Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:42

Pontosan egy hete, amikor két kollégámmal közösen vehettem részt egy televíziós beszélgetésen, a vita hevében Ágh Attila fontosnak tartotta emlékeztetni Stumpf Istvánt egy régebben sokszor elismételt gondolatára: nem a mandátumokban kifejezhető parlamenti támogatottság, hanem a társadalmi elfogadottság a lényeges. Utóbbi természetesen azonnal leszögezte, hogy továbbra is egyetért saját korábbi állításával, a levegőben azonban ott maradt a - valójában költői - kérdés: ha esetleg csökken majd az Orbán-kormány népszerűsége, vajon újra felemelik-e a szavukat azok, akik szerint a szocialista pártnak a társadalmi támogatottság hiányában nem volt felhatalmazása belefogni az átalakításokba?

Látható, hogy már most is számolgatnak néhányan, megpróbálván kimutatni, hogy a kétharmados parlamenti többségre esélyes Fideszt valójában a választókorú lakosság közel egyharmada támogatta csak április 11-én. Később bizonyára a népszerűségi adatok – amelyek esetében én nem drámai, inkább lassú eróziót várok – változása ad majd okot arra, hogy a korábbi sérelmeket megtorolva, legitimitáshiányról, bénultságról, a felhatalmazás hiányáról, vagy akár előrehozott választás követeléséről szóljanak azok, akiknek ez lesz a szerepük. De vajon joggal teszik-e?

Válasszuk ketté a kérdést. A Fidesz egyes politikusai és a párthoz közel álló véleményvezérek az elmúlt két ciklusban napi politikai érdekek miatt – akár szándékuk ellenére vagy attól függetlenül - sokat tettek azért, hogy a képviseleti demokráciába, a parlamenti felhatalmazásba vetett bizalmat gyengítsék. Nem volt túl okos és messzire tekintő ötlet 2004-ben és 2009-ben azt sugallni, hogy egy demokráciában elfogadhatatlan a választás nélküli kormányalakítás, mint ahogy hosszú távon ön- és közveszélyesnek gondolom azokat a mondatokat is, amelyek a „népakaratra” hivatkozva a népszerűségét elvesztő kormány jogszerűségét kérdőjelezték meg (érdemes elolvasni Körösényi András írását, különösen a 111-113. oldalakon). Mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lehetett volna rossz, elutasító véleménye bárkinek a kormányról vagy a hatalom megtartásának módjáról, sőt, akár erősen kívánhatta is a politikai helyzet gyors változását, ám antidemokratikusnak láttatni a parlamenti bázisra alapozott kormányzást olyan aknának tűnt már akkor is, amelyre később még a Fidesz is könnyen ráléphet.

A társadalmi támogatottság, a magas népszerűség, a kinyilvánított választói akarat kétségkívül megkönnyíti egy kormány helyzetét. Egy ilyen környezetben lényegesen egyszerűbb elmagyarázni, megértetni a döntéseket, akár olyanokat is, amelyekkel amúgy eleve nem szimpatizálna a lakosság jelentős része. Ha azonban a közvélemény-kutatási adatokban olvadni kezd esetleg a Fidesz fölénye, s már nem csupán a kétharmad, de akár az abszolút többség is veszélybe kerülne egy „most vasárnapi” választáson, a korábbiakhoz hasonló hibának tartanám, ha a párt ellenfelei bosszúvágyból vagy bármi más megfontolásból közjogi következményeket követelő erős kijelentéseket tennének. Nem vagyok idealista, komoly esélyét látom annak, hogy így lesz, de azt azért érdemes észrevenni, hogy mindez hosszabb távon klasszikus vesztes-vesztes szituáció lehet.

x x x

Utóirat. A cikk nem arról szól, hogy ne lehetne bármikor azt mondani: "a kormány mondjon le". Ez ugyanis egy normális és érthető politikai óhaj, kívánság. Másról beszélek: "az antidemokratikus/alkotmányellenes, ha a kormány nem mond le" megfogalmazásról.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr611934182

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kétharmad és a diktatúra 2010.04.19. 18:52:02

Már látom, amint tömegek szavaznak a kétharmad ellen a második fordulóban. Biztosan sokan féltik a demokráciát. Elől Debreczeni és Bauer fog menetelni, időnként Gy. Fletó félrehajtott fője is fölbukkan majd a képernyőn, mögöttük milliók a kétharmadtól ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 13:55:25

No meg az is fontos lehet, hogy kiknél csökken a támogatottsága a kormánynak: a hangos vagy a halkszavúaknál. Mert egy dolog, hogy csökken a támogatottság, de az is kérdés, mennyire nő a kifejezett ellenszenv, az ellenzék.

lorantka_a_gall 2010.04.19. 13:56:03

Más kérdés az aktuális kormánykoalíció pillanatnyi támogatottsága, és más pl a 2008-as népszavazás utáni helyzet, amikor a választók 80%-a kinyilvánította a kormány politikájával szembeni ellenérzését, mégpedig annak legsarkalatosabb pontjaival szemben. (ez volt 2006 után az első országos szavazás) Illetve demokráciában már az őszödi kamuzás nyilvánosságra kerülése után lemondtak volna a kormány részéről. Ekkora hitelességi deficittel nem lehet semmit sem csinálni, és az ország kriminalizálódása törvényszerű.

Abel129 2010.04.19. 13:57:12

Egy demokratikus választáson megválasztott kormány természetesen legitim akkor is, ha két választás között a népszerűsége ingadozó.

Ha azonban "becsapja" a választóit és - megfelelő indoklás és ok nélkül - egészen mást tesz, mint amire a választói felhatalmazást kapta, erkölcsileg illegitimmé válik.

A kérdés inkább az, mi a helyzet akkor, amikor egy párt kvázi biankó csekket kap a választóktól. A Fidesz hosszú távú tervei ugyanis világosak, ám néhány szimbolikus lépés kivételével ugyan mit lehetne tőlük számon kérni rövid vagy középtávon?

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 13:58:14

Még valami: pont ezért, szerintem az első lépések között a szélsőjobbos (radikális jobbos) "szájakat fogják betömni" valamivel, hogy csendesebb legyen az ellenszél, de úgy, hogy közben igyekeznek is majd elhatárolódni a Jobbiktól.

Hogy ez jó vagy nem, azt nem tudom. De remélem, javulnak majd dolgok.

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2010.04.19. 13:58:57

Azért ennek vannak fokozatai... ha idén ősszel ismét autókat gyújtanak fel meg tévészékházakat ostromolnak Budapesten, akkor az azért erősebb jelzés a társadalmi támogatás hiányára, mint ha a Szonda közöl egy kutatást, amely szerint a Fidesz november 14-én vasárnap csak a szavazatok 30%-át kapná meg, míg a Jobbik 25, az MSZP 20, az LMP pedig 15%-ot...

ironic_man 2010.04.19. 14:01:09

Stumpf Istvánról tudjuk, hogy mindig is Orbán Viktor agitátora volt, így kell a "politikai elemező" megnyilvánulásaihoz is hozzáállni.

Majd ha felmerül a fenti kérdés a későbbiekben, az lesz rá a válasz, hogy ne hasonlítsuk össze a két esetet, mert az MSZP a parlamenti helyek 50%-a körül billeget, a Fidesz pedig a 66% körül, és ez a fontos, a választáskor az MSZP-t több mint 50%-os elutasítottság övezte 2006-ban, mert nem érte el az 50%-ot, a Fidesz bezzeg csak 32-33%-os elutasítottságot kapott a 4 évre meghatározó parlamenti választásokon. Menni fog a "maszatolás" ezerrel.

Aztán ha ez az érv nem elég hatásos, akkor majd benyom egy-két MSZP-s hiteltelenítő toposzt és le lesz tudva (szerinte).

Stumpf István szerintem nem egy figyelembe vehető "politikai elemző".

BISMARCK 2010.04.19. 14:01:41

Örök kérdés, hogy az Országgyűlés működésének mindig tükröznie kell-e a mindenkori közhangulatot. A Fidesz az elmúlt időszakban azt sejtette, hogy igen. A történelmi tapasztalat pedig az, hogy így nem lehet kormányozni (lehet, hogy hajánál ide rángatott példa, de Mélosz férfi lakosságára vonatkozó athéni népgyűlési határozat)
Mindenesetre érdekes lesz látni, hogy miként fogják magyarázni a magyarázhatatlant.

lorantka_a_gall 2010.04.19. 14:05:47

@BISMARCK: mármint micsodát fognak miként magyarázni? (mi az, ami magyarázhatatlan?)

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 14:14:19

Egy ekkora frakciót (még ha szét is bontják "mesterségesen" két nagyobb részre) nem lesz egyszerű egyben tartani. Kíváncsi lennék, hogy a jelölteket mennyire "nézték át" ilyen szempontból (mennyire maradnak lojálisak, mik a lojalitási határok).

lorantka_a_gall 2010.04.19. 14:17:39

@wincent: jó kérdés, hány "akna" jutott át a szűrésen, 0-1-2-még több (lásd pl LengyelZoltán vagyhogyhívják)... Tényleg nem lesz egyszerű összetartani, de azért a kormányzás technikai megvalósítása nem volt rossz a Fidesz részéről annak idején. Valószínűleg nem lesz nagy lemorzsolódás.

jjulie 2010.04.19. 14:20:13

@wincent:

az esetleges elégedetlenkedők hova mennének? a légüres térbe? a fidesz stigma már rajtuk, máshova úgy tudnak beállni, ha lehúznak előbb 15 évet karanténban

hoplita 2010.04.19. 14:20:19

".....Pontosan egy hete, amikor két kollégámmal közösen vehettem részt egy televíziós beszélgetésen, a vita hevében Ágh Attila fontosnak tartotta emlékeztetni Stumpf Istvánt egy régebben sokszor elismételt gondolatára: nem a mandátumokban kifejezhető parlamenti támogatottság, hanem a társadalmi elfogadottság a lényeges...."

Nos, Stumpf úgy tűnik nem felejti ezt a tételét, mert a Reggelben, nyolc előtt megismételte ugyanezt.....

Az itt felvetődött kérdéshez azt tudom fűzni, hogy mindenkinek mérnek ugyanazzal a mérővel....így a Fidesznek is.
Ami hatásos, frappáns és követhető taktika volt évekig, amikor ellenzékben voltak, akkor tessék majd jópofát vágni hozzá akkor is, ha a dolog éle ellenük irányul.
Ha ilyen jellegű oldalvágásokat fognak majd kapni, és fognak, mert az általad említett erózió akár már a jövő héttől beindulhat, akkor nem védekezhetnek azzal, hogy igaztalan és méltánytalan.
Kézenfekvő, olcsó és kellőképpen egyszerű demagóg fegyver a hatalmon lévőkkel szemben.....a kegyelem meg Istennél van.:)))

dzsaszper 2010.04.19. 14:22:40

A kormányátalakítás önmagában nyilván nem alkotmányellenes, és szerény véleményem szerint 2002-ben tényleg hülyeség volt a kormányfőcserével kapcsolatban alkotmánysértést kiáltani -- viszont 2006-2009 között kormányprogramcsere is volt, nemcsak kormányfőcsere.
Igaz, a probléma 2006-ban kezdődött, nem 2009-ben, de itt már jogosabbnak érzem a kritikát.

A fidesz esetében a kormányprogramcsere a "tojástánc" miatt sokkal nehezebben jön szóba. Ahogy én látom, bölcs belátásról tanúskodik az, hogy nem nagyon mertek konkrét ígéreteket tenni, anélkül, hogy hozzátették volna, hogy nem biztos, hogy azokra a közeljövőben kerül sor...

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 14:23:56

@lorantka_a_gall: Én sem hiszem, hogy nagy lemorzsolódás lenne. De benne van egy esetlegen komolyabb belső vihar lehetősége. De igazából annyira nem lehet tudni, hogy mit is akarnak majd... Meglátjuk.

A támogatottságot másképp nézve: egy dolog, hogy hányan szavaztak a Fideszre. De az sem mindegy, hogy azért, mert a Fidesz programja a jó, vagy "csak" azt akarták kifejezni, hogy legyen új kormány. Mert ez utóbbi esetben illékonyabb a támogatottság. Utólag biztosan lehet majd látni, hogy mi is történt a választások során.

kpetya 2010.04.19. 14:24:46

@Abel129:

viktorka most egész pontosan mire is kapott felhatalmazást?

turulpina 2010.04.19. 14:26:36

- stumpf istván egy gerinctelen tokaszalonna, és máris túl sokat foglakoztunk vele;

- a fidesz maximálisan meg fogja érdemelni, ha saját nemtelen eszközeit fogja visszakapni a pofájába, miszerint monnyonle, meranép (ha nem az én zsebembre menne, bizony még pár népszavazást is kiutalnék a fijúknak, á la vizitdíj);

- a parlament amúgy is súlytalan lesz, emléxünk még a 3 heti országgyűlésre, lesz még abból 2 havi is... szóval kit érdekel a 2/3. Majd szépen a főkancellár / ellentengernagy / kormányzó úr fog pátensekben irányítani, oszt akkor kitérdekel, hogy 2/3, vagy közvélemény-kutatás... ;)

- amúgy meg nem igen lesz itt kellemetlen eredményű közvélemény-kutatás (mer Simicska úr kivizsgálja hamar a közvéleménykutatót), vagy ha lesz is, ugyan ki közölné: Királyi tévék? Echo, Hír? Tv2 Rtl, akik már most is orbán-idillel kedveskednek (no nem a nézőknek)?

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 14:27:07

@jjulie: nem mennek sehova. Csak adott esetben másképp szavaznak. Bár, ha lesz külön "felduzzasztott" KDNP frakció, akkor oda mégiscsak húzhatnak :) Persze mindez csak fikció. Semmit nem látni előre.

is 2010.04.19. 14:27:25

na, végre egy komolyabb, elméletibb poszt, ráadásul a népszerű FIDESZről mondva néháyn kissé rosszalót. lássuk a népszerűségvesztést :-).

és persze milyen jó lett volna ezt konkrétan 2004-ben és 2009-ben olvasni. van esetleg azokból az időkből TG-link?

a lemorzsolódáshoz pedig csak két példát vagyünk: egyiket Sarkozynek, másikat Obamanak hívják. Orbán példaképei voltak mindketten (ma éppen nem beszélünk róla). az elsőt már leírták, a második meg még éppen kapaszkodik, de már erősen megroggyant, főleg az indulási számaihoz képest. 2 év alatt ugyanezt a tempót várom a FIDESZtől, aztán hogy ezt ki nevezi lemorzsolódásnak, és ki zuhanásnak, az már mindegy.

turulpina 2010.04.19. 14:28:23

@dzsaszper: a jó hír, hogy most nem lesz kormányprogramcsere. Mert nincs. Sőt fidesz-program sincs.

jjulie 2010.04.19. 14:31:07

@dzsaszper:

amióta szinre lépett az orbán viktor egyetlen egyet sulykot: örá van szüksége az országnak ö itt a kemény legény, az elmúlt nyolc évben pedig mindent leköpött, és minden előtt keresztbefektette a nyáját, és elmondta hogy ezek dilettánsok kutyaütők meg hazugok, de majd ő....meg az ő csapata....

ezt fogják rajta számonkérni, szemből, jobbról, balról, fentről, lentről

azt fogja kapni amit érdemel

jjulie 2010.04.19. 14:34:05

@wincent:

másképp szavaz? és az a nem mennek sehova?

választás elé fogják álítani őket: önként mondanak le, vagy önként mondanak le

is 2010.04.19. 14:35:04

és még valami. 2000-ben a FIDESZ népszerűsége 17%-on állt, aztán mégsem jutott eszükbe lemondani. mondjuk az akkori ellenzék nem is csinálta ezt a palávert.

is 2010.04.19. 14:37:28

@lorantka_a_gall: "Ekkora hitelességi deficittel nem lehet semmit sem csinálni, és az ország kriminalizálódása törvényszerű. "

A mondat első fele igaz, a második nem. A FIDESZ akár már 4 éve csinálhatta volna azt, amit az utolsó 4 hétben. De 3 év 11 hónapig hagyta, hogy a kriminalizálódás terjedjen, sőt támogatta is azt. Ezt az erkölcsi felelősséget nem nagyon lehet lemosni.

jjulie 2010.04.19. 14:40:05

@is:

ez jogos volt tőlük, mert a komcsik ellen minden módszer jogos, és lám eltakarította őket, és most már végképp és bizonyítottan jogos volt

stratez 2010.04.19. 14:41:28

Már valóságos kárörvendő-verseny alakult ki a baloldalon arról, hogy fog zuhanni a még meg sem alakult Fidesz-kormány népszerűsége már néhány hét múlva is. Ma már pedig a szocik is belátják, hogy jobban jártak volna, ha Gyurcsány lemond Őszöd után, az országról nem is beszélve. Egyébként én felelős politikustól még nem hallottam, hogy alkotmányellenesnek nevezte volna azt, hogy Gyurcsány nem mondott le. Éppen ellenkezőleg, minden alkalommal elmondták, hogy alkotmányos, de botrányos, és hogy a Lajtától nyugatra senki nem maradna hatalmon ezek után, hanem lemondana.

lorantka_a_gall 2010.04.19. 14:47:07

@jjulie: a Fidesz már egy hét múlva megkapja, amit megérdemel: a kétharmadot ;)

jardel 2010.04.19. 14:47:35

Egyrészt egyetértek a leírtakkal, sőt, én pár évvel ezelőtt jónak tartottam volna, ha kevésbé konfliktusos politikával a fidesz maga mellé állította volna mondjuk az mdf-et és 10-20 szoc képviselőt és ezzel buktatta volna meg a kormányt és alakított volna újat. Szerintem beleférne ez is.
Másfelől akkoriban sem értettem egyet azokkal a kijelentésekkel, hogy a politikát nem lehet az utcára vinni. Itt nem az utcai háborúra gondolok természetesen. Ezeknek a kijelentéseknek ugyanis volt egy olyan felhangjuk, hogy a polgár dolga az, hogy négy évente bedobja a voksát aztán nézheti a TV-ben, hogy mi megy. Szerintem ez nem jó és számos eszköze van annak, hogy az állampolgárok a választások között is akítvan résztvegyenek a közügyekben - ezek az eszközök (osztrák, svéd, brit stb. példák + népszavazás) pedig pont azt szolgálhatnák, hogy az emberek véleménye konkrét ügyekben is jobban megnyilvánulhasson és az aktuális többség álláspontja megjelenjen a közügyek formálásában - ezzel nem megkérdőjelezve a parlamenti többséget.

panelburzsuj 2010.04.19. 14:48:01

@jjulie:

Ügyesen csinálta a Fidesz, mert eddig csak a veres komcsik merültek fel az ő altenatívájukként, innentől meg már a csíkos komcsik meg a zöld komcsik is szóba jöhetnek. (Az egyetlen - legalább szóban - piacpárti erőcskét meg sikerült végre taccsra tenni.)

Nehéz kenyér a néppárti kenyér.

jjulie 2010.04.19. 14:49:34

@lorantka_a_gall:

remélem is, anélkül nem lennének ekkora pácban....

lorantka_a_gall 2010.04.19. 14:50:33

@wincent: a Fidesz szavazatai között a protestszavazatokat nem gondolom jelentősnek. Most 2.7M-t kaptak, 2002-2006-ban 2.3M-t. Nyilván van egy kis mozgás, de a protestszavazatok döntő többségét a Jobbik vitte el. Ha a protestelők elpártolnak, akkor a Jobbik fog zuhanni. Kapott protestet az LMP is, de az ő voksaik között magasabb a tényleges _támogatók_ aránya, onnan is nehezen áramolnak el a szavazók szerintem.

AnnaKarenina 2010.04.19. 14:50:51

Hát bizony, joggal merülhet fel a kérdés. Annál inkább, mert a Fidesznek nem az amúgy is kiütött MSzP-től kell tartania, akik utcai politizálása kimerül néhány Chartás összejövetellel, hanem a Jobbiktól, akiknek kormányzati felelőssége nem lesz, retorikájában bármit megengedhet magának, sőt választói miatt rá is "kényszerül".
Sajnos, kevés annak az elismerése, hogy a demokráciával nem jó játszani, mert esetleg nem tudja megvédeni magát, a demokráciát erősíteni kell; nem véletlenül helyeződik mostanában a hangsúly az egységre. Az akarás elfogadható, a hitelesség kérdéses egy olyan párttól, amelyik bármi áron is legázolja a többi erőt. (Megjegyzem, szerintem ebben volt némi kényszer is az elején, mert a választási csalódást ellensúlyozni kellett.)
Azért én még várok néhány közjogi flikk-flakkot a Fidesztől, ami könnyebben kezelhetővé teszi a problémát.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.19. 14:51:25

"ha esetleg csökken majd az Orbán-kormány népszerűsége, vajon újra felemelik-e a szavukat azok, akik szerint a szocialista pártnak a társadalmi támogatottság hiányában nem volt felhatalmazása belefogni az átalakításokba?"

Na ez egy ötcsillagos kérdés.

nem1rem1 2010.04.19. 14:52:06

@lorantka_a_gall: Írod: "...pl a 2008-as népszavazás utáni helyzet, amikor a választók 80%-a kinyilvánította a kormány politikájával szembeni ellenérzését, mégpedig annak legsarkalatosabb pontjaival szemben."

Hogy is volt a régi formula? "Egyetértek az előttem szólóval, azzal a kiegészítéssel, hogy -"

- Ha jól emlékszem, még a népszavazás résztvevőinek 80%-a sem nyilvánított ellenvéleményt, nemhogy a jogosult polgároké. A részvétel önmaga alig haladta meg az 50%-ot (igaz, ez is jelentős arány).

- Nem Gyurcsányról szólt a népszavazás, hanem olyan reformokról, amiket most számon kérnek az MSZP-n (joggal). Ha valaki mégis Gyurcsányról szavazott, annak a készülékében van a hiba.

- Még ha ekkora lett volna is a támogatottság megvonása, a magyar jogrend szerint akkor sem népszavazás döntene a kormányról.

A többi természetesen úgy igaz, ahogy leírtad :o)

robinzone 2010.04.19. 14:52:38

Egy kormánynak a közjót kell szolgálnia. Nem pedig tagjainak üzleti érdekét.

lorantka_a_gall 2010.04.19. 14:54:06

@is: Azzal támogatta, hogy nem segített eltussolni a lenyúlásokat? Azzal támogatta, hogy bátorította a kukaborogatókat? Azzal, hogy megveregette az idős embereket kirablók vállát? Hogy egyetértett az adóemelésekkel, amelyek következtében általánossá vált a csőd vagy adófizetés közötti vagy-vagy alternatíva? Na de kérlek...

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 14:55:19

@stratez: Szerintem ez természetes, mármint mindig, mindben így van: a vesztes erő(k) drukkerei nagyrész így viszonyulnak a dolgokhoz. De ugyanez megy az egész körön belül: a Jobbikosok nagy része vizionálja, hogy eltűnik az MSZP, gyengül az LMP és a Fidesz, de a Jobbik erősödik. Az LMP-sek pont ugyanezt, csak fordítva, miként az MSZP is bízik valamiben. Ezek egyrészt (talán túlzott) önbizalomra vezethető vissza, de van benne "savanyú a szőlő" effektus. Nyilvánvalóan lesz olyan, akinek bejönnek majd a megérzései. De szerintem nagyon nehéz most bármit is jósolni a jövőre, mert nehéz megmondani, hogy mi is történik, mennyire állandósultak a szavazóbázisok (ezáltal a bizalom az adott párt felé)

Egy kormányra jutott párt népszerűsége óhatatlanul csökkenhet, főleg egy krízis közepén: muszáj fájdalmas intézkedéseket hoznia, sokszor a választásoknál tapasztalható népszerűsége nem neki szólt, hanem az előző kormány ellen.

De hogy mit hoz a jövő? Szerintem elfogulatlanul lehetetlen rá bármit is mondani.

jjulie 2010.04.19. 14:55:33

@panelburzsuj:

igen, mélyek a ráncok a viktor homlokán az utóbb hónapokban és próbálgatja a haza bölcse álarcot.....ikrek jegyben született, sokféle arca van, de azt mondják, hogy negyven felett már az ascendens dominál......vajon az is ikrek?

BISMARCK 2010.04.19. 14:56:11

@lorantka_a_gall:

Amikor majd csökken a Fidesz népszerűsége, bőven 2/3 alá, ennek ellenére hoznak majd 2/3os törvényeket. Akkor bizony meg kell majd valahogy magyarázni, hogy ez miként lehetséges, hiszen erre nem lesz felhatalmazás (legalábbis ha a korább időszak szíjjártói retorikáját vesszük alapul)

panelburzsuj 2010.04.19. 14:59:16

@jjulie:

.... öööö ....

asztrológiában tök vagyok

jjulie 2010.04.19. 14:59:30

@BISMARCK:

mikor volt a fidesznek kétharmados népszerűsége?

a múlt hétvégén is csak kicsit több, mint egyketted, meg aztán akik beleszartak az egészbe azokat hova számoljuk?

jjulie 2010.04.19. 15:01:09

@panelburzsuj:

pedig benne van a hogyan szedjünk fel csajokat kézikönyvben, hogy legalább három mondatot tudni kell róla....

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 15:01:22

@BISMARCK: most is "csak" 50% körül van, ami azért "bőven 2/3" alatt van. Persze azt is nézhetjük, hogy mit tekintünk egyáltalán népszerűségnek, miből/hogyan számolunk népszerűségi mutatót.

nem1rem1 2010.04.19. 15:02:25

@Abel129: Írod: "Ha azonban "becsapja" a választóit és - megfelelő indoklás és ok nélkül - egészen mást tesz, mint amire a választói felhatalmazást kapta, erkölcsileg illegitimmé válik."

Nos, ha jól emlékszem, 1990. óta kábé másfél kormány tette azt, amit megígért: A Medgyessy-kormány, (arról koldulunk), valamint többé-kevésbé az Antall-kormány. Ez utóbbi (vagy előbbi) ugyanis az SZDSZ-szel szemben azzal nyert választást, hogy megígérte: Nem lesz "sokkterápia", vagyis lassan, óvaosan huzatjuk ki a gogunkat, nem hirtelen, egyszerre.

Ezzel szemben, az SZDSZ 1990-ben, majd az MSZP-SZDSZ 1998-ban azzal veszített választást, hogy megígérte (leegyszerűsítve), nem engedi a költségvetési hiányt elszaladni.

Ebben az értelemben 1990. óta minden egyes kormány hazudós erkölcsi hulla, kivéve a Medgyessy-kormányt, amelyiknek a gazdasági válság belföldi okainak megalapozását tulajdonítjuk. Ugyanakkor (a te kritétiumrendszered szempontjából) van néhány egykori erkölcsi győztes, jelenleg politikai hulla a színpadon.

A magam részéről én egyetértenék abban, hogy a bármikori kormányon lehessen számonkérni a választási ígéreteit. Nem jogilag, nem népszavazással, hanem pl. ezzel foglalkozó (neutrális) civil szervezetetek elemzésével.

