Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
06:24

Hosszas gondolkozás után szerdán a Jobbik kampányfőnöke bejelentette: az edelényi választókerületben Molnár Oszkár független jelöltet támogatja pártja a választás második fordulójában. Bár a hvg.hu tudósítása szerint a döntést nem fogadta osztatlan lelkesedés a helyi jobbikosok körében, az feltehetően eldőlt, hogy az első fordulóban harmadik helyen végzett Miklós Árpád neve nem szerepel vasárnap a szavazólapon. Vajon ebben a helyzetben van-e esélye a volt fideszes politikusnak arra, hogy elorozza a mandátumot az első helyen forduló Daher Pierre elől?

Kezdjük egy kis visszatekintéssel: Molnár Oszkár 1998-ban és 2002-ben is győzni tudott ebben a borsodi választókerületben, sőt 2006-ban az első forduló után is esélyesnek tűnt a triplázásra. 63,85 százalékos részvétel mellett 90 voks előnnyel várhatta a folytatást az MSZP-s Gúr Nándorral szemben, utóbbi azonban még jó eséllyel számíthatott a kiesett SZDSZ-es jelölt 453 szavazójára.

FIDESZ-KDNP
11 084
47,85
MSZP
10 994
47,46
MDF
633
2,73
SZDSZ
453
1,96
 
A második fordulóra nőtt a szavazási kedv, ekkor már a választók 65,92 százaléka voksolt. Molnár Oszkár 784 új támogatóra tett szert, de ellenfele 3 darab szavazattal így is legyőzte.
 
MSZP
11 871
49,41
FIDESZ-KDNP
11 868
49,40
MDF
287
1,19
 
A fideszes politikus ősszel az önkormányzati választáson vigasztalódhatott, amikor nagy fölénnyel választották meg – 2002 után második alkalommal - Edelény polgármesterének.
 
Molnár Oszkár
FIDESZ-KDNP
3 375
61,85
Gadóczi Bertalan
MSZP
1 925
35,28
Veres Edit
MDF
157
2,88
 
Idén a 2006-os első fordulóra nagyon hasonlító részvétel (63,28 százalék) mellett a Fideszből való kizárása miatt függetlenként próbálkozó Molnár a négy évvel ezelőtti támogatottságának közel felét gyűjtötte be – ám ezzel az eredménnyel is megelőzte a Jobbik és az MSZP indulóját, ráadásul az egész országban a legjobb eredményt elérő független jelölt lett.
 
FIDESZ-KDNP
8 162
36,54
Független
5 393
24,14
Jobbik
4 273
19,13
MSZP
4 177
18,70
Független
335
1,50
 
A Fidesz jelöltje 2769 vokssal többet gyűjtött, de a közöttük lévő távolság egy csapásra eltűnhetne, ha a 4273 jobbikos jelöltre szavazó legalább 65 százaléka most vasárnap Molnárt támogatná (mindezt azonban úgy, hogy közben egyikük sem választja Dahert). A Jobbik visszalépése után a mandátum sorsa tehát az első fordulós Miklós-szavazók kezébe került, az ő döntésüktől függ, hogy a Fidesz vagy – feltehetően az alku része, hogy Molnár beülne a frakcióba – a Jobbik mandátumainak száma növekszik-e Edelényben. Molnár esélyei jelentősen erősödtek, de azt azért nem állítanám, hogy mérkőzés már lefutott.
 
x x x
 
Egy fontos észrevétel - Róna Dánielnek köszönhetően -: a listás szavazáson ebben az egyéni választókerületben a Fidesz 53 százalékot kapott, a Jobbik 26-ot, az MSZP pedig 17-et. Mindez arra utal, hogy Molnár Oszkár első fordulós támogatóinak jelentős része listán a Fideszre szavazhatott. 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr131941298

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Választás 2010/2 | Kampánycsend, kétharmad stb... 2010.04.25. 00:34:20

Kedves Olvasóim!Engedjétek meg, hogy a 2010-es választások második fordulójának "posztlavináját" is egy fontos idézettel indítsam:A 2/2007. (III. 19.) OVB állásfoglalás a kampánycsend egyes kérdéseiről 10. pontja szerint:  "10. Az á...

Trackback: Molnár Oszkár strikes back! 2010.04.22. 10:07:10

A Jobbik elnöksége a héten dönt arról, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. választókerületében visszalépteti-e egyéni képviselőjelöltjét a választáson független jelöltként induló Molnár Oszkár, Edelény polgármestere javára, mondta Vona Gábor, a Jobbik e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.04.22. 06:55:45

Jó reggelt!:)

Szerintem nyerhet, sőt...ezzel a húzásával a Jobbik bebizonyította, hogy azért tudnak gondolkozni is.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.22. 07:06:32

Mivel ő is Jobbikos (csak persze nem tud róla :D), nem csoda a visszalépés. A támogatás már kétséges, ezt csak az ott lakók tudják.

2010.04.22. 07:12:23

@JR69: nem Jobbikos, max. azokat a hívószavakat ismeri és szajkózza, amit az ott élő emberek hallani akarnak. Egyrészt mert nyerni akar, másrészt oka van, hogy sokan akarják ezt hallani!! Az okokat nem lehet csak azzal leseperni, hogy fasiszták, rasszisták. Olyan ellentétek feszülnek, amivel KELL foglalkozni és KEZELNI is kell őket, mert ha nem, ott polgárháború lesz...

De hogy Horváth Aladár csak 335? Engem ez döbbentett le nagyon.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.22. 07:30:15

@Letícia: A zsidó nagytőke ellenesség nem hiszem, hogy helyi hívószó lenne. A cigány bűnözés/gyerek csonkítás még lehet, hogy szavazat hozó tényező, de arról a helyieknek kéne nyilatkozniuk. Nem a környéken élek, ezért az ottani valóságot nem ismerem, várjuk az ott élők véleményét :)
És tessék csak beállni a sorba, rasszistázni, fasisztázni (náczizni), mert kinéz a "többség" :) Aki megemlíti a cigány/zsidó szavakat, annak kijár a megtisztelő elnevezés :D

László56 2010.04.22. 07:34:58

Szép jó reggelt

Hogy Molnár Oszkár nyer e....? Kisebb jelentősége van mint amilyennek látszik. Hiszen ha a FIDESZ embere nyer akkor a FIDESZ azt mondhatja hogy a Jobbikot vertük le. Ha Molnár Oszkár nyer akkor a Jobbik örömét avval ronthatja a FIDESZ hogy nem egy igazi Jobbikos nyert hanem egy valamikori FIDESZ -es, akinek a választók szemében még FIDESZ bónusza van. És evvel máris csökkentette a választás jelentőségét.
Nézhetjük ahogy akarjuk, de ezáltal ennek a választásnak a jelentősége mindenképpen csökken.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.22. 07:44:06

Lendvai etnő kifejti most az m1-en, hogy 3 Jobbikos indul Edelényben :DDD

nyugivan! 2010.04.22. 07:45:51

Szerintem ez a kérdés felvetés önmagában nem lenne annyira érdekes, hogy érdemes lenne egy posztot szánni rá. Mert vagy igen, vagy nem. Ám a kérdés valóban magában rejt bizonyos elemzési lehetőséget, amit nem árt végiggondolni.
Különböztessünk meg kétféle szavazást. Az egyik a mérlegelő, a másik a fan-szavazás.
Míg az előbbit az jellemzi, hogy a választó tudatosan mérlegeli annak lehetőségeit, hogy mi lesz ha egyik, és mi, ha a másik pártokra szavaz. Ezután dönt. Ez a szavazó érzelmileg egyik párthoz sem kötődik túlságosan, tehát nem fan. Tegyük hozzá gyorsan: ebből a típusból van sokkal kevesebb.
A fan-típusú szavazó viszont olyan, mint a drukker, vagy a rajongó. Rajongásának tárgya lehet bármi, ő akkor is rajongani fog. Rajongott pártja akár Gizi nénit, a pártház takarítónőjét is indíthatná, a fan-szavazó arra fog esküdni.
Az első fordulóban elért fidesz-siker szerintem nagyrészt a fan-szavazatoknak köszönhető. Hisz viszonylag ismeretlen jelöltek vertek meg ismert indulókat.
Mi a helyzet a második fordulóban?
A fan-szavazó zavarba jön. Kap egy új szempontot eddigi egyszerű rajongói attitüdje mellé. Azt látja, hogy kedvenc pártjának jelöltje nincs már, mert visszaléptették. Vajon tényleg mit fog tenni?
Az, hogy a posztban épp az edelényi körzet szerepel példaként, nem túl szerencsés. Ugyanis a Jobbik fan-szavazói kellő muníciót kaptak a párjuktól. Egyfelől Molnár Oszkárról sejtetni véli a Jobbik, hogy tevékenysége, nézetei és hozzáállása a problémákhoz olyan, hogy akár azt képviselhetné a Jobbik is. Ezzel muníciót ad a saját fan-szavazóinak, de mozgósítja a mérlegelő szavazóit is. E gondolatmenet mentén nyugodtan állítható, hogy a helyi Molnár-Jobbik összefogás komoly esélyeket rejt az edelényi polgármester győzelme szempontjából.
Ám sokkal izgalmasabb az egyéb körzetek helyzete a fan kontra mérlegelők szempontjából. Azokban ugyanis nincs olyan szerencsés egybeesés, mint a példabeli körzetben. Egy Fidesz-előnnyel rendelkező körzetben, ahol második helyen áll a Jobbikos, vajon mit tesznek majd az LMP- és az MSZP-szavazók? Esetükben ugyanis már kizárható a fun-szavazás. Ott igenis mérlegelésre van szükség. Mégpedig annak mérlegelésére, hogy melyik lehetőség a rosszabb: a Fidesz kétharmada, vagy a Jobbik erősödése?

2010.04.22. 07:46:03

@JR69: na ja, sajna igazad van. Én valahogy nem kívánok így "megtisztelő" címet viselni...sőt...;)

ralf 2010.04.22. 08:14:00

Ne feledkezzünk meg arról, hogy akár a Gúr szavazóknak is szerepe lehet(ne) abban, hogy a fideszes jelölt mégis győzzön, hiszen a "demokratikus erről szélsőség elleni összefogását akár prezentálni is lehet, nem csak papolni róla. Ha viszont erre az MSZP nem szánja el magát, hiteltelen mindaz, amit a szélsőség elleni közös fellépésről papol.

Idet 2010.04.22. 08:14:58

Off

Panelburzsuj, nem te vagy érdekelt örmény-ügyben véletlenül?

Off

Diocles 2010.04.22. 08:15:16

Ha Molnár nyer, az nem befolyásolja a kétharmadot, hiszen Molnár vélhetően a Fidesszel fog szavazni, lévén ezerféle módon fogható, pl. az Edelénynek való központi támogatások.
(bár ez kétségtelenül szalonképtelen voks lesz, szóval ne ezen múljon, ha lehet.)

Vona ellenben csak kockázatot vállalt ezzel, semmit nem nyer rajta (csak húzogatja Orbán-oroszlán bajszát, asszem a külügyi bizottsági posztról máris lemondhatnak), ha netán beveszi Oszit a Jobbikba, Oszi ott is elszabadult hajóágyú lesz (attól még nem lesz valaki Vona-fan, hogy utálja a cigókat, maga Oszi többször is lenyilatkozta, h erős fenntartásai vannak a Jobbikkal kapcsolatban), szóval Oszi bármelyik pillanatban szembefordulhat a Jobbikkal.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.22. 08:23:48

@ralf: Erről is megkérdezték Lendvai etnőt, és azt válaszolta, hogy a Jobbikra sose szavaznának, inkább a kisebbik rosszra, a Fidesz 2/3-ra kell akkor tenni az x-et :) Ez ám az igazi kelepce. Sehogy se jönnek ki belőle jól.

nyugivan! 2010.04.22. 08:25:38

@Diocles: Legyünk azért pontosak.
1. Vona nem kell hogy lemondjon az említett bizottsági posztról, legfeljebb az áhított bizottsági elnöki posztról. Ez különbség.
2. Nem csak a Molnár-körzetet kell vizsgálni a 2/3 szempontjából, hanem a többit is: épp a legfrissebb hírek számolnak be arról, hogy az LMP máris bátorítja szavazóit az MSZP-re történő átszavazásra a 2/3 esélyének csökkentése érdekében.
3. Vona szerintem semmilyen kockázatot nem vállalt ezzel, hisz a Jobbik szavazóinak a felmérések szerint nincs már tartaléka, tehát az eddigi eredményeinél jobbat, több szavazatot nem söpörhetne be. Viszont Molnár támogatásával hivatkozási alapot teremtett arra, hogy azt bizonygassa: a Jobbik kész fontos ügyek mellé állni, képes akár a saját kárára is mértéktartó lenni. Tehát szerintem Vona ezzel csak nyert.

4. Amit a szalonképtelen voks kapcsán említettél, tökéletesen egyetértek Veled.

Diocles 2010.04.22. 08:32:27

A legfontosabb kérdés persze itt is az, hogy
1. visszalép-e Gúr Nándor, ill. ennek hatásai
2. ha igen, akkor hova szavaznak a támogatói

De ezt sajnos, mint egyébként más kényes, egyértelmű értékítéletet kívánó kérdéset is, a megszokott módon kerüli Török Gábor blogja.

Pedig szerintem ez valahol korszakhatár; Lendvai Ildikó gyakorlatilag azt mondja, hogy inkább legyen Molnár Oszkár, hátha ezzel 1%-kal kevesebb az esélye a Fidesz-kétharmadnak.
Ennyit ér az MSZP anti-antiszemitizmusa, Jobbik-ellenessége, nem mintha ez persze újdonság volna bárkinek, csak nem szokás kimondani, h a király meztelen.

Diocles 2010.04.22. 08:39:06

@nyugivan!:

hülyén cselekszik az LMP, mert ha erről bármi infó kikerül, akkor az Isten sem mossa le róluk, h nem csupán =új SZDSZ, hanem ráadásul még sunyik is.

az LMP sorsa nem utolsósorban a Fidesz jóindulatán múlik; Fidesz-háttértámogatással lehetnek a szocik komoly versenytársai is, de ha kell, akkor a jobboldali média pár hónap alatt lekaraktergyilkolja az egész bagázst.
mert támadási felületük azért bőven van, csak valami okból ezek még nem kaptak akkora nyilvánosságot, mint a Jobbik cuccai.

radala 2010.04.22. 08:41:28

Szerintem, ha MO nyer az dupla öröm a Fidesznek. kap töredék szavazatot, és egy fideszes képviselőt.
Mi a fene az, hogy szalonképtelen szavazat ti nagyon hülyék?
MO egy független képviselő, akit a választópolgárok személyesen egyéniben megszavaznak.
Ö lesz a legeslegszalonképesebb, már már az egyetlen szalonképes képviselő. Szerintem ezek után teljesen jogosan venné vissza a Fidesz szimplán demokratikus szempontok alapján. Mert bebizonyosodik, hogy ö valóban a választóit képviselte.
Tudjátok ki a szalonképtelen szavazat? A sok listáról bekerült köcsög kommunista meg jobbikos meg lmps. Hogy van bárkinek pofája le szalonképtelenezni az egyetlen független jelöltet. Agyamat eldobom. Ez tényleg fölháborító.

radala 2010.04.22. 08:46:05

@radala: Arról nem is beszélve, hogy pont MO meg az LMP meg a Jobbik mutatja, hogy Mo-n valóban működik a demokrácia és nem csak hülyék gyülekezete az egész ország.
Nincs a világon gusztustalanabb, mint ez a szalonképtelenezés. Hihetetlen, hogy vannak emberek, akiknek a kommunista utódpárt az szalonképes, de valaki aki csak hülye, de semmi esetre sem gyilkosok kiszolgálója, mint Szekeres, Lendvai stb. az meg szalonképtelen. Milyen emberek vagytok ti?
MO egy pöcs ez kétségtelen, de nem egy féreg, mint a teljes mszp az elsőtől az utolsó képviselőjéig.

panelburzsuj 2010.04.22. 08:46:58

@Idet:

Nem emlékszem, hogy itt a blogon, vagy akár bárhol a neten leírtam volna valaha az örmény szót.

Attól persze még lehetek érdekelt, csak még nem tudok róla ... :))

tölgyes 2010.04.22. 08:52:39

@Letícia: Sőt a Jobbik azt is bizonyította ezzel a húzásával, hogy ki az igazi közös ellenfél.. :)

nyugivan! 2010.04.22. 08:55:33

@Diocles: Egyrészt valóban kikerült, hisz a hírek között szerepel.
Igazad van, az LMP-nek presztizs veszteség akár az MSZP, akár a Fidesz mellé állni, hisz az elitellenes magatartását ez hiteltelenné teszi.
A nagy kérdés csak az, hogy e hír hallatán a csalódott LMP-szavazó mit dönt? Fidesz vagy MSZP? Melyik korábbi elithez tartozó pártot fogja támogatni?
Ez azért érdekes kérdés, mivel - szerintem - a Gyurcsány-korszak éppúgy elitellenessé tette az LMP-szavazót, mint a Fidesz ellenzékben tanúsított gyakori tehetetlensége. A kérdés az, melyik lesz az erősebb? A Gyurcsány-utálat, vagy a 2/3-tól való félelem?
Éppen ezért gondolom, hogy most sokkal inkább az LMP szavazók kezében a döntés, mint a Jobbik szavazótáborában.
És vessünk egy pillantást azokra is, akik nem mentek el szavazni az első fordulóban. Az elmúlt két hétben elhangzott nyilatkozatok egyrészt megmozgatják-e az eddig távolmaradókat, és ha igen, mit döntenek?
Szerintem ha az eddigi passzívak közül aktivizálódnak néhányan, azok biztosan nem a radikális Jobbikra fognak szavazni. Aki velük ért egyet, nagy százalékban már rájuk voksolt. Marad tehát két lehetőségük az újonnan aktivizálódóknak. Melyik fóbiájukat képesek legyűrni? Az Orbán-fóbiát, vagy az Mszp-fóbiájukat?
Míg az előbbi egy személyhez köthető, az utóbbi egy egész párttal szemben nyilvánul meg. (Gyurcsány már nincs, legalábbis a reflektorfényben) Ez fontos különbség, mert szerintem nehezebb egy párttal szembeni fóbiát csökkenteni, mint egy személy elleni fóbiát. A kérdés már csak az: számolt-e ezzel a Fidesz? Megtett-e mindent annak érdekében, hogy semlegesítse Orbánt, és nála szimpatikusabb arcokat is bemutasson a kampányban. Szerintem nem. Ezért nehéz a jóslás, és ettől lesz izgalmas a második forduló.
ső fordulóban.

nyugivan! 2010.04.22. 08:58:43

@radala: Olvasd el még egyszer, és akkor megérted, mire gondolt Diocles.
És nagyon kérlek, itt ne hülyézz senkit, mert nem szokás. Nem otthon vagy.

tölgyes 2010.04.22. 08:59:10

@nyugivan!: Az is lehet, hogy ezt az MSZP terjeszti, hogy két legyet üssön egy csapásra: 1. lejáratja az LMP-t. 2.Nyer néhány szavazót..:::))

jardel 2010.04.22. 09:01:36

@Diocles: szerintem is ez a kérdés - a poszt kicsit úgy ír, mintha gépek lennének az emberek, pedig valóban gúr nándor szavazói és akár horváth aladár szavazói is elmehetnek. Az igazán érdekes az lenne, ha rendelkeznénk valami ismerettel ezekről a preferenciákról (itt és más körzetben), ami ráadásul területileg eltérő is lehet (pl. lehet, hogy az edelényi mszp-sek szavaznának a fideszre, a bp-iek meg nem). Nem nagyon olvasni ilyeneket, vagy csak én nem találtam?

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.22. 09:02:14

@tölgyes: ...és a jövő héten felrakják a vörös csillagot az árpádsávos zászlóra (csak hogy a kommancs megtisztelő címet is beszerezzék :D)? Erre gondolsz?

nyugivan! 2010.04.22. 09:03:57

@tölgyes: Hát... minden elképzelhető:)))))

lorantka_a_gall 2010.04.22. 09:04:11

@nyugivan!: ilyen legfrissebb "híreket" legfeljebb a kurucon olvashatsz, ami köztudottan a hiteles és elfogulatlan tájékoztatás csimborasszója. Az LMP nem bátorít az égvilágon senkit az MSZP-re való szavazásra. Az LMP - mint minden rendes párt - a saját magára való szavazásra bátorít. Ellentétben pl a Jobbikkal, máris visszaléptek egy helyen. Megindult a lavina ;)

radala 2010.04.22. 09:05:52

@nyugivan!: A szalonképtelen szó ami "kiborít". Különben nincs semmi bajom, ha jobban figyeltem volna láthattam volna, hogy ki írta, mi a szövegkörnyezet, de mindegy is ez, ezért nem válaszként írtam, hanem úgy általában. Nyilván az történt, hogy elolvastam a hozzászólásokat egyben és utána egyszer csak újra a szemembe ötlött ez a szalonképtelen szó. Mindenesetre azért örülök, hogy teljesen fölöslegesen bosszantottam föl magamat:-)
Bocsánat.

radala 2010.04.22. 09:07:44

@tölgyes: Csak ez lehet szerintem...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.22. 09:12:38

@lorantka_a_gall: Nem nyert. Megnéztem a kurucokat és nem ők terjesztik (az elmúlt 24 híreiben nem látom az LMP sározását). Keresheted tovább a bűnöst :)

Diocles 2010.04.22. 09:14:01

@nyugivan!:

hol került ki, h az LMP az MSZP javára mozgósít? forrás?
de ha így van, akkor biztos kikerül, és az LMP-prominensekre a legdurvább karaktergyilkolászás vár.
meglátjuk.

nyugivan! 2010.04.22. 09:14:22

@radala: Semmi gond. Velem is előfordul, hogy elborul az agyam, és bizony, sokszor nehéz türelemre intenem magam. Ám ez a hely épp azért kellemes, mert sok más szempontot ismerhetek meg, és ez a mai világban kifejezetten ajándéknak számít:)))

panelburzsuj 2010.04.22. 09:15:04

@radala:

Hát hogyismondjam ...

Azért én nem tudok fenntartás nélkül azon örvendeni, hogy Molnár Oszkár-szerű figurát a legcélszerűbb kiformálni magunkból ahhoz, hogy függetlenként eséllyel induljunk a pártjelöltekkel szemben.

sárkányfő 2010.04.22. 09:20:13

@Diocles:

Szia.

Tegnap feltettem neked egy kérdést. Véletlenül nyilván nem vetted észre. Bemásoljam újra?

lorantka_a_gall 2010.04.22. 09:21:59

@JR69: no akkor hol? ( mellesleg én arról olvastam, hogy a Vona megint járt Putyinnál.... kérdés, miről egyezkedtek, és miért jár Moszkvába olyan gyakran? Hmm... )

nyugivan! 2010.04.22. 09:22:53

@lorantka_a_gall:

1.
Előbb érdemes tájékozódni, aztán megtenni a kijelentéseket:
atv.hu/cikk/20100421_megis_az_lmp_verheti_keresztbe_a_fidesz_ketharmadot?source=hirkereso

Ez ugye, nem tévedek, mégsem a kurucinfo?

2.
A Jobbik visszalépéséhez pedig fentebb már hozzászóltam, nem ismétlem magam.

radala 2010.04.22. 09:24:34

@nyugivan!: Ez így van.
@panelburzsuj: Szerintem Gyenesei vagy Kupa nem volt Oszi szerű. MO-nak nyilván nagyon sokat használt a meghurcoltatása. Engem egyébként is szokott zavarni, hogy valakit az ostoba kijelentések miatt (Zuschlag, MO) hamarabb kinyírnak, mint a tényleges korrupció miatt.
MO valóban kicsit gyagyás dolgokat mondott, de most meg lesz 48-50 képviselő, akik még ennél is gyagyásabb dolgokat fognak mondani. Igazából nekem szimpatikus, hogy egy ember nem +/- 10 % szavazatot tud szerezni, mint a pártja, hanem valóban egyedül elér valamit. Tök mindegy ki ez. Ahogy nyilván nekem az LMP szimpatikusabb, mint a Jobbik, de ettől még a szimpla tény, hogy vannak, az jó.
Az lesz a pofáraesés, ha Oszi beül a KDNP-be:-)

lorantka_a_gall 2010.04.22. 09:25:47

@nyugivan!: tényleg nem, ez pont a tükörképe a komcsi oldalról. Hasonló színvonal, hasonló szavahihetőség :D:D:D

lorantka_a_gall 2010.04.22. 09:28:38

@nyugivan!: és ebben hol is olvastad, hogy az LMP bátorítja a szavazóit az MSZP-re szavazásra? Ugyanis nem ír semmi ilyesmit, ez csak csúsztatás. Méghozzá csúnya. :P

radala 2010.04.22. 09:33:23

@nyugivan!: De ez szerintem a kurucinfo:-)
Amúgy szerintem általában még az össze LMP együtt sem elég a fordításhoz ezért teljesen irreleváns az az információ, hogy van olyan LMPs, aki hajlandó a szocikra szavazni.
Szerintem egyébként nem modellezhető a szocikra szavazás. Hiába tudod, hogy mi a jó neked a pártodnak, az országnak nem olyan egyszerű ezt úgy megvalósítani, hogy az "ördögre" teszed az x-et. Szerintem az 1. forduló előtt óta nem került közelebb a Fidesz a 2/3-hoz, szerintem nem keletkezett új veszély faktor, aki rettegett a 2/3-tól az már akkor is elment szocikra szavazni, aki meg nem rettegett az most sem retteg. Arról nem is beszélve, hogy maga a rettegtetés is roppant bonyi, mert miközben a sajátjaidat rettegteted, aközben az ellenfélt meg bosszantod. Szerintem nincs esély a fordításra sehol, de Mo azért nyerhet, csak ez meg egy látszólagos fordítás. Amúgy meg sajnálom, hogy nem lesz libanoni származású képviselőnk, az nagyon pozitív dolog lenne.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.22. 09:35:23

@lorantka_a_gall: Nem akartam a kurucokat védeni, csak ne terjesszünk valótlanságokat, bármennyire is ellenszenves egy más vélemény (ha liberálisnak véled magad, akkor nem is értem a kirohanásaidat :)) Hogy Vona miért volt Moszkvában (volt-e egyáltalán?), nem tudom. Biztos előkészíti a (magyar)konzervet az olajért program tárgyalásait :D

panelburzsuj 2010.04.22. 09:36:16

@lorantka_a_gall:

Az atv biztatja az LMP-s szavazókat, de még az is csak szőrmentén, egy meg nem nevezett intézet meg nem nevezett fókuszcsoportos kutatására hivatkozva.

