Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
15:13

Kapitális politikai hibát követett el tegnap az MSZP, amikor nem törődve a döntés körülményeivel és következményeivel, a parlamenti bizottsági pozíciók elosztása körüli vitában belement egy olyan kompromisszumba, amely után ma – Szanyi Tibortól Cser-Palkovics Andrásig - szinte mindenki a szocialistákat hibáztatja. Pedig lényegesen jobban is kijöhettek volna ebből a csapdahelyzetből, mindössze annyit kellett volna tenniük, hogy kivételesen nem a (kvázi-)kétpárti szerkezetben többé-kevésbé hatékonyan működő hatalmi szempontokat és a zsákmány-elvet részesítik előnyben (azaz nem azt nézik, hogy mi az, ami reálisan megszerezhető), hanem arra figyelnek, hogy ebben az új többszereplős politikai térben milyen hatása lehet döntésüknek. Úgy tűnik, a megszokás tényleg ennyire nagy úr.

(Fotó: Index)

Könnyű helyzetben vagyok, mert Stumpf András minden lényegeset megírt már, ami ebben a tárgyban elmondható. Érdemes elolvasni az egész cikket, most csak egy rövid részletet idézek: „Pedig megtehette volna azt is, hogy nem tárgyal, csak közli, mit szeretne, aztán ha nincs megállapodás, úgyis a parlamenti többség, azaz a Fidesz dönt. És akkor megint ott pattogott volna a labda. Ha ráadásul nem adtak volna elnöki posztot az MSZP-nek, arra hivatkozva, hogy a lehetőségük megvolt tárgyalni, de ha nem akartak, magukra vessenek, még a diktatúramaszlag is előjöhetett volna, összevont szemöldökkel rámutatva a Fidesz által állított csapdára, meg persze arra, hogy az elvek azok elvek, fontosabbak a bizottsági elnökségnél is, stb.”

Valóban: ha az MSZP delegációját nem hagyta volna cserben a politikai érzéke, ma a Fidesz feje főhetne, hogy mit tegyen a pénteki első parlamenti ülésen. A szocialisták azonban megtették azt a szívességet, hogy önként elvitték a balhét; így aztán nem alaptalanul keletkezett az a látszat, hogy a Jobbik az MSZP hathatós közreműködésével kaphatja meg a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját. Hiába érvel most – tartalmi értelemben helyesen – az MSZP azzal, hogy a Fidesz és a Jobbik hozta őket döntéskényszerbe (előbbi azzal, hogy zárt étlapot nyújtott át az ellenzéki pártoknak, utóbbi pedig azzal, hogy erről az étlapról ragaszkodni látszott a két legfinomabb falathoz), ez az argumentáció ugyanis nem ad magyarázatot arra, hogy miért fogadta el a párt ezt a helyzetet, és miért segítette elő a Jobbikkal való megállapodást.

Nem mintha ellenkező döntés esetén sokkal könnyebb lenne az MSZP helyzete: ha tegnap miattuk hiúsul meg az egyezség, most a rugalmatlanságuk és a pozícióéhségük miatt kellene magyarázkodniuk. A szocialisták azonban egyszerűen nem vettek tudomást arról, hogy a könyököket jó erősen kikezdő fasisztázás után számukra nem lehet választható alternatíva a Jobbikkal való alkudozás, mert ezt nem csupán politikai ellenfeleik fogják felhasználni ellenük, de még saját – elhatárolódásra kondicionált - híveik is nehezen bocsátják meg.

x x x

Ma reggel ugyanerről: MTV Ma Reggel.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr761997364

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megérkezett a csizma az asztalra 2010.05.14. 14:29:52

... és jó sárosan, ahogy azt várni lehetett. Közbeszéd tárgya, hogy a Jobbik, kihasználva a szocialisták töketlenségét (mohóságát?) és a Fidesz cinikus távolságtartását, rátette a kezét arra a két parlamenti bizottságra, amelyeket konven...

Trackback: Lendvai Ildikó vs. sánta kutya 2010.05.13. 08:33:10

Az MSZP össze van zavarodva: nem tudja, hogy most kinek is legyen az ellenzéke. A sajtó pedig folyamatosan kihátrál mögüle. Így bukhat el még Lendvai Ildikó is. (Fotó: Magyar Hírlap) Csak lassan kezdjük átérezni, hogy micsoda változások történnek Mag...

Trackback: Hülye vagy, MSZP? - Piroslap 2010.05.12. 17:22:24

A Fidesz nem hozta könnyű helyzetbe az ellenzéki pártokat a parlamenti bizottságok elnöki posztjaival. Nem elég, hogy a szokásjog alapján az ellenzéknek járó külügyi bizottsági elnökséget megtartotta a Fidesz, mindössze kettő  erősebbnek számító b...

Trackback: Már megint nem kicsit. Nagyon. 2010.05.12. 16:53:22

Sokan, sokfelé kielemezték már azt, hogy milyen a csillagok milyen fatális konstellációja kellett ahhoz, hogy a Jobbik kaphassa a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöki posztját. A többség - még az MSZP-n belül is - úgy gondolja, hogy a szocia...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ssi 2010.05.13. 10:06:32

@lüke: "pohár víz" - egy kommentelőt idéztem, - számomra így is kifejező

@Sir Kommentor: amúgy igazad van, sokan sárosak
"törvényesen járt el az mszp" - kizárólag a mostani témára reagáltam: még péntek előtt döntöttek, s bejelentették: NBB-elnökség odaadása a Jobbiknak

ssi 2010.05.13. 10:15:22

......
mesélik: USA, Anglia stb. az a fontos, mit tud a diák - Magyaro. mit nem
javulnak picit a magyar gazdasági mutatók - fidesz szerint csak romok
V.G. mellényben - O.V. kordont bontott
pártegységben az erő - különvéleményesek hangja (Gy. F., Szanyi ....)
partvonalról: lehet más a politika - pályán: kissé passzívan, csendesen
meghirdetik az országos rendet, a haza méltóságát - az ország házában megzavarja a rendet és a méltóságot
nem tetszik a diák, megszégyenítjük - nem tetszik a tanár, megverjük
stb.
....
sok minden lehetne más...

CSENDES 2010.05.13. 10:21:06

@manyike:Már megbocsáss, de hozzászólásod elégzűrzavarosra sikerült. Nem idézném,mert nincs mit, ugyanis értelmezheteltlen. Olvasd át, s alakíts át kérlek, mert érdekel, de nem értem. Pl mit nem javulnak picit....

sztd 2010.05.13. 10:22:43

@Ordnassac: A véleményedet csak jogi értelemben tudom elfogadni. Politikai vagy erkölcsi értelemben már megállapodtak. A sajtó is gyakorlatilag így írta le az eseményeket.

