Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
15:11

A miniszterelnök ma ismertette azokat az első lépéseket, amelyek megítélése szerint a „nemzeti együttműködés gazdasági rendszerének alapjainak lerakása” miatt fontosak. Itt van tehát az első Orbán-csomag, mindjárt 29 lépéssel. A suszter maradjon a kaptafánál, ezért véletlenül sem veszem a bátorságot, hogy gazdasági-költségvetési elemzését adjam a programnak; helyette első megközelítésben arra a kérdésre keresem a választ, hogy mi lehet a mai bejelentések politikai hatása.

(Fotó: vg.hu)

Tartalmi értelemben világos, hogy ez a csomag jelentős fordulat a Fidesz politikájában: a lényegi intézkedéseket (elsősorban a két év alatt, fokozatosan bevezetett egykulcsos adórendszert) alapvetően jobboldali, neokonzervatív gazdaságfilozófia ihlette, s ez kétségtelenül messze áll a párt ellenzékben hangoztatott „plebejus”, egyenlősítő retorikájától, viszont visszatérést jelent az 1998-2002 közötti kormányzati gyakorlathoz. (Orbán Viktor korábban maga is a fenntartásait hangoztatta ezzel az adórendszerrel szemben, most azonban válaszában színvonalas, elvi kifejtését adta az „adószabadság” konzervatív megközelítésének. A beszédeit az utóbbi időben rendre papírból olvasó miniszterelnök egyébként régen mutatott annyira jó formát a parlamentben, mint a frakcióvezetők felszólalásaira kötetlenül és meglepő nyíltsággal reagálva.) A 29 lépés között azonban számos olyan akad, amelyek – ha költségvetési vonzatuk az adóváltoztatással nem is említhető egy lapon – népszerű, a társadalom elsöprő többsége számára is támogatható javaslatnak tűnnek, azaz nem csupán az egykulcsos adót általában örömmel fogadó jobb módú választók – és vállalkozók - számára kedvesek.

Összességében úgy tűnik, hogy a szűk mozgásteret a kormány meglepően ügyesen járta be: a csomag ebben a pillanatban politikai értelemben több haszonnal kecsegtet, mint amennyi kárt okozhat. A gazdasági kényszerpályán mozgó kabinet számára megadja az esélyét annak, hogy a jelentős változásnak, érdemi lépésnek mutassa be ezeket a döntéseket – azaz a sikeres vagy sikertelen kommunikáció függvényének látszik, hogy mi lehet a politikai hatása (ettől természetesen nem független, hogy a piac hogyan fogadja, illetve mennyire lesz alkalmas a költségvetési hiánycél teljesítésére). A Fidesznek most legfeljebb az említett fordulat okát kell meggyőző erővel megválaszolnia (ez messze nem lehetetlen), már ha lesz egyáltalán annyi ereje az ellenzéknek, hogy fel tudja hívni erre a közvélemény figyelmét.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr512065830

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Forradalmi kölcsön 2010.06.09. 08:50:50

 Megérkezett a várva-várt gazdasági program és az ember egy pillanatra azt hiszi, hogy a Fidesz a nagy kapkodásban egy rossz mappát nyitott meg a számítógépen, amelyet az egykori rendszerváltó párt, az SZDSZ hagyott hátra, mintegy végakaratként. ...

Trackback: A Színészkirálynő! 2010.06.09. 06:03:02

  a csodálatos orgánumú nemzeti színésznő, Eszenyi Enikő újra akcióban, nem orrhangú ez, hanem ez kuriózum! Uramisten..Lehultem teljesen..Ez iszonyu iskolás szint :( mint egy hisztériás... sose értettem, mit látnak ebbe a donáldkacsába....

Trackback: Nem röpül a Sültgalamb 2010.06.08. 23:51:51

KR: Kedves Sültgalamb, üdvözlöm stúdiónkban. Hogy érzi magát? Sültgalamb: Pocsékul, köszönöm kérdését. KR: Megkérdezhetem, hogy miért érzi magát pocsékul? Sültgalamb: A pszichiáterem szerint üldözési mániám van. Szerintem is üldözési mániám van....

Trackback: Az úttörő sok pontja 2010.06.08. 23:21:01

Hitte-e volna - olcsó leütni, de ez egy olcsó provincia -, az ország jelenlegi miniszterelnöke, a XX. század talán legnagyobb magyar rétora medgyessyánusi nyelvi fordulata borult virágba-közibénk. Lenyűgöző. De más nemigen az. Szemezges...

Trackback: De szép szám a 29! 2010.06.08. 22:38:15

Óriásit hallgattam ma kora délután, mert odaszegezett a szenttehén elé a Miniszterelnök úr.Kisemberke vagyok itt a tömegben, s mivel eleget vártam, hogy eltűnjenek a támasztó csontok nélküli, csúszómászók, végre valahára hallani akartam a részleteke...

Trackback: Szegényellenes, gazdagpárti, neokon fordulat? 2010.06.08. 19:28:22

Neokon fordulatnak nevezte Schiffer András LMP-s frakcióvezető az Orbán-kormány kedden bejelentett gazdasági csomagját, hozzá hasonlóan Mesterházy Attila is a gazdagok pártolásával vádolta azt, és Vona Gábornak sem volt benne elég a multiellenesség. Ha...

Trackback: 29 csapás 2010.06.08. 18:24:02

 Nem szeretnék a javaslat gazdasági részével foglakozni mivel azt nálam sokkal hozzáértőbb emberek fogják kielemezni. Maga a benyújtott javaslatcsomag nekem nem tetszik, de egy konzervatív szociálpopulista párttól teljesen jó teljesítmény. Ne...

Trackback: Legalább kormányozni kezdtek 2010.06.08. 18:23:00

Azt hiszem, az elmúlt napok bézázása és az elmúlt hetek parttalan és fedezetlen ötletelése után összességében egészen vállalható akciótervvel állt elő a miniszterelnök. A 29 pontból álló program kétségtelen pozitívuma, hogy a jelek szerint végre elkezd...

Trackback: Felemásan fogadta az ellenzék Orbán akciótervét 2010.06.08. 16:53:02

Felemásan értékelték a pártok az Orbán Viktor által bejelentett akciótervet. A Fidesz és a KDNP üdvözölte, a Jobbik is többségében egyetértett annak tartalmával, az LMP és az MSZP viszont kritizálta a programot.

Trackback: Győzött a szabadságharc! 2010.06.08. 16:40:38

Nemhiába "rengéshullámok" Orbán új beszédgyűjteményének könyvének címe. Most egy "90 éves szabadságharcot" segített győzelemre a Fidesz vezére. A pálinkafőzést gyakorlatilag kikerül az ellenőrzés alól. Ugyan a mezőgazdasági bizottsá...

Trackback: Intézkedéscsomagot jelentett be Orbán 2010.06.08. 16:40:02

Tíz százalékra mérsékelnék 500 millió forintos árbevétel alatt a társasági adót, illetve bevezetik az egykulcsos családi adót, cserébe kivezetik a rendszerből az adójóváírás intézményét.

Trackback: Cirkusz, kenyér nélkül 2010.06.08. 16:08:05

Szavazófülke-forradalom, csontvázkommandó, forradalmi parlament, gazdasági akcióterv. Adókamu, forint shortolás, felállva köszöntés, nemzeti vágta, miközben országos árvíz, országos munkanélküliség és szintén országos szegénység a másik oldalon. Több ...

Trackback: Az alkotmányozás cél? Nem! Eszköz! 2010.06.08. 15:58:21

Az alkotmányozás cél? Nem! Eszköz! Sokan és sokszor beszélnek az alkotmányozásról.Nem érzem, hogy bármelyik is egy egyetemes rendszer kiinduló alapot adó részeként határozná meg az Alkotmányt.__________________________ A most sírba ...

Trackback: Vajon végrehajtja-e Orbán a programot? 2010.06.08. 15:54:27

Bennem ez a kérdés merült fel a beszéd után. A program ugyanis túl szép ahhoz, hogy igaz legyen: tökös, odavágós, helyes irányt kijelölő, néhány populista elemmel. De végre határozott ígéretet kaptunk arra hogy: - a munkavállalók adói csökkennek (S...

Trackback: Járait a kormányba! 2010.06.08. 15:36:59

A Kósa-Szijjártó-affér még a Fidesz-szavazók egy jó részét is elbizonytalanította. Új program kell, az új programhoz pedig egy hiteles arc. (Fotó: szegedma.hu) Ma mutatja be a miniszterelnök új kormányának új gazdaságpolitikai akciótervét. Ha hinni l...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorantka_a_gall 2010.06.08. 15:16:46

Én azért annak is jó esélyét látom, hogy gazdaságilag is lesz jótékony hatása az intézkedéseknek. Különös tekintettel arra, hogy _tény_, hogy a rossz idő rontja a gazdaság teljesítményét, egyszerűen azért, mert rosszabb kedve van a népeknek. Szóval a hangulatjavítás eleve teljesítménynövelés is.

Warrent (törölt) 2010.06.08. 15:17:16

@pannonfunk: Igaza van. Nagyon tetszett ahogy az egész lezajlott. Schiffer-rel és Orbánnal is több ponton egyetértek. Őszintén bizom, hogy az LMP lesz majd valamikor, lehet 8 év múlva a Fidesz igazi kihivója.

De most úgy érzem egy jobb korszak következik. Sok sikert a kormánynak!

pana_fz18 2010.06.08. 15:18:21

Kezd szimpatikussá válni az új kormány. Kormányfő megígérte, hogy két hét alatt rendezi a Borsod-megyei közbiztonsági helyzet siralmas állapotait.

És tessék, Isten (a történelem Ura) segítségével, apró közreműködése révén, többezer rendőrt vezényeltek a megyébe...

Profizmus.

(Elnézést...:)

ubul2000 2010.06.08. 15:20:05

A 187-ben már kifejtettem - hiányzik a vállalkozásösztönzés - munkahelyteremtés ebből az akciótervből. Az egykulcsos adórendszer bevezetése növeli a vállalkozások terheit - ezt csak részben ellensúlyozza a nyereségadó csökkentése - már ha van nyereség. Az eltörölt 10 adóról nem tudunk - tényleges eltörlésről van szó, vagy csak átnevezésről egyszerűsítésről. Ez pontosíthatja a képet.
A közszférából történő elbocsátások, a beszerzések lényeges csökkentése, a (már régen szükséges) banki adó bevezetése révén elért többlet nyilván a költségvetésben meglévő lukak betömését szolgálja - vagyis a túlélést.
De hogy lesz ebből gazdaság élinkítés?
(Amúgy a pontok jelentős része elfogadható, vagy majdnem elfogadható - talán az egykulcsos szja kivételével. A probléma azzal van, ami hiányzik a programból)

Ted Striker 2010.06.08. 15:24:44

"Schiffer Bokrost várja a kormányba

Ugyan egyetértenek a hitelesek megsegítésével, de a meghirdetett intézkedések szerinte nem csökkentik a kamatterheket. Az örökösödési és ajándékozási illeték általános eltörlése is csak a gazdagoknak kedvez, ez Schiffer szerint "bokrosi populizmus". "Kíváncsi vagyok, mikor fogja Bokros Lajost miniszternek hívni a kormányába" - mondta."

Matolcsyval mi lehet a helyzet: ez egyértelmű vereség számára, azaz nyert a "Varga-vonal": lesz ennek valami következménye?

pannonfunk 2010.06.08. 15:26:25

Hol lehet látni a 29 pontot?

Csak magamat tudom ismételni: közben (tegnap) lett egy durva megszorítócsomag a németeknél, amely taccsra fogja vágni a német gazdasági növekedést, és stagnálni vagy csökkenni fog a német fogyasztás, ezáltal a Németországba menő magyar export is vissza lesz fogva. Sejtésem sincs, hogy ez csökkenő mértékű növekedést vagy egyenesen csökkenést fog-e jelenteni, de mindenképpen új helyzetet teremt, hiszen eddig abban lehetett bízni, hogy az exportunk dinamikus felpörgetésével lehetne a gazdaságot növekedési pályára állítani. Ha az exportországainkban visszaesik a fogyasztás, ez bajosan fog menni.

Lehetne még az importot részben kiváltani hazai termeléssel, de ez sokkal bajosabb. Egyrészt van amit nem lehet kiváltani (pl. kőolaj, déligyümölcs...), másrészt meg nem megy egyik napról a másikra pl. a fogyasztói szokások megváltoztatása.

pannonfunk 2010.06.08. 15:30:44

@Ted Striker: Ez egy akkora demagógia... Lőjjük bele az összes gazdagot a Dunába, oszt utána nézzük meg, hogy mit kezd magával egy olyan ország, amelyben az írástudatlanság 20-30%, a lakosság 30%-nak van 8 általánosnál több iskolája, nincs főorvos, sebész, nőgyógyász, bíró, és általában egy szakember, aki be tudná indítani azokat a gépeket, amelyek tömegtermelnek.

j.sz. 2010.06.08. 15:30:55

Én az ellenzék helyében az egykulcsos adón lovagolnék. Nagyon él bennem, mikor Orbán hónapokkal ezelőtt (volt az tán tavaly is) azt mondta, hogy az egykulcsos adórendszerben Ő nem látja a lehetőségét a szegények védelmének. Ez mindenképpen fordulat a Fidesz gazdaságpolitikájában. Azt viszont elérte OV, hogy a kormányt erős, cselekvőképes kabinetnek láttassa, és ez már önmagában félsiker. Az ellenzék esélyeit pedig nagyban rontja, hogy nagyon fragmentálódott, a Jobbik pedig szerintem az előzetes várakozásokkal szemben feltűnően barátságosan viselkedik a jobboldali kormánnyal. Ez utóbbi megérne egy részletes elemzést.

pannonfunk 2010.06.08. 15:33:43

És ugyancsak az előző pontban írtam: a gazdagság bruttó 328 ezer forintos havibérnél kezdődik (szuperbruttó 5 millió per év). Efölött a munkáltató minden 100 forintja után kevesebb, mint 28-at kapsz meg, a többi adó és TB.

Warrent (törölt) 2010.06.08. 15:34:39

@j.sz.: Ez utóbbit én is észrevettem. És tudod mit ? Szerintem ez lehet majd középtávon a vesztük, hogy kiderül semmi pluszt nem tudnak majd adni, még fiatalos lendületet sem. Ez nagyon elszúrt stratégia, bár tetszik, hogy pozitivan állnak a kormányoldal felé. De ez mindenképpen majd az LMP malmára hajthatja a vizet, ugyanis az MSZP meglepően dilettáns módon közeliti meg a legtöbb kérdést és érzelemből politizál. Ha az LMP értelemből tenné ezt, egyre több támogatót tudnának szerezni. A jobbik pedig ha nem vigyáz törpe párt lesz vagy ne adj isten KDNP-s sorsra jut...

SzőkeSzikla 2010.06.08. 15:36:00

Uraim,miért rossz az ,ha valami jó?
Ez egy zseniális -komolyan hangulatjavító-húzás.Miért van az hogyha bármit csinálsz,azt megkísérlik kiforgatni? Jelen esetben azt a parlamenti politikustól régóta nem látott JÓINDULATOT vélem felfedezni OV viszontválaszában ami csillapítja az erre oly régen szomjazó NÉP majdnem már olthatatlan szomját.
A Mesterházy gúnyolódik és számonkér? Milyen alapon,ők nyócévig lesöpörtek minden ellenzéki kezdeményezést.Az LMP-n
érezni a jóindulatot,a Jobbik ultradilettáns.

lorantka_a_gall 2010.06.08. 15:36:55

@pannonfunk: fejenként vagy az egész családra nézve? Esetleg a gazdagság nem függhet az eltartottak számától? (vö. családi adózás)

Warrent (törölt) 2010.06.08. 15:39:02

@SzőkeSzikla: teljesen egyetértek veled. Olvasd el felül a kommentemet, szerintem is problémás a Jobbik kormányhoz való stratégiája.
Amúgy 'sajnálom' valamilyen szintem Mesterházyt mert úgy érzem bár gúnyolódik stb., de mégis probálkozik egy másfajta stilussal, de a körülette levőkkel együtt ez nem úgy jön át. Nevetséges az MSZP frakciója. 4 év múlva boritékolom, hogy 10% alatt lesznek.

Fioni (törölt) 2010.06.08. 15:40:27

@SzőkeSzikla:

Irigykednek , hogy ők nem tudtak jót mondani sose , csak rosszat:)

j.sz. 2010.06.08. 15:42:31

@Warrent:
Szerintem a tisztújítás után az MSZP rendezi sorait. A legprofibb felszólalás kétségtelenül Schifferé volt, üde színfolt volt számomra. A Jobbik viszont meglepő egyelőre. Szerintem az ő idejük akkor jön el, ha a Fidesz hibákat fog elkövetni (fog, ez nem kétség, a politika az ilyen műfaj), vagy ha a kormány intézkedéseit kevésnek, impotensnek fogja találni. Ebből a "veszekedésből" az MSZP és az LMP is profitálhat, de hogy milyen formában és milyen mértékben, a jövő zenéje.

panelburzsuj 2010.06.08. 15:43:44

@pannonfunk:

Kevesebb benzin és banán - több cseléd és napszámos.

Vannak ennek feléleszthető nemzeti hagyományai, nem fog az olyan nehezen menni. Csak annyit kell elérni, hogy a naccsága elég kúl legyen gránit talapzatnak.

Kommunikáció. Abban meg már megmuttatuk a nagyvilágnak és kishazánknak is kifent pumakörmeinket.

Zsoo 2010.06.08. 15:43:56

Kedves Gábor!

Mit gondolsz a szalonképtelen ellenzékről, különösen Siffer úrról?
Karácsony úr a "szobatársad" elég feszélyezettnek tűnt a miniszter elnök úr reagálása kapcsán!

lorantka_a_gall 2010.06.08. 15:44:42

@Warrent: úgy legyen :) A jelenlegi Parlamentben az MSZP a leginkább oda nem való képződmény.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.06.08. 15:46:15

@pannonfunk: "Lehetne még az importot részben kiváltani hazai termeléssel, de ez sokkal bajosabb."

Pedig ez még a választási programban is szerepelt, tehát a hozzá tartozó megoldást legalább nem most kell pár nap alatt összekalapálniuk, hanem már dolgoznak rajta egy ideje.

@j.sz.: "Azt viszont elérte OV, hogy a kormányt erős, cselekvőképes kabinetnek láttassa, és ez már önmagában félsiker."

Ezért az egy dologért választották meg őket ilyen arányban. Ha a két oldal közötti különbség nem a dolgozunk - kommunikálunk vonalon, hanem ideológiai alapon lenne, akkor a szokásos 49-51% helyett most max 55-45% különbség lenne (és lenne szadesz a parlamentben).

Emi2 2010.06.08. 15:47:13

"Miért van az hogyha bármit csinálsz,azt megkísérlik kiforgatni? "
HAHAHAHA Te hol éltél 8 évig?Erről szólt a FIDESZ politizálása.Többek között ezért tartunkott, ahol...

Probes 2010.06.08. 15:47:33

Lesz lesz lesz ,csak azért is lesz,
Hegyen-völgyön lakodalom, adócsökkentés lesz.

BISMARCK 2010.06.08. 15:48:02

Az egykulcsos adó mindenképpen visszalépés a progresszív adózáshoz képest.
De!
Adózással, egyáltalán, közteherviseléssel úgy vagyunk, mint Szt. László korában a magántulajdon sérthetetlenségével. Nulláról kell kezdeni. Ez pedig az egykulcsos adó, abból nehéz kibújni. 10-15 év múlva jöhet újra a progresszív adózás.

alfredo20 (törölt) 2010.06.08. 15:48:25

nem mellékesen OV teljesítette adócsökkentési ígéretét

Warrent (törölt) 2010.06.08. 15:48:51

@j.sz.: Érdekes, hogy ennyire bizol az MSZP erőre kapásában. Elmondom miért. Ugye azt tudjuk, hogy embereket bevonni a politikába, vagyis hogy szavazzanak, elég nehéz. Új választó pedig ilyen pártot, hogy MSZP tuti nem választana, ilyenkor csakis LMP, Jobbik ill. Fidesz ( főleg családi indittatásból ) jöhet számitásba. Én nem gondolom, hogy az MSZP erősödni fog, ugyanakkor a csökkenés mértéke lehet nem lesz olyan radikális még 2014-ig.
Ez kicsit off, de szerintem a Fidesz keresztény vonulata lehet majd egy érdekes dolog. Ez sokaknak nem tetszik, és ez igenis átvihet majd sok embert a másik oldalra, ami jelen politikai palettán az LMP, mert én nem hiszem, hogy Fideszből kiábrándult valaha is az MSZP-re szavazni.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.08. 15:49:06

Nekem ez a program szimpatikus.

Van 5-10 szimbolikus pontja (pl. 2Mio-ban maximalizált fizetések), és azok a pontos is jók, ahol a meglévő gyakorlatot emeli törvényerőre: a zugpálinkafőzést, a "fekete" kertásást, stb.

Viszont nagyon várom az első gazdasági számításokat, hogy miből lesz ez a történet megfinanszírozva.

Egyébként a Bokros-csomag óta ez az első program, ami tetszik.

lorantka_a_gall 2010.06.08. 15:51:22

@alfredo20: jé, tényleg. :D Eddig eszembe se jutott, de durva.. Most új böszmeséget kell keresniük a megélhetési böszméknek, amivel lehet böszmézni a Fideszt/Orbánt/kormányt. :)

Warrent (törölt) 2010.06.08. 15:52:02

@Zsoo: miért volna szalonképtelen ? Szerintem az, bár lehet a Bokrosozás azért kicsit túlzó volt, az a nyilatkozás nem volt szimpatikus számomra. Kiváncsi vagyok, mikor fog kiderülni róla, hogy homoszexuális, mert az. Amivel nincs gond, jó lenne ha homoszexuális vagy roma vagy női miniszterelnökünk lenne valamikor :).

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2010.06.08. 15:52:08

eh, 2 het alatt vagy tizszer valtoztattak meg alapjaiban a koncepciot, pont ez lenne a vegleges?

Ordnassac 2010.06.08. 15:53:38

@lorantka_a_gall: hát azért ez egy radikális adócsökkentéstől igen messze van...

ladislaus 2010.06.08. 15:55:04

@BISMARCK: pontosan errol van szo!

@RAMBO: nekem a palinkafozes :)

Én is akarok kommentelni 2010.06.08. 15:56:28

Elnézést, de ezek már meg vannak szavazva? Mert ha nem, akkor ezek is csak szavak. Azokból pedig már van elég...

Azt pedig megjegyezném, hogy nekem, mint alacsony jövedelmű embernek (feketén semmit sem kapok mellé) az egykulcsos adó jól jön majd (+pár ezer forint), aztán ha mint tervben van repül az adójóváírás, akkor huss, - tizenezer forint. Itt még nagyon nagyon sok dolog nincs kibontva.

Szerintem most csak megkaptuk végre a Fidesz választási programját. Semmi egyebet.

Girhes Joe 2010.06.08. 15:56:33

@Warrent:
Homoszexuális roma nő, mint miniszterelnök?
Hát nem tudom, szerintem maradjon inkább Orbán Viki :D

bastian 2010.06.08. 15:56:40

Nem hinném, hogy a Jobbiknak a "szimpatikus" intézkedéseket "ellenzéki alapon" zsigerből el kellene utasítania vagy mindenáron kritizálnia. Most legfeljebb kiegészítő javaslatokkal kell élnie ill. az esetleges veszélyekre kell felhívnia a figyelmet. Az értelmetlen ellenkezés csak ellenszenvet szülne.

Az ő idejük akkor jön el, ha az új gazdaságpolitika nem válik be, akkor kell vehemensen kiállniuk és alternatívát mutatniuk. Ha meg beválik? Akkor meg minek is kellene alternatíva, nem igaz? :))

yda 2010.06.08. 15:57:03

Schiffer "Sürgősen Logopédust Keresek"Andris !!

ssi 2010.06.08. 15:57:18

@pannonfunk: "Hol lehet látni a 29 pontot?" www.hvg.hu

- ha nincs a szóbaki, kaptunk volna akciótervet most?

- mitől nyugszik a nemzetközi piac?
* hogy nincsenek drasztikus megszorítások (forrás biztosított látszata)
* hogy van benne költségcsökkentés (bér, kiadás plafon, létszámcsökkentés)

- én még maradok a várakozás állapotában:
* hiányoltam az "azonnal visszaállítjuk lépéseket"- ugyanis ezekkel nyertek
* túl általános volt nekem - pl. 10 kicsi adó, 30% beruházási engedély
* sajnáltam, hogy a szegénység nem volt kiemelve - devizahitelesek igen

parlamenti ellenzéki pártoknál is nagyobb véleménynyilvánítási aktivitást várnék a civilektől, érdekvédelmi szervezetektől , SZAKEMBEREKTŐL

Kono 2010.06.08. 15:58:00

@j.sz.: Némiképp változott a helyzet. Mára eljutott oda az ország, hogy a fiatal munkavállalók sem könnyen kapnak munkát, nincs, aki eltartsa az országot.

Most már nem nyugdíjasok és a képzetlenek talpra állítása az elsődleges, hanem a munkaképes, magasan képzett,
húzóemberek számára kell biztosítani a lehetőséget. Ha ezek a helyükre kerülnek, lesz, aki hordja a terheket.

Olyan ez, mint az elsősegélynyújtás tömegbalesetnél. Előbb összeszedik azokat, akik talpra bírnak állni, és az ő segítségükkel ellátják a többi sérültet. Persze, közben elvérzik néhány súlyos sérült, de összességében többen menekülhetnek meg.

Képzelj el egy országot, ahol a képzetlenek és a betegek vannak többségben, mert az egészségesek már eltűntek. Hamarosan ez lesz, ha nem történik valami érdemleges...

j.sz. 2010.06.08. 15:58:20

@Warrent:
Az MSZP rendelkezik olyan infrastruktúrával, amely képessé teszi a megújulásra, új mondanivaló kialakítására. Szerintem meg van az esélye a bizalom visszaépítésére, de ez nem egyik napról a másikra történhet meg. Abban már lényegesen szkeptikusabb vagyok, hogy ehhez van-e humán erőforrása...
Azt se felejtsd el, hogy az MSZP táborból leszakított százezrek szinte biztosan nem integrálódtak hosszabb időre a Fidesz (és Jobbik!) táborába. Szerintem ezt érzi is a Fidesz, ez egy újabb kihívás lesz számára közép-és hosszú távon. Szerintem ez a többség inkább egy ad hoc proteszt dolog volt, és nem hinném hogy kitart 2014-ig. Kitarthat persze, de ahhoz ahogy a szakirodalom mondja: "good governance" kell (meg ezer más dolog). Csak azt akarom mondani, hogy az MSZP kapott egy utolsó esélyt, hogy visszaépítse magát.
Az LMP-ben én is látok fantáziát egyébként.

Warrent (törölt) 2010.06.08. 15:59:06

@Gergő77: jövőre nézve gondoltam természetesen. Talán nyitottabbá válnának az emberek.

j.sz. 2010.06.08. 16:01:27

@Kono:
Sok igazság van abban amit írtál, de nem értem ez hogy az én kommentemhez :)

Joe69 2010.06.08. 16:01:46

Miből akar "másodfokú" élelmiszer-ellenőrző rendszert kiépíteni, amikor szétverték az ANTSZ-t, a fogyasztóvédelmet, stb. és tovább akarják csökkenteni az állami szervek költségvetését ?

j.sz. 2010.06.08. 16:02:39

@Kono:
*hogy jön az én kommentemhez :)

Girhes Joe 2010.06.08. 16:02:57

@Warrent:
Egyfelől ettől szerintem nem válnának különösebben nyitottabbá, másfelől meg nem is biztos, hogy szükség van ilyen típusú (antikonzervatív) nyitottságra. De ez egy teljesen off vita itt, majd lefolytatjuk máshol. :)

Warrent (törölt) 2010.06.08. 16:03:50

@j.sz.: sokmindenben igazad van, de azt mindketten tudjuk, hogy nem közhely hanem tény, hogy az MSZP szavazóbázisa főként az idős korosztályból kerül ki és nem elcsépelt tény, hogy ők egyre kevesebben vannak, és maga az, hogy MSZP magyarországon egy szitokszóvá vált. Infrastruktúrája ( hatalmas vagyona, besúgóhálózata ) valóban van, de ez is csökkenőben. Szerintem is csúcs amit elértek, és az én meglátásom az, hogy innen már csak lefelé vezethet az út. Kivéve akkor ha az LMP dilettánsan politizál és nem jelenik meg új alternativa, mert akkor választás hiányában tarthatják, bár aligha növelhetik ezt a 19%-os eredményt.

panelburzsuj 2010.06.08. 16:04:55

@Ordnassac:

1,2 millió új adózó bevonása a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, mindeközben a már adózott jövedelmekből biztosított munkalehetőség kikerül az adózás köréből ...

Ez a "gazdaságfilozófia" a szervezett, telephelyhez kötött, piacra (pl:exportra) dolgozó "termelő kapitalizmust" az eddiginél is erősebben fogja terhelni, a belföldi háztartások részére végzett szolgáltatások jelentős hányadát meg egyszerűen fölmenti az együttműködés alól.

Te mennyire ismered a mai republikánus eszmevilágot? Tényleg ilyen? Vagy újrajárjuk az ipari forradalom útját, és ehhez a jeffersoni rabszolgatartást tettük meg kezdőlépésnek?

fingerbangs 2010.06.08. 16:04:59

nagyon gyenge amit előadott ma a kormány, azonnali és nagymértékű adócsökkentés volt ígérve, ismerték a számokat, tudták mit lehet mit nem, nevetséges hogy van képük ezt adni, nem ezért szavaztunk rájuk! előrehozott választásokat akarunk!

sztd 2010.06.08. 16:06:18

Szerintem az adóegyszerűsítés nagyon komoly adminisztrációegyszerűsítés, és az egykulcsos SZJA valóban jelent forrásfelszabadítást, így növelheti a gazdaságot, a pár tucat kisadó megszüntetésével együtt, de mindennel együtt úgy tűnik igaza volt a baloldaliaknak abban, hogy - akármiért is, de - a Fidesz is ugyanazt fogja csinálni.

Az egyedüli remény a családi adókedvezményben van, de akkor abban is csak akkor, ha hozzájárul a demográfiai problémák megoldásához. - Addig is, a baloldaliaknak +1 pont :(

u.i.: Egyébként nem lenne bajom azzal, hogy 2,5 millió ember tart el 10 milliót, sőt ez lenne az ideális, ha a maradék 7,5 millióból mondjuk 5 millió gyerek lenne.

tölgyes 2010.06.08. 16:08:11

@j.sz.: A remény hal meg utoljára... Balogh Andrásnak legalább jó a humora,kiváló diplomata, tud egy csomó nyelven.. és sohase tagadta, hogy Berecz-hívő.

Kono 2010.06.08. 16:08:53

@j.sz.: Hát csak úgy, h ha én lennék Orbán, ezt válaszolnám neked :)

j.sz. 2010.06.08. 16:08:53

@Warrent:
Több forgatókönyv van, de Magyarországon az emberek alapvetően baloldaliak. Az, hogy a nagy részük most a Fidesznél van, ideig óráig tart(hat). Az MSZP most egy rossz brand, az is maradhat, és eltűnhet lengyel mintára. De láttunk már "csodákat" :) Viszont a Fidesz hibáira játszani, csak arra építeni, az orbitális hiba volna. Én többet várok minden magára valamit is adó politikai erőtől, képviseljen az akármit is. A Fidesz mindent tagadó ellenzéki stratégiája például nem tetszett, és meggyőződésem, hogy tartalmi kérdésekben ez még sok fejfájást fog okozni a policy-k kialakításánál.
Én így látom, nem kell velem egyetérteni! :)

j.sz. 2010.06.08. 16:12:56

@tölgyes:
Én a helyükben az LMP-vel szövetkezve Sólyom Lászlót jelöltem volna, kicsit megizzasztva a Fideszt. Érdekes húzás lett volna, talán még kommunikációt is lehetett volna köríteni hozzá :D
Én egyébként abban reménykedem, hogy lehet normális alternatívát kitermelni a baloldalon. Hogy ezt hogy fogják hívni, engem nem nagyon érdekel. Szerintem ennek az országnak egészséges volna egy normális mérsékelt jobb- és baloldal, amik megverekszenek 4 évente. Az hogy Magyarországon mit jelent a jobb-és baloldaliság, már nem egy egyszerű kérdés.

Lovastengerész 2010.06.08. 16:13:17

ami itt elhangzott, az mind szép és jó, nyilván ízekre lesz szedve, végülis ez a lényege egy ilyen fórumnak. összesen egyvalamit emelnék ki és tenném föl provokatív és álnaív kérdésemet:

miért van az hogy még soha senkinek nem jutott eszébe olyan adórendszert előterjeszteni ami reálisan a nagyobb jövedelmeket adóztatja jobban?
pl 250 ig 10%, 500 ig 15% 500 fölött 20%, ez csak egy példa, de érzékelteti azt a természetes igényt hogy a közteherviselésből a gazdagabbak veszik ki jobban a részüket.

