Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:01

A mai ülésen három, az új kormány megalakulását megalapozó törvényjavaslat együttes általános vitájával kezd a parlament, ám az izgalmasabb dolgok csak ezt követően jönnek. Megkezdődik ugyanis az Orbán Viktor által benyújtott, a Nemzeti együttműködésről címet viselő politikai nyilatkozattervezet vitája, amely kiváló alkalom lehet arra, hogy az ellenzéki pártok pozícionálják magukat, azaz megfogalmazzák az alakulóban lévő kormányhoz való viszonyukat és megmutassanak valamit ellenzéki stratégiájukból. Ez lesz az első lehetőség, hogy a parlamenti pártok egy vitában – ahol minden fél jelen van - általános politikai üzeneteket fogalmazzanak meg.

(Fotó: RC)

Miközben az előző bejegyzésben azt állítottam, hogy a nyilatkozat tartalmilag kevésbé érdekes, vitája mégis alkalmas lehet arra, hogy megtudjunk valamit az új parlamenti erőtérről. Többször említettem már: az új felállás sajátossága éppen az, hogy a korábbi kvázi-kétpárti szerkezethez képest (amelyben minden és mindenki a Fidesz-MSZP szembenállás alapján vált elhelyezhetővé és értelmezhetővé) most egy nehezebben kiszámítható felállás jött létre. Ebben az új parlamentben az ellenzéki pártok  kormányhoz és különösen egymáshoz való viszonya még kiforratlan, bizonyos értelemben szinte mindannyian közelebb állnak a kormányhoz, mint a másik két ellenzéki párthoz.

A mai vita választ adhat számos kérdésre. Érdeklődéssel várom, hogy a Jobbik vajon látszólag barátságosan – valójában azonban, ha egyedül teszi az ellenzék soraiból, a Fideszt némileg kellemetlen helyzetbe hozva – támogatja-e a tervezetet, avagy esetleg rátesz egy lapáttal: elégtelennek, túlzottan puhának minősíti, és ennél erősebb szövegre tesz javaslatot. Ma már kiderülhet valami abból, hogy a Jobbiknak ebben az új helyzetben a Fidesztől vagy az MSZP-től való távolság-e a fontosabb, illetve mi a politikai megoldásuk erre a kétségtelenül létező döntési helyzetre.

Hasonlóan izgalmas lehet az LMP reakciója. Elméletileg még az sem kizárt, hogy taktikai okokból támogatják a nyilatkozatot, bár lényegesen valószínűbbnek tartom annak elutasítását a párt részéről. Ebben az esetben viszont kérdéses, hogy milyen technikával akarja elkerülni az LMP – egyáltalán akarja-e - az MSZP-vel való egyetértés látszatát. Ha a Jobbik többé-kevésbé a Fidesszel tart a vitában, az LMP pedig a szocialisták mellé sodródik, máris létrejönne egy új bipolaritás. A tartózkodás esetleg segíthet, akkor viszont ott a „langyosokat kiköpi az Úr” problémája.

Talán legkevésbé az MSZP helyzete kétséges: a szocialisták számára rögtön itt az első alkalom, hogy a (leendő) kormánytöbbség legkeményebb ellenfelei legyenek, azaz az első számú ellenzéki párt szerepét játsszák el. A dilemma legfeljebb az lehet, hogy ezt milyen módon kivitelezzék, milyen ponton támadják Orbán nyilatkozatát és milyen formában tegyék ezt.

A politikai helykereső játék – a korábbiakhoz képest szélesebb pályán – ma tehát elkezdődik. S aztán jönnek az új lényegi törvényjavaslatok, többek között a parlamenti és az önkormányzati választási rendszer módosításáról, érdemes lesz figyelni.

x x x

Sajnos a tévé nem közvetíti a parlamenti vitát, de azért az MR5-ön hallgatható, követhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr312009856

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A tragikomédia folytatódik 2010.05.18. 09:28:35

"Az úgy kezdődött kérem szépen, hogy ő visszaütött..." - ez a szakállas poén jutott eszembe annak a kapcsán, hogy a Parlamentben a pártok tegnap úgymond vitáztak Orbán Viktor politikai nyilatkozatáról - már amennyiben persze a süketek pá...

Trackback: Centrumban 2010.05.17. 15:17:40

Horváth Csaba, aki már a második fordulót követő napon megkezdte a főpolgármesteri kampányát, a 168 órában Krug Emíliának (aki - ha jól sejtem - olvasóm) magyarázta a bizonyítványát, vagyis hogy miért is nem populista ígéret szerinte az, hogy ingyeness...

Trackback: (Párt)politikai nyilatkozat 2010.05.17. 14:05:48

Orbán Viktor politikai nyilatkozata csupán pártpolitikai nyilatkozat, amelyik nem lehet és nem is lesz a magyar parlamenté. Annak ellenére sem, hogy nagyrészt csak egyetérteni lehet Orbán Viktor szavaival, a „legyen béke, szabadság és egyetértés&...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2010.05.17. 19:44:41

@pad78: a Fidesznél mindig volt egy ügyeletes pofozógép. Volt ez valaha már Rogán, Áder, Répássy, Deutsch. Most Szijjártó az. Ő az, aki a párt aktuális üzenetét az ellenfélhez címzett némi maliciózus hangvétellel együtt tolmácsolja. A gond itt az, hogy Szijjártó kb. 6 éve csinálja ezt.

Ez nem magyar sajátosság. A németeknél a pártok főtitkárai, illetve ügyvezetői (Generalsekretär, ill. Geschäftsführer) visznek hasonló szerepet.

