Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:08

Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor kivételével, néhány tartózkodás és távolmaradás mellett, a magyar parlament óriási többséggel fogadta el az állampolgársági törvény módosítását. A múlt heti általános vitában vezető nélküli vert seregként viselkedő szocialista frakció többsége (benne Mesterházy Attilával, Szekeres Imrével és Veres Jánossal) ma megszavazta a javaslatot, s ezáltal minden különösebb indoklás nélkül felülírta a 2004-es népszavazás kapcsán elfoglalt álláspontját. Vajon tényleg új nemzeti egység született, vagy valami másról van szó? 

A parlamenti választás után világos volt, hogy az úgynevezett „kettős állampolgárság” ügyének elsöprő – az elfogadáshoz szükségesnél lényegesen nagyobb - többsége lesz az új törvényhozásban. A Fidesz-KDNP és a Jobbik az elmúlt években határozottan támogatta a módosítást, így a kérdés csak az lehetett, hogy egyrészt mikor érdemes előállni ezzel a javaslattal, másrészt hogyan viselkedik az a két párt, az MSZP és az LMP, amelyek kapcsán az elutasításnak is volt esélye. A Fidesz – talán a Jobbik „beelőzését” megakadályozandó, talán a választástól a kormányalakításig tartó átmeneti időt alkalmasabbnak gondolván – azonnal lépett, és ezzel reagálásra kényszerítette politikai riválisait. Az LMP a parlamenti vitában ügyesen játszotta el az aggódva támogató erő szerepét, míg az MSZP sok mindent - egymással ellentétes érveket is - mondott, de leginkább zavartan magyarázkodott.

Nem kétséges, hogy a szocialisták között bizonyára lehetnek olyanok, akik őszintén elhibázottnak tartják a párt korábbi álláspontját, és szívesen menekülnének a „nemzetellenes” párt szerepből. A 21 távol maradó azonban világosan mutatja, hogy az álláspont átértékelése mellett – esetleg inkább helyett – leginkább a helyzet változott meg. Az MSZP jelenlegi állapotában egyszerűen nem akart, nem mert vagy nem tudott újra beleállni ebbe a kérdésbe, nem volt ereje, akarata vagy bátorsága képviselni azt, amit korábban határozottan gondolt. Tulajdonképpen a tehetetlenség, másképp megfogalmazva a taktikázás lökte a nemzeti egységbe, amely így – bármennyire is szeretnék sokan ezt belelátni - nem valódi szándékot jelez, sokkal inkább egy helyzet, egy állapot megtévesztő következménye.

A konszenzuálisnak látszó témákban (amelyeket a szakirodalom a „valence issues” fogalmával jelöl) gyakran csak azért hiányzik a konfliktus, mert az egyik (pontosabban a másik) álláspont az adott helyzetben vállalhatatlan lenne. A környezetszennyezők, a korrupció haszonélvezői vagy a drogfogyasztók például nem állhatnak ki nyíltan érdekeik mellett, ezért az adott téma elnyomásában, a figyelem más irányba történő elterelésében vagy passzív elutasításban jelenik csak meg ellenvéleményük. Az MSZP – és más előzmények alapján, de azért hasonló logika mentén az LMP is – úgy ítélhette meg, hogy nem lenne szerencsés kezdet számukra beszorulni abba a pozícióba, amit a törvényjavaslat elutasítása kijelölhetett volna számukra. A „kettős állampolgárság” ügye 2010 májusában tehát számos ok miatt – választási eredmény, jobboldali túlsúly, szocialista válság, belső hatalmi harcok az MSZP-ben, szlovák reakciók stb. – vált egységet mutató üggyé, mindez azonban nem jelenti azt, hogy ezen feltételek megváltozása mellett is az lett volna, s különösen nem utal arra, hogy az is maradhat majd a jövőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr22034339

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki a felelősebb hazafi? 2010.05.27. 09:27:43

A kettős állampolgárság ügyéről kevesen tudnak, akarnak racionálisan gondolkodni (amikor 2004-ben vitatkoztam egy amúgy értelmes barátommal, elismerte az összes ellenérvemet igaznak, a vége mégis az lett, hogy de attól még meg kell szavazni, mert csak)...

Trackback: A Trianon-emléknap törvényjavaslata 2010.05.27. 08:29:54

"Mi, a lengyel nemzet, a köztársaság minden polgára, azok, akik úgy hiszik, Isten az igazság, az igazságosság és a szépség forrása, ahogy azok is, akik nem a hitből, hanem más

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szb9 2010.05.26. 23:19:48

elsőőőőőőő!!!! (bocsi)

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.05.26. 23:27:31

Az MSZP tényleg kettészakadhat, ha így folytatja - a kongresszusig nem is fog változni a helyzet ott a bal-szélen.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.05.26. 23:27:50

Megszavazták 9 éve a státustörvényt is :)

KóserKároly 2010.05.26. 23:32:40

Kedves Gábor!
Szívesen olvasnék arról, hogy az elmúlt napokban (illetve az alakuló ülés óta eltelt időben) tett nyilatkozatok, felszólalások alapján hova pozicionálod az LMP-t? (Korábbi bejegyzésedben vetetted fel ezt a gondolatot). Mire számíthatunk a következő években? Megpróbálja magát vállalható baloldali pártként eladni, és az MSZP-t bekebelezni? Vagy a liberális vonalat fogja képviselni?

Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy igyekeznek konstruktív ellenzékként viselkedni, és a kormánypárti politikusok javaslatait nem csípőből elutasítani, hanem érdemi vitát kezdeményezni arról, szakpolitikai alapon kritikai véleményt megfogalmazni. Jól látom? Ha igen, akkor ez vajon a valóság, vagy egy Nagy Konstruktív Máz, a nők randisminkjéhez hasonlóan, ami addig szép, amíg meg nem találják a kiszemelt partnert?

Aegopolis2 2010.05.26. 23:34:51

Gábor, szerinted Gyurcsány komolyan gondolja azt az indoklást, hogy a törvénymódosítás szlovákokkal fennálló viszonyra gyakorolt hatása miatt szavaz nemmel? Épeszű ember aligha veszi komolyan a pozsonyi hisztit. Ha már abba is belekötnek, hogy Orbán először Varsóba megy úgy, mintha az szomszédos ország lenne...

Aegopolis2 2010.05.26. 23:37:43

Ja, és még egy: Vonának mennyit árthat a mai bénázás?

Aegopolis2 2010.05.26. 23:42:09

Ja, és Vonának mennyit árthat a mai bénázás?

Ordnassac 2010.05.26. 23:44:25

A szocik egyértelműen a helyüket keresik, de nem igazán találják a helyüket. Saját maguk múltját teljesen szembe köpni nem akarják, de nem is nagyon tartható a választási eredmény miatt.

2010.05.26. 23:49:15

"A környezetszennyezők, a korrupció haszonélvezői vagy a drogfogyasztók például nem állhatnak ki nyíltan érdekeik mellett"

Köszönjük Gábor, hogy környezetszennyezőkkel és bűnözőkkel lehetünk egy platformon! :(

panelburzsuj 2010.05.26. 23:49:30

Poszthoz:

Lehet földhözragadtabb olvasata is szocik tárgyalt viselkedésének:

Ha a 2004-es állapothoz képest - vélhetőleg - el is tolódtak a magyarországi népesség preferenciái a határon túli magyarokokat illetően, azért az még mindig kitapintható, hogy teljes nemezti egység nincs ebben a napipolitikai hecckampányok nélkül is súlyos, nehéz kérdéskörben. Tehát a szocik egyrész számíthatnak arra, hogy ha a dolog netán félresikerül, vagy legalábbis lehetnek balul kiütő következményei is, akkor mondhatják, hogy mi ugye figyelmeztettünk orrba-szájba, de hát a pártot se áshattuk el mélyre rögtön az első nap, hiszen akkor nem maradt volna írmagja sem a Fidesszel szembeszállni képes erőknek.

Szóval a látszólag következetlen magatartás mögött ott lapulhat az az elgondolás, hogy vagy így, vagy úgy, de legalább az egyik változatból egyszer majd hasznot hasznot húzhatnak.

A kétszínű viselkedés fölvállalására két dolog még pluszban rásegíthet:

- a balhét - ha lesz - rövid távon most úgyis teljesen a Fidesz fogja elvinni,

- egy történet súlypontjait visszamenőleg mindig könnyebb áttolni, mint előre helyesen megjósolni.

KóserKároly 2010.05.26. 23:58:37

@Aegopolis2: Véleményem szerint semennyit. Újabb példáját láthattuk, hogy a Jobbik frakcióvezetője beilleszkedett a parlamenti morálba: gyenge magyarázkodásba kezdett, próbálta menteni a menthetetlent. Ugyanakkor, a Jobbik támogatói közül rengetegen olyan elkötelezetté váltak a párt kommunikációjának hatására, hogy hajlamosak lesznek ilyen "apró bakik" mellett szó nélkül elmenni.

Balt 2010.05.27. 00:03:00

OK, akkor a szavazás kimenetele függvényében szeretnék mielőbb (min.) 4 db MSZP-t látni. :)
1. Aki "bátran" (inkább sunyin) kiáll a NEM-je mellett (2 fő)
2. Aki valamivel kevésbé bátran tartózkodik (3 fő)
3. Akik nem szavaztak (21 fő)
- ebből valahol egy alfajuk a jelenlévő nem szavazók (3 fő)
4. Akik megszavazták (32 fő)

Utóbbiak talán nem rekesztették ki önmagukat végleg a nemzetből 2004-ben, bár sokat kell vezekelniük. Azért érdekes ez a meghasonlás... A "karakán" 3 fő (ez ugye a jelen országgyűlés nem egész 1%-a) lehet az új Gyurcsánypárt magja, de látszik, hogy az "ügynek" (ti. az eddigi nemzetellenes gyakorlatnak) még a "bizonytalanok megnyerésével sem sikerülhet az MSZP felét leszakítania...

panelburzsuj 2010.05.27. 00:03:36

@acidrain:

A környzetszennyező és a korrupt is akkor bűnöző, ha megfogják és megbüntetik. Meg a drogos is.

Erkölcsi alapon elítélni vagy felmenteni meg bármelyiket lehet, legfeljebb az érvelések mögé nem sikerül azonos súlyú támogatottságot szerezni.

Balt 2010.05.27. 00:04:20

@acidrain: Azt hiszem, ez természetes: egy drogfogyasztó minimum a saját (emberi) környezetét szennyezi...

DjKaller 2010.05.27. 00:04:30

"Az MSZP – és más előzmények alapján, de azért hasonló logika mentén az LMP is – úgy ítélhette meg, hogy nem lenne szerencsés kezdet számukra beszorulni abba a pozícióba, amit a törvényjavaslat elutasítása kijelölhetett volna számukra."

Kedves Gábor! Az állítás első részével teljes mértékben egyetértek, a másikkal nem. Ez úgy állítja be az LMP-t, mintha érdekből tette volna, amit tett, holott és ezt maga az LMP is mondta magáról a kampány alatt, hogy bizonyos kérdésekben konzervatív, másokban liberális, harmadrészt baloldali. A kettős állampolgárság kérdésében a konzervatív oldal nyilvánult meg. Én hiszem és remélem, hogy az LMP amit tett, azt szívből és nem pártpolitikai érdekek alapján tette. Már csak azért sem, mert éppen erre építették imageukat, hogy, LEHET MÁS, nem számító, nem kombinálós, ha őszinte és tiszta.

Balt 2010.05.27. 00:06:05

@Balt: Pardon, elírtam:
1. Aki "bátran" (inkább sunyin) kiáll a NEM-je mellett (3 fő)

DjKaller 2010.05.27. 00:08:29

Amit furcsálltam, hogy valamennyi módosítót leszavazták, holott a Jobbiké szerintem legalább annyira korrekt volt, mint a Szili által benyújtott. Szili Katalin már 2004-ben is jelezte, hogy nem ért egyet párttársaival, de ez meg, hogy a honosítást nevezzük visszahonosításnak egy nagyon nagyon nagy piros pont. Ez még nagyobb elégtétel lenne a határontúliaknak hisz ezzel a jelképes gesztussal nem csak, hogy állpol-hoz jutnak, hanem még érzékeltetjük is, hogy ez olyan valami ami nektek kinek 90 kinek 65 éve megvolt, csak elvették.

Ordnassac 2010.05.27. 00:08:40

@Balt: Fletó és Szanyi egy pártban?

Inkább a nem szavazók között kell keresni a fletonistákat (meg a tartózkodók között)

Ordnassac 2010.05.27. 00:09:26

@Ordnassac: úgy értve, hogy egy Fletó-féle progresszív pártban

Balt 2010.05.27. 00:10:28

@Ordnassac: Mindegy, ebből se így, se úgy nem jön ki a fél MSZP frakció. :) (Bár talán mégiscsak jobb lenne, ha Gyurcsány magával vinné ez egész brandet a politikai dögtemetőbe...)

pikkbubi 2010.05.27. 00:11:00

HA lehetne TG-nek 1 javaslatom lehetne 1-2 szlovák választási elemzést is összecsapni (tudom h nem szakterület, de mégis)

rengeteg párt, izgalmas választás lesz, felvidéki magyarok is szereplők, magyarországi politikát is mélyen érintheti...

KóserKároly 2010.05.27. 00:17:24

@DjKaller: Szeretném, ha igazad lenne.

@pikkbubi:
Ez tényleg megérne egy misét... Egyvalamit egyébként biztosan elért Robert Fico: minden szlovákiai magyar el fog menni szavazni.

Demetriosz 2010.05.27. 00:23:31

@DjKaller: A módosítók nem voltak éppen a jogi szakma csúcsai, nem lehet velük különösebben mit kezdeni. Pl. a visszahonosítás azokra vonatkozik, akik valaha magyar állampolgárok voltak, amit meg máshol szabályoz a törvény. Persze ez csak egy szócska, de volt olyan módosító is, ahol csak 2 sort kellett volna tovább olvasni a szövegben, hogy rájöjjön az illető, amit akar, már rég szabályozza a törvény...

Ordnassac 2010.05.27. 00:32:22

@Demetriosz: melyik módosítóra gondolsz?

Ordnassac 2010.05.27. 00:42:12

@Demetriosz: és Szabó Tímea jogorvoslatis módosítójáról mit gondolsz?

Demetriosz 2010.05.27. 00:46:52

@Ordnassac: Érdekes a felvetés, de itt a köztársasági elnök dönt. Furcsa lenne akár egy miniszter, akár a köztársasági elnök ellen a bíróságra menni. Különösen durva lenne a helyzet, ha mondjuk nemzetbiztonsági okból lett elutasítva a kérelem. Mert akkor valamit kellene mondani a bíróságon, hogy milyen tényekre volt alapozva az elutasító döntés és mégis miért veszélyezteti a nemzetbiztonságot az illető. És akkor kiderülne, hogy 2 haverja a kérelmezőnek informátor, egyébként meg a kispárnában van a poloska.:)

viktor.agoston · http://foka.blog.hu 2010.05.27. 01:01:16

számomra az nem világos, hogy a megjósólható, erős, és azóta be is következett szlovák "ellencsapás" dacára mért vállalták ezt a döntést. hiszen a szlovákiai magyarok helyzete (akiknek a nemzet testébe való visszakapcsolása lenne részben a kettős állampolgárság) csak romlott a mai nap eseményeivel. választási hajrában ellenséget faragtak belőlük a hazájukban. mert ugyebár akár tetszik, akár nem, de Szlovákia az ő hazájuk..szval milyen politikai cél éri meg a mai magyar politikai elitnek ezt az áldozatot? mintha előre csak gesztusnak szánták volna a kettős állampolgárság intézményét, hiszen a megszavazás időzítésével egyben el is lehetetlenítették azt.

lorantka_a_gall 2010.05.27. 01:07:26

@viktor.agoston: mert szerinted a szlovák választások után nem lett volna belőle hiszti? Ugyanez lett volna, csak nem lett volna ez a mostani "húúú, nehogy befolyásoljuk a szlovák választásokat" című másodlagos hiszti. (bocs a sok lett volnáért)

DjKaller 2010.05.27. 01:34:06

@viktor.agoston: Tételezzük fel, hogy nem most kerül napirendre ez a törvénytervezet, hanem a szlovák választások után. Vajon akkor is meghozzák ezt az ellenrendelkezést? Ha igen, akkor teljesen mindegy a most vagy a később. Nem állítom, hogy ezzel ne mobilizálnák az urnákhoz a szlovák választókat, de az eset ugyanúgy a határontúli magyarokat is mobilizálni fogja.

Ha abban az esetben nem kerül bevezetésre ez a rendelkezés, az viszont a szlovák képviselők beszámíthatóságát kérdőjelezi meg. Mert ugye valaki egy kérdésről vagy A-t gondol, vagy B-t. Vagy elítéli, vagy egyetért. Mivel nem egy pillanatnyi, hanem egy hosszú távú kimenetelű eseményről van szó, ezért nem gondolom, hogy a képviselők máshogy döntenének akkor ha később kerül napirendre a tervezet.

Különben is, bízzuk az EU-ra mit reagál. Szerintem totálisan ellentmond azoknak az ideológiáknak, amikre a EU szellemisége épül. Hisz mi ma egy ország. Az EU mindannyiunkat összeköt, elég fura lenne ha az egyik EU-n belüli ország a másik tagállam lakosait ki akarná utasítani. Ez már a csehszlovákok számára nem ismeretlen kollektív bűnösség deklarására hajaz.

DjKaller 2010.05.27. 01:36:42

még valami:

A Fidesz a kampányban elmondta, hogy bevezeti a kettős áp-t. Ficóék ezt pontosan tudták. Lehetett rá számítani.

Lovastengerész 2010.05.27. 02:12:02

azért valaki kiállhatott volna elmondani hogy
"Ebmerek, képviselők, vegyétek már észre hogy akár milyen jót akartok, jelenleg rosszat tesztek azoknak akikről a törvény szól. ne tegyétek őket egy idegen ország választási kampányának kommunikációs eszközévé, várjátok meg amíg kitombolják magukat, és utána meg lehet adni a kettős állampolgárságot, ahogy bárki másnak, éljen az ausztráliában, amerikában vagy zuluföldön"

vagy hallott már valaki arról hogy a dél pápua ujguineai nagykövetet hazarendelték mert egy másik ország állampolgárságát fölveHETik az ő állampolgáraik?
ne legyünk már ostobák

MACISAJT 2010.05.27. 05:11:43

Senki nem gondolja hogy a Gyurcsány,Hiller,Szanyi & co.
egy pillanatra is odaáll a nemzeti egység mögé.
Mint ahogy azt sem mint ahogy , az MSZP által hasonlóképpen 2001-ben megszavazott státustörvény esetében, utóbb a háttérben és ha lehetőség van, nyíltan, ne akarják megbuktatni ezt a (magyar) nemzeti törvényt.Is.

Csak összehasonlításképpen, a szlovákoknál sokkal nagyobb "nemzeti egység" mutatkozott a fél nap alatt összehozott válaszcsapás ügyében-mely saját , félmilliós lélekszámú állampolgárait fenyegeti kiközösitéssel.
Azok akik azt próbálták bemesélni hogy ez csak a két őrült, Fico és Slota akciója, és majd ha az ellenzék kerülne kormányra ez másképp lesz...pontosan láthatják hogy ha a szlovákiai magyarok elleni akciókról van szó, a három koalíciós párt - Irány-Szociáldemokrácia (Smer), Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS), Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - és az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) gyakorlatilag egységes.

stratez 2010.05.27. 05:34:05

Azért az szórakoztató, hogy az a Gyurcsány, aki az egész népszavazás elleni kampány, nevén nevezve, a határon túliak elleni 2004-es uszítás szellemi atyja és levezénylője volt, most a felvidéki magyarokért aggódik úgy ahogy akkor a nyugdíjunkért, az injekció tűinkért, nem vicc, ez volt valamelyik szoci politikus érve a kettős állampolgárság ellen, aggódott. Azt hiszem, Gyurcsány, ha mással nem is, azzal biztos beírja a nevét a magyar történelemben, hogy senki nem volt a magyar politikusi palettán a rendszerváltás óta, aki a hiteltelenségnek, a cél szentesíti az eszközt gátlástalanságának ilyen magasságait megjárta volna, mint ő.

érdeklődő 2010.05.27. 06:03:35

Ez ilyen politikai színvallás akart volna lenni:

"környezetszennyezők, a korrupció haszonélvezői vagy a drogfogyasztók "= MSZP-LMP ?

Egyébként részben igaz, talán a környezetszennyező sántít kicsit... :D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.27. 06:24:48

@Ordnassac: a Fletó-féle progresszív párt az milyen állatfajta, a csótánytigris?
El kellene már felejteni, hogy minden idők egyik legjellemtelenebb magyar politikusának - a dumán kívül - bármi köze van bármiféle progresszióhoz.

jjulie 2010.05.27. 06:28:16

A nagyorrú parasztgyerek ezzel kezdett:

"Figyelmen kívül lehet-e hagyni egy kormányprogram vitájában, hogy az elmúlt nyolc évben program néven blöffök születtek, a programok nem valósultak meg, ami pedig megvalósult, azt a választók kétharmados többséggel utasították el"

vajon kinek szól ez a szinvonal?

csak nem azoknak, akiknek bezzeg dembinszki egy példaértékű 48-as hős?

bizony, bizony tudja a kósa és ez a nagyorrú kocsis is mekkora sötét barmok a szavazóik

"választók kétharmados többséggel utasították el"

nemzeti egység? mármint orbánnemzet egysége?

nyg 2010.05.27. 06:28:34

@viktor.agoston: Gondolom tisaztában van azzal, hogy az állampolgárság könnyítésének kedvezményezettjei nem csak a szlovákiai magyarok. Most Szlovákiában van választás, legközelebb máshol, nem sunyíthatunk (mint régebben) örökké, különben is, a szlovákiai magyarok is kiállhatnak jogaikért, mondjuk a titkos választáson azzal, hogy elmennek szavazni. Nem kellene állandóan meghunyászkodi, a gyávaságot taktikával magyrázni!

jjulie 2010.05.27. 06:38:19

nemzeti egység

olyan mint a mérték egység, mondjuk, hossz mérték egység, vagy sebesség mérték egység, vagy térfogat mérték egység, stb, ezekre és hasonlókra van elfogadott, használt, gyakorlatban bevált egység

mi a nemzeti egység? van rá elfogadott, használt, gyakorlatban bevált ? mondjuk magyar nemzeti egység?

halál megdöglessz kinyírunk ® · http://href.hu/x/73ug 2010.05.27. 06:38:29

@érdeklődő: nyilvánvaló, hogy TG kitől is kapja pénzt, megbízást.
innentől megy a levesbe.

lüke 2010.05.27. 06:41:57

Megértette:) az MSZP a 12 pontot, hátha így jobbat tesz az irhamentésnek.
Feco&Fico pedig, mint `89 előtti párttag, egyetértett.
Az iróniát félretéve:
az MSZP vergődik, nem tudja, hogy mikor tegyen eleget másoknak.S ha ennek rendeli alá
a politikáját- ezt csinálta a 8 évben is - akkor most végérvényesen elveszti a klasszikus baloldali arculatát.

lüke 2010.05.27. 06:44:04

@MACISAJT:
rögtön itélö bíróság is lehetett volna, vagy
statárium

lüke 2010.05.27. 06:48:05

@DjKaller:
ec.europa.eu/justice_home/fsj/citizenship/movement/fsj_citizenship_movement_de.htm
az EU reagált 2004-ben
Fico&Feco elveheti az állampolgárságot, bizonyos jogokat, de az EU területén lehet! maradni,munkát vállani, tanulni,lakni, élni
"Ungeachtet ihrer Nationalität haben Familienangehörige eines EU-Bürgers das Recht, mit ihm einzureisen und sich im Gebiet eines anderen Mitgliedstaates aufzuhalten."

lüke 2010.05.27. 06:49:13

@Balt:
ez
brand new
lenne:)

jjulie 2010.05.27. 06:49:57

@nyg:

1914 nyarán nem sunyítottunk, pl.rengeteg önkéntes ment ki a frontra

mire volt jó a "nem sunyítás"? mit termett?

(olvasd el pl. a hamvas béla frontról küldött leveleit, meg az hogy mit gondolt amikor még nem "sunyított" meg azt, hogy a "nem sunyítása" milyen hozadékkal járt az ö számára)

aztán nem volt "sunyítés" akkor sem, amikor ittenség egy bajuszos ember tologatta a határokat, és egy tengerész kért némi előnyos változtatást....

mire is volt jó akkor is végül a "nem sunyítás"? mi lett a hozadéka?

(az első határtoláskor újra fehér lóra ült a tengerész, de amikor délen történt ez, oda sem ment)

egy dolog valamit elképzelni, és egy másik átélni

tényleg "ne sunyíts" hanem gondolkozz

lüke 2010.05.27. 06:53:02

@jjulie:
-kém ne idegesítsd magad:)
a nagyorrú parasztgyerek miatt !
(egyébként ki az?)

jjulie 2010.05.27. 06:54:04

@lüke:

valami fidesz nevű micsoda farkcióvezére

lüke 2010.05.27. 07:00:28

@pikkbubi:
miért?
500 ezer, egyesek szerint 700 usque 1M magyar van.
Egy- ketten itt is, néha megszólalnak, a posztkommunizmus és az erös:) euro erösiti a véleményüket.
Ajálnom Vásáry(ova) Magda térgyilagos véleményét elvosni a
www.felvidek.ma-n
A megfosztás fenyegetés,semmi más, ma az EU-n belül.
Erdekes lenne, ha 500 ezren felvennék a magyar állapolgárságot, s az EU-n belül, Szlovákiában,élnének.

jjulie 2010.05.27. 07:06:22

@lüke:

az apám szóhasználatában mindig az szerepelt, hogy 56-ban "vad" oroszokat kellett hozni keletről, mert az itteniek átálltak

"vad"= nem domesztikált

valami ilyesmi jut eszembe amikor ezt a nagyorrú parasztgyereket látom és hallom

kellett egy "vad" paraszt a fideszparasztok élére

szjm 2010.05.27. 07:07:07

És mit szóltok Szanyi érveihez? Te jó ég!

Shinigami Daiko 2010.05.27. 07:07:18

Érdemes beleolvasni a killtheradical.blog.hu/2010/05/26/a_kocos_asszony_visszanezblog bejegyzéseibe (is). Bár a hangnem messze más, mint itt, ugyanaz a zavart tanácstalanság tükröződik vissza, amit itt is tapasztalni lehet.
--
Western film jut eszembe (a címe nem): poros, istenhátamögötti (mondjuk arizóna balfele) kocsma előtt, ahol az ördögszekeret kergeti a szél, vitatkozik (esetleg verekszik is) két ... odafelé valósi, hogy melyikük lován fényesebb a patkó.

Arra jár / elvonul Ford Lincolnjában az a burzsuj, akitől mindketten (egymástól függetlenül) sok pénzt szeretnének, mondjuk patkófényező gépre.

Mit fog ez a burzsuj - miután kinéz a Lincoln ablakán - látni, és főként gondolni? Két, kölcsönpénzre, támogatásra méltó, hitelképes egyén? Vagy....?

A nehéz helyzetbe kerülő szlovákiai magyarokról nem jut eszembe történet. Viszont az erdélyieket szintén bármikor lehet nehéz helyzetbe juttatni.

lüke 2010.05.27. 07:09:21

@jjulie:
hmm
apám meg élöben nézte az FM-böl ,ahova minden nap gyalog bement:) a partyt:)
s tudja honnan, hogyan löttek, mondtam írja meg!

lüke 2010.05.27. 07:14:28

@Shinigami Daiko:
ez itt nem a vadnyugat:)
vad kelet:) az unión belül,de
Románia tudtommal az unióban van, rájuk is vonatkozik:
a Lex Europa..
S Lincoln nincs ,csak: Àbrahám:)(kebele finom falatokkal van tele)

cellimega 2010.05.27. 07:16:01

ne felejtsük el, hogy Gyurcsány és Fico nemcsak elvtársak, hanem tettestársak is. Külpolitikai lépéseikkel, nyilatkozataikkal kölcsönösen segítik egymást belpolitikailag.
Gátlástalanok.

lüke 2010.05.27. 07:16:30

@jjulie:
kösz,hoogy megválaszoltad:)

Shinigami Daiko 2010.05.27. 07:17:36

@lüke: gondolom, aki mondjuk Kassa mellett lakik, és a vasműbe jár be dolgozni, nem örülne, ha más műszakba kerülne, mert a műszak-társai nem tartják megbízhatónak (csak tisztán elméleti példa).

Erdélyben nyilván kevesebb hasonló példát lehet találni, mert nincs vasmű, de egzisztenciákat tönkretenni ott se nehéz.

- Európa messze van - Te mondtad, ez a vadkelet.

Walter Melone (törölt) 2010.05.27. 07:18:58

Amit még senki nem említett:

A népszavazás óta megváltozott a jogi környezet, így az állampolgárság egyszerűsített megadása nem jár semmilyen plusz állami kiadással, nem úgy mint 2004-ben.

Ez a jogalkotói munka tette lehetővé, h akár az MSZP is támogathassa ezt a gesztust.

sztem.

lüke 2010.05.27. 07:24:01

@Shinigami Daiko:
hmmmm
s aki Komarnoból> Komáromban dolgozik:) ?
az egyén mese a politikában, nem más

a románok is adják a moldávoknak, a szerbek is:)
de.wikipedia.org/wiki/Gro%C3%9Fserbien
de.wikipedia.org/wiki/Gro%C3%9Frum%C3%A4nien
de.wikipedia.org/wiki/Gro%C3%9Falbanien

szjm 2010.05.27. 07:28:38

Lehet, hogy senki nem fogja kérelmezni a m. állampolgárságot a felvidéki magyarok közül :)
Félelemből vagy opportunizmusból. Érdekes egy helyzet.
A legjobb most várni és hallgatni.

hááááát 2010.05.27. 07:34:23

Kiváncsi vagyok hány szlovákiai magyar fogja felvenni az állampolgárságot, ha a szlovákot elveszti ezért.Csak az idő mutatja be.

nestrot10 2010.05.27. 07:35:44

Varsóban elveszett a SOMLÓ...( de megkerült az LGT dal szerint) Most abban bízom, hogy Orsós Orbán is eltűnik Varsóban, de nem kerül elő soha:) ORBÁN TAKARODJ!!!!

is 2010.05.27. 07:37:32

és persze ne feledjük a másik nemzeti egységet kiváltó törvénycsomagot 2002-ből: a száznapos programot, amelyet szintén több, mint 90%-kal szavaztak meg, a FIDESZ is. abból se sült ki semmi jó...

@szjm: az öregek, akiknek gazdaságilag mindegy, viszont lélekben 50 éve várnak erre, azok fogják kérni, mert a nyugdíj nem függ az állampolgárságtól, azt el nem vehetik. ez egy jó MSZP-s nyugdíjastörvény.

nestrot10 2010.05.27. 07:38:05

@halál megdöglesz kinyirunk: Egyetértek. Simulékony, dörgölődző, mint a Gíró Szász is a Századvég bandában!

Shinigami Daiko 2010.05.27. 07:39:19

@lüke: "a románok is adják a moldávoknak, a szerbek is:)"

az az ő dolguk.

nyg 2010.05.27. 07:41:45

@jjulie: Én azokról beszéltem, akik nem élnek alkotmányos jogukkal, nem mennek el szavazni, de közben nagypofával szidják a rendszert. (Meg kell nézni a részvételi arányokat a magyarlakta területeken) Most itt a lehetőség, szavazataikkal kiállhatnak a magyarokért. Ezen kívül bátran fordulhatnak a szlovák Alkotmánybírósághoz is, mert állampolgárságról csak lemondani lehet, de megvonni nem.

mkdsz.hu/content/view/18566/202/

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.05.27. 07:53:25

megdöbbentem Gyurcsány nemleges szavazásán. remélem az emberek már látják a valódi arcát, és észreveszik milyen is valójában
ezt bármely ország simán hazaárulásnak venné.
mert én annak veszem

vénkujon 2010.05.27. 08:11:26

@www.Bisex.hu: hihetetlen, hogy most láttad meg a valódi arcát...igaz még mindíg jobb ránézni, mint viktór bőrlabdával szájbakúrt focistafejére. a fidesz jól bebaszta a lovak közé a gyeplőt.

Italo Balbo 2010.05.27. 08:14:38

@www.Bisex.hu: Jaj, azért ne próbáld már megmagyarázni, hogy akkor "nem"-el már nem is lehet szavazni. Gyurcsány következetesen szavazott, Vona meg pl. sehogy. Nah akkor az mi? (Mielőtt megkapnám, hogy mekkora bérenc vagyok, én egyetértek a törvénnyel)

halál megdöglessz kinyírunk ® · http://href.hu/x/73ug 2010.05.27. 08:16:51

@Italo Balbo: "Mielőtt megkapnám, hogy mekkora bérenc vagyok, én egyetértek a törvénnyel"

mindegy, így is úgyis bérenc vagy...

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.05.27. 08:21:29

Szerintem egyszerűen csak gyávák, és nem merik felvállalni a véleményüket. Tipikus megélhetési politikusok.

TroppauerHümér 2010.05.27. 08:26:09

Szokásban volt azt mondani, hogy a törésvonal, ami itt húzódott (vagy húzódik) valójában fiktív: olyan, mind a Fradi-Újpest háború, ahol a Hajrá Orbán határozza meg a hovatartozást.

Szívesen látnék egy higgadt elemzést arról, hogy erről van-e szó, vagy pedig van olyan ideológiai elv, ami tartalmilag ténylegesen megosztja a társadalmat. Olyasmire gondolok, mint például az önzés/szolidaritás viszonya, vagy kicsit nagyképűen a társadalom távlati céljai, amikből azután levezethető egy csomó olyan kérdésre adott válasz is, mint az egészségügy ingyenessége, a nyugdíjak, szociális juttatások mértéke, a termőföld tulajdonjogának szabályozása, a tőkéhez vagy a külföldi magyarokhoz való viszony (például hozzunk-e anyagi áldozatot az érdekükben).

Ha csak fradidrukkerségről van szó, akkor maximálisan támogatom Orbánnak a nemzeti egységről tett kijelentéseit: temessük be az árkot, ha lehet. Ilyen értelemben Orbán törekvése egyfajta gondolkodási amnesztia azoknak, akik eddig "megtévedtek".

Ha azonban valódi ideológiai ellentét van a megosztottság mögött, akkor társadalmi szintű elemzésre és párbeszédre volna szükség. Ha aztán az az álláspont győz, hogy nem adom az Audimat akkor sem, ha a "nyugger" éhen hal, az egyetem meg csak egyszeregyet tanítson, mert azzal lehet pénzt keresni, akkor legfeljebb elmegyünk innen néhányan. Azt hiszem azonban, hogy a társadalom döntő többsége szolidáris és tisztességes. Ez lehetne az alapja egy tényleges nemzeti egységnek, akár Orbán vizionálja, akár nem.

Kassian 2010.05.27. 08:36:31

Továbbra sem értem, hogy ma Magyarországon miért a kettős állampolgárság a legfontosabb kérdés...kíváncsi vagyok rá egyébként, hogy a kinti magyar nemzetiségűek közül hányan fognak élni ezzel a lehetőséggel. Gyanítom a számuk minimális lesz.

Az a baj, hogy ez a kérdés is csak az időhúzást és a tényleges kormányzati munka halogatását szolgája Orbánék részéről.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.27. 08:38:25

Nekem ezzel az állampolgárság a nemzetiségi alaponnal az a bajom, hogy Magyarország NEM a magyarok országa, hanem a magyar állampolgárok országa.

Ha ez megváltozik és Magyarország a magyarok országa lesz, akkor meg ki kell toloncolni a szerbeket, tótokat, svábokat, románokat, rétinégereket.

Vagy úsztatni a Dunában.

