Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
18:22

Volt már egy kis időm nézegetni a tegnapi eredményeket, az országos listára került töredékszavazatokat és különösen annak az 57 egyéni választókerületnek a helyzetét, ahol még folytatódik a küzdelem (ezekről később részletesen írok majd). Ezek alapján nekem úgy tűnik, hogy a kétharmad megszerzése a további egyéni és országos listás mandátumokkal nagyon valószínű, ennek ellenkezőjéhez komoly fordulat kellene, illetve a fővárosban egy ma nehezen elképzelhető – választói szinten is működő! – MSZP-LMP együttműködés.

Két hétig most ez lesz a téma, s ebben nincs is semmi meglepő: a pártok számára a kétharmad komoly jelentőséggel bír. Ennyi kell az alkotmány és az úgynevezett kétharmados törvények módosításához, azaz leginkább a közjogi és hatalmi viszonyok átalakításához, továbbá számos politikai jelentőséggel is bíró pozíció alkumentes betöltéséhez (alkotmánybírók, ÁSZ vezetői, parlamenti biztosok, LB elnök stb.) – bár ezekben az esetekben a jelölő(k)nek is juthat szerep. Mindenesetre nekem meggyőződésem, hogy a legfontosabb kérdések tegnap, az első fordulóban eldőltek – erre még nem volt példa 1990 után -, azaz most már előbbre is lehet talán tekinteni.

A fő állításom azonos azzal, amit három héttel korábban – még feltételes módban - írtam: „Egy Fidesz-MSZP-Jobbik-LMP parlamentben bizonyára egészen más logikák érvényesülnének, mint amelyek között az 1998 utáni magyar politika működött. A korábban mindent uraló és minden más szereplőt is ebbe a rendszerbe kényszerítő Fidesz-MSZP szembenállás természetesen nem szűnne meg, de jelentősége csökkenhetne, más szempontokkal egészülhetne ki.” A Fidesz-KDNP-t egy politikai entitásnak tekintve – akkor is, ha politikai megfontolások alapján külön frakciót hoznak létre – a 2010 utáni parlament négy szereplőjét 3+1-es (kormány-ellenzék) és 2+2-es (jobboldal-baloldal) formációba rendezhetjük. A Fidesz számára újdonság lehet, hogy vele szemben az ellenzéki térfélen három egészen különböző karakterű politikai erő áll, ugyanakkor mind a Fidesznek, mind az MSZP-nek új parlamenti riválisa támadt saját oldalán.

Rettentően fontos hangsúlyozni a Jobbik és az LMP szerepét, akikre valóban igaz Betlen János reggeli „most ugrik a majom” megjegyzése. Ezek a pártok (egyelőre) nem érthetők meg a korábbi szövetséges-társutas-csatlós fogalmak alapján, ugyanis céljuk nem a nagyobb testvér és a vele közös szent ügy segítése, sokkal inkább a saját oldali riválisuk gyengítésére, pozícióinak elfoglalására törekszenek. Mindezzel egy rendkívül bonyolult viszonyrendszer jelenik meg a parlamentben, amelynek leírásához már nem lesz elegendő az elmúlt évtizedben unalommá rögzült „A-t mond, B-t mond” logika (a média tálalásában az „egyet innen, egyet onnan” – ráadásul egyik fülön ki, másikon be - elv és gyakorlat).

Lehet, hogy túlzottan optimista vagyok, de úgy vélem: a (legalább) kettősen tagolt négy szereplős politikai tér azzal kecsegtet, hogy ismét érdemes lesz figyelni a politikai vitákra, akár a parlamenti történésekre is, s talán még az is előfordulhat, hogy 2010 után a pártok már nem tudják megúszni a politizálást azzal, hogy folyamatosan és kizárólag hasznos robotként működő szóvivőket szerepeltetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr161915396

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nincs Fidesz 2/3, avagy elemezzünk kicsit 2010.04.12. 22:15:56

Kedvem támadt egy kicsit az elemezgetéshez és, hát mit is mondjak, elég érdekes eredmények jöttek ki. Főként Orbán büszkesége vitt a dologra, hogy már zsebre is tette a maguk fix kétharmadát és azért valljuk be, erről az utca emberének elsőre a „...

Trackback: Másnaposan 2010.04.12. 20:35:54

A fél ország álmosan kóvályog, hisz szinte mindenki éjfél után is még a tévé és/vagy számítógép előtt ült, vagy talán épp egy pártbuli helyszínén örült vagy bánkódott az eredményeken, esetleg kínjában röhögött az OVB orbitális töketlenkedésén (de most ...

Trackback: Törés(vonal)teszt 2010.04.12. 20:00:22

Nos, foglaljuk össze röviden, mit tudunk eddig biztosan: A részvétel 64,42%, meglepően jó. A listás szavazatok megoszlása a következő: Fidesz-KDNP 52,71%, MSZP 19,29%, Jobbik 16,66

Trackback: Az MSZP-sek lépjenek vissza, ne az LMP! 2010.04.12. 19:42:11

A szocik egész kampány alatt arról hazudoztak, hogy az LMP a Fidesz seggéből bújt ki, most meg elkezdtek udvarolni az LMP-nek.Budapesten 13 választókerületben megverheti az LMP a Fideszt, ha az MSZP visszalépteti jelöltjét. Miért nem akarjuk bármely pá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ilmatar 2010.04.12. 18:28:11

"s talán még az is előfordulhat, hogy 2010 után a pártok már nem tudják megúszni a politizálást azzal, hogy folyamatosan és kizárólag hasznos robotként működő szóvivőket szerepeltetnek. "

Úgy legyen...

vitaygeorgina 2010.04.12. 18:31:46

A Jobbik és az LMP "fiatalos lendülete" szerintem el fog veszni a parlamenti bürokráciában. A pozitív forgatókönyv az lehet, hogy a Fidesz és az MSZP változtat a politikai stílusán, de én attól tartok, hogy az új pártok fognak inkább idomulni, vagy inkább belesüppedni a jelenlegi stílusba.

szilfa 2010.04.12. 18:33:13

Kedves Gábor! Remek volt a tegnapi szereplésed. Viszont a Fidesz 2/3-a ellentmond az értelmes politikai viták logikájának.

DHV 2010.04.12. 18:37:52

Szerintem hibás a számítás abból a szempontból, hogy a d'Hont mátrix első sora is eredményez mandátumot, tehát a Fidesz ha mindenhol nyer akkor is minimum 2 mandátumot szerez országos listáról.

b p 2010.04.12. 18:38:19

Jobbikkal nem paktál senki.

LMP nem lép vissza sehol.

MSZP visszalép 13 (vagy 11) helyen az LMP javára.

Nincs más politikailag mindenki számára elfogadható megoldás.

Az összes többi stratégia a 2/3 megakadályozására se lenne alkalmas.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.04.12. 18:41:40

És ha a Fidesz nem lesz vaskövetkezetes, és nem tartja be az ígéreteit, akkor tovább erősödhet a Jobbik és az LNP. Az emberek azt gondolhatják majd: "a Fidesz is a régi garnitúrához tartozik, jöjjenek a fiatalok, a tetterősek". Szerintem a Fidesz jövőbeli várható gyengülése ezt a két pártot erősítheti meg leginkább.

CSENDES 2010.04.12. 18:41:43

T. Gábor!

Úgy látom, hogy az egész napi lendület most alább hagyott, de sebaj, nemsokára felélednek a blogozók. Ellenben azt hittem, hogy elemző lendületet kapsz OV délutáni nemzetközi sajtótájékoztatása kapcsán. Vagy ezt holnapra várhatjuk?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.12. 18:43:28

Viták?
Ezt hogy képzeljem el?
Viktort kérdezték ma vitáról, de kuncogott, hogy nem tudja, miről lehetne vitázni.
És ki vitázna?
Fidesznyikeknek minden mindegy, csak Viktorból jöjjön.
Másnak meg nincs felhatalmazása, ugye.
Vagy nézzem feszült figyelemmel, hogy Járai, Varga, Matolcsy meg aki még arrajár mind mond egy prognózist külön-külön eseményeken?
Persze, majd ezt nevezzem vitának.

vitaygeorgina 2010.04.12. 18:43:36

@CSENDES: szegény Gábornak nehéz éjszakája volt, szerintem a mai napja se volt egyszerű. Ráadásul a blog indulásakor napi egy posztot ígért. Akkor a hozzászólók intették, hogy csak nyugi, elég a heti 3-4 poszt is. Most meg ontja a posztokat, és azt is keveselljük?

jardel 2010.04.12. 18:44:32

Remélhetőleg úgy lesz, ahogy a poszt írja. Szerintem az is érdekes lehet, hogy az mszp-fidesz élethalálharc - időleges - végével fellazul-e a frakció- és pártfegyelem: 2/3-nál lesz-e, aki a fideszben alternatív véleményt fogalmaz meg, kialakulnak-e markánsabb belső táborok, az MSZP-ben pedig a mérsékelten cselekvőképes frakció miatt és a vereség miatt elindul-e a bomlás? Be tudja-e tölteni az LMP a baloldali űrt? a karakterük azért sok választó számára szerintem nehezen értelnmezhető, ezek talán inkább a Jobbik felé fordulhatnak vagy egy új baloldali formáció felé.

Róbert__ 2010.04.12. 18:46:25

@DHV: "DHV 2010.04.12. 18:37:52
Szerintem hibás a számítás abból a szempontból, hogy a d'Hont mátrix első sora is eredményez mandátumot, tehát a Fidesz ha mindenhol nyer akkor is minimum 2 mandátumot szerez országos listáról."

pontosan ezt akartam mondani! :D az összesen közel másfélmilla mszp-s töredékszavazaton nem dob annyit, ha sehol se nyernek, hogy ne jusson el-le 48000-ig az országos mandátumhoz szükséges minimum - remélem.. :)

Róbert__ 2010.04.12. 18:50:01

@Róbert__: plusz, én tegnap este már számolgattam és 106000 töredékszavazatot számoltam a fidesznek. Nos, valóban, itt a táblázatban az utsó, zalai sort véletlenül nem adta hozzá az eredményhez a tábla készítője, tehát 106.908 töredékszavazata van a Fidesznek összesen, ami gyaníthatóan 2 országos mandátum akkor is, ha minden fennmaradó OEVK-t elvisz, vagy ha max. a Tóth Józsefeset bukja.

latin szerelő · https://www.facebook.com/pages/Malacz-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.12. 18:51:21

@simonmondja.:

Neked mániád az, hogy a fidesznyikek elvakult, gondolkodni nem tudó barmok. Ez kb. totális fasság.

CSENDES 2010.04.12. 18:52:17

@vitaygeorgina: Nem, félreértettél. Egész nap a hajnali blogján görcsöltünk. Én nem őt keveslem, hanem az érdeklődés hiányát mentem a blogíró felé :-))) De téged is láttalak úgy cca a vége felé (legalábbis amíg fenn voltam) kb. 16 óráig. Csak szerintem jobb ah tudja, ma senki sem dolgozott úgy igazán, mert elemeztünk, egyeztettünk. Mondjuk én szerettem volna, ha TG előáll egy olyan elemzéssel, ami a 2010-es OV-t elemzi a nemzetközi sajtótájékoztató kapcsán. De nem. Ő ezt ránk bízza.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.04.12. 18:53:55

Ha a 2/3-ad meglesz a Fidesznek a többi pártnak a súlya és ezáltal az általuk generált vitás ereje is csökkenni fog. De ha ez nem fog előfordulni, attól még egymást is kiolthatják az "új lángok"...

Szerintem beletagozódnak egy idő múlva az újak a régiek mellé és maximum lesz egy-két megmondóemberük aki szíthatja a (nem szakmai!!) vitákat.

Amúgy grat a műsorhoz, nagyon szórakoztató volt, jó elemzésekkel, Süveges Gergőben pedig kifejezetten pozitívan csalódtam (ahogy reagált a "szitura", 19.20-kor azt hittem mindennek vége lesz, haha).. csak így tovább! :)

stargate 2010.04.12. 18:58:57

Nos nem hiába választották már meg Gábort Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Televízió szakos hallgatói a legjobb tanárnak is...
Abszolút tökéletes poszt sikerűlt.
Szerintem a legtöbb politológus és akár a politikusok is maguk csak akkor veszik észre, hogy milyen igaz amit poszt végén ír Gábor,amikor megkezdődik az érdemi munka. Szerintem egyáltalán nem túlzott optimizmus.
Legyen így és akár jobbá is lehet a politika.

CSENDES 2010.04.12. 18:59:46

@-MCsaba-: Nem tudom, miért kellett S. Gergőben csalódni. Ez is egy előítélet? Nagyon élvezem a műsorvezetési stílusát. Bár láttam, majdnem gutaütést kap, s szinte toporzékolt dühében az idióta helyzet miatt, igyekezett mulatságossá tenni a helyzetet. Egyébként őt még a Fidesz is elfogadta, ezért is jelentek meg az M1-en, miután mindenkit kivágtak, s nem azért, mert a többiek nem hívták a fideszeseket.

zamorano 2010.04.12. 19:00:06

Kedves Gábor!

lehet-e még más szavazókörzetbe átjelentkezni annak, akinek még van 2.fordulós szavazati lehetősége?
bár sejtem,h 2 forduló közt már nem, pl. Szanyi Tibor nagy megkönnyebbülésére...

Hóember 2010.04.12. 19:00:22

Egyetértek!

Más lesz a politika! :)

Szerintem az MSZP-nek a legnagyobb tragédia nem is a 20%os listás vereség, nem is a jobbik, hanem az LMP sikeres és igen erős "meggyökerezése" a magyar politika földjén.

Innentől egyenes az útjuk lefelé, nyugdíjas rétegpárttá válnak, 10-15%os támogatással. Az LMP-nek viszont jó esélye lesz 4 év alatt váltópárttá kinőnie magát. Most kell igazán résen lenniük, mert a sikert látva biztosan megindul a nagyszámú érdekember közeledése-beáramlása a pártba.

A Jobbik szerintem pedig túl van a csúcson, látszott az erőtlenség, csüggedés, a tegnapi kényszeredett keserédes ünneplésükön. A parlamenti munkában pedig elveszett emberek lesznek, különösen az LMP kipróbált civil ászai mellett. Az a 15-20 fős frakció még pont elég szűk ahhoz, hogy valódi értékkel töltse fel a mai LMP gárda.

stargate 2010.04.12. 19:04:54

Ja és még annyi: volt a kezdetekben szavazás a blogon. Lehet egyedűl leszek a véleményemmel,de akár lehetne újra.

mrs. white 2010.04.12. 19:05:48

@simonmondja.: Mi lenne a vita tárgya? Döntsük el ki lesz a következő miniszterelnök? Vagy csak úgy vitázzunk mint az Ovb? Mesterházy miért nem vitázott Vonával? Vona miért nem vitázott Bokrossal? Bokros miért nem vitázott az Lmp gazdaság politikusával?

CSENDES 2010.04.12. 19:06:05

Azért egy dolgon elgondolkodtam ma, bár senki sem kérdezte meg. Tán az Origo-n, tán az Index-en olvastam, hogy az LMP szavazótáborának átlagéletkora 43 év (a második legfiatalabb), míg a Jobbikosoké 37-38?? És ezt honnan veszik? Más is vezet nyilvántartásokat a szavazókról? És az életkor honnan kerül elő?

zamorano 2010.04.12. 19:06:33

@Hóember: igen, egy ötlet a már vízionált megújult mszp nevére:
SzNyF=Szocialista Nyugdíjas Front

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.04.12. 19:07:16

@CSENDES: Abban "csalódtam" (nem igazi csalódás), hogy nem állt le mint a többi csatornán a műsorvezetők, hanem megpróbálta a műsort "életben tartani" adatok nélkül is! Lazább volt, mint amire számítottam - és ez így volt tökéletes! :)

Kivlov 2010.04.12. 19:08:26

meglesz a 2/3!!! legyen is, különben sosem jutunk előre.

blitzkrieg 2010.04.12. 19:10:14

Érdekes interpellációk lehetnek, de aki ezeket élvezi....

Szerintem a legnagyobb baj a 2/3 esetén a MENTELMI JOG kérdése...gondoljunk bele, nem lesz fideszes kiadva...na? hogy tetszik?

Persze lesz saját alkotmányjogászuk, meg saját ügyészük, stb... de ezek már eddig igy voltak szinte. Attól sem félek hogy durván belenyulnak az alkotmányba, akkor azért lenne akkora flzúdulás, hogy azt OV sem engedheti meg magának.

mrs. white 2010.04.12. 19:12:32

@CSENDES: Nem a szavazótábort nézték hanem a parlementi tagok életkorát ha jól emlékszem.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.04.12. 19:12:38

@Kivlov: szerintem is és nem koallíciós mint '94-'98-ban -most a stabilitás kéne a vezetésbe, de nagyon.

balu11 2010.04.12. 19:13:59

(remélem, Vona Gábor nem olvassa a blogot - "ugrik a majom" kifejezés a Jobbikkal kapcsolatban... Azt hiszem ez nem tetszene neki :))

stargate 2010.04.12. 19:14:10

Csalódott ingadozó szavazó ki első körben jobbikra adta az ikszet,
most kire fog rakni választáskor fixet?
Jobbik hit túl nagy volt kampány alatt valóban,
szavazói most már látják mi van a falóban.
Mszp nem lehet alternatíva két hét múlva
marad a 2/3 Fidesz módra.

Ez a versike, természetesen nem a vérbeli jobbikosokra onatkozik, hanem aki első körben sokat vacillált, hogy mégis mi legyen.

szikjáró 2010.04.12. 19:14:26

minden ellenzéki párt azt fogadta szent esküvel, hogy ami jó lesz az országnak és megfelelő szöveggel kerül a törvényhozás elé, azt nem utasítják el "csakazértis".
ANNYIRA kíváncsi vagyok. még a végén figyelemmel fogom követni a parlamenti közvetítéseket, jobb lesz, mint valami gyengébb kabaré.

(jobb lesz-szóvicc(is)-haha)
:)

lt aldo raine 2010.04.12. 19:15:22

az excel tábla alapján gyakorlatilag lehetetlen, hogy a fidesznek ne legyen meg a kétharmad, jól látom? hisz ha mind a 10 szorosat elbukná a fidesz, akkor is lenne 47+4=51 mandátuma és ugye 52 kell, azaz hatalmasat kell buknia a fidesznek. jól értelmezem?

"a (legalább) kettősen tagolt négy szereplős politikai tér azzal kecsegtet, hogy ismét érdemes lesz figyelni a politikai vitákra, akár a parlamenti történésekre is, s talán még az is előfordulhat, hogy 2010 után a pártok már nem tudják megúszni a politizálást azzal, hogy folyamatosan és kizárólag hasznos robotként működő szóvivőket szerepeltetnek. "

a jobbikkal nyilvánvaló okokból nem lehet majd értelmesen vitázni, gondolom tg sem erre gondolt.

az mszp vezérkarát láttuk hogyan reagált a vereségre: lendvai kubatov-szavazózik, kovács a világválságra fogta a zakót, gyrucsánynak meg se kell szólalnia már h tudjuk milyen gusztustalan lesz ellenzékben is, mesterházy pedig "miniszterelnökjelölti" vitára hívja ki ov-t akkor is, amikor már nincsenek miniszerelnökjelöltek, hisz az eredmények ismeretében ov a fidesz leendő miniszterelnöke, mesterházy meg egy senki. tehát az mszp alkalmatlan értelmes párbeszédre, és nem a megújulás jelét mutatják.

egyedül az lmp-nek van reális lehetősége az értelmes vita kialakítására, de ehhez kell egy partner is, ez pedig kizárásos és logikai (hisz kormány vs ellenzék) alapon is csak a fidesz lehetne.

szerintem erősen kérdéses, hogy a fidesznek az általuk (jogosan) két szélsőséges párt elleni verbális küzdelme mellett lesz-e ideje értelmes vitákba bonyolódnia. nagyon örülnék neki, de erősen kérdéses. nagy kérdés az is, hogy mennyire karolja fel a média az lmp-t, ha nagyon, akkor esetleg rá kényszerülhetne a fidesz. azonban a fidesznek alapvetően az lesz a gondja, hogy az embereknek hogyan magyarázza el a változásokat, reformokat, nem az, hogy a többi parlamenti pártnak hogyan.

viszont a szóvívői korszak szerintem is véget érhet - de mint kifejtettem nem az értelmes viták korának beköszönte miatt hanem - mert
1) a fidesz részéről vezetőpolitikusoknak kell mutatni az irányt (orbán, matolcsy, varga, navracsics, martonyi, tarlós, kósa és plusz még a leendő miniszterek)
2) az mszp-ben élet-halál harc lesz az irányításért, írt nyakó helyett több gyf, mesterházy, még több lendai, esetleg az örökígéret szili is feltűnhet, mint állandó megmondó ember
3) a jobbikot vona fogja képviselni nagy valószínűséggel, hiszen már kezd belejönni a tévészereplésbe, esetleg további politikusok felépítése is várható
4) lmp-nél jó kérdés, de elvileg tg szobatársa a karácsony gergő, így talán ő tudna válaszolni erre a kérdésre :) de valószínűleg a karácsony-schiffer páros dominálta rotációs rendszer szerintem a legtesthez állóbb. aztán előbb-utóbb kénytelen lesznek ők is elnököt, stb-ket választani.

szóval összegezve: nem látom sok esélyét annak, hogy mostantól az értelmes viták korszaka jönne, viszont talán a nyakó-szijjártó párharc magasabb szintre emelkedhet.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.12. 19:15:54

@latin szerelő:
Hát ha nem az én mániámat mondanád, hanem azt, hogy milyen vitát tudsz elképzelni, akkor az érdekelne.

mrs. white 2010.04.12. 19:17:36

@Hóember: Én pont ezért szrkoltam az lmp-nek. A 10-15% nagyon optimista megközelítés. Sokkal többen meghalnak a 4 év alatt. Utánpotlás nincs. Teljesen logikus lenne egy pártszakadás a fiatalabbak részéről. megszabadulni az öregektől hátha sikerül egy imázs váltással kicsípni a fiatal szavazók közül. megjegyzem erre kevés esélyt látok. (nem a pártszakadásra az új imázs felépítésére). A demográfiai helyzettel a fidesznek is majd szembe kell nézni ha nem is most 8 év múlva mindenképp. Szerintem ők most voltak a csúcson innen már csak lefele visz az út.

Aladár69 2010.04.12. 19:18:48

érdekes gondolatmenet, de én azért megspékelném egy kicsit: szerintem az mszp-t a mostani hatalmas pofon eléggé megfogta és hónapokig keresni fogják önmagukat. Természetesen színre lép Gyurcsány is (néhány napja saját maga vallota be, hogy a választások után újra aktívabban fog politizálni). Gyurcsány nem csak a közvéleményt, hanem az mszp-t is erőteljesen megosztja, hiszen az öszödi beszéd után a párttársak nagy része kihátrált az akkori miniszterelnök mögül. Az évtizedes berögződésekkel bíró, megújulni képtelen szocik most sem nézik jó szemmel Gyurcsány közeledését. Nagy esélyt látok arra, hogy Gyurcsány megjelenésével felerősödnek a belső viták, és egymással szemben álló táborok alakulnak ki, amely könnyen a szocialista párt szakadásához vezethet. Amennyiben ez bekövetkezik (és még egyszer hangsúlyozom, erre most látatlanban fogadni mernék) akkor a parlamentben még a fenti posztban vázoltnál is érdekesebb helyzet alakulhat ki. Ebből a helyzetből ügyes politizálással az LMP toronymagas győztesként jöhet ki, hiszen jobbról és balról is halászhat le kiábrándult szavazókat (abban is biztos vagyok, hogy a fidesz népszerűsége is jelentősen csökkenni fog egy-másfél éven belül).

mrs. white 2010.04.12. 19:18:51

@blitzkrieg: Miért most ki lett adva? na hogy tetszik?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.12. 19:23:03

@mrs. white:
Ezen lennének érdekes politikai viták, hogy ki legyen a miniszterelnök?
Tényleg, hogy erre nem gondoltam.
Ezen elvitázhatnának megint nyolc évig.
- A kormány alkalmatlan, amit csinál, az egy szar. Egyetlen megoldás, ha lemond és kiírja az előrehozott választásokat! -
Ez tényleg olyan szórakoztató, hogy nehezen leszek meg nélküle.
Nyolc év alatt kialakult a függőség.
Ja, és az a frappáns kivonulós vitakultúra - hiányozni fog.

blitzkrieg 2010.04.12. 19:26:25

Olyan érzésem van az MSZP képviselői (50 valamennyi) laza 4 év elé néznek elébe. Nem tudnak beleszólni semmibe, hát jól el lehet ücsörögni, kávézgatni, netezni egész nap. Otthon is mondhatjék hogy hát nem sok mindent tudnak tenni.

Lehet jobb is lenne nekik ha most egy ideig kussolnának...aztán 3 év mulva valakit előhúzni, vagy Bajnait előkaparni valami off-shore mélyéről.

Jobbik és LMP más, ők most újak, meg kell mutatniuk magukat (bár ezt lehet a parlamenten kivul is tenni, egy jóízűt cigányozni, zsidózni lehet az utcán is)

loláb 2010.04.12. 19:27:19

Gábor!

Szerinted milyen hatása lehet az MSZP hivatalos és "nem hivatalos" pénzügyi lehetőségeinek ilyen drasztikus csökkenése (a korábbi évi 1,3 milliárdos állami apanázs kb a negyedére-harmadára esik) a pártra, a mögötte álló holdudvarra, illetve ezen keresztül a visszakapaszkodási esélyeire?

[nev] (törölt) 2010.04.12. 19:27:50

török,
és szerinted schiffer andrás és vona gábor miről fognak vitatkozni. szakpolitikai kérdésekről. mihez is értenek ők azon kívül, hogy újdonsült pártvezetők?

eastwood09 2010.04.12. 19:28:27

amúgy szerintem az is érdekes lehet, hogy vajon mi a jobbikos és lmp-s szavazók másodlagos perferenciája? erről nem nagyon szóltak a kutatások, de szerintem akár lehetnek is annyira tudatosak, hogy (hivatalos "útmutatás" ellenére!) a második fordulóban a fideszre szavaznak (vagy legalábbis nagy részük), pláne ha a pártjuk 4. lett, vagy teljesen esélytelen.
vagy ez így tömegesen elképzelhetetlen?

Malachi 2010.04.12. 19:29:13

@simonmondja.: absz. megértem a szkepticizmusodat, de négy év nagyon hosszú idő és ha a Fidesz kormányon akar maradni 2014 után, nem lesz más választása, mint látványosan előre tolni a szekeret. ebben az is benne van, hogy néha kénytelenek lesznek párbeszédet folytatni a kicsikkel.

gondolj bele, ha az MSZP a betonstabil táborából eldobott 1,3 milliót 4 év alatt, a Fidesz simán járhat ugyanígy, ha nem felel meg az elvárásoknak. MINDENT megígértek és a zEmberek MINDENT várnak tőlük.

mellesleg időközben is jöhetnek még új szereplők, az LMP mióta látszik, 2 éve? szóval lenne jelentkező a forgácsolódó Fidesz táborra. nem mindenki birka, csak lusta vagy mittudomén. de ha nagy a gond, akkor büntet a fülkében.

blitzkrieg 2010.04.12. 19:30:42

@simonmondja.: A kivonulósdi igazán szemét húzás volt a fidesz részéről...ha rákontrázól (te is kivonulsz), akkor ugyanoda süllyedsz le, ha meg nem csinálsz hasonló szemétséget akkor tehetetlennek látszol.

szikjáró 2010.04.12. 19:31:09

@mrs. white: az első szavazók milyen arányban választják ugyanazokat a képviselőjelölteket/pártokat, mint a szüleik?
gyanítom, 50% felett.
Nem olyan egyszerű ez a kérdés sem.
Az LMP és Jobbik meg nem "mocskolhatja be" magát egyik oldal javára való visszalépéssel sem, még ha a fideszkétharmad elleni intézkedés batyujába csomagoltan is teszi, egy ilyen lépéssel a rendőrkutyáknál értelmesebb választópolgárok előtt máris hiteltelenné tenné magát. Ráadásul a töredékszavazatok ha jól gondolom még így is számítanak.

szikjáró 2010.04.12. 19:32:27

@[nev]: vona talán töritanár :)

bajuszur 2010.04.12. 19:33:28

Off: A politológusnak is jár egy kis pihenő, ez a baj a sztársággal, sohasem elég belőle.
Az eljövő lehetőleg 4 éves ciklus rengeteg munkát fog adni Gábornak és ennek csak örülhetünk - hihetetlen, hogy sztárrá váljon egy józan ember, aki mentes minden modorosságtól, csak gondolkozik - ez nagyon jó jel.
Mondjuk Török Gábor nálam már évek óta egy héró :)
Giró Szászt is bírom. Megkedveltették az Ipper Pál által megutáltatott műfajt.
Ja és tegnap Süveges műsorvezető meg magát - figyelni fogom innentől, már régen keresem a tehetséges, lehetőleg szakmailag független, de laza és hiteles hangokat.
On

ssi 2010.04.12. 19:34:37

1. Fidesz 2/3 érvényesítése, ha teljes a létszám a parlamentben
2. Ha a Fidesz veszít a népszerűségéből, mind a 3 párt nyerhet vele
3. Szavazók egy része könnyen fog csalódni + ellenzék sem lesz kíméletes
4. Vannak szavazói elvárások a "jó" politikusról? LMP abszolút kezdő?
5. Jobbik sok tűz között: mégiscsak egy európai parlamentben, riválisokkal és szimpatizánsainak kemény elvárásaival
6. MSZP-változás? Fontos. Fideszt támadó Gy.F. kétélű fegyver

Jobbik kevésbé, a többi párt óvatosabb lesz:
- Fidesz népszerűségvesztés
- LMP tanul, figyel
- MSZP - SZDSZ-MDF-sors félelme

EGY VALAMI HIÁNYZIK a számomra: mindez csak a pártokról szól, de mi lesz az országnak feltétlenül szükséges reformokkal, lépésekkel?! Hol a garancia?

CSENDES 2010.04.12. 19:34:39

@mrs. white: Jó, de mindezt a szavazókra vetítve. Mi köze lenne ennek bármihez is ???

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2010.04.12. 19:35:11

Szerintem mivel a 3 ellenzéki pártnak teljesen más az értékrendje, és Fidesz 2/3 esetén túl nagy beleszólásuk nem lesz az érdemi döntésekbe, az lehet a legnagyobb céljuk, hogy minél jobban bizonyítsák azoknak az elveknek a betartását, amikkel a szavazókat szerezték (ez persze csak a meggyőződéses szavazókra igaz, a tájékozatlanokra és a kizárásos alapon választókra nem), és így más-más témakörökben bírálói lehetnek (legalább szóban) a Fidesznek. Így meg is tarthatnák a választóikat, hiszen mondhatják majd négy év múlva, hogy a Fidesz 2/3-a miatt nem tudtak ezt-azt megvalósítani a programjukból, de együtt is működhetnek a számukra fontos törvények meghozatalában.
Remélem nem sikeredett a hozzászólásom túl zagyvára.

mrs. white 2010.04.12. 19:36:08

@simonmondja.: Abból gondoltam hogy a pikirt megjegyzést az ujságírói kérdésre feltett Viktor válaszra tetted. Rosszul fogalmaztál. Mást hoztál példaként mint amire gondoltál, van ez igy nem probléma.
A kivonulás lerágott csont. kb ennyi volt a törvényes eszköz arra hogy nyomást gyakoroljon fletóra a teljesen jogos lemondásra buzdítva. Tulajdonképpen szét is verhették volna a parlamentet akkor az lenne a baj. Jelzem a jobbiknak ez is puha volt mint a mellékelt ábra bizonyítja.

Az már csak hab a tortán hogy szocik képtelenk voltak felismerni mennyivel jobban jártak volna ha már akkor megszabadulnak fletótol. Most biztos 30% környékén tiprodnának, sőt tovább megyek akár egy szoros győzelem se lett volna kizárt a számukra.

CSENDES 2010.04.12. 19:36:14

@balu11: Ő is megkapta, s nem ugrott ki a bőréből.

silverwol 2010.04.12. 19:37:30

Egy kerdes, ha a Fidesznek meglesz a 2/3 es a parton belul nem hagyjak, hogy a partakarat ellen szavazzanak az emberek, akkor van ertelme egyaltalan a tobbi partnak a parlamentben? :o

SumQuiSum 2010.04.12. 19:38:05

Az mszp-lmp választói szintű "együttműködésének" sikertelenségét ugyanabban az okban látom, mint ami az lmp meglepő szereplését produkálta.
Branding. Egy olyan névvel, hogy Lehet Más a Politika, sokkal nagyobb figyelmet vontak magukra, mintha Zöldek, vagy Civil Menet vagy bármi más lennének. Ez gyakorlatilag azzal egyenértékű, mintha a szavazólapon lennének a nagy pártok, előttük az jelölendő karika, alatta még egy karika, mellette a szöveg: Egyéb, éspedig:________________
Ezért futottak be szerintem harmadiknak pesten, az itteni szavazóknak túl radikális, erőszakos a jobbik, "Szavazzunk akkor inkább erre, aki más. Vidékre jó lesz a kiegyenesített kasza/habzó száj kombó."
Namármost, előállt az a helyzet, hogy a MÁSnak össze kéne állni Voldemorttal ahhoz, hogy eredményt érjenek el. És ezt szerintem elég szép teljesítmény lesz lekommunikálni, hogy szép és rózsás a szitu :)

Aladár69 2010.04.12. 19:38:53

@manyike: milyen garancia? az elmúlt 20 évben ki adott bármire is garanciát?

