Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:24

Eldőlt a kérdés: Orbán Viktor bulgáriai nyaralásából küldött levelében Schmitt Pált javasolta a Fidesz és a KDNP államfő-jelöltjének. S bár - velem együtt - sokan meglepetést vártak, végül kiderült, hogy a sajtó – hasonlóan a kormánynévsorhoz – ezúttal is jól értesültnek, a Fidesz pedig a korábbiakhoz képest meglepően rosszul záró szivárgónak vagy inkább tudatos szivárogtatónak bizonyult.

(Fotó: MTI)

Érdekes módon a miniszterelnök nyilvánosan is magára vállalta a politikai értelemben vett jelölő szerepét, emlékeim szerint korábban erre elnökválasztások előtt még nem volt példa. Mint ahogy újdonság maga a jelölt is: augusztustól egy eddig még nem látott karakterű köztársasági elnökkel és a korábbiaktól eltérő elnöki szerepfelfogással ismerkedhetünk meg. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük inkább meg, hogy a megválasztás kapcsán mire lesz érdemes figyelnünk.

Az első kérdés a kormánypárti reakció. Arra nem lehet számítani, hogy lesznek erősen disszonáns hangok, tapasztalt kremlinológusok azonban jegyzetelhetnek. Itt van mindjárt az első megszólaló, a kereszténydemokrata Harrach Péter, aki udvariasan, parlamenti virágnyelven, hosszú évek politizálásának minden tapasztalatával beszélt a „gyakorlat világából” érkező, „kompromisszumkész” jelöltről. A szavaknál azonban lesz még jobb mutatónk: a titkos voksolás. Nem hiszem, hogy a Fidesz ezúttal is a 2005-öshöz hasonló „önkéntes ellenőrzést” rendelne el, így aztán érdekes lesz megnézni, hogy minden kormánypárti szavazat Schmitt Pálra érkezik-e. Különösen izgalmas kérdés, hogy eredményes lesz-e már az első fordulóban a szavazás; ha a kétharmadosnál nagyobb kormánytöbbség további forduló(k)ra kényszerülne - ez ma nem látszik valószínűnek, de kizárni sem lehet -, annak komoly üzenetértéke lenne.

Tanulságos lehet az ellenzék viselkedése is; ma még kiszámíthatatlan, hogy a saját jelölt nélkül maradt Jobbik és LMP mit tervez. Nehéz elképzelni, hogy akár a Fidesz, akár az MSZP választottját támogassák, jelenlétük hangsúlyozásához azonban akár valamilyen váratlan akció sem elképzelhetetlen részükről. Érdekes lehet az MSZP reakciója is, különösen a tegnapi szokatlan barátkozás után: vajon mennyire akarják támadni az előélete, habitusa alapján szocialista jelölésre sem esélytelen Schmitt Pált, aki feltehetően a Fidesztől való különbségét végre erőteljesen megmutatható Jobbiktól számíthat igazán tüzes nyilakra.

S persze jó lenne tudni a választók reakcióját is: érdekes módon a korábban minden kérdésben aktívan (közvélemény-)kutató intézetek egyelőre - bár a nevek már hetek óta forognak - semmilyen felméréssel nem álltak elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr652103687

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A gyakorlat embere? 2010.06.24. 08:59:01

Érdekes lesz megnézni, hogy minden kormánypárti szavazat Schmitt Pálra érkezik-e.

Trackback: Pali bácsi nem lesz velszi bárd 2010.06.23. 19:18:40

Azért ismerjük el, hogy Pali bácsi biztosan jobb lesz a fegyveres erők főparancsnokának, legalábbis megjelenésében: volt sportolóként, egykori olimpikonként legalább katonás tartással végig tud majd menni a díszsorfal előtt. Úgy, ahogyan ez eddig ...

Trackback: Kiből lehet államfő 2010.06.23. 18:05:40

A címben föltett kérdés persze költői. Vannak ugyan vállveregetést is kiérdemlő alkalmas jelöltek – Bangkokból a Sándor-palotába roppant logikusan vezetne az út, ugyebár -, de akad egy legalkalmasabb. Mármint arra a három-négy évre, amíg nem forr...

Trackback: ELHUNYT GYURCSÁNY FERENC 2010.06.23. 15:36:19

   Hosszú, súlyos, türelemmel viselt betegség után elhunyt Gyurcsány Ferenc (†49) politikus, egykori miniszterelnök, nagyvállalkozó, politikai publicista, táncművész, nyelvújító, Jászay Mari díjas, érdemes blogger.  - A kö...

Trackback: Aranyérmes államfő 2010.06.23. 14:01:46

Már éppen elhatalmasodott rajtam a Fidesz-fóbia és egy dörgedelmes írást akartam készíteni, hogy lássuk, hogy micsoda ördögtől való ötlet az, hogy köztársasági elnöknek a kormány jelöltjét szavaznák meg, amikor eszembe jutott, hogy ez általában így szo...

Trackback: Nyelvükben élnek 2010.06.23. 13:30:11

Nyelvükben élnek - az Országgyűlés tagjai és az idegen nyelvek Az előző poszt után szerkesztőségünk elmerengett azon, hogy vajon milyen nyelveken tudnak a T. Ház ugyancsak t. képviselői. Szerencsére segítségünkre volt az Országgyűlés munkáját á...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kesztyűs Kéz · http://thaz.blog.hu/ 2010.06.23. 13:32:32

Az LMP, ha következetes akar maradni, mindenképpen Sólyomot kellene támogatnia. Ami nem nagy "akció" ahhoz képest, hogy nem új névről van szó. Talán érdemes lenne előrángatni egy nevet, akiből főpolgármester-jelöltet is lehetne csinálni és akkor még pár hét ingyenreklámot is kapna az önkormányzati kampány megkezdése előtt.

darkmustang 2010.06.23. 13:33:26

Egyszeruen nem Schmitt a megfelelo ember erre a posztra. Nagyon fogom sajnalni, ha megvalasztjak.

Ordnassac 2010.06.23. 13:38:11

@Kesztyűs Kéz: nem tudják jelölni. 50 támogató aláírás kell hozzá. Így a szavazólapon csak Schmitt és Balogh lesz rajta.

Ordnassac 2010.06.23. 13:40:04

Gábor, ezt hogyan érted? "[A]ugusztustól egy eddig még nem látott karakterű köztársasági elnökkel és a korábbiaktól eltérő elnöki szerepfelfogással ismerkedhetünk meg."

Miből gondolod, hogy Schmitt Pál más lesz, mint mondjuk Göncz Árpád ("a nemzet nagypapája") vagy Mádl Ferenc ("a visszafogott") volt?

ssi 2010.06.23. 13:42:36

50 képviselős frakció jelölhet KE-t
tehát versenyben lesz: 2 jelölt

tippelek:
- egyfordulós lesz S.P. megválasztása (erős még a pártfegyelem)
- LMP tartózkodik, vagy kivonul
- Jobbik. T.G. írja: "Fidesztől való különbségét végre erőteljesen megmutatható Jobbiktól számíthat igazán tüzes nyilakra" - talán
- KE valami, eddig nem ismert fordulat miatt lesz "elfogadható és jó" S.P.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.23. 13:42:58

@Kesztyűs Kéz: Az LMP eddig sem Sólyom személyét támogatta, hanem egy ""olyan hiteles, független és szakmailag felkészült köztársasági elnök"-öt, mint amilyen szerintük Sólyom volt. (lehetmas.hu/hirek/1755/allamfovalasztas-az-onmerseklet-elso-probaja) Egy Balogh és Schmitt közötti parlamenti szavazáson pedig ettől függetlenül is nehéz lenne Sólyomot támogatni…

fulemule9 2010.06.23. 13:43:24

Gábor! Remélem csak az élénkítés kedvéért vetetted fel azt, hogy nem minden Fidesz-KDNP-s fogja megszavazni Schmittet. Akkor mikor senki nem lehet biztos a következő szűkített OGY-ben az újrajelölésben? Ki merné kockáztatni a helyét?

levee 2010.06.23. 13:46:36

Göncz Árpád jogász. Bár tény, nem a szakmájában dolgozott, hanem agrártudománnyal, később műfordítással foglalkozott. Politikailag igen csak elfogult tudott lenni, ha akart, de azért szervilisnek nem nevezném, holott utálatát Orbán Viktorral szemben nem egyszer jelezte.

Mádl Ferenc jogász. Méghozzá nemzetközileg elismert, nemzetközi magánjoggal foglalkozó professzor, egy klasszikus kisgazda, akivel ki lehetett sakkozni Torgyán elnöki babérjait. Nem volt annyira erős elnök, de mind Orbánék, mind Medgyessyék és Gyurcsányék alatt élt az elnöki eszközökkel, nem volt szervilis.

Sólyom László jogász. Szintén magánjoggal (és alapjogokkal) foglalkozó, elismert professzor, az Alkotmánybíróság első elnöke, a nevéhez fűződik az abolíciós határozat megalkotása, vagy épp az abortuszhatározat, vagy a személyi szám eltörlése, és még sorolhatnánk. Elnökként nagyon keményen és függetlenül dolgozott, nem ritkán kiváltva ezzel az ellenzékiek haragját is. Sokan utálták/utálják, de hogy szervilis elnök lett volna, az teljességgel kizárható.

Schmitt Pál. Kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, diplomata, MOB elnöke, EP-alelnök, és most egy hónapig Ogy. elnök. Hát igen, nem rossz sor, de szakmailag nem erre a posztra való, nincs jogászi vénája, csak annyit tudunk róla, hogy iszonyatosan lojális. Orbánék célja egyértelmű: végigvezettetni vele valamiféle átmenetet az új, elnöki rendszer felé. Nem örülök Schmittnek, mert erre a feladatra mind szakmailag, mind emberileg alkalmatlan. Másra biztosan jó, de erre nem.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.23. 13:47:05

@manyike: Ami azt illeti, nem kell, hogy az az 50 képviselő egy frakcióhoz tartozon, csak hogy számra meglegyenek. Elméletileg még az is elképzelhető lenne, hogy mondjuk a Jobbik és az LMP állít egy közös jelöltet. Természetesen nem állítom, hogy ennek a valóságban akár csak minimális esélye is lenne.

andzsin 2010.06.23. 13:48:59

"A másik kommunistája mindig büdös." ismerős? Schmitt Pál az nem büdös. Sőt. Én a Fidesz helyett Berecz János jelöltem volna, ha szegény Losonczi vagy Lázár élne, akkor őket. A kommunistázásnak ezennel vége van kedves Fidesz. Mert aki egy állampárti csúcsragadozót jelöl a III. Magyar Köztársaság élére az ne kommunistázzon. Egyébként meg kilóg a szőrös lóláb: nem kell ellenszél a Fidesznek. Se a KE, se az AB, se az MNB elnök, se a LÜ, se senki ne tudjon nekik keresztbe tenni. Így megyünk át szépen lassan állampártba. Remélem diktatúra is lesz, hogy a sok 30 alatti rájöjjön milyen az, amikor nem engedik pofázni, mert a szájuk az tud járni.

hivatásos naplopó 2010.06.23. 13:49:39

egy hasznát látom csak, legalább normális vezetője lehetne a MOB-nak

fulemule9 2010.06.23. 13:51:20

Találtam egy nagyon jó és találó címet a neten: A KDNP holnap dönti el, hogy támogatja Schmitt jelölését - már ők is tudnak valamit.

fulemule9 2010.06.23. 13:52:25

@hivatásos naplopó: Még a kampány alatt hallottuk: Kokó

Ordnassac 2010.06.23. 13:53:04

@andzsin: nevetni fogsz: Lázár György még él.

Kesztyűs Kéz · http://thaz.blog.hu/ 2010.06.23. 13:54:44

@Ordnassac: Az biztos, hogy a Házban a szavazólapon nem lesz rajta Sólyom, de az nem, hogy az LMP mit kommunikál. Azt lehet mondani, hogy "támogattuk volna Sólyomot, aztán tesséK" és akkor nem szorulnak ebbe a bináris erőtérbe. Hogy kit támogatnának és kit jelölnek, az ezen a ponton elválik egymástól.
Bár az LMP olyan közel ül a Jobbikhoz...lehet, hogy össze lehet valamit sugdosni, a Jobbiknak sincs meg ugyanis az 50 és így lehet, hogy "érdeket lehetne egyesíteni" valami true jogvédő zászlaja alatt.

Ordnassac 2010.06.23. 13:56:16

@Kesztyűs Kéz: a végszavazásnál lesz 16 érvénytelen szavazat. Az is jelzésértékű.

andzsin 2010.06.23. 13:57:56

@Ordnassac: tényleg. bocsi Lázár Györgytől. Akkor tényleg őt kellett volna jelölni. Azon csodálkozom, hogy az elmúlt 20 évben senki se kérdezte meg őt semmiről, legalábbis én nem olvastam, hogy nyilatkozott volna. És senkinek nem jutott eszébe elszámoltatni.

Kesztyűs Kéz · http://thaz.blog.hu/ 2010.06.23. 13:58:55

@Ordnassac: csak nem hírértékű. És talán semmi másra nem lenne jobban szüksége most az ellenzéknek, mint valódi hírre.

Ordnassac 2010.06.23. 14:01:18

@Kesztyűs Kéz: bejelentik, hogy Sólyom László nevét odaírják a szavazólapra tiltakozásul. Akkor is 16 érvénytelen szavazat, de megvan a hírérték. Így gondoltam.

(Valami hasonlót eljátszhat a Jobbik is Morvai K-val.)

Diocles 2010.06.23. 14:01:26

@Ordnassac:
a fenét lesz (szerintem.)
TG részéről ez (is) wishful thinking.

most gondold, ezek a képviselők személyesen ismerik Schmitt Pált, sokkalta jobban, mint Sólyomot.
naponta találkoznak, kezelnek, beszélgetnek vele.
most képzeld bele magad a helyükbe: mégha Sólyomot is szeretnéd, nyilván felteszik a kérdést, h számíthatnak-e a voksodra. nyilván nem fogod azt mondani, h nem.

Az szerintem hatalmas sunyiság, ha valaki ezek után nemmel szavazna Schmittre, semmit nem érne el vele, csak belérúgna a saját társaiba is.

Szarazinda 2010.06.23. 14:02:58

Tényleg nagyon súlytalan elnököt akar a Fidesz. Semmi más oka nem lehet annak, hogy ezt a butuska szerencsétlent akarják köztársasági elnöknek.

Nincs semmi nagyon súlyos baj Schmittel, de szegénykém egyszerű, mint a faék.

Vizi E. Szilveszter sokkal, de sokkal alkalmasabb lett volna, és a túlzott hatalmi ambícióknak sem adja a jelét. Meg lenne minden olyan előnye a Fidesz szempontjából, mint Schmittnek, a hátrányok nélkül.

Ordnassac 2010.06.23. 14:03:05

@Diocles: az LMP-sek 16-an vannak. Rájuk gondoltam. Nem a fideszesekre.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.23. 14:05:21

@Diocles: Ez azért túlzás, a 268 kormánypárti képviselő annyira nem egységes banda, mint gondolnánk. Nem ismer mindenki mindenkit.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.23. 14:08:23

Egy szélkakas, megélhetési aparátcsikot Köztársasági Elnöknek???

Ennél már csak az volt röhejesebb, amikor a 2/3 részben érdekelt alkotmánybírók döntöttek arról, hogy a Vatikáni szerződés alkotmányba ütközik-e, vagy sem? Csodák csodájára nem ütközött abba:-) Pedig ütközik és nagyon nagyot.

drfarkas 2010.06.23. 14:10:44

ha jól csalódom, akkor az OGY elnökéhez kell benyújtani a jelölést? Azaz Schmitt Pál-hoz nyújtja be a Fidesz frakció, hogy Schmitt Pált jelölik? csak egy apró érdekesség... másik pedig, hogy miért kell megcsúfolni az OGY elnöki tisztséget ilyen módon? további kérdés, hogy tényleg Kövér László lesz az OGy elnöke??? ajjajj....

levee 2010.06.23. 14:12:59

@drfarkas: ez mondjuk lényegtelen, ha érintett, akkor nem elnökölhet, helyére beül majd egy alelnök.

Ordnassac 2010.06.23. 14:14:27

@drfarkas: öt éve is ez volt, amikor Szili Katalin jelöltségét Szili Katalin OGY-elnöknél nyújtották be.

Meglepne, ha nem Kövérből csinálnak OGY-elnököt.

lüke 2010.06.23. 14:17:52

azt a:)
asportos SP
, aki spotkörökben nem comme il faut:)
www.youtube.com/watch?v=ai2As4XFZDY

etikuskritikus 2010.06.23. 14:18:10

nagyon sajnálom, és hatalmas hibának tartom, hogy a Fidesz a saját szavazótáborából pont a kritikus, alkotó, szuverén, konzervatív értelmiségieket veszíti el és mindezt tudatosan.

drfarkas 2010.06.23. 14:18:41

@Ordnassac: igazad van! csak akkor vhogy nem tűnt fel.....na mindegy

lüke 2010.06.23. 14:21:08

merci bien, a nyelvekért

tölgyes 2010.06.23. 14:22:42

@etikuskritikus: Én nem gondolom, hogy a fidesz elveszíti azokat akikre gondol.

org 2010.06.23. 14:23:27

Azt se felejtsük el, hogy Schmitt Pál sportdiplomataként sem sok sikert könyvelhetett el, ráadásul éveken kersztül alelnöki tisztséget töltött be a világ második legkorruptabb szervezetében.
Viszont kesztyűbábnak tökéletes lesz.

lüke 2010.06.23. 14:24:56

@org:
isu.org
ők nagyon:)

MPL firstlady 2010.06.23. 14:26:24

a Palikát anno ismertem mint sporttársat. még humora is volt, bár sajátos.
aztán lakáj lett. kifelé egy bólogatójános volt mint sportdiplomata, súlytalan a MOB-ban és most mint elnök is az lesz.
a nézetei már otsh sportvezetőként is igazodtak. először megmondták, hogy ő hogy gondolja, és ő úgy gondolta.

most is ez lesz. az elnöki palota stábja elmegy a levesbe, jönnek az új "mankók", akikre támaszkodnia kell majd, de erősen.

elképzelem ahogy visszaküld egy törvényt az ogy-nek, vagy ab-hoz fordul:)

már amikor főpolgi szeretett volna lenni, úgy volt független a fidesztől, mint én szűz a házasságkötéskor.

nem tetszik.

tényleg ennyire rossz a felhozatal, hogy még neveken sem gondolkodnak a párttársak, csak a vezír megüzeni a plázsról, hogy kire mutatott és kész?

de végül is mindegy.

lebeg majd a nemzet felett, sugározza majd az egységet, és néha félrenéz, mikor őrködik a demokratikus működés felett.

evvan. ez is megvót.

lüke 2010.06.23. 14:26:40

@Ordnassac:
naná
a strokja
folytán lett MO-n CT,
addig csak a kaposvári magán állatkórházban volt:)

Ordnassac 2010.06.23. 14:26:44

@etikuskritikus: egy közös van Gyurcsányban és Orbánban: mindketten hihetetlen küldetéstudattal rendelkeznek és ebből fakadóan kritikatűrésük nem túl magas. Bár az igazi probléma az az, hogy küldetéstudatokat mire használják. Fletó elszúrta (hogy finom és úrias legyek :-) ), OV még kérdéses, de államszervezeti lépései nem túl biztatóak, a gazdaságiak inkább.

vénkujon 2010.06.23. 14:28:33

tehát mégiscsak lesz budapesten olimpia.;)

lüke 2010.06.23. 14:29:38

@vénkujon:
ezt borítékoltam én is:)
csak nehogy berlinünk legyen

lüke 2010.06.23. 14:30:33

ezt borítékoltam már:)
de ne berlin legyen

lüke 2010.06.23. 14:32:09

@Ordnassac:
várj még:) az ítélettel
rövid az idő,de reménykedjünk

sztd 2010.06.23. 14:32:13

Scmitt Pált nem tartom butának. Emlékszem, amikor főpolgármesterjelölt volt, és akkor elég sok észt mutatott. Ha azóta nem hülyült meg, akkor szerintem okos ember. Az is lehet, hogy ott csak Demszky volt az ellenfél és így könnyű volt kiemelkedni.
2004-es olimpián mint MOB elnök (doppingügyekben) viszont nem mutatott túl sokat, szóval nem gondolom, hogy kreatív fantáziadús valaki lenne. Szerintem is probléma, hogy nem egy jogász került az alkotmányosság őrzőjének a szerepébe. Nem kétlem, hogy precíz hivatalnok (az volt egész életében) protokollárisan is sok tapasztalata van (hiszen hosszan volt nagykövet), de ezt kevésnek tartom. Nála tényleg jobb lenne még Sólyom László vagy Morvai Krisztina is. (Akkor is, ha M.K. megnyilatkozásai sokkal kínosabbak lennének az országnak.)

lüke 2010.06.23. 14:34:19

@lüke:
fiúk!
ugye tudjátok: ez a midlife crisis:)

Ordnassac 2010.06.23. 14:35:48

@lüke: nem mondtam ítéletet, csak azt, hogy mennyire biztató valami a számomra és mi nem. Számomra Domokos ÁSZ-elnöksége nem biztató, Bihari újraválasztása kemény két és fél évre az AB szempontjából többet problémával jár, mint haszonnal (hiszen BM-nek komoly ügyet nem szignálnak, mert mire határozattervezet és aztán döntés lesz, mehet is nyugdíjba). A gazdasági résznél (bár nem vagyok nagy szakértő) már látok előrelépést.

panelburzsuj 2010.06.23. 14:36:54

@Ordnassac:

Göncz vagy Mádl volt hat évig pártbéli helyettese az őt államfővé kinevező kormányfőnek?

tölgyes 2010.06.23. 14:38:28

@sztd: Ugyanakkor Hamilton (kerékpáros) ügyét elsimították.. de nem az elnök miatt, hanem mert az USA pénzeli a révészt...::::(((Azóta is így van.

kamarti 2010.06.23. 14:39:16

a választások után mindenki kikacagott, mikor azt mondta, A Sportdiplomata lesz a köztársasági elnök, aztán már na ugye-ugyéztak, amikor házelnök lett. Magam részéről szinte biztos voltam benne, hogy aki rá tippelt, nem téved, és ahogy ment előre a fidesz-úthenger, egyre biztosabb lettem.
hogy milyen súlya van a kérdésnek a fijúknál, és hogy milyen súlya lesz a - többek között az alkotmányosságot őrző - hivatalnak a fidesz-érában, arról a poszt első mondata mindent elmond:
"Orbán Viktor bulgáriai nyaralásából küldött levelében Schmitt Pált javasolta a Fidesz és a KDNP államfő-jelöltjének."

A közvéleményt meg sztem nem kell drága pénzért felmérni: a szerencsésebbje a nyaralással van elfoglalva, a kevéásbé szerencsésebbje az érvízzel, vagy azzal, hova rakja a kölkeit a nyáron és miből fedezze a a kiadásokat. szóval nagy ellenállásra, helytelenítésre nem kell számítani - de egyébként is: nem teljesen mindegy, mit mond a nép a közvélemény-kutatónak? (amúgy meg pár hete volt egy közvélemény-kutatás, amiben az áprilisban még csak kétharmados felhatalmazó nép (vagyis 8000 telefonon megkérdezett hazánkfia-lánya) már szinte 100%-ban támogatta az új kormány 29 pontját - ezen javítani nagyon nem lehet, rontani meg minek, ugye.

a szivárogtatásról pedig annyit, hogy nyilván pillanatig is gondolkodó emberben fel sem merül, hogy ezt most döntötte el a vezér a bolgár tenger partján sütkérezve. Tehát az egész eddigi képmutató és cinikus színjáték - pokorni megdorgálásától a tegnapi "barátkozásig" - csak hab volt, ugyanakkora kamu, mint a "még nincs kormánynévsor" anno. Én nem vagyok politológus, de engem ez nem lepett meg, mint ahogy gyakorlatilag eddig semmi, amit megléptek - inkább az, hogy simán, öles léptekkel menetelhetnek, és sem bármilyen jogi akadálya nincs, sem ember(ek), akik valamiféle súllyal húzhatnák össze a szemöldöküket (most a 103akról vagy 108akról ne is ejtsünk szót, én nem mondom, hogy az aláírók fele bűnöző, mint más blogokon, de hogy minimum van néhány kompromittálódott név, ami többet árt, mint használ, az biztos)

lüke 2010.06.23. 14:39:26

@Ordnassac:
szerintem ez lnne a legfontosabb a gazd.,ha
működik, sok-sok mindent elsöpör, amit el kellene............
s ha ez a koncepció prioritást élvez ,akkor tényleg van egy kis remény

Ordnassac 2010.06.23. 14:39:43

@panelburzsuj: négy évig volt. Göncz SZDSZ-ügyvivő volt (ergo elnökségi tag).

Ez azonban még nem határozza meg, hogy milyen szerepfelfogást fog képviselni. A háttér persze, hogy más, de nem is ezen akadtam fenn. :-)

Ordnassac 2010.06.23. 14:40:44

@lüke: hiába jó a gazdaság, ha egy államfelépítés rossz. Nem lehet ennyire elkülöníteni a kettőt egymástól. Szerintem.

lüke 2010.06.23. 14:41:06

@tölgyes:
a WADA-t,meg Aján T-t

tölgyes 2010.06.23. 14:41:20

@kamarti: A spanyol király ha jól tudom vitorlázásban nyert olimpiát.. amikor még nem volt király..::))
Fülöp ha jól emlékszem fogathajtásban jeleskedett..Vagyis az államfők esetében nem ritka és nem is hátrány ha valaki jó sportoló volt..!

tölgyes 2010.06.23. 14:42:17

@lüke: Nem !!! Magát az olimpiát és az olimpiai mozgalmat.

teevee 2010.06.23. 14:43:06

Tegye fel a kezét, aki meglepődött! (Vö.: anno Simicska az APEH élén, avagy most Domokos mint ÁSZ. Ugyan.) És ez várható a következő 4 évben.

Azonkívül, most a székek osztogatásakor szétszavazásra számítani a Fidesznél,... , hát, naivitás, tényleg.

(Mondjuk, az tényleg érdekes, hogy a közvélemény kutatóknak nincs adatuk. Ilyenkor a saját költségükre mérnek fel vagy kell hozzá valakinek a megrendelése? Vagy esetleg nem teljesen önként nem jutott eszükbe?)

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.06.23. 14:44:36

Idézet az origo mai cikkéből:

Schmitt 2005-ben, a róla szóló könyv szerzőjének azt mondta: "Hatvanéves koromban három dolgot megfogadtam. Mostantól kezdve csak és kizárólag jó bort fogok inni, kerül amiben kerül; csak és kizárólag egyetlen főnököm lesz az életben: Orbán Viktort, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnökét elismerem vezetőnek, de az elnökhelyettesi munkámat fizetség nélkül végzem; igyekszem magamat, amennyire lehet, függetleníteni mindenkitől, tehát nem lesz fölöttem senki, csak a jóisten; és lehetőleg mindig igazat fogok mondani".

A teljes cikk itt.

www.origo.hu/itthon/20100623-schmitt-palt-jeloli-allamfonek-orban-viktor.html

lüke 2010.06.23. 14:45:19

@tölgyes:
is, de a doping teljesen az övék
www.wada-ama.org/
a székhelyük is É_Am-ban van,nem Lausanne-ban vagy
Zugban

Dr. No 2010.06.23. 14:50:31

Na jó, de mire kell ez a nagy ellenszél-leküzdő hevület? Minek ne tudjon keresztbe tenni a köztársasági elnök, a legfőbb ügyész, a választási bizottság, az Állami Számvevőszék elnöke, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (nem akarok mindenkit felsorolni, akit éppen fideszes hívőkre cserélnek)? Csak nem a 29 pont végrehajtásának? Ne vicceljünk.

tölgyes 2010.06.23. 14:51:35

@Rombola: És most mi a baj..????Mostantól nem lesz főnöke.

Ordnassac 2010.06.23. 14:52:04

@tölgyes: az II. Konstantin görög király volt 1960-ban, Rómában, még hercegként.

tölgyes 2010.06.23. 14:52:25

@lüke: mert az olimpia is az övék..:)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.23. 14:56:35

@tölgyes: Megjegyzem, hogy az Olimpiát annak idején a katolikusok tiltották be, most meg ugyebár kar a karban....csók a szájon

lüke 2010.06.23. 15:00:07

@tölgyes:
a kp- am futók, igen ,azok az övéik:)
de az alpesi sí pl. ,nem:)
nem véletlen , hogy hol vannak a kp-k
FIFA -Zug
na ez se az övék, csak a Cosmos volt Ertegüné:)

Petrusz 2010.06.23. 15:01:44

Borítékolható jelölés történt. Az LMP (és a Jobbik) helyében most elővenném a közvetlen államfőválasztás kérdését... 2/3-al szemben, amit lehet ki kell vinni a parlamentből..ha kell, az utcára... Schmitt "munkásságáról" polemizáltunk már ezen a fórumon is, tökéletesen alkalmatlan, de én is átmeneti személynek gondolom úgy 1-2 évre... Aztán majd jön OV 7-9-12 évre... Azért kíváncsi lennék, Sólyom hova tart. Az AB után tanárnak állt Bonnban ha jól emlékszem, mert itthon már nem volt elérhető az egojának megfelelő pozíció... Most hova megy tovább? Emberjogi Bíróság? Brüsszel? Hága? New York? ENSZ?

tölgyes 2010.06.23. 15:01:45

@Ordnassac: Kösz János Károly is jól vitorlázik...:::))

Kono 2010.06.23. 15:02:12

TORGYÁNT államfőnek!!!