Ordnassac 2010.05.17. 19:46:14

@török gábor: milyen tekintetben reménykeltő? Saját választói felé, parlamenti viselkedés tekintetében?

fulemule9 2010.05.17. 19:47:25

@török gábor: De Gábor! Persze, csak ha nincs meccs! :)

török gábor 2010.05.17. 19:47:56

@Ordnassac: ezt mondta szó szerint a nyilatkozatról.

pad78 2010.05.17. 19:48:17

@török gábor:
Az, hogy rezzenéstelen arccal ostobaságokat beszél? Ez csak azért fontos, mert elfogadjuk, hogy a pártok fogyatékosnak kezelnek minket. Én Szijjártón akkor akadtam ki legjobban, amikor néhány hete az inforádióban azt mondta, hogy nem ismeri Kubatov beszédét, mert ő a böngészőbe nem hajlandó beírni, hogy kurucinfó. Na most erről mindenki tudja, hogy hazugság, ő is tudja, hogy mindenki tudja, mégis van képe hozzá. És ezután kultúr műsorvezető nyilván nem mondhatja, hogy de, ismered Te azt jól, pofátlan alak. (Mellesleg két perccel később nagyot égett, mikor kiigazította Exterde Tibort, hogy az nem is videófelvétel... pontosabban... ööö... én úgy hallottam, hogy nem is az...)

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.17. 19:48:20

@Ordnassac: A tartalmat most félretéve, Vona egészen jó beszédet mondott.

Ordnassac 2010.05.17. 19:49:49

@török gábor: jaaa, erről lemaradtam. Kétszer megakadt a közvetítés nálam....

@Tomeczek: retorikailag nem volt rossz, bár a Szent Korona alkotmányos megjegyzésétől téptem a hajam.

török gábor 2010.05.17. 19:50:00

@Tomeczek: szerintem az újak meglepően ügyesek. a jobbik és az lmp is jól szerepelt a mai vitákban - a "tartalmat most félretéve".

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.17. 19:52:23

@Ordnassac: Az OGY honlapján nézed?
Az MR honlapján -igaz csak hang-, de kifogástalan. A Ház honlapja közvetítése nekem is mindig akadozik.

Ordnassac 2010.05.17. 19:53:14

@török gábor: egyetértek. Schiffer sosem volt valami nagy rétor, de ma egész jó. A jobbikosok sem rosszak, bár Gaudi-Nagynál látok Bauer Tamásra és Szabó Zoltánra emlékeztető pukkancskodást.

Ordnassac 2010.05.17. 19:53:59

@Rombola: sajnos szeretném nézni a képet is, mert a gesztikuláció és a mimika is sokat elárul.

lüke 2010.05.17. 19:54:32

@török gábor:
remekül beszélnek, jól felépítetten,logikusan
és nem is nagyon szemtelen hangnemben

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.17. 19:55:59

@Ordnassac: igen, én is így vagyok, csak beleuntam már a sok adásmegszakadásba.

malvin1 2010.05.17. 19:58:47

@Ordnassac: "sajnos szeretném nézni a képet is, mert a gesztikuláció és a mimika is sokat elárul. "

Egyszerű, de nagyszerű:
én mindkettőt elindítom, és a videón leveszem a hangot.
Méha egy kicsit szétcsúszik. Akkor a videót újra indítom, de hangban nem maradok le semmiről.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 19:59:23

@Gergő77: "Szóval gyökeresen más eredményt egyik választás se hozott volna tiszta listás módszerrel"

Tessék?!
1994-ben és idén nem lett volna 2/3-os többség!

Szerintem ezt tovább nem kell ragoznom.

Stabil többség?!
Amilyen automaták a képviselőink 1(!) mandátumos többséggel is simán ellennének. :)
(Lásd most BP. De vannak városok, ahol a polgármester most kisebbségben van a helyi közgyűlésben!)

Ha meg nagyobb kompromisszum kéne, az csak jó lenne. :)

panelburzsuj 2010.05.17. 20:00:14

@fulemule9:

Ez van. Budapestre meg Pest megyébe bezsúfolódott az ország majd egyharmada, a tabi kistérségnem meg laknak ötezren Tabon, meg még tízezren huszonnégy faluban.

És ez a tabi kistérség nagyságrendileg azonos területű Budapesttel - és a tetejébe a MAI siófoki választókerületnek ez csak az egyik fele ...

Persze hogy könnyebb a Blahán standolva cédulát gyűjteni, mint ezeket a falukat végigkoldulni.

elfelejtette 2010.05.17. 20:01:09

@Gergő77: Nem lesz tisztan listas rendszer, marad a vegyes, ez biztos. Egyik part sem olyan hulye, hogy a szamara kedvezo eredmenyt hozo rendszert kifejezetten kedvezotlenne alakitja at. A listas rendszer a kis partoknak kedvez. Egyebkent is foloslegesnek tartom az aranyositast, meginkabb megbenulna a tenyleges torvenyhozatal, meginkabb kirakat lenne az egesz torvenyhozoi hatalom. Eddig is az ment eveken keresztul, hogy mit miert nem lehet megcsinalni.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.17. 20:01:14

Az LMP erős emberei, tkp. arcai: Schiffer, Jávor Benedek, Mile.

fulemule9 2010.05.17. 20:02:15

Valaki indítványozzon már egy olyan törvényt, amiben kötelezik a közszolgálati tévéket a folyamatos tájékoztatásról a parlamenti ülésekről.

fulemule9 2010.05.17. 20:05:18

@panelburzsuj: ahogy a képviselők nagyrészét ismerjük, teljesen mindegy, hogy zsebkendőnyi vagy megyényi vk-t nem látogat.

Ordnassac 2010.05.17. 20:05:27

@malvin1: nekem ritkán akad meg. Eddig Vonánál, meg Mesterházynál szakadt meg, de az ötlet nem rossz.