Jelenleg a Fideszen ígéreteket, programot valóban nem lehet számonkérni. Van, lehetséges olyan helyzet, amikor önmagában azzal győz az ellenzék, hogy nem volt kormányon. Ki fog derülni, hogy kik mit képzeltek a nem-ígéretek mögé.

kalograst 2010.04.19. 15:02:25

@kpetya: Amit ígért. Bármire.

lorantka_a_gall 2010.04.19. 15:03:26

@nem1rem1: Nono. Számonkérik az egészségügyi reformot, de nem a tönkretételét. Számonkérik az önkormányzati reformot, de nem az önkormányzatok kivéreztetését. Az oktatás katasztrofális állapotát, a gazdaságpolitikát, a külpolitikát, gyakorlatilag mindent, amivel foglalkozniuk kellett volna, de ehelyett "majd beledöglöttek, hogy úgy kellett csinálniuk, mintha kormányoztak volna." Vagy hogy egy klasszikust idézzek: "nem azt mondták, Feri. Azt mondták, hogy menj a p*csába." A _választók_ 80%-át írtam, és ez a választókra is vonatkozik. Akik nem választanak, azok sem mondtak rá igent (nemet sem), ahhoz el kellett volna menni, és ikszelni. Abszolút értékben pedig az ország 40%-a, több mint 3 millió ember mondott nemet arra, amit a kormány 2006-2008 között művelt. Ennél egyértelműbb jelzés mi lenne? Ami nem megy (kormányozni), azt nem kellett volna erőltetni. Persze a zsebtömés megy, azt profin művelték, ezért is kellett nekik az ország kasszájának a kulcsa az utolsó pillanatig, tíz körömmel ragaszkodtak hozzá.
És akkor

BISMARCK 2010.04.19. 15:04:02

@jjulie: @wincent:

Na, akkor.
Azokkal akik nem mentek el nem érdemes sem ide, sem oda számolni. Én sem teszem. Ezért írtam azt, hogy most 2/3on van a népszerűségük.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 15:05:44

@BISMARCK: de 52%-ot kapott a Fidesz... A parlamenti 2/3 azért jöhet össze, mert a választási rendszer erősíti a győztes erőt, hogy stabilabb kormányzást biztosítson neki.

lorantka_a_gall 2010.04.19. 15:06:28

@lorantka_a_gall: (lemaradt) ...még a Fideszen kérik számon az utóbbi nyolc évet és az ország állapotát. Röhej.

jjulie 2010.04.19. 15:07:41

@BISMARCK:

ne keverd a népszerúséget a megszerzett mandátumaránnyál

BISMARCK 2010.04.19. 15:07:54

@wincent:

Olvasd már el, hogy mit írtam legelőször. Akkor legyen 52% és az fog csökkenni. Nem ez a lényeg.

AnnaKarenina 2010.04.19. 15:08:09

@stratez: Idézet alkotmányellenes/illegitim témához: "Orbán Viktor emlékeztetett rá: lassan egy éve annak, hogy október 23-án először beszélt a Fidesz a népszavazás szükségességéről, annak három okát megjelölve. Egyrészt azt, hogy a kormány illegitim, mert olyan, az emberek sorsa szempontjából döntéseket hoz, amelyekre senki sem hatalmazta fel. Másrészt azt, hogy az ország megbénult: amit a kormány akar, azt nem akarják az emberek, amit az emberek akarnak, azt meg nem akarja a kormány. A harmadik ok a megélhetési, szociális válság volt, amelynek jeleit már egy évvel ezelőtt is lehetett látni."
2007.10.16. www.fidesz.hu/index.php?Cikk=101201

andzsin 2010.04.19. 15:09:52

tökéletes a poszt, egy dolog maradt ki belőle, ami senki se írt azóta se:

baromira kíváncsi leszek arra, ha fidesznek kell valamilyen népszerűtlen intézkedést hoznia (mert lesz ilyen) és ekkor népszavazást kezdeményeznek az ellenoldalról, hogy milyen képet fognak vágni a másik oldalon.

az megint egy más kérdés, hogyan fogja minősíteni az AB a kérdést. mert azt a mai napig nem értem, hogyan lehet, hogy a vizitdíj nem költségvetésmódosító tétel az AB szerint, ám a bevételek elmaradása miatt módosítani kellett évközben a költségvetést. érdekes...

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 15:10:19

@lorantka_a_gall: én egyébként azt vallom, hogy mindenkinek megvan a maga felelőssége a történtekért, akár kormánypárti, akár ellenzéki képviselő volt. Nyilván más-más súllyal, mert más volt a jogköre, hatásköre, vagyis az ereje. De én valahogy nem érzem, hogy a Fidesz annyira sokat tett volna azért, hogy jobb legyen.

De tegyük fel, megtett minden tőle telhetőt. Akkor kérdem én: csak ennyire futotta? Én úgy érzem, ha nagyon akarta volna, megdönthette volna a kormányt, ami nem pártérdek, hanem az ország érdeke lett volna.

jjulie 2010.04.19. 15:12:56

@lorantka_a_gall:

aki megalakította a polgári oldalt meg a nemzeti oldalt, hordatta a kokárdát, és aki miután elvesztett egy újabb választást nyüszített hogy a haza nem lehet ellenzékben, azon bármit számon lehet kérni, aki elhitette, hogy a szabad vélemény nyilvánításhoz való egyenlő jog a vélemények egyenlő értékét jelenti, az ne csodálkozzon, ha a skizofrénekkel kell vitatkoznia

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 15:15:41

@BISMARCK: elolvastam. ("Örök kérdés, hogy az Országgyűlés működésének mindig tükröznie kell-e a mindenkori közhangulatot...") Igen, jó lenne ha tükrözné, de így nem mindig lehet ténylegesen kormányozni. (ha jól értelmeztem a szavaid, akkor Te is így látod).

Viszont utána egyértelműen a 2/3-os törvényekre utalsz, amihez nem lesz meg az ugyanilyen mértékű támogatottság, hiszen most sincs meg. (kivéve, ha valamilyen oknál fogva ennyire megugrana a kormány támogatottsága)

De önmagában azzal egyet tudok érteni, hogy "meg kellene magyaráznia", de gyanítom, hogy nem fogja, hiszen legitim a hatalma.

nem1rem1 2010.04.19. 15:16:44

...És visszakanyarodva a poszthoz: Minden párt alapvetően úgy alakította a poltikai viszonyokat, ahogy pillanatnyi, közvetlen, rövidlátó érdeke kívánta. Ebben a Fidesz csak annyiban kivétel, hogy ezt a leggátlástalanabbul, legagresszívebben és a legrövidlátóbban tette. A Fidesz tehát pusztán a mértékben unikum, bár bizonyos bináris kérdésekben ez lényegi...

Biztos vagyok benne, hogy komoly hitelességi deficitet fog a Fidesz kormány szenvedi. Szerintem viszonylag gyorsan. Abban is biztos vagyok, hogy ez nem lesz végletes, mert a többség azért az MSZP kormány többé-kevésbé kénytelen volt kitaposni az utat a megszorítások szükségességének elfogadásához Ugyanakkor a Fidesz is többé-kevésbé kitaposta azt a lehetőséget, hogy hazudjon: Őket már ilyennek ismerte meg és fogadta el, szerette meg a saját rajongótábora.

Igen az sem mindegy, hogy egy radikális, esetleg az utcai megnyilvánulásokat preferáló, vagy egy csendesebb, lehet lustábbnak, lehet civilizáltabbnak nevezni, de kevésbé látványos választói csoport fogja ellenezni a kormány tevékenységét. (Érdekes, mikor olasz rokonomnak beszéltem a nagyarányú utcai tüntetésekről, ő szisztematikusan kommunistáknak nevezte a tüntetőket. Náluk, Olaszországban ugyanis a baloldal kultúrájához tartozik ez a fajta poltikai aktivitás.)

A kérdés az, hogy lehet-e alternatívája a Fidesznek, ha végzetesen megroppan a legitimitása (vagyis: Nem tudja az akaratát végrehajtani)? Jelenleg úgy néz ki, hogy a Jobbik átveszi-folytatja a radikális utcai hagyományokat. Biztos vagyok abban is, hogy az Orbán-kormány nem fog hezitálni ezek elfojtásában. Marad-e más alternatíva, mint az utcai kormánybuktatás ideája?

Bízom benne, hogy lesz, lesznek olyan pártok, amelyek szakszerűen, és konkrét ügyekkel foglalkozva politizálnak ellenzékként. Ha igen, övék a 201e4-es győzelem. Ha nem, akkor eléggé kétséges, hogy egyáltalán merre megy tovább Magyarország.

BISMARCK 2010.04.19. 15:17:23

@jjulie:

"hordatta a kokárdát"

Én magamtól hordtam, senki nem hordatta velem.
A lényeg a végén nem az, hogy Fletóék tönkretették az országot? Ez a lényeg, a többi nem számít.

jjulie 2010.04.19. 15:19:02

@andzsin:

nem lesz népszavazási kezdeményezés, hanem a gyurcsány és a jobbik össztüze lesz egyszerre és felváltva, és a geciség geciségét fogják művelni vele

kinézem belőlük, a zöldség meg irulni-pirulni fog, hogy is kerültek ők ide

Malachi 2010.04.19. 15:19:02

@AnnaKarenina: jaj, ugyan már, hát Orbán nem ÚGY értette, hanem, na, szóval...hmm. (kacsintós szmájli)

ez van.

bármilyen ocsmány is volt, amit a Fidesz ellenzékben művelt, az ország érdekében mégis úgy érzem, hogy az lenne a legjobb, ha a következő ellenzék tartózkodna a hasonló módszerektől. nem engedhetjük meg magunknak, hogy idióta népszavazásokkal gátoljuk a tényleges átalakulást, reformokat.

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.19. 15:19:43

Kedves Gábor!

Harmadik bekezdés elején egy t betű lemaradt, igazán apróság, de gondoltam, jelzem, hiszen az örökkévalóságnak írsz...

És nagyon helyesen. Én közvetlen összefüggést látok egyik oldalról a Fidesz demokráciát megkérdőjelező retorikája, másik oldalról a demokrácia valódi meggyengülése, az intézmények iránti teljes bizalmatlanság (vagy alaptalan bizalom...) kialakulása, és nem utolsó sorban a radikalizmus és a Jobbik megerősödése között. Ez úgy kellett Magyarországnak, mint egy izlandi vulkánkitörés a British Airwaysnek.

Ami döbbenetes, hogy a Fidesz versenytársai ezt nem tudták felhasználnia Fidesz ellen, tehetetlenek voltak - nyilván saját hibáik miatt is. Ezt talán jelzi az 50%+ szavazó.
Abban bízom, hogy az MSZP/ÚB/LMBP(Lesz Még Belőlünk Párt) nem fog nagyon próbálkozni ezzel, mert tudja, hogy hiteltelen lenne, és emlékszik, mennyire aljas húzás. Az LMP esetében nagyon számítok arra, hogy minden ilyen vagy hasonló populista manipulációtól távol tartja magát.
A Jobbik kapcsán semmire nem számítok, és semmiben nem bízom.

dömper 2010.04.19. 15:19:58

A nagy acsarkodás és kárörvendés közepette ne felejtsétek el, hogy az ország érdeke az hogy legyen sikeres kormánya. És az is közös érdek, hogy minél előbb felálljon egy ilyen kormány. Nyilvánvaló tény, hogy az utóbbi 8 évben nem sikerült ilyen kormányt felállítani. Szurkolok, hogy a FIDESZnek összejöjjön, mert akkor nekem is nektek is és talán a gyerekemnek is jó lesz.

Az hogy most éppen FIDESZ kormány alakul az pont az MSZP bénaságán múlt. Az hogy nekik nem jött össze, az nem jelenti azt hogy senki nem képes rá. Az hogy nem lesz könnyű, ezt már mindenki tudja. De azért ne akarjatok magatoknak ennyire rosszat, mert szerintem egy két kárörvendő ember bele sem gondolt abban, hogy mi következne, akkor ha a FIDESZ csúnyán és gyorsan elbukna ! ( JOBBIK ? )

BISMARCK 2010.04.19. 15:20:20

@wincent:

Na, elolvastad.
Igen erre utaltam, lehet, hogy a 2/3 nem jó példa, le fog az menni 50% alá is.
Félre ne értsd, én Viktorra szavaztam, de a két mérce sosem tetszett. Akkor sem ha ők élnek vele.
Nekem ebben főleg az fáj, hogy azok fognak két mércével mérni akikre én szavaztam (szociktól vagy liberálisoktól amúgy sem várok sem erkölcsösséget sem törvénytiszteletet, stb, ott nem érhet csalódás)

jjulie 2010.04.19. 15:21:07

@BISMARCK:

mi az hogy a "végén"? vagy megyünk, leoltjuk a villanyt és kezunkben a számla?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.04.19. 15:22:32

Messziről közelítek:

Érdekes volt nézni a brit tévévitát múlthéten, ahol mind a három miniszterelnök-jelölt konkrétan vállalta, hogy megteremtik az egyéni képviselők visszahívhatóságának intézményét, amit Magyarországon egyesek populista demagógiának tartanak.

Egy kormány legitimitásában van holtjáték, de amikor a szocialisták utolsó két évében az emberek ~kétharmada támogatta az előrehozott választásokat, azt nem teljesíteni tényleg a demokrácia alapjait rengeti. Többek között közvetetten ezt is elismerik a britek, hiszen sok egyéni képviselő visszahívásával kormányt is lehet buktatni.

Amikor egy kormánynak teljesen elfogy a társadalmi támogatottsága, akkor illik lemondania és ez igaz egy jövendőbeni Fidesz kormányra is.

Amúgy Gordon Brown is kapott az arcára azért mert nem szavazhattak az emberek arról, hogy Gordont kapják miniszterelnöknek.

Szerintem nem alkotmányellenes, ha egy társadalmi támogatottságát vesztett kormány nem mond le, formailag jogszerű, de teljes mértékben antidemokratikus.

Másrészt, az előrehozott választások kérdése nem egyenlő a kormány támogatottságával.

Lehet úgy 20% egy kormány támogatottsága, hogy az emberek 70%-a azt gondolja, hogy ki kell várni az x év múlva következő választásokat és lehet úgy 40% egy kormány támogatottsága, hogy az emberek 70%-a előrehozott választásokat akar.

Nem vagyok fideszes 2010.04.19. 15:22:33

Igen, ahogy maga a Nagyvezír is megmondta egy őszintébb pillanatában, lesz itt még "Orbán, takarodj!!!" is, ahogy belefog a nagyobb átalakításokba. Természetesen akkor hiába zuhan akármekkorát a népszerűségük, a "társadalmi támogatás", a fityisz korifeusai (köztük Stumpf) majd elmagyarázzák százszor, hogy ez miért más, mint az egy kormányzattal azelőtti alkalom. Na meg persze a fityisz nem fog kihátrálni orbán mögül, mint a maszop Gyurcsány mögül.

BISMARCK 2010.04.19. 15:23:41

@jjulie:

Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de ha én a számlák kifizetésére a szomszédtól kérnék pénzt, többek között azzal a feltétellel, hogy beleszólhat az életvitelembe is, sztem az maga a csőd.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 15:24:20

@BISMARCK: nem értelek félre, egyet is értek. (én mondjuk nem a fideszre szavaztam, bár ez ebben a kérdésben lényegtelen is :) )

Nem vagyok fideszes 2010.04.19. 15:24:29

@Lófasz Hadnagy:

Orbán természetesen nagy O-val, elütés volt, nem szándékos.

nem1rem1 2010.04.19. 15:24:41

@lorantka_a_gall: Nono... Abban egyetértünk, hogy az MSZP megérdemelte azt, hogy elveszítse a választást. Szerintem abban nem értünk egyet, hogy a Fidesz megérdemelte a győzelmet.

Ellenzéki hatalmával (vagyis: Azon hatalmával, amivel meg tudta akadályozni a kormány akaratának végrehajtását: propaganda, népszavazás, 2/3-os törvények blokkolása, populista ígérgetés, együttműködés megtagadása vészhelyzetben, stb., stb.) visszaélve ugyanis a Fidesz ugyanolyan mértékben felelős a válság eszkalálódásáért, mint az MSZP: A gazdasági elkúrásért nagyrészt az MSZP, a poltikai hidegháborús állapotok pusztításáért a Fidesz a felelős.

És mint ahogy az MSZP megfizette, a Fidesz is meg fogja fizetni az árát a saját kártékonyságának. Abban pedig már csak reménykedni tudok, hogy az ár megfizetése nem lesz ugyanúgy ránk, polgárokra áthárítva, mint ahogy az MSZP beszariságának és a Fidesz hideg-polgárháborújának az árát mi fizettük.

AnnaKarenina 2010.04.19. 15:25:25

@Malachi: Már csak a Jobbikkal kéne megbeszélni:) Ők most bármit megtehetnek.

hááááát 2010.04.19. 15:26:43

Akkor sem mentem ki az utcára, most sem fogok.Valamennyire tisztában vagyok, hogy mire számithatok a következő 4 évben.Azok az emberek ,akik nem látják át a dolgokat, azoknak meg tök mindegy mit csinálnak.Szóval nem azokon múlik akik blogolnak vagy kommentelnek, hisz ez max pár ezer ember.Lehet őket érdekli mi lesz, de a többi választót a megélhetése jobban izgatja.A FIDESZ egy jobb jövőképet vázolt az embereknek.Ők nem 10 évben gondolkodnak, hanem hónapokban maximum.Behülyitették a népet, de most a kasza másik oldalán állnak.A JOBBIK-nak adnak egy esélyt, ha nem lépnek valami varázslatosat.

veny 2010.04.19. 15:27:05

@Mr. Pither: "ha idén ősszel ismét autókat gyújtanak fel meg tévészékházakat ostromolnak Budapesten, akkor az azért erősebb jelzés a társadalmi támogatás hiányára"

Francokat.
Ehhez elég száz nagyonhülye focidrukker pár ezer passzív támogatóval. Mi köze ennek a társadalomhoz?

jjulie 2010.04.19. 15:27:44

@BISMARCK:

a fideszre szavazni sok okból lehetett, merő naivitásból és nemes szándékú jóindulatból is (politikailag ujszülött populáció vagyunk, na jó ovodás korú)

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 15:30:27

@br: igen, egy többé-kevésbé jól működő, jó gazdasági helyzetben lévő országnál ez működőképes. De jelenleg nálunk válságkormányzást kell csinálni. Vagyis lehetnek igen erősen támogatottságcsökkentő döntések. Az a kérdés, hogy az emberek tovább tudnak-e látni a mán. Ha jobb lenne a politikai kultúra, jobb lenne a politikus megítélése és nem ellene alapban ennyire hatalmas a bizalmatlanság, akkor működhetne ez nálunk is. Ez persze egyrészt antidemokratikusnak hat, de pont ez adja meg az esélyét, hogy szilárd lehessen egy kormány helyzete, hogy a reformokat végre tudja hajtani.

Felőlem lehet bárki a kormányon, de ha nem hallgatja meg az ellenzéket, akkor sehová sem fogunk jutni. Méghozzá azért, mert az ellenzék sem kis dolgot képvisel: az ország 20-30-40%-át...

veny 2010.04.19. 15:31:13

@jjulie: "az esetleges elégedetlenkedők hova mennének? a légüres térbe?"

Ebből a szempontból nagy mázli nekik a megdeglett MDF.
Ott a határozott lik a palettán, LEHET normális jobbközép pártot csinálni, ha akarnak.

lorantka_a_gall 2010.04.19. 15:31:22

@wincent: sok szó volt arról, hogy hogyan. Nagyon alaposan kivesézték az ide vonatkozó törvényeket, és arra jutottak, hogy egy előrehozott választás törvényesen csak a parlamenti többség döntésével indítható el. Ez talán-talán sikerült volna 2002-2006 között (6 képviselő kellett volna hozzá), de teljesen esélytelen volt ebben a ciklusban, a kormánypártok összezártak, és teljes gőzzel fosztogatták minden-mindegy alapon a költségvetést. Az meg, hogy a Fidesz nem akart törvénytelen eszközöket alkalmazni, szerintem nem hiba. Ebül szerzett jószág ebül vész el. Tudom, súlyos dilemma. Ha ragaszkodnak a törvényességhez, folytatódik a rombolás, ha megpróbálnak törvényeket áthágva tenni valamit, akkor bár a siker kétes, a bélyeg ott marad rajtuk, hogy oda süllyedtek, ahova amazok. Ezt egy kormányzásra készülő és hosszútávú tervekkel rendelkező párt nem engedheti meg magának.

panelburzsuj 2010.04.19. 15:32:12

@BISMARCK:

El kéne egyszer jutni oda, hogy ezt az országot kábé tízmillióan döntjük romba, csak nincs mindenkinek ugyanolyan klafa kis dózere hozzá.

Parlamentáris vagy társadalmi támogatással.

veny 2010.04.19. 15:33:36

@dzsaszper: "A fidesz esetében a kormányprogramcsere a "tojástánc" miatt sokkal nehezebben jön szóba."

Épp ellenkezőleg.
Bármit vesznek elő, az bizony gyökeresen új lesz a választásokon hangsúlyozott semmihez képest... :)

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.19. 15:33:37

@br: A baj csak az, hogy - főleg a modern média eszközeivel - bármelyik Kormány mögül ki lehet mozgatni időszakosan a támogatást, hol igazsággal, hol ferdítéssel, hol hazugsággal. Ha ezzel rendre el lehetne érni a Kormány leváltását, akkor mi tartaná vissza a mindenkori ellenzéket, hogy erőből, agresszívan, minden eszközt bevetve erre törekedjék? És az miért is lenne jó az országnak?
Ha a Kormány stabilitását a Parlament satbilitása adja, utóbbiét pedig a ciklikus, szabad, általános választás, az egyrészt demokratikus biztonságot és stabilitást nyújt, másrészt moderálja az ellenzéket is. Elvileg.

objekt 2010.04.19. 15:33:51

Néhány fontos körülményről sokszor, talán ebben a bejegyzésben is elfeledkezünk.

A Gyurcsány-kormány nem csak szimplán elvesztette a népszerűségét. Hanem a hatalma megtartása érdekében elhallgatta az ország valós helyzetét. Szintén a hatalma megtartása érdekében, nem cselekedett akkor, amikor még kisebb veszteséggel lehetett volna kiigazítani. Ötéves adótörvényeket fogadtatott el a parlamenttel akkor, amikor tudva tudta, hogy ennek pont az ellenkezőjét kell majd csinálnia. Szóval csúnyán manipulált. A választásokat egyértelműen ennek a csalásnak a segítségével sikerült megnyernie.

Eddig a bűn. Öszöddel ráadásul mindez ki is derült, nem mondott le mégsem. Innentől kezdve nem maradt legitimitása, ez elég nyilvánvaló. Mit kellett volna mondani a Fidesznek erre?

Nagyon hosszúra nyúlt részükről a destruktív, kivonulós politika. Rosszul nézett ki kétségtelen, de ezen nem lehetett átlépni szerintem.

Vagy, belefogtak az egészségügy magánosításába, társadalmi megegyezés nélkül. Ez a legnagyobb tragédia lett volna az ország újkori történetében. Nem a háromszáz forint. Azt azért kellett előtérbe tolni, hogy olyanok is elmenjenek népszavazni aki csak a vizitdíjat értik meg, a magánosításban rejlő kockázatokat nem.

Szóval, ha a Fidesz ilyeneket csinál majd, igenis el fogja veszíteni a legitimitását.

andzsin 2010.04.19. 15:34:30

@br: ez egy orbitális f@szság. ilyen alapon naponta mondhatnának le a kormányok, csak azért mert aZembereknek nem tetszik, amit csinálnak. 4 évre kaptak felhatalmazást. pont.

itt az élő példa: Szlovákiában a Dzurinda-kormány lenyomta a reformokat a nép torkán, mint az állat, éhséglázadások voltak...stb. A fidesz előszeretettel citálta a szlovák példát, hja csak annak megvolt az ára. Ha a Dzurinda nem csinálja meg , a Fico most nem verhetné mire a nyálát.

Ha 96-ban nincs Bokros-csomag, akkor még most is nyaljuk a sót.

Valakinek egyszer el kell kezdenie ,megértetni az emberekkel, hogy nincsen ingyen ebéd. kapitalizmusban nincsen. remélem aZorbán megcsinálja a többi reformot és ügyesebb lesz, mint a hüle mszp. nem kell azt agyonkommunikálni, hogy megszorítunk, nem kell mondani semmit se. el kell terelni a nép figyelmét más irányba és közben meglépni a meglépendőt. orbán ebben nagymester. Hajrá Viktor!

BISMARCK 2010.04.19. 15:34:43

@jjulie:

"politikailag ujszülött populáció vagyunk, na jó ovodás korú"

Azért én már láttam ezt-azt.
Pl. egy Magyar Bálint nevű embert, amint nyilatkozik, hogy ők soha nem lépnek koalícióra az MSZP-vel ha Horn vezeti a kormányt, oszt mégis.
Nem tartom magam politikai újszülöttnek.

Ordnassac 2010.04.19. 15:34:56

OFF

Sziasztok! Sikeresen hazaértem Berlinből busszal, mostantól megint leszek. :-)

ON

A kérdés a posztban érdekes. Alkotmányjogi tekintetben mindenképp az első a lényeges, ami a politikatudományi és szociológiai szempontot illeti, ott már gondban vagyok.

andzsin 2010.04.19. 15:36:43

én mindig azt mondtam, ha annyira elégedetlen a nép menjen ki az utcára. ne 10000 ember, hanem félmillió. ennyi már meg tudja buktatnia kormányt. de mindenki csak otthon pofázik a székében.

andzsin 2010.04.19. 15:37:58

@BISMARCK: OV: nem lépünk koalícióra a kisgazdákkal. oszt mégis:(

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.19. 15:38:02

Szerintem a Jobbik már a választás másnapján ugyanazokkal a módszerekkel fogja ekézni a Fidesz kormányt, mint annakelőtte a Fidesz ekézte az MSZP-t.

Félő, hogy a kikecmergés időszakában nem csak nyertesek lesznek (pláne, ha igazak a tervek a nagyarányú leépítésről az államigazgatásban) és akkor a Jobbik és az MSZP gőzerővel vetheti be a demagóg hengert.

jjulie 2010.04.19. 15:38:06

@nem1rem1:

kamatostul át lesz hárítva ránk az összes kár, erre mérget vehetsz, nem is lehet másképp

ebből lehet azt megtanulni, hogy politizálni kell, különféle módon, folyamatosan, és néhány százezer embernek masíroznia kell az utcákon már akkor amikor még csak kicsinyke a kár, meg külömféle módon éreztetni a politikusokkal, hogy "büdös kurvák figyelünk benneteket, ne felejtsétek el ezt egy pillanatra sem"

nem lehet mindenki törökgábor, hogy nem mond véleményt, és számkupacokból újabb számkupacok gyártásával megelégszik (bár ez egy fokkal magasabb rendű tevékenység mint a jogászoké, ők ugyanis százalékot számítani sem tudnak, a törökgábor meg igen)

lorantka_a_gall 2010.04.19. 15:38:18

@jjulie: a halmazok bennfoglalásával gond lehet arrafelé. Ha azt mondom, hogy "aki szeret engem, az hordjon cipőt", azzal nem azt mondom, hogy "aki cipőt hord, az szeret engem", és még azoknak sem kötelező a cipőhordás, aki szeret engem. Nem kötelező elhagyni a nemzeti zászlót semmilyen szoci rendezvényen, mégis kitiltották (vagy zsigerből nem volt egyiken sem egy évtizedig?) a gyűléseikről. Kokárdát is az hord, aki akar, és nem az akinek mondják. Ez a választók nagyon súlyos lenézése. "Ha a Viktor azt mondta, akkor én nem hordom" pedig gyerekes ostobaság.
Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a haza 8 évig ellenzékben volt, és multik, bankok, IMF, Brüsszel, Moszkva, Washington, és még TelAviv érdekei is jobban érvényesültek, mint mondjuk egy tolnai gazdáé. A haza tényleg nem lehetne ellenzékben, de a többség sajnos megszavazta. Kétszer.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 15:39:19

@lorantka_a_gall: látod, pontosan ez a gondom az egésszel: "nem engedheti meg magának" egy párt, mert "kormányzásra készül"... Egy pártnak nem kormányzásra kellene készülnie, hanem megvédeni az országot a csődtől, megvédeni az emberek érdekét. Teszem azt meglépik: be is bizonyítják, hogy az MSZP okozta. Utána mi lett volna? Elpártolnak az emberek? Mégis hová? Melyik párthoz. De ha el is mennek, és utána mást juttatnak kormányra. De hát ez a demokrácia. Így viszont szívunk azóta is. Pedig hol van már 2002-2006...

