Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2010
jún 08
23:30

Orbán Viktor napja volt a mai: nyolc évi kínlódásos ellenzéki lét és néhány, nyelvi leleményeket didaktikusan felolvasó kormányfő-jelölti szereplés után visszatért a magyar közéletbe az a politikus, akit meggyőző ereje, céltudatossága és lendülete miatt egy évtizeddel ezelőtt még politikai ellenfelei közül is számosan tiszteltek.

(Fotó: hirado.hu)

A miniszterelnök a parlamentben – elsősorban a frakcióvezetők felszólalásaira válaszolva – és este a köztelevízió műsorában is olyan arcát mutatta, amilyennek 2002 óta talán egyszer sem láthattuk. Szabadon, érvelve, gondolkodva beszélt, nem kerülte meg a kellemetlennek látszó kérdéseket sem, s még akkor is érthető és megfontolható volt a mondanivalója, amikor nem eleve nyertes pozícióból indított. Az a politikus, aki négy évvel ezelőtt a miniszterelnök-jelölti vitában vergődött a rákényszerített népfia szerepben, akit folyamatosan lehúzott a biztonsági játékra kitalált helyzetek sokasága, most kétségtelenül elemében volt.

Úgy tűnik, Orbánnak egyszerűen nem való az ellenzéki szerep, nem érzi jól magát a cselekvési lehetőségektől megfosztva; korábban gyakran üresnek és tartalom nélkülinek látszott az álláspontja, amit időnként maga is csak félszívvel és lelkesedés nélkül képviselt. Miközben számos társának sokkal jobban áll az ígérgető vagy mindent tagadó ellenzéki pozíció, a felelősség nélküli nagyotmondás világa, Orbán ezekben a szerepekben lényegesen kevésbé volt jó és hiteles. Ellenben most, amikor végre maga mögött érezheti a teljes cselekvési arzenált, amikor lehetőséget, tulajdonképpen második esélyt kapott a bizonyításra, szinte olyannak látszik, mintha újjászületett volna.

Nem szeretem a politikai pszichologizálást, ezért ennél mélyebbre (minden értelemben) nem is merészkednék a téma kapcsán, ráadásul azt is látni kell, hogy mindez alapvetően nem a tartalomról (mit képvisel), hanem a kevésbé lényeges formáról (hogyan képviseli) szól. Mégis fontosnak tartom észrevenni ezt a változást, még akkor is, ha két dologban szinte biztosak lehetünk. Egyrészt abban, hogy a mostani mézeshetes időszaknál lesznek még rosszabb napjai a kormányfőnek; egy ekkora választási győzelem után, kétharmados többséggel a háta mögött és egy gyenge, megosztott ellenzékkel a túloldalon nem csoda, ha szárnyal és kiemelkedik. Másrészt arról sem szabad megfeledkezni, hogy az elmúlt nyolc év árnyéka még messzire nyúlhat: ha nem lenne ennyire erőtlen az ellenzék, már a mai beszéd mellé is odahelyezhették volna a korábbi mondatokat, akár az egykulcsos adó, akár a közszférában tervezett megszorítások kapcsán; az ellenzéki Orbán okozhat még fejfájást a kormányzó Orbánnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr522067802

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bankok Hilton 2010.06.10. 08:46:53

Bankok Hilton   „ha a gazdagot éri sérelem a szegény javára, tisztességesebb, mintha fordítva történnék”   A bankok nem végeznek semmilyen érdemi munkát. Nem hoznak létre kézzelfogható hasznot. Pénzt adnak ki kamatra, ráadá...

Trackback: Most a csúcson? 2010.06.09. 14:08:02

Orbán Viktor most, amikor végre maga mögött érezheti a teljes cselekvési arzenált, amikor lehetőséget, tulajdonképpen második esélyt kapott a bizonyításra, szinte olyannak látszik, mintha újjászületett volna.

Trackback: Bemutatkozott a Kormány 2010.06.09. 13:29:20

Immáron több hete – az akkor még leendő miniszterek bemutatása – óta nem jelent meg ezen az oldalon bejegyzés. Ennek két oka volt. Egyrészt, a választások lezajlásával egy új politikai konstelláció állt össze, amelynek a mélyebb el...

Trackback: Nem bontották ki 2010.06.09. 11:25:56

Igaz, Orbánék nem bontották ki az igazság összes részletét, de azért lássuk már be, ez mégsem az őszödi méretű trauma, bármennyire is így szeretnék láttatni egyesek. Orbán 29 pontjáról lesz

Trackback: Legalább kormányozni kezdtek 2010.06.09. 10:49:21

Azt hiszem, az elmúlt napok bénázása és az elmúlt hetek parttalan és fedezetlen ötletelése után összességében egészen vállalható akciótervvel állt elő a miniszterelnök. A 29 pontból álló program kétségtelen pozitívuma, hogy a jelek szerint végre elkezd...

Trackback: Populista baloldali reakciók az adócsomagra 2010.06.09. 10:22:18

Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc is populista módon jövedelemátcsoportosításról beszél a szegények felől a gazdagok felé az adómódosítások kapcsán. Amit szándékosan kihagytak a mondókájukból az a családi adózás, úgy is mondhatnánk, hogy jövedelemá...

Trackback: Szegényellenes, gazdagpárti, neokon fordulat? 2010.06.09. 10:21:23

Neokon fordulatnak nevezte Schiffer András LMP-s frakcióvezető az Orbán-kormány kedden bejelentett gazdasági csomagját, hozzá hasonlóan Mesterházy Attila is a gazdagok pártolásával vádolta azt, és Vona Gábornak sem volt benne elég a multiellenesség. Ha...

Trackback: Forradalmi kölcsön 2010.06.09. 10:14:19

  Megérkezett a várva-várt gazdasági program és az ember egy pillanatra azt hiszi, hogy a Fidesz a nagy kapkodásban egy rossz mappát nyitott meg a számítógépen, amelyet az egykori rendszerváltó párt, az SZDSZ hagyott hátra, mintegy végakaratként.E...

Trackback: A nagy visszatérés: itt a régi Fidesz! 2010.06.09. 02:15:52

Ez egy ízig-vérig jobbközép program, amit Bokros vagy Bajnai soha nem jelenthetett volna be.  A Fidesz pedig újra a régi, a sokak által visszavárt polgári pártnak tűnik. (Fotó: fn.hu) Orbán Viktor pár napos bizonytalankodás után végre a helyzet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-lyla- 2010.06.08. 23:39:42

istenem, micsoda különbségek létezhetnek min. elnök és min. eknök között...

szívet melengető nap volt ez a mai...

panelburzsuj 2010.06.08. 23:57:02

Viktor ecsénk nyolc évre bebábozódott, és most előbújt - Orbán apánk.

rukmadar 2010.06.08. 23:57:09

azért Orbán sokszor elemében volt az utóbbi években is, például a 2006-os Sváby-féle interjúban

freehckr 2010.06.09. 00:05:17

...legközelebb kevesebb kávét igyon tévészereplés előtt. :)

lorantka_a_gall 2010.06.09. 00:30:54

Néztem az interjút, és tényleg hihetetlen, mekkora különbség lehet miniszterelnökök között. Gyalázat, hogy kétszer többséget kapott _ez_ a szoclib oldal...

bariga 2010.06.09. 00:57:43

a mondanivaló hiányát nem pótolja a "szárnyalás"
hamar munka ritkán jó, a felét még ő sem értette annak, amit most elmondattak vele. Néhány nap múlva fog leesni a tantusz és jönnek a magyarázkodások az új mechanizmusról. Hogy hol van ebben a 29 pontban rendszer az még elég homályos

ayatollah 2010.06.09. 01:01:49

Persze hogy jó kedve van, miután több százmilliót kaszált a hétvégén a forint elleni összehangolt spekulációval. :-)

sashimi 2010.06.09. 01:18:40

Valahogy keves szo esik az Orban beszed legfontosabb reszerol, amibol tomeges, so tizezres, de lehetseges, hogy szazeres elbocsatas kovetkezik a kozszfereban!

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=3&i=134299

¨A legnagyobb megtakarítás - véli Barta - az állami szektor bérköltségének lefaragásából származik. A tervek
megfogalmazása eléggé homályos, főként amikor Orbán Viktor a bürokrácia leépítéséről beszélt - írja
kommentárjában a CIB Bank elemzője, aki szerint túlzottak a bank különadóból várt bevételek. ¨

www.portfolio.hu/en/cikkek.tdp?k=2&i=20269

"
The other key proposals are: .. 2) 15% cut in public sector wage bill and expense stop in public institutions (circa HUF 170 bn savings according to the PM);"

A 170 millard vagas - ha nettoban akarjuk megtakaritani - bizony 100 ezres elbocsatast igenyel!

szbi 2010.06.09. 01:25:35

@bariga: fááááááááááááááááááááááj, mi?
Megértelek.

szbi 2010.06.09. 01:26:49

@ayatollah: na mi van? ezt kell mondani? Ez lett kiadva?

bigapples 2010.06.09. 01:34:23

Szerintem sokszor teljesített jól tv riportokban az elmúlt 4 évben is. Inkább a közönség előtti szónoklataira lett jellemző a merev, pátosz fűtötte stílus. Soha nem értettem igazán, hogy aki ennyire jól tud érvelni, ennyire világosan képes megfogalmazni élőbeszédben a gondolatait, miért zárja magát előre megírt, nehézkes szövegezésű beszédek monoton felolvasásának fogságába. Persze biztos van olyan fidesz szavazóréteg, aki ezt a merev ünnepélyes stílust várja el, de láthatóan nem ez az erőssége.

Biztos közrejátszik az is, hogy underdog pozícióban nem érzi biztosnak magát, de olyan mértékű karakterrombolás érte az előző kormányzása alatt, hogy ellenzéki időszakban tudatosan lett hátravonva, hogy a mesterségesen keltett megosztó politikus kép halványodjon és ne őrölje fel magát a napi politikai harcban. Szóval én nem Orbán újjászületést látok a mai szereplésében, szerintem eddig is tudta volna hozni ezt a teljesítményt, csak kényszerűségből a védekező középpályás szerepkörbe volt kényszerítve. Most újra a támadósorban szerepel, mi csodálkozni való van, hogy egy jó csatárnak megy a góllövés?

sashimi 2010.06.09. 01:42:15

@bigapples: Szerintem sokszor teljesített jól tv riportokban az elmúlt 4 évben is.

Tulzas riportoknak nevezni az olyan szinieloadasokat, ahol a ¨riporterek¨ legfeljebb a megfelelo tempoban alakerdeznek.

bigapples 2010.06.09. 01:57:24

@sashimi: most kezdhetnék belinkelni pl olyan TV2 riportokat, ahol a pitbullt játszó riporterekből bohócot csinált, de gondolom te azt is alákérdezésnek vennéd :)

-lyla- 2010.06.09. 01:58:12

a felolvasós beszédeivel megtisztelte a hallgatóságot avval, hogy szerkesztett, koherens gondolatmenetet vezet elő - az egy másik műfaj, ott nem lehet riporteri/vitapartneri kérdésekre/érvekre csípőből fölényesen replikázni...

a gyurcsány-vitában meg mindenki beszopta, hogy mekkora vereséget szenvedett - lófaszt, nem ereszkedett le ennek a szélhámosnak a kocsmai színvonalára...

az erkölcsileg/mentálisan/érzelmileg szétzüllött hallgatóság (gyakorlatilag az ország nagyobbik fele) már olyan állapotba jutott, hogy nekik (ideértve lengyel lászlótól akár még stumpf istvánig is) ez inkább egy jó pankráció vagy utcai harc perverz élményét nyújtotta...

sok idő el kell még teljen, hogy az ilyen bariga- és ayatollah-féléknek legalább az unokáik fejelágya benőjön...

-lyla- 2010.06.09. 01:59:39

@darkmustang: a legkevésbé sem volt ironikus...

darkmustang 2010.06.09. 02:21:00

:) kar ;)

Teny hogy szivet melengeto nap volt a mai (tegnapi), szo szerint. Vegre nagyon meleg van.

Interlock (törölt) 2010.06.09. 02:34:55

@sashimi: Úgy általában nem örülök annak, ha bárkit is elküldenek a munkahelyéről, mégsem tudom tiszta szívből kritizálni a közszféra vágását. Míg a cégünknél - olykor rajtunk, máskor velünk együttműködve - az utolsó centet is igyekeznek megspórolni, állam bácsit inkább fejőstehénnek nézik az általa fizetettek, persze, itt is tisztelet a kivételnek.
Elég régóta, és elég sokszor elvitte már a balhét a versenyszféra, és ha itt az ideje annak, hogy az én adómból ne autócserék, eszetlenül osztogatott ruhapénzek, vagy éppen felesleges bürokraták legyenek finanszírozva, hát akkor legyen így.

ssi 2010.06.09. 06:39:07

kivételesen néztem tegnap parlamenti közvetítést -

frakcióvezetők: kiabálás, erőltetett poénkodás (milyenek lehetnek a mezei képviselők?!) ha talán mindig kielemeznék a történteket, elhangzottakat maguk közt, folyamatos felkészültség állapotában lehetnének

KDNP - ekkora igénytelenség
Jobbik - ilyen kedveskedő kezesbárány szokott lenni a harcias társaság?
MSZP- M.Á-nak le kellene válnia már Lendvai stílusáról

O.V. -
teljes menüt szerettem volna kb. hallani, megtisztelt volna vele (ha már a kampányban nem),
a beígért fogások helyetti (gyes, gyed, oktatás, eü, munkába állás segítése, szegénység kezelése stb.) helyetti (EZEKET FELVÁLLALJA AZ ELLENZÉK?)
váratlan felsőosztálytámogató aperitív múltidőző, s bátor (SZAKEMBEREK ELEMZÉSEIT SZERETNÉM, hogy értsem a világot, talán bennem van a baj)

Mind1 2010.06.09. 07:20:17

Jó lene, ha aszemélyeskedés helyett a tényekre koncentrálnátok:

Van 2/3-os többség
OV talán már érzi ennek a hátrányát is
Félig meddig megígértek egy csomó mindent (tényleg homályosan)
Ezt most rendszerbe kellett szedni (kellett volna korábban is, de akkor el lehetett mismásolni)
Rendet kell tenni a már most össze-vissza beszélő padtársak között, mert nekik is rá kell jönni, hogy ellenzékben bármit csinálhatnak, kormányon pedig felelősen kell(ene) dönteni
Bármennyire is népszerű (ki nem fejtett) ígéretekkel győztek, a tényekkel nem lehet szembemenni, a helyzet ma még nem annyira gázos, mint ahogy azt nekik a saját politikai kultúrájuk alapján kommunikálni kell
A játéktér és a szabályok adottak (EU, válság, adósságok, közszféra) ezen nem lehet változtatni - tehát úgy kell csinálni, mintha örülnének ennek - és szükségből erényt kell varázsolni, különben a 2/3 pillanatokon belül elolvad, amit az önkormányzati választásoki nem engedhet meg magának a fidesz

OV mindig is látványosan adott elő, és tényleg érződött a feszültség, amikor felovasott. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a szabad válaszadás esetén túl nagy volt a kockázat, hogy hevesen - a későbbi sikert kockáztatava válaszol - ami egyébként nekem sokkal szimpatikusabb és emberibb lett volna.

Ám a lényeg: majdnam teljesen mindegy, hogy mit és hogyan kommunikál OV -bár Kósa és Szíjjártó is gondosan aláásta a bizalmat - a fontos, hogy mit tesz, és annak lesz-e pozitív eredménye!!

jjulie 2010.06.09. 07:22:43

"nemzeti ügyek kormánya" most ezt ismételgette a szijjártó nekem a tvben

megvan az új cimke, a polgári kormányzás a zúzdában

szuper

az orbán gyártott 29 gumicsontot a kósa-szijjártó-varga mutatvány feledtetésére

jjulie 2010.06.09. 07:36:48

"ha nem lenne ennyire erőtlen az ellenzék,"

a jelenlegi kormánynak nem a parlamenti ellenzék miatt kell meggondolnia mit mond vagy tesz, az árfolyamok és indexek suttogását és settenkedését jobban kell félniük és meg kell tanulniuk érteni

magyar "nemzeti ügyek kormánya" mint a tőzsdeindex függvénye, ez tetszik

Szimba 2010.06.09. 07:55:35

Az kétségtelen, hogy a nagyon modoros Orbán helyett egy normális, jól beszélő minisztert láttam tegnap.
Nehéz ezt beismernem, mert kimondottan ellenszenves volt a személye nekem.

Most sem lett szimpatikusabb, de nem is ez a lényeg. A 29 pont között vannak jók is. Nem elég, és nem mindegyikkel értek egyet ill. nem egészen így gondoltam a reformokat, de az is nagyon bíztató, hogy elkezdett valamit.

Módosítani, javítani lehet később is, csak tegye félre a hiúságát, és merje önmagát is kijavítani.

jjulie 2010.06.09. 08:01:25

@Szimba:

ez a 29, mindössze egy kidolgozásra váró feladatgyüjtemény tartalomjegyzéke nem egyéb

Szimba 2010.06.09. 08:05:57

Ha nem OV személyiséglélektanával foglalkozunk, akkor azért nekem is vannak félelmeim.

Pl. egyelőre semmiféle gátat nem látok arra, hogy a munkaadók helyzetét rendezzék, és ezáltal a munkavállalók jogait is biztosítsák.

Itt sokan beszéltek a minimálbérről, és nyilván nem annyira gyakori, de létezik már az is, hogy hónapokig nem kap pénzt valaki, hiába végezte el a munkát (számlások). És nincs erre semmi garancia, sem ellenlépés.

Lehet ugyan ügyvéddel fizetési felszólítást küldetni, meg lehet felszámolási eljárást kezdeményezni, de ezt egy átlag munkavállaló - aki ráadásul már kifogyott a tartalékaiból - nem tesu meg könnyen. 75 e Ft ugyanis az összeg, amit le kell tenni, plusz az ügyvéd.

Faculty 2010.06.09. 08:07:24

megdöbbent a politikai elemző naivitása. mindenki nagyon jól tudja hogy orbánék kilóra megvették az m1-et, nika györgyön látszott is hogy belül reszket mint a nyárfalevél. a kérdéseket meg leegyeztették.
így én is tudnám olyan formámat hozni mint annakelőtte sosem.

lorantka_a_gall 2010.06.09. 08:13:30

@Faculty: Nika igyekezett b*szogatni, meg belebeszélni, hogy OV ne tudja végigmondani, de a végére elfogyott, mint fémhulladék a cigánysoron.
Nem volt semmiféle egyeztetés. Pontosabban ha volt, akkor a Nikának egy Oscar alanyi jogon jár. Ezt pedig nem hinném.

Szimba 2010.06.09. 08:14:20

A középvállalkozók még nem annyira, de a nagyok a bevételük nagy részét igyekeznek külföldön (Svájc, stb.) tartani, vagy külföldi ingatlanokba fektetni.

Miután az unokákig mindenkinek biztosították a jövőjét a családban, és megvette a jachtot, tengerparti nyaralót stb. azután esetleg kezd befektetni, a cégébe, visszaforgatni valamit. Ez érthető, hiszen ez az első generációs kapitalista.

Mégis valamiféle kedvezményt, vonzerőt kellene csaléteknek nyújtani pl. a beruházásokra vonatkozó adómentességgel, támogatással, alacsony hitellel, stb. , és lehetőséget nyújtani az itthoni építkezésekre, befektetésekre.

Mit nyújtottak a reformkorban, amikor a Duna parton épültek a paloták? Ma is valami ilyesmi kellene.

Igaz, én egy csekély szeletét látom a tulajdonosoknak, de egyiknek sem itthon tanul a gyereke. És ennek az a veszélye, hogy kinn is marad külföldön, az szülők pedig eladják, rosszabb esetben leépítik a vállalkozást és minden bevételt kimentenek a gyerekeiknek.

Ez hozzá tartozik a szabadságjogokhoz, mégis ellene van a hazai érdekeknek.

sashimi 2010.06.09. 08:18:41

Hihetetlen az mszp gyenge es szinvonaltalan reagalasa.

Nem csak a tomeges elbocsatasnem is annyira rejtett igeretere nem reagaltak, de az alabbi kerdest sem maszirozzak.

vegkielegites.net/VEGKIELEGITES-kozalkalmazott/VEGKIELEGITES-kozalkalmazott.php

¨
A közalkalmazotti végkielégítés mértéke, ha a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő legalább
- három év: egy havi,
- öt év: két havi,
- nyolc év: három havi,
- tíz év: négy havi,
- tizenhárom év: öt havi,
- tizenhat év: hat havi,
- húsz év: nyolc havi
átlagkeresetének megfelelő összeg.¨

Viktor azonban a 98% kulonadoval a vegkielegites nagy reszet elveszi!

Azaz egy 50 eves pedagogus 8 honap vegkielegites helyett fog kapni ket honapnyit!

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.09. 08:27:43

@sashimi: Ajánlom figyelmedbe ezt az interjút, ahol Sváby "kérdezett alá" Orbánnak 2006 szeptemberében, hogy a Te szavaddal éljek. Sok mindennel lehet vádolni Svábyt – azzal, hogy Orbánt akarta volna segíteni ebben az interjúban, semmiképpen.

www.youtube.com/watch?v=yaNd0JBrSPE
www.youtube.com/watch?v=2c3G7AfKXeo
www.youtube.com/watch?v=2eIkbwHRyBk
www.youtube.com/watch?v=4ztX2h8ALtc

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 08:45:49

Szerintem, Orbán ebben a mostani szerepben sem hiteles, legfeljebb csak arról van szó, hogy a mostani viselkedése jobban hasonlít ahhoz a képhez, amely a köztudatban vele kapcsolatban rögzült.

De, ha már a szerep szónál tartunk:
Egy színészi alakítás nem attól jó, ha a színész "jól játssza" a szerepét, hanem attól ha - tulajdonképpen - nem is játszik, hanem ő maga a szerep, illetve a karakter. Ehhez viszont az kell, hogy teljes mértékben tudjon vele azonosulni. Ha nem ez történik, abból öncélú hatásvadászat lesz.
A hitelesség alapja az őszinteség. Ha valaki csak a nézőnek akar megfelelni (vagy az igazgatójának, rendezőjének, választóinak...stb.), az nem lesz hiteles, csak - színházi szakszóval - illusztrálni fog.
Orbán Viktor nem a programját hirdette ki, és nem is terveiről beszélt. Egyszerűen illusztrálta a felhatalmazott nemzetegyesítőt.
Csak meg kell nézni és hallgatni azt a sok szájszélnyalogatást, könyökcsapkodást, fejrázogatást és szótagolást, azt az irritáló fejhangot ahogy előadta a beszédét.
Egy ember, akinek vannak céljai és fontosnak tartja, hogy erről a hallgatóságát meggyőzze, nem így beszél.

ssi 2010.06.09. 08:46:23

"... most kétségtelenül elemében volt....mintha újjászületett volna... "
- megnyugodott, mert nyugodtan nézheti a foci VB-t (bocsánat)

O.V. még kapott esélyt a piactól s nem kellett vállalnia Kósa-Szíjjártó bakiját. Lesöpörték, elhallgatták. Mikor kapjuk az akcióterv2-t, s a forrásait?

"magyar "nemzeti ügyek kormánya" - egészen más prioritásokat kíván!!!

Milyen lenne most az ERŐS ELLENZÉK? Hangerő, tagadás, gúny? Vagy közérthető árnyékkormány, racionális és koherens, rendszerben gondolkodó javaslattevő (ha le is szavazzák, érzékelnénk az ő irányukat is)?

bóra77 2010.06.09. 08:47:30

Te Gábor, úgy látom, hogy Viktorunkról nem a legelőnyösebb fotót sikerült becsatolni:))) meglátnám a helyében:))))

lüke 2010.06.09. 08:51:16

hhm hhnm z nem pszichologizálás
ez már majdnem
pszichiátria :
kormányzó és ellenzéki,
s mivel ma a kórképek nem elválaszthatók...
-ennnyit fejlődtünk- bezzeg Freud idejében minden jól definiált volt

okostojgli (törölt) 2010.06.09. 08:53:39

"aki négy évvel ezelőtt a miniszterelnök-jelölti vitában vergődött a rákényszerített népfia szerepben"

Ki a faxom kényszerítette rá a népfia szerepet? És ha nem tudta őszintén képviselni akkor meg pláne miért hazudta mindenkinek, hogy ő a "népfia"?

"ha nem lenne ennyire erőtlen az ellenzék, már a mai beszéd
mellé is odahelyezhették volna a korábbi mondatokat"

Ha az ellenzék nem, akkor majd az utcán a szakszervezetek.

zoli87 2010.06.09. 08:54:35

@Tomeczek: Eme interjú után Sváby abba is hagyta a Napló vezetését. Megértem :DDD

lüke 2010.06.09. 08:58:19

van akit a feladat éltet................
nem hinném ,hogy baj, sőt
(ilyen pl a jó vizsgáó is: mindent kihoz magából)

lüke 2010.06.09. 09:01:56

@okostojgli:
melyik szakszervezet?
nyista érdekvédelem

ssi 2010.06.09. 09:06:16

@bóra77: lesifotóstól kaphatta

lüke 2010.06.09. 09:09:37

@manyike:
francokat:)
tűzoltó a gáton................
szó szerint is:)

lüke 2010.06.09. 09:11:05

@manyike:
maradni akarna...................

ssi 2010.06.09. 09:15:55

@lüke: ennyire friss, azt hittem tavalyi - szó szerint is

panelburzsuj 2010.06.09. 09:18:56

@lüke:

TG a maga csöndes módján szemtelenkedik: a nekivetkőzve pihegő Orbánt párhuzamba állítja a félmeztelenül úszó, lovagló "action hero" Putyinnal.

www.abc.net.au/reslib/200908/r411975_1947846.jpg

ssi 2010.06.09. 09:22:18

@lüke: "maradni akarna..................."
mármint a kormánygáton problémaár elleni küzdelemben tűzoltóként?
egy darabig fog is
de hogy jól ismerik-e föl a problémaárat, hogy jól kezelik-e, s hogy túllép-e csak a tűzoltóságon - majd kiderül

ssi 2010.06.09. 09:24:01

@panelburzsuj: még, még, még .... ilyen képeket akarok

gjokkel 2010.06.09. 09:29:06

Ma már a 280-at pedzi az Euró. Ennyit a "HATALMAS kár"-ról, amit a Fidesz a devizahiteleseknek okozott...

ssi 2010.06.09. 09:32:23

Klubrádió
Mennyországba, de a pokolba is vihet az egykulcsos adó
Ellentmondott önmagának Orbán
Drámai következményei lehetnek a bankadónak
Három adó júliustól hatályba lép
Ősztől jönnek a kisebb önkormányzatok
Elszabadulhat a pokol, ha elkezdik kirugdosni a közszolgákat
Bod Péter Ákos az apró betűket várj

lüke 2010.06.09. 09:35:46

@panelburzsuj:
abszolút:) nekem is bevillant:)
és ráadásul csak férfiakkal:)
nem szemtelenkedik, bírál,
kritizál
ez így van jól!
talpnyalókból van elég

Pálinka Kormány 2010.06.09. 09:36:10

Szerintem olyasmit üzen Viktor, hogy lakájkodhatunk és jobbágykodhatunk fusiban (29 pont), de csak ha tanúságot teszünk törzsi hűségünkről (NER).

Farizeus Viktor spekuláció-ellenessége (is), mert szerintem ő is spekulál, azaz gondolkodik.

lüke 2010.06.09. 09:39:14

@manyike:
Oszko akarna maradni!
Orbán is természetesen, de ő csak most jött:).............

Áverés! 2010.06.09. 09:45:25

Nagyon egyetértek Török Gáborral, és a hozzá hasonló vélemény formálókkal, hogy itt most Orbán Viktor azt az oldalát mutatta amivel már lehet valamit kezdeni.Én mindig gondoltam, hogy nem lehet olyan dilettáns és demagóg, mint ahogy eddig mutatta. Ez jó volt a 2/3 megszerzésére, mert az emberek ezért hallgattak rá. Nem tudni, hogy a Barossóval folytatott megbeszélés, vagy a saját helyzetfelismerése hozta ki belőle ezeket a normális hangokat. Ez már mindegy és az is hogy az elmondottak még sokszor lesznek módositva, hozzá igazitva a a gazdasági, társadalmi problémákhoz. Mindegy!! De valami objektivitás csak elindult.A hatásos karakter rombolások áldozatai - a baloldalon - remélhetőleg tul fogják élni, és a Főnix madár is feltudott támadni.

El Zorro 2010.06.09. 09:51:50

Valóban, ez ellenzék gyengeségét látványosan mutatja, hogy az Orbán korábbi és mostani viselkedésében (mondanivalójában) feszülő ordító ellentmondásokra nem képes érdemben reagálni.
A miniszterelnök régi-új arca ismét rávilágít arra a felháborító magatartásra, amely az elmúlt nyolc évben (még a legutóbbi kampányban is) a Fidesz elnökét jellemezte. Az ellenzék vezetőjeként, megkerülhetetlen iránytűként, kétségtelen (és elismert) retorikai képességei birtokában elfogadhatatlan, hogy szinte menekült a nyílt vitahelyzetek elől, a parlamentben soha nem szállt be semmiféle polémiába, akkor sem, ha éppen ott ült, jelentősebb beszédeit is rendre csak "barátok közt" mondta el (papírból olvasva), stb.
Jól mondja Gábor: "Úgy tűnik, Orbánnak egyszerűen nem való az ellenzéki szerep, nem érzi jól magát a cselekvési lehetőségektől megfosztva..." Márpedig a demokrácia már csak ilyen, egyszer kormányon, egyszer ellenzékben, senki sem marad hatalomban örökké. Aki egy ország irányítására törekszik, ne csak kormányra jutva mutassa meg, hogy ő mennyire jó. Ez szerintem egy politikustól teljesen természetes elvárás (lenne). Mindenesetre örülök, és abszolút pozitív fejleménynek tartom Orbán újabb színe(vissza)változását.

gjokkel 2010.06.09. 09:58:06

@Zoltchy:

Most csak hülyítesz?...

Persze lehetett volna valamivel jobban időzíteni a kavarodást (a devizahitelesek szempontjából), mondjuk a hó közepére, de akkor meg amiatt lett volna bizonytalanság.

OV-nek meg kellett kérdeznie Barroso-t a hiánycélról. Addig semmit nem lehetett kommunikálni, ez világos.

Ha Barroso engedékenyebb lett volna, most nem lenne banki különadó. Vagy, ha az EU belement volna a magánnyugdíjpénztáras dologba, akkor se.

Szóval volt itt A, B, meg C variáns is.

Az ehavi törlesztőrészlet pár ezer forinttal magasabb lesz. A következő pár évben meg alacsonyabb. Hol itt a károkozás?

Persze van egy szempont: a befektető meglehetősen hisztérikus állatfajta. Ha valaki bepánikolt pénteken, az nagyott bukhatott az OTP-n.

Na de könyörgöm, a tőzsde rizikós dolog.

ayatollah 2010.06.09. 10:02:09

@szbi: nem fiam. ez az igazság. ne magadból indulj ki! én nem fizetett propagandista vagyok hanem önjáró hazafi :-)

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 10:03:25

"Úgy tűnik, Orbánnak egyszerűen nem való az ellenzéki szerep, nem érzi jól magát a cselekvési lehetőségektől megfosztva..."

Most esett le, milyen dupla-fenekű mondat ez!

Az ellenzéki szerepből automatikusan következik a passzivitás, az ellenzéki politizálás nem követel cselekvést?
Esetleg csak arról van szó, hogy elnök úr számára a cselekvés egyenlő az irányítással? Ha nem ő vezényli a díszszemlét, akkor ő már meg van fosztva a cselekvési lehetőségektől?

Hm...
Ügyes. Roppant ügyes. Obi-Wan jól megtanította, hogy kell a sorok közé írni.

tölgyes 2010.06.09. 10:04:19

@Pálinka Kormány: Ezt a mérhetetlenül bölcs megállapítást mire alapozza???

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 10:04:53

@gjokkel:

Nem hülyítettelek, csak kérdeztem.

ayatollah 2010.06.09. 10:06:44

@gjokkel: Persze van egy szempont: a befektető meglehetősen hisztérikus állatfajta. Ha valaki bepánikolt pénteken, az nagyott bukhatott az OTP-n.

Akivel meg Orbánék kozultáltak a hétvégi akciójuk előtt azok 3 nap alatt kereshettek 10-15%-okat. Basszus velem elfelejtettek konzultálni :-)

panelburzsuj 2010.06.09. 10:08:54

@lüke:

Ez az érdekvédelmi helyzet most érdekes fordulatot vehet. Az teljesen érthető volt, hogy a "multipárti gyurcsányizmus" nem támogatta a multik alkalmazottainak bérharcát. A minimálbér megadóztatása viszont legerősebben azokat a vállalkozásokat fogja sújtani, amelyek méretükből, jellegükből következően csak szerény mértékben tudtak/mertek élni a "kettős fizetés" eszközeivel. A költségvetésből fizetett dolgozók bérének föl-, le- szuperbruttósítását ugyanis meg lehet parancsolni, ugyanúgy magát a minimálisan megajálandó bért is. A privát nagyvállatokat azonban nem lehet egyszerre kötelezni egy bérszint, meg egy foglalkoztatotti létszám tartására is. A sok éven át "árához képest jó munkaerő"-alapon folytatott multicsábítás az alacsonyabb státuszú közfoglalkoztottak további "drágulásával" visszaüthet: a bádogkapitalizmus tényleg könnyen arrébbhurcolkodik oda, ahol az állam valódi partner a "kis pénzért, de több embernek adunk munkát" típusú együttműködésben. Summa summárum: a magánfoglalkoztatók és az közadóztatók ellenérdekelt felek abban, hogy hogyan osztozzanak meg a proliról lehúzható "értéktöbbleten".

Nyilván érdektelen az okfejtésem akkor, ha a mostani kormányzat föl meri vállalni az alacsony jövedelműek reálkeresetének csökkenését, azaz az adóteher növekedését nem szándékozik ellentételezni a közszférában sem. Ez valóban gazdaságilag is jobbos, "republikánus" értékválasztás lenne - csakis az a kérdés, hogy a fülkében forradalmat csinálók erre húzták-e be az ikszet.

tölgyes 2010.06.09. 10:08:57

@Zoltchy: Gyurcsánynak jól áll az ellenzéki szerep?? Borossnak, Hornnak jól állt? Orbán az ellenzékben szívósan kereste a győzelemhez vezető utat, amit aztán Gyurcsány és az MSZP végtelenül gyenge kormányzásával fel is kínált neki. Ő meg leszakította az érett gyümölcsöt. Én biztos vagyok abban, hogy Orbán elkövet majd hibákat. Abban is biztos vagyok, hogy a kormányzása mégis összehasonlíthatatlanul eredményesebb lesz mint ez az elmúlt 8 év.

sashimi 2010.06.09. 10:12:51

A fidesz azt sugallja, hogy igazabol a 98%-os torveny celja a luxusvegkielegitesek elvonasa.

Jo kiserlet, de csak azert mert a felbolond szocik nem mutatnak ra arra, hogy mennyire nem stimmelnek a dolgok. Ha OV tenyleg a luxusvegkielegitesek ellen kuzdene, akkor
azt modana, hogy x millio folott van 98% ado.

De nem ezt mondta, hanem 2 honap a hatar. Ennek egyetlen ertelme van: az elbocsatando kzoalkalmazottakat akarjak megfosztani vegkielegitesok donto reszetol.

tölgyes 2010.06.09. 10:14:01

@panelburzsuj: Már minden ép elméjú közgazda hibásnak tartotta a minimálbér adójának eltörlését. Erre akkor azért volt szükség, mert a vállalkozók úgy tudták emelni a dolgozóik bérét, hogy nekik az nem került pénzbe. Az MSZP közeli lobbinak ez volt az érdeke.. ezzel aztán megindult egy folyamat, amelyik jóra nem vezethet: mkilliónyi ember esett ki a közteherviselésből. Ennek költségvetési, morális és adófegyelmi vonzatai is voltak.
Nehéz lesz ezt a rossz folyamatot visszacsinálni. Majd meglátjuk.

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 10:16:03

@ayatollah:

Szerintem, hiba lenne azt hinni, hogy Kósa Lajos azért mondta amit mondott, mert O. V. körei pozíciót nyitottak rá.
A jelenlegi látszat ugyan ellene szól, de Szíjjártó Péternek igaza van abban, hogy a tőzsdét nem a nyilatkozatok irányítják. Ha így lenne, akkor az elmúlt másfél évben, amikor a Fidesz folyamatosan az államcsődöt mantrázta, a forintnak kábé 900000-es euro árfolyamig kellett volna gyengülnie.

gjokkelnek abban igaza van, hogy a befektető - főleg a spekuláns - nagyon hisztis fajta, akinek a döntései a hangulatától függenek. Ha éppen olyan a hangulata, hogy meg akar ijedni (mert éppen görög államcsődveszély + széles körű megszorító intézkedések + kiömlött olaj + izraeli kommandós-agyonverés van), akkor keresi az alkalmat, hogy megijedjen.
A Fidesznek annyiban van felelőssége az ügyben, hogy adott piaci hangulat ismeretében talán nem kéne hülyeséget beszélni.
Értem én, hogy a zseniálisan felépített gazdasági stratégiájukhoz ez kell, de meg kéne vizsgálni a másik oldalról is.

tölgyes 2010.06.09. 10:16:15

@sashimi: Már ne haragudjon, de értelmetlen az amit ír...Annak semmi értelme, hogy drága pénzen körbeutaztassuk a pénzt.

ayatollah 2010.06.09. 10:18:53

@sashimi: A szocik biztos nem jutnak tovább a "hogy ez nekem nem jutott eszembe" gondolatnál.

De ettől még aljasság, ebben igazad van.

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 10:20:47

@tölgyes:

Igazad van, Orbán valóban szívósan kereste a győzelemhez vezető utat.
Bámulatos egyéni teljesítmény, hogy megtalálta. Gratulálok neki és mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy a politizálásnak az a célja, hogy a politikusok egyéni győzelmeket arassanak.
Azt hiszem, az orbáni célkitűzéseket ezzel összefoglaltnak is tekinthetjük.

Idet 2010.06.09. 10:20:55

@bóra77: Szerinted ez nem előnyös fotó???!!! A dagadó karizmokkal, a félmosollyal és egyáltalán, lényegesen több bőrfelületet mutatva, mint szokta?

