Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:02

Van egy ismerősöm, aki minden választáson az éppen kormányon lévőkre szavaz. Nem vicc, minden választáson, bárki is van kormányon. Magyarázata a következő: a hatalmon lévők loptak eleget, talán újra bársonyszékekbe kerülve már nem lesznek annyira éhesek. Elmebeteg lenne? Lehet, de a politikatudomány inkább – szemben az identitás alapján elkötelezett, erősen kötődő választóval - racionális szavazónak nevezné. Ami ebben az esetben nem ésszerűt vagy okost jelent, csak támasztékot keresőt.

Az előző bejegyzés kapcsán merült fel, hogy vajon lehet-e olyan választási motivációkat leíró, a szavazást magyarázó szempontokat találni, amelyek indokolhatják egyik vagy másik párt választását. Hangsúlyozom: elsősorban nem értékekről, ideológiákról beszélek, hiszen aki ezek alapján dönt, már bizonyára régen megtalálta a maga liberális, konzervatív, szociáldemokrata, zöld vagy egyéb világnézetének megfelelő pártot. Nem is azokról, akiket szimpátia, vagy valamilyen más érzelmi alapú megfontolás vezet egyes pártokhoz vagy politikusokhoz. Sokkal inkább azokra gondolok, akiket hosszabb vagy rövidebb hezitálás után egy jelen helyzetben racionálisnak látszó magyarázat irányít majd április 11-én. Itt már nagyon vékony a jég, hiszen könnyen a politizálás terepére merészkedhetünk – márpedig ez nem célom. Mégis azt gondolom, hogy talán leíró jelleggel összefoglalhatók azok az érvek, amelyek az egyes pártok mellett szólhatnak, s amelyek az utolsó pillanatig azzal a feladattal keringenek majd a nyilvánosságban, hogy valamilyen módon minél több választó fejébe beférkőzzenek.

Induljunk ki a politikai realitásokból, tehát csak azokat a gondolatmankókat keressük, amelyeknek van, illetve lehet némi – hol több, hol kevesebb - valóságalapjuk. Módszerem a következő volt: figyeltem a pártok érveit, illetve olvastam, hallgattam a róluk szóló, velük kapcsolatos véleményeket. Ezek alapján szerintem az értékalapon elköteleződni még nem tudó racionális (racionalizáló) választók az országos listát állító pártokkal kapcsolatban az alábbi táblázatban összefoglalt érvek erejét, fontosságát mérlegelhetik, mielőtt elindulnak majd a szavazóhelyiség felé. Az egyszerűség kedvéért csak a két-két legfontosabb pro – az adott párt mellett szóló - érvet kerestem, ezek azonban olykor másokkal szembeni protest alapon működnek. Tapasztalataim szerint sajnos fontos hangsúlyozni: nem az én érveimről van szó, ezek politikai mondatok, amelyektől azt várják az egyes pártok és támogatóik, hogy ezekre támaszkodva a választók könnyebben tudnak majd (szerintük helyesen) választani.

Fidesz
Tartós kormányképesség: csak a Fidesznek van esélye kormányt alakítani, a másokra adott szavazat éppen ezért értelmetlen, hiszen nem ellenzéket, hanem kormányt választunk, ráadásul arra is van esély, hogy a Fidesz ne csak négy évre, hanem akár többre is tervezhessen.
Erős felhatalmazás: ha már úgyis csak a Fidesz nyerhet, legyen minél erősebb a parlamenti hátországa, hiszen ekkor képes lehet kompromisszumok nélkül megvalósítani a programját, nem kell alkukat kötnie és nem hivatkozhat arra, hogy mások miatt cselekvésképtelen.
MSZP
Túlhatalom veszélye: szerencsétlen és veszélyes lenne, ha bármely párt túlzottan nagy többséggel, esetleg a közjogi rendszer átszabására is alkalmas kétharmaddal rendelkezne, érdemes tehát megerősíteni a jövendő ellenzéket, hiszen a hatalmat korlátozni kell.
A szélsőjobboldali előretörés megakadályozása: az országnak szüksége van egy baloldali váltópártra, ha az MSZP meggyengül, a Jobbik lesz a második erő, márpedig ez lejáratná Magyarországot és antidemokratikus folyamatokat indíthatna el, ezért meg kell adni az esélyt a szocialisták újrakezdésére, megerősödésére.
Jobbik
Radikális változás: az országnak lényegi, radikális változás kell, ehhez pedig szükség van arra, hogy a parlamentben jelentős ereje legyen egy keményen politizáló pártnak, amely képes a kormányt is radikális cselekvésre ösztönözni.
Új erő: ha a Jobbik legyőzi az MSZP-t, a Fidesz első számú ellenzéke, majd kihívója lehet, minél több jobbikos kerül tehát a parlamentbe, annál nagyobb hangja lehet egy új politikai erőnek.
LMP
Lehet más a politika: akinek elege van az eddig látott politikából, válasszon magának olyan pártot, amely tudatosan másképp kíván politizálni, és szakítani akar az eddigi szekértábor-logikával, ezáltal ott lehet a parlamentben egy olyan alakulat, amely minden szereplővel beszélő viszonyban van.
Új politikusok és új stílus: ha az LMP bekerül a parlamentbe, új embereket küld a törvényhozásba, akik új módon foghatnak hozzá a régi problémák megoldásának.
MDF
Nem véletlenül támadják: nem véletlenül támadja minden párt az MDF-et, mert tudják, hogy Bokros Lajos őszinte és hiteles politikus.
Kontroll-szerep: az MDF-nek nincs esélye kormányra kerülni, de fontos lenne, hogy legyen egy párt a parlamentben, amely mindig ellenáll a populizmusnak, s amely rendre számon kéri a többiek ígéreteit.
CM
Alulról jövő kezdeményezés: végre egy párt, amely valóban civil kezdeményezés, hiszen nem politikusok, hanem átlagemberek hozták létre.
Esélyt adni: ha a párt legalább egy százaléknál jobban szerepel, állami támogatáshoz juthat, s esélye lesz arra, hogy talpon maradjon és hosszú távú építkezésbe kezdjen.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr821897656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gande 2010.04.06. 00:22:06

én azért találkoztam olyan emberrel, aki csak látszólag racionális. 4 éve sokat lehetett hallani azt az érvet, hogy "ezek már összeszedték a magukénak valót, tehát nem fognak lopni, egy új párt meg csak lopna". és persze a "másik is lop" érv.

ez mondat, általában akkor hangzott el, amikor az illető nem tudott érvelni, bizonyos kérdésekre válaszolni. pontosan tisztában volt vele, hogy racionálisan nem e meglévőre kellene szavaznia, de érzelmileg oda akart. és fenti érvvel próbálta a döntését racionálisnak feltüntetni.

tehát valójában nem egy racionális döntés, hanem egy kifogás.

racionális döntésnek nevezném azt, amikor pl. vki, egy kisebb pártot támogat azért, hogy azok bejussanak és adott esetben tudják támogatni a kormányt alakító pártot. vagy egyszerűen azért, mert azt mondják, hogy ezzel talán új gondolkodásmód kerül be a parlamentbe.

Ordnassac 2010.04.06. 00:40:42

Na, végre megy a kommentelés. :-)

A poszt olvasása közben felmerült bennem a kérdés, hogy vajon hányan lehetnek azok, akik ilyen racionalizáló módon fognak dönteni? Oké, hogy sokan vannak/vagyunk így ezzel e blogon, de általános jelenségről van-e szó? Őszintén szólva bizonytalan vagyok.

Az általános önfilozofálás után: sokat elárulnak a pártok helyzetéről ezek az általános érvnek használható mondatok. Az MSZP esetében a pro mások iránti kontra (kontra Fidesz 2/3, kontra Jobbik). Ez jól mutatja a válságukat. Az MDF esetében pedig azt, hogy Bokros, aztán kifújt. Persze a Fidesznél sem tartalmi, hanem (hatalom)technikai indokok szerepelnek.

Bona Fides 2010.04.06. 00:45:38

Szerintem elmebeteg. Épp az elmúlt 8 év bizonyítja, hogy "evés közben jön meg az étvágy", aki lopott, az újabb felhatalmazás esetén a végtelenségig elpofátlanodik. Miért is ne? Hiszen azt látja, hogy ez egy következmények nélküli ország.

Bona Fides 2010.04.06. 00:50:48

A Civil azzal, hogy pártpolitizálásba kezdett, már el is veszítette lényegét, a civilségét. :))))

Ordnassac 2010.04.06. 00:53:54

@Bona Fides: Gábor nem is azt írta, hanem azt, hogy civil kezdeményezés (amúgy bizonyos szinten az). Az megint más kérdés, hogy a kezdeményezés után elveszítette civil lényegét, bár attól még lehet érvelni vele. ;-) A célszerűség persze megint más kérdés.

aum 2010.04.06. 00:59:11

@Bona Fides: Magából indult ki, nyílván ő is lopna. Ez egy ilyen cigányország.
Az viszont tényleg vicc, hogy aki már sokat lopott, az már nincs rászorulva. A kapzsiság lényegénél fogva korlátlan.
Ha van szép háza, palotát akar, ha van jó kocsija, helikoptert.
Meg hát ezeket a közpénzes mutyikat általában bűnszövetkezetben követik el (Zuschlag). A maffiából meg csak úgy nem lehet kiszállni, mint tudjuk.

Ordnassac 2010.04.06. 00:59:53

OFF

www.mno.hu/portal/705274

Pár éve nem hittem volna, hogy választókerületem fideszes jelöltjével fog interjút közölni a Magyar Nemzet, hisz annyira vasszoci kerület volt ez... Még egy jel, hogy változnak az idők.

ON

Készpénz Jancsi 2010.04.06. 01:04:02

Az "ők már loptak eleget" mítosz az egyik legnagyobb demagóg hazugság, ami valamiért mégis egy divatos vélemény az elmúlt 20 évben: de a pénzéhség a fizikai éhséggel szemben kielégíthetetlen, nincs olyan, hogy most már kerestem eleget, ugyan előttem hevernek a milliárdok, de leállok.
A felsorolt "gondolatmankók" , ebben a lecsupaszított formában számomra nem tűnnek vonzónak egyáltalán, úgyhogy tényleg csak az előző post-ban említett házmester keresés marad.

Kelma 2010.04.06. 01:10:02

@fábaszorult: nem demagóg hazugságnak, hanem hiú reménykedésnek kategorizálnám a fenti kitételt. Bár ez tartalmilag ugyanazt fedi.
Sajna rajtam sem sokat segítenek a gondolatmankók - úgyhogy házmester...

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.06. 01:14:10

A lopást és a korrupciót tényleg nem lehet könnyű abbahagyni. De az kétségtelen, hogy az előző 8 év Kormányai az első ciklusban inkább csak aláásták a költségvetési egyensúlyt (béremelés, szociális kiadások, adócsökkentés), és strukturális átalakításokat a fenntarthatóság érdekében szinte csak a második ciklusban kíséreltek meg.

Kíváncsi vagyok, hogy egy új Kormány milyen lelkesen és kapkodva lát neki ilyen intézkedéseknek.

aum 2010.04.06. 01:24:01

Már mások is fejtegették, hogy jó lenne súlyozva vagy megosztva szavazni, esetleg kormányzati-ellenzéki szerepre külön és egyéb variációk.
Nekem az tetszene, ha a pártok valamifajta nyilvános előszerződést kötnének jogilag egy erre hivatott független állami testülettel, a gyakorlatban a választokkal, melyekben vállalásaikat deklarálnák. Az attól való eltérést, akárcsak egy reálgazdasági beruházás esetén szancionálnák és akár szerződésszegésre hivatkozva kimondhatnák a jelölő párt alkalmatlanságát, visszahívhatóvá tennék a jelöltjeit, stb.
Tehát egy rendszer szintű ellenőrző-visszacsatoló elem kerülne bevezetésre, ami kiküszöbölné a Gyurcsány-féle hazug ámokfutást.

Ordnassac 2010.04.06. 01:32:41

@aum: ergo kormányozhatatlanná téve az országot egy újabb világválság begyűrűzése vagy természeti katasztrófa idején. Ez csak arra lenne jó, hogy semmitmondó vállalások deklarálására ösztönözné a pártokat, gyakorlatilag tennék azt, amit most. Nesze semmi, fogd meg jól.

"Független állami testület, a gyakorlatban a választók" <--- ezt nehezen tudom értelmezni, ergo egy a nép által választott testület lenne? Mi garantálná a pártbefolyás kizárását?

Nagy ellenzője vagyok a visszahívhatóságnak, gyakorlatilag sportot űznének a pártok és az emberek abból, hogy kilőjenek egyes embereket (persze a másik oldalról) az Országgyűlésből, állandó időközi választásokat eszközölve (hiszen csak az egyéniből bejutott képviselőt érdemes kilőni, a többinél a párt pótolja a lehetőségek végéig a helyet), aminek szintén semmi értelme.

John C. Arvay 2010.04.06. 01:51:19

@Ordnassac: az rendben van, amit a visszahívhatóságról írsz, de mondd már meg légyszi (és tényleg az őszinte véleményedre vagyok kíváncsi), hogy mi a csudát tudsz kezdeni azzal a "képviselővel", aki listán bekerül a törvényhozásba, de soha, egyetlen egyszer nem nyilvánul meg, a választóit nem képviseli, alszik az ülésszak alatt, és pártpolitikai érdekekből szavaz. Normális, hogy ciklus végéig növessze a potrohát közpénzen?

Nincs itt valami nagyon el..va?

Ordnassac 2010.04.06. 02:01:56

@sire-lancelot: azért szerencsére ilyen sok képviselő nincs ebből a fajtából.

Visszakérdezek: ha kilövöd, mi biztosítja, hogy az utódja nem lesz ugyanilyen? Egy képviselő parlamenti tevékenysége nem csak a plenáris ülésen lévő felszólalásokból áll. Jómagam pl. kötelezném az összes országgyűlési képviselőt (kivételt képeznének persze a kormányzati munkában lévők, illetve a frakcióvezetők) egy országgyűlési bizottságban való részvételre. Így lenne munkája és csinálna valamit (persze megfelelő bírság kiszabásával, ha nem jelenik meg az ülésen).

aum 2010.04.06. 02:10:22

@Ordnassac: vagy épp az ellenkezője, kiszűrné a felelőtlenül igérgető bohócpártokat és a nyilvánvalóan hazug, korrupt mentelmi jogba kapaszkodó bűnözőket.
A mostani rendszerben szabad a vásár, a büdös életbe nem fog senki önkritikát gyakorolva előrehozott választásba belemenni, ha egyszer elkúrta, amit el lehetett, sőt mutogatni fog majd az őselkúróra, hogy hát ő se.
Biztos vagyok benne, hogy a rendszer nem lenne tökéletes és maradnának kiskapuk, de az alapelv: ELLENŐRZÉS.
Nincs az életben olyan szakterület, ahol ne lenne ellenőrzés, miért pont a politika lenne kivétel?
Különben is kik a politikusok, hogy nekik mindent szabad, minden törvényt leszarhatnak?

Mondok a gyakorlati működésre egy példát. Minden pártnak el kellene döntenie, hogy hány százalékos költségvetési hiányt tervez az elkövetkező 4 évre. Ha nem jön be, eljárás indul a párt ellen ugyanúgy, ahogy most az orszég ellen, ha nem teljesíti a maastrichti kritériumokat. Ha az ország ellen eljárás lehet, akkor lehet a pártok ellen. Ha válság van, akkor persze új választás, de a választók akár dönthetnek úgy, hogy elfogadják a vis majort.
Szerintem jól lehetne működtetni a rendszert és az ilyen kis-Hitler fazonok hamar kikopnának a politikából.

aum 2010.04.06. 02:25:07

Én a történelemben több bukott politikust láttam, mint sikerest.
Régen az ilyeneket elzavarták. A demokráciában önszabályozó mechanizmusok kellenek. Lehet ilyen az előrehozott választás.
Kivétel Magyarország, ahol ilyen soha nem volt.
Itt minden baromságot megmagyaráztak, minden ellenvéleményt leszartak.
Tételezzük fel azt a csekély valószínűségű esetet, hogy Viktor bekattan!
Már a fél MSZP rács mögött (ez nem valószínűtlen, Bulgáriában pont ilyen a helyzet) a válság meg csak nem akar elmúlni, a nép elégedetlen. Jönnek a kritikák, Viktor gorombul, nyomja ki a "belső ellenzéket", nyomja be a hosszúnyelvűeket.
A Jobbik a szokásos utcai performanszokkal tölti az időt.
Nincs semmilyen demokratikus kontrol - mi a megoldás?
Újabb 4 év szívás? Aztán megint lutri?

Ordnassac 2010.04.06. 02:33:49

@aum: sajnos nem látom a garanciákat a rendszer működéséhez. Mi biztosítja, hogy eljárást indít a testület és nem huny szemet a dolog felett? Mi lenne ennek a szervnek a legitimitása?

Nem támogatok olyan dolgot, ami bebetonoz olyan vállalásokat, amik mondjuk két év múlva már tarthatatlanok. Ennyi mozgásteret kell hagyni egy kormánynak. Másrészt: egy árvíz által sújtott területen hogyan akarsz választást tartani?

Ellenőrző szervek most is vannak: Alkotmánybíróság (ez szerintem egész jól működik), Állami Számvevőszék (itt is lehetne hatáskört bővíteni), Költségvetési Tanács (hatáskörét költségvetés terén pl. lehetne növelni, egyetértése nélkül nem lehetne beterjeszteni az OGY elé a költségvetést, na ezt tudnám támogatni) stb.

Pzkpfw 2010.04.06. 02:34:36

Én ismerek több jobbik szavazót, aki egyetlenegy dolog alapján választott pártot:
Elege van a cigányterrorból!
Őket nem érdekli sem a gazdaság, sem a többi huzavona. Azt akarják, hogy este utcára mehessenek halálfélelem nélkül és csak a jobbik kínálja a cigánykérdés megoldását.

aum 2010.04.06. 02:51:37

@Ordnassac: törvény kötelezné, ilyen egyszerű.
Ma is rengeteg törvény úgymond korlátozza a képviselők hatalmát.
Például államháztartási törvény. Ha a költségvetési kiadási főösszege valahány százalékkal eltér, akkor pótköltségvetést kell készíteni. Ennek analógiájára, ha a választási szerződésben rögzített költségvetési hiányszám fél százalékkal eltér, akkor alkalmatlansági eljárás indul és a mentelmi jog felfüggesztésre kerül.
Ettől függetlenül teljesen egyetértek, hogy a meglévő ellenőrző szervezetek ellenőrzési jogkörének kibővítése (ÁSZ, KT) hasznára válna a demokráciának. De ez kevés, az ÁSZ hiába veri az asztalt, hogy a költségvetés megalapozatlan, semmilyen jogkövetkezménye nincs.
Számos esetben megállapított az Alkotmánybíróság mulasztásos alkotmánysértést, mégsem terjesztik be a szükséges törvényt a parlamemti jogalkotók.
Seres Máriának többszázezer aláírást kellett összeszednie, mire a népszavazástól félve tisztelt képviselők kegyeskedtek feudális jogaik egy részéről lemondani.

Ordnassac 2010.04.06. 03:00:35

@aum: látom nem érted mire gondolok. Az eljárás megindítását tudod törvénnyel kikényszeríteni, na de a döntést? Szerintem utóbbit elkaszálná az AB és jogosan. Minek egy külön szerv, ha egy eljárás megindítása egyből végleges döntés is?

A most létező szervek megerősítésében egyetértünk. A civil kontroll meg egyáltalán nem baj. Valamikor az kell. Ellenben a kontrollnak sem szabad túlzásba esnie. Checks and balances. ;-)

aum 2010.04.06. 03:04:04

@Ordnassac: Ezért lenne jó az önkontroll, de az nálunk hiánycikk. Nagy-Britanniában valami 60 képviselő bukott bele a költségelszámolási botrányba, néhányan egész piti tételekkel.
Nálunk még meg is tapsolják az ilyet, hogy lám már összelopta magát, legközelebb nem lesz rászorulva :)

Ordnassac 2010.04.06. 03:13:08

@aum: ez már sajnos nem a rendszer, hanem az emberek hibája. Előbbit könnyebb lenne javítani.

aum 2010.04.06. 03:13:12

Mondok még valamit, amit nálunk biztosan nem fognak bevezetni.
Szerbiában néhány éve a közpénzügyi ombudsman intézményét is bevezették. Ha bárhol gyanús beszerzés, kiadás merül fel, a hivatal ellenőriz. 4000 bejelentést vizsgáltak a felállítás óta, rengeteg zsebre dolgozó hivatalnokot, vezetőt csíptek meg.
Nemrég hallottam, hogy szintén szerbiában a bűnszervezetek tagjaitól lefoglalt készpénz, ingatlan, luxusautó értéke az egymilliárd dollárt is meghaladja.
Nálunk meg furcsának találják sokan, hogy az első lesittelt politikus maffiozó Zuschlag házát elkobozzák.

Treuga Mei 2010.04.06. 04:54:21

Tisztelt TG!

A fenti racionalizáló érvelések alighanem széles körben elterjedtek. Bizonyára akadnak mások is, bevalom, nem tudom, melyik párt mellett mik merültek föl leggyakrabban "érvként", Önnek bizonyára több információja van erről.
Az viszont hamar föltűnt, hogy az MSzP Ön által leírt - alighanem valóban leginenzívebben jelen lévő - "érvei" külön-külön nem teljesek (a Jobbik éppúgy lehet a kialakulni vélt túlhatalom ellenpólusa, illetve a _mára_ már csak szűk körben lefasisztázott legnagyobb ellenzéki erő is ellenpólusa lehet a szélsőjobbnak, elvileg nem kell föltétlenül baloldalinak lennie az extremizmussal szembeni egyensúlynak), csak együtt érvényesülnek jól, így igen nehezen kommunikálható, "összetett" üzenetet kell az MSzP-nek a választókhoz eljuttatnia, ami nem egyszerűsíti a helyzetét.
(Megjegyzés: Bevallom, azon pártnál, amellyel erősen szimpatizálok, más "támasztékokat" az Ön által leírtaknál erőteljesebbnek sejtek - legalábbis a célrétegeinek "támasztékait", ami talán elsődleges -, de a pártpropaganda-jellegű hozzászólást kerülendő hallgatnom illik.)

Merlin

stratez 2010.04.06. 05:48:34

Hmm,,, Én ennek az "ismerősnek" az érveléséhez fűznék csak annyit hozzá, hogy a szocialisták esetében ez egy tökéletes logikai bukfenc. Az átlagos szocialista politikus az újraválasztását ugyanis úgy értékeli mint biztatást, hogy még az eddigieknél is többet lopjon, és nem úgy, hogy az addig lopottakkal megelégedjen...

László56 2010.04.06. 06:28:18

Szép jó reggelt Mindenkinek,

Ahhoz hogy tudatosan válasszunk ismerni kell a saját kívánságaink mellett azt is hogy miért nem tetszik az eddigi rendszer. Nem csak arról van szó amit a tények mutatnak, hanem arról is hogy mik az okozói ezeknek a nekünk nem tetsző tényeknek. Az eddigi hozzászólások közül „aum” 02:25:07 írásából tűnik ki a legjobban az erkölcs hiánya. Anélkül hogy ezt a szót a szájára venné.

Mindent nem lehet törvényben rögzíteni és nem is lenne helyes. Az erkölcs fogalmát viszont 60 év kommunista politika kiölte a népünkből. Hogy ez hova vezetett azt láthatjuk hazánk mostani állapotából. Ez azért juthatott idáig mert ott ahol a törvény nem ad útbaigazítást ott az erkölcsnek kellene szerepet játszani. De mi van ha hiányzik, mert hiánycikk ?

Hiánycikk ? Nem teljesen fedi a valóságot. Mert a személyeknek megvan. Csak a pártok csordáiban tűnik el. Akkor viszont a pártokkal van a baj. A pártok közösségi normáival. 60 év hibás tanítása nemzedékekbe van belevésve: lophatsz, csalhatsz, hazudhatsz, csak lebukni nem szabad. Minden megengedett, ha a párt is profitálhat belőle. Ebből következik a hibás pártfinanszírozási rendszer. Az ország erkölcsi, gazdasági és társadalmi romlásának alapvető okozója. A tradicionális pártok csordaviselkedésének legfőbb mozgatórugója. Az egyéni erkölcs eltüntetője.

Ki ezen nem változtat az továbbra is a romokra épít. Ki nem veszi észre hogy ha az ország a következő nemzedékek eladósításából él mennyire erkölcstelen a saját gyerekivel szemben, az ne csodálkozzon ha a következő években sem fog semmi változni.

Ki tradicionális pártot választ az a múltat választja. Mert ezek nem tudnak megszabadulni a pártfinanszírozási rendszerüktől. Ezáltal a korrupciótól sem. Túl össze vannak nőve vele. Válasszon mindenki amit akar, de tudatosan válasszon. Mert nagyon nehéz idők jönnek az országunkra. Nem mindegy kivel kell azt végigszenvednünk. Igen lehet gondolatmankókra támaszkodni. De az nem elég.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.06. 07:40:32

Racionális választásnak azt nevezem, ha az érzelmeim ellenére tartom jó ötletnek, hogy valakit bejuttassak.
Képes lennék ilyet húzni, ha számítana valamit a voksom.
Mivel nem oszt, nem szoroz, ezért felelőtlenül azt választom, amelyik szimpatikus.

Szabó bakter 2010.04.06. 07:43:58

"A szélsőjobboldali előretörés megakadályozása: az országnak szüksége van egy baloldali váltópártra, ha az MSZP meggyengül, a Jobbik lesz a második erő, márpedig ez lejáratná Magyarországot és antidemokratikus folyamatokat indíthatna el, ezért meg kell adni az esélyt a szocialisták újrakezdésére, megerősödésére."

Magyarországot már lejáratták. Pont a szocialisták. Ez az antidemokratikus dolog is sántít. Holnaptól majd már nem lesz demokrácia? Vagy hogy lesz? Arról nem is beszélve, hogy elvtársék soha nem voltak demokraták és ezt a mentalitást megtartották 89-90 után is.
A szocialistáknak elég idejük és lehetőségük lett volna a megújulásra, de ez nem az ő műfajuk.

Szerencsés lenne, ha a mostani választásokkal új fejezet kezdődne az ország életében és elindulna valami fellendülés...

tibapó 2010.04.06. 08:00:21

Az élet egyik alapvető filozófiai nagy kérdése, hogy azért nem lopunk-e, mert becsületesek vagyunk, avagy azért, mert attól félünk, hogy rajtakapnak. Nos, tartok tőle, hogy inkább ez utóbbi. És éppenezért nincs igaza TG ismerősének. Mert ha az éppen kormányon lévőnek nem kéne attól tartania, hogy lesz elszámoltatás, akkor talán legközelebb még többet lopna...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.06. 08:14:28

@tibapó:
Szerinted egy fideszesnek kell elszámoltatástól tartani?
Mert szerintem nem.
Akkor ebből mi is következik?
Hogy még többet lopna?

lüke 2010.04.06. 08:14:32

Már többször lehülyéztek itt-nomen est omen-: érvék, tények, s talán érdekek( a sajátom) döntenek a választásban.
S nem valakik ellen, vagy a legkisebb rosszat( Lenin), vagy emocionális alapon válasszunk.

megj. hogy Bokros őszinte és hiteles-e, ez kérdőjeles,de pénzügyi szakember ,
ez igaz,milyenségét nem tudjuk, mert mindenhonnan sértve távozott

lüke 2010.04.06. 08:17:00

@Ordnassac: nem az idők, az elv/párt/meggyőződés
-hűségesek

tibapó 2010.04.06. 08:18:17

@aum: szegeden volt ilyesmi, úgy hívták, hogy "Lakossági Érdekvédelmi Megbízotti Hivatal". Civil kezdeményezésre engedte létrehozni Botka 2003-ban, kábé egy évig működött, azalatt az önkrmányzat 17 cégéből 8-at átvilágítottak, a kilencediket már nem tehették, mert megszüntették a hivatalt, addig a 8 cégből 3-ban lelplezték le a vezetők lopásait, bűnvádi eljárások is indultak, úgy tudom. Szóval TÚL hatékony volt...

bővebben itt, a 8-dik oldal alján:
cid-96a0800b0f66a438.skydrive.live.com/self.aspx/Public/H/12.pdf

discretio 2010.04.06. 08:19:19

Még egy opció az LMP mellett :
Minnél több féle csoport tud lopni, annál jobban sakkban tatják egymást , mert kapzsiságuk nem engedi, hogy megelégedjenek a nekik jutó résszel, valaki mindig többet akar.
Jöjjenek az újak, kapjanak ők is lehetőséget , hogy beszálljaak a harcba a pozicióért és a hatalomért. :)

tibapó 2010.04.06. 08:26:28

Török Gábor@ "CM Alulról jövő kezdeményezés: végre egy párt, amely valóban civil kezdeményezés, hiszen nem politikusok, hanem átlagemberek hozták létre.
Esélyt adni: ha a párt legalább egy százaléknál jobban szerepel, állami támogatáshoz juthat, s esélye lesz arra, hogy talpon maradjon és hosszú távú építkezésbe kezdjen."

nagyon remélem, hogy ez nem Török Gábor véleménye, hanem Seres Máriáé önmagukról, amit TG csak közvetít.

De tényleg kíváncsi lennék a Török Gábor véleményére is. Persze nekem is magvan a saját vélényem a CM-ről, de az annyira ellentétes a fenti idézettel, hogy majd csak később mondom el, nem akarom TG-t befolyásolni. :)

vlaca55 2010.04.06. 08:35:28

A 120. bejegyzésre most tudok válaszolni. Bocs, hogy ide írom, de így talán többen olvassák és okulnak belőle. Mi kerül az ünnepi asztalra? Nos, keresztény hívő lévén voltam misén Húsvétkor. Immáron nyugodtan kijelenthető, hogy a papok is beléptek a politizálók közé, mert egy szentírási köntösbe foglalt propaganda szöveget hallottam, mellékelem a linket, érdekes: szabadhegy.emecclesia.hu/index.php?hely=6
a Hitvallás című újságban megjelent választásokkal kapcsolatos írás linkje pedig:
szabadhegy.emecclesia.hu/index.php?hely=5
Ami érdekes: egyértelmű Fidesz-KDNP propagandáról van szó és csak a Fidesz neve jelenik meg benne egyszer, a KDNP pedig sehol???
Azért írom le, mert érdekel, hogy ez szerintetek etikus? Elmegy a hívő a Húsvétot ünnepelni és ezt kapja. Ez szerintem enyhén szólva is gyomorfogató, de győzzetek meg!

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.04.06. 08:47:16

ha arra szavazok aki sokat lop, az csak mégjobban feljogosítva érzi magát hogy mégtöbbet lopjon. ld 2006..

barli 2010.04.06. 08:47:19

@vlaca55: most akkor az a baj, hogy nem említették meg a kdnp-t vagy az, hogy politizáltak?

lobelt_ledfold 2010.04.06. 08:49:25

Néhány napot kihagytam és lám, néhány kimondottan értelmes és érdekes poszt született ez idő alatt Gábortól.
Ismerősökkel, családtagokkal történt beszélgetések alapján saját nem kimondottan reprezentatív mintám alapján úgy érzem, hogy a kvázi racionális választók száma elképesztően alacsony. Olyan borzasztó alacsony az arányuk, hogy az szinte semmi sem befolyásol. Legfeljebb tippelni lehet, de nem hiszem, hogy a választók 5%-nál több olyan lenne, aki bármiféle racionális érvrendszer alapján hozná a döntéseit. Lehet, hogy egy korábbi posztra visszautalva az érdekek mentén megideologizálva racionálisnak gondolja a döntését (már amennyiben ideológia alapon történő választást racionalásinak lehet nevezni), de attól az még nem feltétlen lesz az. Ez persze aligha véletlen. A marketing illetve PR „tudományának” legélesebb eszközeivel élve a pártok az érzelmekre, az elvakult érzelmekre játszanak. Felfoghatatlan, hogy rengeteg amúgy helyes, okos és értelmes ember milyen hamar képes agresszívvá és érthetetlenné válni amint pártpolitikai kérdésekre terelődik a szó. Mélyen bele vagyon ez súlykolva az emberekbe, és ezért sajnos nagyon el is van távolodva a szignifikáns többség esetében a döntéshozatal a megfontolt kategóriától. Ilyen értelemben ez a poszt (noha nagyon érdekes), de nem igazán „életszagú”.

Idet 2010.04.06. 08:49:40

A zindexen kijött a Szonda felmérése! Érdekes. Lehet valami racionális abban, hogy a Fidesz hallgat. Nem "látszanak", de fogást sem lehet rajtuk találni. A botrányok, úgy látszik, sokat ártottak a Jobbiknak.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.04.06. 08:54:29

érdekelne Török úr véleménye az alábbiakról, mégha kicsit off is itt:

Egyes vélekedések szerint a győztesre leadott szavazat egyéniben kidobott szavazat, ugyanis nem lesz belőle töredékszavazat.
Ezért inkább érdemes a másik, a szavazó által nem teljesen elutasított párt jelöltjére szavazni az első fordulóban, és nem arra akinek legtöbb esélye van nyerni, hiszen így értékes töredékszavazat lesz belőle, az evk eredményét pedig nem befolyásolja, hiszen ha esteleg 2. fordulóra kerül sor, akkor ott már lehet a favoritra szavazni.

Másfelöl: az evk nyertese pártjának jobb lesz-e attól, hogy nem 50%-kal, hanem 90%-kal nyer a jelölt?

Köszönöm.

Idet 2010.04.06. 08:58:51

@Ordnassac: Én attól tartok, hogy a hezitáló szavazók, előbbre bizonytalanoknak tituláltuk őket, nem racionális mankók alapján fognak dönteni. Befolyásolhatja őket még az is, hogy épp kivel találkoznak az utcán szavazni menet. Ez egy ilyen réteg, az életben bármilyen más döntést is így hoznak. Szóval, zsigerek, Bauchgefühl... mélységes tudatlanság, műveletlenség.

Idet 2010.04.06. 09:00:51

@simonmondja.: És az eredmény ugyanaz lesz!

Dr. Bélus___ 2010.04.06. 09:01:14

A CM 1. és az LMP második érvét pl. a Jobbik is nyomja (főleg a CM első érvét). Szóval szép ez a táblázat, de a teljestől nagyon messze van. Ja és racionális szavazó pedig nincs, a végén az érzelmek úgy is beleszólnak többé kevésbé... :)

barli 2010.04.06. 09:02:57

@lobelt_ledfold:
miért szerinted mi a racionális döntés?

szvsz két racionális döntés lehetséges jelenleg:
- fideszre szavazás, hogy legyen kormányzóképes többség (esetleg 2/3)
- lmp-re szavazás, hogy ne csak három párt legyen a parlamentbe, és hogy kinöhessen belöle egy normális váltópárt

szerintem nincs más racionális választási lehetöség. Per pillanat azt kell nézni, hogy mi jobb az országnak, kivel van egyáltalán esély a kilábalásra.

barli 2010.04.06. 09:05:22

@barli: mielött leordítanak a jobberek azt még hozzátenném, hogy semmi bajom nincs vele, hogy bekerül a jobbik. Azzal lenne bajom, ha belerondítanának a kormánytöbbségbe.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.06. 09:09:44

@Idet:
Akkor csak így tovább.
Ha a Fidesz hallgatással feljön - ami eddig is mindig bevált,
akkor ezt kell mindig csinálni.
Kormányozzanak úgy, mint - Oz Csodaországban.
Sosem látható varázsló kormányozzon,
aki úgy változtatja magát, ahogy akarja.
Kisnyuggernek nyuggermentő,
vidékinek csendőr,
....
városinak ingyenbuszjegy és ingyenparkoló képében.

lobelt_ledfold 2010.04.06. 09:13:48

@barli:
Én nem a "racionális döntés" fogalmának szerinted racionális output-jairól írtam, hanem inkább (persze amatőr módon) a pszichológiáját akartam megfogni. A Te értelmezésedben valamiféle objektív igazság határozza meg, hogy mi lehet racionális és mi nem. Mivel szerintem nem létezik objektív igazság így nem nagyon fogunk tudni értekezni, ezért elnézést kérek. :-)

lobelt_ledfold 2010.04.06. 09:17:12

@barli:
Én nem a "racionális döntés" fogalmának szerinted racionális output-jairól írtam, hanem inkább (persze amatőr módon) a pszichológiáját akartam megfogni. A Te értelmezésedben valamiféle objektív igazság határozza meg, hogy mi lehet racionális és mi nem. Mivel szerintem nem létezik objektív igazság így nem nagyon fogunk tudni értekezni, ezért elnézést kérek. :-)

jjulie 2010.04.06. 09:19:07

@Idet:

talán láttad ezt azt a párbeszédet aminek ez az egyik darabja

2010.04.05. 23:08:31

csak este leszek újra gép mellett, dumáljunk róla

Hóember 2010.04.06. 09:19:25

Az MDF erényei közt található, hogy mindig ellenáll a populizmusnak. Nézzük, mit jelent ez az itthon súlyosan negatív jelzőként alkalmazott szó:

"A populizmus egy antielitista politikai ideológia, legfőbb nézete szerint a népet egy, kizárólag a saját érdekeit szemei előtt tartó (szűk) hatalmi elit elnyomásban tartja, megfosztja a hatalomba való beleszólástól, ennélfogva a populisták elsőszámú célja a gazdasági, politikai és egyéb (köz)intézmények „visszahódítása” az „elittől” a „népnek”.

A populizmus ugyanakkor egy latin eredetű szó, hasonló jelentést hordoz mint a demokrácia, utóbbi azonban görög eredetű... (Wikipedia)"

A fentiek fényében az eredeti állítás valóban jól passzol a bokros féle MDF-re: szervezetében is antidemokratikus társaság, mely minden eszközzel a kizárólag a saját érdekeit szemei előtt tartó (szűk) hatalmi elit érdekeit képviseli.

Idet 2010.04.06. 09:19:26

@simonmondja.: És nekem adjanak -20 évet...

vlaca55 2010.04.06. 09:19:59

@barli: az, hogy politizáltak egy egyházi ünnepen, ergo a választást fontosabbnak tartják, mint a saját ünnepüket, szomorú. Akkor is gyomorforgató, ha történetesen a Fideszre szavaznék, de természetesen nem teszem persze. Csak ehhez mi köze egy(vagyis több ezer) papnak?