Warrent (törölt) 2010.06.08. 16:14:16

@j.sz.: új dolgokat vetettél fel. Abszolút nincs vita köztünk. Az emberek többsége valóban baloldali , bár én akárcsak az LMP, nem szeretem ezt a számomra idejétmúlt balozást-jobbozást. A fidesz érzelemdús, populista és keresztény vonulata nekem sem tetszik, számomra túl konzervativ, de azt tudom, hogy a legtöbb ember is az. Mármint konzervativ, társadalmi téren. Gazdasági téren azonban talán a legtöbb ember inkább baloldali, ugye sok idős és fiatal mindenképpen hiszen az állam támogatását várják inkább, mig középosztály konzervativ ilyen tekintetben hiszen a munka megbecsülését , ergo alacsony adókat kiván.
Egy szó mint száz, egyetértek abban, hogy egy konstruktiv ellenzékben lehet majd meg az az erő, aki képes lesz őket egyszer leváltani. Az emberek utálják a politikában kialakult egymás öldöklését, ha valaki ezzel úgy szakit hogy mellette képviseli az értékeit, annak sikere lesz. De szerintem a Fidesz is ilyen, bár sajnos sok őket is megrontotta a kialakult politikai kultúra.

lorantka_a_gall 2010.06.08. 16:14:45

@fingerbangs: meg bögréket, sok bögrét is akarunk! :)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.08. 16:15:21

Máris elővettem a kuktát és a rézcsöveket.

Mert győzött a SZABADSÁGHARC!

Mindenesetre, Táncsicsit visszavisszük a börtönbe, Kpssuth meg ne pofázzon annyit.

Petőfit betiltjuk, a rohadék borról írt verseket, nem működik együtt a nemzeti egységgel.

Ja, és adózik a minimálbér, biztosan azért, hogy könnyebb legyen kifizetni a hitelt.

bigapples 2010.06.08. 16:15:47

@ubul2000: " 187-ben már kifejtettem - hiányzik a vállalkozásösztönzés - munkahelyteremtés ebből az akciótervből. ...
hogy lesz ebből gazdaság élinkítés?"

Köszönhetően a szoci 8 évnek nincs mozgásterünk. Múlt hét végén a Fidesz megpróbálta lenyomni az IMF és az Eu torkán, hogy a engedjenek több mozgásteret Magyarország számára, mert a 3.8% jelen formájában nem tartható. "Köszönhetően" a görögöknek, a jan-febr-ban meglévő engedékenyebb IMF hozzáállás eltűnt. Ez val. azt jelenti, hogy a gazdaságélénkítő terveket a tervezett formájukban a köv. 1-1.5 évben nem lehet bevezetni.

Warrent (törölt) 2010.06.08. 16:16:27

@j.sz.: szerintem az lenne leginkább kivánatos, hogyha a mi fura 'jobb-bal' kultúránk eltűnne és megszűnne ez, mert ami itt megy ilyen szempontból az nonszensz. MSZP nem baloldali és a Fidesz sok tekintetben pedig az, bár bevallom ez a gazdasági politika valóban neokonzervativ, szóval akkor mégiscsak jobboldaliak :D.

ladislaus 2010.06.08. 16:16:38

en azt latom hogy az allam onmagan probal sporolni es abban remenykedik hogy ezek a sporolasok nagyobb osszeget tesznek ki mint az alacsonyabb szja-bol befolyo osszeg. Tehat maris pluszban lesznek. - roviden...

Kono 2010.06.08. 16:18:09

@cukicica: Mi lenne, ha megvalósulna a természetes igény, hogy mindenki a képességeinek és hozzáállásának megfelelően kapjon fizetést is?

Zsoo 2010.06.08. 16:19:43

@Warrent: Már csak Török Úr válaszát várom:)

Ordnassac 2010.06.08. 16:22:27

@ladislaus: kérdés, hogy a remény elég-e...

visz 2010.06.08. 16:24:36

Nos, én Bokrosra szavaztam, de azért bíztam benne, hogy bárki kerül hatalomra, végülis az ő programját valósítja meg. Úgy látszik, ez most tényleg így fog történni, szóval hajrá!

tölgyes 2010.06.08. 16:24:42

@j.sz.: Én minden irónia nélkül mondom, hogy Balogh András kiváló ember.. kiváló diplomata..Ráadásul ismeri Indiát, érti Dél-Kelet Ázsiát, ezek nyelvét is beszéli, de elboldogul Afrikában is ismeri a szuahéli nyelvet is valamennyire...Elég nagy baja az az MSZP-nek, hogy már 1994 óta nem ő volt a külügyminiszter, hanem az a balfék Kovács, aki kiütést kapott mindig is Baloghtól.(Szerintem Gyurcsány is.. nem véletlenül küldtél el olyan jó messzire..:::)
A balkáni háborúk idején is nagyon magas színvonalúan tájékoztatta a világot...Ha ilyen lenne az MSZP elit, akkor 5-6 éven belül talpra állhatnának.. de hát egyedül van mint az ujjam.

Mediacapa 2010.06.08. 16:25:23

Nekem kifejezetten tetszett a mai Orbán-fellépés és gazdasági akcióterv. Úgy látom, a Fidesz visszatalált 2002-es önmagához, mert az utóbbi nyolc év inkább balos kilengés volt részükről gazdaságpolitikában.
OV zseniálisan kijött abból deffenzívából, amibe a múlt héten került, és éreztem a mai ellenzéki reakciókon némi tehetetlenséget is.
Persze azt is látni kell, hogy egy program önmagában nem garancia semmire sem. Kérdés, ebből mit sikerül megvalósítani. Sikerül 200 milliárdot beszedni a bankoktól? Havi bruttó 2 millióért akadnak profi topmenedzserek állami cégek élére? Sikerül-e átverni a közszférás spórolást? (látható, a miniszteri-államtitkári struktúrán nem jött össze a megtakarítás). Nem tesz keresztbe a bürokrácia azért, mert megint őket „találták” meg?
Látványosan nem nyúlt OV a nyugdíjasokhoz, pedig a rokkantak, a 40 évesen nyugdíjba menők körében, a 65 év felett ingyen utazók körében van tartalék. És akkor még nem szóltam arról az elvről, hogy mindenki hozzon áldozatot a gazdasági fellendülésért. Úgy vélem, a nyugdíjasokat OV hímes tojásként kezeli. Élénken élhet emlékezetében, amikor 20 ezer forintos megvonással 1998-ban azonnal áttolt több százezer nyuggert a bal térfélre.
Felvetődik a kérdés, miért nem lépték meg a szocik a közszférás spórolást, ha most nincs ellenükre, ráadásul remekül kommunikálható. Miért csak beszéltek róla? Gyanítom azért, mert sok befolyásos emberük egzisztenciája került volna veszélybe és lehet, hogy a szálak a parlamenti nyomógombokig értek volna... OV még akkor lépett, amikor emberi nincsenek benne a székben és ez is remek helyzetfelismerés.

Szóval az irány jó, így tovább, én támogatom!

j.sz. 2010.06.08. 16:25:43

@Warrent:
Nekem az tetszik a jobb-bal felosztásban, hogy orientálja a politikusokat és a választókat egyaránt. Jó lenne ha ez a helyére kerülne, de addig marad az, amit többé-kevésbé Te is írtál. Az nem megy, hogy egy párt azért baloldali, mert posztkommunista utódpárt, meg védi a nyugdíjasokat foggal-körömmel. Ahogy az sem, hogy egy jobboldali párt "kinyalja az egyház fenekét", majd paternalista politikát hirdetve mindenféle demagógia rabjává válik. Azonban hozzá kell tenni, hogy ez az ideológiai "katyvasz" tőlünk boldogabb országokban is dívik, tehát ez messze nem egyértelmű kérdés.
Én a baloldal kapcsán egyébként a Blair-Schröder-féle harmadik úttal rokonszenvezek, azzal együtt, hogy nem sok eredményt tud felmutatni. Valami ilyesmi kéne, de hogy ez micsoda, azt nálam lényegesen okosabb emberek sem tudják még szerintem :)

bigapples 2010.06.08. 16:26:21

@panelburzsuj: Igen, talán ez az az ígéret, ami miatt nem vagyok túl lelkes. Én értem mit akar ezzel a Fidesz, és valóban, ez már most is gyakran így működik, pl számla nélkül dolgozik a festő egy családi háznál. De már most látható, hogy csomó adóelkerülési utat nyit meg a tervezett intézkedés, és itt nem arra gondolok, ami a direkt hatás, azaz a mesterembernek ÁFA nélkül fizetünk ha magánemberként alkalmazzuk.

gezapeti 2010.06.08. 16:29:40

A 2 millás plafont meg lehet úgy fogalmazni, hogy az egy ember által betöltött ÖSSZES betöltött pozícióból (polgármester, képviselő (költségtérítéssel), FB tagságok) ÖSSZESEN éljen?

Vagy úgy lesz, hogy 3-4 FB tagságból simán össze lehet szedni 4-5 millát ezután is?

Ordnassac 2010.06.08. 16:30:04

Hoppá, kivonult az LMP?! (Csak a rádiós adást hallgattam.)

j.sz. 2010.06.08. 16:30:09

@tölgyes:
Ilyenek kellenének, ezt elfogadom. Én viszont a jelenlegi pártelitben nyomát sem látom ennek. Gyurcsány tehetséges volt, de egy sor dolgot szarul csinált. Hasonló kalibert eddig nem termelt ki a baloldal, vagy még messze nem látjuk.
Az pedig, hogy Balogh tényleg jó húzás volna, nem érdekli az átlag magyar állampolgárt. Az embereket az érdekli, hogy mennyi lesz a nyugdíja, mennyivel lesz több a fizetése, na meg persze a kórházban kapjon világszínvonalú ellátást ingyen (vagyis a TB terhére, de közvetlenül ez ingyenességként percipiálható), na meg persze az unoka ingyen és bérmentve tanulhasson a zeltén. Tehát Balogh ide vagy oda, az emberek ezt magasról.......
A politika iránt érdeklődő és nem szemellenzőt hordó embernek pedig szimpatikus húzás lehetne, de semmi több.

Ordnassac 2010.06.08. 16:30:42

@Ordnassac: ill. hallgatom.

(Az önkó választási törvény záróvitája folyik.)

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.08. 16:31:13

@Ordnassac: Igen, miután Karácsony Gergely felmutatott Kósának egy sárga lapot. Enyhe képzavar.

ubul2000 2010.06.08. 16:31:56

@bigapples: Az indokokkal tisztában vagyok, és ezek valódi indokok is. Ettől függetlenül - nem látom a kilábalást, a kilábalás felé tett hosszútávú intézkedéseket. A Széchényi-kártya, az egyszerűsített munkavállalás (végre), a bürokrácia csökkentése, a pazarlás (beszerzés-stop) visszafogása, import szabályozása (ne legyünk mezőgazdasági szemétláda - finom importkorlátozás) nagyon fontos, szükséges és népszerű intézkedések, de kevésnek tartom. Lehet, hogy majd a 2-k akcióterv?

Ordnassac 2010.06.08. 16:32:38

@Tomeczek: hát, ez szerintem mellé ment...

Malachi 2010.06.08. 16:33:21

így a végére összefoglalva annyit mondok, négyből egy. :) de ez az egy nem is egy, hanem mindjárt 29 és legalább mutat valamerre. meglátjuk, hogy sikerül az egykulcsos SZJA rendszer és pontosan milyen változások lesznek az adózásban, adónemekben. egy ésszerű, átlátható, fenntartható rendszernek nagyon tudnék örülni.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.08. 16:35:38

@Ordnassac: Szerintem is. Igazából nem is értem. OK, hogy tiltakoznak. De akkor miért nem maradnak és szavaznak ellene?

gezapeti 2010.06.08. 16:36:59

@Ordnassac: Igen, szerintem sem volt jó húzás.

2010.06.08. 16:37:12

tudom, h en leszek a hulye, de. :)
Ha jol emlekszem adovaltoztatasrol mar a bajnai kormanyban is volt szo, ha jol emlekszem 2011-re emlitettek egy also savhatar ujboli emelest. talan 15M ft-ig? De ebben a szamban mar nem vagyok biztos, valaki okos utanakereshet.
Szoval ha jol nezem, akkor ez nem nagy kulonbseg ahoz kepest. tehat a jelenlegi kormany csak folytatja a "Lenini" utat.
azert ez nekem tetszik.
Vagy ennyire be lettek volna szoritva a csotvazak koze? :)

RÁBA GYÖRGY 2010.06.08. 16:38:06

Számomra ÓRIÁSI HATÁSÚ volt a 29 pont. SOSEM voltam Fidesz-szavazó, szkeptikus vagyok velük szemben, és Orbánt mindig többre tartottam a csapatánál.
Szerintem Viktor ma nagyon magasra tette a mércét, és kaján mosollyal figyelte, kik merészelnek egyáltalán nekivetkőzni a kisérlethez? Megmondom őszintén, nekem megrendítő volt ez a beszéd, az a vázlat, mert megmutatta, hogy Orbán valóban erre készült: olyan közegben kormányozni, ahol tervei valóra válhatnak, ahol zöld utat kap a gondolat. Hogy mi lesz ebből, kérdés. De a kezdet remek, brilliáns, nagy hatású. Pedig én polgári demokrata, kissé konzervatív beütésű liberalista vagyok.

panelburzsuj 2010.06.08. 16:38:32

@bigapples:

Előttem rögtön felmerültek azok a háznál működő párfős kisüzemek, ahol minden melós kezeügyébe oda van készítve a szőnyegporoló meg a gereblye, és mire a gazda kicsoszog ajtót nyitni, már egy lélek sincs a varrógép vagy a gyalupad mellett, mindenki a "háztartásban" serénykedik.

Netuddki. 2010.06.08. 16:39:07

@alfredo20: "nem mellékesen OV teljesítette adócsökkentési ígéretét "

Hát szerintem még attól messze van. Az SZJA egykulcsossá tételével és a minimálbér adókedvezményének a megszüntetésével véleményem szerint egy kicsit igazságosabb lett az adózás. Bárki bármit is mond.

Viszont egy szó nem esik a vállalkozásoknak a munkavállalók után fizetendő egyéb adókról. Ami még szintén eléggé magas.

Szóval én még várnék a hallelujával.

kamarti 2010.06.08. 16:39:17

azért az aranyos volt OV spontán válaszában, ahogy azzal védekezett a kókázás és eszdéeszezés (mert az is volt, nem csak bokrosozás) vádja ellen, hogy az egyéni szabadságra hivatkozott... persze közben ki sem tért az egykulcsos adó vs. gazdagabbaknak kedvezés kérdéskörére, vagy a minimálbér megadóztatására, amiket pedig többen is felvetettek, illetve csak annyiban, hogy leszocialistázta az LMP szónokát. Pedig úgy tudom, a keresztény értékrend és a szociális érzékenység nem egymással ellentétes fogalmak, már legalábbis a kinyilatkoztatás szintjén.
De annak azért örülök, hogy legalább a magánynyugdíjpénztárakat békén hagyják, bár sejtem, nem rajtuk múlott.

egyébként meg tényleg vicces ez a pálinkafőzés dolog, mint a vidék kardinális problémájának megoldása (és nem is értem, mi ez a 90 éve húzódó szabadságharc megnyerése duma. esküszöm, még nem vagyok 90, és az én apám is a faluvégi szeszfőzdébe hordta a cefréjét, igaz, nem ipari mennyiségűt, tehát a párlat szigorúan családban maradt és nem került eladásra, de ez nem 90 éve volt. Egyébként a családi legendárium szerint az a szeszfőzde valaha a miénk volt - esetleg igényeljem vissza?)

(tegnap a parlamenti naplóban arról a kormánypárti javaslatról volt szó, hogy a kistelepülési iskolákat, ha az önkormányzat nem tudja fenntartani, adhassák egyházi kezelésbe. ez sztük senkinek semmiféle egyébi szabadságjogát nem sérti, se a pedagógusét, aki ha marad, nem lesz közalkalmazott, se a szülőét, aki inkább világnézetileg semleges iskolába járatná a ygerekét, és a kdnp szakpolitikusa szerint csak a tanárok elkötelezettségén múlik az oktatás színvonal - mondta ezt 2010ben, és elmúlt idők magyar nobel-díjasaival példálózott, akik közül sokan ilyen kis iskolákból kerültek ki, a költségeket firtató kérdésre pedig azt mondta, nem volt idejük hatástanulmányt készíteni, majd menetközben kiderül. ami ebből idevág, az minimum a jó előkészítettség és az egyéni szabadságjogok relativitása)

Mária 2010.06.08. 16:40:22

@Strici: na igen, ez a "Nemzeti Együttműködési Rendszer" elég hátborzongatóan hangzik.

Aki nem működik "együtt", azzal mi lesz? Jön az elfüggönyzött fekete autó? Vagy beérik annyival az elvtársak, hogy ujjal mutogatnak a Parlamentben az együtt nem működőkre?

kódex 2010.06.08. 16:41:24

@Ted Striker:

Ez a "gazdagozás" kezd nagyon unalmas lenni.
És főleg demagóg.
Te mondod, vagy Schiffer mondta?

arizmendi 2010.06.08. 16:41:42

kivi vagyok lesz-e forradalom, mikor a minimálbérig már nem lesz adójóváírás.... az ugyebár, bruttó száznál (netto 78) minusz 16 ezer... és majd mi finanszírozzuk az 5 millások 20%-os adócsökkentését.... magyarán a pénzünk hozzájuk kerül. tényleg nagyszerű...

kódex 2010.06.08. 16:42:50

@pannonfunk:

bocs, csak most látom, hogy te már írtad...

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.08. 16:43:15

Na figyelem: jön a név szerinti szavazás!

RÁBA GYÖRGY 2010.06.08. 16:43:54

@gezapeti: Nyilván arról szól a történet, hogy egy állami beosztás- rektor, főigazgató itt vagy ott, MNB-vezér, egyéb- bruttó foizetése 2 millió lehet max.
Az egy más kérdés, hogy pl igazságügyi szakértőként, tanácsadóként, vizsgaelnökként, szakkönyv-íróként, valaki hozzákeres még. Hiszen a normál életben is így van. Én tanár vagyok, elég kevés pénzért, de ha vizsgáztatok másutt, az tiszteletdíjjal jár.
Ja, és a magánszféra az más. Hogy az ERTSTE Bank mennyit fizet a vezérnek, magánügy. Ugyanígy a MOL, vagy az OTP is.

kamarti 2010.06.08. 16:45:13

@sztd: na igen, akkora lesz az adminisztráció egyszerűsítése, hogy OV a riposztjában már nem is söralátét nagyságú adóbevallásról beszélt, hanem arról, hogy adóbevallásra nem is lesz szükség az egykulcsos adó miatt, hiszen azt rögtön levonják majd a kifizetéskor - hát nem tudom, hány adóbevallást csinált már életében, vagy mennyire van tisztában azzal, hogy sokaknak van többféle forrásból bevételük stb.
ja, és az egyszerűsítésnek és az új adórendszernek még egy fontos következményére hívta fel a figyelmet: a becsületes adózásra - ami egyrészt hahaha, másrészt akkor adórendőrség mégse lesz?
és béjos volt, ahogy a cinizmus és a nihil elleni könyörtelen harcra felhívta a figyelmet. ez különösen hiteles volt az ő aranyszájából...

Bobby Baccala 2010.06.08. 16:46:47

jóvan látom itt mindenki ért mindenhez... én nem.
szerintem a mai OV beszéd alapvetően pozitív volt, és most ez a lényeg.

vmikor amerikában volt olyan hogy bizonyos jövedelem felett (tehát milliárdosok), kevesebbet kellett adózni. tehát ha ez a 16 % jó arra hogy aki eddig offshoreozott most itt adózzon engem nem zavarna.

kerekesa (törölt) 2010.06.08. 16:46:59

Ha igaz, hogy a jelenlegi helyzetért az előző 8 év kormányai a felelősek (igaz), akkor azt megkéne mondania végra a Fidesznek, miben hibáztak:
- nem emelték rendesen a gáz árát?
- nem vették vissza időben a 13. havi nyugdíjat?
- nem rugták ki már rég a közalkalmazottak negyedét?
- nem vezették be az ingatlanadót meg luxusadót?
- stb, stb.

-- És ha ezt csinálták volna mi lett volna a zemberekkel?
Meg a megsarcolásal meg a többivel?

Szóval a Fidesz most könynen mutogat, de részben az ő durva,
mindenre nemetmondó kommunikációjuk, népszavazásaik bénították meg az előző kormáynok kezét.

Italo Balbo 2010.06.08. 16:47:14

@j.sz.: sztem a Jobbik kezdi érezni, hogy a gazdaságpolitika picit bonyolultabb a "világméretű összeesküvésnél", ezért a visszafogottság. Gykorlatilag egyetlen üzenetük van: államadósság újratárgyalása. Igazából nem hiszem, hogy mondjuk egy egykulcsos adórendszerről szóló vitához érdemben hozzá tudnának szólni. Schiffer is csak lejáratja magát és pártját. (Bár politikai haszna lehet belőle, még ha nem is szerez közgazdász haverokat)

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.06.08. 16:47:29

@Mediacapa: A kétszázezer ember nem csak bérköltségben jelent spórolást, hanem egy füst alatt a legtöbbet ártó kádereket is el lehet tűntetni anélkül, hogy bárki "boszorkányüldözést" kiálthatna. Mondjuk a boszorkányokat mindig is azért üldözték, mert boszorkányok voltak, nem?

kódex 2010.06.08. 16:47:50

@Perselus Piton:
Csillagom konkrétan írd már le azt a tízet!
De nekem öt is elég lesz... :-)

RÁBA GYÖRGY 2010.06.08. 16:48:59

@panelburzsuj: Ha ebből indulsz ki, valóban, lesz ilyen. Csak az a a kérdés, hogy a kicsoszogó gazda hogyan fogja eladni a termékét, vagy a zsebbe pénzt kapónak ki fizeti majd a TB-jét? Mert egyet ne feledjünk: a hepe után mindig jön a hupa! Ha Orbán ma engedményt hirdet, akkor holnap lesz szankció is. Ettől kétség ne legyen.

kódex 2010.06.08. 16:49:41

@Én is akarok kommentelni:

Huss, a szuperbruttónak nevezett szemfényvesztést is meg akarják szüntetni.
(Bajnai élete főműve valószínűleg... :D )

Mediacapa 2010.06.08. 16:49:57

@arizmendi: Lehet, hogy rosszul látom az országot, de nekem a minimálbéresek 90 százaléka annál jóval többet keres. Az a gyakorlat, hogy hivatalosan minimálbér, aztán zsebbe a többit. Mikro- és egyéni vállalkozásoknál szintúgy. Ezzel szemben akit bruttó 300-ra jelentenek be, az meg leadózik mindent.

Ordnassac 2010.06.08. 16:50:19

Gyurcsány nincs jelen, hoppá!

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.08. 16:50:38

A Jobbik-frakció tagjai I G E és N betűket tartanak fel, miközben nemmel szavaznak…

papika 2010.06.08. 16:53:56

@pannonfunk:
Ha összeveted a német és a magyar GDP-t (3500 mrd USD, 130 mrd USD), és rávetíted a német megszorítást (11 mrd euro) a magyar költségvetésre, akkor ez olyan, mintha itt 110 mrd Ft-os megszorítás lenne. Nos, ennél nagyobbat jelentett be ma a Viktor.
És ha hozzáveszed, hogy ez Németország történelmének legnagyobb kiigazítása, akkor azt is láthatod, miért mondja oly sok ember, hogy a megszorítós politikai szemlélet ny-európában idegen.
De a lényeg, ez a német kérdés inkább tűnik egy költségvetési észszerűsítésnek, mint egy gazdaságot jelentősen visszavető, bokros-gyurcsányi megszorításnak.

Netuddki. 2010.06.08. 16:54:16

@kamarti: "hát nem tudom, hány adóbevallást csinált már életében, vagy mennyire van tisztában azzal, hogy sokaknak van többféle forrásból bevételük stb."

Hát ez az! Itt van az eb elhantolva. A politikusoknak sajnos nem sok közük van a való világhoz. Ezért nem bírják felfogni pl., hogy mekkora bevételkiesése van az államnak abból hányan hányféleképpen nem fizetnek adót.

panelburzsuj 2010.06.08. 16:55:00

@rubner:

1. Ki a megmondhatója, hány ballagási öltönyt tud megvarrni egy ügyes tulajdonos egymaga? Vagy hány zacskó sajtostallért tud kisütni, becsomagolni?

2. Tucatféle nyugdíjas, munkanélküli, nyilvántartáson kívüli ember mellet a másod-harmadállások tömege vonulhat illegalitásba - immáron legálisan.

kamarti 2010.06.08. 16:56:28

@Mediacapa: hát, nem tudom, a te környezetedben mennyiből élnek a nyugdíjasok. az én apám 17 éves korától dolgozott a közösnek, 63 évesen meghalt, és az anyámtól se igen lehet már mit elvenni, pedig ő is lenyomott több mint 40 évet. És lehet mondani, hogy ez demagógia, de attól tartok, ez a többség a "nyuggerek" körében.
persze biztos vannak, akik álrokkantak-leszázalékoltak - de ha figyeltél, OV épp a különbségtételt utasította vissza, amikor arról beszélt, hogy a milliárdos családi üzletek örökítését is meg fogja illetni az illetékmentesség, nem csak a 40 éves panelt örökítőket, tehát nem tesznek vagyoni alapon különbséget, a családban marad-ra hivatkozva

kódex 2010.06.08. 16:56:31

@panelburzsuj:

valamit félreértettél: nem a magánvállalkozó villanyszerelődnek nem kell majd adózni, hanem a szakképzetlen kertészednek, a Pityunak, aki egyébként munkanélküli lenne, és csak vinné az adóforintjainkat.

pokesz70 2010.06.08. 16:56:57

Azért akárhogyan forgatom ezt a pakkot, mégiscsak neokonzervatív gazdaságpolitikát mutat. Amivel nekem személy szerint csak annyi bajom van, hogy
1) 10 évig nem ezt képviselte a Fidesz. Ha legalább az utóbbi 4 év során bármikor is ilyen jellegű javaslatokkal álltak volna elő, akkor egyrészt sokkal hitelesebb lenne a szememben, másrészt közel sem kapott volna ennyi szavazatot. "Nemzeti együttműködés", "forradalom", stb. szavakat emiatt hazúgnak érzem, ugyanis nem erre kaptak felhatalmazást (hanem azonnali és radikális adócsökkentésre). Ez így sem azonnalinak, sem radikálisnak nem mondható (legalábbis az adózók döntő többségének, az évi 5millió bruttó alatt keresőknek.
2) Valóban mi lesz azokkal, akik a közigazgatási leépítések ÉS a minimálbér 16%-os adónövelése (a 0%-hoz képest, ugye) miatt kerülnek utcára?

Most lehet, hogy akcióképesnek mutatta magát Orbán, de legkésőbb jövőre nagyon sok ember fogja a saját bőrén is megérezni, hogy vagy semmit sem javult a helyzetük (max örülhetnek, hogy nem kell még söralátéten sem bevallani az adójukat), vagy kifejezetten rosszabb lesz. És a gazdaság ettől még nem tudom, hogy fog kilőni, hacsak nem a belső fogyasztástól, de az meg elég bizonytalan. A hitelezési kedv továbbra sem fog javulni.

De ez sokkal jobb, mint elengedni a hiányt 7-8%-ig. Köszönjük meg az EU-nak meg az IMF-nek, hogy kordában tartják a fiúkat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.08. 16:56:59

Nem tudom, hogy sírjak -e, vagy nevessek. Többségében jó intézkedések, csak éppen teljesen ellentétes azzal a filozófiával, amit eddig ellenzékben a FIDESZ vallott, és inkább tűnik a Bajnai kormányzás folytatásásnak, mint FIDESZ-esnek. Én persze örülök ennek, úgylátszik a múltheti pofon, amit a piacoktól kaptak, rádöbbentette Orbánékat, hogy nem trükközhetnek, így lesz az azonnali és nagyarányú adócsökkentésből összeségében adóemelés, na jó, adóátrendezés. Mindenesetre iunkább ez, mint amire a múlt héten készültek, vagyis hogy elengedik a hiányt, hogy osztogathassanak...

Egy valamiről viszont már leszokhatnának: hogy a 8 évet egyben, elkúrásként kezeljék, ugyanis az utolsó év, a Bajnai-Oszkó páros ténykedése pont, hogy az ellenkezője volt. Azt, hogy nem kell valóban olyan csődelkerülő intézkedéseket hozniuk, mint amilyet egy rakás ország pont most hoz meg szerte Európában, mert nagynehezen sikerült visszaszerezniük hazánk hitelességét, pont, hogy Kósáék rombolták le majdnem teljesen. Persze Mesterházy is elmehet a sunyiba, hogy ezt a "szocialistáknak" tulajdonítja be, miközben max. annyi közük volt hozzá, kénytelen-kelletlen beálltak Bajnai mögé, de einkább hátráltatták, mint segítették.

hegyilany 2010.06.08. 16:57:02

@bulgaria: Ne sajnáljam már kicsit az előző kormányokat? Pfff... Lendvai-szint....

panelburzsuj 2010.06.08. 16:58:55

@Mediacapa:

Vagy ő is kap még ötvenet zsebbe.

Miért lenne más a szisztéma?

kódex 2010.06.08. 17:00:24

@j.sz.:

az emberek mindenhol a világon főleg baloldaliak - érzelmileg.
Aztán, ha a józan eszükre hallgatnak és elkezdenek cselekedni, egyből kiderül, hogy jobbosok.
Kevés olyan hülye van, mint én, aki képes érzelmileg mindkét attitűddel azonosulni... :-)

j.sz. 2010.06.08. 17:00:46

@Italo Balbo:
A Jobbikra a proteszt érzésből fakadóan szavaztak az emberek. Hogy össze-vissza beszélnek az tök mellékes. Magyarország, 2010.

Bobby Baccala 2010.06.08. 17:01:02

amúgy ezt a bajnai-oszkó párost miért kell sztárolni? semmit nem csináltak, csak azt amit mondtak nekik.

OV még múlt héten beszélt arról, hogy fontos, hogy akik kikerülnek az állami szektorból azok foglalkoztatását meg kell oldani a magánszektorban.

kódex 2010.06.08. 17:01:13

@visz:

hehe, szegénykém, azért csalódni fogsz mégis... :-)

hegyilany 2010.06.08. 17:01:39

@Fedor: "Egy valamiről viszont már leszokhatnának: hogy a 8 évet egyben, elkúrásként kezeljék,"

Ott a pont! Bajnaiéknak azért ezt titokban megköszönhetik. :)

kódex 2010.06.08. 17:02:44

@kamarti:

ó, te szerencsétlen, bezzeg ha megszűnik a munkahelye, az lesz ám a korlátlan szabadság!

ati27 2010.06.08. 17:03:03

@fingerbangs:
Mire számitottál? Meleg hógolyóra? Igenis az adóegyszerűsítés felér egy adócsökkentésel! Az egykulcsos adó alól pedig nem igazán lehet kibújni.. Másrészt az egykulcsos adó jelentősen csökkenti a bürokráciát is.. Ez van. Alapban a most bejelentett tervezetek nagyrésze nagyságrendekkel polgárbarát mint az mszp 8 évi töketlenkedése. Másrészt: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=134292&is=1
ha már a szagértőknél tartunk

j.sz. 2010.06.08. 17:04:34

@kódex:
Hát ez merész kijelentés azért, értékrendre inkább konzervatívak, gazdasági értelemben pedig megoszlik a mezőny, nálunk biztosan a paternalizmus a domináns :)
Szerintem semmi sem fekete vagy fehér, én is szimpatizálok mindkét ideológiai oldallal :))) Kiválasztom magamnak mivel tudok azonosulni, és kész. Persze ezt nehéz a magyar politikára lefordítani, dehát mi egyszerű manapság!

FlybyWire 2010.06.08. 17:04:45

@Kono: nagyon jókat írsz, csak bízom benne, hogy sokan fel is fogják ezt. Sajnos kevesen voltak/voltunk azok a relatíve jól kereső, full bejelentett magánszféra alkalmazotta, akik cipeltük a másik 7 és fél milliót a hátunkon... talán most majd visszakapunk valamit mi is!

kódex 2010.06.08. 17:05:04

@Strici:

Aki minimálbérre hitelt vesz fel, az vagy hülye vagy csaló.
Ez pedig attól függ, hogy a minimálbére valódi-e, vagy csak papíron létezik.

panelburzsuj 2010.06.08. 17:06:04

@kódex:

Így aztán a kertfenntartó vállalkozások melósai töltik az idejüket eztán a kispadon idén, két év múlva meg a főnökük is melléjük huppanhat. Volt vállakozás - nincs vállakozás. Pityu mindent visz. Ha nem síkhülye, még falat vésni is megtanulgat, meg gipszelni, a góré már csak a drótok összekötéséhez kell.

