megnézem. Remélem megint beszél a baloldal nemlétező progresszív hagyományairól, meg kell hallgatnumk milyen nagyszerű eredményeket értünk el, a jobboldal meg fúj, "nácikok" meg "hatalomvágyó" konzervatívok, akik nem ismerték fel az ő géniuszát, és a csúnya jobboldali bácsik tették tönkre az országot.
Újjabb anamnézis egy elmekórtani esethez.

Llama 2010.03.19. 12:58:05

Civil Mozgalom szigetszentmiklósi jelöltjénél nem voltak az oldalán feltüntetve célok a következő 4 évre. Írtam nekik, hogy érdekes lenne tudni, de válaszra se méltattak. Így maradt a zsebemben a cédula...

radala 2010.03.19. 13:00:38

tölgyessy:
"Rosszabb örökség vár a Fideszre, mint 1990-ben az MDF-re?

Egyértelműen. A gazdasági helyzet is rettenetes, de akkora visszaesés nem lesz, mint akkor volt. De van egy fontosabb dolog: a lelki helyzet. Ez az ország rettenetesen el van fáradva. Ha belegondolunk, a nagy olajválság óta, tehát nagyjából 1975 óta egyik válságról a másikra bukdácsolunk."

ssi 2010.03.19. 13:03:22

Kampányban: párt=programja? program=jobb/bal irányultságú? Minden pártnak van most megfelelő, besorolásra (és elemzésre) alkalmas programja?

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 13:08:12

@radala: "nyilvánvaló, hogy vezető politikusaik inkább cirkuszt tudnak adni, mint kenyeret"

ezt egy ilyen 8 év után kimondani azért véleményes... a jelenlegi "kormányzó" pártokra ez nyilván igaz, a jobbik esetében nem tudhatjuk hogy mire képesek, hiszen nem volt alkalmuk még megmutatni. Légbőlkapott feltételezéseket leírni mindenféle érvelés nélkül persze a legkönnyebb a mélyen tisztelt elemzőnek.

török gábor 2010.03.19. 13:10:45

@kopogtató: nem, lecsúszás nincs.
még akkor sem, ha azonos szavazatszámmal mindkettőnek járna:

"(8) Ha két vagy több párt azonos számú szavazatot ért el, és ezzel a szavazatszámmal mandátumhoz jutnának, de a területi választókerületben megszerezhető mandátumok száma kevesebb, mint az azonos szavazatot elért pártok száma, akkor a lista sorszáma szerinti sorrendben kell elosztani a mandátumokat."

radala 2010.03.19. 13:12:09

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Na ja de mit vársz az indextöl. ez a default beállítás illetve szerintem az olvasók is elvárnak egy ilyen kiszólást. Én például elvárok, függetlenül az igazságtartalmától.

De itt van még egy kis tölgyessy:
"Szabályos frontvonal húzódik ma már a Fidesz és a Jobbik között, és a helyzet nyilvánvalóan fokozódni fog. A dolog úgy kezdődött, hogy a Fidesz először hallgatott a Jobbikról, ez lehetett az alapelv. Most már jó néhány hete a jobboldali nagyságok, lapok elkezdenek beszélni a Jobbikról, és a Jobbik meg úgy válaszolt, ahogy egy radikális párt válaszol, brutális erővel, és az Orbán Viktornak címzett nyílt levélben például a hazaáruló szó, meg a "Likud testvérpártotok" is szerepel, és ez nagyon sok jobboldali szavazó számára ebben a pillanatban rettenetesen sok, bántó és elfogadhatatlan. A Jobbik nagyon nagy hibát követett el, hogy háborús módon válaszolt, mert ezt az átjárást, ennek a lehetőségét jócskán beszűkíti. De hogy ez mekkora lesz, hogy lesz, ez a választások napján dől el. "
Amúgy az inforadioról.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 13:14:50

@radala: "lapok elkezdenek beszélni a Jobbikról"
itt is illene hozzátenni hogy nem igazán barátságosan kezdtek el beszélni róla... ha szókimondó akarnék lenni, azt is mondhatnám, hogy igencsak ellenségesen.

anti76 2010.03.19. 13:15:20

@manyike: dehogy van. sztem az nem túl elegáns, hogy ebben a kérdésben konzervatív vagyok, abban meg liberális, a harmadikban meg szélsőbal. Vagy ha mégis, akkor mi alapján mondja magáról hogy milyen? TG azt mondja, ha jól értem, nálunk ideológiai-elvi síkon jobb vagy baloldali vki, vmi. Ez nyilván a többség véleménye. Nade ha a politikus személy szerint pl. a gazdaságpolitika mentén definiálja önmagát? könnyen előfordulhat, hogy vki baloldalon csücsül, közbe meg akár még jobbikos is lehetne. vagy fordítva.

radala 2010.03.19. 13:16:17

@radala: jut eszembe, szerintem nem igaz, hogy a Jobbik Fidesz egymás ölése az win-win.
Szerintem az igazából simán tisztítja a képet, aki Jobbikosabb az megy, aki Fideszesebb az marad. Szerintem OV azzal, hogy bejelentette Csak a Fidesz, meg ráuszította Zsótit meg Lacát a Jobbikra azt elérte, hogy nem lesz átszavazás. Maximum az lesz, hogy egyesek kettőt szavaznak a Jobbikra mások meg kettőt a Fideszre.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 13:18:41

Kövér úr kijelentésére visszatérve: mi várható, ha nincs meg az 50% és új választások lesznek?
Milyen átrendeződés várható ilyen esetben

Vagy elképzelhető egy fidesz-lmp koala ha utóbbi bejut és pont annyi hiányzik az 50-hez?

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 13:20:33

@radala: lehet, de én tartok tőle hogy inkább a jobbikosok gondolkodtak szavazatmegosztáson, a fideszesek kevésbé. Akkor ezzel saját maguk alatt vágták a fát?

radala 2010.03.19. 13:22:39

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Kétségtelen.
Szerintem az a taktika, hogy az utolsó pillanatban ásnak egy nagy árkot, aki már a másik feléhez van közelebb az megy, aki még ehhez az marad.
Amúgy, mivel a Fidesz egyéniben úgyis mindent visz (csaknem), neki a listás az, ami egy kicsit érdekesebb, szóval ez taktikailag nem egy rossz lépés. Mert ugye az egyénit leviszi 2 %-kal a listást meg fölhozza kettővel.
Nem kell sajnálni a Jobbikot, Fideszt sem persze. Ha igazat adunk TP-nek, akkor mégsem olyan okosak, mert elragadta őket a hév, ami hiba. szerintem egyébként a Jobbik hibát hibára halmoz. Egyre inkább azt gondolom, hogy szó sincs tehetségről, csak szerencséről. Csurka sokkal nagyobb tehetség volt, hogy 98-ben meg tudta ugratni a pártjával a küszöböt.
Szerintem, ha a Jobbik nem ér el 20 %-ot az most már teljes kudarc nekik, amekkora az arcuk az utóbbi időben.

sztd 2010.03.19. 13:23:36

@Treuga Mei: Szerintem mérések is alátámasztják valamennyire (most nem jut eszembe, hogy kik mérték) és a kb. mindenki tudja, hogy kb. igaz, amit leír.
Aki rutinosan beszél az az MSZP-t baloldalinak, a Fideszt jobboldalinak mondja, és a Jobbikra mindenki azt mondja, hogy a Fidesztől jobbra áll.
Az MDF-en és az LMP-n lehet vitatkozni, de szerintem egyértelműen nem földtől elrugaszkodott ötleteléssel állunk szemben.

radala 2010.03.19. 13:24:53

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Az egyéni nem nagyon téma a Fidesznek, mert nem tud ez az árok akkora lenni, hogy egy mszp esély esetén ne menjen át a 2. körre a Jobbikos a Fideszhez, ha meg a Jobbikos az elsö, akkor az úgyis veszett fejsze nyele, de szerintem ezzel nem számoltak/nak Fidesznél.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 13:25:12

@radala: szerintem nem % függő, az a kudarc ha nem előzik meg a maszopot.

Levi84 2010.03.19. 13:28:34

a valasztas.hu -t nézem, az LMP és az MDF egymás után adja le az utolsó jelölteket, most épp 85-83 az állás. igzi :-)

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 13:29:40

@radala: pont ezért: miért szavaszna egy fideszes a jobbikra egyéniben? meg se fordul a fejükben. Listára pláne.

fordítva még megmagyarázható: több esélye van a fideszesnek bejutni, és azért az ősi ellenség mégis csak a maszop, nem a fidesz.
Az hogy ez töredékszavazatok képében a jobbiktól is vesz el, azt a legtöbb választó nem is tudja.

radala 2010.03.19. 13:32:44

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Na ja de én egy mszp /jobbik teljes kudarcot szeretnék, Fidesz LMP teljes sikerrel, ezért kénytelen vagyok 5-hoz kötni a Jobbikot, mert ha az mszp-hez kötöm, akkor nem tudok két teljes kudarcot gondolni.
Szóval 15,13,5 Jobbik, MSZP, LMP lenne jó nekem, vagy 14, 9, 7 még jobban tetszene:-)

anti76 2010.03.19. 13:33:04

@radala: a jobbiknak kiemelkedően kell szerepelnie, az már biztos.