Idet 2010.04.06. 09:23:45

@jjulie: OK, csak keresgélek! Majd vezérszavakban emlékeztess, mert néha likas az agyam.

Franky4fingers 2010.04.06. 09:28:35

Csendesen megkérdezem. Az LMP-nek mi a programja? Lehet más a politika, oké. Miben más? Mitől más? És a legfontosabb HOGYAN lesz más?

Az a legkeményebb, hogy azok az LMP támogatói akik a leghangosabban hörögtek, hogy a Fidesznek nincs programja... Hát köszi. Valójában annyi történt, hogy egy jól hangzó lózungot választottak névnek.

És ez hogy kapcsolódik a poszthoz? HOgy az emberek a véleményüket jól hangzó sztenderdválaszok alapján alakítják ki. Amit lehet mondani a szomszédnak a vitában. (azt akarom, hogy más legyen a politika, azt akarom, hogy jöjjön az új erő, azt akarom, hogy a kommunisták végre eltakarodjanak, azért nem volt jó a kormányzás, mert a fidesz rossz ellenzék volt)

Ezek nem érvek, hanem lózungok. De a legtöbb embernek (ha agyilag képes is lenne rá) nincs szüksége ennél többre, mert el van foglalva a maga bajával. És ha ezek erősen megjelnnek a reklámban, ezek alapján fognak szvazzni. Mert a szomszéd előtt okosnak tűnni jó.

Hóember 2010.04.06. 09:32:56

@Franky4fingers: Csendesen válaszolok:
lehetmas.hu/upload/9/9/201003/LMP_Program_2010_1.pdf

Kicsit komolyabb program, mint a többieké. Így lesz más.

objekt 2010.04.06. 09:35:16

Az első bekezdésedhez eszembe jutott egy vicc, amit még Hofitól hallottam:

Jézus lóg a kereszten. Az oldalán lévő sebre rászállnak a legyek. Az egyik katona megsajnálja és elhessegeti őket, mire Jézus megszólal: Hagy fiam, csak éhesebbek jönnek…

panteon 2010.04.06. 09:35:26

Mennyi az az összelopott összeg, amire a tolvaj azt mondja,hogy elég? Soha nem elég......

Smitht 2010.04.06. 09:37:18

@Franky4fingers: A Te sztenderd válaszod ez volt? :-)

barli 2010.04.06. 09:38:30

@Hóember: marad a kérdés, hogy komolyan vehetö-e annak a pártnak a programja, aki biztosan nem kerül kormányközelbe. Az ilyen pártoknál inkább olyan programot tudnék komolyan venni ,amiben meggyöznek arról, hogy hogy képzelik az ellenzékiséget és milyen módszerekkel akarják ráterelni a kormányt a helyes útra, és hogy hogy akarják ellenörizni.

-Tom- 2010.04.06. 09:38:51

Létezik az ellenkezője is.
Az én ismerősöm minden választáskor az éppen ellenzékben lévőkre szavaz.
Magyarázata a következő:
Az éppen hatalmon lévők "bizonyítottak" eleget.
Leszerepeltek.
Most adjunk lehetőséget a másiknak, hátha...
Avagy az örök optimista, idealista is menetrendszerűen ikszel.

zékit 2010.04.06. 09:39:19

Számomra hiányos 3 pártnál a lista.

a Fidesz esetén:
a győzteshez való tartozás, a szavazat fontosságának érzése

az MSZP esetén:
a megkezdett korrigáló válságpolitika befejezése

a Jobbik esetén (bár már volt említve):
a cigánykérdés megoldása

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 09:43:44

@vlaca55: Elolvastam, és már megbocsáss, de ebben a beszédben egyetlen pártról sincs szó. Azt magyarázza el, hogyan viszonyul az egyház a politikához. Az egyháznak van társadalmi tanítása, és annak a mérlegén méri meg a politikai erőket, kb. ez a lényege. A történelmi keresztény egyházak mindig is jelen kívántak lenni a társadalomban (oktatás, szociális ügyek, stb.), és nemcsak az egyéni vallási érzülettel akartak foglalkozni.
A másik link egy újsághoz vezet - az nem szentbeszéd, azzal senkit nem traktálnak a templomban, aki akarja, elolvassa, aki nem, nem.

hááááát 2010.04.06. 09:46:27

Érdekes a bátyám véleménye.Szerinte minden pártban van megélhetési politikus és most az MSZP-ből nagyon sok kiesett, ezáltal talán tényleg tisztult.Az tény, hogy a pártok előszeretettel mondanak egymásra fűt-fát (amire legtöbbször semmilyen bizonyíték nincs és a kezdeti zúgolódás után csendben felmentéssel végződik), de vannak bűnözők akiket remélhetőleg elítélnek.Abban csak a naivak hisznek, hogy van tiszta párt.Most beültetünk egy új kormányt 2/3-os többséggel ezek az emberek (max 1%) olyan szabad kezet kapnak amit már nem engedhetünk meg.Ezért igen is egy esély van az pedig, hogy minél több párt jusson be, igy kénytelen a kormányzó párt a törvényeit átvinni a parlamenten.A felügyelő bizottságokban is egyenlő elosztásban szerepeljenek igy kerülve ki a mutyizás lehetőségét.(Bár ez sem garancia )
Szerintem ezt hivnák demokráciának.

emzperx 2010.04.06. 09:48:35

Ki az az idióta aki elhiszi, hogy a tolvaj egyszercsak megelégszik a lopott mennyiséggel, hátradől, hogy mostmár loptam eleget!

Nem barátom! Aki ma ellop tízet holnapra már százat kell lopnia. Tudod nőnek az igényeid és akik ehhez falaznak, azoknak is nő az igényük.

Ezt a smafu szöveget 2002-ben nyomta a maszop. Megdöbbentett hogy sokatlátott emberek ezt be tudják szopni.

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 09:49:20

Egyébként TG összeállítása nagyon jó, összefoglalja a lényeget. Ennél még érdekesebb volna viszont a kérdést megfordítani, és leírni: egy-egy párt jellegzetes szavazói hogyan közelítik meg saját választásukat. Ha van olyan, hogy tipikus X-szavazó, mik az ő jellegzetes érzései-gondolatai, ami alapján egy-egy pártot választ.

Érdekes lenne a két táblázatot egymás mellé tenni.

Surko 2010.04.06. 09:55:32

@Bona Fides:
" A Civil azzal, hogy pártpolitizálásba kezdett, már el is veszítette lényegét, a civilségét. :)))) "

Civil = polgár

ERgo, akkor a Fidesz Magyar Polgári Szövetség is civil.

Fidesz Hungarian Civil Alliance

Pzkpfw 2010.04.06. 09:58:08

@Idet: Ez az a szondaipszosz, aki 2%ra tette a jobbikot, mikor 15%ot ertek el? :)

mafos 2010.04.06. 10:00:24

@Pzkpfw: Egy következmények nélküli országban a közvéleménykutatók is megrendelésre azt hazudnak, amit a pénzükért kérnek a megrendelők.
De legalábbis úgy csűrik csavarják, amíg nem az jön ki, amire nekik szükségük van. Csak így tovább.

snq 2010.04.06. 10:02:55

@hááááát:
>> Szerinte minden pártban van megélhetési politikus és most az MSZP-ből nagyon sok kiesett, ezáltal talán tényleg tisztult

kommentár nélkül mutasd meg a bátyádnak:
www.valasztas.hu/pv10vt/j28o.jsp?LKOD=11

Idet 2010.04.06. 10:04:36

@Pzkpfw: Igen, a sanda ipsék. Hogy aztán ebből mi igaz?!

ubul2000 2010.04.06. 10:06:13

@Idet: Én inkább azt gondolom, hogy a Fidesz lejárató hadjárata ártott sokat a Jobbiknak. Pl. egy hamis házasságtörési ügy felnagyításával, amelyet a fidesz-média a kommunikáció szintjén azonos súlyúnak állít be, mint pl a BKV botrányt. Arról természetesen nem beszélve, hogy saját eseteiről (sávoly, páty) mélyen hallgat.

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 10:11:17

@Pzkpfw: Az biztos, hogy nem az lesz a választások eredménye, amit a Szonda most mért. A Fidesz kevesebbet, az MSZP és a Jobbik többet fog kapni. De nem azért, mert a Szonda manipulálna pl. a Jobbik eredményével. Hanem szerintem arról van szó, hogy az EP választások előtt nem volt trendi megmondani, ha valaki Jobbik szavazó - március közepéig egyre trendibb lett, aztán, hogy elkezdték a Jobbikot a médiában támadni, a Jobbik szavazók is elkezdtek visszahúzódni a véleményük elmondásától és sokan a rejtőzködő szavazók között vannak.
De az is tény, hogy a Jobbikot sokan erősen érzelmi alapon választják. Sok múlik az utolsó napok hírein - azon, lesz-e valamilyen felháborító esemény

Kiwicake 2010.04.06. 10:11:18

Mivel itt értelmes hsz-ek születnek, és eddig nyomát sem leltem acsarkodásnak (azt hiszem, ez TG személyiségének is köszönhető), felteszek egy kérdést, kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Mit csináljon az eddigi stabil SZDSZ-szavazó, aki látja, hogy nem jól mennek a dolgok, elege van, változást szeretne, az MSZP-re amúgy se szavazott soha, viszont a Fideszt is elutasítja (emlékszik még az ő négy évükre is), a Jobbikról nem is beszélve. A még színen lévő kis pártok között se talál olyat, amelyikre érdemes lenne szavaznia. Azt viszont fontosnak tartja, hogy elmenjen szavazni. Ilyenkor mi van?

lobelt_ledfold 2010.04.06. 10:12:24

@hááááát:
Létezik megtisztulás egy párton belül? Sajnos a pártok felépítését nem ismerem annyira részletesen, de egy olyan szervezetben, ahol tömegével előfordulhatnak törvénytelen tevékenységek és az ezeket elkövetők hosszú távon hadrendben maradhatnak nehéz azt elhinni, hogy a pillanatnyilag le nem bukók teljesen tiszták lennének… ott valahola szervezet egésze hibás kell, hogy legyen, ha másban nem hát bűnpártolásban, tudatosan oda nem nézésben.

Kizárt dolog, hogy éveken vagy évtizedes időtávon át lehetne úgy mutyizni, hogy ne derüljön fény erre-arra. Azaz vagy a le nem bukó párttagtársak is sárosak, vagy magának a szervezetnek nevetségesen (és valszeg nem véletelnül ilyenre alakított) gyenge ez integritása és önellenőrző képessége. A pártot emberek alkotják, a működési szabályokat is ezek az emberek hozzák létre, módosítják, erősítik meg. Ha nem jól működik akkor az egész szervezet hibás, úgy ahogy van, és a mindezt észre nem vevő egyébként galamblelkű jófiúk is hibások, de legalábbis hozzá nem értőek. Hogyan akar egy országot irányítani az, aki jóval kisebb léptékekben saját szervezetében sem leli meg a hibákat???

cambridge.on 2010.04.06. 10:20:29

@vlaca55: Csak olyan lepődik meg a papság politizálásán, aki nem foglalkozik politikával, templomba csak egyszer vagy kétszer megy el egy évben.
Teljességgel várható volt,az meglepetés kategória lett volna, ha az MSZP-re való szavazásra buzdítanak.
A Fidesz aláírás is rendben van, a KDNP nem létezik önállóan.

A Fidesz-KDNP-Kisgazda Párt-Igazi MDF-MSZMP
túl hosszú.

Az ismerős érveihez hozzá lehetett volna tenni: ezeket ismerjük, tudjuk hogyan lopnak. Könnyebb őket szemmel tartani.
A többieknél ott a rizikó, hogy kifinomult módszereket alkalmaznak majd.

A legfőbb érv: megakadályozni egy párt politikai ámokfutását.
Ezért MDF.

Egyetlen érv a Fidesz mellett, megígérték az adócsökkentést.
Azt pedig csak úgy lehet megtenni, ha májustól mindenki a teljes jövedelmét bevallja. A piaci árustól a nőgyógyászokon át a taxisokig, mindenki az adójával segíti az új kormányt.
Hozzátehetjük még a látszólagos minimál bér megszüntetését, a járulékok befizetését a ténylegesen kifizetett bér után.

Olvastam egy hírt:A pedofíliának csak a 0,02%-át lehet az egyházak JAVÁRA írni.
Felkaptam a fejem, mi van? Akár egy esetet is a javára lehet írni?
Nem csak az INDEX követ el pongyolaságot híradásaiban.
Lehet csak az én receptorommal van hiba?

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
Ezt már sokszor és sok helyen leírtad. Ezt félrevezetésnek hívják.
Megpróbálod rábeszélni a szavazókat az általad támogatott párt támogatására.
Nem mered nyíltan közzétenni, hogy mindenki szavazzon a Jobbikra?
Ezért biztosan nem kapsz letolást.

Franky4fingers 2010.04.06. 10:22:58

@Hóember:

1. Semmivel nem tartom komolyabbnak, tipikusan olyan dolgok, amit egy parlamenti helyzetet tekintve súlytalan párt könnyen mond, hiszen soha nem lesz rá módja, hogy nekilásson a megvalósításnak, tehát ennyi erővel azt is leírhatnák, hogy megemelik a nettó minimálbért egy hónapon belül 1500 euróra.

2. Ha figyelmesen olvasol ez példa volt a pro és kontra véleményformálásra az LMP kapcsán. (de hozhattam volna más pártot is példának)

hááááát 2010.04.06. 10:24:20

@snq: Most ez mi?Ilyen alapon bármelyik párt listáját kiírhatnád.Még az "új erő" is tartalmaz olyan embereket akik ellen különböző vizsgálatok folytak ilyen-olyan ügyekben.
Egyébbként családom nem MSZP szavazó tábor.Azt a hajót elvitte az ár.

@Kiwicake: Én nem akarok senki mellet kampányolni, de ha a 3 nagyobb pártot elutasitod, akkor tedd az x-et egy kisebbre.

Franky4fingers 2010.04.06. 10:24:32

@Smitht:

Ez:)

Lásd az előző hszt.

z666 2010.04.06. 10:25:21

@sire-lancelot: Még az egyéniben győztesekről sem derül ki szinte soha a parlamenti "munkája" során, hogy melyik körzetet képviseli. Amikor felszólal, eleve nem a pártját kellene aláírni, hanem a körzetet, ahol bejutott...

Bár, szerintem teljesen értelmetlen a liberális demokráciát reformálgatni, úgy sz*r, ahogy van....

Itt van példának egy sokkal értelmesebb rendszer:
szentkoronaradio.com/taxonomy/term/4278

részlet:
"...Ezen kívül nem árt meghatározni bizonyos „peremfeltételeket” is, olyan minimumot, aminek teljesülnie kell arra nézve, aki a közügyekbe beleszólhat (ma egy ilyen van, a 18. életév betöltése). Most felvázolok egy konkrét rendszert. A szavazati súlyt nevezzük karizmának (egy, a Hunnia koncepcióhoz csatlakozó hazafi ötlete, nekem se jutott rá jobb eszembe). Az első karizma megszerzéséhez - és ezzel a közügyekbe való beleszólás jogához - be kell tölteni a 18. életévet (mint ma), és rendelkezni kell középfokú – legalább szakmunkás – végzettséggel. (Ha valakinek csak mondjuk 22 évesen van meg a középfokúja, csak akkor lesz jogosult. Van olyan vélemény is, hogy legyen elég a nyolc általános, én ezt keveslem. Illetve a középfokú végzettség helyett egy állampolgári vizsga - ez már jobban hangzik -, de ez akár egy plusz feltétel is lehetne.) Innentől újabb karizmák megszerzésének előfeltétele, hogy meglegyen az illetőnek az eggyel előtte lévő karizmája. A második karizmához be kell tölteni a 25-öt, és le kell tudni a közszolgálatot - fiúknak sorkatonai szolgálat, lányoknak közmunka, mondjuk fél év -, és büntetlen előélet. A harmadik karizmához szükséges minimum 30. betöltött életév, saját háztartásban nevelt legalább két gyerek, és az iskolák befejezése óta eltelt évek legalább a felének megfelelő idejű összes munkaviszony. Egy ilyen ember a 18 éves érettségizettnél már háromszor nagyobb beleszólási joggal rendelkezik a közügyekbe. Ezen kívül adományozhatna még az ország vezetője saját elhatározásból vagy javaslat alapján még egy karizmát, mondjuk szép nagy családért, kiemelkedő tudományos vagy sport teljesítményért, hazafias szolgálatért, stb., így lehet valaki akár négy karizmás választó is...."

barli 2010.04.06. 10:26:02

@Kiwicake: ott van még a pöccsel való szavazás lehetösége :) Ja bocs ez nem volt értelmes hsz.
Ha nem tudod, hogy kire szeretnél szavazni akkor ne pártszimpátia alapján szavazz, hanem gondold át, hogy mi lenne a legjobb az országnak. Szavazhatsz így a pl. a biztos kormánytöbbségre, a fideszes kétharmad ellen, a sokszínü parlamentre, a barna veszély ellen, stb. Volt szdszesként a jobbikot nem ajánlom figyelmedbe :)

Vanek B. Eduard 2010.04.06. 10:28:22

Aki sikerrel megúszik egy jó kis lopást, az felhatalmazást kap a következőre. Ezt jól példázzák autópályánk: ha elsikáltuk egy völgyhíd ügyét, legközelebb már négyet építünk, plusz féltucat alagutat mellé. Nem bír olyan lapos lenni az az alföld, hogy ne lehetne alagutat fúrni belé...

Az igazi gond, hogy egyik bagázstól se várok túl sokat a fenti 'anomáliák' kezelése ügyében (igen, a kívülről jövőktől sem...).

Ravaszdi 2010.04.06. 10:30:36

@Kiwicake: nyilván azért nehéz a dolgod, mert stabil értékek, a liberális ideológia mellett szavaztál, és most olyan párt, aki magát vegytisztán liberálisnak hirdetné nincs a palettán. a Fidesznek van liberális szárnya, azt nehezen lehet megjósolni, hogy mennyire lesz erős a kormányzás alatt ez a szárny, ha megerősödik, és a kormányzásban jelen lesz, szerintem oda érdemes voksolni. ha különbséget tudsz tenni, illetve választani tudsz az ú.n. "életmód-liberalizmus" (vagyis jogvédés, feminizmus, cigány-ügy stb.) és a gazdasági liberalizmus között, akkor talán érdemes vagy az LMP-re, vagy az MDF(-SZDSZ)-re szavaznod. de nyilván nagyon nehéz döntésed lesz, mert a FIDESZ-ben oldva vannak a liberálisok, (az MSZP-ben talán szintén, Gyurcsány ú.n. új baloldalisága eléggé a liberális politika mentén nyilatkoztatja ki magát, na, jó tettekben ez nem nagyon látszik... de úgy érzem, az SZDSZ is hangzatosabb volt liberalizmus terén, mint tevékeny...) az LMP-ben nagyon erős a jogvédelmi szárny, és a klasszikus neoliberális gazdaságpolitikát leginkább az MDF hirdeti most. tehát azt kell eldöntened, hogy instant (feloldott)liberálisokra szavazol-e, és ha igen, akkor inkább a jobblibekre (FIDESZ), vagy a ballibekre (MSZP), vagy a nem vegytiszta, részleges, de erős liberális elveket valló kispártokra.

hááááát 2010.04.06. 10:30:50

@lobelt_ledfold: Na erre a kérdésem:
-Ha egy önkormányzati tulajdonban lévő épület eladásához a testület jóváhagyása kell, akkor miért nem tudott róla a többi párt delegáltja?

Kelma 2010.04.06. 10:32:29

@Kiwicake: Az SZDSZ szavazónak még egy kicsit egyszerűbb a helyzete, mert ő valószínűleg nem retteg attól, hogy egy ún. liberális tömörülés lesz ismét a mérleg nyelve a parlamentben. Aminek folyományaként függetlenül a tényleges súlyuktól és szakértelmük hiányától komoly erőt képviselhetnek. Ebből kifolyólag az LMP az ő számára reális alternatíva lehet.
De mit tegyen egy volt MSZP választó aki keserű szájízzel rá kell hogy döbbenjen olyan pártot támogatott amely - ha nagyon nagyon jóindulatú és elfogult vagyok akkor azt mondom hogy - csupán hozzá nem értésből gyakorlatilag lenullázta az országot. Ez szerintem fogasabb kérdés.

Flúgatlan 2010.04.06. 10:32:35

A poszt nagyon tetszik, a megfogalmazott üzenetdarabkák tényleg jellemzőek és sajnos a legtöbb szavazó kb. eddig jut el.

(+ még, a Jobbik esetén a cigánybűnözés megfékezésének ígérete, ahogy valaki írta is.)

Sajnálatos, hogy az átlag szavazó ilyen agyonegyszerűsített mankókra szorul. A jó manipulátorok meg jól tudnak ezzel (vissza)élni. A poszt elején említett "ezek már meglopták magukat" szöveg szerintem pl. szoci eredetű suttogó propaganda 1998-ból. Én legalábbis akkor találkoztam vele.

A címben felvetett kérdésre szerintem az a válasz, hogy a választók nagy része csak előregyártott gondolatmankókra támaszkodva képes bármit is tenni, tehát: igen, lehet rájuk támaszkodni. Sőt, amelyik párt nem tud elég egyszerű és vonzó gondolatmankókat szétszórni a közgondolkozásban, az vesztett.

(Ez persze igen veszélyes, mert nem a politikai hozzáértés, az erkölcsösség vagy egyéb, igazán fontos dolog alapján dől el a választás, hanem a manipulációs képességeken. Csak a végzetes bakisorozatok és csalás-láncok jutnak el az átlagpolgár agyáig, mint pl. a mostani helyzetben is, de addigra már az ország helyzete alaposan el van ....-va.)

ÁkiBáki (törölt) 2010.04.06. 10:35:20

@Kiwicake: érdekes felvetés, mindenképpen egy dilemma, mert az LMP-t talán mégsem lehet az SZDSZ letéteményesének tartani, bár sokan azonosítják a két pártot.
Én a helyedben a szimpátia mellett azért végignézném, mi is volt az az út, melyen ez a párt végigment.
A cikkben említett érzelmek helyett az értelemre hallgatva.
Ez a húsz év azért szépen levezeti, hogy mi is lett a rendszerváltás egyik legnagyobb tömörüléséből. Kik voltak, akik otthagyták, kik léptek be, kik voltak azok, és melyek voltak azok a lépések, akik és amelyek miatt elvesztette népszerűségét ez a párt.
Ha ezt elemzed, egészen biztosan olyan megoldásra jutsz, mely alapján sz értékítéleted a realitás talaján marad.
Azt viszont ne hagyd ki a számításból, hogy az az út, melyen ez a párt végig ment, a jövőben vállalhatatlan.
Azon tényt pedig, hogy a neoliberalizmust most egy kicsit parkolópályára teszik, ne hagyd figyelmen kívül.
Hogy kire add a voksodat, nem adnék tanácsot, ezt döntsd el te. Hogy kire ne? Azt pedig szerintem tudod te is.

lobelt_ledfold 2010.04.06. 10:35:25

@hááááát:
Teljesen jó a kérdés, feltéve ha a „HA” feltétel teljesül és ennyire egyszerű az ügy. Nem véletlenül talán, de a jogszabályok ennél sajnos kicsit bonyolultabbak ha jól sejtem.

[nev] (törölt) 2010.04.06. 10:38:00

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
ez pontosan így van. a jobbikkal és a fidesszel is szimpatizálók számára a szavazatmegosztás a racionális.

akit meggyőzött a fidesz jobbik ellenes kampánya az adja mindkét szavazatát a orbánra. aki úgy gondolja, hogy mégis csak a jobbikra szavaz, mert monjuk pont nem érdekli, hogy van egy ex pornós csaj a gárdában, nem ez a fő kérdés, miért ne legyen, az szavazzon a jobbikra. aki hezitál az meg ossza meg a szavazatát. a listás szavazat az erősebb.

a pálya nagyjából ez a jobboldalon.

Kelma 2010.04.06. 10:38:19

@z666: Ebből lehetne csinálni egy tök jó táblás társasjátékot. :) Viccet félretéve ezt a rendszert - bár lehet hogy működne - azért Ti sem gondoljátok komolyan. Vagy?

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.04.06. 10:39:22

@cambridge.on: valakivel nyilván összekeversz.
Esetleg meg tudnád mondani hogy hol hibádzik ez a felvetés?

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.06. 10:40:37

Ajánlom mindenki figyelmébe ezt a kis videót:
www.youtube.com/watch?v=8_aLT2ytDcs&feature=related
4:10-től jön el az igazság pillanata. Akit kiver a hideg veríték, az is erőltesse meg magát és nézze végig, még a szavazás előtt. Lehet ráébred néhány fontos dologra, mielőtt döntene...
És ez vonatkozik minden oldalra :)

snq 2010.04.06. 10:41:39

@hááááát: a megtisztult mszp országos listája, kommentár nélkül

lüke 2010.04.06. 10:43:55

ezt nézzétek meg, ha nem tudtok dönteni
igaz 6 oldal:)
www.politicalcompass.org/

Vanek B. Eduard 2010.04.06. 10:45:50

@z666: van igazság abban amit írsz (annak ellenére, hogy olyan szép árpádcsíkos logód van :-)).

Az én ötletem - csak gondoltatkísérletként - szintén 4 sávos szavazatsúlyozást jelent, de a befizetett személyi adók alapján:
- mindenkinek, akinek eddig, jár az 1 szavazat
- aki a felső 30% adóbefizetők közé tartozik, annak 2,
- aki a mégfelsőbb 15%, annak 3,
- a top 5% adóbefizető szavazata 4-et ér.

Így ez a 30% szavazó egy hajszálnyival ngyobb súlyt képvisel, mint az általuk eltartott 70%, csökkentve ezzel a pártokra nehezedő populizmus-igényt.

lüke 2010.04.06. 10:46:18

@Idet: a hezitálok
az utsó igéret alapján döntenek
gyorsan bedobnak valamit:gyes felemelése, segélyek stb
ilyenkor semmi sem drága:)

Steve 2010.04.06. 10:46:37

Pzkpfw: A szonda ipsos nem tette 2%-ra a jobbikot. A következőt írta 2009 júniusi mérés alapján (www.szondaipsos.hu/site/javul-fidesz-s-jobbik-stagn-l-mszp/) : A Jobbik jelenleg 7 százalékos, közel hatszázezres táborral rendelkezik. Ezekben a napokban ők sincsenek felpörögve, a Fidesz és az MSZP támogatóira jellemző, 60 százalék körüli aktivitási szintet hozzák. Ennek alapján azt mondhatjuk, hogy a Jobbikban elég biztosan „benne van" 350 ezer körüli szavazat. A Jobbik-tábor méretének megállapításánál azonban nem árt a fokozott óvatosság, hiszen az EP-választások előtti napok mérései is jelezték, hogy létezik szavazói átjárás a Fidesz és a Jobbik között. Ennek további bizonyosságát adja, hogy a Fidesz szavazótáborának relatíve legnagyobb csoportja, 17 százaléka a Jobbikot nevezte meg, mint voksra még leginkább érdemes pártot (a sorban a KDNP jön 11 százalékkal, míg a többség, 57 százalékuk nem nevezett meg tartalékot). A Jobbikos szavazók preferenciái még sematikusabbak: 40 százalékuk a Fideszt tartja talonban (45 százalékuk egyiket sem).

Flúgatlan 2010.04.06. 10:51:47

@z666: "Itt van példának egy sokkal értelmesebb rendszer:..."

Nem rossz az alapkoncepció szerintem se, de egy választási rendszernek sokkal egyszerűbbnek kell lennie.

Az én alapsémám a következő lenne: (ámbár ki a fenét érdekel? :-) )

-- 18. év és 8 általános iskola minimum feltétel.
-- Mindenkinek van választási joga, de hogy választhasson is, a választások előtti 2-3 hónapban egy rövid alkalmassági vizsgát kellene teljesítenie az Önkormányzatnál.

Az alkalmassági vizsga csak a jelen állapotok tényszerű ismeretére kérdezne rá és egy többpárti delegált bizottság felügyelné. A kérdéseknek nagyon egyértelműeknek kellene lenni. Példák:

1) Ki ma Magyarország miniszterelnöke?
(A lehetséges válaszok közt felsorolni véletlenszerű sorrendben a tényleges miniszterelnököt, az elődjét, a köztársasági elnököt, a nagyobb pártok vezetőit, esetleg véletlenszerű politikusokat.)

2) Ki ma a köztársasági elnök? (Az előzőekhez hasonló válaszok.)

3) Melyik pártok alkotják a jelenlegi kormánykoalíciót? ....

4) Ki választja a köztársasági elnököt? (A nép? A parlament? A nyertes párt vezetője lesz az elnök? ...)

5) Egy parlamenti képviselő megválasztásakor milyen jogokat kap az önkormányzati ügyekben? (Semilyet, tagja lesz a közgyűlésnek, ők választják a polgármestert ...)

6) Ha az első fordulóban olyan jelöltre szavazok, aki nem nyer egyéni mandátumot, akkor a szavazatomnak lesz értéke? (Igen, mert a listákhoz valamiképp hozzászámítják; nem, az ilyen szavazat olyan, mintha nem is lenne; ...)

....

Szerintem már egy ilyen egyszerű teszt (mondjuk 10 ilyen kérdés, 1-et szabad hibázni) kiszűrné a teljesen alkalmatlanokat.

De persze, ilyennek a bevezetése nem reális: ellene mond annak a társadalmilag elfogadott alaptételnek, hogy minden ember egyenlő joggal szól bele az ország ügyeibe.

Pedig addig csak a lózungok meg a manipuláció fog dönteni, amíg nincs valamilyen értelem szerinti szűrés bevezetve. Nem tudom, én megérek-e ilyen rendszert...

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 10:52:26

@Kelma: Szerintem a volt MSZP szavazóknak nem ennyire bonyolult a helyzete - ugyanis alapvetően két csoportjuk van: az egyikre mondta egy ismerősöm, hogy "oda születni kell" - ők az a réteg, amely mélyen beágyazódott a rendszerváltozás előtti világba: nemcsak volt funkcionáriusok, de bányászok, kohászok, stb. (és a családjuk), akiket korábban nagyon megbecsültek. Számukra az MSZP identitást ad, hasonlóak az ismerőseik, szóval egy érzelmi közösséget alkotnak. Ők, bármilyen formációban álljon fel az MSZP, törzsszavazók.
A másik csoportjuk viszont azok, akiknek az MSZP jelentette a biztonságos megélhetést: nyugdíjasok, segélyezettek, olyan kisvállalkozók, alkalmazottak, akik a kapcsolataikon keresztül reméltek ellátást, megrendelést, állást. Ők az MSZP kormányzás csődje miatt érzik, hogy ez a párt már nem tud garanciát adni a számukra, ezért elfordultak tőlük, és az anyagi, ill. szociális biztonság reményében vagy a Fideszt támogatják, a közbiztonság reményében a Jobbikot, vagy meg vannak zavarodva, és apátiába süllyedtek.

Megköszönöm, ha megírják a véleményüket azok, akik ismernek volt MSZP-szavazókat. Én az első csoportból ismerek ilyeneket, ők szerintem maradnak az MSZP-nél, akármi is lesz.

tibapó 2010.04.06. 10:52:53

Akik valamiféle súlyozott szavazati jogot szeretnének, ajánlom figyelmükbe, szvsz egyedül az értelmi képességek nyomjanak a latban, ismerek kőbunkó milliárdosokat (jókor volt jó helyen).

Az átlagpolgárnak legyen 1-et érő a szavazata, ez 100 IQ-nak felel meg. Az IQ arányában számítson a szavazat, vagyis akinek 150 az IQ-ja, annak 150 %, akinek 50, annak 50 %. Ez ne túl nagy torzítás, de mégis valami.

cambridge.on 2010.04.06. 10:52:55

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
Mondtam én egy szóval is, hogy hibádzik?
Én csak azt állítom továbbra is, hogy nem őszinte.

Igaz, politikában őszinteséget elvárni....

[nev] (törölt) 2010.04.06. 10:55:42

@tibapó:
helyi ombudsman, aki a közhivatalok törvényességefelett őrködik. tulajdonképpen ő lenne a jegyző. a polgármestert, és a jegyzőt is demokratikusan kellene választani.

úgy, hogy az egyik szavazó lapon vannak az egyéni jelöltek, belőlük áll össze majd a city council, és megválasztják a polgármestert, és egy másik szavazólapon pedig a jegyzőt kellene közvetlenül megválasztani.

és ez ugye így egy finom egyensúlyt lehetne teremteni. mert egyéni képviselőnek a polgárság választhat egy rátermett, folyton ügyeskedő, vagy éppen okoskodó politikust, a kontrollt pedig a jegyző hivatala látja el, aminek élére egy talpig becsületes embert érdemes küldeni. egy epaminondast, aki még sohasem hazudott.

www.youtube.com/watch?v=Mla5K32Tb0A

loláb 2010.04.06. 10:59:38

"Van egy ismerősöm, aki minden választáson az éppen kormányon lévőkre szavaz. Nem vicc, minden választáson, bárki is van kormányon. Magyarázata a következő: a hatalmon lévők loptak eleget, talán újra bársonyszékekbe kerülve már nem lesznek annyira éhesek."

Asszem ez mostanában nem jött be, itt 2006 után igazán elszabadult a pokol.

snq 2010.04.06. 11:00:04

@Steve:

Dátum: 2009.07.02.
Az adatfelvétel ideje: 2009. június 18-25.

Európai Parlamenti választás Magyarországon 2009. június 7.

Idet 2010.04.06. 11:01:11

@cambridge.on: rovására írni. A papok is emberből vannak; sok erkölcscsősz pedig jobban tenné, ha a saját háza előtt söpörne.

email 2010.04.06. 11:06:45

@lüke:
Jó tesztsor. Kicsit komolyabbak a kérdések, mint a szavazatszonda oldalán.
Your political compass
Economic Left/Right: -6.88
Social Libertarian/Authoritarian: -2.31

Kéne egy ilyen magyarul is.

rockjano 2010.04.06. 11:07:39

@Kiwicake: Hááát jó kérdés én is hasonló cipőben járok.

Ilyenkor a legkisebb rosszat kell választani. Az pedig minden hibája és borzalma ellenére az MDF. Nem nem az LMP ők nagyon nem liberálisak (mégha néhányan azt akarják hinni vagy hitetni) ők Ökoszocialisták, zöldek: görögdinnye kívül zöld belül vörös.

Az MDF sem liberális párt de Bokrosal legalább gazdaságilag nagyrész liberális.

Minden más döntés vállalhatatlan egy gazdaságilag konzervatív társadalmi kérdésekben liberálisnak szerintem. De ez persze az én véleményem

Vanek B. Eduard 2010.04.06. 11:09:02

@tibapó: "ismerek kőbunkó milliárdosokat".

A gondolatkísérletemben ez édesmindegy! Aki többet tesz be a közösbe, annak legyen nagyobb a beleszólása - ha kőbunkók tartják el az országot, akkor nekik.

rockjano 2010.04.06. 11:09:03

"ha már úgyis csak a Fidesz nyerhet, legyen minél erősebb a parlamenti hátországa, hiszen ekkor képes lehet kompromisszumok nélkül megvalósítani a programját"

MILYEN PROGRAMJÁT???????
(mert amit adtak az édeskevés, jó mások sem nagyon de ők fognak kormányozni, nekik már a kampányban is mások a felelősségeik)

YouGotPwnd 2010.04.06. 11:10:10

@Franky4fingers:

És mi volt benne a pro?

Egyébként 1 órán belül elolvastad?
grat

cambridge.on 2010.04.06. 11:11:05

@Idet: Milyen újságíró az, aki nem ismeri a magyar szavak jelentését?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 11:13:28

@tibapó: "És a kékszeműeknek lett légyen az súlyozása kétszeres, minta Fidesz-jelszó!"
Mert boldogok a sajtkészítők, nem?

[nev] (törölt) 2010.04.06. 11:14:17

@Vanek B. Eduard:
oké. csak mondjuk a leggazdagabb ember úgy szerzi a vagyonát, hogy a legnagyobb állami bankot átírta a saját nevére. a másik meg úgy, hogy a megmenőbb állami iparvállalato. a harmadik meg a legnagyobb állami áruházat. és előjogokból, állami megrendelésekből, állami támogatásokból gazdagodnak.

Kelma 2010.04.06. 11:14:38

@Captain Tott: Azért van egy harmadik csoport is. Bá utólag könnyű őket le "naív hülyézni" (mondjuk most így is érzik magukat) akik tényleg elhitték, hogy ezek jól fogják csinálni 2006 és 2010 között. Ennek a rétegnek további közös tulajdonsága, hogy nem fogadják el OV-t. Nem a képességei, hanem az emberi tulajdonságai miatt. No velük mi legyen?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 11:18:22

@Idet: @cambridge.on: Minden nézőpont kérdése..már megen'!
Lehet, ő is pedofil és a hazai pályára szavazott, nem?
Ez esetben jól írta a saját szemszögéből és nem az általában elfogadott norma szerint! Hol olvastad?

z666 2010.04.06. 11:20:41

@Flúgatlan: @Vanek B. Eduard: @tibapó:
Mindegyik ötlet javítana a jelenlegi rendszeren. De hát az ilyesmik felvetése már náczifaschizmus...

Persze, a jogvégő, antifasiszta szervezetek sikítanának:
Milyen dolog, hogy egy ingyenélő irástudatlan idióta szavazata kevesebbet ér egy egyetemi professzorénál???

Flúgatlan 2010.04.06. 11:25:35

@sire-lancelot:

Tetszik a mese, csak tényleg utópia. Bár én el tudnék ilyesmit fogadni.

Amit írtam, a vizsgarendszer talán azért kevésbé utópisztikus, mert jól indokolható: alkalmassági vizsga, ami azt méri, ismeri-e a választani akaró polgár a jelen helyzetet. Ennek megkövetelésébe nehezebb belekötni, mint egy pontrendszerbe, ami valahogy súlyozgat, és ezeken a súlyokon, pontértékeken sokat lehet vitázni. Azon kevesebbet, hogy megkövetelhető-e egy választópolgáról, hogy tudja, ki ma a miniszterelnök.

