Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
18:39

Helyükre kerültek végre a dolgok – lelkesedik egy kollégám -, a jobboldal megy jobbra, a bal helye pedig újra a baloldalon lehet. A derűlátást értem, részben osztom is, hiszen az első 29 lépéssel a Fidesz – elfelejtve az elmúlt időszak „plebejus” politikáját - valóban érezhető elmozdulást tett a „régi”, 1998-2002 közötti jobboldal irányába. Vannak azonban érvek, amelyek némileg ellentmondanak ennek a lelkesültségnek, rögtön mindjárt három is.

(1.) Sokakkal ellentétben úgy vélem, nem állítható, hogy az elmúlt években teljesen elvesztette volna értelmét a magyar politikában a bal-jobb felosztás. Túl azon, hogy a politikusok és a választók számára is világos eligazodást, azonosítási lehetőséget jelentett, a gazdasági kérdések kivételével többé-kevésbé koherens alapja is volt. Az úgynevezett kulturális-ideológiai tengely mentén a pártok alapvetően következetes álláspontokat képviselve sorakoztak fel, azaz az elosztási-materiális témákon kívül a bal és a jobb nálunk is nagyjából azt jelentette, amit a világ számos pontján jelent.  A Fidesz és a Jobbik világnézeti kérdésekben eddig is egyértelműen jobboldali erőnek látszott, míg az MSZP, az SZDSZ, az MDF és az LMP tőlük balra helyezkedett el.

(2.) Az adópolitikában a Fidesz most valóban jobboldali, neokonzervatív fordulatot vett, s az sem vitatható, hogy ezen a téren az egykulcsos adó elkötelezett hívének számító Kóka Jánossal és Bokros Lajossal került egy platformra. (Ettől még költői túlzás Kókát vagy Bokrost a Fideszbe követelni: szinte minden más kérdésben – különösen az úgynevezett társadalompolitikai témákat tekintve - fényévekre van egymástól az említett két politikus és a Fidesz álláspontja.) Az adópolitikai fordulat ellenére mégsem valószínű, hogy a kétharmados többséggel rendelkező kormányzó erők lecövekelnének a választóközönség kisebb része számára (közvetlen) előnyöket kínáló jobboldali gazdaságpolitika mellett. Sokkal valószínűbb, hogy néhány karakteres lépés mellett a Fidesz a jövőben is mindenevő stratégiát folytat, azaz nem kívánja érték- és érdekválasztások alapján széthasítani a szavazótábort – és ezzel egy részüket óhatatlanul a riválisaik karjaiba lökni.

(3.) Azzal, hogy a Fidesz most elhatározta magát az egykulcsos adózás (és vele együtt a progresszív adófilozófia feladása) mellett, a baloldali ellenzék valóban komoly lehetőséget kapott a „vesztesek” megszólítására. A balra át programját azonban erősen kérdésessé teszi az úgynevezett baloldali politikai elit állapota. Vajon az MSZP mai formájában alkalmas, hiteles lehet-e arra, hogy karakteres baloldali politikát folytasson? Kik azok a politikusok a pártban, akik képesek lehetnek a horni értelemben vett kisember-karakter megformálására? Vajon hogyan egyeztethető ez össze a balliberális tábor egészének összefogása miatt fontos kókai-bokrosi gazdaságpolitikával? S ha az MSZP nem képes betölteni ezt a szerepet, lehet-e az LMP ilyen párt, egyáltalán akar-e ilyen lenni? Talán ennyi kérdésből is látszik, hogy a baloldal (valóban baloldalinak nevezhető) magára találása ma a jobboldal tartós jobbra fordulásánál is kétségesebbnek tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr882072291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Indulj el egy úton 2010.06.11. 09:03:28

A választások előtt a szavazók nagy része tökéletesen biztos volt abban, hogy amit a Fidesz ígér, az úgy is lesz. Sokan szkeptikusok voltak (köztük magam is), hiszen aki csak egy kicsit is követi a politikát és a gazdaságot, az tudhatta, hogy nagy vált...

Trackback: Amit ígértek 2010.06.11. 08:46:02

Ha sokat keresek, ne terhelj adókkal! - tartja a kelet-dakota népi mondás. Majdnem ezt ígérték választáskor. De nem a majdon van a hangsúly. És nem is ez a legnagyobb gond.Talán nem is annyira irigy, aki fölveti, hogy a társadalmi tehervise...

Trackback: A nagy visszatérés: itt a régi Fidesz! 2010.06.11. 00:34:44

Ez egy ízig-vérig jobbközép program, amit Bokros vagy Bajnai soha nem jelenthetett volna be. A Fidesz pedig újra a régi, a sokak által visszavárt polgári párt. (Fotó: fn.hu) Orbán Viktor pár napos bizonytalankodás után végre a helyzet ura, a Fides...

Trackback: Legalább kormányozni kezdtek 2010.06.10. 21:09:05

Azt hiszem, az elmúlt napok bénázása és az elmúlt hetek parttalan és fedezetlen ötletelése után összességében egészen vállalható akciótervvel állt elő a miniszterelnök. A 29 pontból álló program kétségtelen pozitívuma, hogy a jelek szerint végre elkezd...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.06.10. 18:47:35

Valami csakugyan történt. Ugyan hol van már a 14. havi nyugdíj?

sashimi 2010.06.10. 18:57:23

Dicserjuk tovabb OV bolcsesseget es peogramja gondos megtervezeset!

index.hu/belfold/2010/06/10/megszunik_az_egeszsegbiztositasi_felugyelet/?rnd=783

"Szócska Miklós azt mondta, hogy SZERINTE nem vonatkozik az egészségügyi dolgozókra a kormányfő által bejelentett, a közszférára vonatkozó 15 százalékos bértömegcsökkentés."

Ugyan hol a torpben volt az allamtitkar a harom nap alatt ha maga sem tud semmi bizonyosat a kormany terveirol????

Ordnassac 2010.06.10. 18:59:12

(Hangsúlyozom, csak saját vélemény, nincs nálam a bölcse köve.) Gazdaságpolitikailag tényleg egy részleges fordulatnak tekinthető a helyzet, azonban fennmarad a kérdés: mi lesz a Matolcsy-féle növekedéspárti iskolával?

Ami a baloldalt illeti: az MSZP tényleg nehéz helyzetben van. A kérdés itt többek között az is, hogy a korábbi korszak emblematikus figurái (Gyurcsány, Lendvai, Szekeres stb.) mennyire vonulnak háttérbe, illetve az, hogy az eddig háttérben lévők, illetve újak mennyire tudnak újat mutatni. Felmerül az LMP szerepe is, hogy átveszi-e a baloldal vezető ereje szerepét vagy megtartja a zöld(es) álláspontját.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.10. 19:02:06

Kedves Török Gábor!

Kérhetnék egy alaposabb indoklást, hogy milyen jobboldaliságot fedezett fel a Fideszben?

És persze a baloldaliság jellemzőit is kérném, amit ugye már nem támogat pártunk és kormányunk.

sashimi 2010.06.10. 19:03:23

@Ordnassac: Szvsz teljesen ismeretlenek a porgram azon reszletei, amelyek nelkul Oszko szerint is megitelhetetlen, hogy mit is akar a kormany valojaban tenni.

Peldaul igazabol kikre vonatkozik a 15% bertomegcsokkentes? Mert peldaul vidam honapok ele nezhetnek a vasuttal kozlekedni akarok, ha a MAV-nal akarjak a mozdonyvezetok jarandosagait visszavenni.

Ordnassac 2010.06.10. 19:04:20

@sashimi: www.mti.hu/cikk/483415/

"Nem a közszférára, hanem a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságokra, illetve azok vezetői tisztségviselőire vonatkozik a kormány gazdasági akciótervében bejelentett 15 százalékos bértömegcsökkentés - hangsúlyozta Nagy Anna kormányszóvivő csütörtökön."

Hogy ez mennyire lesz befolyással az elbocsátásokra, azt meghagyom mindenkinek a maga meglátására.

sashimi 2010.06.10. 19:09:09

@Ordnassac: Koszonom, bar ismertem a kormanydszovivoi bejelentest. Mindenesetre az a teny, hogy az allamtitkar ugyanezen a napon nem tudott egyertelmu valaszt adni az egeszsegugyi dolgozoknak, semmikeppen sem a fidesz zsenialis tervezesenek es profi kommunikaciojanak a bizonyiteka.

kamarti 2010.06.10. 19:32:55

@sashimi: Oszkó ha jól emlékszem, ugyanakkor, amikor zseniális politikai beszédnek nevezte a 29-es beszédet, azt is mondta, reméli, hogy nem a minimálbér emelésével tervezik az egykulcsos adó+1,3M eddig nem adózó bevonását, mert az semmilyen formában nem gazdaságélénkítő hatású, hiszen a vállalkozásokra ró terhet. Most azt olvasom, hogy azt ugyan még nem tudják, mikor és hogyan veszik el (vezetik ki, mert így szebb) az adókedvezményeket, de megígérték, hogy a minimálbért mindenképp emelik, illetve már azt is lehet tudni, hogy a szuperbruttót is eltörlik, amire megint csak azt mondta a volt pü miniszter, hogy újabb luk.
én ezeken az intézkedéseken még mindig érzem a dafkét, meg a lavírozást a kényszerű cselekvés (hiánycél) és a politikai érdek (szavazótábor megtartása, legalább az önkormányzati választásokig) között, ami a "nagy bejelentést" is jellemezte

ja, és járulékcsökkentés sem lesz, mert arra nincs keret, tehát a munkáltatók költségei innen sem csökkennek

index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/10/jovore_emelik_a_minimalbert_vonzobb_lesz_a_10_-os_tarsasagiado-kulcs/

Warrent (törölt) 2010.06.10. 19:45:38

Én nem látok erőt az MSZP-ben, szerintem 2010 áprilisában érte el a 'maximumot' a jövőjében. És mivel jelenleg nincs más baloldali párt, az LMP igencsak profitálni fog ebből, el is mondom hogyan.

Ezalatt a négy év alatt az LMP-nek a tábora 15-22% közöttire fog nőni, nem csak alternativa hiján, hanem mert lesznek akik elfordulnak a Fidesztől.

Az MSZP támogatottsága csökkeni fog, 2014-ben 8-14% közötti párt lesz.

A Jobbik szerintem 13-18% közötti párt lesz.

És végül ha bekerül egy új kis párt, legyen az mondjuk a Civil mozgalom, akkor a Fidesznek nem lesz meg az abszolút többsége és koalicóra fog kényszerülni és szerintem a Jobbik-kal mert a többi, az SZDSZ hibájából tanúlva, nem megy ebbe bele, és ez a koalicó kivégzi a Jobbikot, vagyis kispárttá alakitja 2018-ra a fidesz népszerűségét csökkenti és 2018-ban, LMP+Kispárt koalició lesz!

Van véleményetek a prognózisomról ? :)

panelburzsuj 2010.06.10. 19:48:39

"Azzal, hogy a Fidesz most elhatározta magát az egykulcsos adózás (és vele együtt a progresszív adófilozófia feladása) mellett, a baloldali ellenzék valóban komoly lehetőséget kapott a „vesztesek” megszólítására."

Az országgyűlésből kiszivárogtatott képek szerint ugyan Gyurcsány Ferencnél ma csak a Parlament lambériája balosabb, meg az is kivehető, hogy a kétharmados többség a teljes közepet is elborítva pont kétharmadnyi helyen fér el - mégis felhívnám a figyelmet egy "balközépen" - (a poszt tanúsága szerint észrevehetetlenül) - megbúvó kis csoportocskára.

Ha a térbeli szimbolika így megtréfál minket, érdemes egy más jelkódhoz fordulni: a színek világához. Magyar parlamnetben milyen szín illik a vörös és a zöld közé?

Úgyvan: a forradalmak veszteseit bosszúba tömörítők színe.

Én is akarok kommentelni 2010.06.10. 19:53:31

Ááááhh, továbbra is csak a ködösítés megy, ami konkrétumot mondanak, az vagy kamu, vagy pedig nem igazán foglalkoznak a számokkal. Ma is elhangzott ,hogy senkinek sem csökkenhet a bére...
Ma a minimálbér 73500 Ft, ebből a nettó 60236 Ft. Ahhoz, hogy a módosítások után ugyanennyit megkapjon valaki, 89905 Ft kell legyen majd a minimálbér. Ezt nem bírja el a KKV. Az tuti. Arról nem is beszélve, hogy mi is támasztaná alá ezt a cirka 22%-os emelést?
A másik, igencsak el van ám sunnyogva az, hogy mi lesz azzal, aki most jelenleg mondjuk 90k bruttót keres? Őt nem érinti a minimálbér emelése, viszont 10k-val csökken majd a nettója. A munkáltató nem fog emelni fizetést, hanem majd leírja a munkavállalónak, hogy tudom, hogy ez egy tizessel kevesebbnek tűnik, de OV azt mondta, hogy senki sem jár rosszabbul... majd megtanulsz kevesebbet enni és látod te is jól jártál!
Nem, a Fidesz rohadtul elment a jobb oldal felé, mert amit eddig mondott, annak köze nincs a baloldalhoz.

Warrent (törölt) 2010.06.10. 19:58:59

MI A VÉLEMÉNYETEK A PROGNÓZISOMRÓL ?:)

Én nem látok erőt az MSZP-ben, szerintem 2010 áprilisában érte el a 'maximumot' a jövőjében. És mivel jelenleg nincs más baloldali párt, az LMP igencsak profitálni fog ebből, el is mondom hogyan.

Ezalatt a négy év alatt az LMP-nek a tábora 15-22% közöttire fog nőni, nem csak alternativa hiján, hanem mert lesznek akik elfordulnak a Fidesztől.

Az MSZP támogatottsága csökkeni fog, 2014-ben 8-14% közötti párt lesz.

A Jobbik szerintem 13-18% közötti párt lesz.

És végül ha bekerül egy új kis párt, legyen az mondjuk a Civil mozgalom, akkor a Fidesznek nem lesz meg az abszolút többsége és koalicóra fog kényszerülni és szerintem a Jobbik-kal mert a többi, az SZDSZ hibájából tanúlva, nem megy ebbe bele, és ez a koalicó kivégzi a Jobbikot, vagyis kispárttá alakitja 2018-ra a fidesz népszerűségét csökkenti és 2018-ban, LMP+Kispárt koalició lesz!

ssi 2010.06.10. 20:05:07

mivel néhányszor meglepődhettem már a nemvárt történéseken,
nyitva hagynám ezt a lehetőséget most is

fidesz alig bemutatott programmal söpört, megtesz bármit a 2/3 birtokában (igaza volt az mszp-kampánynak a 2. forduló előtt)

mszp-meglepetés miért ne lehetne benne a pakliban? nem a párttagságtól függ, hogy kinek mennyi gógyija van. előttük a pálya, nosza, figyelünk

lmp, jobbik: mivel csak néhány hírforrást követek, alig tudok róluk, pedig érdekelnek. ha hosszú távú terveik vannak, nem kellene erőteljesebben a hírekben is jelen lenniük?

kamarti 2010.06.10. 20:08:08

@Én is akarok kommentelni: na de mitől is lenne a fidesz balos? mert nagy elődöket megszégyenítően kajabált az istenadta, megsarcolt nép nevében? akkor azt elhittük? sőt: akkor az valóban az volt, amit érzetek-gondoltak? vagy az, amit éreztek-gondoltak, hogy mondani kell a szavazatmaximalizálás (2/3) érdekében? én az utóbbit gondoltam már akkor is.

végezetül: az jó az egy országnak, népnek, ha nincsen(ek) baloldali párt(ok)? nyilván nem a szélsőbalra gondolok (jó lenne, ha nem a "persze, mert nem lopnak/csalnak" szinten kommunikálók fejtenék ki a véleményüket)

ssi 2010.06.10. 20:08:28

@Warrent: nagyon előre futottál, de elmentettelek. akkor 4 év múlva egyeztetünk

kamarti 2010.06.10. 20:11:17

@manyike: talán a jobbik is érzi, hogy ez a kis hőzöngés+együtt szavazás rendszer hosszú távon nem szolgálja az érdekeiket és a sajtójukat sem erősíti. de majd most:
index.hu/belfold/2010/06/10/jobbikos_kepviselot_vizsgal_az_ugyvedi_kamara/

Warrent (törölt) 2010.06.10. 20:11:49

@manyike: de én pl. kiváncsi lennék a te prognózisodra és elmentenélek akkor téged is :). De 8 évnél előrébb nem mernék tippelni, az már durván előre futás lenne :). Igazából 4 évre előre szerintem lehet, mert én már nagyjából tudom, vagyis sejtem, érzem mi lesz ennek a 4 évnek a forgatókönyve...

Én is akarok kommentelni 2010.06.10. 20:16:50

@kamarti:
Akinek volt esze, akkor sem hitte el, lásd. 14. havi nyugdíj. De abban szerintem mindenki egyetért, hogy az elmúlt kb. 8 évben balosabb volt a Fidesz, mint az MSZP :o Így tényleg értékelendő a fordulat az adópolitikájában. Én csak a kidolgozottságot, és az őszinteséget hiányolom. Nyugodtan be kellene vallani, hogy ezzel a SZJA reformmal a gazdagoknak akarunk jót, a többiek most nem érdekelnek. Ennyi.

Én is akarok kommentelni 2010.06.10. 20:24:10

@Én is akarok kommentelni:
Izé, nem helyes a gazdagoknak kifejezés, helyesebb az átlag felettiek inkább (értsd: www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/netto-131600-most-az-atlagkereset-312920 felettiek)

Ordnassac 2010.06.10. 20:28:29

@kamarti: Gaudi-Nagy amúgy nem egy hülye fazon, de elképesztően el vagyon szállva magától. Látható abból, hogy a bíróságon, ill. az OGY-ban egy telefonhívás fontosabb neki. Emiatt Latorcai egyszer jól le is tolta.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 20:31:52

@Én is akarok kommentelni:
aki bruttó 220 at keres a z gazdag??
akkor menjél észak koreába.
Az kb 130 nettó az sok???

kamarti 2010.06.10. 20:32:23

@Ordnassac: hát, fogalmam sincs az elmebeli képességeiről, de amit péel fél órában arra a kérdésre válaszolt süveges gergőnek, hogy akkor most akarnak-e revíziót vagy nem, az mindent vitt...

panelburzsuj 2010.06.10. 20:33:47

@Én is akarok kommentelni:

Áthidaló javaslat:

Hívjuk a Fidesz számára kedves réteget jómódúaknak. Ebbe belefér a magasabb fizetésű hivatalnok és menedzser (SZJA), a kisközépvállalkozó (társasági adó), és a vagyonos (öröklés) is.

Nem fér bele a valódi nagypolgár (bankadó, spekulánsok), a szellemi-testi proli ("a sárgacsekkek népe"), és a nincstelen.

kamarti 2010.06.10. 20:35:14

@Én is akarok kommentelni: hát ezt nyilván soha nem fogják mondani és nem azért, mert hogy jönne ez össze a kamerába lassan mondott soha nem hazudtammal, hanem mert nem akarnak egy orbán takaroggyot (vagy politikai realitással magyarázva: nem akarják a zembereket a jobbik felé taszajtani, ugye - ez a magyarázat gondolom reményeik szerint szalonképesebb)

ssi 2010.06.10. 20:38:00

@Warrent: nekem nem a prognózisok, hanem a menet közbeni váratlan meglepik okozzák a gyönyört. egy kicsit még élvezkednék, de nem feledlek, később jelentkezem

@kamarti: vad kiskakasokat prognosztizáltam a jobbiknak, tévedtem

@Ordnassac: Tudsz adatokat előbányászni, hogy a korábbi mnb-vezéreknek mennyi volt a jövedelme?

@Én is akarok kommentelni: minbér-emelés több költség a cégeknek, lesz, aki nem tudja kigazdálkodni, év elején is vita volt erről. Bértömeg-hírt már pontosították, vagy valóban bakis volt, vagy a közhangulat miatt

Valaki-aki 2010.06.10. 20:39:34

Nem értem miért kell itt állandóan azt szajkózni hogy ki a gazdagabb és szegényebb. Mindig is voltak és lesznek is akik jobban és rosszabbul élnek. Ha megfigyelné valaki a bejelentés napján az estében világosan elmondta OV hogy a mostani adórendszer egy kuka, és ebben igaza is van. (Erről az adásról megemlékezett Gábor is itt a blogján) Több országban használják az egykulcsos adórendszert ott megfelel nekik??? Valamint felhívnám a kommentelők népes táborát hogy nem csak az index létezik mint hivatalos orgánum, bár nem vitatom el a hír terjesztésben elért pozíciójukat, de ha kicsit odafigyelsz rögtön látod hogy ők is az egyik oldalt képviselik, tehát mindig rájuk hivatkozni hogy natességcsakolvasnimitisirazindex nem tényszerű megállapítás.

kamarti 2010.06.10. 20:40:50

@panelburzsuj: a társasági adó kulcsos dologról (mármint ennek az 50 milliós határnak az 500ra emeléséről) oszkó péel azt mondta, hogy olyan nagyon sokakat nem érint, szóval egyrészt olyan sokan nem járnak jól vele, emiatt nem is vesz ki túl sokat az állam zsebéből (nem növeli a csődközeli hiányt, ugye, ami a szuperbruttó eltörléséről már nem mondható el)

Evehid 2010.06.10. 20:43:53

@Én is akarok kommentelni: ezzel a kiegészítéssel megelőztél, épp most pötyögtem be egy kalkulátor-oldalon: az éves bruttó 5 M kicsivel 416 700 Ft alatt van, ennek a nettója most 239 000. Aki ma ennyit keres ÉS nincs mellette sokmilkás banki megtakarítása, aminek kiveszi a kamatát, vagy tartósan bérbe adható ingatlana, vagy más egyéb jövedelme, az nem gazdag.Jól keres, de nem kimondottan vagyonos. Ez (lenne) a középosztály.

Én is akarok kommentelni 2010.06.10. 20:44:53

@Gyurma73:
Olvasd el, pontosítottam, átlag felettire! És igen, 132000 nettó jelenleg átlag feletti. Sorry, ez a helyzet ma Magyarországon.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 20:49:01

@Én is akarok kommentelni: az átlagot a másfél millió kamu minimálbéres rontja le.ki ne találd már hogy egy átlagos vállalkozó 60 ezer forintból él.Pedig jövedelmet annyit vesz ki.

kamarti 2010.06.10. 20:49:43

@Valaki-aki: Róna Péter azt fejtegette tegnap Bethlennek, hogy azokban az országokban volt sikeres _hosszabb távon_ az egykulcsos adó, ahol a kedvezményeket sem vezették ki teljes egészében (példákat is mondott, de már nagyon késő volt), mert amúgy csak 2-3 évig jelenthet többletbevételt ez a megoldás, mert visszafogja a keresletet (aha jól emlékszem, azt magyarázta, hogy a magas jövedelműek nem fogyasztanak annyival többet (mert inkább felhalmoznak, jobb esetben beruháznak), mint amennyien kiesnek a fogyasztásból
a mellette ülő giró-szász eléggé sóhajtozott és feszengett, de cáfolni nem nagyon cáfolta

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 20:51:57

igen AKIS ÉS KÖZÉPVÁLLALATOKAT KELL HELYZETBE HOZNI!!
ezek adják a munkavállalók nagy részét,ha több munkájuk lesz több embert vesznek fel,ha kevesebb a munkanélküli fölmegy a munkaerő értéke ,vagyis nő a bér,persze nem egy két év alatt de a növekedés a dolgozókig is eljut.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 20:53:36

lehet szidni a FIDESZ programját de ma Oszkó Péter a klubrádióban nem ezt tette.
És Kóka sem.

panelburzsuj 2010.06.10. 21:00:55

@kamarti:

Nem tudom a költségvetési kihatását megbecsülni, nem tudom, hányakat érint, de akik pont ennek az intézkedésnek a hatására fognak több osztalékot zsebretenni, azok szerintem bízvásza jómódúak katgórájába sorolhatóak.

(Én arra kerestem megoldást, hogy hogyan nevezzük a Fidesz első konkrétumokat is körvonalazó gazdasági megnyilvánulásának kedvezményezettjeit.)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 21:01:37

a minimálbér adómentesítése a legnagyobb szemfényvesztés volt.Aki minimábért keres anak 0 az adója aki meg 1 forinttal többet annak meg 17 %?
hát pesze hogy az összes vállalkozó minimálbéres volt.

Valaki-aki 2010.06.10. 21:02:34

@kamarti: Lehetséges nem vagyok adószakértő. Engem pl pont jól érintenek a dolgok, mivel van egy kft-nk 500millió alatt bőven, nekem jól jön a 10%-os társasági adó, és pont most akarunk fejleszteni és beruházni ami miatt megint jól jön és bővülni fog az alkalmazotti létszám is vagy 10-15 fővel ami meg az állambácsinak jó, tehát nálam pont érezhető az intézkedés hatása.
Azt még azért hozzátenném hogy adókérdésben sosem lesz egyetértés, de a beszéd fő vonulata és az új adózás bevezetése csak jövőre várható tehát még addig sokat formálódhat. A most bevezetendő intézkedésekkel pedig egyetértek. Nem is értem miért az adón problémáznak miért nem azt feszegetik hogy behajtanak a bankoktól majdnem 200 milliárdot....

Én is akarok kommentelni 2010.06.10. 21:04:49

@manyike:
Igen, olvastam, hogy gyakorlatilag amióta OV beszélt a parlamentben minden nap van valami pontosítás :) Szerintem ezek inkább már a közhangulatra való reakciók, mint sem pontosítások valójában.
Minden esetre a minbért lehet emelni, de a GDPnövekedéssel kb. egy szinten kellene emelni, nem 20% felett.

Khayness 2010.06.10. 21:06:19

@Warrent: Minden haditerv addig érvényes, amíg az ellenfél fel nem tűnik a csatamezőn.

Egy olyan világban ahol egy kijelentés tőzsdét mozgat, nem hogy 8 évre előre, de egy-két hónapra spekulálni is homályos. Vagy egy zsenivel van dolgunk :D

Ha a politikailag releváns időpontok mentén indulunk el különböző kimeneteleket felvázolva, már a most szombati szlovák választás is megdönthet terveket (lesz-e SDKÚ, KDH, SaS koalíció, ami más külpolitikát eredményez-e, hogy lehet a külpolitikát felhasználni szavazatszerzésre majd stb.).

Én is akarok kommentelni 2010.06.10. 21:06:44

@Gyurma73:
Mutatnál nekem linket, forrást, hogy tényleg van 1,5 millió kamu minimálbéres? Vagy aki minimálbért keres az azonnal kamu? Mert a stat szerint annyian keresnek minimálbért... Picit nézz körül a keleti régióban... aki nem vállalkozó és minimálbéres, azok 99%-a annyit is keres valójában.

bloggerman77 2010.06.10. 21:07:41

Amint életbe lép az új adótörvény, és az egyszeri melós (bruttó 75e minimálbéren) a havi fizetéseként nettó 60 ezer helyett 43 ezret talál a borítékban, azonnal az MSZP-re fog szavazni.

Mint történt 1994-ben és 2002-ben.

Egyszerű visszacsapás, és az MSZP-nek SEMMIT nem kell tennie, csak kivárni.

Mielőtt azzal jönne valaki, hogy ott a Jobbik meg az LMP - nos a hazafias lózungok nem sokat érnek, ha a "zemberek" nyakig a ganéban vannak, a zöld baloldaliság meg Magyarországon nem működik.
Az LMP-re is igaz Csurka örökérvényű megállapítása, amit a SZDSZ-re mondott: Belvárosi rétegpárt.

Narancshámozó 2010.06.10. 21:08:31

Átmeneti időszakban élünk, mikor a szemünk láttára alakul a történelem. Szerintem a 2/3-os Fidesz többség és az így felvállalt jobboldali kormányzási stílus, magával hozhatja majd a szélsőbal megjelenését - ugyanis, ott van még hely az arénában a Vonáékhoz hasonló politikai vállalkozóknak. Apropó, miért nem halljuk mostanában hangoskodni a Jobbikos politikusokat - csak nem osztozkodnak a közel félmilliárdos apanázson?

Ordnassac 2010.06.10. 21:08:42

@bloggerman77: emelni fogják a minimálbért.

Ordnassac 2010.06.10. 21:09:39

@bloggerman77: az LMP pl. Pécsett 10% feletti eredményt ért el. Azért ez az SZDSZ-nél 1994-ben (vagy 1998-ban) volt utoljára így.

Evehid 2010.06.10. 21:09:49

@kamarti: ez érdekesen hangzik az én laikus fülemnek, ugyanis meglepően sokszor lehet találkozni a fogyasztói kosár kifejezéssel. Ezt az egészet Maslow-alapon értelmezem. Az alapvető, nélkülözhetetlen dolgokat minden réteg megveszi - valamilyen gyakorisággal, és eltérően pazarló mennyiségben.

A magas jövedelműek pedig begyűjtenek még ezek mellé számtalan nélkülözhető, de szép/jó/divatos/kényelmes/drága holmit, plusz igénybe vesznek olyan szolgáltatásokat, amit az alacsony jövedelműek soha, vagy aránytalanul ritkábban, nem? Sőt, kajából is sokkal többet és többfélét, más árfekvésűt.

Példa: alacsony jövedelmű is parfümöt vesz, mert fogy. társ. tagja. Aluljáróban, szla nélkül, másolt távol-keletit. Közepes jövedelmű is vesz, boltláncban, akcióban, de eredetit, vagy legális olcsót, szlával.
A jómódú pedig megveszi szalonban az eredeti menő márkát, jókora ÁFÁ-val, szlával, mindegy, milyen áron.
Szerintem a fogyasztáskiesés egy része az al. jövedelműeknél ma olyan termékcsoportokban jelentkezne, amiből az állam eddig se látott egy buznyákot se. Szerintetek?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.10. 21:10:43

@panelburzsuj:

Hát a vezetőréteg a kedvezményezett.
A féltudású elit, ahogy csúfolták.

Hogy ne zúgolódjanak - mert tudja, hogy ők tudnak ellenszegülni a hatalomnak.
Neki is a vezetőréteg segített megbuktatni a kormányt.
.

bloggerman77 2010.06.10. 21:11:19

@Gyurma73:

A vállalkozók nem minimálbéresek voltak, hanem 0-ra leköltségelték magukat.