(Sokszor felmerült itt a közvéleménykutások mintanagysága. Hogy 1000 fő az nudli, abból nem lehet elég éles képet kapni. Vajon mekkora lehet az a fókuszcsoport, amiből biztonsággal ki lehet silabizálni, hogy egy olyan speciális kérdésben, mint a második fordulós átszavazás, hogyan viselkednek egy vadiúj párt mégújabb szavazói? :)

papika 2010.04.22. 09:38:29

Ha megnézitek Edelényben a szavazókörönkénti adatokat, látható, hogy Oszira kb. 2/3 részben fideszesek szavaztak és csak kb 1/3 részben jobbikosok (ha valaki összeadogatná a szavazóköröket, még pontosabban látnánk).
Azaz Oszinak ezek után nem csak át kell csalogatnia az összes jobbbik szavazót, de meg is kell tartania azokat a szavazóit, akik listán a fideszre szavaztak.
Ráadásul ma megy oda a Viktor felvilágosítani a népet és mosolyog majd a főtéren Daherre-rel.
Összességében a véleményem: meglepő lenne, ha Oszi nyerni tudna.

Kave 2010.04.22. 09:39:05

@lorantka_a_gall: LMP mint „rendes párt” :) ez vicc. Arra gondolsz, hogy milliárdos külföldi tőkés pénzcsoportokkal a hátuk mögött ők az új erő??? Micsoda naivitás….
Nem elég, hogy a leggusztustalanabb környezetromboló cégek támogatják, még bevillan az amerikai titkosszolgálati szál is (lásd: Lányi nyilatkozat). Tulajdonképpen a magyar nemzetbiztonsági szolgálatnak, már rég gőzerővel kéne vizsgálni az LMP-t mint külföldről irányított pártot.

Amúgy meg majd budapesti körzetekben meglátszik majd, hogy kiket is támogatnak a (megtévesztett?) LMP szavazók. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy a népirtók utódpártját, az MSZP-t…….

nyugivan! 2010.04.22. 09:41:08

@lorantka_a_gall: Értem. Tehát mindazok, akik nem a Fidesz 2/3 szempontjából elemzik a helyzetet, azok számodra hiteltelenek. Gratulálok! Nézeted jól illeszkedik az orbáni "aki nincs velünk az ellenünk van" stílushoz. Nem is az a baj, hogy te így gondolkodsz, mert ezzel legfeljebb magadat csapod be. A tragédia, hogy ez a Fidesz stílusa, és ezt valamennyien megszívjuk az elkövetkezendőkben.

lorantka_a_gall 2010.04.22. 09:44:14

@JR69: a helyzet az, hogy egyáltalán nem vélem magam liberálisnak, sőt. Meg kb az is lehet, hogy ment fölvenni a neki járó nokiásdobozokat. A kettő kb azonos valószínűséggel bír :D

panelburzsuj 2010.04.22. 09:45:04

@radala:

Gyenesi és Kupa egy-egy saját szervezetet gründolt, és annak élén állva "függetlenkedett". (És mindkettő igen masszív, a legszűkebb pátrián jóval túlmutató és hosszantartó személyes közéleti múltra.)

MO vs. Zuschlag: Cusi hülye benyögése(i) nekem inkább taplóságból eredő botlásnak tűntek, mint tudatos imidzsépítésnak, MO esetében fordítva látom a helyzetet.

nyugivan! 2010.04.22. 09:46:21

@radala: Egyébként - noha nem vagyok fidesz-szavazó, én szurkolok annak érdekében, hogy legyen meg Orbánnak az ő kétharmada. Ugyanis tiszta helyzetet teremt: nincs mellébeszélés, nincs másra mutogatás, és nem lehet hivatkozni semmilyen akadékoskodó koalíciós partnerre. Ezért is írtam valahol, hogy a Fidesz finalizációs szakaszában van, azaz elérte, amit elérhetett. Ennél nagyobb felhatalmazást és bizalmat egyetlen politikai erő sem kívánhat magának.
Ha ezzel nem tudnak élni, akkor bizony innen csak visszafelé vezet út a párt számára.

moszkvicssluszkulcs 2010.04.22. 09:47:35

Remélem nyer Molnár Oszkár.

van-e szándék 2010.04.22. 09:47:40

Ha a szocik komolyan gondolnák amit Molnárról meg a Jobbikról mondtak eddig, akkor Gúr Nándort visszaléptetnék a Fidesz javára.

objekt 2010.04.22. 09:48:33

Szegény MO. Én nem ismerem a teljes "munkásságát", nem tudom megítélni, hogy pöcs vagy nem - ahogyan itt olvashattuk. Mindenesetre gondolom azért tették ki a Fideszből, mert a választások előtt, nem volt szükség egy újabb támadási felületre. Lehet, hogy azt mondták neki: Oszkár, tudjuk, hogy igazat beszéltél ( a gumikalapáccsal kapcsolatban), de látod mennyire ráugrottak, ugye megérted...

Mellesleg én már sokkal régebben hallottam ezekről a születendő gyerekeket érintő manipulációkról, az embernek vannak rokonai, ismerősei az ország különböző helyein. Amit több helyről is hallasz, az bizony nagy valószínűséggel létezik. Csak normális ésszel annyira felfoghatatlan, hogy nehéz elhinni. (mintha egy MSZP-s nőci is beszélt volna erről egy pár éve)

MO esete, szerintem tipikus példája annak, hogy a szemérmes álszent társadalom, hogyan akar agyonhallgatni egy kérdést, pl. a cigánykérdést. Az eredmény jól látható. Az emberek nem előítéletesek, hanem utóítéletesek. Nem lehet tartósan becsapni a társadalmat olyan kérdésekben, amiket naponta lát, tapasztal maga körül. Ez csak dühöt vált ki és végeredményben pont azok isszák meg a levét, akiket védeni akarnak.

objekt 2010.04.22. 09:50:40

@objekt: Bocs. "hogy a szemérmes álszent társadalom, "
Nem társadalom, politika.

lorantka_a_gall 2010.04.22. 09:50:52

@Kave: A Lányi-féle nyilatkozat egy besértődött ember nyafogása. Persze, ha nem te nyersz egy játékban, akkor a másik csal, meg különben is büdös, mi? :D Így van, meg fogjuk látni, kire szavaznak. Tudvalevő, hogy az LMP nem lép vissza sehol. (megjegyezném, hogy ha nem az LMP-s jelöltre szavaz, akkor mi jogon nevezed LMP-s szavazónak? ;) )

A Vonától már tudom hogy a Viktor az Likud, úgyhogy ha lesz 260 képviselő zsidó irányítás alatt, miért aggódjak, hogy tizenpár képviselővel bent lesz az építőipari lobbi is? :D:D:D

Komolyra fordítva a szót: ez az elempézés marhaság, jól látszik, hogy beparázott az LMP-től az MSZP is meg a Jobbik is. Csak így tovább. Az szdsz és az mdf már kipipálva. Most ők következnek.

lorantka_a_gall 2010.04.22. 09:54:21

@nyugivan!: van bármi más tétje a második fordulónak, mint a fidesz-2/3? Mármint én úgy gondolom, hogy más kérdés nem maradt nyitva (az, hogy lesz-e MSZP-egyéni győzelem, sztem irreleváns). Tehát más szempontból elemezni nincs értelme. Ha pedig a "szempont" alatt te "szimpátiát" értesz, akkor ajánlom a figyelmedbe az értelmező szótárat.

radala 2010.04.22. 09:56:24

@panelburzsuj: Szerintem MO nem épített imidzset, csak hülye volt, rászálltak, mert OV-ra akartak rászállni, oszt ez lett a vége.
Igazából én nagy dilemmában lennék, hogy kire szavazzak, ha ott kellene szavaznom.
Egyrészt nagyon örülnék, ha lenne egy bevándorló képviselőnk, másrészt hatalmas elégtételt éreznék, hogy a szocik ekkora baromnagy öngólt rúgtak maguknak az oszizással. Sikerült egy kamionsofőrből (vagy mi ez az Oszi) egy igazi sztárt egy valódi jelentős politikust fabrikálni. Azt kell látni, hogy a világ igazságos:-) MO meg vagy zseniális, vagy csak valóban őszinte, mert szerintem az átlag embernek nagyon szimpatikus, hogy nem fordul a Fidesz ellen, sőt a visszalépését is megígérte anno, és ebből is szerintem korrektül jött ki...
Szerintem semmi baj nincs MO-val. Tuti, hogy a magyarok 70 % elhiszi, hogy a cigányok gumikalapácsolnak. Ez nagyon nagy baj, de erről meg nem MO tehet.

lorantka_a_gall 2010.04.22. 09:57:03

@van-e szándék: ráadásul két legyet ütnének egy csapásra, mert az összes kétbites jobbikos megdönthetetlen bizonyítékot kapna, hogy nagykoalíció van. ;)

(figyelem: halmazok bennfoglalása! ha félreértitek amit írtam, azzal bizonyítjátok beletartozásotokat!)

Gábor a Jobbszélső 2010.04.22. 10:03:37

Bízzunk benne, hogy bejut!

Szebb jövőt!

panelburzsuj 2010.04.22. 10:10:04

@radala:

A hivatalod üléstermében, a tévé stúdiójában nyilatkozatokat teszel a direkt a te kedvedért jelen levő kamerába. Ez nálam azért megüti a tudatos imidzsépítés gyanúját .... :)

A rászállás, a váli kigolyózás már a második menet. A mártírrá avatódás - ami megintcsak manipulálható azért az "áldozat" részéről is. Például be is lehet adni azt a derék derekat Orbánnak, ha egyszer annyira szeretek Fideszes lenni.

ssi 2010.04.22. 10:10:35

M.O. - fidesz nyerési aránytippem: 55%-45%
MSZP-s és H.A. szavazók nem mennek el a 2. fordulóra

Jobbik részéről ez egy fricska a fidesznek + M.O. elfogadható a számukra

M.O. a parlamentem nem képviselhet majd akármit

M.O-t később a Jobbik és a fidesz is megkörnyékezheti, ha nagyon népszerű lesz kishazájában

ádázgalád 2010.04.22. 10:11:26

@radala:
Az én személyem 120%-ban elhiszi, hogy kalapácsolnak és rivotriloznak, mert ezt teszik, ez a tény. Sajnos az életvitelük már őnmagában is károsítja a magzatot, beltenyészet, mértéktelen evés/ivás, láncdohányzás, kábítószerezés (telik a segílykébűl).
De ez nem olyan fontos téma csak rászálltak, viszont ettől lett ismert politikus Oszkár, öngól :-) hülye maszop, idióta zsidesz.
Hajrá Oszkár!
Adjon az Isten szebb jövőt!

ralf 2010.04.22. 10:14:01

@JR69: "Erről is megkérdezték Lendvai etnőt, és azt válaszolta, hogy a Jobbikra sose szavaznának, inkább a kisebbik rosszra, a Fidesz 2/3-ra kell akkor tenni az x-et :) Ez ám az igazi kelepce. Sehogy se jönnek ki belőle jól. "

Kijöhetnének, de más a szó és más a tett. Ahogy az MSZP-sek szóban mindenki mellett kiálltak, xcsak tettekben nem.
Egy mondat a Népszabadságból: "Gúr Nándor, az MSZP megyei elnöke és a körzetben indított képviselő-jelöltje a Népszabadságnak azt mondta: nem lép vissza egyetlen jelölt vagy politikai tábor érdekében sem." (nol.hu/belfold/molnar_oszzkar_nem_valo_a_parlamentbe)

Kérdés: Mi történik, ha Gúr Nándor nem lép vissza? Válasz: Semmi, ugyanis csak az első három vesz részt a második fordulóban, ő viszont negyedik lett.

Feri nagyapa 2010.04.22. 10:15:03

MO pöcs, és nem azért, amiért az elmúlt félévben felkapta a média. A jobbik nagy hülyeséget csinált: ha ők valóban az igaz, egyenes emberek pártja, akkor miért támogatják azt az MO-t, aki kijelentette, hogy amennyiben Daher Pierre több szavazatot kap az első fordulóban, akkor visszalép a javára? Miért gondolják azt, hogy elfogadható - és számukra vállalható - MO azon kijelentése, hogy a megválasztása után 6 hónappal már a Fidesz-frakcióban fog ülni? Miért jó nekik MO, aki az utolsó pillanatban adta le a kopogtatóit, így sokan azt hitték: ő a fideszes jelölt! Sőt: később is azt gondolták egyesek, hogy a fidesz olyan erős a körzetben, hogy kettő (!) jelöltet állít! Egyébként a helyi Jobbikkal már a megalakulásától kezdve jó kapcsolatot ápolt. A kegyvesztése nem újkeletű állapot a fideszben, csak talán nem rúgták volna ki, ha beáll a sorba, ugyanis a fidesznek rohadtul nem hiányoztak/hiányoznak a botrányok.

Feri nagyapa 2010.04.22. 10:16:21

@ralf: az első három, illetve aki az érvényes szavazatok legalább 15 %-át megszerezte! Gúrnak ez megvan. Egyébként Gúr et-nak volt olyan kijelentése, hogy Daher lépjen vissza az ő javára. Hahahahahaha

Feri nagyapa 2010.04.22. 10:17:15

@ádázgalád: bedőltél MO-nak. Ő fideszes, mint feljebb már írtam.

panelburzsuj 2010.04.22. 10:24:55

@Feri nagyapa:

Molnár Oszkár molnároszkáros, aki saját politikai árfolyamát igyekszik feljebb srófolni. A Fideszben egy eldobható csavar volt, a nemzeti radikális mozgalomban (nem föltétlenül csak a Jobbikban!) a borsodi cigánytengerben rendületlenül harcolva hasonló alakká nőheti ki magát, mint Morvai úrnő a metéltfarkincás fronton.

Nickyke12121212 2010.04.22. 10:26:41

Ezzel a húzásával a jobbik bebizonyította, hogy őt is csak a hatalom érdekli és semmi más. Remélem jól pofára esnek.

szentfazék 2010.04.22. 10:30:49

MO emblematikus figurája, annak a jelenségnek, amely minden normális gondolkozású ember számára visszataszító. a buta gyűlölettől feszengő, demagóg, álszent, veszélyes figura. szerintem szent cél, hogy a közelébe se kerüljön a parlamentnek. a szoci lépjen vissza az üldözött majom sebességével a fideszes fazon javára.

tlac 2010.04.22. 10:32:12

Ha Molnár Oszkár nyer, nyugodtan vehetitek a FIDESZ 2/3-ához...

tlac 2010.04.22. 10:33:18

@szentfazék: "a buta gyűlölettől feszengő, demagóg, álszent, veszélyes figura". Ismered? Helyben nagyon szeretik..

Lemmiwinks 2010.04.22. 10:33:41

A nem edelényiek számára ez egy tét nélküli választás.
Akár Daher, akár Oszkár nyer, a Fidesz 2/3át nem rontja, mert a függetleneket a legkönnyebb megvásárolni.
Persze Oszi még dönthet úgy, hogy átül a Jobbikba, de minek szivassa magát 4 évig, ha rajta múlik a 2/3?

pelikán* 2010.04.22. 10:33:56

Daher Pierre (Fidesz, Edelény), Taufik Hilimi (MDF, Lenti) és Kassab Adonis (Jobbik, Bp.) igazán alapíthatnának egy közel-keleti magyar koalíciót.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.22. 10:39:27

@lorantka_a_gall: Ha a Putyin pénzelné Vonáékat, akkor legalább az MSZP-t meg kellett volna előzniük a Nokiás dobozért :) Az én feltételezésem inkább helytálló. A gazdasági kapcsolatok fontosak, és ez igaz minden pártra. Valakik csak pénzelik őket is, csak azt nem harsogja mindenki fennhangon.
Ha a példádat vesszük, és a Fidesz mögött az izraeli tőke van, az LMP mögött az amerikai, akkor a Jobbik mögött lehet az orosz. De ettől még nem kell elítélni, egyik sem jobb a másiknál. És a konzervet az olajért pedig igenis életképes, és jó mindkét félnek. Ha megetetünk 20 millió oroszt, az nem rossz üzlet egyik félnek se. És ha olajjal fizetnek az se baj, csak ne azok zsebébe csússzon, akik az orosz államadósságot lenyelték...
A nyugat európai piac számunkra olyan, mint az Avatar-ban az égi emberek tanítása: egy teli korsóba már nincs mit tölteni. Csak a piacunkra volt szükség, arra, hogy termeljünk már kevésbé. Esetleg arra, hogy olcsóbban.
Lehet választani: mindkét fél számára előnyös üzletek után nézünk, vagy megelégszünk a felvevő piac, és a csicska szereppel.

dzsaszper 2010.04.22. 10:40:38

Hogy Daher vagy Molnár nyer-e az ezek után elsősorban Gúr szavazóin múlik. Mivel Gúr neve amúgy sem kerül fel a szavazólapokra, az a kérdés, hogy hányan mennek el a jobbik ellen szavazni (a jobbik itt a pártra utal, de a pártok nevét egy ideje kisbetűvel írom, követezetesen).

Amúgy amennyire értettem egy indexes videót (hogy Molnár miért is nem lép vissza, pedig ezt megígérte), ez a választókerület sokkal inkább szól Daher és Molnár személyes konfliktusáról, mint a pártok vetélkedéséről. Erről pedig nem sokat tudok, kérdés, hogy a helyi lakosok mennyit tudnak erről.

cambridge.on 2010.04.22. 10:40:38

@van-e szándék: Nem valószínű a szocialisták átszavazása a Fideszre ebben a körzetben. ez a lépés is a " független " Molnárnak kedvezne.

lorantka_a_gall 2010.04.22. 10:47:19

@JR69: Európa nyugati felén már a második világháború óta erőteljes mezőgazdasági termelés folyik. Eredetileg ezért alakult meg az EU csírája, hogy élelmiszerből önellátó legyen Európa nyugati fele. Szénné is műtrágyázták minden négyzetméterüket. Mindeközben nekünk eleinte technológiánk, később pénzünk nem volt nagy mennyiségű műtrágya kiszórására. 1990 óta egyre több föld hever parlagon. Az ellenőrzött bioélelmiszerek a hagyományos többszörösébe kerülnek nemcsak nálunk, de nyugaton is. Ezen a fronton igenis volna mit keresnünk, ha nem termelnénk inkább szart a keletnek. Érted? Minőség. Hozzáadott érték. Nagyobb megtérülés.

A külföldi pénzelés meg - ismétlem - paranoia. Minden részről. Főleg egész pártok és nem egyes képviselők esetében.

radala 2010.04.22. 10:49:44

@panelburzsuj: OK ilyen értelemben nyilván épített imidzset. Szerintem viszont elsősorban egy okostojás, akinek mindenről van kialakult véleménye. Hogyan lehetett volna beadni a derekat? Nem hiszem, hogy OV kért volna tőle derékbeadást, szerintem a Fidesz simán meg akart tőle szabadulni. Nem emlékszem a sztorira, de úgy él bennem, hogy OV azt mondta majd helyben jelölnek és ők (ő) meg eldönti, hogy ügyesen jelöltek-e. Szerintem őt jelölték, de OV szerint nem "ügyesen". Lehet azt látni persze, hogy győzött az emberekben a rossz meg az előítéletesség (nyilván sajnos ez közel is lehet az igazsághoz), de azt is lehet gondolni, hogy győzött a kicsi, a nép egyszerű gyermeke a kis sofőr most lenyomja a nagy erős Fideszt a nagy erős doktorurat. Ez egy elég idealista hozzáállás, de az idealizmus az szép:-)
@ádázgalád: Szerintem nincs szükség extra kalapácsolásra, ha kalapácsolnak, amit nem szeretnék elhinni, akkor abban nem csak nekik, de nekünk is van szerepünk, akik ezt elnézik sőt így vagy úgy kikényszerítjük. Baromi sok baj van a cigányokkal, de az tuti, hogy ez nem oldható meg erővel csak áldozatokkal, mindkét részről, és odafigyeléssel.
Amúgy egyszer valami olyasmit olvastam kalapácsolás ügyben, hogy egyrészt kivitelezhetetlen másrészt statisztikailag nem kimutatható, hogy lenne olyan terület, ahol valami ilyen extra beavatkozás rontana az amúgy csupán "természetesen" adódó sérült gyerek statisztikán. @szentfazék: Szegény szocik nem tudnak mit csinálni. Csináltak egy sztárt MO-ból most meg lépjenek vissza egy "buzizó" javára. Elég kilátástalan lehetőségek ezek.
Örüljünk inkább annak, hogy az emberek nem egyszerűen modellezhető módon viszonyulnak a kérdéshez. Engem pl meglep MO sikere, gondolom a szocik sem erre számítottak, amikor Oszizni kezdtek minden fronton, a Fidesz is azt hitte, hogy iszonyat okos húzás volt megszabadulni MO-tól és még jobb húzás pont egy bevándorlót indítani ellene. Szerintem minden hibának a mátrixban örülni kell:-)

cambridge.on 2010.04.22. 10:50:19

@ralf: Ha az első forduló érvényes volt, de eredménytelen, a három legtöbb szavazatot kapott jelölt, illetve mindazok, akik legalább 15%-nyi szavazatot szereztek, indulhatnak a második fordulóban; ekkor az érvényességhez 25%-ot meghaladó részvétel, az eredményességhez pedig relatív

Mielőtt hülyeségeket fröcsögsz informálódj!
Gúr 18% kal indulhat a második fordulóban, hiába csak negyedik lett.

teknős 2010.04.22. 10:50:38

Én még mindig nem vagyok róla meggyőzve, hogy MO nem egy bújtatott fideszes.

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 10:50:48

@jardel: Egyetértek. Botorság volt erről a kérdésről úgy írni, hogy TG nem ismeri a személyeket és a helyi ügyeket. Ez itt nem szimpla matematika. Ahogy az origo-n a Jobbikos (visszaléptetett) jelölt megfogalmazta: aki nem rá, hanem Molnárra akart volna szavazni az első fordulóban, már akkor megtehette volna.
Ez nem békásmegyeri lakótelep, ahol az emberek 95 %-nak fogalma sincs, személyesen kit takar egy párt jelöltje. Olyan hozzászóló kellene, aki ismeri a helyi viszonyokat.

radala 2010.04.22. 10:51:08

@ralf: Mindenki részt vesz aki 15% fölött van. A 18.7 nagyobb a 15-nél.

G. Wolf 2010.04.22. 10:56:50

Szerintem a jobbikosok vannak annyira tudatos szavazók hogy átszavazzanak. Úgyhogy a kérdés mit csinálnak az MSZP-s szavazók?

Ha a Fidesz jelöltjét támogatják akkor ugye szebemennek a 2/3-ot ellenző MSZP iránnyal, ha meg a nem mennek el szavazni, akkor meg kvázi a távolmaradásukkal támogatják Molnár Oszkárt - szal effektív patthelyzet számukra.

Azt hiszem a másodlagos pártpreferenciák mellett érdemes lenne megnézni az egyéni preferenciákat is. Bár azt nem tudom ki mennyire népszerű azon a környéken, de lehet hogy a Fidesz jelöltje (személy szerint) népszerűbb mint a Fidesz (mint párt), ha így van akkor akár át is szavazhatnak.

Ha az MSZP szavazók fele/felében oszlanak meg (fele támogatná a Fidesz jelöltjét, fele meg nem ad le voksot) akkor már elég a Dahernek a győzelemre.

De azért az a vetület is érdekes, hogy mi van ha erősebb az MSZP szavazókban a 2/3 ellenesség mint a Jobbik/Molnár Oszkár ellenesség. Ugyanis ez esetben - bár furcsa - de a racionális döntés az lenne hogy Molnár Oszkárt támogassák.

Tehát elvileg minden benne van; pontosabban az MSZP-sek másodlagos preferenciái alapján dől el.

Tud valaki valamit arról hogy ebbe a kőrzetben mi az MSZP álláspontja?

Érdekes körzet az biztos!

radala 2010.04.22. 10:58:51

@Lemmiwinks: Ha jól tudom függetlennek lenni szopás, mert nem jár bizottság, nem jár napirend előtti. A bizottsági tagság meg pénz. A kérdés az az, hogy mi kell ahhoz, hogy a Fidesz MO mellé álljon az önkormányzatin. Egy polgármesterség az már gondolom kompenzálja a bizottsági tagság kiesését. Mellesleg egy "független" polgármester támogatása vagy nem indítani ellene senkit nem olyan nagyon komoly gáz országosan a Fidesznek.

szentfazék 2010.04.22. 11:01:20

@tlac: elég szomorú, de nem vagyok meglepődve rajta. ez az ember egész baz-megye politikai állapotát jelképezi. korábban nagy szoci fellegvár, most meg 15-20%-os munkanélküliség, csóróság, szerencsétlen romák miatt a népek isszák az ilyen politikus szavait. persze ötlete a megoldásra semmi, és a parlamentben sem lesz, csak éghetnénk miatta mindannyian, ha beszabadul valami komolyabb bizottságba, vagy küldöttségbe. elég blama lesz vona is a karbantartó felszerelésében, oszi maradjon inkább otthon, ott kevesebbet árt. ja, és bízok a fideszesek taktikai érzékében, hogyha nyernek edelényben, akkor beindítanak ott valami mini kolbászbólkerítés-akciót, és attól kezdve oszi felejtős lesz végleg.