De amúgy tökigazad van.

kódex 2010.06.08. 17:06:04

@cukicica:

Biztos, hogy ÁLnaiv? :DDD

A nép fia 2010.06.08. 17:06:32

10.000.000 politikai szakértő országa....

kódex 2010.06.08. 17:06:51

@panelburzsuj:

Az adórendőrség meg a faszát vakarja közben... :D

Ordnassac 2010.06.08. 17:07:43

Zagyva Gyula szavazata: Nem, nem soha!

Netuddki. 2010.06.08. 17:09:01

Na akkor szemezgessünk:

1. Mint kisvállalkozás qrvára veszteséges voltam, úgyhogy ez nem igazán vigasztal.

2. Az SZJA egykulcsosítása szerintem még lófütty. A munkával kapcsolatos adó még így is magas lesz.
Ami igaz, hogy a jelenlegi többkulcsos SZJA indokolatlanul bünteti a minimálbérnél alig többet keresőket. Aki meg eszméletlen pénzeket rak zsebre az amúgy sem fizet(ett) semmilyen adót.

3. Füstadó, útadó?

4. Na ez nagy baromság.
Szerintem minden olyan tranzakciónak adókötelesnek kéne lennie, ami áru és/vagy szolgáltatás értékesítésével jár.
Mindig is azt mondtam, hogy Mo.-on a béka segge alatt van a szolgáltatóipar. Ha ez is adóköteles lenne (és itt ne a 2/3-át elveszem állami felfogásra gondoljunk) akkor talán beindulhatna és így csökkenhetne a munkanélküliség. Ez lenne a sok kicsi sokra megy elve és ekkor lenne igazán értelme az alacsony adóknak.

5. Ennek viszont már régen így kellene lenni. Azért fogadjunk, hogy ebből is kifelejtik a személygépkocsit. :((( Ami perpillanat qrva nagy lenyúlás az "állam" részéről. Aki nem tudja miért házi feladatként nézzen utána pl. az APEH honlapján.

6...

Na mennem kell.

j.sz. 2010.06.08. 17:09:32

@A nép fia:
Tudod mint a foci, ehhez mindenki ért :D

ati27 2010.06.08. 17:09:51

@cukicica:
Mert a jelenlegi magyar mentalitás ennek a kijátszására menne! Ahhoz fel kell nőni. pl egy igazi svéd típusú adórendszerhez.

kamarti 2010.06.08. 17:10:06

@pokesz70: gondolom, azért csak jövőre rendezik át az adózást, hogy ez majd csak jövőre, az önkormányzati választások után essen le a népnek.
addig meg ellesznek a közüzemi díjak befagyasztásával, meg a kilakoltatási moratóriummal, meg esetleg a pálinkafőzéssel

és OV még most is, bár elég idegesen azt állította, hogy a Kósa-Szíjjártó párosnak abszolúte semmi köze nem volt a múlt heti eseményekhez, sőt, az is az előző 8 év folyománya

panelburzsuj: "Tucatféle nyugdíjas, munkanélküli, nyilvántartáson kívüli ember mellet a másod-harmadállások tömege vonulhat illegalitásba - immáron legálisan"
hát, akkor amit vesztenek a réven, mégis visszanyerhetik a vámon, már ami a szavazóbázis számának fenntartását illeti, a többi meg kit érdekel, hiszen a vezérmotívum most is az volt, hogy "mi vagyunk az elsők, akik..." , ez számít és slussz

Frick László Emlékzenekar 2010.06.08. 17:10:25

Ide züllött a mi kis agymosodánk, hogy kézzel kell összesugalmányozni Bokrossal Orbánt egy subba-blogba való képpel? Ejnye. Sok a locspocs ezzel.

Fogarasi.Marvin 2010.06.08. 17:10:43

Én egy kicsit aggódok a devizahitelezés kiiktatása miatt. Hiszen forinthiteleknek nagyon magas a kamata. Ezért kevesebben fognak lakáshitelt felvenni, tehát kevesebb lesz a bankok nyeresége így kevesebb lesz a különadóból bejövő összeg is.
A szándékot értem (azt hiszem), miszerint árfolyamveszteség miatt ne lehessen lakást bukni, de én nem örülök neki. Remélem míg én fel nem veszem a saját hitelemet megmarad a devizahitel lehetősége fele kamatért (gyenge forint mellett meg különösen) :)

F.M.

ssi 2010.06.08. 17:11:50

ha valaki talál szakemberi elemzést, linkelje be, hasznos lesz. köszi

ha a mostani parlamenti ellenzék visszafogottabb lesz, mint az előző 8 évben, csak ettől még nem fogom azt hinni, hogy minden jobban is működik az országban

a forradalom, teljes felhatalmazás stb. nem fedi a valóságot, a NER meg a többi kreált szó olyan, mintha a valóságot akarná elfedni

mizrolist 2010.06.08. 17:13:28

@RAMBO: ez a 2 millióban maximált fizetés két dolgot jelenthet:
a) a legjobban képzett szakembereknek nem lesz perspektíva az állami cégeknél elhelyezkedés;
b) aki mégis odaül, az gyakorlatilag a nyakába akaszt egy "megvehető vagyok" táblát.

És persze van az az 1%, aki valóban elhivatott és nem érdekli, hogy a versenyszférában a sokszorosát kereshetné a fenti összegnek.

MACISAJT 2010.06.08. 17:13:51

Orbán szerintem is a legjobb formáját hozta.
Ami pedig az intézkedés csomagot illeti- én ebbe a gondolatsorba nyugodtan belevettem volna a kormánytagok fizetésének kérdését(kommunikációs szempontból jólmutatott volna) és az un. roncsprémiumot, amit a gépjármű-kereskedők szorgalmaznak.

Viszont. És itt térjünk az árnyoldalra.
Ez sem lesz egy sétagalopp.

A bank- és pénzügyi szféra megsarcolása, a Simor elleni újabb támadás ( valamiért nagyon haragszik rá, és ennek pontos okát csak sejteni lehet )..ez csupa csupa olyan kódolt feszültségforrás, ellentámadásaikra garantáltan lehet számítani az elkövetkezendő időkben.

Egy sor olyan rendkivüli intézkedést jelentett be, amit elíntézett egy "és vállaljuk az alkotmányossági feltételeinek megteremtését" c. mondattal.
Értsd: majd nekiesünk és rapid módon alkotmányt módositunk.
Nos, ez a gazdasági szükségállapot bejelentése sokak számára túlontúl ijesztővé válhat.

old_field 2010.06.08. 17:14:11

@Fedor: "a Bajnai kormányzás folytatásása"

A jelenlegi kormány az eredetileg tervezett 13 milliárdos bevétel helyett 200 milliárdot szeretne behajtani.
kb ennyire a folytatása.

Érdekes a deficit időarányos felhasználása is, ami 2 éve az éves 50%-a körül volt félév körül, most majdnem 90%.
ez is tényleg korrekt'...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.08. 17:14:17

@cukicica: "természetes igény, hogy a közteherviselésből a gazdagabbak veszik ki jobban a részüket."

Ajánlom figyelmedbe az "ARÁNYOS közteherviselés" igényét...

Igen, fizessenek TÖBBET a gazdagok!
Akinek kétszer-ötször-tízszer ANNYI a jövedelme,
az bizony fizessen kétszer-ötször-tízszer annyit a közösbe.
Pont erre való az egykulcsos adózás.
És még valamire:
- remekül meg tudja valósítani a "CSALÁDI" adózást is,
amiben:
1. Adjuk össze a CSALÁD jövedelmét
2. osszuk el a családtagok számával
3. mindegyikük adózzon X%-kal
VAGY:
- csak a keresők adózzanak X%-kal...

(gykv. az eredmény u.a.;)))

pokesz70 2010.06.08. 17:14:20

A deficit 2006-ban 10% körül volt. 2008-ban 3,4%. Utána jött csak Bajnai.

Értem én, hogy a 2006-os 10% a Medgyessy és az első Gyurcsány kormány hibája, de a második GYF kormány már ugyancsak kivette a részét a válságkezelésből. És azt se felejtsük el, hogy ha a fidesz megtehette volna, hogy úgy cselekszik, mint ahogy ellenzékként és a kampányban beszélt, akkor ugyanazokat a hibákat követte volna el, mint 2000-2006 közötti kormányok mindegyike.

nem1rem1 2010.06.08. 17:14:23

Nekem úgy tűnt, hogy gyorsan ötletelni kellett, és ezeket kapargatták össze. Orbán megpróbálta ezt összefüggő koncepcióként feltűntetni, mintegy a családközpontúság és a személyes szabadság fonalára felfűzni az egyes epizódokat, de elég izzadtságszagú lett ez a kisérlet.

Én ennek a 29 pontnak a bejelentésénél, bár nem állítom, hogy mindegyik rossz, összességében továbbra is a populizmust, a hazugságot éreztem. És, mégegyszer, az izzadtságszagot. Erre a legjobb példa a 9. pont, amit komoly ember nem képes egy válságkezelő kormányprogramban röhögés vagy elkeseredés nélkül meghallgatni.

kamarti 2010.06.08. 17:14:45

@kódex: válaszod alapján számodra is azért ilyen egyszerű a világ, mert nyilván nem sok közöd van-volt a közoktatáshoz...

különben felfognád, hogy ez azért ennél minimum eggyel bonyolultabb kérdés, bár dúró dóra szakpolitikus egyetlen érvét sikeresen visszaböfögted...

panelburzsuj 2010.06.08. 17:14:58

@kódex:

Nem kérlek, az adórendőrség kormánynépszerűsítő ingatlanlátogatásokat fog szervezni.

kódex 2010.06.08. 17:15:18

@j.sz.: @Fedor:

Azért bűbáj a logikátok:
amíg nem volt konkrét program, az asztalt csapkodtátok, hogy nem lehet úgyse a széllel szemben...
Most, hogy Orbán hallgat rátok és megpróbálja cikk-cakkban (persze azért úgyis a széllel szemben: hiszen tegnap még az Index is ontotta a címlapon az adócsökkentő programot akarók épeszűségét megkérdőjelező elemzéseket), ez a baj.
Szerintem rá kéne hagyni Orbánékra, hogy négy év múlva hogyan számolnak el a lelkiismeretükkel.
És ha összeségében pozitív lesz a ténykedésük mérlege, ne aggódjuk majd túl visszamenőleg Viktor álmatlan éjszakáit.

kódex 2010.06.08. 17:16:26

@kamarti:

Valóban nincs sok... :D
Csak a kenyérkereső munkám.

kódex 2010.06.08. 17:17:04

@panelburzsuj:

Legalább humorérzéked van, ezt értékelem. :D

kódex 2010.06.08. 17:18:07

@kódex:

Fedornak válaszoltam, nem tudom, j.sz. miért jelent meg a megszólításban... :-(

panelburzsuj 2010.06.08. 17:20:55

@panelburzsuj:

Világosba van. Késő éjjel gyanakvóbb üzemmódba vagyok állítva ...

kódex 2010.06.08. 17:21:56

@nem1rem1:

mindig is ezeket fogod érezni, mert érzelmi megerősítésre van szükséged világképed szilárdságának és egzisztenciális önbecsülésed rendíthetetlenségének megőrzése végett is.
Támogatom a mentálhigiénés önsegélyező beállítódást: sok pénzt megspórolhatsz a TB-nek, ez mindenképpen illeszkedik a kormányprogramba is... :-)

Ordnassac 2010.06.08. 17:22:21

@Warrent: az új önkormányzati választási törvény elleni tiltakozásul. Nem is voltak ott a név szerinti szavazáson.

sárkányfő 2010.06.08. 17:23:29

Gyors reakcióm, így első blikkre:

"azonnal és radikális" adócsökkentés tehát nincs, első választási ígéret megszegve. minimálbér pedig adóztatva lesz, jól értem? mert akkor jövőre a kisbérűeknek nő a terhe, a gazdagoké meg csökken.

A 29 pont jó része teljesen kidolgozatlan, általános, pár csak 1-2 mondattal lett elintézve, ezeket nem lehet még komolyan venni. Majd ha be lesz nyújtva kidolgozva... Többsége a pontoknak tök irreleváns az ország egész szempontjából. Sok pont teljesen súlytalan, mint amikor Medgyesi közölte, hogy ingyen lehet majd múzeumba menni. Hurrá.

Úgy is mondhatnám, hogy erről az akciócsomagról lerí, hogy 3 napos ötletelés eredménye. Orbán próbálta tematikusan csoportokba szedni, de attól ez még egy tök széteső vegyes felvágott, nevetséges és komoly dolgok koncepciótlan turmixa.

Hogy nem lehet 2 milliónál többet keresni a Nemzeti Bankban, meg sehol sem az állami szférában? Dübörög a populizmus-verseny az mszp-vel. Egy profi bankvezetés sok-sok (száz)milliárdot tesz hozzá az országhoz. Ezek után a profik még inkább a magánszférába mennek majd, ahol a 2 millának a többszörösét keresik majd meg. És még azt mondja, hogy nem akar bankellenes hangulatot? De gazdag-ellenest, vagy sokat-keresők ellenest akar?

Pálinkafőzés szabadsága... jó poén volt, pont idevaló, az ország válláról hatalmas tehet hullik le végre, új időszámítás kezdődik... pálinkaforradalom...

A devizahitelt el lehet törölni, de már ma is sokan járnak Bécsbe devizahitelért, ezután majd még többen fognak járni. EU van. ha mégse mennek ki, akkor viszont az amúgy is döglődő ingatlanpiac sínyli meg, mert a ft hitel drágább.

A bürokrácia-ellenes lépések egyébként jók, ezt a vonalat tovább kéne erőltetni. Pl. minden lehetséges ügyintézést online is elérhetővé kéne tenni, hm? Mennyi fölösleges épülettől, ügyfélszolgálatostól, fölösleges utazástól, parkolástól, idő- és energia veszteségtől kímélnénk meg magunkat.

Hogy az állam megszorít önmagán, az jó, de pont a fideszes állami vezetők száma és összfizetése nő. Minden szentnek maga felé...

Párttámogatás csökkentése: populista lózung. Ezzel tovább nő az illegális pártfinanszírozás, a háttérkavarás, mutyik. Szar a helyzet, tovább rontja. Ahelyett, hogy teljes transzparenciát vezetne be, pl...

offshore: hogy erről nem bír leszokni. nem szégyelli magát? ott ül a kormányában egy frissen kinevezett offshore-lovag, de azért csak löki a süket dumát.

Érdekelne a 30. pont is, meg a 31., 32.,, stb... Arról ugyanis nagyon hallgatott Orbán hogy lesz az ország gazdasága ténylegesen megreformálva? Pálinka-nagyhatalom leszünk? Biztos, de valami azt súgja, ez nem a végső megoldás a magyarság számára.
Hol vannak a kidolgozott koncepciók a mezőgazdaságra, az iparra, a turizmusra, az infrastruktúra-fejlesztésere, meg a többire? Megmondom: sehol. Most látnak majd neki ötletelni.

Chuck Taylor (törölt) 2010.06.08. 17:23:32

Schiffer András mai felszólalása kissé túlzás volt. az állandó "neokonzervatív" jelző használata nem a legjobb szó az új irányra.

Anyád a baráthal 2010.06.08. 17:23:54

@fingerbangs: Nem ígért nagymértékűt azonnal. Nem jól emlékszel. Ráadásul azt ígérte, hogy több év alatt viszik le pl. az elvonásokat a környező országok szintjére (az SZJA-t már jövőre), az egyéb elvonásokat gondolom szép lassan.

Nincs ez ellentmondásban a kampánnyal, de vannak hangsúlybeli különbségek. Az ellentmondás persze megjelenik, de inkább az ütemezésben. A legnagyobb különbség a forrás előteremtésében van, mert nem jött össze a hiányból építkezünk elmélet, mivel Brüsszel beintett.

Ne állítsa nekem senki, hogy azt gondolta, minden szó szerint úgy lesz, mint amit mondtak. Ha mégis így volt, akkor még sokat kell tanulnod a politikáról.

kódex 2010.06.08. 17:24:11

@pokesz70:

Most dicséred, vagy kárhoztatod őket érte?
Mert nekem nem jött le...

kamarti 2010.06.08. 17:26:00

@kódex: akkor gondolom, egyetértesz azzal, hogy a huszonegyedik században csakis a pedagógus elkötelezettségén múlik az iskolai képzés színvonala. már csak erre tudok tippelni

panelburzsuj 2010.06.08. 17:26:44

@1.szolo - 2014;):

Nono ... Be tetszik vezetni az arányos szükségletek törvényét is? A kifli árát is mindekivel az adója százalékában közli majd az APEH?

j.sz. 2010.06.08. 17:26:48

@kódex:
Rendben vagyunk, művel csodákat ez a kommentelés :D

pokesz70 2010.06.08. 17:27:00

@kódex:

'Azért bűbáj a logikátok"...

Nekem egy kicsit fáj, hogy ami tegnap még a nemzet rombadöntéseként volt beadva, az mára lényegében a követendő út, sőt rendszerváltó forradalom. Mert így lényegében teljesen elpocsékoltuk az elmúlt 4 évet azzal, hogy fidesz-mszp szájkararatézott a parlamentben. Teljesen feleslegesen, hiszen most kiderült: az, amit Orbán képviselt ellenzékként, kormányon már nem kivitelezhető. És amit minden elemi iskolát végzett embernek látnia kellett volna, legalább azoknak, akik nem vallásos áhítattal néztek Orbánra. hMinimum egy bocsánatkéréssel jön a fidesz.

Ordnassac 2010.06.08. 17:28:21

@Warrent: az ahogy volt béna. Kósa Lajosnak (mint előterjesztőnek) mutattak sárga lapot, majd kivonultak. Rossz képzavar. Kósa ki is használta. Mondta, hogy szokatlan, hogy a sárga lap felmutatása után, amikor amúgy se kell levonulnia senkinek a pályáról, a bíró kimegy.

kódex 2010.06.08. 17:29:06

@ó jaj:

ohó, te is csatlakoztál a gazdagozókhoz!
Az első bekezdés után úgy gondoltam, nem olvasom tovább, merminek...
Aztán mégis.
De minek?
Négy nap diadalittas egymás-fasza-szopogatása és folyamatos élvezés után, újra jönnek az Orbán-frusztráció ínséges napjai?

sárkányfő 2010.06.08. 17:31:17

@kódex: érveid egyszerűen elsöprő erejűek... :)

kódex 2010.06.08. 17:31:56

@pokesz70:

Nekem elég, ha két év alatt kihúzzák az országot a szarból - legalább térdig...
Akkor már bocsánatot sem kell kérni.
Ha meg nem képesek erre a kétharmaddal, jöjjön, aminek jönnie kell.

sárkányfő 2010.06.08. 17:35:03

Vámosi-Nagy Szabolcs:

"az adóátrendezés közel nullszaldós lehet"
"Amíg a 16 százalékos egykulcsos szja bevezetése 300-400 milliárd forint bevételkiesést, addig az adójóváírás kivezetése közel 300 milliárd forint többletbevételt jelenthet"

ssi 2010.06.08. 17:35:29

@ó jaj:
fidesz-kdnp pártfinanszírozás rendben lesz: forrása az eltörölt adókból hálából visszacsurog (15milcsón felüli jövedelmek 35% SZJA, örökösödési illetékek

pokesz70 2010.06.08. 17:36:56

@kódex:

Azért lásd be, hogy elég bizarr a helyzet. Aki a fideszre szavazott, nem erre szavazott (kivéve a tehetősebb, hagyományosan jobboldai választókat, akik a 2,7 millió harmadát ha kiteszik). Akinek viszont tetszett Bajnai, annak ez az akcióterv is többé-kevésbé tetszeni fog. Érdekes, hogy OV nem kommentálta a Mesterházy reakció azon állítását, miszerint örül, hogy a fidesz folytatja azt, amit Bajnai elkezdett.

tölgyes 2010.06.08. 17:37:00

@j.sz.: Ez igaz, de Balogh legalább jó.. ezért nem is jósolok neki nagy jövőt az MSZP-ben..

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.08. 17:37:02

Elfogadták az önkormányzati tv.-t. Jobbik frakció transzparense: Önkormányzatiság: élt 20 évet.

kódex 2010.06.08. 17:38:34

@kamarti:

Egyet még értenék - csak nem igazán értem, mit jelent ez a hangzatos kifejezés.
Annyi kollégát ismerek, aki szemforgatva, maga előtt pajzsként tartva ezeket a szép szavakat nyomul - gyerekeken és munkatársakon át...

panelburzsuj 2010.06.08. 17:39:31

@ó jaj:

TB-járulékokról esett egyetlen kukk is?

kamarti 2010.06.08. 17:40:14

@kódex: a stílusod alapján meg nem mondanám, hogy a közoktatásban kenyérkeresel, de azért hadd lehessen már kérdéseket feltenni és nem egyet érteni, főleg most, hogy a forradalom mellett a szabadság is ennyire hangsúlyozva van a vezér által

ati27 2010.06.08. 17:41:28

No megvan a 3 csapás is.. Haladnak a fiúk.. Azért történnek a dolgok..

panelburzsuj 2010.06.08. 17:41:35

@Tomeczek:

Honna tudták előre, mi lesz az eredmény??

Ordnassac 2010.06.08. 17:43:17

@Tomeczek: nem az ötv-t fogadták el, hanem az önkormányzati választási törvényt. Nem ugyanaz!

Amúgy most fogadták el a kormánytisztviselői törvényt is.

kódex 2010.06.08. 17:45:32

@pokesz70:

1. mi tudjuk, hogy miért szavaztunk a Fideszre valójában - a kétharmad nem: sajnos ilyen elitista és arisztokrata faszkalap vagyok...

2. a kulcskifejezés: cikk-cakk
45 foknyi eltérés a "kampány-iránytól" a naivan lelkes drukkereknek már 180-nak tűnhet
valójában a széllel szemben vitorlázás jól kidolgozott ősi módszerét láthatjuk...

3. persze, hogy én is jobban örültem volna egy kard-ki-kard rohamnak - csak tartok tőle nem lett volna sokáig nevetős a kedvem...

kódex 2010.06.08. 17:46:22

irigyled a stílusomat? :-)

kamarti 2010.06.08. 17:47:38

@kódex: ez a kdnp-s szakpolitikus legfőbb érve volt a falusi iskolák minden áron való fenntartása mellett, nem az enyém. (többek között arra a felvetésre próbált reagálni ezzel, hogy például mi értelme van a szegénységet és a tudatlanságot helyben újjátermelni.) szóval a kérdésedre talán ők tudnának válaszolni, legalábbis ami az ideológiát illeti, biztos. csak attól tartok, sok köze nem lenne a valósághoz
de ez egyébként egy mellékvágány volt a kommentemben, szóval akár le is zárhatjuk

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.08. 17:50:12

@panelburzsuj:
Ne légy demagóg...
1. a gazdagoknak is ugyanannyiba kerül minden KÖZ-szolgáltatás, amiért viszont az arányosan magasabb adójukkal jóval többet fizetnek, mint a szegények (-nagyon helyesen!;)

2. A fogyasztási szükségleteik ugyancsak magasabb szintűek,
amennyiben eleve drágább termékeket vesznek szinte mindenből. (Suzuki helyett Volvo, Munkás helyett Marlboro, Kőbányai helyett Heineken, lencse helyett kaviár stb.)
Továbbá még azokat is az "exkluzívabb" maszek szaktársaiknál vásárolják meg, alapból magasabb árszinten, mint a Tescoban vagy a bálás turikban.

Megjegyzem, épp ezért (is) kellene jobban a körmükre nézni mindenféle magánfogyasztásaik "céges költség"-eikre - pláne áfavisszaigényléssel - való simliskedéseik miatt...

pokesz70 2010.06.08. 17:51:06

@kódex:

Nem teljesen értem, hogy az, ami a vitorlázásban működik, miért kéne, hogy a politikában is működjön, de meglátjuk.

Hát, nem lehet könnyű fidesz szavazónak lenni. Hol ennek kell örülni, hol pont az ellenkezőjének (és akkor még csak az utóbbi pár évet nézem, a liberális kezdetekről már ne is beszéljünk). Az a lényeg, hogy Ti örültök Viktornak, bármi hagyja is el ajkát.

kamarti 2010.06.08. 17:51:24

@kódex: nem hinném, hogy irigylésre méltó lenne, vagy hogy a verbális agressziót ne tudná bárki (még én is) rekonstruálni, szóval annyira nem is egyedi

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.08. 17:51:32

@panelburzsuj: Na vajon? Vajon mi egy kormánypárti képviselők által benyújtott törvényjavaslat sorsa egy 2/3-os többséggel működő parlamentben?

kódex 2010.06.08. 17:53:28

@kamarti:
Hogy ne csak ilyen könnyed és vicces válaszokat adjak: komolyan aggódom a jövő nemzedékei miatt, ha ilyen egydimenziós gondolkodású tanbácsik-nénik fogják tágítani a világképüket.
Mert nézzük csak: mi a fene bajod van elvileg és általában azzal, ha a becsődölt és amúgy is szarul működő önkormányzati iskolákat átveszik az egyházak?
Légy szíves legalább egy értelmesnek ható érvet kifejteni azon kívül, hogy jaj, szabadság, jaj, demokrácia...

Ugye, két alapérték, csak feldughatod magadnak, ha, működőképes iskolák híján, félanalfabéták fogják boldogítani egymást velük...

mrs. white 2010.06.08. 17:53:39

@ó jaj: Nem szedem ízekre amit mondasz mert felesleges. Csak két dolog. Nagyon nem mindegy hogy a minimálbéresek is fizetnek és ha a járulékoktól eltekintünk akkor ez az adóelkerülés felé vezet. Ha az is csökken egyszer akkor eléri azt a mértéket hogy nem érdemes adót csalni főleg ha megfelelő mértékü bünti lesz hozzá csapva. Talán ilyen szar helyzetben azért ne oldjanak már meg mindent egyszerre. Igy 300 be 300 ki, de micsoda különbség hosszú távon. Én talán hagytam volna egy magasabb adókulcsot a gazdagoknak is. talán ennyit még bevállalhatnak ilyen helyzetben. Legfeljebb egy Simornak caliberűnek pár évvel több tovább tartana 100 millákat offshorolni. Talán ezt még ki lehet bírni.
Pálinka részletkérdés igaz. De. pl osztrák parasztok jönek át átvenni a lé almát és fele áron csinálják belőle a pálinkát. Ami amugy meg hungaricum. Csak ilyen jövedéki törvény mellett tökéletesen versenyképtelenül lehet előállítani. ezt inkább csak az érdekesség kedvéért jegyeztem meg, tényleg nem a legfontosabb csak látszik hogy az élet minden területe mennyire tulszabályzott tuladóztatott.

kódex 2010.06.08. 17:54:21

Konstruálj-rekonstruál-akármistruálj... :-)

ssi 2010.06.08. 17:54:54

egy kérdés: hogyan tovább? beterjesztik, látszat vita, 2/3 megszavazza, és élesben melyik pont mikortól? egy kulcsos családi adózás 2 év múlva és a többi?

Spiro 2010.06.08. 17:56:05

2,5 M adófizető finaszíroz 10 M-t, ezeknek elképzelhető, hogy "nagyarányú" adócsökkentés lesz.

2,1 M minimálbéren van bejelentve. Ezeknek meg valszeg nagyarányú adóemelés lesz.
Ha felbruttósítják a minimálbért, akkor a munkáltatók fizetik meg az SZJA többletet, tehát hiába csökkent a Társasági adó az elő munka terhei nőttek (eddig arról pampulásztak, hogy ezt kell csökkenteni).

Ha nem lesz felbruttósítás, akkor néhány szerencsétlen inkább munkanélkülire ballag, szerintem.

Én azért rékérdeztem volna az ellenzék helyében, hogy mutassák meg a háttér számításaikat, mert ez nem fest túl jól.

Hol a faszomban van a megalapozott program.
Ja tudom eddig az volt a program, hogy csak nyerjünk és csak akkor csináljuk meg ha tuti a nyerő, nehogy kiszivárogjon.
Most meg megy a kapkodás.

Jelezném, ha a közel 6,5M munkaképeskorú dolgozna 10% alatt lehetne az SZJA, és lehetne 16-17. havi nyugdíj is (mert nálunk azért döglödik az állami nyugdíjrendszer, mert 700.000 korhatárt el nem érő nyugdíjasunk van, akik elveszik a korszerinti nyugdíjasokra kikalkulált járulék befizetésekből a maguk részét)

kódex 2010.06.08. 17:57:00

@pokesz70:

valamit súlyosan félreértettem (pedig a szövegértés nem gyengém): azt hittem egy pillanatig, csalódott Fidesz-szavazó vagy! :D

Lécci, helyettem ne csalódj már! ;-)

Ordnassac 2010.06.08. 17:57:01

Atyaúristenem! Novák Előd épp most akarja kitanítani Salamon Lászlót jogtudományi kérdésben... Mekkora pofa kell ehhez.

kamarti 2010.06.08. 17:57:04

@pokesz70: azért ha ez egyenlőség, testvériség, szabadságról van szó, ő is inkább a szabadságigénnyel érvel, ahogy ma is, akármekkora forradalmár (meg keresztény)... persze viccesen épp akkor, amikor leliberálisozzák

cookiedude 2010.06.08. 17:58:36

Az egykulcsos adó és az adókedvezmények eltörlése az egyik legjobb dolog ami történhet ma idehaza.

Ez hordozza azt az üzenetet az emberek felé, hogy ha többet/jobban/jobb helyen stb dolgozol, vagy vállalkozol és okosan kockáztatsz akkor több pénzed lesz.

A Schiffer félék sírása, hogy most a szegények fogják fizetni a gazdagok adócsökkentését nagyon nagy rövidlátásról tesz tanubizonyságot.

Az az eddigi BETEG adórendszer és BETEG társadalmi hozzáállás következménye, hogy a "gazdagék csak lophatták a sok ZS-t és ezér' fizessenek többet" frázisokat szajkózza mindenki.

Aki legálisan többet keres az igenis megérdemli a sokkal több pénzt, és azt is, hogy az adózott pénzéből vett vagyonát ne adóztassák tovább, vagyonadó és mindenféle illetékek formájában.

Aki sokat keres, az az egykulcsos rendszerben is ARÁNYOSAN TÖBBET járul hozzá a közterhekhez.

Azt, hogy ne lehessen összelopni hatalmas vagyonokat, nem az adórendszer szintjén kell kezelni.

Az szintén nem az adórendszer által megoldandó dolog, hogy egyesek kakiért pisiért dolgoznak ma MO-on.

Az leginkább a magyar átlagember érdekérvényesítési deficitje miatt alakult ki és sok egyéb tényező is hozzájárult, de ez nem lehet kifogás az adórendszer elb***ására.

Ne akarjuk már visszasírni a "cocializmust"! Az csak annak kedvezne aki nem dolgozik eleget/elég jól stb.

A lényeg:
Az egykulcsos adó NEM KEDVEZ a gazdagoknak!!!
A progresszív adórendszer BÜNTETI a gazdagokat és a jól keresőeket, attól függetlenül, hogy megérdemlik-e a jövedelmüket, vagy sem!!
Ezt kellene felfogni a népeknek!!

Az igazi adócsaló nagyágyúk úgy is adómentes alapítványokon keresztül mentik ki a nagy lét, ha még nem hallottátok volna.
---------------------------------------------------------------------

A 2 millás fizu plafon viszont akkora demagóg marhaság, hogy csak na! Ha jó vezetőket akarunk az állami vállalatok élére akkor azokat keményen meg kell fizetni.

Ha még ennyit sem keresnek még jobban korrumpálhatóak lesznek.

Nem az a baj, hogy sokat keresnek, hanem az, hogy félig-meddig függetlenül a vállalat, közintézmény teljesítményétől.

Keressék halálra magukat, de csak akkor ha tartják az éves kötségkeretet, sikerül hatékonyabb szervezetet kialakítani = csökken az éves összköltségvetés stb. szóval legyen kicsi alapfizu durva teljesítménybérrel.

Amúgy nem a főfütyik fizuján úszik el a közszféra pénze, hanem azon, hogy összességében fele ennyi ember elég lenne a sok hivatalba-minisztériumba mint ami most van.

Egy csomó helyen nem csinálnak egész nap semmit, csak neteznek, kávézgatnak. Biztos van 1-2 hivatal ahol az életükért küzdenek a sok meló miatt, de az ritka lehet mint a fehér holló. Nekem legalább 2-3 ismerős volt egyetem alatt gyakorlaton minisztériumban, eu-s hivatalban és a kávézgatós verzió ment mindenhol.

Nem tudom sajnálni azokat a köztisztviselőket, akik 5-10-20 év semmittevés után majd elbocsátanak és küzdhetnek a versenyszférában. Legalább megtanulnak dolgozni is. Pontosan tudták ők is, hogy ha egyszer valaki kitalálja, hogy csak annyi ember legyen amennyi a munkához ténylegesen kell, akkor a fele bagázs röpülni fog. Bevállalták.
--------------------------------------------------------------

MO-on örömünnepet kellene ülni azon, hogy végre hangsúlyosan megjelent a parlamentben az a gondolat, hogy vannak dolgok amibe állambácsinak tilos beleütnie az orrát. Ez az utóbbi évtizedekben eléggé elsikkadt. Mi magyarok meg tűrtük mint a birkák.

