Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:11

Bár nem volt váratlan Orbán Viktor döntése az államfő-jelölt személyéről, a tény bejelentése óta mégis sokan keresik a magyarázatot. Különösen érdekes értelmezést ad az egyik színvonalas blog sajnos anonim szerzője, aki az amúgy következetesen tisztelettudónak nevezett Orbán Viktornak az elnöki intézményt szerinte nem kellően tisztelő döntését azzal magyarázza, hogy Schmitt Pálra - aki nem gát, hanem motor szeretne lenni - csak átmeneti szerep jut; két év múlva ugyanis az addigra létrehozott félelnöki rendszerben már a jelenlegi miniszterelnök veheti át a megerősített államfői hivatalt. A jövőbe és a fejekbe természetesen nem látunk, de ellenérveim azért vannak.

(Fotó: Népszabadság)

A sokszor megénekelt nagy alkotmányos átalakítással kapcsolatban leginkább két probléma lehet: egy rövid és egy hosszú távú. Előbbi eseti jellegű, utóbbi a rendszerről szól.

Nem értem, hogy a parlamenti ciklus felénél, 2012-ben Orbán Viktornak miért lenne érdeke belevágni egy kockázatos kimenetelű közvetlen elnökválasztásba. Természetesen megoldhatja a választást a parlament is, de abban tökéletesen igaza van az említett cikk szerzőjének, hogy a megerősített elnöki pozícióhoz közvetlen elnökválasztás illik – ahol félelnöki rendszerek működnek, az államfőket főszabályként a nép választja, hiszen itt már nem csak a vörös szőnyegen járásról, hanem konkrét programokról, ígéretekről és cselekvési lehetőségekről is szó van. Nagyobb hatalom, nagyobb legitimáció – 2012-ben azonban mindez egyben jelentős politikai rizikó is lenne. Egy közvetlen elnökválasztást akár el is lehet bukni, ráadásul a ciklus felénél általában már nem szárnyalnak a kormányok. Arról nem is beszélve, hogy míg a Fidesz 2014-ben egy 40 százalékos országos támogatottsággal is abszolút többséget szerezhet (és a miniszterelnök így újabb négy évre a helyén maradhat), az elnökválasztás második fordulójában akár össze is adódhatnak a vele szembeni szavazatok, ha az ellenzék alkalmas jelöltet talál. Nem hiszem tehát, hogy józan számítás szerint érdemes lenne Orbán Viktornak ekkora kockázatot vállalnia.

A másik érv fajsúlyosabb: nincs az a félelnöki rendszer, amely nagyobb hatalmat adna a köztársasági elnöknek, mint a mostani kancellári kormányformában a szupererős miniszterelnöki pozíció – ahol ráadásul az alapvetően hatáskör-szegény köztársasági elnök személyéről is végső soron maga a kormányfő dönthet. Márpedig mi értelme lenne akkor egy politikus számára a változtatásnak, ha az nem növelné a befolyását, a mozgásterét, sőt, esetleg még a maihoz képest kockázatosabb helyzetet is teremthetne? Gondoljunk csak bele: hiába a megerősített államfői hatalom, a köztársasági elnök mellett ebben a rendszerben megjelenik egy tőle részben független miniszterelnök, aki lényegesen könnyebben válhat önjáróvá, népszerűvé, egy idő után riválissá, mint a bármikor könnyedén leválható mostani miniszterelnök-helyettes. Ha Orbán Viktor beköltözik a Sándor-palotába, az ügyek egy jelentős része eleve kikerül a felügyelete alól, miközben számtalan olyan protokolláris, reprezentatív feladatot kap, amelyek egy tetterős politikust inkább hátráltatnak, semmint élvezettel töltenek el. Természetesen más a helyzet, ha a Fidesz vezetője két év múlva aktív nyugdíjas éveit kívánja megkezdeni, de miután ennek ma nyomai sem látszanak, én biztosan nem tanácsolnám számára a rendszer radikális átalakítását és a szinte teljhatalmat biztosító kormányfői pozíció elhagyását.

Nem állítom, hogy tisztán hatalmi logika alapján ne szólnának érvek a félelnöki rendszer erős államfője mellett, de a mai rendszerhez képest ezek egy dönteni és cselekedni kívánó miniszterelnök számára nem tűnnek jelentős előrelépésnek. Ha Orbán Viktor mégis meglépi, vállalva a 2012-es elnökválasztás kockázatát is, annak magyarázatára ez a hatalmi logika megítélésem szerint nem lehet elégséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr232106031

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ELHUNYT SEMJÉN ZSOLT 2010.06.25. 17:23:13

Kokain túladagolásban elhunyt Semjén Zsolt (†48) a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, miniszter, parlamenti képviselő. Kormányőrök az Országház egyik mosdójában, még tegnapelőtt hajnalban bukkantak a politikus holttestére, azonban nemzetbiz...

Trackback: Találós kérdés 2010.06.24. 21:58:30

Schmitt Pál lesz Magyarország következő köztársasági elnöke, viszont nem gátja, hanem motorja lesz a törvényalkotásnak.A hírhez kapcsolódó találós kérdés:"Mi történik azzal a járművel, amelynek fékje nincs, motorja viszont van?"A válasz:

Trackback: Apámnak megjött 2010.06.24. 15:44:31

Schmitt Pál Fidesz-garanciát ígért a nyugdíjak megvédésére, amennyiben a párt hatalomra jutna. Apámnak pénteken megjött a nyugdíjasokat a pénzecskéjük elveszítésével rémisztgető aktuális propaganda anyag, én pedig a Fidesz szórólapját olvasgatva lassan...

Trackback: Kiből lehet államfő? 2010.06.24. 14:20:22

A címben föltett kérdés persze költői. Vannak ugyan vállveregetést is kiérdemlő alkalmas jelöltek – Bangkokból a Sándor-palotába roppant logikusan vezetne az út, ugyebár -, de akad egy legalkalmasabb. Mármint arra a három-négy évre, amíg nem forr...

Trackback: Köztársaság elnök 1.0 2010.06.24. 13:11:19

Kiszivárgott a nagy hír: úgy tűnik, hogy Schmitt Pál lesz az új köztársasági elnökünk, legalábbis a Fidesz őt jelöli - és ha jelöli, a kétharmados többséggel valószínűleg meg is választja. Na nem mintha ennek bármi jelentősége lenne, de hát mégiscsak a...

Trackback: Ki a franc akarja egyáltalán Schmitt Pált? 2010.06.24. 12:42:54

Orbán Viktor megüzente a bolgár tengerpartról, hogy Schmitt Pált akarja köztársasági elnöknek. Így Orbán Viktor az első ember, akiről konkrétan tudom, hogy Schmitt Pált tartja a legjobb jelöltnek. Itt nemcsak arról van szó, hogy Schmitt Pál erkölcsileg...

Trackback: Pali bácsi nem lesz velszi bárd 2010.06.24. 12:32:30

Azért ismerjük el, hogy Pali bácsi biztosan jobb lesz a fegyveres erők főparancsnokának, legalábbis megjelenésében: volt sportolóként, egykori olimpikonként legalább katonás tartással végig tud majd menni a díszsorfal előtt. Úgy, ahogyan ez eddig ...

Trackback: Sólyom, a Bulgár tengerpart, avagy egy nem túl elegáns kirúgás 2010.06.24. 12:28:01

Az emberek jelöltjét Orbán Viktor a Bulgár teherpartról egy levélben rúgta ki. És cserélte le a függetlenség korinthoszi oszlopára, Schmitt Pálra. Kár szépíteni: ez egy taplóság. Értem én, hogy Vitya nem akar bajlódni a fékek és ellensúlyok demokratik...

Trackback: Ki a franc akarja egyáltalán Schmitt Pált? 2010.06.24. 12:27:45

Orbán Viktor megüzente a bolgár tengerpartról, hogy Schmitt Pált akarja köztársasági elnöknek. Így Orbán Viktor az első ember, akiről konkrétan tudom, hogy Schmitt Pált tartja a legjobb jelöltnek. Itt nemcsak arról van szó, hogy Schmitt Pál erkölcsileg...

Trackback: Az államfőválasztás kérdései - az előzmények 2010.06.24. 12:00:16

Pontosan egy hét múlva, 2010. június 29-én Köztársasági Elnököt fog választani a Magyar Országgyűlés. Mivel a kormányoldalnak kétharmados többsége van, ezért egészen bizonyos, hogy már az első forduló eredményes lesz, és augusztus 3-án hivatal...

Trackback: Aranyérmes államfő 2010.06.24. 11:56:16

Már éppen elhatalmasodott rajtam a Fidesz-fóbia és egy dörgedelmes írást akartam készíteni, hogy lássuk, hogy micsoda ördögtől való ötlet az, hogy köztársasági elnöknek a kormány jelöltjét szavaznák meg, amikor eszembe jutott, hogy ez általában így szo...

Trackback: Felszállt a fehér füst. Aztán a fekete. 2010.06.24. 11:40:18

A Palota előtt halkan morajló tömeg várta, hogy lesz-e jelölt? A jelölt személyének kérdése már hónapok óta téma volt. Tudták, hogy ki lesz, hogyne tudták volna. Azt is tudták, hogy a jelölt mostani helyére pedig egy másik jelölt kerül majd. A jólértes...

Trackback: Schmitt Pál, aki "jól néz ki": ennyi is elég a Sándor-palotához? 2010.06.24. 11:39:11

Nagy meglepetés nem volt, Orbán Viktor miniszterelnök Schmitt Pált ajánlja a Fidesz-frakciónak, mint köztársasági elnök-jelöltet. Két jelölt van, Balogh András (nem meglepetés: egyetemi KISZ VB titkár volt) és a Schmitt. Sajnos nálunk nincs lusztráci...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2010.06.24. 11:19:24

Egy felmerülő kérdés a sok közül: mit akar OV kevésbé csinálni? A kormányzás napi apró-cseprő vitakérdéseivel foglalkozni vagy reprezentálni?

viktor.agoston · http://foka.blog.hu 2010.06.24. 11:23:52

ha meg akarja koronáztatni magát, megéri a kockázat :-)

G. Wolf 2010.06.24. 11:28:12

Szerintem Orbán hosszabb távon szeretne köztársasági elnök lenni. Mégpedig azért mert a politikusi karrierje így lenne kerek, végülis az ország talán két legfontosabb közjogi tisztségét így betöltötené - ez így azért szép közszereplői pályafutás lenne!

Szóval osztom azt a véleményt hogy előbb utóbb ő lesz a köztársasági elnök.

rejtjel 2010.06.24. 11:29:18

Azzal egyetértek, hogy 2012-ben nem lenne biztos a közvetlen elnökválasztás kimenetele (bár, tegyük hozzá, azt akár át lehet tolni 2013-ra, ha az előnyösebb...).

Viszont, a szupererős miniszterelnöki pozíció "csak" 4 évig tart, a kevésbé erős "félelnök" ciklusa lehet akár 6 év is ;)
És persze annak sincs akadálya, hogy nálunk egy, ha nem is szupererős, de az eddig ismerteknél jóval erősebb elnöki hatalmat hozzanak létre - akár Orbán Viktorra "szabva"...

Ordnassac 2010.06.24. 11:31:03

@rejtjel: egy új alkotmányban lehetne akár ötéves egy parlamenti ciklus. Nem lenne egyedi eset.

mréveiller 2010.06.24. 11:31:41

1. semmi értelmét nem látom, miért állítanák át a rendszert mivel Orbán így is a legbefolyásosabb ember ma Magyarországon.
2. ha mégis bekövetkezne (bár kétlem) Magyarországon úgy is mindenki a listavezetőre szavaz nem a pártra. Kevés ember tudja felsorolni egy-egy párt vezetőségét.

is 2010.06.24. 11:35:00

ugy latszik nagyon oreg vagyok, hogy a VV szinvonalat en nem tartom valami tul magasnak. jo, persze nekem semmi sem jo, itt is nem egy kritikat eleresztettem mar...

nekem pedig ugy tunik, hogy Orban mar a kadari nagypapa szerepet akarja. el is ment Bulgariaba nyaralni, itthagyta Navracsicsot. szerintem mar most nyugdijaskent viselkedik. semmilyen tetterot nem latok benne. nem veleteln, hogy nyugaton tenyleg eltunnek a miniszterelnokok, es Bill Clinton sem akart visszajonni. melegitve nem jo a csok, es a husleves, valamit a miniszterelnoki poszt sem.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.06.24. 11:37:45

Khm-khm, nem akarom falra festeni az ördögöt, de erősen hamis dilemmának tűnik, hogy csak a kancellári, illetve a félelnöki rendszerekben gondolkodunk... Tudomásom szerint van harmadik lehetőség is, elég csak átpillantani a nagy tengeren túlra....

Calwer 2010.06.24. 11:37:49

Most itt komolyan arról kell beszélgetni, hogy a Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése azon múlik, hogy Orbán Viktornak milyen személyes ambíciói vannak? Senki nem hatalmazta fel Orbán Viktor egy Orbán-rendszer kiépítésére. Hogy jogilag megtehet bármit? Igen. Jogilag Gyurcsány is megtehette, hogy megszorításokat vezet be, dacára annak, hogy a 2006-os kampányban ezek szükségességét elhallgatta. És épp ezt nevezte Orbán a választók megtévesztésének (tudatos, szervezett, blabla) és egyben illegitimnek.

1116001 2010.06.24. 11:38:13

Politikus népszerűségi és párttámogatottsági indexek nyilvánosságra kerültek már a választások óta? Nagyon kíváncsi lennék rájuk.

andzsin 2010.06.24. 11:39:04

Orbán leginkább király szeretne lenni. Ha rajta múlna már holnap királyság lenne.
A vázolt verzió simán benne van a pakliban. Ha lesz prezidenciális rendszer, akkor ott a KE fog diktálni és nem a ME. Ennyiben sántít az érvelés.

Megfigyelo 2010.06.24. 11:41:13

Vagy 10 éve tartja magát a pletyka, hogy OV király akar lenni. Hát lehet, hogy csak "kormányzó elnök", mint Kossuth Lajos.

budai zöld 2010.06.24. 11:44:34

@Ordnassac:
Kormányozni vagy reprezentálni?
(...mellékszál, hogy a VV nem a jelenlegi reprezentatív közt. elnöki pozícióban lengette meg Orbánt 2012-től, de sebaj, száz szónak is egy a vége...)
Szerintem Orbán Viktor csinálni szereti.

Ez sokan mások is így gondolják, pl. TG:
torokgaborelemez.blog.hu/2010/06/08/189_most_a_csucson

bastian 2010.06.24. 11:45:13

Nem tudom miért gondolkodik mindenki "félelnöki" rendszerben. Lehet az teljes elnöki is.

sárkányfő 2010.06.24. 11:45:38

@Ordnassac: a napi apró-cseprő nemszeretem melókat már szépem leadta Navrának, pont azzal foglalkozik, amivel akar.

Ordnassac 2010.06.24. 11:45:52

@"the dragon": Európában példa nélküli lenne egy teljesen prezidenciális rendszer. Ez egyedül az USA-ban működik viszonylag jól, a latin-amerikai és afrikai országokról ez kevéssé mondható el.

rejtjel 2010.06.24. 11:46:07

@1116001: www.nol.hu/archivum/archiv-452155

Orbán Viktor szerintem mindig is törekedett arra, hogy népszerűségét úgy őrizze meg, hogy távol tartja magát a mindennapi politikai csatározásoktól, és kvázi a "nemzet bölcs atyjaként" az "országgal törődjön". Az első Orbán-kormány idején ezt a célt szolgálta a pártelnöki és a miniszterelnöki pozíció szétválasztása; most a miniszterelnök-helyettesi tisztség. Elnökként, mint egy kormányzó :) hatalmas befolyással, széles jogkörökkel, közvetlen legitimációval bírhatna, ám mentesen a kormányzás kellemetlen következményeitől...

Szimba 2010.06.24. 11:46:11

A Véleményvezéren kívül már több helyen olvastam ezt a városi legendát, hogy Orbán átmeneti időre jelölt embereket, így Schmittet is. Később a helyzet megváltozásával, változtatásával pedig símán beáldozhatja ezeket a kényes pozíciókban levő embereit (pl. Hoffmann Rózsa is ide tartozik).

Nagyon rossznak tartanám, ha a köztársasági elnöki pozíciót IS szeretné megszerezni OV., de az egyéni elképzeléseit, az akarnokságából kiindulva, éppen ez is jellemezheti.

Az igazi kérdés szerintem az, hogy a Fidesz és vezérkara elhatározta-e, hogy nem csak 4 évre, hanem hosszabb időre is magához ragadja a hatalmat. Mert utóbbi esetben nagyon sok törvényi és intézményi változtatás ezt fogja szolgálni.

Kérdés, hogy meg akarják ezt lépni, vagy csupán a demokratikus kereteken belül szeretnének lehetőséget kapni a minél nagyobb hatalom gyakorlására.

sárkányfő 2010.06.24. 11:47:47

@Ordnassac: Amikor először hallottam, hogy Pali lesz a (báb)elnök, bennem is pont ugyanilyen kép merült fel, csodálkoztam is, hogy még nem özönlötték el a címlapokat az ilyen képek, nagyon találó és pontos.

Ordnassac 2010.06.24. 11:48:41

@ó jaj: igen, pont erre akartam utalni, hogy a stallum nevén kívül sokkal többet nem kapna, amit szeret csinálni. Mert nem hiszem, hogy sokszor szeretne fővédnök és mosolygó kézfogó lenni. Nem is tartom nagyon valószínűek a félprez. rendszer bevezetését (ezzel valamennyire egybevág, amit Balsai és Navra mondanak, hogy a parlamentáris rendszer megmarad, aztán, hogy tényleg, már más kérdés).

@budai zöld: ahhoz neki a mostani pozíció is jó, nem kell egy KE-poszt hozzá, amivel mindenféle pluszkötelezettségek is járnak.

mréveiller 2010.06.24. 11:50:37

:D hihetetlen mennyien nézték a Heti Hetest. abban sulykolták hogy Orbán király akar lenni. Csak azért mert a koronát átvitték a múzemból a parlamentbe.

Ordnassac 2010.06.24. 11:50:51

@rejtjel: csak kérdés ugye, hogy a szükséges és fárasztó reprezentációs feladatokat is el akarja-e látni. Ez is hozzátartozik, nem csak az, hogy ő lesz de jure is a Nr. 1.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 11:51:42

szerintem orbán egyszemélyben akar kinevezni, és mellette vétózni. és mellette még kinyilatkoztatni szeret. szerintem most is ezt csinálja. személyekre mutat rá. igeneket, és nemeket mond dolgokra. és "történelmi" beszédeket mond.

az ország harmada ezt rajongásig imádja (ha ő lesz, minden jó lesz, nekik mondom, hogy most már ő van), a másik harmad semleges, a harmadik meg azt mondja, hogy magyarország akkor kezdi majd meg a valódi felzárkózást, ha orbán viktor lelép a színről. szóval úgy van esély arra, hogy hasonló legyen az élet, mint ausztriában. szigorú hiearchikus berendezkedésből át kell térni hálózatos társadalomba. és ehhez nem kellenek despoták: fáraók, vagy cárok.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 11:57:27

"...és a szinte teljhatalmat biztosító kormányfői pozíció elhagyását."

Ráadásul a "szinte" hamarosan törölhető lesz.
Nem is értem miért beszélünk még köztársaságról.
Hacsak nem Augustus-i értelemben véve...

sárkányfő 2010.06.24. 11:57:36

@poszt:
Örülök ennek a posztnak, ideje volt már kritizálni a - szerintem - gyenge véleményvezér blog üres semmitmondó okoskodásait.

A legjobb az, hogy ott cenzúráznak, amit ők "moderációnak" neveznek :) Múltkor beírtam, hogy egy poszt eleve logikai ellentmondáson alapul, naná, hogy kicenzúrázták :)
Ráadásul kissé manipulatív szavazásokat rendeznek, a jobb oldalnak "fájó" válaszokat egyszerűen kihagyják az választható opciók közül. Ez jól látszik akkor, amikor két szavazó-táblát is kiraknak, és egyikre sokkal kevesebben szavaznak, mint a másikra. Ugyanis nem találják a számukra kedves választ...

Már Tuskó Hopkins is megmondta, ha nincs válasz, te kérdezz :)

Az meg, hogy Orbán elmenne közt. elnöknek... ugyan már... neki mindig is a maximum kellett, ha nincs a lehető legnagyobb hatalom birtokában, egyszerűen szarul érzi magát.

Szimba 2010.06.24. 11:58:39

Off
www.civilhirlap.hu/

Megjelent az újságárusoknál is a Civil Hírlap.
Pont a legnagyobb példányszámcsökkenés idején jelenik meg. A Civil mozgalom vajon teljesen eltűnt vagy lesz még jövője? Lehet a következő választásokra belőle egy új erő? Új párt?

on

Vlad, a Sündisznó 2010.06.24. 11:58:52

Szerintem már maga az a tény, hogy kialakult egy miniszterelnök helyettesi pozíció, és Orbán egyfajta szellemi vezér lett, egyértelműen arra utal, hogy előbb vagy utóbb szeretne köztársasági elnök lenni. Egyelőre a Fidesz kiválóan kommunikálja le a reformokat, és ha így folytatja, 2012-ben beérhet a vetés. Márpedig, akkor az egekben lesz a Fidesz népszerűsége, és bárkit indítanak a köztársaság elnöki pozícióért, ha Fidesz logó lesz a neve mellett, győzni fog.

Természetesen, ha látni fogja a Fidesz, hogy nem szárnyal a népszerűsége, még mindig eltolhatják az elnök választást... :)

Az ellenzéki pártok között hatalmas ideológiai szakadékok vannak, nem hiszem, hogy össze tudnának hozni egy közös jelöltet (max az LMP és az MSZP, de a Jobbik kizárt, hogy bármelyikkel is képes lenne közös jelöltet állítani). Innentől pedig felesleges az a fejtegetés, hogy bárki eséllyel indul a Fideszes jelölt ellen, hacsak nem bukik valami miatt hatalmasat a Fidesz népszerűsége (az embereknek egy életre elegük lett az elmúlt 8 év kormányzásából, és a Fidesz ügyesen stigmatizálta az új pártokat: Jobbik->MSZP kreálmány, LMP->az SZDSZ zöld köntösbe bújtatott reinkarnációja).

Nem mellesleg, szerintem elég sokan vágynak már arra, hogy a nép válassza a köztársasági elnököt, és az a párt, mely ezt lehetővé teszi, egész biztosan plusz pontokra számíthat a választóktól.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.06.24. 12:04:30

Egyetértek a szerzővel, Orbán egy csúnya pofonba is beleszaladhatna.
A másik ellenérvem a félelnöki rendszerrel szemben, hogy lehet, hogy 2012-ben ez olajozottan működne, abban viszont biztos vagyok, hogy a pártrendszer nem mindig marad ilyen, mint most. Ha pedig új alkotmány születik, akkor annak nagyon tartósnak kell lennie, nem elég OV ciklusaihoz tervezni, azon bőven túl kell.

A harmadik dolog: Arról beszéltek, hogy bekerülne a Szent Korona az alkotmányba. Ezt én támogatni is tudom. Viszont hogy fér ez össze egy félelnöki rendszerrel, ahol erős, választott elnök van???

sárkányfő 2010.06.24. 12:04:39

@is: Bill Clinton nagyon vissza akart jönni. Amikor lejárt a 2. ciklusa, őszintén megmondta, hogy mennyire fájlalja az alkotmányuk azon pontját, miszerint egy elnök csak 2x lehet hivatalban. Boldogan vállalta volna harmadjára is. és ami a poén, simán meg is választották volna, az akkori felmérések szerint.
Amikor kiderült, hogy nem a felesége, hanem Obama lesz a demokraták jelöltje, állítólag Bill viselte ezt igazán nehezen, nem Hilary... nyilván a feleségén keresztül akarta folytatni. Amúgy szerintem jó elnök volt, pláne az elődjéhez/utódához képest. Szívesen látnám itt is elnöknek, de nem hiszem hogy meg tudnánk fizetni...

Orbánról pedig valóban nem sugárzik a tettvágy, de a hatalomvágy itt a lényeg, az meg mélyen bele van kódolva amíg csak él. A melókat kiadja, meg hozza a döntéseket, jól elvan, pont erre vágyott mindig is.

Ordnassac 2010.06.24. 12:04:57

@"the dragon": szerintem OV-nak erre nincs szüksége, gondolj bele, hogy Obamának miket kell megcsinálnia. Kitüntetések kiosztása, törvények kihirdetése, reprezentálás ("jelentéktelen" országok államfőinek fogadása). Ezeket a hírek szerint OV azért nem csinálná, de hozzátartozó kellékek egy államfőhöz.

S2000 2010.06.24. 12:08:56

Szerintem Orbán óriási kudarcként élte meg 2002-ben, hogy nem tudott hatalmon maradni, ráadásul ez később, 2006-ban a szociknak sikerült - a rendszerváltás óta először. Ezt is óriási kudarcként élte meg. Ezt figyelembe véve nem lepődök meg azon, hogy már most megpróbálja biztosítani magának a túlélés valamilyen módját a 2014. utáni időszakra.

Visszatérve a kérdésre ("miért lenne érdeke belevágni egy kockázatos kimenetelű közvetlen elnökválasztásba"), én Orbán helyében 2012-ben megválasztatnám magamat köztársasági elnöknek 6-7 évre, utána tovább módosítanám az alkotmányt a köztársasági elnöki pozíció megerősítésére, majd a végén újból módosítanám az alkotmányt a direkt elnöki választások bevezetésére, amire leghamarabb 2018-19-ben kerülne sor.

Opcionálisan 2017-ben a királyságot is vissza lehetne állítani, a király személyéről pedig a köztársasági elnök dönt egy személyben a parlamenti pártok által javasolt jelöltek közül, de nem feltétlenül a parlament többsége által támogatott jelöltet kell kinevezni. :)

Ordnassac 2010.06.24. 12:10:23

@Szimba: hmmm... a lap megjelenését ki finanszírozza? Ugye a CM nem érte el az 1%-ot...

Ordnassac 2010.06.24. 12:13:21

OFF

Elsikkadt a hírekben, de hétfőn szavaznak Domokosról és Warvasovszkyról. Július 5-étől vennék át az ÁSZ-t.

ON

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.06.24. 12:13:29

@Ordnassac:

Miért ne csinálná? El tudok képzelni ennél szarabb melót is...

Másrészt, ha már analógiákat keresünk. Az Orbán-Navracsics munkamegosztás tényleg félelnöki rendszerre hajaz, de a törvénykezés menete - miszerint a kormány eddig még egyetlen darabot se kezdeményezett, meghagyta a képviselőknek - viszont amerikai módi.

Ordnassac 2010.06.24. 12:15:25

nol.hu/belfold/20100624-jezus_maria

Persze Tóth Ákos szokásos túlzásaival, de érdekes írás.

rockjano_ 2010.06.24. 12:16:04

teljesen igaz a poszt szerintem sem reális ennél nagyobb hatalma már aligha lehetne Orbánnak.

A kinevezés szánalmas módja meg...hát ennyire becsüli a posztot.

Pali biztos nem fog sűrűn semmit alkotmánybírósághoz visszaküldözgetni meg ahogy nézem felesleges is mert már az alkotmánybíróság is fidesz kézben lesz.

Marad Simor meg a Nemzeti Bank...gondolom azt is megoldják valahogy.

A szomorú az egészben hogy ez a baromi erőszakos politizálási stílus precedenst teremt és folytatják majd a másik oldalon is ha valaha hatalomváltás lesz (ha lesz egyáltalán még az én életemben :-((( )

jozsiahorgasz 2010.06.24. 12:17:27

Boross Péter interjú a Gazdasági Rádióban megvolt? Nem olyan elképzelhetetlen, hogy itt újra királyság legyen...

Ordnassac 2010.06.24. 12:18:59

@"the dragon": ugyanolyan "piszlicsáré" ügyek, mint a kormányzati torzsalkodások. Amik - úgy néz ki - OV-nak büdösek.

Amúgy a törvénykezést a bíróságok végzik, amire te gondolsz, az a törvényhozás.

Ordnassac 2010.06.24. 12:19:37

OFF

Úgy tűnik néhányunk ötlete Ráday Mihállyal mégsem volt olyan őrült gondolat.

nol.hu/belfold/20100624-lehet_mas_a_fopolgarmester_

ON

exepszzed (törölt) 2010.06.24. 12:20:22

ÖRÜLJETEK MAGYAROK!
ELINDULT A NAGY VEZÉRT ISTENÍTŐ BLOG!
MÉG CSAK AMOLYAN "UNDER CONSTRUCTION" FORMÁTUMÚ, VISZONT A MONDANIVALÓJA ÉLES ÉS AKTUÁLIS.

NEKTEK IS SZERETNETEK

K
E
L
L

VIKTORT.

nagyvezer.blog.hu

panelburzsuj 2010.06.24. 12:21:08

@Megfigyelo:

Volt itt Kossuthnál tartósabban regnáló kormányzó is.

ssi 2010.06.24. 12:21:16

T.G. írta: "annak magyarázatára ez a hatalmi logika megítélésem szerint nem lehet elégséges"

lesznek-e még meglepetések? forradalom, NER, alkotmánymódosítás, gyenge KE stb. és hozzá vélt garanciák "Isten", Szt. Korona stb.

Jó indulatúan azt feltételezem, hogy O.V. kigondolta, hogy mi lenne jó az országnak: magyarság, nemzet, gazdasági éllovas stb.
2 hiba van ebben:
- mások helyett dönt
- utolsó pillanatig titkolt - még Stumpf is így látja
veszélye - szerintem:
- a kormánytól kapott és általa meghatározott minőségibb élet és értékek (pl. vallás) már nem feltétlenül elegendő a zembereknek, mintha egyre erősebb lenne a szabadságvágy

postmanpat (törölt) 2010.06.24. 12:22:19

Igazolódni látszik az a tétel, miszerint a bizonytalanság a koncepciógyártás melegágya. Nem tudom, hogy mi okból, de a FIDESZ teljesen elzárja a közt csakúgy a döntéseit megelőző eszmecseréktől (ha vannak ilyenek), mint az ország jövőjével kapcsolatos terveitől. Ennek folyománya, hogy egy olyan "személycserét", ami beleillik a sorba, sok ember misztifikál, és mögé képzel nagy, távlati gondolatokat.
Nem lehet, hogy Schmitt Pál kiválasztásának oka egyszerűen csak az volt, hogy na, ez is megvan, nincs több visszadobott törvényjavaslat? Nem ez a cél az AB esetében is? Vagy Orbán Viktor az AB elnöke is akar lenni?

radosz 2010.06.24. 12:24:22

Szerintem OV egyszerűen nem akar egy erős, főleg alkotmányjogi területen profi embert az államfői székbe. Olyan ember kell, aki a törvények, alkotmány módosítások meghozatalakor, zökkenőmentesen (vakú fényben mosolyogva) tegye rá a közt.elnöki szignót. Erre Schmitt Pál tökéletes figura.
Elsősorban reprezentálásra, külföldi utazásokra...stb. számítok.
A jelenlegi változtatásokhoz nincs szükség a szakmai magyarázatokkal visszaküldött elsődleges normakontrollra.

Trex59 2010.06.24. 12:25:25

@andzsin: Megnyugtatásképpen:-Mo-n még mindig
királyság van.Szeretném tudni a dátumot mikor szüntették meg
jogilag.

sárkányfő 2010.06.24. 12:26:27

@rockjano_:
Szerintem nagy esély van rá, hogy a szokásos olcsó és átlátszó revü kedvéért 1-2 alkalommal eljátsszák majd: a Pali "visszaküld" egy törvényt "megfontolásra". :) és akkor majd az országgyűlés "alaposan megfontolja" az Elnök úr "intelmeit", és hallgatva a "bölcsesség szavára", korrigálja az adott törvényt. :) Természetesen pont olyanra, amilyenre eredetileg is tervezték.

A cél, hogy kihúzzák a méregfogát a kritikának, miszerint a Pali soha semmit nem küld vissza és csak Orbán ölebe. És akkor majd itt is olvashatjuk a fidesz-trolloktól, hogy hű de milyen kemény autonóm fiú ez a Pali :)

Trex59 2010.06.24. 12:27:18

@Megfigyelo: és legalább ennyi ideje,hogy Ferenc testvér
elmekórtani eset.Melyikre van több bizonyíték?

CSENDES 2010.06.24. 12:27:51

@Ordnassac: Nagyon jópofa cikk, s valójában igaz is. Ugyanis a legfontosabb, hogy OV a rendőrtiszti főiskola tisztavatóján részt vehessen. E rendezvényt - a hagyományokat félretéve idén vasárnap tartják (ekkor ér rá OV), s figyelmen kívül hagyták azt a tényt is, hogy a vidéki rokonok külön ezért utaznak fel Budapestre. Úgyhogy azt gondolom, hogy a reprezentálás nem OV akarata ellen való. Ugyanis a hírek szerint a tisztavatón eddig nem nagyon volt szokás a miniszterelnöknek részt venni.

Ordnassac 2010.06.24. 12:28:19

@postmanpat: ez igaz is lehet és fel sem merülne szerintem, ha a Fidesz nem most akarna új alkotmányt faragni. Amúgy én sem látom túl reálisnak a dolgot, hogy félelnöki rendszert csináljon OV, de persze kizárni sem lehet.

