Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
19:45

A mai napirend előtti felszólalásokban az LMP és az MSZP frakcióvezetője – más stílusban, más szavakkal – egyaránt hatalomkoncentrációval és az ellensúlyok tudatos gyengítésével vádolta a Fideszt. Kétségtelen, az első önkorlátozónak látszó lépések óta a kormányoldal elkezdte használni az erejét: a (mindenkori) győztest jutalmazó új önkormányzati választási rendszert fogadtatott el, javaslatot tett a média-rendszer alapvető átszabására, az alkotmánybírók jelölési eljárását számára kedvező módon tervezi átalakítani, a még az előző parlament által létrehozott választási bizottságot törvénymódosítással cserélné le, továbbá az eddigi gyakorlattól eltérően saját politikusát kívánja (12 évre) az Állami Számvevőszék élére állítani, a köztársasági elnök jelölési folyamatát pedig idén szokatlan megoldással kívánja teljesíteni. Az egy irányba mutató döntések kapcsán helye van a kérdésnek: valóban – ahogy Schiffer András ma fogalmazott – narancsuralmi rendszer épül?

(Fotó: vadalmacsutka)

A magyar politikát figyelve az elmúlt években megtanulhattunk különbséget tenni két fogalom között: ami törvényes (legális) és ami elfogadott, támogatott (legitim). Érdemes ehhez hozzátenni egy harmadikat - amivel gyakran találkozni véleményekben, publicisztikákban -, a dolog esztétikáját, többféle megfogalmazásban: ami illendő, ami konform, ami elegáns, ami tetszik. Az egyes elemek – ezt is megtapasztalhattuk - hatással lehetnek egymásra, de akár egymással szemben, egymás ellenére is működhetnek. Ráadásul a három közül az egyiknek kiemelt szerepe van: hosszú távon az elfogadottság – ami persze nem független sem a törvényességtől, sem az esztétikumtól – döntő jelentőséggel bír.

A Fidesz mostani lépései kétségtelenül törvényesek, velük szemben csak politikai és ízlésbeli érveket lehet felhozni, de diktatúrát, egypártrendszert emlegetni képtelenség. Ezek a döntések nem állnak ellentétben semmilyen írott szabállyal, akkor sem, ha korábbi gyakorlatokat változtatnak meg, hagyományokat szakítanak meg. Egy teljesen új alkotmány elfogadtatása, a választási rendszer alapvető átformálása és az összes megszerezhető zsákmányposzt saját emberekkel való betöltése sem ellentétes a hatályos közjogi szerkezettel. A kormányoldal ezeket megteheti, parlamenti ereje elegendő a hatalmi viszonyok egyoldalú átalakítására.

Amikor azonban a Fidesz erre az útra lép, számolnia kell bizonyos veszélyekkel. A legnagyobb ellensúlyt ugyanis – a demokratikus intézmények mellett - a közvélemény ítélete jelenti, márpedig időnként valóban szűk az ösvény a határozottság és az érdekérvényesítés, valamint az erőszakosság és akarnokság között. Ma láthatóan nincs ellenére a többségnek, hogy a Fidesz minden törvényes eszközt igénybe kíván venni hatalma növelése érdekében, azonban nincs semmilyen garancia arra, hogy egy adott ponton nem változik majd meg a véleményklíma ezzel a politikai gyakorlattal kapcsolatban.

A szocialista-liberális kormányzás megmutatta: hiába törvényes valami, ha a társadalom nem fogadja el, könnyen betarthatatlanná, felülírhatóvá és végül megbuktathatóvá válik. Ha a Fidesz nem vigyáz, és túlzásba viszi az erőből meghozott intézkedéseket, akár ismét szükségünk lehet majd a legalitás és a legitimitás fogalmát magyarázó szótárakra. Ma még messze nem tartunk itt, de nem árt figyelembe venni: a hosszú távú berendezkedésnek – demokratikus rendszerekben - nem az intézmények átszabása és a pozíciók elfoglalása, hanem a közvélemény bizalmának tartós megőrzése az előfeltétele.

x x x

Bekerült a blog a parlamentbe: videó

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr612081632

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kiürített demokrácia 2010.06.18. 04:31:01

A megélhetési és az autodidakta amatőr rettegőknek nincs igazuk, nem diktatúra készül itt.A népképviseleti elv működik: szabad, titkos választás, általános egyenlő választójog, ilyesmik.Tehát semmi gond.A jogokkal élés esélye már más kérdés. Előfordul,...

Trackback: Kiürített demokrácia 2010.06.18. 04:17:31

A megélhetési és az autodidakta amatőr rettegőknek nincs igazuk, nem diktatúra készül itt.A népképviseleti elv működik: szabad, titkos, általános választás, egyenlő választójog, ilyesmik.Tehát semmi gond.A jogokkal élés esélye már más kérdés. Előfordul...

Trackback: Ász fordulat 2010.06.15. 13:09:39

Első pillantásra azt hittem valami elírás történhetett, amikor azt olvastam ma, hogy Warvasovszky Tihamért, volt MSZP-s országgyűlési képviselőt, Székesfehérvár szocialista, villamosmérnök polgármesterét jelöli a Fidesz az Állami Számvevőszék alel...

Trackback: A megfelelő ember III. - Domokos, az önjutalmazó 2010.06.15. 10:25:49

A FIDESZ újfent lehetőséget adott a "megfelelő ember" címke használatára, a végén még sorozat lesz belőle. Úgy látszik kiélvezik, hogy a kétharmad birtokában tényleg azt tehetnek, amit akarnak. A közpénzügyek miatt egykor gyanúsított Papcsák,...

Trackback: Lázár György helyettes államtitkárából köztársasági elnök? 2010.06.15. 09:54:34

Melyik volt a magasabb pozíció a szocialista diktatúrában? Ha valaki helyettes államtitkár volt 1981-től 1990-ig, vagy ha a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál volt hatósági osztályvezető 1985-90 között? Mert az egyikből majdnem köztársasági elnök l...

Trackback: Dekorációdemokrácia 2010.06.15. 03:23:01

Ó, nem, arról szó sincs, hogy amit most kiépít a Fidesz, az diktatúra! Az messze nem ilyen! A demokratikus intézményrendszer és a törvényi keretek változása semmiképp nem jelenti a demokrácia végét. A hatalmi ágak szétválasztása, a törvényhoz...

Trackback: Erőből ötletelés 2010.06.14. 21:18:33

Hanem azért ez a kétharmad, ez bizony könnyen elbizakodottá tehet. Fölényessé, hogy úgy mondjam. És akkor még finoman fogalmaztam.Mert egyrészről az rendben van, ha a kétharmados parlamenti támogatottságú kormány határozottságot, tettrekészséget és cse...

Trackback: Erőből ötletelés 2010.06.14. 21:09:45

Hanem azért ez a kétharmad, ez bizony könnyen elbizakodottá tehet. Fölényessé, hogy úgy mondjam. És akkor még finoman fogalmaztam.Mert egyrészről az rendben van, ha a kétharmados parlamenti támogatottságú kormány határozottságot, tettrekészséget és cse...

Trackback: Nemzeti Tákolmánybíróság 2010.06.14. 20:23:58

Bréking nyúz – a narancsuralmi rendszer bevezetésének következő lépéseként immár az Alkotmánybíróságot is a Fidesz kívánja delegálni.Hát a feleségem kétharmada nem kéne...!?Belátom, hogy ha én lennék a forradalmár, akkor fenemód bo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szimba 2010.06.15. 14:34:02

@Ordnassac:

Rendben, bár ehhez nem nagyon értek, de azért Vizi E. ne legyen már az MLSZ tagja!

Egy tudós írjon , kutasson, csináljon bármi mást, de ne a focival vacakoljon.

lüke 2010.06.15. 14:34:36

meg az MDF-en Slosár

ssi 2010.06.15. 14:34:45

ha a kormány megvalósítja a növekvő egyéni és országos gazdagságot,

de a másokat is meghallgató demokráciája csak jelképes, felületes lesz,

az elégedetlenkedők, vagy az ennyivel bőven beérők lesznek többen és hangosabbak? - s miért?

jó lenne így, kényelmes, nyugis, biztos?
vagy egyesek tudnák még jobban, de nem kapnak rá lehetőséget?
vagy egyesek szintén vágynak a hatalomba?
vagy az ilyen sajátos demokrácia sért és sérülékennyé teszi az emberi kapcsolatokat bármely területen?

lüke 2010.06.15. 14:37:28

azért tán ezt ismerem, a TF-n náluk TDK-ztam, anno
minden gyermekem sportmanager:)

Ordnassac 2010.06.15. 14:42:32

@Szimba: a mai világban a "suszter, maradj a kaptafánál" nem biztos, hogy a legjárhatóbb út. Bizonyos esetekben nem árt, sőt, kell is, de ez pont nem az. A magyar sport pont olyan terület, amihez széles támogatottság kell (akár a vezetőség sokszínűségével). Személy szerint örülök, hogy elég változatos lesz az MLSZ új elnöksége. Van benne szakértő (Berzi, Nemes), üzletember (Tarsoly, Radev), tudós (Vizi), pénzügyi szakember (Kovács Á.), jogász (Borbély). Oké, egy politikus (Bánki) is bent van. Szóval bizakodóbb vagyok, mint a belsős Kisteleki idején.

