Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
12:05

A szokásosnál is rövidebb bejegyzés lesz, éppen csak egy gondolat. Olvasom a magyar sajtóban az új kormányzati szerkezetre adott reakciókat. A Magyar Nemzet publicistája el van ragadtatva ettől a mérhetetlen bölcsességtől, egy szemernyi kétsége sincs, hogy igazán jól kormányozni csak ebben a felállásban lehet. A Népszava már kevésbé lelkes, tudósításának címében is utal arra, hogy itt bizony nem okos átalakítás, hanem valami kaotikus, feltehetően hatalommániás változtatás történt.

(Fotó: jezsuita.blog.hu)

Egyszer egy fontos politikus meglepő őszinteséggel azt mondta nekem: szívesen kipróbálná, hogy mit írnának a publicisták, ha pontosan az ellenkezőjét mondta volna annak, mint amit éppen most az övéi lelkesen, az ellenoldaléi pedig utálkozva próbálnak magyarázni. Ilyen esetekben mindig ezekre a mondatokra gondolok: vajon miről szólnának ma a lapok, ha Gyurcsány Ferenc hozott volna létre csúcstárcákat, és Orbán Viktor éppen a minden reszortnak önálló minisztert gondolat jegyében alakítana kormányt?

Nincs persze ebben semmi meglepő, ezek a dolgok általában így mennek – s talán nem is csak - nálunk. Mégis olyan jó lenne néha, ha a politikai vonzalom és egy adott ügy megítélése elválhatna egymástól, ha időnként tényleg csak „a dolgot önmagát” néznénk. Addig is marad a kedvelt gyerekdal felejthetetlen sora: „rázza, rázza, s közben magyarázza…”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr381973572

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Párhuzamos világok 2010.05.07. 18:20:13

A szerző álláspontja szerint teljesen felesleges dollármilliárdokból épített, nagy teljesítményű űrtávcsövekkel kémlelni a világűrt a fekete lyukak működésének tanulmányozására, és teljesen felesleges volt eurómilliárdokért 27 kilométeres hadronütközte...

Trackback: Pártóvoda felnőtt nélkül 2010.05.04. 13:32:55

A kétpólusú pártpolitikai térben az utóbbi öt évben megjelent egy harmadik pólus: a köztársaság. Sólyom László ezt képviselte öt éven át. Ez nyilván kényelmetlen ügy: nem lehet kizárólag a barátok és...

Trackback: Not so Independent - Így ne próbálj függetlennek látszani! 2010.05.04. 12:27:55

Nincs azzal semmi baj, ha egy újság nyíltan vállalja politikai irányultságát. Ezzel legalább tiszta képletet teremt. Sőt, egyes politikai kulturákban, mint amilyen például a brit, van is annak hagyománya, hogy újságok a címlapon és vezércikkekben bizta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2010.05.04. 12:16:38

Jó lenne a dolgot önmagát nézni, de a magyar sajtó vazallus. Még a máshol fellelhető önkritikus látásmód sem található meg. Kérdés, hogy ebből a helyzetéből a sajtó mikor tud kikászálódni.

gande 2010.05.04. 12:20:04

hát igen. ezt próbálom már évek óta az emberek fejébe püfölni. az ellenzék nem arról kellene szóljon, hogy mindent fikázunk, nem a "mi amellett vagyunk, hogy ellene legyünk" jelmondatot kellene követni vagy a saját tábort felrakott szemellenzővel isteníteni.
az élet és a politika nem fekete-fehér illetve nem vörös-narancs.

Petrovai 2010.05.04. 12:20:37

Utópia!
Nézd meg az "Ingyenes BKV"-re adott reakciókat! Senki nem számol utána, nem vizsgálja meg, hogy lehetséges-e, vagy sem - bár lehet, hogy a szocik sem tették -, csak csípőből elutasítja, vagy röhög rajta egy jót. Pedig mennyivel hatékonyabb lehetne előbb ellenőrizni, bizonyítani az alkalmatlanságot, majd utána érvekkel földbe döngölni az ötletet, mint reflexből dumálni. (v.ö.: a gáznak viszont ne emeljék az árát az elmúlt 8 évben egyszer sem, mert hajajaj - az lehet "ingyen"!?)
Ezek politikai kérdések - mint ahogy a különböző oldalak sajtóreakciói is politikai irányultságot tükröznek.

Robinzon Kurzor 2010.05.04. 12:21:42

"A Magyar Nemzet publicistája el van ragadtatva ..."

Az egész "polgári" média szakmai képességeiket illetően meglehetős kihívásokkal küzdő szervilis seggnyalók gyülekezete.

Annyira képesek, amit ikonná vált mintapéldányuk, Safranek (Macskafogó) is megfogalmazott:
"Ha szabad megjegyeznem, Ön zseniális!"

Ordnassac 2010.05.04. 12:25:12

@Robinzon Kurzor: nem mintha ez a baloldali sajtóra nem lenne jellemző... ott néha dacból belőnek egy kritikus megjegyzést, publicisztikát (de azt is max. a Népszabiban), de itt ki is fújt...

[nev] (törölt) 2010.05.04. 12:28:42

itt egy új csúcstárca van: a "nemzeti erőforrások" minisztériuma, ami gyakorlatilag a teljes közintézményhálózatot, a társadalombiztosítást, és a szociális ellátórendszert felügyeli. most ez szerintem túlságosan is nagyra sikerült, nem lesz kultuszminisztérium gyakorlatialag. személyi kultuszminisztérium (navracsics), államtikárságok (varga, szijjártó) lesznek helyette. plusz állam-egyházügyi hivatal (semjén). de ez egyik se csúcstárca.

és a többi sem az. a gazdaság 3 részbe van vágva, mint a szocialista időkben: pénzügy (matolcsy), ipar (fellegi), mezőgazdaság (fazekas). a védelmi ügyek pedig 2 részbe: rendőrség (pintér), hadsereg (hende). a külügyminiszteri pozíció a helyzatből adódóan - az unió soros elnöksége miatt - lesz kulcstárca.

szerintem hat minisztérium elég lenne: belügy, egészségügy, oktatás (ezek a humán, balos államminisztériumok), és külügy, pénzügy, hadügy (ezek a reál, jobbos uniós tárcák). ebben az esetben lehetne csúcsminisztériumokról beszélni.

ha ezt a struktúrát 8 évig tervezte a fidesz, akkor meg gratulálok a tervezőknek. egy vicc szerintem ez a miniszteriális rend. de majd orbán rendet visz a káoszba. vagy a kijelentéseivel még nagyobb káoszt csinál. meglátjuk.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.05.04. 12:28:50

@Ordnassac: "ha nem leszel vazallusm nem fogsz tudni megélni" - mondták nekem tapasztaltabb újságírók. Ma Magyarországon nem terem sok babér az általad is említett értelmes kritikának. Az ok pedig az egzisztencia és annak féltése..

mafos 2010.05.04. 12:34:43

Amilyen rövid lett, olyan frappáns :D Ilyen időkben nem lehet elvárni, hogy független legyen. Nade hogy senki se legyen az?(mármint a média és a sajtó oldaláról). Az már kicsit necces.

Ordnassac 2010.05.04. 12:42:38

@-MCsaba-: hát igen. Ez kétségtelenül így van. A kérdés: hogy lehet innen kijutni? Hiszen nem azzal van a gond, hogy valamilyen értékrendet követ egy sajtótermék, még csak az se, hogy valamelyik párttal szimpatizál (ilyen a briteknél is van).

Ordnassac 2010.05.04. 12:46:27

@bigapples: sajnos a VEKE a magyar közállapotok másik szimptomatikus jelenségének, a civil szféra pártokhoz kötöttségének egy mintapéldája. Kritikus, de együttműködő szervezetként indult, majd (jelen állás szerint) befeküdt a Fidesznek.

bigapples 2010.05.04. 12:47:44

Mindkét újság világos politikai elkötelezettséggel bír, a Népszava ráadásul, ha jól emlékszem közvetetten az MSZP tulajdona. Most alakul a kormány, lassan indul már a kampány az önkormányzati választásra, legalábbis a szocik már elkezdték az ingyen BKV-val. Komolyan elvárható, hogy higgadt elemző cikkek születnek, amiket nem sző át a politikai szimpátia és elkötelezettség?

Ordnassac 2010.05.04. 12:50:36

@bigapples: a világos politikai elkötelezettség és az egzisztenciális okok miatti szócsövezés között azért van különbség...

bigapples 2010.05.04. 12:53:31

@Ordnassac: Ettől még utánaszámoltak a dolognak. Most legutóbb Gréczy "Táskahordó" Zsolt ugrott neki Horváth Csabának az ingyen BKV miatt, én azt hiszem, hogy BKV ügyben jobb és baloldali ill a magukat középre pozicionáló médiumok nagy egyetértésben hülyézték le a tervet.

Lám, van amikor nem csak rázzák és közbe magyarázzák.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.05.04. 12:55:45

@Ordnassac: Kijutni úgy lehetne talán, ha nem pártok, pártemberek vagy pártokhoz közeli cégek hanem valódi független szervezetek finansziroznák az újságírók és a lapok működését! De amíg érdekek irányítanak... vajon valódi oknyomozó (nem lejárató, hanem közhasznú céllal) újságírás miért nincs Mo-n? Na ugye!

bigapples 2010.05.04. 12:59:48

@Ordnassac: Igen, nem vitatom. Amilyen szűk a magyar sajtópiac, én nem látom az esélyét rövidtávon, hogy angol mintájú (és színvonalú) politikai napilapjaink legyenek. Ez nem jó, de ez a helyzet. Szerintem ez a két cikk nem lóg ki a megszokott MN, NSZ cikk közül a pártosságával.

László56 2010.05.04. 13:09:29

A dogot önmagát ! Vagy a dolgot önmagáért ? Ahhoz bizony politikai fejlettség kell. Olyan fokú fejlettség ahol az elemző is gyakorolja és nem csak hirdeti ezt az elméletet.

Szeretnék olyan lenni, mint amilyennek mást szeretnék látni. Nem a legjobb példamutatás. Olyannak is kell lenni. Hogy nehéz ? Kétségtelen.

Ordnassac 2010.05.04. 13:09:36

@bigapples: persze, hogy nem lógnak ki, csak jellemző példái a helyzetnek és épp ezek aktuálisak.

Ami a Horváth Csabás dolgot illeti: élek a gyanúperrel, hogy a baloldali sajtóorgánumoknak megadták a kilövési engedélyt a Hagyó-árvákra... Aztán ne legyen igazam!

John C. Arvay 2010.05.04. 13:12:30

Nem így vagyunk-e mindannyian (bölcsességben deres halántékúak, kezdő és haladó megváltók most ne figyeljenek, rájuk ez nem vonatkozik) az élet minden területén? Nézzük csak meg a windows-linux, windows-macintosh, iPhone-Nokia, Waldorf-hagyományos iskola, UTE-Fradi, színesbőrű-kaukázusi, keresztény-iszlamista, gyerek-felnőtt, férfi-nő, török-görög (bocs Gábor :)), mercedes-bmw, hívő-ateista ellentéteket.

A korlátokkal terhelt ember - hiszen ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni magunkat másoktól, jól körülhatárolt kontúrokkal, határokkal kell rendelkeznünk - lényéből adódik, hogy valamiféle hierarchiában mindig megpróbálja elhelyezni magát. És a nézőpontjából adódóan mindig igaza is van, szemben a többiekkel, akik más szocializáció és megélt tapasztalatok alapján más igazságok viszonyrendszerében élnek. Mivel azonban társas lények is vagyunk, a hasonlóakkal egy csordát alakítunk és a más csordához tartozók szükségképpen az ellenfeleinkké/ellenségeinkké válnak, mert alapvető érdekeinket - a túlélést veszélyeztetik.

Micsoda szellemi magasságokba kell felemelkedni ahhoz, hogy a vélt ellenségképen túljutva rádöbbenjünk: úgy is lehet élni és túlélni, ha a mindenáron való ragaszkodásból úgy engedjünk át másoknak, hogy attól mi sem csorbuljunk, sőt, a mások nézeteivel való megismerés által életünk még gazdagabbá is válhassék.

Igen ám, de ez már nem tartozik az instant megoldások közé, épp ezért fáradsággal, munkával jár. De kinek van ehhez ma elhivatottsága és türelme? Nem egyszerűbb kész dogmákat, világnézeteket gondolkodás nélkül magunkévá tenni, és egy már bejáratott - a csorda többi tagjával együtt járható, éppen ezért védelmet biztosító - kitaposott utat követnünk?

Sok idő kell még ahhoz, hogy eljussunk az új Paradicsomba.

shannon 2010.05.04. 13:17:05

Pontosabban: "a dolgot őt magát nézzük" :)
Egyébként nincs ebben semmi meglepő, nem véletlenül nevezik a Fidesz házatáján belső használatra csak "kottának" az ominózus orgánumot.

CSENDES 2010.05.04. 13:22:45

És itt egy harmadik is.velemenyvezer.blog.hu/2010/05/04/orban_kormany_gyorsertekelo: Pintér elemzése a legjobb: "még mindig nem hisszük el..."

Zoltchy (törölt) 2010.05.04. 13:25:30

Kedves Török Gábor!

Amennyiben a politikai vonzalom mélyebb hátterére kíváncsi, javaslom tanulmányozásra Konrad Lorenz és Csányi Vilmos - etológiai tárgyú - írásait.
Szépirodalomnak sem utolsóak.

ssi 2010.05.04. 13:26:09

Ki kényszerítheti a magyar sajtót, hogy főleg az olvasóik tudására hasson? (érzelmi alapon választjuk úgy is az újságot)

A tárgyilagosság mellé még megférne az érzelmi pártállás (pl. újszerű, de drukkolunk /MN/, vagy majd meglátjuk, most kevésbé hihető a sikere /Népszava/)

Szerintem az emberek ilyen fajta "nevelése" az élet egyéb területére is kihat, más helyzetekben se tudunk korrektek lenni

Baloldaliak szörnyülködtek az ingyenes BKV ötleten, szerintük is annyi más fontos feladat van

Diocles 2010.05.04. 13:26:31

megint könnyű ellenfeleket választott TG, azért a Népszabadságnak mégsem mert nekimenni :)
pedig hát...

Diocles 2010.05.04. 13:29:20

@Ordnassac:

megadták rájuk a kilövési engedélyt, DE a Hagyó-klán túl erős ahhoz, h lerendezzék őket.
mennyi küldöttje is van a budapesti szocialistáknak?
plusz a frakció?

Szóval bárhova állnak, az már önmagában eldönti a nagy meccset Lendvaiék és Gyurcsányék között, és szerintem egyik fél sem olyan hülye, h szembeforduljon velük éppen most.
Inkább hagyják Csabikát, mondván elvan a gyerek, ha jáccik...

CSENDES 2010.05.04. 13:33:05

@Diocles: Én nem csak a Nol. cikk rövid összefoglalóját olvastam el. Maga a cikk pedig egyértelműen nem pártos, ugyanis a tegnapi történéseket írja le, ki mit mondott, s egy szikra vélemény sincs benne. De ugye azt mindenki tudja, hogy egy online cikknek soha nem a címét, vagy a beharangozóját kell elolvasni, mert az gyakran nem cseng össze a tartalommal. Ilyen volt amikor a sajtó beharangozta, hogy lemondott a MLSZ elnöke. A helyzet pedig teljesen más volt.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.04. 13:34:39

Pártállástól függetlenül, egyenlőre úgy látom, hogy azért vontak össze ennyimindent, hogy ne lehessen a régebbi kormányok semilyen számát-adatát-egyéni teljesítményét összevetni az új kormány számaival-adataival.....

Aztán majd meglátjuk.

asztro 2010.05.04. 13:41:51

Akár milyen irányba is lelkesednek vagy nem az újságírók, egy tisztességesebb publicistától elvárható, hogy elvégezze a házi feladatát, ne adj Isten, értsen ahhoz, amiről ír.

asztro 2010.05.04. 13:45:15

@Petrovai: És senki sem gondol arra hogy az egyik párt, amelyik éppen uralja a Városházát, hatalmon van, tehát nekik éppen nem igérgetniük, hanem megvalósítaniuk illene. Ha mást nem, hát az igéreteiket. :-)

gastro vazze 2010.05.04. 13:50:40

Érdekes felvetés! Ennek fényében érdekes megnézni Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét, és a mi lett volna, ha OV mondja el.

Ordnassac 2010.05.04. 13:54:05

@Diocles: budapesti listáról sok szoci nincs most az OGY-ban, a 7 területi listás emberből kettőt szerintem nem lehet a Hagyó-társaságba besorolni, ők inkább kerületi erős emberek (Józsa István, Pál Tibor). Lendvai Ildikó ugye nem Hagyó embere. Marad Horváth Csaba, Steiner Pál, Burány Sándor és Molnár Zsolt.

Az országos listáról bejutott pesti szocik: Bárándy Gergely, Hiller István, Kiss Péter, Mandur László, Simon Gábor, Szabó Vilmos, Vitányi Iván (többsége sem kifejezetten Hagyó-ember), szóval marad az erős pártszervezet a tisztújításnál, ott viszont tényleg a mérleg nyelve lehet.

gastro vazze 2010.05.04. 13:55:19

Egyébiránt meg érdemes olvasgatni a Facebookos Orbán Viktor rajongói oldalt, na az aztán teljesen a SZERVILIS s.ggnyalók gyülekezete a legcsekélyebb kritikát sem képesek meghallgatni : naja, csípőből mindenki komcsi, meg bolsevik, aki más véleményen van. Komolyan erre van szükség?
Jellemző továbbá Pintér Sándor megitélése..

panelburzsuj 2010.05.04. 13:55:40

(Úgy őszintén: mi az ördögöt lehet írni egyelőre erről a kormányról ömlengő dicsérgetésen és gyanakvó szidalmazáson túl? Már olyat, ami meghaladja a névsor, a (bizonytalan körvonalú) funkció és a protokolléletrajz terjedelmét? Ugyanis semmiféle használati utasítást, műszaki leírást, manualt nem kaptunk ehhez a kormányhoz egy szakajtónyi szokott orbáni lózungon kívül.)

Ordnassac 2010.05.04. 13:56:54

@CSENDES: a Véleményvezér értékelése több ponton felületes. Hende Csabánál lazán elfelejtették, hogy a honvédségi törvény kidolgozásában igen csak benne volt az 1990-es évek elején mint HM-munkatárs. Matolcsynál meg szimplán nem vették figyelembe, hogy nem csak gazdasági miniszter lesz, hanem pénzügyminiszter is. Ez utóbbi MGy gazdasági elképzeléseit ismerve már aggályos nekem.

török gábor 2010.05.04. 13:58:39

@Diocles: annyira szórakoztató, hogy szinte minden írás kapcsán nekem tulajdonít valami olyasmit, ami nincs benne a cikkben, de Ön meg van róla győződve. különösen vicces ez annak fényében, hogy én tényleg tudom, hogyan születnek ezek a bejegyzések. Drága Diocles, húsz percig keresgéltem a nol-on, hogy be tudjak idézni valami hatásosat, de sajnos nem találtam :)

Ordnassac 2010.05.04. 13:59:57

@gastro vazze: azért egy politikus Facebook-oldalát ne hasonlítsuk össze egy sajtótermékkel. Egy rajongói oldal persze, hogy szervilis, mit vársz? Nem az a dolga, hogy kritikus legyen. Arra lenne ott a sajtó (helyette ott az internet egy kis része).

panelburzsuj 2010.05.04. 14:03:38

@Ordnassac:

"Arra lenne ott a sajtó"

Aki mogyoróval fizet, majmot kap.

Online még bónusz majomvísítást is.

gastro vazze 2010.05.04. 14:05:05

@Ordnassac: persze, tudom én azt, de valamennyire jelzi az emberek szüklátókörűségét. Egyszerűen nem hajlandók pl. egy Népszabadságot a kezükbe venni, vagy megnézni a Kálmán Olga műsorát néha-néha. Csak a MNO, MHirlap és a Hir Tv létezik számukra. Nem értik meg, hogy tájékozódni egyszerre több oldalról kellene, mert úgy lehet csak (sajnos valamennyire csak) a sorok között olvasni.
De ez már a lakosság megosztottságának a jele is.. nem véletlenül mondja rám pl. egy balos is, meg jobbos is simán, hogy örök ellenzéki vagyok és az a legrosszabb - most erre mit tudok mondani?! :))))

Ordnassac 2010.05.04. 14:06:17

@panelburzsuj: meg is van a nézőközönsége ennek a médiaállatkernek! ;-)

radala 2010.05.04. 14:08:07

Kedves Török Gábor!
Nekem semmi bajom az idealizmussal, naivitással, sőt egyenesen szépnek látom. De mi a francot lehetne ezen a dolgon önmagát nézni. Tuti nincs senki, aki megmondhatná előre egy kormánystruktúráról, hogy az jó vagy sem, pláne, ha nem is ismerjük az államtitkárok nevét mennyiségét, akik azt a munkát elvégzik, amit eddig esetleg a miniszterek végeztek. Annyit lehetne erről a struktúráról érdemben önmagában mondani, hogy tetszhet-e ez az embereknek. Szerintem nyilván sokaknak tetszik ez a misztikus 8-as szám, mert kicsi. De a végén majd ki kell számolni, hogy ez valóban kevesebb fizetés, Audi, telefon meg költségtérítés-e. Nem mintha ez valóban számítana, de gondolom a létszámfetisisztákat ez érdekli. Szerintem tökéletesen irreleváns a struktúra ebben a pillanatban, majd kiderül, hogy működik-e, de ha működni fog jól az sem a struktúra érdeme lesz. Ha nem működik az sem a struktúra hibája. Szinte mindegyek a keretek. Ennél talán már csak az mindegyebb, hogy mit mond erre a Népszava, hogy az MN mit mond az talán egy kicsit kevésbé mindegy, de még az is rettenetesen messze van attól, ami számít.
Ami engem érdekelne és soha nem tudjuk majd meg, hogy PR ez a struktúra, vagy van mögötte bármi valós szándék. Roppant érdekes az, hogy OV egy ideje próbálja a politikus szót pozitív kontextusban szerepeltetni, úgy mint a vezető szinonimáját. Ez talán fontos lehet, lehet, hogy ezzel a 8 emberrel akarja demonstrálni, hogy lehet más a politika. Navracsics ennek maximálisan megfelel. Pintér talán az egyetlen "szakember", hozzá képest valóban az ember úgy látja, hogy bárcsak több politikus és kevesebb szakember lenne miniszter.

Ordnassac 2010.05.04. 14:08:26

@gastro vazze: ez érthető is, bár nem csak az OV rajongói oldalra és a jobboldalra általában igaz ez.