Az hogy hibát hibára halmoztak az azért túlzás, de követtek el, az tény. Ahogy elnézem, ezek a jobbikosok csupa idealista egyetemista formából áll (nem a törzsszavazók), orbán is ilyen volt '90-ben keress már rá az akkori beszédére, stílusára mint egy taknyos hülyegyerek. kb. neki elég volt ismételgetni, hogy szabad választás, meghogy demokrácia és kész. őt nem támadták ilyen élesen meg alaptalanul sose amíg kezdő volt. Most meg mindenki árgus szemekkel figyeli a jobbik politikusait mikor mit hibáznak. Mégis mit vártatok? Kesztyűs kézzel bejutni a politikusmaffiózók közé ? meglátjuk mit ér el az LMP mert az egy nulla formáció.
Azt hogy csurka tehetségesebb bárkinél is azt ugye csak viccnek szántad?

Levi84 2010.03.19. 13:33:10

ráadás: most John Emese (MDF-SZDSZ) lett elkaszálva a Budapest 16. evk-ban...

Treuga Mei 2010.03.19. 13:33:58

@Piszkos Freud:
A hangsúly nem az egyforma erőn, hanem a három arányán van. Azaz az a kérdés, hogy a Jobbik hol mennyire van lemaradva a Fidesz jelöltjéhez képest, azaz mennyire oszlik meg a jobboldali szavazati arány. (Persze ha több mint duplája a jobboldali a szocinak, akkor nincs gond. De ez nem mindenütt van így.)

ssi 2010.03.19. 13:35:19

Tehát, van, aki nézi a pártprogramokat, van, aki nem? Aki mindezt figyeli, de pl. van 2 hasonló pártprogram, arra szavaz, aki neki szimpatikusabb. De mitől is szimpatikusabb neki az a bizonyos párt? pl. Múltja, stílusa, személyei miatt - és még miért? A valahová tartozás örök vágy? A jobb-bal oldal mellé állni kiről mond többet? - az oldalról, vagy az azt választókról? A jobb-bal-besorolásnak van konkrét múltja, ez ma már kissé túlhaladott és inkább vegyesebb a kép? A múlthoz és a jövőhőz való viszonyunk is a választás

radala 2010.03.19. 13:36:51

@Levi84: Nagy baj van, valóban megvan Csongrád is:-)
Komolyan csak gratulálni tudok az LMP-nek, hogy ilyen szép tiszta eszközökkel, eszközök nélkül is meg tudták ezt csinálni. Hajrá LMP!

Az viszont egészen fölháborít, hogy ez a velejéig korrupt mdf is pont ilyen sebességgel össze tudta vásárolni a lopott, hamisított cédulákat:-) Abcúg MDF!

Treuga Mei 2010.03.19. 13:37:01

@sztd:
Tudnád linkelni a méréseket?
És ugye nem a másodlagos pártpreferenciákról szól a link? Mert az csak _feltételezés_, hogy a választók a másodlagos preferenciáikat azonos oldalhoz sorolják... (Legalábbis a nem tudjuk kategória, még ha nem is kizárható!)

Treuga Mei 2010.03.19. 13:39:20

@radala:
Nekem komolyan kérdés, hogyan sikerült a botrányoktól fűszerezett időszakban, a volt budapesti elnök nyilatkozata után összegyűjteni. És reménykedem, hogy lesz valamilyen komoly kifogás a bizottságok előtt, ami megalapozza a kizárásukat. Ennyire föltűnően _bevásárolni_ azért vastag bőrt föltételez!

anti76 2010.03.19. 13:42:10

@radala: ebbe ne nagyon reménykedj . az MSZP sztem 16-17% ot fog kapni (10 alatt szeretném látni őket), a jobbik 15-17% ot fog kapni (szeretném hogy 20% nál többet kapjanak, de még ne kormányozzanak semmiképp)A fidesznek akár a kétharmada is meglehet ez azért nem túl jó hír, de akár még jó is kisülhet belőle. LMP, MDF meg ilyen kis lagymatag semmi pártok sztem nem jutnak be.

radala 2010.03.19. 13:43:24

@anti76: Nem viccnek, hanem hatásosnak. Én a volt miépes Jobbikosokat becsülöm az újakat utálom, már csak azért is mert fiatalabbak nálam:-)
Szóval föl akartam végre valakit bosszantani. Amúgy mi a Jobbik támadottsága a Miéphez képest? A Jobbikot legalább kiskorában nem bántotta senki sem.
Ja meg a Miépet nem támogatta a Gazprom, azért ez is nagy különbség:-)
OV régen gyorsan beszélt, de soha nem volt olyan buta, mint Vona. Szerintem seggrészegen jobb beszédet tartott volna 20 évesen, mint most Vona. Arról nem is beszélve, hogy Vona a mostani Orbánnál fiatalabb csak 32 évesen már Komolyan Horn kihívójának lehetett tekinteni.

radala 2010.03.19. 13:46:19

@Treuga Mei: Ja külön örülnék ha a demokrácia lovagja DJ lenne megfingatva.
Látott valaki MDF aktivistát?
No mindegy ez úgysem meszelik el őket, nem lehet bizonyítani, hogy csaltak. Üres szelvényt vettek meg másnak kitöltött cédulát.
Ha valaki nem szándékosan ugratta be őket, akkor nem tudnak lebukni.

Piszkos Freud 2010.03.19. 13:49:23

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Kövér kijelentése kockázatmentes volt.

papika 2010.03.19. 13:51:26

Nos, az LMP-nek már csak Fejér megye hiányzik, az MDF-nek meg Tolna, Vas és Heves. Halkan megjegyzem, azért annak külön bája lenne, hogy Ibike a saját megyéjében nem tud listát állítani, de nyugtával dícsérem a napot.
Tovább a Civil Mozgalom is összeszedte a 8. megyei listát, és a Munkáspártnak is már csak egy jól irányzott jelölt kell, hogy összejöjjön a hetedik megye, ezzel a semmit sem érő országos lista.

radala 2010.03.19. 13:51:55

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Szerintem az LMP bekerülése esetén lenne kivel koalázni, kérdés Schiffer mit tenne ilyenkor. Mondjuk az nagyon rossz lenne, mert akkor minden szimpatikus párt benne lenne a kormányban és kire szavaznék, ha később mégis elcseszik.
De olyan nincs, hogy ne legyen meg legalább 200 mandátum.

anti76 2010.03.19. 13:51:57

@radala: nem bosszantottál fel :)
orbán seggrészegeken is jobb beszédeket mondana? orbán 40 évesen is JÓZANUL ugyanazokat a sztereotip bla-blákat mondja már vagy 5 éve. Csurkáról meg jobb ha nem is beszélünk, az az ember a gondolatait se tudja kimondani. Volt alkalmam meghallgatni a TV2-n, ahol azt fejtegette, hogy az MSZP hozta létre a Jobbikot, és erre az a bizonyíték, hogy az MSZP nem támadja a jobbikot. Mindezt zavaros tagolással, egy gondolatmenetet kifejtve félig, bakugrás máshová, ezt még megspékelte egy kis hebegéssel, dadogással. Komolyan figyelni kellett, mit is akar mondani.

radala 2010.03.19. 13:53:02

@papika: Tolna vicces. Ott ismerik legjobban Ibolyát.

snq 2010.03.19. 13:55:37

@radala: "ez nagyon sok jobboldali szavazó számára ebben a pillanatban rettenetesen sok, bántó és elfogadhatatlan"

az igazsággal való találkozás katarzisa ez

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 13:55:38

@anti76: aki véletlenül lemaradt volna:
tv2.hu/mokka/video/a-fidesz-tamogatasara-buzditja-partjat

Dórikával kell hogy egyet értsek:“nem is értem miért kap ő egyáltalán szót a médiában.”

radala 2010.03.19. 13:56:33

@anti76: Nem téged akartalak fölbosszantani konkréten csak valakit úgy általában.:-)
Mibe fogadjunk, hogy CsP nagyobb tüntetéseket tudott szervezni, mint VG tud mostanában?
Egyébként tényleg nem volt egy nagy szónok, de Vona sem az.
Kiváncsi leszek mi lesz, de Vonának nem jósolok 5 évnél hosszabb karriert.
Illetve, ha pontosan fogalmaznék akkor jósolni még csak csak jósolnék, de remélni nem remélek neki hosszabbat.

snq 2010.03.19. 14:00:12

@radala:
"Szerintem az LMP bekerülése esetén lenne kivel koalázni"

de miért nullázná le a hitelét egy másodperc alatt az lmp? és a fidesznek mi lenne ebben az üzlet?

Piszkos Freud 2010.03.19. 14:04:11

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Épp az ősi ellenség gyengítéséért érdemes (az első körben) a Jobbikra szavaznia pár fideszesnek.

Ha a körzetedben a fidesz jelöltje nem veszíthet az első körben, akkor nyugodtan adhatod a szavazatod a jobbikra. Ekkor ugyanis, legrosszabb esetben a második körben meglesz a fideszes képviselő, és egy töredék szavazattal több kerül a jobbik-maszop mérleg jobboldalába. Ismerek olyat, aki biztos ezt fogja csinálni, de nagyon sok úgysem lesz. Néhány ezer már eldöntheti esetleg egy országos listás képviselő sorsát.

aum 2010.03.19. 14:07:08

Megy kisebbségben is a kormányzás, az LMP elvből nem ülne be a kormányba, nekik létkérdés a konstruktív politizálás. Most a 7-8%-ra gyúrnak, utána 4 év konstruktív ellenzékiség után akár kormányképesek is lehetnek. Bár jobban örülnék az ország szempontjából, ha Viktornak összejönne és nem kellene leváltani

Piszkos Freud 2010.03.19. 14:07:34

@Treuga Mei: Rossz a kérdésem. Szerintem, olyan nincs, ahol nagyon erős második helyet meg tud csípni a szoci.