Ordnassac 2010.05.17. 20:06:57

@fulemule9: esetleg írjunk a képviselőknek? (Viccen kívül.)

fulemule9 2010.05.17. 20:08:17

@török gábor: Rád gondoltam Gábor, mikor javasoltam. Ha meccs van, a kép sarkában lehetne nézni! :)

Ordnassac 2010.05.17. 20:09:01

@Ordnassac: országos népi kezdeményezéshez sajnos kevesen vagyunk (50 ezer fő kell hozzá).

malvin1 2010.05.17. 20:09:55

Meg vagyok lepve!!!
Lendvai hangnemet váltott?

fulemule9 2010.05.17. 20:10:32

@Ordnassac: Vállalom az aláírások gyűjtését. Ha valaki ír egy jó szövegezést, amit Szigeti átenged.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.17. 20:10:53

@török gábor: Tetszik, hogy most nem kiszámítható ki mit fog mondani. Nevezzetek perverznek, de IZGALMAS a parlamenti közvetítés. És még csak politológus hallgató sem vagyok. :)

Ordnassac 2010.05.17. 20:11:00

@malvin1: az ellenzékbe és kormányba vonulás nagyon érdekes hangnemváltásokat képes véghez vinni. :-)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:12:48

@pad78: "Én azt szeretném, ha nem pártok, hanem emberek képviselnének engem."

no comment

Szerinted a pártok nem tudják mely kerületben fognak jól és rosszul szerepelni?!

Szerinted Orbán Viktor hol indulna el? Debrecenben vagy Pécsett Szili Katalin ellen?! (Az más kérdés, hogy most kivételesen utóbbi helyen is nyert volna.)

Gyurcsány Ferenc vagy Mesterházy Attila meg indult volna Tóth József körzetében!
A másik meg Szanyi Tibor helyett.

És akkor ők nyertek volna egyéniben.

Lenne 173 fideszes Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferencs meg egy "független".

Éljen a te rendszered!

NYUGI. SZÁNDÉKOSAN TÚLOZTAM.

"Nekem a brit rendszer tetszik. Megjegyzem, néhány hete még Te is a konzervatívok mellett kampányolták - hát ott például a konzervatív párt erőteljesen köti az ebet a karóhoz, hogy csak egyéni, mert akkor van politikusi felelősség. Legyen neki egzisztenciális kérdés, hogy a választói jónak tartsák, amit tesz! "

Ugye nem gondoltad komolyan?
Ugye nem?

elfelejtette 2010.05.17. 20:14:02

@Tomeczek: Keresik a helyuket az ellenzeki partok. Ahogy elnezem oket, meg a reakcioikat, eleg konnyu lesz oket kijatszani egymas ellen.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.17. 20:15:01

Lendvai: A magyar közélet változást kiállt.

Ezt tetszett mondani a kampányban?

SzucsCsaba 2010.05.17. 20:15:29

Én innen hallgatom/nézem élőben a parlamenti vitát (mazohista vagyok, ugye?):
elovideo.parlament.hu:8080/ramgen/redundant/live.rm

Inkább csak hallgatom, audio-video-val nagyon szaggat.

A www.parlament.hu főoldaláról eljuthattok ide:
www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_ujnapok_ckl

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.17. 20:15:44

Novák Előd jön majd a kétpercesek után, érdekes lesz.

Girhes Joe 2010.05.17. 20:16:21

@Spirál:
Jóvanna, gyökeres alatt annyit értettem, hogy a másik oldal nyert volna. :) A feles és a 2/3-os között van persze minőségi különbség, de az alapirányon ez nem változtat. Akkor már inkább 1998-at kéne említeni, ami sima listás rendszerben vagy MIÉP-et jelentett volna a koalícióban, vagy új választás kiírását.

Egyébként az egy dolog, hogy a képviselők automaták, de azért a gyakorlat azt mutatja, hogy néhány fős többséggel nem könnyű kormányozni. Annyira ugyanis nem automaták a képviselők, hogy körülményektől függetlenül mindig bejárjanak szavazni... :)

Egyébként engem nem ijeszt meg annyira a 2/3. Na erre mondhatnád azt, hogy egy fideszesnek könnyű nem megijedni tőle, de nem ijedtem meg 1994-ben sem.

Ordnassac 2010.05.17. 20:16:24

Novák Előd és Kovács László is jön.

Girhes Joe 2010.05.17. 20:18:12

@elfelejtette:
Én sem pártolom az arányosítást, csak Spirál kollégának válaszul fejtettem ki a véleményemet róla. Szerintem alapjaiban véve nem rossz a választási rendszerünk, csak kisebb egyszerűsítést kell csinálni rajta, kb. a fideszes javaslat ezt fedi le.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:18:53

@Tomeczek: "Tetszik, hogy most nem kiszámítható ki mit fog mondani. Nevezzetek perverznek, de IZGALMAS a parlamenti közvetítés. És még csak politológus hallgató sem vagyok. :) "

Én sem vagyok politológus hallgató, de én nem követem, mert anélkül is TUDOM, hogy ki mit fog mondani. :)

Ordnassac 2010.05.17. 20:19:23

@Gergő77: azért 1994-ben sok koncepcionális különbség volt az MSZP és az SZDSZ között, így több ötlet nem valósult meg. Ilyen a Fidesz és a KDNP között nem nagyon van.

Nagy rettegés engem sem fog el a kétharmadtól, de nem jönne rosszul egy-két intézményi korlát. ;-)

török gábor 2010.05.17. 20:19:33

Elég lenne egy szép levél minden képviselőnek. Mondjuk ilyen:

Tisztelt Parlamenti Képviselők!
Hosszú idő után annyira érdekesnek és izgalmasnak tartjuk az Önök vitáit, hogy azt kérjük, segítsenek abban, hogy az üléseik az első perctől az utolsóig követhetőek legyenek a közszolgálati televízióban. Lehet, hogy szokatlan, de mi tényleg nézni szeretnénk Önöket.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.17. 20:21:14

@Spirál: Akkor Te biztosan látnok vagy. Jó neked.