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 11:02:35

@cambridge.on: Nem ismerem Gúr Nándort, sem senkit helyben - de az tény, hogy arányaiban ő kapta a legkevesebb szavazatot a borsodi nyitott körzetekben (az ejtőernyős Ficsor Ádám után, ami persze nem meglepő). Feltételezhető, hogy a második fordulóban még rosszabbul fog szerepelni, és szavazóinak egy része MO és DP között fog választani. Úgyhogy van értelme tippelni, hova vándorolnak.

ádázgalád 2010.04.22. 11:06:03

@Feri nagyapa:
Kedves Feri igen bedőltem! Én jobbikos vagyok de nincs narancsfóbiám.
Adjon az Isten szebb jövőt!

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.22. 11:06:29

@lorantka_a_gall: Értem én, hogy villanymotor! De mi hajtja?! :DDD
Te még beveszed ezt a bio maszlagot? Szerinted hány %-a alkalmas még a magyar földnek a bio termesztésre. És ebből mennyi termény lesz? Mert abból is csak alapanyag lesz, ami =nulla! hozzáadott érték. A feldolgozó üzemek után jelenik meg a hozzáadott érték/haszon/nyereség, az meg nekünk nincs, tehát hasznunk se lesz belőle.
És nem feltétlen a "szart" kéne termelnünk (nem a szovjetuniónak kéne azért már szállítani), de még a szuper búzánknak is van gyenge része (talán több is, mint a fele). De nem ez a lényeg, hanem a feldolgozóipar újra építése, mert csak az után van nyereség. Ha nem hiszed nézz utána a búza tőzsdei jegyzésének és az előállítási költségeinek, rájössz tévesek az elképzeléseid a mezőgazdaságról. Én pedig kész termékek (csere)kereskedelméről fantáziáltam.

BF79 2010.04.22. 11:06:33

@Letícia: "De hogy Horváth Aladár csak 335? Engem ez döbbentett le nagyon."

Engem már tavaly is nagyon ledöbbentett, hogy az MCF mennyire gyenge eredményt produkált, talán 10 000 körüli szavazatot országosan. A cigányság olyannyira szeparált a társadalom nagy részétől, és olyannyira el van keseredve, hogy a saját sorsa érdekében még szavazni sem megy el. Pedig önmagában képesek lennének egy párttal megugrani az 5%-os küszöböt. Ehelyett pártok és idegbajos helyi politikusok játékszerévé válnak. :(

[nev] (törölt) 2010.04.22. 11:07:16

vicces hely lehet edelény. egy libanoni, és egy zsidózó, cigányozó, buzizó fazon közül választják ki az elöljárót.

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 11:07:49

@Captain Tott: Amúgy a fenti táblázat is jól mutatja (Veres Edit, MDF), mi a harmadik helyezettek sorsa.

szentfazék 2010.04.22. 11:07:52

@radala: M "gumikalapács" O talált olyan ordenáré baromságokat beszélni, hogy az országos média is felfigyelt rá, és a fidesz vezérjókar számára is blama lett. hidd el, még öket is, nem hogy a szocikat, meglepte, hogy kik vannak közöttük. és még büszke is a beteg gondolataira,ezért mondom, hogy destruktív, veszélyes figura. persze lehetne azon vitátkozni, hogy ki lőtt túl jobban a célon, és tette akaratlanul is polcelebbé ezt a fazont, de végül is szerintem ez már mindegy..lényeg, hogy most bukjon

BF79 2010.04.22. 11:08:52

Az, hogy a Jobbik visszalépett, meglepett, mert korábban a helyi viszonyokat ismerő kommentelők azt mondták, hogy MO és a Jobbik nem kedvelik egymást. Hiába, a politika.

ádázgalád 2010.04.22. 11:08:55

@tlac:
Köszi Tlac! Talán pont azért mert olyan amilyen, de demagógéknál a gondolkodás meg az empátia valahogy hiánycikk.
Adjon az Isten szebb jövőt!

ádázgalád 2010.04.22. 11:14:24

@radala:
Így már egyetértek, kivéve a kölcsönős áldozatvállalást, 500 évig mi vállaltunk egyoldalúan áldozatot a következő 500 legyen az ővék, egyébbként meg persze idealista vagyok és nem szégyellem.
Adjon az Isten szebb jövőt!

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 11:14:58

@BF79: Én nem lepődtem meg. A cigányok alapvetően családban / nagycsaládban gondolkodnak, nincs olyan értelemben nemzettudatuk, mint a magyaroknak, románoknak, stb. A cigány pártok a "cigányság" érdekeit kívánják képviselni - ez a legtöbb cigánynak így nem mond semmit.

Ordnassac 2010.04.22. 11:16:59

Halk megjegyzés: egyáltalán nem biztos, hogy Miklós Árpád neve nem lesz rajta a szavazólapon. Hiszen párt nem léptethet vissza egyéni jelöltet, csak a jelölt léphet vissza. Jelen állás szerint MÁ-nak esze ágában nincs visszalépni. Így azért más a leányzó fekvése.

sárkányfő 2010.04.22. 11:21:14

@JR69: Én vettem a fáradtságot, és elolvastam egy hosszú cikket egyszer erről a biokajás dologról.

Nekünk, magyaroknak kb. annyi esélyünk van ezzel betörni a világ élelmiszerpiacára, mintha a hollandoknak akarnánk fapapucsot eladni. vagy tulipánt.

Aki ezt hirdeti, látott már közelről egy dán mintagazdaságot? Egy francia farmot? egy német üvegházat? tengeri halászatban nem akarunk nagyhatalom lenni?

pont a mezőgazdaságunk az, ami még a többi magyar gazdasági águnkhoz képest is le van maradva, de nagyon. se tőke, se know-how, se piac, se marketing, se tradíciók (ami van elavult), se semmi.

és a legszebb az egészben, hogy ez a piac sokkal kisebb, mint gondolnánk.

2010.04.22. 11:21:53

Van esélye Molnár O-nak, nem is kevés.Ezt elösegit(het)i a Jobbik szavazótábora, hiszen már visszalépett a jelöltjük.Akkor pedig, ha csak a szavazatokat nézem, Molnár O. megnyerheti.A nagy kérdés, hogy a szoci szavazók--a reménytelenségben megtörve--hová szavaznak.Szerintem, a Molnár O.-ra, mert ö kimondta azt ,amit senki nem mert, csak mellébeszélt és hadovált össze-vissza,--mégpedig, hogy a romák nem tudnak és nem is akarnak beilleszkedni , tesznek a törvényre, a jogra és csak és kimondottan a bünözésböl,segélyböl és egyébb támogatásokból akarnak megélni.A gumikalapács már csak hab volt a tortán. Tovább növeli a Molnár O. esélyét, hogy a fideszes ellenfele, a volt elödjét ,aki kórházigazgatói posztot töltött be elötte, lebuziszta.Az sem elvetendö és nem elönyös , hogy arab származásu és gyengén beszél magyarul.Nehezen érteti meg magát és sokszor mond érthetetlen és összefüggéstelen dolgokat, mondatokat. Végül, az ottaniak azt sem felejtik el, hogy valaha, Molnár O. pártfogoltja volt a fideszes jelölt, de állandóan furta Molnárt. Gábor! Itt minden megtörténhet, de az ellenkezöje is. Okosabbak vasárnap este leszünk.

objekt 2010.04.22. 11:22:42

@szentfazék: Ne legyél már ennyire szentfazék. Nem érted, hogy a MO által említett jelenségek igenis léteznek, ennél amit Ő mondott, még sokkal rosszabbakat is tudnék neked mesélni. Százszor is leírhatod, hogy ordenáré baromságok, a zembereket nem lehet ennyivel megvezetni. Erőltetheted azt is, hogy micsoda veszélyes figura, de a baj egyáltalán nem az vele amit te gondolsz. Ha téged olvasnálak és ott élnék, már csak juszt is rá szavaznék. Ha nem ezt akarod elérni, ne legyél már annyira biztos abban amit állítasz.

[nev] (törölt) 2010.04.22. 11:22:44

@radala:
orbánt az európai karrierje érdekli. amikor oszi bácsi megjelent az ejrópai sajtóban, akkor már többet ártott, mint amennyit használt. és repült. ez ilyen egyszerű.

Ordnassac 2010.04.22. 11:23:53

@Captain Tott: köszi, erről lemaradtam! Mivel győzték meg MÁ-t?

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.22. 11:32:04

@ó jaj: De földünk még van (egy darabig). Sokszor magyar almát eszünk, csak azt hisszük osztrák :) Bejönnek megveszik 38,50-ért, kiviszik bezacskózzák és visszahozzák a Penny-be és eladják nekünk 400-ért. Erről beszélek.
Egyébként egyetértek mindenben veled, de vannak még olyanok akik csak a tv-ben láttak mezőgazdaságot :)
A piac persze nem túl nagy (a fizetőképes ill. jól fizető), de azért még éheznek egypár millióan ezen a bolygón.

radala 2010.04.22. 11:32:08

@ádázgalád: Nem tudok róla, hogy 500 éven keresztül áldozatokat hoztunk volna, sőt szerintem 500 évig nem is volt semmi baj, legalábbis a népmesékben pl. egészen szimpatikus a cigányokról kialakult kép, nem irreális/idealisztukus, de csöppet sem gyűlölködő.

2010.04.22. 11:32:20

@tölgyes: késő bánat, ebgondolat...:(((((

Zb74 2010.04.22. 11:38:57

@nyugivan!: Ebben hol olvastál te olyat, hogy "az LMP máris bátorítja szavazóit az MSZP-re történő átszavazásra"???

LMP-s biztatásról ebben a cikkben egy szó sem esik. Szavazói hajlandóságról ír a cikk, egy kutatás alapján (mondjuk, az meg az ATV.hu-t minősíti, hogy kvalitatív - fókuszcsoportos - kutatás alapján írnak százalékokat, muhaha), arról nem, hogy a párt mire biztatja a szavazókat.

radala 2010.04.22. 11:39:15

@[nev]: Érdekes én ezt nem hiszem. OV szerintem túl motivált ahhoz, hogy európai politikus akarjon lenni, persze ki tudja 6 év múlva elképzelhető. Mondjuk hihetetlen pénzeket kaszálnak az európai vezetők, szóval totál érthető lenne, ha ez érdekelné.
Szerintem Oszi egyszerűen már kínos volt mindenkinek, de úgy látszik az embereknek csöppet sem:-)
Szóval én kicsit felemásan, de azért bizonyos szimpátiával figyelem. No nem annyira Oszit, mint inkább a jelenseget, hogy egy ember ennyire ki tud cseszni a 3 legnagyobb párttal, hogy egyszerűen nem lehet megfelelő döntést hozni vele kapcsolatban. Ez jó, kerül, amibe kerül.
Mondjuk a kisebb parlamentnek meglesz az a nagy átka, hogy az ilyen személyiségek szinte teljesen el fognak tűnni. No mondjuk egy Debrecen, Szeged, Pécs méretű város polgármestere azért még marad valaki. De ha pl. összeférhetetlen lesz a PM a OK-val akkor végképp hülyeség lesz az egyéni választó kerület, pedig maga a rendszer nagyon helyesnek tűnik.

Ilu 2010.04.22. 11:40:40

OFF
Elnezest, ha nagyon hulye a kerdes:

A 2/3-os valtoztatasokkor a szavazaskor jelen levo kepviselok szamank 2/3-a kell vagy a mindenkori ossz kepviselo szam 2/3-a ?

OFF vege.

szentfazék 2010.04.22. 11:40:59

@objekt: biztos vagyok benne, amit állítok, de hálás vagyok érte, hogy nem ott élek. hidd el, elég közelről ismerem a témát. a szélsőjobb minden kutatási eredmény szerint egyxenesen arányos a helyi cigány lakosság arányával és a mélyszegénység arányával. egy polgármesternek, mint MO, nem hergelni kell az egyik nyomorultat a másik ellen, hanem ha már nem tud semmit tenni (amit én nem hiszek el), akkor mondjon le, és ne felfelé akarjon bukni. nekem ez a fő undorom vele kapcsolatosan.

ungabunga 2010.04.22. 11:41:34

Itt nem a fidesz-kétharmad az igazi tét, hanem, hogy tud-e a jobbik egyéni körzetet nyerni, még akkor is, ha nem igazán saját jelöltről van szó. Ha ez sikerülne, az egy újabb lélektani határpont lenne, mint az EP-választási eredmény. Újabb jelentős csoportok hihetik el a jobbikról, hogy nem csak hőzöngő gyerekek, de képesek lennének kormányozni. Ha MO nyer, és beül a jobbik-frakcióba (és miért ne ülne, hiszen a fidesznek nem kell, a polgármesterválasztáson ősszel viszont szüksége van egy pártra), a jobbik nyer vele egy olyan figurát, aki az igazi hétköznapi, kispolgári fasizmust testesíti meg, nem pedig a felvonulós-megfélelmlítős-agresszív nácizmust, és ez sok további szavazót hozhat.

MO-ra (felteszem) nem a gumikalapács miatt szavaztak, hanem azért, mert helyben közkedvelt polgármester, többciklusos parlamenti tapasztalattal. A hozzá hasonló, rasszista meggyőződésű, de kukákat és autókat nem gyújtogató, késsel-villával enni tudó figurák (megmintázásukhoz de hiányzik egy magyar Thomas Bernhard!) megnyerése tenné igazán komoly veszéllyé a jobbikot.

Az mszp-nek nem csupán a demokrácia védelme miatt lenne kutya kötelessége lenne a visszalépés (már ha az mszp nem egy velejéig hazug, utilitáriánus párt lenne, aminek a demokráciáért való kiállás csak egy marketingelem), de saját jól felfogott érdeke is az lenne, hogy ne hagyja a jobbikot az elszegényedett rétegek beágyazott, szalonképes választásává nőni.

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 11:44:13

@Ordnassac: Azt nem írják, csak azt, hogy nehéz volt... :) Egy korábbi cikkben nyilatkozta, hogy kérte a hosszan hezitáló pártvezetést, hogy végre döntsenek már.

sárkányfő 2010.04.22. 11:45:37

@JR69: persze egyetértünk, csak hozzátettem a magamét.
meg még annyi, hogy manapság az élelmiszerpiacra való betörésnek annyi köze van a földhöz, mint az acélgyártásnak az autóiparhoz.
Nyugaton már rég komplex láncok, hálók mozgatják a piacot: föld -> alapanyag-termelés (gépesítve, profin, fajlagosan olcsón, hatalmas, méretgazdaságos méretekben) -> feldolgozás, de teljesen, sokszor kész vagy félkész fogyasztható termékké -> a kész termékek értékesítésére ráépülő rendszer marketinggel, logisztikával, kiskereskedelmi partnerhálózattal, de ma már inkább saját bolthálózattal, bevezetett márkákkal, folyamatos fejlesztésekkel, innovációval, felvásárlásokkal, mindennel. És ebben is akkor verseny van, hogy őrület.

A föld önmagában majdnem nulla, ezt kéne már megtanulni. Földtől-tányérig láncok versenyeznek egymással, aki nem képes lefedni az egész piacot, még a stratvonalra sem tud felállni.

gaga 2010.04.22. 11:48:30

Szerintem döntsék el a helyiek, hogy kit tartanak szalonképesnek a parlamentben, ne a Nagykörútról osszátok az észt. Ha Fletó, Sopánka néni, no meg a belügyér várományos Pintér Saca szalonképes, akkor ez az edelényi polgi pláne az.

CSENDES 2010.04.22. 11:52:35

@ralf: Hát, nem egészen, mert 15 % felett indulhat. Kijelentésed csak akkor lenne igaz, ha nem lett lenne három olyan jelölt, aki a 15 %-ot meghaladta (akkor az első három helyezett indul). Ez esetben nem ez történt.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.22. 11:52:41

@szentfazék: Azért a létszámukat illetően versenyben vagyunk Borsoddal (Baranya), és itt a Jobbik nem annyira támogatott, tehát felesleges általánosítanod. Nem a cigányok számától függ ez, inkább a problémák lététől/kezelésétől/kezelésének elmaradásától. Ha nem foglalkoznak az üggyel (szőnyeg alá söprik), akkor elmérgesedik a helyzet.
Itt nálunk megkapják a segílykét, emberszámba veszik őket, ha munka van, dolgoztatják őket. Vas és GYMS környékén pedig a rendőrök tartják őket kordában, azért nincs velük gond (saját tapasztalat). És ahol nincs akkora gond velük, nincs szükség a radikális megoldásra...

szentfazék 2010.04.22. 11:56:17

@ungabunga: egyetértek veled. kispolgári, álentelektüell fasizmus, nem a vurgál-felvonulós. őket majd szétcsapja a lelkileg helyrebillentett rendőrség. pár éve TGM mondott valami fontosat, ami a jobbik előretörése óta gyakran az eszembe jut: a szélsőjobb és a szélsőbal igazán veszélyes bázisa, táptalaja, véleményvezérei nem a proletariátus, a csóró és kimerült tömeg, hanem a frusztrált értelmiségiek. a magyar társadalom, különösen az igénytelen felsőoktatási intézmények sajnos ontják ezeket az embereket. ennek az eredménye, hogy a fiatal felnőttek között jóval magasabb a jobbik támogatottsága, mint a teljes népességben.

Ordnassac 2010.04.22. 11:56:38

@Ilu: az Alkotmány módosításakor (illetve új Alkotmány meghozatalakor), valamint a nemzeti jelképekről szóló törvény az összes képviselő kétharmada kell, a többinél a jelen lévő képviselőké.

radala 2010.04.22. 11:57:21

@Ilu: Van ilyen is olyan is.

www.parlament.hu/fotitkar/szavaz/minositett_dontes.htm

KE 1-2 forduló, Alkotmánybíró, ÁSZ, LB elnök pl. full 2/3.

CSENDES 2010.04.22. 11:58:01

@dzsaszper: Miért nem kerül fel a szavazólapra? Kiradírozzák? Olvasd el a valasztas.hu-n a második forduló részvételi feltételeit. Jog/ országgyűlési képviselő választás címszó alatt.

Ordnassac 2010.04.22. 12:00:37

@szentfazék: halkan megjegyzem: MO nem diplomás ember, hanem fuvarozási vállalkozó (eredetileg gépkocsivezető volt).

Ami "az igénytelen magyar egyetemeket" illeti: a brit szélsőjobb vezetője (Nick Griffin) Cambridge-ban tanult. Azért azt nem nevezném igénytelennek...

Ordnassac 2010.04.22. 12:01:41

@dzsaszper: de felkerül. Hiszen 15%-nál többet ért el, így indulhat és így szerepelnie KELL a szavazólapon. Szóval alapból nem stimmel a felvetésed.

ádázgalád 2010.04.22. 12:02:32

@radala:
Kedves Radala én is nagyon szeretem a népmeséket (sőtt már csak a mesékben és a csodákban hiszek, nem csak a politikában), úgy igaz ahogy írod, csakhát régen egy falura legfelljebb 1 cigány család jutott, nem voltak fajvédő törvények a többség ellen, a bíró szigorú volt és a tyúk visszaadása után már húzták is a deresre a mórét, vagy fel a fára ló esetén, rend volt, mindennek volt következménye, származástól függetlenűl, a bűnösök félték a törvényt. Most megváltozott a helyzet cigány tömegeket tenyésztettek ki (szavazógépnek) és ennyi ingyenélőt, erőszakos bűnözőt, a társadalom nem tud eltartani, elviselni. Mikor kisgyerek voltam akkor is még egészen más világ volt nem is létezett cigány vagy zsidókérdés - mindnyájan magyarok és gyerekek voltunk és barátok, és együtt követtük el a csínyeket is, sajnos ez a világ elmult. A z 500 egyoldalú évről annyit, ők mindig is bünőztek, életvitelszerűen persze nem ilyen módon mint ma, nem tudom lehet-e elviselhető bűnmennyiségről beszélni, és ezt az én népemnek kellett elszenvedni, másrészt a kutya nem hívta ide őket.
Adjon az Isten szebb jövőt!

[nev] (törölt) 2010.04.22. 12:02:39

@gaga:
a probléma az, hogy a szalon a nagykörúton vagy, pontosabban a kossuth téren. és arrafelé oszi bácsi nem comme il fault. legalábbis egyelőre.

Feanor 2010.04.22. 12:03:07

@nyugivan!: Jaj fiam, ebből a cikkből azt kihozni, hogy az LMP bátorít bármire is, hát gratulálok. Nem tudom, hogy a rosszindulat vagy a szövegértelmezési nehézségek (ostobaság) mondatta veled ezt, de van tippem.

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 12:03:26

Érdekes dolog ez a kétharmaddal riogatás. Szerintem ez már csak presztízs csata, a törvénykezés szempontjából nincs valódi jelentősége. Valójában ez is csak az MSZP-ről szól. Ha sikerülne megakadályozni, az az MSZP számára (nagy) vigaszdíj volna (kisebb mértékben talán a Jobbiknak is), ha nem sikerülne, újabb (kis) szög lenne az MSZP koporsójába.
Éppen emiatt érdekes az edelényi körzet, mert ott nem erről van szó, az az MSZP számára nem hozna semmit, inkább Dávid-Góliát virtusküzdelem.

Ordnassac 2010.04.22. 12:03:33

@radala: @Ordnassac: így van, pontosításként: magam esetében a törvényekről beszéltem. (A rendkívüli állapotos részeket szándékosan hagytam ki.)

Kun András 2010.04.22. 12:03:54

Daher, amellett, hogy nem beszél magyarul (bár ez lehet, hogy előny Orbánéknál), egy bűnöző is.
Vagy nézte már valaki, hogy miből telik neki, lovardára, három luxusautóra, tóparti házra.. egy háziorvos fizetéséből? Edelényben azt beszélik, hogy 15 milliót tett le a pártközpontban, hogy elindítsák a választáson. A cigányok szavaznak, mert az ő háziorvosuk. A rendelőbe be sem megy, hanem előre megírt beutalóval küldeti tovább a pácienseit a kórházi szakrendelésre.
Azt is a nővér intézi.

radala 2010.04.22. 12:07:34

@szentfazék: Ezt szerintem már Klebelsberg is mondta. Csak szerinte erre az megoldás, hogy az értelmiséget támogatod, képzed és nem az, hogy félsz tőle. Én általában kedvelem TGM-t, de ez a különböző hozzáállás talán jól illusztrálja, hogy miért köszönhetünk többet Klebelsbergnek, mint TGM-nak:-)
Az értelmiségi nyilván veszélyesebb tud lenni, ha oka van rá. De ez ettől még egy pöcsség, mert nyilván a politikusok 99% értelmiségi, ha veszélyes ha nem. MO pl nem értelmiségi.
Persze mit jelent az értelmiségi, mert azt hiszem szigorúan véve Bill Gates nem értelmiségi, mert (talán) nem fejezte be az egyetemet. Hitler értelmiségi volt? (ezt komolyan kérdeztem)

Ordnassac 2010.04.22. 12:08:01

@Kun András: na, megjött az újabb troll...

Ilu 2010.04.22. 12:09:04

OFF
@Ordnassac: ,@radala: Koszonom a valaszt es a linket!
Ez alapjan viszont az a fura eset allhat fenn, hogy abban az esetben, amikor full-os 2/3-ad kell az ellenzeknek gyakorlatilag az az erdeke, hogy a szavazaskor 1 db kepviseloje se legyen ben az ulesteremben, hiszen veletlenul "felreszavazhat", azoknal meg, ahol nem kell a full 2/3-ad mindig resen kell lennie mindenkinek :)

OFF vege

objekt 2010.04.22. 12:09:52

@szentfazék: Látod itt a kulcsa a dolognak. Nagyon jó nekünk, hogy nem ott élünk. Nagyon jó, hogy nem cigány a szomszédunk, nagyon jó, hogy a gyerekünk mellett nem cigánygyerek ül a padban, sőt még jobb, hogy az osztályba sem jár. Jó hogy nincsenek házi-zöldségeim (ez nem jó), ezért nem lopják el a kertemből. Jó, hogy megtehetem, hogy lehetőleg nagy ívben elkerülöm őket és lehetőleg csak annyit érintkezem velük, amennyit feltétlenül szükséges.

Vannak viszont olyanok akik ezt nem tehetik meg. Beszélek ilyenekkel is és nagyon is megértem őket. Számukra egészen mást jelent MO szókimondása, mert ők tehetetlennek érzik magukat, akár az ördög is mondhatná, csak mondja már valaki. Ezt a Jobbik látta meg a legjobban. Mivel parlamenti párt lett, tesznek majd róla, hogy a parlamentben se legyen többet tabutéma. Az SZDSZ uralom alatt a tévében még a cigány szó sem hangozhatott el, mit is értek el vele?

Számomra az a hiteles a kérdésben, akit nem zavarna vagy egyenesen szeretné, hogy cigány szomszédai legyenek. Aki szeretné, hogy a gyereke sok cigánygyerekkel együtt nevelkedjen. Aki ezekre legbelül őszintén azt válaszolja, hogy igen, az előtt le a kalappal. Aki nem az viszont csak álszent.