Schmitt nem megfelelő a posztra. Hogy kerülhet egy ilyen ember egy ilyen pozíció közelébe egyáltalán???

panelburzsuj 2010.06.23. 15:02:39

@Ordnassac:

Na, pont akkora lesz a szerepfelfogásbeli különbség, mint amekkora egy szadeszügyvivő, meg egy fideszalelnök között eddig megfigyelhető volt.

(Még ha csak négy évig is gyakorolta kijelölt államfőnk ez utóbbit ... :)

(Egyébként gondolj azért bele, hogy a pártvezérelt lózungokat lehámozva milyen életutat járt be Göncz, és milyet Schmitt, mire a köztársaság elnöki székébe jutott/jut ... És hogy a két "köztes", és több tekintetben egymáshoz hasonló elnökön keresztül milyen irányú "trend" látszik kibontakozni az ötvenhatos elítélttől a Kádár-rendszer kedvencéig.)

tölgyes 2010.06.23. 15:02:58

@lüke: Már abban se rosszak.. és nyomulnak..:)

tölgyes 2010.06.23. 15:04:16

@Kono: Azért került elő mert alkalmas..

Kono 2010.06.23. 15:04:17

@Petrusz: Sólyom lesz az USA következő elnöke :)

Ordnassac 2010.06.23. 15:04:54

@Dr. No: Köztársasági elnök + AB: alkotmányellenes törvények kilövése (amelyek nem feltétlenül csak az Alkotmánnyal ellenkeznek, de pl. egymással, nemzetközi egyezményekkel, univerzális jogelvekkel stb.). Azért egész jól jött bizonyos esetekben, nem?

KE: "szavak ereje". Egy nagy tiszteletben álló, hiteles személy szavai komoly súllyal rendelkezhetnek bizonyos körülmények között. Németeknél ez egész jól működik.

AB: a már említetten kívül alkotmányellenes végrehajtási rendeletek, önkormányzati rendeletek kilövése (ergo még inkább a mindennapi életet meghatározó jogi szabályok hatályon kívül helyezése).

ÁSZ: a legnagyobb pénzügyi ellenőrző szervezet. Több gyanús szoci ügyre hívta fel a figyelmet, amik után akár büntetőeljárás is indult. Emellett kiváló hivatkozási eszköz a másik fél ellen, ha valami ott nem stimmel.

LÜ: bizonyos (főleg politikusokat és egyéb közéleti szereplőket érintő) ügyekben csak az LÜ indíthat eljárást. (Bár Belovics Ervin, legalábbis ő a felmerült jelölt, még egész rendben is van.)

MNB: Magyarország monetáris politikájának meghatározása, illetve a mindenkori kormány esetleges pénzügyi hülyeségeinek enyhítője.

Mind a kormány esetleges túlterjeszkedését korlátozó szerv és valamiért nálunk stabilabb demokráciákban is léteznek. ;-)

tölgyes 2010.06.23. 15:05:36

@IGe: Mit tiltottak be a katolikusok?????????????????????Nem kavarja össze a dolgokat????

exepszzed (törölt) 2010.06.23. 15:06:15

JAVASLOM A RÉGI NAPTÁR TÖRLÉSÉT ÉS ÚJ NAPTÁR BEVEZETÉSÉT AMELY ORBÁNVIKTOR SZÜLETÉSNAPJÁT TENNÉ MEG 1.ÉVNEK, TEHÁT MOST "VIKTOR 47."-ET ÍRUNK!!!

EMELLETT A VIKTOR NEVET ADJÁK A HOLDNAK MEG A NAPNAK, ÉS ARANYSZOBRA KÖVESSE A NAP JÁRÁSÁT.
(IGAZFIDESZES PÁRTFUNKCIK VISZONT A NAPOT IS KÉNYSZERÍTHETIK HOGY AZ KÖVESSE VIKTORT:-)))

Ordnassac 2010.06.23. 15:07:07

@Petrusz: a Pázmányon és az Andrássyn volt prof. Kölnben volt amúgy vendégtanár egy évig (1999-00).

tölgyes 2010.06.23. 15:07:08

@Ordnassac: Én meg rosszul emlékszem..:::))Róma nekem régen volt.

Magóg napján (törölt) 2010.06.23. 15:07:13

Roppant csalódott vagyok.
Egy újabb impotens megélhetési szélkakas.

Ennek az Országnak a köztársasági elnökei csak lötyedt balfaszok lehetnek?
Ez vót a legjobb Vitya? Hát öcsém ez szomorú.

lüke 2010.06.23. 15:08:00

@tölgyes:
az igét
amit ragozni kell s nem hirdetni:)

tölgyes 2010.06.23. 15:09:14

@Magóg napján: A közt. elnökségre éppen jó!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.23. 15:09:36

@tölgyes: Az olimpiai játékokat. Ez történelmi tény kiremszépen.

Az Olimpiát Zeusznak köszönhetjük és a bigott kereszténység úgy másfél ezer évre betiltotta.

" A másik mondakör úgy meséli el az olimpia megalapítását, hogy amikor Héraklész hazatért az argonauták élén Kolkiszból, akkor Iaszonnal -- akinek segített az aranygyapjú megszerzésében -- közösen elhatározták, hogy Olümpiában, Zeusz tiszteletére, ünnepi játékokat hoznak létre. Ezt így írta le Diodorosz: “Megegyeztek, hogy megkeresik Hellász legszebb helyét, ahol harci játékokat és népünnepélyeket tartanak az Olümposzi Zeusz tiszteletére. Eme ünnepélyes gyülekezés helyéül azután Héraklész kiválasztotta az Alpheiosz folyó vidékét Élisz tartományban és a legfőbb isten nevérôl (“Olümposzi Zeusz”) elnevezte Olümpiának. Lovasversenyeket és harci játékokat hirdetett, meghatározta a győztesek díját, és sérthetetlen követeket küldött, hogy minden városban kihirdessék: versenyjátékok lesznek"

Petrusz 2010.06.23. 15:09:43

@Ordnassac: igazad lehet, nem emlékszem pontosan. Ettől még érdekel, hova tovább?

kamarti 2010.06.23. 15:09:53

@tölgyes: na de nem is kompenzál semmit, amit A Sportdiplomatával szemben fel lehet hozni - kezdve a kommunista apparatcsikságtól a fidesz-apparatcsikságig.
ha mondjuk az előzőt is meg tudja magyarázni ilyen kedélyesen, hát hajrá!

amúgy a spanyol király vitorlás-eredméyneinél talán jelentősebb történelmi tett volt, amit a Franco utáni ország demokratikus berendezkedése érdekében tett...

objekt 2010.06.23. 15:09:55

Csesszétek meg fideszék. Meglepetést vártam én is és azt, hogy a tegnapi károgásomat boldogan korrigálhassam. Nincsenek csodák, sajnos... Nem akarom S. Palit! Miért nem maradhatott házelnök? A kétharmad után, meg pláne nem akartam egy lojális elnököt.
De tudjátok meg agyamentek, (ha valamelyikőtök olvasná) ezt már ősszel megszívjátok. Épp most buktatok, vagy annyi polgármesteri helyet. Dühös vagyok marhára....

lüke 2010.06.23. 15:10:11

pá-pá
nyaralni mentem,nem bulgushonba :mert ott igen a nem s nem az igen:)
de viszek laptopot:) sziasztok

reccs 2010.06.23. 15:10:16

Nem értem a problémát. Schmitt jelölt tökéletesen megtesesíti a nemzeti egységet. Nyalt már mindenkinek.

papas 2010.06.23. 15:10:26

1, Vajon a zemberek pali bácsit akarták? Nem tudjuk.
Mondjuk a látszat kedvéért legalább a hűséges követőiket megkérdezhették volna. Vagy mondjuk Pars Krisztiánt és néhány athéni olimpikont.
2, pali bácsi pártokon felül álló személyiség? Nem hiszem.

Ja, hogy 2005-ben, még ellenzékben, a fenti két kritériumot határozta meg vitya, most akkor ez hogy is van? Mi változott? Vagy csak a szélkakas hozza a szokásos formáját. Pedig parlamenti két harmadnál, erre az arrogáns magatartásra mi szükség van? Nagyvonalúság, elegancia, ezek azok amivel soha nem rendelkeztek narancsföldön.

Az meg elképesztő, hogy ennek az agymosott tömegnek, mi mindent le lehet nyomni a torkán és még könnyezve tapsolnak is hozzá.

tölgyes 2010.06.23. 15:12:59

@lüke: Az igét kivételesen lehet hirdetni is.. és nem csak ragozni..:::))

Ordnassac 2010.06.23. 15:14:04

@Petrusz: két év múlva betölti a 70-et. Ergo prof. em. és/vagy nyugdíj. (Talán könyvírás.)

tölgyes 2010.06.23. 15:14:15

@papas: A parlamentáris rendszerben az OGY-re bízzák!! Tetszett volna 89-ben úgy szavazni, hogy közvetlen legyen a választás.. de akkor nem tetszett.. azóta meg így van!

tölgyes 2010.06.23. 15:16:29

@kamarti: Már elmondtam Önnek, hogy nem volt apparátcsik..viszont volt még a NOB alelnöke is meg olimpiai bajnok is..Ön miért nem volt???

török gábor 2010.06.23. 15:16:58

@tölgyes: mármint 90 nyarán, a 89-es népszavazás nem erről szólt, hanem az időpontról.

papas 2010.06.23. 15:17:03

@tölgyes: Már megint csak írsz és terelsz. Segítek, én nem erről beszéltem. Nagyon nem! Próbáld meg legalább értelmezni amit a másik ír. Köszöntem.

Magóg napján (törölt) 2010.06.23. 15:17:52

Sikeres sportdiplomata.

Szeretném látni azon sportolók listáját akiknek bármiben segített. Ha pedig a saját területén se tud támógatokat gründolni, akkor miből gondolják, hogy az ország beveszi a narancsfaszt tövig?

tölgyes 2010.06.23. 15:18:18

@IGe: Olyan hülyeségeket tetszik írni, hogy válaszolni se érdemes..

A katolikus egyház a reformáció után jön létre..de Ön egyszerűen vallásgyűlölő.. lelke rajta..

gauche caviar 2010.06.23. 15:20:20

ez az a schmidt aki anno szcientológusokkal nyomta a drogmarathont?
aki még az ördöggel is cimborálna?

kender.blog.hu/2008/04/19/schmitt_pal_az_ordoggel_cimboralna

többek között...

remélem akik a fideszre szavaztak, egyszer majd kiteszik a narancs lobogót az ablakukba, büszkén vállalva a srácok tetteit...

penna 2010.06.23. 15:20:48

Hm. Remekül passzol ehhez a bohózatba illő "elnökválasztási" komédiához az, hogy Orbán annyira megtiszteli mind Sólyom Lászlót, mind a saját csinovnyikjait, mind pedig magát a köztársasági elnöki tisztséget (no meg az egykorvolt polgárokat, a zembereket), hogy a Naposparton heverészve fürdőgatyában üzeni meg, kit akar elnöknek...

Hiába, a stílus maga az ember.

Végül is hová vezetne az, ha legalább veszi a fáradtságot és eljátssza, hogy itthonlétére időzítve a "váratlan" eseményt, elballag a Sándor palotába, személyesen közli Sólyommal a döntését, megköszönve neki az 5 évet, sajtótájékoztatót tart, aztán elballag a frakciójához és ott is ő jelenti be, mit döntött. Nyilván úgy gondolja, Magyarországon ez is megteszi, a zuhanyfülkés forradalom feljogosítja erre is.

Sólyomnak anno örültem Szilihez képest, aztán a működéséről nem volt jó véleményem, de a felröppenő nevekhez, pláne ehhez a rendszerfüggetlenül talpnyaló Schmitthez képest magasan ő lett volna a legjobb.

tölgyes 2010.06.23. 15:21:27

@török gábor: Kedves Gábor.. ne csinálja már..:)!!! Az volt a cumi, hogy az időpontról szól.. holott arról szólt, hogy ne legyen közvetlen, mert akkor Pozsgay választják meg..Ezt ma már Kis János kivételével mindenki elismeri...Még Halmay is.:) Az Ogy választás után pedig azonnal megváltoztatták az alkotmányt, nehogy közvetlen legyen..A hazugság így kiderült.

gauche caviar 2010.06.23. 15:21:36

@Magóg napján: befogja venni, bő nyállal zacskóig, ugyanis - többek között - erre is jó a 2/3-ad.
Nem lehet elégszer megköszönni a fideszre szavazó honfitársainknak...

kamarti 2010.06.23. 15:22:02

@tölgyes: ez a "tetszettek volna..." annyira arrogáns és cinikus, hogy kinyílik tőle a bicska a zsebemben.
és gondolom, szegény AJ is fordul egyet-egyet, amikor boldog-boldogtalan őt idézgeti, és azt hiszi, hogy jól áll

(amúgy arra kíváncsi lennék, hogy a mostani fidesz-szavazók hány százaléka volt szavazó korú 89-ben - nem véletlenül emlegette itt valaki a harmincasokat, mint akiknek fogalmuk se - bár mondjuk 98-2002 között elméletileg már felnőtt, gondolkodó szavazópolgárok voltak, tehát lehetnének tapasztalataik, emlékeik...)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.23. 15:23:30

@tölgyes:

Ki is a PÁPA??? a Római Katolikus egyház feje. Kirem nézze meg a római pápák névsorát, hogy mióta is leledzenek.

gauche caviar 2010.06.23. 15:23:48

meg, nem úgy volt, hogy a köztársasági elnököt a nép válassza közvetlenül? mármint, anno erről sattarattázott a Viktor...
változnak az idők, rugalmasak a gerincek, értékállóak a személyiségek.

tölgyes 2010.06.23. 15:23:58

@papas: Vaggy csak Ön nem érti, hogy mi az amit leír..:)Az elnök személyét a nép csak akkor határozhatja meg, ha maga választja... ez pedig 89-ben eldőlt!

tölgyes 2010.06.23. 15:25:30

@IGe: A pápa már akkor is a római egyház feje volt, amikor még nem történt meg egyetlen egyházszakadás sem.... de nehéz feje van!

Roy 2010.06.23. 15:27:09

@darkmustang: Dehogynem. Kell valakinek nyalni Orbán talpát. Erre a legalkalmasabb embert jelölték. Nagy gyakorlata van a nyalásból a pártállami időkből.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.23. 15:28:12

@Petrusz:
" Azért kíváncsi lennék, Sólyom hova tart. Az AB után tanárnak állt Bonnban ha jól emlékszem, mert itthon már nem volt elérhető az egojának megfelelő pozíció... Most hova megy tovább? Emberjogi Bíróság? Brüsszel? Hága? New York? ENSZ? "

Hát ő lesz az EU magyar elnöke.

Ordnassac 2010.06.23. 15:28:23

@tölgyes: szerintem jobb lenne, ha egy külön testület választaná meg (most többségektől függetlenül) a köztársasági elnököt. Nagyobb legitimációja lenne. Németországban és Olaszországban pl. így működik.

(Mellesleg, jómagam 3 éves voltam és Németországban a négyigenes népszavazáson.)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.23. 15:29:24

@tölgyes:

Hazugsággyűlölő és mítoszirtó az valóban vagyok. Mivel viszont a Valláskritika Virtus főszerkesztője vagyok, hivatalból vissza kell utasítanom a butaságát. Több egyházszakadás is volt, hiszen az egyházak szétszakadással is gyarapodnak.

A Római Katolikus egyházból manapság, tehát napjainkban is válnak ki új szekták és ettől még a Római Katolikus Egyház az marad.

fulemule9 2010.06.23. 15:29:25

@tölgyes: lehet, hogy pártember nem, de volt államtitkárhelyettes Buda alatt és az Astoria szállóról se feledkezzünk meg. Egyébként nem csak Parsékat lehetne megkérdezni, de a Los Angelesről lemaradtakat és mindazokat akiket nem képviselt elég eredményesen, vagy Ritát! :)

Severus 2010.06.23. 15:29:27

"tapasztalt kremlinológusok azonban jegyzetelhetnek" a kremlinológus az olyan mint a bizantinológus? :)

Ordnassac 2010.06.23. 15:30:18

@tölgyes: egy alkotmánymódosítással átalakítható a dolog. Kérdés, hogy az új alkotmánynál mi lesz. Hiszen egy népszavazási eredmény nem örök időkre szól.

tölgyes 2010.06.23. 15:30:38

@kamarti: Vegye ki a bicskát a zsebből, mert még kinyílás közben lenyisszantja a végit!

89-ben eldőlt, hogy ne legyen közvetlen választás... mert nem akarták Pozsgayt... ezt a szándékot a 90-es választás után a paktumban azonnal érvényesítették is. Azóta nincs közvetlen elnökválasztás. Azóta nem kérdezik meg a zembereket... se Gönczöt, se Mádlt, se Sólyom Lászlót..
Indítson mozgalmat a közvetlen elnökválasztásért... tegye pártja jelszavává és szerezzen többséget..akkor vágya teljesül. Lehet, hogy én is támogatom majd.. de most nincs értelme a dolognak..!

tölgyes 2010.06.23. 15:31:26

@Ordnassac: A fidesz már 89-ben is az OGY választás mellett volt.

Ordnassac 2010.06.23. 15:31:41

@fulemule9: a 84-es szavazáson nem vett részt, kimentette magát egy szófiai konferenciára. ;-)

tölgyes 2010.06.23. 15:32:58

@fulemule9: Az OTSH helyettes elnöke volt, ami a miniszterhelyettesi rangnak felel meg.. És mi ezzel a baj.. Ön elég jól tűrt kormányon fizetett pártbürokratákat is akik még olimpiát se nyertek!

fulemule9 2010.06.23. 15:33:23

@tölgyes: de most forradalom volt :) szeretném én meghatározni!!!

panelburzsuj 2010.06.23. 15:33:49

@tölgyes:

És kétharmaddal se lehetne ugye visszacsinálni.

Ezt a csapdát, ccc ...

Ordnassac 2010.06.23. 15:34:01

@tölgyes: a Fidesz akkor az SZDSZ minipártjának számított. Azóta azért eltelt 21 év. Látod, hogy 5 év után is más már a véleménye a köztársasági elnök személyének kiválasztásáról.

Főleg, ha tényleg be akarják vezetni a félelnöki rendszert (amit még kétlek), akkor ahhoz dukál a közvetlen szavazás a kohabitáció minden esetleges problémájával együtt.

tölgyes 2010.06.23. 15:34:05

@IGe: Ön gyűlölködő és tájékozatlanul fröcsögő.. ha még azt se tudja, hogy mióta van katolicizmus..:)

tölgyes 2010.06.23. 15:35:10

@Ordnassac: Ebben soha nem mondtak mást... és az eus országoknál ez egy bevett forma.

panelburzsuj 2010.06.23. 15:35:30

@Severus:

Pont olyan. És most alakul a szentháromság harmadik ágazata, itt a szemünk előtt ... :)

tölgyes 2010.06.23. 15:35:51

@panelburzsuj: Mint leírtam. a fidesz soha nem akart közvetlen választást.

fulemule9 2010.06.23. 15:36:30

@tölgyes: Nem tűrtem. Biztos nem volt ott a Kossuth téren vagy az Astoriánál. De ezt sem akartam!

El Zorro 2010.06.23. 15:37:00

"Érdekes lehet az MSZP reakciója is (...) vajon mennyire akarják támadni az előélete, habitusa alapján szocialista jelölésre sem esélytelen Schmitt Pált..."

Kérdés, hogy Schmitt Pál melyik előéletét nézzük. Vagy másképp fogalmazva: előéletében mennyire megyünk vissza.
Schmitt az előző rendszerben is szerepet vállalt, 1990 után pedig sokáig nem kötődött egyetlen párthoz sem, sportvezetőként amolyan pártok feletti szereplő volt. Ez például lehet pro érv a fentiekhez. Ami viszont szerintem kontra: 2003-ban (nyíltan is) csatlakozott a Fideszhez, a párt alelnöke, majd EP-listavezetője lett, és ha nem is a kormánypárt leghangosabb embere, mégiscsak a Fidesz szekerét tolja, minden rendezvényen ott áll és tapsol Orbán Viktor mögött az első sorban. (Emlékezünk-e például Schmitt néhány évvel ezelőtti utcai beszédére, amikor Bocskai-mellényben szónokolt keményen az akkor még ellenzéki Fidesz rendezvényén? Nem is állt neki jól, azóta sem láttam díszmagyarban...).
Ezek után szocialista jelölésre - én legalábbis úgy gondolom - teljesen esélytelen lett volna. Ki van zárva.

kamarti 2010.06.23. 15:37:24

@tölgyes: hogy én miért nem voltam? ez most hogy jön ide? én leszek a köztársasági elnök? vagy csak azért kell elszámolnom a múltammal, mert kritizálni merek egy (mindenkihez, aki éppen felette volt) hű talpnyalót?

Még hogy nem volt apparatcsik az átkosban! akkor mi a fene volt? ő sem talált állást az egyetem után, mint Hoffman Rózsa, aki ezért kénytelen volt 10 évig a minisztériumi székben senyvedni (és egyúttal belépni az egypártba)? tessen már sorolni A Sportdiplomata többi (általában 2-3 párhuzamos) funkcióját is!

amúgy sztem nem csak olimpia lesz, hanem focivébé is, ez egyértelmű, nagyhatalom leszünk újra a sportban is, különösen a fociban:
www.youtube.com/watch?v=oBdGzvzruF0
remélem, ezt még megérem...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.23. 15:37:28

@tölgyes:

Eléggé köztudott, hogy 2010 évre datálják magukat, hiszen annyira elszálltak maguktól, hogy az időszámítást is ehhez a butasághoz igazították.

A lényeg viszont továbbra is az, hogy az OLIMPIÁT egykor betiltó ideológia és szervezete, ma már az Olimpia dicsfényében kíván tündökölni. Ez viszont kettős mérce, ami sem logikailag, sem erkölcsileg fel nem oldható.

tölgyes 2010.06.23. 15:38:08

@Ordnassac: Az elnökválasztó testület korábban csak tudományos körökben vetődött fel lehetőségként, de érdemi politika vita nem volt róla.. most is csak azért jött elő, mert nem akarják, hogy a fidesz jelöljön..::)) Mostanáig jó volt nekik ez a rendszer..:)

Szimba 2010.06.23. 15:38:26

Nem lepődöm meg, így gondoltam eddig is a dolgok menetét.

1. A Fidesz a 2/3-al símán mindent visz.
2. Akarja is, hogy minden könnyen menjen. Hosszú ideig vártak erre.
3. Feltételezem, hogy a 4 évük alatt megpróbálják bebetonozni minden módon a hatalmukat. Törvényekkel, alkotmánnyal stb.
4. Van már olyan fogalom, hogy diktatórikus demokrácia?:)

Ráadásul igen sokan vágytak arra, hogy valakik, felettük gyámkodó kormány, rendőrség, stb. rendet, biztonságot teremtsen. A kérdés már csak az, hogy a saját érdekek mellett mennyire tud visszafogottan diktatórikus lenni a Fidesz?

Szimba 2010.06.23. 15:39:26

Amúgy meg
Schmitt Pali, Schmitt Pali mindent lát,
Szemüvegen át nézi a hasát..."

papas 2010.06.23. 15:40:40

@tölgyes: Aha, de ki beszélt itt erről? Én biztosan nem.
Na mindegy, ígérem fizetett trollokkal nem foglalkozom többet.

Egyébként nem is pali bácsi a fontos itt, hanem az a pofon amit Sólyom és vele együtt a mi kis repedező demokráciánk kapott. Megint.

Levél, nyaralásból, erre mondom, hogy sem elegancia, sem tisztelet nincs ezekben. Csak az elképesztő hatalomvágy.

teevee 2010.06.23. 15:41:14

@tölgyes: Terelgetsz, forgolódsz..., de hiába.
2005-ben a Fidesz még pont nagyon meg akarta kérdezni az embereket a köztársasági elnök személyéről. És akkor még az is számított, hogy ne legyen pártember. Ez mitől lett kuka?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.23. 15:41:21

Kedves Török Gábor !

Kérdésem abszolút szakmai.
Abból, hogy Schmitt lesz az elnök, az következik, hogy ő képvisel minket az uniós elnökségben ?

panelburzsuj 2010.06.23. 15:41:25

@tölgyes:

Kössz! Legalább tudok végre egy dolgot, ami mellett következetesen kitartott.

A népfelség nagyobb dicsőségére.

papas 2010.06.23. 15:42:46

@Szimba: a négyes pontra oroszország és a volt szovjet tagköztársaságok a válasz. de mi ugye ezt nem akarjuk?!

tölgyes 2010.06.23. 15:45:05

@IGe: Theodosius római császár tiltotta be.

kamarti 2010.06.23. 15:46:17

@tölgyes: annyira tipikus: személyeskedés + majd a saját vélemény további hangoztatása. Hát hol írtam én arról, hogy közvetlen elnökválasztást akarok jóember? Nem lehetne egyszer arra válaszolni, azzal vitatkozni, amit a másik valójában mond - és nem csak megkeresni az ide illő üzenetpanelt a fideszéltető kiskönyv sablonjai közül?

tölgyes 2010.06.23. 15:48:06

@panelburzsuj: Megismétlem: a fidesz soha nem volta közvetlen választás híve.

tölgyes 2010.06.23. 15:49:35

@kamarti: A politikai akaratnyilvánításnak a választás az egyetlen megbízható eszköze..Jó példa erre a sok megnyert közvélemény-kutatás és az elveszített választás.

tölgyes 2010.06.23. 15:50:52

@papas: Miért volna ez pofon??? Mert Önnek nem tetszik??? Majd legközelebb leszavazza a fideszt.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.23. 15:51:10

@tölgyes:

A magyarság ősi hitét meg egy I. Istvánnak nevezett király tiltotta be.

kamarti 2010.06.23. 15:51:33

@Szimba: semennyire. még a látszatára se adnak. ld. a poszt első sora péel
(amúgy ez nem diktatórikus demokrácia. hanem a demokrácia kiteljesítése, amit Sólyom annyira ünnepelt, hiszen minden törvényes, nem? És vajon Sólyom naiv volt? rövidlátó? megvezették? vagy csak már ennyire heroltja volt már a szociktól? bár tulképpen ez is mindegy, ahogy látom)

Bundili 2010.06.23. 15:52:37

Nem értem, hogyan kerül ide a katolikus egyház. Sajnos nagyon elharapódzott a vallás ellenesség.
Most a leendő köztársasági elnökről polemizálunk. Szerintem erre a posztra pont ilyen ember kellett,aki szimpatikus, több nyelven beszél, kompromisszum kész, diplomata.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.23. 15:55:45

@Bundili:

Az OLIMPIA a lényeg.

- S.P amolyan olimpia lótuszfaktusz

- Az olimpiát a kereszténység tiltatta be annak idején.

-Most meg az Olimpiát betiltó szervezetek és S.P. jól megférnek egymás harcostársaiként.

Nos ez ellentmondás.

Ordnassac 2010.06.23. 15:57:00

@tölgyes: részben.

Nagy-Britannia, Dánia, Svédország, Spanyolország és a Benelux államok monarchiák.

Ausztria, Bulgária, Ciprus, Finnország, Franciaország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia közvetlenül választ elnököt.

Németországban és Olaszországban külön szerv választja.

Észtországban, ha a harmadik forduló után sincs kétharmados többség a parlamentben, egy külön választási testület áll fenn.

Csehországban, Görögországban, Lettországban, Máltán és Magyarországon van tiszta közvetett választás (parlament általi).

tölgyes 2010.06.23. 16:01:17

@teevee: Mert 2005-ben amikor nem volt esély a pártok közötti egyezségre, akkor a párton kívüli jó megoldásnak tűnt...

Ordnassac 2010.06.23. 16:04:02

@Ordnassac: külön megjegyzendő, hogy

Csehországban két ház van (Képviselőház és Szenátus), tehát itteni többségek kellenek.

Görögországban két sikertelen kétharmados és egy sikertelen háromötödös forduló után fel kell oszlatni a parlamentet.

Szimba 2010.06.23. 16:04:41

@kamarti:

A felmérések szerint nőtt a Fidesz támogatottsága. Az MSZP-t választók meg csupán 6%-on vannak.

Tehát még tart a Fidesz szimpátia. Most kell minden nagyobb lépést megtenniük, hogy később ezek már ne nagyon borzolják a kedélyeket. Nyáron egyébként sem figyel annyira a szavazópolgár.