Azt már én is kaptam a fejemre, hogy liberális vagyok, azt is, hogy jobbos. Igaz, szocinak még nem neveztek... Valamit rosszul csinálok? :-P

CSENDES 2010.05.04. 14:10:07

@Ordnassac: Igen, ez igaz. Ma reggel ezt a dolgot helyre tette a nyilatkozatában Hende. Én nem is mondtam, hogy ez pontos, vagy nem. Nekem valójában a Pintér tetszett ebből. Netán ez sem pontos? A második hozzászólásom pedig a Népszabadságról szólt. Mert amire gondolt az újságíró (egyesek nem tudják, hogy mi lesz a feladatuk, az többek között ilyenekre alapozható. Kupa Mihály reggeli beszélgetésben pl. azt mondta: Ki fogja az adót csinálni?
Pintér pedig azt nem tudja, hogy az adórendőrség most hozzá fog tartozni (ha összevonás lesz rendőri szerv gazdasági rendőrség, VPOP, APEH Nyomozó Hivatal) vagy kihez. Van azért itt még néhány nyitott kérdés. A Kósa is beszélt pénzügyminiszterről, aki ezek szerint igenis a Matolcsy lesz.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.04. 14:10:32

Kedves Török úr!

Végre kezd írni, és nemcsak gondolatokat közölni, mert bár azok gyakran eredetiek, továbbgondolkodásra méltók, de valahogy hiányzott néha a spiritusz, a személyes vélemény, álláspont.

Jó vonalon halad, csak igyekezzen ne letérni erről se jobbra, se balra!

Már elmúlt a kampány, a felfokozott politikai érdeklődés, már nem elég az elemzés, az elmélkedés, már ÍRNI kell. Írni, csupa nagy betűvel...
...de hiszen látom, érti, miről beszélek. Hajrá!

A posztra csak annyit, h kerek, igaz, elvitathatatlan. Szánalmas az, ha valakit íráskor nem a belső inspiráció vezérel, hanem a szimpla pártérdek. Pont.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.04. 14:11:14

Kedves Török Gábor! Azon lenne érdemes elgondolkodni - talán megérne egy posztot -, hogy hogyan is máködik majd az Orbán-Navracsics-munkamegosztás. Konkrétan ha Orbán Viktor miniszterelnökként továbbra is egyfajta kormányfölötti spirituális vezetőként lebeg, a napi korméányzati ügyeket (tehát amiket pl. Gyurcsány és Bajnai aktivitásával megszoktunk) Navracsics Tibor viszi majd, akkor tulajdonképppen de facto mi szükség köztársasági elnökre? Mert ebben az értelemben OV a minisztereln öki posztnak egyfajta prezidenciális jelleget adna... Ön szerint hová vezet ez? Lehet, hogy két-három év múlna nem Sólyom Lászlónak, de nem is köztársasági elnöknek hívják a köztársasági elnököt?

shannon 2010.05.04. 14:15:29

@Michael Knight:
Szerintem attól azért nem kell félni, hogy OV kiengedné a keze ügyéből a fontosabb döntések meghozatalát. A végső szó így is úgyis az övé lesz mindenben, ahogy eddig.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.04. 14:17:02

@Michael Knight: Kormányzónak fogják hívni. Nem csak azért mert másnak ez már bevált, hanem mert annyira tud kormányozni, hogy nocsak.

Ordnassac 2010.05.04. 14:17:19

@CSENDES: Pintért nem tudom hova tenni, őszintén szólva...

A második hozzászóláshoz nem reagáltam, ott azonban egyetértek, hogy sok a kérdőjel még. A költségvetési rész ettől függetlenül Matolcsy alá kerül, aminél azért elgondolkodom...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.04. 14:21:13

@Michael Knight: Persze, a 156. poszt ezt járta körül. De érdemes lenne összenézni ezt a köztársaságielnök-választással is.

cutcopy 2010.05.04. 14:21:41

"ha Gyurcsány Ferenc hozott volna létre csúcstárcákat"

Valójában a felvetés ott bukik, hogy nincs sok értelme idiótákat értelmes emberekkel egybevetni..

CSENDES 2010.05.04. 14:22:13

@Ordnassac: Lehet hogy dakota közmondások helyett áttért OV egy másik nép közmondásaira, jelesül "K-ból lesz a legjobb feleség"?:-)

panelburzsuj 2010.05.04. 14:22:38

@Ordnassac:

Hádenem? :)

Mi a vadifriss kománystruktúra melletti legfőbb érv? Hogy ócó, de bezzeg a Kurcsányi ...

Addig-addig menetelünk ezen a "Töröljük el együtt!"-vágányon, míg el nem érünk az állam elhalásáig, mint legfőbb társadalmi célkitűzésig. Nem lesznek csúnya adószedők, miniszterek meg Audik, csak békésen egymás mellett legelésző gödölyék és tigrisek ...

Meg persze: egy pásztor mind felett.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.04. 14:24:03

@shannon: Persze, persze. De ez akkor is egy prezidenciális jellegű miniszterelnöki poszt lenne. Vagy valami olyasmi. Akkor meg minek köztársasági elnök, ha a miniszterelnök "játsza el" a nemzet egésze felett őrködő, a nemzet egységére törekvő, mindenkinek partneri kezet nyújtó vezető szerepét? Márpedig a Fidesz kommunikációjából nagyon ezt hallani ki mostanság.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.04. 14:25:40

@cutcopy: Khmmm... Ezt ha akarom, így értem, ha akarom, úgy :-)

Ordnassac 2010.05.04. 14:27:49

@Michael Knight: ami legkésőbb mához kb. két hónap múlva lesz. Egy ilyen alkotmánymódosítást nem lehet ennyi idő alatt végigvinni (nem beszélve arról, hogy előtte már jelölni is kell és kismillió egyéb törvényjavaslatot akarnak végigvinni).

Ahogy elnézem egyébként, letettek Schmitt Pál köztársasági elnökké emeléséről, inkább OGY-elnököt faragnak belőle.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.04. 14:31:16

@Michael Knight: ...attól függően persze, hogy az ATV-n vagy a HírTV-n hangzik el ez a mondat :-)

Ordnassac 2010.05.04. 14:34:10

@panelburzsuj: eljön a kommunizmus!!! :-P

A kormánystruktúránál szerintem két elem játszik közre: OV úgy tűnik utál miniszterek közötti vitákkal tölteni az idejét és ezekkel az összevonásokkal egy szinttel lejjebb vitte ezeket, így házon belül intéződnek el és a kormányülések jelentősen lerövidülnek. Másrészt ilyen összevonásokkal több embertől viszonylag gyorsan elbúcsúzhatnak.

radala 2010.05.04. 14:36:24

@radala: Ja még annyit, hogy máshol mi hogy van. sajnos nem beszélek és nem olvasok elég jól és eleget németül, ahhoz, hogy valóban hiteles információkat adhassak, de nyilván itt sem elfogulatlanabb a sajtó, mint Mo-n. Most pl az a botrány, hogy szkinhedek Sieg heil-eztek Starchenak, de kiderülni látszik, hogy az ORF riporter/operatör/tudomisén kérte őket erre, legalábbis ezt állítja Starche és a szkinhedek. Azt persze itt sem tudja senki, hogy kinek higgyen. Másrészt épp a múlt héten láttam szuper kis képeket Starche botox kúrájáról, hogy három évvel ezelőtt még ráncok voltak a homlokán és szarkalábai, de most már nincsenek...
Szóval ez a világ normális rendje. Iszonyatosan kisebbségben vannak azok, akiket érdekel a valóság. Van-e olyan Veszprém szurkoló, aki azt szeretné olvasni az NS-ben, hogy a Barcelona tehetségesebb játékosokból áll. Nincs ilyen, nem is kell hogy legyen. Mondjuk roppant veszélyeket hordoz ez a kevés miniszter. Fellegi le fog mondani, ha kisiklik egy vonat? Réthegyi ha botrány lesz az érettségin, ha nem találnak kórházat a betegnek, ha kiürül a gyógyszerkassza, ha visszaélések lesznek a Csp-vel?
Pedig szerintem elég elemi az igény arra, hogy tudjon egy miniszter megbukni, mert az a világ része kell, hogy legyen, de egy ekkora miniszter olyan "hatalmas", hogy baromira nehezen pótolható. Ráadásul a 9 több, mint a 8 szóval egy kormányalakítás nem járhat új miniszterrel, mert akkor azt fogja gondolni a nép, hogy gyün a rangkórság.
Tulajdonképpen az az igazság, hogy én teljesen megérteni vélem a szimbolikus politizálás létjogosultságát, de baromira idegesít ennek ellenére.

kenderesi (törölt) 2010.05.04. 14:39:16

@gastro vazze: Van ennek egy természetes evolúciója, nem lehet a végtelenségig folytatni az agymosást. Ahogy a Gyurcsány kormány alatt leapadt a Népszabadság olvasottsága, ugyanúgy fog egy idő után a jobboldali média is a helyére kerülni, amikor az olvasók fejében kezd elválni egymástól a beléjük sulykolt világrend, és a mindennapi tapasztalataik.

Ordnassac 2010.05.04. 14:50:55

@radala: ha jól elolvasod a reakciókat, amit írtunk, akkor nem párt- és értékfüggetlen sajtót akarunk (az szerintem is lehetetlen), hanem olyan, amely bár rendelkezik bizonyos értékekkel, akár még szimpatizál is valamelyik párttal, de ne legyenek színvonaltalan (párt)szócsövek és ne függjenek egzisztenciálisan bármelyik párttól. Emellett képesek legyenek (ön)kritikusan figyelni az eseményeket a saját házunk táján is.

Malachi 2010.05.04. 14:52:43

bizony, jó lenne. de addig is itt van a törögáborelemez blog. máris fényévekkel jobb a helyzet, mint egyébként volna.

papika 2010.05.04. 14:55:21

Kedves Gábor,
én meg azt kérdezném, hogy ugyanaz az érzés fog-e el, amikor Messi elkezd cselezni a védők között, mint amikor Torghelle Sanyi teszi ugyanezt? Nem gondolod-e az első esetben, hogy igen, ez az, a másodikban meg hogy ajjaj, Sanyi, mit csinálsz?
Szerintem az is egyfajta demagógia, hogy a teljes tárgyilagosságot várjuk el a sajtótól.
A Magyar Nemzet újságírói bíznak a Viktorban, a Népszava újságírói meg nem. Véleményüknek hogy a fenébe ne adhatnának hangot. Szerintem ez így normális.

panelburzsuj 2010.05.04. 14:56:02

@Ordnassac:

Az elejét értem: Orbán sajnálja az idejét kormányzásra fecsérelni, ő inkább majd nemzeti konzultálni jár falura.

A végét nem értem: ha egyszer a komcsik javíthatalanok és menthetetlenek, akkor minek a porhités? Ki kell őket rugdosni minden köntörfalazás nélkül - és persze fölvállalni azt, hogy a mi kutyánk kölkei tutira nem fognak csirkét hajkurászni, tojást lopni vagy urambocsá! - rókának falazni a mi kis udvarunkban ...

Thera 2010.05.04. 14:57:56

@bigapples:

Amit megfigyeltem a magyar vitakultúrával kapcsolatban hogy még a jogos érvet hangoztatók is jobbnak látják csúsztatni hogy mégjobban földbedöngöljék ellenfelüket minthogy a tényeknél maradva valódi érvel győzedelmeskedjenek.

Pl VEKe következetesen úgy számol hogy a jelen 18 milliárdos állami támogatástól is elesik a BKV ha a főváros átvállalja a bpesti lakosok közlekedési diját.

Szól a BKV ingyenessége ellen sok dolog. Főleg ugyanaz ami az egészségügy ingyenessége ellen... de abból hogy ingyenes az állami támogatás csökkentése nem kell hogy következzen. Sőt elvben (Értsd Bp nem ellenzéki) még meg is érhetné az államnak a közösségi közlekedés támogatása pl utépités helyett.

elendem 2010.05.04. 15:04:20

Nahát! Ezek szerint nemcsak én érzem úgy, hogy a mindenkori új kormány új struktúrái olyanok, mint az új asszony beköltözése egy házba: kitakarítja a kamrát, és minden dunsztost máshova tesz, mint az elődje, abban a meggyőződésben, hogy így praktikusabb lesz! Ennek a tevékenységnek a lényege nem a rend, hanem a birtokbavétel: ez mostantól az én kamrám.
Szerintem, aki tudja, hogy mit akar, és csinálja is, annak a struktúra másodlagos (néhány tényleg kerékkötő szélsőségtől eltekintve).
Az, hogy könnyebb lesz az iskolai sport kérdéset megoldani, ha egy minisztériumban van az egészségügy és az oktatás (Heti Válasz), színtiszta majometetés.
Az, hogy könnyebb 8 emberrel kormányülést tartani, mint 18-cal, inkább értelmes indok.

radala 2010.05.04. 15:09:06

@Ordnassac: Igen ez nyilvánvaló, szerintem erre a nyomtatott sajtónak már nincs esélye, bár szerintem épp a HVG meg a Heti Válasz megfelelő minőséget képvisel nekem. Ugyanez elmondható az indexről meg a mandinerröl is vagy akár a hírszerzőről is.
Szóval szerintem lesz megfelelő sajtó, de csak a mostani halálával párhuzamosan. Ha én lennék tg én például teljesen leszarnám az összes 40 fölötti újságírót, úgy ahogy vannak.
Van egyáltalán hatása a napilapoknak manapság? nehezen hiszem. OK az MN megszerez egy-két botrányt, de kb itt ki is merül az egész. 5-10 éve még az ember (én) olvasott nyomtatott sajtót, ha nem is a hírekért, de a véleményekért. Ma már szerintem ilyet nem csak az nem tesz, akinek nincs is rá lehetösége (én), hanem gyakorlatilag senki.
Talán Bayer Zsolt az egyetlen, aki képes akkora baromságokat papírra vetni, hogy azt mindenki elolvassa, de különben senki.
Szerintem egy 25 éves fiatalnak teljesen jogosan semmit nem mond az, hogy Azcél Endre, Vásárhelyi Mária, Kristóf Attila, Bánó, Avar, Pálfy G, Kondor, Bolgár úr anyámkínyja.
TG, Szilly, Bede, UP, ERGÉ, Olibácsi ismertebb és joggal ismertebb, mint ezek a szerencsétlen diktatúra áldozatok.
Szerintem az irány jó.

török gábor 2010.05.04. 15:13:24

@papika: nem erről van szó. szerintem az tisztességes mondat, hogy mi bízunk/nem bízunk OV-ban, ezért bízunk/nem bízunk abban is/sem, hogy jó lesz ez a korm.szerkezet. de ez nem azonos azokkal az elvinek látszó magyarázatokkal, amelyek első látásra a dologról magáról beszélnek, miközben pedig nem...

hoplita 2010.05.04. 15:34:00

@radala:

"....Igen ez nyilvánvaló, szerintem erre a nyomtatott sajtónak már nincs esélye, bár szerintem épp a HVG meg a Heti Válasz megfelelő minőséget képvisel nekem. Ugyanez elmondható az indexről meg a mandinerröl is vagy akár a hírszerzőről is...."

Kamasz koromban még nekem is kialakulatlan volt az ízlésvilágom.
De kinövöd, meglásd...!
:DDDD

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.04. 15:34:05

@radala: Szegény diktatúraáldozatok a fiataljaid is.
Valami hőstörténetet írtak magukról és a bolsevikok elleni harcról.

papika 2010.05.04. 15:39:42

@török gábor:
Hát nem tudom, a magyar nemzetben egy publicisztika van. Az egy vélemény. A népszava cikk sem annyira gáz, a címadásba bele lehet kötni, de a többibe szerintem nem. Nálam mind a kettő abszolút belefér.

Meg én sajnos csak nagyon korlátoltan hiszek a tárgyilagosságban. Már azt sem lehet tárgyilagosan megítélni, hogy az jó-e, ha egy csatár nekiront a védőfalnak. Ki az a csatár, milyen védőfal, hogy helyezkednek el a védők, lendületből viszi-e a csatár a labdát. Van ezer körülmény, amit számba lehet venni, és a vége az lesz, hogy semmiféle következmény nem lesz a jövőre nézve.
Visoznt vélemény alapon nagyon jól el lehet boldogulni. Ha Messi viszi a labdát, akkor jó, ha Torghelle, akkor rossz. Max nem lesz igazam, és Sanyi mindenkit elfektet és belövi. És ha erre rászokik, akkor idővel változik a véleményem is.
Az meg, hogy egy kormányzati struktúra jó-e? Szerintem maga a kérdés is szinte értelmezhetetlen. Örül-e az új struktúrának. Na ez már kérdés. És akkor lehet érvelni, hogy a Sanyi soha életében nem cselezett még ki senkit.

radala 2010.05.04. 15:40:32

@hoplita: Kedves tőled, hogy lekamaszozol:-) Sajnos már-már kialakult az izlésvilágom. Mindenesetre már csak a kommentelés lehetősége is kell, hogy pozitív hatással legyen az online sajtóra.
Szerintem Lengyel László blogjára a kutya nem lenne kíváncsi mégis (gondolom jó pénzért) publikálhat a hvg-ben.
Nem csak arról van szó, hogy az online médiában kötelező a fikázás, ami szerencsére csaknem lehetetlenné teszi az ömlengést.
Mindenesetre tg 0 Ft-böl nagyobb olvasottságot produkál szerintem, mint a népszava.
ja, nekem egy időben a kuruc.info stílusa is tetszett, de ez még kiskorában volt, amikor még forradalminak tűnt nem simán antiszemitának/rasszistának.

radala 2010.05.04. 15:46:17

@simonmondja.: A fiataljaim a Fidesz?
Kétségtelenül a diktatúra áldozatai, tuti fix, hogy kell hogy legyen náluk (nálam is) jobb, egészségesebb, függetlenebb valami. Mondjuk ez még csak nem is Schiffer/Jávor generáció, talán Vona meg Mesterházy. Nem ők, de a generációjuk.
Mindenesetre Bayernek van egy irománya, amiben róluk a kisgenerációról ír, majdnem jó írás, legalábbis elsőre nekem tetszett. Korábban a saját és a Fidesz generációját én nagyon sokra tartottam, mert egy nagyon érdekes korszakban lettünk felnőttek. nincs pl címer az indexemen meg az érettségi bizonyítványomon, ha jól hiszem. Eredetileg tetszett nekem az, hogy mi vagyunk az a generáció, aki senkinek nem hisz el semmit. Most viszont már talán azt hiszem, hogy ez is kicsit beteges.

Ordnassac 2010.05.04. 15:48:19

@radala: nem vennék mérget arra, hogy Lengyel László blogja nem érdekelne senkit.

Ordnassac 2010.05.04. 15:50:01

@radala: Jávor és Mesterházy között mindössze két év van (1972, 1974). Azért nem venném őket külön generációnak. Schiffer meg egyidős TG-vel (1971).

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.04. 15:52:58

@radala: Nem a Fidesz a fiatal diktatúraáldozat, hanem akiket írtál Szily, meg Ergé, meg a többiek. A Fidesz az más. Ők öreg diktatúraáldozatok.
Bár én senkiről nem tudok semmit, úgyhogy lehet, hogy a kettő ugyanaz.

radala 2010.05.04. 15:55:09

@Ordnassac: OK exkuzálom magamat, Schiffer/Jávor/TG/radala egyidősek. Mesterházyt 78-asnak hittem azt hittem Vona/Mesterházy egykorú. Azt szoktam gondolni, hogy a 90 után áltiskolát befejezettek egy új generáció, mert az nagy különbség, hogy valakit a gimiben értesítettek arról, hogy népfelkelés volt és nem ellenforradalom:-)
Engem nem érdekelne LL blogja:-)

cutcopy 2010.05.04. 15:55:44

@Michael Knight: @gastro vazze:
Szomorú ha nálatok ez még kérdés.. a választók döntő többségének nem volt szerencsére az..!

Lovastengerész 2010.05.04. 15:58:06

ha jobban belegondolunk a kormányt illető ellenzéki kritika a kevésbbé ártalmas. jelen esetben a népszava/népszabadság, stb-nek az a dolga hogy kritizáljon. hogy milyen hangnemben teszi az az aktuális közállapotok tükre. ez természetes.
a "kormányoldali" ajnározás, szervilis kritikátlan dícshimnusz zengés sokkal többet árt, úgy a közállapotoknak mint az alakuló kormánynak. ugyanis ez a -gyanítom- kéretlen, önkéntes A DOLGOT MAGÁT járatja le, teszi hiteltelenné, unszimpatikussá.

és adja a lovat azok alá akik II.Viktor királyságáról, diktatúráról beszélnek, és féltik a demokráciát- jól megfontolt marketing okokból.

nem jó. észre kéne már vennie a jobboldali sajtónak hogy önmaguk alatt vágja a fát. már nem ellenzékből kell népszerüsíteni a jobboldalt, hanem kormányoldalról kommunikálni a kormányzást. és ez sokkal nehezebb.
mértéktartóan, józan ésszel, adott esetben értelmes kritikával.

nem tesz jót a szellemi közállapotoknak ha továbbra is mindenből két igazság lesz: egy jobboldali meg egy baloldali.
jóreggelt, kettőezer tizet írunk!!

radala 2010.05.04. 15:58:28

@simonmondja.: huhh bakker el vagyok butulva ma. Kit irritál Szily? Kik az én fiataljaim?
Engem pl. mondjuk irritál, mert túl jóképű, de ezt nem írom a diktatúra rovására:-) valószínűleg azért kedvelem sokkal jobban Bedét mert ö nem jóképű:-)

radala 2010.05.04. 16:01:27

@simonmondja.: b+ nem buta vagyok, hanem diszlexiás. Szily ergé szerintem nem nagyon áldozatai a diktatúrának, szerintem sokkal kevésbé rabjai a szekértáboroknak, mint a 10-20 évvel öregebbek.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.04. 16:05:16

@radala: Eszmekárosultak.
Ha így sem érted, akkor hagyjuk.

hoplita 2010.05.04. 16:09:02

@radala:

Jó' vanna, csak ugrattalak.
Én is mindenevő vagyok, elolvasok minden szart...igaz a te általad preferáltak nem a szívem csücskei.:)
De én ugye náczi vagyok és szükségem van a napi vérivásra.

Egyébként a kommentálási lehetőség valóban vonzza az olvasókat, persze ahhoz kell némi színvonal is, és ugye az sem elhanyagolható, hogy a posztolónak legyen némi tekintélye.
Mert egyébként elözönlenek a hivatásos fikázók, meg a netcigányok.

Videofon 2010.05.04. 16:21:01

Amíg a magyar sajtó az állami cégek és az állam által támogatott cégek hirdetéseiből él, addig nem lesz képes értelmes működésre.