Volt szerencsém mostanában ingatlaneladás kapcsán, sok emberrel beszélgetni. Tudod mi az elsőszámú keresési kritérium? Cigány még az utcában se legyen. Ez a valóság ma Magyarországon 2010-ben.

szentfazék 2010.04.22. 12:11:12

@Ordnassac: a magyar egyetemek diplomái még talán oké, én föleg a vidéken működő főiskolákra gondolok. cambridge nem mentség senkinek, gondolom nem is büszkék az általad említett urra.

CSENDES 2010.04.22. 12:13:17

@Ordnassac: Óóó! Ez még eszembe sem jutott. Ott a pont. De hátha mégis létezik pártfegyelem a Jobbiknál (is).

dr kíváncsivagyok 2010.04.22. 12:15:17

1.) A Fideszben sok Molnár Oszkár van és a jobbikban is sok Kövér . Nagy az átfedés !
2.) Már a 80' -as években hallottam a cigány nők gyógyszerezési dolgairól, akkor agyonhallgatták . Nem zörög a haraszt .
Nem misztifikálni kéne, hanem komolyan utánanézni .

radala 2010.04.22. 12:15:23

@ádázgalád: Nyilván van elviselhető bűnözés szerintem ha 10 tyúkodból évente elvisz egyet egyet valaki/valami (ember/róka) az nem gáz, ha az utolsó tyúkodat vagy mind a 10-et elviszik az gáz.
Én azért nem szeretem, ha a cigányokat szidják, mert még az ö felelősségüknél is sokkal nagyobb az a felelősség, ami minket többséget (politikusokat, cigány vezetőket) terhel.
Igazából nem tudom, hogy mióta iszonyat kritikus a cigány/magyar viszony, de ha nem élnénk rosszabbul, mint korábban, akkor talán kevésbé lenne probléma az uborkalopás. Ha tudnánk, hogy nem kap segélyt, akinek a gyereke nem jár iskolába, talán kicsit elnézőbbek lennénk. Szóval nekem az a fő bajom a cigányozással, hogy ez azt a képzetet kelti, mintha nem mindenről a szocik tehetnének, pedig mindenről ők tehetnek.

Ordnassac 2010.04.22. 12:15:50

@CSENDES: közben felhomályosítottak, hogy Miklós Árpád belement és visszalép. Szóval van valamennyire pártfegyelem. Pont a Jobbikban ne lenne?

dr kíváncsivagyok 2010.04.22. 12:18:05

( Hozzáteszem , remélem senki sem cáfol meg : az sem különb, ha télen mínusz 10 fokban mezítláb és atlétában futkos az utcán a purdé , taknya a fődig lóg, Anyja - Apja meg a kocsmában. Ez majdnem ugyanaz ! )

radala 2010.04.22. 12:19:02

@Ilu: Ez csak látszólagos, mert mindig mindenki (én tuti) azt fogom nézni, hogy hányan szavaztak nemmel, ha ez a szám kisebb, mint 100, akkor azt fogom gondolni, hogy nagy a konszenzus, ha nagyobb, akkor azt, hogy erőből nyomja a Fidesz.
Szóval szerintem az ellenzéknek pláne jelen kell lennie folyamatosan.

CSENDES 2010.04.22. 12:19:30

@Ilu: Van az ún. nagy kétharmad és a kis kétharmad (jelenlevők kétharmada). ha jól értettem az egyik alkotmányjogászt.

Ordnassac 2010.04.22. 12:20:25

@CSENDES: így van, de az összes képviselő kétharmadát "erős kétharmadnak" is szokták nevezni.

szentfazék 2010.04.22. 12:20:31

@radala: nem minden értelmiségi frusztrált, például én sem vagyok az. a frusztráció fő veszélye a hamis sértettség és az irigység. amúgy TGM sztem az általam említettek óta kissé meghibbant..
hitlernek meg utána kell nézni, de úgy emlékszem, hogy a bécsi művészeti akadémiára járt, és tipikus féltehetség volt.

énis 2010.04.22. 12:20:50

előre is bocs, hogy ezt ide írom, de ahova kéne, ott nem lehet kommentelni..
Szóval a k..va anyját annak, aki kiírta azt, hogy Molnár Oszkár rasszista!!

dr kíváncsivagyok 2010.04.22. 12:20:52

@radala: Valóban, a Fidesz kormány alatt húst hússal ettek a romák ! Felnőtt egy cigány generáció, aki azt sem tudja mi az hogy MUNKA ! Ez a baj ! Legelőször munkát kell nekik adni és kötelező iskolázást !

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.22. 12:21:07

@Ordnassac: De ha igaz az rávilágíthat a helyi viszonyokra, és eldöntheti a szimpátia kérdését a szavazókban. És némi infót is kaptunk kik, miért és kire szavaztak/nak :)

[nev] (törölt) 2010.04.22. 12:22:35

@Kun András:
ez libanoni egy igazi magyar úr. tolvaj meg nem lehet, mert nem komenista.

dr kíváncsivagyok 2010.04.22. 12:23:50

@énis: Molnár Oszkár nem lehet rasszista, hiszen évekig Fidesz-es képviselő volt ! Ha kevesebbet nyilatkozik , még most is az !

bgp 2010.04.22. 12:24:51

@Lemmiwinks: Ha van esze, akkor jobbikos lesz.
1. A fidesz nagyon népszerűtlen lesz 1-2 éven belül.
2. A jobbikban szalonképes amit csinál.

dr kíváncsivagyok 2010.04.22. 12:27:04

@[nev]: És a parlamentben tört magyarsággal fog az érdekeinkért harcolni. Szép lesz . alig várom .Hogy ez a Fidesz nem talált mást ? Annyira fontos nyernie, hogy már ez is jó nekünk ?

radala 2010.04.22. 12:27:40

@szentfazék: wiki:
"Adolf iskolai teljesítménye ezután sem javult, végül 16 évesen, érettségi nélkül hagyta ott az iskolát."
"A bécsi Művészeti Akadémia felvételi vizsgáján két alkalommal is megbukott"
Tanulságos:
hu.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler

Hihetetlen érdekes egy ekkora lúzer, hogy viheti ilyen sokra, bámulatos, sose fogok már semmit megérteni.

dzsaszper 2010.04.22. 12:27:55

@Ordnassac: a 15%-os szabályra nem emlékeztem. Tényleg felkerül, ha vissza nem lép. Lehet választani mszp, asszisztáltok a jobbik által is támogatott jelöltnek, vagy visszaléptek a fidesz javára?
amúgy meg mi értelme ennek a 15%-os szabálynak? Gúrnak esélye nincs nyerni...

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2010.04.22. 12:29:45

@szentfazék: Te ugye az LMP-re szavaztál? :) Molnár Oszkárnak sajnos minden szava igaz, bármennyire is szeretnétek azt hinni/sugallni, hogy nem így van.

Ordnassac 2010.04.22. 12:31:01

@JR69: csak a nyelvtudásbeli dolog kapásból nem igaz. Nehezen lehet olyasvalaki kórházigazgató és egyénileg megválasztott önkó képviselő Edelényben, aki nem tud magyarul. Másrészt Molnár Oszkár tudomásom szerint nem tud libanoni arabul vagy franciául. ;-)

Ami a pénzügyi helyzetét illeti: orvosi munkája mellett gazdálkodó is, afajta edelényi Simonka György.

A HVG-nek van egy jó portréja Daherről, sajnos neten csak regisztráció után érhető el (a hetilap idei 7. számában jelent meg).

Ordnassac 2010.04.22. 12:32:25

@bgp: a kérdés csak az, hogy MO kedvéért fog-e lazítani azon a belső szabályon, miszerint polgármester nem lehet jobbikos ogy. képviselő.

radala 2010.04.22. 12:32:37

@dzsaszper: Mondjuk az az értelme, hogy 15 % már sok, meg az, hogy az 1-3 sokkal közelebb van egymáshoz konkrétan Edelényben, mint a 4. és mekkora genyaság lenne, ha nem indulhatna 96 szavazat különbség miatt.
Amúgy gondolom az a lényeg, hogy legyen valós támogatottság a jelölt mögött. Szerintem számtalan 3. van 15 % alatt. Még azon sem lepődnék meg, ha a többség alatta lenne. Szóval 18,7 az sok.

Ordnassac 2010.04.22. 12:34:21

@dzsaszper: a 15% jelentős támogatottságot mutató arány, tehát lehet jogosultsága, hogy bejusson a második fordulóba. A második fordulóban (jogilag) mindenki nulláról indul. A visszalépések után pedig akár a 15%-os jelölt lehet a győztes.

CSENDES 2010.04.22. 12:40:38

@Ordnassac: köszi, egyre képzettebb leszek (ebben is):-))))

bence87 (törölt) 2010.04.22. 12:41:41

legalább van egy körzet ahol érdekes lesz a második forduló. "A HVG értesülése szerint [6] Daher Pierre számára segítséget jelenthet, hogy csütörtökön dél körül - Edelénybe érkezik Orbán Viktor, a Fidesz elnöke."

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 12:44:25

@radala: Egyetértek. A magyar-cigány együttélés végül is többszáz éve létezik, ennek nyilván voltak problémás és kevésbé problémás korszakai. A kevésbé problémás időkben sikerült kialakítani egy modus vivendi-t, amiben a zűrös ügyek tűréshatáron belül maradtak. Ami ma van, attól a cigányok legalább annyira szenvednek, mint a magyarok, ne gondoljuk, hogy ez a helyzet nekik jó. Aki közülük igyekvő, azt kétszeresen is sújtja ez az állapot.
Az elmúlt húsz évben a magyar politikára rátelepedett egy teljesen életidegen liberális elvi politizálás, amely nem kívánt tudomást venni a realitásokról, és ezzel egyes vidékekre rászabadította a poklot. De ennek a Fidesz is foglya volt, és félő, hogy az is marad, mert a nyugati megítélését nagyban befolyásolja, mennyire tud pc lenni.
Ahhoz, hogy a Fidesz ebből kiszabadulhasson, nagyon ügyes suba alatti játékot kellene folytatnia a Jobbikkal, ha erre volna mindkét pártban készség. Ez ugyanis csak kaláccsal és csak korbáccsal nem megy - mindkettőre szükség van.

Ordnassac 2010.04.22. 12:48:58

@bence87: szerintem Budapest 19-20. oevk-k (Angyalföld-Újlipótváros) is érdekes lesz. ;-)

énis 2010.04.22. 12:49:28

@radala: Sztálin meg kitűnő tanuló volt és nagyságrendekkel nagyobb gazfickó... tehát mit akarsz ezzel mondani??

radala 2010.04.22. 12:49:46

@[nev]: köszönöm a linkeket, sokkal szórakoztatóbbak, mint Hitler életrajza a wikin. Attól teljesen megrettentem. Nem szeretem a rettegőket, de azt olvasva kezdem megérteni, hogy mit is gondolhatnak. Reméljük tévednek.

deku82 2010.04.22. 12:49:47

Alakuló véleményem a kisebb parlament ügyében:

1. Vegyes, 2 fordulós választási rendszer megtartása;
2. Kisebb létszámú parlament, max. 200 fő;
a. 100 egyéni körzet (kb. 80e fős új körzetek meghatározása)
b. max. 100 listás hely, ezek kiosztásánál egy átlátható elv:
minden, a listás szavazáson elért 1% = 1 képviselő;
3. A 2.b folyománya: a parlamenti küszöb = 1%;
4. A listaállításnak a feltétele: 20 egyéni jelölt megléte;

5. A választás 2. fordulójába csak a 2, legtöbb szavazatot
kapott jelölt jut be => NEM lennének visszalépések;

6. Parlamenti frakció alakításához min. 5 képviselő;
7. Az evk-t képviselő honatya legyen visszahívható: 50e aláírás esetén időközi választás megtartása;

Ordnassac 2010.04.22. 12:52:59

@Kun András: ő köszöni szépen jól van, de ha mindenáron feketíteni akarod DP-t, akkor azt nem a nyelvtudásával kell tenni. ;-)

radala 2010.04.22. 12:53:21

@énis: Semmit, valaki mondta, hogy TGM mondta, hogy a frusztrált értelmiségi veszélyes, erre mondtam én, hogy majd minden politikus értelmiségi szóval TGM hülye, mert a politikusok a veszélyesek nem az értelmiség, ráadásul a veszélyes politikusok közt vannak iszonyat tehetségtelenek is (látszólag tehetségtelenek), mint Hitler, aki még csak nem is értelmiségi.
Ez a gazfickó ez vicces kifejezés erre a két emberre:-)

Ordnassac 2010.04.22. 12:55:25

@radala: az értelmiségi holdudvar smafu? ;-)

hoplita 2010.04.22. 12:56:13

@van-e szándék:
Így van...
És ezzel a lépéssel gyakorlatilag el is buktatnák a fityiszes piert...:)
Nem lenne hová lépned a sok földre hullott hályogtól.:))

radala 2010.04.22. 12:56:16

@deku82: Ezek szerint nincs töredékszavazat.
Nekem tetszik a rendszer, de még a mostaninál is torzabb lenne 152/200 az 76% Fidesz.

lorantka_a_gall 2010.04.22. 13:08:28

@deku82: azért kemény határ az 50K aláírás. Ez 62,5%-ot jelent egy 80K-s EVK-ban. Sok helyen ennyien el sem mentek szavazni. Sztem még az 50%+1 (jelen esetben 40.001 aláírás is nagyon kemény lenne, de már inkább elfogadható)

objekt 2010.04.22. 13:09:43

@kíváncsivagyok: Ez a valódi diófa ültetés – arra szokták mondani, hogy az ember az unokájának ülteti.

Szerintem ez az igazi felelőssége a cigány vezetőknek. Becsületesen elmagyarázni miről van szó. Azt, hogy ha most elkezdik, nekik már akkor sem lesz sokkal jobb. Kell egy „nagy cigánygeneráció” aki a vezetői segítségével levezényli a váltást, példát mutat. Talán a gyereküknek, de még inkább az unokájuknak már jobb lesz. Nekünk is folyton ilyeneket ígérgetnek, csak más szinteken. (Most, ha jól értem, csak röpke hat év és már kevesebbet is fogok adózni. Hány éves is leszek akkor?..., na mindegy.)

Tanulni kell, meg kell szélesíteni az iskolázottabb cigányrétegeket . Azért is, hogy ne az örök segédmunkás lét maradjon számukra, az ennek megfelelő jövedelmi viszonyokkal.

Át kell állítani az agyakat is. Jelenleg az a helyzet, hogy tartják a markukat, és közben gyűlölik azt a kezet, ami a kenyeret nyújtja. Pedig tényleg nem volt ennyire rossz a viszony a történelem folyamán. Csak ez a népcsoport nem tudott és nem is akart alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Nem az elmúlt húsz évben, ez már sokkal régebben elkezdődött. Valahol-valamikor, véglegesen és végzetesen elkanyarodott a fejlődési pályájuk az itt élő népekéhez viszonyítva. Tulajdonképpen evolúciós szempontból kihalásra ítélték magukat. Jelenleg csak az alanyi, a létezés jogán megkapott segélyek és a többségi társadalom által megtermelt javak önkényes elvételével képesek fenntartani magukat. Kemény szavak ezek, tudom.

Azt gondolom viszont, hogy ez a társadalom képes lenne, akarna segíteni a felzárkóztatásban. Ha másért nem, hát azért, mert alanyi érdeke, de szerintem lelkesedésből is. Sok olyan szókimondó ember kell hozzá, mint a borsodi vajda.

Az elrontott renomét megjavítani, csak tettekkel lehet. Nagyon hosszú idő alatt. Erőből, parancsra, nem fog menni.

énis 2010.04.22. 13:15:16

Csak azt felejtitek el, hogy amelyik cigány ki tudott törni, az már vissza se néz úgy szalad...
Ha ő leszarja, nekem miért kötelességem? Én úgy gondolom, hogy előbb nekem legyen jó és utána talán segítek annak, aki meg sem próbál változtatni...

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 13:15:22

@radala: Éppen ezért úgy oldanám meg, hogy csak egyénire lehet szavazni (pl. 120 körzetben), 80 listás helyet kompenzációs alapon osztanának el.
Egyfordulós lenne a választás, relatív többséggel lehetne nyerni (= az 50 %-ig levonás a listáról), és az egyéni (párt)jelöltek előre megállapodhatnának abban, hogy amennyiben egyikük kevesebbet kap, mint a másik, a rá adott szavazatok a másikhoz kerülnek.
Ezzel színesedhetne a pártpaletta (pl. a KDNP akár önálló jelöltekkel is indulhatna), az egyéniben nem mernének párttrollokat indítani, el lehetne törölni a küszöböt.

hoplita 2010.04.22. 13:20:38

@lorantka_a_gall:
"...1990 óta egyre több föld hever parlagon. Az ellenőrzött bioélelmiszerek a hagyományos többszörösébe kerülnek nemcsak nálunk, de nyugaton is. Ezen a fronton igenis volna mit keresnünk, ha nem termelnénk inkább szart a keletnek. Érted? Minőség. Hozzáadott érték. Nagyobb megtérülés..."

Ugye milyen érdekes, hogy ebben a kérdésben 100%-os az egyezés a Jobbik programjával...?:))
Nem véletlen, a Jobbikban van egy igen erőteljes zöld vonal, igaz, nem erre lett kihegyezve a program.

[nev] (törölt) 2010.04.22. 13:21:41

@radala:
jobs története érdekes. de számomra a legérdekesebb, szóval ha én újságíró lennék, akkor erről írnék könyvet sergei brin (google).

papa, mama a lomonoszov egyetemen tanítanak. mint a legtöbb zsidó, ők is civilizált kommunisták. és az orosz antiszemitizmus elől amerikába menekülnek. viszik magukkal a kis szergej mihajlovicsot, aki aztán éli az életét az amerikai kapitalizmusban, és kitalálja, ha nagy lesz csinál egy vállalatot, aminek az lesz a filozófiája, hogy mindent ingyen ad a széles néptömegeknek, és csak és kizárólag a vállalatoktól kér pénzt, de tőlük is csak aprópénzt. és ehhez egy propaganda gépezetet kell felépíteni, ami minden hírt, és hirdetést egyetlen központból totálisan elrendez. szerintem ez egy olyan sikersztori, amibe belesűrűsödik a hidegháború, és az ezredforduló.

panelburzsuj 2010.04.22. 13:23:33

@objekt:

"Tulajdonképpen evolúciós szempontból kihalásra ítélték magukat. Jelenleg csak az alanyi, a létezés jogán megkapott segélyek és a többségi társadalom által megtermelt javak önkényes elvételével képesek fenntartani magukat. Kemény szavak ezek, tudom."

Nem kemények, hanem értelmetlenek. Mert ahhoz képest, hogy evolúciós szempontból kihalásra ítélték magukat, tele van a közvélemény a "vénségünkre cigányország leszünk!" siránkozással.

Kihalásra az ítéli magát, aki képes lenne rá, mégse csinál és mégse szül gyereket.

Nahoten 2010.04.22. 13:27:40

@objekt:
Tulajdonképpen evolúciós szempontból kihalásra ítélték magukat.

Tévedsz.

A cigányok evolúciós szempontból sikeresek. Számuk töretlenül gyarapszik, ők egy sikeres csoport.

Miért kell nekünk sikereseket támogatni, amikor mi vagyunk a sikertelenek?

anti76 2010.04.22. 13:30:52

@panelburzsuj: sztem te nem látod jól. ma már a mindenféle tervezés nélküli gyermekvállalás, a 6-8 gyerekes családmodell ma már nem versenyképes.
Ha egy családban ennyi gyerek van nem lehet mindet egyetemre járatni, nyelveket tanítani neki stb, általában is kevesebb pénz jut egy gyerekre.
ojbekt-nek igaza van, ha működne az evolúció (vagyis semmiféle segélyt nem kapnának) éhendöglenének.

dr kíváncsivagyok 2010.04.22. 13:33:46

Nagyon rasszista lennék, ha bevezetném a Kínai demográfiai példát ? Jutalom az 1 gyerekes romáknak. aki nem iskoláztatja ,azt közveszélyként értékelve nevelőszülőkhöz adni ?! Csak a tényeket nézve , nem utópia az ország elcigányosodása ! Átlag gyerek a magyar családnál 1.5 , a romáknál 3.5 körül. Mi lesz 20 - 30 év múlva , ha így folytatódik ?

indahouse7 (törölt) 2010.04.22. 13:33:48

Ha már a Fideszről szól a cikk eszembe jutott ezzel kapcsolatban a Fidesz által kiadott ingyenes Tüske című kiadványa, amelynek stilisztikai, helyesírási hibáin !!! kaptam fel a fejem. A harmadik számát eme remeknek most dobták be, az előző száma kb. pont a választások előtt jelent meg. Na hát pont azt a számot olyan igénytelen helyesírással írták meg, hogy a benne szereplő tények hitelességét ingatja meg. Kérdésem: nem olvassák el azt a nyamvadt 8! oldalt mielőtt bemegy a nyomdába? Ismétlem: nem a tartalommal, hanem a formával van a bajom.

radala 2010.04.22. 13:34:13

@[nev]: Elképesztő, ahogy megvalósul a kommunizmus. Az is érdekes, hogy ez még így is brutál veszélyes. Köszönöm a sztorit.

objekt 2010.04.22. 13:40:30

@panelburzsuj: @Nahoten: A tulajdonképpen hangsúlyos volt. Nyilván sikeresek lehetnek megmaradási szempontból, mert nem az állatvilágban élünk, de csak azért. Azért a sikerről ők biztos mást mondanának. Nem mindegy hogyan élsz, ők is többre vágynak ennél.

panelburzsuj 2010.04.22. 13:41:44

@anti76:

Az evolúció attól evolúció, hogy amit szelektál, az nem tud rá közvetlenül visszahatni.

Amiről te beszélsz, az két modell konkurenciaharca: kevés de jólnevelt utód, vagy sok, de elhanyagolt.

A drávamenti cigányfalvak az egykori egykés falvak.

aum 2010.04.22. 13:46:02

@hoplita: Szép kis összekacsintás, de most mindjárt össze is veszhettek, h. ki lopta kitől az ökoprogramot :)

radala 2010.04.22. 13:48:41

@anti76: Ez egy pöcsség, simán lehet 6-8 még több gyereket egyetemre járatni. Nekem volt olyan kollégám akik 10-en voltak minden gyerek diplomás lett vagy még gimnazista holott a szülök nem is voltak értelmiségiek.
Akárhány gyereket föl lehet nevelni tisztességesen és 1-2-t is szarul. Legjobb ismereteim szerint Mo-n is a társadalom közepe szül a legkevesebbet, az értelmiségi nők és a 8 általánostalanok is fölötte vannak az átlagnak. A franciáknál is (azt hallottam) ez a helyzet. Szóval szerintem ez nem különböző modellek kérdése.

panelburzsuj 2010.04.22. 13:49:38

@objekt:

Itt is tévedsz: az evolúciós siker egyetlen mércéje a fennmaradás. A baranyai holtágak és a borsodi dombok pedig abszolút közömbösek aziránt, hogy miféle népek élnek közöttük.

panelburzsuj 2010.04.22. 13:55:22

@radala:

Itt jön a társadalom/ország, amely a benne zajló evolúciót felülírhatja, az erőforrásokat átrendezheti annak érdekében, hogy mint egész versenyezni tudjon más társadalmakkal/országokkal.

Mert mint arról talán a biológusok legalább már hallottak, az evolúció egyik legsötétebb rejtelme, hogy tulajdonképpen milyen szerveződési szinten is zajlik ténylegesen a verseny és a kiválogatódás ... :)

jjulie 2010.04.22. 13:57:49

@anti76:

anti, olvasd el a 22 csapdás heller gold az égbe megy cimű, nem túl hosszú könyvét, és megnézhetetd benne, hogy lehet a semmire 8 gyerekes családmodellt építeni, nem nagy trükk, amúgy az első 3-4 gyereknek gyerekként már el kell kezdenie dolgozni, és az utólsó 2-3 már mehet egyetemre, a regényföhős az utólsó előtti, ő már egyetemen tanít, a kormánynak dolgozik.....

szóval anti, ki van ez már régen találva, próbálva, csinálni kell nem nyavalyogni, meg nyögni....

objekt 2010.04.22. 13:58:11

@objekt: Még annyit, hogy a mai modern társadalmak nagymértékben képesek a természetes szelekció hatásait csökkenteni. Akár az által, hogy pl. vannak gyógyszerek és meggyógyulunk olyan betegségekből, amiktől régebben meghaltunk volna. A cigányok a mai magyarországi, tehát viszonylag modern környezetben elbuktak az alkalmazkodó, jövedelem termelő képességük vonatkozásában. Itt csak úgy maradhatnak fenn ahogyan leírtam. A szavannán nyilván még életképesek lennének sokáig.

De tegyük fel, csak a példa kedvéért. Kapnak egy teljesen felszerelt, berendezett működőképes országot. Egyszerűen csak működtetni kell. A gépeket beindítani. Búzát vetni, kenyeret sütni. Egyáltalán élelmiszert termelni. Netán tv-t autót gyártani stb. Szerinted mi lenne? Hol az a réteg aki minderre képes lenne?

