Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:33

Többször utaltam már arra, hogy az új parlamenti felállás a korábbinál kiszámíthatatlanabbá és érdekesebbé teheti a magyar politikát. Ennek a megváltozott politikai térnek egy fontos aspektusáról azonban még nem szóltam elég hangsúlyosan: az ellenzékbe került három párt speciális – Magyarországon még nem tapasztalt - helyzete nagy könnyebbséget jelenthet a kormányzó Fidesz számára.

(Fotó: MTI)

Legalább két okból beszélhetünk radikálisan új helyzetről.

Egyrészt korábban még soha nem fordult elő, hogy az ellenzéki oldal pártjai közötti távolság szinte beláthatatlan: a Jobbik (amely nem 1998-2002-es MIÉP-méretű kis parlamenti párt lett) – politikusi és szavazói szinten egyaránt - egyértelműen a Fideszhez áll sokkal közelebb, mint a másik két ellenzéki párthoz, de még azon pártok is inkább egymás gyengítésében lehetnek érdekeltek (MSZP és LMP), amelyek esetében nincs szó áthidalhatatlan távolságról.

Másrészt az új parlament megalakulásának pillanatában az ellenzék kormányképtelen látványt nyújt: egyik pártja sincs abban a helyzetben, hogy magát hitelesen az első számú váltópárt szerepében láttassa, azaz egyedüliként várhassa, hogy hozzá vándorolnak a kormányban csalódott szavazók. 1994 kivételével és különösen 1998 után minden választás után világos volt, hogy a kormányzó párt(ok) gyengülésével kiknek a kezébe kerülhetne a kormányrúd (bár 1990 és 1994 között a szereplő személye többször változott), most ez messze nem egyértelmű.

A megosztott és gyenge ellenzék léte a Fidesz számára komoly lehetőségeket kínál. Már ezen a héten, a parlamenti pozíciókról való egyezkedéseken megteheti, hogy olyan tárgyalási feltételekkel áll elő, olyan – látszólag akár nagyvonalú – javaslatokat tesz, amelyek sikeres teljesítéséhez, elfogadásához az ellenzéknek összehangoltan kellene fellépnie. Miután azonban ez – az ellenzéki együttműködés – sem érzelmi, sem stratégiai okokból nem teljesíthető, az egymás torkának eső frakciók láttán a Fidesz már okkal kerülhet döntési helyzetbe.  Ha a kormányra készülő párt ügyesen alkalmazza az oszd meg és uralkodj elvét, minden fontosabb politikai vitában egyszerre lehet kompromisszum- és cselekvőképes, miközben az ellenzék pártjai egymással vitázva folyamatosan saját tehetetlenségüket hangsúlyozzák. Egységes, cselekvő kormány és önmagával is vitatkozó ellenzék – ennél szebb és tisztább képet nem is kívánhatna magának a Fidesz.

x x x

Szemléltető példa ehhez: Lázár János az MTV-ben (2010. május 5.). 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr261969838

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan lehet legyőzni egy kétharmados pártot? 2010.05.02. 23:41:59

Az MSZP, a Jobbik és az LMP szavazóit, programját és politikusait tekintve is teljesen inkompatibilis egymással. Nagyon valószínűtlen, hogy össze tudjanak fogni. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) "Átkozottul bonyolult helyzet", "dr...

Trackback: Hogyan lehet legyőzni egy kétharmados pártot? 2010.05.02. 23:05:11

Az MSZP, a Jobbik és az LMP szavazóit, programját és politikusait tekintve is teljesen inkompatibilis egymással. Nagyon valószínűtlen, hogy össze tudjanak fogni. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) "Átkozottul bonyolult helyzet", "dr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hererál · http://hulyeemberek.blog.hu/ 2010.05.02. 22:39:42

Vajon mit fog kezdeni a Fidesz-kormány északi szomszédaink elmebeteg szövegeivel? Gábor, szerinted mit fog bevállalni Orbán? A sajtótájékoztatóját nézve már tett egy jelzést a tiszteletről.

lorantka_a_gall 2010.05.02. 22:55:16

Igen, a Fidesznek jó a jelenlegi felállás. Ráadásul a mostani parlamenti ellenzéknek a bővülési lehetőségei is korlátozottak. A Jobbik nagyjából az általa egyáltalán megszólítható tábor felső határánál jár, az MSZP teljesen hiteltelen, ráadásul olyan társaság jutott be, ami tökéletesen képtelen a megújulásra, az LMP pedig még nagyon fiatal szervezet, rengeteget kell tanulniuk, bővülniük, ennek megfelelően a hirtelen erősödés csaknem kizárt náluk is (úgy értem, hirtelen, pár év alatt).

kopogtató 2010.05.02. 23:07:59

a kdnp jelentősége mi lehet? pusztán eggyel több frakció, és ennyi?

feketehun 2010.05.02. 23:11:45

Igen, ezzel a bejegyzéssel csak egyetérteni lehet, valóban nincsen most potenciálisan biztos váltópárt, de az is érdekes kérdés, hogy ha 4 év múlva - bár ez persze még igen messzi és homályba vesző időpont - nem éri el az abszolút többséget a Fidesz. Nem lenne ez annyira meglepő, az eddigi 6 választáson csak 2 alkalommal fordult elő az, hogy akár sima kormánytöbbséget is egyedül szerezzen meg egy párt.

Egy olyan helyzetben, amelyben a Fidesz mondjuk 48 %-ot szerez (ami ettől még történetének második legjobb eredménye lenne) nem lennének potenciális koalíciós partnerei: az MSZP egyértelműen kizárt, a Jobbik kompromittáló, az LMP meg elzárkózik, legalábbis egyelőre. El tudom képzelni, hogy egy ilyen plurális hatalmi leosztásban egyszerűen nem lenne két párt, amelyik képes lenne együttműködni, a posztban említett stratégiai-ideológiai okokból.

OFF: Kedves Gábor, rendszeres olvasója vagyok a blogodnak, és lenne egy észrevételem... : a dizájn teljesen jó, de miért ez a kép van fenn a Parlamentről? Azóta a dunai homlokzatot nagyon szépen felújították, elég lenne egy fotó az elmúlt pár hónapból és sokkal jobban nézne ki az oldal az Országház felújított homlokzatával.

cambridge.on 2010.05.02. 23:18:23

A Fidesz abba a helyzetbe került, még a választás előtt, hogy kiválassza magának a kényelmes ellenzéket: az LMP-t.
Nem véletlen az LMP-s feltámadás az utolsó pillanatokban a KC gyűjtésnél.
A Jobbik ugyan támogatja a felelősségre vonást, de nem szalonképes a világ szemében, a szocikkal pedig nem akarnak egyezkedni.
Az LMP főleg szocialistákkal szembeni alternatívát igyekszik megjeleníteni.
Nem hajlandó összefogni a Fidesz ellen a szocialistákkal, az pedig
bónusz a Fidesz-nek.
Az önkormányzati választásokon kiderül kinek "fekszik le" az LMP.
Mindenesetre el kell ismerni, óriási húzás volt a Fidesz részéről.

ubul2000 2010.05.02. 23:18:34

@lorantka_a_gall: Nem akarok kötözködni, de márt többször olvastam (nemcsak tőled), hogy a Jobbik lehetősége felső határánál jár. Nem tudom honnan veszitek ezt, de szerintem Edelény példája nem ezt mutatja. Ha a Jobbik ügyesen politizál és ki tudja védeni a Fidesz nemtelen támadásait- jelentősen megerősödhet. (Az mszp, lmp esetleges támadása nem nagyon számít - az erősíti a Jobbikot)

sztd 2010.05.02. 23:18:55

Szerintem a képlet nem ennyire egyértelmű. Az ellenzéki pártok helyzetét ugyanis nem látom ennyire nehéznek.
Egyrészt a Jobbik népszerűsége simán nőhet, ha nem agresszivitással kezdenek. Ráadásul Vona Gábor bemegy a parlamentbe első nap gárdaruhában, ha elviszik azért, győz, ha nem, akkor azért. Ha ezen kívül nem lesz agresszív, hanem előhozza a szakpolitikusokat, akik értelmes nyilatkozatokat tesznek közérthető nyelven, akkor gyorsan eloszlathatja a jobboldali közönségben a szélsőségesség képét, és elkezdheti amortizálni a Fideszt.
Az LMP a másik irányból támadhatja, vagy tehet mindenféle javaslatokat, amik összezavarják a Fideszgépeztet. A vége lehet az, hogy a kormány semmi kompromisszumra nem hajlandó, miközben nagy bajok vannak.
Az MSZP 2 év után pedig simán színre léphet, azzal a szöveggel, hogy a baj nem lett kiseb, pedig ő teret engedett a többieknek, és lám-lám, csak ő tud kormányozni.

Számomra az sem egyértelmű, hogy az ellenzéki erők nem tudnak összefogni. A Jobbik és az MSZP között tényleg nagy a pszichológiai ellentét, de az LMP akármelyikkel összefoghat, így együttműködés simán létrejöhet.
Ráadásul egy Jobbik LMP együtműködéshez simán csatlakozhat az MSZP, és akkor már esetenként kész is az egységes ellenzék a kormánnyal szemben egy igaz ügyért.

A poszt következtetése akkor lenne tökéletes, ha az LMP nem került volna be, vagy esetleg a társadalom elhiszi róluk, hogy ők SZDSZ egy másik köntösben.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2010.05.02. 23:20:22

Ezeket a gesztusokat ráadásul az ellenzék nem utasíthatja vissza, vagy nagyon komoly érvet kell kitalálniuk. Így viszont csak az marad amit a poszt is említ: széttagoltan, mindenki a maga elképzelését terjeszti majd elő...

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2010.05.02. 23:23:14

@sztd: Az LMP-Jobbik "összefogáshoz":
"A szocialistákkal elképzelhető együttműködés adott ügyek mentén, ha történetesen ugyanazt képviseljük. Más a helyzet a parlament egyetlen antidemokratikus szereplőjével. Bármennyire is nehezünkre esik, a párbeszéd kultúráját természetesen az ő irányukba is igyekszünk meghonosítani, de érthető okokból nem tudunk együttműködést kialakítani egy olyan párttal, amelyik radikálisan tagadja a magyar polgárok egyenjogúságát, és napi politizálása is az agresszión és a gyűlöletkeltésen alapul. Bármennyire is lesújtó a véleményünk az MSZP-ről és a Fideszről, nem lehet egyenlőségjelet tenni közéjük és a Jobbik közé. Ettől persze még nem lépünk velük stratégiai szövetségre.”
mandiner.hu/cikk/20100501_nem_vagyok_sem_komcsi_sem_orban_ugyvedje

ubul2000 2010.05.02. 23:23:55

@sztd: Szerintem teljesen kizárt egy Jobbik-Mszp együttműködés, de még mindig nagyobb esélye van mint egy Jobbik-Lmp együttműködésnek. Idáig biztosan nem süllyed a Jobbik. Persze együttműködés alatt valódi együttműködést értek,nem pedig egy-egy kérdésben való azonos szavazást. Ez együttműködés nélkül is előfordulhat bizonyos kérdésekben.

kopogtató 2010.05.02. 23:26:21

@sztd: tehát a radikális szavazatok csak a bejutáshoz kellettek?:)

mi az, hogy az mszp teret engedett. el lettek zavarva... nem ugyanaz.

lorantka_a_gall 2010.05.02. 23:27:34

@ubul2000: tudom, az ország kétharmada jobbikos, csak még nem tud róla. Ehhez képest egy év alatt erősödött 2%-ot. (ezt még az mszp is elérte, az lmp le is verte (2% és 5%). Abszolút értékben sem kiemelkedő. Egész egyszerűen kevés volt a párt 2010-ben komoly parlamenti munkához. Ráadásul az igazi eredményt elért emberek helyett a DúróDórika üldögél majd bent képviselőként. Gratula. A Jobbiknak soha nem fog kettessel kezdődni az eredménye. Hacsak meg nem ismétli a 2006-ost. :D

ubul2000 2010.05.02. 23:30:13

@lorantka_a_gall: Érdemi hozzászólás nincs?

lorantka_a_gall 2010.05.02. 23:30:42

@ubul2000: pontosan erről beszélek pl. A Jobbik együtt fog működni a Parlamentben a Lendvai-Gyurcsány-féle mszp-vel a "húdegonosz" Fidesszel szemben. Sokak szemében már most sem hiteles a Jobbik (amióta orrba-szájba a Fideszt támadja az mszp helyett), de ha össze is bútoroznak, nem sok szavazó marad a kétharmadból...

lorantka_a_gall 2010.05.02. 23:33:16

@ubul2000: :D Ne mondd, hogy ezekre most döbbentél rá... ennyi a reakciód? :D

ubul2000 2010.05.02. 23:35:38

@lorantka_a_gall: Ne próbálj csúsztatni! Nem mondtam, hogy a Jobbik "összebútorozik" az Mszp-vel. (Persze, ha ez a te véleményed, azt tiszeletben tartom, de szerintem hamarosan belátod, hogy tévedtél) De hogy az szdsz2-vel nem fog a Jobbik összefogni az biztos. Erre van egy fogadásom.
A Fidesz támadása pedig attól függ, hogy a vállalásainak megvalósításain dolgozik-e vagy sem

warren buffet 2010.05.02. 23:38:40

@ubul2000:

a jobbik lmp együttmüködésnél h ki süllyed és hova ezt gondold át, különben egyetértek. :)

a jobbik vagy másféle 20%szavazot keres és talál és a mostanit vesziti el vagy megelégszik a maximális szélsőjobboldali résszel amit most sikerült kiszakitania.

azokra a kőkemény de tartalom nélküli odamondásokra ami most megy soha nem fog 30% se szavazni.

ubul2000 2010.05.02. 23:40:19

@Igaz Hazafi: átgondoltam, azért írtam. A Jobbik soha nem alacsonyodhat ilyen szintre.

warren buffet 2010.05.02. 23:41:56

@ubul2000:

ezt már sokszor sok helyen olvastam.
de nem értem miből táplálkozik. konkrétan egy minimális tájékozottsággal beláthato h az lmp programja gazdasági szinten ugyanolyan vérkommunista mint a jobbiké.

ezért nem értem hogyan hiheti bárki h szdsz2, de te tudod.

lorantka_a_gall 2010.05.02. 23:42:57

@ubul2000: jó kérdés, hogy miféle "együttműködés" alakul ki a Jobbik és az mszp között. Szerintem semmilyen együttműködés nem elfogadható. Így egyértelműbb? szdsz2 pedig nem jutott be a Parlamentbe, Ibolykáék kiestek 2,x%-kal. Ha pedig az LMP-re akartál célozni (ami önmagában jelentős problémákat vet fel a tájékozottságoddal kapcsolatban), akkor szerintem hiába reménykedik a Jobbik abban, hogy legyen mit elutasítania (együttműködésre ajánlat). A Fidesz támadása gondolom eddig is attól függött. Nyilván. Pöersze. :D

ubul2000 2010.05.02. 23:47:45

@Igaz Hazafi: A Jobbik programját vérkommunistának mondani elég érdekes felvetés. Én nem értek vele egyet, de tiszteletben tartom a véleményed. Szerintem az lmp-é sem az, de azt nem ismerem olyan mélységben hogy erről érdemben vitatkozzam. Amit a médián keresztül hallottam az lmp programjáról kétlem, hogy az vérkommunista program lenne. (internacionalizmust te hol lát ezekben a programokban, ami ugye egy vérkommunista program sajátjai lennének)

Az szdsz2-re én a támogatásokból következtetek. Azt hiszem ez elég súlyos érv.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2010.05.02. 23:48:42

@lorantka_a_gall: Ráadásul a Jobbik úgy erősödött 14,7%-ról 16,7%-ra, hogy közben az ismertsége 30-40% környékéről 70-80% környékéig emelkedett (nagyon sok 2010-es jobbikos az EP választási eredményekből tudta meg, hogy létezik ez a párt). Az, hogy ilyen keveset erősödött a párt az ismertség gyors növekedése mellett, azt mutatja, hogy azok körében, akik ismerik, a Jobbik konkrétan visszaesett. Megpróbálják magukat magabiztos "új erőként" előadni, de igazából elég nagy bajban van a párt, tökéletesen kifulladt és nem tudják, hogyan tovább, mert nem sikerült elérniük azt, hogy tőlük függjön a Fidesz a kétharmados döntéseknél. Vagyis a Jobbiknak semmilyen zsarolási pozíciója nincs, ezzel pedig arra a szerepbe kényszerül, ami szerinte a Fidesz fő bűne volt: nem csinál semmit, csak beszél.

warren buffet 2010.05.02. 23:50:57

@ubul2000:

majd beidézem neked azokat az oldalakat ami alapján egyértelmű lesz neked is h a jobbik programja az (kezdve a "kis helyi földmunkás kommunáktól", mint a neve is mondja;))

ennyi erővel meg a támogatások alapján a jobbik meg a régi méretű mdf2.de ezt te sem gondolod komolyan, ugye?:)

Ordnassac 2010.05.02. 23:52:37

@hererál: mivel a szlovákoknál is hamarosan választás lesz, így lehet, hogy Slota egy ellenzéki kispárt első embere lesz, akire legyinteni lehet (már Fico és Meciar is meg akar szabadulni tőle).

juliusc42 2010.05.02. 23:53:41

Latszik, hogy nincsen mar kampany, tobb szaz helyett meg csak 25komment :)

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.05.02. 23:55:49

Van jelentősége ennek a "képnek" közvetlenül egy országos választás után? Legközelebb soká lesz, addig kialakulhat az igazi arca az új szereplőknek is, nem mellesleg pontosan az eseti megnyilatkozásaikból. Az esetleges ellenzéki "összefogások" is pont ilyen esetiek lehetnek csak egy ilyen ideológiai (!) felállásban, de a kormányzást tekintve nem nagyon lehet hatásuk. A népszerűségek persze majd változhatnak ezek hatására, de ennek 4 év múlva lesz próbája.Addig is a Fidesz pontosan arra fog hivatkozni 4 évig, ami ellen tette az előző 4 évben: egy választási ciklus négy évre szól, ergo tessék szépen kivárni az időt.

Az őszi önkormányzati választás persze közeleg (már ha tényleg akkor lesz), de az eddigi tapasztalatok alapján ott sokkal inkább döntenek a személyek és a helyi viszonyok. Erre nem biztos, hogy jelentős hatása lesz az országos politikának.

Így aztán tőlem azt csinálnak a parlamenti és egyéb "színpadokon", amilyen képet csak akarnak, de facto a kormány tevékenysége lesz a fontos és elemzésre érdemes téma, meg a kormánypárté.

Diocles 2010.05.02. 23:56:15

"a Jobbik (amely nem 1998-2002-es MIÉP-méretű kis parlamenti párt lett) – politikusi és szavazói szinten egyaránt - egyértelműen a Fideszhez áll sokkal közelebb, mint a másik két ellenzéki párthoz"

ezt nagyon rosszízű mondatnak tartom, a régi szadeszos kampányokra hajaz, miszerint Fidesz=MIÉP light.
A helyzet inkább az, h valójában MINDEGYIK ellenzéki párt közelebb áll a Fideszhez, mint azok egymáshoz, legyen ez bármilyen paradox.

1. A Jobbik esete a legegyértelműbb, magát a pártot a Fidesz radikális holdudvara hozta létre, jóllehet a szavazók többsége cigánygyűlölő exszocialista. Tehát ha a Jobbik együttműködne komolyabban az MSZP-vel, akkor a fél értelmiségi holdudvara zajosan otthagyná.

2. Az LMP - bár új SZDSZ-nek is szokás hívni - esetében is ki kell mondani, h sohasem került volna be a Fidesz jóindulata nélkül, ez ma már egyre jobban látható. Gondolok itt a Fidesz-sajtóra, amely már jó ideje kesztyűs kézzel bánik velük, stb.

Az LMP szerepe egyértelmű a Fidesz szempontjából, az LMP-nek szánják a bezzeg' ellenzék szerepét.

3. Az MSZP esetében is lehet mondani, legalábbis Szabados Krisztián ezt állítja, h jókora csoportok innentől kezdve a Fidesz szatelitjeként fognak működni, lévén a Fidesz tudja őket fogni egzisztenciális és egyéb úton.
De egyébként is állítható, h az MSZP álláspontja az esetek nagy többségében közelebb fog állni a Fideszéhez, mint a Jobbikéhoz, ha pedig mégsem, tehát valamiben azonos plattformra helyezkednek, az mindkét pártnak (MSZP és Jobbik) rendkívül kínos lesz majd.

ubul2000 2010.05.02. 23:56:29

@lorantka_a_gall: "jó kérdés, hogy miféle "együttműködés" alakul ki a Jobbik és az mszp között. Szerintem semmilyen együttműködés nem elfogadható. Így egyértelműbb?

Egyetértek teljes mértékben.

"szdsz2 pedig nem jutott be a Parlamentbe, Ibolykáék kiestek 2,x%-kal." Én őket szdsz3-naknevezném. örültem, hogy kiestek.

"Ha pedig az LMP-re akartál célozni (ami önmagában jelentős problémákat vet fel a tájékozottságoddal kapcsolatban), akkor szerintem hiába reménykedik a Jobbik abban, hogy legyen mit elutasítania (együttműködésre ajánlat). "

Nem hinném, hogy a Jobbik ilyesmire ácsingózik. Akkor abban - remélem - megeggyezhetünk, hogy közös a véleményünk: Jobbik - LMP együttműködés elképzelhetetlen. Az okát nyílván másképpen látjuk mindketten, de a végeredményt tekintve egyetértünk.

"A Fidesz támadása gondolom eddig is attól függött. Nyilván."

Nem! Eddig válasz volt a fidesz támadásaira. Az ogy-ben más lesz a helyzet.