@radosz: ez egyértelmű. Azonban ezt másképp is elintézhette volna (van a jobboldaliak között tiszteltebb figura Schmittnél), azonban neki a non-plus-ultra lojális figura kellett. Ezt Schmitt Pajával meg is kapta.

S2000 2010.06.24. 12:28:58

@Ordnassac: Tipikus EU hozzáállás. Ezek szerint a több tízezer oldalnyi EU megállapodás, szabály, törvény közül egy se garantálja, hogy - noha minden EU állampolgár ezt megteheti -, egy EU ország köztársasági elnöke szabadon átmehessen egy másik EU országba. Agyrém.

parttalan 2010.06.24. 12:31:07

"Fidesz 2014-ben egy 40 százalékos országos támogatottsággal is abszolút többséget szerezhet "

HAHAHAHAHA!!!!

Ha így folytatja, a Fidesz örülhet, ha 4 év múlva egyáltalán bejut a parlamentbe.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 12:32:22

@tothh: "Viszont hogy fér ez össze egy félelnöki rendszerrel, ahol erős, választott elnök van??? "

Prímán!
Mindössze az elnököt királynak kell hívni (nem a cimke határozza meg a rendszert), és a királyi pozíciót választás útján betöltetni, mondjuk 7 évre.
És Szent Korona is, királyság is, félelnöki is(tartalmában)... :D

Ordnassac 2010.06.24. 12:32:41

@S2000: szerintem ez inkább az utóbbi évtized EU-doktrínája: "Csak bele ne fussunk tagállamok politikai dolgaiba". Ez az osztrákokkal szembeni baki óta alakult ki. (Haider pártja a kormányba, szankciók, osztrákok röhögtek rajta, EU beégett, azóta nem szólunk bele).

panelburzsuj 2010.06.24. 12:32:50

@postmanpat:

(Engem az se lepne meg, ha az európai elnökösködést követően "visszavonulna" simán csak pártelnöknek. A mostani ciklust talán kitölti, talán nem kormányfőként, de ha képes lesz egy kellően stabil és a személyéhez feltétlenül lojális vezérkart kialakítani, akkor minek vergődne kormányülésekkel? Formálisan demokratikus berendezkedésű országban sokkal távlatosabbnak tűnik egy pártot belülről uralni, az országban is hegemón helyzetbe hozni, majd ott megtartani, mint közjogi tisztségeket fabrikálni meg elfoglalgatni.)

Ordnassac 2010.06.24. 12:33:54

@CSENDES: azért van különbség aközött, hogy időnként egyszer-egyszer csinál ilyet az ember vagy állandó és visszatérő kötelezettség ilyesmit csinálni.

Trex59 2010.06.24. 12:33:55

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!:

Nyolc évig miért nem készült ilyen blog? Beszariak......
mindenki félt a lövedékektől!

[nick] (törölt) 2010.06.24. 12:34:18

@Ordnassac:
lehetett ezeket tudni. eleve hülyeség volt azt mondani, hogy sólyomot nem engedték be szlovákiába. hiszen erről szó sem volt. azt mondták neki, hogy nem garantálják államfőként a biztonságát, mivel a szlovák köztársaság területére nem hivatalos állami meghívásra érkezett. erre sólyom hátrafordult, és hazament.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.24. 12:35:02

szerintem naivitas feltetelezni 2012ben egy ujabb elnokvalasztast.

ujabb elnokot feltetelezni nem az, csak a valasztast:-)

sárkányfő 2010.06.24. 12:35:28

Egyébként meg csak annyit, hogy minek is akarna 2 év múlva közt.elnök lenni Orbán, amikor már az lesz jövő héten is. Mindenki tudja hogy SP csupán Orbán strómanja/kesztyűs bábja, tehát gyakorlatilag jövő héten Orbánt fogják megválasztani elnöknek.

Sokkal jobb egyszerre min.elnöknek és közt.elnöknek lenni, mint csak egyiknek vagy másiknak.

S2000 2010.06.24. 12:37:09

@Ordnassac: Igen, ez is igaz, csak pont ez a megközelítés kérdőjelezi meg az egész EU intézményrendszer létjogosultságát. Mert hát mégis hova forduljon két tagállam, ha nyilvánvalóan egymás között nem tudják megoldani az adott konfliktust?

exepszzed (törölt) 2010.06.24. 12:37:38

@Trex59: igen, mert gyúrcsányi kivégeztette volna aki ilyet csinál.
de az emberek szívében mélyen mindíg is benne volt viktor.

tölgyes 2010.06.24. 12:37:59

@CSENDES: Csakhogy érzékeltetni kell: az ország rendet akar végre a sok töketlenkedés után.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.24. 12:38:11

@Trex59: talan azert, mert csak a jogsertoknek kellett aggodni 2006ban. ami nagyon helyes, aki az utcan gyujtogat es kozepuleteket rombol, az nemhogy tartson, de nyuszitve szarjon maga ala, ha legkozelebb rendort lat...

de majd most aggodhat mindenki:-)
olyan emberek, akik igazabol nem mennenek ki az utcara handabandazni. eleg, ha csak egy blogot irnak es mar azert johet a bunti, mert le mered irni a velemenyed.

ez sokkal ijesztobben hangzik, mint az, hogy a csurhet megbotoztak.

radosz 2010.06.24. 12:38:49

@Ordnassac: Tök igazad van. Schmitt Pál olyan ember, akinek nincs igazán veszteni valója. Egy volt MTA elnöknek van, ha mondjuk el kell, hogy "veszítse az arcát".

panelburzsuj 2010.06.24. 12:39:11

@panelburzsuj:

(Egy levegővel gyurcsányozni meg a szoci elnökjelölttel fraternizálgatni ugyanebbe az irányba mutat: egy párt mind felett. H valahol mégis potens ellenerő látszana koncentrálódni, ott pedig minden eszközzel megosztani, bomlasztani, éket verni. Tudna ennél gazdagabb, közvetlenebb és működőképesebb politikai örökséghez nyúlni?)

altimus 2010.06.24. 12:40:11

OV motivacioirol:

Szerintem OV egyatalan nem szeret/akar miniszterelnok lenni. Azt is mondanam, hogy ruhelli. OV semmit nem ert a gazdasaghoz, az elmult evtizedek nem voltak elegendoek az alapveto osszefuggesek elsajatitasahoz. Es szerintem (remelem) o is tudja azt, hogy sikos talaj ez neki.

OV kiraly szeret lenni, a nep megmentoje, egyfajta vallasi vezeto inkabb, mint vilagi. Amig allampolgarsagot es utlevelet kell osztogatni, es misere jarni addig a komfort zonan belul mozog, de ahogy a munkanelkuliseg/inflacio es tarsai osszefuggeseirol van szo azonnal elbizonytalanodik.

Szoval egy regi putyini szerepkorben ezerszer jobban szeretne szerintem mozogni, mint a mostani szerepben, amiben csak kinosan vergodik.

Az egyetlen felmerulo kerdes az, hogy kell-e ez nekunk? De a szavazok erre is megadtak a valaszt.

tölgyes 2010.06.24. 12:40:24

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: "gyurcsányi kivégeztette volna".. hát ez az.. ő tényleg kivégeztetett volna bármikor, bárkit.. de szerencsére nem jutott abba a helyzetbe.

exepszzed (törölt) 2010.06.24. 12:42:53

@tölgyes: igen, mert gyúrcsányi gonosz, maga az ördög.
ezt nekem amúgy még 2006-ban a nevezetes Astoria bulinál mondta egy vérfideszes nő.
mármint pontosan azt hogy Orbán isten küldötte, míg gyurcsány a gonosz megtestesülése.
És nem vivccelt, komolyan gondolta!!!

S2000 2010.06.24. 12:44:25

Komolyra fordítva a szót, nyilván a legkényelmesebb dolog egy bólogató majmot beültetni a Sándor palotába, de sajnos ez egyben nagyon veszélyes is, mert még jobban csökkenti a "2/3-os akármit akárhogy megtehetek" hatalom feletti kontrollt. Márpedig az amúgy elég gyenge jogosítványokkal felruházott köztársasági elnöknek pont ez az egyik kulcs feladata. Ha nem elvakultan csak a korlátlan hatalom növelése lenne a cél, akkor bizony sokkal jobban járt volna Orbán, ha megválasztja SL-t még öt évre.

Ordnassac 2010.06.24. 12:44:44

Vigyázat! Alig leplezett benyalás következik TG felé:

Gratulálok a 200. (ha a nulladikat nem nézzük) poszthoz! :-) Legyen még legalább ennyi!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.24. 12:48:14

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: "mármint pontosan azt hogy Orbán isten küldötte, míg gyurcsány a gonosz megtestesülése."

errol szol orban politikaja.
messianisztikus abrazolas, majdhogynem kerkedik azzal, hogy o az egyszeru parasztlegeny segghulye az olyan garaboncias csalfinntasagokhoz, mint kozgazdasag, modernitas, technologiak es azok kezelese, a jelen idoben eles, stb..

o csak egyszeruen a tisztaszivu megvalto es innentol amit megmond, az ugy van es kesz. innentol nem is kell erteni semmihez, hiszen a megvaltoi mivolt determinalja a joletet es a kanaant. hiszen ha isten szereti orban viktort, es a magyarok ezt elfogadjak akkor a magyaroknak is kanaan lesz.

a problema ezzel annyi mindossze, hogy a modernkori technologiak es a kozgazdasag, valamint a piac mukodese es letezese bizonyitott, istene meg nem..;-)

[nick] (törölt) 2010.06.24. 12:48:32

@S2000:
de milyen akadályokat görgetett sólyom. szóval az elefántnak a farakás csak időlegesen akadály. belerúg, aztán tovább megy. most is ez történt.

S2000 2010.06.24. 12:49:37

@altimus: Én is pont meg akartam említeni, hogy nagyon sok párhuzamot látok a putyini és az orbáni hatalommegőrzés és -koncentráció között.

S2000 2010.06.24. 12:51:00

@[nick]: Nézd, amit megtehetett, megtette. A rendszer olyan (szerintem rossz, nem kellően erős), hogy pl. csak halasztó hatályú a vétó.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.24. 12:51:15

@S2000: igen!

ez mar nekem is feltunt.

kivancsi vagyok, ki lesz a magyar hodorovszkij..:-)

tölgyes 2010.06.24. 12:52:37

@altimus: Gyurcsány bezzeg értett a gazdasághoz.. meg Medgyessy is..aztán hogyan tönkre-vágták az országot!! Nagy szakértelemmel!

Megfigyelo 2010.06.24. 12:53:31

@panelburzsuj: Az igaz, de az királyhelyettes volt (nemzetközi dokumentumokban "regent") . Adott esetben a köztársasági államforma megtartása mellett a "kormányzó-elnök" az, ami szóba jöhet, ilyen volt Kossuth Lajos. (És ő azért nagyobb ember volt, mint a lovastengerész...)

tölgyes 2010.06.24. 12:53:44

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: Nem tudom.. Ön látom jobban ismeri Gyurcsány lelkét.. Én csak azt látom, hogy elkúrta. Nem kicsit. Nagyon!

panelburzsuj 2010.06.24. 12:54:48

@[nick]:

Sólyommal az volt a legnagyobb baj, hogy megmutatta: farakásnak lenni is egy válaszható demokratikus szerep, nemcsak elefántcsordába beállni.

exepszzed (törölt) 2010.06.24. 12:55:12

@az igazi Sipi: vannak ezek az egyszerű vidéki szegénylegények, pl. Barunauból vagy Goriból is jött egy...

CSENDES 2010.06.24. 12:55:27

@tölgyes: Persze, mert a belügyminiszter kinevezését követő 2 héten belül érezhető változások lettek az ország keleti felében. Értsd: árvíz, belvíz, leomlott házak, megsemmisült termés. Nincs is már mit ellopni ott. Érezhető tehát a változás. Miközben a segélyként összegyűjtött dolgokat Győr-Moson-Sopron megyében raktár feltörés módszerével tulajdonították el.

kampela 2010.06.24. 12:56:04

Kedves Gábor, én (nem először) azt látom, hogy megcsal a jóhiszeműséged. Viktoranak akkor érdemes ökztársasági elnökké avanzsálnia, ha szakrális elnök lesz, nem négy-öt évre választva, és olyan jogosítványokkal, hogy ha valami csoda folytán a fidesz elvesztene egy választást, akkor lehetetlenné tudja tenni a következő kormány kormányzását. Olyan konstrukcióban érdemes tehát gondolkozni, ahol sem az azonos színű, sem az eltévelyedettek által megválasztott kormány vezetője nem kpes önálló politika megvalósítására. Ahol az elnöki hatalom az isteni igazságosságból ered, és a szt. korona legitimálja. Azt akarom ezekkel mondani, hogy össze lehet kaparni különböző létező alkotmányokból olyan rendelkezéseket, amiknek az egybefűzéséből radikálisan új jön ki, és ami megszünteti a politikai versenyt. Merthogy a cél az ez. A jóhiszeműek meg vakargathatják a fejüket...

zolika78 2010.06.24. 12:56:04

Kizáró ok, hogy (Orbán Viktor) nem lehet egyszerre miniszterelnök és köztársasági elnök?
A kommunizmusban elég sok példa volt ilyenre: Nicolae Ceausescu elvtárs, a Román Kommunista Párt főtitkára, Románia Szocialista Köztársaság elnöke...

zolika78 2010.06.24. 12:56:52

Kizáró ok, hogy (Orbán Viktor) nem lehet egyszerre miniszterelnök és köztársasági elnök?
A kommunizmusban elég sok példa volt ilyenre: Nicolae Ceausescu elvtárs, a Román Kommunista Párt főtitkára, Románia Szocialista Köztársaság elnöke...

S2000 2010.06.24. 12:57:17

TG: "Nem állítom, hogy tisztán hatalmi logika alapján ne szólnának érvek a félelnöki rendszer erős államfője mellett..."

A hangsúly a "tisztán hatalmi logika" szavakon van, és szerintem pontosan, illetve csak is erről van szó.

exepszzed (törölt) 2010.06.24. 12:57:18

@tölgyes: igen, gyurcsány nagyon gonosz ember volt,
viszont az tény hogy a glóriát én is láttam viktor fején amikor a gyűlésen beszét, szent ember ez, és megmenti az országot, elhozza a blodogságot a földi paradicsomot nekünk.

SZERESSÉTEK TI IS ŐT!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.24. 12:59:26

@tölgyes: te figyu..

itt ez nem mukodik:-)

plane, hogy azota felig-meddig a fidesz is beismerte, hogy a gazdasag nincs is tonkrevagva..:-)

es vegul csak megindult a bajnai altal mutatott uton.

szoval ertem en, hogy gonosz ellensegkep nelkul a messianizmus csak egy hetkoznapi kis senki akarnok pattogasaba fullad, de itt ezt neked nagyon kevesen hiszik el..;-)

bar teny, hogy a teritesnek meg az a metodikaja, hogy addig sulykolni, addig mondani, addig duruzsolni, addig masszirozni az agyat, amig el nem hiszi..

:-)

Waldi! 2010.06.24. 12:59:26

Az biztos, hogy nagyon agyalnak a "fijug" es Pokonyi elkotyogta a dolgot. Meg, hogy nem fogunk belole jol kijonni az is :(

Talan az egeszsegugynek, oktatasnak, onkormanyzati reformnak kellett volna neki allni, ahelyett, hogy a hungaroputyinizmust epitenek rohamleptekben.
Szanalmas, hogy Orban nem a kormanyzati teljesitmenyevel akar nyerni, hanem a palyat dontik meg, hogy ne legyen ellenfeluk es meg a hataron tulrol is importalnak szavazokat, ahogy Mikola anno kifecsegte.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 13:01:31

szóval nekem az egész sólyomista táborral az a bajom, hogy előadják, hogy az államelnök az valami orákulum, aki minden egyébként szakkérdésben tudja, hogy mi jó, vagy nem jó. és ezt egyszemélyben el is tudja dönteni. ő a demokrácia védőbástyája. a mi vezérünk erős bástya.

szerintem már az alkotmánybíróság is leszerepelt számtalanszor, pedig ott azért van több okos ember. az elnöki palotában meg szolgák, és tiszti szolgál vannak. szóval nehogy már onnan eredjen minden bölcsesség.

szakkérdésekben szerintem szakjogászoknak kellene dönteni. mégpedig egy nemzetközi uniós testületnek. és nem pártok által kinevezett protokoll bohónak. egy udvari bolondnak. schmitt pál tökéletesen alkalmas erre a szerepre.

szóval afőhatóság szerintem a legtöbb esetben más most is az unióban van. nyilván ahhoz kellene ragaszkodni, ha az unió döntéle nem klappol a helyi viszonyokhoz, akkor a főszabálytól akkor is lehessen eltérni, csak külön indokolni kelljen. mindezt persze az alkotmányos kereteken belül lehessen megtenni. ehhez persze uniós alkotmány kellene pro forma. persze ezekben a kivételes esetekben az állampolgár fordulhasson megint csak bírósághoz. előbb a helyihez, aztán a nemzetközihez. szóval az unió a helyhatóságok és a nemzetközösség szoros kapcsolatára épül, vagy épülne, az államokat pont ki akarja hagyni mindenki. mert ez az európai unió, és nem az állampárti, vagy a pártállami szovjetunió. ebben az unionista felfogásban az egy teljesen fölösleges jogalkotó, és jogalkalmazó, mondanom se kell. szóval sólyom meg még a szovjetorosz jogfelfogásban gondolkodik. az állampártok által elfogadott államjog mindenek felettiségében hisz.

panelburzsuj 2010.06.24. 13:02:22

@Megfigyelo:

Pont erről van szó: Kossuthon nem lötyögött a kormányzó-elnöki ruha, Horthynak viszont sokat besegített, hogy ő a Szentkorona nevében (oltalmában, erejével ....) kormányoz, még ha csak a várt fölkent uralkodó helyetteseként is.

Orbán Viktor személyes nagyságát meg ki-ki maga helyezze el a Kossuth-Horthy skálán. (Nem muszáj a kettő közé: ízlés szerint lehet akár valamelyik szélen is ... :)

poli001 2010.06.24. 13:03:33

Szerintem az elemzés annyiban sántít, hogy való igaz, hogy az eddigi 4 évre tervezett ciklusokban ált. a ciklus közepére esett a legkisebbre a kormány támogatottsága, de ettől azért el lehet térni, ha más keretekben gondolkozunk.
Adott a meghirdetett NER, 29 pont és a megadóztatjuk a minibálbért, de nem fogtok rosszul járni, 16%-os kulcs, ezek az intézkedések 2 évnél előbb nem hoznak látható eredményt, addigra viszont növekedő pályára állhat a gazdaság, ha tartják a hiányt.
Az addigra beérő intézkedéseknek és egy jó kommunikációnak egyenes következménye lehetne a megfelelő támogatottság, különösen a megosztott ellenzékkel szemben.

Végezetül abban nem hiszek, hogy OV király szeretne lenni, gondolom azt azért fel tudta mérni, hogy meghaladta már a kor ott ahol nincs hagyománya :)
DE egy elnöki-félelnöki rendszerben otthonosan tudna mozogni, napi politika nélkül vízionálni és áment mondani A helyes irányra.

Megfigyelo 2010.06.24. 13:04:05

@Trex59: 1946-ban szünt meg formálisan a királyság és lett Magyarország köztársaság. Bélyeget is adtak ki ebből az alkalomból.

altimus 2010.06.24. 13:05:25

@tölgyes: M egy hulye volt. A mi Ferink viszont eleg jol latta, hol vannak a problemak, de igen rosszul nyult azokhoz. (Lasd vizitdij es tarsai). Azert az ne felejtsuk, hogy a mi Ferink a tenyleg sullyesztobe valo MSZP embere volt.

Amennyire en latom mo mozgastere nagyon szuk. Lasd a Viktor fele Barroso vizitet. A magyar nep meg mindig nem lett a helyzettel szembesitve, meg mindig 29 pontozunk, ahelyett hogy a kartyak ki lennenek teritve. A csodavaras meg csak folyik. Lehet, hogy Viktorunk is azert nyaral Bulgariaban, mert a vizen jarast gyakorolja?

A temahoz visszaterve Schmitt tenyleg szanalmas es patetikus valasztas. Pali meg mindig azt hajtja, hogy o a LA olimpiai bojkott szavazaskor eppen kulfoldon volt. Persze, ott voltal Pali. Utana meg jol lemondtal, mi?

andzsin 2010.06.24. 13:06:43

@tölgyes: azért ez így ebben a formában nem igaz. a jóléti rendszerváltás programját a fidesz is megszavazta, tehát ők is sárosak. a másik: a válság előtt már elég jó mutatóink voltak gazdaságilag 2010-re már egész jól álltunk volna. a válság még a nálunk 10000000x gazdagabb államokat is padlóra küldte. épp most beszéltem az egyik barátommal, aki Kaliforniában él, lmondta, hogy Arnold épp most fogja 600 dollárral megkurtítani a közszolgák fizetését. Kalifornia GDPjét meg ne igazán hasonlítsuk Magyarországéhoz.

Ordnassac 2010.06.24. 13:08:11

@S2000: a politikai vétót szokták gyenge vétónak is nevezni, az alkotmányosságit meg erősnek. Utóbbival mind Mádl, mind Sólyom sok borsot tört az adott kormányok orra alá.

Megfigyelo 2010.06.24. 13:08:46

@Trex59: 10 éve még azt sem tudtuk, hogy GyF a világon van. Egyébként nem volt sikeres politikus, de biztosan épelméjű, amit nem minden ellenfeléről lehet elmondani.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 13:08:49

@Megfigyelo: Hm. Más kor más lehetőségek.
De... Mindkettőnek voltak necces húzásai.
Karakternek teljesen eltérőek voltak.
Viszont mindkettő vesztes háborúba vitt minket.
Úgyhogy óvatosan...

andzsin 2010.06.24. 13:09:20

@altimus: Feri egy jozefinista volt, de visszafog jönni. Ui. a baloldalnak nincsen más alternatívája. Addigra már OV is összegyűjt néhány fekete pontot. Már egy hónap alatt is sikerült neki egy párat.
De a baloldal olyan segg, hogy az hihetetlen. Orbán nyaral Bulgáriában és ezt nem mondják el vagy 100x mindennap, a fidesz biztos megtenné, és naponta elszajkóznák, hogy hogyan lehet az, hogy bajban van az ország, országos kármentés folyik miközben a ME nyaral?

akur 2010.06.24. 13:09:29

Van arról bárkinek is fogalma mekkora szart hagytak ránk az elmúlt évek rossz politikusai? Nem megy másképp értsék már meg az emberek, csak egy rossz szóval kifejezve" diktatúrával" Miért nem arról beszélgetünk, hogy végre normális fizetést tudok adni mint vállalkozó az embereimnek és nyugodtan befizetem azt a nyanvadt 10%-os társaságit. VÉGRE! Az a 31 család akit eltartok, tud enni adni a gyerekének. Egyszerűen nem értem. Legyen köztársasági elnök kit érdekel felőlem! ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.24. 13:09:42

@poli001: "Végezetül abban nem hiszek, hogy OV király szeretne lenni, gondolom azt azért fel tudta mérni, hogy meghaladta már a kor ott ahol nincs hagyománya :)"

ezzel vitatikoznek..

szerintem a fidesz ketharmada pontosan azt jelzi, hogy az orszag nagyon is kiralycsinalo hangulatban van es egy szemelytol varjak az osszes gondjuk es bajuk megoldasat, vagy a megoldas forrasat. naponta hallom, olvasom, hogy a jolet fontosabb a demokracianal.

azaz a "zemberek" egy egy kezben koncentralt, meg nem dontheto, le nem valthato eros embert akarnak az orszag elere, aki evtizedeken keresztul apjuk helyett apjuk es megmondja a tutit, kijeloli az ellensegeket es megnevezi a baratokat.

az mas kerdes, hogy elobb-utobb kiderulne, hogy nincs olyan ember, aki erre alkalmas lenne, mindenkinek sajat maganak kell az ellensegeit es baratait megvalaszatni es sajat maganak kitalalni es megcsinalni a tutit.

a kerdes az, hogy amikor erre rajonnek, akkor vajon lesz-e meg lehetoseguk valasztani egyaltalan..;-)

S2000 2010.06.24. 13:10:25

A tendencia egyértelmű: hatalomkoncentráció és elmozdulás a demokratikus normáktól. Hogy rövid legyek, ennek a folyamatnak a vége és véglete egy autokrata személy köré épített autokrata rendszer lehet.

Az adott autokrata rendszerben az életminőség és hát tulajdonképpen az élet minden dimenziója szinte csak egy tényezőtől függ: az autokrata vezető személyétől. Ha jó a király, boldog a nép, ha nem, nagyon nem.

Az olyan autokrata országokban, ahol bőven van mit szétosztani (olajban gazdag arab országok) könnyű dolga van az autokrata vezetőnek (családnak). Ugyanakkor az olyan országokban, ahol ilyen természeti kincsek hiányában nincs alapja a könnyű osztogatásnak és az alattvalók jó életszínvonalának a biztosításához, nos ott már nehezebb dolga van az autokrata vezetőnek.

andzsin 2010.06.24. 13:12:50

@[nick]: egyébiránt a mintának tekintett USA-ban is történnek érdekes dolgok, pl. Bush annak idején addig játszadozott az idővel, a számokkal, meg a határidőkkel, hogy sikerült a maga képére formálnia a szövetségi LB-t (ott az az AB is), így nem tudtak neki keresztbe tenni. Persze minden hatalom igyekszik a saját képére formálni még a független testületeket is.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.24. 13:13:37

@andzsin: "De a baloldal olyan segg, hogy az hihetetlen. Orbán nyaral Bulgáriában és ezt nem mondják el vagy 100x mindennap, a fidesz biztos megtenné,"

azon gondolkoztal mar, hogy azon kevesek, akik mellettuk maradtak talan pont ezert maradtak ott..?:-)

mert nem olyan, mint a fidesz...

Ordnassac 2010.06.24. 13:13:42

@az igazi Sipi: hogy is mondják? "Kádár népe"?

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 13:13:46

@Megfigyelo: Istenem! Csak egyszer lenne már nálunk tényleg köztársaság!
(mondom én a monarchista)

exepszzed (törölt) 2010.06.24. 13:13:49

@az igazi Sipi: ő-isteni kegyelme viktor megoldja az ország problémáit, és ez lesz a nép paradicsoma.
ha nem így látod hazaáruló vagy.

sőt, bevezetika "VIKTORÁRULÓ" fogalmát, ez lesz a legnagyobb bűn.

Acclivius 2010.06.24. 13:14:30

Kedves TG!
Nem vesz figyelembe egy fontos dolgot: Orbán Viktor nem tett le eredeti tervéről, mióta felújították neki KELL a Sándor palota! Dísztermestül, teraszostul. Magának vindikálja a magasról való -kis emberről van szó- uralkodás kiváltságát.
Egy fontos dolgot szerintem alulértékel: a forradalmat-csináltunk-a-fülkékben győzelem jelentős része már-már klasszikus hagyományokkal rendelkező magyar PROTEST szavazatokból állt össze. Az előző galerivel szemben nem volt nagy tett nyerni. Hamar eltelik 4 év...
NB.: már meggyőződéses fideszes kollégáimait (értsd egyetemi tanárok, professzorok, stb.) is mélységesen lesújtotta az elmúlt napok kinevezéseinek logikája. Szánalmas.hu.

Megfigyelo 2010.06.24. 13:14:43

@panelburzsuj: Hát ő bizonyára Kossuthnak látja magát, pedig valójában leginkább a Duce magyar reinkarnációja...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.24. 13:16:08

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: azert te is at vagy am esve kisse a lo tuloldalara...

arra vigyazz, ha valakit/valamit nagyon gyulolsz, elobb-utobb az eszkozeihez nyulsz az ellene vivott harcban es ettol valsz hozza hasonlova..:-)

Megfigyelo 2010.06.24. 13:16:33

@Nathan D'Xantine: Én arrül beszéltem, hogy OV léthatóan kossuthi szerepet szán magának. Hogy mi lesz belőle, azt inkább nem kommentálnám...

S2000 2010.06.24. 13:17:03

@akur: Valamit félreértesz. Itt szerintem senki sem az eddigi jó intézkedések (pl. 10% adó) szükségességét kritizálja.

Ordnassac 2010.06.24. 13:17:28

@drpedro: na igen, csak ez a politikával jobban foglalkozó értelmiség. Mi a helyzet a többi Fidesz-szavazóval? Érdekli egyáltalán, hogy ki lesz az ÁSZ elnöke, a KE stb.?

panelburzsuj 2010.06.24. 13:20:13

@az igazi Sipi:

Nagyon tömören: bukott volna ekkorát az állampárt, ha nem apad el annyira a szétosztogatható lovesz?

Megfigyelo 2010.06.24. 13:20:33

@altimus: Talán azért van Bulgáriában, mert Angela Merkellel kellett volna találkoznia, de őt már Barosso is léthatóan megviselte egy kicsinyég...

A nép fia 2010.06.24. 13:21:22

Én nem bánnám az elnöki rendszert. Mivel lenne rosszabb, mint a mostani?

CSENDES 2010.06.24. 13:22:38

@akur: Tao.19. § (1) A társasági adó a pozitív adóalap 16 százaléka.
(2) Az (1) bekezdés rendelkezésétől eltérően a (3) bekezdésben foglaltak teljesítése esetén a társasági adó mértéke a pozitív adóalap 50 millió forintot meg nem haladó összegéig 10 százalék, az e feletti összegre 16 százalék.

Nos, csak arra szeretnék rámutatni, hogy a 10 %-os adó most is működik. Ha ellenben 50 millió forint fölött van a pozitív adóalapod (nyereség), akkor vélhetőleg nincsenek komoly anyagi problémáid.

bariga 2010.06.24. 13:23:51

Szerintem is megérdemli a pihenést, reméljük mire visszajön meg is érti a helyzetet és próbál miniszterelnökként viselkedni.
Mert ha ő és az emberei ebben a stílusban és ezzel a hozzáértéssel folytatják, lehet, hogy mire belejönnének a kormányzásba, már nem lesz kit és mit kormányozni.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 13:25:13

@Megfigyelo: Hát pénzügyminiszter nem valószínű... :)

S2000 2010.06.24. 13:25:26

Utolsó gondolat, aztán megyek vörösboros marhalábszár pörköltet főzni. :)

Azt szoktam mondani haveri társaságban a politikai diszkussziók végén, hogy most még korai bármilyen kritikát vagy dicséretet megfogalmazni az új kormány teljesítményével kapcsolatban. Várjunk legalább két évet, és amikor már látjuk a konkrét eredményeket, akkor döntsük el, hogy mi sikerült jó, és mi kevésbé. Könnyű bármilyen lépést, döntést kritizálni, de majd a végeredmény fogja minősíteni a most megkezdett munkát.

Megfigyelo 2010.06.24. 13:26:12

@Nathan D'Xantine: És Kossuth címer is legyen! Már 1990-ben megmutatta, hogy valami nagy baj van, hogy a koronás címert választották az urak. (Egyébként, ha monarchista valaki, akkor legyen legitimista is, mert különben nem ér!)

panelburzsuj 2010.06.24. 13:26:15

@Megfigyelo:

Annyiban mindenképp, hogy jól ráérzett: sok magyarnak többet ér a "szép, ékes rendben" kiosztott tuti falat, mint a kiszámíthatatlan ("zűrzavaros") szabadság.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.24. 13:31:08

Huh.
Szánalmas ez a blog, meg a Véleményvezér is.

Állítsatok húszméteres szobrot neki, balzsamozzátok be jóelőre, mert ekkora Vezéretek még nem volt és nem lesz.

Ez már nem is Sztálin, hanem Óz a nagy varázsló és azon tanakodtok, hogy milyen formájában fog előbukkanni.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 13:32:36

@Megfigyelo: És mit értesz legitmista alatt?
Nem tartana sokáig jogilag levezetni a választott király intézményét az 1505-ös végzésből...

A címerrel semmi gond. Jó a koronás.

Megfigyelo 2010.06.24. 13:32:48

@Nathan D'Xantine: Hát Kossuthnak nem kellett volna kiadnia a Függetlenségi Nyilatkozatot, Horthynak meg hadat üyenni a Szovjetúniónak és az USA-nak, De ezek közül a Függetlenségi Nyilatkozat azonnali teljes behódolás nálkül nem lett volna elkerülhető, a hadüzenetekhez meg oltári korlátoltság kellett.

panelburzsuj 2010.06.24. 13:33:05

@simonmondja.:

Nem tudsz valahol egy Totó kutyát? :)

II.Briandrew 2010.06.24. 13:34:13

@simonmondja.:

Persze, minden szánalmas, ami nem a te ízlésednek való és nem a te értékrended szerint működik...Isten hozott a demokráciában!

A mondókád többi részéhez meg nincs mit hozzáfűzni, mert nevetséges!

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 13:34:25

@panelburzsuj:
Nem csak a magyarnak. Nem véletlenül hivatkoztam fentebb Augustusra...

akur 2010.06.24. 13:34:56

@CSENDES:
Nem nincsenek. És ez bűn? Valamiféle árulónak kellene engem is hívnod. És akik nálam dolgoznak mind jól keresnek, mert adok nekik is belőle. Van ilyen. Ja és tisztességesen is dolgozunk! Meglepő?

akur 2010.06.24. 13:36:15

@S2000: Ez igaz, de hogy senki sem beszél erről az azért meglep...