Lemaradtak. Nagyon. Modern környezetben másokra szorulnak.

dr kíváncsivagyok 2010.04.22. 13:59:01

@panelburzsuj: Az evolúciós szelektáció nem működik, ha az északi sarkkörön feltör egy melegvíz forrás és meggátolja egy faj kihalását . Sajnos ebben langyos pocsolyában úszkálnak . Ezzel nem azt akarom mondani hogy ne úszkáljanak, hanem hogy melegítsék ők is a vizet hogy fennmaradjanak.

szentfazék 2010.04.22. 13:59:23

címlaon, hogy a szoci jelölt nem lép vissza. részvétem! ha az ő döntése akkor azért, ha központi ukász, akkor meg azért. pedig ezen most semmi sem múlt volna, legalábbis országos szinten, kicsinyesség, vagy gyávaság, tökmindegy. remélem a szavazóknak több esze lesz.

anti76 2010.04.22. 13:59:34

@panelburzsuj: az evolúció attól evolúció, hogy a dolgok a maguk szabad menetében zajlanak.
Az emberi társadalomban nincs igazán evolúció, ugyanis a káros tulajdonságokkal rendelkező egyedeket segítik egyrészt a közösség tagjai, meg persze a technikai civilizáció is.
Ha valaki pl. gyengénlátó kap egy szemüveget, míg ugyanezzel a problémával egy ősközösségben -ha el nem is pusztul, mert valami élelmet társaitól kap, de hogy utódja nem lesz az valószinű.
Ha egy népcsoport tudásban lemarad (mert ma már ez a döntő, nem a testi adottságok) az nagyon kevés pénzt tud keresni, ergo a hat-nyolc, eleve determináltan aluliskolázott gyerekének se lesz munkája, sőt egyre kevésbé lesz, ugyanis egyre kevesebb meló lesz amit konkrét szaktudás nélkül be lehet tölteni. A cigányok nem azért vannak életben mert baromira jó evolúciós "stratégiájuk" van, hanem azért mert mi szánjuk őket, illetve tőlünk lopnak. Ha mi nem adunk nekik semmit - még pozitív diszkriminációt se,ahogy az evolúció se ad semmit- bizony éhenhalnának.

szentfazék 2010.04.22. 14:00:51

ja, és orbán ma baz-ban turnézik. mindent megígért, amiről eddig mi itt irogattunk...

anti76 2010.04.22. 14:00:55

@objekt: így igaz, erről beszéltem én is, így kell érteni az evolúciós kérdést...

panelburzsuj 2010.04.22. 14:01:08

@anti76:

Vagy agyonvernének bennünket.

dr kíváncsivagyok 2010.04.22. 14:01:35

@jjulie: Hiszen ez már nálunk is régóta működik : a kisebbek mennek az utcára lopni (úgysem lehet büntetni) , a nagyobbak 13 -14 évesen meg csinálják a következő generációt. Ez is ki van találva .

ungabunga 2010.04.22. 14:02:50

Megdöbbentő, de Vona Gábornak tökéletesen igaza van, amikor azt mondja, hogy az ország kétharmada jobbikos, legfeljebb még nem tud róla. Elég elolvasni a kommenteket itt. Nem véresszájú nácik, nem mennének kocsit gyújtani, nem is primitívek, csak épp a cigányokat szeretnék átnevelőtáborba zárni.

@Captain Tott ; @objekt ; @radala . A feketékről pontosan ugyanezek a szövegek jártak Amerikában - nem is olyan régen, negyven-ötven évvel ezelőtt. Ma meg fekete az elnök. Mert nem a Ku-Klux-Klan került hatalomra, hanem azok, akik elhitték, hogy normális pozitív intézkedésekkel a feketék helyzete megváltoztatható. Nem börtönnel meg gárdával, hanem lehetőségekkel, integrációval és támogatásokkal.

anti76 2010.04.22. 14:04:31

@jjulie: jó, oké, de akkor legalább ezt csinálnák !
Nekem semmi bajom nincs a sok gyerekkel, még érvelni is lehetne mellette, hogy a két szülő, meg 2-3 idősebb gyerek primitív munkából kitermel annyit, hogy másik kettő komolyabb iskolát elvégezzen.
Nem tudom működhet-e ez, talán ki kéne próbálniuk a cigányoknak.

panelburzsuj 2010.04.22. 14:05:25

@szentfazék:

Végül is azt a döntést még a szociktól se vehetjük el, hogy a Fideszt vagy a Jobbiket kívánják-e mélyebben utálni, nem?

anti76 2010.04.22. 14:07:05

@panelburzsuj: persze ez is egy lehetőség.
Akkor ott van az, amiről objekt írt, itt van egy felszerelt ország, és akkor nekik kéne működtetniük az egészet, amibe nyilvánvalóan belebuknának.

hoplita 2010.04.22. 14:07:26

@Captain Tott:

".....Ez ugyanis csak kaláccsal és csak korbáccsal nem megy - mindkettőre szükség van...."

Köszi...mióta ezt pofázom..!!!!!:))

radala 2010.04.22. 14:09:32

@anti76: Pont azt magyarázza panelburzsuj, hogy az evolúció csak egy szabály ezer különböző szinten működik éppen ezért ezer különböző hatása van. Látszólag hátrányos a kis beesett mellű Einsteinkét megóvni a természetes szelekciótól, valójában irtóztató versenyelőny.
Elvileg nem lehetne megérteni a madarak csoportos védekezését a támadóval szemben, mert aki kimarad az előnyt szerezne. Mégis kialakul az ilyen viselkedés (mert a kimaradót kiközösítik, ami már hátrány).
Viszont máskor meg egészen ostoba dolgok is kiválogatódnak, mondjuk szarvasagancs...
A lényeg, hogy a dolog bonyolult nincsenek egyszerű modellek az ilyenre.

panelburzsuj 2010.04.22. 14:11:02

@anti76:

Nyilván. Ahogy egy átlag magyar falu nemcigány lakossága is villámgyorsan belebukna az előbb emlegetett Google működtetésébe.

objekt 2010.04.22. 14:12:16

@ungabunga: Jobbikosnak lenni ennél többet jelent, szerintem jóval. Sajnálom, hogy a többiek nem foglalkoztak a témával. A legnagyobb bűnös az aki le is tagadta. Amerikában ennél sokkal különbeket mondtak, főleg tettek is.

A probléma adott, valamit kezdeni kell vele.

radala 2010.04.22. 14:13:21

@ungabunga: Mit vétettem? Szerintem én aztán igyekszem PC lenni, sőt még arra is ügyelek, hogy igyekezzem nem rasszistákat gondolni.:-)

panelburzsuj 2010.04.22. 14:13:25

@panelburzsuj:

Pedig milyen jól ki van találva és be van járatva.

anti76 2010.04.22. 14:13:50

@ungabunga: azért az afroamerikaikat ne vedd egykalap alá a cigányokkal.
A feketék ott tettek is azért hogy elismerjék őket. A vietnámi háborúban nagyon sokan harcoltak és haltak meg, nagyon sok fekete sportoló van akikre büszkék lehetnek az amerikaiak. Ott volt nekik marthin king, malcolmX, medgar evers akik mind a feketék jogaiért harcoltak TÉNYLEGESEN !
Ha itt is ilyen cigány vezetők lennének, nem pedig kolompár orbánok, ha itt is az élsportban lennének cigányok, akkor mondhatnák: Emberek ! Miért nem tiszteltek ?

szentfazék 2010.04.22. 14:17:24

@panelburzsuj: azt nem értem, hogy miért jobb nekik MO a jobbik frakcióban, mint a fideszes arab gyerek? vagy ennyire elégedettek a 19%-os eredménnyel, úgy vélik, innen már felfelé vezet csak út? szerintem, egy meggondolatlan buzizás kevésbé gond, mint egy rutinos, de sötét figura szisztematikus cigányozása, zsidózása.

CSENDES 2010.04.22. 14:17:43

@anti76: "Ha valaki pl. gyengénlátó kap egy szemüveget, míg ugyanezzel a problémával egy ősközösségben -ha el nem is pusztul, mert valami élelmet társaitól kap, de hogy utódja nem lesz az valószinű."
Egy gyengénlátónak miért nem lehet utódja???? Ez azért átgondolandó a részedről.

radala 2010.04.22. 14:18:11

@ungabunga: Anélkül, hogy rasszistáznék. Mekkora öröm az, hogy minden fekete Obamára szavazott? Ez nem rasszizmus? Tény, hogy sok munkával a többségi társadalom előítéletességét sikerült csökkenteni, de az is tény, hogy még bőven van mit javítani a helyzeten. Nem hiszem, hogy egészséges az, hogy nincs fekete, aki McCain-ra szavazna.

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 14:19:20

@ungabunga: Mindhármunkat illetően teljes tévedésben vagy. Egyikünk sem beszélt átnevelőtáborokról, mindannyian azt kívánjuk, hogy megtalálják a helyüket a társadalomban és csökkenjenek a velük kapcsolatos konfliktusok.
Talán az a különbség közted és köztünk, hogy láttunk már cigányt élőben is, és tudjuk, hogy az eddigi politika milyen rossz reflexeket hozott ki belőlük és a velük együtt élőkből is.

hoplita 2010.04.22. 14:19:36

@ungabunga:
Neked megdöbbentő, nekem megnyugtató..:))))

Ja, és engem vegyél ki, én voltam kukát-kocsit gyújtogatni.:DDDD

CSENDES 2010.04.22. 14:20:23

@anti76: A konkrét szaktudásukról pedig annyit, hogy valamennyien kézműves szakmákat csináltak, amelyek megszűntek sorban, majd a nehéziparban dolgoztak, amely iparágak sorra-rendre megszűntek. És tény, hogy ezt követően nem történt velük semmi társadalmilag. Így lezüllöttek.

objekt 2010.04.22. 14:20:24

@panelburzsuj: Ez nem igazságos összehasonlítás. A magyar társadalom kitermelte azokat akik működtetni tudnák. A cigány nem. Sehol a világon. (Talán Indiában?) Az összehasonlítás csak akkor állja meg a helyét, ha a cigányságon belül is kisebb egységet veszünk.

anti76 2010.04.22. 14:21:17

@panelburzsuj: persze magyarok között is van sok olyan, aki tudása, munkakúltúrája stb alapján akár cigány is lehetne.
általánosságban boncolgattuk a kérdést evolúciós szempontból, nem pedig azt akartuk kihozni, hogy minden egyes magyar eleve különb a cigánynál.

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 14:21:41

@hoplita: Valószínűleg még a kifejezéseket is tőled vettem :))

ádázgalád 2010.04.22. 14:22:51

@radala:
Kedves Radala, Captain Tott, Énis - gyakorlatilag mindenkivel egyetértek fővonalakban, úgy látszik ha a mi kezünkbe lenne a hatalom (eddig ez nem így volt, demoratúrában nem is lehet) akkor mi secc pecc megoldanánk a kérdést a legjobb akarattal, de van egy kis baki, az érintett fél nem érdekelt a dologban, már a cigány. Nekik így a jó, nem kell dolgozni, szabad bűnőzni szadista kegyetlenséggel (én a Bp.7kerben lakom ami még nem Edelény, és férfi vagyok, csak azért nem rabolnak ki és vagy őlnek meg naponta 2x, mert nem vagyok ijedős +van két kutyám) egyetlen gyerek után (pláne a fogyatékos esetében) a legkülönfélébb trükkökel akár több mint 200 ezer Ft támogatáshoz, segélyhez lehet jutni (magyarnak persze nem) csak mert bűnöző parazita életmódot folytat valaki, ez nagyon kontraproduktív (én diplomás többszakmás, 4 nyelven beszélő, napi 10 órát dolgozó emberként csak álmodhatok ilyen fizetésről, a tizéves cigány ezt csak mert cigány megkapja-ingyen kap lakást ha az elözőt lelakta, rezsit nem fizet-próbálnám csak én ezt megtenni-már nem napról napra , hanem óráról órára élünk), ezt még tetézi mikor megiszom a reggeli kávét a presszóban, megérkeznek a teljesen analfabéta cigány tizenévesek nagy fekete terepjárókon és beetetnek a játékgépbe néhány heti jövedelmemet percek alatt. Igen nehéz megérteni, hogy ezeket az embereket miért kellene támogatni (őket fegyelmezni kényszeríteni kell, nincs mese). Van cigány barátom is de az már nem cigány, ismerek proli fehércigányt is az meg még a putriscigánynál is rosszabb. Szóval korbács! Egyébbként nekem 10-ből egyet se lopjanak, mert az szent már a puszta magánszféra megsértése is szentségtörés, elég csak bejőnni még lopni se kell - régen ez nemigen fordult elő főleg tanyán ahol az elődeim laktak, ha mégis hát ültettek rá egy szílvafát.
Távesz bákhtáló! Adjon az Isten szebb jövőt!

panelburzsuj 2010.04.22. 14:24:24

@szentfazék:

Egy bizonytalan státuszú kvázi-független polgi jobb nekik, mint egy stabil Fidesz-katona. Feltételezem, hogy a 176 homogén fideszes egyéni helyen léket ütni fontosabb számukra, mint hogy kivel-mivel ütik azt a léket.

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 14:24:35

@radala: Így van. Attól, hogy fekete az elnök, nem kell azt képzelni, hogy minden megoldódott. Ilyen alapon nálunk 2004-től nincs cigánykérdés: mi adtuk az Európai Parlament első két cigány képviselőjét.

hoplita 2010.04.22. 14:27:05

@Captain Tott:
:)))

Egyébként akinek volt már dolga velük, az ezt evidenciaként kezeli.
De tényleg, mindent el lehet velük érni, de csak ezen metodika alapján.

objekt 2010.04.22. 14:27:28

@CSENDES: Szerintem úgy érti, hogy akkor a nők még tényleg csak azzal..., aki nagyon rátermett volt. De nem voltam ott:-) A gyengénlátó valószínűleg nem tudott részt venni a vadászaton, ezért nem tűnt jó "partinak" az ősasszony szemében:-))

radala 2010.04.22. 14:28:47

@ádázgalád: Drága ádázgalád régen éreztem magam ilyen kellemetlenül azért mert valaki egyetértett velem:-)
Nagyon rosszul fogalmaztam, ha egyet tudtunk érteni.

radala 2010.04.22. 14:30:35

@objekt: Szerintem meg úgy érti, hogy egyszerűen nem érte meg az ivarérett kort, mert nem látta időben az oroszlánt, ha otthon marad a vadászatok idejére az tuti evolúciós előny:-)

panelburzsuj 2010.04.22. 14:31:58

@objekt:

A szovjet társadalom nem termelt ki a zsidó Brin-családból Google-t, az amerikai társadalom meg kitermelt.

Épp az lenne a nagy szám, ha pont a magyar társadalom lenne képes megtalálni a saját cigányainak legjobb hatékonyságú beillesztését, mert akkor ami máshol teher marad, az nálunk minimum semleges, nem oszt, nem szoroz. Jó esetben meg emeltyű, és nem ballaszt.

Ezt makogtam az evolúció szintjeiről: országon, sőt falun belüli cigány-magyar közötti versengés, vagy Magyarország - Románia - Szerbia közti versengés.

ádázgalád 2010.04.22. 14:32:27

@ádázgalád:
Bocs annyit azért hozzátennék, hogy nácfasisztarasszistamagyarkodóantiszemitajobbikosgárdista létemre volt már két cigány élettársnőm (a családjuk volt problémás), zsidó ugyanannyi (a csalájuk volt problémás), van zsidó és cigány keresztfiam, többet had ne mondjak...

hoplita 2010.04.22. 14:33:38

@Captain Tott:
Egyébként a kuruc sokat foglalkozott Obamával, és a konklúzióiban igazat kell neki adni.
Obama a szocializációját tekintve nem fekete....és ez a lényeg nála.
Egy brooklyni gettóniggerből viszont sosem lesz elnök....csak max. egy jól menő narkódíler.
Itt a problematika lényege....

objekt 2010.04.22. 14:35:39

@radala: Látom, úgy gondolod, hogy az otthon unatkozó nők hajlamosak lazítani a kiválasztási mércéjükön.:-)) Igaz, szerintem nem-igen unatkoztak.

CSENDES 2010.04.22. 14:39:16

@radala: A kardfogú oroszlánt gondolod????:-))

anti76 2010.04.22. 14:39:31

@CSENDES: ne próbáld meg beállítani őket áldozatoknak.
Én nem tudom konkrétan milyen munkát végeztek a nehéziparban, de gondolom betanított munkát, pl bányában, kohóban szénlapátolás vagy hasonló.
A technológia egyre inkább kiváltja a fizikai erőt, tehát az, hogy a kádár rendszerben dolgoztak semmit nem jelent mert kötelező volt, meg a szocialista nehézipar amúgy is elavult volt.
Az, hogy megszüntek szakmák az idők folyamán az a magyarokat is érintette, mégis mi (nagyjából) tudjuk követni a trendeket.
A diszkrimináció is létező jelenség, de ez kb 30% ban ok, a többiben maguk a cigányok a hibásak.
Ne feledjük el, ha valakiket diszkriminálnak, annak oka van.
Nem úgy történt, hogy anno, bedobtak népcsoportneveket egy kalapba "na, akkor kit diszkrimináljunk ?" és kihuzták a cigányokat.

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 14:40:10

@ádázgalád: "Van cigány barátom is, de az már nem cigány..."
"proli fehércigány...":
Te a cigány szót nem etnikai értelemben használod, ha jól értem, hanem egy sajátos életmódot élő embercsoportra alkalmazod.
Erről le kellene szokni, mert ebből adódnak az általánosítások, a cigányok megbélyegzése. Ez lenne a lehető legrosszabb, ami történhetne, betolni egy skatulyába minden cigányt, és ezzel megakadályozni, hogy közülük minél többen megragadhassák a politika által nyújtott esélyeket az (anyagi, erkölcsi, kulturális) felemelkedésre. Szóval: kalács is kell, pontosabban olyan ösztönző politika kell, amely célokat tűz ki, és azokhoz jutalmakat rendel, illetve ellenkezőleg: tilalmakat állít fel, és azok megszegőit bünteti - függetlenül attól, hogy valaki cigány vagy sem.

hoplita 2010.04.22. 14:40:22

@objekt:
Ne menjünk az őskorba vissza...
Száz évvel ezelőtt nem kapott asszonyt magának nálunk az, aki nem volt katona.
Márpedig a vakkutyákat nem vitték el....ahogy a göthösöket, meg a papíratlétákat sem.:))
Vagy csak olyat...:)))

objekt 2010.04.22. 14:41:40

@panelburzsuj: Én azok mellett vagyok, akik integrálni akarják őket, mert csak ezt látom megoldásnak. Egyelőre talán nem szerelemből gondolom ezt, bevallom. Ezért mondtam, hogy a vezetőik magyarázzák már el nekik, ne utálják már annyira azokat akiknek a segítségét várják.

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 14:42:29

@radala: Nos, sikerült röviden megírnod ádázgaládnak, amit nekem csak hosszan... :)

CSENDES 2010.04.22. 14:48:38

@anti76: Pedig én azt hittem. A lényegét nem értetted meg. Bádogosok, üstfoltozók, patkolókovácsok voltak stb. Most nem jut több az eszembe. És igen bányában, kohókban dolgoztak, kazánkovácsként dolgoztak, s mindig a legnehezebb munkákat. Most útépítésen dolgoznak, nézzél oda egyszer, amikor elmész mellettük, s 40 fokban a forró aszfaltot túrják. tehát, bár betanított munkákat végeztek, de dolgoztak. És amikor megszűntek (leépítésre kerületek) a nehézipari munkahelyek (amik egyébként nemcsak őket érintették) ők voltak az elsők akiket kirúgtak. Majd ezt követően senki nem foglalkozott azzal, hogy mi lesz, ha nem lesz munkájuk és újabb szakmájuk (átképzés)

radala 2010.04.22. 14:49:46

@objekt: Nem csak beszéltük, hogy több szintje van az evolúciónak:-)
Tudtommal például a fiatal szarvasok is kihasználják azt az időt, amíg a nagyok harcolnak a tehenek kegyeiért...

anti76 2010.04.22. 14:49:46

@CSENDES: fizikailag lehet, csak éppen nem volt jó felesége.
Az ősközösségben a dagadt nőket preferálták aki 10-15 utódot tudott szülni, és tutira volt teje a gyermeknek. A dagadt nők jó családból származtak (jó vadász volt az apja, fivére) akik mindig tudták biztosítani a megfelelő mennyiségű táplálékot, hogy jó húsban legyen az ara.
A rövidlátóhoz nem adta a jó vadász-apa a lányt, neki egy girhes (mai szemmel lehet csinos) lány jutott aki csak 2-4 utódot tudott produkálni, amik nagy valószinűleg éhenhaltak, vagy legyengülten megbetegedtek.
Ma egy nicole kidman szerű karcsú, széparcú, nő főnyeremény, akkor viszont nagyon nem tolakodtak érte.

radala 2010.04.22. 14:52:56

@hoplita: Ugyan már ha ez igaz lenne, akkor ezek a gének ma nem is lennének. Ez tök hülyeség. Aki eléri az ivarérett kort az tud szaporodni, nem kell ahhoz sem katonának lenni sem semminek és nem csak olyanokat kaphattak, hanem ha intelligensek és kedvesek voltak, akkor föltehetőleg csaknem bárkit, maximum a nevük volt kihalásra ítélve, de tuti nem a génjeik.

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 14:55:30

@anti76: Amit írsz a nehéziparról, az igaz, de azt mutatja, hogy a Kádár rendszer sem oldotta meg igazán ezt a problémát, csak tünetileg kezelte.
De talán nem is volt rá elég ideje. Ehhez egy példa: egy baranyai faluban a mai 25 év körüli cigányok dédszülei még az erdőben éltek kunyhókban, barlangokban. A hatvanas évek elején felszámolták az erdei telepet, beköltöztek a faluba, szétszórtan. A nagyszülők folytatták a dédszüleik teknővájó, házaló mesterségét. A szülők a bányákban és az erdőkben dolgoztak. A mostani 25 évesek fele szakmunkás, kettő közülük egyetemre is járt (egyik se fejezte be), a többiek szakképzetlenek, főleg erdőben, állatokkal, ill. biztonsági őrként dolgoznak. Ez utóbbiak között van kettő, aki már börtönben is volt.

panelburzsuj 2010.04.22. 14:56:47

@radala:

Hoplitánál mindig célszerű rákérdezni, hogy hány km átmérőjű a "Nálunk" nevű glóbusz.

anti76 2010.04.22. 14:57:36

@CSENDES: de most te úgy beszélsz mintha ez lenne az általános, nem pedig a kivétel. ha dolgozik vki akkor a gyerekeit akaratlanul munkakultúrára is neveli.
Nekem volt szerencsém cigány beosztotthoz aki leköpött amikor felmondtam neki (és nem azért mert cigány, ezt láttam rajta akkor is amikor felvettem) a másik meg az arcomba vágott egy papírötszázast.
Ekkoriban adtam fel a szabadelvű, segíteni-akarós elképzeléseimet.

panelburzsuj 2010.04.22. 14:57:41

@panelburzsuj:

(Egyébként hogy lehet emotikonnal pukedlizni? :)

mafos 2010.04.22. 14:58:26

Állítólag ekón lesz este fél9től, vagy félnyolctól pestmegye/2 vk(göd-vác) jelöltvita vagy ilyesmi. akit érdekel...

anti76 2010.04.22. 15:00:47

@anti76: ja, bocs, még a munkakultúrához. akik így viselkednek azoknak szerinted a szülei, rokonai dolgoznak?
Mert én úgy gondolom, hogy ilyen prosztó otromba viselkedés csak deviáns példaképek követésével alakul ki.

hoplita 2010.04.22. 15:03:42

@radala:
Aha...:)
Akkor most valami, amin elgondolkodhatsz...
Csak az elmúlt 90 év két nagy háborújában Európa elpazarolta a legjobb génállományának a javát.
Gondold csak végig.....!!!!

@panelburzsuj:
Nagykun vagyok, mi katonával adóztunk.
Nincs olyan háború 300 évre visszamenőleg, ahol ne esett volna el valakim a családból.:(

BonFire 2010.04.22. 15:06:08

@JR69: "Szerinted hány %-a alkalmas még a magyar földnek a bio termesztésre. És ebből mennyi termény lesz? Mert abból is csak alapanyag lesz, ami =nulla! hozzáadott érték. A feldolgozó üzemek után jelenik meg a hozzáadott érték/haszon/nyereség, az meg nekünk nincs, tehát hasznunk se lesz belőle."

Látszik, mennyire nem vagy képben, jóbarát! Nincs feldolgozó üzem? Építeni kell, és így munkahelyek teremtődnek. A mezőgazdaságra közvetve ráépülhetnek új (régi, de elfeledett) iparágak: mezőgazdasági gépgyártás, logisztika, szállítmányozás, ezek elvégzéséhez szakmunkás képzés, ami pang stb.

Régen volt szakmunkásképzés, csak már szakmunkás nem kell, mert minden cucc eldobható. Volt ezeregy konzervüzemünk, csak bezárták őket, mert a Tesco behozta a kész befőttet, és ha termelünk sajátot, akkor nem kel el a külföldi. Volt csokoládégyárunk, növényolaj-feldolgozó üzemünk (utóbbi nálunk, helyben is), most külföldi tulajdonú multi van a helyén, ami tisztítószert gyárt - magyar piacra - méregdrágán. Nincs Biopon olcsón, van helyette Ariel drágán. Biztos, hogy ez olyan kurva jó nekünk?