Ordnassac 2010.05.02. 23:59:10

@kopogtató: ez attól függ, hogy mik a tervek vele. Érdekes húzás lenne, ha valamilyen okból kiválna a KDNP a "koalícióból" és átmenne ellenzékbe.

ubul2000 2010.05.03. 00:01:46

@Igaz Hazafi: Az mdf támogatást nem utasítanám el egyértelműen. Szerintem sok erediteleg mdf-es szavazó szavazhatott a Jobbikra (Itt természetesen a Lezsák, Csoóri, Csurka, Csengey, Fekete által fémjelzett Mdf-re gondolok, nem a Dávid, Herényi féle rémre)

lorantka_a_gall 2010.05.03. 00:04:13

@ubul2000: én igencsak sokat olvasok, tájékozódom, de a Fidesz részéről még egy rossz szó sem hangzott el a Jobbik irányába (sőt, mindig hárítottak, ha a maszop elhatárolódósdit akart játszani), mikor már bőven hallottam a jobbikos ismerőseimtől a zsideszezést. Ez a "mi csak visszaütöttünk" oltári nagy baromság.

ubul2000 2010.05.03. 00:06:12

@lorantka_a_gall: Nyilván nem olvasol Magyar Hirlapot, nem nézel Hír-Tv-t és Echo Tv-t

warren buffet 2010.05.03. 00:06:24

@Ordnassac:

na, ez az amit nem tudok semmi esetre sem elképzelni. :)

szóval jegyezd meg ezt, ha tényleg összejön beválthatod nálam egy sörre/más italra bármikor. :)

lorantka_a_gall 2010.05.03. 00:07:38

@ubul2000: MH, Echo alkalmanként, Hírtv gyakran. És fenntartom az állításomat.

warren buffet 2010.05.03. 00:09:18

@ubul2000:

ja most már azok az adok is mocskos hazaárulók vagy mivan?:D

lorantka_a_gall 2010.05.03. 00:13:06

@Ordnassac: én ezen már filóztam, 2/3-os törvényeknél biztosított lenne a többség, és a paritásos dolgoknál (pl bizottságok) is tuti lenne minden. De sztem azért nincs realitása, mert a többség tisztában lenne vele h taktikai húzás. Szal nem fogják megcsinálni. Meg olyasmi véleményt is olvastam, h könnyebb irányítani egy nagy és egy kisebb frakciót, mint egy óriásit.

Ordnassac 2010.05.03. 00:14:23

@Igaz Hazafi: én sem tartom túl valószínűnek, de sört/calvadost/Unicumot szívesen veszem. ;-)

ubul2000 2010.05.03. 00:14:54

@lorantka_a_gall: Akkor bizonyára elkerülte a figyelmed Bazer Zsolti Vonát, Jobbikot támadó cikke, az állítólagos házsagtöréséval kapcsolatos lejáratás, az Echo Tv-ben feltünő - a Jobbik korábbi egyik vezetője - Nagy feltűnése - akinek véletlenül 4 év multán, a választási kampányban jutott eszébe a Jobbikot lejáratni, vagy a Hír Tv - amelyik korábban mint az ördögre tekintett Csurkára, most hogy a Jobbikot támadta, hírtelen szalonképes lett ugynott. Ezek elkerülték a figyelmedet?

ubul2000 2010.05.03. 00:16:32

@Igaz Hazafi: Próbál mégegyszer, magyarul, mert így nem értem

lorantka_a_gall 2010.05.03. 00:19:26

@ubul2000: nem, ezek közül egyik sem kerülte el a figyelmemet. Mindemellet: "a Fidesz részéről még egy rossz szó sem hangzott el a Jobbik irányába (sőt, mindig hárítottak, ha a maszop elhatárolódósdit akart játszani), mikor már bőven hallottam a jobbikos ismerőseimtől a zsideszezést". Megteheted, hogy nem hiszed el, de attól még tény marad.

Ordnassac 2010.05.03. 00:20:42

@lorantka_a_gall: "[...] könnyebb irányítani egy nagy és egy kisebb frakciót, mint egy óriásit" <--- ez biztos, de 2006-ban ez azért nem volt téma, mégis volt különállás.

Gábor: vannak tanulmányok, cikkek, amelyek a KDNP lehetséges szerepével foglalkoznak?

warren buffet 2010.05.03. 00:24:34

@ubul2000:

nyilván vanna fórumok ahol roppant sikert aratna ez a hatásvadász: "próbáld meg magyarul" duma. :)
mindegy túllépek rajta, a kérdésem arra irányult, h a jobbik(os) szemében akkor már a MN, a HirTv meg az Echo is egy szemét szar kommunista hazaárulo médium csak azért mert nem tapsikolnak térdenállva és esetleg jogos/jogtalan kritikával illetik A PÁRTOT?

lorantka_a_gall 2010.05.03. 00:25:33

@Ordnassac: lehetségesnek tartom, hogy a köv. négy évben gondot fordítanak arra, hogy a KDNP-t felépítsék, és betolják a Jobbik-szavazóknak alternatívaként. Bár a Jobbik-szavazótábor erős heterogenitása miatt sztem ez sem túl működőképes alternatíva.
Esetleg reprezentációs célokat is szolgálhatnak ("mi mégiscsak koalícióban kormányzunk, és nem egyedül teljhatalommal").
2006-ban pedig tényleg a megszólalási idők miatt váltak. Most nem feltétlenül ugyanaz a hasonló eredmény alapja.

ubul2000 2010.05.03. 00:26:44

@lorantka_a_gall: (mind a mellet se rossz :))) )
Azt hiszem különbséget kell tenni a pártvezetések megnyíilvánulása, és a pártokhoz közelálló média megnyílvánulása között (Hír-tv, Echo tv, MH, gondola.hu illetve barikád.hu, szentkoronaradio.com, estleg kuruc.info)
Míg a pártvezetések inkább visszafogottak a média nem az. Csak a fidesz-média sokkal hatékonyabb, sokkal több helyre jut el, míg a jobbikhoz közeli csak interneten van jelen.

lorantka_a_gall 2010.05.03. 00:33:37

@ubul2000: semmilyen nem-ballib médiumban nem találkoztam Jobbikot támadó megnyilvánulással az EP-választások előtt, utána is elvétve, ősztől gyakrabban. Ehhez képest a barikad.hu már 2009 januárjában zsideszezett.
És a "baráti sajtó" is lényegtelen ahhoz képest, hogy magánbeszélgetésekben már bőven volt acsargás a Fideszre előbb is, csak később ezt pártprogram szintjére emelte a Jobbik, teljesen elfeledkezve a 8 éves MSZP-kormányzásról (és a Fidesz 4 évéről is, ami igencsak jól sikerült - főleg a többihez képest).

warren buffet 2010.05.03. 00:34:21

@ubul2000:

szerintem nem csak az számit h hány helyre jut el.

a fidesz közeli médiumok hangvétele meg tudja szólitani a potenciális szavazók 70%át, a kuruc.info meg a 7%át. egyszerűen azért mert az emberek nagy részének azért fontos a nyugodt hangvétel, az érvek stb.

Ordnassac 2010.05.03. 00:34:33

@lorantka_a_gall: lehetséges, hogy fel akarják építeni, csak kérdés, hogy hogyan. Kormánypártként nem biztos, hogy ez olyan egyszerű, főleg, hogy a sikereket a Fidesznek fogják tulajdonítani, a kudarcok meg a KDNP-t is vihetik a levesbe. Amik meg a KDNP szívügytémái, azok nem tudom, hogy mennyire vonzanak legalább öt százaléknyi szavazót. Családi adózás még talán, de amúgy...

lorantka_a_gall 2010.05.03. 00:35:49

@Ordnassac: egész biztosan meglátjuk.. én most elrakom magam éccakára :) Jóéjt mindenkinek!

ubul2000 2010.05.03. 00:37:10

@Igaz Hazafi: Nem kívántam hatásvadász lenni. Bocsánatot kell kérnem, de az adok szót nem tudtam adók-ként értelmezni, mert így világos lett volna. Még egyszer elnézést.

"a jobbik(os) szemében akkor már a MN, a HirTv meg az Echo is egy szemét szar kommunista hazaárulo médium csak azért mert nem tapsikolnak térdenállva és esetleg jogos/jogtalan kritikával illetik A PÁRTOT?"

Erről szó sincs. Csak amikor egy elítélendő "helótázás" azonos súlyú lesz egy BKV-s milliós lenyúlással az már baj. Arról nem beszélve, hogy egy ilyen Jobbikos tagot (nem képviselőjelöltet) pellengérre állítanak, elfeledkeznek aról, hogy a Fidesz jelöltjei között (ma már megválasztott képviselő) van olyan, aki akasztási javaslata miatt (lógni fogsz) korábban lemondásra kényszerült parlamenti mandátumáról.

warren buffet 2010.05.03. 00:37:43

@Ordnassac:

igen pl. a vasárnap minden üzlet legyen zárva alapbol -40% szavazó... :)

warren buffet 2010.05.03. 00:43:43

@ubul2000:

nincs gond, akkor én is félreértettelek.

én ugy gondolom h hangvételében egyetlen MN-es sőt még a Bayeres ominozus cickányok duma sem süllyed barikád mélyre.

ergo csak azt akartam mondani h te beleölhetnél 500 milliot akármelyik szélsőjobbos médiumba az magában nem generálna nagyobb nézettséget/olvasottságot.

ubul2000 2010.05.03. 00:43:56

@lorantka_a_gall: "és a Fidesz 4 évéről is, ami igencsak jól sikerült - főleg a többihez képest)."
Azt hiszem, ebben nincs vita közöttünk. A Fidesz messze jobban kormányzott mint az mszp/szdsz 12 év alatt.

Számomra egyetlen probléma van. A Fidesz ugyanazt a szart paszírozta, mint az mszp/szdsz, csak minőségileg sokkal jobban. Ami számomra gond, hogy a lényeges kérdésekben - eu, multik, stb - nem képviselt más álláspontot, mint a libsik. Az persze kétségtelen, hogy azt sokkal jobban tette.

tcom 2010.05.03. 00:47:10

A politika résztvevőinek a sorsa ma már nem a Parlamentben dől el.
Mennyire képes a Fidesz kielégíteni a többség érdekeit. Nyilván a jelképes ügyek egy ideig kitartanak, de 4 év múlva a többséget már csak egy fogja érdekelni "rosszabbul élünk-e mint 4 éve"?
Ha még nem világos mindenkinek, a köv. 4 év kormányzásának csak egy nyertese lehet, az adót fizetők és, vagy gyermekeket vállalók. A nyugdíjasok, a minimálbéresek, az inaktívak vesztesei lehetnek csak a jövőnek. Nincs más út.
Csakhogy nem erről volt szó!

ubul2000 2010.05.03. 00:53:48

@Igaz Hazafi: "én ugy gondolom h hangvételében egyetlen MN-es sőt még a Bayeres ominozus cickányok duma sem süllyed barikád mélyre."

ha még kuruc.info-t mondtál volna, de a barikád? Mi kivetnivalót találsz benne.

"ergo csak azt akartam mondani h te beleölhetnél 500 milliot akármelyik szélsőjobbos médiumba az magában nem generálna nagyobb nézettséget/olvasottságot."

Miután ilyen példa nincs, a vita erről akadémikus lenne. Arról nem beszélve, hogy megvitatás tárgyát kéne képezni annak, hogy mi az hogy szélsőjobb, egyáltalán mi az hogy szélsőséges.

Lehet, hogy egyedül vagyok a véleményemmel, de Mo. elmúlt 20 éves történelmében egyetlen párt volt szélsőséges - ez az szdsz (nem a Retkes-féle, még a Pető, Kuncze féle). Ha végiggondolod, hogy mit képviselt ez a párt, hogy mindent támadott és aláásott, ami a magyaroknak fontos, akkor megérted az álláspontomat. Az általam nagyon elítélt Thürmer-féle kommunista párt hozzájuk képest egy hazafias párt.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.05.03. 00:54:14

Ennek érdekessége a következő választásokon jelenhet meg. Ha tartósan sikerül a Fidesz ellenes szavazatokat megosztani egy középerős Jobbik és MSZP között, akkor a Fidesz még a jelenlegi támogatottságából jelentősen veszítve is a legerősebb parlamenti párt maradhat, és adott esetben egyedül kormányozhat tovább. Ha jelentősen ötven százalék alatt végez a Fidesz de meg tudja nyerni az egyéni körzetek jelentős többségét, mert sem az MSZP, sem a Jobbik nem tudja őt nagyon verni ezekben, akkor abszolút többséget szerezhet akár negyven százalék alatti eredménnyel is (ld. MSZP 1994). Egy nagyon erős Jobbik veszélyes a Fideszre nézve, de a jelenlegi helyzet legfőbb jellegzetessége, hogy nemhogy váltópart nincs, de még egy potenciális váltókoalíció sincs, mint az 94-98-as ciklusban volt. Vélhetően előbb-utóbb kiszámíthatatlan irányokba fog változni a politika, de különösen a választási rendszernek köszönhetően a Fidesznek jelentős érdeke fűződik ahhoz, hogy megpróbálja „befagyasztani” a pártrendszert egy domináns és két vagy több közepes ill. kis játékossal, különösen ha az utóbbiak úgy rühellik egymást, mint a jelen ellenzék pártjai.

cambridge.on 2010.05.03. 00:55:08

@Diocles: Ezek szerint nem csak én látom úgy, hogy a Fidesz hathatós támogatásával került be az LMP.

Navrasics szerint ősszel lesznek az önkormányzati választások.
Akkor kiderül el tudják e feledni a kisebb nagyobb sérelmeiket, és tudnak e hosszú távú érdekeik szerint politizálni.

Ha csak az acsarkodás megy, akkor borítékolni lehet a Fidesz 20 éves kormányzását!
Ezt csak a szocialisták tudták ilyen tökéletesen kialakítani.
Persze nem elfeledkezve a tudathasadásos SZDSZ szerepéről sem.

Vona szerint a Fidesz belebukik a kormányzásba.
Ezt nem nehéz megjósolni, kérdés mennyi idő múlva következik be?
A Jobbik lehet az első amely belebukik az ellenzéki szerepbe.

warren buffet 2010.05.03. 00:56:33

@tcom:

én annyira nem bánnám ha most 4 évig az adófizetőknek lenne jobb. pláne ha még a gyereket vállalokat is támogatják...

ubul2000 2010.05.03. 00:57:59

@Igaz Hazafi: Már ha a magyar gyermekvállalókat támogatnák...

warren buffet 2010.05.03. 01:03:23

@ubul2000:

nem annyira akadémikus mint képzeled.

a Magyar Hirlap kb szdsz lap volt, megvette a szélesgabi, és elhiheted nem csak 500 M-et költött rá. :) és az olvasotábora csak átalakult, de továbbra is marginális a részesedése a MN, Népszabadság, stb (Blikk de azt nem erőltetem, csak a példányszám miatt jegyzem meg).igy már értheted mire gondolok.

a másik amire célozni akartam h nagyokat mondani lehet, mert látványos stb. de pl azt tudni kell h minden kis valuta (ami nem jüan, euro v a dollár) árfolyama a befektetőkön múlik. egy ennyire eladosodott kis országban ezt tekintebe kell venni mert egy elhibázott (pl. multiellenes) nyilatkozat forintosithato kárt okoz magyar embereknek. és ez komoly dolog szerintem.

warren buffet 2010.05.03. 01:06:16

@ubul2000:

tudtam h ezzel h ezt a szót kifelejtettem magas labdát adok, le is csaptad. :D
nem fogalmazok kirekesztőn, legyen adokedvezmény. ;)

ubul2000 2010.05.03. 01:11:31

@Igaz Hazafi: "a Magyar Hirlap kb szdsz lap volt," Ez igaz, de azért ez már régen volt

"Blikk de azt nem erőltetem" Tudtommal ez a legnagyobb példányszámú, jellemzően a jelenlegi közállapotokra. Ezért volt súlyos politikai hiba a Jobbik részéről az RTL, TV2 megszüntetéséről beszélni, bár én ezzel tökéletesen egyetértek. Ez minimum 10% minuszt jelentett.

"a másik amire célozni akartam h nagyokat mondani lehet, mert látványos stb. de pl azt tudni kell h minden kis valuta (ami nem jüan, euro v a dollár) árfolyama a befektetőkön múlik. egy ennyire eladosodott kis országban ezt tekintebe kell venni mert egy elhibázott (pl. multiellenes) nyilatkozat forintosithato kárt okoz magyar embereknek. és ez komoly dolog szerintem."
Ebben látszólag igazad van, és igazad is marad mindaddig, amíg hagyjuk a multikat uralni a magyar gazdaságot. Kérdés, lesz-e a fidesznek ereje, vagy szándéka ezt megváltoztatni.

ubul2000 2010.05.03. 01:13:23

@Igaz Hazafi: Végül is azoknak akik eddig sem fizettek adót, akár nyugodtan lehet adókedvezményt is adni :))))

warren buffet 2010.05.03. 01:17:10

@ubul2000:

nem sokan maradtunk ahogy elnézem.:)

sajnos a valuta dologban nem látszólag van igazam...én lennék a legboldogabb ha nem tudnám h kb 6 millio ember van rendesen eladosodva külföldi (CHF. EUR, japán jen) valutában. szóval észnél kell lenni, mert ennek semmi köze a multikhoz. :)
és nagyon nagy hiba lenne ennek a megoldási terhét a fidesz nyakába varrni, mert ez a magyar emberek korlátoltsága miatt van, sajnos ez is tény.

Ordnassac 2010.05.03. 01:21:55

Nagy érdeklődéssel olvasom kettőtök vitáját. :-)

warren buffet 2010.05.03. 01:23:24

@Ordnassac:

:D én kérek elnézést, nem láttalak. ;)

Ordnassac 2010.05.03. 01:26:22

@ubul2000: off kérdés: szerinted mennyire lesz előny vagy hátrány, hogy a Jobbik-frakció fele nem múlt el 35 és ebből kilencen a harmincat sem érték el?

ubul2000 2010.05.03. 01:28:00

@Igaz Hazafi:
"nem sokan maradtunk ahogy elnézem.:)" Későre jár illetve koránra, fene se tudja mit írjak :))) Lassan aludni kéne, holnap (ma) hosszú vezetés vár rám, meg munka is

".én lennék a legboldogabb ha nem tudnám h kb 6 millio ember van rendesen eladosodva külföldi (CHF. EUR, japán jen) valutában. szóval észnél kell lenni, mert ennek semmi köze a multikhoz. :)
és nagyon nagy hiba lenne ennek a megoldási terhét a fidesz nyakába varrni, mert ez a magyar emberek korlátoltsága miatt van, sajnos ez is tény."

Én biztosan nem akarom ezt a fidesz nyakába varrni, hogy semmi köze a multikhoz, azt nem mondanám. Persze itt most nem az auchan-ra, cora-ra , stb gondolok, de a bankok ebbe jócskán belejátszottak, és a magyar kormányok, amelyek engedték, hogy a bankok minden következmény nélkül a hitelfelvevőkre hárítottak minden kockázatot. Mint vállalkozó, tudom, hogy a későbbiekben fellépő kockázatokat általában meg szokták osztani. És ez a kormányok bűne, hogy ezt engedték. Hogy ez csak az mszp/szd kormányok bűne, vagy a fidesz kormány bűne is - azt nem tudom.
Vitatnám a magyar emberek korlátoltságát - a felvilágosítás teljes hiánya miatt kerültek ilyen helyzetbe. Csak saját példámra tudok hivatkozni, szerencsére én nem vagyok veszélyeztetett helyzetben de a példa azért jó. Gk-t vettem részletre, mindenáront forint alapú hitelt szerettem volna - nem lehetett. A bankok ragaszkodtak a svájcifrank alapú hitelhez. Szerintem előttük világos volt, hogy az árfolyamkockázaton csak nyerhetnek.

ubul2000 2010.05.03. 01:30:43

@Ordnassac: Nem tudom megítélni. A dinamizmus az oldalukon állhat. Nyilván tapasztalat kevés. Szerintem a helyzet a Fidesz 90-es helyzetéhez lehet hasonló. Bár szerintem a Jobbik képviselői komolyabbak, mint a Fideszesek voltak annó.

warren buffet 2010.05.03. 01:37:44

@ubul2000:

ha valaki azért vesz fel hitelt a házára/lakására mert akar egy uj autot (ugy h hobbiauto és nem munkaeszköz) meg egy nyaralást kubába az hülye.akkor is hülye ha magyar akkor is ha cseh és akkor is ha amerikai.nem azzal véded meg a néped ha mindenre bólintasz amit csinál akkor is ha az netto hülyeség.namármost a felvett hitelek 95%a fogyasztásra ment aminek jelentős része teljesen felesleges volt.(és nem gondolom h a bankok ártatlanok, messze nem,de az éremnek 2 oldala van).

warren buffet 2010.05.03. 01:38:40

@ubul2000:

nem komolyabbak csak szigorúbb a tekintetük. :))))

ubul2000 2010.05.03. 01:42:56

@Igaz Hazafi: "ha valaki azért vesz fel hitelt a házára/lakására mert akar egy uj autot (ugy h hobbiauto és nem munkaeszköz) meg egy nyaralást kubába az hülye."
Igen, ezzel egyetértek. De szerintem a bedőlő hitelek jelentős része nem ílyen. Hanem magára a lakásra, üzletre vették fel, vagy munkaeszköz kocsira, mégha az személyautó is....

ubul2000 2010.05.03. 01:43:49

@Igaz Hazafi: És mintha kevesebb lenne a fülbevaló meg a piercing is..... :))))

warren buffet 2010.05.03. 01:48:05

@ubul2000:

biztosithatlak h nem. :)
a magyar nem az a befektető tipus, lásd a balatont ahol amig a németek idejártak évente duplázták az árat amig a dojcsok el nem szoktak. én szeretem ha észreveszik a hibákat (nálam is) mert abból tanul az ember. abból nem h minden szép és minden jo és mert magyar vagy tanulnod sem kell mert a szkita vér majd ellát mindennel. :) ez nekem nem érv.

nade menjünk aludni, balesetmentes közlekedést mára!
jóéjt

warren buffet 2010.05.03. 01:50:34

@ubul2000:

engem az érdekel mit tesznek, és másodsorban mit mondanak nem az h van-e fülbevalo vagy nem. :D
ne legyél már szdszes ;)))

eloi 2010.05.03. 01:57:25

Ha a Jobbik marad az agresszivitásnál, akkor négy évre mindenkitől elszigetelődik, és legfeljebb a Parlament "megmondóemberei (más olvasatban: bohócai) lehetnek.

Az LMP feladata az, hogy a baloldalon létrejött teret gyorsan betöltse! (Ahogy a Fidesz az MDF/Antall utáni jobboldali űrt.)
A múlt (MSZ(M)P) most verhető, kiszorítható. Ez az LMP növekedési, váltópárttá válási esélye.
Szerintem mindenki csak nyerne velük, mint egy igazi "új baloldallal". (A régi elvtársakból sosem lesz új "hús"!!!)

A Fidesznek, ha van esze és előre néz a jövőbe, érdeke lenne az LMP-neksegíteni ebben. És "kinevelni" a jövő balos pólusát. Konkurencia lesz ugyan, de nem a vállalhatatlan expárttitkárok, exmarxisták, a régi rendszer elitje és haszonélvezői lesznek azok. Ez az ország érdeke is és a társadalmi igazságosságot is szolgálná.
Egy Fidesz - LMP póluspár jó lenne az országnak. Együtt(működve) kiszoríthatják mind az MSZP-t, mind a Jobbikot.