Kassian 2010.05.27. 08:40:27

@kolbászoszsömle: Amíg itt demokrácia van, addig ez a magyar állampolgárok országa lesz. és ez így van jól.
Amúgy meg ki a magyar szerinted?

safranek 2010.05.27. 08:42:44

Globálisan nézve a kialakult helyzetet, inkább az a kérdés, hogy valóban nemzeti egység született-e (mint ahogy Orbán gondolja) a választások eredményeképpen vagy ennek jó része inkább arról szólt, hogy az MSZP-t bünteti a nép és ezzel azt a látszatot kelti, mintha a Fideszt támogatná. (mivel szavazni csak igennel lehet, nem volt ott az7 MSZP neve mellett, hogy őket nem)
Szvsz ez utóbbi történt.
Ergo jön majd egy olyan időszak amikor sokan azt mondják: nem ezért szavaztam a Fideszre!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.27. 08:44:03

@Kassian: Azt mindig a magyarok határozzák meg.
Azok, akik idegenszívűznek, hazaárulóznak.

A demokrácia kérdése meg megint más.
Itt arról van szó, hogy elvi lehetőséget adunk alanyi jogon, nemzetiségi alapon a dolgainkba való beleszólásba, demokratikus keretek között, idegeneknek.

metamorphosis 2010.05.27. 08:44:17

A Fidesz is "nemzetellenes párt". Megszavazták a kettős államopolgárság kehetőségét a külhoni magyaroknak? Most? És nem 1990-ben? Akkor fel sem merült? A Fidesz tagjai, és a támogatói is ugyanazok a Kádáron szocializálódott nemezdék tagjai, mint a szocialisták, 14 évig fel sem ismerték, hogy a kettős államolgárság egy probléma, fel sem merült. És nem is arról van szó, hogy 14 évig aludtak, és hirtelen észbekaptak, vagy hogy mostanra megváltoztak volna. Pusztán ez volt az egyetelen módja annak, hogy megkülönböztessék magukat a szocialistáktól. Az elmúlt húsz év alatt a külhoni magyaroknak az Antall és a Fidesz-korszak volt a legborzalmasabb a polgárjogok elnyerése terén. Európa legelnyomóbb idegenrendészete Magyarországon működött, a Fidesz idején. Tulajdonjogot szerezni, ingatlant venni külföldi magyaroknak a Fidesz idején volt a legnehezebb (Grespik-korszak), és ekkor vált bevált módszerré az állampolgárság korrupciós úton való megszerzése (a Fidesz idején stabilan 10-14 ezer euró közötti összgbe került). Ha csak a állampolgárság megadása lett volna a tét (ahogy ez normális országban, például Németországban, Romániában történt) nyugodtan megszavazhatták volna más kontextusban (polgárjogi, migrációs, kulturális) és mellőzhették volna a nacionalista retorikát. Szerintem a külhoni magyarság ezúttal is csak alibi a Fidesz kezében, ugyanannak a képmutató, populista politikának része, amelyik a hatalom aurájával von be minden hétköznapi eseményt, nem beszélve a hatalmi szimbólumok, a nylevezet fasisztoid árnyalatairól. "Nemzeti erőforrás minisztériuma" -- és emberekre gondol, humánpolitikára, hidegrázó.

Evehid 2010.05.27. 08:48:09

Jó reggelt! :)

Szerintem a bejegyzés legérdekesebb része az utolsó bekezdés.
Én úgy értelmezem, Gábor ebben a társadalom egyik nagyon lényeges működési jellegzetességét vette figyelembe, és jó példákat is hozott rá: vannak hallgatólagos szabályok, amelyek témáiban a normaszegést csak bizonyos habitusú csoportok ill. személyek vállalják/nák föl.
Pl. a korrupció, a házasságtörés stb. szinte minden kultúrában ilyen, egységes elítélés alá esik. Éspedig erkölcsi alapon, akkor is, ha jogi szempontból nem mindig jár büntetéssel. Az átlagemberek szemében az erkölcs ált. magasabbrendűnek minősül, mint a jog. Eszme-eszköz viszonyként érzik sokan.

A Fidesz (és részben a Jobbik) nagyon ügyesen az ilyen alaptémák közé emelte a kettős állampolgárság kérdését. Olyan légkör jött létre, amiben nem ildomos ellene állást foglalni. Ennek eredményét láttuk tegnap.
Konkrétan és erkölcsi igazságtétel értelemben én is KÁ párti vagyok. Viszont úgy látom, a Fidesz tudatosan erre a technikára fog alapozni, és párbeszédre alkalmatlanná, megkérdőjelezhetetlenné akar tenni egy csomó olyan témát és intézkedést is, ahol pedig volna helye a vitának. Nem hinném, h. marha demokratikus lenne az az ország, amelyben ők találják fel a melegvizet is. :(

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.05.27. 08:49:11

Alapvetően azt gondolom, hogy a Fidesz lépésének nem elsősorban belpolitikai okai voltak, hanem egy kockázatos külpol manőver része. A határon túli magyarok jogai pedig csak részleges ok lehetett.

A sajnos mára tény, hogy a magyar külpolitika legnagyobb kihívása a szlovák-magyar viszony. Gyakorlatilag elmondható, hogy a jelnelgi szlovák kormányzat stratégiájának egyik központi eleme a magyar mumus, a kapcsolatok normalizálásában nem érdekelt. Ez, mivel elsősorban belpol. célokat szolgál, gyakorlatilag független a magyar külpolitikai lépésektől. tekintve, hogy a szlovák választáson megint Ficoék az esélyesek, erre a környezetre Mo-nak újabb négy évre fel kell készülnie.

Szvsz a FIDESZ stratégiája, hogy az amúgy is felfokozott szlovák választási kampányban egy ilyen kérdés olyan fokú hisztériát vált ki a Ficoékból, hogy az már visszaüt. Szerintem eddig bejött az elképzelés, a szlovák állam gyakorlatilag egy apartheid rendszer jogérzékével reagált az eseményekre.

Az állampolgárság megtagadása egy "őslakos" kisebbségtől a jelenlegi EU-ban egyelőre elképzelhetetlen, (a botrány akkor fog legkésőbb kitörni, amikor tömeges perek indulnak Strasbourgban) Így Fico választhat, hogy vagy elszigetelődik (vagy legalábbis jelentős pozíciókat veszít) , vagy visszakozni kényszerül, amivel meint arcvesztés számára - és lehet, hogy inkább gyökeresen új magyarpolitikát választ.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a magyar tv. törvénybe lépéséével egy időben Mo. látja el az EU soros elnöki tisztét, magyarul joval több tere nyílik álláspontja képviseletére, amivel ellensúlyozható, hogy jelenleg Szlovákia nemzetközi tekintélye nagyobb.

Persze a lépés kockázatos. A fentiekben vázolt pozitív forgatókönyv nem biztos, hogy bejön. Jelenleg ugyanis Szlovákia nemzetközi tekintélye az erősebb, így lehetséges, hogy sikerül egy olyan kommunikációs környzetet kiakítania, ahol mindentől függetlenül a magyar fasiszták lesznek a rossz fiúk.
Különösen veszélyes lehet, ha az EU-ban, más okokból, de divatos lesz az állampolgárság visszavonása különböző szimbólikus okokból. (ld. pl. Franciaország és a a burka/kendő-ügy). Így ugyanis egyes országok érdekeltek lehetnek a szlovák álláspont támogatásában, hiszen alátámasztható lesz a saját álláspontjuk is.

ramirez7788 2010.05.27. 08:56:07

@kolbászoszsömle: Az a baj a szavaiddal, hogy Slota álláspontját igazolják. Az a baj, hogy bár realitása nincs a trianoni határok felülbírálásának, mégis a magyarok 80%-a felülbírálná, ha tehetné. Az a baj, hogy Slota-nak igaza van, amikor Szlovákiát félti a magyaroktól.

Goompah 2010.05.27. 08:59:43

@lüke:

"EU-Bürger haben _das_Recht_, auf bloße Vorlage eines gültigen Reisepasses oder Personalausweises in jeden beliebigen Mitgliedstaat einzureisen, sich dort aufzuhalten oder niederzulassen: es sind keine weiteren Formalitäten erforderlich. Ist ein Aufenthalt von mehr als drei Monaten beabsichtigt, muss eine Aufenthaltserlaubnis beantragt werden. Die Bewilligung dieser Erlaubnis hängt vom Status des Bürgers ab (Arbeitnehmer oder Selbständiger, Student, Rentner oder Nichterwerbstätiger)."

Ez már önmagában is ellentmondásos. Ha joga van (haben das Recht) letelepedni (a letelepedés németül sem rövid időre szóló tartózkodást jelent), akkor miért is kell tartózkodási engedélyt kérvényeznie (muss beantragt werden)? Melynek megadása a polgár státusától függ, vagyis akár meg is tagadható.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.05.27. 09:00:12

Szerintem nevetséges lenne a szlovák hiszti miatt nem megtenni azt, ami magától értetődő. Ugyanilyen nevetséges erre hivatkozva ellene érvelni, vagy akár egyet érteni a nemmel szavazókkal. Sokkal érthetőbb és logikusabb érveket tudnék magam is felsorolni a nem mellett, de nem teszem, mert sokkal súlyosabbnak és fontosabbnak tartom azokat, amik az igen mellett szólnak.
Látni kellene már, hogy a szlovákok minden alkalmat arra használnak, hogy provokáljanak minket - mert csak így tudják életben tartani azt a húzóerőt, ami az identitásukat jelenti, és ennek nem kell bedőlni. Aki csak egy ellenségképpel képes meghatározni önmagát, az előbb-utóbb a süllyesztőben végzi. Orwell már 1948-ban tudta ezt.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.27. 09:05:19

@ramirez7788: Realitása ne lenne?

Szétesik az EU -előbb utóbb minden birodalom erre a sorsra jut- és úgy jövünk ki belőle, hogy visszük, ami a mienk. :P

Ehhez viszont az kell, hogy az ott élőknek legalábbis mindegy legyen.
Első lépésként azt kell elérni, hogy ne szlovák rendszámmal járjon a magyar, hanem magyarral a szlovák...
Persze erre nincs esély.
Mert az fontosabb, hogy rugdosni lehessen a szocikat, meg hergelni a hülyeszlotát, baromficót és abban bízni, hogy kormányon maradnak, hogy lehessen ellenük politizálni -abban bízva, hogy majd elkúrnak valamit, mert az hangzatos meg hatalmi szempontból kevéssé kockázatos, mint élhetőbbé tenni ezt az országot Szlovákiánál.

radala 2010.05.27. 09:05:29

@acidrain: Szerintem a drogfogyasztókkal:-)
Kicsit nehezményeztem is a drogfogyasztók kitételt, mert szerintem egyrészt én ki mernék állni a marihuána legalizálása mellett, nagyon remélném, hogy ezt az LMP is meg merné tenni. A drogliberalizáció ezerszer vállalhatóbb, mint Arany, Ady lerománozása.
Szerintem (most csúnyákat fogok mondani). Igenis van esély a "nemzeti egységre". Az mszp egyszerűen nem része a nemzetnek és kész. Meg kell várni, amíg ezek a beteg szavazók kihalnak, vagy belátják, hogy ez a mentalitás nem tolerálható...
Bízzunk abba, hogy az LMP képes pacifikálni ezeket a férgeket.

Talán csak az utal a nemzeti egység hiányára, hogy csak 60 % támogatja a KÁ-t. Szóval az mszp-s métely nem múlt el.
A KÁ tagadás és a cigánygyűlölet pontosan ugyanannak a tulajdonságnak a különböző formája. Ezért van az, hogy a jobbik szavazók harmada is elutasítja a KÁ-t.

Goompah 2010.05.27. 09:07:11

@lüke: "Jeder EU-Bürger kann in einem anderen Mitgliedstaat eine wirtschaftliche Tätigkeit ausüben, sei es als Arbeitnehmer oder als Selbständiger."

Az előbbi "haben das Recht" kitétellel szemben vsz. nem véletlen itt a "kann" szó használata.

A további pontokat nem részletezem, ennyi is elég annak belátásához, hogy Ficóék simán lehetetlenné tehetik a szlovák állampolgárságuktól megfosztott személyek lakhatását és munkavállalását. Mégpedig mindezt az EU törvényeinek betartása mellett, konfliktus esetén az EU úgyis majd szovák-magyar belüggyé nyilvánítja a dolgot, mint tette azt a nyelvtörvénnyel.

radala 2010.05.27. 09:10:57

@Demetriosz: Örülök, ha így van, mert a módosítások nekem is nagyon tetszettek. És nem tudtam mi volt velük a baj.

demagofób 2010.05.27. 09:12:37

Vajon nem fog a fidesz felbátorodni ezen?
Vagy már nem kell őket bátorítani?

sárkányfő 2010.05.27. 09:14:22

Sajnálom, de a szlovák választási kampány kellős közepén a magyargyűlölő szlovák nacionalistákat segíteni szerintem konkrétan: bűn.

és az összes magyar párt megszavazta, gratulálok...

A szlovák nacionalista választók számára a tegnapi magyar törvény olyan volt, mint a hazai jobbosok számára az öszödi beszéd: a hosszú évek óta táplált paranoiájuk beigazolódása. a rég várt visszaigazolás. a beismerés. amit slota - és részben fico is - eddig hajtogatott, lám kezd valóra válni.

ennél nagyobb segítséget nem is kaphatott volna fico és slota orbántól. így 3 héttel a szlovák választás _előtt_ szítja fel a szlovák nacionalista szavazók választó kedvét? még olajat önteni a magyargyűlölő szlovák nacionalisták amúgy is égő tüzére?? wtf?

esetleg pénzzel nem akarja támogatni orbán a szlovák magyarellenes erőket? nem is kell, ennyi bőven elég volt, pedig már volt rá esély, hogy a szlovák ellenzék leváltsa ficot, de most már csökkent ez az esély! sikerült elérni hogy a szlovák választás nem szól másról mint hogy ki nagyobb szlovák? de jó is ez a felvidéki magyaroknak...

ráadásul a magyar törvény csak jövő év elején lép életbe! semmi ok nem volt vele sietni! (már azon kívül hogy támogassák slotát) miért nem bírtak ezek az ostoba, sőt idióta magyar politikusok várni 3 hetet?

áááh... :(((

radala 2010.05.27. 09:16:08

@viktor.agoston: Meglátjuk. Abban talán lehet reménykedni, hogy ez nem mozgósítja a szlovákokat közel sem olyan mértékben, mint ahogy a magyar szavazókat. Azon kívül ha szerencsénk van, akkor még az is jó lehet, hogy Fico (a biztos győztes) be tudta mutatni a szélsőségeseknek, hogy szélsőségesnek ott van ö...
Szerintem, mivel a hatás teljesen kiszámíthatatlan ezért kár is vele foglalkozni, abban az értelemben, hogy ez a foglalkozás befolyásolja magát a döntést.
Teljesen jogos érzés az aggodalom, de ez nem ok a habozásra, szerintem.

radala 2010.05.27. 09:22:51

@ó jaj: Szerintem ennél messze bonyolultabb a kérdés. Alig három hét múlva megtudjuk. Közel sem egyértelmű a hatás. Nem biztos, hogy a magyar pártoknak rossz a polarizálódás. De ha rossz is, akkor sem hiszem, hogy ez faktor kellett volna, hogy legyen.
A szlovákok most elégedettek lehetnek a kormányukkal, láthatják, hogy minden szlovák rendes ember és minden magyar geci, ez akár csökkentheti is a választások tétjét, ha igaz az, hogy nem kérdés, hogy Fico marad, akkor az tovább csökkentheti a részvételt. De mondom, majd meglátjuk. A baj az inkább a két magyar párt, bízzunk benne, hogy nem 4,9:4,9 lesz amit elérnek...
Szóval nem állítom, hogy hülye vagy, de azért nagyon remélem, hogy akik a döntést hozták azok pláne nem hülyék.
Egy tuti, szerencsére Mo-n senki nem akar ártani a felvidéki magyaroknak. (GyF kivételével)

2010.05.27. 09:23:33

@Aegopolis2: remélem jó sokat!:)

Hát tudjátok, ez a mszp annyira hülye! Az ország józanabbik fele, akik annak idején el sem mentek az állampolgárság megszavazására, illetve a nemre szavaztak, azokat most jól cserbenhagyták! Még a múltjukat sem képesek vállalni. Mesterházy A. Miklós olyan dilettáns és puhap., hogy eszem megáll! Ahelyett hogy kitűntek volna azzal, hogy erre az ámokfutásra összefogottan nemet mondtak volna és ezzel mint a mágnes, egy csoportot már meg is nyertek volna, úsznak a semmibe. Aki nem vállalja a múltját, nem él a jelenben és nincs jövője. tisztelem azokat, akik azt mondták, mint anno. Aki meg nem bentek be, azoknak meg visszavonnám a képviselői mandátumát. Vagy van véleményem, vagy nincs, de vállalni kell, mert ezért ment oda!Ezért fizetjük!!!Azta leborult szivarvégit ezeknek az ökröknek....

safranek 2010.05.27. 09:24:00

Tényleg a ennyire fontos a határontúliaknak ez a ketős állampolgárság, vagy inkább a Fidesznek? Mivel lesz jobb nekik az állampolgársággal?

bigapples 2010.05.27. 09:25:42

@Goompah: Valaki elolvasta egyáltalána cikket amit belinkeltem? lol

"A szlovákiai magyaroknak nincs okuk pánikra, hogy elveszthetik szlovák állampolgárságukat. A törvény, mellyel a kormány állt elő, három ok miatt is ártalmatlan: alkotmányellenes, nem tartalmaz szankciókat, és végrehajthatatlan – írja a SME."

exepszzed (törölt) 2010.05.27. 09:26:02

Szeressétek Viktort vagy végetek lesz!

Anyád a baráthal 2010.05.27. 09:31:05

@Ordnassac: "A szocik egyértelműen a helyüket keresik, de nem igazán találják a helyüket. "

Igen. Mert az a rács mögött van. De majd megmutatják nekik a bűnüldözés és büntetés végrehajtás szakemberei. :)
remélem...

sárkányfő 2010.05.27. 09:31:15

@radala:
radala!
te jó fiú vagy, de tipikusan vágyvezérelt a gondolkodásod! már többször láttalak hivatkozni olyasmire, hogy ezt nem tudod, sőt nem akarod elhinni, meg ez vagy az a verzió olyan rossz, hogy nem is lehet igaz, meg hogy bele se akarsz gondolni. ezt emberileg megértem, nem akarsz szembenézni kellemetlen dolgokkal, de ez nem érv. most meg azzal jössz, hogy "reméled". hát mit remélsz, tegnap megtörtént, tény.

és te magad is elismered - igen finoman... - hogy rizikós ez az egész a szlovák választás kimeneteles szempontjából. na most akkor arra válaszolj nekem, hogy egy jövő jan. 1.-én életbe lépő törvény miatt miért kellett - fogalmazzunk nagyon finoman - a felvidéki magyarok bőrére kockáztatni? miért nem lehetett várni 3 hetet? azt utána úgy megszavazzuk, mint a pinty.

sárkányfő 2010.05.27. 09:37:45

@bigapples:
alkotmányellenes - ezt nyilván az a szlovák alkotmánybíróág fogja eldönteni, mely tagjait a szlovák parlamenti pártok választottak meg. szerinted...?
amúgy Magyarországon alkotmányellenes olyan kérdésről népszavazást tartani, amelyik érinti a költségvetés bevételeit. zavarta ez a magyar alkotmánybíróság jobbos tagjait, amikor engedélyezte a vizitdíjas népszavazást?

szankciók - már hogyne lenne szankció, a szlovák állampolgárság elvesztése. a végrehajtási rendeletben majd pontosan szabályozzák ennek a formáját is.

végrehajthatatlan - miért is? talán a szlovákoknak nincs adatbázisuk a saját állampolgáraikról a szlovák belügyminisztériumban? és nincs hozzáférésük a schengeni adatbázishoz, hogy lecsekkolják van-e újonnan keletkezett átfedés a magyar és szlovák állampolgárok között?

Netuddki. 2010.05.27. 09:37:45

@panelburzsuj: "A környzetszennyező és a korrupt is akkor bűnöző, ha megfogják és megbüntetik. Meg a drogos is."

A bűn nem attól bűn, hogy megbüntetnek-e érte valakit.
Nem attól lesz bűnöző valaki, hogy elítéli-e vagy felmenti a bíróság.
Vagy szerinted nem bűnöző addig a busafejű amíg a bíróság el nem ítéli? Vagy az az egyetemista, aki 5 embert lelőtt? Ha jól tudom még egyik esetben sem született ítélet.

bigapples 2010.05.27. 09:39:04

ó jaj: Ha nem a törvény elfogadása miatt, akkor a törvény beígérése miatt támadták volna a magyarokat. Ha ezt sem lehetett volna elővenniük, akkor a jobbik jelenlétével, a trianon emléknappal, a magyar pártok által kirakott magyar nyelvű plakátokkal jönnek elő. A magyargyűlöletet, mint utolsó adu ászuk. Lehet, hogy szegény Malina Hedviget vegzálnák megint vagy tovább ütnék a magyar iskolákat. Szlovákiában a szoci-szélsőjobbos kormány számára a magyarok és Magyarország elleni fellépés teljesen elfogadott eszköz a választó támogatás megtartására, folyamatosan alkalmazták eddig is. Fölösleges azt hinni, hogy egyszerű szavazás elhalasztással, azaz újabb meghátrálással valamit is nyertünk volna. Ha már Malina H. esetében határozottan felléptünk volna, valószínűleg soha nem juthatott volna el idáig a helyzet.

Ficoék mindenképpen győztek volna, legfeljebb annyi változik most a "kampánysegítséggel", hogy Slota nélkül is kormányozhat, ami nem túl nagy baj. A kemény magyarellenes fellépés segíti mozgósítani a szlovákiai magyar szavazókat is Csákyékra.

2010.05.27. 09:40:13

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: tudjuk...vállaljuk a véget...:PPPP Éljen Recsk vagy Fehérvár környéki kavics-kőbánya, remélem EUkonform-gulágot épít nekünk!:PPP

lüke 2010.05.27. 09:43:07

a kettös AP nem alaptéma!?,
hanem 2004 népszavazás csufos kudarca:) miatt

választási igéret:)

akkor nem is volt mindenki -Ro, B,- az EU-ban,
s a szlovákok se örjöngtek

Evehid 2010.05.27. 09:44:09

@radala:
Valószínűleg egyszerűen csak az, hogy nem a Fidesz találta ki a módosítókat. :-/

safranek (jó a nicked :)): mint a mellékelt ábra mutatja, még az sem biztos, h. a Fidesznek csak jó lehet. Azt lényeges tisztázni, mit értünk "jobb nekik" alatt? Ha csak a manapság elterjedt tárgyiasult szemlélettel nézzük, akkor nem lesz lényeges különbség. Nem lesz ettől egy székelynek sem kettővel nagyobb autója és 1 szobával nagyobb háza. Ez egy érzelmi, eszmei, közösségi élmény-téma. Nem nagyon számszerűsíthető.

Azért az is érdekes, h. a legtöbben a szlovák helyzeten rugózunk - jó, értem, miért -, holott nem csak róluk van szó. Kevesen tudják pl., h. Zágrábban is él vagy 20 ezer magyar nemzetiségű, akik jórészt beszélik is a nyelvet.

2010.05.27. 09:47:23

@safranek: hát ezt kérdezzük sokan! Ááhhh, sok a hülye (2,7 Millió tuti az:P), Fidesz meg ahelyett, hogy gazdasággal foglalkozna, itt ilyen hülyeséggel eteti a közvéleményt. Az euró meg 300 forint lesz lassan...BANAIT AKAROM!!!!

bigapples 2010.05.27. 09:47:36

@ó jaj: Ne vonjuk már kétségbe a magyar alkotmánybíróságot.
A vizitdíjas népszavazás engedélyezését "balos" alkotmánybírók is megszavazták

Nem hiszem, hogy a szlovák alkotmánybíróság bábuk gyülekezete lenne, de ha így is lenne, semmilyen módon nem tudják valakire rábizonyítani, hogy kettős állampolgár, hacsak maga be nem vallja. Hogyan lehetne schengeni adatbázis alapján kiszűrni, hogy valaki kettős állampolgár?

2010.05.27. 09:48:53

@Letícia: bocs: BAJNAIT...és egy kivételével 2.699.999, aki hülye...ofkorsz...:D

sárkányfő 2010.05.27. 09:50:55

@bigapples: köszönöm, hogy hosszasan kifejetetted nekem azt a közismert tényt, hogy a szlovák politika és kampány szerves része a magyargyűlölet. évek óta közismert... na most ha így van, és így van, akkor szerinted az amúgy is hisztérikus szlovák választási kampány közepén szerinted minderre nincs hatással, méghozzá ráerősítő hatással a magyar törvény? komolyan nem érzel kapcsolatot?

és a szlovák nacionalisták, fico és slota hívei sokkal többen vannak, mint a magyarok, tehát a feltüzelésből fakadó szavazói kedv növelésből is rosszul jövünk ki.

a kérdésemre te sem válaszoltál: miért nem lehetett várni ezzel a törvénnyel 3 hetet, pláne hogy amúgy is csak jövőre lép életbe?

sárkányfő 2010.05.27. 09:55:25

@bigapples: leírtam: összevetik a saját adatbázisukkal a magyarokét és kész. egy számítógép 2 másodperc alatt átfutja a neveket és kidobja az átfedéseket.
a szlovák alkotmánybíróságra alapozod, hogy nem csesznek ki a magyarokkal? szép. arra az EU tag szlovák alkotmánybíróságra, amelyiknek pl. szava sem volt a nyelvtörvényre?

....

Evehid 2010.05.27. 09:56:58

@ó jaj:
"miért nem lehetett várni ezzel a törvénnyel 3 hetet, pláne hogy amúgy is csak jövőre lép életbe?"

Szvsz ebben nem volt olyan sok lehetősége a Fidesznek. Ha nem ők terjesztik be, akkor a Jobbik kezdeményezi, és éppen a korábbi álláspontjuk/ígéreteik miatt nem nagyon utasíthatták volna el csípőből csak azért, mert nem ők léptek először. Elég tömeges szavazatvesztés lehetett volna az egyenleg.

sárkányfő 2010.05.27. 10:02:21

@Evehid: látod ebben egyetértünk. szerintem is arról van szó, hogy a fidesz saját pártpolitikai érdekeit tartja fontosabbnak a felvidéki magyarok érdekeivel szemben.
a hatalmas 2/3-os fidesz fél hogy beleharap a pici jobbik. érthető.

amúgy a magyar parlamentben már csak eleve olyan törvények kerülnek napirendre, amit a fidesz elfogad. benyújtja a saját javaslatát, de nem sürgősséggel, hanem simán, és szépen jún. 2. felében kerül rá sor. addog gazdasági vészhelyzetre hivatkozik, és nyomja a gazdasági törvényeket. ha van rá szándék, simán kitaktikázza, de nem volt rá szándék.
btw, a jobbiktól is számon lehet kérni némi józan észt, meg a felvidéki magyarok érdekeit, talán fel bírnák fogni?

bigapples 2010.05.27. 10:02:33

@ó jaj: Nem hátrálhatunk meg minden egyes alkalommal, amikor a magyar kártyát veti be vörös-barna szlovák koalíció.
A kettős állampolgárság ígérete ismert volt, azt gondolod, hogy ezt Ficoék nem tudták a követségi feljegyzésekből?

A gyurcsányi meghátrálások után mindig egyre vadabb módon szálltak rá a magyarokra, a helyzet csak rosszabb lett. Világosan és határozottan kell képviselni a nemzeti érdekeinket. Nézd, még azért is támadják Magyarországot, mert Orbán Lengyelországba látogat először. Az őrült elképzelésük szerint ez is irredentizmus. Most akkor mondjuk le ezt a látogatást is?

Nem vitatom, hogy a törvény segíti Fico kampányát, de ha nem lett volna megszavazva, lett volna más indokuk. Már kiküldték nyelvrendőrséget a magyarokra, de a KÁ törvény miatt azt a támadást abbahagyták. Hidd el, a magyar kártya mindenképp előkerült volna. Különben a magyar párt 5% körül van, igenis segíti őket ez a cirkusz, bár ez nem volt a törvény elfogadásának oka.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.27. 10:03:13

@Evehid: me a jobbikosok olyan hülyék, hogy nem tudnak/akarnak várni három hetet...

Mindenki lépéskényszerről papol, meg, hogy nem volt más választása fidesznek!
Pedig a nagy lótúrót nem volt!
Csak a fidesz azt választotta, hogy pofoz egyet a szocikon és kijátszotta a magyarkártyáját.
Neki (a fidesznek) jó, ha eszkalálódik a magyargyűlölet és a jelenlegi szlovák rezsim regnál tovább.
Orbán, ahogy szokta, eszközt használt.
Most éppen a felvidéki magyarokat.

bigapples 2010.05.27. 10:03:40

@ó jaj: Honnan lenne magyar állampolgárokról adatbázisuk? tudsz erre forrást adni, ahol megnézhetem?

radala 2010.05.27. 10:04:03

@ó jaj: Mert semmi nem változott volna meg, mert pusztán Orbán léte elég Ficonak. Nem azt mondom, hogy nem segíti ez Ficot, csak azt, hogy bonyolultabb, annál ez az egész, hogy érdemben hathatna a döntésre.
Pont az a helyzet, mint annak idején az a vita, hogy adjon-e a Fidesz KC-t az LMP-nek. Akkor is azt mondtam, hogy épeszü ember nem veszi figyelembe egy döntésnél azokat a dolgokat, amiket képtelen modellezni.
Olvasd el a cikket www.bumm.sk/42392/feleslegesen-ijesztgetik-a-szlovakiai-magyarokat.html
Messze nem egyértelmű ez a törvény. De ez a része mindegy is a témának, ilyen törvényt még máskor is hozhatnak. Amit mérlegelni kellett volna az az, hogy jó-e ez a szlovákiai magyar pártoknak?
Ezt viszont pont csak a jóisten tudja. Egyrészt tuti jó nekik, hogy most támadják őket valamiért, amiről nem is tehetnek. Másrészt meg nem tudjuk, hogy a szlovákok valóban verejtékben ébrednek-e minden nap, hogy jaj jönnek a köcsög magyarok.
Nem tudom, hogy hogyan van ez a mobilizálás és szerintem senki nem tudja. Ahogy én elképzelem egy Slota fan az tuti elmegy szavazni, akkor sem lesz két szavazata, ha egy kicsit erősebben habzik a szája...
Egy Fico fan az valószínüleg örül, hogy ven egy ilyen kemény ME-je, de szerintem ez nem ad neki extra motivációt, mert miért is adna.
Ha nagyon vágyvezérelt vagyok, akkor azt is mondhatom, hogy ez nagyon jó az MKP-nek, mert nem lesz olyan magyar, aki elgondolkozna Dzurindán...
A Híd-at nem tudom, azt sem tudom, jó-e, hogy van egyáltalán, láttam, hogy népszerűbb, mint az MKP. Nekik gondolom ez a cirkusz nem használ...
Szóval nem azt mondom, hogy ez a létező legjobb pillanat, csak azt, hogy ez pont egy ugyanolyan pillanat, mint az összes többi. Még az is lehet, hogy hiba ez, de csak utólag tudhatjuk meg, hogy hiba volt. Vannak ilyen döntések, amiket így kell meghozni, ilyen az élet.

bigapples 2010.05.27. 10:12:37

@radala: A Hídról visszatérően azt olvasom szlovákiai magyarok bejegyzéseiben, hogy állítólag Ficoék pénzelik a pártot. Nem tudom, hogy ez igaz-e, lehet, hogy ez is az oka, hogy Martonyi nem volt hajlandó leülni velük.

sárkányfő 2010.05.27. 10:13:44

@bigapples: ne állíts már be meghátrálásnak pár hét taktikai csúsztatást!
és egészen már egy ígéret, mint egy megvalósult törvény, amit ráadásul magyar nemzeti egységfrontban fogadott el az egész parlament, tovább erősítve a hisztérikus szlovákok magyarképét.

és miért mondod el többedjére is, hogy a magyar kártya előkerült volna amúgy is? mikor ez közismert, nyilvánvaló, és már le is írtam, hogy még én is tudom? világosan leírtam, hogy ez ráerősít a hisztériájukra, ez a baj. a lényegre válaszolj, pls...
ja, és miért is erősíti a magyar pártot az, ha a hisztéria miatt nő a választási részvétel szlovákiában?

adatbázis: már írtam, - kétszer is, khm.. - schengen. egyszerű ember nem fér hozzá, de az összes eu ország határrendészete igen.

tlac 2010.05.27. 10:17:22

Fletót , a nagyformátumú internacionalistát nem lehetne átadni a Fico pártnak? Épp ráér...
Gréczyt, DJ-t, Bauert és Dessewffy-t tudunk mellé adni.

sashimi 2010.05.27. 10:18:52

@cukicica: De hat eppen az volt a torveny celja, hogy segitse a jelenlegi szlovak kormanyt! Hisz OV es a szlovak korlamypartok kozos erdeke a magyar-szlovak feszultseg fokozasa, ami tereli a figyelmet a gazdasagi problemak megoldatlansagarol, s a feszultseg fokozasanak tokeletes eszkozet talata meg a slota-OV duo a kettos allampolgarsag kerdeseben.

sárkányfő 2010.05.27. 10:19:45

@radala: szerintem nem olyan nehéz ezt modellezni, mint ahogy te beállítod... sőt, nagyon is könnyű... a görög balhé kezelést elbaszta fico, az egész ország haragudott rá, orbán konkrétan mentőövet dobott neki... de már senki nem beszél erről odaát, csak az irredenta magyaroktól hangos a közéletük. pedig már úgy tűnt, hogy a szlovák ellenzéki pártok leválthatják ficot... tiszta ügy ez, csak tisztán kell látni... de tudod mit? 3 hét múlva találkozunk. ugyanitt. akkor már kész eredmény lesz. majd kiértékeljük közösen, jó?

a linkelt cikk állításait már cáfoltam 9:37-kor, olvass vissza. bár a linkelt cikknek semmi köze ahhoz, hogy a magyar akció felrázza a szlovák szélsőjobbos választókat.

bigapples 2010.05.27. 10:21:47

Én ezt találtam:

"A magyarországi SlS-rend-szer szeptember óta működik, és december 2i-től valamennyi, a schengeni térséghez tartozó ország is hozzáférhet a magyar hatóságok által körözött személyek és tárgyak listájához, valamint egyéb, bűnügyi, közrendvédelmi, illetve nemzetbiztonsági szempontból fontos információhoz. Ilyen adat lehet egyebek mellett az is, ha egy külföldi állampolgárt olyan nemkívánatos személynek minősítettek, aki nem kaphat beutazási engedélyt. Ebben az esetben a többi schengeni tagállam is csak kivételes esetben -és alapvetően a saját területére - adhat a számára vízumot.
December közepéig a teljes hazai adatállományt felül kell vizsgálni, meghatározva, hogy a schengeni rendszerbe milyen információkat szükséges betáplálni."

Hol következik ebből, hogy minden magyar állampolgárról minden adat, ami a kettős állampolgárság kiszűréséhez kell hozzáférhető lenne a szlovákok számára?

Evehid 2010.05.27. 10:21:55

@ó jaj:
"a hatalmas 2/3-os fidesz fél hogy beleharap a pici jobbik. érthető."
A Fidesz és az újak közt súlyos generációs ellentét van. Hangvételben, kommunikációs eszközökben, társadalomszemléletben, globalista-alterglob-antiglob, lassuló, fásuló középkorú-friss, fiatal(os) szempontból stb.
Van is mitől tartaniuk mind az LMP, mind a Jobbik esetében. Már az önkorin is lehet itt-ott nagy lepetés, hát még később.

Tegnap pl. OV simán, a saját szájával nekiment az LMP-s Szilágyi Lászlónak. Történetesen ismerem a srácot sok éve, nagyon rendes tag, a maga rendszeren kívüli módján. Ellenben mint politikus, (még) nem tényező, OV-hez képest főleg nem. A vitában bőven kiderült, h. OV körny. véd-ből sok brosúrával van lemaradva, plusz még a szándék is hiányzik belőle a változtatásra.
Biztos, ami tuti, ekézik a piciket, izombul. Nem rokonszenves vonás.
Csak ez az epizód a KÁ mellett nem hír.

