Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2010
már 24
06:02

Az MSZP az Országos Választási Bizottsághoz fordul, mert sérelmezi, hogy az MTV döntése értelmében a Fidesz és a KDNP egyaránt saját időt kap a választás előtti „bemutatkozó” műsorban. Amikor először meghallottam a televízió döntését, magam is hajlottam arra, hogy az eljárás nem szerencsés, hiszen politikai értelemben a KDNP önállósága erősen megkérdőjelezhető – ahogy erről korábban már írtam is. Ha azonban alaposabban átgondoljuk a dolgot, kétségtelenül szólnak érvek a döntés mellett.

A Fidesz és a KDNP közös listán indul a választáson, az ilyen megoldásokról a választási törvény külön rendelkezik: "A közös lista, illetőleg a kapcsolásban részt vevő listák nem kapnak mandátumot, ha az országosan összesített érvényes szavazatoknak legalább tíz százalékát, kettőnél több párt által állított közös, illetőleg kapcsolt lista esetében legalább tizenöt százalékát együttesen nem érték el”. Ebből a mondatból is látszik, hogy a közös listán való indulást a rendszer úgy kezeli, mintha önálló pártokról lenne szó, ezért velük szemben erősebb (dupla és tripla erős) követelményeket támaszt. Nem véletlen, hogy a közös listaállítást sem most az MDF-SZDSZ, sem négy évvel korábban a MIÉP-Jobbik nem vállalta: előbbi esetben inkább beolvadásról, igazolásokról van szó, utóbbi pedig egy névleg létrehozott új szervezetet („A Harmadik Út”) jelentett. Mindebből pedig levezethető, hogy a KDNP-t most ugyanannyi jog illeti meg mindenhol, így a választási műsorokban is, mint bármely önállóan induló pártot, s ugyanígy kellene eljárni akkor is, ha az MSZP mondjuk az MSZDP-vel, vagy az MDF az SZDSZ-szel indított volna közös listát.

De vajon vonatkozik-e ez a választási vitákra, s kell-e a választás estéjén külön foglalkozni a KDNP reakcióival? Ha jól emlékszem, négy évvel ezelőtt az úgynevezett négypárti miniszterelnök-jelölti vita kapcsán nem merült fel hasonló igény, holott ebből a logikából akár Semjén Zsolt részvétele is következhetett volna. 2002-ben viszont, amikor a Fidesz az MDF-fel indult közös listán, Dávid Ibolya aktív résztvevője volt több választási műsornak is. A TV2 heves párbajában például – ahol Csurka István emlékeim szerint egy adott ponton fröccsöt kért, sajnos a felvételt egyelőre nem találtam meg – Kunczéval ordítottak versenyt az Orbán-kormány érdemeiről vitatkozva – igaz, itt az MDF elnöke egyedül képviselte a Fidesz-MDF listát.

Mindent mérlegelve két szempont létezik szerintem: az egyenlő versenyfeltételekre és a politikai realitásokra vonatkozó. Egy közszolgálati televíziónak elsősorban – de nem kizárólag! - az előbbit kell képviselnie, ezért elvárható, hogy a választás előtt az országos listát állító pártok egyaránt beszélhessenek. S miután a választási rendszer logikájából következően a kilenc területi listát állító Civil Mozgalom és a Fidesszel közösen induló KDNP is egyenrangú szereplő, szót kell mindenkinek adni. Más kérdés, hogy a politikai realitások alapján már nem ugyanez a helyzet, s ezt időnként érvényesíteni lehet és kell is. Nem véletlen, hogy a politikai megállapodással létrejövő miniszterelnök-jelölti vitákra sem szokás meghívni az esélytelennek tartott szereplőket, mint ahogy a valóságban társutasként működő pártok vezetőit sem kell minden alkalommal automatikusan megkérdezni.

x x x

Kaptam egy nagyon érdekes táblázatot "kiszol"-tól, aki komoly munkával kiszámolta, hogy az MDF és az LMP egyéni jelöltjeire kik szavazhatnak. Lakatos Gergő térképével együtt érdemes kezelni:

Kiszol magyarázata a táblázathoz:

"A valasztas.hu adatait használtam, az ott látható EVK népességadatokból indultam ki. Figyelembe vettem, hogy mely EVK-kban tudott egyéni jelöltet állítani az LMP ill. az MDF, utóbbinál még Csapody Miklós esetleges visszalépését is figyelembe vettem. Az LMP és MDF "fejlécű" oszlopokban területekre lebontva azon választók száma szerepel, akiknek lesz LMP-s ill. MDF-es egyéni jelöljte a szavazólapján. A mellettük lévő %-os sorokban az látható, hogy az adott területen ez a választók hány százalékát jelenti. Zölddel kiemeltem mindkét párt esetében a (szerintem) kiemelkedő eredményeket. Szürkével jeleztem, hogy az MDF 2 megyében nem állíthatott területi listát, így valószínűleg az itt induló egyéni jelöltjei jóval kevesebb voksot kapnak majd, mint az MDF országos átlaga, sőt, még a vidéki átlagnál is kevesebbet. Eredményül azt kaptam, hogy a választók 53,8%-ának lesz a szavazólapján egyéni LMP-s jelölt, míg 53,1%-uknak a szavazólapján MDF-es egyéni induló. Azt is kiszámoltam, hogy a szavazók hozzávetőleg 30%-a találkozik majd mindkét párt nevével az egyéni jelöltek listáján, 24%-uk csak az LMP, 23%-uk csak az MDF jelötjét látja majd (a két kicsi közül), míg nagyjából 23%-uk egyik párt jelöltjére sem szavazhat majd. A táblázatban szereplő "EVK szám alapján történő lineáris becslés" sor azt mutatja meg, hogy ha feltesszük, hogy a választókerületek egyforma lélekszámúak (ahogy lennie kellene), akkor a választók hány %-a szavazhatna a 92 ill. 91 jelöltet állító két kispártra. Persze a választókerületek nem egyforma lakosságúak (van pl. 26000 ill 74000 főt számláló is), így a lineáris közelítés nem is pontos, mind az LMP, mind az MDF egyéni jelöltjeire a lineáris közelítésből kapott becslésnél 1,5%-kal többen szavazhatnak majd. Ez elsőre lényegtelenül kicsinek hangzik, de voltaképpen olyan, mintha hárommal több egyéni jelöltjük lenne, az LMPnek 95, az MDFnek 92. Más megközelítésben pedig ez a 1,5% különbség azt jelenti, hogy 120000 emberrel többnek a szavazólapján lesz ott mind az LMP, mind az MDF egyéni jelöltjeinek neve, mint azt a 91 ill. 92 jelölt alapján "gondolnánk". Szerintem ez akár a bejutást eldöntő kérdés is lehet. (Annak a magyarázata, hogy mindkét pártnál 1,5%-kal nagyobb érték jött ki a lineáris közelítésnél az lehet, hogy a nagyobb népességű választókerületekben vélhetően könnyebb összeszedni 750 ajánlást, mint az aránylag kicsi 20-30 ezresekben. Mindkét párt esetében inkább a közepes és nagy EVK-kban van jelölt és a kicsikben nincs.) Az is bonyolíthatja azonban a kérdést, hogy a pártoknak mennyire sikerült sok egyéni jelöltet állítania azokon a területeken ahol népszerűbbek az országos átlaguknál. Ennek becslésére felhasználtam a tavalyi EP választás megyénkénti százalékos adatait az LMP és az MDF esetében (ill. az SZDSZ-ét is, ld. később), és a megyékben elért eredményükkel súlyoztam a most egyéni jelölttel is "célbavett" szavazók számát. (Ez megtehető, hiszen az EP választáson mindenhol, mindenki számára választható volt a 2 párt.) Ennek eredménye is látható a táblázatban.Ezek az eredmények így tehát tulajdonképpen azt mutatják meg, hogy a pártok Ep választáskori szavazóinak hány százaléka szavazhat idén tavalyi támogatottja egyéni jelöltjére (is). Természetesen ez csak becslés, hiszen a pártok területi támogatottság jelentősen változhatott egy év alatt, de azt gondolom, hogy jól közelíthető így a valós eredmény, különösen az LMP esetében. Náluk azt kaptam, hogy ha figyelembe vesszük a területi támogatottságok különbségeit, lényegesen, csaknem 4%-kal magasabb értéket kapunk. Az MDF esetében viszont szinte egyáltalán nem találtam különbséget, ami kicsit meglepő, hiszen logikusnak látszik, hogy ahol nagyobb egy párt támogatottsága, ott jobban is megy a kopogtatócédula gyűjtés. Az MDF esetében nem ez a helyzet, ami két dolgot jelenthet. Az egyiket nem írom le... A másik, enyhébb verzió az, hogy a párt támogatottsága jelentősen megváltozott a területi elosztás tekintetében. Ismerve az MDF utóbbi egy évének történelmét, ez nem is lenne nagyon meglepő. Végül pár szót az utolsó sorról. Az előző okoskodásnak az a hibája, hogy figyelmen kívül hagyja az SZDSZ "megszűnését", holott az ő szavazóik is szavaznak idén valakire (persze azok, akik nem maradnak otthon). (Most a tavalyi 2%-os SZDSZ táborról van csupán szó, hiszen a többi volt szabad demokrata szavazó már az EP választás idejére új pártot választott magának.) Ennek a tábornak a sorsa rendkívül érdekes, hiszen mind az LMP-hez, mind az MDF-hez köthető. Utóbbival együtt indul az SZDSZ 2010-ben, ugyanakkor sokan úgy sejtik, hogy az SZDSZ szavazók jelentős része ettől függetlenül mégis inkább az LMPt támogatja majd. Ennél a becslésnél ezért feltettem, hogy a tavalyi EP választás SZDSZ szavazóinak fele az LMPre, fele az MDF/SZDSZ-re szavaz idén, majd ennek megfelelően súlyoztam a jelenlegi adatokat a tavalyi LMP,MDF és SZDSZ által elért EP eredménnyel. Ez sokat már nem befolyásol az adatokon, de az azért látható, hogy az LMPnek egy picit még hozhat az SZDSZ tábor, míg az MDF összesített eredményén inkább gyengít. (Ez főképp a viszonylag gyenge MDFes és az aránylag erős LMP-s budapesti egyéni jelöltállítással magyarázható.) Hangsúlyozom, fentiek mind az egyéni jelöltállításra voltak kihegyezve, az 5%-os küszöb elérése viszont csak részben függ ettől. Az MDF oszlopaiban a zárójeles számok a Csapody Miklós esetleges visszalépésével kapott értékek."

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr501863978

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hetesi Zsolt: Az utolsó óra - Hí­radás a Föld állapotáról 2010.03.25. 17:26:12

Hetesi Zsolt előadása többek közt az olajkitermelésről, nagyon fontos a közeljövőnk minden szempontjából. Tíz öreg olajmező adja a világ olajának 90%-át, nincsenek új mezők, ha csökken az olajfogyasztás, csökken a gazdasági teljesítmény, ha nő a fog...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.24. 23:20:56

@Aner: Ki is másztak a gödörből, nem? Magyar-piacot ejrópa minden szegletébe!
Az árukészlet összetételére ötleteket a
mijaf@szvennenekmegtolunk@turul.hu-ra várunk!

Aner 2010.03.24. 23:21:21

@Vénveterán: A magyar gazdaság túl nyitott, nincs nagy játéktér, ha heveskedsz leforrázod magad.

Vénveterán 2010.03.24. 23:22:21

@namitirok: Hányszor is próbálta úgy újratárgyalni, hogy kevesebbet kelljen visszafizetni? Az egy dolog, hogy az imf helytartójával leülnek kávézni, aki elmondja milyen programot kell megvalósítani, hogy még a maradék bőrt is lehúzzák a népről és legyen miből fizetni a hiteleket. De ez nem annyira tűnik tárgyalásnak, mint inkább parancsosztásnak.

aum 2010.03.24. 23:24:10

@Vénveterán: Na most, ha én lennék a német pénzügyminiszter, akkor már csak politikai okokból sem engednék egy fillért sem. Mert félnék a német adófizetők jogos haragjától. Akkor azt mondanám, jó, ha nem tudtok fizetni, jelentsétek be az államcsődöt. Mert akkor a német adófizetők Vona Gáborra haragudnának.
Utoljára a rendszerváltás környékén volt akkora politikai hitele az országnak, hogy lehetett volna kérni az adósságelengedést a vasfüggöny lebontásáért cserébe. Van egy sejtésem, hogy Hornék be is adták a számlát csak épp pártkassza finanszírozás formájában.