Anélkül meg nincs ilyen gond, illetve valószínűtlen.

anti76 2010.03.19. 14:10:03

Az LMP, MDF sztem tökesélytelen itt most, hiába kaparják össze az ajánlószelvényeket.
Nem nagyon akarom elhinni, hogy hirtelen most előkerült ennyi le nem adott szelvény. Valószinűbb hogy a mások által már felvetett egyéb mahinációk (HIT, meg Fidesz segítség) révén tudtak hirtelen előhúzni ennyi cetlit (mint nyuszit a kalapból).
Ez nem jelenti azonban azt, hogy a fidesz szavazó, akinek a biankó cetlije most az LMP-nél van rá is fog szavazni. én nem találkoztam itt pesten (ahol ezeknek a legtöbb esélyük van) olyannal, aki akár megemlítette volna őket. Fodrász, mérnök, vállalkozó, bölcsész, a legkülönfélébb műveltségű és helyzetű ismerőseim még csak szóba se hozzák őket.

radala 2010.03.19. 14:11:31

Egy kérdés. Nem úgy van-e hogy egy ország szurkolt most az LMP-nek és egy egész ország az MDF ellen? Vagy csak szokás szerint azt képzelem, hogy én vagyok az ország:-)

JokerZ 2010.03.19. 14:13:04

Kedves Török Gábor,

ez egy nagyon fontos bejegyzés, egyetértek teljes mértékben a kialakított sorrenddel és a meglátásokkal is. szerintem ugyanakkor a téma megérne egy olyan cikksorozatot, mint a választási rendszerrel kapcsolatos értelmező írások.

arra lennék leginkább kíváncsi, hogy Ön szerint melyek a legfontosabb szimbolikus-ideologikus kérdések, törésvonalak a jelenlegi pártrendszerben, ill. vázlatosan mik voltak 1990 óta. az is érdekelne, hogy adott kérdésekben a pártok álláspontját lehetne-e egy 1-10-es skálán (bal-jobb) osztályozva, végül a kérdéseket súlyozva egy általános végső sorrendet kialakítani, pontszámokkal, és így mérhető távolságokkal. ez némileg hasonlítana a hitelminősítők országértékelésére, de tök érdekes lenne egy jóval kevésbé kézzelfogható területen is alkalmazni, mint pl.: a pártrendszer.

nagyon várom, hogy valami hasonlót alkosson a blogon.

(még 2006 őszén jártam a bevezetés a politikatudományba kurzusra, akkor gallai tanár úr volt az előadó többnyire, de akkor tetszett meg a higgadt, elemző és precíz stílusa)
egy corvinusos közgazdász-hallgató

Feanor 2010.03.19. 14:13:10

@radala: tegnap legnagyobb meglepetésemre a moszkva téren kettő emdéef aktivista is volt, standdal. Kíváncsi vagyok az órabérükre :)

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 14:13:23

@radala: az mdf ellen egészen biztos, de az lmp-nek egy kicsit túlzás

theofil 2010.03.19. 14:14:01

@hoplita:

Kedves hoplitám!

Egészen bizonyos vagyok benne, hogy a felvételen látható államférfiú nem fog lopni.
Ez egy tisztakezű, tisztalelkű úriember.
Nem ám egy söpredék!

Churchill jutott róla kifejezetten az eszembe.

(A párhuzam az ifjú Orbánnal és a büfével nem él - az nem jelent semmit politikai értelemben.)

radala 2010.03.19. 14:14:07

@snq: A fidesznek ez nagyon rossz lenne, az LMP-nek mégrosszabb, de az volt a kérdés, hogy mi van, ha nincs meg a 194 mandátum a Fidesznek. Ilyen természetesen csaknem lehetetlen, de ha ez adódna elő, akkor az LMP lenne az egyetlen lehetőség. Ezt Schifferéknek is meg OV-éknak is be kéne látniuk. Ezt kívánná az egész ország;-)

eyeofodin85 2010.03.19. 14:14:30

@török gábor: A Jobbiknál nyilatkozták, hogy jövő héten az országos listán meglepetés jelöltek is lesznek! Olyanok akiket eddig nem lehetett a párttal kapcsolatban megemlíteni. Kik lehetnek? Gondoltam arra, hogy a Szövetség a Nemzetért valamelyik volt tagja, aki nevesebb is. Mondjuk Makovecz már kilőve.

papika 2010.03.19. 14:17:40

@radala:
De, ez biztosan így van!
Aki meg az MDF-nek drukkolt volna mégis, az elolvassa ezt:

mandiner.hu/cikk/bokros_kommunista_az_lmp

és röhög egyet, hogy nini, kicsoda is kommunistázik, és a továbbiakban ő is az LMP-nek drukkol az MDF ellenében.

Feanor 2010.03.19. 14:19:25

@anti76: 30-40 aktivista ment le az LMPtől a bajban lévő evk-k mindegyikébe, vért izzadtunk azért hogy meglegyenek. Fehérvár 1.ben szerintem minden ajtón végigkopogtunk, több kitelepülésünk volt. Mi sehol nem találkoztunk más kispárt kopogtatóival (más megyében és a fővárosban sem), kíváncsi vagyok hogy az ottani választópolgárok hogy vannak ezzel.

theofil 2010.03.19. 14:20:47

@László56:

Az a párt ahol egy ilyen ember(?) szóvivő lehet az nem párt hanem csőcselék.
Amikor éppen nem úgy viselkedett ahogy a felvételen látható, akkor milyen lehetett vala?

A két énje nagyon különbözhet egymástól, mi?

Nyilván csak a botrány miatt mondatták le, tehát nem azért mert kiismerték hanem azért mert kellemetlen a Jobbiknak.

És itt van ez a nagyon érdekes kérdés amit senki sem akar meghallani:

Levették-e a pártlistáról is, vagy nem?
Honatya lesz ebből a véglényből?

anti76 2010.03.19. 14:20:47

@radala: ja, igaz, hogy nagy tüntetéseket tudott szervezni - csak éppen szavazatokra nem tudta beváltani. ha jól emlékszem még 10%ot se kapott sose, nemhogy 15-öt. a fidesz gyűlésein is többen voltak mint az MSZPsekén mindig is, mégis vesztett a két utolsó választáson.

Piszkos Freud 2010.03.19. 14:21:04

@radala: A parlamenti pártok politikusai (a top) már minimum 20 éve politikusok, nemcsak tapasztaltak, de számos tréningen is részt vettek (meg volt rá a lehetőségük és erőforrásuk).

A Jobbik egy alulról szerveződő, mondhatni "amatőr" párt. Most lesz 4 évük, hogy kikupálódjanak, tapasztalatot gyűjtsenek, és profikká váljanak. Vona vagy megváltozik, vagy el kell tűnjön.

Nem reális - most még - az OV-VG összehasonlítás. Lássuk, mi lesz 4 év múlva. Persze Vona győzelemről beszél, mert kampányidőszakban ez a dolga. Neki azt a 22%-ot kell mozgósítania, akik Jobbik szimpatizánsok, de most úgy gondolják, hogy nem mennek el szavazni.

papika 2010.03.19. 14:21:44

Miért is volt hamisíthatatlan a kopogtatócédula? A perforálás miatt?
Nem lehet, hogy az MDF vett egy perforáló gépet? A fene a dolgukat, Heves is elesett, már csak két megye tartja magát, a hős Vas és a még hősiesebb Tolna.

Piszkos Freud 2010.03.19. 14:23:26

@radala: "az LMP lenne az egyetlen lehetőség. ... Ezt kívánná az egész ország"

Erre nem vennék mérget. Engem például bosszantana.

radala 2010.03.19. 14:23:42

Közben eszembe jutott, hogy taktikai tévedés volt részemről VG-CSP -vel összehasonlítani mások bosszantására. Szíjjártó Peti lett volna az, amivel célt érhettem volna:-) Ö még két hónappal fiatalabb is Vonánál és mégis sokkal sikeresebb:-) Sokkal több államférfiúi talentumról tesz tanúbizonyságot:-)
A szmájlikat viccből tettem ki, igazából, aki föl szeretne bosszantódni, az hagyja őket figyelmen kívül.

Más a Fidesz nagyon jót tett az LMP-vel, ha nincs ez a két millaás porszívó, soha nem alakult volna ki egy ilyen ütőkepés, összetartó csapat náluk. A Jobbiknak is hálásak lehetnek, mert, ha nincs ez az extra biztonsági faktor, akkor most nem 5+1 icipici pártnak lenne listája, hanem 8-10-nek.
Jut eszembe Kedves Török Gábor.
Az LMP helyzete annyival is sokkal jobb, mint a Fideszé volt 90-ben, hogy most nem 12 apróbb pártocska van hanem kevesebb, mint a fele.
Szerintem igazából ezzel a 100-nál is kevesebb jelölttel is óriási esélye van az LMP-nek több, mint a Fidesznek volt 90-ben.

theofil 2010.03.19. 14:25:17

@milanello:

Kikérem magamnak, hogy Mádi Lászlót a Fidesz, csöndes, halkszavú, intelligens szakértőjét

a jobbikos ex-szóvivővel, ezzel az undorító söpredékkel egy héten emlegessék!

Theofil, baloldali állampolgár

radala 2010.03.19. 14:25:19

@Piszkos Freud: Egy beszólással előbb deklaráltam, hogy az ország az definíció szerint én vagyok:-)
Erre utal a szmájli is. Szóval azért vagyok ma ilyen nagyon vicces, mert örülök az LMP-nek, mármint az ország örül:-)

Piszkos Freud 2010.03.19. 14:27:27

@radala: Annak fényében, hogy milyen sok helyen van már madöf, én is örülök az LMP-nek.