2010.05.27. 10:22:16

Nekem tök mindegy, hogy megadják vagy nem (megadták, lezárva) a kettős állampolgárságot, ez a politikusok felelőssége innen kezdve, hiszen mégis csak volt egy - rossz - népszavazás erről, ami bizony érvénytelen lett. Azt mondjuk nem értem, miért nem várták meg a szlovák választásokat, hiszen Bugárék erre kérték őket - ez nem tűnt éppen "nemzeti egységesnek" :), mert én az MKP-t is a nemzet részének tartom, talán figyelembe kellett volna venni a kérésüket, tudjuk miért. Ezt én álságosnak tartom, fontosak a határon túli magyarok, de a vezetőik kérését, véleményét nem vesszük figyelembe. Ez rossz pont.

Az MSZP olyan helyzetbe került e kérdés kapcsán, amiből jól nem jöhetett ki, ezt a balhét egyedül kell elvigye(hiszen SZDSZ már nincs :)), ez rajtuk marad. De látva a vergődésüket, szerintem az MSZP-nek vége. S nem a kettős állampolgárság miatt, hanem mert évekig lehet előhúzkodni a korrupciós ügyeiket.

Gondolom egy elemző nem írhat le ilyet, de egy hozzászóló simán :)
Az MSZP-nek annyi!

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.27. 10:24:59

Egyébként sokkal többen ellenzik a kettős állampolgárságot, mint amennyien nyilvánosan felvállalják!

A Fidesz és a Jobbik uralta interneten egy hirlista.hu-s felmérés 42,79%-ot hozott ki a nemnek!
www.hirlista.hu/szavazasok

És a Hírlista nem az mszp.hu vagy a nepszava.hu...

Szerintem hosszabb távon megint rosszul döntött az MSZP, hogy csak 3 emberük szavazott nemmel.

2010.05.27. 10:25:49

@bigapples: ó, köszönöm, nagyon figyelmes vagy!:)

@kolbászoszsömle: egyetértek...igazi álszentség ez.

@Evehid: így van. Jobbik diktál a fidesznek...na ez tetszik azért!:)))

fraki 2010.05.27. 10:27:07

Kicsit zavaros az elméleti háttere ennek az okfejtésnek.

"mindez azonban nem jelenti azt, hogy ezen feltételek megváltozása mellett is az lett volna, s különösen nem utal arra, hogy az is maradhat majd a jövőben"

Ez fordítva is igaz, tehát a korábbi elutasításra. Ennélfogva mi alapján nevezzük ki az egyik viszonyulást elveszerűnek, a másikat pedig "taktikázónak"?

Tartok tőle, Gábor, hogy ez az okfejtés az oppozitív állásfoglalást alapértelmezetten elvszerűbbnek tekinti, ugyanakkor a politológia úgy általában, szerintem, a zsigerből oppozitív hozzáállást nem igazán tekinti annak. Meg hát ki tekinti annak?...

hoplita 2010.05.27. 10:27:18

@bigapples:

"....Nézd, még azért is támadják Magyarországot, mert Orbán Lengyelországba látogat először. Az őrült elképzelésük szerint ez is irredentizmus...."

Hát, tudod van egy gyönyörű kép 38-ból, ahogyan a lengyel és magyar határőrök kezet fognak a közös határon.
Szerintem fickóék is ismerik a képet és borzonganak, ahányszor csak eszükbe jut.:)))

Evehid 2010.05.27. 10:27:28

@tlac: :DDD Ajándék Lenin-összessel, csak most, féláron. Ha még ma megrendeli, kap egy különleges minőségű kávé-utalványt is, melyet beválthat a legközelebbi MSZP-majálison.

2010.05.27. 10:31:13

@hoplita: írtam neked ma a tegnapira...kicsit megsértődtem, hogy a több diplomám, meg a doktori címem mellett zagyvának több észt vélelmezel, de megértettem, hisz a mundér becsülete...:P

sárkányfő 2010.05.27. 10:32:43

@bigapples: Amit beidéztél az alapján biztos nem. Én úgy tudom ma már sokkal fejlettebb az adatbázis. De adja ég, hogy ne úgy legyen. tegnap egy fórumban egy felvidéki magyar (keserűen) röhögve beírta, hogy a szlovákok meg fogják tudni, amit meg akarnak.

Mióta schengen van, én egyszer voltam odaát, tavaly ősszel. tökre vártam hogy átmenjek a határon, milyen jó, hogy már "nincs". így is volt, kihalt határépület mellett autóztunk el, öröm volt nézni. 100 méterrel arrébb mosolyogva megállítottak a szlovák rendőrök. közúti ellenőrzés :) papírokat, hova megyünk, milyen céllal, meddig, van-e pénzünk az ott tartózkodásra? véletlenül pont a határon csinálták...

hoplita 2010.05.27. 10:36:51

@Letícia:
Nem általában írtam, hanem konkrétan a magyar történelemből és ne sértődj meg....villanyszerelő ide, vagy oda, ennek a tárgynak a bűvkörében nőtt fel, ezzel foglalkozik szinte mióta az eszét tudja.
Nem hiszem, hogy te annyi időt eltöltöttél ezzel...ahogyan én sem.

2010.05.27. 10:39:23

@hoplita: egyfajta irányzatnak a bűvkörében, mert nem sok fogalma lehet a valódi holokausztról, ha úgy nyilatkozik, ahogy. és nem emeli fel a szavát a társainál...Szóval, nézz már a vetítés mögé légy szíves, és ne vedd készpénznek azt, mert azt mondja, amit hallani szeretnél...

safranek 2010.05.27. 10:40:20

Egyébkén fel kellene venni Fico minket bíráló szövegét, és mindenhol ahol kimondja, hogy kettős állampolgárság oda betenni hogy nyelvtörvény. és visszaküldeni neki.

Evehid 2010.05.27. 10:40:22

@Letícia: nem diktál. De jelentős csoportokban és meghatározó kommunikációs felületeken - ezekből egy újabb a parlament plusz a közvetítések nyilvánossága - tematizál(hat). Mint ahogy ez vállalt szándéka is a Jobbiknak.
Meg szerintem az LMP-nek is, legfeljebb eltérnek a módszerek.

A Jobbik egyszerűbb helyzetben van. A Fidesz egy baromi nagy, lomha dinoszaurusz. Az "agy" létszáma jelentéktelen a szavazóbázishoz képest, és ez a bázis a nyaktól az óriási farokig jó heterogén. Nem tud mindenki szája íze szerint... de nem akarhatja elbukni azokat, akiknek a másodpreferenciája a Jobbik volt már eddig is.

lüke 2010.05.27. 10:43:56

vilag.transindex.ro/?hir=12987
www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=22253&Itemid=1
átnéztema netes:
welt, presse, FAZ,NZZ, Südeutsche, Spiegel
mai oldalait ,se a szlovákokról, se magyarokról: egy szó sincs

radala 2010.05.27. 10:46:14

@bigapples: Na ja ez akár igaz is lehetne. Fene tudja, mindenesetre, amit én láttam ott népszerűbb volt az MKP-nél. Pedig nehezen hiszem, hogy van szlovák, aki egy magyar pártra szavaz.
@ó jaj: Soha nem hallottam még, hogy az ellenzéknek állt a zászló, csak olyat, hogy Ficonak.
Nekem kurvára mindegy, hogy ki van hatalmon Szlovákiában, az a kérdés, hogy ez jó-e az MKP-nek, esetleg a Hídnak, esetleg az a kérdés még, hogy jó-e a Híd egyáltalán.
Ha meg a szlovákoknak az a fontos, hogy ki utálja jobban a magyarokat, akkor előbb-utóbb úgyis rábasznak, ez az ö dolguk.
De találkozzunk 12 után ezt mondtam már eddig is.
Ja, azt nevezem nehezen modellezhetésnek, hogy nekem tök mindegy melyik szlovák kire szavaz, az a kérdés, hogy hányan mennek el. Az, hogy ez a hiszti Ficonak jó kb. nyilvánvaló, de teljesen mindegy, hogy hogy hívják az aktuális magyarfalót. Azt nehéz modellezni, hogy ettől nő-e a szlovák választási kedv. Mert az majdnem biztos, hogy a magyar az nő, ha a szlovák nem változik, akkor jókor jót csináltunk, ha a szlovák is nő, akkor TALÁN hiba volt.

bigapples 2010.05.27. 10:50:57

@ó jaj: Személyekre vonatkozó figyelmeztető jelzéseket az alábbi esetben lehet bevinni a SIS-be:

* kiadatás vagy átadás céljából elfogni kívánt személyekre (Schengeni Egyezmény, 95. cikk);
* külföldiek schengeni határon történő beutazásának megtagadása céljából, vagy schengeni területen való tartózkodás esetén kitoloncolás céljából (96. cikk);
* eltűnt személyek, különösen kiskorúak keresésének részeként (97. cikk);
* valamely személy tartózkodási helyének igazságügyi hatóság nevében történő megállapítása céljából (98. cikk); és
* leplezett figyelés vagy célzott ellenőrzés céljából (99. cikk).

www.consilium.europa.eu/showPage.aspx?id=1178&lang=hu

Magyarán ha köröznek valakit vagy eltűnt személyként szerepel, kibukhat a kettős állampolgárság, de ez csak nagyon keveseket érint, és ha fennakadnak akkor már ez a legkisebb gondjuk.

Lovastengerész 2010.05.27. 10:52:09

@sashimi: ja, akkor jó :)
akkor minden okés, ügyesek voltak a fiúk...

Petrusz 2010.05.27. 10:54:29

A szociknál nem volt utasítás, mindenki a lelkiismerete szerint szavazott. Akinek van olyan. Egyébként szerintem is nagyobb a füstje, mint a lángja ennek a törvénynek. határon túli (vajdasági) barátaim már régen megszerezték az állampolgárságot, ahogy erdélyi barátaim is, eddig sem volt lehetetlen, aki akarta, megszerezhette. Ez a tv most csak jelkép. Se több, se kevesebb. Érdekes, hogy se a szerbek, se a románok nem hőzöngnek az ismert okok miatt. OV a szlovák nacionalistáknak tett szívességet, hogy nem várt a beterjesztéssel, ebből is látszik, hogy belpolitikai okokból nyújtotta be, nem azért, mert komolyan gondolt a határon túliakra. Ezt a kié az ország polémiát felejtsük már el!Magyar vagy magyarországi... Ki a magyar? Ki mondja meg, ki a magyar? László Gyula írta, hogy fajtaképletünk rétegzett, benne van Eurázsia összes típusa. Na akkor mi van? Szekfű, Babits, Márai szerint magyarnak lenni szellemiség kérdése: azonosulás az ezredéves történelemmel és hagyományokkal. Nem vér: szellemiség! csak az Árpád-korban 16 népcsoport települ Mo-ra, az első cigányok is itt voltak a12. században... Azt gondolom, a magyarságot nem külcsínben kell mutogatni, matricával meg zászlóval. Tisztában kéne lenni hagyományainkkal, történelmünkkel, és hasznosan kell élni. hagyjuk ezt a ki a nagyobb magyar vitát, nem vezet sehová. Egyébként anyai ágon török, apai ágon szerb felmenőim vannak, de magyarnak tartom magam, magyarul beszélek, gondolkodom, írok. Csak ennyit szerettem volna. :-)

sárkányfő 2010.05.27. 10:58:26

Az állampolgárságról szóló Európai Egyezmény (European Convention on Nationality):

"Article 15 – Other possible cases of multiple nationality

The provisions of this Convention shall not limit the right of a State Party to determine in its internal law whether:

1. its nationals who acquire or possess the nationality of another State retain its nationality or lose it;
2. the acquisition or retention of its nationality is subject to the renunciation or loss of another nationality."

és:

"7. Cikk

Az állampolgárság ex lege vagy a részes állam kezdeményezése alapján történő elvesztése

1. A részes állam nem rendelkezhet belső jogában az állampolgárság ex lege vagy a részes állam kezdeményezésére történő elvesztéséről, kivéve az alábbi esetekben:
a) egy másik állampolgárság önkéntes megszerzése;"

www.kettosallampolgarsag.mtaki.hu/allampolg/tv_16.html

sárkányfő 2010.05.27. 11:01:20

@radala: Azért nem mossuk már össze Miklulást Ficóval. Előbbi mérföldekkel normálisabb (btw miatta előzte meg szlovákia mo-t.. neki volt ereje nem populistának lenni, és reformokat véghezvinni), és már tegnap is mondta, hogy ők kerülnek kormányra, változtatnak a trövényen... Fico nyerni fog, a kérdés, hogy az ellenzéki pártok együtt többen lesznek-e.

bigapples 2010.05.27. 11:03:25

@hoplita: Az is szép volt, hogy most simán lefasisztáztak minket és a második világháborút kezdték emlegetni. Valahogy azt felejtik el, hogy Szlovákia is a németek szövetségese volt és a II. világháború úgy kezdődött, hogy Németország és Szlovákia megtámadták Lengyelországot.

Petrusz 2010.05.27. 11:04:50

és ugyan nem ide tartozik, csak az MSZP *****ságára egy adalék. Amikor Vona mellényben ment be az alakuló ülésre, ezek horogkeresztes kitűzőt tettek. Ahelyett, hogy nemzeti színű szalaggal (a Fidesz meg mondjuk kokárdával) ment volna be, és ott piros-fehér-zöldellt volna az egész Ház, csak a szerencsétlen Vona feszengett volna a mellényében. És agyoncsapták volna a jobbik kommunikációját. De ezek a zsigeri tagadás miatt nem látnak az orruknál tovább... Igen, egyre gyorsulnak a lejtőn. kapitányát vesztett sodródó hajó, lékkel az oldalán, és egyre mélyebbre süllyed. Gyurcsány meg csak rombol, rombol, rombol....

szobatars 2010.05.27. 11:10:24

Mivel a "klasszikus" vicc szerint MINDEN szlovák tud magyarul, és kétségkívül a legtöbbjük felmenője még magyar állampolgár volt, így gyakorlatilag 5 millió ember kérheti a magyar állampolgárság megadását.. Slota hívei vesznek néhány házat, bejelentkeznek,majd a választójogukkal élve az általuk alapított pártot bejuttatják a magyar országgyűlésbe...:-))))

bigapples 2010.05.27. 11:10:55

@radala: "Mert az majdnem biztos, hogy a magyar az nő, ha a szlovák nem változik, akkor jókor jót csináltunk, ha a szlovák is nő, akkor TALÁN hiba volt."

Ha a szlovák szavazók pártpreferenciájában átrendeződés lesz a KÁ törvény körüli hisztéria hatására és Slotától a szlovák nacionalista szavazók a "hős nemzetvédő" Fico-hoz pártolnak át, akkor ez segítheti egy SNS nélküli kormány megalakulását. Ha megszabadulnak Slotáéktól, a szlovák szociknak kevésbé lesz fontos a magyar kártyát mindig előhúzniuk és ez mindenképpen jó lenne a kinti magyaroknak.

tengerzold (törölt) 2010.05.27. 11:11:21

Ez a nyomi Nyakó sem talált jobb témát a felszólalásában, mint 1944-et! Nem bírja felfogni, hogy már 2010 van. Ha csak hülyeséget tud beszélni, akkor inkább játsszon a laptopjával. Megnyugszik, és addig sem beszél össze-vissza.

2010.05.27. 11:11:54

@ó jaj: ez de szép, köszönjük!:)))

sárkányfő 2010.05.27. 11:12:16

@radala:

"Az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, már nem csak halvány matematikai esély van arra, hogy a jobboldali pártok – Szlovákia történetében először – több szavazatot szerezzenek, mint a baloldali populista-nacionalista blokk erői. A kétségtelenül történelmi jelentőségű győzelemtől megriadva Robert Fico mindent egy lapra tett fel: egy magyarkártya-lapra. Ez idáig mindig bevált, most duplán történelmi fejlemény lenne, ha már ez sem segítene.

ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2010/05/25/tortenelmi-eselyek

ssi 2010.05.27. 11:18:29

Tudtuk
- kormány + Jobbik megszavazza
- LMP vegyes lesz (identitáskeresés még)

Meglepi, nekem:
- MSZP nem tartózkodott + közlemény: egyetértünk, de nem most (szlovákiai magyarokra hivatkozva, sőt! 2004-ben is támogatták volna, ha nem csinál belőle politikai nyomást az ellenzék)
- Gy.F. mellett M.Cs. és Sz.T., s a "nem"
- M.A. kiforratlan, jó adottságú, vagy nagy tapasztalatú elnök kellene mellé

Kérdés:
- a várható igényeket felmérték? mekkora érdeklődés lesz kudarc?
- kapcsolódó jogosítványok később változhatnak?

flippant 2010.05.27. 11:20:39

@szobatars: Bakker, ez nem poén. Az alkoholista fasiszta slota felmenői közt tényleg vannak magyarok. Sőt. Első felesége is magyar volt, aki kiszivatta a tagot. Emiatt utálja a magyarokat

Atisz 2010.05.27. 11:26:52

Vicces hogy Gy. F. még mindig kitart a butasága mellett és megint nemmel szavazott. Ezáltal ha volt/lett volna még eddig olyan rendkívül korlátolt határon túli egyén, akinek ne lett volna ellenszenves, ez a lépés elég volt ahhoz, hogy most meggyűlölje (és akkor még Szanyi nyilatkozatáról nem is beszéltünk, na de rajta nem kell meglepődni). Kicsit olyan ez, mint amikor az MSZP Kongresszuson elfogultsággal vádolta meg az egész bírói kart :)
Bár afelől nincsenek kétségeim, hogy a "hívők" ezentúl azt fogják mondani: "lám milyen gerinces ember, hiszen tartja magát a 2004. dec. 5-ei álláspontjához". Na persze, ez is egy szempont, talán kicsit ahhoz lehetne hasonlítani, hogy a "derék" náci tiszt a nürnbergi per alatt is ragaszkodik a Führer által lefektetett eszmékhez.
Vannak olyan pontok, helyzetek amikor a vélemény nem megváltoztatása nem erény, hanem bűn.

Atisz 2010.05.27. 11:29:31

@szobatars: Viszont akkor szlovák állampolgársággal Ficón kívül nem sokan fognak rendelkezni ;)

bigapples 2010.05.27. 11:36:11

@Atisz: Igen, ezzel örökre magára ragasztotta a nemzetellenes jelzőt (is). Ez a fanatizmus lehet szimpatikus a "kemény mag" szoci szavazóknak, de az átlagemberben tovább erősíti azt a képet, hogy Gyurcsány egy konfliktusos, megosztó politikus. A magyar választók meg nem nagyon szeretik az ilyen típusú embereket.

szobatars 2010.05.27. 11:47:41

@flippant: nem poénnak szántam, de Fico "retteghetne" azért is, hogy sok szlovák kéri majd a magyar állampolgárságot...

2010.05.27. 11:49:26

@bigapples: mert? Orbán segge alá szeretnek betüremkedni, vagy mi? Fletó persze valóban túlzás, de azért mert valaki vállalja az eddigi véleményét, azért miért nemzetellenes? Hány magyar fog színt vallani Szlovákiában az egzisztenciájának veszélyeztetésével??? Több szlovák lesz, mint magyar, szóval köszönjük zsidesz!:(

szobatars 2010.05.27. 11:50:06

@Atisz: ja, mindenki automatikusan elvesztené a szlovák állampolgárságát...:-)))) de nem is lenne rossz ötlet, több millió magyar szlovák állampolgárságot kér, több millió szlovák meg magyart...ezzel úgy nagyjából annyi lenne a mindkét oldali szélsőségeknek...:-)

szobatars 2010.05.27. 11:51:53

@Letícia: inkább azt várom, hogy szlovák értelmiségi -tiltakozásképpen- magyar állampolgárságot kér. Fico mit tenne?? Elűzné a saját értelmiségét???

zoli87 2010.05.27. 11:53:12

Érdemes elolvasni a határon túli honlapok (bumm.sk, erdely.ma) cikkeihez tartozó hozzászólásokat. Szerintem ez alapján egyértelmű, milyen most a határainkon túli magyarok között az általános hangulat.

Sokan azt mondják, hogy az időzítésben benne lehet az is, hogy a szlovák választáson az MKP-t erősíti így a Fidesz a HÍD kárára. Ebben lehet valami, mert a Hidat a fórumokon szidják, mint a bokrot a mostani álláspontja miatt, az MKP mellett pedig már lassan "engedetlenséget" is vállalnának egyes fórumozók. Két hét múlva kiderül, ha MKP marad, Híd nem, akkor volt ennek értelme.

2010.05.27. 11:56:48

@szobatars: jaj mán ébresztő!!! Tesznek a szlovák értelmiségiek arra, hogy mit szenved el a magyarság!Lsd. nyelvtörvény...ott is felemelte 8-10 ember a szavát a szlovák részről,és fogadjunk ezután csökkentek a megrendeléseik, vagy veszélyben az állásuk! Legyetek már reálisak, ezzel azt érte el a zsidesz, hogy katalizálja az asszimilációt.

zoli87 2010.05.27. 11:57:19

@szobatars: Gondolom volt már erről szó, akkor megjegyzem én is, hogy Ficoék saját magukra nézve is egy vállalhatatlan törvényt fogadtak el, amivel - ha nem vonják vissza - saját magukat szívatják meg. Én nem tartok attól, hogy annyira féltik a felvidékiek a szlovák állampolgárságukat, hogy azt ne adják fel a magyarért cserébe. Ha ez megtörténne, eltűnne néhány százezer szlovák állampolgár és teremtődne ugyanannyi magyar állampolgár ugyanazon a helyen, akiknek csak max. a lakhelyük révén lesz kötődésük Szlovákiához. Akkor valóban elgondolkodhatnának Ficoék, hogy milyen is ez a mostani határ. Ez egy fikció, idáig nem fogunk eljutni, mert ez nekik nagyobb kárt okozna, mint hogy hagynák a kettős állampolgárságot.

lloyd_george 2010.05.27. 11:57:24

@ó jaj: jó cikk. Szlovákia most bizonyíthatja be, hogy még mindig gyerek állam-e vagy pedig elkezdett felnőni. Jó lenne, ha a következő négy évben nem Fico majomképét kéne néznünk a határon túlról, mindenesetre az biztosnak tűnik, hogy Slotát levakarja végre magáról.

@szobatars: :D:D:D

[nev] (törölt) 2010.05.27. 12:00:06

a duna túlpartján szintén nemzeti egység van. slota és dzurinda ez ügyben szint egy platformon vannak. két náci parlametn néz egymással farkasszemet. a budapesti és a pozsonyi nácik. szerintem ez három dolgot jelent.

-- orbán viktor és robert fico uniós karrierjének végét.
-- a kormányváltással etnikai tisztogatások kezdődnek el a szlovák államigazgatásban
-- az unió soros elnöksége alatt a magyar kormányt egy új kisantat fogja elszigetelni (a románok a trianon emléknap miatt fognak magyarországgal szembehelyezkednii)

Horemheb 2010.05.27. 12:05:41

"A környezetszennyezők, a korrupció haszonélvezői vagy a drogfogyasztók"

Ez nagyon otromba, primitív, és nem utolsósorban álszent összemosása a bűnözőknek, és az ún. drogfogyasztóknak. Akik közé - nagy összegben mernék fogadni - egyébként Gábor is beletartozik. Aki ugyanis bármennyi alkoholt fogyaszt, ugyanolyan drogfogyasztó, mint aki marihuánát. Sőt, olyanabb, mert az alkohol veszélyesebb drog, mint a marihuána, sőt, az LSD-nél is. Ez a WHO hivatalos álláspontja, mint ahogy minden kicsit is tájékozott emberé.

ssi 2010.05.27. 12:08:52

Nemzeti egység
- nem 1-1 törvény 2/3-nál nagyobb megszavazása
- nem a határon túli magyaroknak adott lehetőség
- tudomásul veszem, hogy pl. O.V.-nek ez a téma mindig téma, s bármikor képes erről pátoszosan beszélni (aki nem ilyen, az se rosszabb)
- csalódást fog okozni, ha
* ez csak álca, figyelemelterelés
* erős túlzással beharangozott társadalmi-gazdasági "forradalom" döcögni fog
* a kudarcokért főleg az elődöket hibáztatják
* eredménytelenség tolerálásához igénylik valójában a nagy nemzeti egységet

radala 2010.05.27. 12:10:03

@ó jaj: Jó cikk, az van beleírva, hogy majd meglátjuk.
Fogalmam sincs mi lesz. De fönntartom, hogy ezt senki nem is tudhatja.
@[nev]: kedves név, már beszéltünk róla, hogy nálad a náci az a nacionalista becézve. Ugyan tedd már meg, hogy nem ezt használod, mert egyszerűen annak ellenére, hogy tudom, hogy nem nácizol a náci szóval, nem tudok elvonatkoztatni a náci szó általános jelentésétől és ez megnehezíti az olvasást/megértést.

zoli87 2010.05.27. 12:10:33

@[nev]: Ezt remélem nem gondolod komolyan. Slota és Dzurinda nincs egy platformon, a Dzurindáék nem szavazták meg a szlovák törvénymódosítást, egy sokkal kulturáltabb javaslatuk volt. A szlovák kereszténydemokraták viszont Ficoék mellé álltak. Budapesti és pozsonyi náci parlament olvasásakor meg kellett állnom, mert mi ez? Egyik sem az!

Egy ilyen konfliktus sem Orbán, sem Fico uniós karrierjét nem érinti, azért nem olyan horderejű az ügy. A második megállapításon el lehet gondolkozni, de ha az megtörténne, erősen fel kell lépni az ellen az MKP által. A harmadik megállapítás pedig a jövő zenéje.

2010.05.27. 12:12:31

@manyike: ez de szép!

@radala: segítek: a nacionalista naci, a náci meg a német változata, olvasd így, oké?:)

lloyd_george 2010.05.27. 12:13:17

@Horemheb: TG szerintem csak az általános (vagy inkább többségi) társadalmi megítélés miatt hozta fel őket, ráadásul nem konjunktívan: "környezetszennyezők, korrupció haszonélvezői VAGY drogfogyasztók". A lényeg ott van, hogy ők nem igazán tudnak nyíltan érdekérvényesíteni, csak közvetett módon és ez szerintem is így igaz.

hoplita 2010.05.27. 12:19:23

@Letícia:
Nemigen izgatja a holokamu, ahogy engem se.
Mert ugye azt nem akarod vitatni, hogy a "hivatalos", pénzre ácsingózó verzió csak kamu....?
Mindig azt szoktam mondani, hogy az ujjunk sem egyforma....hozzáállásunk és habitusunk meg főleg nem.
Nekem jobban imponál az egyenes beszéd, mint a sima, behízelgő, ámde ordenáré hazudozás....lett légyen az bármilyen diplomatikus selyempapírba csomagolva.
De ez én-mi vagyunk.
Egyébként én mondtam, hogy új színt fogunk hozni és falakat fogunk ledönteni....a mellébeszélés és elhallgatás falait.
És ébresztőt meg halkan nem lehet fújni..:))

Horemheb 2010.05.27. 12:22:47

@lloyd_george: "ők nem igazán tudnak nyíltan érdekérvényesíteni, csak közvetett módon és ez szerintem is így igaz."

A dohányosok, és alkoholfogyasztók közvetlenül tudnak érdekérvényesíteni. Olyannyira, hogy a hazai bortermelésre sokan a nemzet egyik büszkeségeként tekintenek. Holott a bor ugyanúgy drog, mint a marihuána - csak éppen veszélyesebb. Tehát az állítás még csak nem is igaz, de ettől egyébként független az, hogy primitív, és tanulatlan dolog a drogfogyasztókat összemosni a bűnözőkkel.

2010.05.27. 12:24:12

@hoplita: "holokamu" nevezésért büntetés jár, vigyázz...2006 veretés is játék volt, csak Ti nem vettétek észre...:PPPP

Szóval haggyá' mán, hogy falak döntögettek...max. feljött a szennyvíz...

radala 2010.05.27. 12:24:24

@Letícia: Nagyon csúnya rasszizmus lenne, ha valaki minden német nacionalistát a priori nácinak tekintene.
A helyzet az, hogy teljesen védhetetlen ez a náci szó jelentéstorzítási kísérlete. Meg veszélyes is, egyrészt befeketíti a nacionalistákat, ami nem jó. Másrészt, ami sokkal veszélyesebb elkoptatja a szót és nem lesz hogy nevezni a valódi nácikat.

Öreg Sam 2010.05.27. 12:26:38

@metamorphosis:
Azt hiszem nálad a pont.
Sajnos...
Ez az egész egy látszatprobléma,OV nagyon okosan áldozza fel a külpolitikát(egy részét) a nép-nemzeti lózungok oltárán.
Konkrét gazdasági program nem lévén sejthető,hogy csupán permanens izgalmi állapot fenntartása a cél.
A felvidéki magyar pártok meg úgy jártak,mint az a vak ember,akit az úttörő akkor is átvezetett a túloldalra,ha az nem akarta...

radala 2010.05.27. 12:28:37

@Letícia: Szerintem semmi baj nincs a holokamu szóval, nem mondta, hogy nem volt holokauszt, csak azt, hogy van holokamu. Ez a kettő békében megfér egymás mellett.
Szerintem a holokamu tagadását is büntetni kéne, mert az meg azt bizonyítja, hogy valaki ostoba, mint a tök.

is 2010.05.27. 12:30:35

félOFF: az origon már meg is van a cikk, mely szerint igazam volt: a FIDESZnek volt egy rendes kormányprogramja, csak Orbán nem adta ki, azért kaptuk az arcunkba a pártprogramot. és ez ilyen lesz 4 évig: bárki bármit akar, hetekig, hónapokig kell várni, míg Orbán rábólint. nem kormányzás lesz itt, hanem méla unalom, és hullaszag. kinek lesz így kedve bármilyen újítást is bedobni, ha elveszik a nagy egyeztetési mechanizmusban, ha nem jöhet elő vele, ha mindig csak a fejére csapnak, hogy most nem aktuális, meg van, aki nem így gondolja. már mostanra lefeleződhetett a lendület a klientúrában. /félOFF

Kassian 2010.05.27. 12:32:11

@hoplita: nekem is jobban imponál az egyenes beszéd. Épp ezért nem értem, hogy a jobbikos fasiszták miért vannak megsértődve azon, ha annak nevezik őket, amik???
A körítésként használt gárdás, árpádsávos maszlag meg csak egyszerű és olcsó ripacskodás és bohóckodás...

Egyébként én is ultra radikális megoldások híve vagyok. Leginkább a jobbik ellen.:)

@radala: a nácik azok nácik oszt" jónapot.

Atisz 2010.05.27. 12:35:09

A Híd egy megosztó párt, a neve által sugalmazott képpel ellentétben. A magyarság sajnos ma már nincs olyan számban jelen a Felvidéken, hogy megengedhetné magának azt a luxust, hogy 2 magyar pártot is bejuttasson a szlovák parlamentbe. Bugár az elejétől fogva lavírozik a mérsékelt szlovákok (akikből nincs sok, lásd. összes parlamenti választás, legutóbbi köztársasági elnök választás - a magyar kártya mindig bejön) és az együgyű (asszimiláció szélén álló) magyarok között. Kérdés hogy ez elég lesz-e a bekerüléshez. Szerintem nem. Arra viszont megfelelő, hogy az MKP 11%-ából lecsípjen egy darabot.
Akik azzal érvelnek, hogy nem jó az időpont, meg kellett volna várni a szlovák parlamenti választás kimenetelét és csak utána belefogni a kettős állampolgárság megadásának ügyébe, azok nézzenek magukba és kérdezzék meg maguktól: "komolyan gondolom én ezt"?
Az elmúlt 8 évben képviselt magyar külpolitikánál aligha létezhet alázatosabb (sőt, a megalázóbb találóbb kifejezés), aminek többek között ma isszuk a levét. A szlovákok soha nem szemtelenedtek volna el ennyire, ha a határon túli magyarság érdekeit kicsit erélyesebben képviselték volna.
Ennek ellenére (pontosabban emiatt) az elmúlt évtizedben állandóan a magyarokkal való riogatás zajlott a szlovák választások alkalmával, tehát ne gondoljuk azt, hogy pont most kivételt tettek volna ezügyben. Azzal, ha megvártuk volna a választásokat és csak utána kezdünk bele a kettős állampolgárság kapcsolatos döntéshozásba, azt ismertük volna el, hogy ehhez a szlovák államnak bárminemű köze lenne.
Ha mi nem emeljük fel a hangunkat, ezt senki más nem fogja megtenni helyettünk (kivétel Michl Ebner dél-tiroli EP képviselő, aki kigyűjtötte és nyilvánosságra hozta Slota néhány magyarellenes kijelentését). Az EU-ban mindenki a saját ügyeivel, gondjaival van elfoglalva, ne várjuk, hogy "majd más úgyis szóvá teszi". Ez eddig sem jött be, ezután sem fog.

lloyd_george 2010.05.27. 12:35:17

@Horemheb: oké, rosszul fogalmaztam, de ezért is írtam a többségi/általános társadalmi megítélést. Az külön szokta választani az alkoholt és a kábítószereket (~drogokat, bár pl. angolban persze drugs jelent gyógyszert és kábítószert is, szóval nincs különválasztva), illetőleg pl. a Btk. a kábító hatású, de kábítószernek nem minősülő más anyagokat is meghatározza.

Van is nemzetközi egyezményekben egy lista, ami pontosan meghatározza, hogy mi számít kábítószernek és mi nem, illetve mi számít kábító hatású egyéb anyagnak. Szóval drogok alatt a kábítószer értendő a blogbejegyzésben szerintem, az alkohol nem.

Mondjuk igazából nem is tudom miért kötöttem beléd és mit okoskodom, mert egyetértek, az alkohol veszélyesebb tud lenni és ez el is van ismerve, pl. a Munka törvénykönyve szerint alkoholt, illetve más egészségkárosító anyagot nem lehet természetben nyújtott bérként adni.

Azonban TG nem mosta össze a bünözőkkel a drogfogyasztókat, szerintem ezért van ott a "vagy", az, hogy egy szövegkörnyezetbe kerültek, még nem jelenti ezt. Ettől függetlenül tényleg nem szabad őket összemosni.

ladislaus 2010.05.27. 12:36:05

Udv mindenkinek :)
Ezt olvasta mar valaki? En jot nevettem olykor olykor :)

www.gondola.hu/cikkek/71569-Tortenelmet_irt_a_Tisztelt_Haz_-_ime_a_jegyzokonyv.html

Atisz 2010.05.27. 12:37:44

@[nev]: őőő bocs, ezt nem értem, Orbán miért is náci? Azt hittem eddig, hogy a Vona az (legalábbis sokan eddig rá mondtátok, bár én azt sem értettem) :)

radala 2010.05.27. 12:40:22

@Kassian: Ha így lenne jó lenne, de nev a nácit a nacionalista szinonimájaként használja. Biztos helyről (tőle magától) tudom.

Kassian 2010.05.27. 12:49:46

@radala: Ő lehet, a másik X milliárd vagy millió ember meg nem.

török gábor 2010.05.27. 12:50:03

@Horemheb: szövegértés, szövegértés. ezek példák voltak, egymáshoz csak annyi közük volt, hogy segíthettek volna megérteni a jelenséget... amúgy nem szeretem az alkoholt, legfeljebb néha a hatását, de akár szerethetném is, ennek tényleg semmi köze a bejegyzéshez.

zoli87 2010.05.27. 12:51:42

@ladislaus: Ajánlom figyelmetekbe a jegyzőkönyv videó változatát, az sokkal jobban visszaadja a hangulatot, látszódnak a gesztikulációk is. Este 8-kor kezdődött a vita.

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.ulnap_felszo?p_lista=A&p_nap=4&p_ckl=39

ladislaus 2010.05.27. 12:55:14

@radala: hat nem tudom, nacionalistat nácizni... azert nem teljesen ugyanaz.