Kovács L. mondta ma, hogy ezután a 10%-os társasági adót is lekönyvelik veszteségre.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.10. 21:15:27

@panelburzsuj:

Az alkalmazottak, önfoglalkoztatók, magánvállalkozók és öngondoskodók majd kifizetik a vezetők csokiját.
Otthon csendben anyázva.

Vezetők nélkül nem lesz zúgolódás.

kisa 2010.06.10. 21:15:35

@kamarti: A fidesz ellenzékben mindig olyanos, amilyenre a zembereknek igénye van. Kormányon pedig masszívan jobboldali etatista, erős paternalizmussal.

Ordnassac 2010.06.10. 21:15:42

OFF

www.valasztas.hu/ve/j51/j51-iwO23T9KOiUHEiw5-0poESUkmA.htm

Ma a Jobbik képviselője és frakcióvezető-helyettese. :-)

ON

bloggerman77 2010.06.10. 21:17:21

@Ordnassac:

Hűha, nem 43 ezret visz haza a melós, hanem 45 ezret. Azta.

A költségei meg ugyanazok, mint amikor 60 ezret talált a borítékban.

Hoppá.

Ez az adótörvény ott van elqrva, hogy pl. még a kezdő diplomásokkal is kicseszik (140 ezer körüli bér, gyerek nincs, családi adókedvezmény ezzel kilőve - és a 16%-os adó csak 220 ezer feletti jövedelemnél válik kedvező hatásúvá...)

Warrent (törölt) 2010.06.10. 21:18:11

@bloggerman77: fel fogják ismerni, hogy nem elég zöldnek lenni, kifejezetten erősen baloldalinak kell lenniük és akkor sok levegőt eltudnak majd szivni az mszptől. De ehhez le kell magukban játszani a meccset, hogy ők bizony egy modern, de akkoris baloldali alternativát akarnak nyújtani, és mégis nyomatékositaniuk kell, hogy nem hasonlitanak az MSZP-re, mert sokan szavaznának majd át, de arra nem aki az MSZP szekerét tolja. Annak a pártnak végre el kellene tűnnie.

Warrent (törölt) 2010.06.10. 21:19:12

@bloggerman77: tudod erre mit szoktak mondani? 'El lehet menni Magyarországról' :D

Warrent (törölt) 2010.06.10. 21:20:04

Egyébként a Fidesz sem maximálisan egykulcs párti, de most erre van szükség, ez szerintem 4-6 évnél tovább nem lesz, és jönni fog a progressziv adózás. Majd meglátjátok.

6.Lenin 2010.06.10. 21:20:09

@kamarti:

"a mellette ülő giró-szász eléggé sóhajtozott és feszengett, de cáfolni nem nagyon cáfolta"

Véletlenül megnéztem a délutáni ismétlést és ez az ami nekem is feltünt,de pontosan fordított következtetésre jutottam.

Izgalommal vártam,hogy 1 politológus megcáfolja a gazdasági szakembert.Hát ez a Róna nem nagy penge az biztos,tegnap nagyon nem az volt.Ezért sóhajtozott GSZA.

Diocles 2010.06.10. 21:22:01

1. A Jobbik nagyon kimaradt a felsorololásból, pedig ha valakinek balos gazdaságpolitikája van, az a Jobbik, mint a radikális pártoknak általában.

És ha a Jobbik élni akar, akkor nagyon-nagyon gyorsan rá kell nyomolnia az alacsony fizetésű melósokra, nyugdíjasokra, munkanélküliekre, mert a jobboldali középrétegeknél labdába sem fog tudni rúgni, annyira látványosan szorul háttérbe a Fidesz mellett a szimbólikus politikában.

2. Az MSZP-nek van esélye, még mindig megvan a médiája, az exszóvivő Demcsák Zsuzsától kezdve a Kossuthot szerkesztő libsi (az MH-tól Széles által menesztett, és ennek megfelelően bosszúéhes) csapatig mindenki uszít az új kormány ellen. Ennek meg kell, h legyen idővel a hatása, pláne, ha a Fidesz nem reagál.

bloggerman77 2010.06.10. 21:22:06

@Warrent:

Csak a magyar nem olyan vándormadár fajta, mint a lengyelek, ahol másfél millió ember ment ki Angliába.
Vagy a Olaszországot elárasztó románok...

Nálunk még arra se lehet rávenni a népeket, hogy Szabolcsból Győr-Mosonba menjenek dolgozni.

Én is akarok kommentelni 2010.06.10. 21:23:34

Amit én hiányolok, az pl. a szocpol visszavezetése. Annak az eltörlése egyértelmű hiba volt. Annak az ellenőrzésével voltak bajok, nem nézték meg, hogy ki csalt vele. Pl. a 2 millió felvett szocpol negyede ugye kapásból visszamegy ÁFAként a kasszába, munkahelyet teremt az építkezés, ami meg ugye szintén bevételt generál... És ezzel lehetne ám picit tetszelegni a balos régió felé is, no meg a szegényebb rétegnek talán kicsit felcsillanhatna a remény, hogy valaha is saját lakásuk lesz.

bloggerman77 2010.06.10. 21:27:23

@Warrent:

Figyelj, a baloldal törzsszavazói magasról lesz*rják az LMP-t, mert az RÉTEGPÁRT, éd ebből nem tud kitörni.

A megszorításokon szívó melós nem fog olyanokra szavazni, akik fejhangon, mindenféle idegen szavakat használva beszélnek olyasmiről, amihez az átlag melósnak köze nincs.

Meg lehet nézni, az LMP ott volt sikeres, ahol egykor a Szadesz. A melóst semmi sem taszítja jobban, mint egy értelmiségi intellektualizmusa.

6.Lenin 2010.06.10. 21:29:46

@bloggerman77:

"Nálunk még arra se lehet rávenni a népeket, hogy Szabolcsból Győr-Mosonba menjenek dolgozni. "

Kíváncsi lennék a miértjeidre is,de szerintem,ha tudnád ,nem írnál ilyesmit.

Én is akarok kommentelni 2010.06.10. 21:33:24

@bloggerman77:
Azért az érdekes gondolatkísérlet lenne, hogy mi lenne ha eltörölnék ezt a kölcségelősdit. Valszeg össze is omlana a KKV szektor úgy, ahogy van. Még akkor is, ha ott maradna nekik az EVA. A kettő között gyakorlatilag kereken 28% a nettó különbség. El kell fogadni sajnos, hogy jelenleg rengeteg olyan munka van, amit csak vállalkozók hajlandók elvégezni, és pont azért, mert ők elköltségelik a bevételt, és csak 2%-ot adóznak. Az adórendszer átalakítása rengeteg körülmény szuperpozíciójaként tekintendő, nem csak ad-hoc kiemelve belőle 1-2 dolgot, mint ahogy eddig úgy tűnik a Fidesz csinálja.
Jó irányba mennének, de szerintem bénítja őket az önkormányzati választás. Ott megint tarolni akarnak, de az sajnos sokára van, addigra virítani kell valamit. És ha kiderül, hogy a minimálbéresek éhenhalnak, gond lesz. Ha az derül ki, hogy aki afelett keres , gond lesz. Ha kirúgnak addigra 100k közszolgát, gond lehet.
Amivel sokat tudnának szakítani, az a szociális rendszer átalakítása. Az tabu, ahhoz nem mernek hozzányúlni. Pedig tényleg szívesen megnézném amint pl. a cigányság sztrájkolni kezd a segélyek megnyirbálása miatt :))

bloggerman77 2010.06.10. 21:34:24

@Diocles:

Ha a Jobbik nem szólítja meg a "kisembert", akkor esélytelen. Amikor , mint ma éppen arról szól a Híradó, hogy eltörlik a luxusadót, akkor egyre kevésbbéa csóró cigány lesz az ellenfél, mert a csóró magyar is ripsz-ropsz azon a szinten találja magát, mint a cigány.

A Jobbik, ha többször együtt szavaz a kormánnyal, elcsurkásodhat.
Elfogy a radikalizmus, és a szavazók rájönnek, hogy ezek is csak dumálnak.

Érdekes, hogy most nincsenek utcai megmozdulások, tüntetések.

Ha a Jobbik hitelesen követné az eddigi politikáját, mist is az utcára kéne hívni az embereket.

De nem teszi...

Ebből látszik, hogy valójában egy kormánypárti ellenzéki párt. Ezt játszotta Csurka is, ki is bukott a Parlamentből.

Diocles 2010.06.10. 21:35:43

@bloggerman77:

hm, talán le kéne igazolniuk néhány szakszervezeti vezetőt az LMP-seknek. Mondjuk egy Gaskót? :)

megjegyzem, hiteles balos arcokban az MSZP sem áll jól, főleg a jóllakott óvodás fiatalokról (Mesterházy, Molnár, Ficsor) és a milliárdosaikról (Puch, Veres, Gyurcsány, stb.) aligha lehet elhinni, h értenék az átlagember problémáit.
(viszont van médiájuk, mint már írtam fentebb.)

bloggerman77 2010.06.10. 21:36:52

@Én is akarok kommentelni:

Na még csak a Kelet-Szlovákia 2. hiányozna nekünk. :)

pad78 2010.06.10. 21:37:07

@Warrent:

"Igazából 4 évre előre szerintem lehet, mert én már nagyjából tudom, vagyis sejtem, érzem mi lesz ennek a 4 évnek a forgatókönyve..."

Négy napra előre sem mindig lehet jósolni, ajánlom figyelmedbe a 2004. tavaszi spanyol választások történetét. Nyilván szélsőséges példa, de akár Magyarországon is, az elmúlt húsz évben, hányszor láttunk arra példát, hogy nem az győzött, akit az elemzők néhány hónappal előbb vártak? Ki mondta volna négy éve, hogy az SzDSz 2009-re totálisan kinyírja magát? Ki jósolta volna OV-t még egyszer miniszterelnöki székbe? Ki gondolta volna, hogy Gyurcsány a legelutasítottabb politikusok közé küzdi le magát?

Szóval mi a véleményem a jóslatodról? Akár úgy is lehet. De valószínűbbnek tartom, hogy máshogy lesz. Mert sokkal több másmilyen forgatókönyv képzelhető el. És talán még több olyan, amit most elképzelni sem tudunk, és mégis megvalósulhat.

bloggerman77 2010.06.10. 21:38:49

@Diocles:

pl.

Tóth József angyalföldi polgármester.

Rommá verte a bájgúnár Spallert.

Melós származású, még Mészöly is dícsérte LOL :)))

Én is akarok kommentelni 2010.06.10. 21:39:03

@bloggerman77:
Őket is taccsra tette az általam említett réteg sztrájkra? Megbénult tőle az ország ott is, se agysebészeti műtétek, se semmi? :) Én csak arra próbáltam ezzel célozni, inkább ezzel lehet megszólítani a kisembereket, mint sem azzal, hogy megvágják a bérét :o

tölgyes 2010.06.10. 21:40:05

Kedves Török Gábor!
Engem ez a kulturális ideológiai tengely izgat.. mármint a baloldaliság fokmérőjeként. Mi tekinthető kulturálisan baloldalinak?.. Vagy ideológiailag mi tekinthető jobboldalinak.. Én ezt nagyon ingoványosnak érzem.

Én kicsit parasztosabban szoktam megközelíteni a kérdést. Ma Mon. baloldalinak tartja magát az az érdekcsoport, amelyiknek gyökerei a kádár-rendszer hivatásos politikai apparátusainak fizetett tagjaira vezethető vissza... Vagyis e baloldal ma inkább egy érdekközösség sem mint kulturális-ideológiai gondolkodási és értékrendszer.

bloggerman77 2010.06.10. 21:40:46

@Én is akarok kommentelni:

Nem, Kelet-Szlovákiában a segélyek visszavonása után éhséglázadás volt, amit a szlovák hadsereg vert le.

Kell ez nekünk? (Kérdés költői...)

6.Lenin 2010.06.10. 21:42:21

@pad78:

"Ki mondta volna négy éve, hogy az SzDSz 2009-re totálisan kinyírja magát? Ki jósolta volna OV-t még egyszer miniszterelnöki székbe? Ki gondolta volna, hogy Gyurcsány a legelutasítottabb politikusok közé küzdi le magát?"

Aki figyelemmel kíséri a politikai trendeket és ért is hozzá.
Természetesen nem percre pontosan,de a folyamat világos volt.

bloggerman77 2010.06.10. 21:42:56

@tölgyes:

"Ma Mon. baloldalinak tartja magát az az érdekcsoport, amelyiknek gyökerei a kádár-rendszer hivatásos politikai apparátusainak fizetett tagjaira vezethető vissza..."

***

Ez egy méretes FASS*ÁG

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.10. 21:46:12

Értelmetlen dolog Viktoron jobb vagy baloldaliságot számon kérni. Ő egy igazi túlélő. Ha azt látná, hogy a liberális duma hozna több szavazatot, gondolkodás nélkül beállna az első sorba a buziparádén. Ha kell, liberális, plebejus, polgári, nemzeti.
Az a baj az ilyen karakterrel, hogy ha lehetőséghez jut, akkor csak a szarral gurigázik, mert mindenkinek tetszelegni akar.

Evehid 2010.06.10. 21:46:36

"Megépül a majommalom,
lesz sok majommajonéz,
győzve győz a győzhetetlen
győzedelmes majomész.

Majompóznán majomkirály
majomnyelven szónokol,
egyiké majommennyország,
másiké majompokol. (...)

Majomvacsoraemléktől
zúg a majomreterát,
majombakák menetelnek,
jobbra át és balra át.

Rémületes majomarcot
vágnak majomkatonák,
majomkézben majomfegyver,
a majmoké a világ."

Írta Weöres Sándor, elmondta - valamikor régen - Latinovits Zoltán, megzenésítette a Ghymes. Lehet, hogy örökérvényű?

bloggerman77 2010.06.10. 21:46:45

@Diocles:

"hm, talán le kéne igazolniuk néhány szakszervezeti vezetőt az LMP-seknek. Mondjuk egy Gaskót? :)"

LOL
Ő kompromittálta magát a Fidesz mellett. :)

Amúgy érdekes, mi lesz pl. a beígért vasútvonal újra megnyitással.

Mert erről kuss van, akkora.

Mondtam egy éve egy vasutas ismerősömnek, hogy felesleges sztrájkolnia, mert egy árva méter bezárt mellékvonalat nem fognak újból megnyitni 2010-ben...

tölgyes 2010.06.10. 21:46:59

@bloggerman77: Kérem fejtse mér ki hogy miért..

Idet 2010.06.10. 21:48:21

@bloggerman77: Nem hát. Mit csináljon a házával, családjával, az egész addigi életével?

Ne már, hogy a nyomorult munkáért fel kelljen adnia valakinek az egész addigi életét? Nincs joga azon a helyen élni és megélni, ahol született, hő úgy akarja? Ez a röghöz kötés ellentéte, de éppolyan kényszer!

kamarti 2010.06.10. 21:48:57

@6.Lenin: na de ha nem elég penge a Róna, akkor még könnyebb lett volna cáfolni, nem? de ez valahogy elmaradt. pedig nekem ez tűnik logikusnak.

pad78 2010.06.10. 21:48:58

@tölgyes:
Erről volt Gábornak egy jó bejegyzése, talán a 101-es. Ő is azt írta, ha jól emlékszem, hogy nálunk a Kádár-rendszerhez, illetve az utódpárthoz való viszony dönt a bal-jobbról.

Szerintem elméletileg a baloldali ideológia az előre megtervezett változtatás (nem a szerves változás), a modernizálás, az - akár erőszakos - jobbítás, a forradalom ideológiája. No, nem elsősorban retorika szintjén, mint most a Fidesz. Inkább az, amit egyes konzervatívok előszeretettel neveznek társadalommérnöki szemléletnek. De az is igaz, hogy a történelemben annyi mindent és annyi mindennek az ellenkezőjét nevezték már baloldalinak, hogy ezt vsz. nem igazán lehet meghatározni.

Idet 2010.06.10. 21:50:05

@Evehid: És még, légyszi mondd el, mit jelent a progresszív adófilozófia, sztem te tudod!

bloggerman77 2010.06.10. 21:50:39

@Idet:

Ezt ne nekem mond, nem én poénkodtam, hogy akinek nem tetszik a Viktoriánus világ, az menjen el Mo-ról...

Pontosan tisztában vagyok azzal, amit írsz.-

kamarti 2010.06.10. 21:51:01

@Valaki-aki: talán mert a bankokkal kénytelenek egyezkedni, és ahogy látom, jobbak is az alkupozícióik. másrészt na abból aztán csak annyit ért a kisember, hogy a rohadt, gazdag, rajta nyerészkedő bankok jól megkapják (hiába hajtogatta OV, h nem bankellenesek)

pad78 2010.06.10. 21:52:43

@6.Lenin:
OK, akkor Neked másik példa. Gondoltad volna a 2002-es választások előtt egy hónappal, hogy OV elbukja Megyóval szemben? Én két nappal korábban sem. Persze elismerem, hogy nem értek a politikai trendekhez. :)

bloggerman77 2010.06.10. 21:54:21

@tölgyes:

Mert a pártállam nagykutyái ma a Fidesz vezérkarában ülnek.

Milliomos cégvezető volt Demján meg Széles 1990 előtt? Igen.
Sportvezető volt Schmitt Pál a Kádár-rendszerben, igen.
Vezető jobboldali politikusok ott ültek a Hazafias Népfrontban 1990 előtt. Igen.

További kérdés?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 21:54:55

@bloggerman77: a vállalkozások költségelik maGUKAT NULLÁRA,A VÁLLALkozók meg jövedelmet vesznek ki ,annyit amennyiből jár nekik nyugdíj,meg orvosi ellátás.Ha nem vesz ki jövedelmet ezek nem járnak,és ezért pont minimálbérra vannak bejelentve.Csak a klubrádiót tudod megint ismételni az alkalmazottak nagy része nem minimálbéres.Akik nagyrésze az :
egyéni vállalkozók,beltagok,ügyvezetők,őstermelők,EVÁ-sok,stb stb.Aki valamilyen szakmunkát végez annak már a szakmunkás minimálbért kellet fizetni és az már pont nem a minimálbér.De nem értem mit rugózol ezen ,mert Bajnai,Oszkó,Kuncze,Kóka is ellene volt.Akik kitartanak mellette Lendvay és Vona .

bloggerman77 2010.06.10. 21:57:27

@Diocles:

Gratulálok, egyirányú figura vagy.

Aki utálja Viktátort, az csak szoci lehet.

OMG....

hatoldal 2010.06.10. 21:58:58

"Balra át! Balra át! Áldja meg az isten Horn Gyulát!"

6.Lenin 2010.06.10. 21:59:07

@Idet:

Itt sokan csak kérdéseket tesznek fel és kérdésből szinte egyértelmű,hogy a válaszról fogalmuk sincs.

A részletek részletéről vitáznak,az egészről,mint rendszerről még elképzelés sincs.
ebben látom a két oldal közti eltérést(bal-,jobboldal már szerintem okafogyott).az előző kormány részleteket erőltetett anélkül,hogy beleillesztette volna valamilyen rendszerbe,nem hosszútávon,de még rövidtávú elképzelés sem volt.
Orbán elképzelt 1 rendszert és keresi hozzá a megfelelő megoldásokat.

Ezt látják káosznak,kapkodásnak azok,akik az egészből az égadta világon semmit nem értenek.

bloggerman77 2010.06.10. 22:00:06

@Gyurma73:

Soha életemben nem hallgattam Klubrádiót. Szívás. :)

Az őstermelőket meg ne is említsük, mert pl. ők azok a honpolgárok, akik úgy veszi igénybe a TB, hogy nem fizetnek TB-járulékot, mert őstermelők.

Hurrááááá.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 22:01:32

idézet Gyurcsány blogjáról:
". Közben pedig feledésbe merült az a több hónapja hangoztatott vád, hogy gazdasági vészhelyzet van, és a hiány elérheti a hét százalékot. Ma már senki nem beszél erről, sőt, a kormány a 2008 óta elért hiányszint megőrzését vállalja. Költségvetési politika tekintetében tehát Orbán azt folytatja, amit 2006 és 2010 között csináltunk. Azzal a különbséggel, hogy ellenzékben ezt ördögtől valónak látta, most meg üdvözítőnek mondja. "
akkor most kinek a programját támadjátok???

tölgyes 2010.06.10. 22:02:12

@bloggerman77: Kár csacsiságokat beszélnie... Az Ön által felsorolt nevek egyike se volt nagykutya és nem voltak az előző rendszer politikai apparátusának tagjai... A népfront pedig talán az egyetlen olyan kezdeményezése volt a kommunista mozgalomnak, amelyiknek tényleges pozitív politikai hozadéka IS volt.

Ezzel szemben: Gyurcsány és Kis Péter a KISZ KB: titkárai voltak. Szekeres az MSZMP Veszprém megyei biz-nak titkára, Lendvai Ildikó az MSZMP KB osztályvezető helyettese.. de még Szűcs Erika is az MSZMP KB. BAZ megyei munkatársa volt.. de a listát sorolhatnám...Az itt felsorolt embereknek más "jelentős" teljesítményük nem is volt...

Kritikája annyiban lehet jogos, hogy van olyan baloldali, aki nem kötődik ehhez a körhöz.. de az már 20 éve nem tagja a pártnak és még csak nem is szavaz rájuk.

bloggerman77 2010.06.10. 22:02:55

@hatoldal:

Hát még ha csak ennyi lenne.

Csak akkor lesz itt jaj, ha megjelenik a balszél szélsőség is.

kamarti 2010.06.10. 22:04:55

@6.Lenin: nem értem, miért baj az, hogy ha az ember nem ért valamit, akkor kérdez. vagy miért szégyen, ha az ember nem ért valamit?

ssi 2010.06.10. 22:05:35

@Evehid:
nem tudom, a parlamentben háttérszámítások elhangzanak az ellenzék és a nézők számára?

ELAKADTAM, S.O.S.
- örömmel olvasom, hogy sokaknak jól megy a szekér
- fenntartásaim a ki nem mondott kormánypolitikával szemben: elegendő-e a 10% TAO, a 16% SZJA, az állami cégekbeni leépítések stb., hogy O.V. álma szerint a nyereséges és tisztességesen adózó vállalkozások országa legyünk? Aki nem tud elhelyezkedni, mind tud sikeresen vállalkozni? Aki el tud helyezkedni, mind jól fog járni?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 22:05:46

@bloggerman77: miért ne fizetnének??
adót nem fizetnek azok, akiknek az éves jövedelme nem éri el a 600 ezer forintot.

bloggerman77 2010.06.10. 22:07:24

@tölgyes:

Martonyi Kovács László helyettese a Külügyben, 1991-ig MSZP tag

Kövér László összes rokona a Veszprém megyei MSZMP, 1990 után MSZP vezető tisztségviselője.

Stumpf István apósa Horváth István, az utolsó kommer belügyminiszter.

Ne is említsem a Fidesz holdudvarban sZűrös Mátyást vagy Pozsgayt, akik az MSZMP KB-ban álltak ellen a rendszernek. Muhaha.

És Demján meg Széles hogyan tudott 100 milliós vagyont birtokolni 1987-ben, amikor itt még deklaráltan szocializmus volt?!

6.Lenin 2010.06.10. 22:08:47

@pad78:

Ezt pontosan igen,vagyis jobban hittem a bukásban(bár nem bukott),mint 1 egyértelmű győzelemben.
Nem volt még teljesen tisztában az MSZP erejével,helyesebben a tulajdonságaival 1 ilyen típusú pártnak.Talán így még az is hihetőbb,hogy 2006-ban nem akart nyerni,de már jobban bízott az elkövetkező győzelemben.

Az is világos volt,hogy győzni fog.

Az MSZP-nek nem volt mondanivalója,most sincs.
Anélkül hosszútávon nem megy semmi.

tölgyes 2010.06.10. 22:09:27

@pad78: TG-vel én ebben alapvetően egyet is értek. Itt azonban kulturális ideológiai tengelyről ír. Ezzel nem tudok mit kezdeni...Mi tekinthető kulturálisan baloldalinak? Mi az ami ideológiailag baloldali??
Amit a 2. bekezdésben ír.. azzal megint nem tudok mit kezdeni..Nem tudom a bal jobb tengelyen elhelyezni a modernizációt... stb. Ezért is nem volt soha hatásos amikor Gyurcsány modernizációról beszélt.. ennek így nincsen baloldali tartalma.. tartok tőle, hogy semmilyen tartalma sincsen.

Pistie 2010.06.10. 22:09:32

@tölgyes: Erre azt lehetne mondani, hogy akkor Ma Mon. jobboldalinak tartja magát az az érdekcsoport, amelyik most kánaánt vár az új kormánytól.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 22:09:35

@bloggerman77: az ember nem válogathatja meg a rokonait:-))

kamarti 2010.06.10. 22:09:39

@tölgyes: na most miért is nagyobb probléma, ha az mszp-ben ülnek volt mszmp-tagok, mintha jobboldali pártokban (fidesz, kdnp) ülnek? nem értem....
amúgy a fideszben számosan vannak, akiknek a politikusság az első és eleddig egyetlen kereső foglalkozása - az nem probléma?

bloggerman77 2010.06.10. 22:12:42

@Gyurma73:

Azóta, hogy fletó bevezette.

Előtte nem fizettek az őstermelők TB-t, mert mint őstermelők, nem cégszerűen működtek, ezért nem lehetett elszámolni náluk ilyet.

(Ez a bizarr szabály tőlünk nyugatra nem is élhetne, mert ott nem 70 éves, 4 elemit végzett Józsibácsik az őstermelők, hanem középfokú agrárgazdasági iskolát végzettek, akiket pl. megtanítanak könyvelni)

A 600 ezres szabályt azért találták ki, mert várható, hogy Józsbácsi a nadrágszíjparcelláján nem fog 600 ezr HUF bevételt elérni.

Evehid 2010.06.10. 22:14:56

@Idet: :DDDDD Nem vagyok közgazdász, sem adószakértő, sem könyvvizsgáló, bár akadnak az ismerőseim, rokonaim,barátaim és üzletfeleim között. ;) Mérnökféle volnék, vagy mi, szóval nincs ellenemre némi számolgatás.

De nem ettől feküdtem meg - immár sokadszor - a röhögéstől. Szerinted a "progresszív adófilozófia" kifejezésre mi az első találat a gugliban? Nyertél. Török Gábor blogja. :)))))

Ezt hámoztam ki a gyors keresgélésből - homályos korábbi sejtéseim mellé: a progresszív adórendszer a magasabb jövedelmeket nagyobb arányban adóztatja, mint az alacsonyakat. Az elvonás nem lineárisan változik, hanem exponenciális jelleggel. Na azért nem úgy, h. x Ft jöv. adója y Ft, 2x-é 4y, 3x-é 8y, 4x-é meg 16y. Durva is lett volna... :-/

Diocles 2010.06.10. 22:15:37

@kamarti:
mindig összemossátok, ez amolyan tipikus szoci szokás, mondhatni, erről ismerkszik meg a szoci.

mindig a komcsi csúcsvezetőket szokták számon kérni jobbról az MSZP-n, erre Ti általában úgy hárítotok, h előjöttök Stumpffal, Martonyival, akik noname párttagok voltak az egymillióból.
meg persze a pártvagyon kérdése, a túlélő nómenklatúra, médiahálózat (pl. a Népszabadság kimentése) átmentése, stb.

bariga 2010.06.10. 22:16:56

Orbán fordulata valóban meglepő,de nekem kezd tetszeni, még sok ebben a program helyetti ponthalmazban a meggondolatlan, kiforratlan elem, nagyobb része biztosan nem fog megvalósulni. De ha megpróbál ebbe az irányba tovább menni, lehet belőle egy néhány év múlva egy jó jobboldali politikus. A szavazóival való elszámolást pedig bízzuk őrá, meg a szavazókra.
Balodal nagyon régóta nincs Magyarországon. Amivel Gyurcsány próbálkozott, az keveréke lett volna egy szociáldemokrata, és restriktív konzervatív politikának. Ezért is bukott el meg azért mert nem tudta végig vinni és nem volt alaposan kidolgozva. Erősellenzéki tűzben, csoda, hogy addig is bírta a köpködést.
Most láthatóan munkál benne a gyűlölet, de én nem javasolnám, hogy a Fidesz ellen a Fidesz fegyverét dobja be. Nem volna méltó és nincs is sem ereje, sem sajtója ehhez. Lehet építkezni, komoly gazdasági sratégiátkidolgozni és okosan nyugodtan felépíteni egy másik oladalt. Az mindannyiunk érdeke, hogy négy év múlva is lehessen választani

6.Lenin 2010.06.10. 22:19:02

@kamarti:

Az nem baj,sőt nagyon helyes,ha kérdez,aki szeretné megtudni a helyes (nek tűnő) választ.
A baj az, amikor a kérdése azt sugallja,hogy a kérdező tulajdonképpen állít olyasmit,ami kérdésből kiderül,nem tudja,mit kérdez.
Ezért van az,hogy a viszont kérdésre nem válaszol,mert nem tudja,mit is kérdezett tulajdonképpen.

A nem tudás,hozzánemértés nem hiba,amennyiben nem dicsekvésnek szánjuk.

tölgyes 2010.06.10. 22:19:22

@bloggerman77: Én em beszélek az MSZMP tagokról, de még csak a rokonokról sem. Martonyi nem volt se az MSZMP KB-nak, a KISZ KB-nak se fizetett munkatársa... ellentétben Kovács Lászlóval.
Pozsgay és Szűrös nem tagjai a fidesznek, nem tagjai a képviselő csoportnak.. Pozsgay egy tisztességes baloldali ember, aki ezt nem is tagadja.
Stumpf se volt soha tagja semmilyen fidesz testületnek..

Demján se tagja a fidesznek, de tudtommal Széles se...( tudtommal egyik se tagja a kormánynak, de a képviselő csoportnak se..)Demjánról tudom, hogy töltött be gazdasági vezetői tisztségeket.. Ön remélem nem akarja azt állítani, hogy itt nálunk, csak olyan emberek lehettek gazdagok, akik az MSZMP KB-hoz a baloldal centrumához kötődtek..:::)) Őszintén megmondom Önnek, hogy Kövér felmenői se érdekelnek.. mert nincs arról tudomásom, hogy politikai bűncselekményeket követtek volna el az előző rendszerben.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 22:19:51

@bloggerman77: az a lényeg hogy minél többen fizesenek kevesebb adót,mint kevesen sokat.
aki többet keres mondjuk 1 milliót at több adó fizet így is.160 ezret mint aki csak 100 ezret keres az csak 16 ezret,És semmivel sem jár neki több minden a befizetett többlet adó ellenére.Pedig többet tesz azért hogy jobban éljen.

bloggerman77 2010.06.10. 22:20:23

@Gyurma73:

Aha, értem.