Ezzel együtt még kisülhet valami jó is a dologból. Ha más nem, akkor az, hogy az MSZP után a Fidesz is amortizálódik.
Vagy végre átalakul, valamint csak eltűnnek már a "vezérek".

kamarti 2010.06.23. 16:04:42

@tölgyes: azért a legnagyobbat fideszék nyertek közvélemény-kutatáson (www.szazadveg.hu/kutatas/aktualis/tamogatjak-orban-29-pontjat-286.html)... a választást (amiből emlékeim szerint szintén volt nekik legalább kettő bukott) meg majd látjuk, az még lesz, ha jól tudom (igaz, folyton változó janicsárokkal.. izé OVB-vel, meg ellehetetlenített ellenfelekkel - végül is a Hazafias Népfront jelöltjei is megküzdöttek magukkal anno, felettük is ott volt a trikolór, valamint mi idézné jobban a forradalmat, harcot, mint a "front", az egységet meg a "nép", ugye)

a fiatalabbak kedvéért:
HNF: A kádári restauráció idején az egypártrendszerű országban a Hazafias Népfront volt „a szocialista nemzeti egység kifejezője”. Kiemelkedő szerepet kapott az országgyűlési és a tanácsi választások előkészítésében és lebonyolításában. Bár 1970-ben eltörölték a HNF jelöltállítási monopóliumát (vagyis elvben bárki bárkit jelölhetett volna képviselőnek), egészen 1985-ig csak az lehetett jelölt a választásokon, aki a Hazafias Népfront programját elfogadta. Az 1980-as évek második felében, főleg Pozsgay Imre főtitkársága idején, a Hazafias Népfront jelentősége növekedett.

Ettől függetlenül a HNF jelöltjei között (ahogy az egész rendszer során 1949-től 1989-ig mindvégig) voltak párton kívüli jelöltek és így országgyűlési képviselők is, akik 1989-ig a már előbb említett módon ugyanúgy a HNF jelölésében, a HNF programjával jutottak be, mint az állampárti jelöltek. A Hazafias Népfrontnak egyedül az 1985-ös választásokon akadt „vetélytársa”, a mindenhol függetlenként induló úgynevezett „spontán jelöltek” (összesen 72-en), akik közül 32-en jutottak be a parlamentbe (igaz volt köztük MSZMP-s is). Ez volt az egyetlen választás, amin a HNF nem egyedül indult és az utolsó, amin nyerni tudott (köszönhetően a nagyobb arányú „spontán jelölések” visszafogásának), de már nem 100%-os, hanem „csupán” 91%-os eredménnyel.

kamarti 2010.06.23. 16:06:35

@tölgyes: azért a legnagyobbat fideszék nyertek közvélemény-kutatáson (www.szazadveg.hu/kutatas/aktualis/tamogatjak-orban-29-pontjat-286.html)... a választást (amiből emlékeim szerint szintén volt nekik legalább kettő bukott) meg majd látjuk, az még lesz, ha jól tudom (igaz, folyton változó janicsárokkal.. izé OVB-vel, meg ellehetetlenített ellenfelekkel - végül is a Hazafias Népfront jelöltjei is megküzdöttek magukkal anno, felettük is ott volt a trikolór, valamint mi idézné jobban a forradalmat, harcot, mint a "front", az egységet meg a "nép", ugye)

a fiatalabbak kedvéért:
HNF: A kádári restauráció idején az egypártrendszerű országban a Hazafias Népfront volt „a szocialista nemzeti egység kifejezője”. Kiemelkedő szerepet kapott az országgyűlési és a tanácsi választások előkészítésében és lebonyolításában. Bár 1970-ben eltörölték a HNF jelöltállítási monopóliumát (vagyis elvben bárki bárkit jelölhetett volna képviselőnek), egészen 1985-ig csak az lehetett jelölt a választásokon, aki a Hazafias Népfront programját elfogadta. Az 1980-as évek második felében, főleg Pozsgay Imre főtitkársága idején, a Hazafias Népfront jelentősége növekedett.

Ettől függetlenül a HNF jelöltjei között (ahogy az egész rendszer során 1949-től 1989-ig mindvégig) voltak párton kívüli jelöltek és így országgyűlési képviselők is, akik 1989-ig a már előbb említett módon ugyanúgy a HNF jelölésében, a HNF programjával jutottak be, mint az állampárti jelöltek. A Hazafias Népfrontnak egyedül az 1985-ös választásokon akadt „vetélytársa”, a mindenhol függetlenként induló úgynevezett „spontán jelöltek” (összesen 72-en), akik közül 32-en jutottak be a parlamentbe (igaz volt köztük MSZMP-s is). Ez volt az egyetlen választás, amin a HNF nem egyedül indult és az utolsó, amin nyerni tudott (köszönhetően a nagyobb arányú „spontán jelölések” visszafogásának), de már nem 100%-os, hanem „csupán” 91%-os eredménnyel.

tölgyes 2010.06.23. 16:06:42

@Ordnassac: Ehhez tegye hozzá, hogy ha minimális többséggel is mon. népszavazás döntött erről, hogy ne az ogy választás előt, hanem után, tehát ne közvetlenül, hanem az OGY által válasszanak elnököt.
Én akkor is msot is szívesebben választanék közvetlenül elnököt, de annak volnának közjogi következményei is...Én ott voltam azon a vitán, ahol Kis János rendkívül agresszíven érvelt a parlamenti választás mellett.. ..ahol kifejtette hogy a közvetlen választás a diktatúra maga...::))Most meg azt olvasom, hogy az ogy választás a diktatúra.. ez engem szórakoztat..!

Ordnassac 2010.06.23. 16:06:50

@simonmondja.: nem, az Orbán lesz. Ilyeneknél a miniszterelnök a vezető. Kivétel: Franciaország és Románia pl. (náluk az elnök).

Ordnassac 2010.06.23. 16:08:47

@tölgyes: jómagam csak azt mondom, hogy érdemesebb lenne - legitimációs szempontból - az OGY általi választásból átmenni a külön testület általi megválasztás felé. Amibe beletartoznának az OGY tagjai és ugyanilyen számban valami más módon bekerülő emberek. Több megoldás is létezik rá.

clownfish 2010.06.23. 16:09:05

@andzsin: miért számoltatnád el? ő egy báb volt akkor, egy jókedélyű, már-már szimpatikus bajszos bácsi.

kamarti 2010.06.23. 16:09:40

@Szimba: erejük teljében lévő negyvenesek - mitől tűnnének el? és miért épp most, mikor végre nem hogy megragadhatják a kormányrudat, de jól a markukhoz is csirizezhetik?

(az előbbi kommentet semmiképp nem akartam kétszer elküldeni, elnézést)

lepojka 2010.06.23. 16:10:51

Nagyon józan írás, mint mindig. Az is lehet, hogy volt közvélemény kutatás de ki meri azt nyilvánosságra hozni, hogy a serpenyő(ami nagyon valószínű) nem Schmitt javára mozdult. És ez még csak a kezdet.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.23. 16:11:00

@Ordnassac: Hát, legalább még egy kivételt tudok, mert a cseheknél is az elnök csinálta a fesztivált az új eu-alkotmánnyal.

kamarti 2010.06.23. 16:13:40

@simonmondja.: na most tényleg, nem mindegy, h a Vezér vagy A Sportdiplomata? OV majd küld neki is egy képeslapot valahonnan....

clownfish 2010.06.23. 16:14:02

@Ordnassac: jó gazdaság? na azért 20 évvel nem kéne előreszaladni. :P

Ordnassac 2010.06.23. 16:15:58

@simonmondja.: mármint a lisszaboni szerződéssel. Az EU Alkotmányát a franciák és a hollandok nyírták ki, népszavazáson.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.23. 16:23:16

@Ordnassac: Az lesz az.
Nem biztos, hogy olyan ritkaság az elnök arrafelé.

[megmondoember] 2010.06.23. 16:24:56

Újabb elvtelen karrierista tróger aki jól lejáratja ezt a szebb országokban valóban tekintélyes és megbecsülésnek örvendő posztot.

[nick] (törölt) 2010.06.23. 16:30:46

@Ordnassac:
és mégis kik. magyarországon nincs ilyen típusú felsőház.

Nhalasz 2010.06.23. 16:34:34

Kinek, mi baja Schmittel? Még munkához sem látott és már a baloldaliak többsége nekiesik. Ezek az emberek, akkor miért nem szólaltak fel, amikor '95-ben Göncz papát megválasztották?

Szimba 2010.06.23. 16:35:28

Azért valljuk be, hogy nem történt óriási baki! A Fidesz is hozta a formáját, elvégre annak idején az MSZP is saját embert jelölt (SZilit).

A köztársasági elnöki intézmény nálunk eléggé formális, olyasmi, mint Angliában a királynő.

Azt vártuk, hogy a Fidesz túlnő önmagán, és megvalósít egy tisztességes, "népfrontos", és az összefogást célzó politikát. Miért tenné, ha nem kötelező???

Mi vagyunk túlzók, és olyasmit várunk, ami a szentek kiváltsága!:)

panelburzsuj 2010.06.23. 16:40:16

@Szimba:

"Miért tenné, ha nem kötelező???"

Ezer és egy apró ok lehet. Pl:

www.median.hu/kepek/upload/2010-06/part06_4.png

Szimba 2010.06.23. 16:40:16

Ebben az egész ke választási mizériában egy dolog, ami nagyon kellemetlenül hat:
mégpedig az, hogy OV "megüzente", és Schmitt célzottan neki köszönte meg.

A formát, hogy az országgyűlés jelöl/választ (jaj, Ordnassac mindjárt kijavít!), és a megválasztást ennek a testületnek köszöni meg az illető KE, jó lett volna betartani. Legalább a látszat kedvéért.

Ordnassac 2010.06.23. 16:41:39

@[nick]: Észtországban az önkormányzat gyűlések küldhetnek egy-egy embert. Olaszországban az OGY két háza mellett a régiók képviselői is küldenek embereket (így kb. 1000 fő feletti a testület, ami sok). Németországban a (föderális rendszerből kifolyólag) tartományi gyűlések jelölnek tagokat.

Ez Magyarországon is megoldható lenne kicsit átalakítva (megyei közgyűlések jelölnek lakosságarányban ugyanannyi embert, mint ahány tagja az OGY-nak van). Azonban lehetne olyan, hogy előre (azaz alkotmányban) meghatározott szervek jelölhetnének "elektorokat". Pl. az ÁSZ, a bírósági szervek, az ombudsmanok, az AB, egyetemek stb. meghatározott számú embert, de léteznek más elképzelések is.

Nem tettem le a voksomat egyik mellett sem amúgy.

Szimba 2010.06.23. 16:42:18

@kamarti:

Ezt mindig elfelejtem. 40-esek?!
Az már nem képzelhető el, hogy a felnövő "szűz" generációk nem szavaznak rájuk?

kamarti 2010.06.23. 16:44:05

@Ordnassac: sztem a jelölésből kiderült, milyen tulajdonságokat várnak el a fijúk egy államfőtől...

hát nem tudom. mondjuk nagylelkűen, mert mégis csak más a látszatja, belemennek h sólyom is indulhasson (hiszen az mszp-s jelölt vállát is látványosan meglapogatták, tehát belefér a színjátékba), majd megválasztják - lelkiismeretükre és a pártfegyelemre tekintettel - A Sportdiplomatát. maximum ezt tudom elképzelni.

Szimba 2010.06.23. 16:46:31

@panelburzsuj:

Medián?

www.median.hu/object.2756bd5b-76fe-4b03-95b9-2cc21601b1b1.ivy

Az egész elemzés szerint elégedett a közvélemény. És ez nyáron nem is nagyon fog változni, szerintem.

Ordnassac 2010.06.23. 16:49:24

OFF

@török gábor: Gábor, nem akarok rád tukmálni semmit, azonban lehet, hogy megérdemelne legalább egy kommentet, hogy már Vágó István is felmerült szoci főpolgármester-jelöltként...

ON

panelburzsuj 2010.06.23. 16:52:07

@Szimba:

Jelölni a pártok, pontosabban az 50 főnél népesebb frakciót kiállító pártok (vezetői) jelölnek. Tehát OV itt pártelnöki minőségben jelölte Schmittet (és vetette el Sólyom megújítását).

Baloghot a szocipárt jelöli, így (eddig) két hivatalos jelölt lesz, akik közül egyet az országyűlés választ meg titkos szavazással.

(Ha a Jobbik kicsivel még jobbikan hegedült volna, akkor Morvai K. lehetne egy harmadik jelölt.)

[Jól, mondom, Ordnassac kommenttárs? Tessen ám rám szólni, ha konkolyt hintek! ... :)]

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.23. 16:52:44

@Ordnassac: Búcsúbeszédnek tökéletes.
Aki engem akar, az hiteltelen és lábbal tapossa a demokráciát.

Ordnassac 2010.06.23. 16:55:26

@panelburzsuj: majdnem pontos: 50 képviselőnek kell jelölnie minimum. Nem muszáj egy frakcióból jönnie, illetve nem muszáj egy adott frakció összes képviselőjének lennie. A többi stimmel. :-)

Szimba 2010.06.23. 16:55:47

@panelburzsuj:

Akkor Schmitt a pártelnöki jelölést köszönte meg?
Az országgyűlés feltehetően Schmittet fogja megszavazni.

Tehát majd azután kell az ogy-nek is megköszönnie a pozícióját?

Így nem követett el nagy talpnyalást?

kamarti 2010.06.23. 16:58:46

@Ordnassac: akkor ez egyben válasz az LMP lépésére is, ha jól értem

""Már a 2006 nyarán elfogadott Gyurcsány-csomag idején megfogalmaztam: a demokrácia alapkérdése, lehet-e a választások előtt megígértek gyökeres ellenkezőjét csinálni."

na, akkor most ígért a fidesz vagy nem? és ha nem, azt csinálja-e, amit igen?
ez is egy érdekes kérdés...

panelburzsuj 2010.06.23. 16:58:57

@Szimba:

Egészen pontosan ez áll ott:

"Eközben folytatódott a választásokat követő pozitív hangulatváltozás: júniusra tovább emelkedett azok aránya, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok, és 2006 tavasza óta először fordul elő, hogy többen vannak a derűsen vélekedők, mint a pesszimisták. Emellett viszont azok aránya is nőtt, akik a választások eredményére gondolva inkább aggodalommal néznek az ország előtt álló időszak elé, ám még így is nagyjából kétszer annyi válaszadó mondta azt, hogy inkább bizakodva tekint a jövőbe."

Ez így együtt kábé abból állhat össze, hogy népek egyre jobban örülnek a szocik menesztésének, de eközben egy kicsit azért kezdenek óvatosabban nézni a kétharmadtól megtáltosodott Fideszre is.

stratez 2010.06.23. 17:00:35

A vájtfülű politika iránt érdeklődők egyelőre finnyáskodva figyelik Orbán bulldózerpolitikáját még a jobboldalon is, de az események egyelőre őt igazolják, a közvélemény annyira megelégelte a szocialisták korrupt tehetetlenségét, hogy egyelőre támogatják Orbán határozottságát. Hogy az meddig lesz így, az a jövő zenéje. Az biztos, hogy még idejében valamiféle gesztusokra, engedményekre is szükség lesz, a médiafrontról érkező hírek is ezt támasztják alá.

Szimba 2010.06.23. 17:02:33

@panelburzsuj:

Az időjárás, és a Fidesz tevékenysége nyomán kb. augusztusra tenném a "hangulat" ingadozását.

panelburzsuj 2010.06.23. 17:03:18

@Ordnassac:

Szal Vonának és Schiffernek gyorsan ki kéne sorsolnia, hogy Morvai vagy Sólyom legyen-e a közös jelöltjük, aztán hajrá Maradék Magyarország? :)

panelburzsuj 2010.06.23. 17:06:52

@Szimba:
Hogy Smittben mérve mekkora egy nagy nyalás, azt nem tudnám megítélni, de a talpat helyesen találta el.

kamarti 2010.06.23. 17:08:53

@Szimba: a felnövő szűz generációkat apu és anyu, na meg sok helyen a pártatlan iskola orientálja az első szavazáson. és aztán ott van még az a furcsa, ám jellemző apróság, hogy a már majdnem huszon- tizenávesek, meg a még majdnem tizen- huszonávesek többnyire konzervatívabban, merevebben, szemellenzősebben gondolkodnak, mint az előttük járó generáció.
plusz nem hogy rövid a memóriájuk, de gyakorlatilag nincs is, már úgy értem politikai memóriájuk nincs, viszont épp indulnak az életbe, egzisztenciát, karriert akarnak például
nem hiszem, hogy ezek közül bármelyik ne a fijúk malmára hajtaná leginkább a vizet, főleg a jelen helyzetben, meg amerre látszik, hogy megyünk

Ordnassac 2010.06.23. 17:13:07

@panelburzsuj: ezzel azt hiszem egyik párt sem járna jól...

is 2010.06.23. 17:15:42

@Ordnassac: es fapofaval azt kell mondani, hogy Schmitt szerintuk nem alkalmas, ezzel szemben a sajat jeloltjuk a FIDESZ szerint is, meg sajat maguk szerint is alkalmas, es legyen nemzeti egyuttmukodes, es valasszak meg a szoci jeloltet. a nemzeti egyuttmukodes rendszerenek szep peldaja lenne egy konszenzusos jeloltet valasztani.

micsoda logikai csapda, amibe a FIDESZ belesetalt. de persze a szocik nem eleg okosak, hogy egy ilyet kihasznaljanak.

panelburzsuj 2010.06.23. 17:16:30

@kamarti:

Már melyik fijúk? Mert a tizenhuszonok igazodásából kihagytad a kortárs csoportot, ahol mostanában egyféle fijúk vannak csak érzékelhetően jelen, és azok nem a negyvenes fijúk.

kamarti 2010.06.23. 17:18:30

@panelburzsuj: sztem ő csak alkalmazkodott a vezérhez. ha ő megteheti, hogy képeslapon üzen haza a tengerparti napozásról, tehát a látszatát is elkerüli, hogy ez egy emelkedett, méltóságteljes dolog lenne, és ildomos lenne itthon közölnie a zemberekkel (meg sólyommal, meg A Sportdiplomatával), akkor ő minek törje magát?
tulképpen még becsülhetnénk is a vezért, h nem játssza meg magát: sólyom is tudhatja, mi az álláspont vele kapcsolatban (talán azon a mély beszélgetésen szemtől pofába is megmondta neki, nem csak pokornival üzente), A Sportdiplomata meg nyilván nem a házelnöki posztért dobta brüsszelt, ez nyilvánvaló volt. vízi e. pedig munkálkodhat a magyar foci todományos megalapozottságú felemeléséért az mlsz-elnökségben.
szóval mégis kinek kellene eljátszania, h töpreng, hogy megtisztel, h döntést hoz, hogy az ország érdekeit tartja szem előtt stb. stb? egy egyenes, nyílt, bevállalós felcsúti gyerek - hát, most mondjuk épp bulgáriából volt ilyen egyenes-bevállalós, de ezt elnézzük (és ezek szerint már e-mailt is tud írni, nem érheti szó a ház elejét - bár lehet, hogy postán gyött az a levél?)

panelburzsuj 2010.06.23. 17:19:40

@Ordnassac:

Valszeg a jelölt se ... :)

gumirocker 2010.06.23. 17:22:34

TG, minek jeleznének bármit is a közvéleménykutatók? Orbán jelölte őt, akkor miként lehetne ellenszavazat? Szerintem a szavazati fegyelem működni fog. No meg hát politikusok viselkedését extrapolálni.... sztem az már szinte a jóslás kategóriája.

kamarti 2010.06.23. 17:24:58

@panelburzsuj: igen, ez lehet, hogy így van, de sztem a negyvenes fijúk elég eredményesen dolgoznak ennek a problémának a leküzdésén (is)...

panelburzsuj 2010.06.23. 17:26:12

@kamarti:

Mondta valaki, hogy mikor és hol írta?

Annyit mondtak, hogy addig-addig beszélgettek, míg konszenzus alakult ki. Nem hiszem, hogy ez a csevej skype-on ment volna, akkor meg már csak az íródeákon múlt, hogy a konszenzusos jelölt nevét menyi idő alatt tudja bepötyögni a kipontozott helyre.

Szimba 2010.06.23. 17:31:14

@panelburzsuj:

Magyarul, nincs jogalapom a felháborodásra?
Affene.

mialenyeg 2010.06.23. 17:35:55

S.P. pont, hogy nagyon is jó lesz elnöknek, amennyiben Mo. kifelé reprezentálása a feladata. Pont passzol Barrosohoz meg Sarkozyhez meg a többi léhűtőhöz. Talán még Kovács Lacival is jóban lesznek és egymásnak adják majd a csajok telefonszámait. Persze az itthoni ügyekben a kormány bábja lesz, csakúgy, mint a Sólyom előttiek.
Amiért most ezt a picsogást hallhatjuk a "demokrácia megcsúfolásárol", az még mindig a választási vereség miatti frusztrációból ered. Jelenleg a Fidesz az eddigi kormányok által is használt szabályok szerint jár el. Elvtelenséggel vádolni, amikor csak az veri ki a biztosítékot, hogy keresztülnéznek a túl kicsi pártokon...

kamarti 2010.06.23. 17:37:46

@panelburzsuj: jó, hát ez a "levelezés" sztem alapból max úgy nézhetett ki, hogy megírta itthon, majd alkalmas időben valaki kibontotta itthon - ha egyáltalán volt levél. ahogy írtam, én azt hiszem, ezt már régesrég megbeszélték egymással is, A Sportdiplomatával is. hogy a lebegtetés alatt volt kis csendes hörgés, az nem hiszem, hogy megingatta volna őket bármiben is - az egyik motiváló erejük amúgy is a dafke... (az már majdnem forradalmi is, ugyebár)

tölgyes 2010.06.23. 17:38:03

@Ordnassac: Én is olvastam néhány tehetséges fiatal elemző munkáját aki felveti a választó testület létrehozását, hiszen ma az elnök megválasztásához a harmadik fordulóban kevesebb szavazat kell, mint egy alkotmánybíró megválasztásához. Most azonban ilyen legitimációs kérdés nem fog mfelvetődni.. legfeljebb azok háborognak akik a 2/3-on kívül vannak.

Szimba 2010.06.23. 17:38:53

@mialenyeg:

Barosso, Sárközy!:)))))))

Nem is értem, mit marjuk magunkat, hogy tiszta, meg korrekt, meg szakértő politikusokat szeretnénk! Máshol sem zöldebb a fű.

Ordnassac 2010.06.23. 17:42:29

@mialenyeg: azért milyen jól jött Mádl a lex Szász kilövésekor...

Mellesleg Sarkozy pont nem a léhűtő kategória, hanem tényleges vezetője egy országnak. Barroso meg nem államfő, tehát ő is inkább Orbánnal találkozik. Szóval rossz példákkal jöttél. :-P

Amúgy meg nagy felületességre vall a döntés összes kritikusát balos bérrettegőnek beállítani. Nem vagyok nagy barátja az MSZP-nek, örülök is, hogy már nincsenek kormányon, azonban ez nem jelenti azt, hogy a Fidesz minden lépését most áhítattal kellene nézni. Annyi jobbos értelmiségit (akár jogászt) találhattak volna erre a posztra, aki nem volt a Fidesz alelnöke, akinél nincs a zavaró OTSH-alelnökség (miniszterhelyettesi beosztásban) és az 1984-es szerepe, illetve nem szerepe, ill. akinél a szuverenitásnak legalább egy morzsája felmerül.

Persze most megint a nemzet sármőr nagypapája a divat. Ez van, ő lesz, attól még lehet problémásnak tekinteni a dolgot, függetlenül attól, hogy valaki szoci vagy nem.

Ordnassac 2010.06.23. 17:43:46

@tölgyes: persze, most csak általánosságban beszéltem a dologról.

Schmitt megválasztásával nem várhatóak ilyen gondok.

kamarti 2010.06.23. 17:46:03

@Szimba: mert mégis ki marja magát miattunk? az, hogy máshol se, másvalakinek se, sőt, van ahol még ennyi se, sőt - hát ez elég sovány vigasz (nem csak a politikában-demokrácia kérdésében)

panelburzsuj 2010.06.23. 17:48:13

@Szimba:

Jogi alap a feljelentéshez kell, a felháborodáshoz inkább erkölcsi ...

Az meg lehet egy picike: Sólyom addig volt kívánatos elnök, amíg a szocik orra alá kellemetlenkedett. A fülkeforradalom kibomlásával azonban okafogyottá vált egy ilyen kákán is csomót kereső pasas foglalkoztatása - "j műsorhoz új férfi kell" ...

(A lyányokban itt speciel nem a nemük a megfontolandó ismérv ... )

Szimba 2010.06.23. 17:51:52

@kamarti:
Keresem a felmentést, Te meg mindjárt elveszed a kedvem. Már kezdtem látni a boldogságot:
"lágy volt, szőke és másfél mázsa.
Az udvar szigorú gyöpén
imbolygott göndör mosolygása".

mialenyeg 2010.06.23. 17:54:23

@Ordnassac: Azért nem olyan rosszak azok a példák...:o) Csak adminisztratíve esnek más kategóriába azok az arcok, valójában tuti ugyanazt az escort céget használják.
Az szerintem is igaz, hogy sok kritika éri a Fideszt rájuk szavazóktól is emiatt, de páldául nagyjából csak abban a formában, hogy jobb lenne Sólyom mert olyan karakán.
Egyébként ki a túró lenne jobb? (Szerintem Sólyom, de az ellenzéknek ő se tetszene.) Volt még néhány életművész partiarc akadémikus meg még néhány blöff.

SzaGyu 2010.06.23. 17:54:32

Schmitt Pál: Tisztelt Országgyűlés! Most elrendelem: Schmitt Pál Országgyűlési Elnök, a Magyar Köztársaság Elnökének való megválasztását.

Schmitt Pál: Tisztelt Országgyűlés!
Bejelentem, hogy x y szavazattal, Schmitt Pál Országgyűlés Elnököt a Magyar Köztársaság Elnökévé választották.
Kívánok (önmagamnak) neki eredményes munkát!

Ordnassac 2010.06.23. 17:54:41

Amúgy érdekes, hogy semmilyen indoklást nem fűztek Schmitt jelöléséhez, legalábbis Szijjártó nem beszélt róla.

Szimba 2010.06.23. 17:57:08

Szoktatom magam a gondolathoz, mégiscsak a Japán Szent Hagyaték Arany-Ezüst Csillagja kitüntetés tulajdonosa ez a SP.

[nick] (törölt) 2010.06.23. 17:57:28

@Ordnassac:
sejtettem, hogy az lesz, hogy az alkotmánybírók jelöljenek. ;-)

szerintem uniós főhatóságok kellenek.
-- az ász helyett uniós számvevőszék,
-- az ab helyére uniós alkotmánybíróság,
-- az lb helyére lépjen az unió legfelső bírósága,
-- az mnb helyébe lépjen az unió központi bankja,
-- az nhh helyett az unió hírközlési hatósága, stb.

szakpolitikai kérdésekben uniós döntéshozatalra van szükség, akkor is ha ez nehézkes. de mégis egy uniós testület az, ami legkevésbé pártos.

szerintem uniós jog kell az államjog helyett.
-- uniós alkotmány
-- uniós ptk,
-- uniós btk.

ez persze nem megy egyik napról a másikra, de erre kellene törekedni, hogy az unió alapkérdésekben szakmai álláspontra helyezkedjen. ehhez az kell, hogy ezekbe a kérdésekbe ne szóljanak bele az állampártok. ehhez így kellene felrajzolni az uniót:

kepfeltoltes.hu/100524/NUTS_3_regions_EU-27_www.kepfeltoltes.hu_.png

nincsenek államhatárok. hanem megyehatárok vannak. és minden megyének van egy küldöttje. a 64 vármegyének, ami nagy-magyarország területén volt, meg még a többi megyének, provinciának, prefektusnak, melyik országban minek hívják ezeket. és az unió küldötteinek kellene felállítani az uniós szakbizottságokat, bizottsági elnököket választani, és aztán az unió elnökét. most tudom, hogy ez nem így van, mert a kormányok jelölnek biztost, és a parlament és a bizottság között elég felemás így a viszony. plusz még ott vannak az állam, és kormányfők. ezért nem működik az unió rendesen.

majd minden megyében van egyetem, vagy főiskola, szóval ha a lakosságnak azt mondanák, na ki képviseljen a megyéből az unióban, akkor vélhetően mindenki valamilyen szaktekintélyt küldene oda, aki azért a városban, és vidéken is elvegyül a tömeggel, szóval beszéli a nép nyelvét. de nem az igérgetős párttitkárok. persze ehhez az kellene, hogy az unió se osszon vissza nem térítendő támogatásokat, hanem csak hiteleket. ettől persze messze vagyunk, de mégis abba az irányba haladunk, hogy szakkérdéseket egyre inkább az unió dönt el, és nem az állam.

a köztársasági elnöknél meg nem látom, hogy mi a probléma azzal, ha párttitkár. hiszen a miniszterelnök is az. akkor az államelnök miért ne lehetne. szóval neki nem szakkérdésekben kell megnyilvánulnia, hanem protokolláris kérdésekben. szóval az államelnök hivatala nem egy főhatóság szerintem. ehhez igazából a jogosítványai sincsenek meg.

ha az alkotmánybíróság, vagy a legfelsőbb bíróság határozataihoz a kormánynak is tartania kell magát, de a köztársasági elnök döntései súlytalanok. első körben mindent vissza dobhat, második körben viszont semmit sem. és a pártok már régen túl vannak azon, hogy ebből ügyet csináljanak. szóval szerintem nem probléma, ha az államelnök pártember.

panelburzsuj 2010.06.23. 17:58:54

@SzaGyu:

Majd a Lezsák elnyekergi a levezető elnöki szerepet ...

Ordnassac 2010.06.23. 18:05:25

@[nick]: nemzetközi szervezetek jelöljenek államfőt egy tagországban??? Már elnézést, de pl. egy máltai állampolgárságú uniós számvevőszéki munkatárs miért szavazzon egy magyar (német, cseh, akármilyen) államfőre? Semmi keresnivalójuk ott, ha valami, akkor a szuverén állam vezetőjének megválasztása nemzeti hatáskör.