Nem vagyok fideszes 2010.04.19. 15:39:27

@andzsin:

Hát az tényleh k. jó volna, a büdös életben nem tudna itt semmilyen kormány semmi érdemi változtatást végrehajtani. Valóban, Szlovákia is mennyire jól járt volna, ha a Dzurinda-kormányt lemondatja a jónép és nem viszi végig a reformjait, ugyebár?

BISMARCK 2010.04.19. 15:39:43

@andzsin:

94-ben hol volt koalíciós kényszer?

sztd 2010.04.19. 15:41:39

Szerintem a problémának van tisztességes megoldása. Alkotmányosan lehetővé kell tenni, hogy népszavazással a parlament feloszlatható legyen.
Csak ne a választópolgárok 25%-a, hanem mondjuk az 40-50%-a mondja ezt.

Azt hiszem ez Szlovákiában is valahogy így van.

Ebben az esetben nincs az, hogy a nép ezt meg azt mondaná, hanem az van, hogy a nép ezt meg azt mondja (így szavazott) és ezért takarodsz/maradsz.

Pennywise 2010.04.19. 15:42:06

Most epp az MSZP assa ala rovid tavu politikai erdekbol a parlamentaris demokraciaba vetett bizalmat ezzel a
"lehet mas a politika ha megallitjuk Orban Viktor kontrollalhatatlan tulhatalmat" - dumaval. Mitha a 2/3ad valami diktaturaszagu szituacio lenne.
Az ilyesmi viselkedes talan nem lehet ritka az ilyen "csinalt" demokraciakban.
Szerintem az MSZP a Fideszhez kepest sokkal gatlastalanabb, az orszag erdekeit kulfoldon elarulo kormanyellenes kommunikaciot fog folytatni. Ha masra nem is, erre merget vehetunk.

Günsergebirge 2010.04.19. 15:42:45

@Malachi: Az MSZP most megmutathatja, hogyan kell KONSTRUKTÍV ellenzékként viselkedni, - amiről annyit pofázott, ahelyett, hogy a kormányzással foglalkozott volna.

Kíváncsian várjuk a példamutatást!!!!

veny 2010.04.19. 15:43:09

"Amikor majd csökken a Fidesz népszerűsége, bőven 2/3 alá, ennek ellenére hoznak majd 2/3os törvényeket."

Vegyük észre, hogy ez az induló állapot, nem kell hozzá népszerűségvesztés.

lorantka_a_gall 2010.04.19. 15:44:05

@nem1rem1: ilyen uszítással és hidegháborúval én valahogy nem találkoztam. Kifejtenéd ennek a részleteit? Mert pl az őszödi beszéd után én egyáltalán nem tartottam gáznak azt, hogy nem hajlandók meghallgatni. Ez a minimum. Az is hihetetlen, hogy egyáltalán bejuthat a Parlamentbe egy olyan párt, aminek az országos lista 4. helyén szerepel.

BISMARCK 2010.04.19. 15:46:14

@veny:

Még egy világtalan aki nem tud olvasni vagy olvasott szöveget értelmezni.
Olvasd már el, hogy ezt mire írtam.

andzsin 2010.04.19. 15:47:50

@sztd: én 75%-ot írnék elő, az már legitim lenne. és senki nem szólhatna semmit. mert 8 millió esetén 50% az csak 4milla, a 75% 6 milla, az már több mint az ország fele, úgyhogy az már szerintem működőképes lenne. attól tartok, hogy egy ilyen szabályozás esetén nem minden kormány húzná ki végig a ciklusát.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 15:49:07

@BISMARCK: "még egy"... a fentiekben sem arról volt szó, hogy egyetértünk avagy nem egy KORÁBBI hozzászólásoddal, hanem egy olyan "hibádról", amit utólag Te is elismertél. (ennyit az olvasott szöveg értelmezéséről)

jjulie 2010.04.19. 15:50:19

@BISMARCK:

húsz évre visszaemlékezni az tényleg nem az újszülött, ezért írtam ovodást? tudod e vajon hogy hogy született a keresztényszocializmus, és mi köze a kereszténydemokráciához, és a mai magyar kdnp melyik magyar politizáló keresztények utódjai milyen módon lehet összevetni a német kereszténydemokratákkal őket ? na és tudod e, hogy az orbáni példakép bethlent miféle erkölcsiséget képviselő erő jutatta pozícióba? tudod e hogy miért masírostak önkéntesek a keleti frontra az eéső világháborúban, és miért nem volt ilyen a másodikban? el van e már döntve a te fejedben, hogy a görgei áruló volt e tényleg? meg van e már vitatva a te környezetedben, hogy mi volt tiszaeszláron, és a horthy nemzeti keresztény urí murija mennyire kellett nekünk?

a mai magyar populáció ovis politikai értelemben és aki ennek ellenérveként magyar bálint korábbi nyilatkozatát hozza fel az meg még csak bölcsis

lorantka_a_gall 2010.04.19. 15:52:05

@wincent: amint azt te is láthatod, egyesek szerint a Fidesz túl sokat tett. Mások szerint túl keveset. Megint mások szerint (a többség) tette amit tennie kellett. A demokrácia rövidtávon sérülékeny a számukra biztosított hatalommal visszaélőkkel szemben. Viszont hosszabb időszakot nézve felnőhetünk ehhez az államformához. Nézd meg Törökországot. Ott a hadsereg kormányt dönt, ha az nem tetszik neki. Immáron kb száz éve nem is sikerült zöld ágra vergődni, pedig névleg az első világháború óta demokrácia. A szabályok vonatkoznak mindenkire. Pl embert sem szabad ölni semmilyen körülmények között vagyon védelmében, kizárólag közvetlen életveszély esetén. Ha a demokráciát akarták volna megszüntetni, akkor jogos lenne kimenni a barikádokra. Eddig ezek csak egy féreg banda, akit fel kell számolni. Politikai eszközökkel.

eml 2010.04.19. 15:54:14

Stumpf István a volt miniszter? Akkor ő már nem igazi politológus. Akkor hogy kolléga?

veny 2010.04.19. 15:57:04

@lorantka_a_gall: "teljesen esélytelen volt ebben a ciklusban, a kormánypártok összezártak, és teljes gőzzel fosztogatták minden-mindegy alapon a költségvetést. Az meg, hogy a Fidesz nem akart törvénytelen eszközöket alkalmazni"

Picit se egysíkú (egybites) a látásmódod, ááá.... :)

BISMARCK 2010.04.19. 15:58:53

@wincent:

Igaz, elnézést.

@jjulie:

Tudod én történelem szakot végeztem az ELTE-n. Ezeket a kérdéseket elég alaposan körbejártuk mind a szemináriumokon, mind baráti társaságban. Görgeyről és Horthyról is határozott véleményem van.
Mi volt a gond a Magyar Bálintos példával?

veny 2010.04.19. 16:01:30

@objekt: "nem csak szimplán elvesztette a népszerűségét. Hanem..."

Ez biza egy ilyen dolog
A népszerűség alakulásának oka szokott lenni, legyen szó bárkiről és bármikor.
Fideszék mostani feltörésének pl. éppúgy megvan az oka, mint a 2002-as bukásuknak.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 16:02:17

@lorantka_a_gall: igen, alapvetően egyetértek Veled. De én nem fegyveres hatalommegdöntésre gondoltam, azért lehettek volna más eszközök is. Az állandósult utcai megmozdulások (nem égetés, dobálás, hanem törvényes tüntetések) lettek volna, azért az a törékeny kormánytöbbség eltűnhetett volna.

Másrészről Te magad írod: "kizárólag közvetlen életveszély esetén". Nos, az ország a szakadék szélén táncol. Az emberek jelentős része szintén... Szerintem ez kimeríti az életveszély fogalmát ebben az értelmezésben. Persze lehet, hogy kisebbségben vagyok ezekkel a gondolataimmal, ezzel a véleményemmel. Természetesen elfogadom a többség akaratát.

sárkányfő 2010.04.19. 16:04:34

@eml: te ezt nem érted. ez itt Magyarország. politikus játszhat politológust, kurva játszhat apácát. senkit sem érdekel, még csak fel sem tűnik senkinek. szokj hozzá.

veny 2010.04.19. 16:08:25

@BISMARCK: "Még egy világtalan aki nem tud olvasni"

Nem, egészen biztosan nem te mész a forgalommal szemben. Nyilván mindenki más a hülye... :)

ladislaus 2010.04.19. 16:08:27

Szerintem Fidesznek igaza volt, erkolcsileg a kormany tenyleg nem kapott felhatalmazast a folytatasra 06-ban es azota is csak ment a miniszterelnok csere ide oda huszadjara talaltak egy bábot aki elvitte a balhet... persze mert tunyak voltak feloszlatni a parlamentet, bizalmatlansagi inditvany... stb...

Malachi 2010.04.19. 16:08:37

@Günsergebirge: nekem az MSZP ne mutasson meg semmit, hanem oszlassa fel saját magát és kussoljon mélyen. a romjain meg alakuljon valami más.

a Fidesz pedig akkor is okádék módon politizált ellenzékben, ha ettől a szomorú ténytől neked 4 felkiáltójeles kiabálhatnékod támad. most javíthatnak.

szavazo26 2010.04.19. 16:10:27

@BISMARCK: Ha a mostani arányokat vesszük alapul akkor már most sincsen felhatalmazás a kétharmados törvényekre 52%-66%:D

BISMARCK 2010.04.19. 16:11:09

@veny:

Olvasd el az első írást, ott írtam 2/3ot, de nem ez volt a lényeg. Lehetett vna 52% is.
A világtalan arra utalt, hogy megint abba kötnek bele, aminek a lényegi részhez nincs köze.

BISMARCK 2010.04.19. 16:14:54

Úgy látom néhányan komoly értelmezési problémával küszködnek.

Nem a százalékokon van a hangsúly, hanem hogy egy kormányzó erőnek mindig az aktuális közhangulatot kell-e követnie vagy nem ill. hogy mire van felhatalmazása ha a népszerűsége 50% alá esik?

Csak hogy adjak valamit amibe bele lehet kötni. Szerintem ha egy párt a leadott szavazatok több mint 50%-át begyűjti, akkor lényegében bármire van felhatalmazása.

ladislaus 2010.04.19. 16:15:34

@BISMARCK: Ez egy oltari nagy hulyeseg amit irtal - mar elnezest. Nepszerusegrol kar vitatkozni hisz hol fent hol lent... de csalassal valasztast nyerni... nah ugy mar megkerdojelezheto a tarsadalmi tamogatottsag... ez utobbi alapjan szijjartoi retorika meglallha a helyet.
@szavazo26: 2/3os torvenyekhez a parlamenti kepviselok szamat tekinti a torveny nem a valasztasi szavazatok szamat. de a 2/3os torveny es a kormany letjogosultsaga egy hazugsagsorozaton alapulva az azert mas dolog. Elobbit ugyanis AB megvetozhatja!

veny 2010.04.19. 16:16:01

@jjulie: "udod e vajon hogy hogy született a keresztényszocializmus, és mi köze a kereszténydemokráciához, és a mai magyar kdnp melyik magyar politizáló keresztények utódjai milyen módon lehet összevetni a német kereszténydemokratákkal őket ?"

Nos, ha a KDNP-re vetített szeletét nézzük a dolognak (mert hogy az összes többi szavad mai magyar kontextusban értelem nélkül való).

HA de facto létezne KDNP nevű párt, akkor most ugye koalíciós kormány alakulna, és nem az lenne a plakátokon, hogy CSAK a másik...

Egyszer tán lesz értelme a fentebb sorolt fogalmaknak itt is, de kötve hiszem, hogy a mai KDMP-nek bármi köze lenne ehhez.

Bambano 2010.04.19. 16:17:27

a fidesz kormány ellen nem lesz akkora balhé, mint az mszp-szdsz kormány ellen, egy alapvető okból: az mszp elleni balhét szervezők most kormányra, pontosabban húsosfazék mellé kerültek. Minek ugrálnának?

olyan nagy különbséget nem látok ilyen szempontból a két párt között, egyik is hazudott, mint a vízfolyás, másik is, egyik is bevallotta, másik is, mi a differencia? semmi.

BISMARCK 2010.04.19. 16:17:34

@ladislaus:

Népszerűség helyett mondhatunk bizalmat is, úgy jobb lenne?

veny 2010.04.19. 16:17:45

@BISMARCK: "A világtalan arra utalt, hogy ..."

... hogy képtelen vagy elismerni egy apró hibát.

Hagyjuk, sajnos nem vagy vele egyedül.

BISMARCK 2010.04.19. 16:19:17

@veny:

Ok, most sincs 2/3-os népszerűsége a Fidesznek, így ok?

szavazo26 2010.04.19. 16:19:52

@ladislaus: Az AB melynek tagjait szintén a parlament választja.....
a kör bezárul!

Hírbuzi 2010.04.19. 16:19:53

Egyrészt a kormáy monnyon le már most, másrészt az Új Baloldalról mit gondol kedves törökgáborelemez?

hircsarda.hu/2-bulvar/5991-vanessa-hammerkent-folytatja-lendvai-ildiko

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 16:22:22

@veny: de, elismerte már korábban. Szerintem zárhatjuk is ezt a vitát.

lorantka_a_gall 2010.04.19. 16:22:22

@wincent: idézek a klasszikustól: "Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek. " Voltak is tüntetések, még állandósultak is (én is ott voltam). Olyan kiforrott demokráciákban, mint Ukrajna vagy egyéb szovjet utódállamok, ilyen időtartamú tüntetések elégnek bizonyultak. Nálunk nem. Milyen egyéb eszközökre gondoltál? Illetve komolyan gondolod, hogy ha a tüntetések folytatódnak, akkor nem jutunk el a 2010-es választásokig?

ladislaus 2010.04.19. 16:25:47

@BISMARCK: de ne keverjuk ezeket azzal hogy valaki valotlan adatokat publikal es ezert szavaznak rajuk, aztan korrigalnak es zuhan a nepszerusege... nem a nepszeruseg miatt lett az gyf kormany felhatalmazas nelkuli hanem azert mert valotlan adatokat publikaltak. Es a bizalom szot itt gyf-el egy temaban nem irnam le.... :)

@szavazo26: Igy van, de mit nem? Tessek beterjeszteni egy 2/3-os torvenymodositast jobbik-lmp-maszop altal egy olyat hogy legyen 80%os egy alkotmanybiro megvalasztasanak a hatara. Akkor ugorhat a fidesz majom a vizbe...

öregkopasz0208 2010.04.19. 16:26:07

Nevetségesnek tartom Orbán Viktort, amikor megegyezést és egységet emleget annak tudatában, hogy az elmúlt nyolc évben erre egyetlen alkalommal sem volt hajlandó. Röhej, hogy ugyanazokat a dolgokat valósítaná meg, amiket értelmetlennek tartott, s amit minden erejével megakadályozott. A várható kétharmad valószínűleg nem enged meg kíméletesebb módszereket a számunkra, választókra, s az országra káros elképzeléseinek megakadályozására, mint amelyeket Orbán Viktor alkalmazott a parlamenten kívül. Remélem ezekben az esetekben egy népszavazás mindig elegendő eszköz lesz a kétharmad tisztességtelen felhasználásának - Viktornál ez valószínűsíthető - megakadályozására.

objekt 2010.04.19. 16:27:55

@veny: Igen, 2002-ben haragudtam is rájuk. Nagyképű, öntelt, Budapestellenes hólyagok voltak. Torgyánt is nehezen nyeltem le nekik. Persze ekkor már az MSZP-sem jöhetett szóba nálam. (Eddigre kiegészítettem, hiányzó történelmi ismereteimet) Nagyon sok Fideszes frontembert nem csíptem, de Orbánt mindig is.

Na, de ez az utóbbi 8 év... Az SZDSZ megmutatta a farkasfogát, oktatás, fizetős egészségügy, a hajam égnek áll. Gyurcsány a kreatív kormányzásával, ahogy Ő mondja: visszahozta a szarból az MSZP-t a választásokra, de milyen áron. Ez nekem nem kell.

Nem kétséges Orbán is lesz újra bukott miniszterelnök, leghamarabb 8 év múlva. Remélem jobb időszak lesz az ország életében. Ha nem tévedtem.

BISMARCK 2010.04.19. 16:28:13

Amennyiben mindenki bejelentkezhetne mondjuk a személyi számával (vagy vmilyen más azonosítóval, de titkosan), és hetente leadhatná az aktuális szavazatát ill. lenne olyan kormányzati központ ahol ezeket értékelnék és nyilvánosságra hoznák, akkor az így kapott eredmény tükrében kellene a kormánynak cselekednie vagy nem? Fenntartva, hogy valódi választások csak négy évente lennének.

szavazo26 2010.04.19. 16:28:36

Én két kérdésben lennék kiváncsi TG véleményére egyrészt a megujúló mszp-Újbaloldalra másrészt arra hogy egyes mszp-s képviselők olyan plakátokkal kampányolnak amelyeken nincs rajta se a párt neve se a címere de rajta van a mondat hogy lehet más a politika:D:D

veny 2010.04.19. 16:30:38

@BISMARCK: "Szerintem ha egy párt a leadott szavazatok több mint 50%-át begyűjti, akkor lényegében bármire van felhatalmazása. "

Attól függetlenül, hogy van-e bármi köze a tetteinek ahhoz, amire a voksokat kapta? Mert ugye a Fidesznél ez napi szinten probléma lesz, hiszen ők nemigen fáradtak azzal, hogy megmondják, mire is kell nekik a mandátum.

Úgy általánosítható a kérdés, hogy létezik-e politikai "bianco csekk", avagy korlátlan és kötetlen meghatalmazás, és ha igen, mik az ismérvei.

Persze a stumpfistvánok erre kapásból rá fogják vágni, hogy igenis létezik, és az ismérvei pontosan a mostani választási eredménnyel esnek egybe. Ez mondjuk sok szempontból érdekes megközelítés, lássuk meg... :)

Azt gondolom, fontos figyelembe venni minden ilyesmi megítélésekor, hogy aki a felhatalmazást adta (azaz jelen esetben a választó), az mit tudhatott ill. gondolhatott arról, hogy milyen felhatalmazást ad. A "lényegében bármire" pl. igen nehéz gondolni...

veny 2010.04.19. 16:32:01

@BISMARCK: "Népszerűség helyett mondhatunk bizalmat is, úgy jobb lenne?"

Annyiban nem, hogy azt még nehezebb mérni.

Bambano 2010.04.19. 16:34:49

@objekt: az én meglátásom szerint az volt a fő baj fletóval, hogy amikor kiborult az őszödi beszéd feliratú bili, akkor kénytelen volt lepaktálni mindenkivel, aki segíthetett neki a hatalomban maradni, és ezért a saját szintjéhez képest is elvtelen megállapodásokat kellett elfogadnia. ti megoldjátok, hogy miniszterelnök maradjak, én hagylak benneteket lopni.

nem mintha minden rózsás lett volna, ha ez nem következik be, de ez a görcsös hatalomhoz ragaszkodás rontott az amúgy is rossz helyzeten.

veny 2010.04.19. 16:36:49

@szavazo26: "egyes mszp-s képviselők olyan plakátokkal kampányolnak amelyeken nincs rajta se a párt neve se a címere"

Én sok-sok ilyen "párttalan" Orbán plakátot láttam mostanság, az okés? :)

2010.04.19. 16:42:51

Gábor! A parlamenti támogatás--a 2/3-al meglesz. A társadalmi támogatottságot, nehéz lesz összehozni. Annál is inkább, mert '98 óta ,két táborra oszlott anno az ország. Ma 3 -4 tábor van.Ha valaki egységet akar a társadalomban létrehozni, az nagy fába vágja a fejszét. Azonban nem lehetetlen. Ha Orbán Viktor , kemény kézzel fogja a kormányrudat, akkor lehet jó is. Ám, ha kormányzása korrupciós, lenyulós talajra téved, akkor ugyanugy fog járni, mint a szocik. Most valóban, az ország érdekét kell nézni és elzavarni, a markukat tartó, sunnyogó haverokat, és a hirtelen megjelenö sok-sok barátot, ismeröst és a szocikat alatt is jól élö, helyezkedni tudó"ellenállót". Mert Orbánéknak is ez az elemi érdekük, ha továbbra is kormányon akarnak maradni, és nem csak 4 évig .

[nev] (törölt) 2010.04.19. 16:43:10

@dömper:
ez oké. orbán egy megosztó politikus. 1/3 imádja. 1/3 számára semleges. 1/3 utálja. utóbbiak számára irritáló nemzeti a részéről nemzeti összefogásról beszélni, hiszen majd egy évtizeden át a mennél rosszabb annál jobb politikáját folytatta. élből van ugyanannyi ellenzője, mint támogatója.

oké, hogy sunyin belenéz a kamerába, hogy fogjunk össze, van aki egy kedves kis kutyát lát benn, hű de ari, de ugyanannyi ember egy patkányt, és azoknak nem lesz ari. és szerintem van 1/3, aki azt mondja, ki az orbán.

és a kérdés az, hogy a semleges nézőgyerekek azt mondják, hogy a gyurcsótány után ez egy orbánpatkány, amely esetben a kormány bukik, vagy azt, hogy a politikusok ilyen hazudósak, hol egyik, hol másik, ebből kijöhet az is, hogy a fidesz újrázik.

persze mindez még nagyon korai. szerintem most török is egy kicsit előreszaladt, második forduló, és utána az első 100 nap, és az elnökválasztás. utána költségvetés. majd unió soros elnöksége, aminek a sikere, vagy a bukása szerintem alapvetően meghatározza majd a ciklust. egy elemző nem említi.

aum 2010.04.19. 16:43:46

Hallgattam reggel Stumpfot, a reformok társadalmi megvitatásáról beszélt, ami pozitív hozzáállás lenne.
Ugye Gyurcsánynak semmiféle társadalmi legitimitása nem volt, tetejébe még a saját pártján belül is fúrták (öszödi beszéd kiszivárogtatása).
Vagyis hiába a biztos többség, akár a parlamenti kétharmad, a Fidesznél is tudják, hogy az átalakítások, változások társadalmi konszenzust ígényelnek. A reformok kritikus tömegéről van szó, melyeket összehangoltan meg kell lépni.
Pont a Fidesz nehezen fordulhat szembe eddigi politizálásával, a nemzeti konzultáció és viktoros tömeggyűlések után nem zárkózhat be a Parlamentbe, különben ugyanazt a technokrata (loptokrata) politizálást folytatná, amit az MSZP-SZDSZ.
A Fidesznek viszont mindenképpen vezekelnie kell a populizmus bűne miatt, hiszen azt a nagyívű mindent tagadó, "zembervédő" retorikát el kell hagyniuk, amit 8 évig folytattak.
Tehát egyszerre kell folytatnia egy széles legitimációra építő néppárti politizálást, de mellette beadni a társadalomnak a keserű pirulákat.

hawle 2010.04.19. 16:43:51

@jjulie: Kedves Jjulie! Az indulatoskodás nem visz sehová. Maradjunk a rideg tényeknél. Kik növelték több mint duplájára a külső államadósságot 8 év alatt? Kik tették tönkre az egészségügyet? Kik tették tönkre (és teszik tönkre folyamatosan) a magyar mezőgazdaságot, hogy az ellehetetlenített gazdák földjét bagóért megszerezzék? Kik fosztogatják az országot folyamatosan? Mely párt prominens képviselői kerülnek egyre inkább a nyomozó szervek látókörébe? És folytathatnám a lopások sorozatán át a hazaárulásig...

Ha ezekre a kérdésekre higgadtan, tárgyilagosan, tényszerűen tudsz válaszolni Magadnak, akkor túljutsz a zsigeri ellenszenv, és a kritika nélkül nyilvánított szimpátia problémáján.

tbb 2010.04.19. 16:45:07

Teljesen igazad van. De a fidesz 98-02 között már bizonyította, hogy az ilyen helyzeteket tudja kezelni. Mert nem a támadásokkal törődik, hanem a kormányzással.

tölgyes 2010.04.19. 16:45:37

Kedvees TG!
Én azt hiszem, -olvasva amit ír - hogy kicsit félreérti, leszűkíti azt az értelmezést amit Stumpf a társadalmi támogatottságról mond. Stumpf a választói támogatottságon túli társadalmi támogatottságról beszél, vagyis arról, hogy a választói körön túli társadalmi konszenzusra kell törekedni..Az én értelmezésem szerint S. itt arra figyelmezteti a fideszt, hogy a 2/3-ad birtokában ne kezdjen el erőből politizálni, hanem keresse a szélesebb alapokra épülő megegyezés lehetőségét. (Orbán, Kósa szavaiban erre hallunk utalásokat.. de majd a tettek fognak dönteni)Ez a szélesebb alap jelentheti a fideszen kívüli politikai elitet, az ellenzékhez kötődő értelmiségi elitet.. és az ellenzék szavazóbázisával való párbeszédet, vagy annak kísérletét is.

A választói bázis meg nyilván mozogni, változni fog az elkövetkező években. Feltehetően nem bővülni, hanem szűkülni fog. Mint ahogy az MSZP többsége is elfogyott 2006-ban három hónap leforgása alatt...MOST VISSZATEKINTVE ( én akkoriban is hasonlókat mondtam -nem egyedül - írtam) az MSZP elveszítette legitimitását. Ebből a legitimitási válságból egy előrehozott választás kínált volna gyors kibontakozási lehetőséget. Az országnak is, az MSZP-nek is. Akkor az MSZP nem volt képes meghozni a megfelelő döntést, amiért nagy árat fizet.. és még nagyobbat fog fizetni annál, mint amit mi ma látunk, vagy feltételezünk.

bigapples 2010.04.19. 16:48:10

"ha esetleg csökken majd az Orbán-kormány népszerűsége, vajon újra felemelik-e a szavukat azok, akik szerint a szocialista pártnak a társadalmi támogatottság hiányában nem volt felhatalmazása belefogni az átalakításokba?"

