Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:43

Nem szeretem a kormányprogramokat. Olyankor születnek, ráadásul a kormányalakítás ezer más teendője mellett általában kutyafuttában, amikor a győztes még nem ülhetett be a székébe, legfeljebb céljai és szándékai vannak, de igazán körülnézni még nem tudott. Ebből következően két dolgot tehet: vagy teret enged a lelkes szakértőknek, és teleírja később rendre tarthatatlanná vált konkrétumokkal, vagy alapvetően kommunikációs stábokra bízza, és kormányprogramnak álcázott elvi alapvetést és kívánságlistát állít össze. Az utóbbival többször találkoztunk, így nem meglepő, hogy Orbán Viktor ma benyújtott változata is inkább ilyesmire sikeredett.

(Fotó: napi.hu)

Honnan idézek? „Bizonyosak vagyunk abban, hogy az itt leírtak csupán az első határozott lépést jelentik. Már csak néhány nap választ el attól, hogy tudásunk, ismereteink jelentős mértékben bővüljenek. A kormány megalakulása után megtörténik a kormányzati átadás-átvétel. Ennek során módunk lesz arra, hogy hazánk valós helyzetéről pontos, részletekbe menő információhoz jussunk. Az Országgyűlés, a polgárok képviselői és a nyilvánosság elől eddig egyaránt elzárt, ám fontos gazdasági, politikai döntéseket, privatizációs szerződéseket, a pontosan még nem összegzett állami garanciavállalásokat tartalmazó iratokat, gazdasági tartalmú titkos kormányhatározatokat ismerhetünk meg.” Ha azt mondanám, hogy ezek a mondatok a ma benyújtott kormányprogramban szerepelnek, talán sokan kétkedés nélkül bólintanánk. Pedig nem, ezeket a sorokat 1998-ban, az akkori kormányprogramban írta a győztes Fidesz.

Sok minden változott azóta, a szótár például radikálisan átalakult. Ami akkor polgár volt (százig bírtam számolni az 1998-as szövegben, aztán feladtam), több helyen pedig reform, most együttműködés, nemzeti és forradalom lett (ráadásul a mostani egy "ember"-központú program: 72-szer szerepel benne ez a szó). Azt tanácsolom azonban, hogy aki  szeretné megtudni, pontosan mivel töltötte akkor és mivel kívánja most tölteni az idejét a kormány, semmiképpen ne ezeket lapozgassa.

Bár nem kétlem, hogy hamarosan előállnak azok a hírmagyarázók, akik a mostani dokumentumot minden idők legkoncentráltabb, legerősebb jövőképét felvázoló írásának tartják (előrejelzés: a vízió szó nagyon divatos lehet a következő napokban), én inkább abban bízom, hogy az erősen didaktikus mondatok ezúttal is inkább a kommunikációs csapat vonzódását mutatják a "tíz szóval mindenről" megoldáshoz, semmint valamilyen létező politikai terv és cselekvés vezérfonalára utalnak. „Az új korszak első kormányának feladata az új társadalmi szerződés érvényre juttatása, azaz a Nemzeti Együttműködés Rendszerének felépítése” – mondja a szöveg egyik kulcsmondata, amelyben egyszerre jelenik meg a kormányprogram - s amúgy az elmúlt napok fideszes retorikájának - három domináns eleme: a forradalommal létrehozott új kor, a választói akaratnak megfelelő társadalmi szerződés és a már sokat emlegetett NER.

A programban természetesen feltűnnek konkrétumok is, ezeket az itt olvasható cikk jól össze is foglalja. Ezekről hamarosan elindul a politikai harc: mi hiányzik, mi kevés, mi sok, miért pont annyi stb. A kormányprogramoknál talán csak azok parlamenti vitája volt lehangolóbb korábban, s bár most tényleg érdekes lehet a három rivális ellenzéki párt - egymáshoz viszonyított - megközelítése, azért szakpolitikai mélységeket nem érdemes és nem is kell várni. Ha nem akarunk elveszni a sok erőt elfecsérlő nyelvi-értelmezési küzdelemben, és nincs kedvünk nehezen konkretizálható jövőbeli célokról és szándékokról vért izzadva vitázni, akkor a legkorrektebb elemzés egyelőre mindössze két szóból áll: majd meglátjuk. Most már hamarosan kezdődik.

x x x

1998:

Wordle: Kormányprogram 1998

 2010:

Wordle: Kormányprogram szófelhő

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr362024157

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Forradalom helyett reformkort! 2010.05.25. 08:41:28

A szocialista kormányzás öröksége akár a legalaposabban átgondolt, legkiválóbb tervet is megtorpedózhatja. A kormányprogramnak ezért akkor van a legnagyobb esélye, ha nem sietik el. (Fotó: fidesz.hu) Orbán Viktor a hétvégén benyújtotta az új kormá...

Trackback: A nagy blablabla... 2010.05.23. 09:01:06

Nyolcvanhat oldal. PDF formátum: idekatt ha magadévá akarod tenni! Naná, jó ritkán szedett, legalább ímígyen legyen súly, ha már a tartalomnak nincs. Csalódott vagyok. Nem olvastam eddig kormányprogramot, ezután már

Trackback: A múltat végképp eltörölni... 2010.05.23. 08:29:13

Szögezzük le először is: nemzeti együttműködésre szükség van. És tegyük gyorsan hozzá: a nemzeti együttműködés nem épülhet a tagadásra.Orbán Viktor kormányprogramja viszont a tagadásra épít. Többet foglalkozik az elmúlt nyolc évvel, mint az előttü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jjulie 2010.05.24. 09:55:57

@jjulie:

persze ez nem igaz: ez a sokat mondó csend is a kedvemre való

jjulie 2010.05.24. 10:16:25

@jjulie:

végül is csalódott is lehetnék: irtam mindhiába több mint háromezer kommentet 4 hónap alatt, hogy némi viszavonulásra késztessem őket, erre a választottjuk egyetlen dolgozattal elhalgattatta őket