Ordnassac 2010.06.23. 18:06:46

@Szimba: az LMP is jelöltetni akarja Sólyomot, azaz keres úgy 34 képviselőt, akik jelölnék. Persze ebből sem lesz semmi. Valamit azonban mindkét pártnak reagálnia kellett.

Ordnassac 2010.06.23. 18:07:26

@Szimba: a Jobbik OGY-alelnöke Balczó Zoltán. ;-)

panelburzsuj 2010.06.23. 18:09:10

@Ordnassac:

Arról vajon rendelkezik a szabály, hogy egy képviselő csak egy elnököt jelölhet?

Ordnassac 2010.06.23. 18:10:04

@Ordnassac: amúgy miért van az az érzésem, ha (valószínűtlen, de) Molnár Oszkár elveszíti a polgármesteri tisztséget, belép a Jobbik-frakcióba?

Ordnassac 2010.06.23. 18:10:52

@panelburzsuj: igen. Többes jelölésnél minden jelölés érvénytelen.

panelburzsuj 2010.06.23. 18:12:22

@Ordnassac:

Túl sokat lógsz a híreken. Tuti attól van ... :)

[nick] (törölt) 2010.06.23. 18:18:28

@Ordnassac:
nem, akkor itt valamit félreérthetően írtam. illetve te gondolod szerintem, hogy ezek szavazzanak az államfőre. de azt nem látom be, hogy miért ne lehetne uniós számvevőszék. abban biztosan nem domokos lászlót jelölnék a magyar küldöttek, mert egyrészt el se fogadnák, hiszen ez ügyben semmiféle képzettsége, tapasztalata, végzettsége nincs, de ha mégis keresztül menne az uniós jelölésen, akkor sem hiszem, hogy túl sok vizet zavarna. de mondjuk kovács árpádot elfogadnák, és ha ő az uniós számvevő lenne, akkor bátrabb is lehetne, hiszen pártok kevésbé tudnák támadni, tekintve, hogy egy szakmai testület tagja. szóval a magyar költségvetésbe is azóta van viszonylagos rend, amióta ide jött egy litván nő. és nem kellett neki magyarázni, hogy budget, mert tudta mi az. az államfőt másik kérdés. ő pont nem szakember, tehát azt a nemzetiségi parlament válassza meg pártpolitikai alapon. csak azt mondom, hogy miért ne lehetne az a miniszterelnök helyettes. miért kell úgy tenni, mintha az elnök valamiféle ellensúly lenne. a pártok felett állva amúgy sem teheti meg, hogy szembe menjen a kormánnyal, a kormánytöbbség választja meg, és erős jogosítványai sincsenek.

Ordnassac 2010.06.23. 18:20:47

@[nick]: uniós számvevőszék már van. Szóval nem találtál ki újat. :-)

kamarti 2010.06.23. 18:22:44

@Ordnassac: na nekik adna a fidesz kettőt, az lmp-nek meg 34et, még úgy is sokszor ötven maradna nekik, nem? és miben különbözne ez az eljárás a fürdőgatyás levelezéstől?

panelburzsuj 2010.06.23. 18:26:54

@Ordnassac:

OFF

"A kopogtató cédulák begyűjtésére a nagyobb városokban 18, egyéb településeken pedig 16 nap áll rendelkezésre, mely módosítás az ellenzék javaslatára került megszavazásra."

Minden mondat egy marketingkommunikációs csemege:

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=152045

Csak azt nem értem igazán, hogy mielőtt az érveket ilyen mívesen kifaragják, miért nem végeznek valami hatásvizsgálatot? Induló mintának elég lenne például a tölgyes kolléga hasonló szellemben fogant mai kommentárjaira adott viszontválaszok hangnemét kielemezni ...

[nick] (törölt) 2010.06.23. 18:29:01

@Ordnassac:
sok újat nem mondok. az európai számvevőszék tudtommal az unió költségvetését felügyeli. szerintem az unió számvevőszékének általában a közpénzek elköltését véleményezni kellene. tehát nem az kell, hogy az ász élén üljön egy pártkatona, hanem az, hogy kovács árpád, vagy akárki üljön az uniós számvevők között, és a kormányok az ő irányukba tartozzanak elszámolni. és ne a saját pártembereik irányába. ma is létezik ez, mert az unió egyre inkább megköveteli. szerintem a szakkérdések egyre inkább nemzetközi terepre tolódnak, és a szimbolikus, protokolláris kérdések maradnak nemzetiségi hatáskörben.

Ordnassac 2010.06.23. 18:29:23

@kamarti: már miért adna főleg a Jobbiknak két jelölőt? Csak harsogna a fél sajtó. Semmi szüksége rá. Az LMP-nek meg azért adjanak, hogy jelölhessék a mostani elnököt, akit akár maguk is jelölhettek volna? Sok értelme nincs.

Egy ideig átfutott az agyamon, hogy a frakciószövetség nagyságából kifolyólag 5 jelöltet is állíthattak volna és megjátsszák. Azonban ezt elég gyorsan elvetettem.

panelburzsuj 2010.06.23. 18:30:50

@panelburzsuj:

Mert én valamiért azt gondolom, hogy akikre az efféle érvek megnyugtatólag hatnának, azok a mondat elejéig se igen jutnak el, akik meg a végéig is eljutnak, azokat minek direkt hergelni?

Ordnassac 2010.06.23. 18:32:38

@panelburzsuj: a nagyobb város a 10e lakos fölöttit jelenti vajon? (Nem mindegy!)

Mondjuk tényleg jobb, mint a 9 nap. Azt meg kell hagyni.

panelburzsuj 2010.06.23. 18:34:34

(Mégis még egy kicsit OFF:

Vagy ez még mindig - kényszeresen - a magyar naranccsal átvert imperialisták kaptafájára megy, akiknek még mindig nem szeretnénk a - jól átvert - bőrében lenni?

És mostmá tényleg: ON ... :)

kamarti 2010.06.23. 18:43:15

@Ordnassac: vicceltem... (nem merem mondani, hogy cikikus voltam, mert aztán még majd jönnek a tüzek meg a vasak irtani, ugye)

panelburzsuj 2010.06.23. 18:44:01

@Ordnassac:

Ugye, hogy jobb? Mer akinek törvényes listái vannak, az megintcsak csupa méltányosságból ilyen engedékeny, hiszen neki két nap alatt füttyentésre lábhoz szaladna a kellő számú céjdula ...

(Én is úgy gondolom, hogy a kompezációs listás településeken hosszabb az idő. Mert a pártlista azért csak pártlista, jól meg kell azt becsülni.)

panelburzsuj 2010.06.23. 18:46:31

@kamarti:

Ez édi freudi ...

Ciki? kuss!

:)

[nick] (törölt) 2010.06.23. 18:48:31

@panelburzsuj:
a fidesz az összes polgármesteri helyet behúzza így is. szóval abból lesz a probléma, hogy nagyon sok káder ül majd ezekben a székkekben, és mind azt fogja követelni, hogy támogassák, ezt, vagy azt, hiszen nekik ezt a miniszterelnök "megígérte". az ilyesmit:

www.dehir.hu/videogaleria/20100331/stadion.html

Ordnassac 2010.06.23. 18:48:40

@panelburzsuj: azonban bonyolódik a fővárosi lista állítása. Ugyanis csak akkor indíthat a jelölő szervezet listát Bp-en, ha a kerületek több mint felében (azaz 12-ben) állított kompenzációs listát. Kompenzációs listához pedig az adott kerületben kell a választókerületek több mint felében egyéni képviselőjelöltet állítania. A főpolgármester-jelöltséghez a budapesti választók 2%-ának ajánlása kell.

1 341 189 <--- ennyi szavazójoggal rendelkező budapesti volt most tavasszal. Ennek 2%-a kerekítve 26824. Erre van 18 nap. Összehasonlításképp: az EP-választáson országosan kell 20e kopogtatót összeszedni.

18 nap is kevés lehet rá, hát még a kilenc...

kamarti 2010.06.23. 18:49:26

@panelburzsuj: főleg a kisebb pártoknak kedvező rövidebb kopogtatócédula gyűjtési idő magyarázata mókás, hogy aszongya olcsóbb lesz a kampány (és végül is nem kell kétmillió, ugye)

persze lehet, hogy ez már a "médialalkotmány" előszele, hogy mit hogy kell értelmezni, nem?

Ordnassac 2010.06.23. 18:50:21

@kamarti: ma nem megy a viccmegértés nekem... Ma csak smileyval értem meg...

kamarti 2010.06.23. 18:53:32

@panelburzsuj: jesszum, már a tudatalattim is ellenem van :)

panelburzsuj 2010.06.23. 18:56:24

@[nick]:

Azér van a Pozsgay, az majd megszakérti a fiúknak, hogy hogy is ment ez az osztozkodósdi, amikor minden éhes szájacska a mi kutyánk kölykéé volt.

Ordnassac 2010.06.23. 18:57:15

@kamarti: Lelki öncenzúra? Azért nem tartunk itt. ;-) (Nem is fogunk.)

panelburzsuj 2010.06.23. 18:58:38

@Ordnassac:

Nem bonyolódik, hanem nehezedik.

Téged is letepert a stílus-vírus? :)

panelburzsuj 2010.06.23. 19:00:26

@kamarti:

Afféle ábécéskönyv? Megintcsak csupa tapintatból és előzékenységból, :))

kamarti 2010.06.23. 19:03:21

@Ordnassac: ha jól látom, ez az egyetlen passzus, ahol nincs ott a korábbi kritérium a közleményben:
"a kompenzációs listák esetében a kritérium az, hogy a jelölő szervezet az egyéni körzetek felében állítson jelöltet"
gondolom, nem véletlenül

(ja, ez a sajtóutasítás, most láttam, két gyurcsányozás között van. (www.fidesz.hu/index.php?Rovat=10029) most lemaradtam valamiről (pedig nem nyaraltam és nem néztem a vébét se egyfolytában), vagy ez a kétnaponkénti "emlékeztető" már kósa által a beiktatáskor megkezdett önkormányzati ás pesti főpolgármester választási kampány folytatása?)

-vadvirág- 2010.06.23. 19:06:13

@andzsin: azt mondod, nem kell ellenszél a Fidesznek. Nem értem, hogy ez miért baj. Bajban az ország van, de nagy bajban. Még előttünk van a neheze. A diktatúrát sem bánnám, ha elkezdődne végre valami értelmes, aminek a felelősségét OV a kétharmaddal vállalta is. Bízom benne. Mert nem tehetek mást, és te sem tehetsz.

Schmitt Pálnál sok jobbat tudnék még én is. De lojálisabbat nem. Mit csinált olyan nagyon rosszat az előző rendszerben, hogy most ennyire tiltakozol ellene?

kamarti 2010.06.23. 19:06:46

@panelburzsuj: állítólag ugye visszavonultak, legalábbis egy időre, mert nem akarnak az elődökhöz hasonlóan belebukni a médiatörvénybe, mondá a jó lázár - de azért ugye van az a jó magyar mondás, hogy fiamnak mondom, hogy a menyem is értsen belőle - és itt gyakorlatilag végtelenek a lehetőségek a behelyettesítésre ugyebár...

kamarti 2010.06.23. 19:08:36

@Ordnassac: hát nem tudom... én már teljesen el vagyok bizonytalanodva...:)
(a nemértésért meg nem haragszom. mondhatni kínomban vicceltem, szóval nem volt olyan egyértelmű a dolog)

panelburzsuj 2010.06.23. 19:11:55

@Ordnassac:

Persze alaposabban belegondolva ez egy civilizációs lépcsőfok: a kóborló-gyűjtögető életmódról át kell térni vagy a Kubatov-pásztorkodásra, vagy az LMP-előkóstolásra.

Szóval nem lesz elég becsöngetni ide-oda, a bő két hetet a cédulák fizikai begyűjtésére kell szánni, így aki aratni akar, annak bizony idejében szántania-vetnie-őrködnie kell ...

(Hm. Ez nekem végülis igen jó hír ... )

panelburzsuj 2010.06.23. 19:15:41

@kamarti:

No, azért kicsit nagy léptekkel jutottunk el az advanced fokozatig a sorok között olvastatásban! :))

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=152053

Ordnassac 2010.06.23. 19:18:51

@panelburzsuj: azért ez bonyolódás is, nem csak nehezedés. ;-)

panelburzsuj 2010.06.23. 19:23:39

@Ordnassac:

A penzumot kiszámolni bonyolultabb, begyűjteni nehezebb.

(Egy döntetlenben kiegyezünk? :)

panelburzsuj 2010.06.23. 19:28:52

@panelburzsuj:

Innen már csak egy macskaugrás a "két láb jó" kezdetű mozgalmi mondóka ...

panelburzsuj 2010.06.23. 19:37:26

@panelburzsuj:

"Az emberek egyértelmű döntése ellenére a Gyurcsány-korszak folyamatosan tolakszik vissza. Az országgyűlési választáson az emberek határozottan és egyértelműen lezárták a Gyurcsány-korszakot, és ezzel lezárták a hazugságok, az adathamisítások, a rendőri brutalitás és a korrupció korszakát. Jól látszik azonban, hogy továbbra is harcolni kell a Gyurcsány-korszak ellen, mert az újra és újra vissza akar térni.

Szijjártó Péter,
a miniszterelnök szóvivője"

Heuréka!!!!!

Petink gyanakszik az elnökjelöltre! Egyem azt az óvatos kis szivit ...

kamarti 2010.06.23. 19:38:28

@panelburzsuj: mondom, én bizonytalan vagyok (ellentétben például tölgyes kollégával): most akkor örüljek vagy sírjak, hogy már az átkosban is olvasó ember voltam?
(egyébként a sorok között olvastatás, tekintve hogy kényszer, gondolom, visszaüthet azért, mert azért kubatov ide vagy oda, a sorvezetőt - még - nem mindenkinek ők osztják)

[nick] (törölt) 2010.06.23. 19:42:27

@panelburzsuj:
pozsgay az alkotmányozásban az egyik szaktekintély

Elindulhat az alkotmányozás
Hat szaktekintélyt kért fel Orbán az új alaptörvény koncepciójának kidolgozására.

www.dunatv.hu/itthon/alkotmanyozo_testulet.html

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: nem elméleti szakemberekről van szó, hanem olyanokról, akik az alkotmányosság működése felől gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek.

ssi 2010.06.23. 19:45:06

Schmitt Pál

- mikor OGY-elnök lett, azt írtátok, mivel nem jogász, a körülötte lévők a háttérben segítik majd

- KE-ként nem önjelölt, hanem kiválasztatott
* visszautasíthatta-e?
* őt kell-e kritizálni, vagy aki jelölte?
* ha azt keressük, miért ő, kinek az észjárását kellene firtatni?
* amúgy jó-e KE-nek az, aki bármit elvállal, és megtesz a főnökének?

panelburzsuj 2010.06.23. 19:57:31

@[nick]:

Kulturális/oktási/művelődési miniszterként azért a pénzmagért sivalkodók közötti osztásban is csak szerzett némi rutint, nem?

nyünyüge 2010.06.23. 19:58:37

@manyike:
* amúgy jó-e KE-nek az, aki bármit elvállal, és megtesz a főnökének?

Attól függ, honnan nézzük. A jelen kormánynak, kormányfőnek jó. Mert erre kaptak felhatalmazást. Hogy azt csináljanak, amit ők jónak látnak (=ami nekik jó).
Hogy mi a jó, azt meg egyelőre a főnök mondja meg, tehát teljesen fölösleges egy kvázi független KE.

bariga 2010.06.23. 20:00:50

Na , hogy ezt is megértük, hogy egy volt komcsi lesz az elnökünk, pláne még ha a Rita megérhette volna!!

panelburzsuj 2010.06.23. 20:04:03

@kamarti:

Egyértelmű: örülj!

Egyrészt mert hirtelen egy emberöltőt fitalodsz, másrészt meg olyan kompetenciák birtokában vagy, amiket csak le kell porolni, így a sorban is csak alig olvasó fiatalok között két versenyképességed is egycsapásra felértékelődik! :)

andzsin 2010.06.23. 20:08:22

@-vadvirág-: sajnos tudok róla egy s mást. idézem Hofi Gézát: "hozzájuk képest a meztelencsiga gerincoszlop." Schmittnél még a Fideszben is lennének sokkal-sokkal jobb arcok. Ez az egyik. A másik: eddig egyik államfő sem volt pártkatona, sem Göncz, sem Mádl, sem Sólyom. Épp most a 2/3 birtokában kell egy semmilyen elnök?
Az, hogy nem kell ellenszél nagy gázt jelent. Távolodunk Európától és nem közeledünk oda. A fidesz jelenleg a létező összes hatalmi intézményt maga alá söpri, Orbán pedig egy tipikus türannosz, az ilyen hatalmasok ellen találták ki Hellászban az osztrakiszmosz intézményét.
A diktatúrát felejtsd el. Ha éltél volna benne, akkor nem írtál volna ilyen hülyeséget.

panelburzsuj 2010.06.23. 20:18:18

@bariga:

Nem tudod véletlenül: egy kádárista miniszterhelyettes vajon íberel egy 89-es KISZ KB-titkárt? Nem emlékszem már, hogy ebben a nómenklatúra-pakliban melyik lap pontosan melyiket ütötte ...

nyünyüge 2010.06.23. 20:20:46

@torok.gabor:
Tetszenek a címek :-).

Még néhány ötlet:
"Egyik tizenkilenc..."
"Jobb ma egy veréb...."

ill. a gyerekvers, mondóka kategóriából:

"Ecc, pecc, kimehetsz,...."
"Alva jár az Orbán,...
"Talpra badar!"

manono 2010.06.23. 20:21:34

Szia Gábor!
Mit gondolsz arról, hogy Sólyom László fog-e aktívan politizálni leváltása után, illetve van-e rá esély vagy egyáltalán jogilag lehet-e az LMP tagja?
A másik kérdésem pedig az, hogy egy parlamenti képviselő jelölhet-e 2 köztársaságielnök-jelöltet (mert ugye 50 képviselő ajánlása kell), mert így lehetne egy Jobbik-LMP megállapodás, miszerint az elempések jelölik Morvait is, a jobbikosok pedig Sólyomot is.

kamarti 2010.06.23. 20:25:08

@andzsin: itt előkerült már valakinél, hogy oroszországban, meg az utódállamokban diktatórikus demokrácia van (ha van ilyen), te azt írod, távolodunk európától - lassan összeáll a kép bennem, miért is nem mondott akkora sületlenséget a kulturális államtitkár, mikor arra bíztatott, ne nyugat-európa felé tekintgessünk, ne velük mérjük össze magunkat kulturális teljesítményben, hanem tekintsünk a "kazah, kirgiz, üzbég, türkmén világ" felé
Őrúlt beszéd, de van benne rendszer...

Ordnassac 2010.06.23. 20:27:31

@manono: holnap megjelenik egy Heti Válasz-interjú Sólyommal, amiből már idézgetnek, ott írja, hogy nem kíván pártpolitikai tisztséget vállalni. Annak amúgy semmilyen jogi akadálya nincs, hogy egy volt elnök belépjen egy pártba.

Az Alkotmány szerint egy képviselő csak egy személyt jelölhet KE-nek. Amúgy se lenne sok értelme a Jobbik-LMP együttműködésnek. Nehezen lehetne a saját szavazótábornak elmagyarázni.

Videofon 2010.06.23. 20:28:16

"A diktatúrát sem bánnám, ha elkezdődne végre valami értelmes, aminek a felelősségét OV a kétharmaddal vállalta is. "
"Im itt a szenvedés belül,
ám ott kívül a magyarázat.
Sebed a világ - ég, hevül
s te lelkedet érzed, a lázat.
Rab vagy, amíg a szíved lázad -
úgy szabadulsz, ha kényedül
nem raksz magadnak olyan házat,
melybe háziúr települ."

andzsin 2010.06.23. 20:29:06

@kamarti: Makovecz eccer azt mondta "felejtsük el azt, hogy ez Kelet_európa, ez Nyugat-Ázsia." Sok-sok igazság van benne.

kamarti 2010.06.23. 20:31:02

@panelburzsuj: hajaj,akkor tényleg önsorsrontó vagyok, mert nem a fiatalodást, hanem a gyors öregedést érzem, ha efféle porolgatásra gondolok, és valahogy nem érzem előnynek a kritikus vénát sem... főleg nem a kézből evő hívő ifjakkal szemben nem...

Ordnassac 2010.06.23. 20:38:06

@Videofon: József Attila: Eszmélet.

Szép!

tölgyes 2010.06.23. 20:42:34

@[nick]: Nem hiszem, hogy az unió eljutott volna az integrációnak arra szintjére. ahol a gazdaság ellenőrzésre közös szerv jöjjön létre...ahhoz már föderációs állam, közös költségvetés kéne..

kamarti 2010.06.23. 20:46:20

@andzsin: na de ha minden egyebet - például az amúgy is elhanyagolható, tudományból deus ex machina-sorozattá minősített történelmet péel - figyelmen kívül hagyjuk is ebben a kérdésben: hogy jön össze ez a türk-jész-kun stb. vonal és a keletezés meg a szentistvánozás-európázás-keresztényezés?

nehogy megmagyarázd! majd figyelek a nagyokra és előbb-utóbb csak-csak megértem... gondolom, kénytelen leszek... ha másból nem, a genetikailag alátámasztott nyelvrokonság-kutatásból... (amúgy makovesz építész, nem? nem hiszem, hogy kristó vagy bármelyelik nyelvészprof nekiállt volna kritizálni a házait, vagy megépíteni helyette...)

Videofon 2010.06.23. 20:47:57

@kamarti:
Ezek a kézből evő ifjak lesznek Orbán legelső árulói. Ők csak nyugtalanok, mert többet akarnak, mint amire egy szolidáris társadalmi rendszerben képeségeik, teljesítményük alapján jutna nekik. Meg akarják őrizni fogyasztói pozícióikat. Amelyet veszélyeztetnek a rendszerváltás és a válság vesztesei a szolidaritási állami transzferrel. Hát akkor inkább legyen diktatúra, csak a lelkükben ne érezzék ezt a tehetetlen nyugtalanságot. A fogyasztói biztonságérzetük elvesztésétől való félelmet.
Ha rájönnek, hogy a diktatúra nem egyenlő a tehetségtelen, tehetetlen fogyasztók státuszvédelmével, elárulják Vezérüket könycseppek hullatása nélkül.

Ordnassac 2010.06.23. 20:49:07

@kamarti: szerintem Makovecz nem nyelvi értelemben gondolta ezt, hanem inkább a mentalitásra.

panelburzsuj 2010.06.23. 20:49:21

@kamarti:

Nem tudom, te milyen környezetben tapasztalod, hogy a Fideszt a kézbőlevő fiatalok támogatása működteti. Én sokkal inkább az amnéziás (hogy ne mondjak mindjárt elfojtósat ... ) középkorúak kompániájának érzékelem. Ötven-negyven közöttiek a sűreje, és lefelé elnyúlogat úgy harmincötig, itt-ott harmincig.

Az ennél is fiatalabbaknak a formájában pátoszos, de tartalmában lájtos hazaffyaskodás vagy túl híg, vagy röhejes. Ameddig én ellátok, ott legalábbis valami ilyesmit tapasztalok leginkább.

Persze csak a mindent megelőző közönyön, gyanakváson, vállrángatáson, befelé fordultságon túljutva.

nyünyüge 2010.06.23. 20:58:47

@kamarti: messzire vezet, de szerintem ideje volna hogy Európa és benne kis magyar hazánk leszállna a magas lóról az európai kultúrfölény és a társadalmilag elavult Ázsia ügyében (ha marad egy kis időnk a tolerenciáról, nyitottságról, antirasszizmusról való papolás mellett).

[nick] (törölt) 2010.06.23. 20:59:46

@tölgyes:
nem jutott el, de talán el fog jutni, vagy szétesik. egységes belső piaci szabályozást akarnak egyre többen. három terület van, ahol az uniónak erősnek kellene lennie: pénzügy, külügy, hadügy. ezek a klasszikus jobboldali területek. szemben az oktatással, az egészségüggyel, amit nem nagyon lehet, csak humánusan (balosan) művelni. szóval a jobbos területek az unióban erősödnek. ha megfigyeli orbánt, akkor egyre inkább az brüsszelnek próbál ezekben megfelelni. a probléma, hogy nincsenek liberális és nemzeti liberális (unionista) barátai. így az európai politikában meglehetősen elszigetelt. de a megfelelés az uniónak minden eddiginél fontosabbnak tűnik.

andzsin 2010.06.23. 20:59:54

@panelburzsuj: van egy zsigeri gyűlölet azokban akiknek a családját valaha meghurcolták, abszolút megértem ezt a réteget. A 30 alattiaknak fingja sincs az egészről, szerintük az az igazi demokrácia, amit OV csinál.
Számomra az az igazán rejtélyes, aki valaha a régi rendszer szekértolója volt, élvezte a rendszer előnyeit, most meg túlbuzgó fidesznyik.

panelburzsuj 2010.06.23. 21:07:12

@Ordnassac:

Amennyiben Nyugat-Ázsiát Bizánc késői örököseként emlegeti, akkor leokézom a nagy mágus mondását. Ha a sztyeppei jövőmenő népekre, vagy az oszmán-törökökön túli despotikus/fundamentális iszlám államokra gondol, akkor finoman szólva - kicsit túlugrott a célon ...

kamarti 2010.06.23. 21:07:41

@Ordnassac: kicsit olcsó, mert annyira kézenfekvő a tromf, hogy akkor most nem "nyelvében él a nemzet?"

volt egy rettegett történelemtanár a főiskolán (aki miatt végül tovább is álltam egy házzal, és akiről a halála előtt nem sokkal kiderült, h besúgó volt a lelkem), a jegyzetet is ő írta a tárgyához, kínunkban azzal szórakoztunk, hogy egy bekezdésen belül hányféle népet, népcsoportot sorol fel és azok merre mozogtak, néha együtt, néha külön stb. hogy közben mit ragasztgattak egymásra - genetikai kódtól nyelvig - azt tökéletes, végleges pontossággal nem hiszem, hogy bárki meg tudná mondani, akár történész, akár építész az illető, szóval ez max a diákokkal való szórakozáshoz kitűnő alapanyag.
de ha nem a népvándorlások korát nézzük, hanem a későbbieket, akkor is elég jó kis olvasztótégely volt ez a vidék, ugye.
és akkor ha mentalitás: most örüljenek az ázsiaiak (akik szintén elég sokfélék) vagy sírjanak, hogy hasonlítunk rájuk?

Ordnassac 2010.06.23. 21:10:50

@andzsin: @panelburzsuj: a fiataloknál a Fidesz szerintem kb. három okból népszerű:

1. Szülői és baráti ráhatás. Annak mindenképpen hatása van a fiatalokra, hogy a szülőktől és barátoktól mit hall és mivel érvelnek adott párt mellett és nem foglalkoznak annyit politikával, hogy megnézzék a többi pártot (illetve, ha megnézték, maradtak a Fidesznél) 1/A. Jó "agitálás". Elhivatottabb ismerősök tudnak kampányolni a Fidesz mellett, ha ügyesek és egy barátra szívesen hallgat az ember (arról nem is szólva, hogy a Fidelitas-bulik a hírek szerint egész jók).

2. A kétpólusú politikai teret látták eddig: bal-jobb (MSZP/SZDSZ-Fidesz/KNDP/régebben MDF). Az egyikhez valamilyen okból nem akartak menni, de kimaradni sem akartak, így mentek ide.

3. A Fidesz nem üzen kifejezetten senkinek, így hát üzen mindenkinek. Szeretné tömöríteni az antikomcsi tábort, a népnemzeti balosokat, a mérsékelt libeket, a hívőket, a kisgazdákat, a jobbkonzikat stb. Mindhez is van emblematikus emberük. Ehhez elég elmosódott üzenetek kellenek, de elég célzottak, hogy megszólítottnak érezze magát az ember.

Persze ez csak nagyon vázlatos és személyes tapasztalatokat ír le.

nyünyüge 2010.06.23. 21:11:24

@andzsin: érdekes módon gyakran a második generáció, az unoka azonosul jobban a nagyszülők sérelmeivel. Talán részben mert a fiú véleményét nagyban meghatározza a kötelező kamaszos szembenállás, talán mert a történelem ilyen ciklikusan változik.

Ordnassac 2010.06.23. 21:13:01

@panelburzsuj: ezt már magát Makoveczet kell megkérdezni, hogy hogyan gondolta pontosan. Lehet, hogy én értelmezem rosszul. :-)

kamarti 2010.06.23. 21:15:20

@nyünyüge: ebben egyetértünk, de amit szőcs mondott, azt nem tudom így érteni

andzsin 2010.06.23. 21:16:07

@nyünyüge: néha egészen zavaros és elképesztő elképzeléeik vannak. egyetemistákat tanítok, egyes csoportokban abszolút egyöntetű volt a vélemény, hogy a cigányokat likvidálni kell, mindegy hogy hogyan, a cél szentesíti az eszközt. megdöbbetntő volt. a huszonéves generáció egy nem elhanyagolható részének ez a véleménye.
az már csak az ő torz politikai szocializációjuknak a végeredménye, hogy szerintük a demokrácia abból áll, hogy valaki mondja meg a tutit, a többiek meg kuss.
mindez történik az ország elit egyetemének, elit karán. borzasztó.

