Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:18

Bár valamilyen rejtélyes okból még mindig nem került nyilvánosságra közvélemény-kutatás azzal kapcsolatban, hogy vajon a magyarok mennyire elégedettek Orbán Viktor államfő-jelöltjével, a választókat feltételezésem szerint megoszthatta a döntés: elkötelezett kormánypártiak között is akadhatnak csalódottak, mint ahogy lehetnek olyan ellenzékiek, akiknek szimpatikus a megnyerő modorú Schmitt Pál. A személyi kérdések amúgy mindig is jobban izgatják a közvéleményt, hiszen könnyebb egy jelölt alkalmasságáról, mint  bonyolult parlamenti döntések helyességéről vitázni. Bármit is gondolunk azonban a leendő köztársasági elnökről, túlzásokba kár lenne esni: igaz, hogy nagyon más karakter költözik a Sándor-palotába, mint elődei, de ha akár csak a régiónkban körülnézünk, szinte minden államfő-típusra találhatunk példát.

(Fotó: fidesz.hu)

Schmitt Pál jelölésével szemben alapvetően két érvet szokás felhozni: pártpolitikus előéletét és megkérdőjelezhető alkalmasságát. Első hallásra talán furcsa lesz, amit mondok: egyik sem a leendő elnöknek okozhat igazán gondot, sokkal inkább az őt jelölőknek és megválasztóknak. A Fidesz politikusa népszerű államfő lehet, nyitott személyisége, kamerakedvelő attitűdje miatt még több esélye is van erre, mint a jobboldalhoz közel álló két elődjének. Megválasztása miatt a most mögötte felsorakozóknak azonban lehetnek még kellemetlen perceik.

Az első ellenérv csak apró vágás, nagy sebeket nem fog okozni, legfeljebb egy kis hamar múló hitelességi deficitet. 2005-ben sokan, akik nem akarták kimondani, hogy Szili Katalint nem kívánják az államfői székben látni, elvi aggályokat fogalmaztak meg egy pártpolitikus jelölésével kapcsolatban. Ezt mondta az SZDSZ, de gyakran erre hivatkoztak a Fidesz megszólalói is. 2005 elején a Heti Válaszban írt cikkemben vitatkozni próbáltam a „politikus ne legyen” megközelítéssel – természetesen ma is így gondolom -, de jól emlékszem, hogy akkor több kollégám, tisztán elvi alapon, másképp látta, s mondataikat politikusok is előszeretettel hangoztatták. Egy kis kutatással ezek ma is megtalálhatók.

A másik ellenérv már nehezebb. "A köztársasági elnöknek komoly jogi műveltségre van szüksége. Ismernie kell a magyar és az európai jog alkotásait, az alkotmányos hagyományokat. Emellett ismernie kell a magyar és a világtörténelem legfontosabb történéseit, értékeit, az erkölcsi kérdéseket, felvetéseket és az emberi viselkedés magatartásmintáit. S ha valaki ilyen tisztséget elvállal, mérlegre teszi: ismerem a jogi, erkölcsi, nemes hagyományokat, de tudok-e ezek szellemében tevékenykedni?" – ezek Mádl Ferenc szavai, szintén 2005-ből és szintén a Heti Válaszból. Vajon mit mondana ma a volt államfő? És mit gondolnak azok a kiváló konzervatív elmék, például Granasztói György vagy Lánczi András (hogy csak két kötcsei előadót említsek), akikre tényleg illene a mádli meghatározás? Erős túlzásnak érzem, amit néhányan már mondogatnak, hogy ezzel a döntéssel a Fidesz szembefordította magával szellemi bázisát, de az kétségtelen, hogy ebben a körben van már ok az első rossz érzésekre.

Lehet persze azt állítani – akár részben okkal is -, hogy az úgynevezett értelmiség nem számít, hiszen a „barátok közt népe” számosabb; ez az út azonban olyan irányba, a kiüresedés, a tartalmatlanság és a látványpolitika felé visz, amelyről eddig tudomásom szerint a Fidesznek sem volt jó véleménye.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr132110727

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schmitt Pál: nem a blogoszféra embere - heti szavazásaink 2010.06.27. 19:55:19

Lehet, hogy Schmitt Pál az "emberek embere" lesz, mint Göncz Árpád volt, de a blogoszféra embere akkor is Sólyom László. Heti szavazásösszesítőnk. Ahogy Török Gábor is írta, Schmitt Pál az adottságai miatt minden valószínűség szerint igen né...

Trackback: Mindenki Palija 2010.06.26. 23:30:16

Sólyom Lászlót a fidesznyik frakció tagjai még jelöltnek sem merték állítani az államfőválasztáson. Ami sokat árul el a dologról. Persze Schmitt Pál kicsit kínos volna mellette, ezt belátom, nem egy súlycsoportban indulnak. Sem politikai, s...

Trackback: Elszólások 2010.06.26. 17:28:02

"Ez az igazság, ami ellen minden erőmmel küzdeni szándékozom!"Jim Hacker miniszterelnök a feleségének Vicces és meglepően őszinte, elképesztő és olykor dermesztően zavaros elszólások tarkítottál az elmúlt napokban a köztársasági elnök me...

Trackback: Így készül a szerethető Schmitt Pali! 2010.06.26. 13:34:04

Ha valaki azt gondolná, hogy ez piár kérdése csupán, az téved. Az emberközpontú pajkosság bennünk rejlik és vannak pillanatok amikor, ki tudja mitől, mint búvópatak a mélyből, de elementáris erővel előtör. Schmitt elvtársnál úrnál is elkezdődőt a nép s...

Trackback: Pali bácsi nem lesz velszi bárd 2010.06.26. 08:55:09

Azért ismerjük el, hogy Pali bácsi biztosan jobb lesz a fegyveres erők főparancsnokának, legalábbis megjelenésében: volt sportolóként, egykori olimpikonként legalább katonás tartással végig tud majd menni a díszsorfal előtt. Úgy, ahogyan ez eddig ...

Trackback: Megfelelő ember IV.: az ideális államelnök 2010.06.26. 02:07:29

Schmitt Pál karrierje, minden rendszerhez simulékonysága mindenki előtt ismert, nem kell őt bemutani. Hogy milyen elnök lesz? Azt hiszem erről elég csak azt elolvasni, amiket a FIDESZ frakciónak ígért: ...én nem leszek a kormány, a kormányzat tör...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2010.06.26. 00:46:42

Az első probléma (politikus ne legyen) inkább csak egy "jó lenne" kívánalom, mert most is van olyan (volt) politikus, akit jó szívvel tudnék személy szerint támogatni. Ez inkább azt a kívánalmat akarja tükrözni, hogy egy viszonylag szuverén alkat legyen a KE.

Ami a második problémát illeti: az valóban felmerülő kérdés _lenne_, ha Schmitt Pál nem arra lett volna "kitalálva", hogy a jobboldali Árpi bácsi legyen (némi "vén kujon" életérzéssel párosítva) és ne zavarja a Fidesz törvényhozási köreit. Amúgy tényleg kívánatos és hasznos lenne, hogy alapvető jogi ismeretekkel rendelkezzen (nem is kell feltétlenül jogi diploma hozzá, bár nem jön rosszul), de ott a KEH Alkotmányügyi és Jogi Főosztálya, amelyik kisegíti adott esetben.

Ez azonban csak az egyik rész. Ami szerintem szintén fontos (de ez még inkább szubjektív vélemény lesz az előzőkhöz képest is), az az, hogy formátuma legyen az elnöknek. Ez nehezen meghatározható, de talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy legyen egyfajta tartása és kisugárzása, amely pl. a szavainak súlyt ad. ("A szavak ereje", szokásosan visszatérő témám.) Schmittnél ez így nem látom.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 00:49:27

"kiüresedés, a tartalmatlanság és a látványpolitika felé visz, amelyről eddig tudomásom szerint a Fidesznek sem volt jó véleménye"
Ezekről akkor nem szokott jó véleményük lenni a pártoknak (nem csak a Fidesznek), amikor ellenzékben vannak.

Ordnassac 2010.06.26. 01:15:29

OFF

Körösényi kibékült OV-val?

ON

S2000 2010.06.26. 05:57:19

Kinek árthat a jelölés?

Rövidtávon senkinek.

Ha lenne a Fidesznek koalíciós partnere, akkor annak igen, de nincs.

A Fidesz népszerűségének talán egy picit, de ennek valós tétje csak az önkormányzati választásoknál lesz, de az önkormányzati választásokkal kapcsolatos Fidesz törvénymódosítások szerintem ellensúlyozzák azt a néhány százaléknyi népszerűség csökkenést.

Közép- és hosszútávon pedig érdemes két részre bontani a kérdést: külpolitika és belpolitika. Külpolitika tekintetében Schmitt jobb munkát fog végezni, mint Sólyom, mert diplomáciai érzéke fejlettebb. Belpolitika tekintetében két forgatókönyvet érdemes átgondolni: ha a KE szerepköre gyengülni fog (mert pl. az alkotmány bíróság is átFideszesedik), akkor nincs tétje, mert a mainál még jelentéktelenebb szerepkör lesz (utazgatás, reprezentáció). Ha a KE szerepköre erősödni fog, akkor hamar kibukik Schmitt alkalmatlansága (ártani ebben az esetben se fog nagyon senkinek), de ebben az esetben Schmitt egyébként sem sokáig ül majd abban a székben, mert a végcél nem ez lesz.

Ha politika filozófia oldalról nézem, akkor viszont ártani nagyon is sokat árthat az egyébként is gyerekcipőben járó magyar demokrácia fejlődésének. Évekkel, de inkább évtizedekkel visszavetheti azt, hiszen csökken - szinte nullára - a rendszerbe kódolt checks and balances (magyarul nem tudom a jó kifejezést, de kontroll és hatalmi egyensúly??). Persze mivel értékítéletről van szó, ezt nyilván nem mindenki látja problémának - lásd következő bekezdés.

Kicsit más téma, de már a 200. számú posztnál is érintettük: nagyon sok párhuzamot látok az orosz és a magyar belpolitikai folyamatokban. Jelcin-Gyurcsány, Putyin-Orbán. Jelcin és Gyurcsány alatt demokrácia és a piaci gazdaság leple alá bújtatot szabadrablás. A rendszer a szétzilálódás felé tartott és majdnem el is jutott a teljes csődig. Ebben a helyzetben (és erre Oroszországban konkrét felmérések vannak) az oroszok azt mondták, hogy inkább legyen kevesebb demokrácia (ergo több autokratizmus), ha ez az ára annak, hogy a kis és közép emberek számára érzékelhető módon rend legyen az országban. Tehát nincs nekik semmi bajuk azzal (na jó, azért van...), hogy Putyin kevésbé demokratikus, de hatékony eszközökkel tett rendet és tart rendet - az eredmény nekik fontosabb. Úgy látom, hogy ma Magyarországon hasonló érzés van az emberekben. Az sokkal jobban zavarja őket, ami miatt olyan óriási többséggel elzavarták az előző kormányt, és az egyáltalán nem zavarja őket, ha kevésbé demokratikus normák mentén, de végre valaki rendet csinál az országban. Erre nem is a Fidesz kétharmada, hanem a Jobbik támogatottsági aránya a bizonyíték számomra. Ezt a bekezdést csak azért tettem hozzá, mert a kérdés nyilván feltételez egy paradigmát (Schmitt mint KE árthat a demokráciának), ami szerintem ma Magyarországon változóban van (Igen, Schmitt mint KE árt a demokráciának, de ez a rendcsinálás egyik ára, tehát elfogadjuk).

SzőkeSzikla 2010.06.26. 06:07:05

@S2000: Vitatom!
Semmilyen módon nem árthat Mo-nak Sch. Nagy nemzetközi(el)ismertsége miatt,igazi diplomata kerül a székbe. Kár gúnyolódni a Sándor-palotával,amikor Ő egy egyébként nem rászorult valaki,de ez a tisztség ezzel jár.
Egyébként már az előzőekben említettek szerint is más a forgatókönyv...
Addíg meg csak emeli a színvonalat!

Videofon 2010.06.26. 06:31:03

@SzőkeSzikla: A Fidesznek már semmi nem tud ártani. A népszerűség csak illúzió. Elillan, ha eljön az ideje. Dilettantizmussal nem lehet kormányozni. A Fidesz a közvetlen elnökválasztással csak lerövidíti hatalomban töltött idejét.

bigapples 2010.06.26. 06:39:31

"A magyar diákok nem piacképesek, külföldre se tanulni, hanem pénzt keresni járnak ki. „A gyerekek csak kóvályognak, de ki mondja meg nekik az igazat?" Ki akadályozhat meg, hogy kezet fogjak a 80 ezer forintot kereső óvónővel, szegezte a padsorokba újabb kérdésével képviselőtársait Schmitt"

Mikor ilyet olvasok, akkor a "kiüresedés, a tartalmatlanság és a látványpolitika" veszélyénél jobban aggaszt, hogy ne keverje 5 éves ciklusa alatt Köhler/Clinton típusú kínos szituációkba a jobboldalt. Jó lenne, ha megmaradna a "barátok közt népének" kedves vagány nagypapájának szerepében és a Fidesz elérakna egy Kumin F. szerű kommunikációs szakembert, aki társadalmi, politikai, gazdasági kérdésekben nyilatkozik helyette.

Elméláztam, hogy TG mit akar üzenni ezzel a képpel, amin épp telepakolják uborkával OV tányérját. Vagy csak egyszerűen a helyszín miatt szerepel a kép, Kötcse- tanácskozás a jobboldali értelmiségi holdudvarral ?

Videofon 2010.06.26. 07:01:09

@bigapples:
Van ott egy megdöbbentőbb mondat is:

Az egyik képviselő arról kérdezte, hogy mit gondol a gyűlöletről, mire Schmitt azt mondta, hogy nem kell haragudni a szocialistákra: „hadd mondják a magukét, mi kétharmadnyian vagyunk, hadd mondják."

Nehezen szokja a szerepét a nemzet egységének megtestesítője. :D

S2000 2010.06.26. 07:36:37

@SzőkeSzikla: Én csak egy ponton jeleztem (segítek, utolsó előtti bekezdés), hogy árthat, a többi esetben szerintem se. Ezen a ponton mik az érveid az én érveimmel szemben?

László56 2010.06.26. 07:40:49

Szép jó reggelt Mindenkinek

Török Gábor mostani bejegyzéséről az a mondás jut eszembe.: Ütjük a szamarat és gondoljuk a gazdáját. Keressük azt az érvet hogy miként lehet ártani. Ha már jót nem tudunk. Hiszen mindannyian tudjuk hogy valakinek az alkalmasságát csak akkor lehet megítélni, ha tudjuk azt is, mire kell hogy alkalmas legyen. Az elemző nagyon jól tudja,- ha nehezen is jött rá,- hogy mire kell alkalmasnak lennie az új köztársasági elnöknek. Mégis teljesen más alkalmasságokat keres. Ezáltal politizál ahelyett hogy a munkáját végezné és megmagyarázná a politikát.

Mit használ nekünk az, ha tudjuk: valaki mire nem alkalmas, ha nem is kell hogy arra alkalmas legyen. Hurrá ! Mondhatnánk. Az elemző megtalálta a módját, mivel töltse ki a nyár politikai eseménytelenségét. Rágódjunk azon a csonton amit már mások rég lerágtak előttünk. Evvel az csekélyke első érve az elemzőnek máris kútba esett.

Ki azt hiszi hogy a köztársasági elnöknek komoly jogi ismerete kell hogy legyen, az bizony a könyvekből tanulta az államberendezkedést. Ezt viszont nem lehet felróni az elemzőnek, hiszen az országunk közeli történelmét nézve honnan is tanulta volna ha nem a könyvekből. Annak ellenére tudnia kellene hogy az elmélet és praxis nagyon is különbözik egymástól. Egy köztársasági elnöknek nagyon komoly stábjai vannak akik elemzik a történteket. Úgy jogi mint társadalmi szempontokból. Tehát nem az elnöknek kell ezt megtennie. Az elemző tudja ezt, hiszen ő maga is egy ilyen stáb része volt és annak ellenére úgy csinál mintha nem tudná. Ez nem más mint a népbolondítás magas foka.

Az elemző követelményei, ami a történelmi műveltséget támaszt a KE kel szembe, amúgy is szava hitetlennek hangzik a történelemhamisítók országában. Pont egy történész ne tudná ezt ? Mikor már maga is hozzájuthat ahhoz amit eddig elhallgattak előle ? Persze csak akkor, ha a politizálás és további népbolondítás nem fontosabb lenne a számára és ideje maradna a továbbképzésre. Szükség lenne rá.

De mi is kell egy ahhoz hogy valaki Köztársasági Elnök legyen ? Magas fokú általános műveltség és többségi elismerés azoktól akiknek választási joguk van a választáshoz. Ezáltal Schmitt Pál alkalmasságágához nem is férhet kétség. Hiszen mind a kettőt magáénak tudhatja.

S2000 2010.06.26. 07:59:21

@László56:

1. Én azért szeretném azt hinni, hogy az általad említett két dolognál ("Magas fokú általános műveltség és többségi elismerés azoktól akiknek választási joguk van a választáshoz.") picit többet kellene elvárnunk egy KE jelölttől.

2. Nem vagyok biztos benne - még nem készült reprezentatív közvélemény kutatás erről, ahogy TG is említette -, hogy a többségi elismerés (Te nyilván a parlamenti többségre utalsz) ebben az esetben egyenlő a társadalom többségi elismerésével. Márpedig a KE esetében ez azért egy fontos szempont, fontosabb, mint a parlamenti többség.

Arra nagyon kíváncsi leszek - a KE választáshoz elég a sima többség, nem kell kétharmad - hogy a Fideszből hányan fognak nem Schmittre szavazni.

Kelecse 2010.06.26. 08:04:51

@Videofon: Lázárt is helyre kellett igazítani a Péntek 8-ban, mert már annyira ráragadt a szalagra ez a nemzet 2/3-a minket választott szöveg. Szerintem Jogi Osztályra nem is lesz szükség, a jogszabályokat elolvasás nélkül fogja szignózni. Így TG hiába hiányolja a jogi ismereteket. A Kötcse felvetésnek örülök, mert én is onnan választottam volna valakit. Voltak elegen az elmúlt években, akik kiálltak a Fidesz mellett, az egzisztenciájukat kockáztatták, sokkal alkalmasabbak mint SP és a holdudvar jó szemmel nézte volna. Hiszen a gazdasági holdudvar kielégítése már beindult, most a szelleminek is kéne valamit adni.

teevee 2010.06.26. 08:05:09

@S2000:
"Igen, Schmitt mint KE árt a demokráciának, de ez a rendcsinálás egyik ára, tehát elfogadjuk" Ez hogy jött ki?

Szerintem is árt, de hogy elfogadnánk? Tudomásul vesszük, nyilvánvalóan, mit tehetnénk mást, de ez azért nagyon messze van az elfogadástól.

Másrészt, SP megválasztása miben feltétele a rendcsinálásnak? Mi az, amiben az alapvetően jobboldali SL egy korrekt, az ország érdekeit szem előtt politika akadálya lenne?

Just for records, az MSzP-nek leginkább azért kellett mennie, mert amit kartávolságon belül találtak, az hozzáragadt a kezükhöz. Itt most utódaik első lépéseit látjuk, ami egyben előre jelzi a hozzáállásukat is. Jogfolytonos.

nyünyüge 2010.06.26. 08:08:24

@török.gábor:
Kinek árthat ez a jelölés?

Orbánnak biztosan, felerősítheti a párton belüli pozícióharcokat egy ilyen nyilvánvalóan vitatható személyi döntés.

Amúgy kinek árthat egy gáncs nélküli lovag jelölése a köztársasági elnöki posztra?

Mindnyájunknak, az egész országnak. És ez az igazi baj vele. Annyira nem súlytalan a KE pozíció a magyar alkotmányban (jelenleg még!), hogy pusztán a nyelvismeret, a protokollban való jártasság, a megnyerő modor elég volna hozzá.

A_a 2010.06.26. 08:25:41

@Videofon: Valószínűleg ezen mondata miatt tartják a jelölők alkalmasnak Sch.P.. Ezt a team spiritet kergeti minden multi az országban, és most a "barátok közt népének" igazi példamutató KE fog barázdabillegetni a Blikkből. :D

Én speciel szakmaiatlannak tartom a jelölést. Ez is egy a "szokásjogok"-kal való FIDESZES szakítások közül, hiszen eddig mindíg megőszült jogtudós került a KE-i székbe. Hiszek abban, hogy a KE pozíció mégiscsak egy szakma, amely esetében a fejvadásznak a listáján bizonyos szakmai előfeltételek fel vannak írva a listán. Ilyen lehetne a szaktudás is. Ha csak az aláírási képesség az izgalmas, akkor a törvényalkotási folyamatot egy egyszerű informatikai workflowal automatizálni lehetne, ráadásul nem kellene 15 (v 5) napot várni rá.

A sármosság és jóképűség természetesen nem árt, de "bespoke" módon is lehet lógó orral visszafelé kullogni Révkomáromban a hídról. Sőt aggódom, hogy Sch. P. nem az a fajta, aki felvállal(t volna) egy ilyen szituációt, nehogy visszaessen a népszerűségi listán, és ez sokkal szomorúbb annál a ténynél, hogy castingon választják mostantól a KE-t, mert majd az összehasonlítás alapja ezentúl a külcsín.

Szimba 2010.06.26. 08:30:44

@Ordnassac:

Látod, én is ezt kérdeztem!:))
Milyen feltételei (iskolai végzettség, büntetlen előélet:)))) vannak a köztársasági elnöki poszt betöltésének.

És igazad volt, amikor azt válaszoltad, hogy ez mindig az aktuális politikai helyzettől függ.

Most a Fidesz 2/3-a idején, akkor amikor folyamatosan törvényalkotás, törvények változtatása, alkotmánymódosítás van terítéken, szerintem is egy joghoz értő emberre lett volna szükség. Nem feltétlenül azért, hogy megakadályozza, visszadobja a Fidesznek a tervezeteket!!! Hanem éppen azért, hogy a személye által még inkább támogatni tudja a Fidesz döntéseit.

Lett is volna hasonló ember, aki jobboldali, és ugyanúgy alkalmas lett volna reprezentációs célokra.

Schmitt súlytalan figura ezen a poszton. És ez rossz fényt vet a Fideszre. (Nem több a hatás, de ezt nem kellett volna meglépniük.)

S2000 2010.06.26. 08:31:42

@teevee: Az elfogadás alatt azt az implicit felhatalmazást értettem, amit OV forradalomnak, stb. szokott hívni a kétharmados többség nyomán. A Fidesz logikájában azért lehet SP a rendcsinálás egyik előfeltétele, mert SP nem fog autonóm módon kiállni semmi mellett, tehát a 'cél szentesíti az eszközt' jeligével minden át fog menni. Ne érts félre, én most próbálok jóhiszeműen hozzáállni ehhez a kérdéshez.

Ha kevésbé jóhiszeműen közelítem meg a kérdést, akkor kétségeim vannak a valós célokról (nem feltétlenül csak rendcsinálás) és aggályaim a módszerekkel kapcsolatban (a cél nem szentesít bármilyen eszközt, szükség van egy legalább autonóm - ha már nem is kellően erős -, és kontrollt gyakorló KE-re).

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.26. 08:32:25

Az is lehet, hogy mostantól minden pozícióba sportolók fognak kerülni.
A polgármesterek jelölésénél is valszeg a sportolók lesznek a fidesz választásai.
Ilyen népszerű és kezelhető emberek kellenek ebbe a janicsárcsapatba.
A sportolók hozzászoktak, hogy
- Igenis Pista bácsi ! -

Edzőbácsi mondja meg nekik, hogy mi lesz ma a feladat, és ha kell, akkor lemondanak nőről, családról, evésről, csak a dobogó és az érem meglegyen.
Szóval a legfőbb sportfőmufti megválasztása elnöknek,
az szimbolikus.

Szimba 2010.06.26. 08:43:08

@S2000:

Amit a Jelcin-Gyurcsány, Putyin-Orbán hasonlóságról írtál nagyon találó. Eddig eszembe sem jutott ez a párhuzam, de feltehetően az oroszoknál is hasonló folyamatok zajlanak, mint a Kelet-Európai volt szoci. országokban.

Most már csak az a kérdés, hogy ha megtörténik a rendcsinálás, akkor visszatérhet ismét egy demokratikusabb, liberálisabb politikai párt az uralomba? Vagy hosszú távon megtartják a választók a jelenlegi "erős", autoriter Fideszt a hatalomban?

Nyilvánvaló, hogy ez nem a köztársasági elnök személyétől, és nem is egyéb apróságoktól fog függeni, hanem attól, hogy valóban jobb közérzete lesz az átlagpolgárnak. Lesz-e közbiztonság, lesz-e gazdasági előrelépés, és ezáltal beindul a piac? Megoldódik, vagy legalább elkezdődik a munka nélkül élők bevonása az adózó munkavállalók világába? És itt nem csupán a rosszul felépített segélyezési rendszert, a támogatások rossz rendszerét értem, hanem a hazai kiskereskedelem, gazdaság, vállalkozók védelmét is.

Nem szólva a közoktatás és az egészségügy bajainak megoldásáról.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.06.26. 08:47:20

nekem nagyon nem szimpi S.P. olyan, mintha egy báb lenne

Szimba 2010.06.26. 08:48:11

@malacz69【ツ】rettegéselemző:

Azért mára már nem annyira felháborító, ha valakinek luxus ingatlana(i) vannak. Ez nem támadási felület.

S2000 2010.06.26. 08:51:53

@Szimba: Igen, szerintem is ezek az igazán fontos kérdések. Az, hogy mi lesz a - reméljük valóban sikeres - rendcsinálás után, az számomra nem egyértelmű. Ha sikeres lesz a rendcsinálás és a nagy többség számára jobb lesz az élet 4 év múlva, akkor kisebb esélyt látok demokratikusabb, liberálisabb pártok visszatérésére.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.26. 08:53:41

@Szimba: Az csak az elmúlt nyolc évben volt támadási felület.
Mostantól a sikeresség fokmérője.
Schmittnek elég, ha azt a pénzt vallja be, amit nem az államtól kapott az elmúlt hatvan évben, és máris szerény egzisztencia.

hunyuan 2010.06.26. 08:54:38

...jegyüzér és volt kommunista...bravó....zinternet tönkreteszi a fiatalokat...

nekem ő csak így(jobboldali stílusban): doppingos smittpalkó

nestrot10 2010.06.26. 08:57:10

Kommunista párttagsággal ellátott Schmitt a régi rendszerben...az igazodó pozició hajhászó parazita lefetyelő ember. Ez kell Orbánnak..hülyébb legyen mint Ő:)

teevee 2010.06.26. 08:57:41

@S2000:
Hát, azt azért látjuk már most, hogy nagy erőkkel betonozza be magát a Fidesz. Ha veszélyben érzi magát a ciklus végén, még mindig meglesz a 2/3-a.
Ha sikeres lesz a rendcsinálás, akkor kisebb az esély a demokratizálódásra, ha nem sikeres, akkor meg még kevésbé...

nestrot10 2010.06.26. 08:59:30

Az adófizetők pénzét zabálta és harácsolta fel egész életében...s nem tett semmit az országért! Hülye magyar választók...ez kellett Orbán és diktatúra...meg ez a Schmitt köpönyegforgató megélhetési parazita..meg a Tömjén Zsolt? na nesztek!

2010.06.26. 09:01:30

Komolytalan ország...Pali bohóccal csak többen vagyunk. Ilyen nyálas bemutatkozást és hogy "elbűvölte" a fidesz frakciót a bemutatkozó beszéde, és hogy Semjén bevette, hogy ez a bohóc, aki 89 előtt a marxizmus-leninizmust mantrázta, igazi Szentírás szerint élő ember...Szóval: mi lesz még itt? Vityának elment az esze, hogy ezt a politikailag tehetséges kalandort állítja elénk példaképnek?? Pajának sok vaj van a füle mögött, szóval én vigyáznék, hogy egy kevésbé kompromittáló embert neveznék abba a székbe... (És: tótaw egyenesen Caligula lováról beszél...:D)

Kelecse 2010.06.26. 09:04:22

@török gábor: Különösen az tetszik, hogy a szellemi zűrzavar következtében az intézményeket félrehasználják. Akkor hol is van a forradalom? Most sem történik más.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.26. 09:04:29

@Letícia: Nem csak beszél. Van egy ilyen című schmittes videó a neten.

Kelecse 2010.06.26. 09:07:51

Aki kicsit is ismeri a Fideszt, tudhatta, hogy győzelem igen, de a 2/3-tól mentsen az ég!

Mentolosmájkrém 2010.06.26. 09:07:52

Az öltöny jol all rajta, viselkedni megtanult, mert muszaj volt, több nyelven beszel ( ha igaz), nem ugy nez ki, mint egy teleszart buvaring, kepernyökepes, ellentetben a jelenlegi elnökkel, beszedeket neki is lehet irni, mint Madl-nak, követi a megadott iranyelveket, kell ennel több?
Snajdig szepfiu, ahogyan a nagyanyam mondta, olyan, mint a Knezy volt, nyugtassa az Isten. Szerepe semmi, egy egyszerhasznalatos stroman, aki azert megkeri a szolgalatai arat.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.26. 09:12:22

@Szimba:

Az attól függ!

Ha a zemberek - azaz Kádárnépe - úgy érzik, h a tehetséggel és az érdemekkel nem arányos a gazdagság, akkor csípni fogja a szemüket. Eddig egyik elnök sem volt ennyire tehetős.

Schmitt kb. Göncz szeretne lenni. Ő is pártból indul, ő is alapvetően reprezentálásra készül (legalábbis addig, míg Fidesz hatalom van), de talán messze nem olyan jó retorikai képességekkel megáldott, mint Göncz papi.

Gábor mester 2010.06.26. 09:15:28

S2000 elemzése alaposabb, mint TG-é, nagyjából egyet is értek vele. Annyit tennék hozzá (mellé?): amíg se a Főpogit, se a KE-t nem közvetlenül választjuk, hanem a pártok "konszenzusától" teszi függővé őket az (alap)törvény, addig bizony többé-kevésbé PÁRTpolitikusok kerülnek ama szék(ek)be.
Egyébként mindenki Árpi bácsija pl. író volt, nem jogász; a második ciklusában elég undorító módon bújt elő belóle is a pártkötődése...
Még valami! Beszédhibás vagyok (=hadarok, emiatt gyengék az r-eim), de raccsoló államelnököt akkor sem választanék, ha nem volna más...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.26. 09:16:28

A 2002-es bukás tanulsága:

nem elég jól kormányozni, de tartózkodni kell a hatalmi arroganciától is,

vagy: jól kormányozni, és bebetonozni a pozíciókat

Háááááááááát, kíváncsi vagyok, hosszútávon beválik-e az elnarancsosítás rendszere, vagy ráébrednek, mégiscsak szükség van a több, érdemibb gesztusra.