No mindegy. Ahogy elnézem, a Jobbik simán belemehet, hogy a költségvetési bizottságot felcserélje a nemzetbiztonságival. A vége az lesz, hogy ő lesz a leg kompromisszumkészebb politikai erő. :)

Az egészből viszont arra következtettem, hogy az LMP ezzel a manőverrel sokkal inkább hiteltelenítette magát, mint az MSZP. Lehet, hogy tévedek, de nekik kb. ez az első politikai cselekedetük, és hát... többet vártam volna. Még be is nyögik, hogy az LMP abban a hiszemben fogadta el azt, hogy csak egy bizottsági elnöki posztot kapnak, hogy a "nemzetbiztonsági bizottság elnöki tisztét a szocialista párt meg fogja kapni".
Magyarul remélték, hogy az MSZP az ő elképzeléseik szerint fog alkudozni. Ha így is van, hihetetlen, hogy ezt még reklámozzák is!

@DexterMorgan78/Séfbácsi:
Érdekes a meglátásod. Nekem eddig az volt az érzésem, hogy a plenáris ülés a " pluszpénzes melegedő"-k, illetve a balhézóhely, és a bizottságokban folyik az érdemi komoly munka.
A plenáris ülésen csupa olyan dologról döntenek, amiről nem tudnak semmit, úgy, hogy a frakcióvezető bekiabálja, hogy "igen"/"nem", míg a bizottságba olyan kerül, aki legalább a 4 év alatt elmélyedhet a témában, és saját véleményt formálhat amivel a pártét befolyásolhatja.

tölgyes 2010.05.13. 10:32:59

@brazileiro: Az egyeztetés ötpárti fóruma a plenáris..Mert tudja a plenáris ülés nincs fenntartva az OGY plenáris ülésének kizárólagos használatára..És a hozzászólásomban nem írtam azt, hogy az OGY plenáris ülése...:))
A magyarázatot azért adtam,hogy megértse: én az Ön megszokásától eltérően használtam a szavakat... vagyis a Jobbik az LMP, MSZP külön is egyeztethetett volna. Volt rá majd egy hetük.. akkor az egyeztetések plenáris ülésén a nyilvánosság előtt nem kellett volna égetni magukat ..

Ordnassac 2010.05.13. 10:39:33

@sztd: ebben sem értünk egyet, ahogy elnézem. Az igazából szubjektív és jelen körülmények között nehezen definiálható erkölcsöt ki is venném az egészből. A politikainál egyetértenék akkor, ha több nap telt volna el a megállapodás óta és az LMP csak utána kezd el nyammogni. Szerintem az LMP nem hiteltelenítette el magát, mert próbált megoldást adni. Hogy az milyen, az megint más kérdés. Azt hiszem ez marad véleménykülönbségünk. :-)

@ladislaus: legalább tud vicceket mesélni, az is valami...

@lüke: úgy is mondják (átvettük a német "Sturm im Wasserglas" szólást). ;-)

panelburzsuj 2010.05.13. 10:48:06

@Ordnassac:

Sturm im Wasserglas: az mi? Úszószemüvegben rohamozunk? :)

Ordnassac 2010.05.13. 10:49:28

@panelburzsuj: "Vihar a vizespohárban" a tükörfordítása a szólásnak, de az általad megadott verzió is tetszik. :-D

ssi 2010.05.13. 10:53:11

@CSENDES:
- köszönöm az érdeklődésedet - soronként más-más témára célozgattam
- (főleg politikai) életünk "apró"(?) ellentmondásaiból próbáltam szemezgetni
- mert (mélyen) hiszem, hogy semmi nincs ok nélkül, hogy a pozitív gondolkodás, a legalább az icipici jó megkeresése is, (majdnem) csodát tehet a kiegyensúlyozottabb (nem kettős mércéjű) szemlélet mellett

így tehát hiszem, hogy kimondottan jót tenne az emberek lelkének, s
- pl. nem csorbulna a fidesz tekintélye, elszántsága sem, ha nyíltan tudna örülni az idei hiány, GDP, külkermérleg kicsit is javuló adatainak, de további és nagyobb sikereket ígérne
- pl. a gyerekek kiszolgáltatottsága a média híreknél sokkal szélesebb mentálisan (pl. pikkelő tanár, agresszív szülők), s ez is megoldásra vár
stb.

SiKom 2010.05.13. 11:01:02

@[nev]:
"éppen azt mondom, hogy egy szociknak nincs könnyű dolguk kormányon. "

Szerintem a szociknak nagyon könnyű dolguk volt kormányon.
1. Osztogatni az inaktívaknak -- ez nem volt gond
2. Lopni -- ez sem volt gond
3. Adót emelni -- ez sem gond

Az aktívak pedig kit érdekelnek? Úgyis kevesebben vannak, mint az inaktív szavazók.

zoli87 2010.05.13. 11:12:11

Jakab István OGY alelnök lesz...???

amipud 2010.05.13. 11:15:10

A jobbik a lehető legjobban taktikázott!
Vona már a kezdetektől mondta, hogy a Nemzetbiztonságot és a költségvetést akarják elnöki pozícióban és az alkotmányügyit alelnökbe. Ebből a tervből kettő sikerült és ez elég jó arány..
És az evidens volt, hogy az NBB és a költségvetés elnöki széket egyszerre nem szerezhetik meg, de egyiket biztosan igen.
A szocik pedig nem sziveségett tettek a jobbiknak hanem beadták a derekukat. Költségvetést mindenképpen akarták ezért lemondtak a nemzetbiztonsági és az alkotmánügyi alelnöki székről.
Azt pedig ne gondolja senki, hogy egy harmadik erő aki alig maradt le a második erőtől ne kapja meg az NBB vagy pedig a költségvetést. Ha egyiket se kapja meg a jobbik akkor 2014-ig az év mindennapján lehet fidesz-mszp koalícióról ordibálni. Azt már a fidesz se tudná kimagyarázni és ezért nem is kockáztatják azt szerintem.
Az LMP meg nem tudom mit ugrál a 7%-kával. Örüljenek, hogy kaptak egy környezetvédelmi elnöki posztot ilyen piti eredményel ( még annyi se kellet volna nekik)

Ordnassac 2010.05.13. 11:18:28

@amipud: halkan megjegyzem: a MIÉP is kapott 1998-ban és az MDF is 2006-ban. Egy kijárt nekik.

zoli87 2010.05.13. 11:21:38

Ez aranyos, ezért nem fog történni semmi:

"Ha a többi frakció a tárgyalások újranyitása mellett döntene, és azt kérnék a Jobbiktól, hogy mondjon le a nemzetbiztonsági bizottság vezetéséről, akkor a Jobbik az LMP-től a fenntartható fejlődés, míg az MSZP-től a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnöki székét kérné."

www.hirszerzo.hu/cikk.a_jobbik_ragaszkodik_a_nemzetbiztonsagi_bizottsag_vezetesehez_.150772.html

Ordnassac 2010.05.13. 11:24:35

@zoli87: köszi! Ez azért meglep.