Vegyük ketté a dolgot. A 2004-es kormányfőváltás fideszes bírálata kapcsán egyetértek TG-vel, ez nem volt szerencsés lépés a Fidesz részéről. Azt viszont nem tartom helyesnek, ha a 2006 őszétől kezdődő időszakot úgy tekintenénk, hogy minden a megszokott demokratikus játékszabályok között történt volna és a helyzet leegyszerűsíthető odáig, hogy a népszerűségét vesztő kormányt az ellenzék nemtelenül támadta.

2006 őszén két olyan súlyos normasértés történt, ami után minden normálisan működő demokráciában a kormányfő lemondott volna. A kormányfő a helyén maradt az őszödi beszédben elhangzó "beismerő vallomás" nyilvánosságra kerülése után, majd okt. 23.-a kirívóan súlyos rendőri jogsértéseket hozott, ami szintén politikai következmények nélkül maradt. Ebben a helyzetben nem egy népszerűségét vesztett kormányról beszélhetünk, hanem egy olyan morálisan megbukott országvezetésről, amely a demokrácia íratlan szabályait sértette meg. Egy dolog az alkotmányosság, a törvények, a jogállamiság, de az életünket (és a politikai rendszerünk működését is) hallgatólagos szabályok, erkölcsi normák, társadalmi konvenciók is meghatározzák. A kormány a legitimációját nem a népszerűségvesztés miatt vesztette el.

Tehát a postban felvetett kérdésre számomra világosnak tűnik a válasz, a kormánynak természetesen joga és kötelessége a kormányzás, függetlenül attól, hogy esetleg a népszerűsége jelentősen lecsökkent. Ellenben, ha a kormány durva normasértéseket követ el, függetlenül a népszerűségi indexétől, elveszti a legitimációját a kormányzáshoz.

Én nem tudom, hogy Stumpf a társadalmi elfogadottságot ennyire kizárólagosan a kormány népszerűsége alapján értelmezte, mint TG utal rá. Ha így volt, számomra az álláspontja nem elfogadható. Mindenesetre, ha TG a Fidesz 2006-2009-es magatartását, a Fidesz által felvetett kormányzati legitimációs problémát így gondolná összefoglalni:

„népakaratra” hivatkozva a népszerűségét elvesztő kormány jogszerűségét kérdőjelezték meg"

ez számomra valóságot erősen torzító leegyszerűsítésének tűnik.

Az Orbántól belinkelt cikk ráadásul nem a blogban megjelölt 2004-es v. 2009-es kormányfőváltásról szólt, hanem a koalíció felbomlásáról és a kisebbségi kormányról (2008):

"Hozzátette: aki ma Magyarországon kormányoz, az nem áll ki és nem mondja azt, hogy felhatalmazást kér a kisebbségi kormányzáshoz. Mint mondta, ha Nyugat-Európában kisebbségi kormány alakul, ahhoz felhatalmazást kérnek a parlamenttől."

tölgyes 2010.04.19. 16:48:55

@[nev]: Le kéne vetkőznie ezt a "Fulladjon meg Orbán Viktor lehetőleg máma még" nézetet.. Orbán nem megosztó.. olyannyira nem, hogy még egyetlen politikus se tudott ilyen jelentős egységet létrehozni a szavazókból. Tudom, hogy ez Önnek nem sokat jelent, de ez csak a demokrácia iránti érzékének hiányára utal.

objekt 2010.04.19. 16:53:19

@Bambano: Igen, ez szerintem is valószínű és magamban adok is neki ennyi felmentést. Hacsak tényleg nem beteges hazudozó, akkor hihető - akár az "Öszödi beszéd" alapján is -, hogy teljesen mást akart eredetileg, mint ami lett belőle. Ő az ország "Berényi Mikije", (bocs, aki nem tudja ki az) mindegy, hogy mit akart, ilyen áron nem lehet hatalmon maradni. Rossz ötlet volt mindenáron nyerni 2006-ban. Nincs olyan sok karizmatikus tehetséges emberünk, ezért nem lehet Viktort sem elpazarolni.

Mikor Gyurcsány hatalomra került, 37 éves voltam, gyakorlatilag "megöregecskedek" mire rendbe jönnek a dolgok, ha egyáltalán. Soha nem bocsátom meg neki, hogy évek óta siettetem az időt, hogy tűnjenek már el végre, közben meg dehogy kéne sietettnem:-)

JAS39 2010.04.19. 16:54:59

Egy biztos, ezután a 8 éves hatalomgyakorlás és a 2006-os trükkös kampány ill. választás után, egy párt képviselői közröhej nélkül nem követelhetnek semmit, főként nem a Kormány távozásást:) ezen párt jelenlegi neve: Magyar Szocialista Párt.

Egy marslakónak több respektje van, mint ezeknek, még legalább 1-1.5 évig az ő kontárkodásuk hibáit és következményeit kell majd néznünk ill. megélnünk. Amit a szociknak javasloni tudok: csöndes, mély hallgatásokkal tarkított bűnbánat, akkor is ha 80%-os adóemelés jön, hisz nem ez a lényeg, a lényeg, az amit ők már letettek az asztalra.

Minden a fideszen múlik, ha nem hülyék, akkor az első 2.5-3 évben nem néznik a közvéleménykutatási adatokat. Az más kérdés, h a fideszből történő törvényszerű kiábrándulás nem az MSZP-t vagy Új Baloldalt:) fogja erősíteni, hanem az LMP-t és/vagy a Jobbikot.

bence87 (törölt) 2010.04.19. 16:55:14

Gábor! az is megérne egy bejegyzést hogy a Szocialisták függetlenként(nincs MSZP logo) és mások szlogenjeit használva(Lehet Más a Politika) probálja javítani a bizonyítványát.

panelburzsuj 2010.04.19. 16:58:32

@lorantka_a_gall:

"Nem kötelező elhagyni a nemzeti zászlót semmilyen szoci rendezvényen, mégis kitiltották (vagy zsigerből nem volt egyiken sem egy évtizedig?) a gyűléseikről. Kokárdát is az hord, aki akar, és nem az akinek mondják. Ez a választók nagyon súlyos lenézése."

Na ezt a halamzosdit egyszer már kiverhetné a fejéből az összes párt, meg annak összes szimpatizánsa.

Ha a kokárda száz évig jelent valami általános, mindenkire kiterjedő összekötőt egy ünnepen, aztán egyszercsak jelenteni kezdi egyik oldalon a támogatást, másik oldalon a dafke ellenkezést, akkor középtávon mindkét oldal rohadjon meg a mocskos üzelmeivel. Ez piszkos kettős "Velem vagy ellenem?!?" zsarolás nyírta ki az utóbbi 10-12 évünket.

Rövidtávon csak azért ne rohadjanak meg, hogy előbb vigyék csak el a balhét, amit kavartak.

szita szita péntek 2010.04.19. 17:00:00

Gáááábor, Gááááboooor! Hát ez akkor most hogy? Szerintem pedig igen is minden kormány legfőbb kontrollja a forradalom lehetősége. Lehet nem szép dolog azt hallani, hogy ha nem takarodnak el, akkor a felháborodott tömeg csúnyaságokat fog tenni, de bizony ez is a kontroll része...
A törvényeink meglehetősen alaposan gondoskodtak arról, hogy a politika a politikus számára biztonságos üzem legyen. Nézzük csak az MSZP utolsó ciklusát. Gyakorlatilag mindent elkövettek, hogy megutáltassák magukat - épp csak éles lőszerrel nem lövettek a tömegbe. De egyébként tényleg minden volt itt... Mire is volt ez elég? Még mindig majd 20%-os támogatottságot tudhatnak magukénak... Nincs képviselői visszahívás. Nincs (vagy csak reális esélye nincs? Nem tudom) lehetőség arra, hogy az elégedetlen tömeg kikényszerítse az előrehozott választásokat. Akkor most már azt a lehetőséget is elvennéd tőle, hogy forradalmat robbantson ki? Illetve (még rosszabb) azt, hogy ezzel fenyegessen?
A képviseleti demokrácia elvileg a tömegek akaratát megvalósítani kívánó intézmény. Igen ám, de ha ez nem működik rendesen, mert mondjuk visszaélnek a hatalommal, akkor viszont én mégiscsak a tömegek akaratára szavaznék a joggal szemben. Mit ne mondjak, pld. azért, mert a jog elvileg a tömegek akaratának megtestesülése...
Nem mondom, hogy szerencsés a forradalom, de mint lehetőség igen is szükséges. Szóval én inkább azt mondanám, hogy gondold ez még egyszer át...

aum 2010.04.19. 17:03:53

@bence87: @JAS39: MSZP 2.0 miért nem jó nekik? Úgyis mindenki tudni fogja, kik ők.

veny 2010.04.19. 17:04:37

@bigapples: A kritika jogos, 2006 őszén le kellett volna mondania GYF-nek. Ugyanakkor sokat ront a helyzeten, hogy:
- 2004-ben pont ugyanazok, pont ugyanúgy szólították fel erre, mint 2006-ban, ezzel jó előre hiteltelenítve a 2006-os akciót
- 2010-ben máris láttuk, hogy Fideszéknél egy ZS kategóriás Kubatov se tud megbukni, nemhogy egy nagyvezír

Bambano 2010.04.19. 17:06:29

@szita szita péntek: szerintem a 20%-os eredményt nem csak úgy lehet értelmezni, hogy 20% támogatja az mszp-t, hanem úgy is, hogy x% támogatja az mszp-t, 20-x% meg annyira utálja a többit, hogy befogta az orrát.

veny 2010.04.19. 17:09:26

@szita szita péntek: "minden kormány legfőbb kontrollja a forradalom lehetősége"

A forradalommal és vidékével az a baj, hogy az ún. polgár (az az ember, aki tanult, dolgozik, családot tart fenn, tervei vannak) kivétel nélkül csak veszteni tud vele, ezért aztán nagyon nem szereti. Forradalom akkor tud lenni, ha az államnak nincsenek polgárai.

veny 2010.04.19. 17:11:49

@Bambano: "x% meg annyira utálja a többit, hogy befogta az orrát"

Mondjuk ez minden párt mostani eredményében komoly rész szerintem.

Bambano 2010.04.19. 17:12:30

@bigapples: naívság azt hinni, hogy Gyurcsány bármit is beismert Őszödön. Az őszödi beszéd nem beismerő vallomás volt, hanem egy menedzseri trükk, amivel azt közölte az embereivel, hogy ne tülekedjenek a kondérnál annyira. Nem az volt a fontos és nem az volt a cél, hogy elismerje, hazudott, mert ennek az elismerése semennyivel sem vitte volna előrébb a helyzetet, hanem az volt a cél, hogy a második győzelemtől eufóriába került képviselőcsoport megkapja az első nagy sallerjét, ahogy a hisztis gyereket sokkolási szándékkal pofonvágják, hogy hagyja abba a hisztit.

Az a beszéd egy profi, jól összeállított és jól megcélzott beszéd volt, ami alkalmas lett volna arra, hogy kijózanítsa a képviselőket, hogy hagyják abba a nekilóduló osztogatást. Nem minden gyanú nélkül gondolom, hogy pontosan ezért szivárgott ki, hogy ha te nem akarsz minket hagyni osztogatni, akkor bukjál.

jjulie 2010.04.19. 17:14:34

@bigapples:

demokratikus az lett volna, ha ekkora "eltikolás" nem marad rejtve egy nagy hányadú ellenzék előtt, mivel minden bizottságban ott ültek, ennek a dolognak közös bűn szaga van

a demokratikus az lett volna, ha az ellenzék lerántja a leplet a dologról időben, márcsak azért mert ez a dolga, és meggyőzi a tömegeket, hogy százezrével masírozzanak az utcákon és ország világ előtt tegyék nyilvánossá és nyilvánvalóvá hogy kontrolálják a folyamatokat, és érjék el a lemondásokat, stb

ehelyett együtt szónokóltak a kossuth téren a gyöngyszemekkel, és boldogan nézték a tévéjükben a "forradalmárok"-ről szóló tvostromos tudósítást.....

melyik jobb itt a másiknál drágaságom? melyik oktathatja ki a másikat demokráciából meg erkölcsből?

Bambano 2010.04.19. 17:16:06

@objekt: szerintem fletó nem beteges hazudozó, ő is meg viktor is igen profi politikusok. Nem azzal van a baj, hogy pancserek vagy sem, hanem azzal, hogy az irány nem passzol az átlagembernek, amerre ők menni akarnak.

bigapples 2010.04.19. 17:19:59

@veny: A "pont ugyanúgy" megfogalmazásban nem biztos, hogy egyetértünk. Kubatov kapcsán pedig szerintem a szokott Fideszes taktika működik. Hagyják elülni a vihart, aztán szép csendben félre lesz állítva.

[nev] (törölt) 2010.04.19. 17:20:03

@tölgyes:
a magyar közéletben ma minden ismert politikus megosztó. az 50% népszerűséget tartósan senki sem lépi át. ami azt jelenti, hogy az emberek fele azt mondja, hogy az illetőnek helye van a politikában, a másik fele meg azt, hogy nincs helye. akár az is lehet, hogy jön egy debatőr, amilyen palotás volt, aki 1 hét leforgása alatt brutál népszerű lett, mert a taxisblokád idején nyílt vitában kenterbe verte a kormányt.

ezzel együtt én azzal a véleménnyel értek egyet, hogy gyerekekneszórakozzatokahedzsfandokkezébenvanittminden.

fidesz = forint. szerintem ez ilyen egyszerű.

objekt 2010.04.19. 17:22:06

@Bambano: Ez is jó megállapítás. Én végighallgattam az egész öszödi felvételt, nem csak Gyurcsány beszédét, hanem az előtte szóló vagy tíz felszólalóét is. Pont ez volt, a mezei párttagok semmit nem tudtak a helyzetről. Jelentkeztek a különböző igényeikkel, itt nyilvánosan még csak a választókerületük, városuk, preferált csoportjaik érdekében. Mindenféle ellenvetéseik voltak a kormány tervezett intézkedéseivel szemben. Gyurcsány jól helyretette őket. Megmondta, hogy tévednek, ha azt hiszik, hogy rövid távon van más választásuk.

panelburzsuj 2010.04.19. 17:24:42

@Bambano:

"Nem minden gyanú nélkül gondolom, hogy pontosan ezért szivárgott ki, hogy ha te nem akarsz minket hagyni osztogatni, akkor bukjál."

Osztogatni és osztozkodni és magunknak osztani (Csak hogy egyformán értjük- e ... :)

Egyszer olvastam valahol futólag, hogy a beszéd végére már fogyadozott-fészlelődött a hallgatóság, mentek a mobilos sutyorgások, beindult a riadólánc.

Számomra ez a leginkább életszerű olvasat: Gyurcsány beintett a hatalmát és a "népbaráti" ambícióit kockáztató sleppnek, a slepp meg visszaintett: ezt neked, nem azért tettünk oda! És megindult a "last minute" rablászat.

jjulie 2010.04.19. 17:26:21

@tölgyes:

ne dögöljön meg, ma se meg holnap se semmiképpen: látni akarom, ahogy megeszi amit főzött, ennyi jár nekem

objekt 2010.04.19. 17:29:26

Lejárt a munkaidőm, további jó beszélgetést:-)

tölgyes 2010.04.19. 17:31:10

@[nev]: Én nem értek egyet az Ön véleményével. Az ország megosztást 1189-ben az SZDSZ kezdte..a taxis blokád folytatta...Gyurcsány _kovács a 23 millió románnal és a népszavazással megkoronázta...miközben úgy temették az árkot, hogy azt mondja a Szanyi:Megellett az Orbánné.. amihez párosult Orbán cigányozása a suttogóban.. Én mégis azt hiszem, hogy most van esély az együttműködésre.. hacsak nem a gyurcsányi recept fog működni...::))

tölgyes 2010.04.19. 17:33:00

@jjulie: A félreértések elkerülése végett: mi azt esszük meg amit a Gyurcsány-Bajnai-MSZP főzött!!! Gyurcsányék mentek de a 18.000 milliárddal megnövelt adósság marad.

bürger 2010.04.19. 17:34:02

Kedves Török Gábor megtudná mondani, hogy mi az a Társadalmi támogatás?
Miben mérik? Kilóban, vagy centiben?

aum 2010.04.19. 17:45:29

@Bambano: Egyetértek kis kiegészítéssel: osztogatni helyett fosztogatni. Utalnék Gyurcsány költségtérítéses mondatára. Gyurcsány nagyon is tisztában volt, micsoda szedett-vedett harácsoló banda az MSZP. Nem kevés arisztokratikus gőggel beszélt saját karrierjéről, könyvírásról, DVD melléklettel :)
Ugye Szekerest "gyenge minőségű embernek" titulálta.
Zuschlaggal pedig a jegyzőkönyvek szerint így ordítozott:
"Bazd meg Zuschlag, bár megint gond van a kibaszott pályázataiddal!"
Félelmetes, hogy Gyurcsány a választási győzelem hétfői másnapján hívta fel a frakcióvezető Lendvait azzal, hogy az egész csak blöff volt, az ország helyzete katasztrofális és ennek megfelelően ne kezdjenek összevissza ígérgetni.
Mindezen lenézések és átverések után az MSZP úgy tesz, mintha nem egy megélhetési csürhe lenne, akik mentelmi jogért, pár zsíros hatalmi posztért bármire képesek.
A két héttel korábban lenézett, lekispártozott LMP-nek pofátlanul lopják a szavazóit és szlogenjét.
Mondjuk az utóbbi az LMP-nek ingyen reklám és újabb lehetőség. hogy rúgjanak egyet a gyűlölt MSZP-be.
"Tényleg lehet, de nem veletek :)"

bigapples 2010.04.19. 17:52:52

@Bambano: Ebben egyetértünk, ez volt a beszéd célja, amit írsz. Én sem gondolom, hogy erkölcsi indíttatású beismerés volt, mégis, a Gyurcsány zárt ülésen elhangzott beszéd bizonyítékká vált akaratán kívül saját maga ellen.

@jjulie: Csak ha meglenne valahol Napkelte archívuma 2006-ból, hogy belinkelhessem a választási kampányban elhangzott interjúkat, ahol a Aczél és a többi napkeltés "újságíró" segítségével lesöprik a fideszes politikusokat, hogy miért riogatnak az államháztartás katasztrofális helyzetével, hiszen minden rendben és pannon puma, lendületben az ország, stb.

"a demokratikus az lett volna, ha az ellenzék lerántja a leplet a dologról időben, márcsak azért mert ez a dolga, és meggyőzi a tömegeket, hogy százezrével masírozzanak az utcákon és ország világ előtt tegyék nyilvánossá és nyilvánvalóvá hogy kontrolálják a folyamatokat, és érjék el a lemondásokat, stb"

Ebben sok igazság van. A gépkocsikat gyújtogató és a tv-székházba betörő tüntetők éppen ezt akadályozták meg. Az utcai erőszak elszabadult volna, ha a Fidesz meglépi ezt amiről írsz. Az államháztartás romokban volt, a Fidesz nem akarta az ország gazdasági összeomlását kockáztatni országos sztrájkok, állandó tüntetések kirobbantásával (ebben konzekvensek, ld taxissztrájk). Mellesleg erős európai nyomás is volt a Fideszen, hogy parlamenti keretek között politizáljon. Néhány szimbolikus lépést leszámítva (pl kordonbontás) nem tüntetésekkel akarták elérni a kormány megbuktatását. Ez nagyon sok ember számára azt jelentette, hogy a fidesz asszisztál az "őszödi kormány" regnálásához, innen indult a Jobbik lavinaszerű megerősödése.

szita szita péntek 2010.04.19. 17:54:01

Továbbfűzöm a korábbi "forradalmas" gondolatomat. Akkor ugye addig jutottam el, hogy a népharagtól való félelem egyfajta korlátot szab a politikai ámokfutásnak - így a felkoncolás elvi lehetősége a normális működés egyik (talán legfontosabb, de egyben legritkább) garanciája.
Ne legyenek illúzióink: A képviseleti demokrácia nem más, mint a tömegek kezelésének egy módszere. Szerintem nagyon álságos és felelőtlen módszer ez, de hát istenem - azzal, hogy négy évente kiereszti a "gőzt" levezeti a feszültségeket, a pógár meg jól azt hiszi, hogy beleszólása van a dolgok menetébe. Vagy épp azt, hogy jól "megbünteti" a rossz politikusokat, mert majd ellenük szavaz. Egy frászt. A politikából kikerülni csak igen szélsőséges esetekben sikerül. Ma az egyik párt bukik, aztán meg majd az ő csillaga szárnyal felfelé. Kamu az egész, de egy fontos kamu: Ennek köszönhetjük hétköznapjaink nyugalmát. Annak, hogy a sok csekélyértelmű elhiszi, hogy négy évente ő dönt és ez fontos. Pffff....
A jelenlegi (elmúlt? hogy mondjam?) kormány legnagyobb bűne, hogy a demokráciába vetett közbizalmat ásta alá. Szemtelen módon visszaélt az intézményrendszer hibáival és így bár jogilag legitim módon, valójában becstelenül szerezte meg a kormányzati hatalmat. Bár... Még a jogszerűségen is lehetne vitatkozni. Pld. ha eladom a házam és azt állítom róla, hogy tökéletes állapotban van, majd később kiderül, hogy komoly szerkezeti károkkal terhes, akkor egy bíróság simán érvényteleníti az adásvételt, mondván megtévesztettem a vevőt. No az lett volna a szép, ha egy bíróság simán érvényteleníti a választás eredményét. Tudom utópia...
Lényeg a lényeg: Ezt követően az emberek nem fognak hinni a politikusoknak. Márpedig ez a hit a képviseleti demokrácia egyik alapköve. Jó, jó azt eddig is mindenki tudta, hogy a politikus nem egy grál lovag, de ez akkor is durva pofon volt. Magát a rendszert nevetségessé tevő pofon. Épp ezért én a magam részéről megnyugvással szemléltem volna a lángoló parlament épületét. (Azért az épületét, mert mégis csak egy szimbólum és nem ember.) Kellett volna egy katarzis, ahol a pógár az asztalra csap: eddig és ne tovább!
Nos nem csapott az asztalra. Kár. Így nem is tudom hány ciklus példás kormányzás tudja csak visszaadni az emberek demokráciába vetett hitét. Szomorú.

szita szita péntek 2010.04.19. 17:55:41

Nem látom a postom, ráismétlek, legfeljebb dupla lesz! :)

Továbbfűzöm a korábbi "forradalmas" gondolatomat. Akkor ugye addig jutottam el, hogy a népharagtól való félelem egyfajta korlátot szab a politikai ámokfutásnak - így a felkoncolás elvi lehetősége a normális működés egyik (talán legfontosabb, de egyben legritkább) garanciája.
Ne legyenek illúzióink: A képviseleti demokrácia nem más, mint a tömegek kezelésének egy módszere. Szerintem nagyon álságos és felelőtlen módszer ez, de hát istenem - azzal, hogy négy évente kiereszti a "gőzt" levezeti a feszültségeket, a pógár meg jól azt hiszi, hogy beleszólása van a dolgok menetébe. Vagy épp azt, hogy jól "megbünteti" a rossz politikusokat, mert majd ellenük szavaz. Egy frászt. A politikából kikerülni csak igen szélsőséges esetekben sikerül. Ma az egyik párt bukik, aztán meg majd az ő csillaga szárnyal felfelé. Kamu az egész, de egy fontos kamu: Ennek köszönhetjük hétköznapjaink nyugalmát. Annak, hogy a sok csekélyértelmű elhiszi, hogy négy évente ő dönt és ez fontos. Pffff....
A jelenlegi (elmúlt? hogy mondjam?) kormány legnagyobb bűne, hogy a demokráciába vetett közbizalmat ásta alá. Szemtelen módon visszaélt az intézményrendszer hibáival és így bár jogilag legitim módon, valójában becstelenül szerezte meg a kormányzati hatalmat. Bár... Még a jogszerűségen is lehetne vitatkozni. Pld. ha eladom a házam és azt állítom róla, hogy tökéletes állapotban van, majd később kiderül, hogy komoly szerkezeti károkkal terhes, akkor egy bíróság simán érvényteleníti az adásvételt, mondván megtévesztettem a vevőt. No az lett volna a szép, ha egy bíróság simán érvényteleníti a választás eredményét. Tudom utópia...
Lényeg a lényeg: Ezt követően az emberek nem fognak hinni a politikusoknak. Márpedig ez a hit a képviseleti demokrácia egyik alapköve. Jó, jó azt eddig is mindenki tudta, hogy a politikus nem egy grál lovag, de ez akkor is durva pofon volt. Magát a rendszert nevetségessé tevő pofon. Épp ezért én a magam részéről megnyugvással szemléltem volna a lángoló parlament épületét. (Azért az épületét, mert mégis csak egy szimbólum és nem ember.) Kellett volna egy katarzis, ahol a pógár az asztalra csap: eddig és ne tovább!
Nos nem csapott az asztalra. Kár. Így nem is tudom hány ciklus példás kormányzás tudja csak visszaadni az emberek demokráciába vetett hitét. Szomorú.

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.04.19. 17:56:37

Ez egy hülyeség! Bár bocsánat, de aki nem megy el szavazni az magára vessen! Ennyi erővel azt is lehetne mondani, hogy az mszp-t pedig csak a választók egynyolcada támogatta

jjulie 2010.04.19. 17:57:25

@bigapples:

én látni szoktam sok tízezer embert nagy feliratokkal demosntrálni utcákon a tvben, pl párizsban úgy, hogy nem görbul meg egy ember haja szála sem

én erre gondoltam és nem erőszakra

jjulie 2010.04.19. 17:59:33

@bigapples:

aproportos, a taxis blokádnál hány autót gyujtottak fel és hány ember lett erőszak áldozata?

panelburzsuj 2010.04.19. 18:04:43

@bigapples:

OK: hívd nagygyűlésnek, ne tüntetésnek. (A Kossuth téren elfér ugye vagy kétmillió (?) nemzeti érzelmű polgár , ami azért néma csöndben legalább olyan meggyőző, mint vekkerrel vagy fütyülővel pár ezer.)

Az "idejében" meg annyit jelent, hogy nem fél évvel a választás után, hanem előtte.

A többi stimmel nagyjából.

jjulie 2010.04.19. 18:09:54

@bigapples:

a jobbik lavina szerűen megjelent, mert van rá igény, egy sereg ember lecsúszott, egy másik kupac meg fél ettől, egy harmadik kupac meg keresi a balhét, egy negyedik meg megszervezei őket és meglovagolja a helyzetet jól felmért saját önös érdekből, a legkissebb meg hazavitte és mind-mind megette.....

barackfa 2010.04.19. 18:11:01

„a népszerűségi adatok – amelyek esetében én nem drámai, inkább lassú eróziót várok“ TG

Látom Gábor, nem bízol Orbán bölcsességében. Szerintem a Fideszre szavazók (nemcsak a pártkatonák) elégedettek lennének a mostani anyagi viszonyaikkal, ha emellé akár kisebb jelentőségû, de a közérzetet javító lépések (mint pl. parkosítás, várostisztaság stb.) és azok pozitív (de nem fellengzős) kommunikációja járulna. Az elégedettséget fenntartja. Szerintem senki nem várja el komolyan, hogy a nyugdíjasok többet kapnak és a többi a Fidesz által kritizált dolgot rövid távon visszaadják. De egy jó kommunkációval, amiben felnőttként kezelnék a lakosságot, igenis tudnak időt nyerni.