[nev] (törölt) 2010.04.06. 11:26:21

@Captain Tott:
oké. nézzük a másik oldalt. a fideszre a közalkalmazottak szavaznak, és a devizahitelesek. a fideszt a magas államháztartási hiány és az erős forint legitimálja. a jobbik szavazói a parasztok, és mindenki, akit zavar a város.

barli 2010.04.06. 11:26:37

@z666: azért maradjunk abban, hogy a többi párt mellett a jobbik is sok szavazót vesztene egy értelmi cenzus bevezetésével, ha nem többet mint a többiek

Kelma 2010.04.06. 11:29:19

@Hangulatjavító Intézkedéscsomag: Király a játék!! :):) Remélem tényleg csak játék. (Hihetetlen, hogy hogy megfertőzik az embert az összeesküvéselméletek...)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 11:30:52

@z666: Mindez szép, mindez jó, csak:
1.Ki dönti el, hogy ki mennyi kreditet kap és miért? (a magasugrás 3. hely vagy az RSG második ér többet? A vakok átvezetése az úton vagy a komenista műszak?
Az IQ vagy a egyházadó fizetése?)
2. A posztgrad diploma feleannyit ér mint a teljes? (és a bölcsész többet, mint az orvosi?)

Nem fokozom:
A kékszeműek kétszerezése pont elég lenne szerintem! Meg a pont 180 cm magasaké! És a sajtkészítőké!
A háromból kettőnek megfelelek, ez is valami!:-(

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.06. 11:30:57

@Török Gábor: Kicsit te is, s a kommentelők is bizonytalanul használják a két teljesen mást jelentő fogalmat.
1) Racionális (döntést hoz): az, aki a rendelkezésére álló információk logikus felhasználásával próbálja megtalálni az adott helyzetben legjobb döntést
2) Racionalizál: érzelmi vagy véletleszerű döntést _utólag_ racionális érvekkel próbál alátámasztani, általában önmaga igazolására, megnyugtatására.

Szerintem ez a mondatod: "értékalapon elköteleződni még nem tudó racionális (racionalizáló) választók" - egyszerűen értelmetlen. Egy racionális választó érték- (vagy érdek-) alapon választ, de nem köteleződik el, a racionalizáló választó pedig bizony már elköteleződött, s épp jól (jobban) hangzó magyarázatot/érveket keresgél.

Kelma 2010.04.06. 11:32:18

@Flúgatlan: Az egyetlen probléma a vizsgarendszerrel, hogy egy ilyen szintű kérdőívvel amit ide tettél, kilőnéd a választók 60-70 százalékát. Ha nem hiszed járasd meg a dolgot az ismeretségi körödben. Meg fogsz döbbeni...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 11:32:55

@Flúgatlan: Úgy tűnik, Vona Gábor a Te embered!:-P
Megy már visszafelé az Árpád-ház?
És hány áldozata volt a második világháborúnak?
...név szerint?:-D

[nev] (törölt) 2010.04.06. 11:36:33

@z666:
nézd, a szlovák liberálisok (gondolom számodra a szlovák, és a liberális is szitrokszó) azt találták ki, hogy slotákiában 7 eurót ér egy szavazat (ennyit kapnak szavazatonként a pártok), kapjon mindenki egy 7 eurót érő választási kupont. és azt dobja a választási bizottság előtt az urnába, vagy tartsa meg a cetlit, és költhesse el szabadon. így a lumpen elemek nem mennek szavazni, hanem elmennek a kocsmába inni egyet.

erre a problémára eddig ennél jobb megoldást még nem hallottam.

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 11:37:12

@Kelma: Távol álljon tőlem, hogy egyetlen MSZP szavazót is lenaivhülyézzek. Én a másik táborba születtem, ezért tudom, hogy az embert mennyire meghatározza a választásában a neveltetése, személyes életútja. De sok jó ismerősöm van, akik meggyőződéses MSZP-sek (voltak?, nem tudom, mostanában kerülik a témát...), ezért mindig is érdekelt, hogy mi mozgatja őket.
Sőt úgy gondolom, hogy egy következő kormánynak úgy kell megnyilatkoznia, hogy meg ne sértse ezt a jelentős csoportot, ne kelljen majd páriának érezniük magukat. Ahogy ezt szerintem viszont 2002-ben Medgyessy tette, és ahogy tette volna Kiss Péter is, ha Gyurcsány meg nem puccsolja.

Ami az általad írt harmadik csoportot illeti, szerintem ők is a másodikba tartoznak, akik 2006-ban úgy érezték, jól mennek a dolgok, minek váltanánk. Az ő biztonságérzetüket alaposan megtépázta az elmúlt négy év, és nemcsak az MSZP részéről. Ők 2006-ban a válságra kulturált megoldást szerettek volna, és nem tetszett nekik a forradalmi hangulat. De nekik sajnos egyetlen induló párt sem alternatíva, most nem fejteném ki, miért nem.
Komolyan, nagyon sajnálom őket, azt hiszem, ők érzik magukat a leginkább becsapottnak, és szerintem egyszerűen nem fognak elmenni.

Idet 2010.04.06. 11:38:11

@namitirok: Millió ilyen cikkentyű jelent meg az egyházi pedofíliáról, százalékokkal, meg minden. Szét kéne nézni a világhálón, mi van, mert megint valami katolikus egyház ellenes kampány látszik kibontakozni. Mondjuk, az egyház nagy túlélő, de miért pont most? Fejlett érzékem van az összeesküvés-elméletekhez... a gáz az , amikor be is jön.

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 11:39:13

@Damján: Hm, nagyon találó megjegyzés!

Persze kérdés, van-e egyáltalán olyan választó, aki racionális döntést hoz. Gyanítom, hogy ez nagyon erősen érzelmi kérdés is.

lobelt_ledfold 2010.04.06. 11:40:21

Hűha… futótűzként terjed a fasizmus :-)
Én azt hiszem, hogy a mai értelemben vett demokráciának éppen azért az az alapja, hogy mindenki választ és mindenki válaszható, hogy ne lehessen különbséget tenni a népek között, ne legyenek első rendű, második rendű stb. állampolgárok. Mert ha van aki szavaz és van aki nem, akkor ott már jogilag megkölönböztetem, állampolgári minőségében megkülönböztetem az embereket.

Persze az emberek nem egyenlőek, vannak dagik meg vékonyak, szöszik meg barnák, cigányok meg nem cigányok, okosak és butusabbak, hetero- meg homoszexuálisok is stb. Ugyanakkor ez a fajta megkülönböztetést a manapság divatos terminológiában fasizmusként jelölik. Amúgy egyetértek, jó lenne valamihez kötni a szavazati jogot (R.A.Heinlen – Starship Troopers).

cambridge.on 2010.04.06. 11:41:34

@z666:
Ennyi marhaságot már rég olvastam egy helyen!
Kezdődik ott, hogy állampolgári vizsga.
Állampolgári vizsgát annak kell tenni aki betelepül. A világban máshol is így van.
Aki itt született az állampolgár. Tetszik nem tetszik, de állampolgár.
A katonaságot eltörölték, visszaállítható, de akkor mi lesz a még katonaköteles korban levőkel, akiknek ez kimaradt?
Elvégeznek egy gyorstalpalót?
Lányoknak közmunka. Hol, milyen jelleggel?
Voluntary, mint például Kanadában az egészségügyben?
Kapnak fizetést, vagy szabadidőben kell dolgozni, büntetésképpen?
Miért kap több szavazatot akinek több gyereke van?
Az egyenlőtlen szavazásnál elveszlik a szavazás titkossága. Ezt megoldandó, aki több szavazati joggal rendelkezik az több szavazócédulát kap?
Hogyan lehet a csalást kiiktatni?
A szubjektíven adományozható jogról nem is beszélve. Hány ellenzéki kapna bónuszt szerinted?

És mi lesz a szőkékkel?

Mindenki olyan nicket választ magának amilyet akar.
De, ha te a Mária országát hírdetőkhöz tartozónak érzed magad, gondold át mégegyszer mit jelképez a nicked!

Idet 2010.04.06. 11:43:35

@Damján: Hát, tudod, van ennek a szónak egy pár jeletése. Pl. az is, hogy ésszerűsít. Ezt nem feltétlenül utólag teszi meg az ember, hanem menet közben is. Például, mert új tények birtokába jutott, amik megváltoztahatják a döntését.

Az ötvenes évekbeli értelméről ne is beszéljünk...

vmary 2010.04.06. 11:44:36

@Kelma: Ez pontosan így van. Állunk tanácstalanul, mint k...a a liliomszállal...Elnézést a vulgarizmusért, de tényleg elkeserítő a helyzet azok számára, akik hittek a baloldali eszmékben, s most az azt képviiselő pártot ők nézik a legnagyobb csalódottsággal. Egy eszme aljas lejáratása...

kicsi11 2010.04.06. 11:45:16

Nem hiszem, hogy a politikában lehet racionális döntést hozni. Gábor felsorolt néhány pro érvet, ami mellé valamennyien rögtön oda tudunk tenni vagy egy tucat ellenérvet. Ezt szisztematikusan folytatva érvek-ellenérvek átláthatatlan hálózata alakul ki.
Számos kutatás van arra vonatkozólag, hogy a racionális döntések nagyon sok esetben rosszabb döntések, mint az intuitív alapon hozott döntések. Különösen igaz ez akkor, amikor nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni a döntés meghozatalakor. A választás pedig épp ilyen. Tájékozódni kell, lehetőleg minél több forrrásból, beszélgetni kell olyanokkal is akik más nézetet vallanak, (és nem feltétlenül azzal a szándékkal, hogy meggyőzzük, és semmi képpen nem azzal, hogy minősítsük őket) és a végén úgyis valahova "húzni fog a szívünk" Ha meg így sem tudunk jó szívvel szavazni, akkor otthon is lehet maradni. Az is egy politikai véleményalkotás, csak sajnos a politikusok nem nagyon akarják megérteni az üzenetét.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 11:46:43

@Idet: Én nem vagyok összeesküvés-elmélet hívő!
Szerintem, ha egy bili kiborul, akkor a szenzációhajhász bulvár(szintű) újságírok(?) rákapnak a témára, mint "gyöngytyúk a takonyra"!
Az egyház szemérmetes (el)hallgatása meg nekem nem tetszik, bár, ha nyilatkoznának, akkor még több támadási felület (cikk, elméncség) kerülne elő! Vagy még több csontváz, amit mostanában mindenki a szekrényben keres, nem a temetőben!)

Összefoglalva: Fog-almám sincsen, de belepofáztam megen'!:-D

cambridge.on 2010.04.06. 11:47:37

@namitirok: Népszava, igen azt is szoktam az INDEX és Kuruc mellett olvasni.
Tegnap még kint volt, de a (vallási)ünnepre való tekintettel nem említettem. De zavarni nagyon zavart.

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 11:48:10

@[nev]: Miért pont a közalkalmazottak? Azok önmagában lehetnek mindenfélék. Én pl. egy általános iskolai tanári kart ismerek: ők a szivárvány minden színében pompáznak.

Szerintem inkább a Fidesz szavazók magja a vallásos/polgári neveltetésű tulajdonosi rétegből azok, akiknek a családjai nem voltak (kiemelt) kedvezményezettjei a Kádár-kornak. Ez nagypolgáritól a kisparasztiig mindenféle lehet.

Idet 2010.04.06. 11:48:59

@sire-lancelot: Már biztosan nem olvasod az előző blogot, ott írtam, hogy Hamvas miatt, és a nagyon perfekt értelmezésed miatt eztán mindent elolvasok, amit írsz! Üdv!

MartyMcFly 2010.04.06. 11:49:56

@Kiwicake: Ehhez ki kéne fejtened,hogy a két kispárt közül miért nem találtál magadnak megfelelőt. Szerintem nem ismered a programjukat, az általuk képviselt értékeket. Röviden saját meglátásom szerint.

MDF: 3/4 piaci liberalizmus; 1/4 társadalmi konzervatizmus

LMP: 3/4 piaci öko-szociális; 1/4 társadalmi liberlizmus

Ha SZDSZ szavazó voltál,akkor gondolom a liberalizmus számodra elfogadható értékrend. Szerintem a többségnek azért a liberalizmusban nem a piaci liberalizmus volt szimpatikus,hanem a társadalmi berendezkedésben megjelenő liberális eszméknek (kisebbségek védelme, női egyenjogúság, demokratikus berendezkedés, stb.). Ez a része azért vastagabban van benne a liberális értékrendben.

Neked az LMP-t ajánlanám ezek alapján:)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 11:50:21

@cambridge.on: Ha abban a sajtóorgánumban, akkor kétszeresen is szomorú ez, egyetértek!
Sajnálatos módon a másik két említett má(é)dia eddig kimaradt az életemből! Sokat vesztettem?:-D

email 2010.04.06. 11:51:03

@rockjano:
A legkisebb rossz szerintem mindenkinél más és más. Nálam ezt a szerepet az MDF leginkább addig tudta betölteni, amíg az SZDSZ-szel össze nem állt. Jelenleg viszont már a másodlagos párt szerepének a betöltésére is alkalmatlan.

Kiwicake 2010.04.06. 11:53:17

@ hááááát, barli, Ravaszdi, Kelma, ÁkiBáki, rockjano:

Nagyon köszönöm, hogy ennyi időt és gondolatot szántatok a válaszotokra, felemelő érzés volt, hogy végre nem a szokásos gyűlölködő, megosztott válaszok érkeztek a felvetésemre. Jól sejtettem, hogy itt feltehetem ezt a kérdést.

Még többször elolvasom mindannyiotok válaszát, és jól megfontolom, amiket írtatok. Még egyszer köszi!

Idet 2010.04.06. 11:53:41

@namitirok: Hinni én sem hiszek bennük, csak megvalósulnak... már mér ne pofáznál bele?! Értesz te annyit ezekhez a dolgokhoz, mint a legtöbben ittend! Még nincs cenzúra, és egyelőre a titokzatos szolgálatot sem kell partvissal visszaverni az ajtóból, ha valami ütősebbet írunk!

ubul2000 2010.04.06. 11:55:50

@barli: Nem baj, be kellene iktatni, néhány természetes kérdést mezőgazdaságról, állattenyésztésről - és máris hullanának az szdsz-esek :))))

tibapó 2010.04.06. 11:56:02

@[nev]: "a leggazdagabb ember úgy szerzi a vagyonát, hogy a legnagyobb állami bankot átírta a saját nevére. a másik meg úgy, hogy a megmenőbb állami iparvállalato. a harmadik meg a legnagyobb állami áruházat. és előjogokból, állami megrendelésekből, állami támogatásokból gazdagodnak"

Uhh, ez félelmetesen találó helzetmegállíptás. Ugyanezt mondtam: jókor volt jó helyen, de ettől akár lehet 100 fölötti is az IQ-ja.

Nem sajnálmám sem Szélestől, sem Csányitól, sem Demjántól a másfélszeres szorzót, ha valóban 150 az IQ-juk.

Az IQ-teszt mérése akár tömegesen, ma már könnyen megvalósítható az internet segítségével sokkal, inkább, mint amit előttem valaki ecsetelt, valamiféle "állampolgári vizsgát", vagy mit a jegyzőnél.

vmary 2010.04.06. 11:56:54

@Captain Tott: Igen ,a nem szavazók között nagyon sokan lesznek azok, akik a fentiek közé tartoznak. Kár, hogy többnyire csak a kis emberek nem adták fel az elveiket.

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 11:58:11

@vmary: Én ezt "ellenoldaliként" is nagyon sajnálom, mert egy hiteles baloldali párt a többit is jobb irányba húzza (vagy kényszeríti). Ha egy baloldali néppárt a helyi társadalomba beágyazott megbecsült személyiségekkel, értelmes munkásokkal, igazi közösségi emberekkel állna ki egy választásra, akkor a többi se merne brigantikat indítani.

Egyébként éppen ezért részesíteném előnyben egy még erősebben az egyéni körzetekre épülő választási rendszert. Ott nem lehet a listán elbújtatni azokat, akikre az ember semmiképp se szavazna.

tibapó 2010.04.06. 11:58:24

@[nev]: "kapjon mindenki egy 7 eurót érő választási kupont. és azt dobja a választási bizottság előtt az urnába, vagy tartsa meg a cetlit, és költhesse el szabadon. így a lumpen elemek nem mennek szavazni, hanem elmennek a kocsmába inni egyet. erre a problémára eddig ennél jobb megoldást még nem hallottam. "

:)))

vmary 2010.04.06. 11:58:49

@vmary: Bár hülyeséget írtam... a pikszisben lévők jórészének nem is volt, csak bebújtak valami mögé, kezdem így látni.

Surko 2010.04.06. 12:00:49

@rockjano: " Hááát jó kérdés én is hasonló cipőben járok.

Ilyenkor a legkisebb rosszat kell választani. Az pedig minden hibája és borzalma ellenére az MDF. Nem nem az LMP ők nagyon nem liberálisak (mégha néhányan azt akarják hinni vagy hitetni) ők Ökoszocialisták, zöldek: görögdinnye kívül zöld belül vörös.

Az MDF sem liberális párt de Bokrosal legalább gazdaságilag nagyrész liberális. "

100% egyetértek.

lüke 2010.04.06. 12:03:05

@email: én aszimptotikusan megközelitem az origót
le kell fordítani magyarra...............

Jester 2010.04.06. 12:03:17

Ez a "Ezek már loptak, mostmár dolgozni fognak" elmélet éppen megbukott a szocikon. Nem ez alapján kell választani..

Én meg már túl vagyok a szavazáson, szerintem nem is lesz 2. fordulóm, szóval várakozó állásponton vagyok.

Surko 2010.04.06. 12:03:45

@[nev]: Ez a kupon dolog nagyon jó ötlet.

Eddig még nem is hallottam róla, de most utánanézek.

Ordnassac 2010.04.06. 12:06:21

Azon elgondolkodtak az értelmiségi vagy a vagyoni cenzus/szavazatarányosítás szorgalmazói, hogy pontosan milyen negatív hatással lenne ez a rendszer?

Értelmiségi: már annak megállapítása is kétséges. Kismillió IQ-teszt létezik széles e Földön, melyiket használja az állam a cenzus megállapítására? Esetleg alkosson újat? Mit tartalmazzon? Milyen időközönként változzon? Amennyiben nem változó dolgok vannak benne, így lazán keringeni fog a megoldókulcs a neten, aki meg kicsit is tud magolni, az átmegy. Másrészt az IQ-teszt eredménye általában nem mond sokat az ember valódi intelligenciájáról. Másrészt több millió embert "levizsgáztatni" kicsit költséges megoldás, nem?

Vagyoni: akik a legtöbb adót fizetik be magánszemélyként, már így is rendelkeznek megfelelő eszközökkel érdekük elérése céljából, ezt még külön erősítsük meg azzal, hogy szavazatuk többet ér? További hátszél ilyen-olyan lobbik embereinek?

Szóval nem vagyok meggyőződve ennek kivitelezhetőségéről.

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 12:06:27

@[nev]: Nagyon jó megoldás - bár ebben az esetben a részvételi küszöböt, azt hiszem, le kellene szállítani 15 %-ra. :)

Viszont akinek van 14.000 eurója, könnyen vehet magának képviselőséget.

lüke 2010.04.06. 12:07:59

@email: na ja
a gyerek verésre nemmel szavaztam, egy órával előtte
kapott az unokám egy fülest:)

vmary 2010.04.06. 12:08:22

@Captain Tott: Mennyire korrektül gondokodsz.

lüke 2010.04.06. 12:09:33

@tibapó: 7 euróért még Luxi-ban is tolongani fognak:)

Flúgatlan 2010.04.06. 12:10:36

@Kelma: "egy ilyen szintű kérdőívvel amit ide tettél, kilőnéd a választók 60-70 százalékát"

Az miért baj?

Autóvezetéshez is vizsga kell...

Csak az szóljon bele az ország sorsának alakításába, aki legalább a jelen állapotokat ismeri. A többi vagy hallgasson vagy tanulja meg az elemi ismereteket és így mégiscsak megalapozottabban tud beleszólni.

Akár ki lehetne adni a kérdéseket előre, mondjuk egy 100-as listát, amiből 10-et kap egy-egy vizsgázó. Aki ilyen körülmények közt nem tud felkészülni a jelen állapotok ismeretéből, az megalapozatlanul szólna bele mindannyiunk sorsába.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 12:10:50

@Surko: 100 %-os nem lehet, mert kihagyott legalább egy bötűt!
Meg jó pár vesszőt, de az egy másik "párt" jelképe, a Júdeai Nemzeti Front-é, amely, mint tudjuk, egy szakadár szervezet, fúj!

Jester 2010.04.06. 12:10:59

Mivel nincsen számomra olyan párt, ami kifejezetten az általam preferált értékek és elvek szerint működne, nálam az alábbi mankó szerint működött a dolog:

-Jobbik kizárva, nácikra nem szavazok. És szerintem ők azok, illetve megvan bennük a potenciál.
-Szocikra nem szavazok, mert elvtelen rablóbanda. Soha többet.
-LMP jó lenne ha megerősödne, és a baloldaliaknak alternativa lenne a jövőben és nem az MSZP erősödne vissza.. Viszont én szeretem az atomerőműveket és mégcsak baloldali sem vagyok. Szóva nem.
-Fidesz: Nem szeretem őket, legútóbb ellenük szavaztam, de ha ők sem tudnak rendesen kormányozni, akkor kifogytunk az alternativából, szóval úgyis mindegy.. Ha meg kormányoznak, kormányozzanak teljes felhatalmazással és ne legyen lehetőség szétkenegetni a felelősséget.
-MDF: 4 hónappal ezelőtt őket választottam volna. Az SZDSZ-es szövetséggel nyilvánvalóvá tették, hogy az állami pénzért és mentelmijogért kiárusított politikai porhüvely.. minden más csak maszlag.
-CM: Nem értem. Civil, vagy párt? Hellóóó...

Ezek alapján dupla fidesz lett, bár rezgett a léc a listás LPM-nél, de könnyűnek találtattak. The End.

lüke 2010.04.06. 12:11:09

@Ordnassac:
ez ellen harcolt a polgári társ-.

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 12:12:16

@Surko: Egy kívül zöld, belül vörös görögdinnye még mindig ehetőbb, mint egy kívül is zöld, belül is zöld.

Az MDF-fel az a legnagyobb probléma, hogy senki sem tudhatja, tkp. mire is szavaz, mit fognak képviselni fél év múlva. Az MDF mindig azt árulja a politikai piacon, amire - szerinte - épp kereslet van, és a többinél nem kapható.
Ilyen értelemben tényleg igaz, hogy a szabad piac elkötelezett hívei.

Sanz 2010.04.06. 12:13:43

@Surko: Szerintem a volt liberális szavazók, ha tényleg teljesen döntésképtelenek, meg fogják osztani a listás és egyéni jelöltre adott szavazatukat. Mint ahogy többen is leírták, 3 párt is próbálja nyíltan megszólítani az elmagányosodott SZDSZ-eseket, ezért én könnyen el tudom képzelni, hogy valaki egy kicsit ide is, meg oda is húz. És hát erre van a két szavazat, hogy ezt kifejezésre juttassa az ember.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 12:14:12

@Flúgatlan: Igen, csak azok szavazhassanak, akik valamelyik politikai párt "levizsgázott" tagjai! Ez így jó lesz, komolyan?

[nev] (törölt) 2010.04.06. 12:17:47

@Captain Tott:
mindenki csak egy kupont kap. egy szavazata van mindenkinek. ez egy modern mikrocenzus. részvételi küszöb nem kell.

against all szavazat kell. és ezeket a negatív szavazatokat kell érvényre juttatni. úgy, hogy kiütni velük a pozitív szavazatok egy részét. és ebből jön ki egy természetes bejutási küszöb.

nagyon leegyszerűsítve. mondjuk van 5 párt. és van 10% against all szavazat. akkor 2% a bejutási küszöb. mindenkitől levonnal ennyit. ezek után arányosan osztják ki a mandátumokat.

ez a rendszer a győztes javára torzít. hiszen egy 5%-os párt számára 3% marad, egy 50%-os esetén pedig 48%. de nem 10-szeres, hanem 16-szoros erőfölényben lesz. ami a kormányzóságot biztosítja. ugyanakkor a pártrendszert plurálissá teszi. egy sajátos egyensúlyt teremt.

lüke 2010.04.06. 12:19:42

@ubul2000: ha pátyi bandi fidesz barát ,akkor
én meg a dalai láma vagyok

nem nemsiker_s 2010.04.06. 12:20:35

@[nev]:
nézd, a szlovák liberálisok (gondolom számodra a szlovák, és a liberális is szitrokszó) azt találták ki, hogy slotákiában 7 eurót ér egy szavazat (ennyit kapnak szavazatonként a pártok), kapjon mindenki egy 7 eurót érő választási kupont. és azt dobja a választási bizottság előtt az urnába, vagy tartsa meg a cetlit, és költhesse el szabadon. így a lumpen elemek nem mennek szavazni, hanem elmennek a kocsmába inni egyet.

erre a problémára eddig ennél jobb megoldást még nem hallottam.

Én sem.
Egyébként valahogyan korlátozni kéne a szavazati jogot, mondjuk iskolázottság, IQ.

Ugyanis a szavazati jog most sem teljes !
Nem szavazhatnak pl. a kiskorúak. Miért? Mert a jogszabály célja szerint nem képesek felelősségteljes döntést hozni.
Szerintem a felnőttek egy jelentős része is képtelen erre.
A legutóbbi választások tanulsága, hogy emberek tömegeinek döntését lehet olcsó vásári fogásokkal befolyásolni. És ha ez így van, akkor a társadalom teljesen védtelen.

Igen is korlátozni kell a szevazati jogot ! Nem vagyoni helyzet, hanem iskolázottság, és vagy IQ szerint.

Flúgatlan 2010.04.06. 12:20:56

@namitirok: "Úgy tűnik, Vona Gábor a Te embered!:-P
Megy már visszafelé az Árpád-ház?
És hány áldozata volt a második világháborúnak?"

1) Vona Gábor nem az én emberem.

2) Mondd már, elolvastad, amit írtam? Direkt leírtam, hogy csak a jelenlegi, tényszerű ismeretekből lennének a kérdések és az összes példám is ilyen volt. Semmi történelmi részletkérdés vagy vitatható számszerű adat nem volt az írásomban.

Elvben nem lenne rossz, ha bizonyos történelmi ismeretek is lennének a tesztben, de ezek listájában nehéz lenne megegyezni. Ami meg vitatható, azt nem szabadna egy választási rendszerbe bevenni.

Amit én felvetek (és aki el is olvasta, amit írtam, az tudja), hogy a mindenkori aktuális állapotok és a választási rendszer elemi, tényszerű ismereteit kellene a szavazni akarókon számon kérni. Ebbe nehéz belekötni: milyen alapon szavaz az, aki azt hiszi, hogy ma a Fidesz van kormányon? (Pedig bizonyos közvélemény-kutatások kimutatják hogy nem is kevés ilyen ember van....)

Pár éve egy idős szomszédasszonyunk az SZDSZ-re szavazott, és amikor csodálkozva rákérdeztem, elmondta, hogy a Szabad Demokratákat, na azokat tényleg utálja, de az SZDSZ az más! Nem tudta, hogy mit jelent az SZDSZ rövidítés, ráadásul ugyanazt a pártot rövidített néven szerette, teljes néven utálta. Na, az ilyen szavazókat kellene kiszűrni: ő teljesen csak a médiahablaty után szavaz vagy fejébe épített véletlenszám-generátorral, esetleg a legjobban szeretett szomszéd dumája alapján.

Ordnassac 2010.04.06. 12:22:34

@[nev]: gyanítom Captain Tott arra akart utalni, hogy adott jelölt lefizeti a kupontulajokat, hogy szavazzanak rá és így bejut.

Az against all szavazat a te rendszeredben nem töltené be a hivatását, hiszen ezzel pont, hogy erősítené azokat a pártokat, akiket valszeg a legerősebben ellenez (nagypártok javára torzítás). Tehát az önmegnyugtatáson kívül nem lenne más szerepe.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 12:22:46

Őszentsége, leborulok Nagyságod előtt! Om mani padme hum!:-D

Más, kis történelem(lecke)óra:

"Az athéni démosz és arisztokrácia közötti ellentétek kialakulása idején, Kr.e. 621-ben Drakón arkhón írásba foglalta a szokásjogot, és új törvényeket is alkotott. Az utóbbiak kegyetlen szigorukról váltak hírhedté (innen ered a drákói szigor kifejezés), ugyanakkor mindenkire nézve egyformán kötelezőek voltak és az arisztokrata bírák nem értelmezhették ezeket önkényesen. A társadalmat vagyoni alapon osztotta fel, a politikai jogokat nem a származástól, hanem az ingatlanvagyon (földbirtok) nagyságától függően biztosította. Ez a jelentős földvagyonnal rendelkező arisztokráciának kedvezett."

Kezdjük itt vagy menjünk tovább a fejll(ö)őd(v)és érdekében?

pannonfunk 2010.04.06. 12:22:48

@Kiwicake: Szavazz a Jobbikra. annak a szóvivője is drogos, transzvesztita fesztiválokon bulizó emberke, teljesen jó arc. Volt még valami pornós is, Pörzse annak a Horn Gyulának kampányolt '98-ban, akivel az SZDSZ leállt koalícióra, szerintem teljesen jó választás egy stabil szdsz-szavazónak :)

De ha kifejted, hogz mi a bánatért szavaztál eddik az SZDSZ-re, esetleg konstruktívabban is hozzá tudok állni...

Flúgatlan 2010.04.06. 12:23:11

@namitirok: "Igen, csak azok szavazhassanak, akik valamelyik politikai párt "levizsgázott" tagjai! Ez így jó lesz, komolyan? "

Olvass már, ne csak írj! Ki írt politikai pártok általi vizsgáztatásról? A vizsgák hasonló, többpárti felügyeletéről írtam, ami a jelenlegi választási rendszerben is megvan.

Neked többet nem válaszolok, mert nem érdemes.

Surko 2010.04.06. 12:24:06

@lüke: Tényleg jó tesztsor.

Economic Left/Right: 0.50
Social Libertarian/Authoritarian: -3.08

Kicsit csodálkozom is, hogy csak ennyire vagyok gazdaságilag jobboldali.

Az a fránya érzékenységem a bolygó kizsákmányolása miatt...

Ideje lenne leszokni erről a baloldali csökevényről. :)

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 12:24:59

@Jester: Nekem nagyon érdekes megközelítés, mert én az ellenkező irányból indulva jutottam ugyanide...
Mert én az előző választáson is a Fideszre szavaztam, de most nagyon szívesen szavaznék másra, ha volna. De mivel nincs olyan, aki nekem megfelel, és nem szeretném, ha egy impotens parlament jönne létre, úgy gondolom, kapjanak megfelelő felhatalmazást a kormányzásra.

tibapó 2010.04.06. 12:26:44

@Captain Tott: "Az MDF mindig azt árulja a politikai piacon, amire - szerinte - épp kereslet van, és a többinél nem kapható."

Érdekes, én ezt inkább FIDESZNÉL tapasztaltam.
Így gyalogolt át a 90-es évek derekán soktízezer radikális ifjúdemokrata zombi módra a vezér hívószavára a kiüresedő jobboldalra.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 12:29:34

@Flúgatlan: Válaszra válasz:
1. Elolvastam.
2. Nem értek egyet vele. Még így sem szabad "szűrni" a részvevőket szerintem. Akkor inkább a szlovák javallat, bárhogy is kellene utálnunk a "tót"-okat, nekem nem megy "zsiger"ből!
3. Irónia, amivel próbálkozom, és ezt hangsúlyozom is, lehetőleg írásjelekkel legtöbbször!

Köszönöm a választ egyébként, részemről nincs harag a félreértésért!
További szebb napot!:-)

Ha Te haragszol érte, az nem(csak) az én művem!

lüke 2010.04.06. 12:30:42

@Surko:
én is csodálkoztam, hogy minimális bal devianciám van:)
bezzeg a bankár oligarchák, nekik nincs:)

z666 2010.04.06. 12:30:47

@[nev]: Ennek a 2 hamburgeres verzióját hallottam (vagy szavazol, vagy kapsz 2 hamburgert). Jó ötlet, s talán a legegyszerübben megvalósítható...

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 12:31:39

Úgy tudom, hogy az USA-ban a választásokhoz előzetesen regisztrálni kell, ez már egy szűrő. Ehhez mit szólnátok?

Az előválasztási rendszer is nagyon tetszik: a pártok nem indíthatnak akárkit, a regisztrált szavazóik leszűrik a jelölteket.

ubul2000 2010.04.06. 12:32:34

@lüke: nem gondolom én sem, hogy a polgármester fidesz-barát lenne - inkább a saját zsebének barátja

nem nemsiker_s 2010.04.06. 12:33:21

@z666: Szerintem a 2 sör jobban működne.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 12:33:51

@Flúgatlan:
Elolvastam, lehet, rosszul értelmez(t)em, de az autóvezetés nem állampolgári jog, ez meg az!
A szlovák ötlet nem foszt meg ettől és praktikusabb is!

A további vitá(ka)t mellőzném (Önnel) ez ügyben!

Kelt mint fent

Idet 2010.04.06. 12:38:12

@Surko: Az MDF-et illető erkölcsi kérdésekről most ne beszéljünk, az nem a politika tárgya. Azonban: te tényleg azt hiszed, hogy a kormányzás irányvonala, mikéntje, gazdasági vonatkozásai egy, azaz egy emberen múlnának?

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 12:40:15

@tibapó: Azért ez nem teljesen így volt...
A Fidesz a kilencvenes évek elején azt hitte, hogy lehet hárompólusú a magyar politikai élet, de 94-ben be kellett látnia, hogy nem, sőt az a veszély, hogy a szétesett jobboldallal szemben az utódpárt alkot egy monolit tömböt. Akkor megszervezték az MSZP ellenpólusát, és megpróbálták a "soktízezer" radikális ifjúdemokrata mellett a kb. hárommilliónyi jobbközép szavazót is képviselni. És 15 éve ezen az oldalon vannak.
Ez talán nem ugyanaz, mint Dávid Ibolya sasszéi.

Kelma 2010.04.06. 12:41:12

@Captain Tott: Köszönöm az együttérzést :) Jól látod a dolgokat. Azért asszem elmegyek, bár még nem tudom mit fogok húzni. Amit eddig húztam azt biztosan nem...

Surko 2010.04.06. 12:43:12

@lüke:
Persze ezekre a gazdasági bal-jobb kérdéskre adott válaszok érzésem szerint nagymértékben függnek a válaszoló státuszától.

Egy alkalmazott, akinek nincs saját vállalkozása, így nem vesz részt közvetlenül a piaci versenyben természetszerűleg fog olyan válaszokat adni, amelyekben nagyobb állami beavatkozások, piackorlátozó megoldások szerepelnek.

Ezzel szemben egy vállalkozó érti és átlátja a szabad piacgazdaság működését, hiszen maga is aktív részese ennek.

ERgo egy vállalkozó sokkal inkább fog piacbarát, jobbos gazdasági válaszokat adni.

Mégiscsak tovább élne az "osztályharc"?

Baloldlai, állami paternalizmusra vágyó alkalmazottak vs. jobboldali, szabad piacot óhajtó vállalkozók?

Ez egyébként megmagyarázná, hogy Magyarországon miért ilyen magas az állami paternalizmust óhajtók aránya. Egyszerűen azért, mert kevesen vannak a vállalkozók, és többségben az alkalmazottak.

A sokat hangoztatott polgári Magyarország megteremtése ott kezdődik, hogy az embereknek gazdasági tulajdonnal kellene rendelkezniük. (a lakásukon meg kocsijukon kívül...)

Amíg nem terjed el a tulajdonosi (polgári) mentalitás, addig továbbra is marad majd az állami gyámkodásra vevő hajlandóság.

(amire a félreértések elkerülése végett utalok: a Fidesz és a Jobbik is propagál. Ők sem jobbos gazdaságpolitikai retorikával jönnek, hanem azzal. hogy szavazz ránk, és mi az állammal mindent megoldunk. Ez maga a tömény baloldaliság.)

z666 2010.04.06. 12:43:41

@cambridge.on:
'Ennyi marhaságot már rég olvastam egy helyen!
Kezdődik ott, hogy állampolgári vizsga.
Állampolgári vizsgát annak kell tenni aki betelepül. A világban máshol is így van.
Aki itt született az állampolgár. Tetszik nem tetszik, de állampolgár."

Hogy a pics*ba jön ide a mostani rendszer??????

"A katonaságot eltörölték, visszaállítható, de akkor mi lesz a még katonaköteles korban levőkel, akiknek ez kimaradt?
Elvégeznek egy gyorstalpalót?
Lányoknak közmunka. Hol, milyen jelleggel?
Voluntary, mint például Kanadában az egészségügyben?
Kapnak fizetést, vagy szabadidőben kell dolgozni, büntetésképpen?"

Arról szól az iromány, hogy ez egy teljesen más rendszer, ezek tök egyszerűen megoldható dolgok...

"Miért kap több szavazatot akinek több gyereke van?"

Mert hasznos a társadalom számára. A 2 általánost végzett cigánynak ebben a rendszerben eleve nincs szavazati joga, hiába van 10 pulyája...

"És mi lesz a szőkékkel?"

Ez hogyan jön ide????

"Mindenki olyan nicket választ magának amilyet akar.
De, ha te a Mária országát hírdetőkhöz tartozónak érzed magad, gondold át mégegyszer mit jelképez a nicked!"

Miért lennék vallásos? Ennek semmi köze a nemzeti érzéshez...
Az a szám azért van ott, hogy a primitív emberek megbotránkozzanak rajta/megijedjenek tőle...