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.27. 12:59:36

@Letícia: Már nem azért de annyira szép, hogy valaki lehülyézi- és idiótázza a jobbikosokat, másik fronton a kommunikációjukat használja (ld. zsidesz).

Ja és bocs hogy megjegyzem, de mégis mért lenne hülye az aki fideszes v. jobbikos? Sztem inkább az a 990 ezer idióta, aki kismillió korrupt és magyarellenes lépés után a maszoposokra szavaz, az hülye. És légyszíves most ne Bajnaival gyere (nem is rá értettem amit írtam), mert ő egyrészt nem pártember, másrészt ő a gazdaság rossz állapota miatt vállalta a kormányzást, nem a miniszterelnökség miatt.

radala 2010.05.27. 13:00:33

@Horemheb: @török gábor: No lám én azt hittem egyedül vagyok az, akinek nem tetszik, hogy a drogfogyasztókat az mszp-vel egy lapon emlegetik:-)
Szerintem is szerencsétlen volt az összehasonlítás:-)
Helyesebb lett volna a gyilkosok, pedofilok, nekrofilok vagy valami hasonló fölsorolás:-)
De hát nem én írom a blogot, így nem is tetszhet nekem tökéletesen.

hoplita 2010.05.27. 13:01:16

@Letícia:
Tényleg.....?
Hány évet kapok...?:DD

Úgy látom időközben radala segített az értelmezésben....úgyhogy nem bocsátkozom ismétlésbe.

radala 2010.05.27. 13:06:30

@hoplita: Pedig ismétlés a tudás anyja.

[nev] (törölt) 2010.05.27. 13:07:56

@zoli87:
orbán és fico eleve nem nagy horderejű politikusok. de szerintem a karrierjük végét jelenti, mert szembemennek az európai rendezéssel.

ami ugye arról szól, hogy mindenki kérheti az uniós állampolgárságot, és mindez nem zárja ki, épp ellenkezőleg ez teszi lehetővé, hogy az igazolványában a tényleges nemzetiség legyen feltüntetve. szerintem egy ilyen uniós útlevél kiadását kellett volna szorgalmazni, a határán kívüliek esetén pedig uniós vízum kiadását. (a határon kívüli az unió határán kívüliséget értem, tehát a kárpátaljai, és a vajdasági magyarokat.) és ezeken az igazolványokon a tényleges nemzetiség legyen feltüntve. de ezt a plasztik kártyát brüsszelnek kellett volna kibocsátani, és ez esetben az unió nyilván védené azokat a polgárokat, akiket a kártya felmutatása, vagy használata miatt sérelem ér.

budapest most uniós egyeztetés nélkül kiad egy újabb magyar igazolványt. valakait sérelem ér emiatt. mi a teendő. gondolom a magyar kormánynak kell majd megvédenie, és brüsszelnek ehhez semmi köze. eddig is így gondolták. ha valakit megvernek, még azzal se nagyon foglalkoztak. belügy. oldják meg. van ezeknek az embereknek uniós identitásuk. nincs. akkor meg mit akarnak. nagyjából ez brüsszel álláspontja.

én amit dzurindától hallottam az nagyjából olyan óvatoskodás volt, amit ez ügyben az lmp képviselt. dzurinda nagyjából úgy van slotával egy platformon, mint ahogyan schiffer egy platformon van vonával. a közös bennük, hogy egyikük sem az európai rendezést akarja. az mkp tudtommal a szlovák szavazásról tudtommal kivonult, még a vitában sem vett részt, mert nem akartak konfliktusba keveredni. a szlovák államigazgatásból nyilván el kell majd bocsánatani embereket, meg van, hogy kiket kell elküldeni. az mkp a párt embereit fogja védeni, és nem az összes magyart.

és trianoni emléknapon meg borítékolom, hogy diplomáciai konfliktus lesz a románokkal. már az idén is, de jövőre biztosan. a magyar kormány úgy akarja átadni az uniós marsalbotot, hogy közben az antantot elítélő parlamenti nyilatkozat egy éves évfordulóját fogja egy emléknapont ünnepelni. tehát budapest deklarálja, hogy nem fogadja el uniós rendezést. se a régit (a párizsit), se az újat (a brüsszelit). a magyar diplomácia gyakorlatilag zsákutcában van. és az oké, hogy a szlovákot, és könnyen lehet, hogy a románt is zsákutcába tereli. ebből fakad a konfliktus. és ebből lesz a kisantant. amiből még a vegyes lakosságú területeken a kisebbségben élő magyarok jól még sose jöttek ki.

hoplita 2010.05.27. 13:11:52

@Kassian:
Na idefigyelj öcsi....
Nem vagyok fasiszta és náci sem...remélem tisztában vagy vele, hogy ezek nem felcserélhető, szinoním fogalmak...bár a fene tudja, ilyen böfögés után még ezt is kinézem belőled.

Nem vagyok az, és nem azért, mintha derogálna ilyen nézeteket hangoztatni, mert erről nálam szó sincs, nekem személy szerint tizedannyi bajom nincs a nácikkal vagy a fasisztákkal, mint a libsibolsi szemétládákkal.
Hanem azért, mert ne vagyok-vagyunk azok.
Felfogtad faszikám...?

Egyébként meg ilyen kis netcigány antifákat reggelizhetnék, ha akarnék.
Imádkozz, hogy sose fussunk össze sötét és kihalt utcán...:)))
De ez a veszély nem fenyeget, a tefajtád nem a hősiességéről és bátorságáról híres.:D

hoplita 2010.05.27. 13:15:53

@radala:
Hopp...ez kiment a fejemből..:)))

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.27. 13:17:47

@hoplita: Hagyjad már, úgysem fogja felfogni, ezeknek csak a fasisztázásig jutja, Hülye, mint tegnap valaki1 barátja, aki meg a háború elől való elbújást tanácsolta.

radala 2010.05.27. 13:23:56

@[nev]: Az EU-s igazolvánnyal a legeslegnagyobb mértékben egyetértek, ha lenne nekem kéne egy.
Viszont. Mi a helyes megoldás a Trianon emléknappal kapcsolatban?
Ugye nem mondod komolyan, hogy azért mert valakit irritál ezért mi ne emlékezzünk meg egy napról, ami mindenki szerint fontos nap, maximum vannak, akik szerint a békesség meg még ennél is fontosabb.
Egyszer el kell kezdeni az emléknapozást, aztán majd 20-30 év múlva már a kutyát sem fogja zavarni.
okt 23 is zavarja Havasi Szófiát oszt mégis megünnepeljük. Ez egy ilyen világ egyszer el kell kezdeni a dolgokat.

doparoma 2010.05.27. 13:27:00

@radala: "Egy tuti, szerencsére Mo-n senki nem akar ártani a felvidéki magyaroknak. (GyF kivételével)"
ez már túl van minden naivitáson. mo-on szokás leszarni a felvidéki magyarokat, de azért kirakni őket a zászlóra. soha nem látni tovább két lépésnél. Ó JAJ kollégának igaza van. ekkora hülyeséget hiba volt elkövetni. sőt, nem hiba, hanem bűn.

@bigapples: "Ficoék mindenképpen győztek volna, legfeljebb annyi változik most a "kampánysegítséggel", hogy Slota nélkül is kormányozhat, ami nem túl nagy baj."
tévedés. fico pártjának támogatottsága a három szlovák ellenzéki párt támogatottságának a szintjére süllyedt, tehát egál van (volt). a két szélsőség meg már alulról tudta csak súrolni a két magyar (érdekeltségű) pártot. fico nincs olyan helyzetben, hogy egyedól kormányozzon, slotát meg most tolta vissza a magyar parlament a küszöb fölé..

Atisz 2010.05.27. 13:31:06

@[nev]: Hát már ne is haragudj, aki 2/3-os többséggel nyer országgyűlési választáson, az mi ha nem nagy formátumú politikus? :)
Vagy ez a te mércéd szerint a 95+%-nál kezdődik? Akkor gondolom szerinted nagy formátumú politikusok csak Kínában és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban vannak :D

Na de komolyra fordítva a szót, én nem hinném hogy a határon túliak holmi brüsszeli papírfecnikre vágytak volna (bár kétségkívül a EU-s munkavállalást, mint lehetőséget sem vetik majd meg), hanem valamiféle elégtételt a gyalázatos 2004. dec. 5-ei népszavazás eredményét illetően (ahol ugyebár - ne feledjük - az igen nyert, csak ugye nehéz kirobbantani a lakásból a derék választópolgárt 1 fertályórára elmenni szavazni). Ez már önmagában is némi védelmet biztosít számukra, hiszen egy esetleges atrocitás esetén a kedves hőzöngő ezután elgondolkozhat azon is, hogy hoppá ez részben egy idegen állampolgár és a hazátlanozás is idejétmúlttá válik.
Brüsszelben kár bízni, ez belügy. Sokszor elmondom mindenkinek akik csodákat várnak az Európai Unió szerveitől, hogy ez elsősorban egy gazdasági unió. Amíg nincs közös külpolitika, hadsereg, addig itt kár az EU-t holmi igazságosztónak beállítani. Az ajánlások pedig tudjuk mire jók.
A trianoni emléknap pedig mindannyiunk számára fontos, hogy sose felejtsük el, milyen igazságtalanság ért minket és mindig emlékeztesse a haszonélvezőket, hogy ez így nincs rendjén. Szerintem amelyik magyar nincs tisztában és nem ért egyet ezen kijelentéssel annak nincs joga magát magyarnak nevezni (szuverén vélemény).
Ez olyan mintha arra kérnéd a zsidókat, hogy ne emlékezzenek meg a holokausztról, mert ez zavarhatja a németeket, vagy a lengyeleket, hogy ne emlékezzenek meg a katyni kivégzésekre, mert az meg az oroszokat sértheti.

Ordnassac 2010.05.27. 13:34:01

@doparoma: a Focus Research egy kicsit mást mond:

www.focus-research.sk/files/119_Preferencie politickych stran_ maj2010.pdf (2010. május)

www.focus-research.sk/files/118_Preferencie politickych stran_ april2010.pdf (2010. április)

www.focus-research.sk/files/117_Preferencie%20politickych%20stran_%20marec2010.pdf (2010. március)

hoplita 2010.05.27. 13:36:29

@Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait?:

Igazad van, az a tegnapi farok még ez a kategória.:)

hoplita 2010.05.27. 13:40:47

@Ordnassac:
Érdekes ez a karantén....mint 90-ben.

Azzal a különbséggel, hogy most sehol egy erős szadesz, amelyik segítene kitörni onnan.
Mert bár a lemp fejében esetleg megfordulhat egy ilyen öngyilkos gondolat, de ők gyengék, mint a harmat...legalábbis ahhoz, amihez anno a szadesz kellett, ahhoz igen.....

radala 2010.05.27. 13:42:25

@doparoma: Nem értünk egyet, de már párszor kifejtettem, hogy nem különösebben komplex gondolkodású az, aki úgy gondolja érteni képes egy ilyen dolog hatását.
Nem kezdem el újra, de ostoba Orbánfóbiádat extrapolálod csupán.
Senki a világon nem tudhatja, hogy a KÁ-nak mi a hatása a szlovák választásokra.
Hihetetlen, hogy olyan faszok képesek ezen rágódni, akik beszopták a 23 milla románt. vedd már észre te ostoba mszp fan, hogy nektek sem kellett semmi ahhoz, hogy az emberek leggusztustalanabb érzelmeit fölkorbácsoljátok. Ficonak sem kell.
Fölbosszantódtam:-)
Arról nem is beszélve, hogy semmit nem tudunk mondjuk a Hídról. Ha mondjuk azt Fico pénzeli, akkor vajon mekkora áldozatot ér meg a kinyírása? Mi a francot számít nemzetpolitikai szempontból, hogy mi a fene lesz most az elkövetkező 4 évben szlovákiában...
Iszonyatosan föl tud idegesíteni, amikor nyilvánvalóan buta emberek mások előrelátásának hiányát emlegetik.

zoli87 2010.05.27. 13:42:49

@Ordnassac: Érdekes a szlovák politika, bizonyos szempontból modernebbnek is lehetne nevezni, önállóan 8 pártnak is van esélye a parlamenti jelenlétre, egymástól függetlenül. Igaz, hogy sokan vannak a határon.

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.27. 13:43:54

Egyébkét hogy hadd szóljak pár szót én is a kettős állampolgárságról: jó döntés volt megadni, mert egyszerre szimbolikus és nemzeti összetartozást jelképezi, és emellett útlevélen kívül semmi plusz szolgáltatást nem nyújt (azok miatt akik szavazati jogtól rettegtek) :)

Ja és szlotákok pattognak?? Már ki nem szarja le de őszintén? Érdekes 7 országból 6-tal semmi konfliktus nincs mostanában, fico törvénye meg úgyse kivitelezhető. Egyébkénz ficot egyszer már jól fejbebaszhatná valaki. (slotával együtt)

A három jómadárról (gyurcsotany, szanyi, molnár) pedig nem tudok mást mondani, mint HAZAÁRULÓK. Tetszik vagy nem azok, nevetséges dologra hivatkozva nem szavazzák meg. Szanyihoz alig 1 napja még pozitívan álltam hozzá, de mostmár róla is tudom milyen. Ajánlom amúgy megnézésre szanyi videóját n.a mokábban ill. atv-n, ha fent van nete

Ordnassac 2010.05.27. 13:44:09

Folytatódva az érdekességek sorozatában:

www.parlament.hu/biz39/meghallgatas.htm

Melyik miniszterjelöltek melyik bizottság hallgatja meg. Ami feltűnt: az Orbán-kormánynak nem nyolc, hanem kilenc minisztere lesz. Ugyanis Semjén tárca nélküli miniszter lesz (másképp nem lehetne miniszterelnök-helyettes).

Ordnassac 2010.05.27. 13:48:23

@hoplita: nem hiszem, hogy az LMP meglépné ezt a jelenlegi MSZP-vel. Lehet, hogy egy kicsit naivak, de azért (szerintem) nem hülyék. A mérettel kapcsolatos érveléseddel egyetértek.

[nev] (törölt) 2010.05.27. 13:51:26

@radala:
egyetlen háborús emléknap kellene. a győzelem napján délben a háború összes áldozatára kellene emlékezni. egy perces néma gyász, a templomokban szólnak harangok. minden évben. szánjunk erre percet. szerintem ez végtelen kulturált lenne, már-már civilizált.

és akkor ebbe az is beleférne, hogy valaki arra emlékezik, hogy valaki arra emlékezik, hogy a nagypapája nyilas zászló alatt kitört a várból, és lelőtték, mint egy veszett kutyát. a másik meg arra, hogy ugyanilyen nyilas zászlók alatt elhurcoltak embereket. és van, akiket munkaszolgálatra vittek, vagy kitelepítettek, szóval egy összeurópai háborús emléknap kellene, és délben emlékeznénk mindenkire, aki fegyveres harcban elesett. utána lehetnének civil programok. a zsidók énekelhetnének, és táncolhatnának a téren. meg mindenki. örülhetnénk, hogy béke van. szerintem ez jobb, mint siránkozni azon, hogy nincs háború. mert trianon ezt jelenti.

radala 2010.05.27. 13:58:56

@[nev]:Nagyon szép gondolat, de nem hiszem, hogy van rajtam kívül normális ember, akinek ez tetszik:-)
Trianonnal nem az a baj, hogy meghaltak a katonák, ha jól képzelem, hanem az, hogy elcsatoltak iszonyat mennyiségü magyart, akiket azóta számtalanszor megaláztak, irtottak, asszimiláltak, elüldöztek és még mind a mai napig utálnak.
Lehet, hogy ennek kéne egy másik emléknap? Ahol a cigány/néger/zsidó áldozatokról is megemlékeznénk?
Mit szólnál, ha ez a nap mondjuk Június 4 lenne, nevezhetnénk mondjuk az Összetartozás napjának.
Jó ötlet nem?

Atisz 2010.05.27. 14:13:24

@[nev]: Mi köze van ennek trianonhoz és a külföldre rekedt magyarokhoz és az elcsatolt országrészekhez?
Továbbá milyen győzelem napjáról is beszélünk? A 700.000 kényszermunkára lehurcolt emberrel a nagyjából ugyanennyi szovjetek által megerőszakolt nőről, az ország javainak 60%-ának elrablásáról? Ezt komolyan kérdezed?
Kíváncsi vagyok vajon a japánokkal is megünnepeltetnéd a "győzelem napját", különös tekintettel Hirosimára és Nagaszakira... ne fáradj, a válaszodat sejtem.
Azt nem tudom, hogy aki ennyire érzéketlen, hogyan várhatja el mástól, hogy az empátiával viseltessen iránta?

[nev] (törölt) 2010.05.27. 14:15:10

@Atisz:
az, hogy egy politkus mekkora fazon, nagyjából az dönti el, hogy hányan szeretik, és ehhez képest hányan utálják. orbán esetén az arány 1:1. szóval ő középszerű politikus. egyesek rajonganak érte, megint mások meg gyűlölik. és ez a két tábor nagyjából ugyanakkora. az egy másik kérdés, hogy ezzel simán lehet valaki miniszterelnök. de ez nem baj, nagyformátumú nem lehet mindenki. van akinek ez megadatik, és van akinek nem.

vannak korok, amikor nagy egyetértés alakul ki a politikában, és olyankor arra a korra az utókor emlékezik, mert az emberek olyan tetteket hajtanak végre, amik fontosak. szerintem legutoljára 1956 volt ilyen, de ez a választás nem ilyen. szóval a nep, meg a ner, és a fülkeforradalom egy vicc.

az igaz, hogy 2011 is lehetne ilyen magyarországon, az unió soros elnöksége miatt, mert ez az a történelmi pillanat, amikor magyarország vezető szerepet vállalhatna az uniós rendezésbe, csak sajnos a magyar politika ezzel szembemegy, és azt mondják, mondjátok, hogy nincs szükség a nemzetközösségre, hanem majd a birodalmi nemzetállam. és ez a politika fog elbukni. mert a magyar nácik szembetalálkoznak a szlovák nácikkal. a budapesti és a pozsonyi parlament náci szalonokká változott. nemzeti egységfront van a duna mindkét partján. és mindkét fél elutasíja az európai rendezést. de itt nincs semmiféle történelmi tett, vagy kegyelmi állapot, hanem a külpolitikai rutinba belekerül, hogy a politikusok szidják egymást. magyarán orbán a hideg polgárháborús politikába bevonta a csallóközt is. a politikája kormányon ugyanúgy gyengíti (megosztja) a magyarokat, mint ellenzékben.

hoplita 2010.05.27. 14:17:09

@Ordnassac:
Pintér meghallgatása.....a kuruc a "jól kezdődik" címet adta neki...:))
Van igazuk, ha valaminek a létét sem ismerem el, akkor hogy a fenébe akarok vele szembeszállni, mint problémát megoldani.
Nonszensz, és itt piszok nagyot hasalhat a fidesz....tán nem is gondolják mekkorát.

"....Pintér az LMP-s bizottsági alelnök, Szabó Tímea kérdésére, hogyan értette, hogy két hét alatt alapvető fordulatot tud majd felmutatni a közbiztonság terén, leszögezte, továbbra is tartja, hogy a rendőrök, a társszervek, a polgárőrök vagy akár a halőrök bevonásával gyors eredmény érhető el.
Az eredményességhez azonban jogszabályi változások is kellenek, mutatott rá a leendő belügyes. A jegyzők helyett a rendőrség feladatkörébe kell, hogy kerüljön a tulajdon elleni szabálysértések megítélése. Növelné a hatékonyságot, ha ebben a körben is lehetne elzárást alkalmazni, hiszen – mondta Pintér – cinikus megoldás, hogy az állam által folyósított szociális segélyekből élőket pénzbírsággal sújtja az állam.
Pintér szerint egyébként nem lehet cigánybűnözésről beszélni, hiszen a társadalom alsó tizede azonos módon bűnözik, függetlenül nemzetiségi hovatartozásától. Cigány, nem cigány, mindenkire vonatkozik a BTK, ha valaki megsérti, azzal szemben fel kell lépni - sumákolt Gergényi barátja.
Pásztor Albert leváltott, majd visszahelyezett miskolci rendőrkapitány egyébként szintén nem cigánybűnözésről beszélt tavaly januárban, hanem azt mondta, magyarázta Pintér, nem érezve az önellentmondást, hogy "tízből tíz cigány elkövető, ez tény, tényt lehet közölni"...."

radala 2010.05.27. 14:21:23

@[nev]: Vethetnél majd egy pillantást OV népszerüségére. Nagyon régen volt az az 1:1.
Iszonyat összegekbe merek fogadni, hogy hamarosan drámai mértékben emelkedni fog a politikusok népszerűségi átlaga...
Már csak azért is, mert nyilván Kóka, Veres, Gyurcsány kikerül a listáról...
Szerintem Mitterand-t vagy Kohlt sem szerették többen. Ritka eset, de most hülyeséget beszélsz. Ha egy politikust 50 %-nál többen szeretnek az aggasztó:-)

[nev] (törölt) 2010.05.27. 14:25:07

@Atisz:
az, hogy mindegyik a háborúból következett. trianon is. a gulag is, és a holokauszt is csakúgy, mint hirosima, és nagasaki. persze. egy háborús emléknapon az összes áldozatra kell emlékezni. és az európai fővárosok japán nagykövetségei nyilván a saját halottaikat siratnák.

sárkányfő 2010.05.27. 14:26:17

@Ordnassac: azért kicsit álságos közvélemény-kutatásokra hivatkozni, és ezt szerintem te is tudod.
Mi itthonról tudjuk jól, mekkorákat is tudnak tévedni, egymásnak is ellent mondanak, tudjuk, hogy a kis pártoknál nagyobb a statisztikai szórás, meg ahány kutatóintézet, annyiféle elfogultásg, stb.

Tehát ezekre hivatkozni azért komolyan nem lehet. De ha neked ez kell, íme itt egy friss:
ujszo.com/online/kozelet/2010/05/27/tovabbra-is-elen-a-smer

Eszerint egyetlen olyan változás van az előző felméréshez képest, mely a statisztikai hibahatáron kívül esik: Fico pártja 3 hét alatt 2,3%-kal növelte támogatottságát, 33,7%-ra.
(Statisztikai hibahatáron belül: Slota meg 0,3%-kal nőtt, a magyarok közül a Híd 6,0-ról 6,2.re jött fel, az MKP pedig 3,3-ról 3,6-ra, azaz be se jutna.)

Szóval a számokkal el lehet bűvészkedni, és egyetlen hiteles felmérés maga a választás lesz. De az meg nem mutatja az előtte lévő 1-2 hónap változásait, tehát amire most kíváncsiak vagyunk, arra az sem fog választ adni (hacsak nem lesz valami extrém eredmény).

Egyetlen kiindulópontunk tehát a józan eszünk és a tapasztalatunk lehet. A kérdés, hogy jó-e Ficónak és Slotának, hogy a magyargyűlölő kampányuknak alájátszik Orbán?

Van aki szerint erre nem lehet választ adni, pl. radala, és lebutázza azt aki szerint mégis, és még mond csúnyábbakat is. Szerintem a józan észnél maradva erre elég egyértelmű a válasz.

Ordnassac 2010.05.27. 14:28:01

Off, napi bulvár:

Megkezdődött Martonyi János leendő külügyminiszter meghallgatása az európai ügyek bizottságában. A szocialistákat ismét egyedül Harangozó Gábor képviseli, viszont Deutsch Tamás EP-képviselő is emeli jelenlétével az esemény fényét. Deutsch bal kezén jegygyűrű van, ez az igazi breaking. (Forrás: az előbb mutatott hírszerzős link)

Nocsak, összeszedett valakit az EP-ben? ;-)

On

radala 2010.05.27. 14:29:34

"Ami az MKP és a Híd támogatását illeti, az országos felmérések rendre egymástól eltérő eredményeket hoznak. Miután a két párt szavazói elsősorban Szlovákia magyarok lakta vidékein élnek, és kevésbé az északi régiókban, rájuk vonatkozóan minden országos felmérés eredményét bizonyos fenntartásokkal kell kezelni."

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2010%2F05%2F27%2Fminden_harmadik_szavazat_ficoeke%2F

No, meglátjuk mi lesz én nagyon aggódom az MKP-ért, de meglátjuk. Egy biztos (ezen még eddig nem gondolkoztam), nem egyszerű feladat az MKP mérése, talán ez lehet az oka annak, hogy a Híd népszerűbb(nek látszik).

ubul2000 2010.05.27. 14:29:51

@[nev]: És melyik győzelem napja lenne az? A nándorfehérvári diadal pl?

radala 2010.05.27. 14:30:51

@Ordnassac: Beszarok ez a dajcs a világ leghülyébbje...
Minek kell állandóan megnősülni? tényleg nem értem.

Atisz 2010.05.27. 14:33:13

@[nev]: Ez az 1:1 nem tudom, hogy jött ki neked. A 2/3 az ugyebár 2:1 (de ugyebár ez sem teljesen igaz, mivel ez akkor állna fenn ha a Jobbik és az LMP 100%-a egyaránt zsigerből gyűlölné Orbánt). Ha netán jól bevált MSZP-s retorika szerint az otthon maradtakat te egyöntetűen Orbán-gyűlölőknek tartod (nem pedig mondjuk pártsemlegesnek, közömbösnek, netán lusta disznónak, stb.) akkor sajnos ebben sem tudunk egyet érteni.
A forradalommal mint kifejezéssel én is vigyáznék, 1989 sem volt az, de azért még várjunk. Ha pl. pár éven belül nyereségessé válik a BKV, több munkahely jön létre, csökkennek a közüzemi díjak, akkor azért már nevezhetjük egy enyhe forradalomnak :) (bár sokak szerint az egyedülálló 2/3-os győzelem már maga felér egy kvázi forradalommal - ez ugyebár demokratikus jogállamokban tényleg ritka).
Ahhoz hogy megint nácizol (szerintem ez nem vezet sehova, de engem nem zavar) csak annyit fűznék hozzá, hogy minden tiszteletem a magyar "náciké" (ez ugyebár nálad azonosak a nemzeti gondolásúakkal, vagyis az ország jelentős részével - csak hogy más is értse) akiknek annyival nehezebb a dolga mint a szlovák "náciknak", hogy ők kétfrontos háborút vívnak, mivel nálunk jelen van egy hazaellenes szórvány is. Én valójában ezt tartom a legnagyobb gondnak.

sárkányfő 2010.05.27. 14:33:20

@[nev]:
"az, hogy egy politkus mekkora fazon, nagyjából az dönti el, hogy hányan szeretik, és ehhez képest hányan utálják. orbán esetén az arány 1:1. szóval ő középszerű politikus."

ezzel nem értek egyet, az okfejtésed egyszerűen azt mutatja milyen arányban osztja meg egy politikus a választóit, a kaliberhez nem sok köze van. ráadásul ez az arányszám az évek során folyamatosan változik.

ettől persze még orbán középszerű (inkább gyenge-közepes), de nem ezért. ez egyszerűen szellemi érés, vezetői képességek, előrelátás, bölcsesség, szellemi nagyságrend, IQ és MQ és hasonló képességek és tulajdonságok összességéből jön ki. A nagyformátumú politikus ritka madár még nálunk sokkal nagyobb országokban is, hát még nálunk. nekünk az jut ami: a balkáni posvány. és nem csak apolitikusok esetében.

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.27. 14:33:37

@ó jaj: Csak az adja az ég, hogy az SNS ne kerüljön be. Az egy áldás lenne Magyaro. számára, ezzel gondolom te is egyetértesz. Mennyi esélyt látsz rá, hogy kiessen?

hoplita 2010.05.27. 14:36:58

@radala:
Szerintem is elég egyszer...sőt, néha még az is soknak tűnik.:DD

( az asszony nem nagyon olvassa ezt a blogot...:D)

radala 2010.05.27. 14:37:52

@radala:
Kedves Török Gábor! Szívesen látnék egy posztot arról, hogy vajon DT a korábbi DFT most is fölveszi-e a felesége nevét? Ezek az igazi kérdések a történelemben...
Nem hiszem el amúgy hogy ilyen van. Szerintem DT lehetne a KE, ha nem SL. Ö aztán sokat tesz azért, hogy a nemzet egységes legyen, egy nagy család...

Ordnassac 2010.05.27. 14:40:49

@ó jaj: a linkekkel arra reagáltam, amit doparoma kommenttárs írt azzal kapcsolatban, hogy a Smer nem vezetett magasan az SDKU előtt. Mind a Focus Research, mond az Új Szó által citált Szlovák Kvk Intézet is megerősíti, hogy a Smer magasan vezet mindenki előtt. A többi meg erősen lemaradva tőle. Azonban, ha úgy nézzük a dolgot, akkor akár arra a kijelentésre is vetemedhetnénk, hogy sem Slotának, sem Meciarnak nem segített eddig ez az egész.

Aztán meglátjuk.

radala 2010.05.27. 14:42:45

@hoplita: Mondjuk az is érdekes, hogy létezik még nő a világon, aki hozzá akar menni. Hihetetlen, hogy az emberek mennyire hisznek abban, hogy ezután másképp lesz. DT 44 éves, hát lehet-e reménykedni abban, hogy majd most megkomolyodik?

hoplita 2010.05.27. 14:46:37

@radala:
Ezekben a kérdésekben felesleges logikát, józan gondolkodást keresni.
Itt a kémiai anyagok dominálnak...ahogy mifelénk mondják, ha a fasz feláll, az ész megáll...és ez a nőknél is így van, az említett szerszám nélkül is.:)))

lüke 2010.05.27. 14:47:27

@radala:
ne keltsd rossz hírét:)
meöregedett s nem tud beleszólni a fideszbe:)
valamit kell csinálnia:)
@mindenki:
az új szó
a szlovák KP újságja volt, ma Ficoéké
hu.wikipedia.org/wiki/Robert_Fico
working class hero:)
érdekes az angol /vs magyar wiki, az okos historizmussal:)

sárkányfő 2010.05.27. 14:49:01

@Ordnassac: valamit félreértettél. ezt írta: "fico pártjának támogatottsága a három szlovák ellenzéki párt támogatottságának a szintjére süllyedt, tehát egál van (volt)"
amúgy korábban is arról volt szó, hogy a 3 ellenzéki párt együtt üti (ütné) ki ficót. ha...

@Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait?: egyetértek, de sajnos úgy látszik erősödik. nem is értem, miért...

radala 2010.05.27. 14:50:21

@hoplita: Azt hiszem revideálnom kell a nézeteimet, én komolyan azt hittem, hogy a korral az emberek bölcsebbek lesznek.
Mondjuk ha konkrétan DT-re gondolok, a bölcsesség szó épp soha nem jutna az eszembe:-)

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.27. 14:54:01

@radala: pedig tudod az a legnagyobb vicc, nem tudom emlékszel e, DT egyszer elsütötte hogy korelnök szeretne lenni. :D

Ordnassac 2010.05.27. 15:01:21

@ó jaj: ezt sem igazolta semmi.

Amúgy az SDKU, a KDH és az SaS együtt a Szlovák Kvk Intézet szerint 35,2%-ot ér el (a Smer 33,7%)

A Focusnál a három párt együtt 35,6%-ot ér el (a Smer 35,3%)

Az meg nem nagy érv, hogy a szlovákokkal szembeni előítéleteinkre hallgatva az SNS és a HZDS ugrásszerű növekedését (persze ezzel nem zárom ki azt, hogy népszerűségük emelkedik, bár eddig úgy tűnik csak a Smernek segített) és a szlovákiai magyarokkal szembeni előítéleteinkre hallgatva az MKP és a Most-Híd vesztét várjuk (ezt viszont nem igazolja semmi). Ami az MKP és a Híd eredményét illeti, ott pl. érdemes lenne tudni, hogy az Új Szó és az Index által citált kutatás az ország mely területén vizsgálódott.

Lehet, hogy a Focusnál több a délszlovák válaszadó, mint a Szlovák Kvk Intézetnél.

Az AZEN egyébként egy volt HZDS-es politikus pártja, akit kizártak a HZDS-ből és romabarát (több roma politikus indul a párt listáján). Ergo nem valószínű, hogy koalícióra lépne pl. Slotával.

hoplita 2010.05.27. 15:02:18

@ó jaj:
Le vannak szarva ezek a köldöknézegető, álszent seggfejek.
Még megérhetem és jót fogok röhögni, amikor iszlám köztársaságot csinálnak ezekből a seggfej dajcsokból.
Szép nap lesz.
Az osztrákok meg játsszák a hülyét....mintha nem itt élnének..

De kérdem én....nem mindegy, hogy mi a faxt ugatnak ezek a majmok....?

radala 2010.05.27. 15:05:45

@Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait?:
Az a hihetetlen, hogy lesz is. Mondjuk ezt épp nem irigylem tőle. DT-t nem gondolom csöppet sem erkölcstelennek, mert aki neki hisz az meg is érdemli, szóval nincs ezzel bajom, csak nem tudom elképzelni a naivitás ilyen fokát ebben a korban.
@ó jaj:Vannak akik így látják nyugaton.
Amúgy nem tök mindegy? Most komolyan, te mi alapján nösülsz, veszel kocsit, adsz a gyerekednek nevet, ültetsz valamit a kertedbe? Az alapján, hogy a szomszédaid/barátaid szerint csinos-e/jól megy-e/szép név-e/szép virág-e?
Szerintem ez egy huszadrangú kérdés, hogy mit ír a Standard (a Heuteban nem írnak róla:-)...
Örüljünk, hogy még nincs is kormány és már letudtuk az összes konfliktust. Juni 1-töl indulhat a "valódi" munka.

2010.05.27. 15:08:06

@hoplita: mész majd követ törni!:P

@radala: Értem, a romaverő, a Parlamentben is homofób, zsidózó = nacionalista. Jó, örülök, mert akkor nem vagyok nacionalista.

@Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait?: Pedig de, Bajnait akarom!!!! Persze kullancsok nélkül...;)

sárkányfő 2010.05.27. 15:13:31

@Ordnassac: érdekes...
az 1. mondatod ez: "ezt sem igazolta semmi."
majd beidézel két eredményt is, ami pontosan igazolja azt, amit doparoma állított...

@radala: abból, hogy beidéztem egy véleményt, miből gondolod, hogy engem az befolyásol?
"Örüljünk, hogy még nincs is kormány és már letudtuk az összes konfliktust." ezt az abszurd állítást te komolyan hiszed??

2010.05.27. 15:15:00

@Ordnassac: aha, megint valakit felcsinált...

@radala: @hoplita: ha lenne neki az, ami nincs (esze), akkor milyen unalmas lenne az élete. A nők hiszékenysége meg tényleg eget verő, s ehhez nem is biztos, hogy a pasi ígérete kell. Gyereket csináltatnak, oszt majd lesz valahogy. Nekem Tompi olyan darócziféle önsorsrontással bír, csak később éri a végzete....a gyerekei a húsát le fogják rágni, a nőiről nem is beszélve. Vagyona meg esze meg a tesójának van, így nem fog közösködni vele.

2010.05.27. 15:29:10

Na jól megöltem a blogot! Győztem!:DD

Egyébként ezen a kissé cinikus megfogalmazáson, hogy Te jó ég, itt a nemzeti egység, jókat kuncogok. A válasz egyébként, dehogy, csak álmosak még a képviselők, és szociknak meg elmentek otthonról rég, s nem találtak még haza...

radala 2010.05.27. 15:32:36

@Letícia: Szerintem még nem volt soha olyan hozzászólásom, amiben ne ítéltem volna el teljesen kategorikusan a cigány gyűlöletet. Az antiszemitizmussal sokkal elnézőbb vagyok azt csak cikinek gondolom, de nem veszélyesnek. Rossz helyen kopogtatsz.
DT-ben az a legmisztikusabb, hogy valóban jóképü és szerintem megállás nélkül pici korától az volt, szóval nem értem hol szedte össze azt a frusztrációt, amit csak úgy tud kezelni, hogy mindenkit megkúr, akit csak lehet. El kéne mennie pszichoanalízisbe:-)
@ó jaj: Nem azt gondolom, hogy befolyásol, inkább úgy érzem, hogy örülsz neki, hogy lám nem egyedül kell utálnod OV-t.
Komolyan gondolom, hogy helyes dolog a szimbolikus dolgokat az elején, a holt időben rendezni és utána nekiállni a "valódi" ügyeknek.
Nem láttam mostanában kimutatást arról, hogy mennyi idő alatt alakulnak meg a kormányok, de nem hiszem, hogy a Fidesz bármiben el lenne késve. Illetve hiszem, hogy el van késve, de ez az mszp és Bajnai soha meg nem bocsájtható felelőssége. 1 év késésben legalább vagyunk.

ubul2000 2010.05.27. 15:38:07

@Letícia: Homofób az akinek normális a szexuális orientációja és azt tekinti természetesnek? Ez miért baj?