És mit szól az ország az MDF-hez? ;-)

theofil 2010.03.19. 14:28:16

@panelburzsuj:

Attól tartok, hogy azért sejthettek ezt-azt....viszont nem érdekelte őket.

Csak mostan, hogy lőn botrány.

theofil 2010.03.19. 14:30:27

@hoplita:

Föltettem egy nem elhanyagolható kérdést, baromira szeretnék választ kapni rá:

Fönt maradt-é Király úr a Jobbik pártlistáján,
avagy nem maradt-é fönn?

Marhára érdekelne engem ez.

radala 2010.03.19. 14:31:14

@papika: Nem is tudom a táncikálás vagy ez-e a cikibb:-)
Most már akkor nem fogok az MDF-re szavazni:-)
@Piszkos Freud: Az ország az MDF-et egy velejéig korrupt, csaló KC díler bandának tartja, szerintem az ország ilyenekben nem tévedhet.

theofil 2010.03.19. 14:32:19

@Periksz:

Jaj, kösz!

Élőben adja az ATV a nagytehetségűt????

Megnézem!

Piszkos Freud 2010.03.19. 14:34:53

@theofil: A valasztas.hu szerint még igen.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 14:35:08

@theofil: örülök hogy végre egyszer egyetértesz a jobbikkal, annak pedig mégjobban hogy ez a leginkább kifogásolható a pártban, hogy az egykori szóvivője bebaszva helótázott.

anti76 2010.03.19. 14:35:42

@Feanor: azt elhiszem, hogy az aktivisták dolgoztak, keményen, de akkor mit csináltak a múlthétig? már kéthete is alig volt cédula, most meg hirtelen mindkét kis pártba özönlenek a cetlik? Talán vmi hibernált álomban voltak eddig a rátok szavazók és most felébredtek ?
Vagy ennyi bizonytalan szavazó TÖMEGESEN adná nektek a cetlijét?
Bocs de ez nekem nem áll össze.
Biztos megy a mahina, csak nem kötik az orrodra.

radala 2010.03.19. 14:36:15

@theofil: Szerintem még fönt van, ha fönt volt, de arról volt szó, hogy fegyelmi eljárást indítanak ellene.
Nekem az sem világos, hogy valaha fönt lett volna bármilyen listán.

snq 2010.03.19. 14:39:11

@theofil: azért mondtam, hogy túljátszod, mert előtte is elhívtad minden söpredéknek a jobbikot, és most rácuppansz erre, mint fideszhírlap a rajzolt vona-csajozós-levélre

radala 2010.03.19. 14:39:41

@anti76: Neked volt már életedben vizsgaidőszak? Mikor kezdtél el tanulni?
Teljesen életszerű az LMP késői sikere.
Az MDF meg mostanra került olyan helyzetbe, hogy kénytelen volt annyit kifizetni, amennyit kértek a cédulákért. Ez is teljesen életszerű egy piac fetisiszta párttól.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.03.19. 14:40:41

Azt hiszem, az egész valahol a Bokros-csomag környékén fordult meg. Az MSZP akkor vitt véghez egy - gazdaságpolitikai értelemben általában - a konzervatív, jobboldali pártokra jellemző fordulatot, a Fidesz pedig a Bokros-csomaggal szemben pozícionálva magát belekezdett szociáldemokrata-szocialista-munkáspárti jellegű (gazdaság)politikai kommunikációba.
Az más kérdés persze, hogy kormányon a Fidesz milyen gazdaságpolitikát csinált - az első két évében mondjuk mindenképpen konzeratívat.
Az meg küldön érdekes, hogy míg az MSZP-SZDSZ a szavak szintjén nagyon piacpárti (liberális vagy konzervatív) gazdaságpolitikát menedzselt - legalábbis a Bajnai-éra előtt -, addig a gyakorlat (lásd: jóléti rendszerváltás, 100 napos program) igencsak szociáldemokrata volt. Miközben pedig a Fidesz a gazdaságoolitikai kommunikációjában már-már szélsőbalos hangot ütött meg.
Az meg aztán külön érdekes lesz, hogy kormányra kerülne a balos kommunikációból milyen gazdaságpolitika születik. Mert a kisebb újraelosztás, kisebb állam liberális elképzelése elég nehezen jön össze a gondoskodó állam erősítésével.
Egy szó, mint száz: össze van ez itt keveredve rendesen. Mindenestere kíváncsian várom, hogy a csökkenő (és kétségkívül csökkentendő) állami újraelosztás mellett hogyan és kinek lesz kolbászból itt a kerítés.

radala 2010.03.19. 14:41:19

@theofil: Miért érdekel egyébként? Ugye nem gondolod, hogy az a pár kép tényleg ciki? Nekem ez eddig az elsö teljesen szimpatikus jobbikos, még a helóta gecizés is szimpatikusabb, mint a gárda ruha.

anti76 2010.03.19. 14:43:08

@theofil: szia ! te...ö... baloldali vagy? nem zavar tulajdonképpen, csak kérdezném, hogy te most akkor az MSZP-re szavazol? nem baj ha igen, csak szeretném megérteni miért.

Piszkos Freud 2010.03.19. 14:43:21

@theofil: Bocs mindenkitől.

Összekevertem a nevét. Ismét átnézve, nem találtam Jobbik listán Király Andrást.
Ez nem jelenti azt, hogy nincs olyan listán, amit a valasztas.hu nem hozott még nyilvánosságra. (Komáromban vagy egy Király Csaba és egy Király István)

És ha egy olyanon rajta van, akkor az nem jelenti azt, hogy rajta is marad, ha leszedhető.

theofil 2010.03.19. 14:43:49

@radala:

Ha a listáról is leveszik/levették(?) akkor a felháborodásuk akár őszinte is lehet.
(Nem hiszem ugyan.)
De ha maradt a listán (95%-ra tippelem) akkor műfelháborodás az egész.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 14:44:49

@theofil: milyen listán ha szabad kérdeznem?

theofil 2010.03.19. 14:45:09

@Piszkos Freud:

Egyéni képviselők közütt nincs (én is megnéztem),
de nem közli a honlap a pártlistát.

radala 2010.03.19. 14:46:25

@Piszkos Freud: Török Gábor megmondhatná, de szerintem a Lista nem szentírás. Nekem teljesen úgy rémlik, hogy nem kötelező a lista sorrendjében föltölteni a listás helyet. Legalábbis ürüléskor (de jó szó) szerintem nem automatikus, hogy a következő jön.
De tuti biztos lenne, hogy az MNO-n nem az lenne, hogy szóvivő, ha lenne nagyobb címe. Szóval szerintem nincs honnan levenni.

theofil 2010.03.19. 14:46:55

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:

Minden pártnak van pártlistája, azokkal az illetőkkel akik majd a töredékszavazatok révén kerülnek be a parlamentbe.

anti76 2010.03.19. 14:46:57

@radala: igen teljesen reális. maradjunk ennyiben.

Levi84 2010.03.19. 14:48:06

14:45-ös állás:
LMP-MDF 89-89 jelölt!
Tolnában bejelentkezett egy MDF-es, akkor talán már csak Vas megye kérdéses az MDF-nél, a mostani állás szerint.

theofil 2010.03.19. 14:48:11

@radala:

Egy párt szóvivőjét nem teszik rá a pártlistára?

Ne csacsiskodj!

radala 2010.03.19. 14:48:17

@theofil: Kedves theofil, te mint ex-mszp-s lehetnél kicsit jobban járatos a fidesznyikek lelki világában, ha nem tudjuk, hogy van egy lista, amin rajta van, akkor nincs ilyen lista.

snq 2010.03.19. 14:48:22

@theofil: a jövő hét elejére kerülnek leadásra a további területi listák és az országos lista

theofil 2010.03.19. 14:49:59

@anti76:

Baloldali vagyok, nem szavazok az MSZP-re, mert torkig vagyok velük.

Nem szavazok senkire és semmire.

Feanor 2010.03.19. 14:50:14

Remélem a netre is felkerül feri élőben. Még másfél óra és meglátjuk.

theofil 2010.03.19. 14:51:09

@radala:

Egy szót sem értek!

Mi van?

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 14:51:49

@theofil: az országos listát a jobbik a jövő héten adja közre. Mint az köztudott.

De ha te azt kérdezed, hogy fönt marad-e, akkor nyilván van róla tudomásod hogy melyik listán van fönt most. Örülnék ha ezt megosztanád velünk.

theofil 2010.03.19. 14:52:52

@snq:

Köszönöm!

Csüngeni fogok a Jobbik listáján.

Na: ki fogad velem, hogy Király úr rajta lesz a befutó helyek valamelyikén?

papika 2010.03.19. 14:52:52

@Levi84:
Tarts ki, Vas megye! Már csak egy óra!
Az ország büszkesége lehetesz!

Piszkos Freud 2010.03.19. 14:56:14

@theofil: Most még csak területi listák vannak, és az sem mind.

Lehet, hogy az országosra került volna.

theofil 2010.03.19. 14:56:20

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:

Csak a logika mondatja velem, hogyha egy pártnak van szóvivője akkor őt a párt be akarja juttatni a parlamentbe.