Terniak 2010.05.04. 16:45:38

Kíváncsi vagyok mi lesz a HírTV egyes műsoraival. Különösen a tényfeltáró műsorokkal, mint a Célpont, vagy a különböző beszélgetős műsorok, amelyekben mindig kiosztották a Kormányt.

Az ellenzék zűrös ügyei is érdekesek, de azért egyrészt kevesebb esélyük lesz zűrös ügyekbe keveredni, másrészt az a sajtó feladat alapvetően a hatalom ellenőrzése (is).

Bár pl. a múltkor valahol már talán a Hírtv.-n is az EÜM minisztert támogatták a rezidensek "röghöz kötése" kapcsán, fel is kaptam a fejem, hogy mi történt :-).

Lovastengerész 2010.05.04. 16:50:25

@Videofon:

ja, de mi másból élnének?

radala 2010.05.04. 16:56:16

index.hu/gazdasag/magyar/2010/05/04/megosztja_a_kozvelemenyt_a_vasarnapi_zarvatartas_otlete/

Én ezentúl a KDNP-re szavazok:-)
Nincs jobb dolog, mint hogy itt (Ausztriában) vasárnap nem lehet semmi mást csinálni, mint kirándulni. Ha valaki vasárnap füvet nyír, szerintem még azt is megvetik. Most május 1 miatt szombaton is zárva volt minden. Soha nyugisabb hétvégém még nem volt. Ha rajtam múlna szombaton sem nyitna ki semmi...

Lacibácsi57 2010.05.04. 17:18:48

Tényleg nincs mit mondanom! Ez az ország elveszett! Valóban csak hatalom váltás történt! Pintér Sándor??? iiiijaj

Lovastengerész 2010.05.04. 17:19:23

@radala: jaja, csak egy más gazdasági helyzetben.
6-8 év alatt mi is eljuthatunk oda hogy vasárnap mindenki menjen kirándulni... :)

Ordnassac 2010.05.04. 17:22:30

@radala: nem tudom, szerintem a vasárnapi nyitva tartás (ami nálunk az esetek jelentős többségében amúgy sem szokott tovább tartani délig vagy délután kettőig) nem nagy akadálya a kirándulósdinak, kivéve azoknak, akik aznap dolgoznak, ez igaz.

Másrészt, az embereknek itthon nincs nagyon ideje rá hétköznap intézni a nagybevásárlást, hiszen szinte mindenki túlórázik munkaidőben (40 órás munkahét de facto mióta nincs már)...

Ordnassac 2010.05.04. 17:25:32

Érdeklődéssel nézem, hogy hány embernek meglepetés Pintér Sándor újbóli jelölése. Már hetek óta szinte fix volt. Lázár János frakcióvezetővé történt felkérése/jelölése/javasolása után meg már 98%-os biztonsággal tudni lehetett, hogy Pintér lesz a belügyminiszter...

radala 2010.05.04. 17:32:53

@Ordnassac: Itt semmi sincs nyitva 19,30 H-P 18 sz után. Ha vasárnap nyitva lenne az obi mondjuk akkor tuti kellene valamit farigcsálnom, ha nincs lehetőség vásárolni, akkor majd a jövö szombaton talán megveszem, ami kell, de gyakran kiderül, hogy nem is kell olyan nagyon az a farigcsálmány. Nyilván nem azért nem kirándulnak a magyarok, mert hülyék, hanem mert nincs rá pénzük. Mindenesetre nagyon jó kezdeti lépésnek gondolom, hogy vasárnap ne legyenek boltok. Amúgy itt bronz, ezüst, arany vasárnap sincs.
Ami még érdekes, hogy valahogy a köcsög IKEA el tudta érni, hogy 9-ig nyitva lehessen minden nap (tán szombaton nem), de valahogy ezt senki más nem teheti meg.
Természetesen nem fogunk csak ettől elkezdeni kirándulni, nyilván az osztrákok pont azt az extra 1000 €-jukat, ami a fórjuk a magyarokhoz képest, költik többek között kirándulásokra. Mindenesetre baromira "szent" a hétvége és ez jó.
@cukicica: reméljük igazad lesz, bár meglehetősen optimista becslés ez a 6-8 év.

Ordnassac 2010.05.04. 17:35:20

@radala: visszakérdezek: mennyit kell túlóráznia egy átlagosztráknak munkanapokon?

John C. Arvay 2010.05.04. 17:48:16

@papika: onnantól kezdve, hogy megideologizálnak valamit, ami még csak éppenhogy körvonalazódik - mellyel meg akarják magyarázni ez miért jobb, mint amaz volt, és ha amaz így csinálta volna, az miért lett volna akkor sokkal rosszabb -, nos hát itt van a kutya elásva. Nem az a baj, hogy van vélemény: legyen is! De a véleményt ténynek beállítani... na, ez már felelősséget kívánna. Vélemény akkor lenne, ha azt mondaná a publicista: szerintem így sokkal jobb lesz. Azt azonban még most senki nem tudhatja, hogy az érvelés, mely a vélemény mögött áll, valós-e vagy csak vágyálom. Nem tudjuk, a minimál miniszterség alatt hogyan, mekkora apparátussal fog működni az egész rendszer, mint már most is hallható innen-onnan, hogy bizonyos háttérintézmények fölött megy a perpatvar, melyik hova tartozzon. Talán meg kellene várni, mire minden és mindenki a helyére kerül, és a működés közben megnézni, tényleg hatékonyabb-e a nóvum, mint elődei voltak. Akkor már lehet mondani nemcsak véleményt, de tényeket is. Csak mindent a maguk idejében és helyén, nehogy néhány hét múlva majd egy mégújabb rendszerről kelljen egy újabb dicshimnuszt zengeni.

Ide kívánkozik egy kivételesen nem dakota történet: Vásárból hazafelé lovagol az új lovon a legény, miközben apja mellette gyalogol. Meglátván ezt a falusiak összesúgnak: - de szerencsés ez a legény, nézzétek, saját lova van. A falu bölcse csak meghúzza a vállát: - szerencsés? szerencsétlen? Ki tudja...
Nemsokára a ló ledobja lovasát, és a legény eltöri a lábát. Megint összasúgnak a faluban: - de szerencsétlen ez a legény, hát nem összetörte magát az új paripa miatt? Az öreg bölcs megvonja a vállát: - szerencsés? Szerencsétlen? Ki tudja?...
Néhány hét múlva sorozók jönnek a faluba, és minden hadrafogható ifjút elvisznek a háborúba, kivéve a legényt, mert neki törött a lába. - De szerencsés ez a fiú - mondják a falusiak. A mester csak legyint...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.04. 17:48:26

@cutcopy: Ez nézőpont kérdése. Részint éppen erről szól ez a poszt is, hogy ne vakon fogadjuk el, amit a politikai meggyőzdésünk mondatni akar velünk. Szerintem ha reálisan végiggondolná a lakosság, hogy hogy él most és hogyan élt nyolc éve, neadjisten ebből még képes lenne kiszűrni a világgazdasági válság kedvezőtlen hatásait is (bár tudom, van, aki szerint erről is a Gyurcsány tehet), feltehetően nem egészen ez a választási eredmény született volna. Csak hát a csapbóol is az folyik, hogy romokban az ország. Te látsz romokat? Nézőpont kérdése ez is. Van, aki új iskolákat, felújított főtereket, új autópályákat lát - önmagában ez is igaz. Van, aki korrupciót lát, meg munkanélkülieket, meg bedőlt lakáshiteleket - ér természetesen ez is igaz. De egyik sem önmagában igaz.

ssi 2010.05.04. 18:00:26

Mit gondoltok??

Ha egy felnőtt a nagyon elfogult újságokat olvassa és a rajongói oldalakon piszkosul rajong,
az egyszerű hétköznapi életben, más témákban tud reális lenni?

Biztos, hogy politikáról nem érdemes vele beszélgetni,
de pl. ha a gyerekével gond van a suliban, a tanár fogadó óráján már szélesebb látókörű korrekt?

radala 2010.05.04. 18:04:35

@Ordnassac: semennyit. ez a legszocialistább ország a világon. egy diplomamunkáját csináló gyerek 440 €-t kap azért, amiért Mo-n még azt is elvárják, hogy hálás légy. valaki mesélte, hogy valami autógyár alkatrészlerakata ausztriában van és a 36 órás munkahét miatt senkit soha nem lehet elcsípni, mert valahogy furcsán tömbösítve dolgoznak... Viszont a hivatalok 7-töl nyitva vannak és nálunk az önkormányzat is valahogy többször egy héten este hétig nyitva van. Szóval nem dolgoznak sokat, de azt valahogy ügyesen intézik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.05.04. 18:14:14

Pinter a legnagyobb tevedes
sot, tobb
hiba

bence87 (törölt) 2010.05.04. 18:19:23

sajnos Mo.n a lapoknak nem értékrendje van hanem pártállása.

gigoca 2010.05.04. 18:25:49

Átmenetileg Finnországban élek, és pár hete beszélgettünk az újságokról. Egyrészt ugye itt koalíciós kormány van (centrum, konzervatív és szocdem együtt, nekünk már ez elképzelhetetlen lenne), elég nagy hagyománya is van az ilyen jellegű kormányoknak, nem jellemző, hogy valaki halomra nyeri magát a választáson.

Az újságoknál pedig semmilyen fajta megosztottság nincs, egyedül a Kommunista Pártnak van egy saját pár ezres példányszámú lapja, de semmi MN-Népszabi megosztottság...

Szerintem ha magyarázni kezdeném nekik, hogy otthon mi van, el sem hinnék, biztosan nem értenék meg.
:(

nyünyüge 2010.05.04. 18:25:52

@Török Gábor:

Rázza, rázza, közben magyarázza....

Az idézetben beszúrt "s" nem fér bele a ritmusba.

(csak hogy legyen egy érdemi hozzászólás is :-)!

Winston Smith 2010.05.04. 18:34:06

Na ja, Magyarországon az újságírók jó része nem független publicista, hanem a pártok PR-munkása. A célja nem az emberek objektív tájékoztatása, hanem a megbízó párt népszerűségének növelése, bármi áron (inkorrekt tudósítás, hazugság, stb.).

8 éve kellett elemeznem egy médiaeseményt, konkrétan hogy Orbán Viktor átadta egy multicég hazai új beruházását.

A lapok ezt az alábbi módon reagálták le:
- Magyar Nemzet: féloldalas cikk, nagy Orbán-képpel.
- Baloldal: vagy egy korrekt cikk, Orbán nevének megemlítése nelkül (!), vagy ugyanaz, de Orbán neve csak az utolsó sorban jelenik meg (ameddig senki nem olvassa el a cikket), vagy egy egy mondatos cikk.
- MTV: Orbán-tömjénező hír a Híradóban.
- Kereskedelmi tévék: a multicég PR-vezetőjének őszinte döbbenetése visszautasítják, hogy a hírt a híradóban leközöljék. Az indok: ők nem biztosítanak ingyenreklám-lehetőséget egy cégnek sem. (A kormányváltás után meg simán lemegy ugyanott az esti híradóban, hogy Megyó átadja az új Audi gyárcsarnokot.)

Ordnassac 2010.05.04. 18:46:05

@radala: na látod, ilyen körülmények között én sem tartanám elképzelhetetlennek a vasárnapi zárva tartást. Azonban jelen helyzetben kiemelten fontos a hétvégi nyitva tartás is. Szóval, ha a KDNP zárva akarja tartani az üzleteket vasárnap, akkor előbb a munka világában kellene lépéseket kezdenie...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.04. 18:52:37

"Mégis olyan jó lenne néha, ha a politikai vonzalom és egy adott ügy megítélése elválhatna egymástól"

Dr. Orbán Viktor Örökös Miniszterelnök Úr, Minden Magyarok Vezénylő Tábornoka tette a legtöbbet azért, hogy ez ne így legyen. Elsősorban annak a népmesei motívumnak a néplélekbe ágyazásával, amely szerint a Jók maroknyi hadának le kell győzni a Rosszak hatalmas seregeit. (részletek itt: magyaridiot.blog.hu/2010/02/26/az_onmerseklet_szuksegessege :-)
Ez a harc aztán "legalizálta" a legelmeháborodottabb harci módszereket is.

A jobboldali sajtótól egyébként sincs mit várni, a jobboldali értelmiség - és így újságírás - gyakorlatilag megszűnt, mert totálisan alávetette magát a Vezér imádatának.
És félő, hogy a baloldali sajtóból (a Népszava pártlap, szóval nem rájuk gondolok) is eltűnik rövid időn belül az értelem és a vitatkozó attitűd, és átveszi a helyét a "mindenre lövünk, ami odaát mozog" elv.

Idióta ország ez, talán mindig is az volt...

is 2010.05.04. 19:08:41

ki kellene termelődni egy olyan elemző/politológus/újságíró rétegnek, akik egészen jól követhető elvi alapon szólnak a kérdésekhez. tehát lenne mércéjük, amit felállítanak (amin persze nem csak egy jó méret van, hanem akár több is), amihez következetesen ragaszkodnak, vagy indokoltan tologatnak rajta, és nem mérés közben(!). és amikor jön valami megmérnivaló, akkor odateszik a mérce mellé.

ezt még Tölgyessy Péter sem mindig tudja prezentálni. Lengyel László még csak-csak, de neki meg a mércéje nem elég elfogadott. újságírót nem is tudok hirtelen, Bodoky kísérletezik ilyesmivel, de hol a támogatás mellé? 2 napig se volt csoda, amikor az indextől kirúgták.

Kopi3.14 2010.05.04. 19:18:01

Valaki segítsen már ki, de gyorsan! ki fog nekünk költségvetést készíteni, adótörvényeket aklotni pénzügyminiszter nélkül? Az APEH kinek fog jelenteni?

aum 2010.05.04. 19:31:11

Amikor Pintér Sándort 1996-ban leváltották - nem felejtem el - azon a napon a rendőrautók dudaszóval cirkáltak Pesten.
El lehet képzelni, mennyire népszerű volt a testületben.

aum 2010.05.04. 19:36:33

@Kopi3.14: Matolcsy a felelős, aki a híres 7%-kos GDP növekedést bedobta anno. Olvastam tőle cifrábbakat is. Ő a Magyar Gazdasági Csoda vátesze, atyja és első prófétája egyben.

6.Lenin 2010.05.04. 19:48:18

@idelle:

"Idióta ország ez, talán mindig is az volt.."

Nem tudom,hol élsz,de ramaty lehet a környezeted.

Ha megpróbálnál csak a saját nevedben,saját véleményt,talán segítene tovább lépned.

das boot 2010.05.04. 19:55:18

@török gábor: nos, vagy már profi blogger vált Önből Gábor, vagy tényleg 20 percet szánt egy trollra. ;-)

Ordnassac 2010.05.04. 20:01:24

www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-350418

Az első törvényjavaslatokról, illetve egy mondat a parlamenti bizottságok számáról.

Kopi3.14 2010.05.04. 20:03:34

@aum: És jól sejtem a korábbi Varga mihályt, aki PM volt azt tették viktorcsicskává? akit tal´n még pár értelmes gondolatáért lehetett is értékelni?

hoplita 2010.05.04. 20:39:02

@das boot:
Na figyelj faszi, Dioclest sok mindennek nevezheted, de trollnak nem...!
Ha nem esett volna le, Gábor egy törzskommentelővel évődött..

Egyébként meg nem sokat evett téged itt még a fene....és jó lenne, ha így is maradna.

sárkányfő 2010.05.04. 20:42:21

@török gábor: Szerintem hálás is lehetnél Dioclesnek amiért önként vállalja az illusztráció szerepét a poszt témájához :)

„rázza, rázza, s közben magyarázza…”

harcigolya 2010.05.04. 20:42:57

19 éves vagyok és ez a dalocska hiánypótló volt, mit énekel apu kategóriában, köszönöm. És van benne egy lehelletnyi avanti popolo is :-)

tölgyes 2010.05.04. 20:50:02

Kedves Török Gábor! z én szubkultúrámból kimaradt ez a "rázza, rázza.. " mondóka, dal vagy mi.
Én meg úgy vagyok ezzel, hogy lehet így is, meg úgy is kormányozni, a szervezet fontos, de a szervezetben dolgozó emberek minősége, együttműködésre való hajlandósága és motiváltsága dönti el, hogy milyen lesz a kormányzás színvonala.. Egy bizonyos: egy ilyen nagyságrendű átalakítás a megfelelőnek tűnő emberek kiválasztásban és a szervezetbe való beépítésében korlátlan lehetőségeket nyit a fidesz előtt.. méghozzá úgy, hogy a felesleges jogvitákat is el lehet kerülni.
Abban egyetértek Önnel, hogy se az örömködésnek se az átkozódásnak nem jött el az ideje.

dr. médiafigyelőbété 2010.05.04. 20:50:08

Tömjén azért erős bástyája lesz ennek a csapatnak... :))

ssi 2010.05.04. 21:12:19

@is:
T.G. általi felhozatal ezt tanulta az újságíró iskolában?
De miért teszik?
- Erre van igény,
- vagy visszaélnek a szerepükkel?
Azért nekünk, az olvasóknak is van egy kis felelősségünk ebben

@gigoca:
De jó tudni, hogy van ilyen is, nálunk lesz-e valaha is?

sztd 2010.05.04. 21:15:56

Nos, a struktúrán sokat gondolkoztam, és nekem tetszik. Próbáltam kiszűrni a pártszimpátiámat, de még így is tetszik. Kb. mindig ilyenről álmodtam.

A teljes igazság az, hogy nem pont ilyenről. Pl. a humán csúcstárca ötletétől még most is elképedek, mert, bár a napok (igazából hetek) alatt a logikáját már kezdem megérteni, nekem az oktatás sokkal inkább gazdasági és kevésbé szociális területtel rokon.
Bár a döntést lassan megértem, szerintem hülyeség.

Tetszik ahogy sikerült a rendészetet az igazságügyről leválasztani, és az is tetszik, hogy OV nem akar elveszni a napi ügyekben. Ez utóbbi szerintem azért jó, mert esetleg megtarthatja a realitásérzékét, ami ilyen magas poszton eléggé gyorsan kopik. Ráadásul, ha az ember nem agyonhajszolt, akkor könnyebben gondolkodik koncepciózusan.

Az egyetlen amit nem értettem, hogy a Matolcsy és Fellegi tárca miért van külön. Erre pont Török Gábor világított rá:
torokgaborelemez.blog.hu/2010/05/03/159_eleg_e_nyolc_miniszter
így legalább nem kell a miniszternek Brüsszelből irányítani a tárcát.

Az is tetszik, hogy OV tanult Gyurcsány hibájából, és nem akar mindenről maga dönteni, továbbá, remélem, hogy a működésképtelen szakállamtitkári rendszer helyett visszajön a közigazgatási államtitkár.
A kevesebb miniszter önmagában szerintem azért jó, mert csoportdinamikailag hatákonyabbá tesz egy kormányülést, ha nem 25 embernek van véleménye, hanem 12-nek.

Vasárnapi szünnap:
Szerintem is jó gondolat, a kereskedelmi dolgozó majd rájön, hogy társadalomban él.
Azt a gondolatot viszont nem értem, hogy a kiránduláshoz pénz kell. Nekem eddig csak a lábak kellettek. Tény, hogy nem vagyok mozgássérült, de Bpesten még tömegközlekedés is van a lustábbaknak.

Pártsajtó léte:
Hm. a két említett cikk engem is meglepett. Eredetileg arra gondoltam, hogy azért jó a Magyar Nemzet, mert ott legalább le fogják írni, hogy mire gondol a Fidesz, amikor egy-egy döntést meghoz. Lehet vitatni, de legalább tudom, hogy mit akarnak.
De az idézett publicisztikában a nyomát sem látom annak, amire szerintem gondolhattak a struktúra kidolgozásakor.

bariga 2010.05.04. 21:22:16

Nem örölük annk, hogy Fidesz nyert, de abban reménykedtem, hogy most végre elmúlik ez a hihetetlenül neveletlen stílus és "gyerekszoba nélkűl nőttem fel" beszéd, amit a MN "újság" és Fidesz-TV-k ontottak magukból. Mindig azt gondoltam magamban, hogy nagyon ingerszegény környezet kell ahhoz, hogy valaki ezt hosszabb időn keresztül képes legyen olvasni , nézni és hallgatni. De bocsánatot kérek, mert nagyon sokan vannak..
Kérek szépen mindenkit, aki hallja adja át!! Nyertetek, vissza lehet venni ebből, már csak azért is, mert jó érzés beszélgetni másokkal, mégha nincs is egyetértés, de legalább valami irodalmi stílus, hogy a gyerekek jobbak legyenek, mint mi.

is 2010.05.04. 21:31:25

@manyike: "T.G. általi felhozatal ezt tanulta az újságíró iskolában? "

biztos túl este van, de nem pont értem a kérdést.

viszont egy tényszerű dolgot akkor itt is megosztanék: a FIDESZ felülről vezérelt párt, és ezt Orbán alakította ki (aki ezzel vitatkozik, az valahol máshol élt az elmúlt 10 évben). várhatóan, és láthatóan a kormány is így kerül kialakításra. ennek fényében milyen esélye lesz az oktatási államtitkárnak bármit is elérni az államtitkár-közig államtitkár-miniszter-Navracsics-Varga-Orbán útvonalon? hát kb. 4 év alatt 3 perce lesz beszélni Orbánnal de Navracsiccsal se sokkal többet. és akkor mi lesz így az oktatással? megmondjam? szerintem mindenki kitalálja.

is 2010.05.04. 21:32:34

ja, és egy fontos kérdés: hol lesznek a polgári titkosszolgálatok? Pintér alatt? vagy a miniszterelnökség alatt? erről semmit nem hallottam.

Bucsálódó Kismadár 2010.05.04. 21:37:55

@bariga: Én is remélem, hogy kap egy kis levegőt a normális sajtó és így emelkedhet a színvonala.
Annak pedig örülök, hogy az elviselhetetlenül nagyra duzzadt áltárgyilagos baloldali sajtó kénytelen lesz magát összehúzni.

A végtelenül torz magyar sajtóviszonyok között kész csoda, hogy a MN (ezen a közepes színvonalon) fenn tudott maradni.

De nem a gyerekszobával van a probléma amúgy.