2010.05.27. 15:38:15

@radala: nem Rád értettem (vagy Te is Parlamentben vagy?:D), hanem a jobbikosokra.

Tompi sosem volt jóképű, max. jó testű, de csak nézett ki a bamba szemével a világból és hagyta, hogy a nők azt képzeljenek bele, amit akarnak. Biztos, hogy kapcsolatfüggő, és mivel tudom, hogy a testvére egy nagy koponya, ő meg nem, sőt, szóval itt és így kompenzál.

2010.05.27. 15:43:53

@ubul2000: az a homofób, aki a Parlamentben Robertázik. Mert a szakmai teljesítmény megítélésében objektívnak kell lenni, és akkor kell meneszteni, de ha szubjektív tulajdonságára szállnak rá, mi szerint kivel szerez magának örömet, ahhoz senkinek semmi köze. Mégis a Parlamentben, ahol az emberi jogokkal foglalkoznak, törvényt alkonak róla, tán nem kellene ezen csámcsogni! És ha Dúró Dóra pl. domina, Előd meg szeret kiskutya lenni, kit érdekel? Pl. nekem az se természetes, de eszembe sincs ezért megítélni a munkásságukat. Az más kérdés, hogy nem szerencsés egy helyen dolgozni, főleg ilyen pozícióban, mert Mayer Aranka óta tudjuk, hogy ez akár veszélyes is lehet..:D

Ja, és eszembe jut még a homofób Jörg Haider...Istenem, de szép példája a látenciának, a kivetítésnek..;)

[nev] (törölt) 2010.05.27. 15:46:05

@ó jaj:
dehogy nem. a bizonytalanokat ki kell venni. az a kérdés, hogy zsigerből mennyi áll mellette, és mennyi vele szemben és orbán esetén ez az arány szerintem 1:1. egyszerűen megosztja az embereket. ha a helyzet kedvez neki (amilyen a rendszerváltás volt), akkor népszerű lesz, de ez a nem a politikájából fakad, hanem a helyzetből, ha meg ellenszél van (amilyen mondjuk egy gazdasági válság), akkor a népszerűsége megzuhan. de ez megint nem a politikájából következik, hanem a helyzetből.

Horemheb 2010.05.27. 15:47:31

@török gábor: Azt írtad, hogy az a közös jellemzőjük, hogy vállalhatatlan a velük kapcsolatos érdekérvényesítés. Csakhogy az első két esetben azért, mert bűncselekményekről van szó, a "drogfogyasztók" esetében pedig a társadalmi fejletlenség okán ugyan, de az első kettő miatt olyan érzést kelt, mintha ez is azért lenne vállalhatatlan, mert bűncselekmény. Bármennyire is nem ezt akartad közvetíteni, attól még ennek a mondatnak ilyen hatása is van. Akármekkora összegben mernék fogadni, hogy ez a hatás szignifikáns, és kísérletekkel kimutatható lenne.

A lényeg azonban, hogy a konkrét példa rossz. Az első kettőnél valóban vállalhatatlan a dolog, és igaz rájuk, hogy a "figyelem más irányba történő elterelésében vagy passzív elutasításban jelenik csak meg ellenvéleményük", de a drogfogyasztóknál ez feltűnően nem így van. Vegyük a nikotint, alkoholt, és marihuánát sorra. Az a közös jellemzőjük, hogy a fogyasztóik élénk érdekérvényesítést folytatnak, és szó sincsen figyelemelterelésről. Az első két drog legális, a harmadik nem. Ezzel szemben az első csoport egyre kevesebb sikerrel érvényesíti az érdekeit, az utolsó kettő viszont egyre nagyobbal. Ez pedig pontosan azért van, mert a drogfogyasztás csak bizonyos esetekben bűncselekmény, és amelyik az, az is csak de jure az, de facto valójában nem, morálisan pedig semmiképpen.

Ahogy a társadalmak fejlődnek, sorra törlik el a képzeletbeli (pl. amiknek nincs is áldozata) bűncselekmények büntethetőségét. Most abszurdnak tartjuk, hogy volt idő, amikor boszorkányságért el lehetett ítélni embereket. Lesz idő, amikor az fog abszurdnak tűnni, hogy egy joint elszívásáért börtönbe lehetett kerülni. Olyan társadalom viszont nehezen képzelhető el (legalábbis fenntarthatóan), ahol a korrupció legális. Ezért is szerencsétlen dolog volt egy lapon említeni a drogfogyasztást a korrupcióval.

Egyébként elnézést az offolásért, de nagyon zavart, hogy egy amúgy igényes, és most már talán véleményformáló hatású blogban ilyen szerepel.

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.27. 15:48:54

@[nev]: igen ez egy jó összefoglaló, és minden politikusra vonatkozik :)

Glenarvan 2010.05.27. 15:50:19

Sziasztok!

Az elején mindig bedurran az agyam,de mire végigolvasom a rengeteg hsz-t ,le is nyugszom!
Csak egy kis durci marad:

-amelyik barom összemossa a finom magyar borokat a drogokkal, arra rágyújtanám a házát!(ha csak a kannással volt kalandja,akkor ne példálózzon a borokkal!)

-az EU egy fostartály,fenyegetőzni tud,de ha segítség kell,széttárja a kezét!

-ez a barom,halszemű,kockafejű Ficó minden héten előveszi a magyar kártyát,ha esik,ha fúj,miatta kár lett volna várni!
Kár,hogy Szlovákiára van kiélezve a KÁ.

Most higgadtabban!
Mi történik a szlovák állampolgárságuktól megfosztott egyének ingatlanjaikkal,földjeikkel!
(Hülye kérdés,ezek a k#~¤a tótoknak erre is lesz szabályuk!)

Bocs,rossz passzban vagyok!

radala 2010.05.27. 15:51:56

@Letícia: No, akkor már el sem kell mennie pszichoanalízisbe.:-)
Amúgy én kicsit sem vagyok Jobbik fan, sőt. A Robertázást állítólag csak úgy hallották. Mindenesetre kétségkívül visszataszító tett volt, ha ezt mondta és pláne rettentő kontraproduktív.
Ha azt mondta volna, hogy Alföldinek, mint egy botrányosan kinevezett pártkatonának mennie kell, akkor senki nem szólhatott volna egy szót sem.

Chazz Reinhold 2010.05.27. 15:52:56

Gábor, köszi a posztot!

Azt hiszem ez az első alkalom az elmúlt 20 évben, hogy a határon túli magyarok (külpolitikai ügyét) nem belpolitikai csatározásokra használták (ki). Éppen ellenkezőleg, a törvény időzítése véleményem szerint a szlovák választásoknak szólt. Az orbáni - konfrontációt nem kerülő, sokak által 'huszárosnak' tartott / mindent vagy semmit - politikába jól illeszkedik ez a lépés, ami szerintem a határon túli magyarok mozgósítására szolgált (hogy a szlovákiai magyar pártok biztosan átlépjék a parlamenti küszöböt), figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy ezzel párhuzamosan a szlovák nacionalisták is aktívabbak lesznek (akik 'nagy reményeket füztek O. V.-hoz'). Ez viszont a mérsékelt ellenzék esélyeit rontja. Tehát az igaz hogy lehetnek magyar képviselők a pozsonyi parlamentben, de ellenzékben fognak maradni, ami nem túl bíztató a jövőre nézve.

radala 2010.05.27. 16:02:36

@Glenarvan: Nyilván marihuánából is különböző minőségek vannak nem csak borból:-)
Semmi nem történik a felvidéki magyarokkal. A maximum, hogy a parlamenti szavazáson nem vehetnek részt, de még az önkormányzatin is. Azt sem tudom, hogy mondjuk egy rendőr vagy katona kirúgható lenne-e azért, mert elveszti a szlovák állampolgárságát. Szerintem, ha állampolgársági alapon diszkriminálnának valakit, az súlyosan szembe menne az EU törvényekkel.
Nyilván az lehet, hogy nem lehetsz valami, ha nincs állampolgárságod, de ezt sem tudom elképzelni, hogy pont meddig lehetne ezzel elmenni.

2010.05.27. 16:05:05

@Horemheb: hát tudod...a korrupció legális volt már réges rég, amikor az első falatot meg a italt a földre vetették az isteneknek, vagy a mai napig viszik a temetőbe a halottaknak húsvétkor a paroszlávok a kalácsot, tojást, sonkát, vagy a karácsonyi ajándékozás nyílt korrupció...;)))Szóval lesz ez még egy darabig.

A drogfogyasztáshoz meg annyit, mesterségesen teszi tönkre az ember, szóval abszolút káros. a cigivel együtt. Az alkohol meg a természetben előfordul - pl. erjedt gyümölcs -, szóval az emberiségtől, az állatvilágtól nem idegen anyagot dolgoz fel, ráadásul a citrátkörben a cukor (glükóz) maga is alkoholhoz hasonló származékká alakul át www.freeweb.hu/hmika/Lexikon/Html/KrebsCik.htm

Szóval aki lelkileg labilis és a pótszerekben véli felfedezni a "támaszt", a menekülési útvonalat, annak ez veszélyes út, kész örvény, ami beszívja. Egészséges lelkű ember nem vágyik pótszerre, mert anélkül is jól érzi magát. És pláne nem tömi a díler zsebét teli pénzzel úgy, hogy önmaga ebe tönkre megy. Nem kedvelem Stohlt, de lehet látni, hogy anno kiválóan beették, és azóta is tejel. De meddig? A bukásig, ahonnan nincs visszaút.

2010.05.27. 16:08:07

@Letícia: ez és ebben még szebb:

hu.wikipedia.org/wiki/Citromsavciklus

:)

Szóval NO DROG.

2010.05.27. 16:09:45

@radala: kirúgják másért, nyugi...hirtelen feltűnik nekik, hogy nincs sapkája...vagy van? Ez benne a veszélyes.

sárkányfő 2010.05.27. 16:15:54

@[nev]: ez oké, de ez nem arról szól, melyik politikus mekkora kaliber. Churchill pl. nyilvánvalóan sokkal nagyobb kaliberű volt bármelyik mai magyar politikusnál, de ez az arány nála is valahol 1:1 körül lehetett, le is váltották a választásokon.

@radala: fel sem merül bennem ilyesmi, ez hülyeség csak beidéztem, ennyi. sokan csinálnak ilyet, ha megfigyeled...
de hogy te ilyeneket feltétezel egy vacak link beidézése mögé, az a te gondolkodásodról árul el érdekes dolgokat... túl kéne már lépni a primitív előítéleteken.

ja, és ha te az hiszed, hogy szombatig lezárják a szimbolikus ügyeket... lol, 4 évig fog ez menni, hihetetlen mennyire naiv vagy. te felnőtt fejjel élted meg 98-02-t?

radala 2010.05.27. 16:16:41

@Letícia: inkább ez
hu.wikipedia.org/wiki/Erjed%C3%A9s

De a koffein, a nikotin a thc az mitől nem természetes?, Ha azt vesszük még az alkoholnál is természetesebb, mert nem valami fölépül majd valaki más félig meddig lebontja, hanem csak úgy termelik a növények Isten akaratából.:-)

Ez így nem okés, a szentgyörgyi ciklus sem igazán, de mondhatnám, hogy a thc is egy alkohol, ha nagyon akarom...

maradjunk annyiban, hogy mindent lehet kulturáltan is csinálni meg kulturálatlanul...

A drog/drogos, mint gyűjtőfogalom túl tág ahhoz, hogy bármit le lehessen vele írni.

[nev] (törölt) 2010.05.27. 16:19:47

@radala:
kár, hogy nem fogunk fogadni, mert iszonyat összeget nyernék. szóval szerintem egy hullámzó fidesz (forint) jön, és orbán úgy fog viselkedni, mint egy kutya. ha a többség szomorú, akkor csahol, hogy senki ne legyen senki az. legalább is számomra ez következik a természetéből. de ezt a pillanatnyi taktikázást, a háziállatoknál gondolom a csúcsnak, a politikusoknál szerintem ez ellenzékben beválik, így kormányozni tartós konjunktúrában, működő tőkebeáralmás mellett lehet sikeresen. és szerintem most a piac magyarországra nem hozni akarja a pénzt, hanem a munkaerőt például innen akarja elvinni. orbánnak nincs terve arra, hogy ezt megakadályozza.

nem tudja azt mondani, hogy a társasági adót vissza lehessen forgatni az oktatásba. és nem tud mellé tenné egy olyan iskolarendszert, ami ki van találva a legaljából a legtetejéig. vagy nem tudja azt mondani, hogy a személyi jövedelemadót vissza lehet fogatni az egészségügybe. és nem tud melléttenni egy olyan ellátórendszert, ami megint csak ki van találva minden szinten. hanem kinevez egy 71 éves bácsit a "nemzeti erőforrás" minisztérium élére, és azt mondja, hogy ezt a rendszert majd ő fogja kidolgozni. na most tudjuk, hogy a 71 éves bácsi nem fog kidolgozni semmit se, mert nincs abban a korban. ő vagy most tudja, hogy mit kell tenni, vagy nem. egy 71 éves ember gondolkodása ritkán változik meg. orbán nem azt mondja, hogy ennek a bácsinak kikéri a véleményét, és akkor majd az új generáció innovál, az nyilván dicsértes volna, hanem azt, hogy ő lesz az, aki ezeket kidolgozza. és tudjuk, hogy nem fogja. tudomásom szerint tulassaynak is fel volt a poszt ajánlva, de nem fogadta el. mert ő értelmesebb, felelősebb, mint orbán. orbán érzelmes, és feleselni tud. illetve most már ő akkora király a médiaoviban (sic), hogy kiosztja, hogy mikor ki fog feleselni.

radala 2010.05.27. 16:21:29

@ó jaj: Bocsánat, gonosz akartam lenni a link miatt.
98-02-t nagyon pozitívan éltem meg, úgy hogy közben idegesítettek a szimbolikus tettek, (országzászló, korona ilyesmik). De annak ellenére, hogy ezek nem az én számíze szerint való dolgok, érteni véltem a pozitív céljukat. Visszamenőleg, pedig 98-02-t az aranykornak képzelem, ahol csak a Fradi BL szereplése hiányzott, de minden jó volt:-)

agentT 2010.05.27. 16:26:57

@radala: Tökéletesen egyetértek, csak engem egyáltalán nem zavart az országzászló meg a korona:))))))))))

Ha jól emlékszem valamikor 1998-2002 között találták ki, hogy a középületeken legyen magyar zászló. Az is felettébb tetszett, bár felénk van egy zeneiskola, ott biztos a tetves kommunisták az urak, mert az a zászló amelyik ott leng, nem volt kimosva tizenkét éve.

agentT 2010.05.27. 16:30:07

Hoplita helló, te egyre jobb arcnak tűnsz:)

Valóban nehogy már a nyugati sajtó mondja meg, hogy itt mi hogyan intézzük a dolgainkat. Egyébként meg ez úgy szokott működni, hogy itthon ír valami magyarllenes szart valamelyik független (szdsz-es) díszértelmiségi, kiküldi Bécsbe, Münchenbe ide-oda valamelyik haverjának (kapcsolati háló van bőven) ott megjelenik, rá két napra meg már itthon hivatkoznak rá, hogy lám csak lám, a külföld is elítéli a fasiszta jobboldalt.

[nev] (törölt) 2010.05.27. 16:31:59

@ó jaj:
dehogy is. churchillt zsigerből kevesen utálták. pedig egy szókimondó alkoholista volt, akiket az emberek zsigerből általán megvetnek. churchill meg kilógott a sorból. de ő nem akkor volt népszerű, amikor viszonylagos jólét volt, hanem éppen akkor, amikor nem.

orbán úgy tudott népszerű lenni, hogy a működő tőke befelé áramlott. és amikor már a pénz nem jött kívülről, vagy nem jött annyi, akkor népszerűsége csökkent, és el is vesztette a választást. gyurcsány is ilyen volt. szóval amikor a nép adósodott elfelé, a pénz áramlott a háztartásokba, akkor a népszerűsége töretlen volt, de amikor kiderült, hogy törleszteni kell, akkor visszahívták orbánt, hogy akkor jöjjön és törlesszen. de ő a szlovákoknak törleszt, mert kinek törlesszen, matolcsy györgy megígéri, hogy megmenti a devizahiteleseket, csak azt mondja, hogy előbb meg kellene emelni az áfát, vagy valami. és akkor ez az egész politika attól függ, hogy esik az eső, vagy fúj a szél.

radala 2010.05.27. 16:33:33

@[nev]: Lehet, hogy igazad van. Meglátjuk. Tény, hogy engem te általában meggyőzöl a decentralizálásosdival, a 71 éves miniszter ötlete nekem sem tetszik, akkor már inkább Mikola:-)

Mindenesetre azért talán megvárhatunk egy pár intézkedést mielőtt előítélünk:-)
@Letícia:Kétségtelenül ki fogják rúgni, nem is fog hiányozni senkinek. Azért talán nem kell minden mszps csemetének nemzeti igazgatóságot adni csak mert apu barátja Hiller Pityu.
Tudtommal más érv nem szólt Alföldi mellett 2008-ban.

agentT 2010.05.27. 16:34:35

@[nev]: Ne haragudj, de a minden háború összes áldozataira történő egyszerre emlékezést én baromságnak tartom.

Túl azon, hogy Trianon nem háború volt hanem egy háború gyalázatos lezárása, van még egy gondom az ötlettel.

Én nem akarok minden háború áldozataira emlékezni. A koreai vagy a vietnami háború áldozatai nem érdekelnek, a Don-kanyarral kapcsolatban meg bocs, de eszem ágában sincs fejet hajtani az ott elesett szovjet hősök előtt. előttük hajtsanak fejet az oroszok.

Ellenben azt támogatnám, ha a magyar fegyveres erők napja egyben a hősök emléknapja is lenne, és minden iskolában lenne pl megemlékezés a magyar hősökről, a pozsonyi csatától a délszláv háborúban részt vevő magyarokig.

agentT 2010.05.27. 16:40:04

Teljesen egyetértek alföldi kirúgásával, nem azért mert buzi, (ami undorító de az ő dolga) hanem az ilyenjei miatt:

kuruc.info/r/26/55294/

Az egy relatív dolog hogy mi a művészet, de a nemzet színháza az én színházam is, és az én színházam igazgatója ne plakátoljon a nemzet nevében külföldön, rózsaszín faszokkal.
Ez csak az egyik húzása volt, volt még pár ilyen.
tudom, hogy egy olyan korban élünk, mikor ha valaki lehugyozza a feszületet akkor már művész, de ettől függetlenül Alföldi húzzon vissza a Heti Hetesbe a többi rohadt sárdobáló mellé, legalább tudjuk hol kell majd keresni.

sárkányfő 2010.05.27. 16:53:37

@[nev]: továbbra is két malomban őrölünk. szerintem egy politikus nagysága (vagy kicsinysége) szellemi képességein, személyiségén, és hasonló belső tulajdonságain múlik, illetve azok minőségét fejezik ki.
ennek nem sok köze van külső dolgokhoz, mint a működőtőke beáramlása meg az aktuális népszerűség.

úgy látom ezt a politikusi kalibert egészen másképp értelmezzük, de annyi baj legyen :)

hoplita 2010.05.27. 16:55:05

@agentT:
Érdekes ám ez...
A közgondolkodás lassan, de biztosan változik....nyilván összefügg azzal, ahogyan a legidősebb és a kádár-éra által leginkább érintett, nemzettudattal és szuverén gondolkodással nemigen vert-áldott korosztályok szép lassan kibandukolnak a temetőbe...
Emlékezhetsz rá, hogy 15-20 éve még az átlag politika-fogyasztó gondolkodásában milyen mélyen bele volt ivódva, hogy jaj, mit szól majd a nyugat....ahogyan előtte az, hogy jaj, mit szól a szu.
Akkor még lehetett ijesztgetni tömegeket radikalizmussal, háborúval, fasisztákkal, Árpád-sávos zászlókkal, mifenékkel.
Ma meg eljutottunk oda, hogy egyre több ember köp nyugat felé, követeli, hogy álljunk végre a sarkunkra és leszarja a weyerbélázásként elhíresült sajtótrükköket, és már azt sem bánná, ha a Waffen SS menetelne, csak lenne végre rend.:DD

Sőt, lassan kontraproduktív, ha a tetves nyugattal akarsz példálózni....halálkomoly, magam is tapasztalom.:)

agentT 2010.05.27. 17:02:09

@hoplita: Teljesen így van.

Kiegészítés: A balti államokban máer hősként emlékeznek a harcoló (Waffen) SS-re.

Igaza van Wass Albernek, fordul a világ tengelye bizony.

hoplita 2010.05.27. 17:04:09

Egy kicsit off, de kénytelen vagyok engedni sz odabenn dörömbölő kisördögnek és megosztom már a narancsos fanokkal a remek híreket...:))

Pintér ma finoman, de határozottan kétszer is belefingott a nullás lisztbe...
Először leszögezte, hogy nincs cigánybűnözés, majd mindenkit biztosított arról, hogy az általa parancsnokolt ávó keményen fel fog lépni a Gárda ellen.
Ez az sanya, csak így tovább, éreztem én, hogy főnyeremény leszel nekünk...a gazdádnak meg az első számú sírásója.:)))

Ja és hab a tortán....minden korrupt, lámpavasra való kapitány a helyén marad egyelőre...!!!

2010 VÁLTOZÁS!
Muhahahahahahahahaha......

radala 2010.05.27. 17:06:02

@hoplita: Mondjuk, ha pozitív a hozzáállásod, akkor azt is gondolhatod, hogy meg kellett tanulni mi az a weyerbélázás. Amíg nem tudtuk elhihettük, hogy ez a helyzet a valóság. Kétségtelenül profi trükk volt Göbbels gondolom elégedetten csettintett a pokolban.

radala 2010.05.27. 17:10:04

@hoplita: Szerintem meg nagyon korrektül fogalmazott, nincs abban ellentmondás, hogy 10/10 cigány van meg abban, hogy nincs cigánybűnözés, mert az alsó 10 % (ami gondolom 90 %-ban cigány) egyformán bűnözik.
Azt sem gondolom, hogy az elsö héten ki kell rúgni minden fejest. Szerintem szépen sorban.

hoplita 2010.05.27. 17:12:22

@radala:
Végülis megtanultuk....mert nincs olyan trükk, ami egyszer le nem lepleződne.
De a tömegeknek fogalmuk sincs a weyerbélázásról, egyszerűen szépen, lassan átmentek egy tanulási folyamaton....és már nem olyan egyszerű ilyen piti dolgokkal csecsre venni őket.:)
Nagyon sok embernek nyílt a szeme....és még ezután is soknak fog.
Politikai értelemben lassan nagykorúvá válik az ország.

hoplita 2010.05.27. 17:15:49

@radala:
Aha....
Menj szembe választók 91%-ával, akik szerint meg van.
Üldözd a Gárdát, amelynek 2 millió bevallott, választókorú szimpatizánsa van.
Á, nem öngól ez, hát hogy a fenébe lenne...!:))))

radala 2010.05.27. 17:21:44

@hoplita: Ugyanmár. Az emberek 91 %-nak 91 % érti, hogy nem kell valamit cigánybünözésnek nevezni, ha az nem PC szó.
Másrészt nem a Gárdának van 25% szimpatizánsa, hanem a rendteremtésnek. Kurvára nem zavarná ezt a 25 %-ot, ha a Gárdista kapna egy pofont a cigány meg kettőt...
Nem a Gárdát szeretik ezek, hanem a cigányokat utálják, ez nagy különbség...
A Jobbik soha nem fog nagyobbra nőni ne álmodozz:-)

Videofon 2010.05.27. 17:25:01

Gábor:
Mit tudsz a Magyar Demokratikus Néppártról?
Osztódással szaporodnak a szocik? Vagy csak pletyka?

Videofon 2010.05.27. 17:27:29

@radala:
A Jobbik el fog tűnni a süllyesztőben. A képviselőik túl sokat beszélnek ahhoz, hogy bárki hosszútávon hinni tudjon ezeknek az embereknek a kormányképességében.

agentT 2010.05.27. 17:28:56

@hoplita: Nem venném én készpénznek azt a gárdaüldözést.

Eléggé jellemző szerintem, hogy a fidesz média a választás után levette a tüzet a jobbikról. Jobbikosok az Echoban például... a kampányban elképzelhetetlen lett volna.
Az után, hogy a Gábor elfelejtette (hmmmm) az állampolgárság szavazást, megnézem a Magyar Hírlap onlájnt.
Volt némi ejnye, de pár héttel ezelőtt egy ilyen szintű bakiért akkora cinca lett volna, mint ide Moszkva.

Tudja a Viktor, hogy kellhet koalíciós társ négy év múlva. És akkor kikkel? A bolsikkal?

radala 2010.05.27. 17:29:08

@Videofon: tuti pletyka. kik lennének?
Amúgy ez az MDNP ilyen már volt...

agentT 2010.05.27. 17:31:21

@Videofon: ???????????????????

Mer a Fletó mennyit beszélt? Még rángatózott is hozzá...

A komolyan veendő politikusok egyik ismérve a némaság? A mai mediatizált korban? Hmmm.
Inkább azt nem szeretik a népek, aki nem tud beszélni.

agentT 2010.05.27. 17:33:53

@radala: Az a Demokrata Néppárt volt.

radala 2010.05.27. 17:34:17

@agentT: Nem akarlak elkeseríteni, de az is lehet, hogy még az egyébként igen hitvány jobbos média is képes a tanulásra. Magyarán, ha nem muszáj, akkor nem genyák. 3,5 év "kiegyensúlyozottság" 0,5 év harci üzemmód. Az tuti, hogy ez effektívebb, mint a 24*7 harci üzem.
Szóval én nem tulajdonítanék ennek jelentőséget.
@Videofon:Az talán túlzás, szerintem visszamegy 5-8 %-ra és ottmarad. Szerintem a miép veszte is csupán annyi volt, hogy elismerték, ha tetszett nekik valami. Vonáék kétségtelenül dörzsöltebb fickók, mint Csurka.

lüke 2010.05.27. 17:35:47

@Horemheb:
Amerikában, az álszent közfelfogás szerint

radala 2010.05.27. 17:36:18

@agentT: Arra céloz, hogy hülyeségeket beszélnek.
Ebben van igazság, de azt nem hiszem, hogy ez sokakat zavarna. Szerintem ez max azt nehezíti meg, hogy nagy párt legyenek, de attól hogy valaki hülye még maradhat a magyar parlamentben:-)

radala 2010.05.27. 17:39:17

@agentT: aha ja úgy agyamat eldobom. Izrael népe felszabadítási front....
www.youtube.com/watch?v=hUBAx8jbYNs&feature=related

agentT 2010.05.27. 17:40:47

@radala: A hitvány jobbos mégia egy szép nagy urban legend, mert ha összehasonlítom a 168órával vagy a népszavával, akkor mitől kéne éreznem a balosoknál a fennkölt sajtóetikai magasságokat??
Szerintem nyilván van abban valami amit mondasz, és a kampányra majd rákeményít a jobbos ajtó, de ha vigyeled, a bolsikat továbbra se kímélik, a jobbikot meg igen. Ez nyilván nem véletlen.

.............

Én nem vettem észre, hogy hülyeségeket beszélnek. Kimondottan tetszenek Vona és Gaudi megnyivánulásai.
Nagy párt meg akkor lesz a Jobbik, ha Orbánék elcseszik a dolgokat.

2010.05.27. 17:43:29

@hoplita: hahahaha! Már rég megírtam...:DDD

hoplita 2010.05.27. 17:44:07

@radala:
Szerintem terajtad már meglátszik, hogy túl sok időt töltesz a Lajtán amarról...:)))
A zemberek tesznek a pécére magasról és úgy cigányoznak, hogy néha még én is nyelek nagyokat.:))
Nem...ez a 25% kimondottan Gárda-szimpatizáns....légy nyugodt.
Dehogynem növünk, arányosan a fidesz lassú és elkerülhetetlen eróziójával....majd figyeld csak.

hoplita 2010.05.27. 17:49:56

@agentT:
Nem tudom....de a fidesz bemanőverezte magát egy zsákutcába....és le is akar a Gárdával számolni, ez bizonyos jelekből érzékelhető.
De mindegy, törököt fog.:))

agentT 2010.05.27. 17:52:07

@hoplita: Hát akkor harcra föl.

[nev] (törölt) 2010.05.27. 17:57:59

@radala:
az részben centralizáció, részben decentralizáció. az nagyjából abból indul ki, hogy így néz ki az unió.

kepfeltoltes.hu/100524/NUTS_3_regions_EU-27_www.kepfeltoltes.hu_.png

a trianoni határok itt ugyebár le vannak radírozva. és ez a felfogás azt mondja, hogy a nemzetiségek most is, mint ezer éve a (statisztikai) megyehatárokon áthúzodva élnek egymás mellett.

és ebből az alapállásból érthetetlen, hogy miért kellene a trianonra emlékezni. az oké, hogy aki a demarkációs vonal mögött maradt megalázott, és elpusztított embertömegre emlékezni kell. de ez emléknap szimbolikusan próbálja ezeket a határokat lebontani, a valóságban éppen hogy megerősíti a birodalmi magyarországban, és szlovákiába vetett hitet. itt egy csomó ember magyarázta el, hogy magyarország majd megvédi a kisebbségeket, ha mondjuk a szlovák államigazgatás etnikai tisztogatásba fog. kérdés, mégis hogyan. ez a know how hiányzik. a magyar parlement trianon emléknapon fogja alázni az antantot, akkor mégis hogyan számítunk brüsszelre szövetségesként. a külpolitika brutális ellentmondásokra épül fel.

szóval hallgattam martonyit, aki elmagyarázza, hogy szlovákia rosszul áll ehhez a kérdéshez. oké. és magyarország? vajon az európai rendezést követi. vagy ha azzal nem ért egyet, akkor mégis mi a javaslata. szóval martonyi nem ellenzékben van, hanem kormányon. neki nem azt kellene mondania, hogy mi a rossz, hanem azt, hogy mi a jó. oké, hogy még nincs beiktatva, de a magyar diplomácia máris konfliktusokba keverte az országot, aminek a csallóközi magyarok lesznek a kárvallottjai. mert nyerni nem nyernek semmit, szóval akkor mégis mi ebben a nemzeti kormányzás, meg a forradalom.

2010.05.27. 18:00:00

@hoplita: szerintem meg gárdát fog verni...még visszasírják a kedves és joviális Gergényit.

@agentT: mit akarsz, polgárháborút???

hoplita 2010.05.27. 18:03:16

@Letícia:
Jóvanna...!
Radala mán mondta máma, hogy ismétlés a tudás annya.:)

hoplita 2010.05.27. 18:07:33

@agentT:
Ha nincs más hátra, akkor előre.
Én ott leszek.:)
@Letícia:
Hát hogy a viharba ne...!
Polgárháború...?
Jaj Istenem, hogy te milyen sematikusan gondolkodsz..:(

lüke 2010.05.27. 18:35:59

mi az?
mán `harcoltok?

Evehid 2010.05.27. 18:40:55

Bevallom, Tompikánál elvesztettem a fonalat. Mármint nem bírtam követni, h. jön ő a mai bejegyzéshez. :))

Atisz 2010.05.27. 18:57:08

@agentT: *taps*
Abszolút mértékben így van. Ezért történhet meg, hogy a külföldi sajtótermékekben az itthoni egykori 5%-os párt véleménye tükröződött, mi meg már néha tényleg elhittük hogy nácik vagyunk :D

Na ezeket az embereket kell elmozdítani ezekből a pozíciókból, ha azt akarjuk hogy a külföldi újságok ne butaságokat publikáljanak. Valami elindulhatott, mert pl. Orosz Jozefina már Kanadába távozott "relaxálni".

[nev] (törölt) 2010.05.27. 19:08:48

@agentT:
de nem is kell. egy összeurópai háborús emléknapon mindenki azokra emlékezik, akire akar. és ebbe belefér az is, hogy valaki arra emlékezik, hogy a családtagját várból kitörve lelőtték, mint egy veszett kutyát. ez ügyben az a zavaró, hogy a győzelem napján a fasizmus feletti győzelmet is ünnepeljük. miért ezt nem kell megünnepelni? mert szerintem meg kellene. de nem áprlis 4-én, hanem május 9-én. de ettől még minden elesett katona, és megnyomorított, vagy megalázott ember emléke előtt tisztelegni kell, azért, hogy ezek az áldozatok ne legyenek fölöslegesek, hanem óva intsék az utókort, hogy a háborúnak csak vesztesei vannak. a háborút mindig addig játszák, amíg minden fél vesztssé nem válik. és utána teszik le a fegyvert.

és a politikának nyilván dolga lenne, hogy ezt elmondja a fiataloknak, akik ezt láthatóan nem értik, szóval mit tudom én dúró dóra, akinél butább embert nehéz elképzelni, csak azért nem alázom, mert nő, azt mondja, hogy a holokausztnak nincs köze a magyarsághoz. vajon kik rakták a marhavagonokba a zsidókat. csak persze szerintem ezt nem így kell felvetni, hogy legyen holokauszt emléknap, mert nekem nem tetszik, hogy egy nép az áldozati bárány szerepét játsza, mert akkor arra az a válasz, hogy a nácik az echo tévében zsidóznak. hány palesztin kisgyereket ölnek meg a zsidók. és erre a válasz, hogy hány zsidót ölnek meg a palesztinok, és így tovább. és ez nyilván nem vezet sehova sem.

szóval egy összeurópai háborús emléknap mögé nagyon komoly európai diplomácia kellene, amelyik megoldást kínál a közel keletre. mert miért ne működhetne izrael és palesztina úgy, mint egy mini unió. miért ne csinálhatnának egy közös parlementet úgy, hogy megmaradnak nemzetiségi paralamentek. nyilván ez lenne az európai rendezési javaslat. mert az amerikai (csináljanak demokráciát, és kiáltsák ki köztársaságot) megbukott. jelzem nem csak a közel keleten, hanem közép európában is.

2010.05.27. 19:10:39

@hoplita: mert? Majd mindenki megy a barikádra és puccsot csináltok és igazi forradalmi kormány lesz? Afféle jobbikos kommün néptribunokkal? Komolyan ledöbbent, mire gondolhatsz....:/ Mikor költözzek, légy szíves szólj, hogy egy tőkeerős embernek eladjak mindent, mielőtt szV--rá lövitek, felégetitek...

Ordnassac 2010.05.27. 19:17:45

@ó jaj: affene, sikeresen elfelejtettem kitörölni az első mondatot... Másképp akartam indítani, helyette átírtam az egész szöveget. Elnézést érte.

[nev] (törölt) 2010.05.27. 19:25:32

@ó jaj:
ez oké, csak én éppen arról beszélek, hogy orbán eddig még úgy bizonyított, hogy a külső könyezet kedvezett neki. rendszerváltás, működő tőke beáramlás, és most a kormányt elérte a recesszió. és most a kérdés az, hogy ebben a helyzetben tud-e nagyot alkotni, vagy nem tud. és szerintem az a probléma, hogy nincsenek értelmes emberek körülötte. szóval a fideszben mindenki a napi kommunikációs csatákra van belőve, és ez azt jelenti, hogy tovább folytatódik az, hogy a politika véletlen lépésekkel halad hol előre, hol hátra.

hoplita 2010.05.27. 19:26:10

@Letícia:
Hogy mire gondolok...?
Nem árulom én azt ám el...:)))
De tudod engedtessék már meg nekem, hogy ha én alakzatban, egyenruhában óhajtok masírozni, akkor megtehessem.
És megvédhessem magam, családom, tulajdonom, bármilyen eszközzel, függetlenül a tehetetlen és korrupt, vízfejű rendőrségünktől.
Na most mondd meg...?
Olyan nagy kérés ez...?
Nem akarok nemzetközi példákat hozni...de még a ma egész nap szidott és joggal ócsárolt szlotákiában is evidensek az óhajaim.
Vissza akarjuk kapni az országunkat....és törik, vagy szakad, de vissza is fogjuk.

hoplita 2010.05.27. 19:33:53

@[nev]:
Tiszteletre méltóak, de számomra utópisztikusak ezek az elképzeléseid.