Állítsuk meg a ......... 2010.06.24. 13:36:48

Ha olvasná ezt a blogot az a szerencsétlen OV.
Annyit üzennék, hogy kb 3 éve a bolgár tengerpartra utazott egy család.
A családfő egyszercsak rosszul lett a sekély vízben és kórházba került, kómás állapotban szállították haza, majd 2 hét múlva eltávozott az élők sorából.
Ma sem tudják miben halt meg, talán egy medúza csípte meg?

Bár nem lehetünk biztosak benne, hogy OV egyáltalán a tengerparton pihen és nem a világbajnokságra ment-e ki incognitóban.
Nem tudom mire fel most ez anagy nyaralás, mert előbb talán dolgozni is kellett volna!

Elnézést, hogy eltértem a eredeti témától!

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 13:37:43

@Megfigyelo: Ugyan!
Kossuth kereshetett volna megfelelő formulát. Trónfosztás, és Függetlenségi Nyilatkozat nélkül is megoldhatta volna.
Pusztán a 48-as jogokhoz ragaszkodva is végigvihettük volna az ügyet.
Horthy hadüzenetei semmivel nem voltak rosszabbak ennél a húzásnál...

Megfigyelo 2010.06.24. 13:38:52

@Nathan D'Xantine: A szabad királyválasztásról történt 1868-as lemondás és a Pragmatica Sanctio (1723, ha jól emlékszem) óta Magyarországnak csak a Habsburg-Lotaringiai ház adhat "legitim" uralkodót. Otto von Habsburg-Lothringen iránti minden személyes tiszteletem ellenére én maradnék a köztársaságnál, és az azzal kizásrólagosan adekvát Kossuth-címernél.

CSENDES 2010.06.24. 13:38:56

@akur: Mindössze arra kívántam rámutatni, hogy nem OV ötlete volt a 10 %-os társasági adó. És nem, nem sajnálom tőled. Nem tartalak bűnösnek. De várd meg mi lesz a törvény vége, mert OV még azt mondta, hogy 500 millió nyereségi lesz tíz százalék, később azt mondták 500 millió árbevételig. S lássuk be egyáltalán nem mindegy.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 13:39:38

@pcr: Most mit izélsz? Már majdnem egy hónapja melózik!
(Azért megnézném azt a helyet ahol a dógozó egy hónap után szabira megy...)

CSENDES 2010.06.24. 13:41:02

@pcr: Hát ez pech. Valóban 3 évvel ezelőtt tele volt medúzával a tenger A fiamat is megcsípte, s egy darabig fulladt is. Viszont vettem olyan spray-t, ami jó medúza csípésre is.

kiraaaaa 2010.06.24. 13:43:31

@az igazi Sipi: utálom ezt a mondatot, állandóan előrángatják, mint szállóigét.
de emlékszik még valaki, hogy hol és kinek mondta Gy.F.?
A vállalkozókkal folytatott megbeszélésen, mikor a +4%-os adóról volt, szó, hogy hozzájárulhatnak a rendszerhez ők is még pluszban, a különadóról, ha jól tudom. Vannak itt nálam sokkal jobban informáltak is, ők tuti jobban tudják. Szóval ez a mondat nekik szólt, hogy akkor marad a főni itt a nyugdíjasokkal...stb.
Szóval így kiragadva csak demagóg duma az egész.
(szerintem)

T.G. Léci néha egy helyesírásai ellenőrzést végezhetnél a cikkeidben, pl. nemcsak...,hanem is kötőszó használata.Tudom, kekeckedés,de akkor is, nyelvében él a nemzet, s ha nem figyelünk nyelvünkre, mivé leszünk?:)))

Ordnassac 2010.06.24. 13:44:07

@Megfigyelo: már nem Habsburg Ottó a ház feje, hanem idősebb fia, Károly.

Megfigyelo 2010.06.24. 13:45:17

@Nathan D'Xantine: Azért Kossuth javára több szól ebben az összehasonlításban... (Már megjegyzem, hogy egy Karl Marx nevű úr, aki nagyon nagyra tartotta Kossuthot, a fejét fogta, amikor elért hozzá Kölnbe a Függetlenségi Nyilatkozat híre, és ezt meg is írta a Neue Rheinische Zeitungban.)

Állítsuk meg a ......... 2010.06.24. 13:45:42

@Nathan D'Xantine:
Legutóbb a diliház jutott neki, most a bóógár tengerpart, óriási változás:DD
Most meg még a Sánor Palota is kellene neki hmmm
Napóleon is csak addig tisztelte a demokráciát, ameddig hatalomra nem került és önmagát császárrá koronázva korlátlan hatalmat élvezett a nép felett.
Az más kérdés, hogy a nép mennyire élvezte ezt.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 13:46:35

@Megfigyelo: Ugyan! A francia parlament pedig a XIV-ik században egy elmebeteg pillanatában lemondott az adók megszavazásának jogáról... És akor mi van?
Lipótot zsarnoknak kell nyilvánítani, a kérdéses határozatot pedig nem létezőnek tekinteni, hiszen a Habsburg-ház uralma eleve illegitim volt, tehát a rendelkezéseik sem kötnek senkit.
A kényszeralkuk kb annyit érnek, mint a zsarolással aláíratott szerződések.
Tehát vissza a rákosi végzéshez és máris legitim lehetek úgy, hogy Habsburgot akkor akarjak látni amikor a hátam közepét.
Persze. Minden vitatható, de annak sincs semmi akadálya, hogy a szabad királyválasztás intézményét levezessük a tradíciók, és a Szent Korona-tan alapján. :)

Megfigyelo 2010.06.24. 13:47:35

@Ordnassac: Én nem azért tisztelem Otto v. Habsburg-Lothringent, mert ő a Habsburg ház feje, hanem annak ellenére.

kiraaaaa 2010.06.24. 13:47:38

Mi bajotok a királysággal? A népnek cirkusz kell, s kész, megválasztották a porondmestereket, tessék élvezni.

ssi 2010.06.24. 13:49:34

Ugyanaz másként:

@manyike:
"- a kormánytól kapott és általa meghatározott minőségibb élet és értékek (pl. vallás) már nem feltétlenül elegendő a zembereknek, mintha egyre erősebb lenne a szabadságvágy"
@az igazi Sipi:
" eros embert akarnak az orszag elere...megmondja a tutit, kijeloli az ellensegeket es megnevezi a baratokat..... nincs olyan ember... amikor erre rajonnek, akkor vajon lesz-e meg lehetoseguk valasztani egyaltalan.."
@bariga:
"mire belejönnének a kormányzásba, már nem lesz kit és mit kormányozni."

Ordnassac 2010.06.24. 13:51:27

OFF

www.mno.hu/portal/720964

Navracsics: Nagyon-nagyon nehéz lesz, de tartják a hiánycélt

ON

Bundili 2010.06.24. 13:52:13

@parttalan: csak szeretnéd,de még jobban meg fog erősödni nagy sajnálatotokra és rendbehozza ezt az elvetélt országot!

Ordnassac 2010.06.24. 13:53:27

@Megfigyelo: tudom, csak azt akartam ezzel jelezni, hogy legitimista álláspont szerint sem biztos, hogy II. Ottó királyunk lenne, hanem V. Károly.

fvipera 2010.06.24. 13:54:02

@kiraaaaa: én emlékszem, szélesikarusgábornak mondta, kb. az alábbi szövegkörnyezetben, amikor széles megfenyegette, hogy a vállalkozók kitelepülnek Szlovákiába. GYF: "igen, le lehet innen menni a vállalkozóknak, de sokan, pl. a nyugdíjasok nem tudnak elmenni. "

tipikus jobber csúsztatás

exepszzed (törölt) 2010.06.24. 13:54:44

@simonmondja.: ajánlom az igazi blogot a nagy vezérről itt ha ezeket szánalmasnak tartod:

nagyvezer.blog.hu

Bundili 2010.06.24. 13:55:13

@akur: pontosan így van. Ezek csak a balliberális bérbeírók, nekik ezeket a dolgokat kell írni, meg kötelességük a gyűlölködés. Alig került hatalomra az új kormány, már teljes az offenzíva ellene!

_izée 2010.06.24. 13:55:16

"ezek egy dönteni és cselekedni kívánó miniszterelnök számára"

ezek a jelzők miért ekkora evidenciák? ha cselekedni kívánna, nem lépett volna ki a napi munka súlya alól (vö.: Navracsics)

kiraaaaa 2010.06.24. 13:56:24

@fvipera: ugyehogyugye...

@Ordnassac: és azt mééééé nem tudják kimondani, hogy folytatni kell Bajnai irányát?

Bundili 2010.06.24. 13:58:20

@S2000: ilyen marhaságot sem hallottam, hogy Magyarországot összehasonlítod egy arab olaj országgal.....Európában vagyunk és európai módon cselekszik a jelenlegi hatalom. Egyes intézkedéseket lehet kritizálni, bár ennyi idő után még az sem illdomos. Tessék kivárni a végét!

Ordnassac 2010.06.24. 14:00:53

@kiraaaaa: ebben sem az MSZP, sem a Fidesz nem jeleskedett soha, hogy a másik eredményét elismerje (egyedül Medgyessy tette szóban, tettekben viszont már nem). Másrészt a saját szavazótáboruk kemény magja venné rossz néven... Ebben egyiknek sem elbújnia.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 14:01:56

@Megfigyelo: (Marx-ot nem tudtam... Köszi. Nem volt olyan hülye mint sokan gondolják mostanság.)

Az összehasonlítás meg nyilván elfogultság függvénye...
Nekem egyik sem szimpatikus.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 14:03:06

@pcr: Napoleon tisztelte volna a demokráciát?

kiraaaaa 2010.06.24. 14:04:58

@Ordnassac: kár, pedig ez pl. tök jó alkalom lenne, hogy a sok számomra vitatható döntéseiket kompenzálják, még ha csak egy fél mondat, de akkor is, gesztus.

Ordnassac 2010.06.24. 14:05:31

@Bundili: nem hiszem, hogy nagyon európai megoldás a saját Békés megyei elnökömet az Állami Számvevőszék elnökévé megtenni, aki igazából soha nem dolgozott közgazdasági területen, hanem csak politikus volt... Ehhez nem kell várni.

Schmitt KE-jelölését is lehet kritizálni, főleg az öt évvel ezelőtti viselkedésükhöz képest. Ja, hogy az elvek csak szólamok? Mitől jobbak akkor, mint a jogosan elzavart szocik?

[nick] (törölt) 2010.06.24. 14:06:46

@andzsin:
pont ezért lenne jó az eu. mert itt egyetlen kormányzó, vagy elnök nem volna képes így machinálni. ehhez viszont uniós alkotmány kell, és uniós jog. uniós ptk. uniós btk. az unióhoz kellene adjusztálni a jogalkotást, és a helyhatóságokhoz a rendeletalkotást. a jelenlegi állami alkotmány, és államjog, és kormányrendeletek helyett. és akkor gondolom világos, hogy ez két jogfelfogás. ez egyik etnikai, vagy törzsi alapon képzeli el a jogalkotást, a másik meg uniós alapokon. az állam ebben az esetben egy szimbolikus valami. királyság, vagy király nélküli királyság. mifelénk köztársaság van, mivel itt többnyire idegen uralkodó volt, és el lett zavarva. és a habsburg lotharingiai györgy se akarja a trónt visszavenni, örül, hogy megtanult magyarul, és mi magyarok is örünk neki, vagy legalább is én biztosan örülök ennek. eilika von oldenburg meg szerintem nem is beszéli a nyelvünket, aligha fogadná el bárki királynénak. tehát itt a királyság mint államforma kapásból kiesik. persze lehetne találni valamilyen össznépi játékot, amiben eldöntenénk, hogy ki legyen a király. nyilván az lesz, akinek a csapatában ott van fekete laci, hiszen ő a "világ legerősebb embere". de ha félre tesszük ezt az óvodát, akkor nem jöhet szóba a királyság. ez esetben van egy parlemantáris köztársaság, ahol az állampártok összeülnek egy tartományi parlamentben. és nagyon sok fontos kérdésről, például kulturális kérdésekről döntenek nemzetiségi alapon. de a szakkérdésekben az uniós parlament döntsön. szerintem legalábbis.

és ha az döntés innen nézve hibás, vagy nem hajtható végre, akkor szerintem az uniós jogot rendeletekkel lehessen felülírni. külön indoklással. és az állampolgár fordulhasson bírósághoz. a helyihez, és az unióshoz. tehát mondjuk az unió állatvédelmi rendelkedzései nyilván tiltják, hogy a bikát csak úgy leszúrják. de mondjuk toledoban hoznak egy olyan rendeletet, hogy mégis csak leszúrhatja a matador. és akkor persze ebből adódik egy perpatvar, de valamiféle egyezséget csak találnak. az unió és a városok viszonyában.

de az álllam itt ki van hagyva mindenből, különösen a jogalkotásból. ez az unió deklarált célja, csak épp még most is az állam mozgatja a szálakat, állampárti képviselők ülnek az unióban. holott inkább az kellene, hogy minden megye, vagy prefektus, provincia, hol minek hívják ezt hagyományosan, nálunk nagyjából a megye, és persze a fővárosok küldjenek az unióba egy képviselőt, de ne egy megyei párttikárt, hanem válasszanak ki egy személyt, aki őket képviseli az unióban, és akkor ez az uniós parlament döntsön.

na most ha ez nem az állami logika, és egy megye 1 képviselőt küldhet egy majdnem 1000 fős testületbe, akkor mégis csak azt fogják mondnani, hogy ne egy párttitkárt küldjük, akik egy média kommunikációs csapattal azt játszák, hogy ki hazudik a másikról nagyobbat, és a népnek ki ígér többet, hanem valakit, aki nemzetközi tekintéllyel bír. vagy legalább egy szakkérdéshez ért. ami ott a legfontosabb. lehet az a vízügy. vagy a mezőgazdaság. vagy az atomerőmű. ami ott fontos. vagy elküldik az egyetemi rektort. szóval ebben az esetben nem ez az állampárti logika érvényülne. és akkor ez a "birodalmi" parlament döntene, de a helyieknek is lenne joguk tiltakozni, szembemenni az unióval. mondjuk az unió kitalálja, hogy a főszabály az, hogy vasárnap minden üzlet zárva. akkor a helyiek alkothatnak rendeletet, hogy mégis csak lehessen kinyitni. vagy ha azt mondja az unió, hogy minden üzlet folyamatosan nyitva tarthat, akkor a helyiek mondhatják, hogy időnként mégis csak be kell zárni. de nem az állam mondja. mert nincs se törvény, se rendeletalkotás.

nem ragozom tovább, ez a két filozófia ütközik, és a nyugat azért egyre inkább unionista, a kelet meg nem érti az uniót, szóval itt nemzetállamot akar a többség, az unió csak arra kell, hogy leossza a pénzt. de ez a felfogás pénzügyi értelemben fog megbukni, mert az uniós pénzeknek egyelőre semmiféle fedezete nem lesz. szóval egyik tagállam se akar nettó befizető lenni. de ez nem olyan nagy baj, mert akkor az unió lehetne egy nemzetközi jogalkotó testület, és a városok pedig a rendeletalkotók saját költségvetéssell. az unió központi bankja meg vissza nem térítendő támogatások helyett hitelezne. és a városok mindezt felügyelhetnék. és a leszakadó térségeket segíthetné az állam úgy, hogy városok közintézményeitől nemzetiségi alapon elvon, és visszaoszt. tehát az állam a maga logikája szerint működhetne. csak nem lenne egy főhatalom, ami akarna szolidáris is lenni, meg még gazdaságot is élénkíteni, törvényt alkotni, meg rendeletet, meg a kultúrát meghatározni, hanem minden demokratikus formációnak meg lenne a maga helye, vagy szerepe.

és ezek nincsenek tisztában, és a politológusok finoman szólva is ostobák e tekintetben, mert ők arra vannak studírozva, hogy direkt marketing eszközökkel a pártok hazugságait előkészítsék, és utána a médiában a többség előtt legitimálják. a probléma az, hogy ez konjunkturális időszakban működik, és ellenzékből, de amikor recesszióban kell kormányozni, akkor mindenki, még a párthívek is csak néznek, hogy mi az, hogy a miniszterelnök a nyaralásból megüzeni.

na, de majd meglátjuk, hogy működik ez az egész. schmittel se lesz nagyon más a rendszer, mint sólyommal, mint ahogyan orbán kormányzás se sokkal jobb gyurcsánynál. össsze-vissza, mindenféle átfogó, vagy koncepcionális tervezés nélkül hozzák meg a döntéseiket, és mindegy, hogy milyen szakkérdésről van szó. vasútat kell építeni, vagy stadiont. minden különösebb koncepció nélkül folynak a fejlesztések.

mizrolist 2010.06.24. 14:08:10

@akur: szerintem tanulmányozd, mit jelent az irónia és a szarkazmus :)

Állítsuk meg a ......... 2010.06.24. 14:11:50

@Nathan D'Xantine:
Legalábbis azt hitték róla.
Lehet, hogy OV-ról is elhiszik.
Aztán majd előjön azzal a süket szöveggel, hogy egyszer fel-vagy alcsúton megállt egyszer egy király és ő annak a királynak az egyenesági leszármazottja, balkézről.

tölgyes 2010.06.24. 14:16:41

@andzsin: Én is megszavaztam volna... mert Medgyessy a nagy közgazdász azt mondta, hogy Ők jobban csinálják..:)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.24. 14:18:14

@kiraaaaa: en pontosan tudom miert mondta es egyet is ertek vele.

a szabadsag resze ugyanis, hogy el lehet menni, ha nem tetszik.
probaltak volna ezt 90 elott a nagyokosok, hogy elmennek, ha nem tetszik - bar annakidejen meg diszidens volt az isten ebben az orszagban, ez a vicces:-)

en egyebkent elni is fogok ezen szabadsagommal hamarosan:-)

Sicc 2010.06.24. 14:20:27

Én azt nem értem, hogyan kerülhet szóba egy olyan kaliberű ember, mint Schmitt Pál köztársasági elnőkként?
Ki ez? Nem is ismerik a világban, maximum sport vonalon. Itthon nem egy megbecsült közéleti szereplő, de a múltja sem ad arra indokot, hogy az ország első számú embere legyen.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 14:21:19

@pcr: Ja! Lehet hogy Zámbó Jimmy még gyerekkorában (5 évesen!) arrafelé kujonkodott...

fvipera 2010.06.24. 14:22:51

@kiraaaaa: navracsics képten nyomon kimondja, amikor rögzíti, hogy tartják a hiánycélt.

tölgyes 2010.06.24. 14:25:33

@altimus: Az olimpiát Ön is megszavazta volna.. meg az ország is.. még ha népszavazást csinálnak akkor is..Ilyen a világ.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 14:25:40

@Sicc: Najó! Azért azt már ne akarjuk elhinni, hogy a magyar elnököket ismerik a "világban"!
Szerinted Sólyom Lászlót hányan ismerték/ismerik?
Egyébként sem "celebet" választ a parlament, hanem elnököt.
(Bár nekem spec. a "Galaxis útikalauz"-ban vázolt modell bejönne!)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.24. 14:27:30

@panelburzsuj: dehogy bukott volna meg...:-DDDD

csak most kadar helyett orban viktor lenne az mszmp elnoke

ennyi lenne a valtozas:-)

birom egyebkent, hogy mindenki nagy hazafisagrol, meg forradalmi hevuletrol, meg a szabadsag szereteterol ugat a rendszervaltas cimen.

loszart, mama:-D

egyszeruen kiurult az eleskamra. nem volt mivel betomni az istenadta nep szajat. nem volt tovabb 2.60as kenyer es 2 forintso korso sor.

es meg mind a mai napig azt hiszik sokan, hogy azert kellett rendszertvaltani, hogy egy masik diktatura legyen, amelyik majd eteti a plebset:-)

nem gondoltak,hogy a kapitalizmusban fokozottan ervenyesul az "aki nem dolgozik, ne is egyek" elv:-)

Állítsuk meg a ......... 2010.06.24. 14:27:43

Ja. Szálasi is járt arrafelé, a József Nádor féle kastélyban szállásolták el.
Egyébként a roma vérvonalba az Árpád-ház is leágazott, Imre herceg a mende-monda szerint, egy törvénytelen gyermeket hagyott az utókorra.

S2000 2010.06.24. 14:29:20

@Bundili: Félreértettél, mert én nem hasonlítottam Magyarországot semmihez, hanem a jóléti és a kevésbé jóléti autokrata rendszerekről beszéltem. Az előbbire példa az arab olajországok. Azt próbáltam szemléltetni, hogy ahol van mit szétosztani (pl. arab olajországok), ott könnyen fent lehet tartani egy autokrata rendszert. Ahol nem, ott nehezebb, pontosabban sokkal nagyobb szerepet kapnak az egyéb módszerek (nem jóléti) a rendszer fenntartására.

Egyébként szerintem nincs egységes Európa, meg európai módon történő cselekvés se (ez az EU egyik reklámszövege, de nem kell mindent elhinni, amit a reklámban hallasz). A mostani hatalom a következőképen cselekszik:
- hozza magával azt a tudati örökséget (mental baggage), amit az évtizedekig tartó kommunista diktatúra, az azt követő gyerekcipőben járó magyar demokrácia, az ellenzékben eltöltött hosszú és keserű nyolc év a vállára rakott,
- szűk mozgástér mellett próbálja talpra állítani a gazdaságot, amit nagyobb részben az elmúlt 8 év alatt elkúrtak és kisebb részben a globális recesszió is nyomaszt,
- próbál kitörni az elmúlt 20 év alatt kialakult politikai keretek közül - szerintem helyesen.

Egységes Európa még egyszer mondom, nem létezik. Létezik egy országcsoport Európában, ahol minden egyes ország a saját nemzeti érdekeit helyezi bármiféle "pán-Európai" érdek fölé. Magyarországnak is természetesen ezt kell tenni.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 14:30:23

@az igazi Sipi: Ööööö... Azért a kapitalizmusban is gyakran előfordul (mondhatni fokozottan), hogy aki igazán sokat eszik az nem annyira dolgozik...

Egyébként meg négy láb jó, két láb rossz! :)

lnyak 2010.06.24. 14:32:16

Itt mindenki elhiszi,hogy Orbán Bulgáriában van?
Ennyi naiv embert!
Foci VB az smafu?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.24. 14:33:14

@Nathan D'Xantine: nem csak az a munka, amikor odacsapsz a kerges markodban szoritott samukalapaccsal...:-)

az en velemenyem szerint egy vallalati felsovezeto is dolgozik. hiszen az embereket iranyitani munka.

jo, ez a magyar kozszferara nem igaz, szerintem ott kulon inkompetencia-tesztet toltetnek ki kozepvezetotol felfele....:-D

tölgyes 2010.06.24. 14:35:20

@[nick]: A magyar kormány olyan biztost nevezett ki, még egy pártitkár szintjét sem éri el.

sárkányfő 2010.06.24. 14:35:59

@zolika78:
"Kizáró ok, hogy (Orbán Viktor) nem lehet egyszerre miniszterelnök és köztársasági elnök?"

Hogy formálisan van-e kizáró ok, azt nem tudom, de mindegy is.

Jövő héttől Orbán Viktor lesz a Magyar Köztársaság elnöke. Is. Még ha nem is a saját nevén - de ez nem oszt, nem szoroz.

Zoltchy (törölt) 2010.06.24. 14:35:59

Érdekes, hogy a híres politikusok halála után elkezdik elemezni a személyiségüket meg a családi hátterüket, meg a gyermekkorukat, az aktív politikusok tetteit pedig mindig racionális okokkal próbálják meg magyarázni.
Felteszik a kérdést: "mi értelme lenne", mintha az értelmen kívül más magyarázata nem is lehetne annak, amit tesznek.

Lehet, hogy értelmét nem látjuk annak, hogy Orbán Viktor köztársasági elnök legyen (kevesebb hatalom, több protokoll ...stb.), de egy lehetséges érzelmi okot tudnék mondani.
Orbán Viktor nyolc éven át küzdött azért, hogy újra miniszterelnök lehessen. Hogy ez politikai értelemben mekkora küzdelem volt lehet elemezni, gondolom, sokan meg is tették, de azt, tudtommal, soha nem elemezte senki (legalábbis nyilvánosan nem), hogy ez mekkora lelki küzdelem volt számára, márpedig nyolc évvel ezelőtti önmagához képest most egy fáradt, öreg ember benyomását kelti.

Mi előnye lehetne a köztársasági elnökségből?
Állítólag egyszer megkérdezték az izraeli legfelső bíróság akkori elnökét, hogy miért választotta ezt a pozíciót, amikor üzletemberként a sokszorosát kereste a főbírói fizetésének. Azt válaszolta, hogy ő már többre tartja a tekintélyt, mint a pénzt.
Én elképzelhetőnek tartom, hogy Orbán Viktor is érzi, hogy már öregszik - hiszen elég csak a tükörbe néznie - és nem biztos benne, hogy még egyszer össze tudná szedni a lelki erejét egy ekkora küzdelemhez.
Számára is eljöhet az idő, amikor már a hatalomnál fontosabb a kóved (tekintély) és köztársasági elnökkén lehetősége lenne nagyobb kockázat nélkül tündökölni.
A bölcs bokszolók tudják, hogy a csúcson kell abba hagyni, nem pedig úgy, hogy negyven évesen felmosatják magukkal a szorítót.

Treuga Mei 2010.06.24. 14:36:43

Tisztelt TG!

Nem értem, mennyiben okoz gondot az, hogy máshol közvetlen választással történik a félelnöki rendszerekben az államfőválasztás. Lehet, hogy úgy illik, de alkotmányosan, közjogilag a legkevésbé sem lehet aggályos - egy testre szabott alkotmány esetén végképp nem - a közvetett, mondjuk kilenc évre választásnak. A jelölő és választó testület - az Országgyűlés - közvetlen, titkos választások alapján áll föl, a válsztás demokratikus voltát közjogilag aligha kérdőjelezheti meg bárki. Más kérdés, hogy berluscoliniánus-putyinanoviánus magasságokba röppen a demokratikus elvek kiürülése. (Talán ez Sólyom legnagyobb tévedése: nem elég a jogállami forradalom, ha "mentális forradalom" nem alapozza meg.)
A következő választások éppúgy kockázattal járnak, mint egy Ön által vélelmezett - szerintem meg nem valósuló - közvetlen elnökválasztás. Úgy azonban, hogy a kormányzati ciklus utolsó éveinek egyikében a Parlament egy félprezidenciális berendezkedés csúcsára ültet hosszú évekre egy államfőt - mondjuk Orbanolinit -, a választási kockázat erősen redukálódik.
Gyurcsányi szinteken létező frusztrációkat és vágyakat vélek fölfedezni Orbánban. Miután szinte minden kontrollját (ÁSz, AB) kiktatta, rezzenéstelen arccal megteheti, hogy formalizálja a demokratikus rendszert.
Nálunk ez bőven menni fog a sajátos autoriter hagyományok miatt. Könnyebben, mint manapság Itália kék ege alatt, könnyebben, mint a Második Császárság idején a kontinentális aufklärizmus földjén...
De Ön is nyilván inkább álnaív! (-.

Merlin

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 14:36:59

@pcr: Ez zsír, de az első romák kb. 300 évvel Imre után keveredtek ide. Úgyhogy max. spermabankból nyerhettek kis Imruskákat...

altimus 2010.06.24. 14:37:11

@tölgyes: En az LA olimpia bojkottjarol irtam. Ugy gondolom, hogy 84 mar batran lehetett volna nemmel szavazni. Mint ahogy le is lehetett volna mondani a MOB elnoksegrol tiltakozasul. 84-ben mar senki mogott nem allt az allampart fegyverrel, es senkit nem vegzett ki a velemenynyilvanitas miatt. Legfeljebb kicsit nehezebb lett volna Schmitt ur elete utana, es a svedasztalos elet helyett otthon kellett volna rantottcsirket ennie. De ennyi, tobb retorzio 84-ben mar nem erte volna. Talan meg ennyi sem. Mindenesetre abban azt hiszem egyeterthetunk, hogy Schmitt igen gerinctelen csuszomaszo, aki prima KE lesz, halabol akar naponta is jo alaposan benyal majd OV-nak. Sok normakontroll-t meg alkotmanybirosagi megkeresest nem nezek ki belole.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 14:41:33

@Zoltchy: Hm. A köztársasági elnök tekintélyét csak az nem sérti meg aki nem akarja...
Képzeld csak magad elé, ahogy Orbán visszafordítják a szlovák határon... Ki is hullik a haja...

altimus 2010.06.24. 14:42:02

meg annyit elozo hozzaszolasomhoz, hogy az azert nyilvanvaloan latszik, hogy Schmitt jelolese sok Fidesz szavazonal is kiverte a biztositekot. Azt hiszem ez a csoport az akinek most igazan mozgolodnia kellene, es akinek jogalapja is lehetne a tiltakozasra.

Se Vizi E, se P. jelolesere nem szolnek egy szot sem, de azert svedasztal Schmitt urat ne emlitsuk ezekkel egy kategoriaban.
Arrol nem is szolva, hogy Solyomnak most lenne igazan letjogosultsaga, es azt hiszem becsuletesen meg is allna a helyet KEkkent ujabb 4 evig.

Zoltchy (törölt) 2010.06.24. 14:43:05

@altimus:

Nem is kell kinézni Paliból normakontrollt vagy alkotmánybírósági megkeresést.
Gondolj bele a sorrendbe:
1: Sólyom Lászlón keresztül bebizonyítjuk, hogy a törvényhozásban szart sem számít a köztársasági elnök szava
2: Kinevezzük a saját emberünket köztársasági elnöknek.
Ki veszi komolyan ezek után a köztársasági elnöki funkciót?
Én csak Schmitt Pált nem értem, hogy lehet olyan puhatestű, hogy elvállal egy ilyen lábtörlő szerepet.

Vagy arról van szó, hogy Viktor le akarja járatni ezt a pozíciót, hogy a közvélemény előtt legyen rá oka, miért akar más rendszert alkotni?

Állítsuk meg a ......... 2010.06.24. 14:46:05

@Nathan D'Xantine:
Ez kb. olyan mint a Honfoglalás története, ma sem tudják pontosan, mikor volt, mert a honfoglaláskori sírokból előkerült csontokat DNS vizsgálatánál többnyire europid géneket találtak.

gonosztojás (törölt) 2010.06.24. 14:47:27

Ehh..
Orbánnak kell a Sándorpalota. Smittpali meg nem fog akadékoskodni amikor kemény szemöldökráncolással azt mongja neki: "Pali, te nem szeretnél a Sándor palotában elnöki hivatalt..tériszonyod van, azt javaslom...te a Béla király úton szeretnél hivatalt, mert imádod a madárcsicsert.. Én meg szeretek végignézni a birtokomon a teraszról reggelente. Hogy a sok büdös judapesti prolijobbágy feltekintve a várra remegjen és rettegjen a korlát mögött felmagasló délceg és dicső kormányzójától..."

gonosztojás (törölt) 2010.06.24. 14:49:26

@altimus:
Most hogy a hajdani pártfogoltjai jól tunikán billentették és még le is köpték, tuti elnök lenne. Ez igaz. Most mindkét oldalt kellően utálja.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 14:49:41

@altimus: "...es azt hiszem becsuletesen meg is allna a helyet KEkkent ujabb 4 evig. "

Nagyjából ezért nem hosszabítanak vele. Mert ők is így gondolják.

altimus 2010.06.24. 14:50:28

@Zoltchy: Feljebb irta valaki, hogy a nep kenyeret akar. Ez ezzel egyet is ertek. 1-2 % hozongot erdekel ki is a KE, ki kepviselo az orszagot, ki az orszag arca (lasd Havel). A tobbi embert (nagyon helyesen) a csaladja biztonsaga, a munkahelye, az eletkorulmenyei erdeklik.

Szoval talan nem is olyan kozponti kerdes ez. Szamomra se, de azert kicsit meg eghet a pofan azert, hogy az orszag arca (mert valahol ez a poszt errol szol) az MOB elnok Pali, aki atsvedasztalozott minden rezsimet, mindenhol mosolyogva a mi kutyank kolykekent. Es emellett persze le a kalapom a sportpalyafutasa elott, ez nem is vitatema itt.

nestrot10 2010.06.24. 14:50:33

Gábor! Azt hiszem ismered az álláspontomat,mert egy párszor már leírtam. Nem értem, hogy miért nem meri senki kimondani, vagy leírni amit nem én találtam ki, !!!!!....-hanem nagyon sok helyről , sok embertől hallok, hogy ettől a Fityisz bandától demokratikus úton nem lehet elvenni majd a hatalmat, csak FEGYVERES úton. Sokan nem akarnak ebben az Orbánizmusban élni, inkább fegyvert fognak ragadni.... Igazi Forradalom lesz!!!
--vagy ennyire meg van már félemlítve a magyar nép ettől a kis gonosz törpétől és bandájától????-hogy nem meri kimondani?
Látod? még Téged is kikezdtek...vagy benyalsz mint a Gíró vagy nem leszel!
"aki nincs velünk az NINCS! "-ezt már régebben is kijelentette a gonosz törpe!!!