Vénveterán 2010.03.24. 23:25:33

@Aner: Ha nem csinálok semmit, akkor meg megfulladok... inkább maradok a heveskedésnél, még ha meg is van a kockázata, de legalább valamennyi esély van a túlélésre...

De akkor itt most visszakérdeznék, a sok okos "közgazdásznak":
Mi a megoldás? Mit tegyünk, hogy talpra álljunk gazdaságilag? Hogyan gondoljátok a hitel visszafizetését? Van esetleg ötlet is vagy csak kritika?(utóbbival nem sokra jutunk)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.24. 23:26:04

@Vénveterán: És ez nem változik egyhamar! Ha magas lórul böszélünk velök, még megAjgszburgoznak jól, oszt lesünk, mint Lehel kürtye!

Aner 2010.03.24. 23:26:54

@namitirok: Megfogtalak csibész! Te hiánygazdaságot, meg szocializmust akarsz Európába, meg azt hogy mi, magyarok legyünk az áruszállítók. :-p

Idet 2010.03.24. 23:27:33

@Aner: Hát ezt mondom éppen. A lengyelek érdekérvényesítő képessége pedig nagyságrendekkel nagyobb, mint a mienk. (Lélekszám, lélekszám az USA-ban, kat. egyház stb.)
Ezt talán Antall József játszhatta volna újra, de van egy olyan érzésem, hogy Kanzler Kohl fölvilágosította a valódi lehetőségeink felől.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.24. 23:28:18

@Vénveterán: 5let? Nem egymás basztatásával jutunk előbbre, bár régi magor szokás! Kiegyezés, egymással? Nemelehetne?

pad78 2010.03.24. 23:29:21

@Aner: Mivel nem vagyok pártpolitikus, nem beszélhetek egyik párt nevében sem. De hogy valaki az MDF nevében akarjon kioktatni demokráciából, már bocsánat! Milyen demokrata az, aki szerint a valódi demokrata csak egyetlen pártra szavazhat! Nincs alternatíva! Ahogy az MDF csak úgy működhet, ahogy ibolya asszony elképzeli, mindenki mást kicsinált már a pártjában! A demokrácia dicsősége az a némber! És ezek szerint Te is egyetértesz ezzel az őrültséggel, hogy aki demokrata, szükségszerűen egyetlen pártot támogat? Ilyen fertőző ibolya néne demokráciafelfogása a tizenöt megmaradt ostoba talpnyalója fejében?

Én csupán arra hoztam néhány példát (és még mennyi lenne), hogy az MDF-re hivatkozva nincs mit példálózni a demokráciával. Egyébként felőlem arra szavazol, akire akarsz! Szavazz akár az MDF-re, hidd el, én nem fogom vitatni, hogy demokrata vagy! De legyen talán nekem is jogom arra szavazni, akit hitelesebbnek látok az MDF-nél! (És bocsánat, de én ma szinte csak ilyen pártokat látok indulni.) Anélkül, hogy megkérdőjeleznék, hogy demokrata vagyok!

Vénveterán 2010.03.24. 23:30:51

@aum: Gondolom a német adófizetők annak sokkal jobban örülnének ha pl. 1-2 év múlva államcsődöt jelentenénk és egy árva garast sem látnának... (más kérdés, hogy a felvett hitelek már rég a többszörösét visszafizettük)

Várom Tőled is választ: Mi a megoldás? Fizessünk mint a katonatiszt, amíg be nem kell zárni az iskolákat, kórházakat, amíg megszűnnek a segélyek és éhen döglünk?

Best_In_Class 2010.03.24. 23:31:20

@Spirál:
&
@bretman:
A patyolat-tiszta, progresszíven demokrata (vagy demokratán progresszív?) MDF-ről csak ennyit:
Gróf István, MDF Vas megyei elnök, 2010. márciusában: "Érted?! Az hogy az MSZP-től szerez 150 db be nem adott cédulát, az lehetne hogy az MSZP-től a le nem adott kopogtatókat, amik ott vannak az irodájukban meg nincsenek megsemmisítve azokat kéne vagy kölcsönkérni egy éjszakára vagy ha nem akarják akkor lefénymásolni és odaadni. És akkor azok akik [...] Hát, a kőszegi MSZP-s, Rába vagy hogy hívják"

www.hirtv.hu/filmek/hirado21/hirado20100323.wmv; 05:55-től

És az, hogy ez csak egy felvetés volt (amivel védekeznek, így utólag), az nem elfogadható, mert egy_demokratának_eszébe_sem_jut_ilyesmi!

bretman 2010.03.24. 23:31:25

@Mizantrop:

Nem.

"Feketén-fehéren? Úgy érted, hogy bírósági ítélet van róla - vagy az, hogy feljelentés és nyomozás?"

Szerintem ez elég világos. Megkérdeztem, hogy mit értesz azon, hogy feketén-fehéren bebizonyosodott. Mert csak ennyit írtál: hogy feketén-fehéren bebizonyosodott. Én egy feljelentést nem neveznék fekete-fehér bizonyítéknak.

Elég sokan ülnének ebben az országban, ha egy feljelentés elég lenne.