Az én hőseim, az én hőseim, az övékkel semmi dolgom.
Az én ünnep- vagy gyásznapjaim az enyémek, kizárólag, másokéhoz nincs közöm.
Ilyen egyszerű ez.
És persze vesszen Trianon.:)

[nev] (törölt) 2010.05.27. 19:42:50

@hoplita:
politikai naggyűlésen a civilizált világban sehol sem masírozhatsz egyenruhában. a futóbolondokat ugyanis a világ minden táján leszerelik.

az önvédelem, és az önbíráskodás határa nincs világosan meghúzva. de itt a probléma, hogy az államigazgatást nem váltotta fel a városias (urbánus) igazgatás. nincs járási rendőrség, ügyészség, és bíróság. nincs járási főrendőr, főügyész, és főbíró. államrendőrség, államügyészség, és állami bíróság van helyette, és ez kistérségekben különösen problémás. ordnassac ezt tanulja az iskolában. a jogállamiságot. meg, hogy ez a demokrácia. közben meg dehogy ez. szerintem nem telik bele 10 év, és az emberek többsége belátja, hogy a liberálisoknak volt igazuk. mert azok pont ezt mondták, hogy legyen térségi igazgatás. (nem az szdsz, hanem a liberálisok.)

indahouse7 (törölt) 2010.05.27. 19:44:10

Jaj de ciki a Vona távolmaradása a szavazástól. És még ő akar egy országot irányítani.

Ordnassac 2010.05.27. 19:46:44

No, mégsem jegyezte el magát Deutsch Tomi:

Felhívjuk összetört szívű hölgy olvasóink figyelmét, hogy szerkesztőségünket most tájékoztatta a Fidesz sajtóosztálya: Deutsch Tamás kezén nem jegygyűrű van! (Forrás: Hírszerző)

indahouse7 (törölt) 2010.05.27. 19:54:25

Ordnassac : Bakker, te hivatásos politikus vagy?

Ordnassac 2010.05.27. 19:57:40

@indahouse7: ezt mire írtad? Amúgy nem. Nem is szándékozom a közeljövőben annak menni.

indahouse7 (törölt) 2010.05.27. 20:00:52

telibevert rétegződött duális társadalom.

indahouse7 (törölt) 2010.05.27. 20:01:36

csokornyakkendő plusz állandó jelenlét

bronstein2 2010.05.27. 20:02:54

"A kettős állampolgárság abnormális állapot"
bronstein.freeblog.hu/

Ordnassac 2010.05.27. 20:03:40

@indahouse7: egyetemista vagyok. Vizsgaidőszakban. Amikor nem bírom a tanulást, akkor ránézek, hogy mi folyik itt. :-)

Evehid 2010.05.27. 20:09:06

@[nev]:
Szvsz ezzel a hozzászólásoddal rátapintottál egy nagyon lényeges, és a PC keretein belül soha meg nem fogalmazható hozzáállásra: a "zsidózás" becenéven emlegetett jelenségnek 2010-ben alapvetően mások a keretei, mint 70-80 évvel ezelőtt. Ma van Izrael állam.
Továbbá az igazán nyomorult sorsú, szegény, gyakran paraszti életformájú vidéki zsidókat Mo-on gyak. kiirtották. Ld. Jób lázadása. Azokkal a magyarokkal együtt, akik mentettek embereket!

Élesen megkülönböztetném a belügyi zsidóellenességet, és a mai Izrael állam politikájával szembeni "külügyi" zsidóellenességet.
Az elsőnek jócskán része és alapja a Rákosi-éra "vezérkara", az idősebbeknél a szülők által továbbadott hagyomány a Tanácsköztársaságról - bármilyen meglepő, ez még az én generációmet is érintheti, ha egy számontartós családról van szó.
Nagyban hozzájárult a durva vidéki-urbánus ellentétben a fent említett okból (is) jócskán felülreprezentált, és többnyire nem is ortodox zsidóság paraszt- és vidékellenes gőgje.
Az utóbbi évtizedek ehhez képest talán nem is annyira lényegesek - de ez csak az én véleményem. Aki ilyen "belügyes", az szvsz von Haus aus az, mai napig.

A "külügyesnek" meg semmi baja a hazai, pláne a nem hangos közéleti tevékenységű vallásos zsidó emberekkel. Ellenben sok baja van Izrael állammal, főleg annak kül- és hadügyével. Színezi az egészet némi multiellenesség. Ha vki, én aztán zsigeri multi- és műanyagvilág-gyűlölő vagyok, de ennek nálam semmi köze egyik vezérmultis néphez se, az alapja teljesen műszaki, term.tud., esetleg lélektani jellegű.

A Jobbik szavazói ill. szimpatizánsi körében alighanem ez utóbbi elsöprő többségben van az előbbihez képest. És a média által az egyes pártokról kialakított sztereotípiákkal szemben sok Jobbik szavazó van, aki egyáltalán, semelyik értelemben nem foglalkozik a zsidókkal. Se a holokauszttal. Meg a rá épült biznisszel se. (Radala rulez! :))
Különben a frakcióban is van egy csomó fazon, aki nem osztja az észt a zsidókkal kapcsolatban.

Más: Ja, hogy hülyeségeket beszélnek! Aha. Pl. Hegedűs Tamás, aki igen-igen konkrét, működési-szerkezeti tennivalókra hívta fel a figyelmet, és kábé 5x felkészültebb volt, mint előtte n db okostóni. Aztán Balczóból is szokott ömleni a hülyeség, szatyorszám. ;) Főleg, miután atól zetig elolvasta a lisszaboni szerződést. Asszem, nagyjából egyedül lehetett ezzel... :-/

Persze, van, aki hülyeségeket beszél. Ott is, az LMP-ben is biztos lesz, sajnos, és a 2/3-ban is. Pl. soha az életben nem fogom megérteni, Tömjén Zsolt hogy jutott ilyen magasra. :((

6.Lenin 2010.05.27. 20:16:51

@[nev]:

"dúró dóra, akinél butább embert nehéz elképzelni, csak azért nem alázom, mert nő, azt mondja, hogy a holokausztnak nincs köze a magyarsághoz. vajon kik rakták a marhavagonokba a zsidókat"

Ez így 1 nagyon aljas csúsztatás,szerintem ezt át kellene fogalmaznod.Nem Dúró Dóra miatt,ha netán nem értenéd.

2010.05.27. 20:26:16

@hoplita: ??? Most megijedtem, nem kicsit...Mi vagy Te? Vezérőrnagy vagy tábornok, vagy a köztársasági elnök, mint a legfőbb hadúr? Asszem, lesz nagy csalódásod...gyúrhatsz rá, hogyan menekültök, ha jön a pintércsapat...Nem sünözni fogtok, az 7szentség. Mukkanni se lesz időtök!

Én egyébként egy olyan országban szeretnék élni, ahol nem masíroznak semmiféle önkéntes alakulatok és nem hozzák a családomra a frász ezek a hangos és agresszív jelmezes bohócok, és kussoltatnak, hova és mikor mehetek.

Na megyek a dolgomra, mert még elkeseredek...:///

2010.05.27. 20:30:53

@Ordnassac: :))) Hú, de megkönnyebbültem...de meddig??? És ha holnap már találkozik a nagy nagy Ővel...?? Te jó ég egyébként, pasi létére divatgyűrűt hord? Na, ez nem semmi!:DD Írtam már, hogy az élethabzsolása emlékeztet darócziéra... ha még ennek is kedvenc helye a meleg bár, ahol elfogadják és senki se bántja, akkor röhögök majd igazán!:D

tepes 2010.05.27. 20:31:05

@Evehid: Igazából szerencsés lenne, ha a Jobbik kettészakadna az elkövetkező időszakban,
egy agresszív és egy progresszív utódpártra,
előbbi képviselhetné a (hang)Erőt /villámgyorsan megcélozva az utat a politikai süllyesztő felé/,
míg a másik az Észt és figyelemre méltó alternatívává nőhetné ki magát a későbbiekben.

Ordnassac 2010.05.27. 20:32:10

@Letícia: talán pont ez adja az erejüket, hogy ennyit foglalkoznak velük.

Ordnassac 2010.05.27. 20:34:32

@Letícia: valld be, szeretnéd magadnak Deutsch Tomikát és félsz, hogy elorozzák előled. Pedig milyen dolog lehet az MTK First Lady-jének lenni! :-P

2010.05.27. 20:41:01

@Ordnassac: nyertél...s köszi!;)

Szép álmokat mindenkinek!:)

Diocles 2010.05.27. 20:57:33

Reagálva a szlovák kvk-ra, azt hiszem, h hatalmas katasztrófa volna mind Magyarországnak, mind az Orbán-kormánynak, ha végül az MKP kiesne, ellenben a Fico pénzéből létrehozott Híd-Most bekerülne.

Beülnének szépen a kormányba, és magyar nyelven, "magyar" pártként, Fico csicskásaiként mantráznák a nagyvilág felé, h mekkora nacionalista ország Magyarország.
Ficonak megérné, ahogy régen tartottak "udvari zsidókat" az antiszemiták, Fico most "udvari magyarokat" fog tartani.

Ennek már vannak jelei, érdemes elolvasni a Hír-Most nyilatkozatait, sohasem Fico bírálják, hanem csak és kizárólag Magyarországot, no meg Orbánt.

hoplita 2010.05.27. 21:02:12

@Letícia:
Néha le vagy lassulva és fárasztasz...:))
Mit gondolsz, mi változik, ha az a ragyaverte lesz a főávós...?
Ugyanaz a feladatát ellátni képtelen, kontraszelektált állomány lesz alatta, amely a tisztességes állampolgár baszlatásán kívül az égvilágon semmihez sem ért...erre készülj fel.
Ez lesz a fidesz kormányzásának az a szegmense, amelyben a legnagyobbat fognak bukni...de ez mellékes.

Szóval te a Gárdától parázol...?
Akkor sétálgass este az Illatos úton, vagy Mátyás tér környékén...sokat...vagy a Diószegi úti rezervátum környékén.:)))
Aztán megbeszéljük a tapasztalatokat kislány....apropó, a pintérsünökre ne számíts, ha bajba kerülsz:)
Komolyan mondom, néha az az érzésem, nem is evilági vagy..:(
Ki lehet ám a fóbiákból gyógyulni is.:)))

[nev] (törölt) 2010.05.27. 21:16:43

@6.Lenin:
oké, bocs dúró dóra. nem mintha olvasná, és azt sem hiszem, hogy érdekli ez az egész. ő rájött és a barátja rájöttek, ha nem a pasizós, és a csajozós dumát mondják a diszkóban, hanem a zsidózós, cigányozóst, akkor képviselők lehetnek. ez összetalálkozott vona gábor árpád sávos, rovás írásos, turul madaras napközis tábor projektjével, usztics mátyás játszotta, hogy ő karádi őrmester. és akkor ott volt a miép, az fkgp és a pártokból kizárt független képviselők választói. és ebből lett egy parlamenti párt.

szóval ha nem értenéd, nekem az a bajom, hogy itt minden nép az áldozati bárányt játsza. a zsidó is, a magyar is, a szlovákok is szegény elnyomott nép, a palesztinok is. és ez okozza a problémát, mert itt mindenki sír, rí, de eszébe nem jut, hogy esetleg ő is okozott már sérelmeket, és ezért vált ki ellenérzéseket. basszus, én kurvára nem akarok emlékezni trianonra, mert nincs mire emlékezni, hogy mit szerencsétlenkedett össze a magyar diplomácia egy palota tükörtermében.

én értem, hogy ebből a térképből

hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Hungary-ethnic_groups.jpg

nem pont annak a határnak kellett volna kijönni, ami most van (lásd csallóköz, és a székelyföld is kaphatott volna valami autonómiát), de az is egy hazugság, hogy az első háború után magyarország sohasem látott módon be lett szopatva. amit horthyék nyomtak, hogy itt a birodalmi nemzetállamba vetett hit odaveszett. és ez az, ami miatt magyarország belement a második háborúba. és a zsidótörvények után (amit dúró dóra figyelmébe ajánlok, a magyarork hozták) nem nagyon lehetett az első világháborús határokat módosítani. de nekem a tököm tele van már azzal, hogy magyarországnak ez a legfőbb problémája, mert ezt az egészet az uniós állampolgárság megoldja mondom úgy, hogy aki magyar annak az uniós passportba beleírhatnák, hogy ő magyar nemzetiségű, és ettől még lehetne szlovák igazolványa. és akkor ezt az uniós igazolványt nem csak a kisebbség kaphatná meg, hanem az unió 500 millió polgára, amennyiben igényli, és persze ez esetben egy csomó probléma megoldását várhatná az ember az uniótól, hogy ne csak közös pénz legyen, hanem az uniós szabályozza a pénzpiacot például. egységes belső piacok kellenek. a tőkepiacon elsőként. de nem az államok szerencsétlenkedjenek már ez ügyben is. de majd meglátjuk. hogy a magyar állam hogy vitézkedik a tőkepiac megregulázásában.

[nev] (törölt) 2010.05.27. 21:28:39

@Evehid:
a két háború előtti, közötti, és részben az azt követő időszak is arról szólt, hogy két brancs (a szocik, és a nácik) ütötték egymást, miközben persze ezeknek az erőknek is voltak civilizált vezetőik. de itt megszakításokkal egy polgárháború folyt. és a kulturális hadszintéren ma is az folyik.

mert valamiért bonyolult abban egyetérteni, hogy jobboldali szavazó csak akkor lehet tisztességes, ha antifasiszta, és a baloldali meg akkor, ha antikommunista. ez nem azt jelenti, hogy nem lehet valaki nemzeti érzelmű, vagy szociálisan érzékeny, hanem azt, hogy ezekre az eszményképekre nem alapozhat totális hatalmat.

a parlament 4/5-e nacionalista, és aki nem az, az is eljátsza, hogy az, mert képtelen alternatívát mondani, és fél, hogy leköpik, meglátjuk, hogy mi lesz ebből. ha szerencsénk van, akkor csak szájkarate, és külpolitikai bonyodalmak. orbán uniós karrierjének van vége szerintem, mert nagyjából dzurindának fognak igazat adni, és viktort ficoval fogják egy szintre sorolni.

jjulie 2010.05.27. 21:43:02

@Diocles:

orbánt bírálni nem nehéz: megszámlálhatatlan mennyiségű okot adott rá már

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.27. 21:50:39

@[nev]: hallod én azért arra is kiváncsi vagyok, hogy mi okozza a szlovákok feltétlen magyargyűlöletét. érdekes romániában vagy 3szor annyi magyar él, méges tiltakoztak a ká.-i tv. ellen. szerinted miért?
@agentT: persze, és utálják is elegen fletót emiatt is, kap ő hideget-meleget, ne aggódj.

6.Lenin 2010.05.27. 22:08:39

@[nev]:

Mellébeszélsz,pedig kimondottan írtam,nem DD-ról van szó.

"én kurvára nem akarok emlékezni trianonra, mert nincs mire emlékezni, hogy mit szerencsétlenkedett össze a magyar diplomácia egy palota tükörtermében."

Én akarok emlékezni Trianonra,a holokausztra,gulágra Recskre.a nácikra,ÁVH-ra és minden gazemberre...

Azért,hogy senki ne írhasson le hasonlókat..

"vajon kik rakták a marhavagonokba a zsidókat"

Tévedsz.Ehhez a magyarságnak semmi köze.

Vannak olyan gazemberek-akiket politikusok rászedtek-és embereket öltek a származásuk,vallásuk,bőrük színe miatt.
Határokat toltak ide-oda,aljas, önös szándékból,szétválasztva nemzeteket,családokat.Emberek és nem nemzetek.Mindig,mindenhol egy nemzet kisebbik része,de soha nem 1 egységes nemzet követett el gazemberséget.
Nem a magyarok,nem a németek,nem a zsidók stb.
Ezt soha nem szabad összekeverni!

Ezekre kell emlékezni és azokra,akik ezekből az egyéni és nemzeti tragédiákból politikai,gazdasági hasznot szeretnének még ma is.
Nem a hátár revízióért kell Trianonra és nem a táborokban elpusztult emberekért járó pénzért kell a holokausztra emlékezni.
Nem lehet különbséget tenni, a holokausztra kell emlékezni, a másik tragédiájára, nem.
A gazemberség az gazemberség,bárki is követi el.Aki különbséget tesz,az bűntárs.
Ezek nem tetszik,nem tetszik kérdése.
Ezért kell emlékezni,hogy senki ne tudjon visszaélni ezekkel többé.
DD alázása csak jellemző azok gondolkodás módjára,akik szeretnék szelektálni,mire szabad,kell és mire nem.
Én erre gondoltam.

jjulie 2010.05.27. 22:09:30

jelentem átnéztem a mai napot, és a szokott néhány jobbos verselő mellé felsorakozott egy csomó szellemes, tartalmas nem jobbos kommentelő

szépen alakul ez az esős késői május

ma etten a nádor utcában közel a nagy imre szobrához és azon ment a törzsközönségi kacaj, hogy az orbán miklós megint nagygyűlik a hétvégén....

az orbán miklós.....

[nev] (törölt) 2010.05.27. 22:13:41

@Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait?:
mert nincs választási kampány. a következő román választás 2012-ben lesz. ezért.

szóval az a politikában a trivialitás, hogy ezt a témát az új szlovák kormány megalakulása után kellett volna felvetni. nem annyira triviális, de azért elég világos, hogy ezt a témát úgy kellett volna felveni, az európai unió a kisebbségi jogokat általában erősítse meg, és ezt ne magyar kérdésként kezelje.

nyilván azt kellett volna mondani, hogy a tagállamok a kettős állampolgárság helyett az uniós állampolgárságban lássák a megoldást. amennyiben ez lehetséges. mert a kisebbség nem az unió határán belül él. és erre mondom azt, hogy uniós útlevél kellene, amibe be lehet írva, hogy nemzetiséges: magyar. a kárpátaljai és a vajdasági magyaroknak pedig uniós vízum. de ettől még érvényesek az államok által kiadott személyi igazolványok. viszont mindenki, a többségi szlovák, román, és magyar is kiválthatja az uniós kártyát, amivel mondjuk kedvezményesen látogathatja az unió által támogaott közintézményeket. pénzt az unió arra adja, hogy a polgárainak abból valami előnye is származzon. és akkor ez nyilván a fiataloknak tetszene. na a szavazók valamiért ezt nem akarják, hanema azt mondják, hogy nemzetközösség nem menő, nemzetállam forever. és erre azt kell mondani, hogy oké, nyilván kell egy kis idő, hogy lássa a nép, hogy ez a nemzetállam projekt sehogy se lesz jó. mert az államhatárokat sehogy se lehet igazságosan meghúzni. az igaz magyarok meg a jelenleg a szlovákok, a romának, a szerbek, és horvátországok által többségében lakott területeket is kapásból leradíroznak a vaktérképről. slotáék meg jönnek azzal, hogy svatopluk amúgy is elfoglalta pannóniát, szóval mit akarnak a magyarok. sajnálatos módon nagy magyarország nem ország, és kis magyarország sem az.

a megoldás a kettő között van, csak akkor az államok a területi integritásukat elvesztenék, és helyette a népek kulturális autonómiát kapnának. ehhez persze az kellene, hogy a jogalkotás elinduljon az unióban, és a rendeletalkotás pedig a helyhatóságokbam. európában egy civilizált kontinens képét kellene mutatni. és a közéletet nem az etnikai villongásokra kellene felépíteni.

jjulie 2010.05.27. 22:14:08

@6.Lenin:

inkább szögezd le, hogy kétszer kettő az négy és fogadjunk hogy igazat ad itt neked mindenki

mi van a négycicivel? hogy vannak?

sárkányfő 2010.05.27. 22:20:42

@[nev]: jah, hogy te végig konkrétan orbánról bezéltél. én úgy általában írtam hogy elméletileg mitől lesz valaki nagy politikus.

"folytatódik az, hogy a politika véletlen lépésekkel halad hol előre, hol hátra." ahogy mondod. rögtönzés, improvizáció, kapkodás, túlélés.

@6.Lenin: ??

@Diocles: hm. azt már megszoktuk, hogy itt belföldön aki bírálni merészeli orbánt, az nem lehet más, csak komcsi. ha nem az, akkor is az. és kész, pont. vita nincs. ti jobban tudjátok.
úgy látom a logika már ki van terjesztve nemzeközi viszonylatban is: ha valaki szlovákiából merészelni bírálni orbánt, az nyilván ficó-bérnec csicska. és ebben a legszomorúbb, hogy láthatóan ezt sokan komolyan gondolják...
a lényeg, hogy mindenkit magától értetődő természtességgel meg kell bélyegezni, és még véletlenül sem szabad az érveivel foglalkozni.

cellimega 2010.05.27. 22:23:20

@[nev]: tévedsz, név.
Azért nem probléma ez a románoknak, mert nekik már régen megvan ugyanez a törvényük a kettős állampolgárságról. A szerbeknek is.
A szlovákoknak 1997-es státustörvényük van, ami majdnem olyan, mint a kettős állampolgárság.

Szlovákia zsidói ma a magyarok. Csodálom, hogy baloldaliként nem ismered fel a hasonlóságot.

Fico sztem az oroszok embere, és az a feladata, hogy 1. gyengítse a visegrádi együttműködést 2. támadja Orbánt, mert Kaczynski halála óta Orbán Putyin legnagyobb közép-európai ellenfele.

6.Lenin 2010.05.27. 22:24:44

@ó jaj:

Mit nem értesz?
Igaz,azon meg én csodálkoznék,ha értenéd.

[nev] (törölt) 2010.05.27. 22:25:12

@6.Lenin:
erre mondom, hogy kellene egy (polgrár) háborús emléknap, hogy ezekre mindre emlékezhess. amikor európaiak öltek, aláztak, kínoztak európait. meg általában a poltikai és a vallás rémségeire. de mindennek ne legyen emléknapja, mert akkor ahhoz a naptár kevés lesz.

trianon számomra azt jelenti, hogy szánalmas volt magyar diplomácia, mint ahogyan a jelenlegit is szánalmasnak tartom, mert például erről az ügyről lehetett volna nemzeti konzultációt tartani a magyar állandó értekezelet keretei között, amit nyilván újra össze kellett volna hívni. csak ugye orbán is felmérte, hogy ott egyáltalán nem lesz mindenki az ő pártján, mert miért is lenne. és akkor az hülyén venné ki magát, hogy itt a népnek azt hazudja, hogy a határon kívül mindenki vele van, aztán meg még sincs. ez persze nem azt jelenti, hogy a határon túliak emeszpések, de szerintem nem is fideszes, csak az aki végtelen elvakult.

Ordnassac 2010.05.27. 22:26:48

@cellimega: Kaczynskinak a lengyel politikára akkora beleszólása nem volt. Donald Tusk messze nem olyan oroszellenes, mint a Kaczynski-fivérek. Márpedig most Tusk a lengyel miniszterelnök.

cellimega 2010.05.27. 22:27:03

@[nev]:
ha a magyar baloldal ennyire érzékeny a szomszédainkkal ápolt jó viszonyra, hogy lehet, hogy Medgyessy 2003-ban nem ment el a meggyilkolt Djindjic temetésére?
Ezzel nem sértette vérig szerb szomszédainkat?

sárkányfő 2010.05.27. 22:27:27

@[nev]: "itt megszakításokkal egy polgárháború folyt."
hm, mondasz valamit. ezt a szálat érdemes lenne tovább bogozni. úgy látszik volt előzménye az elmúlt 12 év hideg polgárháborújának.

az oszág tele nagyszerű emberekkel fantasztikus a kulturánk, stb., és mégis: elbaszott egy nép vagyunk. talán a gyávaság és gyengeség az oka. senki nem mer szembenézni saját hibáival, önhazugságaival, önámításával, gyengeségeivel, múltjával. gyengék és gyávák vagyunk vállalni saját felelősségünket. átlépni ezer éves sérelmeinken, és így örökké a múltban élünk. stb.

"mert valamiért bonyolult abban egyetérteni, hogy jobboldali szavazó csak akkor lehet tisztességes, ha antifasiszta, és a baloldali meg akkor, ha antikommunista."
ámen

Atisz 2010.05.27. 22:28:27

@[nev]: Nos, akkor gondolom a holokausztra sem akarsz megemlékezni, a kommunizmus áldozataira meg pláne. Én fenntartom magamnak a jogot, hogy arra emlékezzek meg amire akarok, azt meg hogy másnak megmondjam miről emlékezzen meg, az meg aztán totálisan abszurd.
Az EU egy gazdasági unió, a határai nem azonosak a nemzetállamok határaival. Ahhoz hogy ez megtörténjen, nem elég a közös fizetőeszköz, a schengeni határok, a maastrichti kritériumok.
Továbbá érdekelne ha tudnál mondani még egy olyan országot, akit így megbüntettek egy háború miatt, mint Magyarországot (amikor még Ausztria, a háborút kirobbantó állam is kapott Magyarországtól elcsatolt területeket).

sárkányfő 2010.05.27. 22:29:31

@6.Lenin: tisztára úgy tűnt, mintha tagadni akarnád a magyarok által elkövetett népirtást. vagy csak rosszul fogalmaztál?

cellimega 2010.05.27. 22:34:25

@Ordnassac: egyetértünk, pont ezért mondom, hogy most Putyin errefelé fog kotorászni, nem Lo-ban :)
Talán megveszi a MOL-t, OTP-t, nem tudom.
Mondjuk a lengyelek már 2001-ben is a ruszkikat sejtették a MOL mögött, ezért nem mentek bele a magyarok által javasolt MOL-PKN fúzióba (két azonos erejű konszern).
Az utóbbi 8 évben úgy tekintettek ránk lengyel barátaink, mint Moszkva közép-európai hídfőállására.

6.Lenin 2010.05.27. 22:39:49

@[nev]:

Meghallgattad Orbán beszédét?
Érted egyáltalán miről beszél?

Bocs,amiket írsz(írnak itt sokan)szerintem fogalmad(uk) sincs.
Semmit nem értesz a szlovák-magyar viszonyból.
Szerintem olvass el néhány szlovák történelem könyvet,közelebb kerülsz a megismeréshez.

Egységes unió,uram atyám,még mi magyarok sem tudunk kiegyezni egymással.Olvasod Te egyáltalán amiket itt írnak?

Evehid 2010.05.27. 22:40:37

@[nev]: Asszem, alapvető szemléletbeli különbség van köztünk. Ami nem baj, csak még keresgélem a közös halmazt. ;) Számomra az a vélhető hangszín, ill. degradáló szövegkörnyezet, amiben a rovásírást, vagy a turult használod, teljesen elfogadhatatlan. Természetesen lehet, rosszul olvasom, nem szántad cinikusnak v. lekicsinylőnek, ebben az esetben bocs.

Azért gond, mert ezek - bár 1000 év alatt sokx lettek lenyomva a kollektív tudattalanba, és (mint mindenütt a világon) a legszegényebbek művészetében maradtak fenn legtovább - mégis ugyanolyan jelképei összetartozásunknak kulturális és spirituális értelemben egyaránt, mint a zászlóink, várromaink, vagy a Himnusz. A magyar művészettörténet az átlagosnál is undorítóbban sznob amúgy.
Tudtad, h. egy csomó kisgyerek még ma is az első, még iskola előtti, irányítatlan betűutánzásoknál spontán fordított irányban kezd írni?
Ez nem szégyen, hanem lehetőség, amit profi módszertannal egy tudásalapú társadalomban modern értelemben vett sikerességre is lehet(ne) használni.

Ugyanez van a Szent Koronával: már itt Gábor blogjában is szóba került, mi a kül. a feudális királyság és a Szt. Korona királysága közt? Az egyik olyasmi, mint a Notre Dame tornyai. Anno közvetlen elé kellett állnod, (szorosan körbe építették), h. jól agyonnyomjon, amikor fölnézel rá. Egy forma.
A másik inkább egy ernyőre, sátorra, barlangra hasonlít, ami bármely irányból körülvesz. 3D pókháló. Ebből következően nem annyira lineáris, hierarchikus, inkább fraktálszerű. Nem tudom, lehet-e egy ilyen kommentben érzékeltetni, mi a kül., és hogyan értelmezi egy olyasféle, mint én.

Ez az élmény viszont meglepő módon itt, TG blogján már többször is megtalált: többek közt attól ilyen színvonalas az egész, hogy ez a kétféle pólus meg tud lenni benne viszonylag anyázás nélkül. Pl. a mandineren v. a kapcsolat.hu-n elképzelhetetlen lenne... :)

A Jobbik létrejötte , mérete: a miépes eredet kétségtelenül jelen van, meg némi fkgp-s is, de bármennyire nem akar tudni róla a jobboldali - értsd: Fidesz - média, 2006. okt. után bizony lettek ex-fidesz-szavazóik is. Meg a közbiztonság és a nekik érthetőbb nyelvezet miatt ex-szocik is. És ami szvsz a jövőre nézve legérdekesebb: megszólították és részben fülkébe "cipelték" azt a korosztályt is, akit a Fidesznek nem sikerült.

cellimega 2010.05.27. 22:44:55

@ó jaj: el vagy tévedve. Ha ki akartuk volna irtani a mo-i zsidókat, kb. 1000-1750-ig bármikor megtehettük volna.
1944-ben a nácik irtották a zsidókat, nem a magyarok.
Sőt, ha nagyon durva akarok lenni, zsidók ölték meg a zsidókat Birkenauban. A piszkos munkát ugyanis a mocsodék nácik a rabokkal végeztették (Sonderkommando). Ha érdekel a téma, olvasásra ajánlom Kertész inspirálóját, Tadeusz Borowskit.

Nem az a lényeg, ki tette fel őket a vagonra (magyarok) vagy ki terelte be őket a kamrába (lágerrabok). Hanem hogy ki irányította, működtette az egészet.

Mo. 1944 márciusában náci irányítás alá került.

6.Lenin 2010.05.27. 22:49:02

@ó jaj:

Gondoltam,hogy felületesen olvasol.

Nev azt írta:a MAGYARSÁG rakta a zsidókat a vagonokba,ergo minden magyar felelős a holokausztért.

Én meg azt,ez 1 aljas csúsztatás.
Nem az egész magyarság,csak néhány(szerencsére kevés)magyar(esetleg más itt élő nemzetiséghez tartozó,magyar állampolgár)gazember.

Vannak,akik ezt görcsösen és következetesen szeretnék félre magyarázni.

Mi volt ebben a bonyolult?
Te sem olvasod miről is írnak itt,többen is?

[nev] (törölt) 2010.05.27. 22:50:15

@Atisz:
szerintem egyetlen háborús emléknapon kellene ezekre megemlékezni a háborúról, és azt lezáró békékről. mert ugye itt még a "békének" is voltak áldozatai, háborús jóvátétel, kitelepítések, idegen megszállás, munkaszolgálat. de ha mindnek csinálunk emléknapot, akkor inkább egy emlékhét kellene, vagy egy emlékhónap, és szerintem ez nem menő.

viszont az, hogy egy nap, délben a háború áldozataira emlékezünk - és mindenki arra emlékezik csendben magában akire akar, vagy egyszerűen csak kibírja azt a percet, és kész - és mindezt közösen szerte európában az szerintem menő lenne. harangszó, és egy perces néma gyász. és azzal kapcsolatban a többség már nem lenne közömbös. szerintem.

és ez szembe menne a liberálisok holokauszt bizniszével ugyanúgy, mint a szocialisták fasiszta kártyájával, de a nemzeti kártyát se lehetne alantas módon kijátszani. mert itt most meg ez történik. de oké, várjuk meg mi lesz ebből az állampolgárosdiból, és emléknaposdiből, lesz-e katarzis, vagy épp ellenekezőleg újabb feszültségek lesznek. oké. várjuk meg.

Ordnassac 2010.05.27. 22:56:16

No igen, Godwin törvénye 20 év után sem avult el... *magaalámormog*

Atisz 2010.05.27. 22:56:30

@[nev]: Amennyiben ezt önzetlenül, minden hátsó szándék nélkül mondod, az nagyon szép, de értsd meg - ez kivitelezhetetlen.
Egy amerikai azt ünnepli, hogy német katonákat ölt, a győztes oldalon volt, esetleg fosztogatott, a civil lakosságot terrorizálta. A másik oldalon mondjuk ott van egy magyar, aki megjárt több munkatábort, végignézte ahogy a barátai meghaltak, a családját elhurcolták és még sorolhatnám a példákat... ezt nem lehet összevonni.
Aki ilyet mond, az nem tud más, különböző emberek fejével gondolkozni.

[nev] (törölt) 2010.05.27. 23:01:27

@6.Lenin:
egész pontosan ezt írtam:

"[...] csak azért nem alázom, mert nő [mármint dd], azt mondja, hogy a holokausztnak nincs köze a magyarsághoz. vajon kik rakták a marhavagonokba a zsidókat. csak persze szerintem ezt nem így kell felvetni [...]"

sárkányfő 2010.05.27. 23:03:55

@cellimega: a náci az nem egy nemzetiség, voltak német nácik és bizony voltak gyilkos magyar nácik is, akik magyarokat öltek. ne kelljen már ezt magyarázni...

@6.Lenin: igazad van.

@[nev]: "viszont az, hogy egy nap, délben a háború áldozataira emlékezünk - és mindenki arra emlékezik csendben magában akire akar, vagy egyszerűen csak kibírja azt a percet, és kész - és mindezt közösen szerte európában az szerintem menő lenne. harangszó, és egy perces néma gyász."
ez nekem nagyon tetszik, bár persze útópia. saját ötleted? nyomni kéne, hátha 10 év múlva szárba szökken. ha csinálsz rá egy honalpot, írok rá egy szívhez szóló kiálltványt, ahogy kell.

[nev] (törölt) 2010.05.27. 23:04:30

@Atisz:
egy perces néma gyász. szólnak a templomban a harangok. és mindneki arra gondol, amire akar. lehet, hogy ez kivihetetlen, de én ezt tartom civilizáltnak. mert ha minden nép elkezdni mondani a történelmi sérelmeit, akkor annak se vége se hossza nem lesz.

panelburzsuj 2010.05.27. 23:11:34

@Atisz:

hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Rzeczpospolita_Rozbiory_3.png

Mi magyarok a 19. századunkra különösen büszkék vagyunk. Nemzeti ébredés, reformkor, forradalom, szabadságharc, kiegyezés, gyors tőkés modernizálás - hol jobban, hol kevésbé korlátozott, de valamennyire mégiscsak önálló államiság keretei között.

Lengyelország mindeközben nem létezett.

A lengyelek mégsem vesztek el, nem szívódtak fel, sőt az oroszok után ma valószínűleg ők alkotják a legnagyobb súlyú keleteurópai államot. (Ukrajna nagyob és népesebb - de nem tudom, hogy mennyire is számít a világban az ukrán állam.)

6.Lenin 2010.05.27. 23:14:57

@[nev]:

Igen,ilyen a csúsztatás technikája.

Van 1 igazság,ami nekem nem tetszik:
a holokausztnak nincs köze a magyarsághoz nincs
vajon kik rakták a marhavagonokba a zsidókat hát természetesen a magyarság ez a hazugság

aztán enyhítem a hazugságot, ezt nem így kell felvetni

Természetesen,ezt nem így kell felvetni és nem 1 közös megemlékezéssel elmosni/elkenni a bűnöket.Siratni az áldozatokat,közben felmenteni az igazi bűnösöket.