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 14:51:56

@pcr: Ettől még tudjuk. De ez már nagyon OFF.

Rá Dios 2010.06.24. 14:52:21

Hogy Orbán Viktor erős elnök akarna lenni, azt el tudom képzelni. Dacára a gyakori üresjáratokból származó, de emberileg nem mindig kellemetlen hátrányoknak, nyilvánvaló előny valakinek, aki hozzám hasonlóan hiú is, hogy tényleg ő az első ember e hazában.
Hogy Orbán Viktor néhai Losonczi Pál nyomdokaiba akarna lépni, azt nem hiszem. Egyébként is, minél inkább csak dísz az elnök, annál fontosabb a kék szem és a testmagasság. Annak meg, ahogy Losonczi is jól mutatott csoportképeken, dísszázadok előtt vagy helyi népviseletben Nigériában, Schmitt Pál inkább megfelel.

tölgyes 2010.06.24. 14:53:08

@altimus: Azt szavazták volna meg kedves úr! Legyen benne egészen biztos.

Zoltchy (törölt) 2010.06.24. 14:53:30

@altimus:

Nekem az élsportolókról is meg van a véleményem, de most itt ez sem vitatéma.

gonosztojás (törölt) 2010.06.24. 14:53:43

Gábor ne azt a q.va meccset nézd, köhhints már valami kontrollt a kommereknek..:))))))

Rá Dios 2010.06.24. 14:53:45

helyesen: díszszázadok....

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 14:55:41

@nestrot10: Ugyan! Senki nem fog fegyvert fogni...

Állítsuk meg a ......... 2010.06.24. 14:58:05

@Nathan D'Xantine:
Nos valóban, nem is akarom elhitetni vele, hogy királyi vérvonalból való, már beképzelte magának.
A demokráciát semmibe véve szavaztatja meg a bandájával a demokráciát mellőző, alkotmánymódosító törvényeket, nem meglepő, hogy egy ilyen köztársasági elnököt rak bele a székbe, marionett bábnak jó lesz.

altimus 2010.06.24. 14:58:26

@gonosztojás: nekem a kezfogasos incidensen kivul tobb bajom nem volt solyommal. kovetkezetesen kiallt a nezetei mellett 4 evig, sokszor igaza is volt.

mindenesetre olyan embert megtenni KE-nek akitol nem varhato el normakontroll az meglehetosen lapos megoldasnak tunik nekem. nem hiszem, hogy eros elnoki jogositvanyok kellenek mo-on, es eros elnoki rendszer se kell, de azt elvarom az elnoktol, hogy vilagos jogsertesek eseten (last a politikai tisztogatasi akciot) megszolaljon, hogy a partok felett alljon, es a lathatatlan alkotmany szellemeben cselekedjen.

Schmitt olyan szinten buta ember, hogy ebbol sokat nem ert meg, eshat leginkabb akkor erzi jol magat ha a feje valakinek a seggeben van. Es ez itt a problema, nem az, hogy a Fidesz jeloltje.

panelburzsuj 2010.06.24. 14:59:15

@Rá Dios:

Gondolod, hogy ebben a Pál helyére Pál dologban is van egy pici, de nem túlzottan rejtegetett szimbolika: merrefelé is keressük az olyannyira áhított rendet? :)

gonosztojás (törölt) 2010.06.24. 14:59:28

@Nathan D'Xantine:
nana..
Nekem gyanus hogy havonta tucatjával kerülnek elő mindenféle fegyverraktárak. ...
Sok marhát megmalmozott Budaházy meg Toroczkay...

nestrot10 2010.06.24. 15:00:25

A blogokban már működik a FIDESZ ÁVÓ,..mint a munkahelyeken!!!!

én nem sajnálom a Varjú Lászlót! Karon Varjú volt... a Fityisz és Orbán karján volt a Varjú.. a karon varjú.....de Orbánnak ez kevés..neki BÁBÚ kell!!!! A májfoltos köpönyegforgató, nyalizó Schmitt pont ilyen! Egy takony!

dzsaszper 2010.06.24. 15:02:11

Nagyon egyirányba elmentek a kommentek, pedig a bejegyzésben szerintem sokkal több volt :)

Engem személy szerint nem érdekel most, Orbán x 4 év múlva akar-e köztársasági elnök lenni. Nem ez a lényeges kérdés, és a demokrácia vs. látszatdemokrácia úgy sem ezen múlik.

Egyelőre inkább örülök a fidesz 2/3-ának (bár továbbra is még jobban örülnék, ha az lmp is kéne a 2/3-hoz). Így nem lehet rinyálni, hogy nem tudtuk megcsinálni amit akartunk. Végre lehet változtatni.

Ezzel együtt az elmúlt pár hét egy kicsit meghökkentett. Először is alkotmánybírók választása:
1. nem elég a 2/3 a fidesznek? Úgy is csak az lesz megválasztva, akire ők is rábólintanak -- ez méga a kisebb ügy.
2. Schmitt jelölésének felvetése (tudtommal egyelőre itt tartunk). Nem egy ilyen szervilis valakit kellene odatolni, aki az előző rendszerben is miniszterhelyettes volt. Elismerem, jó a diplomáciai érzéke. Nagykövetnek lehet hogy nem is lenne rossz. De hogy ő őrködjön a demokratikus működés felett? Viccnek is rossz.

Ay ilyen húzások szerintem a fidesz középről érkező szavazóit az lmp irányába hessegetik. Akár még (remélem) az önkormányzati választásokig is.

Remélem, a fidesz észhez tér, és a frakció elutasítja a pártelnök jelölési javaslatát.

panelburzsuj 2010.06.24. 15:07:50

@nestrot10:

A te írói munkásságodban elgyönyörködve még az internetes fideszávóra se olyan nehéz mentséget találni ...

gonosztojás (törölt) 2010.06.24. 15:08:22

@altimus:
Erre mondott valami olyasmit annó Simicska hogy bár az a bizonyos dolog erkölcsileg abszolut hulla a, de papíron és jogilag rendben van...
Ezt később kontrázta a főnöke azzal a híres megállapítással aminek az volt a veleje hogy majd a jogászaik megoldják a bizonyos törvénytelenségek esetleges felvetését oszt jónapot..
Miért vinnék más útra egy állami szempontból (máshol)kiemelkedő esemény véghezvitelét? A helyzet komolyságának efféle értékelése nyilvánvalóvá teszi a legkevésbé sem burkolt szándékú teljes hatalomösszpontosítást egy kézben-innen már nyilvánvaló kiében..

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 15:10:42

@gonosztojás: Budaházy, meg a többi... Na ja. (Legyintés)
Ha olyanok lennének, akik többet tudnak annál, mint hogy eljárnak paintball-ozni, akkor már rég elmentek volna lődözni a Felvidékre, vagy Erdélybe...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 15:12:05

@pcr: Nálunk nincs és nem is volt demokrácia.
Nagyobb baj, hogy köztársaság sem...

gonosztojás (törölt) 2010.06.24. 15:14:25

@Nathan D'Xantine:
Na de milyen jók vagyunk sírvavigadásban meg az asztal csapkodásban, égfelé történő sírós-hörgős ökölrázásban....:))))

panelburzsuj 2010.06.24. 15:14:26

@dzsaszper:

"a fidesz észhez tér, és a frakció elutasítja a pártelnök jelölési javaslatát"

Tartok attól, hogy a politikafaló nagyközönség Orbán jelöltjének leszavazását sokkal inkább a "megbolondult a frakció..." suttogással övezné, mint a "megjött az eszük!" értékeléssel.

nestrot10 2010.06.24. 15:14:52

seggbe lövik még ezt a Fityisz bandát!!!!

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 15:15:31

@altimus: Miért probléma? És ha jól választ segget?

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 15:17:04

@gonosztojás: Igen... Ha szerencsénk van Schmitt ezeket is felveszi az olimpiai számok közé...

gonosztojás (törölt) 2010.06.24. 15:18:11

@nestrot10:
Nem szeretnék sem ilyen sem olyan lövöldözést.A Fidesznek is van létjogosultsága. Nem mint párttal van baj vele hanem az elvtelen és jellemtelen vezetőivel.

Zoltchy (törölt) 2010.06.24. 15:18:32

@Nathan D'Xantine:

Ezt azért nem lehet biztosan állítani.
A berlini fal leomlása előtt két héttel még nem volt olyan politikai elemző, aki ezt megjósolta volna.

(Török Gábor még csak iskolába járt)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.24. 15:18:36

@Nathan D'Xantine: miert nem volt demokracia?

erre marha kivancsi lennek, hogy ugyan, mi volt itt mostanaban, ha nem demokracia?;-)

Zoltchy (törölt) 2010.06.24. 15:19:40

@dzsaszper:

Ja, a Fidesz már csak ilyen észhez-térős....

ssi 2010.06.24. 15:19:50

eddig mindegyik KE megítélése vegyes volt

milyen KE volt G.Á., milyen lett volna Szili K. és hozzájuk viszonyítva S.P. ?

De miért volt 2 hónapig OGY-elnök S.P.? O.V.-nek határozott célja lehetett ezzel is: megismertetni, megkedveltetni, mint magával a személyválasztással is?

S.P. betartja majd az írott szabályokat, az embereknek szimpatikusabb lesz, mint S.L., a kormány rohanós munkáját nem fogja akadályozni.

Probléma ott lesz, ahol már most is van a kormánnyal: az etikus értelmezése

panelburzsuj 2010.06.24. 15:21:01

@Nathan D'Xantine:

És még az se biztos, hogy egyáltalán létezünk.

Csak az asztráltesteink - (vagy a bennünk tanyát vert mémek) - kűdözgetik itt az ákombákomokat ...

dzsaszper 2010.06.24. 15:22:28

@panelburzsuj: ennek sajnos megvan az esélye.

Én csak csöndben azt a kérdést szeretném feltenni, hogy vajon a fidesznek ősszel hány százaléknyi szavazatba fog fájni Schmitt jelölése?

altimus 2010.06.24. 15:23:13

@dzsaszper:

> Remélem, a fidesz észhez tér, és a frakció elutasítja a pártelnök jelölési javaslatát.

namarmost, en a vilag legnaivabb embere vagyok felesegem, es barataim szerint, de erre meg en is csak azt tudom irni, hogy, ugye viccelsz ??

OV nem sima "partelnok", OV maga a joisten, akinek ellentmondani a parton belul szerintem elkepzelhetetlen. Talan zart ajtok mellett, baratilag odaszolva? De egy ilyen nyilvanos arcvesztes abszolut elkepzelhetetlen. Ha OV szerint KE-nek a fovarosi allatkert majomhazabol a legidosebb orangutan a legmegfelelobb, akkor abbol lesz a KE.

gonosztojás (törölt) 2010.06.24. 15:23:43

@Zoltchy:
Azért nem egészen.. a magyar határnyítás megtorlatlansága előrevetítette a Honecker rezsim teljes lebénulását. Gorbacsov rideg hozzáálllása pedig, hogy ez német ügy oldják meg a németek (vagyis nincs katonai beavatkozás)végleg szíven szúrta az érintetteket..

Állítsuk meg a ......... 2010.06.24. 15:25:06

@Nathan D'Xantine:
Pedig le van papírozva, asszem valahol az alkotmányban.
Demokrácia?
Valahol volt már igazi a történelem során?

Ez a most körvonalazódó helyzet éppen azt érzékelteti, hogyha OV-ra ráhagyják a bolondériáit, addig sem figyel másra, közben szétlopják az országot.
Jobb nekik, míg orbán csak a saját hatalmára összpontosít.

Rá Dios 2010.06.24. 15:25:39

@panelburzsuj: Tudod, szívemből beszélsz. Egyszerűen nem akartam elsütni, hogy csak az egyik Pálunknak kellett megjárnia a damaszkuszi utat. Már ha megjárta, ugye...:-)

dzsaszper 2010.06.24. 15:25:54

@altimus: miért mondja azt Orbán, hogy Schmittet javasolja jelölésre?
Ha a párt épeszű, akkor nem istenként tekint az elnökére.
Ha az mszp épeszű lett volna, ők se tekintettek volna istenként Gyurcsányra. Most isszák a levét.
Majd 4-6-8 év múlva a fidesz is issza a levét, ha Orbánra istenként tekint...

panelburzsuj 2010.06.24. 15:27:13

@manyike:

Miért kellett Scmitt OGY-elnöknek?

Próbáld elképzelni azt sikoltozást, ami az elmúlt hetek dózerolós törvényhozását akkor kísérte volna, ha mindehhez Kövér a karmester ...

gonosztojás (törölt) 2010.06.24. 15:27:22

@altimus:
Orbán soha nem ül le tárgyalni vagy megbeszélni csoportokkal. Több ember az már erő.Csak egyénekkel.Az egyén megfélemlíthető egzisztenciálisan, vagy urambocsá' a stiklijeinek felemlegétésével. Ez régi bevált taktikája. Lásd Kósa felhorgadása utáni gyors leutazás Debrecenbe és négyszemközti csevej.Lajosunk rögtön kurzust váltott ...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 15:28:58

@pcr: Hogy ne lett volna. Pl. Athén.
Általában orbitális pofáraesés volt a következmény.

Az országot minden rendszerben szét lehet lopni...
E téren a római modell sem ad biztosítékot.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 15:30:42

@dzsaszper: Na ja! Mi meg évtizedekig isszuk a levét, hogy az olümposziak játszadoznak....

Állítsuk meg a ......... 2010.06.24. 15:31:25

@Nathan D'Xantine:
:DD
Az eltelt idő mindent megszépít.

Egyesek elfelejtik, hogy a megfélemlítés után jön a bosszúvágy!

gonosztojás (törölt) 2010.06.24. 15:32:26

@dzsaszper:
Ehh..
Gyurcsányra nem tekintettek istenként hanem átbaxták egyszerűen mint xart a palánkon. Kellett egy balek aki bohócot csinál magából amíg a többiek lopikáznak meg üzik a hedonista életmód sportját...))

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 15:33:00

@az igazi Sipi: Papíron köztársaság.
A képviseleti demokrácia szómágia csupán.

Rá Dios 2010.06.24. 15:34:30

@panelburzsuj: Erre így nem is gondoltam...Lehet benne valami.
Akkor most majd a felelősségrevonás időszaka következik?

Mégis: Én váltig azt hallom Kövérről, hogy rossz az ellentáborbéli imidzse, de jó ember. Egyenes, karakán. Kidühöngi magát valamin és továbblép. Nem nyúl senki után. Az meg, hogy nem forgatja a köpönyegét, nincs ellenemre, mit mondjak.

panelburzsuj 2010.06.24. 15:36:05

@Rá Dios:

(el is mélázok ám rajta, hogy tényleg annyira "nyilvánvaló"-e, hogy mostaság ki is a mente, és ki a rajta fityegő pityke ...)

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 15:38:21

@pcr: A bosszú többnyire céltalan dühöngés, ami nem a bűnösre sújt le.

Állítsuk meg a ......... 2010.06.24. 15:43:00

@Nathan D'Xantine:
Én nem tudom mit érezhet most az a politikus, aki tavaly a legnépszerűbb volt, emiatt eltették a útból, még egy kis miniszteri posztot sem kapott.
Szakad majd a fidesz rendesen.

A történelem már többször megismételte önmagát, a diktatúráknak előbb vagy utóbb, a bosszúvágy vet véget.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 15:46:14

@dzsaszper:
az átlag választó, és az átlag kommentelő eltér.

median.hu/galeria-popup.ivy?artid=ef3b3d8a-6e73-4b8f-a3cd-2e5f8a1d95fc&pos=2

szóval most a netizenek háborognak. úgy tűnik az is, aki eredendően fideszdrukker. csakhogy az átlagpolgárt ez nem érdekli. majd ha a lakás törlesztés tartósan magasabb lesz, vagy az üzemanyag árak, és többe kerül a rezsi, vagy a minimálbér környékén dolgozni kényszerülő alkalmazottak látják, hogy elvettek tőlük egy havi bért, míg másoknak ugyanennyit adnak, akkor majd lesz háborgás. de a többséget egyáltalán nem érdekli hogy választják meg az alkotmánybírákat.

panelburzsuj 2010.06.24. 15:47:06

@Rá Dios:

Én inkább úgy vélem, hogy lassanként azért sorra kerülnek azok az elkerülhetetlen, de fájóbb törvényhozási lépések, amihez már a Fidesz-KDNP frakció se fog olyan önelégülten vigyorogni. A 29 pont, meg az egyéb "hiánycél"-biztosító intézkedések lefordítása paragrafusokra. Ilyesmi.

És a rázósabb terepen már inkább van szükség olyan sofőrre, aki határozottan tud bánni a belekotyogó, okoskodó, urambocsá, talánmég pánikkeltésre is hajlamos utasokkal.

dzsaszper 2010.06.24. 15:47:11

@pcr: annál azért jobban föl van építve a fidesz, hogy egy ilyen döntéstől szakadjon.
A kérdés az, hogy a 2/3-dal milyen útra térnek. Rossz döntések sorozatával bármilyen jól felépített párt taccsra vághatja magát.

S2000 2010.06.24. 15:47:51

@altimus: "Ha OV szerint KE-nek a fovarosi allatkert majomhazabol a legidosebb orangutan a legmegfelelobb, akkor abbol lesz a KE."

Ez jó... :)

dzsaszper 2010.06.24. 15:49:32

@[nick]:
nyilván más a minta... ezzel nem mondtál újdonságot.

netizennek lenni, és Schmittet alkalmasnak tartani a demokratikus működés legfőbb őrének két külön kérdés...

panelburzsuj 2010.06.24. 15:49:51

@panelburzsuj:

(A Gyurcsány-hajszolásra hülyeség lenne elhazsnálni Kövér-kaliberű fazonokat. Arra Cserpalkók valók. Használom, kifacsarom, eldobom.)

Decadurabolin 2010.06.24. 15:50:31

Eddig még senki sem gondolt arra, hogy Schmitt Pál tökéletesen megfelel annak az elnöknek, mint amire ezt a pozíciót létrehozták több mint 20 évvel ezelőtt?

Lehet végig kéne gondolni, mi a magyar rendszerben az elnök szerepe, és szerintem világosan kiderül, hogy egy Pálinkás, egy Sólyom stb stb miért rosszabb nála.

Természetesen az igazsághoz hozzátartozik, hogy Schmitt Orbán embere, de eddig is mindig a saját emberüket ültették a pártok a elnöki székbe, Sólyom kivétel volt, de ennek okát megtudjuk.

gonosztojás (törölt) 2010.06.24. 15:50:59

@[nick]:
Hm...
Ez a polgárok kormánya nem? A proliknak meg a parasztoknak kuss...:)))DD
És egyre inkább i is hangsúlyozzák ezt "szóval és cselekedettel"..
Tényleg.. egy majdani miniszterköztársaságielnök lehet egyben bíboros hercegprímás is?
mert akkor Erdő Péter elkezdhet rezegni...

Állítsuk meg a ......... 2010.06.24. 15:52:00

@dzsaszper:
Engem nem érdekel a fidesz felépítése.
Változnak az idők, változnak az emberek.
Elhiheted lesz olyan pártkatona aki ezért az 1 hónapért fordul majd szembe velük.

A bosszú az édes szokott lenni :))

Zoltchy (törölt) 2010.06.24. 15:53:45

@dzsaszper:

A Fidesz nincs felépítve, csak összegyűlt egy sűrűsödési pont körül, mint a szép emlékű Kisgazdapárt.

hallo 2010.06.24. 15:54:07

Érdekes a történések tükrében visszaugrani egy kicsit az időben. Török Gábor írta 2009. nov 18-án:

"Orbán Viktor a minap világossá tette, hogy nem tervezi a közjogi szerkezet radikális átalakítását, nem lesz erősebb jogkörökkel bíró és közvetlenül választott államfői hatalom – ahogy ezt Stumpf István prognosztizálta korábban. Ha hinni lehet ennek a bejelentésnek, márpedig ennyi idővel a választás előtt életveszélyes lenne a későbbi cselekvéssel ellentétesen fogalmazni, akkor érdemes a mostani kormányzati forma adta keretekben gondolkozni. Ebben a rendszerben az államfői pozíció – bár vannak izgalmas lehetőségei a köztársasági elnöknek: a törvénykezdeményezéstől a vétóig – nem tűnik kívánatosnak a végrehajtó hatalmat akaró politikusok számára. Azaz a Fidesz frontpolitikusai helyett a másodvonalban, de még inkább az értelmiségi-támogatói holdudvarban érdemes nézelődnünk."

dzsaszper 2010.06.24. 15:54:35

@S2000:
Szerény véleményem szerint Schmitt jelölésével a fidesz megteszi az első olyan lépést,ami a saját választói egy jelentős része előtti hiteltelenedés irányába hat.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 15:57:15

@panelburzsuj:
itt az a 200 milliárdos bankadó lesz az érdekes. mert szerintem az nem lesz beszedve. vagy ha mégis akkor az önkormányzatoknak nem fog hitelezni senki. tehát 2000 milliárd forrás ki lesz vonva a piacról. nem államcsőd lesz, hanem önkormányzatok nem tudnak majd télen fűteni. a közintézmények úgy készültek, hogy majd jön a kormány, és akkor konszolidál. és ez ahhoz képest jól hangzott, hogy gyurcsányék dologi kiadást akarták csökkenteni. úgy, hogy az intézmények 15%-át bezárják. ehhez képest a fidesz a személyi kiadásokat csökkenti. 15%-át csökkenti. nem akarom, hogy rámsüssék, hogy gyurcsányista vagyok, de tartok tőle, hogy ferencnek ez ügyben igaza volt. ugyanis így lehet tartósan megtakarítani, hogy kevesebb intézmény működik. most persze ez nem egy nobel díjas felismerés, ezt a takarító néni is tudja, csak a fidesz ezzel szemben sikeresen megszerveződött. meglátjuk, hogy mi lesz ezekből.

viszont a reformpárti "gyurcsányisták" mindenhonnan ki lettek rúgva,

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.24. 15:59:30

@pcr: Dehogy! Az vet véget nekik, ha kifogynak a pénzből.
Ha már nincs se cirkusz, se kenyér.
A bossszúvágy már csak következmény. Amikor a tömeg vagy a kevesek rájönnek hogy büntetlenül őrjönghetnek.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 15:59:52

a végére csak azt akartam írni, hogy reformok kellenek, csak közben meg mindenhol kirúgják a gyurcsányistákat. mert ugye akik változást akartak a közintézményekben azok most komenisták mind: ellenségek.

csak közben lenyomtam az egeret, így félbe maradt a mondat.

panelburzsuj 2010.06.24. 16:03:34

@dzsaszper:

Tudós politológus lenne a talpán, aki ennek a jelölésnek a hatását bizonyítottan el tudná különíteni a többi bizalomkoptató lépésétől.

Az őszi szereplés- erősen haraütök - előreléthatóan nagymértékben attól fog függeni, hogy a kormányzat kellőképpen be tudja-e sulykolni, hogy a lojalitás a települések egyetlen fejlődési, sőt életbenmaradási esélye. És mindezt úgy, hogy ne lehessen azért túl látványosan rásütni: a Fidesz mindenkit megzsarol.

hiperlipid 2010.06.24. 16:05:48

Sziasztok!

OV szerint a korábbi rendszert megdöntötték a Választók. Ha ezt nem képezik le jogalkotás szintjén, hiteltelenné válnak. Politikai nyilatkozat, állampolgárság kiterjesztése, 29 pont, Médiaalkotmány, személycserék, hatáskör átcsoportosítások - ezek nem szimbolizálják a rendszer megdöntését. Jelenleg a miniszterelnök elszámolással tartozik a parlament felé, van egy KE, amely indokolt esetben visszadobálhatja a törvényeket ellenjegyzés helyett. A jelenlegi rendszer megdöntése egy erős KE lehet, amely utasíthatja és beszámoltathatja a Köztársaság kormányát, parlamentjét hadseregét, az ügyészséget. A választókban szimpátiát ébresztő célokat ő tűzi ki és végrehajtás gyakran keserves feladatait (= a piszkos munkát) a nem ő végzi el, megkímélve a renoméját. Kormányok jönnek-mennek, míg ő együttműködik a nemzettel. Úgy kormányozni, hogy senkinek sem felelős - ez az igazi hatalom.

A köztársasági elnök jögkörét, megválasztásának módját a jelenlegi kormányzópártok olyan mértékben befolyásolhatják a parlamenti többség és egy rövid pórázon tartott média segítségével, amely minimalizálhatja a Gábor által említett kockázatokat.

S2000 2010.06.24. 16:10:16

Elkezdődtek a meccsek, hajrá Szlovákia, Paraguay, Japán, Hollandia! :)

TG ma már nem fog ide posztolni...

dzsaszper 2010.06.24. 16:13:39

@hiperlipid: a rövid pórázon tartott média szerintem önmagában egy komoly kockázat.
Ma reggel hallottam az inforádióban, hogy a politikus után az újságíró a leghiteltelenebb szakma ma Magyarországon. Talán nem véletlen...

dzsaszper 2010.06.24. 16:14:53

@panelburzsuj: kérdés, hogy lesz-e mérhető hatás a következő méréstől a közvéleménykutatásokban (kb 1 hónap átfutás?).

László56 2010.06.24. 16:16:08

Egy nagyon szép napot Mindenkinek

Na lassan a gyengébbek is kezdik megérteni hogy miről van szó. Értelmezni azonban még nehézségük van. Még egy két év és talán meg tudják magyarázni a diákjaiknak azt, amit ők sem értenek. Lassan fejlődik a világ. Nagyon lassan. Az igazi probléma az elemző gondolkodásában az hogy a szimpatizáns pártjának a primitív gondolkodásából indul ki. A rizikóviselés ártalmaiból és a hatalomvágyból. Eszébe sem jut hogy a politikának sokkal nagyobb feladatai is vannak. A magyar nép jóléte. A magyar nemzet felemelése. De hát amilyen a nevelés, olyanok a gondolatok. De ne bántsuk az elemzőt. Köszönjük meg neki hogy itt lehetünk.

Akármit is csinál az ember, a politikában a rizikó mindig ott van. Azonban a rizikócsökkentésnek több formája is létezik. A primitívebbek választásokban és azok idő- és eseményekbeli összehangolásával törődnek. Mások inkább azon vannak hogy olyan jó létet teremtsenek amilyet csak lehet az adott gazdasági és társadalmi körülményekhez képest. És akkor nyugodtan nézhetnek a választások elé. Minden rizikóval együtt.

Ott is téved az elemző amikor félelnöki rendszerben gondolkodik. Hogy ezalatt mit ért azt csak ő tudja. Sárközi igencsak csodálkozna ha félelnöknek neveznék. A hatalom az elemző szemében olyan mintha saját magáért a személyért lenne. Így van ez annál a pártnál amelyikkel szimpatizál. Eszébe sem jut hogy másoknál másképp lehet. A hatalom nem a személyért magáért van, hanem csak eszköz a nép jólétéhez és felemeléséhez. Érthető ha az elemző szeptikus. Hiszen a politika eddig nem erről szólt. Hanem a saját meggazdagodásról, a korrupcióról és erkölcstelenségről.

Nagy változások vannak folyamatban. Történelmi események.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 16:16:12

@gonosztojás:
csak itt a többség "proli" és "paraszt". szóval nekem erős a gyanúm, hogy forradalom ide, vagy oda, de a kormány kénytelen lesz ehhez igazodni. szóval én akármennyire is híve vagyok a polgárosodásnak, de be kell látni, hogy egy társadalom vagyunk. és szerintem soha sem lehet olyan intézkedést hozni, ami egyiktől elvesz, és a másiknak ad. szeirntem értelmetlen zéró összegű játékokat játszani.

ezt akkor is mondom, amikor a gazdagoktól vesznek el, és azt mondják, hogy ezzel jobb lesz a szegényeknek, és akkor is, amikor a kis jövedelműektől vesznek el, és ezt a pénzt a nagyobb jövedelműnek adják oda.

ezekhez persze mindig alkalmazkodni kell valahogy, nekem nem tetszenek azok a kormányok, amik szétszakítják a társadalmat. perzse az sem tetszik, amikor meg totális egyenlőséget akarnak.

szerintem a fidesz népszerűsége csökkenni fog, és szerintem nem az ellenzéki pártok fognak erősödni, hanem a "bizonytalanok" szóval én azt is el tudom képzelni, hogy 2014-ben új formációk jönnek. én mindenesetre örülnék egy új baloldalnak, és mellette egy új konzervatív, és egy új liberális pártnak.

török gábor 2010.06.24. 16:16:45

@S2000: eddig kapáltam, paradicsom, paprika, krumpli :) de azért mindent olvastam. még mindig nem látott senki közvélemény-kutatást arról, hogy mit szólnak az emberek Schmitt Pálhoz? nézőpont, századvég, medián, szonda?

panelburzsuj 2010.06.24. 16:17:05

@[nick]:

A Fidesz-logika kétségkívül nagyon eltér a gyurcsányista reformdühtől.

A Fidesz úgy gondolja, hogy a "káderpolitikai" randalírozás elég önbizalmat ad a vazallusoknak ahhoz, hogy a helyi szinten felmerülő anyagi kényelmetlenségekért zúgolódók pofáját is be merjék fogni: ha nem tetszik, majd csinálja más helyetted.

Ferenc az exceltáblák, folyamatábrák, terepasztalok embere: számításaink szerint ez ennyibe, ez meg emennyibe kerül, tehát itt kell robbantani, emitt meg befoltozni.

török gábor 2010.06.24. 16:18:35

@László56: a félelnök nagyon tetszett :) de azért érdemes lenne majd olvasgatni is ezekről, a vélemény nem biztos, hogy elég, bár szórakoztató.

Videofon 2010.06.24. 16:21:37

@[nick]:
Majd panelburzsuj-jal megharcolunk a szavazatodért.:D

Soultan 2010.06.24. 16:22:13

Kedves Török Gábor!

Az érvelésed teljesen jó, a költői kérdés, hogy miért érné meg, a felsorolt érvek alapján valóban nem egyértelmű.

Ám van egy gond: te racionális érveket sorakoztattál.

Egy ember döntéseit pedig a politológia számára nem látható, irracionális érvek is befolyásolják. ;)

panelburzsuj 2010.06.24. 16:22:42

@panelburzsuj:

(Röviden: ez az egész fos, amit mi nagypolitikának hívunk, még mindig nem sokkal több, mint az önmagával meghasonlott, több darabra szakadt és így önnön korábbi részeivel viaskodó reformszocializmus hulladéka.)

török gábor 2010.06.24. 16:22:47

@Soultan: erre utaltam én is az utolsó mondatban :)

[nick] (törölt) 2010.06.24. 16:24:22

@török gábor:
a megjegyezhetetlen nevű csokornyakkedős fiatalember már beidézte a mediánt.

median.hu/object.2756bd5b-76fe-4b03-95b9-2cc21601b1b1.ivy

59% akarja schmitt pált látni fontos politikai szereben. sólyom lászlót meg 64% akarja. ez túl van valamennyivel a hibahatáron, de gondolom orbán bulgáriában nem ez alapján mérlegelt.

hiperlipid 2010.06.24. 16:24:26

@dzsaszper: nyilván olyan pozícióból indítanak, amiből lehet egy alkuban engedni.

Soultan 2010.06.24. 16:25:56

@török gábor:
Valóban, bár annyira virágnyelven fogalmaztad, hogy fel sem tűnt. :)

Ordnassac 2010.06.24. 16:26:05

@Decadurabolin: ha mosolygó dísznagypapát akartak volna és nem akartak volna viszonylagos fékként is alkalmazni, nem kapta volna meg a vétójogokat, nem beszélve arról, hogy a rendkívüli helyzetek esetén a KE-nek igen széles jogkörei vannak.

Szóval nem csak kizárólagosan erről van szó.

török gábor 2010.06.24. 16:26:07

@[nick]: ez azért nem ugyanaz a kérdés. én egy ilyen felmérést szeretnék látni: kit szeretne jobban a köztársasági elnöki pozícióban?
Schmitt Pál
Balogh András
Sólyom László
más

[nick] (törölt) 2010.06.24. 16:26:43

közben a tótok alázzák a taljánokat.

Zoltchy (törölt) 2010.06.24. 16:27:07

@török gábor:

Érdekes a sorrend :-)

1 "nincs közvélemény-kutatási adat
2 krumplikapálás
3 "még mindig nem láttatok közvélemény-kutatási adatot?"
A jó sakkozó is előre gondolkodik.
Először a közvélemény-kutatók nem kapnak megrendelést, aztán meg ki tudja. Nem árt ha terem egy kis ez-az a ház körül.

Ordnassac 2010.06.24. 16:28:43

@[nick]: a nagyobb érdekesség az, hogy a Fidesz-szavazók 80%-a(!) látná szívesen Sólyom Lászlót fontos politikai szerepben.

panelburzsuj 2010.06.24. 16:29:10

@török gábor:

Ilyet mond rólad lászló56:

"az elemző szeptikus"

Tessék kezet mosni posztírás előtt!! :)

Ordnassac 2010.06.24. 16:33:08

@török gábor: amennyiben a napokban nem csináltak ilyen felmérést, akkor már nem is lesz, túl rövid az idő szerintem keddig.