Az MLSZ-nek meg senki nem lesz tagja, ugyanis tagok tudomásom szerint csak klubok lehetnek. ;-)

Ordnassac 2010.06.15. 14:45:12

Gábor: te mint korábbi sportújságíró, mit szólsz az új MLSZ-vezetéshez? ;-)

Szimba 2010.06.15. 14:55:23

@Ordnassac:

elnökségi tag...
Akkor már csak én hiányzom a tagok sorából. remekül tudnám a pénzügyeiket ellenőrizni, és minimálisra csökkenteni. Mármint az elnökségét.
És talán a sportolókét is.

török gábor 2010.06.15. 14:56:39

@Szimba: nem rossz. kár, hogy engem nem jelöltek :)

Ordnassac 2010.06.15. 14:57:35

@lüke: Pavlik "csak" csapatorvos volt? Életrajzából úgy látom, hogy Frenkllel ellentétben nem volt valós sportvezető, de javíts ki, ha tévedek.

Ordnassac 2010.06.15. 15:00:01

@török gábor: kiemelt támogatónak a saját blogodra? ;-)

lüke 2010.06.15. 15:05:06

@ordnassac
a vizilabdások orvosa
nagy hangadó , ma ö a tszkv
nem vett részt a doping biz. ,mint Frenkl
ez igaz

Szimba 2010.06.15. 15:11:14

@Ordnassac:

Dehogy, gondolom az MLSZ elnökségébe!

mréveiller 2010.06.15. 15:12:58

szerintem az nem baj, hogy a minisztériumokból el akarják küldeni a komcsi kádereket. DE az alkotmánybíróság tagjainak és a ÁSZ elnökének saját erőből való megválasztása aggályos.

Szimba 2010.06.15. 15:19:11

hvg.hu/itthon/20100614_szocs_geza_dns_julianus_balint_csanad

Ez viszont a Szőcs Géza által javasolt genetikai kutatásra írt cikk az Indexen.

2 éve fejeződött be egy genetikai kutatás.

Szőcs G. nekem nagyon nem szimpatikus ezek miatt. Nincs semmiféle ismerete a hazai kulturális életről, kivéve az irodalmat. Jobb lenne, ha nem hinné magát mindentudónak. Akinek az isten hivatalt ád, annak észt is ad hozzá - ezzel a gúnyos mondással lehet jellemezni ezt a helyzetet.

Pont a kultúra irányítását kell rábízni?

Kíváncsi vagyok Hoffmann Rózsára is. A belépője nem volt egyértelműen jó.

ssi 2010.06.15. 15:28:06

@gellabri: :-)))))))))))))))) zenei aláfestést majd legközelebb

@Szimba: mint amatőr futó, nagyon sok "híres", közismert, mindenféle foglalkozású szenior, rendszeresen sportoló, vagy "lerobbantkén", vagy már kevesebb szabadidővel rendelkezőként lelkesen támogató, segítő sporttársról tudok. Aktív pihenés, s szerintem ez jó, meg egészséges (testi, lelki)

Ordnassac 2010.06.15. 15:30:36

@Szimba: én is, csak neked válaszolt, ezért kérdeztem némi malíciával vissza. ;-)

ssi 2010.06.15. 15:35:37

hvg.hu/itthon/20100615_mszp_orban_29_pontja

... én az MSZP helyében kevesebbet kritizálnám a kormány konkrét lépéseit, inkább állandóan a magam elképzeléseit reklámoznám (köz)érthetően egy jól kitalált koherens rendszerben ... megnyerőbbnek és főleg újszerűbbnek vélem

Ordnassac 2010.06.15. 15:38:30

@manyike: ahhoz előbb rendeznie kéne az MSZP-nek a sorait. Ez most nemigen áll fenn.

panelburzsuj 2010.06.15. 15:41:29

@Szimba:

Az általad belinkelt cikkből:

"Anakronisztikusnak tartom, hogy a nemzeti tudatot még ma is egy szerencsétlen – mert kizárólagos – finnugrista elmélet dogmái közé próbálják beszorítani."

Szőcsnek - remélhetőleg... - fogalma sincs arról, hogy minek nevezik azt, amikor valaki a nemzeti tudatot a génekből szándékozik levezetni. És annál is jobban remélem azt, hogy még azelőtt oldalba rúgja valaki a cimborái közül, mielőtt a "nemzetközi sajtó" felkapja és kiszínezi ezt a minisztériumi rangra emelkedett "tudományos" törekvést.

panelburzsuj 2010.06.15. 15:42:32

@panelburzsuj:

(génekből=a biológiai leszármazásból)

2010.06.15. 15:42:44

@manyike:
Pedig már arra is gondoltam, ha a végrehajtott reformok száma megegyezik a korábbi kormányok teljesítményével mit tehetek:
www.youtube.com/watch?v=7Jwc9-qibG4
Új-Zélandra mosogatni. Ha mégsem, ne kérjétek rajtam számon.
:))

sárkányfő 2010.06.15. 15:46:20

Ezt ti sem hagyhatjátok ki :) Ebből kalsszikus lesz :)

Igazi fideszes arrogancia, ahogy az kell :) Pont úgy, ahogy szeretjük őket :) "Semmi sem tanultak, semmit sem felejtettek" :)

www.fn.hu/belfold/20100615/akinek_ketharmad_is_keves/

És ez a nő elvileg nem egy elborult agyú anonim troll, aki rászabadult a netre (bilivel a fején vagy tölgyfából), hanem egy közismert fideszes képvieslő.

Áverés! 2010.06.15. 16:52:05

@karika V43
@Ijungberg
@ladislaus
Okos gondolatok! Nem szállnak el önmaguktól és a témától.Jók ezek az eszmefuttatások, de közben mi lesz az országgal? Ez talán mindennél fontosabb lenne.Most csak arról van szó, hog- ki tud jobban hangzó mondatokat - egymás ellen, és egymás erősitésére -mondani. Mi lesz a vidékkel? A mezőgazdasággal?
Nagyon unom már ezt a komcsi mételyezést.A nyolvanas években volt olyan esztendő amikor a megzőgazdasági export fedezte az egész energia importot..Tudom, hogy más volt a reláció de akkor is.Érdemes lenne már komolyabb gazdasági problémákról is beszélni.
Azt is unom, hogy loptak, csaltak hazudtak.Nem tudok attól a gondolattól szabadulni, hogy valahol olvastam, hogy Hagyó Miklós testvére nagy Fideszes.Együtt rótták a sok száz kilómétert a zarándok utakon.Vajon melyikőjük hatott jobban a másikra?

2010.06.15. 17:00:22

@ó jaj:
Ma dalos kedvem vagyok (a többiek már elmenekültek mellőlem), te is kapsz egy dalt:
www.youtube.com/watch?v=W0aTXPqm44w&feature=related

[nick] (törölt) 2010.06.15. 17:12:22

a foci el van baltázva.

ugye ez a sztori mindenhol úgy működik, hogy van egy városi sportiskolai rendszer, amibe besegít az állam, ott ahová nem jut elég tornaterem, sportpálya, és sportuszoda, tehát az egyszerűség kedvéért mondjuk úgy, hogy vanank állami sportiskolák, és ugyanakkora hangsúlyt fektetnek a ladbarúgásra, mint bármelyik olimpiai sportágra, tehát nincsnenek kiemelt sportágak, mert ez majd a piac dolga. szóval nyilván a piac a sportiskolára rátelepszik, és azt mondja, hogy focizzál, mert abban pénz van, vagy pólózz, vagy kajakozz mert annak hagyománya van.

orbán, csányi és a többiek ezt pont fordítva képzelik el. ők azt mondják, hogy az állam tolja a pénzt a sportágakra specializálódott klubokba, és az utánpótlás nevelő bázisokba, ezek az állami futball akadémiák, és a piac szerepe meg az, hogy tartsa fenn az alap infrastruktúrát, az állam ezért szedi el a pénzt tőlük. és akkor lesz valamiféle állami versenysport.

csakhogy ez fordítva működik. ha szeged fenntartja a síkvizi kajak pályáit, mondjuk fel nem fogom, hogy miért nem épít mellé vadvizit, mert a fiatalok számára az a vonzó, szóval ha egy fiatal a barátnője, vagy a barátja előtt elevez a messzeségbe, akkor szerintem az nem menő, de egy vadvizii kajakpályán párban lemenni szerintem nagyon is az. persze kell mellé síkvizi pálya, és akkor ez a városi pálya. ami mellett lehet sportiskola.