Alighanem kell még ehhez a felismeréshez néhány közvélemény-kutatási pofon.

ssi 2010.06.26. 09:19:35

"201. Kinek árthat a jelölés?"
- rövid távon a zembereknek : pl. ha nem lesznek az érdekükben visszaküldött törvényjavaslatok
- hosszabb távon a kormánynak - sose volt hibátlan kormány, ezért kell KE-i ellensúly, s ha a zemberek nem kapják meg ezt a támaszt, kiállást értük, csalódnak a KE-ben, de ismerve a megválasztását, a kormányban

miért S.P.-t választotta O.V.? mert biztosan tudja, hogyan fog viselkedni:
1. önjáróan "az emberek embere" itthon és külföldön is
2. utasításra: "nem lesz a kormány törvényhozási lendületének gátja, hanem segítője" - megbeszélik vele, hogy mikor mit mondjon és tegyen, hogy a kormánynak ne ártsanak ezek a megnyilvánulások a látszatra is ügyelve

mi az elvárás egy KE-vel szemben:
1. minimális: külsőségek, általánosságok: pl. megjelenés, intelligencia, viselkedés kultúra stb.
2. lényegi, tartalmi: képviselés, programja:
- sajátos egyéniséggel "az emberek embere legyen" - itthon és külföldön
- a zemberek képviselője, jogi védője legyen jogi keretek közt a téves kormányelképzelésekkel szemben - ennél az elvárásnál van a legtöbb kétség jelenleg

Ajtony 2010.06.26. 09:21:05

@Letícia: Kedves Letícia! '90 előtt mindenki azt "mantrázta", amit lehetett. Ne tévesszen meg a jelenleg "partizánt" játszó bohócok kara - mint az "elnyomott", "üldözött" Demszky és barátai.
Azt tudomásul kell venni, hogy ellenzéki attitűddel akkoriban nem volt egyetemre kerülés.

Kedves Mindenki! A "szobadíszek" között markáns figura volt Sólyom László Elnök Úr. Most ugyan Schmittet hozzá képest pozicionáljuk, de ne felejtsük el Árpi 'bát, aki nemhogy jogtudor nem volt, de - a szakmáján kívül - szinte semmiben nem felelt meg az elvárásoknak. Az utolsó percig gondjai voltak a protokollal, és nála többször egyik magyar politikus se mondott felesleges és nem a helyzetnek megfelelő szavakat, mondatokat. Második elnöki ciklusa kimondottan ciki volt - sajnos láttam. Az itthon mindenki nagyapója sokszor nevettette meg botladozásaival más országok vezetőit.
Schmitt ezzel szemben diplomata, nyelveket beszél, széles kapcsolatrendszerrel bír a világban.

Szimba 2010.06.26. 09:23:59

@török gábor:

Amit az MSZP-SZDSZ kalícióról írnak, az igaz, és eléggé jellemző. Viszont a Nemzeti Összefogás Rendszere is meglehetős utópia. Hol vannak azok az önállóságra, kreativitásra, a közvetlen környezetük alakításában jártas, és erre alkalmas polgárok?

Ehhez az oktatási intézményeknek sem lenne szabad autokratikusnak lenniük. Pedig Hoffmann Rózsa éppen a rendszerváltás előtti iskolai rendszert szeretné visszaállítani, amelyik a tanár abszolút tekintélyére épít, és az ellenőrzés (felügyeleti rendszer) minden szinten működik.

Bár sok mindenben igaza van Hoffmann Rózsának, hiszen nem ugyanaz a helyzet egy vidéki, falusi iskolában, mint egy budapesti budai vagy főként értelmiségi gyerekek által látogatott iskolában, tehát a módszereknek is másnak kell lenniük. Mégis úgy tűnik, hogy azokat a pedagógiai kísérleteket, módszereket is szeretné leépíteni, amelyek működőképesek.

Pokorni Zoltán annak idején még azt válaszolta, hogy nem lehetséges az iskolák visszaállamosítása, és lám, H. Rózsa még ezt is meglépné. A szaktanácsadóknak kívánnak ismét olyan jogokat adni, ami a régi tanfelügyelőké volt. Nem feltétlenül tartom ezt rossznak, sőt, csak tartok tőle, hogy erősen pártpolitikai érdekek mentén fog zajlani.

És igaza van a kisiskolák megtartásában is, viszont az integráció/szegregáció kérdésével szemben már sokkal súlyosabb gondokkal kell megküzdenie a pedagógusnak: hiszen vannak még városokban is iskolák, ahol a tanulók 90%-a hátrányos helyzetű, jórészt cigány gyerek.

nestrot10 2010.06.26. 09:26:06

jÖJJÖN AZ igazi forradalom!!! eZT A BANDÁT DEMOKRATIKUS ÚTON NEm LEHET LEVÁLTANI CSAK FEGYVERREL!

nestrot10 2010.06.26. 09:27:30

mi van? itt a Fidesz ÁVÓ már?

ssi 2010.06.26. 09:27:34

@Ordnassac: szia! ha van időd, kedved, egy kérés:
előbbi posztban, 19:46:27-kor írtad: az utolsó 2 bejegyzésemmel egyet értesz,
de a többi bekezdés engem jobban izgat. akarom több szemüvegen át érteni, de nem tudok kilépni a személyiségemből, és nem tudom kellően átlépni a hozott és a szerzett ismereteimet. nagyon érdekelnek mások meglátásai a 2/3 és a kormányviselkedés okairól. köszi

Mind1 2010.06.26. 09:28:23

Sajnos a hazai "súlytalanság" és a jogi járatlanság csak egy-egy elem, ami nekünk kínos. Schmitt megítélése az EU-ban, mindössze ennyi: kellemes playboy. Ha ezzel a tenkintéllyel akar további nemzetközi elismertséget, régen rossz.

(Halkan kérdezem, a politikai pártok felett álló KE lemond vajon "sportállásairól"?).

Szimba 2010.06.26. 09:29:58

@malacz69【ツ】rettegéselemző:

A gond az, hogy az ország népességének túlságosan nagy hányada él igen alacsony (szegénységi) szinten. Így nyilvánvalóan már egy átlagos életszínvonalra is irigyek lehetnek.

Ez ráadásul a gazdasági fellendülésnek is akadálya, ha nincs fizetőképes kereslet, akkor nincs gazd. növekedés. Ha túlságosan nagy az aránya a nem kereső, azaz inaktív rétegeknek, akkor ott csak lefelé vezet az út.

És most még nem is "tántoroghat ki" akár Amerikába, akár máshová az a kb. 3 (4-5?) millió ember, aki itthon él, de nincs szakképzettsége, nincs munkája.

Lucilius 2010.06.26. 09:30:04

"ez az út azonban olyan irányba, a kiüresedés, a tartalmatlanság és a látványpolitika felé visz, amelyről eddig tudomásom szerint a Fidesznek sem volt jó véleménye."

Gábor, a fidesz sosem ment a szomszédba egy kis látványpolitikáért. Mondhatnám azt is h a régi parlamenti felállásban (2010-ig) a fidesz magasan verte a többi pártot ebben a kérdésben - gondolj csak bele h a pártban úgy lehetett komoly pozíciókhoz jutni h ki az aki jól néz ki. Ezért lett fideszes plakátarc Schmitt Pál vagy Pelczné Gál Ildikó.

Lucilius 2010.06.26. 09:33:26

Eltűnt a bejegyzésem? :-( Mindegy, úgysem volt annyira érdekes :-)

ssi 2010.06.26. 09:36:56

@Ajtony:
nagyon igazad van, hogy értékelni kell a múltbéli tapasztalatokat
tudatosan okulni, tanulni, fejlődni kell - ez legyen az általános elvárás!!!
1989-ben valami új kezdődött nálunk
minden kezdet nehéz
idővel óhatatlanul tisztulnak az elvárások
sokaknak pont ezért vannak most kétségeik

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.26. 09:37:57

@nestrot10:

Szemmel láthatóan a Fidesznek dolgozol afféle kontraprodukciós elven. Ügyes!

sunázósün 2010.06.26. 09:41:40

"2005 elején a Heti Válaszban írt cikkemben vitatkozni próbáltam a „politikus ne legyen” megközelítéssel – természetesen ma is így gondolom -, de jól emlékszem, hogy akkor több kollégám, tisztán elvi alapon, másképp látta, s mondataikat politikusok is előszeretettel hangoztatták. Egy kis kutatással ezek ma is megtalálhatók."

Felesleges kutatni, Lázár János a minap mondta a Hír TV-n, hogy milyen hatalmas fegyvertény volt 5 éve annak a lehetetlen állapotnak a megakadályozása, hogy a pártkatona Szilit válasszák meg a komancsok, majd rögtön utána tíz percet ömlengett Schmitt független Pálról.
És nem égett le a bőr a pofájáról.
Ez ám a nagy dolog.

László56 2010.06.26. 09:44:48

Köszönet Török Gábornak a következő olvasmány www.szazadveg.hu/files/kutatas/5.pdf , ajánlásáért.

Érdemes volt elolvasni. Még jobb lenne ha az itteni kommentátorok is elolvasnák és elgondolkodnának rajta. Talán kevesebb lenne az ideológiai szörnyülködés és több lenne a politikai tényfeltárás. Ideje lenne az ideológiát félretenni és csak a népjólét szempontjából vizsgálni a politikai, társadalmi és gazdasági eseményeket. Hiszen nemzeti együttműködés nem azt jelenti hogy díszlépésben parancsszóra menetelni, hanem olyan realisztikusan megvizsgálni az eseményeket amiben a kritika is építő lehet. Ugyanakkor a kritika nem megfogadása sem „ellenséges” folyamat, hanem a másképp gondolkodók cselekvése. Mint ahogy a kritikusok is másképp gondolkodók. De nem ellenségek mint eddig. Ezért a politikai ellenség fogalmától kell megszabadulni. Az ideologizálás azonban politikai ellenségeket gyárt és nem megoldásokat.

Mindettől függetlenül. Az ajánlott olvasmány a „megtértek” írását kelti bennem. Egy öreg barátom mondogatta mindig: óvakodj a megtértektől mert azok a legrosszabbak. Ha tudná milyen igaza volt akkor megfordulna a sírjában. Hiszen a megtért kommunistákból lettek a legrosszabb kapitalisták . Mert azt hitték hogy az a kapitalizmus amit ők gondoltak annak. Hát más volt. Még a kapitalizmus közelében sem voltak.
A megtért kommunistákból lett liberálisok szintén a liberális jelző legcsúfosabb mintapéldányai lettek. Ők is azt hitték hogy az a liberalizmus amit ők annak hittek. Hát az is más volt. Még a liberalizmus közelében sem voltak.

Sajnos a magyar néppel megutáltatták a demokráciát, a liberalizmust, a kapitalizmust anélkül hogy a népünk valaha is tényleg megismerhette volna mindezeket a társadalmi formákat.

Ezen kell változtatni. Most végre, -legalábbis eddig-, úgy néz ki hogy az ország -közeli történelmében- először, tényleg helyes irányban halad.

Lucilius 2010.06.26. 09:45:05

@Ajtony:

"Schmitt ezzel szemben diplomata, nyelveket beszél, széles kapcsolatrendszerrel bír a világban."

És nem utolsó sorban mindig olyan aranyosan csóválja a farkát mikor a Viktor megjelenik :-)

teevee 2010.06.26. 09:49:23

A Nemzeti Együttműködés Rendszere és a mostani kinevezési gyakorlat köszönőviszonyban sincs egymással. (Annyira meg vagyok lepve...)

Nem lehet a "2/3-adunk van és slussz"-t vicsorítani az egyik híradóban, míg a másikban a NER-t bazsalyogni. Le is vették a papagájkommandó műsoráról.

Lucilius 2010.06.26. 09:50:21

Hogy azért ne csak rosszat írja Schmitt Pálról; el kell ismernem h én is ilyen fizikai állapotban szeretnék lenni 68 évesen mint ő és SP a bizonyíték arra h a rendszeres sportolás milyen jó hatással van a fizikumra.

Ezért én a Köztársasági Elnök pozíciója mellett a Viktor helyében létrehoznék egy Nemzet Tornáztatója pozíciót: ennek betöltésére Pali bácsi tökéletesen megfelelne.

Abrash1965 2010.06.26. 09:50:33

Simonmondja jól mondja, de én egy kicsit tovább mondanám:

A sportolókat NEM AZ ESZÜKÉRT szeretjük!
Ennyit a volt sportolók mindenre alkalmasságáról polgármestertől KEig.
Tisztelet a kevés kivételnek, akiknek SchP nem tagja.

Lucilius 2010.06.26. 09:54:13

Jut eszembe, SP akkor most visszakéri a fidesztől a felajánlott függetlenségét? Mert még ott van valahol OVi-ék fiókjában. Jó lenne ha az függetlenség előkerülne még mielőtt Pali bácsi beköltözik a Sándor palotába.

nestrot10 2010.06.26. 09:55:20

Szász István: Minden hatalmat...

Ne mondja senki, hogy nem tudtuk! Tudtuk. Csak ennek az újságnak lapjain terjedelmes és részletes írások tucatjai jelentek meg arról, hogy egy Fidesz kétharmados győzelme után mire számíthatunk. Tanulmányok, esszékötetek - köztük első helyen Debreczeni József könyve - tájékoztattak arról, ami e napokban mértéken felül bekövetkezett, s ami még ezután jön.

Gyönyörködjünk a valóra váló álforradalom álforradalmáraiban. Van mit nézni ezen az egyszerre röhejes és riasztó, kétbalkezes, lihegő igyekezeten, ahogyan tanulják és művelik a forradalmiságot. Jó látni, amint a jobb-szélsőjobb tekintélyimádói, szolgálattevő mindenkori álmagyarjai, na nézd, hát nem Leninen oktatódnak: "Minden hatalmat a szovjeteknek"! És tényleg! Milyen jól megy a Fidesz a pártállam-építése, a teljes bolsevizálás.

A fülkeforradalmárok felkentjei, akiknek a valódi forradalomhoz annyi közük van, mint mondjuk a szocializmusnak a nemzeti szocializmushoz (a hasonlat nem a véletlen műve), a "forradalmárok", akik jó esetben közönséges puccsisták, rosszabb esetben meg rendszer(vissza)váltó ellenforradalmárok, Lenin meg Rákosi tanítványaiként gutaütéses túlbuzgalommal zabálnak be, központosítanak és összpontosítanak minden hatalmat. Ide mindent! A királyi - orbáni - leirattal meghirdetett köztársasági elnöktől (egyelőre legyen Schmitt Pál, aztán majd meglátjuk) a Gazdasági Versenyhivatalig; a legfőbb ügyésztől az APEH-elnökig (lesz megint APEH-rendőrség) a nemzeti vagyonkezelőig (van még elkezelni való vagyon!) a Fidesz-vezér mutatóujj-használatával kijelölendő alkotmánybírákig; a politikai riválisainkat számon kérő számvevőszék elnökéig mindenhova egy lelkes pártkatonát! (Vagy annak gyermekét, feleségét, onokáját)!

Kilenc évre (miért nem életfogytiglan?) kinevezzük a média urát, lesz engedélyhez kötés, kötelező közlés, véleményre hivatalos válaszadás - ami meg nem lesz, az a sajtó és a vélemény szabadsága. Nehogy má a "zemberek" forradalmát másféle "zemberek" kritizálgathassák! Persze azt a sajtóuralmat még néhány kordában tartásilag nemigen kezelhető kollégámmal megnézném magamnak. Úgy emlékszem, hogy egy régebbi forradalmár - valami Danton nevű - egyszer azt találta mondani: ahhoz, hogy a sajtó szabadsága megszűnjön, magát a sajtót kellene megszüntetni.

Minden forradalmi hatalom megszerzéséhez fontos, hogy minden posztra saját forradalmárainkat ültessük - a többieket meg indokolás nélkül kirúgjuk -, de ez még kevés. Kell - de mennyire, hogy kell! - (ellen)forradalmi törvényalkotás, törvény a sajtó hatalmi és ízlésterror alá vonására, törvény alig három hónappal a választás előtt az önkormányzati választások rendjének megváltoztatásáról. Melynek következtében a pártállamos Fidesz-KDNP-n kívül jó, ha országosan egy-kétszáz önkormányzati képviselő és vidéken, ahol még nem hat teljes erejével a blődli és blöff-forradalom, esetleg egy-két nem állampárti polgármester lesz megválasztható. (Lásd még: helyi szovjetek.) A forradalmi törvényhozást pedig betetőzi majd a készülődő forradalmi alkotmány, ami egyebek mellett akár azt is kimondhatja, hogy látszatválasztáson nyolc-kilenc évre szóló fél avagy teljes elnöki hatalmat kap Lenin legjobb magyar tanítványa, törvényileg amúgy Putyin hasonmása. (Na ki lehet az?) Bár ez csak afféle esztétikai ügyeskedés! Mert hisz egy engedelmes mameluk köztársasági elnökkel (szegény Sólyom törvény-visszaküldözgetéseivel most, kirúgása előtt próbál szépíteni ötéves bizonyítványán?)

Orbán vezérforradalmár miniszterelnöknek a maga kétharmados szavazógépével amúgy is olyan teljhatalma van, mint legszebb idejében Rákosinak. Legfeljebb még a Szent Korona tanon nyugvó magyar királyság kikiáltása van hátra.

Azzal kezdtem - tudtuk, hogy így lesz. Nem vagyunk boldogok attól, hogy igazunk lett. Azoknak, akik akármilyen csekély mértékben is, de részt vettek - vagy jó szándékukkal támogatták - az 1989-90-es békés, de valódi rendszerváltó forradalmat, mi tagadás, katasztrofális most végignézni, hogy az önnön vakhitétől belázasodott, beteges hataloméhségtől hajszolt politikai rohamcsapat hetek-hónapok alatt hogyan állítja vissza a legsötétebb pártállami rendszert, számolja fel az oly nehezen kikínlódott magyar demokráciát. Azt gondolom: meglehet, '89-ben is csak az volt az akkori rendszerrel szembeni titkolt Fidesz-kifogás, hogy Orbántól Kövérig épp nem ők voltak az aktuális Kádárok, Biszkuk, Komócsinok.

És ne tessék azzal jönni, hogy de hát mégis csak demokratikus választáson kaptak a mostani forradalmárok (lásd még: Lenin-fiúk) felhatalmazást. Mert egyrészt, hogy a legdurvább példát vegyem, valójában Hitler is "demokratikus" választással került teljhatalomra, s néhány héttel a Führer megválasztása után már hiába fogták a fejüket szakszervezetiek, szociáldemokraták, kommunisták és tisztességes konzervatív polgárok is. Másrészt: a korábbi, gyenge, de mégiscsak teljesen demokratikus kormányzással elégedetlenek nyílt, közérthető választási program tökéletes hiányában dőre jóhiszeműséggel szavaztak. Nem hiszem, hogy a vakbuzgó Fidesz-szektahívőkön kívül túl sokan voltak, akik készülő koncepciós perekre, egypártrendszerű berendezkedésre, bolsevik típusú hatalomkoncentrációra voksoltak volna.

A társadalomnak az a hányada, amelyik féktelen baloldal- és liberális gyűlöletében jeleskedik, azok, akik mindig is utálták a modernizációt, az emberi jogokat és a demokráciát, most egy ideig persze bokázhatnak az elégedettségtől. Hogy meddig? Hát addig, amíg ez az egész anakronisztikus, erőszakos és eszement újra-pártállami berendezkedés a fejükre nem szakad. Ez pedig könnyen megtörténhet, mivel minden ízében szembehelyezkedik a modern, demokratikus XXI. század világrendjével, az egységesülő demokratikus Európa eszméjével, erkölcsi és politikai mentalitásával. ...

ssi 2010.06.26. 09:56:55

@Akitlosz: az előző poszthoz írottakhoz:
1. ha a mostani kormány nem nyúlna az SZJA-hoz a Bajnai kormány döntése révén automatikusa 17% lenne az az SZJA szuperbruttó 15MFt-ig, felette pedig 35%
2. az egykulcsos SZJA mellett más országokban - az igazságosság jegyében - van a vagyonadó
3. az egyszemélyes, vagy kicsi vállalkozások nem tudnak se hirtelen, se hosszabb távon több bevételt elérni ahhoz, hogy a megemelt minimálbér költségeit biztosíthassák (legfeljebb áremeléssel, de több vevő nem fog ezért hozzájuk járni)
4. a tiltakozók nem azt mondják, hogy az előző jobb volt, csak az elképzelés buktatóira hívják fel a figyelmet, s nemcsak a szocik, hanem a független szakemberek is
5. pont annyival emelnék a minbért, mint az adójóváírás, vagyis nettóban nem változna, így a 29 pont többségében nem a kis jövedelműeknek kedvez, viszont a kormány a nagyobb jövedelműek révén gondolja a gazdasági növekedést elérni, ami ma még nem egyértelmű, így sok szakember kivár a véleménynyilvánítással

nestrot10 2010.06.26. 09:57:47

Szász István: Minden hatalmat... (folytatás)

...Nemrégen ugyanezeken a lapokon írtam a közvélemény terrorjának veszedelméről. Most hozzáteszek valamit. Azt, hogy nyílt és brutális erőszak nélkül (politikai rendőrség, sorozatban koncepciós perek) tartósan nem lehet egy mégiscsak az unió Európájába már szervült országot pártállamosítani, szovjetizálni. Már mondtam, hogy elég szép számban vannak a jobboldal pretoriánus gárdájának vakhitűjei, s vannak aztán azok, akiket József Attila halhatatlanul így jellemzett: "Láttam a boldogságot / nagy volt, szőke és másfél mázsa /az udvar szigorú gyöpén / imbolygott göndör mosolygása./" Csakhogy ezt a másfél mázsás boldogságot, hogy békén maradjon, folyvást etetni kell, és nemcsak álforradalmi süketeléssel, hanem tényleg kézzelfogható gazdasági teljesítménnyel. Amiből eddig vajmi keveset láttunk. És ha a kiéhezettek sokasága naivan azt hitte, hogy nyugodtan elpasszolhatjuk a szabadságunkat, cserébe a Fidesz gondoskodik arról, hogy kolbászból legyen a kerítés, hát az így gondolkodók óriásit csalódnak. Mert a dolognak csak egy része igaz: a szabadságot elpasszolhatják, de attól a kerítés még továbbra is kűből, esetleg szögesdrótból lesz...

Meg hát azért húsz év alatt a szabadságba mégiscsak belekóstolt ország nem csak vakhitű antidemokratákból, meg kizárólag anyagi javulásban reménykedő balgákból áll. Vannak ebben az országban - már felemelték szavukat - bátor, tisztességes, republikánus hazafiak, jeles, külföld előtt is tekintélyes, magyar értelmiségiek is. Velük mi lesz? Az ide nekünk minden hatalmat eszközeivel makulátlan s kikezdhetetlen hírnevű embereket fognak egzisztenciálisan ellehetetleníteni, zaklatni, esetleg (párt)bíróság elé állítani? Felfuvalkodott, harmadkiadású, csámpás fazonú, akarnok diktátortanoncoknak nem hiszem, hogy sikerül Magyarország lelkét megtörni, nem hiszem, hogy sikerül szabadságszerető demokratákat megfélemlíteni és elnémítani.

Meg hát azért húsz év alatt a szabadságba mégiscsak belekóstolt ország nem csak vakhitű antidemokratákból, meg kizárólag anyagi javulásban reménykedő balgákból áll. Vannak ebben az országban - már felemelték szavukat - bátor, tisztességes, republikánus hazafiak, jeles, külföld előtt is tekintélyes, magyar értelmiségiek is. Velük mi lesz? Az ide nekünk minden hatalmat eszközeivel makulátlan s kikezdhetetlen hírnevű embereket fognak egzisztenciálisan ellehetetleníteni, zaklatni, esetleg (párt)bíróság elé állítani? Felfuvalkodott, harmadkiadású, csámpás fazonú, akarnok diktátortanoncoknak nem hiszem, hogy sikerül Magyarország lelkét megtörni, nem hiszem, hogy sikerül szabadságszerető demokratákat megfélemlíteni és elnémítani...

Lucilius 2010.06.26. 10:01:19

@nestrot10:

Ki ez a Szász István? Egy szokásos megélhetési rettegő? Nem csoda h a szoclib oldal ott van ahol ha ilyen lángelmék viszik előre az eszmét.

Pala 2010.06.26. 10:04:32

A Fidesz nyilván úgy gondolkodik, hogy ha a Szadesznak szabad volt pártpolitikust megtenni köztelnöknek, akkor nekik is.

nestrot10 2010.06.26. 10:09:36

Szász István: Minden hatalmat... (folytatás)

...Nemrégen ugyanezeken a lapokon írtam a közvélemény terrorjának veszedelméről. Most hozzáteszek valamit. Azt, hogy nyílt és brutális erőszak nélkül (politikai rendőrség, sorozatban koncepciós perek) tartósan nem lehet egy mégiscsak az unió Európájába már szervült országot pártállamosítani, szovjetizálni. Már mondtam, hogy elég szép számban vannak a jobboldal pretoriánus gárdájának vakhitűjei, s vannak aztán azok, akiket József Attila halhatatlanul így jellemzett: "Láttam a boldogságot / nagy volt, szőke és másfél mázsa /az udvar szigorú gyöpén / imbolygott göndör mosolygása./" Csakhogy ezt a másfél mázsás boldogságot, hogy békén maradjon, folyvást etetni kell, és nemcsak álforradalmi süketeléssel, hanem tényleg kézzelfogható gazdasági teljesítménnyel. Amiből eddig vajmi keveset láttunk. És ha a kiéhezettek sokasága naivan azt hitte, hogy nyugodtan elpasszolhatjuk a szabadságunkat, cserébe a Fidesz gondoskodik arról, hogy kolbászból legyen a kerítés, hát az így gondolkodók óriásit csalódnak. Mert a dolognak csak egy része igaz: a szabadságot elpasszolhatják, de attól a kerítés még továbbra is kűből, esetleg szögesdrótból lesz...

Meg hát azért húsz év alatt a szabadságba mégiscsak belekóstolt ország nem csak vakhitű antidemokratákból, meg kizárólag anyagi javulásban reménykedő balgákból áll. Vannak ebben az országban - már felemelték szavukat - bátor, tisztességes, republikánus hazafiak, jeles, külföld előtt is tekintélyes, magyar értelmiségiek is. Velük mi lesz? Az ide nekünk minden hatalmat eszközeivel makulátlan s kikezdhetetlen hírnevű embereket fognak egzisztenciálisan ellehetetleníteni, zaklatni, esetleg (párt)bíróság elé állítani? Felfuvalkodott, harmadkiadású, csámpás fazonú, akarnok diktátortanoncoknak nem hiszem, hogy sikerül Magyarország lelkét megtörni, nem hiszem, hogy sikerül szabadságszerető demokratákat megfélemlíteni és elnémítani.

Meg hát azért húsz év alatt a szabadságba mégiscsak belekóstolt ország nem csak vakhitű antidemokratákból, meg kizárólag anyagi javulásban reménykedő balgákból áll. Vannak ebben az országban - már felemelték szavukat - bátor, tisztességes, republikánus hazafiak, jeles, külföld előtt is tekintélyes, magyar értelmiségiek is. Velük mi lesz? Az ide nekünk minden hatalmat eszközeivel makulátlan s kikezdhetetlen hírnevű embereket fognak egzisztenciálisan ellehetetleníteni, zaklatni, esetleg (párt)bíróság elé állítani? Felfuvalkodott, harmadkiadású, csámpás fazonú, akarnok diktátortanoncoknak nem hiszem, hogy sikerül Magyarország lelkét megtörni, nem hiszem, hogy sikerül szabadságszerető demokratákat megfélemlíteni és elnémítani...

nestrot10 2010.06.26. 10:10:50

@Lucilius: hát nem Fityisz seggnyaló mint te...az tuti!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.26. 10:12:14

@Pala: Miért lett volna Göncz Árpád pártpolitikus '89-ben?
Akkor alakultak a pártok.
89 előtt csak egypártrendszer volt és annak a politikusai voltak csak pártpolitikusok.
Például Schmitt.

nestrot10 2010.06.26. 10:14:13

Nemzeti seggnyaló...így helyes:) Nemzeti narancs, nemzeti diktatúra,...nemzeti kormánynak becézett bepálinkázott nemzeti banda, a nemzeti kamu:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 10:15:39

@simonmondja.: Göncz az SZDSZ egyik arca volt. Nem is értem, ezt hogyan képzeled letagadni...

Dirky 2010.06.26. 10:23:36

Kinek árthat a jelölés?

Esetleg érdekes kérdés lehetne, hogy kinek és hogyan használ a jelölés. A köztársasági elnök az egyszeri választópolgár szemében egy ismert figura, ellenben az olyan fontos posztokkal, mint ÁSZ, MNV, stb. Mivel az előre látható volt, hogy Schmitt könnyen támadható és még a Fidesz szavazóinál is megosztó személyiség, bennem felmerül, hogy mennyiben volt cél a médiát és a közvéleményt inkább a Schmitt jelölése feletti vitára ösztönözni, hogy így valamennyire háttérbe kerüljenek az egyéb jelölések, kinevezések.

Lucilius 2010.06.26. 10:24:32

@nestrot10:

Fityisz seggnyaló? Ez fájt, hahaha :-DDD Ha ezt a klubban elmesélem :-)))

Na búj vissza Fletó mellé az ágyba! :-)))

Adrian Mole 2010.06.26. 10:24:49

Igaz, valószínűleg nem oszt-szoroz már, de SP a meghallgatásán kimondta az eddig hiányzó Fidesz véleményt a jelenlegi KE-kel szemben. Nem oszt-szoroz ugyan (kész helyzet van), de adalékkal szolgálhat az új elnöki szerep megértéséhez.

nestrot10 2010.06.26. 10:26:10

Most megy a MTV 2 ön ..fiatalokkal beszélgetnek a Rákosi korról és az Ávóról....mivel nem oda figyeltem , ill koncentráltam...azt hittem egy ideg, hogy a mostani rendszer és annak kialakulásáról..és a központi vezetés számára koncentrált hatalomról beszéltek...tehát??? Aktuális a mai napra is ez a téma....húúúúú... EMBEREK!!!! ÉBRESZTŐŐŐŐŐŐŐŐ!

nestrot10 2010.06.26. 10:26:49

Hitlert is legitim választáson és törvényesen választották meg...és hová jutott??????????

nestrot10 2010.06.26. 10:27:53

@Lucilius: te meg búj vissza anyádba:)

Kelecse 2010.06.26. 10:28:44

@sunázósün: Mért várod Lázártól, hogy égjen az arca. Ilyen pökhendi, lekezelő és agresszív embert én még nem láttam. Ez a 2/3.

Kelecse 2010.06.26. 10:35:01

@teevee: Mindig is láthattuk, hogy OV kiáll, elmondja azt ami az embereknek tetszik, aztán a csapat meg teljesen mást cselekszik. Most is naponta halljuk a 29 pont magyarázatait, ami elsőre meghatotta az embereket, de az ördög a részletekben lakozik. A stílus meg egyeseknél minősíthetetlen. Az a rengeteg gúnyos, harsány kacaj a Parlamentben az ellenzékek javaslatainál... Ez a NER

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 10:37:09

@nestrot10: te nem a Gréczy Zsolt vagy véletlenül?
Legalábbis hozod a szintjét minden aspektusból. Beállhatnál bérrettegőnek, simán.

S2000 2010.06.26. 10:37:43

@nestrot10: Nem ide vág, de Hitler nem "oda jutott", hanem deklaráltan az volt a szándéka, hogy a parlamenti demokráciát megszünteti, amint hatalomra kerül, viszont hatalomra törvényes úton, tehát választások útján akart kerülni, hogy meg legyen a legitimációja. Hitler nem árult zsákbamacskát, pontosan megmondta, hogy mi lesz, ha hatalomra kerül. Ő ezt élesen és tudatosan szembeállította a szovjet kommunista forradalmi gyakorlattal, ahol Lenin deklaráltan nem törvényes módon szándékozott hatalomra kerülni.

Szimba 2010.06.26. 10:42:51

Nestrot annyira vitaképtelen, nem lehetne kitiltani?
Vagy legalább nem válaszolni neki???

Lucilius 2010.06.26. 10:43:14

@Kelecse:

"Az a rengeteg gúnyos, harsány kacaj a Parlamentben az ellenzékek javaslatainál... Ez a NER"

Ennyire képesek, ez a lényegük. OVi személyesen válogatta ki őket.