Mediacapa 2010.04.06. 12:46:04

A mai Szonda-adathoz: nekem nem okozott meglepetést, hogy a Jobbik-szavazók egy része visszaszivárgott a Fideszhez. (a számokból ezt szűröm le). Nemcsak a Jobbik botrányai, hanem a párt kommunikációja (nekem erre van csápom...) is totálisan elhibázott volt. Erre Tölgyessy is utalt. A Likudviktor vagy a Zsidesz szavak erősen tolják vissza a nehezen megszerzett szavazókat a Fideszhez, ugyanis nekik továbbra is Viktor az Isten, a Fidesz pedig a nagy testvér, az „őshaza”. Ráadásul a Fidesz egy OV-központú, őt erős embernek bemutató, egyszemélyes kampányba kezdett.

A "bejutási" rangadót (Bokros-LMP) most már nem látom annyira tisztának. Bokrosnak (párt nincs, nehéz is lenne beazonosítani egyet..., csak az ő személye jelenik meg) továbbra sem adok esélyt, az LMP-nek pedig talán kisebb sanszot jósolok. Korábban 7-10 százalék közé vártam, most inkább 5 százalék közé. Az ok: a magasan képzett balos értelmiségiekre (ex-SZDSZ-szavazó) hajt, akik baromira figyelik, mekkora egy párt esélye a bejutásra. Ha nem látnak esélyt, akkor behúzzák az MSZP-t vagy nem mennek el) Az LMP ráadásul alig látható, és a közvéleménykutatások egy része sem tekinti őket befutónak. Példa: a nol.hu mai szondás cikkében, nem is szerepelnek!!! Tessék nézni a grafikont, szinte hihetetlen: nol.hu/belfold/20100406-erosodik_a_fidesz__stagnal_az_mszp__gyengul_a_jobbik

Ez persze apróság, de sok ilyen apróságból áll össze a kép.

Érdekes még a Bokros-LMP ideológiai vita, ami az ex-SZDSZ-szavazók megszerzéséről szól. Ez egy valós ellentét, a német liberálisok és a zöldek például soha nem lépnének koalícióra egymással és szerintem a Bokros inkább hasonlít a német FDP-re, míg az LMP a Bündnis '90-Zöldekre. Korábban az volt inkább az érdekes, hogy az SZDSZ ezt a két elemet tudta magába integrálni (piacbarát, kapitalizmushívő illetve a jogvédő, zöld vonal).

Szóval a bokrosi szélsőbalozás és az LMP lehatárolása a tőke- és piacbarát vonalról szerintem jogos, mondjuk a kommunistázás Kelet-Európában nem egy találó és inkább övön aluli kampányelem. Azért arra alkalmas, hogy az ex-SZDSZ piacbarát szavazóit leválassza. Ettől függetlenül az LMP plakátjait jónak tartom, ami eléri a célközönséget és ami újat visz a közéletbe. A cigányság integrációja egy roma fiú képével totális ellentétpárja a Jobbik magyar gárdás eszköztárának. Ugyanúgy a Fidesz 2 szülős és 2 gyermekes plakátja inverze egy másik Magyarországnak, ami a gyermekét egyedül nevelő nőről szól (LMP-plakát).

A pártprogramokról: régebben sokat olvastam őket és a végkövetkeztetésem: teljesen felesleges ezzel foglalkozni, mert egy későbbi kormányprogram már köszönő viszonyban sincs ezekkel. Az MSZP azzal támadja a Fideszt, hogy nincs programja. Hát, beleolvastam az MSZP-jébe… Zéró koherencia, csak egy nagy felsorolás. A szokásos osztogatás, aminek fedezete a beinduló gazdaság hozta többletbevétel. Hogy mitől indulna be a gazdaság, az más kérdés…

[nev] (törölt) 2010.04.06. 12:47:31

@z666:
7 euro 2 hamburger. vsetko jedno. mindegy.

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.06. 12:47:37

@Idet: Szövegkörnyezetben a jelentés viszonylag egyértelmű, nyilván nem gazdasági, vagy szervezetre/folyamatra vonatkozó jelentésre gondol az, aki a döntésre vonatkoztatva használja. (S ami már végképp szőrszálhasogatás: az "ésszerűsítés" nem jelentése, hanem tükörfordítása a "racionalizálás"-nak, megtartva latin jövevényszó összes jelentését.)

Nyilván racionális (ésszerű) lesz/marad az a döntés, amit újabb információk alapján módosított vagy épp megerősített az ember - de ezt a folyamatot nem hívják racionalizációnak, úgy gondolom.

Természetesen nyilván a többség kisebb-nagyobb mértékű racionális gondolatmenetet ötvöz döntésében az őrá ható érzelmi impulzusokkal, és a kettő eredője a döntés. (Kivétel a pár? _tisztán_ érdekből döntő megveszetegetett valamint az induló politikusok és a gazdasági holdudvarok tagjai..)
És aki a (kisebb-nagyobb) érzelmi komponenst, vagy a vegytiszta érdekét nem akarja (akár tudat alatt) beismerni, _az_ racionalizál.

Surko 2010.04.06. 12:47:51

@Idet: " Azonban: te tényleg azt hiszed, hogy a kormányzás irányvonala, mikéntje, gazdasági vonatkozásai egy, azaz egy emberen múlnának? "

Nem. Épp ezért én is szkeptikus vagyok azt illetően, hogy egy fecske mennyire képes nyarat csinálni az MDF-ben.

Személy szerint abban bízom, hogy a selejt kiszelektálódik az MDF-ből (megtisztulás), és a helyükre az új Bokros-féle irányvonallal azonosulni tudó személyek kerülnek.

Máshol még a tagság is gondot okoz.

Az MSZP tele van megélhetési politikusokkal, akik csak zsíros állami megrendelésekre pályáznak.

Az LMP naiv forradalmár baloldali ifjúsága meg Che Guevarát élteti.

A leginkább így még a Fideszes gazdasági agytröszt az ami szimpatikus számomra. Varga, Matolcsy, Chikán.
A Fideszben csak a retorika, meg a nép-nemzeti szimbolika zavar.

De egy jó gazdaságpolitikáért még ezzel is hajlandó vagyok együttélni.

anti76 2010.04.06. 12:48:12

szerintem nem lehet olyan rendszert csinálni, amivel garantálni lehet, hogy csak azok szavazzanak akik "értenek" hozzá. Egyébként is hogyan lehet ezt definiálni? Ha valakinek pl. 120 az IQ-ja és mondjuk villamosmérnök, akkor ő jobban "tudja", mi lenne jó az országnak? Vagy mert neki felsőfokú végzettsége van nehezebb megvezetni valamilyen populista szöveggel? Ha pl. történelmi ismeretekhez kötnénk a szavazást mégis, mit kérdeznénk? Évszámokat? Vagy esetleg esszét kéne írni pl. az ipari forradalom és a társadalmi fejlődés kapcsolatáról? Esetleg a II. vh okairól? És ha az ember marxista történészek munkáját olvasva ír a fenti témákról az mennyire lehet objektív? ki dönti el, hogy az esszék megfelelők-e?
Szó se róla ez se jó, ahol síkhülyék is belepofázhatnak, de hát mindenki számára más a síkhülye. Valaki azért mert még 8 osztálya sincs, valaki meg azért mert jobbik, vagy éppen mszp szavazó.

ubul2000 2010.04.06. 12:52:01

@Surko: "A Fideszben csak a retorika, meg a nép-nemzeti szimbolika zavar." Megnyugodhatsz, ez csak retorika, vagy máz - ahogy tetszik - a liberális való elfedésére.

Ordnassac 2010.04.06. 12:53:38

@Mediacapa: "Ez egy valós ellentét, a német liberálisok és a zöldek például soha nem lépnének koalícióra egymással"

Pedig ez már többször megtörtént (persze nem általános).

Brandenburg 1990-1994
Bremen 1991-1995

Mindkét alkalommal a szocdemekkel, illetve

Saarland: 2009 óta (itt a CDU-val)

[nev] (törölt) 2010.04.06. 12:54:47

@Ordnassac:
ma is vannak ilyen pakkos, mikrobuszos szavazások. illetve van olyan, hogy a faluban a boltos, vagy az uzsorás hitelező megmondja, hogy kire kell szavazni.

a kupon ennek szab gátat. mert az első esetben többet kell fizetni, mint amennyi a legálisan szerezhető párttámogatás. a második esetben meg azt mondja majd az uzsorás, hogy meg kell tartani a kupont, és be kell váltani.

elvben nem éri meg. gyakorlatban persze igen. hiszen a politikai tőkét át lehet váltani készpénzzé.

Surko 2010.04.06. 12:55:49

@Mediacapa: " Érdekes még a Bokros-LMP ideológiai vita, ami az ex-SZDSZ-szavazók megszerzéséről szól. Ez egy valós ellentét, a német liberálisok és a zöldek például soha nem lépnének koalícióra egymással és szerintem a Bokros inkább hasonlít a német FDP-re, míg az LMP a Bündnis '90-Zöldekre. Korábban az volt inkább az érdekes, hogy az SZDSZ ezt a két elemet tudta magába integrálni (piacbarát, kapitalizmushívő illetve a jogvédő, zöld vonal). "

Abszolút egyetértek.

Annyit tennék még hozzá, hogy az SZDSZ-ben sem volt - különösen a vége felé - súrlódásmentes a két irányzat együttműködése.

Az életmód (emberi jogi vagy szociálisan érzékeny) liberálisok Fodor Gábor zászlaja alatt gyülekeztek, míg a liberális gazdasági liberalizmus, a szabad piac hívei Kóka János köré gyűltek.

Ez az ellentét végül komoly mértékben járult hozzá az SZDSZ belső megosztottságához, és széteséséhez.

A néhai SZDSZ-ben együtt, szimbiózisban élt ez a két meglehetősen különböző irányzat.

Ez is csak annak a jele, hogy itt Kelet-Európában az átalakuláskor létrejött pártok nem tisztázták magukon belül sem az identitásukat. Jött, aki jött.

Persze a néhai Demokratikus Ellenzék liberalizmusa is kimerült a szabadság, függetlenség, jogállam jelszavaiban. Szó sem volt akkoriban felsőoktatási tandíjról, vagy piaci egészségbiztosításról.

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 12:57:16

@Surko: Szerintem a Fideszt sok mindennel lehet joggal vádolni, de ez épp nem igaz. A Fidesz éppúgy vállalkozásbarát, mint az MDF, de azzal az óriási különbséggel, hogy szerinte az államnak komoly kontrollt kell gyakorolnia, nehogy eltorzulhasson a piaci rendszer, és lesöpörhessék a kis- és középvállalkozókat.
Bokros szerint meg a piac magától mindent megold. Hát ezt láttuk az elmúlt években, épp ennek issza a levét az egész északi félteke.

kicsi11 2010.04.06. 12:57:44

A hozzáértést nem hiszem, hogy lehetne mérni, de a befizetett adóval való szorzás azért nem lenne rossz. Azért az gy mégsincs rendjén hogy nálunk a politikai siker kulcsa, hogy minél többet vegyünk el attól a 2-3 millió embertől, aki a GDP-t megtermeli, és adjuk oda a hivatalnokoknak, nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek, ál-rokkantatknak stb. Ez az 5-6 millió szavazat sokkal fontosabb!

Flúgatlan 2010.04.06. 12:59:02

@anti76: "szerintem nem lehet olyan rendszert csinálni, amivel garantálni lehet, hogy csak azok szavazzanak akik "értenek" hozzá"

Ez igaz. De a nagyon hozzá nem értőket (aki nem tudja megkülönböztetni a miniszterelnököt a köztársasági elnöktől, aki nem tudja, melyik párt van most kormányon, aki nem képes felfogni elemi szinten a töredékszavazat vagy a listás helyek fogalmát) ki kellene szűrni.

Azzal és sem értek egyet, hogy IQ-hoz, iskolai végzettséghez vagy régi, vitatható történelmi ismeretekhez kössük a szavazati jogot.

Amit én javaslok (tudom, nem nekem válaszoltál csak), az csak a jelenlegi állapotok és választási törvények elemi ismeretének megkövetelése.

De abbahagyom ezt, nem vagyok politikai párt, hogy nyomassam az elképzeléseimet. Csak mindenkinek megvan a maga mániája, az enyém épp ez. :-)

[nev] (törölt) 2010.04.06. 12:59:36

az utolsó mondat fele lemaradt. szóval így elvben nem éri meg a népet lefizetni. a gyakorlatban persze még mindig igen. mert a politikai tőkét át lehet váltani készpénzzé. szóval nem ideális közállapotokat hozna ez létre, hanem egy normálisabb országot. nem házmestereket választunk itt - én abszolút nem értek egyet török gáborral - hanem országgyűlési képviselőket.

Vanek B. Eduard 2010.04.06. 13:01:03

@[nev]: "7 eurót érő választási kupon"

Olvastam én is ezt a szlovák ötletet, tetszett is, de sem ők, sem más nem fogja bevezetni. Képzelheted, mekkora eu-nyirvákolás lenne a demokrácia megcsonkítása miatt. Hiszen ez a szegényeket kiszorítja, akiknek túl nagy érték az a 7 ojró.

Nem rosszabb (és nem is jobb) az ötletem: a közös költségekhez való hozzájárulással arányos szavazati súly. Ja, hogy sokan gyanúsan szerezték a vagyonukat, amiből most esetleg jól adóznak (ha el nem csalják)? Nekünk ilyen elit jutott...

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.06. 13:02:39

A cenzushoz:

Abszolút egyetértek vele, de a formáját valóban komolyan meg kellene tervezni.

Gyorsan bevezethető lenne egy válaszási regisztrációs rendszer (példa: USA) - akkor szavazhatsz, ha x héttel a választás előtt bejelentkezel. Ez még a kopogtatók megszüntetéséhez is jól jönne, hiszen ekkor lehetne akár jelöltet is ajánlani egyben, nem kéne hozzá a kopogtatók begyűjtése..
Szintén gyorsan, akár az előzővel kombinálva bevezethető a 7€-es választási utalvány is.
Kombó: a regisztrációkor vagy kéred a 7€-t (szocilális kártyára), vagy felvesznek a szavazók listájára. (Kettős regisztrációt nyilván ki kell küszöbölni...)
(Fenti mindkettő ötlet önkéntes cenzust jelent, az önkéntesség miatt csak a szélsőséges jogvédők kötnének bele.)

Részemről a nem önkéntes cenzusfajtákat sem vetném el. - Legszimpatikusabb az állampolgári vizsga, x évenkénti megújítással. (Igen, pont, mint a jogosítvány..)
- Durván kibővíteném a jelenlegi bírói joggyakorlatot közügyektől való eltiltás témában..
- Egy évnél hosszabb ideje fennálló adóhátralék esetén a választójogot örökre megvonnám, pl.

Ami a kvótákat/krediteket/szorzószámokat illeti, ezzel azért vigyázni kéne, és csak több szuperszámítógépes szimulációval megtámogatott hatástanulmány után belevágni.

török gábor 2010.04.06. 13:03:45

@Damján: mindenkinek ajánlom figyelmébe Tóka Gábor írását a szavazói magatartásokról:

www.personal.ceu.hu/staff/Gabor_Toka/Papers/Toka03Aula.pdf

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 13:04:41

Görög (athéni) demokrácia-lecke alapfokon 2. rész:
"A demokrácia olyan politikai rendszer, amelyben minden athéni származású felnőtt férfira, vagyis polgárra ugyanazok a törvények vonatkoznak, és egyenlő politikai jogokkal rendelkeznek. A betelepült idegenekre (metoikoszok), a szabad nőkre és kiskorúakra, valamint a rabszolgákra ezek a jogok nem érvényesek, ők nem részesei a demokráciának."

Surko 2010.04.06. 13:06:53

@Captain Tott: Amikor a Fidesz azt állítja, hogy 1 millió munkahelyet teremt, akkr pontosan ilyen baloldali, állami mindenhatóságot sugalló ígéretet tesz.

Munkahelyet nem az állam képes teremteni, hanem a szabad vállalkozások ezrei.

Az állam max annyit tehet, hogy könnyíti a vállalkozások működését.

Munkahelyet tehát legjobb esetben is csak áttételesen tud teremteni.

Arról nem is beszélve, hogy ha globális recesszió van, és nincs kereslet, akkor a legjobb szándék ellenére sem keletkeznbek új munkahelyek.

Aki tehát munkahelyteremtéssel kampányol, az olyan ígéretet tesz, amit egy kapitlaista állam nem képes valóra váltani.

Egy szocialista állam persze teremthet munkahelyeket.

Azt egyébként elismerem, hogy retorikájával ellentétben a Fidesz meglehetősen vállalkozásbarát politikát folytatott.

tibapó 2010.04.06. 13:07:44

@Captain Tott: Melyik három pólusra gondolsz? Gndolom szociáldemokrata-kereszténydemokrata-liberális, és ebből a fidesz volt a liberális.

Nem is lett volna ezzel gond, én hosszú ideje egyik pólust preferálom, habitusommal is, de ettől függetlenül minden egyes ember alanyi joga a véleméynét-ideológiáját-habitusát megváltoztatni, akár nekem, OV-nek, vagy bárki másnak. de amikor az hívószóra többtízezer emberrel tzörténik meg, az már nagyon ne kósre, egyáltalán ne hiteles. Ezért mondoim, ghigy a fidesz nem programpárt, és nem érdekpárt, hanem gyüjtőpárt. És ez olyat nem kedvelem. És nem vagyok ezzel egsedül.

Ami pedig Ibolya sasszéit illet, nem kedvelem a hölgyet se különösebben, de azért szvsz az MDF végig viszonylag középen állt, és hát igen, az Antalli négyes kritérium (konzervatív, demokrata, liberális és nemzeti), nekem mind szipmatikus.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 13:09:26

Utolsó rész, ezzel be is fejezem, közkívánatra:
"A peloponnészoszi háború
A demokratikus rendszer addig működhetett, amíg az emberek nem éltek vissza a jogaikkal. Amint a Spárta ellen vívott peloponnészoszi háború alatt (Kr.e. 431-404) rosszabbodtak az életkörülmények, a szegények egyszerűen eladták szavazatukat.
Ez a rendszer devalválódásához (leértékelődéséhez) és hanyatlásához vezetett, majd a háború végén a győztes spártaiak felszámolták a demokráciát. Athén elvesztette vezető szerepét.

A demokrácia ma
Az ókori athéni demokrácia csak kevesekre vonatkozott, a nép nagy része nem részesedett a jogokból, ellenben a modern demokráciákban a politikai jog (választójog) minden felnőtt emberre érvényes. Az ókorban közvetlen demokrácia működött, vagyis az arra jogosultak személyesen vehettek részt a döntéshozatalban. Ma azonban képviseleti demokráciák állnak fenn, a polgárok képviselőiken keresztül részesei a hatalomnak, nem közvetlenül. Az ókorban a többségi döntések után nem vették figyelembe a kisebbség véleményét, érdekeit, céljait, napjainkban azonban elvileg érvényesíteni kell a kisebbségi jogokat is."

Forrás: www.jegyzetek.hu

Tanuláság? Ki-ki Von(j)a le magának!

Ordnassac 2010.04.06. 13:09:39

@Damján: ha már választási regisztráció van, szerintem felesleges pénzkidobás a 7 eurós (amit amúgy is csak forintban lehetne kifizetni az euró bevezetéséig, ismerve az árfolyamot, több milliárdos különbség lehet) kupon bevezetése.

A közügyektől való eltiltás csak büntetőjogi ügyekben mondható ki (mellesleg a jogerősen szabvesztre ítélt embereknek nincs választójoga) és nem lehet véglegesen. Egy alapjog (a választójog alapjog) örökös megvonása meg szimplán alkotmányellenes.

[nev] (törölt) 2010.04.06. 13:10:38

@Vanek B. Eduard:
nem szorítja ki. hiszen ők is megkapják a kupont. és a szavazat annyit ér, amennyit az előző parlament párttámogatásként megszavaz. szlovákiában ez szavazankontén 7 euró.

ez a szocialista pártot arra ösztönzi, hogy valóban szocialista legyen, a rászorultakkal valóban törődjön, ne csak igérgessen. egy mérsékelt jobboldali pártot pedig arra, hogy valóban mérsékelt, és jobboldali legyen. a radikálisokat pedig arra, hogy ne csak az elégedetlenkedőket vonzzák magukhoz, hanem a szakértőket. egy radikális, de végrehajtható programmal rukkoljanak elő.

Mediacapa 2010.04.06. 13:12:21

@Ordnassac: Igazad van tartományi szinten. Én szövetségi szintre gondoltam, 2006-ban például felmerült egy "Jamaica-koalíció"-ként (CDU-FDP-Zöld) hívott konstrukció, hogy elkerüljék a nagykoalíciót. Jellemző az ellentétekre, hogy a CDU inkább egy nagykoalíció mellett döntött, mert túl nagy volt az ellentét a Zöldek és az FDP programja között. Az FDP az adócsökkentés pártjaként pozicionálta magát (kevesebb állam, alacsonyabb adók), míg a Zöldek erős és szabályozó államban és sok környezetvédelmi adóban gondolkodnak.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 13:13:47

@Ordnassac: Igen, a regisztráció jó(bb) megoldásnak tűnik azért!
Másrészt ha kicsit körülményesen is, de az alapjogok tiszteletben tartására próbáltam rávilágítani, lehet, hogy csak homályosítottam?:-(

Italo Balbo 2010.04.06. 13:14:22

@Kiwicake: Kiválasztod a két legszimpatikusabbat és feldobsz egy érmét

tibapó 2010.04.06. 13:20:57

@Flúgatlan: "Azzal és sem értek egyet, hogy IQ-hoz, iskolai végzettséghez vagy régi, vitatható történelmi ismeretekhez kössük a szavazati jogot."

Mondtank mi olyat, hogy ilyen és ilyen IQ alatt megvonnánk a szavazási jogot? NEM. Nyugodtan szavazhatna az 50 IQjú-emberke is, csak az ő szavazata fele súllyal számítana az átlaghoz képest, a zseniké meg másfélszeressel. Apró kis finomítás.

Ordnassac 2010.04.06. 13:21:13

@[nev]: egy 7 eurós kupontól? Nem látom az összefüggést aközött, hogy a pénzt megtartók kiesése miatt egy szoc(dem) pártot arra ösztönözzön, hogy a rászorulókkal foglalkozzon.

A felvetés már csak azért is téves, hiszen az elvakult pártemberek nem fogják a pénzt választani. Ergo a saját "vadtábor" megszólítását még inkább erőltetniük kell.

Mellesleg szerintem sokan lennének, akik tiltakozásképp fogadnák el az X forint összeget. Pont azok az értelmiségiek, akik szerint a pártok egyszerűen szarok. Ergo ez csak még inkább a saját szurkolótábor megszólítását eredményezné.

[nev] (törölt) 2010.04.06. 13:22:58

@Surko:
a városok és a járások végtelen rengeteg munkahelyet teremteni. akár 1 milliót is. vannak low tech iparágak, amik sose lesznek nyereségesek, amikbe nem lehet tőkét bevonni. ahol jó erőben levő, nem kiemelkedően tanuló, de alapjában szorgalmas embereket kell tisztes bérért foglalkoztatni. a városok, vidéken a járások lennének képesek ilyen munkahelyek tömegeit. abban igaza van, hogy erre az állam nem képes a foglalkoztatottságot növelni. de recesszióban a szabad piac sem képe. recesszióban a szabad piaci foglalkoztatás szűkül. mindegy mennyi pénzt osztanak szét munkahelyteremtésre.

itt az van, hogy péter kap vissza nem térítendő támogatásként x milliárdot, van egy low tech üzeme, fenn fog maradni, de közben pál hasonló üzeme meg tönkre megy, mert ő csak a támogatás felét kapja. ez egy durva beavatkozás a piacba.

arra viszont lehetőség lenne, hogy városok ipari parkokat, a járások tangazgdaságokat hozzanak létre, és non profit módon fogalkoztassák a munkanélkülieket. és ezek a null szaldós működésre törekvő vállallatok a közintézményeket lássák el. nem kellene mondjuk import iskolapad.

anti76 2010.04.06. 13:24:41

@Flúgatlan: arra gondolsz, amikor egy ismerősöm azt mondta "utálom gyurcsányt meg a jobboldalt" :D
Hát ja, az ilyeneket vhogy ki kéne szűrni, de azért van sok olyan aki nem feltétlenül hülye, csak éppen rohadtul nem érdekli a politika, de azért úgy fair, hogy ő is szavazhasson elvégre ő is itt él, neki is "osztottak lapot"
Szerintem azok akik azt se tudják/értik mi a baloldal, jobboldal vagy az éppen aktuális ME nevét se tudják, azok randomban szavaznak ide v. oda, ergo senkit nem ér hátrány mert nagyjából ugyanannyi paraszt "vezetődik meg" (jól megaszontam:)) jobbra mint balra.
Szar, ha a versenyen esik az eső, de mivel mindenkinek egyformán szar nincs versenyhátrány.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 13:25:29

@tibapó: De minek ide akkora választás? Tessék csak kiválasztani a 200 legokosabb(?) magyart, esetleg igazolhatnánk 20 külföldit is (Nobel-díjasok előnyben jeligével) és ők legyenek az "Okoskák Tanácsa"!?
Bár a Koeman-törvény, ha jól emlékszem -biztos rosszul, majd kijavít valaki-, ezt maximalizálta...
Ez véleményem szerint semmire sem vezetne!

tibapó 2010.04.06. 13:25:31

Nem butaság az előzetes regisztráció sem, csak azt hogyan lehet kivitelezni? Kilométeres sorok állnak a jegyzői hivatal, vagy a helyi választási iroda bejáratánál?

Italo Balbo 2010.04.06. 13:25:41

@Captain Tott: Bokros azt mondja, hogy a válság annak köszönhető, hogy az állam túlzottan sok szerepet vállalt, Amerikában is (Pontosabban az USA kormány beleszólt az alapkamatba). Ez egyben azért azt is jelenti, hogy további szerepvállalás további válságokat fog majd előidézni. Tehát a válság oka pont, hogy nem a piacgazdaság, hanem az állam

A Fidesz elképzelése annyi, hogy állami támogatásokat tol a vállalkozásokba, nyilván hasonló pályázati alapokon, ahogy az autópályák is épülnek... De ami még ennél is súlyosabb, az az, hogy életképtelen vállalkozások tűnhetnek az állami támogatástól életképesnek, rövid ideig.

Bokros szerint nem közvetlen támogatás kell, hanem rendszerszintű (adócsökkentés, szakképzett szakmunkásréteg, stb) Aztán majd a piac (egész pontosan a vevők összessége) kiválogatja az életképest és az életképtelent. A Fidesz megoldásánál a pályázat elbírálója, mondjuk 5 személy dönt arról, hogy ki kap támogatást, utóbbi esetben a vevők tömege dönt, és ez fontos különbség

Italo Balbo 2010.04.06. 13:26:18

@namitirok: Ezért kell először a két legszimpatikusabbat kiválasztani :)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 13:28:48

@anti76: Pontosítsu(nk), ha lehet:
Az esőmenőknek kevésbé sz@r, ha esik az eső, nem?:-)

kenderesi (törölt) 2010.04.06. 13:31:04

Szerintem a Fidesz mellett szóló racionális (vagy annak tűnő) érv lehet a kormányváltás igénye. Eszerint elvi alapon sem nagyon indokolható, hogy miért kell egy pártnak (Mszp) harmadik ciklusra is kormányzati felhatalmazást adni, egy 12 éves periódus már, ha nem is diktatúrába hajló, de erősen torzított pártrendszert mutathat, (ha jól tudom, predomináns pártrendszerhez hasonló). De gyakorlati oldalról, az Mszp kormányzati teljesítménye alapján is nehezen védhető a harmadszori újrázás lehetőségének megadása. Ehhez kapcsolható a tartós kormányképesség érve, azaz, hogy a kormányváltásra módot kínáló, egyetlen számbavehető alternatíva a Fidesz. Az érvet gyengíti a Fidesz biztosra vehető, elsöprő sikere (ezért az otthonmaradás is elegendőnek tűnhet), valamint a kétharmados túlhatalom veszélye (ez már inkább a más pártokra szavazás irányába hat).

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 13:31:24

@Italo Balbo:
Vagy két legkevésbé utálatosat ...vagy húgom!
De a szimpla dobókocka is megfelel jelenleg, ha a KDNP-t nem számítjuk!
Sőt, az alapbeírásból úgy tűnik, csak a KDNP maradna, ha rajt lenne a rajt(listán)kövön!-D

tibapó 2010.04.06. 13:32:11

@namitirok: Akkor legalább azt áruldd el, hogyan kaptad vissza az avatarodat, mert nekem azóta sem sikerül.

Flúgatlan 2010.04.06. 13:36:28

@anti76: "Szerintem azok akik azt se tudják/értik mi a baloldal, jobboldal vagy az éppen aktuális ME nevét se tudják, azok randomban szavaznak ide v. oda, ergo senkit nem ér hátrány..."

Szerintem nem teljesen random az ilyen szavazatok eloszlása, hanem arra húz, akinek jobb a propaganda-gépezete. Pl. ha a média hangadói közt történelmi okokból több az MSZP-szimpatizáns, mint a Fideszhez húzó, akkor nekik van előnyük.

Másrészt a helyzethez teljesen nem értők miatt a jelszavak, jelmondatok, hangulatkeltő elemek uralkodnak el a kampányokban, nem a tényleges programok. Azt mindenki titkolja, mert jó, reális kormányzási tervvel mindent lehet, csak választást nyerni nem. Ennek jórészt az agyukat kevéssé használó tömegek az okai.

Azt gondolom (de persze könnyen lehet, hogy tévedek), hogy egy elemi tudást megkövetelő rendszerben csökkenne a populizmus, a pszichológiai elemekre alapozó marketing/propaganda szerepe, és nőne a tényleges programoké. Ha ez igaz, az összességében jó irányban mozdítaná el a rendszert.

anti76 2010.04.06. 13:38:41

@[nev]: ezek az elméletek tetszetősen hangzanak, addíg amig el nem gondolkodunk azon hogy ezek a low-tech cégek mit is gyártanának, és a LEGESLEGFONTOSABB: el lehet -e adni a világpiacon? Milyen ágazatokban lehetne low-tech cégeket csinálni? max. mezőgazdaságban, de szerintem már ott is a gépesítés, meg a korszerű munkaszervezés és persze a vegyészet alkalmazása dönti el hogy piacképes (ergo megfelelő minőség és ár) e az adott termék. Az hogy non-profit egy cég, az nem azt jelenti, hogy leszarja, a hatékony versenyképes gazdálkodást, legfeljebb azt, hogy nem a profit a fő cél. De a "tisztességes bért" akkor is ki kell termelni.
Amúgymeg a profit átlagosan az árbevétel 10% -a (vagy kevesebb), tehát a non-profit cég se tud lényegesen olcsóbb lenni, arról nem is beszélve, hogy némi tartalékot a non-profit cégnek is képeznie kell, mert az üzletben bármi lehet (pl. a konkurens új eljárást, növényvédőszert alkalmaz, módosítani kell esetleg a profilon stb)

tibapó 2010.04.06. 13:43:33

@namitirok: De komolyan, akár magánba is.

kicsi11 2010.04.06. 13:44:36

@török gábor: A vizsgakérdésekre a választ ugye Neked küldjük? :)

anti76 2010.04.06. 13:47:45

@namitirok: de igazad van :) A "populizmusmenőknek" is jobb ha az emberek nem értenek hozzá csak így lehet tömegpárttá válni. Ez egyébként sehol sincs máshol, minden párt, amelyik általában jelentős táborral bír szükségképp populista is.
Az MDF dicsekszik általában azzal, hogy nem populista, sőt talán még az emberek is így látják. Meg lehet nézni, mennyi szavazatra számíthatnak...

tibapó 2010.04.06. 13:50:42

@namitirok: "Bár a Koeman-törvény, ha jól emlékszem -biztos rosszul, majd kijavít valaki-, ezt maximalizálta..."

Ellenkezőleg, eltörölte a maximalizálást, a légiós focisták addigi limitálása helyett érvényesítette a szabad munkavállalás eu-normáját. Ha jól tévedek. :)

anti76 2010.04.06. 13:54:08

@Flúgatlan: Persze, az azért számít hogy melyik párt hogy tudja megvezetni ezt a réteget. A random - eloszlást úgy értettem, hogy egyforma esélye van mindenkinek ezeket megvezetni. Az, hogy melyik párt mennyire tud élni ezzel az már a párt hibája.
Ha valaki ideológiailag baloldali akkor nyilván jobban vevő lesz az MSZP lózungjaira, bár a fidesz is elég sok baloldali retorikát alkalmaz.

Vanek B. Eduard 2010.04.06. 13:54:41

@anti76: bármíly szomorú, de igazad van :).

Egy 'low-tech' cég csak protekcionista gazdaságpolitikával lehet sikeres: megvédjük magunkat az ócsó kinaitól, mert mi is tudunk fokhagymát termelni a sufni mögött. Vagy EU-szinten masszív kereskedelmi háborút nyitunk kína, meg az usa ellen, vagy elfogadjuk, hogy velük vesenyzünk.

Az azért érdekel, amit pár önkorményzat csinál, hogy segély helyett (elsősorban) mezőgazdasági munkát végeztet pár tucat emberrel. Nos, ők most versenyzők, vagy kívül állnak a piacon? (van olyan hogy nem_ér_a_nevem?)

[nev] (törölt) 2010.04.06. 13:58:51

@Ordnassac:
mert egy alsó középosztálybeli szocdem szavazó is pontosan tudja, hogy átverik. csak azért szavaz a szocikra, hogy képviselve legyenek a "kisemberek". és ha úgy érzi, hogy a kedvenc pártja nem azt teszi, ami a dolga lenne, akkor kvázi nem fizeti be a tagdíjat.

persze ez az összes pártra igaz. abban igazad van, hogy egy ilyen rendszerben minden párt a saját táborára támaszkodna, de szerintem nem ez a rossz, hanem ez a jó.

egy munkáspárt (itt nem thürmerre gondolok) támaszkodjon a szakmunkásokra, és a szakmunkásokból lett nyugdíjasokra, egy értelmiségi párt szólítsa meg az értelmiséget, és egy parasztpárt szólítsa meg a parasztokat. lehessen néppártot is csinálni, amelyik mindenkire lő, de populizmussal és demagógiával ne lehessen.

szerintem sulik ötlete megfontolásra érdemes. nyilván lehet finomítani. például azzal, hogy lehessen megtartani a kupont. és a következő választások duplán szavazni egy új pártra. ez például jóval megfontoltabbá tenné az értelmiséget, amelyik most láthatóan nagyon könnyen elköteleződik.

szerintem egy kisvárosban kellene ezt kipróbálni. aztán egy megyében. aztán az országban. vagy lehetne akár egy próbavoksolást tartani. és látnánk, hogy mi történik. hogy a pártoknak mennyi a valós támogatása. ha én a top 100 milliárdos egyike lennék, akkor ez lenne. mindenki kapna tőlem 7 eurót. és megszerveznék egy ilyen próbaválasztást. a vagyonom fele rámenne, de bevásárolnám magamat a történelemkönyvekbe. a leadott voksok után a pénzt kiutalnám a pártoknak, feltéve, hogy beszámolnak a pénz felhasználásról. és ebből szakértőket foglalkoztatnak.

anti76 2010.04.06. 14:02:18

@Vanek B. Eduard: szerintem ma már nem lehet a piacot figyelmen kívül hagyni.
Talán Észak Koreában ott úgyis embargó van, meg low-tech az egész ország is :)

Vanek B. Eduard 2010.04.06. 14:03:56

@anti76: "Az MDF dicsekszik általában azzal, hogy nem populista"

Valójában ez sem érdem, hanem a piaci rés felismerése. A populizmus piaca telített, nekik csak a kemény megmondás jutott. A zéró eredményük azonban nem csak ennek tudható be, lehetett volna 5-7% is, ha el nem cseszik.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.04.06. 14:05:38

Úgy érzitek, hogy a mai politikai "elitünk" megválaszolta a valójában fontos kérdéseket???

Treuga Mei 2010.04.06. 14:05:52

@László56:
Tisztelt László!
Igen fontos meglátása, hogy a morális válság társadalmi beágyazottságában kell keresni a gyökereket. Abban kevéssé hiszek, hogy ez egyes emberekben nincs meg az az etikai dezorientáció, ami a pártokban és az intézmények jelentős részében tetten érhető, de valóban töményebben jelenik meg ezekben. Talán azért, mert a rendszer kontraszelektív: a gátlástalanabb, morálais aggályoktól mentesebb, akár szociopatább egyének politikai fölemelkedését preferálja. De félek, nem csak a rendszerrel van baj: a választópolgárok tűrőképessége is igen magas lett - talán a nyomorú évszázadok és a kocsonyás etikájú utóbbi hatvan év túlélési stratégiái miatt.
A morális válság ugyanis nem hatvan éve kezdődött (pl. Rokonok, Barbárok, esetleg A tót atyafiak vagy akár Petőfi nemesei), én mindenképp másként fogalmaznék az ügyben: a morális válság új, talán még rothasztóbb formái érkeztek körünkbe a megszabadulással, de évszázados alapokra találtak ebben az országban.
Abban is teljesen igaza van, hogy alapvető morális kérdés, a következő nemzedékeket adósítjuk-e el, vagy csak a sajátunkkal sáfárkodunk. De az, hogy a jövő hitelét vesszük föl és éljük föl, nem egyedi, nem lokális eset. Az egész glóbuszon folyamatosan olyan _externáliákat_ hagyunk figyelmen kívül, amiket gyermekeink, unokáink lesznek kénytelenek kamatostul megfizetni. Ilyen az egyre növekvő szociális olló (a gazdagok és a szegények közti különbség növekedése), ami társadalmi feszültségek és háborúk forrása, vagy a környezeti erőforrások kizsákmányolása, ami miatt a jövőben akár a vízért, akár az oxigénért komoly küzdelmet igényel utódainktól a mindennapi életük. Itthon és az egész bolygón.
Abban is igaza van, hogy _választott arisztokráciánk_ mindent megtett - a tőkék monopolizálásával, a csoportos társadalmi mobilitási csatornák beszűkítésével, az "elitbe" lépéshez föltételként a status quo elfogadását fölállítva - a társadalom önmagától elszakításáért, és a vagyoni-kulturális kasztosodás megindulásáért. És az is igaz, hogy a jelenlegi "elit" nem látja a problémát magát sem, nemhogy valamilyen megoldást vázolni kezdene.
Bízzunk benne, hogy az új pártok nem tagozódnak bele ebbe a struktúrába. Van rá esély, bár bármerre billenhet a mérleg.