Nyilván nem vagy nő! Ha gonosz akarnék lenni, azt mondanám, az XX-esek kedvéért kattintott a fotós! A politikai szereplőknek olyan szükséges a sex-appeal, mint egy falat kenyér!

Chuck Taylor (törölt) 2010.06.09. 10:23:14

viktor tényleg elemében volt tegnap, amit bizonyít a második felszólalása is. az mindenképpen dícsérendő, hogy a jövőt helyezi előtérbe nem pedig a múlt kétes ügyeleteit. csak ez a "közgazdász" kósa lépne kicsit arrébb...

panelburzsuj 2010.06.09. 10:23:20

@panelburzsuj:

(Mellékszál: a magasabban kvalifikált munkerő "ócsítása", és ezzel "országban tartása" akkor lenne reális törekvés, ha egy 300000 forintos budapesti matematikus-mérnök-informatikusi állással nem 900000 forintos müncheni vetekedne.)

"azta" 2010.06.09. 10:25:31

csak annyit kérdeznék, hogy számol e valaki a külföldre vitt cégek visszatérésével, ill. ezek adóforintjaival, stb? (egyáltalán: kb. hány cég mehetett külföldre (pl. szlovákiába?)

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.06.09. 10:25:34

Csak az első pár kommentet olvasva... nem csodálom, hogy világszerte hülyének nézik a magyarokat.
Viktorkáék már az első napokban bebizonyították, hogy nem jobbak, mint anno Rákosi elvtársék. Ahogy azt is, hogy többet hazudtak két hét alatt, mint a maszop kormány 8 év alatt.
Igaza volt a fletónak: hazudtak, nem csak ők, minden politikus.

szjm 2010.06.09. 10:26:12

Rettentően kíváncsi vagyok a banki és minimálbéres részletekre.
A minibálbéres téma a legérdekesebb. Itt vannak ugye vállalkozó urak egy része a túlélésért küzdve,másik része kapzsiságból minimálbéres. És ugye vannak az alkalmazotti minimálbéresek, melynek egy része valóban az, másik része pedig zsebbe kapja a "kiegészítőt". És a 16%-ot mire vetítjük? Mint a banki k.adónál : ugye ott sem mindegy.

Idet 2010.06.09. 10:26:14

@ayatollah: Csak kettő. Vasárnap tőzsdeszünet. A forint most 281 valamennyi, egyébként. Aki nem spekulált, olyan nagyon nagyot azért nem bukhatott. Tőzsde=rizikó.

Idet 2010.06.09. 10:27:44

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Borogasd magad. Ma is 30°C fölött lesz a hőmérséklet.

ayatollah 2010.06.09. 10:28:20

@Zoltchy:

> Szerintem, hiba lenne azt hinni, hogy Kósa Lajos azért mondta amit mondott, mert O. V. körei pozíciót nyitottak rá.

A "látszat" pedig nagyon is ezt látszik alátámasztani. Csányi fia eladja részvényeit (majd nyomott áron nyilván fullra vásárolt belőle, erről már nem írnak) stb.

> A jelenlegi látszat ugyan ellene szól, de Szíjjártó Péternek igaza van abban, hogy a tőzsdét nem a nyilatkozatok irányítják.

Ha olvasnál gazdasági újságot tudnád ez mekkora butaság. Eszement jelentősége van pl. egy Roubini vagy Bernanke kijelentésnek stb. Persze egy niemand Szíjjártó általában nem játszik ez igaz, de mivel az egész akció szervezett volt, így nyílván jó előre fölhívták a piaci megfigyelők figyelmét.
De javaslom nézz utána a Rotschild család meggazdagodásának. Az egész Nathan Rotschild legendás átverésén alapul, hogy elhitette, hogy a franciák nyertek Waterloonál. Tényleg nagyon érdekes, el kell olvasni.

> Ha így lenne, akkor az elmúlt másfél évben, amikor a Fidesz folyamatosan az államcsődöt mantrázta, a forintnak kábé 900000-es euro árfolyamig kellett volna gyengülnie.

1. akkor még ellenzéki párt volt
2. nem volt koordinált akció, csak szereplési kényszer :-)

> A Fidesznek annyiban van felelőssége az ügyben, hogy adott piaci hangulat ismeretében talán nem kéne hülyeséget beszélni.

Nem hülyeség az ha látnánk az akció bevételi oldalát a beavatottak részéről. :-)

> Értem én, hogy a zseniálisan felépített gazdasági stratégiájukhoz ez kell, de meg kéne vizsgálni a másik oldalról is.

Én még nem látok semmi stratégiát.
Amit most bejelentettek ez egy gyenge másolata a Bush-programnak. Ahogy Gyurcsányé egy gyenge Blair-másolat volt.
Ezeket még nem nevezném programnak, pláne nem stratégiainak vagy zseniálisnak.

ayatollah 2010.06.09. 10:32:42

@Idet: Kívülálló spekulánsok szerintem se. Viszont a beavatott spekulánsok (erős tippem lenne az Orbán-klán mellett Csányi és Demján) hatalmasat kaszáltak az OTP-n és a forinton egyaránt. Valaki súghatott volna nekem is :-)

elwood 2010.06.09. 10:33:35

ez még nem részletes program, inkább olyan amit a választások előtt várt volna mindenki. sok kis ördög van még a részletekben. (eva?, szuperbruttó?, ...)

választási programnak viszont tetszik. és hogy kormányalakítás után hallottuk, mostmár nem lehet kihátrálni belőle.

a bankokat senki nem sajnálja, gyakorlatilag mindenkit egyénenként megszivattak az elmúlt évtizedben a hasraütős szerződésmódosításaikkal.

az egykulcsos adó és a kétkulcsos társasági sokat fehéríthet, (kérdés a csalásra nevelt magyarok hány év alatt hiszik el, hogy most be merheti vallani jövedelmet, jövőre nem vágják meg)

az egykulcsos adót pedig a szegények beszopták, de ez legyen az ő gondjuk, ők is az új többségben vannak.

ha ezt megcsinálja, elnézem nekik hogy ha meglátom őket a tv-ben pánikszerűen kapcsolok el a vérnyomásom védelmében

Idet 2010.06.09. 10:33:51

@panelburzsuj: Ugyan már, azokkal a megereszkedett mellizmokkal, meg a kopasz pihékkel a fején! És sápadt, mint a krumplicsíra, ellentétben OV-val.

FlybyWire 2010.06.09. 10:34:53

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: tyű... ez már a szenilitás lesz :D
De most komolyan, szerinted mi értelme van egy ilyen kommentnek, pláne egy színvonalas blogban. Jobban érzed most magad? Ugye, hogy nem? Hát akkor?

ayatollah 2010.06.09. 10:36:24

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: azért még ne hasonlítsuk őket a maszophoz. A vörösök a tetteikkel és bánaságukkal, gyengeségükkel k.rták el. A hazugság még belefért volna. Minden kormány hazudott mindig, ez nem egy nagy csoda.

Viszont az tényleg szép lenne, ha az új kormány már tevékenysége előtt, pusztán dumával nagy kárt tudott volna okozni magunknak :-)
Én azért ebben nem hiszek, sokkal sanszosabb a koordinált spekulációs akció hipotézis.

SiKom 2010.06.09. 10:38:03

@sashimi:
"Azaz egy 50 eves pedagogus 8 honap vegkielegites helyett fog kapni ket honapnyit! "

Románia is szarban van, ott a közalkalmazottak bérének 25%-át ELVESZIK és még 30%-ot ki is rúgnak, a tervek szerint.

Lehet azt is választani!

De lehet, hogy a 15% bértömeg + 2 hónap végkielégítés jobb. De ahogy tetszik!

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.06.09. 10:38:14

@ayatollah: vörösök? Ember! Te nem tudod, miről beszélsz! Személyi kultusz ismerős? Ha nem, keress rá a gúglin! Aztán hasonlítsd össze viktorka első négy évét azzal! Meglepődni csak azért nem fogsz, mert a narancsos agymosás elég hatékony. :D

SiKom 2010.06.09. 10:40:56

@elwood:
"az egykulcsos adót pedig a szegények beszopták, de ez legyen az ő gondjuk, ők is az új többségben vannak."

Szerintem nem szopták be. A gazdagok eddig offshore-oztak, szlovák rendszámoztak, Kft-re vették az autót, most viszont itt a lehetőség, hogy fizessenek adót. Drágább lesz Kft-zni, egyrészt a rárakódó adminisztrációs, egyéb költségek miatt, másrészt ott lesz az APEH is, gondolom.

Inkább mindenki fizessen 16%-ot, minthogy a gazdagok semmit (mert céges autóval, szaunával járnak).

Idet 2010.06.09. 10:41:15

@ayatollah: Szerintem tévedsz, és némiképp rosszindulatú is vagy, de ehhez jogod van.
Az, hogy a pénzügyi-gazdasági főmuftik mit mondanak, az tényleg számít. Hogy Kósa Lajos egy debreceni gyűlésen mit mond, az nem. Mármint tőzsdeszempontból.
Ha már összeesküvés-elméleteket gyártunk (mindig szívesen!), én inkább kedvenc médiánkra tippelnék, akik legottan fölfújták, lefordították és elküldték az "anyagot" mindenhová, ahová csak kellett. Nem túl sok magyarul beszélő, azaz kellő mélységben értő nyugati gazdasági újságíró egszisztál kis hazánkban, úgy hiszem...

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 10:42:37

@ayatollah:

Ha olvasnál gazdasági újságot, tudhatnád, hogy Roubini vagy Bernkake kijelentései kábé 50%-ban jönnek be és a média azokat a kijelentéseket kapja fel, amelyek bejönnek.
A piacot nem a nyilatkozatok mozgatják, hanem a befektetők hangulata, az viszont kiszámíthatatlan, milyen lesz.
Ha a befektetők optimisták, akkor Roubini is hiába károg, ha meg hisztisek, akkor meg Kósának is beugranak.
A Csányi gyerek OTP eladásainak az eladás csak egyik oldala, azt is tudni kéne, ki vette meg.

Pistie 2010.06.09. 10:43:21

Ezt most csak azért érezzük jónak, mert nem volt magasan a léc.

Egyrészt a szoci kormányok sem tették magasra, másrészt a forint elleni támadás (shortolás) olyan mélyre lökte őket, hogy onnan csak felfelé volt út.

Ez jobb, mint aminek még kinézett 4-5 napja, amikor Kósa meg szijjártó államcsődről beszéltek - amiről kiderült hogy kamu és azóta sem ismerték be. (de nembaj, nekik szabad hazudni, csak gyurcsánynak nem)

DE összességében ez még mindig semmi. Számomra. Én nem azt várom OV-tól, hogy harcias legyen, vagy hogy jól szónokoljon, hanem amiket ígért: vasútvonalak visszaállítása, gyes/gyed, egészségügy rendbetétele, közbiztonság, azonnali és nagyarányú adócsökkentés, és még sorolhatnám - ugyanis ezzel nyertek választásokat!!
Ha azt mondták volna ami ebben a 29 pontban van, akkor nem lett volna 2/3-ad. Nem erre a 29 pontra kaptak felhatalmazást! És most pontosan ugyanazt csinálják mint az eddigi szocialista kormányok - miután megnyerték a választást belesz*rnak abba, amit eddig ígértek - mert hogy a 29 pont nagy részéről eddig szó nem volt, az biztos.

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 10:43:33

@ayatollah:

Nem kell súgni, az árfolyamban minden meg vagyon írva.

panelburzsuj 2010.06.09. 10:44:29

@Idet:

Sajnos közel-hatvanéves-viktoros fényképet még nem láttam. De eltesszük ezt a löttyedt-pihéset, és egy évtized múlva majd mellérakjuk az akkori orbándeltákat.

bariga 2010.06.09. 10:45:38

@szbi: nekem nem fáj, mert én jól keresek, a 16 % nekem vastagon több nettót jelentene. Én már átálltam Ornán mellé, mint írtam. Arra vagyok kíváncsi, hogy mit mond majd a zembereknek, akiket eddig hülyített, mert én egyenlőre a szegény, nem vállalkozóknál csak a pálinkafőzést látom, de hát gyülölcsfája sincs mindenkinek. Amúgy meg viszont sokan vannak és ők szavazták be főleg őket ilyen arányban.
Valaki lát mást ?

bóra77 2010.06.09. 10:46:06

@Idet: szerintem nem előnyös fotó, mert mutatja az oldalhurkákat, amire én OV helyében nem lennék büszke:) és igen, nő vagyok:)

bóra77 2010.06.09. 10:47:08

@Idet: amúgy OV-ban van valami...tehát ha megkörnyékezne, lehet, hogy nem mondanék nem-et...feltéve, ha törölném a vele kapcsolatos "előzményeket".

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.09. 10:47:59

szia Gábor,

"Úgy tűnik, Orbánnak egyszerűen nem való az ellenzéki szerep"

Pontosan ugyanígy érveltem én is itthon... :)
Kérdeztem is a családtagokat, hogy a szocik miért nem adták oda neki a miniszterelnöki széket...:)

panelburzsuj 2010.06.09. 10:51:23

@Sir Kommentor:

Érdekes lenne megtudni, hogy ha a tegnapi intézkedéscsokor helyett egyetlen szál rózsát nyújtott volna át miniszterelnökünk az országnak, és az is csak annyit "üzenne": EZTÁN MINDEN KÖZTERHET IRGALMATLANUL BEVASALUNK, mekkora lyuk maradna a költségvetésen ...

A technikai mozgástér jóval tágabb, mint a politikai.

lifelike 2010.06.09. 10:52:30

orbán 8 évig olyan volt mint a kisgyerek akinek elvették a játékát
most visszakapta
megint kitépheti a baba lábát meg csapkodhatja a földhöz :)
ennek kellene örülni?

bariga 2010.06.09. 10:52:52

@-lyla-: foglalkozz a saját fejed lágyával légy szíves. Attól , hogy bunkó vagy még nem biztos, hogy mindenki ugyanazt kell gondolni, mint amit Te.

elwood 2010.06.09. 10:54:36

@Sir Kommentor: "A gazdagok eddig offshore-oztak, szlovák rendszámoztak, Kft-re vették az autót, most viszont itt a lehetőség, hogy fizessenek adót."

Én jól kereső alkalmazott vagyok sok éve, és ismerek még sok ilyet. Bruttóban kapom a pénzt, se offshore, se szlovák rendszám.

És eddig mindig én voltam az akit "lehet terhelni" és minden adócsökkentésből rosszul jöttem ki. Most ha ennek csak a fele igaz, nagyon jól jövök ki belőle.

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 10:54:45

@politicus:

Tripla fenekű a mondat!

A demokratikus, rendszerváltó, ellenzéki párt ikonjának "nem való az ellenzéki szerep".
Kiöregedett és már csak miniszterelnöknek jó?

Ravasz srác ez a mi Gáborunk, Allah növessze hosszúra a szakállát. :-)

ne most 2010.06.09. 10:55:30

Az a szerencse, hogy megszorításokról van szó igy Orbán ugyan nem ért a pénzügyekhez, de hatékonyan tudta szürni mi az, ami pozitív üzenetet hordoz és a gazdasági szakemberek szerint is jó. Talán Theatcher volt ilyen az elején, ő sem értett a gazdasági dolgokhoz, de takarékosságban mert lépni hatalmával.
Orbán egy pörgő gazdaságban csak problémát okozna, de most a takarékosság a fontos és ebben ő jó tud lenni.
Az erőviszonyok is tisztábbak lettek most a párton belül.

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 10:55:41

@bóra77:

"előzmények" alatt az 5 gyereket értetted?

panelburzsuj 2010.06.09. 10:57:36

@bariga:

A költségvetési komisszárok kinevezése és ténykedése még hozhat szerény lelki kielégülést az anyagilag hoppon maradottaknak. Bizonyára akad majd olyan polgártársunk, aki a bankvezérek fingatásán felbuzdulva nagy elánnal veti magát a helyiérdekű komcsizásba.

Pláne, ha az eredményes felderítés némi előmenetelt is eredményezhet.

Lord Marcang Brutal 2010.06.09. 10:57:52

Viktoriánusok és maszop (és a többi párt is), egykutya. Amikor viktor nagyvezír ellenzékben volt, akkor is volt jó pár olyan olyan megnyilvánulása, amiből kitűnt: mélyen, a felszín alatt sok kérdésben bizony nagyon is egyetért a maszoppal. Megjátszották mindketten a nyilvánosság előtt, hogy ők milyen nagy ellenfelek, de le merem fogadni, hogy a kulisszák mögött, mikor senki nem látta őket, cinkosan összekacsintottak.

Néhány példa a teljesség igénye nélkül:
együtt megszavazták a saját fizetés emelésüket.
A maszopos felszólalásról való kivonulgatás, csakhogy ne kelljen szembenézni az "balosokkal" és ne kelljen ott ellentmondani, vitába szállni, valóban képviselve a jobboldali szavazókat.
Aztán a megszegett ígérete, hogy 'akire a (maszop) hatalom rátámad, azt ők megvédik. Láttuk ezt a védelmet pl. a gárdaügyben, vagy a szólás- és öltözködési szabadságot megnyirbáló törvényeknél. Stb, stb, stb.
Regényeket lehetne írni még itt erről a témáról.

Politikusaink a legnagyobb szemétládák és ez a nép a legnagyobb lúzer, hogy mégis hisz nekik, már 20 éve rendületlenül ebben a nyomorult "banánköztársaságban".

Fartchee 2010.06.09. 11:00:57

Csak egy kis számtan...Ha eddig 17% volt az adó és a minimálbér feletti rész adózott, akkor 100e Ft esetén adóztam kb 5500 Ft-t
Ha jövőre 16%-os az adó, de a minimálbér is adózik, akkor adózok 16000 Ft-ot. Hol itt az adócsökkentés?

Lefetyke 2010.06.09. 11:01:30

@sashimi: Én se tudok egyetérteni azzal, amit az alámondó riporterekről mondtál.
Persze ez a helyzet, ha a HírTV-s riportokat nézed csak. De a Fideszes politikusok, így Orbán is megtanult "ellenséges közegben" nyilatkozni. M1, RTL Klub, TV2 - ezek minden politikai vonzatú műsora baloldali volt az elmúlt években.

Különösen az őszödi beszéd idején ütközött ki nagyon a különbség: Orbán szétszedte Svábyt (teljesen megérdemelten), közben Gyurcsány Ferenc életében először (és utoljára) találkozott olyan riporterrel, aki nem csak asszisztált neki, hanem valódi kereszttűz alá vette; a BBC riportere.
A vicc az, hogy ezt követően se ismerte fel a baloldal, hogy a politikusai egyszerűen nem tudnak objektív vagy ellenséges riporterekkel szemben helytállni. Napkeltéhez, Naplóhoz, ATV-hez szóltak.
Ha a Fideszesek baráti hátveregetést és asszisztálást akartak, elmentek a HírTV vagy az Echo valamelyik műsorába. De közben azért láttad őket a Naplóban és a Napkeltében is, ahol aztán nem számíthattak jóindulatra. Megedződtek benne, míg a baloldal nem - és ez most sincs másképp.

Naumov 2010.06.09. 11:03:32

Orbán korrekten ellensúlyozta a tragikus Kósa-Szíjjártó performansz hatásait, piac magához tért, szoclib tutimegmondó emberek kezében megállt a múlt hét közepe óta ütemesen rángatott hímtag... legalábbis átmenetileg. Érdeklődve várom, hogy vajon hosszú távon mit alkotnak majd, de a kezdet egyelőre biztató.

bariga 2010.06.09. 11:10:57

@panelburzsuj: a komcsizás már meghozta a gyümölcsét, szerintem abban már nincs több, akkor is már mély válság volt, mikor igérgettek. Most valami más gumicsontot kellene adni. A Péter ma reggel még mindig azt mondta (szerintem hazudta) a TV2 műsorában, hogy a 16 % nagyarányú adócsökkentés. De hányan keresnek ebben az országban évi öt millió felett?

II.Briandrew 2010.06.09. 11:12:43

Le a kalappal. Nagyon dühös voltam a Fideszre, amiért itt szerencsétlenkedtek a múlt héten, de fordítottak és ennek lesznek pozitív hatásai. Vagyis már most vannak, hiszen javul a tőzsde például. Az meg különösen beszédes, amikor az Oszkó Péter is jónak tartja a programot, még ha az nincs is teljesen kibontva...

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2010.06.09. 11:13:01

@bariga:
Szerintem vannak páran a magánszektorban,ami nem is baj. A gond az állami emberkékkel van,akik ennyit keresnek...

bariga 2010.06.09. 11:13:26

@Áverés!: Vagyis akkor eddig hazudott?

pana_fz18 2010.06.09. 11:17:02

Jóapám mindég óvva intett, hogy csak az egyik oldalát lássam egy emberi jellemnek.
OV ellenzékben abszolút nem "államférfiként" viselkedett - és CSELEKEDETT (nagyon sok lehetősége volt rá!).
OV most, hogy cselekvési "lehetőségbe" jutott, bár tud, képes lehengerlő és határozott lenni (ügyesen húzta át a "görög-kósa-szijjártó-salátát" a májusban elér 87%-os tartalékra!), de szája szegletéből mindég elébújik az a gúnyos "félmosoly", ami része "jellemének" - ha "győzelemben" van (akár tömegek előtt, akár parlamentben, akár riporterrel szemben).
Mondhatnánk, hogy "sportember" - és élvezi a győzelmet.(Nikának egy ügyes közbeszúrása volt a VB-vel kapcsolatban: "ezek szerint akkor lesz ideje nézni...":)

Parlamenti viszontválaszával, szerintem, saját csapdájába esett, amikor a szoci-frakciót próbálta okítani arról, hogy a "megfelelően" kommunikált, retorikailag helyesen előadott dolgok még nem fogják a _rosszul_ vagy el nem végzett munkát helyettesíteni.

Félek, hogy sokkal inkább a jelenlegi politikai/gazdasági "környezet" miatt ilyen most (eurózóna helyzete, világgazdasági helyzet, közvetlen belpolitikai helyzet, személyes ismeretségi körének sodródása), mintsem ténylegesen feladta volna "napóleoni-mélységű" hatalomvágyát.

Az pedig végképp folyamatosan elhitelteleníti, hogy elmúlt húsz évben folyamatosan az volt számára (és így a pártja számára is) szociálisan-gazdaságilag "fontos", hogy éppen ő hol és _hogyan_ áll (család)gazdasági vonalon. (Most épp magasabb kategóriás fizetés => egykulcsos szja, több gyerek => családi adózás és gyerekek utáni adókedvezmény, "beérett" a felcsúti (hét)szilvafás => adók nélküli kisüstizés, ajándékozás/öröklés közelsége közvetlen családoknál => adómentesség (értékhatár nélkül), de nagyon sok ilyen "saját képére formált" gazdasági elképzelés született még előző ciklusában is pl. épp "lakásváráslás(ok)nál" járt => államilag max. támogatott lakáshitelek stb.)

OV != államférfi.

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 11:18:08

@II.Briandrew:

Oszkó Péter a beszédet tartotta zseniálisnak, nem a programot.

Fartchee 2010.06.09. 11:19:14

Még egy észrevétel.... Nekiállok pálinkát főzni... az embereknek végre teljesült ősi vágya... igen ám, de a finánc ezek után ne kutakodjon, hogy miért főzök... ja, és az így elmaradó jövedéki adót szintén majd az emberek fizetik meg az adójukkal

Fartchee 2010.06.09. 11:22:42

Ja...és elmegyek hitelért a bankba, adom jelzálogként a házamat....Legfeljebb majd azt mondom, BOCS, nem tudom fizetni, a bank meg futhat a pénze után, mivel OV megmondta, hogy nem lakoltathatnak ki....Melyik bank lesz olyan hülye, hogy ezek után bárkinek adjon kölcsön??

ssi 2010.06.09. 11:23:31

@Zoltchy: "Ravasz srác ez a mi Gáborunk" - keressük a mögöttes célzásait

- nem O.V. tagadott és ígért mindent 8 évig, de ő utasított, spekulált
- 2/3 birtokában nincs ellenzéke (párton, parlamenten belül se) - öröm

DE GYENGE-E az ellenzék (a 3 különböző érdekű párt)?????????
1. 2/3 ellenében még megszólalniuk is fölösleges (igaza volt az MSZP-nek)
2. Eleve tisztességesen demokratikus, konstruktív ellenzékek akarnak lenni

lorantka_a_gall 2010.06.09. 11:29:24

@Fartchee: ott, hogy a jövő évre vonatkozó szabályokat eltévesztetted. (kis hiba, mindössze alap szövegértés kellene hozzá)

barli 2010.06.09. 11:29:49

@Fartchee: egy kérdés: Tudna olyat csinálni neked a zorbán aminek örülnél, esetleg nem fújolnál?
szvsz most ki kell várni mit csinálnak és annak mi a hatása (min 1 év). Vagy úgy jó minden, ahogy most van??
amúgy meg, ha nem ök , akkor ki francnyavaja? szocik? jobbik, lmp? höhö

ssi 2010.06.09. 11:30:27

www.boon.hu/hirek/magyarorszag/cikk/gyurcsany-ferenc-az-egykulcsos-jovedelemado-bevezeteserol/cn/news-20100609-10393705

@Zoltchy: én is ügyes tollú írónak tartom T.G-t,
szerintem nem fejt ki mindent, de hagy kiskapukat
írásából kiragadtam 1-1 megállapítást és a másik oldalról közelítettem

hááááát 2010.06.09. 11:33:15

Szerintem is magabiztos volt.A kérdés az hogy miért?
Vagy nem merik neki elmondani a többiek:-Viktor ez nem fog menni., vagy tényleg igy akarja csinálni, de abba belebukik nagyon hamar.Az adótörvény például a mai béreknél 2,5 millió embernél szarul sül el.

barli 2010.06.09. 11:33:29

off:

tegnap olvastam, hogy a hirgyüjtö portálok pénzt kérnek az online újságoktól, hogy a cikkek jó helyre kerüljenek a képernyön. Meg azt is olvastam, hogy a népszavát fel akarják számolni a tartozásai miatt. Erre nem a "Orbánt "királyi" testőrség védi majd" népszava cikket tolják mindenhol? ;) Azt hittem változik a rendszer, de még sündörögnek ezerrel

panelburzsuj 2010.06.09. 11:35:47

@bariga:

A tizenhat a harminchétnek még fele sincs. Mi neked a "nagyarányú", ha a felezés még nem az? :)

(Régebben úgy mondták, hogy az ördög a részletekben lakik. Újabban a "nem bontotta ki minden szeletét" járja.)

Orbán/Fidesz kommunikációja a jobbos kanyar óta mindig ugyanarra épül: nem nyökögve, szemlesütve, zsebkendőt gyürkészve kell szembehazudni a pórnépnek, hanem nyíltan, büszkén, egyenes gerinccel. "Magyarosan".

Mert aki ellentmond, az csak sumák, idegenszívű komcsi lehet.

A Jobbik parlamenti szereplése lesz ennek a kommunikációs alaptaktikának az első igazán komoly próbatétele.

Fartchee 2010.06.09. 11:36:54

Szépek ezek a tervezetek, de ha kijelentette, hogy tartani akarja az idei hiánycélt és mint hangoztatják, csődben az ország, akkor miért nem arról beszél, hogy miként fogja a célt tartani... az elhangzott elképzelések nem az idei évre szólnak, hanem majd jövőre, meg 2 év múlva...idénre a bankoktól beszedett plussz adó várható, meg a 15%-os közszolgai bércsökkentés... ez az éves költségvetés kb 1%-a...ezek szerint még sincs bajban az ország?

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 11:41:48

@Fartchee:

Eddig sem volt bajban, csak azért híresztelték, mert az volt a stratégiai elképzelés, hogy telerinyálják a világot az államcsőddel, aztán kisírnak az eu-tól egy 7%-os hiánycélt, ennek költségére lehet nagyarányú adót csökkenteni, melynek eredményeképpen majd fellendül a gazdaság, meg mindenki jól elkezd becsületesen adót fizetni és az így befolyó pénzekből lehet csökkenteni az államháztartási hiányt.
Szép elképzelés, csak az volt vele a baj, hogy nem volt B-terv arra az esetre, ha az EU belengetne a 7%-os célnak.
A B-terv összeállítása jelenleg folyamatban van.

ssi 2010.06.09. 11:41:55

"számos társának sokkal jobban áll az ígérgető vagy mindent tagadó ellenzéki pozíció" - de O.V. utasított, spekulált

"elemében volt.", "mintha újjászületett volna" - 2/3 birtokában nincs ellenzéke se párton, se parlamenten belül, a választok és a piac egyelőre kivár

"gyenge, megosztott ellenzékkel a túloldalon" - 3 eltérő érdekű párt GYENGE ellenzék-e??????
- 2/3 ellenében még megszólalniuk is fölösleges - igaza volt az MSZP-nek?
- s ha ők tisztességes, demokratikus, konstruktív ellenzékek akarnak lenni?

ladislaus 2010.06.09. 11:47:38

@sashimi: Nem, nem ez lesz. Ugy tudom hogy a koltsegvetesi szferaban!

bariga 2010.06.09. 11:48:55

@panelburzsuj: ezt csak ovodás hiszi el, vagy ?

Fartchee 2010.06.09. 11:50:10

2008 óta hangoztatták, készek azonnal kormányozni...ezek után pedig jött az, hogy majd meglátjuk, milyen állapotban van az ország... ha a költségvetési bizottság elnökének a választások után kell megnézni az ország állapotát, addig mit csinált... vagy maszlagként el lehetett adni az ország szakadékba zuhanását..
a GyF alatt tényleg megszívtuk, de nem kellene egybemosni Bajnaival

Aldobói.Feldob 2010.06.09. 11:52:17

Hűűűűűűűű, hogy gyönyörű micsoda látvány volt, láttátok az Orbán beszéd alatt a Gyurcsány képét! Na az minden pénzt megért. Azt hiszem az ilyen ábrázatra mondják, hogy valósággal lesült a bőr a képéről szégyenében!, (és frusztráltságában) Gyurcsánynak.

Idet 2010.06.09. 11:52:57

@bóra77: Oldalhurka... nem olyan rémes az. Nekem rögtön az jutott eszembe a fotót látván, milyen finom illata lehet a bőrének, verítékestül, mindenestül... szóval, visszafogom magam, egyrészt, mert már nem vagyok abban a korban, hogy megkörnyékezzenek (sóóóhaj!), másrészt meg, idegen felségterület... de, látom, te is érzékeled azért a dolgot!

bóra77 2010.06.09. 11:53:48

@Zoltchy: nem..a pökhendi stílusát, meg a ravaszkás mosolyát. Amúgy az egyik blog kommentjében azt olvastam, hogy állítólag a sajtósa a szeretője már 2 éve. azóta is ezen rágom magam:))) keresztényszemléletű Viktor szeretőt tartana?:)

bóra77 2010.06.09. 11:54:54

@Idet: Te Idet, remélem nő vagy:))) Engem mondjuk az alacsonysága zavar, meg a karikás lába, de az igaz, hogy lehet akár vonzó is...vagy néha az..

ladislaus 2010.06.09. 11:58:45

@manyike: mszp mint tiszteseges es demokratikus? LOL :D

Fartchee 2010.06.09. 12:00:35

Keresztényszemléletű Viktor???? Emlékszem arra amikor kijelentette a parlamentben, az állam és az egyház nem tartózik össze.... most meg mit hallok ugyanott.... adjuk át a kisiskolákat az egyháznak... tanuljon az a gyerek egy kis hittant is

ladislaus 2010.06.09. 12:00:54

@Aldobói.Feldob: nekem is eszembe jutott :) majd felrobbant duheben :)))

gabor.voros 2010.06.09. 12:01:58

Az nem zavar senkit hogy adócsökkentés néven kommunikálkja az adóemelést?

a nagy adócsökkentésen", 1 százalékpontot nyer az átlagember (kb. 20k HUF/év), ezzel egyidőben bukja az adójóváírást (kb 180k HUF/év)

végeredmény: adócsökkentés, amellyel az átlag adózó bukik 160k HUF-t.

AnnaKarenina 2010.06.09. 12:02:25

Nézzük, hogy mik a tények: az adóváltozások többsége csak a jövő évi költségvetés tárgyalása idején lesz esedékes, tehát ez megint csak ígéret a jövőre, hogy mi lesz ténylegesen, azt majd a kialakult helyzet fogja meghatározni.
A minimálbér megadóztatása szerintem pofátlanság, de hát a kiskeresetűek nem számítanak, sem az országvezetésnek, sem a munkáltatóiknak.
Az egykulcsos alacsony adó egyértelműen a magasabb keresetűeknek kedvez, tehát a közteherviselés lazul. A bankok adóinak emelése mindenkit érinteni fog: növekedni fognak a működésükkel kapcsolatos díjak, a hitelkamatok és nyilván csökken a betéti kamat.
A családi adózás aránytalanul fogja azokat sújtani, akik még majd ezután szeretnének családot alapítani, de talán épp ezért nem tudnak.

Az ellenzék kritizálása: a legegységesebb és legkonstruktívabb ellenzék is tehetetlen lenne a jelen helyzetben.

ladislaus 2010.06.09. 12:03:35

@Fartchee: ebben szerinted osszeepiti az allamot meg az egyhazat???
Inkabb azt akarta ezzel mondani hogy az allam iranyitasat ne bizzuk egyhazra. Nem?

Evehid 2010.06.09. 12:03:51

@Idet: :) Azt hiszem, kétféle értelemben is az XX-eseknek készült a fénykép. Igaz, a második értelemben inkább XXX-esekről, vagy XXXX-esekről beszélhetünk. :D
OV korához képest vonzó férfi, ráadásul az a szerencsés fajta, akinek jól áll az "öregedés". 20 éve sokkal kevésbé volt érdekes jelenség, mint férfi, pontosabban abszolút nem mint férfi volt érdekes jelenség. Egyetértek bóra77-tel: van benne vmi.
Régen rossz, hogy a közízlés ma már nem csak a nők, hanem a férfiak tekintetében is mindent és mindenkit erősen a megjelenésével azonosít, ugyanakkor az etalon mindenki számára a huszonéves, makkegészségesnek látszó (?! hm... jó kis izomnövesztő-agyhalasztó szerek és egyebek árán... ideig-óráig) celebek külseje. Nem életszerű.

ag100 · http://terelout.blog.hu/ 2010.06.09. 12:03:52

Reméljük a kormányzó szerep azért jól áll. Mert eddig nem úgy tűnik.

ssi 2010.06.09. 12:05:47

@ladislaus:
- jó néhány korrupt személy még nem az egész párt
- a jövő esélye mindenkit megillet (Fidesz sem makulátlan, ha reálisak vagyunk)

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 12:07:26

@Evehid:

Ha nem mint férfi volt érdekes, akkor mire az a tengernyi pulya?
Vajha, Lévai Anikó mit talált vonzónak az Ő Viktorán, ha nem a férfiasságát?
Vagy ezek olyan női dolgok?

Fartchee 2010.06.09. 12:07:40

@ladislaus: ha hallgattad a parlamenti vitát, ott arról volt szó, hogy ha az önkormányzat nem tudja működtetni, adja át az egyháznak az iskolát

AnnaKarenina 2010.06.09. 12:09:47

@Fartchee: Azért az nem furcsa, hogy az önkormányzatnak esetleg nem jut rá, az egyháznak meg igen? Ugyanabból a költségvetésből + saját forrásaikból.

ayatollah 2010.06.09. 12:16:34

OFF: elég izmos karja van o.v.-nak a képen :-)

tölgyes 2010.06.09. 12:18:16

@Zoltchy: Kedves Zlotyi! Aki politikára adja a fejét az küzd a hatalomért. A focit gólért játsszák, a lottózó azért ad pénzt, hogy nyerjen...Tehát ebben nincsen semmi elítélendő, elítélhető. Orbán egy szűk elitpártból nagy hálózattal rendelkező, jól szervezett pártot csinált. Ez a jól kiépített szervezet volt az, amelyik őt a győzelemhez segítette. A szinte semmiből létrehozott, jól szervezett párt ad reményt arra, hogy a kormányzás is menni fog. Orbán 1998-2002 között se csinálta rosszul.. azóta úgy látom sokat fejlődött.. ráadásul a vereségek is józanabbá tették.
Gondolja meg Gyurcsánynak volt egy jól szervezett pártja, amelyik mára egy nagy szemétdomb lett..pedig még a hívek is rendelkezésre állnak.. Ha megnézi a kormányzását ugyanez jellemezte: a vezetésre, szervezésre való képtelenség.

ayatollah 2010.06.09. 12:19:33

@Pistie: Meg éppen az elszámoltatás sem halad valami biztatóan. Eddig annyit tudni, hogy a felelősének egy bűnös előéletű politikust tettek meg...

ayatollah 2010.06.09. 12:23:13

Tényleg, még 3 nap van az ország rendbetételére!

Szerintetek hogy haladunk?

Én nem érzem azt a hatalmas nagy rendbetételt. Maximum a saját pénzügyi helyzetüket tették rendbe.

Ezzel miért nem foglalkozik se TG se senki más.

Arról volt szó két hét és rendben lesz az ország.

Ehhez képest árvízi fosztogatások, családi leszámolások, kormányzati spekuláció a forint ellen, Gyurcsány és társai szabadlábon, egy bűnös előéletű ember az elszámoltató-biztos, eddig 1 fillér ellopott pénz sem jött vissza.