Ezt hívják hétkönapiul,szarkenegetésnek.

panelburzsuj 2010.05.27. 23:15:31

@panelburzsuj:

Az első világhaború veszteseinek "büntetése" pedig már tegbnaop is felmerült ("bezzeg az osztrákok megúszták..."), és már akkor is mély halgatás követte azta felvetéseómet, hogy mégis mi maradt Bécs uralma alatt az osztrák örökös tartományokból - Dalmáciától Galíciáig, Dél-Tiroltól Bukovináig.

Evehid 2010.05.27. 23:22:26

@panelburzsuj: hát, Dalmácia, mint "örökös" osztrák tartomány, ezen sírva röhögök. Aki látta már a tökkopasz dalmát hegyeket, mondjuk a Biakovót, vagy a Mosort, aztán kézbe vette akár a leggagyibb útikönyvet, pontosan tudta, hogy nem az állítólag örökös osztrák hegyek kopárak, hanem azok, amiken minden fát kiirtottak valami pimfli Velencei Köztársaság flottája számára. :)

panelburzsuj 2010.05.27. 23:25:38

@6.Lenin:

Az oroszok is kedves, mélabús, naiv nép, akiket egy Sztálin nevű gazember kényszerített arra, hogy magyar nőket erőszakoljanak két géppisztolysorozat között.

[nev] (törölt) 2010.05.27. 23:25:45

@Evehid:
szerintem az ex szoci szavazók ex kisgazdások, csak a kutatóknak a múlt századból nincsenek elég pontos felmérései. szóval szerintem torgyán leszalámizása után az fkgp szavazói jelentős részben nem a fideszhez, hanem a szocikhoz mentek át. és ez fordította meg a választási eredményt az mszp javára. és ezek szakadtak le először a baloldalról, mert ők jobboldali szavazók. szóval a borsodi miép szavazós szerintem eredendőren nem mszp, vagy fidesz, hanem fkgp szavazó. szóval én a jobbikot egy radikális parasztpártnak szalonnáci felsővezetéssel, és protofasiszta gárdával. de ez egyik se bántóbb, mint anarcho szindikalista, vagy a kriptokommunista.

---

a székely rovásírás nem lett olyan sikeres, mint a latin ábécé, akárhogy csűrjük csavarjuk. de ha a római számokat tanítják az iskolában, akkor a rovásírást is lehetne felőlem tanítani. szóval én értem a dilemmát. szerintem az van, hogy az amatőrök mindig a népi kultúrából tudnak valamit összerakni, de a profik meg nem.

szóval egy amatőr zenész népdal szerű valamit fog írni, ha úgy támad kedve. egy ötfokú dallamot, béna hajlítgatásokkal, valamilyen nagyon egyszerű ritmussal. de hallgass már meg egy igazi műremeket, annak semmi köze a népi kultúrához. semmi. szóval szerintem a magyar oktatás szégyene a kodály módszer. a népdalokkal ugyanis nem énekelni lehet a gyerekekt megtanítani hanem táncolni. a rovásírás is gondolom a kézügyességet fejleszti, de én a kézügyességet nem keverném össze a politikai világlátással.

panelburzsuj 2010.05.27. 23:27:54

@Evehid:

Röhögj, sírj - attól még a történelem nem változik meg.

Evehid 2010.05.27. 23:30:36

Kimaradt: aki dolgozott már osztrákokkal, tapasztalhatta, h. a mai napig, minden munkáltató közt a legundorítóbb birodalmi gőggel viszonyulnak hozzánk, munkaerőhöz, az ország tájaihoz, műkincseihez, mindenhez. És egy csomóan még mindig nem tudnak kimászni a s...fenekükből. :-/ Amit Hoplita írt az egyre erősebb nugatellenes hangulatról, abban egyrészt sok igazság van, másrészt ez kőkeményen belejátszik.

6.Lenin 2010.05.27. 23:31:04

@panelburzsuj:

Úgy látom,Te sem értesz semmit abból,amit írtam.
Kenegesd,barátom,csak utána mosd meg a kezed.

Ordnassac 2010.05.27. 23:32:28

@Evehid: ebben érdekelne az Ausztriában élő/dolgozó radala és lüke véleménye is. :-)

Evehid 2010.05.27. 23:38:30

@Evehid: Hopp: szóval nem nugátellenes, a nugát nagyon finom! :DDD Bár a vilmoskörtéstibicsoki, na az igen. :) Nyugatellenes akart lenni. *béna elkotródik aludni* Jó éjt!

panelburzsuj 2010.05.27. 23:42:25

@6.Lenin:

Nagyapám a Magyar Királyi Postánál töltött be V. fizetési osztályba sorolt állást. Szerencsére pont 1943 végéig, így nem neki kellett végrehajtania mindazokat a feladatokat, amik a deportálások megszervezéséből a posta általa igazgatott területére hárultak.

Ugyanakkor friss nyugdíjasként is elég pontos képet szerzett azért arról, hogy a magyar államigazgatásban kinek mit kellett tennie 1944 tavaszán-nyarán. (Belügy, vasút, hírközlés.)

6.Lenin 2010.05.28. 00:04:51

@panelburzsuj:

Látod,mégis nekem van igazam,nem az egész magyarság.
1-el kevesebb,sőt láttam,hogy néhányan kitüntetést is kaptak,mert nem pakoltak,hanem rejtegettek.
Amennyiben lehettek 100-an,természetesen beleértve a nagyfatert is,akkor tuti,hogy nem az egész magyarság.

Az én bajom az,vaze,amikor 1-es embereket azonosítanak a nemzettel.
Lehet dumálni,rokonságról,pereputtyról,csak az egész magyarságról nem.
Még Orbán Viktornak sem,esetleg a választók többségéről,de egységes magyarságról nem.Csak reménykedni lehet benne.

Viszont másnak sem lehet más szarát rákenni a magyarságra.
Bonyolult voltam?

Szerintem tartsunk szünetet.A nagyapád nem filatelista?
Cserélhetnénk vele.Összehozhatnál minket.Ja,bocs ,most olvasom,44-ben már nyugdíjas volt,de a filatelisták hosszú életűek,reménykedem.

Na,jó éjt!
Mindenkinek.

[nev] (törölt) 2010.05.28. 00:05:29

@6.Lenin:
engem ebben a formában nem nagyon érdekelnek a háborús bűnösök, ez az igazság. de arról lehetne szólni, hogy bűnösök mindig elnyerik a büntetésüket. szóval nyilván kegyetlen dolog ilyen bűnökkel együtt élni. a legnagyobb istencsapás szerintem azután, hogy valakinek fogyatékkal születik a testvére, vagy a gyereke. természetesen az igazi szenvedők azok, akiket megnyomorítanak. szóval nekem nincs bajom azzal, ha ezeket a túlélőkkel dokumentum filmszerűen feldolgoznánk, és a tévében vetítenék.

de annak kevés értemét látom, hogy a huszárok bevonuljanak a parlamentbe, és szóljanak a fanfárok, aztán operett szerűen elődják a dörgedelmeket, hogy elítéljük az antantot, mert szertefoszlatták a nagy magyarországba, és a a birodalmi nemzetállamba vetett hitet, közbem meg gárdamellényezzenek a szocialisták. szerintem ennek kevés értelme van, de meg lehet próbálni.

ssi 2010.05.28. 00:19:36

fidesz sorban fogja elővenni az mszp-s ügyeket

mszp-s ügyek miatt az emberek passzívabban fogadják majd a "fájó" kormányintézkedéseket (= pl. elvárt reformok)

sok passzív ember már nemzeti egységnek tűnhet

cél szentesíti az eszközt? .

[nev] (törölt) 2010.05.28. 00:20:36

@Fehér Agyar:
hú, ez nagyon jó illusztráció ahhoz, amit erről gondolok. hogy az amerikai polgárháború, és az európában világháborúnak aposztrofált sztori nagyon hasonló. szóval én az i. és a ii. világháború európai hadszintéren zajló eseményeit az európai polgárháborúnak tekintem. ami aztán elvezet a nyugat európai egységhez. kelet európa pedig függetlenségi háborút vivott a szovjetunióval, csak hidegháborús keretek között. illetve voltak forró események, amilyen 1956.

szóval szerintem ezek jobban leírják a lényeget, mint az, hogy minden forradalom. ez a marxistának mondott, de inkább lenista történetírás sajátja, hogy a történelmek forradalmak sorozata, és az aktuálisan hatalmon lévők hozták el a népnek legújabb kort, ők azok, akik felrakták az i-re a pontot. itt az mszmp is ezt nyomta évtizedeken át, és a fidesz is ezt csinálja.

6.Lenin 2010.05.28. 00:26:00

@[nev]:

Semmi gond,természetesen jogodban áll a saját elképzeléseid szerint megítélni dolgokat.

1-t nem lehet,összekeverni a fogalmakat és ezek után elítélni másokat.
Az 1m az 1m,amennyiben hosszúságról beszélünk.Amennyiben másról,akkor azt a mértékegységet használjuk,amiről beszélünk.

Nem csak neked van jogod,másnak is.Az igazságot meg lehet,hogy a 3. birtokolja(azt hiszi)
Szerintem meg olyan nincs is.Nincs,aki eldöntse,de ez már marhaság.
Aludjunk inkább.
Szép álmokat,azokat úgy is szereted.

[nev] (törölt) 2010.05.28. 00:36:26

@6.Lenin:
szerintem a politikában részigazsága van mindenkinek. mindenkinek. orbánnak is van igazsága, hiába próbálom én azt tagadni. gyurcsánynak is van, de én azt is tagadni próbálom. vonának is van, meg dúró dórának is. szóval nyilván van olyan olvasata az egésznek, hogy dúró dóra egy jó csaj, meg aranyos is, kedves is. csak én azt gondolom valamiért, hogy a politikusokkal kapcsolatban nem kell különösebben megértőnek lenni. feltéve, hogy az ember nem politológus. persze hülyeség nagyon kritizálni őket, mivel ugye azért béke van, és végül is ez a legfontosabb, hogy nem taszítják háborúba a kontinesnt, és én például azért nem lennék politikus, mert úgy gondolom, hogy abból 90% valséggel lenne fellendülés, és 10% eséllyel háború. és úgy gondolom, hogy akkor nekem politikai ambícióim nincsenek.

de a politikusok nem így gondolkodnak, hanem azok olyanok, mint az idomított háziállatok. csaholnak, ha az ember rossz kedvű. szóval aki a politikusokat nagyon szereti, vagy épp ellenkezőleg túlontúl gyűlöli az tartson háziállatot. nagyjából ezt gondolom.

panelburzsuj 2010.05.28. 00:43:26

@6.Lenin:

Annyi zsidó nem volt, hogy az egész magyarságnak jutott volna személyes közreműködnivaló az összeírásukban, begyűjtésükben és elszállításukban.

Így aztán most büszkék lehetünk, hogy csakis olyan magyar állampolgárok működtek közre pár százezer magyar állampolgár kiszűrésében, összeterelésében és elszállításában, továbbá a hátramaradt vagyon kiosztásában, akiknek ez munkaköri kötelessége volt.

Ilyen formában tökéletesen igaz - a magyarság vétlen, a szemelyesen is érintett magyarok meg csak tették a dolgukat.

Ilyen igazságok fényében tökéletesen érthető, hogy 2006 őszén miért nem tagadta meg a szolgálatot egyetlen rendőr sem.

Videofon 2010.05.28. 03:29:41

@panelburzsuj:
Az igazi probléma az "antiszemita kártya" állandó kijátszása a zsidó, izraeli gazemberek részéről. Beszédes, hogy a magyarországi "idegen tőkés" ingatlanbefektetések döntő része német, míg az utóbbi évek befektetési botrányaiban szinte csak izraeli vagy zsidó származású befektető, befektetőcsoport volt érintett. (Ha ez csak széljobb médialátszat, kérek ellenpéldát.)
Az piszkosul nem korrekt, hogy az állandó antiszemitázással egy rakás mocskos ügyletet fedeztek, kormánykoalíciós asszisztálással. Lehet 65-70 év után is a bűnös nemzet lelkiismereti pressziót alkalmazni a "demokraták" szájának befogására, de ha a gazemberek kezében lesz a nemzeti vagyon döntő hányada, érdemes lesz elgondolkodni, jó volt-e engedni az áldozatok utódjainak szabad kriminális terjeszkedését.
Lehet vitatni a Jobbik ideológiáját, kommunikációját, de egyre több embernek nyílik ki a bicska a zsebében, saját tapasztalatai alapján.

agentT 2010.05.28. 06:56:49

Jó reggelt.

Nem értek egyet azzzasl a naivnaturalista nézettel, mely szerint a háborúnak csak vesztesei vannak.
Ezt a nézetet ki lehetne egészíteni még néhány másik bölcseleti gyönyörűséggel, mint például
"ember embernek ne legyen farkasa"
"tűzzünk virágot minden puskacsőbe"
"szeretkezz ne háborúzz"
stbstbstb

Szerintem ezek marhaságok, a háborúknak igenis vannak győzteseik, az esetek döntő többségében. Szerintem például mi Nándorfehérvárnál győztünk. De hogy frissebb béldát mondjak: javaslom a fentebb idézett nézetek vallóinak azt, hogy fáradjanak ki Oroszországba, és bizonygassák az ottaniaknak, hogy az ott Nagy Honvédő Háború néven ismert hat éves konfliktust tulajdonképp nem is nyerték meg, hiszen csak vesztesek vannak. Majd valahogy kihozzuk őket a börtönből e nemes küldetés után.

Ami meg azt illeti, hogy már megint törvényszerűen elkezdődött a holokauszt-szomorúság...
Pár napja itt, ezen az oldalon lettünk leoltva mi jobbosok (illetve próbáltak a libsik leoltani minket) hogy fogjuk már fel, Trianon a múlt, és csak hülyék meg múltbarévedő, árvalányhajas fasiszták foglalkoznak vele.
Nos, hadd mondjam el, nekem pontosan ugyanez a véleményem a holokausztról annyiban, hogy mivel a múlt egy eseményéről van szó, rohadtul unom, hogy minden héten van egy ilyen témájú konferencia, minden évben háromszor leadják a Schindler listája című nagyjátékfilmet és állandóan azt kell hallgatni, hogy holokauszt jaj-ó-jaj.
Semmi közöm hozzá, 1969-ben születtem, de az is felháborít, mikor az 1944-45-ben állami alkalmazásban állókra úgy utalnak mit gyilkosokra.
Anyai ági nagyapám akkoriban mozdonyvezető volt, és aki szerint ebből kifolyólag gyilkos, az elmehet a jó büdös.....

jjulie 2010.05.28. 07:18:15

@6.Lenin:

drága lenin, a vagonba rakás egy egy faluban néhány órányi foglalalatosság volt, döntöen valamilyen magyar egyenruhában lévők végezték, különböző erzések közepette

ezt megelőzte egy több évig tartó, törvényekkel megtámogatott folyamat, amit a magyar törvénygyártók végeztek több lépésben, a vagyonuktól, megélhetésüktöl, egyenlő emberi és állampogári joguktól megfosztva lépésről lépésre valódi "törvényenkivűlivé" téve őket

szintén törvényi segédlettel a munkabíró férfiak jelentős részét a munkaszolgálat segítségével fizikailag elkülönítették a családjuktól, asszonyoktól, öregektől gyerekektől

a vagonba rakás hajnali aktusa pedig a zsidó portákon maradt holmik azonnali széthordásával, és a házak, lakások elfoglalásával fejeződött be

és ha volt aki túlélte a táborozást, visszatérve a falujába automatikusan vissza tudott költözni a házába, és visszahortták számára a széthordott bútorait, tányárjait, stb.?

lenin: a több lépéses törvényi segédlettel történő disszimilációt, az összeterelést, vagonbarakást, és a hátrahagyott ingó és ingatlan vagyon birtokbavételt a marslakók végezték magyarországon, mint ahogy antiszemita pártokat antiszemita irodalmat is ők hoztak létre

lenin, példaértékű 48-as hős a dembinszki számodra?

szavazz a fideszre legközelebb is, megérdemel téged, és irj még ide minden nap hasonlókat és ird oda mindig, hogy liberálisból lett fidesz szavazó vagy, hogy a véletlenül idetévedők ne hogy azt higgyék hogy egy sima bugris vagy csak

cellimega 2010.05.28. 07:18:50

@[nev]:
a Nagy-Mo iránti nosztalgia kapcsán egyetértünk.

A legtöbb tennivaló a magyar nacionalizmus negatívumainak feltárása terén áll előttünk (a múlt feldolgozása kapcsán).

Akik a dualizmust aranykornak tekintik (gondolom az akkori középosztály leszármazottai), szívesen hallgatnak arról a fordulatról a nemzetiségi politikában, amit a 20. sz. elején végrehajtottak a magyar nackók (nemzetiségi iskolák jelentős része bezárt), mikor pár évre hatalomra kerültek 1906-1909-ben.
Ugyanez a réteg nosztalgiával gondol vissza Ferenc Józsefre, ami eléggé perverz gondolat számomra.

A nacionalizmus fordított szembe egymással testvérnépeket (magyar-szlovák, magyar-horvát); itt az ideje, hogy túllépjünk rajta.

jjulie 2010.05.28. 07:37:41

@agentT:

trianon pusztán egy sohasem volt újkori szupremácia ábránd végérvényes összedőése, amihez hasonló megtörténtétől közel száz évvek korábban alaposan megilyedtek már a kazinczyék, és rájöttek, hogy sürgősen fel kéne építeni valahogy ezt a magyar nemzetet, kezdve azzal, hogy meg kéne alkotni egy magyar nyelvet ami alkalmas mondjuk művésztek vagy a törvénykezés számára, és a kossuth azért ment március 16.-án pozsonyból bécsbe, hogy nagyobb súlyt szerezzen azon a földrajzi fogalmon belül a magyar nemességnek, amelynek lakói a császár alattvalói.....

ekkor esze ágában sem volt elhajtani a habsburg uralkodót és a fegyveres erejét a magyarországnak hitt területről, sőt..

tegnap már írtam: el kell olvasni a lelkes hadbavonuló hamvas béla frontról írt leveleit.......minden bőrébe nem férő verekedni vágyónak

neked is

hoplita 2010.05.28. 08:07:13

@cellimega:

"....Fico sztem az oroszok embere, és az a feladata, hogy 1. gyengítse a visegrádi együttműködést 2. támadja Orbánt, mert Kaczynski halála óta Orbán Putyin legnagyobb közép-európai ellenfele...."

Az meglehet, de ebben a kérdésben, és általában a kisebbségekkel való bánásmód ügyében nem számíthat Moszkvára.....sőt, kimondottan szembemegy vele.
Nekünk már a SZU széthullása óta szorosabbra kellett volna fonni az együttműködést az oroszokkal - persze, tudom, én egy jobbikos ruszkibérenc vagyok a narancsos makmakok szerint - mert bár eltérő okokból, de Moszkva is hasonló cipőben jár.
Igazából ebben a kérdésben ők az egyetlen szövetségesünk az európai színtéren.
Bűn és nem hiba ezt nem kihasználni.

Apropos....Orbán Pityerben megjárta a télen a maga canossáját a hülyesége miatt....én biztos vagyok benne, hogy másként lát már néhány dolgot, mint 3 éve.:)

lüke 2010.05.28. 08:16:46

@bronstein2:
Virág elvtárs nagyon sematikus:)
s igazi pesszimpista:)
Valóban a magyar ünnepek vereségröl szólnak,
még ápr. 4 is:)
kivéve a nov. 7, csak az nem magyar ünnep volt:)

lüke 2010.05.28. 08:19:59

jjulie:) kém:)
tartsd tiszteletbe mások széplelkét és választói szokásait

@hoplita:
Fico miért lenne más?
ö is egy utolsó:) SK pártba lépett

lüke 2010.05.28. 08:21:53

@cellimega:
hogy ne felejtsétek
en.wikipedia.org/wiki/Chauvinism
N: Chauvin is trianoni,fr hazafi

hoplita 2010.05.28. 08:25:36

@[nev]:

".....világháború európai hadszintéren zajló eseményeit az európai polgárháborúnak tekintem..."

Hopp...!!!!!:))))

Nem akarlak elkeseríteni, de ezzel a mondatoddal egy platformra kerültél az NS szervezetekkel...:DDDD

Nem azért mondom, mintha nem lenne benne igazság.

Evehid 2010.05.28. 08:26:50

@cellimega: egyetértek veled a ferencjóska-nosztalgia terén. Spec. undorítóan negédesnek és ostobaságnak tartom, hozzátéve, h. a felesége erősen más megítélés alá esik, mi több, a Sissi-nosztalgiát jóval kevésbé találom illogikusnak és védhetetlennek.

Viszont a nacionalizmus csak nálunk szitokszó. Kik is tették azzá?
Önmagában semmi baj nincs vele. A sovinizmussal összemosni pontatlanság lenne.
Láttál már sima nyári vasárnap vmi horvát városka főutcáján huszonéves fiatalokat nagy zászlót hordozva körbeautózni? Csak úgy, nem nemzeti ünnepen. Én láttam, és bizonyos értelemben irigyeltem őket. Integettek mindenkinek, nevettek és lobogtatták a zászlójukat. Aztán beültek egy sörre, és mindenki ment tovább a dolgára.
Ott azon se hisztizik senki, ha kinn van a zászló a házadon. Szeretik a hazájukat.
Szomorú, hogy nálunk ez nem alapvetés, és nehezen - nem is mindig ízléses formában - kerülnek vissza a használatba azok a tárgyak, amikkel ezt az egyszerűbb, csóróbb emberek is kifejezésre juttathatják. Ez az eszköztár a Jobbik, sőt, megkockáztatom, a Gárda sikerének egyik titka.

Ebben az élményteremtésben van szvsz lemaradva a Fidesz kegyetlenül. A fiataloknak túl jólfésült ma már, a hétköznapi embereknek nem elég "érdekes", vagy nem elég színes, nem elég médiaképes. Még akkor se, ha Rogán elmegy egy mélyen nívó alatti tévéműsorba feleségestül. Mielőtt vki beírná a %-ukat: egyetértek azokkal, akik szerint nem ők nyertek, hanem az MSZP veszített.
A 30-35 alattiak túlnyomó része számára nem jövőkép, ezért sem hiszem, hogy a posztban felvetett nemzeti egység a KÁ kapcsán az általuk elképzelt formában létrejöhetne. "Gyereknek kuss a neve"? Nem kéne...

panelburzsuj 2010.05.28. 08:36:03

@Videofon:

Az egyértelmű, hogy a magyarországi zsidók második világháború UTÁNI történetét sokkal alaposabban és tudományosabban föl kellene dolgozni. Így egyrészt világosabbá válhatna a bolsevik hatalomátvételben és uralkodásban ténylegesen betöltött szerepük, másrészt az is pontosabban kitűnne, hogy mikor jelennek meg nagyobb számban a NEM magyarországi eredetű izraeliek a magyar gazdaságban.

Tartok tőle azonban, hogy ez a "tényfeltáró" folyamat, de különösen az azt kísérő médiatálalás és politikai körítés minden lenne, csak nem higgadt megismerő tevékenység.

Eddig is nehezen emésztett kérdések hosszú sorát kellene ugyanis újra meg újra hideg fejjel szemlélni. Csak kiragadott példaként: a deportálások nem a semmiből pattantak elő a náci Németország nyomására, hanem megelőzte őket egy negyedszázados zsidókorlátozó magyarországi belpolitika, kezdve a Trianon után másfél hónappal benyújtott "numerus clausus"-törvénnyel, ami viszont elválaszthatatlan a háború elvesztésében és forradalmakban betöltött zsidó szerep megítélésétől, és így tovább visszafelé az időben, sérelmek, vádak és viszontvádak végtelen során át.

És hogy mennyire nem evidens a hideg fejjel gondolkodás, azt hadd illusztráljam éppen rajtad.

A hozzászólásod elején ezt írod:

"a magyarországi "idegen tőkés" ingatlanbefektetések döntő része német, míg az utóbbi évek befektetési botrányaiban szinte csak izraeli vagy zsidó származású befektető, befektetőcsoport volt érintett"

Egy mondatal odébb már itt tartasz:

"ha a gazemberek kezében lesz a nemzeti vagyon döntő hányada"

Nem akarom elbagatellizálni az izraeli kötődésű "ingatlanfejlesztők" ténykedésének kockázataait, de azt például azért jó lenne pontosan tudni (és mondani), hogy a magyarországi ingatlanvagyon mekkora hányada van jelenleg "zsidó kézen", és mekkora részét teszi ki aza ingatlan a nemzeti öszzvagyonnak.

Szóval fegyelmezett, tárgyszerű gondolkodással nagyon is szükséges lenne ezeket a kérdéseket pontosan tisztába tenni. Kérdés, hogy akad-e magyar társadalomban olyan számottevő csoportozat, amely nem a hangulat szításában (vagy a kockázatok elmismásolásában) érdekelt, hanem a kikezdhetetlen alaposságú "dokumentarista" munkában. (És amely csoportozatnak ehhez a munkához kellő pénze, rálátása és hatalma is lenne ... )

lüke 2010.05.28. 08:42:36

@panelburzsuj:
forduljatok dr Scmidt Máriához tudtommal ö foglakozott ezzel a kérdéssel:)

Evehid 2010.05.28. 08:43:02

@lüke: Tudod,Pocahontast se az indiánok tartják nemzeti hősnek... :) Kizárólag magyarországi nézőpontból gondoltam, és nem nagyon érdekel, mit gondolnak róla az osztrákok - bár a linket köszi, mert érdekes és részletes.

A horvátok gyors vitalizálódása a döbbenetes különbség. Mi csócsálunk egy csomó dolgot, mire vmi normalizálódik, ők gyorsabbnak, tevékenyebbenk és főleg sokkal kevésbé frusztráltnak tűnnek, pedig a háború még itt van alig mögöttük.

lüke 2010.05.28. 08:45:34

@evehid:
azt hiszem teljesen más a nézöpontunk
nincs magyar szempont, horvát, balkáni , angol stb

hoplita 2010.05.28. 08:53:48

@Evehid:

"....Ebben az élményteremtésben van szvsz lemaradva a Fidesz kegyetlenül. A fiataloknak túl jólfésült ma már, a hétköznapi embereknek nem elég "érdekes", vagy nem elég színes, nem elég médiaképes. Még akkor se, ha Rogán elmegy egy mélyen nívó alatti tévéműsorba feleségestül...."

Ezt már én fejtegettem régebben, élőszóban a környezetemben és itt, a virtuális térben is, de nem érzékeltem, hogy túl sokat felfogtak volna belőle azok, akinek magyarázgattam.

A nemzeti csoportok, társaságok és szervezetek létrehoznak a semmiből olyan rendezvényeket, mint a Magyar Sziget és rögtön adódik is az összehasonlítási lehetőség a kommersz, populáris nagy szigettel....
Az előbbi egy spirituális élmény annak, aki részt vesz benne, az utóbbi pedig egy pénzen kívül nem szól semmiről...nem is véletlen, hogy a 2magyarszigetesek" egyfajta arisztokratikus felsőbbrendűséggel mélyen lenézik az utóbbit, és valljuk be, nem ok nélkül
2 éve minden médiafelhajtás nélkül tízezrek vettek részt a Kurultájon...az idén szerintem százezrek, szintén a semmiből szinte és óriási közös, összetartozási élménnyel megajándékozva az ottlevőket.
Ezzel szemben mit kínál a fidesz...?
Gyakorlatilag semmit.
Illetve március 15.-én unalmas nagygyűlést és a színpadra taszigálja a konformizmus elő nyálgépét, a megasztáros Palcsó tomit..:)))
Ordító az ellentmondás.
A gondolkodó, öngondoskodó, aktív fiatalabb korosztályokért indított versenyt már igazából el is vesztette.
A nemzeti "szubkultúrák" vonzóbbak és legfőképpen a spiritualitás miatt, amit mammon szolgái úgy lenéznek.
És persze nem is értenek belőle semmit.

Evehid 2010.05.28. 08:55:18

@lüke: ez egy érdekes kérdés. Szerintem egy ember (politikus, uralkodó v. -feleség, művész etc) erkölcsi, vagy adott esetben művészi megítélése nagyjából - de csak nagyjából - nézőpontfüggetlen. Nem angol, nem magyar, általános. Ezzel szemben a történelmi, ill. a politikai megítélése ugyanezen személyeknek az EU-ban is keményen nemzetállam-szempont által vezérelt. És persze durván manipulált. Tipikus példája Ferenc József. Nekünk egy tömeggyilkos, az osztrákoknak meg sikeres birodalmi főmufti.

latin szerelő · https://www.facebook.com/pages/Malacz-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.28. 09:54:30

@[nev]:
"az európai unió a kisebbségi jogokat általában erősítse meg, és ezt ne magyar kérdésként kezelje."

Muhaha, az európai vízfejek szarnak mindenre. Ideje ébredni: Európa Unió egy gittegylet.

malacnews.freeblog.hu/archives/2010/05/27/Europai_egyesult_allatok/

radala 2010.05.28. 09:55:15

@agentT: Szerintem, ha Orbánék elcseszik a dolgokat, akkor az LMP lesz nagy párt. De mindegy is ez most.
A hitvány jobbos média az részben urbán legend, nem gondolom, hogy bárki és képes alulmúlni a Népszavát, Narancsot, 168 órát. Nem hiszem, hogy az MN rosszabb a NSz-nél. de nekem mondjuk sokáig az index is balos média volt és az pl kétségtelenül profibban játsza el a kiegyensúlyozottságot, mint bárki a jobb oldalon.
Egyébként lehet, hogy úgy van, hogy szimplán én vagyok a hülye és az index bizonyos szempontból tényleg "független".
No mindegy ez, biztos, hogy volna hova fejlődnie a jobbos médiának is.

@hoplita: Értem a célzást, hogy hülye vagyok. Nem tudom, hogy a Lajta teszi-e, mert én azt képzelem, hogy pl agy magyar tanár nem merné elmondani nyíltan, hogy nem megy a nyóckerbe tanítani, mert sok a cigány. osztráktól pont múlt héten hallottam ezt. Lehet, hogy az a baj, hogy szinte egész életemet úgy éltem le, hogy nem találkoztam soha az "átlagemberrel". Valószínűleg vannak az enyémnél jobb szakmák a "plebs" megismerésére. szerintem ez lehet a baj nem a Lajta.
@[nev]: Ez egy gyönyörű kép. Talán még egy Nagymagyarországnál is szebb:-) Tök egyetértek veled, de nem egy ideális világban élünk. Vedd figyelembe, hogy épp semmit nem csináltunk, amikor a szlovákok nyelvtörvényzeni kezdtek.
Szóval szerintem sokkal jobb lenne egy EU-s állampolgárság, ahol, ha akarod megmondhatod a nemzetiségedet. A te világod jobban tetszik nekem, mint a létező, de ettől még most is kell döntéseket hozni.
Lehet, hogy ez az egész fölösleges, sőt pont rossz irányba megy. De egy döntésnek nem csak az a célja, hogy elérd a tökéletes állapotot. Mondhatnád, hogy te Hawaiin szeretnél nyaralni mert ott a legjobb és ezért lemenni a Balatonra rossz megoldás, de közben azért csak nem olyan rossz, pláne, ha másra mondjuk nem is futja...
Egy szó, mint száz szerintem ez a döntés függetlenül attól, hogy mit ér el jó, mert sokan szeretnék ezt. hatása meg úgyis minimális lesz. Gasparovicsnak szerintem tök igaza van abban, hogy tök fölösleges egy plusz állampolgárság.
@Ordnassac: Azt tudom apukámtól, aki találkozott már osztrákkal, hogy az osztrák vadászok állati köcsögök, azt is tudom, hogy a Soproniak utálják a köcsög nagyképű arrogáns osztrákokat. De azért itt figyelembe veendő, hogy nyilván sehol a világon nem a társadalom kréme jár át olcsóért vásárolni, szóval ez kb. mindegy.
Mint kicsit feljebb írtam én kb az egész életemet burokban élem le, részben, mert nagyon szerencsés módon nehezen sértődöm, meg részben mert szinte soha nem is bánt senki. Szóval a munkahelyemen még nem találkoztam köcsög osztrákkal az elsö főbérlőnkkel még most is összejárunk, ez igaz az elsö szomszédunkra is, az iskolában (ami egy magániskola, szóval oda sem a legköcsögebbek járnak) a gyerekeim borzasztó jól beintegrálódtak. Engem magyar rendszámú kocsival sem ért soha atrocitás, a feleségem sokszor érzett ilyet, de szerintem ez azért van, mert ö ilyen.
Ja amikor biciklivel jártam, akkor sokszor szidtak az autósok (többnyire jogosan), de messze nem beszélek annyira németül, hogy megértsem, hogy pontosan mit is kiabálnak ki egy kocsiból dudálva zúgó motorral, szóval nekem csupa pozitív élményem van osztrákokkal kapcsolatban, de magyarból is csak normálisokkal találkoztam eddig, szóval lehet, hogy simán csak mázlim van és elkerülnek a hülyék.:-)

ssi 2010.05.28. 10:12:34

@radala:
"nagyon szerencsés módon nehezen sértődöm, meg"
- ez a titkod, s valóban nagy szerencse, hogy ilyenek a génjeid

"részben mert szinte soha nem is bánt senki. " - ilyen nincs, csak Te vagy más

"a feleségem sokszor érzett ilyet, de szerintem ez azért van, mert ö ilyen."
- bölcs is vagy

ez a tulajdonság (ön)fejleszthető is, de megtanítani másoknak piszok nehéz
- nejedre kevésbé tudsz hatni, de a gyerekeid jó alapokat kapnak (örökség, minta)

ssi 2010.05.28. 10:20:48

O.V.-ről visszatérően
Woland professzor (feketemágus) /Bulgakov: Mester és Margarita/
jut eszembe,
a nagy hipnotizőr (aki a közönséget olyan cselekedetekre bírta, amit ő akart)

radala 2010.05.28. 10:23:21

@manyike: Sajnos/hálisten ez genetikus, látszólag jó tulajdonság csak, mert az az ára, hogy kevésbé vagy motivált.

Az is lehet, hogy ez az oka, hogy nem tudom megtanulni, hogy hova kéne a vesszőket kirakni:-)

Videofon 2010.05.28. 10:30:27

Meg azt sem tudod megtanulni, hogy egy mondatban csak egy "hogy"-ot írunk. :-)

radala 2010.05.28. 10:40:53

@Videofon: Ja, tényleg egy botrány ahogy írok. Valóban ciki.

De igazából ezt akartam csak belinkelni:
mandiner.blog.hu/2010/05/28/akiket_nem_erdekelnek_a_tenyek#more2036190

Nem annyira azért, mert GyF-et alázza, sajnos én semmivel sem vagyok műveltebb nála. De azért nev-nek ajánlanám a figyelmébe, hogy az ok, amit ír, de nem furcsa-e, hogy micsoda tudatlan pöcsök ellenzik csak a KÁ-t.
Szóval lehet ez az egész rossz, de ha rossz, akkor miért van az, hogy csak a tárgyi tudással el nem homályosított éles-látók azok, akik ellene szólnak. Miért van, az, hogy minden tök jó és szellemes ellenérvről kiderül ripsz-ropsz, hogy aki mondja szimplán csak jó svádájú, éléseszű stb., de valójában tudatlan.

tepes 2010.05.28. 10:45:11

@manyike: Maximálisan egyetértek ezen tulajdonság önfejleszthetőségével, igazából ez tetszett meg ebben a blogban is, hogy valamilyen szinten nagyon különböző attitűddel rendelkező emberek megpróbálnak kultúráltan kommunikálni.

Úgy látom, hogy nagyon nincs kialakult, modern nemzetfelfogás, de borzasztóan hiányzik. Nyilván sosem lesz igazán nagy összeborulós egyetértés, nem is gondolom, hogy ez baj lenne, de nálunk végtelenül polarizált szemléletek ütköznek és ennek lebontására kell törekedni. Ezt nem a Fidesz nemzeti egység kezdeményezése fogja előre lendíteni, de magának a parlamenti összetétel változásának lehet ilyen, pozitív következménye is.

ssi 2010.05.28. 10:46:54

@radala:
ne légy telhetetlen, tökéletes nincs - de célozd meg, ha fontos
amid van, hidd el, kincs,
mert képes vagy megérteni, tolerálni (önmagadat is)

6.Lenin 2010.05.28. 10:58:49

@jjulie:

Drága jjulie!