2010.05.24. 10:17:15

@jjulie: pszt, misén vannak a Nagyvezírrel!:))) Egyébként a hit meg fontos dolog, szóval ha a Vezír asszondta, hogy úgy lesz, hogy jó lesz, akkor a hívők nem kételkednek. És ponty. Még jó hogy, nem azért lettek elkábítva, hogy ellenkezzenek!:)))

Jut eszembe, a maszop címere ne a szegfű, hanem a pénzes (sponsored by Nokia) doboz, vagy ahogy amortizálódnak, lassan a malacpersely legyen...:DD Fletó meg lesz a kondász..:))))

jjulie 2010.05.24. 10:26:29

@Letícia:

a fletó sem a régi, semmi kezdeményezés ( lehet hogy másolt receptből főz: kivárja amig magától osszecsuklik az ellenfél)

a logó nem számít

flort 2010.05.24. 10:39:41

@Letícia: hőhő, emlékszel a KGST címerére?

jjulie 2010.05.24. 10:44:11

@flort:

amióta van gugli, szinte mindenre emlékszik az ember

Ordnassac 2010.05.24. 10:44:15

@Videofon: tudom, de új helyzet új programot kívánna vagy csak én gondolom ezt így?

Ordnassac 2010.05.24. 10:45:49

@Letícia: így van. Nem is tartok nagyon ettől az újonnan felálló kormánytól, bár van egy-két dolog, ami nem tetszik. Igaz, ez elődeinél is lazán megvolt.

[nev] (törölt) 2010.05.24. 11:30:01

@6.Lenin:
az én felfogásom szerint az unió jelenleg így néz ki.

kepfeltoltes.hu/100524/NUTS_3_regions_EU-27_www.kepfeltoltes.hu_.png

nincsenek (polgár) háborús demarkációs vonalak, hanem statisztikai céllal meghúzott megyehatárok vannak. területi integritása nem az államnak van, hanem az uniónak van. és minden nép, vagy nemzet kulturális autonómiát élvez és ennek megfelelően etnikai parlamentek működnek. tehát a magyar parlament budapesten van, a szlovák pozsonyban, de egy kormáromi magyar előbbi küld képviselőt, egy szlovák utóbbiba. viszont komárom, és komarno ettől még lehet egyetlen város. az világos, hogy ez ma nem realitás. de ez ezer éven át valóság volt. szerintem a birodalmi nemzetállam az utópia, ami sohasem létezett.

Videofon 2010.05.24. 11:32:34

@Ordnassac:
A "baloldal" bukása most össztársadalmi érdek. Nincs motiváció baloldali programot hirdetni. Pedig a helyhatóságokat még megcsíphetnék. De minél mélyebbről hozzák majd fel a "megmentők" a baloldalt, annál nagyobb mágusokként állíthatják be magukat.

Ordnassac 2010.05.24. 11:42:31

@Videofon: ebben kétségtelenül van valami. Csak kérdés, hogy mennyire mélyről lehet még visszahozni a baloldalt (ill. az MSZP-t).

jjulie 2010.05.24. 11:59:12

@Videofon:

az a szép ebben az egészben, mint amit most fociban is látunk: az egyik csapat azzal ért a csúcsra, hogy döntő százalékban birtokolja a labdát, és az ellenfél térfelén tartja, majd jön egy másik amelyik felülmúlja azzal, hogy átengedi a labdabirtoklást és leginkább a saját térfelén tartózkodik.....

lehet, hogy nem is az eszközök teszik a különbséget hanem hogy kinek a kezében vannak?

(a foci amúgy is jó terep, ott formálódik valami jövőbemutató, miszerint megvalósult a szabad munkaerő vándorlás a gyakorlatban, úgy hogy megmaradt mégis a nemzetiségi hovatartozás, és gyilkolni is képes egy szurkoló a tisztán külföldiekből álló inter olaszságának megkérdőjelezése miatt, miközben a legnagyobb győzelem végén, a játékosok a saját hazájuk zászlajába burkolózva ünnepelnek, szóval a foci gyakorlata megelőzni látszik az európai politikai és gazdasági gyakorlatot)

jjulie 2010.05.24. 12:20:55

@Ordnassac:

lehet hogy csak nyugton kell maradniuk és kapálózás nélkül is emelni fogja őket valami kiszámíthatatlan erő

Ordnassac 2010.05.24. 12:25:52

@jjulie: ez is lehetséges, csak ugye több szárny van a párton belül, ott nem biztos, hogy jó a nyugton maradás.

tölgyes 2010.05.24. 13:19:24

Kedves Török Gábor!

Amit a kormányprogramról írt az igaz a választási pártprogramokra is..
Ön azt írja, hogy lesznek majd lelkes éljenzők és magasztalók. Biztos.. DE MÉG NAGYOBB SZÁMBAN LESZNEK AKIK SEMMIREVALÓNAK FOGJÁK A PROGRAMOT TITULÁLNI..:::))) Mert olyanok.

Számomra az egyik legfontosabb és legérdekesebb javaslat: a kössük 8 osztályhoz a jogosítványt..vagy a állítsuk vissza a buktatás intézményét.. stb. Ezeknek a megoldásoknak van érdemi üzenetük... Ezek a megoldások vetítik előre, hogy hozzáértő - ha nem is hibátlan -kormányzásra számíthatunk.

6.Lenin 2010.05.24. 13:23:11

@[nev]:

"az én felfogásom szerint az unió jelenleg így néz ki."