Ordnassac 2010.06.23. 21:20:08

@andzsin: azt meg szabad kérdezni, hogy mit tanítasz? :-)

andzsin 2010.06.23. 21:20:20

@Ordnassac: abszolút jól értelmezed, igen így használta. a mentalitás alapvetően meghatározza az összes mikro- és makrotársadalmi viszonyt. Elias, a kiváló német szociológus a civilizáció folyamatában ezt tökéletesen leírta.
Egy saját példa: miért vagyunk az utolsó helyeken egyikén a fogmosási gyakoriság tekintetében Európában? Mert itt nem volt polgárság. Nem volt kit/kinek megtanítani/megtanulnia a civilizált viselkedés szabályait. A mikroviselkedés nanoszabályai így válnak egy ország torz viselkedési szabályaivá, amelyben maga az állam is torzul működik: lsd. a fideszes képviselők kordonbontó tevékenységét vagy azt, hogy minden kormány beledumál a közmédiumokba...stb.

kamarti 2010.06.23. 21:21:52

@panelburzsuj: nem azt mondtam, hogy ők a többség. arra céloztam, hogy felnőtt egy nemzedék, akik náluk csináltak politikai karriert, a HÖK-Fidelitas-Fidesz vonalon, tehát ez járható út a "nagyok" felé.

"A frakció új nemzedékének többsége a Fidelitas egykori és jelenlegi vezetőiből áll. A korábbi ciklusok képviselői – Rogán Antal, dr. Cser-Palkovics András, Szijjártó Péter, Erdős Norbert, Nyitrai Zsolt, Koszorús László és Ágh Péter, Gyopáros Alpár - mellett szervezetünkben kezdte politikai munkáját Kapus Krisztián, Schmidt Csaba, Csizi Péter, Mihalovics Péter, Borbély Lénárd, Román István, Gajda Róbert, Zsiga Marcell. A frakció legfiatalabb tagja Mihalovics Péter, aki eddig a veszprémi önkormányzatban képviselte a választókat. Őt kérdeztük az első napról és terveiről.

(…)
Hogy kezdődött Mihalovics Péter története, miképpen kerültél kapcsolatba szervezetünkkel?

Immár 9 évvel ezelőtt léptem be egy barátommal a Fidelitas veszprémi csoportjába. Egyszerre kezdtünk el HÖK-özni meg a politikával foglalkozni. De a Fidelitas lényegesen szimpatikusabbnak bizonyult: remek hangulatú táborok és bulik, jókedvű fiatalok, értelmes beszélgetések. Az évek folyamán egyre aktívabb részesei lettünk a veszprémi közéletnek, négy esztendeje pedig önkormányzati feladattal bíztak meg. Mára Veszprémben, általunk a polgári oldal meghatározó részévé vált a Fidelitas. 2007-től az országos elnökségben azért kívánok tenni, hogy a mi példánkhoz hasonlóan az ország többi területén is az elvégzett munka alapján ítéljék meg szervezetünk lelkes csoportjait, tagjait."

panelburzsuj 2010.06.23. 21:23:07

@andzsin:

Ha a valódi, véreskezű komcsik által meghurcoltaknak arra a rétegére gondolsz, akik sehogyse tudtak kiengesztelődni, akkor azoknak tekintélyes részét már ne a Fidesz környékén keresd.

A Fidesz sokkal inkább a műmártírok akla. Akiknek könnyebb a saját behódolásukat, sodródásukat, sokszor csak szimpla tehetségtelenségüket az "elnyomásra" fogni, mint komolyan önmagukba nézni.

És persze hemzsegnek a Fideszben a legközönségesebb köpönyegforgatók, minden korok karrierista kiszolgálói is. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy most ez had a domináns. Mi mástól lennének a leszállóban levő Kádárkor másod- harmadvonalbeli haszonélvezői egyenesen kívánatos "tapasztalt" vezetők, és tűzzel-vassal irtandó komcsik az igazándiból csak 90 után felkapaszkodott "gyurcsányisták", ha nem a legközönségesebb kenyéririgységből - ugyanazon a falkán belül?

kamarti 2010.06.23. 21:24:06

@andzsin: hát annyi a hasonlóság, hogy ihaj! sztem ez nem meglepő, ugyanazok a reflexek fent és lent.

Ordnassac 2010.06.23. 21:30:28

@andzsin: na tessék, a végén kiderül, hogy tanítottál vagy vizsgáztam nálad... :-)

andzsin 2010.06.23. 21:31:17

@panelburzsuj: nyilvánvaló. kedvenc volt főnökömnek volt egy elmélete, amit osztok, hogy valamiből meg kell élni. ha eddig a Népszabónak írogattam, de ennél 10x többet keresek azzal, ha ezentúl lámpavasazok, akkor ez a helyes irány. a szerencselovagok így működnek. ezzel csak egy baj van: eközben tönkreteszik több generáció életét. lsd. a fiatalokat, akik el sem tudják képzelni, hogy azért 2002 előtt itt egy más ország volt. legalábbis a politikai kultúra durvulását tekintve.

andzsin 2010.06.23. 21:34:13

@Ordnassac: jajj ne má:)) érdekesen szoktam nézni bevásárlóközpontokban, amikor diákjaim rám köszönnek. szegények nem tudják, hogy évente kb. 1000 embert nem tudok se névről, se arcról megjegyezni. néhányat talán...onnan tudom, hogy kik lehetnek a rám köszönők, hogy "letanáruraznak":)

ha 30 fölött vagy, akkor nem tanítottalak, ha alatta, akkor van egy sansz:)

Ordnassac 2010.06.23. 21:35:41

@andzsin: 23. Nem hiszem, hogy emlékeznél rám, szóval nem azért írogatok itt. ;-)

Ordnassac 2010.06.23. 21:38:55

@andzsin: jut eszembe: jogász vagy politológia szakon tanítasz elsősorban? Amennyiben utóbbi, nagyon sanszos, hogy sose futottunk össze. ;-)

panelburzsuj 2010.06.23. 21:41:16

@Ordnassac:

Előbb-utóbb eléred ezzel a faggatózással, hogy a Török Gábor blogból "Ordnassac Baráti Kört" faragó törekvésekkel foglak meggyanúsítani .. :))

kamarti 2010.06.23. 21:41:25

@andzsin: "szerintük a demokrácia abból áll, hogy valaki mondja meg a tutit, a többiek meg kuss"
sokat mondogattam az elmúlt 20 évben, hogy nem szeretnék ma tizenéves lenni, és amit írsz, meg amit én is tapasztalok, teljesen igazolja a félelmeimet. ezek a ygerekek egy teljesen szétesett, a vadkapitalista viszonyokat meg az előző negyven év hozadékát együtt nyögő társadalomban szocializálódtak, nőttek fel. a szüleiket - akik vagy ügyesen alkalmazkodtak és kicsit összekenték a kezüket, vagy a rendszerváltás vesztesei lettek - alig látták, függetlenül attól, hogy melyik csoportba tartoznak, és abszolút nem voltak igazodási pontjaik: nem voltak cserkészek, de már nem voltak úttörők sem, nem kellett igazodniuk a cocialista embereszményhez de a tízparancsolathoz sem, a kisközösségek - család, alkóközösség, iskolai, akár kényszerű közösségek (őrs) - megszűntek vagy szétestek, hiába nyomta a tévé a szomszédokat vagy a barátok köztöt. gyakorlatilag semmiféle igazodási pontjuk nem volt, a szülők nemzedéke meg beletanult valamibe (átkos), és ahogy elindult a megtanult szabályok szerint, már rántotta is ki a lába alól a szőnyeget a történelem (rendszerváltás) - sztem sokan azóta is kapkodják, kapkodjuk a fejünket, hogy akkor most mi van? és próbálnak alkalmazkodni. szóval ilyen szempontból sem az nem meglepő, hogy önösek és egyáltalán nem szolidárisak vagy toleránsak, sem az, hogy a nagyszülők irányadóak lehetnek a politikai mintakövetésükben, vagy hogy szeretnék, ha lenne valaki, aki megmondja a tutit és utat mutat.
Persze ezzel nem akarom sem azt mondani, hogy vissza az úttörőt meg a kiszt, se azt, hogy nincsenek kivételek. de úgy egyben egyáltalán nem irigylésre méltó ez a nemzedék.

Ordnassac 2010.06.23. 21:43:31

@panelburzsuj: ennyire feltűnő? :-O (*felnevet*)

No, van egy rossz szokásom, hogy ilyen elejtett félmondatokat elég gyorsan kiszúrok. :-)

nyünyüge 2010.06.23. 21:44:01

@kamarti: hát azt én sem. Szőcsnek simán elmentek otthonról. Ha ez a szomszédban lakó nyugdíjas magyartanárral történik egy átküzdött élet után és mondjuk az örökmozgó feltalálásában merül ki, azt az ember megértéssel fogadja.
Csak hát a szomszéd bácsit nem nevezik ki államtitkárnak...

kamarti 2010.06.23. 21:45:42

@andzsin: és mennyien vannak, akik pedig már éltek és tapasztaltak 8-10-15-20 éve is, és mégis, mintha semmire nem emlékeznének....

Ordnassac 2010.06.23. 21:47:28

@nyünyüge: hiába csokinyakis Szőcs, de valami tényleg nem stimmel nála. Remélem, hogy azért nem ez lesz a kultúrpolitika fő csapásiránya.

kamarti 2010.06.23. 21:50:09

@nyünyüge: hát igen. és ami még hozadéka (bár nyilván ez egyéni szocprob): sajnos a verseit nem tudom ugyanúgy olvasni, mint azelőtt. pedig még az egyik kedvenc szerelmes versem (vagy inkább verseim, mert tulképpen három) is az övé. szóval miért kell tudnom, hogy mi kavarog a fejében egyébként? a fene egye meg!

andzsin 2010.06.23. 21:52:55

@kamarti: a szülők felén pattog a labda....ők azok, akik a vadkapitalizmusban el kezdtek 128 órát dolgozni a napi 24 órából. nem jutott idő a gyerek nevelésére. pláne okítására. szoktam mondani a diákoknak, ahhoz, hogy megértsétek a jelent ismerni kell a múltat, pláne egy jogásznak, nem beszélgettetetek a szüleitekkel mi volt régen? erre ilyen válaszok jönnek: apukám azt mondta az utcára sem lehetett kimenni, mert mindenkit elvitt a rendőr. meg ilyen baromságok.
és az a baj, hogy ezeknél a "szerencsétleneknél" a műveltségi alapok is hiányoznak. kedvenc tanszékvezetőm példája, a hallgató kollokvál, a kettesre hajt, kérdés: "mondjon egy évszázadot, amikor feudalizmus volt."
fogalmuk sincs a XX. század változásairól Kádárt összekeverik Horthyval Rákosival (és ez nem vicc)...stb.
szóval egy borzalom.

panelburzsuj 2010.06.23. 21:52:55

@andzsin:

Meddő dolog lenne Antallt meg Kiss Jánost visszasírni, vagy Kövér Lászlót húsz évvel visszaröpíteni az időben.

De én valahogy úgy érzem, hogy talán nem is annyira a "magaspolitikából" veszett ki az igényesség, a színvonal (bár ott is sokat sülllyedt), hanem a "kiszolgáló iparágakból": sajtó/média, (felső)oktatás, (köztulajdon) gazdasági vezetők, (fő)hivatalnokok, "civil" szakmai szervezetek.

Lehet, hogy csak az én vesszőparipám, de én úgy érzékelem, mintha a kontraszelekció felgyorsult volna az utóbbi durván tíz évben. Valami furmányos módon ezt talán meg is lehetne mérni. Gyönyörű, hasznos - és ropppant hálátlan feladat lenne ...

-vadvirág- 2010.06.23. 21:56:18

@andzsin: ha a diktarúra rendet is jelent, nem lehet olyan rossz. Ami eddig volt, az nem tetszett. Hogy Orbán és a Fidesz mit tesz, azt sztem 4 év múlva tudjuk majd megítélni. Most még nem szabadna. Várjunk vele.

Azért a szavazásra kíváncsi vagyok. Lesz-e, aki Schmitt ellen szavaz majd a Fideszből.

andzsin 2010.06.23. 21:58:44

@panelburzsuj: minden mostanra jutott el a 0 állapotába. és ez a pol. elit felelőssége. és ebben csak az a durva, hogy megint a régi reflexek szerint próbálunk meg úrrá lenni a gazdasági-társadalmi-szociális-mentális válságon, az állam mindenható szerepének erősbítése, az ellenzék likvidálása, egy akarat érvényesítése. ez a válasz a megkésettségre már 500 éve itt a Kárpát-medencében. ezért írtam, hogy távolodunk Európától. ami most zajlik az megint csak a civil kontroll leépítése, az organikusan szerveződő közösségi akarat negligálása, és az egy a központ akaratának mindenható érvényesítése.

nyünyüge 2010.06.23. 22:00:39

@panelburzsuj: minden gyorsabban zajlik mostanában, a kontraszelekciós folyamatok is. Gyorsabban lehet kiugrani, örök hátrányt szerezni, bevágódni, kivágódni.

kamarti 2010.06.23. 22:01:33

@Ordnassac: ha érdekel például a várható színházi csapásirány (és bírod tartani a fonalat - nem könnyű! - meg a türelmed is fussa a végéig, mert a konkrétum ott hangzik el, bár az egész elég riasztó), akkor itt egy "útjelző tábla":

www.echotv.hu/videotar.html?mm_id=66&v_id=3456

andzsin 2010.06.23. 22:01:55

@-vadvirág-: nem akarom neked azt kívánni, hogy élj a Kádár-rendszerben, vagy a Rákosiban.

Volt egy képeket pingáló ember, aki a rend ígéretével indult és nem igazán az lett belőle, amit vártak tőle. Alkotmányosan megszavazták.

Diocles 2010.06.23. 22:02:32

@Ordnassac:

Vágóról asszem a mandiner írta helyesen, h első látásra jó jelölt, de másodikra látható, h a legdurvább troll-szinten szemellenzős gyurcsányista, lásd még a Fábry-Vágó vitát a Heti Válaszban, amikor egy ország borzadt el azon, h a "kvízmester" milyen megdöbbentően primitíven látja a közéletet...
(pl. fejből, bár nyilván te is olvastad: "Gyurcsány alatt nagyon jó kormányzás folyik", stb., nem kell mást csinálni, mint összevagdosni az ottani baromságait... De számítani lehet arra is, h egy éles kampányban hozza a szintjét.

Más.
Arról nem tucc infókat, h egy köztársasági elnök mennyit keres? Szóval mivel jár ez, mennyire éri meg, stb., beleértve az éves nyaralásokat, mennyi tanácsadót fogadhat, mennyi alkalmazott, csicskás jár hozzá, van-e saját állami nyaralója, hasonlók.

Ordnassac 2010.06.23. 22:06:11

@-vadvirág-: őszintén? Amennyiben választanom kell a demokrácia (minden zűrjével együtt) és aközött, hogy be kell fognom a pofámat (ergo nem fejthetem ki a véleményemet), nem utazhatok és jogi következményei lehetnek annak, ha nem úgy viselkedem, ahogy a mindenkori vezetés megkívánja, egyértelmű, hogy utóbbit választom.

Ordnassac 2010.06.23. 22:07:26

@Ordnassac: halk jelzés: lemaradt egy smiley a végéről, egy :-P

Ordnassac 2010.06.23. 22:08:16

@Diocles: igen, valami ilyesmi jutott nekem is eszembe Vágóval kapcsolatban. Szerintem nem is lesz belőle semmi.

nyünyüge 2010.06.23. 22:11:28

(most látom a hvg-ben, hogy az Ecc, pecc címötletemet már valaki elhasználta :-( ).

kamarti 2010.06.23. 22:12:02

@-vadvirág-: most már engem is érdekel, hány éves vagy...

addig is, 1935-ből (ma már úgyis volt kis irodalom)
Az én vezérem bensőmből vezérel!
Emberek, nem vadak -
elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel,
nem kartoték-adat.
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!

andzsin 2010.06.23. 22:15:10

@Ordnassac: a kollegina:) arra nem gondol, hogy az egy dolog, hogy rend van, amit erőszakkal tartanak fenn, de ennél sokkal rosszabb a bizonytalanság, amiben az ember él. Senki sem tudja, mikor jönnek el érte. Elég egy rosszindulatú szomszéd. Aztán ott nincsen ám ombucc bácsi, meg bíróság, meg jogvédő hivatal. Ott bizony ütések vannak és börtön. Meg kuss. Ilyenkor jön az, hogy vadvirág elvtársőnek felajánlanak valamit. Egy egyezséget. Ha nem fogadja el, akkor hirtelen nem lesz munkája. És a gyerekeit nem veszik fel egyetemre. És bevonják az útlevelét...nem folytatom.

A mai generáció el sem tudja képzelni milyen gyomorszorítást jelentett átlépni Hegyeshalomnál a határt.

zoli87 2010.06.23. 22:17:24

@-vadvirág-: Furcsának tartanám, ha Schmitt ellen szavaznának néhányan a Fideszben. Ő ott frakción és párton belül nem megosztó személy, végülis, ugye.

panelburzsuj 2010.06.23. 22:17:37

@nyünyüge:

Én olyan primitív számitgatásokra gondolok, hogy egy generáción belül kétszázezer vállakozás élére juthat-e ugyanannyi rátermett vezető, mint ötezerére, hogy az egy helyett két (három-négy-sok) fejű pártrendszer ugyanennyi nyalizós/furkálós szamárlétra, hogy jó-e nekünk, ha ma több tanszékvezetőnk van, mint huszonöt éve tanársegédünk.

Ilyenek.

Az egyéni "boldogulás" lehetősége egy másik olvasata ugyanezeknek a mechanizmusoknak. De szorosan összefügg vele ott, hogy honnan tudhatom meg, olyan létrán kezdek-e mászni, ami nem csak levegőnek van nekitámasztva. Ld. pl.: pályaválasztás ...

Ordnassac 2010.06.23. 22:19:02

@andzsin: szüleimtől sokat hallottam az erre vonatkozó történeteket (édesanyám 67. évében, édesapám 71. évében van). Anyai nagyapám nagy SZER-es volt (még az ötvenes években!). Az autóra várás a merkúrbeli megrendelés után, édesgetések a pártba (karrier, gyerek helyzete stb.).

kamarti 2010.06.23. 22:23:30

@andzsin: ja kérem, itt mindenki iszonyatosan kemény ellenálló volt az átkosban - mára már az is, aki akkor nem is élt...
a szülők mellett persze a politikusok (akik sokat tettek azért, hogy kádár ás rákosi keverhető legyen), meg a pedagógusok is felemlegethetők - akik ugyanúgy estek szét szülőként és emberként, mint más földi halandók - tisztelet a kivételnek

(én mondjuk nem mostanában voltam egyetemista, de a jogászok már akkor sem álltak a helyzet magaslatán történelemből, max mint az egyik felvételi tárgy érdekelte őket és csakis addig. az általános műveletlenség viszont nem a jogászhallgatók privilégiuma manapság - persze ha nem írom is, tessék hozzágondolni, hogy tisztelet a kivételnek)

panelburzsuj 2010.06.23. 22:24:36

@andzsin:

"A mieink megállapították, hogy azért ilyen tájékozatlanok, mert földjük bár sok van, de kultúrában 50 évvel hátra vannak tőlünk."

("Visszatért" felvidéki (kisalföldi) gazdák látogatása 1940-ben a "nagy" Alföldön ... És ezen a kiragdott példán túl is szép számmal vannak ám durva dolgok, amiket nem nagyon szeretünk végiggondolni.)

panelburzsuj 2010.06.23. 22:36:52

@Ordnassac:

Lásd, ehhez képest mennyire volt "komcsi" az a rendszer, ami utolsó kísérletként 1985-ben édesgetett a pártba, hivatkozván többek közett a KISZ-es működésemre. Ja ha az olyan fontos ajánló, akkor legkönnyebb úgy megszabadulnom, ha onnan mihamarabb kilépek ...

Semmi következménye nem volt a tényleg elég rapid kiugrásnak azon túl, hogy onnantól nem édesgettek többet.

Ordnassac 2010.06.23. 22:41:11

@andzsin: jut eszembe, egy régi dalt merült fel bennem. "Csak a szépre emlékezem". Valahogy így vannak sokan a Kádár-korszakkal is. Lassú, de állandóan növekvő életszínvonal, lényegesen kevesebb represszió, mint Rákosi alatt, lehetőség a külföldi utazásra. Persze, azt már merül fel (vagy nem akarnak emlékezni rá), hogy mindez milyen áron volt. (Adósságállomány az égbe, III/III., korlátozott lehetőségek stb.)

Amúgy drótgalambod érkezett. :-)

kamarti 2010.06.23. 22:43:38

@panelburzsuj: vagy az, ahol pont ugyanazt csináltuk, amit szerettünk volna (középiskolásként), csak fölé írtuk, hogy kisz... (és ez nem, nem bulizást jelent!)
persze elmentünk paprikát szedni is, aztán poénból elsők lettünk az osztályok között, mert az volt a jó buli.
persze közben a kollégiumban szoros emberkövetés volt és folyamatos megalázás-egzecíroztatás, pedig ez ugyanaz az időszak - csak mondjuk két különböző és egészen másféle szemléletű intézmény...

(mondjuk én például tényleg nem tudtam úgy utcára lépni, hogy egy rendőr ne igazoltasson, ezen a többiek folyton röhögtek is, de el nem vittek az utcáról)

panelburzsuj 2010.06.23. 22:48:55

@panelburzsuj:

(Annyi hozzátartozik, hogy végzős évet kezdvén, az egyetemi KISZ-bizottságba frissen beválasztva azért az efféle távozás akkor még nem volt tömegszokás. Úgyhogy ellenállóként nemigen tekintek magamra - legfeljebb "divatcsinálóként" egy picit ... :))

kamarti 2010.06.23. 22:49:34

@Ordnassac: ez az egyik viszonyulás. a másik, amelyik a kádári puha diktatúrát, még a legvégét is, vérdiktatűrának nagyítja.
két véglet, önmagában egyik sem igaz,. de az öndefinícióhoz kiválóan lehet alakítani így is, úgy is

panelburzsuj 2010.06.23. 22:56:08

@kamarti:

Az én "mozgalmi munkám" leginkább az óraszámok, vizsgaterhelés, "hallgatói értékelés" és más efféle "érdekvédelmi" tevékenységek körül tömörült.

Mennyiben más ma egy HÖK-ös sertepertélése? :)

Ordnassac 2010.06.23. 22:58:02

@panelburzsuj: rengeteg pénz feletti döntés. (Nem tudom, hogy a KISZ-ben mennyi pénzzel kellett foglalkozni.)

panelburzsuj 2010.06.23. 23:03:24

@Ordnassac:

Ritkán látom annak világos kimondását, hogy az igazán nagy életmódbeli ugrás nem a Rákosi-Kádár váltáskor volt, hanem jó tíz-tizenöt évvel később.

Zenében elbeszélve a Tándalfesztiváloktól a diszkó elharapózásáig terjedt az "igazi aranykor" .... :) Előtte kopottas szűkölködés, utána rohamos eladósodás.

kamarti 2010.06.23. 23:05:41

@Ordnassac: na meg a sajátérdek-védelem és kapcsolatépítés...

panelburzsuj 2010.06.23. 23:09:23

@Ordnassac:

Biztos, hogy sokkal kevesebbel, és főleg átláthatóbban. (Az ösztöndíjakat például nem egy "csúcsszerv" állapította meg, hanem rögzített, de nyilvános és viszonylag rugalmas keretek között az egyes tankörök "differenciálták". Amiben annyi helye volt a KISZ-nek, amennyi becsülete az azt "képviselő" figuráknak volt a napi társaik között.)

panelburzsuj 2010.06.23. 23:12:27

@panelburzsuj:

(Van DB-tag gyerek a családban, és onnan némi "naprakész" infó .. :)

Ordnassac 2010.06.23. 23:12:35

@kamarti: vannak ilyenek, kétségtelenül, meg mások is. Bár meg kell hagyni, utóbbiak nehezen tudnak érvényesülni.

kamarti 2010.06.23. 23:15:04

@Ordnassac: szó mi szó, Béla bácsi kicsit későn ébredt (vagy későn kapott teret a sajtóban, ezt nem tudom eldönteni).
de azért ez az álnéven (meg áldumával, ők maguk nyilatkozták, hogy valami fal szöveggel vették rá az öreget a dologra) nem tudom, milyen viszonyban van az újságírói etikával. (és itt sztem most nem érv, hogy milyen viszonyban van Béla bácsi és az etika)

kamarti 2010.06.23. 23:18:17

@Ordnassac: és ez az "apró" differencia eléggé "helyre teszi" a HÖk-öt a hallgatóság köreiben

na de most elköszönök. üdv mindenkinek!

panelburzsuj 2010.06.23. 23:20:39

@panelburzsuj:

(Eleve más volt az "egyetemi szociológia" abból a gyakorlati tényből kiindulva, hogy a "hallgatói alapegység" nem a laza évfolyam, hanem a közel középiskolai osztály zártságú tankör volt, ahol ától cettig mindent tudtunk egymásról fél év elteltével. Ott nemigen lehetett kamuzni anyagi helyzettel, "bemondott" egyéni teljeítménnyekkel.)

MagyarMihály 2010.06.24. 00:11:31

Elfogultsági deficit

Államelnök elszáll mostmár egyre végérvényesebben nem talált csak süket fülekre a felvetett gondolatsor -a miért is ne tovább 4évre -kérdéskörben. Kedves Sólyom elnök úr azért némiképp elfogult ha még kidobásakor is az ellenzéket ostorolja bikacsökével. Mert hát azért nem ők töröltették fel vele a padlót avval a bizonyos orrváladékkal, kezdjük csak a megválasztásakori méltánytalanságokkal...khmm khm hmm. Azután mikor nem kellett hát már szállhat le a államiság motorvonatáról. Politikai bornírtság ez a javából és bevallom számomra tényleg valakinek minimum félszeműnek kell lennie hogy még így is ki tudjon állni emellett a hatalomkoncentráció mellett. Miért épp Machiavelli jutott eszembe? Ki tudja? Talán az államelnök személyéről a népet négy éve alázattal kérdezgetők?

jeangabin 2010.06.24. 00:17:13

Mindenképp elegánsabb lenne az MSZP jelöltjét támogatni, ha már egyszer elfogadhatónak ítélték a Fidesz részéről is. Befoghatnák az ellenzék baloldali részének demokráciaféltő száját...
De nem csak ezért...
Schmitt egy báb (lenne).
Orbán egyértelmű és megcáfolhatatlan vazallusa.
Ha Orbán azt mondaná, hogy holnap irtsuk ki a nőket, vagy a bokazoknit hordókat, akkor azt is aláírná, mert hát ez lett megmondva...
Kár lesz, nagy kár, ha ő lesz, mondom ezt Fidesz szavazóként.
Kedves ember, aranyos, művelt, sokféle olyan kvalitással bír, ami tökéletesen megfelel államfői paramétereknek, de mert deklaráltan pártember...
Oké, Mádl is az volt, Göncz is, de ennyire nyilvánvalóan mégsem. Ennyire nem égtek meg megválasztásuk előtt pártügyileg, ennyire és ennyiszer nem mutatkoztak megválasztásuk előtt pártvezérekkel egy pulpituson, stb.
Sólymot sajnálom, mert SZERINTEM a leginkább függetlenség látszatát kelteni tudó elnök (volt).
Nyilván ezért is fölösleges, mert veszélyes az a szemlélet, amit képvisel, miszerint a törvényesség és az alkotmányosság előbbre való, mint a pártérdek(ek).
Nem (lesz, lenne) jó ez így, Schmitt ugyanis egyértelműen pártkatona.

bariga 2010.06.24. 07:10:50

Sajnos Sólyom úr nem volt jó köztársasági elnök, sokat ártott a demokráciának, nem hozott a "kasszába" az országnak semmit sem gazdaságilag, sem politikailag.
Hogy most egyre többen őt szeretnék, az csak azt mutatja, hogy kezd megtelni a hócipő a Fidesz miatt.

bariga 2010.06.24. 07:12:43

Szíjjártó éppen most alapítja a TV-ben a gyurcsányizmust, mint filozófiai elméletet.

-vadvirág- 2010.06.24. 07:56:20

@kamarti: igazatok van, kicsit félre is értettetek. Diktatúra - nem vágyom semmiféle diktatúrára, legalábbis ami a szó szigorúan vett jelentését illeti. Rendre annál inkább. Legyenek megfelelő törvények. Gondoskoskodjanak azok betartatásáról, be nem tartásuk esetén a megfelelő retorziókról és arról, hogy legyen mindennek felelőse és vállalják is a felelősséget. Akkor talán élhető lesz az ország - lelkileg. Fizikailag nehezebb lesz.

A korom meg mit számít? Én tudom a tiédet vagy a többiekét? Ugye, hogy nem. Érdekel, ami a hazámban történik, ezért aztán véleményem is van róla. Ami néha eltérhet a tiétektől. Nem vagyok fanatikus Fidesz vagy OV rajongó, de azt látom, hogy a történelmi lehetőség adott OV számára, hogy valami nagyot alkosson. Kérdés, mennyire tud élni vele, vagy mennyire hagyják a mumusok, (IMF stb) hogy éljen vele.

Nem vállalhatja, hogy egy erős kezű köztársasági elnököt válasszanak meg, aki rendre visszadobja majd a törvényjavaslatokat, ahogy Sólyom is tette sokszor. Most nem erre van szükség, ahogy én látom, mert ez lelassítaná a folyamatokat, arra pedig nincs az országnak ideje. Most jön a válság neheze, tetézve energiaválsággal is.