Merlin

anti76 2010.04.06. 14:08:08

@Vanek B. Eduard: igen, lehet igazad van, már csak ez a szerep jutott nekik...
De még az 5-7% is karcsú.

tibapó 2010.04.06. 14:12:38

@[nev]: "egy munkáspárt (itt nem thürmerre gondolok) támaszkodjon a szakmunkásokra, és a szakmunkásokból lett nyugdíjasokra, egy értelmiségi párt szólítsa meg az értelmiséget, és egy parasztpárt szólítsa meg a parasztokat. lehessen néppártot is csinálni, amelyik mindenkire lő, de populizmussal és demagógiával ne lehessen."

egyetértek, szinte ugyanezt mondtam erről beszélek ksikosom-klasszikusomban:

"Egy párt kötődhet klasszikusan valamelyik alap-ideológiához (konzerv, szocdem, libsi, komcsi, náci, stb). Aztán lehet választási párt, ha valamely népréteg, kisebbség érdekeit képviseli (paraszt, kisgazda, vállalkozó, magyar koalíció, romániai magyar, vagy akár cigánypárt). A harmadik fajta az úgynevezett gyűjtőpárt, mely egyszerre képviselne mindenkit, leginkább persze felkent vezetőik hatalmi érdekeit. Mint az MSZP és a FIDESZ, kiket nehéz ideológia vagy életvitel szerint identifikálni."

Treuga Mei 2010.04.06. 14:15:27

@discretio:
Mármint még egy argumentum?
(-.
Az LMP nekem is szűvcsücsköményem, a minél sokkszínűbb Országgyűlés is komoly érv számomra (minél árnyaltabban, formálisan is megkülönböztethetően fajaződjék ki a választói akarat), de Schifi félbolond elszántságától kissé félek. Remélem, megszelídül, időnként - a személyes közegemből tudom - enyhén Robespierre-i attitüdjei vannak. Viszont marha okos, remélem, "kordában tarja magát"!

tibapó 2010.04.06. 14:15:46

@aum: Ja, igaz, bocs. De akkor mi az a Coemann-szabály?

6.Lenin 2010.04.06. 14:16:14

Akik 2006-ban a szocikra szavaztak,ki kell zárni a 2010-es szavazásról,mert akkor hülyén szavaztak.

Akik kétségbe vonják az általános válsztói jogot,azok kétségbe vonják a jogegyenlőséget a társadalomban.
Azok nem demokraták ill. elvetik az egyik liberális jogot.
Ki kell zárni őket a 2010-es választásról,mert nem a demokráciára szavaznának.

Akik ilyesmiken agyalnak,másszanak vissza a fára.Nem ezért jöttünk le.

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 14:17:07

@Italo Balbo: Először is súlyos leegyszerűsítés a Fidesz vállalkozásbarát politikáját csupán a támogatásokra korlátozni. A bürokrácia csökkentése, a jól eltalált tb-járulék rendszer, ösztönző adópolitika, kereskedelmi, szövetkezési szabályozás, stb. talán még nagyobb jelentőségűek. Azonkívül a támogatás, ha jól csinálják, inkubátor jellegű, tehát arra szolgál, hogy a tőkeszegény, de innovatív vállalkozások saját lábukra állhassanak.
Másrészt a jelenlegi válságot épp az okozta, hogy az államok elnézték azt a pilótajátékot, amit a bankok folytattak, nem avatkoztak be még időben.
Végül pedig Bokros rendszere épp hogy konzerválja a viszonyokat: akik erősek, azok lehetetlenné tehetik új szereplők megjelenését a piacon, és ezáltal súlyosan torzítják a valós versenyt. Ezt csak az erős állami szabályozás és a versenyből kiszorítottak helyzetbe hozása korlátozhatja.

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 14:19:14

@Treuga Mei: "sokkszínűbb": ...Freud?... :))
(csak vicc volt!)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.04.06. 14:20:07

@török gábor: 6+1 érv az MDF-re történő szavazásom mellett!
apostol.blog.hu/2010/04/06/6_erv_az_mdf_re_torteno_szavazasom_mellett

Szedd le amit az MDF mellé írtál, és tedd oda a linkemet!
Vagy inkább vegyél tőlem két érvet! :)

Researcher 2010.04.06. 14:29:25

Lehet más az LMP???

Mitől különbek ezek a Zuschlag-féléknél?

barikad.hu/node/50572

pad78 2010.04.06. 14:31:17

Ehhez a poszthoz nem nagyon lehet sokat hozzátenni, legfeljebb a végtelenségig bővíteni a racionalizáló érveléseket. Szerintem TG nagyszerűen leírja a jellemző érveléseket. (Esetleg lehet, hogy egy korábbi hozzászóló javaslatának megfelelően érdemes különbséget tenni a "racionális" és a "racionalizáló" között.)

Én esetleg még azt vetném fel, hogy szvsz ez nem ennyire vegytisztán működik, hogy van, aki ideologikus döntést hoz, van aki meg racionális-racionalizálót. Éppen a 122-es bejegyzésben írtak kapcsolódnak ide: ezek a racionalizáló érvelések egy bizonyos tartományon belül működnek, és ennek a tartománynak határait akkor is az érzelmi-ideológiai szempontok jelölik ki általában. Tehát akinek a világnézetében fontos, hogy "virágozzék minden virág, ne mondják meg felülről, hogy miről hogyan gondolkozzak", az nem nagyon fog a Jobbikra szavazni akkor sem, ha nagyon elégedetlen a mostani politikai elittel. Aki viszont erősen normatív módon gondolkozik, az aligha választja az LMP-t, amely bármennyire új stílus, de sokféle szokatlan alternatív elképzelés belefér a jövőképébe. Nem véletlen, hogy a hat jelöltből három tagadja a mostani rendszert, vagy legalább szeretné lényegileg korrigálni azt - az ideológiai-emocionális árnyalatok miatt mégsem keverjük őket össze egymással.

Vénveterán 2010.04.06. 14:31:40

Elnézést, egy kicsit off:

Ugye kb. 7ezer ember már szavazott (külföldön) és ha jól láttam itt a blogon is vannak páran, akik már leadták a voksaikat.
A képeken lehetett látni, hogy több helyen is tömött sorokban álltak az emberek várva a szavazásra.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy ott milyen volt a hangulat, (és hogy a témához visszaugorjak) mennyire próbálták még az urnák előtt néhány méterrel is meggyőzni egymást az emberek?
Egyáltalán lehet-e sejteni/tudni, hogy kb. hogyan alakulhattak az arányok?
(Még ha ez összességében nem sokat oszt vagy szoroz, de mégis egy kicsit talán közelebb visz hozzá, hogy megtudjuk mik a trendek, milyen ügyek/indokok, amik a legjobban befolyásolták a döntésüket.)

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.06. 14:32:03

@török gábor: Pompás irás, több ilyet is linkelhetnél ;)

Ezzel együtt a racionalizáció pszichológiai fogalom ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Elhárító_mechanizmus#Racionaliz.C3.A1ci.C3.B3 ), s jelentése nem pont az, aminek itt szánod. A linkelt cikk sem használa.. (Viszont szerintem elég gyakran szerepet játszik a választói viselkedésben.)

aum 2010.04.06. 14:34:53

@Spirál: "Aki nem az MDF-re voksol vasárnap, az nem tekinthető demokratának!"
Mond ki nyugodtan, hogy mindenki náci, szűkagyú...

Treuga Mei 2010.04.06. 14:36:30

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
A másodlagos preferenciára leadott voks lutri: elvileg az első fordulóban is befuttathatja a második kedvencet. Amennyiben nagyon messze van a bejutástól, akkor nyilván ez a gond nem merül föl.
A nagyarányú győzelem annyiban hoz a konyhára, hogy csökkenti a vetélytársak töredékszavazatait.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.06. 14:37:16

@tibapó: "Alulról jövő kezdeményezés"
- találatai: (a "párt"-tal együtt: kb. 31 100!!!)

JOBBIK: "... a Jobbik, az, ami: egy alulról jövő kezdeményezés"

VÉDEGYLET: "... példátlan, hogy egy alulról jövő kezdeményezés ilyen sikert ért el Magyarországon."
( www.vedegylet.hu/kepek/ucsosolyomsajtaj.jpg - LMP 2005-ben;))

ÉLŐLÁNC: "A szervezet így kívánja demonstrálni, hogy alulról jövő kezdeményezés, amelynek nem volt része az ingatlanosztozkodásban, így nincs irodája."

LMP (+FIDESZ +JOBBIK:):
"Emlékezetném őket, hogy a mostanában oly divatos
alulról jövő kezdeményezés
duma ugyanígy érvényes volt a Fideszre is. Sőt, a Fidesz nagyban hasonlított az LMP-hez. De ahogy haladtak előre az időben, úgy változtak ők is, lettek egyre komolyabbak, és vették egyre komolyabban a dolgokat, kialakult a párton belüli hierarchia. A Jobbikban is most jutnak el éppen ebbe a stádiumba. És az LMP is el fog jutni ide, bármennyire is mondják, hogy nem. Vagy felveszik a kesztyűt ők is, vagy maradnak néhány százalékos "biciklisfutárok" pártja."

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.06. 14:40:42

@Vénveterán: Tömött sorok? Pozsonyban kongott a helyiség, a választási bizottság fele csak jóval azután szivárgott vissza "őrhelyére", miután beléptünk. Elmondták, hogy szerintük nagyon kevesen szavaztak (kora délutánig). Szóval itt csak az érdektelenséget lehetett felmérni, hisz a velem szavazó rokonaim preferenciáját már régóta tudtam. :)

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.04.06. 14:40:56

@cambridge.on: ha nem érdekel a téma akkor hagyd figyelmen kívül.
Én még mindig szeretnék egy megerősítést vagy cáfolatot olyantól, aki tudja. Ezek szerint az nem te vagy.

Phxmike 2010.04.06. 14:43:02

@Flúgatlan:

igy van
nem kell mindenkinek szavaznia

phxmike.blog.hu/2010/03/15/a_jelen_tarsadalma_i_miert_nem_jo_a_demokracia

vagy ne lehessen mindenkire szavazni
a demokracia nem mukodik meg kell valtoztatni

hoplita 2010.04.06. 14:43:04

@Surko:

"....Munkahelyet nem az állam képes teremteni, hanem a szabad vállalkozások ezrei.

Az állam max annyit tehet, hogy könnyíti a vállalkozások működését.

Munkahelyet tehát legjobb esetben is csak áttételesen tud teremteni.

Arról nem is beszélve, hogy ha globális recesszió van, és nincs kereslet, akkor a legjobb szándék ellenére sem keletkeznbek új munkahelyek.

Aki tehát munkahelyteremtéssel kampányol, az olyan ígéretet tesz, amit egy kapitlaista állam nem képes valóra váltani...."

Egyik kijelentéseddel ütöd a másikat, következetesség nem az erős oldalad.:))
Indirekte legalább annyi munkahelyet teremthet az állam, amennyit a szabad vállalkozások ezrei...de ez ne zavarjon.

Érdekes, még a kapitalizmus szentséges földjén, az usában is munkahelyteremtéssel kampányolt Obama is...nahát, ugye..?
:DDD

ma-a-tegnap-holnapja 2010.04.06. 14:44:40

az LMP-ről inkább ezt kéne leírni:

barikad.hu/node/50578

A magát minden korábbi politikai formációtól függetlenek hirdető LMP kampányát komoly mértékben támogatta Kóka János - áll az SZDSZ keddi közleményén. Retkes Attila szerint az ex-miniszternek a párt etikai bizottsága előtt kell felelnie politikai szédelgéséért.

Etikai vizsgálatot indít az SZDSZ Kóka János ellen, mert a párt közleménye szerint a frakcióvezető az ajánlószelvények gyűjtésével és a párt rendezvényeinek támogatásával segítette a Lehet Más a Politika (LMP) kampányát.

Startlap Facebook Iwiw Twitter Cikk nyomtatása Cikk küldése
Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben a szabad demokraták azt írják, hogy a hírek szerint az SZDSZ frakciójának munkatársai, "Balogh Erika és Kátai Gábor voltak az összekötők az LMP és Kóka között".

Kitérnek arra is, hogy Retkes Attila, az SZDSZ elnöke felkérte a párt jószolgálati és etikai bizottságát, hogy a választás első fordulója után indítson etikai vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a hírek igazak-e, s a párt frakcióvezetője valóban részt vett-e egy konkurens jelölő szervezet támogatásában.

Schiffer András keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva hazugságnak nevezte azt a felvetést, hogy Kóka János "több egykori embere" és több volt szabad demokrata is szerepet kapott az LMP-ben.

Arra a felvetésre, hogy az LMP kampányfőnöke korábban a szabad demokrata Horn Gábor kampánystábjában is dolgozott, azt felelte, hogy Karácsony Gergely korábban máshol szerzett kampánytapasztalatokat. Egyéb, az újságírók által felvetett nevekre pedig azt mondta, hogy azokat eddig még nem is hallotta.

Hámori Hanna, az LMP sajtófőnöke az MTI megkeresésére cáfolta, hogy Kóka János segítette volna az LMP kampányát. Kóka János az MTI megkeresésére nem kívánt reagálni az ügyre.

ennyit az LMP-ről.

máshol is tudnak róla:

www.privatbankar.hu/frisshir/hircentrum/koka_all_az_lmp_mogott_85456

vlaca55 2010.04.06. 14:45:04

@Spirál: a kopogtatócédulás felvetésedben lehet valami...

aum 2010.04.06. 14:45:49

@Researcher: Bizonyíték?
Szerintem szimpla névazonosság. Az LMP-s Faith Balázs már végzett diplomás, az OKM-nél pályázó pedig V. évfolyamos.
Valamit nagyon benéztetek.

Researcher 2010.04.06. 14:46:51

@1.szolo - ajánlom magamat::
A Fidesz mitől lenne alulról induló kezdeményezés?
Soors György emlőin nevelkedtek, majd állami hitelekből (amit nem fizettek vissza) nőttek ekkorára.

Kapcsolódó cikk: barikad.hu/node/50570

aum 2010.04.06. 14:49:06

@ma-a-tegnap-holnapja: A hír forrása Retkes Attila, MDF-listás megélhetési :)

Vénveterán 2010.04.06. 14:50:37

@Damján: Inkább arra gondoltam, ahol nagyobb létszámban voltak:D
Pozsonyból kis túlzással egyszerűbb hazajönni, mint a papírokkal bajlódni.
Pl. NewYork, London, Dublin, Brüsszel, ahol több százan voltak, néha többen mint egy hazai választókörzetben. (itthon az átlag 450 fő)

pl.: www.dehir.hu/vilag/2010/04/05/191428/78-szazalekos-volt-a-reszvetel-a-kulfoldon/

hoplita 2010.04.06. 14:53:38

@Vanek B. Eduard:

"....megvédjük magunkat az ócsó kinaitól, mert mi is tudunk fokhagymát termelni a sufni mögött...."

Ugye nem vagy a gasztronómiában otthonosan mozgó ember...?

Majd egyszer hasonlítsd már össze a magyar és a kínai fokhagymát....ha én zongorázni tudnám a különbséget..!!!!
Csak agyatlan idióta vesz 200 forintos különbségért kínait.
Itt, vidéken egyre kevésbé lehet a kínait eladni, a zöldségesek már kezdenek leszokni az árusításáról.:)

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.06. 14:54:06

@Ordnassac:
A két megoldás más-más célcsoportra van szabva..
Regisztráció - a választás napjáig politikiafóbok szervezett buszoztatása, illetve a média lastminute kavarása (utolsó pillanatban saját oldalnak hasznos ügyek kiszivárogtatása) ellen hasznos. Vagyis hirtelen feltüzelt/lefizetett szavazók helyett a határozott, gondolkodó, előrelátó embereket preferálja.
7€ (összeg, pénznem nem lényeges most, nyilván) - az olcsón _vett_ szavazatok ellen van, igaz, jó eséllyel a mélyszegényeget is nagy arányban távol tartja. (Sőt, a fukar gazdagabbakat is..) A szavazás iránt erősen elkötelezetteket (sajnos az elvakult rajongókat is..) preferálja.

Minden írott törvény megváltoztatható, így 1949. évi XX-ik is. (Btw, azt a tákolmányt spec. nem kéne tovább módosítgatni, van rendes Alkotmányunk is..)
Az egyetemes emberi jogok kérdése nehezebb, de nem is kell örökre megvonni. Csak 200-300 évre, azt jónapot. ;)

anti76 2010.04.06. 14:56:23

@Spirál: szép... szépen összemosol mindent amit lehet. Most akkor az MDF liberális vagy konzervatív? Az elég nagy hiba, hogy eddig bevetted az szdsz szövegét. Mégis mi a liberalizmus ? Hogy állandóan a fejünkbe verik az emberi szabadságjogokat, ami már az alkotmánytól kezdve, minden párt így, vagy úgy de már rég deklarált? Ezzel a szöveggel már senkit nem lehet meghatni. Az EP kampányban- ki képviseljen minket című plakátokon bőrfejűek vs. szimpatikus arcok (mert a liberálisok mind szimpatikusok)- csak a jobbik ellenében tudták magukat meghatározni, mert amúgy semmi mondanivalójuk nincs.
Maradt még a liberális gazdaságpolitika, de arra a jelek szerint a magyar közönség nem vevő.
Ha már a liberálisok folyton azt hangoztatják, hogy a piac így, meg úgy, pusztuljon aki nem életképes (így lesznek a farkastörvények liberális eszmék) akkor ezt a terminológiát saját magukra is alkalmazzák, és tünjenek el, ha már egyszer a piac nem kíváncsi rá.
Az MDF szted hiteles? jó vicc. Amikor az olajügyekkel foglalkozó kálmán irént a lágymányosi hídnál megverték, Dávid Ibolya nagy hangon követelte, az akták titkosításának a feloldását. Ki is volt akkor az igazságügyminiszter?

ubul2000 2010.04.06. 14:57:52

@namitirok: "A betelepült idegenekre (metoikoszok),.... kiskorúakra, valamint a rabszolgákra ezek a jogok nem érvényesek, ők nem részesei a demokráciának."
Ezt bizony nekünk is figyelembe kellene venni.

barli 2010.04.06. 14:59:30

@Spirál: spirál b+ vedd már észre hogy ezekkel az agyatlan hülyeségekkel több embernek elveszed a kedvét az mdftöl mint amennyit megtérítesz! Már bocs a személyeskedésért de ez a +12 érv minimum egy baromság!

1. A választási bizottságok döntései után, aki demokrata, az csakis az MDF-re szavazhat!
- öööö hol itt a logikai kapcsolat?

2. Számomra bebizonyosodott, hogy a Fidesz-től, Jobbiktól és az MSZP-től egyaránt messze áll az MDF!
- ez egy érv? a napimádó pedofilok néprontja is ugyanilyen messze van tölük, mégsem szavazok rájuk

3. Egy korábbi SZDSZ-szavazó liberális mégis mely pártra szavazhat?!
- ok, aki eddig a szadira szavazott az lehet hogy még lejjebb is tudja adni..

4. Lázadási faktor
- arra ott van az lmp és a jobbik, még hitelesebbek is

5. Szimpatikus, ÚJ jelölöltek kerülnének be az országgyűlésbe!
- ja, láttuk a videókat :) vagy a debreczeni? :))

6. Segíteni kell az MDF (és az SZDSZ) megújulását és irányváltását!
- van még tagság aki megújulhat?

+1: Bokros Lajos
-1

bocs, kikívánkozott belölem :)

Ordnassac 2010.04.06. 15:00:10

@Damján: "van rendes Alkotmányunk is" <--- ugye nem a Szent Korona-tanra gondolsz?

Ami a többi részt illeti: az alkotmányellenességen mit sem változtat, hogy nem örökre, csak kvázi örökre kizárt. Szükségtelen és aránytalan korlátozása egy alapjognak. ;-)

Az előzetes regisztrációt nem tartom elvetendőnek, de a pénzes dologgal fenntartásaim vannak.

hoplita 2010.04.06. 15:00:55

@Vénveterán:

Itt van egy beszámoló....

kuruc.info/r/52/57753/

Igaz a Jobbik még Londonban is kampányolt, választási fórum volt, több száz résztvevővel, Morva és Szegedi volt az előadó...
A Fidesznek biztos nem volt rá pénze....hiába szegény párt, azért kunyizik sárga csekken a szavazóitól.:)))

Researcher 2010.04.06. 15:04:44

@aum: lehetmas.hu/wiki/index.php/Faith_Bal%C3%A1zs
Ez számomra nem zárja ki a történet igazságát.

Ráadásul az iwiw-en két Faith Balázs található csak, mindkettő ugyanazt a személyt takarja.

ma-a-tegnap-holnapja 2010.04.06. 15:04:49

még egy apróság:
"Lehet más a politika: akinek elege van az eddig látott politikából, válasszon magának olyan pártot,"

az szdsz a legkorruptabb párt volt a magyar történelemben, rendszerváltástól napjainkig. amelyik kormányban benne voltak, ott zúgott a privatizáció és folyt a legdurvább korrupció.

jó lenne egy külön bejegyzést szentelni ennek, a féléve létező, de mindenhol listát állítani tudó pártnak.

amit itt olvastam egyszer, hogy a nagy pártok beszedik a kopogtatót, majd kiosztva ezzel az ő általuk szívlelt kis pártnak adják. honnan lett az LMP nek ennyi kopogtatója? csak nem valaki odaadta nekik. vajon ki akar bejuttatni egy gyenge pártot, ami egyébként jól néz ki a fiatalok szemében???

remélem erről lesz külön bejegyzés, hiszen az LMP az akik a semmiből jöttek és hirtelen ekkora sikereket érnek el. a táborukat közöny és tudatlanság jellemzi, fiatalos felületesség. egy ilyen sokak által olvasott, sok fiatal szemében vélemény formáló oldalnak a korrektség kedvvért az lmpről is le kéne rántani a leplet.

hoplita 2010.04.06. 15:06:50

@Researcher:

Milyen érdekes, hát nem bibsi ez a lehetmásos csávó...!:))
Meg cigány is.....ha potyázni lehet.
Meg gondolom holokamutúlélő is...

Hát hogyne lehetne más, miazhogy..!!! Nagyonis...!!!!
:DDDD

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.06. 15:07:27

@Vénveterán: 4 éve hosszú sorban álltunk Pozsonyban, legalább fél órán keresztül. Időpont hasonló volt. (Sokan hazamennek külföldről húsvétolni, ezzel bukják is a szavazást, hacsak nem ugranak ki valamelyik a közeli nagykövetségre..)

Vénveterán 2010.04.06. 15:08:36

@hoplita:Ezt már olvastam, csak gondoltam több szem többet lát alapon megkérdeznék olyanokat is, akik személyesen ott voltak. Esetleg másik helyszínen stb. Szeretek több helyről információt szerezni.

aum 2010.04.06. 15:09:30

@Spirál: Pusztán a tények tisztázása miatt az 1. pontodhoz:
Amikor az MDF leadta a budapesti listáját, azon 8 jelölt szerepelt + 2, akik még elbírálás alatt voltak.
Amikor az FVB napirendjén megvitatták az MDF-listát, már csak 7 jelöltet lehett beszámítani, mert Csapody hivatalosan visszalépett a másik 2-t még mindig nem bírálták el.
Teljesen nyílvánvaló volt, hogy a fellebezések után és a 2 további jelölt indulásának valószínű engedélyezésével az MDF lista teljes lesz. Én legalábbis egyből ezt szűrtem le a határozatból.
Az FVB lehetett volna engedékenyebb - nyílván politikai okokból nem az volt - de jogilag megalapozott döntést hoztak.

ubul2000 2010.04.06. 15:10:05

@hoplita: tökéletesen igazad van. De említhetném a makói vöröshagyma, meg a holland "vöröshagyma" közötti különbséget is. Persze, lehet, hogy aki olajjal készíti a pörköltet, annak mindegy. Az olajban ugyanis nem oldódnak ki a hagyma illóolajai, csak a zsírban. Azért nem lehet összehasonlítani ízben a zsírral és az olajjal készített pörkölt ízét. De nem akarok off-olni, mert ez a téma messzire vezet.

Vénveterán 2010.04.06. 15:11:31

@Damján: Na igen ez is hatással van a szavazásra, hogy ritka rosszul lett összeegyeztetve a húsvét a választás és a tavaszi szünet, így elég sok koleszos/albérletes nem fog a választások miatt hazautazni újra. Főként a kevésbé tehetősek közül!
Lehet hogy szándékos a dolog? Legalább a suliknak lehetett volna annyi eszük, hogy a kettő között adják ki a szünetet. (egy eleve 4 napos héten)

Ordnassac 2010.04.06. 15:13:06

@aum: ezen hosszan el lehetne vitatkozni, hiszen az FVB és az OVB/LB másképp értelmezte a választási törvények azon szakaszát, hogy a jelölt kiesése nincs hatással a listára.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.06. 15:14:38

@ubul2000: "Azért nem lehet összehasonlítani ízben a zsírral és az olajjal készített pörkölt ízét."

De még az a zsír sem mind egy - az IGAZI a mangalica...

hoplita 2010.04.06. 15:14:54

@aum:
Biztos igazad van....
Az ilyen fait balázsok csakúgy nyüzsögnek, mint trágyadombon a legyek.
Eldobok egy követ....hát nem egy faith-ot talál..!!
Majdnem annyian vannak, mit a kissek, nagyok, kovácsok, szabók...:DDDD

pad78 2010.04.06. 15:15:18

@Damján: Én most vagyok először külföldön választási évben, de ez engem is megdöbbentett: hogy van az, hogyha a törvények szerint nem lehet ünnepnapon szavazást tartani, akkor a külképviseleteken húsvét napján van a választás?! A külföldön élő magyarok nem ünnepelhetnek? Ezért utazzak négy órát húsvétvasárnap?

Inkább hazamegyünk jövő hétvégén Németországból. De azért dühít a dolog. Gábor, ez így nem törvénytelen? Csak a Magyarországon élő magyaroknak nem kell ünnepen szavazni?

aum 2010.04.06. 15:15:58

@Researcher: A BGF-re több tízezren jártak-járnak. Én is oda jártam. Sima névazonosság.
A roma származást a helyi roma kisebbségi önkormányzatnak kell igazolnia, nem bemondásra megy. Ilyen fizimiskával - hááát elég életszerűtlen a sztori. Rongyos 160 ezer forintért nem hinném, hogy bárkinek eszébe jutna ilyen messzire menni.

Ordnassac 2010.04.06. 15:16:29

@Vénveterán: ez kikerülhető lett volna. Levél a lakóhely szerinti jegyzőhöz (tértivevényes/ajánlott, ami kell), aminek ma négy óráig kellett volna beérkeznie és szavazhatott volna a kolesze/albérlete szerinti városban. Csak nem ismeri senki a Ve. ezen szakaszát...

aum 2010.04.06. 15:18:09

@hoplita: Igen, minden századik embert Kissnek hívnak, minden tízezrediket meg Faith-nak.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.06. 15:18:48

@Researcher:
Azért van abban valami báj, hogy bezzeg a JOBBIK "alulról szerveződését" nem vontad kétségbe...

Ordnassac 2010.04.06. 15:18:58

@pad78: ezt amúgy az önkormányzati miniszter szúrta el (ő a választás lebonyolításáért felelős miniszter), neki kellett volna tudtommal úgy megoldania, hogy ne húsvétvasárnap legyen a szavazás.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.04.06. 15:19:32

Az észrevételeket a saját blogomba kérem!

Ez a hely maradjon meg Gábor írásának kommentálására!

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.06. 15:19:40

@Ordnassac: Költői kérdesekre nem választolunk ;)
Nyilván az alkotmányjogról (a kívánatosról) más a véleményünk, más alapokból indulunk ki. Ezt továbbvinni erős off lenne, maradjunk annyiban, megértem az álláspontodat.

Hosszú távon a 7€-ötlet sem biztosan jó megoldás, de egy próbát (10-20 év próbaidővel) sztem megérne.

psychocska 2010.04.06. 15:23:33

helyzetjelentés egy kint londonban élő cimborától:
"en hetvegen megtettem a kotelessegem!Ha az itteni szavazason mulna a jobbik mar nyert volna:)"

hoplita 2010.04.06. 15:23:33

@ubul2000:
Ha mán off, legyen kövér...:)

Tavaly ilyenkortájt az egyházközségnél főztem egy birkát és nem én vettem a hagymát hozzá.....az egyik srác ment el és zsákos hollandot hozott.
Nem voltam hajlandó beletenni, visszaküldettem vele, hozzon magyart, mert már jártam "pórul" a hollanddal.
Azt nem mondom, hogy ehetetlen tőle a pörkölt, de hogy ízében, zamatában a nyomába sem érhet a magyarnak, az tuti.
Nemes egyszerűséggel,; szart se ér.
Ha valaki nem hiszi, akkor pucoljon meg egy kiló makóit, meg egy kiló hollandot.
Megnézem melyiket siratja meg.:))

Ordnassac 2010.04.06. 15:25:12

@psychocska: ez az, amit sosem fogunk megtudni. Így bárki bármit mondhat. Londonban élő haverom szerint ott is fideszes többség lesz. Na, akkor kinek van igaza?

psychocska 2010.04.06. 15:27:33

@Ordnassac:
2órás sorbanállás közben hall az ember ezt+azt ;)

ma-a-tegnap-holnapja 2010.04.06. 15:29:30

Kedves Gábor!

lesz az lmp-ről tényfeltárás ?????

ma-a-tegnap-holnapja 2010.04.06. 15:30:17

@török gábor: bocs, most vettem észre hogy lehet személyesen neked is írni.

szal akkor azt szeretném megkérdezni, hogy lehet e az LMP hátteréről valami elemzést olvasni???

psychocska 2010.04.06. 15:33:41

@Captain Tott:
Nem. Londonban összefut-hasamra ütök-cirka 70ember és 2óráig állnak egymás mellett síri csöndben. Elég is volt egyelőre a kommentelgetésből. :)

barli 2010.04.06. 15:33:46

@aum: kivéve ha az apukád a döntöbizottsági elnök..

hoplita 2010.04.06. 15:34:45

@aum:
Persze, minden századikat...ne kábítsál már.:))
Nagy, Kiss, Szabó, Kovács, Tóth, Horváth.....ez a leggyakoribb 6 családnév, ezek előtt van a legtöbb ragadványnév, ami betűvé egyszerűsödött az évtizedek-századok során
P. Nagy, R. Kiss, M. Szabó, Sz. Kovács, K. Tóth, stb...
Ennyit névtanról..:)))
Faith családnévről még nem is hallottam....olyan gyakori.
Lehet, hogy nem foglaló nemesi leszármazott...?
:DDDD

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 15:37:28

Csak összehasonlításul: az Ep választás külképviseleti eredményei:
1 FIDESZ-KDNP 1 671 50,45
2 SZDSZ 193 5,83
3 MCF ROMA Ö. 7 0,21
4 MUNKÁSPÁRT 1 0,03
5 MSZP 394 11,90
6 JOBBIK 510 15,40
7 LMP-HP 326 9,84
8 MDF 210 6,34

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 15:41:44

@psychocska: Én elhiszem, hogy jól szerepelt a Jobbik. Mint a fenti táblázat mutatja, már tavaly júniusban is arányaiban jobb volt külföldön, mint itthon.
De szerinted mennyire életszerű az, hogy egy tucat egymás mellett álló emberből öt elkezd diskurálni arról, hogy a Jobbikra fog szavazni, a másik hét meg nem akar beleszólni a társalgásukba, és ebből az következik, hogy ott az ezerötszáz szavazóból a Jobbik győzött?

zékit 2010.04.06. 15:44:57

Szerintem aki teljes szívéből SZDSZ-es volt, és mindenképpen szavazni szeretne, annak az MSZP-re kell szavazni.
A Fideszre zsigerből nem szavaz, inkább levágja a karját.
A Jobbikra szintén nem, mert elveihez ők állnak a legtávolabb.
Az LMP és a CM ismeretlen kispárt, kár rájuk az x, majd esetleg 4 év múlva.
Az MDF-től szintén messze áll a liberalizmus, de a kizárási ok itt is szintén a szavazat-értéktelenség.
Marad a voks az MSZP-re, amivel kicsit "megmenthető" az ország, és a lelkiismeret is tiszta marad.

aum 2010.04.06. 15:45:07

@hoplita: Névazonosságról egy sztori: egyszer kaptam FB-n egy levelet Norvégiából, miszerint az illető keresi az apját, aki a 70-es években ezen a néven zenészként ott tartózkodott. Édesapámat ugyanúgy hívják, mint engem.
Lehet, hogy van egy féltestvérem :)

tibapó 2010.04.06. 15:49:08

@zékit: "Szerintem aki teljes szívéből SZDSZ-es volt..."

és aki csak szimplán liberális, de egyáltalán nem SZDSZ-es, és eddig is csak esetlegesen szavazott az SZDSZ-re?

hoplita 2010.04.06. 15:50:41

Fideszfanok figyelmébe.....szerénységem is ugatja már ezt egy ideje..:)))

Önsorsrontó a Fidesz és az MSZP politikája: minél többet gyalázzák a Jobbikot annál jobban erősödhet a párt - véli Kiszelly Zoltán politológus. A szakember szerint a "demokrácia-védő" kampány visszafelé fog elsülni, mivel az embereket sokkal jobban érdeklik a megélhetési gondok és a mindent elöntő korrupció.

Minél többet mondja Fidesz és az MSZP, hogy a Jobbik "tiltott gyümölcs", annál vonzóbb lesz a választók szemében. Szerinte főleg a szocialistáknak árthat a demokrácia védelmére építő kampány. Az embereket ugyanis nem ez, hanem a jólét, vagyis annak hiánya és az ezzel szemben álló 70 millió forinttal töltött Nokiás doboz foglalkoztatja.

Kiszelly arra számít, hogy a Fidesszel szembeni felfűtött várakozások miatt nagyon sokan csalódni fognak a polgári pártban, hiszen addigra kiderül, hogy "nincs ingyen ebéd". A hirtelen jött kiábrándulás Kiszelly szerint akár "új Gyurcsány-szindrómához" is vezethet.

hirextra.hu - barikad.hu

John C. Arvay 2010.04.06. 15:54:15

@Damján: @török gábor: racionális döntést hozni megfelelő mennyiségű és minőségű információ alapján lehet, azonban az sem árt, ha némi képzettségünk is van az aktuális témában.

A posztban felvetett ideológiai és értékrendszerek melletti választás is erősen kérdéses mára, hiszen azt sem tudják a hétköznapi emberek, hogy melyik párt milyen ideológiát képvisel: vajon ki a baloldali, ki a liberális, vagy éppen ki a konzervatív, ami még párosul a gazdaságpolitikai elképzelések zavarával is.

A táblázatban összefoglalt "mankók" valóban jók a racionalizálásra (abban az értelemben, ahogy már megállapodtunk: utólagosan megmagyarázni a döntések okait), ugyanakkor a racionális döntés meghozatalában vajmi kevés segítséget nyújtanak, hiszen egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy az érvek, amit a pártok maguknak, vagy a média/választók a pártoknak tulajdonít, mennyire igazak. (És itt szeretnék én is visszatérni arra a mondatra, ami a poszt elején elhangzott: nem TG érveiről van szó, ezek politikai mondatok, amelyektől azt várják az egyes pártok és támogatóik, hogy ezekre támaszkodva a választók könnyebben tudnak majd (szerintük helyesen) választani.)

Nem szeretném újra elővenni az összes "gondolatmankót", aki kíváncsi visszalapozhat előre és fölteheti a kérdéseket mindegyik után: vajon igaz-e? És úgy igaz-e, ahogyan le van írva? Vagy ha igaz is, akkor valóban annak a pártnak a "személyétől" várható-e a "gondolatmankóban" szereplő célkitűzés végrehajtása? Várható-e valóban, hogy a párt úgy fog eljárni a megválasztása esetén ahogy a szlogenben szerepel?

A fenti eszmefuttatással csupán azt a kérdést szerettem volna feszegetni, hogy valóban képesek vagyunk-e egy politikai kérdésben racionális döntést hozni, mi egyszerű átlagpolgárok (hiszen a valóságról adatok, ismeretek, és hozzáértés hiányában halvány lila gőzünk sincs), vagy - a marketinghez hasonlóan - törődjünk bele, hogy a döntéseinket ugyanúgy érzelmi alapon hozzuk meg, mint bármiféle egyéb, akár a javak megszerzésével kapcsolatos döntéseinket? Különben mi a csudának ismerték volna fel az ezzel foglalkozó szakemberek a politikai marketing, illetve politikai PR szerepét?

És egy kis vicc a végére: talán jó lenne a banki hitelek összehasonlítását segítő THM (Teljes Hiteldíj Mutató) logikája alapján létrehozni egy PHM-et (Politikai Hitelesség Mutatót), amely alapján össze lehetne hasonlítani a különböző pártok programját, elvrendszerét, cselekvési terveit, lehetőségeit, közjó iránti elkötelezettségét, és hitelességét. Ezek alapján pedig ki-ki választhatna magának kockázat-, és átveréstűrő képességei szerint :)

ma-a-tegnap-holnapja 2010.04.06. 15:55:30

@zékit: megmenthető az ország? ilyenkor nem tudom, hogy a bögrére hajtasz, vagy csak dacból nem nézel körbe. hol voltál az elmúlt nyolc évben? nem itthon az tuti...

hoplita 2010.04.06. 15:56:17

@aum:
Jó, semmi gond, én nem egy ilyen hír alapján szavazok, vagy nem szavazok egy adott pártra.
Ezen a szinten túljutottam.:)

Egyetlen elempés nagyobb kutyát ismerek személyesen.
Akasztottak nála becsületesebb, rendesebb embert, nagyon sokat.

Ordnassac 2010.04.06. 16:01:06

@zékit: "Az LMP és a CM ismeretlen kispárt, kár rájuk az x, majd esetleg 4 év múlva." <--- ezt az érvelést sosem értettem... Az emberek tényleg ennyire lusták lennének legalább egy kicsit megnézni e pártokat? Logikailag sem teljesen tiszta: mindenki más rossz, de ezt a kettőt nem ismerem, így inkább választom azt, aki rossz?