Hóember 2010.04.12. 19:39:35

Ahogy a híreket olvasgatom, a következő posztnak az "MSZP visszalép az LMP javára?" lesz a címe...

Kb. az egyetlen racionális lépés most az MSZP számára, az LMP-nek meg felérne egy célzott tökönrúgással! :)

[nev] (törölt) 2010.04.12. 19:39:52

@obligat:
egy töritanár, és egy jogász vitatkoznak majd a múltról, a jelenről, és az elvekről.

Yeeger 2010.04.12. 19:40:24

Ha 2/3-al minden törvényt meg lehet szavazni, akkor miért is vitáznának bárkivel? Max. saját magukkal?

"Ezt mondjuk, ez lesz. Pont.
Egyéb kérdés?"

jjulie 2010.04.12. 19:41:17

@latin szerelő:

hát aki a viktorral bevette az eddigi összes kanyart szó nélkül, az azért nem egy átlagos mutatvány, vagy aez az önálló gondolkodás ismérve? (aki már párttal és vezérrel csinálja ezt az is ....nyik persze)

Hustler 2010.04.12. 19:41:58

@blitzkrieg: Muszáj korrigálnom és egy kezdődő félreértést bölcsőjében megfojtanom: mivel 2/3 a mentelmi jog, ha a Fidesznek (vagy bármelyik erőnek) egymagában vagy egyharmada, már azzal is meggátolhatja ezt...

Ellenben, érthető, miért kapnak egyesek sikítófrászt a 2/3-tól! Médiatörvény, alkotmánybírák, mind szép és jó - de a mentelmi jog bármikori megvonása, na attól lehet nyugtalan az éjszaka!

aum 2010.04.12. 19:43:15

Lendvai Mehet a Picsába!

jjulie 2010.04.12. 19:49:34

@mrs. white:

az mszp nem tud jót lépni, a fidesszel meg nem tud rossz történni: ime a fajtiszta fidesznyikség

shannon 2010.04.12. 19:50:07

Kérdésem a következő: Azokban az egyéni választókerületekben, ahol lesz második forduló a töredékszavazatok száma a 25-én lezajló választáskor alakul ki, vagy a vesztesek első fordulóban szerzett szavazatai alapján? A Kiss Márton-féle táblázatból úgy tűnik, mintha az első forduló számítana.

jjulie 2010.04.12. 19:51:40

@Hustler:

mármint a fideszes képviselőknek? igy fogja szorítani majd a töküket a vezér?

CSENDES 2010.04.12. 19:52:13

@obligat: az első szavazók milyen arányban választják ugyanazokat a képviselőjelölteket/pártokat, mint a szüleik?
gyanítom, 50% felett.
Nos , nekem két első szavazó gyermekem vett részt a szavazásban. Egyik sem arra szavazott, akire én. Erre vigyáztam volna is, de nem kellett. A szavazatuk az ő meggyőződésük, ezzel is tanulnak. Tudom, hogy ez nem általános, főleg a jobboldali (fidesz stb. szavazóknál) Nekem viszont az számított, hogy ők maguk gondolják végig - mégis kinek az élete- az opciókat.

old_field 2010.04.12. 19:52:27

@simonmondja.: mert gondolom eddig a viták alapján döntöttél... :) na meg a programok alapján : pl. mikor gyurácsányi betolt 1 raklap üres papírt a parlamentbe és előadta, hogy abban van a program :))) csak gratulálni tudok !

sorokinV 2010.04.12. 19:52:33

@jjulie:

Lendvaival ellentétben Zorbán öregszik. Biztos vicces volna, ha kockás flanelban osztaná Antallt és az MDF-et a parlamentben, de egyik sem fog menni. És ez nem Zorbán "követhetetlen" változásai miatt van, hanem mert a világ megváltozott az elmúlt 20 év alatt. Ha valaki értelmes és úgy érzi van keresnivalója a politikában, akkor ezt felismeri és alkalmazkodik.
Ha ez neked szánalmas, akkor ott van botoxildi - lehet vele nyuggertvédeni a következő 20 évben!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.12. 19:53:55

@mrs. white:
" A kivonulás lerágott csont "
Jó hogy szóltál.
Talán ez lehet a vita a jövőben -
mi a fidesznyik múltban a lerágott csont és miből írjon rockoperát Szörényi és Ilián.

Idet 2010.04.12. 19:54:15

@jjulie: Fájdalommal kell közölnöm veled, hogy én egy ...nyik vagyok!

Aladár69 2010.04.12. 19:57:01

@sorokinV: jómagam világ életemben utáltam a zOrbánt (talán 1990 körül még nem annyira) ugyanakkor be kell vallanom, hogy most egy korábban ismeretlen, ámde számomra sokkal elfogadhatóbb arcát mutatja. Ha ez változás, akkor mindenképpen örvendetes. De ha csak a kampány miatt álarc, akkor megette a fene az egészet, és inkább botoxildi, mint zorbán.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.12. 19:57:31

1. Mesterházy Attila már nem miniszterelnök-jelölt, ezért a
miniszterelnök-jelölti vita értelmezhetetlen szókapcsolat.

2. Lendvai "Kubatov-szavazók"-típusú és egyéb adatbázis mantrázásaitovább rontják a szocik esélyét

3. Ha a Jobbik és az LMp meg akarja őrizni önazonosságát, vagy kevésbé hitelesen mondva: hitelességét, akkor nem léptetik vissza sehol sem jelöltjeiket.

4. Az egész OVB mondjon le holnap, és vasárnapig alakuljon újra!

Üdv.

silverwol 2010.04.12. 19:57:39

Még egy kérdés... nem abszurd a pártnév: Fiatal Demokraták Szövetsége? Orbán mióta fiatal? :) Valahogy ideje volna már lecserélni azt a pártnevet. Persze akkor az IQ bajnokok egy része nem tudná hova lett a Fidesz és csalást kiáltana :).

jjulie 2010.04.12. 19:58:00

@sorokinV:

nem követhetetlenek az irányváltásai: egyre több birka megy a nyomában...

[nev] (törölt) 2010.04.12. 19:58:17

@shannon:
az első forduló számít. a 2. fordulóban elveszett egyéni szavazatokatat, az 1. fordulóban leadott pártlistás szavazatok száma alapján kompenzálják. feltéve, hogy az adott párt országosan elérte az 5%-os küszöböt. logikát ebbem ne keress.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.12. 19:58:50

A választás bebizonyította, h kurvára nem a részletes programadás a
fontos, hanem

1. a hitelesség, a H I T E L E S S É G,
2. a érték- és irányadás

A gyurcsányizmus tegnap végképp megbukott.

A gyurcsány-féle politikus, mely kitűnő debattőr, de csapnivaló és hiteltelen kormányos, nem kell az embereknek.

Éljen a tömegdemokrácia! Minden cenzus baromság! A nép okos, a nép jó, a nép hosszútávon az igazabbak/kevésbé hamisok útját választja.

Mondtam én már vagy két hete itt is, máshol is: a leghitelesebb balos párt az LMP. Lám, Tótán és a többi neokonokon kívül ezt nagyjából felismerte a többség. A bajuszlegendának bealkonyult, Dávid mehet az ügyészségre.

Hagyó lakhelyelhagyó, vagy merre kószál?

szergej-szergejevics 2010.04.12. 20:00:08

Hát kérem vége a szavazásnak. Nyert a Fidesz, nyert Orbán Viktor és ezzel együtt a nemzet. Boldogság!!! És én a mai naptól büszke vagyok, de nagyon ám!!! Magyarországnak is van Obamája. Én örülök neki, igazán, és most nem viccelek. Ennél praktikusabban megoldani a roma kérdést, lehetetlen. Kivánom, hogy legyen szerencséje a kormányzásban, de amint az idősek ellen vét, azonnal törjön el a keze.

jjulie 2010.04.12. 20:00:17

@Idet:

úgy tudtam, hogy a nagy kanyar után kezdted

old_field 2010.04.12. 20:00:30

@silverwol: nem fiatal....ez qrva jó ! komoly problémáid vannak :) bárcsak a maszop és szadesz téren is csak a nevükkel volna probléma, akkor nem itt tartanánk...

Hustler 2010.04.12. 20:01:18

@jjulie: Nem, arra gondoltam inkább h ha a Fidesznek csak 1/3 + 1 helye van, már akkor sem lehet Fideszestől Fidesz nélkül mentelmi jogot megvonni.

blokkos 2010.04.12. 20:01:33

Nem értem: ha 20 évvel ezelőtt küzdöttünk az egy párt rendszer ellen, élén O.Viktorral, akkor most miért jó az egy párt rendszer? Csak nem azért, hogy hatalmon legyünk? :)
És ha 2/3 lesz, minek a többi ellenzéki képviselő? Úgyis az fog történni, amit Vitya mond. Ebből egyenesen következik az is, hogy FIDESZ képviselőkre sincs szükség! Úgyis mindenre az "igen" gombot fogják byoomni. Mennyi pénzt hozna ez az országnak!?
Nem lett volna szabad ekkora hatalmat adni senki kezébe! Ez így minden,csak nem demokrácia! Ezzel a hatalommal nem csak élni, de visszaélni is lehet és attól tartok vissza is fog vele élni.

jjulie 2010.04.12. 20:01:42

@malacz69【ツ】igazország lakó:

te meg az a barom vagy aki elhitte az orbánnak, hogy aki nem megy utána az mindenki komcsi

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.12. 20:02:16

@szergej-szergejevics:

Cigányozol, cigányozol!
Szerintem Overdose örökítőszerve a kakilódba, barátocskám!

sorokinV 2010.04.12. 20:03:23

@jjulie:

Megkockáztatom:, nagyobb birka az, aki az elmúlt 8 év remek kormányzati teljesítményétől elbűvölve leszavazott a szockókra!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.12. 20:03:29

@jjulie:

Ejjjj-ejjjj, komcsikám, látlak a listán, itt van a pendrivomon.
Vége a karrierednek!
:o))

Csimpii 2010.04.12. 20:05:03

@jjulie: Látom nagy feszültséget keltett benned, hogy Lendvai Ildi rosszabbul fog élni mint 4 éve.

sanyix 2010.04.12. 20:05:26

@Szigi.: szegény fiatalok, még nem tudják hogy az lmp elnöke anno új nemzedékes (igen igazmondó ferié), és ifjú szoci is volt... fiatalok újak mi? :D

Aladár69 2010.04.12. 20:05:58

@malacz69【ツ】igazország lakó: a hitelességet a fidesz esetében nem tudom értelmezni. (pontosítok: a fidesz esetében SEM). Az elmúlt 8 évben semmi konkrétumot nem mondtak, csak azt, hogy ez szar, az szar, stb. ha nekik úgy tetszett, akkor kivonultak, ha úgy tetszett, akkor utcára hívták a tömeget, de hitelességet nem lehetett felfedezni tetteikben, mondataikban. (Kossuth téri nagygyűlés: "kétmillióan vagyunk"... kb ez a hitelesség a fidesznél) A kormányzásuk idejéről meg ne is beszéljünk.

old_field 2010.04.12. 20:06:10

na brávó.... lassan olyan a színvonal mint tótánál... :(

Hóember 2010.04.12. 20:06:38

@[nev]: pedig van benne logika, mivel a 2. fordulóban jellemzően csak 3 jelölt indul, jelentős versenyelőny lenne az amúgy is túlreprezentált első 3 párt számára, ha a 2. forduló részeredményei számítanának. (jelen esetben pl. az LMP alig kapna az egyéni kompenzációs mandátumokból)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.12. 20:06:42

@sorokinV:

"nagyobb birka az, aki az elmúlt 8 év remek kormányzati teljesítményétől elbűvölve leszavazott a szockókra!"

Nem birka az, nem birka, hanem egy konyhában is fellelhető, apró háziállat (kb. 1-1,cm)

shannon 2010.04.12. 20:07:23

@[nev]: Bocsi, kifejtenéd ezt bővebben, még mindig nem tiszta. A postban meghivatkozott táblázatban az első fordulóban leadott egyéni szavazatok szerepelnek szerintem.

CSENDES 2010.04.12. 20:08:00

Ejnye, ma még így nem "anyáztatok". S nem is kívánom megvárni. Búcsúzom. Remélem, visszafogjátok lendületeteket, s megegyeztek, legalábbis nem kívánjátok egymás halálát (politikailag). Jó éjszakát nektek, mindenkinek, jobbosnak-balosnak. Szebb jövőt??? (ez már foglalt), megint egy foglalás, Mit kívánhatnék tehát???

Hustler 2010.04.12. 20:08:19

@blokkos: Mi a nem demokrácia? Hogy a nép, az istenadta NÉP szavazott a 20 éves játékszabályok szerint, és most éppen úgy gondolta, hogy neki mégiscsak jó a Zorbán? Vagy mi van?

szergej-szergejevics 2010.04.12. 20:08:34

@malacz69【ツ】igazország lakó: Még szerencse, hogy egy ilyen világhirű lóval akarod, hogy szexuális kapcsolatom legyen. Kedves tőled!!!!!! Ettől még a tény, tény marad. Nem szégyen ez, csak néha kellemetlen. Puszillak Édesem!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.12. 20:09:03

@Aladár69:

"a hitelességet a fidesz esetében nem tudom értelmezni. "

Akkor nézz utána annak, mit mondott a 2002-es kampányban Medgyessy és Kuncze!

Dicsérték a gazdaság állapotát, csak medgyessy szerint most már eljött az idő, h ebből az emberek is több pénzt lássanak. A Fidesz hitelessége abban van, h sokkal-sokkal jobban kormányzott '98-'02 között.

Hóember 2010.04.12. 20:09:03

@sanyix: Egy baj van, hogy az lmp-nek egyáltalán nincs elnöke, csak te ezt nem tudod. ;)

jjulie 2010.04.12. 20:09:33

mekkora egy fidesznyik kórus kerekedett ide..... persze 8 év epekedés.... kétszer előnyből elbukó vezér.....értem

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.12. 20:11:33

@szergej-szergejevics:

Édeszsívem, veszíteni szépen kell. A kubatov-szavazózás és az orsósorbánozás nem túl szép, valljuk be!

sorokinV 2010.04.12. 20:11:37

@Hóember:

Az LMP egy anarchoszindikalista romantikus kísérlet! De aranyosak, főleg hogy nem szerződnek le az MSZP-hez segédcsapatnak. Hiába számít erre a boszorkány.

ubul2000 2010.04.12. 20:12:54

3 párti (hallgatólagos) koalició lesz itt, bármilyen eredmény lesz 2 hét múlva (fidesz - lmp - mszp)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.12. 20:13:05

@jjulie:

Égesd el a piros tagkönyved, mert nemsokára lecsapnak rád. Az Apeh ellenőrzi a Kubatov-listán lévő komcsikat
:o)

sorokinV 2010.04.12. 20:13:49

@jjulie:

Ellenben nekünk a 8 év alatt is megmaradt a méltóságunk, ami nektek sosem volt. Ugye civilizált ember nem szavaz utódpártra! Ez a minimum, olyan mint a reggeli fogmosás.

jjulie 2010.04.12. 20:13:59

@malacz69【ツ】igazország lakó:

"a haza nem lehet ellenzékben" : ez a szépen veszíteni tudás?

objekt 2010.04.12. 20:14:16

@simonmondja.: Simon barátunk, nagyon szar lehet most neked:-)
Azért érdekelne, hogy tényleg olyan sok agytalan fidesznyiket szoktál itt látni? Azon el sem gondolkodtál, hogy a barátaid nem sok lehetőséget hagytak arra, hogy dicsérje őket az ember.
Érdekes, még soha nem hallottam tőled, hogy Te miben láttad az előző bagázs nagy eredményeit? Mitől félsz tulajdonképpen a Fidesszel kapcsolatban, ha bénák, vagy arrogánsak lesznek leváltjuk őket. Csak azt nem tudom egyelőre kik lesznek helyettük...
Jó, hogy Orbán nem kért 100 nap türelmi időt, de hogy Te egy percet sem adsz...

jjulie 2010.04.12. 20:15:19

@sorokinV:

te okostolyás, te ie az a faszkalap vagy aki elhitte a bukott kis miniszterelnöknek, hogy aki nem neki drukkol az komcsi?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.12. 20:15:33

@jjulie:

Ma mondta Lendvai a Ma reggelben:
az ország nem lehet ellenzékben

Különbség mi?

Hustler 2010.04.12. 20:15:46

@jjulie: Én pl. nem vagyok fidesznyik (bár lehet, h igen, voltaképp nem ismerem a definícióját), de nekem speciel bejön, h leváltották az mszp-t. Úgy is mondhatjuk, szorítottam, hogy bukjanak.

A Fidesznél meg speciel nem tudok jobb alternatívát. De ez a nagy magyar realitás, ezt a választékot bírtuk kitermelni 20 év alatt. Én se örülök neki felhőtlenül.

Most végre elválhat a szar a májtól, és kiderül, mire képesek a fiúk ellenszél nélkül, vagy csekély ellenszélben, rutinosabban, támogatással a hátuk megett. Aztán 4 év múlva megint nyomunk egy ixet valahova, a történések függvényében.

Vagy nem ez az un. "demokrácia", ahogy mi ismerjük?

[nev] (törölt) 2010.04.12. 20:17:07

@shannon:
akkor lehet, hogy rosszul tudom. de az tuti, hogy első forduló számít.

Aladár69 2010.04.12. 20:17:18

@malacz69【ツ】igazország lakó: azért bukott meg 2002-ben...
a Megyót ne hozd fel példának, szememben ő sem hiteles.

Egyébként nem mondom, hogy a fidesz rosszul kormányzott 98-2002 között, csak azt állítom, hogy ők sem hitelesek. abban az időszakban is rengeteget hazudtak, azt követően is rengeteget. Annyi a különbség, hogy kormányzásuk ideje alatt az ország állapotát sokkal jobban kiszínezték, míg ellenzékben sokkal pesszimistább helyzetet vázoltak fel.
DE amit kormányzásuk alatt műveltek ők is, az legalább annyira felháborító, mint amit a szocik csináltak az elmúlt években (BKV vs. Kaya Ibrahim, Zuschlag vs Simicska, stb.)

blokkos 2010.04.12. 20:17:29

@Hustler: Az "isten adta nép" még nem tudja mire szavazott! De majd megemlegeti!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.12. 20:17:47

No, további jó gyűlölködést a listázott komcsiknak!
Majd szóljatok, ha lenyugodtak, és van itt vmi érdemi vita, ami nem orsósorbánozásról, meg " a fideszugyanolyanszar"-ról szól.

Idet 2010.04.12. 20:17:52

@jjulie: Nem esik le a nagy kanyar. Mindenesetre MDF, A. haláláig, aztán egy darabig semmi, majd az első kormányuktól kezdve, a kampányukban akkor dolgoztam is.

Nem tagadom, hogy ebben OV karizmája is szerepet játszott, meg az A.-i örökség. Azután már az észbeli megfontolások is.

sorokinV 2010.04.12. 20:18:22

@jjulie:

Ejjj! Nem a munkásmozgalomban vagyunk! Hogy beszélsz?

jjulie 2010.04.12. 20:19:07

@Hustler:

attól hogy a viktor most leváltotta az mszp-t az rendben, de ettől ő még az aki, és miért kéne magasztalnom a kis parasztját?

gitáros 2010.04.12. 20:19:23

@malacz69【ツ】igazország lakó:
Szerintem igyál még pár pezsgőt, jobban már úgyse árthat meg.

szergej-szergejevics 2010.04.12. 20:19:25

Orbán előrehozott önkorm. választást akar. Remélem kedves fideszes barátaim tudjátok, hogy miért???Nem!! Hát akkor megmondom. Azért kedveseim, azt követően zúditja nyakunkba az álldást. Ott leszel remélem majd ősszel, mikor orditani kell - Orbán takarodj - . Ha mégsem mész el, akkor nem leszel igazságos.

shannon 2010.04.12. 20:20:15

@[nev]:
Hívjuk segítségül a nagy mestert! Török úr, hogy is van ez? :)

Hustler 2010.04.12. 20:20:52

@blokkos: Ez csak feltételezés, lehetőség, magánvélemény - de nem válasz a felvetésemre. Nem ezt hívjuk demokráciának?

Vagy csak akkor vagyunk azok, ha egyben szájízünk szerint történik a dolog? Kb., mint a korrupció definíciója (=amiből engem kihagynak).

sanyix 2010.04.12. 20:21:29

@Hóember: tök mindegy minek nevezik, a lényeg egy és ugyanaz :) akkor úgy írom hogy: (egyik, fő) alapítója.

Thresher 2010.04.12. 20:21:45

Gábor, a Fideszre szavazóknak mennyire lehet fontos a 2/3?

Mert lehet hogy csak azért szavaztak tegnap sokan rájuk, hogy meglegyen az abszolút többség, a 2/3 meg lehet hogy nem is érdekli már őket. Ez azért úgy gondolom nem mindegy...

Hustler 2010.04.12. 20:22:24

@jjulie: Aközött, hogy valakit magasztalsz, vagy suttyó paraszt módon ekézel, van különbség, ugye te is érzed.

sanyix 2010.04.12. 20:23:15

@Aladár69: jobb semmit sem mondani, és esetleg jót csinálni (majd kiderül), mind sok mindent mondani és semmit/szart csinálni (már kiderült).

Tudod a kellemes meglepetés jobb mint a kemény pofára esés ;)

bmezei 2010.04.12. 20:23:23

@jjulie: Nem kell idegesnek lenni.Ahogy gyurcsány mondta nem kell félni nem fog fájni.El lehet kezdeni a nagytakíritást remélem meglesz a 2/3-ad hajrá Fidesz.

jjulie 2010.04.12. 20:23:42

@Idet:

tudom, akkor már egyenesben volt, nem hiszem hogy nagyon sokra megyünk bármelyik politikus magasztalásával, inkább azt kéne csak sugallni kivétel nélkül mindegyik felé, hogy figyellek te büdös, el ne kurvulj, mert úgy is észreveszem....

mrs. white 2010.04.12. 20:24:01

@jjulie: Ne sírj jjulie lesz még mszp, csak sok vitamint fogyasszál hogy egészségben megérd. Sok sikert hozzá barátom. Nem történt tragédia ez a váltódemokrácia.

objekt 2010.04.12. 20:24:22

@szergej-szergejevics: Tájékozódj előbb! A saját fülemmel hallottam ma, hogy nem akar. Pénteken az "Arénában" szintén elmondta, hogy nem akar. Fogalmazd újra...

egyittlakó (törölt) 2010.04.12. 20:24:56

@malac69 latrina lakó:

Már megint itt vagy, te sunyi exkomcsi?
Nem is tudtam, hogy a Lipót újra megnyílt és hogy az ápoltaknak van internet hozzáférésük...
Szedd be szépen a gyógyszered és húzzál aludni.

6.Lenin 2010.04.12. 20:25:01

@blokkos:

Még van 2 heted,használd ki.

Rettegni ráérsz utána is.

jjulie 2010.04.12. 20:25:40

@Hustler:

miért is kellene simogatni bármelyik politikust is?

sanyix 2010.04.12. 20:26:12

@jjulie: "okosotolyás" :DDD ez nem semmi.
Látod látod inkább tanultál volna, ahelyett, hogy kádárról/gyurcsányról/bokrosról ábrándozol :)

Attól nem lesz valaki komcsi mert nem a fideszre szavaz, van aki alapból komcsi pl. te ;D

bmezei 2010.04.12. 20:26:40

@szergej-szergejevics: Hogy lehet ennyi hülyeséget összehordani még nem is kormányoznak de már elégtelent adsz nekik nézzük meg mi lesz de elött ilyen butaságokat ne mondjunk. Egyébként ennél rosszabb már nem lehet.

Hustler 2010.04.12. 20:26:49

@Thresher: Sztem ez derül majd ki (talán) két hét múlva. Szerintem egy (kisebbik) részük pl. kifejezetten nem akar kétharmadot, nehogy túl sok legyen.

Jut eszembe: kétharmad. Igazából mindegy, hogy 256, 258, vagy 262 helyük van. Tőlük is meg lehet venni embereket, és akkor már nincs meg nekik. Vagy ők is megvehetnek 254-hez 4-et, és akkor megszavazzák, amit akarnak.

Szóval, ha a környékén vannak, az elég, a 258 átlépése számomra kissé szimbolikus.

Hm?

jjulie 2010.04.12. 20:28:37

@mrs. white:

ha én ekézem az orbánt akkor mszp drukker vagyok? vegytiszta fidesznyik zagyvaság, na ez az egyik amiért az ország nagyobbik felének kiütése van a parasztjától

Hustler 2010.04.12. 20:29:03

@jjulie: Nem KELL, nekem aztán meg főleg nem tisztem védeni őket :)

Csak megjegyeztem, hogy nem magasztalás nemegyenlő suttyó parasztság, dühös irigység, frusztrált köpködés. Vannak fokozatok :)

mrs. white 2010.04.12. 20:29:57

@Csimpii: nem csak ildi, jjulie is. lőttek a mszp közeli megrendeléseknek.

jjulie 2010.04.12. 20:30:36

@sanyix:

na te vagy az igazi orbán mutatvány: egy ökörből lettél birkát

Idet 2010.04.12. 20:30:50

@jjulie: Hát, ebben igazad vagyon! A kétharmadnak tagadhatatlanul megvan ez a veszélye. De ahogy én Orbánt ismerem, és a mostani megnyilatkozásait hallgatom, ez nemigen fog bekövetkezni. Jó mentora is van, többek között. Azt kell mondjam, ajánlásod ellenére, hogy ne dícsérgessünk: ő egy született államférfi, és a természet, avagy Isten adta tehetségéhez jócskán hozzá is tett, tanulással, tapasztalással, gondolkodással stb. Már A. is tudta ezt róla, azért kedvelte annyira.

Idet 2010.04.12. 20:33:02

@mrs. white: Sztem tévedsz, de hát ehhez jogod van.

sorokinV 2010.04.12. 20:33:20

@Hustler:

Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a Jobbik és az LMP nem a második dackorszakát fogja megélni a parlamentben, hanem szakpolitikai kérdésekben (amelyben lehetnek 2/3 tv.-ek is) szépen leülnek majd tárgyalni a sátán seregeivel. Azt a kommerek meg puffoghatnak a büfében....

A mentelmi jogot meg az első mp-ben felfüggesztik közösen. Mind a három nemkommer pártnak elemi érdeke az MSZP szétkapása.

6.Lenin 2010.04.12. 20:33:41

Feri gratulált már Viktornak?

szergej-szergejevics 2010.04.12. 20:33:59

@malacz69【ツ】igazország lakó: Hát persze, de édesem ez csak a bemelegités a következő évekre. Kérlek szokj hozzá, mert ennél sokkal- de sokkal keményebb dolgok jönnek. Igen, nagy dolgok fognak történni. Csak arra kérlek nyits ki a pici szemed és az agyad is, hogy tovább is láss, mint Orbán Viktor. Különben nem hinném, hogy mi bántottuk volna egymást, akkor minek ez a gyűlölet. Te Fideszes vagy én pedig nem. Annyi komcsival amennyi a Fideszben van, nem vállalok közösséget. Tudod e, hogy Orbán a Harvardon is tanúlt, és kifizette a tanúlását????? Én megmondom az MSZMP, mivel az apuka jó párttitkár volt, jó kommunista.És ez nem lenne baj, csak most olyan furcsán hangzik a szátokból az a szó komcsi.

Hustler 2010.04.12. 20:34:07

@jjulie: Mindenesetre az ország nagyobbik fele most megszavazta, az a helyzet.

Na most ezek alapján képzeld el, a többitől mennyire van kiütésük :)

objekt 2010.04.12. 20:34:08

@jjulie: Én értem, és megértem, hogy miért cseszteted a népet, mert egyszer már voltál kedves elmondani nekem. De, talán nem biztos, hogy mindig jól azonosítod be a célpontokat. Hidd el, nem nehéz gyanúba keveredni, hogy az ember fidesznyik... Egyszerűen reménykedünk, hogy jobb lesz, ennél mindenképpen...

érdeklődő 2010.04.12. 20:36:08

A fidesz kormány első elvárható és parancsolóan szükséges lépése:

Az mszp bűnszövetkezetté nyilvánítása és a parlament feloszlatása, majd új, mszp nélküli választások kiírása.

Najó, csak vicc.

Viszont: Követelem a politológusoktól, hogy lássák be, hogy a maszop nyugdíjas haegemóniája végleg kihalófélben van. Az országban felnőtt egy olyan 18-22 éves választói réteg, aki tőből elutasítja a kmp-baloldaliblokk-mdp-mszmp-mszp kun béla óta magyarországot mételyként fertőző politikáját.( Azok a fiatalok akik valamilyen fura oknál fogva az mszp-re szavaztak azok most be fogják látni, hogy egy politikai zombi nem fog megfelelni a számukra. ) Az, hogy ezek fideszesek, lmpsek, jobbikosok az édesmindegy. Az mszp-t totálisan meg kell semmisíteni és lengyel mintára eradikálni a magyar közéletből.

További kérdés: Az mdf-szdsz sírjára mikor lehet virágot elhelyezni?

Komolyra fordítva ténylegesen a szót ilyenkor mi történik egy pártban, mint az mszp? Mi lesz a személyzettel? Hol volt a maszop vezérkar mikor mesterházy beszédet tartott? Lesz e Demokratikus Karton párt? Megerősödhetnek még így ilyen névvel, hogy mszp? Ha én mszp-s képviselő lennék, mit kellene gondolnom? Mit kellene mondanom? És mi lenne a párton belül mindenképpen belátható, de nem kommunikálható valóság? Ha baloldali fiatal lennék, hagynám-e picsába az egészet? Ha baloldali fiatal lennék, nem lenne érdemesebb az LMP táborába beszállni? Ha baloldali középkorú lennék, tudna-e ekkora vereség után az mszp lelkesíteni bármivel is?

Bónusz kérdés: Milyen lélektani állapotba kerülnek a baloldali emberek egy ilyen eredmény után?

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.12. 20:37:08

Kiss Márton táblázatához: A fidesz területi töredékszavazatinak összegéből hiányzik Zala megye..

Saját számítgatásom szerint max 10 körzet elbukásával marad még meg a 2/3.

Tíznél többet viszont csak komoly trendváltozás (ö-beszéd..) esetén vesztenek szerintem.

Hustler 2010.04.12. 20:37:41

@sorokinV: Jó lenne, ha így lenne. Mármint, hogy a pártok érdemben, kérdések mentén tárgyalnának és állnának egymás mellé vagy elé.

Sajnos pusztán abból, hogy még nem voltak bent, nem következik, hogy jók lesznek bent.

De most már bent vannak, meglátjuk, mi lesz! Üdítő izgalmak 15-20 év után. Nem is rossz :)

sorokinV 2010.04.12. 20:38:19

@szergej-szergejevics:

A te fajtádat simán el tudom képzelni a Blahán, amint koszos fürdőköpenyben szaladgál és mindenkinek beleordítja az arcába, hogy: "Zorbán elhozta az apokalipszist - meneküljetek!".

blokkos 2010.04.12. 20:40:12

@6.Lenin: Nem rettegek, csak emlékszem a 8 évvel ezelőtti politikára, és egy két apró dolgot konkrétan is ismerek.

Glenarvan 2010.04.12. 20:41:41

Sziasztok!

Szegény Dési 'tanár úr' reggel az ATV-n nem győzött könyörögni az LMP-nek ,hogy lépjenek vissza az MSZP javára!
Az első válasz elutasító volt,remélem a hátralévő 2 hétben sem változik a helyzet!Eláshatná magát az új párt!
Tudtok valamit @László56-ról? Régen olvastam összeszedett gondolatait.
Hát @tölgyessel mi van?
Mit csinálnak ezek az ős bloggerek?Ünnepelnek vagy szomorkodnak?

jjulie 2010.04.12. 20:41:41

@Idet:

hát ez a kétharmad téma igazi kétélű dolog is lehet, egyébként valószínűleg soha sem fogjuk megtudni, hogy mi a véleménye róla, teher vagy inkább vágyott dolog-e

6.Lenin 2010.04.12. 20:41:47

@érdeklődő:

"Milyen lélektani állapotba kerülnek a baloldali emberek egy ilyen eredmény után?"

Örülnek a győzelemnek.Hiszen nyertek.
A névbitorló meg vesztett.

sorokinV 2010.04.12. 20:42:16

@Hustler:

A politikai haszonszerzés (szavazatszerzés) logikája ezt diktálja.