Fletónál világösszeseküvés, ha Apró Antal unokája a felesége, de ha Stumpnak a Horváth István a rokona (és ez vélhetően elősegítette 88-89-ben, hogy a formálódó Fideszt ne zaklassa az állambiztonság), az helyes.

LOL

Még az idei választási kampány elején az Index feltett egy Kövér interjút (hamar le is szedték), amiben Kövér egy szocialista(!!) rendszer kiépítéséről ábrándozott.

1990 márciusában!!!!!!!!!!

kamarti 2010.06.10. 22:21:36

@Diocles: mellélőttél, nem én Stupfoltam
azt kérdeztem, mitől furcsább egy volt mszmp-s egy utódpártban, mint egy jobboldaliban - függetlenül az mszmp-ben élért magasságoktól
(egyébként martonyinak nem is a párttagságát emlegették, hanem a kormányzati pozícióját)

tölgyes 2010.06.10. 22:22:17

@kamarti: Nekem nem problémám.. én csupán megfogalmaztam azt az aktívan politizáló politikai érdekkört, aki ma baloldalinak tekinthető.

Treuga Mei 2010.06.10. 22:22:23

Tisztelt T.G.!

Az azért nem ördögtől való, ha belátjuk, hogy a mai jobb- és baloldal elméleti dichotómiája több mint biceg: sok sebből vérzik.
A liberális demokrácia évei (szerencsésebb államokban akár évszázadai) kialakították mind a baloldali, mind a konzervatív, mind a liberális minimum talpköveit. Ezt jobbára el is fogadják a közösség instrumentalizál és egyéni szereplői egyaránt. Azon hangsúlyeltolódások, amelyek tetten érhetők a különböző pártok programjaiban és tevékenységében, egy olyan társadalmi, gazdasági, kulturális, környezeti valóságban léteznek, amely rég csak töredékeiben emlékeztet a XX. század sajátosságaira (a XIX. századéról ne is szóljunk!), és már nyomokban is alig szabályozható lokális (állami) szinten. Azok a hívószavak és programok, amelyek a klasszikus és modernista bal- és jobboldali társadalmakba ágyazva voltak értelmezhetőek, ma igen-igen halvány analógiái csupán eredetüknek.
Így viszont könnyen eljuthatunk odáig, hogy baloldali, amit-akit önkényes súlyozású szempontrendszer alapján annak tekint Ön, jobboldali, akit ugyanezen alapokon annak tekint - mondjuk - a Lakner Zoltán... )-:
Ugaza van, akadnak tagadhatatlanul bal- és jobboldali eszmerendszerek, ám ezek leginkább a perifériákon jelennek meg (az alterglobok, az anarchisták az egyik, a neokonok és a fasisztoid izolacionisták a másik oldalon [ebből is látszik, hogy egy dimenzióban igen problematikus ezt leírni: mindkét oldal "saját" szélein egymástól távolra eső eszmerendszerek állnak így egymás mellett! lehet, hogy nem kellene ennyit takarékoskodni a leírásban: bal, jobb, mély, felszíni, mittomén]). Az a lutyfusz, ami ma pragmatista hatalomtechnikai retorikák szintjén dolgozik, gyűri a választók maradék agyát, eszmerendszereket pedig időnként kölcsönöz magának az önlegitimálás érdekében, talán inkább intézményesült polgári tőkés politikai önreprezentációnak aposztrofálható. (Baljobbnak, ha tetszik.)
Persze az apró eltérésekre nekem kevésbé kifinomult a szemem, mint - nyilván hivatásának köszönhetően is - Önnek, talán ezért ez a túlzott elvárás a részemről a pártok elvi "oldalainak" kérdésében...

Merlin

Warrent (törölt) 2010.06.10. 22:22:57

@bloggerman77: teljesen igazad van. Abszolút ultra magasfokon társalognak ami valóban csak azoknak nyerő akik értenek is a dolgokhoz. Na, ebből ki kell nőniük és akkor lehetnek nyerők. De egyetértek maximálisan, ilyen formában ez csak egy rétegpárt.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 22:23:04

@tölgyes: mintha nem lenne teljesen mindegy manapság ki mi volt 20 éve.

ssi 2010.06.10. 22:23:33

szerintetek a nyereséges és tisztességesen adózó vállalkozások országa legyünk? Aki nem tud elhelyezkedni, mind tud sikeresen vállalkozni? Aki el tud helyezkedni, mind jól fog járni?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 22:25:17

@bloggerman77: ez komoly emberek nem érdekel hogy ki mi volt régen vagy az apja mit csinált.Erre kampányt lehet építeni mindkét oldalon és az aluliskolázottak bekajálják mint a zsidó összeesküvést.

Treuga Mei 2010.06.10. 22:26:35

@Gyurma73:
Hát, az bizony tényleg nem mindegy. Egyrészt számos mai gondunk onnét eredeztethető, ezért érdemes megértenünk az akkori eseményeket, másrészt alapvető legitimitási kérdések is fölvetülnek ez alapján, ami szintúgy nem elhanyagolható szempont. És persze az intézményi és társadalmi alapszerkezetünk is erősen befolyásolt azokból az időkből...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 22:26:39

@manyike: előbb utóbb igen.Csak sajnos inkább utóbb.

bloggerman77 2010.06.10. 22:27:29

@manyike:

Megint az lesz, hogy a sok munkanélküli, kiskerestű elmegy kényszervállalkozónak egyszemélyes Bt-kbe.

Éppen hogy eltűntek ezek a rendszerváltozás után létrejött improduktív "vállalkozások", és megint itt lesz a labda feladva, hogy ismét létrejöjjenek, mert jobban meg fogja érni, mintha minimálbéres foglalkoztatott lenne a delikvens.

tölgyes 2010.06.10. 22:28:51

@Gyurma73: Talán igen, de talán még sem...Mózes szerint kell 40 év és az, hogy a régiek már ne lássák meg Kánaánt...Az is egy tapasztalat.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 22:29:34

@bloggerman77: egyszemélyes Bt ??az milyen?
amúgy szerintem ettől nem fog megnőni a vállalkozási kedv.

tölgyes 2010.06.10. 22:30:42

@bloggerman77: A minimál-bér mértékéig nekik is adózniuk kell..:)

6.Lenin 2010.06.10. 22:30:50

@manyike:

nem
nem
nem

de nem is ez a lényeg.
A kérdésfeltevés hibás.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 22:31:36

@tölgyes: lassan már csak a szépre emlékszik mindenki azokból az időkből,máraki egyáltalán emlékszik.1990 óta meg ,születtek vagy 2 millióan akiknek semmit nem mond az előző rendszer.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 22:33:22

@tölgyes: mostmár igen,de eddig csak járulékokat kellet fizetniük szja-t nem.

Evehid 2010.06.10. 22:36:10

@manyike: Szerintem nem kerülhetjük meg a kérdéseidet megválaszolandó, h. az egyik legsúlyosabb gondunk a foglalkoztatás. Leginkább a hiánya. És a munkavállalók nagyobb hányada ma kkv-kban dolgozik. Ha nincs több kkv, nem lesz több m.hely se.
Jogos, nem mindenki alkalmas egy vállalkozás létrehozására, működtetésére. De szvsz a középtávú cél nem is még több kényszervállalkozó, hanem vmivel több vállalkozás, ill. a meglévőkben több ember foglalkoztatása.
Nem fog mind egyformán és főleg nem egyszerre jól járni.
Szvsz egyelőre a további marginalizálódás megakadályozását lehet kitűzni, DE közben sürgősen ki kellene találni azt is, h. a már marginális helyzetűek egy része hogyan kerüljön vissza?

tölgyes 2010.06.10. 22:36:43

@Gyurma73: Van igazság abban amit ír...de most az a kérdés, hogy helyes-e az, ha egy hazugság épül be a "nemzeti tudatba"...

Másrészt TG. a baloldaliságot a kultúra-ideológia vonalon tartja meghatározhatónak ..Én azt nem tudom mit ért alatta..Azt azonban látom, hogy a politikai baloldal egy érdekközösség, amelynek gyökerei visszavezethetőek az előző rendszer politikai elitjére.. az aztán egy másik kérdés, hogy az előző rendszer politikai elitje nem volt baloldali.. de még marxista se:)

kamarti 2010.06.10. 22:36:44

@6.Lenin: jaj, ezt nem értem. és ezt tényleg állítom:
"A baj az, amikor a kérdése azt sugallja,hogy a kérdező tulajdonképpen állít olyasmit,ami kérdésből kiderül,nem tudja,mit kérdez."
tessék???

tölgyes 2010.06.10. 22:37:47

@Gyurma73: Éppen ezért nem is éri meg elmenni kényszervállalkozónak.

Idet 2010.06.10. 22:41:15

@bloggerman77: Na, akkor jó, nyilván félreértettelek, mikor eldurrant az agyam.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 22:42:16

@tölgyes: hát kényszervállalkozónak nem ,de már nem is ez a cél.Az legyen vállalkozó aki versenyképes produktumot képes előállítani,megfelelő alkalmazottakkal.

Idet 2010.06.10. 22:43:31

@Evehid: Köszi! Azt nagyjából sejtettem, hogy a "progresszív" mögött mi áll, na de a filozófia! Az adónak az ő filozófiája...

ssi 2010.06.10. 22:45:13

@6.Lenin:
Te mit, hogyan kérdeznél?

bármilyen álomnak nincsenek meg csakúgy a feltételei egy országban -szertem

+ 1 kérdés: a parlamentben az egyes témák felvetésénél háttérszámításokat (forrás, haszon stb.) kap az ellenzék és a néző?

Evehid 2010.06.10. 22:45:25

Kedves Bagolytársak! Jó éjt!

lorantka_a_gall 2010.06.10. 22:48:32

@pad78: én nagyjából tisztában voltam azoknak a valószínűségével, amikre rákérdeztél. Bár mindegyik jobban (erősebben) sikeredett, mint gondoltam :)

6.Lenin 2010.06.10. 22:49:41

@kamarti:

Ezt most vissza kellene keresni a gyökerekig.

Én idetnek írtam.Ő ugyan is jól látja bloggerman77 csapkod itt a kérdéseivel,mint vak a porcelánboltban.
Én is kérdeztem tőle,hogyan is gondolja és idet is,de ő nem válaszolt,mert nem tudja a választ.

Erre írtál nekem,amit én nem értettem miért nekem címezted.Én meg válaszoltam,de nem rólad szól a történet.

ssi 2010.06.10. 22:52:25

@Evehid:
úgy tudom, nagy a mozgás, sokan megszűnnek, sokan alakulnak
tehát keresik a helyüket, keresik a megélhetésüket
nem tudom: lehetne másként?

Idet 2010.06.10. 22:52:25

@6.Lenin: Megtisztelsz, de nem igazán értem, miért nekem írod ezt?

tölgyes 2010.06.10. 22:52:50

@Gyurma73: Csakhogy itt valaki (talán manyika) azt vizionálta, hogy a minimálbér adója megindítja a kényszervállalkozást..:)

lorantka_a_gall 2010.06.10. 22:53:57

@Warrent: a prognózisod számomra nem elképzelhetetlen. Csak az, hogy a Fidesznek ne legyen meg az abszolút többsége. Ugyanis ha az általad prognosztizált maximumokat összeadjuk, + egy maximum 10%-os újabb pártot is hozzáteszünk, akkor is marad a Fidesz-KDNP-nek 36%. Márpedig az mszp 1994-ben 33%-kal abszolút többséget szerzett, pontosan azért, mert sok ellenfele volt, egyenként gyengébbek mint ő. Megegyezés híján (ami sztem valószínűtlen a teljes Jobbik-LMP-mszp háromszögben) pedig sorban fogja nyerni az egyéni körzeteket. Pontosabban egyszerre.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 22:55:13

amúgy ha nem lenne ennyi devizahiteles akkor a fidesz már levinné az alapkamatot kb 3 %ra és az eurót pedig 300 ig,hogy az import növekedjen.Csakhát nagyon sok a devizahiteles és az álam adósság is ami ennek gátat szab.

Idet 2010.06.10. 22:56:04

@Treuga Mei: Lutyfusz...? Mindig tanul az ember!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.10. 22:56:59

meghát az Eus támogatások is Euróban jönnek és nem mindegy hogy mennyi forintot kapunk érte.

combo 2010.06.10. 22:58:52

Mindjárt egy példa a mindenevőségre a mai bejelentés (ami baloldali szellemiségű volt):

Ma közölte a Fidesz, hogy senkinek nem csökkenhet a nettó jövedelme. (Persze ettől reálértékben még igen.)

Mivel az adójóváírás megszűnik, ebből az következik, hogy az extra adó kifizetése a munkáltatóra lesz terhelve. Ahhoz, hogy megmaradjon a nettód 16%-os adónál, 20%-kal kell emelni a bért. Ez elég sok. Az alacsony képzettségű embereket tömegesen fogják kirugdosni (most is alig bírják kitermelni a bérüket, az adót már nem fogják tudni), és nem lesz 1 millió új munkahely.

bariga 2010.06.10. 23:00:00

@Gyurma73: ez az exportnak tenne jót, az import drágulna, jelentősen nőne az infláció, az energiaár már ígyis magas...stb,
Az exportnak is csak akkor hasznáél, ha az alapanyagban kevés az import tartalom, ez talán a mezőgazdaság ,meg a szellemi termékek

tölgyes 2010.06.10. 23:00:19

@lorantka_a_gall: Én ezt ma fantáziálásnak gondolom. Ki tudja mi lesz itt néhány év múlva. A fidesz meg is bukhat, ha elrontja. Volt már ilyen. Nem sokan hitték 98-ban, hogy a fidesz nyerhet..mint ahogy a két pártot se gondolta senki az OGY-be három éve..Mindenki megmerevedett pártstruktúráról értekezett..

Idet 2010.06.10. 23:00:22

@6.Lenin: Aha. már tudom, miért írtad. De Bloggerman77 azt állítja, hogy "pontosan tisztában van" azzal, amit írtam.
Szerinted? Kezdem elveszíteni a fonalat...

combo 2010.06.10. 23:01:10

@combo: Forrás: index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/10/jovore_emelik_a_minimalbert_vonzobb_lesz_a_10_-os_tarsasagiado-kulcs/

A minimálbér-emelésével tervezik kompenzálni az alacsony keresetűeket. Vagyis az történik, amit írtam.

Warrent (törölt) 2010.06.10. 23:02:42

@lorantka_a_gall: teljesen igazad van. Elég rosszul kalkuláltam. Bevallom nem kivánok 12 éves kormányzást, én 8 éveseket preferálok, ezért is mondtam ezt. De 12 év után hasonló szitu következhetne be, de reményeim szerint 8 év múlva másé lesz a lehetőség. De köszi az utószámolásért!

6.Lenin 2010.06.10. 23:07:20

@manyike:

Ez most kicsit hosszú lenne.

Talán most csak annyit,ami már egyszer ma leírtam.

Orbán V. ismertetett 1 rendszert,ami szerint szeretné átalakítani Mo jövőjét.Ennek az alakuló,formálódó rendszernek a 2. lépését jelentő első 29 pontban ismertetett és kidolgozásra váró részleteit ismertette.
az első lépések nem gazdasági jellegűek voltak.

Az még messze van,hogy Porbafingó János problémáit teljes részletességgel tárgyalja a Parlament.
Óriási a lemaradás minden téren.A világ teljesen más irányba megy,mint eddig.Mindenki keresi a megoldást,nem csak Mo.

Most az a tét,követni tudjuk,vagy végleg lemaradunk.
Milyen rendszerben szeretnénk tovább lépni,jelenleg ez a fő kérdés.Természetesen fontosak a részletek is.
Csak a sorrendet ne keverjük.

Nem a vizitdíj az első,hanem a cél,a rendszer.Ha ahhoz a vizitdíj kell,akkor be kell vezetni.
A többit majd máskor,ha tényleg érdekel.

lorantka_a_gall 2010.06.10. 23:11:07

@Warrent: nincs mit. :) Én egyébként a sávjaid alsó határánál lévő Jobbikot és mszp-t valószínűsítek, a közepénél-felső részénél lévő LMP-t és továbbra is nagyon erős Fideszt. Tudom, hogy 4 év nagyon hosszú idő, de ha jobban kormányoznak, mint az mszp, és az ország megindul újra felfelé a lejtőn, óriási lehet a szavazók hálája. 8 évet biztosra gondolok nekik, 12-t 60%-ra, 16-ot 30% körülire valószínűsítek, ami nem nagy, de nem is elhanyagolható.

clownfish 2010.06.10. 23:16:18

bocsánat, hogy belekötök a gondolatmenetbe, de nem arról van szó, hogy a fidesz változtatott volna markánsan a fiskális és gazdaságpolitikáján, hanem az működésképtelennek találtatott, és kénytelenek voltak más irányelvek mellett külsős szakértők bevonásával az idő és egyéb tényezők (hoppá, nekünk kell mostantól törvényeket alkotni!) kényszere miatt összedobni ezt a programot, ami ugyan akár még jól is működhet, de ez nem a fidesz szánt szándékából, hanem kényszerből született. ezt igen nehéz lenne egy hosszú távú stratégiával rendelkező párt esetében irányvonal-váltásként értékelni. inkább a sors szerencsés fordulata. talán.

6.Lenin 2010.06.10. 23:17:31

@Idet:

Micsoda keveredést okoztam,de nem nehéz tisztázni.

Bloggerman77 írt 1 téves(szerintem)téves kijelentést a szabolcsiak mobolitását illetően,ill. annak hiányát.

Kérdeztem,hogyan gondolja,de nem válaszolt.

aztán Te leírtad,amire én is gondoltam,mennének,de a feltételek nem adottak,hogy finom legyek.
Tehát kb arra gondolta,amire Te is.
Aztán,lehet rosszul fogalmaztam és kicsit zavaros lett a dolog a továbbiakban.Bocs,de nem nézek vissza mindent,de ez a lényeg,amit most írtam.

Ordnassac 2010.06.10. 23:19:22

inforadio.hu/hir/belfold/hir-358983

"Varga Mihály: Az intézkedések 1,5 százalékkal javíthatják az államháztartás helyzetét"

kamarti 2010.06.10. 23:24:54

@Ordnassac: ha ezt így kikalkulálta, akkor nyilván mindent pontosan tisztáztak, csak velünk nem közölték még a részleteket...

rukmadar 2010.06.10. 23:37:59

az mszp-s plakát a posztban az reklám vagy illusztráció:)?

Idet 2010.06.10. 23:39:26

@6.Lenin: Akkor egyre gondoltunk.

Amúgy, az amerikai típusú kapitalizmus az, amelyik mindenáron mobilizálni óhajtja a munkaerőt; sztem alapjaiban támadja az emberi közösségeket.

Nálunk pedig nincs elérhető árú bérlakás, bizonyos területeken az ingatlanok eladhatatlanok. A legtöbben úgy vannak vele, hogy bért fizetni lakáséert ablakon kidobott pénz. Csak a saját lakás-ház ad biztonságot. Eddig legalábbis úgy volt...

Idet 2010.06.10. 23:41:14

Jó éjszakát mindenkinek!

panelburzsuj 2010.06.10. 23:44:22

@Idet:

"Ötödik intézkedésként az adószabadság megteremtésének jegyében a vér szerinti, egyenes ági rokonok közötti vagyonmozgás - élők és elhaltak és élők között egyaránt -, az adózott jövedelemből való foglalkoztatás, valamint a gyermekekről való gondoskodás adózási szempontból kerüljön az állam hatókörén kívülre. Ez tehát azt jelenti, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy van olyan területe az életnek, ahol az államnak nincs keresnivalója. Miután családi alapon gondolkodunk, és miután a gazdaságnak is alapegységeként fogadjuk el a családot, ezért egyenes ági, vér szerinti leszármazók esetében az államnak sem illeték-, sem adóbeszedés érdekében ott semmi keresnivalója nincs, még egyszer mondom, a magántulajdon védelme és az adószabadság jegyében."

Adónak az ő filozófiája. Pölö.

6.Lenin 2010.06.10. 23:45:19

@Idet:

Igen.

Jó éjt.
Mindenkinek

Valaki-aki 2010.06.10. 23:48:05

@kamarti: Nem egyezkednek, behajtják oszt kész.. és ez rendben is van.

2010.06.10. 23:54:48

Kissé elmaradva, szubjektíven:
A 29 pont koncepció, irányvonal, amit ki kell dolgozni - mit érdemes megtartani, mit nem - annak függvényében, hogy milyen költségekbe kerül a módosítás, és milyen társadalmi-gazdasági hatása van. Persze fontos az ad-hoc tűzoltás, meg a szerződéses kötelezettségek betartása, de egy felelősséggel bíró kormány nem hagyhatja figyelmen kívül az intézkedésinek a társadalomra gyakorolt hatását sem.

Az ide-oda kapkodás helyet részemről jobban örülnék úgy egy 3 hónap múlva részletesen kidolgozott intézkedés csomagnak (ha már elveszett a fiók kulcsa). Egyébként olyan lesz, mint az ipari szerkezetátalakítás az északi megyékben: már vagy 25 éve nincs eredménye.

A (burkolt) decentralizálás meg nem demokratikus. Bár lehet, hogy pár év múlva a sok írástudó – magasan szárnyaló oktatásunknak köszönhetően - úgyis összekeverné az x-et az aláírásával.

panelburzsuj 2010.06.10. 23:56:00

@panelburzsuj:

Ajánlott mellé a "Háború a nemzet ellen" című filmalkotás. Az ott taglalt vagyonok öröklése is az itt taglalt adószabadság körébe tartozik.

Warrent (törölt) 2010.06.11. 00:03:20

@lorantka_a_gall: szerintem nagyon jól látod. Egyébként szerintem rengeteg fog múlni, azon, hogy lesz e 5-ik alternativa vagy sem. Ha nem lesz akkor úgy érzem a Fidesz 2014-ben is megszerzi a szavazatok többségét, de ha koaliciós kényszerre kényszerül az komolyan gyengiti majd. Én egyébként 12 évben max koaliciós kormányban gondolkoznék és 12 éves béna ellenzékben nem hiszek. 8 év alatt komoly ellenzék nőhet ki ami majd meglepetést tud majd okozni.

sashimi 2010.06.11. 00:11:28

@kamarti: A legvaloszinubb, hogy a fidesznek a leghalvanyabb fogalma sincs, hogy mit is kellene csinalni ado ugyben, hogy optimalisan megusszak. Ez a 29 pont valoban arra volt jo, amire te is utaltal Oszko kijelentese kapcsna, hogy a konnyen es szivesen megtevedo elemzokben az elszant cselekves es tenni akaras latszatat keltsek.

Ordnassac 2010.06.11. 00:16:29

@gellabri: így már más a leányzó fekvése! :-)

lorantka_a_gall 2010.06.11. 00:20:06

@Warrent: azt hiszem, pont az ún. "ötödik alternatíva" kiiktatása végett tartják - és talán próbálják felépíteni önálló erővé, mégis örökös, szoros partnerként - maguk mellett a KDNP-t. Szociális, mégsem szocialista, kemény, mégsem radikális, keresztény, mégsem fanatikus arcuk van, nem nehéz akár miattuk leadni a szavazatot a Fideszre annak a kb 70%-nak, aki kereszténynek vallja magát manapság. Sajnos, külön nem mérik a népszerűségüket, kíváncsi lennék rá.
Az, hogy honnan jönne ez az ötödik erő, kíváncsi lennék. Balról jobbra haladva (és csak világnézet szerint): a szélsőbalos szavazókat felszívta a Jobbik és az mszp, a balosokat a Fidesz és az mszp, a ballibeket az mszp és az lmp, a libeket az mszp és az lmp, a jobblibeket a fidesz és az lmp, a jobbosokat a fidesz és a jobbik, a jobbszélt a jobbik. Nem látok igazán megszólítható és erősen preferencia nélküli rétegeket... ötlet?

Ordnassac 2010.06.11. 00:23:21

@gellabri: én sem, csak jeleztem, hogy egyáltalán nem fix az úgy, ahogy OV gondolja/ta.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.11. 01:00:59

"Jobbra át, balra át..."

Még mindig nem értem, hogy a JOBBIK mit keres a Fidesztől BALRA???

A parlamenti BAL-JOBB eredetileg nem "Kormány-Ellenzék"-et jelent.
(vagy igen?)
Netán a Fidesz-MPSZ+KdNp lenne a hazai "szélsőjobb"?!

Ordnassac 2010.06.11. 01:23:15

@1.szolo - 2014;): ez a klasszikus felállás volt, még Franciaországban, de már rég elvesztette a jelentőségét. Pl. Németországban a liberális FDP ül a jobbszélen. Az elválasztás már csak kormánypárt-ellenzék esetében létezik (ez viszont konzekvens).

the_line 2010.06.11. 01:59:00

@Gyurma73: Természetesen nem kell minimálbér +1 Ft-ért 17%-os adót fizetni. bizonyos határig a minimálbért(emelkedve annak egy részét) leszámolhattad az adóalapodból, szóval még 200ezernél se fizetted ki az egészet az alsó kulcs szerint...

Minimálbért meg korántsem csak kamuból fizetnek, meg 80-100 ezer forintokat sem, északkeleten (e sztem nem csak ott) egyszerűen ennyi egy munkás vagy egy eladó bére... És ezek most kőkeményen fognak szívni, mert nekik aztán pár ezer mínusz életbevágó lehet.... És ezek nem a kamu vállalkozók, akikről legendák keringenek(meg mint Giró-Szász mondta ma: "statisztikák szerint 400ezer" - komoly stat lehet:)), én ismerek jó pár vállalkozót, mindegyikük persze alulkalibrál, de többnyire azok fizetnek konkrétan semmit, akik tényleg nagy szarban vannak(persze kivétel az őstermelő, e az másik kategória...). Vannak eltérések persze a bevallott és reális között, de nem akkora már, mint pár éve volt divatban. Ennek oka pl. az apehtől való félelem (pl vagyonosodási), ez - vagyis az ellenőrzés magasabb foka - javíthatna a viszonyokon.

Lehet valaki egykulcsos-adó-párti, csak azt kell eldönteni milyen irányba megyünk, USÁban még degresszív adózás is volt, de Európában (pár keleti kivétellel) nem ez dívik, azon az alapon, hogy aki többet keres, az ARÁNYAIBAN IS többel járulhat hozzá a közöshöz, nem csak abszolút értékben, mert 1. neki létfenntartási gondjai már nincsenek, és inkább kevesebb "luxust" engedjen meg, de támogassa a szegényebbeket, 2. ált. igenis több szolgáltatást vesz igénybe (pl az X-ötöse jobban terheli az aszfaltot, mint a swift :) - de egészségügyben, oktatásban, államigazgatás igénybevételében, egyéb szolgáltatásokban is aktívabb - ls támogatott lakáshitel). Én utóbbi álláspontot osztom

A vállalkozások számára az iparűzési adó -8% könnyítés, de ettől még nagy kkv munkaigénybővülést ne nagyon várjunk. A kiskeresetűek megsápolása nem látom be, miért adna gazdasági lökést (de őket szivatja, persze ha emelik a minimálbért - és ezzel a többi bérkategória is feljebb megy- az kompenzálhat, csak a kkvkat fogja ez megint sújtani, tehát gyakorlatilag oda lesz az iparű-adó előnye) , mint ahogy azt se gondolnám nagy gazdaságélénkítésnek, hogy a gazdagabbak(230 bruttó még nem gazdag, itt van egy sáv, ahol egyensúly van, de az aócsökkentés a havi 500ra is vonatkozik) többet visznek haza, lévén többnyire importra fogják költeni: autó, nyaralás, műszaki cikk, kaviár :) Befektetésre szerintem legtöbb esetben az költi, akinél eddig se az SZJA volt a legnagyobb akadály.

Az euró meg nem jó ha túl magas, az exportot segíti, de importot drágítja (benzin, gáz is), tehát nem csak a devizahitelesek "bűne", hogy nem hagyjuk 500Ft-ig felmenni.

Treuga Mei 2010.06.11. 02:16:15

@Idet:
Azt hiszem, sikerült eljuttatnom az üzenetet! (-.

belekotty 2010.06.11. 04:58:11

Vikinek a mozgástere nulla. A 29 pontja a nagy semmiről szól, de azt nagyon határozottan. Mondjuk a szocik töketlenkedése után már az is üdítő.

Én is akarok kommentelni 2010.06.11. 05:37:23

@bloggerman77:
Ismerem a történetet, de úgy tűnik a mondandómba kevés smiley került, vagy túl jól eldugtam őket, hogy te komolyan válaszoltál rá :o

Én is akarok kommentelni 2010.06.11. 05:50:16

@Gyurma73:
El kellene már felejteni, hogy a Fidesz le tudja vinni az alapkamatot. Maximum a krumplit viszi le a pincébe.
Majd ha hiteles és tartható gazdaságpolitikát mutatnak fel, akkor az MNB szépen leviszi a kamatot, de a Fidesz az nem.

Azt pedig kétszer is elolvastam, hogy 300 forintos EUR azért is jó szerinted, mert akkor az import is növekedik majd... Hááát, szerinted mi a jobb az importnak? Ha egy 2 EURos alkatrészt 500, vagy ha 600 Ft-ért importál egy cég? Vagy arra gondoltál import növekedés alatt, hogy ugyanazt a cuccot drágábban tudjuk importálni? Az nekünk miért is jó?