Amúgy mailed érkezett.

Ordnassac 2010.05.13. 11:25:47

@zoli87: a Jobbik megint visszaesett a froclizó stílusába. Nem túl hasznos szerintem, de ők tudják.

[nev] (törölt) 2010.05.13. 11:42:49

@Sir Kommentor:
oké, feltéve, hogy tisztességesek akarnak maradni.

[nev] (törölt) 2010.05.13. 11:52:48

@CSENDES:
oké, várjuk meg. nem azt mondom, hogy nem lehet egy fillér nélkül adósságot rendezni, mert nyilván lehet úgy, hogy egyszerűen átütemezed. és nem kerül most egy fillérbe sem. ezt lehet úgy kommunikálni, hogy a "most" szót kihagyják a sajtóközleményből. magyarul: hazudnak. török gábor meg tapsol, és két gyerekfürösztés között leírja, hogy micsoda kommunikációs teljesítmény mindez, a gyereke nyakába varrják ezt az egészet. de nyilván majd ők is hazudnak, és akkor az unokáikra tolják. és ezt vég nélkül lehet elvileg folytatni. csakhogy a dolog szerintem nem ilyen egyszerű. nekem erős a gyanúm, hogy árstabilitás, árfolyamstabilitás, és állami adósságrendezés nem létezik egyszerre.

tegyük fel, hogy az állami adósságrendező központ sikeres, és ez átváltás egyáltalán nem kerül pénzbe, egy jelentős társadalmi csoport úgy jut többlet jövedelemhez, hogy az aláír egy szerződést. oké. ebben az esetben nincs árstabilitás, hiszen mindenki át fogja váltani a hiteleit, nem csak az, aki rászorult. és ezt az esetet feltételeve a politika kénytelen lesz az átváltásba belemenni, hiszen ez neki ez egy fillérbe sem kerül, legfeljebb az adósságot tovább kell majd törleszteni. de azt jelen állás szerint amúgy is a végtelenbe törleszti, szóval akkor meg mi a probléma. és közben meg egy jelentős, és aktív társadalmi csoportok jól járnak. felfogom ezt az érvrendszert. csak mindez inflációt gerjeszt, sőt könnyen lehet, hogy erre a többlet jövedelemre megindul áruhitelezés, nem kell annyit lakás törlesztened, akkor mit tudom én vegyél egy új mosógépet. és ez társadalmi feszültségeket kelt. van 1 millió bar listás. azok is azt fogják mondani, hogy segítsék meg őket is. ez 1 millió biztos szavazó az ellenzéknek. feltételezve, hogy az deviza adósságrendező program sikeres. persze ettől még a kormány többség megmaradhat, de a balolal mozgástere megnő.

vegyük a másik eset. az deviza adósság átvállalása mégsem ilyen sima ügy, mert az átváltásból adódó terheket legalább részben az államnak magára kell vállalnia. ebben az esetben az árfolyam nem lesz stabil. hiszen az államnak rövid távon magasabb terheket kell viselnie a jelenleginél. persze mindezt ellensúlyozhatja egy imf mentőcsomag, csakhogy azt valamikor szintén el kell kezdeni törleszteni. lehet, hogy csak a következő kormányciklusban, sőt az is lehet, hogy soha, mert az államadósságot részben elengedik, vagy megfelezik. mert másképp nem tartható fenn a világ pénzügyi rendszere. ez bankok beszopatása esete. csakhogy ezt ha én átlátom, akkor vélhetően akárki, és ekkor a hitelezés leállhat.

ezzel együtt nem állítom, hogy nem lehet ebből jól kijönni. szerintem a lakosságnak non profit volna szabad kölcsönöket adni. a gazdaság akkor stabil, amikor a lakosságnak, és az állam is nettó megtakarításai vannak. és minden kölcsönadott forintra, vagy eurora van fedezet. a vállalatok természetesen ettől függetlenül eladósodhatnak. és a beruházásokhoz lehet hitelpénzt generálni. mégpedig annyit, amennyinek a visszafizetésére a tőkepiac garanciát vállal. az államot ebből az ügyletből el kellene felejtni, és a hitelpénz generálás jogát az unió kezébe kell átadni. csakhogy erre a rendszerre úgy kell átállni, hogy a társadalmi igazságosság lehetőség szerint ne sérüljön.

ebben az esetben egyszerűen azt kellene tenni, hogy az önkormányzatok rendeletekkel szigorítják a kilakoltatást, akár időbeli, akár számbeli korlátokat előírhatnak, és abban az esetben a bank a zálogjoggal nem tud mit kezdeni, tehát kénytelen az adóssal valamilyen alkut kötni. és az egészből kimarad az állam. ugye ez a legfőbb liberális jogelv. az állam nem szól bele a piac, és különösen nem szól bele a tőkepiac működésébe. hanem ezt a helyhatóságokra, és a nemzetközösségre bízza. tartok tőle, hogy a liberálisoknak ebben igazuk van.

2010.05.13. 12:27:04

@Közöd???: "Tévedsz ha azt hiszed csak a politikai elit számára van tétje ennek a játszmának, itt a tét az ország megmaradása vagy sem és per pillanat ebben vesztésre állunk, a jobbik helyzete mindenféle magyarország ellenes akár erőszakos fellépésre is legitimációt nyújt. Ez a szlovák politikusok megnyilvánulásaiban erőteljesen érződik."

Te ugye nem vagy náci? Mert hogy van néhány szélsőjobbos szlovák politikus, aki valóban rühelli a magyarokat és mindent, ami velük kapcsolatos, de azt állítani, hogy szlovákia majd megtámad minket, mert a Jobbik...Persze, ha rajtad múlna, ki is nyírnál minden Jobbikost ezek szerint, mivel szerinted az élethez sincs joguk. Kicsit gondolkodhatnál, mielőtt leírsz valamit.
Bár nem tudom, miben állunk vesztésre, de ha nyerésre állnánk ugyanabban a kérdésben, akkor már jó lenne? Akkor már éltetnéd a Jobbikot is?
Félreértés ne essék, én nem vagyok a Jobbik ellen, csak az ilyen primitív kijelentéseken akadok fenn.

2010.05.13. 12:36:16

@Schindler Pistája: Nem kellene bizonygatni, hogy a Jobbik szimpatizánsai zsidóellenesek, mert kihasználják. Ha hülye valaki (Közöd), akkor bíráld ezért, de ne mondd, hogy menjen vissza Tel Avivba, meg ilyenek! A hülyeséget le lehet itt szürni, a zsidóságot már nehezen lehet bizonyítani, szerintem felesleges is ezzel foglalkozni. Én támogatom a Jobbikot a parlamentben, de nem szeretnék csalódni sem bennük, sem az őket támogatókban.