Remélem ez a további kormányzati és jogalkotási munkában is hasonló hangsúlyt fog kapni.

Ordnassac 2010.06.08. 17:59:17

@manyike: ez attól függ, hogy mihez kell törvényi szabályozás (adójogszabályokhoz általában kell) és mihez elég kormány- vagy miniszteri rendelet.

pokesz70 2010.06.08. 18:01:07

@kamarti:

A retorikai fogások rám nem hatnak. Azért, mert lehet pálinkát főzni, lehet örökölni, meg fizethetek a szomszéd kölyöknek egy ezrest, ha lenyírja a füvet, olyan fene nagy szabadságról ne beszéljünk. Majd az új Alkotmányunk kapcsán érdemes lesz elővenni ezt a szabadság kérdést.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.08. 18:01:14

@mizrolist: Maradjunk már ezzel a süketeléssel :S
Úgy beszélsz róla, mintha éjjel-nappal vezérigazgatókat keresnének (bár ha jól belegondolok, a Tecsónál mindig keresnek áruház igazgatókat :D). Az állami hivatalokban ücsörgő figurák 99,9%-a nem állná meg a helyét azokban az állásokban, amire te utalsz...
Akinek meg kevés a 2 millió az méresse meg magát ott, ennyi.
Bujtatott pártembereknek meg legyen elég 2 milla, oszt jónapot :D

kódex 2010.06.08. 18:02:02

@Spiro:
majdnem jogos.
Azért annak a 2,1 M-nak a nagyobb része vissza fogja kapni családi adókedvezményben, amit elveszít a 16% adóval.
Szigorúan szerintem. De nincsenek számításaim nekem sem... :-)
A felbruttósításban nem hiszek.
Mégis hogyan képzelted?
Drasztikusan megemelik a minimálbért? Vagy hogy?

sárkányfő 2010.06.08. 18:02:42

@panelburzsuj: nem rémlik.

@mrs. white: oké. most nekem sincs időm rágódni a részleteken.

egy kivétel: az offshore. majd akkor dumáljon nekem orbán offshorról, ha nem vesz be a kormányába egy gál andrás leventét.
mert addig piszkosul bagoly mondja verébnek. és én utálom a gátlástalan képmutatást.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.08. 18:04:14

@Ordnassac: Ezt már tegnap is eljátszotta, csak akkor Salamon nem volt ott.

Ordnassac 2010.06.08. 18:04:19

@Ordnassac: jól van, Salamon kioktatta Elődöt. :-D

Ordnassac 2010.06.08. 18:05:02

@Tomeczek: igen, már akkor is csak ráztam a fejem...

ssi 2010.06.08. 18:05:14

@Ordnassac:
köszi
a beszédben határidő nem igen hangzott el
kedvelik a nagyvonalúságot (megtehetik, mi hagyjuk nekik)

Ordnassac 2010.06.08. 18:06:23

Ez azért szép, hogy Gaudi-Nagy Tamás és a Közlöny volt főnöke, Tordai Csaba, egy állásponton van. :-D

Spiro 2010.06.08. 18:08:00

@cookiedude:

Én nem tudok lelkendezni, mert ezeket a dolgokat rendkívül egyszerűen meg lehet oldani.

Bel kell írni az Alkotmányba, hogy a GDP arányos államháztartási hiány mondjuk max. 50%, (az Önkorikat, nyugdíj, Eü, stb költségvetést is bele értve).
Amig ezt el nem érjük évente 5% sufficit a cél.

Aki kormányra kerül annak ezt kell elérni, és úgy csinálja ahogy akarja. Nem kell látvány konyha politizálás, az hónapról hónapra mérhető eredmény önmagáért beszél.

chelsea.hu 2010.06.08. 18:08:34

Úgy tűnik, hogy Orbán a populizmus irányról váltott a reálpolitizálás irányába.Azt gondolom, hogy most kicsit mindenkinek türelmesnek kell lenni.Helyenként talán konzervatívabb, mint ami a magyar valóságnak megfelelő, de alapjában véve támogatható azok részére is, akik nem éppen szimpatizálnak a Fidesszel.
Korrekt mondanivaló _korrekt fogadása.
Egyenlőre talán ennyi.

kamarti 2010.06.08. 18:10:18

@kódex: működőképes iskola = egyházi iskola? aha. ez aztán a többdimenziós érvrendszer. az eredeti és a további kommentekben egyébként felvetettem pár dolgot, ha a szövegértés nem a gyengéd, ahogy írod, visszaolvashatsz, egy off kérdésben nem ismételném magam.
amúgy aggódnod nem kell, jelenleg max saját és ismerős kölkök világképét veszélyeztetem az egydimenziós gondolkodásmódommal

Szimba 2010.06.08. 18:11:32

4. Bevezetik az adózáson kívüli jövedelem fogalmát: ha valaki más embernek ad munkát, hogy gyakorlatilag a házi, ház körüli munkában segítsen, akkor ebben a viszonylatban nem kell semmilyen közterhet fizetni.

Ebből megint az lesz, hogy minden kisiparos marad az adózók körén kívül.

6. Egy, kettő, három gyerek után is lesz valamilyen kedvezmény, könnyítés, de annak összege évről évre derül ki, attól függően, mennyi pénz jut rá a költségvetésből.

Ez nem világos. Adókedvezmény? Mert akkor jó. Ha viszont továbbra is pénzelik a szegény rétegek megélhetési szaporodását, akkor nem jó.

A 4. gyerek után már nem jár kedvezmény? Mert ezzel lehetne kicsit szabályozni, hogy ne a nyomorba szüljenek 5-6 gyereket, hanem az adózó családok vállaljanak gyereket, mert egyrészt ez nem lesz óriási teher számukra, másrészt hosszú távon látható számukra, hogy a gyerekeiket normálisan fel tudják majd nevelni.

kódex 2010.06.08. 18:14:50

@kamarti:

"de ez egyébként egy mellékvágány volt a kommentemben, szóval akár le is zárhatjuk "

Te mondád. :-)

Részemről is csak egy etikai-nyelvfilozófiai kitérő volt inkább...

Szimba 2010.06.08. 18:15:43

25. Bankadó bevezetése. A bankok, biztosítók, pénzügyi lízingcégektől szedett pótadóból az idei 13 milliárd forinttal szemben már idén 200 milliárd forintot várnak ...

No, ettől tartok. A bankok ezt az összeget az ügyfeleiken fogják behozni. Vagyis azok a polgárok fizetnek (ill. kapnak kevesebb kamatot stb.), akiknek van félretett pénzük.

Ez éppen lehetne egy bujtatott adóztatása a vagyonosabbaknak, mégis tartok tőle, hogy sokan kiveszik a pénzüket és inkább másba fektetik (vásárolnak).

Spiro 2010.06.08. 18:16:27

@kódex:

Gondolom megemelik a minimálbért, különben ki menne el a mai bruttója 84%-ért szaggatni az istrángot (tudom, hogy legalább a felüket ez nem zavarja, de a többiek).

Be kell zárni 3060 Önkorit és a Városi bíróságok hatókörével kell létrehozni 113 db Járási Önkorit (spórolás 1500MRD, ha nem ezek hanem az APEH osztja a segélyeket és kötelező vagyonbevallás után). Ez a megtakaritás közel 0%-os SZJA-t eredményezhetne!!!

Egyetlen település sem lenne messzebb légvonalban a központtól mint 16km.
Itt lennének az iskolák, kórházak, rendőrségek, tűzoltók, stb.

Segélyt, oktatási támogatást, nyugdíj kiegészítést, életjáradékot a vagyonosoknak csak jelzálog mellett nyujtanék, amit az adószámlán könyvelnék, törlesztés elvárása mellett.
Az első körben adó elengedést és csak utána segélyt fizetnék...

kódex 2010.06.08. 18:17:25

@kamarti:

Csillagom, én ilyet nem mondtam, még ha a számba is akarod ügyesen helyezni.
Viszont az önkormányzatiak lassan oly mértékben válnak működésképtelenné, hogy nem lesz nehéz nagyobb működőképességet felmutatni bármilyen egyéb fenntartó részéről.

nem1rem1 2010.06.08. 18:17:25

@kódex: Te meg hülye vagy.

Ez ugyanazt jelenti, mint amit te írtál rólam (érvek helyett), de legalább rövid és egyenes.

Ha érveeid is lesznek a sértéseid mellé, akkor szóba állok veled, esetleg.

Szimba 2010.06.08. 18:18:24

Hol van a körbetartozások ügyének a megoldása? Hol az egészségügy, az oktatás?

Mondjuk, jó, lehet pálinkát főzni!:))))

Hogy ez Eötvösnek miért nem jutott eszébe? Vagy Brunszvik Teréznek?:)))

chelsea.hu 2010.06.08. 18:20:21

A Ft a kezdeti erősödés után megtorpanni látszik. A piacok estleg mást vártak?
Mi a véleményetek?

ubul2000 2010.06.08. 18:21:03

@Szimba: Én meg attól tartok, hogy a hitelek törlesztőrészletét fogják drasztikusan emelni.

mereg · http://bosszanto.blog.hu 2010.06.08. 18:21:03

Remélem, hogy azok szívják meg, akik rá szavaztak, de sajnos ez nem így lesz. Engem például idegesít az, hogy szegény minimálbéres dolgozót megadóztatják és aki pedig milliókat keres, még többet fog kapni.
OV-nek csak a marketingje volt jó, de Kósa meg Szijjártó azt is elcseszte. Nézd meg mennyit ugrott a dollár.... Ha így haladunk lesz az még 300 is.

kódex 2010.06.08. 18:21:57

@nem1rem1:

"Te meg hülye vagy.

Ez ugyanazt jelenti, mint amit te írtál rólam"

:-)

Talán igazad van. Mégsem egészen...

Pl. nekem is vannak frusztrációim, és mondhatom, kifejezetten boldog lennék, ha együttérző módon felhívnák rá a figyelmem.

kódex 2010.06.08. 18:23:20

@kódex:

Pl. mereg kolléga elég pontosan kimeríti az általad említett kategóriát...

bigapples 2010.06.08. 18:24:32

@nem1rem1: kódex nem a legelegánsabban fogalmazott, de ha te ezt az intézkedési tervet populistának és hazugnak tartod, akkor az azt jelenti, hogy:

1, nem értetted meg miről van szó

vagy

2, az Orbán/Fidesz elleni érzelmeid olyan mértékben torzítják a
látásmódodat, hogy képtelen vagy reálisan értékelni az elhangzottakat.

kódex 2010.06.08. 18:25:55

@Spiro:

"Be kell zárni 3060 Önkorit és a Városi bíróságok hatókörével kell létrehozni 113 db Járási Önkorit (spórolás 1500MRD, ha nem ezek hanem az APEH osztja a segélyeket és kötelező vagyonbevallás után). Ez a megtakaritás közel 0%-os SZJA-t eredményezhetne!!!"

Ez szép volt! :DDD

kódex 2010.06.08. 18:27:01

@bigapples:

Ó...
Én nagyon elegánsan fogalmazok, mint mindig. :-)

Szimba 2010.06.08. 18:28:09

@cookiedude:

Egykulcsos adó ügyében egyetértek!
Ez egyáltalán nem rossz.

A gond a szociális háló hiánya, ami nem a segélyt jelenti, hanem az állandó vonzerő megteremtését a tanulás, a szakma tanulás, a munkavállalás irányába.

A tanulatlan és semmilyen munkát nem vállaló családok adózás nélkül ne kapjanak adókedvezményt. És segélyt sem. A gyerekeket vegyék állami gondozásba, és huzamosabb ideig fennálló bűnöző életmód, munkakerülés (tehát nem munkanélkülivé válás, vagy betegség esetén!!!!!) és hasonló esetekben örökbeadhatókká váljanak a gyerekek.

Nevelkedjenek normális családokban.

A kistelepülések iskoláit valóban meg kellene tartani. Sok pedagógus menne tanítani, ha kapna valamilyen kis lakást vidéken. Az sem lenne baj, ha egyházi kézbe kerülnének ezek az iskolák. Feltéve, hogy pl. a lakosok, szülők legalább 3/4-e ezt megszavazza ott helyben.

Szimba 2010.06.08. 18:30:46

@ubul2000:

Arra ott van a 24. , 26, 29. pont. Azzal talán megakadályozható, hogy a hitelesek elveszítsék végleg a lakásukat.

bigapples 2010.06.08. 18:31:02

@chelsea.hu: Mégis mit vártál, 10-12 forintnyi erősödést?
Görögország mellett ma már Bulgáriát is csődközelinek emlegették, ma ilyen hangulatban a piacok igen jól fogadták a terveket, 284 alatt az euró. Tudom, nem leszek vele népszerű, de szerintem most a gazdaságunknak a 280-285 Ft-os euróárfolyam kimondottan kedvezőbb, mint egy 265-270-es szint.

Szimba 2010.06.08. 18:32:30

Másrészt ma már lement az euró ára. (Nekem sajnos, de még így is jól jártam.:))
Ma már 279 Ft volt 1 euró.
Szerintem fog még ingadozni, de év végére rendbejön .

panelburzsuj 2010.06.08. 18:34:12

@Tomeczek:

Akkor viszont nem értem, hogy minek olyan garnírung melléjük, mint amit Miniszterlnök Úr elhintett a 29 pontja köré. Mert azt megérti ésszel a zember, hoyg teccik-nemteccik, valamiből össze kell gereblyézgetni a költségvetést, meg a lukat is be kell dugni, még ha a méretén vannak is cívódások.

De minek mindehhez egy olyan bornírt duma, amiből minimum három dolog kiederül:

1. Miniszterelnök Úr nagyságrendileg (!) járatosabb a levezetést a kívánatos eredmény ismeretében megkonstruáló jogászi érvelésben, mint a közgazdasági diszciplinák bármely bevett ága mentén történő bizonyításban.

2. Minisziszterelnök Úr intézkedésről intézkedésre roppant rugalmasan tudja változtani a szempontrendszerét.

3. Ha előbbi kettő mégse szuperálna tökéletesen, akkor is mindenki bekaphatja.

Idet 2010.06.08. 18:36:17

Adj, Uramisten, de rögtön?
Eötvös tanügyben és "emberjogi" ügyekben volt angazsálva,
Brunszvik Teréz pedig, ide a rézrozsdás csapot, hogy antialkoholista volt...

Idet 2010.06.08. 18:37:29

@Szimba: Ez neked szánódott, csak lemaradt a lényeg!

ubul2000 2010.06.08. 18:37:59

@Szimba: Hát az esetleg megakadályozható, de nem ezt kéne megakadályozni, hanem hogy a bankok ezt az adót átháríthassák a hitelesekre. Orbán szerint erre vannak eszközeik, meglátjuk...

Idet 2010.06.08. 18:39:07

@bigapples: Mennyi, 273 volt a nagy cirkusz előtt?

Ordnassac 2010.06.08. 18:39:36

@Idet: de volt ott még egy Dobi István is! :-P

ubul2000 2010.06.08. 18:40:23

@Idet: 272-275 között, most 284

kódex 2010.06.08. 18:42:39

@chelsea.hu:

Gondolom, 281-nél elkezdték eladni az elmúlt napokban vásárolt olcsó forintjukat a spekulánsok, mielőtt újra megfordul a trend (márpedig kicsit meg kell fordulnia, hiszen ők fordítják meg).

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.08. 18:42:44

@mereg: A minimálbéres talán nem ebben az országban él? Nincs gyereke akit oktatni, gyógyítani stb. kell? Vagy miért is nem kellene adóznia a bére után?
Téged is az zavar igazán, hogy a milliomos többet visz haza...
100 000 16%-a 16 000, az 1 000 000 16%-a 160 000.
Akkor a minimálbéres mennyire is járul hozzá a köz fenntartásához/gyarapodásához?
Meg kellett volna tanulni a szorzótáblát elsőben, akkor nem jönnél ezzel az idióta szöveggel...

lüke 2010.06.08. 18:42:59

@Ordnassac:
ez jó
jól közvetítítek, jobb mint a Béla Réti:)

Spiro 2010.06.08. 18:44:10

Lehet, hogy nem értem a rendszert, de ha az SZJA egykulcsos lesz, egységesen 16%, akkor minek családi adózás. Apa-anya külön külön is tud 16%-kal adózni, ehhez minek ezt összevonni (sőt az eltartott szám is felesben elszámolható 1/2 arányban).

Ha a gyerekek miatt lesznek kedvezmények, akkor ez már nem egykulcsos adórendszer, mert minden gyerek-szülő permutációhoz tartozni fog egy kiszámítható külön kulcs.

A kákán is találok ám csomót!!

kódex 2010.06.08. 18:46:00

@Spiro:

"A kákán is találok ám csomót!!"

Ja. :-)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.08. 18:46:26

Az egyszeri nagyarányú adócsökkentés hol van?!

Erre már senki sem emlékszik?

bigapples 2010.06.08. 18:47:46

@ubul2000:
de pl májusban többször volt 280 fölött az árfolyam.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.06.08. 18:48:54

@JR69: Alapvetően a szocik megoldása mindig az, hogy az üzletembereket és a szegényeket is a középosztály tartja el - vásárlóerővel és adóval. Namost ez a középosztályt marhára zavarja. Az egykulcsos adónak köszönhetően végre ismét többet fog keresni egy pedagógus egy auchan-pénztárosnál, ez pedig talán jól is van így.

Idet 2010.06.08. 18:50:08

@Ordnassac: Na, az tényleg "egykulcsos" szeszkazánként működött!

Szimba 2010.06.08. 18:51:37

@Spiro:
Nem a 700 ezer korhatárt el nem érő nyugdíjas a gond, hanem az a néhány millió, aki egyáltalán nem dolgozik, és nem is akar dolgozni.

ubul2000 2010.06.08. 18:52:32

@Spiro: 2 felnőtt + 2 gyerek esetén az már csak 8 %

Idet 2010.06.08. 18:53:29

@JR69: Szerinted hogyan lehet megélni havi 80 ezer forintból?

Szimba 2010.06.08. 18:55:14

@Idet:

Igen! Ide, mindjárt!:)) Így is késő!!!!
Brunszvik Teri valóban antalkoholista volt. Legalábbis pájinkát nem igen ivott!:))

Idet 2010.06.08. 18:56:05

@Szimba: Ez félreérthető. Nyilván nem a dolgozni nem akaró nyugdíjasokra gondoltál?

chelsea.hu 2010.06.08. 18:56:37

@chelsea.hu: valószínű, a trend lényeges változásához egy kis időre va szükség.

arizmendi 2010.06.08. 18:56:55

a 16%-ra csökkentett szja-nak (és főleg az adójóváírás eltörlésének) hála, alapesetben bruttó 100 ezres fizetésnél havi 9500-zal, br. 200-nál meg 4 ronggyal lesz több az adó, ennyivel csökken a fizu...

Idet 2010.06.08. 18:57:38

@Szimba: Hát, az oviban rosszul vette volna ki magát a maga előtt tolt borgőz...

kódex 2010.06.08. 18:57:41

@cookiedude:

Az állam soha nem fog tudni piaci fizetést adni a vezetőinek.
Aki sokat akar keresni, ne menjen állami vezetőnek.
Annak igenis menjenek megszállott idealisták, akik tenni akarnak valamit a nemzetnek nevezett nagyobb közösségért (és itt most nem a XIX. századi értelemben használom a nemzetet - mielőtt valaki nekem támadna miatta).
Azért éhen halni ők sem fognak, WAZZE...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.08. 18:59:24

@Benbe: Az embereket egyféleképp lehet ösztönözni a mai világban: ha többet/jobban/jobb helyen dolgozol, több pénzt viszel haza.
Ha ezt bármire hivatkozva megtorpedózzák, akkor a pozitív visszacsatolás megszűnik, és mindenki tojik a jobb/több munkára (mert minek, ha semmi "értelme").
Ezt kéne már felfogni a cocilista közgazdaságtanba beleőszült idiótáknak. Az embernek vannak vágyai, és ezért képes mindenre, de ha a remény is elveszik, hogy megvalósítsa őket, akkor bele fog sz@rni az egész rendszerbe, és akkor lehet fejen állni, meg törvényeket hozni, akkor sem lesz teljesítmény...

kódex 2010.06.08. 19:02:59

@arizmendi:

két év alatt fokozatosan akarják kivezetni az adójóváírást, és közben párhuzamosan bevezetni a családi adókedvezményt.
legalábbis erről beszélt OV.
Lesz egy átmeneti időszak, amikor a gyermektelen kis fizetésűek picit megszívják, ez kétségtelen.
Viszont pl. lesz egy csomó köztisztviselő, aki hamarabb és sokkal jobban.
Ja, merhogy' azoknak a bürokratáknak a kurva anyját?
Azok is ugyanolyan emberek, mint te vagy én...
Ha senki nem szívja meg, akkor ki fizeti a révészt?

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.08. 19:05:08

@Idet: 80 ezerért ne menjen el senki dolgozni...
Munka nélkül meg elég jól :D

kamarti 2010.06.08. 19:05:49

@Szimba:
kis iskolák: nem emlékszem, hogy helyi népszavazásról szó lett volna a javaslatban (e mellett emlékszem, hogy anno a mi falusi iskolánkba kik jöttek tanítani, néhányan mert szolgálati lakást kaptak, mások mert máshová nem voltak jók, (és ez a mi falusi felvilágosulatlan gyerekagyunkban sem szolgálta a pedagógus szakma becsületének fenntartását) és arra is, hogy a tanári kar olyan százalékban cserélődött évről-évre, hogy minimum évente osztályfőnököt váltottunk, és többször kaptak olyanok osztályt, akik képesítés nélkül tanítottak - nem nagyon hiszem, hogy most alapjaiban más lenne a helyzet, és azt sem, hogy erre az az egyetlen válasz, hogy akkor adjuk az egyháznak (természetesen úgy, hogy semmiféle felmérés, tanulmány nincs sem arról, hogy hány iskolát-gyereket-tanárt érinthet a dolog, milyen költségvonzata van, és milyen a hajlandóság az egyházban erre vonatkozólag, és akkor azt az ellenzéki felvetést, hogy úgy általában statisztikailag milyen viszonyban vannak az egyházi iskolák a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek felvételével-oktatásával még meg sem említettem. szóval a bajom alapvetően: elhamarkodott látszatintézkedésnek, csakazértisnek tűnik.)

"A tanulatlan és semmilyen munkát nem vállaló családok adózás nélkül ne kapjanak adókedvezményt. És segélyt sem. A gyerekeket vegyék állami gondozásba, és huzamosabb ideig fennálló bűnöző életmód, munkakerülés (tehát nem munkanélkülivé válás, vagy betegség esetén!!!!!) és hasonló esetekben örökbeadhatókká váljanak a gyerekek."

ne haragudj, de nem látom a tömegeket, akik a tanulatlan, munkakerülő, ne adj isten bűnöző szülőktől származó gyerekekért törnék magukat...

Big-B 2010.06.08. 19:06:24

@cookiedude: "Ez hordozza azt az üzenetet az emberek felé, hogy ha többet/jobban/jobb helyen stb dolgozol, vagy vállalkozol és okosan kockáztatsz akkor több pénzed lesz."

Minthogy kis hazánk nem a "határtalan lehetőségek országa", így a "többet/jobban" inkább populista lózung, mint realitás. Aki eddig is szakmájában 3 műszakban minimálbérért dolgozott az mit tegyen? 4. műszak?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.08. 19:06:34

@kódex: "Azért éhen halni ők sem fognak, WAZZE... "

persze, hogy nem, mert korrupcióból, lenyúlásból megkeresik a kiegészítést.

ubul2000 2010.06.08. 19:07:54

@JR69: Ezt mond azoknak, akik örülnek hogy ennyiért elmehetnek, mert legalább van munkájuk..

panelburzsuj 2010.06.08. 19:08:01

@JR69:

A zemberek legalább kétharmada a tényleges teljesítménytől rugalmasan elszakadó bérezést empirikusan már tökéletesen kitapasztalta (pl: szar tanár - szuper tanár), és innentől a "jobb hely" marad az egyetlen opció: ugyanannyiért egyre kevesebbet teljesíteni.

Önfoglalkoztatók, normába kecccsölők és bolondok kivételek.

Szimba 2010.06.08. 19:09:10

@Idet:
Hogyis?
A rendszerváltás után nagyon sok embernek szűnt meg a munkája és ezért aki csak tehette elment előrehozott vagy rokkantnyugdíjba. Tehát valóban vannak ma is sokan, akik valamilyen okból nem dolgoznak a 62-65 éves korhatárig.

Szerintem, ha valaki 40 évet ledolgozott, akkor betegség, munkahely megszűnés és egyebek okán mehessen el nyugdíjba.

Más kérdés az, ha valaki egyáltalán nem vagy csak 5-10-15 évet dolgozott. Ezekben az esetekben szerintem jól megkülönböztethetőnek kell lennie, hogy azért nem dolgozott, mert gyereket nevelt, a férje biztosította a nyugdíját (gyűjtött pénzt erre), megbetegedett, rokkanttá vált, vagy nem talált többé hivatalos munkahelyet és ezért dolgozott kevesebbet. Ezekben az esetekben lehetőséget kell adni csökkentett nyugdíjra, vagy közmunkára vagy egyéb munkahelyet kell biztosítani az illetőnek.

Viszont azok a gyerekek, akik családi körülményeik (részeges család, bűnöző szülők stb.) miatt nem tanulnak, nincs szakmájuk, és segélyből szeretnének megélni, azok ne kaphassanak se segélyt, se nyugdíjat. Viszont minden segítséget kapjanak meg a tanuláshoz, felzárkózáshoz, munkalehetőséghez.

ubul2000 2010.06.08. 19:10:02

@kamarti: nevelőintézetek nem léteznek már?

Ungabunga · http://hatter24.hu 2010.06.08. 19:13:20

Ha legalább a szarból kimegy a fejünk, akkor megérte!

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.08. 19:13:56

Orbán Viktor egy zseni.

Elérte, hogy mindenki lelkesedjen az átverés bejelentése után.

Ügyes. :)

kódex 2010.06.08. 19:13:58

@idelle:

Bruttó 2 milla mellett fenntartható egy 200 m2 ház úszómedencével két autó 4-5 gyerek.
Minden évben tengerparti nyaralás.
Télen még síelhetnek is.
Plusz egy kis biztonsági megtakarítás arra a pár hónapra, amíg egy kormányváltás után esetleg arra kényszerül, hogy válogasson a fejvadász cégek ajánlatai között...
Mi mást akarhat még egy normális ember?

kódex 2010.06.08. 19:15:42

@bakura-kun:

Ja, ez is olyan érvelésszerű volt. :-)
Hát igen: tud az a szőlő kurva savanyú is lenni...
Minden fütyit kiköpnek egyszer.

Lovastengerész 2010.06.08. 19:15:47

kövezzetek meg ha hüjeség amit mondok, de nem olyan mintha meglenne az oka a hétvégi összevisszahülyeségeketkommunikálásnak?

ekkora böszmeség után, ez a jóindulatú ám halovány kormánycsomag is olyan bizalmat és ünneplést vált ki mintha legalábbis a bölcsek kövét találták volna meg :)

kódex 2010.06.08. 19:16:45

@kódex:

hova lettek a vesszőim? :D

Big-B 2010.06.08. 19:17:33

@bakura-kun: Orbán mondta? Nem is figyeltem. Azt hittem, a Bajnait hallgatom.

kódex 2010.06.08. 19:17:58

@cukicica:
A kérdés jó.
A válasz egy a lehetséges sok közül. ;-)

Szimba 2010.06.08. 19:18:08

@kamarti:
Sajnos ma már nem csak a kis falusi iskolákban romlott a tanítás színvonala! Budapesten néhány kivételtől eltekintve rettenetesen alacsony az oktatás-nevelés hatékonysága.

Az igaz, hogy nem igazán szeretnének örökbe fogadni nagyobb gyerekeket lezüllött családokból, de egészen kicsi gyerekeket talán. Másrészt legyen akkor a hivatásos nevelőknek lehetőségük ezeket a gyerekeket pénzért, fizetésért nevelni. talán a nehezebb esteknél lehetne, hogy kevesebb gyereket helyezzenek el a családoknál, és adjanak nekik támogatást pszichológus, egyéb szakember részéről.

Ezzel sok normális, de munka nélkül maradó házaspár is munkához juthatna.
Lehet, hogy ez álom, de gyors eredményt csak a nevelőszülőknél, normális családoknál elhelyezett gyerekeknél lehetne elérni.

Tudom, hogy a legrosszabb szülő is jobb, mint egy idegen, de azért az nem igazán út, ha bűnöző, vagy segélyből élő dinasztiák teszik ki a népesség kb. 10 %-át.

kódex 2010.06.08. 19:18:49

@Big-B:

hehe. Megjött a különítmény.

panelburzsuj 2010.06.08. 19:20:17

@cukicica:

Azt próbáld megsaccolni, hogy hányan billentek át az egy héttel ezelőtti szkepticizmusból lelkesedésbe, meg visszairányba ...

Az obligát hívek némelyike valóban megrendült kissé a hétvégén, de a mai prédikáció helyretolta a lekivilágukat.

Látsz más jelentősebb hangulateltolódást?

Szimba 2010.06.08. 19:20:22

@ubul2000:

Sajnos léteznek, és fülig vannak cigány gyerekekkel.

kódex 2010.06.08. 19:22:21

@panelburzsuj:

Kinek mire van kihegyezve a füle... :-)
Nem csodálkozom.

Szimba 2010.06.08. 19:24:11

@kódex:
Há?!:))
Beh, népiesch tetszik lenni!:))
Ez valami XXI. századi szólás, hogy minden fütyit....???

ubul2000 2010.06.08. 19:24:15

@Szimba: Lehet, rosszul fogalmaztam. Én olyan nevelőotthonokra gondoltam, ahová nem büntetésből kerülnek, de kökeményen foglalkoznak a nevelésükkel, oktatásukkal - mondhatni katonai szigorral.
Ez is jobb lenne, mint a bűnöző szülők között élni.

Szimba 2010.06.08. 19:26:19

@kódex:

Ha azt mered mondani, hogy én vagyok a különítmény, akkor azonnal avatart váltok!:)))
Valami marconábbra, meg fegyveresre!:)

Én is akarok kommentelni 2010.06.08. 19:27:48

@kódex:
Aham, tudom. De:
120.000 bruttóból a szuperbruttóval és adójóváírással együtt eddig: 120.000*1.27*0.17-15100=10808 Ft az adó.
Viktorka ötletével pedig:
120.000*0.16=19200
Háát, köszönöm, de ez elég durva adóemelés lenne. Ezt nehéz lesz adócsökkentésként eladni. Persze aki sokkal többet keres és jobban él, azok már jól jönnek majd ki a dologból. Mondjuk aki dupla, tripla ennyit keres, azokra ráfér egy kiadós adócsökkentés ugye.
Azt pedig megint nem érintette Viktorka, hogy ez a húzás után, ha a minimálbért nem lövik fel legalább 90.000 Forintig, akkor a cigányok segélye több lesz, mint ami a minimálbérből megmarad majd. Munkára való ösztönzés mi?

Érdekes volt pont tegnap a cigánysoron betonoztak ismerőseim, és odament 2 cigány, és ott szapulta őket, hogy neki 70.000 Ft a segély, ezért összesen az asszonyt tolja otthon. Majdnem fejbe nyomták a lapáttal, mert ők annyit nem visznek haza... majdnem el lettek találva a prioritások most is. Tudom, ez megint csak a keleti régiót érinti, de még mi is ehhez az országoz tartozunk!

panelburzsuj 2010.06.08. 19:28:36

@Szimba:

Régi, de velős:

Prágai házaspár tolgatja kocsiban az örökbefogadott babát. Ismerősők lelkesen köszöntik a párt, bemosolyognak az erynő alatt szuszogó bébire, aztán pár ügyetlen mondat után igyekeznek gyorsan lelécelni. Csaka sokadik meri óvatosan felvetni:

Ugye, ez a baba - néger ? ...

Az bizony. És így az is egészen biztos, hogy nem szlovák!

(Szóval a szempontok nem mindig és mindenütt ugyanazok ... )

Szimba 2010.06.08. 19:29:36

@ubul2000:

Ajaj, egészen pici koruktól kerülnek ezek a gyerekek nevelőotthonokba. Ezeknek sok szeretet kellene, meg jó pedagógusok.