Ordnassac 2010.05.17. 20:21:40

@török gábor: esetleg nyílt levélként valamilyen újságban?

fulemule9 2010.05.17. 20:22:09

@török gábor: Félő, hogy megijesztenénk őket és a kihelyezett ülésekhez nyúlnának. Pl. valami barlagban.

pad78 2010.05.17. 20:22:32

@Ordnassac:
Ez szerintem nem olyan nagy tragédia. Egy párt ne elveket képviseljen, hanem az embereket. Ha olyan programja van, hogy az pl. csak a nagyvárosi értelmiség számára elfogadható, akkor szívott. De ne mindenki más szívjon miatta! Ő küzdjön meg azzal, hogy a programja a vidékieknek is adjon perspektívát!
Pl. mint említettem, szerintem az SzDSz rengeteg kárt okozott a Parlamentben. Miért? Mert egy életidegen ideológiával (amit én nem neveznék liberalizmusnak sem) meggyőztek 10-12% budapesti alternatívot. Ennyi ne legyen elég a valódi politikai súlyhoz! Legyen nekik is érdekük, hogy az ország más részein is hiteles alternatívát nyújtsanak! Legyenek versenyképesek minél több területen! Vagy ha nekik ennyi kell csak, akkor legyen három fővárosi képviselőjük az ogy-ben. Annyit össze tudtak volna szedni még 2006-ban is.

Ismétlem: nekem nem szívügyem, hogy elvi alapon szerveződő pártok vitatkozzanak a Parlamentben. A pártok a saját értékrendjük alapján, de az emberek meggyőzésével jussanak be a törvényhozásba! Hitessék el magukról, hogy a legkülönböző területeken egyaránt van értelme rájuk szavazni! Ehhez pedig legyenek hiteles embereik!

Ordnassac 2010.05.17. 20:23:37

Novák Előd offolt egyet, bár ezzel kissé ellentmondott Vonának Gárda-ügyben...

elfelejtette 2010.05.17. 20:25:14

@török gábor: Mikor szunt meg a parlamenti kozvetites? Nekem ugy remlik, evekkel ezelott mindig lehetett nezni. Talan az mtv2-n, vagy esetleg a Dunateven, erre mar nem emlekszem. Sot, anno egy vagyont koltottek a videorendszerre, minden ulesnap minden kamerajarol keszul felvetel. Egyebkent ha legalabb a honlajukon egyszeruen lehetne kovetni... Ez a Realmedias megoldas hasznalhatatlan.

malvin1 2010.05.17. 20:25:47

@Ordnassac: az ellenzékbe és kormányba vonulás nagyon érdekes hangnemváltásokat képes véghez vinni.

Ez evidens.
De én az elmult hetek, napok, sőt órák óta történt hangnemváltára gondolok.

Konkrétan:
tegnap még "egy ilyen nyilatkozatot az MSZP nem szavazhat meg..."
most meg: "megszavazom, de KÉREM ..."

Ordnassac 2010.05.17. 20:27:57

@pad78: jaaa, így már értem. Szóval nem koncepcionális a felvetés, hanem ezzel akarnád kilőni azokat, akiket nem kedvelsz. Így már tisztább a kép.

Visszakérdezek: miért ne legyen parlamenti képviselete annak a pártnak, amely mondjuk 15%-os választói támogatással bír, de egy győztes mindent visz rendszerben egy mandátumhoz sem jut?

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:28:22

@Gergő77: Fentebb mintha még támogattad volna az arányosítást.

Ha a Fidesz ugyanolyan lenne, mint az MSZP, vagy az SZDSZ akkor engem sem zavarna, hogy 2/3-uk van.
Ők nem éltek ugyanis vele. (Vissza meg pláne nem.)

1998-ban meg simán bevették volna a MIÉP-et is.
Kívülről amúgy is támogatták a Fideszt...
Főleg médiaügyben.
Nem sok minden változott volna, ha a MIÉP is kormányon van...
De még valószínűbb hogy kívülről támogatta volna őket a MIÉP.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.17. 20:28:57

Hallgatom a közvetítést. Ki kellett mennem, aztán most komolyan egy fél percig azt hittem, Molnár Csaba beszél, épp Kubatov-listákat emlegetett, amíg a kontextusból ki nem derült, hogy Novák Előd. LOL Habitusban hozzá hasonló.

Ordnassac 2010.05.17. 20:29:47

@elfelejtette: nem szűnt meg, az m2-n megy, de kezdéstől általában fél ötig, ergo nem végig.

Ordnassac 2010.05.17. 20:33:52

Kovács László jön!

pad78 2010.05.17. 20:35:55

@Spirál:
"Szerinted a pártok nem tudják mely kerületben fognak jól és rosszul szerepelni?!

Szerinted Orbán Viktor hol indulna el? Debrecenben vagy Pécsett Szili Katalin ellen?! (Az más kérdés, hogy most kivételesen utóbbi helyen is nyert volna.)

Gyurcsány Ferenc vagy Mesterházy Attila meg indult volna Tóth József körzetében!
A másik meg Szanyi Tibor helyett."

Azért ez nem ilyen egyszerű. Tóth József a helyi Molnár Oszkár. Azért nyert, mert helyben népszerű. És ha elindult volna Gyurcsány ellenében, könnyen lehet, hogy legyőzi. Mert neki van ott hitele. Annak ellenére, hogy MSZP-s. Nem azért.