[nev] (törölt) 2010.05.04. 21:41:01

@Ordnassac:
azért ez forradalomnak elég keskeny. a gyerek járjon iskolába, és ne lehessen verni a tanárt. jelzem tankötelezettség, és büntető törvénykönyv eddig is létezik. a jegyzőnek egyszerűen csak alkalmazni kellene a meglévő szabályokat.

az alkalmi munkavállalás megkönnyítése meg nyilván a feketefoglalkoztatás irányába hat. mert ha nem kell előre bejelenteni, hogy adott helyen és időben hány ember dolgozik, akkor nyilván mindenki éppen akkor írja be a dátumot a kiskönyvbe, amikor jön a munkaügyi ellenőrzés. minden előre ki van töltve, csak épp a dátum hiányzik. de nyilván ennél finomabb trükkök is léteznek. a dátumot törölhető, vagy hőre eltűnő tintával vezetik fel. éppen ezért szüntették meg az egészet, mert 300 forintos beruházással kijátszható az ellenőrzés. azt meg őszintén szólva nem értem, hogy az egyházi iskolák mitől vannak hátrányosabb helyzetben, mint az államiak. hiszen ugyanazt az állami normatívát meg kapják, és az egyházak ezt kiegészíthetik, nincs megtiltva. a szokásos képmutatás. a közoktatásban éppen nem az egyházi iskolákból hiányzik a pénz.

szóval jön a neonáci oktatási rendszer. ami ahhoz vezet, hogy a lauder iskolába még több biztosnsági őr kell majd. a zsidó egyház még több támogatást kapjon. mert hátrányos helyzetben vannak. egy vicc. és a magyar katolikus iskolák. a cigány gyerekek meg rendes iskola helyett járnak aikido edzésre. és majd megvonják a családi pótlékot. ezzel a forradalmi kormány megoldotta a helyzetet.

az ember nem tudja, hogy sírjon, vagy nevessen.

cutcopy 2010.05.04. 21:41:03

@Michael Knight:
Bocsi, de engem az átlag 2 millárd ft/km autópályák - főleg hogy fizetősek(!) - ilyen benzinárak mellet nem hoznak lázba, de pl a hatvan millióból felújított iskolai wc helység sem nagy kunszt hiszen pénz szórni minden ostoba tud..!

Bucsálódó Kismadár 2010.05.04. 21:41:14

@is: Az nem lehet, hogy önálló döntési jogköre lesz?
Bennem ez is felmerült...

Ordnassac 2010.05.04. 21:47:27

@[nev]: neonáci oktatási rendszer??? Kicsit könnyen dobálózunk ezzel a kifejezéssel...

Ajánlom ismételt olvasásra a "Godwin törvényére" vonatkozó neten található forrásanyagot, főleg a névadó magyarázatát: www.wired.com/wired/archive/2.10/godwin.if.html

Ordnassac 2010.05.04. 21:48:49

@Bucsálódó Kismadár: max. akkor, ha bevezetik az államtitkári rendelet intézményét az új jogalkotási törvényben.

Ordnassac 2010.05.04. 21:50:46

@is: eredetileg úgy volt, hogy Pintér alá kerül. Aztán, hogy végül mi lesz, az jó kérdés. Jelen törvényi szabályozás szerint a titkosszolgálatok területének valamelyik minisztériumhoz kell tartoznia, Varga meg államtitkár lesz. Persze, lehet ezen változtatni, de akkor azt még a kormány megalakulása előtt kellene.

Ordnassac 2010.05.04. 21:51:43

@Ordnassac: halkan jelzem, ez nagyrészt a polgári titkosszolgálatokra (NBH, Információs Hivatal) vonatkozik, a katonai titkosszolgálat eddig is a HM-hez tartozott.

[nev] (törölt) 2010.05.04. 21:52:12

@sztd:
az üzletek nyitvartartásának rendjének szabályozása tipikusan nem kormányzati, hanem önkormányzati hatáskör. hanem a forradalmi kormány generál akarja betitltani vasárnap a piacot. vásárnap nem lesz vásár. tilcsák be.

Ordnassac 2010.05.04. 21:53:05

@Ordnassac: nem beszélve arról, hogy valszeg ezt az Alkotmányban sem ártana lefektetni, mert enélkül lazán alkotmányellenes lehet ez a megoldás (államtitkári rendelet).

fvipera 2010.05.04. 21:59:13

@hagyma: pintért hibának nevezni az eufemizmus csimborasszója. inkább a választók arculcsapása. nagyobb tasli, mint amikor lajos az apeh elnöki székébe ült.

konzervatív célközönség ingerküszöbét teszteli viktor. vicces, hogy a morális alapon szerveződő nemzeti oldal ezt a békát milyen könnyen lenyeli

Bucsálódó Kismadár 2010.05.04. 22:02:16

@Ordnassac: Ezt nem értem, milyen államtitkári rendelet?

@is azt írta:
"milyen esélye lesz az oktatási államtitkárnak bármit is elérni az államtitkár-közig államtitkár-miniszter-Navracsics-Varga-Orbán útvonalon? hát kb. 4 év alatt 3 perce lesz beszélni Orbánnal de Navracsiccsal se sokkal többet. és akkor mi lesz így az oktatással? megmondjam? szerintem mindenki kitalálja. "

Na én erre gondoltam, hogyha esetleg mégsem kell majd mindenben ezt az útvonalat végigjárnia, hanem az önállóan előkészített döntését egyszerűen elfogadják.

Bucsálódó Kismadár 2010.05.04. 22:03:04

@fvipera: Már nem is emlékszem, összefoglalod mi a baj Pintérrel?

tölgyes 2010.05.04. 22:06:27

@[nev]: Nem érti az egyházi iskolákat akkor elmagyarázom Önnek.
1.Az iskolák államosítása óta az egyházak kicsi számban tartanak fenn általános iskolákat. Arányaiban magasabb a középiskolák száma. Márpedig a középfokú oktatás többe kerül mint az alapfokú. Magyar Bálint azonban úgy módosíttatta a törvényt, hogy az egyházi iskolák átlagnormatívát kapjanak... és ne a konkrét oktatási formához kötődőt.
2.Az iskolák "állami" támogatása két csatornán át történik.
a./ állami normatíva, a kiadások 50-60%-át fedezik (ami a középfokú intézmények esetében mint láttuk eleve alacsonyabb mint az állami/önkormányzati iskolák esetében)
b./ önkormányzati kiegészítő normatíva a kiadások(40-50%)-át fedezik.

Az egyházi intézmények megkapják az állami részt, de nem kapják meg az önkormányzati részt.. bár korábban (Horn) erre az állam nemzetközi szerződésben IS kötelezettséget vállat és a szektorsemleges finanszírozás ezt így teszi társadalmilag igazságossá, hiszen AZ EGYHÁZI ISKOLÁBA JÁRÓ GYEREKEK SZÜLEI IS ADÓFIZETŐ POLGÁROK!!

[nev] (törölt) 2010.05.04. 22:06:44

@Ordnassac:
szijjártó azt mondja, hogy a magyar közoktatásban a zsidó, és a katolikus iskolák állami támogatását meg kell növelni, mert különösen hátrányos helyzetben vannak. és szerintem ez egy neonáci álláspont. konkrétan ezt gondolom róla. és arról a miniszterről is, aki ezt a törvényjavaslatot beterjeszti. a magyar közoktatás mélypontja lesz.

a magyar közoktatásból általában hiányzik a pénz, de arról szó sincs, hogy kifejezetten a zsidó, és a katolikus iskolákba kell több pénz, mert hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetben vannak.

fvipera 2010.05.04. 22:06:50

@Bucsálódó Kismadár: nem veszem a fáradtságot, hogy példálózzam; majd megteszi ezt helyettem a nemzeti sajtó akkor, amikor már számára (értsd pl. Kövér Laci) is vállalhatatlan lesz Sándor; és indokolás nélkül állítom azt is, hogy a nemzeti oligarchák (Demján, Csányi, Pintér, Fellegi) kora csak most jön. majd egyszer számodra is világos lesz talán

tölgyes 2010.05.04. 22:10:30

@Bucsálódó Kismadár: Miért? Ön azt hitte, hogy Gyurcsány egyszer is beszélt az oktatási államtitkárral 3 percet???Az államigazgatás nem így működik..

Ordnassac 2010.05.04. 22:11:06

@Bucsálódó Kismadár: amit elfogadnak, azt valahogy törvénybe, rendeletbe, határozatba stb. kell foglalni, erre jelen körülmények között nincs lehetősége az államtitkárnak. Az meg felelőtlenség bármelyik közvetlen felettestől, hogy ne ellenőrizze alárendeltjének bármilyen javaslatát, hiszen a döntést példánkban a miniszter fogja meghozni, nem az államtitkár. A felelősséget is a miniszter fogja viselni.

Ordnassac 2010.05.04. 22:12:49

@[nev]: zsidó iskolák több pénzt kapnak az eddiginél = neonáci? Hú, mecsoda képzavar!

Videofon 2010.05.04. 22:14:02

@Ordnassac: Perszehogy. Egy 70 év fölötti bácsika milyen felelősséget visel? És az ő kezében van a magyar jövő.

tölgyes 2010.05.04. 22:17:07

@[nev]: Ez a neonácizás pedig egyszerűen gazemberség, buta korlátoltság az Ön részéről.. Miért neonáci az, aki az egyházak oktatási tevékenységét is lehetővé teszi. Ezt épp a kommunisták és a nácik szokták korlátozni a saját ideológiai hegenómiájuk érdekében.

6.Lenin 2010.05.04. 22:17:46

@bariga:

"Nem örölük annk, hogy Fidesz nyert, de abban reménykedtem, hogy most végre elmúlik ez a hihetetlenül neveletlen stílus"

Én örülök,hogy a fidesz nyert,viszont én is remélem,hogy most végre elmúlik ez a hihetetlen stílus.

Eddig sem hallgattam rátok,mindig utáltam az öntelt,kioktató stílust.

Buktatok,elég rendesen,ideje lenne visszafogni.

tölgyes 2010.05.04. 22:19:32

@[nev]: Arról van szó, hogy Ön nem tudja, hogy miként történik az oktatás finanszírózása.. és közben nácizik saját tájékozatlansága miatt.
A zsidó felekezeti iskolákat éppen úgy diszkriminálták, mint a katolikus és protestáns iskolákat.

Ordnassac 2010.05.04. 22:19:42

@Videofon: politikait. Ha elszúrja, őt váltják le és nem Hoffmann Rózsát és nem utóbbit fogják utálni, hanem előbbit.

Amúgy meg nem a kor kérdése a dolog. Csak két idősebb figurát emelek ki a 20. századi történelemből: Konrad Adenauer (73 éves korától 87 éves koráig az NSZK kancellárja volt), Winston Churchill (65 éves korától 70 éves koráig, majd 77 és 81 éves kora között volt angol miniszterelnök).

Terniak 2010.05.04. 22:19:50

@sztd: A humán "csúcstárca" (úgy látszik, rajta fog ragadni ez a név, én már hallottam a mammutminisztériumot is:-) önmagában nem rossz elképzelés, itt már többen leírták az előnyeit és hátrányait. A miniszter mai Hírszerzőn adott nyilatkozata döbbentett meg igazán.

Néhány idézet:

"A panaszok csak arról szólnak, hogy nincs elég pénz, de azt kellene inkább tudni, mire nem elég a pénz."

"Természetesen ez is a megoldandó feladatok között van. A munkacsoportunk feladata, hogy megvizsgálja, mennyit tudunk adni."

"Először meg kellene nézni, miért bukott meg a HospInvest, vagy Tapolcán most miért van szükségállapot."

"De meg kell nézni, hogy például az ezen az elven működő a fogorvosi praxisnak mik a tapasztalataik."

"Erről tárgyalni kell. "

"Ez nagyon komoly kérdés, meg kell vizsgálni. "

"Ön egy csúcsminisztérium vezetője, miniszterként ön lesz a felelős oktatási, szociális, kulturális ügyekért is. Mennyire lesz rálátása ezekre a területekre?

Nagyon remélem, hogy a vezető munkatársaim megfelelő indoklással hoznak majd döntéseket, tisztázva az előzményeket, és a következményeket is. Ebben az esetben nyugodtan aláírom majd a nevem."

Szóval nem tudom mennyire jön le, de a Miniszterjelölt Úr szinte semmire nem adott egyértelmű választ, két héttel a Kormány megalakulása előtt. Egyre gyengébbnek érzem a "nem volt hozzáférésünk az információkhoz" panelt, különösen az egészségügy területén, ahol minden létező kritika elhangzott a "reformnak" nevezett valamiről. Nagyon fontos az előkészítés és a tárgyalás, nem ezt mondom, de azért az mégiscsak furcsa, hogy egy egyértelmű álláspontot nem tudhatunk meg pl. a kötelező kamarai tagsággal kapcsolatos kormányzati álláspontról.

@Ordnassac: Az államtitkári rendelkezés mellett, ha ez jogszabály lesz, a kamarák egyetértési jogát is az Alkotmányban kell elvarrni, ha ilyet akarnak (márpedig Éger bejelentkezett rá a MOK-nál...)

ubul2000 2010.05.04. 22:21:37

@[nev]: Hogy az önkormányzatok milyen agyament módon élnek ezzel a lehetőséggel, arra volt néhány példa a közelmúltban.

Ordnassac 2010.05.04. 22:22:44

@Wlassich: nem biztos, hogy az államtitkári rendelkezés lesz jogszabály, hanem hoznak egy újat. Az új jat. szükségessége elég sok játékteret teremt (a kétharmadról nem is beszélve).

tölgyes 2010.05.04. 22:23:38

@Videofon: Adenauer bőven 70 felett volt amikor elnök lett, Churchill is volt már majd 80 amikor miniszterelnök lett.. Itt egy orvosprofesszorról van szó, aki mellesleg a SOTE rektora volt.. vagyis nagyobb intézményt irányított mint az összevont tárca!

bariga 2010.05.04. 22:23:50

A pénz most mindenhonnan hiányzik, az új kormánytagok rövid nyilatkozataikban vagy pénzt kértek pl. a rendőrségre, a rezidensekre( mint a legfontosabb probléma??? az eü-ben) továbbá a kis falvak visszaadandó postáira ( ezt most nem is kommentálnám) és a minden magyarok kettős állampolgárságára vagy pedig bevételről mondtak le, júniustól csökkentjük az adókat.
Talán várjuk meg hogy lesz-e egységes koncepció az irányról és a prioritásokról, mert most úgy tűnik mindemki úgy viselkedik, mint egy elszabadult fedélzeti ágyú. Adjuk meg mégis az a 100 napot, mert ennek a kapkodásnak nem lesz jó vége és nem szabad az ígéretek betartani!!!

is 2010.05.04. 22:25:22

@Bucsálódó Kismadár: ezzel kezdtem: a FIDESZben, ahol Mádi Lászlót 24 óra alatt rúgták ki a vagyonadóról szóló egyetlen mondata miatt, és még Vargának is 24 óra alatt kellett a svéd nyugdíjmodelles gondolatát visszavonnia? ahol dosszié van mindenkiről, aki csak egy kicsit is a tűz közelébe kerül? ahol mindenkit a kampányban az agit.prop. osztályhoz irányítottak, mert senki nem nyilatkozhat saját maga?

kérdezzek még?

Ordnassac 2010.05.04. 22:25:45

@tölgyes: ezeket a példákat hoztam fel én is. :-D

Amúgy emailed érkezett. ;-)

Terniak 2010.05.04. 22:27:16

@Ordnassac: Éppen ma hallottam, hogy egyre inkább javasolják, hogy az új kormányzati struktúrában szükséges lehet az államtitkárnak visszaadni ezt a jogát. Egyetértek Veled, végülis elég nagy mozgáterük lesz ebben (is) :-).

6.Lenin 2010.05.04. 22:28:28

@is:

Kérdezd meg,ki nyerte a választást 2010-ben?
Ki bukott és miért?

Terniak 2010.05.04. 22:30:20

@tölgyes: nem a kor számít, bár elég kemény 70 évesen Brüsszelbe ingázni ráadásul ennyire különböző témákban. A kérdés, hogy egyáltalán lesz-e bármilyen affinitása a többi területhez, vagy valóban annyira megbízik majd a kollégiáiban, hogy csak szignózni fog...

[nev] (törölt) 2010.05.04. 22:31:57

@tölgyes:
az egyház ugyanúgy kiegészítheti az állami normatívát, mint ahogyan az önkormányzatok is megtehetik. az igaz, hogy egyháznak nincs olyan erős jogosítványa adót szedni, de nincs olyan erős kötelezettsége sem. tehát a jelenlegi szabályozás a szektorsemleges.

a gyakorlatban ma keresztfinanszírozás létezik. a tehetős önkormányzat támogatja az egyházi iskolát is. de miért kellene erre az államnak még újabb támogatásokat pakolni.

az egyházi iskolák lényegesen jobb helyzetben vannak az átlagnál. egyszerűen azért, mert a tehetős szülők gyerekei járnak oda, az egyház kifejezetten ezekre a családokra hajt, és az alapítványaik lényegesen több pénzt tudnak bevonni. de akkor erre a támogatásra az a fedezet, hogy a cigány családoktól elvonják a pénzt, akkor szerintem a neonáci oktatás.

mert el kell vonni a családi pótlékot, de az iskolának kellene odaadni, hogy mondjuk bemenjen a cigány gyerek az iskolába, mert kap reggelit, tízórait, ebédet, és még egy uzsonnás csomagot is kapjon. tehát ha a gyerek nem jár iskolába, akkor nem elvenni kell a családi pótlékot, hanem ilyenformán kétszeresen odaadni.

ubul2000 2010.05.04. 22:32:32

@tölgyes: "A zsidó felekezeti iskolákat éppen úgy diszkriminálták"

Na-na! Ha ellátogat Budapesten a Budakeszi útra és megnézi azt a szép zsidó iskolát, azon az elég szép és nagy telken, amit erős diszkriminációként nem átallott az önkormányzat 99 évre bérbeadni, zsíros uzsoraösszegért 1, azaz egy forintért.

Tudna mutatni ilyet keresztény iskolák esetében is?

Ordnassac 2010.05.04. 22:32:41

@is: Warvasovszkyt meg a másik oldalon "csinálták ki". A szocik Mádija. Mindkettő nagy galádság...

A szocik is figyelik az embereiket, csak ott nincs olyan központi vezető, mint OV (amúgy szerintem Orbán Gyurcsánynak köszönheti, hogy még a Fidesz elnöke maradt 2006 után is, ha nincs őszödi beszéd...).

Ordnassac 2010.05.04. 22:34:17

@ubul2000: Egressy út 178/g, Zugló. Megkapta az önkormányzattól a r. k. egyház, majd pénzhiány miatt átadták a domonkos rendnek, de ők sem fenntartani. Azóta a Budapesti Üzleti és Kommunikációs Főiskola egy épülete.

Ordnassac 2010.05.04. 22:35:13

@Ordnassac: *ők sem tudták fenntartani*

tölgyes 2010.05.04. 22:35:53

@Ordnassac:Nehéz egyes emberekkel. Úgy tesznek mintha az ateizmus nem volna éppen úgy egy világnézet, mint a vallásos meggyőződés.
Válasz elment::))

Ordnassac 2010.05.04. 22:36:54

@[nev]: röviden: az egyházi iskolák állami feladatot látnak el, ergo tehermentesítik. (Ahogy az alapítványiak is.) Ez szerintem elég indok.

ubul2000 2010.05.04. 22:38:21

@Ordnassac: Megkapták, vagy visszakapták?

jjulie 2010.05.04. 22:39:39

@ubul2000:

hány katolikus templomból lett vivóterem, bútorraktár, megy ilyesmi, meg ahányreformátus templom lett államosítva?

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.05.04. 22:39:56

Előjönnek még a Kaya Ibrahim, Simlicska, Várhegyi, Ezüsthajó klónok is Pintér után.

jjulie 2010.05.04. 22:40:21

@jjulie:

na ezt jól megírtam

tölgyes 2010.05.04. 22:40:40

@Wlassich: Én azt gondolom, hogy a miniszternek nem kell elmerülnie a részletekben. Ha ezt teszi, akkor nem látja a fától az erdőt. Egyébként pedig megvan a nagy szervezetek vezetésének technikája... és ő mint a SOTE rektora nagyobb szervezetet vezetett mint a jelenlegi minisztériuma lesz... Egyébként mint a SOTE rektora foglakozott az oktatással, kultúrával, szociális kérdésekkel..is.

Bucsálódó Kismadár 2010.05.04. 22:41:49

@is: Nem biztos hogy a kampány ugyanaz mint a kormányzás.

Másrészt pedig a fegyelem nem ugyanaz mint a szabadság hiánya. Tehát ha pl. megegyeztek h az ingatlanadó az nem játszik és ehhez tartjuk magunkat a kampányban, akkor az kicsit más mintha valaki a kérdések egy meghatározott körében maga dönthet.

Én úgygondolom, hogy a diktatórikus Fidesz egy baloldali mítosz.

[nev] (törölt) 2010.05.04. 22:42:22

@Ordnassac:
aki ezt az közoktatási törvénycsomagot benyújta az szerintem neonáci. akár zsidó, akár katolikus. ugyanis az állami normatíva szintjént általában kellene megemelni a közoktatásban, de az egy hülyeség, hogy az egyházi iskolákat kiemelten kellene támogatni, mert hátrányos helyzetben vannak. ráadásul ez a csomag a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekre újabb csapást mér.

jjulie 2010.05.04. 22:44:01

@tölgyes:

azért nem lennék meglepődve, ha ő lenne az első aki valamiért de kiszáll majd ebből, és azt fogja mondani, vagy gondolni, hogy bele sem kellett volna szállni.....

ubul2000 2010.05.04. 22:44:13

@jjulie: Ezt nem tudom, talán Mo nem volt SZU a templomok terén. De iskolákat, szeretetotthonokat, egészségügyi intézeteket, stb sokat vettek el. Pl. a Baár-Madas-t. (Ez csak példa, mert ezt konkrétan ismerem, mivel oda jártam. Akkor Móricz ZS. Gimnáziumnak hívták. Ma újra Baár-Madas)

Bucsálódó Kismadár 2010.05.04. 22:46:56

@fvipera: Kár, pedig tényleg érdekelt volna.

Én igazi választópolgár vagyok, már elfelejtettem ami 8 éve történt. Azóta meg nem sokat hallani Pintérről.

jjulie 2010.05.04. 22:48:01

@ubul2000:

meg elvették az egyházi nagybirtokot is, igaz azt 150 évvel ezelőtt kellett volna, de templomot államosítani, más mint más vagyont

tölgyes 2010.05.04. 22:51:04

@[nev]: Ön butaságot tetszik írni.
Az egyház bevételhez az állampolgártól jut... de ugyanez az állampolgár fizet adót!!! AZ Ő GYEREKÉT UGYANAKKORA ÁLLAMI (KÖZPONTI+ÖNKORMÁNYZATI) TÁMOGATÁS ILLETI MEG, MINT A NEM HÍVŐK GYEREKÉT...Az egyház aztán az államtól (központi költségvetés+önkormányzat) kapott támogatást természetesen kiegészítheti saját forrásaival is.. mint ahogy az önkormányzat is megfejelheti a normatívát
Az államnak pedig azért kell a különböző iskolatípusoknak (ömkormányzati, egyházi) azonos támogatást adni, mert az alkotmány szerint az állam szektorsemleges, nem adhat több támogatást egyik világnézetnek se... továbbá azért, mert ezt vállalta egy nemzetközi szerződésben is.!!!