1, Tartani a távolságot a leginkább elutasított bandától, a kommerektől
2, Megpróbálni további szavazókat csenni tőlük
3, Megmutatni, hogy "lehet más a politika", azaz hasznosan eltölteni az időt a parlamentben és nem rettegni a fasizmustól vagy a cionizmustól (pártja válogatja)

Evvel a Jobbik és az LMP is tisztában van és valszleg' a szocik is - ezért kaparnak ennyire!

sárkányfő 2010.04.12. 20:42:29

Na elkaptam az atv-n egy interjút Kósával, hát nagyon érdekesen alakult, biztos felteszik a netre is nézzétek majd meg, Gábornak is javaslom, ez konkrétan egy lebőgés volt.
Ugyanis elkezdték kérdezni a Kubatov-felvételről, hát az a félrebeszélés, idegeskedés, nyökögés ami erre jött... nem hittem volna, hogy valaha ilyet mondok, de ennek a fórumnak a főállású fidesznyikjei _sokkal_ jobban értik a dolgukat ha ködösítésről, gátlástalan félrebeszélésről van szó, pedig ők is nagyon átlátszóan és gyengén csinálják, de a Kósa még erre a szintre se volt képes, hihetetlen. Az volt a fő baja, hogy egyáltalán miért erről kérdezik, amikor őt azzal hívták be, hogy a választásokról lesz szó, ezzel kezdet hosszasan iszap-birkózni, meg hogy ha a Kálmán nem ismeri az atv felügyelőbizottsági elnökét, akkor ő miért ismerje Kubatobot meg az egész ügyet, meg hogy ebből a témából nem készült fel, stb, szörnyen kínos volt.

Na de persze majd ezt is kimagyarázzák az itteni fideszgirlök és boyok, naná, nem is ez a lényeg, ez természetes, csak én a Kósából komolyan többet néztem ki. Egy kínos kérdés, egy újságíró, aki nem mikrofonállványként viselkedik, és kész, vége, hülyét csinál magából. Nem lesz ebből a fiúból sose Orbán-utód, nem is lenne alkalmas, még fideszes mércével sem. Továbbá az is látható, hogy a Fidesz továbbra sem tud mit kezdeni ezzel az üggyel.

mrs. white 2010.04.12. 20:43:17

@jjulie: Senki nem mondta hogy magasztald, de szerintem azt se hogy parasztozd. Látom az ilyen finomságokra neveltetésed miatt nem vagy fogékony. Valamint az ide írok statiszikailag 52.73% se barom meg birka. Talán ez a része esik le kicsit nehezen. Ezért írom ilyen szájbarágóan baby. bocs ha alázóan részletes vagyok de eddig nem fogtad fel.

Ja majd elfelejtettem (hogy a te szintre kerüljek a pszichologiában ez sokat segít). hülye komcsi

blokkos 2010.04.12. 20:43:26

@Hustler: Nálam mindegy lett volna, ki az aki ekkora hatalommal bír, egyikkel sem értettem volna egyet. Sokkal több pártra, szélesebb képviseletre lenne szükség ahhoz, hogy valamennyiünk szája ízéhez kellően közeli döntések szülesenek.

jjulie 2010.04.12. 20:43:29

@Hustler:

a szavazók nagyobbik fele nem az ország nagyobbik fele

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.12. 20:43:45

@malacz69【ツ】igazország lakó: "A választás bebizonyította, h kurvára nem a részletes programadás a fontos, hanem 1. a hitelesség, 2. a érték- és irányadás"

Nem így van, azt bizonyította be, hogy a hitelesség kérdése megelőzi a program kérdését. Ha minden induló (esélyes) párt (kábé) egyformán hiteles, akkor majd a program dönt.
Wishful thinking: négy év múlva, a hiteltelen utódpárt károgását mindenki figyelmen kívül hagyja, és a liberális néppárt, a nemzeti párt, a zöld neolib. párt (illetve esetleges új formációk) közül majd a felvázolt, gazdaságilag nagyjából megalapozott programjaik alapján választ.

mrs. white 2010.04.12. 20:44:15

@Idet: Miben tévedek? Írtam sok marhaságot.

email 2010.04.12. 20:44:28

Új mozgalmat sikerült alapítani Lendvai Ildikó kijelentése nyomán:
www.facebook.com/pages/A-szocik-lepjenek-vissza-ne-az-LMP-Valasztas-2010/112577235430304?v=wall

A magyar humort mindig is szerettem... :D

panelburzsuj 2010.04.12. 20:46:55

@Hustler:

"ország nagyobbik fele most megszavazta"

Már csak öt és fémillióan maradtunk? Lám, hogy fogy a magyar, a kurcsányi meg ezt is hogy elhazudta ...

mrs. white 2010.04.12. 20:47:05

@szergej-szergejevics: Mi lesz az áldás? Vagy talán helyes volna osztogatni? Vagy nem megérett az önkori egy jó kis reforma? Vagy reformot csak fletó tud csinálni?

jjulie 2010.04.12. 20:47:10

@mrs. white:

én nem verselek az mszp mellett, és nem szavaztam soha az mszpre, te viszont fejből lököd ezen a blogon hónapok óta a legszarabb szíjjártós verseket, ne kapálózz a fidesznyikség ellen

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.04.12. 20:47:10

Az EP-választások idején nagyon örültem annak, hogy megmoccant valami, mert kellenek új pártok, ez az állóháború-politizálás nem tett jót se az országnak, se a politikai gondolkozásnak vagy a pártoknak (bár ez érdekel a legkevésébé, de azért szomorú, amikor legfeljebb nevetni vagy szörnyülkodni lehet a pártok viselkedésén és kommunikációján). Elég jól alakult, nem mondom, nem bántam volna, ha szélsőséges hangok helyett valami értelemesebb formáció kap lehetőséget, de nem lehet semmi tökéletes.
Ez a hatalmas győzelem nagy felelősség a fidesznek, valódi felhatalmazást kaptak, nem éppenhogy... Kívánom, hogy okosan éljenek vele, itt már nincs helye mellébeszélésnek.
Mesterházy persze most szeretné az Mszp-t a lehetséges váltópártként definiálni, a második legerősebb politikai erőként, ahogy ő mondta (persze, hogy nem harmadik leggyengébbet )ezért hívta ki Orbánt vitára, nagyon gyors, s bár megmosolyogtató, de nem buta lépés ez tőle.
Szerintem viszont senkinek sem érdeke, hogy a magyar politika újra csak az ő párharcuktól legyen hangos, s ha igazán fontosnak tartják az erős ellenzékiséget, nem zárnak ki belőle mást. Négypárti vita kell (ha nem is egyszerre, hanem kettesével mindenki mindenkivel), meséljék el mindannyian, hogy látják jövőbeli szerepüket. Mert az eredmények tudatában nem lehet elmenni sem az LMP (főleg Budapest miatt), sem a Jobbik (ők éppenhogy lecsúsztak a másodikságról) eredménye mellett. A választói akarat ugyanis most nem azt tükrözi, hogy két párt állóháborújaként képzelik el a következő négy évet.

6.Lenin 2010.04.12. 20:47:19

@blokkos:

Igazad van,most már emlékszem ,mikor Kende Pétert kergette Viktor 1 hatalmas késsel a Duna parton,bele akarta lőni a Dunába a késsel.

Hustler 2010.04.12. 20:47:41

@jjulie: ahh, ez a kedvenc érvem :)

de bizony az. mert a többi tojt rá, ki lesz az úr. tehát nekik mindegy, hogy a zorbán, vagy a mesterházy vagy a vona.

akiknek nem mindegy, azok körében viszont most a zorbán a király. a szavazás eredményei alapján, mármint.

sehol a világon nem megy el 100% szavazni. a játékszabály az, hogy aki elmegy, az dönt.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.04.12. 20:47:52

Mit számítunk valódi kétharmadnak?
Mert az, hogy pont meglesz, az gyakorlatilag még nem kétharmad. Olyan nincs, hogy egyszerre 265 ember ott legyen. Vagy külföldön van, vagy sürgős bizottsági ülésen, esetleg ő a parlamenti elnök, rosszabb esetben beteg, vagy elhunyt. Arról már nem is beszélve, hogy ebben a monstre frakcióban óhatatlanul lesz egy-egy kiszavazó, sőt később kilépő/átülő is.

A kétharmad így csak ideig-óráig tartható fenn, elképesztő logisztikai feladat lesz összeszervezni a rendetlenkedő politikusokat egy-egy kétharmados szavazáshoz.

Nekem tehát ez a hosszabb távú tippem: meglesz a kétharmad, 2-3 mandátummal talán több is a szükségesnél, de amit a nyári szünetig nem visznek át kétharmaddal, az már önállóan nem lesz meg. Ahhoz már kelleni fog egy-két másik képviselő is, jobbára talán az LMP-ből, mert MSZP dafke sem fog besegíteni, a Jobbikkal pedig mélyebb lesz az árok, mint a mostani jobb-bal ellentét.

Disznó Úr 2010.04.12. 20:48:21

Nem örülök az olyan hangoknak, amelyek már azt latolgatják, hogy pl. a Jobbik (félhülye) politikusai hogyan rúgnak labdába az LMP-s "ászokkal" szemben.

Remélem ez nem az SZDSZ-hez hasonlatos önhittség, amely az értelmiségi ethoszt próbálja (teljesen alaptalanul, tisztán médialogika alapján) kisajátítani.

A magam részéről azért vagyok kíváncsi az LMP parlamenti tevékenységére, mert kíváncsi vagyok, hogy egy eszdéesz jellegű szektás, intoleráns, magyarellenes erőt sikerült-e megnyerni, vagy tényleg létezik liberális jellegű párt ilyen tulajdonságok nélkül is.

érdeklődő 2010.04.12. 20:48:23

@6.Lenin: Akkor úgy teszem föl a kérdést: Milyen lélektani állapotba kerülnek ilyen eredmény után az olyan emberek, akik elutasítanak olyan dolgokat, mint az állampolgárság a határontúliaknak és egyéb patrióta hozzáállásal sem rendelkeznek valamint azt náculásnak tartják, akkor is ha a patrióta ember nem jobbikos?

Hustler 2010.04.12. 20:48:42

@panelburzsuj: neked is jjulie-nak írt válaszom, ez a véleményem.

aum 2010.04.12. 20:49:10

A 2/3 gyakorlatilag eldőlt, úgyhogy számomra a releváns kérdések:
1. Fog-e élni Orbán a 2/3-dal vagy konszenzuskeresésre törekszik (szerintem az utóbbi)?
2. MSZP belharcok, szakadnak, nem-szakadnak?
3. Tud-e megújulni a Jobbik vagy marad az Észak-Balkáni retorika?
4. Sikerül-e az LMP-nek megújítani a demokratikus közéletet?

A legérdekesebb természetesen az 1. kérdés, hiszen egyrészt nem példanélküli (Horn 94-98) másrészt Orbán is érzékeli nyílván, hogy vékony jégen sétál és nem vízen, mint ahogy azt néhány híve látni véli. Bár valóban nagy a kísértés a megbízható emberek szétterítéséhez, csakhogy pont az ilyen megbízható emberek (pl. Simicska) kezdik ki a párt hitelét.

A 2. kérdés fog színt vinni az elkövetkező fél-egy évre a politikába. Az elvtársak - néhol szó szerint - ketrecharcán jól el lehet majd szórakozni. Számonkérés, elszámolás, marakodás a koncon. A Zuschlag-ítélet árnyékában biztos vagyok benne, hogy lesz még terhelő vallomás.

A Jobbik lendülete kifulladt és fenyegeti őket a miépesedés veszélye. Megnyugtatom Vonát: én tudom magamról, hogy Jobbikos vagyok, éppen ezért érdemi politizálást várok el tőle zsidózás, cigányozás, anyázás helyett. Ébresztő, Gábor, itt a XXI. század!

LMP-ről sokan, sokfélét mondtak, de a legszebb, hogy tényleg alulról építkeznek és ez működik. A progamjuk első nagy célja, a hazai demokratikus politikai közélet megújítása, amihez most felhatalmazást kaptak.
Csak címszavakban: párt- és kampányfinanszírozás rendezése, közbeszerzések átláthatósága, ellenőrzése, korrupció elleni fellépés, állaháztartás átláthatóságának növelése, állampolgári belszólás a közéletbe, civil szervezetek nagyobb mozgástere.

Kivlov 2010.04.12. 20:50:14

@lunanyuszi:
"A választói akarat ugyanis most nem azt tükrözi, hogy két párt állóháborújaként képzelik el a következő négy évet. "

persze, h nem. Azt tükrözi, h a fityisznek érdemi intézkedéseket kell tennie. Ha nem teszi meg, 2014 => Jobbik!!! Adjon az Isten...

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.12. 20:50:21

@Glenarvan: a két új párt azonnal elvesztené az arcát, ha bárhol a régiek javára visszalépne. (Egymás javára sehol sem tudnak, bár sztem azt sem húznák meg..)
Ha bármelyikük visszalép, vége, már önkorin jön a pofon érte...

A fidesz nyilván nem lép vissza sehol.
Az mszp érdeke egyedül a visszalépkedés, de más ehhez remélem nem lesz partner.

Egy kivétel: BAZ, Edelény: Ha a Jobbik valamennyire jóban van Oszi bával, esetleg ott megérné visszalépni a javára. Mivel független, nincs arcvesztés, viszont így lenne esély lenyomiuk a Fideszt.

diotoro10 (törölt) 2010.04.12. 20:50:47

S.O.S. választási szakértők segítsetek számolni...légyszi!!!

Ha még 131 kiadó mandátum van és a Fidesz megkap 52-54-et , a maradék 70+ elosztása után előfordulhat-e az, hogy a JOBBIK-nak több képviselője lesz a parlamentben mint a Mszp-nek? Vagyis, mégis lehet-e 2. erő a JOBBIK? És ha igen, akkor milyen feltételek mellett?

Idet 2010.04.12. 20:51:54

@mrs. white: Jjulie hmm, hovatartozását illetően. Bár, most majd mindjárt leszedi a fejemet, mint fogadatlan prókátornak...

[nev] (törölt) 2010.04.12. 20:52:18

@shannon:
az lesz a legjobb.

@Hóember:
én azt hittem eddig, hogy az 1. fordulóban leadott pártlistás szavazatok számítanak, hiszen az országos lista egy *pártlista*, de ezek szerint erről az első fordulós *egyéni eredmények* alapján jutnak be a képviselők.

ez sem túl logikus, mert az országos listán nem egyéni jelöltek szerepelnek, hanem az elnökség. a területi elv sem érvényesül. tehát ha mondjuk egy párt jelöltjei éppen, hogy lecsúsznak mondjuk borsodban, akkor könnyen lehet, hogy pártelnök egy csókos haverja ül a helyükre. persze ha a párt *jól* szerepel, akkor a kompenzációs listáról az országos elnökség nem fog bejutni, *logikus*, ezért mindenki felveteti magát még a megyei listára is. és akkor ez felveti a kérdést, hogy ha valaki mindkét listáról befutó, akkor melyikről jut be előbb. és egyébként miért is van az országos lista. miért nem kompenzálnak a területi listáról.

szerintem a magyar választási törvényt el kellene felejteni. egy területi listás rendszer kellene helyette. a megye és a főváros választott képviselői adnák az országgyűlést.

ha valaki az ideiglenes lakcíme alapján akar szavazni, akkor szól a jegyzőnek, átírja a névjegyzékben, és akkor ott, esetleg másik területi listára szavaz. nem kell kijelölt szavazókör, meg még nem tudom micsoda, olyan rendszer kell, amit a többség megért.

szergej-szergejevics 2010.04.12. 20:52:30

Kedves Barátaim! Ugy döntöttem, hogy nem folyok bele a továbbiakban semmijen vitába. A jobboldal megnyerte a választást, hogy milyen lesz majd meglátjuk. Ennél rosszabb, mint most van valóban nem jöhet. Ha Orbán jól kormányoz, még talán jó is lehet. Én kivánom neki, hogy úgy csinálja, mert különben Ő fog futni, de gyorsan, mert ez a felbiztatott sok-sok ember várja a mannát, a szebb jövőt, a jobb életet, a nyugalmat, stb. stb. Nos, ha ezeknek megfelel, akkor legyen neki jó 4 éve, azt követően pedig majd meglátjuk. Szevasztok.

Hustler 2010.04.12. 20:52:37

@blokkos: ahhoz nem több párt kell, hanem felelős politikusok.

akiket úgy kell elkezdeni kitermelni pl., hogy elkezdjük őket elszámoltatni. végre. nem igazságos, hogy aki 5 vagy 10 éve stiklizett, megússza, de úgy érzem egyrészt túlmentünk már egy tolerálható határon, másrészt valahol el kell kezdeni, valahol vonalat kell húzni, valakinek egyszer meg kell szívni, látványosan, és onanntól másoknak is.

na most ehhez meglesz a lehetőség - kérdés, hogy az akarat is meglesz-e.

Surko 2010.04.12. 20:52:37

Gábor, szerintem a "szavazói szintű MSZP-LMP együttműködés" hamarabb valósul meg, mint egy "hivatalos" pártközi együttműködés.

Egy hivatalos együttműködést én kizárok, hiszen az az LMP politikai öngyilkossága lenne, de legalábbis elveszítené a "szüzességét", lásd a Centrum párt visszalépése az MSZP javára. Erre a lépésre a Centrum végül ráment. Ezt a hibát az LMP nem követi el.

A szavazói átszavazás viszont más tészta. Először is szögezzük le: az LMP-t döntően a párt nélkül maradt ex-SZDSZ szavazók repítették a Parlamentbe.

A kérdés ezután pedig az, hogy miként viselkedik egy korábbi SZDSZ szavazó? Az a véleményem, hogy egy ilyen szavazó pártutasítás nélkül- vagy akár annak kifejezett tiltása ellenére is - olyan döntést hoz a második fordulóban, amelyik akadályozza a Fidesz 2/3-ot. Ez alapján akár visszalép az LMP, akár nem, a szavazói szerintem tömegesen voksolnak majd át az MSZP jelöltekre.

Mindez ennek ellenére csak két EVK-ban eredményezhet győzelmet - de ott kétséget több, mint valószínű - Tóth József 20. és Szanyi Tibor 19. EVK-jában.

Elvégre a második forduló egyetlen kérdésre egyszerűsödött: 2/3 vs. demokratikus kontroll.

Az LMP állva maradt jelöltjeire ebben a kontextusban újra szavazni, értelmetlen. (kvázi elvesztegetett szavazat) Ezt az LMP értelmiségi szavazói nagyon jól tudják. Így az alapján szavaznak majd, hogy meg akarják-e akadályozni a 2/3-ot, vagy sem. Többségükben ex-SZDSZ-esek lévén szerintem a 2/3-ad ellen voksolnak majd.

6.Lenin 2010.04.12. 20:53:06

@érdeklődő:

Hát,azok most nagyon rosszúl.1-2 éppeg itt retteg,vagy arra készül.

sorokinV 2010.04.12. 20:53:22

@diotoro10:

Nem lehetséges, mert a kompi listáról a mandátumot nem eredményező területi és evk szavazatok arányában osztódnak kifele a mandátumok.

jjulie 2010.04.12. 20:53:55

@Hustler:

akkor használd a játékszabály szóhasználatát: a szavazók negyobbik fele a fideszre szavazott, oké, ez a helyes fogalmazás

ne keverd össze az ország nagyobbik felével, a szavazók nagyobbik felét, egyébként erről a fajta statisztikai többségről, és a atatisztikai többségű demokráciáról néhány napja elég érdekes hamvas idézet került a blogra egy éjszaka...

stratez 2010.04.12. 20:54:58

A szocialisták igazi vesszőfutása csak most kezdődik, megjelent a térfelükön ugyanis egy új csapat, amire nem volt példa a rendszerváltás óta. Fiatalok, lendületesek, "ártatlanok", az újdonság erejével fognak hatni a parlamentben is. Ezzel az új politikai erővel kell felvennie a harcot ennek a politikai köztemetőnek, amit ma a szocialista pártvezetés és frakció jelent. Lehet, hogy Lendvai Ildikó követi Dávid Ibolyát 2014-ben a nirvánába?

sárkányfő 2010.04.12. 20:55:26

@diotoro10: Vannak itt nálam nagyobb szakértői is a választási rendszernek, de erre még én is tudom a választ: nem. A többiek majd kifejtik jobban.
Egyébként hála istennek. Én ugyan utálom mindkét pártot, de sokat rontana az ország nemzetközi megítélésén, ha a Jobbik bejönne 2.-nak. Számomra semmilyen más fontos szempont nincs ebben a kérdésben, tök mindegy hány képviselője lesz egyiknek másiknak, a 2/3 miatt ennek nem lesz jelentősége, csak a híveknek fontos ez a 2.-3. helyezéses játék.

Idet 2010.04.12. 20:55:55

Jogász elvtársak! Itten egy alkotmányjogi szakértő a Rájátszásban oda nyilatkozozott, hogy ha a választópolgár önhibáján kívül (pl. nem várta ki az éjfelet kékre-zöldre fagyva vagy bármi egyéb okból) nem tud szavazni, akkor az az ő baja, szavazni nem kötelező.
Ez igaz. De szavazni alkotmányos jog, nem? Megtagadhatják tőlem az alkotmányos jogaimat, mert körülmények vannak?

objekt 2010.04.12. 20:56:08

@ó jaj: Tulajdonképpen miért is kéne bármit megmagyarázni? Egyrészről, valóban tök ciki az egész ügy. Én erről a Kubatovról nem sokat tudtam, de ha így el tud szállni az agya akkor mennie kell. Másrészt, itt a blogon is volt róla szó elégszer, hogy vannak ilyen listák. Az MSZP-nél is. Kubatov meg a hülye pénztáros a szupermarketben aki nekem magyarázza milyen hülyék a vevők, közben elfelejti, hogy én is az vagyok, ha értitek mire gondolok.

Az viszont mégiscsak sok, hogy Lendvai Ildikó cenzor asszony magyarázgat demokráciáról, listákról, amikor Ő és barátai ennél sokkal csúnyább listákból dolgoztak még nem is olyan régen.

Ettől féltettem a Fideszt, hogy jönnek a f...szságok. De könyörgöm, ne ez legyen már az MSZP fő mondanivalója. A kiszivárgott "szavazószálítós" hangfelvételekről meg simán azt hazudta Lendvai, hogy azt egy Fidesz színész "játszotta" el. Undorító! És most nagyon Fideszes lennék?

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.12. 20:58:11

Az milyen, hogy az érvénytelenül szavazók átlépték az 1%-ot? Ha megalapították volna az Érvénytelenül Szavazók Pártját (ÉSZ), akkor most jogosultak lennének több tízmillió forint állami támogatásra. Én mondom, élhetetlen ez az ország.

Amúgy az LMP nyilván nem áll le az MSZP-vel, hiszen ha full együttműködnek, akkor is szinte zéró esély van a 2/3 elkaszálására. Minek kockáztatnának?

ubul2000 2010.04.12. 20:58:59

@diotoro10: Nem, kivéve, ha megnyeri az összes még nyitott helyet, ahol jelen van. De ekkor sem biztos mert sokat veszít a kompenzációs listán. De ez persze csak elméleti fejtegetés, nem a realitás

panelburzsuj 2010.04.12. 20:58:59

@Hustler:

Teljesen igazad van: a főnökről az dönt, aki elmegy szavazni.

És természetesen ez mit sem változat azon, hogy az ország egynegyede szavazott Orbán Viktorra és pártjára.

Attól, hogy választás van, még nem kötelező elbutulni.

kerbaim 2010.04.12. 20:59:29

@shannon: Pedig annyira nem bonyolult a kérdés.

Töredékszavazatnak minősülnek:
a) egyéni választókerületben a választás első érvényes fordulójában az olyan pártjelöltekre leadott szavazatok, amelyekkel a választás egyik fordulójában sem szereztek mandátumot;
b) területi választókerületben - a választás érvényes fordulójában - a listákra leadott olyan szavazatok, amelyek mandátum megszerzéséhez nem voltak elegendőek, illetőleg amelyek mandátum megszerzéséhez felhasznált szavazatszámot meghaladták.

Mivel az első forduló (remélem jól emlékszem) mindenütt érvényes volt, mert OEVK és Területi lista esetén is 50% fölötti részvétel volt. Így az első forduló eredményei számítanak. A dolog háttere, hogy ha nem lenne érvényes, akkor a második fordulóban is az összes jelölt indulhatna. Leegyszerűsítve, így mindig az összes jelölttel szemben megszerzett szavazatok lehetnek csak a kompenzáció alapjai.

mrs. white 2010.04.12. 20:59:52

@Idet: Tudom hogy nem komcsi, de én pusztán sértegetni akarom, ebben nincs semmi racionalitás pont úgy mint a fidesznyikben.
Hatás ellenhatás mint a fizikában a fal pont úgy nyomja a kezemet mint én a falat.

Megjegyzem nekem családi okok miatt van okom a szocalistákat utálni nem kicsit nagyon és nem az átkosból hanem 1995-ből amikor elvileg már demokrácia volt. Nem volt. Ami ők elkövettek olyat fidesz sosem követett és nem is fog elkövetni ez az alapvető különbség köztük.

Aner 2010.04.12. 20:59:57

Az excel táblából hiányolom Budapest 5. választókörzetet.
FIDESZ Wintermantel Zsolt 44,49 %
MSZP KISS PÉTER 30,05%
Jobbik Szegedi Csanád : 13,24%
LMP Perneczky László : 12,23 %
www.valasztas.hu/hu/parval2010/354/354_0_index.html

Kisebb a Különbség mint a Pest 2 esetén bár ott nagyobb az eloszlás

Hustler 2010.04.12. 20:59:58

@jjulie: aki négy évente 1x nem megy el szavazni (és nem azért, mert reggel 6-tól este 8-ig a nagyi temetésén sírdogál), azt nem érdekli. mindegy neki. elfogad mindenkit. zorbánt is. ez mondjuk választók 35%-a.

plusz még megszavazta a szavazók többsége, a kétharmad fele, azaz újabb cca. 35% (és akkor még a másodlagos preferenciákról nem beszéltünk, pl. hogy egy jobbikos vagy elempés vagy mszps második helyen rá is szavazhatna).

tehát a helytálló megfogalmazás az, hogy az ország nagyobbik része (cca. 70%) teljesen rendben van a gondolatal, hogy a zorbán alakít kormányt.

tökéletes rendszer nincs egyébként, pl. a 17 évesek se szvaznak, de véleményük lehet. de a 8 milla 70%-a az 5,6M, vagyis a teljes 10 millára vetítve is 56%.

vagy számoljunk határon túliakkal is, vagy hogy legyen?

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.12. 21:01:06

@terasz9: Azért nincs mindennnap kétharmados szavazás ám..
Van kábé tizenöt olyan törvény, amit jól előkészítve meg kell változtatni - ez 15 szavazás. Ebből önkormányzatit még nyáron megszavazzák, ha OV nem tök hülye. Többit meg önkori választások után, egy éven belül.

És valóban, nyilván 2 év múlva nem lesz már 2/3, ennyi lemorzsolódás biztosan lesz. (Nem múlik ez sokon, elég beszólni Viktornak, azt röpülsz ;)

De 2/3-x, ahol x nem több, mint 4-5 lazán megvan okosított plusz szavazatokkal...

shannon 2010.04.12. 21:02:10

@kerbaim:
Mostmár OK, köszi szépen!

Thresher 2010.04.12. 21:02:26

Azért tényleg viccse volt Lendvai beszólása...

Kubatov arról lett hírhedt, hogy kiszívárgott egy hangfelvétel, amin beismeri hogy csináltak egy adatbázist az "ellenzéki" szavazókról... Na most akkor mi van a Kubatóv-szavazókkal???

Olyan mintha Zushlag-szavazókról beszélnénk.

A másik, hogy a hosszú sorok a Fidesz miatt van, az olyan homlokcsapkodós baromság, hogy még én feljajdultam rá, pedig nem szoktam korteskedni egyik oldal mellet sem.

Hustler 2010.04.12. 21:03:15

@panelburzsuj: akkor mondd meg, hogy lenne szerinted jó. ha MINDEN szavazó zorbánra (vagy ferire) szavaz, akkor se szavaz rá csak 65%.

vagy nyugat-európában/usában hogy a ménkűben döntik el?

érdeklődő 2010.04.12. 21:04:04

Most akkor most nácizmus van? Vagy fasizmus? Vagy ma akkor barna eső szemetelt? Hivatásos maszopos rettegő kerestetik, világosítson már fel...

Az ember nélkülük már azt sem tudja mikor kell rettegni. Legközelebb tényleg a maszopra szavazok. Ha még lesz olyan.

sorokinV 2010.04.12. 21:04:48

Lendvai kissé emlékeztet Orbán 2006-os kétségbeesett próbálkozásához, mikor az anno még bajuszmentes kalapnak udvarolt szinte ugyanezekkel a szavakkal.

sárkányfő 2010.04.12. 21:07:03

@objekt:
Na látod, pont erről beszéltem, még te is jobban ködösítesz, beszélsz össze-vissza, mint maga Kósa.

"Tulajdonképpen miért is kéne bármit megmagyarázni?" <- ez a kérdés nagyon gáz :(

Amúgy meg valahol szomorú-vérlázító, hogy azzal jössz-jöttök, hogy más pártoknak is vannak ilyen listái. Igen így van. Na és? Ez menti a Fideszt? Hallottál már betörőt úgy védekezni a magyar bíróságon, hogy de hisz más is betör? Más pártok is megszegik a törvényt, akkor Fidesznek is lehet? Szánalmas érvelés, sajnálom. Ha komoly ember lennél, nem pártszimpátiád alapján ítélnél meg törvényszegéseket.

Az meg egyenesen humor kategória, hogy a fidesznyikek kezdenek 8 év után rájönni, hogy a kormányzó pártot nem csak akkor lehet kritizálni, ha az az mszp, hanem ha az a fidesz. Lol.. Mintha ez nem tetszene nekik annyira :) Ja, és nem kéne csak Kubatobvot emlegetni, ugyanis arról van szó benne, hogy a Fidesz elnöksége elfogadta ezt, khm..

panelburzsuj 2010.04.12. 21:07:25

@érdeklődő:

A patrióta szó helyett praktikus valami másikat keresni, mert így egy kicsit csámpás, hogy akik a hazában (pátria) gondolkoznak, azokkal szemben állnak a patrióták, akik nemzetben.

6.Lenin 2010.04.12. 21:08:05

@panelburzsuj:

Én is elméláztam a régi szépeken,99,9%.
Ó,Istenem,milyen szép,hogy elmúlt.

ssi 2010.04.12. 21:08:17

@Aladár69: Garancia?
1. O.V. mondta: 04. 11. történelmi pillanat, a változás jön el, visszatér a remény, ezért kell rájuk szavazni
2. Miért is "viselkednek", taktikáznak a pártok? - minél több felhatalmazást (hatalmat) kapjanak a programjukhoz - a feladatok pedig most adottak
3. Milyen kár, hogy nincs egy markáns fejlődési irány, s mindegy lenne, h 4 évenként melyik párt kormányozna a maga apróbb sajátosságaival

@malacz69【ツ】igazország lakó:
- "a nép okos" - így legyen + reális, kritikus és bölcs is, bárkivel szemben
- O.V.-vita már nem szükséges, Fidesz-név maga a húzóerő
- pártok háttér alkuja is lehet, nem romlik a hitelesség
- MSZP-szavazókat ismersz, bántottak? Miért .... az, aki másként dönt, mint pl. te, amúgy joga van hozzá egy szabad országban

mrs. white 2010.04.12. 21:08:56

Mindenki azon tanakodik visszalép -e az lmp a szocik javára vagy sem. Meg politikia öngyilkosság ha visszalép. (Amugy ezzel a vonnalla értek egyet) Pusztán gondolatkísélet kedvéért mi lenne ha fidesz javára lépne vissza? Végül is az lmp és az mszp mind a ketten a baloldalon játszanak. az lmp-nek az mszpt kell első körben lebontania és nem a fideszt. Az utána jöhet, ha megerősődött baloldalon, vagy inkább középen.

Surko 2010.04.12. 21:09:01

Egyébként megdöbbentő, hogy mennyire illeszkedik az LMP eredménye a néhai SZDSZ területi eloszlására.

LMP - 2010.
- legjob eredmény Budapest 12,81% / 120 ezer szavazat
- második legjobb eredmény Pest megye 8,35% / 52 ezer szavazat
- legrosszabb eredmény Szabolcs 2,86%
- második legrosszabb eredmény Borsod 4,20%

SZDSZ - 2006.
- legjobb eredmény Budapest 12,28% / 124 ezer voks
- második legjobb eredmény Pest megye 7,43% / 45 ezer voks
- legrosszabb eredmény Szabolcs 3,29%
- második legrosszabb eredmény Borsod 3,87%

SZDSZ - 2002.
- legjobb eredmény Budapest 9,47% / 104 ezer voks
- második legjobb eredmény Pest megye 6,58% / 39 ezer voks
- legrosszabb eredmény Szabolcs 2,69%
- második legrosszabb eredmény Borsod 3,48%

Az SZDSZ 2006-ban összesen 351 ezer szavazatot kapott, most az LMP 383 ezret.

Összességében tahát több szavazója van az LMP-nek, mint a néhai SZDSZ-nek volt, de a területi elhelyezkedése alapján az LMP rendkívül hasonló választói réteget ért el, mint anno az SZDSZ.
A hasonlóság olyannyira kísérteties, hogy nehéz nem gondolni arra, hogy a párt nélkül maradt SZDSZ-esek tömegesen szavaztak az LMP-re.