és akkor a mol azt mondja, hogy ha nyersz adok neked egymilliót. nem forintot, hanem eurót. egy feltétel van. nyerni kell. ha második vagy, akkor kapsz százezret. ha harmadik, akkor meg tízezret. és ha van esélyed érmet nyerni, akkor minden hónapban kapsz havonta ezer eurót. és ha ez kevés, akkor mellette lehet dolgozni. mert a kajaksportban szerintem nagyjából ennyi van. de ebből lehet egy nagyon erős kajak sport szerintem, ha ezt így működtetjük. és lehetne erős futball is, hogy mi az, ami közhasznú, és mi az, ami nem.

cseh laci nyer három ezüstöt az nem közhasznú. szóval az egy hülyeség, hogy ha cseh laci nyer, akkor utána az uszodában nem lehet elférni, mert annyian akarnak úszni, és cseh lacik lenni. mert tömegeknek ő lesz a példaképe. ezt schmitt pál hiszi csak. biztos van, aki leviszi a gyereket úszni, de aki azért lesz úszó, mert olyan akar lenni, mint cseh, az sose lesz olimpiai bajnok. legfeljebb véletlen, meg csapatban, mint schmitt pál. szóval maradona maradona akart lenni, és nem pelé. szóval amikor cseh azt mondja, hogy az ő példaképe májkelfelpsz, akkor azt mondja neki az ember, édesapám, akkor soha nem fogod őt megverni. tisztelheted az eredményeit, de ne akarják májkelfelpsz lenni, cseh laci akarj lenni.

szóval a sportiskola a közhasznú. amibe közpénzzel benne kell lenni. a futball akadémia meg pont nem az. mert az kiemeli azt a gyereket is, akiből lehetne esetleg egy európai mércével jó futó, csak épp focista lesz belőle, mert képes egyeneset rúgni a labdába. szóval ezért van az, hogy az atlétika és a foci sehol sem jó egyszerre, vagy alig valahol. a futball akadémia meg a jó futót kiemeli, és elviszi közéspszerű focistának. ami persze nem baj, csak ezért az nem közhasznú dolog, hanem rengeteg pénzt lehet vele keresni, viszont nem közintézmény a civilizált világban futball klub sehol sem. leszámítva magyarországot. nincs is foci. ennek megfelelően.

barcelonában, ahol az bérletesek résztulajdonosok a klubban, mert a bérlet részvény, meg igen. de azt nem a spanyol állam hozta létre, hanem a katalánoknak elegük lett abból, hogy madridban a királyi klubot támogatják. és onnantól a madridiak is azt mondták, hogy nem kell állami klubok kellenek, mert az nem menő, hanem saját klubok. mindkettő pénzbe kerül, de az utóbbi esetben lehet kicsit lehet az enyém. úgy épül a standion, hogy megveszem magamnak a széket. és persze majd lesz, aki a mezeket veszi meg, és lesz, aki a játékost, és az edzőt. de a barcelona az nem állami klub. hanem egy katalán klub, és nincs katalán állam. azért erős a foci. mert gyenge az állam. az állam abban érdekelt, hogy legyen széles bázisú tömegsport, amiből meg nem lesz jó foci sose. ahhoz egymással versengő városi sportiskolák kellenek. az államnak tilos egyetlen centet is helyezni kifejezetten a futballba, legfeljebb a leszakadó térségekben segítheti kiegészítő normatívával a sportiskolákat. és akkor nyilván ahol nagyon sok roma gyerek van, ott érdemes egy box klubot csinálni, de az már üzlet. persze csak akkor ha nincs senki, aki a parlamentben a cigánybűnözésről beszél. mert abból verekedés lesz, és nem ökölvívás. szóval orbán, és csányi, vona és a többiek elmeszelik a versenysportot, mint ahogyan schmitt pállal se lett a magyar sportélet egy tapottat se előrébb. nekem legalábbis ez a véleményem.

[nick] (törölt) 2010.06.15. 17:12:22

a foci el van baltázva.

ugye ez a sztori mindenhol úgy működik, hogy van egy városi sportiskolai rendszer, amibe besegít az állam, ott ahová nem jut elég tornaterem, sportpálya, és sportuszoda, tehát az egyszerűség kedvéért mondjuk úgy, hogy vanank állami sportiskolák, és ugyanakkora hangsúlyt fektetnek a ladbarúgásra, mint bármelyik olimpiai sportágra, tehát nincsnenek kiemelt sportágak, mert ez majd a piac dolga. szóval nyilván a piac a sportiskolára rátelepszik, és azt mondja, hogy focizzál, mert abban pénz van, vagy pólózz, vagy kajakozz mert annak hagyománya van.

orbán, csányi és a többiek ezt pont fordítva képzelik el. ők azt mondják, hogy az állam tolja a pénzt a sportágakra specializálódott klubokba, és az utánpótlás nevelő bázisokba, ezek az állami futball akadémiák, és a piac szerepe meg az, hogy tartsa fenn az alap infrastruktúrát, az állam ezért szedi el a pénzt tőlük. és akkor lesz valamiféle állami versenysport.

csakhogy ez fordítva működik. ha szeged fenntartja a síkvizi kajak pályáit, mondjuk fel nem fogom, hogy miért nem épít mellé vadvizit, mert a fiatalok számára az a vonzó, szóval ha egy fiatal a barátnője, vagy a barátja előtt elevez a messzeségbe, akkor szerintem az nem menő, de egy vadvizii kajakpályán párban lemenni szerintem nagyon is az. persze kell mellé síkvizi pálya, és akkor ez a városi pálya. ami mellett lehet sportiskola.

és akkor a mol azt mondja, hogy ha nyersz adok neked egymilliót. nem forintot, hanem eurót. egy feltétel van. nyerni kell. ha második vagy, akkor kapsz százezret. ha harmadik, akkor meg tízezret. és ha van esélyed érmet nyerni, akkor minden hónapban kapsz havonta ezer eurót. és ha ez kevés, akkor mellette lehet dolgozni. mert a kajaksportban szerintem nagyjából ennyi van. de ebből lehet egy nagyon erős kajak sport szerintem, ha ezt így működtetjük. és lehetne erős futball is, hogy mi az, ami közhasznú, és mi az, ami nem.

cseh laci nyer három ezüstöt az nem közhasznú. szóval az egy hülyeség, hogy ha cseh laci nyer, akkor utána az uszodában nem lehet elférni, mert annyian akarnak úszni, és cseh lacik lenni. mert tömegeknek ő lesz a példaképe. ezt schmitt pál hiszi csak. biztos van, aki leviszi a gyereket úszni, de aki azért lesz úszó, mert olyan akar lenni, mint cseh, az sose lesz olimpiai bajnok. legfeljebb véletlen, meg csapatban, mint schmitt pál. szóval maradona maradona akart lenni, és nem pelé. szóval amikor cseh azt mondja, hogy az ő példaképe májkelfelpsz, akkor azt mondja neki az ember, édesapám, akkor soha nem fogod őt megverni. tisztelheted az eredményeit, de ne akarják májkelfelpsz lenni, cseh laci akarj lenni.

szóval a sportiskola a közhasznú. amibe közpénzzel benne kell lenni. a futball akadémia meg pont nem az. mert az kiemeli azt a gyereket is, akiből lehetne esetleg egy európai mércével jó futó, csak épp focista lesz belőle, mert képes egyeneset rúgni a labdába. szóval ezért van az, hogy az atlétika és a foci sehol sem jó egyszerre, vagy alig valahol. a futball akadémia meg a jó futót kiemeli, és elviszi közéspszerű focistának. ami persze nem baj, csak ezért az nem közhasznú dolog, hanem rengeteg pénzt lehet vele keresni, viszont nem közintézmény a civilizált világban futball klub sehol sem. leszámítva magyarországot. nincs is foci. ennek megfelelően.

barcelonában, ahol az bérletesek résztulajdonosok a klubban, mert a bérlet részvény, meg igen. de azt nem a spanyol állam hozta létre, hanem a katalánoknak elegük lett abból, hogy madridban a királyi klubot támogatják. és onnantól a madridiak is azt mondták, hogy nem kell állami klubok kellenek, mert az nem menő, hanem saját klubok. mindkettő pénzbe kerül, de az utóbbi esetben lehet kicsit lehet az enyém. úgy épül a standion, hogy megveszem magamnak a széket. és persze majd lesz, aki a mezeket veszi meg, és lesz, aki a játékost, és az edzőt. de a barcelona az nem állami klub. hanem egy katalán klub, és nincs katalán állam. azért erős a foci. mert gyenge az állam. az állam abban érdekelt, hogy legyen széles bázisú tömegsport, amiből meg nem lesz jó foci sose. ahhoz egymással versengő városi sportiskolák kellenek. az államnak tilos egyetlen centet is helyezni kifejezetten a futballba, legfeljebb a leszakadó térségekben segítheti kiegészítő normatívával a sportiskolákat. és akkor nyilván ahol nagyon sok roma gyerek van, ott érdemes egy box klubot csinálni, de az már üzlet. persze csak akkor ha nincs senki, aki a parlamentben a cigánybűnözésről beszél. mert abból verekedés lesz, és nem ökölvívás. szóval orbán, és csányi, vona és a többiek elmeszelik a versenysportot, mint ahogyan schmitt pállal se lett a magyar sportélet egy tapottat se előrébb. nekem legalábbis ez a véleményem.

teevee 2010.06.15. 17:34:03

@ó jaj:

Mátrai Márta: "Igen, az elmúlt nyolc évben megtanultuk, hogy milyen, ha a kormánypárt nem kíváncsi a véleményünkre, de most máshogy lesz. 2010-et írunk, új időszámítás kezdődik."