Valószínűleg,mink 2-en ki is egyeznénk ebben,de sajnos több száz millió az EU-ban nem így látja és ez még pár száz évig így is marad.
Valamikor 2-3 generáció képes volt együtt élni,ma már az utódok nem tudnak a szüleikkel kijönni,nagy átlagban.Sőt lassan házastársak/együtt élők sem.
A világ nem az együttélés(békés) felé halad.
A fogyó energia,élelmiszer,ivóvíz majd helyreteszi ezt a kérdést.
Tulajdonképpen sok kérdésben csak annyi különbség köztünk,hogy szép-szép (lenne),de 00 a realitása annak,hogy sok milliárd különböző érdeket egyeztetni lehetne 1 elfogadható szintre,szerintem.
agyalni lehet rajta,néhányat talán meg is lehetne valósítani,de......?
Persze igazad van abban,agyaljunk,aztán,hátha.Csak most olyan megvalósíthatatlannak tűnik sok minden.

Te is cikized Orbánt,pedig lehetséges,hogy működne a dolog,még akkor is,ha Te ezt jelenleg másként látod.Ebben nem tudunk megegyezni,pedig siker esetén mindenki nyerne.

Ha mi 10 millióan képtelenek vagyunk,még akkor is,ha közös érdek lenne,mit várunk több száz millió teljesen más érdekek esetén?
Oszt még nem is vagyok pesszimpista.

jjulie 2010.05.24. 13:28:03

@tölgyes:

várom a lelkes éljenzőket - teegnap reggel óta, de nem akaródzanak előbújni

6.Lenin 2010.05.24. 13:37:40

@jjulie:

A lelkemre(tehát lelkes vagyok)kívánom,hogy Orbán apánk a nemzet megmentője

ÉLJEN,ÉÉÉÉLLJEEEEEEN,SSSSOOOOKKKKKÁÁÁÁÁIG.

Mutassa nekünk azt utat ,a boldogság kék madarát,mit kék madár,

A CSODASZARVAST AKARJUK(megzabálni)

Vasárnapra turul tojást 2/fő-t,meg békéscsabai orbán kolbászt.
Le a komcsikkal!El lehet mennetek,míg szabadlábon vagytok.

jjulie 2010.05.24. 13:47:08

@6.Lenin:

te nem számítasz, nem vagy igazhítű orbándrukker

meg sem próbálsz okosnak látszani és érvelni igazi fideszvérűként

fogadok, hogy még csak kopogtatót sem gyüjtöttél, és nem is plakátoltál

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.24. 13:53:27

@Ordnassac: sehogy! a maszop szép lassan, de biztosan fel fog morzsolódni! Önkormányztaira az LMP feljön 20%-ra, a maszop meg a 5 százalékos küszöböt fogja súrolni.

jjulie 2010.05.24. 14:04:43

@Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait?:

az nem baj ha valaki súrolja a küszöböt, legalább tiszta lesz

de mit olvastál ki a kormányprogramból?

6.Lenin 2010.05.24. 14:05:47

@jjulie:

Ha már így a lelkembe látsz,hogy teljesen képben legyél..

thepeoplescube.com/lenin/lenin-still-lives-unofficial-biography-in-pictures-t5200.html

Kedvenc képeim.

Igazad van,én csak gyufacímkét meg bélyeget gyűjtök,meg bakelit lemezeket,jazz,blues,a többire tojok(kc,plakát)

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.24. 14:11:29

@jjulie: figyelj, én a programmal eddig is úgy voltam minden választásnál, ha: megvalósítják és betartják jó. ha nem, akk nem. Most lehet fikázni ezt is, meg nem is kell vele egyetérteni, de konklúziót azért ily gyorsan nem kell belőle levonni. :)

jjulie 2010.05.24. 14:20:04

@6.Lenin:

az a csabai orbánkolbász is elég árulkodó volt, tudom én már régóta, hogy a csak a bezárt négycsöcsű miatt lógsz itt, szóval te nem vagy a tölgyes féle lelkes forradalmfideszprogrampártoló a legnagyobb sajnálatomra

Ordnassac 2010.05.24. 14:34:10

@jjulie:

Billiárd: tíz a huszonegyediken.
Milliárd: tíz a kilencediken.

Számolj! ;-)

sárkányfő 2010.05.24. 14:37:06

na ettől kissé arcomra fagy a mosoly. az, hogy egy silány blöffprogramot nyomnak le a torkunkon "kormányprogram" címen, letojom. ez még vicces is valahol, sok tétje nincs.
de hogy most Orbán személyesen tarja hatalmon Ficót, és kaszálja el a felvidéki magyarokat , na ez most nagyon rosszul érint.

hvg.hu/hvgfriss/2010.20/201020_magyarszlovak_feszultseg_kampanyutkozet

jjulie 2010.05.24. 14:42:25

@Ordnassac:

persze a google generáció....

agentT 2010.05.24. 14:51:50

Juli, tegnap csak én magam vagy harminc kommentet írtam (többségét itt), melyben támogattam a programot.
Nem én voltam az egyetlen.

Mást sem csinálsz tegnap óta, mint a fideszes éljenzőket hiányolod.

Bocs a keresetlenül őszinte, magánéleti jellegű kérdésért, de

TE VAK VAGY???:)))))

Ordnassac 2010.05.24. 14:52:25

@jjulie: ezt pont nem, én kiwikiztem. ;-)

6.Lenin 2010.05.24. 14:59:16

@jjulie:

"....a legnagyobb sajnálatomra ..."

Ezentúl tán belém se rúgolsz?
1 pillanat és értelmetlenné válik minden,oszt még itt ez az orbán is ráadásként a nyakunkon,pedig olyan jól indult minden ma.

Hát igen,hiányzik a 4Csöcsű(főleg a fiatalabbik 2 tulaja).

Na mindegy,a lényeg:az irány jó,a kormányos a helyén,a cél még kissé ködös,de már érezni.

agentT 2010.05.24. 15:02:10

@6.Lenin: Kár erőltetni, szelektív a látása.:PPPP

jjulie 2010.05.24. 15:03:19

@agentT:

a kampányidőszakbeli aktivitási szintre várok: igen itt van feketén-fehéren, na látjátok, ezért szavaztunk a fiatal demokratákra, stb....