CSENDES 2010.05.13. 12:51:12

@[nev]: Kedves" levelező-partnerem". Elnézést, hogy ily hosszúságú leveledre egyáltalán nem reagáltam, de éppen tárgyalásban voltam düledező kerítésem okán,s próbáltam megfűzni a vállalkozót, hogy oldjuk meg. Annyira félnek ugyanis a vállalkozók, hogy szinte 2 hónapja keresek vállalkozót és nem jelentkezik senki a gazdasági válság ellenére.
Amúgy annyit szeretnék reagálni a felvetettekre, hogy Róna nagyon szépen leírta (elbeszélte) a gazdaság helyzetét, nem hinném, hogy hazudni óhajtott volna, s ráadásul egyértelműen állást foglalt Matolcsy mellett, meg kell csinálni. Hidd el én igazán nem vagyok Fidesz-párti, de ha közgazdászok azt mondják meg lehet csinálni, ráadásul azt állítják,nem kerül semmibe, a legkevesebb, hogy megvárom, míg az érveiket kifejtik. Hát erre mondtam, hogy várjuk ki a tanulmányt, addig ne fanyalogjunk, ne elemezzünk.

zoli87 2010.05.13. 13:19:07

Staudt Gábort gondolja a Jobbik a nemzetbiztonsági bizottság élére:

mandiner.hu/cikk/20100513_megvannak_a_jobbikos_bizottsagok_elnokei

panelburzsuj 2010.05.13. 14:35:20

"a kávé nem pálinka"

hetivalasz.hu/itthon/mi-tortent-vona-gabor-nem-kapott-levegot-29265

(Egy nappal az új országgyűlés megalakulása előtt mindennek jelentősége lehet ... )

zoli87 2010.05.13. 14:43:58

@panelburzsuj: Hát igen, ez egy fontos hír :D

zoli87 2010.05.13. 15:05:23

@zoli87: MTI szerint mégse:

"Az MSZP-frakció aláírja a bizottsági struktúráról szóló politikai megállapodást - döntött hosszú és éles vita után név szerinti szavazással a szocialista képviselőcsoport csütörtökön. Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP-frakció "különvéleményt" csatol a dokumentumhoz; az 59 tagú képviselőcsoport több, mint 5 órás vitát folytatott, mert a frakció egy része elfogadhatatlannak tartotta, hogy a Jobbik akár csak tagot delegáljon a nemzetbiztonsági bizottságba."

Ahogy gondolják.

ssi 2010.05.13. 15:19:12

NBB - dúl a vita, sok az ellentmondás, megy az idő, leköti a pártokat, a médiát, vádaskodás, káröröm, kiderült, meg sejthető csapdák, minden van

- 5 párti megbeszélés kezdődött, ahol senki nem kötött ki előre feltételeket
- fidesz az ellenzéknek szánt bizottságokat átadta megegyezésre
- mszp az NBB-t átengedte a jobbiknak - csak szóban

Mi van akkor, ha az mszp tudta, hogy téma lesz ebből, csak tesztelni akarta, hogy honnan, s mekkora, hiszen nincs aláírva, s lehet, hogy pénteken mégiscsak a fidesz-kdnp-nek kell majd végül döntenie

zoli87 2010.05.13. 15:25:43

Kövér nem lesz sem OGY alelnök, sem bizottsági elnök, sem bizottsági alelnök. Fura.

lüke 2010.05.13. 15:58:53

@Ordnassac:
így így
s ha paranoiás szociálista lennék, feltenném kérdést ,
miért volt MOCKBA-ban?

lüke 2010.05.13. 16:02:31

@ubul2000:
aha :)
Thyssen Bornemissza is attilában járt:)
en.wikipedia.org/wiki/Baron_Hans_Heinrich_Thyssen-Bornemisza
Francesca meg bugyi né' kül:)

lüke 2010.05.13. 16:09:36

@[nev]:
vas. Bod P.Ákossal volt egy interjú, jól lehúzta a Marx KKTE-n végzett közgazdászainkat:)
hiányos a tudásuk:)
ami igaz ,az igaz a 20 év free markettal nem jól bántak
a pénzt beszorították a bankjaikba-meg off-puff shore-ba:)-
így azután rendesen fékezték a gazdaságot-hogy nekik jó legyen-most meg rimánkodhatnak a válságnak:)
(z az én véleményem,nem BPÁ mondta)

lüke 2010.05.13. 16:11:14

@zoli87:
letűnt párt, letűnt vélemény
nincs szavuk, verhetik nagyra a habot

lüke 2010.05.13. 16:14:15

@Ordnassac:
nézz csak utána
szerintem atilla- a régi írásmódddal, megnéztem a wikin attilának írja,de ez a régi írásmód épp a megkülönböztetés volt a személynévtől

roka 2010.05.13. 17:16:37

Úgy látszik, hogy senki nem emlékszik az Öszödi beszédre, hogy Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy nem azért kell MSZP-snek lenni, hogy ebből valaki életfogytig megéljen, hanem lehetnek más célok is. Teljesen véletlenül ez a szöveg kiszivárgott de a mai MSZP-sek agyába nem szivárgott be. 4-5 évet vitatkoztunk hülyeségeken itt a nemzeten belül (népszavaztunk), egy milimétert nem jutott előre az ország gazdasága, azért nem, mert itt ebben az országban nem kormányzás folyik, hanem ahogy Orbán Viktor megfogalmazta az oligarhák kiszolgálása. 20 éve. Mivel az Öszödi beszéd a többi politikai párt prominens képviselői agyába sem szivárgott be ezért ott tartunk ahol!
Ezt a blogot jobb és bal oldaliak olvassák és kommentelik, de én egyik pártot sem szeretném (A) én egy ilyen utopiszikus álmot szeretnék: jobban élni, és a gyerekeimnek jobb életet biztosítani mint az enyém. Na, ha ezt valamelyik párt teljesíti akkor rájuk kéne Rájuk fogok szavazni 4 év múlva. Mindenkinek további jó egészséget a következő 40 évre!
Nem érdekel, hogy mi van a pártokkal. (Egyikkel sem!)

roka 2010.05.13. 17:23:38

Rendszerváltó politikánk lényege:
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

jeangabin 2010.05.13. 17:31:30

Megnéztem Szanyit az m1-en...
A FIDESZ tehet mindenről, hiszen a Jobbikot ki kellene zárni eleve minden bizottsági elnökségből, mert Európában sehol nem osztanak nekik lapot, tessék semmisnek venni a megállapodást, Kedves Fidesz, ez így nem jó, ez így nem EU!

Hiba1: Szlovákiában egy kvázi Jobbik kormányoz, szarja le Európa, miként a Meciar-féle első érát is szarták le. Ugyanakkor és ugyanúgy vették föl őket az EU-ba... Nem bizottság élére lettek kinevezve, hanem KORMÁNYOZTAK ÉS KORMÁNYOZNAK!