Épp azt magyarázom, hogy kisebb körzetek esetén még inkább működhetne ez. De ha Neked ez a pofáncsapás tetszik, hogy ha a kedvenc pártod vezetője népszerűtlen, akkor miatta végül az összes, esetleg hiteles embere is kibukik, hát kívánok Neked sok ilyen élményt, mint idén. Csak hogy tudd: az MDF nem Bokros, hanem Dávid és Herényi miatt bukott. Erről szól, ha a listára építed az egész rendszert. Vagy az első három név visz be mindenféle alkalmatlan alakot is a Parlamentbe, vagy az első három név miatt esik ki az alkalmas is. (Én nem tartom Bokrost alkalmasnak, de vannak annyian, akik annak tartják, hogy ma bent lenne vele az MDF. Szerencsére nem az ő személye döntött.) És erre mondhatod, hogy nókomment, de ez nem érv.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:39:43

Hagyjátok már a tévés marhaságokat.

A rendszerváltás óta a lényeg mindig közvetítve van.
Napirend előttiek, interpellációk, azonnali kérdések. (Sosem volt több!)

A szakmai viták a törvényekről, meg az egymás utáni sok szavazásból meg amúgy sem értenénk semmit.

Ma is közvetítve volt Navracsics előterjesztése, és az összes frakció 40(!) perces reagálása is.

Összesen 3 köztévé van. (Ha rajtam múlna 1 sem lenne, de ezt már írtam régebben is.)
Kevés a műsoridő.
Néhány száz nézőért - még ezret sem írok! - nehogy szakmai vitákat adjanak már.

Én is tudnám sorolni miket néznék reggeltől estig. De azért maradok a realitásoknál.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:42:05

@Spirál: Mellesleg látva a kommentjeiteket, aki akarja az tudja követni így is az országgyűlés munkáját. :)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:47:04

@pad78: 173 helyen a Fidesz jelöltje volt elképesztően népszerű. :)

Bocs, de ha komolyan gondolod amiket írsz, azzal én nem tudok vitázni.

Nem gondolom hogy Tóth József népszerűbb lenne körzetében mint Szili Katalin vagy Botka László a sajátjában.
Ott igenis bármelyik szoci nyer.

Debrecenben meg a kutyám is nyer, ha őt indítja a Fidesz. :)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:48:48

Nézzétek inkább az Újságíróklubot az ATV-n!
Az sokkal érdekesebb. :)

(Ezt a kis provokációt remélem elnézi nekem a Jóisten.)

Ordnassac 2010.05.17. 20:50:59

@Spirál: ez azért erős volt. :-P

Ordnassac 2010.05.17. 20:54:54

Emberek, Pokorni bevadult...

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.17. 20:58:34

@Ordnassac: Szerintem nem vadult be, csak kinyitotta a száját. :)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:58:56

@Ordnassac: Én tényleg nézem.
Egyik kedvenc közéleti műsorom.

Elfogultnak elfogult, de óriási a stílusbeli különbség e műsor és a jobboldali hasonlók között.

Mint úgy általában a baloldali és jobboldali értelmiség között is.
És ilyenkor azért büszke vagyok rá, hogy én a baloldali vagyok. :)

És most is az MSZP-t osztják.
Ez pl. a jobboldali médiumokon elképzelhetetlen a másik irányba...

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.17. 20:59:58

Hibbant Néró? Új becenevet kapott Gyurcsány a Jobbiktól?

Ordnassac 2010.05.17. 21:01:26

@Spirál: mint látható, nem vagyok egy Fidesz-fan, de Avar János és Mészáros Tamás szerintem kritikán aluliak (megjegyzem, az Echo TV-ről sincs sokkal jobb véleményem).

SzucsCsaba 2010.05.17. 21:01:51

A vita szépen elterebélyesedett és elkanyarodott. Van egy szerény javaslatom a vitához: abba kellene hagyni :) Nem kellene ezt már tovább csócsálni...

Azért az érdekes, hogy a Fidesz szimbolikus nyelvezetét mennyien nem akarják vagy nem tudják értelmezni, érteni.

Bár pl. a forradalom szó kapcsán azoknak a véleményét is el tudom fogadni, akik túlontúl túlzónak tartják.

Ordnassac 2010.05.17. 21:04:22

Csak én érzem úgy, hogy Lenhardt Balázs kicsit szétoffolta a dolgot, hogy fórumnyelven beszéljek...

Ordnassac 2010.05.17. 21:05:21

@Ordnassac: elnézést, az írásmódból nem derül ki, de kérdés akart volna lenni.

Ordnassac 2010.05.17. 21:08:39

Csak egy érdekesség: Lenhardt Balázs neve eredetileg Lénárd, de a német elődök tiszteletére visszavette a korábbi generációk által használt Lenhardt nevet. Kb. hasonlót vitt véghez egy bizonyos Weinek Leonárd...

nyünyüge 2010.05.17. 21:10:01

Ha már offolás:

Nem hallottam az egész parlamenti vitát, de érdekelne: van-e olyan képviselője díszes és forradalomban született parlamentünknek, akinek akadt ma 30 másodpercnyi ideje egy jó szóra a vihar- és árvízkárosultak, a víz ellen napok óta védekező katasztrófavédők, tűzoltók, civilek irányába? Úgy mégis.

Ordnassac 2010.05.17. 21:12:07

@nyünyüge: volt, egy-két jobbikosnak, de ők is inkább az Új Magyar Gárda segítségét hangsúlyozták.

esomar 2010.05.17. 21:15:46

@Ordnassac: "Lázár beszéde eddig csak MSZP-b*szogatásról és (elnézést) önnön elsődleges nemi szervének orális kielégítéséről szól."