Hát szerintem elég csúnyán fest a kép...

tölgyes 2010.06.09. 12:25:30

@Lefetyke: Egyetértek Önnel. Én tegnap néztem Lázár János beszélgetését Kálmán Olgával. Olgáról nem lehet azt mondani, hogy imádja a fideszt.. de azt éreztem, hogy beszélgetés harmadik percétől már az erősködéstől is elment a kedve.. pedig Lázár udvarias volt, nem beszélt mellé..és nem Lázár közöttük az egyetlen... A seggnyalós beszélgetések inkább ártanak a fidesznek. Én nem szeretem őket... a HírTv. a nagy szolgálatot nem a seggnyalással tette, hanem azzal, hogy olyan ügyeknek is nyilvánosságot adott, amelyekről korábban nem lehetett hallani.. vagyis hogy megtörte az MSZP információs, média-monopoliumát..

mialenyeg 2010.06.09. 12:26:58

Annak is le kéne esni, hogy ezek az intézkedések erősen csökkentik az átlagember érdekét hitel felvételére. És annak is végre, hogy ez jó.

ladislaus 2010.06.09. 12:30:11

@Fartchee: de ez nem egyenlo azzal hogy az allami iranyitasban egyhazak beleszolhatnak vagy sem. A ketto nem ugyanaz. Iskola mukodtetes es allami iranyitas azert mas...

ayatollah 2010.06.09. 12:30:40

@Zoltchy:
> Eddig sem volt bajban, csak azért híresztelték, mert az volt a stratégiai elképzelés, hogy telerinyálják a világot az államcsőddel, aztán kisírnak az eu-tól egy 7%-os hiánycélt, ennek költségére lehet nagyarányú adót csökkenteni, melynek eredményeképpen majd fellendül a gazdaság, meg mindenki jól elkezd becsületesen adót fizetni és az így befolyó pénzekből lehet csökkenteni az államháztartási hiányt.
Szép elképzelés, csak az volt vele a baj, hogy nem volt B-terv arra az esetre, ha az EU belengetne a 7%-os célnak.
A B-terv összeállítása jelenleg folyamatban van.

Ennyire nem lehetnek s.ggfejek. Ha sikerült volna TÉNYLEG elhitetni az államcsőd közeli helyzetet, most sokkal nagyobb bajban lennénk. Utána ugyanis mindenki minket figyelt volna, és a legkisebb hiánynövelő lépésre is überhisztérikus reakciókat váltott volna ki, és mindenki külföldről 1000-rel követelte volna Orbántól a kemény megszorításokat, ahogy egy államcsődközeli helyzetben (ld. Görögország) illik tenni. Nem hiszem el, hogy ezt nem látták volna be, hogy pont az ellenkezőjét érték volna el vele, ha sikerül.

Szerintem sokkal inkább egy jól felépített spekulációnak kell felfogni az egészet.
Annál is inkább, hogy OV láthatóan kész tervvel jött tegnap az országgyűlésbe. Tehát minden előre le volt zsírozva. Így 'játszanak' a nagyok, a piti zuschlag-félék meg elrohadnak a dutyiban :-)

Megfigyelo 2010.06.09. 12:31:03

@panelburzsuj: Nem erre húzták be, de ezt fogják kapni - "firdított Robin Hood".

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 12:31:10

@mialenyeg:

Miért érdeke az átlagembernek, hogy ne vegyen fel hitelt?

panelburzsuj 2010.06.09. 12:31:42

@bariga:

Azok hiszik el, akiknek nincs más kapaszkodója (már/még), mint politikusok csodatévő erejében hinni. Gyurcsányt is ez a vakhit emelte fel - és enek a mások hatalmába helyezett hitnek az átpártolása ejtette.

(Gondolj bele, hogy hány millió olyan ember élhet ebben az országban, akinek a családjában megélt tapasztalat volt, hogy ugyanannyi robotolásból jobban is lehet élni, ha a "vezetés" eléggé "igazságos". És hány millió ember nem akarja elfogadni, hogy a kádári "aranykor" nem szabály, hanem kivétel: versenyző világban "puszta" robotolással, "csak" tisztességes helytállással nem lehet előrébb jutni, legfeljebb helyben járni, és az se garantált. Különösen akkor nem, ha a versenybe egyre szélesedő körből lehet beszállni. Én akkoriban jártam egyetemre, amikor az olajválság miatt a hollandok biciklire "kényszerültek", és tisztán emlékszem arra a gőgre, amivel körberöhögte őket a KGST sáncai mögött elbarikádozott tévénézők serege. És arra is emlékszem, hogy amikor pár évvel később Nyugat-Európa élelmiszerből önállóvá vált, és a PG-tanárunk (!) ezt a témát kiveséztette a tankörrel, akkor milyen értelenkedés fogadta: ugyan, hogy jelenthetne komoly kihívást a sápadt belga paradicsom, meg az agyontápozott dán disznó? Nekünk?!?

Nos, én úgy érzem-tapasztalom, hogy ezeket a túlzott önértékelésből kikelt békákat igazán máig sem nyelte le a magyar társadalom többsége, és máig - sőt egyre dühödtebben - keresi-kutatja a "bűnösöket", azokat a "vezetőket", akiknek az "igazságtalansága" lerombolta az "aranykorszak" eredményeit és reményeit. Furát mondok: baráti körben megállapítottuk, hogy Orbánnal a magyar társadalom tizenkilencre még egy lapot húzott. Szó sincs itt "rendszerváltozásról", a fülkeforradalom fűtőanyaga még ma is ugyanaz, mint '90 óta minden kormánymenesztéskor: a "varázserejét elvesztett", "igazságtalan", sőt "áruló" törzsfőnök megbüntetésének vágya. És azt is megállapítottuk, hogy ha Orbán nem használja ki a megszerzett masszív többségét arra, hogy a magyar társadalmat türelemmel, de nyíltan és eltökélten szembesítse a tényleges versenyképességével, akkor minden korábinál nagyobbat bukhat Orbánfidesz is - de a magyar társadalom is. Kétharmaddal borotvaélen táncolni - ez a kihívás! ... )

ayatollah 2010.06.09. 12:34:52

@tölgyes: A HírTV egy színtiszta propagandaadó. Semmi több. Göbbels is ilyet csinált volna (na jó ennél azért jobbat) ha akkor lehet, extra fejelmélettel és rasszizmussal.

Idet 2010.06.09. 12:36:46

@bóra77: Abszolut XX-es (azaz nő) vagyok, és mivel aprólék, az alacsonyság nem zavar.
Az eltökéltség, az akarat tökéletes uralása, az, hogy olyan, mint egy elpattanni készülő rugó, az nagyon vonzó számomra. Ez egy férfi, mondják az ösztöneim, de persze én nem vagyok mérvadó, mert egy másik világban szocializálódtam, ami az erős férfi fogalmát még nem pejoratívan értelmezte.
Azon fellyűl, olyan mint egy kistermetű, de öklelni kész bika, mint a bikaviadalok bikái. Azok sem valami nagyok, de nem is az a lényeg!
Jöhetnek a gúnnyilak! (Nem feltétlenül tőled!)

mialenyeg 2010.06.09. 12:36:54

@Zoltchy: mert a bankadó miatt keményebbek lesznek a feltételek :o) Így van kódolva a spórolás.

tölgyes 2010.06.09. 12:38:36

@ayatollah: Kérem ezt fejtse ki.. részletesen.. és arra is adjon magyarázatot, hogy a CNN miért a HírTv-vl kötött szerződést 2006-ban

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 12:38:43

@mialenyeg:

Jó, a bankadó miatt, meg a devizahitelek esetén letiltott jelzálog miatt keményebbek lesznek a feltételek, ezt értem.
Azt nem értem, hogy nekem, átlagembernek, aki lakást akar venni és nincs elég készpénze, miért jó ez.

Evehid 2010.06.09. 12:39:41

@Zoltchy: mint már egyszer vhol megjegyeztem, nem cserélnék Lévai Anikóval, elég sokféle okból. :)
Különválasztanám: egy dolog, h. neki személy szerint hogy tetszett OV x éve. Igazad van, 5 gyerek az 5 gyerek. :)
Nem tartozik a közvéleményre, végtére is ez az ő legbelsőbb magánügyük (szvsz a paparazzinál kevés undorítóbb foglalkozás van).

És egy másik dolog, h. OV hatásgyakorlásában az átlagválasztó(nőkre) milyen szerepe volt vagy lehetett 10-20 éve a megjelenésének, vagy szexuális vonzerejének. Momentán arról folyik a paláver, h. a kép alapján, meg egyáltalán, van-e ilyenje? Igen, szerintem is van, méghozzá a kifejezetten kihívó jellegű - legfeljebb más típusú nőkre hat, mint én. És milyen szerepe van ennek most? Figyelembe véve azt is, h. a választói rétegeik zöme fölött közben hozzájuk hasonlóan elszaladt a 20 év.

Ebből nekem politikai (marketing) szempontból 2 dolog érdekes: az egyik, h. ezt tudatosan alakítják-e neki, és a lehető szavazat/szimpatizánstábor maximalizálásra tudatosan kihasználják-e; vagy egyszerűen ő ilyen, és amikor a Gábor által vázolt győztes, irányító pozícióba kerül, akkor ez feltűnően érződik rajta?

A másik, h. a 35 alatti választó korosztályban ez úgy fest, nem hatott különösebb erővel. A kérdéses csoportban sokkal magasabb volt az újak támogatottsága,mint a teljes népességben. Ha jól rémlik, a Forsense készített egy rétegfelmérést, amiben a korosztályokra, nemekre is vizsgálták a pártpreferenciákat.

És itt az újabb kérdés: van-e, lesz-e ilyen szempontból kihívója a köv. választásokra?
Ez a vmi, ez a "női dolog", ami OV sajátja, Schifferből hiányzik. Mégis jól szerepeltek. Mondjuk a vitathatatlan intellektus viszont nála is áll.
Ez a "valami" Vona Gáborban is megvan. Nem tudom neked plasztikusabban összefoglalni, vhogy így: OV-ban tetőtől talpig, járással, kézfogással etc, Vonában inkább az arcára koncentráltan.

A zemberek jelentős része nem programokra, pontokra szavaz, hanem személyekre, vagy azok ellen. A nők is, csak más szempontok szerint.

mialenyeg 2010.06.09. 12:41:24

@Zoltchy: nem neked jó, hanem a GDP-nek, amennyiben tényleg akarsz lakást venni. Sorry, ez van :o)

ayatollah 2010.06.09. 12:41:35

@Zoltchy: > A Csányi gyerek OTP eladásainak az eladás csak egyik oldala, azt is tudni kéne, ki vette meg.

Szerintem saját maga amikor 1000-rel olcsóbb lett. :-)

ati27 2010.06.09. 12:42:34

@ayatollah: @tölgyes:
No ne csináljuk már ezt.. Egész eddig az mszp uralta a média nagy részét. Gyurcsány utalt is rá. Persze ennek addig van hatása, amig a teljesitmény elfogadható.. De a lószart is akárhogy csomagolod büdös lesz a végén. Ezért nem kell agódni a média miatt többek között..

bécika 2010.06.09. 12:44:55

Sajnálom, de én viszolygok az Orbántól. Csak nekem tűnik fel, hogy papír nélkül egy szót sem tud már elmondani, ráadásul egyfolytában rángatja a könyökét mint egy idegbeteg? Egy doboz gyufát sem bíznék rá. :(
De azért reméljük nem nekem lesz igazam.

Idet 2010.06.09. 12:45:32

@Evehid: Egyetértek! Gleichschaltolás folyik ebben a tekintetben is.
Egy férfiban azért nem csak a külseje számít, bár nem (teljesen) mindegy. A műmájerek felismerhetőek, és számomra annyi vonzerővel rendelkeznek, mint egy marék reszkető halzsír.
Valaki mondta itt Putyint: hát őbenne legfeljebb a hatalom érzékelése számíthat, már ha valaki arra gerjed.
Figyeled, hogy a fijjug nem reagálnak? Ha fognak is, jellemzően érdektelen, női hülyeségnek fogják beállítani. Pedig nem mindegy... hányan is vagyunk, nőből lévő választók?

panelburzsuj 2010.06.09. 12:49:08

@Megfigyelo:

Pont azt próbáltam kimekegni előbb, hogy ezt a támogatottságot lehet ugyan Fidesz-ország kiépítésére is fordítani, de korántsem biztos, hogy Fidesz-ország képes lesz megtámasztani az omladozó-romladozó nemfidesz-országot is. Röviden: egyenrangúak együttműködését, vagy farokbehúzó behódolást ajánlgat-e olyan kitartással az új főnök?

Themisz 2010.06.09. 12:49:37

@ayatollah: elég szomorú ha így játszanak, és ez nekem százezrekbe kerül. Ráadásul most már lelepleződtek, lejáratódtak és szerintem nem csak előttem. Lásd origos cikk. Innen Orbán azt mond amit akar, ha ez szándékos volt akkor ez SZÉGYEN! Innentől Orbán szónokolhat ahogy neki tetszik, engem már nem győz meg semmiről a rosszakaratán és a féktelen hataloméhségen kívül (lásd még önkormányzati törvény- tényleg Gábor, erről nem írsz? Végül is ez csak a diktatúra előszobája, hogy más pártoknak lehet hogy esélye se lesz elindulni, főpolgármester-jelöltet pedig valószínűleg csak a Fidesz tud állítani)

www.origo.hu/itthon/20100609-tudatosan-beszeltek-a-rossz-gazdsaagi-helyzetrol-kosaek.html

stratez 2010.06.09. 12:50:06

Tegnapi teljesítményével valóban fölé nő a jelenlegi politikusi garnitúrának, hogy mennyire lesz eredményes, az más kérdés. A mostani gazdasági helyzetben csak rossz és még rosszabb megoldások között választhat. A színvonaltalan ellenzéki reagálások közül is kiemelkedett Mesterházyé, láthatóan még azt sem tudta tisztázni magában, hogy mit akar mondani. Ezt aztán sikerült is teljesítenie.

kamarti 2010.06.09. 12:50:49

@Evehid: hát hallod-e, szép képet festetek itt a nőkről :)

sashimi 2010.06.09. 12:51:45

Mikozben a hazai elemzok ajuldoznak OV zsenialitasatol, a komolyabb capak egy kisse maskent velekednek:

www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601095&sid=acfm_keL7DLQ

“We do not think it likely that such a plan will satisfy the EU, the rating agencies or financing institutions such as the IMF, as a credible fiscal consolidation package,” Commerzbank AG said in a note today. “A plan of tax cuts is usually not an acceptable fiscal roadmap within an IMF program.”

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 12:52:27

@Evehid:

Annyira tudatosan alakítják neki, hogy szinte már nem is ember, hanem egy kommunikáció-droid.
Lehet, hogy rájött, kerülnie kell az őszinte megnyilvánulásokat, mert annyira süt belőle az önzés, hogy azzal csak megutáltatja magát,
Ezért körzővel-vonalzóval megtervezett, hivatalos pózba vágta magát.
De az is lehet, hogy ezt a szerepet páncélként viseli, mert fél attól, hogy érzelmileg is megnyilvánuljon. A harcos Orbán Viktor is csak egy póz, a - Gyurcsány-vitás -, sértődött O. V. is csak egy póz volt. Az egész ember csak egy póz.

Idet 2010.06.09. 12:54:33

@Evehid: Igen. Nyilván nem könnyű dolog öt gyermeket lényegileg egyedülálló anyaként nevelni, és még a férjére is, időnként mint a hatodik gyerekre, vigyázni (tudjuk, hogy megy ez, Orbán férfiasságából semmit sem von le, sőt).

Minden tiszteletem Anikóé, vannak tapasztalataim, egyetértek a megállapításaiddal, különösen a Zoltchy-komment 3. bekezdésével.

bécika 2010.06.09. 12:56:44

@stratez: mér figyellek egy ideje, te sem vagy normális. :)
Tudjuk, hogy a múltheti ballépés is orbántól jött. Akkor nem állt ki a tisztelt hölgyeim és uraim elé, most bezzeg fölé nőtt a jelenlegi politikusi garnitúrának? Nem értem, isten bizony buta vagyok.

ayatollah 2010.06.09. 12:56:52

@tölgyes: Nincs szükség itt részletes kifejtésre. A HírTV a propagandapárt propagandatévéje. Legtöbb műsora tendenciózus propagandaműsor. Mindig az aktuális orbáni érdekeknek megfelelelően. Szocialázás, Jobbikalázás, Narancsdicsőítés, kormány-alázás (eddig), kormány-hozsanna (mostantól)

Nem mondom hogy ez rossz vagy akármi, de az ami. Ilyesmi pl. a Fox News is, bár valamennyire kevésbé átlátszóan elfogult és nem is egy politikai érdekcsoport kezében van, hanem egy szélesebb politikai ideológiát (keresztény neokonzervatív) szolgál ki.
A hírtv-vel rokon magyar nemzet újság azonban pl. betámadta Pokornit is ha Orbán köre ezt rendelte meg, vagy a keményen jobbos Schmidt Máriát ha Orbán meg akarta rendszabályozni.

Na nem tépem a számat akinek van esze látja hogy mennek ezek a dolgok :-)

Szimba 2010.06.09. 12:58:07

@Pistie:

"Barroso azonban a későbbi közös sajtótájékoztatón sem finomkodott, és egyértelművé tette, az EU nem fogja engedni, hogy Magyarországon lazuljon a költségvetési politika. A Bruxinfo hírügynökség tudósítása szerint a bizottsági elnök többször is jelezte, hogy az engedékenységnek nincs helye, és kijelentette: "A fiskális konszolidáció esetleges feladása katasztrófa lenne."

www.origo.hu/itthon/20100609-tudatosan-beszeltek-a-rossz-gazdsaagi-helyzetrol-kosaek.html

AnnaKarenina 2010.06.09. 13:00:03

"Úgy tűnik, Orbánnak egyszerűen nem való az ellenzéki szerep, ... Orbán ezekben a szerepekben lényegesen kevésbé volt jó és hiteles. Ellenben most, amikor végre maga mögött érezheti a teljes cselekvési arzenált, amikor lehetőséget, tulajdonképpen második esélyt kapott a bizonyításra, szinte olyannak látszik, mintha újjászületett volna."

Az én olvasatomban OV ellenzéki szerepben a romboló énjét viselte, teljesen hitelesen. A küldetéstudatos ember csak vezérként működik. Jobban szeretnék szürke, az állam igazgatását hivatalnokként kezelő államférfiakat (és nőket).
A világ globális problémákkal küzd, nem lánglélek kell ide, hanem okos megfontolás és racionális cselekvés.

ati27 2010.06.09. 13:01:24

@ayatollah:
Csányi gyerek eladott.. Más meg vett. Ez a tőzsde. Hamár tőzsde: sokan leegyszerűsitk a spekulativ tőke, meg csak ügyeskedés a mocskos ****ig. Ha valaki ilyen szinten van, annak kár magyarázni..

ayatollah 2010.06.09. 13:03:02

@ati27:
> No ne csináljuk már ezt.. Egész eddig az mszp uralta a média nagy részét. Gyurcsány utalt is rá.

Én inkább úgy mondanám, hogy szdsz-szimpatizáns volt a média nagy része, és így toleránsak voltak a szocikkal is.
De kimondott propagandamédiát a vörösök nem építettek fel. Talán egyedül a népszava sorolható ebbe a körbe ami elég egy marginális újság. A saját szempontjukból ez hiba volt, majd a rács mögött elelmélkednek róla.

> De a lószart is akárhogy csomagolod büdös lesz a végén.

Nem szabad lebecsülni a jó propaganda erejét :-)

Evehid 2010.06.09. 13:03:34

@Idet: köszi Putyint, ő valóban a tökéletes ellenpélda. :)

"Figyeled, hogy a fijjug nem reagálnak? Ha fognak is, jellemzően érdektelen, női hülyeségnek fogják beállítani. Pedig nem mindegy... hányan is vagyunk, nőből lévő választók?"

:))) Elég sokan.

ati27 2010.06.09. 13:04:52

@AnnaKarenina:
Mint pl Medgyesi Péter? :)

bariga 2010.06.09. 13:06:37

@panelburzsuj: jól összfoglaltad! Most szurkoljunk, hogy a kíhívásnak legalább a kétharmadával meg tudjon bírkózni. Mert hár forradalmat még sem lehet csinálni.

többeknek! aki politikus, különösen miniszterelnök akar lenni, annak állni kell a kritikát, ha kemény akkor is, de a családját mindenkinek békén kell hagyni.

ayatollah 2010.06.09. 13:06:57

@Themisz:
> elég szomorú ha így játszanak, és ez nekem százezrekbe kerül. Ráadásul most már lelepleződtek, lejáratódtak és szerintem nem csak előttem. Lásd origos cikk. Innen Orbán azt mond amit akar, ha ez szándékos volt akkor ez SZÉGYEN!

Nem szégyen hanem bűncselekmény, de ez van. Saját magát nem fogja börtönbe záratni :-)

Szimba 2010.06.09. 13:08:24

@Idet:

Megjelent egy statisztika, hogy melyik pártnak milyen korú, milyen nemű választói vannak többségben. Úgy emlékszem, hogy a Fideszre a nők (érzelmileg megfoghatóbbak), főként a vidéki aluliskolázottak szavaztak többségben, míg az LMP és Jobbik szavazógárdája a fiatal férfiakból került ki.

Ha már Orbán férfiasságát méltatjátok, ez valóban egyéni izlés kérdése.
Titkolózó, bezárkózó és bosszúálló típus. Akarata nagyon erős, viszont magát is erősen marja, még ha nem mutatja kifelé. Nem elválós típus, nem engedi el a partnereit, barátnőit, barátait. Igyekszik minden rejtett dolgot megismerni és alkalomadtán felhasználni az ellenfeleivel szemben. Az a nem felejt típus.

Nekem a szőr is visszafelé göndörödik a hátamon, ha ránézek. Nagyon ellenszenvesnek találom. De sohasem csak rajta keresztül ítéltem meg a Fidesz politikáját. A választók igényeihez alakult OV is, mind szóhasználatában, mind előadói stílusában.

Nem mutatott intellektuális képet magáról, pedig okosabb annál, mint amilyennek látszik.

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 13:09:25

@ati27:

Ez a szocializmus (át)nevelő hatása. A tőzsdézést még mindig sokan úri huncutságnak tartják és erkölcsileg valahova a vérfertőzés és a részegeskedés közé helyezik.
Fel sem tűnik senkinek, hogy azokban az országokban, amelyekkel egyre szorosabbra fűzzük a gazdasági szálakat (hű de költői vagyok, majd a végén mondok valami útszélit kontrasztnak), 3-400 éves hagyományai vannak a tőzsdézésnek.
Majd kinőjük.

Ja, a kontraszt: "miljom kartács és golóbis!"

mertcsak 2010.06.09. 13:09:47

@Evehid: ha mar a kulsonel tartunk, szerintem Bajnai volt minden idok legjokepubb miniszterelnoke :)

yotta 2010.06.09. 13:12:37

@Pistie: Figyuzz! Mielőtt arról beszélsz, hogy miért szavaztunk a Fideszre, bennünket kérdezz és ne azt a hazugságot szajkózd, ami a fejedben leledzik!

Tehát, mi pontosan erre adtuk a voksunkat: kezdjék meg az átalakításokat - ha úgy tetszik forgassák fel gyökerestül ezt a komcsi örökséget és igen, kezdetnek jó a 29 pont, majd jön a többi is!

Mégegyszer: ne te mondd meg, mi mire adtuk a szavazatunkat, hanem inkább kérdezz, kevésbé égsz be!

bóra77 2010.06.09. 13:13:02

@Idet: "Az eltökéltség, az akarat tökéletes uralása, az, hogy olyan, mint egy elpattanni készülő rugó, az nagyon vonzó számomra. Ez egy férfi, mondják az ösztöneim."
Ezzel maximálisan egyetértek!!!

ayatollah 2010.06.09. 13:13:23

@mertcsak: nem inkább nyálas?
érdekes lenne tudni, hány Monica Lewinsky-féle sztori megy a hétköznapokban :-)

Idet 2010.06.09. 13:13:46

@Evehid: És még: számomra az is nagyon vonzó, ahogy intellektuálisan fejlődni tud; eleve nagyon intelligens, ezt nyilván nem kell bizonygatnom (legalábbis neked), de ahogyan ezt minden nagyképűség nélkül kommunikálja, és ahogyan a fejlődést bizonyos diszciplinák irányába (is) érzékelni lehet, az... szóval, ezt én csak méltányolni tudom.

Egyszóval: a politikus nem ette meg benne az embert.

Szimba 2010.06.09. 13:14:38

@mertcsak:

Bajnai tényleg egészen normálisan nézett ki. Csak az erkölcsei...:(

Igaz, ez szex közben nem okoz gondot.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.09. 13:15:20

"Úgy tűnik, Orbánnak egyszerűen nem való az ellenzéki szerep, nem érzi jól magát a cselekvési lehetőségektől megfosztva;"

igaz, hogy kb. kilencmillió magyarnak szarabb, ha Orbán nem ellenzékben van, de az a lényeg, hogy Ő boldog lehessen.
világos.
a választások éjszakáján is ezt mondtam: végre van egy boldog ember ebben az országban.

ayatollah 2010.06.09. 13:15:33

@yotta: nem mondod, hogy komolyan erre szavaztál?
nem Gyurcsány lecsukására meg az ellopott milliárdok visszaszerzésére?

Komolyan a gazdagok kistafírungozására szavaztál a szegények kárára? Akkor inkább nem lehet, hogy az mdf-re szavaztál igazából?

Idet 2010.06.09. 13:15:47

@ayatollah: Uramjézus, ezt nem gondolod komolyan!!! Jóképű? Azzal a házatlancsiga kinézetével???

bóra77 2010.06.09. 13:16:26

@Evehid: nem tudom..én azért külön tudom választani a politikus férfit, meg a szimplán ffi ffit. Nálam Orbán mint politikus nem nyerő (bár elismerem, zseniális szónok, és néha megmosolyogtat, ahogy a szavakkal játszik...néha meg irritál persze). De ha kivonom belőle a politkust, hát, úgy már meggondolandó lenne:))

lev davidovics 2010.06.09. 13:17:02

Nem vagyok sem Fidesz-, sem Orbánfan, de összességében tetszik ez a dolog, már-már a liberálisok programjára emlékeztető pontocskákkal.
Hálát adok a görögöknek, az Eu-nak, IMF-nek, FBI-nek, táliboknak, akárkinek ezért a helyes kényszerpályáért. A szocik bűnei közé legfőképpen azt soroltam, hogy tologatták-húzogatták a közszférával, oktatással, kórházakkal, adókkal kapcsolatos, már akkor szükségszerű lépéseket.
Az, hogy most ezt racionalitásból és/vagy szükségből csinálják meg a Kedves Vezetőék, az mindegy. Legyen meg már!

Gyurcsánynak egy jól sikerült mondata volt anno az államról: tudomásul kell venni, hogy ennyit szánnak rá az adófizetők! Szerintem is.

Már csak titokban bízom benne, hogy ezek a pontok nem fognak a "legyen egy kicsit mindenki boldog" elvei alapján ismét felpuhulni. Lesz kicsi vasutassztrájk, pedagógussztrájk, zilált szakszervezetisek nyilatkoznak majd a kiszolgáltatott, tönkretett emberekről hajnali híradókban. Végül, ha minden jól megy, megvalósul gyönyörű képességünk, a kapitalizmus. Az pedig - óh, minő hasonlóság! - a munkára épül.

Idet 2010.06.09. 13:18:00

@Szimba: Az nem is. Csak a házatlancsiga kinézet...;-)

ayatollah 2010.06.09. 13:18:00

@Szimba: sőt! erkölcs-csőszös nővel a legszarabb a szex.

Szimba 2010.06.09. 13:18:07

@bóra77:

Édes jó istenem!:((((

Megőrül, hogy tartani tudja magát. Uralkodni vágyó típus. Az eszközeiben ő sem válogat, csak jogi végzettséggel könnyebb csendesen a háttérben hazavágni az ellenfeleit.

Idet 2010.06.09. 13:18:50

@ayatollah: Hát, ha nem értesz hozzá...

bóra77 2010.06.09. 13:19:41

@Zoltchy: "Annyira tudatosan alakítják neki, hogy szinte már nem is ember, hanem egy kommunikáció-droid.
Lehet, hogy rájött, kerülnie kell az őszinte megnyilvánulásokat, mert annyira süt belőle az önzés, hogy azzal csak megutáltatja magát,
Ezért körzővel-vonalzóval megtervezett, hivatalos pózba vágta magát.
De az is lehet, hogy ezt a szerepet páncélként viseli, mert fél attól, hogy érzelmileg is megnyilvánuljon. A harcos Orbán Viktor is csak egy póz, a - Gyurcsány-vitás -, sértődött O. V. is csak egy póz volt. Az egész ember csak egy póz. "

Ez mennyire igaz!!! főként ott jött ki ez nagyon, amikor Nika kérdésére, mely szerint melyik csapatnak drukkol, kb. 20 körmondatban mondta meg a választ, hogy ő izé..Argentina, de hát inkább úgy mondja, hogy nem lenne ellenére, ha nyernének..de egyébként ő a magyaroknak stb...paranoiás kezd lenn?

bóra77 2010.06.09. 13:20:24

@Szimba: mi az édes jó istenem?

ayatollah 2010.06.09. 13:21:02

@lev davidovics: definíció szerint a kapitalizmus a tőkére épül. a munka csak az emberi tőke egy formája.

Szimba 2010.06.09. 13:22:25

Már megint ez a fülledt erotika!:)))))
Uraim, nincs elég politikai kérdés? Az is van olyan pikáns, mint OV libabőrös köldöke.

ayatollah 2010.06.09. 13:22:59

@Idet: inkább nincs türelmem hozzá :-)

Szimba 2010.06.09. 13:23:49

@bóra77:

Csodálkozásomnak, csalódásomnak adtam hangot. Sohasem értettem, hogy Orbánt miért rajongják körül a nők.

lev davidovics 2010.06.09. 13:25:43

@ayatollah: Jah, most már csak az a kérdés, hogy itt nekünk tőkéből vagy emberi tőkéből van-e több. Kollektíve és privatisszime. Részemről... :-)

panelburzsuj 2010.06.09. 13:26:15

Kedves Női Kommenttársak!

Ha sokáig így folytatjátok, kezdeményzeni fogom az Ildikók, Ibolyák, Mónikák és Klárikák vonzerejének őszinte megvallását és magasztalást ...

(Röviden: nem fair, amit itt a választói társadalom hoppon maradt férfi felével műveltek ... )

AnnaKarenina 2010.06.09. 13:26:26

@ati27: Merjünk nagyot álmodni:) Amíg egy-egy párt világnézet, ezen alapuló értékrend alapján szerveződik és képvisel bizonyos érdekeket, addig - bármelyik is van hatalmon - a másik értékrendjét, érdekeit nem nagyon veszi figyelembe. Így mindig van olyan része a társadalomnak, amelyik rosszul jár. Ráadásul érdekes keveredések jönnek létre, amikor pl. egy szoc.dem. jellegű párt építi a kapitalizmust.
Retorikailag OV is próbál túljutni ezen, a nemzeti együttműködés emlegetésével.
Tehát lehet, hogy itt volna az ideje a pártok szerepének újragondolására, mert nem lehet úgy a világban magát egy nemzetnek pozicionálni, nemzeti érdekeket érvényesíteni, hogy az ország másik fele azt nem akarja, vagy nem úgy akarja.
@Zoltchy:
Lehet, hogy a tőzsde is idejét múlta. Annak idején az árutőzsde a kereskedelmet könnyítette, a részvénytőzsde a valóságnak megfelelően értékelte a vállalatok piaci teljesítményét, segített a feltörekvő iparágak fejlődésében. A pénztőzsde, a spekulációs ügyletek valutákat, iparágakat, gazdaságokat tudnak pillanatok alatt tönkretenni kevesek hasznára, vagyis nem nem a gazdasági valóság leképezésére szolgál. Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy manapság pozitív szerepe lenne a világgazdaságban.

bóra77 2010.06.09. 13:27:43

@Szimba: mondjuk egyébként nekem is csak az utóbbi években tűnt fel, hogy OVI ffiból van, + tegnap, ahogy néztem az Estében, eszembe jutott, hogy ffi, és hogy ...van kisugárzása, na. Gordonnak nincs...legalábbi számomra. Még Vonában látom ezt a fajta kisugárzást, de belőle is nagyon ki kell vonni a politikust..teljes memóriatörlés kellene hozzá:)

bóra77 2010.06.09. 13:29:06

@panelburzsuj: de hát TG a hibás, mert egyrészt berak Vitkorról egy félmeztelen képet, majd a szalagcímbe azt, hogy "most a csúcson"?:)))

kamarti 2010.06.09. 13:35:43

@Szimba: azért lássuk be, az egyes politikusok vélt vagy valós szexuális kisugárzásához (már azokban a korcsoportokban, ahol ez szóba jön még, és itt nem a választók, hanem a politikusok korára gondolok elsősorban) nők is, férfiak is viszonyulnak valahogy (ezt még HP is felismerte, amikor staller ilonát arról faggatta, ő GYF OV vonalon hová adná a voksát, szigorúen ezen az alapon)
akkor már jobb, ha tudja ezt magáról az ember lánya (vagy fia), és nem csak a politikus pr-osának tiszta a kép
(amúgy sztem OV valószínúleg nem tiltakozna a putyin-párhuzam miatt)

panelburzsuj 2010.06.09. 13:38:04

@bóra77:

(Hát azért nagyon remélem, hogy ezen a képen még a legrajongóbb szemmel is legfeljebb csak "érdemes-e csúcsra indulnom este?" ... :)

Szimba 2010.06.09. 13:38:05

@bóra77:

Tulajdonképpen nem szégyen az!:)) Sőt, egészséges női kíváncsiság.
Más kérdés, hogy nekem egy politikus alapból hataloméhes, pénzéhes gazember. Lehetnek ezzel együtt okosak, vagy viszonylagosan kultúráltak, sőt még a lopás terén visszafogottak is, nem igazán nézem a nemüket. Nincs is nemük. Lévay Ildikó pl. egy kommunista plakát úgy egészében!:)) Ibolyka sem tűnik nőiesnek.

kamarti 2010.06.09. 13:40:05

@bóra77: bár ugye Bajnait nem választottuk, de sok nőnek jön be a (néha megtévesztő) kisfiús imidzs. Bár róla tényleg nagyon keveset tudunk, nem ír blogot, nem szerepel a storyban stb - tehát nagyon kevés a +infó, szóval ilyen szempontból sötét ló (illetve nem építették fel ilyen szempontból)

Szimba 2010.06.09. 13:41:19

@bóra77:

Következő alkalommal jön Gyurcsány alsógatyás képe!:)))))
Kósáról, Kövérről nem szeretnék látni hasonló fotókat!:(

Mindennek van határa!:)))

Szimba 2010.06.09. 13:42:44

@kamarti:

Éppen elég róla a liba ügy!

kubatov_kommunista 2010.06.09. 13:43:42

Na ekkora fenéknyalást rég láttam...

konkrétan: mazohistákon kívül mégis ki az aki rajong az alárendelt szerepért?
kit érdekel miért rajong egy politikus vagy akárki más? csinálja amit választott, csinálja ami a dolga. (annak amit leírtál van egy másik olvasata is... mi a fenét csinált 8 évig... minden csak nézőpont kérdése)

Bárkiből lehet vezető.
JÓ vezető... na olyat rohadt keveset láttam eddig /nem csak politikai értelemben vett vezető/
és ez nem bemondásos alapon történik.

Szimba 2010.06.09. 13:44:10

@ladislaus:

Minimum egy fürdőruhás képet kérsz T.G.-től???!:)))))

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 13:44:34

@AnnaKarenina:

A tőzsde nem egy néhány brooklyni zsidó által, nyereségvágyból feltalált, mesterséges képződmény. A tőzsdét is az emberiség találta fel, méghozzá nem is a múlt héten, hanem már a római birodalomban is létezett.
Ha nem lenne hasznos, akkor már nem is lenne.

kamarti 2010.06.09. 13:47:29

@panelburzsuj: azért a hoppon maradt szegény férfiaknak általában még provokatív fotó sem kell ahhoz, hogy elébb beszéljenek botoxról, mint arról, mit mond Lendvai, vagy hogy kielemezzék, ki hogyan néz ki Schiffer háta mögött a parlamentben, ha nőből van (és ehhez meg megszólalni sem kell) - szóval nem kell őket félteni, sőt az a benyomásom, hogy inkább a nők külsejéhez viszonyulnak, alapból, és ezt nem is pironkodva vallják meg, mint a nők

Szimba 2010.06.09. 13:48:16

@kubatov_kommunista:

Ahogyan Te tévedsz! Vezető nem lehet akárkiből. Már az óvodában látszik, melyik gyerek képes irányítani, szervezni, hatni a többiekre.
Tanulható bizonyos mértékig, de kell hozzá magabiztosság, önbizalom, erős akarat, és igenis exhibicionizmus is.

Ha mindehhez szakmai tudás is társul, valamint némi erkölcsi tartás, akkor már ...itt a Kánaán!:)))

Ilyen politikus viszont kevés akad.

Szakember van, azok dolgoznak a kezük alá.

sashimi 2010.06.09. 13:49:09

A szakszervezetek is ebredeznek es aggodni kezdtek:

nol.hu/belfold/a_13_havi_utan_a_12_es_a_11__havi_bereket_is_elveszik_a_kozszolgaktol

Valahogy ok sem latjak OV terveinek zsenialitasat.

AnnaKarenina 2010.06.09. 13:50:01

@Zoltchy: Gazdasági diplomám van, annyira nem idegen nekem sem a téma. Leírtam, hogy szerintem mi volt a pozitív szerepe, és miért nincs ma neki. Hogy működik ma is, nem bizonyíték arra, hogy kedvező hatással lenne a világgazdasági folyamatokra, csak arra, hogy nagy pénzekkel bármerre befolyásolható.

Szimba 2010.06.09. 13:50:22

A vezető csak a kirakat. Ő van a csúcson, de a tömegek bármikor leejthetik a hátukról.

Pelydzs 2010.06.09. 13:51:31

Na!
Én kiszámoltam mindent, amit csak lehetett a tegnapi 29 pont alapján.
Ha eltörlik az adójóváírást és ha marad a szuperbruttó akkor 284.000 Ft/hó, ha nem marad, akkor 236.000 Ft/hó bruttó jövedelemig mindenki szarabbul fog járni (értelemszerűen a felső véglet alig fogja megérezni).
Ettől felfelé mindenki jó jár, méghozzá egy idő után brutálisan jól!

Ez így nem néz ki szépen az tény. DE!!!
Az a réteg, aki rosszul fog járni, járhat még sokkal rosszabbul is!
Például, hogy elveszti a munkáját!

Pedig ezeknek az embereknek csak akkor lesz munkájuk, ha a náluk (jóval) többet kereső emberek az így megnyert plusz pénzüket fogyasztásra fogják fordítani, így növelik a keresletet, amelyhez a termékeket a kisebb keresetűek fogják előállítani.
Ezt a gazdaságot jelenleg NEM LEHET máshogyan felpörgetni, mint a belső fogyasztás ösztönzésével! A németek elkezdtek egy brutál megszorítást. Szerintetek, hogy fog hatni az exportunkra...?