Elsősorban városiak, értelmiségiek. Bár a vidék terén azért jobban áll az LMP, hiszen amíg 2006-ban a szadi 10 megyében nem érte el az 5%-ot, addig az LMP csak két megyében maradt a küszöb alatt. (Szabolcs és Borsod)

jjulie 2010.04.12. 21:10:01

@Hustler:

ebből csak akkor jössz ki jól, ha elfogadot a dolgot annak ami, és annak nevezed ami, és nem gyártasz elméleteket védhetetlen álláspont megvédéséhez

nyert a fidesz, el van hajtva a töketlen mszp, és szurkoljunk, hogy ennél rosszabb ne legyen mint ami most van, nincs könnyű helyzetben a győztes

lorantka_a_gall 2010.04.12. 21:10:30

@panelburzsuj: vagy a Föld lakosságának kevesebb, mint 0,003 százaléka. Miféle felhatalmazásról beszél ez... :D :D :D

Hóember 2010.04.12. 21:10:32

@Surko: "Először is szögezzük le: az LMP-t döntően a párt nélkül maradt ex-SZDSZ szavazók repítették a Parlamentbe."

Nem értek egyet. Szerintem a 2006os ex SZDSZ szavazók döntően az MSZP-re voksoltak.

demagofób 2010.04.12. 21:13:32

@Idet: És a fejeden ...nyikhaj van?

sebajtobias 2010.04.12. 21:14:15

Vettem a fáradtságot, és a választás.hu-ról excelbe fölvittem az összes egyéni és területi listás eredményt, hogy megtudjam, hogyan áll a kompenzációs lista (erről ugyanis sehol nem láttam összesítést). Írtam egy programot, ami mandátumot oszt erről a listáról, majd föltételeztem, hogy a Fidesz megnyeri az összes egyéni mandátumot, tehát a kompenzációs listára csak a területi töredékszavazatokat viszi.
Még ebben az esetben is kap a Fidesz két kompenzációs mandátumot. Következtetés: a fennmaradó 57 egyéni mandátumból elegendő 50-et megszerezni a kétharmadhoz.
Sőt - számításaim szerint - 48 győzelem is elegendő, mert ebben az esetben további töredékszavazatok mennek az országos listára: ha a Fidesz elveszít 9 körzetet, akkor ha már csak 100e töredékszavazat is 2 plusz kompenzációs mandátumot jelent (a területivel törödékszavazatokkal együtt összesen 4-et).
Mivel a leg(Fideszszempontból)pesszimistább elemzés szerint is a kritikus körzetek száma max. 10, a fentiek alapján ezekből 1-et elég hozni a kétharmadhoz.

jjulie 2010.04.12. 21:14:15

@6.Lenin:

és még ki mélázott el, a tükörben láttál még egyet?

mrs. white 2010.04.12. 21:14:41

@Hóember: Egyet biztosan ismerünk, kunce maci.

6.Lenin 2010.04.12. 21:15:39

@jjulie:

Gratulálok,az első olyan hsz tőled,amivel 1-et értek.
Elmúlt a fejfájásod?
Őszintén örülök.

Surko 2010.04.12. 21:15:45

@Hóember: Ezt majd megtudjuk, amikor a közvéleménykutató cégek elvégzik a felméréseiket.

A szavazói eloszlás annyira kísértetiesen hasonlít, hogy nagy tétben mernék fogadni rá, hogy az LMP szavazótáborának legalább 60-70%-a 4 éve még az SZDSZ-re voksolt.

sárkányfő 2010.04.12. 21:16:10

@objekt: ja a kedvenc érvem majd elfelejtettem:

Ha tök ugyanez a hangfelvétel nem Kubatovról, hanem egy szoci/jobbik vezetőtől került volna ki, ti lennétek a leghangosabbak.

Menne a komcsizás: "ezek mindig hazudnak! botrány! felháborító! csalás! védjük meg a demokráciát a komcsiktól"
Vagy menne a szélsőségesezés: "ez lenne a szebb jövő? még benn sem vannak, máris csalnak! olyan radikálisak, még a törvényt sem tisztelik! szélsőség" Stb, stb... Ismerjük jól, unásig az ordas közhelyeket.

Ezt te is pontosan tudod, szó szerint ez menne a Fidesz részéről is, a Fidesz-média részéről is, meg a hívők részéről is. Még tőled is. Legalábbis remélem, hogy nem vagy annyira elvakult, hogy magadat is átverd.

érdeklődő 2010.04.12. 21:17:14

@panelburzsuj: Ha a nacionalista szót használom, akkor lenáciznak, mit mondjak, hazafi? Nemzetszerető? Az olyan giccses, fideszes szagú.

Idet 2010.04.12. 21:17:53

@demagofób: Árvalányhaj...duhaj...fahaj...kenyérhaj...

mrs. white 2010.04.12. 21:19:22

@ó jaj: Börtönbe kubatovval. Ez lenne a szebb jövő? Hagyóval egymást váltsák az a börtönudvaron. Igy okék vagyunk?

6.Lenin 2010.04.12. 21:19:45

@jjulie:

Igazad van 2-en sirdogáltunk(én és a tükürkép)vége a demokráciának,de majd a feri,úgy várom.
Megint fáj?

masni55 2010.04.12. 21:21:03

@Hóember: Necces, attól függ, hogy új vagy régi foltot akartak. :)

sárkányfő 2010.04.12. 21:21:26

@mrs. white:
Hogy mi köze a "szebb jövő"-nek Kubatovhoz?

És te miért velem egyezkedsz (?), ahelyett, hogy megítélnéd mit csinált a Fidesz elnöksége Kubatov javaslatára?

panelburzsuj 2010.04.12. 21:21:49

@Hustler:

Miért kell azon görcsölni, hogy a távolmaradókat egyetértőnek tüntessük fel? Nem szavaz- hát nem szavaz. Ha ez az Orbán nevő fickó a voksolók kétharmadának tetszését elnyerte, akkor teljes joggal kihúzhatja magát, mert utoljára akkor voltak ilyen eredmények, amikor ő még a Kisrablóban tervezte a szép fényes jövőt a Kövér-fiúkkal.

Onnantól viszont a szép eredmény is izzadságszagúvá és kétségessé válik, ha valaki nem elégszik meg a tényleges teljesítményével, hanem mindeféle mondvacsinált, nyakatekert "érvekkel" elkezdi fölfújni magát.

És ezt pont az annyira megvetett valódi komcsik művelték utoljára tömegesen. Nem kéne. Rossz szájízt ad.

objekt 2010.04.12. 21:23:53

@ó jaj: Nézd, Kubatovot azért emlegetem, mert azt láttam (tanultam) a politikusoktól, hogy ügy addig nincs amíg feketén-fehéren nincs bebizonyítva. Vagyis, most Ő volt az aki a bizonyítékot szolgáltatta, pártigazgató létére. A Fideszt egyáltalán nem mentegetem, tök gáz ahogyan a kérdést kezelik ill. nem kezelik. Csak mivel tudtam arról (innen a blogról is), hogy vannak ilyen listák, nem ért meglepetésként.

A kérdésem továbbra is az, mit kéne tenni ebben a helyzetben? Adják vissza a mandátumukat? Meg kell engedni az emeszpének, hogy most erről szóljanak a dolgok, szerinted az jogos lenne?

gitáros 2010.04.12. 21:24:27

@k.g.:

...viszont ha a maszop észbekapna és szépen átszavaznának _mindenütt_ az elempére (mármint ott, ahol a pillanatnyi állás szerint ketten együtt több százalékot szereztek), akkor még meg lehetne fogni a fideszt.

Mielőtt Ovi a saját pártjához hasonlóan az országot is maga alá gyűri.

Surko 2010.04.12. 21:26:20

Egyébként nem lennék most az LMP vezérkar helyében.

Szeretnének a pártok felettiség szerepében tetszelegni, de most mindenképpen színt kell vallaniuk, akár akarják, akár nem.

Ugyanis ha nem lépnek vissza, a sajtó azt is állásfoglalásnak fogja beállítani:

"az LMP a Fidesz 2/3-át támogatja"

Ergo az LMP a Fidesz szekértolója...

Ezzel ugyan én nem értek egyet, de a baloldali sajtó ezt fogja szajkózni. Ami azért rossz, mert az LMP-nek saját médiabázis híján őrülten nagy szüksége van baráti sajtóra.

Bár ebben az esetben vélhetően a jobbos média barátian tudósítana róluk.

csakhogy miután az LMP bázis ma döntően ex- SZDSZ-es, ezért a baloldali média kereszttüze megtizedelhetné a támogatottságukat.

Ha viszont netán mégis visszalépnének (ezt a lehetőséget én kizártnak tartom), akkor meg a teljes közvélemény a lejáratódott MSZP segédcsapatának gondolná onnantól. Ezzel pedig kivívnák a Fidesz-közeli média örökös ellenszenvét.

Akármit is döntenek - hiszen az állva maradás és az MSZP ajánlatának elutasítása is döntés - az kockázattal jár és egy kicsit mindenképpen elvesz a szűz imázsból.

Mindenesetre ma az állvamaradás tűnik kevésbbé kockázatos húzásnak. Aztán majd meglátjuk, hogy mit szól ehhez a baloldali média...

Már látom a szalagcímeket:
"A párt, amelyik hozzájárult a Fidesz 2/3-hoz..."

A szegény LMP eddigi létezése legnehezebb döntése előtt áll.

jjulie 2010.04.12. 21:27:34

@6.Lenin:

itt ezen a blogon nem lesz kétharmad, meg olcsó siker továbbra is szellemeset, és jót kell írnia a fidesz drukkereknek ezután is, neked is

Hóember 2010.04.12. 21:27:56

@Surko: Ha a saját környezetemet nézem:7 bevallott LMP voksból 1 néhai SZDSZ-es van. A többiek meggyőződése finoman szólva is szembehelyezkedett az SZDSZ-el (ami végülis a politikai indíttatásul szolgált az LMP támogatásához, hiszen az eddigi tettek alapján az LMP gyakorlatilag az SZDSZ tökéletes ellentétpárja, lásd Pl TB-mentők kontra több-biztosítós reform, vidékpolitika, emberi jogok: anonim viperás rendőrattak dicsőítése, korrupció, stb.)

Mondjuk elég kis minta, meg súlyosan vidéken vagyunk, de akkor is... :)

La Serenissima 2010.04.12. 21:29:07

"Lehet, hogy túlzottan optimista vagyok, de úgy vélem: a (legalább) kettősen tagolt négy szereplős politikai tér azzal kecsegtet, hogy ismét érdemes lesz figyelni a politikai vitákra, akár a parlamenti történésekre is, s talán még az is előfordulhat, hogy 2010 után a pártok már nem tudják megúszni a politizálást azzal, hogy folyamatosan és kizárólag hasznos robotként működő szóvivőket szerepeltetnek."

ha ehhez túlzott optimizmus kell, akkor én is túlzottan optimista vagyok :)

masni55 2010.04.12. 21:29:27

@Surko: Azé nem tudom, mert legnagyobb meglepetésemre egy tavaly talált teszt alapján én vagyok Mo. legliberálisabb jobbosa(!), a válaszaim alapján, abban a kockában eltaláltam a jobb fölső sarkot. :) De ilyen párt nincs, hát jobb hijján én is adtam nekik egy esélyt. Holott a mostani három választási teszt alapján(mindegyiket megcsinyáltam) inkább a komcsikra kellett volna szavaznom. :) Érdekesek ezek a kategóriák, és szerintem ezek sem lesznek érvényesek a jövőben. :)

panelburzsuj 2010.04.12. 21:30:41

@érdeklődő:

Nem tudom. De könnyen lehet, hogy a nyelvi zavar a fogalmi zavarból ered.

ssi 2010.04.12. 21:30:55

@aum: 20:49:10 nagyon tetszett, amit és ahogy írtál.
Egy aprócska felvetés, bocsi:
- az LMP, mint új és 1 párt hogyan tudná javítani a parlamenti demokráciát és mit értesz ez alatt?

Először magukat kell felépíteniük. Ha ők egységesen visszafogottabbak is (bár a parlamenti viták sok mindent előhoznak az emberekből!) tőlük függetlenül is lehet más a parlamenti stílus, mert
- O.V. "zárkózott" kampánystílusa lehet, h már az új emberi stílusa is, ami kihat a pártjára is
- MSZP - bármilyen jó szónok, már nem Gy.F. a pártarc
- Jobbik lehet, h különc akar lenni, de kirekesztett is?

Idet 2010.04.12. 21:31:01

@mrs. white: Tudom én, hogy jól szórakoztok, én is csak beszálltam...
Sajnálom, ha valami baj történt. Családi okaim nekem is vannak, csak korábbról, '45 meg az átkos retkesebbik fele.

Akárhogy, de ezeknek talán leáldozott. Ha meglesz a 2/3-ad, akkor végleg. Majd most kiderül, hogy az állábúak (kriptoliberálisaink) hogy fognak viselkedni az ide-oda lépkedéssel.

mrs. white 2010.04.12. 21:31:25

@ó jaj: Ha minden oldal kellő kritikával viszonyult volna választott pártjához, 20 év után nem itt tartanánk. Minden pártból hulljon a férgesse.
Hozzanak egyértelmű jogszabályokat ami nem a korrupció és törvénysértés melegágya. ilyen pl a mint a tegnapi események bizonyítják a kampánycsend sértés, vagy a lista stb. Talán azért is ilyen elfogadó mindenki a hülye rendszerrel, mert itt mindenki életvitelszerüen adócsaló. Legalábbis ha vállakozó akkor biztos. Ha multi akkor állami szerveket korrumpál stb. Ha állami alkalmazott akkor pedig csak akkor intézi az ügyedet ha kap zsebbe valamit, ha orvos hálapénzt, stb. Senki nem hányhat senki szemére semmit. Nem tudom hogy valaha is meglehet ezt változtatni, de az biztos hogy sokkal jobb lenne ha sikerülne.

masni55 2010.04.12. 21:32:20

Lehet, hogy az LMP mégiscsak egy jobb-liberális??? :)

sebajtobias 2010.04.12. 21:33:48

@gitáros:
azt gondolom, hogy a fontos 2/3-os törvényeket, amelyeket már régen meg kellett volna változtatni (pl. önkormányzati rendszer) az lmp is megszavazza, a másik két párt nem. De ilyen szempontból mégis jobb, ha a fidesznek egyedül van kétharmada.
Ezt a "maga alá gyűrést" nem igazán értem és érzékelem.

Hóember 2010.04.12. 21:33:53

@Surko: A 4 éve az SZDSZ-re szavazók jelentős része már akkor is MSZP-s volt, csak listán dobta az x-et a szadira, taktikai okból.

Hustler 2010.04.12. 21:33:55

@jjulie:

én csak azt mondtam, a többség megszavazta, mert aki nem szavazott = nem érdekli = jó neki az is, aki van = nincs ellene.

tehát nem igaz, hogy jelen esetben zorbán a többség ellenére van kormányon. épp ellenkezőleg.

de igazából ezen kár feszülnünk, a szavazók többsége így döntött, a többiek pedig nem játszanak, saját döntés alapján.

ennyi erővel 60% részvétel mellett 100% szavazati aránnyal SEM szavazná meg az adott pártot az ország fele (csak 48%-a).

6.Lenin 2010.04.12. 21:36:25

@jjulie:

OK!
Majd figyelmeztetem a fidesz drukkereket.
Esetleg,ha nekem is nyújtanál némi útmutatást.
Most legyek fideszes?Ciki lenne.

laji 2010.04.12. 21:36:39

@jjulie: elárulod kire szavaztál?

mrs. white 2010.04.12. 21:36:48

@Surko: Az lmp-nek érdeke konfrontálódni az Mszp-vel, sőt direkte hangsúlyozni kellene a másságát. Ő lehet a váltópárt a másik oldalon. Neki jó ha ellene megy a baloldali sajtó. Két nagy csoport van a szocik és mindenki más. Akit a szocik szeretnek az elveszett jelen állás szerint.

sárkányfő 2010.04.12. 21:36:57

@objekt:
A "bizonyíték" ügye. Ez komolytalan. Elhangzott, ott van, tény.

"Fideszt egyáltalán nem mentegetem" Ebből a mondatból látszik, hogy épp úgy meg vagy zavarodva, mint a Kósa és a fidesz maga. Akkor az előbb miért válaszoltál nekem, és miért írtad azokat amiket írtad, miért jöttél elő azzal, hogy más pártoknak is vannak listái? Mi ez, ha nem mentegetés? Az, napnál világosabb.

"A kérdésem továbbra is az, mit kéne tenni ebben a helyzetben?" Beismerni, levonni a konzekvenciákat, az ügyet feltárni, Kubatovot azonnal kirúgni. Természetesen semmi ilyesmi nem lesz. Hogy az ügyészség büntetőjogilag mit fog tenni, azt majd meglátjuk, persze ismerve a Fidesz-ügyészség viszont, semmit.

"Meg kell engedni az emeszpének, hogy most erről szóljanak a dolgok, szerinted az jogos lenne?" Na ez a kérdés az abszurditás csúcsa... 1. Az Mszp arról beszél amiről akar, csakúgy mint minden más párt és magánszemély. Honnan ez az engedélyezősdi? 2. Mit számít egy törvénytelen lista megítélésében, hogy az Mszp vagy más pártok léteznek egyáltalán, meg beszélnek is néha? Nem bírsz elvonatkoztatni az mszp-től? neked is mszp-görcsöd van? Ha egy Fideszes autót lop, akkor az lesz a válasz, hogy mszp-s is lop autót, vagy mi van? 3. és végezetül, ha már számodra annyira az mszp, és nem a józan ész, meg közerkölcs és közjog a mérvadó, akkor ha már egyszer hosszú évek óta az mszp botrányaitól hangos ez az ország (amúgy teljes joggal), akkor ugyan most, hogy Fideszes botrány van, miért is kéne hallgatni?

Hustler 2010.04.12. 21:38:55

@panelburzsuj: a távolmaradók nem egyetértők, de elfogadók. ezt mondtam, vagy akartam legalábbis.

alapvetően még egyébként igazad is vamn, csak amikor kimondják azt a matematikai tényt, hogy a "zorbánra az ország neygede szavazott", ezt olyan szándékkal teszik, hogy azt sugallják: 3/4-nek ez kifejezetten ellenére van

ezt hívják csúsztatásnak, sugalmazásnak stb.

csupán ez ellen tiltakoztam volna.

mrs. white 2010.04.12. 21:39:45

@Idet: Csak annyi hogy egy közeli rokon 10 évig bujkált külföldön. Régen ezt koncepciós pernek hívták és felakasztották volna. Most ennyivel megúszta. A kubatov lista ha létezik az egy vicc hozzá képest. Ezért nem zaklat fel ennyire engem.

mrs. white 2010.04.12. 21:41:51

@Idet: Átkosból van rengeteg de azt külön kezelem. Ha mond valamit az, hogy nagyapám sekrestyés volt, édesapám pedig Pannonhalmán végzett. Talán ellehet képzelni ezek nem a legjobb ajánlólevelek voltak.

Surko 2010.04.12. 21:42:31

Az LMP pozícionálásához még egy kis gondolkodtató.

A Fidesz 3 listán maradt 50% alatt:
- Budapest - 46,32%
- Borsod - 45,87%
- Heves - 45,78%
- Jász-Nagykun - 49-42%

Borsod és Heves azok a helyek, ahol tarolt a Jobbik.

De lényegesebb, az a budapesti eredmény. A Fidesz a fővárosban az egyéni körzetekben végzett tarolás ellenére nem ért el abszolút többséget.

Vagyis a fél év múlva esedékes önkormányzati választáson komoly esélye van annak, hogy nem lesz képes önállóan kormányozni a fővárosban. Ott ugyanis tisztán listás voksolás van.
Azt meg nehéz elképzelni, hogy a Fidesz ennél a mostani eredményénél még jobban erősödhetne. A Fidesz történelme csúcsán áll. Ha most nem sikerült bevennie Budapestet, akkor soha.

A kérdés tehát, hogy mi lesz a fővárosban? Milyen koalíció alakul, ha nincs Fidesz többség?

Lesz-e fővárosi Fidesz-Jobbik koalíció?

Vagy lesz-e Fidesz-LMP koalíció?

De mi van, ha addig megroggyan az MSZP és az LMP megelőzi? Így a Fidesz potenciális jövőbeli kihívójaként vajon koalícióba megy-e velük?

Vagy ha a MSZP-LMP párosításban is megvan a többség, akkor vajon kit választ a királycsináló LMP?
Fideszt a változás jegyében, vagy az MSZP-t?

Az igazság az, hogy az LMP a következő napokban, hónapokban, legkésőbb az önkormányzati választásokon komoly döntések elé kerül.

Élvezzék ki, mert most van az utolsó nap, hogy "minden párttól egyforma távolságban" lehetnek...

Holnaptól kezdődik a politika. Az alkudozás művészete.

pbd 2010.04.12. 21:43:49

a budapesti 6., 27. es 28. korzetek azert meg okozhatnak meglepetest. itt a jobbik lett a harmadik mindenutt 10 szazalek korul, a fideszes meg 45 korul kapott. itt az lmp-s, mdf-es szavazoknak 'csak' el kell menniuk, nem kell valasztani ket nemfideszes jelolt kozott. ha pl. szanyi tibor vagy valamelyik zugloi mszp-s jelolt visszalep, akkor lehe motivacio. es anelkul is.

laji 2010.04.12. 21:43:54

Nem tudom volt-e már, de engem az érdekel a legjobban, hogy az amerikai nagykövet - a választások történetében példátlanul - miért ment át az LMP hadiszállására a választások estélyén? Miért nem a Civil Mozgalomhoz ment el...? Alulról építkező párt ez az LMP, elég jól építkeznek (már ha egyéb amerikai támogatókra, és nagykövet előző munkahelyére gondolunk...)...
Várom TG elemzését is! Vagy a második forduló előtt erről nem illik beszélni?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.04.12. 21:44:04

LMP -fidesz kétharmadot a parlament be!!!!!

ssi 2010.04.12. 21:44:23

@ó jaj: Jogos a felvetésed. T.G. is megmondta: egyenlő mércével kell mérni. Van mit gyakorolni

Amúgy olyan jó lenne, ha mi itt a blogon legalább
sértegetések nélkül, a másikra figyelve (ha nem is megértve),
tudomásul vennénk, hogy nem kötelező azonosan gondolkodni,
s bárki leírhassa, h miért

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.04.12. 21:44:26

@mrs. white: Az LMP szemében a Fidesz és az Mszp egy kalap alá tartoznak. Ők a leszerepelt régi gárda. A választóknak baromi nagy csalódás lenne bármi ilyesmi visszalépkedés.
@Surko: Szerintem most inkább a balos sajtónak kell észrevennie, hogy átalakult a felállás, különben ők is olyan nevetség tárgyai lesznek, mint az OVB. Már mindenki tudta a végeredményt, ők meg ott ültek és ragozták a semmit, az ország már nem tekint Nagy Erős Baloldali Pártként az Mszp-re, ...
Egyébként meg nem kell a visszalépegetést magától értetődőnek venni, csak azért mert eddig ez volt a gyakorlat, és az elvárt. Az átszavazás már korántsem olyan egyértelmű. Sőt, ha LMP-sre akarnék szavazni, de visszaléptetnék azt sugallva, hogy szavazzak inkább Mszp-re/FIdeszre, inkább otthon maradnék.

valamit · http://darwin.freeblog.hu/ 2010.04.12. 21:45:21

@Surko:
Az LMP-nek igen egyszerű. Bárki lép vissza a javukra: Köszönjük szépen a lehetőséget igyekszünk élni vele. Ők meg senki javára nem kell, hogy visszalépjenek és akkor megvan az imidzsük.

sárkányfő 2010.04.12. 21:45:25

@mrs. white: Na látod ez milyen jó szöveg volt már. Bár nagyon fideszes vagy, és számomra sokszor nagyon elfogultan irkálsz ide, azért tudsz te ha akarsz.

Azért persze teljesen nem oké amit írtál: "Senki nem hányhat senki szemére semmit." Ez hatalmas tévedés, rossz következtetés, egy politikus/párt felelőssége sokkal nagyobb mint egy átlagjóskáé, az ügyeket nem eltussolni, hanem felderíteni kell, különben marad a balkán. Ráadásul te rendszeresen az mszp/jobbik szemére hánysz mindenfélét...

SteveNo1 2010.04.12. 21:45:36

Szíjártónak az M1-en Az Estében tett nyilatkozata alapján nem lesz most sem listavezetői vita!

mrs. white 2010.04.12. 21:45:39

@Hustler: Forditsd le neki úgy hátha megérti. A nem szavazat vagy olyan hogy mindenkit támogatok eggyel vagy olyan hogy senkit nem támogatok. Mindkét esetben elég egyértelmű, hogy a te álláspontod a jó, de olyat sose várj tőle hogy ezt elismerje.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.04.12. 21:45:42

szerintem jó lenne egy LMNP-fidesz összefogás 270 mandátummal.Lmp 16/ fidesz 254!!!!!

jjulie 2010.04.12. 21:46:52

@laji:

a "nekem egyik sem elég jó" rublikába ikszeltem most is

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.04.12. 21:49:04

@Kivlov: Igen, ezt is. Egyértelmű, hogy cselekvést várnak el. Minden mást leszűrni ebből az eredményből a Fidesz részéről dőreség lenne.
A Jobbik ilyen mértékű (ahogy sugallod) térnyerésében, nem lennék olyan biztos.
De figyelmen kívül hagyni a két új pártot, na meg azt, hogy már korántsem egyértelmű a kétpártrendszer nagyon arrogáns, és nevetséges lépés lenne a régiek részéről.

egyittlakó (törölt) 2010.04.12. 21:49:56

@ó jaj: "Az volt a fő baja, hogy egyáltalán miért erről kérdezik..."

Ez még csak a kezdet volt. A fideszes komisszárokat eddig is csak előre egyeztetett kérdésekkel lehetett interjúra bírni. Ha véletlenül rossz kérdést kaptak, akkor jött a mellébeszélés. Ma Kósa megmutatta, hogy kellemetlen kérdésekre nincs válasz, csak ködösítés, mellébeszélés.
Már látom a közeljövőt. A diktatúrákban meg is megverik, vagy akár kinyírják azokat az újságírókat, akik kérdezni mernek. A jövő már elkezdődött.

Hustler 2010.04.12. 21:50:38

@Gyurma73: sztem ez lehetséges, ha az lmp valóban ügyek mentén kíván politizálni, ami üdvös változás lenne a palettán.

volt már róla szó, én is említettem: sztem majdnem mindegy, hogy 254 vagy 262 szavazat (258 a 2/3). össze lehet szedni párat így-úgy, és veszíteni is. nehéz ám mindenkit összetrombitálni egy szavazásra, és jelentősen nem lesz a Fidesz a 258 felett, ez eldőlt a listás arányokkal (max... 263? 264?).

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.04.12. 21:50:51

@Kivlov: Igen, ezt is. Egyértelmű, hogy cselekvést várnak el. Minden mást leszűrni ebből az eredményből a Fidesz részéről dőreség lenne.
A Jobbik ilyen mértékű (ahogy sugallod) térnyerésében, nem lennék olyan biztos.
De figyelmen kívül hagyni a két új pártot, na meg azt, hogy már korántsem egyértelmű a kétpártrendszer nagyon arrogáns, és nevetséges lépés lenne a régiek részéről.

sárkányfő 2010.04.12. 21:51:05

@manyike: Ez az "egyenlő mérce" is olyan aranyos szöveg, és annyira magyar. Annyira jellemző erre a kis vacak abszurisztánra, ami itt folyik. Ha a szocik mosdatják magukat valami irtó gáz ügyben, akkor a fideszesek üvöltik habzó szájjal az egyenlő mércét, ha meg fordítva akkor a szocik mondják ugyanezt :)

Természetesen egyik pártnak, egyik pástsajtónak sincs esze ágában sem egyenlő mércével mérni, ebben is teljesen egyformák. Az, hogy egyszerű embereket, szavazókat és híveket is sikerül behülyíteniük, az meg a legszomorúbb az egészben.

Surko 2010.04.12. 21:51:10

@mrs. white: " Az lmp-nek érdeke konfrontálódni az Mszp-vel, sőt direkte hangsúlyozni kellene a másságát. Ő lehet a váltópárt a másik oldalon. Neki jó ha ellene megy a baloldali sajtó. "

Ezen azért még dolgozz egy kicsit...

Nézzük logikusan, hogy mit is állítasz:
- az LMP lehetne a "váltópárt a másik oldalon" - gondolom itt a baloldalra gondolsz
- konfrontálódnia kell az MSZP-vel, hogy megkülönböztesse magát - OK, egyetértek
- "jó, ha ellene megy a baloldali sajtó" - na itt viszont már logikai bukfenc van. A baloldali szavazó baloldali sajtót fogyaszt, abból tájékozódik. Ergo, ha a baloldali média "ráront" az LMP-re, akkor az elbizonytalanítja a párt baloldali szavazóit.

Hogy értsd: a baloldali szavazók attól nem fogják jobban kedvelni az LMP-t, hogy jó sajtója van a jobboldalon MSZP ellenessége miatt. Az LMP-t akkor fogják kedvelni a baloldalon, ha jó sajtója lesz a baloldali médiumokban.

Ettől még lehet támadni az MSZP-t, és lehet hangsúlyozni a különbségeket. De ha a balos média a Fidesz segédcsapatának állítja be az LMP-t, akkor lőttük a baloldali váltópárti álmoknak...

Egyszóval: az LMP nem engedheti magának a baloldali média haragját...

Ezért veszélyes dolog, ha ráégetik, hogy ők segítették Orbánt a 2/3-hoz...

hoplita 2010.04.12. 21:52:58

@Surko:
Elég szemléletes a kigyűjtésed...és sapienti sat.
Szavazó és párt determinálja egymást.
Ezért nem lesz soha 10% -nál nagyobb párt az elempé.
Már most is sokan, az egyszerű választók közül is bizalmatlanul méregetik őket.
Csak idő kérdése, hogy kivillanjon a foguk fehérje.:)

sárkányfő 2010.04.12. 21:54:00

@Gyurma73: Akik itt Fidesz-LMP összeborulásról beszélnek, elolvasták az LMP nevű párt nevét? Tudják mit takar a rövidítés? Politikai öngyilkosság lenne bármelyik párttal összeborulniuk, ez teljesen elképzelhetetlen.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.04.12. 21:55:00

az LMP-t nem látom baloldalinak.Max liberálisnak,de a liberálisok csak a bal oldallal foghatnak össze??
Nem mindig az SZDSZ Ből kéne kindulni.

kerbaim 2010.04.12. 21:56:25

@Gyurma73: Akkor keresd vissza Gábor azon posztját, ahol kifejti, hogy itthon miért lesz a liberális nézetet valló párt a bal oldal része...

ssi 2010.04.12. 21:56:33

@ó jaj: .."egyszerű embereket, szavazókat és híveket is sikerül behülyíteniük.."
Felül kell rajta emelkedni. A pártok vívják csak a maguk harcait, de mi, a választók, ha kívülről nézzük és véleményezzük őket, ne legyünk szemellenzősek, ha kritizálunk, vagy dicsérünk, ne számítson, hogy kit is, melyik oldalt.
T.G. is erről írt korábban, mintha Te is ezt vallanád, ezért is figyeltem fel az írásaidra

Hustler 2010.04.12. 21:56:48

@egyittlakó: ne már!

te most 100% komolysággal állítod, hogy itt újságírókat fognak megverni nemsokára azért, mert kérdeznek? mármint, fideszes politikustól kellemetlent?

szerintem ez teljességgel kizárt.

ennél a rendszer már a hetvenes években is finomabban működött. számtalan egyéb, sokkal célravezetőbb módszer van/lenne most is.

sőt, a megverés nagyon rossz módszer lenne, és könnyen ki is védhető.

rockjano_ 2010.04.12. 21:57:51

Surko

Szuperek a posztjaid gratula. Igen az LMP-re most nehéz döntések várnak. Méginkább az LMP szavazóira.

Nagyrészt tényleg volt szadeszosok (bár én az mdf-re voksoltam listán csak egyéniben rájuk :-).

De vannak azért mások is.

Van egy 10-12%-os nagyrészt értelmiségi közeg aki eddig szadeszos volt meg részben mdf-es most nagyrészt LMP-sek.

De nagyon nem párthűk és ha az LMP elrontja vagy csak a parlamentben eltűnik az ártatlanságuk nagyon hamar kiszerethetnek belőlük. Lehet még tere egy vadonatúj piacbarát liberális pártnak (ami az LMP nem)

Az LMP soha nem lesz az MSZP utódja. Ahhoz túl intelektuális nem elég demagóg és ha az lenne elvesztené az arcát.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.04.12. 21:58:34

@kerbaim: miért T dábor mindent tudó???
szerintem anyira nem jönnek be a sejtései,fiatal még jósnaK.

Surko 2010.04.12. 21:58:40

@lunanyuszi: " Egyébként meg nem kell a visszalépegetést magától értetődőnek venni, csak azért mert eddig ez volt a gyakorlat, és az elvárt. Az átszavazás már korántsem olyan egyértelmű. Sőt, ha LMP-sre akarnék szavazni, de visszaléptetnék azt sugallva, hogy szavazzak inkább Mszp-re/FIdeszre, inkább otthon maradnék "

Erről beszélek én is. Az LMP budapesti, liberális, értelmiségi szavazói ha visszaléptetik a jelöltet, ha nem, át fognak szavazni maguktól a szocialista jelöltre.