S2000 2010.06.24. 16:33:20

@török gábor: Nagyon helyes! Én meg vörösboros marhalábszár pörköltet főzök közben. :)

Én arra is nagyon kíváncsi lennék, hogy a Fidesz szimpatizánsok körében milyen reakciót vált ki SP jelölése.

MEDVE1978 2010.06.24. 16:34:43

Egyet kell, hogy értsek. Sajna úgy tűnik, hogy az univerzálisan használható - khmm, hogy is hívjuk tapintatosan - flexibilis, a mindenkori hatalommal kiváló kapcsolatot ápoló Schmitt Pál 5 évig élvezi majd a választók "bizalmát és tiszteletét".
Orbán Viktor evvel a lépésével is azt üzeni, hogy ő diktál. Ha Caligulaként a lovát vagy egy engedelmes makimajmot akar elnöknek, akkor azt is megteheti.

Nem gondoltam, hogy lesz idő, amikor inkább Torgyánnak örültem volna. Legalább röhögött volna az ország.

hallo 2010.06.24. 16:35:25

@török gábor: nekem László56 megjegyzésében inkább az alábbi két mondat érdekes:

"Nagy változások vannak folyamatban. Történelmi események."

Azt gondolom a Jobbik és a Fidesz is, de OV mindenképpen, meg akar felelni választóik azon vélt elvárásainak, amit az idézett két mondat is megtestesít. OV talán egyszerűen történelmet akar. Ezek "a politológia számára nem látható, irracionális érvek" (Soultan) ?

Videofon 2010.06.24. 16:38:04

@MEDVE1978:
A mezei választó nem sokat érzékel a diktatorikus nyomulásból. A Fidesz népszerűsége töretlen. Ez az ország csak a pénztárcájából ért.

török gábor 2010.06.24. 16:42:54

@Ordnassac: már elnézést, de ha a pálinkafőzést meg lehetett gyorsan kérdezni, akkor talán ez is megérne egy kutatást. hogy esetleg nem lenne "jó" az eredmény...? remélem, ez nem szempont.

Videofon 2010.06.24. 16:44:48

@hallo: Orbán nem fog történelmet írni. Ahhoz túl sok dilettáns lépése volt már a kormányzása legeljén.
Én még emlékszem a lengyel baloldalt elsöprő "varsói gyorsra". Aztán nem telt el pár év, és legyőzte Kaczynskiékat a Polgári Platform.

Videofon 2010.06.24. 16:46:09

@török gábor: Erőpolitikához minek közvéleménykutatás?

panelburzsuj 2010.06.24. 16:46:14

@török gábor:

Az nagyon fals feltevés, hogy készül kutatás, csak az eredményt nem kötik az orrunkra?

Ordnassac 2010.06.24. 16:48:16

@Videofon: a varsói gyorsnak része volt a Polgári Platform is. A PO nem baloldali párt, hanem mérsékelt jobbos. (Ugyanúgy az Európai Néppárt tagja, mint a Fidesz.)

Ordnassac 2010.06.24. 16:49:15

www.mti.hu/cikk/485999/

"Megválasztása esetén nem lenne a kormány törvényalkotási lendületének gátja, sőt motorja lenne annak - közölte [Schmitt Pál]."

Na, itt van az eb elhantolva?

Ordnassac 2010.06.24. 16:52:26

@panelburzsuj: na jó, de senki? Nem számít mindegyik ugyanolyan "ideológiai hátterűnek"...

panelburzsuj 2010.06.24. 16:55:28

@Ordnassac:

És gondolod, hogy az Orbán-Gyurcsány "két szék" között pad alá esett magyar választók már nem is igényelnének egy "mérsekelten habzó" pártot?

S2000 2010.06.24. 16:55:59

@Ordnassac: Nekem inkább ez szúrt szemet: "A jelenlegi házelnök az alkotmányozás folyamatáról szólva azt mondta: bátran hozzá lehet nyúlni a köztársasági elnök szerepköréhez, a választásokhoz, a költségvetéshez."

Ordnassac 2010.06.24. 16:56:43

@panelburzsuj: ezt nem mondtam. ;-)

Sokan az LMP-ben látják ezt.

panelburzsuj 2010.06.24. 17:00:06

@Ordnassac:

Mindegy, milyen színű a macska, csak csöndben fogja az egeret ... :)

Gondolod, hogy pártunk-kormányunknak már annyi dugipénze se maradt, hogy egy 1000-1500 fős telefonos kérdezést megrendeljen különösebb hírverés nélkül?

Ordnassac 2010.06.24. 17:00:57

@S2000: a kettő szerintem összefügg. Azonban ez megerősíti, amit sokan gondolunk. A nemzet sportos nagypapája/sármőrje aláírógép lesz (talán még el se olvassa a törvényeket). Nem lesz sok dolga a KEH Alkotmányügyi és Jogi Főosztályának...

Ordnassac 2010.06.24. 17:02:29

@panelburzsuj: persze, nem is arra gondoltam. Azonban nem hiszem, hogy pl. a Progresszív Intézet ne tudott volna ilyet csináltatni és nyilvánosságra hozni.

Videofon 2010.06.24. 17:05:35

@Ordnassac:
Az LMP komolytalan párt. Kormányra max akkor kerülhetnek, ha valamelyik komoly alakulatnak pont az ők néhány százaléka hiányzik majd a hatalomhoz. Meghatározó politikai erő sohasem lesz belőlük.

panelburzsuj 2010.06.24. 17:10:20

@Ordnassac:

Ha egy kicsit is kilát az LMP a saját fejéből, akkor most gőzerővel igyekszik fölszipkázni a helyi politizálásban még nem teljesen leamortizálódott "közéleti vénájú" figurákat.

Aztán hogy mit főz belőle, azon majd akkor studírozhat, ha látja mi jött össze.

Egy ilyen eleve "szivárványpártba" sok mindent bele lehet préselni komolyabb arcvesztés nélkül.

panelburzsuj 2010.06.24. 17:23:30

@Ordnassac:

Azért költsön, hogy bemutathassa Balogh egyszámjegyű százalékait?

(Egyébként én azokkal értek egyet leginkább, akik itt olyasmit rebesgetnek, hogy az államfő szerepe és személye nem érintette meg különösebben mélyen a magyar néplélek mélységeit. Úgyhogy ha tényleg komoly, visszakérdezésekkel, pontosításokkal megerősített felmérés készülne, akkor becslésem szerint a mittudommén/nemérdekel válaszok aránya túlságosan felhígítaná a határozott állásfoglalók mezőnyét.

Ma láttam valahol félszemmel, hogy a 29 pontról a lakosság kétharmada (??) értesült. Hogy 80 alatt, az tuti. Mekkora vajon ehhez képest akkor Balogh ismertsége? És mit tudnak a választók tömegei vajon a két S-ről? Hogy az egyiket OV tolja, a másik meg keresztbetesz neki? És innentől kivel vállal közösséget az államfő személyéről állást foglaló?)

objekt 2010.06.24. 17:30:35

@az igazi Sipi: Sipi, nem lehet, hogy egy kicsit nagyon belelendültél? Átestél a ló túloldalára. Elég volt hozzá néhány támogató megjegyzés. (Látod milyen könnyű megszédülni) Ezt a szöveget húsz évvel ezelőtt simán el lehetett fogadni, de azóta bővíthetted volna az ismereteidet. Sokan vannak ám, akik mesélnének neked a másik rendszerről.

Igaz, hogy gazdasági okok miatt bukott meg, de nem csak ezért jó, hogy megbukott.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 17:33:18

olaszok kiestek. amúgy miért nincs b csoportos foci vb?
szerintem tök jó lenne. ezt elintézhetné schmitt pál.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 17:34:36

mármint előbb meg kellene választani mlsz elnöknek, és aztán az uefában tudná magát pozícionálni. platini mellett lehetne kezesbárány.

panelburzsuj 2010.06.24. 18:07:57

@[nick]:

OFF

Önkormányzatiságrul:

Pálmajor az ország legszegényebbje

www.pixter.hu/video?id=21505

(Egy kukk se arról, hogy 1993-ban vált le Nagybajomról, és hogy ehhez képest majdhogynem Kiskorpád szélső utcája ... )

ON

Ordnassac 2010.06.24. 18:09:00

www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20100624-bemutatkozik-a-fideszfrakcionak-schmitt-pal-percrolpercre.html

"Még ma hatvan képviselő jelölni fogja a köztársasági elnöki posztra Schmitt Pált - jelentette be a meghallgatás után Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Azt mondta, ő maga biztosan Schmittre szavaz, és reméli, hogy már az első fordulóban megkapja a szükséges kétharmados támogatást a jövő keddi elnökválasztáson."

Áverés! 2010.06.24. 18:10:58

@altimus
@az igazi Sipi és még egy páran.
Sok okos szellemes komentet lehet olvasni.Jó időtöltésnek, szórakozásnak,elmélkedésnek.Azt viszont hiányolom, hogy csak kevesen teszik fel azt a kérdést, ezek a történések jó e nekünk.Hogyan illeszkednek be ezek a jelenlegi világ és európai rendszerekbe?

Én is csodálkozom azon,hogy aki annyira vágyik az uralkodásra, hogy nem használta fel a 8 évet, hogy szert tegyen közgazdasági ismeretekre, értse nagyjából, hogy hogyan működik a világ.Már régen nem a rangok,titulusok határozzák meg az országok fejlődését.
Ahol az uralkodóházak öröklődéssel adják a rangokat,ott sem ezek az uralkodók mondják meg a tutit. Hátérben igyekeznek nem ártani.

zoli87 2010.06.24. 18:14:13

@Ordnassac: Nem teljesen értem miért 60 képviselő. 263 lenne az igazi. Így fennáll a lehetősége annak, hogy elszivárog 2 képviselő Morvai Krisztinához. Ez nem valószínű, de elképzelhető. Még a végén az lesz, hogy őt is és az LMP jelöltjét (Sólyomot) is jelölik, vicces és kaotikus lenne, ember van hozzá :)

[nick] (törölt) 2010.06.24. 18:15:11

@panelburzsuj:
Jövendőlés az első oskoláról a Somogyban

Hát, múzsáknak szentelt
Kies tartomány!
Íly számkivetve volt
Nálad minden tudomány?
Hát csak sertést nevelt-é
Itt a makk s haraszt?
Hát csak kanásznak termett
A somogysági paraszt?
Istenem!
Senki sem
Vette észbe,
Hogy e részbe
Árva még Somogy!

Hány jó ész lett vaddá,
Hogy nem mívelték?
Hány polgár búnyikká?
Hogy jóba nem nevelték!
Dudva lenne a dudvák
Közt az ananász:
Kanász marad akinek
A nevelője kanász.
Hát már, hogy
A Somogy
- ly tudatlan,
Formálatlan,
Kié a hiba?

Debrecen és Patak
Messze estenek
Ide, hol a múzsák
Nem is esmértettenek.
Ami kevés pénz bejött,
Két-három póra,
Nagyobb dologra ment el -
Borra avagy disznóra.
A szegény
Pórlegény
Vagy bodnárnak,
Vagy betyárnak,
Vagy zsiványnak állt.

Óh, szomorú sorsa
Egy szép megyének!
Hol a magyar lelkek
Megvetve heverének.
Óh, nem fáj-é a szíve
Minden magyarnak,
Hogy a magyar fiakkal
Gondolni nem akarnak?
De tán jő
Oly idő,
Melyben nékünk
A vidékünk
Új Hélikon lesz. -

Csokonai Vitéz Mihály (1799)

Ordnassac 2010.06.24. 18:20:11

@zoli87: Wittner Márián kívül kit tudna még meggyőzni a Jobbik? Nem hiszem, hogy bárki átszállna. Hasonló Sólyom esetében. Nagyobb lenne a kára a Fideszre nézve, mint a haszna.

bariga 2010.06.24. 18:24:55

Nem lehetne a magyar királyság leányvállatát Bulgáriában megnyitni? Akkor Orbánnak haza sem kellene jönni

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.24. 18:26:38

@objekt: en eltem a mult rendszerben baratom.

en tudom, hogy miiert volt a hozonges es miert akartak az emberek masikat.

mert elfogyott az ingyenkaja, azert. es vartak az uj messiast a kovetkezo kifogyhatatlan bosegszaruval.

szoval nekem nem nagyon kell megmagyarazni mi tortent..:-)

egyebkent akkor, fiatalonm, forro fejjel en is azt hittem, hogy hu, itt aztan valami nagyon magasztos eszme lesz majd ami elhozza a kanaant es aranyeletet, bar apam mindig mondta, hogy meglesz meg ennek a bojtje, amikor a sok lehutot utcara teszik es az embereknek versengeni kella munkahelyekert. mennyire igaza volt az oregnek!

hetvegen meg is mondom neki:-)

de igy, a 40hez kozel, hogy tobbet tudok es latok, mint akkor tudtam es lattam bizony azt kell mondanom, hogy bizony mindenki leszarta volna kadart, biszkut, mindent, ha a kenyer, a benzin, az alkohol es a cigaretta ara nem emelkedik.

persze, voltak a nagy szolamok es a vilagrengeto lozungok, de az egesz a loverol szolt, semmi masrol. mind a mai napig azt hantorgatjak fel kadareknak, hogy "elherdaltak az orszag penzet".

mellesleg halkan megsugom, hogy kadarek csak nem csorditettek oda collos savallo acelcsovel, amikor a nep egyszeru fiai herdaltak az orszagot..:-)

ezt ugyanis 10 millio kicsi tolvaj lopta szet felsovezetoi szemhunyassal. ma is igy mukodik, nem maskent. nehany hulye - koztuk en is - adot fizet, a tobbi meg veri a tamtamot es azt hiszi, neki jar a jlet mert anyuci kitolta es pont ide. ezt bizonyitja a "szocialis" - bar inkabb szocialista:-D - nepszavazas, aholis kiderult, a magyar ember 300 forintert barmit el ad ami nem az ove...:-))))))))))))

Decadurabolin 2010.06.24. 18:28:03

@Ordnassac: a vétójogokat én csak formálisnak látom, igazság szerint nem igazán látom, hogy a jelenlegi formában az elnök tevőlegesen be tudna avatkozni (szerintem Sólyom sem avatkozott be).

Rendkívüli helyzet alatt pontosan mit értesz? háborús állapot és a többi?

másrészt újfent kihangsúlyoznám, hogy - Sólyom kivételével - minden esetben bólogató jánosokat választottak meg, és erős gyanúm, hogy más országokban is hasonló szituációban ugyanez a helyzet. Nehezen várható el, hogy valaki olyat szavazzon meg aki később ellenfélként léphet fel.

Rá Dios 2010.06.24. 18:29:18

@S2000:
OFF:
Ezek a szlovákok, ezek a szlovákok...Nem nekünk járna mindaz, amit ők elérnek mostanában? :-)

bariga 2010.06.24. 18:30:14

És az milyen lenne, ha Schmitt időközben rájönne, hogy milyen jó is köztársasági elnöknek lenni és mégis akadékoskodna. Váltott már eleget, miért most ne éppen, bántani meg nem lehetne úgysem.

Áverés! 2010.06.24. 18:31:19

@altimus
@az igazi Sipi és még egy páran.
Kellemes a társaság, szellemesek az írások.Igaz sok a poénkodás.Nekem nagyon egyértelmű OV viselkedése. Ő nem akar más rangot csak a legnagyobbat, és bizony a cél nem lehet más mint a Sándor palotából lenézni a Dunára, a városra és megelégedéssel megállapitani, hogy mostmár ez is az enyém.

Ha Ő valóban a népét, hazáját szeretné gazdagitani, boldogitani akkor az üres 8 évét arra kellett volna fordita ni, hogy szert tegyen bizonyos közgazdasági ismeretekre,a világ nagy gazdasági folyamatainak elemzésére. Szemmel látható amikor ilyen kérdésekről kell beszélnie mennyire nem meggyőző.Hiteltelen.A tanácsadóinak akar mindenáron megfelelni, és át sem gondolja, hogy az egyszerü, vagy mág nagyszerü de szegényebb rétegek életére hogyan fog kihatni.

Azért értékelem azokat a véleményezőket akik fel teszik azt a kérdést,hogy jó ez nekünk?Az alaposan elkurt 2/3 miatt sokat most nem lehet tenni, de legalább tö bb fórumon hangott kellene adni nem tetszésünknek, addig amig lehet.

Rá Dios 2010.06.24. 18:32:59

@[nick]: Örülök, hogy fölidézted ezt a verset.
Kötcse, minden kultúrálsi változások, volt és jelenlegi miniszterelnöknek egyaránt birtoka, az is Somogy. De vajon melyik Somogy? A Helikon vagy a kanász-Somogy? :-)

panelburzsuj 2010.06.24. 18:40:10

@[nick]:

Kaposvár és Toponár közt félúton már akkora felsőfokú kanászatot kultiváló Hélikon épült, hogy csak győzzék megtölteni magyar fiakkal .. :)

panelburzsuj 2010.06.24. 18:46:24

@Rá Dios:

Kötcse a megye túlsó csücske.

Csokonai lába nyomán Szászfalvi Lászlót termette nékünk e vidékünk.

panelburzsuj 2010.06.24. 18:47:17

@panelburzsuj:

(Má nem a kötcsei, hanem a csurgói vidékünk.)

Ordnassac 2010.06.24. 18:51:43

@Decadurabolin: Sólyom 11 törvényt küldött az AB elé, mindet ki is lőtte az AB (egyet csak részben). Ilyen volt pl. a vagyonadó.

Görögországban a jobboldali parlamenti többség a korábbi baloldali külügyminisztert jelölte elnöknek, Máltán is hasonló volt a helyzet. Mindketten nagy tiszteletnek örvend hazájukban.

panelburzsuj 2010.06.24. 18:53:34

@bariga:

Na, még meg se száradt a ténta a nemzeti egybetartozás dokumentumain, és máris a nagylajosi háromtengermossánál tart az étvágy?

[nick] (törölt) 2010.06.24. 18:53:49

@panelburzsuj:
amúgy meg most megnéztem a filmet, szóval látom, hogy ez egy roma település, pontosabban a cigánysor.

persze járási igazgatás kellene. szóval a szokásos. fejleszteni kellene ezt a kistérséget. 20-25 milliárdból kellene egy óriás agráriskola a kistérség közepére, vagy mondjuk igazodva a viszonyokhoz földrajzi értelemben elosztva. gondolom az agráriumhoz értenek arrafelé az emberek leginkább. és akkor egy járási tangazdaságok mini hálózata lenne a kistérség motorja. és ez az, ami munkát adhatna az embereknek, másrészt itt a fiataloknak tanulni is lehetne. elsősorban persze a gazdálkodást lehetne tanulni. amiről szól a modern agrárképzés. csak ezeknek az embereknek végtelen gyakorlatias oktatás kellene.

ez egy 20-25 milliárdos megaprojekt. és magát az iskolát a tangazdasággal együtt null szaldóval kellene megpróbálni üzemeltentni. tehát benntlakásos intézmények kellenek, ahol van szálláshely, konyha, mosoda, mintha egy szálloda lenne, csak ez tanítási időben iskola tanszünetben pedig olcsó szálláshely. mondjuk a tangazdaságnak vannak lovai, és akkor lehet lovagolni, és van mountain bike pálya. és akkor egyrészt a gyerekeknek ősszel, télen meg tavasszal, persze a tanítás után, mert előtte tanulni kell. nyáron meg esetleg mehetnek turistának. nem a cigánysorra, hanem ezekbe a campusokba. első blikkre ilyesmit kellene ott csinálni.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 18:58:19

@Rá Dios:
na most azért azt ne felejtsük el, hogy kötcse majdnem a balaton mellett van, ezeknek a pálmajoriaknak meg annak idején egy pató pál adott munkát. aztán gondolom ő a majort elkártyázta, vagy a komenisták húzták fel egy karóra, vagy ki tudja. és akkor azóta nincs ott semmi.

panelburzsuj 2010.06.24. 19:01:52

@az igazi Sipi:

A kétméteres szálban érkező, (japán) import colos saválló acélcsövet fölpakoltuk Pesten a platóra, százhatvan kilométerrel odébb kettévágták, majd egy hét múlva - immáron megint Pesten - a kicsit hosszabb darabokból paradicsompaszírozó masinák készültek, a rövidebb végek meg már útközben elkezdtek fogyadozni.

Kádári magasságba eszerint már egy darab se jutott belőle! :))

S2000 2010.06.24. 19:02:26

@Rá Dios: Hát... amit ők elértek (fociban, gazdaság, euro, stb.) az az ő érdemük, amit meg mi nem, az a miénk.:) Ha a magyar MLSZ menedzselné a szlovák futballt, most nem lennének kint Dél-Afrikában, az biztos.

Diocles 2010.06.24. 19:09:54

@Ordnassac:

most láttam a csigakettőn részleteket, zabálni fogják Schmitt Pált a népek, szerintem.
ég és föld, összevetve a zárkozott Sólyommal.

emlékszel arra még, h tán februárban beszéltünk itt a blogban arról, h a Fidesznek Schmitt volna az ideális elnök?
és tényleg! na nem azt mondom, h ennek hatására jutott eszébe bárkinek, ő szerintem már régóta erre volt kitalálva.
és akinek volt szeme, az látta benne a lehetőséget, h ő lehet a jobboldali Göncz.

azt viszont sajnálom, h nem Gál Kinga lett a házelnök.

bariga 2010.06.24. 19:14:22

Valaki tudna nekem segíteni kérem? A 29 pontban hogyan is hangzott el a 10 %-ra csökkentett társasági adó. Én úgy hallottam, hogy 500 millió forint nyereség alatt. Most meg egyesek nyereség alapról beszélnek. Az pedig ám nem mindegy.

bariga 2010.06.24. 19:16:07

Azt is most olvastam, hogy a Fidesz frakció el volt bűvölve, tényleg sármos fiú a jelölt úr, csak nehogy még baj legyen belőle

exepszzed (törölt) 2010.06.24. 19:16:18

Sziasztok.
Én szeretem Viktort , szeressétek ti is és béke, boldogság költözik szívetekbe, és eljuttok az ő földi paradicsomába.

panelburzsuj 2010.06.24. 19:17:15

@[nick]:

Pont azért mutogattam neked, mert Kaposvár környékén tényleg többé-kevésbé minden lehetőség adott ahhoz a modellhez, amit te propagálsz itt ilyen hűséggel. Van agrároktatás, van szépszámú és eléggé diverz termékszerkezetű mezőgazdasági üzem (erdészeti csemetétől gyümölcsön át vágóhídig), és vannak igen szépszámú munkára váró kezek. Falusi turizmusnak ott a Zselic rögtön a város szélében, melegvíz is akad (Igal városában pl.), és midehhez a Balaton: szőlő, bor, homokstrand, sokévtizedes tapasztalat.

Oszt mégis tele van a megye a Pálmajorhoz hasonlatos lepukkant, vegetáló cigányfalukkal. (Meg még több majdnemannyira lepukkant nemcigánnyal.)

[nick] (törölt) 2010.06.24. 19:17:53

de az önkormányzatiság arról szólna, hogy ezt annak a kistérségnek kell kitalálni. szóval igazodni kell a helyiek igényeihez. és nem úgy, hogy ezt a minisztériumból valaki kitalálja. az agrárminisztérium persze tervezhetne mintagazdaságokat, amikből aztán össze lehetne "ollózni" az egészet, vagy egy óriás terepasztalon kirakni. szóval szerintem nem lehetetlen ezt megcsinálni, még ezekkel a tanulatlan emberekkel sem, persze nem is egyszerű. de igen is önkormányzatiság kellene, de nem tanyasi, és falusi, és nem is megyei, hanem kistérségi, járási. és úgy, hogy ez a kistérség közvelten az unió alá legyen rendelve. mivel ez a terület nem önfenntartó, ezért menjen oda egy osztrák, vagy egy szlovén, szóval, a lényeg, hogy minden ilyen leszakadó kistérségnek legyen egy uniós összekötője, amelyik hozzáköti egy fejlettebb területhez, egy másik nemzetiséghez. szóval szerintem az unióból az osztrákok, és a szlovének is benne lennének ilyen típusú szabályozott "gyarmatosításban". ugye mekkora hülyeség, hogy nem lehet itt termőföldet vásárolni. nem azt mondom, hogy mindenütt lehessen szabadon bármit felvásárolni, de itt nem az a gond, hogy a befektetők megveszik a földet, hanem az, hogy nem veszi meg senki. mert ugye ki akar a cigányok mellett földet vásárolni. na de egy osztrák, vagy egy szlovén gazda, aki műveltet, az nem biztos, hogy ilyen finnyás, és akkor miért ne lehetne azt beengedni. mert ez plusz pénz az országnak, mert kívülről jön a tőke. szóval el nem tudom képzelni, hogy ez miért probléma. értem, hogy van ahol igen. mert a tőkés elveszi a munkát, de van ahol meg nem veszi el. és azért kell a térségi igazgatás, hogy ezt a helyi viszonyoknak megfelelően szabályozni lehessen. ez a másik, ami hiányzik.

Ordnassac 2010.06.24. 19:18:50

@Diocles: Gál Kinga nehezen is lehetne: nem tagja az Országgyűlésnek...

Bocsi, de továbbra sem tudsz meggyőzni arról, hogy a köztársasági elnöknek _csak_ egy népszerű, mosolygós dísznagypapának kell lennie. Az a tisztség teljes félreértése. Ahogy az is, hogy a kormány feltétlen támogatójának kell legyen. Márpedig Schmitt ezt mondta... Azt sem mondom, hogy olyan visszahúzódónak kell lennie, mint Sólyomnak (nem véletlenül mondtam itt más neveket is).

panelburzsuj 2010.06.24. 19:20:57

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!:

(Kidobott a szektád, vagy mi a hézag veled?:)

Ordnassac 2010.06.24. 19:29:27

Semjén: "Itt az ideje annak, hogy az arisztokratikus attitűd helyett a plebejus attitűd érvényesüljön, olyan köztársasági elnök kell, aki közülünk való."

hvg.hu/itthon/20100624_semjen_schmitt_plebejus

Istenem, ezt az átlátszó dumát...

ssi 2010.06.24. 19:31:46

@Ordnassac: milliárdos plebejus ki közül is való?

hvg.hu/itthon/20100624_semjen_schmitt_plebejus

ingatlanmenedzser.hu/lakaspiac/20100624_schmitt_ingatlan.aspx

[nick] (törölt) 2010.06.24. 19:32:03

@panelburzsuj:
hol van olyan tangazdaság, viszonylag nagy, ami tanítási időben egyben bentlakásos iskola is. munkát is ad, egyszerű fizikai munkát, takarítás, főzés, mosás a nőknek, ez ugye a szállás, konyha, mosoda, és mellett agrármunkát a férfiaknak, plusz tanulnak a gyerekek. és csak részben állami pénzből, részben abból, hogy a szülők a tangazadaságban dolgoznak. persze ezt a life long learning keretében. szóval ők is tanulnak vetni, szántani, aratni, füvet, sövény nyírni, fát metszeni. és a kampusz másik végében meg a gyerekek tanulnak. és tanszünetben meg ugyanez a létesítmény, nem másik, hanem pont ugyanez olcsó szálláshely. és akkor ezeket kistérségi szinten hálózatba kell kapcsolni. mert felteszem ez dombos vidék, szóval nem lehet egy nagy központot építeni, amit aztán a járásból mindenhonnan viszonylag gyorsan meg lehet közelíteni. olyat nyilván a pusztában lehet csinálni.

Kelecse 2010.06.24. 19:35:47

@török gábor: A Heti Válasz is mér. Megleptél a kerti munkálatokkal! Gratulálok!

exepszzed (törölt) 2010.06.24. 19:36:05

@panelburzsuj: nem, éppenhogy most alakítottam ezt a szektát, és várom a VIKTORHŰ tagokat!
ha te is SZERETED Ő-ISTENI KEGYELME NAGY VEZÉR ORBÁN VIKTORT akkor itt a helyed a szektában!

ssi 2010.06.24. 19:37:23

17:40:56-kor sikerült, bocsánat, ha most sem

ingatlanmenedzser.hu/lakaspiac/20100624_schmitt_ingatlan.aspx

ssi 2010.06.24. 19:40:43

ingatlanmenedzser.hu/lakaspiac/20100624_schmitt_ingatlan.aspx

többet nem próbálom, 17:40:56 működik

Ordnassac 2010.06.24. 19:40:55

@Kelecse: "Ön szerint jó államfő lesz Schmitt Pál?"

59% nem, 40% igen.

Egy jobbos hetilapnál. Hmmm...

bariga 2010.06.24. 19:41:30

ha plebejus, akkor gondolom keresztyényi módon a plebejusság feletti vagyonát szétosztja az árvízkárosultak között. Ezt már nevezném a népért való elkötelezettségnek

Ordnassac 2010.06.24. 19:41:55

www.mno.hu/portal/721094

Nocsak, Róna Péter is szóba került az LMP-nél???

Ordnassac 2010.06.24. 19:42:37

@manyike: írd be előtte a előtagot is.

Ordnassac 2010.06.24. 19:43:11

@Ordnassac: a http előtagot :// <--- ezzel együtt.

panelburzsuj 2010.06.24. 19:43:15

@[nick]:

Nyavalyát finnyások. Termőföldet nem lehet venni - vesznek házat. Szárász sokáig zsákfalu volt, csak Lengyel felől lehettett bemenni (meg arra visszacurikkolni), aztán ahogy megépült Egyházaskozár felé egy másik út, először vett egy kalandvágyó hollandus parasztházat, aztán hogy nem ették meg, meg szét se hordták a portát, most már van vagy nyolc külhoni "bebíró".

Soktucat falu alakul ebbe az irányba: a jövevények jellemzően nagyvárosból kiszabadulni igyekvő kisnyugdíjasok, akik itt császárok a szomszédsághoz képest. A telet kihúzzák "otthon", tavasztól szüretig meg itt ejtőznek vagy folyamatosan, vagy kisebb-nagyobb darabokban. Valami munkát is adnak (kőműves és vidéke, fűnyírás, kertápolás, őrzés), meg itt járnak boltba, orvoshoz, manikűröshöz.

A teljes spontaneitás miatt persze rengeteg a buktató, akad azért súrlódás is, és bőven terem a sutyorgó irigykedés. Pedig a "gondozófalu" is lehetne egy vidékmegtartó gazdasági modell, nemcsak a "Postát-vonatot-tornatermet minden banyának!" mozgalom.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 19:44:50

szóval mit tudom én építenek egy skanzent. és akkor ki a fene megy szeptember 8-án szerdán reggel a skanzenbe. ki megy oda. nyilván senki idegen. ki lesz az a bolond, aki hét közepén, ősszel, reggel odamegy, hogy jó napot kivánok, ez itt a skanzen. jöttünk megnézni. nyilván senki, vagy alig valaki. és akkor szerintem a skanzen legyen az iskola. mi más. ha egyszer az a kult létesítmény arrafelé. de azért egy év alatt, főleg nyáron, vagy a szabadságok idején lehente csinálni programokat, amikor a skanzen nem iskola, tanszünet van, hanem falumúzeum.

persze olyankor előtte kicsit rendbe kell rakni, mert a gyerekek összekenik a falat, meg mit tudom én, de gondolom, ha a cigánygyerek összekeni a falat, és az anyjának kell kimeszelni, vagy az apjának, akkor megnevelik, hogy ne koszoljon. mert rögtön abban érdekeltek. szóval nem akarom ezt hosszasan ragozni, gobdolom világos, hogy miben tér ez el a mai felfogástól. hogy itt a szülők, és a gyerekek együtt mennek "iskolába", csak az egyik dolgozik, és pénzt keres, a másik meg tanul, hogy majd önálló keresete, önálló birtoka lehessen. vagy képes legyen társulni, képes legyen részvénytársaságot létrehozni, amiben résztulajdonos lehet. meg tudjon igazgatótanácsot választani. tudja, hogy így lehet gazdálkodni az agráriumban. és ehhez persze beszélje a szomszédos nép, vagy népek nyelvét. szóval ez nem utópisztikus szerintem csak akkor, ha abból indulunk ki, hogy oldja meg az állam. mit oldjon meg az állam. beruházásra pénzt az unió tud adni, működési forrás meg ennyi van, jobb oktatás akkor lesz, ha ehhez a helyiek hozzá tudnak tenni. tehát akkor okosan kell beruházni. na, de térjünk vissza schmitt pálhoz.

S2000 2010.06.24. 19:46:41

@Ordnassac: Nem reprezentatív, de elgondolkoztató.

Áverés! 2010.06.24. 19:46:51

" Ez az a plebejus atitüd ami kell nekünk"
na kimondta ezt Schmitt Pál jelölésére?

zeee 2010.06.24. 19:48:12

@László56:
Kedves László, - valóban olyan nagy változások előtt állunk, amitől még Te is pislogni fogsz. Biztosan szerelmes vagy OV.-ba, hogy nem látod a lényeget, de ettől még tény, hogy a jelenlegi kormánypártok és prominens képviselői kockázatkerülő, sunyi és hazug önimádók. Ebből az sem von le semmit, hogy az előző kormány és elvtársi köre hasonló alakokból állt, - kivéve a kockázatok kerülését. Kedves László, tudod mi fog itt változni?! Hogy kik teszik zsebre a "ZSÉ"-t! Ja, és a mostani kormány nem lesz pipogya, jól a pofájára fog csapni annak, aki nem ért velük esetleg egyet.