A tehetős szülő se hozható hátrányba azzal, hogy azért mert több adót fizet, a gyereke kevesebbet kap. Ez is a semlegességhez tartozik. Ráadásul Ön ezt is rosszul tudja. A hozzáadott értékről készült kutatások szerint ma a hátrányos helyzetű gyerekek leghatékonyabb felzárkóztatása az egyházi iskolákban történik. A hozzáadott értékben legeredményesebb 10 iskola közül 7-8 egyházi iskola!! holott csak az iskolák kevesebb mint 10%-a egyházi.

Amit pedig a családi pótlékkal kapcsolatban leírt, azt jórészt a fidesz meg is csinálta.

Terniak 2010.05.04. 22:51:18

@tölgyes: Tökéletesen egyetértek, a legrosszabb miniszter az aki, konkrét rendelkezéseket kíván látni egy jogszabályban. Volt már ilyen "aktivista" miniszter, nem is egy, általában a jogszabályba egyáltalán nem illeszkedő, a valóságtól elrugaszkodott szabályok így kerülnek egy-egy tervezetbe.

Én csak azt mondom, hogy nehogy könnyen az apparátus martalékává váljon. Nem tudom mennyire közismert a Yes, minister brit sorozat pojáca minisztere, akit az apparátus mindig megvezet. Ha nagyon az államtitkáraira bízza magát, miközben a felelősséget valóban végül Neki kell vállalnia a rossz döntésekért és képviselnie is kell ezeket a közvélemény előtt, hamar meghasonulhat.

Ami a SOTE-t illeti, ismerem az egyetemi pozícióharcokat, de egy miniszter összehasonlíthatatlan helyzetben van egy rektorral. Itt pellengérre fogják állítani, nem lesz olyan döntése, akinek az érdekét valahogyan ne sértené, a nyilvánosság előtt valóban szerepelnie kell, és ez már nem az egyetemi nyilvánosság.

Én szurkolok, hogy jól menjen, eddig csupán nem volt meggyőző. De meggyőzhető vagyok :-))).

Videofon 2010.05.04. 22:51:56

@Ordnassac:
Az említett Urak politikusok voltak, politikusi életpályával. Volt mit veszíteniük. A mi bácsikánknak nincs politikai vesztenivalója. Azért tették oda, ahova tették. És azért nevezem bácsikának, mert amivel kapcsolatban eddig megszólalt, arról hülyeségeket beszélt, vagy semmitmondással terelt. Eddigi életpályája alapján ez három lehetőséget vet fel. 1. A szenilitás jeleit mutatja. 2. Hatalomfüggő vénemberré vált. Nem tudja megszokni a parancsolgatás hiányát. 3. Az utolsó pillanatban, felkészületlenül jelölték a posztra. Szellemileg még friss ember ilyet nem vállal.
Nem látom továbbra sem, miféle politikai felelősséget képes vállalni, egy politikai múlt nélküli, dilettáns öregember.

jjulie 2010.05.04. 22:52:47

azért a mai nap is inkább arról szólt amit a tölgyes tegnap fideszagitátor létére magfogalmazott:

az országnak meg a fidesznek a sorsa nem azon fog múlni hogy ezek a gyerekek mit játszanak majd a parlamentben

Ordnassac 2010.05.04. 22:52:59

@ubul2000: ezt most nem tudom pontosan megmondani. Valamikor a 2000-es évek elején kapta meg/vissza a r. k. egyház.

tölgyes 2010.05.04. 22:55:14

@ubul2000: Az egyházi intézmények egy részét visszaadta az állam.. Az elkobzott zsidó vagyonok fejében juttatott ilyen támogatás nem lépi túl az elvárható méltányosság mértékét.

jjulie 2010.05.04. 22:55:20

@tölgyes:

basszus, a te fideszhályogod még mindíg növésben van, nem lesz ennek jó vége

[nev] (törölt) 2010.05.04. 22:55:40

@tölgyes:
a lauder iskola diszriminálva van a közoktatásban. ne viccelj már. szektorsemlegesen kellene finanszírozni magasabb állami normatíva mellett. és a magas szintre tegyen még az intézmény fenntartója ha tud. az egyháznak is joga van adót szedni. és az önkormányzatnak is. utóbbi jogosítványa erősebb, de a kötelezettségei is erősebbek.

az egyházi iskolákba zömmel a tehetős családok gyerekei járnak, így az alapítványokon kersztül lényegesen több pénzhez jutnak az átlagnál. arról nem beszélve, hogy a tehetős önkormányzatok ugyanúgy támogatják a felekezeti iskolákat, mint a saját fenntartású intézményeiket, vagy még erősebben, mert a képviselők is oda járatják a gyerekeiket. így összességében az egyházi iskolák lényegesen jobb helyzetben vannak az átlagnál. és ezt az anomáliát úgy lehet oldani, hogy a normatívát mindenki számára megemelik.

Bucsálódó Kismadár 2010.05.04. 22:56:41

@Wlassich: Ezzel sajnos én is egyetértek.
71 év nem megfelelő időpont egy vezető politikusi pálya elkezdésére. Akármilyen tehetséges és egyéb területen tapasztalt legyen valaki.

Churchill nem jó példa, egész életében vezető politikus volt, ő nem elkezdte csak folytatta.

Adenauer szintén, persze ott a körülmények elég sajátosak voltak a háború után.

Ordnassac 2010.05.04. 22:57:19

@[nev]: látszik, hogy halvány lila gőzöd sincs, hogy mit jelent a neonáci kifejezés, csak elég ütős szó, hogy kalapácsként lehessen használni. Így kár bármiről is vitatkozni.

tölgyes 2010.05.04. 22:57:30

@jjulie: Ezek üres feltételezések.Vitatkozni nem lehet velük, mert bármi megtörténhet... még annak az ellenkezője is mint amit írt.

tölgyes 2010.05.04. 23:02:13

@tölgyes: Azt nem tudom, hogy hogyan fogja bírni a gyűrődést...de aki a SOTE rektora volt, annak sokat kell kiállnia!

Terniak 2010.05.04. 23:03:09

@Wlassich: még talán egy dolog. Hogy miért vesézik ki már most ennyire ezeket az embereket. Mert óriásiak a várakozások, és szerintem még ha egy miniszter nem is lenne rossz, de bizonytalannak fogják látni, hamar csalódás lesz.

(persze ehhez kell az egyébként szerintem a rendészeti terület igényeinek tökéletesen megfelelő Pintér olyan szerencsétlen nyilatkozata mint amit 2006-ról mondott.)

Videofon 2010.05.04. 23:03:18

@[nev]:
Te tényleg nem tudsz olvasni? Az önkormányzati normatívát is az állam /gyk: a központi költségvetés/ adja. Nem kell azt az önkormányzatoknak beszedni. Vagyis az állam diszkriminál. Ennyi.

Ordnassac 2010.05.04. 23:03:23

@Bucsálódó Kismadár: Réthelyi nem teljesen újonc az államigazgatásban. Volt főosztályvezető a Népjóléti Minisztériumban Antall alatt és az OM-ben Orbán alatt. Igaz, egyiket sem sokáig.

További infók: hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9thelyi_Mikl%C3%B3s

jjulie 2010.05.04. 23:04:25

@tölgyes:

megint játszod az értetlent

persze, hogy sok minden lehet, csak nem mindegyiknek azonos az esélye

ez az ember tisztességben megőszült, nem hoszem hogy ez a parasztkodás ami rá vár, annyira kell neki

márpedig jó paraszt lesz vele amédia egy része, meg a parlamenté is, ha megérdemli ha nem

paraszt szakmába vág bele, nem értelmiségibe 71 évesen, van ebben gyakorlata?

Ordnassac 2010.05.04. 23:05:43

@Wlassich: amúgy szerintem 3. pont. Eredetileg Tulassay Tivadart akarta volna Orbán, de ő nem vállalta (gondolom nem akarta a többi területet vinni), így jött képbe gyanítom Réthelyi.

Terniak 2010.05.04. 23:06:02

@tölgyes: A SOTE belső ügyeit nem ismerem konkrétan, de azért sokszor előfordul, hogy a karok olyan rektort szeretnek választani, akit "üstökön lehet ragadni", szóval aki nem keménykedik. Nem ismerem a Miniszterjelölt Úr rektori múltját, de oldalakat tudnék írni, hogy egyes egyetemeken milyen szempontok játszanak szerepet a rektor megválasztánál. Az elv a karoknál: "minél gyengébb, annál jobb".

Videofon 2010.05.04. 23:07:46

@Ordnassac: A minisztériumi főosztályvezetőség politikai pozíció?

tölgyes 2010.05.04. 23:07:53

@[nev]: Ön megint összekeveri az atyát a gatyával...Én fizetek az államnak adót. Nem azért mert kedvem van hozzá, hanem mert erre törvény kötelez. Ennek fejében az állam köteles a gyerekem oktatását RENDSZER-SEMLEGESEN TÁMOGATNI!!!Nincs joga ahhoz, hogy vallási világnézeti megkülönböztetést tegyen gyerek és gyerek, iskola és iskola között. Ha én ezen felül még pénzt adok a gyerekem iskolájának az az én dolgom. Ezt az önkormányzati iskola esetében is megtehetem. Pl. a gyerekem egy állami elit iskolába járt!!! Mi szülők az iskola alapítványának adtuk az 1%-ot, de volt olyan szülő, aki teljes laboratóriumot, bútorokat ajándékozott az iskolának!.. de ennek a szülőnek is járt a NORMATÍVA(ÖNKORMÁNYZAT+ ÁLLAM)

t a m á s 2010.05.04. 23:08:23

Az itt blogoló kedves társak közül ki vezetett már egy 8 fős Kft-t. Kinek van tapasztalata egy vállalat szervezeti-működési rendjének kialakításáról. (magam 25 éven keresztül ilyen területen dolgoztam és vezetéselméletet tanítottam)

Ki ismeri a közigazgatás egyeztető mechanizmusait.

Ki a fene tudja hogy a világ fejlett jogállamai közül melyek a leghatékonyabb irányítási mechanizmussal rendelkezők?

Hogy ne kelljen túl sok karaktert leütnötök, az angol-magyar szótárba csak 3 betűt írjatok be tudat-értelmezésetek szintjének definiálása véget:

mob

Bár Schmitt Pál "szénája" mostanában jól áll,de ez nem az olimpiai bizottságot jelenti.

Terniak 2010.05.04. 23:08:36

@Ordnassac: félek, hogy IRM-effektus lesz.

ubul2000 2010.05.04. 23:09:53

@tölgyes: Ne keverjük az egyházi intézmények sorsát (ide értve a zsidó egyházi intézményeket is)(ingatlan) az ingó vagyon sorsával. (A zsidóktól illetve keresztényektől is raboltak el vagyonokat. Egyiküktől a németek, másikuktól a moszkoviták. Az előbbieket kárpótolták (többször is), az utóbbiakat nem. Ez a különbség. De ez nem tartozik az egyházak ingatlnvagyonáról szóló kérdéshez)

jjulie 2010.05.04. 23:10:06

@Wlassich:

az oktatásról meg a szervezett ségéről meg a szervezeti szakmaiságáról csak annyit, hogy az ott dolgozók munkaerőpiaci érteéke a nullával egyenlő

menjen el ma valaki egy "egyetemi ügyfélszolgálatra" és pályáztassa meg az ott dolgozókat néhány multihoz, aztán várjuk meg az eredményt

Ordnassac 2010.05.04. 23:10:29

@Wlassich: nem tartom lehetetlennek sajnos. Betolni a legpénzigényesebb területeket egy minisztérium alá azért erős. Eü, szociális ügyek, oktatás, kultúra, sport (sőt, lehet, hogy a munkaügy is).

Terniak 2010.05.04. 23:11:09

@t a m á s: a második és harmadik kérdésedre jelentkezem.

:-)))

Magáncég vezetéséhez még nem volt szerencsém, bár az ismeretség körömben vannak páran, akik ezzel foglalkoznak jogászként vagy vállalkozóként.

tölgyes 2010.05.04. 23:13:41

@Wlassich: Persze .. vannak ilyen rektorok is meg olyanok is!! Mint ahogy választanak rektort így is, meg úgy is!

Videofon 2010.05.04. 23:14:09

@t a m á s:
Gratulálok a fantasztikus karrieredhez.
De ennek mi köze a blogbejegyzéshez?

tölgyes 2010.05.04. 23:15:49

@ubul2000: Ön azt említette, hogy 1 forintért kapott ingatlant...Támogatást (normatíva) nem kapott többet egyik felekezet se...

jjulie 2010.05.04. 23:16:03

@ubul2000:

a zsidók házaiba a németek költöztek be még aznap amikor a magyar csendőr hajlnaben kihajtotta őket a vasutra?

jjulie 2010.05.04. 23:18:01

@ubul2000:

meg a tugsramot leszerelve is a németek szállították keleti irányba, a háború után?

ennyire ostoba nem vagy te ubul

cambridge.on 2010.05.04. 23:18:21

@tölgyes: " Egy bizonyos: egy ilyen nagyságrendű átalakítás a megfelelőnek tűnő emberek kiválasztásban és a szervezetbe való beépítésében korlátlan lehetőségeket nyit a fidesz előtt.. méghozzá úgy, hogy a felesleges jogvitákat is el lehet kerülni"

Örülök, hogy bennfentesként megerősítette a tegnap általam leírtakat.
Más szavakkal és "természetesen" ellenkező előjellel, lényegében ugyanazt hangoztattam.
A Fidesznek lehetősége van a teljes apparátus lescseréléséhez.
Szerkezeti átalakítás címszóval, nem politikai tisztogatás- mondhatják.

Finnországban szombat este 6.-kor minden bezár.
Vasárnap 12.-kor nyit egy élelmiszerbolt hálózat a Valintatallo.
Este 8.-ig van nyitva.
Az ABC 24/7-es szisztémában nonstop üzemel.
Élelmiszer részleg mellett van büfé is, igaz éjszaka nem lehet még sört sem kapni. Redőnnyel lezárják azt a részt.

Töményitalt, bort, Kanadához hasonlóan csak külön italboltban árulnak.

Lenne mit tanulnunk akár, a "sógorokat", akár a "rokonainkat"
véve alapul.

Bucsálódó Kismadár 2010.05.04. 23:22:06

@Ordnassac: Igen, sajnos ennyit tudok én is. Politikai felelősséget nem viselt (vagy egészen elhanyagolhatóan kicsit). Ezt sztem 71 évesen, hogy is mondják?, nagy kihívás lesz elsajátítani.

Amit igazából nem értek, hogy az erős miniszter képnek mond ellent ez a dolog. Remélem nem ebbe fog a Fidesz megint belebukni.
Mármint az egészségügybe.

ubul2000 2010.05.04. 23:23:05

@tölgyes: Félreértés, csak a telket kapta, az épületeket saját maguk emelték. A többi felekezet nem hogy többet, ennyit sem kapott - ismeretem szerint

jjulie 2010.05.04. 23:24:16

@ubul2000:

hagy abba ubul fasz vagy

[nev] (törölt) 2010.05.04. 23:26:16

@tölgyes:
az állam ma sem is tesz különbséget.

az önkormányzat tesz különbséget. van példa arra is, hogy az egyház irányába negatívan diszkrimimál, de a fordítottjára is tudnék mondani példát. amikor az egyházi iskola végül is jobb helyzetbe kerül, mint az önkormányzat saját iskolája. sőt a gyakorlatban ez érvényesül. és ehhez adódik még az, hogy az egyházi iskolákba többnyire a tehetős családok gyerekei járnak, az egyházak társadalmi, politikai szerepfelfogásából adódóan.

tehát a szektorsemleges oktatatás azt jelenti, hogy állam mindenkinek biztosítja a normatívát, és az intézmények fenntartói a maguk logikája szerint kiegészítik. az önkormányzat, az egyház, és a magánalapítványok.

és hogy ebből ne legyen vita, magas állami normatíva kell.

a fidesz azt mondja, hogy az egyházi iskolák kapjanak magasabb állami normatívát, mert hátrányos helyzetben vannak. csupa szerencse, hogy a soros alapítvány nem követel magának kiegészítő állami normatívát.

Videofon 2010.05.04. 23:27:35

@Bucsálódó Kismadár:
A Fidesz Orbán gyávaságába fog belebukni. Nem mert programot hirdetni, nem mert lemondani a kétharmadról, nem merte szembesíteni az országot a valós lehetőségeivel, nem mer tehetséges, hozzáértő embereket kinevezni, nem mer szembeszállni a fideszes maffiával, nem mer lemondani a populizmusról.
Nem mer államférfi lenni.

ubul2000 2010.05.04. 23:28:13

@jjulie: Jellemző csúsztatás az összetett mondatban feltett kérdésfeltevés. Ezt állítod, vagy kérdezed? És a mondat első felét kérdezed/állítod, vagy a második felét?

Olvasván a következő hozzászólásodat is, még mindig nem értem, hogy jön ez az egyházi ingatlanokhoz és az oktatási normatívákhoz?

ubul2000 2010.05.04. 23:30:49

@jjulie: Te viszont egy kulturlény

tölgyes 2010.05.04. 23:35:32

@[nev]: 1. Az egyházis iskolákba nem járnak tehetősebb gyerekek mint általában. Javaslom olvasson utána annak amit a hátrányos helyzetről írta. (hozzáadott érték!)
2./ Téved!!Téved! Az állam teszi a különbséget. Az állam vállalta azt a feladatot, hogy az önkormányzati részt kipótolja az egyházi iskolák esetében. Ezt nem tette meg, pedig nemzetközi szerződésben vállalta.
3./ Az önkormányzatnak feladatot csak törvényben lehet adni, méghozzá oly módon, hogy a feladat költségét a feladatot adó állam biztosítja.. Tehát az amit Ön az önkormányzattól elvár csak akkor lehetséges, ha azt az állam törvényben adja az önkormányzatnak.. és biztosítja is hozzá a forrást.
4. Nem a maguk logikája szerint egészítik ki. ADÓT FIZETEK ÉS CSERÉBE INGYENES OKTATÁST KAPOK. .. TUDOM, HOGY NEHÉZ EZT FELFOGNI, DE A KIEGÉSZÍTÉS ÁLLAMPOLGÁRI JOGON JÁR, BÁRHOL TANUL A GYEREK..
4.a/ Ezen felül pedig az a helyzet, hogy még az állami normatíva-részt se kapja meg az egyház, amint azt korábban leírtam.
5./ A Soros alapítvány egy állammal kötött megállapodás révén több tízmilliárd értékű ingatlant kapott!

tölgyes 2010.05.04. 23:36:24

@ubul2000: A telek is ingatlan..és ha maguk építették akkor annál inkább nem értem az aggodalmát.

tölgyes 2010.05.04. 23:41:00

@cambridge.on: Mint ahogy 1994-ben és 2002-ben az MSZP a hívek lelkes éljenzése közepette le is cserélte a teljes apparátust... Sajnos Magyarországon a közigazgatásban az MSZP a zsákmányelvet honosította meg... a semleges közigazgatásnak még a látszatát is felszámolták. (közig. államtitkár megszüntetése)

sbna 2010.05.04. 23:42:20

Vizi E. Szilveszter for President! facebook.com/group.php?gid=104699616240858&v=info

ubul2000 2010.05.04. 23:44:49

@tölgyes: Aggodalmam? Semmi ilyesmi nincsen. Csak korábban azt fejtegette, hogy a zsidó és a keresztény iskolákat egyformán diszkriminálták. Erre válaszoltam. Úgy vélem, ha egy egyház 99 évre 1 ft-ért kap egy többszáz millió forint értékű telket, az elég nehezen nevezhető diszkriminációnak. Persze azt is le kell mondanom, hogy nincs az egész országra ebben a témakörben rálátásom, lehet hogy a református, vagy r.k egyház is kapott ilyen összegért ingatlant, de ezt erősen kétlem.

Bucsálódó Kismadár 2010.05.04. 23:48:44

@Videofon: Nagy kár, hogy valami igazad azért van ...

Kalmár 2010.05.04. 23:51:40

@Videofon: Nahát milyen konkrét vagy....
A legjobb az, hogy nem mer lemondani a 2/3-ról.
Azt hiszem TG gondolata pont idevág.
Ha az első dolga az lett volna, hogy lemond róla, máris zengenéd, hogy a gyáva nem meri vállalni egyedül a felelősséget.
A nép a választásokon, annak tudatában, hogy a 2/3 az alkotmányozó többség, a Fidesznek adta a jogot, hogy szabadon ócska kis alkuk nélkül tegyen meg mindent, hogy kijussunk a bajból.
Szerintem szembeköpése lenne a választóknak, ha nem felelne meg ennek a feladatnak.

ubul2000 2010.05.04. 23:52:29

@tölgyes: Az itt leírtakkal teljes mértékben egyetértek.

Ordnassac 2010.05.04. 23:53:08

@sbna: cuki, az ajánlóban a nagyban általam írt cikk Wikipédia-cikk részletei olvashatóak. :-D

Kalmár 2010.05.04. 23:57:46

A hír: A tűzoltók 5000 forint emelést kaptak.

Kormány:
Újabb méltó elismerése hőseinknek, a kormány intézkedése nyomán.

Ellenzék: Az éhhalál szélén álló, méltatlanul elhanyagolt hőseinknek megalázó alamizsnát vet a kormány.

Ilyenek vagyunk, tényleg.

Ordnassac 2010.05.05. 00:00:09

@Ordnassac: közben látom, hogy mondategyeztetési hibám volt a cikkben, azt gyorsan kijavítottam.

cambridge.on 2010.05.05. 00:07:22

@tölgyes:
Úgy látszik ez a vesszőparipája: az egyházi iskolák hátrányos megkülönböztetése.
Be tudna linkelni egy oldalt, ami alátámasztaná amit mond?
Mennyi a normatíva az állami iskolában, és mennyit kaptak az egyházi iskolák?

t a m á s 2010.05.05. 00:17:45

@Videofon: nem fantasztikus az én kis életem. mindössze annyit szerettem volna mondani - okosan, bután - hogy nagyon sokan kritizálják illetve dicsérik a jelenlegi kihirdetett kormány struktúrát. Indulatosan is. Pedig fogalmuk se lehet arról hogy miről beszélknek.
Elnézést

t a m á s 2010.05.05. 00:21:41

@Wlassich: Ok...ok. Csak azt szerettem volna mondani hogy az én kis életem nem érdekes, de nagy szájjal itt rengetegen írnak arról, hogy miért jó, illetve miért rossz ez a mostan kihirdetett kormánystruktúra.