Most még úgyse!

Majomparádé....

[nick] (törölt) 2010.06.15. 17:58:18

@Szimba:
vélhetően kiderülne, hogy a magyarok nem egy helyről erednek. mint ahogyan egy medencében élő nép esetén természetes is. medencék, és a völgyek.olvasztótéghelyek mindig. azok a népek, akik fenn laknak a hegyen, vagy egy óriás fennsíkon azok lehetnek etnikailag többék kevésbé tiszták. mert az ilyen terepet könnyű védeni az idegenek elől. a medencét meg nehéz. innen kalandozni lehet, de a kalandozás célja nem a területszerzés, hanem, például így lehet szépasszonyt szerezni. kalandozni kell hozá. szóval a nagy vándorlásban meg a kalandozástól, és a medencében való letelepedésből minden lesz, csak etiniikai értelemben tiszta (homogén) nemzet nem. szőcs géza, és a többi náci meg úgy képzeli, hogy a magyarok mégis csak származnak valahonnan. de az őshazát senki se találja meg, mert szerintem nincsen olyan, hogy magyar őshaza. a finnugor eredet ugyanolyan hülyeség, mint a sumér eredet. pontosabban mind igaz egy kicsit. van egy olasz, akinek a rögeszméje, hogy a magyarok etruszkok, mert mindkét nyelv agglutináló, és egyébként tagajda a népvándorlást, azt mondja, hogy európában a tatárokat leszámítva nem volt semmiféle ázsiai invázió. mert ázsiai kultúra nem tud tartósan megtelepedni, szóval számára elképzelhetetlen, hogy egy nép onnan érkezzen, és errefelé tartósan beilleszkedjen. szerintem ezt nagyon nehéz eldönteni, és szerintem genetikai kutatásokkal se lehet majd semmit se kimutatni. mert szerintem az eredetet nincs benne beleírva a dns mintákba, abba nincsen beleírva, hogy magyar, ezt megint csak szőcs géza hiszi, és nem egy valamire való tudós, hanem egy tökfej fog ezekről a pénzekről dönteni, a hasonlóság a tudományban meg nem bizonyít semmit. szóval egy körben az átmerő leszámítva a két végpontot mindig derékszög alatt látszik, és erre rájött a thalesz, de nem úgy általában, meg néha, hanem mindig. a köríven tömeges egybeesést lehet gyártani a derékszöggel. csak ismerni kell a középpontot. de azt felező merőslegesekkl ki lehet mérni. nem körülbelül. hanem pontosan. na most az, hogy hol élnek az ősmagyarok azt meg aligha lehet így megtudni. hasonlóságokat fel lehet fedezni. csak ezzel az a baj, ha én kitalálnám, hogy a magyarok az ewok nevű lénytől származnak (gyk. a csillagok háborújában szőrős izék, akik istennek képzelték c3po-t, a robotot, na ők az ewokok) szóval ez lenne a hipotézis, és elkezdenek ásni mindenfelé, akkor találnék csontokat, amiből ewok szerű lényeket lehetne kirakni, csak épp ez a hasonlóság tudományosan nem bizonyítana semmit se. a finnogor elmélet se egy tudományos elmélet, csak sajnálni tudom, akinek a biztos tudása ilyenekből áll, hogy a finnek a vérre azt mondják, hogy veri, akkor biztos mi is mikkamakik vagyunk. ez egy hülyeség szerintem, ugyanúgy, mint a turáni eredet. egy centet nem kellene közpénzből erre fordítani, akinek van kedve ehhez ezt kutassa, szerintem egy medencében bármilyen emberei eredetet ki lehet mutatni, minekután a majomtól eredést is ki lehet mint az köztudomású.

Ordnassac 2010.06.15. 17:59:49

@Ordnassac: külön érdekesség Bihari Mihály újrajelölése. Főleg abból a szempontból, hogy egy alkotmánybíró megbízatása 70. életévének betöltésével véget ér. Bihari 2013. február 24-én betölti a 70. életévét. Ergo valamivel több mint két és fél évre választanának meg egy alkotmánybírót a kilenc helyett? Sok értelmét nem látom (függetlenül Bihari szakmai teljesítményétől).

lüke 2010.06.15. 18:01:51

@nick
Sebestyén Juli Eu-bajnok volt, Eu-ban jól szerepelt.
Két éve negyedik volt Ljubljanában ,erre az EB-re saját pénzéböl mentek, az edzöt is ö fizette. A szövetség egy fillért nem adott. Pedig a helyezésekért kapnak az ISUtól
ill minden nemz. szöv. töl pénzt.
A gyorskoriszöv. lenyelte gyorskorizóknak a pénzt.

ssi 2010.06.15. 18:12:53

@gellabri: egészen más, szinte összemérhetetlen a 2 kormány, ezért ne menj. tartalmat-eredményt-stílust méregetünk és szokunk - kinek melyik lesz a meghatározóbb, meglátjuk. a nótát köszi, a zene mindig beindít

jeangabin 2010.06.15. 18:15:40

@jjulie: a 19-re lapkérés az, hogy most bedobnak mindent. Most kell bedobniuk mindent, mert ekkora hatalom és kormányzóképesség demokratikus úton nem csak Magyarországon, de az egész világon ritkán hullik egy-egy párt(szövetség) ölébe.
Ha ezzel nem tudnak élni, mit kezdeni, nincs mentség.
Még csak koalíciós partnerre sem lehet fogni, hogy hát bezsarolt, őa kerékkötő, mert gyak. egypárturalom van, afféle látszat- és kamukoalíció.
Így értettem.

lüke 2010.06.15. 18:17:00

Sárközy és a hoki
na ez is egy érdekes kérdés
Hogy mint TF (és Corvinus) prof. Sárközyt nem Jakabházy fogja- e irányitani., ez egy kérdés.
Bár Jaksi ( a parókás) sokat tett a korongért, ö nevelte ki az öreg Ocskai generációját.
Itt is term. a vezetök profitálnak AMG-t, pedig nem is vagyunk akkora hoki nemzet,hogy ez járna..Rossz az elosztás.
De a két dolog
a szakmai:
a jól felépitett edzés tervek,edzök, a jó sportorvosok, jó segéd személyzet: gyúró, pszichológus etc.
( mert az ma már nem megy csinálj 20 fekvötámaszt)
és a sport gazd. része:
a jól megszervezett szponzorok is hiányoznak.

ssi 2010.06.15. 18:29:33

@Ordnassac: 6 közt.eln. - féle cikk .: Fidesz gesztusokat fog tenni, barátságos kormány lesz, elgondolkodtak T.G. intelmein - máris. De én akkor is szeretnék háttérszámításokat, hogy az egyes intézkedéseik mivel fognak járni. Nem szoktam parlamenti közvetítést nézni, ott elhangzanak ilyen adatok is?

Higany 2010.06.15. 20:07:09

Engem az érdekelne nagyon, hogy mi lesz ezekkel a -mindenkori kormánynak hatalmas szabadságot adó- vívmányokkal, ha majd a jövőben valaki más kerül majd hatalomra? A választások előtt, ha szoros helyzet ígérkezik, biztos ami biztos alapon visszacsinálják majd?

tölgyes 2010.06.15. 20:09:07

@[nick]: Ugyan ez sem úgy ahogy írja ez sem igaz, mert mondjuk Mikola Kereszténydemokrata, Stumpf pedig nem tagja a fidesznek..Pozsgay se. A kommunista mozgalomban pedig egyedül a népfrontos törekvéseknek volt a mai napig érvényes hozadéka.. , üzenete: HA NAGY A BAJ, AKKOR MÉG A POLGÁRI ERŐKKEL IS ÖSSZE KELL FOGNI..::) EZ MÉG AKKOR IS ÉRTÉK, ha azt csak taktikai elemként használta a párt...Pozsgayval pedig az volt a baja a pártnak, hogy ő a népfrontot az együttműködést, nemzeti egységet a politikája alapelvévé tette.Fontosabb volt neki az egység mint a párt. (Nagy Imrét is ez a felismerés, majd a szerep vállalása tette alkalmassá 56-ban arra, hogy az emberek mellé álljon.. Jellemzően ő is fertőzve volt a népfront gondolatával..:)

Tehát a népfront csak az SZDSZ és az MSZP konzervatívai számára volt szitokszó...