(különben is te sem számítasz akár a lenin, te sem egy őszinte fideszdrukker vagy, hanem zászlószökevény, de ha bevallod, hogy szerinted is példaértékű hadvezére volt kossuthnak a dembinszki, akkor beszámítom a tegnapi 30 kommentedet)

Ordnassac 2010.05.24. 15:04:56

@ó jaj: Fico így is, úgy is megnyeri a választást. Igazából itt arról van szó, hogy Fico meg akar szabadulni Slotától, amire van is esély (főleg, ha elviszi a választóit). Ezért ez a tamtamozás. Nem véletlenül nem zárta ki sem az MKP, sem a Híd egy lehetséges koalíciót a Smerrel.

Ordnassac 2010.05.24. 15:08:25

@jjulie: Mi köze Dembinskinek a Fideszhez???

jjulie 2010.05.24. 15:10:39

@6.Lenin:

nem tudom hol a kormányos meg a helye, a parlamentben nem volt, állítólag a madridi lelátón látták, ha igaz akkor ott jó helyen van, maradhat is ott

mivel csak tesze-tosza jobbhíján fideszes vagy, nem folyik narancslé sem az ereidben, mit kezdjek veled?

Lacibácsi57 2010.05.24. 15:11:29

Én csak olyan pártot engednék indúlni a választásokon , aki előre leteszi a programot! Legyen miből választani! Utólag lehet bármit gyártani, ami még a rászavazott polgárnak sem tetszik, de nincs mit tenni!
A FIDESZnek nem volt programja, akkor mire szavaztak? Ha valamit át akarnak vinni, azt mindíg hozzá teszik: a nép akarta, vagy akarata" címszó alatt! Még akkor is ha nem sikerül helyre állítani a gazdaságot, akkor is ezt fogja mondani!

jjulie 2010.05.24. 15:14:07

@Ordnassac:

hát annyi, hogy a debreceni fidesz oszlop idén március 15.-én a dózsa szobor füle hallatára mint jó példát emlegette egy vicc keretében a hallgatóság nagy hahotáját kiváltva vele

6.Lenin 2010.05.24. 15:18:19

@Ordnassac:

12 éves korában 1x végigment a Dembinszki utcán Orbán,már akkor kereste a Hösök terét a nyavalyás.
Mindig hős akart lenni.Akkor most mit lehet várni?
Programot?
Irány kell!
Az meg jó,a kormányos a helyén,haladunk,pedig még nem is kapitány,csak félig.

jjulie 2010.05.24. 15:23:44

@6.Lenin:

ha még háromszor leírod hogy jó az irány és a kormányos a helyén, talán mégis hajlandó leszek verbálisan belédrúgni, elismervén keményvonalas fideszhitedet

6.Lenin 2010.05.24. 15:23:45

@Lacibácsi57:

"Én csak olyan pártot engednék indúlni a választásokon , aki előre leteszi a programot! "

2006-ban volt,nemzeti színű,meg pendrájvon,nyírfagérgen,meg az anyámtyúkján tetoválva.
Gondolom boldog is voltál.
Meddig is?

6.Lenin 2010.05.24. 15:44:27

Én olyan pártot engednék indulni,akik megmutatják az irányt,csinálják előttem az utat és azt mondják:
tessék,indulj,szabad az út.

Majd én odatalálok egyedül is,felnőttem,kiválasztom az eszközt,sebességet.
Szabad ,gondolkodni/dönteni képes polgár,ne programozzanak,részletekre meghatározva,azokat majd mi választjuk.
Irány és lehetőség kell,a többit bízzák ránk.

Az irány meg végre jó,a kormányos a helyén,a zászló lobog,a Nép boldog(most még),a Nap is süt.
Mi a tosz kell még?

Apropo,maradt még.jajveszékelő,túlélő készletek,bőröndök menekülésre előkészítve.
Óriási szín és méret választék,hivatásos rettegőknek kedvezmény. lenin & Tsa

sárkányfő 2010.05.24. 15:56:44

@Ordnassac:
Most már - Orbánnak hála - Ficó valóban meg fogja nyerni a választást, de a linkelt cikk szerint lett volna lehetőség megbuktatni, mert elkúrta a görög helyzet kezelését, ami nagyon rosszul vette ki magát Szlovákiában. Elolvastad a cikket?
És Slota is épp Orbánnak köszönheti, hogy bekerül a parlamentbe...

itt egy másik cikk:
korkep.sk/2010/05/18/a-fidesznek-ujra-kell-tanulnia-a-kormanyzast/

"A Görögországnak nyújtandó szlovák kölcsön miatt védekezésre kényszerített Robert Fico kibújhatott az ellenzéki szorításból, Ján Slota és képviselőtársai pedig elégedetten dőlhettek hátra székeikben. Pártjuk parlamenti képviselete újabb négy évig biztosítottá vált. Maga a Fidesz sietett segítségükre."

Ordnassac 2010.05.24. 16:09:14

@jjulie: tééényleg, ki is ment a fejemből.

@ó jaj: A szlovák közvélemény-kutatások szerint az egész ügy kirobbanás előtt 8%-on állt az SNS. A Smer meg legalább 10%-os előnnyel az SDKU előtt. Meglátjuk, hogy az SNS milyen eredményt fog elérni és kérdés, hogy ez az ügy mennyire mozgatja meg pl. a felvidéki magyarságot.