Lehet jó - lehet majd rossz. De ne szóljunk hozzá olyan dolgokhoz, amihez fogalmunk sincs.

Bár azt hiszem ez a demokrácia.

hessler 2010.05.05. 00:43:00

Sok sikert kívánok Viktornak!
Egyúttal magunknak is.
Beelemző Török Gábor is megfogadhatná a saját tanácsát!
(miszerint kicsit objektívebben kéne nyomni a sódert)

Másrészről:
Kupi van most is ,de ezt már mindenki ismeri!
Nem viccből borít fel mindent a fidesz.
(mszp DETTO VOLT)
Mire végre kitisztul a kép ,hogy ki mit kapott és örökölt (tárcát,posztot,pénzt ) ,már megint kései lesz az ébredés.

Szerintem nekünk kell megcsinálni ezt az országot!
Mert ezek nem itt élnek tutira!

[nev] (törölt) 2010.05.05. 00:50:34

@tölgyes:
ADÓT FIZETEK ÉS CSERÉBE INGYENES OKTATÁST KAPOK. .. TUDOM, HOGY NEHÉZ EZT FELFOGNI, DE A KIEGÉSZÍTÉS ÁLLAMPOLGÁRI JOGON JÁR, BÁRHOL TANUL A GYEREK..

ez az államszocializmus nevű formáció. civilizált országokban a közoktatás úgy működik, hogy az *állam* mindenki számára biztosítja a normatívát, és ezt az összeget az *intézmények fenntartói* a maguk logikája szerint kiegészítik. és mondom még egyszer, a magyar gyakorlatban a legtöbb egyházi iskola ma is kap önkormányzati támogatást, sőt a legtöbb helyen a felekezeti iskola jobb helyzetben van az átlagnál.

ajánlom figyelmedbe egy bizonyos nazareti tanításait.
mt 22,15-22

17. Mondd meg azért nékünk, mit gondolsz: Szabad-é a császárnak adót fizetnünk, vagy nem?
18. Jézus pedig ismervén az ő álnokságukat, monda: Mit kisértgettek engem, képmutatók?
19. Mutassátok nékem az adópénzt. Azok pedig oda vivének néki egy dénárt.
20. És monda nékik: Kié ez a kép, és a felírás?
21. Mondának néki: A császáré. Akkor monda nékik: Adjátok meg azért a mi a császáré a császárnak; és a mi az Istené, az Istennek.
22. És ezt hallván, elcsodálkozának; és ott hagyván őt, elmenének.

[nev] (törölt) 2010.05.05. 01:21:15

@Videofon:
csak közben meg elfelejted hozzátenni, hogy az önkormányzatok meg mégis csak kiegészítenek, illetve ide oda kedveznek, mert ugye a képviselő gyereke egyházi iskolába jár. tehát közben meg pozitív diszkrimináció is van, aminek eredményeként az egyházi iskolák az átlag feletti normatívából gazdálkodnak.

"adjátok meg a császárnak, ami a császéré. és istenenek, ami istené." ezt mondta jézus a farizeusoknak.

eml 2010.05.05. 02:15:24

Azért kell átalakítani a struktúrát, mert így átszervezésre, a szervezeti egység megszűnésére hivatkozva ki lehet rúgni az embereket, és a saját klientúrát betelepíteni.

lüke 2010.05.05. 04:45:46

@[nev]:
kár hogy itt nem lehet leváltani
mi az ,hogy neonáci?

lüke 2010.05.05. 04:46:53

@Ordnassac:
csak magyaroschan:
nem leváltják ,aki elront valamit, hanem utálják:)

lüke 2010.05.05. 04:51:31

@Ordnassac:
a magyar politikusokat ellenfeleik teszik
-naggyá
-pártelnökké
( várom a továbbiakat)

lüke 2010.05.05. 04:52:43

@tölgyes:
tehetős szülők nem templomba
hanem
jeeeeeep- ben járnak:)

lüke 2010.05.05. 04:58:48

@[nev]:
már Mária Terézia bevezette a közoktatást................

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.05. 05:40:04

@tölgyes:
": 1. Az egyházis iskolákba nem járnak tehetősebb gyerekek mint általában. "
Azért ez egy kicsit necces.
Ha csak két fiatal politikust nézek, akiknek egyházi iskolai neveltetése van, Rétvári Bence és Vitézy Dávid sem úgy néz ki, mint akiknek gond volt a napi kifli.

Jenecsek Miklós 2010.05.05. 06:38:20

Valóban szánalmas amit évek óta művel korábban Berszán György, most Körmendy Zsuzsa rovatvezetésével a Magyar Nemzet publicisztikai 6-7. oldala. Ha Orbán elböffent valamilyen kifejezést (pl új arisztokrácia, oligarchák, a nemzet nem lehet ellenzékben, három harmad, forradalom) akkor cikkek tucatjai jelennek meg ilyen címekkel, ilyen terminológiával. Végtelen szervilizmus és kezd roppant unalmas lenni.

jjulie 2010.05.05. 07:19:03

@simonmondja.:

néhány éve a kisebbik kölykemet nem akarták felvenni egy normális gimibe sem, mert ausztriában járt általánosba és gőze sem volt a magyar történelem-irodalomról a nyelvtanról meg pláne, namost ezek döntőek a sablon szerint (2006-ban a magyar középiskolák és vezetőik meg a központi felvételi rendszer nem tudott vagy akart mit kezdeni egy ilyen gyerekkel, hiába mentem be az igazgatókhoz, hogy nem fogyatékos a gyerek, és beszélgesenek vele németül meg angolul felváltva mondjuk az osztrák autópályák építéséről, és meg fogják látni, hogy nem debil)

végső elkeseredésben, felvételiztünk katolikus, református és zsidó gimibe (a katolikusoknak meg a zsidóknak kellett volna a gyerek, egyedül a reformátusok rúgták ki páros lábbal, igaz reformátusuk vagyunk, mondjuk formailag)

viszont, nem csak jómódu gyerekek járnak ezekbe az egyházi gimikbe

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.05. 07:58:55

@jjulie: Jó, akkor egyezzünk ki abban, hogy jártak már tehetősek is egyházi suliba, de csak ketten, Rétvári és Vitézy, mert a többi mind rászoruló hátrányos.

ssi 2010.05.05. 08:49:11

Egyházi sulik:
ne legyenek kivételezett intézmények
maradjon szabad az iskola(ideológia)választás
választott iskola maga ne mínősítse a tanulót, a családot

Sok ismerősöm sokféle tapasztalata: annyival nem jobbak
- remélt szigorú erkölcs elmaradása miatt 3 egyházi után a magán iskola vált be
- ateista szülők tudathasadása, mikor az egyházi suliba járó gyerekeknek pl. böjtöt stb. kellett tartani
- nagyon vallásos, de szegény családok panasza, hogy már a tájékoztatón azt puhatolták, anyagilag tudják-e támogatni a sulit
- értelmiségi szülők panasza a tananyag (pl. a történelem hiánya)

[nev] (törölt) 2010.05.05. 08:55:12

@jjulie:
mert pénzes gyerek volt. az egyházi iskolákba nem a jó módú gyerekek járnak, hanem mondjuk így jobb módúak. ha iskolát üzemeltetsz, akkor kétféle logika érvényesülhet. az egyik, hogy tehetőseket veszed fel, a másik, hogy a tehetségeseket. az egyház kombinálja a kettőt. oké.

a probléma ott kezdődik, amikor az egyház veri az asztalt, hogy pénz, pénzt, pénzt, de nem általában a közoktatásba, hanem kifejezetten a felekezeti iskolákba. az egyház nem a maga logikája alapján akar pénzt szerezni, hanem az államtól akar kiváltságokat. és ez a zsidók esetén röhej, a katolikusok esetén pedig a közröhej tárgya. szerintem egy vicc, hogy a katolikusok iskolák a közoktatásban hátrányos helyzetben vannak. és az állam kifejezetten ezekbe kellene tolni plusz pénz. felőlem egyéként tegyék ezt. se nekem, se a környezetemben senkinek ettől nem lesz rosszabb, meg jobb se. nekem meggyőződésem, hogy a közoktatást nem a felekezeti, hanem a generációs összetartásra kell építeni. amihez szuper létesítmények kellenek. nem felekezeti iskolák kellenek, hanem felekezeti osztályok. ugyanez vonatkozik a nemzetiségekre. neokon oktatási rendszer kell, és nem neonáci.

ssi 2010.05.05. 09:00:20

@hessler: én nem tudom felfedezni, h T.G. hová hajlik. És te?

@Kalmár: tűzoltók béremelése: a 4 év alatt lehet, h szó szerint megismételheted a kommentedet (őrízd meg)

@Videofon: o.v-nek lehet, h az is hiányozni fog, h 8 évig nem vitakozott ellenfelekkel a parlamentben

radala 2010.05.05. 09:15:20

@simonmondja.:
Hihetetlen, hogy valaki ilyen féltékeny legyen azokra, akik nem a semmiből jönnek, ez szerintem még annál is gusztustalanabb, mint lenézni az alulról jövőket. (Mondjuk el kéne hosszan gondolkoznom rajta, hogy mit tartok visszataszítóbbnak).

egerészölyv 2010.05.05. 09:27:15

T.G. nagyon régen magas tisztséget töltött be az SzDSz-ben. Aztán rájött, hogy nincs helye ott, és sokkal nagyobb a hiány a független gondolkodókban annál, hogy azt ne érné meg betölteni. És így fokozatosan független, tárgyilagos politológussá érett. Mára Magyarországon ő a No.1.

[nev] (törölt) 2010.05.05. 09:41:53

@radala:
az, hogy a katolikus, és a zsidó iskolák többlettámogatást követelnek magukat, mert hátrányos helyzetben vannak a röhej és közröhej kategóriája. nem kell hozzá nagy tehetség, hogy a felekezeti iskolák tanulói az utálat, és a közutálat tárgyai lesznek azok körében, akik iskola helyett aikido edzésre járnak. azt a pénzt, amit most követelsz magadnak a gyerekeden fogják tízszeresen, százszorosan leverni. a fasizmus a neonáci oktatási rendszerből fakad. és ezt az rendszert régen a zsidók forszírozták, újabban a katolikusok.

inebhedj - szerintem 2010.05.05. 09:45:02

Az egyházi iskola igazából nem a "pénzes" gyermekek gyűjtőhelye - főleg vidéken, tehát a lakosság 2/3-a számára nem -. sokkal inkább az egyetlen elfogadható alternatíva a deszegragált, és "meglepő módon" elképesztő körülmények közt operáló állami oktatáshoz képest azon "pénztelen" szülők számára, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy magán- ill. alapítványi iskolába járassák gyermekeiket. (Vö. az ember természetéből fakadóan lefelé hasonul, így az állami iskolák oktatási és nevelési színvonala a leggyengébb és deviánsabb tanulók képességeihez és viselkedéséhez kénytelen igazodni.)
Ebben a helyzetben csak a mértéktartóan tájékozott "belvárosi megmondóemberek" képesek meglátni valamiféle klerikális reakciót, elitista gondolkodást, na meg persze az elmaradhatatlan fasizmust.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.05. 09:54:20

@inebhedj:
Szóval azt mondod, vidéken a "deviánsmentes" iskola az egyházi.
Vagyis nem az alsó, hanem a fölső társadalmi réteget szolgálja.
Na így van ez a "belvárosban" is.

De én inkább "hegyvidéki"-nek mondom az elitet ittenség a fővárosban, mert hogy nem a nagykörúton belül laknak...

pad78 2010.05.05. 09:59:38

"Egyszer egy fontos politikus meglepő őszinteséggel azt mondta nekem: szívesen kipróbálná, hogy mit írnának a publicisták, ha pontosan az ellenkezőjét mondta volna annak, mint amit éppen most az övéi lelkesen, az ellenoldaléi pedig utálkozva próbálnak magyarázni."

Nekem úgy tűnik, több fontos politikus ki is próbálta ezt, nem is egyszer. Öszödön még ideológiát is készítettek ehhez. :)

[nev] (törölt) 2010.05.05. 10:27:30

@inebhedj:
vajon tudsz-e különbséget tenni szegények, a tehetősek és a gazdagok között. és meg tudod-e különböztetni a tehetőst a tehetségestől. és vajon érted-e, hogy kétféle összehasonlítás között mi a különbség.

panelburzsuj 2010.05.05. 10:31:07

@simonmondja.:

A "fölső társadalmi rétegekből" talán kevesebb, de annál reménytelenebb "deviáns" kölyök kerül a közoktatásba. Különösen így van ez a középiskolákban.

Egyébként hány vidéki középiskolát ismersz testközelből? Államit, egyházit, magánt?

Ordnassac 2010.05.05. 10:35:19

@egerészölyv: az Szabados Krisztián és Somogyi Zoltán volt, de mindegy...

panelburzsuj 2010.05.05. 10:39:52

@inebhedj:

A megyeszékhelyek "elitgimnáziumainak" nagy többsége állami-önkormányzati kézben maradt. Pl: győri Révai, veszprémi Lovassy, kaposvári Táncsiscs. Mindháromban működik Arany János Tehetséggondozó program is.

Az egyházi és magánintézmények nem ezek helyett, hanem ezek mellé igyekeznek alternatívát nyújtani.

panelburzsuj 2010.05.05. 10:45:23

@Ordnassac:

Jegyzet:

"Mivel a Fidesz-KDNP nagyarányú felhatalmazást kapott az emberek többségétől arra, hogy a következő négy évben kormányozza az országot ..."

Még egy önként jellentkező a jjulie-matekszakkörbe ...

juliusc42 2010.05.05. 10:51:57

@Ordnassac:
Itt lehet szidni az ujsagirokat, es jogosan, mert az a szakmajuk elvileg. De ok is csak emberek, es szamoljatok meg, hany olyan emberrel talalkoztatok, aki a "politikai kedvencei" iranyaban oszinte kritikat gyakorol rendesen, ha azt jogosnak erzi? En nagyon keveset!

Szoval nem kell vazallusokrol vizionalni, az emberek mind ilyenek! De tovabb megyek, akinek Sony Hifi-je van gondolkodas nelkul szidja a Panasonicot, es kritika nelkul dicseri a Sonyt, s ugyanez forditva! S lehetne hosszan sorolni...

Ordnassac 2010.05.05. 10:55:17

@panelburzsuj: :-D

Arra mondjuk kíváncsi leszek, hogy a Jobbklikk is átalakul egy szervilis társasbloggá, esetleg mutat-e majd görbe tükröt időnként a kormánynak.

Ordnassac 2010.05.05. 10:59:20

@juliusc42: épp ez az, hogy ez egyáltalán nem emberi vonás. Ne hasonlítsuk össze az almát a körtével. Egy újságírónak nem az a dolga, hogy rajongjon egy pártért vagy burkoltan legyen fizetett PR-munkatársa. Mint későbbi hozzászólásaimban olvasod majd, láthatod, hogy nem azzal van a bajom, hogy egy lap egy értékrenddel bír, esetleg egy pártot támogat, hanem az, hogy nem (ön)kritikusan szemléli legalább a publicisztikai részlegben a saját értékrendjéhez közel álló pártot/pártokat, illetve az, hogy annyira átlátszó szervilizmus mutatkozik meg (a napilapok piacán mindenképp), hogy az már égő.

Máshol megoldható ez, szóval ez nem alapvető emberi tulajdonság.

panelburzsuj 2010.05.05. 11:01:36

@Ordnassac:

Ha minden az "ismert" vágányon halad, akkor olyan Komlós Jánosos, Árkus Józsefes, Sas Józsefes, Hofi Gézás görbetükröt várhatunk.

Szóval semmi új: öncenzúrában gyakorlott nép vagyunk.

Ordnassac 2010.05.05. 11:20:24

hvg.hu/itthon/20100505_lmp_frakcio_jovo_heten_alakul

Úgy tűnik, hogy végre felébredt az LMP a "Jézusmária, bejutottunk!"-állapotból.

[nev] (törölt) 2010.05.05. 11:25:57

@lüke:
neonáci számomra az, aki vallási, vagy etnikai alapon többletforrásokat követel magának. a kisebbségi önkormányzatokban ugyanúgy létezik, mint a történelmi egyházban. nem azt értem ezen, hogy a zsidókat a dunába lövik.

Ordnassac 2010.05.05. 11:33:15

@[nev]: csak kár, hogy ez a kifejezés egyáltalán nem ezt jelenti...

ssi 2010.05.05. 11:43:16

@Ordnassac: @juliusc42:
LMP felébredt? Örülsz neki? A frakcióalakításon kívül még sok határidős és aktuális feladat vár rájuk. Kezdő párt, de felnőttekből áll

Nem haragszom meg, ha egy komolyabb újság megdolgozza az agyamat, de nem agymosás, hanem sok új, hasznos infó (=tudatosan szélesebb látókör). Mily érdekes lenne, ha pl. a természettudomány hírei se lennének egységesek, mint a poltikai tudományosan elemzett hírek

@panelburzsuj: egyre több milliómos csemetét ismerek igen változatos és jelentős mértékű deviáns tünetekkel - s ameddig lehetőségem van rá, távolról figyelem a sorsukat, s velük párhuzamosan sok nagyon szegény család gyermekeiét is. Nem tudom szavakkal leírni az életesélyek közti különbséget

radala 2010.05.05. 11:44:36

@[nev]: Baromira nem értek ehhez, fogalmam sincs mi a helyzet, én katolikus iskolába jártam, soha nem sajnáltam őket, most sem sajnálom. Nyilván képesek pénzt szerezni most is. ha valaki mostanában elmegy Pannonhalmára, akkor láthatja, hogy nem reménytelen ország Mo, mert a bencések például iszonyat profin csinálják a kapitalizmust, szóval én nem féltem az egyházat.
DE. Az ÁSZ mondta, hogy a kommancsok ellopták a felekezeti iskolák pénzét. Az ÁSZ nekem tökéletesen hiteles a kérdésben. Innen nem érdekel, hogy ki szerint hogy kéne kicseszni az egyházakkal. Eszembe nem jutna védeni semmilyen egyházat, de ami jár nekik az jár, tök függetlenül attól, hogy pedofil és egyéb erkölcstelen papok vannak.

Ordnassac 2010.05.05. 11:50:47

@manyike: szeretnék jól működő pártokat látni, az LMP-re meg különösen kíváncsi vagyok, hiszen az első komoly zöld párt Magyarországon.

A megdolgozással amúgy nincs is baj, sőt! Csak nem ezt kapjuk érzésem szerint.

manipul 2010.05.05. 11:55:16

Tisztelt Török Úr!
Amiről Ön ír, azt manipulációnak hívják és emberek százezreit teheti tönkre. Egy Judith Miller nevű újságírónő évekkel ezelőtt bocsánatot kért, mert olyan cikkeket jelentetett meg a "mértékadó" világlapjában, amely elősegítette Irak lerohanását. Magyarul, manipulált. Ez kb egymillió ember halálában való bűnrészesség. Az öszödi beszéd illetve, annak a tartalma olyan volt mint a királyvíz. Elválasztotta a nemest nemtelentől. A média nagy része megbukott, manipulált, mellébeszélt. Ön viszonylag a keveset manipuláló publicisták közé tartozik, ez jó. De igazán nem is lép fel a manipuláció ellen, ez nem jó.
Itt az alkalom.

Ordnassac 2010.05.05. 11:59:54

@[nev]: a neonáci kifejezés azokat a személyeket jelöli, akik a német nemzetiszocialista rendszer újjáélesztéséért törekednek vagy a nemzetiszocialista ideológiát vallják, anélkül, hogy éltek volna adott rendszerben (ellentétben az "Altnazi"-kkal).

Ebbe az ideológiába a zsidó iskolák állami támogatása, sőt, még a keresztényeké sem fér bele. A náci rendszer amúgy sem volt különösebben vallásos, inkább idegesítette őket (több engedetlen pap és lelkész lágerben végezte).

ssi 2010.05.05. 12:04:28

@juliusc42:
Igen, ilyenek az embereK (emberből vannak):
valóban, sok mindenről egészen más a véleményünk - pl. a különböző márkákról -, mint a személyiségünk, adottságaink, lehetőségeink is

Sajnos ilyen emberek is vannak (de vannak másmilyek is):
de, micsoda különbség kultúráltan érvelni, csak a saját szempontunkból előnyös, vagy hátrányos elemeket, jellemzőket mínősíteni és nem általánoságban, kategórikusan, s megmásíthatatlanul ócsárolni, vagy éppen ajnározni, sőt kíváncsinak lenni a másik véleményére, akár tisztelni is azt

panelburzsuj 2010.05.05. 12:14:24

@Ordnassac:

A kérdés úgy szól kifejtve, hogy hogyan nevezzük összefoglalóan az etnikai, vallási alapon önmaguknak (állami) előnyöket kicsikarni igyekvőket. (Ha a neonáci foglalt ...)

hoplita 2010.05.05. 12:15:16

@inebhedj:
Pontosan, nálad a pont.
Az én gyerekeim is egyháziba járnak....és az állami elsilányosodása miatt egyre nagyobb a jelentkezők aránya.
Nálunk oktatás és nevelés folyik, az államiban meg a rendőrség szokott néha vizitálni.:)

Ordnassac 2010.05.05. 12:16:25

@panelburzsuj: lakonikus leszek: érdekképviselők.

cambridge.on 2010.05.05. 12:20:10

@panelburzsuj: Ezzel a megfogalmazással szerintem nincs baj.
A szavazók 53%-a rájuk szavazott listán.

"A történet pedig a következő: miután több mint kétharmaddal megnyertük a választást, ünnepelni hívott az ő falujába Kovács Sanyi barátom, Géberjén polgármestere. Géberjén Szatmárban van. Kedves falu, "
Ezt pedig az új Berija írta, alias Bayer Zsolt.

A két megfogalmazás között annyi különbség van, mint egy úriember és egy finoman fogalmazva annak nehezen nevezhető egyén között.

A Zsótit kellene a jjulie tanfolyamra beíratni!

panelburzsuj 2010.05.05. 12:22:19

@manyike:

Egy keserű, de valós szempontot azért ne feledj: egyrészt Magyarországon a szegény rétegeket évtizedeken keresztül igyekezett az állam átrostálgatni tehetségek után kutatva, másrészt a mai magyar milliomosok nem kis része nem "természetes kiválasztódás" útján lett milliomossá, hanem éppen a deviáns tulajdonságok mentén. (Érzéketlenség, gátlástalanság, erőszakosság.)