Hol látod azt, hogy én feljelentést kérek?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.24. 23:31:28

@Aner: Ponkosan! Magor lányokat mindenhová (már ez megyen) és drogot, sokat! Felvirágozna az magyar és a zegészségügy is megoldódna rögvest!:-(

Vénveterán 2010.03.24. 23:33:16

@namitirok: Ez eddig szép és jó(komolyan, bár megélném), de honnan lesz meg a hiányzó 100 milliárd (?) dollárunk?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.24. 23:33:25

Nem vagyok sem jós, sem látnok, de ha nem hagyjuk abba a marakodást, az tényleg csődhöz vezet! Gazdasági és morális értelemben egyaránt!

flea 2010.03.24. 23:33:56

@namitirok: és miért is ne? Ezekben a Fidesz sem ellenérdekelt. A leggyengébb pontja az egésznek pont a bejutásuk, de programot írni meg nem lehet úgy, hogy "persze csak ha egyáltalán bejutunk" :D

Idet 2010.03.24. 23:34:09

@aum: Szerintem tökmindegy, hogy a német adófizetők kire haragszanak, kire nem. Lavinát indítana el a dolog, precedenst teremtene, ettől félnek. Itt vannak a görögök...

Ha minden ilyen nyomásnak engednének, előbb-utóbb úgy szétkapnák az Uniót, mint magyar téeszt a tagoszok.

bretman 2010.03.24. 23:34:56

@Best_In_Class:

Most ez mire válasz? Mert patyolattisztaságról nem írtam.

Biztos élvezetes dolog úgy vitát folytatni, ha vitapartnered szavait is te találod ki. Csak nincs tétje.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.24. 23:36:50

@Vénveterán: Póker? Black jack? Esetleg átgondolt munkaszervezés, turizmus, nem Széchenyi-terv módján, nem is autópályaépítés Európa legdrágább áraival!
Úgy sáfárkodva az ország pénzével, hogy átlátható legyen!
Ne csak közbeszerzést, de elszámolást is!
...meg ilyenek.

Aner 2010.03.24. 23:36:56

@Vénveterán: Nem vagyok közgazdász tehát személyes véleményemet mondom.

1, Meg kell találni az aranyközéputat az etetista és a Neolib gazdaságpolitika között.
2, Fel kell számolni a népben, hogy az államra mint mindig mindenben kisegítő cukros bácsit lásson. (Le kell számolni a Paternalista szemlélettel.)

stb.. stb..

Vénveterán 2010.03.24. 23:37:08

@Idet: Hohó! Nálunk még működik a téesz!:)
(Persze most már sok kis kft.-ből áll, de működik és sokaknak ad munkát!)

Best_In_Class 2010.03.24. 23:38:57

@bretman: OK, te bizonyítékot kértél - megkaptad, azaz nem csak egy sima feljelentés, hanem egy elég erős bizonyíték, egy hangfelvétel
a "patyolattisztaság?" inkább az egyetlen választható demokratikus megoldásra volt válasz, azért volt más is úgymond megcímezve

Mizantrop 2010.03.24. 23:39:48

@bretman: Akkor félreértettelek, az első mondatodat legalábbis. Elnézésedet kérem. A dolog lényegi részét illetően viszont én azt állítottam, hogy feketén fehéren kiderült, hogy Mészáros hamis KC-kel próbálkozott. Ezen te mit vitatsz egyébként, amikor valóban egyértelmű hogy nem az ÁNy-ban gyártottak hármat? Hamisak voltak? Igen. Mondtam, hogy Mészáros maga hamisította? Nem. Majd a nyomozás kideríti, ha egyáltalán.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.24. 23:39:54

@flea: A Fidesz nem is, de ott van még a KDNP! Csak nem gondolod...?

Idet 2010.03.24. 23:41:19

@Vénveterán: Hát például utána lehetne nézni a sokmilliárdos lopadéknak, ami személyes és pártkasszákba suttyant, és mind ott melengeti magát valami jó kis déli adóparadicsomban.

Ugye, Svájc is engedett kicsit a banktitokból Anzsiék szelíd rábeszélésére+egy kis USA nyomás. Szép kis összegek gyüttek ottan le, hogy Namitirok stílusát koppintsam...

flea 2010.03.24. 23:41:40

@namitirok: hülyéskedsz, ugye? Nem véletlen felejti el még TG is, hogy közös listájuk van...

aum 2010.03.24. 23:42:54

@Vénveterán: Paradox módon az államcsőd inkább kivitelezhető, mint az adósságelengedés. Utóbbira csak rendszerváltáskori különleges politikai helyzetben illetve elmaradott országok esetében (pl. Haiti földrengés után) került sor.
Magyarország a világ 150 országa közül kb. a 30-40. legfejlettebb, szóval senki nem sajnálna bennünket, amiért elkúrtuk. Ha bejelentjük az adósságok visszafizetésének egyoldalú szüneteltetését, akkor természetesen a forint 400-ra gyengül, sok vállalkozás tönkremegy, sok embert elbocsátanak, közszféra béreit megfelezik, ami óriási sokkot jelentene. Utána viszont a romokon jónéhány exportorientált vállalkozás látványosan beindulna. Nem egy leányálom, különösen az eltunyult magyar népességnek.

A másik út, hogy megpróbáljuk megelőzni az adósság növekedését és így kinőjük azt. Ehhez gazdasági növekedés kellene, sok új munkahellyel és adófizetővel. Nem tudom, mennyire reális, de biztos, hogy ez sem könnyű.
Sajnos akkora az adósság, hogy már most is alig bírjuk. A kamattörlesztés egy évben 1200 milliárd, ami több, mint a 900 milliárdos államháztartási hiány. Vagyis már most is több a költségvetés bevétele, mint a kiadása, csakhogy a hitelek törlesztése miatt a hiány újratermelődik.

Idet 2010.03.24. 23:43:02

@Vénveterán: Az nálunk is, nagyon helyesen. Hogy jött létre ezen új formátum, inkább ne firtassuk.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.24. 23:44:24

@Aner: Hú, ez nagyon tudományosan hangzott! Mi is úszik még a vizen?
Könyörgöm, 20 éve volt állítólag rendszerváltozás és két vagy három éve leszavazta a Nép a 300 Ft-ot, mint kapitalista tanálmányt!
Mit gondolsz, nem azt hiszik sokan még, hogy Kádár et. majd behozza a Gorenjét?

Vénveterán 2010.03.24. 23:45:20

@namitirok: És ezt mégis kiktől várod? Akik eddig egymásra licitálva lopták el a közpénzeket az építkezések során? (legenda egykori egyetemi tanáromtól: minden kormányváltás után megduplázódott az autópálya építési költségéből a zsebbe menő összeg...)