És most pedig mindenki tegy a szívére a kezét!
Az x millió minimálbéresből ki keres VALÓBAN minimálbért? A nagy része nagyon jól tudjuk, hogy minimálbérre bejelentett "vállalkozó"...

kamarti 2010.06.09. 13:51:59

@Szimba: nem a vélt vagy valós politikai vagy gazdasági stiklikre gondoltam (abban asszem a három egyed versenghetne, és nem vagyok biztos benne, hogy ő nyerne), amikor azt írtam, nem tudunk róla semmit, hanem az ide vágó sporthoz, családhoz való viszony, felsőtest :) stb.

ayatollah 2010.06.09. 13:53:43

@bóra77: nekem a kivillanó karizomról meg a "túl a csúcson"-ról a stallone féle "over the top" jutott egyből eszembe :-)

Szimba 2010.06.09. 13:54:08

@sashimi:

Szakszervezetek! :((( A vezetőik csak fényezik egy kicsit magukat. Nem érdekli ott sem senkit a többiek bére.

Az adócsökkentés elmaradására nem reagálnak sokan, igaz Barozzo visszavágása után nincs is értelme ezt firtatni. Nem is értem, hogyan bízhatott Orbán abban, hogy az únió engedi egy hajszálnyit is eltérni az eddigi iránytól?!

ayatollah 2010.06.09. 13:55:35

..."most a csúcson" bocs

ayatollah 2010.06.09. 13:56:31

@Szimba: ezzel a stratégiával nem érhetett célba semmiképpen. ezt neki is tudnia kellett.

kamarti 2010.06.09. 13:57:32

@Pelydzs: "A nagy része nagyon jól tudjuk, hogy minimálbérre bejelentett "vállalkozó"... "
vagy legalábbis a némi szociális érzékenységgel megvert, fő- és nagyvárosi, közép- és annál magasabb keresetűek (a tetszőlegesen rá illő kategória mindenki számára kiválasztható) is szeretik ezt hinni, miközben ez nagyon nem a valóság (ezt hosszan vitattuk a tegnapi posztnál, szóval nem kezdem elölről)

ayatollah 2010.06.09. 13:59:56

@Pelydzs:
> És most pedig mindenki tegy a szívére a kezét!
Az x millió minimálbéresből ki keres VALÓBAN minimálbért? A nagy része nagyon jól tudjuk, hogy minimálbérre bejelentett "vállalkozó"...

Ez egy gusztustalanul hazug legenda.

A valóságban a magánszektorban dolgozók nagy része örülhet, ha egyáltalán bejelentik a minimálbérre.

Persze van a vállakozóknak az a fajtája is amit írsze de ez elhanyagolható a részmunkaidős illetve feketén dolgoztatottak nagy táborához képest. A minimálbéres még örülhet...

panelburzsuj 2010.06.09. 14:00:38

@kamarti:

Én itt szűken a politika általi kisemmizettségre tettem panaszt. (Milyen felhozatal az, ahol a mindenki mást lehengerlő sztár egy olyan csaj, akinek még a fülei is smárolni tudnak a kedves párjáéval?)

Szimba 2010.06.09. 14:01:05

@kamarti:

Focizik. Különben meg amolyan lassú víz partot mos típus.

kamarti 2010.06.09. 14:05:08

@Szimba: na, akkor te tényleg többet tudsz róla, mint én :)

Szimba 2010.06.09. 14:06:02

@kamarti:

Én is csak mástól hallottam!:)

Oleg Gontar 2010.06.09. 14:07:43

Putyin szebb.

Egyebkent nagyon jo hogy vegre a teljes arzenalt birtokolhatja mikozben egy vegtelenul szuk osvenyen lehet lavirozni, raadasul a hitelezoink mondjak meg hogyan. szoval siman csak kivirult mert o a miniszterelnok, az akarata eppen annyit szamit mint eddig.

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:08:04

neztem en is az este-ben, s barmennyire taszit, igaza van torok gabornak, jo volt tegnap nezni! emberi! pedig en aztan az vagyok, aki mar a palfordulasa elott se birtam, azaz mintegy21 eve (ott voltam akkor a hosok teren) borzongok, ha losungokat uvoltozik nagy tomegek elott...! de ember lett - remeljuk nem - egy kis idore! jo volt latni!

kamarti 2010.06.09. 14:08:52

@panelburzsuj: jaj, hát erről igazán nem a nők tehetnek, attól tartok. messze még az az idő, hogy a fiúk találjanak egy timosenkót vagy egy ex-modellt miniszternek (már nem a felnőttfilmes szektorra gondolok, bár abból a jelek szerint lett volna felhozatal, többször is...)

mondjuk én (szigorúan ebből a szempontból) érdeklődve nézem, ahogy OV első vonalba engedi Lázár Jánost, és egyelőre nem is értem

Szimba 2010.06.09. 14:10:24

@Oleg Gontar:

Hófehérke még szebb!:))

combo 2010.06.09. 14:11:00

Szuperbruttó vagy nem szuperbruttó, ez itt a kérdés. Valaki kérdezze már meg Orbánt, mert Nikát az Estében ez nem nagyon érdekelte. Ha marad a szuperbruttó, akkor ez bizony adóemelés a többségnek, talán még összességében is.

A másik homályos pont, az a -15% bértömeg. Nem világos, hogy ez a közszférára vonatkozik, vagy csak az állami cégekre (MÁV és társai). Szerintem az utóbbi, mert az 50 md-os megtakarítás nagyon szerény a 3000 md-os (bruttó, járulékkal terhelt) közalkalmazotti bértömeghez képest. Kivéve, ha csak erre az évre számoltak, és levonták a végkielégítést is.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.09. 14:12:48

Az gondolom adott egy eredendően tehetséges ember, aki ráment a "hatalom akarására".
Ez a régi Orbán viszont még ott van számtalan rákent gyökér szerep alatt.
És amikor "szabadon" kommunikálhat akkor, általában előtör. Ilyenkor látni azt, ami lehetett volna.

Most pl a beszéde katasztrófa volt... Szerintem.
Az egy dolog, hogy a szövegírók olyan baromságokat olvastattak fel vele, mint a "borúlátó időjárás", fontosabb, hogy láthatólag kínlódott vele.

A válaszadáskor viszont szerintem sziporkázott.
Sokszor nem értettem egyet azzal amit mondott, de a fellépés, a retorika, az előadás teljesen rendben volt. Kb ezt várnám egy politikustól. Nem pedig a Harrach-, vagy Schiffer-féle nyökögést. (Azoknál még Vona is jobban teljesített.)
A válaszadásban Orbán meg tudott győzni arról hogy van elképzelése. A beszédben nem.

bóra77 2010.06.09. 14:13:52

@Szimba: :)) hát igen. Anno gólyatáborból emlékszem Deutsch Tamásra...hühüüüüüüüümmmm:)) róla azért megnéznék egy alsógatyásat is:))

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:15:26

jadeaezrt azt ne mondjuk mar, hogy orban jo pasi! brrrrrrrrr! hatmondjuk szijjartonal jobb, az igaz:-)

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 14:18:00

@kolompar.sara:

Szíjjártó nem pasi, hanem egy nagyra nőtt óvodás.

Szimba 2010.06.09. 14:18:26

@bóra77:

Állítólag szexmániás, és durva.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.09. 14:18:32

@Nathan D'Xantine:
Még valami! Az külön érdekes volt számomra, hogy a válaszadásban nem egyszer, nem kétszer nettó liberális elvi alapon állva érvelt. :)

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:18:38

@kolompar.sara: marmint nem tg taszit, hanem orban...meg a hasonmasai, akiket maga kore gyujtott, s min ugyanolyan hanghordozassal beszel...gondolom, tanitjak nekik a csapatepito treningeken. na mindegy! szoval, remelem, ember marad, ha mar egy pillanatta azza valt. eleg az is, nem kell, hogy ferfi is legyen:-)

Evehid 2010.06.09. 14:19:29

kamarti: "hát hallod-e, szép képet festetek itt a nőkről :)"

"Nihil humani, a me alienum puto." Lehet úgy tenni, mintha a pol. marketingnek ma már elég véresen ez nem lenne része, meg úgy, mintha a világ működésének nem lenne és nem lett volna mindig is megkerülhetetlen része, de attól még az, nem?

@panelburzsuj: :)

Ha visszalapozol, itt Gábor blogjában is volt már szó nem sok bejegyzéssel ezelőtt a hozzászólásokban arról, milyen kevés a képviselőnő, amiből azonnal jött a "Ki a legjobb nő az OGY-ben" elnevezésű társasjáték. Úgy emlékszem, elég kevés szavazat érkezett mondjuk Lendvai Ildikóra. :D

Kettős mérce, hm? Nektek szabad, nekünk nem? :-P

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:19:58

@Zoltchy: ez tokeletes meglatas. de akkor maradt volna a homokozoban a kisvodrevel!

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 14:22:15

@kolompar.sara:

De ő ezt nem tudja. Ő nagynak és okosnak érzi magát, amikor az ő Vezére vállon veregeti.

kamarti 2010.06.09. 14:23:52

@Nathan D'Xantine: jaja, miközben épp kikérte magának, hogy kókázzák és liberálizozzák...

panelburzsuj 2010.06.09. 14:25:26

@kamarti:

A parlamentnézők négy pofát fognak legtöbbet látni: Lázár, Vona, Mesterházy, Schiffer.

Nagyjából azonos korosztály, mindegyik inkább "sötét" színezésű, egyik se szemüveges "okostojás": puszta véletlen lehet? Vagy a marketingesek egymás jóslataiból jósolnak?

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:25:34

most nagyon hujjjje kerdes lesz: elmagyarazna nekem vki hogy a fenebe' valt a liberalis jelzo pejorativva minalunk???? komolyan nem ertem!

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 14:25:53

@kolompar.sara:

Nehéz eset az ilyesmi, általában szakember tud csak eredményt elérni.
Miért, ismered?

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:27:14

@panelburzsuj: akkor szijjartó telleg nem illik a kepbe. de vona se....azert neki is van ovodas feelingje!
shiffer nem hinnem, hogy megvanmarketingelve.

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 14:28:01

@kolompar.sara:

Nagyon sok olyan sértő szó van, ami eredetileg nem az volt, pl.: politikus, testépítő, futballista, szőke nő ... stb.

Ez hangsúly és szövegkörnyezet kérdése.

Szimba 2010.06.09. 14:28:02

@kolompar.sara:

Mondd neked valamit az, hogy SZDSZ?:)

Szimba 2010.06.09. 14:28:45

@Szimba:
Mond... a fene egye meg, hogy mindig rosszul írok valamit.

kamarti 2010.06.09. 14:29:32

@Evehid: félreértettél! ha a többi e tárgyban tett kommentemet elolvasod, talán látszik: magam is azon az állásponton vagyok, hogy ez nagyon is tudatos építkezés és nagyon is játszik. sőt, sztem a férfiak viszonyulásaiban is. és azt is gondolom, jobb, ha tisztán látunk abban, mikor lelkesedünk a férfiúi erényekért-kisugárzásért, és mikor a gondolkodó, cselekvő politikusért.
a megjegyzésem arra vonatkozott, hogy a beszélgetésnek abban a szakaszában inkább az látszott, hogy ez nagyon nincs külön, és az itt okoskodó nők tulképpen epekedő bizonyítványmagyarázók csupán

Szimba 2010.06.09. 14:29:53

@kolompar.sara:

Külföldön élsz? Mert akkor nyilván nem értheted.

mérien 2010.06.09. 14:30:09

@combo:
Nem láttam még kérdést az általad felvetettekre vonatkozóan.
Én sajnos nem tudom, hogy ha a szuperbruttósítás marad, akkor a jónak hangzó adócsökkenés miért mégis átverés: több az adólevonás.
Nem látom át. Köszi, ha pár szót szánsz rá.

panelburzsuj 2010.06.09. 14:30:16

@Evehid:

Szabad, hogyne lenne szabad ...

És azért az valahol megnyugtató, hogy nem Répássy Róberten olvadoztak ... :)

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:31:56

@Zoltchy: nem ismerem, de a cel erdekeben megteszek mindent!:-)

ertem en, hogy hangsuly es szovegkornyezet, de az eredeti ertelme akkor is ugyanaz, ha kimondod barhogyan...s nem hinnem, hogy ennyire sok ember lenne, aki megvetne az egyenlo szabadsagjogokat es az egyeni szabadsagot, stb???

Szimba 2010.06.09. 14:32:25

@kamarti:
Az igaz, hogy a tévében kimondottan normálisan beszélt, kultúrált volt, és nem a szokásos nemzeti meg dakota mondásokkal operált, hanem érveket mondott.

Jól nézünk ki, már attól is elájulunk, ha egy politikus azonosul a szereppel, és vannak gondolatai, tervei. Mégha azok kényszerszülte tervek és kidolgozatlanok is.

Áverés! 2010.06.09. 14:33:06

Nemrégen szálltam be a fórumozók táborába.Igazán érdekes, de az a megfigyelésem, hogy az agymosott, bekötött szemű pártkatonákból egyre kevesebben írnak és azok sem olyan vadak mint korábban.Elvégre mindenkinek megadatott a fejlődés lehetősége. Bár így lenne!!!

kamarti 2010.06.09. 14:33:38

@Szimba: hát, ez kábé olyan, mint hogy marxengels tehet leninről, sztálinról meg rákosiról.
vagy rousseau a nagy francia forradalomról
szóval azért külön lehetne választani a dolgokat, vagyis illene

Várúr 2010.06.09. 14:33:50

@AnnaKarenina:
Mélyen egyetértünk. A tökéletes társadalom, a maradéktalan együttműködés utópia. Más kérdés, hogy a törekvés a nemzeti összefogásra - kivált vészhelyzetben - a józan ész elemi kívánalma... lenne, ha egyesek képesek lennének akárcsak felfogni is. Vesztes liberók, szocik, akárkik egyszerre nyalják a sebeiket, közben falánk módon harapdálnak, hol azért, hogy nincs prograaaaaam! - hol azért, hogy egy debreceni bürgermeister miatt dőőőőől a forint, sőt az euro is (hogyne, végtelen hosszú három napon át), majd átnyergelnek a szabad pálinkafőzésre, mint egy valóban radikális program vezéreszméjére. Ezek gyógyíthatatlanok. Tőzsde: már rég nem az, aminek indult. A legnagyobb, irdatlan összegeket a spekulációs pénztőke mozgatja, kis mohó senkiháziak ("pénzügyi elemzők", brókerek, stb.) a valós termelés, szolgáltatás, értékteremtő beruházások e l l e n , sőt társadalomellenesen. Kis vagy nagysítílű játékosok, rongyolt idegzetű parketthuszárok, törvényesített bűnözők. Nem véletlenül próbálnak ellenük fellépni világszerte, meglehetősen későn. Orbán bankadóterve valami ilyesmi. A bankok sivalkodva fejték az államot, az átvert betések érdekeire hivatkozva, majd csodák csodája: tavaly is csak ők lettek elképesztő nyereségesek. Most majd azért nyihegnek, hogy az állam a segítségért valamit visszavár. Hogy ezeket a rongyembereket is védje a rendőrség, szállítsa a mentőautó, kattogjon a vonat, szálljon a repülőgép, ami ugyebár nem spekulációból épül és nem sepkulánsok működtetik, nemdebár? Na de zorbánozó lihegőktől észt, belátást már rég nem várok.

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:34:16

@Szimba: persze, bar semmivel sem tobbet, mint az hogy mszp, fidesz, jobbik.
bar az szdsz-bol tobb ertelmes tekintetre emlekszem aranyaiban, mint az osszes tobbibol, de meg tobb elcseszett taktikazasra. ettol meg a szo az nem pejorativ.
pl. igy: liberalis gyerekneveles!!! mint atok szerepel mostanaban, mintha igy keletkeznenek a bunozok!

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.09. 14:34:25

@kolompar.sara:
Mindig is volt aki pejoratív felhanggal használta.
Ne gondold, hogy ezt mi "értük el"...

Idet 2010.06.09. 14:35:43

@ayatollah: Hát, megértem, ha egyébként is a kvalitásai nem indokolják...

Várúr 2010.06.09. 14:36:02

Hozzátéve: most bírják mondani, hogy ízig vérig bokrosi, netán szdsz/mdf-es program... Még ha így is lenne, szoccer liberóéknak 8 évük volt rá. Pannon pumáztak. Eltűntek. És ez így van jól.

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:36:04

@Szimba: itten elek a Nagyfaluban! tehat ertenem kellene....biztos valami mas bajom van:-) nő vagyok!:-)

naugye! 2010.06.09. 14:36:06

Szinte hallottam az Orbán beszéd alatt, ahogy egy ország lélegzik fel megkönnyebbülten. Ismeretlenek borultak az utcán egymás nyakába vagy lapogatták egymás vállát felszabadultan:
- Nem váltják be, amit nyolc éven keresztül ígérgettek! Hurrá!

Evehid 2010.06.09. 14:36:21

@bóra77: :DDDDD Vazze, ezt a bejegyzést ezzel az asszociációval eddig nem is értelmeztem. Jó szemed van! (én meg fulladozom a röhögéstől :)) Ha ezt Gábor előre látta volna, lehet, másik képet választ...

Szimba: "Megjelent egy statisztika, hogy melyik pártnak milyen korú, milyen nemű választói vannak többségben. Úgy emlékszem, hogy a Fideszre a nők (érzelmileg megfoghatóbbak), főként a vidéki aluliskolázottak szavaztak többségben, míg az LMP és Jobbik szavazógárdája a fiatal férfiakból került ki."
Én is erre a stat-ra gondoltam. Ami még feltűnő volt benne, h. a gyesen, gyeden lévő fiatal nők körében zéróra mérték az MSZP-t (!), és visz. alacsonyra a Jobbikot. ÉS ez szvsz összefügghet azzal, amit Idet meg én szóba hoztunk.

panelburzsuj 2010.06.09. 14:37:19

@Áverés!:

Fogynak a bögre, póló, filctollkészletek.

Kis jatt - kis hang.

Szimba 2010.06.09. 14:37:35

@kolompar.sara:

A liberalizmus nálunk az SzDSZ-hez kötődik és az átlagember számára akkor vált szitokszóvá, amikor a melegfelvonulások kissé elvadultak, tüntettek a fű legalizásáért, megállás nélkül a rasszizmus, antiszemitizmus kártyával jöttek, valamint elvtelenül saját embereiket is lejáratták, loptak, csaltak stb.

Így aztán a liberalizmus nálunk a devianciák, a bűnözés védelme bélyegévé vált.

A valóságban pedig már a liberális alapelvek régen beépültek mindegyik párt alapelvei közé. Egyedül a Jobbik vall mást.

Sokáig nem lesz tiszta ez a szó.

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:39:05

@Nathan D'Xantine: persze. a konzervativ szonak szamomra is van egy enyhe pejorativ felhangja, pedig hat mutat fel ertekeket. de a liberalisozas, ami nalunk megy, mar nagyreszt hattertudas nelkuli anyazas!

kamarti 2010.06.09. 14:39:19

@panelburzsuj: hát nem tudom, vona meg schiffer sztem más tészta abból a szempontból, hogy nem túl nagy a választék, meg újak is, természetes, hogy az első ember az emblematikus
mesterházyn és a kisugárzásán még nem gondolkodtam :)
lázár is csak az OV karizma és női rajongás kapcsán tűnt fel, mint aki fiatalabb is, magasabb is :), és mégis előre lett tolva. ha megnézed az első sort, nem nagyon volt eddig ilyen (varga? szíjjártó? répássy? na ugye). mondjuk anno DT adott volt, de el is tűnt a fősodorból, miután kicsit miniszter is lehetett

Várúr 2010.06.09. 14:39:40

@Szimba:
Kiskoma. Ilyen nyolc év után már attól is érdemes elájulni, ha egy politikus igazat mond. Te csak dőlj hátra és ne ájuldozz. Legkésőbb Őszöd után kellett volna észbe kapni.

Ramaty 2010.06.09. 14:40:20

azért ez is a magyar abszurd,
azért dicsérni a miniszterelnököt, mert most nem hülyeségeket beszélt.

ez lenne a minimum, az alap, nemhogy a csúcs ?!!!

ráadásul csak annyi történt - ami persze várható volt- hogy erősebb kutya b****-ik alapon, a külföldi hitelezőink rendesen levettek az arcukból a srácoknak.

Idet 2010.06.09. 14:41:40

@kamarti: Eszed tokja! Epekedik a fene (vagy egy kicsit tényleg), egyszerűen elismerünk egy tényt, ami a nők szemében létezik, a tiétekben nem. Ez nem baj, ez csak egy...affektus. Ha valami kis kígyó lenne, mint Gyurcsány, vagy valami vadbarom, mint Horn, esetleg egy súlytalan nyalonc, mint Mesterházy, a dolog fel sem merülne!

kamarti 2010.06.09. 14:42:22

@panelburzsuj: nem tudom, az mennyire megnyugtató, h a férfiak favoritja DD? :)

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:44:17

@Szimba: bar en, amig kovet nem dobaltak rajuk, nem ereztem vadnak a melegfelvonulasokat, bar nem is ertettem, hiszen az ugynek - sztem - nem hasznalt, de ez mindegy. De a kovetdobalok elvaditottak, s ezert nem jo, aki liberalis??? csomo verekedos, felesegveros, gyulokodos-fajta ember is liberalisozik, pedig hat ok is bunozok, nem?? marmint, aki melegfelvonul es tuntet a fu legalizalasaert, az nem bunozo, hacsak valami bunt el nem kovetett. na osszezavarodtam:-)

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 14:44:51

@kamarti:

Ha egy férfi favorizál egy másikat, nem azokat nevezik mostanában liberálisnak?
Hallottam mostanában olyan kifejezéseket, mint pl.: liberális bár.

combo 2010.06.09. 14:45:00

@mérien: "Én sajnos nem tudom, hogy ha a szuperbruttósítás marad, akkor a jónak hangzó adócsökkenés miért mégis átverés: több az adólevonás."

Most ha jól tudom, 17% bizonyos értékhatárig (szuperbruttóval), és jövőre tervezték kiterjeszteni mindenkire.

Százalékosan kisebb a 16%, csakhogy ott vannak a minimálbéresek, akik ma nem adóznak. És ők ugye sokan vannak, több, mint egy millióan. Azt se felejtsük el, hogy most sávos adózás van (most az lényegtelen, hogy adójóváírás formájában történik-e vagy sem), a fizetésedből a minimálbérre eső rész 0%-kkal adózik, a felette lévő sáv többel. Tehát a tényleges adóterhelés valahogy így néz ki: www.portfolio.hu/img/upload/2009/04/0422a5.gif

Volt fenn valamelyik portálon egy frissebb grafikon tegnap, amire a tervezett egykulcsos adó is be volt rajzolva. (Ők szuperbruttó nélkül számoltak.)

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.09. 14:45:55

@kolompar.sara:
Miért? A komcsizás, nácizás, megalapozottabb elméleti hátterű szokás?
Vagy régebben a "polgári", "klerikális" és társai?

Az átvitel meg tök egyszerű:
Szabadelvű - szabados. Aztán innen már jöhet minden.

Ilyenkor lehet aztán olyasmibe belerongyolni, hogy magyarázkodni kell utólag, amikor rájövünk, hogy reformkori nagyjaink mind liberálisok voltak... A példaképek.

Idet 2010.06.09. 14:46:23

@panelburzsuj: Ó, NagyHang Mester, hol lehet ezeket pólókat (filctoll, börgre) beszerezni?

mérien 2010.06.09. 14:47:14

@combo: Köszönöm szépen, megnézem a linket.

combo 2010.06.09. 14:47:29

@combo: Egykulcsos adó esetén a linkelt grafikonom átalakul egy vízszintes vonallá, 16% magasságában (szuperbruttó nélkül), rosszabb esetben 20% magasságában (szuperbruttó esetén, jelenlegi járulékokkal számolva).

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:47:45

@Idet: he dehat amugy egy kis nyomoronc vadbarom kigyo! ha most ember is volt egy pillanatra! Nemtom, milyen no az, aki orbant kivanja!

panelburzsuj 2010.06.09. 14:48:45

@kamarti:

(Enneka megítélésében azért vagyok bajban, mert valamennyire ismerem az egykori középiskolája "felhozatalát", és ott bizony még semmilyen tekintetben sem ugrott ki a derék, csinoska tucatlánykák közül. Úgyhogy vagy csoda történt vele valahol útközben, vagy az országos politika még annyi "jó nőt" se tud kitermelni, mint egy átlagos vidéki gimi ... )

mertcsak 2010.06.09. 14:48:47

@kamarti: nekem bejott :)
ahogy Oszko is, mindegyikukben van valami ...

bee-lah 2010.06.09. 14:49:36

@ayatollah:
ehhez képest, én csak olyan minimálbérest ismerek, aki maga vállakozó vagy egy vállakozónál dolgozik... és zsebre többet tesz, mint az én köztisztviselői nettóm (2nyelv+phd)... (amit pl. külföldi pályázatokból teremtünk el, mert 2006-tól az állam nem utalja át a fizetésünk...)

B1

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:49:47

@Nathan D'Xantine: komcsizas-nacizassal csak az a baj, hogy agyba-fobe hasznaljak. nem jobb, de annak - a szonak, az eszmenek, a megvalositasnak - legalabb tenyleg van negativ oldala!

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 14:50:29

@Nathan D'Xantine:

Valahogy úgy alakul, hogy van egy szó, pl.: kommunista. Mellé tesznek egy jelzőt, lesz belőle büdös kommunista. Aztán ez lerövidül úgy, hogy végül a jelzett szó veszi át a jelző hangulatát.
Mint pl.: a lavórantenna esetében. Kezdetben volt parabola-antenna, lerövidült parabolára, most már az antenna szinonimájaként használják a parabolát "feltették a parabolát a tetőre". Az eredeti értelmén már nem is nagyon gondolkodnak.

Idet 2010.06.09. 14:51:23

@kolompar.sara: Milyen nő az, aki téged kíván?

kamarti 2010.06.09. 14:52:03

@Idet: ezt írtam: "a beszélgetésnek abban a szakaszában inkább az látszott, hogy ez nagyon nincs külön, és az itt okoskodó nők tulképpen epekedő bizonyítványmagyarázók csupán"
tehát még egyszer: a beszélgetésnek abban a szakaszában - ez számomra azt jelenti, később már nem
sajnálom, ha félreérthető voltam

gonosz leszek: "a nők szemében létezik, a tiétekben nem"
ugye ez nem azt jelenti, h amelyik nő nem OV epekedő (egy kicsit), az nem is nő? :)

Evehid 2010.06.09. 14:52:07

@kamarti: Oké, értelek, olvastam közben. :)
Engem mint szavazóbázis-technikai kérdést érdekel per pillanat OV kisugárzása. Rám spec. nem nagyon hat, de sejtem, miért hat erőteljesebben sok nőre.

Ma eléggé - Gábor szokásától valóban eltérően - hangsúlyosan figyeljük egy bizonyos ember személyiségét. Itt jegyzem meg, szerintem tévedés, h. OV egyszerű, mint a faék. Meglehetősen összetett karakter. (Meg ugye 20 év alatt némi jellemfejlődés is elképzelhető azért...) Amit Zoltchy sokféle, és nem koherens póznak értékel, az szvsz OV személyiségének és változásának mind része. Én hajlandó vagyok a személyiség tegnapi megnyilvánulása alapján egy időre bizalmat adni annak, h. jó irányba változott emberrel és politikussal lesz dolga az országnak.

bóra77 2010.06.09. 14:54:12

@Evehid: ja és néha megjelenik a jobb ablakban Orbán pucér felsőteste mellett a díványos hirdetés: "mindenhol veled" (most a csúcson?:)))

panelburzsuj 2010.06.09. 14:55:09

@kamarti:

Ők a frakcióvezetők: őket látni-hallani fogjuk rogyásig.

(Meg mondjuk még a Shmitt-Balczó-Lezsák sort a pulpituson. Őket is kielemezzük női szemmel? :)

Idet 2010.06.09. 14:55:41

@kamarti: Nem, dehogy! Egyszerűen, van aki vevő OV sexepiljére, van, aki nem. De, hogy van neki, az biztos!

Szimba 2010.06.09. 14:55:44

@kolompar.sara:

Az átlagember azonosította az SZDSZ-t a liberalizmussal. Ezért lett szitokszó a liberalizmus.
Sajnos az SZDSZ 1994 után egyre kevésbé volt liberális, ill. annyira nem közvetítette ezeket az értékeket, hogy valóban lejáratta magát a fogalmat.
Sorra léptek ki a pártból az emberek, mire 2010-ra el is fogytak.

És már írtam régebben, hogy én is liberális vagyok, csak éppen párt nélküli. Az SzDSZ legtöbb politikusát, főként Kókát megvetem.

A melegfelvonulásokon nem a melegek, hanem a bárokban dolgozó vagy prostituált homoszexuálisok, leszbikusok, transzvesztiták stb. vonultak fel.
A cigányság helyzetét pedig nem lehet azzal megoldani, hogy letagadjuk a bajokat.

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:55:52

@Evehid: "Én hajlandó vagyok a személyiség tegnapi megnyilvánulása alapján egy időre bizalmat adni annak, h. jó irányba változott emberrel és politikussal lesz dolga az országnak."
hat ez az, s meg en is, aki az elmult 21 evben csak rosszul voltam tole!!!

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 14:57:45

@Evehid: "Én hajlandó vagyok a személyiség tegnapi megnyilvánulása alapján egy időre bizalmat adni annak, h. jó irányba változott emberrel és politikussal lesz dolga az országnak."

Hat ez az, s meg en is!!! pedig az elmult 21 evben folyamatosan rosszul voltam tole!

Szimba 2010.06.09. 14:57:48

@panelburzsuj:
Lezsákot ne!!!! Az már perverzió lenne!:))

kamarti 2010.06.09. 14:57:49

@Zoltchy: na most ha ez nem irónia, akkor nagyon meg vagyok ütközve.
most tényleg azt állítod, hogy a férfiak vezérválasztása, főnökhöz, miniszterelnökhöz, pártvezérhez (korábban párttitkárhoz), sportolóhoz, színészhez stb. való viszonyulásának soha semmilyen formában nincs köze az összehasonlításhoz, az önértékeléshez, a karizmához stb? vagy ha van, azt tökéletesen el tudják választani, míg a nők nem? vagy a nők női politikushoz való viszonyulása is "liberális"? illetve a férfiak a női politikusnál (és minden más női szereplőjénél az életüknek persze) csak az eszet mérik?

Idet 2010.06.09. 14:58:13

@kolompar.sara: Álnő vagy? Úgy értem, XY-os? Nem baj, csak miért ez a maszkirovka? Nem baj ez már, de tényleg!

panelburzsuj 2010.06.09. 14:58:39

@Evehid:

Én már csak azon drukkolok igazán, hogy ez sok személyiség pár évig most már ugyan ne kerüljön még messzebb egymástól ...

ssi 2010.06.09. 14:59:11

T.G. írta: O.V. jól látható újjászületéséről: "alapvetően nem a tartalomról (mit képvisel), hanem a kevésbé lényeges formáról (hogyan képviseli) szól"

eddig kaptuk: akcióterv-1: több adócsökkentés főleg a magánszférának (középvállalat és jól keresők személyek) forrása necces, vagy nullszaldós

várjuk akcióterv-2: gyed,gyes, több rendőr, egészségügy, oltatás, szociális háló stb., amivel nyertek - ezeknek mi lesz a forrása? Addigra felpörög a gazdaság?

bóra77 2010.06.09. 15:00:14

@panelburzsuj: szerintem Schmitt rendben van/volt, amíg a sporttal foglalkozott. Most, hogy a Ház elnöke, várom már, hogy kiszaladjon a száján pl. egy olyan, hogy doppingvétség...sajnálom, hogy politikai útra tért..

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.09. 15:00:38

@Idet: nem alnő vagyok. allhamisműnő. azaz nő vagyok, vagy legalabbis xx-es. eezert meleg az a nő, aki hozzam vonzódik, asszem.

panelburzsuj 2010.06.09. 15:03:16

@Szimba:

Ok. :)

Viszont kimaradt eddiga szórásból az ötödikkerék-frakció deresedő homloka ...

kamarti 2010.06.09. 15:03:51

@Idet: köszönöm, már megijedtem, hogy velem valami baj van, mert nem hat :)

kamarti 2010.06.09. 15:06:09

@panelburzsuj: jaj ne, isten ments! (SP-t legfeljebb ha mégis államfő lesz a drága)

Szimba 2010.06.09. 15:07:50

@bóra77:

"Minden, ami nyáron történhet veled"- ezt nem ígérte meg OV!:)))

Minden női választójának nehéz lenne teljesítenie a csúcsot!:)))

Remélem, TG holnap valami kevésbé erotikus képet/témát választ!:))) Vagy legalább női politikust vesz elő. Pl. Tyimosenkót!:))

kamarti 2010.06.09. 15:08:51

@Evehid: kérdés, ő maga tudja-e még, melyik a póz és melyik a most érvényes OV, és annak mi a köze ahhoz, amit mutat (mert azért valljuk be, a hallgatagságában is pökhendi ellenzéki nem volt olyan régen, hogy azóta akkorát jellemfejlődhetett volna a szárnyaló, emberléptékű miniszterelnökig...

panelburzsuj 2010.06.09. 15:11:25

@kamarti:

Az elődök során végigpillantva ott azért vadiúj szempontként fog felmerülni, hogy egy köztársasági elnöknek külleme is van ...

Szimba 2010.06.09. 15:12:09

@panelburzsuj:

Semjén, Harrach, Hargitay, Medgyasszay?????
Ezek már nem is deresek, hanem hólepte "csúcsok".:)

kamarti 2010.06.09. 15:14:06

@Szimba: főleg oxigénmaszk nélkül, ugye, mint OV-nak :)
(azért gondolom, nem csak a frivol OV kép, hanem a végre napsütés is játszik abban, hogy most merre hajoltunk el :))

Szimba 2010.06.09. 15:14:40

@panelburzsuj:

Legyen Al Pacinó a köztársasági elnök!:)) Neki elég jó külleme van. Vagy George Clooney?

Biztosan rajonganának értük a nők!

kisa 2010.06.09. 15:15:27

@Idet: a szexepil az nem olyan valami, ami mindenkire hat? Szerintem meg meg típusok vannak, amelyek vagy bejönnek egy nőnek, vagy nem. Vannak, akik az orbán-féle kicsi, köpcöst szeretik, vannak, akik a magas, sovány, hadonászós gyurcsány-félét, másoknak meg a tán a kövér-féle ősmagyar jön be. Sőt, horribile dictu, azt is el tudom képzelni, hogy vannak nők, akik a szíjártó féle óvodásra buknak. Jól van ez így, szerencsére.
Ami meg a női politikusokat illeti, viszonylag kevés fiatal nő van exponált helyzetben (vannak, csak kevesebben, mint a férfiak). Mire meg egy nő politikusként exponált helyzetbe kerül, már nem nő. :-) Mert érdekes módon, a nők egy ötvenes pasit is találhatnak vonzónak, fordítva ez már nem igaz, vagy csak nagyon kevéssé. Szar a világ, no, ha nő valaki!

panelburzsuj 2010.06.09. 15:15:30

@manyike:

Most az akcióterv 1 1/2-nél tartunk: hány hétig elég Viktor szépsége a gazdaság fellendítésére?

kisa 2010.06.09. 15:16:51

@Szimba: Semjén még nincs 50!

Szimba 2010.06.09. 15:17:01

@kamarti:

TG-nek szerintem ugyanerre járt az agya vagy a hormonháztartása, mert eléggé félreérthető az a széldzseki alá rejtett kéz, miközben a másikkal a fejéhez kap.:)))

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 15:17:29

@kamarti:

Irónia volt és semmit sem állítottam. Megpróbáltam egy kis humort hozni ide, ahol olyan sokan osztogatják az eszet.

kamarti 2010.06.09. 15:17:42

@Szimba: semjén asszem fiatalabb, mint OV, de lehet, h rosszul tudom
viszont abban egyetértek, h inkább a fiatalabbakat és max a saját korosztályomat vizslatom, a többit majd ha hozzájuk öregszem:)

ssi 2010.06.09. 15:19:20

MÚLT:"számos társának sokkal jobban áll az ígérgető vagy mindent tagadó ellenzéki pozíció" - O.V. utasított, spekulált

JELEN: "gyenge, megosztott ellenzékkel a túloldalon" 3 eltérő érdekű párt
- 2/3 ellenében még megszólalniuk is fölösleges
- s ha ők már demokratikus, konstruktív ellenzékek akarnak lenni?

JÖVŐ: ellenzéknek parlamenten kívüli fórumokat kell keresniük civilek, érdekvédelmi szervezetek, szakemberek bevonásával

kamarti 2010.06.09. 15:19:21

@panelburzsuj: most nem szeretnék egy újabb GÁ-vitát provokálni, de sztem az ő kiállásával nem volt baj, tulképpen nekem még sólyom is elment, mádlnál meg elszégyelltem magam, h milyen ember vagyok én, h egy elnökkel kapcsolatban ez a kérdés merül fel bennem :)

Szimba 2010.06.09. 15:19:32

@panelburzsuj:

Talán néhány meztelen fotó óriásplakáton fellendítené a gazdaságot!:)))

kisa 2010.06.09. 15:20:41

@kamarti:
Semjén: Budapest, 1962. augusztus 8.
Orbán: Székesfehérvár, 1963. május 31.

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 15:21:23

@kamarti:

Semjén 62-es, Orbán Viktor vele nagyjából egykora születésű, 63-as.
Megjegyzem, én Semjént idősebbnek gondoltam a megjelenése alapján. Viktorról még él bennem a fiatal demokrata-kép, mindig meg kell néznem a részleteket (ősz haj, toka, úszógumi), hogy megállapítsam a valódi korát.

Idet 2010.06.09. 15:21:56

@kisa: Te XX-es, vagy XY-onos vagy?