De most még megengedhetik maguknak, még telnek a mézeshetek. Kíváncsi leszek 2-3 év múlva mi lesz a helyzet. Ami nagy szerencséjük h az ellenzék teljesen széttöredezett. Jelenleg csak az LMP-ét látom alternatívaként, de ők meg inkább lelkes amatőröknek tűnnek akiket egy összehangolt fidesz média össztűz akár össze is roppanthat (még).

popzene 2010.06.26. 10:46:12

@török gábor:
rég nem olvastam ennél Századvég-írásnál szánalmasabbat. Mi ez? Hűségnyilatkozat? Eddig nem volt világos, hogy a századvég a fidesz lerakata? Vagy tényleg elemzésnek szánnak olyan mondatokat, mint hogy a szocikból csak az irigység beszél? Vagy hogy a demokráciát idézőjellel írják, a nemzeti együttműködés rendszerét viszont csupa nagybetűvel?

Egyébként meg tökmindegy: a magyarok láthatóan nem szeretik a demokráciát, viszont egyáltalán nem riasztja őket a Putyin-féle hatalomgyakorlás. Hát istenem, nem kell minden országnak úgy működnie, mint Skandináviának - lehet h az oroszok sokkal boldogabbak.

Kelecse 2010.06.26. 10:46:16

@Lucilius: Még nem, mert a főváros nem olyan tuti Tarlósnak.

egymilliopicikrisztus 2010.06.26. 10:50:04

Teljesen mindegy ki lesz a köztársaság elnöke. A poszt ugyanis annyira erodálódott, hogy már szinte semmi súlya, már nemcsak politikai de közjogi funkciója sincs. Az egyetlen tét, hogy ki költözhet a luxusvillába. Pont mint egy valóságshow győztese, üresfejű önnön nagyságát túlértékelő, semmihez sem értő dilettáns. Ráadásul egy stróman, akiről isten se mossa le, hogy baromi nehéz lesz a fogorvosának ellátnia, mert a nyelve állandóan a főnöke seggében tanyázik, és nem lehet hozzáférni tőle.
A fidesz egyetlen elegáns mozdulattal megválaszthatná a szoc jelöltet, évekre kivenné az ellenzék kezéből a pálcát. Kár, hogy túl ostobák, saját hatalmi mámorukban az önkontroll elvesztése után az összes többi kontroll megszerzését is fejükbe vették. Tudatom mindenkivel, hogy a köztársági elnök beiktatásakor nem a régit menesztik, hanem eltemetik a demokráciát. Béke poraira.

nestrot10 2010.06.26. 10:52:01

@Szimba: te csak a Hörcsögtosznádi falugyűlésre való vagy a kommentjeiddel...leülhetsz:)

Lucilius 2010.06.26. 10:54:36

@Kelecse:

Tarlósnak talán nem tuti (bár szerintem addig még kitart a lendület), de ha előhúzzák a cilinderből Rogánt vagy Pokornit, akkor meg lesz nekik BP is.

Itt amúgy megint az ellenzék megosztottsága miatt jön ki jól a fidesz.

-vadvirág- 2010.06.26. 10:54:56

@László56: szívemből szóltál. Hozzáadnám még a nyelvtudást, Schmitt pál több idegen nyelven beszél.

nestrot10 2010.06.26. 10:55:36

@popzene: neeeeem tudtaaad? :D....... A Századvég? Stumpf malacka, meg a Gíró Szász pártkatona..( a Kókától nem messze villát épített, " szegény" tanácsadó:) ......magyarázták éveken keresztűl a fityisz és Orbán marhaságait állandóan!!!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 10:55:50

@egymilliopicikrisztus: "demokrácia". Ha ez volt az, Gyurcsány alatt, akkor nem viszek virágot a sírjára, komám.

nestrot10 2010.06.26. 11:02:12

@-vadvirág-: hát igen..Scmitt nek a nyelvtudása... Hmm a nyelve egész életében mindig benn volt valakiben, csak mindíg máséban..párttól függetlenűl....

nestrot10 2010.06.26. 11:03:26

@Hepci: én már szívesen vinnék virágot az Orbánéra:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 11:04:58

@török gábor: megtudhatjuk, mit gondolsz a belinkelt irományról?
Nekem rettentő gyenge színvonalú produktumnak tűnik, tartalmát, logikáját (pontosabban annak hiányát) és stilisztikai jellemzőit tekintve. Ilyenek a Magyar nemzetben szoktak megjelenni. Talán ez is megjelent ott, nem emlékszem tisztán.
Szerencsére. :)

-vadvirág- 2010.06.26. 11:08:14

@nestrot10: lefogadtam volna, hogy akad, aki leüti a magas labdát. Nem vagy vicces. Egyébként azt hittem pár nappal ezelőttig, hogy itt komoly viták folynak. Tévedtem. Összegyűltek az orbángyűlölők, ez aztán abszolút lerontja a színvonalat.

egymilliopicikrisztus 2010.06.26. 11:09:59

@Hepci: Gyurcsányék szimplán visszaéltek a demokráciával, de a látszat legalább megvolt. Csaló gazember volt mind. Ezek viszont még a látszatra se adnak, nem pusztán gazemberek.

Pala 2010.06.26. 11:10:57

@simonmondja.: Nem '89-ről beszélek, hanem arról, hogy Gönczöt pártpolitikusként tették meg köztársasági elnöknek - ahogyan most Schmittet.

Lucilius 2010.06.26. 11:12:37

@Hepci:

Én csak átfutottam de szerintem is gáz. Valljuk be, GSZA-nak jót tesz ha TG-vel szerepel egy műsorban. Abban a pillanatban h a fideszes haverjai közé kerül, ő is egy sima fideszzombivá válik.

Ordnassac 2010.06.26. 11:14:51

@-vadvirág-: Sólyom is beszél németül, angolul, franciául. Szóval ez nála se lett volna gond.

dunabeat. 2010.06.26. 11:15:48

off

Gábor, meg lehet kérdezni, hogy miért ezt a képet válaszottad? :)

Ill. arról tudsz -e valamit, hogy kikből áll OV jelenlegi miniszterelnöki tanácsadói köre?
Körösényi benne van? (Ez engem meglepne.)

nestrot10 2010.06.26. 11:17:43

na na...TG kiesett a fityisz pixisből....Gíró meg maszekol, tanácsot ad...:)) hehe sok sok pénzért!!!

Ordnassac 2010.06.26. 11:19:30

@Lucilius: a blogmotor hibája, hogy néha nem jelenik meg elsőre a komment. Egy újabb komment megérkeztekor már látszódik. ;-)

nestrot10 2010.06.26. 11:19:39

@Ordnassac: ki is tiltották a környező országokból..mert magyarul beszélt és hülyeségeket:)

Ordnassac 2010.06.26. 11:20:58

@Mind1: kötelező neki. KE-ként más kereső tevékenységet nem folytathat (max. azt, ami a szerzői jog alá esik).

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 11:22:58

@egymilliopicikrisztus: a szememben a diktátor nem negatívabb minőség, mint a gazember. Gyurcsány és csürhéje gazemberek voltak. Vannak kételyeid, hogy ne lett volna ez a hórihorgas féreg diktátor, ha lett volna rá lehetősége? Ugyan már...
Orbánékról - eddig - csak annyi látható, hogy igyekeznek minden pozíciót elfoglalni, btw, diktatúrát építenek, ha ez a fogalmazás neked jobban tetszik. Ez nekem se tetszik, de a gazdasági/erkölcsi káoszhoz és a közpénzek totális ellopásához képest éppen jobb is lehet, mivel ezt pár hét után azért nevetséges lenne kizárni, ha valaki nem a Debreczenijózshika agyával szemléli a kérdést.
Egy dolgot a tárgyilagos(abb) elmék láthatnak, nevezetesen azt, hogy Orbán előző periódusában a kormányzati tevékenység magasabb színvonalon teljesített, mint az azt követő szoci periódusban.

-vadvirág- 2010.06.26. 11:23:06

@Ordnassac: a látszat ellenére Sólyom-párti vagyok. Szerettem volna, ha ő marad. De megértem Orbán választását, ha nem is értek egyet vele. Nem mindig jó az egyetértés, néha nem árt a kontroll. Ha mindig rajongókkal veszi körül magát, ki fogja megmondani neki, ha hibázik?

Bízom Orbánban és a csapatában - egyelőre. Ahogy már írtam. Legalább két évig bízni is fogok. Ítélkezni meg majd csak legalább két év elteltével. Most még korai, ezért nem értem az itt kommentelőket. Türelem.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.26. 11:24:34

@Pala: Nem 89-ről beszélsz, mert 89 végén alakult az SZDSZ, hanem 90 augusztusáról, amikor megválasztották.
Azt a fél évet ne vessük már össze Schmitt hatvan évével a haza szolgálatában.

Ordnassac 2010.06.26. 11:25:36

@manyike: az ottani hozzászólásod azon része, amelyhez "nem csatlakoztam", azok kérdések voltak, így azokhoz nehéz csatlakozni. :-)

Ami a kérdésekre adható választ illeti: ott akkor lehet ködszurkálás nélkül komoly válaszokat adni, ha lenne legalább valami komolyabb utalás a belső életre vagy szándékokra.

SzőkeSzikla 2010.06.26. 11:31:55

A történet így szól: messze innen, egy távoli birodalomban élt a Fehér Nyúl. Hatalmas uradalma volt, olyan mérhetetlenül óriási birtokkal rendelkezett, amit mi ép ésszel föl sem foghatunk. Erdőkkel, tavakkal, kastélyokkal volt tele a föld. Ekkora irdatlan terület rendezésére a Fehér Nyúlnak rengeteg emberre volt szüksége, rengeteg rabszolgára. Kínozta, éheztette, gyötörte rabszolgáit, abban lelte örömét, ha másokat szenvedni látott. Imádta a frissen ontott vér csípős szagát és a halálhörgés rémületes hangját. Élt ebben az időben egy nemes lelkű, bátor harcos, a Farkas, aki messzi földről érkezett csak azért, hogy felszabadítsa a rabszolgákat a Fehér Nyúl rémuralma alól. A vakmerő Farkasnak viszontagságos útja végén sikerült végeznie a Fehér Nyúllal, hosszú napokig tartó, elkeseredett küzdelmüknek azzal vetett véget, hogy egy ősi fa levelével levágta a gonosz zsarnok fejét. A legmagasabb hegy, leghatalmasabb várának legfelső tornyának tetejére mászott kezében a Fehér Nyúl fejével és onnan üvöltötte a rabszolgáknak: Szabadok vagytok, barátaim! Ezután az ezernyi rabszolga apró darabokra tépte a hős Farkast, mind evett egy kicsit a húsából. A rabszolgák dühösek lettek, hogy gazda nélkül maradtak.
Az egyik kutya élesen felugatott, majd lassú elnyújtott nyüszítés után ismét megnémult.
De legalább az aranyat, azt megkaphatjuk?

Ugye,nem ezt akarjátok???

Ordnassac 2010.06.26. 11:33:55

@-vadvirág-: feltűnt, hogy Orbán az utóbbi időben fideszes és egyéb baráti rendezvényeken kívül nem szólalt fel? Az előző ciklusban is csak egy költségvetési vitán volt komolyabb aktivitása. Félek attól, hogy Orbán kritikatűrése a gyurcsányi szintre süllyedt (azaz kvázi nullára).

Ami a két évet illeti, az jogos, de attól még aggasztónak tarthatom/tarthatjuk a folyamatokat. Egy hátsósoros képviselő ÁSZ-elnökké emelése aggasztó (aki amúgy aláírta a Schmitt Pált KE-nek jelölő ajánlóívet). Maga Schmitt jelölése is igen érdekes kérdéseket vet fel az öt évvel ezelőtti álláspontjukhoz képest. Felmerül a kérdés, hogy az MSZP-hez hasonlóan elvi politizálás helyett csak érdekpolitizálás folyik?

Számomra az is aggasztó, hogy álságos módon jelölik Bihari Mihályt alkotmánybírónak, amikor két és fél év múlva amúgy is nyugdíjba kell vonulnia (betölti a 70-et). Ergo a "jelképes baloldali jelölt" (saját meghatározás) nem fog komoly ügyet kapni, mert mire abból határozattervezet és döntés lesz, már gyakorlatilag mehet nyugdíjba. (Főleg, ha Trócsányiból tényleg párizsi nagykövetet faragnak, máris három embert lehet jelölni.)

Ezek aggasztó jelek, amiket szerintem igenis fel kell vetni.

buddha 2010.06.26. 11:34:12

szerintem Viktor lesz!és kimegyek a koronázására a Dunára is!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 11:35:35

@SzőkeSzikla: az esti mesének vége. Jó reggelt, gyerekek!

sunázósün 2010.06.26. 11:38:51

@simonmondja.: Ez így van. Göncz csak tag volt, egy arc volt a szadeszban, nempedig alelnök, Várbéli és egyéb események nagyhangon hazaárulózó főszónoka.
Nem beszélve arról, hogy őt nemcsak a szadesz választotta meg, a szavazatok többségét más pártoktól kapta.
Persze, tudjuk, az MDF kötve volt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 11:41:01

@Ordnassac: elvi politizálás, khmmm. Ez kérlek, egy oximoron, legalábbis itt és mostanában.
Miért kellene ez a rengeteg politológus meg kamuelemzőintézet, ha nem így lenne. Még a végén nagy számban belátnák a Kárpát-medencei marketingparasztok, hogy azt a pár évenkénti pár vasárnapot értelmesebb dolgokkal is eltölthetnék...

Tita nick 2010.06.26. 11:42:39

Tóta W-nek biztos megártott, már leszopóágban van.

Tita nick 2010.06.26. 11:43:45

@buddha: Csak ne télen és a közepéig, áradáskor.

nestrot10 2010.06.26. 11:44:33

@Ordnassac: na ezért nem szabad két évet várni, hanem amikor a hatalom építése, diktatúrás jelenségek már megvannak LÉPNI kell mert KÉSŐ lsz!!!!!!!

Ez olyan mint amikor a gyilkos a kést feléd tarja , sőt felemeli...akkor azt kell mondani..megvárom hátha nem sút a testembe....és ha igen???? akkor késő! Buta magyar csorda!

bigapples 2010.06.26. 11:45:18

@Hepci: Milyen pozíciókat foglal el a Fidesz, ami 8 évig nem szoci pozíció volt? Kíváncsian várom a példákat. Azt, hogy demokratikus rendszeren belül a közigazgatásban, állami tulajdonú cégekben, kultúrában etc a baloldali kádereket Fideszes káderek váltják fel, hogy lehet ezt diktatúrának nevezni?

Nagyon erős felhatalmazást kapott a Fidesz a választóktól, nem véletlenül. Ezzel a felhatalmazással élni fog, de a demokratikus berendezkedést nem fogja felszámolni. Csak a gyengébbek kedvéért, Magyarország az EU tagja, nem egy afrikai banánköztársaság. Még akkor sem, ha az elmúlt 8 évben sokat tett a baloldal, hogy a kormányzás színvonalát és a korrupció mértékét afrikai szintre vigyék le.

Ordnassac 2010.06.26. 11:45:44

@sunázósün: csak a pontosság kedvéért: Göncz az SZDSZ ügyvivője (azaz elnökségi tagja), majd az országos tanács tagja volt megválasztása előtt.

Ordnassac 2010.06.26. 11:47:12

@Hepci: csak Gábor egy korábbi bejegyzésére akartam utalni. ;-) (A 122-es.)

zeee 2010.06.26. 11:47:38

Hogyan lesz az MSZP (majdnem) főpolgármester jelöltjéből a FIDESZ Köztársasági elnöke?! Élni tudni kell, Pali bácsi :)
Minden más pedig gusztus, vagy ízlés dolga... Vagy azért ennél többnek kellene lenni?

Sherpa_1 2010.06.26. 11:47:59

Tényleg SP unokaöcsikéjét nevezték ki nulla előzménnyel a Magyar Posta vezérének? Nepotizmus! Banánköztársaság!

nestrot10 2010.06.26. 11:48:56

@bigapples: Pl...Polt Péteresített ügyészség...ezért nem tudták elkapni a kis gonosz törpe és bandáját!!! Pedig a Fidesz egy nagy meeg ágya volt a korrupciónak 1998 tól is... hehehe---de feledékeny vagy:)

egymilliopicikrisztus 2010.06.26. 11:49:02

@Hepci: Jelen állapotban felesleges azon elmélkedni, hogy Gyurcsány szívesen lett volna-e diktátor, avagy mégsem. Vállalatként kezelte az országot, csődbe vitte, szimpla idiotizmus, hozzá nem értés és ostobaság jellemezte. Gazember volt-e? Igen! Pusztán azért, mert olyan posztra kapaszkodott, amihez nemhogy lövése sem volt, de még védte is a saját igazát, a nyilvánvaló tények ismeretében.
A mostani vezetés viszont ezt is übereli. Nem is tudom ki mondta, hogy nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani. Nos ezek a kollegiumi fiúk nem látszanak annak. A szocik szemére vetették, hogy hazudoztak, sőt egész ellenzéki tevékenységüket erre alapozták. Most meg ők kezdik ezt a játékot. Az is ostoba, aki ezt nem látja. Az egész mostani tisztogatásnak, a saját haverekkel való fontos tisztségek feltöltésének (államfő, legfelsőbb bíróság elnöke, média felügyelet, alkotmánybíróság stb) az a célja, hogy ne legyen semmilyen ellenzék, akinek szavára lehet adni, aki komoly ellenőrzést gyakorolhatna felettük. Ez színtiszta fehérgalléros diktatúra, olyan ahol a látszatra (hogy azért még van demokrácia) sem kell adni.
Akinek tetszik ez az irány, lelke rajta, vasárnap a kötelező mise után megbeszéljük. ...........ha addig be nem kopogtat az ismét felállított ÁVH.

nestrot10 2010.06.26. 11:50:37

@zeee: mert a Fidesz kommunista az jó kommunista...és ezt még a barom választói is beveszik:DDDD Cinikus rohadt egy társaság!

-vadvirág- 2010.06.26. 11:51:24

@Ordnassac: elvesztek a részletekben, az a baj. Nem érdekelnek a személycserék, az sem, kit hova mozgat, mindig ez van választások után, bármelyik párt kerül hatalomra. M ost viszont egészen más a helyzet, mint volt akár 4 évvel ezelőtt. Nagy a tét. Iszonyatos gödörben van az ország, kemény döntéseket kell hozni és Orbán nem engedheti meg magának, hogy bárki keresztbe tegyen. Ráadásul az ország felhatalmazta arra a kétharmaddal, hogy szabadon cselekedjen. Az eredmény érdekel, nem az apró lépések az ahhoz vezető úton.

Orbán tudja, mit csinál, és még jobban tudja Navra, aki a mélyreható változások értelmi szerzője. Egyes lépéseket bíráltok, de nem nézitek az egészet. Mondhatod, hogy néznétek, de nem látjátok. Ezért lenne jó várnotok egy kicsit a bírálattal. Két évet. Utána, ha nem kezdünk felkapaszkodni a mélyből, ide jövök elnézést kérni tőletek és azt mondani, igazatok volt. De basszus adjatok már időt ennek a kormánynak!

Orbán nem arra

Ordnassac 2010.06.26. 11:51:54

@bigapples: sarkítva visszakérdezek: mitől lesz jobb, ha az egyik oldal dilettánsait és csókosait lecseréljük a másik oldal dilettánsaira és csókosaira?

Amúgy jómagam (és ahogy elnézem, ezzel nem is vagyok egyedül) nem is az állami cégek körüli személycseréket kritizálom, hanem az ellenőrző és/vagy közjogi funkciót is betöltő tisztségeknél látható dolgokat tartom aggasztónak.

Mitől jobb egy Domokos László, mint mondjuk egy Csáky Bernadett (Szilvásy felesége)?

sunázósün 2010.06.26. 11:52:01

@Ordnassac: valóban így pontos.
De, a lényege az volt, hogy emlékeim szerint Göncz nem nagyon szerepelt szadesz megmondóemberként a médiában és más helyeken, arra ott volt Kis, Tölgyessy, Rajk, Demszky, Pető stb.

nestrot10 2010.06.26. 11:52:49

@egymilliopicikrisztus: EZ ÍGY van !..., de meddíg tűri a buta magyar? ...

zeee 2010.06.26. 11:54:01

@Pala: Göncz Árpád soha nem viselkedett pártpolitikusként. Minden szava és minden cselekedete a mai napig példa értékű. (Egyébként máig az egyetlen olyan elnök, akit ellenzékben lévő politikai párt javaslatára választottak meg).

sunázósün 2010.06.26. 11:54:24

@-vadvirág-: Orbán mondta, hogy ő nem kér időt, se 100, se 1 napot.

nestrot10 2010.06.26. 11:54:44

@-vadvirág-: na te barom mérgezett narancs zabáló...ez a papagáj szöveg...hallottam már egy két barom Fityiszestől:)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.26. 11:55:24

@nestrot10:

Tételezzük fel, h ez a sok leírt fasság mind igaz, ez a sok agyament rettegés mind valóra válik, de akkor tegyük fel a nagy kérdést:

KI EZÉRT A HIBÁS, KI MIATT VAN ORBÁNÉKNAK 2/3-OS HATALMA?

Merthogy azt mégse kéne állítani, h azért, mert olyan kiváló ellenzék voltak, akik kitűnő ellenprogramokkal álltak elő nap mint nap.

Aki hibás, az gyurcsány és az MSZP.

Gyurcsány, mert a hatalomhoz való makacs ragaszkodása a legsötétebb mélységbe taszította pártja népszerűségét, ahelyett, h lemondott volna 2006. őszén.

Az MSZP, amelyik hagyta, h egy pojáca ámokfutó maga alá gyűrje a pártot.

Nem Orbánék nyertek 2/3-ot, hanem a maszop bukta el az 1/3-ot...

...és most ezek az alkalmatlan pöcsök akarják megmondani a frankót, akik a világ legnagyobb antidemokrata balfaszaik voltak 2006. szeptemberétől folyamatosan. Holott csak azt kellett volna mondani:

igen? elfogyott a társadalmi legitimitás?
Legyen új választás! (És akkor hol volt még a válság? Hol? Sehol. A válság már a Fidesz kormányát csapta volna kupán, és most már rég az idióta maszopnak állna újra a zászló.)

Nincs az a megalázás, amit ne érdemelne meg az idióta és tehetségtelen mszp, élükön a beteges elméjű nagyorrúval.

Rob67 2010.06.26. 11:55:27

@László56: Hó, ez nagyon pártközlemény szagú volt :) Ilyen stílusban otthon a nappaliból nem irogatsz?
Szíjjártó vagy-e?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.26. 11:56:14

@nestrot10:

Keményebben, ez még nem hoz eleget a Fidesznek! Hajrá, nyomjad csak, haver!

-vadvirág- 2010.06.26. 11:56:22

@sunázósün: ahhoz, hogy cselekedjen, nem is. De az eredményekre azért várni kell. Különösen az olyan véresszájú ellendrukkereknek, mint ti vagytok.

zeee 2010.06.26. 11:56:43

@nestrot10: .. na most képzeld el, ha a FIDESZ Biszku Bélát jelölné... brrr :((

-vadvirág- 2010.06.26. 11:57:42

@nestrot10: kitört belőled a kultúra, gyerek. Még szerencse, hogy nem fidesz szavazó vagy, azt hinném, a rossz oldalra tévedtem.

nestrot10 2010.06.26. 11:57:59

Orbán Dél Afrikában van...már a foci VB-n.... egy ügyes újságíró le is fogja fotózni...a gonosz törpe megint hazudik, le fog bukni!!!!!! hehe

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 11:58:24

@bigapples: "Milyen pozíciókat foglal el a Fidesz, ami 8 évig nem szoci pozíció volt? Kíváncsian várom a példákat."
Hát, bocs, de feldobtad a magas labdát. Csak lecsapom...
Hallottál egy köztársasági elnök c. funkcióról?
Esetleg az Állami Számvevőszék nevű - jobbára - vicctestületről?
Azt meg nem én állítottam, hogy a Fidesz diktatúrát épít, ennél valamivel bonyolultabbnak látom a világot.
Szöveg, szöveg, szöveg. Meg értelmezés. :)

raja ram 2010.06.26. 11:58:51

A Putyin hasonlat jó, én is ilyen tendenciát vélek felfedezni. A probléma csak az, hogy Putyin mögött a világ legnagyobb olaj-gáz-ásványi kincs tartaléka, a világ 2. legnagyobb hadserege áll. Oroszország újra nagyhatalom és jelentősége egyre növekszik. Magyarország mozgástere gyakorlatilag nulla, politikusaink marionettfigurák egy bábszínházban, mi meg nézhetjük az előadást.

nestrot10 2010.06.26. 11:59:13

na , megyek WC re..." kakilni" kell...kiteszem a Fideszt! :))

Ordnassac 2010.06.26. 12:00:19

@-vadvirág-: látod, ez filozófiai különbség köztünk. Szerintem pont ilyen válságos időszakban szükséges a kontrollszerepet betöltő tisztségek hatékony működése, mert ezzel akadályozható meg, hogy a mindenkori hatalom (ergo mindegy milyen színezettel) túlnőjön a szerepén és olyasmit tegyen, ami ellenkezik bármilyen európai elvvel. Vajon miért működnek Nyugaton olyan jól ezek? Elég erős kontrollszerepek ott is működnek.

Ami azt illeti, hogy OV tudja, hogy mit csinál: ebben reménykedtem én is, de amikor kijelentették, hogy a 29 pont a háromnapos lovasberényi kormányülés produktuma. Ezek szerint nem volt B tervük arra az esetre, ha az EU és az IMF nemet mond a hiány eleresztésére, de ezt még hajlandó vagyok elkönyvelni kezdeti akadozásnak.

sunázósün 2010.06.26. 12:00:22

@-vadvirág-: én véresszájú?
Ezt miből szűrted le, netán ismersz személyesen?

nestrot10 2010.06.26. 12:00:33

@Hepci: Polt Péteresített főügyészséget kihagytad:)

Tita nick 2010.06.26. 12:00:46

parbeszed.ezit.hu/ulrich_twa/index.php?autoplay=1

Tóta W-vel beszélgetés

Érdemes végighallgatni.

Az Index a választások óta kimutatta a foga fehérjét, bár inkább a lepedékes, szúvas formáját látom. Ezerrel nekitámadt a Fidesznek, ahol csak tud, teret ad a vallásellenességnek (ld. tegnapi blog, ami még ma is kommentelhető), gyalázkodik, uszít. Érdemes lenne egy legalja blogot indítani, ahol az Index őszintén vallana magáról.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.26. 12:02:19

@nestrot10:

Igen, éppúgy, mikor Debreczeni is megírta, h hazudott, mert nem találkozott Putyinnal...

Ja, hogy mégis? Igen?

Akkor bocs, tévedtem.

Ennyit a baloldali hiteles újságírásról.

Nestro10,

ne menj el, kellesz te itt, h tudjuk percről percre, micsoda majmoktól, balfaszoktól szabadult meg a haza, amikor sarokba küldte minden idők egyik legkártékonyabb emberét és pártját.

Ordnassac 2010.06.26. 12:02:47

@zeee: Sólyomot tudtommal az akkori ellenzék jelölte.

Ami Göncz tevékenységét illeti: az AB azért néhány lépésére azért kimondta, hogy nem volt valami példaértékű...

Rob67 2010.06.26. 12:03:04

@Ajtony: Én nem értem, a fidesz eddig a komcsitlanítás ellen dolgozott.
Mára már nem gáz régi káderekkel tolni a szekeret?
Gerinc gyerekek, gerinc.

@sunázósün : persze hogy nem kért 100 napot, a haverok már türelmetlenek, 8 évig vártak a megfelelő pozíciókra. Ne bassz, még száz nap?

-vadvirág- 2010.06.26. 12:03:30

@sunázósün: igazad van, elnézést. Valóban nem ismerlek személyesen.

zeee 2010.06.26. 12:03:31

@László56: "... úgy néz ki hogy az ország -közeli történelmében- először, tényleg helyes irányban halad."

Na neeee, helyes irányba? A demokratikus intézményrendszerek és ellensúlyok felszámolásával? Schmitt Pál Péter kinevezésével a Magyar Posta élére?! ... gusztustalan.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 12:03:39

@nestrot10: ezt a hangot nem szokták eddig itt alkalmazni, bár nem vagyok régi olvasó.
Szerintem menny a mandinerre vagy a stopra szájkaratézni, fasztulok!

Ordnassac 2010.06.26. 12:03:42

@malacz69【ツ】rettegéselemző: ne reagálj már erre a trollra, kérlek! Don't feed the troll.

Nestrot először mint jobbikos anyázó érkezett, most átment szoci anyázóba, de egy értelmes megjegyzése nem volt még itt.

Ordnassac 2010.06.26. 12:04:10

@Hepci: nestrot régi házitroll itt már. Nem kell rá reagálni.

nestrot10 2010.06.26. 12:04:22

" "Elbújtatnák az állami cégek pénzmozgásait OLVASSÁTOK!!!

Kikerülne a költségvetési elszámolásból, vagyis nehezen vagy egyáltalán nem lehetne a jövőben nyomon követni a többségi tulajdonú állami vállalatok osztalékfizetését, illetve a tőkéjük változását, ha a parlament elfogadja két fideszes képviselő indítványát."
nol.hu/gazdasag/20100626-a_fidesztol_sem_id egen_a_trukkozes

Ordnassac 2010.06.26. 12:05:02

@zeee: Schmidt Pál Péter és semmi köze a leendő KE-hez a hírek szerint. Szóval csak azt kritizáljuk, ami tényleg van.

Diocles 2010.06.26. 12:05:39

@Ordnassac:

Itt nem az egyik oldal csókosainak leváltásáról van szó, hanem egy minőségi fordulatra, a demokrácia és az alkotmány eddigi - csődöt mondott - rendszerének kikukázásáról és egy tekintényelvű(bb) demokrácia megteremtéséről.

Az a baj szerintem a te felfogásoddal, és a hozzád hasonlóan gondolkodókkal (Sólyom, az LMP, és néhányan jobbról is. A komancsokat nem veszem ide, nekik csak és kizárólag az a bajuk, h nem ők ülnek a tutiba, ha tehetnék, ők még lövetnének is...), h egy olyan rendszert védtek, ami csődöt mondott.

Sem az "igazi" rendszerváltást nem tudta megvalósítani (pl. Biszku ma is kiemelt nyugdíjat élvez a Rózsadombon, az 56-os hősök meg éheznek, mindezt lehet köszönni a Sólyom-féle Alkotmánynak és Alkotmánybíróságnak is...), sem a jólétet, a fejlődést, a konfliktusokkal is járó modernizációt (a kiegyensúlyozott pártszerkezetben egyik párt sem merte ezt felvállalni).

Szóval szerintem, akik az eddigi szerkezethez ragaszkodnak, akár a legjobb szándékkal is (mint Sólyom, vagy az LMP), azok nem kínálnak mást az országnak, mint további vergődést és lecsúszást.
Ennél még az is lényegesen jobb, h az egyik erő, párt, jelentős túlhatalomra tesz szert, és így megszerzi azt az erőtöbbletet, amellyel bátran nekifoghat a modernizációnak, anélkül, h állandóan hátrafele kelljen tekintgetnie, h most épp ki fogja hátbatámadni.

nestrot10 2010.06.26. 12:05:50

@Ordnassac: ne is, mert a Fityisz seggnyalók súlytalan végtermékek:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 12:06:58

@zeee: az Árpi bácsival kapcsolatban talán a szűkebb családja vélekedik így. Meg még az üzletfelek...