Gondjaim nekem is vannak az egésszel, de Slota bejutását a Fidesz nyakába varrni szerintem túlzás.

tölgyes 2010.05.24. 16:10:56

@jjulie: Fanyalogni mindig könnyebb.

sárkányfő 2010.05.24. 16:11:12

@Ordnassac: na hadd lám azt a közvélemény-kutatást.

jjulie 2010.05.24. 16:19:27

@tölgyes:

nekem jó a könyebb út, akar a fene nehezet

és így van vele a nemrég még lelkes 30 valahány százaléknyi fideszdrukker sereg is

most könnyebb hallgatni, ergó hallgat

sárkányfő 2010.05.24. 16:22:51

@tölgyes: ezt most a Fidesz elmúlt 8 éves kritikájának szántad?

@Ordnassac: Amíg keresgélsz, addig linkelek én:
hu.wikipedia.org/wiki/2010-es_szlov%C3%A1kiai_parlamenti_v%C3%A1laszt%C3%A1sok

A lényeg: A Híd - amely ugyebár már nem kizárólag nemzetiségi alapon szerveződik, és szlovákokat is próbál (próbált eddig) megszólítani - a márciusi 6,9%-ról egy hónap alatt lement 5,1%-ra.

Ugyanezen idő alatt a felkorbácsolt magyargyűlölő rétegek 6,3-ról 8,6%-ra tornászták fel Slotát.
Fico pártja pedig a megállította, sőt megfordította a népszerűségcsökkenését: 41.4% -> 38.6% -> 38.4% -> 36.8%.

Amúgy én közvélemény-kutatási adatok nélkül is hiszek az egységes álláspontú felvidéki magyaroknak. Miért ne tenném, pláne ha logikus is amit mondanak?

Ordnassac 2010.05.24. 16:40:52

@ó jaj: azóta már nem annyira egységes álláspontú. Bugár már készíti fel a kommunikációt arra, hogy a fekete Pétert a Fideszhez tolja, míg Csáky erőt próbál mutatni.

Amúgy, ha megnézed a linket, amit mutattál, ott március-április az átváltási idő. Az április felmérést ápr. 7. és 13. között végezték

A májusi ez: www.focus-research.sk/files/119_Preferencie%20politickych%20stran_%20maj2010.pdf

Itt az SNS már 6,1%, az MKP 5,9% a Most-Híd 5,6% (Felmérés ideje: május 5-11.)

2010.05.24. 17:46:32

OFF: Dunán ez megy ma:

22:00 Híradó, Sport (francia-ukrán ism. sor., 2007) - Lope de Vega

:)))) Vegetáriánus franci-ukrán lopásról lesz szó...:))

ON:
A Duna tv-t egyébként nagyon szeretem. :)

sárkányfő 2010.05.24. 19:20:34

@Ordnassac: na ez már szebb. de minden felmérés eredményével együtt sem értem, miért kell ráerősíteni a szlovák nacionalisták mondandójára.

és most nagyon őszinte leszek hozzád: azt nem hiszem, hogy Orbán tudna olyat mondani vagy tenni, amivel nekem nagy meglepetést okozhatna. Ez se okozott, sőt, de ezt most hagyjuk is. Ami ebben az ügyeben nagyon meglepett, az a magyar közvélemény és a média mély hallgatása. Szerintem ez sokkal súlyosabb ügy, ahhoz képest amennyire senkit sem érdekel ez itt. E mögött - sajnos - valszeg az van, hogy a legtöbb magyarországi magyart tényleg nem érdekli a határon túliak. A jobbosokat sem. Itt élek, tudom, érzem. Még akik szajkózzák a nagy-Mo-t, szerintem számukra is inkább a nagy ország a fontos, meg a történelmi igazságtalanság fáj, nem pedig a konkrét kisebbsége szorult magyarok ügye.
talán azért is a nagy csönd, mert ezt nem lehet belpolitikai rúgóra járatni, hiszen a jobbosok nem fogják emiatt (meg semmi másért sem) kritizálni Orbánt, a balosok meg ab ovo szarnak az egészre, különben is a végüket járják. Hogy a jobbik mit gondol erről nem tudom, de kussol szintén.

no mindegy, úgy látom csak engem zavar :( el is csitulok.

keszegvágó 2010.05.24. 20:34:44

Sigmund Freud 1918-ban a következőket írta: Nem tudok mit kezdeni e tanulatlan nép vadságával és éretlenségével. Sosem voltam az ancien régime feltétlen híve, de kétséges számomra, hogy a politikai bölcsesség jelének tekinthető-e, hogy a sok gróf közül a legokosabbikat (Tisza Istvánt) meggyilkolják, a legbutábbikat (Károlyi Mihályt) pedig megteszik miniszterelnöknek.

Diocles 2010.05.24. 21:06:58

@ó jaj:

nem hallgat a magyar média, lásd a hvg-t, amely máris nekiugrott az ő szubkultúrájukban olyannyira gyűlölt Fidesz-kormánynak. még a 100 nap türelmi időt sem adják meg.
mintha a hvg-t érdekelt volna bármiféle nemzeti sorskérdés, határon túli magyar ügy az elmúlt évtizedekben...

engem az álszentség zavar, az, h most mindenki megpróbál majd úgy tenni, élükön a szocikkal, h már annyira megadnák a kettős állampolgárságot, de várjunk mán két hetet.
(miért nem lehet őszintén megmondani, h igen, tojunk rájuk?)
holott Fico így is, úgy is kormányfő lesz, max. annyit módosít a kampány, h hány koalíciós partnerre lesz szüksége.

a hallgatás is ennek tudható be, mert ha Böjte Csaba atya azt mondja, h nagyon örülnek a gesztusnak, és köszönik, míg ellenben Kovács László és a hvg szerkesztősége krokodílkönnyeket hullajt az általuk egyébként mélyen leszart szlovákiai magyarokért, akkor szerintem annyira nyilvánvaló a dolog álságos mivolta, h akit bármilyen szinten foglalkoztat a határon túli magyarok sorsa, az nem áll be álaggódni a 23 millió románnal riogatók közé.
és ez nem szervilizmus, hanem gyomor kérdése.

jjulie 2010.05.24. 21:07:23

@keszegvágó:

ezt irhatta volna akár melyik bécsi liberélis kortársa, és a jó öreg freud sem erről a mondásáról a leghíresebb

szóval úgy érzed, semmi sem változott?

jjulie 2010.05.24. 21:10:28

@Diocles:

na végre

mit olvasol ki a programból?