Evehid 2010.06.09. 15:22:14

:)) Nagyon kedélyes ma a csevegés. Kár, hogy nem tudunk kávét vagy teát is rendelni... :)

Az elébb már elkezdtem feszegetni ezt a kisugárzás-dolgot. Éspedig a többiekkel való öszzehasonlításról érdekelne a véleményetek.
Megpróbálom összekaparni, én hogy látom a jelenlegi csapatot. Itt most a vezetési módszereiket, a sajátjaik közti viselkedést értem főként.
Orbán tipikus Autoriter Vezető. (A nagybetű-kisbetűvel igyekszem éreztetni, adott figuránál melyiket mennyire érzem hangsúlyosnak.)
Schiffer Demokratikus Mediátor.
Innentől a meredekebb nézeteim: Mesterházy szerintem nem vezetői képességű. Gyurcsány az volt, más kérdés, mire ment(ünk) vele. Most ő sem az, próbálkozik. Egyetlen vezető jellegű személyiséget látok a frakcióban: Lendvait.
A KDNP szvsz ebben a kérdésben sem játszik önállóan.
Vona Gábor demokratikus Vezető.

panelburzsuj 2010.06.09. 15:22:37

@Szimba:

A karosszérialakatos-ipart biztosan! .... :)

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 15:24:38

@Szimba:

Lelki füleimmel már hallom az ellenzéket:
"akkora a óriásplakátot tettek ki, hogy három emelet volt csak a <censored>".

kamarti 2010.06.09. 15:24:55

@Zoltchy: hála az égnek! már megijedtem, hogy sorba vesszük, mi minden liberális a nevelésen kívül...

Szimba 2010.06.09. 15:27:06

@Zoltchy:

Dehogy az ellenzék azon élcelődne, hogy kicsi a plakáton a "csúcs".:))

kamarti 2010.06.09. 15:28:39

@kisa: na jó, idősebb, mint OV pár hónappal, de nem harrach korosztály, ebben biztos voltam

Szimba 2010.06.09. 15:29:34

@Evehid:

Mesterházy szakáll nélkül is gyenge, valóban nem vezető típus.
Vona nekem nem szimpatikus, valahogyan nagyon idegen a tekintete, bár ettől lehet demokratikus vezető típusa.
Lévay szerencsétlen nagyon lendületes, jó szervező, de nem elég okos, és szerencsétlenül közönséges a megjelenése.
A többi stimt!

Idet 2010.06.09. 15:29:52

@Szimba: Drága életem, félreérted!
Rémes, mivel OV-fan vagyok, de a póz inkább az esetleges, (tényleg meglévő) hmm, túlsúlyos tényeket elleplező módra utal.
Ami nem számít, ha azt vesszük, hogy ehhez a munkához erőnlét kell.
Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy ilyen feszített munkatempó mellett valakinek még kocogni és egyebek, is van ideje? Enni viszont kell!

8tényleg meglévő

Szimba 2010.06.09. 15:30:33

Lendvay

Tényleg rámférne egy kávé!

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 15:32:59

@Idet:

Gyurcsánynak volt ideje kocogni. Clintonnak is. Putyinnak cselgáncsozni volt ideje.
Egyebekre van ideje (lásd: 5 gyerek).
Enni kell, persze, de annak is van határa. Egy lendületes, európai politikus imidzsébe nem fér ám bele a rengő háj!

Idet 2010.06.09. 15:33:08

@Szimba: Lévairól volna egy-két történetem. Mint hiteles vezetőről. No küllem!

kamarti 2010.06.09. 15:33:21

@Szimba: kezdünk veszélyes vizekre evezni :)
megjegyzem, egyesek szerint nem kell meztelen fotó a "csúcsok" megítéléséhez, elég, ha a viselkedést nézzük (illetve vannak ugye még az ide vonatkozó népi bölcsességek)

ssi 2010.06.09. 15:33:30

@Evehid: kávét vagy teát :-)))))))) rendelni lehet, csak kivárni nem (érdemes)

Gyakori csípős nyelveket nem kedvelem: Lendvai, Navrasics, Gyurcsány

Oszkó, mint higgadt, racionális vezető?

Szimba 2010.06.09. 15:35:35

@Idet:

Az idegek erőnléte kell ide. A pocak csupán az életkorral járó mellékes. Nem hiszem, hogy annyira szégyellnivalóan nagy lenne neki.
Persze, valószínűleg azért takargatja, mert hiú. Meg kínos, hogy lefényképezték félmeztelenül.

Viszont egy ilyen fotó beindítja a fantáziát, az kétségtelen.:)

Obama futkározása az új kutyával is hozta a politikus mozgásának, hátsójának a politológiai elemzését!:)))

kamarti 2010.06.09. 15:38:03

@Zoltchy: háde ő is sportol, focizik, vagy nem? kocogni sose fog nyilván, vagy ha mégis kocogna, letagadná :)
amúgy meg egy filigrán nőnek is gyűrődik a hasa, ha összegörnyed, már ha nem címlapon retusálták a képit, hanem hűsbólvérből van, szóval nekem nem típusom OV, de a rengő hájtól messze van, a közel ötvenesek közt sztem egyáltalán nem tartozik az elhanyagolt testek közé

Idet 2010.06.09. 15:38:40

@Zoltchy: Gyurcsánynak állati sok mindenre volt ideje. Arra nem, hogy az országot - ahol te is élsz - rendben tartsa. Ne hülyíts már, ennyire nem lehetsz hülye! Biztosan nem is vagy.

Idet 2010.06.09. 15:39:44

@kamarti: Végre, egy tárgyilagos ítélet!

kamarti 2010.06.09. 15:39:51

@Szimba: melyiknek? :))) (+ a lábát is látni kéne :))

kamarti 2010.06.09. 15:42:10

@kamarti: illetve: melyiknek nagyobb, ugye (az elmúlt években sokszor volt az az érzésem, h tulképpen erről megy a vita az ovisok közt)

nem nemsiker_s 2010.06.09. 15:44:21

@kolompar.sara:
"Én hajlandó vagyok a személyiség tegnapi megnyilvánulása alapján egy időre bizalmat adni annak, h. jó irányba változott emberrel és politikussal lesz dolga az országnak."

"Hat ez az, s meg en is!!! pedig az elmult 21 evben folyamatosan rosszul voltam tole!"

Szerintem OV mindig is ilyen volt, a különbség az, hogy most hagyják dolgozni, és ő ennek tudatában szárnyal.
Tudja, hogy azt, amit elképzelt, meg is tudja valósítani.
Tudja, hogy sokan állnak mögötte.
Hát hajrá.
Én azért egy kicsit odafigyelnék a lopkodó szocik elszámoltatására is. Talán onnan is jöhet valami vissza az állam kasszába. Vagy ha más nem, hát az áron alul elkótyavetyélt állami ingatlanokat vissza lehetne szerezni.

Idet 2010.06.09. 15:44:52

@Szimba: Egy kevés van neki. De, a francba, néha neki is kell egy kis öröm! És ha jól eszik valaki, az endorfinlöket. És ezt úgy is lehet csinálni, hogy az ember közben mindenféle szükséges dologról tárgyal, és ez a tárgyalások eredményének is jót tesz. Elvégre legtöbbször férfiakkal tárgyal!

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 15:47:07

@Szimba:

A pocak nem az életkor, hanem az életmód következménye.

Akszin 2010.06.09. 15:49:39

@Zoltchy: is-is. Sok idős ember ereszt pocakot, még az egészen soványak is...

kamarti 2010.06.09. 15:49:43

@manyike: "A patikaalapítást szabályozó gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítását is szeretnék, mint az elnök elmondta, ez elvárás a gyógyszerésztársadalom részéről is. Hozzátette: a Molnár Lajos egykori szabaddemokrata egészségügyi miniszter nevével fémjelzett törvény 2006-os életbe lépése óta több mint 500 gyógyszertár jött létre, javarészt frekventált részeken, de 300 patika azonban tönkrement.

"Beigazolódott az a Fidesz által mindig is hangoztatott megközelítés, miszerint nem az egyenlő esélyű hozzáférést és a térségi jobb ellátást segíti a (patika)liberalizáció" - indokolta a szabályozás megváltoztatását Mikola István.

hát, a számok (500 új, 300 megszűnő) számomra ez még nem derül ki (persze lehet, hogy ettől még így van)

"Mikola István reményét fejezte ki, hogy ezekben a témákban rövidesen lefolytathatják a tárgyalásokat a szaktárcával."

tehát megbeszélik egymással, majd megszavazzák egymásközt. hát ebben tényleg csak reménykedni lehet... (nem tudom, minek ez a megjátszás az egyeztetésekkel kapcsolatban)

Idet 2010.06.09. 15:49:51

@kolompar.sara: Nna, erre gondoltam, a többiek felsötétítése érdekében.
Te voltál az, aki az otthonszülő - Geréb Ágnes - ügyében egy másik blogon irkáltál.
Amit ő tett - tesz, azt én elítélem, de ez nem ennek a blognak a tárgya. Amit te nyilatkozol ezügyben, azt meg én ítélem el, de nagyon. A férfiellenességre gondolok.

Evehid 2010.06.09. 15:50:48

@manyike: :)))) Csak olyan Piszkos Fred-stílusban. 2 deci teát, 3 deci rummal higítva. ;)

Látod, ez érdekes. Az én esetemben a "nem kedvelem" Gyurcsányra és Lendvaira roppant eufemisztikus kifejezés, de ettől még látom a fellépésüknek azt a részét, ami muszáj a vezetővé váláshoz - csak nem elég önmagában.

Navracsics élőben nagyon rokonszenves ember. Nem az a kifejezett sudribunkó, mint amiből a médiában a legtöbb területen egyre többet látni. (Sajnos.) Az döbbenet volt, micsoda tapsot kapott!

Idet 2010.06.09. 15:51:29

@Akszin: Gyógyszeres okai is lehetnek, mint az és 85 éves, egyébként botsovány édesapám esetében.

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 15:52:14

@Akszin:

Nem is is. Az ember attól hízik, hogy több kalóriát fogyaszt, mint amennyit eléget. Ez nem életkor kérdése, ez fiziológiai tény.

kamarti 2010.06.09. 15:52:50

@Zoltchy: azért ahogy a nők teste megváltozik az életkor előrehaladtával, úgy a férfiaké is, akkor is, ha nem váltanak életmódot: megemberesednek meg megasszonyosodnak (és ez nem kövérséget vagy pókhasat jelent ám, esetenként az is előfordul tapasztalatom szerint, h úgy lesz más az összebenyomás, hogy a kilók száma nem is változik!)

SzaGyu 2010.06.09. 15:53:09

Valóban megjött Orbán Viktor esze! Végre valahára, nem csak beszél(nek) a Miniszterelnök(ök), hanem jó irányú tettekkel lép színre.
Vére valaki, aki szembe mer szállni a nagy hatalmú és mindenható bankokkal.
Végre valaki, aki nem védi a kizsákmányoló bankokat.

Jó lenne, ha az összefonódott vállalkozások és fiktív cégek is felülvizsgálatra kerülnének, mert ebben az országban, van "egy" fölvállalkozó és annak alvállalkozójának az alvállalkozója...
Ezek mind mind viszik a pénzt, anélkül, hogy a foglalkoztatás jobb lenne. Ezek a vállalkozók csak fiktívek és a saját meggazdagodásukért ténykednek...

Vajon az M6-ost hány vállalkozó építette? No, ezért ilyen nagy a költség. De a munkabér semmi. Lehetne sorolni...

Jó lenne ha a politikusok olvasnák néha-néha a hozzászólásokat, mert sokat okulhatnának belőle.

fraki 2010.06.09. 15:53:37

Én is úgy érzem, hogy a mostani Orbán szembeállítása az ellenzékivel mesterséges ellentétképzés.

Karipapa01 2010.06.09. 15:54:36

Idestova 20 éve hallgatom ezt az embert (mármint Orbán Viktort). Ennyi idő alatt sikerült belopnia magát a szívembe olyannyira, hogy már az őszinte mosolyától is felállt a szőr a hátamon, úgyhogy kellő előítélettel kapcsoltam az M1 Este műsorára és vártam a demagógiát. Kérem! Ledöbbenve tapasztaltam, hogy tud ez az ember a helyzetről, a terveiről a nézeteiről beszélni úgy, ahogy egy parlamenti képviselőtől és/vagy miniszterelnöktől elvárná mindennapi általánosságban! Igen kellemes meglepetésben volt részem! Ugyan még nem szabadult meg az "előző kormány a hibás" jelszótól és erről úgylátszik nehéz egyszerre leszokni, de a riportnak nem ez volt a vezérszála. Végre! Az, hogy milyen tervei vannak és ezek mennyire reálisak? mit várjunk pár nap után. Bizonyára komoly pénzügyi és gazdasági elemzéseket fog végeztetni valószínüleg politikamentes jó szakemberekkel, (hiszen Magyarországon ilyenek is vannak) és akkor majd meglátjuk, hogy a terveknek mekkora a realitása. Mindenesetre az általa felvázolt program -úgy vélem- a lehetőségekhez képest nem rossz. Mindenesetre egyelőre bízom benne és abban is, hogy amit elmondott végre is tudja hajtani, elviekben támogatom.Viktor! Ott állsz a tizenegyes-pontnál és most be kell lőni, mert ezen áll minden: Hajrá Viktor. Majd egy év múlva úgyis megtudom, hogy győzött-e Magyarország vagy megint kiestünk.

Idet 2010.06.09. 15:57:27

@Zoltchy: És hajlam kérdése is. A pocak.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.09. 15:57:46

@kolompar.sara: Mindennek van negatív oldala.

Zoltchy: Nekem nem kell elmagyarázni, hogy történik...
Amúgy meg a komcsi nem attól lesz pejoratív, hogy hozzáteszik "büdös". Akkor már a sajt is pejoratív lenne. :)

Az emberek az elvet azonosítják bizonyos megvalósulási formáival. És nem is kell hozzátenni, hogy "büdös" mert a pejoratív felhang már meg is van. "Büdös"-özni már csak a birkanépek kedvéért kezdenek, mert nekik szükségük van konkrét jelzőkre is. Különben nem értenék.

Idet 2010.06.09. 15:59:44

@Zoltchy: És hajlam kérdése is. A pocak.

Idet 2010.06.09. 16:00:38

@Zoltchy: És hajlam kérdése is. A pocak.

Idet 2010.06.09. 16:03:40

@Zoltchy: És hajlam kérdése is. A pocak.@kisa: ...nagy bottal jár. Férfiak között közkeletű, pozitívnak számító előítélet.

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 16:06:16

@kamarti:

Ha nem váltanak életmódot. Itt van a kutya elásva.
Az életmódot az életkorhoz kell igazítani, ez a titka.

@Idet:

Legfeljebb az a hajlam kérdése, hogy milyen módon dolgozza fel a kaját. Van, aki hízékonyabb és van, aki nem, vagyis van, aki több kalóriát éget el a megevettből és van, aki kevesebbet.
De ha többet eszik, akkor hízni fog, ez nem hajlam kérdése, ezen legfeljebb az múlik, hogy esetenként, objektíve mennyi a "több".

Zoltchy (törölt) 2010.06.09. 16:08:46

@Nathan D'Xantine:

Nem is azt mondtam, hogy a jelzőtől lesz pejoratív, hanem a szövegkörnyezettől, vagyis a használat módjától.
Egy időben a paraszt is pejoratív volt, mostanában kezdi visszakapni az eredeti jelentését.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.09. 16:18:46

@Zoltchy: Nem a szövegkörnyezet teszi, hanem a valós környezet. Ha a parasztok műveletlenek, akkor a finnyás városi elit elkezdi a szót pejoratív hangsúllyal használni. Aztán ez vagy elterjed, vagy elhal.
De eltértünk a témától...

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.06.09. 16:20:59

döbebenetes volt a 29 pontos beszéde. határozottan szimpi lett

nyünyüge 2010.06.09. 16:23:40

@torok.gabor: erőteljes igény mutatkozik a blog profiljának bővítésére :-)!

kamarti 2010.06.09. 16:32:56

@Zoltchy: a nem váltanak életmódot úgy értettem, hogy nem tespednek, ha sportosak voltak
de nem ragozom, úgyse engedsz a 48ból (gondolom, az életkor előrehaladta még nem érint :)

Ordnassac 2010.06.09. 16:33:50

@Szimba: Medgyasszay már nem tagja az OGY-nak, Hargitai János meg 52 éves.

Karipapa01 2010.06.09. 16:38:14

@Nathan D'Xantine: Igazad van! Mégcsak most készül arra, hogy nekifusson a tizenegyesrúgásnak. Egyelőre még a társait, meg a lelátót nézi, hogy drukkolnak-e neki! A bíró sípszava már elhangzott ugyan, de Ő ezekben a századmásodpercekben még csak koncentrál. Várjuk már mrg azt a rúgást!

Evehid 2010.06.09. 16:47:11

@kamarti: na ez az. :) Az elején a (politikus) (meg a férfi, meg a nő, meg a közízléstorzulás) külső megítélésével kapcsolatban többek közt erre céloztam: a mérce az a testalkat és életkor, amit a többségnek gyak. képtelenség a teljes élettartamra megőrizni. És ennek az idiotizmusnak sok vámszedője van, akik tökéletesen hatástalan vagy csak átmeneti szerek/eszközök/csodamódszerek terjesztéséből meg a hiszékeny emberek önértékelési problémáiból élnek.
Annak meg a pihológusok a megmondhatói, hányan köszönhetik jórészt ennek az állandósult frusztrációjukat, az otthoni nyomott és ingerlékeny hangulatot stb.

Szimba 2010.06.09. 17:00:39

@Zoltchy:
Nono!
50 körül már mindenkinek lecsökken a kalóriaszükséglete. Ha ugyanannyit eszik, akkor hízik. Annyit meg egy politikus nem tud sportolni, meg éhezni, hogy egy kicsi kappanháj ne keletkezzen rajta.

Kolbász pl.:)))
Meg van otthon nekik kemencéjük, és gesztenyesütőjük is. Ezekben nem a diétás salátát lehet elkészíteni!:))

Szimba 2010.06.09. 17:06:57

@Ordnassac:
Őszülő halántékról volt szó!!!

Szimba 2010.06.09. 17:12:21

@Evehid:
Szívemből (pocakomból:)) szóltál.
Az az 1100 kcal, amit egy nap megehetnék, kb. némi salátát és egy szelet (6 dkg-os) halat/csirkét engedélyez. Reggelire, vacsorára legfeljebb joghurtot,kefírt.
Ráadásul mozogni, tornázni is kellene. Hja, akinek erre a korára nincs gondja a szívével, érrendszerével, izületeivel, csontjaival egyebével, az még esetleg sétálni tud.
50 évi megszokott étrendet lecsökkenteni nem egyszerű.Másrészt a hiúság sem érint mindenkit.
Főleg, amikor lefogyva kb. 15 évvel nézel ki többnek a valódi - egyébként is magas - életkorodnál.

Ordnassac 2010.06.09. 17:14:26

@Szimba: akkor Pálffy is ide sorolható! ;-)

Szimba 2010.06.09. 17:16:44

@Idet:

Tényleg!:))

Ezentúl egy-egy politikus életrajzában követeljük meg a cipőméretet is (hogy következtetni tudjunk a politikusi potenciájára).

Szimba 2010.06.09. 17:17:29

@Ordnassac:

Persze!

Vettél könyvet szombaton?

navera 2010.06.09. 17:20:10

a mai ellenzék gyengesége=a beismeréssel, lásd öszödi beszéd

Bert Sels 2010.06.09. 17:20:28

ugyanmár, igazán melyik politikusnak való az ellenzéki szerep? ez blődség

navera 2010.06.09. 17:21:26

ez kimaradt: M. Attila gyenge és hiteltelen, s nem is szimpatikus

navera 2010.06.09. 17:22:30

@Bert Sels: azoknak, akik tudnak mellébeszélni..... és a "monnyon le" ellenzék

navera 2010.06.09. 17:23:24

de még ezt a szintet sem hozza az MSZP

tölgyes 2010.06.09. 17:24:57

@ati27: Én ezzel egyet is értek. Én csupán arra utaltam, hogy amikor a teljes magyar eilt-média csődöt mondott, akkor a kis semmi HírTv volt az, amelyik a világot tudósította... ezzel akkora rést ütött a korábbi monopoliumon, amit a bal oldali média nem is hevert ki..

Ordnassac 2010.06.09. 17:29:14

www.parlament.hu/irom39/00337/00337.pdf

Nocsak a 2013-as felvételi időszakra már emelt szintű érettségihez kötnék az egyetemi felvételit.

Ordnassac 2010.06.09. 17:32:00

@Szimba: sajnos nem. Túl fáradt voltam már a nap végére, de készült szép sok fotó. Csak utókezelésre elküldtem egy ismerősömnek őket (élesítés, reklámtárgyak kiszedése stb).

kisa 2010.06.09. 17:32:38

@Idet: Azért egy rövidke elemzést megérne, hogy miért pont kizárólag maszopos politikusokat hoztál fel negatív példának. :-)

tölgyes 2010.06.09. 17:35:38

@ayatollah: Kedves Úr! Most elolvastam néhány bejegyzését. Ön a "Fulladjon meg Orbán Viktor lehetőleg máma még " mozgalom élharcosa. Értem. Nincs is ezzel baj, csak ez ma már kevés.. még akkor is, ha az ilyen duma ellenzékből hatékonyabb.. csakhogy már kormánypártból is csak ez szólt 8 éven át.

tölgyes 2010.06.09. 17:38:53

@Ordnassac: Ez helyes..ha már nincsen felvételi.

Evehid 2010.06.09. 17:41:02

@bóra77: :DDDD (Sajnos nincs fekveröhögős emotikon.)

Szimba: A kispocakkal szembeni megengedőbb, elnézőbb hozzáállás egy jellmező attitűd. Sztem ugyanaz, vagy nagyon hasonló a mozgatórugója, mint amitől egy emberközeli, szerényebb min. elnöktől sok olyasmit is elfogadnak majd esetleg a nem OV-rajongók is, amit a 10 évvel ezelőttitől nem. Ez egy "hasonló hozzánk", vagy "közülünk való"-érzés.
Amit eddig a Fidesznek nem igazán sikerült magáról kialakítani a választók jó részében. A Jobbik és az LMP létrehozta magáról ezt a képet, igaz, teljesen eltérő csoportokban és módon.

Ha OV-nak sikerül ilyen téren megfordítani a Fidesz-imázst, az nagy fegyvertény lesz. És nem egy kifejezett diadalmenet odáig eljutni.

tölgyes 2010.06.09. 17:41:03

@Ordnassac: Én azt gondolom, hogy bizonyos készségeket pedig még így is felvételin kéne ellenőrizni. Pl. tanító, óvónő esetében, hogy tud-e énekelni, nem színvak-e, tud e hibátlanul magyarul.. vagy nincs-e beszédhibája.. ez egy jogász, de bölcsész esetén se hátrány..:::(((

Narancshámozó 2010.06.09. 17:57:42

Csak most volt időm megnézni a tegnapi Orbán Viktor interjút, amit Az Este Extrában adott Nika Györgynek. (2010. 06.08.)

A 25. perc 41. másodpercétől az 56. másodpercig eltelt 15 másodpercben a miniszterelnök vajon igazat mondott nekünk? videotar.mtv.hu/Kategoriak/Az%20Este.aspx

kisa 2010.06.09. 18:01:25

@tölgyes: Meg kéne szüntetni nagyjából 5-6-10 egyetemet, a fennmaradóknak pedig visszaadni a presztízsét.

intimpista 2010.06.09. 18:03:40

Följöttem ide, még egyetlen hozzászólást sem olvastam, de OV képének első benyomását hagy osztjam meg Veletek: uhuhu, mindjárt visszaugrom a fára! Jézusom, hát gratula Magyarország. és most még csak nem is cigányoztam!

intimpista 2010.06.09. 18:05:46

@tölgyes: pedig lehet, hogy jobban jártunk volna...

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.09. 18:23:57

@Ordnassac: Ezt szerintem jól teszik. Minimum ennyi kell.

ati27 2010.06.09. 18:24:23

@ayatollah:
aham persze előre látható volt, hogy a piac felfigyel kósa/szijjártó dolgaira. Majd az is pontosan előre látható volt, hogy sikeról megnyugtatni a piacokat.. Esetleg a sült galambot nem várod? Miért nem vásároltál pénteken otp-t? Ha? ja csak nem kockázatos volt? Tudod az a neve sokszor kockázati tőke. Tudod lehet vele nyerni de bukni még inkább.. Persze a hírek mindig csak a győztesekről szólnak.. Inkább lottózz! Azt talán be tudod látni, már ne haragudj.. Nem akarlak megsérteni de ideges tudok lenni az olyan emberekre akik mindig utólag okoskodnak. Erre azt szoktam mondani: Ha olyan okos lennék előre, mint anyósom utólag.. Rengeteg anyós tipusú emberrel lehet összefutni errefelé.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.09. 18:31:37

@Ordnassac: Lehet, hogy ez nagyon meredek és vad elképzelés, ebben a pillanatban jutott eszembe: nem elképzelhető, hogy az MSZP húz egy váratlant, és Sólyomot jelöli elnöknek? Igaz, hogy rengeteget szidták, amíg kormányon voltak, de (elméletileg) felismerhetik, hogy az ő szempontjukból is még mindig jobb ő, mint egy (nyíltan vagy burkoltan) Fidesz-ember. Ráadásul valamennyire a Fideszt is kínos helyzetbe hozhatnák vele, mert legalábbis illene ebben az esetben megindokolniuk, hogy miért nem ő. Az LMP meg nyilván támogatná.

Nem mondom, hogy sok esélyt adok ennek a forgatókönyvnek, de lehet benne ráció szerintem.

Ordnassac 2010.06.09. 18:37:57

@Tomeczek: és hogy kommunikálnák Balogh András ejtését?

Ordnassac 2010.06.09. 18:39:28

@Tomeczek: arról nem is beszélve, hogy kongresszusi határozat van Balogh jelöléséről, ergo hogyan magyarázná meg a pártvezetés a "pártnak", hogy bocsi, de megnyomtuk a cancel gombot?

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.09. 18:45:16

@Ordnassac: Sehogy. Erről a hírről lemaradtam így a vizsgaidőszakbeli készülés közben. Ebben az esetben tárgytalan.

Idet 2010.06.09. 18:48:30

@Zoltchy: Ó, a fene, bocs, nem a pocak iránti előszeretetem miatt jött le háromszor, hanem a gépem hülyéskedik egész nap!

Idet 2010.06.09. 18:49:54

@Szimba: Abból csak a nagy lábra lehet következtetni...

Ordnassac 2010.06.09. 18:51:58

index.hu/belfold/2010/06/09/orban_a_gardista_katonak_dezertorok/

"[Orbán f]elhívta a figyelmet, hogy "semmilyen magánkezdeményezésre, félkatonai szervezetre, gárdára nincs szükség", ha erős a honvédség. Mint mondta, az ilyen szervezetben történő szerepvállalást dezertőr magatartásnak kéne nyilvánítani."

Főleg az utolsó mondat az érdekes.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.09. 18:53:14

@Ordnassac: Ettől függetlenül szerintem politikailag több tőkét kovácsolhattak volna abból, ha nem egy "saját" jelöltet állítanak, hanem a "konstruktív ellenzékiséget" meg a kompromisszumképességet hangsúlyozva adott esetben besorolnak Sólyom mögé. És közben mondhatták volna, hogy bezzeg a Fidesz csak a maga pártemberét tolja, miközben mi ennyire próbáltunk nemzetileg együttműködni.

Ordnassac 2010.06.09. 18:55:27

@Tomeczek: bennem amúgy már az is felmerült (persze nem túl komolyan), hogy a Fidesz-KDNP frakciók tagjai csak úgy brahiból több jelöltet állítanak (létszámuk alapján akár 5 különböző jelöltet állíthatnának). Pl. Schmitt Pált és Vizi E. Szilvesztert.

Persze ez csak irreális gondolatjáték, de illene Lázár János kijelentéséhez, miszerint egyáltalán nem hiszi, hogy az első fordulóban meglesz a választás. :-)

Idet 2010.06.09. 18:57:48

@Szimba: OFF
Nyavalyát magas. Annyi, amennyi, és ílyennek vagy olyannak (öregnek-fiatalnak) érzed magad.

(Egyébként, süket duma, az ember vigasztalja magát ezzel. A férfiaknak valamivel könnyebb, egy nőnek...pusztán a vigasz marad, meg a sztoikus belenyugvás.)

Egyetértek a kilókkal kapcsolatban, a nagymérvű, főleg gyors fogyás veszélyes is lehet. Magam 10 kg-t fogytam, így nagyon jól érzem magam, de vigyázni kell a visszahízásra, bár az étvágyam csakugyan csökkent, és változott is. Egyébként, szerencsém volt a fogyással, nem az én érdemem.

Ordnassac 2010.06.09. 18:58:49

@Tomeczek: ez persze logikus, csak valszeg párton belül nem volt kivitelezhető. Túlságosan nem szeretik Sólyomot az MSZP-n belül.

lüke 2010.06.09. 19:05:14

@Ordnassac:
akkor most hol a Kádár?

Idet 2010.06.09. 19:05:58

@kisa: Hol? Nem emlékszem a kommentre!

bariga 2010.06.09. 19:07:59

Most volt alkalmam hallani is a beszédet, tényleg kevesebb volt benne az szokásos gyűlölködés és allegória, maradt még az én ízlésemnek sok populizmus és arhaikus pátosz. Ami viszont megdöbbentő volt , hogy pátosszal tudta elmondani, hogy kivezetjük az adójóváírás rendszeréből, stb.. ehhez már tényleg vastag bőr kell.. De OK, az ő közelébe most már élő ember nem juthat, hogy számon kérje az ígéretek, de kérdezem, hogy a sok vastapsoló képviselő hogyan tud otthon végig menni az utcán, hogyan fog elszámolni ezzel a szimbolikusan erős, amúgy erőteljes megszorító csomaggal a szomszédai előtt, akik rá szavaztak???
Én eddig is mondtam, hogy sok a hablaty, de ez minden képzeletet felmúl, amint az ember el kezdi elemezni a pontokat

kamarti 2010.06.09. 19:12:05

@kisa: ebben teljes mértékben egyetértek (pár napja volt is már erről szó egy másik poszt kapcsán). de hogy jön majd össze a munkanélküliség csökkentésével és a munkahelyteremtéssel, amikor 3 év múlva egy csomóan nem kerülnek be a felsőoktatásba? főleg, ha a jórészt értéktelen diplomát adó, fizetős helyeket is megszüntetik?
és nem tudom, nem problémás-e, ha nem az intézmények határozzák meg a felvételi követelményeket, hanem a a kormány. nem lenne elég annyi, hogy emelt szintű érettségi, mondja a kormány, de hogy miből, azt meg az egyetem?

és a konkrét javaslatnál meg azért ildomosnak tartottam volna, hogy leghamarabb azokat érintse, akik most nyolcadikosok. az egy év csúszást jelentene, de tisztességesebb lenne a mostani kilencedikesekkel szemben (főleg annak a fényében, hogy tényleg milyen kevés emelt szintű érettségiző volt az idén, és ezt a számot kéne 3 év alatt 100%-ra emelni) főleg, ha még a (nem tudom, ki és miért zavaró) előrehozott érettségi lehetőségét is kiveszik a rendszerből, mert rózsikának ez is vesszőparipája

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.09. 19:13:02

@Ordnassac: Lázár ilyet mondott? :D Hát, van humora, úgy látszik. Tessék, mikről marad le az ember, ha két hét alatt 7 vizsgája van. ;)

Idet 2010.06.09. 19:13:18

@Evehid: A kispocak-dolog sztem egy kicsit apafigurás, tekintélyelvű dolog is, Magyarországon, de a többi kelet-európai országban is az évszázados szegénység folyománya.
"Szép, kövér ember", a kisbaba is akkor szép és egészséges, ha pufi, az asszonyideál is az, akin "van mit fogni". Az én szűkebb pátriámban még lehet hallani ezt a "szép, kövér"-dolgot.
Részben tudat alatti a dolog, nehéz küzdeni ellene, sok más hagyománnyal is összefügg.

sashimi 2010.06.09. 19:15:18

www.vg.hu/kozelet/politika/fellegi-lesz-letszamcsokkentes-a-kozszferaban-318444

¨Átlátható bértömeg-gazdálkodásra térünk át, amelynek köszönhetően legalább 15 százalékkal csökken a költségvetésből kiáramló pénz összege – jelentette ki a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Fellegi Tamás.¨

Nem tevedes: a 15 % altalanos ervenyu megszoritas: tanarok tizezrei, orvosok ezrei kerulehtnek utcara.

panelburzsuj 2010.06.09. 19:17:27

@bariga:

"Nálunk az adórendszer ugyanis eleve, azt hiszem, talán kezdettől, nem bizalomra épült, hanem bizalmatlanságra és spekulációra. Az adózás egyrészt igazságtalan volt, másrészt büntetésnek érezte mindenki. Valójában az is volt. Büntető adózás, hiszen teljesíthetetlen dolgokat követelt. Ezzel szinte arra kényszerített mindenkit, hogy próbáljon kibújni alóla, ki, ahogy tud. Így lett, tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak, a becsületes, törvénytisztelő emberből lúzer, mulya, élhetetlen alak, és végül így alakult ki az a meggyőződés Magyarországon, hogy nem éri meg becsületesnek lenni, merthogy az ügyeskedőknek áll a világ. Ez az egyik oka annak, amiért oly sokan érzik magukat rosszul Magyarországon, és ezért mennek el olyan sokan a fiatalok közül."

Te most nézted végig a 29 intézkedést. Szerepelt valahol, hogy mindazok, akik ellenálltak ennek az embertelen, büntetőadókra épülő rendszernek, és így sietteték annak bukását, azok nemhogy kegyelmet, hanem egyenesen jutalmat, kitüntetést érdemelnének?

kamarti 2010.06.09. 19:22:38

@sashimi: hát, a szakszervezetekkel már nem nagyon kell számolniuk, ahol van, ott is teljesen széttagolt, és jó részük lejáratta magát az elmúlt években, a vezetők hitelessége, politikai semlegessége is megkérdőjelezhető itt-ott, ráadásul abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy minimum kétfelé (mszp, imf, eu) mutogathatnak, mint okozó, plusz ugye a józanul gondolkodó ember nem mondhatja, hogy nem köll megfogni a költségvetést
mindezek fényében kíváncsi leszek, kik és mit lépnek (és mikor)

kisa 2010.06.09. 19:27:45

@Idet: Ha rákkatintasz a kommentem előtt erre: @Idet:, akkor odaugrik a vonatkozó hsz-ra.

kamarti 2010.06.09. 19:28:14

@Ordnassac: volt más választása, miután tegnap már meglebegtették, h felmentik?
és a mai másik KSH-hír:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/09/tenyleg_nagyot_nott_a_magyar_gazdasag/
érdekes ez így egy napon

sashimi 2010.06.09. 19:31:01

@kamarti: Nagyon tevedsz, eppenseggel a kzoalkalmazottaknak vannak szakszervezeteik, akik egyszeruen nem nyelhetik le, ami most tortenik.

Pontosabban a fidesz zsebeben levok persze megprobaljak agyonhallgatni, de ezt mar a tagsag sem turi el.

it nem egy lokalis izerol van szo, hanem a kozalkalmazottak 15%-a, minden hatodik ember utcara kerulehet.

Ehhez kepest a Bokros-csomag egy vicc volt. Az nem dontotte csaladok szazezreit romlasba.

Raadasul OV el aakrja venni a vegkielegiteseket is: a 20 ev munkaviszony utan jaro 8 honap helyett csak 2 honapot adna. Szerinted ezt jopofin tuidomasul veszik az emberek? Hogy OV kivesz a zsebukbol felevi bert?

kamarti 2010.06.09. 19:33:24

index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/09/mindenbol_kihagyta_a_kormany_az_mnb-t/

a pocakon kívül az is a korral jár, hogy az embernek lesz 1-2 heppje. úgy látom, OV-nál a pálinkafőzésnél és Simornál is beakadt a lemez.

kisa 2010.06.09. 19:34:56

@kamarti: Nem tudom, nem én vagyok a ME. Ezekkel a büfé-ruhatár szakokkal igazából csak elodázzák 3 évvel azt, hogy az emberke munkanélküli legyen. Viszont mérhetetlen károkat okoznak a felsőoktatási képzésnek.
Hamarosan meg kell oldaniuk a közszférából - szándékuk szerint - leépített közszolgák ellátását is. Mert a piac nem fogja tudni felvenni mindet.

kamarti 2010.06.09. 19:46:57

@sashimi: fogalmam sincs. többek közt azért sem, mert a kölköm eddig két választás előtt, plusz az elmúlt négy évben hallgatta az OV-hozsannákat az iskolában, ahová akkor járt a pedagógusoktól, pedig ugye a politizálás elméletileg tilos, és tudtommal, ez nem volt egyedi jelenség.
szóval épp azt írtam, nem tudom, ki, mit és mikor lép. én is kíváncsian várom (azt érzékelni vélem, hogy igyekeznek a nagyvállalatokra, a FB-k-ra, meg a kisvállalkozások uniós pénzekhez való jutásának könnyítésére koncentrálni (ld. Fellegi tájékoztatója), de nem tudom, azért-e, mert veszélyes a terep, vagy épp azért, mert annyira nem tartanak semmitől és senkitől)
és azt sem tudom, hogy itt mennyire játszik a győzteshez húzás, mint a választásoknál.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.09. 19:47:08

@Ordnassac: Kösz. Érdekes, bár személy szerint nehezen tudom elképzelni, hogy 2/3-os többséggel ne legyenek képesek lerendezni egy forduló alatt. De azt sem nagyon értem, hogy miért érdeke Lázárnak, hogy ezt mondja. Ezzel a szervezetlenség jön át, legalábbis számomra.

Ordnassac 2010.06.09. 19:48:55

@Tomeczek: szerintem inkább azt akarta Lázár elkerülni, hogy az arrogancia vádjával illessék a Fideszt.

Idet 2010.06.09. 19:49:25

@kisa: Megvan, köszi.

Azért, mert Gyurcsány kígyó, Horn vadbarom, Mesterházy pedig nyalonc. Az én olvasatomban.
Lehet, persze, hogy Gyurcsány ügyes, Horn egyenes, Mesterházy meg jómodorú.
Izlés dolga.

kamarti 2010.06.09. 19:52:18

@kisa: hát igen, ezekkel teljesen egyetértek. és többek között ezért is gondolom, hogy a pálinkafőzés legalizálásánál fontosabb dolgok is lennének, illetve hogy talán hasznosabb lenne, ha egy-egy problémához kissé körültekintőbben nyúlnának, nem ad hoc törvényjavaslatokkal faragnának itt-ott, hanem komplex problémakezelés körvonalazódna
na de ugye majd a részletek tán rávilágítanak a nagy egészre is

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.09. 19:52:48

@Ordnassac: Valószínűleg így van, de a szerénytelenségnél csak az álszerénység a rosszabb…

Idet 2010.06.09. 19:53:14

@lüke: A sírban, a sírban! Azt nem mondom, hogy hála Istennek, mert ilyet az ember még egy Kádárra sem mond.