Hiba2: Miért csak most jönnek elő ezzel, hogy a Jobbikot ki kell rekeszteni? Miért nem rögtön pampogtak, amikor a számokkal dobálózott mindenki, hogy milyen arányban jusson bizottságelnöki hely? Mentek a számok, hogy 2-2-2, 3-1-2, 2-3-1, stb.
De a 0, azaz a NULLA sehol nem szerepelt, hogy hát az a Jobbiké, mert nekik nem jár, mert ők nácik...
Most ébredt csak föl bennük a náciveszély-érzet, hogy totál elcseszték ŐK, és nem más helyettük, hiszen ők mondtak le a Jobbik javára.
Eddig miért nem nyekeregtek, mondjuk a tárgyalások megkezdésekor, hogy ők a Jobbikkal eleve nem is számolnak, és fogjunk össze, rekesszük ki őket, egyetlenegy bizottságelnöki helyet sem kaphatnak?
Tibikém, hát miért nem?
Miért voltatok csöndben?
Miért csak most kiabáltok?
Miért adtátok oda nekik első füttyre azt a bizottságot?
Orbán megvuduzott titeket a szomszéd szobából... A mocskos állatja!

bariga 2010.05.13. 18:33:02

Az MSZP most jobban tenné, ha hallgatna, úgyis padlón vannak. Csendben várja meg mit kezd a Fideszsaját emlőin nevelt kedves csecsmőjével, a Jobbikkal. Oldják meg ők a problémát, akik generálták

hoplita 2010.05.13. 18:46:43

@Sir Kommentor:
Dehogy érzi....seggfej ő ahhoz, rettegni, meg itt kínlódni szeret.
Manyikével, meg bár brokival egyetemben....

De imádom olvasgatni a fröcsögésüket...:))))

hoplita 2010.05.13. 18:50:02

@flugi_:
Mennyél, rettegjél egyet a blogodon....maj' követnek a tömegek is, csak addig állj vívóállásba'.:)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.05.13. 19:31:20

@hoplita: igazán megtisztelő ez a személyes figyelem, mivel érdemeltem ki? :)

Azt meg sem kérdezem, miből gondolod, hogy rettegnék :D

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.05.13. 19:40:46

@bariga: A jobbik a szocik kreálmánya, de csak átvitt értelemben, a szar kormányzásnak köszönhetően :)

ssi 2010.05.13. 20:26:20

@hoplita: Szia!
"seggfej, retteg, kínlódni, broki, fröcsögés" - idéztelek, ezek tűntek a legfontosabb szavaidnak az alig 3 sorból (18.46.43)

tudnád bővebben és érthetőbben is?
ha már sértegettél (ez az érzésem),
érdekel az a skatulya, ahová engem is beraktál,
de talán nemcsak Neked van igazad

Ordnassac 2010.05.13. 20:39:58

@lüke: a ruháról beszéltem, nem személyről, így nem értem, hogy mire gondoltál.

Ordnassac 2010.05.13. 20:45:54

Hazaérek, erre mit látok? Staudt Gabika lesz a nemzetbizt. bizottság elnöke. Önimádóbb embert nem sikerült találni erre a posztra?

Talán érthető lesz a reakcióm, ha elmondom, hogy Staudtot honnan ismerem: az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar HÖK-elnöke volt egy ideig... Komoly három évvel idősebb nálam. Nagy szakértelme lehet e területen. Ahogy Szekeresnek a költségvetési kérdésekben...

szbi 2010.05.13. 20:46:21

A Kossuth Rádió remeket alakított demokráciaügyileg. A nemzetbiztonsági elnökségi vita kapcsán nem mondta be, hogy a Jobbik hajlandó az MSZP-től átvenni a költségvetési, és a szintén hörgő LMP-től a fenntartható fejlődési bizottsági elnökséget, ami csak úgy lehetséges, ha a nemzetbiztonságira és az ifjúságira nem tart igényt. Tehát utóbbiakról lemond.
Remek húzás Vonáéktól. De a kórus már beindult, különösen, hogy a jelöltek neve előkerült. Most már az MSZP-nél a labda, az a hülyeség, hogy ne kaphasson egy helyet sem a Jobbik a Nemzetbiztonságiban, nyilván csak a kaki szétmázolása saját képükön.
Most így néz ki a helyzet: az MSZP és az LMP felelős a jobbikos elnökség miatt, ha lesz. Ha nem, igen kínos árat kell fizetni érte. Jellemző: az MSZP a pénzosztó hírforrást fontosabbnak tartja, mint a titkosszolgait. Az LMP-ről pedig kiderül, hogy koránt sem az egyedüli zöld erő a parlamentben. Tudniillik a Jobbikban van egy erős zöld politikusi csoport, ha nem tetszettek volna észrevenni.
Az egész buliból csak a Fidesz és a Jobbik jöhet ki jól, - feltéve, ha a média kisebb lángon hazudozik és hallgat el. De még talán azzal együtt is.

marhaszív 2010.05.13. 20:56:53

nem értem, hogy az mszp-s képviselők miért vannak egyáltalán szabadlábon és ráadásul a parlamentben(?), ti. hogyan hozhatnak törvényeket köztörvényes bűnözők és bűnpártolók. akik ilyen figurákat szavaztak be a törvényhozásba, azok szintén bűnpártolók és sitten a helyük.

tölgyes 2010.05.13. 21:04:04

Még Kálmán Olga is nekiment az MSZP-nek. No nem védte a Jobbikot csupán őket - mármint az MSZP-t - hibáztatta azért, hogy a Jobbik elnököt adhat a nemzetbiztonságiba. Ma is felolvasta, hogy az ajánlatot az MSZP tette.

Változatlanul az a véleményem, hogy az MSZP-LMP kezében volt a megoldás kulcsa, de az MSZP nem volt hajlandó az előzetes egyeztetés kezdeményezésére... Most hiába sirdogál, csak az a baj, hogy az ország becsületét megrugdossák.

lüke 2010.05.13. 21:15:32

@Ordnassac:
én is:)
a ruha : atilla
s a név, keresztnév:Attila

panelburzsuj 2010.05.13. 21:22:46

@Ordnassac:

Gazsó Ferenc

Lezsák Sándor

Lányi András

Neten császkálván pont egy olyan felhívásba botlottam, amit ez a három derék, köztiszteletben álló férfiú írt alá teljes egyetértésben.

Vajon ők milyen arcok lehettek Staudt német kisebbségi önkormányzati képviselő úr korukban, milyenek Staudt HÖK-elnök úr korukban, és milyenek Staudt nemzetbiztonsági bizottsági elnökjelölt úr korukban?