Nem állítom, hogy minden LMP-s ilyen, de a többségük minden bizonnyal.

2 hét múlva mindenesetre kiderül. A személyes véleményem, hogy a második fordulóban nem marad 10% feletti eredményt elérő LMP-s jelölt.

Egyúttal azt is biztosra veszem, hogy hogy, hogy nem, valahonnan a szoci jelölteknek még lesz tartalékuk...

Mindegy. Ez két hétig csak feltételezés, majd kiderül. A vidéki LMP-sek nem feltétlenül, de a budapestiek át fognak szavazni.

Ez 2 szoci győzelmet hoz majd: Tóth József és Szanyi Tibor.

snq 2010.04.12. 21:59:04

faith (kispesti zsidó közösség, lmp) a saját lapjukon csinálja a cirkuszt
(kommentek, boceculebra = faith):

lehetmas.hu/hirek/1679/fegyelmi-eljaras-faith-ellen

sárkányfő 2010.04.12. 21:59:28

@egyittlakó: ne haragudj, de azzal amit a végén írtál nem értek egyet. Nem lesz diktatúra, senkit nem fognak megverni, kár ettől félni. Max. félrebeszélnek, semmibe vesznek, ilyenek.

Szerintem féljen a Fidesz. Pl. a web2-től, mert lehet hogy csak annak az újságírónak/tévének fognak interjút adni, aki az előtte átfaxolt kérdéseket teszi fel, vagy ha valami zavar van a gépezetben, akkor elkezdnek félrebeszélni, de ez ma már nem megy.
Ez itt már nem 1998, teljesen más világ van. Itt internet van, egy felnőtt, számon kérő társadalom, internetes közösségek, stb. nem lehet elbújni. Ha elbújik, félrebeszél, ilyenek, rosszabbul jár.

Amúgy azzal meg persze egyetértek, hogy amit Kósa művelt ma, az irtó csúnya lebőgés volt...

rockjano_ 2010.04.12. 21:59:56

Ma a magyarok nagy tömegeihez csak kellően demagóg módon lehet szólni, ezt tudja a fidesz és tudja az mszp is.

Talán idővel változk majd valami e téren

Hustler 2010.04.12. 22:00:03

@ó jaj: egy együtt szavazás nem összeborulás. pl. kitalálják, legyen 200 fős parlament (mondtam valamit).

ha ezt megszavazza az lmp+fidest, de nem a jobbik+mszp, akkor mindkét páros "összeborult"?

végül is, jelenlegi politikai fogalmaink szerint lehet, h igen, de akkor szerintem a fogalmakat kellene tisztába tenni.

Veder1 2010.04.12. 22:00:36

"Lehet, hogy túlzottan optimista vagyok, de úgy vélem: a (legalább) kettősen tagolt négy szereplős politikai tér azzal kecsegtet, hogy ismét érdemes lesz figyelni a politikai vitákra, akár a parlamenti történésekre is, s talán még az is előfordulhat, hogy 2010 után a pártok már nem tudják megúszni a politizálást azzal, hogy folyamatosan és kizárólag hasznos robotként működő szóvivőket szerepeltetnek. "

Haha :)

Kíváncsi leszek ezekre a vitákra a hetente összeülő parlamentben.

52 hetente...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.04.12. 22:00:49

Amúgy meg az LMP nem liberális abban az értelemben ahogy az SZDSZ volt az.Ahogy az MDF sem konzervatív fidesz módra.

ati27 2010.04.12. 22:01:01

@hoplita:
Hello hoplita! Te is itt vagy? Régóta nem láttalak. Vélemény? Nem heccből kérdezem.. Hanem kötetlenül..

panelburzsuj 2010.04.12. 22:01:39

@Hustler:

Nincs feltétlenül ellenére: egy részét valóban bőszíti, egy része elfogadja, nem érdekli, leszarja, azt se tudja, ki az az Orbán. A háromnegyednek szerintem ez a "mitbánomén" a nagyobb része, de ezt sose fogjuk pontosan megtudni, de nincs is különösebb jelentősége.

Jelentősége akkor lenne, ha valaki nem demokratikus választást akarna nyerni, hanem annál többre vágyna: kondukátorságra, szeretett vezérségre, nagytestvérségre, Viktor apánkságra. Ilyen jeleket vél látni jjulie, és ettől tüszköl, nem a komcsiságtól. És nincs azért teljesen egyedül ezzel a prüszköléssel, és a kampányzáró videókat látva (a megfelelő ember épp időben....), meg az egyes szám első személyben megfogalmazott kihívásokat hallgatva azt se lehet mondani, hogy tök alaptalan, teljesen légbőlkapott lenne.

Kicsit bő még rajta a kabát. Ha szerencsénk van, belenő, ha nincs, a szélére raáposva orrabukik - és egy kicsit minket is magával ránt.

Hát óvjuk a fiút - ki-ki a maga stílusában ... :)

Idet 2010.04.12. 22:03:36

Emberek, aki nem látta volna, HírTV, 22:07, OV nemzetközi sajtótájékoztatója.
Nem azért, de érdemes megkukkantani. Egy fidesznyica

objekt 2010.04.12. 22:03:53

@ó jaj: Bocs, még vitatkoznék. Nem gondoltam, hogy nagyobb energiákat kellene belefektetnem, - ezért csak felületesen fogalmaztam -, de szívesen megtenném... Csakhogy a zaszzony Skype-ol, úgyhogy nem férek ide a géphez, elnézést.

Jó éjt!

ssi 2010.04.12. 22:03:59

@rockjano_: "Ma a magyarok nagy tömegeihez csak kellően demagóg módon lehet szólni, ezt tudja a fidesz és tudja az mszp is.
Talán idővel változk majd valami e téren"

Itt a T.G. blogon is hasonlóképpen előfordul egymást közt.

Adjunk esélyt a mostani új parlamentnek és adjunk esélyt magunknak is a tanulásra, fejlődésre. Hajrá!!!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.04.12. 22:04:55

Az LMP programja inkább amolyan nyugati tipusú zöld párt.Bár abban hogy legálisan lehessen szívni a ZÖLD -et nem biztos hogy egyetértek.

nagylpilu 2010.04.12. 22:05:51

Összesítettem a töredékszavazatokat. Alapeset: 2. fordulóban minden körzetet visz a Fidesz. Ezesetben is lesz két országos listás mandátum.
Remélem a használt szimulátor pontos:
icon.cat/util/elections/XEIfesBmjw

6.Lenin 2010.04.12. 22:07:23

@egyittlakó:

Bp. 2010. 09. xx.

Velőtrázó sikoly a Fidesz székházból.

-Elnézést fidesz király úr,mi történik ott bent?
-Aki nem ránk szavazott,azt a foglalkozása szerint megkínozzuk,az illető asztalos,simára gyalulják a hásó fertályát.
Ön miért nevet?
-Hát én cukrász vagyok,gondolom nekem kinyalják.
-Lehetséges,de elébb habosra verjük a tojásait.

egyittlakó,nálad mire készüljenek?

Eveningtale 2010.04.12. 22:07:23

Gábor az ATV-ben most 22:05

dessert eagle 2010.04.12. 22:07:29

@laji: Látom, másokban is megragadt ez a momentum. Szerintem nem úgy történt, hogy fogott egy tízforintost és az egyik oldalára felírta, hogy Civil Mozgalom, a másikra meg, hogy LMP.... :)

Lucilius 2010.04.12. 22:07:44

@Surko:
Ott érzem a hibát a gondolatmenetedben h a baloldali sajtót egy kompakt tömbnek képzeled el. Én ellenben legalább 3 külön tömböt is érzékelni vélek:
1) a Népszabadságot
2) Az ATV-168óra-Népszava csapatot
3) Magyar Narancs

Ebből háromból szvsz a 168órások vinnyognának igazán az LMPés visszautasítás miatt, a népszabadság vonal paradox módon nem tűnik egyértelműen LMP ellenesnek, a Mancs pedig eléggé LMP közelinek tűnik.

És ne felejtsd el h az LMPés szavazók nagy része már nem csak a klasszikus médián keresztül tájékozódik, hanem használja a web2őt --> blogok, fórumok, közösségi oldalak. Ott pedig az LMP nagyon erős + az index és az origó és joindulatú semlegességgel tekint az LMPre.

Nincs média ellenszele Schifferéknek, úgyhogy az LMP akkor szúrja magát tökön, ha akár csak egy helyen is visszalép az MSZP javára.

Surko 2010.04.12. 22:07:54

az viszont már nem ennyire egyértelmű, hogy vajon mit tesznek a második fordulóban a totálisan esélytelen Jobbikos jelöltek szavazói?

Csak azért is dacból ismét a Jobbikra voksolnak, kockáztatva egy esetleges szoci győzelmet? Vagy belátják, hogy a Jobbikos jelölt esélytelen, és a szocik megállítása érdekében közreműködnek a fidesz 2/3-ban?

Én a második verziót valószínűsítem. Budapesten szerintem a Jobbik szavazók a Fidesz jelöltjét fogják támogatni a 2. fordulóban.

De Borsodban, meg Hevesben már más a helyzet. Ott néhány Jobbikos jelöltnek még elméleti esélye van a győzelemre. Ott tutira nem fognak átszavazni.

Az igazán az edelényi körzetre vagyok kíváncsi:
- Fidesz 36,54%
- gumikalapácsos Molnár Oszkár - 24,14%
- Jobbik - 19,13%
- MSZP - 18,70%

Itt nagy kérdés, hogy mi lesz.
Pl. visszalép-e esetleg a Jobbik jelöltje Molnár Oszkár javára, feltételként szabva, hogy az esetleges győzelme esetén beül a Jobbik frakcióba?

Ez lehet a két pesti körzeten kívül a harmadik, ahol veszíthet a Fidesz. Csakhogy nem a szocik ellen, hanem a széljobb ellen.

Vajon itt a szoci szavazók átszavaznak-e majd a Fidesz jelöltjére a széljobb megállítása érdekében?

Vagy a 2/3-ad megakadályozását még az is megéri, hogy egyéni győzelmet arat a széljobb?

Vigyázó szemetek Edelényre vessétek! :)

sárkányfő 2010.04.12. 22:07:55

@manyike: Ó, én ezen már réges rég túl vagyok :) Nincs olyan párt közel s távol, amiért én feladnám a józan eszem, a becsületem, amelyikért én hajlandó lennék félrebeszélni.

Ilyesmiről szó sem lehet.

Ezért is erőltetem ez a szerepjátékot, hogy mindenki vizsgálja meg önmagát, hogy ugyanúgy ítélné-e meg egyik vagy másik botrányt, ha kicserélné a botrány szereplőinek nevét egy másik párt vezetőinek neveire, szóval azért jövök ezzel, hogy másokat is rádöbbentsek mennyire eltorzítja a látásukat és az egészséges ítélőképességüket a pártszimpátiájuk.
És hogy ha valaki képes egyszer belátni, hogy - még a botrányoktól is függetlenül - mennyire kisszerűek szakmailag, morálisan, képességeikben, stb. a pártok, akkor talán "kijut a fényre" és belátja mennyire magát alacsonyítja le, amikor védhetetlen, gáz pártok és politikusok mocskát próbálja takargatni.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.04.12. 22:08:25

Csak nem tudom pár év múlva is jó név lesz -e az LMP???
Szerintem politikussá válnak ők is pár év alatt.Valószinű valamilyen Zöld párt néven folytatják tovább.

rockjano_ 2010.04.12. 22:08:30

@manyike: Ja ja, de ez egy ciklus alatta nem fog menni sokkal több idő kell rá.

Meg mindenkinek csiszolódnia kell hatalomban egy kicsit és akkor normalizálódnak.

Pl. Viktort ma elnézve egyértelműen tanult az eddigi hibáiból. Ha nem megosztani akar hanem ilyen hatalom mellett pacifikálni az jó, lehet egy első lépés. Nem baszogatni a balos értelmiséget mégha utálnak is hanem hagyni levegőt nekik is stb...stb...

panelburzsuj 2010.04.12. 22:08:33

@hoplita:

Majd szépen megosztoztok a térképen: Pannónia mindenestül a Fideszé, Budapest Fidesz-LMP, Hunniáért meg megverekszik a két huszadik századi pártmaradvány.

sanyix 2010.04.12. 22:09:13

@jjulie: lol komcsizok és már "orbánista" vagyok OMG :D

sárkányfő 2010.04.12. 22:09:13

@Hustler: olvasd el mire válaszoltam...

thnita 2010.04.12. 22:09:25

na, én is ezt akartam írni, hogy TG az ATV-ben most :-)

Idet 2010.04.12. 22:09:42

@mrs. white: Azzal együtt jó volt édesapádnak! Ott járni iskolába, az nem semmi!

El tudom képzelni a nehézségeket, amiket okozott.

Nálunk volt egy kis málenkij robot (anyám, szegény), kuláklista, ház- padláskisöprés, ilyesmik. Jó, hogy vége van.

rockjano_ 2010.04.12. 22:09:52

@Gyurma73: ne izélj már a Fideszt is ugyan úgy hívják pedig ki a fiatal ott már???

sárkányfő 2010.04.12. 22:11:18

@objekt: Talán majd Mrs White folytatja helyetted :)

Hustler 2010.04.12. 22:11:26

@panelburzsuj: értem.

magánvéleményem az, és remélem igazam van, hogy ez

1. paranoia
2. rosszindulatú hangulatkeltés

meg biztosan vannak még egyéb opciók, hogy mi lehet. de a valósághoz nem sok köze van. erre fogadást is mernék kötni. mármint, hogy a zorbán nem koronáztatja meg magát, nem költözik a Várba meg ilyenek.

köztársasági elnöknek nagyobb jogkör, közvetlen elnökválasztás, kétkamarás parlament, kisebb-nagyobb parlament, mittomén: hát ezek meg benne vannak a játékszabályokban, nem? nem ördögtől való egyik sem, más országokban máshogy vannak a dolgok, más a rendszer.

engem épp ez idegesít itthon a legjobban, hogy egyesek (nem rád célzok, általában) mindig leadják, mi a tutti, az üdvözítő, az egyedüli. hogyan KELL, mi a NORMÁLIS.

hülyeség! MINDIG több út van, néha egyenértékűekből is több van. nem kell annyit parázni.

ha itt annyira szar lesz, majd a következő 2/3-dal visszacsinálja. de még ki se hűlt az eredmény - adjunk már egy esélyt a fiúknak, ezután a 8 év után ennyi jár mindenkinek.

ssi 2010.04.12. 22:13:00

@ó jaj:
Számomra ez az elv több, mint pártkritika (pl. önkritika).
S jó meglátni a jót is másban s (nem csak pártban),

aum 2010.04.12. 22:15:24

@manyike: Első nap be fogják nyújtani a párt- és kampányfinanszírozás rendezését szolgáló törvényjavaslatot.
Ezt most már nem lehet leszarni, mint azt korábban tette a Fidesz.
Saját példával mutatják az embereknek, hogy lehet tisztességesen, nem könyékig közpénzben turkálva okoskodni.
Ha sok ilyen javaslatuk és akciójuk lesz, akkor az emberekben lassan tudatosul, hogy jéé tényleg lehet más!
Lehet beleszólni a közügyekbe és nem kell elfogadni a tekintélyelvű politizálást. Nagyon erős az LMP civil háttere és most már van parlamenti erejük is.
Bármilyen furcsán hangzik, de a Fidesznek is érdeke, hogy jóban legyenek velük, mert az első kényelmetlen döntés után a Fidesz népszerűsége pikkpakk elillanhat és akkor követik az MSZP-t.

ssi 2010.04.12. 22:16:43

@rockjano_: 22:08:30 Így van. Sokakkal elolvastatnám most, amit írtál

Hustler 2010.04.12. 22:17:54

@ó jaj: arra értettem!

merthogy nem kell állandó koala partner ilyesmihez. minek? pár 2/3-os szavazás kell, akkor össze lehet szavazni, de nem kell koalára lépni az elején, minek?

viszont, egy összeszavazás még nem összeborulás.

így magyarázta ki az árpi.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.04.12. 22:18:06

@Surko: A szoci tartalékon én is gondolkodtam, és bizony látok rá esélyt én is, hogy valahogy összekapja magát még néhány szavazó.

hoplita 2010.04.12. 22:18:47

@ati27:
Picit csalódott vagyok az országos eredményben, a szűkebb pátriámban nem kellett, csont nélkül vertük a maszopot, megnégyszereztük majdnem az epén kapott voksokat.
Pesttől tartottam - adtam is hangot ebbéli félelmeimnek itt is - és hát bejött...az egy másik bolygó, számomra legalábbis.
És a Dunántúl is kérdéses volt...végülis ezek összességén úszott el a második hely.
Igazából ez bosszant, nem a százalékpontok...
De erős pozíciókat szereztünk, van miről építkezni és a kellő emberekkel az önkormányzatin még jobban szerepelhetünk.
A fidesz győzelme kalkulálható volt és ha belép, és miért ne lépne a győzteshez húzás effektusa simán meglesz a kétharmaduk is....aminek igazából nem örülök, de megvan a jó oldala is.
Azt csinálhatnak, amit akarnak és nem mutogathatnak senkire.
Egyébként már tapogatóznak nálunk....de a médiájuk lejárató kampányát nem fogják egyhamar elfeledtetni...és mi itt, helyben, a magunk részéről benyújtjuk még ezért a számlát alkalomadtán.:)
Végülis olyan volt ez a választás, mint egy jó könyv felütése....meglátjuk, mi sül ki belőle.

ati27 2010.04.12. 22:19:10

Ki ez az öreg muki, mármint két öreg muki? Kicsit szánalmasak! :)

Hóember 2010.04.12. 22:21:01

@Surko: egy kis adalék a szadi-lmp kontinuum elmélethez:

"a közvélemény-kutatások szerint az LMP-sek alig kedvelik jobban a szocialistákat, mint az Fideszt, sőt, negyedük 2006-ban még a Fideszre szavazott."

"A Forsense 2010 első hónapjaiban végzett kutatásai alapján azonban az LMP támogatóinak többsége minden párttól távol áll. "A Fideszt négytizedük, az MSZP-t egyharmaduk ellenszenvesnek tartja, hasonló véleményen vannak az MDF-ről és az SZDSZ-ről is, a Jobbikot pedig majdnem háromnegyedük utasítja el"

www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100412-nem-lepnek-vissza-az-mszp-jobbik-es-lmp-jeloltjei-a.html

ssi 2010.04.12. 22:21:42

@aum: "Saját példával mutatják az embereknek, hogy lehet tisztességesen, nem könyékig közpénzben turkálva okoskodni."

S mi van a holdudvarral, ami a hatalom köré helyezkedik, s nem is ok nélkül? Ők eléggé rejtve tudnak maradni, hiszen minden szabályos, csak az a "kapcsolat" nem adatik meg bárkinek

nagylpilu 2010.04.12. 22:21:49

Elnézve a 10-11 legszorosabb kerületet átlagban úgy tűnik, hogy minden Fidesz által elvesztett négy egyéni hoz egy országos mandátumot. Tehát az alapesethez viszonyítva (+59) a 2/3-hoz szükséges 52 mandátumhoz legalább 10 körzetben kell bukni a fideszesnek. Tehát a 10-11 kevésbé atombiztos körzetből 10-et kellene hozni az MSZP-nek.

Eveningtale 2010.04.12. 22:21:51

"Ha lett volna egy "egyik sem" rublika a szavazólapokon, akkor az LMP lényegesen rosszabbul szerepelt volna" :) ez mekkora!!!

Surko 2010.04.12. 22:22:07

@Lucilius: Lassan írom, hogy mindenki megértse:

- az LMP szerintem sem fog visszaléptetni jelöltet

- de a szavazóik át fognak szavazni

- azért fognak átszavazni, mert ex-SZDSZ szavazóként utálják a Fideszt, és nem akarnak 2/3-ot.

Ebben a kérdésben (is) érdemes különválasztani azt, hogy kik az LMP vezetői, meg aktivistái, azoktól, hogy kik képezik az LMP szavazótáborát.

Elhiszem, hogy az LMP-sek utálják a néhai SZDSZ-t, és úton-útfélen ekézik őket, de ettől még a szavazóik bizony valaha - szégyen és gyalázat - SZDSZ szavazók voltak.

Éppen ezért az LMP helyében vigyáznék, hogy mennyire mocskolom a néhai szadit, mert az ő szavazóik még a végén a szívükre veszik a dolgot...

Az meg, hogy az "LMP szavazók egy része nem a klasszikus médián tájékozódik" nem érv.

Ha ugyanis az LMP valóban komoly tényező akar lenni, baloldali váltópárt, a Fidesz kihívója, akkor azokra a szavazókra is szüksége van, akik fogyasztanak klasszikus médiumokat.

Ha a szoci szavazókat akarják elhódítani, akkor nem engedhetik meg maguknak, hogy a baloldali sajtómunkások ellenséges hangot üssenek meg velük szemben.

Anno a Fidesz a '94-es választásokat pont ezért bukta ugyanis el. A jobboldali fordulatát követően a liberális sajtómunkások elfordultak tőle, és a ballib sajtó frontális támadásba ment át. A Fidesz ennek köszönhetően veszített akkor.

Ez volt a kiváltó oka annak, hogy '98. után saját, baráti médiát kezdtek gründolni.

Az, hogy a média mekkora hatalom, jól mutatja ahogy a Fidesz-közeli sajtó rátámadt a Jobbikra.

Abban egyébként egyetértek, hogy a Népszabó semleges, vagy inkább kiváró állásponton van. A Narancs valóban inkább baráti. Bár Bokros jobb sajtót kapott náluk.

ati27 2010.04.12. 22:22:30

@hoplita:
Köszönöm a választ!
Öreg:Skandináv szociáldemokrácia.. :) Muhaha az MSZP-vel.. Milyen jó, hogy itt vagyok 3 éve svédbe. :) Nem akarom mondani de olyan messze van az mszp mint a galaxisok :)

ati27 2010.04.12. 22:24:38

No majdnem kikapcsoltam az atv-t. De most az egyik fószer jót kérdezett.. Kik azok az arcok Mesterházy körül? Hol vannak a jól ismert vezetők.. Lendvai.. stb..

Idet 2010.04.12. 22:25:48

@rockjano_: Nana! 40 fölött is van élet, és az ifjú titánok is megöregszenek egyszer...

sárkányfő 2010.04.12. 22:26:34

@Hustler: a Gyurma szövegét én egy erősebb szintű összefogásként értelmeztem.

Az ördög pedig a részletekben rejlik, már a fidesz-mszp is kb. 1000x nyújtott be pártfinanszírozási, meg parlament-létszám csökkentő törvényjavaslatokat, de hiába a közös szándék, mégse szavazták meg egymás javaslatait a pártok. Joggal, mert minden párt olyan törvényt nyújtott be, ami neki kedvezett. Pl. ha csökkentik a parlament létszámát, akkor újra kell rajzolni a vk-kat, értelemszerűen most túl sok van. Minden párt pontosan tudja régióra, falura, de még utcára lebontva is, hol vannak a szavazói, tehát egy ügyes rajzolással hatalmas előnyt lehet egyik vagy másik párt javára összehozni.

Szóval messze nem ilyen egyszerű ügy ez, meglátjuk mit akar fidesz, mit akar az lmp, stb.

Bogyó 2 2010.04.12. 22:27:05

@Lucilius: Így van. Működhet együtt ezzel-azzal, de most nem lehet az Mszp kisöccse, láthatta mi lett így az SZDSZ-szel. Mi lett a kisgazdákkal, az MDF-fel. Főleg most nem, ezzel a vállalhatatlan MSzP-vel. Nyilván megkapja a magáét érte, az ATV-én már lehülyézték az újságíróklubban őket, csak a kedves Avar Jánosék elfelejtik, hogy az LMP-nek nem az a célja, mint nekik, hogy az MSZP minél jobban szerepeljen. S még az se feltétlen, hogy ne legyen Fidesz 2/3-ad. Igaz, hogy esetleg kerülhetnének mérleg pozícióba 2/3-os ügyekben, de 2014-ben el is búcsúzhatnánk tőlük. Hosszabb távon gondolkodva, nem szabad most elkötelezniük magukat már a kezdetben egy oldal mellé állva, egy választási együttműködés pedig komoly elkötelezés és megbélyegzés.
Nem szabad az mszp-s cukrosbácsi csábításának bedőlni, mégha ez belekerül is néhány mandátumba. Azok a szavazók nem lennének az övéké, s igen, szavazókat szerezzenek elsősorban, aztán mandátumot.
A döntés nekem is azt üzeni, lehet más a politika.

vaki78 2010.04.12. 22:29:03

Sziasztok!

Kíváncsian várom Gábor elemzését a hátralevő 2. körről. Őszintén megvallom félek Budapesttől, vidéken semmi esélye az Mszp-nek mandátumot szerezni, talán egyedül Botka lehet a kivétel. Azt meg szerintem senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Jobbik északon bárhol is be fogja előzni a Fideszt.
Szóval Pesten fog eldőlni, mint mindig. Lendvai Ildikó már mutatta is az irányt, ma még csak a mézesmadzag és az állítsuk meg Viktor teljhatalmát, de hamarost jön a nehéztüzérség is: Kubatovlista, Orbánbányák, Fidesznácik stb.
És hát valljuk meg ez már bejött egyszer a szociknak, miért ne jöhetne be még egyszer.
Az LMP meg hiába nem lép vissza, ha egyszer szavazói bázisának jó része szerintem Szdsz szimpatizáns, akik örömest fognak a "demokráciagyilkos" Viktor ellen ikszelni.
Bár ne így lenne...

vidori 2010.04.12. 22:30:13

Az LMP-nek egyetlen jelöltjét sem kell vsszaléptetnie. Elég, ha hangsúlyozza, hogy
1, a Fidesz 2/3 túlhatalmat is jelenthet, amivel persze az volt a szándékuk, hogy több ciklusra bebetonozzák a hatalomba a pártot.
2, illetve, még azt hangsúlyoznám, hogy az LMP vállalta a számonkérhető programot, a Fidesz nem.
A többit majd eldöntik a szavazók, és abszolút nem tartanám tragédiának a párt részéről, ha az állva maradt jelölt a 2-ik fordulóban még szavazatot sem kapna, de a 2/3 sem lenne meg! Ez is a Demokrácia győzelme lenne, mert a szükséges törvénymódosításokhoz konszenzust kell kialakítani, nem lehet az Orbán-villa konyhájában eldönteni.

Szeretném a Gábor véleményét kérni, hogy azt a helyzetet hogyan elemzi, hogy Heves megye 2-ik választókerületének 3 képviselője is lesz?
- Horváth László, Fidesz egyéni mandátum
- Sós Tamás, MSZP területi lista 1. hely
- Ivády Gábor, LMP országos lista 5. hely
Van-e az országban még egy ilyen jól elereszett választókerület? Amúgy irigylem a körzet lakóit, bár szükség is lesz erre az erős képviseletre, mert probléma van bőven!!!

hoplita 2010.04.12. 22:30:16

@panelburzsuj:
Hát, tudod én erre azt mondom, hogy ha sokáig tart a lejtmenet, akkor Pannónia is átéli azt, amiben Hunnia létezik hosszú évek óta...néha azon kapom magam, hogy kívánom is ezt labanc honfitársaimnak és a főváros lakóinak.
Nem szép dolog, tudom, de empatikusan jelentős fejlődést tanúsítanának.
Rájuk férne az utóbbi.

ati27 2010.04.12. 22:30:35

ja bocs én az ujságiro klubbot nézem, ami 1 orával el van csusztatva (online változat)

jjulie 2010.04.12. 22:33:50

@hoplita:

jjulie 2010.04.12. 14:17:33

ezt olvasd el az előző posztban

Eveningtale 2010.04.12. 22:36:14

@ati27: azt is érdemes nézni. Mészáros Tamás valami olyasmit mondott, hogy azt "hallotta", hogy Schiffer András elképzelhetőnek tart egyezséget például 2/3-os témájú szavazásokban a Fidesszel (bár a többiek leszólták, hogy inkább az ellenkezője lesz tapasztalható)

mrs. white 2010.04.12. 22:36:29

@Surko: A kolléganőm lmp-re szavazott. Utálja az mszpt, az szdszt és a fideszt is. Kire fog szavazni szerinted?
Kicsit leegszerűsitett dolog amit mondasz. Az lmp szavazat jó része protest szavazat, mindenkivel szemben. Kérdés az hogy kiábrádult baloldali kit utál jobban az mszp-t vagy a fidest vagy tojik az egészre és el se megy.

jjulie 2010.04.12. 22:37:50

@mrs. white:

a fidesz szavazat nem proteszt szavazat?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.12. 22:38:04

Gyerekek nem unjátok már ezt az kétharmadozást?
Már látom, hogy sláger születik erről, kabarétréfa, reklámszlogen, meg minden.

A Fidesznek a nemzet számára fontos kérdésekben úgy meglesz a 2/3-a, mint a karikacsapás, akkor is, ha a II. fordulóban mindenütt veszít. Hát ezt hogy?
Úgy, hogy a Jobbik a nemzet számára fontos kérdésekben a Fidesszel fog szavazni, és nagyon jól teszi.

Melyek a nemzet számára fontos kérdések?
Például, az előző rezsim idején sikkasztó politikusok mentelmi jogának felfüggesztése.

Ilyenkor a maszop nyilván ellene szavaz, de irtó kíváncsi leszek a LMP szavazatára.

aum 2010.04.12. 22:38:14

@Surko: Bukta, nem fogok átszavazni Tóthjózsira. Inkább köszönettel tartozom a jelölteknek és aktivistáknak és a minimum, hogy ezt jelzem egy szavazattal.

Eveningtale 2010.04.12. 22:38:47

@mrs. white: talán el sem megy a második fordulóra...

Lucilius 2010.04.12. 22:39:11

@Surko:

"ettől még a szavazóik bizony valaha - szégyen és gyalázat - SZDSZ szavazók voltak. "

Nyilván, csak a vak nem látja a haonlóságot a 2002 és 2006os SZDSZ szavazatok és a 2010es LMP szavazatok földrajzi összehasonlításánál, de én mégis óvatosabban fogalmaznék.

Az LMP mögött van egy markáns exSZDSZ réteg, de itt nem a Bauer Tamás profilú figurákra kell gondolni, hanem egy aféle szabadgondolkodó, romkocsmákat és art mozikat látogató, egy rendkívül nyitott, világot járó (ha cinikus akarok lenni, olyan Király Bandis típusú) társaságra. Ez pedig legkésőbb 2006 októberében, a Mártíriuszozás után kihátrált az SZDSZ mögül. De nagyon sok volt, 2002ben a fideszre szavazó illetve 2006ban az MSZPre vagy az MDFre szavazó is beállt az LMP mögé, nem beszélve a sok első választóról.

Egy szó mint száz, szvsz az MSZPre nem fognak tömegesen LMPsek átszavazni, ilyen Szanyi típusú figurákra biztos nem. Akiről esetleg eltudnám képzelni hogy LMP szimpatizánsok nagyobb blokkban szavaznak, az első blikkre csak a Botka lehet, mást így hirtelen nem látok

Bogyó 2 2010.04.12. 22:40:51

@Hóember:
Pont így gondolom én is. Határozott különbségek vannak az SZDSZ-hez képest, csak sok marha nem látja, mert nem olvas programokat.
Emberi jogi, szabadságjogi kérdésekben valóban közel állnak, liberálisak, de gazdaságpolitikában inkább balosak, azaz a fideszhez, jobbikhoz közeli, s nem a liberális gazdaságpolitikájú mszp-hez, mdf-hez.
Ugyanakkor vannak konzervatív jegyek is a vidékpolitikában, gazdasági kérdésekben.
Nem kategorizálható egyértelműen, s ez zavarja is a sémához szokottakat.

Én is rájuk szavaztam, s megerősítem ezt. A Fideszre már szavaztam, Mszp-re soha. Az SZDSZ-es és most már MDF-es liberális gazdaságpolitika mindig távol állt tőlem, az meg főleg, hogy leszarták a falvakat, a vidéket.
AZ lmp teljesen mást gondol erről.

Surko 2010.04.12. 22:41:41

@Hóember: " @Surko: egy kis adalék a szadi-lmp kontinuum elmélethez:

"a közvélemény-kutatások szerint az LMP-sek alig kedvelik jobban a szocialistákat, mint az Fideszt, sőt, negyedük 2006-ban még a Fideszre szavazott." "

Ha a negyedük a Fideszre szavazott, akkor még ha jól számolom van másik 3/4...

Én inkább erre az ökonometriai vizsgálatra emlékszem még az EP választás utánról:

www.konzervatorium.hu/cikkeink/koezeletpolitika/191-atigazolok

- Az SZDSZ mellett csak a „keménymag" tartott ki. Egykori szavazóik továbbra is részt vesznek a választásokon, közülük azonban az MSZP, az LMP és az MDF is jókora szeletet hasított ki.
- Az MDF-nek nincs stabil szavazótábora. A mostani - feltevésünk szerint elsősorban Bokros Lajos nevével magukhoz csábított - szavazóiknak csak egy kis része szavazott korábban is rájuk. Többségük régebben az SZDSZ és az MSZP szavazója lehetett. A 2006-os szavazóik ugyanakkor idén részben otthon maradtak, részben a Fideszhez pártoltak.
- Az LMP kizárólag volt SZDSZ-szavazókat tudott mérhető arányban megszólítani.