Én is akarok kommentelni 2010.06.11. 05:58:18

@the_line:
Szépen körbeírtad, én meg csak annak a cégnek az adataival megtámasztanám a mondandód, ahol dolgozom:
az iparűzési adó csökkentés, mivel azt az eredmény után kell fizetni konkrétan 180.000 Ft terhet vesz majd le a cégről éves szinten. Ezt osszuk vissza 12 hónapra: 15.000 Ft. Van 5 minimálbéresünk. Vagyis ha 3001 Ft-al megemelik a minimálbért, akkor a cég már mínuszban van, nem tudja kitermelni az "adócsökkentés" hatását. Ha tényleg annyira emelik fel, mint amennyit mondanak (89905Ft), akkor ezzel az adócsökkentéssel nálunk tutira megszűnik egy munkahely, de ahogy számolom inkább kettő. Meg fogunk dögleni a munkában, akik maradunk.
Könnyebb lesz ezzel a tempóval 1.000.000 munkahelyet megszüntetni, mint teremteni.

ssi 2010.06.11. 05:59:35

@6.Lenin: nem nagyon, hanem rettentően érdekel. Az eddigi intézkedések főleg azoknak kedveznek, akiknek már eleve megyeget valahogy. ez további problémákat gerjeszthet, a magárahagyottság bumerángként üthet vissza

@Ordnassac: @kamarti: eddig nem biztos kiadás- és bizonytalan forrásnövelésről intézkedtek a romokban lévő országban? 2/3-dal szemben a parlamenti ellenzék =0. ha a választók vakon és tudatosan extra hatalomhoz juttatták őket, most sem kérnek magyarázatokat. a rajongónak mindegy mit tesznek, a voksolók egy része pedig nem akar politizálni, másokra bízza, meg magát is. a többieken múlik, hogy ébresztő!!!!!

@rukmadar: T.G.-nél semmi nincs véletlenül, még az illusztráció se. MSZP plakátja most gáz lenne. olyan baloldaliság kell most, melynek van járható ötlete, védi pl. a munka világában nehezen meglévőket, de alapvetően az ország fejlődését tekinti, nem megy le a bármit ígérgető ellenzékbe

@Warrent: számok nélkül, tendenciák lehetnek - szerintem
- mémi kiábrándultság lesz:
* ha a fidesz-vezér és még néhány ember dönt mindig a közel 10millióról
* ha a jobbik megszelídül az öltönytől, a biztos havi nem kevés fixtől
- nőhetnek:
* lmp felépítti önmagát, az mszp pedig a megújult formációját
-

ssi 2010.06.11. 06:07:51

@Én is akarok kommentelni: bocsi, ha beleszólók
- hazai termelés beindítása miatt sok híve van a 300-s eurónak
- miért hiszik, ha nő minbér, a vállalkozó többet termel, hogy kigazdálkodhassa?
- jogászok mondják (akik a parlamenten kívül máshol nem dolgoztak), hogy csak álmodni, akarni kell, s a gazdaság úgy fog működni. kíváncsi vagyok rá

László56 2010.06.11. 06:58:05

Szép jó reggelt Mindenkinek,

A magyar politikában a jobb- és baloldal megnevezése a nemzetközi szóhasználattal nehezebben értelmezhető mint akárhol máshol a világban. Éppen ezért a jobbra- vagy balra át is olyan fogalom, mely összehasonlíthatatlan más országok fogalomértelmezéseivel. A magyar baloldal, mely soha nem volt a nemzetközi értelemben baloldal, olyan érdekcsoportosulások gyülekezete a mai napig is, mely a szegénységet mint pajzsot használja az ország kirablásához. Mindez nagyon egyszerűen és hatásosan működik, de csak azért mert a kommunista népbutítás olyan hatalmas méreteket öltött és ölt hazánkban, amely a példa nélkül áll még a kommunista országok történelmében is. Éppen ezért országunkban nemzetközi értelemben baloldalról beszélni, nem más mint a népbutítás és történelem hamisítás folytatása. A kevésbé agyonbutított olasz nép, Mussolinit már sokkal kevesebbért lámpavasra húzta. Mi magyarok hihetetlen türelmesek vagyunk.

A magyar baloldal, vagy még inkább az amit mi annak nevezünk, a kommunista nevelésénél fogva mindig azt nevezte baloldalinak ami a hatalmon lévőknek lehetőséget adott az ország jövedelmét csak azokra költeni akik a szisztémájukat feltételek nélkül támogatták. Ezáltal mindenki más csak préda lehetett. Az így előállított szegénységet arra használják fel hogy rájuk hivatkozva még nagyobb jutalékot adhassanak a szisztéma képviselőinek és egyes kiváltságosabb szegényeknek morzsák is juthassanak. Ezt azonban már nem az ország jövedelméből finanszírozták,- hiszen azt az említett módon- ellopták-, hanem a kölcsönökből. Amit aztán szintén a szegényebb, de társadalmilag nagyobb rétegekkel fizetettnek meg a következő generációk költségére.

Így jött létre az a lehetőség is hogy a valamikori állami vállalatok magánkézre kerültek és idegen kezekbe, nagy haszonnal, eladhatók lettek. Ezáltal amit a magyar nép fizetett meg az a kommunista szisztéma támogatóinak a privát haszna lett. Vállalatok melyek nem voltak eladhatók, meg kifizető helyek lettek a pénzmosáshoz.
Mindezt alátámasztja a BKV, a MÁV, és más vállalatok története is amelyben a nyugdíjasok ingyen utaztatásával befogták a nép szemét hogy milliárdokat lophassanak a népvagyonból.

Maga a mai nyugdíjszisztémánk is nem más mint a szabad rablás lehetősége a hatalmon lévőknek. Kölcsönökből finanszírozva. Ezáltal a terheket átrakva a következő generációkra. Avval számolva hogy mire kiderül a nyugdíjrablás, már elévült történelmi ténnyé válik és ezáltal a kommunista örökség haszonélvezői már megtámadhatatlanok lesznek. Azért fontos a haszonélvezők leggyorsabb elszámoltatása is hogy ez ne történhessen meg. És az sem csoda ha az országot újra kell építeni.

Elnézést kérek, de ha ezt az elemző ideológiai-kulturális tengelynek nevezi, akkor szeretném tudni hogy mit nevez primitíve balkáni kulturálatlanságnak. Én ebben semmiféle ideológiát nem látok, kultúráról már nem is beszélve. Ez semmi más mint a szabad rablás megvalósítása a magyar nép kárára. Biztos vagyok benne hogy minden nyugati értelembe vett szociáldemokrata párt határozottan tiltakozna, ha ezt nevezné valaki baloldali ideológiának.

picikisköcsög 2010.06.11. 07:07:18

Most ez hogy működik?
Rendszeresen olvasom mind az origo-t, mind az indexet.
Az index -általam köz(?)tudottan - balos, az origo -általam köz(?)tudottan - jobbos.
Most akkor az van, hogy mindenki utálja a másikat (jobb-bal), de azért elolvassa a másik oldal szennyesét(?), és nekiáll kikommentelni? Hát, gratulálok! Ez Magyarország, és ez a nemzeti összefogás! Amire az 1/3-ad adott felhatalmazást a "2/3"-nak, és most ezzel kezdenek szépen(!) visszaélni!

picikisköcsög 2010.06.11. 07:14:28

@6.Lenin: Azt a vizitdíjat, amit - 1-2milliárdért, "szociális " népszavazás keretében - köcsög fidesz leszavaztatott?! Akkor ki is bánik felelősen az ország pénzügyeivel, és ki is van most a pénzeszsák mellet?!

Idet 2010.06.11. 07:27:38

@panelburzsuj: Szörnyen műveletlen vagyok, de nem tudom, kitől, honnan idéztél. Valamilyen felszólalásnak tűnik, a megszólításból ítélve. Mindenesetre, csakugyan adófilozófiának tűnik.
Az örökösödési illetéket nalunk is el fogják törölni, egyenesági leszármazottak esetében. Ez is egy eleme az általad idézetteknek.
Köszönöm, különben!

lüke 2010.06.11. 07:37:24

TG szivemböl szólt, tegnap írtam : csak itt jobbolunk és balololunk/dalolunk s fujjolunk.
A két oldal keveredik, föként nálunk- na meg mindenütt- talán élesebben, a posztkommunizmusban.
Titkos vágyam:)
az lenne, ha egy filofozus megfogalmazná a posztkommunizmust, mert én csak a morális oldalát- és a gazdaság gyengeségét- látom

panelburzsuj 2010.06.11. 07:43:54

@László56:

Ha jól értelek, a Medgyessy-féle száznapos program ("jóléti rendszerváltás") célja kizárólag az volt, hogy a köznép több jövedelemhez jusson és többet fogyasszon, mint amennyit megérdemel, és az így felfúvódó költségvetési hiány finanszírozásán keresztül a bankárkormány tagjai majd jól megszedik magukat.

Ennek a forgatókönyvnek ugyanúgy van egy enyhe összeesküvésés stichje, mint Kósa és Szijjártó "Twin Bunglers" akciójának, de két különbséget azért kiemelnék:

- a magyar nemzet IMF-rabszolgává silányításán meggazdagodni sokkal grandiózusabb elgondolás, mint pár dőlő komcsicsontváz árnyékában shortolgatni egy csöppet

- a Fidesz a választók meghatalmazásával ugyan mindkettőben benne volt, de az előbbi akciót parlamenti szavazással, nyilvánosan támogatta meg, a legutóbbi hét eseményeinek szervezettségi fokáról viszont csak legendák keringenek

Magg (törölt) 2010.06.11. 07:53:05

Na tessék!
A lúzerség újabb két iskolapéldája....

1./ "Kifelejtették" a földgáz- és áramtörvény módosító javaslatából, hogy a távhfűtéshez is gáz kéne - így várható egy kis áremelkedés.
2./ Megint kaptak egy jókora taslit - Simor András bérét nem csökkenthetik le 2 millára - ellenkezik az uniós jogszabállyal.

Micsoda egy töketlen, hiteltelen, szakbarbár banda!
Ehhez képest a Bajnai-kormány maga volt a megtestesült kompetencia és szakértelem!

ssi 2010.06.11. 07:56:09

@picikisköcsög:
nem utáljuk egymást itt a blogon, s a többség kerüli is a sértő szavakat
érvelni és megérteni próbálunk, több szem többet lát, több oldalról még többet
mindig belebotlunk a pártosságokba, így tanulunk magunktól és másoktól is

ssi 2010.06.11. 07:59:55

@Magg:
sokaknak tetszik a hirtelen nyüzsis kormány
az ügy hatalmas hozadéka lenne, ha érdemi vélemények is így aktivizálódnának

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.11. 08:07:57

@Magg:

A távfűtés árát föl kell nyomni.
Úgyis csak az önkormányzati választások után kapják az első számlát a városi balekok.
Oszt jónapot.

lüke 2010.06.11. 08:09:04

@MAGG.
de jó lenne egy szakbarbár kormány:)
még Obama is átvenné minden tagját, nemhogy Endzsi Merkel

Evehid 2010.06.11. 08:42:57

@the_line: "azt se gondolnám nagy gazdaságélénkítésnek, hogy a gazdagabbak(...) többet visznek haza, lévén többnyire importra fogják költeni: autó, nyaralás, műszaki cikk, kaviár :) Befektetésre szerintem legtöbb esetben az költi, akinél eddig se az SZJA volt a legnagyobb akadály."

Van ebben igazság, de nem lehetetlen változtatni rajta. Absz. támogatom az egykulcsos rendszert, elsősorban az áttekinthetőség, a mérhetetlen bürokrácia-undoritiszem miatt.

Viszont el tudok képzelni olyan hatékony, és nem látszat-intézkedéseket, amelyek értelmes, hasznos (kis)beruházásokra ösztönzik azt a réteget, akinek az 1kulcsossal erre több jut.

Mást ne mondjak, a ZBR jelenlegi formájában egy nagyon rossz vicc. Az a fogy. társ. torzult és súlyos következményekkel járó szemlélete, h. ótóra, plazmatvre, hasonló marhaságokra szórják a pénzt ész nélkül a népek. Ahelyett, h. pl. komolyan - értsd: 15-40 cm vastag cuccokkal - szigetelnék a házaikat, vagy tolnák föl a tetőre ezerrel a napkollektorokat (lehetőleg nem kínai gyártmányt). Na ilyen beruházásokat kéne erősen ösztönözni, párhuzamosan az adóváltoztatásokkal. (Off: belepillantottatok már egy lengyel v. cseh építési szabályzatba? Az előírt min. szig. vastagságok a magyarnak többszöröse...)
Másik terület, ez feltehetőleg nem lesz népszerű, ettől még szvsz elemi nemzetbiztonsági és gazdasági érdekünk lenne hosszú távon: ösztönözzék a földvásárlást. Kemény felső méret-, nem pedig értékhatár-korláttal(!), és goromba kikötésekkel arra, h. termőföldet ne lehessen átminősíteni iparterületté, meg ép. övezetté. Főleg olyan helyen, ahol 100 év múlva sem lesz önkori erőből csatorna, közvilágítás, tömegközl. stb.

Közvetlen társadalmi szolidaritás: emeljék meg az adó 1%-ot legalább 2-re, 3-ra. Jó kezdeményezés, csak rendkívül kicsi az összeg, amiről a polgár rendelkezhet. Szvsz sokan még a 16 helyett 17, vagy 18 %-kal is elégedettek lennének végül, ha az a tudat társulna hozzá, h. nagyobb hányadáról rendelkezhettek önállóan.

panelburzsuj 2010.06.11. 09:04:51

@Evehid:

No, csak megjelenik a környezetgazdaság mint befektetési célterület? ... :)

A technikai kérdés az, hogy például az egykulcsos jövedelemadóval kedvezményzett rértegeknék ottmaradó havi pár tízezer forintok hogyan aggregálhatóak mondjuk földvásárlásra fordítható méretű tőkékké. Hol gyűjtse a takarékos polgár a piculáit addig, amíg nincs elég pénze egyben a ház energiatakarékos átalakítására, vagy újabb három hektár dinnyefőd megvásárlására?

Hol hízzanak a megspórolt tízezrek addig, amíg legalább néhány milliókká össze nem állnak?

bigyibogyo 2010.06.11. 09:08:00

Én nagyon nem így látom. Az MSZP kapitalista, a Fidesz balos (szocialista), a Jobbik kommunista

Magg (törölt) 2010.06.11. 09:10:08

@simonmondja.: igen, csak ebből is az jön le, ami a Kósa és Szíjjártó-féle öszöd2 beszédből, hogy totál hülyének nézik a választóikat.
A jelenlegi kormány fennállása óta már többet hazudott, mint Fletó egész bénázása alatt és amit eddig lehetett, azt el is kúrták.
Nem kicsit, nagyon!
Csak épp a fidesznyikek ezt nem akarják észrevenni!

Athlay 2010.06.11. 09:17:09

Elég vicces a fidesz esetében jobboldali gazdpolról beszélni, amikor ennek az intézkedéscsomagnak köze nincs hozzá.

Ez az egész pusztán mismásolás, ami az adótömeget rendezi át az adófizetők között: A magas keresetűek jól járnak, az alacsony keresetűek rosszul, a bankok ügyfelei meg kimondottan szarul. Gyakorlatilag az adótömeg nem változik, a mögötte lévő állami kiadások nem változnak.

Jobbos gazdaságpolitka az lenne, ha egyszer végre valaki átmerészkedne a másik térfélre is, és elkezdené a költségeket visszavagdosni, és elvenni a pénzt a sok élősködő nyuggertől, segélyestől, vasutastól, és erre alapozva a teljes elvonási szintet csökkentené. Ebben az esetben erről szó sincs, szóval a fidesz maradt az ami volt, egy balpopulista párt. Csak szeretnék ha ez nem látszana, és ezért bevetettek egy kis parasztvakítást.

dzsaszper 2010.06.11. 09:17:49

Nem szeretnék mindenkire külön reagálni. Kérlek nézzétek el, ha most a hivatkozások a korábbi bejegyzésekre elmaradnak :)

1.
16%-os SZJA és neokonzervatív gazdaságpolitika: az elmúlt pár évben ha jól emlékszem, neves közgazdászok minden oldalról arról beszéltek, hogy körülöttünk ezt más országok meglépték és versenyelőnyben vannak. Ez szerintem most szimplán egy versenyképességet javító lépés, függetlenül mindenféle ideológiától, a nemzeti minimum része kellene legyen.

2.
minimálbér megadóztatása: lásd mint fent, a nemzeti minimum része kellene legyen. szomorú, hogy ez a KKV helyzetén önmagában ront. Most látjuk csak, mennyire rossz döntés volt az adómentesség.

3. helyesnek tartom azt, hogy becsületes munkával lehet többet keresni, mint segéllyel. Elsősorban hálót adjunk, ne halat. Foglalkozzunk külön azzal, akinek esélye sincs halászni.

Terniak 2010.06.11. 09:18:39

@Magg: ez nem lúzerség, csak a kezdeti kapkodás miatt van. Amíg nem áll fel az új apparátus, nincs közigazgatási egyeztetés, az egyéni képviselői indítványok pedig - ahogy arra Sólyom több vétójában felhívta a figyelmet - sajnos általában rossz minőségűek.

Egyébként a Közlönynél is lehet valami, ma kiadták részben ugyanazt a Közlönyt, amit már tegnap is a helyettes államtitkárok kinevezésére vonatkozóan. a tegnapi négy újabb helyettes államtitkár mellé ma a KIM kapott még egy helyettes államtitkárt, az OVI vezetőjét, Virág Rudolfot.

Én még nem láttam olyat, hogy egy ME határozatot a Közlöny "tárgytalannak" tüntetne fel, ma ez is megtörtént :-). Hogy ezt jogi szempontból hogy lehet értelmezni, arra nincs válasz :-).

www.magyarkozlony.hu/

Magg (törölt) 2010.06.11. 09:25:16

@Wlassich: kezdeti kapkodás??
Minimum 1 éve konkrétan a kormányzásra készült Orbán!
Most, amikor megkapta a csontot, nem tud mit kezdeni vele!
Kapkodás, fejetlenség, hazudozás, felelőtlen, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok - bocs, de ez lúzerség és dilettantizmus!

Terniak 2010.06.11. 09:30:30

@Magg: jó, annak mondjuk utána nézhettek volna, hogy mit mond az EU-s szabályozás a jegybankelnök fizetésével kapcsolatban. Egyébként ebben a kérdésben is várjuk meg az ügy végét, mert lehet a kétmillió Ft-os fizetés is elegendő.

panelburzsuj 2010.06.11. 09:38:41

@Wlassich:

Nagyon vulgáris kifogást kell emelnem: mit várjunk egy olyan kormánytól, akinek a hatalom puszta látványától még nem áll fel az apparátusa, csak ha bedugdoshatja a megkívánt helyre?

dzsaszper 2010.06.11. 09:43:34

@Magg: amíg nem volt meg az átadás-átvétel, addig egy csomó mindenhez nem fértek hozzá... Az mszp-t meg úgy ismered, mint akiktől fényévekre van minden trükközés?

Dilettantizmus is akadt, de azért szerintem nem lehet mindent az új kormány nyakába varrni, mint egyesek szeretnék...

Szimba 2010.06.11. 09:43:54

Nem tudok egyetérteni TG-vel.
Értem a pártok oldalíságának meghatározását. Lehet, hogy az eredetükhöz, és bizonyos hangoztatott elvekhez ragaszkodva rájuk lehet húzni ezt a felosztást, de a valóságban az MSZP inkább kapitalizmus párti, szabad piac párti. Szociális érzékenységről esetükben sem lehetett beszélni, és inkább elhanyagolták a leszakadt vagy éppen lecsúszó rétegek visszavezetését a társadalomba, a gazdaságba, minthogy valamiféle intézkedésrendszerrel szoc. hálót kezdtek volna kialakítani.

A Fidesz minden hangoztatott jobboldali szólama ellenére éppenhogy igen sokszor valósított meg kisembereket , kispolgárokat is támogató elveket, és inkább baloldali a megvalósítások esetében.

A Jobbik erősen nemzetiszocialista, az LMP meg még mindig "fekete ló". Zöld pártként indultak, és szerencséjükre nem álltak meg itt, hanem minden másban is vannak terveik. Hogy megmaradnak-e, az azon múlik, hogy mennyire tudnak jó tervekkel, és sokakat megszólító gazdasági, kulturális, közoktatási, egészségügyi elképzelésekkel hozzájárulni a Fidesz programjának alakításához, vagy a következő választásig ezeket felépíteni és tetszetőssé változtatni a szavazók számára.

Athlay 2010.06.11. 09:52:55

@Szimba: MSZP kapitalizmuspárti? Ne vicceljünk már, kéremszépen. Maximum szólamokban kapitalizmuspárti, de ha a tényleges gazdaságpolitikájukat nézzük, az kb arról szólt, hogy mindent igyekeztek kipréselni a vállalkozásokból meg a dolgozó emberekből, hogy a szent inaktív szavazóknak adják oda. Ez szimpla szocializmus úgy ahogy van.

A többi párt egyébként kb ugyanez az eset csak a hangsúlyban vannak kisebb nagyobb eltolódások. Ma magyarországon tisztességes kapitalizmus és piacpárti, azaz gazdasági értelemben vett jobboldali párt NINCS.

Szimba 2010.06.11. 09:54:02

@dzsaszper:

Egyetértek!

Másrészt nekem is úgy tűnik, hogy a Fidesz ez alatt a 4-8 év alatt képtelen volt egy részletes gazdaságátalakító tervet készíteni, de ha készített, akkor nincs meg hozzá az emberek számára is érthető magyarázat.

Nem csupán néhány pontra van szükség, hanem azok részletesebb elemzésére, a jövőben lezajló hatásvizsgálatra. Mit várhatunk az egyes változtatásoktól? Milyen akadályai lehetnek? Lehetséges-e módosítás, és milyen feltételek mellett?

Egyszóval a részletek mellett a nagy egész tervet, a várható eredményeket is szeretnénk tudni. A politológusok pedig összehasonlíthatják más országok lehetőségeivel, és hasonló vagy ellentétes törvényeivel, jogszabályaival stb.-vel és azok eredményeivel ezeket az elinduló folyamatokat.

Nem igazán érdekli az embereket, hogy a párt milyen oldali, ha az ő érdekeiket képviseli, valósítja meg. Lásd a Jobbikot! Sohasem jöhettek volna létre, sohasem jutnak a parlamentbe, ha a cigányság és a más leszakadó rétegek felzárkóztatására is fordítanak pénzt, munkát, és nem a gondok eltakarását és a rasszistázást tekintik egyetlen módszernek az emberek elhalgattatására.

kicsi11 2010.06.11. 09:54:22

@Magg: az meg arcátlan közpénzlopás, hogy a magyar jegybank elnöke többet keres, mint a nyugateurópai sorstársai. Egy kezdő tanári fizetésnek mintegy 80-szorosát. Remélem az ügyes jogászok előbb-utóbb megtalálják a módját, hogy lapátra tegyék...

panelburzsuj 2010.06.11. 09:54:26

@Athlay:

Akkor a "bankárkormány" duma primitív hazugság volt csak?

Evehid 2010.06.11. 09:56:14

@Athlay: Bocs, de ez nagyon durva volt, ráadásul nem is korrekt.
Nekem aztán hótt elegem van a nyugger-democsokráciából, ami a szavazatszerzést illeti az utóbbi évtizedben, meg abból, h. az én korosztályomat fejőstehénnek nézik.
De ugye nem gondolod komolyan, h. az összes öregségi nyugdíjas lopta a napot egész életében?! B+, a legöregebbek közülük úgy-ahogy, de újjá építettek egy rommá lőtt országot! Az nem smafu. Ráadásul többségük nem tehet róla, h. a nyugirendszer felépítése vacak.

Ami a vasutasokat illeti: szerintem egyszer próbálj meg egy olyan 40 tonnás dögöt több műszakban irányban tartani, mint ami az elővárosi 6-8 kocsit rángatja azon a pályán, amit vkinek meg is kell építeni, meg fenn is kell tartani. Ha ez élősködés, megyek gyalog Mekkába.
A tömegközl. egy olyan szolgáltatás, ami nélkül a mai társadalom képtelen fennmaradni. Minden épeszű ország fejleszti, nem baltával veri széjjel. :( A tömegáru-szállításban meg vissza kellene adni a vasút pozícióját, nem hazavágni.

Igazad van abban, h. nagyon magas a segélyezettek aránya. De ez a helyzet nem most jött létre. Persze, hogy kell kezdeni ezzel vmit. Viszont nem árt szem előtt tartani: mindig lesz olyan réteg, amely gondoskodásra szorul.

panelburzsuj 2010.06.11. 10:03:09

@Athlay:

Volt valami ilyesmi próbálkozás, de forradalmi egyetértéssel sikerült teljesen lebokrosoznunk.

(A lebokrosozás a leszalámizás gazdaságpolitikai megfelelője. A piachívőket kisebb szimbolikus csomagokba pakoljuk, ráírjuk, hogy, Bokros, meg szadi, meg zsedau, majd az így elértéktelenített részeket sorban kihajigáljuk aza ablakon. Olyasmi logika ez, mint a tűzifának szétfűrészelt antik szekrény ... )

Szimba 2010.06.11. 10:03:33

@Athlay:

A szent inaktív szavazóknak a nyugdíjas volt szoci része igaz. Viszont a segélyeken tartott és minden kiugrási lehetőségtől megfosztott cigányság támogatása egyáltalán nem szolgálta az érdekeiket. Ez álságos emberbarátinak feltüntetett politika volt, egy okból: még mindig olcsóbb segéllyel elcsitítani őket, mint komolyan tervet készíteni, és végrehajtani az oktatásokat, nevelésüket, munkába állításukat, a bűnözők, a maffiává duzzadt réteg rendőri visszaszorítását.

Vállalniuk kellett volna akár a rasszizmus vádját is átmenetileg, hogy eredményt érhessenek el. Így meg kitermeltek egy közel 1 milliós koloncot, akik maguk sem tudják, mi az érdekük. Azok pedig, akik szenvednek tőlük pl. vidéken, de a nagyvárosokban is, egyre elkeseredettebbé váltak, és már-már a polgárháboró, az etnikai tisztogatás közelébe jutottak.

Ezt a felelőtlenséget nem lehet megbocsátani az MSZP-nek, még kevésbé az SZDSZ-nek.

Evehid 2010.06.11. 10:05:24

@panelburzsuj: :))) Eszembe jut Gálfi Eduárd zászlós: nem helyes szétverni a XVIII. sz-i antik karosszéket, viszont szükségszerű egyben befűteni vele... :)

Szimba 2010.06.11. 10:13:46

@Evehid:

Bizony!
Másrészt a nyugdíjasok sem mind MSZP-sek. Sőt!
És arról nem szólva, hogy előbb-utóbb mindenki megéri azt a kort, amikor a társadalom (terhe) lesz.
Vagy mégsem?

A befizetett nyugdíjjárulék megfelelő befektetése azért megoldható lett volna. Arról nem szólva, hogy a nyugdíjasok fogyasztása is lendít a gazdaságon, a piacon. Valamint magyar mentalitás, és kényszer szülte szokás, hogy a nyugdíjuk nagy részét a gyerekeik, unokáik szükségleteire költik.
Sokan kiváltják a takarítónő, a bölcsőde, óvoda, babysitter állását, és fizetését is.

Úgyhogy ne nyuggerezzetek, mert ha meg nem haltok addigra, akkor ti is lesztek még nyuggerek, akik orvosra, szoc. ellátásra szorultok.

Vagy vezessük be az öregek kilövését?
Az emelkedő nyugdíjkorhatár ennek a bujtatott formája, legalábbis egyes szakmákban.

panelburzsuj 2010.06.11. 10:13:51

@Evehid:

Igen, az a magyar dzsentri változat ... :)

De van egy még durvább, az angol régiség-ügynökről, akin álmai szekrényét megpillantva is felülkerekediak a mohóság, és a szekrénytulaj tiszteletesnek elkezdi beadagolni, hogy a valaha szebb napokat látott darab ma legfeljebb tűzifának lenne jó.

Csak nem jut eszembe a cím, meg hogy Oscar Wilde? Roald Dahl?

:((

Warrent (törölt) 2010.06.11. 10:14:28

@lorantka_a_gall: jól látod. Teljesen egyetértek, hogy ügyes kommunikációval ezek a pártok valóban lefedték a szavazóközönséget. Nekem viszont abszolút nem tetszik, hogy 4 ( 5) alternativa van, nálunk kisebb Szlovákiában is jóval több. Szerintem hiányzik egy erősen baloldali hiteles párt, illetve egy liberál-szocialista párt, de hogy ezek kiket tudnának megszólitani és hogyan, na arra sajnos nem tudom a választ. Talán amit leginkább hiányolok egy fiatalos párt aki ért a nép nyelvén, mert egyik párt sem igazán, a jobbik hőzöngése az nem fiatalos, hanem kifejezetten öreges, az LMP meg túluntúl intellektuális stilusban kommunikál amit lássuk be nem mindenki ért meg.

panelburzsuj 2010.06.11. 10:21:40

@Szimba:

Arra az ellentmondásra, hogy egyre drágább és egyre kifinomultabb módszerekkel egyre nagyobb számú többé-kevésbé munkaképtelen embert tartunk életben, nálunk gazdagabb országok sem nagyon tudnak rendszerszintű megoldást találni.

Én ezt az ellentmondást látom a "modern ember" egyik legkeményebb társadalmi kihívásának.

Szimba 2010.06.11. 10:23:29

@Warrent:

Inkább egy szociáldemokrata pártot hiányolok.
Az LMP zöld is, meg kicsit liberális is, és igen meglehetősen értelmiségi. De azért jó, hogy vannak.
A Jobbik szerintem szégyen, hogy létezhet, de ezt az SZDSZ, MSZP ostobasága hozta létre. Még csírájában el lehetett volna fojtani a gárdát és Vona által vezetett kis csoportosulást, de szocik és a liberálisok inkább olajat öntöttek a tűzre. Annyira riogattak velük, hogy egy Jobbikos reklámkampány sem csinálhatott volna nagyobb ismerettséget, szimpátiát irántuk.

Túllőttek a célon. A mumus megelevenedett, és hamm(!:))) bekapta a gazdáit.:)

Szimba 2010.06.11. 10:27:20

@panelburzsuj:

Igen, csakhogy arányaiban nem ekkora pl. Amerikában az eltartottak száma az összlakossághoz. És máshol sem a fejlett országokban.

Nálunk az ország kis méretei, a lakosság számának alacsony volta miatt az 1/10-ed nagyon sok.

És itt nem csupán szegényekről, iskolázatlanokról van szó!!!
Ez a réteg mára nagyon tudatosan használja ki a helyzetét, és erkölcseiben tökéletesen szembenáll a környezetével.

A gettó szerintem a legrosszabb módja a fékentartásuknak.