De ha szerintetek nem....Király úr csak úgy hobbiból vállalta a szóvivést és majd integet a többieknek akik elfoglalják a parlamenti helyeiket a lóvéval, a költségtérítéssel, a bizottsági helyekkel járó suskával...
Király urat mindez nem érdekli, ő egy szent.

milanello 2010.03.19. 14:56:55

@theofil:

mi van, ráléptél a gereblyére a kertben? :)

radala 2010.03.19. 14:57:07

@theofil: Az, hogy ha a Fidesz illetve bármilyen más média azt mondja valakire, hogy szóvivő egy botrány során, akkor az adott illetőnek ez a legmagasabb tisztsége.
Szerintem arról van szó, hogy Király András mondjuk a Gyöngyösi Jobbik Területi Eseti Bizottságának Szóvivője, de ez a médiában, csak Jobbik szóvivőként szerepel, mert így rövidebb és drága a tinta.
A szóvivő valami Duró Dóra. Az a baj, hogy ma már nem lehet megguglizni, mert ha beírod, hogy Jobbik szóvivő, akkor az elsö kétmillió találat, arról szól, hogy lemondott KA...

theofil 2010.03.19. 14:57:52

@Piszkos Freud:

Került volna?

Minő optimizmus!

(Ha szabad megjegyeznem: hehe.)

radala 2010.03.19. 14:57:53

@theofil: Tuti nem lesz rajta, ha rajta lesz rá szavazok.

Feanor 2010.03.19. 14:58:48

@anti76: Sajnos későn kezdtük el segíteni a bajos körzeteket. Én is itt segítettem BPn miután meglett a kerületem, csak hétvégén volt a nagy kirajzás vidékre.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 14:59:02

@theofil: még mindig nem érted? Király úr már nem szóvivő, lista pedig még nincs.

de nyugodtan rettegj tovább, hogy a parlamentben fog ülni egy fiatalon nyaraláskor bebaszva helótázó...

theofil 2010.03.19. 14:59:36

@radala:

Tényleg most, hogy mondod...de akkor miért szerepel Király is szóvivőként?

Lehet, hogy ketten voltak?

Nézd el nekem, hogy nem vagyok járatos a Jobbik berkeiben!

theofil 2010.03.19. 15:00:32

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:

Nézd, velem lehet beszélni.
Ha akarod akár büszke is lehetek rá.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:01:11

@radala: nem, ő is a párt teljes jogú szóvivője volt Dórikával együtt.
Már akkor sem értettem amikor kinevezték hogy mi szükség van erre.

papika 2010.03.19. 15:01:15

@Feanor:
És mi lesz Fejér megyével? Lesz két jelölt ott is?

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:02:14

@theofil: ahhoz képest már órák óta azon rinyálsz hogy lekerül-e a nem létező listáról vagy sem...

milanello 2010.03.19. 15:02:28

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:

az édes kis Dórácskának ez volt a legaranyosabb mondata. :)

radala 2010.03.19. 15:03:01

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Szerintem tuti, hogy Hitler meg Sztálin soha nem helótáztak bebaszva.
Persze OV valószínűleg igen, szóval az igazi veszély az nem Hitler meg Sztálin, hanem az ilyen gonosz fiatalok.
Jut eszembe theofil te Cusi-n is őszintén fölháborodtál, amikor a Hirtv lebuktatta? Mert én csak akkor éreztem irányában szimpátiát. Nem mert antiszemita volt, hanem mert meghurcolták.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:03:59

@milanello: élmény hallgatni egy Szíjjártó vagy Nyakó után...

Diocles 2010.03.19. 15:04:10

Azt hiszem, hogy a mai napot tekinthetjük az MSZP Sztálingrádjának:

- Gyurcsány-beszéd: 5% minusz
- teljes LMP és MDF-lista (plusz Thürmer, Seres, stb.) összeizzadása: 8% minusz

papika 2010.03.19. 15:05:50

Micsoda nap! Négyig lehet leadni a kopogtatókat, csupa izgalom, aztán pedig Feri, a mindenki nagy böszme Ferije értékeli az országot! Micsoda nap! Micsoda nap! Mint egy jó olimpián, azt sem tudod, merre kapkodj, vizilabda döntő itt, kajak-kenu ott!

theofil 2010.03.19. 15:06:53

Gyerekek, nézi valaki a Gyurcsányt?

Én nézem, baromira kiváncsi
vagyok miket fog összehordani.

milanello 2010.03.19. 15:07:28

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:

hát még nézni milyen élmény.. :) Bugyik Detti elvtársnő elbújhat mellette. :)

Levi84 2010.03.19. 15:07:36

@papika: igazad van, ezt valaki vagy valakik ezt a koreográfiát nagyon felépítették az MSZP-nek :-)

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:07:50

@papika: és csúcspontként reggel Dórika volt a mokkában

radala 2010.03.19. 15:07:58

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: CsP nagyon tudja mi a valóság.
Az ország egyetért vele:-)

snq 2010.03.19. 15:08:58

azon gondolkodtam, hogy ha a képzeletbeli jobbik országos lista király andrással söpredék, akkor a december óta ismert mszp lista a rajta lévő nevekkel milyen szavakkal írható le

theofil 2010.03.19. 15:09:54

@radala:

Ki a túró az a Cusi?

Már akartam kérdezni régebben is.
Nem nézek Hírtévét csak a TV2 Tényekjét, slussz.

anti76 2010.03.19. 15:09:57

@Feanor: oké, ha ennyire mondod, elhiszem. :) peace

radala 2010.03.19. 15:10:19

@radala: A NOL tényleg élőben nyomta a Jobbikot? Szerintem jól nyomja CsP, még mindig egyetértek vele.

milanello 2010.03.19. 15:11:08

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:

Remélem hamarosan a Ma Reggelben a Szemközt rovatban is fellép majd, az ugyanis közel 15 perces szeánszt jelent... :) Jegyes T. Kriszta, Krug Emilia Szemközt velük Dóri, hmm.. :)

radala 2010.03.19. 15:11:30

@theofil: Zuschlag. Arról beszélek, amikor az a szerencsétlen nem vett észre egy bekapcsolt kamerát.
Rég volt.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:11:32

@radala: most erre csinálhatnék egy plakátutánzatot a ma reggeli mokkából CSP vel és Dórikával, a 20 évvel ezelőtti szlogennel: "tessék választani", de inkább nem teszem :)

milanello 2010.03.19. 15:11:56

Hol közvetítik Fletot?

Piszkos Freud 2010.03.19. 15:12:13

@theofil: Kicsit egyoldalúan tájékozódsz.

Feanor 2010.03.19. 15:13:32

@papika: Lehet hogy több is lesz, én is figyelem a valasztas.hu-t. Volt olyan hely amit feladtunk már egy ideje de annyi cetli jött a kitelepülésre hogy tegnap rástartoltunk.

Feanor 2010.03.19. 15:14:28

@milanello: atv.hu-n egy óra késéssel.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:15:44

@Feanor: azért hogy a nagyon ciki részeket ki tudják vágni még idejében?

mi másért...

theofil 2010.03.19. 15:15:52

@radala:

Ja persze, azt tudom.
Hülye megjegyzés volt, de amire regált az is hülye volt...hamis, fals, eröltetett.
Nem akarom védeni, de azért, ha minden képviselő ostoba megjegyzéséből ekkora botrány lenne akkor kongana a parlament, csak a takarítónéni járna be.

(Lehet, hogy nem is járnánk rosszul!)

félemelet 2010.03.19. 15:16:17

@török gábor:

Azzal egyet lehet érteni, hogy a bal-jobb kategorizálás nem csak e fogalmak klasszikus értelmezésén alapulhat, hanem aktuális viszonyrendszereket is kifejezhet a pártok közt - azt viszont visszafelé történő érvelésnek tartom, hogy a mai magyar választható pártokat valamiféle idológiai-gazdasági elemzés alapján lehet ebbe a spektrumképbe illeszteni.

Ha jobban belegondolunk, ennek a spektrumnak a szervezőelve valójában egyedül az MSZP (baloldali) pozíciója, és az összes többit ehhez képest a fix balközép spektrumponthoz viszonyítva lehet nevesíteni - meggyőződésem, hogy valójában te is ezt a szervezőelvet alkalmaztad, amikor konkretizáltad a tabló szereplőinek helyét. (Mégpedig a második lépés a Fidesz MSZP-hez képest való spektrumpontjának meghatározása, a többit pedig e két pont közt "interpolálhatjuk"...)

Érdekes játék lehet az, ha másképpen kezdünk bele, és úgy próbálunk elindulni, hogy vesszük az egyik nem-MSZP-t, elhelyezzük a még szűz spektrumon, és onnan építjük fel a viszonyrendszert. Nagy meglepetésekre persze nem jutunk: akkor kapjuk újra az eredeti spektrumot az abszolút origó hozzávetőleges azonosságával, ha a Jobbikkal vagy az LMP-vel kezdjük a játékot, de "vöröseltolódást" szenved az új spektrum, ha az MDF-fel vagy a Fidesszel indítunk. Legnagyobb eltolódást akkor kapunk, ha a Fideszt elsőként önmagában vizsgálva pozícionáljuk.

radala 2010.03.19. 15:17:08

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Na végignéztem, ha előbb van ez akkor nekik küldöm a kopogtatómat nem az LMP-nek. Már bánom, hogy soha nem szavaztam a miépre:-)
CsP lehetne a következő KE:-)
Nagy elégtétel lenne ez neki is meg az országnak is:-)
Végül is Göncznél sokkal jobb író. Szerintem KE-nek is jobb lenne.

papika 2010.03.19. 15:17:10

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
Ne! Megnéztem, de ez nem jó csaj! Fiatalnak fiatal, de nem egy bomba!

anti76 2010.03.19. 15:18:25

@theofil: cusi=zuschlag. nem csoda ha balos vagy. a Tények minden csak nem tény. a netet javaslom mindenképp, a legtöbb jó hírportálon linkelve van minden adat, korábbi interjúk, stb... egyből máshogy látnád az egészet. Orbán teljesen máshogy szerepel egy bal meg egy jobboldali médiában, ahová megjegyzem egyetlen mszp-s se megy el. Én legalábbis egyszer nem láttam gyurcsányt a hirTV ben interjút adni, pedig ő igen aktív szereplője volt a közéletnek. Neked is azt mondom: Láss, ne csak nézz!

theofil 2010.03.19. 15:19:08

@Piszkos Freud:

Nem bírom a Hírtévét meg a jobbos médiumokat.