Mellesleg ez is része a Jobbik programjának, hogy a korrupció felszámolásából (elég lenne egy radikális csökkentés is, eltüntetni szerintem nem lehet) is több száz milliárdot(ha jól rémlik az összeg) meg lehetne takarítani. A turizmus szintén! + a mezőgazdaságunkban lévő lehetőségek jobb kihasználása!

Aner 2010.03.24. 23:46:44

@pad78: Értem! De melyik párt nem ilyen? MSZP? Vagy a CSAK A FIDESZ? Szerintem neked, annyira nincs jogod megmondani, hogy mit tegyen, kire szavazzon, amennyire neki nincs joga az MDF-t a demokrácia egyedüli letéteményesének nevezni.

Amúgy, pedig ez nem szokása, valószínűleg elragadta az indulat.

bretman 2010.03.24. 23:47:05

@Best_In_Class:

Nem látom a válaszomat, amit erre írtam: szóval megpróbálom mégegyszer. Ha a szokásoknak megfelelően előkerül és duplázás lesz belőle, bocs.

Szóval: nem látom, ez hol lenne válasz arra, amit írtam. Pláne azok után, hogy az MDF indulása az LMP után az MSZP-nek a legrosszabb (harmadik a sorban a Fidesz).

Könnyű úgy vitázni, ha vitapartnered szavait is te találod ki. Biztos élvezetes is. Csak nincs tétje.

Amúgy: igen, demokratának ilyen nem jut eszébe. De én nem az MDF oldaláról közelítem meg a kérdést. Hanem azok oldaláról, akik el akarják tüntetni a nekik (kisebb-nagyobb) hátrányt okozó pártokat.

Ilyen volt az is, amikor az LMP jelöltjének még a saját kopogtatócéduláját is érvénytelenítették.

ui: megismétlem: a szombathelyi jelöltnél 3, Csapody Miklósnál 1 hamis kopogtatócédulát találtak. Nyilván Mészáros úgy gondolta, hogy 3 hamis cédula kell a győzelemhez, Csapody meg azt, hogy 1.

Idet 2010.03.24. 23:48:04

@aum: Hozzátenném a korrupció hathatós visszaszorítását is. Ennél kevés kártékonyabb dolog létezik. Nyilván nem lehet kiirtani, de a mértéket valahogy alaposan lejjebb kellene szorítani. Bár, ez is a jól működö gazdaság függvénye, az igaz. De nem teljesen.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.24. 23:48:14

@flea: Én is emlékeztetém olykor magam az hijjúság bűnére! "Mea culpa, mea maxima culpa!"-
mondá valaki egykor (elfelejtém, na jah, a kor, de mellik?:-)

bretman 2010.03.24. 23:48:26

Tudtam, hogy duplázás lesz belőle, pedig megvártam a következő hozzászólásokat.

Érti a fene...

Aner 2010.03.24. 23:48:33

@namitirok: A fejekben is volt rendszerváltás?

pad78 2010.03.24. 23:53:47

@Aner: Igen, éppen ezt mondtam. Ne mondja, hogy csak akkor vagyok demokrata, ha diktátor ibolyára szavazok. Én sem mondom rá meg Rád sem, hogy nem vagytok demokraták, mert ezt teszitek. Mindenki úgy teszi tönkre az életünket, ahogy akarja... De minthogy én is szégyellem, hogy beleestem korábban ebbe a hibába, és hittem ibolyának, nem fogom senkinek vitatni a demokratizmusát emiatt. Errare humanum est. És ha nem vennéd észre, én nem mondtam, hogy erre vagy arra szavazz! Azt Ti erőltettétek! És Ti próbáljátok rámfogni! Gratulálok, demokraták!

Best_In_Class 2010.03.24. 23:54:26

@bretman: némileg két külön malomban őrlünk :)
én nem Csapody és Mészáros esetei kapcsán reagáltam, az ottani részletekről nincsenek pontos, hiteles infóim - hanem Gróf István Vas megyei MDF-elnök megnyilvánulásáról, és hogy az mennyire összeegyeztethető az MDF által nyomott "mi vagyunk a tiszta párt" képpel
másrészt viszont részben reagáltam egy korábbi kommentre is, mely az egyedüli demokratikus választásról értekezik, meglehetősen "kirekesztő" módon, hogy ezt jól elcsépelt szót használjam

bretman 2010.03.24. 23:54:27

@Mizantrop:

Újra olvastam a hozzászólásodat - és lehet, hogy én is félreértettem.

Valóban nem állítod, hogy Mészáros hamisította. Most mondhatnám, hogy én meg nem állítom, hogy nem ő - de az az igazság, hogy állítom.

Nem azért, mert MDF-szavazó vagyok (bár ezt vagy elhiszed, vagy nem: biztos nem fogok rájuk szavazni, mert nem tudom, mire szavaznék), hanem mert nem tartom életszerűnek, hogy valaki 3 cédulát hamisít, úgy, hogy tudja, ennek nincs értelme, mert nem elég. És egy törvénytisztelő állampolgár éppen akkor jár arra az összehasonlításra alkalmas csomaggal...

abandi 2010.03.24. 23:55:42

@namitirok:
Ez nem volt szép 300 Froncsi, ugye tudod!
mert, ha én az adómból leírhattam volna akkor még ott van a milliós agrasszív cigány honfitársunk, akik miatt sem ...

Idet 2010.03.24. 23:55:58

Mindenkinek jó éjszakát!

Best_In_Class 2010.03.24. 23:56:20

@bretman: megbocsájtjuk, remélve, hogy ti meg cserébe megfontoljátok, hogy újra vizsgázhatunk 'demokrataság'-ból :)

bretman 2010.03.24. 23:56:57

@Best_In_Class:

Az egyedüli demokratikus választást viszont nem én írtam. Lásd elébb: semmiképp nem szavazok az MDF-re. Igaz az MSZP-re, a Fideszre és az LMP-re sem (hogy a Jobbikról ne is beszéljek), különböző okokból, viszont elvi okokból szoktam szavazni.