A KDNP bokréta a Fidesz kalapján. Önállóan már nem létezne. Nekünk keresztényeknek sem vált be a párt. Kár, de ez van. :-(

más hülyesége miatt (törölt) 2010.05.03. 02:00:56

Nem akarok beleszólni (de!), felsorolnátok a 4 év Fidesz-kormányzás "messze jobban kormányzott" eredményeit? Na jó, csak 1-et, ami a magyar embereknek, családoknak, közalkalmazottaknak, utazóknak, szállítóknak jót tett?!
Kösz

ubul2000 2010.05.03. 02:03:15

@Igaz Hazafi: Jó éjt! Menjünk aludni.

(Sajnos nekem arra is kell figyelnem, mint vállalkozó, hogy az alkalmazottak viselnek-e ilyen szarságot, vagy tetoválva vannak-e. Aki raktárban dolgozik, annál nem érdekes, de aki vevőkkel van kapcsolatban, annak normálisan kell kinéznie)

tcom 2010.05.03. 02:15:37

@cambridge.on:

"Ezek szerint nem csak én látom úgy, hogy a Fidesz hathatós támogatásával került be az LMP."

Ez nem igaz szerintem. Nem azért mert nem elképzelhető, hanem mert van a "természetes" útra is magyarázat.
Szétesett a bal és liberális oldal. A szavazók nagy többségének nem maradt választása. Az egyetlen alternatíva az MDF lett volna, de az meg magát verte szét, tette komolytalanná, még ha többé kevésbé reális, ígérgetés nélküli gazdaságpolitikájuk volt.
Egy lehetőség maradt az LMP. Továbbá a Fidesz nem mulasztott el alkalmat bagatelizálni a kis pártok jelentőségét várható súlyát, illetve elvesztegetett szavazatként értékelve a rájuk jutó voksokat.

Ha mégis igaz a gyanú és az LMP háttér alkut kötött a Fidesszel, akkor nem rossz indikátor az LMP programja. Ha ezt valósítaná meg a Fidesz, akkor az előnyére vállna az országnak. Érdemes elolvasni. Több egyforma cél, megoldás, szándék egyezik a két párt programjában. Lényeges elemük, hogy a munkahelyeket a mezőgazdaságban hoznának létre. Ami elsőre nevetségesen hangzik, de valójában sok a mellette lévő érv. Nem mellesleg az iskolázatlan rétegeknek adna munkalehetőséget, úgy hogy ezen tömegek nyilván emlékezni fognak rá a választásokkor.

borzzz 2010.05.03. 03:49:32

Gábor, ez egy nagyon is lehetséges forgatókönyv, és valóban hasznot hoz a Fidesznek, de ezerszer jaj az országnak.
Egészen véletlenül nincs egy win-win forgatókönyved is, vagy nincs más út, mint előkészíteni az útleveleket?

stratez 2010.05.03. 04:40:55

@ubul2000: Ugye, csak viccelsz, Ebben a Jobbik-frakcióban nincs egyetlen minőségi, karizmatikus politikus sem. Még Vona is csak nagy jóindulattal nevezhető annak, a többi meg a közelében sem jár a 90-es Fidesznek. Akkor ott volt egy Orbán, Szájer, Fodor, Áder. Ez egyébként pillanatok alatt ki fog derülni, ahogy a politikai hétköznapok megkezdődnek a parlamentben, és érdemben kell hozzászólni a dolgokhoz. A Jobbiknak többek között ezért is vezet lefelé az útja, méghozzá nyílegyenesen, kacskaringók nélkül.

cambridge.on 2010.05.03. 06:01:01

@tcom: Nem tartom valószínűnek a korai háttér alkut.
Véleményem szerint a Fidesz el akarta kerülni, hogy csak az MSZP
legyen a parlamentben baloldali párt.
A későbbi háttér alku nincs kizárva, bár erre nem szorul rá a Fidesz.

A Fidesz igazi céljairól szerintem csak a választási törvény benyújtásakor szerezhetünk információt.
Ott eldől mennyire veti latba a teljes frakciót, az esetleges ellenzéki elutasítás esetén.

lüke 2010.05.03. 06:23:06

@Ordnassac:
majd ha megőrült:)
önként elveszteni a hatalmat? olyan férfi nincs:)

lüke 2010.05.03. 06:24:47

@ubul2000:
6 millió?
a gyerekek is kapnak kölcsönt?
csak cca 4 mill munkavállaló van...........

lüke 2010.05.03. 06:27:48

@ubul2000:
most nem fogja hangoztatni, ezt az ókommunista ázsiai módszert

lüke 2010.05.03. 06:29:22

@tcom:
ugyan már
a teljes bp-i SZDSZ szavazó bázis- 5%- szavazatát megkapta az LMP

lüke 2010.05.03. 06:34:17

@borzzz:
ha jól beszélsz
idegen,s nem külföldi nyelveket:)
Ausztria 2011-ben felszabadítja az új EU tagálllamok munkavállalási moratóriumát,
a munkanélküliség azonban nem csőkkent az EU-ban -Barcelonában pl 20%-
s persze ,ha az angolul, franciául beszélő afrikaiakkal,hindukkal fel tudod venni versenyt

is 2010.05.03. 06:48:11

na, végre más is meglátja, amit én már napok óta írogatok: ez a sajtónyilvános parlamenti bizottsági helyelosztás nem gesztus, hanem szívatás, az oszd meg és uralkodj alapján. a külügyi bizottság elnöki posztjára ugye bejelentkezett a Jobbik is, meg nyilván az MSZP is. a FIDESZ arra vár, hogy a kamerák előtt ugorjon egymásnak a két párt, aztán dörzsölhesse a kezét.

négy évig azt hallgattuk a FIDESZtől, hogy a kormánynak kell javaslatokat tenni, az ellenzéknek nem. most hirtelen megfordtjk az egészet. Ildikó meg még mindig annyira naív, hogy megint beleszalad ebbe a jogászi csűrcsavarásba.

BonFire 2010.05.03. 07:00:36

Kicsit off, de a liberalizmus mételyének újabb bizonyítéka: Alföldi Robertának (a Nemzeti Színház buzeráns igazgatójának) úgy tűnik, mindent szabad. A kereszténység meggyalázása és a meleg büszkeség hirdetése a Nemzeti Színházban "művészeti" kiállítás keretében, 7 m2-es transzparenseken angol nyelven hirdetve: Nobody knows that I am gay - mindezt Krisztus és Madonna köré vegyítve.

Kedves Roberta: mindannyian tudjuk, csak te dicsekedsz is vele!!! A pofátlanság csúcsa.

www.youtube.com/watch?v=Ux9EKwrf6i0

vili_a_mopsz 2010.05.03. 07:02:10

@kopogtató:
a kdnp jelentősége mi lehet? pusztán eggyel több frakció, és ennyi?

Korántsem, már pedzegetik, hogy mekkora frakciója is legyen a kdnp-nek. 2 kormánypárti frakció 2x annyi bizottsági hely, 2x annyi megszólalási lehetőség. Ráadásul, ha nagyobb kdnp frakciót csinálnak, mint az MSZP-é, akkor az MSZP megszólalási lehetősége is a 2. helyről a 3.-ra szorul.

bandeirante 2010.05.03. 07:03:12

@sztd: Ha a jobbik, higgadt, szakpolitikai szövegekkel jön, akkor kapásból elveszti a támogatói 50%-át. Akik azért szavaztak rájuk, mert csodát vártak tőlük, a csoda meg érdeklődés hiányában elmaradt.

bandeirante 2010.05.03. 07:05:45

@ubul2000: Szerintem is a jobbik a lehetőségei felső határán jár. Ezt onnan veszem, hogy irtózatosan heterogén a tábora. Edelény abszolút kivétel volt, és ne feledjük, hogy Edelényben nem a jobbik győzött, hiszen a jobbikos jelölt visszavonult. Edelényben tulajdonképpen a korábbi fideszes jelölt győzött, akit külpolitikai megfontolásból vissza kellett vonni.

Akit a jobbik meg tudott szólítani, azt már megszólította.

p.a.r.t.i.z.a.n 2010.05.03. 07:40:54

Jobbik: süllyesztő, nekik nem fekszik a "kulturált" politizálás. A parlamenti salamonozás nem lesz elég az őket bejuttató választóknak, főleg hogy ami egy választási gyűlésen bátor dolognak tűnik, ott már tahóságnak tűnik. A KDNP támogatottsága jelenleg alacsonyabb mint az SZDSZ-é, gyakorlatilag mérhetetlen. Arra jó hogy a papoknak ki legyen fizetve a 8 év agit-prop munka. Sajnos mi fogjuk meginni a levét (vasárnap no tesco, kötelező hittan stb.). Az LMP simán lehet váltópárt, meg fogják kapni azt az ismertséget, ami a sokkal nagyobb siker akadálya volt, csak vigyázniuk kell hogy ne a programjukban megbúvó ökörségeket hangsúlyozzák, (pl osztályzás eltörlése) hanem a szimpatikus (pl zöld) gondolatokat. Ha jó érzékkel sikerül megszólítaniuk a baloldali (ex MSZP) szavazókat. Az MSZP azzal, hogy ugyanazokat a bukott figurákat ültette be mint eddig, esélye sem lesz hogy visszaszerezzék a választók bizalmát, akik nem a pártot gyűlölték meg hanem ezeket a sunyi korrupt figurákat. Így abszolút hiteltelen lesz, ha pl egy fideszes korrupciós ügyre hívják majd fel a figyelmet.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.05.03. 07:50:14

@ubul2000: fogd fel egyfajta önkritikaként, hogy a valamikori szdsz szavazók milyen hevesen határolódnak el egykori választottuktól...

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.05.03. 07:58:26

@eloi: az lmp-ről teljesen egyetértek veled. én drukkolok, hogy 4 év alatt az mszp-ből törpepárt legyen, és az lmp megerősödjön. a jobbik annyiban konkurenciája az mszp-nek, hogy elkezdett prolipártként viselkedni, ezért nehéz lesz őket is elgyengíteni.
a kdnp-ről sajnos keveset tudnak az emberek, ez részben annak köszönhető, hogy a méádia ill. a kampány arculata teljesen elhanyagolja. tisztázzunk vmit: a választásokon területi listán a fidesz-kdnp lista nyert, egyéniben a fidesz-kdnp jelöltjei nyertek. a kdnp ugyanúgy részt vett a kampányban, mint a fidesz összes tagozata, a fidelitas, az iksz, magosz, vállalkozók pártja, stb. már megbocsássatok, de hülye aki egy pártként kezeli az egészet. nem véletlenüól ugat a fidesz már 8 éve, hogy Szövetség!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.03. 08:01:46

@Diocles:

No, hát ezt nevezi Viktorunk centrális pártrendszernek.

A Fidesz a hatalomfétisű alattvalók pártja.

A jobbikosok a radikálisabb anarchista fideszbrancs.

Az elempések a lila fideszfantaszták társadalmi romantikával.

Az emeszpések pedig a Fidesz reálpolitikai szárnya nagy kormányzati tapasztalattal.

Az állampárt összeállt.
Kiváncsian várom azt a közéleti balhét, ami ezt megcáfolja.

lüke 2010.05.03. 08:09:50

@is:
divide et impera oly régi, hogy majd bolond lenne nem ezt csinálni ,ha
FELHATALMAZTA A NÉP:)

jjulie 2010.05.03. 08:27:48

@simonmondja.:

a hatalomfétis, na erről derül majd ki, hogy ilyen lovat akartak a mindannyian

(valami aláírásgyűjtők pedzegetik már, hogy nem úgy fénylik a szőre ahogy nekik kedves, pedig még szinte semmi sem történt)

Idet 2010.05.03. 08:29:00

@Ordnassac: Sőt, a szlovákok állítólag már puhatolódznak OV-nál, hogy le kellene ülni normálisan megbeszélni a dolgokat...

Idet 2010.05.03. 08:31:14

@Igaz Hazafi: Én inkább tapasztalatlanságot mondanék. (eladósodás)

Zoltchy (törölt) 2010.05.03. 08:32:35

A FIDESZ nem tudja alkalmazni az "oszd meg és uralkodj" elvét. A FIDESZ semmilyen elvet nem tud alkalmazni. Ők, most, a közlekedőedények törvénye alapján kerültek kormányra. Megbillent a politikai "egyensúly" és a szavazók egyszerűen átfolytak hozzájuk.
Annyira nem urai a helyzetnek, hogy már biztos nyerő pozícióban is csak a fal mellett mertek elosonni (a legtehetségesebb magyar politikussal az élükön), mert képtelenek kiszámítani a lehetséges hatást.
Mit fognak tenni az ellenzéki pártok? Azt, amit a FIDESZ az elmúlt 8 évben. Kritizálnak, kritizálnak, kritizálnak és kivárják, amíg a kormánypárt annyi hibát követ el, hogy annak eredményeképpen magától megbukik.
Aztán majd ők is hirdethetik világraszóló győzelmüket.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.03. 08:35:43

@jjulie:

Na, ezt is furcsállom, hogy semmi sem történt.
Nyolc évig mondták, hogy csak mondjon le a hazug Gyurcsány, mert ők aznap készek átvenni a hatalmat és készek minden kérdés megoldásával.

Most meg már egy hónapja győztek és sehol semmi.
A forint bedőlésekor baromi jó lett volna azt várni, hogy vacilláljanak a fidesznyikek, hogy melyik családi adózást szeretnék inkább, a háromgyerekest, vagy a néggyerekest.

Akkora titkos terveik vannak, hogy szerintem maguk se tudják.
Ezt a töketlenkedést azért nem igérték.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.03. 08:39:01

@jjulie:

Mond már meg Juli, hogy miért a Sólyom állása a kormányzati kérdés.
Részemről leszarom.

Idet 2010.05.03. 08:39:44

@lüke: Nő is kevés;-) (hatalom)

jjulie 2010.05.03. 08:45:49

@simonmondja.:

nézd meg az index nyitó oldalán a király meg a három testőr ábrázatát, minden rá van írva (nagy a csapat de keskeny a palló amin át kell kelni)

nem véletlenül attól függ a pártok jövője, támogatottságuk aránya, hogy mi a csoda lesz a gazdaság helyzete, az országnak álltalában, és azon belül az egyes rétegeknek?

és vajon a pártok meg a kormány meg a parlament mozgástere mekkora és milyen jellegű a gazdaságot tekintve?

a tippelgetések mögött tisztán aktív irányítói szerep feltételezést sejtek, (a rendszerváltási naivitásból) nem pedig egy lekövetőit (nyilván nem a két véglet létezik, hanem valamelyik átmeneti vegyes állapot)

a centrumok döntései erősen hatnak ránk, talán közvetlenebbül és előrejelezhetetlenebbül, mint valaha, és sokkal gyorsabban váltakozva, mint akár 20 éve (pénzipari technológia vátásnak köszönhetően)

szóval tényleg csak ez a négy párt ül az kártyasztalnál? biztos, hogy ez a megközelítés alkalmas lesz rövid vagy középtávon az események leírására?

van egy nagy és gyünyörű parlament épületünk, van egy ellenfél nélküli győztes pártunk, és lehet hogy lesz egy tuti kormányzati struktúránk, és?

Idet 2010.05.03. 08:49:24

@simonmondja.: Egy hónapja győztek!? Kik?! Nem ápr. 25-én volt a 2. forduló?

Nem tűnt fel, hogy még nem alakult meg az új kormány, mármint hivatalosan? Még a maszopnyikok regnálnak most is, és lopnak el, amit még lehet, mert hivatalosan még az ő kormányuk van hatalmon.

Tengereczki Pál · http://egyzene.blog.hu/ 2010.05.03. 08:54:08

Mit gondoltok arról a kijelentésről, hogy Fideszék a prezidenciális rendszer béta verzióját próbálgatják. Sólymot kilőtték az űrbe, alatt a OV lelke lebeg a minisztériumok felett, és a klasszikus miniszterelnöki teendők Varga Mihályra jutnak. hm hm?

Senkifia 2010.05.03. 08:54:40

A jobbiknak a szavazói közt van egy olyan réteg, amilyen senki más magyar politikai pártnak nincs. Aki konkréten megpróbálja majd agyonverni a pártjának a vezetőit,ahogy eddig csak az ellen-feleket(-ségeket) próbálta megverni ,ha azok homlokegyenest szembemennének a kampányban vállaltakkal,illetve az eddigi retorikával, ami első sorba odavonzotta ezt a réteget :) Persze láttunk mi már karón varút, és nemleszgázáremelés- pártjelszavakat, tömkelegével, amelyek azután nem hogy nem váltak valóra, de már a kinyilatkozás ideje alatt is nyilvánvaló volt,hogy a nyilatkozó fejében ennek pont az ellenkezője forgolódik . Úgyhogy várjuk ki a végét. Ami tény,hogy a fidesznek most minden adva van(kivéve a pénzt,paripát meg fegyvert:)) ahhoz,hogy ami el lett cseszve az elmúlt 20 évben, kzdve az alkotmánnyal,és befejezve az utolsó falusi posta támogatásának szabályával, ezeket mind rendbehozza. HA nagyon nem b.ssza el(amire azért nagy esélyt látok...mármint az elb.szásra:)) akkor akátr 4 év múlva is kormányozhat. Most annyi elmagyarázásra alkalmas ütőkártyája van,hogy eddig senkinek nem volt ennyi. Hogy azért szar,és kell ellapátolni,mert az mszp elqrta....mert a világgazdasági válság....miatt qrvanagy államadósság.....miatt qrvanagy államháztartási hiány.... És nem is kell ehhez hazudnia,mint tette azt dicső elődje. Majd meglátjuk,mit tud kezdeni a nyakába szakadt kétharmados boldogsággal. reménykedjünk,hogy hosszú távon nagyszerűen fogja csinálni. Mert ami minket illett, rövid távon szopni fogunk, az hétszentség. Csak a hosszútávú "miért'-je nem mindegy a sz.pásnak.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.03. 08:55:21

@jjulie:
Azt kell mondjam, hogy egy kukkot sem értettem ebből.
Ha nem probléma, tudnád más szavakkal?
Mondjuk d-dúrban?

Idet 2010.05.03. 08:57:09

@jjulie: Szia!

Mi van a görög görgeteggel, ami megindult a lejtőn? Hat, vagy nem hat?
És kifejtenéd a pénzipari technológiai váltást? Már hallottam róla, de kissé homályos! Kérlek, úgy írd, mintha egy értelmes csimpánznak akarnád elmagyarázni!

Sztem a két ellenzéki párt nagyon nehezen fog tudni elhelyezkedni, megtalálni a megfelelő működési módot. Hogy az LMP a Jobbikkal bármiben is megegyezne, legalábbis az első hősi időkben, azt nagyon nehezen tudnám elképzelni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.03. 09:00:33

@Idet:
Na, jó hát kerekítettem. Ápr.11. a világraszóló győzelem napja.
Én nyolc éve hallgatom, hogy bármelyik nap készek átvenni a kormányzást.
Ehhez képest még a kormánynévsort sem tudtuk meg 23-24 ? nap alatt.
Pláne semmit abból, hogy mi az a nagy terv, amit annyira titkoltak a kampányban, hogy Orbán retusált arcára kellett leadni a szavazatokat.
Tudod, a gazdaság felpörgetése terv az adócsökkentéssel, ami azért titok, mert nem lophatják el a Gyurcsányék.
Na szóval sehol semmi.
Türelem tornaterem. Talán hat év múlva.

sztd 2010.05.03. 09:00:48

@T. D.:
@ubul2000:
Úgy tűnik félreérthető voltam. Az együttműködést minden esetben esetinek, vagyis konkrét ügyek mentén tudom elképzelni, nem pedig általános stratégiai együttműködés esetében. Ez a poszt szempontjából azért érdekes, mert így a Fidesz nem sok kiabáló párttal találja magát szemben, hanem értelmesnek tűnő alternatívákkal. Végeredményben ezt az állítást vitatom:
"Ha a kormányra készülő párt ügyesen alkalmazza az oszd meg és uralkodj elvét, minden fontosabb politikai vitában egyszerre lehet kompromisszum- és cselekvőképes, miközben az ellenzék pártjai egymással vitázva folyamatosan saját tehetetlenségüket hangsúlyozzák."

@kopogtató: Először is a Jobbik viselkedését még nem ismerjük. Ez alatt azt értem, hogy érdemben nem lehet megjósolni, hogy mit fog kezdeni a parlamenti jelenlétével, mire megy vele stb. Azt viszont tudjuk, hogy a politikai érzékük elég jó.

"mi az, hogy az mszp teret engedett. el lettek zavarva... nem ugyanaz."
:)
Az MSZP kommunikációját eddig sem zavarták különösebben a tények. Ráadásul évek múlva nem sokmindenkinek fog számítani egy ilyen különbség.

@krüger:
Erre azért ne fogadj. Szerintem alábecsülöd a kommunikációs készségüket. Pl.: ha a Fidesz nem boldogul a közbiztonsággal elég gyorsan, mondhatja, hogy, ha lenne csendőrség, akkor a korrupt és megvehető rendőrökön nem buknának el a kormány jószándékú intézkedései. /"ez most egy fiktív helyzet fiktív lehetősége. Nem látok a jövőbe."/

bee-lah 2010.05.03. 09:00:52

A múltkor belefutottam a parlamenti pártokra vonatkozó "stratégiai elemzésbe" :)
szerintem kapcsolódik ide:
boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2010/04/29/orban_viktor_forradalma

B1

teknős 2010.05.03. 09:06:20

@Zoltchy: Nincs igazad. A Jobbik biztosan nem teheti meg azt, hogy kritizál és vár. A szavazóbázisa nem fogja elfogadni ezt az állapotot.

A másik pedig, hogy az MSZP Gyurcsány hatalomra kerülése óta nem kormányzott, vagyis a kormányzati teljesítményét nem lesz nagy kunszt felülmúlni. (Minden Megyó intézkedést visszavontak és sokkal rosszabb pénzügyi és gazdasági állapotban van az ország, mint Orbán alatt volt. Lelkileg pedig a nihilizmus uralkodott a kormányzaton. Csak ideológiával is meg lehet verni, mind az MSZP-t, mind a Jobbikot.)

A várni és kritizálni állapot nem fog bejönni egyik pártnak sem, mert eredmények lesznek. Akkor is lesznek, ha ez nem fog mindenkinek tetszeni, főleg ha erősen emeszpé-eszdéeszes lelkivilágú, vagy összeférhetetlen széljobbosról beszélünk.