Az SZDSZ-nek volt 1989-től az a taktikája, hogy az MSZMP elkötelezett reformereit (nem voltak sokan) a legkonzervatívabb kommunistának tüntették fel..Miközben vígan összeálltak már 89-ben is olyanokkal, akik Nagy Imre kivégzése körül seretepertéltek, szokatlan aktivitást mutattak.. élesen támadták azokat akik a z MSZMP-sek közül szakítottak 56 magítélésével. ekkor vált a népfront számukra a népfrontosság fekete posztóvá, szitokszóvá..mert maga a gondolat ellenezte a politikai ellentétek élezését.. hiszterizálását..hiszen a gondolat mögött a nagyobb veszély elhárítása húzódott meg. Az SZDSZ azonban 89-ben épp ezzel a hisztériakeltéssel hívta fel magára figyelmet.. kinevezve magát a legkövetkezetesebb rendszerváltónak.

Mindez most úgy jelenik meg, hogy Lendvai kijelenti: nekik semmi közük Biszkuhoz. Biszkuhoz Pozsgaynak van köze..a fidesz keresse ott a "bűnösöket".. Nem zavarja a nyilvánvaló hazugság...Miközben Lendvai és köre is szembeszállt Pozsgayval 56 átértékelése kapcsán..:(

Ezért szoktam én mondogatni: nem szabad a felelősséget összemosni, összekeverni. Az előző rendszer politikai apparátusainak fizetett tagjainak vissza kéne vonulni a politikából, hiszen ők voltak az előző rendszer elnyomó apparátusainak működtetői és haszonélvezői. Nem a párttagok.. ők alig tudtak többet a dolgokról mint a párton kívüliek.. legfeljebb 2-3 órával hamarabb értesültek a cukor árának felemeléséről

tölgyes 2010.06.15. 20:12:12

@mizrolist: Az állami alkalmazottakat nem keverem ide..mert ugyan gyakran feltétel volt a kinevezésükhöz a párttagság.. de az pártapparátushoz való tartozás már nem. Ön is a felelősség ész nélküli összekeverését.. ezáltal a valódi bűnösök mentegetését szajkózza.

[nick] (törölt) 2010.06.15. 20:17:50

@lüke:
ennek ez egésznek nagyjából a következőképpen kellene kinéznie mondjuk feltételeve egy város, ez lehet tiszaújváros is akár, de bármelyik magyar város.

kell jégpálya, ahol lehet korizni. ez lehet állandó, vagy időszakos, szóval télen azért nem olyan sok pénzbe kerül csinálni egy kis jeget a városban a fiataloknak, és szerintem a korcsolyázás olyankor ideális a tömegsportnak, csajozáshoz is ideális. mert a lányok imádják, ha egy fiú egy kicsit béna. csak egy kicsit. és a jégen pont ilyen az ember. szóval ez működik úgy, hogy csinálsz egy ilyen időszakos pályát a főtéren, és akkor köré gyűlnek az árusok, és helypénzzel null szaldóval megpróbálják az egészet időszakosan fenntartani. vagy persze nagyobb városokban lehet nyitott jégpálya belépőjeggyel. a főszponzor lehet az e-on, meg kisebb támogatók, és null szaldós működést itt is el lehet érni szerintem. érted, nem azért kell megállapodni a kormánynak, hogy ne legyen profitja a német villamos műveknek, mert akkor nem fogják fejleszteni a hálózatot, és ez tartósan nem megy, orbán rendszeresen jár a németekhez, és azok nem fogják neki azt mondani, hogy nekik kelll a profit, mert ezért fektettek be. de azt meg lehet csinálni, hogy az eon részben fenntart városi jégpályákat mindenfelé, meg a nagyobb közművek, és a kisebb reklámok, és belépőjegyek. de ebben nincs közpénz, hanem önkéntesség van, és kooperációra. tehát az egész olyan, mint a szocialista vállalatoknál volt szokás, hogy segítsetek már, nektek ez nem kerül semmibe, majd mi meg elintézzük a tanácsban, hogy könnyebben kapjátok meg az engedélyt. az elvtársak ugyanezt csinálták, na ezt így kell szerintem most is csinálni. de ezt elrontja az, hogy fellegi tamás kiáll, és azt mondja, hogy majd ő megmondja, hogy mennyi legyen az áram ára. mert egy német azt gondolja magában, hogy egy ilyen festett hajú neki ne mondja meg, hogy mennyi az áram. az önkormányzatok viszont képesek lennének arra, hogy azt mondják: amit a lakossági üzletágon nyertek azt fordítsátok vissza szponzorációba. mert úgy kell növekedni, hogy diverzifikáltok. beszálltok a jégbizniszbe. de ez még nem igazi biznisz, ez inkább marketing, ez inkább kommersz. érted a harry potter az biznisz, a győzike show az kommersz. lehet azon is nyerni, de olyan nagyon sokat nem lehet.

---

a következő fázis az, hogy legalább minden megyébe kellene egy sportiskola, amelyiknek saját jégcsarnoka van. na ehhez kell a közpénz. egy tornacsarnok amiben legalább időszakosan lehet korcsolyázni. ez pénzbe kerül, adóforintokba, és az eon is ez ügyben fizeti az adót. nem önkéntesen, hanem ezt már a helyhatóság kiveti ideális esetben. és ebből lesz a városi sportiskola, ami itt a hiányzó láncszem. és akkor még a sportiskolában is az lesz, hogy az egyik gyereket le kell hívni a pályáról, nehogy össze-vissza törje magát, mert nem tud korcsolyázni, a másik meg felugrik, és tovább siklik, minden különösebb előképzettség nélkül, és elképzelni nem tudja az ember hogyan lehetséges. nyilván azért, mert az a gyerek tehetséges. és akkor kellenek helyek, ahol ezek a gyerekek megmutatják magukat, és kiválasztódnak. persze nincs garancia arra, hogy európa bajnoki helyezett lesz, arra lehet garancia, hogy profi módon meg fog tanulni korcsolyázni, és ezt mondjuk egy megyei jogú város biztosíthatná. szóval 20-30 ilyen központ elférne ebben az országban. de ez még nem igazi versenysport. és nem profi, és még csak nem is félprofi sport, hanem félig amatőr, de már több, mint a teljesen amatőr korizás, a csajozás.

---

és akkor erre épülhet az üzlet. a direkt profitszerzés. valaki kitalálja, hogy valamelyik öreg orosz balettáncosnőt elhívja ide, és akkor az szőrmebundában, a száját vastagon kirúzsozva elmondja, hogy gyevocska, így tartsd a kezed, malcsik, te meg így a lábad. megtanítja őket balettozni. és lesz, aki képes lesz úgy tartani, és lesz aki nem. ez már hardcore dolog, itt már nem lehet bénázni, vagy nem nagyon lehet, a csajozásnál meg szinte kötelező volt kicsit bénázni. szóval ez innentől kezdve üzlet. profi, vagy félprofi sportolókkal. nem lehet ellógni az edzést, szerződések vannak, munka, így tovább.

szóval aminek itt nincs hagyománya azt félprofi módon lehet csak művelni, ez a rendszer sebestyén júliának azt tudná igérni, hogy kap valamennyi pénzt, amiből alhat valahol, és ehet, ruházkodhat, utazhat, ezer euro havonta, ez a csúcs, szóval mellette gyerekként tanulni kell, és felnőttként dolgozni, egyébként nagyjából ez az, amit az amerikai sportiskolai rendszer is igér. nem teljjel és mézzel folyó kánaánt.

szerintem nagyjából ezt lehet megcsinálni azokban a sportágakban, aminek nincs hagyománya. és persze csillogó ezekben is ott a karrier, ameriakai jégrevű, de ez kis eséllyel sikerülhet. persze, amelyik sportág népszerű errefelé, abban profi lehetőséget is lehet persze biztosítani. meg persze az is lehet, hogy a műkorcsolya népszerű lesz, mert sikeres sportolók jönnek tömegével. szóval sebestyén júlia nem azért hagyta abba a korcsonyázást, mert a tucatjával jöttek gyerekek, akik magasabban ugrották a lutzot, mint ő, hanem azért, mert már nem ugrotta senki, és már nem volt motivált, meg nyilván nem tud az emeber végtelen számú lutzot magasan megugrani.

---

szóval a lényeg, hogy ez a sportiskolai rendszer hiányzik itt, a tornaterem, amit legalább időszakosan átalakítanak jégcsarnokké, és akkor ezután jöhet a piac által megfizetett orosz, és a madám elviszi a fiút, vagy a lányt abba a legközelebbi vároba, ahol van egy profi korcsolya klub. ez lehet magyarországon is, szóval lehet, hogy nem kell menni sehová. de akkor oda csak az kerülhet be, aki tehetséges, vagy szuper tehetséges. ez már nem a koripálya, és nem is a sportiskola, hanem a szponzrok által fenntartott profi klub, ahol nem kell mondani, hogy lécci, lécci gyertek korizni, lécci, lécci fizessétek ki a villanyszámlát, hanem ez egy félprofi, vagy profi klub, aminek a csúcsán ott a szerződés a jégrevű.

itt meg még az van, hogy majd schmitt pál kijárja orbán viktornál, és akkor majd leosztja a korcsolya szövetségnek, és akkor ha ott nem nyúlják le a pénzt, akkor lehet, hogy még versenyeztetni is tudjuk a gyerekeket. a magyar sportélet akkor fog megváltozni, ha schmitt pál fogja irányítani. szóval nem ez a pártállami logika lesz, vagy az a legalján van, amiről az elején beszéltem, hogy fizessétek már ki a villanyszámlát, és akkor majd segítünk az engedélyeztetésben.