A linkre kattintva mindez szép grafikonos formában is látható.

Mindenesetre jó lenne részletesebben is megvizsgálni, hogy kikből is tevődik össze az LMP tábor.

Gábor, nem érzed érdekes szakmai kihívásnak? :))

aum 2010.04.12. 22:44:30

@manyike: Milyen holdudvar?
A szélkerék lobbira gondolsz vagy a bringa maffiára?

Idet 2010.04.12. 22:45:19

Jó éjt mindenkinek!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.04.12. 22:45:48

nem értem az MSZp miért számít az LMP szavazókra ,pont az MSZP rossz kormányzása miatt erősödött meg az LMP is.

mrs. white 2010.04.12. 22:46:16

@jjulie: De. Viszont nekik nem kell gondolkodni visszlépés esetén mi a teendő kézikönyv forgatásán.

robinzone 2010.04.12. 22:50:23

@ati27: @Eveningtale: jajj, hogy bírjátok azt nézni? tiszta politikai pornó! mondjuk egy dekóderrel lehet talán értelmezni. vagy inkább inverterrel.:)

Surko 2010.04.12. 22:50:41

@Lucilius: Szanyit én is rühellem.

De ezzel együtt fogadni mernék rá, hogy hozni fogja a körzetet.

Tesz valaki tétet? :)

Egyébként azt kellene világosan látni, hogy attól mert az LMP szavazói exSZDSZ-esek, még nem állítja senki azt, hogy az LMP SZDSZ 2.0 lenne.

Nyilván én sem gondolom, hogy az LMP az SZDSZ szellemiségét vinné tovább, de ettől még a szavazói jelentős része valaha SZDSZ szavazó volt.

Ennek szimplán az az oka, hogy a liberális szavazók számára az LMP emberijogi "életmód" liberalizmusa kellően vonzó volt.

A gazdasági programjukat meg egyelőre a kutya nem ismeri.

Éppen ezért kérdéses is számomra, hogy mit szólnak majd a néhai SZDSZ szavazók a piacgazdasággal legalábbis hadilábon álló LMP gazdaságpolitikájához.

De egyébként személyes véleményem, hogy a néhai SZDSZ szavazóinak is elsősorban az emberijogi vonulat volt a fontosabb, és nem a gazdasági liberalizmus.

Ezt mutatja az LMP 7,5 vs. Bokros 2,6 százaléka.

A toleranciára igent mondtak, a liberális gazdaságpolitikára meg nemet.

Hóember 2010.04.12. 22:50:58

@Bogyó 2: "Emberi jogi, szabadságjogi kérdésekben valóban közel állnak"
Micsoda?
AZ SZDSZ páros lábbal tiporta az emberi és szabadságjogokat (lásd 2006 ősz), nehogymár ehhez az LMP közel álljon! Irgumburgum!

robinzone 2010.04.12. 22:51:50

most, hogy a hivatásos rettegó "egyittlakó" is ideretteget, én a magam részéről szeretném osztani Gábor "túlzott optimizmusát"!:)

Aner 2010.04.12. 22:53:28

A Fidesz 2/3 nyitott ügy egyenlőre. A következő 2 hétben a pártok kampányolása 2/3 pro és kontra állításain fog eldőlni.

Egyrészről a parlament karcsúsítását nagyon sokan szeretnék, amely csak 2/3 lehetséges.

Másrészről azért sokan megriadhatnak, attól, hogy a felügyelőbizottságok, mint például 'Költségvetési és pénzügyi bizottság', amely jellemzően ellenzéki vezetésűek, lásd 8 éve Varga Mihály, elvesztik ellenőrző szerepüket, funkciójukat, és elvész a kontroll a kormány felett.

Az utóbbi érvek, aktivizálhatják a passzív baloldali szavazókat, ugyanakkor a nem Ortodox Fidesz szavazókat elbizonytalaníthatják és passzivizálhatják őket.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.04.12. 22:53:35

Az LMP gazdaságpolitikája nem mondható liberálisnak.

dos Santos 2010.04.12. 22:54:13

Kedves Gábor! Nem éppen a témához tartozik, vagy mégis? Épp nézem az ATV-n a műsort, látom fogod a fejed, nem írigyellek... :) Vicc, hogy politológusként szerepelhetnek olyanok, akikről mindenki tudja, hogy hová húznak. Ez nem értékelés, amit Ágh és Stumpf művelnek, hanem egy politikai vita. Hülyének nézik a nézőt. "-Lerombolták az országot. -Nem rombolták le. -De. -Nem..."Remélem, hogy a pol. rendszer változása, amiről írsz, azt is magával hozza, hogy leszoknak a tv-k arról, hogy politológusnak "hazudott" pártszimpatizánsok teszenk úgy (mindkét oldalról 1-1), mintha szakmai alapon értékelnének. Persze őket sem akarom megsérteni, nem vonom kétségbe, hogy (valamikor) politológusok (voltak).

Eveningtale 2010.04.12. 22:54:48

@robinzone: lehet, :) de nagyon érdekelt, hogy fröcsögés helyett mit mondanak az LMP önállóságáról, illetve lehetséges partner kereséséről...

[nev] (törölt) 2010.04.12. 22:55:11

@kerbaim:
de akkor miért nem területi listáról kompenzálnak. akkor a megye legalább összetartana valamennyire. most azért kell kampányolnia egy nem befutó párt egyéni jelöltjének, hogy az országos listáról valamelyik elnökségi tag helyette bejusson. vidéken ezért nincs épkézláb politikus, mert le kell menni kutyába.

az országos politikát például lehetne a megye intézményére alapozni, de ezek nem közigazgatási egység lenne, hanem statisztikai (politikai) egység. területi elv alapján a megyei és fővárosi listáról jönne össze az országgyűlés.

---

na, de mindegy. most végigkapcsoltam a páttévéket. a szoci tévén magyarázzák, hogy az elempének vissza kell lépnie, hogy ne legyen fidesz kétharmad. a másik tévében egy bácsi mondja, hogy orbán viktornak két igérete volt összesen, de az nagyon határozott. ad 1) a kettős állampolgárság megadása minden magyarnak, ad 2) a magyar termőföld nem kerülhet külföldi tulajdonba. és csupa szerencse, hogy ő lesz a miniszterelnök, mert így garancia van mindkettőre. már látom, hogy a bácsiból jobbikos lesz. ő az echo tévé állandó szereplője egyébként.

szóval szerintem nincs itt szerkezet váltás. lesz egy klasszikus munkáspárt (mszp), parasztpárt (jobbik), értelmiségi párt (lmp), és a mindenkit integrálni akaró hazafias népfront (fidesz). de ez eddig is így volt. a jobbik az fkgp 2.0 (plusz miép), az lmp pedig az szdsz 2.0 (plusz az ibista mdf).

a politikában a változást egy hármas tagolás jelentené.

1) lenne egy nem gazdasági liberális, hane tisztán emberi jogi liberális *humanista* párt, amelyik minden kérdést az alapvető szabadságjogok oldaláról közelítene, minden társadalmi csoporthoz így viszonyulna. azt mondaná, hogy egy férfi lehessen igazi férfi, hazafi. ne legyen kötelező, de lehessen. ne mondják már rögtön valakire, hogy fasiszta, csak azért, mert macho akar lenni. persze ez a párt ugyanilyen kiállna trasziboy mellett, hogy ha ő nő akar lenni, istenem, lehessen az. ez a humanista párt. a jogokból kiindulva tagolja a társadalmat. azt mondja, hogy mindennek a mértéke az ember. a reneszánsz korában minden művész metroszexuális volt. nem kell ettől megijedni. de kötelezővé se kell tenni, mert akkor vége lesz a világnak.

a következő formáció ugyanis a *konzervatív* párt. nem a jogokról, hanem a kötelmekről papol. mindenkinek legyen valami munkája. a hazafinak nem lehet az a munkája, hogy magyar, és transziboy se csak illegesse magát. legyen mindenkinek dolga az életben, és ne egy üres identitása. ők a konzervek. minden ember társra vágyik. akkor ezt intézményesen támogatni kell. a kultúra mindenek felett. kulturálisan egynemű falu, és multikulturális városok. konzervatívok. ők a centrum.

és tőlük balra van a harmadik formáció. a *szocialisták*. társadalmi felelősségvállalást hangsúlyozzák. a szocik azt mondják, nagyon szép ez a felvilágosult (adult) társadalom, de van nagyon sok rászorult, kell social security, és a költségvetésbe egy szolidárisi alap, nem hitelből, hanem valamennyi pénz, amit például a gyerekszegénység felszámolására költünk.

---

nyugaton ez a felosztás létezett, csak ott az emberi jogokat azért többnyire nem vitatja senki, ezért ember jogi liberális párt nem nagyon van arrafelé. a szocik vannak balra, a konzervek meg jobbra. és ennyi az országos politika. ezek konszenzusra törekednek.

na most persze ez a duális pártendszer ott is felbomlik, mert recesszióban az országos ügyekbe a nacionalista politika ott is beleszól, a szélsőjobb. és ez ez a kettes, vagy a fent leírt hármas felosztást szétzúzza.

török szerintem abbant téved, hogy azt hiszi, hogy a jobbik által képviselt nacionalizmus, és az lmp emberi jogi liberalizmusa 20 éven át a magyar parlamentben nem volt jelen. dehogy nem, csak vona helyett torgyán és csurka volt, schiffer helyett meg kuncze, és fodor.

szóval én nem nagyon hiszem, hogy schiffer andrás, jávor benedek, és szabó rebeka változást hoz majd a politikában, és szerintem vona gábor, balczó zoltán, és pörzse sándor se fogja megújítani a politkai kultúrát. lehet, hogy ezeknek a listáknak a közepén megbújik egy-egy olyan karakter, akikre érdemes lesz odafigyelni.

de a politika arról szól, hogy kiáll egy sötét öltönyös, egy zöld pulóveres, és egy szocialista kiscsaj. egy olyan értelmes nő, akire odafigyel mindenki. szerintem az érdekes lenne.

de az, hogy most orbán nem egy fodor, hanam egy schiffer nevűt eszik meg reggelire, szerintem ez mindegy.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.04.12. 22:55:28

szerintem meg a pofon hatására még kevesebb MSZP Megy el szavazni,éás érvényesül a győzteshez húzás.

ssi 2010.04.12. 22:55:37

@aum: A te definícióid szerint nem tudom hová tartozik pl. az állami megrendelések, jól fizető állások, speciális információk, kedvező ügyletek stb. vagy ezeken a területeken is lehet gyors eredmény?

robinzone 2010.04.12. 22:55:54

A "majdnem biztos, hogy meglesz a kétharmad"-dal kapcsolatban csak az lmp-szavazók miatt vannak kétségeim. Szerintem volt szadeszosok és protest maszopperek, akik nehezen szavaznának a fideszre. amennyiben tényleg jószándékúan szavaztak az lmp-re, az lenne a következetes (elvszerű) magatartás tőlük, ha újra az lmp-re szavaznának. ...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.04.12. 22:57:05

A z MSZP még fel sem ocsudott a pofonból.Még pár nap mire elhiszik,és még pár nap mire elkezdenek csinálni valamit de már késő lesz.

Eveningtale 2010.04.12. 22:57:28

@Surko: tét nélkül nem lehet? szerintem a 19.ben váltás lesz, és a 20.ban nem (sajnos)

ati27 2010.04.12. 22:57:57

@dos Santos:
Kiváncsi leszek gáborra! Már csak pár perc és nézhetem! :) Hozom a szotyit! :)

robinzone 2010.04.12. 22:58:09

@Eveningtale: szóval kiváncsi voltál az mszp hivatalos véleményére, amit ildikónak nem volt ideje elondani.:)

Hóember 2010.04.12. 22:58:20

@Surko: "Ha a negyedük a Fideszre szavazott, akkor még ha jól számolom van másik 3/4..."

Ott van a cikkben, hogy körülbelül másik negyedük MSZP-s volt, marad fél. Annak szerintem minimum a fele politikához gyengén kötődő (ex centrum, késői MDF, első szavazó) illetve bizonytalan. marad negyed az ex szadinak, de én még ezt is túlzásnak tartom.

De az elmélet, hogy "jelentős részben ex SZDSZ" az szvsz sima fikció. De a 2. fordulós eredményből ki fog derülni. Szerintem, ha állni fog 3 jelölt az LMP-s érintettségű részekben, az LMP tartani fogja a voksszámát.

Meglátjuk!

mrs. white 2010.04.12. 22:58:21

@Bogyó 2: Én a fideszre szavaztam de komolyan felmerült bennem opcióként az lmp. Lehet hogy egyszer ez lesz belőle. Az ős szdsz-en gondolkodtam el még régen maszopon soha. Na kb ezért én sem várnám egyértelmű szoci szavazóknak. Engem a 1990-es fideszre emlékeztetnek, ami messze a legjobb volt kár hogy akkor csak 10%-os igény volt arra a hangra.

fell bandi 2010.04.12. 23:00:32

@rockjano_: hogy hívják a Fideszt? Fidesznek. Korábban Fiatal Demokraták Szövetsége volt, de ennek már jó néhány éve. Nevet változtattak, azóta Fidesz. Hangsúlyozottan nem rövidítés, mozaikszó, hanem Fidesz. Ok?

hoplita 2010.04.12. 23:02:02

@jjulie:
Ennek a rövidebb változatát már beraktad, olvastam.
És...?

Az meg, hogy mire szavazott tegnap 5 millió ember, az kiderül rövidesen....de legkésőbb az elkövetkező négy évben.

bigapples 2010.04.12. 23:02:07

@vaki78:
@Surko:

OK, az igaz, hogy ex-SZDSZ szavazók állnak az LMP mögött, de az utóbbi 1,5-2 évben a "szadesz-szoci két barát" helyzet megváltozott. Bár megvan a Fidesz utálat, elég lesz-e ahhoz, hogy az LMP-s szavazók nagy része elmenjen szavazni? Szerintem sokan otthon maradnak és egy kisebb rész továbbra is az LMP jelöltre fog szavazni. Nem számolhatunk úgy, hogy automatikusan összeadjuk a két párt %-os eredményét. Ráadásul azok a Jobbikosok, akik elmennek, a Fideszt támogatják majd a "komcsikkal" szemben. Egyetértek Surkoval, max 2 hely lesz a szociké Budapesten.

robinzone 2010.04.12. 23:02:13

@Hóember: ez lenne az "elvszerű". de szerinted akkor idén kire szavaztak a néhai szdsz 2oo6-os szavazói?

ati27 2010.04.12. 23:04:19

Jéé a juszt laci itt nyomja?

aum 2010.04.12. 23:05:28

@manyike: Semmi ilyenről nem tudok, se állami megrendelés, se zsíros állás. A civil szervezetek pályázatokon szereznek pénzeket, EU-s forrásokból főleg . Azért is lázadtak fel, mert látták az itthoni minisztériumi szintű pályázati korrupciót.
Ja, van néhány szociológus meg egy csomó biológus a befutó listás helyeken. Lehet le vagyok maradva, de korrupt biológust nem tudok elképzelni.

jjulie 2010.04.12. 23:05:57

@hoplita:

volt egy csomó kérdés a végén?

és arról is írtál már, hogy a reformkorban semmit nem lehetett tenni

szóval ezt lehetett tenni egy terméketlen tájon: ésszel, szorgalommal, írástudóknak

felétek nincs homok?

bigapples 2010.04.12. 23:06:56

@hoplita: Én úgy látom, hogy a lassan éledő német gazdaság már érezhető itt Pannóniában, remélem kitart a dolog, mert ha a külső hatások ellenünk lesznek, akkor iszonyú nehéz lesz a szocik által itt hagyott romokból újjáépíteni az országot.

ssi 2010.04.12. 23:06:56

@Gyurma73:
- a kudarc segítheti az MSZP fejlődését
- a 2. esély mozgósíthat híveket
- a népszavazásból tanulhattak, s lehetett pesszimista forgatókönyv is
- bárki életében adódnak rendkívüli helyzetek sajátos megoldásokat kívánva
- sokakat ismerek, akik szeretnék, ha a baloldalon lenne egy régmúltú, de küzdő, megújulásra képes párt - én tiszteletben tartom ezt, mertr ők is az én pártszimpátiámat

robinzone 2010.04.12. 23:07:24

na jó, az lmp-nek vannak még biciklisfutár és elsőszavazó "váccpávör" típusú választói is. nekik is maradniuk kellene elvileg az lmp-nél.

Surko 2010.04.12. 23:08:50

Egyébként engem a Civil Mozgalom eredménye is meglepett.

9 területi listával elérni 0,9%-ot, megszerezni 45 ezer szavazatot meg kis teljesítmény.

Azokban a megyékben, ahol volt listájuk 1,43 és 2,47% közötti eredményt hoztak.

Átlagosan 1,9%-ot értek el.

Ez szerintem megdöbbentően jó eredmény egy olyan szervezettől, amelyiket tényleg agyonhallgatta a média. Róluk egyetlen szó sem esett. Még én is csak akkor hallottam róluk, amikor kiderült, hopgy megvan az országos listához szükséges 7 területi listájuk.

A támogatást jelentő 1%-ról mindössze 5 ezer vokssal maradtak el. Az átlagos eredményükkel számolva ez még plusz egy, max két területi listával már összejöhetett volna.

20 területi listával 100 ezer szavazat közelében lehettek volna, 2%-kal.

Szabolcsban 2,44%-kal megverték az MDF-et (1,81%) és megközelítették az LMP-t (2,86%).

Békésben 1,89%-kal majdnem beérték az MDF-et (2,05%)

Csongrádban hasonló a helyzet. Civilek 2,47%, MDF 2,57%.

Fejérben Civilek 2,07%, MDF 2,69%.

Ez azért meglepő, hiszen az MDF komoly kampányt folytatott nagy pénzből, miközben a Civil Mozgalom gyakorlatilag láthatatlan volt.

Gondolom a door-to-door terepmunkával érték mindezt el. Hasonlóan az LMP-hez, csak kicsiben.

Ki tudja, ha nem eresztenek le, akkor a helyhatósági választásokon még megkapaszkodhatnak és szerezhetnek pozíciókat.

(bár a programjukat elolvasva elég zagyva az egész...)

robinzone 2010.04.12. 23:10:40

@bigapples: szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a "német gazdaság majd kihúz bennünket a csávából" az egyik legújabb kommunista machináció. először is nem igaz, másodszor előre kisebbíti/hitelteleníteni próbálja a fideszes eredményeket.

sárkányfő 2010.04.12. 23:12:11

A szoci káderek lécserélése fidesz káderekre elkezdődött:

hvg.hu/itthon/20100412_valtozas_a_mol_igazgatosagaban

Business as usual....

A egyetemeken ugyanez a Fideszhez igazodás az elmúlt hónapok rektorválasztásainál már lejátszódott. Meg persze mindenhol végbe ment / végbe fog menni.

Eveningtale 2010.04.12. 23:12:50

@robinzone: hát hja, én már csak ilyen mazoista vagyok... :)

robinzone 2010.04.12. 23:15:28

@ó jaj: nem tudom, feltűnt-e, hogy ez minden normális demokráciában így történik választások után. még a "Nagy Példakép"-nél is!:) no para. na, kilépek, mert itt már túl sok belőlem!:)

Surko 2010.04.12. 23:15:40

@Gyurma73: " Az LMP gazdaságpolitikája nem mondható liberálisnak. "

100% egyetértek.

Ezért is nem szavaztam rájuk.

ssi 2010.04.12. 23:16:15

@bigapples: "romok" Csúsztatás. Én nem vettem át. Pontosabban is ki lehet fejezni, amit akar mondani, s akkor nem érezném, h meg akarnak vezetni

@aum: Bocsi, félreérthető voltam. Az ellenzéki párt nincs azonos súlycsoportban a kormányzó párttal. Mint írtam, a lehetőségeket keresők a hatalom (és nem az ellenzék) köré gyűlnek. Ezt fel tudják majd fedezni?

bigapples 2010.04.12. 23:18:11

@Surko: "Egyébként azt kellene világosan látni, hogy attól mert az LMP szavazói exSZDSZ-esek, még nem állítja senki azt, hogy az LMP SZDSZ 2.0 lenne.

Nyilván én sem gondolom, hogy az LMP az SZDSZ szellemiségét vinné tovább, de ettől még a szavazói jelentős része valaha SZDSZ szavazó volt."

Még nem SZDSZ 2.0, de ha a zsákmány szagát érezve az exSZDSZ-es politikus gárda benyomul a pártba, sok minden nagyon megváltozhat.

Én különben nem egyszerűen az emberjogi vonulatra szavazást érzem az exszadeszos választók döntésében, ezzel együtt egy városi, értelmiségi, a konvekciókhoz nem kötődő, friss, modern, elitista pártot vélnek megtalálni az LMP-ben.

jjulie 2010.04.12. 23:18:32

@hoplita:

"És...?"

ott a minta, a reménytelen faszságok helyett, mint aminek jobbik az összefoglaló neve

sárkányfő 2010.04.12. 23:18:52

@robinzone: Miből gondolod, hogy nem tűnt fel nekem?

Bár ami Magyarországon megy, az nem normális, nem tudom melyik példaképre utalsz, de nálunk sokkal mélyebb változást hoz egy-egy bandaváltás, mint amit józan ésszel meg lehetne magyarázni, ez itt egy rohadt politika-függő ország.

jó éjt

Surko 2010.04.12. 23:19:22

@Hóember: " De az elmélet, hogy "jelentős részben ex SZDSZ" az szvsz sima fikció. "

Mivel magyarázod akkor a döbbenetes szavazat eloszlási egyezőséget?

Pusztán a véletlen műve?

De tényleg meglátjuk majd. :)

Szerintem nem lesz LMP jelölt 10% felett a második fordulóban.
Sőt, senki nem fogja megtartani az eredményét. Én erre tippelek.

sárkányfő 2010.04.12. 23:23:09

Jaaa, ezt akartam még mindenképpen megírni:

LMP + MDF + CM = 11%.

Régóta mondogatom, hogy ebben az országban 10-12%-nyi ember van, aki nem vevő sem a bal, sem a jobb oldali populizmusra, az ócska vitákra, a csordaszellemre, a tömegvonzásra, az erőltettet nemzetieskedésre, a sulykolt ideológiákra, a droid-agyhalott szóvivőkre, ilyenekre... Szóval a becslésemmel telibe találtam :) Persze ez a 3 párt sem tökéletes, messze nem az, de mégis...

aki érti érti, aki nem, nem :)

Hóember 2010.04.12. 23:24:37

@robinzone: Megírtam már fentebb: az MSZP-re. Sőt, azt is megírtam, 2006-ban az szdsz szavazók jórésze is csak taktikai átszavazó volt az MSZP táborból.

Surko 2010.04.12. 23:25:42

@mrs. white: " Az lmp szavazat jó része protest szavazat, mindenkivel szemben. Kérdés az hogy kiábrádult baloldali kit utál jobban az mszp-t vagy a fidest vagy tojik az egészre és el se megy. "

Egyetértek. Az LMP szavazat protest szavazat. (nem valami mellett, hanem valami ellen tették oda az ikszet...)

A kérdésfeltevésben is egyetértek veled. Mi taszítja inkább ezt a protestszavazót?

Miután sanszos, hogy baloldali, ezért egy 2/3-os Fidesznek vélhetően nem nagyon örülne.

A kérdés, hogy ennél jobban undorodik-e az MSZP-re voksolástól?

Az, hogy undorodik, én sem kétlem. De szerintem a Fidesz 2/3-od kevésbbé szeretné.

A második fordulóban az LMP szavazat már nem számít protestszavazatnak, mert nincs semmi gyakorlati értelme.

Ha az LMP-re szavaz, az ugyanolyan, mintha otthon maradna. Vagy olyan, mintha a Fidesz 2/3-ára voksolna.

Ezt fogják mérlegelni.

bigapples 2010.04.12. 23:26:25

@robinzone: Én nagyon nem vagyok kommunista, de azt a környezetemben észlelem, hogy a 2008 ősze óta tartó katasztrofális időszak után újra kezdenek jönni megrendelések német cégektől, ill. a német piacra dolgozó vagy német cégek alvállalkozójaként tevékenykedő magyar vállalkozásoktól. Ez itt Ny-Magyarországon a környezetemben érzékelhető, ezzel nem állítom, hogy a németek húznak majd ki minket a bajból vagy hogy olyan hejehujajó lenne minden, de a további lecsúszás itt legalább megállni látszik.

lorantka_a_gall 2010.04.12. 23:27:13

Én az LMP szavazótáborát hasonlóan heterogénnek, de egészen más hangulatúnak, kevésbé frusztráltnak és elkeseredettnek érzem, mint a Jobbikét. Ugyanis elemzések szerint a Jobbik szavazók 1/4-e jön Fideszből, 1/4 maszop, 1/4 nem szavazott, 1/4 volt miép. Hasonlóan az LMP szavazók 1/4 Fidesz, 1/4 maszop, 1/4 nem szavazott, 1/4 szdsz-es volt, de észhez tért. Az LMP szavazótáborában a legmagasabb az átlag képzettség; viszonylag alacsony az átlagéletkor és viszonylag magas az átlagjövedelem.
Ami pedig még jellemzőbb: sokkal tudatosabb választók, és ezért bármit is egyezkedne a pártvezetés bárkivel, ebben kevésbé követnék a hivatalos álláspontot, mint bármelyik másik párt tábora. Mindenki a maga másodlagos preferenciája alapján szavazna (vagy nem szavazna), és ez igazából nem jelentene előnyt egyik jelöltnek sem.

Nem lesz LMP-visszaléptetés a maszop javára.

(Ha lenne, az LMP önként aláírná a saját a halálos ítéletét, és nem mellesleg szembeköpné magát.)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.12. 23:29:24

@mrs. white:

Na én ezzel szó szerint így voltam. :-)

Még a szavazófülkében is átvillant az agyamon a gondolat, hogy...

Szerintem is tök egyértelmű, hogy nem "SZDSZ 2.0", hanem "Fidesz 2.0". Meglátjuk, mi lesz belőlük.

Hóember 2010.04.12. 23:30:20

@ó jaj: én nem értem! :)

Például az nem értem ,hogy hogy vetted be ebbe a körbe az MDF-et?!
Mikor az mdf a "jobb oldali populizmus" (gazdasági) és a "sulykolt ideológiák" kvintesszencia volt ebben a kampányban. Hogy a súlyosabb problémákat most jótékonyan ne is említsük. (halottról jót vagy semmit)

Surko 2010.04.12. 23:33:38

Néhány órája az alábbiakat írtam az LMP szavazatainak területi eloszlásáról. Ez alapján elég erős a gyanúm, hogy az LMP szavazók komoly hányada néhai SZDSZ szavazó:

" Egyébként megdöbbentő, hogy mennyire illeszkedik az LMP eredménye a néhai SZDSZ területi eloszlására.

LMP - 2010.
- legjob eredmény Budapest 12,81% / 120 ezer szavazat
- második legjobb eredmény Pest megye 8,35% / 52 ezer szavazat
- legrosszabb eredmény Szabolcs 2,86%
- második legrosszabb eredmény Borsod 4,20%

SZDSZ - 2006.
- legjobb eredmény Budapest 12,28% / 124 ezer voks
- második legjobb eredmény Pest megye 7,43% / 45 ezer voks
- legrosszabb eredmény Szabolcs 3,29%
- második legrosszabb eredmény Borsod 3,87%

SZDSZ - 2002.
- legjobb eredmény Budapest 9,47% / 104 ezer voks
- második legjobb eredmény Pest megye 6,58% / 39 ezer voks
- legrosszabb eredmény Szabolcs 2,69%
- második legrosszabb eredmény Borsod 3,48%

Az SZDSZ 2006-ban összesen 351 ezer szavazatot kapott, most az LMP 383 ezret.

Összességében tahát több szavazója van az LMP-nek, mint a néhai SZDSZ-nek volt, de a területi elhelyezkedése alapján az LMP rendkívül hasonló választói réteget ért el, mint anno az SZDSZ.
A hasonlóság olyannyira kísérteties, hogy nehéz nem gondolni arra, hogy a párt nélkül maradt SZDSZ-esek tömegesen szavaztak az LMP-re.

Elsősorban városiak, értelmiségiek. Bár a vidék terén azért jobban áll az LMP, hiszen amíg 2006-ban a szadi 10 megyében nem érte el az 5%-ot, addig az LMP csak két megyében maradt a küszöb alatt. (Szabolcs és Borsod) "

ne most 2010.04.12. 23:33:48

A Fidesz szétnyerte magát, számára nem létezik többet Jobbik, LMP, MSZP. OV-t egyáltalán nem érdekli mint mondanak akkora előnye van a Fidesznek. Egy-két dakota mondással lerendezi. Miért kéne egy percet is arra áldoznia mit mond az ellenzék?

[nev] (törölt) 2010.04.12. 23:35:17

@ó jaj:
ezek a pártok képtelenk voltak valamilyen olajfát alkotni. schiffer ugyanúgy képtelen a konszenzusos politikára, mint bokros, vagy seres mária. ugyanez a helyzet, mint orbánnal, vonával, és gyurcsánnyal. csak kicsiben. előbbiek a társadalom 1/5-éhez beszélnek, utóbbiak a 4/5-höz.

Surko 2010.04.12. 23:38:45

@Csöncsön: " Szerintem is tök egyértelmű, hogy nem "SZDSZ 2.0", hanem "Fidesz 2.0". Meglátjuk, mi lesz belőlük. "

Az 1990-es Fidesz és SZDSZ politikailag teljesen azonos volt. Pusztán generációs különbség volt. Az SZDSZ-esek idősebbek, míg a fideszesek - ahogy a nevük is jelezte - fiatalabbak voltak.

Amúgy szerintem az LMP semminek nem a második verziója.

De a szavazói ettől még liberális szavazók.

Érthetőbben:

LMP nem = SZDSZ

DE

LMP szavazók = SZDSZ szavazók

aum 2010.04.12. 23:39:11

@manyike: Szerintem nem a felfedezéssel van a probléma. Nagyjából tudható, hogy ki a korrupt és hogy ki a partnere.
Én személy szerint 2004-ben bizonyosodtam meg a Zuschlag-féle pénzszivattyú működéséről. Ugyanarra pályáztunk civilként, mint a Cusi és volt belső informátorunk is. Szóltak, hogy levajazott a buli.
Már korábban a Kulcsár-ügy kapcsán is mentek a pletykák és ott azért 10-20 milliárdot mozgattak meg, ami azért szemet szúró volt. Persze amikor kirobbant a botrány, igyekeztek mindent elsimítani, a bank például inkább fizetett a károkért, csak ne legyen még nagyobb botrány.
Na most tudjuk ezekben az ügyekben milyen nagy volt az összezárás ott fent. Hiába vizsgálódott először a bíróság majd az ügyészség már 2005-ben, de csak 2007-ben kapták el Cusit.
Egy parlamenti képviselő ilyen szempontból jobb helyzetben van, nyilvánosság előtt felhozhatja az ügyet, kikérhet olyan adatokat is, amit egy egyszerű állampolgár aligha.
Interpellálhatja a minisztert, vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezheti.

aum 2010.04.12. 23:42:25

@ne most: Gyurcsány is így kezdte: "El is lehet innen menni, kérem!"
Egyébként le lehet szarni mindenkit, az ellenzéket is. 4
évig.

bigapples 2010.04.12. 23:42:38

@Csöncsön: Nézzétek meg a választmányuk tagjait:

Romaversitas, Kurt Lewin alapítvány, környezeti etika és filozófia, Ifjú Szocialisták ügyvivője, Magyar Helsinki Bizottság, Menekült Program, borsodi cigányokkal foglalkozó társadalomkutató és közösségfejlesztő, a melegeket, bántalmazott nőket segítő Habeas Corpus Munkacsoport

Ez Fidesz 2.0? lol dehogy, tipikus ős-SZDSZ, mint ahogy a SZETA volt a bölcsője részben az SZDSZ-nek.

Surko 2010.04.12. 23:47:39

@b p: " Jobbikkal nem paktál senki.

LMP nem lép vissza sehol.

MSZP visszalép 13 (vagy 11) helyen az LMP javára.

Nincs más politikailag mindenki számára elfogadható megoldás.

Az összes többi stratégia a 2/3 megakadályozására se lenne alkalmas. "

Ez jó kérdés. Vajon felmerülhet-e, hogy az MSZP visszalép - akár egyoldalúan - Budapesten az LMP javára?
(Tóth József és Szanyi Tibor körzete kivételével persze)

Lesz / lehet-e MSZP-s visszalépés az LMP javára?

Mi lenne az LMP reakciója egy ilyen felajánlkozásra?

Elfogadni kínos, elutasítani meg milyen érveléssel lehet?

Az MSZP Budapesten max 2 helyen nyerhet. De ha visszalép a többi 11 helyen az LMP javára, akkor a szimpatikus, ártatlan LMP-s jelöltek esetleg megszoríthatják a Fideszt.