Hóember 2010.05.24. 21:40:05

Én szokás szerint megint csak az EÜ részt olvastam el, az meg gyakorlatilag tökugyanaz, mint a választási program volt.

Egyébként tartalmilag nem rossz, tényleg csak egy kicsit rosszabb, mint az LMP-s verzió.

Reméljük minél több dolog el is jut majd a megvalósításig, és lehetőleg még idén, mert idő már nem nagyon van lötyögni. Személyes kedvencem a gyógyszergazdaságossági förmedvény mielőbbi teljes kukázása lesz. Jó lenne rá sort keríteni még az ősszel.

2010.05.24. 21:51:04

@keszegvágó: ez nagyon jó!:))) Nincs új a nap alatt...(Prédikátorok könyve kb. Kr. e. 2000..:D)

2010.05.24. 21:51:51

@jjulie: szerintem úgy...:)))

Ordnassac 2010.05.24. 22:00:26

@Letícia: azért érdekelne, hogy ezt hol írta. Freud bár kezdetben háborúpárti, de 1918-ra azért ez erősen elszállt.

jjulie 2010.05.24. 22:10:48

@Ordnassac:

Sigmund Freud levele Ferenczi Sándor pszichoanalitikushoz, 1918. november 18.

Ordnassac 2010.05.24. 22:29:23

@jjulie: tedd, bár nem néztem utána a Google-ban. ;-)

jjulie 2010.05.24. 22:34:29

@Ordnassac:

jó kis irredenta oldalakra juthatsz ezzel

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.25. 08:14:00

@jjulie: hvg.hu/velemeny/20060320respublika
Itt azt írják, hogy ez egy naplóbejegyzés. Persze kérdés, hogy a HVG mennyire megbízható forrás ilyesmire…

panelburzsuj 2010.05.25. 08:58:06

@tölgyes:

"Számomra az egyik legfontosabb és legérdekesebb javaslat: a kössük 8 osztályhoz a jogosítványt..vagy a állítsuk vissza a buktatás intézményét.. stb. Ezeknek a megoldásoknak van érdemi üzenetük... Ezek a megoldások vetítik előre, hogy hozzáértő - ha nem is hibátlan -kormányzásra számíthatunk."

Örülök, hogy kiemelted ezt a két tervezett intézkedést, ugyanis ezzel minimum három dologra is rámutattál:

- a kormányzás nem pusztán, sőt nem is elsősorban a készen kapott (költségvetési) helyzet menedzselése további X évig("csontváz")

- egy nahy felhatalmazást kapott politikai erő általános magatartás-szabályozással ("törvényhozással") legalább annyit tehet, mint közvetlen intézkedésekkel, elsősorban konkrét pénzosztogatással

- a magyar közvélemény az egyes ember létszféráját érintő szabályokat képes leginkább felfogni, ezektől várja a "rend" kialakulását, fennmaradását

Sajnos ma sem nagyon lesz időm követni a társalgást. Ezzel együtt azt gondolom, hogy a "kormányprogram" műfajának és tartalmának végiggondolásához Török Gábor posztjához kapcsolódóan érdemes lenne még hasonló gondolatokat felvetni.

panelburzsuj 2010.05.25. 09:13:08

@panelburzsuj:

(Tömörítve: alaposan véggiggondolt rendszerrel, vagy egy adott nómenklatúra napiparancsaival kellene-e együttműködnünk?)

panelburzsuj 2010.05.25. 09:25:30

@panelburzsuj:

(Ja és egy fontos kiegészítés: (vagy egy adott nómenklatúra napiparancsaival kellene-e együttműködnünk),

mint Gyurcsány alatt?)

ssi 2010.05.25. 10:09:43

program = (leírt, elmondott) irányelvek - belefér - tettek a fontosak, várjuk

fontos? O.V.
* megfontoltabb, bölcsebb, vagy fáradtabb idősebb lett?
* megmerevedettek, vagy kiforrottak vágyai? vallás, magyarság, nagy támogatói tábor, egyetértő környezet
* 8 év sok, vagy az idő elhaladt mellette? - rohamosan fejlődő kihívások
* parlamenti vitákban, vagy csak hívei körében (nemzeti konzultáció) lesz ott?
* 1-1 sporteseményen való megjelenése mi mindennél lesz fontosabb?

Evehid 2010.05.25. 10:41:36

Előrebocsátom, nem olvastam az anyagot. Hosszú hétvégét kisgyerekkel a nagyszülőkkel, a kertben, és sportolással töltöttük. Meg a napi apróval, ahogy a választók nagy része, gondolom. Ezzel szoros összefüggésben kérdezném a következőket: az elmúlt kb. 10 napban a Fidesz kinyomott többszáz oldalnyi tv.tervezetet, pol. nyilatkozatot, javaslatot stb.
Szerintetek mikor fogy el a téma? Mikorra amortizálódik a saját csapatuk is fizikailag? Ezt a tempót meddig lehet csinálni?
Mi a politikai hozadéka, azon a nyilvánvaló szándékon kívül, h. az ellenzéket belekényszerítsék az olvasatlan gombnyomogatásba? Elég aljas amúgy, és végtelenül "demokratikus" elképzelés. :( Erőfitogtatás. De legalábbis nem hiszem, h. a választók széles körében növelné a népszerűségüket.

Kedves Gábor, nagyon kíváncsi lennék a véleményedre, érdeklődöm, hogy tervezel-e/van-e lehetőséged/energiád egy olyan témájú bejegyzésre, ami a humán-erőforrás oldaláról foglalkozik ezzel a módszerrel, ill. azzal, hogy a Fidesznek lehet-e ezzel, és ha igen, milyen további politikai/stratégiai célja?