Narancshámozó 2010.06.26. 12:08:56

@S2000: checks and balances = fékek és ellensúlyok

zeee 2010.06.26. 12:09:03

@Ordnassac: Az AB a köztársasági elnök lépéseit nem minősítheti és nem is minősítette. Az előzetes normakontroll intézménye pedig éppen arra való, hogy az AB jogértelmezést adjon. ... Pontosabban eddig ez volt a normakontroll intézményének lényege, - mostantól viszont pártaparatcsikok lesznek az AB tagjai. A köztársasági elnök pedig egy olyan figura lesz, akinek -saját bevallása szerint- csak az Isten és OV. a főnöke. :((

nestrot10 2010.06.26. 12:10:15

Az alábbi tények mindenkinek segíthetnek a valóság felismerésében:

1.
Pozsgay Imre és Horváth István III/III-at felügyelő belügyminiszter az 1956 utáni együtt töltött kecskeméti időszak óta szoros barátságban voltak egymással.

2.
Stumpf István 1983 augusztusában feleségül vette Horváth István lányát. A házasságot az akkori V. kerületi "Ságvári Endre házasságkötő teremben" kötötték meg.

3.
Stumpf István annak a Gellért-hegyi, Ménesi-úti luxus-jogászkollégiumnak a nevelőtanára volt, amelyben Orbán Viktor a szárnyait bontogatta. Ott ismerkedtek össze, és Stumpf ott szemelte ki magának Orbánt konspiratív terveik számára.

4.
Pozsgay Imre a pártmegbízatásként végzett összekötői feladatot az 1956-ot feltáró történészbizottsággal a saját hatalomátmentő céljára sajátította ki, és mindenki mást beelőzve mondta be a rádióba, hogy "1956 népfelkelés volt". Miközben ő maga részese volt 1956-nak, csak éppen nem a felkelők oldalán! Tudta ő jól azelőtt is, hogy mi volt 1956, nem volt neki ahhoz szüksége a történészbizottságra! Kádár János az 1956-os "érdemei" miatt kinevezte Pozsgay Imrét 1957 tavaszán Kecskemétre az ott akkor létrehozott Marxista-Leninista Esti Egyetem igazgatójává. Később Pozsgay egészen a megyei pártvezetésig jutott. Ott barátkoztak össze Horváth Istvánnal. Kecskemétről Pozsgay a "Társadalmi Szemle" c. ideológiai pártfolyóirat szerkesztőségébe került, amelynek Benke Valéria volt a főszerkesztője. Az a Benke Valéria, aki a felkelőktől védte a rádiót 1956-ban. A két 56-os Kádár-párti kommunista jól megfért egymás mellett. Pozsgay a magyar kommunisták egyik ideológiai irányítójává vált.

5.
Az 1989-es Nagy Imre temetés szervezése során az eredeti elképzelésektől majdnem az utolsó pillanatban eltértek, és egy üres koporsót is elhelyeztek. Ez volt az a koporsó, amelyik Orbán Viktor számára a színrelépést és az imázsteremtést biztosította. Orbán Viktor beszédét mindmáig csak azok tartják bátor beszédnek, akik nincsenek tisztában azzal, hogy akkor Orbán Viktor már informális bizalmas kapcsolatban állt a hatalomátmentésen ügyködő Pozsgay-Horváth-Stumpf családi triumvirátussal, Stumpf Istvánon keresztül, és így ő pontosan tudta, hogy mi hangozhat el azon a beszéden. Minden jel szerint Pozsgay előre ismerte a beszéd tartalmát, és Orbán egyeztette vele.

6.
Így lett a családi-baráti szálakon keresztül mindjárt két "hőse" az országnak egy alomból:
Pozsgay Imre, aki 1956-ot népfelkeléssé minősítette a rádióban.
és
Orbán Viktor, aki "bátran" felemelte a szavát az oroszok távozásáért Nagy Imre temetésén.
Ideje, hogy végre mindenki felismerje e két színpadi show mögött a mesterséges politikai imázsépítés technikáját.

7.
Orbán Viktor a magyar ifjúság képviseletében részt vehetett az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásain, annak ellenére, hogy éppenhogy csak megszáradt a tinta a Fidesz alapító nyilatkozatán. Ezzel szemben a KISZ vezetése nem képviseltethette magát. Az MSZMP-t és a KISZ-t egyaránt Pozsgay Imre képviselte. Pozsgaynak és Horváthnak nem sikerült az SZDSZ belső köreibe férkőznie, ezért szükségük volt Orbánra, hogy az SZDSZ "ifjúsági társszervezetének" vezetője képében az SZDSZ legfelső vezetésének közelébe férkőzhessen, és onnan szállíthassa az információkat Stumpfon keresztül közvetlenül Horváthnak és Pozsgaynak.

nestrot10 2010.06.26. 12:11:18

Folytatás:
8.
Bizonyíték:
Orbán Viktor az 1998-ban alakult kormányában Stumpf Istvánt (a volt III/III belügyminiszter vejét!!!) kancelláriaminiszterévé tette meg.
2005-ben pedig azért esett a választása éppen Pozsgay Imrére a Nemzeti Konzultáció lebonyolításához, mert Pozsgaynak az egykori Horváth belügyminiszter barátsága révén amúgy is hasznos információi voltak a nemzet "személyi állományáról". Így a feladat nem volt igazából új, és a régi információkat gyakorlatilag csak fel kellett frissíteni és kiegészíteni. Mindenesetre ehhez a feladathoz is egy hű bizalmasra volt szüksége Orbánnak.
Pozsgay Imre feltűnő módon sem a rendszerváltás előtt, sem utána, sohasem bírálta Orbán Viktort. Arról viszont egy interjúban nyilatkozott, hogy Orbán Viktor beszédét a Nagy Imre temetésen kiemelkedő színvonalúnak minősítette. (nem csoda, hiszen ő maga volt a beszéd lektora...:-)))

9.
A fentiek világos magyarázatot szolgáltatnak arra a sokak által máig nem értett fordulatra, hogy miért szakított Orbán a "liberalizmus" eszméivel, és hogyan vált "jobboldali" populistává.
Ugyanis Orbán sohasem volt liberális, csupán a megbízatása kezdetben arra szólt, hogy az SZDSZ közelébe kerüljön, ahhoz pedig erre volt szükség. Pozsgay már a 80-as években is utálta az SZDSZ-t, éppen ezért támogatta már a Kádár-időkben is az MDF kibontakozását, ahová éppúgy beépítette a saját kádereit, ahogy a Fidesz-be Orbánt. Bíró Zoltán, az MDF első elnöke, Pozsgay közeli bizalmasa, minisztériumi beosztottja volt. Antall József pedig, akit Pozsgay ajánlatára éppen Bíró Zoltán vitt be az MDF-be, nem volt más, mint Horti József ifjúkori barátja a Toldy gimnáziumból, Horti József lányát pedig Pozsgay Imre fia vette el feleségül, és az ő esküvőjük is ugyanabban a "Ságvári Endre házassságkötő teremben" volt, mint a Horváth-Stumpf frigyé.

Ne feledjétek: egy ilyen családi-baráti szálakon szőtt konspirációról nehezen fogtok találni bármiféle dokumentumot, vagy 6-os kartont...

Tessék: van min elmélkedni... ezek tények!!!!!!!!!

Ordnassac 2010.06.26. 12:11:18

@Diocles: ez rendben is van, de akkor nem az lenne a tisztességes, ha előre megmondanák, hogy mit is akarnak változtatni és nem egy-két hét alatt akarnak egyes alrendszereket megváltoztatni úgy, hogy a lehető legkésőbbi időpontban állnak elő a farbával? (Hasonló módszert a szocik is csináltak és a Fidesz jogosan kritizálta. Itt most oké, mert megfelelő színe van?)

Azt is lehet mondani, hogy amerikai rendszert akarnak bevezetni, ergo kormányváltásonként lecserélődik a teljes közigazgatás és a KE-n, az AB-n és a bíróságokon kívül az összes közjogi szereplő. Ez is egy járható út, bár a 9 éves médiavezetői tisztség nem ezt az irányt képviseli. A Fidesz államszervezeti elképzeléseit homály fedi, aminek nem kell feltétlenül jelentenie bármit is, de ha év végére már túl akar esni az alkotmány-előkészítés szakaszán, akkor lassan azért ideje lenni megismertetni az érdeklődő közzel, nem?

zeee 2010.06.26. 12:12:19

@Hepci: tudod az, hogy őt ellenzéki jelöltként választották meg, az nem vélekedés. Tény.

Ordnassac 2010.06.26. 12:12:50

@zeee: na igen, csak épp a kinevezési és a főparancsnoki jogkör erőteljes visszaszorításával éppen Göncz két emblematikus lépésére mondott közvetve nemet. Ez is egy kritika, csak burkolt.

-vadvirág- 2010.06.26. 12:13:41

@Ordnassac: csak azt tudom mondani, türelem. Bármit meg fogok tudni bocsátani Orbánnak, ha helyrehozza, amit Gyurcsány és bandája tönkretett és levegőhöz juthat végre az ország. Féltitek a demokráciát, pedig az előző nyolc évben jobban kellet volna féltenetek.

Biztosan követ majd el hibákat OV, emberből van, nem isten és még csak nem is király (tudom, majd az lesz). De azért vannak körülötte józan gondolkodású emberek, és meg fogtok lepődni, ő is az. Most arra van szükség, hogy meg tudjuk előlegezni a bizalmat, ahogy ezt az emberek meg is tették a szavazással.

Aklk meg nem a Fideszre szavaztak, azok itt vannak a blogban és gyűlölködnek:) Ellene drukkolnak, hátha nem sikerül majd semmi, hátha sz..arban marad az ország. Normális gondolkodás ez?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 12:16:21

@nestrot10: valahol ott (is, khmmm) bicsaklik a logikád, hogy az szdsz felső vezetése gyakorlatilag Aczél (bácsi, lol) ölebeiből és ösztöndíjasaiból állt, vagyis a fenti konspiratív útnál rapidabb módon is lehetett infókat szerezni a végzetes kimenetellel fenyegető, hardcore ármányaikról. :)

-vadvirág- 2010.06.26. 12:16:49

@-vadvirág-: elírtam, így jó: kellett.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 12:20:31

@zeee: arra válaszoltam, hogy Árpi (bácsi) minden egyes ténykedése példaértékű volt.
A másik téma. Ellenzéki jelöltként választották meg. Egy háttérmegállapodás egyik fontos pontjának megfelelően. Így korrekt, ugyebár.

bigapples 2010.06.26. 12:20:50

@Hepci: Ez a magas labda lecsapása :)?

A köztársasági elnöki pozícióban csak azért nem szoci káder ül, mert Szilit nem sikerült a koalíción belüli harcok miatt megválasztani. De ő volt a jelölt. Az most leköszönt ÁSZ elnök a Horn kormány alatt az ÁPV Rt. igazgatótanácsának elnöke volt, nem egy kívülről jövő pártatlan szakemberként került a pozíciójába. Persze Fideszes képviselő jelölése ÁSZ elnöknek bumfordi lépés, nem lelkesedem érte én sem, de nem szokatlan az EU-s országok gyakorlatát tekintve. Ezen az egy pozíción kívül hol a nagy nyomulás, ahol a független emberek helyét Fideszes emberekkel töltik fel vagy a szocik pozíciószerző lépéseit meghaladó módon próbálnak pozíciókat elfoglalni?

Ordnassac 2010.06.26. 12:21:52

@-vadvirág-: az előző nyolc évben is "féltettem". Soha az életemben nem szavaztam sem az MSZP-re, sem a SZDSZ-re. A "félelemre" (inkább aggódásnak hívnám) az ad nekem okot, hogy pont ugyanazokat az attitűdöket vélem felfedezni, amiket Fletó is csinált...

Remélem, hogy a józan gondolkodású emberek többen vannak nála, mint a talpnyalók. (Ez általános egy vezetőnél, nem Orbán-specifikus.)

Személy szerint nem akarom, hogy az ország még nagyobb szarban legyen, nem is azért irkálok ide, de sajnos ugyanazt az arroganciát vélem felfedezni némely lépésben, mint az előző nyolc évben, és ez aggaszt.

Amúgy a Fidesz a hozzám hasonló kritikusabb személyek "szájtépéseit" és a mérsékelt jobbsajtó rosszallását is elkerülhette volna, ha pl. az ÁSZ-nak nem egy ogy. képviselőt és az MSZP-ből kilépett polgármestert tesz meg vezetőknek, hanem elismert (akár a jobboldali holdudvarhoz) tartozó közgazdászt jelöl. Van ott ember elég, hasonló lett volna a helyzet, ha Paja helyett más, elismert jobbos értelmiségit jelöl. Akkor nem mondok én személy szerint semmit.

2010.06.26. 12:22:03

@Ajtony: ja, és kiváló bizniszmen a CD-s kocsijával...érdekes módon gazdagodott meg...nem véletlenül piszkálja a Blikk is...fogtok még csodálkozni, hacsaknem pintérfúsé ávója el nem intézi fű alatt és láthatatlanul azokat, aki közeli bizonyítékokkal bírnak...

Diocles 2010.06.26. 12:22:19

@Ordnassac:

megmondták, "centrális pártrendszer" lesz, "15-20 éves uralom".
hogy ennek melyek a konkrét formái, az már aprómunka, szakmunka, részletkérdés.
Miért ne lehetne Szalay Annamária 9 évig a médiaguru? Nincs tán meg rá a felhatalmazás? Miért volna jobb a régi szisztéma, amikor a ballib sajtó korlátlanul manipulálhatott? Az demokratikusabb? Nekik lehet, h az.
Nem is értem ezeket a kifogásokat, amelyek azt teszik szóvá, h Orbán gyökeresen átalakítja az eddigi rendszert.
Az elmúlt nyolc év olyannyira látványossá tette a csődöt, h mindenki számára nyilvánvalóvá vált, h változtatni kell.
Mint Franciaországban 1958-ban.

SzőkeSzikla 2010.06.26. 12:22:21

Miért vannak olyan emberek, akik felszállnak egy villamos egyik végében, és aztán átfurakodnak a másik végébe? Miért nem ott szállnak fel eleve? Meg miért kell egyáltalán eljutniuk a másik végébe? A villamos mindkét vége ugyanoda megy. Vagy csak nem értik a koncepciót?

nestrot10 2010.06.26. 12:24:03

@-vadvirág-: nemcsak elírtad, elkúrtad..rossz helyre igazodsz és papagájkodsz. Jót fogok röhögni rajtad és bandatársaidon egy-két év múlva, (meg talán az egész buta otthoni megvezetett magyarokon! ) :DDDD

gorcsev54 2010.06.26. 12:24:47

Én pl. nem a Fideszre szavaztam.És nem gyűlölködöm? de egyet tudok az hittem ,hogy mélyebbre nem süllyedhetünk, de tévedtem.Aki meg azt hiszi hogy a Fidesz bármit is helyrehoz annak gyűlölködés nélkül üzenem,hogy téved.De bár ne úgy lenne,és egyáltalán nem drukkolok mert épp eléggé tele van már a f.... ezzel az országgal mert már nem kevés ideje élek ebben a szarban,sőt a gyerekem már el is húzott innen és sajnos meg kell értenem és igaza van.

2010.06.26. 12:27:12

@SzőkeSzikla: jól mondod testvír, ez a lényeg, nem a Paja!:D:D:D

bigapples 2010.06.26. 12:27:39

@Ordnassac: 2002-ben nem volt meg ugyanez a cserre? Hagyni kellene a pozíciókban a szoci kádereket, akik nem szakértelmük, hanem pártkötödésük miatt ülnek most a közigazgatás kül. posztjain?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 12:27:42

@Ordnassac: én attól félek igazán, hogy a Fidesznek semmiféle komolyan vehető államszervezeti koncepciója nincs (sajnos), viszont ha lenne, akkor se akarná megismertetni a közzel.
Jelenleg egy "koncepció" látható: foglaljunk el mielőbb minden pozíciót, mert mégiscsak jobb ma, mint három hét múlva. Egyébként is, mit tököljünk azzal hogy meggyőzzük a fanyalgókat. Azok kevesen vannak, legrosszabb esetben a minket támogató fanyalgók átalakulnak nem támogató fanyalgókká.
Aztán pedig majd csak lesz valami, esetleg kitaláljuk, tulajdonképpen mit is akarunk csinálni (már úgy értem, a természetes és obligát lopáson kívül).

Tita nick 2010.06.26. 12:28:04

Amikor Szilit jelölte a maszop, akkor Török Gábor nem féltette a demokráciát.

bigapples 2010.06.26. 12:30:36

@Diocles: Azért remélem az elnöki rendszer nem jön, nem működik az jól a békaevőknél sem, én a mostani erős kancellári kormányzást jobbnak tartom.

gorcsev54 2010.06.26. 12:31:34

"A leendő köztársasági elnök jelenleg három nagy alapterületű budai családi ház tulajdonosa. Emellett egy Lupa-szigeti nyaraló (95 négyzetméter) és egy V. kerületi lakás (68 négyzetméter) tartozik ingatlan-vagyonába.

Schmitt 1996-2008 között felesben egy 320, egy 225 és egy 195 négyzetméteres házat vásárolt a II. kerületben. 2008 óta tulajdonában van egy 68 négyzetméteres V. kerületi lakás fele is, amelyhez eltartási szerződés útján jutott. A családi nyaraló mellett Schmitt 40 milliós készpénztartalékról is beszámolt (4 millió forintban, 130 ezer euróban). Schmittnek nincs saját tulajdonú autója, változatos karrierje során többnyire hivatali autókat használt. Felesége nevén egy 2000 köbcentis, 2006-ban vásárolt diesel Volkswagen Passat van.

Az Astoria Szálló egykori igazgató-helyettese köztársasági elnökként mindenesetre tovább folytathatja ingatlan-bérbeadási tevékenységét. Hivatali ideje alatt családjával beköltözhet a Béla király úti elnöki rezidenciára, eddigi családi házukat pedig kiadhatja. Sajnos, a fordítottját nem teheti meg. Ingatlanpiaci szakértők szerint egy 320 négyzetméteres, zöldövezeti budai családi ház akár 800 ezer-1 millió forintért is kiadható.

Az új kormány döntése értelmében ráadásul mindezt számla nélkül teheti meg. Mint ismeretes, Orbán Viktor 29 gazdaságélénkító pontja között szerepel az, hogy "ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak ne kelljen vállalkozóvá válnia". Ennek részleteiről és a bevezetés dátumáról azonban egyelőre semmit nem tudni.

Schmitt leköszönő köztársasági elnökként élete végéig jogosult egy legalább háromszobás, minimum 100 négyzetméteres, budai zöldövezeti lakás használatára. A haszonélvezeti jog halála után özvegyére is kiterjed. Felesége nevén egy 2000 köbcentis, 2006-ban vásárolt diesel Volkswagen Passat van.
mitt, aki a Horn-kormány alatt andorrai nagykövetként szolgálta hazáját, jelenleg az egyik legjobban kereső parlamenti képviselő. Házelnöki tiszteletdíja 1 139 623 forint, amihez 166 968 forint választókerületi pótlék jár. Ehhez társul még havi 220 ezer forint olimpiai életjáradék, amit a politikus a magyar államtól kap. Más jövedelmet nem vallott be a vagyonnyilatkozatában, így a lakáskiadásból származó jövedelmét sem.

Az egykori olimpiai bajnok leköszönő köztársasági elnökként élete végéig jogosult a mindenkori köztársasági elnök havi tiszteletdíjára, ami jelenleg 1,5 millió forint. Schmitt Pál közölte: köztársasági elnökké választása esetén lemond a MOB elnöki posztjáról, mert az államfői szerep mellett semmilyen magyarországi társadalmi megbízatást nem lehet ellátni. Azt nem tudni, hogy megtartja-e a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik bizottsági elnöki tisztségét, illetve hogy igényt tart-e az olimpiai életjáradékára." Hát ilyen lehetőségért még én is nyalnék egy kicsit

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 12:32:42

@bigapples: szerinted egy poszt betöltőjének személye szempontjából a poszt betöltéséhez vezető út a legrelevánsabb? Tehát, ha valahol nem szoci ül éppen, az ugyanúgy szocinak számít, hiszen csak logisztikai baklövések akadályozták a másik jelölt megválasztását?
Írtam már, a nyurga ember egy kétlábú féreg, minden idők egyik legjellemtelenebb magyar politikusa. De attól még azért vegyük észre, hogy a közt. elnök nem szoci volt.

bigapples 2010.06.26. 12:34:12

@nestrot10: Nem is Magyarországon élsz? lol, akkor mire ez a vak düh? Egyáltalán magyar állampolgár vagy?

Ordnassac 2010.06.26. 12:36:44

@bigapples: elég gyermeteg érvelés, hogy "a másik is csinálta, akkor mi is tehetjük". Akkor mitől jobbak?

Ami az ÁSZ vezetését illeti: kifejezett politikust egyedül Franciaországban helyeztek az auditáló bíróság (kvázi-bíróságként működik) élére. Németországban és Ausztriában bár van pártkötődése az elnöknek, de egyikük sem volt parlamenti képviselő, illetve regionális vezetője adott pártnak, hanem háttérszakemberek (emiatt is mondtam, hogy egy jobbos közgázprof pl. rendben is lenne). Az EU Számvevőszékében egy portugál jogászprofesszor ül az elnöki székben, Kanadában egy pártonkívüli közgazdász, sőt, az USA-ban sem politikus az elnök.

Szóval annyira nem általános.

nestrot10 2010.06.26. 12:36:57

a határon túliak is gyűlölik sokan a gonosz törpét, mert átlátnak a Fityisz szitán:())hehehehe

papillon 2010.06.26. 12:37:17

@Hepci: Hát ennyi idő alatt is elég sok mindent lenyúltak, négy év meg hosszú idő. Az előző kormányzásukat meg könyörgöm, hagyjuk.
(Majd sopánkodsz te is az első kukázásod után.)

S2000 2010.06.26. 12:37:52

@török gábor: Gondolkoztam ezen a Századvég értekezésen és alapvetően másképp látom a 2010. évi választások eredményének a magyarázatát/ideológiáját.

A Századvég/Fidesz utólag próbál beleláttatni olyan okozatokat a választás eredményébe, ami vagy úgy van, vagy nem (szerintem inkább nem). Mivel itt utólagos elméletgyártásról van szó, a Századvég elemzése is lehet egy magyarázat, de létezik számos másik magyarázat is.

A számos másik elmélet mellé itt van még egy: a választások eredménye azt mutatja, hogy Magyarország vissza akar térni a normális kerékvágásba, nem pedig forradalmat/még egy rendszerváltást akar. Ezt alátámasztandó visszamennék a balatonöszödi beszédig. Meg vagyok róla győződve, hogy ha az MSZP észnél lett volna Gyurcsány öszödi beszéde után és rögtön átadja a hatalmat az ellenzéknek, akkor:
1. A Fidesz nem szerez kétharmados többséget azon a választáson (tehát akkor most nincs "forradalom"...),
2. Az MSZP megújulási szándéka hitelesebb lenne (a választást követő időszak nem az MSZP végének a kezdete lenne).

A balatonöszödi beszéd utáni felháborodás és események - ami a 2010-es választásokig kétharmados felháborodássá duzzadt - nem egyenlő azzal, hogy nép úgy ahogy van, ki akarja dobni az elmúlt 20 évet (forradalmat és új, "igazi" rendszerváltást akar), hanem bizonyos negatív jelenségekre (önérdekű politikai hatalomvágy, hazudozás, korrupció, stb.) és az ezeket megtestesítő politikai pártokra mondott határozott nemet.

A kétharmados eredmény egy nagyon erős üzenetet - egyben egy nagyon erős felhatalmazás is a Fidesz számára - hogy át kellene térni a normális, korrupciómentes, nem-önérdekű, nem hatalomvágy-vezérelt politikai kerékvágásba(ha persze van ilyen). A hangsúly a normálison van. Többen is említettek európai példákat (Svédország, stb.) ahol normálisan működő demokrácia van, normálisan és hatékony működő állam van, jól működő közigazgatás van, stb. Egy ilyen normális állapotba nem forradalmon keresztül lehet eljutni (pontosabban úgy is, de az a hosszabb, kacskaringósabb út), hanem higgadt, módszeres, hosszú, kitartó, fókuszált, kemény, becsületes munka eredményeként. Ez utóbbi részt egy forradalom után is el kell végezni, csak hát az sokkal több idő.

Én ezt érzem valós elvárásnak az új kormánnyal szemben a választási eredmények alapján. A problémát ott látom, hogy ezt a kétharmados többséget a Fidesz egyfajta kényszerként úgy értelmezi, hogy itt most valami eget rengető, történelmi jelentőségű, sehol a világon nem látott mutatványt kell bemutatni (pl. NER). A Századvég elemzés első bekezdése szinte csak erről szól ("példanélküliség" még nemzetközi viszonylatban, "új világ", stb.). Tényleg olyan érzésem van az első bekezdés után, mintha a 2010-es választások egy meteor becsapódás + fél világ elpusztulása nagyságrendű esemény lenne, holott nem történt semmi, csak három párt vesztett, másik három meg nyert (közülük egy nagyon), egy kormány megbukott, egy másik meg lehetőséget kapott. A Fidesz 2002-es és 2006-os választási veresége kapcsán is nevetséges lenne azt feltételezni/belemagyarázni, hogy akkor meg a Kádári szocializmus győzött - immár nyílt, demokratikus választások nyomán - az újkori magyar demokráciával és piacgazdasággal szemben.

nestrot10 2010.06.26. 12:38:18

csak a buta magyarok nem veszik észre, hogy csak a szavazatuk kell a Diktatúrához:)))..de majd észhez térnek...talán:)

papillon 2010.06.26. 12:39:48

@Hepci: Hát ennyi idő alatt is elég sok mindent lenyúltak, négy év meg hosszú idő. Az előző kormányzásukat meg könyörgöm, hagyjuk.
(Majd sopánkodsz te is az első kukázásod után.)

Lucilius 2010.06.26. 12:39:50

@Ordnassac:

az az ÁSZ jelölés már eldőlt? Biztos h a Domokos lesz?

Mert ha igen, ez aztán a "Nemzeti Egyetértés Rendszere" :-DDD

nestrot10 2010.06.26. 12:40:37

@S2000: a Századvég szösszenete egy nagy FIDESZ és ORBÁN seggnyalás! Súlytalan szar!

nestrot10 2010.06.26. 12:41:52

@Lucilius: Nemzeti pálinkagőzös gagyi Diktatúra:)

nestrot10 2010.06.26. 12:43:09

Jobban járt volna az ország ha időben vajdává választják Orbánt:) ( Kövért meg suttyó népi táncosnak):D

bigapples 2010.06.26. 12:43:16

@Hepci: Ez igaz. Én csak arra utaltam, hogy a Fidesz nem tesz mást, mint a szocikhoz hasonlóan a saját embereit teszi (vagy próbálja tenni) a különböző pozíciókba. Ne legyünk naívak, köztársasági elnöknek mindig az adott kormányoldal értékrendjét képviselő embert jelölnek, így volt mindig Magyarországon, így van minden EU-s országban, lásd a legutóbbi németországi elnökcserét.

Általános érv baloldalról -itt már nem veled vitázom- hogy a Fidesz mostani pozíciószerző lépései valami eddig soha nem látott dolog, és ez egyenes út a diktatúrához. Én ennek az állításnak mindkét felét hamisnak gondolom.

panelburzsuj 2010.06.26. 12:43:37

@Hepci:

"a Fidesznek semmiféle komolyan vehető államszervezeti koncepciója nincs"

A Fidesznek óriási lehetőségei vannak. Ám amikor egy-egy konkrét helyzethez nyúlnak, nem tudok a "forgatja, mint majom a zsebórát" képtől szabadulni.

sunázósün 2010.06.26. 12:45:09

@Tita nick: Látom ez a poszt túl hosszú neked, csak az első mondatig jutottál, hogy TG Schmittről írt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 12:49:51

@S2000: a normálisan működő - nyugati - demokrácia azt jelenti, hogy ott sem lehet választásokat nyerni a valós program publikussá tételével és természetesen csak kontraszelektált egyedek kerülhetnek a hatalom csúcsaira, viszont ezek nagyjából úgy működtetik az országot, hogy a közpénzeknek 10-20%-át lopják/korrumpálják el.
Nálunk ennek az ellenkezője alakult ki a szoci/szdsz éra alatt, vagyis 20% hasznosul. Így nem működhet egy ország, mint azt a példa is mutatja.

bigapples 2010.06.26. 12:51:46

@Ordnassac: Igazad van, ez nem menti a Fideszt, nagyon bután járt el az ÁSZ elnökének kinevezésekor. Ez egy pozíció, elfogadom, fontos pozíció. De általánosságban a szoci káderek lecserélésében én semmi kivetnivalót nem látok, különösen nem látom, hogy lehet emiatt a diktatúra veszélyével riogatni, amit most elkezdtek szajkózni baloldalon.

S2000 2010.06.26. 12:53:44

@nestrot10: Nézd, azért nem "súlytalan sz@r" - és szerintem TG is ezért linkelte be -, mert az ilyen think tank anyagok egyrészt betekintés adnak a hozzájuk köthető politikai erők logikájáról/ gondolkodásáról, másrészt fel lehet bennük fedezni jeleket, utalásokat a jövőbeni tendenciákkal kapcsolatban.

Nem kell az ilyen anyagokkal egyetérteni, de elolvasni hasznos, ha az ember kicsit mögé akar látni a dolgoknak, vagy meg akarja érteni a mozgatórugókat, szerintem.

nestrot10 2010.06.26. 12:56:18

Feloszlatták a miskolci Fideszt. A párt országos központja nem lacafacázott, hivatalosan "elégedetlenek" voltak a miskolci Fidesz munkájával. Öt ősfideszes esett áldozatul: Szinay Attila (eddigi frakcióvezető) , Lenártek András (miskolci pártelnök), Juga György (a miskolci Fidesz-szervezet egyik megalapítója), Tavaszi Zsolt (önkormányzati képviselő), Csutorás Géza. Az ügynek több oka is lehet.
Rákosiék hatalomra kerülésük után a rendszer ellenségeivel is leszámoltak. S most Orbánék is. Így a rendszer ellensége Juga György, Lenártek András és Tavaszi Zsolt, akik 1994-ben elkövették a diktátorbán elleni főbűnt. Ekkor történt az (első és) utolsó olyan országos elnökválasztás a Fideszben, amikor Orbán Viktor ellen merészeltek jelölni valakit, történetesen Waschler Tamást. Leszámítva persze azt az elnökválasztási bohózatot, amikor első kormányzása idején Orbán miniszterelnökként lemondott a pártelnökségről. Szóval a miskolciak fő bűne az volt, hogy az 1994-es óriási választási kudarc után úgy gondolták, hogy a pártot vereségre vezető pártvezetés helyett újra van szükség. Ez egyébként a demokratikus szokás, ez történt most az MDF-ben, az MSZP-ben, az SZDSZ-ben és úgy általában külföldön is a demokratikus pártoknál.
1994-ben Orbán nyerte az elnökválasztást, Waschlert pedig Rákosiék Orbánék kiszorították a pártvezetés közeléből, s szorították egyre kijjebb. De Orbán nem felejt, még most, 16 év után is bosszút állt az ellenfelét támogató miskolciakon. Kicsit hátborzongató: 16 évig készült arra, hogy leszámoljon, 16 évig forrt benne a gyűlölet és az utálat. Hát milyen ember ez? Ilyen. A legsötétebb bosszúálló lélek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 12:56:45

@bigapples: ha te lennél a Bolgárgyuribácsi és megszűnés fenyegetné a(z egyik) munkahelyed, mit csinálnál? Biztos diktatúráról ajvékolnál reggeltől estig. :)
Ha meg belebújtál combcsontig a nyurga nárcisztikus barom valogába (Gréczyzsóti), abban az anaerob környezetben és félhomályban hogy láthatnád világosan, mizajlik a világban? :)
Gréczyzsoltelemez. Eszemmegáll, a másik szervemet nem említeném.

nestrot10 2010.06.26. 12:57:36

folytatás:
A miskolci fideszeseknek annyi, majd az országos pártközpont megmondja, hogy mi legyen Miskolcon. Majd ők Budapesten eldöntik, hogy ki lesz jó Miskolcon, egyelőre polgármester-jelöltet sem találtak még, hiszen a miskolci Fidesznek Juga György 2002-es alpolgármesteri bukása óta nincs igazi vezére, s arra a diktátorbán ék is nagyon odafigyeltek, hogy ne is legyen, valójában Juga alpolgármestersége sem tetszett nekik.