és itt problémás, hogy az állam a legjobb esetben is 1 óriás csarnokot akar építeni. szerintem 20-30 kisebb csarnok kellene, de sportuszodával, meg atlétikai pályával, tehát nem kifejezetten jeges céllal, vagy futball céllal. hanem általános sportcéllal. de ez nem a tömegsport, nem játszótér, és nem is a profi versenysport, nem sportklub, hanem közötte a sportiskola.

és ezek megépítse szerintem alapvetően városi feladat, illetve uniós forrásokat lehet mellétenni, és nem állami, vagy pártfeladat. az állam a működtetésbe szállhat be, a leszakadó térségekbe tolhatna pénzt, úgy, hogy a gazdagabb városok intézményeitől meg valamennyit elvesz. tehát én abból indulok ki, hogy a város tartja fenn a közintézményt, ami tudom, hogy ma abszurd, hiszen minden közfeladatot az állam lát most el, a közhatalom nem osztott, hanem majd most czene attila, vagy ki fogja irányítani a sportot. na most czene attilának szerintem fogalma nincs, hogy mi kellene, ő nem tud magától írni egy dolgozatot, ettől még persze olimpiai bajnok, és annál magasabb szint már nincs, szóval nem degradálni akarom, de ő ugyanúgy nem fog érteni semmihez se, mint ahogyan ábrahám attila se értett, beültetnek egy díszpintyet, végül is jobb, mint amikor a lebedőakrobata a sportminiszter.

de majd meglátjuk, hogy mit csinál czene attila, nekem az nem tetszik, hogy az állam csak a fociba tolja a pénzt, mert ha már egy sportágat választ ki, akkor annak az atlétikának kellene lenni, és az úszásnak. de én nem vagyok ladbajáték ellenes, de jó foci úgy lesz, hogy lesznek egymással versengő klubok, és nem úgy, hogy a szövetségbe majd beül egy pénzember, aki egyébként a kormánypárt főszponzora, lesz néhány állami futball akadémia, a következő kormány meg nyilván úgy képzeli majd, hogy nem ez a prioirtás. a gyerekek 16 évesen liverpoolban kötnek ki, mert hiányzik a sportiskolai rendszer, ami tömegével választaná ki a tehetséges fiatalokat.

és még mindig az a duma, hogy támogassuk az élsportot, gondolom majd kitüntetik kokót, és elmondják, hogy mennyi a gyerekeknek a példaképe. és vajon hányan boxolnak ténylegesen, hol van kokó mögött az utánpótlás. a világ nem úgy működik, hogy kirakják mindenhová a nagy sztalin képet, és akkor mindenki az akar lenni. egy jól kitalált, jól felépített intézményrendszer kell, és mondom szerintem nem kell állam, vagy alig kell hozzá.

tölgyes 2010.06.15. 20:18:27

@[nick]: A Szovjetunió is unió volt..:) Az Usa pedig mint unio egy állam.. Nem Kalifornia stb rendelkezik az egész képviseletének jogaival, hanem a központi kormányzat aminek vannak hivatalai..ráadásul a zsákmány mint elv mindenütt érvényes.

Ordnassac 2010.06.15. 20:33:19

@tölgyes: Mikola a Fidesz-frakció és a párt tagja is.

mizrolist 2010.06.15. 20:36:18

@tölgyes: a miniszterhelyettest állami alkalmazott szakembernek tekinteni gyanúsan furcsa csőlátás. Vagy megint ott tartunk, hogy a mai Fideszeseknél ez csak állás volt, az MSZP-sek/SZDSZ-esek/Jobbikosok/LMP-sek/MDF-esek meg akkor is elkötelezett pártkatonák voltak?

Esetleg próbálja elhessegetni a narancs ködöt, vegyészként merem állítani, nem lehet egészséges a sokáig tartó belégzése.

bariga 2010.06.15. 20:57:58

Amúgy tud valaki valamit kormányunkról meg szóvivőinkről, valahogy olyan csöndesnek tűnik most minden. A 16%-os törvény kész van már? Mikor szavazzák? Van már pénzügyminiszter?

tölgyes 2010.06.15. 21:07:39

@mizrolist: Nem voltak nagy számban olyan miniszterhelyettesek, akik nem voltak korábban tagjai az apparátusnak, de voltak ilyenek.. már csak azért is mert a világban ez jól mutatott...Így kényesen ügyeltek arra, hogy mindig legyen egy-egy szociáldemokrata...de mondok én ennél jobbat is magának: még nyilas, Szálasi tanácsadója is sokra vitte Kádárék alatt...Bizonyítva a Tanú igazságát még a kádárékra nézve is..
Olyat meg ne adjon a számba, amit nem mondtam.. de azt fenntartom: az SZDSZ szívesen cimborált olyan vezető MSZMP-és politikussal, aki maga is aktív szerepet vállalt Nagy Imre ügyében

tölgyes 2010.06.15. 21:08:51

@Ordnassac: 94-95-ben a KDNP alelnöke volt...

Ordnassac 2010.06.15. 21:33:46

@tölgyes: viszont 1997-ben ő is otthagyta a pártot. Ezért miniszterként pártonkívüli volt. A KDNP-be 2002-ben tért vissza, a Fideszbe meg 2003-ban lépett be.

jjulie 2010.06.15. 22:05:27

@tölgyes:

tarts pár hónap fideszszövegolvasóhallgatóíró böjtöt, isteni lesz, meg fogsz könnyebbülni

Én is akarok kommentelni 2010.06.16. 06:41:35

@bariga:
inforadio.hu/hir/belfold/hir-360151

Dehogy van kész! Mindig csak a minimálbéresekkel foglalkoznak, a minimálbér és a 250 havi bruttó között élők nem is léteznek se a Fidesz, se az elemzők, se az újságírók számára. Valamiért ez a réteg csúnyán agyon van hallgatva. Viszont az idézett Lázár interjúból már lassan ki lehet ám hallani azt is, hogy lehet nem lesz itt 22%-os minimálbér emelés 2 év alatt. Jelenleg az a terv ugye, hogy azt az adót, amit a minimálbéresnek kellene fizetni, gyakorlatilag a munkaadóra terhelnék. Azok a hülye munkaadók pedig nem értették meg miért is segíti majd ez a versenyképességüket.

És itt egy kis zárójeles megjegyzés: egy keleti településen van egy szép nagy gyár. Átlag 350en állnak a szalagok mellett. Sok sok cigánynak ad munkát. Kb. minimálbér környékén kap mindenki. A vezetés kiviszi a termelést Ukrajnába június 30-al, mert újabb terheket raknak rájuk versenyképesség növelés címén.
1, Nem, nem várják meg mi is lesz pontosan a törvényben, elfogyott már a türelem, és lássuk be, eddig se nagyon kaptak még halvány utalást se arra, amit én is fenn írtam ne lenne igaz.
2, Ezzel a környék egyetlen munkalehetősége szűnik meg a képzetlen munkaerő számára.
3, Nem lesz fair a kérdésem: abba az 1 millió munkahelybe amit 10 év alatt ígértek azt is bele kell számolni, amit a szomszéd országokban teremtenek Viktorék? :o

Szimba 2010.06.16. 06:49:43

@panelburzsuj:

Egy mentsége lehet, hogy Izrael is csinált hasonló genetikai vizsgálatot.:))))

bariga 2010.06.16. 07:12:49

egyre több a bizonytalanság és tisztázni való, hogy mit is gondolt Orbán a 29 pontjával igazán!! Ezért keresem a minisztereket, de Navracsics most éppen 10 perce már MNB elnök 8 millájáról beszél. Mi ez, ha nem demagógia a köbön? Emberek milliói meg nem tudják mi lesz velük.

jjulie 2010.06.16. 07:28:27

@bariga:

de, pontosan tudják, csak nem akarják elhinni: orbánviktor magyarkodó kereszténykedő középszerűosztálya ádáz kommunistaördögűzés közepette klientúraépításbe és a közigazgatás teljes elfoglalására készülve megpróbál a rendszerváltás egyedüli nyertesévé válni

érdekes kísérlet , lesznek látványos eredmények, de a következő négy évben meg fog halni 400 ezer ember aki tudja mi volt a kádár meg a rákosi rendszer, és választóvá fog válni 400 000 aki nem

lüke 2010.06.16. 09:21:50

@manyike:
képzeld, ha még az is benne lenne Aján Tamás köpte be öket a Wadánál............