OV szerintem egyáltalán nem készül diktátori szerepre, Navrának sokkal nagyobb a hatalma, tevékenységi köre, még ha a döntés mindig OV-é, akkor is. Navra dolgozta ki a mélyreható változások forgatókönyvét, adjatok már végre időt nekik, hogy cselekedhessenek is valamit. Ha nem lenne kétharmados többség, megint csak forognának a saját tengelyük körül, megvétózna az ellenzék minden javaslatot önmagában a fidesz és OV gyűlölet okán, az ország meg belezuhanna a szakadékba, amit nevezhetünk államcsődnek is.

-vadvirág- 2010.06.24. 08:04:51

@andzsin: ne túlozz, és ne kelts hangulatot légyszi. Ezek a dolgok nem fognak bekövetkezni. Eddig demokrácia volt? Szabadon pofázhatunk, ez minden. A demokrácia egészen más, neked, egyetemi oktatónak (tanárnak) magyarázzam?

Bizonytalanságról beszélsz. Igen, eddig bizonytalanságban éltünk. Még most is bizonytalanság van. Rettegnek az emberek a munkanélküliségtől, attól, hogy nem lesz mit enniük, hogy nem tudják fizetni a hiteleiket, hogy elveszítik az otthonaikat. Pont az van, amiről írsz. És a fidesztől várják a megoldást, igen, a biztonságot. Csakhogy varázsütésre nem megy és az ilyen hangok, mint a tiéd is, csak ártanak.

Remélem, nem tüzeled a hallgatóidat OV és a fidesz ellen, mert nagyon rosszul tennéd. Te sokkal inkább "elvtárs" vagy, mint amennyire én "elvtársnő", ahogy írod. Nyilván jól helyezkedtél az előző rendszerben, ha egy neves egyetemen taníthatsz.

Ne engem támadj, én sem akarlak téged támadni. A véleményem egy a sok közül, és vállalom. Vitatkozz velem, de ne sértegess.

Szimba 2010.06.24. 08:13:36

Összefoglalnám az éjjel lezajlott beszélgetés lényegét!:)))

1. Mióta OV megkegyelmezett József Attilának ("- József Attila jó helyen van szerintem... Nem? Ha már írt egy rendes verset a Dunáról... Akkor mégis jó helyen van ott. Jár neki, hogy nézze... Ahogy elúszik a dinnyehéj.") a blogon is elharapózott az idézése.:))
Eszméletlen!:)))

2. Ordnassac baráti köre bővült 1 db tanárral.

Videofon 2010.06.24. 08:27:49

@-vadvirág-:
Tudod, vannak ebben az országban olyanok, akik értenek ahhoz, amit csinálnak. Ha azt látják, hogy politikai szinten dilettánsok irányítják azt a területet, amihez értenek, akkormiért várnának a kritikával? Dilettánsok vezetésével csak romolhat az ország helyzete.
A Fidesz dilettánsok gülekezete. Egy kontraszelektált talpnyalóhad. A józan észnek mondana ellent, ha türelmesen kivárnánk ámokfutásaik károkozásait.
A demokráciáról pedig nem érdemes kioktatnod a publikumot. Amit a Fidesz művel, az törvényes, de nem demokratikus. Én elhiszem, hogy nem vagy orbánrajongó. De akkor ostoba vagy. És ez nem sértegetés vagy személyeskedés, hanem ténymegállapítás.
Elég régóta és elég sok országban működik a demokrácia ahhoz, hogy tisztában legyünk a jellemzőivel. Ha Orbán áthágja a demokiratikus kereteket, hadd ne tartsuk csak azért demokratának, mert demokratikusan választották meg.
A vélemény szabad. Az ostoba véleményt is szabad elmondani. De az ostoba véleményt ostoba véleménynek nevezni is szabad. Ezt nevezzük demokráciának.
Nem lehet egyszere szűznek maradni és szajhálkodni. Nem lehet a szélsőliberális véleményszabadság mögé bújva a rend diktatúráját követelned anélkül, hogy ne válj nevetségessé az értelmes emberek szemében. Mert a demokratikus szabadságjogok a józan ész határáig terjednek. Ami azon túl van, az nevetséges ostobaság.

ssi 2010.06.24. 08:29:43

@bariga: Gy.F. sok mindenben tehetséges, de időzítéseiben nem

@jeangabin: Sólyom független KE volt, de túl sok mindentől volt az

@panelburzsuj: HÖK: intézményenként eltérő a pl. a hallgatói (jogos) panaszok képviselése a tanárok felé

@zoli87: Schmitt lehet, hogy megosztja a kormány frakciótagjait, de a sztem pártfegyelem, egzisztenciális biztonságvágy, győzteshez húzás erős még

@-vadvirág-: ami eddig volt nem azért nem tetszett, mert demokrácia. a "rend" általános elvárás. 4 év múlva már összegezzük a tapasztalatainkat, melyeket már elkezdtünk gyűjtögetni, s már sok minden nem tetszik, az előzmények után egészen mást vártunk. Jó lenne, pl. ha továbbra is olvashatnád ezt a blogot, írhatnál, figyelnek rád, kulturáltan vitatkoznának Veled, átgondolhatnád, mindannyian tanulnánk belőle? - egy apróság a sok közül, amit félthetünk, óvhatunk, építgethetünk mindenki javára

@Ordnassac: @andzsin: a férjem a szemeszter elején lefényképezi az új hallgatókat, s a fotós jelenléti íveket cipeli magával

Evehid 2010.06.24. 08:32:14

@Szimba: :DDD

Nem örülök. Szerintem házelnökként meglepően jól működött. KE-nek nem oké. A protokolláris részéhez megvan a rutinja, de senki nem fogja elhinni neki, h. bármiben is nem a Fidesz érdeke, hanem az ország érdeke szerint jár el. Még akkor sem fogják elhinni, ha valóban így tenne. Az elmúlt pár évtized (évszázad) alatt a magyarok meglehetősen gyanakvó népséggé váltak, nem is ok nélkül.

A kivitelezés módja igénytelen és megalázó a státuszra és a Fidesz-frakcióra nézve is. Sólyommal szemben sima bunkóság.

Más:
A fiatalokat én kábé 35-ig tekintem egy szavazócsoportnak. Nem a Fideszben látják a jövőt jellemzően. (Bármit is gondoljanak a jelenről.) És most nem a HÖk, Fidelitas stb. aranyifjakról beszélek, hanem azokról, akik akár az egyetem mellett is a hambit osztják a Megdobálszban. Ők vannak többen...
Példa: egyik b.nőm személyesen ismerte Orbánt jó régen. Gyűlöli őt is, a Fideszt is. MSZP-szavazó volt, most nem ment el. A fia 19 éves. Csont Jobbik-szavazó. :))

És természetesen van egy jelentős fiatal réteg, akinek bejön az LMP.

A szülők hatása szerintem a 18-25, de gyakran a 30 éves korig folyamatosan gyengül. A kortárs-hatás meg erős. És a kortársak nem nagyon agitálnak a Fidesz mellett, kivéve a fent említett, meglehetősen privilegizált helyzetű "úrigyerekek" közt. Szerintem a bázisuk korban lefelé nem növelhető jelentősen.

-vadvirág- 2010.06.24. 08:35:16

@manyike: igen, jó lenne, ha kulturáltan vitatkoznának velem. De a vita néhány kommentelőnél a személyes sértegetést jelenti.

Szimba 2010.06.24. 08:36:17

@kamarti:

Ne is mondd! Nekem vannak olyan romantikus emlékeim, hogy a 70-es évek elején felvonultunk a március 15.-éken! Iszonyatosan nagyot kellett szaladnunk, és voltak évfolyamtársaim, akiket a vizsgatanításukról vittek el kihallgatni (megfélemlítési módszerek!:)).
Iszonyatosan hősnek éreztük magunkat, meg ellenállónak.
Aztán persze amit lehetett élvezni a diktatúra keretein belül, azt azért kihasználtuk.

Szépen megfért a Rajk Galamb utcai szamizdat butikjában vásárolt kiadványokkal a Kiváló Dolgozó kitüntetésem, meg az útlevelem, amit 3 évente igénybe is vettem.:)

Nekem viszont Ordnassaccal ellentétben a munkábaállásom után kellett visszalépnem a KISZ-be! Feltétel volt.
És szerencsémre a főnököm annyira féltette a pozícióját, hogy senkit sem ajánlott a pártba. Így nagyobb kísértések nélkül megúsztam.

Szegény főnök a rendszerváltás lelkes, könnyesen boldog hangulatában teljesen elveszítette a fonalat. Semmit sem értett, és egyszer fültanuja voltam, amint felhívta a kerületi pártbizottságát, és valamelyik új párt irodája jelentkezett be. Köszönés, válasz nélkül ejtette le a kagylót. Holt sápadt volt.
Szegény azt hitte, úgy lesz, mint az 50-es években, és mindjárt viszi a fekete autó. Neki aztán voltak emlékei, a Rákosi Gyermekotthonban dolgozott akkoriban.

Videofon 2010.06.24. 08:38:28

@-vadvirág-:
Tévedsz. A vita sok kommentelőnél az ostobaság elutasítását jelenti. Nem a szmélyedet támadják, hanem a személyes véleményed.

Szimba 2010.06.24. 08:42:10

@-vadvirág-:

Ne legyél mimóza!:))
Ez a fórum feltűnően udvarias hangnemű. Vannak kivételek, de nem kell vele törődni.

Szimba 2010.06.24. 08:43:21

@Videofon:

Ne a személyt, hanem a véleményt nevezd ...bárminek!
Eltérő, hibás stb. véleménye mindenkinek lehet.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 08:43:26

@andzsin:
az oktatási rendszerben az "egyetemi" "alapképzés" gyakorlatilag a középiskola meghosszabbítását jelenti. szerintem a 70 "egyetem" helyett 70 szuper középiskola kellene, és max. 7 egyetem. utóbbin csak elitképzésnek, tudósképzésnek, mesterképzésnek (mindegy minen nevezzük) kellene folynia. magyarán kellenek elit intézmények, és akkor abban ne legyen középiskola, és kellenek középiskolák, vagy kollégiumok, de azokat meg ne tekintsük "fő" iskolának.

a matematikusi vénám azt mondatja velem, hogy az iskolarendszert a fibonacci számok alapján kellene rétegezni. nagyjából így.

0-1
1-2
3-5: óvoda (rajz, ének, tánc)
=====
5-8: iskola előkészítő (alapkészségek elsajátítása, írás, olvasás, számolás)
8-13: általános iskola (alapműveltség megszerzése)
13-21: középiskola (szakma megszerzése)
=====
21-34: mesterképzés (doktori, phd, szakmunkás mestervizsga)
34-55
55-89

szerintem nagyjából ez felel meg a jelenkor követelményeinek

-vadvirág- 2010.06.24. 08:45:24

@Videofon: nyilván ostoba vagyok. Hozzád képest feltétlenül annak tűnhetek, elfogultságod a fidesz ellen nyilvánvaló, őket sértő jelződeit kiválóan meg tudod válogatni. Viszont képes vagyok tanulni, mások véleményét átgondolni, esetleg elfogadni. Te viszont istennek képzeled magad a kinyilatkoztatásaiddal. Pedig a tiéd is csak egy vélemény a sok közül. És engedd meg nekem, hogy ne értsek egyet vele.

Nem engedném meg magamnak, hogy leostobázzak bárkit, mert a véleménye eltér az enyémtől. Valószínűleg neveltetés kérdése, és semmi köze a demokráciához. Bár azt is elfogadom, hogy a demokrácia neked ezt jelenti. Nekem egészen mást.

Elvakult MSZP rajongónak tűnsz. A helyedben nem reklámoznám. Sokat ártottak ennek az országnak.

Szimba 2010.06.24. 08:50:30

@Evehid:

Sőt! Még az első szavazás talán hasonló a szülőkéhez, de gyakran már akkor sem. Radikálisabbak, és a szülőktől való leválás, ellenállás miatt gyakran egészen másokra szavaznak.

Nem kötik meg őket a régi berögződések (nem ismerték úgy a nyilas, háborús, a Rákosi fémjelezte korszakot, 56 is történelem nekik, és az, hogy rasszizmus egészen másként jelenik meg számukra).

A cigányság helyzetének megoldatlansága pedig már szinte minden fiatalt érintett valamilyen formában (utazás során, utcán megtámadták, meglopták, kényszerítették, megfélemlítették stb.), ezért aztán különösen a cigányság által lakott vidékeken azonnal a Jobbikot választják.

Nincsenek bennük azok a gátak, amik a szocializmusban nevelkedtekben akkor is megvannak, ha mondjuk a Fidesz lelkes szavazói.

-vadvirág- 2010.06.24. 08:53:55

@Szimba: nem vagyok mimóza:) Éppen azért olvasom a blogot kezdetek óta, mert a hangnem nem olyan gyűlölködő, mint máshol. Nagyon ritkán szólalok meg, azt is tapasztalhattátok. De néha muszáj, ha már nagyon nem értek egyet egyik-másik kommenttel.

Örülök, ha bárki is reagál a hozzászólásomra. Talán más megvilágításban látom a kritika után a dolgokat, talán átgondolom újból. Persze az is lehet, hogy nem változtatja meg a véleményemet. Sok hasznos infó is van itt. De a sértegetéssel nem tudok mit kezdeni, annyira komolytalan.

Ennyit az offról, rólam. Maradjunk a témánál, ha szabad kérni.

Videofon 2010.06.24. 08:54:43

"Elvakult MSZP rajongónak tűnsz."
Úgy gondolom, ezzel a mondatoddal mindent elmondtál magadról.

QQCS 2010.06.24. 08:57:19

@-vadvirág-: Ismerős ez az eset. Jól látod a dolgokat!

Szimba 2010.06.24. 08:58:42

@[nick]:

Jaj, neeeee!!!!!!
A Fibonacci-számsor nem alkalmazható az oktatásra-nevelésre! A fejlődéslélektan adatai inkább érvényesek.

0-3 éves korig bölcsőde
3-6-7 éves korig óvoda
6-7 éves kortól 10 éves korig alsó tagozat (írás, olvasás, matematika)
10-14 felső tagozat
14-18 középiskola
18-tól főiskola, egyetem.

Más kérdés, hogy sajnos az az elképzelés, hogy a diákok 40 %-a menjen egyetemre nagyon felhígította a minőséget.
Inkább arra lett volna szükség, hogy a meglevő egyetemek maradjanak az elit egyetemek, és mellettük legyenek kisebb magán iskolák, amelyek a speciális igényeket elégítik ki, de nem feltétlenül 5 év, hanem csupán 3-4 év alatt.
Így megmaradt volna egyes diplomák értéke, és nem szaporodnak el a használhatatlan "kommunikáció" és hasonló szakon szerzett "papírok".

-vadvirág- 2010.06.24. 09:00:27

@Videofon: nem. valószínűleg rólad mondtam el mindent. Most még írj valamit, legyen a tiéd az utolsó szó.

Evehid 2010.06.24. 09:02:19

@[nick]: tanár voltam 7 évig, középiskolákban. Szerintem megfontolandó és továbbgondolásra érdemes a javaslatod, főleg annak tükrében, h. kevés kivételtől eltekintve a mai magyar oktatási rendszer legerősebb pontja az óvoda. Ha az 5-8 éves kort is óvodai keretek közt gondoltad, abszolút egyetértek.
Azzal is, h. magas kvalifikáció nem szerezhető meg 23-26 éves korig.
Nagyon súlyos hiba volt szétverni a szakképzést, ugyanis a szakmunkás képességű és csak gyakorlatias képzésre motiválható (ez nagyon fontos, velük kínlódik most a fél tanártársadalom az elméleti, érettségire felkészítő keretek közé nyomorítva!) fiatalok nem tűntek el egy tollvonással.
Belőlük lesznek azok, akikkel egyik b.nőm egy németországi egyetemen azon küzd, h. építőmérnök-képzésben nem tudnak felállítani egy aránypárt, mértékegységeket tévesztenek rendszeresen. (Én meg fogom a fejem, amikor küld egy e-mailt a tapasztalatairól.)

Még egy dologgal egészíteném ki: az ovi 3 évesen a többségnek egzisztenciális kényszer. 4 év jobb lenne, mi is két okból járattuk 4. évtől: 1. a gyerkő csak pár hónappal később lett full szobatiszta (éjjel is); 2. megtehettem, h. itthon maradjak, nem mintha ezzel nem áldoztam volna be végleg az önálló egzisztenciát.

Szimba 2010.06.24. 09:03:40

@-vadvirág-:

A Nol fórumon szocializálódtam, ott a legkevesebb az volt, hogy lehülyézték egymást a hozzászólók. A becsületsértések mindennaposak voltak, és nőként szerepelni különösen hátrányos helyzet volt.:))
Azóta igyekszem (amíg lehet) férfi hozzászólónak látszani, és lepereg rólam minden sértés (ha meg nem, akkor visszavágok), másrészt nem válaszolok annak, akit nem igazán tartok vitapartnernek.

-vadvirág- 2010.06.24. 09:07:42

@Szimba: köszönöm a tanácsokat, megfogadom:) Bár vadvirág nickemmel elég nehéz lesz férfinak tűnnöm, de majd igyekszem. Szép napsütéses, vadvirágmentes napot mindenkinek, csak este leszek gépnél, biztosan nagyon fogok hiányozni:)

Videofon 2010.06.24. 09:07:46

@-vadvirág-: Ha nem akarsz primitiv orbán-gésának tűnni, talán nem kellene a fideszfanok érvhiány esetére tartogatott papagájmondatát bedobnod.
A politikai irányultságomat pedig hadd ismerjem nálam jobban, kedves Diktatorina!

Videofon 2010.06.24. 09:11:00

@-vadvirág-:
A politikai irányultságomat pedig hadd ismerjem nálaD jobban, kedves Diktatorina!
Gábor: Nem lehetne ezeket a mikrobetűket egy kicsit növelni?

ssi 2010.06.24. 09:11:46

@Szimba: érdekes fejtegetés :-)))
a Fidesz-szimpatizánsok életkori és egyéb szempontú alakulása sem önmagában mérendő, értékelhető
ha
- az MSZP néhány, a tűzhöz (lehetőségek, beosztás) közeli embere nem lett volna ennyire korrupt
- Gy. F. racionálisabb és higgadtabb, következetesebb ME lett volna
a baloldal és megítélésük alakulásával a többi párt-támogatás is másként alakulhatna

@-vadvirág-: tapasztalat: ha valaki csak épp jelzi, hogy sértő a másik, általában veszi a lapot és még bocsit is kér némelyik
javaslom, koncentráljunk a lényegre
- az elmúlt 8 évben lett egy képem, elvárásom a Fideszről, bár a negatív, lejáratós, csúsztatós stílusa fenntartásokat alakított ki bennem
- nagyon akartam hinni valakiben, de a kampányidőszaki programtitkolózás gyanakvóvá tett
- nagyon meglep a felső-közép és a felső osztály támogatásának prioritása
- azt hittem a 2/3 hatalommal nem engedik elhúzódni a vitákat, hiszen a felelősség az övék, de kíváncsiak lesznek azért mások véleményeire is
- azt hittem, az eddigi szokásoknak megfelelően bátran vállalják majd a 4 évenkénti megmérettetést - a jelek viszont nem ebbe az irányba mutatnak

Szimba 2010.06.24. 09:13:09

@Evehid:

Az óvodakezdés 4 éves kortól főként a fiúk eltérő fejlődési üteme miatt lenne fontos, de a 3 éves korig adott gyes (gyed) miatt alakult így.

Az, hogy 7 éves korig is maradhatnak azok a gyerekek, akik nem elég érettek az iskolára, azért született meg, mert a családi körülmények miatt egyre növekedett a későn beszélni kezdő, fejlődésében elmaradt gyerek. Az egyenetlen, néha ugrásszerű fejlődéshez idő kell. Az óvodások alapvető tevékenysége a játék, ha ezt nem használják ki, akkor az később az iskolában visszaüt.

Az is gond, hogy az alsótagozaton már több tanító/tanár foglalkozik a gyerekekkel, amikor még 1 tanítóhoz kellene kötődniük. Azon kívül az olvasás, írás gyakorlása, és nem siettetése lenne a lényeg. Ehelyett a különböző oktatási módszerek felesleges felső tagozatból levitt adatok tömegével tömi a fejüket, amit 10 éves koruk után napok alatt tudnának befogadni.

Videofon 2010.06.24. 09:20:06

"- azt hittem, az eddigi szokásoknak megfelelően bátran vállalják majd a 4 évenkénti megmérettetést - a jelek viszont nem ebbe az irányba mutatnak "
Európában nem tehetnek mást. Vállalniuk kell a megmérettetést.
Nagyon el lesz verve a szájuk a következő választáson. Mindenkinek elege van a jelenlegi politikai elitből. De még bíznak az orbáni gazdasági csodában. Ahogy felébrednek, hogy a vágyaiknak köze nincs a valósághoz, nagyon dühösek lesznek. Gyurcsánynak ebben az egyben sajnos igaza van. Nem látni, hogy kik lesznek az évtized második felében a meghatározó politikusok. Gyurcsány magukhoz szeretné őket édesgetni. Remélem nem sikerül neki. Új pártok, új eszmék, új célok kellenének a nemzetnek. A kádárizmusnak mindegy, milyenm a szine. Narancsszínben ugyanolyan reménytelen, mint vörösben.

Szimba 2010.06.24. 09:22:51

@manyike:
Érdekes? Nem tudom, nekem is családi tapasztalataim vannak.

Fiam középiskolája pl. a közelében volt egy főként cigányok által látogatott általános iskolának.

A középiskola erősen a toleranciára, liberalizmusra nevelt, ezzel együtt fel kellett venniük biztonsági őröket a suli elé. Egyrészt a kábítószerárusok miatt, másrészt az állandó cipőelvétel, mobil elvétel miatt.

A gyerekek az iskolából futószalagon SZDSZ-es beállítottságúak lettek, ám a cigányellenességük verte a Jobbik véleményét.

Videofon 2010.06.24. 09:26:40

"'Az egyenetlen, néha ugrásszerű fejlődéshez idő kell. "
El kellene már felejteni Piaget fejlődéselméletét. Két tanárgeneráció előítéleteit táplálta feleslegesen.
Arra kéne rájönnie a sok nagyokosnak, miért nő a szakadék az iskola és a valóság között.

Szimba 2010.06.24. 09:32:18

@Videofon:

Ez nem Piaget. Ha nem értesz valamihez, akkor ne vagdalkozz!

László56 2010.06.24. 09:33:12

Szép jó reggelt Mindenkinek

Eldőlt az a kérdés ami soha nem volt kérdés. Még csak kérdéses sem. Legfeljebb azoknak kik a politikai folyamatokat kevésbé tudják értelmezni és nem figyelnek a politikai pártok tényleges tevékenységére. Hiszen a politikát a tények jellemzik és nem a kívánságok. Kívánság műsort hallottunk itt eleget. Kommentárokat hozzá szintén. Sajnos kevés olyat ami a tényleges politikai tényeket elemzik. A FIDESZ precízen lefolytatott forgatókönyvéről meg szó sem esett. Észre sem véve hogy van ilyen. Pedig ott van a polgárok és elemzők orra előtt.

Orbán Viktor nyaral. Minden normális országban ez természetes. Ugyanezekben az országokban mindez azt jelenti hogy a politikai szituáció kellemesen enyhe és ezáltal nincs feltétlenül szükség a miniszterelnökre. Jó nyaralást kívánnak neki. Minálunk sajnos másképp látják. Disznóságnak tartják. Mert igenis a miniszterelnök rágja a körmét és izguljon. Különben felelőtlen. Mert itt a helye, nekem ne nyaraljon. Miért ne nyaralna amikor a FIDESZ forgatókönyve csodálatos olajozottsággal zajlik le.

Normalizálódik a politika nálunk. Minálunk ez a különleges állapot. Nem vagyunk hozzászokva. Szoktatni kell magunkat.

Videofon 2010.06.24. 09:33:52

"Ha nem értesz valamihez, akkor ne vagdalkozz!"
Hát akkor mi? Ha nem értesz valamihet, akkor ne oktass ki! :)

andzsin 2010.06.24. 09:38:39

@-vadvirág-: "A demokrácia egészen más, neked, egyetemi oktatónak (tanárnak) magyarázzam? "

Inkább ne, ha kérhetem.

"Bizonytalanságról beszélsz. Igen, eddig bizonytalanságban éltünk. Még most is bizonytalanság van. Rettegnek az emberek a munkanélküliségtől, attól, hogy nem lesz mit enniük, hogy nem tudják fizetni a hiteleiket, hogy elveszítik az otthonaikat. Pont az van, amiről írsz. És a fidesztől várják a megoldást, igen, a biztonságot. Csakhogy varázsütésre nem megy és az ilyen hangok, mint a tiéd is, csak ártanak."

A komenyizmusban nem rettegtek, mert mindenkinek volt munkája. Azt is lehet választani. Most az emberek egy reloaded Kádár-rendszerre szavaztak. Tudod miért nem tudják fizetni az emberek a hiteleiket? Mert Járai elvtárs idején mesterségesen magasan tartották a forintot és ész nélkül mindenki felvette a pénzeket, aztán, amikor a magyar valuta beállt a neki megfelelő pozícióra, akkor már késő volt. A Fidesz háza táján keres a bűnösöket.

"Remélem, nem tüzeled a hallgatóidat OV és a fidesz ellen, mert nagyon rosszul tennéd. Te sokkal inkább "elvtárs" vagy, mint amennyire én "elvtársnő", ahogy írod. Nyilván jól helyezkedtél az előző rendszerben, ha egy neves egyetemen taníthatsz."

Az fel sem merül benned, hogy véletlenül valaki az érdemei alapján kerül be valahová? Tipikus magyar vagy. Én még a KISZbe se léptem bele, ahogy Hofi mondta "nem akartam vegyülni". Én nem szoktam politizálni az előadásaimon, szemben a fidesznyik és szélsőjobber oktatókkal, akik simán elmondják a hallgatóságnak, hogy a "Magyar Gárda az egy jó dolog." A jogi egyetemen népszerűsítenek egy feloszlatott, törvénytelen szervezetet. Na erről ennyit.

Evehid 2010.06.24. 09:40:51

@Szimba: egyetértek. Az alsó tagozat céljai tényleg nem jó irányba változtak. Viszont az iskolakezdet odébb tolódásának okairól egész más ismereteim (is) vannak.

Ha összekötöd a 7 éves tankötelezettséget, meg az évvesztes bosorolás előre hozását a szakmai tantárgyak érettségi utánra tolásával, akkor megvan a roppant egyszerű, lelombozóan anyagi, állami szándék (nem nálunk találták ki, több ny-európai ország menekült előre ezzel): minél később lép ki a munkaerőpiacra a gyerek, annál később kell gondoskodni a foglalkoztatásáról, ha ez nem megy, a segélyezéséről. Sokkal olcsóbb a már meglévő - olyan, amilyen - infrastruktúrában tartani a lehető legtovább, mint munkanélküliként kezdeni vele vmit. :( Pl. Spanyolországban pár éve a pályakezdők körében 20 % körül volt a munkanélküliség, magasabb, mint az átlagos.

Szimba 2010.06.24. 09:44:48

@Videofon:
Morr!:))
29 évig dolgoztam az óvodai nevelés környékén.
Viszont itt sem hely, sem idő nincs mindazt kifejteni, ami a jelenlegi óvodai nevelés alapelveit, célját, feladatrendszerét meghatározza.

Elveszítettem a türelmem. (Feltételezem, hogy nincs óvodás korú gyereked.)

andzsin 2010.06.24. 09:45:08

Sajnos az van, hogy a fijjúk még marxizmust-leninizmust tanultak az egyetemen és mindent tudnak ennek a működésmechanizmusáról. És ezt most kiválóan alkalmazzák. Mert simán ki lehet üresíteni a demokratikus kereteket. Ez folyik most. Mivel nálunk ennek nincsen hagyománya, ezért aZembereknek a szeme se rebben.
A fidesz imho a saját sírját ássa. Előbb-utóbb ők is megbuknak és akkor a másik oldalon lesz az az erőhatalom, amit most alkotmányosan kialakítanak maguknak.

andzsin 2010.06.24. 09:47:51

Itt lehet szavazni Schmittről, eddig 85% elutasítja:)

velemenyvezer.blog.hu/2010/06/24/schmitt_elnok_ket_evre

Szimba 2010.06.24. 09:49:33

@Evehid:

Az állami szándék azonban félrecsúszott (valóban ez is benne volt), mert az aluliskolázott szülők ma is törekszenek 6 évesen, minél előbb az iskolába küldeni a gyereküket, míg a "felüliskolázott", azaz értelmiségi családok éppen az iskola rossz híre, a túlterheltség miatt igyekeznek a gyereküket tovább, legalább 7 éves koráig az óvodában tartani.

Így az egyébként is a továbbtanulást, munkát választó/találó gyerekek kezdenek később.

Ráadásul nem jelentős a számuk/arányuk.