A Fideszben két ok miatt sincs polgármester-jelölt: egyrészt akik szóba jöhetnek, óvatosak, mert 1994 óta kézzel tapintható a feszültség az országos és a helyi pártvezetés között. Senki sem szeretné, ha Orbán összemosná Jugáékkal, mert akkor nem lehet közel kerülni a zsíros bödönhöz. Másrészt Káli Sándor erős és esélyes ellenfél, akárhogy is áll ma az MSZP népszerűsége, a fideszes polgármesterjelöltek ezért sem olyan bátrak, hiszen a miskolci polgármestert szinte lehetetlen vállalkozás legyőzni, pláne ilyen szétesett párttal a hátuk mögött.

Érdemes elgondolkodni azon is, hogy amíg nyolc évig ette ez az öt fideszes politikus az ellenzékiség keserű kenyerét, addig jók voltak a Fidesznek, most, hogy odakerültek a zsírosbödönhöz és lehet lopni meg lehet csípni a zsíros állásokat, kormányzati munkákat, most a szemétdombra hajítják saját elvtársaikat. Ellenzékben jók voltak, de a kormányzati jóból már nem jár nekik semmi. Nem mellesleg Tavaszi, Juga és Szinay a miskolci Fidesz három legértelmesebb politikusának számít, de a szavazófülkékben lezajlott neorákosista forradalom után nem ilyen emberekre van szükség, hanem minden Budapestről érkező kívánságot vakon teljesítő, ostoba szolgalelkű seggnyalókra.

VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR!

Khayness 2010.06.26. 12:58:20

Nocsak, a Fidesz saját magával ellentmond. Hihetetlen!

Kartellpárt, nem kéne meglepődni.

S2000 2010.06.26. 12:58:33

@Hepci: Én sem állítom azt, hogy a "normális" állapotban 0% a korrupció, olyat csak Marx álmodott a kommunizmus nevű utópia elméletében. Veled értek egyet, és azt mondom, hogy "okés" a 20-80 (vagy 10-90, 5-95) arány, csak ne a nagyobbik fele legyen a korrupció.

2010.06.26. 12:59:45

@nestrot10: Éljen, éljen a Vik, Vik, viktatúra!:D:D:D

Na pá, megyek esketésre...:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 13:00:38

@nestrot10: nem akarlak zavarni a baromságaidban (ilyenkor a Rivotril tabetta áldásos hatású lehet), de talán az is szóba jöhet, hogy a fineszes urak nem voltak saját zsebük ellenségei, és valamicskétt falaztak a sztratoszférikus méretű mutyikban a szoci feKáli városvezetésnek...

Ordnassac 2010.06.26. 13:00:39

@bigapples: persze, ez a másik oldal baromsága. Ezt nem is vitatom, mondom, hogy az állami cégek vezetőinek lecserélésében nagy problémát nem látok. Azonban nagyon rosszul veszi ki magát, ha a közjogi dolgokban (ami az ő ellenőrzésüket volna hivatott megoldani) is hasonló módon járnak el. A Fidesz szerintem nagyot dobhatott volna, ha elismert embereket tesz a különböző szervek élére. Ezzel a szellemi holdudvart is kielégíthette volna, emellett nem morogna a jobber sajtó egy része sem.

Mondok valamit: Domokossal se lenne kifejezetten bajom, ha lenne egy elfogadható szakmai előélete, de egy kereskedelmi osztályvezetőség (kemény két év) nem igazán az...

@Lucilius: hétfőn szavaznak Domokosról és Warvasovszkyról.

nestrot10 2010.06.26. 13:02:52

Éljen, éljen és hamar haljon a diktatorbán:)

Tita nick 2010.06.26. 13:07:17

@sunázósün: Imádom a felsőbbrendűségi komlexusban szenvedőkjet. Osztyaazészt nicknevet ajánlom.

bigapples 2010.06.26. 13:11:25

@S2000: Sok minden egyetértek azzal, amit írsz, de nem hiszem, hogy tényleg úgy értelmezik, hogy "itt most valami eget rengető, történelmi jelentőségű, sehol a világon nem látott mutatványt kell bemutatni (pl. NER)."

Ez a NER csak egy PR gumicsont, az az út ami a normálisan működő demokráciába és normálisan, hatékony működő állam fele visz valóban hosszú, kacskaringós és hegynek felfele visz. Hogy az utat végig tudják járni, ahhoz kellenek ilyen ideológia mankók, mint a NER, még ha Giróék, épp az ideológiai mentesség elérését ünneplik is a belinkelt publikációban. Ha azt nézem, ami a bejelentett gazdasági intézkedéscsomagban van, abból nekem az rajzolódik ki benne, hogy jó irányba akarnak elindulni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 13:11:26

@Ordnassac: most mi lesz velük? Nélküle? Húsz év múlva? Bragelonne vicomte?

nestrot10 2010.06.26. 13:14:48

Ha a Fidesz nem hajlandó se a képviseleti rendszer teljes legitimációját elérni, se a közvetlen demokrácia eszközét használni, akkor az általa hozott alkotmányos változások illegitimmé válnak a kimaradt csoportok által képviselt emberek szemében, így pedig maga az alkotmány lesz illegitim Magyarország egy igen jelentős része számára. Sőt , ha nem lehet demokratikus úton megdönteni a Fidesz hatalmát, akkor fegyverrel fogják!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 13:17:01

@bigapples: van egyetlen lépés, ami - szinte - nem kerül pénzbe, csak vért, sikolyokat és verejtéket szül (mert az Évike, akinek a postán keserítik meg az életét, maga is másokét keseríti, mondjuk az önkormányzatban). Viszont gazdasági növekedést indíthat be és korlátozhatja a korrupciót, bármi más eszköz alkalmazása nélkül. Ez a bürokrácia radikális visszaszorítása lenne. Ehhez viszont nem ilyen remek PR-viccek kellenek, mint a söralátétre írható adóbevallás, hanem TETTEK.
A másik, szinte ingyenes lehetőség az ország jobb pályára állítására a vezetők példamutatása.
Na, ebben elég rosszul állunk, évtizedek óta.

daniela 2010.06.26. 13:17:34

Scmitt Pál jelölésének még a fideszes ismerőseim sem örülnek,sőt...egy gerinctelen,jellemtelen valaki,aki csak a saját érdekét nézte egész életében,nem képviselte még a sportolók érdekeit sem,és most KE lesz????EZ SZÉGYEN!!!!

banurr 2010.06.26. 13:25:57

@zeee: Az előző nem ment át....
Szóval mi a különbség a kettő között???
MSZMP funkcionárius mindkettő (BB és SP is)
Egyébként meg örüljünk, hogy van egy igazmondó tisztakezű, becsületes kormányunk. Lezárta az oligarchák korát, csupa olyan ember került miniszteri pozícióba akiknek külön gazdasági birodalma nincs, nem gyanúsíthatóak meg piszkos pénzügyi-gazdasági.üzleti lépésekkel, nincsenek maffiakapcsolataik, és az összes volt MSZMP-funkcionárius eltávolították a hatalomból, sőt a jövőben oda sem engedik.
Hiszen ez volt a FIDESZ-kommunkikáció lényege a választás alatt és ők ezt most a 2/3-ad birtokában be is tartják, mert becsületeses jó magyar és keresztény emberek

(a hangsúlyt és az idézőjeleket hova kell kitenni, hogy mindenki arra gondoljon amire én??)

Megfigyelo 2010.06.26. 13:29:39

Orbannak megfelel, mas meg nem szamit. De ne tessek nagyon sokat kerdezni, mert jon am az AVH!

fraki 2010.06.26. 13:32:21

Nem teljesen értem azt a retorikai fókuszt, amit a poszt a címével is kifejez. Egyébként mindennel egyetértek a posztban foglaltakban, csak éppen a kérdésre egyszerű a válasz: ez mindenkinek árt(hat): magának az elnöknek, a fidesznek, és nekem, népnek is.

jjulie 2010.06.26. 13:32:44

@bigapples:

azt már tudom, hogy vidéki, nem mérnök, 40 év alatti fidesznyik vagy, de milyen gazdasági végzettséged és miféle ez irányú poziciókat töltöttél be eddíg?

panelburzsuj 2010.06.26. 13:33:31

Nem reprezentatív hvg.hu szavazás:

Ki volt az eddigi legjobb köztársasági elnök?

Göncz Árpád 68%

Mádl Ferenc 4%

Sólyom László 19%

Schmitt Pál lesz az 7%

Lehet ennyi voksot pirosbögrével bírni? :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.26. 13:36:49

"egyik sem a leendő elnöknek okozhat igazán gondot, sokkal inkább az őt jelölőknek és megválasztóknak"
A politikusok hülyesége - faszsága általában sem saját maguknak szokott gondot okozni (kivéve mondjuk, amikor jönnek értük a rendőrök :D ), hanem a választóknak...

panelburzsuj 2010.06.26. 13:37:53

@fraki:

A főellenség a komcsik. Rajtuk üt? Nekik árthat?

Maximum úgy, hogy egy kiváló kádert eloroz előlük.

Videofon 2010.06.26. 13:39:26

@Diocles:
Tök mindegy, mit mondtak meg. Legrösszabb esetben is 4 év múlva választások lesznek. Utána szépen eltűnnek a centrális dilettánsok.

S2000 2010.06.26. 13:39:57

@bigapples: Én sem tekintem többnek, mint PR eszköznek, és azt gondolom, hogy a bejelentett intézkedések nagyobbik része valóban összhangban van a többség elvárásaival. Ugyanakkor a kellő fékek és ellensúlyok hiányában (SP jelölése egy lépés ebbe az irányba) nagyobb kihívás önmérsékletet tanúsítani, különösen ha valaki sokáig azt hajtogatja magának reggel a tükör előtt, hogy itt most egy forradalom van, egy új világ kezdete. Még ha csak PR célzattal is teszi ezt, egy idő után hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tényleg így van - ilyen az emberi természet.

Az itt megfogalmazott érdemi kritikák szerintem leginkább ezt teszik szóvá. Ahogy korábban írtam, nekem ez az egy problémám van SP jelölésével, a többi vonatkozásban én nem láttam vele problémát. A személyes véleményem természetesen más téma, de itt próbálunk - néhányan - racionális érvek és ellenérvek mentén beszélgetni, nem pedig párt és/vagy személy szimpátiák mentén.

panelburzsuj 2010.06.26. 13:43:48

@török gábor:

Arra is van valamiféle iránymutatása ennek a dicső politológus triásznak, hogy ha nem az ideológia a kötőanyag egy forradalmi hatalmi rendszerben, akkor mégis micsoda?

nyünyüge 2010.06.26. 13:46:25

Hát ez a Századvég 'tanulmány' igen gáz, orrfacsaró brossuraszaga van.

jjulie 2010.06.26. 13:48:20

szivesen olvasnék valamiféle lélekbúvári elemzéseket erről a helyzetről

nekem ez egy gyermekkori, 60 évek beli élményemet juttatja eszembe, személyesen ismertem egy sereg öreg parasztembert, akinek akkor megadatott hogy annyi paprikáscsirkét ehetett nokedlival és uborkasalátával, hogy már a fülén jött ki, de még ette és ette, szinte megvadultan, kanállal falták, kitudja hány generációnyi éhséget, jollakottságról szóló ábrándozást kielégítve

valami hasonló, mentális éhezés utáni falást vélek felfedezni

persze a zsé lenyúlásról való lemaradás növeli a hatalomról való lemaradás okozta mentális lyukat, és most igazán mentálisan lehet visszadni a pofont, a nagy zsé ma már csak negatív előjellel szerepel a kamrában....

panelburzsuj 2010.06.26. 13:49:46

@S2000:

Azért TG szőrmentén megfogalmazott kifogása - hogy Orbán nem a Fideszhez dörgölőző csúcsértelmiségiek közül jelölt elnököt, hanem inkább egy pojácára bökött, és ezzel csúnyán és látványosan megalázta kötcsei udvari nemességet - elég sok későbbi probléma kiindulópontjává válhat.

Pl.: akkor mennyire is érdemes látványosan dörgölőzni?

bigapples 2010.06.26. 13:50:54

@jjulie: lol, szia, rég láttalak.

@Hepci: A söralátéten kívül több olyan dologról volt szó, amikben én látom a bürokrácia visszaszorítása és a kormányzati pénzpazarlás megszüntetése felé tett lépést:

"Az állami vállaltoknál működő száz igazgatóság számát tízre csökkentik, így a testületek létszáma 319 főről 60-ra csökken; a 636 felügyelőbizottsági helyből 450 marad.

Az állami vagyonkezelés területén át kell térni a bértömeg-gazdálkodásra - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben; közölte azt is: elrendeli a bértömegcsökkentés legalább 15 százalékos mértékét, ami 48,2 milliárd forintos megtakarítást jelent.

Orbán Viktor közölte, teljes telefon-, bútor-, gépkocsivásárlási és -csere stopot rendelnek el a közszférában.

Az állam 120 milliárd forintot takarít meg "saját magán"; Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban négy intézkedést sorolt fel kedden: költségstop az állami és költségvetési intézményekben, a közszféra bérkiadásainak átalakítása, a költségvetési kiadások felülvizsgálata az alapoknál és a tárcáknál, külső megbízások és a feladatkiszervezések teljes körű felülvizsgálata.

A költségvetési szférában havi bruttó kétmilliós fizetési plafont vezet be a kormány, az MNB-nél is - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök."

panelburzsuj 2010.06.26. 13:57:52

@simonmondja.:

Ó basszus, muszáj nekünk mindig ilyen ezotérikus szellemekkel társalkodókat kifognunk?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.26. 14:00:59

@ColT: Bocs! Benéztem, ebben az esetben ugye nem a Zemberek a választók :)
Reggel volt még na :D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 14:02:22

@bigapples: talán tudod, a bürokráciát nem úgy lehet visszaszorítani, hogy visszaszorítják a bértömeget. Akkor majd ugyanannyian kevesebbet keresnek, viszont többet lopnak.
Értelmes, végiggondolt, az adminisztrációt csökkentő törvényeket/rendeleteket kellene hozni, nagyon-nagyon gyorsan. És ezeknek kész, benyújtható fomában rendelkezésre kellene állniuk.
Ezzel szemlátomást senki nem foglalkozott a nagy készülődésben, míg a feketelisták és a kinyírásra kerülők helyére kerülő csókosok listája alighanem időben elkészült.

bigapples 2010.06.26. 14:05:54

@Ordnassac: pedig ott a válasz a cikkben, ez csak a rendőrségi létszám kipótlásához és a kormányváltással együtt járó káderváltáshoz kell, amiről ma itt sokat filozofáltunk.
A közigazgatás ennek ellenére meg lesz nyirbálva.

"De mi lehet az ok?

Az intézkedés nemcsak az idei kiigazításokkal áll szöges ellentétben, de annak a szellemével is, hogy információnk szerint jövőre újabb nehéz év vár a közszolgákra.

Az eddigi létszámstop nem vonatkozott az állami vezetők, központi hivatalok vezetőire, vagyis a létszámstop alatt ha valakit leváltottak, akkor ültethettek mást a székébe, vagy új felsővezetői pozíciót is hozhattak létre. Azonban a létszámstop már akadályát jelenthette a középszintű vezetőknél a személycserének, illetve új középszintű vezetők kinevezésének, illetve annak, hogy például a rendőrök létszámát növelje az új kormány."

panelburzsuj 2010.06.26. 14:06:20

@simonmondja.:

"e kontinuum maga a „csapat”, „egy nyelv és egy gondolkodásmód, a fölény, a tudás és hatalom együttese”"

Kezdem érteni a Semjén-féle "plebejusság" valódi jelentését: ezeket a fiúkat húsz évi meddő sertepertélés és udvarlás után még mindig nem fogadták be a "társaságba", és így itt az idő a "parvenük forradalmára".

Kelecse 2010.06.26. 14:11:02

@nestrot10: Kiálltak az MPP mellett, ma már sehol nincsenek, kiálltak a MKP mellett, elbukták a Híd alatt. Marad Tőkés egyedül. No meg Markó és csapata.

bigapples 2010.06.26. 14:11:20

@Hepci: Még csak június vége van, 2 hónapja választottunk. A bértömeg megvágása a gyakorlatban elbocsájtásokat fog jelenteni, ill. a nyugdíjba menők helyére nem vesznek fel újakat.
Amit írsz fontos, csökkenteni kell az adminisztrációt, de a kormány nem rohanhat fejjel a falnak, láttuk 2006 után hova vezetett az arrogáns reformdüh a kapkodó, át nem gondolt intézkedéshalmazával.

S2000 2010.06.26. 14:12:52

@panelburzsuj: Na azért én nem becsülöm alá OV vezetői képességeit. Biztos vagyok benne, hogy a most valóban mellőzött csúcsértelmiségieknek is jut majd megfelelő szerep. Lehetnek pl. SP tanácsadói, írhatják majd a beszédeit. :)

panelburzsuj 2010.06.26. 14:13:20

@panelburzsuj:

Azér vannak csavarok:

"Az értékhiányos rendszerváltás"

Horkay Hörcher Ferenc tanulmánya néhai Antall József és Sólyom László tiszteletére ...

www.mtaki.hu/docs/etnopolitikai_modellek/horkay_horcher_ferenc_ertekhianyos_rendszervaltas_fundamentum_2003_01.pdf

Ordnassac 2010.06.26. 14:13:27

@bigapples: igen, de ott van az is, hogy a megspórolt pénzt szépen ki lehet osztani.

Más kérdés, hogy hol fogják megnyirbálni a köziget. Van, ahol jól jönne, van, ahol problémás lenne. Erről konkrét infókat még nem találtam. Pedig igazán ez az érdekes.

raja ram 2010.06.26. 14:15:51

El lehet még éldegélni abból, hogy Gyurcsányt börtönbe csukjuk, SP-t kinevezzük köztársasági elnöknek, 29-39-49 pontot írogatunk, de mikor lesz válasz a :

- az elfogyó olajkészlet
- a globális felmelegedés
- a globalizáció következményeként bekövetkező óriási mértékű
elszegényedés, munkanélküliség
- a nyugati társadalmak elöregedése

problémáira? 20 évvel a rendszerváltozás után még mindég ilyen baromságokról vitatkozik 10.000.000 ember. A Titanic már rég süllyed, de a zenekar még játszik.

TyToo 2010.06.26. 14:15:54

Szerintem nem lesz rossz ez Pali gyerek, nekem szimpatikus. Bár bennem is vannak kétségeim az alkalmasságáról, de én csak egy laikus vagyok... :)

Ordnassac 2010.06.26. 14:16:35

@bigapples: "láttuk 2006 után hova vezetett az arrogáns reformdüh a kapkodó, át nem gondolt intézkedéshalmazával."

Hmmm... ez a Fidesz mostani törvénydömpingje tükrében érdekesen hangzik. (Mielőtt félreértesz, Fletó rohamdühével én sem értettem egyet, de ezzel a törvénydömpinggel sem értek egyet.)

S2000 2010.06.26. 14:16:49

@bigapples: A közszféra létszámleépítéseket nyilván célszerű az önkormányzati választások után meglépni.

Kelecse 2010.06.26. 14:16:49

@nestrot10: Siklóson és még számos helyen oszlattak csoportot, mert nem tetszett nekik a fentről vezényelt jelölt.

panelburzsuj 2010.06.26. 14:17:48

@S2000:

Ha úgy gondolod, hogy az államfőként szintén meglebegtetett Pálinkás és Vizi E. majd smittpali-beszédírásra adja a fejét, akkor egy picit azért el vagy tévedve a budapesti elitértemiség érvényesülési lehetőségeit és módszereit illetően.

S2000 2010.06.26. 14:22:44

@panelburzsuj: Ez csak egy - nem az egyetlen - opció a sok közül... :) De azért KE tanácsadónak lenni annyira nem snassz, függetlenül attól, hogy ki ül a székben. OV helyében biztos odaültetném Pálinkást és/vagy Vizit SP mellé tanácsadónak, hogy bizonyos kérdésekben túl nagy butaságot nem mondhasson.

panelburzsuj 2010.06.26. 14:25:31

@raja ram:

Rossz szemüveget raktál fel.

A borsodi árvizek nem az éghajlatváltozást előrejelző időjárási anomáliák ékes példai, hanem a korrupt szoci bürokrácia elleni vádiratok.

Ld: Auchan a mederben

panelburzsuj 2010.06.26. 14:27:35

@S2000:

Naja: csak pont az kérdés, hogy Pálinkást és Vizit ugyanúgy lehet-e orbáni füttyentéssel ide vagy oda ültetni, mint Shmittet?

hulk 2010.06.26. 14:30:50

TG:"... ez az út azonban olyan irányba, a kiüresedés, a tartalmatlanság és a látványpolitika felé visz, amelyről eddig tudomásom szerint a Fidesznek sem volt jó véleménye."

Ez most meglepett. A nagy fordulatot követően, ami ugye nem most volt (93-94) az egész a látványról, a cirkuszról, ahogy mondani szoktam a mosópor dobozáról szól narancsföldön.

kiraaaaa 2010.06.26. 14:31:11

@Ordnassac: nekem is ez a bajom, ez a dömping. Mintha nem lennének terveik, céljaik, ötlettelennek tűnik az egész.

Ordnassac 2010.06.26. 14:32:16

@S2000: Pálinkás, Stumpf, Boross és Pozsgay főalkotmányozó lett.

Szóval már megkapták a jussukat.

panelburzsuj 2010.06.26. 14:33:11

@panelburzsuj:

Szóval hogy a TG által választott fotót is "magyarázzam": forradalom ide vagy oda, azért még mindeig akadnak ebben az országban a savanyúuborkánál több autonómiával bíró "dolgok".

panelburzsuj 2010.06.26. 14:36:26

@hulk:

Meg annak a szóbeli elítéséről. Párhuzamosan, egy szusszal.

Mert le a kalappal: igazán jólfejlett doublethink az, amit a Fidesz képes magából kihozni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.26. 14:56:13

@kiraaaaa:
A Fidesz célja a minél teljesebb hatalom. Ezt nem is tagadták.
A nép célja meg, hogy megbüntesse a Gyurcsányékat:

www.youtube.com/watch?v=l6yfcj98zKA&feature=related

panelburzsuj 2010.06.26. 15:01:11

@panelburzsuj:

"Üdvözlöm, Orbán Viktor vagyok. Itt az idő, hogy ... "

listen to your heart when he’s calling for you listen to your heart there’s nothing else you can do

Na, ha húsz év is kellett hozzá, most már erről a "there’s nothing else you can do"-ról szól végre a mese. És aFidesz nagyon nem szerené, ha e témakörben bárkiben is kételyek merülnének fel.

S2000 2010.06.26. 15:02:27

@Ordnassac: Ja, de a több, az jobb, tehát még SP-nek is adhatnak néhány tanácsot.

Ordnassac 2010.06.26. 15:04:24

@S2000: kérdés, hogy Schmitt hajlandó lesz-e tanácsokat elfogadni, másrészt, hogy az említett urak akarnak-e egyáltalán tanácsokat adni.

kiraaaaa 2010.06.26. 15:04:34

@simonmondja.: az első világos, a második értelmetlen.

yotta 2010.06.26. 15:09:41

@török gábor:
Gábor!

Nem tudom, hogyan fogjátok bebizonyítani (ti "ellllemzők"), hogy Schmitt jelölése megoszt bennünket fideszpártiakat - de nagy mutatvány lesz, az egyszer szent!

Tudniillik a jelölt erre a posztra való pattintása olyan széles körben elutasított, hogy meg merem kockáztatni, néhány ezer emberen kívül eszünk ágában sem lett volna Schmittet jelölni, ha megkérdeznek. (Ergo, nem megoszlottunk, hanem egységesen elutasítjuk, akármit is hoznak ki a közvélemény kutatók)

És ennyi. Schmitt lesz és kész, jó lett volna, ha nem ő. Ám nehogy arra számítsatok, hogy most akkor jönnek az MSZP/SZDSZ világ álszent önostorozó, önkritika gyakorló, saját fészkünkbe szaró objektívnek tűnő kritikák! Nem, nem olyan volumenű dolog ez, hogy ennél több szó essék róla köreinkben.

A balosok persze téphetik, szaggathatják az eléjük vetett húscafatot - de őket erre tartjuk...

S2000 2010.06.26. 15:12:59

@Ordnassac: Hát... az első kérdés szerintem költői. OV szerintem az első dolgok egyikeként tisztázta vele, hogy az iránymutatást honnan várja/kapja. Hiszen emlékezzünk, a Fidesz tábor is elismeri, hogy - diplomatikusan fogalmazva - SP egyik erénye a 'simulékonyság'. Én nem számítok önálló, szuverén KE-i megnyilvánulásokra SP esetében.

A második kérdés már valóban kétesélyes.

Ordnassac 2010.06.26. 15:14:05

@yotta: halk visszakérdezés: (előre jelzem, sosem szavaztam sem az MSZP-re, sem az SZDSZ-re) Biztos, hogy jó dolog az állandó "lenyelés"? Mi lenne az a nagy volumenű dolog, ami már a Fidesz-szavazóknál is kiveri a biztosítékot?

kiraaaaa 2010.06.26. 15:15:06

@yotta: lehet ezért nincsenek közvélemény-kutatási adatok?
Különben is a FIDESZ utálja a nyilvánosságot:)

raja ram 2010.06.26. 15:18:49

@panelburzsuj: Mi köze van az árvíznek a globális felmelegedéshez? Rossz szemüveget raktam fel? Milyet? MSZP-set? Miért nem tudtok túllépni már ezeken a nevetséges dolgokon? MSZP? FIDESZ? Jobbik?
Ezek fognak rajtatok segíteni, mikor már nem lesz mit ennetek, nem lesz nyugdíjatok, nem lesz munkátok? Milyen választ adnak ezek, azokra a kihívásokra, amik Magyarországra az elkövetkező 50 évben várnak. Milyen választ adnak ezek a bohócok a közelgő energiaválságra? Milyen alternatívát nyújtanak? Szélenergia? Napenergia? Víztárolók? Alternatív energiaforrások? Milyen elképzeléseik vannak pártjainknak ezekről?

S2000 2010.06.26. 15:24:13

@raja ram: Ezek is fontos kérdések, de ennek a blognak nem ez a témája. Biztos vannak olyan blogok is, ahol ezeket a témákat lehet megvitatni.

panelburzsuj 2010.06.26. 15:39:44

@raja ram:

Sajnálom, hogy az iróniából semmi se ment át. De érdemes-e beszélgetésbe bocsátkozni, ha még azt se veszed észre, hogy nem globális felmelegedést, hanem klímaváltozást írtam?

Amiket írsz, azok szerintem is sokkal keményebb kihívások, mint amit a jelenlegi "nagypolitika" kezelni tud. És ugyanakkor: aligha tehetnél több rosszat ezeknek az "ügyeknek", mint hogy a mai "nagypolitika" elvakult hangnemében vered a tamtamot.

A rossz szemüveg a színezett szemüveg. És tökmindegy, hogy vörösre, narancsra vagy zöldre van színezve: így is - úgy is torzít.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.26. 15:40:53

@raja ram: Inkább ne akard hallani a fidesz jövőképét, mert ríni fogsz. Kábé annyi, hogy mindenki a saját répáját eszi a saját földecskéjén, mert a közlekedés rossz, a helyi répa meg jó.
Szántunk-vetünk, nem megyünk a Tiltott Városba és akkor nem kell se út, se autó, se benzin.

hulk 2010.06.26. 15:49:07

@panelburzsuj: Ez inkább a mindenkori üzenetüket gondolkodás nélkül befogadó és elfogadó szavazóikról add szomorú bizonyítványt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 15:57:17

@yotta: úgy terveztek működni, mint a Hitgyüli, mer' az annyira jó nektek?
Ha OV valami sajátos megfontolásból Bolgár Györgyöt vagy Debreczeni Józsefet jelölte volna mailben köztársasági elnöknek, az is okés lenne?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 15:59:18

@simonmondja.: nem is írtál akkora butaságot, mint szerettél volna. Talán egyszer te is megtermeled a répát magadnak. Én legalábbis drukkolok ennek a szcenáriónak...

Kata78 2010.06.26. 16:03:38

Bar nem olvastam vegig a kommenteket, de:

1) o nem volt "komcsi" talpnyalo is? vagy az mas? ha igen, az orwelli egy kicsi....

2) lehet maszpos vorosnek tartani, de ok konstans hulek, mar ami a kommunikaciot illeti, nem konstans koponyegforgatok.

3) bocsi, hogy mas oldal, de a kommentek tanulsagosak... www.origo.hu/itthon/komment/20100625-kivalo-tarsasagi-ember-fideszes-kepviselok-schmitt-pal-allamfojeloltrol-video.html?cmnt_page=8

kulonosen a "felebredo" fidesz szavazoe.... Maria ovja az orszagot...

jjulie 2010.06.26. 16:09:17

@Hepci:

mióta az orbán jelöltjének kell a köztársasági elnöknek lennie?

és ez miért természetes neked, vagy bárkinek?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.26. 16:11:47

@Hepci: Ne használj idegen szavakat, őstermelő...

jjulie 2010.06.26. 16:14:13

@Hepci:

te meg elégedj meg az orbán répájával, vagy kapsz a kolbászából is?

kvadrillio 2010.06.26. 16:14:51

Nem gondolom, hogy aki ennyi ideje a MOB elnöke, NOB alelnöke, az ne ismerné magyar és az európai jog alkotásait, az alkotmányos hagyományokat. Emellett a magyar és a világtörténelem legfontosabb történéseit, értékeit, az erkölcsi kérdéseket, felvetéseket és az emberi viselkedés magatartásmintáit. Már csak azért sem, mert ezek mellett a Fidesz alelnöke is volt, az EU biztosa, EP egyik alelnöke, /több bizottságának tagja !!!/, nemzetközi bizottságok elnöke....stb...stb.....

Továbbá azt sem gondolom, ha netán valamely jogi témában elakadna, ne állna azonnal a rendelkezésére a minden szinten éjjel-nappal üzemelő Tanácsadó Testület !!! :)

S2000 2010.06.26. 16:17:11

@Kata78: Révész Máriusz aranyos a kis kockás, rövid-ujjú ingében, hátitáskával. :)

panelburzsuj 2010.06.26. 16:17:14

@hulk:

Miért "inkább"?

Ne becsüld már le azt a tizensokéves fejlesztőmunkát, amivel Orbán és társasága kitapogatta azokat az önerősítő visszacsatolásokat, amellyel a Nemzeti Öncsalás Rendszere nagykeservesen csak leválthatta a Nemzeti Átverés Rendszerét.

kvadrillio 2010.06.26. 16:17:27

ohh...majdnem kihagytam a diplomata tevékenységét !!! pedig nagyon fontos !!! :)

panelburzsuj 2010.06.26. 16:19:50

@jjulie:

Amióta a parlament jelöl köztársasági elnököt.