lüke 2010.06.16. 09:26:38

@bariga:
ez igen és sok dicsérö a sorban
Barroso, Merkel............ etc
micsoda nyár:)
off
www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=22739&Itemid=1

ssi 2010.06.16. 09:29:28

@lüke: "Aján Tamás köpte be" - nem vagyok ennyire képben, de mivel T.G.-re is hivatkoztak, közszemlére tettem (egy ismerősöm küldte az írást)

@Ordnassac: bocsi a zavarásért, segítenél pontosítani (Te olyan kis ügyeske-okoska vagy, s Rád mindig számíthattam eddig), köszi:
2010 P.V.:
Fidesz-KDNP-re szavazott 2.7M fő
másik 3 pártra 2.1M
nem ment szavazni 3.2M fő

lüke 2010.06.16. 09:33:55

@manyike
jobb is:)

www.wada-ama.org/
en.wikipedia.org/wiki/Tam%C3%A1s_Aj%C3%A1n
hmmm,ezt a nagyzolást
1964-ben még nem volt
University of Physical Education
magyarul:TF

tölgyes 2010.06.16. 09:44:27

@Ordnassac: 97-ben Ön is otthagyta volna a KDNP-t..::))Dicstelen korszak volt. Ezt írja a javára..de egyébként a Népfronttal abban az időben amikor ő tagja volt nem volt semmi baj. Az egyetlen intézmény volt, amelyik minden ellenzéki körnek érdemi támogatást lehetőséget adott. Szerveződtek a történelmi pártok..Pozsgay támogatta fontos kiadványok megjelentetését..szerepelt a Rakpart-klubban.. Bayer és társai, Lengyel szaladgáltak hozzá támogatásért, védelemért..És Pozsgay meg is tette, amit tudott... és a Népfront is!
A Népfront a magyar rendszerváltás kulcsintézménye volt..a békés átmenet lehetőségét teremtette meg...Kár hogy Antall nem fogadta meg Pozsgay politikai intencióit.. (Nemzeti vagyonleltár, a bűnösök megbüntetése, adósság újratárgyalása, alkotmányozó nemzetgyűlés..)
Én nagyon csodálkozok a tájékozatlanságnak azon a fokán amit itt látok.

lüke 2010.06.16. 09:45:58

@tölgyes:
akkor még az ifjak ovódások voltak:)
tessék nekik elmondani:
ö - Pozsgay- jelentette ki/be , hogy 56 forrradalom volt
igaz Grosz K. távol volt:)
talán Moszkvában? nem?

kamarti 2010.06.16. 10:13:11

sajnos most nincs időm végigolvasni a kommenteket (remélem, délután), szóval ha előkerült már a dolog, akkor elnézést.
tegnap Rogán Süveges Gergő fidesz-úthengerre (médiatv tervezett változtatásai, a médiahatóságok, az ab-jelölőbizottság 2/3-os fidesz feltöltése stb.) vonatkozó kérdésére gyakorlatilag azt válaszolta, h csak következetesek (a t. képviselő cizelláltabb megfogalmazása szerint: joggal érhetné őket kritika, ha ezeket a lépéseket nem mindenhol, hanem csak egyes helyeken tennék meg). azt elismerte, h így nagy valószínűség szerint pl. az ab-jelölésnél az történik majd, amit ők szeretnének, de azért a bizottsági üléseket "annak rendje-módja szerint" még szépen le kell bonyolítani. és megjegyezte még, hogy a maga részéről egyébként is "igazságosabbnak tartja az arányosság elvét, mint a paritás elvét" (gondolom, ezzel függ össze, h a médiatv javaslatukhoz benyújtott 44 ellenzéki módosító indítványból 1-et (jobbik) tudtak elfogadni a bizottságban, meg 2 fideszest)
próbálom meggyőzni magam, hogy ebben (ami történik, és ahogy magyarázzák-indokolják) semmi cinizmus nincs. (igaz, nem is lehet, hiszen OV túzzel-vassal irtja)

[nick] (törölt) 2010.06.16. 10:18:14

@lüke:
oké, de mikor mondta. szóval nehogy nehogy már pozsgay legyen a hős, vagy akármilyen példa, vagy minta, mert 33 év után bemondta a rádióba, hogy 56 népfelkelés volt. ha a lenin intézetben is ezt mondta volna, akkor vélhetően mártír lett volna belőle, mert lecsukták volna. ezt nyilván nem lehet elvárni persze, hogy legyen mindenki mártír. de ha kádár ezt államminisztereként mondja, korábban mint a főtitkár, akkor érdemei elismérése mellett leváltották volna, és hősként térhetett volna vissza a rendszerválsá idején. csakhogy pozsgay nem előzte meg semmiben sem kádárt. a nyilvánosság előtt meg pláne nem.

nézd már meg ezt a videot.

http://www.youtube.com/watch#!v=tZ_4-58peco

most persze nem kádárt akarom menteni, csak azt mondom, hogy 88-ban is szabadon lehetett 56-ról beszélni. az egy hülyeség, hogy akkoriban akkora diktatúra volt, hogy ha mondtál valamit magad alá kellett csinálni. ahol pártirányítás volt, ott persze nem. de ahol pártirányítás van, ott ma sincs másképp. 89-ben a sajtó és a televízió szabadabb volt, mint most. szóval az, hogy rendszerváltók hősök lettek volna szerintem egy mítosz. pláne pozsgay.

ssi 2010.06.16. 10:23:43

Új seprű jól seper? A túl lendületesnek bemutatkozóktól viszont talán végig ezt a stílust fogják elvárni

Tartalom: ha a nagyobb hiány a nagy szerkezeti reformokhoz kellett volna, hiányolom a nagy átfogó koncepciót; az ezután íródó akciótervekre épülő kormányintézkedések más kategória nálam
Stílus: a választók "lekezelése", az ellenfelek lesöprése, a szófogadó saját emberek beépítése - új vitabevállaló fórumokat fog létrehozni majd
Eredmények: Tarthatóak-e a vállalások és az elvárások? - hiányolom a számításokat

@lüke: "jobb is:)" Boldogok a tudatlanok ?/!

Terniak 2010.06.16. 10:38:33

Felőlem mindent vihet a FIDESZ, de ami a Parlamentben jogalkotás címszó alatt megy, az még az előző kormányokhoz képest is kabaré. Az államfő asztalán hever a közcélú adományok áfamentességéről szóló törvény, erre benyújtottak egy, azaz egy nap múlva ehhez a törvényhez egy újabb törvényt, ami hatályon kívül helyezi az egy nappal korábban elfogadottat.

Ez vérciki...

Idet 2010.06.16. 10:52:07

@Szimba: Keresd meg Csőrösi Koma blogot, ott értelmes (úgy értem, szakemberek) dolgok vannak a magyarság genetikájáról, meg, hogy érdemes-e firtatni egyáltalán, és ha igen, miért nem... Értelmes, fiatal Kelet-kutatók vannak ott.

lüke 2010.06.16. 11:07:12

@idet
@ordnasac
drótposta ment
minden marad a régiben, leráztam a rabigát:)

lüke 2010.06.16. 11:07:57

@[nick]
vitam et saguinem:)
viva la liberté!

Szimba 2010.06.16. 11:17:32

@Idet: Ok Köszönöm, megnézem.

De a finnugor nyelvcsaládot rendszeresen tévesztik a genetikai eredettel. Ezt utálom.

Szimba 2010.06.16. 11:29:26

Merjek TG-nek témát ajánlani? Engem nagyon izgat ez a terület, és nem világos teljkesen, hogy hogyan épül fel, ki mit irányít, és merre a közoktatás területén.
Hoffmann Rózsa államtitkár, eddig világos. Viszont Szüdi pont a szakszervezetbe ejtőernyőzött, amikor a legtöbb pedagógus ellenes intézkedést ő tette meg.
Egyáltalán mit tud tenni a ped.képzésért Hoffmann R. vagy bárki? Maga a képzés rendszere is alkalmatlanná vált a nevelés központú iskola megvalósítására.
Az óvoda egyelőre még az egyénre, a személyre szabott nevelésre, fejlesztésre, játékra figyel, de az iskola teljesen elveszítette a nevelői funkcióját. Ezt nem olyan könnyű a már gyakorló pedagógusoktól megkövetelni, maguk sem ilyen iskolában szocializálódtak.

Az integrációt megkövetelni meglehetősen nehéz volt eddig is, ezután, mit terveznek? A képzésben milyen változást hajtanak végre?Egyáltalán mik a konkrét cselekvési terveik.?

"Mint kifejtette: a jó iskola első számú kulcsszereplője és feltétele a kiválóan képzett, megbecsült, testileg-lelkileg jól karbantartott pedagógus."