A nagyobbak, akik bekerülnek, azok már szinte menthetetlenek. Nem csupán azért, mert nincsenek alkalmas nevelők, hanem, mert már behozhatatlan a lemaradásuk a szocializációban, a tanulásban, másrészt pedig túl sokat tudnak már az alvilági módszerekről.

kódex 2010.06.08. 19:29:55

@Szimba:

Megkövetlek.
Lehet, hogy te nem vagy különítmény.

mrs. white 2010.06.08. 19:31:23

Mielőtt megsiratnánk szegény állami 2 milla felett keresőket. Két dologról ne feledkezzünk meg. Egy, a versenyszféra eddig is többet adott. Ha valaki a kihívást kereste meg a nagy fizut oda ment, főleg ha a tehetsége is megvolt hozzá. A langymeleg asztal melett ellébecolóknak volt ez eddig jó. Ergó a személyi állományban iszonyatos változás ennek hatására nem áll be.
Kettő már éppen eorzsoltam a szemem sarkában egy könnycseppet amikor eszembe jutott hogy a magsabb jövedelem is 16% alá fog innentől esni. Uambocsá hacsak nem sokkal keres 2 milla felett akár még jobban is jár. Kéretik a részletekre odafigyelni.

Szimba 2010.06.08. 19:34:18

@kódex:

Lehet? Csak lehet??????:((((

Én egy rendszerkritikai értelmiségi vagyok!:)))))
Bár lehet, hogy úgy gondoltad, hogy 6-an vagyok???

Megájjj Kódex! Jön még könyvmoly rád!

Idet 2010.06.08. 19:35:08

@Szimba: Egyetértek! Viszont, ahogy valahol feljebb írtad, az állami gondozásba vétel nagyon macerás, úgy értem, a jogi problémákon kívül jelentős, és gyererekek esetében nem elhanyagolható érzelmi problémákat is fölvet.

kódex 2010.06.08. 19:35:38

@Én is akarok kommentelni:

nahát, te jobbikos vagy. :-)

Viccet félretéve: az adójóváírást fokozatosan (és ezt csak gondolom: progresszíven) fogják kivezetni KÉT év alatt. Közben bejön a családi kedvezmény.
Én borítékolnám, hogy nem fognak a legalacsonyabb jövedelműektől elvenni tízezres nagyságrendben...
De csak azt tudom mondani: majd meglátod.
Mint ahogy te sem tudhatsz mást mondani... ;-)

Szimba 2010.06.08. 19:37:06

@Én is akarok kommentelni:

Ez igaz. Eddig is azzal érveltek, hogy ennyiért nem dolgozik napi 8 órát. A segélyből ugyanúgy él, ráadásul van ideje erre-arra (lopni, seftelni, iszogatni...)

Idet 2010.06.08. 19:37:40

@Szimba: Azt már lestoppolta Hoplita!

kódex 2010.06.08. 19:38:23

@Szimba:

Ismerjük egymást? :D

Szimba 2010.06.08. 19:40:22

@Idet:

Igen, de már évtizedek óta megy a huzavona, hogy egyszerűsíteni, gyorsítani kellene az örökbefogadást. Aki szeretne gyereket örökbe fogadni, az lassan nem csecsemőt, hanem a felnőtt fiatalt kaphatja meg.:((

Ehhez nyilván kellenének jogászok, törvényhozók, és pedagógus szakemberek.

De szerintem az biztos, hogy egy párnapos babát azonnal szülőhöz kellene juttatni. Nem évekig vacakolni.

Szimba 2010.06.08. 19:42:49

@kódex:
Mit tudni ebben a nagy kavarodásban!:))

Én is akarok kommentelni 2010.06.08. 19:42:52

@kódex:
Nos, Jobbikos lennék, ha nem lenne az ötleteik 60%-a ordító baromság :) Pl. amit Gaudi csinál mostanában attól kiver a víz (pl. direkt csakazért is telefonál a bíróságon a bírói figyelmeztetés ellenére is? visszavonatnám azonnal az ügyvédi engedélyét és utána már telefonálhat)

A fokozatosan KIVEZETÉS az azt jelenti, hogy ha ki van vezetve, akkor nincs. 0 Ft. Az, hogy először csak 5k, majd végül 9k amivel csökken a fizetésem... az nekem oly mindegy, fokozatosan csúszok bele a kakiba.

Nincs gyerekem, jelenleg nem bírnánk el a párom keresetkiesését, és azt meg nem akarom, hogy "éhezzen" a család, de már van gyerekünk... Szóval a családi kedvezményt *szhatom :o

mrs. white 2010.06.08. 19:44:10

Az Orbán beszédet volt szerencsém a tőzsde előtt tölteni. Volt hogy 2 perc alatt adtam és vette pedig nem vagyok bróker csak műkedvelő. No ilyet még nem láttam az Otp negyedóra alatt járta meg a mennyet és a poklot és utána is ez volt a helyzet csak kisebb amplitudóval. Ami érdekes banki adó ide vagy oda, pánikszerű sűllyedés nem volt. A hír ellenére meglepően jól tartotta magát az Otp. Ebből arra következtetek, hogy a befektetők jobban félnek attól, hogy tönkre megy az ország mint attól, hogy kevesebb lesz az otp haszna. A holnapi napra kíváncsi leszek amikor már több idejük lesz emészteni.

Spiro 2010.06.08. 19:45:51

@Én is akarok kommentelni:

Na én is pont erről beszéltem, a sok szakértő pedig jónak látja az írányt.
Remélem az ellnzék is bekapcsolja a zsebszámológépet és számolnak 1-et.

Hasamra verek egyet, és 1 nap alatt üsszehozok egy ennél fényévekkel jobb programot 0% SZJA-val, és csak fogyasztási típusú adóval.
Lehet, hogy az év végére 1M-val kevesebben lennénk, de azok mind dolgoznának.

Bazz, mi belgák hova álljunk???

Karakán (törölt) 2010.06.08. 19:45:52

Nem értem a nagy örömöt. Megint a gazdagok - a felcsúti oligarcha - járt jól. Mi - a 90% - eddig is 17% adót fizettünk, több kedvezménnyel. Most minden kedvezmény megszűnik, így kevesebb marad a zsebünkben. Csak az alvakultak örülnek a változásnak. Olvassátok el mégegyszer mit is mondott a Vezéretek! Nyissátok ki a szemeteket végre!

hvg.hu/gazdasag/20100608_vamosi_adoatrendezes_nullszaldos

Ordnassac 2010.06.08. 19:46:59

@Szimba: vagy egy hatálytalanító törvényjavaslat. :-P

kamarti 2010.06.08. 19:48:38

@Szimba: ez azt hiszem, nem fedi a valóságot. és nem esik egybe a "segélyért szülnek ill. abból élnek" állításokkal sem

de egyébként sem hiszem, hogy a nevelőotthonok megoldanák az oktatás, életre nevelés problémáját (tudjuk, milyen életesélyekkel indulnak ezek a fiatalok, bőrszíntől függetlenül), illetve a nevelőotthonban lakók gyerekeket megint csak az állam, vagyis az adózók tartják el - gondolom, te sem erre gondoltál, mint megoldásra

Ordnassac 2010.06.08. 19:49:13

@mrs. white: a "zagértők" szerint a tőzsde kivár. Hogy ez mennyire igaz, megint más kérdés...

Én is akarok kommentelni 2010.06.08. 19:52:26

@Spiro:
Mondjuk nekem továbbra is a kedvencem, amit máshol is kiemeltek:
havi 500k bruttó esetén 60k nettó fizetésemelést eredményez majd az új rendszer. Na igen, aki annyit keres, annak szüksége van erre a pénzre. Ezt 4 alacsony keresetű ember dobja majd össze a sajátjából.
Nos, nem lettem fideszes :o

mrs. white 2010.06.08. 19:59:39

@Karakán: Valaki mintha azt említette volna, hogy az a 17% szuper bruttóval 21%. Az a minimálbéres aki csak arra van bejelentve de nem annyit keres pedig jóval több mint 4 milla felett kereső. nem elfeledve azt rengeteg embert akit a munkáltatója tényleg ennyivel jelent be. Ha hez kapcsolódik pár év múlva egy jelentős járulék csökkentés, akár a minimálbért meg is emelhetik mint tették az előző kormányzásukkor. Sokkal tisztábbb lesz a rendszer ami több bevételt és paradox módon több otthagyott pénzt jelent a dolgozóknál. Már aki dolgozik. Sajnos úgy néz ki megint azokat támogatják akik hajlandók valamit tenni ezért és nem a segélyeseket.

Spiro 2010.06.08. 20:01:52

@Én is akarok kommentelni:
Látens Fideszes vagy, hiszen a választási rendszer az összes választó 1/3-nak szavazatával nyerő pártnak 2/3 mandtumot oszt ki, így mind Fideszesek vagyunk 2/3 részt.

Engem a Társadalmi szolidarítás kifejezés bosszant, amit az öszes párt fúj.

- A szolidarítás szerintem önkéntes
- Azzal akarok szolidarítani, aki megérdemli
- Ha az adómból szolidarítanak, anevemben, akkor azt várom, hogy tegyen vagyonnyilatkozatot, aki segélyt kap és ahogy jövedelemhez jut törlesszen.

Aszusz 2010.06.08. 20:03:57

@Én is akarok kommentelni: Már bocsi, de azt nem 4 alacsony keresetűtől veszi el, hanem ő kereste! Az alacsony keresetűek meg ezek után (és igen, sokkal kisebb mértékben, mint a gazdagabbak) az adójukkal majd hozzájárulnak a "közös"höz. Ez simán elvárható. Persze az is, hogy a maradékból még mindig jobban éljenek, mint a segélyből. Remélem, ebben az irányban is lesznek lépések.

panelburzsuj 2010.06.08. 20:09:24

@Aszusz:

Az állam pótolja ki a "fent" kieső 60 bevételét 4x15 "alsó" beszedésvel.

Ezen fölösleges hutzakodni, ha egyéb csavar nem lesz az SZJA-törvényben, akkor a közrteherviselés pontosna így fog átremdeződni. Ez nem hit meg bizalom, hanem általános iskolás számtan kérdése.

Hogy ez mit hoz ki a magyar társadalomból, na ahhoz kell a hit.

kódex 2010.06.08. 20:14:39

@Én is akarok kommentelni:

amit a gyerekről írtál, arra most inkább nem reagálok,mert erősen zsigeri lenne a reakcióm.
Viszont a másikra igen:
két év, ha tartják a szavukat, két év. Ha két év alatt semmi más nem történik, mint hogy vezetgetik kifele az adókedvezményedet, akkor igazad van, menjenek a picsába.
és ennyi.
Ennyit akartam mondani.
Gondolkozz rajta.
Csináljatok gyereket!
Aki ide ír két koherens mondatot, amire érdemes válaszolnom, az szerintem nyugodtan vállaljon gyereket.
A többi csak szarság, el kell ütni valamivel az időt, nemde? :-)

Jamesboci 2010.06.08. 20:15:33

program:
mindenki fizessen be 30000ft-ot, oszt jónapot.

panelburzsuj 2010.06.08. 20:15:54

@panelburzsuj:

(Egyébként mitológiai szépségű az a kép, ahogy ezt az "adócsökkentés"-almát a szendén mosolygó Erisz királyfi odagurította a három ellenzéki párt közé .. )

ubul2000 2010.06.08. 20:16:09

@panelburzsuj: Egy jóléti társadalomban, ahol ennek a 15-nek az elvonásával a maradó is elég a normál szintű élethez - ott ez elfogadható. Ahol ez a pénz még a 15 elvonása nélkül is csak vegetáláshoz elég - ott ez vérlázító.

6.Lenin 2010.06.08. 20:17:27

Kezdek megnyugodni,jó irányba mennek a dolgok,végre.

A magyar Parlamentben 1 magyar ember,magyarul beszélt, magyar emberekhez,oszt mégis vannak,akik nem értik.

gondolom ők buktak,ápr.25-én.

Ha nincsenek érvek,akkor meg tuti,hogy jó az irány.
Jó a kapitány!

mrs. white 2010.06.08. 20:18:03

kíváncsian várom a véleményeket bankadó témakörben. Már bejelentéskor túlzónak találtam a 200 milliárdos elvonást. bár szívemnek igen kedves azt a szektort megszívatni aki semmilyen felelősséget nem vállal, soha nem szenved veszteséget mert azt vagy az állam, vagy az emberek fizetik meg az apróbetűs rész alapján. Szóval ha már a múlt heti dicstelen kommunikációt kiprobálták éleseben, megpróbálják hátha a bankoknál működik.
Pl. nem veszek el tőletek 200 milliárdot, csak 50-et de cserében kicsit hatékonyabban csökkentitek a kamatot azzal hogy változtak a jegybanki alapkamatok. Ez mondjuk akár 1-2%-is lehet a devizások és forintosok esetében. Nagyon nem mindegy, hogy egy család 100 ezer forintot törleszt vagy csak 80 ezret. A fennmaradó 20 ezer ráadásul ugyis visszakerül fogyasztásként a rendszerbe. Keresletet, piacot teremt és fogyasztást. Végre teljesül az álom a belső fogyasztás felpörgetése. Vagy naivan gondolom?

kódex 2010.06.08. 20:18:21

@panelburzsuj:

Jó, hogy nem rád kell épülnie a magyarság önnön túlélésébe vetett hitének.
Komolyan meg lennék ijedve.
Ezt most minden könnyed évődés és irónia nélkül mondom, nyugodtan baszódj fel rajta - ha még van ilyen képességed.
Látod, néha minden átmenet nélkül ilyen beszopott szájú fasz tudok lenni.
Nem is tudom, miért...

kódex 2010.06.08. 20:19:53

@mrs. white:

Szerintem jól gondolod.
Ez alkupozíció jelenleg, ezzel mindkét fél tisztában van.

kódex 2010.06.08. 20:24:41

@manyike:

Már csak linkelni tudtok, hosszas keresgélés után.
Elfogyott a saját vélemény? :-)
Vagy csak a virgonc hit?

kódex 2010.06.08. 20:25:14

tudtok=tudsz

pardon.

kódex 2010.06.08. 20:27:06

hol elmegy, hol nem: intő jel, hogy valami életszerűbb dologgal is foglalkozzak még ma este... :-)

Lovastengerész 2010.06.08. 20:33:14

@panelburzsuj: ha nem is látok, de valószínünek tartom.

a szomjas ember a sivatagban a poshadt viznek is örül...
egy ideig

panelburzsuj 2010.06.08. 20:33:36

@ubul2000:

TG mélázik itt a kommentek tetején, hogy mi lehet ennek a mai ötletparádénak a politikai hatása. Amint azt kettőnk korántsem magától értetődő nézetközeledése mutatja: a legfontosabb hatás az lesz, hogy az sziporkázó ízlés- és szimbólumpolitizálás át fog váltani nyers érdekpolitizálásba. Hogy mennyire gyorsan, és mennyire fogja mindez összekuszálni a jelenlegi frontokat, ahhoz azért nálamnál profibb látnok kell. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy az ellenzék minden pártja megszabadulhat egy csomó, a táborokat kölcsönösen "idegesítő" kultúrballaszttól, és minél jobban a konkrétumok felé kényszerül a kormány, annál egyértelműbben rámutathat a most menesztett nyolcéves "Kész átverés"-show ikertestvérére.

Röhej, hogy ebből akár még a szocik is fölcsipkedhetnek némi hitelességet. De a zászló egyértelműen a Jobbiknak fog állni, és ha Jobbiknak lesz egy csöppnyi sütnivalója is, akkor a nemzeti parádéból egy nagy csomót átenged a Fidesznek, ám mindeközben megkaparintja magának a "nép egyetlen hiteles pártfogója" szerepet. (Az LMP csak tojózik meg habog, ebből a közeljövőban nem lesz zöld földindulás ... )

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.08. 20:33:53

@Big-B: "Orbán mondta? Nem is figyeltem. Azt hittem, a Bajnait hallgatom. "

Ez először nekem is eszembe jutott.

De az egyetlen lényegi pontnak az egykulcsos adózást látom!
Ami ugye az SZDSZ programja volt. És az MSZP sikeresen akadályozta meg a bevezetését.
Most tegyük fel, hogy mindezt Kóka János jelenti be!
Igaz ők nem tettek volna mellé 20-on akárhány népszerű humbugot. (Többre a Fidesz nemet mondott korábban, de ez senkit sem érdekel.)

Mert az humbug, hogy ellenőrizni kell a bejövő élelmiszer minőségét, lehet pálinkát főzni, csak forinthitelre lehet lakást jelzálogba venni, bankadó, 2 milliós max fizetés a közférában, stb.

HOL A MEGSZORÍTÁS?!
SEHOL.

Legyünk optimisták és jelezze ez azt, hogy Bajnai Gordonnak és Oszkó Péternek van igaza, és megszorítások nélkül is tartható a hiánycél! (Tehát már megint hazudik a Fidesz.)

Ám ha a tőke nem ilyen optimista Kósa Lajos és Szijjártó Péter ámokfutása után?!

Kívánom, hogy továbbra is én legyek az egyetlen, aki úgy érzi, hülyének nézik, és a tőke a közvéleményhez hasonlóan vegye be a beszédet.
Ha nem, az katasztrófa lenne.

Hajrá Magyarország, Hajrá Magyarok!

BtK 2010.06.08. 20:34:39

@JR69: Egy dolgot sokan elfelejtenek: ez az ország a minimálbéresek országa! Akik ma minimálbérre vannak bejelentve (és nem fizetnek adót) annak túlnyomó többsége adóelkerülés miatt tette/teszi, mert a többi lét kézbe kapta (vagy máshogy). Igenis legyen adóköteles minden bér! Az nem járja (mint ma), hogy az adók 70-80%-át (szja-ról beszélek) az adózók kb. 10-15%-a fizeti...

panelburzsuj 2010.06.08. 20:39:22

@kódex:

Tudod, én egy csipetnyit biológus (is) vagyok, úgyhogy viszonylag egyszerűen látom a dolgokat: éljenek túl az egyes magyarok, éljenek jól az egyes magyarok, és akkor "a magyarság" már automatikusan túl fog élni, sőt jól fog élni.

fillérbaszó vadász 2010.06.08. 20:39:54

@Italo Balbo: "Jobbik .... Gykorlatilag egyetlen üzenetük van: államadósság újratárgyalása. Igazából nem hiszem, hogy mondjuk egy egykulcsos adórendszerről szóló vitához érdemben hozzá tudnának szólni"

Nyikos László aki az Állami számvevőszék alelnöke, fél tucat gazdaságról szóló könyv szerzője, az UNESCO magyar tagozatának és az MTA Vezetés- és Szervezéstudományi Bizottságának tagja nos ő biztos nem tudna "érdemben hozzászólni". Ugye? Mielőtt az infantilis véleményedet idehányod, tájékozódjál előtte!

panelburzsuj 2010.06.08. 20:41:09

@kódex:

(2. Biztos túl régóta játszod ezt a hirtelen felbaszódós szerepet, és rajtad ragadt.)

ssi 2010.06.08. 20:41:48

@kódex:
"Már csak linkelni tudtok, hosszas keresgélés után. "
esti szertartás, s rövid

Elfogyott a saját vélemény? :-)
Vagy csak a virgonc hit?
igen, első benyomáson túl, részletek után majd megint kibontakozom/unk

esti mese helyett. Pá!
www.komment.hu/tartalom/20100608-velemeny-alakul-orban-kormanyanak-gazdasagpolitikaja.html?cmnt_page=1

6.Lenin 2010.06.08. 20:45:04

@BtK:

Tudod eddig pontosan az volt a baj,miért nem fizetnek,most meg az,hogy kellene.

Mindig az a baj,amit a másik akar,még akkor is,ha előtte mi is azt szerettük volna.Eccerű ez.

szabogyula 2010.06.08. 20:46:55

Gréczy Zsolt az ECHO-n megmagyarázza , hogy miért rossz ez az egész .
Kihagyhatatlan ...

ubul2000 2010.06.08. 20:48:05

@BtK: Baromira nem vagy tisztában a kistelepüléseken dolgozók béréről, ha ilyen többletkereseteket vizionálsz..

kamarti 2010.06.08. 20:48:14

@BtK: magam is a rendesen adózó 2,5 M-ba tartozom.
de a kelet-magyarországiak megerősíthetnek: a minimálbéresek nagy százaléka _nem önként_ van minimálbéren és kap esetleg kézbe többet. ők nem ezt a konstrukciót vállalják elsősorban, hanem az adódó munkát, ahol a munkaadó ezt a feltételt szabja. Azt nem tudom, hogy ez a kis- vagy a nagyvállalkozásokat jellemzi-e inkább, meg azt sem tudom megsaccolni, hogy rájuk, a munkalehetőségeikre milyen hatással lesz az OV-csomag, de nyilván hatással lesz. szóval csak azt akartam mondani, hogy sokan nem önszántukból csalnak adót (már csak azért sem, mert semmiféle biztosítékuk nincs, hogy a megígért pluszpénzt meg is kapják és sokszor nem is kapják meg, lehet mondani, hogy lúzerek, meg miért nem vállalnak máshol munkát, vagy hogy tanulatlanok - de tudomásul kell venni, hogy ilyenek is vannak, függetlenül attól, hogy mi okból dplgoznak épp ott (én ismerek olyat is, akinek felsőfokú végzettsége van, mégis erre kényszerült). Egész egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ezeket a visszaéléseket, ezt a rabszolgatartást megszüntetnék ezek az intézkedések - és azt sem, hogy ezekről, vagy az építőipari feketemunkáról stb. ne tudnának felelős emberek, és hogy nem lehetne a munkaadók felől megpiszkálni-rendezni ezeket az ügyeket. Nem hiszem, hogy ezek a kényszerminimálbéresek sírnának, ha normális, valós fizetéssel lennének bejelentve (ami már csak a nyugdíjjogosultság miatt, tehát hosszú távon sem mindegy nekik), és ne adóznának ha nem is boldogan, de normálisan.

kamarti 2010.06.08. 20:55:28

@6.Lenin: "Mindig az a baj,amit a másik akar,még akkor is,ha előtte mi is azt szerettük volna.Eccerű ez."

ez gondolom, az elmúlt 8 év fideszes elenzéki politikájának az összefoglalása, ugye?
le lehetne már venni ezt a szemüveget, és elfogadni, hogy vannak nem hívők is, akik nem borulnak kelet felé, ha OV, Kósa vagy bárki a kormányból vagy a fideszből megszólal, hanem gondolkodnak, kérdeznek, ne adj isten kritizálnak. kicsit uncsi válasz ez az "eddig az volt a baj, most meg ez" duma, már most, pedig még el se kezdődött ez a négy év...

Én is akarok kommentelni 2010.06.08. 20:58:27

@BtK:
No azért ezt tessék még átgondolni kicsit. Nálunk a cégnél (kis kft 15 alkalmazottal) szükség volt új titkárnőre. Persze nem kell oda hatalmas végzettség, de az alap elvárás a diploma volt +egyéb alapvető dolgok mint számgép ismeret és kommunikatív szintű angol nyelvtudás stb.
Fizetés kemény minimálbér +havi 6k kajajegy.
Egy hét alatt 580 jelentkező volt.
Majd két éve tavasszal szükség volt egy adatrögzítő emberre is, bérszámfejtői és közgáz végzettséggel. Fizetés itt minimálbér+10k bruttó +6k kajajegy.
Itt már jóval erősebb volt ugye a szűrő, de egy hét alatt itt is volt 380 jelentkező.
És nem, nincs semmi egyéb juttatás, boríték, akármi. Ha kevés a fizetés fel lehet mondani, van a helyedre 500 másik ember.
És ez még a válság előtt volt, és itt utána fogytak el a munkahelyek az emberek alól!

El kéne felejteni ezt a kamu dumát, hogy a minimálbéresek és alacsony keresetűek majd' mind adócsalók. Az ország keleti részén van még szerencsére egy becsületes réteg, akik nem segílyből akar megélni, és örül, ha minimálbérért talál állást. Szüleim szülőhelyén, az ukrán határ mentén 80-100% a munkanélküliség mindenütt, gyakorlatilag a hivatalban és a boltban van munka, a többiek nyugdíjasok vagy segélyből élnek. Itt ha elüvölti magát valaki a főtéren, hogy napi 10 órán át betonozni kellene minimálbérért, akkor másodpercekben mérhető az idő mire elég ember jelentkezik.

6.Lenin 2010.06.08. 21:06:24

@kamarti:

Hol van ebben,hogy csak az egyik oldalra gondolok?

De!
Azért azt elfogadod,hogy léteznek rossz intézkedések is,amit nem szabad elfogadni,kritika nélkül.
Érvelni kell(ene) ,nem erőből.Itt is mindenkire értem.
Sajnálnám,hogy ezentúl mindig ki kell majd írnom konkrétan kire is gondolok.

panelburzsuj 2010.06.08. 21:07:04

@Én is akarok kommentelni:

Rossz hírt mondok neked: itt a Dál-Dunántúlon is szépen iperedik a "ha kevésért is. de legyen meló" konkurencia.

(A rossz hír ebben az, hogy a még működő városokba, így különösen Budapesten és környékén egymás árát verik le az ország minden tájáról összeverődő hetelő napszámosok ... )

Én is akarok kommentelni 2010.06.08. 21:07:32

@kódex:
Köszönöm, azon vagyunk, hogy lehessen gyerekünk, csak még meg kell oldani ezt valahogy abból a havi 36k nettóból, ami marad nekünk a számlák kifizetése után. Ebből csak a kaját kell kifizetni kettőnknek, a maradékot félre is tudjuk tenni. Mondjuk télen nem marad ennyi sem, mert akkor a fűtés értelemszerűen 15k-val drágább. Az, hogy a rokonokat meglátogassa az ember pl. vonattal Budapesten, az nekünk oda-vissza 16k Ft. Ez szinte a kivitelezhetetlen nyaralás kategóriájába tartozik. Szerinted mikor voltunk, vagy megyünk majd nyaralni valahova egy hétre?
De amire nekünk szükségünk van, az megvan. Boldogok vagyunk, és megtanultunk spórolni (a net pl. havi 500 Ft-ból kijön)
Viszont tudom, személyes szoc. probléma, de szar érzés volt olvasni ezt az adócsökkentést, ami a havi megtakarításunk több mint felét elvinné...

Én is akarok kommentelni 2010.06.08. 21:10:32

@panelburzsuj:
Ez most szerintem országos. Vannak "jól" kereső ismerőseim Budapesten, akikkel a főnök közölte már tavaly, amikor várták a fizetésemelés bejelentését, hogy akkor most béren kívüli juttatások huss, fizuemelés nuku. Kiosztottak mindenkinek egy papírt, hogy aláírja ezt, vagy gazdasági okokra hivatkozva megszüntetik a státuszát, és keresnek valakit a helyére, akinek az is elég ami maradt. És így spóroltak ott évi fél millát mindenkin, mert nem kis multiról van szó.
Annyi jelenleg már az országban a munkanélküli diplomás, hogy mindig van olcsóbb munkaerő...

mindentudoka 2010.06.08. 21:13:17

Csak gratulálni lehet.
A legértékesebb pont a banki különadó.

ati27 2010.06.08. 21:13:36

Hát akkor van egy ötletem.. Senki ne adózzon.. :) Mert ugye igazságos adórendszer nincs...

kódex 2010.06.08. 21:17:05

@kamarti:

sok igazság van abban, amit mondasz.
Én megértem ezeknek az embereknek a problémáját, és szeretném is, ha végre történne valami érdemi változás az ő ügyükben is.
Másfelől a szarból nem az fogja kihúzni az országot, ha most nekik kezdene csöpögtetni szimbolikus semmiségeket a kormány (másra rövid távon úgysem telne, és sok kis szimbolikus semmiség sok felé csöpögtetve meg már sokra megy).
Be kell látnod neked is, hogy egy masszív, öntudatos, alapvető etikai kérdésekben koherensen gondolkodó, biztos anyagi alapokon álló középréteg nélkül (jelenleg nem létezik) ők soha nem fognak önerőből kimászni abból a csődhelyzetből, amibe - valóban - jelentős részüket többé-kevésbé önhibájukon kívül belekényszerítették.
Arról a részről most nem beszélek, akik igenis önhibájukból.
Az egy másik történet.
Most így visszaolvasva ez egy kicsit olyan kérlelhetetlen, szemöldökráncolósan kőkonzervatív szövegnek tűnik nekem is, de hidd el, tényleg nem tudom másképp látni a helyzetet az elmúlt nyolc év permanens balfaszkodása tükrében.

kamarti 2010.06.08. 21:19:06

@ati27: lehet, hogy nincs igazságos adórendszer, de a nyomorultakkal (a szegényekkel, akikből már így is nagyon sok van) csak kell kezdeni valamit az államnak, nem? nem rakhatják őket egy hajóra, mondjuk... és ha az adórendszer változása (is) az ő számukat szaporít(hat)ja, akkor végül a befolyt adókból kell velük valamit kezdeni, nem? vagyis nem az adózók száma fog nőni, és ez nem becsület beli kérdés, ahogy OV célzott rá
nagyon messze van ő (meg talán a tanácsadói nagy része is) azoktól, akikkel állítólag kiegyezett és akik által felhatalmazódott

lüke 2010.06.08. 21:19:16

@Szimba:
maga csak ne lopkodja :)
az én magyarosch-omat:)
lükeova:)

ati27 2010.06.08. 21:19:32

Banki különadó: Találós kérdés: melyik ágazat az aki közvetlenül okozta a válságot, majd ezek után állami pénzeket kellet félrerakni a megmentésére, majd pedig a válságos időkben profitot (nem is keveset) realizált? Amúgy van egy scenáriom: bevezetik a banki különadót amit egyes bankok rá akarnak verni az ügyfelekre.. Lesz mondjuk egy olyan bank, ami pl nem, mert hosszú távon gondolkodik. Ezért ehhez a bankhoz elkezdenek átáramolni az ügyfelek, majd 1-2 év mulva a válságos idők elmultával busásan megtérül a megszoritásuk, mivel kvázi a piac átrendeződik az ő javukra.. Hm??

lüke 2010.06.08. 21:20:06

@panelburzsuj:
húúúúúúúúúúúú
ez ign:)

kódex 2010.06.08. 21:20:57

@Én is akarok kommentelni:

Kemény lesz, de meg kell kérdeznem:
miért kerestek ilyen keveset (vagy másképp: miért ilyen extra magas a rezsitek?) - és hány éves vagy?

Én sem vállaltam gyereket 30 alatt.

pannonfunk 2010.06.08. 21:21:39

@bakura-kun: Majd a 15% létszámleépítetteknek magyarázd el, hogy nincs megszorítás. Egyébként a bankok hímdíszét is megszorítják. Nem kicsit, nagyon.

kódex 2010.06.08. 21:22:38

@panelburzsuj:

Javíthatom a mitológiai képzavart, vagy szándékos volt? :-)

(Persze, hogy szándékos...)

aszora 2010.06.08. 21:23:47

Az örökösödési illetéket ¨leszocialistázni¨ azért jó nagy ökörség volt, ilyen még Angliában is van (bár elég magas értékhatárral), de álatlában a vagyonadók kifelejtése nem túl munkahelybarát megoldás, mert ugye adót valahonnan be kell szedni, ennyivel is magasabb marad a munkateher.

Vannak itt azért gyenge pontok számosan szerintem, a pálinkafőzést viszotn támogatom :)

Ami igazán pozitív, az a bürokrácia korrupció csökkentése (márha megvalósul), intézményi-jogi garanciák erősítéséről pl. nem volt szó, namost egyetlen ember vagy akár párt szava meg nem garanci, egyrészt nem szentírás, másrészt demokráciában bármikor jöhet másik ember-párt-kormány, ha valóban komolyan gondolják, akkor erősebb garanciák kellenek még akkor, ha estleg a jelen kormány valóban hathatósan tudna fellépni.

ati27 2010.06.08. 21:23:59

@kamarti:

Hogyan definiálod a szegénységet? Hm? Minimálbérrel? ha most 80 a minimálbér, holnapután 90 akkor a 90 a szegény? Másrészt a minimálbéresek nagyrésze csak papíron minimálbéres, tudod te is ezt nagyon jól! Épp az adóelkerülés miatt! A zsé többi része zsebbe megy.. Meg külömben is lehet tanulni, meg továbblépni.. Ha hiszed, ha nem. Ez a kapitalizmus, meg a piacgazdaság..

pannonfunk 2010.06.08. 21:24:11

@szabogyula: Grétzyt meghívták az ECHO-ba? Milyen világot éünk...

kamarti 2010.06.08. 21:24:55

@kódex: nekem ahhoz nincs szükségem az elmúlt nyolc évre, hogy részben egyet értsek veled. azért csak részben, mert nem azt írtam, hogy nekik csöpögtessenek, hanem épp azt, hogy segítsék elő, hogy úgy lehessenek adózó polgárok, hogy közben nem nyomorodnak meg végképp (ahogy írtam, itt az érdekek egybeesnek: hiszen hosszú távon pl. a nyugdíj miatt nekik is jobban jönne magasbb/valós bér, és nem a minimál), tehát hogy tegyenek valamit az ellen, hogy ezt meg lehessen tenni _emberek tömegeivel_. mert nem 10-20 emberről van szó, ugyebár. és gondolom, erre is van törvényes eszköz, szervezet, vagy lehet (az adórendőrségnek például hosszú ideig elfoglaltságot adna, de biztos lenne más lehetőség is).
Nem az erős, öntudatos középosztály ellen beszéltem.

kódex 2010.06.08. 21:24:57

@lükeova:

csak nem téged is ismerlek? :-)

lüke 2010.06.08. 21:25:32

izgi egy hét volt:)
így törökösen:) összefoglalnám:
egy hét és más semmi
most múlik pontosan
ami nem öl meg
az megerősít:)
Nincsen más választás..............

utólag:) tud/juk( fonetikusan kiejtve)

lüke 2010.06.08. 21:27:03

@kódex:
lehet, hogy Oslóban abban a szép Munch múzeumban találkoztunk:)

flippant 2010.06.08. 21:27:22

Az IMF felolvastatta a Parlamentben Vityával a 29 pontját...

kódex 2010.06.08. 21:27:55

@kamarti:
Ezt én értem, de hogyan várod el attól a kisvállalkozótól/kényszervállalkozótól, hogy minimálbér felett jelentse be az 1-2 alkalmazottját, aki maga is azon pedálozik, hogy túlélje a válságot (meg a nyolc év hozadékát - hogy ne hagyjam ki most se).