2010.05.13. 21:24:39

Ostoba az MSZP, nem vitás. Ekkora ziccert kihagyni! Vonának meg elemi érdeke, hogy a disznóságaikat ne teregesse ki a bizottság.

Ugyanakkor -ez most jutott az eszembe - amikor a Jobbik gárdájának neki esik Pintér pribékjei, lesz aki hangosan óbégat majd, és akkor jobb, hogy nem a szoci párt van a bizottság élén. Elalusszák majd azt is...

Mesterházy alulmúlja nagyon a várakozásaimat...Szegényke, olyan, mint egy báb...

ubul2000 2010.05.13. 21:26:47

Azért a Fidesz máris nekiment a Jobbiknak, felrúgva a 90 óta fennálló szokásjogot, hogy a legfiatalabb képviselő olvassa elő az esküt. (Anno Zuschlag ellen nem volt kifogása a Fidesznek)
Tartok tőle, hogy a bizottságosdinál is semmibe veszi a szóbeli megállapodásokat, és saját maga fog dönteni.
Holnap meglátjuk...

tölgyes 2010.05.13. 21:29:24

@Ordnassac: Nem akarom védeni ezt a jámbor Jobbikost, de a politikához politikusnak kell lenni és nem nemzetbiztonsági szakembernek..Ezért van az, hogy politikusok olyan sokféle szerepet el tudnak játszani.Ha valaki jó politikus, akkor jól tudja eljátszani. Ha nem jó, akkor nem jól..

tölgyes 2010.05.13. 21:31:36

@ubul2000: Anno Zuschlag nem volt még büntetett... és a Jobbik a fideszt támadta végig a választások előtt. Már jobban támadta, mint az MSZP-t. Ez érthető volt: onnan remélt szavazatot.. de elszámította magát.. inkább szavazatot vitt el tőlük.

Ordnassac 2010.05.13. 21:32:47

@tölgyes: @panelburzsuj: a felhördülésem azért volt, mert Staudtot ismerem személyesen, még kezdeti jobbikos korából, nem sokkal HÖK-elnöksége után és maradjunk annyiban, hogy nem a Jobbik legjobb embere.

Jómagam is fiatal vagyok, de én nem adtam volna oda 30 évnél fiatalabb személynek országgyűlési bizottságot. Így Kocsis Máté honvédelmi bizottsági elnöki tisztét is botrányosnak tartom.

ubul2000 2010.05.13. 21:34:10

@tölgyes: Szerinted Duró Dóra volt már büntetve?

Ordnassac 2010.05.13. 21:43:38

Na, Kósa veszi át Orbántól a párt napi ügyeinek intézését:

www.mti.hu/cikk/478212/

lüke 2010.05.13. 21:43:59

@ubul2000:
ez jó,
ez a culáger Zuslag:)

panelburzsuj 2010.05.13. 21:53:46

@Ordnassac:

Diszkréten arra akartam utalni, hogy

- minden kornak megvoltak a maguk törtetői, akik aztán bölccsé őszültek

- teccett volna a "rendszerváltó politikai osztály" olyan utánpótlást nevelni, amiben Zuschlagoknak és Staudtoknak nem érdemes ringbe szállni

Ordnassac 2010.05.13. 21:57:59

@panelburzsuj: reméljük, hogy Staudt bölccsé válik. Az utánpótlás kérdése szerintem külön posztot érdemelne, annyit lehetne róla írni.

Kelemen Csaba 2010.05.13. 22:04:13

@ubul2000: Zuschlag hm... tehát érdemes az esküt előolvasót szemmel tartani...

Félre a tréfát, nagyon megijedtnek tűnik az MSZP és az LMP is. Talán van rá okuk.

Ordnassac 2010.05.13. 22:05:40

A lüke által beírt cikkekhez egy történeti adalék:

Legfiatalabb képviselők az alakuló ülésen

1990 Glattfelder Béla (Fidesz)
1994 Botka László (MSZP)
1998 Zuschlag János (MSZP)
2002 Szijjártó Péter (Fidesz)
2006 Nagy László (MSZP)
2010 Dúró Dóra (Jobbik)

Azért Nagyon kívül a többiek elég sokra vitték...

2010.05.13. 22:10:44

@Ordnassac: azért Dúró Dóra még semmire se olyan nagyon...valakinek a neje, egyelőre...:)

lüke 2010.05.13. 22:11:53

2002-ben azt mondta az MSZP,
hogy a Fidesz, Orbán rosszul fogja viselni a vereséget
ehez képest, amit most alakítanak igazi felfordulás
dehát mindenki magából indul ki:)

tölgyes 2010.05.13. 22:14:50

@ubul2000: Ön hasonlította Z-hez nem én.

Ordnassac 2010.05.13. 22:15:36

@Letícia: pártszóvivő. Az is valami. Az megint más kérdés, hogy hogyan került oda.

tölgyes 2010.05.13. 22:17:27

@Ordnassac: Petőfi 27 éves korában halott volt.

Ordnassac 2010.05.13. 22:18:53

@tölgyes: nem is volt soha választott tisztsége.

tölgyes 2010.05.13. 22:24:59

@Ordnassac: Ugye nem akar nekem butaságokat beszélni:::)))Ha a magyar képviselők között egy volna ma olyan akinek hozzá (mármint Petőfihez ) hasonló politikai kvalitásai lennének...:::))én boldog lennék.
Egyébként én azon is meg voltam lepődve, hogy a 35 éves Lázár milyen éretten csinálja a frakcióvezetést.

ubul2000 2010.05.13. 22:26:35

@tölgyes: Én? Itt valami tévedés van. Én felvetettem, hogy Dúró fáj, Zuschlag nem fájt. Mire a válsz: ja, de akkor Zuschlag még nem volt büntetve. Értelmezés: Mintha Dúró már lett volna büntetve.
Szóval nem én hasonlítottam D-t Z-hoz.

tölgyes 2010.05.13. 22:31:55

@ubul2000: Ha Duró fáj, akkor írja azt és ne emlegesse Z-t, mert akkor máris hasonlít.. ráadásul a maihoz hasonlítja, mert mi már tudjuk, hogy Z-ből mi lett..elvileg pedig Z. lehetett volna rendes és tehetséges is.... akkor miért nem írt olyat aki rendes és tehetséges lett...:(

kenderesi (törölt) 2010.05.13. 22:32:50

klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=108546

Gyurcsány újabb bírálata

Gyurcsány Ferenc szerint elfogadhatatlanul rossz, hogy az MSZP-frakció többségi döntéssel a politikai megállapodás aláírása mellett döntött, mert ezzel akarva-akaratlanul megerősítik azt a látszatot, hogy tudomásul vesznek egy vállalhatatlan politikai szereposztást.

A volt kormányfő az úgy nyilatkozott: a rossz döntés hibás helyzetértékelésből és téves helyzetelemzésből származik. Hozzátette: a parlamentben nyilvánvalóan nemmel kell szavazni a Jobbik bármifajta részvételére a nemzetbiztonsági bizottságban.