Ordnassac 2010.06.09. 19:57:40

@Idet: lüke egy korábban belinkelt Hírszerző-cikk címére gondolt, méghozzá erre: www.hirszerzo.hu/cikk.a_fidesz_kizarta_soraibol_kadar_janost.154117.html

A hatósági ármegállapítás pedig nem éppen erre valló intézkedés. (Remélem Központi Árhivatal azért nem lesz megint. :-P )

Idet 2010.06.09. 19:58:14

@kamarti: A pálinkafőzés lényeges dolog. Ha élnél pálinkafőző vidéken, átéreznéd.
Azon kívül, a "palinca" gyártók pofátlanul lenyúltak egy magyar védjegyet és terméket, a főzeményeik meg sem közelítik az eredetit, ez is hozzá tartozik. Ugyanez vonatkozik a Tokajira is. Ha ittál már magyart, és ittál a másikból, zongorázni lehet a különbséget.
De nem is ez a lényeg, hanem a jog, meg a lopás.

mréveiller 2010.06.09. 19:59:34

Viktor észbe kaphatna hogy ne Kósára bízza a Fidesz ügyvezetését. Semmi érzéke hozzá, össze vissza nyilatkozik.

Idet 2010.06.09. 20:00:37

@Ordnassac: Vagy úgy! Dolgozom közben, és rosszul figyelek, bocs!
Viszont, tényleg a sírban van. Remélhetőleg a szelleme is!

Ordnassac 2010.06.09. 20:04:24

@Henry78: olyan sok választása mondjuk nem volt. Ugye Varga államtitkár, Pelczné kiment Brüsszelbe, marad Kósa és Pokorni. Úgy tűnik Kósában bízik jobban.

Kíváncsi leszek, hogy mi lesz ezzel az elnökség-átalakulással.

Terniak 2010.06.09. 20:09:32

@kisa: ennél szerintem több felsőoktatási intézményt kellene megszüntetni. A jogi karokból hagynék négyet.

Az alsótagozatos buktatást tipikusan csak hangulatjavító intézkedésnek gondolom, akik értenek hozzá, biztos tudják, hogy kell-e buktatni vagy sem. Az igazi változást éppen az hozhatja, ha végre az egyetemekre valódi felvételi lesz, nem ez a mostani, és egyben végre valaki ki meri mondani a "Népnek", hogy nem csak a felsőoktatás és a diploma ad presztízst, hanem a szakképzés is. Én a felsőoktatásban is szemléletváltást remélek, ha már mindent elölről építünk fel, ezt is az alapoktól kellene átgondolni.

Terniak 2010.06.09. 20:10:33

lehet, hogy népszerűtlen leszek ezen a poszton, de hova az égbe képzünk pl. annyi politológust (ez a jogászokra is vonatkozik).

kamarti 2010.06.09. 20:11:37

@Idet: nem azt írtam, hogy nem lényeges, hanem hogy lennének fontosabbak is. mondjuk mert nagyobb rendszereket, több embert érintenek (és akkor is ezt gondolnám, ha innék pálinkát, mint ahogy nem.)

Terniak 2010.06.09. 20:12:07

@Idet: ha ez jobb a pálinkafőzőknek neke is jó...EGyébként nem tudom legyűrni a pálinkát, boros vagyok :-)))

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.09. 20:14:26

@Wlassich: "Az alsótagozatos buktatást tipikusan csak hangulatjavító intézkedésnek gondolom, akik értenek hozzá, biztos tudják, hogy kell-e buktatni vagy sem."

Ez ennél azért bonyolultabb kérdés. Azok is értenek hozzá, akik szerint nem szabad alsó tagozaton buktatni, és azok is, akik szerint kell. Ez elsősorban értékrendbeli (ha úgy tetszik filozófiai) nézeteltérés.

Terniak 2010.06.09. 20:17:45

@Tomeczek: ezért nem akarok belekontárkodni :-). Nálunk a régi módszer volt, megtanultuk, amit meg kellett, bár hozzá kell tenni, hogy már nálunk is voltak olyanok, akik még nyolcadikban is olvasási nehézséggel küzdöttek.

Egyébként külföldön tanuló magyar diákok általános tapasztalata, hogy messze verjük a külföldi diákokat a hazai tanulási módszereinkkel. Ezt a tapasztalatot az Erasmus-program engedi meg, én nem hiszek soha a vészmadárkodó jelentéseknek.

kamarti 2010.06.09. 20:19:08

@Wlassich: az egyetemek a létszám emelésében, illetve megtartásában érdekeltek pénzügyileg. az így-úgy bekerült diákok addig se munkanélküli érettségizettek, nem rontják például a statisztikát (csak később lesznek diplomás munkanélküliek). a szakképzési rendszer milyen állapotban van? és végül: nem tudom, emlékszel-e, kik voltak azok, akik a mindenkinek legyen diplomája mellett tették le a voksot, illetve akik nem támogatták a tandíj bevezetését? na tőlük kellene megkérdezni, hogy ez mennyiben járult hozzá a felsőoktatás jelenlegi állapotához, illetve mennyire határozta meg a szaktárca mozgásterét ebben az ügyben. Illetve azt is, az emelt szintű felvételi elrendelése mellett milyen intézkedésekkel óhajtják megoldani ezeket a problémákat.

Terniak 2010.06.09. 20:21:10

@kamarti: politikai erőkre gondolsz? Szerintem mindegyik ugyanazt harsogja...

Ordnassac 2010.06.09. 20:21:17

@Wlassich: őszintén szólva mint gyakorló joghallgató a vizsgáztatás rendszerét szimplán értelmetlennek tartom. Szerintem nem attól lesz valaki jó jogász, hogy vissza tud-e böfögni egy törvényt, ami lehet, hogy nemsokára hatálytalan lesz (persze ez az Alkotmányra és olyan nagy kódexekre mint a Ptk. vagy a Btk. nem vonatkozik). Mindegy, csak morgok.

Terniak 2010.06.09. 20:25:20

@Ordnassac: ebben viszont jobbak a nyugat-európai módszerek. Különösen német és francia területen a hallgatók törvénnyel a kezükben ülnek az előadáson, és jogeseteket hallgatnak. Na ez fejleszti igazán a kézségeiket.

Én annak sem vagyok híve, hogy napra pontosan kell tudnunk a II. világháború minden jelentősebb csatájának évszámát, de az is túlzás, amit az elmúlt években kompetencia-fejlesztés kapcsán műveltek.

Tudod, aki leteszi a pénzügyi jogi vizsgát, az a telefonkönyvet is meg tudja tanulni :-))). Kérdés, hogy ez a cél?

Terniak 2010.06.09. 20:25:51

@Wlassich: bocs az elütésekért...

Diocles 2010.06.09. 20:25:51

Most volt Papcsák Ferenc elszámolási kormánybiztos a hírtévében.

Beszélni nem tud, makog, nyekeg, nyökög, noha ügyvéd, ráadásul még támadható is.
Tényleg nem volt jobb?

panelburzsuj 2010.06.09. 20:26:02

@Ordnassac:

Ha mindenre kiterjedő anyag-, ár- és tervhivatal talán nem is fog felállni, az új gazdaságpolitikából eddig kibontakozó trend azért mégiscsak az, hogy az egymást keresztező szándékokat ("spekuláció") vissza kell szorítani, a "munkát" pedig úgy kell megszervezni, hogy egyszerűen, könnyen felismerhető legyen, hogy az "értéket hoz létre, és így másnak is, az egész közösségnek is hasznára van".

Ez az elgondolás egyértelműen a társadalom egyes szintjeinek párhuzamosítása felé mutat, azaz az alulról jövő kezdeményzések spontán vetélkedése helyett egy felülről jövő rendezőelv primátusát hirdeti meg, ahol a szálak nem kereszteződnek, hanem csomópontokba futnak össze, felfelé haladva egyre vastagabb és vastagabb kötegekben, míg a csúcson egyetlen kézben összpontosulnak. Az egymásnak ellentmondó szándékokról itt születnek meg a döntések, amelyek aztán az előbb vázolt úton a társadalom legkisebb egységeig (nevezetesen: a családokig) eljutnak.

Hogy mindezt mennyire kell komolyan venni, azt nem tudom. De nem a kisujjamból szoptam, hanem az eddigi kormányzati megnyilvánulások alapos megfigyeléséből.

kamarti 2010.06.09. 20:26:59

@Tomeczek: na igen, viszont a buktatás ellenzői azt is hozzáteszik, hogy a megoldás a felzárkóztatás, és rákérdeznek, hogy a buktatás preferálói hogy akarják elérni, hogy a 16 éves negyedikes vagy hatodikos legalább az általánost befejezze. persze erre is lehet mondani, hadd hulljon a férgese - értékrendtől függően.
(mondjuk anno, amikor volt buktatás és osztályozás, a pedagógusok nem győzték mondani, hogy hármas és hármas között különbség van akkor is, ha mindkettő hármas, amikor meg szöveges értékelés volt, a t. szülők a jegyeket, a számszerűsítést követelték - szóval nem tudom, mennyiben lehet egy ilyen dologgal egyértelműen hangulatot javítani)

gondolom, az elvek vitája mellett lehetne egyébként felmérni is, hogy amióta nincs buktatás, több-e az analfabéta nyolcadikos például.

Idet 2010.06.09. 20:27:44

@kamarti: Bizonyos értelemben jelképes értékű, mint a kettős állampolgárság.
Persze, ez nyilván túlzás, de mégis. Meddig kell eltűrni az ilyen pofátlan tolvajlást? Az embernek valahogy elment már a kedve a másik orca odatartásától...

Idet 2010.06.09. 20:28:57

@Wlassich: Hát, egy borongós, hideg reggelen, egy kupica kisüsti almapálinka...

6.Lenin 2010.06.09. 20:30:18

Most a csúcson?

Még nem.
Most indult a csúcsra.Eddig csak az alapozás történt.

"az ellenzéki Orbán okozhat még fejfájást a kormányzó Orbánnak."

Az elmúlt 8 évben megakadályozta,hogy végleg leromboljanak mindent.Sokkal nehezebb lenne jelenleg az építkezés.Semmi olyant nem tett,ami az ország kárára történt.
Előkészítette a 2/3-os győzelmet.Még így is nehéz lesz,a gyűlölettel szemben előre menni.
Az irány jó.

Tegnap kellemesen csalódtam a Jobbikban és az LMP-ben is.
Ma reggel még Oszko P. is aránylag korrekt volt.

Az MSZP-nek vége.Nincs mondanivalójuk.
Maradt a régi fegyverük,a gyűlöletkeltés.Itt is megy ezerrel.

Terniak 2010.06.09. 20:30:24

@Idet: egyszerűen nem megy :-). Tudom, nem vagyok jó magyar ember, de a gyomrom erősebb... :-)

kamarti 2010.06.09. 20:33:36

@6.Lenin: itt? gyűlöletkeltés? ezerrel? viccelsz? vagy gyűlöletet keltesz?

Idet 2010.06.09. 20:38:36

@Wlassich: Szóval, nekem az a népszerűtlen véleményem van egyetem-ügyben, hogy magának az egyetemre járásnak is megvan az értéke.
Csiszolódik, tanul, ha akar, ha nem, egy bizonyos kultúrát, bár ez az átkosban még jobban működött, ami nem az átkos érdeme, hanem az áthagyományozódásé, ami, mint minden más is, a Kádár-rendszerben nagyon nehezen változott. Volt ebben jó is, rossz is. Koncedálom, hogy több volt a rossz, a merev, a copf.
Megtanulni tanulni, az se kutya... a foglalkoztatásról nem beszélek, nem értek hozzá.

6.Lenin 2010.06.09. 20:38:57

@kamarti:

OK!Csak 950-el.elszámoltam magam,igaz nem olvastam el minden hsz-t,de ennyi tuti,hogy megáll.

kamarti 2010.06.09. 20:39:01

@Wlassich: ja, hát lehet, hogy az oktatáspolitikában most (még és már) nincsenek látható markáns vonalak az éppen érintetteknek, meg elég régre nem is nyúlik vissza az emlékezete a fiatalabbjának, de ez a mostani helyzet következmény, ebben gondolom, megegyezhetünk (és nem a liberális nevelésé:))

bariga 2010.06.09. 20:39:43

@6.Lenin: végre egy üde színfolt! Neked melyik a kedvenc pontod?

Idet 2010.06.09. 20:40:45

@Wlassich: Na ne. Most nem foglak itt dícsérni! Az, hogy nem bírja a gyomrod, nem a te hibád, hanem a gyomrodé, csak lemaradsz egy finomságról, ami mértékkel élvezve még hasznos is lehet!

Diocles 2010.06.09. 20:41:21

@6.Lenin:

Az MSZP-nek még mindig kétharmada van a médiában, ha ez nem változik, akkor akár négy év múlva is visszajöhetnek.

kamarti 2010.06.09. 20:41:39

@6.Lenin: mitől tuti? mert azt mondod? és mért esik jól ezt mondani, ha tulképpen magaddal beszélgetsz, hisz a többieket nem olvasod?
egyébként meg 950-nel, ha már jó magyarok vagyunk, ugye

kamarti 2010.06.09. 20:44:13

@Diocles: ezt már sokadszorra olvasom, de nyilván nem vagyok elég tájékozott.
valaki dobjon már legyen szíves ide egy jobb-, illetve egy baloldali médialistát. csak hogy lássuk.

Ordnassac 2010.06.09. 20:44:48

@Wlassich: püj... *brrrr*

@Diocles: az érdekes, ugyanis PF élőben nem volt ilyen (igaz, úgy egy jó fél éve találkoztam vele utoljára).

mrs. white 2010.06.09. 20:48:07

Egyszer azért volt jó formában az ellenzékiség alatt is. Az öszödi beszéd után Sváby tévés karrierje bánta ezt. Az igazi jó színészek is egy színházi drámában tudnak kiteljesedni nem egy unalmas szappanoperában. Nem csak a választók, de ő is unta amit (szerintük) mondani kellett.

6.Lenin 2010.06.09. 20:53:14

@bariga:

Én nem szedem szét,annak veszem,aminek szánta a drága aranyos vezér.

Ez 1 lépés 1 új Mo felé.Remélem szép sorban jön a többi lépés is.

Pontosan ez volt eddig a baj.Nem rendszerben gondolkodtak,kiragadtak 1-2 dolgot,ráfogták,ez a reform.

Természetes,hogy nem sikerült,nem is sikerülhetett.A rendszer volt hibás és ezt látja jól Orbán.

Nem 1-es részek rosszak,az egész rossz.Lépésről-lépésre kell az egészet megváltoztatni.Másként nem fog sikerülni.

Ha Gyf-ék megvalósították volna,már előbbre lennénk,ezt cseszték el az én szememben.
Nekem tök mindegy ki vezényli ezt le,de legyen már végre valami.

Terniak 2010.06.09. 20:54:05

@Idet: nekem az egri bikavér és a tokaji aszú a non plus ultra... A tokaji aszúért ölni tudnék :-).

Terniak 2010.06.09. 20:54:45

@Ordnassac: ja, nekem is ez az élményem még évek múltán is :-)))

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.09. 20:57:32

@Wlassich: Nem ettől függ, hogy jó magyar ember vagy-e. Csak kimaradsz valamiből, amiből egy kicsi kellemes, egy kicsit több még kellemesebb, viszont még egy kicsit több rendkívül kellemetlen tud lenni. :)

Terniak 2010.06.09. 20:59:15

@6.Lenin: szerintem ez az általános életérzés ma: az egy helyben toporgás. Hozzá kell tenni, hogy ebben bizonyos tekintetben a megfelelő többség hiánya is hátráltatta az eddigi kormányzó pártokat.

A kétharmadban nagyon nagy szerepe volt, a "Mozduljunk már valamerre" érzésnek. Én csak azt szeretném, ha ezt nem értelmezné félre a FIDESZ akként, hogy akkor ez az egyeztetések teljes hiányát is legitimálja, és a társadalmi szerződésben mindenre felhatalmazták a választópolgárok a kormánytöbbséget. A fékek működjenek továbbra is.

6.Lenin 2010.06.09. 21:00:48

@Diocles:

Szerintem minden nappal kevesebb az esélyük a visszatérésre,ezzel a társasággal meg semmi esélyt nem látok.

Néztem Gyurcsány arcát tegnap,szerintem már ő is rájön lassan
1-re esélytelenebb.Hiszen ő is hasonló dolgokat szeretett volna,mint Orbán,de ő nem tudta meglépni.
Ha Orbánnak sikerül,ő már esélytelen.

A média meg már szép lassan kifarol az MSZP mögül,már akinek szeme van a látásra,füle a hallásra.

Volt itt 800 000 párttag,oszt?
Volt közel 3 millió választó,mennyi megy vissza?100 000?
Több már nem,még annyi sem.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.09. 21:01:06

@kamarti: Nézz meg egy esti híradót mondjuk az ATV-n meg a Hír TV-n. Utána valószínűleg érteni fogod, hogy miről van szó.

Terniak 2010.06.09. 21:03:47

@Tomeczek: igen, engem már az első lépésnél sem a "kellemesség" érzése tölt el. Bálványozva nézem azokat, akik képesek nemhogy egy, hanem több pohár pálinkát legurítani. Nálam egyébként súlyosító körülmény, hogy földijeim termelik (állítólag, mert én nem tudom tanúsítani :-) a legjobb pálinkát (szatmári:-).

Diocles 2010.06.09. 21:08:44

@6.Lenin:
Jobb félni, mint megijedni.

A média nem nagyon farol ki mögülök. Persze nyilván most nem éljenzik Gyurcsányt, ám annál alaposabban karaktergyilkolják a Fideszt. Ennek idővel meglesz a hatása.
Olvass bele a mai origo.hu-ba (a főszerkesztő famíliája a weyerbélázásról híresült el) vagy a hvg-be.
Régi fejlövésem, ha ezen (médiaarányok) nem tud változtatni lényegesen a Fidesz, úgy levadásszák őket, ahogy Antallékat is. Aztán már némi látszatmegujulást felmutatni is könnyen visszakapaszkodhat az MSZP.

6.Lenin 2010.06.09. 21:08:57

@Wlassich:

Én is bízok a fékekben,tegnap óta különösen.
Írtam fentebb,kellemesen csalódtam az LMP-ben,de a jobbikban is.
Remélem lesz ráhatásuk a közvéleményre,még akkor is,ha a T.Házban nem képviselnek nagy erőt,de kifelé lehet befolyásuk.
Én nem félek(egyelőre).

Ordnassac 2010.06.09. 21:09:18

@Wlassich: igaz, én inkább sörös vagyok, de egy jó almapálinka! :-) (Bár ott is inkább külföldi, méghozzá calvados.) Azonban egy minőségi száraz fehér is isteni tud lenni. :-)

török gábor 2010.06.09. 21:09:33

Sajnos ma nem voltam gépközelben, de most elolvastam a kommenteket. Érdekes, hogy a képről kinek mi jutott az eszébe... Egyszerűen csak egy laza "istencsászár vagyok" típusú képet kerestem, más célom és szándékom nem volt vele, Isten látja lelkemet...

panelburzsuj 2010.06.09. 21:14:09

@török gábor:

Hmmmm ... Illusztráció a "jóindulatú diktátor" teóriájához? :)

2010.06.09. 21:15:03

@török gábor: laza istencsászár? Te jó ég...tényleg sokat sütött a nap...

OV-t remélem a szavazói fogják megkövezni...naponta rengeteg telefont kapok az intézkedéseinek munkajogi vonatkozása miatt...a közszférából sokat bocsátanak el, és remegnek a végkielégítésükért...és valszeg 40-56 évesen soha többé nem lesz állásuk kistelepülésen, közszférában...

Amúgy fasza gyerek ez a Viki, jó megszedte magát a svájci bankbetétjein Kósa dumája után, s lám lett kedve rendet tenni idehaza is...

sashimi 2010.06.09. 21:16:17

Elvegeztetett.

Tanarok tizezrei, orvosok ezsrei kerulhenek utcara csak azert, hogy a 16%-os jovedelemadoval a gzadagok meg gzdagabbak legyenek.

www.rtlklub.hu/cikk/323011

¨Nem csak a vasutasokra, postásokra, hanem például a kórházi dolgozókra, tanárokra is vonatkozhat a miniszterelnök által kedden bejelentett 15 százalékos bértömegcsökkentés. Fellegi Tamás a szerdai kormányülés után azt mondta, nemcsak az állami vállalatokat, hanem a közszféra minden intézményét érinti a rendelkezés. k.¨

Terniak 2010.06.09. 21:16:52

@török gábor: szerintem ezt az életérzést remekül elkapja a kép. Különösen a napszemüveg :-).

kamarti 2010.06.09. 21:16:55

@Tomeczek: ez a válasz a kétharmados mszp-többségű médiára? hát mit mondjak, nem győzött meg. két párttévé, oké. és?

tölgyes 2010.06.09. 21:17:29

@kisa: Majd a piac a hallgatói létszám megszünteti..::))

Idet 2010.06.09. 21:18:21

@Wlassich: Somlói juhfarkban ill. csopaki-füredi olaszrizlingben utazom, a száraz, de savas legyen!

panelburzsuj 2010.06.09. 21:19:10

@Tomeczek:

Nem arról szólt kérdés, hogy emez milyen, meg amaz milyen, hanem hogy hogyan jön ebből össze a kétharmad-egyharmad tézise, legendája, vádja*.

(*Gusztus szerint.)

tölgyes 2010.06.09. 21:19:38

@török gábor: Ránéztem a képre és egy a napon ülő fejét vakaró napszemüveges embert láttam. Erről nekem se Isten se császár se istencsászár nem jutott eszembe...:) Tartok tőle, hogy már Ön is olyan mint Móricka.. akinek mindenről az jut az eszébe!!

Terniak 2010.06.09. 21:19:38

@Letícia: már most is??? azt hittem megvárják a kormánytisztviselői törvényt....

Idet 2010.06.09. 21:19:57

@török gábor: Hát, nem találtad meg! Inkább a "Mindjárt fölállok, és akkor..." változatot; nem a verekedésre gondolok...

kamarti 2010.06.09. 21:21:05

@török gábor: sztem jót tett a hangulatnak, hogy itt nem az istencsászárságról szólt a csevej....

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.09. 21:22:03

@kamarti: Bocs, félreértettem. A médialistát nem úgy értelmeztem, hogy média-lista, hanem mintha valami kvázi idegen szó lenne, médiaszereplő jelentésben. Mint az illuzionista, artista és hasonlók. :))

6.Lenin 2010.06.09. 21:22:05

@Diocles:

Szerintem alakulnak azért itt a dolgok,1-re több mikrofonálvány szépen csendben.Még Hit tv-ben is cikiztek néhány kormánytagot.

Az M1-en is,naponta többen és többen vállalják a saját véleményüket,igyekezve elhatárolódni minden oldaltól.

Szerintem jó irányba mennek a dolgok itt.Sokan vannak,akik nem akarnak beállni sehová,kitartanak a szakmai véleményük mellett,kritikusak.Már lassan csak a semmit nem tudó okostojás seggnyalók helyezkednek.

Lassú lesz a változás,főleg a fejekben.

kisa 2010.06.09. 21:23:02

@Idet: No, akkor mesélj, milyennek látod kövért, ádert, cserpalkót, tarlóst, rogánt mint férfit?

2010.06.09. 21:25:10

@Wlassich: hétfőn elfogadták és holnap hatályba lép...Szép holnap...:I Éljen Rákosi!!

Igen, a kisembernek is eljutott az agyába, hogy 20 év után a megérdemelt 8 havi végkielégítéséből 6 hónap 98%-os adóval...és hogy nem erre szavazott...és OV azt mondta nekik, visszamenőleg 2010. jan. 1-től...még jó hogy jogász...Mindegy, a hívei csak hozsannázzák csak tovább...és remélem, hogy megtanulnak fényt enni ezek az emberek.

Terniak 2010.06.09. 21:25:54

@Letícia: munkajoggal foglalkozol? mi a véleményed az indokolás nélküli felmondásról?

Ordnassac 2010.06.09. 21:27:08

@tölgyes: azért ez a kép erősen emlékeztet Putyin nyilvános félmeztelenkedésére. ;-)

@török gábor: istencsászárok helyett inkább istenkirály piákról beszéltünk néhányan. Nagyobb közösségteremtő. ;-)

panelburzsuj 2010.06.09. 21:27:34

@kisa:

(Mielőtt nagyon belejönnél, és fölöslegesen fáradnál: Lezsákot már napközben közfelkiáltással kizártuk a sármelemzésből. :)

Ordnassac 2010.06.09. 21:28:05

@Letícia: öööö... Sólyom aláírta már?

Terniak 2010.06.09. 21:29:07

@Letícia: a holnap gondolom képletes, de szerintem a nyolc napos felkészülési idő is minimum aggályos...Ugyanakkor ha jól tudom, nem minősül szerzett jognak sem a felmondási idő, sem a végkielégítés. Számomra ott tűnik méltánytalannak a dolog (megkockáztatom, hogy alkotmányellenes), hogy nem differenciál a törvény a 30 éves és a 2 éves jogviszony között...

kamarti 2010.06.09. 21:30:09

@Tomeczek: jaj, névsorok még véletlenül sem kellenek, elég lesz a médiákok :) listája (a média többesszám, hol hibáztam?)

2010.06.09. 21:30:30

@Wlassich: szerinted mi?? EU irányelvekkel teljesen szembe megy...és a rabszolgáknak is több joga volt...Mondjuk megérdemlik, ha odaszegődik valaki...eszembe jut Orbánról az aranyhalas cikk: miután teljesítette a 3 kívánságot, nyárson megsütötte és megette...

Diocles 2010.06.09. 21:30:37

@Letícia:
bocs, de valahogy nem tudom őket sajnálni.
ideje végre hozzászokni a közszolgáknak is ahhoz, ami a magánszférában mindennapos.

Ordnassac 2010.06.09. 21:30:51

@Wlassich: ha az AB elé kerülne, akkor elég valószínű, hogy Balogh Elemérnek szignálnák a dolgot. Nála voltam szakgyakon. Lehet, hogy majd rákérdezek. :-)

6.Lenin 2010.06.09. 21:31:41

@Letícia:

Érdekes milyen hamar felejtenek egyesek.
Az elmúlt 8 évben hány pedagógust küldtek el az iskola bezárások miatt?2-t vagy netán néhány ezret?
Az előző kormány nem akarta véletlenül megtizedelni a bürokráciát?
Természetesen az jogos,nade ez a miniducse,fertelem,mit meg enged magának.
Jobban mondva,amiről tegnap beszélt az mind csak terv.
Ki kell dolgozni a részleteket,benyújtani,megvitatni,megszavazni,lehet teljesen más lesz majd az egész,januártól.
Amint látom ez nem zavarja a sok előremindentlátót.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.09. 21:32:06

@kamarti: Te sehol. Mondom, hogy én értettem félre.

sashimi 2010.06.09. 21:33:01

Nagyon varom, hogy Torok Gabor elmagyarazza, hogy milyen zsenialis is volt OV, hogy egy napig telljes napig sikerult eltitkolnia, hogy tervei szerint valojaban szazezer kozalkalmazott kerulhet utcara.

kisa 2010.06.09. 21:33:32

@panelburzsuj: tudom. A kdnp-t nem forszírozom egyébként sem.

2010.06.09. 21:33:34

@Diocles: azért a magánszférában is KELL indokolni...Jó, aki ott van 1000 éve és semmit se csinál, csak segget nyal, azt én is rúgnám kifele...de ezek a megfelelő segget eddig is megtalálták az elmúlt 20-30 év alatt, már tuti megtalálták újra...Szóval a selejt sosem megy ki onnét.

Terniak 2010.06.09. 21:33:40

@Letícia: én még az Eu Alapjogi Chartájáta gondoltam, ami tiltja az indokolatlan elbocsátást. Ugyanakkor, ha megnézed az AB gyakorlatát, a munkavállalók esetében nem tartja alkotmányos követelménynek az indokolási kötelezettséget...

Ordnassac 2010.06.09. 21:34:22

@Letícia: ez a vicc már Antallal, Hornnal és Gyurcsánnyal is ment. Szakállas.

kisa 2010.06.09. 21:34:31

@kisa: ez most olyan beb.szós volt, bocsesz, szóval a kdnp-t se forszírozom.

Ordnassac 2010.06.09. 21:35:17

@kisa: őőő... Lezsák a Fideszben van, nem a KDNP-ben.

Diocles 2010.06.09. 21:37:03

Stumpf Andrással értek egyet, nagyon találó cikk:
mandiner.hu/cikk/20100609_gyurcsany_megvedi_a_szegenyeket#comments

Orbán egyébként már a Kéri-beszédben is megmondta, h kábé ez lesz:
- az aktívakra kíván támaszkodni
- ehhez még nyugdíjasoktól és közszolgáktól differenciálással, ideológiai üzenetekkel hozzáédesgeti azokat, akiket lehet.

Terniak 2010.06.09. 21:37:16

@Diocles: ezzel nem értek egyet. Nem lehet összehasonlítani a két "szférát". vagy közelítsük a két jogviszonyt, de akkor a köztisztviselői kötelezettségeket is enyhítsük, lásd korlátozottabb sztrájkjog...

2010.06.09. 21:38:10

@6.Lenin: 2007-ben "csak" 7000 pedagógust, és kb. ugyanennyi ment nyugdíjba. Jó, kevesebb a gyerek is...

@Wlassich: Ja, azt gondolom, ez is fontos...sőt.

@Ordnassac: ja, de igaz...:P

Terniak 2010.06.09. 21:39:27

@Ordnassac: említsd meg Neki, hogy tisztázza az AB az álláspontját, mert most eléggé zavaros (nem egyértelmű a közszférával kapcsolatos alkotmányos mérce).

6.Lenin 2010.06.09. 21:40:06

@sashimi:

Lécci linkeld már ide,amikor orvosok,nővérek,pedagógusok kerültek utcára az eü és oktat. reformnak köszönhetően és tiltakoztál.
Gyárakat,üzemeket szüntettek meg,kis boltok,vállalkozások szűntek meg,hol tiltakoztál?
Természetesen jogod van tiltakozni,minden esetben.

panelburzsuj 2010.06.09. 21:41:18

@Diocles:

Látom, benned már munkál a Nemzeti Együttműködés Szelleme.

kamarti 2010.06.09. 21:41:25

@Ordnassac: nehéz követni a jó öreget, annyit cikázik :)

Ordnassac 2010.06.09. 21:44:42

@Wlassich: a szociális jogokkal az AB nehezen birkózik meg, az első évfolyamdogán erről szólt. Ez kapcsolódik a munkajogi döntésekre is.

Mindenesetre rákérdezek egy-két dologra.

2010.06.09. 21:45:13

@Wlassich: persze, hogy az AB, akik jobber katolikus matuzsálemek, benyalnak OVnak gyomorig...:/ Undorító!!!

Na megyek is aludni, mert elég nekem napközben a napi bolondokkaal foglalkozni, este nem akarok másokat terhelni vele...Az ország szépen eszi, amit főzött...nyeli a nokedlit jó avas mákkal...:I

Szép álmokat nektek!

kamarti 2010.06.09. 21:46:40

Alkotmánymódosításra irányuló egyéni indítványt terjesztett be hétfőn Lázár János fideszes frakcióvezető és Mátrai Márta képviselő. A két cikkelyből álló törvényjavaslat az alkotmánybírák jelölésének rendjét változtatná meg.

részletek: index.hu/belfold/2010/06/09/a_fidesz_viszi_az_alkotmanybirosagot/

nem sokat vártak a dologgal

lüke 2010.06.09. 21:47:46

@Ordnassac: na ja
Surányi és az OT-s fiúk jöhetnek az elizélt palotából, vannak böven......................

sashimi 2010.06.09. 21:50:55

@Diocles: Stumpf cikke - persze szandekosan - alapvetoen teves kovetkeztgetest von le, ugyanis a 15%-os vagas legnagyobb vesztesei nem a legszegenyebbek, a ¨proletarok¨ lesznek, akiketg aztan GYF megvedhet, hanem leginkabb a tanarok. Aki vagy 150 ezer fos seregenek 15 %-a, azaz tobb mint 20 ezer pedagogus az utcan talalhatja magat.

Meghozza ugy, hogy OV ugyesen ki is zsebeli oket azzal, hogy 2 honapos vegkielegitest ad csupan nekik. Eddig peldaul 20 ev munkaviszonnyal 8 honap jart.

lüke 2010.06.09. 21:51:22

@Diocles:

ettöl félek én is.)
s közben vesznek ezerért egy DVD-t:)

lüke 2010.06.09. 21:52:18

@sashimi:
csináljatok gyereket!

lüke 2010.06.09. 21:53:36

@Letícia:
kihagytad a fuzáriumos búzát.....................

jjulie 2010.06.09. 21:57:57

@Diocles:

hatásos médiát csinálni fantázia kell, nézd vissza ebben a tekintetben mondjuk az elmúlt száz évet itthon és külhon

aztán rá fogsz jönni miért szednek szét könnyedén apró darabokra egy ádert, egy kósát, egy szijjártót vagy egy orbánt, és még csak meg sem kell izzadniuk

ubul2000 2010.06.09. 21:59:11

@Ordnassac: Juhfark-ot merem ajánlani (de csak somlóit, a többi,.. na )

ubul2000 2010.06.09. 22:03:37

@Wlassich: Én helyeslem. Ha az alkalmazott felmondhat indoklás nélkül, miért ne mondhatna fel a munkaadó ugyanígy?

Ordnassac 2010.06.09. 22:07:03

@Letícia: Bragyova András neked jobber katolikus matuzsálem? Meg Holló András? Nem beszélve Lévay Miklósról... Amúgy, a Holló Andrástól eltekintve senki sincs 60 felett az AB-n.

Egy kis komolyságot, kérlek...

Ordnassac 2010.06.09. 22:11:57

@Ordnassac: pontosítok. Bragyova betöltötte a 60-at. Lenkó meg júliusban fogja.

Ordnassac 2010.06.09. 22:15:31

@Letícia: meglátjuk. Nekem van egy-két gyanúsítottam, hogy kiket rakhatnak be. (Kengyel Miklós, Király Miklós, aztán lehet, hogy másokat fognak találni).

Amúgy olvastam a cikket, sőt, a törvényjavaslat általános vitáját néztem is.

kamarti 2010.06.09. 22:16:50

@Ordnassac: és? rendben van? indoklással együtt?

bóra77 2010.06.09. 22:18:11

@Wlassich: nekem konkrétan az a véleményem az indokolás nélküli felmondásról, hogy alkotmányellenes. Mellesleg a Ktv., Kjt. sokkal hátrányosabb helyzetbe kerül az Mt.hez képest ugye, és azért a kettőt nagyjából igyekezetek egyensúlyban tartani, kicsit billent csak a közszféra irányába, ippeg egy hajszállal.

Ordnassac 2010.06.09. 22:19:43

@kamarti: nem örülök neki, be kell valljam. Persze kiderül, hogy kiket akarnak jelöli Fideszék és akkor lehet igazán eldönteni a kérdést a mostani jelöléssel kapcsolatban.

A törvényjavaslatban inkább a jogtudományilag érdekesebb kérdés a 24. § (5) bekezdésének témája volt. Itt még a kormányoldalon sincs egység a hatályosságáról. Salamon László szerint nincs hatályban, Mátrai Márta szerint viszont igen.

bóra77 2010.06.09. 22:21:05

@Diocles: mihez kéne hozzászokni a közszolgáknak? a súlyosan alkotmányellenes, diszkriminatív eljáráshoz? erre gondolsz? kívánom neked, hogy sose kelljen a közszférában dolgoznod. 10 éve más sem történik, csak nyírják a közszférát. most adnak még egy pofont nekik...

bóra77 2010.06.09. 22:23:37

@Wlassich: csak felteszem a kérdést: te örülnél, ha a kirúgásodat nem kéne indokolni? értsd: semmi keresnivalód nem lenne a munkaügyi bíróságon...szerinted hányan akarnának ilyen fincsi feltételekkel a közszférában elhelyezkedni? kb. senki.

Evehid 2010.06.09. 22:24:16

@török gábor: :))) Ugye, milyen veszedelmes tudomány ez a politológia? Legalábbis, amióta a nőknek is van szavazati joguk... ;)

bóra77 2010.06.09. 22:25:59

@Ordnassac: már megbocsáss, de itt többről van szó, mint szociális jogokról. indokolás nélkül halomszám lehetne kirúgni az embereket. ez szted normális???

bóra77 2010.06.09. 22:28:53

@ubul2000: jaaaaaaaaaaj. a munkáltató fölérendelt, a munkavállaló alárendelt helyzetben van. értelemszerűen ebben a hierarchikus viszonyban a hatalmi pozícióban lévőt kötelezi a törvény (még) indokolási kötelezettségre. Munkavállalók védelme ez hahóóóóóóóóó. vagy itt mindenki munkáltató???

Diocles 2010.06.09. 22:29:58

@bóra77:
dolgoztam már a közszférában, sőt, most is ott dolgozom.
laza hely.
amikor magánszférában dolgoztam, egyik rokon keze alatt, akkor napi 10-11 órát is melóztam.
jelenleg kábé 5-6 óra az érdemi meló naponta, de inkább annyi sem.

szóval mielőtt mindenki agyonsajnáltatná magát, kábé tisztában vagyok a szituval.
(és akkor még az olyan léhűtőkről nem is beszéltünk, mint akiket most rúgdos ki Körössényi a Politikatudományi Intézetből, mert évek óta (!) egy nyavajás publit nem voltak képesek összehozni, de azért a havi 400 rugót felveszik...

kamarti 2010.06.09. 22:30:11

@Ordnassac: az utóbbihoz nem tudok hozzászólni, nem vagyok jogász, a részleteket sem ismerem
laikusként az indoklás eléggé pofátlan (hogy ne mondjam trükkös), fairnek sem fair, és laikusként is viccesnek tűnik, hogy az alkotmányos elvek őrzőit az épp regnáló kormány nevezze ki, főleg annak fényében, hogy a kétharmaddal a törvényhozáshoz senkinek a támogatására nincs szükségük, azaz gyakorlatilag bármit keresztülvihetnek a parlamentben, majd összedobnak egy AB-t és megválasztanak egy köztársasági elnököt.
ez mennyire demokratikus? nem nagyon látom a féket. (és ezen nem változtat semmit, hogy épp kik lesznek az aktuális alkotmánybírák)

Ordnassac 2010.06.09. 22:32:18

@bóra77: félreértettél. Arra akartam utalni, hogy az AB a szociális és munkajogi törvényekkel nehezen tud megbirkózni. Semmiféle értékítéletet nem mondtam a dolog felett. Amúgy igen, vannak második generációs alapjogi vetületei is ennek a kérdésnek.