@Ubul2000:A Jobbiknak nagyságrendekkel elfogadhatóbb egy emeszpés kormány, mint egy fideszes. Aki csak egy kicsit is ismeri a széljobb lelkivilágát az tudja, nem az MSZP hatalma ellen dolgoztak soha, sokkal inkább a középjobb az ellenségük.
A Jobbikot valóban egy jobboldali terv hívta életre, de Vona 2006-os pártelnöki megjelenése, már egy emeszpés forgatókönyv része volt (Vona nem is vett részt évekig a Jobbik operatív munkájában, sem a 2006-os kampányban). Az más kérdés, hogy az emeszpé öngólt lőtt a Jobbik középpártá válásával, de a terv az a Fidesz gyengítése és kormányképtelenné tétele volt .

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.05.03. 09:16:06

A nemzeti béke és egység érdekében sok -sok gesztust, empátiát, jobbkezet kell nyújtania a Fidesznek, persze attól még úgy kormányoz ahogy akar.

De félő, hogy a diktátor erre képtelen!

bandeirante 2010.05.03. 09:21:05

@sztd: Én se látok a jövőbe, de azért mernék fogadni. A jobbik csendőr- meg közbiztonságügyben már minden kártyát kijátszott, ennek is köszönheti a 16%-át. Ezt már nem nagyon lehet fokozni, főleg hogy már kezdetben is egy nagy kommunikációs lufi volt az egész. Ott voltak a jobbikos rendezvényeken a műanyagmellényes, gázálarcos, "csendőrök" eddig is, mit lehet még ehhez hozzátenni, ami eddig nem volt?

Samuzia 2010.05.03. 09:21:53

@Igaz Hazafi: Pedig jó lenne, hogy a családok ne a Tescoba lődörögjenek, hanem egymással legyenek, esetleg.

Samuzia 2010.05.03. 09:23:09

@Mikor rendezi a Fidesz milliárdos tartozásait?: ha-ha, ezt te sem gondoltad komolyan. A szocikat mondjuk mikor is érdekelte a nép?

bandeirante 2010.05.03. 09:23:23

@Mikor rendezi a Fidesz milliárdos tartozásait?: 1998-2002 között elég sok gesztust gyakoroltak, pl. a különféle alapítványok, kitüntetést osztó bizottságok igen bőkezűen támogatták a ballib értelmiséget, a minisztériumokban szinte mindenhol megmaradt a régi szoci gárda - és mi haszna lett mindennek az engedékenységnek? A szarvaspatás villásfarkú Orbán való riogatás csak erősödött. Biztos vannak olyan területek, ahol lehet gesztusokat tenni, de a közeljövő ne erről szóljon lehetőleg!

bandeirante 2010.05.03. 09:25:47

@teknős: Ez tökéletesen igaz. Számtalanszor megkérdeztem jobbikosokat, mivel indokolható az,hogy a fideszt sokkal keményebben támadják, mint a maszopot. A standard válasz az volt, hogy a maszoppal már nem kell foglalkozni, azoknak végük, annyi. Erre mindig közbevetettem, hogy szerintem azzal együtt is a maszop jobb eredményt fog elérni a választáson, mint a jobbik. Lett is nagy hitetlenkedés. Aztán most, hogy így lett, persze nincs magyarázat.

Dehát a valódi magyarázat tényleg az, hogy nekik a középjobb sokkal nagyobb ellenség, mint a bal.

Samuzia 2010.05.03. 09:29:06

@krüger: Egyett értek végre ki kell takarítani azokat a közéletből akik az mszp szekerét tolták.

Tibike15 2010.05.03. 09:30:45

A szocialisták egymás torkának esnek. Ez szinte elkerülhetetlen és főleg így lesz, ha az önkormányzati választásokat is elvesztik. A fidesz okos politizálással, egyszerü de látványos, de akár hatásos intézkedésekkel simán meg tudja mutatni, hogy milyen egy hatékony kormányzás. Persze ez valahol igazságtalan, mert 4-5 hónap alapján ítélkeznek majd az emberek, hogy támogatják-e a fideszes jelölteket az önkormányzatokban is, de nem lehetetlen elérni, hogy határozott, hatékony kormányzást lássanak az emberek.

Ha a parlamenti mellett még az önkormányzati helyeiket is elvesztik a szocik, akkor legy náluk palotaforradalom :) A sok ember, aki busás havi jövedelem nélkül marad, okolhatja persze a fideszt, de főleg a saját pártját fogja okolni. Már nagyon várom, hogy jót röhögjek rajtuk, ahogy egymásnak esnek.

jjulie 2010.05.03. 09:35:04

@Idet:

hát csak annyi, hogy akiknek az a mániájuk meg tudományuk, hogy gyártanak valamit ráadásul van is hozzá mondjuk saját erejük is, azoknak is nem csak az a fontos, hogy hol és hogyan lehet eladni a terméket, hanem fontosabb lett, hogy hogyan lehet eladni az egész céget, mondjuk részvények formájában, ugyanis egy gyártásból eredő profitot általában lassan és nehezen lehet mondjuk 20-30-50%-al növelni, mig a részvények értékét, nem annyira tőkeigényes, de kreatív módszerekkel pikk-pakk meg lehet nővelni (persze lefelé vinni is)

namost a mai pénz hogy micsoda is valójában nem könnyű megmondani, de leginkább elektronikus jel, és ez az elektronikus jel átalakítás és átviteli technológia hatalmas fejlődést csinált itt a föld nevű bolygón az elmúlt húsz évben, és a pénzipar számára soha nem látott lehetőséget hozott létre, és a spekulatív tőke fölébe kerekedett a szakmai befektetői tőkének, és valójában nemzetei határokat és nemzeti kormányok illetékességi határait figyelmen kívül hagyó birodalmak jöttek létre, már már politikai erőként

ez egy tök más hatalmi struktúra, mint amiről a magyar közbeszéd szól, más fogalmak szükségesek a leírásához

valamilyen szintem fantom az "ellenség", nézd meg a pl. prividentet, 5000 alkalmazottja van magyarországon, (ki váncsi lennék hány cégnek van több), namost ha el akarod pusztítanani, hogy fognál hozzá?

vannak bérelt irodái, és valójában egy egyszerű know-how-ja, amit vegyél el tőle, van vagy 150 évnyi felhalmozott nemzetközi tapasztalat mögötte, szinte minimális befektetéssel van itt és és gyártja a pénz-magának (de hát a provident csak egy alig kimutatható csavar a pénziparon belül)

a pénzipar pedig egy útálatos lenézendő dolog a spekulációval együtt ma itt az uralkodó közbeszédben, különösen a győztes pártok és szavazóik retorikájában

persze az otp most indít kockázati tőke bizniszt "huzóágazatnak" nevezve

ha nincs magyar gazdag az nem jó, de a magyar gazdagnak ugyan olyan szemétnek kell lennie, mint a nem magyar gazdagnak, mert különben rövid időn belül nem lesz gazdag, szóval választahatunk vagy választhatunk

persze ez a magyar gazdag meg nem magyar gazdag is butaság, mert annak a tőkének amelynek még megállapítható a nacionáléja, az igen picinyke szereplő a világbajnokságon

és nagy dilemma az, pl a németek hoztak törvényt, hogy a német fociklubok minimum 50 plusz egy szavatnyilag németnek kell lenniük, namost hiába van baromi korszerű stadion állományuk meg teltházas bajnokságuk, jó ideje nem a német foci viszi a prímet a fociklubok világában, (távol tarják maguktól a pénzipart így pl. nem tudnak drága játékosokba fektetni)

sztd 2010.05.03. 09:38:05

@krüger: Őszintén szólva az "Ezt már nem nagyon lehet fokozni" állítás lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem, de szerintem sokkal többet meg leht tenni, mint amit elsőre el tudunk képzelni. Nem tudom elsorolni, hogy mi mindent lehetett megtenni, amire korábban nem is gondoltam volna, de arra jutottam, hogy sok ember képzelőereje sokkal többre elég, mint az én egyedüli képzelőerőm. Ezért óvatos vagyok abban, hogy mit lehet megtenni, és mit nem.

bandeirante 2010.05.03. 09:39:11

@Tibike15: Persze, van benne igazságtalanság, de hát ez minden önkormi választáson így van. Ráadásul, mivel a fidesz elég sok önkormányzatot szerzett meg 2006-ben, helyi szinten a zemberek azokról fognak szavazni, akiket már 4 éve ismernek. Persze bonyolult kérdés, hogy az országos politikai milyen szerepet játszik a helyi választásokban, és nincs is rá egyértelmű válasz, bizonyos helyeken kisebb a szerepe, más helyeken nagyobb.

bandeirante 2010.05.03. 09:41:00

@sztd: Ez is igaz. De szerintem belép a csökkenő hozadék törvénye, tehát az újabb és újabb akciók már egyre kisebb haszonnal kecsegtetnek. Az mindenesetre elég egyértelmű, hogy a jobbik első számú mozgatóereje a cigányokkal kapcsolatos ellenérzések, és ez a választási eredményekből is szépen látszik (pl. az Edelény környéki cigányfalvakban elsöprő többséggel nyert a fideszes jelölt).

kicsi11 2010.05.03. 09:41:14

@teknős: Szerintem a Jobbiknak bőven elég, ha azt a kb. 10 fő kérdést (közbiztonság, elszámoltatás, multik, kilakoltatás, stb) , amit eddig is nyomatott, napirenden tartja. Ha a Fidesz ezeket nem oldja meg, akkor lesz muníció. Ha igen, (bárcsak így lenne!), akkor új irányt kell keresniük, ami nem lesz könnyű, hiszen létrejöttük okafogyottá válik. Vagyis a Jobbik sorsa elsősorban a Fidesz kezében van. Ha a Fidesz kudarcot vall, akkor viszont még növekedhetnek is.

hoplita 2010.05.03. 09:56:30

Érdeklődéssel és némi egészséges hitetlenkedéssel olvasgatom a jól ismert váteszeket - lórántkát, stratezt, teknőst...és elnézést a nem említettektől:) - és megvan rá az okom....
Jobbikos vagyok, de ez nem jelent különösebb akadályt a gondolkodásbűan....voltam én 20 éve emdéefes is.:))

A Jobbik egy módon veszítheti el a támogatóit, illetve a további növekedés esélyeit.

Ha azok az üzenetek, amelyek a felemelkedését segítették okafogyottá válnak, illetőleg elfogynak azok a szavazók, akik a megfogalmazott üzenetek célközönségét jelentik.
Ha kitörünk az adósságcsapdából, ha egészséges közösségi és magántulajdon arányokat alakítunk ki a gazdaságban, ha egyenrangúvá válik a magyar a multival, ha ismét elfoglaljuk elvesztegetett pozícióinkat, ha élhetővé tesszük a vidéket, ha közbiztonságot teremtünk, ha elhárítjuk az etnikai polgárháború rémképét, ha végre jut a magyar kultúrára is, ha gyarapodunk és megfordítjuk a katasztrofális demográfiai trendet, ha újra lesz magyar és versenyképes oktatás...ha....ha...folytathatnám oldalakon...:(

Ha mindez megvalósul, vagy legalábbis jeleket lát a polgár, hogy a megvalósulás útján indulunk el, akkor majd visszatérhetünk a Jobbik "temetésére"...
Hogy erre mekkora az esély azt nem tudom, jósolgatni sem akarok, de hogy nem túl nagy, az számomra kétségtelen.
Viszont ha bekövetkezne, akkor nyugodtan továbbléphetünk, mert a Jobbik, mint párt betöltötte a küldetését és pont.
Ismétlem, jobbikos vagyok, de a hazám és nem egy párt feltétlen híve és fia....pártok jönnek-mennek, de a haza marad és minden előtt.
Hangozzék ez bármilyen, ma már sokak által megmosolygott, patetikus kijelentésnek is.

Idet 2010.05.03. 10:00:01

@simonmondja.: Ehe. A türelem rózsát terem, de egyebet nem...
Amíg a kormány hivatalosan meg nem alakul, nem tehetnek semmit. Nincs rá felhatalmazásuk, ez a törvény. Máj. 15-én hirdetnek kormányt, addig tényleg türelmesnek kell lenni! Ennyi időre csak lehet bizalmat szavazni, nem? Ha jól működnek, az nekünk jó.

Tudom, hogy unalmas politikusi beszédeket hallgatni, de Orbán teljesen körvonalazta a programot az eddig elhangzott beszédeiben, ha egy kis jóindulattal odafigyelsz. Utálod, jó, jó, de ennyit megérdemel a dolog, nem?
Egyébként utálom ezt a "program"-kifejezést. Nem turisztika, politika! Tervek, kormányzati stratégia stb., inkább leírja a történendőket. A programról mindig a SZKP rövidített programja jut eszembe...

hoplita 2010.05.03. 10:03:40

@krüger:

"....(pl. az Edelény környéki cigányfalvakban elsöprő többséggel nyert a fideszes jelölt). ..."

Aztán ezt mivel magyarázod...?
Avagy vannak-e konkrét infóid a jelenségről...?

ati27 2010.05.03. 10:06:00

@ubul2000:
"A Jobbik programját vérkommunistának mondani elég érdekes felvetés. " Pedig az! :) Másrészt említettél valami jobbik-Mszp eggyütműködést.. No azzal morzsolódik majd egy-két esetleg jóval több %-ot.. Még a választások előtt olvastam valahol egy elemzést, ahol a jelenlegi állást vették alapul. Azt jövendölték, hogy a jobbiknak (és az mszp-nek) Igen szűk lesz a mozgástere. És lőn.. Bezzeg amikor a fidesz kampányban elhangzott hogy a jobbik együtt fog működni az mszp-vel akkor ment a prüszkölés,, Most meg ugyanezek elfogadhatónak tartják? Különös.. Ennyit változott a világ 2 hét alatt?

Zoltchy (törölt) 2010.05.03. 10:06:50

@hoplita:
"azok az üzenetek, amelyek a felemelkedését segítették okafogyottá válnak".

Melyek ezek az üzenetek?
A történelmi Magyarország egyesítése?
A zsidók kiszorítása az üzleti- és gazdasági életből?

jjulie 2010.05.03. 10:07:50

@Idet:

a görögök kicsit hazárdíroztak, meg talán felelőtlenek voltak, ki tudja pontosan, viszont egy csomó gazdasági mutató tekintetében a világranglistákon nagyjából a 20 -és 27 hely között foglaltak helyet, a hasonló mutatók tekintetében mi az 50-en kívüli pozíciókat tudjuk a magunkének

tavaly a görög turizmus a várható bevételeinek a 40%-t bukta el az elmaradt turisták miatt, tehát volt egy kis stiklijük aztán jött a pénziparon belüli háború általános negatív hatása, plusz a másik országokra gyakorolt negatív hatás másodlagosan is lecsapódott náluk

szóval egy kis stikli az az ő bűnük, a többi csak elsodorta őket, és most tollbamondták nekik a következő 10 évnyi teendőiket, és na kik? hát a pénzipari vezetők

persze a nép az meg átkozódik nyilván, de hát csak is a nép álja a cehhet, a pénzipzipar meg szurkol nekik, ne gyújtsanak fől túl sok mindent, mert akkor nehezebben tudnak törleszteni....bár egy kis gőzt nyilván ki kell előbb engedni

a 21. század csodafegyvere a SZERZŐDÉS, bár vannak elmaradott térségek, ahol még a kalasnyikovok uralkodnak

hoplita 2010.05.03. 10:09:43

@Zoltchy:

Olvasni, szöveget értelmezni tucc....???
Mert kérdezni marhaságot már igen...

Senkifia 2010.05.03. 10:10:14

@hoplita:
OFF
ez a legnagyobb problémája a magyaroknak. hogy van egy kisebbség által generált mosolykényszer a többségi társadalomban,mikor olyat hall,hogy "nemzet" ,"ország", "nemzeti érdek", " az állampolgárság nem azonos a nemzettel. a kínai állampolgárságtól függetlenül ,nem magyar", stb. És ugyanez a kisebbség hangoztatja liberális nagyhangon,hogy a nemzetállamok kora 200 éve letűnt,most a globalizáció, meg a befogadás a trendi. Miközben,ha körülnézel,észreveheted,hogy a nagyon demokrata, nagyon liberálisan befogadó nagy nemzetek mind-mind saját érdekeiket helyezik előtérben,legyen az francia,német,brit,vagy amerikai, netán szlovák, román,vagy egyéb keleteurópai.. A nagy befogadókészség is elfogyni látszik, kezd vége lenni a hülyeség szintjére emelkedett elfogadásnak és toleranciának(lásd még: svájci népszavazás minaretek kapcsán, meg burka viselése Európában, ... bevándorlóknak gyűjtőtábor, ujjlenyomatgyűjtés Olaszországban, ... be-vándorlókra figyelmeztető KRESZ tábla a spanyoloknál,és lehetne folytatni a sort.) Mindeközben a magyaroktól meg nagy hangon elvárják a fenntemlített nemzetek képviselői,hogy legyenek befogadóak, globalizáció és nagytőkepártiak,és mosolyogva tűrjék azokat a trógereket,akiket ők küldenek vissza,illetve toloncolnak ki a saját országukból,mert társadalmilag összeférhetetlenek.(Tisztelet a kivételnek.) meg hasonló jók.
És mindeközben itt megmosolyogják,ha valaki nemzetről, nemzetiről, és nemzeti érdekről beszél. És maradinak titulálják. Hát ha a következő 1000 évben is itt szeretnénk marad(n)i, akkor jó lenne nem sokat mosolyogni nemzeten,meg nemzetin. Stzerintem. de lehet, bennem van a hiba.
ON

Idet 2010.05.03. 10:11:37

@jjulie: Nem emiatt esett pofára egy kissé a világgazdaság? A pénzlufitól? Azok persze, akikről beszélsz, nem annyira...

Nekem erről mindig az Uz Bence egyik jelenete jut eszembe.

A fiatalúr (Nyírő) és Uz Bence hozzájutnak egy kis hordó borhoz, nekifognak meginni. Úgy határoznak, hogy minden pohár bort kifizetnek, hogy majd másik bort tudjanak venni. Uz Bence kezdi a sort, ehol e 20 lej, kérem a bort! A fiatalúr kitölti, elveszi a pénzt. Ő is kér. Na, de hol az igazság, hol a pénz, kérdi Uz Bence. Hát ehol van, ni! Mondja a fiatalúr, és visszaadja a 20 lejt... már be is kaptak egy kicsit, és reggel látták a szomorú valóságot: egész éjjel ugyanazt a 20 lejt cserélgették, a bor meg elfogyott...

Köszi, már világosabb!

hoplita 2010.05.03. 10:15:14

@Senkifia:
Tökéletesen egyetértünk.
Ideje a szavaknak visszaadni a jelentését és velük járó rangot.
Sajnos az általad említett jelenség a "mérsékelt polgári oldalon" is megfigyelhető..
Fityiszes agymosottak hazzaffy-znak, meg magyarkodóznak.:(((

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.03. 10:18:53

@Idet:

Hát, mivel én kicsiny gyermekkorom óta irtózom a beszédektől, ami talán érthető , ha arra hivatkozom, hogy pártállami gyermekkorom volt....,
szóval mivel egyetlen retorikai csúcsteljesítményt sem vagyok képes sem végighallgatni, sem díjazni,
ezért szépenkérlek mondj valamit, hogy miről maradtam le.

A sajtóvisszhangból ennyit tudok:

világcsúcs - pintyőke cirkusz, világszám.
forradalom - valami népköztársaság - esetleg?
nemzeti célok - ?
állampolgárság - vagy ez nem is volt bennük?

Szóval ha benne volt a titok, amit nem szabad a szociknak ellopni, hogy ne tudjanak vele győzni, akkor hol?

jjulie 2010.05.03. 10:19:24

@hoplita:

"Ha kitörünk az adósságcsapdából, ha egészséges közösségi és magántulajdon arányokat alakítunk ki a gazdaságban, ha egyenrangúvá válik a magyar a multival, ha ismét elfoglaljuk elvesztegetett pozícióinkat, ha élhetővé tesszük a vidéket, ha közbiztonságot teremtünk, ha elhárítjuk az etnikai polgárháború rémképét, ha végre jut a magyar kultúrára is, ha gyarapodunk és megfordítjuk a katasztrofális demográfiai trendet, ha újra lesz magyar és versenyképes oktatás...ha....ha...folytathatnám oldalakon...:("

szépen összegfoglaltad milyen problémák megoldására nincs egyetlen megvalósítható ötlete sem a a jobbiknak

(nem mintha másnak túl sok lenne)

Idet 2010.05.03. 10:23:04

@jjulie: Hát igen. Nem a népség dönti el, hogy mire és hogyan használják pl. az EU-s pénzeket, fejétől bűzlik a hal...

Ez a pénzipar egy teljesen eszehagyott dolog. Előbb fogja padlóra vinni a világot, mint a környezeti katasztrófák. Amelyek előidézésében persze komoly része van.
A fúrótoronynál is szólt egy munkás, szóval, szóltak az ott dolgozók, hogy valami baj van, egy héttel a nagy robbanás előtt, de persze a profit, az időtényező, a félelem a felelősségrevonástól meg ki tudja még, mi, és lesöpörték a dolgot. Nyilván le kellett volna állítani a termelést, lemászni, megnézni, kijavítani... a felsővezetők meg őrjöngtek volna, és kirúgják a fél platformot, mielőtt a BP nagyjai őket rúgják ki... nem normális dolog ez, hiába.

macchiato 2010.05.03. 10:23:51

A probléma a cikkel csak az alapja: a Fidesznek nincs szüksége az oszd meg és urakod elvére. Egyszerűen nincs.:-)

hoplita 2010.05.03. 10:24:09

Off

Most jövök-megyek, intézkedek, aláírok, pecsételek....egy-két órácskát.
Maj' visszanézek délfelé..

On

cambridge.on 2010.05.03. 10:24:51

Fellegi Tamás, Matolcsy György, Fazekas Sándor, Hende Csaba, Réthelyi Miklós és Pintér Sándor, valamint Semjén Zsolt.
A Fidesz kormány alakuló ülésének a nagyközönség számára még "ismeretlen" résztvevői.

Senkifia 2010.05.03. 10:26:12

@hoplita: reménykedjünk,hogy egyszer csak elmúlik ez is. Illetve hogy egyszercsak elmúlik....

Róbert__ 2010.05.03. 10:28:12

@simonmondja.:

Sokáig néztem megint türelemmel, csöndben a válaszok áradatát, na de:

"Most meg már egy hónapja győztek és sehol semmi."