Ez érdekes lehetőség.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.12. 23:49:50

@Surko:

Bár akkor még elég pici voltam, de emlékeim (és későbbi ismereteim) szerint már '90 környékén volt különbség a Fidesz és az SZDSZ között. A Fidesz szókimondóbb, radikálisabb, bátrabb, egyenesebb volt, és sokkal kevesebb (családi és egyéb) kapcsolatot ápolt az előző rendszerrel. Később aztán ez kiéleződött, mert a Fidesz semmilyen körülmények között nem paktált volna le a szocikkal, amit az SZDSZ szemrebbenés nélkül megtett.

Ezt a vízválasztó különbséget én most is érzem az LMP és az SZDSZ között. Elképzelhetetlennek tartom, hogy az LMP összeállna Lendvai Ildikóékkal. (Később, egy esetlegesen gyökeresen átalakult, megtisztult szocialista párttal igen, de a mostaniakkal nem.)

sárkányfő 2010.04.12. 23:52:56

@Hóember: Bokros miatt, nem nagyon volt/van/lesz párt, politikus, aki akár csak halkan is merne beszélni arról, hogy boldogsághoz és gyarapodáshoz vezető út nem csupa móka és kacagás.

@[nev]: Az, hogy Schiffer vagy Seres mire képes vagy nem képes, arról nekem még fogalma sincs, mivel nem láttam őket eddig a parlamentben, és szerintem te sem. A Bokrost meg politikai kérdésekben többször hallottam úgy nyilatkozni, hogy az ilyesmikkel forduljanak DI-hoz, szóval ebben a kérdéseben ő sem exponálta magát. Amúgy egyik párt érdeke sem volt az olajfa, főleg az LMP-nek nem, ez nem hozott volna nekik a konyhára, hanem vitt volna, politikai öngyilkosság lett volna.

Amúgy a válaszod nem érintette a lényeget, melyben a szociális gigapopulizmust és hasonló baromságokat elutasítók hazai táborát mértem fel (kb. 1-1,2 millió ember), illetve azt is jeleztem, hogy a 3 említett párt sem tökéletes.

bigapples 2010.04.12. 23:53:20

@Surko: "Az 1990-es Fidesz és SZDSZ politikailag teljesen azonos volt. Pusztán generációs különbség volt. Az SZDSZ-esek idősebbek, míg a fideszesek - ahogy a nevük is jelezte - fiatalabbak voltak."

Ez így nem igaz, politikailag szoros szövetségesek voltak, de teljesen más szociológiai, kulturális háttérrel rendelkezett a 2 párt vezetősége. A választások után, amikor már nem a kommunista berendezkedés megváltoztatása és az MSZMP legyőzése volt a fő cél, akkor ez nagyon egyértelműen a politika szintjén is megmutatkozott. A Fidesz nem kezdett el Chartázni a Kádári elittel kézenfogva, nem támogatta nyíltan a taxisblokádot, nem vett rész az SZDSZ vehemenciájával az MDF-fel folytatott kultúrharcban. A kezdetektől kódolt különbségek vitték vissza az SZDSZ-t a baloldali gyökereihez és állították FIDESZ-t a konzervatív liberális útra, amiből hosszú meneteléssel végül a mostani kereszténydemokrata néppárt lett.

ati27 2010.04.12. 23:56:15

@török gábor:
Nem értem hogy kerültél oda 3.-nak.. Ágh elég gáz volt, de Stumpf sem egyszerű.. Na most lett vége.. 1 óra csúsztatással. És igen.. látszott rajtad.. :)

aum 2010.04.12. 23:57:17

@bigapples: "Ifjú Szocialisták ügyvivője" - tedd hozzá, hogy 20 évvel ezelőtt, amikor Orbán Viktor még Tamás Gáspár Miklóssal kocsmázott, Stumpf István pedig azon tépelődött, hogy az MSZMP-ből átlépjen-e az MSZP-be.

panelburzsuj 2010.04.12. 23:58:09

@hoplita:

A statisztikák szerint a Dél-Dunántúl pont ott van, ahol a Dunától keletre eső országrész: pangás, csóróság, elöregedés, elvándorlás, cigány. Szóval sokkal inkább Tiszántúl, mint Alpokalja.

Ehhez képest Pécsből LMP-fészek lett, a három megye együtt pedig a legegységesebb vörös folt, azaz itt került a legnagyobb hátrányba a Jobbik az MSZP-vel szemben. (Persze mindez a csetepaté a Fidesz hónalja alatt.)

Egy hihető és értelmes magyarázat a Jobbik számára lenne a legtanulságosabb: nagyon hasonló társadalmi mozgások miért váltottak ki itt egészen más irányú reakciót, mint a többi lepusztuló országrészben.

Feanor 2010.04.12. 23:58:31

Kicsit OFF: ma hallottam Thaiföldön élő ismerőstől hogy egy kedves itthoni arccal találkozott nemrég...

A megszemlélt illető egy bizonyos Hagyó Úr volt. Kérdés, hogy van bárkinek infója ami megerősítené/cáfolná ezt?

szbazs 2010.04.12. 23:59:03

miért gondolják egyesek azt, hogy fidesz 2/3 esetén bármiről is értelmes vita alakulna ki? én egy politikai aktivitás szempontjából unalmas 4 évet várok. az ellenzék hiába tépi a száját, a fidesz csak mosolyog, és megnyomják a gombot.
ha az ellenzéki pártok nem tudnak jelentősebb hangot kapni a médiumokban, esélytelen, hogy az emberek halljanak róluk bármit is.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.13. 00:00:05

@bigapples:

Ezek főleg, úgy látom, emberi jogi szervezetek. Elég szomorú lenne, ha az emberi jogok mellett kiállókat az SZDSZ-szel (vagy annak szavazóival) azonosítanánk.

sárkányfő 2010.04.13. 00:04:51

@ati27: Erről nemrégiben már leírtam a véleményem, elnézést az ön-idézésért:

Egy amerikai politikai elemző ezt mondta:
"Ki bízna a modellemben, ha elterjedne rólam, hogy ennek vagy annak a támogatója vagyok? Nyugaton is akadnak elemzők, akik túllépnek tudományuk határain, de ők onnantól nem tartoznak az egyetemi szférához. Ők a „beszélő fejek”, velük szerződnek a tévécsatornák, és tudható, melyik párthoz állnak közel."

Ezt az amúgy teljesen evidens, magától értetődő felfogást ajánlom szíves figyelmébe Ágh Attilának, Giró-Szász Andrásnak, meg a többi hasonszőrűnek is, akik ha 100 évig áztatnák magukat a patakban, mint Ágnes asszony, akkor se tudnák lemosni magukról az Mszp-Fidesz stigmákat.

Ezek az emberek konkrétan pártkatonák, mint Szijjártó vagy Nyakó, egzisztenciájuk is a pártjukra épül, ahhoz kötődik ezer szállal, és ezen az elvileg függetlenséget kívánó a fronton vívják tovább a kicsinyes pártharcaikat. A legnagyobb lelki nyugalommal, teljesen szervilisen, mindenki a saját IQ-szintjének és habitusának megfelelően.

És bármilyen furcsa, de ők még mindig sokkal jobbak, mit Stumpf István, akinek a bőrvastagsága a bizonyíték rá, hogy a Kárpát-medencében még mindig nem haltak ki a rinocéroszok, hiszen hosszú évek óta képes rezzenéstelen arccal "elemezni" a legkülönfélébb tévékben (a tévék is megérik a pénzüket...), és eljátszani, hogy egy ő egy "politológus". Valamiért mindig védi Orbánt, a többit meg támadja, és bizony, szájára szokta venni azt a szót is, hogy "hitelesség".

Hihetetlen. Miniszter volt a Fidesz kormányban, ráadásul nem is valami kis szakminisztérium vezetését, hanem kancelláriaminiszter volt, egyik legfontosabb politikai kulcsminisztériumot vezette, és úgy általában is a napnál világosabb hogy egy masszív ősfideszes...

ubul2000 2010.04.13. 00:05:29

@bigapples: A fidesz mint kereszténydemokrata néppárt? ne röhögtess. Akik a kdnp-s képviselők parlamenti felszólalásakor "térdre, imához" bunkósággal szórakoztatták magukat? Nemzeti az a párt, amelynek tagjai a trianoni megemlékezéskor kivonultak a parlamentből? (félreértés ne essék - zömében azok, amik ma is a fidesz magját alkotják) Benyelitek ezt a mázt.

bigapples 2010.04.13. 00:07:56

@Csöncsön: Nem azonosítom, de nézd meg ezt: hu.wikipedia.org/wiki/Szeg%C3%A9nyeket_T%C3%A1mogat%C3%B3_Alap

Az SZDSZ részben ebből nőtt ki, még jóval az "elmagyarbálintosodás" előtt. Ehhez sokkal inkább hasonlít az LMP mostani vezetősége, mint a FIDESZ vidéki srácokból álló Bibó koleszos jogászcsapatához. Nem állítom, hogy az LMP útja az SZDSZ 2.0 lesz, de meg van benne az esély. Ez a ciklus sok mindent eldönt az LMP és a Jobbik vonatkozásában is, hogy merre visz az útjuk.

lorantka_a_gall 2010.04.13. 00:10:47

@ubul2000: te nyilván soha, egyetlenegyszer sem tettél olyat, amivel ma nem értesz egyet, nem bántál meg semmit, nem változtattál, változtál semmit. Ez egy ötéves gyerek szellemi szintje. Kábé.

Mizantrop 2010.04.13. 00:14:28

@Surko: Szerintem teljesen jól látod a helyzetet, csupán egy dologban tévedsz: az LMP-szavazók átszavazási hajlandóságának megítélésében. Ha jól értelek, úgy véled, a Fidesz 2/3-ad ellenében egyértelműen az MSZP-re fognak ikszelni (félve a patás ördögtől), de Lucilius fentebb tökéletesen kifejtette már: nem így lesz. Az LMP-s szavazók jó része nagyon világosan elhatárolja magát már az MSZP-SZDSZ hányingerkeltő rettegés-retorikájától, lepereg róluk - ez nem a Sajtóklub szoci tábora! - és egyszerűen nem megy el szavazni, ha nincs állva LMP-s jelölt. Az én baráti köröm nagy része (magamat is beleértve) LMP-s; tényleg nagyrészt kiábrándult SZDSZ-szavazók; ontológiailag lehetetlen, hogy majd a szocikra húzzák (húzzuk) az X-et. Még akkor sem hiszem, ha erre az LMP személyesen kérne minket, amit nagy csalódásként élnénk meg egyébként.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.13. 00:15:44

@bigapples:

Köszi, tulajdonképpen igazad van, vagyis revideálom a túl élesen megfogalmazott véleményemet. Valóban vannak olyan vonásai az LMP-nek, amelyek az "ős-SZDSZ"-re emlékeztetnek, sőt talán találóbb is a párhuzam velük, mint az "ős-Fidesszel". Az "ős-Fideszre" is emlékeztetnek viszont, az utcai akcióikkal, demonstrációikkal, azzal, hogy új nyelvet és stílust hoztak a közéletbe stb. stb.

Szóval szerintem akkor vagyunk pontosak, ha azt mondjuk: mindkettőhöz hasonlítanak valamelyest, más-más szempontból.

De a '94 és 2010 közötti SZDSZ-hez egyáltalán nem hasonlítanak, illetve csak nagyon kevéssé.

panelburzsuj 2010.04.13. 00:17:38

@Surko:

"Összességében tahát több szavazója van az LMP-nek, mint a néhai SZDSZ-nek volt, de a területi elhelyezkedése alapján az LMP rendkívül hasonló választói réteget ért el, mint anno az SZDSZ."

Rövid távon így lehet. De a háromszázezres szadi már csak egy önmgaát megvert sereg volt az első két választás egész országot lefedő milliós tömegéhez képest. És ez a dinamika pont fordítottja annak, aminek az LMP-nél még csak az első lépéseket látjuk: nagyobb pártok árnyékában, döntően Budapestről induló szerveződés, politikájában is távol az SZDSZ mindig is roppant határozott, sőt olykor kíméletlen hatalmi pragmatizmusától.

Szerintem tehát közelebb járunk a valósághoz akkor, ha nem a lélekvándorló szadeszt keressük mindenáron a LMP támogatóiban, hanem megelégszünk azzal, hogy Budapest (és Pest megye...) már nem elégszik meg a múltszázadi ideológiai kínálattal. És ebben többé-kevésbé a vidéki nagyobb városok is követik a centrumot.

Sanz 2010.04.13. 00:22:53

Sokan pedzegetik az "az LMP szavazói régi és jelenkori SZDSZ-esek" kérdést. Érdemes összehasonlítani az 1998-as SZDSZ-es eredményt az LMP 2010-es eredményével. Ebből nekem az jött ki, hogy nagyon nagy az átfedés, mert a két párt területi listás eredményei között alig van eltérés (megyénként legfeljebb 1%), így elképzelhető, hogy tényleg a szavazók nagy többsége SZDSZ támogató, illetve hogy az 1998-as SZDSZ-t kívánják "újjászülettetni" (csak épp más politikusokkal). Ettől függetlenül én még mindig szkeptikusan tudom csak szemlélni az LMP-t.

Z.Szikora 2010.04.13. 00:24:58

Off
Lehet már volt de nekem ez annyira tetszik.
"Hogyan akadályozd meg egymagad a kormányalakítást? Menj be a fülkébe és ne gyere ki 4 évig."
www.fn.hu/belfold/20100412/kozossegi_oldalak_nyertek/
/off

panelburzsuj 2010.04.13. 00:25:00

@panelburzsuj:

(És mindezt olyan "lyukas" mintán vizsgáljuk, ahol a cédularendszer anomáliái miatt előfordulhat, hogy a 750-et kínkeservvel összekaparó jelölt tízszer annyi voksot kap, mint a 750-et minden lárma nélkül "beszerző", aztán 200-300 voksban "realizáló" MIÉP, kisgazda vagy munkáspárti jelölt.)

DHV 2010.04.13. 00:27:53

@török gábor: Még egy hatalmas sóhaj is behallatszott! :)

Ordnassac 2010.04.13. 00:29:00

@panelburzsuj: ebben nagyrészt egyetértek, de külön érdemes megfigyelni, hogy az LMP vidéken is mérhető (Zala megyében pl. tudtommal túllépte az 5%-ot). Ez az SZDSZ-ről ilyen szinten az utóbbi két választáson szerintem nem lehetett elmondani. Színesebb a választói rétege az LMP-nek, mintsem egyszerűen az SZDSZ volt szavazóit gondolni mögé (természetesen erősen valószínű, hogy nagy számmal vannak ilyenek is).

kaktusztea 2010.04.13. 00:39:36

@Ordnassac: az LMP Borsod és Szabolcs kivételével mindenhol átlépte az LMP az 5%-ot.

valasztas.hvg.hu

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.13. 00:39:38

@panelburzsuj: "Budapest (és Pest megye...) már nem elégszik meg a múltszázadi ideológiai kínálattal."

A kettő alighanem összefügg. Bár soha nem voltam SZDSZ-szavazó, de a barátaim, ismerőseim között sok ilyen volt (mint ahogy most sok az LMP-s), és szerintem az utolsó egynéhány választáson (talán 2002-től) ők már mint "legkisebb rosszra" szavaztak a Szadeszre, vagyis nem azért, mintha egyetértettek volna vele. Vagyis már akkor sem voltak "elégedettek az ideológiai kínálattal".

Az a furcsa, hogy például a gazdaságpolitikája (meg egyáltalán a programja nagy része) homlokegyenest ellentétes a két pártnak, és mégsem ez dönt, hanem valószínűleg az emberi jogi gondolat, a liberális attitűd, illetve a kisebbségvédelem. Nekem ebből az következik, hogy erre a lakosságban valójában elég nagy igény van, legalábbis a nagyvárosi idealisták között feltétlenül...

kaktusztea 2010.04.13. 00:41:00

Bocs, szóismétlés...
De gondolom érthető volt :)

Ordnassac 2010.04.13. 00:41:58

@kaktusztea: igen, így van, csak nem voltam teljesen biztos benne. :-)

lorantka_a_gall 2010.04.13. 00:44:13

@ubul2000: nem, rólad, ha nem tudod elképzelni, hogy valaki olyan dolgokat tehet, amit később már elfogadhatatlannak tart, illetve nem tenné meg még egyszer.

panelburzsuj 2010.04.13. 00:47:50

@Csöncsön:

(Halkan mondom: a határokon belüli kisebbségek védelme mennyivel "idealizmusabb", mint a határon túli nemzetrészek gyámolítása? Van olyan számottevő magyar párt, ami - a szavak szintjén legalábbis - nem merő idealizmus? Miért bukott akkorát Bokros? Csak a zűrös pártháttér miatt?)

aaaaaa_ron 2010.04.13. 00:49:38

@Surko: Tévedés, amit az SZDSZ 2006-os és az LMP 2010-es összehasonlításában bizonygatsz az egykori SZDSZ szavazókról. A 2. legerősebb területi listája az LMP-nek nem Pest megyében, hanem Baranyában volt 8,9%-kal, ez 17119 szavazatot jelent, ami 5000 szavazattal több, mint az SZDSZ 2006-os baranyai eredménye (5,7%, 12368 szavazat).

@Ordnassac: Az LMP BAZ és SzSzB megye kivételével mindenhol átlépte az 5%-ot, ilyet se tudott az SZDSZ.

Tehát mindenhonnan jöttek LMP szavazók, Fidesztől, MDF-től is, Baranyában gyaníthatóan sok az ex-szoci, aki a Fideszre azért soha nem szavazna, ezért az LMP-hez pártolt át, és nem a Jobbikhoz, ahogy Észak-Magyarországon. Valamint nagyon fontos: ne feledkezzünk meg az első szavazókról és az eddig érvénytelenül vagy nem szavazókról! Innen is sokat meríthetett az LMP (csak egy példa: Pécsett abban az 1. kerületi szavazókörben, ahol az igazolással szavazók voltak bejelentve, vagyis egyetemisták és fringe-fesztiválozók főleg, az LMP közel 20%-ot kapott...)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.13. 00:53:06

@panelburzsuj:

Természetesen arra az idealizmusra is van igény. Egyébként engem mindig kissé elszomorít, amikor a kettőt (a határokon belüli és kívüli kisebbségek ügyét) különválasztják. Ez is az SZDSZ egyik "ősbűne" volt. Reméljük, hogy a hangsúlyozottan "glóbuszban" gondolkodó LMP nem esik ebbe a hibába. Én látok erre esélyt.

panelburzsuj 2010.04.13. 01:00:53

@Ordnassac:

A "a vidéki nagyobb városok" kifejezésssel a vidéki mérhetőségre igyekeztem célozni ... :)

Az LMP esetében egyébként nem érdemes megyeszinten töprengeni, csak választókerületben, mert a négy bejutott pártból háromnak mindenütt volt jelöltje, az LMP meg majd a feléből hiányzott. Így érdemes a jövő felől az országos 7,5 százalékot latolgatni ...

athéni szél és spártai eső 2010.04.13. 01:01:14

hátha valaki tud segíteni, szóval:

A helyről átkértem magam szavazni B helyre, (ahol tanulok), mindkét fordulóban.
A helyen eldőlt első körben, nem lesz második kör, B helyen nem dőlt el. Ekkor szavazok-e második körben B helyen?

Nekem teljesen nyilvánvalónak tűnt, h igen, hisz B hely egyéni jelöltjeire szavazok az első körben (bár alapjában itt látom a legnagyobb bajt, h ugyan miért? de ha már így van) akkor másodikban is, de megnéztem az Estét, ahol önkormányzati miniszter úr elbeszélése alapján NEM szavazhatok. Így van-e, vagy félretájékoztat a miniszter, ez esetben a tegnapi botrány mellé téve alaposan kinéz egy azonnali lemondás.

panelburzsuj 2010.04.13. 01:01:53

@panelburzsuj:

(Persze ha Zalaegerszeg vagy Veszprém belefér a "vidéki nagyobb város" skatulába.. :)

athéni szél és spártai eső 2010.04.13. 01:03:32

MTV videótárban elérhető a mai Este, 34:50-nél a számomra teljesen új információ.

panelburzsuj 2010.04.13. 01:08:11

@athéni szél és spártai eső:

Tudtommal pont ezt a "kétfordulós" szavazást akarták kizárni a választási törvény módosításakor az Alkotmánybíróság noszogatására, és a "dupla szavazati jog" kiiktatása körüli sertepertélésből keletkezett a tegnap este bemutatott parádé.

Röviden: NEM szavazhatsz egy választáson két ereményeset.

panelburzsuj 2010.04.13. 01:11:16

@panelburzsuj:

(A miniszter szövegét nem hallottam, így nem tudhatom, hogy pontosan mit mondott.)

Ordnassac 2010.04.13. 01:11:47

@panelburzsuj: tudom, de szerintem kistelepülési mértékekben is megfigyelhető: a kifejezetten vidéki nagyvárossal nem igazán rendelkező várpalotai oevk-ban az LMP-s egyéni jelölt 9,5%-ot ért el.

ubul2000 2010.04.13. 01:12:10

@lorantka_a_gall: Tudod, lehet normálisan is vitatkozni. Nem feltétlenül szükséges a másikat sértegetni, ha nem értesz vele egyet.
Vissza térve a témára: Természetesen mindenki tehet - vszeg tesz is - olyan dolgokat, amit később megbán, vagy a tett után más irányba megy tovább. De ha több 10, 100 ember változtat irányt - az bizony gyanús. A vallás külön téma. Milyen katarzison kell átmennie emberek sokaságának ahhoz, hogy ateistából (térdre, imához) hírtelen mély vallásosság szállja meg őket? Vajh Orbán Viktor miért csak "pálfordulása után kereszteltte megy gyerekeit? Nem szeretném Orbán Viktorra kihagyezni a kérdést, a többiek sem különbek. Amihez vita nem férhet: 98-2002 között sokkal jobban kormányoztak, mint a horn-kuncze kormány. De hogy nem kereszténydemokrata néppárt (mégha egykori kdnp-sek és mdf-esek is vannak a pártban), pláne nem nemzeti az tuti.

athéni szél és spártai eső 2010.04.13. 01:15:16

@panelburzsuj: Ha így van, akkor pontosan 0 eredményeset szavazok, lévén első fordulóban is átkértem magam, B helyen szavaztam, A-ban nem szavaztam, B-ben nem dőlt el, lesz második forduló, lényegében akkor itt sem lesz érvényes szavazatom, vagy csak "fél".

Fura.
Egyértelmű, h átkérés esetén az eredeti hely egyéni jelöltjeire kellene szavazni, nem lenne semmi galiba.

ubul2000 2010.04.13. 01:15:19

@athéni szél és spártai eső: félretájékoztatott. Ez csak az új átjelentkezőkre vonatkozik. (Tehát 1. körban szavaztál volna otthon, ahol eldőlt - akkor a 2-ik körre nem jelentezhetsz át oda, ahol még nem dőlt el.)

athéni szél és spártai eső 2010.04.13. 01:16:39

Vagyis egyik egyéni körzet TÉNYLEGES eldőlésébe sem szólhatok így bele, érdemben.

athéni szél és spártai eső 2010.04.13. 01:17:36

@ubul2000: ha viszont félretájékoztatott, az oltári nagy blama, és a választók alapos megtévesztésére alkalmas.

[nev] (törölt) 2010.04.13. 01:18:15

@ó jaj:
az összes párt populista módon gondolkodott. minden társadalmi csoportot próbáltak megcélozni. a kicsik is. ki így, ki úgy. az mdf próbált mindenkit összegereblyézni retkestől bánk attiláig. próbáltak mindenhonnan szavazatot szerezni. ők ne lettek volna populisták. ne viccelj.

vagy az lmp? görögdinnye pártoknak nevezik az ilyen kívül zöld, belül vörös pártokat, elszáradt emberi jogi liberális gyökerekkel. amit az lmp populista párt, csak épp schiffer nem elég karakteres, ezért az lmp nem elég populáris. nekem az a bajom, hogy ezeknek a pártoknak nincs határozott ideológiai karakterük, és nincs programjuk se.

tudom, hogy itt majd az lmp hívők utálni fognak, de én egy kommunista zsidó családból jövő jogásznak nem hiszem el, hogy környezetvédő. hogy ő az elsőszámú ökopoliitkus magyarországon. se a kommunista, se a zsidó nem szitokszó a részemről, de nem értem, hogy schiffer mitől környezetvédő. egyszerűen nem passzol össze. hajigálják a műanyag labdát a téren.

a környezetvédő egy slágfertig zöldpulóveres, egy olyan jedi lovag, akin látom, hogy az békát boncolt gyerekkorában, mert nem az a tipikus jólnevelt fővárosi úrifiú, amilyen schiffer. és akkor elhiszem neki, hogy ő ökopolitikus. zöld. vagy legyen ember jogi kék. nekem abszolút nincs bajom azzal, hogy valaki kiáll az emberi jogok mellett. de akkor álljon ki. minden esetben, amikor csak megteheti. szóval akkor legyen kék. de felőlem lehet olyan vörös is, hogy egy pillanatra elhiszem neki az internacionálé utolsó sorát. so comaredes come rally, for this is the time and place, the internationale unites the human race. rendelkezzen valamilyen határozott ideológia töltettel, és ezt vegye komolyan. vagy ha ez nincs, akkor rendelkezzen végrehajtható programmal.

panelburzsuj 2010.04.13. 01:18:29

@Ordnassac:

Kötözködsz? :)

"Nagyobb" várost írtam. És Várpalota igenis nagyobb (sokszor akkora!:), mint Lengyeltóti, Mágocs vagy Igal ...

-lyla- 2010.04.13. 01:18:54

a miniszter úr össze-vissza beszélt...

én viszont azt nem értem, hogy ménem lehet az átigazolásos körzetekben 10 teremben 10 párhuzamos jegyzékbe felvenni a szevazókat, aztán a jegyzékeket összesíteni...

nem tudom elképzelni, hogy csak egyetlen listát szabad nyitni, merthogy a sorszámozásnak folyamatosnak kő lenni, hézagok nélkül (ugyanis lehetne az elsö listát 1-től indítani, a másodikat 1001-től, a harmadikat 2001-től, és így tovább, a hézagokat meg ki lehet töltetni a válastási bizottságok tagjai által beskribált: leírod fiam 100x, hogy hogy nem balfaszkodunk szar törvények betűjével, hanem döntünk értelmesen, felelősséget vállalva izibe'...)...

Ordnassac 2010.04.13. 01:19:14

@athéni szél és spártai eső: Ve. 89. § (9) A választás második fordulójában az a választópolgár, aki az első (vagy mindkét) fordulóra igazolást kapott, csak akkor vehető fel a névjegyzékbe és szavazhat, ha a választás első fordulója érvénytelen vagy eredménytelen volt abban a választókerületben, ahova az igazolás szólt. A választás érvényességét és eredményességét az egyéni választókerületi és a területi listás választás tekintetében külön-külön kell vizsgálni.

Ordnassac 2010.04.13. 01:23:44

@athéni szél és spártai eső: "Egyértelmű, h átkérés esetén az eredeti hely egyéni jelöltjeire kellene szavazni, nem lenne semmi galiba."

Szerintem egyáltalán nem. Sokszor több köze van az embernek az igazolás szerinti helyhez, mint a bejelentett lakhely szerinti településhez. Az meg külön drágítaná (szerintem) aránytalanul a választást, ha több tízezer szavazólapot (külön egyéni, külön lista) postáznának széjjel az országban. Nem beszélve arról, hogy minden szavazólapból legalább kettőt kéne vinni, mert mi van, hogy ha elszúrja (pl. a toll kilyukasztja a szavazólapot, mert erősen nyomta rá).

panelburzsuj 2010.04.13. 01:23:52

@athéni szél és spártai eső:

Az tsiztázandó, hogy megemlítette-e az átjelentkezés idejét. Ha nem, akkor minimum elmaszatolta a kérdést, "nem bontottta ki az igazság minden szeletét" ...

panelburzsuj 2010.04.13. 01:29:05

@[nev]:

Daniel Cohn-Bendit szerinted milyen pedigrével bír?

Mert most zöld. És elég régóta, és eléggé emblematikusan ...

ubul2000 2010.04.13. 01:29:58

@Ordnassac: Ez renkívül értelmes jogszabály. Ha ugyanis az első forduló érvényes és eredményes, akkor nincs második forduló, nincs lista se ahová fel lehetne venni a delikvenst

Ordnassac 2010.04.13. 01:31:08

@ubul2000: azonban lehet érvényes, de eredménytelen...

panelburzsuj 2010.04.13. 01:32:06

@[nev]:

Ezeket hívom én múltszázadi ideológiáknak, amiket te hiányolsz. Csak hát múlik az idő, és ma nem feltétlenül úgy runrikázzuk az emberiség gondjait, mint Engels Frigyes vagy Rosenberg Alfréd korában.

athéni szél és spártai eső 2010.04.13. 01:32:07

Köszi a segítséget, ezek szerint - s értelemszerűen... - szavazok második körben, bár meg sem fordult a fejemben, h nem, miniszter úrral való beszélgetésig...

lorantka_a_gall 2010.04.13. 01:34:07

@ubul2000: na, örülök, hogy vitázni is lehet, nem csak kinyilatkoztatsz. ;) Szóval, "mély vallásosság" nem kell a kereszteléshez. A mi családunkban van, aki meg van keresztelve, van, aki nem, de senki sem "mélyen vallásos". Illetve egy kereszténydemokrata pártban sem kell feltétlenül mindenkinek vallásosnak lennie (szerintem még a szociknál sem előfeltétel az ateizmus pl). Elég belátni a keresztény erkölcsiség vezérlő elveinek helyességét (függetlenül a gyakorlatban esetleg előforduló problémáktól), és máris kitűnő alapanyag vagy a Fidesz-tagságra. ;)
Azt, hogy nem nemzeti a Fidesz, mire alapozod? Pl. a kettős állampolgárság ellen kampányolt? Korábban/később is igyekezett gáncsolni a határon túliak segítését? Nem folytatott olyan politikát, ami a magyar nemzet és a nemzethez tartozók anyagi/szellemi/mentális gyarapodását szolgálta? Nem állt ki a magyarság érdekei mellett?
Mert szerintem kb ez jelenti a nemzetietlenséget.

Ordnassac 2010.04.13. 01:34:41

@athéni szél és spártai eső: azért jobb, ha megkérdezed az önkormányzaton (akár telefonon keresztül) az illetékest (helyi választási iroda vezetője). Gyanítom kellett foglalkoznia ilyen kérdésekkel a gyakorlatban is.

ubul2000 2010.04.13. 01:37:11

@Ordnassac: viágos, de "ha a választás első fordulója érvénytelen vagy eredménytelen volt abban a választókerületben, ahova az igazolás szólt.", akkor van lista - ergo felvehető a listára, egyébként nem.
Változatlanul nem értem, milyen pluszt ad ez a passzus.

ubul2000 2010.04.13. 01:49:37

@lorantka_a_gall: azt hiszem nem értjük egymást. Milyen katarzis kell szerinted, hogy mondjuk 50 ember hírtelen ateistából kereszténydemokratává váljon. Mert az ugye elég nyílvánvaló, hogyha valaki egy keresztény erkölcsi alapon álló képviselő beszéde közben "térdre, imához" bunkóságot enged meg magának, az egyrészt biztosan ateista, másrészt biztosan nem áll keresztény erkölcsi alapokon. Kérdés tehát ismét: milyen katarzis kell ilyen esetben emberek tömegeinek a váltáshoz? Én megmondom: a hatalomvágy.
Elmondom mi a véleményem a nemzeti gondolkodásról. Aki nemzetün tragédiájáról, a trianoni békediktátumról való megemlékezésen azzal tüntet a megemlékezés ellen, hogy elhagyja a megemlékezés (parlament) helyszínét, az az én szememben nem nemzeti, sőt. Amilyen példákat felsorolsz, azokat nem vitatom. De ezek pontosan arra az időpontra esnek, amikor már nézetet (köpönyeget) cseréltek.
Ismétlem, egy emberre egy ilyen változás - ha nehezen is hihető - elképzelhető. De ennyi embernél, ráadásul egyszerre - Te ezt életszeűnek tartod?

panelburzsuj 2010.04.13. 02:06:22

@lorantka_a_gall:

"még a szociknál sem előfeltétel az ateizmus"

Olyannyira nem, hogy van vallásos tagozatuk, a párt egyik örök reklámfigurája pedig Donáth László evangélikus lelkész. (Aki mellesleg a Rákosi- és a Kádár-rendszerben is bebörtönzött zsidó kommunista Donáth Ferenc, és az erdélyi szász lutheránus származású Bozóki Éva rádiós és újságíró gyermeke.)

lorantka_a_gall 2010.04.13. 02:13:01

@ubul2000: szerinted a néninek, akinek átadják a helyet, számít az, hogy aki átadja a helyet, azért adja át, mert belátja ennek a helyességét, és mindig ennek mentén cselekszik, avagy mélyen hisz benne, hogy úgy rendeltetett, hogy át kell adnia a helyet? Avagy bármilyen külső szemlélő számára ez a két állapot megkülönböztethető? Avagy ha egy autó úgy néz ki, úgy működik, és ugyanúgy kezelhető, mint egy bmw, akkor nem tekinthetjük bmw-nek? Avagy ha én úgy gondolkodom és úgy cselekszem, mint egy XYZ párt szimpatizánsa/szavazója, számít-e, hogy esetleg nem vagyok az? (természetesen nem csak akkor, ha ez látszik, hanem a szavazófülkében is) Megkülönböztethető-e egy WinXP-s gépen futó program eredménye egy WinXP emulációt futtató Win7-es gépen futó program eredménye? Miből gondolod, hogy én _nem_ egy idegen faj embert imitáló kémje vagyok? Hiszen úgy tűnik, hogy ember vagyok, semmilyen vizsgálat nem mutatná ki ennek az ellenkezőjét, de mégis? ;) Ha téged megkínálnak valamivel, ami egy szelet epertortának néz ki, molekulárisan is egyezik egy epertortával, de valójában egy szeneslapát, akkor nem fogadod el és eszed meg? (tegyük fel, hogy szereted az epertortát, és nincs akadálya, hogy elfogyaszd, étvágytalanság, fogyókúra, stb)

Szóval amennyiben nem tudod megállapítani, hogy valaki más miben hisz, akkor fogadd el azt, amit állít, amíg nem tudod bebizonyítani az ellenkezőjét. Pls.

lorantka_a_gall 2010.04.13. 02:19:04

@lorantka_a_gall: természetesen itt elsősorban hitre gondolok, és nem arra, mint amikor a Lendvai azt mondja, hogy az mszp a demokrácia egyedüli letéteményese. Én azt gondolom, hogy ez nem igaz, de hogy ő ebben hisz vagy sem, nem tudhatom.