Videofon 2010.06.24. 09:52:20

@Szimba:
A nők mindig feltételeznek mindenféleéket. Érdekes lenne, ha olyan lennék, amit feltételeztetek az idők során. :D
Most neked eshetnék, hogy a funkcionális analfabéták is jártak óvodába, de nem teszem. A rendszer egésze rossz. Nem a te hibád.
A gyermeki fejlődés folyamatos. Nincsenek benne szakaszok. A szakaszokat csak a külső szemlélő látja, megfelelési kritériumaitól elbűvölten.
Lehetsz okosabb nálam. de akkor mutass is fel jobb eredményeket.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 09:52:56

@Szimba:
csupa szerencse, hogy te tudod, hogy mire jók a fibonacci számok. vajon milyen alkalmazásaid ismered. na de hagyjuk filius bonaccit, mert ő bevonult az egyetemes kulturtörténetbe, én onnan egy ideig nem is fog kikerülni, mert a fibonacci számsornak, akkora a természetes relevanciája, hogy azt elképzelni is alig lehet. mert annyi helyen bukkan fel.

a lényeg. van most ilyesmi az oviban, hogy korai készségfejlesztés. el kezdik tanítani a gyerekeket írni, olvasni, számolni nagycsoportban. oké. nagyszerű. csak akkor nem értem, hogy az általános iskola első két osztályával miért ne lehetne egybevonni, hiszen ugyanaz a cél, mint az óvoda végén. a gyerekek könnyen taníthatóvá váljanak. nyilván ehhez az kell, hogy értő módon tudjanak írni, olvasni, számolni. miért kell azt kettévágni. a gyerekeket 6 éves korban másik intézménybe rakni. még az a hoffman margit, vagy ki is azt mondja, hogy első két osztályban nem szabad buktatni. de már akkor a nagycsoportban is kellene értékelni, hogy ügyes vagy, szépen "dolgozol". ha a gyerekeket írni, olvasni, számolni tanítjuk. szóval miért van ez a vágás 6 éves korban.

szerintem 9-10 éves gyereket már nagyon nehéz írás, olvasásra, számolásra tanítani, 5 éves korban egyszerűbb. szóval ha intézményesen akkor kezdődik ez a fázis, és nincs szétvágva, akkor szerintem erre 3 év elég a gyerekek döntő többsége számára. és ha akkor az "iskola" erre koncentrál.

----

ez az alsó tagozat, felső tagozat dolgot sose értettem. hogy az ókor, mondjuk a görög demokrácia tanítás az miért alsó tagozat, a középkor meg miért felső. szerintem ez egy hülyeség. 8-13 éves kor között az egyetemes műveltséget alaszinten el lehet sajátítani. úgy, hogy előbb kezdeni kell a népi kultúrával, vallással, eredetlegendákkal. szóval ez arra is jó, hogy ha egy gyerek éppen, hogy tud írni, olvasni, számolni, akkor ebbe a mondavilágban még fel lehessen zárkóztatni. és utána van 4 év: ókor, középkor, újkor. és a jelenkori ismeretek elsajátítására alapszinten. ebben az időben szerintem kronologikusan kell tanítani, tehát úgy, hogy az ókori történelem mellett az ókori matematikát kell tanítani, vagy az akkori kémiát, fizikát, meg persze az ókori irodalmat. és minden korszakra van egy egész év. minden évszázadra nagyjából egy hónap. ennyi szerintem elég alapszinten. nyilván nem kell végtelen lexikális tudást, vagy műveltséget a gyerekekbe beleverni, de valamennyit meg mégis csak el kell sajátítani. és ez még akkor megy, amikor a gyerekek nem serdülnek, mert utána már nem működik ez a brutál konzervatív felfogás, mert a gyerekek meghajigálják a tanárt, mivel rájönnek, hogy ez a tudás nem elég célirányos, nem elég hasznos.

---

és akkor kell szerintem egy középiskolai fázis, és itt én már 8 évet hagynék erre, hogy a fiatalok rájöjjenek, hogy mégis mivel szeretnének foglalkozni. és persze ebben az időszakban egy szakmát el kellene sajátítani. és mindegy, hogy asztalos akar lenni, vagy atomfizikus, 21 éves korára a többségnek kell, hogy valamilyen középfokú szakismerettel rendelkezzen, amivel már pénzt tud keresni. természetesen vállalkozói ismeretekhez kell juttatni, meg persze sajátson el egy szaknyelvet. szóval egy autószerelő, vagy asztalos is legyen tisztában ezekkel, azon túl, hogy képes azt mondani: hello. és így dolgozhat másik nyelvterületen akár.

---

és persze szükség van 21 éves kor után egy olyan szerintem meglehetősen hosszú tanulási folyamatra, amikor valakiből tudós lesz. mert ahhoz elegendően sok problémval kell találkozni, és nehéz problémákkal, hogy valakinek kialakuljon az egyetemes műveltsége. ami azt jelenti, hogy majd mindenhez ért. nem feltlétlen van mindenbe igaza, mert egy vitában részigazsága van mindenkinek, de képes úgy vitázni, hogy nem véleménye van, hanem álláspontja, és érvei. szóval nem az van, hogy felmondja a leckét, hanem valami mást mond. és persze szerintem ezt lehessen megtenni asztalosként is. az asztalosmester kialakítja azt a stílust, amit képvisel. ami csak rá jellemző. persze erre már nem képes mindenki, csak az elit. de egy országba ugyanúgy kell asztalos elit, mint jogász elit. meg tanár elit is kell, iskolateremtő tanárok. nekem volt szerencsém párral találkozni, és megtapasztalni azt, hogy valaki pont nem úgy tanít, mint a többiek. de nem az a különbség, hogy laza, meg jó fej, meg haver, meg el lehet vele menni folyton sörözni. hanem attól, hogy hiába sörözöl vele, akkor is akkora tekintélye van, hogy részegen úgy érzed, hogy a bokájáig nem érsz fel. tehát pont nem lesz "haver". de ez nem attól alakul ki, hogy kötelező felállni, meg nádpálcával üti a katedrát, hanem attól, hogy olyan egyetemes ismeretekkel rendelkezik, amit a diák éppen készül megszerezni. és mivel neki olyan már van, éppen ezért tiszteli. de ezt a végtelen tiszteletet, vagy alázatot szerintem középiskolai tanár nem tudja kivívni, mert olyankor a gyerekek serdülnek, egy 18 éves nem tisztel senkit, és semmit az teljesen normális szerintem.

és éppen ezért gondolom, hogy az elitképzéstől, a középiskolás tömegoktatástól, és a szakképzéstől is el kell választani. 21 éves korára lehet valaki általános jogász, utána meg lehet szakjogász. vagy lehet valaki matematikus, utána meg biztosítási matematikus. vagy általános gépész. utána meg épületgépész. vagy politológus, és utána meg iszlám szakértő. vagy foglalkozzon média-kommunikációval, de utána legyen reklámszakember. de ehhez megint csak intézmények kellenek. persze ezek már üzleti alapon működhetnének. szóval egy biztosítási matematikus hülyére keresheti magát. vagy egy olyan kitűnő reklámszakember, aki a legkiválóbb iskolába járt. de ez már nem a középiskola, és nem is az általános képzés, amit ma az egyetemek első három éve nyújt. hanem ez felsőfokú szakképzés, csak nem lehet ezt a kifejezést használni, mert ez most valami okj izé, hogy kiképezik a gyerekeket "menedzsernek".

szóval ezt gondolom erről.

Szimba 2010.06.24. 09:57:31

welemeny.transindex.ro/?cikk=11401

A Gallup felmérését itt találtam. Ez számomra is meglepő, mert a Fidesz szavazóbázisát mutatja iskolázottság szerint.
Mint írják 10 Fidesz szavazóból 6-nak nincs érettségije, 6 nak nincs gyereke. A szavazóik fele nem vallásos, felének nincs munkája.

Hoppá! Akkor viszont a Fidesz családpolitikája, vallásos iránya meglehetősen téves útnak tűnik.

panelburzsuj 2010.06.24. 10:02:51

@nagytalpu48:

Végül is a vastagbőr-blogot Papp László Tamással és Uj Péterrel egy véleménytáborba terelni valóban nem csekély politikai teljesítmény. Még egy-egy konkrét kérdésben sem.

Szimba 2010.06.24. 10:16:33

@[nick]:

Ok. Az, hogy a közoktatásról gondolkodsz már jó. Az óvodát illetően azonban nem egyezik a véleményed sem az enyémmel, sem a szakemberekével. Ennek az oka, hogy nem ez a foglalkozásod. Ez egyáltalán nem baj. A baj, hogy annyira magabiztosan állítasz valamit, ami nem igaz. A jó szándékod nem vonom kétségbe!!! Tehát nem akarlak támadni ezért!

Viszont olvasd át az Óvodai nevelés országos alapprogramját!

welemeny.transindex.ro/?cikk=11401

Mivel a módosítása mostanában született, ezt a javított (pirossal, kékkel:)) változatot találtam hirtelen.

Az meg nem igaz, hogy az óvoda utolsó évében írást, olvasást tanítanak. Az óvodának ez nem feladata.

Viszont 3 éves kortól vannak tevékenységi formák (játék, vers-mese, ének, énekes játék, zene, rajzolás,mintázás, kézimunka, mozgás, a külső világ tevékeny megismerése, munka jellegű tevékenységek, tanulás). Itt nem tudom kiemelni, de az óvodában alapvető a játék.
"A játék a kisgyermekkor legfontosabb és legfejlesztıbb tevékenysége, s így az óvodai nevelés
leghatékonyabb eszköze."

Szimba 2010.06.24. 10:18:35

@Szimba:

pszk.nyme.hu/.../78-ovodai-neveles-alapprogramja

Bocs, valami más címet tettem be véletlenül.

emő27 2010.06.24. 10:24:27

szép reggelt Mindenkinek!

Bevallom nem olvastam végig a több, mint 400 hozzászólást, de az Schmitt-től egész gyorsan jutottatok el az oktatásig. :) Ezérét úgy gondoltam ebbe a beszélgetésrészbe én is bekapcsolódnék. Jelenleg épp a főiskola utolsó évét csinálom, és van jó pár ismerősöm, akik most végeztek másik főiskolákon, egyetemeken. Néha elkeseredek, hogy milyen silány tudással szereznek diplomát. Nem azt mondom, hogy én olyan szuper okos és tájékozott lennék.

Mostanában olvasgattam pár másik fórumot itt neten, ahol az oktatási rendszer átalakításáról beszélgettek emberek és meglepődöm, hogy mennyire másképp látják a dolgokat.
A nick korábbi véleményével én is sok pontban egyetértek. Ami engem nagyon megdöbbent, hogy mennyire sokan nem tudják értelmezni az általuk elolvasott szöveget.

Volt szerencsém pár évvel ezelőtt egy a PISA felmérés keretében általános iskolások által kitöltött feladatlap javításában résztvenni, hát mit ne mondjak először elszörnyedtem, de pár napos javítgatás után már csak sírva röhögni tudtam a szörnyűbbnél-szörnyűbb válaszokon. Mivel úgy látom több tanár is van a társaságban érdekelne, hogy ők milyen okot tudnak, ami miatt ennyire nem tudnak szöveget értelmezni a mai 10-12 évesek? Hol lettek elrontva.

Az én időmben még Zsolnay módszerrel tanultunk, most milyen rendszer van, lehetséges, hogy a más módszerre váltás az oka a gyenge teljesítménynek? Vagy "csak " a szülők rohanó világa, ahol nincs idő tanulni a gyerekkel?

Erről jut eszembe kisebb összetűzésbe keveredtem egy anyukával az egyik fórumon, mert azt mertem mondani, hogy az alsós gyerekkel le kell ülni olvasni, számolni, gyakorolni. akár játékos fejlesztőfüzetek segítségével, vagy az olvasás tekintetében esti mese olvasással, de ne csak akkor olvassanak együtt, mert akkor ugye a cél, hogy a gyerek elaludjon akkor, nem olvasásgyakorlás a cél, persze tudat alatt az is, de jobb volna közös programként, esetleg hétvégén.
Szerinte az az iskola dolga, ő nem akar még több időt fordítani a gyerek fejlesztésére az iskolaidő után. A gyerek tanulja meg, amit kell az iskolában, ő katicát, meg annak a pöttyeit akarja számolgatni a gyerekkel a kertben.

Erről a hozzáállásról mi a véleményetek?

Bocs, hogy eltértem a témától, de gondoltam, hogy megragadom a lehetőséget arra, hogy hozzáértő, értelmes embereket kérdezzek meg erről. Egyébként érdekel a főiskolákon, egyetemeken folyó oktatásról is a véleményetek?

andzsin 2010.06.24. 10:26:39

@[nick]: alapvetően elhibázott az oktatási program, alapjaiban kéne megváltoztatni, de nem a hittannal kellene kezdeni:((((

Szimba 2010.06.24. 10:27:28

@[nick]:

Eszembe jutott, hogy miért gondolod, hogy 5 éves kortól már iskolásítják az óvodát! A törvény szerint 5 éves kortól kötelező az óvoda. Ezzel csupán megerősíteni kívánták az intézmény fontosságát, valamint azt a kb. 7-9 % óvodába nem járó gyereket is szerették volna bevonni az óvodai nevelésbe, akik nem jártak az intézménybe (amire van lehetőség, ha a jegyzőnél kérvényezi valaki).

Viszont éppen a szocializáció, az iskolára előkészítés szempontjából fontos, hogy ez a kis réteg is bekerüljön a közoktatásba. (Főként nagyon szegény családok gyermekeiről van szó, hátrányos helyzetű, veszélyeztetett gyerekekről).

[nick] (törölt) 2010.06.24. 10:28:12

@Evehid:
5-8 év között szerintem már nem úgy kell nevelni a gyerekeket, mint a "pisiseket". mert olyankor ők nagyfiúnak, meg nagylánynak érzik magukat. persze nem azok. szóval nem kell szerintem semmi esetre sem buktatni, és persze semmi esetre sem kell a gyerekeket megalázni. hanem játékosan kell tanítani. ha ezt érted óvodai kereteknek, akkor egyetértünk. és ennek 8 éves korig el kell szerintem tartania. mert lehetetlen katonás rendet tartani. viszont már egy kicsit azért lehet fegyelmezni.

és utána kellene egy rásegítő év, mert valaki mégsem tanult meg olvasni. szóval az olvasástanítás nagyjából úgy néz ki, hogy előbb arra próbáljuk a gyerekeket rávezetni, hogy a betűk hangokat jelölnek. ez a magánhangzókkal viszonylag egyszerű: A- a. a mássalhangzókkal kicsit bonyolulabb, de ha ismeri a gyerek a magánhangzókat, akkor már nem is olyan bonyolult. EZ - ez. EB - eb. EKE - eke. nem vagyok tanító, de én így jöttem rá magamtól. és aztán hosszabb szavakkal lehet próbálkozni. BAB- bab. BA-BA. ba-ba. de vannak gyerekek, akik csak néznek ki a fejükből, mert ők hosszabb szóképeket ismernek fel. szóval rögtön felimerik azt a szót, hogy "CSOKOLÁDÉ". mert ebben motiváltak. szóval ők csak később tanulnak meg olvasni. de erre 3 évnek elegengdőnek kell lenni. szóval én azt egy viccnek tartom, hogy 10 éves korban az iskola nem tanította meg olvasni. de közben már deriválni tanítják. deriválni egyszerű, mert az szimbolikus, de azt nem könnyű felfogni, hogy mi a differencia hányados, vagy hogy mi egy differenciál egyenlet. szóval deriválni nem bonyolultabb, mint olvasni. de az olvasás általában hasznosabb, és arra mindenkit meg kell tanítani, ha meg valaki nincs tisztában a függvény analízis alapjaival, nem gond. és szerintem egész a serdülőkorig konzervatívan kell nevelni.

szerintem utána nem nagyon lehet. szóval a magyar középiskolát olyanná kellene tenni, mint az amerikai főiskola. de már középiskolás koruk előtt, az általánosban el kellene sajátítani az alapműveltséget. szóval, hogy ismerje a történelmet. aztán középiskolába döntse el, hogy mit akar tanulni.

mert lehet, hogy valakit leginkább a gazdaságtörténet érdekel, van akit a hadtörténet, van akit a földtörténet, van akit a magyar történelem, és van akit a francia. persze ebből több minden érdekelheti, sőt lehet, hogy a történelem általában érdekli, és akkor az a történelem tagozat. de nagyon sok fakultás kell szerintem, és az oktatásnak célirányosan kellene folynia. erre hagynék 8 évet. hogy a gyerek rájön, hogy ő effektív akar dolgozni, fizikai munkát, de nem akar hülye lenni. tehát nem látom be, hogy egy asztalos miért ne tanulhatna művészettörténetet. és akkor ismerje meg a leghíresebb épületeket, tudja, hogy milyen az akropolisz, vagy a taj mahal oszlopai. és akkor ő olyan asztalos lesz. ő a történelemből ezt tanulja meg, és nem azt, hogy egy király hánytól hányig uralkodott. persze megtanulhatja, csak nem kötelező. szóval egy asztalosnak alapvetően mást kell tudnia a történelemből, és például ezért van az, hogy fiatalok kulturtörténeti ismeretei csekélyek. mert nem azt tanítják, ami hasznos.

perzse mindezt meg kell előzni az általános műveltségi ismeretek elsajátításának, de az meg az általános iskola szerintem, és nem a középiskola. szóval a jelenlegi szakaszolás, és az, hogy vannak 4-6-8 osztályos gimnáziumok, ami egy túl korai szelekciót eredményez szerintem botrányos. az elitképzésnek 21 éves kor után kellene folynia, és nem a serdülőkorban. akkor lehetetlen, a szabad világban legalább is.

panelburzsuj 2010.06.24. 10:28:35

@andzsin:

És ezzel az "ingázással" még nem is az a legnagyobb baj, hogy milyen kezekbe kerül az irányítás, hanem az, hogy a választók ide-oda hányódását nem a jobbnál jobb ajánlatok vonzása, hanem a rosszabbnál rosszabb hatalmi gyakorlatok taszítása váltja ki.

panelburzsuj 2010.06.24. 10:32:28

Tegnap szóba kerükt itt az egyes politikusok népszerűsége. De hogyan illeszthető össze akár a személyek, akár a pártok "támogatottságát" kimutató mérések ezzel a mérési eredménnyel?

"Rendkívül alacsony értékkel a politikusok zárják a sort, mindössze tízből egy honfitársunk fejezte ki bizalmát vezetőinkkel szemben."

index.hu/belfold/2010/06/23/tuzolto_postas_tanar_a_bizalmi_sorrend/

Videofon 2010.06.24. 10:35:38

@emő27:
Igaza van az anyukának. A katica pöttyeinek számolgatása az ő feladata. A magyar iskolarendszer teljes szereptévesztésben van. Az iskola egy kényszerintézmény a természetes szocializáció és a társadalmi igény közötti eltérés kiegyenlítésére.

panelburzsuj 2010.06.24. 10:36:31

Szóval megkockáztatom: a "létező szocializmus" elvetése óta nem tudtunk kifejleszteni/megtalálni egy olyan politikai erőt, amire ne "jobb híján" esett volna a választásunk.

Szimba 2010.06.24. 10:39:05

@emő27:

Nagyon sok oktatási módszer létezik, és éppen a Zsolnai a legkevésbé jó.
Viszont az is igaz, hogy minden a pedagóguson múlik, ha jó a tanító, akkor bármilyen módszerrel dolgozzon, eredményes lesz.

A bajt sokan ott látják, hogy az alsó tagozat nem a normális ütemű haladásra, a sok gyakorlásra, írás-olvasás, beszéd, alapul, hanem iszonyatos sebességgel haladnak, mert teljesítménykényszerben vannak a pedagógusok.

Hatalmas felesleges anyagot tanítanak, amikor még a gyerekek nem tudnak biztosan olvasni, szöveget értelmezni meg végképp. 4 év arra kellene, hogy ezeket a tanuláshoz szükséges dolgokat biztonságosan elsajátítsák, és a készségtárgyakon (ének-zene, rajz, testnevelés, kézimunka-barkácsolás) kívül egyedül az idegen nyelv oktatása lenne fontos.

A mese, beszélgetés már a legkisebb kortól szükséges, és ez a szülők felelőssége. A családtól nem lehet átvenni bizonyos dolgokat. Az óvoda és az iskola sem képes pótolni a család feladatait.

A középiskolák és a felsőoktatás színvonalának jelentős esése a mennyiség növelésének is következménye, de erről nekem is csak külső szemlélőként van véleményem.

panelburzsuj 2010.06.24. 10:41:21

@panelburzsuj:

(Amiből persze semmiképp se az következik, hogy gyerünk vissza a kádárizmusba. Részben azért, mert annak a külső támaszai (SZU. KGST), gazdasági alapjai (köztulajdon/tervgazdaság) végleg megszűntek, részben meg azért, mert elérte a lehetőségei határait: abba az irányba tényleg nem volt tovább.)

Videofon 2010.06.24. 10:43:04

@panelburzsuj:
Hát hozz létre egy politikai erőt! :)
Ebben az országban mindenki a másikra vár. Politikai cselekvés nélkül nincs politikai változás.

Szimba 2010.06.24. 10:43:29

@panelburzsuj:

Egy értelmes gondolat! Így van sajnos.

panelburzsuj 2010.06.24. 10:48:54

@emő27:

Én attól tartok, hogy a gyerekek jeletős részénél az olvasástanulásnál csak látványosabban kibukik az, ami már korábban elscsesződött: nem azzal van baj, hogy szöveg írott, hanem azzal, hogy egyáltalán kapcsolódni kellene tudni egy másik ember közlendőjéhez. És nem csak asszociáció, hanem releváns reflexió szintjén.

Egyszerűbben: nagyon sok emberrel értelmesen beszélgetni se könnyű. És ennek csak egyetlen komoly oka lehet: nagyon sok emberrel nem beszélgettek eleget értelmesen az arra legfogékonyabb korban.

emő27 2010.06.24. 10:49:09

@Videofon: Abban az estben is anyuka feladata, ha a gyerek gyengébb és pontosan tudható, hogy az iskolában a 30 fős osztályban nincs erre se idő se mód, hogy fél napokat foglalkozzanak egy gyerekkel? szerintem azért az alap dolog, hogy a gyereket nem csak megszülni kell, és örülni, hogy milyen aranyosan mosolyog, hanem ha szükséges segíteni az előrejutásban.
Persze az is igaz, hogy maga a rendszer rossz, ezt nem vitatom, mert szükség volna a kisebb létszámú osztályokra, és a lassabb tempóra, hogy ne kellejen azon aggódni, hogy lemarad a gyerek, és a tanár a nagy létszám miatt nem tud vele foglalkozni,
Én azért úgy gondolom azért az együtt olvasás nem kellene, hogy problémát jelentsen főleg olyan mértékben nem, hogy fel kellene háborodni rajta, az alap dolog kellene, hogy legyen. Ha nem is fejlesztőfüzetek feladatainak megoldása, de az az élmény, hogy anyuval, apuval olvasok és kérdezhetek ha valamit nem értek nem csak az iskolai előmenetel tekintetében fontos, hanem a családi-szülői kapcsolatok fejlődésében is.
És szerintem a nyarat nem szabad teljesen kihagyni, tudom, hogy kell e a pihenés a gyereknek is, de azért 2,5 hónap üresjárat, főleg a kisgyerekek agyi kapacitását, fejlődési lehetőségeit tekintve szerintem sok. hiszen abban a korban tud a leggyorsabban tanulni. Még egyszer mondom, nem az kell, hogy mindennap feladatokat oldjanak meg, hanem az, hogy beszélgessenek a gyerekkel, ne csak leültessék a tv. szgép elé.

Szimba 2010.06.24. 10:49:48

@[nick]:

Azért csak megjegyzem, hogy egy karfiol és egy gyerek között van némi különbség (Fibonaccival vagy anélkül is:)).

[nick] (törölt) 2010.06.24. 10:50:16

@emő27:
szerintem ha ezt mondja a szülő, akkor ehhez kell igazodni. szóval van, akitől el lehet várni, hogy leüljön a gyerekével olvasni, és van, akitől nem lehet. ez a szülő a gyerekéből nem tudóst nevelni. mivel a katicán a pöttyöt akarja számoltatni. tehát egész más a motívációja, mint aki a gyerekkel a larousse lexikont lapozgatja

most perzse megint más kérdés, hogy a katicás anyuka gyereke mégis beül a könyvtárba, mert őt mégis csak az enciklopedikus tudás érdekli, és perzse az is lehet, hogy larousse szülők gyereke mégis csak gyakorlatias lesz, és a katicabogárral lesz elfoglalva. a közoktatásban mindkettőhöz kell igazodni. szerintem. legalábbis én ezt gondolom.

panelburzsuj 2010.06.24. 10:51:11

@Videofon:

(Mit gondolsz, itt csakis unalmamban verem a - billentyűmet? :)

Szimba 2010.06.24. 10:52:40

@emő27:

Ne akard, hogy sikítsak!:)))))
A nyári szünet mint üresjárat!? Vekerdy most virtuálisan leöngyilkolta magát.:)

[nick] (törölt) 2010.06.24. 10:54:03

@Szimba:
állítok valamit, és érvelek mellette. te meg folyton hivatkozol a szakemberekre. de kik azok. és mik az érveik. szóval mi értelme van 6 éves korban az óvoda, és az iskola közé beverni egy éket.

5 éves korban belép a csomó gyerek a közoktatásba, mert kötelezővé válik, belép egy intézményrendszerbe, előtte semmiféle különösebb kötelmei nem voltak, éppen, hogy megszokja, hogy mi ez az egész, és akkor 1 év múlva azt mondják, hogy menjen egy másik intézménybe. lehet, hogy nagyon sok szakembernek az a véleménye, hogy ez így jó, sőt majdnem tökéletes, csak szerintem ez az egyik legnagyobb hülyeség az oktatási rendszerben.

Szimba 2010.06.24. 10:54:13

@panelburzsuj:

Na, no!:))))

És hol van mögüled a kritikus tömeg??? Hááá?

Én még ingadozom, mint egy középparaszt!:))

ssi 2010.06.24. 10:54:19

@Videofon: "... bátran vállalják a 4 évenkénti megmérettetést.."
a "bátran" is fontos, ami nekem azt jelentené, hogy nem biztosítanák be ennyire magukat előre: KE, AB, Ö.V. és a kis párok esélytelenné válása, média tv stb.

@Szimba: nem családi tapasztalat, környezeti. ami érdekes, a sokfaktorú hatás a tartós és átmeneti pártszimpátiákra

Evehid 2010.06.24. 10:58:18

@emő27: attól függ. Ha a család életére durván rátelepszik a "fejlesztés", és utána soha nincs idő a katicapetty-számolgatásra, sem semmi másra, akkor az borzalom.
Elképesztő a teljesítménykényszer, ami nem csak a tanárokat, hanem a gyerekeket és a szülőket is sújtja. Az anyuka azt szeretné, ha a gyereke gyerek is lehetne, és ha minden a kivánt tempójú haladásnak lenne alávetve, utána nem kell csodálkozni, h. 10 év múlva a gyerek minden bulin tajtrészeg, vagy nagykanállal nyomja a drogot. :(
A plusz otthoni gyakoroltatásnak konkrét akadály is lehet sajnos: ha anyu síkhülye pl. matekból, apa meg jó, de tízkor jár haza, a gyereknek nincs esélye érdemi segítségre. A magántanár meg nem alapképzésre szakosodott többnyire, és épp annak elérhetetlen árban, akinek nagyon kéne. :(

emő27 2010.06.24. 10:58:36

@Szimba: "A bajt sokan ott látják, hogy az alsó tagozat nem a normális ütemű haladásra, a sok gyakorlásra, írás-olvasás, beszéd, alapul, hanem iszonyatos sebességgel haladnak, mert teljesítménykényszerben vannak a pedagógusok."

Miért kell ilyen iszonyatos sebesség? miért nem jó az a sebesség, amivel mi annó 15- 20 évvel ezelőtt haladtunk. Látható, hogy azért a mi generációnk még tud olvasni, írni, kommunikálni.
Más országokban is ennyire esett a színvonal? Máshol is ilyen sokat követelnek a 6-10 éves gyerekektől?

Nekem nagy problémám még az is, hogy a gyerekek nem tudnak csoportban, csapatban dolgozni. Ez már az én időmben is probléma volt.
Engem például érdekel az a kérdés is, hogy (tudom sokan megköveznek majd érte) az amerikai iskolák módszerei közül a csapatban, szép angol szóval team-ben végzett feladatmegoldás meghonosodott e nálunk? Ha jól tudom, ott sok feladatot kapnak, amit 4-5 fős csoportokban együtt oldanak meg,gyakorlat orientáltabb az oktatás. Részben nem lehetne a mi elméletibb oktatásunkat kiegészíteni egy ilyen dologgal. Pl. megtanulnának beszélni, együtt dolgozni, érvelni, vitázni( nem vitatkozni)?

Videofon 2010.06.24. 11:01:27

@emő27:
Nincs gyengébb gyerek. A meséket a gyerekeknek kell fenntartani, nem az nfelmentés eszközeként használni. A lélek olyan összetett, az emberi képeségek olyan sokoldalúak, hogy csak eltérő személyiségű gyermekek vannak, gyengébbek és erősebbek nincsenek. Ne keverd ösze az "iskola-kompatíbilitást" a gyermeki képességekkel.

Szimba 2010.06.24. 11:01:28

@[nick]:

1. 5 évesen nem lép be annyira sok gyerek az óvodába. Adatok szerint 3-4 évesen az óvodáskorúak 81%-a jár óvodába.