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.08. 21:31:22

@pannonfunk: Ilyenről is beszélt ma? Én elsiklottam felette a jelek szerint. :)
Elbocsájtásokról, ma?!
Az csúnya szó, olyat ő ma nem mondott.

És ha te ebből sok száz milliárdos kiadáscsökkentést vársz, akkor hajrá!

bariga 2010.06.08. 21:33:00

Eddig nem tartottam nagyra Orbánt, de most simán átálltam. Nekem ez a egykulcs 16% maga a kánaán, mert jól keresek. Remélem meg is érem, amig tényleg bevezetik, jó lenne olyan gyorsan törvénybe iktatni, mint emlékezést, meg az állampolgárságot. A takarítónőm, a fodrászom, a fogorvosom, a zöldségesem , a vizvezetékszerelőm eddig sem adott számlát, de most már a lelkiismeretem sem fog fúrni, mert ha jól értem ez legális lesz. Hogy a pálinka olcsóbb lesz, az meg tök szuper. A támogatásból és a Széchenyi kártyából ki tudjuk fizetni a testvérem döglődő éttermének adósságait. Szóval én ma egy óra leforgása alatt hajrá Orbán hívő lettem.
Amit még tényleg becsülendőnek tartok, hogy nem lesznek többé a csókosoknak adott látszat tanácsadói szerződések az állami cégeknél , csökken a bürokrácia, stb.
Eddig jól beszélt!! Gondolom a jövő héten jönnek az intézkedések az egészségügyről rendről és oktatásró is. És nem nekem kell fizetni pl. más gyerekének a diplomáját, de még az ovodáját sem, mert lesz elég pénze rá az adókedvezményből..

kamarti 2010.06.08. 21:33:24

@ati27: gondolom, nem Kelet-Magyarországról jelentkeztél be, és nem vag 35-40 felett, ugye? mások is írták: nagyon messze áll a valóságtól a minimálbéres adóelkerülő, akit havonta kitömnek kp-vel - olvass vissza kurvára könnyű ezzel a kapitalizmus, meg lehet ezt is, azt is dumával dobálózni, ha a dolog nem érint ezért vagy azért
egyébként meg nem azt mondtam, hogy attól és azok szegények, akik minimálbérből élnek, mert vannak, akiknek még annyi se jut, és képzeld, nem a romákra gondolok, olvass utána, hány gyerek nem eszik normálisan péel ma magyarországon.
aztán már csak arra vigyázz, nehogy neked is beüssön egyszer majd a nagy kapitalizmus és mindenki lexarja...

panelburzsuj 2010.06.08. 21:33:43

@kódex:

A hímnemű primadonnát hagyd meg annak, ami, jó? :)

kódex 2010.06.08. 21:35:01

@bariga:

Az irónia kényes fegyver...

kamarti 2010.06.08. 21:37:16

@kódex: most akkor erre mondhatnám, hogy nem kell mindenkinek vállalkozónak lenni, mert ez a kapitalizmus, ugye? vagy kérdezhetném, mennyiben élénkíti vagy fehéríti az ilyen magatartás a gazdaságot? és mennyiben segíti elő ugyanezeket, ha a következő 8-10 évben is szemet húny efelett a kormány, illetve még azt a kis minimálbért is megsarcolja a zembereket nem lehet tovább sarcolni forradalmár-keresztény bajnoka - hogy én se hagyjam ki az adukat

pannonfunk 2010.06.08. 21:37:49

@bakura-kun: "15. Közszféra bérkiadás átalakítása, 15%-os bértömeg-csökkentés."

Ha ez tényleges bércsökkentés lesz és nem elbocsájtás, akkor minden közalkalmazott rosszul fog járni. Miután két éve csökken a reálkeresetük. Ki van zárva, hogy ez nem elbocsájtás lesz.

Spiro 2010.06.08. 21:37:49

@mrs. white:
A Bankok külön adója rendkívül agyafúrt dolog, mert ezt nyilván az ügyfelek fogják összedobni az emelkedő költségekben.

Mindenki a Bankra haragszik majd, és a Kormány pedig jól jön ki a dologból, mert lesújtott a karvalytőkére.

Az állam és az Önkorik működésén kell spórolni, racionalizálni. Hatékony beszedéssel 2000-3000 MRD simán lefaragható.
Közszolgálati médiák 40 MRD, Önkorik kiadásai ~2000MRD, stb.

panelburzsuj 2010.06.08. 21:38:49

@pannonfunk:

Csak nem mondják ki közben hangosan, hogy:

... el lehet inen menni ...

Azért a bankok amilyen fineszesek, maguktól is ki fogják spekulírozni. É msris töb helye lesza kisközepes takarékszövetkezeteknek, akikről szintén esett néhány szó még bőven a Kósa-Szijjártó-duó nemzetközi premierje előtt.

kamarti 2010.06.08. 21:39:57

@kódex: de általában talál.
és ma még csak a cinizmus és a nihil van tiltva, az irónia még nem...:)

BtK 2010.06.08. 21:44:52

@Én is akarok kommentelni:
Amit leírtál nyilván így van, de a tény tény marad, hogy az elmúlt 20 évben a minimálbéresek és a kis jövedelműek azért nem fizettek adót (vagy csak szimbolikus mértékűt), mert volt egy réteg (egyre kisebb) akik meg lehetett sarcolni (36% adókulcs meg persze 4% különadó, stb.). Ők a hivatalosan bejelentett, mindig rendesen adót (sokat) fizetők. Ebből volt új autópálya, ingyen könyv a gyereknek, segély, stb. stb.
Sokan elfelejtik, vagy csak nem képesek megérteni, hogy bár látszólag az egykulcsos adó a jobban keresőknek kedvez, általánosságban a szegényebb réteg is jó jár vele: több lesz a nettó bérem, ergo többet tudok költeni. Lehet, hogy csinálok a plussz pénzből egy vállalkozást és munkát adok pár embernek akinek most nincs. Vagy felújíttatom a házam, amit egyébként nem tennék meg és munkát kapnak azok a mesterek akiknek most nincs, ők pedig felvesznek pár melóst aki most segélyből él... És még hosszan lehetne sorolni.

kódex 2010.06.08. 21:44:54

@kamarti:

Namost ez a 8-10 év milyen bakugrás volt, kis hölgy? :-9

kódex 2010.06.08. 21:46:11

@Spiro:

upsz, előbb még csak 1500 volt...
a végén kilóra megvesszük Ámerikát.

panelburzsuj 2010.06.08. 21:46:48

@kamarti:

A legfontosabb versenytársakat kell először kicsukni a pályáról. Akik pont ugyanabban erősek, mint mi magunk ...

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.08. 21:47:29

@pannonfunk:

Ahova az itt linkelt 29 lépés vezet, ott nincs erről semmi.

A fidesz.hu-n ez van:

"Az állami vagyonkezelés területén át kell térni a bértömeg-gazdálkodásra. A kormány javasolja a bértömegcsökkentés legalább 15 százalékos mértékét, ami 48,2 milliárd forintos megtakarítást jelent."

Nem tudom hogy mit takar az, hogy áttérni a bértömeg gazdálkodásra.

De az tény, hogy sokkal jobban hangzik mint az elbocsájtás.
Persze lehet az.
A Fidesz kommunikációs gépezetétől minden kitelik.

kódex 2010.06.08. 21:47:48

@kamarti:

enyhe csúsztatás kigyelmed szavaiban: de egy efene, betiltom az iróniát is...
Mostantól kezdve csak beszopott szájjal és homlokráncolva vitatkozunk, jó? :-)

Evehid 2010.06.08. 21:48:27

@pokesz70: "Nem teljesen értem, hogy az, ami a vitorlázásban működik, miért kéne, hogy a politikában is működjön, de meglátjuk."

Attól tartok, ha ilyen jól elkrajcolgatnak a fiúk, kábé a 4. irányváltásnál Szíjjártó már azt se fogja tudni, a Balaton melyik partján fekszik Őszöd... ;)

kódex 2010.06.08. 21:49:32

@panelburzsuj:

na, nem szaladnak azok olyan gyorsan, mint az autógyárak...
amelyik meg mégis, az ment volna amúgy is.

aszora 2010.06.08. 21:50:40

@Spiro:
Ez konkrétan nem probléma, max drágább lesz a hitel, kevesebbet vesznek fel nyomós indok nélkül minden hülyeségre.
Akinek jól jön az adócsökkentés, az meg kevesebbet is fog igényleni, ill. nagyob részletet tud fizetni, akinek nincs megfelelő jövedelme, az ne nagyon vegyen fel hitel, ez eddig sem volt megoldás, annak az embernek más megoldás kell, nem hitel.
0 szaldós adóátrendezés is lehet hasznos ilyen szemszögből nézve.
Ezzel szerintem nics különösebb probléma, még akkor sem, ha a bankok az egészet áthárítják. Kevesebben vesznek fel majd ész nélkül sok hitelt, ami pozitívum önmagában is.

dynand 2010.06.08. 21:50:41

Élőben néztem Orbán felszólalását, valóban régen volt ilyen jó formában, élvezet volt hallgatni. Számomra pozitív meglepetés ez a csomag, én kevesebb pozitív intézkedésre számítottam, szerencsére nem lett igazam.

pannonfunk 2010.06.08. 21:51:28

@panelburzsuj: Van egy kis bökkenő, nevezetesen az, hogy egy bank nem úgy működik, mint egy autógyár. Autóból gyakorlatilag akármelyik országban meg tudod termelni az egész világra való árut, így sakkozhatsz, hogy melyik országban akarsz termelni. Bank meg mindenhol van, és a kereslet a banki szolgáltatásra ott jelentkezik, ahol a bank van. Így akkor sem éri meg elmenni a bankoknak, ha a profitjuk kisebb, mint egy másikban. Hidd el, hogy nem fognak elmenni. Illetve lehet, hogy lesz egy-egy noname bank vagy egy nagyobb bank leányvállalata*, de a bankrendszer nem fog összeomlani, hidd el.

*Pl. a HSCB behött, itt volt vagy egy évet, és kivonult. Pedig akkor még nem is volt lószerszámszorongatás.

Karakán (törölt) 2010.06.08. 21:52:25

@mrs. white: Álom és szép elmélet ... ez sehol nem jött be ahol egykulcsos lett a rendszer. Ha van szlovák vagy román barátod beszélgessél vele legyélszives. A csalók csalók maradtak és a rendszert igazságtalannak tartják.

bariga 2010.06.08. 21:53:41

@kódex: ha ez vicces, akkor annak nem én vagyok az oka!! és még a többi pontot végig sem olvastam rendesen!

ati27 2010.06.08. 21:54:49

@kamarti:
Valóban a diagnózisod helyes. 36 leszek, és már nem magyarországon.. Jelenleg sajnos munka nélkül, de remélem hamarosan változik. De még mindig otthon lehetnék és siránkozhatnék a minimálbérnél egy kicsit több fizu miatt..

lüke 2010.06.08. 21:55:15

@pannonfunk:
naja
ez a bosszúa bankprivatizációért:)
autógyárat nem privatizáltak, mert nem volt.............

BtK 2010.06.08. 21:56:14

@kamarti:
Magam részéről (egyébként Szabolcsban születtem) tisztában vagyok (nagyrészt), hogy mi zajlik az országban. Látom, tudom, hogy vannak olyanok akiket egyszerűen belekényszerítenek olyan helyzetbe ami nekik nem jó. Szeretném már látni, hogy valóban komolyan fellépnek a fekete és szürke gazdasággal szemben és nem csak szavakban hanem tettekben. Ez a 16% is csak akkor lesz jó (jó az országnak) ha mindenki befizeti. Én úgy gondolom, hogy ez egy korrekt mérték és aki ezt is el próbálja csalni (vagy úgy, hogy kevesebb jövedelmet vall be vagy úgy, hogy feketén/szürkén foglalkoztat embereket) azt komolyan meg kell büntetni. És nem 10-20 ezer forintra, hanem 2-3 évre. Ennek lenne elrettentő ereje, mert főleg a vállalkozók röhögve kifizetik a mostani büntetést mert 2 nap alatt visszajön az ára.
Számtalan olyan embert ismerek akik szinte semmi adót nem fizetnek, de 100 millás házakban laknak és luxusautók garmadája áll a garázsukban. Nem igaz, hogy ezt nem lehet kiszúrni (APEH?!?) és büntetni (elkobzás,sitt).

aszora 2010.06.08. 21:56:33

@bakura-kun:
¨Nem tudom hogy mit takar az, hogy áttérni a bértömeg gazdálkodásra.¨
Azt jelenti, hogy fix összeg a bérre költhető keret.
Ha valamelyik minisztérium, intézmény stb. létszámot növel, akkor is csak az adott keretből gazdálkodhat. Eddig pedig bértábla szerint járt a fizetés, tehát ha felvettek plusz (esetleg felesleges) embert, akkor nőtt a bérköltség.
Ezt inkább létszámkerettel próbálták szabályozni, de ez nem mindenhol sikerült, ha me g acél a kiszámítható költségvetés, akkor logikus, hogy az összeget kell fixálni, nem a létszámot, aztán gazdálkodjanak vele ahogy akarnak (vagy tudnak), kockázat viszont nincs, és kiszámíthatatlan állami kötelezettségek sem kerülhetnek elő utólag.

lüke 2010.06.08. 21:56:39

@kódex:
de szép..............

pannonfunk 2010.06.08. 21:56:47

@bakura-kun: Hát, ez kérem így megy a XXI. században. Kell kis politológiai értelmező szótár:

bértömeg-gazdálkodás = elbocsájtás
48,2 milliárd forintos megtakarítás = megszorítás
önfoglalkoztató humánerőforrásmenedzser = álláskereső munkanélküli, stb. :)

Azért vegyük észre, hogy ez nem a Bajnai kormányzás folytatása, bármennyire is igyekezik azt a ballib sajtó beállítani, ha összeadod a 29 pontba írt számokat, pár száz milliárd fog kijönni, az már költségvetési tétel.

lüke 2010.06.08. 21:57:24

@aszora:
ez vót a szociálizmusban is.............

ati27 2010.06.08. 21:58:43

@kamarti:
Amugy meg annyit adnak a melóért, amennyiért az emberek elvállalják. Mondok egy példát egy kezdő orvos kap mondjuk 120 nettót otthon, az ügyeletet meg rosszabb esetbe ki sem fizetik. Ha ez az orvos veszi a fáradságot és kimegy külföldre ennek minimum a 8-10 szeresét megkapja.. Aki meg otthon marad, annak elég az a lóvé is (ez most nagyon sarkos fogalmazás)

pannonfunk 2010.06.08. 21:58:51

@kódex: De egyre járt az agyunk :) itt: @pannonfunk:

kódex 2010.06.08. 22:00:23

@bakura-kun:

ez valóban egy nagy talány, bár nem mondanám, hogy te fedezted fel ezt az egyáltalán nem rejtegetett gyöngyszemet.
Szerintem akérdés az, hogy a bértömege limitet összköltségvetési szinten értik, vagy rá akarják kényszeríteni az egyes önkormányzatokra is, és ha igen, akkor miképpen valósítanák ezt meg technikailag.
nekem fingom nincs, de szerintem még Orbánéknak sem nagyon...
Ez viszont tényleg ilyen IMF-es szemkiszúrás jellegű benyögésnek tűnt...
Sokadszor mondom: majd meglátjuk.
Legkésőbb az önk. vál. után.
Addig ezzel lehet mismásolgatni.
Elvileg nem elképzelhetetlen, hogy a bürokrácia leépítésével is ki lehet gazdálkodni - és igen, ebből következően elbocsátások lesznek - ez eddig sem volt kétséges.

dr. médiafigyelőbété 2010.06.08. 22:01:28

@kamarti:
12 fős ép.ipari cég,magam is dolgoztam ott középvezetőként,alkalmazottként:
Fizetésnap:Cégtulajdonos fia - két strandolás között,vagy a pókerteremből,stb. - megérkezik az építési területre.40 e ft-os cipőjében fintorogva tocsog a maltertócsákban,és egybehívja a dolgozókat.Hóna alatt dosszié benne a "frankó",hivatalos,számfejtett bérlisták,és a borítékok.Fejük felett daruk emelgetnek,körülöttük markológépek forgolódnak.
- Tegyetek már erre a hordóra egy deszkát,ez lesz az íróasztal!
Józsikám,itt egy toll,mutatom,hová írd... Család rendben? Gyerekek megvannak?Nanemá'! Fáj a torka?Jöjjön a többi is,gyerünk,gyerünk,itt írjátok!

És akkor Józsi,a kiváló kőműves aláírja,hogy a járandósága ebben a hónapban 97.200 ft. - A minimálbérnél azért többet írunk gyerekek,nehogymá' baszogasson az Apeh!
A borítékban 197.200 Ft. van...

Józsi 30 éves,ereje teljében lévő melós,más melóhelyet el sem tud képzelni,és a cégtulajdonos is hosszútávon számít rá.Csak nehogy baleset érje,vagy beteg legyen,mert hát a 97 után járó táppénz ugye...A nyugdíj pedig oly messze van.A cégtulajdonos pedig szigorú(!) ugyan,de rendes.Olyan "apáskodó" néha.Miért ne maradjon neki is több?

kódex 2010.06.08. 22:01:29

@lüke:

amíg szemközt nem lövi magát valaki vele... :-)

aszora 2010.06.08. 22:01:48

@BtK:
Az egykulcsos adónak akkor lehet csak igazán értelme és haszna szerintem, ha mellete van:

1. Valóban komoly büntetés (akár vagyonelkobzás)
2. Vagyon (ingatlan), ajándékozási, örökösödési adó méltányos mértékkel bevezetésre kerül ill. megmarad.

Járulékok pl. nem csökkenek, úgyhogy igazából ez nem is annyira munkahelyteremtő adócsökkentés ebben a formában, illetve majd meglátjuk, ha esetleg magvalósul, mindenesetre ha ez a cél akkor ennél jobbat is simán el tudnék képzelni azért.

lüke 2010.06.08. 22:02:18

@ati27:
egy kezdő orvos kü'földön se kap 2000 juro nettónál többet
az csak 4x, max 5
de nem 8-10x,
szakorvossként északon kaphat 6000-8000 eu-t
45-50 éves korára

Totya az ujjlenyomat 2010.06.08. 22:03:34

Nemrég volt szerencsém megtekinteni a miniszterelnöki viszontválaszokat (hajrá, YouTube), s maximálisan egyet tudok érteni a szerzővel: a miniszterelnök régen mutatott ilyen jó formát. Szerintem sokan nem hittek már abban, hogy a kilencvenes évek legjobb parlamenti debattőre újra a régi fényében tündökölhet. Hát asszem, a mai nap eseményei erre alaposan rácáfoltak.

lüke 2010.06.08. 22:04:17

@kódex:
egyre jár:)
ez jutott -előszőr -eszembe Tell Viktor lelőtte az almát,Kósa fejéről:)
a te variációd is lehet..................

ati27 2010.06.08. 22:07:51

@lüke:

jójó.. Azé 2000 ojróbol ki lehet jönni nem?600-700 bol lehet egy lakást bérelni (függ attól hogy hol) 200-300 elmegy a rezsire, a megélhetési költségek pedig sokszor alacsonyabbak/ugyanazok mint otthon (gondolok itt kaja-pia) oszt még marad is egy kicsi.. Na akkor ugyan ez netto 120-ból otthon??

okostojgli (törölt) 2010.06.08. 22:08:31

"Összességében úgy tűnik, hogy a szűk mozgásteret a kormány meglepően ügyesen járta be"

Ne már. 8 éve küzd a hatalomért és csak ennyire futja?

bariga 2010.06.08. 22:09:52

A Kossuth tériek véleményét már hallottuk?

kamarti 2010.06.08. 22:09:55

@BtK: igen, erre céloztam én is, hogy minimum két irányból lehetne közelíteni a dolgot...

ati27 2010.06.08. 22:10:09

No uraim, nem rontom tovább a levegőt! Készülök az állásinterjúra..

panelburzsuj 2010.06.08. 22:10:57

@pannonfunk:

Én sem hanytt-homlok elrohanást vizionálok. Hanem lassú, fokozatos leépítést. Vagy aterjeszkedés abbahagyását: nem nyitunk új fiókokat, nem vadászunk új ügyfelekre, előbb szépen fölesszük a maradékot, aztán komótosan leoltjuk a villanyt. (Az élelmiszer-vegyes multiláncok se fognak rögtön csomagolni, ha a szociális krumpliárudákból tényleg kinől egyszer egy Turul-birodalom, először ők is csak befékeznek, és figyelnek: meddig mer vajon elmenni a magyar állam a protekcionizmusban?)

Nekem ebben az egész együttműködési ajánlatban egy valami nem teszik: riasztóan emlékeztet a kádári konszolidációra. Egy kis kedvezmény ide, egy kis nyakleves oda - és majd egy egész ország húsz évre a lábai elé hevert.

kamarti 2010.06.08. 22:14:41

@ati27: én örülök neki, hogy a te nemzedéked megteheti, hogy kimegy és 8-10szeres pénzt keres (gondolom, család nuku), bár kétségtelenül még jobban örülnék, ha itthon is normálisan lehetne keresni
de ez az állításod nagyon nem fedi a valóságot, sztem ott sem:
"Amugy meg annyit adnak a melóért, amennyiért az emberek elvállalják"
és sokan egyszerűen nem tudnak mozdulni (nem beszélnek nyelvet, már itthon is abba a korosztályba tartoznak,a melyik ha kiesik a munkából, nem tud visszahelyezkedni a kora miatt (függetlenül, h munkatapasztalata vagy miylen végzettsége van)
azonkívül vannak olyan munkák, amikhez nem kell magasan kvalifikáltnak lenni - vagy azt kik végezzék el? nem lehet mindenki diplomás
szóval az, amit te megtehestz, sokaknak nem megoldás és pont.

Evehid 2010.06.08. 22:15:40

@ati27: Ez csak azokban a spec. esetekben igaz,ahol az illető tudása "különleges", kicsi belőle a kínálat - és az a tudás máshol is jól eladható (arról nem is beszélve, hogy a külföld alatt gondolom nem Ugandát értetted). A tecsó-pénztáros nem ilyen kategória és belőlük sokkal több van.

Egyébként a magasan kvalifikáltak sem mind lustaságból nem mennek. A kétgyerekes középkorú még akkor sem valószínű, hogy ötpercenként képes/alkalmas költözködni, ha 23 éves korában halál mobilis volt és minden éjjel a K2 meghódításáról álmodott.

lüke 2010.06.08. 22:16:35

@ati27:
ok
más a megélhetés
s nem beszélve a hivatalokról, ahol az ügyintézés egyszerű, neten minden elérhető,szóval az élet minősége más és konstans

de a bér nem annyival több
2000-t 6 ügyelettel keresnek meg!

kamarti 2010.06.08. 22:18:17

@korcoló: nem vitatom, hogy ilyen nincs, sőt. de abban biztos vagyok, hogy sok minimálbéres nem visz haza duplapénzt, mint ami8 számfejtve van.
és amit te írsz, még inkább erősíti, amit írtam: tessék lefülelni ezeket, ha mozgásteret akarnak a gazdasági reformhoz, meg fehér gazdaságot. vagy nem?

lüke 2010.06.08. 22:19:00

@okostojgli:
hát biztos azért, mert nem jártak be a pala'men' be:)
rendesen

kódex 2010.06.08. 22:20:22

@panelburzsuj:

ez most kicsit erőltetett volt... :-)

lehet, lassan érdemes lenne aludni egy picit?

Aztán holnap újult erővel csilloghatnának a mitológiai sziporkák...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.08. 22:22:22

@kamarti: Sajnos a sült-galamb várás tipikus esetét vázoltad fel :(
A kapitalizmus nem így működik...ébresztő 20 éve gengszter váltás volt!
Aki nem tud nyelveket az tanuljon, akinek nincs szakmája képeztesse át magát, akinek nem jön helybe az ipar az költözzön (akár családostul). Most ez a világ van, nem a gondoskodó állambácsi, aki még gondolkodik is helyettünk, és minden problémánkra megmondja a megoldást.
Ha mindez nem tetszik/nem megy, nincs megoldás. Sorry :(

varvizib 2010.06.08. 22:29:43

A bankadó nekem is nagyon tetszik. Persze meg kell erősíteni a pénzügyi felügyeletet és a fogyasztó védelmet is, hogy nehogy az emberekre tudják terhelni.

Új ötlet: ha a kormány létrehozna egy saját, állami tulajdonban levő magyar bankot, akkor máris jó konkurenciát jelenteni a többinek, így még kevésbé tudnák az adóterheket az ügyfelekre hárítani.

dr. médiafigyelőbété 2010.06.08. 22:30:19

@kamarti:
Természetesen.Nem is arra akartam kihegyezni a sztorit,hogy valójában mennyi van a borítékban,ezt cége válogatja.Maga a jelenség elszomorító,az hogy a góré a melóst,és az államot is "meghúzza".

kamarti 2010.06.08. 22:30:43

@kódex: épp arra céloztam, h az irónia üdítő - de lehet, tényleg késő van már
a másik kérdésnél a 8-10 év OV ígéretét idézte (ennyi idő alatt akarják véghez vinni a dolgokat, nem?). de nem ez volt a lényeg, azt elkerülted, ügyesen :)

stratez 2010.06.08. 22:36:26

A baloldal a Kósa-Szijjártó affér következtében fellépő hisztériát látható eufóriával köszöntötte. Abban a tévhitben ringatták magukat a hétvégén, hogy itt néhány héten belül megfordulhat a közhangulat, és ők visszaosonhatnak, ha nem is a hatalomba, de legalábbis a közbizalomnak egy kis szegletébe. Ma az dőlt el, hogy se nem rohamozhatnak, se nem osonhatnak, maradnak ott, ahol saját maguk jelölték ki a helyüket jó időre.

sárkányfő 2010.06.08. 22:39:23

@bakura-kun:
"Nem tudom hogy mit takar az, hogy áttérni a bértömeg gazdálkodásra.
De az tény, hogy sokkal jobban hangzik mint az elbocsájtás."

El kell ismerni, ügyes.

Ha bejelentik, hogy 15%-os leépítés, elbocsátás: botrány, sztrájk, petíció, cirkusz, tele vele a tévé.
Ha bejelentik, hogy 15%-os fizetés-csökkentés: botrány, sztrájk, petíció, cirkusz, tele vele a tévé.

Így viszont most mindenki rághatja otthon a körmét, hogy kirúgják, vagy megússza, hogy marad-e a fizuja vagy csökkentik. Ha sokat ugrál, idegeskedik, őt rúgják ki, vagy az ő fizuját csökkentik.

Most érdemes jóban lenni a főnökkel.

Mire eldől, hogy így vagy úgy, ez már régi hír lesz, messze nem üt akkorát, ellapul, elporlad a hatása, illetve a kirúgott emberek nem a kormányra, hanem a volt főnökükre fognak haragudni, amiért pont őket rúgták ki nem mást. Aki meg "csak" fizetéscsökkentést szenved el, az még örülni is fog, hogy ennyivel megúszta.

Amúgy a bürokrácia leépítése jó ötlet, csak nem ilyen fűnyírós-lézerkardos módon kéne, csak a pénzre kihegyezve, hanem ésszel, strukturális szinten is racionalizálva, és mondjuk hatékonyságméréssel bevezetve (tudnék mesélni...), és ahhoz kötve a fizut.

Ami viszont nagyon visszássá teszi, hogy a kormány önmagán nem hajt végre sem bér, sem létszámcsökkentést, sőt, még növeli is a létszámot. De hát épp azért is volt egyszerre 29 bejelentés, hogy csökkenteni lehessen így is a kritika fókuszát.

@Én is akarok kommentelni:
"De amire nekünk szükségünk van, az megvan. Boldogok vagyunk, és megtanultunk spórolni (a net pl. havi 500 Ft-ból kijön)"

Na ez érdekelne engem, ha nem titok, hogy jön ki havi 500-ból?

kamarti 2010.06.08. 22:40:16

@JR69: azért megnézném, hogy mennyire leszel mobil 2-3 ygerekkel 10 év múlva, emnnyire mersz kockáztatni, költözni, stb.
és már elnézést, de a nálad csak néhány évvel idősebbek nem tehetnek arról, hogy a múlt rendszerben nőttek fel, ahogy nem (csak) a te érdemed, hogy mit és mennyit tanulhattál - mások voltak a lehetőségek, például a nyelvtanulásban, és ahogy most, akkor sem volt mindegy, milyen családba születik az ember. Szted egy többgyerekes minimálbéres (vagy munkanélküli) mi a fenéből finanszírozza a ynelvatnulását, továbbképzését? tudod, hányan lehetnek olyanok, akik már felnőttkorban, saját pénzből jártak egyetemre vagy főiskolára, de a diplomájukat nem tudták átvenni, mert addigra beütött a nyelvvizsga-követelmény, amire már sem az erőből, sem a pénzből nem futotta? Szóval milyen alapon intézel el mindenkit azzal, hogy maga tehet arról, kizárólag csak ő maga, hogy ott tart, ahol (és, teszem hozzá, a ygerekei nagy valószínűség szerint ezt a helyzetet csak újratermelik majd, és esetleg már most is éheznek például)? Szóval ez a fekete-fehér gondolkodás inkább 16 évre vall, mint 36-ra, már ne haragudj.
egyébként meg a kapitalizmust is emberek csinálják, nem? most ráadásul keresztény emberek irányítják a hogyant

jjulie 2010.06.08. 22:41:35

"A Fidesznek most legfeljebb az említett fordulat okát kell meggyőző erővel megválaszolnia (ez messze nem lehetetlen), már ha lesz egyáltalán annyi ereje az ellenzéknek, hogy fel tudja hívni erre a közvélemény figyelmét."

a fidesz ellenzéke és ellenőre nem a parlamenti ellenzék mint ahogy láttuk az elmúlt napokban

a politikusok jövedelmére a gazdasági hatalmasságoknak van a legnagyobb hatása, mint ahogy a választókéra is

érdemes lenne észrevenni, hogy a sok tekintetben erősen globálizást világban élünk, a politikusoknak is meg a választóknak is

kódex 2010.06.08. 22:41:55

@kamarti:

Ha az irónia iróniában tükröződik, lesz-e belőle móka s kacagás?
Vagy csak fogaknak mosolyszerű csikorgatása?

(Az a nyolc-tíz év a te említésedben nem volt egészen világos, mire is vonatkozik a konkrét vitát és a poszt témáját illetően, ezt fenntartom, ha nem bántalak meg vele. De biztos jogosan hoztad fel a magad szempontjából. Én már kicsit fáradt vagyok 11 felé ennyiféle szempontot szinkronizálni... :-) )

kódex 2010.06.08. 22:43:15

@jjulie:

juliska, ez most így hanyadik pohár után sikeredett ? :-)))

kamarti 2010.06.08. 22:43:58

@korcoló: ebben egyetértünk. meg nyilván abban is, hogy mi innen nem nagyon tudunk mit tenni ez ellen, de elvárnám, hogy az, aki tud, tegye is meg, amit tud. meg azt se szeretném, hogy úgy legyen egymillió új munkahely, mint ahogy anno nem volt munkanélküliség, miközben a fél ország akkor sem dolgozott, a dolgozók jó része meg keresetkiegészítésként ellopta, amit lehetett a munkahelyéről... de talán túl messzire mentem ezzel az utóbbival, el is megyek én is aludni, jóéjt!

kódex 2010.06.08. 22:45:36

neked is jóéjt, Márti, ne rágd magad túl sokat hiábavalóságokon... :-)

kamarti 2010.06.08. 22:47:21

@kódex: megtisztelő, hogy azt gondolod, nekem ilyen kérdések megválaszolására ilyenkor még nincs késő...:) mégis inkább halasztanám...