[nev] (törölt) 2010.04.13. 02:28:20

@panelburzsuj:
oké, csak ő harcolt a barrikádon. többször elmondtam már, nekem nem az bajom, hogy valaki kommunista, pláne nem érdekel, hogy kinek az apukája konkrétan mit csinálnt.

én egy politikustól azt várom el, hogy kapjak egy életutat, aminek a kifutása az, ami. és az legyen hiteles. tehát ha schiffer az emberi jogi liberalizmusnál köt ki, akkor azt mondom oké. pont megértem, hogy miért. megértem, hogy ez az ember, nem tud mást gondolni a világról, csak azt, amit a humanisták gondoltak.

de az, hogy ő mitől az elsőszámú ökopolitikus az magyarázatra szorul. szerintem az nem környezetvédelem, hogy ahogy egy iroda kiállt az emberi jogok mellett, ugyanúgy kiáll a zuzmók jogai mellett is. ez ugyanaz a vicc, amit sólyom lászló képvisel. szóval én nem hiszem el, hogy schiffer magyarország első számú környezetvédője. ez nekem sehogy sem jön össze.

az egyik kislány azt írja, hogy ő azért lett környezetvédő, mert a szülei vettek neki egy ékszerteknőst. ez nagyjából olyan, mintha messi azt mondaná, hogy ő azért lett autóversenyző, mert vettek neki egy matchboxot. számomra ne haragudj de ez a vicc kategóriájába esik. lehet, hogy majd az lmp rámcáfol, de egyelőre abból a pártból csak az emberi jogi liberalizmust tudom értelmezni.

----

a 21. századi politikát se értem. mert ha itt kiállna egy fazon. és azt mondaná, hogy budapest közintézményeit európai rangra kellene emelni, és azt mondaná, hogy nem olimpiát kell rendezni, hanem világkiállítást, egy expot, vagy valami ahhoz hasonlót. amiben ez a multikulturális közeg, ami budapest újjászerveződhet, és megmutathatja magát.

és nem azzal kezdi, hogy ügyvédi irodákon keresztül kiszervezi az előkészítő munkát egy tanácsadó cégnek százmilliókért, hanem letesz tervet egy tervet az asztalra. vagy ha nem is képes letenni, de bárkivel tud diskurálni ezekről. és látom, hogy ennek az embernek a budapestnek expo terve formálódik a fejében. ez meg akarja formálni a 21. századi budapestet. akkor azt mondom, hogy itt egy 21. századi politikus. és végre nem egy senki lesz a főpolgármester. de nekem az is elég lenne, ha ott lenne egy tucat várospolitikus. szóval nem igénylem, hogy egyetlen ember vezesse ezt az egészet. csak én nem látom az lmp elnökégében, hogy ez lenne az új city council. de biztos van, aki meg látja. oké.

[nev] (törölt) 2010.04.13. 03:17:49

@panelburzsuj:
ezek 19. századi ideológiák, nem múlt századiak. az lmp a hagyományos (low tech) kultúrát preferálja, szóval ők gazdasági értelmeben véve konzervatív, kulturálisan erősen szocialista beütéssel rendelkező rétegpárt.

az, hogy melyik ideológia mennyire lejárt az szerintem kérdéses. a low tech tömegtermelés a világban non profit módon űzhető csak, és ez a fejlett világban sehol nem maradhat tartósan magántulajdonban.szükség van közüzemekre. ez teljesen nyilvánvaló. mindez nem zárja ki, épp ellenkezőleg ez teszi lehetővé a lassaiz faire kapitalizmust, szerintem az sincs meghaladva, csak ez nyilván a high tech iparágban működőképes. szerintem ricardo és smith sincsenek meghaladva, pedig ők 18. századiak. ez a komcsi gondolkodás, hogy a fejlődés nyílegyenes, minden meghaladás. csak akkor ebből az következik, hogy a holocaust is ilyen meghaladás. és ez elég durva álláspont lenne. és a többi 20. századi borzalmakat nagyon nehéz hová tenni. szerintem az teljesen természetes, hogy európában a fasisztákat leszámítva mindenki visszanyúl a 19. századhoz, vagy még korábbra. a fasiszták a 20. századot kultiválják, a polgárháborús jelmezekbe bújnak. nem akarom erra a szintre lenyomni az elempét, mert az nem volna méltányos, de én egyelőre csak a párt hívő tagozatát látom, és a karrierista választmányt, vagy elnökséget. a gittegyletet látom, és nem az eredeti elképzeléssel rendelkező szakpolitikusokat.

ssi 2010.04.13. 06:07:30

@aum:
... a politikától távol, pl. a tudomány, oktatás, kisvállalkozások stb. területén is vannak pl. akár pályázatok kapcsán turpisságok, csak pl. jóval kisebb összegűek, s van, akinek még ennyi lehetősége sincs...

Lehet Más az Élet!

Majd meglátjuk, mert szép szavakat, szlogeneket már sokat hallottunk

ubul2000 2010.04.13. 06:30:15

@lorantka_a_gall: Azt hiszem megint nem abban a malomban őrlünk, de nem baj. én nem próbállak téged meggyőzni, hogy ne higgy a fideszben, ilyesmi távol álljon tőlem.
Én mindössze elmondtam a véleményem, hogy én miért nem hiszek abban a festett mázban, amit a fidesz megpróbál elhitetni magáról. Ennyi.

nestrot10 2010.04.13. 07:28:04

Majd most megtudja a gonosz törpe Orsós Orbán, hogy milyen úgy kormányozni hogy állandó pocskondiázás, ellenkezés, lejáratása lesz , de sokkal durvább, mint amit ők csináltak. A Jobbik vagányabb és durvább!!!!!!!!! Lesz ott botrány, de Morvai és Vona ezt leszarja majd, avval erősödnek.
A Gonosz törpe meg kezeltetheti majd magát hamarosan:)))

nestrot10 2010.04.13. 07:29:26

Vona csak kiböki hamarosan, hogy Orsós Orbán sem az idén barnult le, csak a haja fehéredik .....hogy festeni kell:)

nestrot10 2010.04.13. 07:33:59

Shiffer (LMP) haja olyan " göndörke" mint a Kókáé....egy hitközségből vannak..tehát?...SZDSZ szavazókat gyűjtő pártocska lett az LMP....aki nem veszi észre az hüle:)

is 2010.04.13. 07:34:15

ha már megérzés, akkor mondom az alternatívát, kb. minden mondatban megtörtént tényekkel indokolva, nem csak wishful thinkingben: a FIDSZes választót folyamatosan botrányokkal eteti a FIDESZ, mint az elmúlt 15 évben. egészen konkrétan várok egy megfigyelési ügyet, mint 1998-ban, kezdésnek. az a karaktergyilkos hozzáállás, ami kitermelte az 52%-ot a vagyonadó, a tandíj, a vizitdíj ellenében, a D-209 és társügyeivel, az simán alkalmazható tovább, és a FIDESZ a Jobbikkal szemben már a választási eljárásban meg is kezdte. Az LMP-vel egyeőre még nem volt ideje foglalkozni, de a nem-roma roma képviselő esetéhez hasonlót innen is elő fognak húzni párat, és azonnal döntik az LMP-t is. Talán el tetszett felejteni (az, aki elég öreg hozzá), hogy a FIDESZ választói magja ebből a botránysorozatból él, táplálja hitét és kitartását pártja mellett, ezt eszi 15 éve (egy Magyar Vizsla), ezért nem kell neki program, terv, árnyékkormány, nem havonta változtatott elvek, kb. semmi, ami bárhol máshol elengedhetetlen minimálfeltétele annak, hogy bárki akár meg is fontolja egy pártra való szavazást. a FIDESZ pártsajtója ezt szolgálja is ki: kb. kötelező minden héten egy, az ellenfelet botrányos színben feltüntető cikket lehozni, és működik. ha 52%-nál működik (sőt, a Jobbik botránypolitizálását is beleértve 70%-nál működik), akkor mi a fenéért kellene rajta változtatni? győztes csapaton? ennek a hozzáállásnak nem kérdés a tárgya, 15 perc alatt tudták ugyanazt rászórni a Jobbikra, amit előtte 15 évig a szocikra szórtak. és további 15 percbe fog telleni az LMP-re is ezt szórni.

ennek egyetlen megállítása van: maga a választópolgár, aki, ha a FIDESZ megint előjön egy 2008-as népszavazási szintű manipulációval, akkor nagyon beint, de nem annak, akivel szemben a FIDESZ ezt hozni fogja, hanem magának a FIDESZnek. kb. még 20 év, mert az 52% hamarabb nem fog észhez térni.

a FIDESZ úgy viselkedik, mint a mutatóujj, ami mutogatja, hogy minden fáj a testen. de ha elmegyünk doktorhoz, és mondjuk, hogy doktor úr, itt is nyomom, itt is fáj, ott is nyomom, ott is fáj, akárhol nyomom, mindenütt fáj, akkor a doktor vissza fog kérdezni: nem a mutatóujja van eltörve, nem azt kellene rendbe rakni?

nestrot10 2010.04.13. 07:39:29

Orbánék intézték az átjelentkező voks turizmust ezt mindenki tudja...ez olyan mint a Pohl Péteresített ügyészség.....az simította el a Fidesz 1988-2002 es nagy lopásait is:) Ezért volt nagy a pofájuk, ezért nem bukott kis a Simicska ügy, az Ezüsthajó, Orbánimázs,.. Milleneum, Széchenyi-terv a klientúrának stb. pénzeltüntető akcióik....
A demokráciát sértő dolgokban otthon van a Fidesz banda.....ez volt a kezdet a Voks turizmus...a többit a magyar nép fogja később észrevenni de akkor már késő lesz, az alkotmány megváltoztatása miatt. akkor ezt már csak fegyverrel, polgárháborúsan lehet majd legyőzni!

nestrot10 2010.04.13. 07:41:07

Erre meg is lesz az elégedetlen mennyiségű tömeg!!!!!

nestrot10 2010.04.13. 08:11:58

Milyen lesz az új felállás,...mint a 85, éves ember fasza-...lankadt, használhatatlan... csak anyagcserére jó:) Köszönhető az Orsósnak és hataloméhes egypártosdinak:)

samur 2010.04.13. 08:19:17

Erdekes gondolatok, tobbek kozott az LMP - SZDSZ parhuzamrol. Pl. az aktualis amerikai nagykovet latogatasai, aki valahogy sosem a nyertes partnal vizital, hanem egykor az SZDSZ-nel, most pedig az LMP-nel...
Bovebben:
http://internetfigyelo.wordpress.com/2010/04/13/tukor-altal-homalyosan-avagy-az-elso-olyan-valasztas-ahol…/

nestrot10 2010.04.13. 08:30:22

A Rohadt Orbán első dolga a határon túliak seggét kinyalni, kettős állampolgárság,s pénzt juttatni, megvásárolni a támogatást és szavazati voksukat.
Ez a sztálini és Rákosi hatalom tipus bebiztosítása. A Fidesz Ávó sunyi bevezetése a közszférában:)
Soha nem felejtem amikor 6 éve azt mondta a gonosz törpe átfordítva a Kádári mondást: Aki nincs velünk az NINCS!!!!!
Remélem a többség ha mással nem is majd fegyverrel dönti le a trónról!!!!

nestrot10 2010.04.13. 08:31:05

A Rohadt Orbán első dolga a határon túliak seggét kinyalni, kettős állampolgárság,s pénzt juttatni, megvásárolni a támogatást és szavazati voksukat.
Ez a sztálini és Rákosi hatalom tipus bebiztosítása. A Fidesz Ávó sunyi bevezetése a közszférában:)
Soha nem felejtem amikor 6 éve azt mondta a gonosz törpe átfordítva a Kádári mondást: Aki nincs velünk az NINCS!!!!!
Remélem a többség ha mással nem is majd fegyverrel dönti le a trónról!!!!

Grigorij 2010.04.13. 08:43:53

Kedves Gábor!

Írnál pár mondatot a kommunisták háború utáni fuvarozós szavazásáról? És annak a mostani csoportos átszavazósdijához köthető hasonlóságokról?

Hogy vajon miért épp a XI., a XIII. kerületben vagy épp Szegeden volt ekkora - valószínűleg fideszes - vonulás?

És annak elemzése is érdekelne, hogy jogilag hogy indokolható, ha az 1 napra odaküldöttek, mint egy kakukkfiókát, odaszavazzák a saját jelöltjüket, majd tovaállnak és röhögnek az ottlakókon...

Grigorij 2010.04.13. 08:45:48

Vajon az átszavazók miért nem csak listása szavazatot adhatnak le????
Vajon mi indokolja a jogukat a bejelentett állampolgárokkal SZEMBENI szavazásra?

Ez nem csalás?
Ez etikus?

Idet 2010.04.13. 08:55:04

@nestrot10: Figyelj, nem lehet, hogy valahol máshol menjen el az eszed?

Idet 2010.04.13. 09:05:26

@Grigorij: A XIII. ker.-hez nem tudok hozzászólni, de a XI.ker.-ben két nagy egyetem is van, nem mindenki lakik Pesten, viszont kétszer hazautazni nem kis pénz. Tudom, mert sokat vonatozom. Szeged dettó. Nagy többségükben fiatalok álltak sorba. A XIII. ker.-rel meg az lehet, hogy sokan dolgoznak ott, akik nem Pesten laknak. De ez csak találgatás, tudni nem tudom.

Idet 2010.04.13. 09:11:04

@Grigorij: És még: ahonnan én jöttem vissza vasárnap, 200 km-re van Bp.-től, és a vonat első osztálya is színig volt, ami máskor, egy sima, nem ünnepi vasárnapon nem létezik. Rendszeresen utazom, tudom.
Mindenki "kampánycsendet sértett", és az összes mobilozó azt beszélte meg a hozzátartozójával, hol, mikor találkozzanak, hogy együtt mehessenek szavazni.
Ez is csalásgyanús szerinted? Szervezett szállítás?

érdeklődő 2010.04.13. 09:15:25

Még egy kérdés jutott az eszembe: Mi lesz a maszop eddigi értelmiségi holdudvarával? Mi lesz Eszterházytól Hernádijucin át Farkasházy-ig? Hogy fogják megmagyarázni ?

Idet 2010.04.13. 09:22:36

@nestrot10: Ismered azt a falut, legalább a nevét, hogy Cserkeszöllő?
Van ott egy nagyon jó gyógyvizű strand, de nagyon gyalázatosak voltak a körülményeik, saját erőből nemigen lehetett volna fölfejleszteni. Ma már szép szálloda van ott, a fürdőt rendbehozták, külföldi turizmus is van már, lett infrastruktúra és a falunak is maradt egy kis pénz, hogy rendbehozhassák azt is.
Széchenyi terv. És sok ilyen falu van még, másegyebek is. Szerinted így néz ki a lopás?
Ha ez lopás, Bajnai libáit és offshore cégekbe kimenekített pénzét minek nevezed? Mi van a BKV-val, meg az itteni gyógyfürdő vállalatok machinációival? Napestig lehetne sorolni, és azok a pénzek mind-mind elvesztek MO számára - a mi számunkra.
Hogy egy klasszikust idézzek: előbb a gerendát kellene szemrevételezni!

ohrana 2010.04.13. 09:22:36

@Grigorij: Írnál pár mondatot a kommunisták háború utáni fuvarozós szavazásáról? És annak a mostani csoportos átszavazósdijához köthető hasonlóságokról?
Én ugyan nem Gábor vagyok, de hadd válaszoljak:
1. Annak idején megjelent egy elég jó könyv, kékcédulás választások - terjedelem meghaladja egy hozzászólásét.
2. Az akkori és a mostani egyáltalán nem hasonlítható össze - persze aki szerint mindenki csaló, annak Teréz anya is csak egy sikkasztó a sok közül.
A kékcédulás választásokon rengeteg embert megfosztottak a szavazójogától (közben ment a szájkarate, hogy mink mindenkit szavazójoghoz juttattunk, nem úgy, mint a gaz imperialisták...), másrészt a máshol szavazáshoz kiállították a kék cédulát, amiról elnevezték ezt az aktust. Aki máshol akart szavazni, annakkiállítottak egy ilyen cetlit, és ezzel ment a másik helyen szavazni, ezzel igazolta, hogy szavazhat, de máshol. No, ezt a cetlit a Rajk féle belügyminisztérium nagy számban gyártotta, és a jóelvtársak szavazókörról szavazókörre autózva leadták szavazatukat. Után újabb cédulát töltöttek majd, majd újra szavaztak - amíg a teherautóban volt benzin. Az meg volt, mert a BM adta.
(Az egészben az a szép, hogy ezzel a módszerrel sem tudtak elérni elég szavazatot...)
A mostani megoldásnál meg a máshol szavazót nyilvántartásba veszik: egyszer és egy helyen tud csak szavazni. (De azért nyugodtan lehet emlegetni a párhzamot, a Népszavába nagyon jó lesz.)

Kalmár 2010.04.13. 09:30:47

@nestrot10: Nocsak, már azt hittem elvesztél.
Jól látom, hogy kicsit megviselt a választási eredmény?
Fújd ki magad.
Nem elég, hogy Orbán rasszista, még cigány is? :)))

Samuzia 2010.04.13. 09:33:19

@érdeklődő: Majd a szoci, vagy az lmp átveszi őket, éhen halni nem fognak.

Samuzia 2010.04.13. 09:36:52

@nestrot10: Magadtól vagy ilyen vagy szedsz is valamit, te nem örülnél, ha a sors rossz döntéséből, mondjuk egy másik országban élnél, hogy végre az anya nemzet, 90 év után újra észre vesz? Főleg hogy mindenütt elnyomják a magyarokat?

demagofób 2010.04.13. 09:37:07

Hihetetlen, hogy sem az OVI sem az OVB nem érzi magát felelősnek a vasárnapi események kapcsán.

Az OVI vezetője ha a versenyszférában dologozna, szerintem már másnap reggel 8:01 megkapná a rendes felmondását.

Az OVB vezetője pedig akkor ásta el magát, amikor közölte, hogy ők akkor hajlandóak még egyszer ugyan ezt végig csinálni 2 hét múlva.

Az OVB-nek nem érzem szükségét egyáltalán. Nem kell arra adófizetőpénzeket pazarolni, hogy valaki bedobott 1 darab papírt vagy sem, akkor inkább ne legyen kampánycsend "intézménye".

Az OVI vezetőjének az a feladata, hogy megszervezze, menedzselje a választást. Erre a feladatra tökéletesen alkalmatlan.

Felháborító, hogy majd ők még alszanak arra, hogy beadják-e a lemondásukat.

demagofób 2010.04.13. 09:38:13

@demagofób: Az a borzasztó, hogy szerintem átlagember kivetíti ezt az egész közszférára. KB így működik itt minden... Sajnos

korhadt ajtófélfa (törölt) 2010.04.13. 09:39:48

Azzal a nem elhanyagolható körülménnyel mindenki tisztában van, hogy az LMP-nek a következő 4 évben - azon kívül, hogy fel kell mutatnia mit is csináltak a parlamentben-, "tiszta pártnak" kell maradnia, különben nem élik túl a választási ciklust.

Ha már most elkezdik az MSZP-vel való egyezkedést, az annak a világos bizonyítéka lesz, hogy az LMP=Nem LMP. Ráadásul a hozadéka mindössze elenyésző, egy kézen megszámolható plusz parlamenti mandátum lenne.

Persze nem vagyok naiv, így tudom, hogy a politikában minden és annak ellenkezője is elképzelhető, de az említett lépés szarvashiba lenne a részükről.

Samuzia 2010.04.13. 09:40:59

@nestrot10: Most olvasom a többi hozászolásodat, és lemértem, hogy van akit a gyűlölet és a rasszizmus éltet. Én is máshol szavaztam észlény, mert nincs 10000 ft utazgatni a szavazás miatt, egyszerűbb volt egy levél, és még sokan vannak így, ja miért is ilyen drága az utazás, kérdezd az mszpt.

Idet 2010.04.13. 09:41:53

@érdeklődő: Eddig szoptak, ezután szívnak!

Samuzia 2010.04.13. 09:43:29

@samur: Úgy van! Ez a tiszta és független lmp...

Idet 2010.04.13. 09:43:32

@demagofób: Maga Szigeti Péter mondta, önszájúlag, hogy alszik egyet rá.

Kalmár 2010.04.13. 09:44:36

@Grigorij: Nincs ebben semmi trükk. Szegeden sok a diák, akik ott szavaznak ahová suliba járnak 4-5 évig. Nem érzem etikátlannak. Egyébként Debrecenben és Miskolcon is ez volt.
Mind nagy egyetem város.
A válsztók 0,75% jelentkezett át, azt nem gondolja senki, hogy ezzel befolyásolni lehet a végeredményt?
Aki pedig előre tudja, hogy mennyi szavazat kell a győzelemhez, hova és honnan lehet elhozni, az varázsló.

Egyszerűen nem számolták ki, hogy az új szabály miatt egy szavazókörbe "terelt" átjelentkezők száma túl sok.
Ha reggel 6-tól percenként jönnének akkor sem ért volna véget időre. 60x13óra 780. Volt ahová 1200 embert osztottak.
Ha 7 órakkor 700-as sorszámot is osztottak akkor képzelheted mennyire elszámolták.

Eddig akárhová át lehetett jelentkezni, ezzel, esetleg meg lehetett volna próbálkozni a trükkökkel, így (gondolom) az OVB osztja be, hogy melyik város melyik szavazókörébe menjenek.
Még egyszer 0,75% !! De a leadott szavazatoknak is csak az 1,1 %-a szétosztva.
Ne itt keresse senki az okokat, hanem Öszödön.

korhadt ajtófélfa (törölt) 2010.04.13. 09:45:03

@Samuzia: ott volt az idézőjel és mint írtam nem vagyok naiv, de akkor átfogalmazom: "tiszta pártként" kell feltűnnie.

Idet 2010.04.13. 09:45:44

@korhadt ajtófélfa: LMP=SZDSZ részek+MDF részek+MSZP részek, pár csillogószemű idealista.

nestrot10 2010.04.13. 09:50:29

@Idet: ne böfögj..ez hörcsögtosznádon elég, itt nem. Mindenki tudja amit tud:) Ti seggnyalók magyarázzátok a klientúra bizonyítványát:) Abból a pénzből is " visszaforgatták" visszafolyatták Cserleszőlőből is:) a felét a pártba...ezt te is tudod...csak nyalsz...:)

A Kokó is a kocsmájából a 25 millából:)

nestrot10 2010.04.13. 09:52:11

@Samuzia: még nem nyaltál eléggé...majd ha erősebb klientúra leszel, neked is kifizetik a voks turizmust mint azoknak akiket utaztatott a " demokrata" gonosz törpe és bandája:)

Samuzia 2010.04.13. 09:54:05

@nestrot10: Nos a gonoszt meg a törpét a tükröd előtt keresd, meg talán a könyvesboltban, azt a könyvet, hogyan beszéljek szépen magyarul. Te rasszista kiscsákó.

korhadt ajtófélfa (törölt) 2010.04.13. 09:58:25

@nestrot10: Szeretem a hozzászólásaid, nagyokat tudok nevetni rajta. Egyébként a "demagóg" vagy "fröcsögő" nickek már foglaltak voltak?

Samuzia 2010.04.13. 10:00:33

@korhadt ajtófélfa: Tudod, neki ez a megfelelő színvonal, nem tehet róla, biztos így szocializálódott.

Vanek B. Eduard 2010.04.13. 10:03:33

Gábor, sajnálom, hogy így elkanászodott a blogod! Nem Te, a kommentelőid. Itt már nem lehet értelmesen beszélgetni, ész nélküli drukkerek, troll hegyek...
Cső.

Samuzia 2010.04.13. 10:06:54

@szbazs: nekem nem hiányoznak majd...

korhadt ajtófélfa (törölt) 2010.04.13. 10:14:00

@Samuzia: hmmm.... igazad lehet. Valamikor volt egy sorozat, amiben profilozók járták az országot és elkészítettek egy profilt (életkor, nem, viselkedés stb) bűncselekmények elkövetőiről.

Na akkor készítsünk profilt nestrot-ról: férfi, 40 év feletti életkor, jelenleg munkanélküli. Politikai nézete: valamikor MSZP szavazó, most szívvel-lélekkel JOBBIK-párti. Viselkedése: alapvetően visszahúzódó, szóbeli kommunikációs készsége rossz, ezt próbálja ellensúlyozni az írásbeli kommunikáció eme vállfajával.

Most ennyi jutott eszembe.... :-) oké ez csak játék, mielőtt valaki komolyan venné.

másikpista 2010.04.13. 10:27:22

Amit TG leírt kiegészíthető azzal, hogy a kettős beszéd megjelenik, illetve már megjelent a pártokon belül is. Teljesen más volt Lendvai Dikó és Házmester Attila első nyilatkozata a választás után, ami következhet elérő személyes diszpozíciójukból, de lehet akár kigondolt taktika része is

Hideget és meleget egyszerre fújok - látunk majd még sokszor ilyet ebben a ciklusban az ügyesen taktikázó pártok részéről, az eddigi szavazógépszerű működés helyett

nemecsekerno_007 2010.04.13. 10:36:13

"hasznos robotként működő szóvivők"
Ez tetszik :)

A próféta beszéljen belôled és legyen egy hatékonyan mûködô parlementünk minimális megélhetési politikussal.

Ehhez persze nagyon figyelni kell az újonan hatalomra kerülô erôket.

hawle 2010.04.13. 10:48:59

@Samuzia:
Szervusztok! Csak azért nem javasolom, hogy tényadatokat, akár a KSH adatait, vagy bármi más logikus érvet hozzunk fel nestrot10 számára, mert nemcsak elvakult, hanem annyira mérsékelt intellektus, hogy az már szinte tragikus. Az egyszerűség kedvéért ne álljunk szóba vele. Ezt a fórumot nem a fröcsögők kedvéért hozták létre, hanem értelmes emberek véleménycseréje céljából. Szabad, és kell vitatkozni, véleményeket ütköztetni, de ennek csak akkor van értelme, ha valóban érvek hangzanak el, természetesen a társadalmi érintkezés formális szabályainak megtartása mellett.

_ef_ 2010.04.13. 10:59:51

@[nev]: isten ments, hogy a biológusok akarjanak pártot szervezni. erre nem alkalmasak. ők a mozgalmárok, a szakértők, a listán a 2., 3. hely, a humusz vezetője a komáromi lista élén.

másrészt, ez az apák és fiúk vonulatot szerintem nem kellene erőltetni.

Interlock (törölt) 2010.04.13. 12:20:55

@samur: Persze, hogy lehet.
Csak úgy tűnik, nem ezekkel... Nem azokkal, akik ma csinálják.

nemecsekerno_007 2010.04.13. 14:04:28

@Interlock:

Egyébként nagyobb civil kontroll kell és az átlagembernek is kellene foglalkozni a közös problémákkal vagy legalább is követni ezeket a sajtóban. Birkákkal nem lehet demokráciát csinálni, akár tetszik, akár nem. :(

Saláta27 2010.04.13. 15:01:24

@k.g.: Felraktad valahova a számításodat? Elég sok helyen lehet azt a számítást látni, hogy a Fidesznek hogy lehet és hogy nem lehet kétharmada, de a többi párt mandátumszámának becslésére csak az Index megkérdőjelezhető pontosságú grafikonja hozzáférhető.

dos Santos 2010.04.13. 15:40:10

@török gábor: Igen lehetett, de ez az adott szituációban szerintem teljesen érthető volt. Nekem volt kínos a tv előtt, ahogy "magukból kivetkőzve" hirtelen politikusokká váltak, és tűzön-vízen át védték a pártjuk igazát. Ez két politikustól teljesen "normális" (kis túlzással), de magukat politológusnak mondóktól inkább visszatetsző. Még ott volt feltűnő (bár nem az elejétől láttam), amikor mondtad, hogy jó kampányszakember rákényszeríthette volna Orbánt a vitára. Erre Ágh: nem, semmiképpen nem az MSZP hibája, nem tudták volna erre rákényszeríteni. Az már eleve gyanús, ha egy politológus valamit eleve kizár. De hosszan tudnám sorolni... Pl. a Hír TV-n a Nézőpont Intézet egy jeles képviselője kifejtette a Fidesz szavazóknak: a Jobbik úgyis benn lesz, nem érdemes rájuk szavazni, inkább a Fideszre, mert hát a kétharmad. Ezzel megint semmi baj, csak könyörgöm, ne tegyen úgy, mintha egy független szakértő lenne. Tényleg remélem, hogy ez a szekértáboros gondolkodás hamar megváltozik a médiában is. Ugyanis az ilyennek semmi értelme, csak a néző idejét rabolják. Jobb helyeken mondanak egyet jobbról is, balról is, én meg semmivel nem lettem okosabb. Bocs, ha hosszú voltam.

Interlock (törölt) 2010.04.13. 19:09:16

@nemecsekerno_007: "nagyobb civil kontroll kell és az átlagembernek is kellene foglalkozni a közös problémákkal vagy legalább is követni ezeket a sajtóban"

A nagyobb civil kontroll első lépése, ha fogalmazhatok így, az lenne, hogy a ma politikai elitnek nevezett szemétdombot kitakarítja, mégpedig elég következetesen. Azt kérded, kikkel lehetne más a politika, félig-meddig ott a válasz a tőled idézett részben.
Azokkal lehetne más, akik engedik, és kívánatosnak tartják a civil kontrollt; azokkal, akik hagyják a sajtót, a médiákat szabadnak, függetlennek (vagyis amire való volna). Olyan emberekkel, akik jönnek valahonnan, ahol emlékeznek rájuk, nem pedig csak úgy odacsinálják őket a bársonyszékbe.
Én bízom abban, hogy egyszer lehet majd szavazni olyanokra, akik nem pártok logói mögül durrognak és egymás szapulását tekintik fő célnak, hanem adott területeken tapasztalattal rendelkező szakemberek, akik tenni akarnak a köz érdekében akár olyan áron is, hogy emiatt mondjuk népszerűtlenek lesznek. Olyan emberekkel, akik értik a társadalmi-gazdasági jelenségeket, és a válaszaik előtt megfontolják, mi lehetne jobb az országnak (ahelyett, hogy mi lenne jobb a pártnak), tényleg lehetne más a politika.
Ilyen valószínűleg sosem lesz, de közelíteni lehet. Az LMP és a Jobbik, akármennyire is mocskolják (illetve a nem is említett CM), ennek a társadalmi igénynek a következményei (hozzáteszem: szerintem), azok az emberek támogatták és támogatják, akiknek elegük van a korábbi (fél)megoldásokból. Ha elbuknak, az sem baj, lesznek helyettük mások, mert az igény megmarad, a módszerek ismertek, ráadásul finomíthatók is, a látókör pedig egyre csak tágul, ahogy a régi rendszerből ittragadt hatalommániás, önző csoportok és egyének kikopnak, vállalhatatlanná válnak.

demagofób 2010.04.13. 20:42:38

@Idet: Lehet vitatkozni bajnai libáin, de azért ennél a helyzet sokkal bonyolultabb. Sok sebből vérzik ez a libajnaizás.

Nem azért, de EU-s államba nem lehet menekíteni a pénzt. Az semmi esetre sem bűncselekmény. Ugyanis az eu alapelve a TŐKE, árú,szolgáltatás, munkaerő szabad áramlása.

Persze itt lehet elővenni, hogy milyen célból áramolt a tőke.
Az lenne ha az ilyesmi adóversenyt indukálna az államok között, ahelyett, hogy hőbörögnek. "El lehet menni külföldre", hogy egy klasszikust idézzek.

Pont az ilyen libajnaizások miatt gondolkoztam azon, hogy érdemes-e fideszre szavazni....
süti beállítások módosítása