Most komolyan, te hülye vagy?

tölgyes 2010.05.03. 10:33:40

Kedves Török Gábor! Mit is mondhatnék??? Fontos a politikai taktika, a "tematizálás" de nem annyira. Se az ország se a fidesz sorsa nem azon fog múlni, hogy mit ügyeskednek össze egymással a fiúk az országházba. Az csak Önnek, fontos.. meg még néhány tucat szakembernek és fontoskodónak. Sajnos vannak valódi kérdések, valódi feladatok, amiket nem lehet a divide et impera, a két lépés előre, három hátra elve alapján megoldani..
Engem és feltehetően minden választót jobban érdekel az, hogy a múlt héten megkötött gázszolgáltatási szerződésekben a jelenlegi kormány a végfogyasztók kárára LEMONDOTT 80 MILLIÁRD FORINTRÓL!!! hA NEM SIKERÜL VISSZACSINÁLNI VALAHOGY AKKOR AZT MAGA FIZETI MEG ÉN, A HASZON PEDIG AZ OROSZ-MAGYAR MOGULOK ZSEBÉBE FOLYIK.. És ez csak egy ügy...Ehhez képest persz érdekes ugyan hogy Mesterházy hogyan szívja Vona vérét és fordítva.. de nem annyira. Nem beszélve arról, hogy annyi eszük lesz, hogy egységben szidják Orbán Viktort.

bandeirante 2010.05.03. 10:35:23

@hoplita: Nehéz lenne mással magyarázni, mint azzal, hogy a cigányok nem szavaznak a jobbikra. OK, a cigányok önmagukban természetesen nem annyira számottevő réteg, inkább arról van szó, hogy egyértelműen látszik: a jobbikra szavazók leginkább a cigányoktól sújtott rétegből kerülnek ki.

Konkrét infók a www.valasztas.hu honlapon tekinthető meg.

ssi 2010.05.03. 10:36:03

Ma egyértelmúnek tűnik a helyzet és a lehetőség:
- hatalmi legális többség + ellenzék "törvényszerű" ellentéte + erősen negatív élmények az előző kormányról

De!
- ha a fidesz túltaktikázza, túlértékeli önmagát (1/3 szavazótól kaptak teljhatalmat!!!), gyengén teljesít?
- ha az ellenzék összefog, vagy külön lesz méltó, kemény ellenfél?
- ha a rájuk szavazó 1/3 egy része is gyorsan kiábrándul?
- ha nem várt kedvezőtlen körülmények nehezítenek?
- ha gyorsabban formálódik a potenciális váltópárt?

LMP, Jobbik: lutri

MSZP (szerintem):
Rájuk szavazók is tudták, nagyot veszítenek, de ők nem, s most kapkodnak?
Jövőjük: nagyon gyors cselekvés jó cél mögött
Pl. elnök: Kovács L., elnökség: sok új, fiatal + (önálló, de jól együttműködő) tagozatok pl. Szlivel, Gy.F-cel, stb.

tölgyes 2010.05.03. 10:36:42

@simonmondja.: Felhívom a becses figyelmét arra, hogy várhatóan május 20-ig még BAJNAI A MINISZTERELNÖK!!!!

bandeirante 2010.05.03. 10:38:33

@hoplita: Mert mi lett volna a jobbik küldetése? Azokat a problémákat, amiket a jobbik a zászlajára tűzött, a jobbik nélkül is lehetett tudni. A megvalósíthatatlan szövegek (megduplázzuk a mezőgazdaság teljesítményét, amiből majd újraindítjuk a nehézipart, Turul pláza, stb.) meg nem sokat viszik előre a nemzet ügyét.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.03. 10:38:51

@tölgyes: Előrehozott miniszterelnökséget akarok !
Minden perc számít, mert körmünkre ég a romba dőlt válság.

tölgyes 2010.05.03. 10:40:08

@hoplita: Kedves hoplita! Nem elég csak emlegetni, tudni is kell jól szeretni, tudni bölcsen a hazát.. Ezért bizony a mérsékelt polgári oldal tagjainak is joggal viszket a háta néhány magyarkodótól, akik rosszul szeretik a hazát, ha egyáltalán tudják azt, hogy mi az.

tölgyes 2010.05.03. 10:41:16

@simonmondja.: Ezt 2006-ban kellett volna kiáltoznia..:::)))Őszöd után.. Akkor talán ma előbbre lennénk!

bandeirante 2010.05.03. 10:42:19

@hoplita: De akkor mondok egy konkrétumot: Edelénytől pár km-re van Szendrőlád.

Itt a következő eredmény született:
Daher Pierre 770 szavazat
Gúr Nándor 31 szavazat
Molnár Oszkár 53 szavazat

Ez azért elég egyértelmű, nem?

Idet 2010.05.03. 10:43:54

@simonmondja.: Pártállami gyerekkorra ne hivatkozz, nekem is az volt...

1. nemzeti egység, felhatalmazás az eddigi rendszer megváltoztatására
2. Oligarcha-rendszer megy, demokrácia marad
3. Átlátható, "felhasználóbarát" közigazgatás, bürokrácia radikális csökkentése
4. a jogbiztonság helyreállítása (rendőrség)
5. adócsökkentés és az adóbevallás egyszerűsítése, család- és vállalkozóbarát adózás
6. nemzetközi adósságállományunk helyzetének újratárgyalása
7. A határon kívüli magyarság helyzetének rendezése (állampolgárság), és hathatós védelme
8. a mezőgazdaság, a magyar áru és megtermelője élvezze az itthoni előnyöket (multik visszaszorítása)
9. a magyar vállalkozókra ugyanez vonatkozik
10. a munka-elv helyreállítása, munkahelyteremtés
11. az egészségügy és az oktatás helyreállítása, a nyugdíjrendszer átvizsgálása és rendbetétele

A cigánykérdés kezelése benne van az oktatásban, a munkahelyteremtésben és a jogbiztonság helyreállításában.

Így hirtelen és vezérszavakban ennyi jut eszembe, részleteket ne várj, mert az nem is a stratégia része, azt az agytrösztnek kell kidolgoznia, és menet közben alakul, ez így megy, te is tudod. De ezek már az első négy évben benne voltak, nagy baj, hogy még mindig ugyanott tartunk.

bandeirante 2010.05.03. 10:45:33

@manyike: Na, ez nem igaz. Először is nem teljhatalmat kaptak, hanem kétharmadot. Továbbra is van ellenzék, alkotmánybíróság, nemzetközi szerződések, EU, IMF, NATO, stb. stb. Ez nem teljhatalom.

Másodszor pedig nem egyharmad szavazótól kaptak, hanem a választópolgárok erős többségétől (lásd listát szavazat + egyéni győzelmek). Akik nem mentek el szavazni, azokat ne számítsuk már sehová!! Ők önként úgy döntöttek, hogy nem élnek a jogukkal, ne hivatkozzunk már rájuk. Ebben az egyenletben ők nem tényezők - saját, szabad akaratukból.

ssi 2010.05.03. 10:48:29

Érdem, vagy nem? - nem tudom, de

bennem egy olyan kép él a fideszről, akiknek fontos a háttértaktikázás,
felidézve a történelem csatáit, cselszövéseit, az uralkodók hatalomátmentéseit,
meg a modern bonyolult pénzűgyi, gazdasági jog kiskapuinak létezését

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.03. 10:49:02

@tölgyes: Köszönöm a bizalmat, hogy ekkora hatással lehetek az országos ügyekre...
Ez nagyon megtisztelő és szinte szédülök a lehetőségtől.
Főleg, ha azt nézem, hogy olyan ügyek, amiket eddig pártoltam, mennyit haladtak eddig.
De komolyan...min kell még gondolkodni ?
Vagy meglepte a fideszt az egyedül kormányzás feladata?

jjulie 2010.05.03. 10:50:44

@Idet:

a világgazdaság nem esett pofára, a világgazdaság az mindíg is egy veszélyes terep volt, ahol semmire sincs garancia, csupán az szokott történni leggyakrabban, hogy a megújulásra kész gazdagok még gazdagabbá válnak, és most egy másik fázis következik, emelték a tétet, ugyanis korábban már kitalálták hogy lehet az esésből pénz gyártani, (valutaárfolyam esés, részvényárfolyam esés, stb), de ezt tömegével államokkal még nem játszották, de most eljött ennek is az ideje, államcsődökön is lehet nagyot nyerni (másoknak meg bukni)

amíg mi itt az orbán miniszteri névsorára várunk, meg találgatjuk a terveit, a fejünk fölött szélnél is sebesebben zajlik az élet az elektronikus jelek világában, és ahogy az elmúlt 500 évben nem magyarországon hozták a jelentős döntéseket rólunk, most sem ítt hozzák

a politikusainkon nem nagy a felelősség manapság sem, mert a nép nem tudja, mi is lenne a politikus dolga, igy hogy a fenébe tudná rászorítani, hogy tegye meg, és ezt a politikus nagyon jól tudja, és majd hülye lenne felhomályosítani a népet a saját számonkérhetőségének részleteiről (lehet hogy más országokban is így van)

namost erre való lehetne a nemrég még írástudóknak nevezett réteg, de ez meg már inkább elszegődött a pénzipari birodalmakhoz, és a különféle média alakítói, ők is az elektronikus jelek világában élnek ma, nem annyira a nyomtatott írásjelekében, és a pénzipar végzi a képzésüket is jelentős részben (persze a nyontatott jelek is az elektronikusokból lesznek ma már)

szóval párhuzamos struktúrákban létezünk egyidőben, akiknek van kódjuk többhöz is, azok ma a nyertesek, a jobbiké leginkább azt a hang amely szerint legyőzhetők a szélmalmok, a fidesz retorika szerint egyezkedni lehet velük, az elzavart csapat meg már vezetői szinten szélmalmos majdnem, vagy az lett volna ha kicsit több ideje meg szerencséje van, az lmp meg jól mutatt, és a nagymama is szereti

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.05.03. 10:51:00

@jjulie: egy kis képes magyarázat akik nem tanulták a fősulikon hogyan is keletkezik a pénz: szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=amit_elhallgatnak_a_penzrol_G8qU
Persze nem véletlenül nem tanítják, még a végén rájönnének a birkák, hogyan is nyírják őket kopaszra :D

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.03. 10:53:04

@Idet: Hát igen.
Mit csinált az az agytröszt nyolc évig?
Meg aztán a határon túli téma kivételével pont ezt igérte eddig az összes kormányunk.
És pont ilyen nagy vonalakban.
Csak valahogy a részletekben van a kisördög.

ssi 2010.05.03. 10:57:13

@krüger:
A statisztikákban így is jelen van: 1/3 szavazótól 2/3 parlamenti többség a 3/3 ország felett + modern teljhatalom (mint lehetőség a mai választási, törvényhozási rendszerben)

Nem az eredményüket kisebbítettem, hanem mint a túlértékelés veszélyét vetettem fel, mert a tartós és széleskörű sikerhez a rájuk nem szavazókat kell új kihívásnak, feladatnak tekinteni

bandeirante 2010.05.03. 11:04:25

@manyike: Ettől függetlenül igaz, hogy a nem szavazókat sehová sem szabad számolni. Mondjuk egy futóversenyen sem szokták azokat számolni, akik elindulhattak volna, de mégsem tették. Ráadásul jellemzően legalább 30% azoknak az aránya, akik soha nem szavaznak (nyilván nem mindig ugyanazok, de az arány elég stabil). Aki nem szavaz, magára vessen.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.05.03. 11:10:42

@jjulie: van mindenkinek ötlete erre (csak a magyar állam bocsáthat ki pénzt), csak nem megvalósítható, mert lenyomnának minket, mint azt a bajszos festőgyereket (nem gondolhatsz ki más rendszert, mint a jelenlegi, mert akkor mi lenne ezzel?).

ssi 2010.05.03. 11:12:53

@krüger:
mivel én rendszeresen futok, valóban, ha nem indulok, nem kapok üdítőt, mint a többiek a verseny végén (helyezéstől függetlenül)

viszont, aki megnyerte a választást, nem tehet már különbséget bizonyos juttatásoknál (azoknak is jár, akik nem szavaztak, vagy nem rá szavaztak)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.03. 11:14:34

@manyike: De nem jó a logikád.
Ha egyharmaddal teljhatalmat lehet szerezni, akkor ezt az egyharmad fideszfant kell megtartani és kész a következő négy évnyi hawaii.
Nem kell sok nekik, mert eddig se kellett.
Igénytelen fajta.
Egyrészt Viktort akarnak minden mennyiségben,
esetleg lehetne egy bekamerázott viktorvilla.
Másrészt 300 forinttal is boldogok.

ssi 2010.05.03. 11:18:27

@simonmondja.:
ma egy nagyon komoly lehetőségnek tűnik a 2/3, erre gondoltam
okés, belátom, félreérthető a teljhatalom, s legalább "..."-be kellett volna tennem, ha már jobb szó nem jutott az eszembe

jjulie 2010.05.03. 11:22:19

@tölgyes:

"Se az ország se a fidesz sorsa nem azon fog múlni, hogy mit ügyeskednek össze egymással a fiúk az országházba"

hoppá, hoppá, ha nem vigyázol lassan olyan dallamokat is kezdesz fújni, amit én .......

(nehéz lesz ezt megszoknom az ismert előzmények után)

Vanek B. Eduard 2010.05.03. 11:22:44

Gondolom, a Fidesz intenzíven fog dolgozni azon, hogy a centrális (egy)pártrendszer fennmaradjon: egy gesztus erre, két pofon arra. Csak bízni szeretnék abban, hogy nem ez lesz a fő tevékenységük, hanem jut energia a fentebb többek által leírt problémahegyek kezelésére is.
Ha kezelik a problémákat, azért, ha nem, akkor meg azért fordul el majd jó sok választó tőlük, hogy kihez, az ma még valóban megjósolhatatlan. Nem örülnék a Jobbiknak (mer' csak), a többi meg még nem, vagy már nem tényező.
Talán az EU lehetne kiút, ha összekapná magát, és marginális vidéki gittegyletté degradálná (erre a szerepkörre kivállóan alkalmas) parlamentünket. De igazán ebben sem hiszek...

jjulie 2010.05.03. 11:24:13

@JR69:

megvalósíthatatlan ötletem nekem is van bőven, mostanában a megan fox-all leginkább.....

jjulie 2010.05.03. 11:34:28

@Vanek B. Eduard:

a nemzetállamok olyanok ma mint egy egy keresztapa felségterülete

európa akkor lehetne partiban ázsiával, meg az egyesült amerikinai államokkal, ha az európai keresztapák megegyeznének, és választanának egy európai keresztapát, aki kihirdetné a játékszabályokat a helyi törzsfők meg betertatnák

na ennek az esélye konvergál a zéróhoz, mármint hogy ez így fog lezajlódni

mert, hogy lezajlódik az összeurópai keresztapa törvényhirdetése, az borítékolható, csak nem konszenzusos úton, hanem durván, kényszerítve, és fájdalmasan, ráadásul nem kellő időben

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.05.03. 11:36:50

@jjulie: Mindenki rájön egy idő után erre (belelóg a keze a bilibe:). A Jobbikkal is az a baj, hogy nem realisták. Persze szép lenne a Tesco helyett a Turulban főként magyar árukat vásárolni (és ezzel a magyar gazdaságot támogatni), de a valóságban sajnos ez nem így működik. A bankok a pénzt nem azért adják nekünk, hogy abból mi gazdagodjunk, hanem hogy ők. Az IMF féle hitelek sem arról szólnak, hogy nekünk segítsenek, hanem arról, hogy ők ne veszítsenek. És mekkora parasztvakítás, hogy jön a rengeteg pénz: semmi fedezete nincs ezeknek a nagy kölcsönöknek (bármelyik magyar informatikus be tudná gépelni a sok nullát a billentyűzetén). Illetve van: a mi következő 20-30 évnyi munkánk gyümölcse...
És ezért nem szalonképes sehol sem a Jobbik :)

Kalmár 2010.05.03. 11:42:04

@simonmondja.: Kiváncsi lettem, a kommentjeidre.
Apám!! Te belőled ritka frankó vészmadár lenne.
Reggel óta kitartóan huhogsz, nem fáradtál még el a sok rettegéstől és pesszimizmustól? Biztosan nagy dráma neked, hogy véget ért egy fantasztikus, sikeres, fejlődő évtized.
Most mi lesz???
A legviccesebb az volt ahol számonkéred a Fideszt, hogy már régen nyertek és még sehol semmi!!
Gyönyörű, ne hagyd abba.
Mi szegény, ostoba fidesznyikek, Orbán portré előtt imádkozunk napjában háromszor, és tuti biztosak vagyunk benne, hogy mostmár kolbászkerítés épül mindenhová. De nem baj ha mégsem, hiszen nekünk elég a 300 forint is
Igen jól ismersz minket.
Te ZSENI........

jjulie 2010.05.03. 11:47:23

@Kalmár:

jól kifiguráz benneteket, megérdemlitek, adtatok rá okot bőven

a rettegés szóra guglizz rá, hátha a szijjártói jelentéstaltalmán kívül mást is találsz

Kassian 2010.05.03. 12:00:54

@Kalmár: Az a nagy baj, hogy ti és a jobbos média még mindig ott tart, hogy mit csináltak a szocik...
Ezek mellett - egyenlőre - semmiféle konkrétumot nem tudunk a fidesz programjáról, nem tudunk semmit a gazdaságra vonatkozó terveikről. Kivéve, hogy Harrach Péter szerint be kell szüntetni a boltok vasárnapi nyitva tartását, mert, hogy az egy neoliberális csökevény illetve azt, hogy OV szerint az adóbevallásnak egy poháralátét nagyságúnak kell lennie. Na, kb. ennyi a konkrétum. Ezen felül még valami? Orbán átmegy kvázi királyba, a munkát átadja a két strómanjának, és utána mi lesz?

A jobber média pedig még mindig a szocikat mocskolja. Ez szerinted meddig lesz így? Egy idő után az istenadta nép megunja a szarakodást és eredményeket vár, öregem! Ebből nem lehet megélnie egy kormánynak 4 évig, pláne nem az őt támogató médiának...Szóval mi lesz utána?

jjulie 2010.05.03. 12:01:14

@JR69:

a bankok nyerésre játszanak, ha vissza tudod adni a kölcsönt az jó nekik, ha nem az is, ez egy jó nekik

a mai vállalkozósdi arról szól, hogy van a olyan projekted, amivel többet tudsz produkálni, mint a bankok alapjáraton, ha van ilyen adnak neked zsét

tulajdonképpen a lehetséges magyar kiút erről szól: tudunk e olyan projekteket előállítani amik mőgé odaáll a pénzipar, és sikerre tudjuk e vinni (vagyis beszállunk e abba a játékba amit a világ játszik)

sajnos erről egyik párt sem beszél, hanem nagyjából az ellenkezőjéről

Ordnassac 2010.05.03. 12:03:19

@vili_a_mopsz: nem lesz nagyobb az MSZP-frakciónál. Semjén Zsolt szerint 36 képviselője lesz a KDNP-nek.

Ilu 2010.05.03. 12:03:40

@jjulie: Simont meg az mszp sem erdemelne meg meg ha figyelembe is vesszuk az elmult 8 evet :)

tölgyes 2010.05.03. 12:04:48

@jjulie: Soha nem mondtam, írtam mást. Azért kívántam az MSZP távozását, mert képtelen volt az ország ügyeivel való érdemi foglalkozásra... Azt remélem a fidesz alkalmas lesz. Nem gondolom, hogy eközben nem követ el hibákat, nem lesznek tévedései.. de az a töketlenkedés, ami az elmúlt 8 évben itt folyt az végre abbamarad.

Kassian 2010.05.03. 12:06:14

@JR69: Aha, és szerinted azokkal az ún. Turul boltokkal ki járna jól? Csak nem a jobbikos slepp? Vagy a Turul boltokban ingyen lenne minden? És kié lenne ez a Turul hálózat? Nevetséges ez az egész jobbikos, hol fasiszta, hol kommunista maszlag.

Ember, kapitalizmus van! A bank nem szociális segélyhely! Te ingyen dolgozol a munkahelyeden? Gondolom nem. Akkor? Miről beszélünk?