Szimba 2010.06.11. 10:28:39

@lorantka_a_gall:

Csak nem az ifjú kommunisták vagytok???:)

panelburzsuj 2010.06.11. 10:32:51

@Szimba:

Túlságosan leszűkíted a kört. Bátran vedd ide a például a nyugdíjasokra költött egészégügyi kiadásokat is.

panelburzsuj 2010.06.11. 10:41:51

@panelburzsuj:

Nagyon gorombán kiélezve: ha fejenként százezer forint költségvetési pénzem van, mi szabja meg, hogy ebből mennyit fordítok cigánynevelésre, öregasszonyok csípőprotézisére és magyar csúcsborok belföldi marketingjére?

Evehid 2010.06.11. 10:43:08

@Szimba: sajnos tudomásul kell venni, az az időszak, amíg a pocsék korfa miatt probléma az idősek gondozása ill. a nyugdíjuk részbeni előteremtése az aktív korosztályoknak, legalább még 20 évig fog tartani. :(
Ahogy mondod, nálunk gazdagabb országokban is. Az már látszik, h. a volt gyarmatokról történő migrációtól nem szűnt meg a gond, más problémák viszont termelődtek rendesen.
Az lesz a szép, h. lassacskán a Ratkó-gyerekek elérik a nyugdíjkorhatárt...

Terniak 2010.06.11. 10:46:33

valaki esetleg tudja, hogy hol érhető el a Varga-bizottság jelentése a költségvetés állapotáról? Ezt végül nyilvánosságra hozták? Vagy fogják?

Athlay 2010.06.11. 10:51:10

@Evehid:

Természetesen nem gondolom, hogy az összes öregségi nyugdíjas a napot lopta, csak a többségük. Egyszer olvastam egy felmérést, amely szerint a nyugdíjasoknak durván a 30 százaléka rendelkezik 40 ledolgozott évvel, úgy, hogy abban a katonaság meg a felsőoktatás is benne van. Van beszéljünk a rokkantakról, akik nek durván a 75%-as csaló. Szóval a maradék 70%, ez durván kétmilliós tömeg az, akitet én csak nyuggernek hívok, és akiknek egy vasat se fizetnék a járulékaimból. És persze ők a szocik elsődleges célcsoportja is.

Ami meg a vasutasokat illeti, a máv egy tipikus komcsi üzem még mindig, ahol kb az emberek fele alibi munkát végez és simán ki lehetne őket rugdosni megfelelő átszervezéssel és technológiai fejlesztéssel. Mindazonáltal ez senkinek sem érdeke, ugyanis a vasút nagyjából hasonló szerepet tölt be mint a rokkantnyugdíj - az állam kifizet egy csomó láblógatónak egy rakás pénzt a szavazataikért cserébe meg hogy ne ugráljanak. Ez is vegytiszta szocializmus egyébként.

Athlay 2010.06.11. 10:52:53

@Szimba: Na látod, ez a durva, hogy ma magyarországon a nyugdíjasok támogatják a gyerekeiket, holott fordítva lenne normális. Ennek meg szimplán az az oka, hogy az átlag nyugdíjas jóval jobb anyagi körülmények között él mint egy kisgyermekes család.

Az átlag kisgyermekes családban ugyanis az átlag egy főre eső nettó jövedelem a közelében sincs a magyar átlagnyugdíjnak.
Szvsz egy ilyen rendszer halálra van ítélve.

Athlay 2010.06.11. 10:55:16

@Warrent: Leginkább egy hiteles jobboldali párt hiányzik, ami kerek perec kimondja, hogy ő bizony a munkavállalók és a vállalkozók érdekeit tartja szemelőtt, még azon az áron is, hogy az inaktívaktól elvesz.

Erre volna durván 10%-nyi kereslet, viszont ezek a szavazók most kénytelenek jobb alternatíva hiányában a balpopulista fideszre szavazni.

Athlay 2010.06.11. 10:57:33

@panelburzsuj: Erre volna egy nagyon egyszerű megoldás, mégpedig a nyugdíjrendszer totális megszüntetése, ugyanis ebben az esetben mindenki rákényszerülne, hogy saját magának takarékoskodjon illetve gyerekeket neveljen, akik majd később gondoskodnak róla.

Jó pár évezredig ez a rendszer működött europában, nem is volt gond a népességcsökkenéssel.

panelburzsuj 2010.06.11. 11:05:32

@Athlay:

Ez valóban egyszerű megoldás.

Egy efféle rendszer érvényre juttatását (hatalomra kerülését) ugyanilyen egyszerűnek látod? Vagy a meginduló harc dupla haszonnal járna: mire eldőlne, ki a nyertes, addigra már sokmilliós népességfölöslegtől szabadulnánk meg?

lüke 2010.06.11. 11:14:01

off
index.hu/kultur/klassz/2010/06/11/becsbol_igazol_orban_viktor_operaigazgatot/a temesvári- román, szász, magyar?- Hollender
Netrebko favorizálója:)
volt már Mahler is BP-n intendáns...................
on

panelburzsuj 2010.06.11. 11:16:14

@panelburzsuj:

(Kár volt neked ide születned: szomáli kecskepásztorként biztos boldogabb lennél. Sok gida, sok pulya - vidám öregkor.)

dzsaszper 2010.06.11. 11:18:26

@Athlay: szóval a 15%-os bértömeg csökkentés a közszférában azért szerinted is jobboldali elem... nemde?

dzsaszper 2010.06.11. 11:20:21

@Athlay: ezzel csak az a gond, hogy meglehetősen inkorrekt és alkotmányellenes lenne azonnal ukmukkfukk bevezetni. A mostani nyugdíjasok fizettek járulékot. Igazán alkotmányosan csak felmenő rendszerben (aki most lépne be a rendszerbe befizetőként) működhet a megszüntetés...

panelburzsuj 2010.06.11. 11:21:20

@lüke:

(Az ön által megadott oldalon don B műti a földönkívülit. Ez a célzás finom szóvicc az operával, vagy brutális Orbán-gúnyolás? (így műttök ti ... ))

sashimi 2010.06.11. 11:24:39

Dicsejuk tovabb OV 29 ponthjanak zsenialis megtervezettseget, a kormany szakertoinek melyrehayo es atfogo EU-s jogismeretet!

index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/11/orban_nem_bir_simorral/

¨Nem a kormány, hanem az MNB-törvény határozza meg a vezetői bérezését – a jegybanki függetlenség egyik alapja a pénzügyi függetlenség. Az Európai Központi Banknak véleményeznie kellene egy, az MNB-vezetők fizetését maximáló törvénytervezetet, a korábbi állásfoglalások arról szólnak, hogy a személyzeti kérdésekbe a kormányok nem szólhatnak bele.¨

panelburzsuj 2010.06.11. 11:32:41

@sashimi:

A kovetkező húzás egy zenés kommunikációs üzenet lesz Simornak:

www.youtube.com/watch?v=0G3OnxmiPUg

Ordnassac 2010.06.11. 11:41:00

@panelburzsuj: "A legjobb szolgáltatást nyújtja!"

Amúgy drótgalambot érkezett.

Szimba 2010.06.11. 11:50:30

@panelburzsuj:

A nyugdíjasok egészségügyi ellátására már nem nagyon költenek. Ezt volt alkalmam tapasztalni, amikor százezreket kellett az orvosok zsebébe dugdosnom, hogy a szüleimnek legalább a minimális ellátást, néha ennél kicsivel többet megadjanak. Néha könyörögni kellett, hogy kórházba vigyék kiszáradással. Gyakran vártunk a mentőre 12 órákat.

A passzív euthanázia működik rendesen, ne félj!

panelburzsuj 2010.06.11. 11:54:19

@Ordnassac:

(És azt már ki sem merem fejteni, hogy kormányunk mely tagjának fizimiskája juttattja eszembe kényszeresen újra meg újra Garga bácsit, aki két perc alatt rendet tesz a civakodók között ...

Mondom (salamonbálásan): KÉT perc alatt REND ... )

Ordnassac 2010.06.11. 11:55:43

@panelburzsuj: és kivel társalog a "bjútiful frencsipp"-ről? ;-)

Szimba 2010.06.11. 11:57:38

@panelburzsuj:

Amelyik a jövőben arányosan hoz majd a konyhára, jót tesz a gazdaságnak.

1. öregasszony csípőprotézise még mindig olcsóbb, mint a bölcsőde, óvoda építés (eladták , megszüntették a működőket fillérekért). De nyilvánvalóan húzóerő a fiatalok számára, hogy hasonló ellátásban fognak majd részesülni, tehát érdemes takarékoskodni öregkorúkra valamilyen nyugdíjintézetnél.
2. A borok marketingje is fontos, a borászat fejlődése, a bevétel szempontjából, még jobb lenne, ha külföldön tennék ezt.
3. cigányságra költött EREDMÉNYES módszer fizetése pedig az egész ország számára élet-halál, fennmaradás, elnyomorodás vagy polgárháború kérdése. Szerintem fontosabb mindennél.

sashimi 2010.06.11. 12:04:36

@Magg:

Ujabb vidam erwszlet:

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=134466&is=1

¨A tegnapi hírekkel ellentétben mégsem bizonyos, hogy 2011-től a kormány megszünteti a szuperbruttósítást. A kabinet egyeztetéseinek egyik központi témája a szuperbruttósítás kérdése, mely költségvetési szempontból kényes kérdés. ¨

Ha nem sajat orszagom kormayanak folyamatos es minositett elqrasairol lenne szo, kiszakadna a rekeszizmom a rohogestol. Igy viszont ggodom a jovo miatt,

Hisz OV-eknak a leghalvanyabb fogalmuk sincs, hogy mit is akartan es tudnak megtenni.

panelburzsuj 2010.06.11. 12:06:05

@Szimba:

Ez szomorú és igaz egyéni tapasztalat lehet (sőt azt se vitatom, hogy akár sokak tapasztalata is, mint pl. az enyémek a "sürgősségi osztályon"), de mindez a sok egyéni tapasztalat sem mond semmit a valós össztársadalmi költségekről, és pláne azok más költségekhez viszonyított arányáról.

Egyébként nem mondtam, hogy egyszerű kérdés. Sőt: pont azt állíto, hogy rendkívül kényes, nehéz, veszedelmes kérdés. (Ki nem szarja le a kiszáradó véneket, amikor kisgyerekek éltementő műtétére gyűjtést kell tartani? - és így tovább, majdnem a végtelenségig ... És akkor nem emlegetek olyan vagyonöröklést, ahol az államnak semmiféle jövedelemátpumpáló szerepe nem lehet, meg ezt az elvet kritizáló demagóg, komcsi, "marxista osztályharcos" ökörségeket.)

panelburzsuj 2010.06.11. 12:07:35

@Szimba:

Jó és fontos dolgokból hosszú sort tudnék ám még hozzátenni.

És nemcsak én.

Warrent (törölt) 2010.06.11. 12:07:45

@Athlay: kinek mi :). Nekem egy liberális-nemzeti-szociáldemokrata párt hiányzik.

Szimba 2010.06.11. 12:09:15

@Athlay:

Ez sem megoldás. A rendszerváltás után a kormány hallgatólagos támogatásával mentek százezrek rokkant-, és egyéb előrehozott nyugdíjba, mert különben munkanélküliként éhenhaltak volna.
Az akkori fizetésekből egyébként sem tellett sok mindenre, tehát a nyugdíjrendszertől senki sem gazdagodott meg (talán néhány vezető katona, vagy jó fizetésű párttitkár stb.)

Azt el tudnám képzelni, hogy bizonyos felső határt megállapítanának a nyugdíjakra (pl. 250 ezernél magasabb nem lehet), és ezt visszamenőleg is érvényesítenék. Vagy befagyasztanák a nyugdíjemelést pár évre, de csak a létminimum feletti nyugdíjak esetében.

Persze ezzel valószínűleg 2 millió szavazót veszítene az adott párt, kivéve, ha nem jól kommunikálják a dolgot.

Másrészt a nyuggerek fogyasztása lényegesen csökkenne, és ez is visszahatna a gazdaságra.
Nem tudom, mennyire ellensúlyozná ezt a magasabb jövedelemhez jutó fiatalok adója, fogyasztása?
Egyáltalán emelkedne e más intézkedések nélkül a dolgozó rétegek fizetése?

Vagy az is az államadósság rendezésére menne?

panelburzsuj 2010.06.11. 12:09:20

@panelburzsuj:

(Szóval leginkább örvendezz, hogy annak a százernek a felosztását nem rajtad fogják számonkérni közvetlenül - legfeljebb a szavazatodon, hogy kire bíztad a felosztást ... )

kamarti 2010.06.11. 12:16:05

@Athlay: azért óvatosabban a nyugdíjasokkal! például ne felejtsük el, hogy a nők - szerncsétlenségükre - általában tovább élnek, mint a férfiak. és azért a mostani nyugdíjasok között sokan lehetnek olyanok (nők), akiknek azért nincs ledolgozott 40 évük, mert mondjuk otthon nevelték a 3-8 gyereket, óvoda vagy képzettség híján, és apu valahogy eltartotta őket. vagy olyanok, akik cselédkedtek, amivel nem szereztek nyugdíjjogosultságot (teszem hozzá: azok, akik majd a 29 pontnak köszönhetően ezután adómentesen cselédkedhetnek, azok sem fognak sem nyugdíjjogosultságot szerezni, se olyan alkupozícióban nem lesznek (mert ugye munkaszerződésük sem lesz), hogy olyan bért harcolhassanak ki maguknak, amiből képezhetik magukat vagy félretehetnek nyugdíjas éveikre), és vannak egy csomóan, akiknek innen-onnan kellett összevadászni a ledolgozott éveket bizoyító igazolásokat, a rendszerváltozásnak és következményeinek köszönhetően.
és nem tudom, milyen viszonyban van az elképzelésed az államosítsuk a magánynyugdíjpénztárakat elképezeléssel?

Szimba 2010.06.11. 12:19:20

@panelburzsuj:

Mindaddig leszarja, amíg maga is nem tapasztalja, hogy amikor eléri a munkaképtelen nyugdíjas kort, akkor felesleges, sőt kenyérpusztító szemétnek tartja a társadalom.
Ha egy társadalom nem gondoskodik azokról, akik gyereket neveltek fel, dolgoztak, és hozzájárultak többféle módon is az ország gyarapodásához (anyagi és szellemi téren egyaránt), akkor az a társadalom halálra van ítélve.

Ugyanis ha a humánum kihal, akkor nincs jövőképe az embereknek. Nem tervez arra a korra, amikor már munkaképtelen, tehát elveszíti szorgalmát, jövője tervezését, nem nevel gyereket sem, csak a mának él, mert tudja, hogy később már nem lesz módja emberi életet élni.

Az a társadalom, amelyik nem vállal felelősséget nem csupán a felnövő generációkért, azok neveléséért, erkölcseiért, hanem azok felnőttkoráért, és öregkoráért, az a társadalom halálra van ítélve.

Vannak kényszerhelyzetek, amikor az öregeket elküldik a hegyekbe meghalni, de talán nem ez lenne a normális, emberi megoldás.

bigapples 2010.06.11. 12:20:39

@sashimi: Már 3-4 napja folyamatoson csúsztatsz, rémhírekkel operálsz. Kétségtelenül jobb színvonalon, mint a választási kampányban itt megjelenő pirosbögre kommandó, de a lényegét ugyanolyan demagóg módon. Még nincs meg a pontos menetrend
a szb megszüntetéséről, de ez hol jelenti azt, hogy nem lesz eltörölve?

Szimba 2010.06.11. 12:25:11

Gondolom, ismeritek a mesét a házaspárról, akik az öregapjuknak fatálat és fakanalat adtak a rendes teríték helyett, mert annak már remegett a keze, és eltörte, kilötyögtette az ételt. Az unoka meg játékból elkezdett farigcsálni egy fadarabot, és a szülők kérdésére azt válaszolta, hogy ezt nektek faragom, hogy amikor már öregek lesztek legyen fából tányérotok, meg kanalatok.
No, a szülők el is szégyellték magukat, és visszaültették az öreget az asztalhoz rendes terítékhez.

Nem tudom, hogy az itt nyuggereket felesleges koloncnak tartók mikor jutnak el ehhez a felismeréshez.

Szimba 2010.06.11. 12:31:13

@Athlay:

Meg lehetne szüntetni a nyugdíjrendszert, de valamiféle kötelező nyugdíjra gyűjtést akkor is áldásos lenne létrehozni. Erre nem tudok jó megoldást, de az biztos, hogy aki öregkorára pénzt akar gyűjteni ma Magyarországon az nem gyereket nevel, különösen nem többet!:)) Még a segge is kilógna a nadrágból, mire azok eljutnak a munkába állásig. Arról nem szólva, hogy a mai iskolarendszer, a mai szülői nevelés mellett semmi garancia nem lenne arra, hogy a gyerekei később eltartsák.

bigapples 2010.06.11. 12:33:18

@Szimba: Igazad van, de sok igazság van Athlay hozzászólásában is. Sajnos ma is gyakorlat, hogy munkanélküliség elől rokkantnyugdíjba menekülnek 45-60 év közötti munkaképes emberek. Sajnos ma is egyes szakmákban egész irreális nyugdíjkorhatárok vannak, rendőrök, katonák mennek 40 éves koruk előtt nyugdíjba. Ezek komoly terhet jelentenek az nyugdíjkasszára és a költségvetésre, így pont azokra nem jut elég, akik "gyereket neveltek fel, dolgoztak, és hozzájárultak többféle módon is az ország gyarapodásához (anyagi és szellemi téren egyaránt),"

tölgyes 2010.06.11. 12:34:01

@kamarti: A magánynyugdíjjal az a baj, hogy nem kedvező senkinek. Forrást von ki az államtól, ugyanakkor ha a pénztár bedől az államnak helyt kell állnia.. hiszen törvény kötelezi az egyént arra, hogy fizessen..Az elmúlt évek az alacsony hatékonyságról szólnak.. vagyis ma az is jobb lenne, ha a leendő nyugdíjas a szalmazsákban gyűjtené a pénzét.

panelburzsuj 2010.06.11. 12:38:57

@Szimba:

Legtöbb embernek szülei is vannak/voltak, és gyerekei is vannak/lesznek. Sőt: olyan is akad, akinek egyszerre van rozoga őse és istápolandó utódja.

Nem fogom többet emlegetni: kurvára könnyű egyik vagy másik szempont mellé kiállva a másik vagy egyik szempont jelentőségét lekicsinyelni. A legtöbb ember irtózik és menekül is az olyan helyzetekből, amikor neki kell döntenie nehezen átlátható és számszerűsíthető, de nagy kihatású alternatívák között, és csak egyet tud: mindnek nem fog tudni megfelelni.

A Fidesz a minél nagyobb támogatottságra hajtva ezt a mindenben dönteni képes szerepet is magára vállalta, sőt a Fidesz belső felépítéséből következően a döntési terhet látványosan egyetlen személy, Orbán Viktor vállaira rakta.

A következő évek elkormányzása csak ezt a blogot elnézve se lesz egy fáklyásmenet.

Meg habostorta se.

kamarti 2010.06.11. 12:41:53

@bigapples: hát mondjuk igen, tényleg lehetne differenciálni. én például megértem, hogy a rendőri munka megterhelő lehet annyira, hogy életerős negyvenesek menjenek nyugdíjba (és dolgozzanak tovább így-úgy magánzóként persze), de simán el tudom képzelni, hogy a pedagógus pálya is van annyira megerőltető szellemileg és főleg idegileg, hogy 25-30 év után némelyeket - már csak a gyerekek érdekében is - nyugdíjazni kellene
általában a differenciálás az, ami soha nem megoldott

Szimba 2010.06.11. 12:45:13

@bigapples:

Ennek a megoldása nem a már nyugdíjban levők büntetése, hanem a sokkal szigorúbb ellenőrzése a rokkantságot megállapító bizottságoknak.
Másrészt nem menekülnének, ha lenne munka számukra, de nincs.
Pl. én 42 évet dolgoztam, de az utolsó 2-őt már nyugdíjasként számlásként. És amíg azok, akik nem mehettek nyugdíjba a koruk miatt, azok évekig fizetésemelés, sőt csökkentés mellett dolgoztak, addig nekem ha keveset is, de emelkedett a nyugdíjam.
A számlás fizetésem pedig lényegesen meghaladta a még nyugdíj előtti béremet.

Más kérdés, hogy a cég tönkremenetele miatt az utolsó fél évre nem kaptam egy fillért sem, de kb. 3 ember (fiatal) helyett dolgoztam. És nem dicsekszem, egyszerűen arról van szó, hogy a gyakorlatom, tapasztalatom verte az összes most végzett fiatal tudását.

Elvben nagyon rossznak tratom, hogy a nyugdíjasokat foglalkoztatják a munkát kereső fiatalok helyett, ugyanakkor semmiféle biztosítéka nincs, hogy egy tulajdonos mennyit köteles fizetni, mennyit köteles minimálisan emelni a fizetéseken.

Elvárják, hogy minimálbérrel jelenthessenek be, esetleg plusszban kapsz zsebbe még valamit, a kollektív szerződés vagy az egyéni szerződés kiköti, hogy nem léphetsz be semmiféle szakszervezetbe stb.

Ezen kellene változtatni, és akkor talán hosszútávon nem menekülne mindenki a biztonságot nyújtó nyugdíjba.

Ma meg minden 50 feletti retteg, mikor lesz munkanélküli, és soha többé nem tud visszakerülni a munkába, vagy csak a korábbi bére negyedéért.

kamarti 2010.06.11. 12:46:33

@tölgyes: ebből max az látszik, hogy az államnak rövid távon nem jó, illetve kockázatos. de hosszabb távon mégis csak valamiféle _rendszeres_ öngondoskodás (ugyanis a törvény nem csak az államot köti, hanem a befizetőt is), ami hosszú távon terhet vesz le állambácsi válláról.
ami meg az alacsony hatékonyságot meg a szalmazsákot illeti: a szalmazsáknál ma a bankbetét se hoz sokkal többet (már olyan összegeknél, amit a többség befizet)

panelburzsuj 2010.06.11. 12:53:19

@kamarti:

"általában a differenciálás az, ami soha nem megoldott"

Erre találták ki a hülye észak-atlanti népek, hogy bízzunk egyre több dolgot a paic nevezetű intézményre, mert még mindig az differnciál a legmegbízhatóbban.

Mi okos kelet-európaiak meg egyszerre szidjuk és irigyeljük őket, és mindeközben megszállottan csereberéljük a finomabbnál finomabb központosított rendszereket.

panelburzsuj 2010.06.11. 12:54:59

@panelburzsuj:

(A paic az nem egy új lelemény, hanem piac - kicsit elcseszve ... )

Szimba 2010.06.11. 12:58:26

Másrészt meg kell nézni a KSH adatait. Az átlagnyugdíj tavalyi statisztika szerint 88 ezer Ft.

Azért ez nem az a hűű de hatalmas összeg.

"A legtöbb ellátottat a 60 és 90 ezer forint között sávban találjuk, az ő számuk meghaladja az 1,13 milliót.

A 90 és 120 ezer forint közötti sorban nagyrészt saját jogú nyugdíjasokat találunk, de akad még néhány képviselője a többi ellátásfajtának is....
A 150 ezer forint feletti nyugdíj ellátásban részesülők száma 157 300-ra emelkedett, a csúcsnyugdíjas klub (300 ezer forint felettiek) létszáma 3 fővel 679-re bővült."

Aki azt mondja, hogy az a 679 ember teszi tönkre a magyar gazdaságot, az követelje az ő nyugdíjuk lecsökkentését!:))))

Ordnassac 2010.06.11. 13:01:21

@panelburzsuj: nem beszélve a még régebbi paciról. ;-)

Szimba 2010.06.11. 13:06:51

@panelburzsuj:

Nyilván többféle lehetőséget kellene adni az embereknek. Legyen többféle nyugdíjpénztár, de mindenképpen kellene valami kötelező, mert különben az emberk kb. 40 éves korukig nem fognak gyüjtögetni öregkorukra önmaguktól.

Legalább a létminimumhoz legyen meg a befizetett összeg mindenkinek. Ehhez pedig mindenki annyit és úgy gyűjthessen, ahogyan jónak látja. Ez egyéni felelősség is, és persze lehet kegyetlenül megszívni.

Pl. amikor a legócskább többágyas nyugdíjasotthon is 150 ezer /fő-nél kezdődik ma, amihez a gyógyszerek árát külön kell fizetni. Nagyon sok idős embernek van szüksége 24 órás felügyeletre, amit a mai családok képtelenek megoldani, viszont az idős ember nyugdíja sem elég az otthonban való ápolásra. A különbözet kifizetése pedig hihetetlenül megterhelő, különösen ha még iskolás gyerekeket is nevelnek.

Szimba 2010.06.11. 13:08:21

@Ordnassac:

A további variációt hagyjuk!:)))

panelburzsuj 2010.06.11. 13:08:46

@Ordnassac:

Ősi nyelvértelmesítő család vagyunk: a legkisebb már négy évesen képes volt a tökidióta zsinagóga szóban fellelni a jelntéssel bíró zsinórgólyát, majd a hangok után a betűkkel is összeismerkedve hamar felfedeztük az újságban a pacigazdaságot is.

Szimba 2010.06.11. 13:09:52

Egyre rémesebb a helyesírásom, megyek is élvezni a jól megérdemelt ...fametszést.:)

panelburzsuj 2010.06.11. 13:11:54

@panelburzsuj:

Úgyhogy a paic lehetne épp a panic rövidítve elrontott formája is, és akkor se lenne sokkal butábba mondandóm, csak valamivel több antihumánus mellékízt kapna ...

6.Lenin 2010.06.11. 13:12:00

@picikisköcsög:

Szerintem olvasd át még egyszer,mit is írtam.

panelburzsuj 2010.06.11. 13:13:33

@Szimba:

Nem kell azt szégyellni, ha valaki egy szarkát latinul is meg tud szólítani! :))

Szimba 2010.06.11. 13:16:15

@panelburzsuj:

Ez igaz. (Most vettem észre ezt a hozzászólásod.)
A másik oldal sem megoldott: egyre több életképtelen, vagy éppenhogy életképes koraszülöttet, beteg csecsemőt tartanak életben, miközben mindenki tudja, hogy életük végéig kisebb-nagyobb orvosi ellátásra, különleges nevelésre lesz szükségük, és a munkaképességet nem fogják elérni.

Szimba 2010.06.11. 13:18:11

@panelburzsuj:
gyorsan jár az agyad!:))))))

panelburzsuj 2010.06.11. 13:28:32

@Szimba:

Azt gondolom, hogy legtöbb embertársamé ugyanilyen gyorsan jár, csak talán némelyik agyban több a vakvágány, az önmagába túl gyorsan visszatérő (és ezért sokszor imétlődő) hurok, meg az üres, de legalábbis sivár tartalmú állomás ...

Terniak 2010.06.11. 13:39:29

OFF - a FIDESZ átszabja a médiaszabályozást, a sajtót és az ehhez társuló szervezetrendszert.

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_lekerd?p_fotip=null&p_fotip=T&p_tip=null&p_atip=f&pi_atip=&pi_iralp=I

Ordnassac 2010.06.11. 13:46:06

@Wlassich: ez lenne az új médiatörvény?

Jééé, egy újabb alkotmánymódosítás...

panelburzsuj 2010.06.11. 13:48:24

@Szimba:

Meg a csecsemő és aggkor között a sok zseniális műtét, életmentés, gyógykezelés, majd a rehabilitáció, a speciális foglalkoztatás ...

Nagyon viccen kívül mondom: ha makacsul az életidő alatt eladható munkaerő marad az egyetlen központi rendezőelv, nagyon nagy szarba fog kerülni az emberiség ma jólétben fürdő része. A mindenféle központilag konstruált bértáblák ugyanis csak minimálisan képesek tükrözni egy-egy tanár vagy hivatalnok valós társadalmi hasznát vagy épp kárát, a fizikai órabéreket (de a normákat is) meg agyon fogja nyomni egyik oldalról a technika, másik oldalról meg a globális verseny.

Szóval amikor piacosítást mondok, akkor sokkal inkább a társadalmilag hasznos tejesítmények mérésének további finomítására gondolok, mint a teljesítmények összemosására és elegyengetésére valamiféle hamis egyenlőségeszmény nevében.

Lovastengerész 2010.06.11. 13:50:05

érdekes dolog ez, főleg az adózás, meg az örökösödési illeték.
nyilvánvaló hogy az egykulcsos -mivel nem növekszik a jövedelemmel- a "gazdagoknak kedvez", teljesen jogos a felvetés, szimpatikusabb lett volna legalább két kulcs.
vagyont örökölni is a gazdagok szoktak ugye, tehát az illeték eltörlése is erre mutat

Csak van ennek egy mögöttes oldala is. sok éve van progresszív adózás, mégse gazdagodtak meg a szegények, sőt....vajon miért?
ezt órákig lehetne fejtegetni, de most a fidesz egy elég bátor húzással megváltoztatta az irányt.
talán ráébredtek arra hogy hüjeországban nem egészen müködik a papirforma. nálunk mindenki minimálbért keres, és természetesen nem örököl soha semmit, igy illetéket se fizet...haezigy érthető. kézenfekvőnek tünik tehát a megoldás alkalmazkodni a törvényekkel a realitásokhoz.
Talán át lehet alakitani ugy az adórendszert hogy ne legyen vonzó a minimálbér, az adóoptimum valahol ott legyen ahol viszonylag egyenlően fizet mindenki. ez nem egy rossz ötlet.

Persze az elején lesz nagy hiszti hogy a szegény minimálbéreseket adóztatják, de erre van idő, talán lassanként kialakulhat egy egészségesebb közállapot, ahol megéri a minimálbér 3-4 szeresét keresni mint átlagos alacsony fizetés, nem lehetetlen adóterhek mellett.
talán... ha el nem kurják valami nagymagyar böszmeséggel

Ordnassac 2010.06.11. 13:54:32

@Ordnassac: ja látom nem, a médiatörvény marad hatályban, csak hozzájön plusz egy törvény. (Bár a hatályba léptető rendelkezéseknél szerepel, hogy az egyik szakasz csak az új médiatörvény hatálybalépésekor lép hatályba.)

Az ORTT megszűnik, feladatait helyette az átalakuló NHH Médiatanácsa viszi.

A sajtóhelyreigazítás helyett a jobboldal által imádott válaszadás lesz (a megfelelő Pp-eljárás is átalakul).