Ordnassac 2010.06.24. 19:49:27

@Áverés!: Semjén, már linkeltük. :-)

@S2000: persze, hogy nem reprezentatív. Érdekes hogy az MNO-n most nincs "szavazás".

nyünyüge 2010.06.24. 19:51:24

@Diocles: nem hiszem, hogy Göncz népszerűségét össze lehetne hasonlítani Schmittével (ha lesz neki, mellesleg nem kétlem, hogy lesz).
Nagyon más a helyzet. Göncz anélkül lett népszerű - és valószínűleg a társadalom egy jól meghatározott részében -, hogy kimondottan hajtott volna erre (vagy ha igen, nagyon jól titkolta). Schmitt Pál meg született és tanult diplomata, ő első pillanattól kezdve tudni fogja zsigerből, hogy mitől lesz népszerű, mitől nem. És ha nem lesz neki más előírva, akkor csak olyasmit fog csinálni, amitől garantáltan népszerű is marad.

Kelecse 2010.06.24. 19:58:22

@Ordnassac: Schmitt, mint plebejus! Hol él ez a Semjén?

panelburzsuj 2010.06.24. 19:58:38

@Ordnassac:

Miazhogy átlátszó duma?

Egy hús-vér ízirájder, öcsém!

Ordnassac 2010.06.24. 19:59:54

@panelburzsuj: három nagyértékű budai ingatlannak. :-)

Ordnassac 2010.06.24. 20:00:29

@Kelecse: rossz vicc lesz, de "az Isten háta mögött". :-P

Ordnassac 2010.06.24. 20:01:04

@Kelecse: a szavazás vagy Schmitt?

[nick] (törölt) 2010.06.24. 20:03:32

@panelburzsuj:
de miért nem lehet termőföldet venni. miért vagyunk mi olyan fene nagy büszkék arra, hogy a föld itt tized annyit ér, mint hollandiában. ergo tizedannyi a vagyona a magyar parasztnak, mint a hollandnak. ergo tizedannyira hitelképes. most nem azt mondom, hogy el kell adósodni a vakvilágba, meg annyi traktort kell venni az országba, hogy fél európát fel lehetne azzal szántani. mindenki vett egyet, mert jár mellé a támogatás. nem látom be, hogy miért ne lehetne kistérségi szinten szabályozni, hogy lehet-e földet venni, vagy nem lehet. vagy helyben lakáshoz kötni. vagy akármihez. lakjon itt, vagy legyen agrárvégzettsége. úgy szabályozhatnak, ahogy akarnak. gyakorlatilag eldönthetik, hogy ez a pofa jöhessen, vagy ne jöhessen. ott helyben. mire jó, hogy az állam azt mondja: nem lehet. nehogy véletlen valaki, akinek pénze van, és kapcsolatrendszere nekilásson gazdálkodni. és akkor például ebben konszeznzus van az összes párt között. márpedig itt a földet mink nem adjuk el. és amiről én tudok, mondjuk ez az alföld, ott a polgármesterek, meg mindenféle pártemberek összevásárolták a földet, ott hever műveltelen, parlagon, esetleg bérbe adják, és várják, hogy akkor oda építsen az állam valamit, vagy vegye el a földjét jó pénzért, vagy az állam építsen neki birtokot. és akkor ez mind várja. szóval itt fog elbukni a fidesz. hogy ennyi beruházás nem lesz pénz. és akkor lesz, aki jól jár, és lesz aki nem. szóval ez egyszerű hűbéri rendszer, csak kérdés, hogy fenn lehet-e tartani.

Kelecse 2010.06.24. 20:05:56

@Ordnassac: A szavazás. Egy lejárt szavatosságú sármőrrel mit kezdjek? :) De ha megnézzük a Fidesz szavazóbázisának változását, akkor jó úton járnak az öregecskedő, rajongó hölgyek táborának kialakításához. Nekik biztos tetszik majd az "új plebejus".

[nick] (törölt) 2010.06.24. 20:06:27

@nyünyüge:
gondolom a tévé bemutatja a hazait, meg villáit, rögtön tovább növekszik a népszerűsége. és akkor már csak a túltáplált családját kell mutogatnia, hogy rögtön el kezdje a fél ország utálni. lásd győzike.

S2000 2010.06.24. 20:08:55

@Kelecse: OV sajnos olyan emberekkel veszi körül magát, akiknek egy önálló, értelmes gondolata sincsen (Semlyén, Te jó ég...), és természetesen nem fogalmaznak meg kritikát a főnökük felé - pedig egy jó vezető nem hogy hagyja ezt, hanem kifejezetten el is várja a beosztottjaitól. Ez az egyik legsúlyosabb hiba, amit egy vezető elkövethet. A Fideszben talán Kósának van önálló véleménye, de ő meg az államcsődös nyilatkozata nyomán egy időre szerintem csendre lett intve...

panelburzsuj 2010.06.24. 20:11:12

@Ordnassac:

Tessél megtanulni végre értőolvasni:

Semjén: "Itt az ideje annak, hogy az arisztokratikus attitűd helyett a plebejus attitűd érvényesüljön, olyan köztársasági elnök kell, aki közülünk való."

Semjén apukája a Moszkván volt nagyon derék körzeti doktor bácsi, a gyermek nyilván kicsit följebb került már a domboldalon. És hol vannak a Schmitt-ingatlanok? Nem valahol Budán, zöldövezetben? No és akkor nem egymás közül valók?

Ami meg a plebejusságot illeti, nem tudok róla, hogy akár Schmitt, akár Semjén távolabbi ősei is ugyanitt tanyáztak volna, és a jeles politikusok már a napvilágot is pasaréti villákban látták volna meg.

Szóval minden klappol, csak megfelelő szögben kell tartania szöveget.

Kelecse 2010.06.24. 20:13:08

@S2000: Önálló vélemény=lapát! Már nincsenek igazi karakteres emberek a környéken.

panelburzsuj 2010.06.24. 20:17:21

@panelburzsuj:

(Amúgy meg érdemes tölgyes és László56 kommenttárs módszerét megfigyelni, ők elég alapos egzegétikai munkássággal tisztelik meg a mi itteni plebejusi köreinket.)

nyünyüge 2010.06.24. 20:18:01

@Ordnassac: plebejus attitüddel az ember fia lánya az életben nem lesz MOB elnök, sem NOB tag és főleg nem nagykövet Svájcban vagy Madridban.
Az amúgy nem lep meg, hogy Semjén tudatáig ez az ellentmondás nem jut el. Vagy ha igen, az sem zavarja az álszent jellembajnokját.

panelburzsuj 2010.06.24. 20:31:59

@[nick]:

Én jelen voltam néhány kárpótlási árverésen, az akkortájt kialakult birtokviszonyok további alakulásására is van némi (helyijáratú) rálátásom, úgyhogy érteni vélem a moratórium iránti vonzalmat: a belföldi "új földesurak" a pereputtyot is beszámítva még korántsem tudták feltölteni a fejenként 300 hektáros keretet, mert még ilyen nyomott árakon se kétfilléres üzlet azért a termőföld-vásárlás.

A másik ok még kézefekvőbb (amit te is említesz): az állami bérleti rendszer kialakítása. Kívánhatnál-e hűségesebb helytartókat az 50-200 államtól kapott hektáron gazdálkodóknál?

kamarti 2010.06.24. 20:38:13

@nyünyüge: sztem ebben semmi el+lentmondás nincs, panelburzsujnak van igaza, csak még egyet fordítanék a szögön. ha ugyanis nem a pasaréten látta meg a napvilágot, akkor igenis a nép fia, aki a maga erejéből lett az, aki - és nem a mostani villáit fogják mutogatni (meg hangsúlyozni, hogy bár ugyan ma még adóköteles az ingatlan-bérbeadás, neki ebből a vagyonnyilatkozata szerint mégsem származik jövedelme), hanem ezt a legkisebb fiú szerencsét próbál és lám-lám, milyen sokra viszi! mesét.
vagy gondoljátok, hogy erre nem futja majd a nemtom hány fős pr-és sajtóstábnak?

plebejusok, forradalmárok stb stb - megint nem csak a diák, meg a netnyelvvel lesz dolga a nyelvészeknek, hurrá...

Kelecse 2010.06.24. 20:43:33

@kamarti: "vagy gondoljátok, hogy erre nem futja majd a nemtom hány fős pr-és sajtóstábnak?" Ismered őket? Szép kis sajtóstáb. Majd figyeld csak!

Ordnassac 2010.06.24. 20:44:27

@kamarti: index.hu/belfold/2010/06/24/jo_megjelenese_schmitt_fo_erteke/

"Eredetileg orvosnak készült, azonban felmenői németországi gyökerei miatt nem vették fel, és ezért még a disszidálás lehetőségét is fontolgatta tizennyolc évesen."

panelburzsuj 2010.06.24. 20:47:35

@kamarti:

Pontosan.

Tökéletesen beleillik a "Segits magadon, az állam is megsegít!" széchenyikártyás, kkv-támogatós, "Minden eurót a kulákoknak!" vidékfejlesztéses programba.

Konzervatív forradalom kezdődött: amit eddig összeszedtünk, azt most tartósan bebiztosítjuk.

Aki nem rest, csinálja utánunk!

nyünyüge 2010.06.24. 20:54:35

@kamarti:

illusztráció:
www.schmitt.hu/
galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=16062:schmitt-pal-eletrajz&catid=76:hazai-vonatkozasu-hirek&Itemid=113

Több életrajzát is elolvastam ezeken kívül, egyikben sincs szó a származásáról. Végülis semmi közünk hozzá.

De számomra az a plebejus szemléletű, aki plebejus szemlélettel éli világát, nem az, aki plebejusként született.

kamarti 2010.06.24. 20:54:37

@Ordnassac: számoljunk csak: 42-es születésű, tehát 1960-ban volt 18. nem tudom, mennyire reális ez a "német származása miatt nem vették fel", de mondjuk, elhiszem, hogy abban a korosztályban német névvel nem lehetett orvosira menni. (ezt mondjuk most is le lehetne csekkolni persze)
ezért aztán kénytelen volt közgazdászdiplomát szerezni - értem én, tudjuk, h. rósza is kénytelenségből ült minisztériumi székbe az egyetem után.
és nyilván abban az időben a vívás is olcsó tömegsport volt, nem úgy, mint manapság, amikor a legdrágább sportok egyike, erre felénk legalábbis minimum átlag feletti jövedelem kell, h vívni hordhassa az ember a csemetéket - de lehet, hogy ez máshol máshogy van most is (eztán meg biztos másképp lesz)

panelburzsuj 2010.06.24. 20:58:49

@Ordnassac:

(Egyébként furcsállom TG berzenkedését, mert megpróbáltam őt egy generációval öregíteni magamban, és sokkal inkább schmittes fazon jött ki, mint sólymos ... Küllemre legalábbis, és az bizony nem kizárható, hogy a világ tartósan is a Schmitt-féle celebelnökök felé fog tendálni. Ott van ugye rögtön Svarci, a nagy kaliforniai példakép ... )

kamarti 2010.06.24. 21:01:42

@nyünyüge:nem a származását feszegettem, csak leírtam, sztem hogy lehet egy álláshalmozó Sportdiplomatából plebejus.

azért ez érdekes, h az indexben benne van ez az orvosnak készült, de származása miatt nem vették fel, ezért 18 évesen (1960-ban) a disszidáláson gondolkodott
abban meg, amit te beidéztél, az van, h 1965-ben diplomált a közgázon
vagyis disszidálás helyett felvételizett a közgázra, ahová származása ellenére fel is vették.

panelburzsuj 2010.06.24. 21:07:26

@Ordnassac:

No még egy tudomány 2007-ből:

"Jelenleg a mintegy százezer sportolót tömörítő Olimpikonok Világszövetségének (WOA) elnöke."

www.hunfencing.hu/?p=hirek/altalanos/070513-dr-schmitt-pal-ketszeres-olimpiai-bajnok-parbajtorvivo-65-eves

Ordnassac 2010.06.24. 21:09:22

@panelburzsuj: ha minden igaz 2008-ig volt a WOA elnöke. ;-)

mizrolist 2010.06.24. 21:12:18

@kamarti: ha jól olvastam a magyar blogoszférában ma, akkor meg is próbált lelépni, de meggondolta magát/elkapták és emiatt nem vették fel; aztán az egyik sportfejes kért egy szívességet egy pártfejestől, és így mégis mehetett felsőoktatásba.

S2000 2010.06.24. 21:14:49

@panelburzsuj: Svarci teljesen jó kormányzónak, meg Schmitt is jó lenne ott kormányzónak, de itt KE-nek nagyon nem... Miniszterelnöknek igen, de KE-nek nem.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 21:15:24

@panelburzsuj:
csak én úgy tippelem, hogy a mezőgazdaságban a tömegtermelés non profit valójában. szóval üzlet abból van, hogy valaki valami közönséges árucikket, ami azért nem romlik meg azonnal, szóval bort, vagy sajtot, nagyon magas minőségben számozott ládákban eladja aranyáron. és ehhez elég egy kisbirtok. csak persze pontosan tudni kell, hogy mi a bor, vagy a sajt. hogy a cukorból miféle savak keletkeznek, és mi az, amit lúgokkal közömbösíteni kell. és ezt lombikkal és hasas pipettával ezt ki kell tudni titrálni. vagy hagyományos hordóval és lopótökkel. de nyilván előbb kicsiben érdemes.

tehát olyan tangazdaság kell, ahol az ehhez szükséges ismeteket a gyerkekek megtanulhatják. szóval magas szintű oktatás kell szerintem. és ezt kell összekapcsolni egy alacsony szintű segélyezéssel. a kettőt egyszerre.

Jiszajah 2010.06.24. 21:17:26

A poszt utolsó mondata mögött mintha egy másik, ennél fontosabb poszt lapulna...

nyünyüge 2010.06.24. 21:17:34

@kamarti: ebből csak annyi következik, hogy pragmatikus, alkalmazkodó típus.

kamarti 2010.06.24. 21:17:58

@mizrolist: na most akkor a disszidálás miatt nem akarták felvenni, vagy a sikertelen felvételi miatt akart disszidálni?

vagy kell egy urban legend gumicsontnak a ki is volt és mit is csinált az átkosban? kellemetlen kérdést feszegető mezei honpolgárnak (már aki nem nyaral vagy nem vizet lapátol a lakásából, és egyáltalán eljut hozzá bármi abból, amit a fijuk ügyeznek odafenn) ellensúlynak, h lássa, azért ez a jó magyar ember is mennyire megszenvedett a gulyáskommunizmusban

panelburzsuj 2010.06.24. 21:20:26

@kamarti:

(Ha az a kifogásolt német származás volksbundista múltat is jelent, akkor 1960-ban még belefér az amúgy is protekcióval túlterhelt egyetemi szakoktól távoltartás. De ez valóban nem a gyerek "hibája", úgyhogy ezen a vonalon legfeljebb a magyar plebejusság, meg a nemzeti összetartozásért indítandó misszió újabb sajátos vonásáig juthatunk. És meglehet, hogy maga Schmitt tehet a legkevésbé arról, hogy ilyen szerepeket játszatnak el vele.)

kamarti 2010.06.24. 21:20:41

@nyünyüge: na, hát ezt az alaptulajdonságát máig is megtartotta, mondhatni rendszereken átívelő alaptulajdonsága ez...

Ordnassac 2010.06.24. 21:24:47

OFF

Aki nem bírja ki, hogy meccsidőn kívül ne hallgassa:

index.hu/tech/net/2010/06/24/vuvuzelagomb_a_youtube-on/

:-D

ON

kamarti 2010.06.24. 21:29:20

@panelburzsuj: ezért is írtam, hogy mondjuk elhszem. azt is aláírom, hogy - akár tényleg csak a származás, akár más - nem az ő hibája.

na de ellent kell mondjak, illetve kérdeznem kell:
"És meglehet, hogy maga Schmitt tehet a legkevésbé arról, hogy ilyen szerepeket játszatnak el vele"
az ilyesmit vajon hány éves korig vehetjük komolyan?
(tehát például ha nem úgy alakul az életünk, ahogy szeretnénk, hány éves korunkig takarózhatunk a ygenge kezű/túl rideg/agresszor stb. szülőkkel?)

panelburzsuj 2010.06.24. 21:29:24

@[nick]:

Két külön vágányra kezdünk szaladni. A márkás, kézmíves élelemtermelés a modelledhez kötődik, a földtulajdonlás viszont egészen másról is szólhat: a járadékvadászatról.

Szóval megvan a maga helye az aprólékos szakszerűséggel művelt kisbirtoknak is, meg a tőzsdei tömegtermék előállításnak is. Csak míg az előbbi sokkal macerásabb (és bizony ahhoz is kellhetnek a tízmilliók), addig a másik még a szelvényvagdosásnál is stabilabb jövő. Nem termelőként -földbérbeadóként.

nyünyüge 2010.06.24. 21:33:19

Ez a meghallgatáson készült kép igen sokatmondó.
Jót mulatnak Lázárral együtt:
nol.hu/belfold/schmitt_pal_nem_lenne_a_kormany_torvenyalkotasi_lenduletenek_gatja

panelburzsuj 2010.06.24. 21:35:37

@kamarti:

Nem szülőkre céloztam, hanem a mindenkori gazdikra. Schmitt olyan valakinek tűnik, aki jóérzésből is utál ellenkezni, nemcsak számításból, így aztán ha valamit elvállal, akkor nehezen hárítja el az adott poszton utólag rápakolt kelemetlen, vagy rosszízt keltő tennivalókat.

Szóval annyiban mégis igazad van, hogy egy őszülő, de lelkes óvodás ... :)

kamarti 2010.06.24. 21:39:33

@mizrolist: akkor ide idézem (gondolom, ezeket a róla szóló könyveket jóvá hagyta a Sportdiplomata:

"A 61-es duisburgi ifi vívó-vébén Sch. egy társával úgy dönt, disszidál, mondván, hogy nem vették fel az orvosira. Ellógnak a csapattól. A mainzi pályaudvaron rendőrök igazoltatják a két magyar tinit, beviszik, majd elengedik őket. A fiúknak "eszükbe jut az édesanyjuk, a családjuk, hirtelen rájuk tör, hogy bajuk is eshet". És a válogatott után sietnek. Megússzák fél éves eltiltással. A csapatvezető Bay Béla hónapokkal később együtt vadászik Kádárral és Aczéllal. "És az adomák közben megemlíti, hogy képzeljék el, két »gyereke« disszidált, mert nem vették fel őket az egyetemre...
»Kádár elvtárs - fordul Bay a párttitkárhoz -, nem lehetne ezzel a két gyerekkel valamit kezdeni?« Aczél György is hallja a beszédet, hümmög, aztán rágyújtanak két bagóra."
Schmitt Páltól pár nap múlva az Aczél-titkárságon kérdik: "Schmitt elvtárs, melyik egyetemre akar menni?""

(azt nem másolom ide, de borzasztóan bosszant, amikor egykori (átkosbeli) élsportolók kedélyesen elanekdotázgatnak arról, mennyit és hogyan csempésztek a hatalom (és a vámosok) hallgatólagos jóváhagyása mellett akkor, amikor a többség még kétévente se utazgatott. valaki itt korábban írta, h az országot 10millió kis lopós hordta szét-adósította el, ezt alá is írom. de azok, akik anno papírt meg ceruzát hordtak haza az irodából az iskolás kölykeiknek nem dicsekszenek vele, inkább szégyellik - pedig többségük se akkor nem volt nemzeti példakép, se most nem az...)

kamarti 2010.06.24. 21:47:25

@panelburzsuj: örülök, h meggyőzted magad az igazamról :) különben még azt kellett volna mondanom, hogy hót udvariasan is el lehet küldeni bárkit melegebb éghajlatra úgy, hogy megszólalni se tud a meglepetéstől... adódhat rá példa, hogy valakit kesztyűbábnak hittek, aztán kiderül, hogy mégse az, nem?

mondjuk nekem már az se tetszett, hogy a kult államtitkár annyira bizonygatta előre, ő mennyire híven fogja követni a vezér elvárásait. na de ő legalább kormánytag, alárendelt, nem pedig alkotmányos ellensúlyú _intézmény_ mint ami A Sportdiplomata lesz. minek hangoztatni, hol a kéz, amit csókolgatni kell, úgyis mindenki tudja, nem?

Ordnassac 2010.06.24. 21:59:09

>>Sch. nehezen viseli a viszonylagos parkolópályát, s "hogy finoman érzékeltesse és kifejezze elkülönülését a politika gézengúzaitól, a nyakkendős emberektől, három-négy évig csokornyakkendőt kötött". "Egyfajta belső tiltakozás volt kezdetben, hogy mégis megmutatom, valami módon más vagyok, mint azok, akik kiközösítettek."<<

Ezt a jó szokását megtarthatta volna. :-D

Ordnassac 2010.06.24. 22:08:55

Amúgy az csak a véletlen folyománya, hogy két diplomatából lett KE-jelölt vagy van valami más is mögötte? (Itt most nem feltétlenül valami nagyon tudatos dologra gondolok.)

kamarti 2010.06.24. 22:26:34

@Ordnassac: mármint hogy csokinyakit hord? (mondjuk a belső tiltakozást nem nagyon tudom értelmezni a kívül hordott csokornyakkendővel, de ez már az én bajom... és mintha ez a gézengúzozás is kissé eufemisztikus lenne a politika területén...)

panelburzsuj 2010.06.24. 22:27:15

@Ordnassac:

Nagyon tudatos is lehet mögötte: a szocik már annak ismertében húzhatták elő a maguk jelöltjét, hogy milyen főbb "vesrenyszámokban" kell összemérni a fideszes jelölttel. (Fökteszem, nem mindenkit hökkentett meg azért OV végleges döntése, mint TG-t, úgyhogy volt némi idő kispekulálni a megfelelő "ruhát", és megtalálni a belevaló embert ... :)

[nick] (törölt) 2010.06.24. 22:27:24

@panelburzsuj:
csak azt mondom, hogy a gazdálkodás nem feltétlen azonos a földtulajdonlással. szóval elvben, nagyon kis földből is lehet nagy hasznot húzni, és nagy földből kis hasznot.

ez egyenlő esélyeket perszet torzítja a kapitalizmus nevű formáció. minél több földed van, annál több a vagyonod. és annál több lehet a hiteled. gond nélkül. szóval ha versenypárti komenista lennék, akkor képes volnék megideologizálni, hogy miért kell elvenni nagybirtokot, és miért kell háztáji és téesz kötelező jeleggel. hogy ne legyen torzítva a verseny. és akkor versengjenek a járások. de liberálkapitalista vagyok, szóval azt mondom, hogy lehessen földet a háztájin túl is privát tulajdonolni, sőt bérbe adni.

de a kisbirtok úgy nem lesz versenyképes, ha a földtulajdonlást jól megtámogatják, hanem úgy, hogy szokásos módon megadóztatják. sajnos erre a felismerése még nem jött rá az unió, illetve rájöttek persze, csak senki nem tudja, hogyan kell a föld alapú támogatást visszacsinálni.

Ordnassac 2010.06.24. 22:37:12

@kamarti: igen, a csokinyakizást tarthatta volna meg. Amúgy tényleg nincs valami nagy hatása a különcnek tűnésen kívül neki, legalábbis ilyen kontextusban. Persze nem tudhatjuk, hogy nem volt-e valaki a sportvezetésben, aki utálta a csokinyakikat.

@panelburzsuj: ez bőven lehetséges egyébként.

[nick] (törölt) 2010.06.24. 22:39:29

@panelburzsuj:
azt nem értem, hogy a paraszt miért nem akarja, hogy legyen a termőföldnek piaca. miért nem akarja, hogy a vagyona néhány év alatt a sokszorosát érje. értem a félelmét, hogy jönnek az idegenek, és elveszik tőle, vagy a megélhetését korlátozzák, de azért van a helyhatóság, hogy ezt megakadályozza.

szóval szerintem itt a nép azt nem érti, hogy a helyhatóságnak joga van rendeleteket alkotni., én mindig nézek ki a fejemből, amikor polgármesterek mondják, hogy a kormány hozzon már egy rendeletet. miért nem alkotnak helyi rendeletet. szóval én az önkormányzatiságot sokkal fontosabbnak tartom demokrácia szempontjából, mint azt, hogy most melyik bohóc lesz az elnök. ezt az egész normakontrollos dolgot az unió végzi amúgy is. nem a sándor palota.

kamarti 2010.06.24. 22:39:38

@Ordnassac: talán csak 3-4 évig tartott a különállás (avagy parkolópálya)...

no, elbúcsúzom. jó éjt!

panelburzsuj 2010.06.24. 22:52:54

@[nick]:

Nem akarnék újabb frontot nyitni, de a helyi demokrácia kapcsán mégiscsak meg kell kérdeznem, hogy te úgy látod, a magyar pártok komolyan független kis "miniköztársaságok" sorát szeretnék látni az engedelmes transzmissziós szíj tanácsrendszer helyén?

Mert én nagyon nem úgy látom.

John C. Arvay 2010.06.24. 22:58:04

Mire kell a 2/3-ad, a fideszes alkotmánybírák és a gyenge köztársasági elnök? Annyira egyértelmű, hogy a szemeket is kiszúrja: úgy lehessen hozzányúlni/megváltoztatni a törvényeket, alkotmányt, választási törvényt, önkormányzati törvényeket stb, hogy a berendezkedés örökké tartson. Vagy még annál is tovább. Ennyi.

panelburzsuj 2010.06.24. 23:04:53

@panelburzsuj:

És nem véletlenül hintegetem a régiós méretű politikai önkormányzatok szükségessének gondolatát. Egy-másfél milliós népeségű tömböket csak körülményesebb lenne kijátszani egymás ellen, mint a maximum kétszázeres városokat sorban letaposni.

Mert abban teljesen egyetértünk, hogy a minden helyi kezdeményezést gúzsba kötő, minden joosítványt magához rántó évezredes magyar "államizmus" megérett egy alapos renoválásra. És abban különbözünk, hogy mekkora politikai egységek találhatnának partnert az unióban ehhez a renováláshoz.

Rille 2010.06.24. 23:12:11

Én már a felhatalmazási törvényt várom, persze egy viszonylag hosszabb folyamat kiteljesedéseként.A következő parlamenti választásoknak ( ha egyáltalán lesz) már nem adok nagy jelentőséget, tét nélküli lesz.Amit nem is bánok,kíváncsi vagyok hogy a rendelkezésükre álló szinte korlátlan hatalommal majd mit tudnak kezdeni, egy valami tény...egy országnak még sosem tett jót a megosztottság. Erre nagyon jó példát láthattunk az elmúlt 20 évben.

panelburzsuj 2010.06.24. 23:12:41

@sire-lancelot:

Na de látod, az apogéták már csatasorba álltak itt is, hogy de ez nem ám öncél, hanem csupán a hatékony nemzetmentő szolgálathoz szükséges eszköz.

És mindehhez még szerények is, mert nem azt mondják, hogy "Adjatok nekünk tíz évet, és nem fogtok ráismerni Magyarországra!", hanem csak annyit, hogy két évig akkor se pofázzatok, ha nem hiszitek, hogy jófelé haladunk.

panelburzsuj 2010.06.24. 23:23:49

@Rille:

Amilyen mákunk van, a közvetlen szomszédságban - nem csekély direkt érintettséggel - megfigyelhetjük, hogy a megosztottság és a plurális berendezkedés teljesen egybevágó fogalmak-e.

[nick] (törölt) 2010.06.25. 00:13:08

@panelburzsuj:
magyarország közigazgatását így képzelem el:
-- 2-3 fővárosi kerület
-- 20-30 megyei jogú város
-- 200-300 kistérség

szóval én a klasszikus liberális vonalat képviselem: urbánus (városias) igazgatás kell szerintem. regionális igazgatása szerintem a történelmi egyházaknak van. ha konzerv lennék ez lenne a fixa ideám, hogy a régió és a religió dolgait össze kell kapcsolni. minden egyházkerületnek legyen egy saját közintézmény hálózata.

http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Fájl:Reformatus_egyhazkeruletek.JPG

a katolikusokról nem találok térképet, de van 1) esztergomi 2) kalocsai, 3) egri, 4) veszprémi érsekség élén egy főpásztorral, és kitüntetett szerep van a pannonhalmi főapátságnak. szóval az egyházak tradíció szerint regionálisan szervezőnek, akkor szerintem a közigazgatásnak nem kell erre rászerveződnie. szóval mondjuk egy megyi jogú városban az iskola úgy szerveződik, hogy a megye diákjait gyűjti össze, a járási iskola a járásét, a fővárosi értelemszerűen budapestől és környékéről várja a kisdiákokat elsősorban. itt most a közoktatásról beszélek. a szakképzés nyilván uniós alapn folyik, tehát a párizsi sorbonne fogadja az unió diákjait, és ne csak párizsét, aztán persze emiatt szelektálni fog. a közoktatásban meg nem lehet ezt megtenni, mert ahhoz mindenkinek joga van. és akkor van egy körzetes iskola, vagy iskolák. és akkor ezt egészítheti ki az egyház. amelyik szerintem ennél lehetne nyitottabb. az egy régióból fogadhatna diákokat. persze ezek nem szigorú körzetek, de mégis van valami. szóval szerintem erdő péterrel ki lehetne egyezni. a protestantizmus meg másról se szól. regionálisan kell megszerveződni az uralkodóval szemben. persze együtt kell működni a várossal. és az államnak is bele kell szólnia a közintézmények működésébe. de az állami, és az egyházi intézményeket egymástól el kell választani. de ez nem akadályohatja meg az egyházakat abban, hogy a régió és a relígió dolgait összekapcsolják. mert ugye ez a kérdés, hogy az egyház milyen keretek között vegyenek részt a közéletben. a liberálisok kitalálták a szekularizációt, a konzerveknek lépni kellene, és akkor ez a region-religion kombóval lehet valamit kezdeni.

Ordnassac 2010.06.25. 00:41:20

www.mno.hu/portal/721106

Mit ne mondjak, a kötelező dicséreten kívül nem sikerült valami ütős Schmitt-támogató cikknek.

beme1 2010.06.25. 03:21:04

Én meg azt gondoltam, addig módosítgatják majd az Alkotmányt, hogy OVI simán lehessen közti elnök! Erre, tessék, benyomják ezt a Scmittet, aki egy nulla, persze beszél több nyelven, de azért ő is az ÁTKOS-ban szocializálódott, és amennyire tudjuk intellektuálisan egy nagy 0.!! Mikor jön már végre OVI???!!

BISMARCK 2010.06.25. 07:23:13

@[nick]:

Azért nem olyan nehéz térképet találni a katolikus egyházmegyékről.

uj.katolikus.hu/adattar.php?h=4

[nick] (törölt) 2010.06.25. 08:44:26

@BISMARCK:
köszönöm. az érsekségekről kerestem, de ez se rossz, mert ezen is fel van tüntetve, hogy a megyéspüspökök fölött még ott állnak az érsekek, nekik saját egyházmegyéjük van, a főegyházmegye. tulajdonképpen az lehetne az egyházi régió közponja. az esztergomi, a veszprémi, a kalocsai, és az egri érsek. az érsekek között is van egy kitüntett, a bíboros. erdő péter nevezetesen. és várszegi asztrik a pannonhalmi főapát.

szóval nekem úgy tűnik, hogy a történelmi egyházak a regionális szinteken szerveződnek, és ezen a szinteken szerintem dominálhatnák az intézményrendszert, lehetnének regionális iskoláik, kórházaik, és hivatalaik. és ez ebben a modellben elég jól kiegészíti a járási, városi intézményeket, valamint az állam által fönntartottakat. és mindezek összessége az unió. az uniós parlamenti küldöttek megyei küldöttek.

ha én lennék a király, akkor így nézne ki a monarchia. ;-)

Kelecse 2010.06.25. 08:52:38

@beme1: Majd Pali csinál egy olyan történelmi jelentőségű Alkotmányt, mint az Aranybulla. És mindenkinek megfogja a kezét este. Tudják, a Kossuth térre is ő vitte a békegalambot a fehér szalagjával. Ennek köszönhetjük, hogy Fletó szétverette a tömeget okt. 23-án és nem húzott el már 2006. őszén.

Ted Striker 2010.06.25. 09:23:34

@Ordnassac: Jószokás szerint többet foglalkozik a cikk az elődök meg az ősellenség szapulásával mint a SP-vel - úgy látszik még mindig nem állították át a gépeházat, és továbbra is "ellenzéki" üzemmódban dolgoznak...

Nézzük hányszor szerepelnek a nevek a cikkben:
Sólyom 5x
Göncz 2x
Gyurcsány 2x
Schmitt 2x
Mádl 1x

Ted Striker 2010.06.25. 09:27:45

@Ted Striker: Arról nem is beszélve hogy Göncz elnöksége kapcsán ezt tartotta kiemelendőnek a cikk szerzője: "Tíz évi szolgálata alatt Göncz Árpádnak például módja volt rá, hogy megakadályozza a tényleges vagyoni és személyi kárpótlást, az igazságtételt."