Kicsit off: nincs olyan, hogy elsődleges nemi szerv. Elsődleges és másodlagos nemi jelleg van. Te kevered a szezont a külső nemi szervemmel ebben az esetben.

Kicsit on: a médiafogyasztási szokások és így a médiumok dinamikusan alakulnak át. Az Internet jó csatorna lehetne ennek a speciális igénynek a kielégítésére (azoknak van leginkább, akik eleve érdeklődőbbek - persze magasabb státuszúak is). Azonban semmi szükség szerintem a teljes körű (földi sugárzású) közszolgálati közvetítésre. Egyszerűen nincsen rá igény és ne áltassuk magunkat - és egymást - nem is kelthető fel ilyen igény ebben a rendszerben (egy közvetlenebb pl. svájci rendszerben biztosan többen követnék, de így a nagy hatástávolság miatt nem motiváltak).

Diocles 2010.05.17. 21:17:28

azt nem nagyon értem, h a Fidesz miért akarja a területi listákat eltörölni.
éppenhogy azt kéne meghagyniuk - a saját szempontjukból - és hozzáigazítani a lakosságszámhoz, vagyis a "ballib" Budapest mandátumszámát a megyéknél jóval jelentősebben csökkenteni.

szóval ezzel, h csak országos lista lesz és egyéniek, a Fidesz saját magát is tökönszúrja, igaz, legalább az ellenségeik nem tudják azt mondani, h csak magának kedvez.

a 90 egyéni körzet már sokat hozhat nekik.
vegyünk egy posztszoci iparvárost, ahol gyengébb a Fidesz.
ha csökken a körzetszám, akkor ebben az esetben hozzá kell csatolni az adott városhoz a környékbeli - általában jobbos - falvakat, tehát épp átbillenti az agglomeráció jobbra az adott körzetet.
és még azt sem lehet mondani, h körzővel-vonalzóval rajzolták, ügyeskedték ki, hiszen szinte mindenhol így megy majd végbe a folyamat, csak az agglomeriációt lehet odacsapni.

panelburzsuj 2010.05.17. 21:19:16

@nyünyüge:

Az a jelen gondja, azzal foglalkozzon az ügyvezető Libajnai, meg az a pár tízezer ember, akinek még villanya sincs most, nemhogy parlamenti közvetítése ...

Diocles 2010.05.17. 21:20:30

az egyfordulós rendszer is ügyes, bár kétélű fegyver.

ha a Fidesz sokat veszít a Jobbik javára, akkor cseszhetik.
igaz, pont ezzel lehet majd megtartani a szavazókat, h "vazze, szavazzatok ránk már az első körben, máskülönben jönnek a komcsik!"

pad78 2010.05.17. 21:23:29

@Ordnassac:
"jaaa, így már értem. Szóval nem koncepcionális a felvetés, hanem ezzel akarnád kilőni azokat, akiket nem kedvelsz. Így már tisztább a kép."
Ordnassac, Te azért ennél értelmesebb vagy. Biztos mondták már Neked, hogy a "pl." a "például" szócska rövidítése a magyar nyelvben. És szerinted ha a "kit kedvelek" lenne a szempont, akkor érvelnék egy olyan rendszer mellett, amelyik egyik jelenlegi parlamenti vagy parlamenten kívüli pártnak sem könnyítené meg az életét? (Ezt korábban többen említették az itt kommentelők közül is, nem csak én gondolom. Azért tisztán elméleti a kérdés, mert senki sem támogatná a ma döntési helyzetben lévők közül.) Vagy kezdjünk személyeskedni, és én is mondjam azt, hogy Neked csak a liberális demokraták miatt fáj a brit rendszer, ezen túl semmilyen koncepciód nincs? Nem mondom, mert tudom, hogy nem igaz.

Akkor a kedvedért: igen, a másik oldalon is, azt gondolom, hogy a tisztán (vagy nagyrészt) egyéni rendszer előnye lenne, hogy a Fidesznek is érdekévé válna a budapesti versenyben komolyan részt venni. Mert ha megelégedne Bács-Kiskunnal, Hajdú-Biharral meg Fejérrel, akkor arányosan kevesebb képviselője lenne. Én nem hiszem, hogy egy tisztán egyéni rendszerben minden eszdéeszes jelölt kiesett volna. Bejutott volna három budapesti, a hitelesebb fajtából (pl. Gegesy). Minthogy ők (mármint az SZDSZ) jó ideje csak a budapesti 10%-ért hajtottak, és magasról tettek a vidékre, ezt érdemelték volna.

Én azt szeretném, ha hitelességi verseny lenne. És ha kihullik az, aki csak a liberalizmus, a szociáldemokrácia vagy a kereszténydemokrácia nagy ideológusainak akar megfelelni, de a szavazók előtt egy senki, hát nem ejtek sok könnyet érte. Nem érdekel, ha akik nem ismerik, jó politikusnak tartják, az sem, ha ez országosan 10%. Legyen az országnak egy olyan pontja, ahol a relatív többséggel el tudja hitetni, hogy rá szüksége van az országnak.

Tudod, én azt szeretném,hogy ne mi szolgáljuk ki a pártokat, hanem valami keveset ők is nyújtsanak ezért. Az egyéni rendszer ebben tehetné őket érdekeltté, ha nem ilyen gigaméretűek lennének a választókerületek.

Ordnassac 2010.05.17. 21:23:56

@esomar: hoppá. Köszönöm a javítást! Látszik, hogy rég tanultam biológiát. Még egyszer elnézést!

Ami az on részt illeti: Németországban van a közszolgálati tévéknek egy speciális dokumentum- és hírcsatornája (Phoenix), ott addig adják a német Bundestag üléseit, amíg valami fontosabb sajtótájékoztató nem jön. Fontosabb üléseket valamelyik két nagy közszolgálati is lead.