Az alkotmánymódosításnak ez a szakasza érdekes:

"A Magyar Köztársaságban közszolgálati médiaszolgáltatás működik közre a nemzeti önazonosság és az európai identitás, a magyar, valamint a kisebbségi nyelvek és kultúra
ápolásában, gazdagításában, a nemzeti összetartozás megerősítésében, illetőleg a nemzeti, etnikai, családi, vallási közösségek igényeinek kielégítésében. A közszolgálati
médiaszolgáltatást az Országgyűlés által választott tagokkal működő autonóm közigazgatási hatóság és független tulajdonosi testület felügyeli, céljainak megvalósulása felett pedig az állampolgárok egyes, törvényben meghatározott közösségei őrködnek."

Így elsőre átfutásra ezt látom.

panelburzsuj 2010.06.11. 14:01:41

@panelburzsuj:

Szóval ahol olyan "mércéken" megválogatott embereken múlhat egy ország sorsa, hogy az ifjúgárdistából serkedt képviselő MOST a mi derék polgárunk, a vele egyidős alapszervi KISZ-titkár viszont MOST büdös komcsi, ott sok falatunk cigányútra szaladhat.

kicsi11 2010.06.11. 14:05:26

@sashimi: csak más uniós országokban nem dívik, az arcátlan lopás. Jegybank eknöknek lenni megtiszteltetés, épp elég haszna származik belőle e későbbi karrierjében. De ha ez így nem "kompatibilis", be lehet vezetni, hogy állami vezetők esetén 2 milla fölött 98% az SZJA. :)) Ezt már nem tiltja semmilyen uniós szabály.

dzsaszper 2010.06.11. 14:06:42

@Athlay: efelett eddig átsiklottam, ez tényleg gáz. Bár sok a kisnyugdíjas is...
A nyugdíjrendszert ezzel együtt nem tartom szerencsésnek totálisan megszüntetni.

panelburzsuj 2010.06.11. 14:11:52

@cukicica:

Tudsz arra bármiféle forrást mutatni, hogy "sok-sok éven keresztül" mennyire múlott a költségvetés eredményes végrehajtása az előzetes papírformán, és mennyire a végrehajtás minőségén? A lustaság, gyávaság, csalás, hamisítás, korrupció, pazarlás minden rendű-rangú fajtáját beleértve a végrehajtás minőségébe.

Mert én attól tartok, hogy magyar viszonyok között a közteherviselés egyes műfajainak "papírformája" igen tág határok között toligálható anélkül, hogy igazoltan kimutatható lenne a szorosabb összefüggés a papírforma toligálása és a tényleges eredmény között.

panelburzsuj 2010.06.11. 14:18:29

@Ordnassac:

Oszt mibe kerül mondjuk egy SZJA-törvényt lex Simor mellékletekkel kidekorálni? Mondjuk a két hónapnál hosszabb felmondási idők mintájára, természetesen ezt is az adószabadság , a jogegyenlőség, meg mittomén még hányelv érvényesítésének céljából.

(A hányelv itt most nem elütés ... )

panelburzsuj 2010.06.11. 14:23:03

@kicsi11:

Látom, te is gyorsan rá tudtál állni az új együttműködési logikára!... :))

panelburzsuj 2010.06.11. 14:27:02

@Ordnassac:

Tudom, hogy te kenyredet venné el, de nem lehetne ezt az egész alkotmányozási mizériát röviden úton elintézni valami olyami preambulummal, hogy:

"Akivel akarunk, úgyis kibaszunk!" ?

Ordnassac 2010.06.11. 14:30:06

@panelburzsuj: na igen, de az később rájuk is vonatkozhatna (mármint a kib...s rész). ;-)

panelburzsuj 2010.06.11. 14:35:36

@Ordnassac:

Mert e pillanatban nem a kutya ereje, hanem szigorúan az alkotmány szelleme, betűje és összes jogszabályi pereputtya mentén rendeződnek át a sorok.

Törvényhozástól törvénykezésig.

kamarti 2010.06.11. 14:45:57

@panelburzsuj: vagy nem módosítgatni, hanem kidobni a sutyiba, mint a közoktatási törvényt (úgyis az jön, nem?)

tudom, hogy sokan felesleges pénzkidobásnak tartják, főleg a színházat (hiába, nem előnyös tulajdonság az itt és most - bár ez az itt és most néha évekig tart), de azért belinkelném:

index.hu/kultur/pol/2010/06/11/felulvizsgalna_a_finnugor-elmeletet_a_kulturalis_vezetes/

első blikkre azt mondtam, tévedtem, és a rovásírás (is) kötelező tantárgy lesz
másodikra azon gondolkodtam, vajon a mai magyarság genetikai vizsgálatát a népszámlálással eg yidőben végzik-e el? (szép példája lenne a humánerőforrás-minisztériumba zsúfolt szaktárcák együttműködésének)
harmadszorra eszembe jutott, mennyiben szolgálja a fejlődésünket, ha nem azokkal hasonlítjuk össze magunkat, akik mellett csak másodikok lehetünk, hanem elmegyünk oda villogni, ahová mi vezethetjük be a civilizációt (ezzel persze nem akarok megsérteni senkit, nyilván sarkítok).
negyedszerre viszont az, hogy a 3F, meg a (mindenben) kompetens, pénzelosztó kormány/szaktárca valahonnan ismerős. tehát megint az lesz, hogy lehet menni a minisztériumba segget nyalni vagy raportra, kinek-kinek elkötelezettsége/meggyőződése szerint? szuper. még jó, h "jelenleg nem központi kérdés a kultúra, sem kormányzatilag, sem szimbolikusan". mi lenne, ha az lenne?

panelburzsuj 2010.06.11. 14:51:57

@panelburzsuj:

No tessék ... i

Istók zicsi most bukkantam rá:

www.hirszerzo.hu/cikk.tolgyessy_orban_fokutya-alkutya_rendszerben_kepzeli_el_a_vilagot.154442.html

(És mennyivel diszkrétebben fejeztem ki magamat a döntési csomópontokba összefutó egyre vastagabb szálakról ... :)

kamarti 2010.06.11. 15:03:52

@panelburzsuj: mi mondhatjuk, a (khm) független szakértő is mondhatja, de mondjuk a frissiben kinevezett kulturális államtitkártól nem szívesen hallom (ahányszor az utóbbi hónapban olvastam-hallottam, kérdés nélkül is mindig kitért rája, h tudja, kábé mennyi szava van és h kihez köll igazodni - ld. belinkelt cikk)
bár lehet, h ez is a mindentudó OV imidzs építésének egy sajátos formája...

panelburzsuj 2010.06.11. 15:06:07

@kamarti:

Ez a keletre tekintés tuti húzás: majdhogynem mindegy, hogy a komik és az osztjákok, vagy a kirgizek és üzbégek között akarjuk magunkat újrapozicionálni, a kisantant-koszorúhoz képest csakis nyerhetünk.

Az meg még úgyse sikerült belőlünk teljesen kinevelni, hogy nyugat felé csak lopva és laposakat szabad pislogni.

Szimba 2010.06.11. 15:10:00

@kamarti:

Nem szimpatikus a hozzáállása a kulturához.
De a legszörnyűbb, hogy a finnugor nyelvcsaládot genetikai szempontú vizsgálattal akarja vizsgáltatni.

A nyelvcsalád nem jelent genetikai rokonságot!!!!!
Különböző népek együttélése hozhat létre egy majdnem azonos, ill. nagyon hasonló alapokon kibomló nyelvet. Ez természetesen a szétköltözéssel, népvándorlással különböző irányban módosította, és más népek szavaival dúsította a nyelveket.

Ettől nem rokonai, hanem csupán nyelvrokonai vagyunk (feltehetően, sőt biztosan!) a többi finnugor nyelvnek (nem a népeknek).

Édes istenem! Egy ilyen ember fog a kultúrával foglalkozni????

Hiller sem volt egy piskóta, de ez ijesztő.

panelburzsuj 2010.06.11. 15:13:27

"A jövő reális ellenzéki váltópártja, talán nem is a létező parlamenti ellenzékből épülhet fel, hanem annak megalapítása csak ezután következik."

A Tölgyessy-cikknek ez a zárómondata érdekesen kapcsolódik a jelen poszthoz.

Szimba 2010.06.11. 15:14:22

@panelburzsuj:

A voguloknak biztosan tátva marad a szája, ha bemutatunk nekik egy videoinstallációt, de lesz ebből nekünk, a kulturánknak valami haszna????

A támogatások rendszere eddig is a csókosokra és kis klikkekre készült, ezután is így lesz.

No, ez aztán nagyon ellenszenves.

kamarti 2010.06.11. 15:17:11

@panelburzsuj: miközben körbe "kalandozzuk" őket?
ja, nem, asszem, kissé előre (hátra? tisztára meg vagyok már zavarodva...) szaladtam az időben...:)

mondjuk nagyon nincs kedven kacarászni, ez végtelenül elszomorít. és arra is kíváncsi lennék, mit szólnak a konkrétan megszólított Tiszatájosok (nem a kiadott melóhoz, gondolom, h Baka ellen nincs kifogásuk, legfeljebb ez a munkaosztogatás... hát khm.. izé)

viszont a duna beírhat magának egy pirospontot, mert már az eurovíziós dalfesztivál alatt tudta, kinek kell drukkolni, ha már mi népnemzetileg nem vagyunk érintettek... mégis tud valamit ez a cselényi

Szimba 2010.06.11. 15:18:42

Vigyázó szemetek Üzbegisztánra vessétek!:((((((

varvizib 2010.06.11. 15:20:54

Valaki egyszer azt mondta, nincs bal vagy jobb oldal, helyette fent és lent van.

Szerintem egy normális gazdaságpolitikának egyszerre vannak bal- és jobb oldali elemei. Így tehát ha egy párt csak az egyiket képviselné, az mindenképpen zsákutcát jelentene. A bal- és jobb oldali felosztás szerintem bőven idejét múlt, el kellene felejteni. Csak arra volt jó, hogy megossza a társadalmat. E helyett az integrált látásmódot kell fejleszteni, és azt, hogy a nyer-nyer helyzeteket meglássuk, a szinergiára törekedjünk. Ez globális látásmódot igényel, ami az adok-kapok játékon és a hatalmi játszmákon túlmutat.

Én azt mondom, hogy a fent és lent megközelítés is idejét múlt. Ugyanis egy igazi demokráciában a népnek valódi beleszólása lenne a dolgok menetébe, mondjuk fórumrendszereken keresztül. Az nem elég, hogy van pár érdekvédelmi szervezet, amivel kapcsolatban vannak a pártok, ennél több kell, úgy kell felépíteni egy egymással folyamatos kapcsolatot tartó rendszert, hogy annak legkisebb eleme is kifejezhesse véleményét és egy nagyobb egység részének érezhesse magát.

A jövő kormányai alulról szerveződnek, és a megoldásokat is alulról fogják kapni. A politikusok szerepe az lesz, hogy a sok kicsi mozaikot összerakják és túl látva az egész képen a tömegtámogatással rendelkező folyamatokat levezényeljék.

Így tehát a fent- és lent felosztás sem fog létezni többé, helyette talán bent- és kint lesz, aszerint mint mondjuk a Jin-Jang szimbólum, tehát a bent-nek is része valahol a kint, és a kint-nek is a bent, ezek egymásba folynak.

(Lefordítva magyarra, a nép leginkább a saját dolgaival törődik, nem kell neki politizálnia (mennek maguktól is dolgok), de lesznek jópáran közöttük, akiknek lesz véleményük dolgokkal kapcsolatban, így ezen keresztül hatást gyakorolnak az irányításra is. A központi irányítás pedig az ő véleményük összességéből indul ki, azaz a népakaratot testesíti meg és elsődlegesen az ország vezetésével foglalkozik, ugyanakkor nyilván nekik is van például családi életük, mint bárki másnak, csak náluk ez második helyre szorul, az ország érdeke mögé.)

panelburzsuj 2010.06.11. 15:22:18

@Szimba:

Hiller egy soproni könyvtároscsaládban nőtt fel, és az ELTE BTK egyik hallgatók által közkedvelt figurája lett. (ELTE BTK: az a hely, ahol a Jobbik kibújt a tojásból.)

Szőcsről előéletéről még ennyit sem tudok, de pontosan belleilleni látszik a Fidesz kebelén nagyra nőtt harmadikutas népnemzeti garnitúrába.

Szimba 2010.06.11. 15:23:49

@varvizib:
Álmodsz? Az életben meg nem valósul egy alulról szerveződő ország. Sajnos.

Ordnassac 2010.06.11. 15:26:36

@panelburzsuj: Szőcs Géza erdélyi író, az RMDSZ egyik alapítója 1990-91-ben főtitkára, 1990-92-ben a romániai szenátus tagja volt. Előtte szamizdatos volt Romániában, ült is miatta. A nyolcvanas évek második felében Svájcban élt.

Amúgy meg: hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C5%91cs_G%C3%A9za ;-)

Ordnassac 2010.06.11. 15:28:58

@Ordnassac: mármint költő, nem író.

@Szimba: minden embernek van egy nünükéje. Neki éppen ez, de nem hiszem, hogy ez lesz a magyar kultúrpolitika középpontjában. Sőt!

Szimba 2010.06.11. 15:29:34

@panelburzsuj:

Szőzs kolozsvári költő. Nos, ezt nem tartom jónak. Ehhez a minisztériumi szerephez szélesebb látókör, elfogulatlanság és nagy rálátás kellene a világ (nemcsak Európa) kulturális életére.

Feltehetően viharos gyorsasággal jönnek át az erdélyi színészek, filmesek, írók, költők, és kapnak itt támogatást.

Nem irigylem (de, de!:))), csak közben Magyarországon is elég nagy bajban van a könyvkiadás, a lapkiadás, a nyomda, a színház, és minden. Már látom, kik fognak pénzt kapni!:(((((

Vass Albert meg érettségi tétel lesz.:(( Egy közepes író! Hogy a fene vinné el!

panelburzsuj 2010.06.11. 15:30:37

@Szimba:

Pedig a legtöbb pogány germán állam valahogy ilyneformán kezdte, és Hollandiában pl. sosem volt a kontinentális értelemben vett jobbágyrendszer. (Izlandon pláne nem, de hát Izland talán mégis kevésbé határozta meg az európai fősodor irányát, mint Németalföld népe.)

kamarti 2010.06.11. 15:31:46

@Szimba: szerencse, hogy ezt már szegény Kristó prof nem élte meg

"A támogatások rendszere eddig is a csókosokra és kis klikkekre készült, ezután is így lesz."

na nem egészen. voltak csókosok is, igen. de az NKA péel épp azért lett kitalálva (szakmai szervezetek által delegált egymást váltó kurátorokkal), hogy "virágozzék minden virág", illetve minden "virágnak" legyen esélye próbálkozni, nagyjából azonos feltételek alapján elbíráltatni a tervezést és a végrehajtást illetően is - akkor is, ha nincs bejárása a minisztériumba.
és a pénzalapot is függetlenítették 93-ban, az indításkor, a mindenkori kormánytól, nem véletlenül (bár ez mondjuk OV-t és csapatát legutóbb se zavarta abban, hogy miniszteri keretté fokozzák le az NKA-t)
azért akit zavar a hócipő pár milliója (ahogy engem is), azt zavarhatná éppen ez is, mert itt milliárdokról van szó, ugyebár

amit meg a videóinstallációról mond, azt nagy szakmai hozzá nem értést és tájékozatlanságot árul el, de persze nem kell mindenhez érteni, csak akkor beszéljen a költészetről inkább, mert azt nagyon tudja

Ordnassac 2010.06.11. 15:34:09

@Szimba: három ember áll Szőcs Géza felett. Réthelyi, Navra és OV.

Nem hiszem, hogy ez a három ember (legalábbis kettő belőle) ilyen elképzelésekkel rendelkezne.

Nem beszélve arról, hogy a minisztériumi apparátus is szépen tud manipulálni, ha akar.

panelburzsuj 2010.06.11. 15:34:30

@Ordnassac:

A wikicikket már akkor gyorsan átfutottam, amikor Szőcs neve először felmerült. :)

Amiről az a (másodlagos...) forrás nem szól: az indulás, meg a karrier külső, nem szakmai-politikai megítélése.

Szimba 2010.06.11. 15:35:53

@kamarti:

Lehet, hogy csak a hőguta, de most nekem költészetről se egy szót sem!!!!!!
Meg már látom, kik fognak támogatást kapni. A keresztény szellemiségű írók , költők már nyújthatják is a tenyerüket.
Most fog Lackfi aratni. Bár tőle nem irigylem, nagyon rendes ember.

Ordnassac 2010.06.11. 15:36:09

@Szimba: ha már Spiró az lehetett... (tartom annyira jónak, mint Wasst. Mindkettőtől olvastam már. Spirótól a Honderűt pl. nagyon is szeretem. Amúgy, ha fikázol valakit, legalább a nevét írd helyesen!)

Ordnassac 2010.06.11. 15:38:12

@Ordnassac: "Mindkettőtől olvastam már valamit."

Szimba 2010.06.11. 15:40:16

@Ordnassac:
Naná, hogy tud az apparátus, főként ha megmarad. De nem fog! Mondjuk nem különösebben sajnálom őket.

Réthelyi, Navracsics vagy Orbán mennyit ért szerinted a kultúrához??????????????????????

kamarti 2010.06.11. 15:40:41

@Szimba: az erdélyi (és vajdasági és felvidéki) színházak, alkotók eddig is sok és sokféle támogatást kaptak Magyarországon, átjönniük sem kellett hozzá, a színházi szféra minden szintjén (kőszínházak, független színházak) és a filmes vonalon is voltak, vannak együttműködések (hogy most hirtelenjében kettőt mondjak, a szabadkai kosztolányi színház versenyzett épp most a poszton, vagy ott a fehér tenyér, van határon túli színházak fesztiválja stb. stb. szóval (mindeddig) nagyon is intenzíven működött az együtt- és összedolgozás, állami beavatkozás nélkül is.

(és örülhetünk, ha csak wass albert és tormay cecile nem...)

szőcs egyébként nagyon jó költő, és igazi erdélyi ember, ezért fontos számára ez a pozíció, ahogy ezt el is mondta.
ja, és a "rossz nyelvek" szerint valóságos oligarcha, aki nem a példányszámok után kapott százalékból nyomorog, de ez tényleg nem érdekelne, ha nem mondana ennyit badarságot

Szimba 2010.06.11. 15:42:12

@Ordnassac:

Megharaplak!!!!!! Olvastam Wass regényeit és verseket is tőle. Középszerű. Pont.

Spíró is középszerű. Pont.

kamarti 2010.06.11. 15:44:32

@Szimba: miért, eddig el volt nyomva? nem adták ki könyveit, nem volt tévéműsora stb. stb.?
(nem akarok goromba lenni, de sok rendes ember rossz költő, szóval ez, meg a négy gyerek számomra nem kellő indok azért)

Ordnassac 2010.06.11. 15:44:43

@Szimba: attól még politikailag kényes ügyeket le tudnak fojtani. Nem hülyékről van szó.

Persze, ha mindenáron át akarsz kapcsolni Szijjártó-módba és katasztrófát vizionálni, lelked rajta...

kamarti 2010.06.11. 15:48:22

@Ordnassac: na most a három "szakember" közül melyiknek örüljek, ha arról van szó, ki határozza meg a kultúra csapásirányát (szó szerint)?
egyébként meg inkább az az érdekes, kik súgnak - pozícióban (pl. halász jános), vagy pozíciótlanul (és itt most sorolhatnám, de nem teszem)

Szimba 2010.06.11. 15:50:37

@kamarti:

A határon túli magyarok pályázatai voltak eddig a tárcánál. Tartok mégis attól, hogy most ezen kívül is, más pályázatokon is kaphatnak támogatást olyan dolgok, amik nem feltétlenül a kultúra számára lesznek jók, hanem csupán a párthűséget fizetik meg vele.

És ugyan egy percig sem bánom, ha áttelepül sok erdélyi író, költő vagy színész, mert itt nagyobb lehetőségeik adódnak, de akkor ki marad kinn? Ott is szükség van rájuk.

Ordnassac 2010.06.11. 15:52:40

@kamarti: tényleg, Halászt el is felejtettem (ő is közel áll Orbánhoz). Érdekes mellékinfó Halászról: 1995 és 1997 között SZDSZ-esként ült a debreceni közgyűlésben, azután ment át a Fideszbe.

Nem hiszem, hogy Szőcs annyira kontroll nélküli lesz. Nem vallana Orbánra (most is beépített elemeket, ahol az államtitkárok és miniszterek egymás ellen kijátszhatok. Orbán ügyes hatalomtechnikus).

Szimba 2010.06.11. 15:53:48

@kamarti:
5 gyerek. Lemaradtál:))))

Kétségtelenül kedves ember. És az is kétségtelen, hogy kicsit sokat ír:)) Viszont remek tanár, és vannak jó versei is.

Tormay Cecilt ne is említsd!:)))

Ordnassac 2010.06.11. 15:54:37

@Szimba: én nem tudom, ez megint emlékeztet arra, ami ment a kettős áp esetében is.

A realitás aztán lehet, hogy teljesen máshol van...

kamarti 2010.06.11. 15:54:59

@Szimba: ne bántsd! a pátosz nagyon hat a korosztályára! :)

Ordnassac 2010.06.11. 15:56:11

@Szimba: hát, ha Szőcs alatt az lesz, hogy több Csoórit, Nagy Gáspárt, Sántát vagy Kányádit tanulnak majd a sulikban, ám legyen. :-)

Szimba 2010.06.11. 15:56:26

@Ordnassac:

Jó, lehiggadok. Az a helyzet, hogy az oktatási és a kulturális tárca szerintem 20 év óta mindig rossz kezekben volt. Amikor jó volt a miniszter, akkor is furcsa módon sok hülyeséget csinált. És csak folyt szét a pénz.:(

Szimba 2010.06.11. 15:58:34

@Ordnassac:

Nem ettől félek. Ráadásul ezek a költők most is benne vannak az általános iskolai könyvekben, meg a középiskolaiban is.
Rengeteg kötetük jelent meg, és szinte klasszikusnak számítanak.
A második vonaltól tartok. Pedig gyengécske költőcske van saját is, dögivel.

Szimba 2010.06.11. 16:03:57

@kamarti:

Mindig megfeledkezem róla, hogy mennyire fiatal. Jogos is az igénye, szükségük lenne a fiataloknak példaképekre, igazodási pontokra, hősökre (és nem feltétlenül a Pókemberre gondolok.)

Azért nem ártana szélesebb műveltség, igényesség sem. Persze neki még ez korai. De egy Szőcs Gézától elvárom.

Majd meglátjuk mi lesz. Most csak a százszor bevált pesszimizmusom tört elő.:(

Ordnassac 2010.06.11. 16:05:13

@Szimba: az általam említettekből személy szerint szinte semmit sem tanultam, illetve Sánta Ferenctől egyedül igen.

Szóval lenne itt még mit javítani.

Ordnassac 2010.06.11. 16:09:47

@Szimba: a másodvonal szerintem elsősorban majd a Kossuth-díj kiosztásakor fog előkerülni.

Amúgy személy szerint én is jobban örültem volna L. Simon Lászlónak vagy Baánnak, attól függetlenül, hogy Szőcs hivatali fotóján csokornyakkendő van. :-D

Szimba 2010.06.11. 16:10:23

@Ordnassac:
Mikor jártál óvodába, iskolába??? Akkor vagy az iskola nem választotta azokat a tankönyveket, amelyekben vannak, vagy még valóban nem voltak bennük.
Apáczai Kiadó szerintem már az első alsós tankönyveibe beválogatott Csoórit, Kányádit. A gyereklapok is tele voltak velük.

Szimba 2010.06.11. 16:11:46

@Ordnassac:

:))))) De a csokornyakkendő alatt ott a terjedelmes pocak is!:)

kamarti 2010.06.11. 16:13:20

@Ordnassac: hát, értem én ezt, csak azt nem hiszem, hogy a területnek jót tesznek a hatalomtechnikai játékok - miközben minde döntés és ppénz központosítva
(eddig legalább ha a nagyok játszadoztak is, alant még lehetett anélkül is boldogulni, hogy ide vagy oda besoroltál volna, nagyjából szakmai megítélésnek kitéve és nem pártpolitikának - mondom ezt vidékről, ami alapból hendikep ugye. attól tartok, hogy ez szűnik meg a nagy társdalmi-nemzeti-szellemi egyesítésben. ha nem igazodsz, lehúzhatod magad)

Ordnassac 2010.06.11. 16:15:28

@Szimba: az bizonyos fokig nekem is van. :-)

Amúgy harmadikos koromtól járok Magyarországon suliba. (Előtte Germániában éltem.) Amúgy nem feltétlenül a gyerekirodalmi munkásságukra gondoltam. Szerintem pl. Nagy Gáspár nem a gyerekverseiről híres.

Csoórinál is érdekesebb, ami nem gyerekirodalom.

Szimba 2010.06.11. 16:15:52

@Ordnassac:

Általában az író, művész emberek nem alkalmasak a kulturális ügyek szervezésére. Pl. Esterházyt a világért sem engedném a minisztériumba! Más kérdés, hogy nincsenek ilyen ambíciói.

Ordnassac 2010.06.11. 16:16:25

@kamarti: "ha nem igazodsz, lehúzhatod magad"

Ez sajnos eddig is elég általános volt.

Szimba 2010.06.11. 16:18:07

@Ordnassac:

Hopp, mindig a saját területem felé sodródok.:)))

Kányádi viszont remek gyereklapot szerkesztett Erdélyben, és csodaszépek a gyerekeknek (is) szóló versei.

Szimba 2010.06.11. 16:21:50

@kamarti: Vidék? Melyik részen laksz? Nem kell válaszolnod, ha titokban akarod tartani!!!

Ordnassac 2010.06.11. 16:24:15

@Szimba: Baán László nem is művészember, inkább kultúrmenedzser.

Szimba 2010.06.11. 16:33:29

@Ordnassac:

Igen, ő szimpatikusabb is.:) Nem azért, mert nem művész, hanem mert elég jól eligazodik a múzeumok, kiállítások világában.

kamarti 2010.06.11. 16:34:30

@Ordnassac: nan, azért ha spiró csak Az Ikszeket (meg mondjuk még 1-2 drámát, Csirkefej, Koccanás pl) ír meg és semmi mást, már akkor is letett valamit.
az Ikszek mellesleg hatalomtechnikáról is sokat elárul, ajánlom! (a regényből készült dráma is jó, meg a Koccanásból készült film is!)
igaz, mi még az átkosban bújtuk ezt a könyvet, amikor még másféle pikantériája is volt.

kamarti 2010.06.11. 16:39:57

@Ordnassac: azért nem lenne rossz az sem, ha a mostani irodalomhoz is lenne közük, nem csak a klasszikusokhoz (akik egyébként a tananyag részei most is, valamint a tanároknak volt annyi szabadságuk, hogy az általuk perferáltanbb szerzőket, iskolákat felülreprezentálhatták az oktatásban)

kamarti 2010.06.11. 16:53:52

@Szimba: és amennyiben tannéni nem tanítja, akkor is hozzá lehet jutni, bőven - szóval ez azért más helyzet, mint a 3T az átkosban... (vagy ahogy nekünk utána kellett kutatni a beatnikeknek mondjuk)

kamarti 2010.06.11. 17:04:08

@Ordnassac: ás Baánnak államigazgatási gyakorlata is van az előző OV kormány alatt lett először helyettes államtitkár - bár erre Szűcs azt mondta, őneki nincs, viszont egy pártot már gründolt

tényleg, az iskolai igazgatósághoz kell bizonyos végzettség, az államtitkársághoz nem?

kamarti 2010.06.11. 17:10:31

@Ordnassac: én nem így látom. volt ilyen is, igen. de nem volt elvárás, ezt tapasztalatból mondom, nem mint olyan, akik kultúrafogyasztóként az újságokból értesül dolgokról (vagy véleményekről)
viszont az utóbbi években annyi változott, hogy a jobbra húzó kultúrmunkások külön szervezkednek, például színházi vonalon. amihez alkalmazkodni kell (nem veszel tudomást, megpróbálsz bekerülni akkor is, ha az ideológia nem a tiéd, de látod a jövőt (ma már jelent), vagy ellenszervezkedsz. na ez például korábban nem volt, szakmai szervezetek voltak, nem ideológiaiak

panelburzsuj 2010.06.11. 17:11:07

Honi sajtóállapotokrul:

goole.hu, elmúlt 24 óra:

"Jobbra át, balra át?" - 8 találat

"újra van bal- és jobboldal?" - kb. 700 találat

Túlzó sejtés, hogy a TG napi posztjára mutató linkek fölé írt nevet az újságok, honlapok nem TG cikkének ismeretében alkotják meg, hanem csak simán lemásolják egymásról?

kamarti 2010.06.11. 17:17:52

@Szimba: nagy a meleg erre, ennyit mondanék

és sabalala berúgta az első vb-gólt! :)

panelburzsuj 2010.06.11. 17:20:21

@kamarti:

Egyszerűbb lesz az életed, ha abból indulsz ki, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere a kádári hatalmi berendezkedés alig leplezett koppintása, némi "demokratikus" és jóval több "nemzeti" edényzettel, szalvétával, eszcájggal feltálalva.

Ha ezt teszed meg alaphipotézisnek, egy csomó dologról előre meg tudod saccolni, hogy milyen módon lehet és érdemes hozzá viszonyulni.

Ordnassac 2010.06.11. 17:24:15

@kamarti: ezt a nevet még részegen is ki lehet majd ejteni. :-D

Szimba 2010.06.11. 17:26:49

@kamarti:
A Magvető akkor is megjelentette Csoórit, és az irodalmi folyóiratokban is lehetett olvasni. Nekem is van 80-ban kiadott könyve, de előtte is olvastam.
Arról nem szólva, hogy az egzisztencialistákból lazán írhattam szakdolgozatot 73-ban. Más kérdés, hogy írtam hozzá "vörös farkot", meg elég nehezen gyűlt össze a szakirodalom, mert az kevésbé volt, mint maguk a könyvek.

lüke 2010.06.11. 17:27:08

@Ordnassac:
hollanderröl írtam már egy posztot ma:)

Szimba 2010.06.11. 17:28:07

@panelburzsuj:

A különbség annyi, hogy a kádári 40 évig jól bejáratódott, míg most 4-8 évente lehet köpönyeget cserélni.:))

kamarti 2010.06.11. 17:28:08

@Ordnassac: jó, nyilván elnagyoltam, és klasszikusok alatt nem csak a már holtakat, hanem a nagy öregeket (Csoóri, Kányádi) is értettem, a mai irodalom meg mondjuk a 40-45 körüliek és alattiak (mikor még tanítottam és már volt (lehetett) szövegértéssel foglalkozni, vittem be például Háyt, konkrétan a Bogyósgyümölcskertész fia novellákat, mert annak is vicces (és sokat elmesél a korról, meg általában a szülő-gyerek kapcsolatról), aki nem élt az átkosban. és jó irodalom is. aki élt, az mondjuk kicsit fanyarabb mosollyal olvassa nyilván - de én az ilyesfajta "népnevelésben" (és ez nagyon idézőjel!) jobban hiszek, mint a bedigitalizált, egységesített, törvénnyel vagy genetikai vizsgálattal alátámasztott múltidézésben. ja, és Háyról például nem tudom, hova húz, és nem is szeretném tudni. akiről meg tudom, annál próbálom kizárni, mert zavar.)

lüke 2010.06.11. 17:28:37

@Szimba:
csak nem ebböl doktoráltál?..........