Ordnassac 2010.04.06. 16:03:40

@ma-a-tegnap-holnapja: az mondjuk érdekelne, hogy az LMP és a CM programja miért nincs rajta?

John C. Arvay 2010.04.06. 16:04:42

@ma-a-tegnap-holnapja: mégsem voltam akkor annyira vicces? :)

Italo Balbo 2010.04.06. 16:05:51

@Captain Tott: Aki kiszorult a versenyből az vajon miért szorult ki?
Másrészt meg milyen versenyről beszélünk? Autót nyilván nem a magyar kkv fog gyártani, mert olyat még a német kkv se tud. Az ilyen összetett termékeket előállító területek egyértelműen és végérvényesen a multik felségvize már régóta, egyedül ők képesek a sok kis részegységet gazdaságosan összefogni. A kkv-k területén viszont nyílt a verseny és bármikor be lehet lépni. Szállodák, éttermek, alkatrészgyártás CNC-n, stb

Vanek B. Eduard 2010.04.06. 16:08:06

@hoplita: "egyszer hasonlítsd már össze a magyar és a kínai fokhagymát"

<OFF> Én csak magyar fokhagymát veszek, mert jobb, és nem is bízom a kínai egészségre ártlmatlanságában. A fokhagyma csak példa volt, mert abszurdnak érzem, hogy 10ezer km-ről hozunk olyan zöldséget, ami megterem bármely falusi árnyékszék árnyékában... </OFF>

John C. Arvay 2010.04.06. 16:08:21

@Idet: megtisztelő, és vettem az adást ott is, csak ember legyen a talpán, aki fél nap kihagyás után a végére jut a sok kommentnek :)

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 16:12:10

@hoplita: Annyit tegyünk azért hozzá, hogy ezt Kiszelly még a mai Szonda-mérés megjelenése előtt nyilatkozta - vagyis akkor, amikor még szinte minden közvéleménykutató a Jobbik erősödését jelezte.

Egyébként is ez afféle réven-vámon helyzet: egyesek valóban visszariadnak, mások meg csakazértis. Nem vagyunk egyformák.

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 16:17:45

@Italo Balbo: Lehet, hogy az autógyártásra ez nem áll, de pl. az alkatrészgyártásra már nagyon is. Ott pl. nagy jelentősége lehet olyan modernizációs támogatásnak, amitől egy magyar vállalat is képes beszállítóvá válni.
A lakossági fogyasztás területén meg aztán abszolút így van: ahhoz, hogy az áruházakból ne szorítsák ki a magyar termékeket, életképes(sé tett) magyar vállalkozások kellenek.

A kisebb nyugati országok, pl. Ausztria, Dánia roppant protekcionista gazdaságpolitikát folytatnak, és ezzel sikeresen őrzik a középosztályukat, illetve a munkahelyeket.

aum 2010.04.06. 16:33:16

@Ordnassac: mitigernek.hu
"Projektünk az EU parlamenti választásokon öt százalék feletti eredményt elért pártokat fedi le."

Ordnassac 2010.04.06. 16:34:24

@aum: igen, olvastam, de továbbra is hülyeségnek tartom.

Vanek B. Eduard 2010.04.06. 16:36:12

@hoplita: "sokan csalódni fognak a polgári pártban, hiszen addigra kiderül, hogy "nincs ingyen ebéd""

...és átpártolnak a jobbikhoz, aki továbbra is ígéri, hogy mégis van ingyen ebéd...
Na az ilyen szintű populizmusra vonatkoztak a korábbi demokráciareformáló ötletek: a 7 Eurós, a befizetett adóval arányító, meg a - szerintem igen nehezen kivitelezhető - értelmi cenzusos ötletek.
Bár egyesek szerint "az ellen nem véd" :)

aum 2010.04.06. 16:42:46

@hoplita: Egyes hírforrások megbízhatatlansága közismert.
Én is szerepeltem már kurucinfon névvel, címmel, telefonszámmal, ahogy illik :)
Még amikor Tomcat is szerkesztette. Tomcat-tel akkor személyesen is találkoztam, mégpedig a REBISZ egyik parancsnoka mutatta be nekem, aki 2006-ban a tömegverő egységek vezetője volt. Tomcat az adataimat egy kormányzati hivatal köztisztviselőjétől szerezte be, akinek keresztneve Eszter Ráhel. Na onnantól nyílvánvaló volt, hogy Tomcat csak hülyít titeket :)

Anyád a baráthal 2010.04.06. 16:44:10

@Kiwicake: Megkeresed a hozzád még legközelebb állót. Ha ez a maszop, akkor persze nem árt, ha felülvizsgálod a saját értékrendedet...

zékit 2010.04.06. 16:57:10

"Mit csináljon az eddigi stabil SZDSZ-szavazó, aki látja, hogy nem jól mennek a dolgok, elege van, változást szeretne, az MSZP-re amúgy se szavazott soha, viszont a Fideszt is elutasítja (emlékszik még az ő négy évükre is), a Jobbikról nem is beszélve. A még színen lévő kis pártok között se talál olyat, amelyikre érdemes lenne szavaznia. Azt viszont fontosnak tartja, hogy elmenjen szavazni. Ilyenkor mi van? "

Volt egy ilyen felvetés a kommentek között, erre próbáltam reagálni.

@tibapó:
Szerintem aki liberális elveket vall, és politizál, az SZDSZ-hez áll legközelebb. Vagyis állt, Kuncze elnökségéig mindenképpen.

@ma-a-tegnap-holnapja:
Ezt a "bögrére hajtasz"-t valaki magyarázza már el nekem, olyan sokszor olvasom, de nem értem, bocsi...:)
Amúgy megpróbáltam reálisan gondolkodni a fentebb feltett kérdést illetően. Ízlések és pofonok...

@Ordnassac:
Igen, sajna az emberek ilyen lusták. És sajna csak egy szavazattal rendelkezünk, ezért mindenki ki szeretné hozni belőle a maximumot.

Mindez a gondolatmenet azért így született meg, mert a felvető így kezdte: "stabil SZDSZ-szavazó".
Ha csak simán liberális, vagy simán SZDSZ-t preferáló volt eddig, akkor nem így gondolkodom. Akkor az MSZP-t VAGY az LMP-t ajánlom.

hoplita 2010.04.06. 17:14:32

@Captain Tott:
Ebben én is egyetértek, ez a fajta lejáratósdi sosem egyértelműsíthető az egyenleg megvonása tekintetében.

@VanekB. Eduard:
Én nem a populizmus mennyiségében látom a kiábrándulás lehetőségét és szerintem itt Kiszelly nem is pontosan, vagy szabatosan fogalmazott.
Az óriási várakozás, amelyet én leginkább az elszámoltatás tárgykörében érzékelek, ki fog siklani, elsikkad, kiüresedik, illetőleg bizonyos esetekben a fidesz számára is kényelmetlenné válik.
Ráadásul vissza fog ütni az a 3 éves fidesz kampány is, hogy lehet fájdalommentesen operálni...
Plusz még nem vagyunk a válság végén, tovább fog nőni a munkanélküliség és a leglátványosabban a cigányproblámába törik a bicskájuk bele...
Ez így szépen, takarosan meg fog ágyazni egy jó 40%-os Jobbiknak.
Már ősszel, a helyhatósági választások közeledtével be kell hódolni, ha például Pesten el akarják a szocionista maffiát zavarni és főpolgármestert akarnak Tarlósból csinálni.
Nem ripsz-ropsz megy majd ez végbe, de a végeredmény nem lesz Orbán ínyére való, azt garantálom.:)))
És valóban....látványos ballépések esetében jöhet a "Gyurcsány-effektus is"...
Asszem Orbán önbecsülése megsínylene néhány orbántakaroggyos, oszlatós-könnygázas tüntetést, oszlatást, zavargást....hát még a pártja.
Mert akárhogyan is csűrték-csavarták a véleménydeformáló médiumok és megmondóemberek, a gyurcsányellenes tüntetések és zavargások sokat rontottak a kormány és elqró renoméján.

hoplita 2010.04.06. 17:22:27

@aum:
Csak nem képzeled, hogy én tomcat-fan vagyok-voltam-leszek...?
Az én ízlésemnek mindig is eklektikus volt a fickó, notórius szájhős, ami nálam nem egy túl jó belépő.
Ráadásul nem elég "tökös", tehát az én szememben megbízhatatlan.
Ki a fene vagy te, hogy a kurucra kitettek...?:)))

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.06. 17:33:26

@sire-lancelot: Így van.

Kérdésedre talán van optimista válasz:
A racionális döntés nyilván adott körülményekhez kötött - súlyozva az információkat és a hiányzó tudást lehet úgy is racionálisan dönteni, ha nem tudunk minden kérdésről mindent, de úgy érezzük, a fontos ismeretek birtokában vagyunk.
(Ezért olyan nagy gond valódi demokráciában ha egy kormánypárt a választások előtt tudatosan eltitkolja az államháztartás valódi helyzetét. De például egy ismerten nagyotmondó politikus túlzó ígéretei ezért nem okoznak elsöprő méretű közfelháborodást..)

aum 2010.04.06. 17:45:31

@hoplita: Pontosan, már tinédzser korában is ilyen szájhős volt. Egy cimborám egyszer elverte, mert compo-n kötözködött a csapatukkal. Nálam egy fejjel alacsonyabb, sörhasú, cipóképű.
Egyszerű civil vagyok, nem első számú közellenség, elhiheted :)

Ordnassac 2010.04.06. 17:47:20

@aum: Tomcatről és társaságáról nekem a Bombagyár jut az eszembe, ahova wikisként sikerült felkerülnöm többedmagammal képileg mint népellenség. :-D

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 17:54:11

@hoplita:
Szerintem a Fidesz nem fogja bánni, hogy egy-két városban a Jobbik vezesse az önkormányzatot. Erre a Jobbiknak úgysem Győrött vagy Székesfehérváron van esélye, hanem épp a legproblémásabb vidékeken. Ott aztán lesz "lássuk, Uram, mire megyünk ketten..."
És ha aztán e helyeken - épp az általad említett elhúzódó válság miatt is - nem sikerül eredményeket elérniük, a Jobbik legerősebb várai inoghatnak meg.

Mert ugye ha az egyiknek nem könnyű, akkor a másiknak sem az.

hoplita 2010.04.06. 17:55:44

@aum:
Csak azér' kérdem, mert ott szoktak igen tajgetosz-pozitív csókákat is kitenni....egy részüknek jót tenne a Duna.:)))

@Ordnassac:
Nem mondod...?
Mit hamisítottál a wikin?:)))

hoplita 2010.04.06. 17:57:52

@Captain Tott:
Majd erre visszatérhetünk...de most jobbra el.:)

Vanek B. Eduard 2010.04.06. 18:02:08

@hoplita: tartok tőle, hogy igazad van: a fidesz jópár fiaskóba beleszaladhat a megszorítástól a cigánykérdésig... csak én ennek nem tudok olyan felhőtlenül örülni, mint Te, mert az ország érdeke jobban izgat, mint bármaly párt, vagy politikus sorsa. És ha emiatt jön utánuk a jobbik, még az sem lelkesít, picit sem.

Egyelőre - úgy néz ki - a jobbiknak nem kell bizonyítania ötletei életképességét, de ha majd egyszer mégis, abból gyorsan lehet "Vona takaroggy" is.

Ordnassac 2010.04.06. 18:02:32

@hoplita: kicsaptuk Tomcat egyik haverját (Blogint), meg amúgy sem rajongtunk a tevékenységükért (kvázi önkampányt folytattak többek között).

truty 2010.04.06. 18:04:37

@aum:
Faith Balázst személyesen ismerem, még most is a BGF-re jár. Nem igaz az, hogy már befejezte.

[nev] (törölt) 2010.04.06. 18:05:09

@tibapó:
@tibapó:
egyetértek veled. de a gyűjtőpárti politika szerintem csak konjunkturális időszakban működik. csak akkor igéretet teljesíteni. nem vagyok nagy kártyás, de hasonlít ez a pókerhez. ha nyerő szériában vagy, akkor lehet blöffölni. mert akkor az ellenfelek vagy megijednek, és tovább nyersz, vagy ha nem, akkor relatív kis veszteséggel ki lehet szállni.

ilyenkor mindenki igérget, és létrejön egy duális politikai erőtér 50%-50% körüli támogatottsággal. láttuk ezt 1998-ban, 2002-ben, 2006-ban magyarországon. a miniszterelnök jelöltek eldönthették volna a választást akár kockán is. talán jobb is lett volna, nem lett volna ez a hacacáré, hogy ki csalt, és ki hazudott. amikor nem látta senki, akkor mindkettő biztos csalt egy kicsit, de azt mindenki látta, hogy a baloldali, és a jobboldali néppárt nagyokat hazudott. az mszp, és a fidesz.

recesszióban viszont az állam szükségképpen adósodik elfelé, a kormánypártok népszerűsége zuhan. az ellenzéki hiába kerül nagy többséggel hatalomra, nem tudja teljesíteni az igéreteit. itt a 14 havi nyugdíj lett megígérve. aminek fedezete a járulékcsökkentés lenne. ezeket nyilván lehetetlen teljesíteni.

ilyenkor próbálnak belső konjunktúrát teremteni. de ehhez nem adottak a feltételek. ehhez az kellene, hogy a lakosság és a vállalatoknak legyenek nettó megtakarításaik. és azt lehetne a gazdaságba mindenféle ösztönzésekkel bevonni. hitelből keresletet élénkíteni nem lehet. se fogyasztást, se beruházást.

ilyenkor azt lehet csinálni, amit orbán is akar, és egyébként kádár is ezt csinálta, hogy az országot próbálta eladósítani, kivárni, hogy a külpiacok fellendüljenek. csak ez kádár idején még úgy, ahogy ment, egyébként hatalmasakat hazudott akkoriban magyarország a világnak, és az oroszoknak. kádár kinevezte czinege elvtársat honvédelmi miniszternek. és azt mondta, hogy mindig jobb egy barom, mint egy szakértő, aki verné az asztalt, hogy pénzt, pénzt, pénzt. a ruszkiknak megígértük, hogy másfélszeresére növeljük a katonai költségvetést, csak vegyenek meg tőlünk mindent, közben meg felére csökkentettük. ez a hekkelés a magyar politikai vezetéstől nem idegen. csak most nem lehet ezt a külfölddel megcsinálni. vagy nem tudom.

a fidesznek majd még meg kell védenie a forintot, és a budapesti tőzsdét. a fidesz szavazói az a 1,5 millió család, akinek beruházási (deviza) hitele van. kis túlzással darabra pontosan. a fidesz támogatói pedig az otp, és a mol hazai tulajdonosai, és ezeket a papírokat be fogják támadni.

azt csinálják, hogy a választásokig tornásszák az árfolyamot magasra, a forint is erősödk, a választások után majd valaki az esésre kezd el játszani. ehhez kell az imf készenlétei hitelkerete. azt mutatni, hogy hékás, nem lehet velünk szórakozni. mert a tőkepiac működésébe beavatkozik a jegybank. de ehhez az országnak a pénzügyi szuverenitását el kell veszíteni. ehhez a valutaalapnak le kell feküdni.

és a nézőgyerekeknek itt nem ez lett megígérve. a fidesz szerintem ma is egy gyűjtőpárt. a devizahiteleseké. de a magyar gazdaság ezt a 265 forintos árfolyamon nem versenyképesség. nem azért érjük el év közepére a tevezett hiányt, mert az mszp elosztotta a pénzt, hanem azért, mert ezen az árfolyamon nem teljesülnek a bevételek. befelé áramlik az áru, és kifelé forog a pénz. és szerintem 300 forint körül van az, amikor ez a trend megfordul. tehát vagy a növekedést kell beáldozni, vagy a tőzsdét, vagy forintot.

aum 2010.04.06. 18:05:36

@hoplita: Hogy a lúzer IQ80 kurucolvasók epéskedhessenek :)
Nézd, tavaly a helyi Fidesz önki egyik vezetője mondta nekem, hogy egy évben olyan 1500 emberrel találkozik, elfoglalt ember, de velem mindig szívesen elbeszélget pár órát.

[nev] (törölt) 2010.04.06. 18:11:13

vagy új liberális (neoliberális) gazdaságpolitikát kell csinálni. de ahhoz orbán nekem nem tűnik elég nagy spílernek. meglátjuk.

aum 2010.04.06. 18:11:53

@truty: Azt tudjuk, de ez az LMP-s Faith Balázs?
Ismered személyesen?

aum 2010.04.06. 18:13:31

@Ordnassac: Blogin emlékeim szerint egy fokkal normálisabb volt. Tomcat főleg pénzért nyomta a showt.

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 18:17:53

@[nev]: Kétlem, hogy a kb. 2,4 milliónyi Fidesz szavazónak annyira fájna a tőzsde... Legfeljebb tizenötezernek fájna, na meg persze Csányinak és Hernádinak.

Az biztos, hogy megpróbálják majd a Fideszt sarokba szorítani, ahogy ezt megtették Antallal is 90-ben. Erre a Fidesz nyilvánvalóan készül is, biztos vagyok benne, hogy nem feltartott kézzel kezdenek a kormányzásba. Ma már túl sok itt a nyugati tőke ahhoz, hogy bárkinek érdeke lenne bedöntenie az országot.

tölgyes 2010.04.06. 18:24:30

Nekem az a mai hír (álhír?) tetszik, hogy Kóka az LMP mellett kampányolt. Ha ez igaz, akkor beigazolódik az a véleményem, hogy az LMP az SZDSZ egyik reinkarnációja..kis szocialista segítséggel!

Ordnassac 2010.04.06. 18:29:30

@tölgyes: úgy halkan jegyzem meg, ezt Retkes Attila terjeszti. Na vajon miért?

tölgyes 2010.04.06. 18:32:21

@Ordnassac: Kóka azonban nem cáfolta.. hanem hallgat.

Captain Tott (törölt) 2010.04.06. 18:34:07

@Ordnassac:
Most mondjátok meg, hát nem tiszta röhej, hogy ide jutottunk: az SZDSZ a legrémisztőbb jelzővé lett egy párt mellett?

Ordnassac 2010.04.06. 18:35:03

@tölgyes: Kóka sem hülye. Tudja jól, hogy Retkes ki akarja lőni az SZDSZ-ből. Emellett árt az LMP-nek is, így növelve az MDF (és a saját bejutásának) esélyeit. Cui prodest?

jjulie 2010.04.06. 18:35:27

@tölgyes:

miért cáfolná? az, hogy te a csepp fideszdrukker agyaddal elolvasod mit számit?

tölgyes 2010.04.06. 18:35:40

Bokros is ott szúrta el, hogy összeállt az SZDSZ-szel!

Ordnassac 2010.04.06. 18:36:51

@Captain Tott: legalábbis Kóka János mindenképp. :-) Mellesleg nem is illik az LMP gazdaságpolitikája Kóka János kapitalizmus-elképzeléséhez.

jjulie 2010.04.06. 18:37:44

@Captain Tott:

amíg neked savanyú a szőlö, ők jól elvannak, és el is lesznek, nyugodj bele

tölgyes 2010.04.06. 18:38:09

@Ordnassac: Ahogy nézem az MDF-en már semmi sem segít... az SZDSZ-en sem. Az Ifj Schiffer által vezetett LMP pedig MSZP-SZDSZ találmány csak mára már ők is riválissá lettek.. Nekik még van esélyük a bejutásra..:) Ettől azonban mindez még lehet igaz is.

Ordnassac 2010.04.06. 18:38:16

@Ordnassac: az emellett utáni rész már Retkes Attilára vonatkozik.

@Captain Tott: van ez így, bár szerintem inkább egy-egy emblematikus személy kártékonyabb (erre játszik rá Retkes).

jjulie 2010.04.06. 18:42:54

@Ordnassac:

megnézed azt az mdf listát elfogadó indoklást?

Ordnassac 2010.04.06. 18:43:39

@tölgyes: ne legyél olyan biztos, hogy nem segít semmi... Kókát igencsak utálják még liberális oldalon is. Akkor már inkább Bokros.

Ügyes húzás Retkestől. Ezt vajon Demszky súgta meg neki? (Amúgy a volt MDF-es Katona Kálmán is volt LMP-s rendezvényen, akkor jujj, az LMP a Dávid Ibolya által kirúgott MDF-esek pártja. Kevéssé hiszem.)

Ordnassac 2010.04.06. 18:57:46

@jjulie: szóval idézet a 238/2010. (III. 26.) OVB határozatból:

"Az Országos Választási Bizottság álláspontja szerint a területi lista nyilvántartásba vételéről történő döntés pillanatában kell fennállnia a jogszabályok által meghatározott feltételeknek, tehát a szükséges számú nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelöltnek is." <--- ezért az OVB csak részben találta megalapozottnak az MDF fellebbezését (pl. Csapody visszalépésével kapcsolatban nem osztotta az MDF álláspontját), azonban az OVB szerint Király Zoltán és Slosár Gábor nyilvántartásba vételéről az FVB-nek már tudomása volt döntésekor, ergo figyelembe kellett volna vennie. Ezt nem tette, pedig a döntésnél már 9 nyilvántartásba vett jelöltje volt Budapesten az MDF-nek. A jogerővel kapcsolatban az OVB kifejtette, hogy "a választási eljárásban a jelöltek és listák bejelentésének végső időpontját meghatározó határidők ugyanis nem teszik lehetővé, hogy az illetékes választási bizottságok a jelölő szervezetek által állított listák nyilvántartásba vételéről történő döntés meghozatala során minden esetben megvárják a listaállítást megalapozó jelöltekről, listákról szóló határozatok jogerőre emelkedését". Azaz figyelembe vette, hogy a különböző leadási határidők túl szorosan követik egymást ahhoz, hogy mindenhol megvárják a fellebbezési idő végét.

A lényege kb. ennyi. Link a határozathoz: www.valasztas.hu/hu/parval2010/hatarozatok/2010/2010-3043.html

tölgyes 2010.04.06. 18:59:04

@Ordnassac: Az SZDSZ-nek volt egy zöld szárnya, amelyik elolvadt. Volt egy szociális szárnya. Az is elolvadt..erre találták ki az LMP-t.. A személyi kötődések pedig mélyebbek annál, hogy Katona elment a gyűlésükre.. aki már elég sok helyen megfordult.
Kókát utálják??Lehet, de a pénznek nincsen szaga! Kíváncsi vagyok arra, hogy MIT HOZ MAJD A BEÍGÉRT VIZSGÁLAT!

Ordnassac 2010.04.06. 19:02:38

@tölgyes: ami az első forduló után lesz, nehogy már előtte kiderüljön, hogy Retkes kitalálta az egészet. :-P Amúgy érdekes, hogy az első forduló hetében jönnek elő ezzel, holott a cédulagyűjtésnek több mint két hete vége. Nem sok véletlen ez egy kicsit?

truty 2010.04.06. 19:03:34

@aum:
Igen, ismerem személyesen. Ő az aki LMP- színeiben indul. Amúgy sokan meglepődtünk amikor ez kiderült.

Nem csodálkoznék ha Ő vette volna fel ezeket a támogatásokat, de ezt ki kell vizsgálni.

Néhány éve már egyszer kiderült, hogy sokan visszaéltek a romáknak adott támogatásokkal.

jjulie 2010.04.06. 19:06:58

@tölgyes:

ne jajgass már az szdsz miatt, azok minden körülmények között boldogulnak, mert olyanok, nyugodtan befejezheted az szdsz miatti nyüszörgésed, drukkolj inkább két verszakot a fidesznak azokra ráfér

tölgyes 2010.04.06. 19:16:26

@Ordnassac: Nézze, lehet, hogy ez álhír, de annak se kicsi a valószínűsége hogy nem az. Kóka nagyot akar ütni Retkesen..Talán csak ennyi, de a koncepció se kizárt.
Miért az utolsó héten? Talán mert most derült ki..Meg egyébként is mikor máskor, ha nem most???Ilyenkor szoktak rákezdeni a nótára::))

Ordnassac 2010.04.06. 19:22:31

@tölgyes: azért az meglepne, ha a "dolog" megtörténte után két héttel tudná meg az SZDSZ, hogy parlamenti frakcióvezetője és ügyvivője mit csinál... Ez azért sokat elárulna az SZDSZ állapotáról is. Kóka ezzel semmit sem üt Retkesen egyébként, inkább fordítva. Az is sokatmondó, hogy "több forrásról" beszélnek (közelebbi megnevezés nélkül), mindezt akkor, amikor az MDF helyzete rossz és az ülést olyan időpontra téve, amikor már halál mindegy, hogy mi lesz a végeredmény.

Persze kizárva tényleg nincs (bár az ideológiai különbségek miatt valószínűtlennek tartom), de túl sok szól amellett, hogy Retkesék ezt kampányokokból az ujjukból szopták.

mrs. white 2010.04.06. 19:23:46

@tölgyes: Az szdsz összeállása az mdf -el olyan mint a fidesz munkáspárt vagy a maszop jobbik házasság. A mindkét párt szimpatizánsainál kiverte a biztósítékot. Az új formációhoz új közönségéhez pedig sokkal több idő kellet volna. Ritka dilettáns húzás. Hacsak nem direkt volt és ártó célzattal. Akkor viszont zseniális.

jjulie 2010.04.06. 19:28:55

@mrs. white:

rutinos előnyből kétszer bukott fidesz szavazónak javasolt egy csipet "nyugtával dícsérd a napot"

colosgirl (törölt) 2010.04.06. 19:30:44

@mrs. white: szia. :) már megint jjulie-vel vitázol? :) van értelme adni a véleményére valamit is?

jjulie 2010.04.06. 19:31:55

@colosgirl:

szia, már vártalak, nem vitázik, lement hídba

jjulie 2010.04.06. 19:35:25

@colosgirl:

érdemes adni a váleményemre, nem kérdés, de hogy adom e, az majd kiderül

colosgirl (törölt) 2010.04.06. 19:37:12

@jjulie: a megnyilvánulásaidtól nem is csodálom. nem a mondanivalóidtól, mert nem sokat érnek, és mivel csak kibicként szemlélődsz ezért totál hiteltelenek is :)

colosgirl (törölt) 2010.04.06. 19:37:54

@jjulie: hát én nem adnék az biztos még ha aranyból lenne is az a vélemény :)

Idet 2010.04.06. 19:37:57

@jjulie: Látom, itt vagy! Szia!

jjulie 2010.04.06. 19:39:34

@Idet:

mit szólsz mit ajánlottam, kik járnak erre?

Ordnassac 2010.04.06. 19:39:41

@jjulie: ennek több kommenttárs nem fog örülni, de ebben kivételesen igazat adok, bár ezt én a kétharmadra értem most.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 19:40:35

@colosgirl: Nem hiteltelen, abba' biztos vónék, inkább csak "hitetlen gyaur"!:-D

Ordnassac 2010.04.06. 19:42:10

@namitirok: hiteltelen, mint egy csődbe ment bank? :-P

jjulie 2010.04.06. 19:43:02

@Ordnassac:

az mdf temetésre vonatkozott

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 19:43:18

@Ordnassac: A kétharmad el nem érése most annak minősülne?
Miként változik az velág, ha ezt Orbán Viktor megérhette volna!

aum 2010.04.06. 19:44:03

@truty: Azt a ku...
Igen, visszaélésre ideális terep a romázás. Ha nem tisztázza magát sürgősen a gyereknek annyi.

jjulie 2010.04.06. 19:44:44

@namitirok:

hiszem ha látom, (bár soha ne látnám)

Ordnassac 2010.04.06. 19:44:47

@jjulie: meglássuk, nem állnak túl jól.

@namitirok: arra gondoltam, hogy nyugtával dicsérd a napot APEH-szlogen most a kétharmaddal kapcsolatban mondható.

colosgirl (törölt) 2010.04.06. 19:45:47

@namitirok: kb. olyan hiteles a véleménye, mintha tömegverekedésről akarna beszámolni egy lakatlan szigetről.

Ordnassac 2010.04.06. 19:46:02

@namitirok: hitetlen? Mennyi annak a kamata? :-P

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 19:49:29

@Ordnassac: Mindig az a "mani", semmi átszellemülés?:-D
Tudom, a lét határozza meg a tudatot!

teomO 2010.04.06. 19:49:44

@Treuga Mei: A kommentedet kiegészítve megadható a nekem pillanatnyilag teljesnek tűnő (lehet, hogy még tovább bővíthető) válasz HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA eredeti kérdésére:

1. Alapvetően: igen, így van, "a győztesre leadott szavazat egyéniben kidobott szavazat, ugyanis nem lesz belőle töredékszavazat".

2. Azonban lehet, hogy a szándékaidat az képezi le legjobban, ha kidobod azt a szavazatot, hiszen ha a másodlagosan preferált pártodat erősíted a töredékszavazat-elosztásban, akkor ezzel értelemszerűen egyben az összes többit, így a kedvencedet is, gyengíted. Más megfogalmazásban: gondolkodhatsz úgy, hogy ha már a kedvencet nem tudod előrébb tolni, nem is tolsz előrébb senki mást sem. Ilyen értelemben igaz, hogy "[a] nagyarányú győzelem annyiban hoz a konyhára, hogy csökkenti a vetélytársak töredékszavazatait."

3. Mindehhez az kell, hogy Treuga Mei "lutri"-ja ne álljon fent, azaz: a) kevés ember legyen, aki ilyen trükközést fontolgat; b) az 1-2.-ként preferált pártok viszonya megfelelő legyen -- ha nem tévedek, ez a következő esetekben lehet: 1. Fidesz, 2. Jobbik/LMP/MDF (a kommentek között eddig az '1. Fidesz, 2. Jobbik'-ról volt csak szó).

Kérdések (amelyek mentén "tovább bővítés" lehetséges):

(i) Mivel a fenti 3.b)-ben három lehetőség is van (három potenciális trükköző választói csoport), lehet, hogy 3.a) nem teljesül?

(ii) Nincs-e további "rejtett hátránya" a trükközésnek a kedvenc pártra nézve? Pl. a trükközők miatt nem nyer a jelölt már az első fordulóban, és a másodikra valami számunkra szerencsétlen kavarodás alakul ki. (Emlékeim szerint TG korábban írt az efféle kavarodásokról, bár most nem találom azt a bejegyzést.)

jjulie 2010.04.06. 19:50:07

@Ordnassac:

én mindig a gyengéknek drukkolok

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 19:51:12

@colosgirl: Dejszen akkor egy östehetség lenne, nem?
Akár a Hír-Tv hiteles meg(be)mondóembere is lehetne!:-)

colosgirl (törölt) 2010.04.06. 19:52:59

@namitirok: inkább atv. vagy klubrádió. lehet drágabolgárúr tulajdonképpen, legalábbis a fóbiáiból ez jön le :)
amúgy engem elkápráztat a gondolatvilága. kb. mint vak macskát a ködlámpa :D

tölgyes 2010.04.06. 19:53:31

@Ordnassac: Ha Kóka az LMP-t támogatja és az MDF-SZDSZ közös lista teljes csődöt mond, akkor Retkesnek is annyi..Ja hogy ez kamikaze akció:: Lehet. de ha az LMP bejut akkor talán Kókának mégse...::))

Ordnassac 2010.04.06. 19:53:47

@namitirok: Weiss Mani? Óh Mani, óh Mani Blue, óh Mani Blue?

Akkor Manninger Jenő micsoda? :-P

A szellemülés besüppedne alattam, azért nem akarok eltörni. ;-)

Komolyra fordítva a szót: ajánlom a következő czikket: index.hu/belfold/budapest/2010/04/06/vesztegetessel_gyanusitanak_egy_terezvarosi_alpolgarmestert/

(Halkan jegyzem meg: újra van magyar motorkerékpár-márka.)

Ordnassac 2010.04.06. 19:55:15

@tölgyes: Vasárnap okosabbak leszünk. ;-)

RDI 2010.04.06. 19:57:29

@tölgyes: A tiédhez kapcsolódva, de régi megállapításomhoz igazodva. Egyszerűen nem hiszem el, hogy az ország 90%-át el lehetett hülyíteni ezzel a vegytisztának tűnő, de egyértelműen SZDSZ felől támogatott LMP-s nyomulással. (Így lehet mosni persze mindenben ennek a 90%-nak az agyát). Csak rá kellett nézni a plakátjaikra, meg a médiatámogatásaikra, meg hallani a szokásos dumákat, amik semmire nem adtak választ. Tehát abszulút nem meglepő a kókás hír.

jjulie 2010.04.06. 19:57:49

@tölgyes:

végre, hogy kiszámoltad: szdsz van, volt, lesz

[nev] (törölt) 2010.04.06. 19:57:56

@Captain Tott:
abban igazad van, hogy a fidesz szavazóit kevéssé izgatja a tőzsde. a fidesz szponzorait izgatja.

ha valaki esetleg betámadná a bétet, és a forintot, akkor az imf készenléti hitelkerete ezek védelmére lenne elég. ebben az esetben a fidesz a gazdasági növekedést és a munkahelyteremést kénytelen lenne beáldozni. ez részemről nem whisful thinking. én abban vagyok érdekelt, hogy a reálgazdaság növekedjen. ettől függetlenül szerintem a 265 forintos euro árfolyam nem lesz tartható, mert a magyar gazdaság ezen az árfolyamon nem versenyképes. ezen az árfolyamon a magasan képzett munkaerő tovább fog külföldre vándorolni, és gyakorlatilag csak támogatott munkahelyek lesznek az országban.

ami az országnak jó, az a fidesz szavazóinak nem jó. és a fidesz választóinak, és főszponzorainak érdeke sem esik egybe. a forint, a bét, és a magyar kkv szektor nem lehet egyszerre erős. itt nem sikerült ezeket az érdekeket összhangba hozni. a magyar és mondjuk a hasonló méretű dán gazdaság helyzete ebben különbözik.

finance.yahoo.com/echarts?s=EURHUF=X#symbol=EURHUF=X;range=5y

finance.yahoo.com/echarts?s=EURDKK=X#symbol=EURDKK=X;range=5y

és itt nem a költségvetési politikáról van szó, hanem a monetáris politikáról. és hiába mondja surkó, hogy a monetáris politika ki van szolgáltatva a költségvetési politikának, szerintem azért osztottak mostanában közgáz nobel díjat meg nem mondom kinek, mert bizonyította, hogy ez nincs így.

de nem kell ehhez nobel díjasnak lenni. a jegybank szembehetett volna a költségvetési politikával, csakhogy a 100 napos program idején kamatot csökkentet.

nem kell ehhez közgazdásznak lenni. ha a kormány fedezet nélkül szórja a pénzt, akkor a jegybank ezt úgy tudja megakadályozni, hogy kamatot emel, eszébe nincs meglévő inflációs célokat teljesíteni, hiszen azok úgysem teljeseülhetnek, hanem kamatot kell emelni. a jegybank a 100 napos program alatt végig kamatot csökkentet. 9,5%-ról 6,5%-ra, majd persze, amikor világossá vált, hogy a 100 napos program gazdasági értelemben kifulladt, lényegében csak az import növekedett, akkor kénytelen volt 6,5%-ról 12,5%-ra emelni az alapkamatot. ott 9,5%-ról előbb 12,5%-ra kellett volna emelni, inflálni a fedezet nélkül kiosztott extra juttatásokat, és amikor ez a politika sikeres, akkor kellett volna 6,5%-ra csökkenteni az alapkamatot. jelzem, ha itt orbán nagy pénzszórásba kezdene, és az is az importot növelné. a monetáris politikán keresztül lehet javítani a versenyképességen, és nem költségvetésen keresztül.

csak az meg nem jó a devizahiteleseknek. ha a kkv-ket támogatják, és a forintot védik, akkor az meg nem jó a bétnek. orbán mindhármat megígérte, nyíltan, burkoltan, és a titokszobában. de mindhárom nem megy egyszerre.

mrs. white 2010.04.06. 19:58:42

@colosgirl: Hozzá se szóltam, de szimpi vagyok neki az biztos. A pár hozzászólás alapján amit elolvastam ma már egy teáskészletnél jár. Neki a bögre már nem cél.

lüke 2010.04.06. 19:59:24

@mrs. white:
hhmmm
ártó?
irhamentő:)
mindegy kivel csak legyen szék........
a koncepciót meg kicsit összetákolják: jobb-bal harmonizáció
diletánsok, dehogy,
bekötő övvel a székben ülők és elhagyni nem akarók
hány éve ülnek ott?s ha megszűnik a párt az állami támogatás is,a bizottsági díjak etc............

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.04.06. 20:01:46

@teomO: köszönöm a részletes választ.

3/b.: nem akarok tippeket adni, de pl. Radalának a Fidesz/LMP viszonylatban is megfordulhatna a fejében ;)

colosgirl (törölt) 2010.04.06. 20:02:11

@jjulie: szdsz fun :D innen ered a zsigeri ellenszenved :) de miért nem mersz akkor szavazni? van választék bőven. osztódással szaporodott pistike egysejtű pártja :)
nyomokban lmp-ben is felfedezhető, maszopnál ott a mécs meg a kuncze papa a lop stop tábjájával. valamelyik nap dörmögte bele az éterbe hogy oda szavaz. aztán meg a bajusz lali csapata. ott van a retkes féle bagázs :)
ezek szerint azért nem szavazol mert megszédültél a sok lehetőségtől :D

pannonfunk 2010.04.06. 20:02:23

@teomO: Ezt az egyéni töredékkel való szavazatosdit az mszp-szdsz duó vitte tökélyre. Pl. 2006, első forduló Bp. 7. körzet, külön indul Steiner és Pethő. Steiner kapja a több szavazatot, de ennek ellenére ő lép vissza, a második fordulóban meg Pethő hozza az egyénit Rogánnal szemben, Steiner meg egy zsák töredékszavazatot bezsebel. Lehet, hogy egyszer a KDNP-nek is ez lesz a szerepe, Most így neccesen egy KDNP-fidesz össz 35%-os támogatottsággal lehetne parlamenti többséget szerezni. Kicsit lutri lenne, meg ügyesen kellene csinálni. De persze most a fidesz-kdnp lista nagyon nagy valószínűséggel átlépi az 50%-ot, és ha nem, akkor is csak 1-2%-kal nem. Viszont ki tudja, mit fog hozni 2014...

aum 2010.04.06. 20:06:33

@mrs. white: Kitáraztál, nem? Sell in May and go away :)

Idet 2010.04.06. 20:06:54

@jjulie: Elolvastam a kommentet. ???