Ordnassac 2010.05.13. 22:36:16

@tölgyes: politikai érzéke Petőfinek pont, hogy nem volt. Aki szimplán lehülyézi választóit (hisz indult választáson), az max. őszinte, de nem vall magas politikai képességekre.

Petőfi jó forradalmár volt.

tölgyes 2010.05.13. 22:37:02

@kenderesi: Gyurcsánynak ebben igaza van. Csakhogy az MSZP egyszerre akar kint-bent egeret fogni.

jeangabin 2010.05.13. 22:38:11

Egyszerűen képtelen vagyok fölfogni, mi folyik az Mszp-ben... Nem vagyok a hívük, de az már több, mint komédia, amit művelnek... Ingyen BKV május elsején, utána egy héttel odaadják a Nemz. Bizt. bizottságot a Jobbiknak, másnap kijelentik, hogy az nem lehet, hogy a Jobbiké legyen a Nemz. Bizt. bizottság...
Ezeknek totálisan elmentek otthonról, az tuti!
Gyanúm: a 2/3-os pofon után az agytröszt, a stratégák kicsit lelohadtak, stand by-ba tették magukat, hogy kifújják, ami történt, a párt pedig gazdátlanul, ad-hoc jelleggel sodródik.
Nem a stratégák, a boszorkánykonyha szakácsai keverik a lapokat, eszelnek ki taktikákat és praktikákat, hanem csak úgy történik minden... Ma ezt gondolja Lendvai és Mesterházy, ja, az mégsem jó, másnap tehát az ellenkezőjét mondják, a másik meg giga plakátkampányt követően bejelenti az utóbbi 20 év egyik legnagyobb marhaságát, és próbálja bizonygatni a bizonyíthatatlant, stb...
Amit az Mszp most művel, azzal totálisan megerősíti a tőle elpártolt szavazókban, hogy jól döntöttek, mert ez a társaság még az ellenzéki szerepre is képtelen, ahogy látjuk, nem hogy arra, hogy kormányképességet mutasson...
Úgy nácizni, hogy közben a nemzetbiztonságot odaadom a náciknak, másnap meg jajveszékelek, hogy a náciké a nemzetbiztonság...
Gréczy úr... Szigetvári úr... FERI!
Hát mi folyik ott?

Ordnassac 2010.05.13. 22:38:47

@kenderesi: az MSZP most kapkodva vissza akarja szerezni antifasiszta látképét. Azonban ebből a térden lövésből nem hozza ki egykönnyen magát a párt.

Ordnassac 2010.05.13. 22:42:38

@jeangabin: a frakció jelentős többségének kizuhanásával elvesztették a "szakmai" oldalukat. Lendvai, Gyurcsány, Mesterházy stb. nagypolitikát csináltak az utóbbi években és nem szakpolitikát. A belső egyeztetéseken úgy tűnik nem volt ott olyan emberük, aki felvilágosította volna őket a parlamenti szakmunka kérdéseiről, illetve adott szakterületen hozott döntések esetleges következményeiről.

Nem beszélve arról, hogy egyéni ambíciók is nagyban befolyásolták ezt a kérdést...

Lovastengerész 2010.05.13. 22:43:05

az odáig oké, hogy most mindenki ki van akadva hogy nemzetbiztonsági bizottságot kapott a jobbik, de vajon mijen bizottságot kellett volna kapnia ahhoz hogy ne legyenek kiakadva rajta?

tölgyes 2010.05.13. 22:45:19

@Ordnassac: A politikusi kvalitás összetett dolog. Petőfi azért nem lett képviselő, mert a leitatott és felheccelt tömeg megkergette, kevés híján agyonverte.. de ez nem az ő politikai kvalitásairól szól, hanem az akkori magyar viszonyokról.

Politikai kvalitásait mi sem jellemzi jobban, mint hogy tisztán látta és megfogalmazta azt, amire az országnak szüksége volt.. ha valamit a szemére vethet az az, hogy túlságosan is tisztán látta és nagyon is egyértelműen fogalmazott.

panelburzsuj 2010.05.13. 22:56:46

@jeangabin:

A három ellenzéki párt kapott hat bizottságelnöki helyet a Fidesztől. Akár a 2:2:2, akár a 3:2:1 leosztást nézzük, a Jobbiknak így is, úgy is "járt" két elnöki poszt - a Fidesz jóvoltából. (Nem vagyok abban biztos, hogy Sneider Tamás sokkal jobban mutat az ifjúsági bizottság élén, mint Staudt a nemzetbiztonságién - nemjobbikos szemmel nézve persze ... )

Azt azért érdemes megfigyelned, hogy az MSZP a különvéleményében nem azt mondja, hogy mégse legyen jobbikos elnöke a nemzetbiztonsági bizottságnak, hanem hogy ennek a bizottságnak jobbikos képviselő egyáltalán a közelébe se mehessen, azaz tagja se lehessen. Mivelhogy azonban ő szegény kis MSZP ehhez kevés, hát a nagyerejű Fidesz szavazatait kívánja a haza érdekében mozgósítani.

Vlaki itt mondot olyat, hogy ebből az egész helyosztósdiból a Jobbik és aFidesz jöhet ki jól, amásik kettő csak befürödhet. Ahogy elnézem: igazán sikertörténetnek legfeljebb csak a szóvivók könyvelhetik el saját pártjuk szerepét ebben a kutyakomédiában, bármi is lesz most már a vége.

Mert hogy a szavazók milliói nem erre a műsorra vágytak, abban egészen biztos vagyok.

jeangabin 2010.05.13. 22:57:42

@Ordnassac: A belső erózió is dolgozik, jahhh... Az eddig háttérbe szorított Szili-Szanyi-Karsai, stb.-féle népiesebb szocik éledése és az urbánusabb, neoliberálisabb irányultságú Gyurcsány-vonal közti törésvonal közt eltűnt a párt.
Mindenki nyomja magát, az meg, hogy a (még) közös zászló, ami alatt művelik mindezt, közröhej tárgyává válik, többedrangú kérdés.
Annyira rászoktak a koncért való marakodásra, hogy 19%-on sem tudnak mást csinálni. Most nem a köz- és állami vagyon a konc, hanem a belső hatalom.
Az ezért való küzdelem mellett, hogy egy Horváth Csaba ingyen BKV-t ígér, vagy hogy a Mesterházy lejattol a Vonával... Kit érdekel?
Biznisz van, bázeg, itt a konc, a többivel nem érünk rá foglalkozni...