Kis mellék(?)zönge, h. a keresztény kultúrában a pünkösd a 3. legnagyobb jelentőségű, komoly spirituális tartalmú ünnep, de a pogány vallások évkör-ünnepeinek egyikétől sem áll olyan távol időben. Ha esztelen infohalmozó adminisztratív loholássá züllesztik az ország választott képviselőtestülete számára, az szerintem enyhén szólva megkérdőjelezi az általuk egyébként rendszeresen hangsúlyozott erkölcsi-világnézeti képet. A képviselő is ember, rosszkedvű, fásult, két év múlva szétesett családi hátterű vezetőkkel nehéz lesz derűsebb, kiegyensúlyozottabb országot építeni... Ehhez hasonló téma már felmerült a húsvét miatt, igaz, egészen más okból.

Ehhez kapcsolódik a másik kérdésem: mit szóltok ahhoz a kirajzolódó gyakorlathoz, h. a parlamenti munka távirányítása teljesen kiszámíthatatlan, előre tervezhetetlen? Egy hétnél előbbre az OGY honlapjáról sem lehet megtudni semmit. Ez nekem nagyon olyan szájízt ad, h. a konszenzus minimális látszatát sem kívánják fenntartani. Ráadásul egyáltalán nem kelti azt a benyomást, h. az elfoglalt, fáradt, dolgozó, pláne családos, de a közélet iránt érdeklődő átlagembernek meg kívánják adni a kereteket, h. átlátható intézkedések és struktúrák mentén keresse a saját helyét az "új rendszerben". Ez egy társadalomszemléleti kérdés: alattvaló, vagy polgár?! Szvsz a kettő együtt nem nagyon megy.

Don T. Boy · http://m69.freeblog.hu 2010.05.25. 11:09:23

@[nev]:

"de nem ez van, hanem három csapás, kettős állampolgárság, székely himnusz, trianon emléknap"

Amíg nincs új kormány, addig ne várj gazdasági intézkedéseket, ez ostobaság részedről. Mellesleg, az ellenzéknek állítólag még így is gyors a tempó.

A trianoni javaslat szövegével meg mi a bajod? Olvastad már?
malacnews.freeblog.hu/archives/2010/05/25/A_Trianon-emleknap_torvenyjavaslata/

[nev] (törölt) 2010.05.25. 12:32:31

@Don T. Boy:
magyarország egy vesztes háború után írta alá a párizsi békeszerződést. majd szövetkezve a náci németországgal hadat üzent az egyesült államoknak, és a szovjetuniónak. a lakosság egy része tevékenyen részt vállalalt egy nemzetiség szisztematikus népirtásban, a másik része pedig passzívan szemlélte. és a népszövetség ezek után megerősítette a trianoni határokat.

szerintem hagyni kellene ezt a trianon sztorit, és nem kellene újra és újra lejáratni magunkat a világ előtt, hogy a magyarok az áldozat szerepében tetszelegnek. ez a többségben közönyt vált ki, egyesekben szánalmat, a szomszédainkban pedig ellenzérzéseket.

magyarország, szlovákia, és románia tagja a nemzetközösségnek, ukrajna, szerbia és horvátország pedig az unió része akar lenni.

az uniós állampolgárság oldja meg a nemzeti összetartozás problémáját, mégpedig úgy, hogy az uniós útlevélben (csatlakozni kívánt országok esetén pedig az uniós vízumban) minden esetben a (tényleges) nemzetiséget kellene feltüntetni, figyelmen kívül hagyva a háborút lezáró "ideiglenes" államhatárokat, demarkációs vonalakat. az uniós állampolgárság és később az unió alkotmánya adhatna lehetőséget arra, hogy a nemzetállami kereteket felszámolása után nemzetiségi parlamenteket lehessen összehívni, és ezáltal ha nem is a világ, de legalább a kontinens magyarság újra egyesülni tudjon.

ez a törvénytervezet egy "náci" (nacionalista) propagandaszöveg, a rendszerváltás utáni magyar diplomácia egyik mélypontja. biztosan tartózkodnék a megszavazásától.

6.Lenin 2010.05.25. 13:16:13

@Ordnassac:

Elolvastam ,de van 1 bibi.

"az egyik forrásunk szerint"-ek megbuktak,nem csak nálunk,globálisan.A felsorolt nevekre hivatkozni,szerintem kissé ciki,az ő áldásos tevékenységének is köszönhetjük,amit most szeretnének helyretenni.
"Az egyik forrásunk szerint"-re hivatkozni,hiteltelen.

Sokan kaptak bizalmat,de nem mutattak fel semmit,eddig.
Talán M.GY. is megérdemli,aztán jöhet a vélemények ütköztetése.
Olyanokra hivatkozni,akik eddig a válságok sorozatát produkálták,enyhén szólva is csak keményebb jelzőket igényelnének minősítésként.
Azért a MGy megítélése nem is olyan rosszra sikeredett,mint aminek szánták.
Érdekes.

6.Lenin 2010.05.25. 13:25:09

@[nev]:

"uniós állampolgárság és később az unió alkotmánya adhatna lehetőséget arra, hogy a nemzetállami kereteket felszámolása után nemzetiségi parlamenteket lehessen összehívni, és ezáltal ha nem is a világ, de legalább a kontinens magyarság újra egyesülni tudjon."

Már megint rohangálsz,várd meg a többieket!

Mindig előre szaladsz néhány száz évet.
Űlj le igyál 1 belga sört,aztán,ha ők is rendben lesznek,jöhet a szlovák sör,szép sorjában.

Aztán vagy bejön az álmod,vagy alkoholista leszel.Én az elsőt kívánnám.Utálom a handabandázó alkoholistákat.