Szimba 2010.06.11. 17:30:20

@kamarti:

Meccset nézel????? Eszem megáll.
Igaz, ebben a borzalmas melegben nem is nagyon lehet mást tenni. A kutyát sem tudtam elvinni sétálni, mert nem volt hajlandó kibújni a bokor alól:)))
Pedig nekem kellett volna egy kis mozgás!:(

sashimi 2010.06.11. 17:32:01

Dicserjuk tovabb az elemzoket, akik oly tisztan lattak, hogy OV mily gondosan elokeszitett es atgondolt tervvel allt ki az orszag ele.
Alljon most itt a dicseretek soraban Bod Peter Akos kommentarja OV bolcs elorelatasarol:

www.lanchidradio.hu/gazdasag/bod_peter_akos_orbaneknak_btervet_kellett_hirtelen_elovenni_20100610

"A múlt hét végén hirtelen B-tervet kellett elővenni, Orbán Viktor és csapata nem erre készült - mondta egy konferencián Bod Péter Ákos volt jegybankelnök"
mert hogy az magyar hiánycél lazítására mondott nemet az EU.

Most mar csak nem egeszen vilagos, hogy miert is nem latta tisztan azt OV es csapata, ami az ovodasoknak is egyertelmunek kellett volna lennie, s amit az EU unos untalan hangoztatott? Hol is itt a nagy elorelatas?

lüke 2010.06.11. 17:32:14

@Szimba: Réthelyi amatör költö:)

panelburzsuj 2010.06.11. 17:32:20

hetivalasz.hu/data/cikk/2/99/39/cikk_29939/Orban-Csaroda.jpg

Nekem van rossz napom, hogy ma mindenkiben mást (is) látok?

(Melyik neves brit komikus rejtőzött el a képen?)

Szimba 2010.06.11. 17:32:32

@lüke:

Neeem, nem vagyok oly okos!

kamarti 2010.06.11. 17:32:56

@Szimba: igen, én is azt mondom, hogy akkoriban is lehetet találni, ha az ember nagyon akart, persze voltak Tiltottak, ez kétségtelen, számosan. sztem azóta a helyzet nagyon sokat javult, gyakorlatilag bárki megjelenhet, és a nem állami támogatású kiadásból még ideológiát és vevőkört is lehet gründolni, nem is kicsit

panelburzsuj 2010.06.11. 17:34:57

@Szimba:

Nem jól látod: lényeges különbség, hogy az elmúlt húsz évben a köpönyegcsere nem a kell, hanem az ajánlott kategóriába tartozott.

Szimba 2010.06.11. 17:36:34

@kamarti:

Sőt, a bulvár, meg a külföldről hugyért-szarért vásárolt giccs jelenik meg, és ezeknek a bevételéből tudják kiadni a minőséget.
Már amelyik kiadó ad ilyesmire, mert Matyi Dezső bizonyhogy nem ad!

Ordnassac 2010.06.11. 17:41:48

@panelburzsuj: ezt Kökény Mihályra is lehet mondani. ;-)

lüke 2010.06.11. 17:42:04

@panelburzsuj:
én már napok óta emlegetem:
hol van kádár?
ti meg csak kiröhögtök:)

panelburzsuj 2010.06.11. 17:42:18

@Szimba:

Azért kérdia nénit. Hogy nem-e látta.

Ordnassac 2010.06.11. 17:44:06

@lüke: igen, csak gondoltam felfrissítem a dolgot Hollanderrel.

Orvosismerősöm is poétának titulálta Réthelyit. :-)

@mindenki: újabb emlékeztető (illik a bal-jobb elválasztás kérdéséhez is): index.hu/belfold/2010/06/11/szili_katalin_kilep_az_mszp-frakciobol/

kamarti 2010.06.11. 17:44:52

@panelburzsuj: az a helyzet, hogy szeretném fenntartani magamnak a jogot, hogy én döntsem el, h például mi a jó színház és mi nem. (Vidnyánszkyt például tzenéve is, meg most is máshová sorolom, mint a vele ideológiai alapon szövetkező színházigazgatókat (mondjuk balázs péter), akik közül megkockáztatom sokan anno azt se tudták, ki ez a nagydarab, arrogáns faszi kárpátaljáról. az más kérdés, elkerülhető-e, h az ideológiai meggyőződés, a jobbosság vagy balosság megmutatkozzon a produktumon).
másrészt a kölkömnek is szeretném fenntartani ezt a lehetőséget.
valamint a fél életemet lehúztam abban az alkalmazkodásban, már most a hátralévőt nagyon nem szeretném, de ezt nem először mondom. és az sem vonzó alternatíva, hogy a szakmai döntéseimet ideológiai alapon is vizsgálni kelljen.
hiába no, önsorsrontó vagyok nyilván :)

1:1 a háttérben (ma is jól eloffoltunk)

lüke 2010.06.11. 17:44:52

@Ordnassac:
mit?,
( mikor anyám infarktust kapott ö volt az ügyeletes
ne feledd ,hogy elmeséljem)

panelburzsuj 2010.06.11. 17:46:45

@lüke:

Én is-e kiröhögtelek ezügyben? ...

Ordnassac 2010.06.11. 17:48:14

@lüke: hogy hasonlít egy bizonyos angol humoristára (OV-t is szokták ezzel a humoristával összehasonlítani).

lüke 2010.06.11. 17:48:16

@kamarti:
absz. nem
képzeld akkor egy orvos hogyan dolgozik................
a baloldalt vizsgálja csak?)

lüke 2010.06.11. 17:49:16

@panelburzsuj:
mindegy, nekem nem fáj:)
én jól szórakozom itt VELETEK

kamarti 2010.06.11. 17:49:45

@Ordnassac: akkor most már értem, miért nyilatkozta azt, amikor még nem is volt miniszter, csak jelölt, hogy a kórházak egyben kulturális központjai is a településeknek... (én nyilván irtandó cinikus vagyok, de erre az ugrott be, hogy akkor talán a bohócdoktorok még látókörben maradnak, ha mások nem is... már kultúrailag, úgy értem)

lüke 2010.06.11. 17:52:26

@Ordnassac:
ja:)
egy csepp humora sincs szegénykémnek
Csehák fiú- ahogy Jávor is-, és véletlenségböl került a posztra, bár felmenöi
pol. aktivitása ezt cáfolni látszik

lüke 2010.06.11. 17:53:25

@kamarti:
cáfolva alább a humor:)
Szamuely T. unokája:)

Ordnassac 2010.06.11. 17:56:10

nol.hu/belfold/20100601-rethelyi___ele_onthetik_akar_az_oskaoszt_is

Egy egész meglepő cikk a Népszabitól Réthelyivel kapcsolatban.

kamarti 2010.06.11. 17:56:54

@Szimba: ebben nincs igazad. az elmúlt 8 évben simán lehetett úgy is dolgozni a területen, ha még az ajánlott magatartást sem követted, még intézményvezetőként is (talán nem a nagy nemzeti intézményeknél, de az csak talán a büdzsé nagyobb része, nem a kultúrmunkásoké-intézményeké). és sztem hillertől nem találsz olyan cikket, amiben elmondja, merre vesd a tekinteted és milyen műfajban alkoss, ha jót akarsz. vagy hogy milyen kötelező munkát kell elvégezned, ha szeretnéd folytatni azt is, amit eddig csináltál (ld Tiszatáj és Kelebersberg életmű)
ez azért jelentős különbség, enm mondhatod, hogy nem.

panelburzsuj 2010.06.11. 17:57:02

@kamarti:

Engem az sem bánt, ha a jobbosság vagy balosság akár ordít abból a műből, csak ne állítsa senki eközben, hogy mindez "semleges", meg "össznépi", meg ne legyen a pártossággal egyenes arányban állóan kontármunka.

Szóval én elfogadom, ha az uralkodó párt a kedvenceit futtatja - ha nyomós okkal vélhetjük, hogy nyílt piaci viszonyok között is ugyanezek a kedvencek vinnék a legtöbbre.

sashimi 2010.06.11. 17:57:11

@bigapples: "Még nincs meg a pontos menetrend
a szb megszüntetéséről, de ez hol jelenti azt, hogy nem lesz eltörölve?"

Kepzeld el, hogy egy gyereknek adsz egy NAGY doboz legot. Orommel jatszik vele. Ha adnal neki egy KIS doboz legot, attol is boldog lenne. Ha azonban eloszor megmutatod a nagy dobozt, majd amikor utana nyul, akkor kihuzod a kezebol es kis dobozt adod oda neki, akkor lehet, hogy csupan siras lesz az eredmeny.

OV-ek is ezt teszik szuperbrutto/16% egyseges ado ugyben. Vilagos es egyertelmu uzenetek helyett egyszer a nagy dobozt nyujtjak, aztan visszaveszik, aztan azt mondjak, hogy csak ket ev mulva kaphatod meg, most orulj a kicsnek, etc,...

panelburzsuj 2010.06.11. 17:58:46

@panelburzsuj:

(Megintcsak: piac alatt értek itt akár egy szakmai alapítványi pénzosztó kuratóriumot is - amibe a szakma mega közönség delegálja a döntnököket, és nem a párt-állam.)

lüke 2010.06.11. 17:59:06

@Ordnassac:az natómusok közt nagy a müvészi hajlam, s ebben Szentjános idején nagy vetélkedés volt
pl Donát remek humorista volt,Szentjános pedig sokoldalú
tehetség-humor ,rajz, festészet-
egyedül Tömböl Teri nem volt részese ezeknek a képességeknek

panelburzsuj 2010.06.11. 18:01:51

@lüke:

Hát itt most már kettéágazik a kérdés: hogy fáj-e neked, ha valaki kiröhögi a Kádár-jóslatodat, meg hogy én is az elkövetők között vagyok-e.

lüke 2010.06.11. 18:03:37

@Ordnassac:
dicsérik
a" lúzer tárcákat" -öt idézem- megkapót
s a hátizsák:
a nyugati világban minden "nevesebb" prof hátizsákban hordja a laptopját:)

lüke 2010.06.11. 18:04:12

@panelburzsuj:
egyszerü lélek vagyok hozzád képest:)

lüke 2010.06.11. 18:05:13

@sashimi:
kisz doboz
vagy kis dobos?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.11. 18:13:42

a simor bérét nem csökkentik,csaka kétmillió feletti részre 98%os adót vetnek ki a bruttó bére nem változik.

Ordnassac 2010.06.11. 18:24:35

@lüke: off: őcsokornyakkendősége Vizi E. Szilveszter tanított? (félreértés ne essék, kedvelem)

kamarti 2010.06.11. 18:26:36

@Ordnassac: nincs is benne, hogy amatőr költő:)
a viccet félretéve: a hangulata kissé olyan, mint egy emlékező cikknek, de legalább semmilyen formában nem elfogult és nem ítélkezik előre (a meglepő gondolom arra vonatkozott, ha a népszabiban dícsérik a jobbos kormány miniszterét - ez sztem alap hozzáállás kéne legyen, hozzáteszem nem mint minisztert, hanem mint tudóst és oktatót mutatják be. aztán hogy miniszterként hogyan fogják értékelni, az más kérdés)

minden eddigi érdeme elismerése mellett: ha a professzor sokkal fiatalabb lenne, akkor is azt mondanám, ez az összevonás nehezen indokolható és nehéz lesz megbirkózni vele.

lüke 2010.06.11. 18:26:39

@Ordnassac:
ja:)
versenyt is nyertem nála:)
a méregtan professzora volt

panelburzsuj 2010.06.11. 18:27:19

@Ordnassac:

Az álnok komcsik már vernék az éket a kormányba ezzel a Réthelyit elismerő cikkel, mi?:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.11. 18:33:26

@lüke: (kis dobos)
További variációk (by Google):
+ Eric Singer, a Kiss együttes egykori dobosa
+ Kiss Endi, a Hooligans együttes dobosa...

lüke 2010.06.11. 18:34:34

@panelburzsuj:
most hol áll a nol?
(tudom :az igazság oldalán ,mint MO-n mindenki)

lüke 2010.06.11. 18:36:47

@1.szolo - 2014;):
én fejböl lököm:)-ezt is-
nem tudom a nevem/d

kamarti 2010.06.11. 18:45:13

@panelburzsuj: azért eztb eggyel bonyolultabbnak látom. még azzal a kiegészítéssel is, amit később írsz (ugye nem csak az lehet jó és értékes film vagy színház vagy kulturális esemény, amire özönlik a nép - ahogy például egy sting koncert se attól jó, hogy millióan hallgatják, valamint volt idő, amikor őt sem millióan hallgatták stb. ráadásul ugye manapság már annyi az olyan rendezvény, ami ingyenes és ihatsz és ehetsz, és esetleg még meg is énekeltet llajcsi mondjuk - hát hol tud ezzel vetekedni egy színház például?) arról nem beszélve, hogy itt a net - ki se kell lépni a szobából, hogy láthass, hallhass jó vagy kommersz vagy gagyi dolgokat. és akkor arról, hogy milyen ma magyarországon a szponzoráció, tehát a lehetőség az állami pénzen kívüli források becsatornázására, vagy hogy milyen kevés lehetőség adódik az eu-s pénzek becsatornázására, mert ott sem tartozik a preferenciák közé, illetve annyira meg van terhelve minden egyébbel - szóval na nem egyszerű a helyzet.

azon persze lehet vitatkozni, hogy esztétikum és ideológia hogyan viszonyulnak. én arra hajlok, hogy épp azért zavar az üvöltő vörös farok (hogy a hőgutához illeszkedően képzavaros legyek :)), mert azt a benyomást kelti, hogy az alkotó maga sem hisz abban, hogy az ideológiai máz nélkül is értékes lehet a dolog. tehát hogy az az értéke, hogy lehet benne vagy belőle ideológiát csinálni, hogy ránézel és nem az "ecsetvonásokat" ismered fel, hanem az ideológiát, hogy elolvasol egy címet, meg hozzánézed, ki rakja színpadra mondjuk, és tudod, milyen lesz. ez sztem nem jó. de piaca mindig lesz, hiszen az ilyesmivel sokkal könnyebb azonosulni, meglelni benne önmagad, a múltad, a jelened mit tudom én, mint "egyedül lenni" a nézőtéren, mert ugye ha nincs megmondva, mit láss, mit gondolj, azzal egymagadban kell kezdeni valamit. sokak biztonságérzetével, -igényével nem fér ez össze (és akkor nem műveltségről, elmebeli képességekről beszéltem)
na, abbahagyom, mert ez már tényleg nagyon off (meg hosszú is)

panelburzsuj 2010.06.11. 18:48:11

@lüke:

Fura módon a hozzá kapcsolódó bloggerek, meg pláne a kommentálók sokkal vehemensebben balosnak tűnnek, mint maga az újság.

Ordnassac 2010.06.11. 18:51:44

@lüke: magyarul gyógyszerészet? ;-)

Csak azért kérdem, mert ugye ő az egyik esélyes a KE posztra. (Inkább ő, mint Schmitt, utóbbi sztem egész jó OGY elnöknek, hagyhatnák ott.)

@panelburzsuj: ;-)

lüke 2010.06.11. 18:53:46

@panelburzsuj:
nem felejtettek:)
vagy nem felejtünk,
nem értem/tettem soha ezt a nagy kiabálást,sajna nekem
mindig a Mátyás és a csal. történetek jutnak eszembe, mikor apám a Rosszija szállóban találkozott vele:)
s mindenki odament hozzá üdvözölni s apám nem:)
annyit mondott: ehhez?

lüke 2010.06.11. 18:56:24

@Ordnassac:
igen tudom
orvos, gyógyszertanász
ez mindig menö magyar tudomány:) volt kb. 1985-ig
azóta:0000000000,lemarastunk
pl Janssen Cilag is a Richter leányvállalata volt 1935:)-ben
s ma?

lüke 2010.06.11. 19:00:18

@lüke:
pl
Varga Edit (1917) vegyész; 1945 és 1956 között
újságíróként és a pártapparátusban dolgozott, majd 1957-
tõl a Kõbányai Gyógyszerárugyár vezérigazgatója volt,
1986 óta nyugdíjas.
in
www.parlament.hu/kepviselo/elet/k247.htm

lüke 2010.06.11. 19:04:36

@panelburzsuj:
.. és ez nem is baj:)
hogy a kommentálók túltesznek..
ezt megfigyeltem, hogy a hangból egyideje visszavettek,
a népbaszadságban,
de most aztán már átállnak? vagy mi lesz?

panelburzsuj 2010.06.11. 19:13:06

@lüke:

Azért próbáld meg magad beleképzelni, hogy 1940 és 1950 között milyen tempóban változtak az életet alapvetően meghatározó politikai keretek/lehetőségek - és ehhez képest milyen tempójú és mélységű volt akár a sog. rendszerváltás, akár ez a mostani fülecskés revolúció.

(1. Nem a háborúra utalok elsősorban. 2. Történész, politológus, ember legyen a talpán, aki a fenti viharosságal megindult, majd apránként azért csak-csak megcsitult társadalmi forrongásból ki tudja válogatni, hogy abból mi bolsevizmus, mi egyszerűen csak modernizálódás, felzárkózás, kettőről háromra lépés. Ha Orbán nagyon elveti a sulykot, hamarabb is kiderülhet, mint amit jóízlésű polgár kívánhat ... )

Ordnassac 2010.06.11. 19:16:03

@lüke: a Richterből egyedül Görög Sándort ismerem. :-)

Te milyen szakorvos is vagy?

panelburzsuj 2010.06.11. 19:20:50

@lüke:

Miért állnának bármerre is, ha még pl. te is úgy látod, hogy sikerült valemelyesta közép felé húzódniuk?

Iszonyúan hiányzik egy masszív, megbízható magyar nyelvű "napilap". (Ami lehet papír, portál, tévé, vagy ezek vegyüléke: a lényeg a jobbára semleges és tömegesen lefizethetetlen, ám szakmailag nívós szerkesztőség.) Ma csak töredékek vannak, bármekkora is egy-egy tévékanális vagy webportál nézettsége a többihez képest.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.11. 19:22:51

@lüke: "bel"

- a "kül" az meg a "bőrgyógyász"? ;)))

panelburzsuj 2010.06.11. 19:24:03

@panelburzsuj:

Szóval vess meg: előbb lesz a népszabiból valódi polgári napilap, mint bármelyik bayerzsoltokkal, nyirijánosokkal, csontosokkal sújtott "jobboldali" zsurnálból.

lüke 2010.06.11. 19:26:38

@panelburzsuj:
majd meglátjuk:)
ill láttuk a Nemzeti Színházon
de azért azt gondolom, hogy minden szakmának van egy nemzetközi standartja
ehhez lehet mérni
itt valaki az ecset vonásokat bizonygatta
pl
Filó Ilona
hu.wikipedia.org/wiki/Fil%C3%B3-Fischer_Ilona

vagy Szilágyi Jolán/Szamuelyné...........
vagy Bernáth ,aki blokkolta az egész magyar festészetet
...ha most így lesz, jöhet a kugli:)

lüke 2010.06.11. 19:29:16

@panelburzsuj:
a90 utáni pártoskodás olvashatatlanná tette a magyar sajtót,
én nem bírom elolvasni

panelburzsuj 2010.06.11. 19:31:40

@lüke:

Utálnám, ha még sokáig az efféle kugli lenne a legnépszerűbb magyar tömegsport. Pedig nagyon belejöttünk az elmúlt századben .. :((

Ordnassac 2010.06.11. 19:31:59

@lüke: mint Mikola. :-D

@panelburzsuj: Nyíri János alatt a filozófust érted?

lüke 2010.06.11. 19:32:27

@panelburzsuj:
ez nem újságírás
paródia, mint a te nicked:)
az 50-s évek paródiája,pont úgy beszélnek mint a Matyi:)
összevissza, jobbra balra

lüke 2010.06.11. 19:35:14

@Ordnassac:
majdnem:)
ha nem szököm meg
az amcsi reform könyv nálam van:)
cca 300? ezer dolcsi volt:)
87-ben

panelburzsuj 2010.06.11. 19:35:32

@panelburzsuj:

(Pontosítok: azt utálnám, ha pont a nelókivasódult gurigázás továbbra is olyan sokan kimennének a hazai kuglipályáról, ki kényszerből, ki számításból, ki csak úgy, mert tele van a bugyra az egész sehonnan sehova taszigálódással ... )

panelburzsuj 2010.06.11. 19:37:07

@panelburzsuj:

(Na, ezt azért le kell tisztítani ... )

(Pontosítok: azt utálnám, ha pont a nekivadult gurigázás miatt továbbra is olyan sokan kimennének a hazai kuglipályáról, ki kényszerből, ki számításból, ki csak úgy, mert tele van a bugyra az egész sehonnan sehova taszigálódással ... )

lüke 2010.06.11. 19:41:18

@panelburzsuj:
hát..........
Kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk"
"
Cleveland a második magyar város
és sok az osztrák is ott abból az idöböl
s a válság is hasonló, két szakaszos(ma mondta a Soros)

kamarti 2010.06.11. 19:49:30

@panelburzsuj: meg aztán vannak olyan szakmák is, akiknek a képviselői nem is nagyon mehetnek vagy nagyjából biztosak lehetnek benne, hogy akkor annak, amit addig csináltak, annyi (meg lehet nézni a háború utáni kirajzó magyar filmsztárok közül hányan tudtak megkapaszkodni és valamicske karriert csinálni, de akár azt is, hány fiatal magyar színész próbálkozott a rendszerváltás óta, és hánynak jött be (bár szerencsére őket nem a politika kergette)

visszatérve a "lúzertárcák"-csúcsminiszterre és a cikkre: egy nagyon fontos különbség az eddigi munkái és a mostani között biztos van, ami szintén nem az ő malmára hajtja a vizet: a munkatársait (ld. államtitkárok) nem p válogatta meg, készen kapta. (és amelyikek ezek közül eddig megnyilatkoztak, nem nagyon fogták vissza magukat, ld. szőcs, ld. h rózsa)

lüke 2010.06.11. 20:00:41

@kamarti:
Honthy, Fedák, Csikós Bécsben u.u. lépett fel mint Pesten, tudtak németül
a maiak nem tudnak nyelvet,más a színész képzés,
s a menedzsereken több múlik ,mint anno
Karády, a gyönyörü Krencsey labdába se rúgott
s még Kordáék - 3 Korda, Lengyel M-idejében se tudtak fellépni, pedig ök uralták
Hollywoodot
a nyelvtudás nagy hatalom: Hollandia, Svájc, È-Európa mind multilinguális

lüke 2010.06.11. 20:07:12

@lüke:
s nemcsak a magyarok pl a németek se
Marlene Dietrich volt az egyetlen
kis siker:
Hildegard Knef,Diane Krüger, Till Schweiger
Ulli Lommel
s a franciák s az olaszok is kevesen érvényesülnek Amerikában

panelburzsuj 2010.06.11. 20:13:53

@Ordnassac:

Panelburzsuj Nyíri János újságíróra gondola.

Ordnassac 2010.06.11. 20:18:10

@panelburzsuj: óh, ő kevéssé ismerős nekem.

panelburzsuj 2010.06.11. 20:24:33

@lüke:

Hát pont ez az: mint a Matyi. És kiesik az a harminc év, amiben már a hatalom is egyre kevésbé repesett a túlságosan nyáladzó udvari költészeti gyöngyszemekért.

panelburzsuj 2010.06.11. 20:26:30

@Ordnassac:

Vesztettél egy ócska skriblert.

Ordnassac 2010.06.11. 20:28:43

@panelburzsuj: bár ugye a filozófus Nyíri Kristóf néven fut (de teljes neve Nyíri János Kristóf)

lüke 2010.06.11. 20:31:31

mi magyarok szerencsések voltunk 56-tal, ami kulturát illeti
a szilenciumosok forditottak,azután késöbb irhattak
is
igaz a csehek is -Hrabal, Paral, Kundera- meg a lengyelek is

panelburzsuj 2010.06.11. 20:37:44

@lüke:

Azt viszont sose fogjuk megtudni, hogy kibe mi szorult bele végleg nem tiltásból eredőleg, hanem kizárólag kedv, motiváció, elérhető közönség híján.

török gábor 2010.06.11. 20:37:50

@panelburzsuj: ez tényleg nagyon tanulságos.

lüke 2010.06.11. 20:43:35

@panelburzsuj:
ilyenek millióan szaladgálnak:)

panelburzsuj 2010.06.11. 20:43:55

@török gábor:

Néha a házigazda javára se árt azért gonoszkodni ...

lüke 2010.06.11. 20:45:58

@panelburzsuj:
a szép Vktorral
messze mentél:) a sztyeppékre.................

panelburzsuj 2010.06.11. 20:47:08

@lüke:

Pont azért szűlölök, mert megint olyan szelet érzek, ami leginkább a közéspszerű idiótákat fogja vitorlabontásra stimulálni. A "kötcsei gondolat" és egész környéke rémesen ismerős.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.11. 20:57:14

@török gábor:
Már jan.29-én megjegyeztem, hogy a HVG előszeretettel átszabja az eredeti címeket:

"Ehhez mit szólsz?
(-pl. kértek rá engedélyt? -esetleg alapból szabad kezet adtál nekik?)
hvg.hu: "Török Gábor: Lehet-e más a kormányfő Orbánon kívül?"
(ehelyett: "43. Lehet más a miniszterelnök?")
Érdekes, hogy mennyire nyírják az LMP-t, hogy feltétlenül ODA kellett tenniük közbe azt az "-e"-t, hogy véletlenül se hasonlítson őrájuk a szöveg...
Megjegyzem, hogy 0.Viktoron BELÜL azért elég fura lenne egy más kormányfő... 8Đ"

török gábor 2010.06.11. 21:11:34

@1.szolo - 2014;): ehhez nem kell engedély, szabadon idézhető.

sárkányfő 2010.06.11. 21:27:09

Sziasztok,

itt oly sok jól tájékozott ember van, segítene valamelyikőtök, pontosan mit is "vallottak be" Bajnaiék?
Előre is köszönöm.

E kapcsán kérdezek:
"A miniszterelnök újra megismételte a Fidesz elmúlt hetes kommunikációjának egyik fő elemét, miszerint a Bajnai-kormány által kidolgozott költségvetésben számos valótlan szám szerepel, s az előző kormány "mindenféle trükköt" alkalmazott. "Olyan bevételeket terveztek, amelyek a mostani világgazdasági helyzetben nem realizálódhattak. Néhány kiadási tételt egész egyszerűen elhallgattak. Bizonyos, a következő évben esedékes bevételeket előre beszedtek. Tehát mindenféle trükköket alkalmaztak. Ezt maguk is bevallották" – mondta. "

www.hirszerzo.hu/cikk.orban_viktornak_nincs_szuksege_szepsegtapaszokra.154521.html

panelburzsuj 2010.06.11. 21:45:31

@ó jaj:

Úgy tűnik, hogy már mondtam, de kérésre megismétlem: az anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője volt.

Itt konrétan a Bajnai-kormánynak. Bevallotta.

sárkányfő 2010.06.11. 21:55:48

@panelburzsuj:

Ó, persze! Hogy erre nem gondoltam. Pedig adja magát.
Köszi a segítséget!

bigapples 2010.06.11. 22:23:57

@ó jaj: "A pénzügyminiszter elismerte, vannak kockázatok az idei költségvetésben, de ezt soha nem titkolták. Oszkó Péter azt mondta, a kockázatos gazdálkodás mellett szigorú költségvetési fegyelemmel tudta tartani az ország az eredeti költségvetési hiányt."

Az eufemisztikus beismerés valamikor márciusból, magyarra fordítva:

kockázatok= kevesebb pénz jön be az előirányzottnál, bizonyos intézményeknél, programoknál már őszre elfogy az előirányzott pénzösszeg és a költségvetési tartaléknak már a ~85% el lett költve a májusig (szemben a korábbi évek 55-65%-ával)

panelburzsuj 2010.06.11. 22:33:38

@bigapples:

Trükk. Bolsevik trükk. A komcsik mindig trükköznek.

Bonyulult, körmönfont, áttekinhetlen szövegekre nincs szükség, te se fáraszd magad fölöslegesen.

ssi 2010.06.11. 22:40:58

követi valaki pontosan, hogy eddig hol és milyen változások történtek?

nagyon várom, hogy összességében mi fog kisülni belőle?

2/3 egy demokráciában: biztos, hogy sokan nem így képzelték el

Gy.F. megint hátba támadta az övéit kemény bírálatával? ez mire jó?

remélem, minket választókat senki nem akar hátba támadni

sárkányfő 2010.06.11. 22:44:04

@bigapples:

félreértelmezed. reméljük nem szándékosan.

közismert, a világ minden költségvetésében vannak - legalább kis - kockázatok, ez nemhogy természetes, de szükségszerű. ez még véletlenül sem jelent semmiféle beismerést, nem érdemes kiforgatni, félremagyarázni Oszkó szavait, csak hogy védjed Orbánt.

Olyannyira nem így van, hogy ha valaki, akkor pont Oszkó szólalt fel szinte naponta (Bajnai ezt ellógta), amikor rá akarták verni a csúnya fiú szerepét.

Megjegyezem ez az ocsmány befeketítő-kampány azóta is folyamatos, komolyan vehető konkrétumok nélkül. Lakájmédia pörög rajta, de mint látjuk maga Orbán is.
Persze egy fideszes szavazó konkrétumok nélkül is elhisz bármit Viktornak.