Összesítve: a mai Magyarországon az anyagilag szélsőséges helyzetben levő családok jó eséllyel mentálisan is szélsőséges helyzetben vannak. (Ez afféle "ráérzéses hipotézis" részemről, de azt gondolom, hogy teljesen megcáfolni azért nem lenne olyan egyszerű...)

ssi 2010.05.05. 12:26:44

@panelburzsuj: @Ordnassac: nem vagyok teljesen képben
mi volt 1998-2002 között, mi hangzott el a kampányban s előtte, s mi várható 2010-től: megnézzük, rendezzük, vagy szándékunk előnyöket biztosítani?

Jogos-e a kérdés: s hogy hívjuk azt a kormányt, mely saját elhatározásból akar előnyöket bíztosítani?

pad78 2010.05.05. 12:29:51

@[nev]: @tölgyes: @simonmondja.:
Ez egy totál értelmetlen vita. Úgy beszéltek az egyházi iskolákról, mintha azok egy homogén társadalmi jelenség lennének. Talán azt el lehet mondani, hogy általában több egyházi kapcsolattal járó család járatja a gyermekét egyházi iskolába (ez sem feltétlenül minden esetben igaz), de ennek kevés köze van a társadalom anyagi tagozódásához. Komolyan azt képzelitek, hogy a budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumot és a dévaványai Szügyi Dániel Református Általános Iskolát ilyen tekintetben egy kalap alá lehet venni?

panelburzsuj 2010.05.05. 12:33:03

@cambridge.on:

Navracsics: "az emberek többségétől" ...

Navracsicsék a szavazók többségétől kapták listán az 53-at.

Vagy a nemszavazó már nem is ember? :)

(Úgy általában elég gyerekesnek tartom ezt számháborúsdit, itt konkrétan, Navracsicsnak ebben posztjában azonban központi szerepe van. Ugyanis pont arról beszél, hogy nem elég nyerni: mindenkire szükség van. ("Úgy is mondhatnánk: a jó kormányzás szükséges, de nem elégséges feltétele a polgári Magyarország megteremtésének. Ahhoz ugyanis Magyarország minden polgárára szükségünk van. Ki-ki a saját területén, tudásának megfelelően kell tegyen érte: dolga mindenkinek akad.") Persze lehet, hogy csak az számít polgárnak, aki a Fideszre szavazott, de ez azért minden eddiginél ordenárébb ötlet lenne ... )

Szóval ilyn kontextusban egyáltalán nem mindegy, hogy végül is milyen az elkötelezettek és a belecsöppentek aránya.

Ordnassac 2010.05.05. 12:35:35

@manyike: ez az, amit megtudunk majd a ciklus elején.

panelburzsuj 2010.05.05. 12:38:27

@panelburzsuj:

(Mert talán mégse mindegy, hogy egy országnyi trojkában két "húzós" és egy "lógós" van, vagy fordított-e a helyzet.)

ssi 2010.05.05. 12:38:32

@panelburzsuj:
deviáns milliómos csemeték életcélja hosszú évekre = alig tanulni, alig teljesíteni, világban utazgatni, az életet "habzsolni", éjszaka fent lenni, nappal aludni ..... szülők fizetik, s sok helyen ez az összes kapcsolat a szülővel

@hoplita:
az enyém csak állami/önkormányzatiba járt, jár
összességében nincs rosszabb tapasztalatom, mnt az egyházis ismerőseinknek
Szerintem + kapcsolódnék a jelenlegi T.G. témához is - jó és rosszabb minden területen van, s sok függ a tanároktól is, s ha nem minden függ a pénztől - magán, alapítványi, önkormányzati, egyházi, városi, vidéki, falusi

cambridge.on 2010.05.05. 12:43:38

@panelburzsuj:
Emlegettek valami 3/3-ot.
Még az eufória lecsengése után.
Ezt cáfolja Bayer, meg néhány elvakult fideszes. Kinek higgyek?
A vezérnek, vagy annak aki közel áll hozzá?

panelburzsuj 2010.05.05. 12:45:00

@Ordnassac:

Lakonikusan felületes vagy, ha neked mindegy, hogy "született" vagy "szerzett" tulajdonságok mentén szerveződnek-e azok az érdekek. (Magyarországon a vallást egyelőre bátran tekintheted "született" tulajdonságnak: igen kisszámú a tudatos, felnőttkori ki- és betérés.)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.05. 12:45:37

@pad78: Miért ne egykalapalá?

A lényeg, hogy az egyházi iskolák alaposan megrostálják a gyerekeket - mert megtehetik.
A rostálás szempontja pedig többnyire nem az, hogy a legszegényebb, legnyomorultabb gyerekeket próbálják megtalálni és felkarolni, hanem pont az ellenkezője - elkerülni messzire.
Az állami oktatás célja és kötelessége pedig az, hogy -minden- gyereket iskolai képzésbe vonjon. Akármilyen is az a gyerek.

Mondjuk, én az állam feladatának azt tartom, hogy -minden- gyereket képezzen-neveljen.
Az egyházi képzés ehhez képest egy kvázi elitképzés. Nem kötelező sem az iskolának, sem a tanulónak - ebből a szempontból elit.

Amúgy nagyon egyszerű a kérdés áthidalása, mert ha állami fenntartású lenne minden iskola és köze sem lenne az önkormányzati kasszához, biztos kevesebb lenne ezen a vita.
Az egyházak meg akkor kérhetnek ugyanannyit, ha a problémás gyerekeket is ugyanolyan kötelező jelleggel bevállalják, mint a reményteljeseket.
Mert ugye a nyereséges szolgáltatásokat nem illik kimazsolázni és állami pénzt is igényelni rá egyszerre.

pad78 2010.05.05. 12:46:54

@[nev]:
"az állam ma sem is tesz különbséget."

Ajánlom szíves figyelmedbe:
www.jogiforum.hu/hirek/18101

Az Állami Számvevőszék és az Alkotmánybíróság egyöntetű véleménye szerint a Gyurcsány-kormány két éven át hátrányosan diszkriminálta anyagilag az egyházi iskolákat. A történelmi egyházak és a velük empatikusabb politikusok ez ellen emeltek szót. Ez nem pozitív diszkrimináció - ez a negatív megkülönböztetés elutasítása.

U.i. Mindannyian rosszul jártunk azzal, talán az egyházi iskolákat kivéve, hogy az állam, korábbi kreatív könyvelésének következtében, 2008 végén, a gazdasági válság kezdetén kellett utólag kifizesse az egyházi iskolák jogos járandóságát. Nyilván az állami költségvetésben ez nem egy hatalmas tétel, de azért bizonyos időszakokban minden tízmilliárd számít.

panelburzsuj 2010.05.05. 12:46:59

@cambridge.on:

A számokra, meg a saját józan eszedre alapozz. És akkor jóval kevesebbet kell a hitre hagynod ... ! :)

cambridge.on 2010.05.05. 12:47:06

@Ordnassac: Mennyi sportember jár kaszinóba pókerezni!

Ordnassac 2010.05.05. 12:48:00

@panelburzsuj: egyáltalán nem mondtam, hogy mindegy, csak azt, hogy ők is érdekképviselők. Aztán ennek etikusságáról lehet vitatkozni.

panelburzsuj 2010.05.05. 12:53:24

@Ordnassac:

Szóval egyelőre a két szék (neonáci, érdekképviselő) között a pad alatt tartózkodunk nevezéktanilag? :)

Ordnassac 2010.05.05. 12:56:11

Balsai István is megkapja posztját:

www.mti.hu/cikk/476418/

cambridge.on 2010.05.05. 13:01:19

@panelburzsuj:
Ó, én már régen leszoktam arról, hogy politikusnak higgyek!
Az újságírók is közelítenek, ehhez a kategóriához.

A két pólus önfényezése pedig nem új dolog.
A szovjet háborús filmekben 10 szovjet partizán elfogott egy század német katonát...
Az amerikai partizán filmekben egyfős kommandó alakulat elfoglal egy erődöt, vagy kiszabadít egy tucat hadifoglyot....

Az elfogult újságírás is valami hasonló színvonalú eredményeket produkál.

@cambridge.on:
Helyesen, magyarul: Milyen sok sport ember jár kaszinóba, pókerezni!

Ordnassac 2010.05.05. 13:01:34

@panelburzsuj: a fogalomalkotás és a definíciók letisztítása az egyik legnehezebb nyelvészeti művelet, úgyhogy úgy néz ki. ;-)

@mindenki: megalakult a Fidesz és a KDNP frakciója, azt persze egyik híradás sem közli, hogy hány fővel...

panelburzsuj 2010.05.05. 13:05:41

@pad78:

Az "alap-diszkrimináció" akkor történt meg, amikor az állam eldöntötte, hogy az államilag eleve "alulfinanszírozott" közoktatás gondjait kétfelé terheli: az elkerülhetetlen kiegészítést az önkormányzati intézmények esetében az önkormányzatokra lőcsöli, míg az egyházi intézmények esetében magára vállalja.

Erősen világnézeti kérdés, hogy ez az alapállás mennyiben azonos egy szekularizált európai állam képével. (A Gyurcsány-kormány ennek a készen megörökölt megállapodásnak a rá eső részét igyekezett elsummantani: nem jött össze nekik. Éppen újra is tárgyalhatták volna az egész egyházfinanszírozást (intézményestül, hitéletestül), de aligha hiányzott nekik az újabb "hitetlen komcsik!" ujjalmutogatás.)

[nev] (törölt) 2010.05.05. 13:06:29

@Ordnassac:
nálad a neonáci definíciója úgy kezdődik: a "német". rögtön megjelölsz egy etnikumot. itt van a hiba.

Ordnassac 2010.05.05. 13:10:08

@[nev]: tévedés: nemzetiszocializmus csak Németországban volt, így nem is lehet más neonáci, mint aki a német nemzetiszocialista eszméket akarja újjáéleszteni. Ez nem etntikai meghatározás, hanem földrajzi elhelyezés.

panelburzsuj 2010.05.05. 13:21:20

@Ordnassac:

A helyedben én nem ragoznám tovább azt a vonalat, hogy a (neo)nácizmus nem etnikai, hanem geográfiai alapozású fogalom ...

panelburzsuj 2010.05.05. 13:25:10

@panelburzsuj:

(A Dél-Dunántúlon máig ható következményei vannak a völkisch és a heimisch elkülönülésének.)

cambridge.on 2010.05.05. 13:25:10

@Ordnassac:
Ez lehetett tudni korábban.
Felveti a kérdést, az államügyész fölé lett helyezve Balsai?

Valakinek meg kellene mondania Orbánnak, hogy a csődöt már elkerültük.
De ha a cirkusz fontosabb lesz, mint a kenyér, akkor könnyen előidézhető a csőd helyzet.

@[nev]: Nem lehet másképp definiálni.
Ugyanúgy ahogy a fasiszta, nyilas, falangista meghatározás is egy egy országra jellemző.
Egy egy ország hasonló tulajdonságú csoportjait sem lehet áthelyezni egy másik országgal kapcsolatos hírbe.

A neonáci, libsi , kommunista, nyugger szavak csak szitok szóként használva megkopnak, elveszítik eredeti értelmüket.

Ordnassac 2010.05.05. 13:26:11

@Ordnassac: mielőtt még azzal vádolnak, hogy máshol nem volt szélsőjobboldali rendszer: de volt, csak másképp hívták és mások voltak az ideológiai alapjai, mint a nemzetiszocializmusnak: az Olaszországban kialakult fasizmus (amely a szélsőjobboldali mozgalmak egységes ideológiai elnevezése lett, szerintem hibásan) is másból indult és más alapokkal bírt, a Magyarországon létező hungarizmusról, a romániai Vasgárda-kultuszról stb. hasonlóak mondhatók el.

Ezek megerősödéséhez kétségtelenül szükség volt a nemzetiszocializmus térnyerésére, de ettől még nem lesz ugyanaz.

Ordnassac 2010.05.05. 13:29:25

@panelburzsuj: etnikai is, persze, a geográfiai vonalnál csak arra akartam utalni, hogy hasonló (de nem teljesen ugyanolyan) ideológiai rendszerek geográfiai alapon IS szerveződtek (az etnikai meg nyilvánvaló, azt nem kell külön ragozni).

Diocles 2010.05.05. 13:29:42

@Ordnassac:

ezt olvastátok?
www.hirszerzo.hu/cikk.gyurcsany_gyava_ostoba_korrupt_es_fecsego_az_mszp_vezerkara.149765.html

nem kedvelem Gyurcsányt nyilván, DE ilyen jó helyzetelemzést ritkán olvasni az MSZP-ről, szinte minden szava, minden mondata ül.

radala 2010.05.05. 13:30:57

www.hirszerzo.hu/cikk.gyurcsany_gyava_ostoba_korrupt_es_fecsego_az_mszp_vezerkara.149765.html

nagy spíler ez a GyF, mondjuk szerintem, amit Szanyi mond róla a mandineren az kb igaz
"Szerintem nincs akkora jelentősége annak, hogy mit csinál a Gyurcsány, mint azt sokan gondolják.

Miért nincs?

Mindenki tud magának csinálni párezer fős rajongótábort, de ebből még nem lesz politika. Erről azt szoktam mondani, hogy Csurka is oda tudott csábítani sokezer embert a Hősök terére, de szavazatot nem tudott szerezni. Gyurcsány rajongótábora ráadásul elég szűk. Vegye már észre az az ember, hogy az emberek szavaztak, heló."

Ordnassac 2010.05.05. 13:33:53

@Diocles: van igazság abban, amit ír, de ritka álszent...

Diocles 2010.05.05. 13:40:35

@Ordnassac:

Miben álszent?
(én is álszentnek tartom, de szerintem amit ír az MSZP-ről az úgy van, ahogy leírja.) és én azt sem mondanám, h Gyurcsány a legrosszabb az MSZP-ben, egy Szekeres Imre-kaliberű mutyikirály (lásd mit csinált HMből!), vagy egy Puch László még nála is több kárt tud okozni.

Nincs nagy véleményem Gyurcsányról, de az, h ilyen katasztrófa lett, annak nem kis részben az MSZP az oka, egy normálisabb párttal a háta mögött (tehát ahol végig lehet vinni egy döntést, és nem ötezer érdekcsoport fúrja másodpercenként) ő sem nyújtott volna ilyen siralmas teljesítményt.

pad78 2010.05.05. 13:40:49

@panelburzsuj: Ebben részben igazad van, bár tudtommal a nem egyházi iskolák között is van közvetlen állami fenntartású, pl. a wikipedia szerint ilyen a Radnóti Gimnázium. (hu.wikipedia.org/wiki/Iskola#Tulajdonforma_szerint) De akárhogy is, azért nézzük meg, mit kapna egy önkormányzat, ha az általa üzemeltetett iskolának nem biztosítaná a normatívát. Gyurcsányék meg megpróbálták elcsalni ezt.

pad78 2010.05.05. 13:49:35

@simonmondja.:
"Az egyházak meg akkor kérhetnek ugyanannyit, ha a problémás gyerekeket is ugyanolyan kötelező jelleggel bevállalják, mint a reményteljeseket.
Mert ugye a nyereséges szolgáltatásokat nem illik kimazsolázni és állami pénzt is igényelni rá egyszerre."

Jól gondolom, hogy Te a Trefort, Eötvös, Radnóti Gimnáziumok normatíváját is erősen megrövidítenéd? Mert ha valahol, hát ott valóban elitképzés folyik.

"A lényeg, hogy az egyházi iskolák alaposan megrostálják a gyerekeket - mert megtehetik.
A rostálás szempontja pedig többnyire nem az, hogy a legszegényebb, legnyomorultabb gyerekeket próbálják megtalálni és felkarolni, hanem pont az ellenkezője - elkerülni messzire."

Nocsak, kiváncsivá tettél. Ma jó kedvemben vagyok, megelégszem tizenkét (azaz 12) olyan falusi egyházi iskolával, ahol ez a fajta diszkrimináció dokumentálhatóan létezik. Ha ez tényleg ennyire nyilvánvalóan működik, pillanatok alatt össze tudsz szedni ennyit. Dokumentációnak nem fogadom el Rákosi Mátyás november 7-i ünnepi beszédeit.

panelburzsuj 2010.05.05. 13:54:03

@pad78:

Itt pont arról van szó, hogy a normatíva nem elegendő. Tulajdonostól függetlenül.

Gyurcsányék nem az "alultervezett" normatívát, hanem az azon felül szükséges pénzt igyekeztek elkummantani.

Ordnassac 2010.05.05. 13:54:45

@Diocles: szerintem személyiségéből fakadóan párttól függetlenül nem lett volna jó. Betegesen "túlmozgásos" (politikai értelemben); próbál ideológusnak látszani, holott nem az. Nem beszélve arról, hogy az MSZP erodálódásának Gyurcsány ugyanúgy oka, mint a párton belüli machinációk. Másrészt ennek a pártnak több éven át maga Gyurcsány volt az elnöke. Akkor meg miről beszélünk? Ő nem volt ezekben a párton belüli machinációkban ugyanúgy benne?

papika 2010.05.05. 14:00:15

@Diocles:

Ez egy öntömjénező írás megspékelve egy nagy rakás fideszgyűlölettel.
Gyurcsányt semmi nem menti fel attól, amit ezzel az országgal csinált.

pad78 2010.05.05. 14:03:34

@panelburzsuj: Abban egyetértek, hogy a normatíva eléggé alultervezett. Az azonban tudomásom szerint nem igaz, hogy a normatíván felüli részt sunyizták el: a normatívának azt a részét, amelyet az önkormányzati iskoláknak az önkormányzat, egyházi és alapítványi iskoláknak pedig az állam biztosít - mindkettő a befizetett adókból. Ezért sérült az egyenlőség.

[nev] (törölt) 2010.05.05. 14:10:42

@pad78:
ne viccelj már nem én veszem egy kalap alá az összes egyházi iskolát, hanem a fidesz javaslata meg a kedvenc ász jelentésed. utóbbi mondja azt, hogy a felekezeti iskolákat en bloc hátrányok érték. a fidesz azt mondj: jaj, de rossz most nekik, és pusztán vallási alapon egy törvénnyel meg kell emelni az állami nomatívát.

én ezzel szemben azt mondom, hogy történt diszkrimináció a kormányzatok, és az önkormányzatok részéről is, pro, és kontra, de ezeknek a szaldója nem minden esetben mínuszos. egyesével kellene ezeket megvizsgálni, vagy mindenkinek a normatíváját meg kellene emelni.

a közoktatás rendszerének úgy kellene működnie, hogy van egy magas állami normatíva, és ezen felül az intézmények a maguk logikája szerint kiegészítik. vallási alapon, vagy világi alapokon. én el tudok képzelni olyan szuper létesítményeket, ahol a region, és a religion logikája találkozik. de ebben az esetben közös fenntartású intézmények.

de az szerintem abszurd, hogy egy tisztán felekezeti iskolát az önkormányzat támogat, mert akkor valójában egy közös fenntartású létesítmény, és akkor minden helyi polgárnak joga lenne oda járni, és nem csak valamely felekezethez tartozónak. de ha ezt mondjuk a hitközösség ezt nem szeretné, az is rendben van, ekkor viszont az állami normatívát maguknak kell kiegészíteniük, miközben helyi adót is kell fizetniük. ez az ára az elkülönülésnek. ez az amit a zsidók úgy ahogy elfogadnak, a katolikusok viszont elutasítják. miközben az állam kiemelten kezeli a katolikus egyházat a szentszékkel történt megállapodás miatt. az vajon nem áll szemben az alkotmánnyal. teljesen abszurd ez a vita.

a forradalmi fidesz kormány beterjeszti a javaslatát, és azt a képviselők többsége nyilván elfogadja, az emberek többsége meg nyilván elutasítja, hiszen ennek a lépésnek kevesebb a nyertese, mint a vesztese. török gábor majd így egy posztot az ellenzék szavazatmaximalizáló politikájáról. a legitimitásról. az elvről, és az érdekről. ha ebből ügy lesz. de az is lehet, hogy senkit nem fog érdeklni, mert majd lesz másik.

cambridge.on 2010.05.05. 14:12:32

Újság hír:A Fidesz jelöltje az Országgyűlés elnöki posztjára Schmitt Pál.

Remélem ott is hagyják, annak megfelelő.

pad78 2010.05.05. 14:14:38

@panelburzsuj: Mivel az egyházi iskolák mai finanszírozását nemzetközi szerződésben vállaltuk, azt csak a szerződés módosításával lehetett volna megváltoztatniuk. Illetve lehet egyoldalúan is felrúgni ilyen kötelezettségeket, de ez úri szalonokban kevéssé elfogadott. Ha viszont sikerül a Vatikánnal egy másmilyen, az egyenjogúságot még egyértelműbben garantáló megállapodást kötni, akkor senki se "hitetlen komcsizta" volna őket, mert ez azt is jelentené, hogy ugyanez a Vatikánra is igaz, ami elég groteszknek hangzik. :) Ha jól emlékszem, a mai szabályozást Horn Gyuszi kormánya hozta tető alá, és ha támadták, hát nem amiatt, hogy "hitetlen komcsi". Mellesleg szerintem éppen ezért nem kerülhetett sor ilyen átalakításra, függetlenül attól, hogy ez szükséges-e, vagy sem. Gyurcsány alapvetően természetéből fakadóan nem konszenzuskereső, hanem konfliktusos politikát folytatott, talán másra nem is képes. Így az egyház az ellenség kategóriába került, vele nem tárgyalunk. Akkor marad a sunnyogó megrövidítése.

[nev] (törölt) 2010.05.05. 14:27:52

@Ordnassac:
magyaroszágon egy nemzeti kötőjel szocialista diskurzus folyik a rendszerváltás óta. a jobb és a baloldal kibékíthetetelen ellentéte, ami egy forradalmomban csúcsosodik ki, ahol a nép egyöntetűen a vezér mellé áll. ismerős neked ez a politika. ugyanezt csinálta gyurcsány, és ugyanazt orbán. de ugyanazt mondja kicsiben vona, és schiffer is. utóbbi a 21. századi ökopolitika letéteményese, aki végrehajt majd egy zöld fordulatot, csak kornkrétan nem tudja még: hogyan. de az már biztos, hogy egy nagy zöld fordulat lesz. az ilyen típusú zöldeket nácizzák mindenhol.

pad78 2010.05.05. 14:28:19

@[nev]:
"ne viccelj már nem én veszem egy kalap alá az összes egyházi iskolát, hanem a fidesz javaslata meg a kedvenc ász jelentésed. utóbbi mondja azt, hogy a felekezeti iskolákat en bloc hátrányok érték."