szbi 2010.05.13. 22:58:23

Az MSZP nyilatkozata a Nemzetbiztonsági Bizottság dolgában: "A második pontban azt írták, a közérdeket veszélyezteti, ha a nemzetbiztonsági bizottságban olyan képviselők ellenőrizhetik a titkosszolgálatok munkáját és juthatnak titkos információk birtokába, akik maguk is nyíltan rokonszenveznek vagy kapcsolatot tartanak a titkosszolgálatok vizsgálati körébe tartozó tevékenységekkel. Ezért az MSZP nem fogadja el, hogy a Jobbik bármilyen szerepet kapjon a nemzetbiztonsági bizottságba." /N. B.: "bizottságban" a helyes alak itt. T. HVG! onnan a szöveg./

Ha jól tudom, a nemzetbiztonságiak feladata a szervezett bűnözés elleni harc is. Márpedig ebben a napvilágra került tények szerint az MSZP nyakig benne van /lásd: Hunvald et co./.
Következtetés: az MSZP nem lehet benne a bizottságban, mert "maguk is nyíltan rokonszenveznek vagy kapcsolatot tartanak a titkosszolgálatok vizsgálati körébe tartozó tevékenységekkel".

ssi 2010.05.13. 23:05:47

@jeangabin: mszp
- én is várom az ügy végét ... és még csak a 4 éves ciklus legelején vagyunk!
- kívülről követhetetlenek
Szerinted:
- a tárgyalók (L.I., M.A.) elvileg előre megfontoltan taktikáznak?
- tudták, hogy ügy lesz, s csak tesztelik a környezetet?
- új helyzet tele kérdőjelekkel, s puhatolják, hogy mire juthatnak?
- mi lehet párton belül? - egység nem látszik, a bizalom is megoszlik

jeangabin 2010.05.13. 23:11:39

@panelburzsuj: Nem az az igazi kérdés, hogy most mit mond az Mszp, hanem az, hogy eddig hogyhogy nem jutott eszükbe az aggályaikat szétkürtölni?
Eddig szó sem volt arról, hogy a Jobbiknak ne osszanak lapot, rekesszék ki őket, mint Európában mindenhol, stb.
Most hirtelen, hogy ÖNKÉNT ÉS DALOLVA lepasszolták a bizottsági elnökséget a náciknak, nagyon bölcsek és aggályosak lettek...
Miért nem addig szólították föl az LMP-t és a FIDESZ-t, hogy velük (MSZP) karöltve még csak esélyt se adjanak a Jobbiknak ahhoz, hogy elnököljék ezt a bizottságot, vagy hogy egyáltalán tagot delegálhassanak bele...?
Tegnap még nem volt kirekesztendő halálos veszély a Jobbik, egy szóval sem szóltak, hogy karanténba velük, de most, hogy totál egyértelműen nekik (MSZP) köszönhetően eme bizottság élére kerültek, zúgnak a szirénák és potyognak a könnyek, és persze megint ki és mi tehet erről: a Fidesz és a Zorbán...
Mert hát olyan helyzetet teremtett, hogy 3-2-1 vagy 2-2-2, és így a Jobbiknak mindenképp 2 elnökség jár.
Eddig miért nem nyivákoltak, hogy a Jobbiknak mindenképp 2 jut, és ez nem jó, nem EU-konform, mert nekik semmit sem szabadna?
Csináltak egy jó nagy baromságot, ekkora öngólt 100 éve nem rúgott magának párt a világon, és most kapálóznak, hogy hogy a fenébe jöjjenek ki belőle, hogy lehetne ebből is azt kihozni, hogy a Zorbán meg a Fidesz...

Ordnassac 2010.05.13. 23:14:51

@tölgyes: szerinte az országnak köztársaságra volt szüksége. Hogy abban a korban az mennyire lett volna sikeres, azt már sosem tudjuk meg, de a republikánus mozgalmak később lettek csak igazán erősek.

tölgyes 2010.05.13. 23:18:00

@Ordnassac: Trianon aspektusából nézve...:::((

Ordnassac 2010.05.13. 23:18:41

@cukicica: hogy semmilyen felhördülés ne legyen? Sport és turisztikai...

Amúgy a zaj lényegesen kevesebb lett volna, ha a Jobbik a költségvetésit kapja meg (szerintem a Jobbik jobban is járt volna vele).

Ordnassac 2010.05.13. 23:20:30

@tölgyes: az akkori nacionalista mozgalmak mellett nem biztos, hogy egy akkori Magyar Köztársaság meg tudta volna oldani a nemzetiségi kérdést... Ez viszont már a történelmietlen "mi lett volna, ha" kategóriája.

@mindenki: Mellesleg jelzem, új poszt van!

panelburzsuj 2010.05.13. 23:27:32

@jeangabin:

És ha pont ezt akarták a kacskaringózással? Hogy minél nagyobb zűrzavar és lárma kerekedjen? Hogy mégiscsak kirángassák valahogy a Fideszt a kuncogós "nesztek, osztozzatok" karosszékből?

Az MSZP sehogyse tudott volna jófiúként kimászni ebből a kondérból - hát úgy döntöttek, hogy akkor a többit is lerántják maguk mellé.

Üdv a politika világában.

jeangabin 2010.05.14. 07:10:51

@panelburzsuj:
Lehet, hogy így taktikáztak, de ez így is baromira visszafelé sült el.
A FIDESZ újrázást rendel el. És?
Jobbik mondja: ez diktatúra, irány az utca, molotov koktél.
Mszp mondja: de jó.
Fidesz 3 hét múlva csinál valamit, ami nem tetszik az Mszp-nek, Mszp mondja: diktatúra, túlhatalom, 2/3.

A Fidesz helyében hagynék mindent ugyanígy. Megfőztétek, egyétek. Szélsőséges párt a nemzetbizt. biz. élén? Az Mszp is az: szélsőségesen korrupt. Az egyik a karját emelgeti, a másik meg a közpénzt. Lehet hisztériázni fejhangon, de az, hogy a bizottság elnöke jobbikos, totálisan lényegtelen.

lookout 2010.05.14. 16:13:30

Hibázni a legokosabbak is szoktak, de csak a buták nem képesek beismerni és korrigálni. Az MSZP-é lesz a bizottság vezetése. Na ki az okosabb, Török Gábor vagy az MSZP?

Ordnassac 2010.05.14. 17:02:25

@lookout: Schmitt Pál és a Fidesz. Elérték, amit akartak. Az egész sajtó az MSZP hülyeségéről és a Jobbik vélt vagy valós nemzetbiztonsági kockázatairól beszél.

ssi 2010.05.16. 10:06:12

én tévedtem, T.G-nek és a kommentek nagy többségének volt igaza:
MSZP hibázott, rosszul taktikázott, rosszul gondolkodott, rosszul mérte fel a helyzetet s az ellenfeleket - s ekkora politikai múlt birtokában!

viszont, hogy a fidesz döntött, később ez leüthető labda lehet: ők megmondták előre, ha a jobbik kap helyet akkor....
süti beállítások módosítása