Ordnassac majd bemutatja a paragrafusokat, ha szépen megkéred.

Ordnassac 2010.06.26. 16:20:05

@kvadrillio: sportjoghoz érthet, na de a MOB-nak és a NOB-nak nem sok köze van az alkotmányjoghoz, a magyar Alkotmányhoz és az EU vívmányaihoz...

Az erkölcsi kérdések egy külön téma Schmitt esetében (1984, Los Angeles)...

Schmitt soha nem volt EU-biztos, EP-alelnök keményen 10 hónapig (az EP SZMSZ-ét valszeg ismeri). Egyik bizottság sem foglalkozott jogi kérdésekkel, amelyekben részt vett (vagy sport vagy Horvátország EU-csatlakozása, utóbbi kvázi az egyetlen önálló politikai projektje).

Bár lehet, hogy ironikus megjegyzés volt, de ha már ironizálunk, legalább pontosan. :-P

mialenyeg 2010.06.26. 16:22:36

@panelburzsuj: Ezen az látszik, hogy anyira azért nem nyúlt most mellé a fidesz, mert egy integető mosolygós öregurat akar látni a HVG-s értelmiség. Csak az nem stimmel, hogy ez az öregúr entellektüel vagy sportoló. Erre viszont nagyon érzékenyek a hájklassz értelmiségiek, a fidesz meg pont ezt az érzékenységüket nem szokta érteni, vagy csak túlzásnak tekinti.

Kata78 2010.06.26. 16:22:49

@S2000: Viktor, meg Deutch Tomi is az volt Pragaban... mar ha valaki meg emlekszik ra :D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 16:25:21

@jjulie: eltévesztetted a címzettet vagy súlyos szövegértelmezési kihívásokkal küzdesz, kilátástalanul. Esetleg valamid lankad.
Nem arra gondolok, hanem a figyelmedre.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 16:28:25

@simonmondja.: még megeshet, hogy a tények makacs félreértelmezésén kívül mással is kell foglalkoznod.
Nyilván nem lesz könnyű kitalálnod, előre avagy hátra kell haladnod kapálás közben. :)

panelburzsuj 2010.06.26. 16:32:51

@mialenyeg:

Stimmelne az elemzésed, ha az örökké vigyorgó, amellett kifogástalan entellektüel Mádl-ot nem húzta volna le olyannyira a hvg-közönség.

www.google.hu/images?hl=hu&q=%22M%C3%A1dl+Ferenc%22&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=Xw8mTOSPPIKsOM3mnP4C&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CDwQsAQwAw

raja ram 2010.06.26. 16:36:38

@simonmondja.: Engem nem érdekel egyik párt sem. Itt élünk Európa közepén és óriási kihívásokkal nézünk szembe, tehát adekvát válaszokra lenne szükség. Vannak országok, melyek ezekre a kihívásokra felkészültek (Szingapúr,Malajzia) és reménykedve néznek a jövőbe. Magyarországnak minden adottsága meg lenne, de valami átok ül ezen az országon, mert 1490 óta nem volt egy normális ember az ország élén. Elmúlt az Antall,Horn,Medgyessy,Gyurcsány korszak, most egy Orbán nevű ember hülyít mindenkit és 1 centit nem jutunk előbbre.

jjulie 2010.06.26. 16:38:02

@Hepci:

csigázz fel valami méretes fideszskizofrén dallal

Szimba 2010.06.26. 16:39:43

A fotóról:
Orbán igencsak mutatja, hogy miből szeretne többet kapni, ámde a "rosszul megválasztott" osztogató minden hűsége mellett, lassú felfogása miatt csupán uborkát rak a tányérjára.

Amúgy meg "ha majd a bőség kosarából..." vagy
Viktor bácsi ingyenkonyhája lehetne a képaláírás.

mialenyeg 2010.06.26. 16:40:46

@panelburzsuj: Mostanában húzta le? Na, akkor néhány fontos pontban különbözik Mádl Göncztől: rondább a mosolya, mint Göncznek és nem olyan sármos, mint a HVG-értelmiség énképe. Sőt, lehet, hogy a bajusz hiánya is beleszámít (de ez utóbbi csak vicc volt).

Szimba 2010.06.26. 16:41:29

Telehold van? :))))
Igen, amúgy. Már látom ámokfutni Nostro után Hepcit is.:)

panelburzsuj 2010.06.26. 16:42:39

@jjulie:

29/B. § (1) A köztársasági elnök választását jelölés előzi meg. A jelölés érvényességéhez az Országgyűlés legalább ötven tagjának írásbeli ajánlása szükséges. A jelölést az Országgyűlés elnökénél a szavazás elrendelése előtt kell benyújtani. Az Országgyűlés minden tagja csak egy jelöltet ajánlhat. Annak, aki több jelöltet ajánl, mindegyik ajánlása érvénytelen.

Jelölni bárki jelölhet, csak legyen hozzá legalább ötven megbízható képviselője, aki írásban is hajlandó a jelöltet ajánlani.

Az már Fidesz párt- és farkciószabályzataiban rejtezhet, hogy miért pont Orbán jelöl, miért nem húznak az ujjal mutogatás elé valami testületi paravánt.

De mondom: fordulj bizalommal Ordbnassachoz ... :)

panelburzsuj 2010.06.26. 16:45:38

@mialenyeg:

Most is ez a szavazás van kint a hvg.hu-n. Úgyhogy ropogósan friss.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 16:50:20

@Szimba: teleholdnál pecázni szoktam, de most magas a Duna.
Kapjam el Nostrot, miközben öncélúan (ámok)futok utána? :)

jjulie 2010.06.26. 16:53:39

@Hepci:

nem fog sikerülni, te a másik irányba rohansz

Szimba 2010.06.26. 16:54:33

@Hepci:

Nagyon hepci(áskodsz) ma!:))
Nostrot elkaphatnád, és visszadobhatnád a Dunába, mert ugyan virgonc, de méreten aluli.:))

Ordnassac 2010.06.26. 16:55:58

@panelburzsuj: a Fidesz alapszabálya szerint a párt elnöke jogosult javasolni valakit a frakciónak a köztársasági elnöki tisztségre, akit a frakció aztán "megfontol".

Szimba 2010.06.26. 16:56:04

Hol van Lüke????
Ki kellene osztani a mai gyógyszert! Egyeske, ketteske, hármaska....beveszi, pihen...:(((

panelburzsuj 2010.06.26. 16:56:33

@panelburzsuj:

A Heti Válasz csak a feladattal veti össze a jelöltet:

Ön szerint jó államfő lesz Schmitt Pál?

Az összes szavazat eddig: 3100

A szavazás kezdete: 2010.06.23

Nem 59%

Igen 40%.

Szimba 2010.06.26. 16:58:13

@panelburzsuj:

40%??? Az már elég.

Meg aztán ki a csudát fog érdekelni Schmitt Pál? A tömegeket nem.
Ha motorra ül, még meg is éljenzik, hogy milyen vagány.

kurtán sándor 2010.06.26. 16:58:30

Nézzük meg, hogy az EU-ban mi a helyzet az államfők politikai előéletével és végzettségével kapcsolatban (A 2010 elejei állapot szerint):

Ausztria: Heinz Fischer (jogász; parlamenti képviselő, frakcióvezető, miniszter, házelnök, házalelnök)

Belgium: MONARCHIA

Bulgária: Georgi Parvanov (történész; parlamenti képviselő, pártelnök)

Ciprus: Dimitris Christofias (társadalomtudományok; pártelnök, házelnök)

Csehország: Václav Klaus (közgazdász; pártelnök, miniszter, miniszterelnök

Dánia: MONARCHIA

Egyesült Királyság: MONARCHIA

Észtország: Toomas Hendrik Ilves (pszichológus; parlamenti képviselő, pártelnök, EP-képviselő)

Finnország: Tarja Halonen (jogász; önkormányzati képviselő, parlamenti képviselő, miniszter)

Franciaország: Nicolas Sarkozy (jogász; önkormányzati képviselő, polgármester, miniszter, pártelnök)

Görögország: Karolos Papoulias (jogász; parlamenti képviselő, miniszter)

Hollandia: MONARCHIA

Írország: Mary Patricia McAleese (jogász; nincs politikai előélet)

Lengyelország: Lech Kaczyński (jogász; parlamenti képviselő, miniszter, főpolgármester)

Lettország: Valdis Zatlers (orvos; nincs politikai előélet)

Litvánia: Dalia Grybauskaitė (közgazdász; miniszter, nagykövet, miniszter, EU-biztos)

Luxemburg: MONARCHIA

Magyarország: Sólyom László (jogász; nincs politikai előélet)

Málta: George Abela (jogász; pártalelnök, képviselő, pártelnök)

Németország: Horst Köhler (közgazdász; államtitkár, Európai Fejlesztési Bank, IMF)

Olaszország: Giorgio Napolitano (jogász; parlamenti képviselő, házelnök, miniszter)

Portugália: Aníbal Cavaco Silva (közgazdász; miniszter, pártelnök, miniszterelnök)

Románia: Traian Băsescu (tengerészeti intézet; miniszter, parlamenti képviselő, polgármester)

Spanyolország: MONARCHIA

Svédország: MONARCHIA

Szlovákia: Ivan Gašparovič (jogász; parlamenti képviselő, házelnök, pártelnök)

Szlovénia: Danilo Türk (jogász; nincs politikai előélet)

jjulie 2010.06.26. 16:59:51

@Ordnassac:

akkor itt a párt alapszabálya a magasabb rendű?

mialenyeg 2010.06.26. 17:00:28

@panelburzsuj: Meg kéne kérdezni valamelyiküket, honnan jön ez a különbség. Göncznek volt egy ilyen imidzse, hogy a szenvedő de lelkében-az-egész-világ ember (primitív szinten a börtön-író, a bezárt de lélekben szabad). Ez nagyon erősen passzol a hóheértelmiség önmagáról alkotott vágyaihoz. Ha szerepelt a tv-ben, úgy érezhették, saját jobbik felük van a képernyőn. Utána Mádl olyan lehetett, mintha tv helyett tükörbe kellene nézni.

Szimba 2010.06.26. 17:02:43

@Ordnassac:

Hogyne! Ezzel kezdtem!:))
Sőt már bíráltam is itt valahol bizonyos terveit.
Pedig amúgy Hoffmann egyáltalán nem annyira buta, mint terjesztik róla.

Az a sanda gyanúm, hogy ha nem válik be, vagy éppen a kemény és népszerűtlen intézkedéseket elvégezte, akkor válthatja őt a "jó" Pokorny.

panelburzsuj 2010.06.26. 17:04:43

@Ordnassac:

Köszi. :)

(Ez egyben megerősíti azt a feltevésemet, hogy ha Orbán Viktor hosszú életű kíván lenni a hatalomban, akkor a pártjára, és annak hatalmára koncentrál, nem himmihummi államfőségekre ....)

Szimba 2010.06.26. 17:05:48

@kurtán sándor:

Nekünk egy pszichiáter lenne hasznos!:))))
Talán a dr. Csernus???:)))

Maga hazudik! - ordítaná, amikor átküldenek jóváhagyásra neki egy törvényt!

jjulie 2010.06.26. 17:06:31

@Ordnassac:

kommentelési szabadságon?

Ordnassac 2010.06.26. 17:06:47

@kurtán sándor: ez csak fél munka ám!

Nézzük csak meg, hogy melyik országban miképp választják meg az államfőt!

Ausztria, Bulgária, Ciprus, Finnország, Franciaország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia közvetlenül választ elnököt.

Németországban és Olaszországban külön szerv választja.

Észtországban, ha a harmadik forduló után sincs kétharmados többség a parlamentben, egy külön választási testület áll fenn.

Csehországban, Görögországban, Lettországban, Máltán és Magyarországon van tiszta közvetett választás (parlament általi). Csehországban két ház van (Képviselőház és Szenátus), tehát itteni többségek kellenek. Görögországban két sikertelen kétharmados és egy sikertelen háromötödös forduló után fel kell oszlatni a parlamentet. (Görögországban és Máltán pl. a jobboldal jelölt balos elnököt.)

Franciaországban, Csehországban és Romániában erősebb a köztársasági elnök jogköre, mint mondjuk itthon.

Ordnassac 2010.06.26. 17:07:45

@Szimba: Pokorni (i-vel). Akkor azonban megint miniszteri szintű lesz az oktatás, mert államtitkárnak szerintem nem megy el.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 17:08:22

@Szimba: hát, ha összefutunk a parton Nestrot-val, meggondolom. Én méreten felüli vagyok, tehát úszni fog. :)

Szimba 2010.06.26. 17:09:49

@Ordnassac:

Bocsánat, i-vel, persze!!!!
Igen, úgy hallottam, hogy eleve azért nem vállalta a feladatot, mert ő mindenképpen miniszterként szerette volna az oktatási és művelődési minisztériumot.

jjulie 2010.06.26. 17:11:41

@Ordnassac:

ebben az a legszörnyűbb, hogy ezt fejből írtad

Szimba 2010.06.26. 17:11:55

@Hepci:

Hálás lennék!:))))

panelburzsuj 2010.06.26. 17:12:20

@Szimba:

Nem is az poszt témája, hogy a "tömegek" megsüvegelik-e a milliomos plebejust, hanem hogy érdemes-e Schmittel froclizni a Fidesz "értelmiségi holdudvarát".

Szimba 2010.06.26. 17:14:32

@jjulie: :)))))))
Én is erre gondoltam.

De azzal nyugtatom magam, hogy neki ez a tanulmányai része.

Szerintem mindegy lenne, a közt. elnök választásának módja, ha legalább közepesen normálisak lennének nálunk is a politikai viszonyok.

Ebben a mai helyzetben talán jobb lenne, ha közvetlenül választhatnánk köztársasági elnököt. Szerintem abban az esetben maradt volna Sólyom.

panelburzsuj 2010.06.26. 17:14:52

@Ordnassac:

(Akartam is mondani, hogy talán az se utolsó szempont, hogy melyik állam mire használja a főjét. Legalábbis papírforma szerint.)

Ordnassac 2010.06.26. 17:16:22

@jjulie: a 199-es posztnál ezt már egyszer kigyűjtöttem, mert nem voltam mindegyikben biztos.

Szimba 2010.06.26. 17:16:48

@panelburzsuj:

Talán az értelmiségiek is kapnak koncot, és nem morognak a sportos KE ellen?!

Szimba 2010.06.26. 17:17:47

@Ordnassac:

Most miért árulod el????:))
Már éppen "térdet, fejet hajték" a tudásod előtt!:))

jjulie 2010.06.26. 17:18:28

@panelburzsuj:

fidesz értelmiség

egy vidéki jobboldali skizofrén parasztpártnak milyen értelmisége van?

Szimba 2010.06.26. 17:18:30

Tarlós is eléggé vitatható választás Budapest polgármesterjelöltjeként!

panelburzsuj 2010.06.26. 17:22:45

@jjulie:

Amilyet össze tud vásárolni magának.

Bundili 2010.06.26. 17:24:25

@Ordnassac: nem a jussukat, hanem a munkát kapták meg!

jjulie 2010.06.26. 17:24:49

@Szimba:

lelkek kórusa van, de értelmisége?

hacsak nem a pozsgaira, vagy a szijjártóra célzol?

lelkes, mint a kokó és az egerszegi a 2 milliós kossuth téri nagygyűlési szimpadon?

Ordnassac 2010.06.26. 17:25:28

@Szimba: na többek között pont ezért, ezt elkerülendő. ;-)

Szimba 2010.06.26. 17:28:31

@Ordnassac:

Ön álszerény! - dr. Csernus.

Rob67 2010.06.26. 17:30:46

@Hepci: Igen, Göncz SZDSZ kötődésű volt. Nyilván, de...
GÁ a hivatalba lépéséig max kettő évig lehetett az SZDSZ arca, ergo összesen nem töltött annyi időt ezzel mint SP Orbán előszobájában vakaródzással. Főleg ha ha leszámítjuk az 1988-as évet, amikor a pártkatona megnevezés egy Szdsz tagra még szőrmentén sem volt értelmezhető. A pártkatona az én megfogalmazásomban egy idők során maszívan kipróbált, vezető funkcionárius.
Mondjuk ha ezzel a lendülettel Kisgazdapárti pártkatonaként is elmítetted volna, hiszen 1945-től tag volt :)
SP szerinted melyik pártban betöltött szerepe alapján lehet pártkatonaként aposztrofálni?
Mindkettőben? Mert az aztán a karrier, főleg másodikra egy markénsan kommunista ellenes orientációjú pártban...
De ám legyen, Göncz Árpád SzDSZ pártkatona.
Mondjuk legalább nem egy simulékony, minden rendszernek benyaló volt kommunista funkcionárius és pártkatona.
SP maximum piárkatona...

Bundili 2010.06.26. 17:30:55

@Ordnassac: Nem kell mindenképpen jogásznak lenni! Gönz jogász volt??? A többi területhez pedig kíválóan ért.
Mellesleg hagyjátok már ezt az 1984-es olimpiát! Ő és senki sem mert és nem is tudott szembemenni az akkori szovjet akarattal! Micsoda csúsztatás ez! Biztosan nem éltél még akkor, mert én igen és nagyon jól tudom, hogy mindenkinek tudomásul kellett venni, hogy nincs LA olimpia, helyette SZU olimpia van és kész!

apc 2010.06.26. 17:30:59

Mi lesz a vakond képviselőkkel?Vagy most is meg kell mutatni a szavazólapokat?Hajrá FIDESZ

Szimba 2010.06.26. 17:31:33

@jjulie:

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=151449

Keresztények (és kékszeműek, meg jó tanulók, jó sportolók:)))

fitball 2010.06.26. 17:33:04

@S2Az hogy simulékony azt jelenti hogy diplomatikus és ez kell!!!!Kár köpködni reméljük arra akmit egy KE csinál jó lesz Külföld felé megnyerő szimpatikus jó kiállása van 4 nyelvt beszél sok minden komoly dolgot csinált éÉs az hogy az előző rendszerben mi volt felejthető hiszen tudjuk az élsportolók mind kivételezettek voltak és akkor ez senkit nem bántott haem büszkék voltunk rájukletében nem egy senkiMit akarunk ill kit akarnánk???000:

Ordnassac 2010.06.26. 17:33:08

@Bundili: tudod, minden tiszteletem Pálinkásé, mert próbál valamennyire rendet tenni az MTA-n és mert kiváló atomfizikus, de alkotmányozni?

Elismerem Pozsgay Imre szerepét a rendszerváltásban, de inkább könyvírásra adná a fejét, mintsem Magyarország végleges alkotmányát készítse elő. Azért mégiscsak főkomcsi volt valamikor.

Azt valaki el tudná mondani nekem, hogy ez a hatosfogat milyen viszonyban van/lesz az országgyűlési bizottsággal?

panelburzsuj 2010.06.26. 17:36:57

@Bundili:

"Ő és senki sem mert és nem is tudott szembemenni az akkori szovjet akarattal!"

Ez dicséret, vagy elmarasztalás akar lenni?

jjulie 2010.06.26. 17:37:43

@Bundili:

na melyik szocialista ország, ment el az amerikai olimpiára?

elárulom, románia

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 17:38:45

@Rob67: az Árpi bácsival kapcsolatban terjedt/él egy csomó városi legenda. Nem feltétlen alaptalanok...
Nekem az emberi minősége egyszerűen gázos. Schmitthez hasonlóan. :)

fitball 2010.06.26. 17:44:13

@BÍgy van Ez diktatorikus parancs volt a szovkjetektől nem lehetett felülbírálni vagy ellenkezni vele Sem egyszemélyes sem csoportos ellenállás nem lehetett!! Tényleg biztos nem éltetek akkor és nem mesélték a szülők se gyarmat voltunk egy megszálló hadsereggel !!!undili:

Ordnassac 2010.06.26. 17:44:29

@Bundili: Göncz jogi diplomával rendelkezett. Úgy halkan jegyzem meg: rossz helynek címezted. Pont én írtam, hogy nem kell feltétlenül jogi diplomával rendelkezzen. Ami "az ért a többihez" dolgot illeti: az lehet, de többször kever neveket, ami kellemetlen perceket okozhat (lásd a trianoni emlékülésen az Erdő Péter-Erdős Péter bakit, nem mindegy, hogy egy bíborosra vagy a Hungaroton egykori hírhedt emberére gondolunk).

Azonban annyi, de annyi tisztelt, kedvelt és elismert jobboldali értelmiségi van, aki lehetett volna választani (Pálinkás, Vizi, Granasztói, Náray-Szabó, Borhidi stb. <--- ezek közül egyik sem jogász, persze onnan is lehetett volna választani). Nem volt kikerülhetetlen szükségszerűség Schmittet jelölni.

Ami a Los Angeles-i olimpiát illeti, azon a bizonyos szavazáson volt ám egy tartózkodás is, a kézilabda-szövetség főtitkárától. Szankció nélkül megúszta.

jjulie 2010.06.26. 17:46:03

@fitball:

a románok hogy nemtek el?

ssi 2010.06.26. 17:48:00

@Ordnassac: köszi a választ
akkor türelmesen figyelek tovább: a jeleket és a véleményeket

Fideszre szavazók se várnak 2 évet, mint vasvirág, ami épp nem tetszik, szidják: pl. S.P. hogyan tudta magát az előző rendszerben is eladni, hogy a sok kádercsere mitől korrupcióellenes, s ki féljen még az elbocsájtástól

határozottan emlékszem, hogy ápr. 25 előtt csak néhány kommentelő vállalta MSZP-s, vagy MDF-s, kicsivel többen LMP-s szimpátiájukat, a többség egyértelműen fideszes, vagy jobbikos rajongó volt - mostanában nem ennyire világos a kötődés, szerinted is?

A kormányintézkedések hatása nem tudom, mikor lesz elemezhető. A jelek alapján viszont marad Gy.F. - B.G. ellenségkép és negatív ok

panelburzsuj 2010.06.26. 17:49:27

@fitball:

Jaja. Meg egy nemakármilyen belföldi kiszolgáló réteggel.

Hadd ne mutogassak ujjal, ki mindenki találta meg a számítását a gyarmatosítók megelégedésére.

nyünyüge 2010.06.26. 17:51:29

@Hepci: Így készül a városi legenda. Hogy valaki leír valami homályos, de dehonesztáló véleményt egy cikkben, fórumban. Persze anélkül hogy bármi konkrét ismerete volna. Egy másik meg meg beidézi, esetleg kiegészítve valami olyan konkrét adattal, amitől a véleménye igen autentikusnak tűnik.
Aztán pár hónap, pár év után már mindenki - akinek úgy tetszik - Göncz emberi minőségéről beszél. Szerinted ez normális?
Eközben Schmitt töretlen karrierje magától veti fel a kérdéseket mindenkiben, aki vele együtt élte végig az elmúlt hatvan évet.

fitball 2010.06.26. 17:52:37

@Ordnassac: Ő SP meg nem volt ott!!!!

panelburzsuj 2010.06.26. 17:54:31

@Hepci:

Lécci mondjál egy számodra szimpatikus közéleti szereplőt! Mert az undorlistád túl hosszú és kacskaringós, abból az univerzáluis hepciségnél sokkal több nemigen jön ki.

panelburzsuj 2010.06.26. 17:58:19

@nyünyüge:

Hát bennem se nagyon merült fel az amúgy bájos tévétornát nézve, hogy ezeknek a kislányoknak az apukája egyszer majd antikommunista államelnökünk lesz ... ! :)

jjulie 2010.06.26. 17:59:52

@Ordnassac:

a jobboldali értelmiség és a fidesz értelmiség azonosság számodra evidencia?

török gábor 2010.06.26. 18:00:50

@Hepci: egyelőre próbálom megérteni. ha sikerül, írnék is róla holnap.

Ordnassac 2010.06.26. 18:01:10

@fitball: kétségtelenül ügyesen megoldotta, aztán az már ízlés kérdése, hogy ezt gyávaságnak vagy okos húzásnak tartja az ember. (Megsúgom: egyik se.)

Más: mi a különbség Szili és Schmitt jelöltsége között? Mitől volt káros az előbbi és mitől a nonplusultra az utóbbi? Mindkettő OGY elnök volt, mindkettő viszonylag népszerű, mindkettő vezető tisztséget töltött be pártjában. Előbbi nő, utóbbi olimpiai bajnok, így mindketten visznek valamit, ami jól néz ki egy köztársasági elnöknél. Az nem érv, hogy a megfelelő pártban van az egyik, míg a másik nem.

Szimba 2010.06.26. 18:01:12

@panelburzsuj:

Az a baj, hogy nekem, és még nagyon sokaknak nincs a szimpátia listáján sok politikus. Szinte mindegyiknek van "sötét" oldala is.

Ez nem annyira gond, csak a sötét oldal aránytalanul nagynak tűnik a világos oldalhoz képest.

Nekem pl. az első időszakban szimpatikus volt Gyurcsány. Amikor volt egy tévévitája Orbánnal, akkor a tömegeknek egyértelműen jobbnak tűnt. Aztán ez gyorsan elmúlt, eltűnt.

Szimpatikus volt Pokorni, és aztán hozott egy pár nagyon nem jó intézkedést az oktatásban, és akkor kiábrándultam belőle.

Szinte nincs hosszú távon is gondolkodni tudó és a gyakorlatban is többnyire jó intézkedéseket elindító emberünk.

A nagy cégek élén ellenben vannak iszonyatosan korrupt, tolvaj gazemberek (BKV, stb.)

török gábor 2010.06.26. 18:01:47

@dunabeat.: mert ez a kép tetszett a kötcsei archívumból.

radiator1 2010.06.26. 18:02:50

TG!

Akkor mondjál véleményt "Paliról" ha legalább olyan karakterű, vagy tized annyit letettél volna az asztalra. Te benyaltál az LMP-nek ne keverd a szart. Ő már a múltjával bizonyított, Te mit?
Lopott milliárdokat? "te" nem politológus vagy hanem csak egy kis gizda.

Szimba 2010.06.26. 18:02:54

@török gábor:

Aztán Tarlós jelöléséről is írna?
Ez különösen érdekelne.

Ordnassac 2010.06.26. 18:03:06

@jjulie: a jobboldali értelmiség kétségtelenül "tágabb fogalom". Azonban ezért válogattam olyanokat is, akik a Fideszhez vagy OV-hoz azért közelebb álltak (Pálinkás, Náray-Szabó, Borhidi), de olyat is, aki nem közvetlenül fideszes (Vizi).

Ordnassac 2010.06.26. 18:04:21

Mi a fene? A szoci vörösbögrés kommenterbrigád után megjelentek a fideszes "narancsbögrések" is?

Szimba 2010.06.26. 18:07:05

@Ordnassac:

Sárga bögre, görbe bögre...:))

Bundili 2010.06.26. 18:14:17

@panelburzsuj: ez tény! Szerinted mit tudott volna csinálni ?

Bundili 2010.06.26. 18:16:00

@jjulie: hát ez a vezérüknek volt köszönhető. Ha Kádár meg merte volna tenni, mi is ott lettünk volna! Semmiképpen nem a sportolókon, vagy a sportvezetőkön kell ezt számonkérni, hanem a megboldogult Kádáron, vagy talán a még most is jó karban lévő belügyminiszterétől.

Ordnassac 2010.06.26. 18:16:57

@Bundili: tartózkodni, mint Jacsó István, a kézilabda-szövetség elnökségi tagja. Mellesleg Schmitt NOB-tagként kint volt LA-ben...

panelburzsuj 2010.06.26. 18:17:24

@Szimba:

Azért mondtam közéleti szereplőt, nem politikust. Mert nem felejtettem el azt a mérési eredményt, amit tegnap emlegettem: tíz magyarból egy bízik meg a politikusokban.

Ordnassac 2010.06.26. 18:20:52

@Bundili: Biszku (ha rá gondolsz), akkor már rég háttérbe vala szorítva. A belügyminiszter ekkor Horváth István volt.

Még egy megjegyzés: Jacsó szankció nélkül megúszta a tartózkodást.

panelburzsuj 2010.06.26. 18:20:54

@Bundili:

Megül a valagán, és csöndben elvan az olimpiai életjáradékával. Akkor. Vagy most. Mindkettőt szabadon választhatta, senki sem kényszerítette sem a kádári, sem az orbáni rendszerrel puszipajtásságra.

jjulie 2010.06.26. 18:22:22

@Bundili:

te csak arra céloztál, hogy lehetetlen volt szembe menni a 84 olimpia tekintetében az szovjetúnióval szocialista országként

én meg emlékszem a sztorira, mivel 26 éves voltam akkor

szóval lehetett?

panelburzsuj 2010.06.26. 18:23:35

@panelburzsuj:

Nélküle is elkecergett volna mindkettő.

wandakutya 2010.06.26. 18:25:54

1. "Ne legyen pártpolitikus" - Göncz Árpád is az volt, megválasztásakor kilépett az SZDSZ-ből, vagy csak szüneteltette párttagságát, erre pontosan nem emlékszem, biztos a mellékvonalak bezárásakor használt terminológia ment az agyamra. :) Talán csak szüneteltette párttagságát, bár ez hogyan is néz ki a gyakorlatban, föl nem foghatom, hiszen ez annyit jelentene, hogy valaki szünetelteti az elveit. Már ha vannak neki... :) Természetesen fenti megállapítás nem csak Gönczre érvényes. Ugyanakkor az is kérdéses lehet, formális párttagság hiányában nem minősíthető-e valaki valamely "oldal" emberének. Szerintem minden további nélkül. Vagyis az, hogy valaki pártpolitikus-e vagy sem, önmagában nem jelent semmit. Szilivel sem ez lett volna a baj...
2. Az alkalmasságról. Az idézett meghatározás értelmében leginkább jogvégzett személy lehetne alkalmas köztársasági elnöknek, amit viszont kategorikusan ellenzek. A jogi tudás egyrészt pótolható, másrészt -ha van esze az elnöknek- körülveszi magát megfelelő tanácsadókkal, akik között legyen jogász is, harmadrészt neki mindig rendelkezésére áll a legfelsőbb jogi kontroll: az Alkotmánybíróság. Az én mércém szerint legfontosabb a józan paraszti ész, párosulva a megfelelő erkölcsi tartással, jó, ha van diplomáciai tapasztalata a jelöltnek, beszél néhány idegen nyelven. Zárójelben jegyzem meg, komoly alkotmányos rendellenesség esetén hiába a jogi tudása az elnöknek, mehet vele Kukutyinba zabot hegyezni. Vagy talán nem ez volt a helyzet az őszödi beszéd napvilágra kerülése után? Sólyom majd megfulladt mérgében mint jogász és államelnök, csakhogy az Alkotmány hiányosságai miatt semmit nem tehetett. A többit tudjuk... De ugyanez érvényes a Gyurcsány-Bajnai váltásra, amikor már majdnem a büfésből lett miniszterelnök.

jjulie 2010.06.26. 18:26:13

@panelburzsuj:

ez nem stimmel

több mint 60% elment szavazni

panelburzsuj 2010.06.26. 18:26:44

@Bundili:

Nürnberg óta tudjuk, hogy mindenért Hitler volt a felelős, úgyhogy ezzel ne fáraszd a blog népét. Ezen azért már túl vagyunk.

mréveiller 2010.06.26. 18:27:51

vajon kedden is lesznek vakondok vagy a FideszKDNP leszavaz Schmittre?

Ordnassac 2010.06.26. 18:28:56

@Bundili: de legyünk jóhiszeműek, tartott a repressziótól. Oké, rendben.