Akkor lássuk Oszkó saját szavait a blogjából, ezt csak nem fogja már senki kiforgatni:

"Nyilvánvaló volt, hogy az új kormány olyan kommunikációt és hangulatkeltést folytatott a választási kampányban, úgy hitette el a támogatóival, hogy tud érdemben más gazdaságpolitikát csinálni, hogy arra semmiféle valós alapja nem volt. Az is jó előre látszott, hogy ezt a csodavárást majd azzal próbálja lehűteni, hogy a kormányváltás után az előző kabinetre mutogat, s azt okolja majd azért, hogy a saját ígéreteit nem tudja betartani."

"új fejlemény, hogy bebizonyosodott, az új kormány akkor is folytatja az előre eltervezett politikai praktikáit, ha egyrészt már kiderült, hogy az állításai, vádjai alaptalanok, másrészt látványosan növekvő mértékű károkat okoz vele."

"A hat, hét vagy akár annál magasabb költségvetési hiány rémével való fenyegetésről sokszor, újra és újra kiderült, hogy csakis hamis állításokon, adatok, tények buta félremagyarázásán alapul, s köszönőviszonyban sincs az igazsággal. Kormánytól független intézmények, melyek közvetlen információforrásokkal rendelkeznek a költségvetés bevételeiről és kiadásairól, de belföldi és külföldi elemzők egyaránt nevetségesnek, alaptalannak és érthetetlennek minősítették a hasonló kalkulációkat."

"az ún. tényfeltáró bizottság előkészítés alatt álló jelentése sem fog semmi újdonságot mondani, ehelyett a csontvázakat már rég lerágott csontokból próbálja majd összeillesztgetni, azaz olyan témákból igyekszik listát állítani, amit vagy magunk mutattunk be és jeleztük, hogy költségvetési kockázataik hogyan kezelhetőek, vagy szakmailag értelmetlen, önellentmondó állításokkal igyekszik az esetleg nem szakértő közvéleményt félrevezetni. Utóbbira példaként hallottam, hogy a hamarosan nyilvánosságra kerülő jelentés csontváznak kívánja beállítani az APEH által még be nem hajtott adókintlévőségeket, miközben az valójában bevételi tartalék a jövőre nézve, hiszen annak egyetlen forintja sem került eddig a költségvetés bevételei között elszámolásra. Az előbbire pedig példa lehet az állami vállalatok kényszer nélküli konszolidációja, vagy olyan kiadási előirányzatok lehetséges elfutása, legyen az például az Út a munkához program, melyet magunk jeleztünk az új kormány számára, s egyben elmagyaráztuk, hogy a túlköltést hogyan lehet megakadályozni. Érdemi kormányzati munkát végző kabinet ezzel a munícióval képes tartani a költségvetési hiányt, és ledolgozni azt a néhány tized százaléknyi meglévő kockázatot, melyet elemezők és intézmények egybehangzóan jeleznek, lényegében visszaigazolva a korábbi kormány pénzügyi kimutatásainak helyességét."

akárhogy olvasom, ez sok minden, csak nem "beismerés"...
ja, és Ovi 2002-ben 81%-kal adta át.

panelburzsuj 2010.06.11. 22:46:25

@manyike:

"remélem, minket választókat senki nem akar hátba támadni"

Ne aggódj, miránk szemből jönnek.

panelburzsuj 2010.06.11. 22:49:46

@ó jaj:

"Nem dumáltak, hogy oligarchák meg ilyenek, hanem cselekedtek."

Frei, a jófej:

www.metropol.hu/itthon/cikk/582904

Ordnassac 2010.06.11. 23:09:53

Egy ismerősöm reakciója, amikor megemlítettem neki a mai poszt címét: "A >>Jobbra át, balra el<< is találó lett volna."

Gábor: a médiával kapcsolatos friss fideszes indítványokat olvastad?

bigapples 2010.06.11. 23:20:59

"a csontvázakat már rég lerágott csontokból próbálja majd összeillesztgetni, azaz olyan témákból igyekszik listát állítani, amit vagy magunk mutattunk be és jeleztük, hogy költségvetési kockázataik hogyan kezelhetőek"

itt maga ismeri el, hogy vannak csontvázak, de azzal védekezik, hogy lerágott csont, mert már ők beszéltek róla.

"A Hírszerző kérdésére Oszkó Péter két fő kockázatot említett: az önkormányzatok Út a munkához programmal kapcsolatos kiadásai várhatóan nagyobbak lesznek a tervezettnél, a minisztériumok kiadásainál pedig körülbelül ugyanakkora kiadás-visszafogásra lesz szükség, mint tavaly"

azaz elfogy a pénz az Út a munkához programnál és a minisztériumi költségvetésekben is lyukak vannak, amiket be kell tömni kiadáscsökkentésekkel. Hasonló eufemisztikus "igen, de" típusú beismeréseket lehet találni az előrehozott zárjegyeladásával, a malév viszontgaranciával, az egészségügy, máv és a malév helyzetével kapcsolatban, az MVM osztalélelőlegéről és az időarányos költségvetési hiányról nyilatkozva.

"Ovi 2002-ben 81%-kal adta át. "

Én lényegesen alacsonyabb számról hallottam egy tv műsorban, de nem találom a forrást. Feltéve, de nem megengedve, hogy a Te adatod a valós, az nem világgazdasági válság közepette, csődközelben, 80% fölötti GDP arányos adósságtehernél, az IMF által pórázra kötve történt, amikor gyakorlatilag szinte nincs mozgástere az új kormánynak, most ez a helyzet.

panelburzsuj 2010.06.11. 23:25:48

@Ordnassac:

Rossz végéről kezdted.

Ha a cikk zanzáját adtad volna elő a cimbinek, rögtön rájött volna, hogy TG nem a fideszes diadalordítás négyszátizenkétezredik variációját kívánta versbe szedve előadni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.11. 23:34:54

@török gábor:
Az is "idézés", hogy mindig megváltoztatják a címeket?!
Elvégre a cím is az írásod része! Főleg, ha a "szádba is adják"...
Ám az általuk kreált címek még a szövegedben sem PONTOSAN úgy fordulnak elő!
pl.:
HVG: "Török Gábor: újra van bal- és jobboldal?" (TG: Jobbra át, balra át?) "újra van" =nem található!

HVG: "Török Gábor: megérkezett az első Orbán-csomag" (TG: Nincsen más választás?) TG: "Itt van tehát az első Orbán-csomag"

HVG: "Török Gábor: össze-vissza beszéd jellemzi a Fideszt" (TG: Ami nem öl meg?) TG: "a legutóbbi pár napban (...) az össze-vissza beszéd jellemezte a Fidesz megszólalásait." (árnyalatnyi különbség)

HVG: "Török Gábor: a Fidesz nem akar nagy felhajtást a köztársasági elnöki poszt körül" (TG: Egy hét és más semmi?) TG: "a Fidesz ezúttal nem akar túl nagy felhajtást körülötte." (-ezúttal, -túl!)

HVG: "Török Gábor: Miért kell nekünk új alkotmány?" (TG: Miért kell módosítani az alkotmányt?) HVG: "De miért kell új alkotmány? - teszi fel a kérdést Török Gábor politológus." TG: "De vajon miért kell új alaptörvény?"
(és így tovább)
Aha.
Szóval idéznek, csak nem szó szerint...
Már értem, bocs!

Ordnassac 2010.06.11. 23:38:51

@panelburzsuj: "cimbi" olvasta a bejegyzést, csak hozzám hasonlóan szeret szóviccekkel operálni. (Exit: Stage left!)

panelburzsuj 2010.06.11. 23:54:38

@Ordnassac:

Sorry. Akkor hát mégse olyan gyorsan jött rá, hogy miről szól a poszt.

(A magam balga észjárásával ugyanis arra lukadtam ki, hogy itt nem az téma, hogy kinek mekkora szerep jut, meg hogy meddig marad még, meg hogy hol tűnik el, hanem hogy amit játszik, azt hol játssza. A színpad melyik felén, melyik zugában, és hogy a színpadról szálló szózat harmonizál-e az elfoglalt pozícióval, vagy időnként némi hasbeszélős trükköket is felfedezni vélhet a publikum.)

sárkányfő 2010.06.11. 23:55:15

@bigapples: huh, hát még ezt is megpróbálod kiforgatni... :(((

Sajnálom. Vagy szándékosan forgatod ki a tök nyilvánvaló álláspontot, vagy téged is sikeresen manipulál Orbán. Az egész blogbejegyzést elolvasva egyszerűen nem lehet úgy értelmezni, ahogy te próbálod.

Kezdjük azzal, hogy a "csontváz" hasonlat a magyar nyelvben nyilvánvalóan valamilyen eltitkolt dologra vonatkozik, tehát azt nem lehet "feltárnia" egy csontbrigádnak, és nem lehet előre bejelentett.

Épp az ellenkezője igaz annak amit mondasz: nem "ismer el" semmilyen csontvázat, ellenkezőleg, gúnyolódik, és lerágott csontokról beszél. A lerágott csont nem beismerés, pláne nem csontváz beismerése, nem is lehet az. Olvasd már el amit idézel, és ne forgasd ki.

Oszkó: "például az Út a munkához program, melyet magunk jeleztünk az új kormány számára, s egyben elmagyaráztuk, hogy a túlköltést hogyan lehet megakadályozni. Érdemi kormányzati munkát végző kabinet ezzel a munícióval képes tartani a költségvetési hiányt, és ledolgozni azt a néhány tized százaléknyi meglévő kockázatot, melyet elemezők és intézmények egybehangzóan jeleznek, lényegében visszaigazolva a korábbi kormány pénzügyi kimutatásainak helyességét."

Ha figyelted(?) oszkó egyéb nyilatkozatait is, a varga által felhozott pontokat pontról-pontra cáfolta, vagy közölte, hogy 1-2 milliárdos nagyságrendűek. MÁV- BKV: ez nevetséges. Sk-sok éve görget maga előtt mindkét cég sok tízmilliárdos adósságot. Ha lecserélnénk a járműparkjaikat is, pláne rá lehetne számolni még további sok milliárdot. Ezt beállítani csontváznak... nevetséges. Régóta így van, köztudott, és - sok más állami vagy magáncéghez hasonlóan - tovább lehet görgetni az adósságokat. Persze hamis beállításhoz kiválóak.
Egyébként épp azért szokott le hamar Varga és Orbán is a konkrétumokról, mert hamar rájöttek milyen nevetséges, hogy Oszkó szétcáfolja őket. Azóta csak úgy általánosságban nyomatják a hazudozást.

De Oszkó blogját átolvasva, és összességében értelmezve a magyar nyelv és a józan ész szabályai szerint, teljesen egyértelműen az ellenkezője igaz annak amit próbálsz beállítani. Amit előbb idéztem az is bőven elég ennek alátámasztására.

Ha valamire van "beismeréses" bizonyíték, az épp az, amit Oszkó is hosszan fejteget a blogjában: hogy hazugsággal rá akarják verni a nagyobb hiányt. Maga Varga is beismerte:

Varga Mihály - 2010. április 20.: "biztos vagyok, hogy az ez évre tervezett 3,8 százalékos hiány nem lesz tartható"

Varga Mihály - 2010. június 5. (csontvázosdi után): "a tervezett 3,8 százalékos hiány mértéke tartható"

Utóbbi állítás után amúgy kár is mit mondani... Mégis van képük újra és újra hazudni.

A 2002-es 81% kapcsán:
"Katona Tamás emlékeztetett arra, hogy 2002-ben május végére az államháztartás tervezett hiánya 81 százalékra teljesült."

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/majusban-7194-milliard-forint-allamhaztartasi-hiany-varhato-katona-szerint-312632

Világgazdasági válás közepette egyértelműen nehezebb amúgy tartani bármilyen hiányt.

sárkányfő 2010.06.12. 00:13:54

@bigapples:
na még erre, ha már benne vagyok:
"csődközelben, 80% fölötti GDP arányos adósságtehernél, az IMF által pórázra kötve történt, amikor gyakorlatilag szinte nincs mozgástere az új kormánynak, most ez a helyzet. "

- nincs csődközel. nincs. értsétek már meg. nevetséges szajkózni. Varga nem hazudott, tényleg tartható a hiány. A görög 13+%, na az durva.

- 80% fölötti adósság... nincs. 78% van. középmezőny az EU-n belül, semmi rendkívüli. A valóban csődközeli görögöknél 130%, na az durva, pláne a hatalmas hiánnyal együtt.

- IMF-póráz: hál istennek. bár barosso nem az IMF embere, hanem az EU-é, de mindegy. hála hogy nem engedik elengedni a hiányunkat, nem asszisztálnak a magyar önsorsrontáshoz. a hiány rossz. nem növelni kéne, hanem csökkenteni. pláne ha valaki adósságot reklamál, akkor végképp ne akarjon hiányt növelni, mert azzal az adósságot is növelné, ugyanis hiányt csak újabb hitelből lehet fedezni, épp emiatt hiány.

- nincs mozgástere... maga orbán mondta, hogy a 2800 mrd-os bürokráciából 800-at megspórolnak. további 2-400 mrd a korrupció megszüntetéséből jön be. meg egyebek... bőven 1000 mrd-os mozgástér van csak orbán saját szavai szerint. és akkor még szó se volt arról, hogy mostantól nyilván zsenik vezetik az országot, ami önmagában sok pénzt hoz.
igaz, eddig csak a ft-gyengítést tudták virítani, de bízzunk benne, hogy észhez térnek. ennyi pofon után csak sikerül.

bigapples 2010.06.12. 01:18:47

@ó jaj: Veled vitatkozni lol, félek sohase győzzük meg egymást. Oszkó nem olyan arcnélküli alak, mint Gyurcsány, Veres Simor, de attól még miért kell 100%-ban elfogadni, amit blogol.

Nézzük mit mondott Orbán, ahogy idézted

"Olyan bevételeket terveztek, amelyek a mostani világgazdasági helyzetben nem realizálódhattak. Néhány kiadási tételt egész egyszerűen elhallgattak. Bizonyos, a következő évben esedékes bevételeket előre beszedtek. Tehát mindenféle trükköket alkalmaztak. Ezt maguk is bevallották"

Orbán arról beszél, hogy Bajnaiék maguk is beszéltek olyan
tételekről, amik egyszerűen nem teljesülnek ill. trükköknek tekinthetők. Erre elkezdesz a csontvázhasonlat jelentésén filozofálni. Felejtsük már el ezt a csontváz elnevezést, ezt csak a költségvetési problémákra használja a Fidesz és nézzük inkább magukat ezeket a tételeket.

Oszkó nem cáfolja ezeket a dolgokat, csak bagatellizálja, magyarázza őket, hogy miért nem olyan hatásúak szerinte ill. hogy hogyan védhetőek ki. Ez érthető, védi a szakmai hitelét ill. úgy gondolja, hogy lépje csak meg a Fidesz a további hiánycsökkentő lépéseket és akkor semmi baj nem lesz a hiánycéllal. Én személy szerint tisztelem ezért, hogy nem a szokott szoci módon szemünkbe hazudja, hogy nincsenek a költségvetésben problémás pontok és minden rendben. Sajna számodra mégis ez utóbbi értelmezés jött át.

Komolyan ó jaj, 1000 milliárd kb a költségvetés 6%-a, komolyan azt gondolod, hogy a hiánycél egyszerűen a jelenlegi költségvetési számokkal tartható és ennyi mozgástér van ebben az évben? Nézd meg Argentína történetét 1998-2002 között, ha tudni szeretnéd, hogy milyen könnyen csődbe fordulhat egy ország az IMF bábáskodása mellett is.

bigapples 2010.06.12. 01:21:36

@Ordnassac: "többletjogok az újságíróknak

A törvény sajtószabadságról szóló része nagyban szélesíti az újságírók jogkörét, például az újságírók ezentúl nem kötelesek kiadni az informátoraikat a hatóságoknak, sőt az újságíró mentesül a jogi felelősségre vonás alól, “ha a munkája során elkövetett jogsértést fontos közérdekű információ megszerzésének szándéka indokolta”.

Vagyis a rejtett kamerás felvételek, álruhás, beépülős praktikák kedvezőbb elbírálás alá eshetnek, a tényfeltáró újságírók akár másnak is kiadhatják magukat, hogy információhoz jussanak.

A törvény a munkaadókkal szemben is védik az újságírókat, a törvénytervezet szerint “nem alkalmazható a munkajogi jogszabályokban meghatározott joghátrány” azért, mert az újságíró ‘“megtagadta a szerkesztői és újságírói szabadságát csorbító utasítás végrehajtását”. A szöveg kimondja azt is, hogy az újságírók (szerkesztőségek) szakmailag függetlenek a médiacég tulajdonosától."

lol, ebből hogy tudják kihozni majd baloldalon, hogy újabb lépés a demokrácia felszámolására.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.12. 01:27:18

@ó jaj: "Vagy szándékosan forgatod ki a tök nyilvánvaló álláspontot, vagy téged is sikeresen manipulál Orbán."

Van itt még más is:
"a költségvetési tartaléknak(!!!) már a ~85% el lett költve a májusig (szemben a korábbi évek 55-65%-ával)"
vs.
"az időarányos költségvetési hiányról(!!!) nyilatkozva.
> Ovi 2002-ben 81%-kal adta át. <
Én lényegesen alacsonyabb számról hallottam"

Szóval a derék katona a "költségvetési" szó után félreolvasta a központ brossúráját.
De így legalább az a vád bizonyítást nyert, hogy a Magyar Nemzet olvasása katasztrófális szintre jutott :((((

Ordnassac 2010.06.12. 01:49:37

@bigapples: ennyiben közel ki is múlt, ami jó benne. (Nem csoda, hogy mást nem is idéztél belőle.)

A kötelező híradási kötelezettség (főleg, hogy nem is lehet tudni, hogy ki fogja megállapítja azt, hogy a mi az, amiről kötelező beszámolni) szerintem nettó alkotmányellenes, a válaszadási jog egy óriási marhaság (ahogy az Index írja, Lex Répássy 2.0). A Közszolgálati Kuratórium megválasztásánál is vannak dolgok, amik azért erősen megkérdőjelezhetőek. A Kódex kidolgozói listája is "érdekes"...

Amilyen szózsonglőrködést végeznek a véleménynyilvánítás szabadsága és a szólásszabadsága körül... Az alkotmánymódosításban szereplő "állampolgárok egyes, törvényben meghatározott közösségei" nagyon pontatlan.

Szóval a valóban jó és hasznos dolgok mellett azért elég sok zűrös pontja van.

sárkányfő 2010.06.12. 01:58:09

@bigapples: Megbicsaklik a logikád.

Ami a "csontváz" kifejezést illeti: én a fidesz értelmezését használom. Ők hívták "tényfeltárónak" a bizottságukat. a "feltárás" szót figyeld. a magyar nyelvben ez egyértelmű. ismert dolog nem férhet bele. kár erőlködni az átértelmezésen. ráadásul épp arra hivatkoztak hetekig, hogy várjuk meg a feltárást, mert amíg nincs az meg, nem lehet tudni, hogy mik az állapotok. szóval full egyértelmű... ezen címszó alatt nem lehet hivatkozni olyasmire, amit már lehet tudni, és ami benne van a költségvetésben.

Se Oszkót, se mást nem fogadok el csak úgy, sőt, semmilyen név nem érdekel, az érveket nézem. Azok meggyőzőek.

És az is meggyőző, hogy a fidesz önmagát cáfolja:
hiánycél nem tartható <-> hiánycél tartható.

és ezt így kimondják szó szerint. ezek után miért is higgyek nekik?

pláne, ha varga azt mondja "nagyságrendekkel" térnek el a számok? ugye az tudod mennyi? többes számban minimum 100-as szorzó. vagy ezres, stb.... mi ez, ha nem szánalmas hazudozás, mi ez, ha nem az ország full hülyének nézése? szégyen... ugyan hol vannak itt 100-szoros eltérések? ugyan már. és még Oszkóban kételkedjek? Viccelsz ugye.

"Orbán arról beszél, hogy Bajnaiék maguk is beszéltek olyan tételekről, amik egyszerűen nem teljesülnek ill. trükköknek tekinthetők."
Igen, ez az, amit eddig cáfoltam. Erre most azzal jössz, hogy de Orbán mondta? :) Körbejárni, ismételni magad, Orbán-hitedre építeni nincs értelme. A hited erősebb az érveknél? Talán próbáld konkrétumokkal cáfolni amit írtam. Csak az nincs. Se neked, se Orbánnak.

"Oszkó nem cáfolja ezeket a dolgokat, csak bagatellizálja, magyarázza őket, hogy miért nem olyan hatásúak szerinte ill. hogy hogyan védhetőek ki."
Dehogynem cáfolja. Tételesen. Már idéztem is, meg ott a blogja. Elolvasod amit írok, ill. Oszkó ír? Átmegy?

Itt van ez: "Érdemi kormányzati munkát végző kabinet ezzel a munícióval képes tartani a költségvetési hiányt, és ledolgozni azt a néhány tized százaléknyi meglévő kockázatot, melyet elemezők és intézmények egybehangzóan jeleznek, lényegében visszaigazolva a korábbi kormány pénzügyi kimutatásainak helyességét."

Ez teljesen normális. Olyan a világon sincs, hogy egy kormány május végén hátradől, pasziánszozik, és várja hogy szilveszterre teljesülnek a számok. az kemény munka. naná. egész évben. ezeket akkor is meg kell csinálni, ha nincs kormányváltás.

de lássuk ezt:
Pl.: "csontváznak kívánja beállítani az APEH által még be nem hajtott adókintlévőségeket, miközben az valójában bevételi tartalék a jövőre nézve, hiszen annak egyetlen forintja sem került eddig a költségvetés bevételei között elszámolásra."

Ez tehát nem hogy nem csontváz, de éppen hogy ellenkezője: eddig el nem számolt tartalék...

Bagatellizáció: 1-2 tételre azt mondja, hogy minimális, 1-2 mrd ft nagyságrend. Pl. az mvm-nek van egy peres ügye, amit ha elveszít, 1 mrd-ot lehet rajta bevasalni. ez nem bagatellizálás, ez tény, ennyit a per tárgya. nekem sok pénz, de 1 mrd-on nem múlik egy ország költségvetése. és ez is feltételes, mert a pert meg is lehet nyerni.

"1000 milliárd kb a költségvetés 6%-a, komolyan azt gondolod, hogy a hiánycél egyszerűen a jelenlegi költségvetési számokkal tartható és ennyi mozgástér van ebben az évben?"

összemosol két dolgot.
ami az 1000 mrd-ot illeti: én nem gondolom. orbánt idéztem.

bár ha lenne benne szufla felvállalni valódi korrupció-ellenes küzdelmet (pl. a pártoknak nyílt számla, vagy full transzparens közbeszerzés, privatizáció - utóbbinak épp az ellenekezője zajlik, tudod ugye), akkor csökkenthető lenne a korrupció.
ha lenne benne bátorság felvállalni egy valódi bürokrácia-leépítést, akkor azon százmilliárdokat valóban lehetne spórolni. ennek neki is kezdett, de már kezdenek kifarolni belőle.

a hiánycél: tartható. ahogy varga is állítja...
és ennek semmi köze ehhez az 1000 mrd-hoz, amit orbán említett, tartható ezek nélkül is.

Argentínát meg hagyjuk, az nem érv arra, hogy hazánk távolról sincs csődközelben. Kár argentínázni, a magyar számokat kell megnézni. bár az igaz, ha kósa megint bedilizik, még lehetünk szarban.

most alszom, várom válaszod, holnap reggel reagálok.

ssi 2010.06.12. 06:50:19

MNB-elnöki fizu: Járai netto 46 milcsót keresett: index.hu/belfold/jarai0401/

De szépen beszél ez az ember! Igaz, csak az ilyeneket értjük, hogy pl. kevesebb lesz a nagyfőnökök fizetése, meg nemzeti összefogás stb., - de jól csűri-csavarja - sok ilyen választó lehet? Bocsi, nem nézem le őket

ssi 2010.06.12. 06:55:47

sajátos személyiség, vagy a demokrácia sajátos értelmezése??????

majd én megmondom, hogy
- az embereknek hogyan kell viselkedniük
- a gazdasági és egyéb mutatóknak hogyan kell alakulniuk
- hogy spekulálni csak nekem szabad

ssi 2010.06.12. 07:05:45

javaslat:
- nagy-nagy érdeklődéssel olvassuk mások véleményeit
- sértegetés nélkül reagáljunk
- más fórumokról minél több írást linkeljünk be, hogy okosabbak legyünk
- érveljünk, indokoljunk

kérdés:
a nemzetközi piacnak lehetnek-e fenntartásai, ha valaki kettős beszéddel nyomul? 8 évnyi romos országban hirtelen sok többletkiadással járó intézkedés lehet. egy biztos forrás van, a bankadó, de ez sem tuti

Szimba 2010.06.12. 08:01:33

@lüke:
Nagyon jó! Családi hajlamom van "bel/bél) rákra. Majd alkalomadtán ajánlhatsz egy jó hospist!

Szimba 2010.06.12. 08:20:40

@bigapples:

A tulajdonossal szemben... Ez olyan, mint széllel szemben ...?

Ezt nem gondolhatják komolyan!:)) Széles úgy rugatta/rugatja ki ma is az újságírókat, mint a szél. Nem személyesen persze, hanem a főszerkesztőn keresztül.
És ez a kézivezérlés máshol is létezik.
Nem lesz már itt soha többé minőségi újságírás.

Szimba 2010.06.12. 08:23:51

@Szimba:
hospice

Kész, nem is írok többet:(((

lüke 2010.06.12. 09:23:00

@panelburzsuj:
na ez is baj a középszerüséggel
a mértékvesztés...............
ez egy tipikus cikk, nagyon rossz példálódzással:
többet adott vissza,hmmmmmmmm

lüke 2010.06.12. 09:23:39

@szimba:
ne írj, vegyél aspirint=profilaxis

lüke 2010.06.12. 09:25:10

@ szimba:
Széles csak rugdalódzon!,
mint egy óriáscsecsemö:)
így ment ez anno a Müszertechnikában is...........

Szimba 2010.06.12. 09:38:25

@lüke:

Úgy hallottam, hogy az Aspirin a szívinfarktus és a strok megelőzésére jó. A rákra is????
Miért?

Szimba 2010.06.12. 09:40:30

@lüke:

Vagy hogy a Nootropil olcsóbb változataként ajánlod? :)))

lüke 2010.06.12. 09:41:16

igen
a vastagbélrák ellen, gyull csök. hatása miatt
(a másik kettönél az artériás- de csak- szárban a vérlemezek összecsapzódását gátolja)
az aspirin egy jolly joker,de az FDA ma nem engedélyezné, az biztos:)

lüke 2010.06.12. 09:42:23

azt(N) már csak keleten használják(:

Szimba 2010.06.12. 09:43:00

Fantasztikus! Köszönöm. És, ha gégerákom lesz?
Jó, eltakarodok.

lüke 2010.06.12. 09:58:08

nem fant. szerintem,
a medicina öskorában ez így volt, sok hatással és mellékhatással fedeztek fel gyógyszereket
ma a technológia sok mindent megenged
de ma is sok véletlen felfedezés-anno penicillin- van
ilyen pl a cukorcsökk. glitazon, ezt koleszterin csökkentönek akarták:)

lüke 2010.06.12. 09:59:10

gégerákod már ne legyen!
bár az helyileg jól kezelhetö és
ált. nem is ad távoli metasztázisokat

lüke 2010.06.12. 10:06:26

Schwarzenberg:
Ministerpräsident Orbán hat seinen Wahlkampf zum Teil auf dem Trianon-Trauma aufgebaut. Und dann wird man Gefangener seiner eigenen Worte. Ich kann in diesem Zusammenhang nur den großen (ehemaligen deutschen Bundeskanzler; Anm.) Konrad Adenauer zitieren: Gott, der Herr, hat in seiner unendlichen Weisheit dem menschlichen Verstand Grenzen gesetzt, der Dummheit nicht.

in
diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/573093/index.do?_vl_backlink=/home/index.do

lüke 2010.06.12. 10:18:41

kidölt fát GY.F. ,
már csak a bíróság fürészelhet:)

Szimba 2010.06.12. 10:21:27

@lüke:
Vagy 15-16 közeli rokonnak volt emésztőszervrendszeri rákja a gégétől a vastag- és szigmabélig (közben gyomor).
Ez elég hajlamnak.
Majd igyekszem valami egyszerű balesettel megelőzni (lásd profilaxis:))

Szimba 2010.06.12. 10:30:15

Gyurcsányt nem lehet megfogni, szerintem. Mivel lehetne bíróság elé állítani? Senki sem vallott még rá. Cusi sem igazán szerette volna, ha öngyilkosságot követtek volna el rajta.

Ordnassac 2010.06.12. 10:46:18

@manyike: nem egészen OGY elnöki hangnem, meg kell hagyni.

ssi 2010.06.12. 11:25:18

@Ordnassac:
olyan meghökkentő ez az egész ...

miért ez a nagy titkolózás mindenütt szinte az utolsó pillanatig? ... kampányprogram, kormányintézkedések ...

személyiségi kérdés, vitakerülés? - 8 évig szinte csak az övéi előtt szólt
vagy valami távolabbi nagy célért van minden (pl. a több ciklus)?

MSZP-nek készülni kellett volna egy pesszimista forgatókönyvvel, s a vereség pillanatában azonnal váltani, de nem a Fidesz miatt, hanem az élet ilyen...és még mindig csak rágódnak. A kis jövedelműek értelmes felkarolása most még erősíthetné is őket, de lehet, hogy erről is lecsúsznak

6.Lenin 2010.06.12. 13:09:49

@manyike:

"olyan meghökkentő ez az egész ..."

Mi, és miért lenne meghökkentő.

A baloldal mindent jól csinált,kiváló szakgárdával rendelkezik,de buktak.

A jobboldalon vannak a hülyék,az alkalmatlanok,aztán nyernek,van hosszútávú elképzelésük.

Mi ebben a meghökkentő?
A kérdésfeltevés?A válaszok helytelen értékelése?

Igen,valahol,valami nem stimmel.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.17. 14:28:47

@Warrent: "az LMP meg túluntúl intellektuális stilusban kommunikál amit lássuk be nem mindenki ért meg."
@lorantka_a_gall: "dolgozunk rajta. ;)"

Mármint AZON, hogy lebutítsátok a túl intellektuális kommunikációtokat? 8Đ
süti beállítások módosítása