Ha ellenben csak leszámolás, ostorozás, pártemberek beültetése minden elképzelhető helyre, meg állampolgárság és a további vesszőparipák jönnek, akkor sikerül nekik elég sok ellenséget szerezni, akik a hangjukat fel is fogják emelni. Ettől nőhet egy látens elégedetlenség.

Te azt taglalod, hogy a Fidesz érvei ellenzékből hogyan hangoznának, ha ellenük mint kormánypárt ellen fordítanák. Nem lenne jó. De a politikai megfigyelőknek ezt már akkor is el kellett volna erőteljesen ítélnie, mikor a Fidesz ellenzékből a legitimációt megkérdőjelezte.

Egyébként a politikai kommunikációra és annak hatásaira van egy szenzációs könyv. Ian Kershaw az angol történettudós azt vizsgálta, hogy az egyes kijelentések, intézkedések milyen hatással voltak a lakosság véleményére Hitler példáján keresztül. Hitler például sokáig tudta tartani a lelket a népben akkor is, amíkor a nácikat már közutálat övezte.
Mielőtt bárki felhorkanna, hogy Orbánt Hitlerhez akarom hasonlítani, már most kijelentem, nem erről van szó. Ebben a könyvben kizárólag a kommunikáció és annak hatása a lényeg.
(Ian Kershaw: A HITLER-MÍTOSZ. Vezérkultusz és közvélemény ISBN 963 86269 1 7)

jjulie 2010.04.19. 18:14:14

@tölgyes:

te egy zseni vagy, de ha kicsit feljebb csúszol, akkor meglátod hogy nem vagy egyedül zseni itt, hanem velem együtt már ketten vagyunk ilyen zsenik, de én zsenibb vagyok mégis mert még azt is tudom hogy az összes politikus sarát mi fizetjük, kamatostul?

na ehhez mit szólsz zseni pajtásom?

mrs. white 2010.04.19. 18:16:13

Úgy látom egy páran megint fordítva ülnek a lovon. A szocik 8 évét símán két részre lehet osztani. Nevezzük az első periódust(micsoda meglepetés) megyó korszaknak. Megyó ha tetszik ha nem teljesen legitimen került hatalomba, ami nyílván szarul esett a fidesznek az előzetes közvéleménykutatások alapján. Valamint ha figyelembe veszük azt a tényt hogy addig Ők mutatták fel a legjobb kormányzást a rendszerváltozás óta. Azonban az istenadta népnek ez nem tetszett, vagy ha tetszett kicsit későn mérte fel hogy a fenekünket akkor elkell mozdítani egy választásra. Késő bánat eb gondolat és 22 év szívás a következménye.

Megyó ekkor elővette (hiszen jól tudjuk hol szocializálodott) a kádári örökség legszebbjét az osztogatást, mitha csak 56-ban lennék. Minek ez a folyamatos pacifikálás amikor ha osztogatunk akkor semmi baj nem lehet. Viszonylag gyorsan egy év alatt sikerült leomortizálni az országot ami valljuk meg őszintén nem kis teljesítmény. Kádárnak ehez kellett vagy harminc.

Ekkor lép a színre a baloldali mesehős a legkisebb fletó herceg aki pontosan tudja, hogy nagy a baj. Gyorsan megpuccsolja megyó királyt. Na innetntől kezdődnek a bajok. Ha teszem azt a kormányzással kezd el foglalkozni akkor kb most olyan lenne a megítélése mint Bajnainak. Azonba ő még a választások előtt belecsap a húrokba. Áfa csökkentés 5 éves adócsökkentési terv, semmi nem számít, amivel elémélyíti a válságot nem kevéssé, pusztán azért, hogy Ő legyen a következő kormányfő. Illetve dehogy akart Ő kormányfő lenni. Tisztán látszott, hogy meglepetésként érte a győzelem. Nem volt B terv a választási győzelelemre. Úgy gondolta majd a fidesz elkormányoz ő meg ellenzékből osztja az észt egy kellően nagy frakcióból.

Mindennek a az öszödi beszéd a beismerése, ami illegitimmé tette visszamenőleg a pár hónappal ezelőtti győzelmét. Mert itt derült ki hogy nem tévedésből vagy hülyeséből cselekedtek, hanem tudatosan okoztak kárt. Gyakorlatilag ez a legitimációs probléma kísérte az egész négy évet ami miatt többek közt itt tartunk. Kétlem, hogy ilyen elő fordulna mégegyszer, mert bebizonyosodott a teljes értelmetlensége a látszólagos győztes számára.

A fidesz elveszítheti a népszerűségét és el is fogja de ez közel sem lesz hasonlítható a az mszp problémáihoz.

Arról nem is beszélve, hogy akik csodát várnak azok már rég a jobbikra szavaztak. Akiknek elfogadhatatlan a baloldalról azok az lmp- választották. Akiknek meg így is jó volt és minden inkább mint a fidesz, azok maradtak az mszp-nél. A fidesz mindössze közel félmillióval növelte a táborát az előző választásokhoz képest. Ez nem egy olyan nagy lufi ami hirtelen engedne le. Lassú folymatos elszivárgás lesz. Az a kérdés csupán hogy ebből melyik párt fog profitálni. Én egyedül az lmp-ben látom a potenciált hogy felszívja ezeket a szavazóka. A jobbik ezzel a radikális hanggal a csúcson van. Az mszp pedig szerintem kész. ha már a plakáton sem merik feltüntetni és a helyi jelölt nálunk azzal kampányol, hogy Ő nem mszp tag, onnan nincs visszaút.

Zoltan895 2010.04.19. 18:21:49

@andzsin:

4 évre kapják a meghatalmazást, igaz. DE MIRE?? Arra, hogy megvalósítsák a programjukat, nem arra, hogy sorra kövessék el a bűncselekményeket, alkotmánysértést! Ha abban a 4 évben nem azt csinálja amire felhatalmazást kapott ( a programja végrehajtása), akkor illegitim.
Pl.: ha én felhatalmazlak arra, hogy 4 éven keresztül minden nap kivegyél 100 HUF-t a pénztárcámból, de te akár csak egy napon is 200-at veszel ki, akkor mész a dutyiba... (ott ahol a társadalom érvényt tud szerezni a jognak...)

is 2010.04.19. 18:24:24

@andzsin: "el kell terelni a nép figyelmét más irányba "

ja, ezt csinálta Gyurcsány is, akkor te nagy Gyurcsány-fan lehetsz. sajnos jött Orbán, és lenépszavaztatta, meg felhergelte az embereket ellene. ebből viszont az jön ki, hogy Orbán a hunyó, nem értem, miért mondod, hogy hajrá Orbán.

is 2010.04.19. 18:27:38

@Zoltan895: akkor most világosíts fel, hogy mi az a program, amire a FIDESZ megkapta a felhatalmazást, 4 évre? mennyi lesz pl. 2012 januárban a magyar átlagfizetés adóterhe? mennyivel nő vagy csökken az államadósság a GDP-hez viszonyítva? hány is lesz 4 év múlva az az egymillió munkahely? mennyivel csökken a bűnözés százalékban? mennyi lesz az állami újraelosztás mértéke a 2013-as évben?

is 2010.04.19. 18:35:10

@lorantka_a_gall: "A haza tényleg nem lehetne ellenzékben, de a többség sajnos megszavazta. Kétszer."

legalább te érted, amit írsz? mondj egy példát arra, hogy a haza ellenzékbe került. de valami konkrétat, amit egy 8 éves gyerek is megért, és olyat, ami Orbán alatt nem volt, mert akkor még nem volt ellenzékben a haza, meg ami nem lesz ugyanúgy most is.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 18:35:23

OFF
index.hu/belfold/2010/valasztas/feljelenti_az_lmp_az_mszp-t/

az MSZP reakciója: nem védheti le az LMP a "lehet", a "más", a "politika" szavakat, főleg nem az "a"-t, mint névelőt.

Nos, nem lehet levédeni ez alapján a következő betűket sem: a, c, l, o...

vagyis nem sértek jogot/szabályt/törvényt, ha ezeket a betűket pl. ebben a permutációban ráteszem a saját üdítőitalomra: coca cola...

ON

barackfa 2010.04.19. 18:41:12

Az elôbb véletlenül egy másik bejegyzéshez írtam, bocs.

„a népszerűségi adatok – amelyek esetében én nem drámai, inkább lassú eróziót várok“ TG

Látom Gábor, nem bízol Orbán bölcsességében. Szerintem a Fideszre szavazók (nemcsak a pártkatonák) elégedettek lennének a mostani anyagi viszonyaikkal, ha emellé akár kisebb jelentőségû, de a közérzetet javító lépések (mint pl. parkosítás, várostisztaság stb.) és azok pozitív (de nem fellengzős) kommunikációja járulna. Az elégedettséget fenntartja. Szerintem senki nem várja el komolyan, hogy a nyugdíjasok többet kapnak és a többi a Fidesz által kritizált dolgot azonnal visszaadják. De egy jó kommunkációval, amiben felnőttként kezelnék a lakosságot, igenis tudnak időt nyerni.

Ha ellenben csak leszámolás, ostorozás, pártemberek beültetése minden elképzelhető helyre, meg állampolgárság és a további vesszőparipák jönnek, akkor sikerül nekik elég sok ellenséget szerezni, akik a hangjukat fel is fogják emelni. Ettől nőhet egy látens elégedetlenség.

Te azt taglalod, hogy a Fidesz érvei ellenzékből hogyan hangoznának, ha ellenük mint kormánypárt ellen fordítanák. Nem lenne jó. De a politikai megfigyelőknek ezt már akkor is el kellett volna erőteljesen ítélnie, mikor a Fidesz ellenzékből a legitimációt megkérdőjelezte.

Egyébként a politikai kommunikációra és annak hatásaira van egy szenzációs könyv. Ian Kershaw az angol történettudós azt vizsgálta, hogy az egyes kijelentések, intézkedések milyen hatással voltak a lakosság véleményére Hitler példáján keresztül. Hitler például sokáig tudta tartani a lelket a népben akkor is, amíkor a nácikat már közutálat övezte.
Mielőtt bárki felhorkanna, hogy Orbánt Hitlerhez akarom hasonlítani, már most kijelentem, nem erről van szó. Ebben a könyvben kizárólag a kommunikáció és annak hatása a lényeg.
(Ian Kershaw: A HITLER-MÍTOSZ. Vezérkultusz és közvélemény ISBN 963 86269 1 7)

jjulie 2010.04.19. 18:41:39

@mrs. white:

az lmp-ben látod a felhizó potenciált?

a fideszhályogon átszűrődő kevés fény megtéveszt téged, az lmp egy rétegpárt, ha meghízik nem lesz többé lmp, meg persze még az is kérdéses, hogy egészséges karcsúságában is életképes e

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 18:42:28

@barackfa: hát pedig ide írtad az előbb :)

jjulie 2010.04.19. 18:44:26

@Iron Man:

igen az mszp-t a választók egynyolcada támogatta a leadott voksával, milyen csomót találtál ezen a kákán?

Móg 2010.04.19. 18:45:23

üdv.nektek

többen prognosztizáljátok a pártok várható viselkedését
én óvatos vagyok.
amit tudok:
98-2002 között az MSZP nem nagyon rohangált ki,pedig volt 3 hetes ülésezés,2 éves költségvetés,a nyugdijakat a költségvetésben szabályozzuk ezért a nyugdijtörvény le van
sz...va.stb.{a közös javak magánositása sem volt példa nélküli}
Orbán most szende amitől kiver a hidegrázás{mindenkire szükségünk van,életem legnagyobb feladata}
olyan ez mint mikor a kurva szüzlányt játszik.
promt nyerhet az üzleten,de hamar kideül:hamis a portéka
a JOBBIK nyomulhat ezerrel,mert ha a FIDESZ nem tud
átlépni eddigi önmagán{amit nagyon szeretnék,de nem hiszek}4 év mulva ő lesz a nyerő.
az utcai döntés a nép részéről nem utópia:20 éve verik át,
hitegetik,fosztogatják

is 2010.04.19. 18:46:46

@Bambano: ez IS benne volt a beszédben. de miért állítod, hogy kizárólag? szerintem mind a kettő benne volt (rengeteg mondat van erre, te is tudod), és éppen ezért 2007 őszén, amikor látszott már, hogy az MSZP-vel semmi sem megy, de még a népszavazás előtt kiugorhatott volna egy Kadimát csinálni, persze nem 40%-ra, de 10%-ra jó lett volna, megeszi az SZDSZ-t, MDF-et, Bokros ide jön vissza stb., az 'MSZP' meg egészen gyorsan elhal, Szilyvel, Kiss Péterrel, Szekeres Imrével, Zuschlaggal együtt.

BonFire 2010.04.19. 18:49:46

@wincent: "Egy kormányra jutott párt népszerűsége óhatatlanul csökkenhet, főleg egy krízis közepén: muszáj fájdalmas intézkedéseket hoznia..."

Érdekes, hogy amikor az MSZP ezt kommunikálta, akkor a Fidesz azt hazudta, hogy ez nem feltétlen igaz, Sőt, csődhelyzetben az az egyetlen megoldás, ha "ők jönnek". Na, most ők jönnek.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 18:50:13

@jjulie: pont ilyesmit akartam én is írni.

Egyébként ahogy jött a semmiből (?) az LMP, jöhet még másik új erő is, lehetnek más jellegű átalakulások. Akár a jobb, akár a bal "oldalon".

Nem tudom, hogy az LMP drasztikus megerősödését említők mire alapoznak? Nem azt mondom, hogy ez nem fog megtörténni (bár én nem hiszem, hogy így lesz), de egyelőre nem sok dolgot lehet tudni a pártról, nem mutattak még semmit. Sőt, saját magukat sem ismerik még igazán. (a programból sem nagyon lehet kiindulni, mert azon túl, hogy sok benne az irreális dolog - amik egyébként jók lennének, de esély sincs rá 10-20 éven belül - a jóval 10% alatti parlamenti részvétel mellett befolyásoló erő sem nagyon lehet.)

Valaki egyébként elmondhatná, hogy a párt neve mit is akar jelenteni. Miben más? Hogy lehet a politika más? Nem a kormányzás, nem a program, nem az ötletek, mert az persze, hogy időben és térben változik. De a politika?

Egyébként előbb fog a Fidesz picit jobbra fordulni, mint balra, mert ott van a hangerő, onnan várhatja inkább a kormány megdöntését harsogó szavakat. Nem a bal oldali, inkább csendes ellenzék felől. De hogy ezután (vagy e helyett) hogyan fognak lavírozni? Passz.

mrs. white 2010.04.19. 18:50:51

@jjulie: Mivel nem anyázol meg hülyézel ezért válaszolok. Az lmp most fogja eldönteni hogy marad rétegpárt ezzel a zöld mentalitással, vagy váltópárt akar lenni. Ha nem volna ekkora űr a baloldalon én az előbbire szavaznék. Iszonyatos igény van egy normális baloldalra amibe vicces módon lehet, hogy a válaztók kényszerítik bele a lmp-t. Szerintem az mszp k.o., és egy fidesz nagyságú váltópárt lesz előbb utóbb a baloldalon az biztos. Az lmp tulajdonéppen el sem tudná rontani, erre a választás volt a remek példa. Persze lehet hogy kicsik akarnak maradni, majd a jövő eldönti.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 18:53:56

@BonFire: No igen, aztán egy "nem feltétlen" kijelentés után lehet mentegetőzni azzal is, hogy "nem biztosra mondtuk". De igazad van, most bizonyíthatnak...

Kalmár 2010.04.19. 19:00:01

@mrs. white: A baloldal jellemzően az idősebbek, gyűjtőhelye.
Egy ilyen fiatalokból álló párt,mint az LMP sose fogja megszólítani őket.
Maradnak liberális értelmiségi párt. Kérdés, hogy mennyire lesznek szélsőségesek. Értem ezalatt a drog és a deviancia iránti toleranciát. Nem nem rosszul fogalmaztam. Nem toleranciát, hanem imádatot. Az Szdsz ezt csinálta. Ezek miatt képtelenek voltak átlépni az árnyékukat.
Gondolom hozzájuk csapódik a zsidó értelmiség is ami miatt támadni fogják őket a Jobbikosok. Kiváncsi vagyok milyen pártot építenek. Remélem a szbadság és nem a szabadosság harcosai lesznek.

Jópofa, hogy a sikereiket megirigyelve a szocik levakarják a szegfűs tetkókat és igyekeznek LMP-nek tűnni. Szánalmasak. Igazán szép sikere ez az LMP-nek.

jjulie 2010.04.19. 19:00:59

@mrs. white:

egy lmp nevű ökovalamicsodászöld hablatyból, meg a halkszavú nevetgélő gyerekarcúakból magyarországi baloldali tömegpárt váltópártként? a realitásérzékszervedre áttétes lett a fideszhályogod

jjulie 2010.04.19. 19:04:53

@Kalmár:

ne becsüld le a szocik taktikai hátterét, 5 ciklusból 3-ban az ő kezükben volt a nagykanál

most nekik az a legjobb ha fidesz kétharmad lesz, visszalépni és az az lmp cinkelni a legbiztosabb ehhez

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 19:07:13

@jjulie: bár én nem fogalmaznék így, de valahol mégis hasonlót gondolok. Ahhoz, hogy az LMP váltópárt legyen, az alábbiak kellenének:
- más név
- reális és teljeskörű program (koncepció)
- szakértők és karakteresebb jelöltek
- tapasztalat

Az a kérdés, hogy ha ezek meg is lesznek, akkor ez mennyiben a mostani LMP (vagy MSZP? vagy SZDSZ? vagy együtt?)

Nagyon hasonló dolgok miatt gondolom úgy, hogy a Jobbik sem lehet váltópárt, nem lehet kormányzó erő.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.04.19. 19:11:13

A zemberek hü-jééék!!
Diplomához, IQ-teszthez és erkölcstani vizsgához kötött választójogot, MOST!

Nuntius 2010.04.19. 19:14:43

@jjulie: Én lebecsülném, mivel az a 3 elmúlt. Ez a társaság már nem az ami volt. Ez az mszp biztos nem rúg többet labdába. Talán átalakulva, megváltozva (új név, új logó, még több új ember) lehet esélye majd 8 év múlva átlépni esetleg. De ennek az alakulatnak vége. Pár hónap és elkezdődik a végjáték, az átalakulásuk.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 19:15:48

@Bokortalan Lajtalan: én is gondoltam valami ilyesmire (bár nem diplomához kötve), de egyrészt nem megvalósítható, másrészről nem is alkotmányos (nem kimondottan jogi értelemben).

De ettől függetlenül is: a diplomások jó része hülyébb, nagyképűbb, primitívebb és szánalmasabb, mint jó pár nem diplomás. Ez pl. lemérhető egy hozzászólás stílusából, vagy pár kimondott gondolatból is.

Kalmár 2010.04.19. 19:16:22

Rövidesen széthullik szerintem a jelenlegi MSZP.
Alakul néhány "utód" akik mind igazi szociálisan érzékeny, piacgazdaságot akarnak építeni, a gonosz Orbán kegyetlen kapitalizmusa ellen.
Ha végre egy kicsit jobban fog menni az országnak, majd jól telekürtölik a médiát, hogy több pénz kell az embereknek és nekik van 100 lépésük ami igazságosabbá teszi az életet.
Ja és visszaadják a 4999999999.....akármennyi forintot a nyugdíjasoknak, ha rájuk szavaznak.
8 év, és úgy fogják enni az emberek, mint utcagyerek a buktát.

BonFire 2010.04.19. 19:20:41

@Malachi: A kacsintós szmájlit így kell ;) – esetleg így :kacsint:

tölgyes 2010.04.19. 19:24:23

@jjulie: Én olyan kevéssel mint a zseniség nem érem be. Az én célom a józan ész és a tények tisztelete.. Ez pedig azt mondja, hogy Orbán alatt a GDP arányos hiány 9%-ot csökkenve 53% volt. Ma 80% körül van.. és számos megszorító csomag után még mindig napi 2-3 milliárd hitel kell az ország működéséhez...Én már azzal is beérem, ha én magam és mások is belátják, hogy az a 18.000 milliárd amit Gyurcsány-Bajnai elkúrt nem távozik velük együtt, az itt marad a nyakunkon. Vagyis Gyurcsány mulatott mi meg fizetünk. Én már annak is örülök, ha valaki legalább azt belátja, hogy a mai napon még mindig az MSZP kormányoz.. így ha valaki szidni akarja Orbánt, annak május közepéig még várnia kell:::)))Egy zseni mindezt figyelmen kívül hagyhatja... de egy ilyen földhöz ragadt mint én.. nem teheti meg.:)

Közöd?? (törölt) 2010.04.19. 19:26:55

a fidesznek most sincs semmiféle komoly társadalmi támogatottsága, egyszerűen elképesztő mennyire utálják az emberek a fideszt. idén nem szavaztak rá többen mint gyurcsányra 2006-ban, az elkúrt 8 év ellenére képtelen volt a társadalmi támogatottságát növelni ez a párt, béna kacsa tulajdonképpen amely szét fog folyni az óriási teher alatt.

aum 2010.04.19. 19:27:19

@wincent: az LMP XXI. századi posztmodern ökotudatos párt.
Alulról építkezik, bázisdemokratikus döntési mechanizmus jellemzi, a politka fejlesztését pedig a részvételi demokrácia megerősítésével képzeli.
Néhány példa a fentiekre:
- az MSZP-vel való együttműködésről megkérdezték az aktívistákat és a túlnyomó többség ellenezte azt
- mégis volt olyan jelöltjük, aki aláírta a Demokratikus Charta felhívását, melyben "két demokratikus pártra" szavazásra buzdítanak
- erre az volt a reakció, hogy nyugodtan megteheti, de azzal nem értenek egyet, hogy csak két demokratikus párt lenne

A májusi kongresszuson fogják megvitatni, hogy baloldali vagy centrum párt legyen belőlük. Valószínű az utóbbit támogatja a tagság, de nyílván előkerülnek majd az érvek a baloldali üresedés miatt kialakul helyzet kínálta lehetőségekről.
Csábító az MSZP helyére benyomulni, de ez együtt járna az egyik alapelv feladásával, amely a hagyományos bal-jobb ideológiai szekértáborok mentén folytatott politizálás meghaladását tűzi ki.
Az LMP erejét a civil szervezetekben edződött tagság adja, bázisát pedig a fiatalok, akik között a népszerűsége már most 20% körüli.

jjulie 2010.04.19. 19:29:09

@Nuntius:

ha úgy érted, hogy akiket a tv-ből mszp-nek ismersz azok nem rúgnak labdába az valószínűleg igaz, de akiken nem lársz a tvben azokat ne írd le, tolnak majd előre megint valakikiet, hogy milyen névvel meg logóval, azt majd meglátjuk

(és soha ne mond, hogy soha)

jjulie 2010.04.19. 19:33:06

@wincent:

így is ok, ahogy te írod (csak én direkt egy kicsit hülyén fogalmazok) (az érthetőség kedvéért)

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 19:33:57

@Közöd??: 52% szavazott a fideszre, azért enyhe túlzás, hogy "semmiféle komoly társadalmi támogatottsága" sincs. Ha megnézed az adatokat, akkor kb. 400e-rel kapott több szavazatot, mint az MSZP 2006-ban. Ami meg egyébként inkább az ország szégyene, hogy elkúrt 4 év után is ilyen mértékben bízott bennük (lásd 2006-2010 közötti időszak, mint bizonyíték).

De ettől függetlenül lehet, hogy tényleg szét fog folyni.

Nuntius 2010.04.19. 19:34:45

@jjulie: Összeesküvés elméletekben nem hiszek, de majd az átalakuló, esetleg kettészakadó párt természetesen más lesz de a mögötte álló erők ugyanazok.

ssi 2010.04.19. 19:35:51

Jogilag egyértelmű, mi az alkotmányellenes, félremagyarázni mindig veszélyes

Múltbéli csúsztatások gyakran visszaütnek a jövőben:
- saját múltbéli megnyilvánulásaival kerülhet ellentmondásba
- egy harmadik féltől is mindezt visszakaphatja

Egy új kormány népszerűségcsökkenése már megszokott,
és önmagában ez nem alkotmányellenes

Lehetőség, amivel élni kell: ciklus alatt is lehet alkotmányosan és eredményesen is véleményt nyilvánítani, illetve nyomást gyakorolni a kormányra

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 19:36:09

@aum: köszi a választ.

Ez egy érdekes mondat, kifejtenéd egy picit?
"a hagyományos bal-jobb ideológiai szekértáborok mentén folytatott politizálás meghaladását tűzi ki."

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 19:37:14

@jjulie: :) nekem meg pont ettől tűnsz félreérthetőnek... de szokom a stílusod :)

Nuntius 2010.04.19. 19:39:12

@jjulie: Az, hogy direkt az sejtem. Visszaolvastam minden hozzászólást. :)

aum 2010.04.19. 19:40:59

@wincent: Az a vicc, hogy mindez egy 1990-es Fidesztől ugyanígy számonkérhető volt.
- név
- szakértőiség
- rétegpártiság
- SZDSZ szatelitpárt
Ma már röhejesen hangzik, de 1990-ben választási bemutatkozó műsor gyanánt elejétől a végéig leadták a Roxette- Listen to your Heart klipet.
Az akkori Fideszhez képest az LMP már most sokkal érettebb programban, működésben.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 19:41:04

@manyike: egyetértek. Szerintem a képviselők felelőssége, hogy figyeljék az ország helyzetét, és ha látják, hogy nagyon rossz felé haladunk, akkor minden eszközzel azon legyenek, hogy ezt megakadályozzák, és visszatereljék a jó mederbe a folyamatokat. Persze, borzasztóan nehéz meghatározni, hogy mi a jó és mi a rossz. Főleg, ha hosszabb távon nézzük a dolgokat, vagy azt, hogy ugyebár nem teregetnek ki a kormányok minden kártyát. Ennek a képviselői felelősségnek a kormánypártnál és az ellenzéknél is meg kell(ene) lennie.

Igen-igen, tudom, hogy politikáról és politikusokról van szó...

sfi 2010.04.19. 19:42:09

"... ám antidemokratikusnak láttatni a parlamenti bázisra alapozott kormányzást olyan aknának tűnt már akkor is, amelyre később még a Fidesz is könnyen ráléphet."

S már akkor is elmondta ugyanezt Török úr?

jjulie 2010.04.19. 19:44:39

@tölgyes:

kevés zsenit ismerek magamon kívül, de te biztos hogy több vagy mint egy zseni, mert változatlan formában képes vagy elszavalni ugyan azt a fideszlózungot hónapokon át

valamint igazi kitartó zseni vagy, és dícséretes, hogy míg én széles skálán fikázom a parasztvezér orbánt, te megkísérelsz ebben engem jó útra téríteni azzal, hogy bizonygatod nekem, hogy mekkora faszok voltak a komcsik most és mindörökké, de ez engem nem hoz lázba, az anyatejjel együtt szívtam magamba a komcsiellenszert, de a mostmajd kormányzó parasztvezér kinlódására veszek jegyet az első sorba onnam fogom lesni az arcát, ahogy megeszi amit főzőtt

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 19:44:57

@aum: Igen. De ez a fidesz már nem az a fidesz. Vagyis a két párt "csak" annyiban közös, hogy a név hasonló (bár más kontextusba helyezték) és néhány arc megmaradt. Sokan jöttek később innen-onnan.