Azt magyarázza meg nekem valaki, hogy miért volt hihetetlenül szükségszerű Schmitt jelölése? Jómagam OGY-elnöknek alkalmasnak tartom őt (és tartottam megválasztása előtt is), mert néhány kényes kérdést jól oldott meg, amihez még jól is jön a pártvezetőség. Hagyni kellett volna ott. Hasznosabb lett volna mind a Fidesz, mind az ország számára.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 18:31:50

@nyünyüge: Gönczöt speciel sunyi féregnek vélem. Hátbadöfte pártérdekből az exbarátját, aki köztársasági elnökké tette, ráadásul nem a tisztelte a törvények betűjét se a ténykedése során. Aztán a sok ballibsi szarzsák újságíró megcsinálta belőle a nép kedvenc Árpi bácsiját. Nem látom a szignifikáns minőségi különbséget Schmitthez képest, bárhogy igyekszem.

panelburzsuj 2010.06.26. 18:31:59

@jjulie:

Föl is tettem a kérdést a házigazdánknak, hogy hogyan fér össze a választási részvétel, a pártok népszerűsége, a politikusi népszerűségi listák, meg ez az eredmény. (Amit évek óta mér a Gfk., és évek a óta a politikusok a messze leszakadt sereghajtók.)

Válasz még nem jött, de hát van itt még hely posztnak bőven ... :)

Egyébként:

index.hu/belfold/2010/06/23/tuzolto_postas_tanar_a_bizalmi_sorrend/

panelburzsuj 2010.06.26. 18:34:12

@panelburzsuj:

A házisütetű magyarázatom úgy szól, hogy a magyar választói logika valahogy így van kondicionálva: ha nem szavazok egy elviselhetőre, egy borzalmas fog bekerülni ...

panelburzsuj 2010.06.26. 18:35:24

@panelburzsuj:

A házisütetű magyarázatom úgy szól, hogy a magyar választói logika valahogy így van kondicionálva: ha nem szavazok egy elviselhetőre, egy borzalmas fog bekerülni ...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 18:36:58

@panelburzsuj: nézd, a szimpatikus embereket a baráti-haveri körömben szoktam megtalálni. Nincs köztük magas közéleti funkciót viselő egy se, illetve a kettő valószínűleg kizárná egymást, amíg itt így folynak a dolgok, ahogy folynak. Egy kedves ismerősöm van, aki fideszes országgyűlési képviselő lett, azóta megszakadt a kapcsolatunk, ami nem volt ellenemre.
Valahol írtam már, évek óta nem járok szavazni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 18:38:58

@török gábor: ennyire bonyolult szövegnek látod ezt a NER agitprop "elemzést"? :)

kiraaaaa 2010.06.26. 18:40:09

Teljesen felesleges ezen rágódni, mindenki palibácsija, az "emberek embere"-bármit jelentsen ez, lesz a köztársasági elnök, s kész.
Én most a kormányülésre várok, ahol eldöntik legyen-e tűzijáték vagy sem.Újabb gesztuslehetőség a narancsosoknak.

jjulie 2010.06.26. 18:41:58

@Hepci:

te is egy vagy azok közül akik elmentek szavazni, de nem bízik a politikusokban?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 18:42:32

@radiator1: na, engem hasonlókért kitiltottak a Gréczyzsóti blogjáról (azt igyekeztem behatárolni két kommentemben, anatómiailag melyik szervéig bújt fel GyF sheggébe).
Ez toleránsabb közegnek tűnik... :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 18:43:53

@jjulie: nem, én azok közé tartozom, akik nem mentek szavazni, de nem bíznak a politikusainkban. :)

jjulie 2010.06.26. 18:44:56

@Hepci:

vagyin nem szavazol, csak megbízol bennük, bizonyosakban, és hiszel is nekik

panelburzsuj 2010.06.26. 18:46:36

@Hepci:

Akkor neked van kitalálva ez a fehérkockás anarchizmus:

feherkocka.info/index.html

kiraaaaa 2010.06.26. 18:49:54

@Ordnassac: értem én ezt a bevételi dolgot.
De akkor sem helyeslem. Vidéki embernek egyre kevesebb pénze van egy költséges Bp. - borsodi kis falu távolság megtételére, pl.
Nagyon sokan épp evickélnek a szarlé felett, lehet itt egy napra összetartani, meg töri órát tartani, de a szolidaritás erősebb legyen. Lehet,hogy ez a negatív hangulatot erősítené, de pl. lehetne menni újjáépíteni az elárasztott falvakat.Hajrá. VAgy ez nagyon utópisztikus?

tbb 2010.06.26. 18:50:20

Schmidt annyira lesz hiteles elnök, mint amennyire Bolgár György hiteles médiaszemélyiség. Nem értem miért jó ez a fidesznek.

tölgyes 2010.06.26. 18:51:03

Kedves Török Gábor!
Ismét ideírom: az itt a baj, hogy a személyes elfogultsága miatt Önt ez a kérdés nagyon izgatja...éppen ezért ezt a kérdést túldimenzionálja... Az "embereket" ez a kérdés nem érdekli annyira mint Önt. Ők ösztönösen tudják, hogy az elnök nem ellensúly, hatáskörei erősen körülhatároltak..Schmitt ugyanúgy meg fog felelni az elvárásoknak és eleget fog tenni az alkotmányos kötelezettségeknek, mint ahogy Göncz, Mádl és Sólyom is eleget tett...Göncz mögött is 2/3-os többség állt..mégse dőlt össze a világ...pedig mindenki tudta, hogy Árpi bácsi az SZDSZ tenyeréből eszik...

kiraaaaa 2010.06.26. 18:52:04

@radiator1: ööö, és akkor mi van, ha múltja van? Jelene legyen, legyen gerinces, legyen jövőképe. De az úgy nem megy, hogy előre deklarálja, hogy nyalja a főnöke seggét.Szart se tud Mo. alkotmányáról, törvényeiről, vagy már nem kell kontroll?pf.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 18:53:20

@jjulie: elég sok verziót felsoroltál. Szerintem válassz egyet közülük, aztán tarts ki mellette...
Nyitott vagyok minden minősítésre, a zsidóbérenc ballib hazaárulótól a szittya szívcsakra-kutató pendejóig. :)

Szimba 2010.06.26. 18:54:50

@panelburzsuj: Ja, ha Te ennyire árnyalt vagy?!:)))

hulk 2010.06.26. 18:57:06

@tölgyes: Kedves tölgyes!
Ismét ideírom: az itt a baj, hogy a személyes elfogultsága miatt Önt ez a kérdés kevésbé izgatja...éppen ezért ennek a kérdésnek a jelentőségét igyekszik minimalizálni... Az "embereket" ez a kérdés sokkal jobban érdekli mint Önt. Ők ösztönösen tudják, hogy az elnök ellensúly, és bár hatáskörei erősen körülhatároltak, de szerepe és jelentősége még így is jelentős.

jjulie 2010.06.26. 18:58:47

@tölgyes:

a jelölés ártalmasságáról írt, nem a jelöltéről

te mint fideszértelmiségi érzel különbséget?

atomanti_35 2010.06.26. 18:59:43

Nem Pali Bával van gondom ! Tisztességes, helyezkedni tudó magyar átlagembör, aki saját maga számára a legtöbbet szeretné kihozni a renccer adta lehetőségekből. Nem a visszaküldött törvényekkel , és nem SÓLYOM KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÚRRAL van bajom.
A FITYESZ, az mán nem tisztességes, hanem kapzsi ! Lenne 0-dik Viktornak egy jogi mércéje Sólyom személyében, de ő ezt nagyon nem tuggya elviselni. Ugyanolyan pollllyjáca mint Ferenc tezsvír volt annak idején, a híres öszödi beszéd idején.
Eddig a a FIDESZre szavaztam ezután soha !!!

panelburzsuj 2010.06.26. 18:59:52

@tölgyes:

Ilyen sokáig elhúzódott a számháború? Persze ilyen taknyos időben ...

Amíg odavoltál közösségkovácsolni, addig unalmunkban itt már vagy négyszáz kommentet öszehordtak a palibácsizás iránt tökérdektelen zemberek. Az elmúlt pár nappal meg össze se bírom má adni fejbe a téma sikertelenségét, úgyhogy épp ideje volt, hogy felvilágosuljunk, mennyire periférikus kis klubocska vagyunk itten.

Szimba 2010.06.26. 18:59:54

@Hepci:

Nem vagyok semmi jónak elrontója, de túlléphetnétek már ezen a meghúzom a copfod perióduson!:)))

jjulie 2010.06.26. 19:00:33

@Hepci:

miért kéne választanom és kitartanom?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 19:02:51

@Szimba: nem tudom, jjulie miféle, de nekem nincs copfom, viszont mindig remekül szórakozom, ha igyekeznek valahová besorolni. :)

jjulie 2010.06.26. 19:06:40

@Hepci:

szóval te egy igazi kiismerhetetlen ravasz paraszt vagy?

panelburzsuj 2010.06.26. 19:06:40

@Szimba:

Legyek inkább egybites tapló, vazze??

:)

Szimba 2010.06.26. 19:07:22

@Hepci:

Jó neked.
Én viszont teleholdkor vérfarkassá változom!

Szimba 2010.06.26. 19:08:16

@panelburzsuj:

Dehogy!:)))
Ma figyelmetlen vagyok (Mikor nem?:(((().

Szimba 2010.06.26. 19:10:41

Valamint szépen kérem Török Gábort, hogy étkezős, tálalós, zabálós fotókat ne tegyen fel a blogjába, mert egész nap korog a gyomrom.:((((

Ordnassac 2010.06.26. 19:12:01

@Szimba: tessék enni valamit! ;-)

kiraaaaa 2010.06.26. 19:17:03

Megnéztem ezt a képsorozatot, messze ez a legnormálisabb, ezen vannak fini kaják:))éhes vagyok, én is:)

Ordnassac 2010.06.26. 19:19:43

A jegyzőkönyv kedvéért:

index.hu/belfold/2010/06/26/elnok_helyett_ugyvivok_az_szdsz-nel/

Eddig szebb a vége, mint a kisgazdáké, de legalább vége...

panelburzsuj 2010.06.26. 19:20:57

@Ordnassac:

(Érzéketlen tuskó, te ... És ha szántszándékkal, kínnal-keservvel korgatja?

Arról már nem is szólva, hogy vajon mennyit kapott TG a Köccsei Husi Kft-től a "product placement" produkcióért! ... :))

bariga 2010.06.26. 19:21:10

Itt most ártalomról nem érdemes beszélni, értelmes ember nem áll feleslegesen a fidesz henger elé, meg kell várni, amíg kitombolják magukat. Aztán hátha akad valami intelingensebb , aki konszolídáltabb visekedésre bírja saját magukat. A nép lelkesedése tart még, néhány hónap múlva ébrednek majd, vekker nélkül is, hogy valaki hazudott nekik ..

nyünyüge 2010.06.26. 19:22:06

@kiraaaaa: pont a Heti Válasz ne értené - ha akarná - a dolog szimbolikus jelentőségét?

Ráadásul nem igaz, hogy csak tüzijátékkal lehet ünnepelni, és még az sem igaz, hogy az ingyen tüzijáték ingyen van. Pont a 2006-os tragédia mutatja, hogy mennyire fontos a rendezvény megszervezése, biztosítása. Az is pénz.

Ordnassac 2010.06.26. 19:23:40

@panelburzsuj: <lakonikus>innen látszik mennyit fogyókúrázom</lakonikus>

Amúgy meg nem lehet, hogy ez a Djibril Türk Ételelemző és Szolgáltató Kft. reklámja? ;-)

tölgyes 2010.06.26. 19:23:55

@hulk: Nézze! Én biztos vagyok abban, hogy Orbán és a fidesz el fogja egyszer veszíteni a hatalmat. Ebben azonban nem fog szerepet játszani Schmitt személye... se az, hogy őt választották..Nem tetszett Mádl személye se. Vele szemben is fel lehetett hozni "súlyos" érveket (Sokáig a TMB elnöke volt.. és maga a TMB volt az a testület,m amelyik döntött élők és holtak fölött, vagyis eldöntötte, hogy ki indulhat el a tudományos pályán s ki nem....:) Mádl nem volt nagy harcos, de igyekezett becsületesen dolgozni. Ennyi Schmittről is elmondható.. sőt...Egy olimpia bajnok élsportoló esetében az ő szellemi teljesítménye kiemelkedőnek mondható..Én azt gondolom, hogy 2-3 héttel a választás után már ez nem lesz téma... a fidesz népszerűsége pedig ettől nem fog éredemben változni.

kiraaaaa 2010.06.26. 19:24:57

@nyünyüge: tudom, hogy nem divatos szó a szolidaritás-vagy "szolid a Rita?":) de nem lehetne? újra divatba hozni?

jjulie 2010.06.26. 19:29:19

@tölgyes:

ne viccelj, el fogja veszíteni egyszer?

panelburzsuj 2010.06.26. 19:31:13

@nyünyüge:

A Heti Válasz nagyon ügyesen kezd lavírozni a "jobbkonzervatív, mégsem obigát segggnyaló" marketingvizeken ...

tölgyes 2010.06.26. 19:36:02

@jjulie: Bizony el fogja veszíteni.., de hogy mikor azt én meg nem tudom Önnek mondani. Schmitt miatt nem az bizonyos.

No de én nem vagyok fidesz értelmiségi.. azt azonban tudom, hogy Antall ellen is lázadozott az értelmiség.. Horn ellen is fellázadtak az értelmiségiei.. mint ahogy Aczél ellen is lázadoztak a hozzá közel állók...de Tölgyessy, Fodor, ellen is...Az első ciklusban is lázadoztak a fidesz értelmiségiek a kormány ellen..Ez AZONBAN NEM AZ ADOTT PÁRT POLITIKÁJÁVAL FÜGG ÖSSZE, HANEM AZ ÉRTELMISÉG TERMÉSZETÉVEL..:::))Az értelmiség dolga a lázadozás a keretek feszegetése és természetesen saját érdekeik markáns képviselete....

szamarhegy 2010.06.26. 19:37:52

@Bundili: Én is jól emlékszem 84-re, mint ahogy Moszkvára is, Moszkvában ott voltak pl. az angolok, Los Angelesben meg a románok, oszt nem lett belőle semmi... Schmitt a 1983-tól NOB tag, 1983-tól OTSH elnökhelyettes, a NOB tagságával egészen biztos, hogy ellentétes volt, hogy kussolt az olimpia bojkottja kapcsám, az OTSH pozíció kapcsán pedig a többszáz olimpiára készülő sportoló felé volt inkorrekt, hogy nem állt ki mellettük. Ellentmondani valóban nem lehetett és/vagy nem volt sok értelme, de volt sportlóként mondjuk közösséget vállalva a politika miatt megszívatott sportolókkal mondjuk lemondhatott volna. Ellenzékinek se volt kényelmes aKádár rendszernek oszt mégis sokan vállalták a megfigyelést, az időnkénti botozásokat, meg a munkahelyekről való kirúgást, számüzetést. De Schmitt Pál már a szabad világban, Athénban is megmérettett, csapatvezetőként a magyar olimpiai részvételek legsúlyosabb doppingvétségébe szaladt bele és bár előtte személyesen garantálta a tisztaságot, végül mégis rányomták a felelősségrevonást a szakági vezetőkre, meg edzőkre. Egyébként ha éltél a 89 előtti rendszerben, akkor szerinted mennyi az esélye, hogy valaki, aki a 60-as, 70-es években karriert csinál megúszhatja a pártot, vagy a beszervezést, 80-as évek már lazább volt, de előtte...

jjulie 2010.06.26. 19:38:23

@tölgyes:

te tényleg nem vagy értelmiségi, annak nem kell ennyiszer elmagyarázni, hogy a nagybetűk használatát......

panelburzsuj 2010.06.26. 19:40:02

static.fidesz.hu/pics/galeria/nagy/171/20090905_5340_600_5171.JPG

Hát milyen marketingesek vannak a Fidesznél? Négy nyelven beszél, meg csecse mocija van, meg ilyen hülyeségek ...

TUD LECSÓT FŐZNI!!

hulk 2010.06.26. 19:40:22

@tölgyes: Azért csak kibújt a szög a zsákból. De legalább egy őszinte mondat. Valóban, fideszéknél minden a hatalomról szól, pedig talán szólhatna másról is, nem gondolja? Mondjuk pl a zemberek és az ország képviselete, megfelelő kormányzása, amibe a nagyvonalúság és talán még a most ellenzékben levőkkel való párbeszéd is beleférhetne. Mikor, ha nem 2/3-nál? Erre itt van ez a 98-02 között már megismert tenyeres, talpas, pokróc stílus.

Szimba 2010.06.26. 19:43:02

@Ordnassac:

Erre engem nem kell bíztatni!:((((

Ordnassac 2010.06.26. 19:43:04

@panelburzsuj: *fetrengaröhögéstől*

Ettem már politikusi töltött káposztát, igaz, a Zugló korábbi fideszes polgármesteréé volt. Ízlett. :-)

kiraaaaa 2010.06.26. 19:43:28

NA, okosok, magyarázzátok meg, mit jelent."az emberek embere", hátha megértem.

Kelecse 2010.06.26. 19:43:42

@yotta: Ezért nem kérdeztek minket. Érdekes, hogy Sólyomnál milyen kiváncsiak voltak a véleményünkre, most meg egy levél OV-től és kész.

tölgyes 2010.06.26. 19:44:27

@panelburzsuj: Én elhiszem hogy Ön is fontos, meg TG is.. meg mindenki .. és azt is elhiszem, hogy kezüket az ország pulzusán tartják..::)).. Ha jól megszámlálják magukat, akkor bizonyára még 100-an is vannak..és 100-an hozzá is szóltak vagy 1000-szer...:::)) és ez egy blogtól igen szép teljesítmény.

Nekem azonban az a véleményem, amit leírtam...:Ha Sólyom lenne a jelölt, akkor a NOL és más blogokon olvashatná.. hogy Sólyom az előző rendszer haszonélvezője volt..hogy karrierjét az párttitkár apósának köszönheti, hogy tudományos karrierje mögött a zűrös NDK kapcsolatok álltak.. elvtelenül nyomatja családtagjait..Nekem elhiheti.. hadakoztam ezek ellen eleget.
Én azt gondolom Sólyom jó elnök volt, aki feszegette az alkotmányosság kereteit. Schmitt meg jó elnök lesz és nem feszegeti majd az alkotmányosság kereteit.

jjulie 2010.06.26. 19:44:29

@hulk:

egy igazi kocsis ivadékot tettek meg frakcióvezetőnek, biztos ami biztos

Szimba 2010.06.26. 19:46:04

@Ordnassac:

Megvan az új blog támogató!!!:)

jjulie 2010.06.26. 19:46:48

@kiraaaaa:
az emberek a viktor szavazók, az ö embere az emberek embere

panelburzsuj 2010.06.26. 19:47:39

@szamarhegy:

"volt sportlóként"

Ez a mostanában fölkapott Caligula-effektus hatása, vagy inkább a szamárságból jön? :)

(Egyébként gyönyörű, köszönjük... :)

jjulie 2010.06.26. 19:48:42

@tölgyes:

biztos hogy ez a kérdés van feltéve legfelül?

tölgyes 2010.06.26. 19:49:31

@hulk: Minden pártnál minden a hatalomról szól..ha nem tudná.. és ez így is van rendjén. Itt nem ez a kérdés, hanem az, hogy közben kicsit előbbre jut-e az ország avagy nem jut előbbre.

Mikor Antall belépett a Bíró által vezetett MDF-be, ahol az értelmiség uralkodott.. két percen belül a hatalom körül forgott a szó és a harmadik percben a teljes értelmiségi csapat el is veszítette érdemi befolyását.. pedig volt közöttük néhány kiváló ember.. sőt még szent tehén is...:::))

Az MSZP értelmiségi bázisa se tudott soha tartós érdemi befolyásra szert tenni...mert ott is a hatalomról volt szó..Kizárólag arról.

Szimba 2010.06.26. 19:51:41

@panelburzsuj:

:))))))))))))))
Jahaj, ma mindenki annyira vicces!

tölgyes 2010.06.26. 19:54:28

@jjulie: Igen! Ez a kérdés van feltéve..Vagyis az, hogy létezik-e vitán felüli, csak hasznot hozó elnökjelölt..Ez a valódi kérdése TG-nek..Mert ugye csak innen értelmezhető az, hogy majd árt a fidesznek a mostani jelölt.. de ártana minden más jelölt is..I:( Sólyom is, Mádl is..

Kelecse 2010.06.26. 19:54:46

@nyünyüge: Én ugyan nem 60 évet éltem meg, egy tizessel kevesebbet. Sosem voltam pártember, de többször szvtam kormányváltásnál. A pártelit mindig sértetlenül megússza. Talán egy pár ezressel csorog kevesebb a családi kasszába, de az ő hülyeségük miatt mindig mi szívunk. SP is a váltogatások során mindig a felszínen volt. De a víz tetején tudod mi úszik? Bocs!

Szimba 2010.06.26. 19:56:55

@Kelecse:
Kivétel Kun Béla, akit végül a Szovjetúnióban felakasztottak.

Kelecse 2010.06.26. 19:58:05

@Ordnassac: A többi meg nem számít.

bariga 2010.06.26. 20:01:01

@kiraaaaa: semmit nem jelent, viszont tökéletes populizmus, kicsit még ő is belepirult, vagy már esetleg előre ivott a medve bőrére?

jjulie 2010.06.26. 20:03:31

@tölgyes:

az szdsz értelmiség viszont igen

mivel az tényleg értelmiség, a többit meg csak úgy hívják

Kelecse 2010.06.26. 20:04:47

@tölgyes: Fáj, hogy túl sokan nem tartjuk jó lépésnek SP jelölését és megválasztását. És sokan így érzik a fideszesek között is. Ha fáj a seb meg kell gyógyítani.

Ordnassac 2010.06.26. 20:04:50

@jjulie: ezzel azért én vitatkoznék...

jjulie 2010.06.26. 20:06:29

@Ordnassac:
két állítás van, mindkettővel?

panelburzsuj 2010.06.26. 20:07:12

@tölgyes:

Nem az lényeg, hogy hányan zizegünk, hanem hogy akik zizegnek, azok mi körül teszik ezt.

A "bezzeg a komcsikat" meg már most el lehet tenni a naftalinba. Ezzel voksot hozni már nem lehet, csak veszíteni. Pont azok körében, akik a meccs és a lecsó között még egy kis schmittelésre is kaphatóak.

jjulie 2010.06.26. 20:09:12

@Szimba:

a kolbásztöltöversenyző értelmiségre gondolsz?

jjulie 2010.06.26. 20:10:08

@jjulie:

vagy a falusi egyetalapítóra?

Ordnassac 2010.06.26. 20:10:56

@jjulie: az utóbbival nagyon vitatkozom.

Ami az SZDSZ értelmiség és a hatalmon maradást illeti, ott is árnyaltabb a kép. Kóka János nem feltétlenül a szadesz-értelmiség netovábbja pl.

panelburzsuj 2010.06.26. 20:12:19

@Ordnassac:

Rá is vágták az ajtót nem kevesen.

jjulie 2010.06.26. 20:13:21

@Ordnassac:

persze hogy nem, katolikus gimibe járt

Ordnassac 2010.06.26. 20:19:01

@panelburzsuj: pedig a hagyományosan vett SZDSZ-értelmiség pont Kókát támogatta Fodorral szemben.

jjulie 2010.06.26. 20:20:02

@Ordnassac:

az szdsz értelmiség említésére a kóka jut eszedbe, és nem pl a kis jános?

Kelecse 2010.06.26. 20:21:05

@panelburzsuj: Lehet, hogy Gábor már szoktatni akar Titeket az éhezéshez. Hogy ne fájjon annyira!! Én meg egész nap a konyhában gályáztam, mert végre megérkeztek a fiaim kiéhezve.

tölgyes 2010.06.26. 20:21:34

@jjulie: Ha magának az SZDSZ-esek az értelmiség, a többi meg nem...akkor jól van..:))

jjulie 2010.06.26. 20:21:46

persze az értelmiség szót nem az orbánmagyar értelemben használtam

panelburzsuj 2010.06.26. 20:22:27

@Ordnassac:

A kérdés meg úgy szól, hogy melyik párt képes maga mellé gyűjteni és pláne ott is tartani olyan fazonokat, akik egyrészt besegítenek a programok, profilok formálásába, másrészt a puszta közösségvállalással tudnak némi szellemi rangot is adni a pőre hatalomra. (Tehát nem arról beszélünk, hogy maguk a vezető politikusok mennyire értelmiségiek.)

Általánosságban nyugodtan rá lehet vágni, hogy egyik se. Pontosabban: egyre kevésbé megy jól ez a mutatvány.

porfelhő 2010.06.26. 20:23:05

SP. a kormány törvényalkotási lendületének nem lesz gátja, sőt inkább a motorja. Törvények fölött megalkuvás nélkül uralkodik. Lázár J. Fidesz frakvióvezető szerint az ő érdeküket próbálja képviselni. Pici kis porszemek a szerző irásából, és SP. nyilatkozatából. Kinek árthat a jelölés. Végül is az egész országnak. Egypárti uralmat lesz hivatott megerősiteni a köztársasági elnöki uralom? Én meg azt hittem,- de biztosan nagyon rosszul,- hogy a köztársasági elnök az alkotmányos demokráciában egyfajta ellensulyt képez a törvényalkotásban és minden szinten, törekszik a jó diplomáciai kapcsolatokra, minden tekintetben egy egész ország, nemzet érdekeit tartja szem előtt.... Lázár J. szerint a sok hazug politikus között végre van egy megfelelő személy, akire a nép vágyik. /ezt nem szószerint idéztem./ Akkor én valószinü nem tartozom a néphez. Ilyen kijelentéseket, amit fent idéztem a beszólásokból Sólyom L. soha sem engedett volna meg magának, mert tudta mi a kötelessége egy köztársasági elnöknek. Megjegyzem nekem nem volt tulzottan szinpatikus, voltak olyan ügyek amikor ugy gondoltam másként is csinálhatta volna, ezt már én is és más kommnetelők is korábban leirták.de még ezek ellenére is inkább ő mint SP. Én ugy kérdezném : kinek nem árt a jelölés?.

jjulie 2010.06.26. 20:23:22

@tölgyes:

tudom, és mindig egy kicsit rosszul esik ha egyetértesz

Kelecse 2010.06.26. 20:23:38

@panelburzsuj: ideje, mert a kampány alatt megőrültem tőlük

tölgyes 2010.06.26. 20:24:40

@Kelecse: Mennyi az a túl sok?? Az itt író 100-ból 80??? TG. hiányolja a közvélemény-kutatást...Ha jól emlékszem akkor a választás előtt itt a blogján Ő indított egyet.. lehetett szavazni..A Jobbik volt a győztes..:) vagy csak majdnem győztes?? Már nem emlékszem... Jó minta volt.

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.26. 20:26:01

@szamarhegy: az attól függ, hogy ki mit nevez karriernek. Mondjuk egy(-két) egyetemi tanár már karrier? Egy kutatóintézeti főosztályvezetői poszt karrier? Egy(-két) múzeum igazgatóhelyettes karrier?Mert személyes ismeretségembe tartoznak, és bátran állítom, hogy nem voltak könyveik pecsétes csillaggal.

Ordnassac 2010.06.26. 20:26:43

@jjulie: Nekem inkább Hack Péter jutna az eszembe, de valszeg azért, mert tanított. Kis János is emblematikus, de ő már 2002-ben otthagyta a pártot (Hack is kb.).

Az igazán emblematikus SZDSZ-értelmiség emellett Konrád György, Vásárhelyi Mária, Litván György, Nádori László, Tardos Márton, Soós Károly Attila, Iványi Gábor, Hodosán Róza stb.

Kóka azért jutott eszembe, mert, hogy pont ő árnyalja a képet (ahogy előző kommentemben is írtam).

tölgyes 2010.06.26. 20:28:26

@panelburzsuj: A naftalinban se legyen biztos..:::)), de ezt majd írja meg a NOL_on.. ott szokták Mádl-t és Sólyom urat komcsizni..:) Így van a dolgoknak bája.. Most éppen Schmitt-et komcsizzák..:)hátha a sok hülye jobbos elhiszi..:) És biztos vannak olyanok is.

Bütyök 2010.06.26. 20:29:07

Schmitt Pali bá' lessz a mi Ronald Reagan-ünk.
Tessék, már megint az USÁt majmoljuk.
Bár kicsit lemaradva, mint mindig.

Kelecse 2010.06.26. 20:29:34

@tölgyes: Nem tud lecsavarodni erről a témáról. Ha nem tetszik, hogy mi erről írunk, lehet átmenni a schmitt.hu-ra vagy a fidesz.hu-ra. Ez a téma, erről írunk. Itt mi vagyunk 2/3.

nyünyüge 2010.06.26. 20:29:51

@jjulie: Ha valaki látta annakidején Kóka kampányanyagait (Bp.I.kerület), nem lehetett kétsége afelől, hogy ennek a fiúnak semmi köze az szdsz valamikori értékeihez. Csak úgylátszik éppen ott volt számára üresedés, amikor valamiért rájött, hogy már sokmindent elért, megszerzett az életében, de politikus még nem volt.
A fidesz jelölteknek nem sikerült olyan édes-kedves-nyájas és egyben nyomulós-nagyképű prospektusokat összerakni, mint neki. Pedig ez nagy szó.

Ordnassac 2010.06.26. 20:32:01

@panelburzsuj: Kuncze, Magyar, Pető (ők is értelmiségnek tekinthetőek azért valamilyen szinten).

Konrád: nol.hu/belfold/konrad_gyorgy_is_elhagyja_az_szdsz-t__retkes__nyegle_modora__miatt

"A párt egykori alapítója közölte, nem tetszik neki a vasárnap elnökké választott Retkes Attila "nyegle modora", amellyel az új vezető az elődeiről beszélt, akiket ő viszont nagyra tart." <--- Retkes ugye KJ-nek is beszólt rendesen, bár itt inkább Kunczére gondolhatott.

Zsoo 2010.06.26. 20:33:45

Kedves Török Gábor!

Mikor tervezi visszafizetni a tanácsadói pénzeket?
Izgatottan várom szíves válaszát!

panelburzsuj 2010.06.26. 20:34:34

@Kelecse:

Azt gondolom, ők is kezdik érezni azt a szélesedő réteget, aminek a megjelenésétől tölgyes mesternek is égnek áll haja, bár nagyon fegyelmezetten palástolja.

Olvashatatlan jobbos sajtótermékkel már tele van a padlás. Nagy szeletet kanyaríthat az, aki a képes lesz kimászni az udvari szervilimusból, és jobbosan nemcsak írni, de gondolkodni is.

jjulie 2010.06.26. 20:35:54

@Ordnassac:

nem sikerült vitatkoznod

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.26. 20:36:06

@tölgyes: valóban, érdemben nem ettől fog változni a megítélése, ez csak egy apróság - lenne, ha a módja, körülményei nem olyanok lennének, amilyenek.
Nem hiszem el, hogy nincsenek, nem lettek volna olyan "káderek", akik okosak, értenek ahhoz, ahova kinevezik őket, és még modoruk is van.
Tudom, kispolgári csökevény, ilyet számonkérni. De a szőr feláll a hátamon attól, hogy ilyen Lázár-féléket kell hallgatnom. Egyszer már írtam valahol, tényleg a Hagyó jut eszembe róla.
A másik Domokos László. Mást valóban ne lehetett volna találni az 53%-ban? Ezt (is) nagyon nehezen hiszem. Vagyis inkább tudom, hogy sok hozzáértő van, de miért ezeket kell?