No comment

ssi 2010.06.25. 09:29:55

JÓHISZEMŰEN TÖBB SZEMPONTBÓL NÉZVE, SENKIT NEM BÁNTVA:
O.V. eldöntötte, h milyen KE-re van szüksége, s keresett hozzá személyt:

S.P. elmondta, h mi lesz a feladata:
- "emberek embere"
- " a kormánynak nem ellensúlya"
- " a kormány törvényalkotási lendületének nem a gátja, hanem segítője"

tehát: a célok és eszközök tisztán láthatóak:
- elsődleges cél: a nép mosolygós, kedves, népszerű emberere, a lelke legyen
- a kormány munkabeosztásában fontos szerep: O.V. kitalál és dönt, N.T. kézben tartja az országos hétköznapi, szürke ügyeiket, S.P. a kedves, atyáskodó a mindennapi örömök képviselője

Van-e ezzel gond?
- simán működni fog az elképzelés
- nem lesz több ellentmondás, mint S.L. idején, csak más jellegűek

sokaknak szimpatikus a kormány tegye a dolgát, az a feladata
a korábbi kormányokhoz képest még szokni kell, hogy a 2/3 és O.V. mindent eldönt helyettünk, hogy előkészítik az intézkedéseik kedvező megítélését, s nem bíznak semmit a véletlenre (bár ez önmagában nem forradalom és nem is garancia a jobb irányra)
a szakemberek, közvélemény-kutatók is kivárnak

ha lesznek elégedetlenek, ha lesznek, akik azt is látják, tudják, amit a kormány nem akar, kialakulhatnak tiltakozási és érvényesítési formák, kérdés, a kormány hogyan készül fel erre

- jó látni egy céltudatos, tevékeny kormányt, de az óvatosság, a körültekintés, alaposság, mások meghallgatása sem árt
- nekem hiányoznak a háttérszámítások, a távlati tervek ismertetése
- engem még nem győzött meg a koncepció: a mostani, állam adta adócsökkentések beindítják az emberek önálló vállalkozásfellendülését, ez pedig felpörgeti a gazdaságot

lüke 2010.06.25. 09:36:52

..felszállt a fehér füst

azért túlzásba ne essünk, nincsenek itt pápák
legfeljebb papák,pali papa

Ted Striker 2010.06.25. 09:50:40

Alakul a dinasztia...ehhez már pofa kell

2010.06.21 ma.hu
Schmitt Pál Péter visszautasítja és cáfolja azon információkat, hogy Ő lenne Szűts Ildikó távozó vezérigazgató utóda, és aki feltételezések szerint jövő héten venné át a cég operatív irányítását.
"A személyemet érintő hamis beszámoló nemcsak légbőlkapott, hanem azt a hamis látszatot kelti, hogy a Fidesz is olyan párt, mint az MSZP, vagyis a rokoni kapcsolatok és nem a szakmai hozzáértés alapján kerülnek felelős vezetői posztokra az emberek. Ezen kívül - a rokoni szálak emlegetésével - Nagybátyámat is belekeverik ebbe az olcsó, átlátszó, hamis játékba, nyilvánvalóan a felelős beosztásban lévő politikus lejáratásának szándékával." - áll Schmitt Pál Péter közleményében

2010.06.25 MN
"A Magyar Nemzet információja szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. igazgatósága úgy döntött, hogy a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója Szentpéteri Kálmán, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója Schmitt Pál Péter, az igazgatóság elnöke pedig Kalmár István lesz - írja a lap pénteki számában.

Kelecse 2010.06.25. 10:07:50

@Ted Striker: 2010.06.25 MN
"A Magyar Nemzet információja szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. igazgatósága úgy döntött, hogy a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója Szentpéteri Kálmán, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója Schmitt Pál Péter, az igazgatóság elnöke pedig Kalmár István lesz - írja a lap pénteki számában. Hát persze, hiszen cáfolta! :)

Kelecse 2010.06.25. 10:09:03

Most már nem a PÁRT döntött így, hanem a szakértő MNV!

Nhalasz 2010.06.25. 10:21:25

Bizonyítsd be Pali, hogy nincs igazuk a kétkedőknek!

bigapples 2010.06.25. 10:25:13

@Ordnassac: @Ted Striker:
Ha jól tévedek a papírváltozatban idézik Semjént és Lázárt, Semjén pozitívumként említi, hogy végre(?) plebejus elnökünk lesz az eddigi arisztokratikus megközelítésűek után, Lázár meg ha jól emlékszem emberi emberről(?) beszél. Azaz a fidesz felvállalja az Árpi bácsi projektet. Számomra annyiban megnyugtató, hogy ha már a zebrák kifutójára egy zsiráfot raktak ki, legalább csíkokat nem akarnak ráfesteni.

@Ted Striker: Göncz a legpártosabb KE volt, ne várd, hogy dicsérjék jobboldalon. Különben mi ez a dinasztia emlegetése,
Schmittnek szerinted van olyan súlya a Fideszben, hogy a Posta vezérigazgatójának kinevezésében az ő akarata érvényesüljön? :) nane

tölgyes 2010.06.25. 10:34:41

@Kelecse: Ezek a személycserék megtörténtek 2002-ben is csak akkor az volt a sajtó viszonya, hogy aszongya:Megérdemlik!! (mármint a fideszesek..Meg!! A kormányzó többség joga!!!

Ha kételkedne a tisztogatás mértékében vegye elő a korabeli lapokat.

Ted Striker 2010.06.25. 10:36:36

@bigapples: valamit valamiért gondolom ez az elv a poltikában sem ismeretlen, sőt!

Kelecse 2010.06.25. 10:39:38

@tölgyes: Én is áldozat voltam, de nem vagyok 30 éves unokaöccs!

ssi 2010.06.25. 11:14:51

@manyike: kiegészítés

"- engem még nem győzött meg a koncepció: a mostani, állam adta adócsökkentések beindítják az emberek önálló vállalkozásfellendülését, ez pedig felpörgeti a gazdaságot"

... és abban sem győztek még meg, hogy ha a gazdagokat jobban támogatja a kormány, azok munkát adnak a szegényebbeknek és akkor mindenkinek jobb lesz

objekt 2010.06.25. 11:15:14

@az igazi Sipi: Én nem erről beszéltem. Ezen nem vitatkozom, mert én is éltem benne. Nem hőzöngtél, nem akartál más rendszert, békén hagytak. Elfogadtad olyannak a világot amilyennek láttad. (Én is) De voltak olyanok, egész családok akik jobban kiláttak ebből a "vidám barakból". Nagyon sok embert tönkre tettek, megnyomorítottak, ellehetetlenítettek még a Kádár korszakban is és nem csak az elején. Nem lehet mindent a hasunkon keresztül nézni. Ráadásul ne tévedj, ha nem tettük volna ezt a kis szocialista kitérőt, valószínűleg a többségünknek a gazdasági természetű gondjai is más jellegűek lennének.

Ordnassac 2010.06.25. 11:15:35

Hmmm... Azt hittem, hogy a nepotizmus kora végre véget ért. Erre a Szilvásy család után (miniszter, szakállamtitkár, kórházigazgató) a Schmitt család következik?

bigapples 2010.06.25. 11:18:09

@Kelecse:

Schmitt Pál unokaöccse pénteken az [origo]-nak azt mondta: tévedésből azonosíthatják őt egy névrokonával, egy másik, számára ismeretlen Schmitt Pál Péterrel, aki a posta vezetője lesz. Hozzátette, hogy ez a másik Schmitt Pál Péter nem az ő rokonságukhoz tartozik, semmilyen rokoni kapcsolatban nincs a házelnökkel.

Diocles 2010.06.25. 11:18:50

Pokorni meg a Fidesz Szilije akar lenni?
Ma is intimpistáskodott Gyurcsány exszóvivőjének, h szerinte Kövér lesz a Házelnök.

Lassacskán felesleges lesz összehívnia Orbánnak az elnökségi ülést, mert Poki rohan Demcsákhoz másnap reggel, h pontról pontra beszámoljon, h mi volt a téma ...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.25. 11:19:34

1. Egy új 2012-es Alkotmány nem lesz visszamenőleges hatályú. Tehát Smitt Pált ugyan valóban le lehet váltani könnyedén 2012-ben, de ez nem kötelező. Alternatíva, hogy helyén marad 2015-ig, - vagy ameddig a Fidesznek úgy jobb - és majd csak akkor választanak új elnököt.

2. Senki sehol nem mondta, hogy ha közvetlen köztársasági elnökválasztás lesz, akkor az két fordulós lesz. A második forduló eleve felesleges pénzkidobás. Elég egy forduló és a legtöbb szavazatot kapott lesz az elnök, és ez a rendszer a legerősebb pártnak kedvez, mivel az ellenzék az első fordulóra úgysem fog össze, hanem mindenki saját jelöltet indít.

3. A köztársasági elnöki funkció manapság valóban inkább protokolláris, de egy jelentős átalakítás után már lehet olyan, amelyik inkább kedvez egy tetterős politikusnak, mint a miniszterelnökség.
Franciaországban melyik a tetterősebb az államelnök, vagy a miniszterelnök?

4. Van azért egy nagy előnye is egy 2012-es megnyert elnökválasztásnak. Mégpedig az, hogy erős államelnökként a 2014-es országgyűlési választások eredményétől függetlenül is hatalmon maradhat Orbán Viktor.

Ha 2012-ben megválasztják 5 (7?) évre, akkor ha 2014-ben esetleg el is veszítenék az országgyűlési választást, de az új kormánynak nem lenne 2/3-a, nem tudna mit tenni az erős elnökkel szemben.

Nyilvánvalóan a 2012-es, 2014-es aktuális politikai, népszerűségi helyzettől függően választják ki a számukra legkedvezőbb opciót.

Ráadásul a közvetlen köztársasági elnökválasztás - ahogy az eddigi új intézkedések többsége is - találkozik a társadalom nagy többségének támogatásával.

A véleményt nyilvánító választópolgárok 85,9%-a közvetlen elnökválasztást akar. Ezzel is 20 éve adós a magyar országgyűlés, mert az SZDSZ elszabotálta és átverte a népet.

Tekintve az elmúlt 20, pláne az elmúlt 8 év "eredményeit" az 1949-es Alkotmány lecserélése - ez is 20 éves adósság - és egy közvetlenül választott erősebb köztársasági elnöki intézmény bevezetése kívánatos és üdvözlendő.

Persze csak egyfordulós választással.

bigapples 2010.06.25. 11:20:34

Most akkor soha többé Schmitt nevű ember nem vállalhat munkát állami cégnél, mert a KE névrokona? Lol, még jó, hogy nem Varga Mihály lesz a Köztársasági elnök.

ssi 2010.06.25. 11:21:33

a sok történés, mindig elgondolkodtatja az embereket: miért van ilyen tömeges személycsere?
- figyelték a régieket és kedvezőtlen lett a szakszerű értékelésük?
- a továbbra is pörgő kormánytervekhez lojális emberek kellenek?
- saját emberekkel könnyebb a múltbéli vétkek feltárása?
- tőlük joggal várják el és ellenőrzik majd a tisztességes munkát és viselkedést?

bigapples 2010.06.25. 11:23:11

@Diocles: Lehet, hogy szándékosan vele szivárogtatják ki a hírt. A Fidesz ügyesen használta a miniszterjelöltek esetében is ezt a technikát.

Ordnassac 2010.06.25. 11:30:25

@bigapples: akkor ezt illene előre tisztázni, mert így erős félreértésekre adhat okot. Pl. a Magyar Nemzet írhatná egy zárójeles szerkesztőségi megjegyzésben, hogy ez az SPP nem az az SPP.

(Ahogy Kukorelli Istvánnál és Kukorelly Endrénél kell időnként.)

Diocles 2010.06.25. 11:39:30

@bigapples:
nem hiszem, a múltkori kiszivárogtatása is sok gondot okozott, most meg ez is, amikor minden fideszes kényesen ügyelt rá, h ne firtassa a házelnöki utódlást.

de ez ősrégi taktika, ha valakit ki akarsz nyírni, el akarsz ütni egy poszttól, akkor még jóval a lehetséges kinevezés előtt szivárogtasd ki a sajtónak, h megszerveződhessenek az ellenerők.
ritka jellemtelen fickó az olyan, aki ezt a saját párttársaival, "barátaival" csinálja. Ha nem ért egyet a Fidesz politikájával, akkor lépjen ki, ne belülről fúrjon.

CSENDES 2010.06.25. 11:39:38

@Ordnassac: Nem tudom, hogy mi lehet igaz a történetből, de az biztos, hogy a jelenlegi vezérigazgató 1999 óta van a Magyar Posta Zrt-nél. Tehát nem a szocik nevezték ki. Schmitt Pál Pétert pedig sehol nem találtam a társaság vezetőségi tagjai között (közérdekű adatok). Ebből pedig számomra az következik, hogy teljesen kívülről kerítettek egy "hozzáértő embert" egy olyan személy leváltására, akit egyébként ők tettek oda.

Ordnassac 2010.06.25. 11:45:28

@Ordnassac: ahha, hogy az új Posta-vezér SPP nem két t-s, hanem dt-s, azaz Schmidt Péter Pál. Akkor a Magyar Nemzet újságírójának volt egy freudi pillanata.

Ordnassac 2010.06.25. 11:46:04

@Ordnassac: vagy Schmidt Pál Péter.

bigapples 2010.06.25. 11:47:03

@Ordnassac: idétlen ez a dedizés, különösen úgy, hogy ott az újságíró neve a név mögé linkelt email címben.

Ordnassac 2010.06.25. 11:47:57

@bigapples: igen, ezt én is furcsállom, bár illik az Index gonzós stílusához.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.25. 11:53:31

@[nick]:

"szóval úgy van esély arra, hogy hasonló legyen az élet, mint ausztriában. szigorú hiearchikus berendezkedésből át kell térni hálózatos társadalomba. és ehhez nem kellenek despoták: fáraók, vagy cárok."

Ausztriában éppen közvetlenül választják az elnököt, és nagyobb hatalma is van, mint a magyar, meg a német, vagy a svájci elnöknek.

A magyar politikai rendszer nem vált be, reformálni kell és erre most van itt a lehetőség.

Ha nem élnének a lehetőséggel, akkor Magyarország továbbra sem vinné sokra.

Egyszerűen azért kell megváltoztatni a rendszert, mert eddig nem működött jól. Pl. hiányzik két alkotmánybíró. Nyugodtan választhatott volna az előző parlament is, de nem tette.

Szavakban eddig is minden párt egyetértett a kisebb parlamenttel, de mégsem történt semmi 20 év alatt. Pedig ugye most látjuk, hogy egy hét alatt is meg lehet csinálni.

De gazdasági téren is, az egykulcsos SZJA az elmúlt 20 év legigazságosabb, legelőremutatóbb, leghasznosabb törvénymódosítása. Ez persze szubjektív.

A hatalommal, a lehetőséggel nyilván nem csak élni, de visszaélni is lehet, majd minden kiderül a következő 4 évben.
De bűn lenne nem tenni az országért.

Hiába telik az idő egy másodperccel sem kerülünk közelebb az euróhoz, 2002 óta mindig 4 évre vagyunk tőle.

Simán be lehetett volna vezetni 2006-ban - ha 2002 és 2006 között tettek volna érte - és akkor már nem itt tartanánk.

Az elmúlt 62 évből 54-ben ugyanaz a párt volt hatalmon. Az ő irányításuk alatt Magyarország biztosan nem fogja sokra vinni.

Most talán több történik, mint eddig 20 év alatt. A remény hal meg utoljára.

Despotamentes, hálózatos társadalom meg talán akkor lesz a jövőben, ha a parlamenti rendszer bevezetik a (közvetlen) demokráciát. Ma csak képmutatásból létezik a népszavazás intézménye, valójában parlamenti diktatúra van. És rosszul működik, úgyhogy nem baj, ha változik a politikai rendszer, akár a (közvetlen) demokrácia, akár az erősebb elnök irányába.

Ordnassac 2010.06.25. 11:56:50

@Akitlosz: a svájci elnöknél nem lehet erősebb az osztrák, ugyanis Svájcnak klasszikus értelemben vett elnöke nincs... (Azonban az elnöki szerepet is vivő Bundesrat egyben a kormány is.)

CSENDES 2010.06.25. 11:57:49

@Ordnassac: amikor "leunokaöccsözte"???

bigapples 2010.06.25. 11:58:20

@Diocles: Érzékelhető, hogy kissé háttérbe vonult/szorult, de messze nem Szili szintű ellenálló. Kövér házelnöksége már a választás előtt kiszivárgott, most Schmitt jelölése után Pokornitól függetlenül is megint. Lehet, hogy nem tervezett akció volt, hogy P. a riportban beszél erről, de nekem úgy tűnik, hogy Kövér jelöléséről a Fidesz tudatosan szivárogtat és így fogadtatja el a Kövér jelölését, ez ment a miniszterjelöltek esetében is. Ha P. hibázott, ez jelentéktelen hiba, vagy jelentéktelen szemétkedés (ha az volt, én nem hinném)

@Ordnassac: Vagy a helyesírás-ellenőrző proginak :)

Ordnassac 2010.06.25. 12:02:16

@CSENDES: amikor két tt-vel írta SPP nevét. Gyanítom az MN-nél sem kerülte el a figyelmet a korábbi sztori.

@bigapples: a Firefox progija ismert a Schmidt és a Schmitt alakot is (úgy, hogy nem raktam be külön egyiket sem). ;-)

Ordnassac 2010.06.25. 12:07:52

@Ordnassac: azt persze nem tudom, hogy a Wordnél mi a helyzet. A kölcsönlaptopomon ki vagyon kapcsolva a hí-ellenőrző.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.25. 12:15:59

@Ordnassac:

Doris Leuthard Svájc elnöke.
Van Svájcban is Bundespräsidentin azaz köztársasági elnök.

Klasszikus, vagy nem klasszikus, lényegtelen. A csivava is ugyanúgy kutya, mint a többi fajta.

Ordnassac 2010.06.25. 12:29:25

@Akitlosz: évente cserélik és a testületben primus inter pares szerepet tölt be, sok külön jogosultsága nincs, de még így is erősebb (kormánypozíciója miatt is, ugyanis DL Svájc gazdasági minisztere is).

panelburzsuj 2010.06.25. 12:31:59

@Ordnassac:

Egy gondolatot ki is emelek belőle:

"hajlamos lesz-e a Fidesz az önkorlátozásra, képes-e és akar-e gesztusokat tenni az ellenzéknek és a civil társadalomnak"

A végét külön is hangsúlyozom: a civil társadalomnak.

Sokan feszegetik mostanában (itt is) egy domináns, sőt hegemón párt tartós uralmának lehetőségeit és kockázatatait. A töprengés közben logikusan az is felvetődik, hogy miért bukott meg a Magyarországon amúgy nagyon is elfogadottnak (de legalábbis elviseltnek) tűnő egypártrendszer? És ha megbukott, akkor most miért merül fel mégis olyan kézzel fogható tömegigény egy határozottan egyveretű, "megosztottságtól mentes" kormányzásra? Tényleg az lenne a perdöntő elem, hogy "de hát azok komcsik voltak, ezek viszont nemzeti konzervatívok!" ?

Én úgy gondolom, hogy a Kádár-rendszer "menesztésének" van két olyan aspektusa, amit viszonylag kevesen emlegetnek - föltehetőleg azért, mert ezeknek a szempontoknak a súlyát igazán csak azok tudják megbecsülni, akik személyesen is megélték. Az egyik ilyen "feledésbe merülő" egypárti vonás a "minden lében kanál" tolakvás: nemcsak a politikai ellenfelek, hanem a civil társadalom "egész pályás letámadása". A gazdaság, a kultúra, az oktatás, a hétköznapi élet minden szegletébe benyomuló "pártosság". A másik - ezzel a nyomulással kéz a kézben járó - vonás az "omnipotens káderek" tömeges kitermelődése. Az olyan figuráké, akik legfőbb haszna a feltétlen lojalitás a főnökhoz, a vonalhoz, az eszméhez.

Én úgy látom, hogy ez a két vonás már önmagában is elegendő ahhoz, hogy egy társadalom versenyképességét, (és így életképességét...) jelentősen fékezze. A képviselt ideológiai minőségétől azért nyilván nem függetlenül, hanem paradox módon: annak esetleges értékei ellenére is!

Egyre határozottabban azt állítom: a Fidesz-kormányzás jövőjét nem a többi pártokkal, hanem a társadalom egészével kialakított viszonya fogja megszabni. És mentül "egypártibban" fog viselkedni a civelek között, annál gyorsabban eléri ugyanazt a "jobb híján elviselt" státuszt, mint hajdani elődje.

A kulcskérdés tehát ez: a totális Fidesz-nyomulás növelni, vagy csökkenteni fogja a magyar társadalom teljesítőképességét?

No, ezt a teljesítőképességet folyamatosan mérni érs értékelni lenne az igazi politológusi kihívás ...

[nick] (törölt) 2010.06.25. 13:08:20

@Akitlosz:
itt a társadalom az érdekes, hogy hűbéri rendszert akar a többség, vagy sem. az egyesült királyságban is van uralkodó, sőt elég sokan függnek is tőle, de a többség nem függ a királynőtől. és az állam nem vonja el az összes megtermelt érték felét, hogy aztán abból klientúrát építsen magának.

---

nézd, az egykulcsos adóval egyetértek, de jelenlegi bevezetési módja szerintem nem igazságos. az történik, hogy az alacsony jövedelműektől elvesznek egy havi bért, a magasabbaknak meg adnak egyet. most persze lehet mondani, hogy és akkor mi van, így jártak. oké. majd meglátjuk mennyi szavazatot nyer ezzel a fidesz, és mennyit veszít el. szerintem lehet egy kulcsos adót csinálni, csak nem így. hanem úgy, hogy vagyonadóval kombinálják. és akkor a társadalmi szempontok is érvényesülnek.

és persze lehet mondani, hogy válságban félre kell tenni ezeket a szempontokat. de akkor nézzük ennek a gazdasági oldalát ennek. abszolút nem segíti elő munkahelyteremtést. az élő munka terheit csökkenteni kellene.

imho arra kellene törekedni, hogy az eü ne a brutál magas járulékokból gazdálkodjon, hanem a jövedéki termékek adójából. és akkor az eü járulékot el lehetne törölni. ahogyan a fidesz akarta. ehhez persze kiadáscsökkentés kell úgy 1000 milliárd. de a különféle gazdaságösztönző programokat kellene megszüntetni. az a legjobb gazdaságösztönzés, hogy csökkennek az adók. csökken az állam befolyása a gazdaságra. magyarán ha liberális gazdaságpolitikát folytat a kormány. és oké, szabályozni kell a tőkepiacot. ebben nincs vita. de nem az államnak kell szabályozni, nem az államnak kell beavatkozni, hanem az uniónak.

a közvetlen demokrácia irányába kell lépni, miért ne lehetne mondjuk az szja 10+10%-ról rendelkezni az 1+1% helyett. úgy, hogy az alapítványoknak, és az egyházaknak el kelljen a pénzzel számolni. és az adminisztrációs plafon, szóval a felajánlásnak max. 20%-át költhessék magukra. ebben az esetben egyes intézmények függetlenednének, hiszen közvetlenül a lakosságtól függnének, és nem az államtól.

most persze én nem állítom, hogy nem kellenek pártok, de abban biztos vagyok, hogy az összes megtermelt érték feléről nem a pártoknak kell rendelkezni. a demokrácia lényege, hogy a közhatalom osztott. intézményesen is. szóval az egy nagyon egyszerű magyarázat volt, hogy többpártrendszer kell. egy jól összerakott intézményrendszer kell. és európa vezető értelmiségének kellene ezt kitalálni. mert nem nagyon kell más rendszer, mint ausztriában.

lehetnek persze eltérések az egyes nemzetiségek között. szóval nyilván nem kell totális egység. de rengeteg szabályt mégis csak egységesíteni kellene.

bigapples 2010.06.25. 13:12:38

@panelburzsuj: Nem akarlak kiábrándítani, de Kádár-rendszer menesztésének fő oka nem a mérhetetlen szabadságvágy volt, hanem az, hogy gazdaságilag nem tudták tovább vinni a nyugati bankoktól felvett hitelekből élő kádári langyos víz-lanyos dagonya típusú pártállamot, így az MSZMP vezetői zokszó nélkül adták át a hatalmat.

A nép többsége meg azért támogatta a változást, mert a Gorenje-turizmusból azt szűrte le, hogy demokrácia=olyan az életszínvonal, mint Ausztriában. Aztán amikor rájöttek, hogy dehogy, és a Kádár korszak hamis biztonsága utáni nosztalgia 2/3-ig repítette a exkommunista koalíciót. A mai 60 fölöttiek jelentős részében ma is erős ez a nosztalgia és azonosságtudat, ezért ez az egyetlen korosztály, ami még mindig jelentős arányban szoci szavazó.

Az más kérdés, hogy a 40 alatti korosztály, amely jórészt vagy teljes egészében 90 után szocializálódott, hogyan fogadna egy ilyen mindenhova fideszkádert típusú nyomulást. Különben ilyen szinten, ahogy írod biztosan nem lesz. Persze az államigazgatásban, a kulturális élet és az állami cégek vezető pozícióiban lecserélődnek a szoci káderek fideszesekre, de azért ez messze nem fedi le a hétköznapi élet minden szegletét.

panelburzsuj 2010.06.25. 13:41:58

@bigapples:

Hol beszéltem én szabadságvágyról?

Pont az ellenkezőjét mondom: a szabadsággal járó döntések előli menekülést. A felelősség felfelé delegálását. Ami mindaddig (évtizedekig!) működőképesnek tűnik, amíg ki nem derül, hogy az egyszínű-egyszagú vezetőréteg képtelen eredményesen megbirkózni a körülmények tarkaságából következő kihívásokkal.

Te most úgy látod, hogy a Fidesz az önállóságra, a felelősségvállalásra, a "független elemzői attitűdre", a problémákkal helyben megbirkózásra igyekszik ráhangolni a a népet? Vagy inkább arra, hogy "bízzatok mindent ide, és mi mindent rendbehozunk!" ?

andzsin 2010.06.25. 13:49:14

@bigapples: te elolvasod, amit leírsz?:) ha veszel egy 40 éves embert, aki 1970-ben született, az bőven szétszocializálta az agyát 1990-ig. A választóvonal 30 év körül van. Akik nem éltek felnőtt fejjel a diktatúrában sohasem fogják megtudni milyen az, így születhetnek olyan bejegyzések, mint pl. vadvirágé, aki kijelentette, hogy a diktatúra az egy jó dolog.
A többivel egyetértek.

andzsin 2010.06.25. 13:54:26

@panelburzsuj: Kornai ezt nagyon szépen leírta. Ez önállótlanság az eredménye annak, hogy Európában egyedülálló módon (még Bulgáriát is megelőzve (!!!) a magyar lakosság túlnyomó többsége z államtól várja a mannát. pedig saját magától kéne. Mondok egy példát a polgári viselkedés hiátusára: az utcába, ahol lakom, nem jönnek be télen a hókotrók vagy 100 család lakik itt. Én meg még egy embör az úttestről is letakarítja a havat, a másik 98 az "baxik". Majd az önkormányzat, majd a nemtudoménki...stb.
Ellenpélda: aki járt már Szlovéniában biztos látta, hogy csupa domb az ország és szinte minden dombon lakik egy pár család. Megkérdeztem, hogy télen ki takarítja ezeken a hegyi utakon az utakat? Megmondták: itt összefogás van és ők megcsinálják.
Na ennyi ez a történet.

panelburzsuj 2010.06.25. 14:03:02

@panelburzsuj:

Hogy egészen világos legyen a mondókám lényege: a Fidesz önmagával durrant ki legjobban, ha visszaél a magyar társadalom lekvárságával, és igyekszik mindehová a saját emberét betuszkolni.

A magyar társadalom (és annak monden alrendszere) így ugyanis minden saját (belső, "pártfüggetlen") hibáját ugyanolyan mértékben átvetítheti majd a Fideszre, ahogy azt a Kádár-rendszerrel is megtette. Ha a dolgok mégse akarnak olyan fényesen menni, mint ahogy reméltük.

Nagykanállal esszük az eliteteket, mégis egyhelyben toporgunk. Így elég rövid a megfejtendő történelmi kérdés? :)

Ordnassac 2010.06.25. 14:05:25

@andzsin: Kornai önéletrajzi könyve nekem is megvan, tanulságos olvasmány volt. (Amennyiben minden igaz, Vizi E. Szilvesztertől és -ről is van ilyen könyv, azt is igyekszem beszerezni.)

Ami egy nagy hibája volt az elmúlt 20 évnek, hogy senki sem akarta megtanítani az önállóságot vagy rá akarták erőszakos módon oktrojálni. Egyik sem valami hatásos módszer.

Ordnassac 2010.06.25. 14:08:18

@Ordnassac: *jav.: vagy rá akarták erőszakos módon oktrojálni a társadalomra.

panelburzsuj 2010.06.25. 14:23:54

@Ordnassac:

Igen, ez volt az a "doktrínerség" amellyel a "magyar nemzetre" ráengedte a piac és politikai pluralizmus "mélyvizét" a "rendszerváltó elit". Éa amiből nem úszás, hanem prüszkölés, kapálódzás, fulladozás lett.

bigapples 2010.06.25. 14:41:54

@panelburzsuj: Te most úgy látod, hogy a Fidesz az önállóságra, a felelősségvállalásra, a "független elemzői attitűdre", a problémákkal helyben megbirkózásra igyekszik ráhangolni a a népet? Vagy inkább arra, hogy "bízzatok mindent ide, és mi mindent rendbehozunk!" ?

Ez a bízzatok mindent ide felfogás most nyilván erős, de én úgy gondolom, hogy leginkább a Fidesz az a párt a mostani politikai palettáról, amely az aktívakat, a saját sorsán változtatni tudó és akaró embereket akarja támogatni. Az a párt, amely a leginkább támogatja a középosztály megerősödést, a magyar kis és középvállalkozó szektort. Ez az egyetlen út az önállótlanság, a mindent az államtól remélek mentalitás visszaszorítására.

@andzsin: Én ebbe a 30-40 közötti korosztályba tartozom. Azt gondolom, a felnőtté válásban a 14-25 év közötti időszak a meghatározó és nekünk már nem kellett a belépni a KISZ-be, nem kellett a pártállam működésbe belesimulni és megkötni az aljas kis kompromisszumokat a Kádár rendszerrel, hogy boldoguljunk. Helyette másfajta aljas kis kompromisszumok voltak :)

Ordnassac 2010.06.25. 14:44:34

@Ordnassac: érdekes: sem Kósa Lajos, sem Kövér László, sem Navracsics Tibor, sem Pokorni Zoltán nevét nem látom az aláírók között. Persze ennek nem kell jelentenie semmit, de akkor is érdekes.

Ordnassac 2010.06.25. 14:46:04

@Ordnassac: illetve a függetlenség jegyében aláírta az ívet Domokos László leendő ÁSZ-elnök is...

[nick] (törölt) 2010.06.25. 14:54:11

@panelburzsuj:
az egypártrenszer bukásának döntően külső (gazdaságai) okai voltak. és ezt a kormányt kívülről fogják megbuktatni. a külföldön, és a külföldnek dolgozó magyarok.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.25. 15:28:06

@[nick]:

A hatalom az egy olyan, hogy lehet vele élni a köz javára és lehet vele visszaélni a köz hátrányára. Valószínűleg mindig mindegyikre lesz példa. Az arány nem mindegy. A jelenlegi parlamenti felállás mindkettőre nagyobb lehetőséget nyújt.

Egy nyolc darab 10-20%-os pártból álló parlamentben nem igazán lesz egyik pártnak "túlhatalma", de az sem valószínű, hogy pont akkor fognak korszakalkotó reformok születni.

Szóval mindennek megvan az előnye meg a hátránya, és mint mindig most is csak reménykedhetünk, hogy valami jó, jobb sül ki. Az esély mindenesetre most még megvan.

---

Olyan SZJA módosítás még nem volt, hogy amellyel mindenki jól járt volna. De ha emelik a minimálbért, akkor máris jobban járnak ezzel a minimálbéresek is. S mindenféle szempontból jobb ötletnek tartom a magasabb, de adóköteles minimálbért, az alacsonyabb, de adómentesnél.

Az embereket két dolog motiválja.

1. Ha nem dolgozol nyugodtan éhen dögölhetsz, senki nem fog eltartani.
2. Ha dolgozol nyugodtan lehet tíz kastélyod is, senki nem veszi el tőled.

Az ilyen "progresszív", "fizessenek a gazdagok" - értsd a fehéren foglalkoztatott átlagosan vagy afelett fizetett alkalmazottak - adórendszer mindkét motivációt tönkreteszi.

Minek hajtson a dolgozó, ha a nagyobb részét úgyis elveszik tőle?
Minek hajtson az ember, ha úgyis kap segélyt?

Az korrekt, hogy aki tízszer annyit keres fizessen tízszer annyi adót, de az nem, hogy aki tízszer annyit keres fizessen százszor annyi adót.

A valóban gazdag milliárdosokat meg úgysem lehet SZJAval megfogni, szóval csak parasztvakítás volt a "fizessenek a gazdagok", valójában a sima, fehéren foglalkoztatott és valamennyire megfizetett melósokat, alkalmazottak szívatták.

---

A vagyonadót is károsnak tartom, mert az is arra motiválja az embereket, hogy feléljék a jövedelmüket és ne halmozzanak fel vagyont belőle, vagy legalábbis csak trükkösen.