Ordnassac 2010.05.25. 13:25:17

@6.Lenin: ha tényleg annyira rossznak akarták volna bemutatni, akkor szimplán nem mondtak volna jót róla.

Ettől függetlenül sok igazság van benne. Ilyen rossz költségvetési helyzetben nem biztos, hogy egy pénzköltőt kéne a pénzügyi részleget is magában tudó tárca vezetőjévé tenni. Remélem Varga és Fellegi jó ellensúlyai lesznek Matolcsynak. Akkor talán nem lesz gond.

Ordnassac 2010.05.25. 13:26:21

Amúgy Orbán elkezdte a kormányprogram előterjesztői expozéját.

Ordnassac 2010.05.25. 13:27:50

Gyurcsány bent van az ülésteremben.

Ordnassac 2010.05.25. 13:31:28

Kicsit sokat táncol a forradalom témaköre körül.

6.Lenin 2010.05.25. 13:34:05

@Ordnassac:

Akkor ketten már biztosan reménykedünk.
Nekem bejött anno,a vállalkozásomban,hogy előtte költekeztem(beruháztam),természetesen nem ész nélkül.
A megszorítást is próbáltam,de abba majdnem belebuktam,lehagytak a versenytársak.Igen nehéz volt újra talpra állni.
A "majd egyszer jó lesz"-re nem lehet alapozni.A csodavárás más kategória.A siker sok-sok kemény munka.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.25. 13:37:00

@Ordnassac: Alkotmányozó nemzetgyűlésről beszél, a preambulummal kezdte a beszédet. Kiváncsi lennék mennyire van már előre kidolgozott koncepciójuk a jövendőbeli alkotmányról.

Ordnassac 2010.05.25. 13:49:05

@Tomeczek: a most eltelt félévben volt egy ilyen speckoll náluk (Hogyan írjunk Alkotmányt? címmel), amit Kukorelli István, Somogyvári István és Pozsár-Szentmiklósy Zoltán (utóbbi a Bibó István Szakkollégium igazgatója) tartottak. Erre jártam én is, szóval körbejártuk a kérdést. Kíváncsi leszek már emiatt is néhány dologra.

Amúgy eddig tipikus Orbán-beszédről van szó. Nagy filozófia, kicsit ünnepélyes kifejezésrendszerrel.

Ordnassac 2010.05.25. 13:55:32

Az Orbán-családban vajon milyenek az ellenzéki jogok? :-P

cotti 2010.05.25. 13:55:48

El kell ismerni, OV nagyon jól beszél. Iránymutatásnak, alapvetésnek kitűnő, más kérdés, hogy ezek az elképzelések hogy állják ki majd a gyakorlat próbáját.

Ordnassac 2010.05.25. 13:59:06

"Az új társadalmi szerződésben a hazaszeretet az első pont".

Taps a Fidesz és a KDNP soraiból. Emellett láttam Schiffert is tapsolni. A Jobbik-frakció nem látszódott.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.25. 13:59:51

Most mondjam, hogy tanulságos, hogy csak 1-2-en tapsoltak a hazaszeretet gondolatára az MSZP frakciójában…?

cotti 2010.05.25. 14:02:25

@Ordnassac: Nem kérdés, hogy tapsoltak.

Ordnassac 2010.05.25. 14:02:41

@Tomeczek: mutatták őket? Ugyanis nem láttam.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.25. 14:04:58

@Ordnassac: Igen, én láttam őket. A hirado.hu-s közvetítést nézem, de gondolom a TV-ben is ugyanaz megy.

Ordnassac 2010.05.25. 14:06:36

@Tomeczek: a tv-ben csak Tarlóst, Schiffert és a mögöttük ülőket mutatták (bár az LMP-seket a jeltolmács eltakarta).

Ordnassac 2010.05.25. 14:07:11

Nocsak, Lázár helyett Navra beszél.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.25. 14:16:31

@Ordnassac: Kihasználja az alkalmat, amíg még nem miniszter. Aztán majd lesz úgyis elég baja. :)

Ordnassac 2010.05.25. 14:30:22

Mesterházy Attila következik.

zoli87 2010.05.25. 14:34:25

@Ordnassac: Szokásos, elavult szoci beszédet hallunk.

Ordnassac 2010.05.25. 14:40:22

Közbe új poszt van.

@zoli87: van a szövegében egy-két részigazság, de amúgy egyetértek veled.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.26. 11:10:29

szép szavak, nagy szavak.. remek. mindenestre az is igaz, hogy nem volt nagy teljesítmény az, hogy a válsztási program lett lényegében a kormányprogram.. sem az, sem ez nem képes megszólítani érdemben engem, mint ebből az országból kiábrándult, a jövőbe reménytelenül tekintő munkanélküli fiatalt.

az irány jó, de nagyon szeretnék konkrét lépéseket is látni a nagy szavak után.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.26. 12:04:12

@Bukowszky: épp most beszéltek az országgyűlésben arról, hogy majd ez a csodakormány esélyt ad az én generációmnak. fantasztikus. nagyon kiváncsi vagyok, hogy ezt miként képzeli el.

mert attól nem lesz munkám és nem lesz emberhez méltó fizetésem, amellyel megalapozhatom a jövőm, ebben a szarbazüllött, nepotista országban, hogy egyik vagy másik fideszes narancshuszár nagyokat mond a parlamentben.

sajnos teljesen biztosak lehetünk abban, hogy az állások, pozíciók osztogatása még az eddigi borzalmas mértéken is túlmenően haveri/rokoni alapon fog menni.

Zb74 2010.05.27. 09:33:23

@allnitelong: Még erre sincs szükség, ha Chrome böngészőt használsz. Az oldal betöltődése után Ctrl+F-et nyomva egy másodpercen belül kiírja, hogy hányszor fordul elő a szó. A "polgár" előfordulására így is 163 jön ki.
süti beállítások módosítása