Gondolkoggyá' má'!!!

aum 2010.04.22. 15:07:26

Fontosnak tartom leszögezni tisztelt olvtársak, h. Vona és más intelligensebbek sem rasszista alapú regulázásról beszélnek, hanem kulturális-szociológiai viselkedésmintákról melyek jobban érintik a cigányságot.
Aligha kétséges, h. egy színmagyar gyerek putrisoron felnőve ugyanolyan vadcigány szokásokat venne fel, mint egy cigánygyerek (lásd még Maugli).
Ha egy cigánygyerek a Rózsadombon nő fel, magánóvodába jár és Waldorf iskolába, akkor jóeséllyel tanult, hasznos tagja lesz a társadalomnak.
Na ebből kellene kiindulni, nem a genetikából.

anti76 2010.04.22. 15:07:44

@hoplita: akkor neked biztos jó a génállományod ! :))

CSENDES 2010.04.22. 15:10:42

@anti76: Nem védeni akarom, sajnos a kultúrá(latlanságuk)juk része a köpködés, nem tudom, hogy ez a szemmel verés helyett van-e, nem foglalkoztam vele. Hogy papír ötszázast vágott hozzád, az pedig szerintem a régi kesztyű arcul ütésből eredhet. Az pedig sértettségből eredő düh, amit rajtad töltött ki, hiszen az előítélet miatt nyilván úgy gondolta, hogy azért dobod ki, mert cigány. De nem vagyok kíváncsi az egész történetre, hiszen szerinted úgyis igazad volt, s valószínűleg szerinte meg neki volt igaza. ezt hívják kibékíthetetlen ellentétnek.

[nev] (törölt) 2010.04.22. 15:12:54

@radala:
ha nem akarsz paranoiás lenni, akkor tekintsd ezt egy civilizációs küzdelemnek. a "free market" ha akarom a kapitalizmus: szabad piac. ha akarom a kommunizmus. "ingyen piac". a marketing dominál, vagy az eladás. kommunizmus van, vagy kapitalizmus. szerintem ez egy örök harc. az ókorban sem volt másképp.

szerintem az államnak a közintézményeken keresztül kommunista berendezkedésre kell törekedenie. az uniónak pedig kapitalizmust kell építenie a városokkal. és ezt az egészet pénzügyileg egyensúlyban kell tartani. és meg kell engedni, hogy a nép közvetve, de beleszóljon a törvényhozásba. szerintem ez az, ami nagyjából tartható. én ezt a formációt hívom demokráciának. szerintem ez nem új. minden birodalom erre a logikára épült, és ennek az ellenkezőjébe bukott bele. az állam akart kapitalista lenni, és az unió lett baloldali kommunista. próbáltam a történelmet belesűríteni egy kommentbe. ;-)

CSENDES 2010.04.22. 15:14:13

@BonFire: Van Biopon. Nem olcsón. S párhuzamként van magyar eper 2500 Ft/kg. Görög 990 Ft/kg. Mosok is, főzök is. Ne kérd, hogy a számlát mutassam be, mert nem hiszed el. De a Biopont megnézheted bármelyik áruházban.

hoplita 2010.04.22. 15:16:40

@anti76:
Csak arra akartam rámutatni, hogy a "társadalmiasított"' ember már nem az evolúciótól függ, illetve a modern háborúk pusztítottak leginkább "genetikailag".
Könnyű belátni, hogy Voronyezsnél a szerencse dominált a túlélésben, míg a kuruckorban inkább a rátermettség, a fizikai-lelki adottságok.

De érdekes, nekem még az öregek mesélték, hogy tényleg, aki nem volt katona, az a legények "hátulját" képviselte.
Bálokon, vigasságokon nem volt trendi és bizony a "csajok" nem bomlottak az olyanokért....sőt, lenézték.
De ez nemcsak mifelénk volt így, a falusi, kisvárosi kultúrában máshol is...aki nem hiszi járjon utána.:))

winzy 2010.04.22. 15:17:24

Saját véleményemet tudom csak mondani...
Apám mióta az eszemet tudom mindig is radikális gondolkozású volt...
Még a szocialista rendszerbe nem volt hajlandó belépni még a szakszervezetbe sem nem,hogy a pártba..
Aztán jött 1989 ahol hatalmas energiával az MDF-nek kampányolt,plakátokat ragasztott,gyűlésekre járt ,...
Sajnos hamar csalódnia kellett az MDF kormányba,viszont a Csurka féle vonalba látta gondolatainak megvalósulását...
MIÉP-es lett,de már nem politizált látványosan
Már gyerekként Pesti Hírlapot,Magyar Fórumot olvastam...
Sokszor nem értettem mi miért van,de aztán jött 1998-2002-es FIDESZ kormány arra már 24 éves lettem,és felnöttként megéltem azt amiről még azt hittem mindig természetes lesz...
Voltak,terveim,vágyaim,hogy mit szeretnék az élettől ebben az országban,munkát,lakást,feleséget,családot,és azt gondoltam ez így rendjén van,elégedett voltam...
Aztán jött 2002-2010-ig tartó korszak ahol minden álmunkat megölték,és a remény szikráját hagyták csak meg,hogy egyszer lesz utánuk is élet...A remény 4 éve lett a FIDESZ,és a csalódott nyomorúsága az MSZP 8 éve...
Én így éltem meg az elmúlt 12 évet,és ezért lettem FIDESZ szavazó...
Apám továbbra is radikális nézeteket vall,és azt mondja azért szavazott a Jobbikra,hogy a OV szemét felnyithassák az ország valódi bajaira...ő személyesen ha tehetné(mi már nem szavazunk)második fordulóba FIDESZ-re szavazna,mert elismerni nem szégyen a számára sem,hogy a legreményteljesebb 4 év 1998-2002 közt volt...
Hát ennyi...
Mindenki döntsön okosan az ország jövője felől,hogy újra lehessenek álmaink...
Szép napot mindenkinek...

pad78 2010.04.22. 15:18:16

Kedves Gábor!

Szerintem beleszólhat a képbe, hogy úgy tűnik, a helyi jobbikosok nem rajonganak Molnárért. Bocsánat, egy hosszabb idézet:

"Ráadásul a Jobbik csak hosszú habozás után döntött. Vona Gábor a múlt hét végére ígérte a határozatot, a radikális párt végül csak szerdán jelentette be a lépést. A tépelődés hátterében információink szerint a helyi és a megyei szervezet, valamint az országos központ konfliktusa állt. Bár a nagypolitikai érdek legalább egy, ha nem is jobbikos, de Jobbik-közeli politikus egyéni mandátumszerzését diktálja, a borsodi radikálisok nem kérnek Molnár Oszkárból. Az ország legerősebb megyei csoportja, a listán 27 százalékot szerzett borsodi Jobbik múlt pénteki választmányi ülésén egyhangúan a visszalépés ellen szavazott. Molnár ugyanis rossz viszonyban van az Edelény és környéki radikálisokkal, akik attól tartanak: mandátumszerzése esetén a politikus átvenné az irányítást a helyi Jobbik-szervezet fölött."
hetivalasz.hu/reflektor/nem-lehet-mas-28803/

Ha ez igaz (márpedig valaki itt linkelt egy hvg.hu-cikket is, ott is hasonlót írtak, csak nem ennyire részletesen), akkor szerintem nem komoly Molnár győzelmének a veszélye (már ha veszély :) ). Gondolom, Edelényben az edelényi jobbikosok szavaznak, nem Vonáék. Ha nem is feltétlenül fogják nagy számban támogatni Dahert, dacból otthon maradhatnak.

radala 2010.04.22. 15:18:24

@hoplita: Nyilván történt bizonyos pazarlás:-)
Sok mindenben nem hiszek, de a legkevésbé abban, hogy régen minden jobb volt.
Van ugye a klasszikus vicc, amikor a kocsis gondolkozik.
"Apám is gróf volt a fiam is az, csak én maradtam kocsis."
Szerintem ez mindig is nagyjából így volt. Mások szerint meg nem is a gének, hanem a mémek harca az elsődleges.
Sajnos nem ismerek erről statisztikát, de tuti, hogy lehet akkora hatásod a nevelt gyerekedre, mint az "igazira". Fontos dolgok a gének, de azért messze nem egyedüli mozgatók.

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 15:19:43

Vagy szeretnék egy másik példát is írni arra, hogy mennyire nem helyes általánosítani. Baranyában két tisztán cigány falu van: Alsószentmárton és Gilvánfa.
A Kb. 500 lakosú Gilvánfa minden (liberális indíttatású) külső segítség ellenére borzasztó hely maradt, egy lépést se jutott előrébb.
Alsószentmárton 1200 lakosú falu, eredetileg horvát község volt, a horvát kitelepülés olyan "sikeres" volt, hogy a nyolcvanas évektől már csak a pap magyar. Szerencséjükre őket nem akarták állandó kampányokkal segíteni - amit a harminc éve ott levő pap csinál, az közösségépítés és a legégetőbb szociális problémák kezelése. Mára ez a falu olyan, mint egy bárhol levő, bárkik által lakott szegény falu. Vannak benne viszonylag jobbmódúak és nagyon szegények is, a problémáik nem jellegzetesen cigányproblémák.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.04.22. 15:21:18

Gábor ott leszek ma a közgázon az előadáson, remélem nem unom magam agyonra:-)

anti76 2010.04.22. 15:23:26

@hoplita: én csak poénkodni akartam :D
Egyébként tényleg úgy volt, ahogy hoplita mondja. falun ez számított.
Genetikailag azonban nem számít hogy valaki trendi e vagy sem. Egy gazdag, jóképű pali minden nap megkefél egy playboy-nyuszit, de végsősoron nem lesz több utódja a nyomingernél, akinek egy nőt sikerült csak befűznie- a feleségét.

Captain Tott (törölt) 2010.04.22. 15:24:04

@aum: Éppen ez a probléma. A "cigány" szót nem etnikumként, hanem viselkedésmódként használják, és ezzel megbélyegeznek minden cigányt, akire ez a viselkedésmód nem jellemző - viszont felmentenek minden magyart, akire meg igen.

radala 2010.04.22. 15:25:51

@pad78: Szerintem az edelényi jobbikosok lehetnek vagy tízen, tök mindegy mit gondolnak Molnárról az a kérdés, mit gondol a 4273 szavazó.
Azt sem tudjuk mit szeretne MO, ha van esze, akkor nem a jobbikban képzeli el a jövőjét, de persze nem tudhatom.
Az sem világos, hogy a Fidesz hajlandó-e, akarja-e visszavenni. Mindenesetre az edelényi Jobbik nem faktor a kérdésben.

pad78 2010.04.22. 15:26:10

Kicsit off: Szintén a HV honlapján találtam egy (számomra) érdekes cikket. Kérdezem a nálam okosabbakat: tényleg így van? Tehát ha a Fidesz eléri a 2/3-ot, semmiképpen nem lehet már a szociknak 1/5-e? Valaki, aki átlátja a rendszert, ki tudja számolni, hogy hány fideszes képviselővel van meg az MSZP 20%-nyi mandátuma?
Köszi szépen!

A következőt írták:
"Az MSZP a második forduló előtt kétharmados veszedelemmel igyekszik mozgósítani választóit, ám arról hallgatnak, hogy ha a Fidesznek legalább 258 képviselője lesz, akkor az MSZP-nek még egyötödnyi (77) mandátuma sem marad, hiszen a 386 mandátum maradékán, a 120-130 képviselői helyen a Jobbikkal és a Lehet Más a Politikával is osztoznia kell. Márpedig az egyötöd bűvös parlamenti szám; ennek híján politikai vitanapot, vizsgálóbizottságot és rendkívüli ülésszakot sem kezdeményezhetnek. Az MSZP-nek és az LMP-nek vélhetően még együtt sem lesz egyötöde, így a szocialisták a fenti ügyekben együttműködésre kényszerülhetnek a Jobbikkal."
hetivalasz.hu/reflektor/a-felelmetes-ketharmad-28805/

pad78 2010.04.22. 15:27:31

Kicsit off: Szintén a HV honlapján találtam egy (számomra) érdekes cikket. Kérdezem a nálam okosabbakat: tényleg így van? Tehát ha a Fidesz eléri a 2/3-ot, semmiképpen nem lehet már a szociknak 1/5-e? Valaki, aki átlátja a rendszert, ki tudja számolni, hogy hány fideszes képviselővel van meg az MSZP 20%-nyi mandátuma?
Köszi szépen!

A következőt írták:
"Az MSZP a második forduló előtt kétharmados veszedelemmel igyekszik mozgósítani választóit, ám arról hallgatnak, hogy ha a Fidesznek legalább 258 képviselője lesz, akkor az MSZP-nek még egyötödnyi (77) mandátuma sem marad, hiszen a 386 mandátum maradékán, a 120-130 képviselői helyen a Jobbikkal és a Lehet Más a Politikával is osztoznia kell. Márpedig az egyötöd bűvös parlamenti szám; ennek híján politikai vitanapot, vizsgálóbizottságot és rendkívüli ülésszakot sem kezdeményezhetnek. Az MSZP-nek és az LMP-nek vélhetően még együtt sem lesz egyötöde, így a szocialisták a fenti ügyekben együttműködésre kényszerülhetnek a Jobbikkal."
hetivalasz.hu/reflektor/a-felelmetes-ketharmad-28805/

(Bocs, lehet, hogy duplázok, mert az előbb nem jelent meg ez a hozzászólásom, bár elküldtem.)

hoplita 2010.04.22. 15:31:15

@anti76:
Sejtettem.:)
Nekem meg nincs okom a génjeimre panaszkodni...eddig legalábbis.
De lehet holnap elvisz az infarktus....és akkor rázhatom az öklöm odaátról.:))

pad78 2010.04.22. 15:32:18

@radala:
a. Meg lennék lepve, ha az ország egyik legerősebb jobbikos megyéjében az egyik választókerületben csak 10 párttag lenne. Persze nem ismerem a Jobbik belső viszonyait, még akár igazad is lehet.
b. Feltételezem, hogy ez a 10, vagy akármennyi párttag viszi a hátán a kampányt. Ha ők nyilvánosan húzzák a szájukat, az a környezetükben másokat is elkedvetleníthet. Persze eléggé az utsó pillanatban vagyunk, egy valódi palotaforradalom már elkésett.

dzsaszper 2010.04.22. 15:35:01

@Ordnassac: szóval azt mondod, hogy a 15% megteremti a lehetőséget, hogy az ő javára lépjenek vissza?
Ez szépen hangzik, de 1990 óta volt egy jelölt is, aki 4. vagy későbbi helyről befutott?
Én inkább az első forduló győztesének a szavazatszámához viszonyítanék, mondjuk aki elérte a győztes szavaztszámának 2/3-át annak komoly támogatottsága van, még ha nincs is benne az első 3-ban.

radala 2010.04.22. 15:35:52

@pad78: Szinte kizárt, hogy 60 mandátuma meglegyen a szociknak. 58-at prognosztizál az index. Nagyon bonyi kiszámolni (mert egy elvesztett egyéni kb. 1/3 elnyert országos a Fidesznél), de valószínűleg az a helyzet, hogy valóban 77-en belül lesznek LMP-stöl. Érdekes.

radala 2010.04.22. 15:40:32

@pad78: szerintem a 4200 szavazóból 4000-nek soha semmilyen kapcsolata nem volt a helyi jobbikkal. No jó legyen 3400, hogy kijöjjenek a kopogtatók. A bajt fokozza, hogy a 3400 döntő része nem is elkötelezett különösebben, szóval lehet, hogy a Fideszt választják. Nem mondom, hogy nem nyerhet MO vagy nem nyerhet DP csak azt, hogy ez nem a helyi Jobbikon múlik.
Ehhez sem értek, de szerintem MO sokkal erősebb helyben (mondjuk ex-fideszesekkel, pógárikörösökkel), mint a Jobbik, szóval csak annyit akartam mondani, hogy ez nem a helyi pártszervezet kompetenciája.

[nev] (törölt) 2010.04.22. 15:43:58

@hoplita:
oké, és ez két háború miből alakult ki?

mert szerintem abból, hogy mindenki birodalmi nemzetállamot akart. és ebből lett a 20. század első felében két polgárháború, ahol európaiak öltek európaiakat. ami úgy dőlt el, hogy beavatkoztak az oroszok. a békekötés vezetett el a (nyugat) európai egységhez. ez analóg az amerikai történelemmel.

a függetlenségi háború pedig nem az angolszász hanem (kelet) európai szovjetorosz függés megszűnését jelentette, és ezt egy hidegháborúval megúsztuk.

a probléma, hogy a rendszerváltás óta egy csoport azt mondja, hogy így vagy úgy, de egy birodalmi nemzetállamot kell építeni, és nemet kell mondani a nemzetközösségre. és ezért vagyunk gyengék. és igazából nem látom, hogy milyen érvek szólnak ezen álláspont fenntartása mellett?

anti76 2010.04.22. 15:45:24

@CSENDES: ha elmesélném, hidd el, igazat adnál nekem...
Aki hozzám vágta a pénzt az egy másik cigány volt.
én tényleg teljesen nyitott voltam ebben a romakérdésben, tényleg voltam olyan naív hogy azt hittem ez csak rajtunk múlik és örülnek hogy van olyan magyar aki alkalmazza őket.
Én nem pikkeltem rájuk, nem azért vettem fel őket, hogy "bebizonyítsam" mennyire alkalmatlanok.
Tudod nem az a probléma, ha vkiről kiderül, hogy lusta, megbízhatatlan vagy hogy befüvezve jön dolgozni, magyart is kaptam iváson munka közben (azt is kirugtam), közöttük is van lusta megbízhatatlan. Csak ők nem köpnek le és vágnam pofán papírpénzzel ha kirugom.

radala 2010.04.22. 15:47:24

@pad78: Szerintem az index prognózisa 2-3 elvesztett egyénivel számol, ekkor 58 mszp-t mond (gondolom ez Szanyi meg a másik Újlipótváros). Edelénytől nem lesznek többen a szocik, szóval az nem faktor....

anti76 2010.04.22. 15:54:12

@[nev]: amúgy mindenki birodalmi nemzetállamot akar.
Az európai országok csak azért nem, mert nem rughatnak labdába az olyanokkal akiknek nagyhatalmi státuszuk van/lehet.
Az usa ezt már megvalósította, az oroszok is mindent megtesznek azért, hogy meglegyen (grúz, stb háborúk, gázdiplomácia) és még esetleg kínának lehet hasonló ambiciója.
Ne áltassuk magunkat, az emberiség nem lett humánusabb csak azért, mert már a 21. század van, ami a borzasztó 20. után szükségképp nagyszerűnek, humánusnak és békésnek kell lennie.

aum 2010.04.22. 15:56:38

@Captain Tott: Azt én tudom, de normál esetben a cigánybűnözés nem azt jelenti, hogy minden cigány bűnöző, hanem hogy vannak olyan bűnözési formák, amelyek bizonyos szociokulturális közegben jellemzően fordulnak elő.
Ugyanígy van politikusbűnözés is, ami nem azt jelenti, hogy minden politikus bűnöző, hanem létezik egy a politikusok körében jellemző bűnelkövetési minta (befolyással üzérkedés, vesztegetés).
A magyar társadalom nagyon előítéletes tud lenni.
Így lesz minden politikusból korrupt gengszter, minden vietnámiból drogdíler ésígytovább.
Természetesen harcolni kell az előítéletek ellen, de attól még a problémákat is meg kell oldani.
Pont az utóbbi időben egy csomó vietnámi drogfarmot lekapcsoltak. A rendőrség erre specializálódott csoportja külön felhívta a lakosság figyelmét, hogy amennyiben vietnáminak adják ki a házukat, akkor legyenek résen.
Igen, létezik a vietnámibűnözés is...

pad78 2010.04.22. 16:00:45

@radala: Annyiban faktor, hogy MO győzelmével, ha jól tudom, a Jobbik mellett a Fidesz is kap töredékszavazatot. Tehát az országban egyetlen helyen érdekük talán a Fidesz győzelme: Edelényben. Ha jól gondolom... (Nagy vonalakban értem a választási rendszert, de ilyen apróságokról fogalmam sincs. Úgyhogy lehet, hogy nagyon mellényúltam.)

[nev] (törölt) 2010.04.22. 16:00:55

@pad78:
a szociknak önállóan sehogy sem lesz 77. az lmp-mszp alkalmi tandemnek meg akkor is lesz, ha a szocik elvesztik az összes egyénit. legalábbis amilyen becslést olvastam.

felteszem 20 év alatt valaki csak írt egy excel makrót, vagy egy basic programot, ami emulálja a magyar választási rendszert. brutális pártlap a hetiválasz. nem lennék meglepve, ha borókai gábor lenne a köztévé(k) elnöke.

reKorrekt 2010.04.22. 16:02:39

2006: 3 szavazat különbség (~23000 szavazatnál)

Ki hiszi ezt el? Ez még az MDF 5,04%-át is veri. De nyilván Budaházy a paraszt hogy újraszámlálást kérve hidatfoglalt... :)

ádázgalád 2010.04.22. 16:04:52

@Captain Tott:
De kedves Captain a "cigány" egy viselkedés, életvitel-forma (élősködés esetleg életvitelszerű bűnözés, törvényen kivüliség, jövőkép nélkűliség, utánam a vízözőn lelakom aztán tovább megyek, felelőtlenség stb.), erős etnikai kötödéssel! Az etnikával nincs baj, tegye föl a kezét az a kapitány akinek nem tetszik egy karcsú, hosszú hajú, barnabörű, nagy feketeszemű, csöcsösfaros, fiatal cigánylány aki ráadásul gyönyörűen énekel és táncol is. Mellesleg az etnika nem is kezelhető, mit csinálnál? génkezeled? Nem az etnika a téma, hanem a szocializáció!

pad78 2010.04.22. 16:06:11

@[nev]:
Neked is köszi szépen!
Bár most megint ugyanott vagyok, minthogy van két ellentétes álláspont. (Lásd feljebb radalát.) :( Más tippek?

reKorrekt 2010.04.22. 16:06:56

@pad78: 2. fordulóban nincs töredékszavazat.

anti76 2010.04.22. 16:09:53

@[nev]: az is érdekes, ahogy polgárháborúnak hivod a két Vh-t, ahol európai öl európait. Európa mióta egy ország?
Talán azért mert hasonló a kultúránk? De a történelmünk, identitásunk nagyon különbözik, ezért az EU soha nem lesz olyan egységes mint az Egyesült Államok vagy el tudod képzelni hogy Utah külön megállapodást kötne egy országgal, ahogy a németek pl ezt csinálták az oroszokkal gázügyben.
Az EU soha nem lesz több egy gazdasági-pénzügyi egységnél, aminek annyi a célja, hogy az európai piacokat védje, és minél nagyobb legyen a belső piac az EU-s cégeknek.
El ne hidd, hogy emberbaráti humanitárius céllal tolják ide az euro milliárdokat. Azért hogy mégtöbbet keressenek. Nekünk mindegy igazából. A fejlesztési pénzek zömét az audi, mercedes, nokia stb magyar gyárai kapják, a szökőkút, felújított főtér igaz, nálunk marad, de az csak tetszetős, pénzt nem termel.

radala 2010.04.22. 16:13:44

@pad78: Nem a Jobbik nem faktor, hanem a helyi Jobbik. Azt akartam csak mondani, hogy fontos dolog nyilván a helyi szervezet, de most épp tök mindegy mit szeretnének vagy mitöl félnek.
Nyilván, ha DP nem nyer akkor kap a Fidesz töredékszavazatot, de itt éppen roppant keveset (1/5-6 lehet kb 50k szavazatból lesz egy országos mandátum, ha jól tudom.)
@reKorrekt: valóban, de ott derül ki, hogy mi is számít töredéknek az 1. fordulóból.

[nev] (törölt) 2010.04.22. 16:15:22

@pad78:
ez a vita elég könnyen eldönhető. mert megnéztem még egyszer a becslést. és a heti válasznak van igaza. itt nem csak a 2/3 kérdése a döntő, hanem a 4/5 is. mea culpa. mea maxima culpa.

radala 2010.04.22. 16:18:32

@[nev]: én írtam ilyet,
www.rongybabak.hu/Aladar1_Karma-feleMandatumszamlalo-1.XLS

De ettöl nem leszel nagyon okos, mert az, hogy épp mennyi kerül föl az országos listára az függ az adott választástól. Az enyém 98-at modellezi. Szerintem jól, bár nálam nem jön ki a 2/3 a Fidesznek:-)

szerintem egyszerűbb az index mandátumbecslését tanulmányozni. oszt kézzel eleszegetni meg hozzáadogatni...
A kinyeriavalasztast.hu szarabb, mint az enyém annál 70 % körül nyer a Fidesz.

CSENDES 2010.04.22. 16:20:10

@anti76: Bocsi. Nem azért nem válaszoltam, mert nem érdekel a probléma, hanem ki kellett mennem az üzembe. Túlórát tartunk, s néha rá kell nézni a dolgozókra. Tehát, igen ismerem a problémát. A munkahelyi italozás nálunk is előfordult. Vegyi üzem, ezért természetesen kirúgás jár. Lustaság, no ez nálam nem működhet. Jobban tartanak tőlem. Mondjuk az első kirúgás nagyot lendített a renomén. Nálunk nagyobb probléma a késztermék eltulajdonítása. Hozzáteszem nincs cigány dolgozóm. De nem az etnikai hovatartozás miatt.

Ordnassac 2010.04.22. 16:21:42

@dzsaszper: Visszalépések után? Hogyne, bár nem feltétlenül a negyedik helyről (de akkora különbség nem volt Gúr és Miklós) között. Pető Iván és Kuncze Gábor miért tudott az utóbbi időben nyerni (nem beszélve a szegedi Sándor Kláráról)?

ungabunga 2010.04.22. 16:22:02

@anti76: Hát nem tudom, tényleg örülnél-e, ha a cigányoknak valóban elegük lenne abból, hogy mostanában őket hibáztatja mindenki mindenért, és előjönne egy-két cigány Malcolm X. Hm. Én pont ettől félek a legjobban, és ezért (is) kellene sürgősen változtatni ezen a rettenetesen ellenséges hozzáálláson, ami eluralkodott az országban.