Nuntius 2010.04.19. 19:45:31

@wincent: Meg lehet szokni, ez egy provokatív, kekeckedő stílus, hülyére vevő figura megtestesítője, aki nem is olyan mint aminek látszik. :)
Hozzászólásokból lejön, egy elitellenes, dafke durc alak, aki nem annyira napi szintű politikai érdeklődő, viszont rátalált erre a fórumra és itt kiélheti magát. Minden hozzászóló írásában megtalálja azt a pontot amibe beleköthet, csipkelődhet :)

mrs. white 2010.04.19. 19:50:52

@jjulie: Baby majd két év múlva visszatérünk rá. Ha viszanézed három hónapra kommentjeimet, majdnem minden jóslatom talált eddig. A szavazás végeredményét mondjuk majdnem hajszál pontosan vélhetőleg. Majd meglátjuk.

Nuntius 2010.04.19. 19:50:59

@jjulie: Viszont néhány hozzászólásod inkább primitív és demagóg szűklátókörűségről tesz tanúbizonyságot, és nagyon nagy teljesítmény ilyen hosszú időn át csak egy orbánozás köré szőtt indulatra alapozva csipkelődni minden hozzászólót.

Emmi_ 2010.04.19. 19:51:03

Kedves Gábor! Az LMP MSZP általi megkörnyékezéséről mit gondolsz? (visszaléptetések, "Lehet más a politika" szlogen használata az MSZP plakátokon)

tölgyes 2010.04.19. 19:51:18

@jjulie: Látja még mindig nem szavaltam el elégszer, mert az Önhöz hasonló zsenik még mindig nem voltak képesek se megjegyezni, se megérteni.. de köszönöm a buzdítást.. nem fogok lankadni és újból tudtára adom: az adóinkon felüli 18.000 milliárdot -ennyibe került a pekingi olimpia tokkal vonóval - Gyurcsány-Bajnai és az MSZP kúrta el... mi meg majd fizetünk.. és közben Ön fesztelenül szidalmazza mindezért Orbánt..:::))) Csak arra kérem, hogy a hátralévő két három hetet még bírja ki.. Majd az eskütételt követő napon rázendíthet!!:::)))

bag 2010.04.19. 19:52:47

Gábor,

Kérem a véleményét.
- Az új Parlament tisztán többségire változtatja a választási törvényt
- 3x leszavazzák a leendő kormányt
- A Közt. Elnök feloszlatja a Parlamentet
- Az önkormányzati választásokkal egyidőben, immár az új választási törvény szerint előrehozott választásokat tartanak
-Létrejön az egypárti Parlament

Lehetséges?

mrs. white 2010.04.19. 19:53:05

@Kalmár: Nem a baloldal az idősek gyűjtőhelye hanem az mszp. Az idősek sajnos idővel meghalnak. Az mszp biológiai órája leketyegett. Az Ő szavazókiat már nem kell megszólítani.

jjulie 2010.04.19. 19:54:17

@Nuntius:

kb a fele stimmel, lehet hogy kétharmad (napi szintű érdeklődő vagyok, már három havi törökgáborakadémiai végzettségem van, és ez egy igazi csipkedni való paradicsom)

mrs. white 2010.04.19. 19:55:17

@jjulie: Úgy néz ki sokkal válallhatóbb a fidesz hályog mint a vörös hályog. Ha már sértegetés nélkül képtelen vagy leírni bármit. Kommunikációból biztos meghúztak volna, ha tanultál volna ilyet.

Nuntius 2010.04.19. 19:56:01

@mrs. white: Ahogy @jjulie hozzászólásait megnézem, komoly sikerre vezetett a riogató, huhogó balliberális kórus orbán ellenes agymosása. Kirajzolódik egy klubrádión, drágabolgárúr-on logó, atv-s Kálmán Olgát imádó sértett ember képe, aki szavazni nem megy el, de beleköt mindenbe, mindenkibe, hogy ne lógjon ki az a bizonyos lóláb, közben csak előre negatív dolgokat prejudikálva egy jó kis orbánozós helynek használja a blogot.

mrs. white 2010.04.19. 19:58:45

@Közöd??: Akkor olvasd el figyelmesen a számokat hátha mégis más eredményre jutsz.

jjulie 2010.04.19. 19:59:11

@tölgyes:

nem nem, orbánt csak egy kicsit szidalmazom a gyurcsány-bajnai teljesítményért, az orbán saját jogon utáltatta meg magát velem 2001 decemberében (előtte jobbára csak a bundeszliga frizuját ismertem a máv előre ifiből), de 2001 decemberben véletlenül leültem egy tv hiradó elé, és azóta is tart a sokk, és a sokk az sokk

Nuntius 2010.04.19. 20:00:17

@jjulie: Ezt nevezem szellemi maszturbációnak. És mennyire okoz orgazmus közeli élményt egy jó orbán fikázás? :)
Gondolom, utána hátradőlni, egy cigarettára gyújtani, vagy kortyolni egy kis söröcskét, és jóízűen csettinteni, hogy hú de jól megmondtam az angyalát :)
Csak ezt felénk primitívségnek nevezik, nem jópofa hozzászólásoknak.

panelburzsuj 2010.04.19. 20:03:16

@Nuntius:

Nem ugyanazok: az MSZP volt mindig is messze a legheterogénebb párt, mint a Kádár-rendszer (a minden társadalmi erőt egy zászló alá gyűjteni kívánó néppárt hazai mintaképe....) természetes örököse.

(Van egy zabigyerek is. Olyan, mint az Edmund.)

(Edmundról bővebben: mek.niif.hu/00400/00489/00489.htm)

Az örökség pedig legalább két hatalmas kupacból áll: a felső tízezres kapcsolatkör (akiket alig ismerek), és a nép közé eresztett gyökérszervezet (akiket elég jól ismerek).

A két tömb eddig is sokat markolászta egymás gigáját. De elég erős mindkettő ahhoz, hogy önállóan is megálljon a lábán: a felsők a milliárdjaikból (ld. Kapolyi-párt), az alsók a noteszeikből; a megyéket, járásokat, hivatalokat és intézményket átszövő, hihetetlenül szívós hálózatukból.

Hogy melyik milyen viccekkel milyen támogatottságot tud szerezni, és mikor, az nyilván: attól függ. De hogy pár évet teljesen betokozódva is ki tudnak húzni, az egészen bizonyos. Különösen az alsók, akiknek eygszerűen nincs más választásuk: vagy feladják, és mehetnek lapátolni, vagy kibbekelnek az újrázásig. Belőlük lehet egy olyan szoci párt, ami rá fog hajtani az összes plebejus szavazóra, és vörös bárók nélkül ezt sokkal meggyőzőbben fogják tudni előadni.

Annyit weimároztunk már itt: nem kéne elfeledni, hogy a nyomorba szakadt németek kínjaira alapozva azért a balos erők sem álltak olyan messze a hatalom megragadásától, mint utólag véljük.

És mielőtt: egy plebejus-radikális vörös párton se lelkesednék jobban, mint a jelenleg türemkedő "nemzeti" párján.

ssi 2010.04.19. 20:05:13

@wincent:
Nem tudom, hogy a 2/3 mit jelent majd
- jogilag az ellenzéknek
- és a jövőbe se látok - mit kezd vele a fidesz

A nyomásgyakorlásnál magunkra, a választókra gondoltam - ez lesz a nagy kihívás:
- egyrészt ismernünk kell a szabályos lehetőségeket és fokozatokat
- másrészt okos érveléssel kell majd bírálnunk és kérnünk, javasolnunk

Ügye még mindig egyet értesz velem?

Nuntius 2010.04.19. 20:06:45

@jjulie: Emberek változnak, változhatnak. Ha te nem tudsz ezeken túllépni, akkor az súlyos probléma.
Amúgy én 1989-óta ha visszanézem, elég sokat változott orbán.
Sokszor rossz irányba, pl. a gyurcsány vita az katasztrófa volt, ott nagyon balfék teljesítményt produkált. És ellenzékben sem volt 10 pontos. Olyan 4 pontra értékelem, de a mostani kampány és az utóbbi hetek megnyilvánulásai már profi politikusi képet rajzolnak fel.

mrs. white 2010.04.19. 20:08:27

@Nuntius: Julcsi menhetetlen. Ismert, a pszichologibán ezt narcisztikus hajlamnak hívják. Rajta kívül mindenki hülye szerinte. Egyébként ha most az mszp nyomná az első helyet akkor őket szidná. A lényeg hogy minél több emberbe lehessen belekötni Önnön nagyságával. Ezen állás szerint mindenki fidesznyik aki nem ért vele egyet.

jjulie 2010.04.19. 20:08:50

@mrs. white:

lehet hogy meghúztak volna kommunikációból a suliban, de hát valami véletlen folytán az életnek tanultam nem a sulinak, és valójában kommunikációból élek kb 25 éve (a dumámból)

drága, mikor szavaltam mszp verset, az pedig, hogy mszp-sek csináltak bolondot a te parasztodból, abból engem csak a lóvátett parasztod tetszett, és nem az aki megpörgette, az pedig külön bónusz hogy azzal a gyurcsánnyal sem tudott mit kezdeni, aki lehazudta az égről is a csillagokat a 2006-os vitában

aum 2010.04.19. 20:11:11

@wincent: Ezt a fordulatot a Schiffer szokta használni, őt kell megkérdezni :)
Az én levezetésem szerint ma a politika nagyrészt a gazdasági előnyök megszerzéséről és megvédéséről szól. Ezt leöntik egy hamis ideológiai mázzal. Például mitől szocialista az a párt, amely ész nélkül privazizál, milliárdosok vezetik, megszorít - a másik oldalt a fantáziádra bízom.
Az egész csak elfedi a poltika előbb vázolt valódi célját.
Persze komoly érdekek fűzödnek ahhoz, hogy a nép butaságban maradjon, manipulálható, uszítható, megvehető legyen, de lehetőleg ne szembesüljön a manipulátorok valódi céljával.
Ez nem újdonság, már a rómaiak értettek hozzá (kenyér és cirkusz kell a népnek).
Az LMP attól posztmodern, hogy az információszabadság korában már szinte lehetetlen eltitkolni mögöttes szándékokat, elhallgattatni valós tényeket, kihagyni a népet a döntésekből.
Az utolsó állami pénzköltést is le lehet ellenőrizni, nincs központi tájékoztatás, a médiafelületért mindenkinek meg kell harcolni és bárki híres lehet 15 percre (Andy Warhol).
Nincs egyigazság, a partikuláris érdekek nagyon könnyen kifejthetőek (ez itt a fórumon is jól látszik).
Ahelyett, hogy súlykolni próbálnánk a magunk - nyílvánvalóan véleményes - igazát, vagy elzárnánk az információkat (egyre inkább lehetetlen), ahelyett magát a politikai mechanizmusokat kell megváltoztatni.
Nyílttá kell tenni az emberek számára (párt- és kampányfínanszírozás).
Vissza kell venni a politika hatalmat az oligarchiáktól (mutyizás és korrupció elleni fellépés).
Be kell vonni a döntésekbe az embereket (részvétel civil kezdeményezésekben, közérdekű adatok nyilvánossága).

mrs. white 2010.04.19. 20:12:10

@panelburzsuj: A pénz nem minden Kapolyi összes szocdemes probálkozása a rengeteg pénz ellenére hamvában hullt. Az általad gyökérnek nevezett szorgos hangyákra építkezhetnének de pont azoknak lett tele a hócipőjük high society-vel.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 20:12:54

@manyike: Igen, egyet értek. Viszont szerintem van egy közbülső és fontos lépcső: a parlamenti ellenzék. Ha ők nem állnak ki a változásokért, akkor nem nagyon lesz meg bennünk, a választókban az erő, hogy kifejezzük KÖZÖSEN az érdekeinket. Egy komolyabb nyomásgyakorlás szervezést igényel. Kell egy politikai erő is, ami melléáll. Mert ugye ha meg is döntjük a kormányt, valakit a helyére kell ültetni. Ki legyen az, ha nincs az ellenzékben olyan, aki tenne a rossz folyamatok ellen. Persze jöhet egy párt a parlamenten kívülről is, de hogy új választásokkal esetleg rögtön nyerjenek is. Több, mint kétséges.

Ha nincs megfelelő ellenzék, akkor a választókban még inkább kialakul a kiábrándultság.

Nuntius 2010.04.19. 20:13:15

@jjulie: Elég rossz sorban élhetsz. Ezzel a mentalitással kommunikációs vonalon tevékenykednél azt kötve hiszem. A dumád nem a megnyerő stílusból való.
A Szollár Domokos féle tenyérbemászó stílus a jellemző rád.

jjulie 2010.04.19. 20:13:28

@Nuntius:

nana, csak 20 évig játszotta a amit játszott, és most majd lehull a fályol meg a lepelle és maga valójában láthatjuk az igazgyöngyöt

ok, legyen igy és ne lakjon jól a rossz májam

mrs. white 2010.04.19. 20:17:10

@jjulie: Hát amig ennyi sötétség fejedelme van mint te nehéz is mit kezdeni. Különben is nem tudom feledni hogy neked Gyurcsányban a férfiúi szépsége tetszik. Hát tudod izlések és pofonok.....kedvedért megengedő vagyok, Gyurcsány ügyesen tud futni és gyereket találni, neked ez már pont elég lehet, hogy rajongásodat kielégítsed.

aum 2010.04.19. 20:18:33

@wincent: Így van, az LMP is fog változni.
Mondjuk tíz év múlva ilyen nevet nehezen fognak viselnek, de lám a Fidesz is megoldotta egy huszárvágással!
LMP-Magyar Lehetséges Párt

Nuntius 2010.04.19. 20:22:35

@jjulie: A májfunkció betegségei nehezen gyógyíthatók. De a rossz dumás kommunikációnak nevezett szövegek sem ütősek hanem inkább a szánalmasabb kategóriába tartoznak.
Biztos nem valami komoly médiában tevékenykedhettél, hanem inkább a rendszerváltás előtti pajtás újságában lehettél "a szerkesztő válaszol" rovat megmondóembere, elrontva sok kisgyerek örömét, akik sírva fakadtak az írásaid olvasása közben, persze te gonoszkodva jókat mosolyogtál ezeken, hogy de jókat írtam.
És jött a fránya rendszerváltás, ami elvette a játékszered, és az a köcsög viktor még a ruszkikat is kiküldte Imre bá temetésén. Hát ezért irgum-burgum, toporzékolás, és mindenki hülye és most belekötök mindenkibe, utálok minden politikust pártot, persze orbán kiemelkedő helyen. A többi akár gyerekeket is ölhet az nem baj. Ez a viktor a hibás még a hamu miatt is igaz? :)
Hát komoly a baj úgy látom.

panelburzsuj 2010.04.19. 20:24:42

@mrs. white:

A "nagy" MSZP-vel egyedül szembemenve nyilván még egy Kapolyi is kevés. De hadd ne soroljam a sajtóban rendszeresen feltünedező neveket, amiből azért könnyedén összedobható egy újabb "vállalkozói párt". (Nem muszáj nekik balosnak lenni, sőt.) Egy valódi médiapárt, amelynek nincs szüksége a cédulagyűjtő/plakátragasztó talpasokra, mert mindent készpénzért kiszervez diákszövetkezetnek, akárminek.

A gyökérrész meg elviaskodik az iskola- meg inkubátorház-igazgatói posztokért, helyi vízmű fb-tagságért, régiós meg megyei sápszedő helyekért, mint eddig is tette.

mrs. white 2010.04.19. 20:25:14

@aum: Nekem nem sok baj van a nevükkel. Amikor elmondják a tévébe mindenki belelátja a politikusok elleni protest életérzését, s pont ez volt a cél. Ha már benn vannak a parlamentben folyamatos megjelenési lehetőséggel, bármikor lehet váltani Liberálisok Magyarországi Pártjára. Ha valami zöldség lett volna a nevükben lehet hogy most nem itt tartanának.

panelburzsuj 2010.04.19. 20:27:24

@Nuntius:

Az az "elitellenes" diagnózis azért nagyon árulkodó ám.

jjulie 2010.04.19. 20:29:57

@mrs. white:

te vagy a fidesztenyészet díszpéldánya: rám kell sütni, hogy mszp drukker vagyok, mivel ez az egyetlen mód hogy visszanyerd az egyensúlyod...

szánalom

mrs. white 2010.04.19. 20:30:35

@panelburzsuj: Nem tom. Kapolyi a 750 kopogtatót símán hozta. A választáson meg kapott ha jól emlékszem 600 körül. Van amit meglehet venni van amit nem, lásd mdf példáját. Nagyon hiányoztak az elkötelezett talpasok. Az újságírok nem szedik össze a cetliket az országban. Úgy mondanám pénz nélkül nem megy de a pénz nem garantája a sikert önmagában. Az Lmp hasonló fanatizmussal és talpasokkal mint a jobbik, 10% felett lehetett volna.

Nuntius 2010.04.19. 20:31:41

@panelburzsuj: Rengeteg elitellenes ember van, de nem egyforma a megnyilvánulásuk. @jjulie egy komoly példa, hiszen megnyilvánulásaiban sok érdekes jelet lehet felfedezni. Megközelíthető emberi és pszichológiai szemszögből is.

mrs. white 2010.04.19. 20:32:18

@jjulie: Te vagy a maszpnyik díszpéldánya: rám kell sütni hogy fidesz drukker vagyok, mivel ez az egyetlen mód, hogy visszanyerd az egyensúlyod...

szánalom

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.19. 20:33:35

@Nuntius: "jött a fránya rendszerváltás, ami elvette a játékszered, és az a köcsög viktor még a ruszkikat is kiküldte Imre bá temetésén"

Aha, azok meg azért mentek ki, mert a Vezér ezt követelte... Hát lószart, mama! Már akkor mindenki tudta, aki külföldi rádiókat hallgatott, hogy a szovjetek kivonják a seregeiket Kelet-Európából, mindez csak idő kérdése. Ha a viktorod igazi hős lett volna, akkor két évvel hamarább követelte volna az oroszok kivonulását. Különben hol volt Orbán Viktor, amikor 1990-ben Marosvásárhelyen verték, gyilkolták a magyarokat? Megmondom én neked: sehol.

panelburzsuj 2010.04.19. 20:36:20

@aum:

Egyet nem tud megszünteni az information age: az emberek nyájhajlamát. Elnézegetjük magunkat a tükörben, aztán jön egy ping, és úgy rohanunk az "erdekesség"-vályúhoz, hogy majd összedől szerver.

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.19. 20:36:37

@mrs. white: te most az utánozó majmokat utánozod vagy csak egyszerűen baj van az IQ-szinteddel? ha rosszabbra gondolnék, akkor azt mondanám, hogy fizetett kommentelő vagy, mert mindig itt vered magad...

Nuntius 2010.04.19. 20:36:57

@Orbán Diktor: Jaj szegénykém. Te is agymosott vagy? Ki a fene dicsőiti a vikit? És nekem bizti nem a vezérem.
Olvasni kellene a soraimat. Nem kukacoskodni betűről betűre. Ironizálni kell a @jjulie ömlengéseire. Ha nem érzed és nem érted, inkább ne is írj.
Akinek nem inge nem veszi magára :D

Nuntius 2010.04.19. 20:39:26

@Orbán Diktor: Bocsi. Most látom még egy fóbiás emberrel akadtam össze :)

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.19. 20:42:48

@Nuntius: "Te is agymosott vagy?"

Méghogy éééén? Láttál engem a Vikinek csápolni? Vagy láttál engem a parlament előtt, csörgővel a nyakamban?
:-)

mrs. white 2010.04.19. 20:44:32

@Orbán Diktor: Még nem vagyok de adhatnál érte egy kis lóvét, a pénznek nincs szaga, így tőled is elfogadom.

tölgyes 2010.04.19. 20:44:40

@jjulie: Milyen jó magának! Magából évekre szóló élményt és gyűlöletet vált ki egy olyan beszélgetés, ami nem nyerte el a tetszését, de megbocsáthatónak, felejthetőnek tartja azt, ha egy pártvezér és kormánya -jelen esetben az MSZP-Gyurcsány és Bajnai - az adóinkon felül elkúr 18.000 milliárdot.. vagyis a pekingi olimpia költségeit tokkal vonóval..:::)) Én azt gondolom, hogy Gyurcsány mégis csak az elkúrt politika és pénz miatt fordult szembe az Ön kedvenceivel... méghozzá nem kicsit fordult szembe, hanem nagyon!!!

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.19. 20:45:58

@Nuntius: Jó, jó, de akkor most félt a Viktor vagy nem, amikor verték a magyarokat? Mért nem volt ott?

Nuntius 2010.04.19. 20:46:07

@Orbán Diktor: Amúgy természetesen az általad felvetett történelmi pillanatok nem képezik vita tárgyát, sem a rendszerváltás nem volt téma, sem vásárhely.
És ahogy sem horn, sem gyurcsány, sem senki más, úgy viktor sem volt ott 90 március 19-én és 20-án, csak a cigányok, akik kiálltak a Magyarok mellett.
De ennyi a témáról mellékszösszenetként.
Az ruszkik téma sem neked szólt, tehát kár is volt megszólalnod.
Mellécsaptál nagyon. Nem én vagyok a te embered, úgyhogy lehet rólam leszállni.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 20:47:19

Lehetne olyat játszani, hogy vélt vagy valós sérelmektől, véleménykülönbségektől függetlenül ezt a jellemtelen stílust itt mellőzné mindenki? (igény esetén máshol kiélve)

panelburzsuj 2010.04.19. 20:47:24

@Nuntius:

Maradjunk abban, hogy jjullie az én tapsztalatom szerint az olyan eliteket ellenzi, mint az aládúcolt lakásában a póznára kiszögezett Népszabiban ábrázolt KB-tagokra légpisztollyal céllövő haverom.

(Fideszes kerületi alpolgármester lett belőle. Figyelsz a karrierre, jjulie? ... :)

jjulie 2010.04.19. 20:48:45

@panelburzsuj:

igen, a fiuk újak itt a játszótéren

Idet 2010.04.19. 20:48:58

@Nuntius: Hát, eminenciádat ugyancsak felhergelte ez a mi Giuliánk, úgy látom... hogy hívják az ilyet? Megosztó személyiség? Szegény Kaczinsky is az volt, állítólag!

panelburzsuj 2010.04.19. 20:50:41

@mrs. white:

Kapolyinak leginkább csakis pénze volt. Ami önmagában azért tényleg kevés, a minimum beugró azért egy jelszó, vagy egy jelvény, nem? :)

Nuntius 2010.04.19. 20:51:33

@Orbán Diktor: Na azt sem tudod mit jelent a szó maga. Csak és kizárólag a csápolók az agymosottak? :)
És a szoci szavazó iq szegény emberek? A maunika show-n és fásy mulatón felnött korosztály? Aki haza megy munka után, megiszik egy sört, megnézi a heti hetest és ennyi a rálátása a közállapotokra? Azok nem agymosottak? Dehogynem. Ahogy az orbán fóbiások, zsigeri és hivatásos gyűlölködők, a rosszat akarók, az előre negatív dolgokat prejudikálók, akik csak támadni, sértődni és vagdalkozni tudnak.
Semmi észérv, semmi logikus magyarázat nincs a viselkedésükre csak az üres duma.
Hát ez az agymosott.

mrs. white 2010.04.19. 20:51:42

@Orbán Diktor: Ne de hol volt ekkor Horn Gyula és Megyó és fletó? Ez itt a kérdés. ........to be or not to be, that is the question? ezt tudom oroszul is a volt komcsik kedvéért (fonetikusan) bütty ili nye bütty eta zgyesz vaprósz?

Kivlov 2010.04.19. 20:51:43

ha meglesz a mandátum 2/3, teljesen mindegy hány % szavazott a választó korúakból a fityiszre...

mrs. white 2010.04.19. 20:54:44

@panelburzsuj: ja ja. Mondjuk lehetet volna Éljen Kapolyi, éljen a haladás, előre a szociáldemkrácia útján. Komolyan az ország egyik leggazdagabb embere miért érez kényszert, hogy ebben az életkorban ilyenekkel foglalkozzon? Ráadásul ilyen hatásfokkal.

jjulie 2010.04.19. 20:55:21

@tölgyes:

az én kedvencen a barcelona, a messi, yaya touré, valamint a julia roberts (egy barátnőm is volt valaha, aki kb. egyidős vele és élőben játszotta a pretty women-t), és nem ismerem azokat akik szembefordultak a kedvenceimmel

Nuntius 2010.04.19. 20:56:19

@Orbán Diktor: Hülyeségre nem kell válaszolni. Te miért nem voltál ott? És a szeretett politikusaid miért nem voltak ott? Miért nem voltál Malina Hedvig mellett? Miért nem mentél ellentüntetni Kolozsvárra az új jobboldal ellen?
Hmm?
Nem az a lényeg ki hol volt 1990 márciusában, hanem az hogy mit tesz le, és mit tud tenni most a hatalom birtokában majd úgy május 20-tól az elkövetkező 4-8 vagy 12 évben az ország, a te és az én érdekemben, hogy teremtsen olyan lehetőséget ebben az országban, hogy nyugalomban lehessen élni, észre se vegyük hogy vannak politikusaink és jobb életkörülmények között öregedjünk meg és élhetőbb országot hagyjunk a gyerekeinkre.

Idet 2010.04.19. 20:56:35

@Orbán Diktor: Nana! Azért a Nagy Imre (újra)temetésén mondottak akkor és ott nem voltak teljesen veszélytelelek. Benne volt a pakliban, hogy az elvtársak annyira berágnak és elmegy az eszük, hogy bekasztlizzák egy kicsit. Csak, hogy megmutassák, hogy még ők az urak a háznál.

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.19. 20:57:35

@tölgyes: azt meséld el nekem, hogy hány fideszes utasította el a béremelést, a segélyt, a nyugdíjemelést vagy a gázártámogatást a szocialisták idején? azért írom ezt neked, hogy ébredj fel a Csipkerózsika-álmodból, mert az államkasszát nem a politikusok rabolták ki elsősorban, hanem a inkább a haszonleső magyar nép
mindig a nép hatalmazta fel a politikusokat arra, amit tettek...
a haza érdekében, most visszaadnád a szocik idején felmarkolt plusz jövedelmeket? a többi egyén is visszaadná a béremeléseket?
ugyan már, mi itt mind magyarok vagyunk, ne kelljen már az ujjunk mögé bújni egymás elöl: erről regélj nekem, turbó magyar barátom... (ha tudsz)

Idet 2010.04.19. 20:57:45

@Nuntius: Egy véleményen vagyunk!

6.Lenin 2010.04.19. 20:58:10

@Kivlov:

Igazságod vagyon Polgártárs,de már most is mindegy.
Törpéknek,törpe a szavuk is.

Nuntius 2010.04.19. 20:59:16

@panelburzsuj: Jönnek az önkormányzati választások, és @jjulie mint "kommunikációs szakember" csuda jó szóvivő lehetne valamelyik fideszes önkormányzatban :)
De ha nem tudja félre tenni viktor iránti ellenszenvét, akkor lesz majd jobbikos önkormányzat is :)

Idet 2010.04.19. 21:00:59

@mrs. white: ez jó... de inkább csak egy ty-vel, ha már fonetikus átírás. So, wie bütyök...