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 20:06:54

@jjulie: A Szövetséget kétleném, bár, mint Izráel példája mutatja...:-)

colosgirl (törölt) 2010.04.06. 20:08:25

@mrs. white: van póló is :) ma linkeltem be a societas levelet :)
egy ilyen kampány alatt megvan étkészlete és a ruhatára :)
tudom, hogy csak provokál mert ennyire buta nem lehet.
ha nála a butaságot forgó mozgássá lehetne alakítani, nem kellene újabb blokk paksra.

jjulie 2010.04.06. 20:08:34

@colosgirl:

nézd meg magad alatt a pannonfunkot, az szdsz nem buta csapat, a nagy fidesz csak a farvizén járkál(hatna)

Idet 2010.04.06. 20:09:47

@jjulie: Jó ajánlat volt! Netán tudod is, ki?

Idet 2010.04.06. 20:10:34

@jjulie: Mit kellett volna megnéznem?

aum 2010.04.06. 20:11:54

@[nev]: A JB emlékeim szerint azért vágott, mert spekuláltak erős oldalon a sáveltörlésre. Bezúdult jó sok speki pénz, a JB interveniált, levágta a kamatot és szép lassan kiengedte a fölösleget.

jjulie 2010.04.06. 20:12:00

@Idet:

nem, de az egész párbeszédet megnézted?

pannonfunk 2010.04.06. 20:12:03

@colosgirl: sőt, akár szavazhatna a jobbikra is, ott is van drogos, transzvesztitákkal bulizó szóvivő, pornós, meg egyebek...

Idet 2010.04.06. 20:12:05

@namitirok: Nami, tibapó akart sikertelenül avatart?

Idet 2010.04.06. 20:13:03

@jjulie: Azt néztem meg, amit a hosszúnevű válaszolt rá.

mrs. white 2010.04.06. 20:14:01

@[nev]: Pontosítom amit leírtál. Ami jó az országnak, az egyetlen lakónak sem jó egyénileg légyen az akár fidesz akár mszp akár jobbik szavazó. Van egy rohadt nagy torta amiből részesül az állam és visszaosztva, vagy el nem véve a javakat minden egyes állampolgár. Azon a ponton már rég túl vagyunk hogy van miből osztogatni. a maszop ezt pár év alatt lerendezte. Meg előtte kádár úgy 20 év alatt. A politika arról fog szólni, hogy szimbolikus dolgokat nyujtok választóimnak. pl kedvenc baloldali mantrát korona usztatást, vagy hazafias érzületet, vagy bármit ami pénzbe nem kerül de cirkusz és kenyeret fogalomból a cirkusznak megfelel.
közben pedig óvatosan elveszükk ami van. Ha szerencsénk van akkor abból nem hülyeségre költik hanem a torta méretének növelésére. Talán pár év múlva ha a jóisten a és a világgazdaság ugy akarja a torta oly mértékben növekszik, hogy már nem is érezzük szükségét a korona usztatásnak és elérkezhet a normalitás kora.

jjulie 2010.04.06. 20:15:38

@Idet:

kevesebbet fogok bazmegolni, ha ilyen alakok is leselkednek itt, pedig az milyen közérthető

pannonfunk 2010.04.06. 20:16:32

@jjulie: Azért remélhetőleg most kellemesen eltaktikázták magukat... Vasárnap este többet fogunk tudni.

mrs. white 2010.04.06. 20:17:14

@aum: Ki csessze meg de a rohadt tőzsde csak nem esik. Hetek alatt buktam százezreket ,most meg nem merek visszaszállni mert hamarosan jönni kell a lejtőnek. Erre ma is emelkedik pedig a Görögök most is variálnak. Tőzsde guruk nyomják felfelé hogy a shorton nagyobbat kaszáljanak.

Ordnassac 2010.04.06. 20:17:19

@colosgirl: mondjuk Mécs Imre pont nem indul. :-P

@Idet: @namitirok: drótgalambjuk érkezett. ;-)

colosgirl (törölt) 2010.04.06. 20:17:21

@pannonfunk: lehetne is erősíteni, a sonda szerint esett a népszerűségük. már csak 5-öt kell aludni és sok minden kiderül :)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 20:19:44

@Ordnassac: Kitekerem mingyár' a nyakit az sz@rosnak, mer' utána meccs lészen, mit az Úr adott nékünk nagyobb örömünkre!

colosgirl (törölt) 2010.04.06. 20:20:01

@jjulie: menj és szavazz rájuk. :) hajrá :)
magyarázd el, hol az szdsz, hol lehet rájuk szavazni, milyen lehetőségeik vannak, és mit érne el az aki rájuk szavaz :D
szerintem most jön a melléduma, az üres fóbiás irkálgatás :)
ma sem fogsz felelni ahogy tegnap sem.
szóval?

jjulie 2010.04.06. 20:20:48

@mrs. white:

százezreket buktál? apróval játszol?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 20:21:31

@colosgirl: Te centit vágsz, mi?
Már csak ötöt köll alunni és itt a Kánaján?:-P

Sajnos én szkeptikusabb vagyok ennél!
Tudom, jobbulást, szebb jöv(n)őt!

jjulie 2010.04.06. 20:22:22

@colosgirl:

én a nem szavazó vagyok, a potyautas kibic, aki mindig nyer

lüke 2010.04.06. 20:22:27

@Ordnassac: nem,nem,szomorkodik a Mesterházi miatt

mrs. white 2010.04.06. 20:22:52

@jjulie: Lád e nem lehet mindenki olyan gazdag mint te. Igaz nem is tartozom az mszp holdudvarába.

Ordnassac 2010.04.06. 20:23:04

@namitirok: na tessék, van valami, ami a pókernél is nagyobb (szende kicsi) ajándék. ;-)

mrs. white 2010.04.06. 20:23:51

@Ordnassac: Akkor nekünk lesz egy külön euro III?

jjulie 2010.04.06. 20:24:00

@namitirok:

bizony bizony, de nem játszik az ibra

Ordnassac 2010.04.06. 20:24:21

@mrs. white: ezt már Almát kérdezd. ;-)

colosgirl (törölt) 2010.04.06. 20:24:35

@namitirok: centit, mert vége lesz egy butasági szintnek. és téma váltás lesz. onnantól az lesz a találgatás, ki milyen posztot tölt majd be.
aztán jön majd valamikor nyár elején a parlamenti szezon és azon megy majd a csámcsogás. de mint kampány annak vége, habár két forduló közt lehet még durvulat :)

mrs. white 2010.04.06. 20:25:41

@Ordnassac: Azért az vicces hogy a görögök nem akarnak fizetni ha nekik bejön mi is megprobálhatjuk.

Idet 2010.04.06. 20:26:55

@Ordnassac: Nem inkább drótnélküli? Drótszamár, drótgalamb...nagyon jó!

mrs. white 2010.04.06. 20:27:04

@jjulie: Te vagy a mezőgazdasági szakmunkás, nem én. Kisgazdáknak nyomod?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 20:27:05

@Ordnassac: Mindjárt a nő után jön, csak ne takarja el a tévét az előbbi!:-D

ati27 2010.04.06. 20:27:12

Kellene egy kis segitség! Nem találom a mandátumbecslő honlapot, amire itt többször hivatkoztak.. Valaki nem tudja a linkjét?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 20:28:29

@Ordnassac: Mindjárt a nő után jön, csak ne takarja el a tévét az előbbi!:-D

colosgirl (törölt) 2010.04.06. 20:30:27

@jjulie: aki azt hiszi nyer, közben a legtöbbet veszíti :)
és mivel eddig sosem voltál szavazni, te a múlt rendszer sértett embere vagy, nem tudod elfogadni a demokráciát a több párt rendszert, a választást, ezért csípőből utasítasz el minden ezzel kapcsolatos dolgot. sértettségből inkább gúnyolódsz élcelődsz, provokálsz, azt hiszed ezzel micsoda nagy dolgot teszel. de nagyon szánalmas az eddigi pályafutásod itt a blogon.
és tegnap is írtam, minden kezelhető. jó szakember kérdése csak.

Ordnassac 2010.04.06. 20:31:25

@Idet: ha már drótposta, akkor azt a drótgalamb hozza. ;-)

john paul johnes 2010.04.06. 20:31:34

Kedves Gábor, bocsánat, amiért hosszúra sikerült, de sok minden eszembe jutott, az alábbi sorokban én is felismertem néhány ismerőst, volt kollégát:

“Van egy ismerősöm, aki minden választáson az éppen kormányon lévőkre szavaz. Nem vicc, minden választáson, bárki is van kormányon. Magyarázata a következő: a hatalmon lévők loptak eleget, talán újra bársonyszékekbe kerülve már nem lesznek annyira éhesek. Elmebeteg lenne? Lehet, de a politikatudomány inkább – szemben az identitás alapján elkötelezett, erősen kötődő választóval - racionális szavazónak nevezné.”

Mivel azonban én nem vagyok elismert közszereplő, azzal egészíteném ki ezt a bekezdést, hogy igen, elmebetegek. S legkevésbé sem racionálisak. Az én ismerőseim közül ugyanis csak mszp-sek “érveltek” ezzel, és csak akkor, amikor ezt a hipotézist az MSZP-re lehetett vonatkoztatni, vagyis a Fideszt ugyanezen indokkal nem szavazták meg 2002-ben másodszor is. Ti. mondták ezt a frázist 2006-ban, amikor is hiába mutogattam nekik az MNB honlapján egyértelműen felismerhetően hanyatló KPI mutatókat, ezzel az ostoba magyarázattal “indokolták” azon ostoba döntésüket, hogy ismét az MSZP-re szavaznak. Egyértelműen protestszavazattal éltek, vagyis Fidesz-ellenességből, ergo emocionális okból szavaztak az MSZP-re. Lehet ezt nem elfogadni, vagy vitatni, mert az én szubjektív, de azért mégiscsak empirikus tapasztalataim írtam le.

A másik dolog, amivel az MSZP riogat:
“Túlhatalom veszélye: szerencsétlen és veszélyes lenne, ha bármely párt túlzottan nagy többséggel, esetleg a közjogi rendszer átszabására is alkalmas kétharmaddal rendelkezne, érdemes tehát megerősíteni a jövendő ellenzéket, hiszen a hatalmat korlátozni kell.”

Tételezzük föl, hogy ma itt mi most egy demokratikus országban élünk. Mégis mennyire lehet demokratikus az a törekvés, hogy ha és amennyiben egy demokratikus országban egy demokratikus párt demokratikus választásokon, a demokratikus választók 50, 60, vagy akár 70%-a egy azon pártra kíván szavazni, akkor azt meg kell akadályozni?

A harmadik gondolat, amire reagálni szeretnék: “A szélsőjobboldali előretörés megakadályozása: az országnak szüksége van egy baloldali váltópártra, ha az MSZP meggyengül, a Jobbik lesz a második erő, márpedig ez lejáratná Magyarországot és antidemokratikus folyamatokat indíthatna el, ezért meg kell adni az esélyt a szocialisták újrakezdésére, megerősödésére.”

Mégis mennyire lehet demokratikus az a törekvés, hogy ha és amennyiben egy demokratikus országban egy demokratikus párt demokratikus választásokon, a demokratikus választók x %-a egy olyan pártra kíván szavazni, amely Magyarországon a magyarok érdekeit kívánja (legalábbis igéretei szerint) képviselni, akkor azt meg kell akadályozni?

Az én - egyébként laikus - véleményem szerint épp az az antidemokratikus, aki bármilyen választási eredményt kontrollálni, felülvizsgálni, szabályozni óhajt. Ilyen antidemokratikus párt pedig elsősorban az MSZP (és az MDF).

“MDF: Nem véletlenül támadják: nem véletlenül támadja minden párt az MDF-et, mert tudják, hogy Bokros Lajos őszinte és hiteles politikus.” Hát ezt még csak értelmezni sem lehet, akkora blődség.

Vágom, hogy ezek nem az Ön érvei, hanem a pártoké, de már a választók sem olyan hülyék, hogy ezek a bugyutaságok érdemben befolyásolják a választói döntéseket. Fiatal még a mi “demokráciánk” és fogyatékosan is született, de azért ha lassan is, de tanulunk. És nem örülünk, ha (hogy) a legtöbb párt csak eszköznek tekint ránk, mint vmi szorgos hangyabolyra, akik összeszedik a kellő számú kc-ket, szavazatokat a bársonyszékekhez való hozzájutáshoz, akik majd aztán végignézik, hogy ugyanolyan hangyaként halnak, mint ahogy éltek, mert egyik párt sem tesz érdemi intézkedéseket a közjóért.

Minden jelenleg 5% fölött mért párt szerint segg, idióta, hülye antidemokratikus, veszélyes stb az ellenfél szavazótábora.
Egyetlen tuti recept lenne a választók megnyerésére: a választókat egészséges, cselekvőképes, felelősen gondolkodó felnőttként kezelni. Ezt valójában sajnos egyik pártban sem lehet látni.

aum 2010.04.06. 20:32:18

@mrs. white: Soha ne próbálj meg a legalacsonyabb áron venni és a legmagasabb áron eladni. A Fidesz győzelem beárazva, esésre nem igazán lehet számítani. Igaz ez a forintra is.

Idet 2010.04.06. 20:32:24

@namitirok: mit mondott a Nagy Bivaly: tudod mit, előbb megfojtom, aztán beszélj vele... szólj már neki, hogy üzenjen egyet az Indán, akkot küldök egy megoldást. Nem a saját hülye kútfejemből, hanem hozzáértőktől.
Szemfelszedés nincs a szolgáltatásban, és amíg visszakeresem, kiesik a két szép barnám.

mrs. white 2010.04.06. 20:35:08

@aum: Eddig mindig csak a short-al szívtam a longból jól szálltam ki. Igazából a sok kihagyott lehetőség bosszant mert maximalista vagyok, de igy sokkal jobban járok minhta bankba tartanám a pénzem.

Ordnassac 2010.04.06. 20:35:39

@colosgirl: kegyed is gazdagodott egy drótgalamb által kézbesített züzenettel. ;-)

Idet 2010.04.06. 20:36:13

@jjulie: Hála légyen az Úrnak apró kegyeiért!;-)

Ordnassac 2010.04.06. 20:36:57

@mrs. white: @aum: valaki el tudja magyarázni nekem, hogy a shortolás pontosan mit jelent?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 20:37:02

@Idet: Haló, Törpapa! Itt teccen vanni? @Idet-nek ideája támadt!

Ordnassac 2010.04.06. 20:38:24

@Idet: az élet apró örömei!

pannonfunk 2010.04.06. 20:43:25

@Ordnassac: Határidős opcióban olcsóbban adsz el részvényt, mint a per pillanatbeli ára. Ha a határidőn belül többet esik a részvény, mint a határidős opció, akkor áron alul felvásárlod, és fix áron eladod a határidős szerződésen, a különbözetet meg zsebreteszed. Persze, ha a részvény nem esik, akkor jól megszívod.

mrs. white 2010.04.06. 20:45:49

@Ordnassac: Nem a papír emelkedésére játszol hanem annak ellenkezőjére, vagyis akkor jársz jól ha bukik a papír. Ezt jellemzően kölcsön papírral teszed meg amit érzésed szerint drága áron vásárolsz meg és imádkozol hogy essen a papír. Ha nem esik akkor benyelted. Most már kezdek ráérezni a logikájára de kétszer nagyon ráfaragtam. Vitte az előző hónapok nyerőjét. Tőzsde egy legálisan nagy tételben üzhető póker.

Ordnassac 2010.04.06. 20:46:11

@pannonfunk: köszi szépen. Elég kockázatos, de kecsegtetőnek tűnő tőzsdetechnikai lépés.

[nev] (törölt) 2010.04.06. 20:49:15

@mrs. white:
nézd meg azt a két belinkelt ábrát. dániában a különféle gazdasági, társadalmi érdekek nagyjából összhangba hozta a politika. a dán parasztnak ahhoz az egyeneshez kell igazodnia, és ez nem mond ellent a dán polgárok érdekeinek sem. nekünk magyaroknak meg ehhez az ökörhugyozáshoz. ami nyilván sokkal nehezebb. és itt nem a költségvetési politikáról van szó, az osztogatásról, hanem a monetáris politikáról, amit a magyar jegybank irányít. a szakértők.

a magyar költségvetési politika egy másik kérdés, a dánok többletet terveznek a költségvetésbe, jelzem a magyar költségvetésben is lehetne többet, ha nem lenne a kincstár eladósodva. nem osztaná szét folyamatosan a nincset. de ezt betudom annak, hogy a magyar társadalom így szocializálódott. és a társadalmi változások lassúak. a forradalmak is többnyire visszarendeződéshez vezetnek.

nekem a problémám az, hogy a magyar jegybank a a reálgazdaság érdekeivel folyamatosan szembemegy. ebben vonáéknak teljesen igazuk van. szerintem ott hazaáruló mindenki. az első embertől az utolsóig. csak sajnos ott nincs egy zsidó se, meg cigányok se nagyon vannak. hanem az mszp és a fidesz szakértői ülnek.

nem állítom, hogy a monetáris politikát képes lennék irányítani, mert nem vagyok ekkora spíler. de a jegybankban láthatóan impotens fazonok ülnek. az alapkamatot kidodbhatnák kockán is.

Ordnassac 2010.04.06. 20:55:26

@namitirok: Ügyes játékosss, de ha MOST nem shortol, akkor többé nem a barátom!!! (ha már örök Gyurinknál tartunk)

Idet 2010.04.06. 20:59:03

@namitirok: Ne bosszants, Nami, mert megcsiklandozlak! Asszittem, te dróttalan összeköttetésben vagyol az érintettel. Ha nem, nem. Majdcsak felbukkan itt, vagy megoldja addig.

[nev] (törölt) 2010.04.06. 21:04:10

@mrs. white:
a mondandód másik felére meg sajnos bokros mantáját kell mondanom ha ez igazad lenne, akkor működött volna a szocializmus is. a vezetők akkor sem voltak gonoszabbak, a politikai elit lényegesen szűkebb körből állt össze, és lényegesen kevesebbet loptak.

ami a magyar gazdaságot fellendíthetné az a high tech iparágak megjenelése. ha lenne egy olyan szoftver-hardvergyártó cégünk, mint a nokia. ha mondjuk ebben a filmben egy magyar formatervező beszélne. ez a kapitalizmus.

www.youtube.com/watch?v=t0fe800C2CU

és csak szabad piaci körülmények között jön létre. nem lesz ilyen abból, hogy egy szélhámos ad valakinek 1 millió dollárt. ez pedig a feudalizmus.

www.youtube.com/watch?v=VxQInhQxuCg

mrs. white 2010.04.06. 21:11:28

@[nev]: A gond az hogy a monetáris politikáról mindig utólag derül ki hogy jó volt e vagy rossz. Néha kétségtelen hogy értelmezhetné a jegybank szabadabban is a feladatát. Az általad említett dánia egy időben emlékeim szerint Japánhoz hasonlóan még a deflációval is küszködött, tehát náluk nem volt élesen jelen az a kérdés hogy mindenkiből kifacsarjuk az utolsó csepp pénzt is, mert a defláció a jóléti társadalmak rákfenéje. Az ország fejlettségéhez és gdp növekedéséhez képest rengeteg a 80%-os eladosodottság. (messi mekkora gólt lőtt) Nincs mozgástér, nincs miből sem osztogatni sem gazdaságot élénkíteni. Amit most a lakosságon megtakarítanak annak évek múlva lehet meg a hozadéka, de ezt hallja a lakosság a nagy gazdasági mechanizmus óta. Nem hiszem hogy vevő lesz rá, még akkor se ha most tényleg így van vagy így lehet.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 21:12:21

@Idet: Mindekettőre van esély!
Szilágyi Örzse megírá levelit...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 21:18:45

@Ordnassac: Ne írkálj ilyesmit, mert emlékezetem szerint, ha valaki kijelenti, hogy: "Többé nem a barátom X.Y!" , akkor valaki meghal! Legalábbis a könyvekben!

2010.04.06. 21:20:36

Szép estét!:)

Hogy ON legyek: Örülök a táblázatnak, kb. nekem ennyi jött át a rengeteg pénzbe került kampányból, és ennyi bőven elég is...:)

mrs. white 2010.04.06. 21:20:50

@[nev]: Minden feltétel adott lenne ahoz hogy legyen egy általad említett high tech vállalatunk. Véleményem szerint a szellemi kapacitás símán megvan, tehát a humán erőforrás adott. Akkor mi hiányzik? Természetesen a pénz. Tőke az nincs. Az általad sokszor említett liberális elvekbe ez nem fért bele a szadesz mindig is egy minimál államot akart. Hát sikerült neki. Pedig itt az egyetlen megoldás egy erős, akár állami pénzzel is erősen támogatott tőkés réteg kinevelése lett volna. Ellenben ugye mindenki a saját haverjait akarta kinevelni ami sikerült is több kevesebb sikerrel. Csak éppen az állam nem profitált belőle, mert nem tőkéstárs volt hanem csak a jotékonykodó nagynéni. most pedig a nagynéni pénze is elfogyott és high tech cég sincs. A szellemi kapcitás meg már rég uton van kifelé ahol megfizetik.

[nev] (törölt) 2010.04.06. 21:23:43

@aum:
és milyen jól csinálták. utána kénytelenek voltak kamatot emelni. a jegybank folyton a spekulánoskat akarja beszopatni, és mindig fordítva sül el a dolog.

ha én azt mondom neked, van egy ötletem. az összes alkalmazottam bérét bérét 50%-kal, mert egyrészt megígértem nekik, másrészt megérdemlik. és azt mondanám, légyszi finanszírozd már meg. erre mit lépnél? a jelenlegi kamatszinten csökkentenél, vagy emelnél? ez a kérdés.

egyrészt ki kellett volna állni, hogy ez a béremelés a reform lépések nélkül megalapozatlan. ez csak a reformokkal megy. ami a dologi kiadások csökkentését jelenti, lényegesen kevesebb épületben, lényegesen koncentráltabban dolgoznak az orvosok lényegesen több pénzért. ez oké. de a 100 napos program nem ez volt.

másrészt ha ez a verbális intervenció hasztalan, akkor pedig azt kamatot kellett volna emelni. és a fedezet nélkül kiosztott támogatásokat mennél hamarabb elinflálni. az inflációs célokat korrigálni. és amikor ez a politika sikeres, utána kell kamatot csökkenteni.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 21:24:26

@Letícia: Valóban, azt a valagnyi pénzt lehetett volna "Török Gábor és baráti köre" elnevezésű egyesületre is fordítani, nem?
És most akkor szelektálom a támogatandókat:
"Barátaim és szüleim, (személyi) edzőm, valamint fogorvosom!"

Gábornak meg ott az dicsejség sohse múló lila ködje!:-P

2010.04.06. 21:24:41

@Letícia: T. Török Gábor, köszönöm!:) Bocs, ezt elfelejtettem!:)

mrs. white 2010.04.06. 21:25:42

@[nev]: A szocializmus azért nem működött mert egy politikus szelekcioja még a mostanitól is sokkal rosszabb volt. Nehezen képzelhető el hogy négy általánost végzett bányászok pékek jól vezethetnek egy országot. Egy két ember esetében előfordulhat hogy iskolázottság nélkül is megfelelő szellemi képességekkel bírjon de azért ez nem általános dolog.

mrs. white 2010.04.06. 21:27:03

Messi belőtte a harmadikat

Ordnassac 2010.04.06. 21:27:45

@namitirok: Kordának mondd, ő szokta előszeretettel használni...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 21:29:28

@mrs. white: Hogy rohadjon le a ...mondhatnók úgy is, hogy elfogyott az ángliusok arsenálja!

2010.04.06. 21:30:08

@namitirok: így van, én is azt akartam írni, hogy TG megérdemelte volna az a pénzt! Lila köd meg Neked jut, meg nekem, mert akárhogy is törjük itt egymást fejét mag a magunkét, nem lesz eccerű a Zéletünk eztán se.

török gábor 2010.04.06. 21:30:18

@mrs. white: és milyen csodálatos volt :)

Ordnassac 2010.04.06. 21:30:44

@namitirok: Török Gábor for President, magyar gyártmány! ;-P

Ordnassac 2010.04.06. 21:31:26

@török gábor: mint semleges fociszurkoló remélem, hogy Messi nem fullad ki a vébére. :-)

mrs. white 2010.04.06. 21:33:33

@török gábor: Zseni a pali. Megkockáztatom hogy ott a helye a legnagyobbak közt, és még csak 23(?). Mármint az örök ranglistán. Puskás Pelé Maradona stb.

török gábor 2010.04.06. 21:34:25

@Ordnassac: nem hiszek a szememnek, annyira érzi ezt a játékot... bár nekünk lenne egy ilyen, szerintem soha többé nem írnék politikáról :)

Idet 2010.04.06. 21:36:18

@Ordnassac: Most le lehetne csapni a dolgot a magyar naranccsal, de sajnos, TG annál kiválóbb...

Török Gábor rajongó 2010.04.06. 21:36:59

@Ordnassac: Illene akkor átírni az Ártányról (tomcat) szóló wikis szócikket mert az még mindig elég gázos.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 21:37:09

@török gábor: Szünetben reklám!
Egy nem lenne elég szerintem, csak, ha Petry Zsolt is a pályán lenne mellette!:-D

Ordnassac 2010.04.06. 21:38:39

@török gábor: tényleg zseniális, nem véletlen, hogy Maradona rajong érte. Van is miért. Az argentinok sokáig húzhatják most a vébén (ha megnyerik, Maradona végleg és megcáfolhatatlanul eléri az Isten fokozatot).

Amúgy milyen jó, TG is offol. ;-)

Idet 2010.04.06. 21:38:44

@Letícia: Ajjaj, az ikszipszilonosok belemerültek saját legkedvencebb játékukba, mi meg mandinerről figyelhetünk...

mrs. white 2010.04.06. 21:40:25

@namitirok: Arsenált is szeretem szimpatikus csapat jó focival, de amit a barca művel az a foci ünnepe. Amig mindig ők nyerik a Bl-t addig nem fog visszajönni a bunker foci, mert bebizonyítják, hogy nem az a hatékony.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 21:40:49

@Letícia: Eccerűnek nemisaz, de legalább vidám, nem?
Nem hát, nem köll válaszolni, (pénz)költői kérdés vőt!:-D

Ordnassac 2010.04.06. 21:41:24

@Török Gábor rajongó: nekem mondod? már egy ideje tervezzük, hogy kábé a felét kivágjuk... Amúgy üdv újra köztünk! :-)

Ordnassac 2010.04.06. 21:42:13

@Idet: ööö... Mrs. White ikszipszilonos lenne?

mrs. white 2010.04.06. 21:42:54

@Ordnassac: Csak Maradona csapatában nem bír gólt rúgni. Amilyen jó focista volt, olyan rossz edző.

pannonfunk 2010.04.06. 21:43:08

Ti itt meccset néztek, miközben én dolgozom? Hol adják?

mrs. white 2010.04.06. 21:44:25

@Ordnassac: Yes. Nem hallani a hangomon?

Ordnassac 2010.04.06. 21:44:38

@török gábor: most elképzeltem egy TG focielemez sportblogot. :-) Interdiszciplinaritás rulez!

Ordnassac 2010.04.06. 21:46:00

@mrs. white: hová lettél férfivilág, amikor női burokban kommentel itt valaki és kiderül, hogy hím (jjulie-utánérzet)...

mrs. white 2010.04.06. 21:46:16

@török gábor: Jut eszembe szoktál még a sport1- en is "szakérteni"? Mert amióta digi mindent felvásárolt meg állandóan egy bloggon lógok keveset nézem.

2010.04.06. 21:47:30

@Idet: én nem merülök bele, mert megyek aludni!:)
Szép álmokat nektek is!:)

@namitirok: jókat fogok röhögni, az fix!:D

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 21:48:14

@Ordnassac: Lehet, feminim kissé a neve, de nem minden "nomen est omen", mint láthattuk szümtükkel, igaz?:-)

mrs. white 2010.04.06. 21:49:53

@Ordnassac: Hosszu sora lenne annak elmondani miért alkult ez így, de ha tudom hogy ezzel jjulie-vel egy lapra kerülök, inkább kitépem a kezem mely klaviaturát pötyögtetett.

pannonfunk 2010.04.06. 21:55:53

@Ordnassac: Koszi, megyek nezni. Bar lehet, hogy belealszom, kisse ki vagyok faradva.

Ordnassac 2010.04.06. 21:56:02

@namitirok: a hiszem, ha látom itt új értelmet nyer(l)t...

@mrs. white: nono, öncsonkításért nem fizet a biztosító, annyit meg nem ér a dolog. :-P

mrs. white 2010.04.06. 21:56:04

@namitirok: Mint korunk legnagyobb zsenije (nem nem bokros), Stephan Hawkins, a gondolatommal írányítanám a billentyűket.

E.G.O. 2010.04.06. 21:58:44

@mrs. white: És még én haragszom, meg pörölök...:)

Egyébként ezekkel a gondolatmankókkal csak az a baj, hogy nehéz objektíve összeállítani őket. Akinek pedig szüksége van rá, az talán befolyásolható. Én a több forrásból származó információkban hiszek, a médiában (csináltam) bevallom, csalódtam.

mrs. white 2010.04.06. 21:58:47

@Ordnassac: Galaxis utikalauz stopposokban is csak úgy tudott valaki megmenekülni a világ legunalmasabb irójának felolvasásakor, hogy elrágta a saját lábát.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 21:59:07

@mrs. white: Vagy mint az a Messzi ember, a lábával?:-)
Szájjal és lábbal netezők egybesülete, mi?:-D

2010.04.06. 21:59:08

@namitirok: nekem nagyon szép műkörmöm van, ami saját!:)

Jóccak!:)

Ordnassac 2010.04.06. 21:59:24

@namitirok: na éppen ezért nyert új értelmet. Bemondás alapján látom, hogy XY! :-P

Ordnassac 2010.04.06. 22:00:30

@mrs. white: annyira azért nem abszurd a mi világunk. Ettől függetlenül: 42!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:01:10

@Letícia: Viszon(y)t!
Igazi műköröm, miljen lehet belőle az perkelt?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:03:05

@Ordnassac: Bemondás után elhiszem és visszahűzódom, mivel gentlemanus vagyok, ha nem áll érdekemben más!:-)

E.G.O. 2010.04.06. 22:04:12

@namitirok: Úriember az a vadállat, amelyik valameddig tud várni?:)

Ordnassac 2010.04.06. 22:09:03

@E.G.O.: az Uriember nem valami mentalista? :-P

mrs. white 2010.04.06. 22:09:05

@E.G.O.: Az én gondolatmankom a következő volt. 2002 előtt éppen a jólmenő vállakozok unalmas léha életét éltem. Egy kis árubeszerzés dőzs stb. Úgy választások előtt fél évvel elkzdtem rajta gondolkodni hogy miért is nem szeretem én orbán viktort, mikor emlékeim szerint 98-ig ha nem is kifejezetten rajongtam érte de kedveltem. Egy hirtelen ötlettől vezérelve onantól kezdve elkezdtem olvasni a mgyar nemzetet népszabadságot népszavát st tévében pedig a baloldali sajtóklubot hétfőn a jobboldalit pedig pénteken az atv-n stb. Kb fél év kutatómunkával kiderült hogy kik és hogyan manipulálják jobban embert és hogyan. Nem mondom hogy mindenkinek van erre ideje és energiája, (most már nekem sem lenne) de ha minden oldalról tájékozódik az ember akkor az sokat segit egy valós kép kialakításában.

mrs. white 2010.04.06. 22:11:26

@Ordnassac: Én akkosr sírtam a röhögéstől amikor a robot megszámolt 3 milliárd a köbön bárányt és elaludt.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:13:18

@mrs. white: És miután megvilágosodtál, tönkrementél!

Vigyázat, l(j)övök:
Tanmese: Aki nem olvas, ráér pénzt keresni!
Ha a hangya nem lett volna szorgalmas, nem lett volna mit lefoglalnia a banknak, lásd tücsök!

nami meséje későnfekvő gyermetegeknek

Idet 2010.04.06. 22:14:32

@Ordnassac: Háááát...én nem leszek árulója...

mrs. white 2010.04.06. 22:17:10

@namitirok: Hát valahogy úgy, de azért agonizáltam még egy pár évet előtte.

Én a tücsök mesté ugy ismerem hogy.

" Volt egyszer egy léha tücsök aki semmi mást nem csinált mint egész nyáron a szórakozásnak élt csak hegüdül és mulatott. Bezzeg a szorgalmas hangya egész nyáron dolgozott, gyűjtötte az élelmet a télre.
Aztán amikor eljött az ősz mind a ketten megdöglöttek"

Idet 2010.04.06. 22:17:53

@pannonfunk: '45 után Pesten: Felront a férj a lakásba, ott találja a nejt a barátjával, felordít: ti itt, mikor odalent krumplit osztanak?! Bocs, de kínálta magát!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:20:53

@mrs. white:
Ez a hagyományos verzió, és mint ilyen, unalmas is!
Miként a csődbeszámolók is kissé, nem?:-(

mrs. white 2010.04.06. 22:24:01

Sajnos mennem kell. Joccakát mindenkinek!

E.G.O. 2010.04.06. 22:24:31

@namitirok: Nem elképzelhetetlen...
@mrs. white: sokkal rondább lesz a kép, ha dolgozol is ezekkel, amiket olvastál... Először minden betűért fizetni akarnak. Akár kérsz érte pénzt, akár nem. Aztán jönnek az "ötletek". Ha vannak megbízható ismerőseid, informáltabb lehetsz.

Ordnassac 2010.04.06. 22:30:08

4:1! Vajon ki lőtte a gólt? ;-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:30:32

Sajnos nekem is, mert megesz a panész!
Áh, nem való nekem ez a kapitalista kártyajáték!
Minden kaszinót porig égetni, azt kellene!(de előtte meglátogatnám a kasszát, ha lehet!:-)
Mess(z)i ember nem kell a magyarnak, mer' még rájönnénk, milyen kevesek vagyunk!:-(

Ordnassac 2010.04.06. 22:32:16

@namitirok: fél 11 van, ilyenkor nem szokott még lelép(cel)ni!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:35:16

@Ordnassac: Na jah, a szorgos hétköznapok jövendnek, meg morcos is vagyok kissé!

Ordnassac 2010.04.06. 22:39:25

@namitirok: nocsak, a meccs után pókerreklám (Gus Hansennel)...

Idet 2010.04.06. 22:42:02

@namitirok: Hát, aztat nem nekem köll tunni!

Ordnassac 2010.04.06. 22:44:46

@namitirok: ez a jód veszélyes anyag hírében áll... :-P

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:46:02

@Ordnassac: Nemzetközi, ahogy hallottam!:-P
Bocs, tényleg morcos vagyok! Menjek vagy beszóljak még?:-)O

[nev] (törölt) 2010.04.06. 22:48:52

@mrs. white:
kevés fogalmad van a szocializmus nevű formációról. az, hogy a négy elemit végzett bányászok vezették az országot, egy hülyeség. ők pont nem voltak döntéshozók, mint ahogyan cserpalkovics sem döntéshozó. és ő láthatóan nem okosabb egy négy elemit végzett bányásznál. és a fidesz elnöki kabinetjének helyettes vezetője.

fidesz.hu/index.php?Rovat=10053

én ismerek olyan fazonokat, akik időnként döntéshozók voltak, és a bokájukig nem ér fel a fenti tablón senki. időnként hagyták őket dolgozni, időnként eltiltották őket a munkától. hittek a tervgazdaságban. illetve ennek próbálták megteremteni az elvi alapjait. és folyton az jött ki nekik, hogy egy vegyes gazdaságra van szükség. aminek az alja szocializmus, a teteje piacgazdaság.

és az egy ettől teljesen független attól, hogy ezt a kombót egy ázsiai típusú (szovjetrosz) ideológiai köntösbe bújtatjuk, vagy európaiba (angolszászba). ez egy kult politikai kérdés. a kommunisták permanens forradalmat hirdetnek, revolucionisták, a kapitalisták pedg a folyamatos fejlődésben, a haladásban hisznek. szerintem nyilvánvalóan az angolszász mintát kell hirdetni ez ügyben. egyszerűen azért, mert az irodalom, és a történelem jelentős részben európához kötődik, és nem ázsiához.

amiről én itt beszélek, annak van egy balos interpretációja. ez pedig nagyjából az, hogy rendszerváltásnak nevezett tőkés restaurációs kísérlet a lakosság felének lába alól egyszerűen kihúzta a talajt. ez a kapitalista blitzkrieg a 90-es közepére elbukott. az összes munkahely fele megszűnt. és az aktív népesség fele azóta sincs legálisan foglalkoztva. miközben dollár milliárdokat költ az állam átképzésre, és munkahelyteremtésre. ennek következtében a feudális termelési formák kerülnek előtérbe. amik messze alulmúlják a szocialista feljettséget a low tech iparágakban, a könnyűiparban, vagy a mezőgazdaságban. ezekben az ágazatokban a szocializmus nevű formáció messze felülmúlta a jelenlegit. mezőgazdaságban teljesen nyilvánvaló, a könnyűiparban is. a magas kultúrában visszalépés történt. a közgondolkodás pedig nem sokat változotte. ezek szerintem nyilvánvaló dolgok.

a tőkeigényes (high tech) ágazatokban volt előrelépés. mondjuk a távközlés ma összehasonlíthatatlanul fejlettebb, mint a szocializmusban. akkoriban külön kellett kérvényezni, hogy lehessen telefonod. csakhogy sokra megy azzal valaki, hogy vehet a segélyből egy csúcskategóriás telefont, ha nincs munkája. nem tud rendesen étkezni, ruházkodni, létbizonytalanságban él.

én demokrata vagyok, nem kommunista, de nem látom be, hogy a hatalomban miért ne lehetne pék. ha egyszer ez az ország azért is működik, mert vannak pékek. és ha nem lennének nem lenne mondjuk kenyér. legyen a hatalomban pék. miért ne legyen. nekem úgy tűnik, hogy magyarországon a politológusok se okosabb, mint a pékek. ez inkább a probléma.