@Captain Tott: Láttam cigányt élőben, budapesti hétkerületi bérházit éppúgy, mint falusit. Épp ezért tudom, hogy vannak köztük ilyenek is, meg olyanok is. Vannak, akik leköpnek, és isznak, és kirabolnak. Meg vannak olyanok, akik nem, és ez nem elenyésző kisebbség. Nem állítottam soha, hogy legenda lenne a terménylopás, és azt sem gondolom, hogy oké, ha tíz tyúkból egyet elvisznek. Csak épp azt gondolom, hogy ezt a helyzetet gyűlölettel és kirekesztéssel nem lehet megváltoztatni, hiszen jó részben épp a kirekesztés és a gyűlölet szülte a helyzetet. És azt is gondolom, hogy a társadalomnak nem csupán kutya kötelessége, de saját jól felfogott érdeke, hogy ezt a helyzetet megoldja. És azt is gondolom, az amerikai feketék példája bizonyítja, hogy meg lehet oldani, még ha nem is 100%-os eredménnyel.

És pont azt akartam mondani, hogy még azok, akik tényleg nem virtigli rasszisták, azok is elkezdtek az elmúlt néhány évben belemenni abba a zsákutcába, hogy a cigányok ilyenek meg olyanok, és csak maguk tehetnek arról, hogy hol tartanak ma. És ez az igazán riasztó, nem pedig az, hogy van néhányezer igazi elkötelezett nemzetiszocialista, mert az mindig volt és mindig lesz.

radala 2010.04.22. 16:22:57

@radala: nálam 77 megy az országosra, de a valóságban csak ennél kevesebb, nem emlékszem mennyi.
Szerintem az index tudja a tutit, ezért nem is vesződöm a dologgal.

Ordnassac 2010.04.22. 16:23:59

@ungabunga: egyetértek. Gyakorlatilag minden szóval.

[nev] (törölt) 2010.04.22. 16:27:31

@radala:
komoly. ;-)

egyébként nehéz ezt az országos arányokból pontosan kimatekozni, a választási műsorban először giró szász is be volt tojva a fidesz az országos eredménye miatt, hogy nem lesz 2/3. de gondolom itt függ a megyei mandátumeloszlástól is, és a gép azt dobta ki, hogy valószínűleg mégis csak lesz.

anti76 2010.04.22. 16:30:17

@ungabunga: ahhoz hogy egy malcolmX sikert tudjon elérni, ahhoz az is kellett hogy a feketék letegyenek vmit az asztalra.
A cigány malcolmX csak az öklét rázná, mert nem tudna mondani semmit ami miatt tisztelnünk és befogadnunk kéne őket. Teljesítmény nélkül mindig le fogják nézni őket.
A kirekesztés, meg a gyűlölet is tehet erről de legnagyobb részben mégis a cigányok felelősek ezért. Segíts magadon Isten is megsegít. Ha a cigányok nem akarnak segíteni magukon akkor nekünk miért kéne?

radala 2010.04.22. 16:31:49

@radala: 64 van az országoson.

Ordnassac 2010.04.22. 16:34:41

@anti76: Lakatos Menyhért? Osztojkán Béla? Kállai Kis Ernő? A száztagú cigányzenekar? Choli Daróczi József? Sánta Ferenc? Ifj. Sánta Ferenc?

Mielőtt vaskos kijelentéseket teszünk (amelyek részben igazak, de sokkal sokrétűbbek, mint ahogy azt bármely oldalról halljuk), érdemes lenne kicsit megnézni, hogy azért volt asztalra tétel a másik oldalon is, csak hajlamosak vagyunk elfelejteni.

CSENDES 2010.04.22. 16:35:34

@anti76: Te még mindig nem érted. Ungabunga nem azt mondja, hogy adakozzunk, és/vagy tűrjük, hogy lopjanak. Az integráció nem ezt jelenti. Azt jelenti, hogy nem mi megyünk le az ő szintjükre, hanem "felemeljük" (jó programokkal) a magunk szintjére. Ezt próbáld már meg felfogni.

radala 2010.04.22. 16:36:14

@[nev]: Valóban komoly, mert már a 3. választást számolja ki soha nem rosszabbul, mint bárki, pedig ha megnézed a munka1 lapot, akkor látható, hogy még miép meg Fkgp meg ilyenekkel számol. Azaz igaz az alapfeltevése a programnak, hogy az emberek hülyék:-)

radala 2010.04.22. 16:38:07

@[nev]: Ja mint látod rohadtul nem nehéz kimatekozni, mert a 98-as adatok is tök jól leírják a megyék helyzetét máig.
Mondjuk a mostani választás nem nagyon nagy kihívás számszakilag, de 02-ben meg 06-ban is megmondta a tutit (sajnos):-)

CSENDES 2010.04.22. 16:43:28

@Ordnassac: köszi, most búcsúzom.

anti76 2010.04.22. 16:44:55

@CSENDES: én ezt felfogtam. ti nem akarjátok megérteni, hogy ehhez két fél kell. most is van elég program. a munkaügyi központokban biztos lehet jelentkezni mindenféle szakmára gondolod pont a cigánynak nem lehet ebben a pozitívan diszkriminált joggyakorlatban? Ha a cigányok tömegesen érdeklődnének, jelentkeznének ilyenekre hidd el, csökkenne a diszkrimináció a magyarokban, a nagy többség biztos pozitívan állna ehhez hozzá.
Ma az van, csinálunk egy programot nem működik, magunkban keressük a hibát, mégtöbb pénzt szánunk rá és meg se fordul a fejünkben, hogy esetleg nem a mi hibánk.
Lemenni az ő szintjükre- ezt hogy érted?

Ordnassac 2010.04.22. 16:55:43

@anti76: nem kellene általánosítani.

Egy korábbi posztban írtam egy esetet, ami édesapám szülőfalujában, a zempléni Pácinban esett meg. A falun (inkább nagyközség, 1000 főnél többen laknak ott) jelentős a cigány lakosság. (A polgármester jobbikos – Barati Attila –, bár betegsége miatt valószínűleg ősszel már nem indul.)

Édesapám rendbe akarta hozatni szülőházát. A sittelszállítási és hasonló munkákhoz felbérelt egy helyi maszekost, aki cigány. Mindent a legnagyobb gonddal és rendben elszállított, kifizettük, magyarul jól lefutott üzlet volt. A maszekos testvére (ergo egy nevelés) pedig hülyének nézi rokonát, mert az dolgozik és nem a segélyből él. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy a maszekos cigány sokkal nagyobb esélyekkel indulna bárhol.

Miután itt egyik oldal sem akar közelíteni a másikhoz, jól bejáratott, szinte kigyomlálhatatlan előítéletek, illetve rossz tapasztalatok miatt, így eléggé akadozó a helyzet. Itt nem az a kérdés, hogy ki kezdje a közeledést, hanem az, hogy milyen úton-módon kerüljünk ki ebből a kilátástalannak tűnő helyzetből. Itt a közbiztonság csak egy szelete, de nem kizárólagos része az üdvös megoldásnak.

radala 2010.04.22. 17:03:44

mandiner.blog.hu/2010/04/22/csanad_vezer_durcas#more1940982

Szavazzunk-e a Jobbikra? MO elhatárolódik-e tőlük?

" Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a most következő felvidéki választásokon az MKP hány százalékot fog kapni Trencsén, Zsolna, Eperjes, Lőcse térségében.”"

Hát nem egy köcsög ez a Csani?

anti76 2010.04.22. 17:09:55

@Ordnassac: figyu azért mert van pár egyetemet végzett, vagy dijjakkal kitüntetett művész az még nem egy kategória azzal, amikor az összes ember az usában tiszta szívvel drukkolt louisnak shcmelling ellen. Ott nagyon sok sportoló volt már akkor is akik olimpián aranyat nyertek, az egész ország ismerte és elismerte őket.
Akiket te említesz azokat jó ha 10% ismeri, de igaziból mit is tettek le az asztalra? Az első kettő politikus bennt volt a parlamentben. Nagy ügy. A többiek zenészek, írók. A többség nem hallgat cigányzenét, és nem néz ilyen-olyan díjjas filmeket.
Ha kimegyek külföldre inkább egy cigány sportolóval dicsekednék, mert sport része a kultúrámnak, de a cigányzene nem.

Ordnassac 2010.04.22. 17:10:33

@radala: egyszerű, a határon túl nem vevők a Jobbik elképzeléseire, akármennyire nem bírják elhinni...

Ordnassac 2010.04.22. 17:23:34

@anti76: sem Lakatos, sem Osztojkán nem volt parlamenti képviselő. Amúgy olvastál bármit is tőlük? Lakatos Menyhért Füstös képek c. könyvét érdemes lenne elolvasni. Akire te gondolsz, az valószínűleg Péli Tamás festő, aki tényleg volt a 90-es évek elején MSZP-s képviselő.

Cigány sportolók? Farkas Jancsi pl. Magyarország egyik legnépszerűbb focistája volt korában. Állítólag Papp Laci is az volt. Csak senkit nem érdekelt.

Amíg a feketék a sportban alkottak a köz számára maradandót, addig a cigányok nálunk a művészetben. Szakcsi Lakatos Béla, Pege Aladár, Cziffra György(!), Snétberger Ferenc, Oláh Ibolya (igen, ő is) és még sorolhatnám. Ők azért nem cigányzenészek.

A cigányzene meg annyira része a magyar kultúrának, mint Puskás Öcsi, Arany János, Wass Albert vagy Munkácsy Mihály. Szerves.

anti76 2010.04.22. 17:24:16

@Ordnassac: az általánosítás nem feltétlenül rossz.
Amiket mondtam a cigányokra az sztem 80-90% ukra igaz.
Ha azt mondom a nyugdíjasok szarul élnek ez is kb ugyanennyi nyugdíjasra igaz, mégis ez ellen a megállapítás ellen senki nem emel különösebb kifogást.
Az általánosítást a tapasztalat szüli. vannak pozitív tapasztalatok, azokból pozitív általánosítás lesz, és vannak rossz tapasztalatok abból meg negatív általánosítás. Sajnos ez már csak így van.
Az általánosítás akkor gáz, ha a kivételeket nem ismerjük fel.
Ha van cigánygyerek aki bejár órákra, látszik hogy szeretne tanulni, vagy dolgozik normálisan, munkából tartja el a családját és ennek ellenére a negatív sztereotípiákat gondoljuk róluk is.
Ha egy német lusta, hanyag azt is fel kell ismerni egy munkahelyen, annak ellenére hogy az a sztereotípia, hogy a németek precízek.

nyo 2010.04.22. 17:36:59

Azért hiteltelen a kétharmad elleni sírás, mert ha tényleg ennek megakadályozása lenne a cél, akkor azért még lenne egy utolsó trükk amit be lehetne dobni. Jelen esetben ha nem lesz több visszalépő és a Fideszesek elmennek szavazni, akkor 100% a kétharmad.
Viszont ha csak a saját érdekeit nézné a 3 párt akkkor szépen megléphetnék a nagy hadicselt. Én nem tudom mi a visszalépés bejelentésnek utolsó időpontja, de holnap délután vagy estére saccolom. Na szóval ezen időpont előtt 5 percel szépen beballgna az irodába 1 vagy 2 jelölt és bejelentené a visszalépést. Úgy kéne megvalósítani, hogy a maradék 57 körzetben mindenhol maradjon a szavazólapon 1 fideszes és 1 másik jelölt (célszerű a legesélyesebbet meghagyni vagy egyezkedni). Ha kellően késői ez az időpont akkor az esti híradókba már nem fér bele a téma, utána pedig nyilatkozatstop lenne mindegyik érintett pártnál. Egyszerűen a kampánycsend végéig nem érne el az információ az emberek nagy részéhez.
Vasárnap pedig gyanútlanul elballag a kedves választó és nagy megrökönyödésére csak 2 nevet talál a lapon. Szinte biztos, hogy 57 körzetből el lehetne szedni annyit ezzel az aranyos húzással, hogy a kétharmadnak búcsút mondhatna a Fidesz.
Választás után pedig annyit lehetne mondani, hogy a demokrácia és a saját érdekünkben sikerült egy sikeres manővert végrehajtani.
Az a kérdés vajon a 3 kampányfőnök olvassa e a blogot és átgondolja e ezt a zseniális ötletet? :D

ungabunga 2010.04.22. 17:39:11

@anti76: Igen, például a sport pontosan egy olyan terület, ahol a legalul lévő cigányok számára lenne érdemi kiugrási lehetőség, ha lennének rá programok - pályák, edzők, bentlakásos sportakadémiák. De nincsenek. (Egyébként számos kiváló cigány sportolót lehetne felsorolni a múltból, ha már itt tartunk.)

Azt írod: "csinálunk egy programot nem működik, magunkban keressük a hibát, mégtöbb pénzt szánunk rá és meg se fordul a fejünkben, hogy esetleg nem a mi hibánk." Csakhogy ezekkel a programokkal nem az a baj, hogy a büdös disznók szabotálják, mert nem akarnak dolgozni, hanem az, hogy totálisan alkalmatlan, rossz koncepciójú álprogramok, pótcselekvések, amik mögött nincs valódi változtatási szándék. És még az ezekre szánt (a szükségesnél ötvenszer, hatvanszor kevesebb) pénznek is ellopták a felét.

Ui. A fekete Malcolm X is csak az öklét rázta, és gyűlöletet szított. Esze ágában sem volt "mondani valamit ami miatt tisztelnünk és befogadnunk kéne őket". Háborút akart és önálló iszlamista fekete államot.

anti76 2010.04.22. 17:46:15

@Ordnassac: igazad van, csak indultak a választáson, de nem jutottak be.
Tudom hogy pl a '30 as években a magyar szélsőjobb a cigányzenét nemzeti karakterként komunikálták, és elismerem része volt a kultúrának de ne mondd már hogy egy átlagmagyar a cigányzenét hallgat. Oláh Ibolya meg kb annyira alkotott maradandót mint Puff Daddy, egy popsztár és kész. Amiket itt példaként hoztok - dobálózva nevekkel - ezek csak kivételek, ami azt erősíti, hogy köztük is vannak okos emberek, de ezt nem is vitattam. Senki nem mondja hogy nem emberek, hogy kvázi nem a Homo sapiens sapiens fajhoz tartoznak.
Amikor 1938-ban louis schmellingel boxolt akkor a yankee teljesen megtelt 68 ezer ember nézte, az ország összes rádiója közvetítette a meccset, ha most a time square-n megkérdezel BÁRKIT tudja- e ki joe louis mindenki tudná.
Ha most a Blaha lujza téren megkérdeznéd ki osztojkán, vagy mondjon egy cigány zenészt (aki "maradandót" alkotott, ahogy fogalmaztál), szerintem igencsak bajba lennél...

ádázgalád 2010.04.22. 17:47:52

@anti76:
Kösz Anti, mellesleg a nyuggerek ugyanakkora gondot okoznak, terhet jelentenek az országnak mint a cigányság, és ugrás szerűen szaporodnak is.

török gábor 2010.04.22. 17:47:58

Egy fontos észrevétel - Róna Dánielnek köszönhetően -: a listás szavazáson ebben az egyéni választókerületben a Fidesz 53 százalékot kapott, a Jobbik 26-ot, az MSZP pedig 17-et. Mindez arra utal, hogy Molnár Oszkár első fordulós támogatóinak jelentős része listán a Fideszre szavazhatott.

Ordnassac 2010.04.22. 17:51:31

@török gábor: hmmm... kérdés, hogy MO közeledése a Jobbikhoz hova irányítja ezeket a szavazókat?

Ordnassac 2010.04.22. 17:52:58

@anti76: viszontkérdés: ez nem a közoktatás hibája, hogy átlagmagyar az irodalom fontos szereplőinek jelentős részéről nem is tud?

Lehet, hogy itt is kéne valamit tenni?

objekt 2010.04.22. 17:54:06

@ungabunga: Azért én örülök annak, hogy vannak árnyaló vélemények is, különben hamar ránk sütnék, hogy rasszisták vagyunk. Azt látom, hogy az alap jó szándék senkiből vagy a nagy többségből legalábbis nem hiányzik. Mint ahogy a cigányokat védők is zömében egyetértenek az őket (cigányokat) ért bírálatokkal. Hogy a fenébe ne, hiszen mindannyian itt élünk. A Kinek-kinek a tapasztalata vérmérséklete alapján más a hozzáállása.

Kellene valami katartikus pillanat. Például cigány vezetők, őszinte önkritikus társadalomhoz forduló nyilatkozata. Önszerveződés, a sorból kilógók belső kitaszítása. Ehhez érdemes lenne csatlakozni.

Ordnassac 2010.04.22. 17:56:05

@objekt: az ötlet elsőre nem hangzik rosszul, legyünk bizakodóak, hogy ilyen helyzet fennállása esetén lesz megfelelő befogadóközeg. Akkor elindulhat valami.

anti76 2010.04.22. 17:57:20

@ungabunga: miért nincsennek programok. nézd meg a munkaügyi központok honlapját, elég sokféle átképzési programból lehet választani, még 7-8 osztály felzárkoztató is van, meg CNC forgácsoló is van.
Biztos lehetne jobban, meg persze az oktatástól nem kellene sajnálni a pénzt, de ezek a felkínált lehetőségek se érdeklik őket. Nem lehet őket erőszakkal kényszeríteni a tanulásra. Senkit sem. Ha ők nem állnak hozzá konstruktívan akkor mindegy. Az osztrákok se tudtak mit kezdeni a passzív ellenállással kénytelenek voltak kiegyezni.
Sztem mi (mint állam, társadalom), megtettük a kezdőlépést, ami persze nem sok, a pozitív dolgokból mindig lehetne több, de mostmár a cigányok (mint tásadalom, nép) is tehetnének pozitív gesztusokat.

anti76 2010.04.22. 18:13:07

@Ordnassac: de igazad van. gáz hogy ennyire kultúrálatlanok vagyunk, de hát ez van.
az átlagmagyar kurvára nem néz fel egy kossuth díjas művészre, mitagadás én se. Humán területen egyedül a történészeket tartom vmire pl a brit A.J.P. Taylor szerintem rohadt jól ír, és nagyon érdekes következtetéseket tesz.
Hogy tenni lehetne vagy kéne ezügyben nem tudom.
Már így is sok humánvégzettségű ember van inkább a történelmet, és a reáltantárgyakat kéne erőltetni minden szinten.

anti76 2010.04.22. 18:19:05

@objekt: igen ilyesmire gondoltam.
Az a benyomása az embernek, hogy a cigányok ülnek és várnak, hogy mi megoldjuk a helyzetüket.
Szerintem a magyar többség is meg akarja oldani ezt (és nem táborokra meg ilyenekre gondolok), de a cigányok segítsége nélkül ez nem fog menni.

[nev] (törölt) 2010.04.22. 18:31:54

@radala:
semmi bajon nincs a táblázatoddal.

pont erre való az excel. a programozható számolótábla amúgy charles simonyi találmánya. többek között ő a wysiwyg (amit látsz, azt kapod) szerkesztő, a word megalkotója. a microsoftnál alkalmazott programozási konvenciókat úgy hívják: "hungarian notation". simonyi miatt.

2010.04.22. 19:10:03

Na szép estét, végre hogy itt...:) És: hogyan állunk? Oszi megnyeri vagy nem nyeri?:)

ubul2000 2010.04.22. 19:13:04

@[nev]: Azért az öreg Simonyi is óriási koponya volt. A legszezációsabb előadó akivel életemben találkoztam. Emberségből, tudásból fantasztikus. Kár, hogy a kommunista rezsim kicsinálta.

Diocles 2010.04.22. 19:16:21

@Ordnassac:

pont fordítva, elválik majd Orbán személyes varázsa.
avagy leszavaznak-e az emberek Edelényben valakire azért, mert Orbán azt kéri tőlük.

Szerintem igen, annyit nem ér Oszi, itt a főhatalom a tét, ezt mindenki tudja.

[nev] (törölt) 2010.04.22. 19:47:06

@ubul2000:
mert az öreg simonyi egy polihisztor volt.

objekt 2010.04.22. 20:04:27

@anti76: A történelmi helyzet mindenesetre kedvező lenne rá. Az agyonhallgatás (SZDSZ éra) után most a szókimondás következik. Ebben a Jobbiknak kiemelkedő szerepe van. Elmondom szerintem miért.

A megjelenésük segít abban, hogy a Fidesz jobban középre tudjon húzódni. Szerintem az egyetlen esély a radikalizálódás elkerülésére, ha tényleg hatékonyan fellépnek azokon a területeken, ahol nagyon nagy a gond. (Hallom rögtön életbe léptetik pl. a "három csapás" törvényt.) Tudják ezt ők is, csak ezzel tudják kifogni a szelet a Jobbik vitorlájából. A Fideszt ismerve viszont valószínűleg csak tüneti kezelést alkalmaznának, félbehagynák a dolgot. Van ezer dolog amit fontosabbnak tartanának + nem kell egy újabb frontvonal. Viszont ott a Jobbik aki miatt végig kell csinálni. Tehát a fegyelmezés meglesz. Ez viszont józan ész szerint, de a jogvédők háborgása (erre ott az LMP) miatt is kevés lesz. Tenni fognak mögé felzárkóztatási programokat.

Tehát, a politikai helyzet kedvező lehet. Kérdés, van-e olyan karizmatikus cigány vezető, akire hallgatnának. Aki, vagy akik rendelkeznek akkora tekintéllyel, hogy végigvezessék a cigányságot azon az úton, (ezt már délelőtt leírtam) amin végig kell menniük ahhoz, hogy végül megbecsült tagjai lehessenek a társadalomnak. Valaki említette, ha valaki kiemelkedik közülük az többet hátra sem néz. Talán most őket is rá lehetne beszélni, hogy álljanak be a sorba. Ha ők már megállapodtak abban. hogy akarják a változást, akkor lehet a társadalomhoz fordulni megelőlegezett bizalomért. Mivel ez nem lesz mindegyiküknek érdeke, eleinte sokan lennének akik tennének az egészre. Na őket viszont naponta kellene elítélniük és cigányság ellenségeinek beállítaniuk a vezetőiknek.

Eközben az állam megfelelő szabályozással elérhetné, hogy érdemes legyen dolgozniuk, gyerekcsinálás helyett. A bűnelkövetőkkel szemben pedig kérlelhetetlenül politikai, faji felmentés nélkül fellépne. A Jobbik pedig ott lenne végső fenyegetésként, amihez képest még a szigorú Fidesz is jobbnak tűnhetne fel számukra.

Uff

[nev] (törölt) 2010.04.22. 20:16:33

@anti76:
a szabadelvű, meg a segíteni-akarós (szocialista) kioltja egymást, ahogyan a tűz, és a víz. egyébként a konzervatív, és a háborúzni-akarós (nacionalista) is elég távol állnak. az ég, és a föld.

---

a cigánykérdést fel lehet veni etnikai kérdésként is. de azzal szerintem elég veszélyes vizekre evezünk. korábban konszenzus volt abban, hogy ezt ne így, hanem társadalmi kérdésként, szegénykérdésként kezeljük.

szerintem a porbléma, hogy cigányságnak nincs valódi demokratikus képviselete. oké, vagy néhány díszcigány a pártokban, és van az ocö. de nincs cigányparlament.

tehát egyszerűen úgy kellene szavazni, hogy a cigány, vagy magyar parlamentbe küldesz-e képviselőt. az alapján kapsz kisebbségi, vagy többségi szavazólapot. szóval szerintem etnikai parlement kell. viszont én fölöslegesnek tartom a kisebbségi önkormányzatokat.

ez a fordítottja annak, ami most van.

ubul2000 2010.04.22. 20:16:35

@[nev]: Ismerted? Az számomra fantasztikus volt, amikor elmagyarázta hogy az elektronika meg a mechanika lényegében azonos egyenletek alapján működik.

6.Lenin 2010.04.22. 20:26:46

@[nev]:

szerintem a cigányparlament soha nem fogja megoldani a cigány kérdést.

A cigánykérdés helyileg keletkezik és ott is kell/lehet megoldani.
Ott,helyben ismerik a problémát.Hasonló/eltérő esetekre nincs egységes megoldás
Nem életidegen megoldásokat kellene kitalálni,hanem,ahol a probléma keletkezik,az érintettek bevonásával kellene megkeresni a megoldást.
Az államnak csak támogatni kellene a helyi kezdeményezéseket.
Sokkal olcsóbb,mint milliárdokat feleslegesen kidobni,mint jelenleg is,minden különösebb eredmény nélkül.
Bízni kell a polgárokban,ez az alap.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.22. 20:28:00

@BonFire: Lemaradtál beszélgetésünk elejéről, ezért nem vetted észre, hogy egyről beszélünk. Tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal, és azzal is a Jobbik ezt hogyan képzelte el. Én csak a bio izé ellen érveltem, mert attól, hogy valami bio, még nem menti meg a magyar mezőgazdaságot (önmagában nem érték emelő tulajdonság). Tudom, hogy a hozzá adott érték a feldolgozás után kerül rá a termékre, de ahhoz azt a feldolgozósort (és minden hozzá kapcsolódó dolgot) létre kell(ene) hoznunk. Ahhoz pedig tőke kell, ami nincs, és aki tudna adni az valószínűleg ellenérdekelt. Tehát nem lesz...

[nev] (törölt) 2010.04.22. 20:34:58

@ubul2000:
csak a fizika kulturtörténetéből olvastam részleteket. a fizikát a kultúra természetes részének tekintette.