Az interneten megnézem a híreket a hírkeresőben, ott mindenféle irányultságú van, ott elolvasok mindenfélét.
Az más. De politikai műsort a Friderikusz műsor elmúlása óta nem nézek.

Feanor 2010.03.19. 15:20:00

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
Szerintem ez csak a netes atv alapbeállítása, bár kétségtelen hogy azt is megtehetik így. Kérdés hogy ha egy óránál hosszabb a beszéd akkor hogy tudják az egészet kivágni :)

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:20:10

@papika: ki mondta hogy bomba? egy bájos kislány, aki sokkal kellemesebb látvány bármelyik pártszóvivőnél...

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:21:57

@Feanor: vagy úgy...
és a atv tv-ben élőben megy?

theofil 2010.03.19. 15:23:58

@anti76:

A Hírkeresőben minden érdekeset elolvasok, jobboldalit is természetesen.

Csak a tévéket nem bírom nézni.
Igaz, nemcsak a jobboldaliakat unom, hanem a nem jobboldaliakat is, mindet.
Torkig vagyok velük, most csak azért vagyok ilyen élénk mert választások lesznek.

Tulajdonképpen azt unom mindegyikben, hogy nem a lényegről beszélnek, megmaradnak a felszínen és újra és újra ugyanazokat a mondatokat kérődzik fel.

anti76 2010.03.19. 15:24:21

@Feanor: de ugye 16 -kor kezdődik, csak nem élő?

papika 2010.03.19. 15:27:39

@milanello:
Az origo azt állítja, közvetíti, sőt, menet közben lehet lájkolni meg diszlájkolni is.

origo.hu/post-it/blog/20100204-az-interneten-tapsolhatnak-a-poltikusoknak-az-origo-olvasoi.html

Feanor 2010.03.19. 15:28:19

@anti76: Az atv.hu tetején lévő bannerben az "élő" felirat arra enged következtetni hogy 16:05-kor élőben lesz szerencsénk a böszméhez.

milanello 2010.03.19. 15:30:21

@papika:

szuper, köszi.
lájkol a rosseb, akkor nem tudok figyelni, megtörik az élmény varázsa. :)

theofil 2010.03.19. 15:30:37

Megnéztem az ATV progamját:
Hat óra öt perctől adják Gyurcsányt 7.35-ig.

Feanor 2010.03.19. 15:31:46

@papika: köszi, már gondolkodtam hogy felugrom nagymutterhoz ahol van kábel nehogy itt spoilerezzék nekem ezt a történelmi kampányfogást

papika 2010.03.19. 15:32:06

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
Vigyázz, Budai Berni is pártszóvivő, nem csak Herényi Karesz!

theofil 2010.03.19. 15:33:04

Igen és a honlapon közlik, hogy műsorváltozás:

Négytől adják élőben!

Feanor 2010.03.19. 15:33:58

@theofil: ismét az atv.hu-s bannerre irányítanám a figyelmed, amelyben szerepel a "műsorváltozás" szó is.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:34:55

@papika: ő kormányszóvivő.
a nyakó a pártszóvivő...

Feanor 2010.03.19. 15:35:54

Eddig baromira nem figyeltem hogy ezek a tévék milyenek de az atv honlapját elnézve hüledezek hogy ez mennyire de mennyire egy mszps párttévé

papika 2010.03.19. 15:36:47

@Feanor: @milanello:

Van még egy stream, ha az esetleg nem menne, bár az is lehet, a kettő ugyanaz, de ennek szebb a neve:

vastagbor.blog.hu/2010/03/19/boszme_stream

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:38:08

@Feanor: én azon lepődtem meg hogy egy ilyen tv-ben a múltkor egy műsorban Stumpf és Török úr a 2 vendég...

theofil 2010.03.19. 15:40:50

@Feanor:

Köszönöm már sikerült az átirányítás!

theofil 2010.03.19. 15:42:51

Hoplita nincs itt?

Nyilván már a helyszínen van és tizesével vásárolja föl az öszödi beszédet (á' 1000Ft) pedig intettem, hogy ne legyen mohó..!

anti76 2010.03.19. 15:47:32

most ez interjú lesz? vagy valahol beszél, és ezt közvetítik?
Tudható hol kiknek beszél vagy hogy hol?

JokerZ 2010.03.19. 15:48:05

MDF Vasban is megvan. 20 területi lista, ez azért nagy bravúr, de meg kéne nézni, hogy csinálták. LMP még Fejérben hiányzik.

mafos 2010.03.19. 15:49:25

209.85.135.132/search?q=cache:uRCRH2QfMtMJ:jobbik.hu/rovatok/tisztsegviselok/kiraly_andras_a_jobbik_szovivoje+%22kir%C3%A1ly+andr%C3%A1s%22+Sz%C3%BCletett+-m%C3%A1rcius&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Ha már ennyit rágódtok rajta. Bár tudom, ezt csak a baloldali állampolgár bérkommentelő szítja.
Csak vegyük észre :)
Június óta szóvivő. ez kb 8 hónap.
A maszop listáján olyanok vannak, akiknek 20 éve börtönben kéne ülni, nem a parlamentben.(mint ahogy ezt előttem említették.

radala 2010.03.19. 15:49:27

@Zlatan: Még van 12 perc csak meg lesz.
hajrá!!!!

mafos 2010.03.19. 15:52:38

Felhívnám a figyelmet, hogy a jobboldalinak nevezett hírTV lassan ugyanúgy közvetíti az mszp eseményeket, különösebb lehúzó komment nélkül, mint a fideszeseket. Ha valaki megfigyeli.(pl márc 15). jobbikról nem beszélt ellenben. még az mdf is benne volt, pedig az aztán igazán nem volt említésre méltó.

radala 2010.03.19. 15:54:17

@Zlatan: Köcsög fejérmegyeiek, az egész ország nem szereti a fejérmegyeieket:-)
Kurva mdf ezzel fog nyomulni, hogy ök az egyetlenek, akikre mindenhol lehet szavazni. Hogy hogy utálja ezeket az ország, esküszöm inkább az mszpre fogok szavazni.

theofil 2010.03.19. 15:55:12

@anti76:

ATV 16 óra öt perc, élő közvetítés.

Beszélni fog....hosszan....!

Feanor 2010.03.19. 15:55:43

@Zlatan: Ajjj, aggódom én is a Fejérért, le kéne már adni a cetliket. Nem jó ez a lastminute idegtépés

theofil 2010.03.19. 15:57:33

@mafos:

Egy párt mondatot bírtam belőle elolvasni....hát egy hányinger az egész.

sztd 2010.03.19. 15:57:56

@Treuga Mei:
www.forsense.hu/?page=cikk&source=publiclife&id=157&p=1

A másodlagos pártpreferenciától nem független a mérés, de:
"A kérdezetteknek egy ötfokú skála segítségével azt is értékelniük kellett, hogy mennyire érzik magukhoz közelinek vagy távolinak az egyes pártokat."

Hogy ez mennyire megbízható, azt nem tudom, de szerintem nagy hiba nincs benne.

"Mert az csak _feltételezés_, hogy a választók a másodlagos preferenciáikat azonos oldalhoz sorolják... (Legalábbis a nem tudjuk kategória, még ha nem is kizárható!)"
Azért a "nem tudjuk"-nál szerintem többről van szó. Amikor mérnek valamit, abban mindig van hiba, de az nem azt jelenti, hogy azt sem tudjuk, hogy mi, hogy, merre, meddig? :)

papika 2010.03.19. 15:58:37

@radala:
Pedig OV is Fejér megyei!
A kitünő szazhetvenhat.blog.hu szerint ott is megvan, vagyis már tegnap este is megvoltak, reméljük, nem kamáznak, és akkor nem kell az MSzP-re szavaznod.

theofil 2010.03.19. 16:01:46

Na megyek, szívom magamba az igét.

radala 2010.03.19. 16:08:29

@papika: Most már értem miért utálják olyan sokan Orbánt. Mondjuk ez jogos. Köcsög Fejérmegyei...

radala 2010.03.19. 16:13:04

@radala: A valasztas.hu-n nem látszik, hogy meglenne Fejér.
Biztos valami geci mdf-es elgáncsolta a Bizottság Épülete előtt 15,58-kor.
Tuti egy alcsutdobozi MDF-es volt, már persze csak akkor, ha ott nem tilos mdf-esnek lenni, azért remélem ott tilos.

papika 2010.03.19. 16:14:22

@Feanor:
Hű ez a csávó ez nagyon komoly.
Ezt a Vitányit ma már szidtam egyszer.

2010.03.19. 16:14:41

@anti76: Én ennek totálisan az ellenkezőjét tapasztalom, mindenhonnan jelentkeznek az emberek, hogy ők is az LMP-nek szurkolnak.

papika 2010.03.19. 16:15:33

@radala:
A valasztas.hu-t Rytkó Emília gépeli be, ezért néha csúszik.

radala 2010.03.19. 16:15:51

@iii: Megvan Fejér vagy megvan Fejér?

papika 2010.03.19. 16:16:43

@radala:
Nézd meg most, megvan!!!