Mielőtt bugrisozol.szerintem tisztázni kellene magadban néhány dolgot.
Nagy a zűrzavar a fejecskédben.
Mondjuk az is segítene első lépésként,ha lassabban és figyelmesebben olvasnád,amiknek aztán nekiesel,mint tót az anyja p.......jának,hogy számodra érthetően fogalmazzak.

Nem akarom részletesen elmagyarázni neked,amit este,szerintem elég részletesen leírtam,ezek számodra túlságosan bonyolult kérdések.

Tovább tudnál lépni,ha tisztáznád,mondjuk azt,mit jelent a szavazati jog,szólás-,meg emberi jogok nevezetű faszságok.

Arra szavazok,ill. Te arra nem szavazol akire akarok/nem akarsz.Jogomban/jogodban áll.Szerencsére.

Nekem nincs szándékomban senkinek előírni,kire,kikre szavazzon /szavazhat.Neked sincs jogod másokat ezek alapján meg-/elítélni.
Eddig érthető?

Mert,ha netán arra vetemednél,hogy jogot formázz mások jogainak korlátozására,akkor szerintem semmi nem különböztet meg azoktól a barmoktól,akik azt hitték jogukban áll más embereket vagonokba tuszkolni,Recsken bezárni,körmöt letépni.netán a gulágra,málenkij robotra küldeni.

Ezeknek 1 a gyökerük.Idióta barmok.
Ezt próbáld elsőnek tisztázni magadban.

Írj,ha ezen túljutottál.

Utána jöhetne annak tisztázása,mit jelent(het) nép,nemzet,1-es emberek,pártok,kormányok,ideológiák meg hasonló marhaságok.

Amúgy engem nyugodtan bugrisozhatsz,nem az zavar.

ssi 2010.05.28. 11:02:11

@tepes: a "válasz erre"-re kattints

jó téma, amit írsz, de a modern nemzetfelfogás a múltba néz?

arányok, igények: mi lenne, ha általában a hétvégeken a tömegek (családostul, magányosan, csapatostul, párosan) különböző programokra mennének, hogy feltöltődjenek, meg hogy együtt legyenek
s néha lennének politikai nagygyűlések is

T.G. fórum:
- aktuális témák - tájékozódás
- hozzászólás lehetősége: fontosnak, valakinek érezheti magát bárki
+ tudatos, vagy óhatatlan fejlődés, tanulás (gondolkodásban, önkifejezésben, másikra figyelésben, stílusok kezelésében stb.)

[nev] (törölt) 2010.05.28. 11:02:12

@latin szerelő:
az unió úgy működik, mint a legtöbb egy bürokratikus szervezet. először ad egy azonosítót az embernek, aztán meg mindenféle ügyeket kreál magának. ezek jó esetben az állampolgárt szolgálják, rosszabb esetben meg hátráltatják. de a lényeg, hogy legyen egy azonosítód, mert különben nem vagy ember. ez a hitatali logika.

az unió azért nem tesz semmit, mert csallóközi magyaroknak semmiféle uniós kártyájuk nincsen, és azok többsége még mindig a magyar államtól várja a megoldást, és brüsszelben azt mondják. ha a magyar köztársaság adja ki az azonosító kártyát, akkor oldja meg ő a problémákat. persze abban igazad van, hogy ez egy cinikus álláspont. de nyilván kellene egy óriás irodaház, ami a kisebbségi ügyekkel foglalkozik, és akkor egy ügyet kiszignálnák egy litván csajnak, és egy flamad vagy egy katalán fazonnak, és ő foglalkozik vele. vagy a helyhatóság. ahol nincs a magyaroknak akkora elutasítottsága, mert a felvidéki városokban elég erősen jelen van multikulturalizmus, már vagy ezer éve ez ott a hagyomány. és ezen a nacionalista parasztok se tudtak változtani, legfeljebb az állami hivatalokat tudják elfoglalni. de megoldást így sem tudnak mondani, szóval én azt látom, hogy orbánnak hiába van három harmada, a hatalmával egyelőre képtelen élni. de majd persze ez megváltozhat. csak szerintem egy 47 éves ember nem sokat változik. szóval szerintem orbán politikai karrierjének a csúcspontja valójában az életpályája kezdetén volt.

www.youtube.com/watch?v=4YybjROUMu0

és ehhez képest ez a nemzeti együttműködés rendszere egy nulla. szerintem legalábbis.

panelburzsuj 2010.05.28. 11:02:43

@radala:

Én azon szoktam elmélázni, hogy a magyarországi nemzeti/nemzetiségi/etnikai kisebbségeket vajon beleszámolják-e a 15 millióba a 15 milliót mondók.

hoplita 2010.05.28. 11:05:01

@radala:
Dehogy vagy hülye....nem mondtam én ilyet, nem is akartam.:)
De nyilván az eltérő szocializáció és környezet, a lakóhely és munka más szemüveget ad az emberre, ez természetes.

Amit a sógorokról írsz, azt már tapasztaltam én is.
Sopronban és a nyugati határszélen "százschillingeseknek" hívták anno ezeket a vékonypénzű, de ideát arcoskodó köcsögöket.:))
Egészen találó elnevezés volt...ezek voltak azok, akik már délelőtt megszállták a cukrászdákat és kétpofára zabálták a somlói galuskát.:)

Jácint 76 2010.05.28. 11:15:05

Sajnos a kettős állampolgárság kérdése hazánkban - és a térségben - érzelmi kérdés. A feleségem Kárpátaljai, több mint egy év kellett az állampolgárság megszerzéséhez. Itt élünk, így sok szempont mérlegelésével döntöttünk: szükséges a magyar állampolgárság, mert egyszerűbbé teszi a mindennapjainkat.

Az Uniós tagországokban élők számára tulajdonképpen nincs értelme ezt ragozni fölösleges. A vajdasági magyarok számára pedig megszűnt a vízumkényszer.
Az pedig, hogy a kárpátaljai magyarság számára hamis illúziót keltünk ez szinte biztos. Megélhetés és boldogulás egy papír által... Hogy adott esetben ez újabb társadalmi feszültségek forrásává válhat - ismerve a hazai munkaerőpaci helyzetet -, ez most senkit sem érdekel.

Az MSZP széteső koncepciótlan álpolitizálása jól mutatja képtelenek racionális érveket felsorakoztatni ügyek mellet, vagy ellen. Ez sem volt kivétel, s ha visszagondolunk az elmúlt hat év politizálására ugyanezt tapasztaljuk. Most mikrofrakcióként a minimális mozgástér, maximalizálja a problémákat. A szocialisták számára a kettős állampolgárság ügye a nemzeti kétségbeesés, mintsem nemzeti egység szimbólumává vált.

panelburzsuj 2010.05.28. 11:21:36

@hoplita:

Kőszegi ismerős morfondírozott, hogy vajon jó vagy rossz-e a kőszegieknek, hogy osztrák munkanélküliek, kisnyugdíjasok és más anyagilag tartósan vagy ideiglenesen megszorult osztrák állampolgárok százával bérelnek kőszegi lakásokat, akár pár hónapra is, így Kőszegen gyakorlatilag nincs tartósan haszontalanul "elfekvő" ingatlan - ugyanakkor a viszonylag magas bérleti díjak a kőszegi fiatalságot erősen megviselik, hiszen sokkal többe kerül önálló háztartást alapítani, mint mondjuk Túrkevén vagy Nagyatádon.

Arra jutott nagy fejvakarás közepette, hogy - nem tudja eldönteni, hogy ez most jó vagy rossz-e, mert az attól függ ... és kezdte előlről az érvek sorolgatását.

6.Lenin 2010.05.28. 11:33:20

@panelburzsuj:

Látod,a baj mindig ott kezdődik,amikor rosszul feltett kérdésekre keresünk jó válaszokat.

Mond meg az ismerősödnek,talán hamarább megtalálja a jó választ,ha azon kezd morfondírozni,miért van így?

Miért alakult így,1 osztrák kisnyugdíjas,munkanélküli lakást tud venni/bérelni Mo-on.A magyar fiatal meg képtelen erre a saját hazájában.
Szerintem ez sokkal lényegesebb kérdés.

[nev] (törölt) 2010.05.28. 11:34:02

@radala:
csak ez az egész mandineres szöveg akkor volna érvényes, ha most egy szoci kormány lenne alakulóban. és ők akarnák megadni a kettős állampolgárságot 15 millió magyar nevében. de itt náci kormány készül erre. vagy, oké egy nacionalista kabinet. és szerintem az európai rendezés megoldást jelentene a problémáinkra. de nem kell azt elogadni. csak valahogy én elvárom, ha a kormány ezt elutasítja, akkor ad 1) ne várjon segítséget az uniótól, ad 2) álljon elő egy ennél jobb javaslattal. ad 3) előtte egyeztessen legalább a "határon kívüli" közösségekkel, szóval egyszerűen azt kellett volna csinálni, hogy a térségben az új kormányok felállása után újra össze kellett volna hívni az magyar állandó értekezletet. és az unió soros elnöksége alatt ezeket az ügyeket az unió plénuma elé vinni.

és önkormányzati szinten együttműködni. szóval én nem látom be, hogy miért cserélhetne eszmét a kisalföld és a csallóköz, vagy miért ne lehetne megerősíteni ezt az euro régiót.

www.husk-cbc.eu/hu/a_regiorol

ebből budapestet ki kellene venni, és a kárpátalját meg bevonni. a mandiner cikkel meg nem tudok mit kezdeni, a kormánypárti ellenzékiséget hülyeségnek tartom. és igazából nem tudok mit kezdeni azzal a típusú konzervativizmussal, amit képviselnek. nem vagyok konzi, de azt tudom, hogy annak az eszevilágnak a lényege, hogy régió és a religó ügyeit a közintézményeken keresztül összekapcsoljuk. magasan kvalifikált humán értelmiség kell. tehát a régió és a religió ügyei. és nem a state és a church ügyei. a korszerű konzervativizmushoz nem állam egyház összefonódás kell, és politikai katolizimus, hanem protestáns alapon. a katolicizmust az unionizmussal kell összekapcsolni, vatikán államot fel kellene venni az unióba úgy, hogy a pápaság lábjegyzetelje meg a korábban kiadott enciklikákat, hogy a pápa európai és nemzetközi tekintélye megmaradjon. szóval nagyjából ez a két nagy konzi projekt az elkövetkező évtizedre, vagy évszázadra. fogalmam nincs, hogy meddig lesz európában demokrácia, és unió.

radala 2010.05.28. 11:37:40

@panelburzsuj: Nyilván beleszámítják, nagyon csúnya lenne, ha nem így tennének. Szerintem a cigányok magyarnak vallják magukat, szerintem is azok, a világ Magyarországon kívüli része is a magyar kultúra legszervesebb részének tartja a cigányzenét mondjuk.
A Baja-Pécs buszon lehet találkozni sok sváb nénivel, akik svábul is beszélnek egymással, róluk sem jutott még eszembe, hogy nem magyarok. Valójában tök mindegy hányan vagyunk a 15 az egy szép szám, én is sokallom amúgy, de valamilyen okból a 15 millát mondók szokták tudni, hogy Nagyszalontán 150 magyar van a számot fikázók, meg általában semmiről nem szoktak tudni semmit.
Nyilván bővíthetném az ismereteimet a világról, de az nagyon munkás, így kénytelen vagyok hiteles meg kevésbé hiteles emberekre osztani a világot és próbálni elhinni, hogy a hiteleseknek véltek éppen nem hazudnak.
Szóval én azt gondolom, hogy messze van a 15 milliótól a magyar, de nem is nagyon gondolhatok mást, mert Antall volt az elsö, akitől ezt egyáltalán hallottam. Emlékszem, hogy a nagymamámat sikerült gyerekkoromban fölidegesítenem azzal, hogy nem hittem el, hogy Trianon létezett, mert ezt szerintem egy 8-10 éves gyerek még az iskolában sem nagyon hiheti el, nemhogy úgy, hogy ott mást mondanak, mint otthon.
Nyilván idegesítenek a trianonozók, de még náluk is sokkal jobban idegesítenek azok, akik szerint ez egy fölösleges kérdés. Ez egy olyan kérdés, ami nagy kár, hogy van, jobb lenne, ha le lehetne szarni, de valahogy mintha mégsem lehetne leszarni.
Ha jól emlékszem amúgy, akkor Antall 15 millájánál nem a számot kritizálták, hanem úgy globálisan a 10-nél nagyobbságot.
Olyan ez a 15 milla, mint a 6 milla zsidó. Egyrészt tök, mindegy, hogy 11-13 illetve 2-4, másrészt valamiért soha senkit nem, hallottam még ezekről értelmesen (higgadtan) vitázni.
Érdekes kérdés az is, hogy kell-e nekünk mindent tudni? Nyilván nem helyes, hogy az a nagyobb magyar, aki nagyobb számot tud mondani a 15 millánál és az a rendes demokrata, aki nagyobbat a 6-nál. De számít ez bármit?
Jut eszembe hoplita, nyilvánvalóan rossz a holobiznisz/holokamu, de nem ugyanilyen gusztustalan-e a trianon biznisz. Értem én, hogy messze nincs egy nagyságrendben a kettő, de azért vannak hasonlóságok.

lorantka_a_gall 2010.05.28. 11:38:35

@Akela83: nekünk vajdaságiként 7 évbe tellett az állampolgárság megszerzése. Szerinted szeretnénk, hogy a rokonaink, barátaink is megkaphassák? Könnyebben mint mi? Szerinted ők szeretnék?

Igen.

panelburzsuj 2010.05.28. 11:44:22

@6.Lenin:

Az első tisztázandó: a családtörténetileg még belátható múltban (mondjuk-három-négy nemzedékre visszamenőleg) volt-e valaha is fordított a helyzet? Azaz mikor volt az osztrák jövedelmi- és árszínvonal tartósan (legalább pár évig....) alacsonyabb a magyarnál?

És akkor jöna következő kérdés: miért nem tud a két itt emlegetett társadalom/nemzet közel azonos szintű jövedelmeket és árakat produkálni?

hoplita 2010.05.28. 11:45:28

@panelburzsuj:
Na igen, amit a város nyer a réven, elmegy a vámon.
A pénz csorog, de ott vannak a dolog hátulütői, ami esetleg hosszabb távon többe is kerülhetnek...például azzal, hogy a fiatalok elhúznak.
Nem egyszerű eset, az tény.

Nálunk ilyen probléma nincs, innen a munkahelyek hiány miatt menekülnek a fiatalok...de a következmény, az elöregedés és lassú népességvesztés itt is az egyik legakutabb probléma.
Ide, hozzánk, Kevibe a német nyugdíjasok jönnek, áprilistól szeptemberig a gyógyvíz miatt.
Ezek amolyan "nomádok" nagyrészt, bár az utóbbi időben egyre több vásárol ingatlant is....igaz, a jelenleg pangó és nyomott ingatlanpiac ezt igen könnyűvé és olcsóvá teszi.
Tíz milláért négy szobás, kertes házat kapsz...

hoplita 2010.05.28. 11:51:06

@radala:
Trianon-biznisz...?
Ha a Nagy-Magyarország matricák, pólók és felvarrók forgalmazására gondolsz, akkor kénytelen vagyok elnézően mosolyogni a párhuzam vonása hallatán.:))

panelburzsuj 2010.05.28. 11:52:01

@radala:

Pontos számok nyilván nincsenek (nem is lehetnek, tekintettel a kettős és többes identitásokra...), de a hajdani Nagy-Magyarország határai közt ma úgy 3-4 millió cigány élhet.

Mindjárt egy jó kérdés, hogy melyik "államalkotó" nemzet vágyik őket nemcsak statisztika-vetélkedőileg, hanem valóságosan is a nemzetébe beilleszteni. (Hogy "asszimilálni" vagy "integrálni", az egy pluszcsavar.)

6.Lenin 2010.05.28. 11:58:20

@panelburzsuj:

"És akkor jöna következő kérdés: miért nem tud a két itt emlegetett társadalom/nemzet közel azonos szintű jövedelmeket és árakat produkálni? "

Ezt kérdem én is.Ezt kellene tisztázni,hogy megkapjuk a jó választ.Csak ki kell jelölni a szempontokat.

1 három kezük van?Két fejük?
2 náluk 1 nap 48 óra?
3 mást esznek?
4 tudják,mit akarnak?A vezetőik is?
5 hisznek magukban,mint nemzet?
6 nem mással foglalkoznak,azt csinálják,ami nekik jó?
7 nem az volt az első,más seggét fényesre nyalni?
8 azt várni,valaki megmondja,nekünk mi a jó?
9 mi a tosz a tosz?

radala 2010.05.28. 12:06:10

@hoplita: Igazad van. Nyilván a nagyságrendi különbségek nem teszik lehetövé az összehasonlítást. Arról beszélek, hogy van igény arra, hogy trianont úgy állítsuk be, mint a Föld egyetlen, de legalábbis legnagyobb igazságtalansága, holott ez ugyanúgy nem igaz, mint a holokauszt abszolut egyedisége.
inkább azt mondanám, hogy volna igény a trianon bizniszre.
De persze jogos az elnéző mosoly.
@6.Lenin:Szerintem az 1-3-ig vannak a helyes válaszok, meg ott, hogy mázlijuk volt. Vagy még inkább nekünk van folyton pechünk.

Ordnassac 2010.05.28. 12:06:35

@6.Lenin: 9 mi a tosz a tosz?

Táncpedagógusok Országos Szövetsége.

:-P

panelburzsuj 2010.05.28. 12:09:18

@hoplita:

Na, a munkahelyhiányra itt a kimerítő válasz:

"legfontosabbnak a foglalkoztatás bővítését tartja a leendő kormány, ehhez pedig adó- és bürokráciacsökkentésre, a képzési rendszer megváltoztatására, az uniós források átcsoportosítására, olcsó hitelekre, alacsony jegybanki alapkamatra és piacteremtésre van szükség.

Utóbbi elsősorban belföldön lehetséges, amelyet az energiahatékony felújítások programja is szolgál (4 év alatt 800 ezer-1 millió épületet újítanának fel), továbbá integrált gazdaságfejlesztési programok indítását tervezik a leszakadó térségekben. A képzetlen munkavállalók tömegének felszívására a mezőgazdaság mellett az építőipar, a turizmus és a családon belüli munkavégzés képes."

(Első olvastra: azt neked aligha kell bizonygatnom, hogy egymillió épület és egymillió lakás nem egészen ugyanaz. És ugyanakor a híradások ban gyönyörűen kutyulódik a kettő.)

Az igazán érdekes a belföldi piacteremtés, meg a "mezőgazdaság mellett az építőipar, a turizmus és a családon belüli munkavégzés" viszonya. Lassanként kezd azért előttem földerengeni, hogy a Fidesz-eszek hogyan is spekulálnak:

Ha piac, hát legyen piac. Nem utasításokal vezérelt állami nagyvállalatokban foglalkoztatjuk tehát a a magatehetetlen pórnépet, hanem állami megrendeléseket adunk, amiket aztán az általunk favorizált kis- és közepes vállalkozások sorra elnyerhetnek. Aki pedig vállakozó létére olyan balgán viselkedett, hogy nálunk komcsilisára került, az magára vessen, ha kiszorul az államilag generált piacról. (Náczik szintén gondolkodjanak el, még időben szóltunk ...)

6.Lenin 2010.05.28. 12:12:21

@Ordnassac:

Bingóóóóóóóóóó!

panelburzsuj 2010.05.28. 12:13:16

@panelburzsuj:

(Az a "családon belüli munkavégzés" külön izgalmas: meg lehet majd élni a saját gyerekeink és öregeink ellátásából - vagy a "nemzeti középosztálynál" betöltendő házicselédi állások legalizálásáról és állami támogatásáról szól ez a kitétel?)

Ordnassac 2010.05.28. 12:15:23

@6.Lenin: bocsi, ezt a magas labdát nem bírtam nem lecsapni.

[nev] (törölt) 2010.05.28. 12:25:02

@panelburzsuj:
igen, szerintem is nagyjából erről szól a fidesz gazdaságpolitikájai. csak kérdés, hogy ez a rendszer milyen mértékben igazságos, és főleg mennyire pazarló. ez nagyjából a korporatív gazdaságpolitika. amit errefelé mussolini talált ki. állami hivatásrendek mondják meg, hogy kik, és milyen mértékben lesznek a költségvetés befizetői, és mely telephelyek a kifizetőhelyek.

de ez nem új, eddig is ez volt. nyitni akarsz egy cukrászdát, akkor két lehetőséged van. A) az állam vesz neked egy fagylaltgépet, és tulajdonképpen mindent megvesz az állam, B) a fagylaltgép árát, és tulajdonképpen mindennek az árát duplán kell kifizetned. az következik A)-ból. és így folyik a verseny. a 100 méter van akinek 20, és van akinek 200. ezt mondja fidesz, és ezt mondja orbán is. jelezm a szocik is ezt csinálták. és erre mondom, hogy a nemzeti szocializmus egy sajátos változata ez, feuálius állampártok marakondnak a költségvetés felett. az állami közbeszerzésekben tisztesség minimális jelét nem tapasztaltam. nem a tiszteletet hiányolom, hanem a tisztességet. szóval a fidesz gazdpolja is az, hogy nokiás dobozokat osztogatására épül majd. az állami kisberuházoknak megtérülése ugyanolyan kérdőjeles, mint a nagyoké.

[nev] (törölt) 2010.05.28. 12:25:02

@panelburzsuj:
igen, szerintem is nagyjából erről szól a fidesz gazdaságpolitikájai. csak kérdés, hogy ez a rendszer milyen mértékben igazságos, és főleg mennyire pazarló. ez nagyjából a korporatív gazdaságpolitika. amit errefelé mussolini talált ki. állami hivatásrendek mondják meg, hogy kik, és milyen mértékben lesznek a költségvetés befizetői, és mely telephelyek a kifizetőhelyek.

de ez nem új, eddig is ez volt. nyitni akarsz egy cukrászdát, akkor két lehetőséged van. A) az állam vesz neked egy fagylaltgépet, és tulajdonképpen mindent megvesz az állam, B) a fagylaltgép árát, és tulajdonképpen mindennek az árát duplán kell kifizetned. az következik A)-ból. és így folyik a verseny. a 100 méter van akinek 20, és van akinek 200. ezt mondja fidesz, és ezt mondja orbán is. jelezm a szocik is ezt csinálták. és erre mondom, hogy a nemzeti szocializmus egy sajátos változata ez, feuálius állampártok marakondnak a költségvetés felett. az állami közbeszerzésekben tisztesség minimális jelét nem tapasztaltam. nem a tiszteletet hiányolom, hanem a tisztességet. szóval a fidesz gazdpolja is az, hogy nokiás dobozokat osztogatására épül majd. az állami kisberuházoknak megtérülése ugyanolyan kérdőjeles, mint a nagyoké.

Ordnassac 2010.05.28. 12:25:43

A Népszabi csúnyán lemaradt az ülésrend alakulásáról:

nol.hu/belfold/kutakodjon_az_ulesteremben__hol_ulnek_a_fiatal_nok_a_hazban_

Itt még Horváth Jani bátyám ül az OGY elnökének fenntartott székben és Molnár Oszkár sem Kukorelly Endre mögött, hanem a Jobbik mögött ül.

A frissebb (ami majd szombaton átalakul):

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_egyeb.patko_xml

panelburzsuj 2010.05.28. 12:34:24

@[nev]:

(Közben véggiggondtam egy kézenfekvő pédázatot is:

A BKV veszteségeinek egyik okoa a sok bliccelő.

Ha a Hagyó-klán rendel a cimbiktől marketinget, akkor az felesleges kiadás egy veszteséges köztulajdonú vállalatnál, tehát hűtlen kezelés, tehát vasszigorral üldözendő.

Ha a V-család forgat buszjegylikasztásra buzdító videókat, akkor az a nemzeti együttműködés serkentése, tehát államilag patronálandó plusz erkölcsileg magasrendű cselekedet.

Jól érzékelem a falrengető koncepcionális különbséget?)

6.Lenin 2010.05.28. 12:34:49

@[nev]:

3x kell!
3 a magyar igazság!
Én is bocs.

[nev] (törölt) 2010.05.28. 13:02:20

@panelburzsuj:
nagyjából szerintem is ez a "koncepcionális" különbség. a fidesz egy nagyobb, de kevésbé mohó klientúrára épít a nemzeti együttműködés rendszerében, és úgy gondolják, hogy ezzel sikeresebbek lehetnek a politikában, mint a szocik az új magyarország fejlesztési tervvel. ha ez az egész projekt összekapcsolódik világgazgasági konjunktúrával, vagy működő tőke beáramlással, akkor lehet mondani, hogy lám-lám a fidesz ért hozzá, lenin fog tapsolni, hogy ugye megmondta, de ha ezek nem jönnek, akkor gyakorlatilag nokiás dobozokért sorbanállásról fog szólni a piac egyik fele. és nokiás dobozokban kell elszedni a pénzt majd a másiktól. és ez nem fog menni. szerintem legalábbis.

hoplita 2010.05.28. 13:05:45

@panelburzsuj:
Jönnek a mi kutyánk kölykei, mint preferált kivitelezők, leosztott fejlesztések lebonyolítói, munkahelyek és megélhetés urai...?
Ugyan, ebben semmi újdonság nincs.
Nem vert meg az Isten gyenge memóriával, emlékszem a Széchenyi-terv magyar kedvezményezettjeire.
Lakóhelyemen csak fideszesek, meg a nekik aláfekvő renegát cocik jutottak hozzá túlnyomórészt.
Mitől változnának meg a fijúk...?
Rossznyelvek szerint már listázzák azokat a vállalkozókat, cégeket, amelyek nem átallottak segíteni a Jobbik kampányában....
Miért nem kételkedek...?
A nemzetiszín pántlika alatt ott morog az egykutya.:(

tepes 2010.05.28. 13:08:12

@manyike:
"jó téma, amit írsz, de a modern nemzetfelfogás a múltba néz?"
Nem kerülheti el a szembenézést vele, de a helyén kell kezelni a történelmet, vagy akár csak a tegnapot, sokkal kisebb fontosságot adni neki. Pl a bal-jobb erőtérben gondolkodás teljesen idejét múlt, lassan el kéne felejteni, nem?

"arányok, igények: mi lenne, ha általában a hétvégeken a tömegek (családostul, magányosan, csapatostul, párosan) különböző programokra mennének, hogy feltöltődjenek, meg hogy együtt legyenek
s néha lennének politikai nagygyűlések is"
Sose értettem(jó persze, értettem én), hogy miért csak választások előtt kell nagygyűlést tartani és a politikát a gonosz misztériumában tartani.

"T.G. fórum:"
Én azt gondolom, hogy a jövőben ilyen és más -mondjuk úgy választói megszólalási lehetőségek - sokkal nagyobb szerepet kapnak majd az aktuálpolitikában. Hamarosan formálni fogják azt és hosszú távon meggyőződésem, hogy fel is fogják váltani a hagyományos, képviseleti demokráciát. Persze ehhez be kell járni az evolúciós utat.

panelburzsuj 2010.05.28. 13:11:36

@[nev]:

Akkor ezt kitárgyaltuk. Nem autópályáért fog "lobbizni" és vetélkedni a Strabag meg a Swietelsky a Vegyépszerrel mega Mecsekaszfalttal, hanem járdafoltozásoért meg községháza-meszelésért 4321 helyi tótumfaktum.

A számlát meg ugyanazok állják, akik eddig.

És a világ kerek.

panelburzsuj 2010.05.28. 13:21:55

@hoplita:

Hogy mindebben komolyan valami újdonság lenne - (pláne forradalmi ... ), - olyat tőlem nem olvashattál, azt másvalaki zengi el hetente legalább kétszer.

(Jó, lehet, hogy valahol nem jön ki a dumámból eléggé határozottan az irónia, amikor a fülkeszülte új rendszer újdonságát ecsetelem. De én legalább előre közlöm, hogy vigyázat, mert direkt élvezem a nyíltszíni hülyéskedést .... :)

hoplita 2010.05.28. 13:33:06

@panelburzsuj:
Nem egymást kell győzködnünk, erre már magamtól is rájöttem.:)
A szélesebb körre építő és kevésbé mohó klientúrának lehet politikai hozadéka...de a gazdasági finoman szólva is kétséges.
Rövid távon, átmenetileg talán.
Feltéve, hogy ez a klientúra kevésbé mohó, rövidlátó és megfelelően (ön)korlátozott.....nekem vannak kétségeim, láttam mán karón varnyút.:)

panelburzsuj 2010.05.28. 13:51:21

@hoplita:

Attól tartok, hogy a mohóság és létszám szorzata majdhogynem valamiféle természeti állandó, de az szinte biztos, hogy ennek az irdatlan végösszegnek csakis a teherviselők tejelő- és tűrőképessége szab határt.

És ahogy elnézem, az olcsó népbarátkodásból és nemzetieskedésből tudományosan mixelt abrak hatására egyre inkább nagytőgyű, jámbor és istállómelegre vágyó domesztikált fajta lesz belőlünk ...

[nev] (törölt) 2010.05.28. 20:32:58

@radala:
nagy-magyarország is egy történelmi unió volt. és buda volt a nemzetközösség központja. de ez az egész olyan, mintha az angolok azt mondanák, hogy nagy-britannia mindig is az övék volt, és a skótok mit keresnek a felföldön. meg különben is a skót történelem elfér egy sms-ben. nyilván kiverné a biztosítékot a keltáknál.

szerintem amúgy egy népnek irodalma van, történetei, és eredettörténete. történelme mindig az uniónak van. az összes királyság unió, vagy perszonálunió volt. a nemzetközösségi létforma volt a meghatározó. és ezért volt európa a világ vezető kontinense. mert nem voltak nemzetállamok. most sincsenek egyébként, csak törekvések vannak, amik nyilvánvaló bukásra vannak ítélve. hiszen képtelenség meghúzni igazságosan a határokat. amit csinálni lehet max egy nemzetközösség helyhatóságokkal, és nemzetiségi parlamentekkel.

hercegnö 2010.05.28. 22:29:21

@panelburzsuj:
milyen furcsa, én azt hittem, hogy itt a kettős állampolgárság megadásáról fog folyni a szó, de csak a zsidózás megy.
figyu, szerinted mi a gyakorlati jelentősége annak, hogy

(tőled idézem) a magyarországi ingatlanvagyon mekkora hányada van jelenleg "zsidó kézen", és mekkora részét teszi ki a nemzeti öszzvagyonnak

ez MIT számít? és ha bármit, akkor oszt vagy szoroz?

és azok, akiknek a könyökülön jön ki a kettős állampolgárság című politikai manupuláció, népbutítás és faszkodás, azok hová álljanak?
egyenesen az akasztófa alá?

ovi megint belebikázott egy össznépi gumicsontba, és majd emögé bújik, amikor az ígéreteinek a számonkérésére keülne a sor.

nem mondom, ügyes, de ehhez azért egy síkhülye közönség is kell. az ország fidesz-része agyilag teljesen le van nullázva,

radala 2010.05.28. 23:14:04

@[nev]: vicceseket/okosakat mondasz. Nagyon tudatlan vagyok, de tuti biztos vagyok benne, hogy lenne ember, aki képes lenne ezt a dumát agyagba döngölni.
A nemzetek nagyon jó dolgok esetleg nem államot kell formálniuk, hanem színházat meg focicsapatot. Azért a nemzeti hovatartozás egy nagyon erős valami. Nézd meg, milyen iszonyat egyetértés tud lenni abban, hogy minden szlovák bekaphatja. Gondolj bele abban, hogy a minden ruszki menjen haza (valódi jogos igény) mennyivel kevésbé volt népszerű, mint az a teljesen irreleváns gondolat, hogy az összes szlovák köcsög.
De ettől még (bár szerintem nem igaz, amit írsz a nemzetállamokról) engem tökéletesen sikerül meggyőznöd:-)

panelburzsuj 2010.05.29. 17:00:39

@hercegnö:

(Jobb későn, mint soha:)

Számomra nem sok jelentősége van, mert nagyjából meg tudom saccolni, hogy 9000000 hektárból sok vagy kevés-e az a 60, amit Sukorón igyekezett megkaparintani a kiemelt ingatalanfejlesztő.

Vannak viszont szép számmal olyan magyarok, akik központi problémaként lármáznak az "idegenek", és közülük is kiemelten a zsidók/izraeliek térfoglalása körül. És ebből következően akadhatnak szép számmal olyan magyarok is, akik el is hiszik, hogy ha nem vagyunk elég éberek, holnaputánra már kibucokkal lesz telehintve a magyar róna.

Ilyen aspektusból látom a kérdést gyakorlati kérdésnek: vészmadárkodás vs. számolás-mérés.

panelburzsuj 2010.05.29. 17:05:52

@hercegnö:

"az ország fidesz-része agyilag teljesen le van nullázva"

Ez azért így nagyon nagy baj lenne, mert mégiscsak most alakítanak kétharmados támogatottságú kormányt.

És bármilyen szentségtelen is ilyet mondani, az "el lehet innen menni" még mindig több választást hagy, mint a "muszáj innen elmenni" ...

[nev] (törölt) 2010.05.29. 18:10:58

@radala:
-- van egy nemzetközösség, az unió. van parlamentje. alkotja a jogot.
-- vannak helyhatóságok, a városok. van testületük. alkotják a rendeleteket. és felügyelik a piacot. a piac helyben fizeti meg az adót.
-- vannak közintézmények. amiket a városok tartanak fenn. és amik fizetnek adót. az államnak.
-- az állam visszaoszt a leszakadó térségeknek, kistérségeknek. de az állam az én felfogásom szerint néhány épület. a parlament, a vár, a minisztériumok. a főváros belső kerületébe összpontosul. a kormányzati negyedbe, amit a kormányőrség véd. az állam ebben a koncepcióban nem 93 ezer, hanem 93 négyzetkilométer. az állam nem egyenlő az országgal. mert az állam valójában egy a politikai pártok alá rendelt adminisztratív testület. egy szakapparátus. amelyik 93 négyzetkilométeren éppen elfér. és az államok körül a nép szabadon él. nem az államban, hanem az államok körül. és a nemzetközösség alkotja a törvényeket. a helyhatóságok pedig a rendeleteket.

és akkor kérdezhetjük, hogy mi magyarország. magyarország az, ami a magyaroké. szlovákia az, ami a szlovákoké. ha a szomszédba költözik egy ugandai, és telerakja a lakását törzsi jelképekkel, amikről fogalmam nincs, hogy azok micsodák, és ő egyébként afrikainak mondja magát, akkor az egy mini uganda, mivel itt él, és az itteni törvények vonatkoznak rá ő is része a nemzetközösségnek, és értelemszerűen a város polgára, ideiglenesen, vagy véglegesen, attól függően, hogy átmenetileg, vagy tartósan tartózkodik a városban.

a fidesz egy felvilágosult abszolutista álláspontra helyezkezdik. meglátjuk, hogy mennyire lesz tartható. nekem erős a gyanúm, hogy semennyire. és akkor lehet majd elővenni a liberális demokrata álláspontot.

Szimba 2010.05.30. 18:15:04

Kettős állampolgársággal nagyon sokan rendelkeznek a világon. A határon kívül élő magyaroknak meglesz a lehetőségük, de nem lesz kötelező elfogadni ezt. Idővel változhat a szlovák kormány álláspontja is, és akkor viszont könnyebbé válhat a határokon a mozgás, a költözés, munkavállalás. Ez jó, nem?

Szimba 2010.05.30. 18:31:06

@Ordnassac: Ön a tánc- és illemtanár?:)

Ordnassac 2010.05.31. 15:05:20

@Szimba: hál'Istennek nem, olyan falábaim vannak...
süti beállítások módosítása