Tudom, nagy szarban vagyok...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.24. 23:57:20

@pad78: Van antidemokrata párt is már, de óvnálak tőle!
Sajnos, aki az MDF-re szavaz, az Ibolykára is!
Ez maradt mára a rendszerváltó pártokból! A Fideszt most hová is tegyem?

bretman 2010.03.24. 23:57:30

@Best_In_Class:

Írtam valami erre utalót?

kopogtató 2010.03.24. 23:59:08

@Diocles: hogyhogy törvénytelen? miért?

Aner 2010.03.25. 00:01:46

@pad78: Nem nyitok parttalan vitát. Ha úgy gondolod, hogy Spirált nem próbáltad lebeszélni, hogy az MDF-re szavazzon, és ezáltal befolyásolni, hogy szavazzon másra, akkor bocsánatot kérek.

Vénveterán 2010.03.25. 00:02:03

@aum: Amit a végén írsz pont azt mondom, hogy ebből már nem igazán lehet kijönni, anélkül, hogy át ne ütemeznénk.(kb. a csodavárás kategória)
De ha pl. 1-2 év haladékot kérnénk, ami alatt vállaljuk, hogy beindítjuk a gazdaságot, és amikor a gdp/gazdasági növekedés(vagy egyéb mutató) elér egy értéket, onnantól újra fizetünk, akkor talán lenne esélyünk. Persze ezt ki kell használni, mert nem fognak évente adni egy újabbat.

Hozzáteszem, ha Jobbik hatalomra kerül, akkor majdnem biztos, hogy bekövetkezik az államcsőd, na persze nem azért mert bármilyen intézkedést is hoztak, vagy mert ismernék a programját, hanem mert külföldön már elmondták mindennek a kedves parlamenti pártjaink.
De még talán ez sem lenne katasztrófa, mert (ahogy mondod) utána, sok munkával pár év alatt jobb helyzetbe kerülhetnénk mint most vagyunk!
Vagy megvárjuk míg max. 5-6 év múlva így is úgy is bekövetkezik a csőd, ha nem változtatunk jelentősen, főleg az államadóssággal kapcsolatos dolgokon.

(Ezért lenne talán egy fokkal jobb, ha fidesz köntösben valósulnának meg a jobbik programjának jelentős (legfontosabb) részei. Mert így talán elkerülhető az államcsőd. Persze itt meg felmerül a kérdés, hogy a fidesz megteheti-e ezeket, nincs-e véletlen megkötve a keze/programja és nem-e mást diktálnak neki.)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.25. 00:02:10

@abandi: Sajnos az a szavazás protest szavazás volt, elcseszett kormányzati kommunikációval ám!

aum 2010.03.25. 00:02:25

@Idet: Korrupció, egyértelműen itt kell kezdeni a változásokat. Bele kell verni az emberek fejébe, hogy a korrupció rossz és tűzzel vassal írtani kell. A jelenlegi elit nyílvánvalóan korrupciós mechanizmusok által erősen fertőzött és az emberek jelentős része is elnéző legalábbis a mindennapi korrupció (bliccelés, adócsalás) szintjén.
A sok kisember azt csinálja kicsiben, amit a politikusok nagyban és ez a politikusok számára erkölcsi felmentést ad. Aztán hamar rájönnek, hogy meddig lehet elmenni a lopásban, korrupcióban (sokáig, sokan lefizethetőek) és onnantól kezdve az egész rendszer jellenzően korrupt.
Zuschlag és Hunvald nem kivételek, hanem balekok, akik buktak. Zuschlag a saját faterjának utalt bankszámláról bankszámlára - könnyen bizonyítható.
Ehhez képest a Nokiás-doboz innováció a javából!

Vénveterán 2010.03.25. 00:04:37

@Idet: Véletlenül nem Veszprém megyéből írsz?:D

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.25. 00:06:24

@aum: Fejétől bűzlik a láb, valóban! A lábfejétől!
Ezt is mondta már valaki, ilyen okosságokat én nem mernék!

Best_In_Class 2010.03.25. 00:07:25

@bretman: OK, világos hogy nem te írtad

Idet 2010.03.25. 00:12:49

@Vénveterán: Nem, jelenleg Pesten élek, de Békés megye a szűkebb hazám.

aum 2010.03.25. 00:13:04

@Vénveterán: Elviekben és leegyszerűsítve a helyzetet egyet is értek. Ha néhány évig nem kellene fizetni az adósságot és sikerülne megalapozni egy a mainál prosperálóbb gazdaságot, akkor lenne értelme az átütemezésnek.
Viszont akkor már a mostani IMF-EU hitel is pontosan ennek felel meg. Hiszen a "rendes" adósságainkat most nem mi fizetjük, hanem kvázi az IMF. Az IMF hitel a piaci kamatozás alatti, vagyis nem ingyenes, de azért kedvező.
Amint a gazdaságunk lábra kap és vissza tudjunk fizetni normál viszonyok között a hiteleket, akkor az IMF-hitelt is kezdhetjük visszatörleszteni. Tulajdonképpen ez a mai helyzet és akár kérhetünk újabb IMF segítséget is.

Szalmonella 2010.03.25. 00:13:43

@Diocles: 1. Kiváncsi leszek, hogy az OVB, illetve a bíróság jóváhagyja-e az MDF kvázi kilövését, amely szerintem törvénytelen eszközökkel történne.

2. Kiváncsi leszek, hogy az LMP, amely talán a legjobban jár(na) egy ilyen döntés helybenhagyásával, szót emel-e az ellen, hogy három rivális párt vitatható módon kilőjje a vetélytársát, avagy lapít majd, mint szalvéta a fűben, és bebizonyítja, hogy NEM Lehet Más a Politika.

Szívemből szóltál! Elképesztő, amit az úgynevezett demokratikus pártok műveltek! Így félnek ettől a szegény MDF-től???

Aner 2010.03.25. 00:14:30

Jó éjt mindenkinek!

Idet 2010.03.25. 00:14:54

@aum: Egyetértek, de most már tényleg elteszem magam holnapra!

Jó éjt!

Ordnassac 2010.03.25. 00:17:43

A Fővárosi Választási Bizottságban csak két nem pártdelegált tag van? Azért ez is meglepő.