Szimba 2010.06.16. 11:31:57

És Pokorni megbukott, mint oktatási miniszter? Vagy egyszerűen más kellemesebb területet talált?
Miért tették félre Pokornit?

tölgyes 2010.06.16. 11:41:13

@Szimba: No de Szüdi és a ped. szakszervezet egy csapat volt eddig is.. eztán is.
Pokorni nem bukott meg.. de el kell dönteni, hogy ugyanazok az arcok kellenek vagy mások .. Ha ez az a baj, ha az az a baj.

mizrolist 2010.06.16. 11:46:05

@Szimba: Orbán valamiért már nem kedveli. Ezért ment el polgármesternek.

ssi 2010.06.16. 12:04:00

@Szimba:
hogy mitől lenne jobb az oktatás - hasznos téma, s rengeteg jó érv gyűlhetne össze
hogy mit és hogyan lehetne tenni, megalapozni, vagyis hol lehetne és kellene gyors eredmény, vagy éppen későbbi pozitívum a reális - már alaposabb átgondolást kíván
hogy az irányítási, ellenőrzési, felügyeleti, kiválasztási, felkészítési stb. rendszert hogyan képzeli, hogyan indította el a kormány, talán van, akinek egyértelmű és jól követhető
egy korábbi témánál hosszasan elidőztek a kommentelők az egyházi iskolák támogatásánál, ill. a nagyobb arányú bevonásánál - egy Semjén Zsolt megjegyzés kapcsán, amiből ilyen irányra lehetett következtetni

Szimba 2010.06.16. 12:13:16

@tölgyes:

Nem bajként kérdeztem, csak nem tudom a mögötteseket.
És nem tudom, hogy mik a konkrét tervek, mert amit Hoffmann eddig mondott, az egyrészt könnyen megoldható (de vannak kételyeim a hasznosságukat tekintve), illetve nagyon nagy átalakítások után oldhatók meg - főiskolai függetlenség, tanárok, tananyag változtatása, neveléscentrikus pedagógusképzés létrehozása, szaktanácsadás változtatása stb. - , és ezért nem elég rá 4 év. Az oktatásban a folyamatosság egyszerűen elengedhetetlen.

Szimba 2010.06.16. 12:14:48

@mizrolist:

No, neee! Azért ennyire primitív oka nem lehet! Akkor nagyon nem lesz jó az OV. kormányzás.

Szimba 2010.06.16. 12:25:06

@manyike:

Jelenleg nem látom még, hogy merre, mit szeretne Hoffmann. A nevelés fontossága számomra egyértelmű. A képzés megváltoztatása is az lenne, de alig jelentkezik jó képességű ember tanítónak, tanárnak.

Mióta az eszem tudom, mindig a pedagógus tekintélyét szerették volna helyreállítani. Már a főiskolán is az volt a jelszó: "akit az isten megvert, abból lesz iskolamester."

Az egyház szerepe a kisiskolákban, az integrációban hasznos lehet. Nem tiltakoznék ellene. Viszont az aránytalan erőltetése nem szimpatikus.

Nekem még sötét ló, a Hoffmann-féle oktatás.

2010.06.16. 12:25:53

index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/16/ki_fizeti_a_bankadot/

Uniós szinten is pedzegetik a bankadót. Hová is mennek?

Amennyiben összeurópai szinten is rátenyerelnek a bankokra új költségvetési bevételi forrás után kell nézni, vagy jöhetnek a kiadás csökkentő tételek. A hitel/kötvény is jöhet, a fejünk búbja még nincs eladósodva.

Diocles 2010.06.16. 12:26:23

@Szimba:

ez a Pedagógus Szakszervezet egy nagyon érdekes dolog.
azt mondják, h a legreprezentáltabb.

nos, kicsit rávilágítok, h miként.
az elmúlt években két helyen is tanítottam. Amikor megkötötték a szerződést, rögtön odatolta a főnökség elém, h lehet ám adakozni a szakszervezetnek is, amely úgymond megvéd minket... persze nem kötelező.
De ugye ki az a hülye, aki azzal kezdi, h összezördül a főnökeivel? Nos, szépen alá is írtam a papírokat, vonták is le szépen az összegeket központilag, úgy havi kétezer forint körül... Ha összeszámolom csak én egyedül "adakoztam" ennek a semmirekellő, posztkomcsi PSZ-nek százezer fölött...
(akkor is tudtam, h posztszoci és semmitérő szervezet, de mondom, ki akar hőbörögni... Lehet ezért gyávának tartani, de havi kétezer miatt nem rúgja össze senki a port a főnökséggel.)

Szóval érdekes ez a szakszervezeti világ, így könnyű.
És hány, meg hány ilyen - úgymond - beágyazott szervezetecske van, amely túlélte a szocializmust.

Szimba 2010.06.16. 12:37:41

@Diocles:

Ismerem!:)))) Legalábbis nagyjából. Remekül megélnek a látszattiltakozásokból.

mizrolist 2010.06.16. 12:42:44

@Szimba: egy Lázár János-interjúban olvastam két hete, hogy a Parlamentben nem a párt frakciója ül, hanem Orbán Viktoré. (lásd még Mádit, aki egyszer nyilatkozott olyasmit, ami akkor nem volt a hivatalos kommunikáció része, és azonnal elvették tőle a képviselőjelöltséget...)
Amúgy mit gondolsz, Áder János miért van háttérben évek óta? :)

Szimba 2010.06.16. 13:33:48

@mizrolist:
Mindig igyekszem elhessegetni azt, amit a szocik mondanak, hogy OV mennyire "diktátor". Pedig tudom, hogy nagyon autokrata típus a pártjában is. Ráadásul rendkívül félti a hatalmát, és ezért aztán háttérbe szorítja a lehetséges utódokat.

Pedig az okos vezető okos és szorgalmas beosztottakat választ. Az ő sikereiket is magának tulajdoníthatja később. A gyenge emberek viszont hiába hűségesek, ha teljesíteni nem tudnak. A hibáik a vezetőn és pártján ragadnak, és bukáshoz vezetnek.

Szimba 2010.06.16. 13:35:26

@gellabri:

Ez még az óvoda feladata. Ott még lelkesek a szülők. És sokkal inkább van párbeszéd, mint az iskolában.
Az Országos óvodai program készítésében benne volt Vekerdy Tamás is.

ssi 2010.06.16. 13:56:22

@Szimba:
pedagógia több, mint amire manapság gondolnak: pl. türelem, az állandó dicséret, a gyengeségeink felismerése és elfogadása, s ezáltal tartalékaink felszabadítása, új célok megfogalmazásának képessége stb.

akik tőlünk Ny-ra tanultak, így érezték: a kinti oktatás arra kíváncsi, amit tudsz, az itthoni, amit nem

A pedagógusok pedagógiai képzését egészen másként kellene, de ehhez kellene társulnia egy társadalmi légkörnek is. Pl. itt a kommentelők közt is aki, teljesen elfogult, vaksi rajongó, hogyan tud az élet más területein reális lenni? Az egyházi iskolák választása maradjon teljesen szabad, mert van, aki az életben más kapaszkodókat talál, másra van szüksége. Az erkölcsösség, tisztesség stb. az olyan embereknek is lehet alapértéke, akik a vétségeik alól nem a templomban kapnak feloldozást

A szülőket sem lehet mindenért hibáztatni, mivel nincs szülők iskolája, de lehet mozgalom, a média lehetőségei korlátlanok. Apróság: az óviból hazajövő családoknál a szülő nap, mint nap ugyanazokkal a kérdésekkel nyaggatja a gyerekeket (mit ettél, miért nem aludtál stb.), pedig ha ő mesélne az ő napjáról, a tévedéseiről is!!!, de nem panaszkodóan, hanem természetesen, mintát adna

Ordnassac 2010.06.16. 15:54:23

@tölgyes: pont, hogy védeni szoktam Stumpfot, Kukorellit és Mikolát a HNF-es ügyük miatt, miután az a HNF messze nem volt olyan, mint Kállai Gyula alatt. ;-)

tölgyes 2010.06.17. 12:26:32

@Szimba: Kedves Szimba! A részleteket én se ismerem, de amit ismerek az számomra inkább biztató.
Ilyenekre gondolok, mint az osztályozás, osztályismétlés visszaállítása, pedagógusok nagyobb védelme, emelt szint megkövetelése a felvételihez.. stb. Ezek valóban viszonylag egyszerű, de jelentős lépések. Ezeket is meg kell tenni.
Aztán vannak strukturális, az iskolaszerkezetet érintő kérdések: Magyar-Hiller a 8. osztályos rendszert is szétzilálta.. a felső tagozatokat a közismereti órák számának csökkentése miatt súlyos veszteség érte..Már ma is ettől szenved a természettudományos utánpótlás..
Aztán ott van a bolognai rendszer ész nélküli bevezetése..és sorolhatnánk.. Ezek a lépések lassúbbak.. de ha pl. az emelt szintű testnevelést is meg akarjuk teremteni, ami kívánatos volna, akkor az évtizedes program.. mert az MSZP még a tornaterem építési programot is leállította...::((

tölgyes 2010.06.17. 12:27:39

@Ordnassac: Akkor félreértettem.. Én úgy éreztem mintha szemrehányást tenne Mikolának a HNF-ben vállalt szerepért.. holott az akkor inkább pozitív és bátor dolog volt!
süti beállítások módosítása