Az USA-ban a non-profit módon működő C-SPAN-hálózat egyik csatornája a Képviselőház, a másik pedig a Szenátus üléseit adja végig, pedig utóbbinál rengeteg a szünet. Tudomásom szerint a briteknél a BBC valamelyik csatornája is adja az alsóház üléseit (javítson ki valaki, ha tévednék).

Engem nem zavarna az, ha menne neten keresztül a közvetítés, de akkor ne akadozva és borzasztó képminőséggel menjen, mint ahogy most teszi, mert azért mégis a magyar államberendezkedés fő színhelyéről van szó. Tényleg, a királyi tévének van egy netes "kiadása" m3 néven. Az is adhatná a parlamenti ülést.

Ordnassac 2010.05.17. 21:27:16

@pad78: óh, lemaradt egy smiley az ominózus mondat végéről (ez: ;-) ). Szóval így talán érthető a mondatom provokatívnak és nem túl komolynak szánt éle.

Továbbra sem válaszoltál viszont arra a kérdésemre, hogy egy olyan párt, amelyik országosan a VÁLASZTÓK 15%-ának bizalmát élvezi (mindegy, hogy milyen ideológiájú párt), az miért maradjon figyelmen kívül a parlamenti helyek eloszlásánál?

nyünyüge 2010.05.17. 21:28:16

@panelburzsuj:
A parlament tudomásom szerint nem a parlamenti közvetítést nézők esetleges problémáinak megoldására vagy ugyanezen réteg szórakoztatására van kitalálva.

TallérossyZebulon 2010.05.17. 21:28:22

@panelburzsuj: „428 e lakos fölnégyelve az pont 107 ezer, ami nagyon szépen közelíti az ideáltipikus 111111-et. De hogy lesz a négy kerület? Egy Székesfehérvár önmagában, egy Dunaújváros apdételve a környékkel, meg a reszli kettévágva, mondjuk Bicske meg Sárbogárd "központtal"?“

Először is, 428000 lakos fölnégyelve az nem 107000 lakos, hanem 1712000 negyed lakos. :)
A választókerületek kialakításánál pedig nem az ésszerűség, földrajzi integritás lesz a fő elv, hanem a Fidesznek optimális eloszlás, az ún. gerrymanderelés.
en.wikipedia.org/wiki/Gerrymandering

ssi 2010.05.17. 21:33:26

@Gergő77: "kormányozhatóságim probléma" - akkor alapjaiban jók az alapok, amit 89-ben megalkottak?

@Spirál: "nagyon okos akartam lenni", ebben te lőttél félre, de nem gond,
csak egyszerűen kíváncsi, azért volt annyi kérdőjel az irományomban;
kérdezni meg attól érdemes, aki láthatóan többet tud, mint én,
vagyis pl. Te

panelburzsuj 2010.05.17. 21:35:26

@nyünyüge:

Hát kitalálva tényleg nem arra van, de ahogy itt a kommenteket olvasom, mégis inkább akként nézzük.

(A neten szerte ezrével olvashatsz olyan nosztalgikus dumákat, hogy nagy csibész volt a Torgyán papa, kárt is csinált rendesen, de milyen poénos vót má, há nem? ....)

pad78 2010.05.17. 21:38:43

@Spirál:
Az a baj, hogy Te nem látsz túl az idei választáson. Idén három helyen volt valódi verseny, mert mindenütt másutt annyira hiteltelenné váltak a Fidesz ellenfelei. Nem a Fidesz győzte le őket. Két helyen volt helyben igazán hiteles kihívójuk, Angyalföldön és Edelényben.

Most próbálj elvonatkoztatni az idei speciális helyzettől! Gondolj arra, hogy valódi verseny van. Ha Te ex-eszdéesz-szavazó vagy, gondolom, ez Neked nem szitokszó. Nekem sem. Baj az, ha a jelöltnek személyében is hitelesnek kell lennie? Ha nem csak azért kerül be a Parlamentbe, mert jó összeköttetései vannak a pártközpontban? Igen, Orbán és Gyurcsány szinte bármikor bejutna. De ezt egy tucatnál több emberrel nem lehet megtenni országosan. A többinek küzdenie kellene. És aki közülük győzni tudna, annak már valódi súlya lenne Orbánnal vagy Gyurcsánnyal szemben is. Ez pedig szerintem sokat emelne a magyar politikai eliten.

Ordnassac 2010.05.17. 21:41:58

Ezt a Gaudi-Nagyot nem lehet lelőni. :-P

Ordnassac 2010.05.17. 21:49:15

Mifene! Lázár már mozgalomról beszél... Polgári körök reloaded?

pad78 2010.05.17. 21:50:34

@Ordnassac:
:)

Én fentebb ilyen esetre felvetettem, hogy lehetne egy 10%-nyi mandátum, amit tisztán ilyen kompenzációs módon osztanának el az országosan relatíve sikeres, de mandátumhoz nem jutó pártok között. De szerintem még a tisztán egyéni rendszer is jobb, ha megfelelő méretűek (nem túl nagyok) a kerületek, mint a mostani nagykerületes vegyes, mert kisebb baj, ha 15%-ot senki sem képvisel, mintha egy pártelit osztja négyévente újra a mandátumokat a hozzájuk való hűség alapján. Akkor ui. mindenki csak a pártját képviseli az ogy-ben, és senki sem a választóit.

Hozzáteszem, az egész alapja a max. 20-25 ezer fős választókerület. Minthogy a magyar demokratikus hagyományok sehol sincsenek, egy angol szisztémában a képviselőink ugyanolyan elszámolhatatlanok lennének, mint a maiban, akkor inkább ne változtassunk semmit! Egy ilyen kis kerületben azonban egy helyben hiteles ember sikeresen vehetné fel a versenyt bármelyik nagy párt felülről kijelölt talpnyalójával. Ez érdekeltté tehetné a pártokat a valódi versenyben.