úgy kellene tanítani az iskolában a természettudományokat, hogy hozzá kellene kapcsolni a történelmet, és az irodalmat. szigorú kronologikus rendben kellene haladni. és az ókori irodalommal, és történelemmel párhuzamosan az akkori matematikát, fizikát, és kémiát és biológiát kellene tanítani, és úgy haladni előre.

tehát kiszámítja a gyerek a piramis térfogatát, meg tanul a surlódásról, és közben megismeri az egyiptomi hieroglifákat. külön kell választani a matek, a fizika, és a töri órákat, de egy nagyon szigorú kronológiát kellene tartani. és akkor nagyjából az összes kisgyerek mondjuk 10 évesen olyan okos lesz, mint egy fáraó. és szerintem az elég jó. ez a szemlélet hiányzik az közoktatásból.

6.Lenin 2010.04.22. 20:40:41

@[nev]:

"ez a szemlélet hiányzik az közoktatásból."

+ a pedagógus,
+a pénz
+az idő
+a szándék arra,hogy legyen sok millió/milliárd fáraó

A többi stimmel.

2010.04.22. 20:46:16

@[nev]: egyetértek!:) Ezért hagytam el a pályát...:(

panelburzsuj 2010.04.22. 21:24:48

@Letícia:

Ha megtanulod a tövis és tüske közötti különbséget, talán még visszatérhetsz egy jobb közoktatásba. Ahol a szemléletek nem helyettesíthetik a tudást.

[nev] (törölt) 2010.04.22. 21:25:56

@6.Lenin:
nem oldaná meg, de talán segítene a megoldásban. a kisebbségi önkormányzat meg nem segít. mert az pont arra erősít rá, hogy sányi, intézzed el a segílyt, mert azért vagyol. és ez a jobbik eset, hogy a cigány a segélyt követeli, a képviselő meg ezt intézi. a rosszabbik eset, hogy lopnak, és rabolnak.

és a többségi társadalom azt várja el, hogy akkor legyenek a romák által kitalált programok. monjuk roma játszóházak, ahol a gyerekeket megtanulják, hogy van angol wc. a közoktatásban nem lehet egyszerre összehozni a putis cigányt, és a magyar paraszt gyereket, akinek otthon van egy playstation. szóval amikor a közoktatásban először találkozik egy roma, és egy nem roma, akkor nagyon erősek lehetnek társadalmi a különbségek. a szülők ezekre még rá is erősítenek. és akkor van egy nagyon szép elv, de a gyakorlatban nem működik.

tehát kellene egy iskolaelőkészítő speciális roma programokkal. és ezt a roma oktatási minisztérium kidolgozhatná. a fizika tananyagot nem kell külön kidolgozni, mert a kínai is azt a fizikát tanulja, amit akárki. de mondjuk egy roma irodalom, vagy történelem könyv nem lenne hülyeség. hogy ne az legyen a cigány identitás, hogy bűnöző vagy. hanem van sajátos múltad, azt mondani, hogy ti is jöttök valahonnan, és tarthattok és tartozhattok valahová.

persze ha egy roma azt mondja, hogy ő inkább asszimilálódna, mert pont megfelelnek neki a magyar hősök, és ő nem akar roma identitást, hanem magyar akar lenni, akkor ezt tehesse meg. de biztos lennének öntudatos romák, akik nem akarnak beolvadni. és akkor ez a kivagyiság mindjárt jótékony.

mert az egyik azt mondja, hogy én nem akarok roma lenni, mert nem akarok olyan lenni, mint amilyen te vagy. én a magyarokra szavazok. mire a másik azt mondja. állj már meg testvér, tartsunk már össze. mire a másik azt mondja, hogy oké, testvér, de mutassuk meg együtt, hogy mi is vagyunk olyanok, mint a többség.

szerintem ez oldja a problémát, de az igaz, hogy nem oldja meg. mert a megoldás az, hogy a roma gyerekek tömegesen megtanulják azt a matematikát, fizikát, és kémiát, biológiát, mint a magyarok. és akkor lesz roma mérnök, és orvos. és lesz roma bíró. mert ugyanúgy megtanulja a római jogot, mint a magyar. elsajátítja az egyetemes kultúrát.

és szerintem addig jobb lenne egy veszekedős cigányparlament, mint egy semmilyen. a cigány önkormányzatoknak meg nem látom értelmét. azt, hogy legyen roma játszóház, a kisebbség nem tudja helyben kitalálni.

én ezt szeretném oktrojálni a többségre, hogy a járás, az adott tájegység találjon már ki egy szuper iskolát.

építsetek már egy skanzent, és akkor lesz a járási iskola. ha parasztosat akartok. de ha van ott valami kastély, akkor újítsátok már fel. és legyan az iskola. a 21. századi városi iskola úgy néz ki, mint a müpa. és nem hiszem el, hogy budapest ne tudna építeni 20-30 ilyen szuperiskolát. ami persze tanszünetben művelődési központ. meg van abban színház, meg konferencia központ. de egyelőre nem tud. tehát amit én itt mondok, annak zéró támogatottsága van. mindenki sír, mint a cigányok. támogasson bennünket az állam. ha többség ilyen, akkor a kisebbségtől mit várunk el.

szóval úgy gondolom, hogy az alulról való szerveződést a helyi szintekről, a többség esetén kell támogatni, a kisebbséget meg felülről kell kitalálni. és ez most éppen fordítva van.

2010.04.22. 21:37:15

@panelburzsuj: fúúúúúúúúúúú, eszemben sincs...:) Egyébként rendszertanilag stimmt...:)

6.Lenin 2010.04.22. 21:41:38

@Letícia:

"ez a szemlélet hiányzik az közoktatásból."

"Ezért hagytam el a pályát...:("

Neked is hiányzott vagy te is hiányolod?

www.youtube.com/watch?v=c6e9K-gWyUI&feature=related

panelburzsuj 2010.04.22. 21:47:29

@Letícia:

Alaktanilag.

Amúgy miért ennyi sok úúúúúúúúú? Vannak azért jobb helyek is, mint a katedra? :)

[nev] (törölt) 2010.04.22. 21:52:11

@6.Lenin:
montecuccoli után szabadon az oktatáshoz három dolog kell, pénz, pénz, és pénz. szuper létesítmények kellenek. tehát nem egy betoniskola az aszfaltpályával.

googleplex:
www.youtube.com/watch?v=eFeLKXbnxxg

oké, 1 ilyen építeni 25 milliárd forint. és kellene 100 ilyen. az 2500 milliárd. és ezt nem tudjuk megépíteni 5 év alatt?

de nem csak ilyen modern iskola lehetne. miért ne lehetne ebből is egy szuper iskolát.

hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Esterhazy_kastely.jpg

http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Fájl:Fertod_kastely_alle.jpg

tudom, hogy nem szereted a komenistákat. de volt abban valami, hogy azt mondták: lefoglaljuk a kastélyt nép nevében. és azon kivételes esetben, amikor a kastélyt nem rombolták le, vagy nem ők költöztek be, hanem közcélra hasznák, akkor szerintem ez jó volt.

és akkor ez az egész egy nemzeti park közepén van. szerintem elég jól lehet környezettudatosan nevelni.

tehát egyrészt fejleszteni kell, másrészt a már meglévő kulturális infrastrukturát a közoktatás céljaira felhasználni. van egy olyan képzet, hogy az iskola az a betoniskola az aszfaltpályával. és bemegy az osztályterembe a tanár, és a gyerekek kizavarják. ahol van egy kastélypark ott ez nem fordulhat elő. vagy ha mégis, akkor a tanár azt mondja, hogy menjünk ki oda, és piknikezzünk egyet, marika néninek szólunk a konyháról, hoz majd szendicseket, és akkor mi a probléma. tudom, hogy ez pénzbe kerül. de a meglévő széttagolt iskolarendszert fenntartani is pénzbe kerül.

egy járásban fenntartani a falusi iskolákat, meg az egyes számú általános iskolától a hatos számúig, lenne egy szuper létesítmény, és akkor az lenne az iskola. tanszünetben meg ez lehet turisztikai központ. akár lehet az múzeum, vagy néprajzi múzeum időszakos tárlattal. vagy színház vándortársulattal. vagy multiplex mozi a közönség számára. tanítási időben meg az a szuper vetítőterem. time sharing. az év egyik felében iskola, tanszünetben meg művelődési központ, vagy kultúrpalota.

2010.04.22. 22:01:06

@6.Lenin: tanítani szerettem, de azért egy-két (sok) kollegától az agyam eldobtam...sajnos.

@panelburzsuj: aha, máshol és máshogy is lehet tanítani...:)

2010.04.22. 22:02:25

Jóóóóóóóóóccccakát!:)

Ordnassac 2010.04.22. 22:05:50

@Letícia: mindig ilyen korán... :-(

mindentudoka 2010.04.22. 22:06:40

Orbán Viktor ott kampányolt, ez sokat számít.
Megmondta, hogy akik eddig a régi Fideszesre vagy mszpre szavaztak hagyják ezt abba :)))

6.Lenin 2010.04.22. 22:10:03

@[nev]:

Bevallom,az első bekezdés elolvasása után nem láttam értelmét tovább olvasni,de azért valahogy a kiváncsiság rávitt.

90-ben önkormányzati képviselő voltam.Közelről láttam ezt a problémát.
Ne haragudj,végigolvasva,nem cikizni akarlak,de errül a problémárol,mit is jelent ez a valóságban,a hétköznapokban,hát finoman,nem sok gyakorlati ismerettel rendelkezel.

"és szerintem addig jobb lenne egy veszekedős cigányparlament, mint egy semmilyen. a cigány önkormányzatoknak meg nem látom értelmét. azt, hogy legyen roma játszóház, a kisebbség nem tudja helyben kitalálni."

Ez ,hogy ennyire lenézed mind a cigányokat,mind a másik oldalt,ez felháborít.
Hidd el sokkal többre is képesek az emberek a problémák megoldásában,mint goldolnád.
Talán pontosan ezért nincs előre lépés ebben a kérdésben,mert olyanok akarják ezt megoldani,akiknek fogalmuk sincs ,mi is zajlik a gyakorlatban.

Nagyon sok értelmes megoldást találtunk,a cigányokkal együtt,nálunk helyben mit is lehetne tenni,de pontosan felülről nem engedték,mindenféle álproblémákra hivatkozva.

Nem tudom láttad a Feri látogatását a borsodi cigányoknál?
-Dolgozni kéne,modotta a zseni
-dolgoznánk,de nincs hol,mondta a tanulatlan cigányasszony.

Ez a probléma,nem a játszóház.Az csak utána jöhetne .
Igen,rendeztek itt előadást a cigányoknak az "egészséges táplálkozásról",azoknak akiknek a mindennapi is gondot jelent.
Futva menekültek az előadók.
Le kell menni a helyszinre és megkérdezni,mi is a probléma,aztán leülni közösen és megkeresni a megoldást.

Közösen,helyben.

panelburzsuj 2010.04.22. 22:10:16

@[nev]:

És hányféle járási iskolát építsünk? Egy katolikust, egy reformátust, egy svábot, egy beásat, egy waldorfot meg egy önkormányzatit?

A többségi-kisebbségi felosztás néha bejön, néha nem. De sokkal többször nem, mint igen. A társadalom nem skálák összesége, hanem mozaik. Minél közelebbről nézed, annál jobban észreveszed, hogy ami nagyban még elmegy egyformának, az kicsiben már megkülönböztetésre érdemes, mert úgy hasznosul legjobban. Szöget beverni cipősarokkal és biciklipumpával is lehet, de kalapáccsal sokkal hatékonyabban. Gyereket nevelni is lehet cigány-nemcigány alapon, de sokkal hatékonyabb, ha nem roma mérnököt és magyar mérnököt csinálunk belőlük, hanem jó mérnököt az arra alkalmas gyerekből, és jó árufeltöltőt az arra alkalmas gyerekből.

A büszkeségeket nem kell tervszerűen tenyészteni - megteremnek azok maguktól is. Ha akarnak.

anti76 2010.04.22. 22:11:36

@objekt: igen ebben reménykedem én is. többek között ezért szavaztam a jobbikra, hogy köntörfalazás nélkül tegyék ki a kérdést, több aspektusból kell a kérdést megközelíteni, akkor nagyobb esély van a megoldásra is. Igazából mindegy is ki oldja meg, csak oldja már meg végre. Ezért meg most a fideszre fogok szavazni, hogy erejük is legyen komoly változtatásokra. Az Eu-nál meg az IMF nél is bőven lesz mozgásterük, elvégre nagy a nyomás mindenkin(az EU-n is!), hogy a fidesz most sikerrel járjon, elvégre egyszerűen nem lehet megengedni hogy egy neonáci pártnak mondott jobbik mégkomolyabb párttá váljon, vagy pláne kormányra kerüljön.
A következő 2014 es választás nagyon jó barométer lesz. Ha a jobbik a mostaninál jobban szerepel, akkor magyarországon rosszabb a helyzet, ha pedig rosszabbul, akkor mégiscsak jól kormányzott a fidesz.
@[nev]: kényelmesebb szegénységi- társadalmi kérdésként felvetni, de nem az a cél hogy elkerüljük a veszélyes vizeket.
Az összes komoly téma (oktatás, TB stb) is veszélyes víz nem?
Láttuk hova vezet a kényelmes állóvízben való tapicskolás. Még mindig a pocsolyában. Sajna bele kell menni a veszélyes vízbe minden témában.

6.Lenin 2010.04.22. 22:24:24

@[nev]:

Ismét 1 tévedésedre reagálnék csak.

"tudom, hogy nem szereted a komenistákat."

Nekem semmi bajom a komenistákkal,cigányokkal,zsidókkal meg a tököm tudja kikkel,általában,általánosítva.

általánosan csak a fajgyülölőkkel,mindegyikkel,a többiek esetében pedig csak 1-es személyekkel van bajom.

A többi kérdésben nagyon eltérően ítéljük meg a dolgokat.Engem csak azok érdekelnek,amik átültethetők/megvalósíthatók a gyakorlatban is.
A többi esetleg érdekes,elgondolkodtató,netán szórakoztató is lehet.

6.Lenin 2010.04.22. 22:37:21

Na,tessék!

".....de sokkal hatékonyabb, ha nem roma mérnököt és magyar mérnököt csinálunk belőlük, hanem jó mérnököt az arra alkalmas gyerekből, és jó árufeltöltőt az arra alkalmas gyerekből. "

Még 1 "volt"(?) komenista is képes meglátni a valódi megoldást,pedig inkább tévedni szoktak.
Van ellenpélda is(ritkán).

aum 2010.04.22. 23:02:29

Végre valami pozitív Jobbik-kommunikáció!
"A Jobbik azt szeretné, ha minden nap a Föld napja lenne"
barikad.hu/node/51679
Tegnap Dobogókőn kirándultam, lazítottam. Nincs is jobb hely meditálásra, feltöltődésre!

[nev] (törölt) 2010.04.22. 23:02:37

@panelburzsuj:
ez nem társadalom mérnökösködés akar lenni. ezek találja ki az önkormányzat. az uniós források mindenhol rendelkezésre állnak, a leszakadó térségekben is. az állam, és az állampolgár is ez ügyben annyit tehet, hogy tippeket ad. szóval nem hiszek abban, hogy most valaki meghirdeti az építsünk 100 iskolát programot. mert ez garantáltan azt jelenti, hogy 50 iskola pénzét ellopják.

szóval ennek a sztorinak az előfeltétele, hogy jön egy miniszterelnök, aki pont az ellenkezőjét mondja annak, amit orbán viktor. azt kellene mondani: az ország 200-300 kistérség, 20-30 megyei jogú város, és a főváros. ez az ország. és annak a közepén van egy parlement, de ezeket a létesítményeket, ezeket a programokat nem fogja ott senki sem kitalálni. a minisztérium legfeljebb tippeket adhat. ezeket vagy helyben kitalálja valaki, vagy senki se találja ki.

de itt a spanyolviaszt kell feltalálni, szóval nem kell semmi nagy ötlet. akár egy az egyben le lehet a googleplexet másolni. mert a világ legjobb szakértői dolgoztak azon, hogyan kell egy olyan ingergazdag környezetet kialakítani, hogy az folyamatos gondolkodásra inspirálja a gyerekeket. ez lett a googleplex. az egy munkahely. de éppenséggel lehetne ilyen az iskola is.

és akkor a google szakértői ezen már gondolkodtak. most persze egy ilyen környezetben is lesz, aki tanul, és lesz, aki csak csocsózik. és nyilván utóbbi lesz az árufeltöltő. szóval a googleplex nem nevel ki 1000 tudóst. de az biztos, hogy sokkal kulturáltabb lesz az árufeltöltő, mint jelenleg. szellemileg, és fizikailag is erősebb lesz egy ilyen környezetben.

de hogy az milyen legyen azt a helyi közgyűlésnek kellene kitalálni. és a katolikus bíborosnak lehet, hogy tetszik a posztmodern googleplex, mert pont olyan típus, de az is lehet, hogy nem premodern kolostort képzel el. és akkor értem, hogy ez egy konfliktus helyzet. és? erre találták ki a demokráciát.

az önkormányzat döntse el, hogy pont nem érdekli, hogy mit mond a bíboros, mert egy senkiházi, vagy éppen hogy figyelembe veszik. és a kolostor szerű ökumenikus iskolára hajlanak. vagy kombinálják a kettőt. az iskola egyik fele ilyen, a másik meg amolyan. most értem, te azt mondod, hogy mi van, ha neked a végeredmény pont nem tetszik. az egyszerű válaszom erre az, hogy szerintem akármi lenne a végeredemény, jobb lenni, mint a jelenlegi, másrészt meg ebből sokféle iskola lenne.

ha megfigyelted, akkor ugyan az etnikai parlament mellett érveltem, de csak azért, hogy roma identitást adjanak a már felnőtteknek, de nem állok a szegregáció oldalán. egy iskolaelőkészítőt tudok elképzelni roma játszóház címszó alatt. szegregált óvodát. mert ha ott szembetalákozik a cigányasszony, és a magyar anyuka, akkor az lesz, hogy a kisgyerek nehogy már a cigánnyal járjon együtt, mert tetves lesz. tehát kell a közoktatásban egy olyan intézmény, amelyik ezeket a különbségeket áthidalja, és ha kell kiegyenlíti. és utána együtt kell nevelni a gyerekeket. és az egyetemes kultúrát kell tanítani. ez reál tárgyak esetén nagyon egyszerű. mert ohm törvénye mindenütt ugyanaz. de az irodalomban sem olyan nehéz. mert líra, meg dráma van mindenütt.

de ez az iskolarendszer nem azt jelenti, hogy mindenki tudós lesz. hanem azt, hogy 10 tudósból 8 lesz valódi (reál) értelmiségi. és 2 lesz valamilyen politiológus, akik áltudósok, mert nem tud egy se gondolkodni, csak spekulálni tudnak. vajon most gúr nándor szavazói beszavaznak molnár oszkárra? hol érdekel ez egy komoly embert. majd meglátjuk. de én nem azt mondom, hogy ilyen ne legyen, hanem azt, hogy 10 értelmiségből legyen ilyen 2, most meg ilyen 8. vagy magyarországon ilyen 10. mert az a 2 külföldön van.

[nev] (törölt) 2010.04.22. 23:25:18

@6.Lenin:
egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet.

[nev] (törölt) 2010.04.22. 23:29:04

@panelburzsuj:
egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet.

[nev] (törölt) 2010.04.22. 23:34:58

@6.Lenin:
vajot mit kell csinálni az 3-5 éves cigány pulyának, ha nem roma játszóházat? válaszold már meg. azt értem, hogy nem ezt, de akkor mit?

panelburzsuj 2010.04.22. 23:51:06

@[nev]:

A te programodnak van egy súlyos, alapvető, a magyar társadalom számos nagybefolyású csoportjának kívánságával szembenálló vonása: az elterjedése autonóm polgárokat eredményezne rövid pórázon tartható alattvalók helyett.

Csaka az egyik legkeményebben ellenérdekelt csapatot hadd emeljem ki:

Negyven éve "képesítés nélküli" tanítónő helyettesítette hónapokig a még "néptanítóként" pályára került öreg, betegeskedő tanítóbácsinkat. Harminc éve a gimis osztályom alsó harmada elment tanítónak. Tíz éve nekem kellett megverekednem a dyslexiával házilag, mert a gyerekem "annyira" azért nem, hogy rontsa a statisztikát, csak annyira, hogy ne legyen kedve olvasni két oldalnál többet. És ma azt hallom, hogy több pénz kéne már az oktatásba, jobban meg kellene becsülni a pedagógusokat ...

Hát egy nagy frászt! Nem "a" pedagógusokat kell megbecsülni, hanem a gyerekőrzésre is csak korlátozottan alkalmas kapjon minimálbért, az általad vizionált "készségfejlesztő" meg kapjon öt-tízszer annyit - ha a legrafináltabb apuka és hatóság sem talál benne kivetnivalót, a kölykök is rajonganak érte, és az eredményei is többfelől, többféle módszerrel igazolhatóak.

Valahol itt kezdődne a "reform". És valahol itt is szokott megfulladni, mindjárt az első komolyabb lélegzetvételnél.

Mondjam tovább, hogy mi a helyzet az önkormányzati képviselőkkel, mint iskolafenntartókkal?

Nem mondom: minek? Tényleg akar itt valaki komoly változást?

pad78 2010.04.22. 23:55:44

@[nev]: @radala:
Köszi mindkettőtöknek!

panelburzsuj 2010.04.23. 00:04:24

@[nev]:

Maradjunk abban, hogy tárgyalásban maradunk.

És rosszabb esetben maximum csak egeret szülünk. Na bumm - az is ingyenegér lesz! :)

panelburzsuj 2010.04.23. 00:06:59

@panelburzsuj:

(És hát megvallom, a Gúr Nándor Fan Club vasárnapi járásbajnoki mérkőzése engem sem igazán tud lázba hozni ....)

Ordnassac 2010.04.23. 00:07:25

@panelburzsuj: amíg a nagy macska meg nem eszi! ;-P

Ordnassac 2010.04.23. 00:08:19

@panelburzsuj: és az FC Pierre - Oszi SE megye 2. mérkőzés? ;-)

panelburzsuj 2010.04.23. 00:18:25

@Ordnassac:

A meccs kimenetele és Pierre abszolút érdektelen (tucatmeccs, tucatpierre), itt egyedül az Oszi-jelenség hozhat némi önmagán túlmutató tanulságot.

(Hogyan csináljunk országos polcelebet egy középszerű, helyiérdekű undok seggdugaszból?)

Ordnassac 2010.04.23. 00:21:05

@panelburzsuj: Vasárnap okosabbak leszünk.

panelburzsuj 2010.04.23. 00:24:30

@Ordnassac:

Ettől a meccstől ?!?

Ne izéljen má kend ...

Ordnassac 2010.04.23. 00:30:58

@panelburzsuj: ami az Oszi-jelenséget illeti, ott várhatóan okosabbak leszünk. Annyira böszme azért nem vagyok, hogy általánosan is így gondoljam. ;-)

panelburzsuj 2010.04.23. 00:36:17

@Ordnassac:

Egy lépéssel többet látunk a hosszú menetelésből.

Eyg egérlépéssel. Amíg a nagy macska ... :)

Ordnassac 2010.04.23. 00:45:12

@panelburzsuj: Mao lenne a nagy macska? Szegény ország! ;-)

panelburzsuj 2010.04.23. 00:50:28

@Ordnassac:

Maradjunk abban, hogy ezt most jól összekutyultuk!

:)

2010.04.23. 05:04:50

@Ordnassac: ja, mindig ilyen korán... kelek! Jó reggelt!:)

Treuga Mei 2010.04.23. 09:31:40

Nem olvastam át a kommenteket, de hadd kérdezzek (ismételjek?): az kizárható, hogy Molnár Oszkár esélyének növekedése a fideszes szavazók egy részét is átszavazásra készteti?

Ordnassac 2010.04.23. 12:01:36

@Treuga Mei: az már az első fordulóban megvolt, hiszen lényegesen több listás szavazatot kapott a Fidesz, mint egyéni szavazatot a fideszes jelölt. Számomra inkább az a kérdés, hogy ezek nem mennek-e át Daherhez, miután Oszi megegyezett a Jobbikkal.

dzsugasvili 2010.04.24. 01:53:25

Szerintem ha a nagyon kemény fideszes elhatárolódás és előzetes lejáratókampány ellenére volt 24%, aki rá szavazott, az nem véletlenül tette ezt. Az Index tuósításában is tudták, hogy mi a helyzet vele meg a "dr. Pierrel". Szóval szerintem ha nem is 24+19% lesz az eredménye, de szerintem a gyűlöletkampány nem hozza a libanoninak a szavazatokat, szóval szűken, de meglehet a többsége Molnárnak.

pasadena 2010.04.24. 21:03:47

az edelenyi 8-asbol szarmazvan meg szeretnem jegyezni (nyilvan a szubjektiv velemenyemrol van szo), h a fidesz a mi korzetunkben nagyon keson talalt m. oszkar helyett embert "a gatra". es az sem biztos, h a megfelelot talalta (nem pusztan azert, mert p. daher libanoni, hanem mert keptelenseg volt folepiteni annyi ido alatt; pierre-nek raadasul a magyar nyelv is komoly kihivas, a korhazban is sok ember neheztel ra a fizetes-megkurtitasok miatt... sokan pedig alig ismerik a "vegeken"). ebben az ertelemben mintha a fidesz lemondott volna errol a tenyleg a vegeken levo korzetrol mar akkor, amikor az "oszi-botrany" utan nehezen jelolt indulot es nem feltetlenul szerencsesen. a listas szavazason elert magas fideszes gyozelem szerintem abszolut igazolja az allitasomat. a fidesz mar az elso korben nyerhetett volna, ha okosabban valaszt jeloltet.
süti beállítások módosítása