Sultan 2010.06.08. 23:00:03

Ajánlom figyelmetekbe:

www.apeh.hu/adokulcsok_jarulekmertekek/adotablak/sav.html#2010

És miért nem lehet az államadósságot felülvizsgálni?
Vagy áttérni a munkával fedezett pénzre."Ilyen
munkák lehetnének, például a tiszai gátak megépítése, a belvíz- és szennyvízelvezető csatornarendszer
megépítése, országos erdősítési és parkosítási program, az úthálózat továbbfejlesztése, lakások építése
közmunkával fiatalok részére. Ezek elvégzéséhez valójában minden feltétel adva van, csak a
finanszírozásukhoz szükséges pénzeszközök - közvetítő jelek - hiányoznak.
Ezt a pénzt, közvetítő közeget, azonban a magyar állam is kibocsáthatja,hiszen feles törvénnyel
elfogadott MNB-törvényt kell csak - egyszerű többséggel - úgy módosítania, hogy az állam magához
vonja a monetáris felségjogokat, amelyek eredetileg is őt illették." (Drábik János)

Ezek is baromságnak tűnhetnek, de legalább már máshol beváltak.

jjulie 2010.06.08. 23:03:07

@kamarti:

a nyelvtanulás ma nem pénzkérdés, amennyiben a számítógép és az internet nem az

csak idő és szorgalom és egy pici tehetség, és pici leleményesség kérdése, na meg akarás

én 44 évesen kezdtem, úgy hogy a tanfolyam 3. napján mindkét tanárnő azt mondta, hogy hagyjam abba, nincs meg a szükséges képességem hozzá (mondjuk azt tudtam, hogy nulla tehetségem van) és 4 évvel később már 40-60 millió forintos üzleteket kötöttem angolul

a gyerekeim segítségével (beállítottak nekem mindent a gépemen) kb 2 év alatt gyakorlatilag megtanultam kivülről 3 filmet: mátrix 1, átkozott boszorkák, a hihetetlen család, az összes nyelvtant megtaláltam a neten, az összes mondatot kielemeztem hála a dohár péternek

internet előfizetés, és egy gép kellett hozzá, na meg az összes szabadidőm erre ment el, de élveztem, mert kinyilt a világ sok értelemben, és szerencsére a munkám során a nap nagyrészében külföldiekkel tárgyalok, és rengeteg "anyanyelvi tanárom" van, bár a helyesirásom pocsék, dehát azt meg megoldja a szövegszerkesztő helyesirása

valójában nem értem, hogy az angoltanár még miért nem kihalt szakma

panelburzsuj 2010.06.08. 23:04:09

@kódex:

Mátul cinihilizmus-tilalom van.

Mi lesz így belőled? Elhajló?

jjulie 2010.06.08. 23:06:33

@kódex:

jogos a kérdés, ma meleg volt, és az elmúlt egy órában kb egy liter ásványvizet tettem magamévá

mit tanítasz? tornát?

kódex 2010.06.08. 23:11:00

@jjulie:

namost az van, hogy éppen indultam vón fogat mosni, amikor szarkazmusod gyiloktőre gyomorszájon bökött...
Most meg kénytelen leszek egész éjjel tamponokat nyomogatni a sebbe.
Hát van neked lelked, Julisom? :-(

panelburzsuj 2010.06.08. 23:11:31

@ó jaj:

"Most érdemes jóban lenni a főnökkel."

Az eddigi főnökről nem mondhatni azért ezt teljes bizonyossággal.

Mi lesz, ha bevallja, hogy egy malomtulajdonos kulák szeretője volt az anyja?

kódex 2010.06.08. 23:13:06

@panelburzsuj:

ohó, ki tiltotta be?
csak nem ez a titkos záradék a mai pontoskodásba'?

panelburzsuj 2010.06.08. 23:15:52

@Sultan:

Egy időben békekölcsön-kötvénynek hívták az ilyesmit.

Középkorúak még láthattak belőle néhány szívbéli szeretettel őrizgetett példányt ...

panelburzsuj 2010.06.08. 23:24:11

@kódex:

Ne cidrizz: csak a beavatott szektatagokra érvényes.

A Külső Párt tagjai néha elszórakozhatnak ilyen módon, csak vigyázni kell, nehogy nagyobb örömet okozzon, mint a vezér imádata.

(Még nem vagy pizsiben?)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.08. 23:29:35

Török Uram!

A szóvivők szerepéről lesz egyszer szó?

Lassan már minden szerveződésnek szóvivője van.

Nagy Anna-->kormány,
Szijjártó---> miniszterelnök
Krakkó Ákos--->Fidesz frakció
50 fő , aki a kormányzati kommunikációval foglalkozik.

Tényleg, Nagy Anna hogy tetszik?

panelburzsuj 2010.06.08. 23:31:48

@kódex:

Pizsibe bújni?

Hát? Hálóing, sipkával? :O

Diocles 2010.06.09. 00:00:16

Mint már Tölgyessy is "megelemezte", zseniális beszéd volt.
Tipikus példája annak, h miként lehet úgy eladni akár keserű pirulákat is, h mindenki nyertesnek érezze magát.

Most néztem meg a beszédet, a legjobban azon röhögtem, amikor Orbán - alig leplezetten Simorra utalva - azt ragozgatta, h elfogadhatatlan, h egyes állami vezetők 7 millió forintot keressenek, eztán max. 2 lehet.
Mindenki röhögött a P-ben, még tán a szocik is, mindenki értette, h kinek szólt. :)

A végkielégítések megadóztatása, az igazgatótanácsok lecsökkentése is hasonló intézkedések.
Persze Orbán könnyen nyírja őket, az érintettek kivétel nélkül szoci káderek, szóval ebben egy nagy adag szivatás is benne van.

Ui.: Számomra inkább ebben az a megdöbbentő, hogyha ennyire könnyen ki lehet húzni a végkielégítések méregfogát (lásd BKV-ügy), egy sima jogszabálymódosítással, adókivetéssel, akkor miért nem tették meg ezt a szocik?
Jó-jó, persze, mert a saját kádereitől nem akarták elvenni a pénzt, de sokkalta többet vesztettek azon, h nem lépték meg ezt, mint az a pár száz millió, ami így elvesztettek volna a lelépő kádereik.

Ordnassac 2010.06.09. 01:25:03

@malacz69【ツ】rettegéselemző: +Pálffy a KDNP-frakciónál, igaz, ő ugye képviselő is.

cookiedude 2010.06.09. 01:31:55

@Spiro: Azért én sem lelkendeztem annyira. Ami most történt az a minimum, a normális rendszer felé tett első lépésnek megfelelő, de ezt még tovább kell folytatni. Az elmúlt évek fényében én már ennek is tudok örülni(pár percig kb.). :o)

Amit mondasz az rendben van és én is pontosan ezt csinálnám, de az ilyen drasztikus ktg csökentést elég nehéz lenne átvinni a parlamenten. Sajnos túl kevés ember gondolkodik így, mint mi.

Egyébként a változás 10-15%-ban múlik a kormány intézkedésein és 85-90%-ban az emberek megfelelő hozzáállásán, és ez utóbbi jóval nagyobb probléma mint az első.

ayatollah 2010.06.09. 01:33:35

A gazdagokhoz történő pénzátszivattyúzás (egykulcsos adó, vagyonadó jellegű illetékek eltörlése) egyszerűen elfogadhatatlan. Nem mintha romantikus illúzióim lennének a szegényekkel vagy közalkalmazottakkal kapcsolatban, de akkor is egy ilyen pénzátcsoportosítást normális ember nem támogathat.

A vállalkozások támogatása és a pü-szektor adóztatása természetesen frankó.

Nem értem mit lehet úgy elámulni, hogy papír nélkül is tud szökőévben egyszer beszélni :-)))
A beszélőkéje Gyurcsánynak is rendben van (sőt sokkal inkább rendben), attól még azt tette az országgal amit.

Ja apropó hol a 29 pont közt Gyurcsány és társainak lecsukatása? Még fontosabb, hol az ellopott pénzek visszaszerzésének szándéka??? Miért a kisembert találják meg megint? Még a teljesen bukott vörösök is nagyobb ellenállást jelentenek pénz(vissza)szerzési szempontból mint megsarcolni a közalkalmazottakat meg a szegényeket?

cookiedude 2010.06.09. 03:15:09

@Big-B: Az, hogy ez sok embernek nem realitás, az egy abnormális helyzet. A következő évtizedekre előretekintő adórendszer kialakításánál ezt nem lehet figyelembe venni. Annak a normalitáshoz kell igazodnia.

Már az előzőekben is írtam, hogy a minimálbéres dolog az egy összetett probléma és sztem semmi köze sincs az adórendszerhez. Bármilyen adórendszerben lesznek olyanok akik a létminimum környékén tengődnek.

A mai magyar helyzet, az hogy tömegek dolgozzák ki a belüket kakiért, pisiért, az azért alakult ki, mert:

1. az emberek nem fognak össze egymással és egyszemélyben nincs érdekérvényesítési képességük (mindig lesz egy v. sok hülye aki elvállalja a melót olcsóbbért, még 2-3 ember sem képes összefogni egymással, tudom, én is próbálkoztam)

2. könnyelműek voltak és így bele vannak kényszerítve egy ilyen helyzetbe, pl.:
- 6-12 hónap fizu tartalék nélkül gyártanak gyereket
- 6-12 hónap fizu tartalék nélkül vesznek fel lakáshitelt
- a fizetésük több, mint 20-30%-a a hiteltörlesztés

Nem minimálbéres, de ba***a a csőröm:
- még akár egyetem után is inkább minél előbb elmennek valami szarul fizetett melóra és a (módosabb) szülők besegítenek még 1-2 évig, ahelyett, hogy inkább fél évig alkudozna azért, hogy megfizessék az 5 évnyi befektetését, ehhez persze az is kellene, hogy valódi tudással fejezze be a sulit, ahhoz meg bulizás helyett tanulni kellene 5 éven keresztül

- a fiatalokkal szemben nincsen erős szülői elvárás, hogy mielőbb önállóan talpra álljanak, mindenki csak "besegít" és tovább pátyolgatja a felnőttkorú bébiket, így nem jelenik meg tömeges elvárás a komolyabb kezdő fizetések iránt, amivel szemben komoly munkateljesítmény elvárás jelenne meg a munkáltatói oldalon a pályakezdőkkel szemben is, így mindkét oldal dagonyázik a "keveset fizetek, keveset dolgozok" fertőben
(lásd 1 főre jutó GDP)

- az ilyen helyzet mellett a keményen dolgozókat sem hajlandóak megfizetni, nem általános a komoly teljesítményértékelés

- nem alakul ki érdekközösség a munkáltatók és munkavállalók között (fair teljesítménybérezés)

-nem nézik meg jóelőre, alaposan, hogy mibe is fektetik a munkájukat az emberek, csak morognak, hogy sokat dolgoztak és semmi eredménye (a bölcsészképzés az egyik mintapéldája ennek, 5 év tanulás ->Meki/Börgi kassza)
- stb.

Az, hogy kis hazánk nem a "határtalan lehetőségek országa", azt mi ba****uk el, nap-mint-nap, mind a 10 millióan, nem a politikusok. Ők csak küzdenek a helyzettel, vagy tojnak bele a lehetetlen küldetés láttán(vagy alapból) és inkább sütögetik a saját pecsenyéjüket. Csak félszívvel tudom őket elítélni ezért.

A 3 műszakos, minimálbéres embereknek azt tudom mondani, hogy nézzenek vissza akár 5-15-20 évet az életükben és legtöbbjüknek lesz ott egy olyan pont amikor még volt lehetősége azt mondani, hogy "ezért a pénzért én nem vállalom el" és akkor rosszul választottak(egyeseknek a szülei követték el ezt). Ez a világ nem enged meg durva döntési hibákat, bárhogyan is szeretnénk azt hinni.

Biztosan vannak kivételek, akik tényleg önhibájukon kívül kerültek szorult helyzetbe, de max. 5-10% ha "bőven mérem".

Én nem azt mondom, hogy ne próbáljunk meg segíteni ezeknek az embereknek, de amig minden nap tömegek követik el ezeket a hibákat újra és újra, addig az ilyen helyzetben levő tömeg "újratermeli magát", és nincs az az adórendszer vagy kormányzás ami ezt meg tudná akadályozni.

cookiedude 2010.06.09. 03:58:10

@ayatollah: Asszem' erre (az első bekezdésedben) gondoltam, amikor korábban beteg hozzáállásról beszéltem. Miért az illegális, abnormális dolgokból indultok ki?

A "gazdagnak mondott" inkább középosztályhoz tartozó emberekhez nem szivattyúzunk át egy fillért sem sehonnan, legfőképpen nem a szegényektől. Azt a pénzt ő termelte meg saját magának, ki kevesebbet, ki többet. A vagyonát az adózott jövedelméből vette, azt tovább sarcolni pofátlanság. Ez a normális eset, erről szólnak a javaslatok.

Az igazán kőgazdag adócsaló stb. trógerek így is úgy is találnak kiskaput az adóelkerülésre, ha nagyon akarnak. Azok úgysem szja-t fizetnek, hanem a cégeik, alapítványaik adóznak, ha adóznak. Ezek btk kategóriák, nem adórendszerrel kell fellépni ellenük.

A javaslatok a tisztességes munkából élő, tanult, keményen dolgozó embereket segíti, nem a "gazdagokat".

A közalkalmazottaknál ne a tanárokra, eü dolgozókra gondolj, hanem a sok tízezer aktatologató-kávézó-netező bajnokra.

Akkor majd rájössz, hogy normális emberek miért is támogatják ezeket a javaslatokat. :o)

cookiedude 2010.06.09. 04:01:34

@ayatollah: Asszem' erre (az első bekezdésedben) gondoltam, amikor korábban beteg hozzáállásról beszéltem. Miért az illegális, abnormális dolgokból indultok ki?

A "gazdagnak mondott" inkább középosztályhoz tartozó emberekhez nem szivattyúzunk át egy fillért sem sehonnan, legfőképpen nem a szegényektől. Azt a pénzt ő termelte meg saját magának, ki kevesebbet, ki többet. A vagyonát az adózott jövedelméből vette, azt tovább sarcolni pofátlanság. Ez a normális eset, erről szólnak a javaslatok.

Az igazán kőgazdag adócsaló stb. trógerek így is úgy is találnak kiskaput az adóelkerülésre, ha nagyon akarnak. Azok úgysem szja-t fizetnek, hanem a cégeik, alapítványaik adóznak, ha adóznak. Ezek btk kategóriák, nem adórendszerrel kell fellépni ellenük.

A javaslatok a tisztességes munkából élő, tanult, keményen dolgozó embereket segíti, nem a "gazdagokat".

A közalkalmazottaknál ne a tanárokra, eü dolgozókra gondolj, hanem a sok tízezer aktatologató-kávézó-netező bajnokra.

Akkor majd rájössz, hogy normális emberek miért is támogatják ezeket a javaslatokat. :o)

Én is akarok kommentelni 2010.06.09. 06:52:24

@kódex:
Nos, a "rezsink" azért olyan magas, mert van 4 igen beteg nyugdíjas szülőnk.
Ossz el tetszőlegesen, de azért mindenki kapjon valamit: Parkinson kór, rák, 14 gerincsérv és ki tudja még mit titkolnak el előlünk! Négyük nyugdíja összesen majdnem 180k.
Továbbá lassan 6 éve inkább vettünk hitelből lakást, mert a törlesztő és az albérlet között havi 10k különbség volt, akkor már inkább X év múlva lesz saját lakásunk... Durva kijelentés jön: azért is vettünk hitelre lakást, mert örökölni sem örökölhettünk volna egyik oldalról sem: egyik oldalról bérlakás, másik oldalon albérlet (a saját családi házukat pár részeg cigány rájuk gyújtotta jó pár éve, a rendőrség elkapta a tetteseket, de behajtani rajtuk nem lehet, a biztosító pedig nem fizetett, per után se, a tetteseken kellene behajtani).
Kereshetnénk többet valószínű, csak mi röghöz vagyunk kötve, nem csomagolhatunk csak úgy össze, amit sokan javasolni szoktak, mert van 4 segítségre szoruló szülő
a környezetünkben, és olyan állást is kell mindkettőnknek találni, hogy azért nap közben ha kell, néha fél-egy órára le tudjunk lépni a melóból a szülők miatt.

A fizetésünk kettőnknek együtt megvan 300k bruttó(304k egész pontosan), szóval nem olyan kevés ám! Soha nem is panaszkodtam, csak fáj ha el akarnak venni belőle.
Ebből mint írtam meg tudunk élni, nem irigynek neveltek, és már életemben voltam egyszer külföldön is (tanulmányi kirándulás középiskolában versenyen elért helyezés díjaként). Van elég szép hely itthon is egész életünkre, mire megnézzük
mindet. Édesanyám szokta volt mindig emlegetni az alábbi mondatot:
"Nekünk ez jutott!"
Láttam amint édesanyám 22 év munkaviszony után rokkant
nyugdíjas lett (9 gerincsérv), néha az ágyból nem tud kimászni. Édesapámat a Parkinson kór kapta el. Párom édesapja bányában dolgozott sok-sok éven át, majd most mikor nyugdíjba ment év elején közölték vele, hogy van 24 év munkaviszonya.
A többi adat nincs meg, így ez alapján számolnak neki nyugdíjat. Nincs 35k.
Tudod, nincs okunk panaszra, "Nézd meg hogy élnek(éltek) anyádék". Előrébb léptünk. Mindent a saját erőnkből.
32 évesek vagyunk mindketten a párommal. Van mindkettőnknél diploma és nyelvtudás is, előbbiből páromnak, utóbbiból nekem van több.

Mi csak annyit kértünk mindig az élettől, hogy hagyjon mindenki minket békén, tudjunk élni. Pl. a szabadságaimat mindig okosan ki tudom venni szerencsére és el tudok menni
máshova dolgozni, illetve a hétvégéken szintén, főleg nyáron. Azokból a pénzekből tudunk előre haladni. Több ismerősünk jóval többet keresett eddig mint mi, sokat kirúgtak,
azóta se találtak állást. A mi helyünk legalább biztos. Ennél most nincs fontosabb.

De megint jön ez az adócsökkentés. Viktor elmagyarázta az Estében, hogy 2 éven belül már MINDENKI jól fog járni. Erre kíváncsi leszek. Bajnai szuperbruttóját lehet szidni,
de nekünk havi majdnem 8k-val dobta meg a fizetésünket.
Más: pl. én támogatom a multikat is, mert sokszor tényleg csak 8 után jutunk el boltba este, vagy most hétvégén is vasárnap sikerült megejteni a hétvégi bevásárlást,
a szomszédban nyitva lévő kisboltra pedig nincs pénzünk.

És ó jaj-nak is ide írom a válaszom, ha nem gond:
Van a 2500 Ft-os havidíja az internetnek, ami szépen belemegy egy Wifis routerbe, és a panelben a szinten mindenki erről netezik (6an vagyunk egy szinten). Ehhez pedig már elég volt egy Vaterán 30k-ért vett használt laptop itthonra. Kopp-kopp, tökéletesen működik a rendszer már évek óta. Torrentre úgyse van használva, arra ott a munkahelyi háló, de inkább olvasunk, beszélgetünk és sétálunk.

titkom 2010.06.09. 07:43:41

@pannonfunk: megszorítják? ..úgy gondolod, hogy a bankok majd nem hárítják át? ...nem hinném...

Magg (törölt) 2010.06.09. 07:59:56

@ati27:
"Másrészt a minimálbéresek nagyrésze csak papíron minimálbéres, tudod te is ezt nagyon jól! Épp az adóelkerülés miatt! A zsé többi része zsebbe megy."

...ha ezután a minimálbér után is adózni kell, attól még ugyanúgy minimálbérre jelentenek be, mint eddig!
És ugyanúgy zsebbe fizetik a többit.
Ettől miért is fog megnőni az adózási hajlandóság?
A minimálbér fog számszerűen kevesebbet érni, a melós szív - más változás nem lesz.

Dekatlon 2010.06.09. 08:24:17

Ha Vitya eléri, hogy a bankadót a bankok "ne a zemberekkel fizettessék meg", elmegyek a koronázására.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.09. 08:38:32

@ati27: Én inkább úgy látom,tapasztalom,hogy a minimálbér valóban minimálbér és ennyi.Nincsenek pótlékok,nincs többel fizetve a hétvége az ünnepnap.Nincsenek utalványok mert a vállalkozók benyelik.Semmi nincs és akárhol néztem még munkát eddig,sehol nem fizetnek többet mint 80 ezer.Sem zsebbe sem máshogy.Akkor több ha beáldozol minden szabadnapodat.A vállalkozóéknál valóban úgy van hogy minimálbér a saját fizetése,a többi meg zsebbe,de a többségnél sajnos nem ez van.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.09. 08:46:04

@cookiedude: Állítólag a BKV székházában manapság is ugyan olyan a munkamorál és minden más,mint a rendszerváltás előtti időkben.

lüke 2010.06.09. 08:47:18

..hát igen
kiröhögés, szivatás etc -nem usw semiclassic)-ez a magyar politika.
közben a nép vegetál
( nem mint a kelet-német nyugdíjas kettő! nyugdijból Mallorcán partizik)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.09. 08:53:31

@ó jaj: @kódex: @pannonfunk: @aszora:
Azért reméljük a megbízási szerződések és a külső (fideszes?) vállalkozások nem lepik majd el a közszférát.

15%-kal csökken a bértömeg, de máshogyan meg kifizetnének még többet. :)

"ha összeadod a 29 pontba írt számokat, pár száz milliárd fog kijönni, az már költségvetési tétel. "

Szerintem messze nem jön ki annyi.

Ismerjék el végre, hogy igaza van Oszkó Péternek és szinte milliárdra annyi a hiány, mint azt előre jelezték. :)

kewcheg 2010.06.09. 09:07:57

Orbán jól beszélt. 8 év ganaját kell eltakarítania,ami nem gyerekzsúr.Melóhelyemen, ami egy tipikus posztkomcsi állami szerv,már a napokban elkezdtek szörnyülködni az elvt. és elvt. nők a Kósa-Szíjjártó produkción, ami tényleg balfékség volt.De. Ezek a kollégák 8 évig semmit nem szóltak, ha fát vágtak a hátukon, akkor se, esküszöm ha bajnai vagy kurcsány hathónapos gyerekeket sütött volna nyárson, azt is szó nélkül elnézték volna, szó nélkül!!! Most meg kb. 6 héttel ápr. 25 után ment ezerrel a fikázás, szal nem értem miféle emberek élnek itt? 8 évig volt türelmük mindenre, most meg pár hét alatt már minden szar amit a Zorbán csinál.Nekem szimpatikus ez a program, adja Isten, hogy meglegyen!
(Mert ne feledjük,az elvt.-ak dörzsölnék vigyorogva a kezüket, ha valami okból kifolyólag szarba kerülne az ország, meg a zemberek, szal már csak minimum ezért is meg kell lennie, hogy ne legyen már ebben is örömük a szarkavaróknak!

ati27 2010.06.09. 09:16:42

@varvizib:
Erre én is gondoltam..

Roy 2010.06.09. 09:22:43

@bariga: Túl szép, hogy igaz legyen.
A 16%-os egységes adókulccsal meg a magas jövedelműek járnak majd jól. Azok akik egy bizonyos jövedelmen túl nem 35%-al adóznak.

WonderCsabo 2010.06.09. 09:36:26

@malacz69【ツ】rettegéselemző: A pártnak és kormánynak mindig is külön szóvivője volt, eddig is.

tölgyes 2010.06.09. 09:36:37

@Roy: A baj csak az, hogy ezek eddig is jól jártak. Bajnai abban jeleskedett hogy különféle Wallis csoportoknak mentette ki a pénzét Ciprusra.. feltehetően itt haverkodott össze a pénzügyminiszterrel aki ezt üzemszerűen űzte.. és Simorral aki szintén kivitt egy milliárdocskát..Az adózó, pedig akinek ezekre nincsen pénze fizette az adót.

ladislaus 2010.06.09. 09:39:55

Nem lehet hogy a 16%-os adokulccsal a gazdasag jarna jol? Tobbet koltenek ha tobb marad naluk. Es most is fenntartom azt hogy nem fognak elvenni penzt emberektol, max atcsoportositjak az adozasi kedvezmenyeket... nem csak siman jovedelem alapjan hanem gyerekszam alapjan kapnak...

ati27 2010.06.09. 09:50:56

@kamarti: @Evehid:
Valoban, kell hozzá némi tudás. és valami olyan amit külföldön is el lehet adni. Én kb az otthoni fizum 4-4.5 szeresőt kaptam. Mert ugye a "balkánról" jöttem ugyanezt a melót egy angol nyelvterületről érkező ember 3-4 szeres pénzért tudja elvállalni. Persze van szakmai tudásuk. Habár volt köztük olyan aki fennakadt olyanon amit én meg a magyar társaim lazán meg tudtak oldani... De ezt a békát le kell nyelni. Másrészt lehet tanulni: pl. Sok ember szerint könnyen vagyok. Persze a háttérbe már nem néznek bele. Mert ugy amikor meló mellet elmentem tanulni (sokszor tulórázni is kellet) ugyhogy hétvégén suli vagy/és meló akkor ezek az emberek vidáman söröztek/tv-t stb. néztek.. Természetesen nem egy "divat" szakot végeztem amikor az emberhez a végén hozzávágják a diplomát.. Nem nem.. a 65-70 ből kb 15-20 jutott el a diplomáig.. Szóval tényleg könnyű volt. Ja és persze a tandíjat is ki kellet szorítanom a nem éppen nagy fizuból. Szó szerint egy hónapban 2 hétig májkrémes kenyeret kajáltam, ha hiszed ha nem.. Tudod mindennek ára van.Ez röviden a sztorim.

Most pedig játszunk el egy gondolatkisérletet: Mondjuk építkezel, ki kell ásni az alapot. Véded a képzetlen munkaerőt szal kiadod a melót: Mégis kinek? Aki a legkevesebbért megcsinálja. nem? Mondjuk Józsi No megsaccolod, hogyha te csinálnád 3 nap alatt megvan. 1 hét alatt is csak feléig jut, mert dél körül már beáll a delirium tremens. Elzavaraod a ... Jön Pisti aki tutira elvállalja de 2x annyiért. No innét már előfordulnak problémák: oké pisti 2x annyiért megcsinálja 3 nap alatt de mondjuk géppel megvan 1 óra alatt 2,5x árért. No mit is választasz?

Ergo térjünk vissza a történelmhez, ugye ipari forradalom gépesítés-géprombolás Még azt sem mondhatjuk hogy ugyanaz a helyzet mert a géprombolást éppen az akkori viszonyoknak megfelelően magasan képzett szakik csinálták. Mert ugye a manufaktura arról szólt általában, hogy a "gyártmányt" egy ember készítette el az elejétől a végéig. Tehát teljes folyamattal tisztába kellett lenni. Esetleg előfordulhatott minimális munkamegosztás. Tehát a manufakturában pl összeált mondjuk 5 kovács és patkókat gyártottak. A nyereség az volt, hogy kevesebb eszközzel többet lehetett gyártani: pl elég volt 1 kemence stb.. No aztán elindult a gépesítés, majd a szalagtermelés.. Ami azt jelentette, hogy igen kevesebb szaki kellet, elég volt a képzetlenebb embereket alkalmazni. Majd elérünk napjainkhoz, amikor képzetlen embereket is egyre kisebb számban kell alkalmazni. Viszont a fejlesztésekhez több, de képzett szakember kell mint képzetlen! Konklúzió: Apám mindig azt mondta tanulj fiam, mert tanult ember bármikor képes megcsinálni az egyszerű munkát, de ha tanulatlan vagy akkor sosem lesz lehetőséged kitörni ebből a körből! Pedig "csak" egy kömüves volt!

ayatollah 2010.06.09. 09:51:15

@cookiedude:

> Asszem' erre (az első bekezdésedben) gondoltam, amikor korábban beteg hozzáállásról beszéltem. Miért az illegális, abnormális dolgokból indultok ki?

Az illegális, abnormális a kisember továbbsarcolása 3-4 év tökcsavargatás után, amikor ennek a sokszorosát lehetne beszerezni vagyonelkobzásokkal.

> A "gazdagnak mondott" inkább középosztályhoz tartozó emberekhez nem szivattyúzunk át egy fillért sem sehonnan, legfőképpen nem a szegényektől.

Dehogyisnem. Lényegileg a dolog ennyi: Pénzintézetektől, szegényektől és közalkalmazottaktól pénz teszek át a gazdagokhoz és a vállalkozásokhoz.
Ebben a pénzintézeti és a vállakozási rész mindenki szerint rendben van. Viszont a fordított Robin Hood szisztéma, a szegények kevesét szétosztani a gazdagok között, az hangsúlyosan NEM az amire Orbán mandátumot kapott.

> Azt a pénzt ő termelte meg saját magának, ki kevesebbet, ki többet. A vagyonát az adózott jövedelméből vette, azt tovább sarcolni pofátlanság. Ez a normális eset, erről szólnak a javaslatok.

Ja hát ilyen alapon a Hagyó is magának termelte meg...
A vagyont meg igenis adóztatni kéne, hogy ne a szegényeket ütlegeljük még lejjebb. Ezért volt mocskos dolog az is, hogy a gazdagok megfúrták az ingatlanadót.

> Az igazán kőgazdag adócsaló stb. trógerek így is úgy is találnak kiskaput az adóelkerülésre, ha nagyon akarnak. Azok úgysem szja-t fizetnek, hanem a cégeik, alapítványaik adóznak, ha adóznak. Ezek btk kategóriák, nem adórendszerrel kell fellépni ellenük.

Ja ez igaz. A bűnözők kasztja nehezen kezelhető, de most nem is róluk van szó. Ráadásul, hogy amazoknak erős politikai kapcsolataik is vannak.

> A javaslatok a tisztességes munkából élő, tanult, keményen dolgozó embereket segíti, nem a "gazdagokat".

Ez hazugság. Az új szja szabályok a szerencséseket segítik tovább, akiket a cégük magas bruttóra jelent be (emberek 1-5%-a) és szívatja a nagy többséget (min. 50 %-ot) aki örül ha egyáltalán minimálbérre bejelentik. Mert te is tudhatod, hogy így a vállakozó két út elé fogja állítani a " tisztességes munkából élő, tanult, keményen dolgozó embereket": vagy a dolgozó fizeti majd a minimáljából a járulékot is (amire aligha lesz képes), vagy részmunkaidőre vagy egyáltalán nem jelenti be. Ha kicsit képben vagy tudod, hogy a legtöbb vállakozó megfizetteti a dolgozójával a járulékokat, ha hajlandó bejelenteni egyáltalán.

A vagyonadó jellegű illetékek eltörlése pedig kőkeményen a gazdagoknak való pluszpénz juttatást jelent (a jelenlegi rendszerhez képest).

> A közalkalmazottaknál ne a tanárokra, eü dolgozókra gondolj, hanem a sok tízezer aktatologató-kávézó-netező bajnokra.

Megint elég irreálisan és idealistán látod a dolgokat. Közszférában nem úgy megy hogy majd azt rúgják ki aki rosszul dolgozik (mert tényleg van ilyen bőven) hanem azt akit az intézményi vezetőség nem kedvel, illetve a leggyengébbek a belső kapcsolatai (pályakezdő stb.). Mert ott így működik.

> Akkor majd rájössz, hogy normális emberek miért is támogatják ezeket a javaslatokat. :o)

Azért ha majd emberekkel beszélgetsz én inkább nem javasolnám, hogy hangoztasd hogy te mennyire támogatod a gazdagok és a multis vagy állami közép ill. felsővezetők (akik jellemzően nagy bruttóra vannak jelentve) további megtámogatását a minimálbéresek és közalkalmazottak kárára. Nem biztos, hogy ők majd a 'normális emberek' kategóriába sorolnak a véleményed alapján :-)
Itt a neten persze bármit mondhatsz :-)

ayatollah 2010.06.09. 09:53:27

@ladislaus: A gazdasági érdeknek semmi köze nincs az szja-hoz. Azt a munkavállaló fizeti. Annak csak a munkavállalók közötti jövedelemelosztáshoz van köze.