2010.05.17. 21:55:07

No, meséljetek, mi van most? Van a Nagyvezírnek valódi ellenzéke??? :)))

Ordnassac 2010.05.17. 22:00:07

@Letícia: a nagyvezír a saját beadványának vitájában részt sem vett. A Jobbik és az LMP meglepően felkészült és ügyes volt. Bár mindkét frakciónál voltak olyanok, akiknek még bele kell jönniük a dolgokba. A szocik néhol meglepően szokatlanok voltak. Az ellenzék egységesnek nem nevezhető, de szerintem lényegesen érdekesebb, mint az elmúlt nyolc év OGY-ja volt.

panelburzsuj 2010.05.17. 22:01:39

@TallérossyZebulon:

Szegény koppánysorsra vetett Fejér megye ... Ott a pont! :)

A példáimmal egyébként azt akartam megvilágítani, hogy nincs "Fidesz számára optimális" eloszlás. A magyar népesség - minél vidékibb, annál inkább - politikailag piramisokban gondolkodik. A falu-járás-megye MENŐ, mert ebben a képben látható, hogy hol van a meggyőzendő nagyfejes, akit meg kell vendégelni. De egy Dombóvár-Tamási-Simontornya választókerület NEM MENŐ, mert nincs közepe, nincs benne semmi látható hierarchia, és az egyik végének több köze van Kaposvárhoz meg Pécshez, a másiknak meg Siófokhoz és Székesfehérvárhoz, mint a két végének egymáshoz. És ha a megye másik felét nézzük, akkor ott is fölbukkan a kérdés, hogy miért lelkendezzenek a paksi fideszhívők mondjuk a bonyhádi fideszes polgármester képviselőségéért? (Ki fogja elhinni, hogy nem fog "haza" húzni, hanem patikamérlegen méricskél majd a fogadóórától a "lobbierejéig" mindent?)

Magyarországon a választásokat nem a pártok hithű törzsszavazói, hanem a vakon ide-oda hullámzó elégedetlenkedők döntik el. Ha következő választásig szépen, menetrendszerűen kocog-biceg is el az ország, akkor is négy iszonyúan hosszú és keserves év fog addig eltelni. Ki mer most komolyan arra fogadni, hogy a Orbán Viktor glóriája négy év múlva legalább így fog ragyogni? ...

2010.05.17. 22:09:57

@Ordnassac: Nnnnnaaagyon köszönöm a szíves tájékoztatásod!:)))

panelburzsuj 2010.05.17. 22:12:55

@Ordnassac:

(Nem ezt a mukit boronálták össze rossz nyelvek a pirosbamártott bekiabálós menyecskével? Képzeld el, ahogy kettesben turbékolnak - ... )

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 22:21:59

@manyike: Bocsánatodat kérem. Nem akartalak megbántani.
És megérdemeltem a kifakadásodat. Durva voltam.

ssi 2010.05.17. 22:32:33

@Spirál:
nem bántottál meg
még (elég) durva se voltál
jó olvasni Téged, benneteket
kérdezni is tudni kell - ezt magamnak mondtam most, de csak úgy csendesen

darkmustang 2010.05.17. 22:37:03

"minden nyelvtani kívánságot teljesítek :)"

jahm, az ilyen jellegu kijelentesekkel vigyazni kellene :) ;)

Ordnassac 2010.05.17. 22:37:31

@panelburzsuj: de, vele.

@mindenki: új poszt van!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.05.17. 23:32:02

@Ordnassac: Hát ez számomra nem igazán jött le...

1."Az Országyűlés tagjai így-is úgyis a pártjukat fogják még nagyon sokáig képviselni, úgyhogy egyelőre nagyjából tökmindegy, milyen címen jutnak be."

IGAZ, az ún. "egyéni" képviselőt is köti a frakciófegyelem, különben legközelebb nem fogja jelöltetni a PÁRTJA...

2."...állampolgár fel akar keresni személyesen egy képviselőt. Kérdés: kit keressen fel? Tegyük fel, hogy kaposvári és sok órába telne feljutni Pestre."

JELENLEG egy "egyéni" képviselő budapesti lakosként is indulhat vidéki körzetben a PÁRTJA egyéni képviselőjeként, tehát a példád NEM CSAK a listás képviselőkre értelmezhető, BOCS!

nyünyüge 2010.05.18. 06:46:54

A tegnapi "műsort" összefoglalva:

A valóságshow bemutatkozó adása szórakoztató volt.
Ezen kívül Lázár frakcióvezető Jobbiknak szánt záró válaszából megtudtuk, hogy változatlanul ott van az demokrácia határa, ahová az aktuális erősebb kutya a megfelelő személyes jelzésekkel kirajzolta.

ssi 2010.05.18. 09:27:48

Utólag: számomra ezt derült ki az első O.Gy. napból
- LMP: racionális, szabálykövető és független szeretne lenni
- Jobbik: MSZP-gyűlölet kifejezése, eredeti céljaik melletti kitartás próbálása
- MSZP: beígért keménység és útkeresés, pl. nem a kormány javaslatához fűztek módosítást, hanem teljesen önálló indítványukkal jelentkeztek (nem biztos, hogy így célt érnek)

Semp 2010.05.18. 23:26:52

Egy jó kis összefoglalás az új politikai fölállásról, én jót nevettem rajta, szerintem találó :) gulyas.blog.hu/2010/05/18/egymas_szemeben_kommentar_nelkul_52
süti beállítások módosítása