Egy dologra megkérlek: higgadj le, mert nálam aztán végképp célt tévesztettél, ugyanis nem támogatom az indokolás nélküliséget.

bóra77 2010.06.09. 22:34:10

@Diocles: itt most nem arról szól a fáma, hogy a köz- illetve versenyszférában ki hány órát dolgozik, hanem arról, hogy a versenyszférában dolgozó léhűtő x év után kap 8 havi végkielégítést, a közszférában dolgozó szorgalmast meg indokolás nélkül el lehet távolítani x év után 2 haviért. itt erről van szó!!! mert hogy azt azért ne higgyük, hogy a versenyszférában csupa szorgalmas ember van..sőt!

papika 2010.06.09. 22:35:41

@sashimi:
Szerintem annyira ne fossál, inkább számoljál.
Ha a 15% bérvisszafogással 45 mrd-ot akar spórolni a Viktor, akkor az egy 300 mrd-os bértömeg. Ez 200.000 havi bruttó átlagkeresettel számolva cirka 100.000 ember bére (ugye járulékostól számolva, 12*260e=kb 3 milla évente, ez megszorozva 100e-rel kiadja a 300 mrd-ot).
Azaz erre a 100.000-re vonatkoznak a megszorítások. Ez kb az állami háttérintézményekben dolgozók száma, a tanárok, orvosok, postások ennél jóval többen vannak (összesen kb 800e ember dolgozik a közszférában).
Az meg ne fájjon már annyira, hogy a minisztériumi alkalmazottak és a Pitiügyi Szakhivatal és stb alkalmazottak bérét kicsit megfogják.

bóra77 2010.06.09. 22:36:49

@Ordnassac: Te hány éves vagy amúgy?:)

Ordnassac 2010.06.09. 22:38:12

@kamarti: egy kicsit hadd pontosítsak: az alkotmánymódosítás csak egy dolgot változtat: az eddigi frakciónként egy tagból álló testület helyett egy mandátumarányos testület fog felállni. Ehhez módosítják az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, ennek megfelelően (itt írják le, hogy a bizottság nyolctagú lesz). A bibi inkább abban a javaslatban lesz, ami majd fel fogja állítani a jelölőbizottságot. (Amit majd csak akkor tudnak benyújtani, ha átment a két törvénymódosítás.)

Itt analógiaként felhozható az ÁSZ vezetőit jelölő bizottság új szerkezete: 8 tagú szintén, 5 kormánypárti (4 Fidesz, 1 KDNP) és három ellenzéki (1 MSZP, 1 Jobbik, 1 LMP). A döntéshez öt szavazat lesz szükséges. Gyanítom az AB-nál is hasonló lesz.

Evehid 2010.06.09. 22:38:28

Javítsatok ki, ha rosszul hallottam vagy értelmeztem vmit, de az esti műsorból számomra ez derült ki: a kérdéses intézményeknek lesz módjuk választani.

a, x Ft-ból a meglévő y munkaerővel megoldani a feladatokat, a bér csökken;
b, x Ft, y-n munkaerő, változatlan bértábla.

Én egyelőre nem vagyok benne biztos, h. mindenhol a közszférában a b, verziót fogják alkalmazni.
El tudok képzelni c, kevert megoldást is, ahol a mínusz n-ből z rész nyugdíjas, vagy nyugdíjba megy emiatt, a megmaradó y-z pedig már nem 15 % csökkentéssel néz szembe, hanem vmivel kevesebbel.

Egyébként az a, verziónak lehetne egy olyan, értelmes és régóta hiányzó hozadéka, h. az y munkaerő egy része részmunkaidősként dolgozhasson a továbbiakban. Eközben pedig létrejön a megtakarítás, amit ez a keret előír. Ha, mondom, HA a családokra nézve kedvező adózási változásokat is rendelnek mellé, és ezzel tűrhető a megélhetés akkor is, ha az egyik kereső - többnyire a nő - nem teljes munkaidőben dolgozik. A családokra nehezedő fizikai és admin. stressz szvsz mindenképp csökkenne, és ez sem kis dolog.

ati27 2010.06.09. 22:39:02

@sashimi:
Mesélj csak mennyi most a legalsó adókulcs?

Ordnassac 2010.06.09. 22:39:14

@bóra77: még egyetemista vagyok, 23 éves. :-) Alkotmányjoggal foglalkozom leginkább.

Ordnassac 2010.06.09. 22:41:03

@kamarti: azt még hozzáfűzném, hogy maga a nyolctagú bizottság még semmiféle problémát nem hordoz, talán még a mandátumarányosság sem, csak hát ugye a kétharmad.

6.Lenin 2010.06.09. 22:42:40

2012-ben a kormánytöbbség megszavazta Mo új alkotmányát.
Az új alkotmány teljes mértékben szakított a régiben foglaltakkal és egyben megszavazták a z új bírákat is.

Fele-fele arányban jobbikos és lmp hez közel álló független bírákból.
A fidesz nem delegált,mert ha nem válik be az új,írnak mégújabbat,oszt annyi.
A régi mszp-ből alakulr 5 frakció pedig nem tudott megegyezni,ezért kihagyták őket,meg aztán elég labilisak is idegileg,jobb ha most nem delegálnak senkit.

A Parlament előtt 3 drb nyugger rosszul lett az idegtől,mert képtelenek voltak elképzelni,miként fognak dönteni az új bírák a nyuggereket érintő alkotmányos kérdésekben.

Diocles 2010.06.09. 22:43:22

@bóra77:

fel a fejjel, hamar túl lesztek rajta. :)
egy kis vérfürdő jön, pár ezer káder ki lesz szórva, esetleg pár tízezer. Túléljük.

ubul2000 2010.06.09. 22:43:45

@bóra77: Én álltam mind a két oldalon, bár nem a közszférában.
Ma a munkáltatónak semmilyen joga nincsen. Ha az alkalmazott a legnagyobb munka közepette úgy dönt hogy holnaptól nem jön dolgozni - nem tehetsz semmit, nincs semmilyen retorzió. Jobb esetben közli veled, hogy nem jön, rosszabb esetben nem szól semmit csak nem jön, nem szól semmit. Egy hét után - miután nem jelentkezik - kijelented. Aztán járhatsz a MüB-ra, hogy jogellenesen szüntetted meg a munkaviszonyát.
Szóval sok mindennel nem értek egyet ebben a fidesz-programban, de ezzel igen.

bóra77 2010.06.09. 22:44:10

@Ordnassac: tényleg, azt láttam a korábbiakból, hogy egyetemista vagy...sok időd van így vizsgaidőszakban..:) legalábbis nekem nem vót..

bóra77 2010.06.09. 22:44:47

@Diocles: ki mondta, hogy közszférás vagyok?

Diocles 2010.06.09. 22:45:42

@Ordnassac:

a régi szerkezetben persze valszeg sohasem tudnának alkotmánybírákat jelölni.
te el tucc képzelni olyan fickót, akiben az LMP, a Jobbik, vagy az MSZP meg tud egyezni?
(persze ezt senki sem vizsgálja, mert kényelmesebb egyből diktátorozni.)

bóra77 2010.06.09. 22:46:58

@ubul2000: ez sem igaz. a munkáltató a törvény betartásával meg tudja tenni a szükséges intézkedéseket. ha nem tud ezzel élni, akkor szimplán balf@...tapasztalatból mondom.

ati27 2010.06.09. 22:48:24

@Letícia:
oly-oly oly.. Indokolni? Mindent lehet.. Meséljek? Egyszer rámszáltak (nem akartak fizuemelést adni stb) pl nyilvánvaló hülyeséget akartak velem megcsináltatni, aminek tuti géptörés/szerszámtörés lett volna a vége, mert tuduk, hogy azokkal a paraméterekkel nem lehet dolgozni. Nem csináltam meg, kaptam figyelmeztetést.. Ha meg megcsinálom akkor azér.Pl 2003-2006 között bruttó 3% volt a béremelésem.. Jaha hogy ez versenyszféra? Amig be nem fejeztem meló mellet a fősulit, türtem.. Aztán pattantam..

ubul2000 2010.06.09. 22:49:38

@bóra77: Csak ne felejtsd el, hogy nem minden kisvállalkozás, kényszervállalkozás mögött áll jogi iroda.
Mindegy én egyetértek az indoklás nélküli felmondással - a kölcsönösség alapján.

Ordnassac 2010.06.09. 22:50:21

@Diocles: Kukorelli Istvánt 1999-ben a MIÉP-től az SZDSZ-ig mindenki támogatta (Paczolay Pétert is anno az akkori OGY). Megoldható ez, csak akarni kellene.

@bóra77: most lazább vizsgaidőszakom van, a resztliket csinálom most.

bóra77 2010.06.09. 22:51:44

@ubul2000: ez egy jó nagy baromság, és ezzel most nagyon leegyszerűsítettem a helyzetet..nem hiszem el, hogy valaki ezzel egyet tud érteni.

ati27 2010.06.09. 22:54:01

@Ordnassac:
Hát én azt hittem egy éltes korú uriember, aki már sokat látott :)

ubul2000 2010.06.09. 22:54:36

@bóra77: Fenntartom a jogomat a baromsághoz :)))
Egyébként nem az.

ssi 2010.06.09. 22:55:56

FOTÓ O.V.-ről: örömmel látom, hogy jól van, s az idő rajta is meglátszik
@Zoltchy: @Idet:@Szimba: pocak, "úszógumi" s egyéb, genetikai, alkati, de idővel mindenkinek megereszkedik a bőre, fogyi, sport mellett is lehetnek zsírpárnácskák -ne engedjük túl nagyra nőni s el kell takarni, akit zavar

@kamarti:
- patikákhoz gőzöm sincs - nekem hiányzik valami átfogó koncepció, hogy mikor mibe, miért, hogyan nyúlnak bele éppen
- már néhány vidéki intézmény haldoklik, természetes kiválasztódás lenne jó, a magán egyetemek más kategória - emelik a ponthatárt, kötelező emelt szintű érettségit, visszaállítják az egyetemeken zajló felvételit

@Evehid: mások irányítására, befolyásolására gondolsz? Navrasics nekem sehogy nem jön be, és sehol nem bírom a túl erős gúnyt + visítozást

@Ordnassac: azért engem meglep, hogy nem csak nekünk nem mondták el a programjukat, de az érintettekkel sem egyeztették a 8 év alatt (pl. bankok

T.G. írta:"számos társának sokkal jobban áll az ígérgető vagy mindent tagadó ellenzéki pozíció", "gyenge, megosztott ellenzék"
GYENGE a 3 eltérő érdekű párt? Nem O.V. utasíthatta társait?
- 2/3 ellenében érdemes a parlamentben egyáltalán megszólalniuk?
- s ha ők viszont demokratikus, konstruktív ellenzék akarnak lenni?
- hasznosabb lenne parlamenten kívüli fórumokon erősíteniük?

Ordnassac 2010.06.09. 22:56:28

@ati27: mármint ez most a koromra vonatkozott? Nem te lennél az első egyébként.

kamarti 2010.06.09. 22:56:41

@Diocles: ja, hát ez jó indok, tényleg. de ha erre alapozunk, akkor mi a fenéért etetjük az ellenzéki képviselőket? főleg így kétharmadnál, ugye. hát nem leegyszerűsítené a dolgokat, ha nem lennének és még spórolnánk is, nem is keveset.
attól, hogy én magam is nehezen tudom innen elképzelni, hogy könnyen megegyeznének, még nem tapsikolok ennek a megoldásnak. és valahogy a bizottsági posztokban is megegyeztek, nemde? pedig talán az sem tűnt egyszerűnek előtte.

bóra77 2010.06.09. 22:58:02

gyengébbek kedvéért: nem Navrasics, hanem NavraCSics.

Diocles 2010.06.09. 22:58:08

@Ordnassac:
én arra szavaztam, h a Fidesz éljen a hatalmával.
nincs már sok időnk, vagy rendberakja az országot a Fidesz, vagy meszeltek.
a pakliban benne van, volt az is, h a Fidesz kicsit a maga képére alakítja az országot. más utat nem látok.
ezt én nem azért támogatom, mert antidemokrata vagyok, vagy részvényeim vannak a Fidesz Zrt-ben, hanem, mert nekünk nagyon nem jöttek be az instabil kormányok, kiegyensúlyozott viszonyok.
tehát ha érdemi eredményeket akarunk, akkor bele kell törödnünk egy hegemón pártszerkezetbe egy ideig.
(az nem pálya, h a Fidesz úgymond korrekt lesz, aztán minden kezdődik előlről, osztogatás-fosztogat, demagógia, stb. Dőljön el végre a játszma, 8-12 évre.)

bóra77 2010.06.09. 22:58:57

@ubul2000: ok, szerintem is zárjuk be a munkaügyi bíróságokat. a perek 80%-a nagyjából erről szól.

ssi 2010.06.09. 23:06:18

@Evehid:
az ellenzék összeszedhetné a sok ígéretet, meg "az azonnal visszaállítjuk"-okat (pl. eü dolgozók bérének emelése)

mi meg szépen kérhetnénk, hogy árulják el, mi mindent terveznek

ati27 2010.06.09. 23:07:00

@bóra77:
Indoklás kell? pillanatok alatt gyártanak.. Tudnák mesélni, hogy némelyik munkajogász milyen szinten lepaktált a munkaadókkal.

ssi 2010.06.09. 23:07:35

@bóra77: köszi, most már erős vagyok (+C)

Idet 2010.06.09. 23:08:09

@kisa: Őket nem láttam még "testközelből", Orbánt egy kézfogás erejéig ismerem.

Az említett urak közül Ádert jóképű férfinak tartom, a többiekről ilyen értelemben nincs véleményem.

Ha jól értelmezem a kérdést, az mszp-s urakra tett megjegyzéseim váltották ki?
Nem a külsejüket jellemeztem...
Különben is, itt alapjában véve OV külsejéről, azaz a róla készült fotóról van szó. Sztem a fotós mindent megérdemel (jót) ezért a képért...

Ordnassac 2010.06.09. 23:09:04

@Diocles: az ország rendberakásához nem feltétlenül szükséges a közjogi rendszert aktuális képünkre formálni. Nem véletlenül találták ki a fékek és egyensúlyok rendszerét.

Hogy Lord Actont idézzem: "A hatalom korrumpál, az abszolút hatalom meg abszolút korrumpál."

6.Lenin 2010.06.09. 23:09:24

@Diocles:

Azért nem ilyen egyszerű.
Időnkét kellenek gesztusok is az ellenzék irányába,mert különben még megerősödnek.(Bizottsági helyek elosztása)

Esélyt kell adni az ellenzéknek,hogy bizonyíthassa a hozzánemértést is.

Rafinált egy szakma .

Ordnassac 2010.06.09. 23:10:34

@ati27: bocsánat, kis nyelvhelyességi off, de az tudnék és nem tudnák.

Idet 2010.06.09. 23:10:45

@ati27: Egyszerűen csak érettebb a koránál.

kamarti 2010.06.09. 23:11:41

@Diocles: tényleg, mi a fenéért is vacakoltunk rendszerváltással meg az elmúlt húsz évvel, ha választhatunk magunknak demokratikusan egy napóleont is basszus? ne haragudj, nem tudom, hány éves vagy, de én nem szeretnék egy mindenhatót.
és hogy is van ez? csak úgy lehet rendet tenni, hogy ahhoz ki kell iktatni azokat az intézményeket (KE, AB), amelyek odakoppinthatnának, ha alkotmányellenes, amit törvénykezünk? vagyis valószínűsíthető, hogy csak - jelenleg - alkotmányellenes módon lehet "rendet rakni". ez azért nonszensz, nem gondolod?

Idet 2010.06.09. 23:13:47

@manyike: Meglátszik, meglátszik, de rajta csak javított!

kamarti 2010.06.09. 23:17:20

@kamarti: ja, és az is biztos véletlen, hogy akkor dobták be, amikor a jogásznyelvet amúgy sem bíró ország fele a 16%-os szja-ját számolgatja és a azon totózik, szuperbruttóval vagy anélkül, a másik meg azt találgatja, beleesik-e majd a bértömeg-gazdálkodás vesztesei közé (a maradék meg már legálisan főzi a pálinkát)

Ordnassac 2010.06.09. 23:19:31

@kamarti: kis jogászkodási off:

törvényhozás ---> OGY végzi
törvénykezés ---> bíróságok végzik

Gyakran szinonimaként használt fogalmak, pedig két különböző dologról van szó. ;-)

6.Lenin 2010.06.09. 23:20:00

@kamarti:

Amennyiben én írom az alkotmányt, miért lenne alkotmányellenes bármi is,amit csinálok?

Miért kellene kiiktatni az AB-t,ha abból dolgoznak,amit én írtam?

Miért tennék bármit is másként,ha megválasztanak,ha más nem tudott jobbat tőlem?

Önkorlátozásból?
Ki vagyok én,Isten?

Diocles 2010.06.09. 23:20:19

@Ordnassac:
nézetem szerint, és ezt talán az elmúlt húsz év igazolta is, az országot egy olyan hegemón kormányzópárt tudja rendberakni, amely rendelkezik azzal a túlsúllyal, akár közjogi átalakítások révén is, amely nem teszi kiszolgáltatottá az ellenzék szociális demagógiájának.
Egy új Bethlen-korszak kell, finomított formában.
nem babra megy a játék, el lehet jáccani a Kávéházy Konrádot (ez most nem neked szól feltétlen), de kábé két lehetőség van, vagy visszajönnek az elkúrók újra, vagy a Jobbik. Mindkét esetben számolni kellene egy még jobban leamortizált országgal.
Szóval lehet mutogatni Lord Actonra és az angol alkotmányosságra, de itt most ká-európában vagyunk a csőd szélén. (Ha nem is az államcsőd szélén, de nagyon is benne van a pakliban a tartós leszakadás és a politikai anarchia esélye a Fidesz-kormányzás kudarca esetén.)

kamarti 2010.06.09. 23:22:38

@Ordnassac: közben én is észrevettem, de késő is van, meg dühös is vagyok, és meg is előztél :) és nyilván nem zavartalak össze, ettől még nyilván tiszta, amit fejtegettem

Diocles 2010.06.09. 23:24:30

@Diocles:
megjegyzem, ez ahogy látom és remélem, mindez Orbán kötcsei "nézete" is, de én ezt már előtte is így láttam, szóval ez nem seggnyalás.
akkor fogok kiábrándulni a Fideszből, ha nem ennek megfelelően jár el.
mert akkor ennek az országnak lőttek.

ubul2000 2010.06.09. 23:25:05

@Diocles: A tartós leszakadást csak vizionálod? Az orosz megszállás óta tartós leszakadásban vagyunk, és a szakadék csak egyre mélyül....

Idet 2010.06.09. 23:26:41

@Ordnassac: És működött? A fékek és egyensúlyok rendszere.

ssi 2010.06.09. 23:27:03

@Idet:
ami látszik: a 8 év alatt másik generációba lépett
ami még nem: mostani 4 év nagyobb amortizálódású lesz-e

kamarti 2010.06.09. 23:27:03

@6.Lenin: egyrészt nem tőled, hanem nálad, de ez nyilván nem tartozik a témához
isten korlátozná magát? nem mindenható?
az ember meg ösztönlény? és most másztunk le a fáról?

amúgy ha visszatérünk a realitáshoz: az alkotmánybíróság épp azért van, hogy visszadobja, ha nem alkotmányos, amit csinálsz, akkor is, ha te írtad az alkotmányt, vagyis a saját szerzeményeddel nem vagy összhangban (mert esetleg elhatalmasodott rajtad a rendcsinálás elhivatottsága)

6.Lenin 2010.06.09. 23:28:29

@Diocles:

Ezt elneveznénk,mondjuk Nemzeti Kiegyezésnek,de ez nem megy.Ezért kellett a 2/3-ad.

Nagy vonalakban egyetértünk és még sokan,aztán mégis nehezen megy.

Idet 2010.06.09. 23:29:00

@Diocles: Egyetértek!

Jó éjszakát mindenkinek!

bóra77 2010.06.09. 23:29:17

@ati27: jah, hát igen..indokolást pillanatok alatt...és majd ha a bíróság elé kerül az ügy, vakaróznak. a munkaügyi bíróságok köztudottan munkavállaló pártik. remélem sikerült rávilágítani a lényegre. mellesleg sztem felesleges vitatkozni, szakmabeli vagyok.

ati27 2010.06.09. 23:29:39

@Ordnassac: ezzel mindik bajom van... Amugy bora vannak még csini sztorijaim a versenyszférából, mert ugye sok közszférában dolgozó nem is tudja milyen burokban él.. És a fizetésbeli külömbségek, pedig nincsenek arányban. Tehát fizuemelés: kitalálták legyen "mozgóbér" ami ugye x forint. Magyarul nálunk pofa pénz volt. pl annak fokmérője, hogy mennyire hatékonyan dolgozol. Szal vannak a melók külömböző rendelési számok alatt majd a management hozzárendel időket a részfolyamatokhoz. Bevett szokás volt az hogy kb 1/3-1/4 annyi időt adtak ami alatt meg lehet csinálni. Tehát nem tudod lekönyvelni a munkaidődet a nyilvántartásba. Ergó ha nem könyvelted el a munkaidődet teljesen akkor mozgóbér megvonás.. Aztán fejlesztették a rendszert, következő évben megint nem fizu emelést adtak, hanem lett mégegy! mozgóbér! Tehát a fizulap úgy nézett ki: Bér x forint, mozgóbér I y forint, moszgóbér II z forint.. És mennyi-mennyi minden finomságot tudnék még mesélni: elrendelt túlórák, trükközés a műszakpótlékokkal, műzsakbeosztás..

ati27 2010.06.09. 23:31:44

@bóra77:

Elnézést most ezt irónikusan mondtat? Mert nekem nem volt ilyen ügyem.. Nincs rálátásom..

Idet 2010.06.09. 23:32:21

@manyike: Na, ez igaz, nagy lesz a gyűrődés, az már biztos. Amilyen formában most van, remélem, bírni fogja!

bóra77 2010.06.09. 23:34:17

@ati27: maradjunk annyiban, hogy nekem van rálátásom, ráadásul közszférában, versenyszférában egyaránt dolgoztam. szóval tudom, hogy miről beszélek.

Ordnassac 2010.06.09. 23:34:22

@Diocles: ez a te álláspontod (van is benne helyenként ráció), azonban mitől lesz jobb a magyar gazdaság helyzete attól, hogy azt jelöl alkotmánybírónak egy aktuális többség, aki neki tetszik? Pont ilyen helyzetekben kellenek ezek a kontrollfunkciók, ugyanis lényegesen jobban el lehet adni a lakosságnak egyes intézkedéseket, ha az adott kormányoldalhoz szorosan nem kapcsolható személyek sem látnak kivetnivalót abban. Nem kellene a magyar állami szerveket tovább erodálni, ebben sajnos az előző elitnek nagy szerepe volt.

Szeretném én is, hogy sikeres legyen ez a kormány (kell az országnak), de úgy, hogy éljen lehetőségeivel, ne pedig visszaéljen vele. Látjuk, hogy a hatalommal való visszaélés mihez vezetett (elég csak Őszödöt említeni). Nem, nem menti fel a kétharmad a Fideszt (és a KDNP-t) attól, hogy ügyeljen a polgári demokrácia egyes alapértékeire, amihez a fékek és egyensúlyok ugyanúgy hozzátartoznak, mint a felelős gazdaságpolitika.

ssi 2010.06.09. 23:35:53

érdekelne a véleményetek!!!!!!!!!

gyenge-e az ellenzék, vagy csak a lehetőségeik?
-2/3-dal szemben érdemes-e a parlamentben küzdeniük?
-ha demokratikus, konstruktív ellenzék akar lenni, keressenek pl. a parlamenten kívüli fórumokat szakemberekkel, civilekkel, érdekvédelemmel erősítve?

ayatollah 2010.06.09. 23:36:27

@ati27: bocsi de itt nem az én okosságomról van szó és nem is a tiédről hanem a kormányéról.

1.) ha koordinált akció volt ahogyan én hiszem, akkor egy minden hájjal megkent bűnszervezet a kormány (ld. még Berlusconi)

2.) ha úgy volt ahogy el akarják adni a 'pórnépnek', hogy ezzel akarták átverni az IMF-et meg az EU-t, akkor egy a gazdasági politikai folyamatok alapjaival sem tisztában lévő dilettáns csaló kormányunk van.

Szerintem sokkal-sokkal jobb az 1. eset mint a 2.

Ordnassac 2010.06.09. 23:41:06

@manyike: gondolj bele a 94-98 közötti időszakba. Igaz, ott két valóban különállóbb párt volt kétharmadban, de ott is egy szétdarabolt ellenzék volt és eltartott, amíg összeálltak.

Mindenképpen érdemes az OGY-ban közreműködniük, hiszen, ha nincsenek jelen, az egy kvázi beismerés, hogy bocs, semmit sem tudunk (és nem is akarunk) csinálni. Ez erős szegénységi bizonyítvány lenne azért.

Amúgy az egyik nem zárja ki a másikat. Pl. az alkotmányozásnál az ellenzéki pártok nyugodtan kereshetnek külső szakértőket (az OGY bizottság ekkora mérettel tényleg nem fog tudni sokat csinálni). Ez azonban csak egy példa, lehet ezt természetesen más területeken is megcsinálni. A kérdés persze az az, hogy a civil szférát hogy lehetne erősíteni, illetve hogyan tudják elkerülni azt, hogy besorolják őket x párt mellé.

ayatollah 2010.06.09. 23:41:17

@tölgyes: Magasról teszek rá hogy mikor mi szólt kormányoldalról. Amúgy nem tudom honnan vette ezt a következtetést. Alapvetően szkeptikus alkat vagyok, de ha ebből azt érzi ki, hogy én bármelyik bűnszervezet felé elfogult lennék, hát akkor alighanem téved.

sashimi 2010.06.09. 23:42:18

Nezzuk, hogy a privatbankar olvasoi hogyan is ertekeltek OV csucsteljesitmenyet?

www.privatbankar.hu/html/cikk/szavazas.php

Önnek hogy tetszik a Fidesz akcióterve?

Erre vártam - hajrá! 29.37%
A terv jó, de kivitelezhetetlen 4.05%
Nesze semmi, fogd meg jól 14.98%
Megint a gazdagok járnak jól 51.61%

ayatollah 2010.06.09. 23:44:19

@bee-lah: örülök ha ilyen szerencsés az ismeretségi köre. gyanítom, hogy pl. az építőiparban, vidéki gép vagy élelmiszeriparban vagy a vendéglátásban nem annyira járatos.

ayatollah 2010.06.09. 23:47:23

@Oleg Gontar: > Putyin szebb.

nem szebb de okosabb :-)

6.Lenin 2010.06.09. 23:49:47

@kamarti:

Kösz a javítást.

A "realitás" az,hogy az én alkotmányom 1 paragrafusból áll.

Minden szavam,cselekedetem az egyetlen helyes.

Ezt az összhangot megbontani elég macerás lenne.

Na,mindegy is.
Jó éjt!
Mindenkinek.

Diocles 2010.06.09. 23:50:17

@Ordnassac:
a Fidesz megkapta a lehetőség az alkotmány átalakítására, Orbán még a választás előtt nyilvánosságra hozta kötcsei terveit, az alkotmány igényét, miért lenne ez hatalommal való visszaélés? erre szavaztunk.
(amit Fletóék csináltak, pl. adathamisítás, az nagyon más tészta.)

a fékek és ellensúlyok rendszere csak azt biztosítja, h a mindenkori kormánypárt továbbra is olyan gyenge maradjon, h egy erőteljes szociális demagógiával a mindenkori ellenzék be tudja dönteni.
ahogy Idet írta, húsz év után ideje volna belátni, h ez nem nagyon müxik, és ezzel nem diktatúrát akarok, csak azt, amit írtam.

kamarti 2010.06.09. 23:55:29

@6.Lenin: szerencsére nem neked van kétharmadod. legalábbis még mindig reménykedem
jóéjt mindenkinek!

kamarti 2010.06.09. 23:57:38

@Diocles: "a fékek és ellensúlyok rendszere csak azt biztosítja, h a mindenkori kormánypárt továbbra is olyan gyenge maradjon, h egy erőteljes szociális demagógiával a mindenkori ellenzék be tudja dönteni."
ezt nem hagyhatom szó szó nélkül: az erőteljes szociális demagógiával operáló ellenzék valahonnan olyan ismerős...

ssi 2010.06.09. 23:59:52

@Ordnassac: köszi
az akció terv ismertetése után is több szakember megszólalt, nem próbálták pártokhoz sorolni őket, de a mondanivalójukra figyeltek

benne van a pakliban, hogy minden kormányjavaslatnál mindegyik ellenzéki párt elmondja a véleményét, amit nem vesznek figyelembe, hiszen minden leendő döntésük már borítékolva van, viszont kevesen nézik a parlamenti közvetítéseket és így nem is ismerik meg a másfajta álláspontokat

6.Lenin 2010.06.10. 00:04:23

@kamarti:

Nekem nem is kell 2/3-ad.
Én csak néha megpróbálok tükröt tartani.

Ordnassac 2010.06.10. 00:05:27

@Diocles: nem is az új alkotmánnyal van a bajom, de nem hiszem, hogy ezt két év alatt kéne végigvinni, méghozzá úgy, hogy a koncepció kidolgozására fél évet hagynak.

A kormányok pont nem voltak gyengék... Hanem a mögöttük lévő pártok, az nem ugyanaz. Magyarországon a kormány NEM gyenge szerv közjogilag (hiszen minden, ami nem más szerv hatáskörébe tartozik, az a kormányé, egyik oldalról nézve a dolgot). Hogy ki mit csinál belőle, az más kérdés, ez azonban nem feltétlenül közjogi kérdés.

Új alkotmány nélkül is rendbe lehet hozni ezt az országot. Nézzünk egy-két mostani féket/ellensúlyt: köztársasági elnök. Szimbolikus szerep, igazából a "szavak erején" túl két igazán erősnek mondható politikai jellegű döntési jogköre van: az alkotmányossági és a politikai vétó. Azért valljuk be, nem jött rosszul Sólyom, aki ahány törvényt beküldött az AB elé, mindnél (részben) találtak valami alkotmányelleneset. A politikai vétó (vissza az OGY-nak) már lényegesen gyengébb fegyver, hiszen akár azonos szöveggel is elfogadhatja az OGY és akkor a KE már köteles aláírni és kihirdetni a törvényt. Az OGY-t gyakorlatilag csak lehetetlen helyzeteknél tudja feloszlatni.

AB: a magyar AB kifejezetten erősnek mondható, de részben túl széles a hatásköre. Pl. a választási bíráskodási részt vagy az önkormányzati jogszabályok felülvizsgálatát át lehetne passzolni a közig. bíróságokra. Egy ilyen hatáskörtisztulás szerintem a szakmai munkának is jót tenne. Azonban egy célt nem csak egy úton lehet elérni, tehát az AB igazából arra jó, hogy kiszűrje azokat az utakat, amelyeket a magyar közjogi berendezkedés nem tart megfelelőnek. Ettől még nem gyengül a kormány helyzete.

ÁSZ: egy hatáskör-tisztítást itt is lehetne bőven végezni, bár bizonyos szinteken erősítenék rajta. A jelenlegi helyzetben azonban nem kifejezett gátja egy kormánynak.

Ami igazán hiányos (és akkor nem kellene ennyire a közjogi jellegű fékekre hagyatkozni), az a jogon kívüli kontroll hiánya. A civil szféra részben gyenge vagy függőségben van valamelyik politikai szervezettől, a szakszervezetek inkább összevesznek egymással, mintsem együttműködjenek (a pártok belefolyásáról nem is szólva), másrészt az emberek érdektelenségéből. Azért nem Hagyó volt az első, akiről kiderültek simlis dolgok, de igazából nem érdekelte az átlagembert. A jogon kívüli kontroll sokszor hatásosabb a közjogiaknál, itt lenne érdemes erősíteni, csak kérdés, hogy ez mennyire alkotmányozási kérdéskör.

A médiáról meg nem is szóltam...

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.10. 01:09:06

@Diocles: A Bethlen által kialakított rendszer korlátozott parlamentáris rendszer volt, nem demokrácia. A kettő között a különbség nem a "finomságban" van, hanem minőségben.

Ordnassac 2010.06.10. 01:19:34

nol.hu/belfold/boross__stumpf_es_pozsgay_is_segit_orbannak_uj_alkotmanyt_irni

Eddig elég semmitmondó. Azonban Szijjártó nyilatkozata az Alkotmány népszavazással történő megerősítéséről figyelemre méltó.

Ordnassac 2010.06.10. 01:20:11

@Ordnassac: azt azért halkan megjegyzem, hogy a "figyelemre méltó" itt teljesen semleges hangnemben fogalmazódott meg.

panelburzsuj 2010.06.10. 01:25:47

@manyike:

Az ellenzék pontosan olyan gyenge, mint kormányzat.

Minden parlamentbe került párt úgy gondolja, hogy azok a szavazatok, amelyeket besöpör, az adott párttal, annak törekvéseivel való - legalább részleges -azonosulást fejez ki.

No de van-e igazán mivel azonosulni? Van-e jelenlegi négy parlamenti párt között olyan, amire nem valamivel szemben szavaztak legalább olyan meggyőződéssel, mint valamiért? Melyik párt a négy közül az, ami nem többi párt tagadására, azok veszélyes, felelőtlen, megbízhatatlan voltára építette fel az üzenete lényegét? Nem a durva, nyers, primitív oppozíció volt-e minden párt legfontosabb ütőkártyája?

Én úgy tapasztalom, hogy egyetlen pártnak sincsenek élő tömegkapcsolatai. Egyetlen párt, egyetlen vezető sincs, akit a semleges, a kölcsönös mószerolástól magát távol tartó "lakosság" önmagáért, saját értékeiért, képességeiért igazán becsülne, adott esetben apróbb nagyobb kockázatokat is vállalna érte. Szűk, legfeljebb néhány százezres rajongótáborok vannak, meg maximum pár tízezer fős potyaleső, tányérnyaló hiénahadak. A választók nagyobb része JOBB HÍJÁN szavazott arra, akire, és döntően abból kiindulva, hogy melyik tűnik még leginkább ELVISELHETŐNEK - a többihez képest!

A fenti dignózisból következően én úgy gondolom, hogy amai ellenzéki pártoknak teljesen felesleges a többségi kormányzat ellen küzdeni, amenyiben küzdés alatt a kétharmad birtokában meghozható döntések formálásáért folytatott erőfeszítést értünk. Fölösleges: hadd hozzon a kétharmad olyan döntést, ami csak jólesik - ígyis-úgyis olyat fog hozni. A parlament most arra jó és arra kell az ellenzéknek, hogy saját fixa ideáit félretéve a kormányra koncentrálhasson, és közérthetően elmondja, hogy hogyan lehetne jobban megcsinálni valamit, mint ahogy azt a kormányzat akarja. Nem az a lényeg, hogy kormányzat hülye - azt úgyis mindenki tudja minden kormányról. Az a lényeg, hogy lehetne jobb is.

És hogy legyen is jobb, ahhoz nem a parlementben kell még többet és vadabbul acsarogni, hanem attól távol nap mint nap megjenni a "nép" körében, és csöndben, kampányzaj és ökölrázás nélkül építgetnia kapcsolatokat. Mintha a többi párt nem is lenne. Mi így gondoljuk, és ezt szeretnénk elérni.

Ennek az országnak nem kell harc - elege van valódi és műbalhékból, elege van az egymást taszigáló rablóbandákból, elege van a nyájasan vigyorgó sakálokból.

Ez az ország békességre vágyik, és aki ezt meg is tudja neki ezta békességet adni, az lesz hosszú életű ebben a parlamentben.

Ma - egymás lépéseit lesve - az ellenkező irányba tartanak a pártjaink. Egymáshoz ugyan közel, de a választók tömegeitől egyre távolabb sodródva.

lüke 2010.06.10. 05:31:14

@ayatollah:
KGB-ben Drezdában lehet(ett) müvelödni:)
Zwinger- a neve is jó-na meg a Semperoper:) abból még két hasonló van................

ssi 2010.06.10. 06:03:41

@panelburzsuj: NAGYON TETSZETTÉL 01:25:47:-)))))))))))

örülök, hogy leírtad. Ezek a gondolatok, elvárások el kell, hogy jussanak a pártokhoz. Nem biztos, hogy értik, hogy miért kell, hogy létezzenek

"Ennek az országnak nem kell harc - elege van valódi és műbalhékból, elege van az egymást taszigáló rablóbandákból, elege van a nyájasan vigyorgó sakálokból.
Ez az ország békességre vágyik, és aki ezt meg is tudja neki ezta békességet adni, az lesz hosszú életű ebben a parlamentben.
Ma - egymás lépéseit lesve - az ellenkező irányba tartanak a pártjaink. Egymáshoz ugyan közel, de a választók tömegeitől egyre távolabb sodródva. "

lüke 2010.06.10. 06:23:22

Érdekesek a kommentárok
OV képével kapcsolatban- ami igen jól sikerült, a másik oldali bicepsze csak fele akkora!-
A szoc. köznyelv szerint : a népet megosztó OV!, most egyesíteni akarja a magyar nemzetet.Ezzel ez a hipotézis is megdőlt.
S megszűnt a két nagy párt megosztó ereje is, hisz az MSZP mondhatni, megsemmisült.
A megosztottság most jól érzékelhető az adó kulcsban.Több ,mint 51 százalék rossznak tartja!
A megosztottság az emberi gyengeségböl és nem a politikai
hozzáállásból ered.