Te tényleg elolvastad azt, amire reagáltál?
"az egyházi iskolákba zömmel a tehetős családok gyerekei járnak"
Ezt Te írtad. ERRE reagáltam, hogy az egyházi iskolák nem homogének szociálisan - értelmetlen egy kalap alá venni őket.
Viszont: az ÁSZ jelentése arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam diszkriminatív módon kezelte az egyházi és az alapítványi (azaz a nem önkormányzati fenntartású) iskolákat. Az egyházi iskolák ui. jogilag valóban egy kategóriába tartoznak (azt leszámítva, hogy vannak köztük óvodák, általános iskolák, középiskolák, egyetemek), még ha szociológiai szempontból nem is. Ez a különbség valóban nem világos?

A marhafelsál és a csirkenyak egyaránt hentesáru. És láss csodát: mégis különböző állatból készül a kettő. Próbáld meg ezt az analógiát továbbvinni!

papika 2010.05.05. 14:30:04

A népszabadság nehezen utolérhető.
Nem bírnak szabadulni attól a spekulációjuktól, hogy Schmitt Pali köztársasági elnök lesz:

nol.hu/belfold/schmitt_pal_lesz_a_hazelnok__de_meddig_

Természetesen, ha a fidesz valóban lecseréli Schmittet Kövér Lászlóra augusztusban, mea culpázok a népszabónál, de így hirtelen el nem tudom képzelni, hogy miért ne Kövért jelölnék házelnöknek, ha őt akarják. Ezek nekem egy kicsit túlspekulálnak. Vagyis paranoia, asszem ez a jó szó a népszabadság bajaira.

pad78 2010.05.05. 14:43:52

@[nev]:
"a közoktatás rendszerének úgy kellene működnie, hogy van egy magas állami normatíva, és ezen felül az intézmények a maguk logikája szerint kiegészítik. vallási alapon, vagy világi alapokon."

Lehet, hogy így kellene működnie, de ma nem ez a törvényi szabályozás. A jelen jogi környezetben máshogy biztosítják a különböző fenntartású iskolák egyenjogúságát. Ezt sértette meg a Gyurcsány-kormány. Mert a kormány éppúgy köteles véghezvinni törvényes kötelezettségeit, ahogy én vagy Te.

"de az szerintem abszurd, hogy egy tisztán felekezeti iskolát az önkormányzat támogat, mert akkor valójában egy közös fenntartású létesítmény, és akkor minden helyi polgárnak joga lenne oda járni, és nem csak valamely felekezethez tartozónak."

Ez lehet, hogy valóban abszurd, viszont ráadásul ez ma nem is így van. Az önkormányzat kötelezettsége ma az önkormányzati fenntartású iskolák finanszírozása. Az egyházi és alapítványi iskolák normatíváját teljességében az állam fizeti. Az már csak amolyan mellesleg, hogy több egyházi iskolát is ismerek, de egyikbe sem "csak valamely felekezethez tartozók" járnak. Református ismerősöm járt katolikus iskolába, és vállaltan ateista is református iskolába. Az általam ismert egyházi iskolákban nincs ilyen felülről vezérelt diszkrimináció. Ami van: többségében az adott felekezethez tartozók jelentkeznek oda, bár még ez sem mindig igaz. A felvételnél azonban ha bármi is szerepet játszik, az a tudásszint (gimnáziumoknál), illetve az iskolaérettség (általános iskolák), nem a felekezeti háttér. Mint bármely nem egyházi iskolában is.

Diocles 2010.05.05. 15:38:09

@papika:

nyilván nem a társadalompolitikai elképzeléseit tartom jónak, hanem csupán azt, amit az MSZPről írt, tökéletesen látja Gyurcsány az MSZP oligarchikus viszonyait, és az elemzés súlyát ebben csak növeli, h koronatanúként vall az MSZP-ben honos mutyivilágról.

[nev] (törölt) 2010.05.05. 16:05:24

@pad78:
az egy dolog, hogy mi a kötelessége, de nem tapasztál még olyan, hogy egy önkormányzati testület valahogy mégis inkább az egyházi iskolát preferálja, mert a gyereke oda jár, és így vagy úgy, vagyonjuttatással, ezzel azzal, végül az egyházi iskola mégis csak több pénzből gazdálkodik, mint az önkormányzati. a "diszkrimináció" ellenére.

nyilván kellene állam normatíva.

1. és akkor az egyházi iskola az, ahová valamely felekezetből, vagy felekezetekből járnak gyerekek, mondjuk csak a katolikusok, vagy csak a zsidók. de a kiegészítést akkor annak a felekezetnek kell hozzátennie, vagy felekezeteknek, mert az elkülönülésnek ez az ára. lehet ez több felekezet is, nyilván lehet egy iskola elvben ökumenikus is, a keresztényeknek van egy ilyen egységtörekvése, van egy ilyen eucharisztikus mozgalom. oké.

2. nyilván működhet mellette a világi iskola, ahol nincs kötelező hitoktatás, hanem ez ügyben csak fakultás van, vagy még az sincs. nyilván itt nem lehet bünetni azt, ha valaki eljár ettől a templomba, mivel szabad vallásgyakorlás van, de az iskolának semmi köze nincs az egyházhoz. ezt hívják világi oktatásnak.

a világi iskola nem mondhatja azt, hogy ide ne gyere. most ugye itt a közoktatásról beszélünk, és nem a szakképzésről. és az a maga világi logikája szerint működik. tehát a kiegészítést is adókból szedi be. mert ez a logikája. és akkor ezen megy a nyavalygás, hogy ez diszkrimináció. csak hogy első körben az egyház diszkriminál, mert az válogathat, nem köteles felvenni minden gyereket, tehát a kötelezettségei csekélyebben, ennek megfelelően kell a jogokat is mérni. az állam ugyanakkor elismeri, hogy az egyház mégis csak közfeladatot lát, de mondom még egyszert, ezt az összeget a szektorsemleges oktatásban ki kell egészíteni.

3. ugyanez a helyzet a magánalapítványokkal. tehát mondjuk a soros alapítvány is indíthat iskolát, de nyilván nem kaphatja meg a kiegészítő normatívát az én jogfelfogásom szerint.

---

4. na most én a városi iskoláknak lennék leginkább híve. az olyan szuper intézmények, ahol legfeljebb felekezeti osztályok vannak, vagy azok sincsenek. de az egyház ettől még jelen van. de ez nem állami iskola, hanem városi. ebben a rendszerben az állam kiegészítő normatívát oszt, tehát egy szintre feltolja a támogatást ott is, ahol erre a helyi adóbevételek nem nyújtanak elegendő fedezetet, nyilván abból, hogy megadóztatja a közintézményeket, de ezek térségi, vagy kistérségi iskolák, ahol a region, és a religion logikája találkozik. és az állam kiegészítő normatívát nyújt a leszakadó kistérségeknek, de a többieket hagyja fejlődni. tehát nem lehúzás van, hanem felzárkózás.

5. ebben is lehet elkülönülés, de úgy, hogy mindenki rendelkezik az adója egy jelentős részéről, és a bigott katolikus, vagy az ortodox zsidó családok csinálhatnak felekezeti iskolát, ha akarnak.

6. és lehetnek alapítványi iskolák. mondjuk waldorf iskola. úgy, hogy a szülők az szja felajánlásból tartják fenn az iskolát, és bizonyos mértékben nyilván szolidarítanak. és lehet kiegészítő állami normatíva, amit mondjuk kap a pető intézet, mert fogyatékkal élőket oktatnak.

szóval többféle felfogás keveredik itt. de olyan egyik esetben sincs, hogy valaki állami normatívát kapjon, kiegészítő normatívát, teljes egészében állami, mellette meg még egyházi, meg alapítványi fenntartású, és még a város is támogassa. ez az egész abból fakad, hogy a közoktatásban túl sok az intézmény, és ehhez képest nagyon kevés a pénz. ebben a rendszerben rendet kell rakni. ehhez először is tekintélyes kultusz miniszter kellene, és nem egy elismert orvos, aki ért a kultúrához, mert szabadidejében rímeket farag. ezek szerintem nem a forradalom, hanem a vicc kategóriájába esnek. de majd meglátjuk, hogy milyen javaslatai lesznek a kormánynak.

pad78 2010.05.05. 17:43:57

@[nev]:
Hahó! Köszi a kimerítő választ! Néhány reakció:

"az egy dolog, hogy mi a kötelessége, de nem tapasztál még olyan, hogy egy önkormányzati testület valahogy mégis inkább az egyházi iskolát preferálja, mert a gyereke oda jár, és így vagy úgy, vagyonjuttatással, ezzel azzal, végül az egyházi iskola mégis csak több pénzből gazdálkodik, mint az önkormányzati."

Ez lehet, hogy van így is, ahol én laktam, ott az önkormányzat megpróbálta a kötelezőn kívül mindenféle módon segíteni az egyháziakat is, az önkormányzatiakat is. Ez egyébként józan érdeke szerint történt így, hiszen mindkettőbe kerületi gyerekek jártak legnagyobbrészt, akiknek a szülei ott szavaznak. Mindenesetre azt megakadályozni, hogy az önkormányzat többet adjon egyiknek vagy másiknak nem lehet, és talán nem is érdemes. A baj akkor van, ha a törvényesen kötelezőt sem kapja meg az egyik vagy a másik. Én ezt kifogásoltam.

"és akkor az egyházi iskola az, ahová valamely felekezetből, vagy felekezetekből járnak gyerekek, mondjuk csak a katolikusok, vagy csak a zsidók. de a kiegészítést akkor annak a felekezetnek kell hozzátennie, vagy felekezeteknek, mert az elkülönülésnek ez az ára."

Ez lehet, hogy így lenne logikus, de valójában tudtommal nem ez a helyzet. (Azért örülnék, ha az ide irkáló jogászok megerősítenének, vagy megcáfolnának.) Ha jól tudom, ma a törvények előírják, hogy a világnézeti egyenlőség miatt egyetlen jelentkezőt sem lehet hátrányban részesítenie vallási alapon - egyik iskolában sem (az egyháziban sem). Az persze egyértelmű, hogy normális esetben annak a felekezetnek a tagjai jelentkeznek oda, amely fenntartja az iskolát, de ez inkább értékrend alapján történik, az iskola ebben nem válogathat. Mint korábban írtam, több egyházi iskolát-óvodát is ismerek elég közelről, de felekezeti szempontból vegytisztával még nem találkoztam. Olyan református általánossal viszont már igen, ahol a jelentkezők többsége nem református. (Természetesen arányaiban legtöbb a református, de nem érik el az 50%-ot.)
Ha jól tudom, éppen azért nem tehet különbséget ilyen alapon, mert közfeladatot lát el. Ezért is kapja a normatívát.

"na most én a városi iskoláknak lennék leginkább híve. az olyan szuper intézmények, ahol legfeljebb felekezeti osztályok vannak, vagy azok sincsenek."

A felekezeti osztályok nehezen kivitelezhetőek. Ez statisztikai kérdés: nem lehet egy negyvenfős osztályt indítani a katolikusoknak, egy huszonnyolc főset a nem vallásosoknak, egy tízfőset a reformátusoknak, egy háromfőset az evangélikusoknak, és két egyfőset a zsidóknak meg a hitgyüliseknek. Ráadásul ez nyilván helytől és évfolyamtól függően változik, hol kiegyenlítettebbek az arányok, hol még jobban eltolódnak. Ezt próbálták meg azzal egyensúlyozni, hogy indítanak negyven sulit a katolikusok, tízet a reformátusok, hármat az evangélikusok, egyet a zsidók. (Persze ezek nem abszolút számok, hanem arányok.) A nem vallásosok meg vagy járnak valami alapítványi humanista iskolába, vagy járnak az államiba. De ha akarnak, járhatnak egyháziba is, ahogy a katolikusok is járhatnak államiba. Jelentkezni megkötés nélkül bárhová jelentkezhetsz, Te szabad vagy. Az iskola viszont felekezeti szempontok szerint ma - úgy tudom - nem válogathat.

panelburzsuj 2010.05.05. 17:52:02

@[nev]:

Méghogy vicc ...

Neofita híveknek vidám vasárnap, neofita polgároknak vidám forradalom.

És apránként minden a helyére kerül.

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.05.05. 18:27:06

@Petrovai:

"Utópia!
Nézd meg az "Ingyenes BKV"-re adott reakciókat! Senki nem számol utána, nem vizsgálja meg, hogy lehetséges-e, vagy sem - bár lehet, hogy a szocik sem tették -, csak csípőből elutasítja, vagy röhög rajta egy jót."

Kedves Petrovai, kénytelen vagyok cáfolni.
Tegnap a 'Szemben' rovatban ( M1, 'Ma reggel' ) Tarlós szépen kifejtette ezt a kérdést. Alapos érvei és adatai voltak, amik meggyőzően támasztották alá elutasító véleményét. Komoly ember, na.
Szó sincs tehát zsigeri akadékoskodásról, pláne nem röhögésről!
/Különben is, el tudod képzelni Tarlóst, ahogy teli pofával viháncol? Mert én pl. nem!:)/

@poszt:

"kedvelt gyerekdal felejthetetlen sora: „rázza, rázza, s közben magyarázza…” "

Ez a gyerekdal tényleg aranyoska:)
Bár a kis főhősnek könnyebb dolga van, ő saját maga ráz, saját magának, szemben egyes politikai vezetőkkel, akik azt se tudták, hányszor és kinek a mijével rázzák, rázzák!:)

[nev] (törölt) 2010.05.05. 18:58:17

@pad78:
csakhogy ebből káosz adódik. mert akkor most mit is tart fenn az állam, a város, az egyház, szóval ezek azért nem lényegtelen kérdések. van egy csomó keresztfinanszírozás, és kereszttulajdonlás. és a pártfinanszíroznál csak az egyházfinanszírozás, ami problémásabb.

nem transzparans közintézményhálózat, hanem helyette az van, hogy a komenisták ellopták a pénzt. oké. akkor miért nem készítünk egy átfogó vagyonleltárt helyrajzi számokkal, és a közintézmények működésének az utolsó számlája miért nem kerül fel az internetre szervezeti egységekre lebontva.

az egyházakat is beleértve. a hitéleti tevékenység nem érdekes, a közvagyonnal való gazdálkodás, és a közpénzekkel elszámolás nagyon is érdekes.

ahol lakom az most simán megy, hogy az egyház egy ingatlant visszakapott, és most belvárosi butik üzemel benne. azt mondják, hogy ezt a pénzt beforgatják az oktatásba. de mi van, ha nem. mi van ha ezt a pénzt ugyanúgy ellopják, vagy eldorbézolják, mint a komenisták. szóval az egész ugyanolyan problámás, mint a korábbi pártvagyon. csak ez a jobboldalt érinti érzékenyebben. akkor lesz ilyen, ha ezt az unió megköveteli. szóval nem hiszek abban, hogy bármelyik párt meglépi ezt, de most majd a fidesz lesz a soron. meglátjuk.

ubul2000 2010.05.05. 19:18:55

@[nev]: Nem értem a problémádat.

Ha a kocsidat ellopják tőled, és a rendőrség - véletlenül - megtalálja és visszaadja, akkor kinek mi köze hozzá, hogy tovább furikázol a kocsival, vagy eladod??

[nev] (törölt) 2010.05.05. 19:32:46

@panelburzsuj:
végül is még meg sem alakult a kormány, de szinte minden intézkedésével sikerült a kedélyeket kissé felborzolni. továbbra is tartom, hogy a forinton áll, vagy bukik a kormány. a fidesz népszerűségi mutatója ezzel a görbével fog korrelálni:

www.google.com/finance?q=hufeur

[nev] (törölt) 2010.05.05. 20:07:31

@ubul2000:
a baj csak az, hogy ez nem magánautó, mert közpénzből veszik bele a benzint. a vita éppen arról megy, hogy állam, és az önkormányzatok, és közalapítványok elég pénzt adnak-e a tankolni, vagy sem. pontosabban nagyjából egyetértés van abban, hogy nem eleget. azt nem tudjuk eldönteni, hogy kevesebb csurran cseppen egyházaknak, vagy épp ellenkezőleg több jut.

nekem erős a gyanúm, ha intézményekre lebontanánk, hogy végül is hová mennyi közpénzt szavaznak meg a politikai döntéshozók, akkor nagyon nagy eltérések lennének, másrészt a katolikus iskola a helyi viszonyok között sehol sem szerepelne az alacsonyan támogatott intézmények között. de ezt most nem tudjuk, mert nem transzparens közintézményhálózata az országnak.

és ha például ezt a célt szolgálná a humán minisztérium, vagy mondjuk navracsics hivatala, akkor azt mondanám, hogy végre, de ugye itt ki kinek fog keresztbe-kasul referálni. a népnek kell referálni, meg a parlamentnek. és nem a királynak. úgy nagyjából ez a különbség a felvilágosult abszolutizmus, és a parlamentáris demokrácia között.

ubul2000 2010.05.05. 20:43:39

@[nev]: Tehát ez az ingatlan ahol a butik üzemel, egyben oktatási intézmény is? Mert arra adnak un fejkvótát, de ingatlant nem támogatnak csak azért mert egyházi tulajdonban van.

jjulie 2010.05.05. 22:14:40

@panelburzsuj:

átmenetileg szünetel a matekszakkör, blogelvonóra járok, amúgysem érdemlik meg

kishalas 2010.05.05. 22:17:12

nahát, ezt a dalt én énekelem a felvételen! micsoda megtiszteltetés. no mindegy, érdemben nem szóltam hozzá a témához. üdv mindenkinek, aki rázza.

pad78 2010.05.07. 15:43:41

@[nev]: Bocs, most vettem észre a válaszod.

"csakhogy ebből káosz adódik. mert akkor most mit is tart fenn az állam, a város, az egyház, szóval ezek azért nem lényegtelen kérdések."
Speciel az, hogy ki a fenntartó, egyértelmű. Egyházi iskoláknál az egyház, alapítványiaknál az alapítvány, legtöbb sulinál az önkormányzat, esetleg az állam. Az más kérdés, hogy ha közszolgáltatást nyújtanak = állami feladatot vállalnak át, akkor az állam törvényekben megszabott mértékben támogatást ad nekik. Analógia: a ref. egyháznak van egy gyerekkórháza, a Bethesda. Az egyház tartja fenn, ők nevezik ki az igazgatót, biztosítják az épületet, garantálják, hogy legyen kellő számú orvos, nővér, ágy, szike, infúzió, WC-papír. Cserébe, ha a törvényeknek megfelelően működnek, megkapják azt az anyagi támogatást, amelyet a törvény minden kórháznak biztosít. Ugyanígy működik az iskolákkal. Az államnak az a feladata, hogy ellenőrizze: törvényesen működik az intézmény, és ellátja a közfeladatait. A többi a fenntartó dolga.

pad78 2010.05.07. 15:55:33

@[nev]:
"a pártfinanszíroznál csak az egyházfinanszírozás, ami problémásabb."
Mire gondolsz? Az egyháztagok bedobják a perselybe az adományukat, vagy befizetik csekken, esetleg átutalják. Az egyház ezt a megfelelő módon regisztrálja, és a költségvetésében meghatározott célokra elkölti (amennyiben az adományozó maga nem kötötte ki az adomány célját). Nincs ebben semmi misztika. Az meg egy közkeletű marhaság, hogy az egyházat az állam finanszírozza. Egész konkrétan két formában kaphat (!) pénzt az államtól: a. ha közfeladatot ellátó intézményeket tart fenn, akkor az előző hsz-emben ismertetett módon; b. az állampolgárok által felajánlott 1%-okból, ennek mértékét viszont az adózók határozzák meg a törvényi kereteknek megfelelően.

Emellett persze alkalmanként kaphat pénzt az önkormányzattól, de ez meg már az önkormányzat hatásköre, ők döntik el, hogy mit támogatnak, és mit nem. Ahogy adhat pénzt az önkormányzat kulturális egyesületeknek, civil szervezeteknek, sőt magánszemélyeknek, úgy támogathat egyházakat is. Ezzel a helyi választóknak kell elszámoljon: ha azok úgy látják, hogy nem a közösség érdekében gazdálkodik, legközelebb leváltják.

pad78 2010.05.07. 16:00:17

@[nev]:
"a közvagyonnal való gazdálkodás, és a közpénzekkel elszámolás nagyon is érdekes."
Ezekre megvannak a nagyon részletes állami szabályozások, amelyek betartása mindenkire nézve kötelező. Az állam feladata, hogy felügyelje a közpénzek elköltését, és nem csak az egyházak, hanem bármely más közpénzzel (is) gazdálkodó szervezet esetében. Ha nem törvényesen történik, akkor az állam fellép ellene. Ha nem lép fel, az az állam mulasztása.

pad78 2010.05.07. 16:15:36

@[nev]:
"ahol lakom az most simán megy, hogy az egyház egy ingatlant visszakapott, és most belvárosi butik üzemel benne. azt mondják, hogy ezt a pénzt beforgatják az oktatásba. de mi van, ha nem. mi van ha ezt a pénzt ugyanúgy ellopják, vagy eldorbézolják, mint a komenisták."

Ez két dolog. Az ingatlant nyilván azért kapta vissza, mert elvették tőle egykor. Gondolom, a rendszerváltás után megegyezett az állam és az egyház a kárpótlás ügyében, és ezt találták a legoptimálisabb rendezésnek. Ezután azt csinál vele az egyház, amit akar, hiszen az övé.
Ha éppen butikot üzemeltetnek benne, az azt jelenti, hogy azok szerint a törvények szerint működtethetik, amelyek a gazdasági társaságok életét szabályozzák. Az egyház bármilyen üzleti jellegű tevékenysége után ugyanúgy adót fizet, mint bármelyik más szervezet vagy magánszemély. Pl. ha egy altemplomban urnatemetőt üzemeltet, azután is a bevétele arányában adózik. Ezután viszont, gondolom én, arra költi a pénzt, amire akarja. Adózott jövedelem elköltésébe nem szólhat bele az állam. Megjegyzem, beleszólnak a hívek: ha a lelkész új Rolls-Royce-ot venne magának belőle, hamar elővennék, hogy mit csinál a gyülekezet pénzével. De ez már a gyülekezet belügye, hogy mit tesz a bevételével. (Persze erre is vannak egyházi törvények, a ref. egyházban pl. bizonyos összeghatár felett már csak a lelkész és a gondnok közös utasítására fizethetnek ki pénzt. Az egyháznak sem érdeke, hogy azt a nem túl sok pénzt, ami rendelkezésére áll, ilyen-olyan egyéni célokra elköltsék. De megint mondom, ez már nem közügy.)

KrE · http://felvilagosultalkoholizmus.blog.hu 2010.05.10. 20:52:33

Emlékeim szerint volt már példa a felvetésben szereplő költői kérdésre adható válaszra.
Egykoron bőszen kiáltottak egyesek politikai pedofíliát egy bizonyos plakátra, majd négy év múlva legalább ilyen bőszen tapsolták Kovács Pistikét...
süti beállítások módosítása