Amíg a határozat pontos szövegét nem olvastam, nem merek nyilatkozni "törvénytelenségről". Ha jól tudom, végül kilőtték Királyt és Slosárt is. A hogyant nem tudom még.

Azért én is kíváncsi leszek az OVB döntésére.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.25. 00:18:45

@aum: Valahogy így! Ezt kellene kihasználni és elindulni végre felfelé! A hogyan azért kérdés és a kikkel is!
Az előreláthatóan győztes, kormányváltó hatalom programja azért nem győzött meg igazán sajnos!

Szalmonella 2010.03.25. 00:22:04

@Ordnassac: Nem vicces, hogy a helyi választási bizottságok már felülbírálták korábbi döntésüket és elfogadták mind Slosár mind Király jelöltségét? Nem lehetnek túl erős érvek ellenük, ha csak így ide-oda lehet döntögetni.

Miért nem dönthetnek a választók? Ha a rajtvonalhoz sem engedik őket....

Vénveterán 2010.03.25. 00:22:23

@aum: A baj az, ha jól tudom csak idén nyárig nem kell az újabb hiteleket fizetnünk.(Vagyis az új kormánynak már kell(ene) fizetni)
Ha az újabb segítség alatt újabb imf hitelt értesz, azt szerintem nem szabad!!

Vagy a másik véglet, ha már csináljuk, akkor csináljuk nagyban, vegyünk fel amennyi hitelt csak bírunk, fektessük be "értékbe" (arany, gépek, eszközök, infrastruktúra) és utána intsünk be a hitelintézeteknek. :D (Ez utóbbi ötlet inkább a "poén" kategória, de megnézném a bankvezetők fejét, amikor elküldjük őket melegebb éghajlatra:D másnap valószínű tankokkal jönnének, szóval a hadsereget is fel kellene fejleszteni a hitelből...)

török gábor 2010.03.25. 00:24:17

@Ordnassac: nekem az az érzésem, hogy az OVB megváltoztatja majd ezt a döntést. meglátjuk...

Ordnassac 2010.03.25. 00:27:20

@Szalmonella: valahogy nekem is ez az érzésem, mint nektek, csak olvasatlanul, sajtóhírek alapján jogi kérdésben nem döntök.

@török gábor: nekem is amúgy.

abandi 2010.03.25. 00:27:23

@namitirok:
Hát nem!
Ezt, csak a magadfajtád gondolja!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.25. 00:27:42

@Vénveterán: Korrekt, higgadt megoldás! Miként a válasz is az lenne, hiszem!
Milyen hadsereget? Az albán légvédelmünket Grippenekkel kiegészítve? Abba már gyárilag beépítették az önmegsemmisítőt ilyen esetekre számítva!:-P

Szalmonella 2010.03.25. 00:28:39

@Ordnassac: Hát akkor erre aludjunk egyet! Jó éjt!

abandi 2010.03.25. 00:28:54

@török gábor:
Medig mehetnek a pártok a "jogosvorlattal"?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.25. 00:29:09

@Vénveterán: Korrekt, higgadt megoldás! Miként a válasz is az lenne, hiszem!
Milyen hadsereget? Az albán légvédelmünket Grippenekkel kiegészítve? Abba már gyárilag beépítették az önmegsemmisítőt ilyen esetekre számítva!:-P

BrianBrian 2010.03.25. 00:31:43

Az én tippem is: Debreczeni-munkahelyi-kc-gyűjtéses sztori ismétlődik meg.

De az a néhány nap, amikor az MDF-szavazói bázisát tovább emészti a Bp-i lista hiányával erősödő elveszettszavazat-effektus, az MDF végét jelentheti.

A politikai logika világos, az FVB MSzP-Jobbik-Fidesz delegáltjai által alkalmazott eszközhöz viszont ellenálló gyomor kell...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.25. 00:33:32

Miután kezd lefagyni a gépem és én is, jó éjt és nyugodalmas, hitelmentes álmokat kívánok!
Gábor, örülök, hogy épen hazaért(él) a messzi névnapi távolból!

Leila saida, ahogy a bölcs mondja (nem tudom most, melyik nációból:-)

Vénveterán 2010.03.25. 00:34:06

@namitirok: :D
Mondtam, hogy ez a poén kategória. De már azt hiszem így is eléggé a témán kívülre tévedtünk. Inkább alszom.

Az mdf meg bízom benne elindulhat Pesten :)

További kellemes eszmecserét!

bretman 2010.03.25. 00:42:09

@Ordnassac:

Ja, hogy a két ellenszavazat nem pártdelegált? Azt hittem az MDF-es és az LMP-s - de most, hogy mondod.

Ha nem volt eddig listájuk, hogy lett volna tagjuk.

Én is örülök Török Gábor (meglehetősen decens:-)) válaszának.

Ordnassac 2010.03.25. 00:45:21

@bretman: Három választott tagja van (ergo nem párt által delegált) az FVB-nek, úgy tűnik tehát az egyik választott tag nem tudott az ülésre megjelenni.

zenebono 2010.03.25. 00:48:01

Azért az elég furcsa, hogy az MDF több ajánlószelvényt szedett össze az utolsó 6 napon mint az azt megelőző 4 hétben.
Ha sokat ugrál Ibolya, akkor újra meg fogják vizsgálni az összeset és baromi nagy blamázs lesz neki. No meg Kolompáréknak.

török gábor 2010.03.25. 00:51:08

@bretman: nem decens, lakonikus. az ember elmegy egy napra konferenciázni, erre éjszaka várja 500 komment, egy Vona-interjú és sok más olvasnivaló. tájékozódom :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.25. 00:51:18

@Ordnassac:
A JOG (kivételesen;) egyértelműen fogalmaz:
"Az a párt állíthat területi listát, amely a területi választókerületben - e törvény melléklete szerint meghatározott számban - az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított."

Tehát AMINT ezt a feltételt teljesíti, máris JOGA listát állítani, egészen a határidőig, méghozzá az általa ÁLLÍTOTT jelöltjei további sorsától függetlenül! (-nem az a feltétel, hogy "van neki" a listaállításkor)
EZT a tényt a JOG még külön hangsúlyozza is:
"Nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett."