2. A 6 éves kor és a további 2 év közé valóban nincs sok értelme éket verni. De az óvodából az iskolába való átmenet megkönnyítésére vannak törekvések. Az általános iskolát kellene óvodásítani legalább az első 2 évben.

3. Ha azt szeretnénk, hogy ez a rendszer megváltozzon, akkor először az óvóképzést és a tanítóképzést kellene átalakítani.

Nem tudok másra hivatkozni csak a személyes véleményemre és bizonyos pszichológusok, pedagógusok véleményére, mert nem én vagyok a közoktatási orákulum.

emő27 2010.06.24. 11:03:33

@Szimba: Nem úgy üresjárat, ahogy te értetted.
Tudom, hogy akkor is tanul a gyerek, és végre gyerek is lehet. És ez is fontos és kell ,ezzel nem vitatkozom, sőt.
De nem szabad elhanyagolni azt, hogy foglalkozzanak a gyerekkel, és a már említett eszközök legyenek az egyetlen társai ezen idő alatt. Nem azt mondtam, hogy tankönyvből tanuljon nyáron is, hanem azt, hogy kell foglalkozni vele.

Szimba 2010.06.24. 11:04:08

@emő27:

Meghonosodott. Kiscsoportos foglalkoztatási forma a neve.
Nem kell ezért Amerikáig menni.

Videofon 2010.06.24. 11:07:36

@Szimba:
Vekerdy egy érdekes ember. Amíg pszichológus volt, "ittam a szavait". Amióta iskolaalapító lett, szinte semmiben nem értek vele egyet. Kár, hogy a megosztást választotta. Nem hiszem, hogy csak én látnám a hatalmas ellentmondást a pályájában.

emő27 2010.06.24. 11:07:43

@Videofon: Egyetértek veled abban, hogy nincs erősebb és gyengébb gyerekek. Az lenne a jó, ha minden gyereknél meg lehetne keresni, hogy miben jó és ara koncentrálni, de SAJNOS erre nincs mód a mai rendszerben. Pedig jobb volna. De az alapok(írás, olvasás) mindenhez szükségesek és azokat az iskola taníthatja meg nekik.

Szerintetek, hogyan kellene módosítani az oktatáson, a rendszeren, hogy jó legyen?

panelburzsuj 2010.06.24. 11:09:01

@emő27:

Megint ugyanaz a kérdés más vetületben: vannak-e összehasonlító mérések arról, hogy milyen megoszlásban nevelik a szülők a gyerekeket önálló problémamegoldásra, illetve utasítások végrehajtására a messzi Ámerikában, meg a közeli honban?

[nick] (törölt) 2010.06.24. 11:09:05

@Szimba:
nem vagyok tanár, de azt gondolom, hogy ha óvodában megkezdik az írás, olvasás, és számolási készségek elsajátítását, és igazából az általános iskola első két osztálya is ezzel telik, akkor ez miért nem egy intézményben zajlik.

szóval én magamtól tanultam meg írni, olvasni, szóval kis gyerekként volt két évem, hogy ezt megfigyeljem anno. és láttam azt, hogy a tanító néni azt cisnálta, hogy fogott egy kártyát, és az volt rajta "A" meg egy alma. és megkérdezte. mi ez. és a gyerekek mondták: "ALMA". majd aztán jött egy "L" és egy ló. és akkor a tanítónéni azt mondta. nem hallom. és a gyerekek mondták, hogy "LLLLLÓÓÓÓÓ". majd azt aztán jött egy "M". és egy majom. a tanítónéni adta a hülyét. nem hallom. micsoda. "MMMMMMAJOMMMMM". üvöltötték a gyerekek. majd megint jött egy "A". alma. és akkor felrakta a táblára, "A"-"L"-"M"-"A". ALMA. és már az elején tudtam, hogy mire megy ki ez a játék.

de volt olyan gyerek, aki ebben az egészben nem volt motivált. mert az olvasókönyvben ő a képekből történeteket kreált. mert olyan fantáziája volt a gyereknek. ez ebben az egészben nem volt motivált. mert őt úgy lehet megtanítani olvasni, hogy mindenki kap egy részletet egy történetből, és az a feladat, hogy be kell fejezni. és akkor a végtelen fantizával megáldott gyerek ebben a játékban már lehet sikeres, de akkor azt a rövid részt neki mégis csak el kell olvasni, és akkor persze ebben a többiek segíteni fognak neki.

szóval én már azt sem értem, hogy ilyen módszer, meg olyan módszer. egy tanár ismerjen 8-10 olvasás tanítási módszert szerintem. én különösebb tanárképzős múlt nélkül tudok ilyet mondani. tanárképzőre én csak bulizni jártam. ;-)

Szimba 2010.06.24. 11:09:07

@emő27:

No, ez valóban óriási gond manapság. A szülők dolgoznak látástól vakulásig, utána pedig nincs idejük, kedvük, erejük foglalkozni a gyerekeikkel. Vagy éppen agyonfegyelmezik őket "foglalkozás" címén.

Ez már társadalmi gondokból eredő probléma.
Vannak az elhanyagolt szegény gyerekek, és vannak az ugyancsak elhanyagolt nagyon is gazdag rétegek gyerekei.

Aztán vannak az agyontanított magán óvodák, iskolák gyerekei, és vannak a közoktatás rendkívül színvonaltalan intézményeinek gyerekei.
Ritka ma a jó pedagógus, a jó iskola. És oda bejutni iszonyatosan nehéz.

Fekete István Tüskevár c. könyvét minden pedagógusnak kötelezővé tenném:)) A nyári szünet felfogását illetően.

emő27 2010.06.24. 11:09:09

@Szimba:Értem, ezek szerint én maradtam le,vagy az én környezetemben nem nagyon működik, de ez már az én bajom.

Evehid 2010.06.24. 11:10:47

@emő27: én hasonló projekt-feladatokkal próbálkoztam egy gyakorlati szakmai képzésben. 18- huszonéves fiatal felnőttekkel. Nagyon nehezen ment. Rengeteg helytelenítés,értetlenkedés és támadás ért miatta a testületben!
Bono Vox nyilatkozott egyszer sok éve: Amerikában ha vki épít egy domboldalon egy tuti házat, akkor a csórikám azt gondolja, amikor elmegy mellette, hogy "egyszer majd én is ott lakom fent". Itthon (Írországban) meg így gondolkodik: "egyszer majd az a rohadék is újra itt lent lesz".

Az itthoni mentalitás nagyon hasonló ehhez, és ezzel a legyőzni és nem meggyőzni-alapállással szinte lehetetlen csapatban dolgozni.

emő27 2010.06.24. 11:13:28

@panelburzsuj: Nem tudok róla, (ami nem jelenti azt, hogy nincs, de én nem nyálaztam végi a netet érte), hogy lenne ilyen felmérés,de ha neked vannak ilyenről infód, szívesen veszem, mert tényleg érdekel a téma.

emő27 2010.06.24. 11:15:28

@Evehid: Érdekes a példád. Nem is tudtam, hogy az írek így gondolkoznak.

Videofon 2010.06.24. 11:16:27

@emő27:
Földig kellene rombolni, és behinteni sóval.

Szimba 2010.06.24. 11:17:37

@[nick]:

A 3-6-7 éves kor azért nem alkalmas az írás-olvasás iskolai módszerű tanítására, mert még a gyerekek elsősorban a játékon keresztől tanulnak, ez a legfontosabb tapasztalatgyűjtési területük.

Másrészt a kéz finommozgásai, a kéz csontozata még nem alkalmas a ceruzafogásra, abban az értelemben, hogy füzetbe apró betűket írjon.

Az, hogy az általános iskolában a tanító néni nem tud személyre szabott feladatokat adni, képtelen kilépni abból, hogy minden gyereket azonosan tanítson, az a képzés hibája.

Egy-egy tanítási program elsajátítása nagyon sok időt vesz igénybe. Általánosságban megismerkednek többel is a főiskolán, de részleteiben, módszertanában a főiskola után kell megtanulniuk.
Pl. Waldorf óvónő vagy tanító is több éves képzés után lehet valaki.

Evehid 2010.06.24. 11:18:13

@panelburzsuj: ha a szülő autonóm, neadjisten brutális rendszertagadó-újítót nevel a gyerekéből - feltéve, h. adottak a gyereknek a képességei -, akkor borítékolt a gyomorfekély a nyolcadikos szülői értekezletekre legkésőbb. Amennyiben nem áll módjában speciális intézménybe járatni a gyereket.

panelburzsuj 2010.06.24. 11:18:43

@emő27:

Nagy vonalakban azt mondanám, hogy durván öt-tízéves kor közé kellene koncentrálni a legtöbb pénzt, eszet, időt, és azt elérni, hogy ebben a korban minden egyes gyerekre jusson elegendő kiváló minőségű személyes fejlesztési kapacitás.

Kicsit számszerűsítve ez azt jelentené, hogy max. tíz gyerekre jusson egy-egy kifogástalan, nagyteljesítményű pedagógus.

(Anyagi forrásra javaslat: a fölfújt felsőoktatási rendszer brutális átrostálása és kigyomlálása.)

emő27 2010.06.24. 11:19:46

@Videofon: És utána milyet kellene építeni?

panelburzsuj 2010.06.24. 11:24:08

@Evehid:

Ismert "vitafogás" egy javaslat abszurditásig fokozása. :)

Az "önálló problémamegoldás" alatt (némi jóindulattal ...:), olyanok is érthetőek, hogy itt egy kétezres, nézz körül a hűtőben, és hozz a családnak valami harapnivalót.

Ellentettje: bevásárlólista, percre, boltra, márkára, dekára parancsba adva.

emő27 2010.06.24. 11:24:51

@Videofon: Ki szerint jót, mert gondolom a mostani főokosok szerint a mostani is jó, mi mégis úgy érezzük, hogy nincs rendben vele valami. :)

Szimba 2010.06.24. 11:25:43

@Evehid:

Így van.

Ami meg a gyomorfekélyt illeti, nálam már alsóban is jelentkezett.

A szülők egy része egyik iskolából a másikba hurcolja a gyerekét, hátha a következő iskola jobb lesz. Deee nem.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 11:26:08

@Szimba:
persze, meg kellene változtani a tanítóképzés rendszerét. de kellene egy világos koncepció, fel kellene vázolni tudni, hogy milyen legyen az intézményrendszer egésze. szóval nekem magyar bálinttal is ez volt a bajom, meg hillerrel is, meg hoffman rózsával is. ez a néni előáll azzal, hogy keresztény nevelés kell. meg, hogy a nevelés legyen a hangsúlyos. ez a koncepció. szerintem ez nem koncepció, hanem egy vicc. az egy hülye kérdés, hogy az iskolának oktatni kell, vagy nevelni. mert nyilván mindkettőt. szóval ha valaki a közoktatást irányítani akarja, akkor egyszerű állampolgárként elvárom, hogy valami fogalma legyen róla az egészről. de ezt egy miniszteren, vagy államtitkáron nem láttam még.

Ordnassac 2010.06.24. 11:29:41

@Szimba: panelburzsujra gondoltál, ugye? A KISZ megszűnésekor három éves voltam. :-D

panelburzsuj 2010.06.24. 11:30:45

@emő27:

Ha tudnék ilyenről, mutogatnám ... :(

Szimba 2010.06.24. 11:32:26

@panelburzsuj:

Már 3 éves kortól.
Gondolj az integrációra! (cigány gyerekek felzárkóztatása, hátrányos helyzetűek, más nevelési igényűek bekerülése az óvodákba, az egyéni fejlődési különbségek figyelembe vétele stb.)

Másrészt az óvodában van 3 éves kortól matematikai nevelés, környezeti nevelés stb. Csak éppen nem az iskolás értelemben.
Számtalan alkalom van megbeszélni (a játékot nem tönkretéve), hogy kinek hosszabb a haja, melyik fa törzse vastagabb, magasabb, kinek jutott több kártyalap, játék stb.

Az, hogy egy lejtős dombon, vagy a lépcsőkorláton legurít egy gyerek egy kisautót (lejtő, gravitáció, sebesség stb.) minden magyarázat nélkül, és fogalmak papagályszerű befogadása/visszaadása nélkül tökéletesen megalapozza tapasztalati szinten a későbbi fizika oktatást.

emő27 2010.06.24. 11:32:27

@panelburzsuj: Bízom benne, hogy egyszer rátalálunk? Nem feltétlenül mi hanem az ország. De ha Te vagy innen bárki akkor nagyon büszke leszek az illetőre. :) Ha más az országban, akkor pedig cak boldog, hogy talán elindult valami.

ssi 2010.06.24. 11:33:57

OKTATÁS, NEVELÉS

nagy érdeklődéssel olvaslak Benneteket

a finn-modell mitől híresen jó? - kiegyenlített és színvonalas teljesítmények

nemzetközi összehasonlításban is és országon belül is, hiszen pl. nem a családi háttértől függ

emő27 2010.06.24. 11:33:57

Az bízom benne mondat után természetesen a ? helyett ! jel van :) Bocs a hibáért.

Evehid 2010.06.24. 11:36:10

@panelburzsuj: Nagyon jó a példád. :) De csak kb 10 éves kortól fölfelé. És csak olyan családban működik az a, verzió, ahol a gyerek, mire elvárjuk tőle ezt a feladatmegoldást, addigra látta, hogy a paprikás krumpli nem elsősorban paprikából, hanem főleg krumpliból meg hagymából készül, ergo ha helyette paprikát hoz, akkor paradicsomot is vegyen a lecsóhoz. ;) Meg ehhz olyan szinten be kell vonni a család "felnőtt" dolgaiba, hogy tudja, a 2 rugóból egy ember fog enni, vagy egy ebédre elég, vagy két napra mindent ki kell nyomni belőle...
De a gépies tömegtanításban nincs arra se idő, h. a gyerek eltörpöljön, az adott pl. szöveges matekfeladatot másképp is meg lehet-e oldani, mint ahogy a tanító néni mondja? Sőt, ha peches és olyan a néni, akkor a 3. alkalom után már meg se meri kérdezni.

porfelhő 2010.06.24. 11:36:12

@nagytalpu48: Azt szeretném kérdezni, hogy listát fognak vezetni azokról akik kommentet írnak? Vagy a blogok szerkesztőit veszik nyilvántartásba? Nem értek már semmit, merre mennek a dolgok ebben az országban. Még normális hangnemben sem szabad ezután véleményt nyílvánítani, mert nem lehet majd tudni mi lesz a következménye?

panelburzsuj 2010.06.24. 11:36:29

@[nick]:

Én azt tartom a legrosszabb viccnek, hogy ennyi kudarc után is csökönyösen "AZ" üdvözítő módszert keressük és tuszkoljuk törvénybe.

Videofon 2010.06.24. 11:36:59

@emő27:
Komolyra fordítva: Előbb a szolidaritási rendszerek társadalmi szerepét kellene tisztáni, az iskolarendszer feladataival csak utána lenne érdemes foglalkozni. Ma a magyar iskola jobban szegregál, mintha nem lenne. Vagyis torz, perverz rendszer. Az új oktatási kormányzat még perverzebbé tenné. Nagyon elméleti ez a vita társadalmi szerződés hiányában.

panelburzsuj 2010.06.24. 11:41:43

@Evehid:

Jó, akkor mondok egy "előgyakorlatot": rendrakás a lakásban. Van-e olyan szoba, vagy sarok, ahol a kölök szabhatja meg a tárgyak helyét, és viszont: képes-e a saját "felségterületén" kívüli rendhez igazodni?

(Ez persze megint sok együttlétet, odafigyelést igényel ... )

emő27 2010.06.24. 11:43:05

@Evehid: Kivetted a szót a számból. Egy olyan családban, ahol a gyerek soha semmilyen ilyen családi tevékenységben, mint a vásárlás , főzés stb. nem vesz részt ott nehéz ilyen feladat elé állítani. De azért érdemes volna, mert akkor talán megtanulna egyedül is élni. Önellátó lehetne fiatal felnőtt korára.

emő27 2010.06.24. 11:46:19

Kicsit más,de szerintem ez is érdekes. Azt hiszem a spektrum tv-n láttam egy kutatást, mely szerint a mai angol gyerekek mennyire nem közlekednek egyedül, szinte csak autóval járnak iskolába, és külön programokkal zsúfolt hétköznapokat élnek. A szülők alig beszélgetnek velük a sulin és a mindennapi teendőkön kívül másról és ez meg is látszik a viselkedésükön, a teljesítményükben.

Evehid 2010.06.24. 11:48:39

@panelburzsuj: sajnos, ha a szülők sem képesek mindig rendet tartani, ő sem fog tudni - nagyon ritka kivételektől eltekintve. Sokkal erősebb a mintakövetés, mint a verbális szabálykövetés. (Épp önkritikát gyakorolok...;))

panelburzsuj 2010.06.24. 11:48:39

@Szimba:

(Három persze még jobb. A mondókám veleje az lenne, hogy mindenképp kerülhessen minden gyerek tartós kapcsolatba olyan felnőttel, aki a családi esetlegességeket képes kompenzálni (felzárkóztatni, tehetséget felismerni és gondozni, "elszállt" kölyköt beilleszteni, stb.)

És mindezt még olyan korban, amikor a felnőtt még abszolút, életre szóló tekintély.

emő27 2010.06.24. 11:51:03

@manyike: A finn modellhez, -mint minden változtatáshoz -először az egész tanárképzést kellene megreformálni. Ami persze épp időszerű volna. Van jó pár ismerősöm, aki elvégezte ugyan a neves egyetemek valamelyikén a matektanári, vagy magyar tanári szakot, de egy percet sem tanított ,s énem is akar.
Érdekelte a matek, meg a magyar ,de amennyire ismerem őket nem olyan személyiségek -és már akkor sem voltak azok mikor elkezdték- akik jó tanárok lennének. Türelmetlenek, nem tudnak beszélni, és abszolút nem "gyerek barátak". Tehát talán jobb is, hogy nem tanítanak.

Videofon 2010.06.24. 11:56:08

@panelburzsuj: Érdekes megnyilvánulása a liberális demokráciának, hogy a gyerket mindenáron egy elvárt kritériumrendszerhez akarja igazítani. A tanári minta, a tekintélykövetés mind olyan dolgok, amelyek nélkül vidáman felnő úgy a gyerek, hogy be tud majd illeszkedni a felnőtt társadalomba.
A vitatkozó kedvűeknek érdemes tájékozódniuk az otthontanulás irodalmában.

panelburzsuj 2010.06.24. 12:01:49

@Videofon:

Én leginkább azok a gyerekekről szóltam, akiknek esélyük sincs az otthontanulásra. Vagy azért, mert a családjuk lerobbant, vagy azért, mert a kedves szülők a gyerek helyett még mindig az önépítéssel vannak elfoglalva.

A tanulás tartalma csak ezután következik.

Videofon 2010.06.24. 12:13:30

@emő27:
Az olyan változások, amelyekhez a tanárképzést kellene átalakítani, csak az íróasztalon megvalósíthatóak. A tanári kar adott. Olyan iskolarendszer kell, amely nagyságrendileg hatékonyabb a jelenleginél, ugyanakkor a jelenlegi pedagógustársadalom is képes működtetni. A tanártársadalom képzési költségeit 40 év alatt finanszírozta az ország. 10-szer akkora költséggel járna, hogy a ciklus végéig egy új tanári kart képezzünk ki. A válság utáni évtizedben ez költségvetésileg a vicc kategóriája lenne.

Videofon 2010.06.24. 12:24:26

@manyike: A finn modell egyátalán nem olyan fényesen jó. Egyszerűen iszonyatos pénzeket öntenek az oktatásba, és ennek meglátszik az eredménye. A tanulás társadalmi megbescsültsége teljesen más náluk, mint a fogyasztói társadalmak többségében. Mert volt kitartásuk addig önteni a rendszerbe a pénzt, amíg rájött a társadalom, hogy a gazdagodás legbiztosabb útja társadalmi szinten a tanulás.

kamarti 2010.06.24. 13:23:44

@Szimba: amikor én jártam oviba (falun, az átkosban, 4 évig, mert évvesztes voltam) az oviban tényleg játszottunk, voltak irányított foglalkozások, amikor "műsorra" (anyák napja, jelmezbál, ballagás) készültünk, de az idő nagy része szabad játék volt, nagyrészt szabadlevegőn.
amikor a fiam járt oviba (nem mostanában, de már a rendszerváltás után, városon, 3 évig, pedig évvesztes, de a bölcsiben kellett ráhúznia, mert az ovi nem vette fel, holott szobatiszta volt és kínlódott a bölcsiben) akkor bár volt udvaruk és nem a legelitebb, viszont a környéken a legkevésbé gyárjellegű ovi volt, kiscsoporttól kötött foglalkozással kezdtek reggelente és max kánikula idején dugták ki az orrukat az udvarra délelőtt, egyébként csak uzsonna után, amíg a szülők nem jöttek a kölkökért (tehát olyan 1-1,5 órára). és igen, nagycsoportban már matematika! foglalkozás volt, és külön be lehetett íratni a gyereket angolra például - mindez a vezető óvónő szerint a szülők és az iskola elvárásainak megfelelően alakított óvoda. Szóval a személyes tapasztalatom az, hogy amit te írsz, az egy ideális, és esetleg szerencsésebb helyeken meg is valósított modell - de nem az általános óvodai működés modellje.

kamarti 2010.06.24. 13:31:46

@emő27: szülő és iskola egymásra mutogat, az oktatás vezetése pedig vagy próbálja hangsúlyozni az eredményeket vagy sokkolni óhajt az eredménytelenséggel
nem valami konstruktív az együttműködés
a kölkök pedig jól megszívják, mert velük nemigen van ideje foglalkozni senkinek
megint csak: tisztelet a kivételnek
(amúgy este olvasni, mondókázni, katica pöttyöket számolni, lehullott levélben vagy hóban hemperegni _együtt_ 6-7 éves kor _előtt_ kell elkezdeni, nem az iskola mellett, és minden életkorban az embernek a saját kölkét figyelve, az igényeihez, érdeklődéséhez, tempójához igazodva kell közös programokat kialakítani, és nem direkt nevelni-oktatni, hanem kirándulás, játék, mozi, beszélgetés stb. kapcsán, szinte észrevétlenül. a gyerekagy szivacs - csak nagyon nem mindegy, mire van lehetősége, hogy magába szívja... ez a személyes véleményem)

tölgyes 2010.06.24. 13:44:22

Kedves kamarati!

Ha visszanézek az oktatás történetére, akkor azt kell látnom, hogy a XIX-XX századi nagy tudományos forradalom, az írás-olvasás tömegessé válása mögött a poroszos oktatás húzódott meg..amibe belefért a természet közvetlen élményszerű megismerése, a közösségi nevelés bizonyos formái, de mindenek előtt a kemény munka, a szigorú követelmények és számonkérés.. vagyis a következetes munkára való szocializáció...Ha ez elétünik, akkor marad a nagy hókusz-pókusz .. és semmi eredmény!

kamarti 2010.06.24. 13:45:32

@kamarti: ja, és emlékszem, volt iskolai előkészítő, emlékeim szerint leginkább ott is rajzoltunk, csak megmondták, mit. pár alkalom volt mindössze, az iskolában, a tanév kezdete előtt, és nem is volt kötelező

panelburzsuj 2010.06.24. 13:45:51

@kamarti:

(Ősrégi emlékképem:

Villamoson utazó apuka, ölében a másfélévesforma gyerek. Apuka szabad kezében egy picit kitolt fiókú gyufásdoboz. A baba igyekszik jobban kinyitni és kihalászni belőle egy darabka bizsuláncot. Ha sikerül: kölcsönös vigyorgás. Aztán lánc vissza, fiók be és kezdődik előlről. Apuka picit kitol egyik vége felé, picit másik irányba, gyerek meg feszeget, kaparász, előhúz. És közben mosoly, dödögés - nagyon, nagyon egyszerű, mondhatnám csiszolatlan magyarsággal ... )

kamarti 2010.06.24. 13:57:42

@Evehid: ezzel teljesen egyetértek - kiegészítve azzal, hogy a kölöknek nem kel direkt rendszertagadónak, csak mondjuk a társaknál (és némely pedagógusnál) általánosságban műveltebbnek, nyitottabbnak és kérdezőbb szelleműnek lennie...

kamarti 2010.06.24. 14:00:26

@panelburzsuj: és a személyes fejlesztés mellett tényleg működjön ez a közösségi problémamegoldási-projektlétrehozási cucc, mert tényleg nem tanulnak meg semmilyen szinten együttműködni, összeadni, amijük van, és együtt létrehozni valamit - legyen az egy mese előadása (tehát nem csillagvizsgáló építésre gondolok...)
és hát mi felnőttek (h kissé visszakanyarodjak: a politikusok se) mutatnak ebben példát nekik...

tölgyes 2010.06.24. 17:19:14

@kamarti: Az együttműködéshez számháborúzni kell, közösen sátrat építeni, közösen főzni, azt közösen megenni..Nem lehet közösen írni, matematika feladatokat megoldani..:)

panelburzsuj 2010.06.24. 18:24:01

@tölgyes:

Az, számháborúzni a közzöségfejlesztés nevében...

Régen láttál te már iskolát. Már papíralapon is kiválóan működött, hogy szorgalmi időszak végére öszedobtuk a jegyzeteinket, így a hiányzásokat a "közösségi munka" szépen kifoltozta.

Nemrég olyan középiskolai feladatot láttam, amiben egy filmet kellett megnézni, majd az osztálynak megszervezni, hogy a tanár által feltett megértési kérdések megválaszolását és a kapcsolódó kreatív feladatokat (rajz, szószedet, stb.) hogyan osztják el maguk között.

Mindezt angolból, a filmet a netről levadászva, a feladatokat e-mailben és telefonon szervezve, a kész munkákat egy közös netes dossziébe gyűjtve - őszi szünetben, házi feladatként. Átlagos 14 éves gimnazisták csinálták, kifejezetten jókedvűen, és szép eredménnyel. Egy alig két hónapja sok faluból egybeverődött osztályban.

A Csillebércezést szögre lehet akasztani, hadd marja ott a rozsda.

Evehid 2010.06.24. 20:50:07

@tölgyes: Attól tartok, nem értek egyet Önnel. Először is, számos olyan országban is ugrásszerűen változott az írni-olvasni tudók aránya akkoriban, ahol nem porosz, hanem pl. angolszász oktatási rendszer működött (természetesen nem pontosan abban a formában, mint amit ma értünk ezeken).

Másodszor, nem választhatjuk el ezt a kulturális változást az életmód széleskörű változásától, például attól, h. lett komolyabb világítás a lakásokban, vagyis lehetett olvasni napnyugta után is.

Plusz városiasodás, plusz olyan gépesített termelési módok megjelenése, ahol a gép működtetéséhez is alap volt, h. a melós tudjon olvasni pl. gépkönyvet. A tulajdonosoknak egy idő után érdekében állt, h. a beosztottak tudjanak írni-olvasni, aztán amikor megtanultak széles körben, és lett annyi szabadidejük, h. a gép használati utasításán kívül másra is jutott, akkor elkezdték profin manipulálni, mit olvassanak. Nem elemezhetjük az akkori vagy bármely oktatási rendszert az egésztől elszigetelten.

Evehid 2010.06.24. 20:56:49

@panelburzsuj: Ez az önépítés kicsit fura volt nekem. Nem biztos, hogy jól értettem, mire gondoltál. Szerintem befejezett személyiség nincs. Nagyon rossz társadalmi "követelménynek" tartom, ha a szülőséget a teljes önfeladással azonosítják, és erre mindenkit megpróbálnak rá is kényszeríteni. Felejtős. Minden valamirevaló jellem fellázad ellene előbb-utóbb.
Ilyen nincs, hogy ha megvan(nak) a gyerek(ek), akkor onnantól napi 24-ben minden róluk és nekik szól.

kamarti 2010.06.24. 21:50:21

@tölgyes: vissza az úttörőt? vagy a cserkészetet? nem tudom eldönteni....

panelburzsuj 2010.06.24. 22:04:50

@Evehid:

Akadhatnak további motivációk is:

"Az evangélikus egyház, mint az egyetlen kulturális intézmény Inkeriben, felbecsülhetetlen értékű munkát végzett a 18. században a finn nyelv ápolása terén. A házasságkötést is az írni-olvasni tudás és a hitvallási iratok ismeretének feltételéhez kötötték. Ennek köszönhetően az inkeri finnek műveltségi szintje jelentősen meghaladta a túlnyomórészt analfabéta oroszokét."

ludens.elte.hu/~briseis/finnugor/egyestort/inkeri.html

Szóval tényleg jó lenne már leszokni a primitív, egytényezős, áporodott marxizmusszagú "magyarázatokról" ...

panelburzsuj 2010.06.24. 22:15:34

@Evehid:

Megint csak a fekete-fehér ... :)

A teljes önfeladás és az önfeledt/megszállott önépítés között azért elég széles sáv húzódik. És azt azért ne mondd, hogy a mai magyarországi kulturális közállapotok csöppet sem következnek abból, hogy az "erőn felüli" kivagyiság igen sok magyar szülőt jobban kizsigerel, mint amennyire valójában rá van kényszerülve.

Szóval én nem önfeladást, hanem picit több önmérsékletet papolok - ha már gyereket vállal valaki. Ami azért messze nem ugyanaz.

szjm 2010.06.25. 13:26:40

Óh, most értem haza-haza. Paprika Jancsi-szerű elnök lesz a prezidenciális rendszerig? Hűha.
süti beállítások módosítása