Ordnassac 2010.05.03. 12:06:32

@Idet: most sem lesz egy női miniszter sem.

tölgyes 2010.05.03. 12:08:11

@simonmondja.: No de akkor az ellenzéknek is egyszerű a dolga.. az MSZP-nek csak meg kell szereznie az egyharmadot és máris övé a hatalom!

jjulie 2010.05.03. 12:08:41

@Kassian:

"A halálra rémült, a deklasszálódástól rettegő középosztálynak ez nagyon egyszerű reakciója, lefelé és fölfelé. Remekül működik, és a szerencsétlen közönség, melynek nagyon elege van ebből a rendszerből, arra szavaz, hogy fönnmaradjon ez a rendszer, csak még elnyomóbb, még kellemetlenebb, még provinciálisabb, még butább legyen. Változásra semmiféle javaslat nincs. Intellektuális és képzeleti tartalékaink kimerültek a politikát illetően. Az emberek művészeti hajlamaiban és szerelmi stratégiáiban továbbra is van némi fantázia és intelligencia, de a közügyekben semmi. A Fidesz-KDNP legfőbb állítása az, hogy tűrhetetlen, ha a nagytőkések a személyükben is jelen vannak a kormányban. A közvetett tőkeuralom viszont király. Siralom."

radala 2010.05.03. 12:08:52

Ezer éve nem szóltam hozzá. Most is csak röviden.
Végre egy értelmes ember (Török Gábor), aki nem hiszi azt, hogy a Fidesz gesztust gyakorolt azzal, hogy nem diktál a bizottságok, alelnökök ügyében. Ennél nagyobb szopás nem is képzelhető el az ellenzéknek, hogy nyílt színen kénytelenek egymással vitázni és majd a végén a nagy és igazságos Fideszhez kell menniük, hogy ugyan tenne már igazságot.
Vagy nem követem elégge az eseményeket vagy mindenki hülye tg-n kívül. De csupa olyan cikket láttam, ami szerint a Fidesz "gesztust tesz". Pedig egy lószart mama, épp kicseszni igyekszik a "kicsikkel".
No persze rendben van ez így, akivel ki lehet cseszni az meg is érdemli. Különösen az LMP-nek szívás ez szerintem, mert ebben a helyzetben képtelenség pragmatikusnak tűnni, lévén itt személyi kérdések vannak eleve nincs is semmi pragmatikusság....
Mondjuk, ha az LMP-nek van esze akkor a Jobbikkal barátkozik nem az mszp-vel. Ismerve a szavazóik lelkét úgyis mindent elnéznek nekik, annyira kell egy "normális párt". Az mszp karanténtalanítását viszont szerintem nem tolerálná senki.

tölgyes 2010.05.03. 12:09:58

@simonmondja.: Talán épp Ön lett volna az a bizonyos szeg amin megfordult a háború!.. ha ismeri a mesét!.."egy szeg miatt a háború elveszett!"

tölgyes 2010.05.03. 12:14:23

@simonmondja.: Most a gondolkodásnak van itt az ideje és a szervezésnek. Ennek az az egyszerű oka, hogy MÉG NINCS KORMÁNYON, MÉG NEM KORMÁNYOZHAT, (nem is kerül kormányra május 20 előtt...)MOST TEHÁT GONDOLKODNI ÉS FELKÉSZÜLNI KELL...
Tekintettel arra, hogy a kormányzás csak 20-án kezdődik.. ezért legyen türelemmel.hiszen önön is múlt, hogy a változás nem következett be 2006-ban..::)))

jjulie 2010.05.03. 12:14:39

@tölgyes:

egyesek szerint nem, csak szervaszere történt, és én ilyen egyes vagyok

meg avan itt még egy, (tudok akinek hiszek ha azt írja amit gondolok)

"Evvel a jobboldali stílussal sikerült az akkor még létező balliberális értelmiséget idegesítenie, de komoly strukturális változások nem voltak, most se lesznek. Egyszerűen ezért, mert nincsenek ötleteik. Elolvastam a programjukat, ezek alapvetően mikrováltoztatások, csak finomítanának a rendszeren. Semmi változtatás nem várható. Folytatják az agyalágyult neokonzervatív gazdaságpolitikát, némileg józanabbul, mint a teljesen megkattant MSZP-SZDSZ,"

tölgyes 2010.05.03. 12:17:40

@radala: Én azt gondolom hogy Ön is TG is téved... Ez egy okos gesztus, amivel az ellenzéki pártok élhetnek és el is cseszhetik.. senki nem kényszeríti őket arra, hogy ne mérlegeljenek józanul, ne állapodjanak meg és ne lépjenek fel közösen.. ja hogy ez nem könnyű.. Az igaz, de a kormányzás se ,lesz könnyű az MSZP hagyatéka miatt.

jjulie 2010.05.03. 12:17:53

@radala:

pedig azt hittem, a fideszhályog műtéted hátráltatott....

tölgyes 2010.05.03. 12:21:47

@jjulie: Én azt gondolom hogy a józanság és a megkattantság között igen nagy a különbség. Ha kételyei lennének, akkor gondoljon arra, hogy beülne-e egy megkattan sofőr mellé, hogy lemenjen vele a 4-es úton akármeddig.

Vanek B. Eduard 2010.05.03. 12:25:21

@jjulie: "mert, hogy lezajlódik az összeurópai keresztapa törvényhirdetése, az borítékolható"
Biztos vagy benne? Én nem. Olyan országban, amelyik működik, nem vágynak a nemzeti szuverenitás feladására. Amelyik nem működik túl jól (Mo, Görögo...), ott persze pozitív hatása is lehet a lehet az EU-gyámságnak, de szerintem előbb esik szét az EU, minthogy az USA-hoz hasonlítható egységes "birodalom" legyen. Ott sem ment símán, volt némi polgárháború, de már túl vannak rajta másfélszáz évvel.

Zoltchy (törölt) 2010.05.03. 12:25:59

@tölgyes:

Igen, ez egy okos (nak látszó) gesztus, amit azért mert a FIDESZ megtenni, mert tudja, hogy úgysem múlik rajta semmi, de reklámnak nagyon jó.
Hogy lehet az, hogy nyolc évig semmi sem volt jó nekik, még a Parlamentből is kivonultak, most meg hirtelen együttműködővé váltak?

Ordnassac 2010.05.03. 12:29:39

ke2010.hu/

Sólyom-párti aláírók.

jjulie 2010.05.03. 12:31:40

@tölgyes:

nehogy azzal az ócsak trükkel gyere, hogy amikor a szöveg betűjére való hivatkozás szolgálja a javadat akkor arra hivatkozol, mintha olyan buta lennél, mintha nem érted a teljes szövegbe foglalt mondanivalót

sejtettem és hogy hiába plagizálsz itt ilyeneket mint:

"Se az ország se a fidesz sorsa nem azon fog múlni, hogy mit ügyeskednek össze egymással a fiúk az országházba"

csak csak egy narancs van a fejed helyén, és a szíjjártó elleni védőoltást meg elszabotáltad

kopogtató 2010.05.03. 12:32:03

Most kicsit előreszaladok: ha ősszel is kb. ez lesz a végeredmény, akkor 2014-ig nem lesz semmilyen választás, és az mszp úgy fog nekivágni, hogy 8 éve nem nyert semmit.

Ordnassac 2010.05.03. 12:33:20

@kopogtató: viszont akkor egy évben lesz az ogy. és az EP-választás. Sőt, amennyiben nem változtatnak a szabályozáson, akkor az önkó választás is. Választási szuperév lehet 2014.

hoplita 2010.05.03. 12:36:31

@krüger:
Egyik következtetésed sem állja meg teljes mértékben a helyét, vagyis a cigányok jelentős réteget képviselnek - legfeljebb maguktól nincs eszük szavazni se - másrészt én sem vagyok "cigánysújtott", nem vagyok egyedül és mégis jól szerepeltünk.:)))
De az én infóim nem a választásponthuról valók..... a fidesz méltó párja a maszopnak, ha szavazatvásárlásról van szó, csak erről valamiért kevés szó esett, itt és másutt is.

Kalmár 2010.05.03. 12:38:19

@Kassian: Egyet értek, hogy ha szarakodás lesz, azt egy idő után meg fogja unni a nép.
De szarjankó mindenki akinek máris van pofája leírni, hogy hol vannak az eredmények.
Én emlékszem arra amikor nem tököltek a törvényekkel hanem pikk-pakk bevezettek mindenfélét.
Ilyen volt a kórházi széf ki-be. A 25% áfa le-föl, standtörvény oda vissza. stb Száz eset volt ahol senkit nem kérdeztek meg csak meglépték, majd kiderült, hogy hülyeség és visszacsinálták.
Én azért szavaztam rájuk, hogy ennek a kapkodásnak vége legyen.
Tekintsék át a helyzetet és lépjék meg azt amit meg kell.
Nyilván lesz benne sok fájdalmas dolog.
Ez akkor elfogadadható, ha az így befolyt pénzek nem magánvagyont képeznek, mint ahogy ez eddig folyt, hanem meglátszik az eredménye valahol. Eddig csak az ment, hogy megszorítás.....rosszabb lett.....még megszorítás......semmi javulás....méééég megszorítás....baromság Én egy magántulajdonú nagyvállalatnál dolgozok. Itt is volt főnök váltás szerencsére. 6 hónapig az új vezér csak ült mint a hal a sütőben. Majd amikor képben volt mindennel rendet rakott.
Ezt várom a Fidesztől.
Ja és igen, ha nem tudják megtenni, tényleg elveszítik a bizalmat. Ez nem akkora csoda.

Szeretem amikor ilyen okosak vagytok és az alapján akartok dönteni, hogy konkrétan hány százalék lesz valamelyik adó, és hogy épül ki valamilyen közigazgatási rendszer. Hogy meg tudnátok szakérteni a konkrét adórendszert igaz??
Elmentek a sunyiba. Minden rendszert évekig vitatnak sőt a világon is vitáznak a különböző iskolák tanairól. Ha eltelik 2-3 év és jó irányba mutatnak a folyamatok akkor jó lépés volt, ha nem akkor nem.
Ennyi.

jjulie 2010.05.03. 12:43:11

@Kalmár:

jó helyre szavaztál, vége a kapkodásnak

a fidesz ugyan azt a geciséget fogja a nyakába kapni, mint amit művelt, és ez így van rendjén, illetve, ha a kamat is rajta lesz

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.05.03. 12:43:40

@Kassian: Téged megfertőzött valami :D Nyugodj le, vegyél mély lélegzetet. Feltételes módban volt megemlítve a dolog. Vagy tán érdekeltséged van a Tesco-ban? Esetleg nálad csapódik le a nyereség?
De nem is kell a dolgot megvitatnunk, mert nem azért írtam ide be, amiért te nekem támadtál :)

bandeirante 2010.05.03. 12:45:33

@hoplita: Hát azért ez az arány, amit fentebb írtam... Ebből nehéz más következtetést levonni. Én a számoknak hiszek, bocs.

Egyébként az én körzetemben, amelyik szintén falusi, cigányokban sem szűkölködik, az LMP is megelőzte a jobbikot.

hoplita 2010.05.03. 12:45:48

@tölgyes:
Van igazad, de nagyon ne menjünk ebbe bele, mert bizony odaát én sokszor a kishitűségben és az igazodási-megfelelési kényszerben látom én ezt a fene nagy bölcs, fontolva magyarázkodást.
Ettől meg már nekem van herótom....nem kicsit, nagyon.

Ordnassac 2010.05.03. 12:46:01

@jjulie: egy ilyen szétmállott ellenzék mellett nem biztos, hogy ezt annyira vissza fogja kapni, mint amit adott az MSZP-nek.

jjulie 2010.05.03. 12:47:16

@Ordnassac:

most akkor mi van?

köztársaági elnök vs fidesz 1:0 ?

bp főpolgi vs fidesz 1:0 ?

már ami a kezdeményezésből adódó nyereményt illeti

bandeirante 2010.05.03. 12:48:09

@Kassian: Egyelőre még a szocik vannak kormányon. Száz nap türelmet nem kell adni az új kormánynak, nem is kéri. De amíg le nem teszik az esküt, addig talán békén kellene őket hagyni. Másnap már mehet a sajtóoffenzíva (ami persze balfelől egy pillanatra sem szünetelt az elmúlt legalább 12 évben).

fvipera 2010.05.03. 12:48:22

látom, senki nem érti a lényegét annak, hogy pintér sándor tényleg belügyminiszter lett. lelkem mélyén hittem abban, hogy ez csak vicc. de nem. akkor most kérdezném, kik is az oligarchák?

Kalmár 2010.05.03. 12:49:00

@jjulie: "a rettegés szóra guglizz rá, hátha a szijjártói jelentéstaltalmán kívül mást is találsz"

Ebben igazad lehet.
Nem volt szép a Fidesztől, hogy olyanokat mondott, hogy a szocik privatizálni akarnak mindent, óriási megszorításokat lépnek meg eredmény nélkül, folyamatosan hazudnak az ország helyzetéről, szétlopják az országot, eladósítanak minket látható eredmény nélkül, szétzüllesztik az egészségügyet, oktatást stb.

Ezek mind vaklármának bizonyultak, hiszen a a gazdaság köszöni szépen jól van, és a Pannon Puma szőre fényes, és ugrásra készül.

Ellenben azok a félelmek, hogy Orbán koronát kap és eltörli a választásokat azok reálisnak tűnnek.
Könyörgöm legalább 1 nyomorult nap teljen már el kormányon amíg elkezditek a köpködést!!!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.03. 12:49:17

@tölgyes:
Nem hinném, hogy az MSZP-nek kéne megszerezni.
Egyrészt, mert az MSZP azon az alapon lett leváltva, hogy unjuk a komcsi felmenőiket és már a köszönésüket se hisszük el,
másrészt ők sem motiváltak, mert civilben is nagyon jól elvannak és kormányon maguk is látták, hogy nem volt kényelmes.
Úgyhogy az MSZP az tuti nem szerez semmilyen egyharmadot.
Aki politizálni akar, az már ott áll a Fidesz előszobáiban, úgyhogy ez most állampárt lesz és élvezzük , én azt mondom.
Mert amit akartunk, azt megkaptuk.

jjulie 2010.05.03. 12:49:49

@Ordnassac:

a gyurcsán tól, a vonától, a hoplitától meg a heti hetestől, ezeknek több fantáziájuk van, mint egy egyész fidesz médiának

hoplita 2010.05.03. 12:50:41

@krüger:
Akkor ezzel az állításoddal csak azt támasztod alá, hogy a Jobbik szereplése nem cigányfüggő.
És valóban így van, bár vannak jelek, amik erre utalnak utalnak....de egy, vagy akár több igaz állítás még nem biztos, hogy egy helyes következtetést szül.:))
A fidesz pedig valóban hordta a cigányokat szavazni, ezt nemcsak mi, hanem MO is elmondta, a tévében is.

Kalmár 2010.05.03. 12:53:14

@jjulie: "jó helyre szavaztál"

Köszönöm

Te nem.
Ezt nehezen is bocsájtom meg mindenkinek, aki ezt a korrupt, tehetségtelen bűnbandát kormányra segítette, ellopva ezzel 15 évet az életemből.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.05.03. 12:53:31

@tölgyes: Szerinted ez véletlen volt? (tudom költői kérdés volt)
Így több hitel kellett felvenni, és a nemzeti vagyon is leértékelődött. Most olcsón megvehetsz mindent. Ha van pénzed. És kinek van? Egy újabb költői kérdés...
Tehát mégse véletlen volt a töketlenkedés. Végül is ezért segítették őket hatalomra, persze az nem volt szép tőlük, hogy a maguk pecsenyéjét is sütögették :)

Ordnassac 2010.05.03. 12:55:40

@jjulie: na igen, csak hárman hatfélét fognak mondani. Az meg nem túl hatásos.

fvipera 2010.05.03. 12:55:52

@Kalmár: hogyan tud egy kormány ellopni 15 évet az életedből. példálózz légy szíves.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.03. 12:56:02

@tölgyes: Nem kell azért még felemelni a CapsLockodat.
Megkaptam végre a kormány névsorát és ezzel elvagyok pár napig.
Csak azt nem tudom, mi volt ezen akkora titok, hogy csak most tudhattam meg.

Ordnassac 2010.05.03. 12:56:36

@jjulie: elsőnél lehet ez a helyzet, másodiknál kevésbé. Ott inkább értetlenkedik a budapesti ember.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.03. 12:58:08

@tölgyes: Igazából én egy árnyékkormányt jobban élveztem volna, mint egy Szijjártót - az elmúlt nyolc évben is.

jjulie 2010.05.03. 12:58:12

@Kalmár:

valamiféle fáziseltolódásba keveredtél, a simonmondját rettegőzted le, akinek egyetlen olyan rettegős irománya nem volt mint amiket felsoroltál, és akkor is nagyon hibázol, ha azt hiszed, hogy aki csúfólja a naracsbrigádot az egy típus lehet, mégpedig: szoci

a simonmondja nem tudom hova húz de én fideszcsúfoló nem vagyok szoci, láttál e már ilyen csodát?

Diocles 2010.05.03. 12:58:13

@Ordnassac:

Asszem ezzel Sólyom bácsi elnöksége elúszott (reméljük, hogy Török Gábor majd lebeszéli a további nyomolásról :), két név van csupán, amely a jobboldali közegben sokat nyom, Kopp Mária és Makovetz Imre.
Annál inkább feltűnőbb, h kik hiányoznak, szóval erős nyomásgyakorlásnak semmiképpen nem mondanám.

Apropó, szerintem a névsor rávilágott arra, h lehetne egy csúcsszuper államfőnk, aki hölgy, aki közismert és kedvelt professzor, és aki nem vett részt sohasem a pártpolitikában, viszont lelkes résztvevője volt különféle alapítványi és egyéb munkáknak.
Ráférne Mo-re egy női köztársasági elnök már!

Szóval, ha Kopp Máriát rá tudná venni a Fidesz, h vállalja a feladatok, akkor senki nem fanyalogna.

cambridge.on 2010.05.03. 12:59:41

@Ordnassac: Kósáék javaslata alapján 2 évvel eltolva lenne az Önk. választás.
Csodálkoztam már rég miért nem eleve így indították:az első szakasz 2év majd 4évenként választás.
Kíváncsi leszek most a 6 és 4-et vagy a 2 és négy rendszert preferálják.

Miért nem tartják elég értelmesnek a magyar választókat, hogy két listával megbírkózzanak egy választáson?
Parlamenti és önkormányzati egyszerre. Olcsóbb, kevesebb kampány, nyugodtabb közélet.

A kormány névsort nézegetve az első Orbán kormány nagyjából ezekkel az emberekkel bukott.
Ami akkor nem vált be az most jó lehet?
Fő az állandóság, ez a Fidesz jelszava.

Publius Decius Mus 2010.05.03. 13:00:15

Sokan elfelejtik, hogy a jelenlegi miniszterelnököt Bajnai Gordonnak hívják. Ha nem tetszik ami van még ő a felelős, hozzá kell fordulni.

Az más kérdés, hogy most lapít és közben matat valamit az asztal alatt.

lüke 2010.05.03. 13:05:37

@fvipera:
nekem 40-t államosítottak:)

hoplita 2010.05.03. 13:06:08

@fvipera:

Na látod, én, mint megbízott illemtanár csak annyit mondhatok, hogy a jó kúúúúúrvaannyát a fityisznek és orbánnak.:)

fvipera 2010.05.03. 13:07:13

@Publius Decius Mus: Bajnainak pozitív megítélése lesz a későbbi történelem könyvekben. Politikus kortársairól ez nem mondható el. Viktor kapott egy újabb esélyt, de eddig nem áll túl jól.

lüke 2010.05.03. 13:07:28

@jjulie:
ban.....................ban

lüke 2010.05.03. 13:08:31

@fvipera:
mondom én: csak egy Haynaunak kell jönnie
és mindenki nemzetihős lesz.............

jjulie 2010.05.03. 13:12:44

@Ordnassac:

a budapesti közlekedéssel komplexen kell valamit csinálni, az hogy a józsef attila utcában üldögelnek emberek a dugóban az nem jó az ott uldögelónek, a turizmusnak, az ottlakóknak, az épületeknek, az autóknak, a belvárosnak, az üzleteknek, meg a gyalogosoknak, meg a fáknak, meg az aszfaltnak

kihagyhattam egy részvevőt?

szóval egyetlen érintettnek sem, és ha valaki ezt az egészet a bkv-val együtt végégzongorázza, az nagy hiányt pótol majd

nagyobb forradalom lenne, mint a fideszgyőzelem

namost egy vidéki jobboldali párt ácsingózáza a budapesti főpolgármesterságárt, az megint egy jó téma

kb két éve az irodában állandóan a corvin tetőről hallottam a fiataloktól és egy este felcipeltek, na az egy világvárosi szintű ötlet, egy vidéki jobboldali párt ha kétszer ujra megszületik akkor sem lesz ennyi fantáziája és semmiből ilyen centrumot teremtő képessége

nem véletlen, hogy nem vidéki jobboldali magyarok serénykedtek ennek a városnak a létrejöttében (azok legfeljebb eljöttek csodálkozni, meg szinésznőket hajkurászni, aztán meg üzentek haza, hogy küdjenek pénzt)

Idet 2010.05.03. 13:13:05

@simonmondja.: Az agytröszt ellenzékben volt, és mint tudjuk, nem az ellenzék kormányoz, csak javaslatokat tehet a parlamentben.

Mit csináltak Maszopék nyolc évig, ez a helyes kérdés!

hoplita 2010.05.03. 13:15:50

@Diocles:
Makovetc tényleg egy jó választás lenne.
Szakmailag - mint építőipari ember - le a kalappal előtte.
De az a vén hülye megenné Orbán szarát is, önként és dalolva.
Szóval még csak az kéne...!!!!!!

sárkányfő 2010.05.03. 13:16:28

Nem hiszek a szememnek, Semjénből tényleg miniszterelnök-helyettes lett? A Fidesz egyik hivatásos karaktergyilkosából? Akkor már mér nem Répássy vagy Szijjártó? Semjéééén? Akit soha sehol nem választanának meg még képviselőnek se, ha a saját "pártja" nevében indulna? Áh, nem hiszem el. :(

Idet 2010.05.03. 13:16:57

@jjulie: Visszajöttem, elment az internet egy-két órácskára nálunk.

@Ordnassac: Kellene neked Zitácska, netán Moncsicsi?

Idet 2010.05.03. 13:18:39

@hoplita: Hoplita, ha Makoveczet még egyszer lehülyézed, megetetem veled a puskacsövedet+egy pár jatagánt!

sárkányfő 2010.05.03. 13:21:54

@Idet: Sok embert kell ám még megetetned, ha az a szempont, hogy kik tartják szerencsétlen vén hülyének Makoveczet... De építésznek kiváló, az tuti.

Idet 2010.05.03. 13:22:59

@Diocles: Ezzel az a baj, (NEM Kopp Máriával és Makoveczcel), hogy egyikük sem politikus alkat, márpedig a politikusi véna elengedhetetlen, és az egyéb fineszek is.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.03. 13:23:05

@Idet: A parlamentben nem volt agytröszt, azt legalább biztosan tudjuk.
Se kormányon, se ellenzékben.

jjulie 2010.05.03. 13:23:11

@Idet:

mind a kettő kérdezése helyénvaló, a kormányzótól a kormányzára vonatkozó, az ellenzéktől az ellenzékiségi produkcióra vonatkozó

egyetlen példa: a frankhitelek elleni fideszes felvilágosító kampányra pl. nem emlékszem, pedig ettől kellett volna zajosnak lennie az országnak, a kormányzó szar volt, nem tette, az ellenzéki miért nem tette?

nem gondolta szavazatszerző faktornak?

most meg megy a hirtévén egy nő aki azt mondja, hogy fel fogják robbantani a házat, de tőlök el nem veszi senki

méltó folytatása a dolognak.....

Zoltchy (törölt) 2010.05.03. 13:23:24

@ó jaj:

Pedig logikus. Kellett neki valami címet adni, ha már odavitte a pártja szavazatait a FIDESZ-nek, mégpedig olyan cím, ami elég magas ahhoz, hogy ne sértődjön meg, de elég kevés hatalom tartozik hozzá, hogy ne tudjon keresztbe tenni az ő Vezérének.

lüke 2010.05.03. 13:24:30

@jjulie:
azt 1963-ban- Erzsébet hid átadása-kellett volna kezdeni, ennyire vagyunk lemaradva

fvipera 2010.05.03. 13:26:05

@Idet: polt péter for president

Idet 2010.05.03. 13:26:47

@ó jaj: Névsort, és kezdek pipálni!