("A jelölt kiesik, ha a szavazás megkezdése előtt a jelölésről írásban lemondott, választójogát elvesztette, vagy meghalt.")

abandi 2010.03.25. 00:59:19

@1.szolo - ajánlom magamat::
Én most már csak egy kérdésre vagyok jó:
Az elmpét miért nem tudták ilyenbe keverni?
Mert "tisztességes", vagy mert a volt szadeszesek "dolgoztak"?

Ordnassac 2010.03.25. 01:05:49

@1.szolo - ajánlom magamat:: attól, hogy "joga" van a listaállításra, még nem muszáj nyilvántartásba venni. ;-) Amit te egyértelműnek gondolsz, az meg nem az. Ugyanis azok a fránya határidők... Persze nem tudom, milyen csűréssel sikerült Csapody visszalépését és a Király-Slosár-páros nyilvántartásba vételét kikerülniük. Holnap reggel elolvasom a határozatot, talán fent lesz a budapest.hu-n

török gábor 2010.03.25. 01:06:38

@Lollle: :) ez volt a hónap érdemi hozzászólása.

Ordnassac 2010.03.25. 01:07:21

@török gábor: bocsi, ezt a magas labdát nem tudom kihagyni: kell neked annyit konferenciázni, amikor itt toljuk alád az infókat. ;-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.25. 01:24:53

Feljelentés:
jjulie 2010.03.24. 13:51:53
@bóra77:

a török azt csinálja, amire itt engedélyt kap, szoval: photos first

ezért még valaki(?) ki fog kapni holnap!:-P

Ordnassac 2010.03.25. 01:27:14

@namitirok: vajon kap érdemi választ is? ;-) A végén még tényleg TG rajongó lesz féltékeny. :-D

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.25. 01:29:49

@Ordnassac: Ez titokos, ne firtassuk, elemezzük csak a történéseket!:-P

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.25. 01:36:30

@Ordnassac: Pontosan! Sok víz folyik még le a Potomac folyón a kormányalakításig!

török gábor 2010.03.25. 01:45:04

@Ordnassac: :) hamarosan írok valamit - nem, nem erről -, hanem a mai, azaz tegnapi eseményekről.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.25. 01:53:47

@török gábor: A blogról inkább ne, a többi meg ölég összetett, Neked való!:-)

fahrenheit451 2010.03.25. 05:49:49

@Spirál: "Ki a demokrata?"

"Csak az MDF?"

Háát, Ibolyka elmúlt években művelt dolgai alapján én ebben erősen kételkedem...
A többit - mármint, hogy mi a véleményünk a nagykoala tegnapi akciójáról - majd Török Gábor legfrissebb bejegyzésében rágjuk.

pad78 2010.03.25. 11:22:03

@Aner: Kedves Aner! Nem próbáltam lebeszélni Spirált arról, hogy az MDF-re szavazzon. Elmondtam, hogy miért látom elég demokráciadeficitesnek a Fórumot. Ha ő is problémásnak látja azt, amit én, akkor majd eldönti, hogy ennek fényében szavaz-e rájuk vagy sem. Az is lehet, hogy ő is problémásnak látja, ennek ellenére támogatja őket, és még akkor sem vitatom, hogy demokrata. Én is olyanokra fogok szavazni, akikkel szemben van kritikám. Azt meg végképp visszautasítom, hogy bármelyik másik pártra akartam volna rábeszélni! (Mellesleg szerintem ez két külön kategória, amit Te összemosol egymással.) Épp azon akadtam ki, hogy hogyan jutott ilyen az eszedbe! Tudsz írni egy mondatot, amiben arra utaltam, hogy kire kellene Spirálnak szavaznia? Miért csak párt nevében lehet ma Magyarországon kritikát megfogalmazni párttal szemben? Miért nem lehetek én kritikus magánemberként, hétköznapi választópolgárként a pártokkal szemben?

pad78 2010.03.25. 11:31:11

Gábor, a kérdésem továbbra is áll: mi értelme lehet ennek a közös listás lehetőségnek? Ismét mondom, azt talán értem, hogy ebben a konkrét esetben a Fidesz miért él vele, de milyen társadalmi hasznot láthattak ebben azok, akik kitalálták, hogy legyen ilyen? Két 5% körüli pártnak nem jelent nagy segítséget, legalább akkora a kockázat, hogy a másik végül csak lehúz engem - ha meg egy nagy párt juttat be egy kicsit, akkor annak értelemszerűen az lesz a következménye, hogy "egyszer még kérünk valamit Önöktől". Jó, egyébként annyira nem érzem gáznak sem, mert nyilván ugyanez elmondható minden párt saját képviselőiről is, talán még erősebben is, de nyilván kell legyen valami rejtett értelme ennek a törvényi lehetőségnek. Csak én nem tudom, mi...

török gábor 2010.03.25. 11:34:54

@pad78: ha például két pártnak nincs elég egyéni képviselő-jelöltje, akkor ez segítség lehet.

török gábor 2010.03.25. 11:35:28

@török gábor: képviselőjelölt-jelöltje pontosabban...

flea 2010.03.25. 12:05:45

@namitirok: "leszavazta a Nép a 300 Ft-ot, mint kapitalista tanálmányt"

Megmondták már korábban is, "nem azt mondták, Feri, hanem..." Nem kell azért _mindenben_ Kádár-nosztalgiát látni. (Nem azt mondom, hogy nem volt benne, de azért a megfogalmazásod nagyon túlzó.)

pad78 2010.03.25. 12:50:53

@török gábor: Köszi szépen, ott a pont! Ez elfogadható magyarázat!

Vaandor 2010.03.29. 20:03:04

Eredményhirdetés:
index.hu/belfold/2010/valasztas/jogerosen_jogserto_a_fidesz-kdnp_dupla_musorideje/

A Legfelsőbb Bíróság (LB), helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtöki határozatát.
A két párt közösen állította egyéni jelöltjeit, területi és országos listáit, így a választási eljárás szabályai szerint egy jelölőszervezetnek minősülnek.
süti beállítások módosítása