Ordnassac 2010.04.06. 22:50:57

@namitirok: nyugodtan, nagyon jól szórakozom. :-D

Idet 2010.04.06. 22:53:09

@Ordnassac: Suetoniushoz:
"Alszol, ha fáradt vagy. Dolgozol és vadászol, ha az időjárás megengedi, vagy egyszerűen, ha rád tör a késztetés. Akkor eszel, amikor a gyomor követeli, és nem holmi ebédszünetekben... a quallunaatnak (fehér ember, a szerk.) ez a látszólagos rendszertelenség sohasem fért a fejébe. A quallunaat azt sem értette, hogy lehet szabályozott időterv és teljesítmény-séma nélkül élni, és azt sem tudta, hogy ezt meg szabad tenni. A quallunaat egy világot épített magának a világon kívül... Nem veszítünk időt, hanem megkaparintjuk azt... nem számít, hogy milyen gyorsan érsz oda egy helyre, mert kerülőt teszel. Az életedet attól még éled, és az idő nem megy veszendőbe."

Idet 2010.04.06. 22:58:23

@namitirok: Ez még mindig jobb, mint a hölgy... szegény anyámat anno tekintetes asszonynak szólították, csak elámultam, amikor Jókaiban találkoztam vele (a megszólítással...)
Minek kéne utánaolvasni?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 22:59:46

@Ordnassac: Ennek azért örülök kissé!
Megyek, olvasok egy kis Petrarcát! (az akadt a kezembe olyasmi, ami nem hosszú és nem mai!:-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 23:01:21

@Idet: Ne mondd, hogy minden klasszikust kívülről citálsz és már az a ....hogyishívják is... megvolt?:-D

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 23:04:08

@Idet: Kulák családból származál?
Ma már nem bűn, bevallhatod!:-P

Ordnassac 2010.04.06. 23:05:58

@namitirok: csak klisé örülsz? :-P

@Idet: az időről jut eszembe egy Woody Allen-klasszikus: "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." ;-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 23:06:00

Most látom, a Petrarca kötet kétnyelvű...hogy fogom ezen étrágni magam?
Buona notte, amíci!:-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.06. 23:07:18

@Ordnassac: Azt mégse írhattam, hogy itt ugrálok örömömben, mint colos fog pár nap múlva...

Ordnassac 2010.04.06. 23:12:52

@namitirok: azt nem Mark Twain mondta? ;-)

Idet 2010.04.06. 23:18:53

@namitirok: Abból, de orvos apám mián volt ez, az idősebb emberek a nadrágos embert - és a feleségét is - ezzel a titulussal illették mifelénk.
Dehogy citálok, az Ordnassac! Csak válaszoltam egy szerintem odaillő modernnel.

Ordnassac 2010.04.06. 23:23:24

@Idet: még mindig jobb, mintha citerálnék. Amúgy valóban van egy enyhe vonzalmam az idézetek és odamondogatások iránt. ;-)

Idet 2010.04.06. 23:23:45

@namitirok: Németh László módszere a következő volt, mikor Dantét olvasott eredetiben, persze neki jó latin előzményei is voltak: napi húsz szót tanult meg, mindennap ismételt, és jelölte az elfelejtett vagy nehezen megjegyezhető szavakat, azokat mindig hozzácsapta a következő új adaghoz. Aláhúzott és jegyzetelt. Nosza, Nami, csülökre!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.04.06. 23:25:53

A Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) 1991. november 5-én kölcsönszerződést kötött a Magyar Hitelbankkal. A parlamentbe egy évvel azelőtt bekerült, 1988-ban alapított fiatal párt 100 millió forint kölcsönt vett fel "szervezeti fejlesztésre". Ahogy a kölcsönszerződésben állt a Fidesz a pénzt "vidéki irodaházak bővítésére, azok technikai és infrastrukturális feltételeinek a javítására, valamint nagyobb apparátus koordinálására képes budapesti központ kialakítására fordítja". A pénz visszafizetésének garanciájára a szerződés "egyéb kikötés" pontja alatt a következő állt: "A kölcsön visszafizetésének biztosítékaként az Adós részére 1994. december 31-ig az állami költségvetésből biztosított támogatás szolgál, valamint a FIDESZ költségvetésébe beállított különböző támogatóktól befolyó pénzeszközök szolgálnak."
Csakhogy: ez a kölcsön soha nem lett visszafizetve. A Magyar Hitelbank gyakorlatilag szponzorálta a később négy évig kormányzó, s most ismét kormányzásra készülő Fidesz indulásának a költségeit (meg persze emellett az elvileg fedezetül szolgáló parlamenti állami támogatást is felvették). Azt csak feltételezzük, hogy a hitelfelvétel előtt sem mozgalmi alapon és a szimpatizánsok adományaiból tartotta fenn magát az 1990-ben emlékezetes plakátkampánnyal startoló fiatal liberális szervezet. Amelynek alapítóit Soros György pénzügyi spekuláns karolta fel, és akik a Bibó István Kollégiumból ismerték egymást. Mint köztudott, Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt kollégista szobatársa az a Simicska Lajos (a Fidesz-kormány első évében az APEH elnöke) volt, aki a szóban forgó kölcsön kapcsán olyan céghálózatot gründolt, amelyek révén sikeresen folyatták át a banktól igényelt összegeket alapítványi és céges számlákra. A pénz szétosztásában egyebek mellett részt vett a Szájer József vezette Demokratikus Politikai Kultúráért Alapítvány (Képviselő tagja volt: Szadai Károly; kuratóriumi tagjai Szájer és Szadai mellett: Kósa Lajos, Baráth Gergely, Tirtsch Tamás), a Grácsmann Tibor vezette Draft Kft., a Schlecht Csaba vezette Foliográf Kft., a Gransperger Gyula igazgatta Best Lising Kft. Újabb cégek is alakultak, például a Kövér László testvére, Kövér Szilárd által vezetett Arzenál Kft., amely az előbb említett Draft nevű cégből és a Schlecht Csaba vezette Padrone Kft.-ből alakult (A Padrone beltagjai voltak: Simicska Lajos, Schlecht Csaba, Varga Tamás, Kövér Szilárd) a cégek bejegyzési címének többszöri változtatása után (több cég is be volt jegyezve külön-külön időpontban például a budapesti Vend utca 25. vagy a Frankovics Mihály utca 21. alá). Nézzünk egy példát a pénzmozgásra! A banktól 16 millió hétszázezer forintot utalnak a Szájer József elnökölte Demokratikus Politikai Kultúráért Alapítványnak (Cím: Lendvay u. 28., Fidesz-székház), az aláíró Szadai Károly. Ők továbbítják az "Alapítvány a Független Tájékoztatásért" részére (persze ez házon belül marad szó szerint is, hiszen a cím ugyanúgy Lendvay u. 28.) Varga Tamás és Simicska Lajos aláírásával, végül az összeg a Csalogány utca 9-11. alá bejegyzett Pergamen nevű cég számláján köt ki. Az ügyletet kifogásolja a Magyar Hitelbank munkatársa, Bóné Mária (információink szerint ma egy takarékszövetkezetnél dolgozik), aki levelet intéz Várady Tiborhoz, az MHB főosztályvezetőjéhez. Ebben az előbb említett utalás kapcsán leírja, hogy a Független Tájékoztatásért Alapítványnak az ő fiókjukban nincs is bankszámlája. Idézzük Bóné Mária levelét szó szerint: "Az átutalási megbízás leadásával egyidőben adták le az alapítvány okiratait (alapító okirat, végzés, aláírási címpéldány), és a pénzügyi előadó már akkor jelezte az alapítvány ügyintézőjének, hogy a Demokratikus P.K. Alapítvány számlájáról az átutalást nem tudja teljesíteni. Pénteken, 04.24-én 12.15 és 12.30 óra között dr. Simicska Lajos és Varga Tamás megkerestek, és számonkérték, hogy miért nem került teljesítésre az átutalás. Elmondtam részletesen az átutalással kapcsolatos problémákat, de ők az érvelésemet nem fogadták el. Hivatkoztak az ideiglenes alapítványi számlanyitásra, Trendy-számra stb. Szinte sorolta nekem Simicska úr a megoldások lehetőségét, amit döbbenetesen jól ismer, majd közölte, hogy az átutalások nem teljesítése miatt - ugyanis a nem létező alapítványi számláról is tovább kellett volna utalni az összeget a 219-98904 (Pergamen ) számlájára - akár 100 millió Ft kár is keletkezhet. Ezért bejelentette, hogy azonnal készpénzben fel akarja venni a Demokratikus Alapítvány számlájáról a 16,7 millió forintot. Válaszként elmondtam, ne tegye ezt pénteken 12 óra 30 perckor, mert ez teljesíthetetlen a bankfiók részéről. Azt válaszolta: sürgős, szedjem össze a többi fióktól a pénzt. Jeleztem, hogy az összeget hétfőn megrendeljük, és kedden fel tudják venni...Tisztelt Várady úr! Észrevételezem, hogy az összeg, amit fel kívánnak venni, annak a forrása a FIDESZ által 1992.04.01-jén engedélyezett 20 millió forintos forgóeszköz-hitel. Érthetetlen számomra, hogy ezt az összeget miért kell ilyen úton eljuttatni a Pergamen Rt-hez?

Ebből kiindulva megvizsgáltam a FIDESZ által 1992.04.03-án igénybe vett 50 millió forint forgóeszköz-kölcsön felhasználását, és a mellékelt bizonylatok alapján én úgy látom, hogy a kölcsönt - a bank pénzét - a FIDESZ nem a működésével kapcsolatos problémák konkrét megoldására fordítja, amire a kölcsönt egyébként kapta..." Bóné Mária később egy másik cég banki ügyletei (Interdivat és Centum Kft.) biankó fedezetigazolásai kapcsán már az MHB ügyvezető igazgatójához, Strack Jánoshoz intézett levelet, melyben kifogásolta, hogy "Az Interdivat Kft. által a bankfiók részére átadott dokumentumok a Centum Kft. részéről elkövetett csalást egyértelműen bizonyítják”. A Bóné Mária szerint a Centum Kft (tagok: Kövér László, Máté János, Stumpf István, Wéber Attila, Gyurgyák János, Kövér Szilárd, Orbán Viktor, Varga Tamás, Gyekiczki András) azon tagjai, akik hamis fedezetigazolásokkal több alkalommal fizetés nélküli áruhoz jutottak, azok több más kft-nek is a tagjai voltak. A cégek: Creato (Simicska, Kövér Szilárd, Varga, Schlecht, Gyurgyák), Eurotax (az említett svájci-osztrák tulajdonosok és a Centum Kft. voltak az alapítók, a Centrum 40%-ban), Menüett (Simicska, Kövér Szilárd, Varga, Schlecht), Padrone (Simicska, Schlecht, Varga, Kövér Szilárd), Draft (Simicska, Varga, Schlecht, Kövér Szilárd), Promt Profit (Simicska, Varga, Kövér Szilárd, Schlecht), Best Lising (Varga Tamás apja és Simicska felesége), Prom Joys (Promt Profit Kft. valamint Brunner István és Schlecht Csaba), Arzenál, Foliográf (Orbán Viktor, Kövér László, Gyurgyák, Varga, Kövér Szilárd, Simicska, Schlecht), Bónusz (Varga, Simicska). A lelkiismeretes banki ügyintéző levelei után érdemes tovább tanulmányozni az általa is említett pénzmozgást és cégeket. Az elsőre kaotikusnak tűnő céglabirintusban különböző felelős pozíciókban megtaláljuk a Fidesz akkori és mai vezetőinek, háttérembereinek és azok családtagjainak jó részét. Egyiküket, a Fidesz korábbi gazdasági tanácsadóját, Varga Tamást több nemzetközi elfogatóparancs alapján keresték, majd fogták el 2005-ben Hollandiában. Előtte Prágában bujkált. A százmilliós kölcsön "eltüntetésében" szerepet játszó Centum Kft. a Századvég Kft.-ből alakult (amely azonos nevű és nem mellesleg személyi átfedést is mutat azzal a ma is fideszes Századvég Kutatóintézettel, amely múlt szombaton kétoldalas tanulmányt tett közzé a Magyar Nemzetben a Jobbikról "Kocsmapolitika" címmel), és az említett Varga Tamás is tagja volt a cégnek. Olyan nevek társaságában, mint Gyurgyák János politológus, Orbán Viktor, Kövér László, Kövér Szilárd (Kövér László testvére), Stumpf István, vagy épp az a Gyekiczki András, aki később az SZDSZ-be igazolt, és Kuncze Gábor kabinetfőnöke lett. Ezen a ponton ez a tény azért is érdekes, mert 1999-ben az SZDSZ-es Eörsi Mátyás egy ideig feszegette a bankkölcsönnel gazdálkodó céghálózat körüli anomáliákat, de Simicska Lajos APEH-elnökségről való lemondása után (Simicska egyéves elnöki regnálása idején tízmilliós nagyságrendű, a korábbi időkből datálódó Fidesz-adósságokat engedett el) nem hallhattunk többé az ügyről. A Centum Kft. később 40%-os tulajdonosa lett a svájci-osztrák vegyes tulajdonú Eurotax Kft.-nek, melynek ellenjegyzője Simicska Lajos volt, ügyvezető igazgatói pedig Varga Tamás és Erik Pomassl. A bankkölcsönt eltüntető cég- és alapítványi hálózatban az előbb említett mai Fidesz-vezetőkön kívül megtaláljuk továbbá Szadai Károlyt, aki a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt, Schlecht Csabát, Simicska Lajos feleségét, Varga Tamás édesapját, Bence Györgyöt (Néhány éve elhunyt filozófus. Fia, Bence B. György Fidesz-színekben négy évig a II. kerület polgármestere volt), vagy épp azt a Tóth Mariannt, aki a Magyar Hitelbanknál banki alkalmazott előadóként a kölcsön intézője volt, és ügyvezetője volt a Fico Kft.-nek, amely 1998-ban a Simicska-féle Mahir tulajdona lett, ő maga pedig Simicska Lajos utóda lett a Millenium Rt. igazgatóságában. Az említett cégek nyomán keletkezett Mahir ma kiadó és reklámmal foglalkozó óriásvállalat, amely a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió mögött áll, és amelynek az ország több pontján a helyi, fideszes önkormányzat kedvező áron, pályáztatás és előzetes bizottsági jóváhagyás nélkül adott bérbe (egész pontosan a Mahir Cityposter Kft.-nek) reklámértékesítési területet. A Hír TV-ben tulajdonosként is közreműködő Töröcskei István volt a Magyar Hitelbank elnök-vezérigazgatója 1994-ben, amikor a Fidesz 97,5 millió forintos lejárt hiteléről eképp határozott a bank: "a fennálló 97,5 millió forint összegű lejárt hitelállomány hitelezési veszteségként leírandó". A Magyar Hitelbank vesztesége a cégek összességét tekintve a későbbi hitelfelvételek miatt elérhette akár a 700 millió forintot is. Később a Magyar Hitelbank megszűnt és ABN Amro lett belőle. Hová került és mi lett a sorsa a Fidesz indulását segítő hitelnek és a többi kölcsönnek? A ma ismert és a cikkben említett politikusokon kívül az ügyletek többi szereplője részt vesz-e a Fidesz gazdasági életében és a leendő Fidesz-adminisztrációban? Visszafizeti-e valaha a Fidesz és a résztvevők az adósságot? Valóban nem érzi magát felelősnek a Fidesz az elmúlt 20 év mutyijaiért, korrupciós mechanizmusaiért, közpénzeltüntetéséért? "Itt az idő" válaszolni.

Idet 2010.04.06. 23:26:38

@Ordnassac: Az jó, én kedvelem a dolgot, csak a memóriám néha cserben hagy, és a könyvtáram nélkül ott állok, mint szamár a hegyen... Azt tudom, hogy hol van, miben van, de citálni...

Ordnassac 2010.04.06. 23:33:47

@Idet: de.wikiquote.org/ (magyarul is van, de az erősen kicsi, a németeknél meg szerepel forrással az adott idézet)

Bona Fides 2010.04.06. 23:34:02

@"Itt az idő," végre húzz el Orbán!: Hű! Ez olyan hosszú, mint a vonatfütty! Bocsi, de nem bírom elolvasni.
Gondolom, az a lényeg, hogy "húzzonelazorbán".

Idet 2010.04.06. 23:35:20

@Idet: Jesszus, cserbenhagy, egybe!

Jó éjszakát mindkettőtöknek!

Jó éjszakát mindenkinek!

Idet 2010.04.06. 23:38:08

@Ordnassac: Köszi, ezt rögvest hozzáadtam a kedvenceimhez!

miva? 2010.04.06. 23:38:49

@"Itt az idő," végre húzz el Orbán!: huhh, akkor a jobbikra vagy az mszp-re szavazzak?

mert ilyen tisztességtelenekre nyilván nem szabad.

:D

aum 2010.04.06. 23:43:44

@"Itt az idő," végre húzz el Orbán!: Ezt eddig is tudtuk. Lopott itt mindenki és nem a Fidesz a legtöbbet. Működött a status quo senki nem dobta fel a másikat, mígnem Tocsiknál a Fidesz borította az asztalt. Azóta tart az oligarchiák háborúja.

vidori 2010.04.06. 23:46:22

@john paul johnes: Teljesen egyetértek Veled! 4 évente arról szól a választás, hogy ki akarja győztesnek vagy ahhoz tartozónak érezni magát!
"- Pistike, milyen fagyit kérsz? Pirosat, narancssárgát, zöldet, stb?"
Amikor változott a kormányt adó pártok személye, egyikre sem emlékszem, hogy azt mondta volna, hogy ezt és ezt megtartom az elődőmtől, mert én sem tudok jobbat!
A pártprogramok a "szakértőknek" valók, hogy legyen mit elemezni. Ha valaki végig olvasta (elég száraz volt) a mai Népszabadságban (bocsi a reklámért) a pártok válaszait az egészségüggyel kapcsolatos kérdésekre, és semleges akar maradni, akkor mindenkinél talál 1-2 szimpatikus gondolatot, de mindig jön előtte vagy utána a feketeleves, azaz olyan gondolat, amelytől rögtön hátraszaltót akar ugrani.
A köztársaságunk válságban van, mert csak az országgyűlési képviselők juttatásairól volt konszenzus a parlamentben, és az ehhez kapcsolódó esetekben, illetve néhány nemzetközi hatású, de a magyar ember mindennapjait és életét befolyásoló esetben nem.
Pl. a hálapénz attól még nem fog megszünni, hogy az orvosok 2x-3x annyi fizetést kapnak. Ki az a hülye, aki nem fogadja el az adózatlan pénzt azért, amiért még fizetést is kap? Idealisztikus, de amiért nem fizetünk, azt nem tartjuk értékesnek -> ilyen a magyar felfogás, mert mindennek ára van, ehhez kellene alkalmazkodni a politikusoknak is. Amit az állam az adómból finanszíroz, azaz "ingyen van" legyen a mentő, a védőoltás, a kétévenkénti alapos általános szűrővizsgálat. A többiért inkább fizetek számla alapján, amely nekem költség, a gyógyítónak bevétel. magyarországon mindenki vállalkozó: a túlélésre vállalkozik!!!
A sok "összevisszaság" miatt mindig az utolsó pillanatig hezitálok, de a lelkiismeretem mndig elvisz a fülkéig, nem tudok otthon maradni.
Az országgyűlésben is inkább mamelukok voltak/vannak/lesznek, mint képviselők -tisztelet a kivételnek- , leginkább azt a politikust becsülöm, aki szavazáskor nem a pártja, hanem a lelkiismerete és a választókerülete érdekei szavaz!!! Sajnos a megélhetési politikusok ezt nem tehetik meg!
Mindig visszacseng a fülembe az az Antall-kormány idején elhangzott vicc poénja, amikor sok százezer ember veszítette el állását, hogy "... nem baj, ha nem értesz semmihez, majd jó leszel politikusnak!"
Úgyhogy, hajrá gyerekek, nőjjünk fel!

miva? 2010.04.06. 23:50:08

@aum: azé ez huh.

aki ezt előre megtervezte, kiosztotta a szerepeket, végigjátszotta, stb. az igen összetett gondolkodású tag. gondolom, nem az élet hozta így.

azt gondolom, hogy a becsületet egyszer lehet elvestíteni, és aki ezen túl van, az ne hozzon törvényt.

demagofób 2010.04.06. 23:55:00

A jegybankot utólag szidni könnyű.
"Vona Gábornak igaza van" azt lehet, hogy egy paradoxon.
Jó lenne a 6 párti vita. Nem azért, mert fideszes vagyok vagy nem vagyok. Megnéztem a Magyarország választ című műsort az MTV-n és a maradék optimizmusom is elszállt a politikával kapcsolatban. De milyen szépen megmenekült Orbán így nem benne csalódtunk. Vagy mégis?

A te szavazatod is annyit ér mint az övé:
www.youtube.com/watch?gl=FR&v=FQ1xIYMVpzc

Remélem Gábor nembánod, hogy ellensúlyozom az optimista politika igenlő írásod...

Én leszek az egyik aki nem megy el szavazni. Sajnos nem tudok olyan pártot mondani amelyik mellett több lenne a pozitívum, mint a negatívum (szerintem teljesen objektíven). Inkább vagyok csalódott. Nem vagyok biztos benne, hogy megéri befektetni az energiát, hogy az ember objektíven lásson. Inkább kell saját lehetőségeire több energiát fordítani, abból nagyobb sikere származhat.

aum 2010.04.07. 00:14:41

@miva?: Nézd, én személyes használatú lőfegyvert először 89-ben a Fidesz székházban láttam egy tagnál. Láttam, hogyan loptak már akkor is, csak még kicsiben.

Surko 2010.04.07. 01:04:09

@hoplita: " Egyik kijelentéseddel ütöd a másikat, következetesség nem az erős oldalad.:))
Indirekte legalább annyi munkahelyet teremthet az állam, amennyit a szabad vállalkozások ezrei...de ez ne zavarjon. "

Felhívnám a figyelmedet az 'indirekte' kifejezésed jelentésére: valami, amit nem mi, közvetlenül (direkt módon) teszünk.

Vagyis ha a munkahelyet a vállalkozás létesíti, akkor azt nem az állam teremti.

Tudod, ez olyan, mint ha veszek egy raliautót, leigazolok egy versenyzőt, és az a versenyző végül bajnokságot nyer.

Indirekte ugyan én tettem lehetővé az ő győzelmét (hisz én tettem alá a kocsit), de mégsem állíthatom, hogy én nyertem volna meg a bajnokságot...

Ugyxanezen logika mentén az állam nem teremthet munkahelyeket. Csak vállalkozóbarát környezetet.

Aztán abból vagy lesz munkahely, vagy nem. (ha csökken a globális kereslet a Magyarországon előállított termékek iránt, akkor az állam toporzékolhat, de akkor sem jönnek létre új munkahelyek. Ez van.

" Érdekes, még a kapitalizmus szentséges földjén, az usában is munkahelyteremtéssel kampányolt Obama is...nahát, ugye..? "

És vajon sikerült neki???

Nem.

Tudod azzal nem válik igazzá egy hamis, hazug magyar politikai ígéret, hogy valaki Amerikában ugyanúgy hamis ígéretet tesz...

Amúgy eddig nem is tudtam, hogy a jobbikos turbómagyarok ennyire figyelnek a lenézett Egyesült Államokra...

Osztrakiszmosz 2010.04.07. 03:07:19

Mindenki a demokráciát, mint kormányzati berendezkedést az egyedül elfogadhatónak gondolja, pedig a demokrácia jó esetben nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy a legkevésbé rossz emberek kerüljenek hatalomra. Szerintem mindig az a legoptimálisabb kormányzati berendezkedés, amelyik leginkább elősegíti a közjó növekedését. Tehát szerintem lehetséges, amikor a demokráciánál jobban működik még akár az egyeduralom is. Vagy meri azt valaki állítani, hogy ma jobban működik a magyar állam a demokráciában, mint 1000 éve Szent István király alatt, amikor igencsak diktatúra volt (szegény Koppány és Vazul bánta is). Bizonyos szempontból lehet előnyösebb a demokráciánál más politikai berendezkedés is. Vegyük például az abszolút monarchiát: a király vagy a pápa akkora hatalommal és vagyonnal rendelkezik, hogy nem áll már érdekében, hogy karrierista módon törtessen felfelé (nincs hova), vagy összelopjon még pénzt (minek úgyis van neki elég), nem lehet lefizetni sem. Éppen ebből kifolyólag akár az ország ügyeivel is elkezdhet érdemben foglalkozni. Ráadásul segít az neki, hogy nem kell 4 évente milliárdokat költeni a hazugságai reklámozására és izgulnia azon, hogy folytathatja-e a munkáját. Emellett nem 4 éves ciklusokban kell gondolkodnia (amelyben úgysem lehet érdemben semmit végrehajtani, ráadásul egy év mindig elmegy a választásokra, hanem sokkal hosszabb távra is tervezhet előre). Továbbá nem kell törekednie a kompromisszumos megoldásokra, amely mindig félmegoldásokat eredményez, és sohasem kerek egész megoldásokat. Emellett előny az egy örökletes monarchiában, hogy a leendő uralkodót már kisgyerekkora óta a legjobb tanítók veszik körül, akik felkészítik őt arra, hogy alkalmas legyen az uralkodásra, így elkerülhető az, hogy olyan emberek kezébe kerüljön a döntéshozás, akiknek közük nincs az adott szakterülethez (lásd: „polihisztor” Draskovics, „energetikai zseni” Kovács László stb.).

Nyilvánvalóan a demokrácia mellett is felhozható legalább ennyi érv. Ezzel az irománnyal inkább csak arra akartam rámutatni, hogy a demokrácia mellett létezhet más jól működő berendezkedés is, tehát a demokrácia nem az egyetlen lehetőség. Szerintem az, hogy egy politikai berendezkedés mennyire működik jól sokkal jobban függ a benne résztvevő emberektől, mint magának a berendezkedésnek a típusától: jó emberek esetén egy demokráciában kicsit lehet nyerni, egyeduralomban nagyot; rossz emberek esetén egy demokráciában kicsit lehet bukni, egyeduralomban nagyot ugyanannyi idő alatt. Legalábbis történelem szakos hallgatóként ezt vontam én le következtetésként a történelemből.

Szóval, ha van egy igazán jó és tehetséges vezető (Szt. István, Nagy Péter, Kemál Atatürk, Gandhi stb.) akkor én igenis inkább az egyeduralmat választanám, mint a demokráciát, vagyis úgymond antidemokrata lennék.

Lyuk! Én vagyok az Apááád! 2010.04.07. 20:13:37

"Van egy ismerősöm, aki minden választáson az éppen kormányon lévőkre szavaz. Nem vicc, minden választáson, bárki is van kormányon. Magyarázata a következő: a hatalmon lévők loptak eleget, talán újra bársonyszékekbe kerülve már nem lesznek annyira éhesek. Elmebeteg lenne?'

van pár millió ismerősöm, akik 20 év óta, minden negyedik évben arra szavaznak, akiről azt hiszik elhozza majd a kánaánt és az élete majd jobb lesz attól a párttól. Elmebeteg lenne? ...lehet.

kételkendő 2010.04.07. 20:23:51

@Ne szavazz a 4 mutyi pártra, Fidesz-Mdf-Mszp-Szdsz: Te melyik vagy a felsorolt emberek közül? Ha egyik sem, honnan tudtál ilyen részletes beszámolót keríteni?

Surko 2010.04.07. 22:31:22

@[nev]: " ha a kormány fedezet nélkül szórja a pénzt, akkor a jegybank ezt úgy tudja megakadályozni, hogy kamatot emel, eszébe nincs meglévő inflációs célokat teljesíteni, hiszen azok úgysem teljeseülhetnek, hanem kamatot kell emelni. a jegybank a 100 napos program alatt végig kamatot csökkentet. 9,5%-ról 6,5%-ra, majd persze, amikor világossá vált, hogy a 100 napos program gazdasági értelemben kifulladt, lényegében csak az import növekedett, akkor kénytelen volt 6,5%-ról 12,5%-ra emelni az alapkamatot. ott 9,5%-ról előbb 12,5%-ra kellett volna emelni, inflálni a fedezet nélkül kiosztott extra juttatásokat, és amikor ez a politika sikeres, akkor kellett volna 6,5%-ra csökkenteni az alapkamatot. jelzem, ha itt orbán nagy pénzszórásba kezdene, és az is az importot növelné. a monetáris politikán keresztül lehet javítani a versenyképességen, és nem költségvetésen keresztül. "

Húha... Itt sajnos elég sok dolog keveredik...

1. "elinflálni" - hogyan lehet vajon valamit "elinflálni"?
- úgy, hogy több pénzt juttatunk a rendszerbe
- vagy úgy, hogy emeljük a hatósági áras termékek árát
- vagy leértékeljük a valutánkat

Nézzük az elsőt. A fiskális politika úgy juttathat több pénzt a rendszerbe, hogy túlköltekezik, hiányt halmoz, hitelt vesz fel.

Nos a 100 napos program éppen ezt tette. Tehát önmagában is inflációt gerjesztő folyamat volt

Hogyan okozhat inlfációt a jegybank? Kamatot csökkent, és serkenti a hitelezést. (azaz pont a fordított módon, mint amiről beszélsz: kamatemeléssel nemhogy nem lehet "elinflálni" valamit, hanem épp ellenkezőleg, kamatot akkor emelnek, amikor szűkíteni akarják a pénzkínálatot, pont inflációletörő hatást elérve)

Lássuk a másodikat, a hatósági áremelést. A népszerűségre hajtó kormány hatásági áremelésre nyilván nem volt hajlandó. Medgyesi ki is jelentette ("lassan mondom, hogy mindneki megértse") "nem lesz gázáremelés".

Végül a harmadik opció, a leértékelés már nincs a kormány eszköztárában. A forint már jó ideje a piacra van bízva, szabadon lebeg, noha 2002-ben még volt lebegtetési sáv. De leértékelésre már nem lett volna mód.

Egyszóval: alapvető tévedés kamatemeléssel "inflálni" bármit is.

Mint ahogy az is butaság lett volna, hogy az amúgy is inflációt gerjesztő állami túlköltekezés (pl. a drámaian inflatív 50%-os közalkalmazotti béremelés...) mellett a jegybank mondjuk pénzkínálat növeléssel próbált volna inflációt gerjeszteni. (kis késéssel ugyan, de gerjedt az magától)

Végül: a monetáris politika önmagában nem képes javítani a versenyképességen. Tévedés ezt hinni.

Pl. ma sokan beszélnek a kamatcsökkentés gazdaságélénkítő szerepéről. Jómagam is úgy vélem, hogy jelenleg csak a monetáris politikában van mozgásterünk az élénkítésre (kamatcsökkentés által).

De ez korántsincs mindig így. Pl. ha a kormány folyamatosan és drámaian túlköltekezik, akkor a jegybanknak nem csak azért kell kamatot emelnie mert gerjed az infláció, hanem azért is, mert az egyre nagyobb hiány és államadósság egyre kockázatosabbá teszi az országot. Így a hitelezők egyre magasabb kamatfelárat (kockázati prémiumot) várnak el. Azaz maga a piac kényszeríti felfelé a kamatokat. A jegybank, ha akarja, ha nem, kamatot kell emelnie.

Varga Dénes 2010.04.08. 12:14:23

Tanulj meg úgy játszani, mint a profik és keress pénzt a helyes stratégiával!
Szerezd meg az ingyenes 50$-s kezdőtőkét, és kamatoztasd tudásod!

PokerKezdoToke.try.hu

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.04.08. 13:56:00

Van egy ismerősöm, aki minden választáson az éppen kormányon lévőkre szavaz"

idióta
elvek nélküli marha, aki semmihez sem ért

pannonfunk 2010.04.08. 15:38:33

@Ne szavazz a 4 mutyi pártra, Fidesz-Mdf-Mszp-Szdsz: Ez a kurucinfó mai "nagy durranása"? Ez olyan bonyolult és hosszú, hogy ebből semmi nem fog átjönni.... Én sem olvastam el, és őszintén nem is érdekel, mert vagy igaz, vagy nem...

Interlock (törölt) 2010.04.08. 20:42:47

@Osztrakiszmosz: A mai világban ez egy elég érdekes megközelítés, de logikailag nem igazán tudok belekötni, ráadásul még tetszik is :-)
Ennek ellenére, a mindenfelé érezhető narancskirály-választós hangulat viszont nem tetszik...

zodatt · http://zodatt.ini.hu/ 2010.04.11. 20:19:16

ilyen jó választási műsort még nem láttam. a hsz-ek pedig érdekesek, viccesek. Messivel vb-t kell nyernie Argentínának, főleg, hogy az Isten Maradona a kapitány. Hajrá Fradi!

csakilev 2010.04.11. 20:25:18

Elkeserito latvany innen Erdelybol mindaz ami kint zajlik! Nagyon sajnalom! Kerdesem: a kialakult mai helyzetnek van-e politikai hattere?

pecz 2010.04.11. 20:29:34

OK (nem OK), de miért nem közlik a 19:00-nak megfelelő választási részvételi adatokat.
Aztán lehetne elemzni a részvétel területi eloszlását...

jogdij 2010.04.11. 20:44:18

Ha ti hárman pártot alakítanátok, rátok szavaznék.
Tetszik: hozzáértés , tárgyilagosság, hitelesség.

kilcsike47 2010.04.11. 20:49:46

Még mindig lehetne menteni ami menthető. A felszabadult szavazóhelységekből a szavazatszedőket átlehetne irányítani a kritikus helyekre. Így egyórán belül belehetne fejezni a szavazást.

csakilev 2010.04.11. 20:58:14

A TV2 egyelőre feladta a közvetítést, helyette filmet sugároz. Az RTL még néha kapcsol, az M1 pedig rendületlenül kitart.

szaszilka 2010.04.11. 21:17:58

Atv honlaján

19:03 Exit-Poll jelentés
A kutatások szerint nem fekteti meg a Jobbik az MSZP-t

Egyetlen közvélemény-kutató sem jósol kétharmadot a Fidesznek, és mindegyiknél az MSZP áll a választási tabella második helyén. A Szonda Ipsos úgy becsüli, hogy a Fidesz a voksok 57 százalékát söpri be, az MSZP-t a szavazók 19 százaléka szereti, a Jobbikat pedig az urnához járulók 15 százaléka támogatja, illetve az LMP 5,5 százalékkal ugorja meg a parlamenti küszöböt, az MDF viszont 3 százalékkal elhasal rajta. Szinte hajszálra megegyezik ezzel a Századvég felmérése, a különbség csak annyi, hogy a Fideszt itt 56 százalékra saccolják, az LMP-t öt százalékra adják, az MDF-et pedig 4-re.

A Medián viszont a Fidesz eredményét már 55 százalékra taksálja, az MSZP-t az előzőekhez hasonlóan 19 százalékra tartja, a Jobbiknak viszont 15 százalék helyett már 17 százalékot szavaz meg. A Mediánnál az LMP is üzembiztosabban, 6 százalékkal viszi át a parlamenti küszöböt, az MDF viszont e közvélemény-kutató szerint bizton kihullik 3 százalékkal. A leggyengébbnek, 54 százalékosnak a Nézőpont Intézet találta a Fideszt, és ebben a statisztikában a legizmosabb, 20 százalékkal az MSZP. (Az LMP és az MDF itt ugyanígy 6, illetve 3 százalékot kapott.)

szaszilka 2010.04.11. 21:18:40

Atv honlaján

19:03 Exit-Poll jelentés
A kutatások szerint nem fekteti meg a Jobbik az MSZP-t

Egyetlen közvélemény-kutató sem jósol kétharmadot a Fidesznek, és mindegyiknél az MSZP áll a választási tabella második helyén. A Szonda Ipsos úgy becsüli, hogy a Fidesz a voksok 57 százalékát söpri be, az MSZP-t a szavazók 19 százaléka szereti, a Jobbikat pedig az urnához járulók 15 százaléka támogatja, illetve az LMP 5,5 százalékkal ugorja meg a parlamenti küszöböt, az MDF viszont 3 százalékkal elhasal rajta. Szinte hajszálra megegyezik ezzel a Századvég felmérése, a különbség csak annyi, hogy a Fideszt itt 56 százalékra saccolják, az LMP-t öt százalékra adják, az MDF-et pedig 4-re.

A Medián viszont a Fidesz eredményét már 55 százalékra taksálja, az MSZP-t az előzőekhez hasonlóan 19 százalékra tartja, a Jobbiknak viszont 15 százalék helyett már 17 százalékot szavaz meg. A Mediánnál az LMP is üzembiztosabban, 6 százalékkal viszi át a parlamenti küszöböt, az MDF viszont e közvélemény-kutató szerint bizton kihullik 3 százalékkal. A leggyengébbnek, 54 százalékosnak a Nézőpont Intézet találta a Fideszt, és ebben a statisztikában a legizmosabb, 20 százalékkal az MSZP. (Az LMP és az MDF itt ugyanígy 6, illetve 3 százalékot kapott.)

emimed 2010.04.11. 21:42:37

Ami most történik, méltó befejezése az elmúlt 8 év Wirtschaft-jának.
Az információk közlése nem azonos a kampánnyal.

Kár, hogy nem hallgathatom a tárgyilagos elemzőket.
Igazuk van, hogy ennek politikai vonzata van. Még akkor is, ha "csak" bénázás az ok. Talán egyszer megszűnik ez a "következmények nélküli ország" állapota.

emimed 2010.04.11. 22:33:16

Amint várható volt, elfogyott az OVB "bátorsága". Tanulságos volt látni, hogy kik döntenek helyettünk, felettünk.

Kengyelfutó Gyalogkakukk 2010.04.11. 23:13:15

Az indexet teljesen felkavarta a mai este, náluk már megkezdődött az új időszámítás :D

"Négypárti lesz a parlament

Percről percre

jan. 1. 01:00
Hajnali 2-ig várakozhat az utolsó szavazó a Bocskai úton

A XI. kerületben a Bocskai úti általános iskolában még körülbelül [...]"

nikkelpuding 2010.04.11. 23:22:46

tehát végre megalakulhat a jobbik- lmp- anarcho-szindikalista selyemhernyó-tenyésztő szövetség koalíciójával a jövőbe vivő szagértő kormány.

Urándúsítást vállalok.
süti beállítások módosítása