Ha nem kedvelünk, vagy ostobának tartunk valakit, nem kell azonnal nekiesni a fabaltával. Tudtommal ez itt egy olyan fórum, ahol tiszteletben tartjuk egymás véleményét - és a tisztességes emberi viselkedés normáit.

radala 2010.05.03. 13:27:39

@tölgyes: Talán rosszul fogalmaztam. Lehet ezt gesztusnak nevezni, de a Fidesz és (én is) azt szeretném, ha nem lennének képesek élni a gesztussal. Nem mellesleg szerintem nem is lehet élni vele. MSZP azt szeretné, hogy neki legyen az egyetlen alelnöke, a Jobbik is szeretne egyet, Az Mszp azt szeretné, ha látszódna, hogy nagyobb, mint a Jobbik, az LMP nagyobbnak akar látszani, mint amekkora, ha ebbe belemennek, akkor jön a Fidesz és azt mondja, ja ha így akkor én mindenkinél sokkal nagyobb vagyok...
Szóval csak annyit akartam mondani, hogy (teljesen érthetően és logikusan, csöppet sem elítélendöen) ez egy csapda, amit szinte ki sem lehet kerülni.
@jjulie: Szerintem a Fidesz hályogom 25-én eltűnt tökéletesen.
Hogy is mondjam kihevertem a 2002-es frusztrációt. OV sokkal kevésbé szimpi, mint 2002-ben volt, de majd meglátjuk, mások (a sajtó) szerint előnyére változott. Engem roppant mód idegesít, de szokott ez lenni vele.
Nagy pozitív fejlemény viszont, hogy Pokorni beszólt SL-nek és ezzel OV lett a "legszimpatikusabb fideszes" :-)
Érteni vélem OV szándékait, de egyelőre nem látom be, hogy ez nekem tetszene, persze rohadt mindegy ez, az erő/határozottság úgy általában tetszik nekem, szóval igyekszem nem rinyálni. Amúgy meg sajna roppantmód be vagyok havazva munkaügyileg ezért nem írok, no meg a motivációmat is elvesztettem kissé persze.

Zoltchy (törölt) 2010.05.03. 13:28:00

@ó jaj:

Makovecz nem szerencsétlen hülye, hanem művész, és mint ilyen, érzelmi oldalról közelít a problémákhoz.
Teljesen természetes, hogy a "jurtás-turulos organikus építészet" feltalálója ilyen beállítottságú.
Ezzel nem is lenne baj, ha nem vinné át ezt politikai síkra, mert ott emiatt már lehet, hogy tényleg lehülyézik.

Idet 2010.05.03. 13:28:45

@fvipera: Nekem az is jó, aki most lesz... Uff, közt.elnökre v. min.elnökre gondolsz?

fvipera 2010.05.03. 13:30:36

@Idet: köztársasági elnök

Publius Decius Mus 2010.05.03. 13:32:29

@fvipera: Bajnainak pozitív megitélése lesz? Attól függ kinek a részéről. A Gyurcsány-féle ámokfutásnak tevékeny résztvevője volt, ha valaki elfelejtette volna. Utána egyszerűen kivitelezte azt a programot amit az IMF-ben egy indiai csávó talált ki nekünk grafikonok és az IMF érdekei alapján.

jjulie 2010.05.03. 13:32:59

@hoplita:

a magyarkodó építészhez kell egy kis politikai flugosság, nézd meg a lechnert

Idet 2010.05.03. 13:34:30

@jjulie: Na, ez az. Ez a tipikus magyar reakció egy megoldhatatlannak tűnő nehéz problémára. Ha elsőre nem megy, robbantunk vagy öngyilkosok leszünk.

Azzal együtt, hogy a bankokat kellene megrendszabályozni, és az istenadta nép is gondolkozhatna a hitelfelvételek előtt, apróbetűs rész+valaki hozzáértő stb.

Iszonyú az iskolázatlanság. Az a szerencsétlen asszony látatlanban funkcionális analfabéta!

jjulie 2010.05.03. 13:34:36

@Publius Decius Mus:

az orbán meg folytatja, tehát egymás mellett lesznek időrendben a pozitív jelükkel együtt

Idet 2010.05.03. 13:35:55

@ó jaj: Offolhatnál egyet, hogy szerinted mi a baj vele?

hoplita 2010.05.03. 13:36:38

@Idet:
Ne haragudj, de amikor pár hete azt a korszakalkotó közjogi javaslatot tette, hogy válasszuk Orbánt kormányzónak, akkor megállapítottam, hogy több mész lehet már az agyában, mint amivel egy tanyaházat ki lehetne kenni.
De orbán-pincsinek így is megtenné...:)))

Idet 2010.05.03. 13:37:06

@fvipera: Ja, akkor vissza az egész! Török Gábor for president!

sárkányfő 2010.05.03. 13:37:21

@Idet: Tisztára olybá tűnik, hogy te abban a tévedésben leledzel, hogy M.-et a fideszes körökön túl is elismerik. Építészként persze el is ismerik, de egyébként... Még konzervatív mércével mérve is besavanyodott, kőmerev, nagyon nehéz ember, aki nem képes túllépni ezer éves sérelmein.
És mi a baj konkrétan a viselkedésemmel?

fvipera 2010.05.03. 13:37:41

@fvipera: pitérhez.

ha jól sejtem P. Hajnalka már nem ül előzetesben. Szép nyitánya volt az Eclipse ügy a Kövér - Pintér háborúnak. Törésvonalakat mostantól nem a nemzeti oldal és az idegenszívűek között kell keresni; kezdődik a nemzeti oldal újrafelosztása. csupa, csupa nagy játékos: csányi, simicska, pintér, kövér. a jelek szerint viktor nem kövér mellé állt. talán nem volt véletlen kövér nyilatkozata az adócsökkentés elmaradásáról; hitelességi versenyt kezdett viktorral.

fodrászhoz nem megy soha már?

jjulie 2010.05.03. 13:39:06

@Zoltchy:

"jurtás-turulos organikus építészet" politikai sík nélkül olyan fából vaskarika, mint a kedvencem a "világi zsidó gimnázium"

ilyen is van budapesten, meg a makovecz is

fvipera 2010.05.03. 13:40:27

@Publius Decius Mus: egy kormányő nem atomfizikus, adott programot kell végrehajtania; ami nem evidens feladat, mivel negatív összegű a torta recesszió idején. ne becsüld le a válságmenedzsment végrehajtásához szükséges munkát. amúgy azt írtam, a későbbi történelem könyvekben. Tehát unokáink már érteni fogják azt, amit a jelek szerint Te még nem.

Idet 2010.05.03. 13:41:01

@hoplita: Az lehet. De akkor se hülyézd le, kérlek! Ő zseniális építész, azon felül teoretikusnak sem utolsó. Nagyon sok írását olvastam. Kevesen tettek le annyit az asztalra az ő métier-jében, mint Makovecz. Ha le vén hülyézed, engem is megsértesz. Nem, mintha nem volna mindegy, de akkor is!

Zoltchy (törölt) 2010.05.03. 13:42:13

@jjulie:

Akkor, a nemzeti érzelemnek kizárólag politikai vetülete van?

jjulie 2010.05.03. 13:43:16

@radala:

a sok munka jó hír, én is iszonyú sok időt elszúrtam itt, meg vannak számlálva a perceim, hogy végképp visszatérjek az életbe

azért nem bánom, sok mindent álgondoltam itt, ha ez nem is mindig látszott, és megérte ez a törökakadémia (meg remélem sok fidesz központi ember olvasóm volt, csak nemhiába szapultam itt öket vagy 2500 hsz.ben)

Idet 2010.05.03. 13:44:07

@ó jaj: Bocs, bocs! Semmi baj vele, Hoplita és a lehülyézés járt az eszemben.

Természetesen annak tartod, aminek óhajtod, ez szíved joga!

Idet 2010.05.03. 13:45:56

@ó jaj: Ismered netán személyesen is?

sárkányfő 2010.05.03. 13:46:04

@jjulie: én láttam már éjjel-nappali kisboltot is. Kirakatán nagy betűkkel: non-stop! Az ajtón meg: Nyitva reggel 6-tól este 10-ig :)

united skates 2010.05.03. 13:46:25

én nem érzem úgy, hogy a maszop és a jobbik szavazói olyan távol esnének egymástól, legfeljebb életkorban, amúgy mindkét párt a sima idióta hívőkre épít.

szépen együtt fognak szavazni, miközben majd bőszen utálják egymást.

jjulie 2010.05.03. 13:46:40

@Zoltchy:

na most alkotok: hát talán az a helyes, hogy a nemzeti érzelem fogalomkör, az a politikai fogalmak részhalmaza

ha csak nem hisszük el, hogy van világi zsidó gimnázium

Diocles 2010.05.03. 13:47:23

Egyébként Dávid Ibolya is lehetett volna köztársasági elnök most, ha nem fekszik le Gyurcsánynak.

Remélem eszi otthon a fene, h mit szalasztott el. :)

hoplita 2010.05.03. 13:47:30

@Idet:
Igen, zseniális építész, valóban, figyelemre méltó gondolatai vannak...
Csak ne politizáljon, a Jó Isten áldja meg, mert a falra mászok.:(
Miért kell mindenkinek ebbe belefolyni, kényszert éreznek, vagy mi a bánatos faxom...?????
Roppant illúzióromboló, ha egy ikonról kiderül, hogy politikai analfabéta.:(

jjulie 2010.05.03. 13:49:25

@ó jaj:

értem, a nemzeti zsidó gimnáziumot az intézmény igazgató helyettese mondta az arcomba az iskolában az irodájában, igaz levegó vétel nélkül tette hozzá hogy fából vaskarika, nem az övé volt a bolt?

fvipera 2010.05.03. 13:50:57

@united skates: minden jelenlegi parlamenti párt hívei az ingyenebéd hívei, ha róluk van szó. ha másokról, akkor a piac barátai. és a liberalizmushoz való hozzáállásuk is azonos elven működik; szörnyen toleránsak magukkal.

jjulie 2010.05.03. 13:51:40

@hoplita:

kérdezd meg, az idettől hogy az Éhes városban, mit írt a lechnerről a pálutcaifiukos molnár

hoplita 2010.05.03. 13:53:09

@united skates:
Ja...
Ennek első példája lesz, amikor egyként, kart karba öltve elutasítják a végszavazásnál Orbánt és a kormányprogramot.:))

Na, neked is kár volt kalimpálnod, ilyen hülyeségek csusszannak ki az ujjaid alól, látod..?:DD
De én vagyok az idióta hívő...

tölgyes 2010.05.03. 13:53:31

@Zoltchy: Azt gondolom, hogy fordítva ül a lovon... A fidesz 72 alkalommal tett javaslatot a kisebb parlamentre, de az MSZP még tárgysorozatba se volt hajlandó venni a javaslatot.Nem egy ilyen ügy volt.... Most kormányon bizonyíthatja a fidesz, hogy másképpen is lehet... Miért baj ez Önnek. Vagy jobban tetszene, ha azt csinálná amit az MSZP csinált???
Az meg hogy a fidesz nem támogatta az MSZP elkúrásait helyes. Gondolja el mekkora bajban lennénk, ha a mostani helyzet a fidesz támogatásával jött volna létre...:::(((

tölgyes 2010.05.03. 13:54:58

@jjulie: Nem igazán értem, hogy mit zagyvál itt össze!.. de ha maga tudja..:)

Idet 2010.05.03. 13:55:01

@Zoltchy: Igen, igazad van. A politika nem neki való, semmilyen művésznek sem. De neki is joga van megnyilatkozni, és lényegesen kevesebb hülyeséget beszél, mint a legtöbben, akár itt is, a való életről már nem is beszélve...
Én inkább a szerves élet építészetének nevezném, amit csinál. Abba a jurta is beletartozik, meg a turul is. Tudod, amit írt a nyelv és a ház részeinek elnevezése közti összefüggésekről, meg az a madár-épület, menedékház, csak nem jut eszembe most, hol.

tölgyes 2010.05.03. 13:57:30

@hoplita: Nem nagyon van más út mint a bölcs és fontolva lépkedés... gondolom Ön se hisz az egyszeri nagy férfias tettekben.

lüke 2010.05.03. 13:57:53

@simonmondja.:
cini, cini....
már majdnem olyan hangnem, mint a hatalom az emberekről......
szépen alakulunk
de egy kis remény azért lehet:)

lüke 2010.05.03. 13:59:02

@tölgyes:
mert maga is nehezen értelmez,mint én
én se értem
was ist das zürzavar?

jjulie 2010.05.03. 13:59:12

@tölgyes:

dehogyisnem, csak tetteted

azért azzal a mondattal sziven ütöttél, majd meg esz azóta a fene, hogy ebben a formában nem én írtam le először, hanem pont egy vérnarancsból csorgott ki

Idet 2010.05.03. 14:00:03

@ó jaj: Mert én igen, bár nem bensőségesen. Egészen más kép alakul ki az emberben a másikról a személyes ismeretség alapján, akkor is, ha felmerül némi diszkrepancia a viselkedés és a mondottak között... szeretnivaló, nagyon érzékeny ember, hihetetlenül jól adja elő a mondandóját, úgy vált az esze, mint a villám, és folytathatnám, de nem teszem. Ennyiből is kiderül, hogy emberileg is nagyon kedvelem őt.

tölgyes 2010.05.03. 14:00:04

@simonmondja.: Értem. Tehát Ön szerint az MSZP leginkább már csak megszűnni szeretne. .. Ennek a hírnek sokan örülnének.. csak valahogy nem lehet benne bízni..:::))

Ordnassac 2010.05.03. 14:00:06

@Idet: attól, hogy vannak hülyék az MSZP-ben (Gurmai Zita amúgy sem volt miniszter), attól miért kell a Fidesznek is úrikaszínót varázsolnia a kormányból? Vannak azért elég jó képességű nők is a Fideszben és az értelmiségi háttérben.

@Diocles: Mellár Tamás fideszes önkó képviselő volt Pécsett, meg elismert statisztikus (volt KSH-elnök). Szeretik a jobboldalon. Lányi András sem kifejezetten baloldali. Schneller István fia meg fideszes képviselő a Fővárosi Közgyűlésben. Amúgy szerintem nem Sólyom nyomul, megy ez magától is. Kopp Máriával több gond lenne: most tette le a garast Sólyom mellett, másrészt meg vonzereje Mádléhoz hasonló...

@cambridge.on: Matolcsytól én is tartok, remélem az alatta dolgozók nem engedik túlságosan belefolyni a dolgokba. Martonyi elmegy, kell a tapasztalat az EU-elnökséghez (nem lepne meg, ha utána lemondana). Pintér... hát igen.

hoplita 2010.05.03. 14:00:59

@tölgyes:
Nem hiszek a világmegváltásban, ha erre célzol...ahhoz már öreg vagyok.:)))
De lépten-nyomon tapasztalom a bölcsességnek álcázott és úgy eladott gyávaságot és kishitűséget...sajnos.

tölgyes 2010.05.03. 14:02:00

@JR69: Ön már azelőtt meghozta az ítélete, hogy a per elkezdődött volna.

tölgyes 2010.05.03. 14:04:19

@simonmondja.: Talán az, hogy egy politikai döntéshez meg kell szervezni a többséget... meg kell kötni az alkukat..meg kell nyugtatni a kételkedőket... akik mindig mindenütt vannak: ezt mondják többek között politikának. Ehhez kell némi idő.. mondjuk a választás után egy hét..:)

Publius Decius Mus 2010.05.03. 14:04:58

@fvipera: Látom te már megírtad a történelemkönyvet az unokáknak. Röntgenszemed előtt jelenünk titkai titkai feltárulnak. Koklúzió: Bajnai egy igazi JÓ ember! Orbán ROSZZ!

Gyere le a szerről öcsi.

sárkányfő 2010.05.03. 14:05:22

@Idet: Éreztem én, hogy több van a reakciód mögött :)
Nos, a személyes ismeretség sajnos a téma szempontjából nem sokat számít. Én is ismerek személyesen pár embert, akik teljesen hülyeségeket beszélnek, ha politikáról van szó, pedig egyébként remek emberek.
M.-et a köz a szerint ítéli meg, ahogy a nyilvánosság előtt megszólal, ez már csak így megy.
De hagyjuk szegényt, engem spec. nem érdekel.

bandeirante 2010.05.03. 14:05:55

@Diocles: Én se bánnám, ha lenne egy női elnökünk, bár pont Kopp Mária, hát nem tudom. A lényeg az, hogy lehetőleg se tudós, se művész ne legyen, vagy legalábbis ne elsősorban tudósként vagy művészként legyen ismert, mert azoknak nem való a politika (és hát a köztársasági elnök is politikus, akármerről is nézem).

lüke 2010.05.03. 14:05:56

@Ordnassac:
hogy jön ide az öreg Schneller?
ő nem volt SZDSZ-s, csak a Váliba járt
Demszkyékkel
Domi meg Fideszes -igy van jól
-egyébként ő is Szentágotai rokon-

tölgyes 2010.05.03. 14:06:13

@radala: Én meg jobban szeretném, ha képesek volnának élni a gesztussal, mert az talán azt jelenti, hogy erőt vett rajtuk a józan ész.

tölgyes 2010.05.03. 14:08:01

@jjulie: Eddig is így volt: a fontos dolgokat nem Ön mondta, hanem más...::))

sárkányfő 2010.05.03. 14:08:04

Gábor, itt vagy, várható ma új poszt a kormányról?

Idet 2010.05.03. 14:08:06

@Ordnassac: Miért olyan fontos a női miniszterek jelenléte? Inkább a jó miniszterek jelenléte a fontos.
A Quotenfrauen nem sokat lendíthetnek... és hátha nem is ambicionálják a kirakatmunkát? Egy miniszter bizonyos mértékig az.
Zitánkat csak a jelleg kedvéért említettem!

Ordnassac 2010.05.03. 14:08:33

@lüke: csak jelezni akartam, hogy több fideszes (és tisztelt) értelmiségi van az aláírók között, mint Kopp Mária és Makovecz Imre. Semmi egyebet.

jjulie 2010.05.03. 14:09:05

@tölgyes:

megijesztesz, ma te írod az én szövegeimet

Idet 2010.05.03. 14:09:33

@ó jaj: OK, csakugyan hagyjuk, de legalább ezt is tudjuk, nem?

tölgyes 2010.05.03. 14:10:08

@hoplita: Ilyeneket bármikor lehet mondani: bölcsességnek álcázott gyávaság.. csak ezek a mondatok - lévén közhelyek - semmire se jók.

jjulie 2010.05.03. 14:10:57

@Ordnassac:

ha jól értem, ez ellenforradalom?

tölgyes 2010.05.03. 14:11:50

@jjulie: Én szinte mindig okos dolgokat szoktam mondani..:)

jjulie 2010.05.03. 14:12:38

@tölgyes:

dehogynem, bérelthelyet biztosítanak a pult közepén a kocsmában (meg a hordón)

Ordnassac 2010.05.03. 14:12:57

@Idet: miért kell egy női miniszternek mindjárt kvótanőnek lennie? Skandinávoknál ez senkit sem érdekel...

Ordnassac 2010.05.03. 14:13:52

@jjulie: ha forradalomnak nem is tekinteném, de egy jó példa arra, hogy mennyire téves megállapítás az, hogy a jobbolal egy homogén tömb.

Ordnassac 2010.05.03. 14:18:12

Azt tudja valaki, hogy a sport, a turizmus és a környezetvédelem melyik tárc(s)a alá kerül?

jjulie 2010.05.03. 14:19:52

@Ordnassac:

mármint a tábori zászlóalj?

nekem inkább az jön le belőle (persze azt látok bele, amit szeretnék látni) hogy belül van rés a pajzson, ez egy szokatlan és nyilt szembeállás a viktorral, és a szűk körével, mégpedig nem is madársörét tűzerővel a gyakorlópályán

jjulie 2010.05.03. 14:25:14

@Ordnassac:

forradalom az a választási siker volt, ez meg az ellenforradalom

Diocles 2010.05.03. 14:29:55

@Ordnassac:

Ezeket az embereket szerintem bepalizták, legalábbis a jobbos aláírókat.

A valódi szándék ott van Tölgyessy mai interjújában, csak és kizárólag azért kell Sólyom, h korlátozza az új kormányt. Tölgyessy legalább ezt korrekten megmondta, h mire megy ki a játék. Kérdés, h a köztársasági elnököt arra tartjuk-e, h "harcoljon" a demokratikusan megválasztott kormánnyal?

Gondold el, h milyen lenne a kinevezési gyakorlat. A Fidesz arra kapott demokratikus felhatalmazást, h kinevezze az általa alkalmas vélt embereket kétharmados többséggel, ha kell, Sólyom viszont nem volna hajlandó egyeztetni továbbra sem a pártokkal. Elég bizarr helyzet volna, nem?

A Fideszt felhatalmazta a nép, ellenben ha Sólyom továbbra sem egyeztet, és ragaszkodik a megszokott haveri köréhez (pl. Majtényihoz) a kinevezéseknél, akkor a Fidesz a hajára kenheti a kétharmadot, holott ő a hatalmát demokratikusan szerezte, Sólyom meg közvetve.

Az aláírók szerintem maguk sem szeretnék megkötni így a Fidesz kezét (mármint a jobbos naiva részük, mert az okos Tölgyessy, vagy pláne Majtényi kifejezetten ezt szeretné), ezért gondolom, h nagyon nem gondolták végig.

(Nagyon nem szeretem az ilyen aláírósdit, amikor az aláíró-kommandók kihasználják azt, h a név ismert, és ekként próbálják manipulálni a többieket, sőt, magukat az aláírókat is. Pedig semmi nem garantálja, h egy kiváló művész jobban eligazodik pol. kérdésekben, józanabb, stb., mint akár egy szalagmunkás. Heidegger a toronymagas intelligenciájával náci volt, József Attila kommunista, és így tovább.)

radala 2010.05.03. 14:35:19

@Diocles: Nagyon jó gondolat, remélem veri a fejét a falba, tuti KE lehetne most, ha kitart...
Jó, hogy ezt leírtad. Láthatom ismét, hogy milyen igazságos is a világ:-)
@jjulie: Jut eszembe, múltkor eszembe jutottál, illetve az Újpestes sztori. Volt a HV-ben egy Rácpácegreses cikk. Nyilván voltak a világban értelmes emberek gyakorta. Őszintén szólva nagyon kíváncsi leszek, hogy mi lesz most. Sajnos sok jóra nem lehet számítani.
Voltam ebédelni, közben osztrák bulvárt olvastam és itt azon háborognak, hogy amikor Madoff 150 évet kap 50 milliárdért, akkor a görög minszterek, hogyhogy nincsenek még lecsukva. Múlt héten azon puffogtak, hogy a görögök 55 évesen (vagy hány) mennek nyugdíjba, minden negyedik közalkalmazott és a taxis nem ad számlát, bezzeg szegény osztrákok sokkal hosszabban dolgoznak csak minden 9. ka és a taxis is ad számlát...
Sajnos Mo-n nem lehetne fölháborodott cikkeket írni a görögökkel kapcsolatban.