Nuntius 2010.04.19. 21:02:18

@Idet: Nem állt szándékomban :)
Fő a nyugalom, a szabályos szívritmus, a normális vérnyomás.
Aki egy politikai blogon felidegesíti magát, az meg is érdemli. :)
Még az a szerencse, hogy nem veszem komolyan, és mosolyogva tudok kilépni innen.
Ha meg arra gondolok, hogy sokan itt élik ki magukat, és agyvérzés határáig feldühítik maguk, azokat csak szánni tudom.

panelburzsuj 2010.04.19. 21:02:32

@Nuntius:

Te valóban új szín vagy palettán.

mrs. white 2010.04.19. 21:02:46

@Orbán Diktor: Mondjuk én elutasítottam. Segélyt béremelést sosem kaptam az államtól. Megoldottam magamnak az életemet és csak azt vártam el hogy ebben ne hátráltassanak. Nagy kérés volt.

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.19. 21:04:31

@Idet: Ugyan már, a Viki jól belerúgott néhányat a döglött medvébe, ennyi... ezt sem tudjátok kidumálni...

mrs. white 2010.04.19. 21:05:53

@Idet: Élőben még röhejesebb ha előadja az ember. Meg amikor Charles Bronson berúgja a vadnyugati ívó ajtajátt és azt mondja összehúzott szemekkel........Dobre vecser.

Idet 2010.04.19. 21:06:10

@panelburzsuj: Volt?! Csak volt Kapolyi et.-nak, a Nagy Eocénprogramozónak pénze?
Időközben a híd alá költözött, és reszkető kézzel kéreget a Ferencesek előtt? Ez nóvum!

Nuntius 2010.04.19. 21:06:13

@panelburzsuj: Megyek is aludni, mielőtt miattam megromlana a blog közhangulata. Igyekezni fogok majd bejelentkezni máskor és hozzászólni.
Jó éjszakát mindenkinek, politikusmentes álmokat. :)

panelburzsuj 2010.04.19. 21:07:41

@Orbán Diktor:

Tévedsz. Abszolúte nem érdekelte, hogy mi van a medvével. Egyetlen dologra koncentrált: hogy őt észrevegyék, megjegyezzék, akár húsz év múlva is emlegessék.

sárkányfő 2010.04.19. 21:08:47

@Orbán Diktor: Én nem bírom a Viktort, mióta 98-ban kormányra került és kimutatta a foga fehérjét, és azóta csak süllyed tovább, de azt meg kell adni, hogy 89-ben egy kurva nagy hős volt, sokkal messzebb ment el az újratemetésen mint bárki akkoriban, és nem kellett Romániába menni, hogy megverjék, megverték őt itt helyben a magyar rendőrök Demszkyvel és Kis Jánossal együtt.
Kár hogy azóta az lett belőle ami. Sic transit gloria mundi, továbbá Karinthy találkozás egy fiatalemberrel, és egyebek.

panelburzsuj 2010.04.19. 21:09:13

@Idet:

Kontextus: a kampánykellékek közül csak ez volt neki.

Idet 2010.04.19. 21:09:28

@Nuntius: Ki ne lépj már!!! Hát nem szórakoztató?! Különben bocs, személjes vaprósz: 20 és 30 között leledzel? Nyugodtan küldj el a bánatba, ha gondolod!

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.19. 21:09:37

@mrs. white: "Ne de hol volt ekkor Horn Gyula és Megyó és fletó? Ez itt a kérdés."

Dehogy, nem ezt kérdeztem (nem figyeltél). Akikre te hivatkozol, azok nem soha nem akartak minden magyarok vezérének feltüntetni magukat.

jjulie 2010.04.19. 21:10:26

@Nuntius:

nem nem, és direktben hajtok a pénzre, és egyszerűen kidumálom az áldozataimból (na jó, kicsit csalok is, és van egy segédem pici szoknyában nagy dekoltázzsal)

Idet 2010.04.19. 21:11:02

@Orbán Diktor: Kedves Diktandorom, ezt nem kell kimagyarázni, mert nem szorul rá!

mrs. white 2010.04.19. 21:11:21

@Orbán Diktor: Még mindíg nem tudjuk hol volt ekkor Fletó és Megyó?

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.19. 21:12:32

@mrs. white: "Mondjuk én elutasítottam. Segélyt béremelést sosem kaptam az államtól. "

Ne röhögtess, mert cserepes lesz a szám...
:-)

mrs. white 2010.04.19. 21:15:36

@Orbán Diktor: Pedig barátom léteznek ilyenek még ha a te beszükült világképedbe nem is fér bele. Sajnos a tehetséges emberek megállnak a saját lábukon. Az inproduktivakat pedig támogatja a szocilista párt. Melyik verte ki a biztosítékot az angol vagy az orosz kifejezés?

6.Lenin 2010.04.19. 21:16:24

@panelburzsuj:

Sikerült!
Mindenki róla beszél.
Mások eltünnek.
C'est la vie!

hoplita 2010.04.19. 21:19:14

Na, jó estét mindenkinek!

Most jöttem egy fideszes gyűlésről, ütik a vasat ezerrel, mert nálunk 2. forduló lesz.
Leküldték bájerzsótit, négy éve nem hallgattam már,. most megkaptam belőle az adagom újabb négy évre...
Hihetetlen önteltség, leereszkedő jovialitás és permanens csúsztatás, ordas hazugságokkal keverve.
Úgy sütött belőlük az elbizakodottság, a ki ha én nem-fíling, hogy nem tudtam megállni röhögés nélkül.
Amúgy összességében szép kilátások, igazán szemnyitogató kitárulkozás itt a kétharmad küszöbén...
Igaz magasra kell mászni, mert onnan lehet jó nagyot taknyolni.

Idet 2010.04.19. 21:19:14

@mrs. white: Jajj, ezt elmondom! A szüleim anno az 50-es években elmentek a moziba (jobb híján) és megnézték az orosz feldolgozású Othellót (szintén jobb híján), ohne szinkron, feliratozva. Mikor jött a nagy fojtogatási jelenet, az orosz színész - ez egy ilyen sztanyiszlavszkíji effektus volt - hosszan meredt a hősnőre, ezt megunván egy nézó, a sötétben megszólalt öblösen: Na, mi lesz mán? Igyi szudá Gyezgyemóna...
A mozi felrobbant, a népek könnyesre röhögték magukat, a beszóló meg gyorsan eltűnt a balfenéken.

jjulie 2010.04.19. 21:19:41

@mrs. white:

hallottál a jób könyvéről?

p.a.r.t.i.z.a.n 2010.04.19. 21:20:03

Nem csak ez az egy akna van, számtalan akna van valójában, különféle "megszorító" intézkedések amiről kígyót-békát kiabáltak, de amikre feltétlenül szükség lesz a gazdaság rendbetételéhez, kíváncsi leszek hogyan magyarázzák majd meg ezeket. Például hogyan mondják el a népnek, hogy be kell tényleg zárni egy vasútvonalat ahol naponta 46 utas van. Vagy tényleg össze kell vonni két-három iskolát-kórházat, hogy az összevont hatékonyan és gazdaságosan működjön. (Nem konkrét példák ezek.) De kíváncsi lennék, milyen lesz a rendőri fellépés bírálata ha a rend őrei a leendő randalírozó csőcselék ellen lépnek fel - mert hamarosan megjelennek, mert meg fognak jelenni ha a legszélsőbb jobb kiábrándul a parlamentalizmusból. Ők is csak a "zemberekkel" tudják majd megfizettetni egy leendő növekedés - stabilitás árát. Ezek az aknák fel fognak robbani, úgy is mondhatnám hogy a fagyi vissza fog nyalni. Még egy jó példa a kettős állampolgárság ügye, vajon Orbán elmegy-e Székelyföldre közölni a néppel, hogy ok, kettős állampolgárok lesztek de ne számítsatok itthon egészségügyi vagy szociális ellátásra, extra munkalehetőségre, lakhatásra stb, max szavazati jogra ha rám szavaztok. Ezt fogja mondani?

Idet 2010.04.19. 21:21:22

@mrs. white: Fletó valamelyik kisz-táborban kefélt, Megyó meg valami parton/partin koktélozott/kefélt. Meiner Meinung nach.

panelburzsuj 2010.04.19. 21:21:39

@6.Lenin:

Azért két erkéllyelenet még van maradt azokból a hősies időkből: a Szűrös kikiáltása, meg a Horváth Balázs benzines tornászása.

De ők azért valóban kisinasok egomarketingből Viktorunkhoz mérve.

mrs. white 2010.04.19. 21:22:19

@Idet: Ez jó volt. Most röhögünk rajta de lehet, hogy egy kicsit meglapogatták az elvtársak szegény mókás embert.

mrs. white 2010.04.19. 21:24:05

@hoplita: Testvírem hát mijóta tartozól ebbe a körzetbe, mindíg azt hittem pösti vagy.

mrs. white 2010.04.19. 21:25:24

@hoplita: Bocs félre olvastam a bajerzsótit.

mrs. white 2010.04.19. 21:28:26

@Idet: a két kefélés és koktélozás között egy kicsit azért még ráérő szabadidejükben privatizáltak kapolyi volt nehézipari miniszterelvtárssal egyetemben. Az ilyen földi hivságokkal ami orbán piktornál kiverte a biztosítékot nem foglalkoztak, nem akartak ők vezérek lenni csak egyszerüen a szegény családjukat eltartani.

panelburzsuj 2010.04.19. 21:28:37

@p.a.r.t.i.z.a.n:

A szavazójogot is megtoldva azzal, hogy vagy mehettek Bukarestbe (esetleg Kolozsvárra) gyakorolni, vagy jöhettek Magyarországra, vagy megvárjátok, míg a román közigazgatás hajlandó lesz lebonyítani a magyar választásokat.

Nem eszik olyan forrón a kásákat, mint ahogy azt a szocik híresztelik.

Idet 2010.04.19. 21:29:25

@mrs. white: Nem, meglógott, volt magáho' való esze, a többiek meg befogták a szájukat. Ha megfogják, nagy baja lehetett volna, így igaz.

6.Lenin 2010.04.19. 21:32:31

@panelburzsuj:

Ennyire fáj?
Vigasztalódj,Viktor nélkül is bukás az MSZP jövője.
Csak idő kérdése volt.Van benne 1 epizód szerepe Viktornak is,de nem ő a főszerplője ennek a komédiának.

hoplita 2010.04.19. 21:33:48

@mrs. white:
Azért az figyelemre méltó volt az estben, hogy az idő felét a Jobbik szapulásával töltötték el....a hazai képviselőjelölt kicsit óvatosabban, mert hogy ismerjük egymást elég jól egy ideje..:))
Annyit le lehetett még egy semleges kívülállónak is szűrni, hogy a Jobbiktól jobban tartanak, mint a cociktól, főleg szavazatelszívási szempontból.
A másik érdekesség, hogy az LMP-nek még a neve sem merült fel...Zsóti barátunk nem tartotta említésre érdemesnek őket...vagy valami más okból került ki a "szórásból".:D

Idet 2010.04.19. 21:35:21

Orbán Viktort utálók, figyelem! Az ATV-n ott a quadriga, Avar, Bolgár, Mészáros elvtársak meg az a kisaranyos pasi a pocokfogával ezerrel félnek Orbántól és a Fidesztől, valamint kétezerrel sz@rozzák őket!

Kazi2 2010.04.19. 21:37:41

...nálam ovi egy megszeppent kis törpe marad mindig, aki kifelé ugyan már elég jól eladható állapotba tornázta fel magát, de ha ránéz egy viselkedéskutató bizony hamar kiderül a turpisság... Hatalomvágy a köbön. Persze ettől még lehet ő Mo. min.elnöke.
Nem ez a gond.
Oviék a rendszerváltáskor még valódi fiatalok és demokraták voltak, most ők a legidősebb átlagéletkorú párt Mo-n (56 év), ennek ellenére nevük változatlan, liberálisból hirtelen (Ó)Konzervatívok lettek, mert ott találtak üresedést (amit tény, hogy profi módon töltöttek be), a múlt rendszerrel, bár lett volna lehetőségük (Rendszerváltás, 98-02) nem számoltak fel/le, nem tisztázták azt, mint bármely más volt szocialista országban - akkor meg miről beszélünk???
Hány, most rájuk szavazó hiszékeny jobboldali számára derülne ki, hogy 20 év óta mit titkol előlük (is) az ő szeretett pártjuk (is)?

Nálam ez KUKA.

Idet 2010.04.19. 21:39:03

@mrs. white: Kapoli elvtárs... hát, az is megérne egy misét! Meg egy halotti tort...eocénprogram és valami a bauxittal is volt a Bakonyban, az a nagy lencse! Nem azért ment el a Tatai tó vize? Már nem emlékszem pontosan.

DHV 2010.04.19. 21:39:46

Most mondta el a TG-t gyalázó Népszava cikket Mészáros Tamás az Újságíróklubban egy az egyben...

bóra77 2010.04.19. 21:41:40

jaj, Gábor, mai ATV/sajtóklubi MT most is rajtad fröcsfröcs...csak mondom. épp a műsor vége felé..pedig megfogadtam, hogy nem nézem többé azt a szennyet.

Botya 2010.04.19. 21:42:55

@jjulie: a barcelona-t nem adom, az a fidesznyikek kedvence...

Botya 2010.04.19. 21:44:23

@Idet: Vértesi Erőmű, Bodoky már pedzegette

török gábor 2010.04.19. 21:44:43

@bóra77: láttam, vicces volt :) ugyanaz a lenéző, kioktató stílus, érdekes, érdekes...

bóra77 2010.04.19. 21:46:47

@DHV: igen, én is éppen ezt írtam...volna

mrs. white 2010.04.19. 21:46:52

@hoplita: Teljesen logikusan tartanak a jobbiktól mert nekik a Ők az ellenfelűk. Az lmp től tartson az mszp. Láttam a szocik holnapi plakátját. Nem csak szadesz kék és lmp zöld lesz rajta. Hanem radikális változást is fognak követelni. Valami ilyesmi lesz: folytassuk eggyütt radikálisan mert lehet hogy más lesz akkor a libeálris zöld program a fiatal magyar demokraták számára. Hajrá magyarország Ne Vona kodjatok behuzni az x-et az ...................................................................................................... ( a lap túlsó oldalán)Mszp-re.

jjulie 2010.04.19. 21:49:38

@audi26:

nem nem, egy fidesznyiknek kifordul a bele ennyi egyéniség és fantázia láttán, ők az ádert meg a szijjártót érdemlik

panelburzsuj 2010.04.19. 21:52:28

@6.Lenin:

Ki nem szarja le az MSZP jövőjét? Tényleg ennyi eszed van csak, hogy bárki bármit mond, te csak a komcsit vagy képes elolvasni belőle? Ne szomorítsál már meg ennyire ...

Botya 2010.04.19. 21:54:56

@jjulie: ők is focisták, hol játszanak?

jjulie 2010.04.19. 22:00:37

@audi26:

a másodosztályban, mint a főnökük

jjulie 2010.04.19. 22:01:11

@audi26:

meg a kispadon, mint a főnökük

[nev] (törölt) 2010.04.19. 22:01:37

@Idet:
88 tavaszán:
kádár nagy imréről:
www.youtube.com/watch?v=tZ_4-58peco

kádár a szovjet csapatokról:
www.youtube.com/watch?v=sfrFmLK3M2k

nem volt különösebb bátorság 89 nyarán azt a beszédet elmondani. hazafias cselekedet volt. és tapsoltam is neki. szerintem orbán a legjobb beszédét mondta el, ahhoz képest, hogy suhanc volt.

www.youtube.com/watch?v=4YybjROUMu0

ma már az álmoskönyvből írja a beszédeit.

teevee 2010.04.19. 22:01:48

Talán nem is ide tartozik, de itt-ott felbukkant a kommentekben a "konstruktív ellenzék" fogalma. Háttttö, szerintem, ez olyan, mint Columbo felesége, mindenki beszél róla, de senki sem látta.

Nem is igazán tudom elképzelni, hogy egy entitás (egy párt, mint olyan), aminek teljesítményére vonatkozóan csak egyetlenegy visszacsatolás létezik, a négyévenkénti szavazatszámlálás eredménye, optimalizálhatna-e bármi másra (pl. ország érdekére, nemzet felemelkedésre, felebarátaink lelki üdvére, stb.)?

Ha a szavazatokra optimalizálás és (mondjuk) az ország érdeke egybeesik, akkor jó az országnak, ha nem, akkor nem.
Általában jó szokott lenni, mert 4 év elég hosszú idő tud lenni ahhoz, hogy kormányzók és a kormányzottak érdekei egybeessenek. Mi itt rossz időben vagyunk, a szükséges intézkedések jótékony hatása csak ciklusokon túl tud érvényesülni, ezért ezek meghozatalában a pártok ellenérdekeltek.
Marad a demagógia, a ködösítés és a pótcselekvés.

2010.04.19. 22:03:08

Hú, ez nehéz kérdés. Az biztos, hogy ha sokan adták a voksukat a mostani kormányra, akkor a felhatalmazás s a társadalmi elfogadottság nagyobb. Jó, ha meg belebuknak, az is nagyobb gond.

Parlamenti többségre példa a mostani, de nem sok köszönetük van benne...

öregkopasz0208 2010.04.19. 22:03:29

Gondolom, hallottátok már a legújabbat! Választások után Viktor lemond a pártelnökségről, Kövér vagy Pokorni javára. Szerintem a forgatókönyv ezután a következő. Kizártnak tartom, hogy Viktor, akiben nem volt akkora bátorság, hogy egy programot felelősséggel ismertessen, hogy egy TV vitára kiálljon az ellenfeleivel, szóval ez a frusztrált, leépült ember vállalja a napi gyűrődést a Parlamentben, amikor kevés a papolás, s másnak is lehet véleménye. Ő király akar lenni! Tehát ősszel átadja a miniszterelnökséget is valakinek, majd belenyugvó letörtséggel meghozza azt az áldozatot - a család engedélyével -, hogy az ország érdekében bevonuljon a Sándor-palotába köztársasági elnöknek. Addigra az elnöki funkciók már kétharmadosan megerősítve, hogy holmi parlamenti akárkik ne szólhassanak bele a KIRÁLY országot építő magas röptébe. Lehet, hogy lesz fehér ló is.

Botya 2010.04.19. 22:03:40

@jjulie: a kispadon ül a vezető edző is

Idet 2010.04.19. 22:03:57

@Kazi2: Csakhogy az az élet rendje, hogy az ember megöregszik, és egyúttal, jó esetben, benő a feje lágya is. És tanul, meg tapasztal közben, úgy is mondhatnánk, megérik. Nem hátrány, egy ország vezetésében sem.

Szólj, ha az örök ifjúság elixírjét megtalálod, én is kérnék belőle...

jjulie 2010.04.19. 22:05:14

@török gábor:

......és így veszti el szép lassan a szüzességét valaki....(mások szemében)

2010.04.19. 22:05:16

@török gábor: miért érdekes? Az lenne az, ha nem fröcsögnének...stílus maga az ember...:)

panelburzsuj 2010.04.19. 22:09:33

@öregkopasz0208:

"Lehet, hogy lesz fehér ló is."

Az Orbán Viktor???

dr kíváncsivagyok 2010.04.19. 22:12:15

Csodálkozom, hogy ebben az megközelítésben még csak most látom ezt az anomáliát. Ugyanezt a több helyen is megfogalmaztam , de természetesen laikus módon. A Fidesznek "vissza fog köszönni" az elmúlt évek destruktív politikája is .

6.Lenin 2010.04.19. 22:12:56

@panelburzsuj:

Ugyan Drága Barátom!

Nekem semmi bajom azokkal a kommancsokkal,akik hittek a PÁRTBAN.Hit nélkül lehet élni,de minek,gondolom ismered.

Az sem jelent gondot,ha ők veszik észre utoljára,amit más,hamarább észrevesz.

De,legyen az én gondom,miben hiszek/csalódom.Egyikünk sem lesz ettől agymosott.
Hittünk/hiszünk valamiben és tévedhetünk is benne.
Nem a mi hibánk.
Emlékszem a választások elött írt hsz-re.El is fogadtam,amit írtál.Megértettem,hogyan gondolkodhatnak a szoci szavazók.

azóta viszont kicsit váltottál,ezt nem értem.
Vagy félre értettem azt a hsz-t.Akkor,bocs.

jeangabin 2010.04.19. 22:13:13

Egy (bármilyen színű) kormány megbízatása 4 évig tart.
Hogy közben elfogy "alóla" a támogatottság/népszerűség, az ebből a szempontból lényegtelen, mondhatni: benne van a pakliban.
Akinek nem tetszett az elmúlt 2x4 év, még ha elsöprő többségben is voltak az utóbbi négy évet tekintve, azoknak is ki kell bekkelniük. Ez a szabály, a demokrácia c. játékot így játszák.
Ha a Fidesz alól elfogy a támogatás, a támogatottság, akkor is ki kell bekkelniük az embereknek ezt az időszakot, miként az ezt megelőzőt is ki kellett bekkelnie az mszp-s kormányteljesítménnyel elégedetlenkedőknek.
A többi, miszerint azt sugallja valaki, mint tette a Fidesz is, hogy egy olyan kormány illegitim, amit nem a választói akarat emelt hatalomra (mert mondjuk új miniszterelnököt jelölnek ki és átalakítják a kormányt, amihez joguk van, hiszen pártot választunk és az alakít később kormányt, avagy átalakít, és nem miniszterelnökre szavazunk ténylegesen...), nos, az ilyen sugallmányok és utalások, sejtetések kvázi az uszítás kategóriájába tartoznak, avagy azt súrolják.
És bizony ez a mondóka könnyen visszahullhat a fejükre, főleg, ha összejön a 2/3, és igazából szavuk sem nagyon lehetne, hiszen "csak" visszakapják, avagy kapnák.
De ez ugye stratégiailag érthető, ha nem is túl elegáns és korrekt: ez a kormány már nincs is, ezt üzeni.
Az viszont, hogy ezt a kormányt, avagy pártot az összes választó csupán 1/3-a választotta meg... Kérem szépen: kit láncoltak április 11-én a radiátorhoz erőszakkal, hogy ne tudjon elmenni szavazni?
Miként a megválasztott kormány a játékszabályok szerint 4 évig a rúdnál marad, még ha közben ki is kopott alóla a támogatói réteg java, úgy a megválasztott kormány hatalma akkor is tökéletesen legitim és megkérdőjelezhetetlen, ha csak 10% ment el szavazni, ugyanúgy, mintha mindenki elment volna, az egész 100%.
Semmi különbség a kettő között.
Akit ez zavar, az a legitimáció kérdéskörét ne az aktuálisan kormányzó erők orra alá dörgölje, hanem azoké alá, akik rendszeresen 30-40-50%-os méretekben odahaza vakaródznak ahelyett, hogy cselekednének.
Tök egyszerű.
:)

jjulie 2010.04.19. 22:13:58

@audi26:

az ádernak meg a szijjártónak ehhez még tréner is kellett?

[nev] (törölt) 2010.04.19. 22:14:31

@DHV:
meg van ez valahol? csak hogy tényleg gyalázzák-e? nekem olyan érzésem van, hogy török gábor önnön megítélésében is illetően objektívnek gondolja magát.

jjulie 2010.04.19. 22:16:10

@6.Lenin:

ajjaj, már megint belelöttyent valami abba a limonádéba, pedig tegnap éjjel már megbeszéltük, hogy csak tisztán iszod

atila68 (törölt) 2010.04.19. 22:24:53

"megpróbálván kimutatni, hogy a kétharmados parlamenti többségre esélyes Fideszt valójában a választókorú lakosság közel egyharmada támogatta csak április 11-én"

No aki ezzel kezd foglalkozni az is megérdemli, hogy ne publikálhasson soha többet.
Nem, nem T Gáborról beszélek, de volt már olyan közéleti fórum ahol beleszaladtam ilyen arcba.

panelburzsuj 2010.04.19. 22:26:05

@kíváncsivagyok:

Az ötvenhatos történetben koncentrálj arra, hogy az a hatalom, amely névleg ugyan a nép elsöprő többségének bizalmát élvezte, de biztos ami zicher azért többszázezer folyamatosan hergelt fegyverest is épített maga köré, milyen béna maradt, amikor a "szeretett nép" megszólalt. Piszkos terrormészárlást elkövetett ugyan nem is egy megszállott, de a gépezet egésze teljesen becsődölt.

jjulie 2010.04.19. 22:29:00

@atila68:

nem a választó korú lakosság egyharmada támogatta a szavazatál a fidesz április 11.-én? és ez a választási rendszernek és a többi voksnak köszönhetően kétharmados mandátumarányhoz fog vezetni mindez

mi a szar a hibás ebben?

6.Lenin 2010.04.19. 22:30:36

@jjulie:

Tisztán is ittam,saját szabadalom,citrom pálinka.
Azóta imádom Viktort!
Baj?
A focit nem kedvelem.

www.youtube.com/watch?v=F4OXrmxDp44&feature=related

panelburzsuj 2010.04.19. 22:32:17

@6.Lenin:

Nagyon úgy tűnik, hogy az utolsó változat. Félreértettél valamit. Talán attól van - a jjullii-féle megfejtést sem kizárva - hogy nem az olvasásra és amegértésre koncentrálsz, hanem vadászol.

Komcsikra. És ha ló nincs, szamár is jó. Vagy nyúl, vagy pocok. Csak valamit fölmutathass zsákmányka, ha már egész este itt állsz lesben.

laji 2010.04.19. 22:33:32

Azért ez a maszopos "tényleg lehet más a politika" plakát nagyot üt... :)))
8 évig loptak, és most a kampányban felteszik az i-re a pontot...

Az utolsó napon, ki tudja, nyomnak egy vírusmarketinget árpádsávos háttér előtt Molnár Gyulával... :))

jjulie 2010.04.19. 22:34:21

@6.Lenin:
a pálinka jó, öblögetni kell vele, egy csomó baktériumnak betesz a fogakon meg a nyálkahártyán, egyes kutúrákban vodkával csinálják

a citrommal óvatosan az betesz a fogaknak

jeangabin 2010.04.19. 22:36:19

@atila68: Azt lehet érzékelni, hogy az ún. baloldali/liberális média megmondóemberei nem tudják kezelni azt a helyzetet, ami előállott, vagyis, hogy hiába szajkózzák 10 esztendeje, Orbán Viktor a sátán, a Fidesz a legantidemokratikusabb népnyúzó diktatórikus szervezet a glóbuszon, és mégis ők nyertek, de főleg ilyen arányban.
Rettenetesen savanyú a szőlő, és most ilyesfajta szamárságokkal nyugtatják magukat, hogy hát végülis az össz választokorú lakosság csupán 1/3-a döntött úgy, ahogy.
Emlékszem, amikor 94-ben az Mszp tarolt hasonló arányban, a jobboldalon is ezzel "enyhítették", enyhítettük a kétségbeesést, hogy hát ha összeadjuk a a kis jobboldali pártocskákra leadott, de az 5%-os küszöb miatt kieső szavazatokat (pl. a Király B. Izabella fémjelezte Piacpárt + Miép, stb.), akkor nem is akkora a baj, sőt: mintha... De ez csacskaság.

laji 2010.04.19. 22:36:31

@jjulie: "nem a választó korú lakosság egyharmada támogatta a szavazatál a fidesz április 11.-én? és ez a választási rendszernek és a többi voksnak köszönhetően kétharmados mandátumarányhoz fog vezetni mindez

mi a szar a hibás ebben?"