Minimálbéresek le, magas bruttósok (multi/állami vezetők) fel, röviden.

ayatollah 2010.06.09. 10:00:30

@Gempacsöki Boborján: Ez még a jobb eset. Ha nem vagy ilyen szerencsés akkor max részmunkaidőre (4 órára) lesz hajlandó a vállakozó bejelenteni, vagy egyáltalán nem. Korábban ment még az ideigl. munkaváll. kiskönyv 'megoldás' is de annak vége.

ati27 2010.06.09. 10:03:53

@ladislaus:
Igen-igen. Persze itt a sok okos ember nem lát tovább az orránál. Valóban a 16% adón átmenetileg az alacsony keresetűek buknak!Lehet ilyenkor trollkodni hogy hú de kibasztak velük.. De vizsgáljuk csak meg összefüggéseiben a dolgot: közepes fizu és afellett arányaiban ugyanannyit adóznak Mert 16% az 16%.. Általános iskola matek. :) Szal mindenképp lesz egy réteg, aki bevallja, nem reszkíroz tovább.. Teheát ez már nyereség.. Másrészt aki többet keres (köcsög gazdagok pfej..) többet is fog adózni. ezáltal fellendül a piac, emelkednek a bérek, és lehet hogy pont kiskeresetüek bére sokkal jobban. Mert mondjuk valaki keres 3k és emelkedik 10% al a bére, már annyit nem jelent plusz fogyasztásban. De ha az alacsony keresesetre rá lehet arényaiban dobni több pénzt, akkor ez is fogyasztásbővülést jelent, nem is keveset.. Tehát benne van ebben a gazdasági "gyújtó" hatás. Kijelenthető, hogy így picivel hoszabb távon a kiskeresetüek is nyernek sőt sokkal többet mint ha a gazdaság csak vegetál.. Érdemes ezen elgondolkodni. De ha ezt így nehéz elképzelni akkor elég csak azt elgondolni, hogy az életbe ha akarunk valahová jutni általában először áldozatot kell hozni, majd besöpörni ennek a hozadékát. Az nem működik, hogy csak úgy jobbak lesznek a dolgok, és nem kell semmit tenni értük.

Idet 2010.06.09. 10:05:32

@kewcheg: Arról nem beszélve, hogy mennyire kilóg a lóláb: hogy az - hála Istennek, egykor! - általuk vezetetteknek és az egész országnak a sorsa, amiből ők személy szerint kitűnően megéltek, mennyire nem érdekli őket.
Utáltak bennünket, különösen a Gyurcsány-féle társaság.

ayatollah 2010.06.09. 10:13:11

@ati27: Bm, nem hiszem el, hogy ennyire nem itt éltek. Az nem úgy van hogy a munkavállaló "bevallja" vagy nem vallja be. Ez teljes mértékben a vállakozó döntése. A dolgozó baromira örül ha talál akármilyen állást, nem áll oda hőbörögni, hogy de jelentsetek is ám be! És ez már a válság előtt is így volt.

A többi meg süketelés.

ati27 2010.06.09. 10:19:34

@ayatollah:
Na te vagy a demagógia példaképe. :) A "gazdagok" valamit letettek az asztalra.. Gondolkozz el pl ott vagy te van mondjuk egy lakásod, meg mondjuk egy autót. Eljársz melózni minden nap. Na mondjuk van egy másik ember, akinek ezek nincsenek. A szemében te büdös burzsuj vagy. Fogja magát egyik este mikor jösz haza kupánvág elfoglalja a házad, kvázi kiegyenlíti minimális munkával a külömbségeket. Bemegy a házba kinyitja a hűtő bekajál majd leül és nézi a tv-t. Milyen fasza.. Pár nap mulva kifogy a hűtő no kajálni azt kell ugye! elmegy a boltba. Mi az hogy pénz? Kupánbassza a boltost.. Van kaja is. ' hónap mulva jön a villanyszámlás.. Megint a bevált módszer. Persze kikapcsolják a villanyt/fűtést a köcsög burzsulyok.. Nem mehet ez igy tovább, megyek egy házzal arrébb.. DE egyszer elfogynak ezek a források.. No ez két rendszerre igaz: az állatok így működnek (nem is.. mert ők általában nem a fajtásaibol élnek, csak annyiban, hogy fentartják a territóriumot opssz! az is munka fenntartani tehát fejletteb rendszer!) Vagy a komeinizmus.. No vajon miért bukott meg? Államosítsunk! vegyük el a gazdagoktol! Elfogyott menjünk lejebb Kulákok! Vegyük el! Elfogy! Kéne termelni! Dehát minek hajtsak a jóska is csak immel ámmal.. The end! Érthető?

ati27 2010.06.09. 10:20:53

@ayatollah:
Tudsz értelmezni is vagy csak rakod egymás után a betűket? He?

Kerek négyszög 2010.06.09. 10:24:36

Egy mukkot nem szól a csomag arról a rettenetes összegű adócsalásról, ami még ennél a programnál is hatalmasabb (5000 milliárd !!!) összeget vesz ki a becsületesen adózók zsebéből. A 16% adó nem fog ezen változtatni semmit, egyik országban sem változtatott. Erről orbánék mélyen hallgatnak. Persze olyan elterjedt a stiklizés kishazánkban, hogy politikai öngyilkosság lenne megpiszkálni a csalókat. Ennek fényében rettenetesen méltánytalan a minimálbérből nyomorgókat a földbe taposni. Aki meg kamu minimálbéres, az meg jót röhög a markába, mert az adóvizsgálatok valszeg leállnak, széles vigyorral fogja befizetni azt a kis 16% -ot. Ha meg még vállalkozó is a minimálbéres csaló, még plusz támogatást is fognak rászórni.

Kerek négyszög 2010.06.09. 10:27:53

@ati27:

Az évi 5000 milliárdos csalást a te burzsujaid hozzák össze! Ha én is tisztességesen befizetem az adómat, fizesse be más is minden önigazoló indok nélkül.

ati27 2010.06.09. 10:33:17

@légycsapó:
áááá Vegyül el a cslóktól Frankó! Bazi jó ötlet! x000 milliárd. Csak éppen arról feledkezel meg, hogy te is ugyanolyan adócsaló vagy.. Ne mondd már hogy nem vettél számla nélköl dolgokat? Vagy a maistró kijön és azt mondja számlával ennyi számlanélkül emennyi.. Még egy nagyot kacsint is rád. Ja hogy szerinted ez nem olyan nagy tétel? hm? Elárulom igenis az! Viszont ha jön az adórendörség és téged is megvágnak pár százezerre/néhány hónap letöltendőre akkor elgondolkozol ugye? Ehhez persze az kell hogy vállalható mértékű adó legyen (a 16% az) Másrészt kell csinálni egy két precedens értékű itéletet. Elárulom ahol vagyok, az adóhivatallal nem mer packázni senki. Ad egy mert ha rajtakapják az illetőt akkor az elcsal lóvét vissza kell szolgáltatni igen kemény kamatokkal ad2 évekre autómatikusan megvonnak egy csomó kedvezményt..

ubul2000 2010.06.09. 10:35:45

@ati27: Döbbenetes hozzánem értés, amit olvasok.
Az alkalmazott nem dönt, hogy bevallja-e az adót, vagy nem. Azt egyszerűen a munkáltató vonja le tőle és fizeti be. Így eleve 16%-al kevesebb bért kap. Ez maximum a vállalkozókra igaz, de Mo-n a vállalkozások döntő többsége kényszervállalkozó. Nem arról dönt, hogy befizeti-e a terheket vagy sem, hanem azon imádkozik, hogy legalább a nettó béreket - a sajátját is - kitermelje. Persze vannak nagykutyák - de itt nem róluk van szó.
Arról van szó, hogy amit - részben - elvesznek a magas keresetüektől, azt más csatornán visszacsorgassák, a kisjövedelműeket meg szivatják - ahogy eddig mindig történt.
Szerintem jelentős lépést tettek a feketegazdaság felé történő elmozdulásban.

ayatollah 2010.06.09. 10:40:05

@ubul2000: > Szerintem jelentős lépést tettek a feketegazdaság felé történő elmozdulásban.

Ez valószínű, de nem ígértek egymillió új fehér munkahelyet csak munkahelyet :-)

ati27 2010.06.09. 10:41:32

Mondok más példát! Van pl a "burzsuj" buszvezető felszálok a buszra mondom jegyet kérek! Mondjuk a jegy 400 Ft előkészítve erre visszaad 200-at majd kacsint. Mire én "jegyet kértem" No azt a sértődött arcot látni kéne... Itt szálunk fel a buszra lehet fizetni kp-vel, elektronikus bérlettel meg mindennel.. Egy alkalommal szálunk fel, mondjuk 2 jegy meg egy gyerekjegy.Sajnálom nem tudok adni, mivel elromlott a készülék, és úgy nem vehetek el pénzt, hogy nem adok jegyet/számlát mindezt angolul, egy nem angol anyanyelvű országban!

kamarti 2010.06.09. 10:41:45

amúgy tegnap éjjel két híradóban is volt szerencsém az interpertációt meghallgatni
a tv2-n csak a pontok 3féle csoportját sorolták (adórendszer, társadalmi felelősségvállalás és talán közig - erre már nem emlékszem, mert azon gondolkodtam, vajon a pálinkafőzés hová tartozik), a szalagcímben az egykulcsos szja-t és a bankadót emelték ki, szakértőnek Vámosi Nagyot kérték fel, de valamiért rábeszéltek a mondata első felére, így leginkább a nagykeresetűeknek lesz jóból leginkább a lesz jó hallatszott, nem is tudom, ennek mi értelme volt így.
a dunán hosszan sorolták a pontokat, szinte mind a 29-et, még ki is írták, közbe-közbe OV-t is bevágták.

a minimálbér szó egyik adón sem hangzott el, nem hogy a megadóztatása. tehát aki péel csak ezt a két adót nézte, és minimálbéres, még nem értesült a jóhírről.
csak arról, hogy Németország forrong a megszorítások miatt.

ayatollah 2010.06.09. 10:42:19

@légycsapó: hozzátéve hogy a politikusok nagy többsége maga is csaló

ayatollah 2010.06.09. 10:43:16

@ati27: mi értelme van ismeretlenül sértegetni he? s.ggfej...

kamarti 2010.06.09. 10:49:18

@ati27: na ez a buszvezetősdi kacsintgatás ugyanígy volt az átkosban, csak mondom
amúgy egy csomó kisember (vagy nevezzük őket hülyének, ugye), mint én, mindig számlát kér, akár hogy is húzza a száját a mester, és vállalja, hogy többet fizet. szóval lehet általánosítani, csak nem érdemes. viszont az apehet többek között azért tarjuk fenn (mi, adózók), hogy a többiektől is behajtsa az adót, leleplezze a csalást stb.

ayatollah 2010.06.09. 10:55:09

@ati27:
> A "gazdagok" valamit letettek az asztalra..

Klasszikus hazugság vagy kapitalista idealizmus. A gazdagok jobbak voltak seggnyalásban (a régi feudális rendszerben) vagy gátlástalanabb csalók voltak (később a kapitalista rendszerben).

> Gondolkozz el pl ott vagy te van mondjuk egy lakásod, meg mondjuk egy autót. Eljársz melózni minden nap. Na mondjuk van egy másik ember, akinek ezek nincsenek. A szemében te büdös burzsuj vagy.

Ez így is van. :-)

> Fogja magát egyik este mikor jösz haza kupánvág elfoglalja a házad, kvázi kiegyenlíti minimális munkával a külömbségeket. Bemegy a házba kinyitja a hűtő bekajál majd leül és nézi a tv-t. Milyen fasza.. Pár nap mulva kifogy a hűtő no kajálni azt kell ugye! elmegy a boltba. Mi az hogy pénz? Kupánbassza a boltost.. Van kaja is. ' hónap mulva jön a villanyszámlás.. Megint a bevált módszer. Persze kikapcsolják a villanyt/fűtést a köcsög burzsulyok.. Nem mehet ez igy tovább, megyek egy házzal arrébb.. DE egyszer elfogynak ezek a források.. No ez két rendszerre igaz: az állatok így működnek (nem is.. mert ők általában nem a fajtásaibol élnek, csak annyiban, hogy fentartják a territóriumot opssz! az is munka fenntartani tehát fejletteb rendszer!)

Oké de most nem a bűnözőkről beszéltünk, hanem azokról a jogkövető emberek tömegéről, akiket minimálbéren vagy az alatt szopatnak és egyébként 99%-ban sokkal tisztességesebb életet élnek mint a munkáltatóik :-)
Az általad említett opportunista bűnözők számára újra lehetne nyitni például a munkatáborokat. A börtönben nem hajtanak semmi hasznot.

> Vagy a komeinizmus.. No vajon miért bukott meg? Államosítsunk! vegyük el a gazdagoktol! Elfogyott menjünk lejebb Kulákok! Vegyük el! Elfogy! Kéne termelni! Dehát minek hajtsak a jóska is csak immel ámmal.. The end! Érthető?

Szerintem azért bukott meg mert a magukat kommunistának mondó rendszerek nem mertek/tudtak igazán kommunisták lenni csak max szocialisták voltak. Azaz megáltak az egyenlősítésnél. Holott a kommunizmus ennél sokkal többről kellett volna hogy szóljon. Arról, hogy olyan társadalmat építünk föl, ami csak a stabilitásához szükséges erőforrásokat igényli és használja fel, egyéni és közösségi szinten egyaránt. Egy rendszer sem próbálkozott meg ezzel. Persze a jelenlegi, olcsó és bőséges (fosszilis) energia korszakában ez talán nem is megvalósítható, mert az emberek mindig többet akarnak, de amint be fog ütni az energiaválság (mert be fog max 100 év múlva) és a kapitalizmus megbukik, a két lehetséges örökös a kommunizmus vagy a vallási fundamentalista (tálib-típusú) rendszer lehet, szerintem legvalószínűbb, hogy a tálib-típusú rendszerek fognak diadalmaskodni, nem mintha szimpatizálnék ezekkel.

ladislaus 2010.06.09. 10:56:48

@ubul2000: kettot tedd ossze. Azok a bejelentett jovedelemmel rendelkezok akiknek tobb marad a zsebeben, tobbet is kolt majd azoknal akik cask minimalra jelentik be az alkalmazottat vagy elsikalja az adofizetest. Tehat ott van neki a nagyobb bevetel es lehet hogy 10%-os tarsasagi ado mellett nem kell neki majd izgulnia, meg okoskodnia. Befizeti azt csa. Beken hagyjak. Jah, es ne feledjuk hogy mindemellett a lakossag betetallomanya, megtakaritasi is gyarapodhat. Ami jo lehet a forintnak...

ayatollah 2010.06.09. 11:02:42

@ladislaus: Kevered a munkáltatót a munkavállalóval.

ayatollah 2010.06.09. 11:05:37

@kamarti: ezen ne csodálkozz. a tv-2 már régen orbán-2-ként funkcionál. (hívják tel-aviv-2-nek is, nem tudom miért)

ubul2000 2010.06.09. 11:06:56

@ladislaus: Hihetetlen, ahogy keveritek a (magas)fizetésből élőket a vállalkozókkal. Az a magas fizetésű alkalmazott, akinek most - az itt felsorolt példák szerint - 60e több marad a zsebében, NEM fizet társasági adót. Hogy ezt a 60e-t mire költi - nem tudjuk. Részben biztosan itthon költi el - ez hozzájárulhat a forgalom növekedéséhez, másrészét külföldön - ez az ottan gazdasági növekedést szolgálja.
Észre kellene venni, hogy a vállalkozók legnagyobb terhe nem az szja, (különösen nem az alkalmazottak szja-ja, mert azt levonja és befizeti, ebből se kára, se haszna nem származik)
és a társasági adó, hanem az áfa és a tb járulék

watts 2010.06.09. 11:08:46

Gyümölcspálinkát lehessen engedély nélkül főzni ponthoz:
”... miközben a hazai szeszfogyasztás nem tér el lényegesen az EU átlagától, a krónikus májbetegség arányában 4-5-ször több áldozatot szed, mint az unióban. Sikerült ennek okát laborvizsgálatokkal kimutatnunk. Azt találtuk, hogy a bögrecsárdákban kimért pálinka számos mérgező alkoholszármazékot – például metanolt, butanolt, izoamil-alkoholt – tartalmaz, amelyek a legálisan forgalmazott termékekben nem fordulnak elő”.
szalonspicc.blog.hu/2010/05/28/no_most_akkor_ki_is_az_ellen

ladislaus 2010.06.09. 11:09:26

Most az kell a gazdasagnak hogy beinduljon. Ezek a lepesek jok lehetnek kezdesnek... Ne varjatok hogy mindenki jol jarjon rogton az elejen... Itt ha forditva csinaljak akkor meg az a baj. Ne azt nezzetek hanem hogy valami ujat csinalnak aminek lehet eredmenye! Csak ezen a buzi indexen huznak le mindent! Ne is tagadja hogy nem part semleges....

ati27 2010.06.09. 11:10:29

@ayatollah:
Elnézést kérek, ha megsértettelek valamivel, nem szándékosan tettem ok?

Tehát konkluzió amit néhány kommentelő véleményéből kialakul:
Fizzeseünk többet a szakképzetlen/alacsonyan képzett/túldimenzionált munkaerőnek. Ellenben ha mi hívunk szakembert akkor az legyen olcsó, dolgozzon gyorsan magas minőségben. És lehetőleg sokat adózzon..

ayatollah 2010.06.09. 11:12:14

@ubul2000: áfát elvileg visszaigényli.
szóval főleg a járulékok ill. a telephely bérleti díj / fenntartási díj a fő állandó jellegű kiadási tételek

ubul2000 2010.06.09. 11:14:04

@watts: Ez természetes volt, mert a bögrecsárdában szar zugfőzőkben főzték a pálinkát. Most nyilván legálisan hozzá lehet jutni normál minőséghez.
Engem érdekelne a jövedéki adó részlete is ennek, de azt nem fejtették ki

ayatollah 2010.06.09. 11:15:08

@ubul2000: iparűzési adó is elég nagy tétel. a társasági nyereségadó amit csökkentettek elhanyagolható, mert kevés vállakozásnak van jelentős kimutatható nyeresége.

ladislaus 2010.06.09. 11:16:15

@ayatollah: @ubul2000: Ugy ertettem hogy az a munkavallalo akinek a zsebeben tobb marad az annál a vallalkozonal, annak a boltjaban tobbet kolt el aki minimalra stb... jelenti be az alkalmazottját.
Teny, nehez igazsagot tenni. De hogy beinduljon a katalizatorhatas a gazdasagban ez jo indulas.

ayatollah 2010.06.09. 11:19:12

@ati27:

> Elnézést kérek, ha megsértettelek valamivel, nem szándékosan tettem ok?

Oké én is visszavonom :-)

>Tehát konkluzió amit néhány kommentelő véleményéből kialakul:
Fizzeseünk többet a szakképzetlen/alacsonyan képzett/túldimenzionált munkaerőnek. Ellenben ha mi hívunk szakembert akkor az legyen olcsó, dolgozzon gyorsan magas minőségben. És lehetőleg sokat adózzon..

A képzettség szerinti minimálbér elvileg működik.
A baj, hogy a gyakorlatban ritkán jut el a dolgozó oda, hogy egyáltalán 8 órára bejelentsék :-(
És őszintén szólva sok dolgozót ez NEM IS ÉRDEKEL, mondván az számít ami a zsebben csörög, nem ami a papíron van. Így nehéz a fehéredést elvárni.

ati27 2010.06.09. 11:19:47

@ayatollah:
Szép szép a leirásod a kommunista rendszerről! Miért nem működik? Mert az emberek külömbözőek, külömböző igényekkel/vágyakkal/célokkal. Másrészt a vágyak kielégítésére van a motiváció. Ami mindenkinél külömböző. Ha van egy vágya akkor kell lenie motivációnak. Ha a motiváció nem elég erős, akkor a vágy az csak vágy marad. Ilyenkor 2 eset lehet az ember beismeri, hogy ez csak egy vágy és alacsonyabbra helyezi a mércét vagy beismeri, hogy túl sokat kell tenni azért amit kitűzött. A másik ember látja hogy bezzeg a Józsinak 50 méteres jachtja van.. Köcsög burzsuj..

ubul2000 2010.06.09. 11:21:17

@ayatollah: Én a kisebb válalkozásokról beszélek.
Forgalmaz 2m ft-t, amihez felhasznál 1,4 m ft-t (anyag, telephely, közüzem) bérköltségre kifizet 0,5m ft-t. Elvileg marad 0,1 m Ft "nyereség". Csakhogy be kell fizetni a 2-1,4 áfáját, ami 0,12 mFt. A 100 nyereségből máris 20 veszteség lett.
És akkor még nem beszéltem arról, hogy a telephely költségeinek egy része szintén adó adó (jellegű), áfamentes, mint a földbérlet, építményadó.

ayatollah 2010.06.09. 11:22:54

@ladislaus: a próféta szóljon belőled. én erősen szkeptikus vagyok. nem csak ezzel a programmal kapcsolatban, hanem úgy általában. szerintem a közfelfogás a fő akadálya hogy ebben előre lehessen lépni. azaz semmilyen program önmagában nem érne célt.

Amúgy a feketén alkalmazott fizetése is megjelenik később fogyasztásként. Ebben nincs direkt hatása az szja-szinteknek.

ati27 2010.06.09. 11:27:10

Most természetesen nem irtam le a másik oldalt, ami felkinálja a vágyakat. Tehát ha a józsi 50 méteres jachtot akar akkor kell egy cég ami előállitja. Másrészt ha a komeinizmust vesszük akkor meghatározza, hogy csak 15 méteres jachtokat gyártunk mert az az optimális, abból is mondjuk évi 100 darabot. Előfordulhat, hogy 50-re lesz igény de az is hogy 150-re. A kapitalizmus rugalmasan alkalmazkodik ehhez ha 50 kell akkor annyi erőforrást használ fel, ha 150 akkor annyit. Eddig világos? Ha van igény 50 méteresre akkor csinál olyat. Ha csak 1-2 darabra akkor felárral..

Egy szónak is 100 a vége komeinizmus akkor működne ha klónoznák az embereket! És csakis 1 félét!

ubul2000 2010.06.09. 11:36:12

Azt hiszem tévedés azt hinni, hogy valaki visszasírja a kommunizmust, valamint az is hogy a kapitalizmus mindent megold - ugy ott is voltak túltermelési válságok, nem is kicsik.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.06.09. 11:36:53

@ati27: Ennél az a jobb, amikor kiosztja a 400-as jegyeket, csak 200-at szed el, de elvárja, hogy leszálláskor visszaadd. Namost leszállás a hátsó ajtónál...

ubul2000 2010.06.09. 11:48:13

Tény, hogy Mo-n nagyüzemi mértékben folyik az adóelkerülés, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy az árak, adók svéd jellegűek, a fizetések meg ugandai színvonalon mozognak - a nagy átlagnak. A nagy átlag meg ugyanakkor látja, hogy milliókat keresnek teljesítmény nélkül, milliárdokat lopnak el következmények nélkül - és elgondolkodik.
Hogy ebből hogyan lehet kitörni, azt nem tudom, de nem biztos hogy az a legjobb módszer, hogy a nagy átlagon szorítunk még egyet...

ati27 2010.06.09. 11:50:52

Mi a baj a mostani magyar társadalommal? Nem álltak be az egyensúlyi viszonyok! @ubul2000: itt a te példád. Egy vállakozás akkor marad fent, ha kitermeli a költségeit. Ha nem akkor megszűnik. Nomármost ha ebben állami szinten beavatkoznak pl tul magas adókkal, akkor ez adóelkerülést indit el. Tehát negativ visszacsatolás jön létre. Ha a válaszlépés az ujjabb adóemelés beindul a spirál. Válaszlépés lehet még vezesünk be új adókat/járulékokat.. Egyrészt hihetetlen bonyolult és bürökratkus lesz a rendszer.. Az előző kormányok ezeket a lépéseket követték. A mostani terv 16% os kulcs. tul sok vari nics benne. Ehhez nem kell külön ember. (egyszerűsödik az adózás) NEm érdemes eltitkolni, már átlagfizetésnél sem. Tehát fehérítő hatású. Másrészt irtam, bizonyos időn túl katalizáló hatású.

ati27 2010.06.09. 12:16:30

@ubul2000:
Bocsáss meg, nem svéd jellegűek. Márcsak tudom! :) küldök egy érdekes linket:www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Rakna-pa-dina-skatter/Rakna-ut-din-skatt/
Ha crohme-ot használsz nem lehet gond forditja. De nagyon egyszerű a lenyíló menűben kiválasztod melyik városhoz tartozol. Majd beirod a bruttó fizut.. A svéd átlag kb 25000 kori. legyen pl göteborg.. No akkor kiirja hogy a munkáltatódnak 32855 be kerülsz. a 25 ből 19072 korona a nettód. 7800 korona a munkálttó hozzájárulás. Te pedig a 25 böl 7600 ot adózol az ÖNKORMÁNYZATNAk! Fent szép pirossal kiirja az arányokat %-ban FIGYELEM abban benn van a munkáltatói járulék is! Nem vagyok bizti benne de a munk jár tartalmazza a tb-t, a nyugdijat, a képzési hozzájárulásokat, is, meg egyebeket. MÁSRÉSZT ennél a fizunál még nem fizetsz ÁLLAMI ADÓT! Ezt pl göteborgban 32500 bruttó után jelenik meg. Majd Progresszivbe 50000 korona körül megy át!

Konkluzió a svédeknél az átlagfizu és még afelett egész sokáig nem kirivóan magas! Ellenben magyarországon már az átlagfizuval belekerülsz a legmagasabb sávba!

Mi a hozadéka? Nézzük csak ha olyan a környék ahol magasabbak az átlagfizuk akkor fizetnek állami adót is, amit gondolom az állam olyan vidékeken használ fel, ahol szerényebbek a lehetőségek tehát kompenzál! Másrészt így az adók nagy része helyben marad.. Ki van találva mi? És még mennyi mennyi ilyen ésszerű dolog van.. :)

ladislaus 2010.06.09. 12:20:32

@ayatollah: Abszolut igaz, csakhogy azzal nem lesz "tisztabb" a gazdasag, es abbol a penzbol megint fekete penz lehet... amibol az allam nem lat semmit. Es kevesebbet fog tudni elosztani... nem tud annyira pontosan tervezni stb stb. Tehat az ordogi kor tovabb bonyolodna. Igy egyszerusodhet. Ezert kell szamlat kerni, blokkot, es buszjegyet... (atkosban is volt ilyen, igen... sajnos! Meg is szopjuk rendesen annak a mukodeset! )

ladislaus 2010.06.09. 12:25:24

Kivancsi vagyok mit szol ehhez a 16%-hoz azon ismeroseim akik naplopassal tengetik idejuket kozalkalmazottkent, es atlagosnal magasabb fizetessel, hasznalva az adofizetok penzebol fenntartott, felepitett infrastrukturat... es szinte szemmel villamokat csapdosvan OV-ra minden vasarnapi hetihetes alatt... Nekik a nettojuk most novekszik. Nem kicsit. Nagyon!

ati27 2010.06.09. 12:39:17

@ladislaus:
Meg kell hallgatni, mindenit. Én tiszteletben tartom, ayatollah véleményét is.. SZERINTEM nem jó véleményen van, dehát így szép az élet :) Halgattasék meg a másik fél is. Belátom én sem lehetek tévedhetetlen de beismerem, ha tévedek.. Elvárható ez mástól? Ha két év mulva 5-6% lesz a növekedés ki fogja mondani azt, hogy orbán jól csinálta? Lehet! De az is lehet hogy azért mert "Bajnai".. Láttunk már erre példát. Ez van.

ladislaus 2010.06.09. 13:37:59

@ati27: nem hurrogok le senkit! Orulok ha itt megoszlanak a velemenyek, nezetek! Engem tegnap 3x is kijavitottak, fogalomzavar, meg felre-szamolas miatt... :)
En kiallok azon velemenyem mellett hogy katalizator hatast varok ettol a csomagtol.

panelburzsuj 2010.06.09. 13:48:27

@ayatollah:

"feketén alkalmazott fizetése is megjelenik később fogyasztásként"

Föltehetőleg ezért nem mer nagyobb elánnal nekimenni egyik kormányunk se a magyar gazdaság hófehéren túli spektrumainak. (A közvetlen felhördüléstól óvakodáson túl.) "Túl nagy" a GDP regisztráción kívüli része ahhoz, hogy csak úgy ukmukkfukk le lehessen metélni, vagy be lehessen terelni a közteherviselő fejőházba. És főként túlságosan szerteágazó: tetejétől talpáig átjárja a magyar társadalmat, nem lehet semmiféle statisztikai, szociológiai, szavazói réteghez kötni.

ayatollah 2010.06.09. 14:14:28

@ladislaus: próféta szóljon belőled :-)

ayatollah 2010.06.09. 14:17:57

@ati27: persze senki sem tévedhetetlen. a növekedés meg nagyban függ attól is mi lesz Németországban. tán még jobban mint Orbántól/Bajnaitól. amúgy nem vagyok egy nagy 'növekedés-hívő'. nem ebben mérném le a társadalmi állapot javulását vagy romlását.

ayatollah 2010.06.09. 14:22:06

@ati27: Eljön az az idő, hogy mindenkinek lejjebb kell tenni a mércét. Akkor jön el majd a vallási fundamentalizmus, az új kommunizmus és új fasizmus ideje, mert a kapitalizmus bukni fog.

ladislaus 2010.06.09. 15:30:38

@ayatollah: tarsadalmi allapothoz nagyban hozzajarul a 2millios plafon... Biztos vagyok benne! Bago az az osszeg amit megsporolnak igy de jol hangzik...

panelburzsuj 2010.06.09. 15:39:20

@ladislaus:

A magas jövedelműeket ösztönző adóátrendezésekkel egy levegővel fújva borzalmasan disszonánsan hangzik.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.09. 16:03:13

@cookiedude: Köszönöm, hogy bővebben kifejtetted mondanivalómat :)

@kamarti: remélem olvastad, és a nevemben a 69 nem a kedvenc pózom... A naivság rám is jellemző volt még 10 éve is, és miután megkaptam az élettől a pofonokat, kifizettem pár millát tanulópénznek, rájöttem véget értek a gyermek évek. És a világ bármennyire szürke, ha nem látjuk meg a fekete/fehér törvényeket, és azokat nem tartjuk be, akkor elvesztünk. És akkor jöhet a siránkozás, hogy mindenki hibás, pedig én mindig jól döntöttem...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.09. 16:40:25

@ubul2000: Ez a vállalkozás ne éljen. Nem kell minden veszteséges vállalkozást életben tartani. Aki nem tud számolni, nem tud egy vállalkozást megszervezni, az ne fogjon hozzá. Maradjon a kaszánál, kapánál. Ahhoz elég a 8 általános...
Én kérek elnézést.

kódex 2010.06.09. 17:18:24

@Én is akarok kommentelni:

kedves hosszúnevű barátom,
köszönöm kimerítő válaszod, igazából nem számítottam rá, bár reménykedtem benne, s nem tagadom, jól esett, hogy végül ennyire nekiveselkedtél.
Talán nem is kellett volna, elvégre az emberek többsége, aki fórumokra írogat notóriusan, valójában kevéssé érdeklődik a másik fórumozó élete iránt. Az igét névtelenül és felelőtlenül hirdetni a világhálón csak addig izgalmas, amíg nem mászik túlságosan az ember pofájába a valóság.
Én viszont örülök, hogy a pofámba másztál, és ezzel csökkentetted valamelyest a szégyenérzetem, ami ma reggel óta fészkelődött bennem a tegnapi ficánkolásom miatt. Annyira nem akartam én már ide írni semmit!
Annyira nem változtat semmit a világ folyásán, és boldogabbá sem teszek vele senkit.
Örülök, hogy leírtad, amit leírtál, bár változatlanul úgy érzem, kicsit sokat osztottál meg a magánszférádból egy olyan virtuális közösséggel, ami ilyen szintű bizalmat még elméletileg sem érdemelhetne meg.
Szóval, még egyszer köszönöm, hogy vetted a fáradságot és ilyen kimerítően, őszintén írtál.

"Mint sok fát gyümölccsel, sok jó szerencsékkel áldjon Isten mezőkbe..." :-)

kódex 2010.06.09. 17:24:22

@kódex:

És még csak annyi, hogy ne várjatok azért túl sokat azzal a gyerekcsinálással, ha együtt szeretnétek megöregedni.
Persze az sem garancia rá, de nélküle viszont nagyon valószínűtlen...

world2.0 2010.06.09. 18:34:57

visszaolvastam az elmúlt száz kommentet, nem láttam felvillanni. illetve asszem egyvalaki krakta a linket.
engem az lep meg igazán hogy senki nem veszi észre: a 16%os SZJA kulcs egészen pontosan 1% csökkenés. kivéve persze azoknak, akik 5 milla fölötti keresetet tudnak felmutatni. nekik a felére csökken az szjajuk.

ayatollah 2010.06.09. 23:50:40

@ladislaus: szeretném én is ha visszavágnának 2 millára :-)

ladislaus 2010.06.10. 00:28:16

@ayatollah: megsugom... kurva szar erzes :DDDDDD
amugy ezzel a ktg vetes nem nyer annyit mint amekkorat szol ez a hir. Nyer, sokat, sok kicsi sokra megy tudom, de egy eves ktg vetesben nem jelent akkora tobletet mint mondjuk egy bankado... (ezt de varom, remelem odavagnak nekik - mondom ezt bankarkent)

Én is akarok kommentelni 2010.06.10. 20:22:09

@kódex:
Lehet, hogy sokat osztottam meg a privát szférámból, ámde amit elértünk büszke vagyok rá. És azt pedig ország világ előtt vállalom :) A másik pedig, hogy ez a blog, és az itt kommentelők 90%-a értelmes ember, itt le mertem ilyen dolgokat írni, míg pl. egy TótaW blogon nem tenne senki ilyet :o
süti beállítások módosítása