"Az autóM/házaM nem az enyéM, haneM a cégeMé."
És a cég kié?

"imho arra kellene törekedni, hogy az eü ne a brutál magas járulékokból gazdálkodjon, hanem a jövedéki termékek adójából."

Szerintem inkább a SZJA, ÁFA, társasági/nyereség adó szentháromságból.

Az egészségügy meg akkor lenne korrektebb, ha a TB járulék - még inkább valamiféle valódi biztosítás - egyénre szabott lenne, és például a dohányosoktól értelemszerűen a nagyobb kockázat miatt több járulékot kérnének, és nem a terméket adóztatnák irreálisan magasan. Ez utóbbi módszerrel még egy fináncrendszert is pénzelni kell folyamatosan üldözni a "csempészeket".

Egy ugyanolyan autó kétszer, két és félszer drágább Magyarországon, mint az USÁban. Aztán csodálkoznak, hogy sokan inkább Szlovákiába járnak vásárolni. Éljen az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának szép, ámde hazug EU-s elve!

Szóval nem jövedéki adó, hanem inkább korrektebb TB szerintem.

"de a különféle gazdaságösztönző programokat kellene megszüntetni. az a legjobb gazdaságösztönzés, hogy csökkennek az adók."

Pontosan így van. Azért nem így teszik a politikusok, mert ha csökkentik az adókat, akkor senki sem gondolja, hogy a zsebében maradó pénzt, amiért ő dolgozott meg a kormány adja. De ha magasak az adók, aztán azokból osztogatnak Széchenyi terv stb. akkor ki lehet plakátolni, hogy a kormány segítségével készült. S persze minél nagyobb az állami húsosfazék annál nagyobb lehetősége, hogy itt-ott csurran-cseppen még valami mellékes belőle a politikusoknak. Ők egyszerűen a lehető legnagyobb húsosfazékról akarnak dönteni. Így adócsökkentést általában csak akkor támogatnak, ha azt remélik, hogy a csökkentés ellenére is nőni fognak az adóbevételek.

"a közvetlen demokrácia irányába kell lépni, miért ne lehetne mondjuk az szja 10+10%-ról rendelkezni az 1+1% helyett."

Én a pártokat is belevenném a módszerbe egy harmadik 1% felajánlásával, de cserében minden egyéb állami pártfinanszírozást megszüntetnék. Meg persze egyházit is.
Ez az 1%-os felajánlásos módszer a pártok számára több okból is jó lenne még. Minden évben jelezné valamennyire az összes párt támogatottságát. Kaphatnának pénzt a választásokon elindult, de 1%-ot el nem ért kis pártok is. A pártfinanszírozás kérdése pedig tisztességessé és átláthatóvá válna. Emellett az adóbevallás ideje ezentúl minden éveben motiválná a kormányt és a pártokat, hogy ha nincs is éppen választás, de azért ne nagyon bőszítsék fel az adófizetőket maguk ellen.

Videofon 2010.06.25. 15:41:26

@Akitlosz:
"De ha emelik a minimálbért, akkor máris jobban járnak ezzel a minimálbéresek is."
Ez így nem igaz.
Nem járnak jobban azok, akik a megemelt minibálmér miatt elveszítik a munkájukat.
Nem járnak jobban az önfoglalkoztatók sem, akik kötelesek a miniálbérre bejelenteni magukat akkor is, ha egyátalán nincs bevételük.
Azt kellene megérteni, hogy minden állami elvonás-növelés a versenygazdaság versenyképességét gyengíti. Teljesen mindegy, milyen szerkezetű.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.25. 15:44:54

@andzsin:

Lehet jó dolog a diktatúra is.
Ha éppen diktatúra van van, akkor a népeknek elege lesz belőle, hogy egy valaki mondja meg nekik hogyan éljenek és elkezdenek lázadozni, "szabadságra" vágynak. Aztán jön a demokrácia és egy idő után a népeknek elege lesz belőle, hogy a töketlen és korrupt "politikai elit" semmit nem tud elintézni, csak veszekednek egymással és lopják a közpénzt, így aztán egy erőskezű vezetőre vágynak, aki végre rendet tesz.

Örök körforgás, ráadásul fontosabb a jólét, mint az ikszelés a szavazólapon. Azzal nem lehet jóllakni. Az Egyesült Arab Emirátusokban diktatúra van, mégis özönlenek oda az emberek a világ minden tájáról, szegények, gazdagok egyaránt. Egyszerűen azért, mert az emírek jól vezetik az országot és jó ott élni.

Aztán meg valójában az még nem demokrácia, hogy a parlament dönt mindenről. Az ilyen rendszerre a "képviseleti demokrácia" helyett lehet találóbb lenne a parlamenti diktatúra kifejezés.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.25. 16:03:11

@Videofon:

"Azt kellene megérteni, hogy minden állami elvonás-növelés a versenygazdaság versenyképességét gyengíti. Teljesen mindegy, milyen szerkezetű. "

Csak éppen hiú ábránd és nagyon rossz ötlet a kínai, vietnami minimálbérrel versenyezni akarni.

Az utóbbi 8 évben nem igazán emelkedett az infláción felül a minimálbér. Sz'al most talán belefér, sőt ideje.

Videofon 2010.06.25. 16:20:37

@Akitlosz:
"Csak éppen hiú ábránd és nagyon rossz ötlet a kínai, vietnami minimálbérrel versenyezni akarni."
Csak éppen hiú ábránd az alacsony képzettségűek foglalkoztatása a minibálbérek növelése mellett.
A többszázezer önfoglalkoztatóról pedig nagyvonalúan megfeledkezel. pedig elsősorban velük próbálják majd megfizettetni az adóátrendezés költségeit.
Megjegyzem, Orbánék ezt a módszert az előző kormányzásuk alatt is bevetették már.

mréveiller 2010.06.25. 16:50:32

@sire-lancelot: Bihari Mihály a Fidesz alkotmánybíró-jelöltje. Bihari mióta fideszes?

Ordnassac 2010.06.25. 17:03:06

@Bence87: sok értelme a jelölésnek nincs. BM két és fél év múlva betölti a 70. életévét. Ergo semmilyen komolyabb ügyet nem fognak szignálni neki (max. a legelején), mert mire a határozattervezetéből döntés lesz, már mehet nyugdíjba.

Amúgy Bihari mandátumának lejárta után másfél hónappal Holló Andrásé is lejár (ő is 70 éves lesz). Így 2013-ban megint jelölhet két alkotmánybírót a Fidesz-KDNP.

Ordnassac 2010.06.25. 17:06:21

@Bence87: arról nem is szólva, hogy Trócsányi Lászlóból a hírek szerint párizsi nagykövetet akarnak faragni, így Bihari mellett még két embert is lehet ám jelölni.

Arra azért kíváncsi leszek, hogy mit lépnek az LMP javaslatára, hogy legyen Kukorelli István ismét alkotmánybíró (két éve a Fidesz is kardoskodott érte).

SzőkeSzikla 2010.06.25. 18:14:12

Ez nem király csinálásról szól. Orbán végleg le akarja söpörni az országról a szocialista rendszer maradványait. Azért kell 2 évet várni, mert ha most megtenné magát köztársasági elnöknek, azzal gyakorlatilag olyan muníciót adna az ellenfelei kezébe, hogy a Fidesz, lehet, soha nem ocsúdna fel belőle (a választók nem erre adtak felhatalmazást, diktatórikus rendszert akar felépíteni, királyt csinál magából, stb stb - a jól ismert frázisok). Ha viszont 2 év múlva az új alkotmány miatt már a nép választhatja meg a köztársasági elnököt, az így megválasztott személy teljesen legitimnek számít a nép szemében (elvégre a többiek versenyben maradnak alul).

És bár ellenfelei morgolódni fognak, hogy miért kellett új alkotmányt létrehozni stb stb, a választás demokratikus lesz, annak eredményeit senki sem kérdőjelezheti meg. Nagyjából 2 év múlva érik be a Fidesz reformdöpingje, és nagy valószínűséggel népszerűségük csúcsán lesznek, tehát Orbán jó eséllyel lesz az első szabadon választott köztársasági elnökünk. A ballibek meg max az új alkotmányon pörögnek majd, de a választást, a nép akaratát nem tudják megkérdőjelezni.

Azt pedig, hogy lejáratják az OGY elnöki székét... Göncz Árpád is onnan ugrott a köztársasági elnöki székbe... :)
Ez a komment idézet a fent említett blogról-de 100% -ig igaz!!

SzőkeSzikla 2010.06.25. 18:19:07

...és figyeljék meg az urak ,h' ez a menetrend zseniális,jól átgondolt és természetesen tuttira kivitelezhető...
Ne felejtsük el ,hogy itt valójában írmagostul ki kell irtani a balos kövületeket,mert mindenkinek tele van velök a távírókészüléke!

mizrolist 2010.06.25. 18:20:25

@SzőkeSzikla: mint Schmitt Pál vagy Martonyi János? :P

Ordnassac 2010.06.25. 18:22:22

@SzőkeSzikla: "Ez nem király csinálásról szól. Orbán végleg le akarja söpörni az országról a szocialista rendszer maradványait."

Ez a volt OTSH-elnökhelyettes Schmitt Pál köztársasági elnökké emelése és az egykori MSZMP KB és PB-tag Pozsgay Imre alkotmányozóvá emelése tükrében egy diszkrét bájt kap.

Arról nem is szólva, hogy a szocialista rendszer maradványait anélkül is le lehet bontani, hogy a saját pártom emberét tegyem a fő pénzügyi ellenőrré...

Videofon 2010.06.25. 18:29:53

@SzőkeSzikla:
A zseniális terv ott fog megbukni, hogy a szabad köztársasági elnöki választásokon szabadon indulhat mindenki. Orbán versenyben mindig elbukott. A jövőben is el fog bukni.

[nick] (törölt) 2010.06.25. 18:33:14

@Akitlosz:
az alkholositától, vagy a dohányostól úgy tudsz több járulékot kérni, hogy jövedéki adót szedsz. ezeket kellene beforgatni az egészségügybe, és ezzel egyidejűleg csökkenteni a járulékokat. csak persze ehhez kiadáscsökkentés kell. és szerintem ennek a legfőbb forrása a különféle gazdaságösztönző programok megszüntetése lehet. az világos, hogy ez a kormány ezt soha nem fogja megtenni, hiszen az ellentétes lenne a filozófiájával. ebben az esetben viszont a költségvetési mozgástere csekély lesz. szlovákiával, romániával közös adórendszer kellene.

SzőkeSzikla 2010.06.25. 18:37:59

@Ordnassac: Mint előző kommentemből is kivehető, csak úgy lehet megszabadulni EZEK-től,ha drasztikusan lehetetlenné teszik Őket(nem a tisztelet íratta a nagybetűt)
...és egyébként is ez így helyes sztem,mert az a mai fiatal,aki ismeri a fent említett urak korábbi ténykedéseit,az nem létezik
Valamint felhatalmazást ad erre az előző KE választások eredménye is...
Értem az iróniáját,kedves Uram,de ez nem tartozik abba a kategóriába,mert kőkemény igazságtartalma van ,megbeszélhetjük két év múlva is...Megjegyeztük,Oksi?

SzőkeSzikla 2010.06.25. 18:39:26

@Videofon: Két hónapja is ez történt?

Ordnassac 2010.06.25. 18:54:39

@SzőkeSzikla: szegény Schmitt és Pozsgay, nagyon lehetetlen helyzetbe kerülnek...

Ugye jól gondolom, hogy ha fordított lenne a helyzet és az MSZP jelölte volna valamelyik hátsósoros képviselőjét ÁSZ-elnöknek, akkor te (bocsánat a tegezésért, a Netikett szerint ez az illdomos) lennél az egyik leginkább felháborodva. Megjegyzem: teljesen jogosan lenne ez így.

Mitől jobb az, ha az egyik oldal dilettánsait (volt a szociknál elég) lecseréljük a másik oldal dilettánsaira (sajnos ott is van elég)?

Halk megjegyzés: OV alkotmányozói testületében a következők vannak: egy atomfizikus, egy római jogász, két politológus (egy választói magatartást kutat, a másik kisebbségeket), egy korábbi vendéglátóipari vezető és egy volt magasrangú állampárti vezető. Őszintén, ez azért adhat elég sok kritikára okot. A 45 fős, kemény fél évet dolgozó alkotmány-előkészítő bizottság semmilyen érdemi munkára nem lesz képes ilyen idő alatt. Nem két perces munka egy előkészítés sem.

SzőkeSzikla 2010.06.25. 19:07:23

@Ordnassac: Nekem meggyőződésem,hogy 2 hónap alatt sz...-ból várat nem lehet építeni. Kell a tekintély,kell a szakértelem,kellenek a fiatalok a lendület miatt,kell a rutin,valamint van a magyarnak alkotmánya amit lehet aktualizálni,különösebb változtatások nélkül,ami az alapokat illeti...Valamint rengeteg idő kell!
OV az egy nagy európai nemzetközi nemzetben gondolkodik,azt építi,nem váletlenül a Néppárt alelnöke.Oda semmiért nem kerül emberfia,azt meg kell érdemelni.
Miért nincs ott egy kövület sem Mo.-ról?

Ordnassac 2010.06.25. 19:10:25

@Ordnassac: egy megjegyzést azért teszek itt. Nem az a baj, hogy a volt rendszer egyes embereit magukhoz veszik. Tempora mutantur et nos mutamur in illis. Azonban erősen problémás az a helyzet, hogy kritizálunk másokat az előző rendszerbeli tevékenysége miatt, de ha a mi kutyánk kölyke, akkor ez nem baj. Döntsék el, hogy elfogadják azt, hogy változhatnak az emberek, viszont ilyen esetben (néhány kivételtől eltekintve) ne vessék mások szemére vagy ítéljék el, de akkor maguk ne szerepeltessenek ilyen embereket.

ssi 2010.06.25. 19:18:18

szerintetek
- miért hatvan valahány képviselő írta alá S.P. ajánlását?

- Balogh András alkalmasnak nyilvánítása (kormány-frakciók, LMP) több, mint gesztus, végül is valaki mást el is utasíthattak volna?

- besegítenek-e az LMP S.L. ajánlásába (MSZP, Fidesz-KDNP)?

- S.L.-nek melyik jobb: nincs 50 ajánló, vagy van, de S.P. nyer?

- Morvai K. is megkapná az alkalmas minősítést a többi párttól?

- Jobbiknak aláírhat az 1 független és még? - nekik nem sok hiányzik

Ordnassac 2010.06.25. 19:19:54

@SzőkeSzikla: azt nem is mondtam, hogy csináljon meg mindent most azonnal. Nem erről van szó. Pl. a 29 pontot már egy megfontolásra érdemes kezdetnek tartom.

Azonban a saját emberemet egy ellenőrző szerv élére állítani azért erősen problémás. Az is az, hogy bár "gyakorlati szaktekintélynek" lettek kikiáltva OV főalkotmányozói, igazából kérdés, hogy a jogi alapok megfelelő ismerete hiányában hogy lehet ezt a "szakértelmet" kiaknázni.

Engem ez a kettősség (nem akarom kettős mércének hívni) zavar. Egyikünknél sincs a bölcsek köve. Attól nem lesz jobb az országnak, ha ugyanaz az arrogancia mutatkozik, mint ami a szociknál volt látható az elmúlt 8 évben... Sajnos ezt látom. Úgy viselkednek, mint a kisgyerekek, akik hosszú idő után visszakapták az elvett játékukat és most mindenáron maguknál akarják tartani. Pedig mindannyian tudjuk, hogy jobb többen játszani. (Elnézést ezért az infantilisre sikeredett hasonlatért.) Mitől jobbak erkölcsileg a fideszesek, mint a szocik? (Megjegyzem: soha az életemben nem szavaztam sem az MSZP-re, sem az SZDSZ-re, pedig négy nagy választáson már túl vagyok.)

SzőkeSzikla 2010.06.25. 19:21:50

OKsi,ebben igazad van,elismerem,tényleg változunk,de ilyen rövid idő elteltével,NEM szabad bírálni,mert eredménytelenség esetén úgyis ítél a Nép.
Cselekvési kényszer van,kérem szépen.Nem lehet minden intézkedés úgysem nápszerű.
Az idő mindent megold...

Ordnassac 2010.06.25. 19:23:06

@manyike:

- Öt éve is kb. ennyi írta alá. Lehet, hogy ők voltak elérhetőek? (A többiek épp polgármesteri vagy egyéb önkormányzati vezetői teendőiket látták el?)

- Szimpla gesztus szerintem. Meglepődnék, ha 59-nél több szavazatot kapna Balogh. A 16 LMP-s szerintem érvénytelenül fog szavazni. (Sólyomra ugyanis nem tud.)

- Ma délben járt le a jelölési határidő, így fixen nem segítenek be.

- Meglepne.

- Azt jelezték, hogy Oszkár támogatja MK-t, azonban a Jobbik nem adott le ajánlóívet.

SzőkeSzikla 2010.06.25. 19:32:25

@Ordnassac: Mert:I'want to believe!
Érted,a Nép ,az Istenadta Nép ...,hinni akar!
Sokan hülyeségnek tartják,de sztem a magyar az királycsináló nép,hiányzik a Horthy típusú egyszemélyi vezető.
Megjegyzem,nemrég elment Szüleim szerint(Édesapám 1906-os,Édesanyám pedig 10 évvel fiatalabb volt)sohasem volt olyan jó élet,mint a Horthy-érában,pedig Ők végigélték az egészet.Édesanyám '45-ben a pinyóban szülte az egyik nővéremet,ahol az orosz katona rámászott,egy nappal előtte a német sold pedig milchcolate-t adott Neki.
Sry,de énbelém ezt nevelték...

Ordnassac 2010.06.25. 19:35:53

@SzőkeSzikla: dum spiro, spero. (Ma latin mondásos napom van...) Szóval tényleg reménykedjünk. Azonban a kritikus rálátás sem rossz tanácsadó időnként. ;-)

SzőkeSzikla 2010.06.25. 19:40:32

A remény hal meg utoljára...Az Istenért ,csak ne látnoki kritikát...

ssi 2010.06.25. 19:42:36

@SzőkeSzikla:
mi lenne, ha nem lenne meg a 2/3?
ha a kampányban többet elárultak voltak a terveikből, meglenne-e a 2/3?

- 89-ben sokan értették a helyzetet és tudták, hogy milyen fejlett országot, ill. szabad világot akarnak, O.V.-ék is köztük, sőt, hangosan jelen is voltak
- ma úgy tűnik, pont ők nem merik a szabadságot megadni, hiszen csak saját embereikkel veszik magukat körül, s semmit se tudunk arról, hogy 1 hónap múlva miről szól az akcióterv-2

- a demokráciában vállalni kell a vitákat, akár bízunk a többiekben, akár nem
- vagy önmagukban nem bíznak eléggé?
- vagy olyan terveik vannak, melyek nyilvánosságra hozatala rizikós?

nem elutasítjuk őket, nem vakon kritizáljuk őket, nem a régit kívánjuk vissza, nem rajongunk senkiért elvakultan, csak a jelek alapján velük szemben is óvatosabbak lettünk, fenntartásaink vannak

semmi gond azzal, ha Te is ennyire bízol bennük, de szerintünk ez nem zárja ki azt, hogy a hiányosságokat meglásd - főleg, ha azok hasonlóak a sokat szidott előző társaságéhoz

Ordnassac 2010.06.25. 19:46:27

@manyike: az utolsó két bekezdéshez csatlakozom.

ssi 2010.06.25. 19:47:39

@Ordnassac: köszi
- marad a 2 jelölt
- S.P. 2/3-dal nyer
- LMP tartózkodik
- s a Jobbik is

Ordnassac 2010.06.25. 19:51:08

@manyike: a Fidesznél hétfőn döntenek, hogy lesz-e "kötelező szavazás" a KE-választáson. Van egy tippem, hogy mi lesz a vége, de fene tudja.

SzőkeSzikla 2010.06.25. 19:57:22

@manyike: De megvan az ami kell a terveikhez!
Engedjék beleszólni ezt a gennyes szoci bandát?
Megvan a réteg aki az előző választásii csalások? után kitartott.
Csak az számít aki elment szavazni, mert a többi az sz@rik bele.
Nap,mint nap vidéken járok ,ingázok ,hallgatom a parasztot a polgárt,naggyábul tom a dörgést...
Akarják a változást-ami visszatérés a régi-újhoz,mert egy újszülöttnek minden vicc új...
Olyan ez kérem,mint a divatőrület,van ötféle,ami egymást váltogatva visszatér.
...ha megvan a reggeli felesem,meg este is be tudok ugrani egyet inni, a gyerek jó jegyet hozott,otthon minden rendben van ,kit érdekel ki a király?
Na,ki a Király...?
Trermészetesen tudjuk, hogy minden az életminőségünktől függ.nem OV-tól!Az Ő(k) jövője is...

ssi 2010.06.25. 20:16:00

@Ordnassac:
"lesz-e "kötelező szavazás" a KE-választáson" - bocsi, de ez mit jelent?

@SzőkeSzikla:
az életminőség függ a királytól - de a hétköznapokban nem a király személye a fontos már, hanem, hogy az életminőségbe a két felesen kívül más is beleférjen

SzőkeSzikla 2010.06.25. 20:25:30

@manyike: Azt hiszem közé írtam...Értsd úgy...

Ordnassac 2010.06.25. 20:28:01

@manyike: az, hogy kötelező lesz-e Schmittre szavazni a Fidesznél vagy lelkiismereti lesz.

mizrolist 2010.06.25. 20:45:50

@SzőkeSzikla: vagyis szerinted a magyarok megint egypártrendszert szeretnének - csak MSZMP helyett Fidesz-kivitelben?

SzőkeSzikla 2010.06.25. 21:22:13

@mizrolist: Miért,45 előtt egypártrendszer volt?

SzőkeSzikla 2010.06.25. 21:26:30

Onnan akarják(juk) folytatni,mintha meg sem történt volna ez a ge@is 60 év.ELFELEJTIK(JÜK)
Jó?Amint még a nyomuk is eltúnt...

SzőkeSzikla 2010.06.25. 21:33:04

@Ordnassac: A Fidesznél szerintem brilliáns agyú-fiatal-akcióközpont adja meg az irányt,amit a rutinosak arculattal látnak el és oszt ' jónapot,Brilliáns csapatmunka,ezért nem lesz ellenszere,és ezt ahogy múlik az idő,egyre többen be fogják látni és nem lévén más alter,csatlakozni fognak...egyre többen,nem mint a bírálók csapata mongya'

Ordnassac 2010.06.25. 21:36:41

@SzőkeSzikla: az azért erősen "irányított többpártrendszer" volt. Az ország jelentős részébe nyílt szavazás volt, ergo nézték, hogy kire szavazol (talán Bp. volt kivétel), így biztosítva az akkori vezető, Horthyhoz hű pártok parlamenti többségét.

Amennyiben Peyer Károly anno nem egyezett volna meg Bethlen Istvánnal, a szocdemek nem lettek volna sehol...

Ordnassac 2010.06.25. 21:38:33

@Ordnassac: *jav.: jelentős részében

zoli87 2010.06.25. 21:59:07

@Ordnassac: Igen, ez hozzávetőlegesen így van. 1939-től a nagyvárosokban (törvényhatósági jogú városokban) titkos szavazás volt, ez meg is látszott az eredményeken :) Anno a kisgazdák ezeken a helyeken voltak erősek elsősorban, "vidéken" a kormánypárt lényegében mindenhol nyert.

Videofon 2010.06.25. 22:01:04

@SzőkeSzikla: Két hónapja nem volt verseny. A szocik vesztettek, nem Orbán nyert.

Kelecse 2010.06.25. 22:01:17

Csodálom, hogy erre még nem ugrottatok rá! A Jobbikosok közül négyen a kampányban tett kijelentéseik alapján nemzetbiztonsági kockázatot jewlentenek. A JObbik feljelentést tett és a titkosság feloldását kéri. Horn, Megyó stb nem volt nemzetbiztonsági kockázat. Érdekes! hetivalasz.hu/itthon/feljelentest-tesz-a-jobbik-30306/

Ordnassac 2010.06.25. 22:02:14

@zoli87: köszi, ebben nem voltam biztos, hogy csak Bp-re vonatkozott vagy a tvhatósági jogú városokra is.

panelburzsuj 2010.06.25. 22:14:03

@Ordnassac:

A választójogot szűkítő feltételekről viszont érdemes megjegyezni, hogy a tárgyalt korszakban egyre szigorodtak: nőtt a korhatár, az egyhelyben lakás időtartama, a vagyoni és a műveltségi cenzus.

Ordnassac 2010.06.25. 22:16:57

@Kelecse: a miniszterelnöki poszthoz nem kell C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés, a honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottsági tagsághoz igen. Ez a különbség.

www.nbf.hu/anyagok/szemelyi_biztonsag/c.pdf <--- Így néz ki egy ilyen kérdőív.

www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500125.TV <--- a 2. melléklet szabályozza, hogy kiknél kell nemzetbiztonsági ellenőrzés. A szintet általában miniszteri rendeletek határozzák meg.

Ordnassac 2010.06.25. 22:19:06

@panelburzsuj: :-)

Egy korábbi kommentemben direkt neked linkeltem be egy interjút Cséfalvay Zoltánnal (Hírszerző). Láttad?

panelburzsuj 2010.06.25. 22:22:34

@Ordnassac:

Ebben az a legédesebb, hogy elvileg a szabad mandátum a lelkiismeret szerinti szavazást erősítené, a gyakorlatban azt jelenti, hogy a választó nem egy szabadon mérlegelő személyt, hanem egy csereszabatos pártautomatát kap a voksáért.

panelburzsuj 2010.06.25. 22:23:22

@Ordnassac:

Kösz-kösz, el is olvastam.

Csak még emésztem.

Ordnassac 2010.06.25. 22:24:56

@panelburzsuj: ha a képviselő össze tudja egyeztetni a lelkiismeretével, hogy pártautomata...

SzőkeSzikla 2010.06.25. 22:26:56

@Videofon: Látod-a nézőpont-mennyire befolyásolja a megítélést!

Kelecse 2010.06.25. 22:27:12

@Ordnassac: Itt morálisan gondolom. A szabályokat ismerem, de kampány során tett kijelentések miatt nemzetbiztonsági kockázatnak minősíteni vicc. Ugyan sejthető volt, mikor a Szilvásy tevékenység után Vadai (kispiroska) kezére adták a bizottságot.

Ordnassac 2010.06.25. 22:31:32

@Kelecse: kérdés, hogy Staudt igazat mondott-e. Ismerem még HÖK-elnök korából. Nem egy morális kolosszus. (Persze Szilvásy sem az.) Inkább a gárdás tevékenység lehetett a dolog mögött (hisz mind a négyen kapcsolatban álltak közvetlenül vele, vagy tagként, vagy alapítóként). Amúgy a nemzetbiztonsági bizottságnak ehhez a dologhoz sok köze nem volt. Inkább az AH-nak (azt meg ugye már "laborctalanították").

(Amúgy van már jobbikos tagja a honvédelmi bizottságnak Rubi Gergely személyében. Szóval lehet úgy jelölni, hogy ne akadjon fenn.)

panelburzsuj 2010.06.25. 22:35:10

@Ordnassac:

Mindenesetre ezt azért viszonylag ritkán reklámozzák a jelöltek a kampányban. (Egyébként szabad mandátum egy másik kérédést is felvet: sok "legitim" szempontból lehet a választási ígéretek be nem tartására mutogatni, de van-e erre jogi (legális) alap? Nem emlékszem Sólyom ezirányú fejtegetéseire, amikor Gyurgyánt noszogatta a lemondásra.)

Kelecse 2010.06.25. 22:39:10

@Ordnassac: De azért mindenkinek nagyon fontos volt, hogy a Jobbikosoknak ne legyen minden megfigyelési anyaghoz hozzáférése. Bocs, de az én koromban már megengedhető, hogy mindent gyanusnak találjak. :)

zoli87 2010.06.25. 22:42:02

@Kelecse: Ez azért nem úgy van. Amint találnak olyan embert maguk közül, aki az átvilágításon átmegy (pl. Rubi), mindenbe betekinthetnek. Mondjuk Rubit jelölték volna a nemzetbiztonsági bizottságba, már mióta ott lehetnének.

Ordnassac 2010.06.25. 22:45:17

@Kelecse: én sem zártam ki, hogy igazat mondott Staudt, de gyanún nekem is lehet. ;-)

A Fidesz (legalábbis Balsai), amikor felvettette az MSZP, hogy a Jobbiknak egyáltalán ne legyen tagja egy ilyen bizottságban sem, azt mondta, hogy minden frakciót megillet a jog a bizottságokban való részvételhez. Amúgy tanácskozási joggal most is ott vannak a jobbikosok. Szóval teljesen kizárva nincsenek (persze a szavazati jog is jól jönne). Azt nem is értettem, hogy miért pont Staudtból akartak nemzetbiztonsági szakértőt csinálni, amikor ő volt az egyik jogi főmufti a Jobbiknál.

(Mellesleg 98 és 02 között egy bizonyos ifj. Hegedűs Loránt volt a nemzetbiztonsági bizottság tagja a MIÉP képviseletében. ;-) )

Kelecse 2010.06.25. 22:46:18

@zoli87: Sajnos nem győztetek meg. De arra jó volt, hogy a fórumozóknak a Heti Válaszban adtak okot Sch. gyalázásához. Szerintem a 60-40% az éjszaka tovább fog romlani Sch kárára.

panelburzsuj 2010.06.25. 22:49:12

@panelburzsuj:

Valahogy mindig olyan olyan érzésem van, amikor Fidesz-szándékokról olvasok, hogy a sok bizonykodás ellenére nem egy egységes elgondolás valósul itt meg, hanem egy sok szempontból esetleges mix, aminek két fő komponese van van: a háttérhatalmak kívánságlistája, meg a pártagytröszt tippjei. De ez az egész nem áll össze egységes rendszerré, éppezért a politikusok legfőbb feladta az, hogy utólagos magyarázkodásokat biggyesszenek az egyes lépésekhez.

panelburzsuj 2010.06.25. 22:53:32

@panelburzsuj:

(Mostanában például azon főhet rettenetesen a fejük, hogy az uniós pénzek felhaaználását hogyan lehetne a Fidesz számára kedves tarületekre fókuszálni úgy, hogy a lehető legtöbb eurót megkaparintsuk, de az unió ne pökjön bele a leszűkített levesbe. Átfogóan a "szektor- és méretsemlegeség" szóval tudnám jelezni a probléma lényegét.)

Ordnassac 2010.06.25. 22:54:08

@Kelecse: Schmittnek aztán végképp nincs köze hozzá. Amennyiben valaki fennakad, akkor neki van törvényi kötelezettsége, hogy értesítse a képviselőt. Se több, se kevesebb.

Kelecse 2010.06.25. 22:57:47

@Ordnassac: Az lehet, de olvass bele a HV cikk fórumába. Olyan szövegek mennek, amiket Dévényi más esetben már rég letilt, de a Sólyom aláírók most hagyják futni a dolgot.

Ordnassac 2010.06.25. 23:00:28

@Ordnassac: max. akkor lehet köze Schmittnek ehhez, ha a Jobbik fenntartja személyi javaslatait. (Kérdés, hogy a bizottság felállta előtti jelöléseket miképp minősítik.)

Lásd nemzetbiztonsági tv. 19. § (5)-(7) bekezdések.

Ordnassac 2010.06.25. 23:02:00

@Kelecse: egy rövid ideig én is kommenteltem a HV-ban, de egy idő után elegem lett a süket kampánydumát lökő emberekből. Mindegy melyik oldalról. Szóval túl jó véleményem nincs róla... (Kérdés persze, hogy mennyien olvassák.)

Kelecse 2010.06.25. 23:04:19

@Ordnassac: Jó éjt! Sajna reggel korán kelek, hátha akad valami zöldség és gyümölcs a piacon!

bariga 2010.06.25. 23:06:27

Jót nevetnék, ha nem lenne röhejes, még a végén a Jobbik fogja megvédeni a demokráciát a Fidesztől. Gondoltam, hogy fejre fog állni a világ, ha elszabadulnak a fideszesek, mint a hajóágyú, de azért mindennek van határa

Ordnassac 2010.06.25. 23:08:11

@Kelecse: remélem friss primőrárúra bukkansz! :-)

mizrolist 2010.06.26. 01:10:32

@SzőkeSzikla: nem, az alapvetően egy középkori feudális rendszer volt még mindig, amire ráöntöttek némi többpártrendszert mutató mázat. Persze a nyílt szavazás miatt demokratikusnak nem mondanám azt a rendszert...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.26. 07:05:02

@Videofon:

Nekem a kritikák a SZJA változtatással szemben amolyan ha van rajta füstszűrős sapka az a baj, ha nincs rajta füstszűrős sapka akkor meg az a baj típusúnak tűnnek.

Ha emelik a minimálbért az a baj, ha csökkentik a SZJA-t, de eltörlik az adójóváírást akkor meg az a baj.

Álmomban nem gondoltam volna pár hete, hogy egykulcsos SZJA -t vezetnek be, ráadásul 16%-os kulccsal.

A szocialisták kivételével ki gondolhatja, hogy a korábbi jobb volt?

Már csak ezért az egyetlen törvénymódosításért is megérte leváltani a régi kormányt.
süti beállítások módosítása