László56 2010.06.10. 06:24:22

Szép jó reggelt Mindenkinek,

Olvasom az elemző véleményét de nem értem. Szubjektíven minősít, szakmai érvelés helyett. Politizál, a politikai lehetőségek megmagyarázása helyett. Hiszen az nem lehet érvelés hogy majd jönnek rosszabb napok is az Orbán második kormányára. Persze hogy jönnek, de azt tudjuk az elemző nélkül is. Nem megengedett módon szembe állítja az ellenzékiséget a kormányzással anélkül hogy utalna az ellenzék és a kormányzók természetes szerepére. Hiszen minden politikával foglalkozó személy tudja hogy még hasonlósági intézkedések esetében is a kormányon lévőknek nagyobb az információs előnye és ezért automatikusan másképp látja a helyzetet mint az ellenzék vagy a kormányon lévők a korábbi ellenzéki szerepben. Minden tiszteletem mellett, ez egy visi-vasi elemzés. Mert miről is van szó ?

A második Orbán kormány egy forgatókönyvet dolgozott ki az ország társadalmi és gazdasági életének gyökeres megváltoztatására. Ezzel nap mint nap világossá válik hogy milyen utat is választott a kormány. Tulajdonképpen a mai nemzetközi és nemzeti körülményeinkhez a lehető legjobb utat. Mert nem csak a parlamenti többség az ami egy kormány lehetőségeit megszabja, hanem az EU és világgazdasági lehetőségek is. Ezek adják azokat a mérföldköveket melyek az útszegélyezést megszabják és a lehetőségeinket korlátozzák. Ezeken belül csak sok sok kompromisszummal lehet maradni és ezek teszik természetessé az elemző azon állítását hogy az Orbán kormánynak lesznek még rosszabb napjai is.

Mindez azonban nem változtat azon a tényen hogy a kormány és avval együtt Orbán is elérkezett egy csúcsra, de nem a legmagasabbra. Amit a kormány csinált eddig ilyen rövid idő alatt, ugyan csúcsteljesítmény, de még rengeteg fejlődési lehetőséggel és buktatóval. Ezekből a legfontosabb a pénzvilág buktatói. Nehéz lesz kikerülni, de megoldható. A körülményekhez képest a második Orbán kormány teljesítménye kiváló. Olyannyira hogy egyre inkább hitelessé teszi az ország olyan irányú megújulási törekvéseit amely a családra építi az államot. Ez pedig a legfontosabb alap minden ország számára.

lüke 2010.06.10. 06:24:37

Érdekesek a kommentárok
OV képével kapcsolatban- ami igen jól sikerült, a másik oldali bicepsze csak fele akkora!-
A szoc. köznyelv szerint : a népet megosztó OV, most egyesíteni akarja a magyar nemzetet.Ezzel ez a hipotézis is megdőlt.
S megszűnt a két nagy párt megosztó ereje is, hisz az MSZP mondhatni, megsemmisült.
A megosztottság most jól érzékelhető az adó kulcsban.Több ,mint 51 százalék rossznak tartja!
A megosztottság tehát az irigységből és nem a politikai hozzáállásból adódik.

jjulie 2010.06.10. 07:22:10

@Diocles:

tetszik ez a nézet: két út áll előttünk az egyik az orbáni, a másik az orbántalan de akkor nekünk lőttek

nem lehetünk egy tehetséges népség, ha egyetlen emberen múlik hogy nekünk lőttek e vagy sem

kisa 2010.06.10. 08:00:11

@jjulie: Mindig is volt igény vezérekre. És a vezérekről mindig is nyilvánvaló, hogy csak ők tudják a tutit. :-)

kisa 2010.06.10. 08:00:51

@lüke: Azt mondod, photoshop?

jjulie 2010.06.10. 08:08:37

@panelburzsuj:

nyilván a rajongótól a full közömbösig tartó skálán a gauss görbe szerint oszlunk el, de a politikusokra való ráhatásunk igen alacsony hatásfokú mondjuk az elmúlt 150 évet tekintve

a politikusok csináltak amit akartak, a rajongók meg harsogták a dicső verseiket, néhány harcos meg néha megyeget ellenük, a tömeg meg elviseli úgy ahogy, nagyjából némán ezt a politikának nevezett szükséges rosszat

némi változást látok most és ez érdekel: szép és lágy, utcai hatcok nélküli módon megismerkedtek a frissen választott politikusaink egy kurva kemény ellenzékkel, a gazdaságot mozgató erőkkel

lehet hogy új fejezet kezdődik, és a jogász huncutsági politikusság csütörtököt mond, és még a közömbös választói tömegkulturának sem kell mozgásba lendülnie ahhoz a jogász politikusi huncutság vitorláiból kifogják a szelet a pénzek mozgatói, és szépen kordában tartják bizonyos indexek közérthető jelzéseivel

politikus megszólal, index fel politikus másként szólal meg, idex le

ez érthető bizonyítványa a politikusnak, látszik is hogy a mi új csapatunk milyen gyorsan megértette a jeleket, és már nem a szavazóbázisra direkten vonatkozó indexekből indul ki

tetszik ha a politikusok megfékezhetőek

Szimba 2010.06.10. 08:11:22

@bóra77:
A magánszférában halomszám rugnak ki embereket különösebb indoklás nélkül.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.10. 08:46:35

méltatlan ez a kép a blog színvonalához

Szimba 2010.06.10. 08:50:02

@jjulie: Nekem az is tetszene, ha a pénzoligarchia is megfékezhető lenne.

Szimba 2010.06.10. 08:50:56

És hadd tegyem le én is a voksom!
Vörösbor!:))

Idet 2010.06.10. 08:52:28

@ayatollah: És mennyivel KGB-szebb... (Putyin) nagy okosság, hogy helyzetből mindenkiről tudunk mindent, és idejében lecsekkoltuk a legoligarchább oligarchákat: az olajipart meg a hadsereget.
Mondjuk, tehetség tényleg kellett hozzá.

bóra77 2010.06.10. 08:56:44

@Szimba: igen? és azt is tudod, hogy ilyenkor (hacsak nem rendkívüli felmondásról van szó) a felmondás jogellenes? és ha jogellenességet megállapítja a bíróság, az hány millió forintjába kerül a munkáltatónak?
lehet puffogtatni olyan mondatokat, amiket írsz, csak nyilván felesleges.

mellesleg az indokolással ellátott felmondás is lehet jogellenes, és bizony az így átadott felmondások 90%-át támadják bíróság előtt...csak a miheztartás végett mondom.

Idet 2010.06.10. 08:58:20

@Szimba: Álom, álom, édes álom... maximum kezelhető, úgy értve, hogy mi viszonyulunk hozzá és nem fordítva... korán reggel vörösbor? Hmm, csak ne lenne ennyire meleg! Mely változat?

ssi 2010.06.10. 09:00:27

@László56: "A második Orbán kormány egy forgatókönyvet dolgozott ki az ország társadalmi és gazdasági életének gyökeres megváltoztatására".."lehető legjobb utat" Megtiszteltek volna, ha a kampányban ismertetik. Így sajna másképpen látom

@jjulie: a világ jelzései a rajongókra is hathatnak - elvileg - én bízom benne

@tesz-vesz: "méltatlan ez a kép a blog színvonalához" a kép nem, mert azt is sugallja, közülünk való, a egyes kommentek igen, nekik kell szólni

Idet 2010.06.10. 09:00:52

@tesz-vesz: Latinovitshoz képest? Én legottan le is töltöttem, amilyen egy ostoba rajongó vagyok!

Evehid 2010.06.10. 09:45:45

@tesz-vesz: ezzel spec. nem értek egyet. Kétségtelen, hogy a kép máshova tolta a hangsúlyokat a min.elnök viselkedésének vizslatásában, mint ahova Gábor eredetileg valószínűleg szánta, de ez nem feltétlen baj. Azon túl, h. tegnap nagyon jó volt a hangulat (vagy a sör/bor/pálinka - kinek mi? :-P), rávilágított a választók két legnagyobb csoportja közti alapvető és állandóan jelen lévő különbségre. Amiről igen ritkán esik szó, ellenben ipari méretben használja ki pl. a média.

Ha megfigyelted, a kommentek túlnyomó része igyekezett figyelembe venni, h. a ME-nek is van magánszférája, amit tisztelni kell, és a durva gúnyolódás nem volt jellemző. Ezen a blogon szerencsére egyébként is ritka.

Más:
Panelburzsuj: nagyon érdekes volt, ahogy a pártok önmeghatározását összevetetted a társadalomban lévő képpel. És fölhoztad a vezető személyét. Örülök neki. Szerintem meghatározó igény van a választókban arra, h. akiket választanak, azok - vagy legalább egy részük - vmilyen formában/területen kiemelkedő legyen. Vagy ha nem kiemelkedő, akkor "jó fiú", "rendes fazon" legyen.

tocibacsi 2010.06.10. 10:29:52

köszszféra: egyidőben a melóhelyem egy most meg nem nevezett kórházban bérelt irodát, a kórház menzáján ebédeltem. Volt egy néni, akinek a feladata az volt, hogy a négyzet alakú szalvétákat félbevágta, hogy beleférjenek egy normál a × 2a méretű szalvétát befogadó tálalószekrénybe...

A KSH-ban egyik haverom kolléganője 1.5 éven át dolgoztt azon (leegyszerüsítve), h egy ekceltáblában az A oszlopban szereplő adatokat szétválassza B és C oszlopba KÉZZEL... mikor ez számára kiderült, fél perc alatt megcsinálta az egészet egy képlettel.

Basszus, oké, hogy cél a munkanélküliség csökkentése, de a megoldás akkorsem az, hogy tökfölösleges dolgokért fizetünk alkalmatlan emberekenk... Ez az átkosban volt így...

Idet 2010.06.10. 10:35:29

@panelburzsuj: Mert a "lakosság" szentek közössége, akik nem mószerolnak, nem acsarognak, nem lopnak stb.

Ugyan honnan ismerhetné meg a "lakosság" olyan alaposan a pártokat és a vezetőiket, hogy "önmagáért, saját érdekeikért, képességeikért" válasszák meg őket? Ezekből az értékekből csak a médián és a közszereplésen, valamint az elért eredményeken vagy kudarcokon át tudnak láttatni bármit is.
Ez a "közelkerülés a tömegekhez", "azonosulás a párttal, a párt céljaival" régi szocialista szlogen, és úgy is vált be, merthogy tökéletesen álságos volt.
A részleges azonosulás a választás eredménye, szerintem. Ezek után a mi érdekünkben történő kormányzás következzék, akárhol legyenek is a pártok különben, közel vagy távol.

lüke 2010.06.10. 13:04:19

azért én irigylem:):):):)
a szlovákok triumvirátusát:
Fico, Slota, Meciar.......................
olyan mint a kedvenc trióm: Nagy S., Prinz G,Suchmann (trio infernale)

Idet 2010.06.10. 13:08:17

@lüke: Na, még szerencse, hogy a sok :) ott van...

lüke 2010.06.10. 13:10:59

@idet;
iegen , igen
(hol van Kádár?)
ez mind megszünzt ez a párt maszlag:)
Gyengék a pártok, tagjaik nincsenek ill. kevéske, szerencsére.
Csak itt játsszuk ezt a pártosdit: jobb és bal o. leosztva.:)
Mára csak választók maradtak, ezért jól kell sáfárkodni az állampolgárok közérzetével, pénzével, a közhivatal szolgálatával( kedve/zni/skedni kell az embereknek!)

(egyesek sz.:zemberek)

lüke 2010.06.10. 13:13:17

@idet: zirigység is!
de a magyar trio se volt kutya:)
tsz elnökösen, kinyitott gallérral, nyakkendövel:)

Idet 2010.06.10. 13:18:58

@lüke: Nyakkendő meg minden: hol? Itten pillanatnyilag hőség van, az agyamban is.
Találkoztál Ordnassac-kal?

lüke 2010.06.10. 13:23:30

itt a KH-ban légkondi van:)
nein,aber wir können org. ein Randez-vous,n. dem 17/6

Ordnassac 2010.06.10. 13:47:53

@Idet: lüke helyett: végül nem tudott eljönni, így elhalasztottuk.

kamarti 2010.06.10. 13:53:49

azt hittem, lesz alkotmánybíróságos poszt
mondjuk lehet, hogy már meg is szavazták?

Ordnassac 2010.06.10. 13:57:02

@lüke: óh, ezt észre se vettem. Jómagam is ráérek akkor. :-)

Ordnassac 2010.06.10. 14:09:04

@kamarti: még nem, ha minden igaz, akkor jövő héten fognak.

Lord Kilburn 2010.06.10. 14:13:40

Sziasztok Kommentelők, üdv. Gábor!

Idő hiányában sajnos ritkán járok errefelé, kommentelgető, közéleti vitaigényemet meg inkább Tóta W. blogján szoktam kielégíteni.

Azonban most idekattintottam, olvastam Gábor lelkes írását Viktorunk visszatérni látszó eszéről, nézegettem – az enyhe homoerotikus kisugárzással bíró :) – Orbán fotót, beleolvasgattam a részben lelkes, részben kritikus hozzászólásokba, és végül úgy döntöttem, megosztom Veletek a témához kapcsolódó, TWÁ blogjára írt egyik, a Fidesz új, forradalmi akciótervéről szóló kommentemet:

„Üdvözletem, Tisztelt Kommentelők!

Üdvözletem a Fidesz-KDNP-s hozzászólóknak, akik azt hiszik, hogy Isten a történelem ura, meg azoknak a Fidesz-KDNP-s hozzászólóknak is, akik azt hiszik, hogy nem, és ennek ellenére Fidesz-KDNP szavazók. Üdvözletem a blog gazdájának, meg persze az előző két halmazon kívül eső kommentelőknek is, csak hogy a tautológia kikerekedjen, viszont erre az utolsó csoportra ezekben a mai, jobbratolódott időkben több szót nem is vesztegetnék. ;)

Annak, hogy kvázi preambulummal kezdem hozzászólásomat, két oka van: Az egyik, hogy a Fideszesek jól érezzék tőle magukat, a fontosabb (még ennél is fontosabb!) másik pedig az, mert valami tőlem szokatlan dolog bejelentésére készülök, ami megérdemli az emelkedettséget.

Szóval: Első olvasatra, nagy vonalakban tetszik a Fidesz gazdasági programja. A Kósa-Szijjártó ámokfutás után sokkal rosszabbra számítottam. Tulajdonképpen ami kirajzolódik, az fiskális szempontból a második Gyurcsány-, valamint a Bajnai-kormányok egyenes folytatása. A 17%-os szja kulcs benne volt a jövő évre megírt Bajnai programban is. Orbán 16%-ról beszél, nyilván überelnie kell elődjét. Nincs új, meg pótköltségvetés, tartva lészen a hiánycél, a csontvázak meg, miután rádőltek Kósára és Szijjártóra, úgy porladtak el a szélben, mint Holtak Serege a Gyűrűk Urában. A Bajnai örökség folytatásaként lesz a programban jelentős vállalkozói adócsökkentés, meg lesznek megszorítások is rendesen, valamint pl. minimálbér megadóztatás – helyenként még Bokros Lajos is megnyalhatná a tíz ujját. A gazdaság – reméljük – majd fehéredik, a minimálbéres nyomoroncok meg nem tartoznak Orbán kedvenc – közép és felső – választói rétegei közé, ezt eddig is tudtuk. Apró, de lényeges retorikai elem, hogy Orbán szövegében végre pozitív jelentést kap a kapitalizmus szó, legalábbis a „termelői kapitalizmus” változatban. A programban van persze átlátszó demagógia is – leginkább a pártok támogatásának csökkentése szúrt szemet – de a részletek bővebb elemzése most nem célom, lesz még rá alakalom, éppen elég. Ugyanakkor ez csupán az érem egyik oldala.

Lord Kilburn egy erényes lovag, akit szigorú igazságosság jellemez.

Az éremnek meg van másik oldala is. A program ugyanis könyörtelenül lerántja a leplet. Egyrészt visszamenőleg is igazolja az elődök, elsősorban Bajnai Gordon miniszterelnök és kormánya, valamint az őt támogató pártok – megérdemlik a felsorolást – tevékenységének innentől cáfolhatatlan hasznosságát és eredményességét, jó irányát. De a Fidesz szemszögéből új fényt vet a második Gyurcsány-kormány kőkemény egyensúlyjavító erőfeszítéseire is, akármit mondjon is a hülyeSzijjártó és bandája. Az még a kisebbik része a dolognak, hogy lelepleződik az évek óta, ész nélkül, mindenre megoldásként harsogott „egyszeri, azonnali, nagyarányú” adócsökkentés kivitelezhetetlensége, de lelepleződik a minden ésszerű megszorítást, spórolást csípőből elutasító, a kormányzatot észnélküli szociális nyomás alatt tartó ellenzéki ámokfutás is. Egyszersmind vége a Fidesz által tökélyre fejlesztett, eszeveszett szociális demagógiának, ami egy – magát valamire is becsülő – váltópárttól még ellenzéki éveiben is hatalmas – mondhatni égbekiáltó :) – szégyen volt. Ami maradt, az a keresztény mázzal leöntött nemzetieskedő szirup, de hát van, aki pont ezért az émelyítő löttyért választja őket. Éljen a demokrácia, picsába a Fid… ő … akarom mondani a cinizmussal és nihilizmussal.

Végezetül, kicsit bal és nagyon liberális, néhány napja ellenzéki választóként kívánok az új kormánynak gazdaságpolitikai sikereket, gazdaságilag talpra álló Magyarországot, ugyanakkor pont olyan szarházi ellenzéket, mint amilyenek ők voltak, és a kívánatos, ezért láthatóan számtalan népszerűtlen elemet is tartalmazó programjuk miatt meredek népszerűségvesztést. Győzzön ezáltal az igazság, álljon helyre a világ rendje. Még ha ettől nem is fog eggyel szaporodni azok száma, akik szerint Isten az igazság ura.”

Újraolvasva a hozzászólást, elnézést a „szarházi” szó használatáért. Nem cseréltem le, mert nem tudtam helyette egy ugyanilyen tömör és kifejező, ugyanakkor kevésbé közönséges megfelelőt találni.

kamarti 2010.06.10. 14:31:28

@Lord Kilburn: attól tartok, a lelepleződés nem revelatív
amiben biztosak lehetnek: nem lesz olyan (tömör és kifejező, ugyanakkor közönséges jelzővel illetett) ellenzékük
meg ha minden jól megy (márpedig mitől ne menne?) legalább annyira kekec AB-jük és köztársasági elnökük sem. esetleg - a jó magyar hagyományokra számítva - a civil fel- és bejelentőkre lehet számítani, bár egy úthengernél ez is meggondolandó

kamarti 2010.06.10. 14:33:39

@Ordnassac: mire az a sok pöcsölés? (már elnézést) a bizottságon átment, a vita megvolt, nem? gondolom, nem a jogvédők gondolkodtatták el őket

Idet 2010.06.10. 14:36:10

@lüke: Nächter Donnerstag? Für mich ist auch gut, aber wann? Még a jövő héten tisztázhatjuk!

Ordnassac 2010.06.10. 14:36:40

@kamarti: be kell sűríteni az OGY napirendjébe is, ezt ne feledd. Ülés meg ugye csak hétfőn és kedden van.

Ordnassac 2010.06.10. 14:43:31

@kamarti: arról nem is beszélve, hogy a benyújtott módosítókról nem döntöttek még.

Idet 2010.06.10. 15:08:28

@Lord Kilburn: Homoerotikus kisugárzás? Nyilván magadból indulsz ki!
A lovagok, minden romantikus és Vogelweideisch mesék ellenére meglehetősen goromba népek voltak, a női erénynek sem annyira tisztelői, mint a Minneliedekben megfigyelhető. Elméletileg azok voltak, de legfeljebb a saját társadalmi ostályukba tartozókkal, mert különben a vonatkozó hölgyek rokonsága nyársra húzta, illetve meghámozta volna őket.

Úgy látszik, ez a "kirekesztő" megközelítés tőled sem áll távol!

kamarti 2010.06.10. 15:25:49

@Ordnassac: a heti két nap az havi nyolc, ha jól számolok - ez mondjuk előrelépés a háromhetenkénti ülésezéssel szemben, ha jól számolok...

Ordnassac 2010.06.10. 15:34:58

@kamarti: megtartották azt, ami az utóbbi nyolc évben volt. Hétfőn és kedden mindig van (illetve időnként szerdán is).

Zoltchy (törölt) 2010.06.10. 15:36:00

@kamarti:

A Felhatalmazott szerint ez lesz a törvényhozásban:

1: Mélyre ható, gyökeres, az élet minden területét érintő,
forradalmi változások
2: heti két nap ülésezés
3: demokratikus, érdemi vita

Szerintem, ebből egyszerre csak kettő teljesülhet (az 2/3!).

Terniak 2010.06.10. 15:44:04

ma megint kineveztek két helyettes államtitkárt a KIM-be és kettőt a Miniszterelnökségbe. Lassan felesleges számolni...

Viszont miért kell szerintetek magáncélra is biztosítani a hivatali gépkocsi használatát? Ilyen válságos időkben szerintem a miniszter is menjen saját autóval szabadságra...

Jó hír viszont, hogy államtitkár alatt csak "megállapítható" személygépkocsi-használat. Érdemes lesz figyelni, mennyire élnek ezzel...

www.magyarkozlony.hu/

kisa 2010.06.10. 15:48:56

@Ordnassac: Van esélye bármely, nem fidesztől eredő módosítónak?

Szimba 2010.06.10. 15:56:39

@bóra77:
1. Igen, bizony felmondanak. Lehet, hogy jogellenes, de felmondanak. (a munkahelyemen negyede van meg a dolgozóknak az utóbbi 2-3 év után)
2. Nem mindenki megy a munkaügyi bírósághoz, mert nem tudja, hogy megéri-e. Volt ilyen munkatárs is, megnyerte a pert, majd addig kapott olyan munkákat, hogy belebukott. Fegyelmivel bocsátották el.
3. Egy csőd felé haladó cégnél az is nagy öröm, ha felmondanak, mert akkor akár kapsz végkielégítést, akár nem, utána legalább munkanélküli segélyt kapsz.
4. Az sem egy egyszerű dolog, amikor megszűnik a cég munkája, de a tulajdonos nem bocsát el senkit, mert nem tudja kifizetni a végkielégítést. Ugyanakkor természetesen már fizetést sem kap senki.
5. Fogalmad sincs, mi megy egyes munkahelyeken, hogy meg tudja valaki tartani az állását. Úgy ölik egymást az emberek, hogy előbb-utóbb maguk kreálnak indokokat, hogy a másikat miért kell kirúgni.
6. Rengeteg munkahelyen dolgoznak minimálbérért, a többit pedig számlára kapják. Csakhogy a számlát nem kötelező kifizetni!!! 1-2 éve ez vált gyakorlattá.

Nyilván nem mindenhol, de sok kisebb munkahely ezzel operál.

pucros 2010.06.10. 15:57:06

@kamarti:
A demokrácia önérték? Vagy valami cél érdekében tartjuk megfelelőnek?
A diktatúra hátrányaként el tudjuk könyvelni, hogy amilyen virágzást tud csinálni egy felvilágosult uralkodó, olyan katasztrófát egy rossz diktátor.
Hanem, ha a hatalom a nép kezében van, ugyanezt látjuk: egy bölcs nép szintén a virágzás irányába viheti a hazáját a jó választásaival, az ostoba nép meg a szakadék felé.
A mi népünkről már rég kiderült, hogy ha előrevivő terveink vannak, akkor konkrétan hazudni kell neki, vagy legalábbis nem elmondani a valódi szándékot, különben mást választ.
Nem bölcs a nép. A mienk biztosan nem.

Ordnassac 2010.06.10. 15:57:11

@Wlassich: engem az új Ptk-val kapcsolatos kormányhatározat jobban izgat.

Ordnassac 2010.06.10. 15:58:27

@Wlassich: pontosabban az, hogy kikből fognak állni a bizottságok tagjai (a szinte biztos Vékás Lajoson kívül).

Terniak 2010.06.10. 16:01:17

@Ordnassac: ott meg egy újabb miniszteri biztos. gombamód szaporodnak a kormányzati megbízatások...

Szimba 2010.06.10. 16:01:45

@Lord Kilburn:
Lordom! Nem azzal volt a baj, amit hirdettek az MSZP-sek! Azzal volt a gond, amit titokban (legalábbis igyekeztek) loptak, csaltak! Milliárdok tüntek el a kezükön, korrupt módon bármikor lefizethetők voltak.

Szimba 2010.06.10. 16:11:15

@Idet:
Villányi vörösbor! De nem Bock.
Bár szeretem az egri vörösborokat is, meg a soproniakat, meg úgy egyáltalán:)))

Ordnassac 2010.06.10. 16:13:03

@Wlassich: féloff: az alkotmánnyal foglalkozó hatosfogatról is született kormányhatározat?

Szimba 2010.06.10. 16:18:26

@Idet:
Vedd figyelembe, hogy egy mai "lovag" ad abszurdum még erényes is lehet!:))
Nincsenek keresztes háborúk, ahol gyilkolhatna, nincsenek megerőszakolható fehérnépek a gaz pogányok között (vagy legalábbis törvény védi őket), nem oly egyszerű hadizsákmányt szerezni.
Ami meg a hölgy imádatát illeti, hát éppen plátói szerelem is létezik!:))
Remélem kitűzte a zászlajára hölgy szalagját, gyolcs kendőjét! És verseket faragva, dalolva védi az erényeit!:))

Szimba 2010.06.10. 16:19:29

@Ordnassac:
Úgy maracc! Vagy jelesre vizsgázol!:)

Szimba 2010.06.10. 16:25:22

@Zoltchy:
"Mellékesen jegyzik meg, hogy a nagy ellátórendszereket érintő strukturális reformokról szó sem esik benne..."

Ezt én nem mellékesen jegyeztem meg!!!!
Ez a 29 pont már valami, de nagyon nem elég.

Lord Kilburn 2010.06.10. 16:32:33

@Szimba: „Azzal volt a gond, amit titokban (legalábbis igyekeztek) loptak, csaltak!”

Titokban? Nem túlzol egy kicsit? Egyébként TWÁ-nál a korrupcióról is sokat vitáztam még a választások előtt. Egyrészről ugyebár tele volt vele a média, minden napra jutott egy kis Zuchslag, másrészről meg nem volt olyan, valamelyest objektívnek tekinthető korrupciós felmérés (pl. ez: kitekinto.hu/europa/2009/11/19/magyarorszag_maradt_a_korrupcios_lista_kozepmeznyeben ), ami alátámasztotta volna a korrupció szubjektíven érzékelhető elburjánzását. Most egyébként erre is fény derült: A szocik el lettek hajtva, több pénzt nem talicskázhatnak haza, tehát ha valóban annyi közpénz csorgott volna el a korrupciós csatornákon, mint amekkorának egyes, fideszes vitapartnereim anno állították, akkor azokból a pénzekből akár egy „egyszeri, azonnali, nagyarányú” adócsökkentést is lehetett volna finanszírozni...

Szimba 2010.06.10. 16:43:39

@Lord Kilburn:

Zuschlag a jéghegy csúcsa.
Én azokra a meglehetősen aránytalanul drága útépítésekre gondolok, ahol pl. felesleges völgyhíd, alagút épült. És ezek is csupán a feltűnőbb dolgok, ezekből csupán következtetni lehetett a mélyben zajló folyamatokra.

Nem fogom felsorolni a gyanus vagy elképesztő eseteket, amikről az újságok cikkeztek.

8 év alatt igen sokat lehetett volna tenni a gazdaságban, az oktatásban, és az egészségügyben is. A cigányság felzárkóztatásáért is illett volna lépni valamennyit, és a hazai munkahelyek megteremtésére is nyílhatott volna lehetőség.

Rengeteg dologgal adós az MSZP_SZDSZ. És tartok tőle, hogy a Fidesz sem rendelkezik túlságosan nagy mozgástérrel, valamint hogy ők sem szentek.

Lord Kilburn 2010.06.10. 16:46:20

@Idet: „Homoerotikus kisugárzás? Nyilván magadból indulsz ki!”

Igen, nyilván. „Gyűlölök és szeretek; Hogy miért teszem ezt, ugye kérded?” :)

Lord Kilburn 2010.06.10. 16:58:20

@Szimba: Értem, amit mondasz, és biztosan a Transparency International, meg a többi, korrupciót felmérni próbáló intézet téved…

Viszont ha ez így van, akkor a kormányváltással valóban irdatlan (eddig a korrupciós utakon eltűnő) pénztöbblet áll majd a Fidesz rendelkezésére, még akkor is, ha csak félig olyan korrupt lesz majd, mint az MSZP volt. Abból meg majd csodákat lehet művelni. Jövőre pl. lehetne belőle akár költségvetési többlet is…

Persze én úgy gondolom, hogy a TI-nek van igaza, a korrupció mértéke hazánkban elég elszomorító, viszont közel sem olyan drámai, mint azt sokan láttatni akarták a választások előtt. Bőven van mit javítani, de ez legfeljebb egy lassú tisztulási folyamat lehet, nem olyan, mint az előző bekezdésben céloztam rá. A Fideszt és holdudvarát meg valamiből finanszírozni kell! Az, amit pártfinanszírozás címen kapnak, az vicc.

Szimba 2010.06.10. 17:06:38

@Lord Kilburn:
Engem nem vígasztal, hogy vannak korruptabb országok is!
Engem már az is megnyugtatna, ha nem természetvédelmi területeket akarnának eladni (Velencei tó) fillérekért, ha minisztériumi háttérintézményeken keresztül nem vándorolna a semmiért a csókosok zsebébe az a pénz, amiből valóban lehetne finanszírozni bizonyos dolgokat.
Nem értelmetlen konferenciákra, továbbképzésekre csordogálnának el a milliók, hanem valóban a közoktatás színvonalának emelésére menne el.
Az egészségügyben végre történne változás, emeljék fel normális mértékűre az orvosok, ápolónők fizetését, viszont szüntessék meg a paraszolvenciát.
Aki magasabb, különlegesebb szintű ellátást igényel, az fizessen érte.
Az alapellátás jár most is mindenkinek, de azt szinte senki sem tudja, hogy milyen gyógymódok léteznek még.
Ezért aztán félelmében mindenki fizet, akkor is, ha cserében semmit sem kap.

És még sorolhatnám.

Szimba 2010.06.10. 17:10:13

Másrészt pokolian tudok örülni, hogy sikerült a korrupció terén jobb helyezérst elérni Szomáliához, Oroszországhoz, Kínához képest!:))

bariga 2010.06.10. 17:12:20

Hurrá!! Szja 16 % szuperbruttó nélkül !!!!! Mindekint meghívok egy körre, vagy kettőre!!! Éljen a Fidesz!!

Szimba 2010.06.10. 17:16:01

@bariga:
Kérek egy Pilsner Urquellt! :))

Lord Kilburn 2010.06.10. 17:17:23

@Szimba: „Másrészt pokolian tudok örülni, hogy sikerült a korrupció terén jobb helyezérst elérni Szomáliához, Oroszországhoz, Kínához képest! :))”

Ó, ne már!

„Továbbra is szigorúan a régiót tekintve, a magyarok besorolása tekinthető a legkedvezőbbnek. Hazánk 5,1 ponttal ugyan a fényesnek nem mondható 46. helyen áll, ám még így is megelőzi Lengyelországot (5,0 pont, 49. hely), Csehországot (4,9 pont, 52. hely), Szlovákiát (4,5 pont, 56. hely), Horvátországot (4,1 pont, 66. hely), Romániát (és az ugyanezen a helyen tanyázó Bulgáriát: 3,8 pont, 71. hely), Szerbiát (3,5 pont, 83. hely), vagy éppenséggel Ukrajnát (2,2 pont, 146. hely).”

Szimba 2010.06.10. 17:20:57

@Lord Kilburn:

Nagyon kedvező!!!
Azért arra kíváncsi lennék, hogy ebben minden benne van??? Millió dologról nem tud a TI.

Szimba 2010.06.10. 17:27:36

Wallis, Dataplex, Malév, Volán..., hogy csak a nagyobb ügyeket nézzük. Az offshore cégek sora???

Lord Kilburn 2010.06.10. 17:31:13

@Szimba: Írd meg a TI-nek, hogy ezeket is, mind vegyék figyelembe. :)

Idet 2010.06.10. 18:02:08

@Szimba: Botcsinálta erény lehet az... a plátói szerelem valami eggészen mást jelent valójában, mint ami jelentés a köznyelvben hozzátapadt, inkább a Lord "homoerotikus kisugárzásával" kapcsolatos...

Idet 2010.06.10. 18:06:11

@Lord Kilburn: Nem én. Csak OV-nak szerintem nem homoerotikus a kisugárzása, csak "szimplán" erotikus. Bocs, ha neked estem, nem volt szándékomban gorombának lenni.

Idet 2010.06.10. 18:10:24

@Lord Kilburn: És még: kit idéztél? Versekben nem vagyok erős.

Szimba 2010.06.10. 18:17:56

@Idet:
Tudom, de abban nem voltam biztos, hogy Lord is érteni fogja.:)

Szimba 2010.06.10. 18:21:10

@Idet:

Catullus

Gyűlölök és szeretek. Hogy mért teszem ezt, ugye kérded?
Mit tudom én. Így van: érzem és öl e kín.

lüke 2010.06.10. 18:22:34

@Idet: ,@Ordnassac:
galambposta vár rátok

bóra77 2010.06.10. 18:27:18

@Szimba: azt azért vitatom, hogy fogalmam sincs mi megy egyes munkahelyeken. ahogy korábban leírtam, ez a szakmám, értsd: nemhogy fogalmam van róla, de annál jóval több.

ssi 2010.06.10. 18:28:06

@kisa: nincs értelme, s nem is kérnek belőle - "parlamenti párbeszéd" - majd újra fel kell találni

@Ordnassac: tervek, tervek, tervek ............. de hol van/lesz a forrás?

@Lord Kilburn: "A Fideszt és holdudvarát meg valamiből finanszírozni kell! Az, amit pártfinanszírozás címen kapnak, az vicc. "
Egyik lehetőség, klasszikus (Te mire gondolsz?) Állások, megrendelések, támogatások a kormány felől, pártadományok (SZJA-csökkentésből, örökösödési illeték eltörlésből) a magánszemélyek felől - legális, de nem épp elegáns (összegben lehet a korábbi korrupciók)

Idet 2010.06.10. 18:33:00

@Szimba: Jajistenem, már megint kijavítottam valakit, mint egy dolgozatot! Rémes tudok lenni; megyek, és söröskriglimbe dőlők, büntetésül csak buborékos vízzel tele...

Egyébként, nagyon meglepődtem, amikor az ötvenes éveidet emlegetted, így szövegből inkább a 35 jött át nekem...

Ez valami Lesbiához írott vers? Harangoz, de csak halkan. Lehet, hogy a fülem cseng...

lüke 2010.06.10. 18:49:03

@idet:
hivd el a bácsit is:)

sashimi 2010.06.10. 18:55:14

Orban zsenialis propagandajanak ujabb eleme:

index.hu/belfold/2010/06/10/megszunik_az_egeszsegbiztositasi_felugyelet/?rnd=783

"Szócska Miklós azt mondta, hogy SZERINTE nem vonatkozik az egészségügyi dolgozókra a kormányfő által bejelentett, a közszférára vonatkozó 15 százalékos bértömegcsökkentés."

Ugyan hol a torpben volt az allamtitkar a harom nap alatt ha maga sem tud semmit a kormany terveirol????

Lord Kilburn 2010.06.10. 19:51:06

@Idet:
@Szimba:

Igen, Catullus és igen, Lesbiához írta. Caius Valerius Catullus, hogy valami többletinformáció is legyen hozzászólásomban. :)

Viszont a fordítás, amit idéztél, végül is nem tetszik, mert nem jön ki az időmértékes verselés. Devecseri Gábor fordítása szerintem jobb, ezt próbáljátok időmértékesen:

„Gyűlölök és szeretek. Kérded tán, mért teszem én ezt.
Nem tudom, érzem csak: szerteszakít ez a kín.”

És az eredeti:

„Odi et amo, quare id faciam, fortasse requiris; nescio, sed fierí, sentio et excrucior”

Ezt is meg lehet próbálni időmértékesen, de ahhoz, hogy kijöjjön, egyes magánhangzókat el kell hagyni: az elején _ó_-det-a-_mó_ …, a végén meg _szen_-ci-et-_ex_-cru-ci-_or_. Ha emlékeim nem csalnak. Na, ezt sikerült jól körüljárni! Sziasztok!

Lord Kilburn 2010.06.10. 19:56:05

@Szimba:
@Idet:

Bocsi, de most látom, hogy a „cru-ci” az természetesen „kru-ci”, ha már fonetikusan írtam. Na, bikicsunáj, vagy mi!

Idet 2010.06.10. 20:25:39

@Lord Kilburn: Habe die Ehre,
Mylord! Az a biki izé, az milyenül van?

Idet 2010.06.10. 20:32:31

@Lord Kilburn: Ja, igen, sztem Szimba csak hevenyészve idézett, ahogy épp eszébe jutott, mert olyan egy klasszikus vers fordításában, hogy "Mit tudom én", nemigen szerepel...

Idet 2010.06.10. 21:28:53

@bariga: Na, ezt is legottan letöltöttem! Bárcsak inkább kitölthetném...!

panelburzsuj 2010.06.11. 08:46:21

@jjulie:

A politikusok két oldalról fékezhetőek meg: az egyik a piac (ami a vagyonbiztonságra ügyel hosszabb távon), a másik a demokrácia (ami meg a menetközbeni megélhetés biztonságára).

A gubanc az, hogy magyar viszonyok között a kettő között alig van átfedés. Praktikusabb országokban a népesség igen nagy hányada egyszerre befektető és munkavállaló is, így egy-egy családon - (ez itt a talpnyalás helye!:) - belül is állandó mérlegelés tárgya a hosszú és a rövidtávú érdekek ütköztetése, összeegyeztetése. Nálunk még azok közül is kevesen fogják fel, hogy ők "kistőkések" is, akik mondjuk megtakarításos életbiztosításokat kötöttek.

A "spekulatív kapitalizmus" ellen meghirdetett harc annyit jelent, hogy Vezetőnk szemében sokkal tisztességesebb és okosabb gazdasági magatartás egy-egy bejáratott üzletágat/céget a változások ellen foggal-körömmel-protekcionizmussal-állammal védeni/védetni, mint a családi tőkét több helyre "szétporlasztani", és a portfóliót rendszeresen figyelni és gondozni.

Lesznek itt még érdekes okfejtések, meg értelmezendő intézkedések.
süti beállítások módosítása