Feanor 2010.03.19. 16:17:10

@radala:

JUHU megvan. Csak legyen elég cetli.

radala 2010.03.19. 16:17:59

MEGVANFEJÈR Jippiii.
Mégsem olyan köcsög ez az Orbán csak mert fejér megyei

radala 2010.03.19. 16:19:39

@Feanor: Nem is egy de két ország szurkolt az LMP-nek:-)
Söt azt is mondhatnánk az egész határon belüli meg kívüli magyarság.
Szép nap ez a mai.

kopogtató 2010.03.19. 16:19:44

@török gábor: értem köszönöm. Ha nem egyenlő, akkor pedig gondolom az viszi, aki jobban a 2/3 fölött van.

2010.03.19. 16:20:34

És igen, ebben a percben megjelent a 2. Fejér megyei jelölt is az LMP-nél a valasztas.hu-n.
Hipp-hipp-hurrá!

papika 2010.03.19. 16:20:35

És baszki a Munkáspárt is megvan, ha nem dobálják vissza a jelöltjeiket!
7 megye=1 országos lista
Lesz kivel vitatkoznia a Bokrosnak!

A Seress Máriáknak meg 9 megyéjük lett. no az szép, ők biztos nem vettek perforáló gépet, mint az MDF.

radala 2010.03.19. 16:23:58

@radala: Mindenesetre az én cetlim nem ért oda vagy nem volt elég szeged 1-be/n. Szóval ezen én most annyira fölbosszantom magamat mindjárt, hogy mégis listán is a Fideszre szavazok. Most már OV-t sem kell utálni a fejérmegyeisége miatt:-)
Mindenesetre nagy hadvezérek ezek az LMP-sek.
Csak ne felejtsük, el, hogy bár én nem emlékszem rá a 90-es Fidesz pont ekkora stratéga volt. Végül is 12 év múlva is még csak 50 lesz Jávor Benö, miniszterelnöknek az a legszebb kor:-)

radala 2010.03.19. 16:26:29

@iii: Milyen LMP fan vagy te. 3 percet késtél a legjobbtól, mit 3-mat 3 perc 49-et. Nem is szavazol te sem rájuk, te szájkaratés:-)

radala 2010.03.19. 16:28:18

theofil! hol utálja Bauer GyF-et? Épp most gyűlölködnek együtt.

2010.03.19. 16:28:24

@radala: Csak ez a köcsög MDF is megcsinálta, ez bosszant :) Miután lekommunistázta az LMP-t. Ez a Bokros ért valamihez a kamatlábakon kívül? Mert a politikához biztos nem, LMP-programot tuti nem nézegetett, totál baromságokat állított a Mokkában.

2010.03.19. 16:30:11

@radala: Azért percenként nem nézegettem, annyira fan ne vagyok :), ezt az oldalt meg nem frissítettem, csak írtam.

milanello 2010.03.19. 16:32:41

dzson emese nem indulhat? vagy csak elírás?

papika 2010.03.19. 16:38:58

Mekkora egy ripacs! De sajnos meg kell állapítsam, hogy már nem ráz ki a hideg a hangjától, azaz, a Feri sem a régi már! Inkább röhejesnek látom.

Feanor 2010.03.19. 16:43:12

@milanello: biztos fellebez majd, de úgy látszik valamin elcsapták...

radala 2010.03.19. 16:46:47

@iii: Egyben lehet bízni. A Jobbik a Fidesz az MSZP szidása lehet, hogy hoz a konyhára, de az LMP-t szidni tuti kontraproduktív.
Ez nagyon biztató, mert az MDF nem tud semmit tenni az LMP ellen. Igazából az LMP listára adott szavazatok sem fognak a Fidesznek hiányozni, mert (legalábbis a megyékben) azok tuti nem hasznosulnak, hanem töredékként mennek az OL-ra. No még elgondolkozom, hogy mitévő is legyek.
Azt kellett volna mondanod, hogy bocs Fejérben vagyok és lassú az i-phonom:-)

radala 2010.03.19. 16:47:54

Nekem teljesen szaggat ez a köcsög GyF. De nagyon szigorú a merev arca:-)

2010.03.19. 16:49:04

@radala: Pedig pont jót tettek veled, nyugodtan szavazhatsz a helyi Fidesz jelöltre, listán meg az LMP-re. Nem kell bűntudatodnak lenni :)).

Feanor 2010.03.19. 16:50:43

Feritől eddigi két kedvenc mondatom: "nem torzított el bennünket a hatalom"
"Szeretem Magyarországot, szeretem tétovaságát"

milanello 2010.03.19. 16:56:38

"ma jobban élünk mint 2001-ben" -baszki!

radala 2010.03.19. 16:56:45

@iii: Tényleg ritkán frissítesz. Pont arról győzködöm magamat, hogy semmit nem veszít a Fidesz, ha vidéken LMP-re szavaz valaki.:-)

papika 2010.03.19. 17:02:33

@radala:
Jaj radala, vigyázzál, inkább kérd át magad szeged 2-be, és egyéniben szavazz az LMP-re, azt még lehet javítani a második fordulóban, őket meg segíted egy plusz töredékszavazattal, és ha megcsinálják az 5%-ot, akkor erősebb lesz a frakció.
A fidesznek a lista a lényeg, ott kell minél nagyobbat hasítani, az egyéniket meg könnyebb besöpörni a második fordulóban.

2010.03.19. 17:06:42

@radala: Na most inszájder infó: Szeged 1 is meglesz.

papika 2010.03.19. 17:12:05

Hát ez csúcs, a Feri két hibáját vallotta be, mind a kettő az, hogy ő túl jó volt.

milanello 2010.03.19. 17:15:20

A Civil Mozgalom lehet a 6. erő. Szép volt Seres Mária! Hajrá április 11.-én!

Feanor 2010.03.19. 17:24:25

respekt a civileknek is, bár fekete ló hogy mit képviselnek. Van olyan családi barát aki nekik gyűjtött.

salytóskifli 2010.03.19. 17:30:01

A civileknek már a nevük is hazugság, amit akarnak, az mérföldes demagógia, egy-két kivételtől eltekintve.

lüke 2010.03.19. 17:58:30

már aggódtam ,hogy nincs GyF beszéd , fecsegés
Esterházyt kellett volna idéznie
1,
"A könyv táj.Vadregény,szemétdomb........
Duna, Tisza, Dráva, Száva törjön el a lábad szára.Vagy ne törjön"
2,
"más a képzelet,és más a képzelődés,ahogy más a beszéd,és más a fecsegés"

hoplita 2010.03.19. 18:06:37

@theofil:
Na , hogy megnyugoggy...!:DDD

Ha ott lennék tényleg vennék egyet, egy rugó manapság már nem egy összeg, a 2 napi cigim sem jön ki belőle.:)))

Volt egy kis választókerületi megbeszélés, meg szóróanyagokért mentem.
6000 kopogtatóval fejeztük be a gyűjtést...szal, nem vagyok-vagyunk elégedetlenek.
És ezek a kopogtatók standhoz és házhoz hordott kopogtatók....nem házalással összekunyizott cetlik!!!
Az ilyenek jelentős része voksban realizálódik, ami nálunk alapból már 20%....de több lesz.
Közel leszünk itt a 30-hoz....bár nem szeretném elkiabálni.:)

Surko 2010.03.19. 19:24:07

" ezt a sokat kárhoztatott és lesajnált bal-jobb besorolást a választók és a politikusok többsége is érti és használja. "

Pontosabban a mai magyar közéletben bevett jelentésének megfelelően talán jól használja a társadalom.

De a gond ott van, hogy hibás maga a fogalomhasználat.

Ha egy országban következetesen balnak hívom a jobbat, és jobbnak a balt, akkor a társadalom természetesen "megtanulja" így használni és értelmezni a fogalmakat.

De ez a megértés nem azt jelenti, hogy helyesen használunk fogalmakat, csak azt, hogy tudjuk, hogy mire gondol a másik, amikor egy fogalmat használ.

Ez kb. olyan, mint amikor valaki azt mondja, hogy "római", "kreol", vagy "indián". Ekkor sem azt értjük a kifejezés alatt, mint amit az jelent, mégis "érteni és használni" fogja azt a társadalom.

Vagyis az, hogy a társadalom használ (hibásan) egy fogalmat, még nem jelenti azt, hogy ez így helyes lenne.

Ma Magyarországon egy dologtól függ, hogy valaki jobboldalinak, vagy baloldalinak tartja magát:

- hogy mi a viszonya a nacionalizmus kérdéséhez

Aki nacionalista, az jobboldalinak tartja magát, aki meg anti-nacionalista, az baloldali lesz.

Így itt ragadunk a "kultúrharc" mocsarában, és senkit nem érdekel a gazdaság.

Nekem ebből van elegem. Lesz*rom, ha akár az alkotmány preambulumába bekerül, hogy Mária országa vagyunk, csak tegye már valaki rendbe ezt a rohadó gazdaságot!

Surko 2010.03.19. 19:28:37

Szerintem balról jobbra a pártok sorrendje az alábbi:

- LMP - szélsőbal, balról előzi az MSZP-t, kritikus magával a piacgazdasággal szemben
- MSZP - bár a domináns szárny erősen liberális
- Fidesz - retorikailag erős balos vonulat, enyhe piacgazdaság kritika, de azért meghatározó liberális irány
- MDF - Bokros érkezésével klasszikus liberális gazdaságfilozófia
- Jobbik - értelmezhetetlen, habzószájú szélsőjobboldali csőcselék

LMP - MSZP - Fidesz - MDF - Jobbik

Gazdaságilag tehát az MDF jobbról előzi a Fideszt.