Zoltchy (törölt) 2010.05.03. 14:37:03

@tölgyes:

Kedves tölgyes!

A mostani helyzet a Fidesz támogatásával jött létre.
És igen, bajban vagyunk.

radala 2010.05.03. 14:38:06

@tölgyes: De hogyan lehetne egy ilyen gesztussal élni. Ha soha nem lett volna 5 alelnöke a Háznak akkor talán. Nyilván jó lenne, ha a politikusaink nem lennének hülyék, de szerintem erre igen kicsiny az esély. Lendvai szimpatikusan nyilatkozott, hogy nem akar alelnök lenni. Ez például már most meglepő és pozitív.

Idet 2010.05.03. 14:40:27

@Ordnassac: Bár ott tartanánk, mint a skandinávok...

Idet 2010.05.03. 14:43:18

@Ordnassac: Homogén tömbök pedig nincsenek!

Ordnassac 2010.05.03. 14:50:33

@Idet: ebben egyetértünk. :-)

@Diocles: checks and balances-ről már hallottál? Az egyik legdemokratikusabb elv. Fékek és egyensúlyok. Igen, hiába a kétharmad, kellenek fékek és egyensúlyok, amelyek ezt az atipikus helyzetet valamennyire ellensúlyozzák. Ebben semmi ördögtől való nincs.

Honnan tudod, hogy az aláíró jobbos emberek nem ugyanazt akarják, csak Tölgyessy ellenében ezt nem mondják ki?

hoplita 2010.05.03. 14:51:10

@tölgyes:
Ja kérem, az evidens dolgok közhelyesek..de miért nem nevezed inkább populistának vagy demamgógnak...?
Az trendibb elnevezés....:)))

Diocles 2010.05.03. 15:02:40

@Ordnassac:
Makovecz a Heti Válasznak adott interjújában kormányzói jogkört követelt Orbánnak, gondolod, h ő is azért akarja Sólyomot, mint Majtényi?
Itt hoplitának van igaza, illúzióromboló, amikor egy művészikon politizálni kezd...

A fék egyébként maga a közvélemény.
Ha az Orbán-kormánnyal elszalad a ló, akkor semmi nem mentheti meg a bukástól. Inkább azt tartanám antidemokratikusnak, h néhány, magát elitnek gondoló értelmiségi (Tölgyessy, Majtényi) azt gondolja, hogy ha már a Fidesznek kétharmada van, ők majd jól revorverezik és kordában tartják Sólyom segítségével.

A fékek és ellensúlyok hasonlatod tehát ezért is sántit, lásd kinevezések ügye, elég abszurd volna, ha egy kétharmados felhatalmazást kapott erőt felülírhat egy nem nép által megválasztott elnök, vagyis gyakorlatilag megkötheti a Fidesz kezét.

Ordnassac 2010.05.03. 15:12:35

@Diocles: Makovecz lehet, hogy kivétel, de a többi? (Ki tudja, lehet, hogy Makovecznek is változott a véleménye, nem tilos.)

Idézet hatályos alkotmányunkból: 2. § (2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.

Mivel a köztársasági elnököt is a választott képviselők választják, így alkotmányjogilag nincs különbség a népszuverenitás alapján.

A közvélemény nem elég féknek. Ritka kivétel volt a népszavazás, de Gyurcsányt is csak erős késleltetéssel tudta kimozdítani a helyéről. Mi biztosítja ezt, ha OV elszúrja? Ne ódzkodjunk ennyire az intézményi korlátoktól, nem csak Magyarországon léteznek, nem véletlenül.

Mediacapa 2010.05.03. 15:16:55

Lehet, hogy politikai farkasvakságban szenvedek, de szerintem több kára lenne annak, ha a Fidesz kifarolna Sólyom mögül.

Tekintélyes a nemzetközi színtéren is (a németek egyenesen odavannak érte), vérbeli demokrata, rendszerváltó, enyhén jobbos elhajlású, de képes megtestesíteni a nemzet egységét és amikor nagyon gáz volt a helyzet (Öszöd, október 23.), helyén volt az esze, nem volt hajlandó semmilyen kompromisszumra…. Nagyon nehezen tudnák elmagyarázni – például nekem, mérsékelt jobboldalinak – hogy miért nem folytathatja.

Ráadásul rendkívül nehéz hónapok jönnek, és ehhez felesleges támadási felületet adna a saját táboron belül is. Sólyommal maga mellett tarthatná az értelmiségi elitet, akinek jóindulatára szerintem a Fidesznek szüksége lesz és az LMP-t, amivel az ellenzék egy részének a támogatását is maga mellett tudja (ez ugyan szimbolikus, de fontos).
Jelezhetné a baloldal felé, mindenféle diktatúrától való félelem alaptalan. És egy kormánynak a belépője nagyon fontos.
Szóval nagyon csalódnék, ha Sólyom nem folytathatná.

Ordnassac 2010.05.03. 15:18:43

Ahogy elnézem az időhúzás népszerű lett mostanában.

www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-350126 <--- csak MA-t választották meg, a többi kérdésről nem döntöttek.

A KDNP-frakció csak előkészítő ülést tartott ma, majd szerdán lesz végeleges a dolog (eddig úgy volt, hogy már ma megalakul).

Az LMP háza tájáról semmi hír.

jjulie 2010.05.03. 15:20:53

@Mediacapa:

az orbán attól tar, ha mindenhol ne az ö embere lesz az ciki, és ha a solyóm a helyén marad,akkor nem 20, hanem csak 19 évre lesz bebetonozódva, az meg kevés

radala 2010.05.03. 15:27:58

@Mediacapa: Teljesen egyetértek.
Írd alá:-)
ke2010.hu/index.php?alair=i#alairohely

Egyedül azt nem értem, hogy Majtényi, ha valóban szeretné SL-t, akkor miért nem marad inkább kussban. Szerintem nem én vagyok az egyetlen "normális" Fideszes, aki Majtényit egy vállalhatatlan, zsíroshajú, korpás kis fasznak gondolja.
A többi támogató rendben lenne. Én alá is írtam.
Szerintem maradni is fog SL. Nem mintha Pálinkással bajom lenne mondjuk, de 5 év múlva is "mi" jövünk még remélhetőleg:-)

Ordnassac 2010.05.03. 15:36:54

@radala: számomra nem is Sólyom személye a fontos, hanem az, hogy legyen egy intézményi kontrollja is a kétharmadnak. Ez felőlem akár lehet Bihari Mihály, Kukorelli István, de akár Paczolay Péter is (sőt, merem állítani, még Vizi E. Szilveszter is ez a kategória lenne).

Diocles 2010.05.03. 15:37:11

@radala:

a Sólyommal való konfliktust nem tudja megspórolni a Fidesz, ha Sólyom marad, azzal csak bekódolná a vitákat öt évre.

tény, h Sólyom utálta Gyurcsányt, de a Fidesszel is legalább annyira fasírtban lesz, és Orbán nem hülye, látja ezt szerintem.
aki aláír, az a libsik szekerét tolja, ha akaratlanul is.

török gábor 2010.05.03. 15:40:41

@ó jaj: igen, igen, csak sajnos mással is kell foglalkoznom :)

jjulie 2010.05.03. 15:42:10

@radala:

amikor egy oszrták felháborodik az mindíg nagyon teszik, először is a amikor elverték őket a poroszok az részben azért volt, mert csak előltőltös puskáik voltak, a poroszoknak meg már hátultöltös, 1866 volt ekkor, nézd meg, hogy a kicsit előbb lezajlott észak-dél háburút milyen fegyverekkel vívták

az osztrák parasztja, az egykori rabló habsburg zsoldosok leszármazottjai, akik különböző egyenruhákban végigrabolták a legutóbbi háborút is, aztán az első világháború után büntetésből jött letre az országuk, amit senki nem akart, és helyből olyan vörösök kerültek hatalomra, akikhez képest a károlyi még csak kismiska sem volt, és nyugatról tolták beléjük a kaját meg minden egyebet, csak ne hogy vörösebbek legyenek a trockíjnál is

szóval amikor egy osztrák kinyitja a száját kritizálni meg panaszkodni, sűrgősen el kell küldeni az anyja picsájába, ez a helyes bánásmód, és meg is szokták érteni

radala 2010.05.03. 15:44:22

@Ordnassac: Na ja csak minek változtatni, ha van egy "tökéletes". Szerintem Kopp Mária, Makovecz, Lányi elég kéne, hogy legyen ahhoz, hogy a Fidesz jobb belátásra térjen, már csak azért is, mert én azt sem tudom, hogy rossz belátáson van egyáltalán. ha én lennék OV és SL-t akarnám, akkor lehet, hogy megkérném PZ-t hogy mondja el a Mokkában, hogy szerinte SL nem fasza, mert akkor jönne a sok lökött értelmiségi és én, mint OV eljátszhatnám, hogy bár tudnék jobbat tudnék Fideszesebbet, de annyira a pártok fölött állok, hogy legyen meg az örömötök.
Ha nem így van azt is érteni vélem.
nagyon nem örültem Pintérnek, amikor fél éve először hallottam, hogy ö lesz a BM, most meg már azt gondolom, hogy nyilván valamit nagyon tudhat...
Mindenesetre, ahogy elnéztem a kormányt csak OV-tól meg NT-töl vennék használt autót, no jó lehet, hogy Réthelyitől is mert elhinném neki, hogy megkímélt a verda:-) Ok vargától is vennék, de Hende, Pintér, Fellegi nem olyan nagyon bizalomgerjesztő... Ez a Fazekas meg hihetetlen gyíknak néz ki, neki meg eladni nem adnék el semmit:-)

radala 2010.05.03. 15:45:39

@Diocles: akkor elbasztam:-)
Mindenesetre értem. Majtényivel valóban nem örülök, hogy bárhol együtt szerepelhet a nevem....

radala 2010.05.03. 15:52:29

@jjulie: Igazából nem erről beszéltem. Én szeretem az osztrákokat, bár ezt korábban soha nem gondoltam volna. Pont azt szeretem bennük, ami a legutálatosabb egy magyarnak, hogy állati kispolgárok. Azért mondtam, hogy puffognak, mert azt akartam érzékeltetni, hogy nem értek velük egyet, viszont nagyon szeretnék egy olyan országban élni, ahol ilyen gusztustalanságokat jogosan le lehet írni. Tulajdonképpen a legjobb, ami az emberrel történhet, hogy csupa kispolgár lakja az országát:-) Egyrészt könnyebb nem kispolgárnak lenni, másrészt rend van.:-)
gyuloltellensegeink.blog.hu/2009/11/12/az_osztrakok

kenderesi (törölt) 2010.05.03. 15:58:16

A balliberális oldalnak két bástyája maradt még, az MNB és Sólyom. Az utóbbi jelentősége nem csak a közjogi helyzete miatt nagy, hanem politikai szempontból is alkalmas lehet arra, hogy mögötte egy bal-, és jobboldali liberálisokat tömörítő egységfront jöjjön létre, akár egy Orbán-kormánnyal szemben is. Ennek csírái mutatkoznak meg a most közzétett felhívásban. A jobboldali liberálison természetesen pl. Tölgyessy Pétert értem, és nem a Kopp, Makovecz féle vonalat, akik szerintem kakukktojások ebben az akcióban. Ilyen szempontból a köztudottan liberális, baloldal "kedvence" Pokorni "elszólása" is tekinthető egy olyan elemnek, amely inkább a folyamat beindulását katalizálta, semmint Sólyom esélyeinek gyengülését jelezte volna. Félreértés ne essék, én is jobban örülnék, ha Sólyom lenne újra a KE, mintha egy elvarázsolt (a politikában, jogban kevéssé járatos) tudós, pl. Vizi E., Pálinkás, csak azért nem árt, ha látjuk a mögöttes okokat és szándékokat.

kenderesi (törölt) 2010.05.03. 16:02:05

@kenderesi:
Rosszul fogalmaztam: Sólyom természetesen nem a ballib oldal bástyája, hanem inkább egy lehetőség a számukra, a legkisebbik rossz, mint ahogy megválasztásakor a Fidesz számára volt.

kenderesi (törölt) 2010.05.03. 16:04:20

Rosszul fogalmaztam: Sólyom természetesen nem a baloldal bástyája, hanem egy lehetőség, a legkisebb rossz, mint ahogy a Fidesz számára is az volt.

jjulie 2010.05.03. 16:09:04

@radala:

ausztria sokkal inkább egyszerűen paraszt ország mint a kispolgár és a falusit ismerem, jól, a bécsit csak könyvekből

vagy 12 éve nem voltam már bécsben, de egy bécsi ismerősöm azt mondta, hogy az ma már jugoszlávia

a saját gusztustalanságaikat is leírják? én tudok egykettőről

ha 55-ben elmentek volna tőlünk is az oroszok és ha csak annyi háborús kárt szenvedtünk volna mint ausztria, akkor mások lennének az arányok

a puffogó osztráknak lófasz a seggébe

marhaszív 2010.05.03. 16:32:31

@jjulie: "az osztrák parasztja, az egykori rabló habsburg zsoldosok leszármazottjai, akik különböző egyenruhákban végigrabolták a legutóbbi háborút is, aztán az első világháború után büntetésből jött letre az országuk, amit senki nem akart, és helyből olyan vörösök kerültek hatalomra, akikhez képest a károlyi még csak kismiska sem volt, és nyugatról tolták beléjük a kaját meg minden egyebet, csak ne hogy vörösebbek legyenek a trockíjnál is"

ahol a vörös és fekete összeért... (mint tudjuk később meg ugye nácibbak lettek a náciknál is.)

radala 2010.05.03. 16:58:25

@jjulie: na ja, ha elmentek volna jó lett volna. Fogalmam sincs hol tartanánk, ma sem tartunk ott ahol tartanunk kellene vagy lehetett volna. Saját disznóságaikat is leírják szerintem. Legalábbis az amstetten-i rém szerintem megviselte őket. Szerintem a normálisabbja tudja, hogy Beethoven német Hitler osztrák és nem fordítva. Nekem azért nincs velük különösebb bajom, mert a magyarokat csöppet sem utálják, vagy én nem veszem észre. Az biztos, hogy én életemben talán először 85-ben voltam Ausztriában, mint egy egy-két hetes cserediák Melkben és akkor roppantul imponált nekem, hogy úgy kezeltek bennünket, mint a monarchia legjelentősebb népének leszármazottjait. Különben is akik szeretik a tejfölt azok már annyira rossz emberek nem lehetnek. Szerintem kispolgárság ide-oda, kellően önkritikusak. A görögök meg bekaphatják az tuti:-)
Amikor Belgiumban voltam én akkor döbbentem meg életemben először, hogy nem csak a nettó szerencse a különbség Mo és a nyugat között. Korábban nem gondoltam, hogy máshol ennyire nyilvánvalóan látszik a sok száz év folyamatos munka iparosodás stb. Persze ez nem egy magyarság kritika csak föltűnő volt.

jeangabin 2010.05.03. 17:23:59

@hoplita: Makovecz politikai vizekre evezését én sem tartom túl szerencsésnek. Rendes ember, jó építész lehet, sőt az is, ugyebár, de mindenhez ő sem érthet, mindent ő sem csinálhat jól - főleg nem "hazai" pályán, a saját szakterületén túl.

jeangabin 2010.05.03. 17:29:18

@Ordnassac: Pintér nálam is a leggyengébb pont, ő az egyértelmű támadási felület. Azaz lesz.
Ugyanis ha az MSZP számomra teljesen megmagyarázhatatlanul nem rúgja magának azt a teljesen értelmetlen öngólt a horváthcsabás "Van egy jó hírem"-mel a la BKV, már mehetne is a nyekergés, hogy hát a Pintér, nade ebben a helyzetben... Amikor kapnak egy hatalmas sallert jobbról a választáson, utána meg adnak saját maguknak balról az ingyen BKV-val... Ki venné most komolyan őket, hogyha elkezdenének pintérezni?

jeangabin 2010.05.03. 17:42:56

Egyébként a poszt valóban jó és izgalmas témára tapint: fordult ugyanis a helyzet.
Soha még koalíciós partner nélküli kormányzás nem volt ebben az országban, bár tegyük hozzá, '94-ben sem lett volna rá szükség.
Az eddigi kormánypolitikát (a mindenkorit) a belső konszenzus- és kompromisszumkeresés hatotta át, egymás oda-vissza zsarolása, szeletelése, annak kísérlete, szőnyeg alatti rugdosódás két kifelé mosolygás közben, stb.
Most a kormány homogén, egy a tábor, egy a zászló lobog és kész.
A megosztottság, az egymással összeférhetetlenség jelensége áttolódott az ellenzék padsoraiba.
Jobbikos fasiszta gárdaruhás zsidózó együtt okádja Orbánra tajtékzó dühét a karvaly-zsidó-multitőke általuk feltételezett hazai helytartójával, az Mszp-vel?
Egymás felszólalásai alatt bólogatnak elismerően...? "Igen, szanyitibi, jól megmondtad ennek az átszavazós zsideszes büdös bunkónak! KITARTÁS!"
Iszonyat röhejes lesz tényleg, ahogyan ez a kettő tűz és víz párt mosakszik, hogy hát nem azért szavazunk együtt, mert, hanem mert... Egyébként pedig dögöljön meg a másik, mert a közös ellensége a zsidó- és cigányirtó Jobbiknak ill. a Demokratikus Charta emblémájába kapaszkodó Mszp-nek ugyanaz: a Zorbán és a Fidesz/JaffaZsidesz.
Hát törhetik a fejüket rendesen, hogy mi legyen a recept, mert minden egyes közös platformon szereplés vér ciki lesz, függetlenül annak indokoltsági szintjétől.

Idet 2010.05.03. 18:14:19

@jjulie: Na, azért ez a "rabló zsoldos leszármazott" erős. Azok a parasztok éppúgy kőkeményen küzdő, a nemesség túlhatalma ellen felkelő paraszt-polgárrá válni kívánó rétegek voltak, mint Európában sok helyütt. Ott is nagy volt ám a szegénység, az csak az 1. vil. háb., sőt inkább a 2. után vált javukra, amit a "fejlődő kapitalizmus" jelentett. Hogy ennek a mértéke eltért a mienktől, az a világtörténelmi tendenciák javára (vagy kárára) írandó.

Idet 2010.05.03. 18:25:05

@jjulie: Ne haragudj, ez marhaság. Ne a mi állapotaink szemszögéből nézd már!! Ők hosszú évek óta az ún. polgári társadalom keretében élnek, dolgoznak, adót fizetnek, ügyeskednek is nyilván, ahogy mindenki, több-kevesebb sikerrel.
Ha rosszul csinálják, vagy vétenek a törvények ellen, megfizetnek. Miért kellene nekik szó nélkül eltűrni a többiek simliskedését? A görögök eleve így kerültek be az eurozónába! B@ssza meg, nekünk miért nem néznek el akkor semmit?! Mert nem nálunk nyaral Nyugat-Európa nagy része?
Mert egy öltést sem számítunk, azért. Mi a fene ez a kettős mérce iránti Vorliebe?

tölgyes 2010.05.03. 18:39:40

@Zoltchy: A jelenlegi helyzet fidesz támogatással jött létre????? Szerintem ezt meg kéne beszélnie azokkal, akik szerint viszont a fidesz mindent meggátolt!!! A kettő együtt nem megy!..:)

tölgyes 2010.05.03. 18:42:30

@radala: Nem is való neki.. ott ülni és hallgatni.. csak azt mondani amit a házszabály előír.. semmilyen kotkodálás zajongás...ááááááá ez nem az Ildikónak való/!

tölgyes 2010.05.03. 18:45:19

@hoplita: Mert a közhelyes nem azonos a populistával se meg a demagóggal se. Még csak nem is szinonimák..:::)))!

hoplita 2010.05.03. 18:48:44

@jjulie:

"...mikor egy oszrták felháborodik az mindíg nagyon teszik, először is a amikor elverték őket a poroszok az részben azért volt, mert csak előltőltös puskáik voltak, a poroszoknak meg már hátultöltös, 1866 volt ekkor, nézd meg, hogy a kicsit előbb lezajlott észak-dél háburút milyen fegyverekkel vívták..."

Az osztrák Lorenzek valóban elavultak voltak a gyútűs Dreyse puskákkal szemben, de a Dreyse még nem szerelt lőszeres hátultöltős volt csak egy később zsákutcának bizonyult "hinterlader".

A szecessziós háborút meg olyan széles fegyverarzenállal játszották le, ami szinte egyedülálló a korabeli háborúk történetében.
A kissé elavult elöltöltős Harper's Ferry-ktől kezdve a végén megjelentek a szerelt lőszeres, alsókulcsos ismétlő puskák, valamint a szintén szereltes Sharpsok.
A döntő hányadát viszont a technikának az elöltöltős Enfieldek, Springfieldek, Remingtonok, Coltok adták.

Csak azért szóltam most hozzád áttételesen, mert ez egy kicsit a "szakmámba" vág és nem szeretem a pontatlanságot.

jjulie 2010.05.03. 18:56:37

@hoplita:

This became the Henry rifle of 1860, which was manufactured by the New Haven Arms Company, and used in considerable numbers by certain Union army units in the American Civil War. Confederates called the Henry "that damned Yankee rifle that they load on Sunday and shoot all week!"

hoplita 2010.05.03. 19:13:51

@jjulie:
A Henry-féle alsókulcsos, amit később a Winchester tökéletesített egy nagyszériás, 73-as modellel még olyan kis mennyiségben gyártott és a hadviselő felek számára elérhetetlen áron megszerezhető fegyver volt, hogy semmiben nem mond ellent az előbb írtaknak.
A megtakarított zsoldból bárki vehetett Henryt, de a 200 dolláros ára és a meglehetősen borsos és hektikus 44-es szerelttel való ellátása luxus volt, nagyon kevesen engedhették meg maguknak.
Ráadásul egy Volunteer vagy egy Berdan klasszissal pontosabb, veszélyesebb fegyver volt elöltöltős létére...

Biztos vagyok benne - bár adatom nincs róla - hogy a mi 48-49-es háborúnkban is volt már itt, Magyarországon 47-es Colt Walker, vagy Patterson, többlövetű elöltöltős revolver.
De a harctereken még a gyutacsos .69-esek, meg .75-ösök dörögtek....
süti beállítások módosítása