Nem Te voltál, aki azt mondta nem szavazott? Most meg követeled a képviseletedet?

[nev] (törölt) 2010.04.19. 22:37:05

@jeangabin:
ez pontosan így van. ezzel együtt orbánnak azzal kell szembenéznie, hogy mindösszesen 1/3 támogatója van, 1/3 rész semleges, és 1/3 ellenzője van. a középső semleges harmadon múlik majd a megítélése. ha jól fog kormányozni, akkor szeretni fogják, ha rosszul, akkor nem fogják.

mindenesetre azt igérte: ki fogja vezetni az országot a válságból, és ehhez a lakosságnak és a vállalkozásoknak - magyarán a piacnak - különösebb erőfeszítést nem kell majd tennie. mert pusztán csak az állam túlhatalmát kell megszüntetni. és ez talán igaz is. csak kérdés, hogy orbán kormányon a minimál adó, és a piacba való be nem avatkozás liberális programját követi-e, vagy ő is, mint ahogyan elődei is a párt szponzoriait fogja viszont szponzorálni. ez a kérdés. meglátjuk.

Botya 2010.04.19. 22:37:19

@jjulie:maguktól nem játszhatnak ilyen rosszul, hogy a másodosztályban vannak. biztos a patás az oka

jjulie 2010.04.19. 22:39:30

@laji:

hol is követelem a képviseletemet áruld már el kérlek

és ott a kérdés továbbra is: nem az egyharmadnyi választókorúnak a voksán virág?

Botya 2010.04.19. 22:42:03

@jjulie: kicsit kevesebb mint egynyolcad

6.Lenin 2010.04.19. 22:42:08

@panelburzsuj:

Ritkán tévedek.
Nem emlékszem,hogy hasonló stílusban írtam volna neked.
Most tévedtem.
Semmi gond.

dr kíváncsivagyok 2010.04.19. 22:42:18

Valóban, az a 2/3 (mert meg lesz , ha másképp nem , akkor egy-két kollaborálóval az ülésteremben) máshonnan nézve "csak" az ország lélekszámának 1/4 - e . Innen nézve és ha bekalkuláljuk az első kellemetlen lépések után bekövetkező eróziót , már igencsak soványka "többség" , ami valójában , a népesség arányában kisebbséggé válik !

laji 2010.04.19. 22:43:08

@jjulie: "hol is követelem a képviseletemet áruld már el kérlek" azon agonizálsz, hogy az 1/3 alkot majd 2/3-ot a parlamentben... De azokat, akik sz@rtak szavazni, azokat ne vedd már vetítési alapnak, bitte.

jjulie 2010.04.19. 22:43:36

@audi26:

az a patás hülye mszp-s duma soha nem használtam, (micsoda véletlen, mitől is lehet) szóval kellett tréner a két díszpintynek ehhez?

2010.04.19. 22:45:29

@laji: ja a turul előtt, amin lendvai ildi néni ül morvai hisztinke álmával szőtt kendőben..:)

Na jó éccakát!:)

Botya 2010.04.19. 22:47:06

@jjulie: mesterre mindig szükség van, te is annak véled magad nemde?

jjulie 2010.04.19. 22:47:24

@laji:

mégegyszer felteszem az egyszerű kérdést:

mit hibázik el az aki azt állítja, hogy: a választókorúak egyharmada támogatta a szavazatával a fideszt ápr.11.-én

dr kíváncsivagyok 2010.04.19. 22:48:22

@panelburzsuj: Erőszakos megoldásban nem gondolkodom, de a mostani királycsinálók egy részét ugyanúgy megvezették homályos ígéretekkel . Ezért gondolom, hogy a Fidesznek ezentúl nem a (volt) MSZP szavazóktól kell tartania , HANEM EZEKTŐL A MEGVEZETETT EMBEREKTŐL akiket oly könnyen felhergelt, az MSZP ellen fordított, könnyű választási sikerhez segített , de SOHA NEM VOLTAK ORTODOX FIDESZ SZAVAZÓK!

panelburzsuj 2010.04.19. 22:48:29

@jeangabin:

Tudod, a Fidesz mostani támogatottságáról nekem újra meg újra az erdei útonálló banya ugrik be:

"Határeset: elfogadom!"

És a nyolc, de különösen az utóbbi négy év után nincs is ezen semmi kivetnivaló. Csak nem kéne félreértelmezni a motivációkat, a taszításokat és vonzásokat ...

szbi 2010.04.19. 22:52:09

@öregkopasz0208: hát ezért vesztettetek, a hozzád hasonló agyak miatt

laji 2010.04.19. 22:52:48

@jjulie: OK, lehet, hogy nem olvastam figyelmesen. Viszont mindegy, hogy a választókorúak hány százaléka szavazott a fideszre, elég, ha tudjuk, hogy az értelmesek 4/5-e...

dr kíváncsivagyok 2010.04.19. 22:53:09

Ne felejtsük el , hogy a Fidesznek ugyanazzal az emberanyaggal kell megoldani az eszkalálódott problémákat, amellyel az MSZP - nek nem sikerült ! Miért nem sikerült, mert a nehéz , megszorító lépések az ellenzék miatt kivitelezhetetlenek lettek ! És most az ország lakosságának a 3/4 -e lesz az ellenzék , mert hozzá számítom a kivárókat, a nem szavazókat is , nehogy megfeledkezzünk róluk !!

jeangabin 2010.04.19. 22:55:08

@[nev]: Hát, az nagy kérdés, hogy hogyan és miként zajlik majd ez a kivezetősdi a válságból... Én a magam részéről arra számítok, hogy drákói szigor, iszonyatos elbocsájtások a közszférából a parlament+az önkormányzatok létszámának ill. számának csökkentése okán az első 2 esztendőben, aztán a vége felé kis enyhítés, mondván, hogy na, most már beérett a gyümölcs, és függetlenül attól, hogy tényleg annak köszönhető-e vagy sem, jön egy kis osztogatás.

Persze ez csak abszolút botcsinálta okoskodás, az abszolút nagyvonalak nagyvonalakban érintése - totális árnyékbokszolás zajlik mind a hívei, mind pedig az ellenfelei részéről, hogy mi lesz és hogy lesz, illetve lehet.
A hívek messianisztikus várakozásoktól sem mentesek, a nem hívek pedig minden rezdülés mögé a poklok a poklát vizionálják.
Konkrét ígéretek most nem suhantak, hogy jön a 14. havi nyugdíj meg ilyen béremelések meg olyan béremelések, inkább távlatibb és átfogóbb tervek és azok majdani hozadékaival való kecsegtetés van porondon, ennélfogva nehezebb lesz megfogni és számon kérni az első időkben a kormányt, de ha egy-két éven belül nem csöpög valami eredmény, mármint érezhető, akkor aztán lesz nyekergés. (Pl. az ATV-n addig is, de ez természetes...)
Bár azzal azért szerintem tisztában van a jónép java, hogy sz@rból várat építeni nem 2 perc műve, így a bizalmi tőke erodálódása tán a jelen helyzetben kissé kitolódik, pláne, ha azt látják, hogy a kormány csinál is valamit: csökkenti az önkormányzatok számát, a parlament létszámát első kanyarban.
Mondjuk az önkormányzatok számának csökkenése is gerjeszthet indulatokat az elbocsájtott személyzet indulatain túl, miként a postabezárások is anno: eddig 3 sarkot kellett legyalogolnom a csekkeket föladni, most 13-at kell, eddig 3 sarkot kellett mennem ügyet intézni, most a másik városig kell mennem, stb.
Azért kell meghozni ezeket az intézkedéseket mihamarább, ha meglesz a 2/3, hogy ezek az indulatok mihamarább, még a csúcson lecsengjenek, az ocsúdás előtt, nyaraláskor, stb., aztán ahogy a postás dolgot megszoktuk, lassan az is természetes lesz, hogy nincs minden kistelepülésnek önkormányzata és többet kell kajtatni intézni ezt-azt...
namindegy.
Találgatunk, árnyékboxolunk, egyelőre ez a gumicsont jut csak.

jjulie 2010.04.19. 22:55:09

@audi26:

igen, üldögéltem néha a tf-en és adtak nekem szakedzői diplomát is (a legjobb az államvizsga volt, a szövetségi kapitány volt az elnök és elmondtam neki egy módszert, amit hetek múlva reprodukálni akart egy válogatott edzőtáborban, de elrontotta, és az egyik versenyzőm kisegítette, hogy végül is sikerüljön)

(de szép idők is voltak, még nem voltam harminc, a csoportom meg tele kicsit érettségi előtt, meg kicsit utána lévő lányokkal)

jjulie 2010.04.19. 23:01:10

@laji:

jólvanna, nyertetek mint a franc, de látnám már az orbánt is örülni végre (luzerként már úgy unom)

panelburzsuj 2010.04.19. 23:03:17

@kíváncsivagyok:

Pár tucat önválasztót és dajcs-grupie-t leszámítva nehéz is elképzelni olyan ortodox Fidesz szavazót, aki az összes kanyart híven követte - meggyőződésből.

A megvezetés meg minden pártban alapfelszerelésnek számít. A húsz évet a húsz évért elgondolást én a szavazók jelentős tömegeire kiterjesztőleg is szívesen értelmezném, de hát az önsorsrontás ellen semmiféle rendszer nem véd meg egy népet/nemzetet/országot, úgyhogy nem kell külön büntetés, kiszabjuk mi azt magunkra.

lorantka_a_gall 2010.04.19. 23:04:32

@öregkopasz0208: jó, azt leírtad, hogy te mit tennél a helyében, egetrengető demokráciaérzékről téve tanúbizonyságot. Egy kis állapotjelentéssel fűszerezve magadról. Ha esetleg ez nem következik be OV részéről (hihetetlen, mi?), akkor visszajössz ide és megköveted?

Botya 2010.04.19. 23:04:40

@jjulie: én is üldögéltem a tf-en, meg vagy százszor voltam válogatott, de otthagytam a sportot, mert olyan romlott, mint a politika

6.Lenin 2010.04.19. 23:06:08

@kíváncsivagyok:

"Miért nem sikerült, mert a nehéz , megszorító lépések az ellenzék miatt kivitelezhetetlenek lettek !"

Az szerinted nem lehetséges,hogy rosszak voltak ezek a lépések?

Amennyiben a Fidesz hozna olyan megszorításokat,amelyek hibásak,akkor?
Vagy mindegy,csak megszorítás legyen?

Botya 2010.04.19. 23:06:25

@audi26: csak az a bajom, hogy már ott is okosabb voltál, mint a szövkap

Idet 2010.04.19. 23:07:09

Jó éjt mindenkinek!

panelburzsuj 2010.04.19. 23:08:14

@6.Lenin:

Legyen úgy: gond nélkül.

jjulie 2010.04.19. 23:10:58

@audi26:

én 89-ben kaptam papírt, és egy évvel korábban már abbahagytam, (egyszer a nádori szobájában felejtettem a vizsga végén a tárkámat, négyszázezer forint volt benne kpban, mindez 88-ban, amikor kb 15 forint volt a benzin, kissé kivert a víz a villamoson amikor rájöttem, ez volt a legnehezebb része a tf-es kitérőmnek)

panelburzsuj 2010.04.19. 23:13:07

@laji:

+ laji

(Ez kihagyhatatlanul magas volt. Bocsika ... )

anti76 2010.04.19. 23:14:38

@jjulie: semmit. de nem is jelent semmit. akik viszont elmentek azoknak több mint a fele támogatta. Amikor az előző kormányok sokkal kisebb támogatással rendelkeztek, akkor se sz@rakodtak ezen, hogy csak ennyi meg annyi támogatója volt más aspektusból nézve.

Az otthonmaradókról meg annyit, hogy akiket ez hidegen hagy azoknak a virtuális voksát se ide se oda nem fair számolni.
Aki meg azért marad otthon mert - úgymond- nincs választás, az -szerintem- nem jól gondolkodik. Ma, magyarországon a sza@jjulie: semmit. de nem is jelent semmit. akik viszont elmentek azoknak több mint a fele támogatta. Amikor az előző kormányok sokkal kisebb támogatással rendelkeztek, akkor se sz@rakodtak ezen, hogy csak ennyi meg annyi támogatója volt más aspektusból nézve.

Az otthonmaradókról meg annyit, hogy akiket ez hidegen hagy azoknak a virtuális voksát se ide se oda nem fair számolni.
Aki meg azért marad otthon mert - úgymond- nincs választás, az -szerintem- nem jól gondolkodik. Ma, magyarországon a szar, kurvaszar, meg a nagyonszar közül lehet (kell) választani.
Akikre szavaztam azokkal nem értek egyet még a kérdések felében se. Ez egy ilyen szar ország. Szar pártokkal. Persze a nem döntés is döntés, csak éppen a legszarabb. csupa jó alternatíva közül nem kunszt választani.

lorantka_a_gall 2010.04.19. 23:15:53

@kíváncsivagyok: mutass pls olyan kormányt a rendszerváltás óta, amelyikre többen szavaztak. Vagy hallgass. Vagy felőlem tovább is írogathatod a hülyeségeidet, csak tisztában legyél vele, h marhaság.

Botya 2010.04.19. 23:16:45

@jjulie: ennyi pénz kellet, hogy megkapd a papírodat, másnak egy fél disznó is elég volt:))

jjulie 2010.04.19. 23:20:32

@kíváncsivagyok:

a legskrizofénebb az volt, amikor az átbaszott mszp szavazók nem háborogtak, hanem akik amúgy sem dőltek be a dumának egy pillanatra sem, azok háborodtak fel hogy kiderült hogy nem igaz amit egyébként sem hittek el korábban

jjulie 2010.04.19. 23:26:31

@anti76:

anti drága: olvastad fent a semleges törökgábort, ki is kezdte ezt a fajta dumát? várjál, gondolkodom, csak nem azok akik most nem szeretnék hallani?

jjulie 2010.04.19. 23:27:18

@audi26:

ja, súlyos eset vagyok

[nev] (törölt) 2010.04.19. 23:27:43

@DHV:
kösz. holnap, majd belenézek.

sárkányfő 2010.04.19. 23:29:58

@jjulie: nekem is feltűnt milyen szorongva fogadták az oly régóta várt hatalmat. "jesszusmária nyertünk!"

Botya 2010.04.19. 23:35:56

@jjulie: de már lehiggadtál, gyermekeddel nézed a barca meccseket és nem ábrándozol j. roberts-ről

jjulie 2010.04.19. 23:46:42

@audi26:

hát a roberst utánzat emléke, ajaj, (szegénynek egyszer lekevertem egy hatalmas pofont a wesselényi utcában a járdán fényes nappal, előtte hetedikes koromban csináltam utoljára ilyet, ekkor meg 38 voltam, de hát nagyon bele voltam zúgva)

pad78 2010.04.19. 23:47:50

Nem olvastam végig a 400 kommentet, lehet hogy már más is felvetette.
Ha jól értem, a poszt a következő mondatokra épül:

"A Fidesz egyes politikusai és a párthoz közel álló véleményvezérek az elmúlt két ciklusban napi politikai érdekek miatt – akár szándékuk ellenére vagy attól függetlenül - sokat tettek azért, hogy a képviseleti demokráciába, a parlamenti felhatalmazásba vetett bizalmat gyengítsék."

Ha ez nem igaz, akkor az egész írás egy Stumpf-kijelentésre felépített lufi (lenne). Kérdésem tehát, hogy igaz-e. És főleg, hogy Stumpfon kívül más esetében, pl. a leendő kormány prominensei esetében is igaz-e.
Először is hadd szögezzem le, hogy teljesen szubjektív oldalról közelítve nekem is valahogy az volt az érzésem, amit TG leírt, de persze nem tudom, hogy ebben mennyire az játszott szerepet, hogy a Fidesz tényleg gyengíteni akart, és mennyire az, hogy a baloldal hangadói minden fórumon ezt harsogták róluk. Amit az ember sokat hall, azt hajlamos elhinni.
Viszont nekem ennél a mondatnál megjelenik egy infórádiós link, ami értelmezésem szerint éppen hogy cáfolja TG mondatát. Ebben a cikkben ui. a következőt olvasom:

[OV] "Úgy vélte, ahhoz, hogy valaki jó lelkiismerettel végezhesse miniszterelnöki munkáját, két feltétel kell. Egyrészt legyen társadalmi támogatottsága, másrészt legalább a parlamenti támogatottsága legyen meg.
Közölte: ezek közül most egyik sincs meg."

Ha jól értem, akkor OV (itt legalábbis) nem gyengíteni akarja a parlamenti felhatalmazásba vetett hitet, hanem éppen hogy egyik feltételnek, minimum feltételnek állítja azt. És abban talán igaza lehet, hogy az a kormány, amelyet nem támogat a parlamenti képviselők fele plusz egy fő, de a programját ennek ellenére sem hajlandó megfuttatni egyszer a parlamentben, nos az a kormány elég gyanús kompromisszumokra kényszerülhet.

Tud valaki a megnyugtatásomra ennél egyértelműbb kijelentést is idézni OV-tól vagy mondjuk Navracsicstól, Pokornitól, Kósától, Kövértől, Martonyitól, amelyben a parlamenti felhatalmazás súlyát megkérdőjelezik?

panelburzsuj 2010.04.20. 00:36:18

@pad78:

Én ennél egyszerűbbnek, és ugyanakkor mélyebbnek látom Török Gábor kérdését: a parlamentáris demokráciát támogatja-e az a párt, amely azt sugallja, hogy ha egy kormányzásra elegendő parlamenti támogatás alól elkezd látványosan kifogyni a választáskor még meglevő társadalmi támogatás, akkor a parlamenti erő ugyan formálisan legitim marad, de "valójában" az a kormány már nem maradhatna a helyén. Másképpen: szilárdan, elvileg tántoríthatatlanul parlamentáris rendszerben gondolkodik-e egyáltalán az a párt, amely a kormányképességet a pillanatnyi népszerűséghez legalább annyira hozzákötné, mint a kormányt támogató parlamenti mandátumok számához.

Ennek a főkérdésnek csak alkérdése az, hogy a választáskori parlamenti támogatás mikor csökken le odáig, hogy a maradékra már "parlamenten belül" sem lehet új kormányt építeni. (Én teszem hozzá: és öreg hiba, ha ez a jogszabályokból nem silabizálható ki fekete-fehér egyértelműséggel.)

Én ezt olvastam ki a posztból.

panelburzsuj 2010.04.20. 00:41:42

@panelburzsuj:

(És tegyem hozzá - bár a poszt nem említi, de ki sem zárja - hogy a kérdés inverze is kérdés: parlamenti demokráciában feljogosíthat-e egy pártot a kormánynál nagyobb népszerűsége arra, hogy a kormány elmozdítását kezdje feszegetni, például előrehozott választásokkal.)

pad78 2010.04.20. 00:49:19

@panelburzsuj:
"a parlamentáris demokráciát támogatja-e az a párt, amely azt sugallja, hogy ha egy kormányzásra elegendő parlamenti támogatás alól elkezd látványosan kifogyni a választáskor még meglevő társadalmi támogatás, akkor a parlamenti erő ugyan formálisan legitim marad, de "valójában" az a kormány már nem maradhatna a helyén."

Melyik pártra gondolsz?
Vagy Neked OV belinkelt nyilatkozatából ez jön le? Én vagyok nagyon hülye, ha OV szavait (amelyeket idéztem is) úgy értem, hogy még az elégséges parlamenti támogatás is elég volna, ha legalább az meglenne...?

Tökéletesen egyetértenék Veled, ha volna egyértelmű bizonyíték arra, hogy OV, vagy a Fidesz vezérkarából bárki, mondott olyat, amit Te és TG nekik tulajdonítotok. Ilyen bizonyítékot kértem csupán. Ha nem tudsz ilyet mondani, akkor is egyetértek Veled általánosságban - csak nem értem, mi köze ennek a Fideszhez.

tabor 2010.04.20. 01:09:08

@kíváncsivagyok: Na igen... Ha megkérdeznénk a fideszes szavazókat, mire is szavaztak, 95%-uknak fogalmuk sem lenne róla; mert valójában nem is egy pártra, hanem egy emberre szavaztak; anélkül, hogy tudnák, mi a választott párt programja
tudom, hogy itt mindenki a maradék 5%-ba tartozik... és az összes rokona és ismerőse is...

panelburzsuj 2010.04.20. 08:23:35

@pad78:

Leírtam: öreg hibának tartom, ha a törvényes kormányalakítás feltételei nem állapíthatóak meg fekete-fehér egyértelműséggel a jogszabályokból.

Nem írtam le: és ezt a hibát az én számomra még Orbán Viktor leghatározottabb hangú jogszabályértelmezése sem számolja fel.

És akkor itt most megrekedtünk, mert te nem jogszabályt, bírósági ítéletet vagy értelmezést, független elemzést, hanem Orbán Viktort idéztél Orbán Viktor igazának alátámasztásául.

ssi 2010.04.20. 10:37:36

- kampányban a társadalom nem követelt minden párttól programot
- választáson a titkolt programú párt nagy társadalmi támogatottsággal kapta meg a legnagyobb parlamenti támogatottságot
- ciklusban az elégedetlenkedő, nem stabil szimpatizáns társadalmi támogatottsága csökkenhet
- választásokkor változhat a társadalmi támogatottság és vele a parlamenti is

ha nem történt közben alkotmánysértés

pad78 2010.04.20. 15:20:28

@panelburzsuj:
"Leírtam: öreg hibának tartom, ha a törvényes kormányalakítás feltételei nem állapíthatóak meg fekete-fehér egyértelműséggel a jogszabályokból."

Ezzel alapvonalaiban vsz. egyetértenék, bár nem vagyok jogász, és nem tudom, hogy pontosan mik szerepelnek a törvényben. Annyit tennék hozzá, hogy a jogszabályokból legfeljebb a kormányalakítás jogi feltételei derülhetnek ki - ugyanakkor a politika, főleg a kormányzás felelőssége reményem szerint kicsit több, mint szimpla jog.

"Nem írtam le: és ezt a hibát az én számomra még Orbán Viktor leghatározottabb hangú jogszabályértelmezése sem számolja fel."

Ezt helyeslem. Senkinek a jogszabályértelmezése nem helyettesítheti az egyértelmű jogszabályokat.

"És akkor itt most megrekedtünk, mert te nem jogszabályt, bírósági ítéletet vagy értelmezést, független elemzést, hanem Orbán Viktort idéztél Orbán Viktor igazának alátámasztásául."

Szerintem félreértettél. Orbán Viktor véleménye érdekelne előbb, addig amíg ezt nem ismerjük, semmilyen jogszabály vagy független elemzés nem dönthet arról, hogy igaza van-e a még nem ismert véleményében, vagy sem. Török Gáborral Ti úgy gondoljátok, hogy OV lebecsüli a parlamenti támogatottság jelentőségét - én azt kérdeztem, és kérdezem továbbra is, hogy Ti ezt mire alapozzátok. Mert anélkül, hogy ezt konkrét, Tőle származó forrással alá tudnátok támasztani, ez szimpla rágalom. Nyilván nem olyan szintű rágalom, mintha azt mondanátok, hogy baltával agyonverte az édesanyját, de akkor is hamis állítást tulajdonítotok neki. Ezért érdekelne továbbra is, hogy Gábor talál-e a belinkeltnél egyértelműbb forrást ehhez az állításához.

(Persze tudom, hogy sokaknak Bolgár György és Lendvai Ildikó egybehangzó állítása elég ahhoz, hogy ezt elhiggye. Én akkor hiszem el, ha OV személyesen mondta, hogy így gondolkozik, nem az ellenfelei.)

pad78 2010.04.20. 15:32:56

@pad78:
Még egyszer, csak hogy egyértelmű legyek:
"A Fidesz egyes politikusai és a párthoz közel álló véleményvezérek az elmúlt két ciklusban napi politikai érdekek miatt – akár szándékuk ellenére vagy attól függetlenül - sokat tettek azért, hogy a képviseleti demokráciába, a parlamenti felhatalmazásba vetett bizalmat gyengítsék." (Török Gábor)

Ezt TG szerint alátámasztja egy cikk, amiben a következő szerepel:
[OV] "Úgy vélte, ahhoz, hogy valaki jó lelkiismerettel végezhesse miniszterelnöki munkáját, két feltétel kell. Egyrészt legyen társadalmi támogatottsága, másrészt legalább a parlamenti támogatottsága legyen meg.
Közölte: ezek közül most egyik sincs meg."

Szerintem ez éppen az ellentéte annak, amit Gábor állít. Gábor azt kérdezi, hogy "parlamenti VAGY társadalmi támogatás?", OV válasza hogy "parlamenti ÉS társadalmi támogatás - de legalább parlamenti". Ezt szerintem mindketten elég kreatívan értelmeztétek. Ezért kérdezem, hogy tudtok-e olyan idézetet OV-tól, ami ezt a kreatív értelmezést alátámasztja.

Megjegyzem, a Fidesz-kormányt erkölcsileg az köti, amit ők mondtak. Ha csak Lendvai Ildikó tulajdonította ezt nekik, vagy Fritz Tamás fejtett ki valahol ilyen véleményt, annak nincsenek erkölcsi következményei a második Orbán-kormányra. Ha viszont igazatok van abban, hogy ezt ő mondta, annak egyértelműen vannak! Ezért releváns, hogy mondott-e ilyet! És ezért veszti el minden relevanciáját ez a bejegyzés, ha a Fidesz-vezetés soha nem állított ilyet!

tölgyes 2010.04.20. 16:54:47

@Orbán Diktor: Miért kellett volna az emeléseket Orbánnak elutasítania??? Medgyessy azt mondta: az ország jó állapotban van, csak Orbán sajnálja az emberektől a pénzt. Ezért az MSZP a gazdaságot még jobban csinálja és az embereknek többet ad.. jóléti rendszerváltást csinál. Orbán pedig mint KONSTRUKTÍV ELLENZÉK nem gátolta az MSZP-t abban, hogy az embereknek adjon..és mert Medgyessy a jó gazdaságpolitika folytatását ígérte, abban se gátolta... Ha ellene szavaz, a kormány akkor is érvényt szerez az akaratának..Övé volt a biztos többség.

seusokincs 2010.04.22. 18:18:39

@tölgyes: Miért szavazott volna ellene? Pl. mert igazi konzervatív, azért, az pedig csak teljesítménynöveléssel együtt ad nagyobb bért. Pl. mert hisz a közgazdasági racionalitásban, azért. Pl. mert kormányjavaslat, ami amúgy is egyenlegrontó, mivel gazdaságélénkítő hatása hosszabb távon sincs, azért.
Egyébként azért nem, mert a kampányban belelavírozták magukat "az MSZP nem szavazta meg..." típusú marhaságba (ez a mostani kampányban is megismétlődött), teremtettek egy új populista bírálati terepet, itt meg visszakaphatták volna a korábbiakat.
süti beállítások módosítása