Ezt nehéz lehet megemészteni egy ún. "jobboldalinak" aki számára az MDF "baloldali"...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.03.19. 19:40:53

Időnként komolyan elgondolkozom azon, hogy vajon mit képvisel a Fidesz. Milyen értékrendet? Kinek az érdekeit? Mert annak a hangoztatása, hogy mit szeretnének a zemberek, az nem képviselete semmilyen értékrendnek. Az nem bal, az nem jobb, az nem centrum. Az csak populizmus.
A piacképesség persze vitathatatlan - de ez nem csoda, csak szemérmetlen marketing: a termék nem más, mint az emberek vágyainak a kimondása. Ismerve az operettország igényeit, nem lennék meglepve, hogy ha lenne egy megfelelő nagyságú piaci rés a lakodalmas zenék piacán (mint volt az MDF apadásával '94 után a retotikai konzervatív oldalon), akkor Viktor két indános bölcsesség között lakodalmas zenére énekeltetné a jónépet a nagygyűléseken...
Vajon hányan goldolkodtak el azon, hogy mit akar a Fidesz - mármint túl azon, hogy a szocik húzzanak el? Vajon a Fidesz törzsbázisa elgondolkozott azon, hogy milyen világnézet ez? Hogy összefér-e a keresztény értékrend a szentkorona-tannal, az árpádsávos turulkodással, a semjéni fafejkonzervatívoskodással és a gondoskodó állam illúziójával éltető, szociáldemokratából olykor kommunistába hajló retorikáva?

Surko 2010.03.19. 19:49:10

@Michael Knight:

Egyszerű a válasz: nem gondolkodtak el rajta.

Mint ahogy senki sem gondolkodik el sajnos a szavazata leadása előtt ilyeneken...

A magukat "baloldalinak" vallók is lelkesen szavaznak arra az MSZP-re, amelyik erősen liberális gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre Gyurcsány színrelépésével.

(hozzáteszem engem ez nem zavart, sőt, de ettől még tény, hogy a szocikat sem lehetne a gazdaságpolitikájuk alapján baloldalinak nevezni...)

2010.03.20. 09:01:43

@Surko: Az a hiba, hogy kevered a politikai és a gazdasági irányultságot.

A politikai spektrum úgy néz ki, ahogy TG is mondta:
MSZP-MDF-LMP-Fidesz-Jobbik

A gazdaságpolitikai szempontból összeállított (etatista-liberális tengely) nagyjából így néz ki:

Jobbik-Fidesz/LMP - MSZP - MDF

Az LMP-t szélsőbalnak beállítani tájékozatlanság, semmi alapja nincs. A besorolását ezen a skálán nem is tudom pontosan hova tenni.

Surko 2010.03.20. 11:52:02

@iii: " Az LMP-t szélsőbalnak beállítani tájékozatlanság, semmi alapja nincs. A besorolását ezen a skálán nem is tudom pontosan hova tenni. "

Ha jómagam nem épp azért távoztam volna az LMP közeléből, mert tagadták a piacgazdaságot, akkor még igazat is adhatnék neked.

Persze ez külső szemlélő számára sokszor valóban nem transzparens. (Miért is tenné világossá az LMP, ha egyszer pont az ex-SZDSZ szavazók támogatsával szeretne a parlamentbe kerülni.)

Lássuk pl.
- mennyire baloldali és mennyire populista dolog a "lakhatási alapjog"

- mennyire baloldali és populista dolog "garantált minimum jövedelmet" ígérni?
(ami persze ma még titok, hiszen jó LMP-s szokás szerint a programot nem kell a választó tudomására hozni előre, elég majd utólag elmondani, hogy mire is szavazott...)

Tényleg, mikor lesz programismertetés?

Vagy mire utal vajon, ha a párt kihoz egy tök vállalható koncepciót BKV ügyben, megversenyeztetett szolgáltatókal, majd a párt belső köreiben ezt szitokszóként "privatizációs kísérletnek" minősítik, ezért azóta mélyen halgatnak róla?

Őszintén nem értem, hogy ha egyszer balos a programotok, akkor miért kell ezt álszent módon tagadni és titkolni?

Talán csak nem azért, mert a baloldaliság ma nem menő?

Vagy netán azért, mert liberális szavazók támogatására van szüksége a pártnak?

Surko 2010.03.20. 11:59:35

@iii: " Az a hiba, hogy kevered a politikai és a gazdasági irányultságot. "

A gazdasági skála viszonylag egyszerű. Jobb az, amelyik szabad versenyt és alacsony állami újraelosztást akar, és bal az, amelyik ezzel ellentétesen cselekedne.

De mit értesz vajon "politikai" irányultság alatt?

Ilyen fogalom egyszerűen nem létezik.

Van még társadalmi kérdéskör, ahol szintén fel lehet rajzolni egy skálát, de az LMP ezen a skálán is a baloldalon fog helyet foglalni.

Hiszen társadalmilag a baloldali erők nevezhetőek "progresszívnek", hiszen ők küzdenek a tradícionális kötöttségek ellen, a baloldaliak a nemek közötti egyenjogúság élharcosai, baloldaliságot jelez a kisebbségek és egyéb másság iránti tolerancia.

Hozzáteszem mindezek nagyon is szimpatikus vonások, amelyek jellemzők is az LMP-re, de ezek sem jogosítják arra, hogy az általad említett módon az MDF-től jobbra, a Fidesztől balra álljon.

Társadalmi-szociális kérdésekben (is) a legprogresszívebb, legbaloldalibb párt ma az LMP.

Azaz társadalompolitikailag is a skála balszélén helyezkedik el az LMP.

2010.03.20. 14:59:17

@Surko: A politikai irányultságot nehéz definiálni, de szerintem a liberális társadalomfelfogás nem mindősíthető egyszerűen baloldalinak.

Itt egyszerűen arra gondoltam, hogy a más pártokhoz való viszony alapján hol helyezkedik el az LMP. Ebből a szempontból pedig az MDF egyértelműen közelebb áll az MSZP-hez, még akkor is, ha néha őket is betámadja. Az MSZP pedig ki is jelenti magáról, hogy ő a baloldal.

Valamelyik cég csinált egy ilyen térképet, azon ez plasztikusan látható.

2010.03.20. 15:13:20

@Surko: Elég jól ismerem az LMP törekvéseit, soha sehol nem tagadták a piacgazdaságot. A programjuk, ha minden igaz, hétfőn megjelenik, majd abban mazsolázhatsz, ha gondolod.

Ez a "garantált jövedelem" új nekem, nem hiszem, hogy ez bármilyen hivatalos programba belekerülhetne.

A "lakhatási minimum" valóban egy balos követelés, de mondhatjuk szociális érzékenységnek is, úgy már mindjárt másképp hangzik ;). Az én felfogásomban ez gazdaságilag is racionális, mert olcsóbb, mint egy család utcára kerülése.

A BKV-ügyből pedig jól látszik, hogy az LMP nem tekinti a privatizációt (egyébként ez nem teljesen az) sem vállalhatatlannak, ha az ésszerű. Nem hallgatnak róla, per pillanat ez kevéssé fontos.

prekonzervativ 2010.03.21. 11:34:23

Kedves Török Gábor!
Nem értem, hogy oly sokan miért tartják a fideszt baloldali pártnak a gazdasági programja alapján mikor pl. a tavaly megjelent Jövőkép c. gazdasági programjában egyértelműen a versenyt tartja a gazdaság legfontosabb elemének, de emelett állást foglal az aktuális programjában is (ld. Nemzeti Ügyek) ráadásul az adócsökkentést szorgalmazza, valamint a vállalkozók és a munkaadók támogatását tartja elsőrangúnag, melyek tipikusan jobboldali (piacpárti) elvek Nyugat-Európától az Egyesült Államokig. Azonban igaz, hogy a fideszn programjában erőteljes hangsúlyt kapnak a szociális intézkedések is, illetve a munkavállalok segítése, de ezek nem balra csupán középre húzzák a pártot. Ami még szintén tipikusan jobboldali, piac- és versenypárti elv - melyben közös a jobbikkal és az mdffel - az a szociális juttatások realizálása, illetve munkaviszonyhoz kötése. A fideszben véleményem szerint megfigyelhető egy erős jobbratolódás gazdasági értelemben a 2006-os programjához és szintjéhez képest, most kezd visszaállni a '98as és a 2002es helyzete. Üdvözlettel: www.prekonzervativ.blog.hu

prekonzervativ 2010.03.21. 11:35:24

egyébként ma Magyarországon szerintem egy mérsékelten baloldali gazdasági elveket valló párt van és az az LMP, valamint egy szélsőségesebb a Jobbik.

Szentpeter 2010.03.23. 08:56:42

Engem a politikában nem érdekel az oldaliság... mert elvtelenné tesz...

Nekem a jobb oldalam legalább annyira fontos mint a bal... csak össze kell hangolnom..

Szúrófény 2012.09.22. 04:15:34

@félemelet: Ezen a baromságon se tudtok túllépni!
Szabó Dezső: Mit jelent ez a jobb és baloldaliság? Azt, hogy az illetők egy, az országot érintő egyetemes, vagy részletkérdésekben nem fizikai és pszichikai adottságok összes ismeretéből s a szóban forgó probléma elképzelhető minden hatásából alkotják meg az ítéletüket: hanem egy híg tudományellenes, elemeiben ellentmondó piszkos frazeológia szerint mely őket jobb- vagy baloldaliakká kötelezi” — aszerint, hogy melytől reméli a maga boldogulását, zsákmányát, mondom hozzá én.
süti beállítások módosítása