Ordnassac 2010.06.26. 20:39:12

@jjulie: mármint mivel nem sikerült vitatkoznom, azzal, hogy nem csak az SZDSZ-es értelmiség az értelmiség? Nem nagy értelmiségi tett a süllyedő hajót otthagyni. Nem is elítélendő, de nem ez teszi értelmiségivé az embert.

tölgyes 2010.06.26. 20:39:33

@Kelecse: A téma itten a leendő elnök.. akivel kapcsolatban egy ügyes sunyi célzással még TG is megemlíti "előéletét".. én ehhez csak annyit tettem hozzá, ami az ilyenkor elvárható nyíltság megkövetel... A NOL-on ennél cifrábbakat is olvashat.. és elhiheti nekem, hogy még mindig többen olvassák mint TG blogját. Tehát Én a bloghoz szólok hozzá.

Ami pedig az eltanácsolásomat illeti, az inkább Önt minősíti mint engemet.

Kelecse 2010.06.26. 20:39:55

@Cserépszavazás: Már teljesen leszűkítették a kört. a kerületi polgármester jelöltekből 17 ogy képviselő.

jjulie 2010.06.26. 20:40:30

@Ordnassac:

"Kuncze, Magyar, Pető (ők is értelmiségnek tekinthetőek azért valamilyen szinten)."

ne viccelj, egyik sem nyert kolbésztöltö versenyt, és nem végzett falusi egyetemen, mégis értelmiséginek tartanád őket?

Kelecse 2010.06.26. 20:42:15

@tölgyes: Csak azért ajánlottam honlapokat, mert folyton arról ír, hogy mi mit írogatunk itt Schmittről, mikor az embereket ez nem is érdekli. Minket igen

tölgyes 2010.06.26. 20:46:32

@Cserépszavazás: Lázárról ha jól emlékszem még TG is elismerte, hogy nagyon ügyes politikus..Akkor,abban én egyet is értettem vele..
Ha a fidesz "káderpolitikájába" bele akar szólni, akkor lépjen be és hozza magát olyan helyzetbe, hogy beleszólhasson. Ha pedig választóként nem ért velük egyet akkor ne szavazzon rájuk..és írogassa a különböző fórumokon a véleményét... vagy szervezzen civil mozgalmat... de közben azért próbálja meg elviselni, hogy mások Lázárt, Navracsicsot tehetségesnek tartják..

panelburzsuj 2010.06.26. 20:49:10

@Ordnassac:

Meg korábbi pártelnökök.

Hosszabb folyamat egyébként ez. Hogy két-két régi névvel érzékeltessem: Juhász Pál, Szabó Miklós, vagy Elek István, Furmann Imre.

Sőt: a Békesitől/Bokrostól Veresjaniig terjedő sor se föltétlenül egy értelmiségi diadalmenetre utal.

tölgyes 2010.06.26. 20:50:30

@Kelecse: Nosza..:).. és reméljék csak nyugodtan, hogy ettől megrendül a Föld..de én leírom ismét: ettől nem fog a Föld megrendülni... legfeljebb TG-nek egy megbízással kevesebbje lesz..amit én nagyon sajnálok..:(

nyünyüge 2010.06.26. 20:51:03

Igen kedves írás jelent meg az Új Szó-ban SP-ről (idézetek a Hírszerzőn):

"....
Tulajdonságok nélküli ember

Schmitt konkrét politikai pályafutása a cikk szerint 2002-ben kezdődött, mikor a Fidesznek volt szüksége arra, hogy legalábbis a fővárosban "eltakarja" a pártlogót és a számára ellenséges környezetben találjon egy népszerű független jelöltet. Schmitt Pál nem győzött, de nem volt sikertelen..."

Ordnassac 2010.06.26. 20:54:14

@jjulie: Orbán is tekinthető értelmiséginek (pedig nem vagyok elvakult fideszes), Pető is, sőt, Vitányi Iván és Kukorelly Endre is! Az, hogy ki milyen származású, meg halálosan mindegy. Illyés Gyula is falusi származású volt, értelmiségi mivoltját azért nem vonják kétségbe. Talán te sem. Mándy Iván hat elemit végzett, mégis sokkal többet tudott, mint néhány diplomás.

Bár tudom, hogy az itteni provokálás a játékod, de ellenem akkor gyere olyannal, ami nem ennyire lapos. ;-)

panelburzsuj 2010.06.26. 20:54:50

@tölgyes:

Komolyan mondom: minél jobban bizonykodsz, annál jobban ártasz annak, akinek a javát akarod.

Hacsak nem egy hihetetlenül ravasz Stirlitz-cel hozott össze bennünket a sors! :)

jjulie 2010.06.26. 20:55:15

@tölgyes:

te csak ne érts egyet nyilvánosan a törökgáborral, ez nekem fáj

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.26. 20:56:28

@tölgyes: kedves uram, lázár és Navracsics azért nem egy kategória, legalábbis nekem nem.
Tehát Ön szerint nincs jogom kritizálni, ameddig nem szerveztem civil mozgalmat vagy nem "hoztam magam olyan helyzetbe", hogy beleszóljak?
Nem véli úgy, hogy egy ez kicsit pökhendi hozzáállás? Tételezzük fel, hogy Ön rájuk szavazott. Akkor már nincs joga megfogalmazni az ellenvetéseit, csak akkor, ha másra?

Ordnassac 2010.06.26. 20:59:14

@panelburzsuj:

"Stirlitz" - gondolta Stirlitz.
"Stirlitz" - gondolta Stirlitz.
"Skizofrén" - gondolta a tükör.

;-)

panelburzsuj 2010.06.26. 21:01:18

@Ordnassac:

Szerintem az itt kommnetelők legalább kétharmada felsőfokú végzettségű. De inkább még több.

Akor ez most egy értelmiségi blog?

Kelecse 2010.06.26. 21:03:17

@Cserépszavazás: Egyetértek tölgyesnek írt válaszával. De a pökhendiség náluk most kötelező. Talán nem is csak szavazó. Lehet, hogy ott röhögcsél ő is a Parlamentben.

jjulie 2010.06.26. 21:03:40

@Ordnassac:

van aki annak tekinthető, és van akik esetében ezt nem jut eszébe megkérdőjelezni senkinek, sőt pont ennek az egyértelműsége miatt támadják őket néha

Ordnassac 2010.06.26. 21:04:17

@panelburzsuj: ha nem is a felsőfokú végzettségek miatt, de szerintem tekinthető valamilyen szinten annak. Mindenesetre kulturáltság tekintetében lényegesen jobb, mint más blogok.

tölgyes 2010.06.26. 21:09:25

@panelburzsuj: Kedves panel! Miért gondolja, hogy én bárkinek a javát akarom??? Én a véleményemet írom, ami Önnek nem tetszik...:) no de ez a műfaj erről szól.

Egyébként meg kérem higgye el nekem: nem akarom én elnyerni se az Ön se más elismerését..és hogy ez így van, azt talán nem kell bizonygatnom...:)

tölgyes 2010.06.26. 21:10:34

@jjulie: Sajnos, ha valamiben egyetértek TG-vel, abban egyetértek és azt meg is írom.. ha meg nem.. azt is megírom.. Ön pedig túl fogja élni a nagy fájdalmakat..:)

Zsoo 2010.06.26. 21:13:19

Török Gábor bibije
Egy fenékkel nem lehet két lovat megülni. Mégis vannak, akik azért egy egész ménest is megpróbálnak. Rossz hír ez sokaknak.
2010. június 21. 10:34

A múlt héten elgondolkoztató hír jelent meg a Magyar Nemzetben. Két politológus, Török Gábor és Karácsony Gergely cégeinek,2002 és 2010 között a Miniszterelnöki Hivatal, több mint ötvenmillió forintot fizetett ki tanácsadás és tanulmányírás címén. Ennek okán Török a blogján kivételesen nem elemez, hanem védekezik.

Többek között azt írja, hogy mostanában éppen az a Magyar Nemzet próbálta – elcsábulásra késztetően – állandó szerzőnek hívni lapjaira, amelyik leleplezőnek szánt cikkében írta meg a szerződés tényét. A szerződés pedig teljesen normális dolog, és ha hibát követett el, az csakis abban áll, hogy nem tette magát elég átláthatóvá. Mert a BKV-ügy tapasztalatai alapján a nyilvánosság az egyetlen, ami megvéd, ezért minden részletet ki kell tenni az ablakba. Török azt már nem taglalja, hogy a BKV-eset kapcsán éppen adódott volna alkalom a többi szerződés nyilvánosságra hozatalára, valamiért mégis hallgatott inkább. Azt is írja, hogy a blogjának kommentelőitől már régóta sorozatban kap hideget-meleget, és azt firtatják, hogy kinek a fizetett ügynöke.

Mint látjuk, senkié, és bárkié. A köztársasági elnöktől a Miniszterelnöki Hivatalon és BKV-én át most a Magyar Nemzet is igényt formált volna az elemzéseire. Az első három megbízatás közpénzes politikai megrendelés. Nem tévedés, az elmúlt időszak botrányainak fényében a BKV-és megrendelés is az. A Magyar Nemzet ugyan nem közpénzes kifizetőhely, bár állami hirdetésekből is él, de politikailag egészen biztosan elkötelezett. Tehát egy jó szakembert 100%-ban talál meg a politika, és ezzel együtt 75%-ban az államapparátus vagy annak csápjai. Sőt.

Ezért talán felesleges arról a legendáról beszélgetnünk, főleg politológusok esetében, hogy a kiváló szakembereket a versenyszféra foglalkoztatja. Ezek a szakemberek leginkább az állam csecsén szívják még kiválóbbra magukat. Továbbá néhányuk a véleményformáló szerep alól sem kibújva, előbb-utóbb a kereskedelmi és köztévék politikai műsorainak keresett és kedvelt arcai közé avanzsálnak. Szintén jó pénzért.

A kinek a fizetett ügynöke kérdés nevetségességét nem nagyon kell bizonyítani, viszont nem maradhat el a tanácsadók szolgáltatásainak etikai szempontú boncolgatása, amely bizony súlyos anomáliákat tár fel. Az anomália a független szakértő fogalommal kezdődik. Ezt a státuszt nálunk azzal lehet kiérdemelni, hogy a megbízott több ellentétes érdekű megrendelőnek ad (extrém esetben akár ugyanabban az ügyben) tanácsot. A rendellenes működést tovább garantálja, hogy ha a tanácsadó személy vagy cég egyszerre több helyre, több éves szerződéssel bebetonozza magát, komoly pénzekért, lekötelezettje lesz a vele szerződő összes partnerének.

És itt van a bibi, mert egy több oldalról fizetett, többhónapos-éves szerződéssekkel biztosított szakértő, ha akar, sem lehet független. Akkor sem, ha a szerződések ténye nyilvános.

A tanács lényege ugyanis az, hogy a busás fizetséget kínáló megbízó jól járjon. Ehhez legtöbbször hozzátartozik, hogy az útmutatásról – időnek előtte – az ellenérdekelt fél ne szerezzen tudomást. A megbízó általában nem ismeri a „független” szakértő más irányból kapott megbízatását, amely adott esetben ugyanabban az időben, akár ugyanaz a feladat is lehet. Például a kormány csökkenteni szeretné a BKV apanázsát, a BKV viszont éppenhogy a kormányzati apanázs növelését szeretné elérni.

Ilyenkor nem tudni. mit csinál egy szuverén szakértő, de nagy valószínűséggel, éppen „függetlensége” okán, nem passzolja le egyik megbízatást sem. És talán, ha tehetné, sem adódik alkalma rá egy szerződéssel kötött ügyletben. Hogy ilyenkor milyen tanácsot ad megbízóinak, az óriási rejtély. Mert akármekkora szerződési átláthatóságot kínál nekünk a megbízott, nem tudhatjuk, hogy konkrét tanácsaival vajon nem részesíti-e előnybe a neki szimpatikusabb, vagy jobban fizető megrendelőt. És itt óhatatlanul felmerül az a gondolat, hogy végsősoron, és tulajdonképpen, a közpénzünkből „független” szakértők irányítják az államot. Ez egyébként kiváló magyarázat lenne a sok sületlenségre is, ami ebben az országban történik velünk.

Zárójelbe téve megjegyezném, érthetetlen, (vagy nagyon is érthető?), hogy miért kell hatalmas tanácsadói hátteret fenntartaniuk nagy létszámú beosztottal rendelkező kinevezett embereknek, akik elvileg a szakértelmük miatt kerültek bizonyos posztokra.

Régi tapasztalat van abban a szólásban, hogy egy fenékkel nem lehet két lovat megülni. Mégis vannak, akik azért egy egész ménest is megpróbálnak. Rossz hír ez sokaknak, de nagyon úgy néz ki, hogy a politikai tanácsadás nem lehet független, mint ahogy a politikai újságírás sem. Persze attól még hazudozhatunk róla.
Koronics Márton

Ordnassac 2010.06.26. 21:14:00

@jjulie: ebben egyik oldalt sem kell(ett) félteni a másiktól...

@panelburzsuj: annyi kiegészítést még teszek, hogy egy mélyértelmiségi blogtól messze vagyunk, hiszen nem kifejezett elméleti dolgokat tárgyalunk itt "az írástudók felelőssége" jegyében, hanem inkább arra akartam utalni, hogy a legtöbb polblogon és fórumon észlelhető kocsmaasztali hangulathoz képest lényegesen elmozdul valami kulturáltabb és talán "értelmiségibb" "társalgó" felé. (Persze az időnként felbukkanó trollokat nem ideértve.)

tölgyes 2010.06.26. 21:15:07

@Cserépszavazás: Önnek joga van véleménye kifejtéséhez, mint ahogy nekem is..Önnek joga van ahhoz, hogy ne ossaz a véleményemet..nekem meg ahhoz van jogom, hogy ne értsek egyet Önnel.. stb. de ezek olyan dolgok amiről felesleges írni, mert én se a véleményalkotási, se bírálati jogát nem vonom kétségbe, csak közlöm: én azokat nem osztom. ha egyetértek Önnel azt is megírom..vagy nem.

jjulie 2010.06.26. 21:15:19

@tölgyes:

te tényleg rosszat akarsz magadnak is meg másoknak is

ritka madár vagy az önözéseddel együtt, apropó ez is valami jobboldali értelmiséginek tartott viselkedési forma?

panelburzsuj 2010.06.26. 21:16:07

@Ordnassac:

Elég baj az nekünk, ha ezt a társalgást értemiségi tevékenységnek tekinthetjük.

Kulturáltság: emlékzsel olyasmire, hogy pontról ponra, lépésről lépésre szépen eljutottunk volna valamiféle nyúgvópontra? Nem ketten-hárman, hanem mondjuk tucatnyian? És nem borította össze a beszélgetést egy-egy drukker-óbégatás, primitív "ad hominem", kínosan nevetséges szófacsarás - szóval olyan "eszközök" tömege, amelyket minden valódi értelmiségi kör alapból kizár?

panelburzsuj 2010.06.26. 21:17:50

@tölgyes:

Hát hogy az enyémet biztosan nem, azt teljes készséggel aláírom. :)

demagofób 2010.06.26. 21:24:33

Azért ha egy párttól elfordulnak az értelmiség, nem hiszem, hogy sok választás nyer utána...

flippant 2010.06.26. 21:28:09

@Zsoo: Erről már volt itt egy cikk itt, ne égesd már magad. Sz@ros 50 millión szőrörtök mikor CSAK roma integrációra 150 milliárd ment el feleslegesen.

panelburzsuj 2010.06.26. 21:28:25

@panelburzsuj:

(És nem a trollkodásról, káromkodásról, offolásról beszélek. Az egy másik dolog, a légy is beröpül az ablakon, zümmög, riszál, falatozik - mégse része az az asztaltársaságnak.

Én olyan nagyon kemény érvelésbeli, "igazmondási", "tényfeltárási" elcsámpulásokról beszélek, amelyek újra meg újra eldugítják a "kommunikáció csatornáit", hiszen egész egyszerűen egy beszélgetésbe illő eszközök. Hanem szószékre, utcai feleselésbe, tévéreklámba, kortesgyűlésbe.)

panelburzsuj 2010.06.26. 21:29:42

@panelburzsuj:

egész egyszerűen NEM egy beszélgetésbe illő eszközök

(mindjárt más ... )

Ordnassac 2010.06.26. 21:33:56

@panelburzsuj: szerintem meg tévedés az értelmiségi létet egyfajta tudományos-filozofikus-légüres térben mozgó valaminek tekinteni, mert tisztán ilyen nem létezik. A nyílt diszkusszió/vita is része az értelmiségi létnek. Lásd a publicisztikákat. Azt is értelmiségi műfajnak tekintik (persze nem tudományos, hanem inkább zsurnalisztikai eszköz).

Mivel az értelmiségi is ember, így bizonyos emberi dolgokat kivonni nem lehet belőle. Vegyük csak a tudományos életet: az irigység pl. igencsak jelenlévő ott. Nem beszélve személyes sérelmekről. Filozófia: a legkiélezettebb viták pont filozófiai jellegűek, ahol szófacsarás, meg ad hominem igencsak felmerül. Persze kívánatos lenne, hogy ne adjunk rá, de az már nem feltétlenül egy értelmiségi definíciós kellék, hogy hidegen hagyják ilyenek. Ez már az emberi részhez tartozik, ami független attól, hogy kazánkovács vagy filozófus az ember.

A netes világ annyiban valóban speciális helyzet, hogy a névtelenség burkába bújva lehet mindenféléket lökni. Azonban "magára vett ingek", visszaszólások, "trolletetések" IRL most is vannak. Sőt, nagy vitát jelent, hogy "trolletetésnek" tekinthető-e pl. ha valaki leáll széljobberekkel vitatkozni dolgokon vagy szükséges, mert ez "az írástudók felelőssége". Hasonló az ezotériásokkal (ismét visszatérve a tudományra is).

jjulie 2010.06.26. 21:38:36

@demagofób:
igen, a francia arisztokrata is értetlenkedett úgy kb. 230 évvel ezelőtt, hogy amíg neki kastélyai meg erdeje-mezeje volt számtalan és ennek ellenére alíg figyelt rá valaki, míg egy két firkász akinek egy-egy bérelt vaságy volt az össz vagyona, magára vonta a fél világ figyelmét.....

bariga 2010.06.26. 21:38:36

jelenleg még szólásszabadság van, tobzódjunk, mert ki tudja meddig lehet. Valami érdekes törvény készülődik úgy hallom.

tölgyes 2010.06.26. 21:41:25

@Zsoo: Az okfejtés érdekes. Végül is a nagy kérdés az, hogy a politika hogyan "használja" és fizesse az értelmisége(é)t.. az értelmiség pedig hogyan éljen meg.. hogyan szerezze be azokat a szellemi táplálékokat, amelyek az értelmiségi léthez hozzátartoznak...
Én úgy 5-6 évvel ezelőtt több munkát is megrendeltem körözésre az antikvár hálózatban. Rövid időn belül megérkezett két könyv. Mindkettő alapmű, könyvtárakban is ritkaság.. Az egyik ára 27.000, a másik ára 18.000 forint.. vagyis 45.000 forint örömteli, de váratlan kiadás.. no de miként vegyen meg két ilyen alapművet TG.. vagy bárki más az egyetemi béréből...ha meg ilyesmire nem költ, akkor óhatatlanul provinciálissá válik..

Nem hiszem hogy az itt leírt modell megfelelő lenne..., de a provincializmus vállalása se örömteli.. bár a sok megbízás a pénz előteremtésének kényszere megint csak provincializmushoz vezet.. mert nincs idő se megkeresni, se elolvasni az alapműveket...:

porfelhő 2010.06.26. 21:41:58

@jjulie: Én nem értem a különbséget. Nekem személy szerint azzal van problémám, hogy ugy fog hozzáállni bizonyos dolgokhoz ahogy a Fidesz érdeke kivánja. Azokban az ügyekben ahol lesz erre lehetősége mint köztárs.elnöknek. Akkor nem mindegy, hogy jelölés, vagy jelölt.?

Ordnassac 2010.06.26. 21:43:39

@tölgyes: csak érdeklődésből: milyen alapművekről van szó?

jjulie 2010.06.26. 21:46:07

@porfelhő:

ha most gyorsan és hatékonyan minden fidesz érdek érvénysül az nagyon jó

közelebb hozza a végüket

tölgyes 2010.06.26. 21:46:42

@jjulie: Ön könnyen von le következtetéseket. Én rosszat se másnak se magamnak nem akarok..Én csak azt írom, amit gondolok.. amiben hol tévedek, hol igazam van.. de ha elkezdeném méricskélni, hogy kinek jó, kinek rossz és ha így van akkor miért nincs úgy..???:::))ugyan mennyivel lennék előbbre?

panelburzsuj 2010.06.26. 21:47:34

@Ordnassac:

Nekem az arányokkal van bajom. Dehogy várok én "tudományos diskurzust" egy blogkommentelő társaságtól! Azt viszont elvárnám - a törzstagoktól különösen - hogy a teljesen természetes ugratás, heccelődés piszkálódás mellett, azon túl járuljanak már hozzá a téma kikerkítéshez néhány magvas (saját) gondolattal, néhány jól idevágó idézettel, máshol fellelt adattal.

Mert vélemány annyi - mint az "köztudott" - ahány segglyuk. Azzal még nem megyünk sokra, hogy "de énszerintem ez akkoris klafa!" ...

(Igazán nem szép dolog másokkal példálózni, de hirtelen eszembe jutottak manyike gondosan pontokba szedett kérdései: vajon hányra kapott választ?)

tölgyes 2010.06.26. 21:49:35

@Ordnassac: Dicey (1902,), Korbuly (1871)

tölgyes 2010.06.26. 21:51:47

@panelburzsuj: Az emberi kapcsolatokban alapelv a kölcsönösség..:) Ez a mi esetünkben már meg is valósult. Én se.:)

panelburzsuj 2010.06.26. 21:52:07

@tölgyes:

És egyetlen könyvtárban se lehetett hozzájuk férni. Aztán annyit fénymásolni, ami a csövön kifér.

Csak megvenni lehetett.

Ordnassac 2010.06.26. 21:53:21

@panelburzsuj: ez jogos, a nyitókommentemre sem reagált senki, pedig úgy érzem, hogy írtam néhány (magvas) gondolatot, de lehet, hogy csak túlértékelem magam. Kizárva nincs.

Manyike tekintetében csak a saját nevemben beszélhetek: szoktam válaszolni a kérdéseire, de őszintén szólva, néha hiányolom az összefüggést egyes kérdései között. (Lehet, hogy egyedül vagyok vele.)

Remélem az állandó linkelgetéssel legalább részben teljesítem az elvárásokat. ;-)

porfelhő 2010.06.26. 21:54:34

@Ordnassac: Nem akarok neked bókolni, de minden mondatát elolvasom a kommentednek. Jó olvasni, hogy egyáltalán nem lekezelő és nagyképü, mégis mindig a lényeget emeli ki.

tölgyes 2010.06.26. 21:57:38

@panelburzsuj: Van ami megvan az OSZK-ban, vagy az Országgyűlésiben.. bár mind két helyen sok a lyuk.. (Innen nem lehet kölcsönözni)Másolni pedig a múlt századi anyagot nem egyszerű.. mikrofilm.. aztán másolat.. és akkor már nem is olcsóbb..Ráadásul van szerzői jog is.

tölgyes 2010.06.26. 22:00:51

@panelburzsuj: Ja és úgy 15 éve a fejembe vettem, hogy b létrehozok magamnak egy törzsgyűjteményt azokból a könyvekből, amelyek nekem fontosak.. Ez pedig sok türelmet igényel.. olyan mint az angol gyep. ..locsolni, nyírni, hengerelni.. 400 évig..:) és akkorra egész jó lesz..:)

jjulie 2010.06.26. 22:01:05

@Ordnassac:

igen, kérhetsz részesedést a törökgábortól

porfelhő 2010.06.26. 22:01:18

@jjulie: Köszönöm. Közelebb hozza! Még most kezdték el! Majd a mi végünket is elhozzák a médiatörvénnyel, hogy " rátelepszenek "még a blogokra, esetleg a blogozókra is.

Ordnassac 2010.06.26. 22:01:48

@tölgyes: az OGYK-ban éves bérletem van. Másolgatok is rendesen onnan. Régebbi műveknél a szerzői jog nem mindig probléma (szerző halála után 70 évvel már nem kellene annak lennie).

Ordnassac 2010.06.26. 22:02:40

@jjulie: lehet, hogy egy állandó munkahelynek jobban örülnék. ;-)

(Na, most ásom el magam.)

panelburzsuj 2010.06.26. 22:03:21

@tölgyes:

A szerzői jog az említett műveknél már nem játszik.

Az árakat nem vitatom. TG egyetemi bérét se.

Azt viszont annál inkább, hogy erre helyzetre a megoldás az értelmiség korrumpálása. Teccen inkább kend odahatni, hogy az említett művek minél hamarabb fölkerüljenek a netre, szabad tanulmányozás céljából.

jjulie 2010.06.26. 22:04:13

@tölgyes:

még 385 év, és jó pázsit lehet belőled

panelburzsuj 2010.06.26. 22:06:58

@tölgyes:

Helyes. Még több lehetőség a közzétételre.

Ordnassac 2010.06.26. 22:07:23

@tölgyes: hmmm... közjogtörténeti szempontból valóban jelentős könyvek.

jjulie 2010.06.26. 22:08:50

@Ordnassac:

biztosan emlékszel, én már hónapokkal ezelőtt a törökakadémiai tanáromnak tekintettelek

szerintem egy fizetés nélküli gyakornoki állásért már sikerrel pályázhatnál

tölgyes 2010.06.26. 22:12:45

@Ordnassac: Sok időt töltöttem ifjú koromban a OGYK-ban.. akkoriban még volt jogi olvasó.. de a Dunára néző szobákban is jókat szoktam szundítani...
Teljes művek másolása nem igen népszerű.Ráadásul nem is nagyon szeretik, mert a hő tönkre teszi a papírt is kötést is... Ráadásul amikor a gyűjtésbe belekezdtem még nagyon jók voltak az árak is. Én a mostaniakhoz hasonló fontos műveket meg tudtam venni 2-3.000 forintért...Így jutottam hozza Somló Bódog, Moór Gyula, Horváth Barna dedikált műveihez..Megszereztem Moór összes munkáját kolligátumként, darabonként dedikálva 3.000 forintért..de 500 forintért megvettem T.nak az Amerikai demokrácia c. munkáját..még az első 1848 előtti kiadását...Az eredeti munka pedig mindig nagyobb öröm mint egy másolat..:)

Ordnassac 2010.06.26. 22:12:54

@panelburzsuj: Őszintén? Hál'Istennek! :-)

jjulie 2010.06.26. 22:13:46

@tölgyes:

ilyen céljaid vannak, és ilyeneket olvasol, és mégis ott tartasz, hogy a fideszre szavaztál?

kár volt a pénzért

Ordnassac 2010.06.26. 22:15:58

@tölgyes: ez szép! Minden elismerésem.

Egész érdekes dolog néha jogtörténeti dolgokat bújni, bár én inkább a mostani alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozom (már csak a szakdolgozat miatt is).

Így már kezdem Sajó András, Kukorelli István, Halmai Gábor, Koltay András és mások munkásságát egész jól megismerni. :-)

jjulie 2010.06.26. 22:16:04

@tölgyes:

a Moór Gyula fiánál szigorlatoztam matematikából

már kb 20 éve nem él

tölgyes 2010.06.26. 22:19:10

@panelburzsuj: A MEK-be sok minden felkerül, de ezek mégis csak "réteg"-művek.. érdekli azokat akik közjoggal foglalkoznak.. de közülük is csak kevesen olvassák őket.. A MEK is arra törekszik, hogy egy tágabb olvasói kör igényét kövese.

Én egy dilemmáról írok.. amivel minden fiatal kutatónak szembe kell néznie. A megélhetés drága, a lakás drága, a tudomány drága.. és nem is feltétlenül jövedelmező. Egy szó mint száz: áldozatot követel..míg a másik oldalon ott a csábítás...Én nem mondok se többet, se kevesebbet: ez egy valódi kihívás.. de ítélkezni nincs kedvem, bár véleményem azért van .. és ha jól értem azt, amit ír, akkor az Önéhez igen közel áll.

tölgyes 2010.06.26. 22:23:29

@panelburzsuj: Mindez megjelent magyarul is 1902-ben.. és ebben az a szép, hogy akkoriban a a magyar tudomány követte a világot.. Nálunk történt egy nagy mulasztás: 1990 után még csak kísérletet se tettünk (az akadémia se), hogy a hiányokat pótolja és beszerezze azokat az alapműveket, amelyeket az ideológia és a pénz hiánya elzárt előlünk... azokat magyarul hozzáférhetővé tegye..

tölgyes 2010.06.26. 22:24:23

@jjulie: Az édesapja az ELTE rektora volt, Somló Bódog jó barátja és hagyatékának kezelője.

Ordnassac 2010.06.26. 22:24:42

@jjulie: erdőmérnök vagy? (Már ha Moór Artúrról van szó, tudtommal ő Sopronban tanított.)

jjulie 2010.06.26. 22:25:09

@jjulie:

ha mindent tudott hibátlanul az ember az volt a négyes

ötöst az kapott, aki meg tudott oldani olyan témából is feladatot is amiről nem volt szó a félév során, de ez választható lehetőség volt, ugyanis ha eközben bizonyos hibát vétett az ember, akkor az eddig megszerzett négyes elveszett, és elégtelenné változott..

a harmadik félévben kaptam kérdést az ötösért, de nem vállaltam

tölgyes 2010.06.26. 22:26:08

@jjulie: Vagy azért szavaztam a fideszre.. mert pl. Szájer egyetemi éveiben Moór Gyulával foglakozott.. vagyis ők maguk is erre keresték a kiutat a szocializmusból..:)

Ordnassac 2010.06.26. 22:27:32

@tölgyes: az MTA elnöke is volt rövid ideig Moór Gyula (1945-46-ban, négy évre rá megszüntették MTA-tagságát). Távlati terveim között van MGy wikicikkének feljavítása.

tölgyes 2010.06.26. 22:27:49

@Ordnassac: Én azért szeretem a fent említett régi szerzőket mert őket olvasva másképp látja azokat akiket Ön említ..Kisebbek lesznek.

jjulie 2010.06.26. 22:27:56

@Ordnassac:
igen róla van szó, de az erdészek nem nála szigorlatoztak, ahhoz ő szigorú volt, nekik az nehéz lett volna

panelburzsuj 2010.06.26. 22:29:01

@tölgyes:

És most végre befoltozódik a komcsik által ütött kulturális lik?

jjulie 2010.06.26. 22:31:34

@tölgyes:

ez kevés, a bibó nem szavazott volna most rájuk, pedig neki több köze volt az öreg moórhoz, mint a szájernek

Ordnassac 2010.06.26. 22:32:19

@tölgyes: ez már filozófiai kérdés. Ódzkodom ugyanis attól, hogy felmagasztosítsak régieket és önostorozó módon a jelent kicsinek vegyem. Szerintem nem vezet sehova. Minden kornak megvannak a maga nagy alakjai és a maguk problematikája, amit meg kell oldaniuk. Az összehasonlítás emiatt nem is biztos, hogy jó. Ezzel azonban nem akarok senkit kicsinyíteni vagy nagyítani, csak megtartani a saját "idősávukban" őket és úgy vizsgálni a munkásságokat. Persze így is kiemelkednek egyesek (Somló, Moór) és maradnak kicsik mások (Samu Mihály).

Ordnassac 2010.06.26. 22:32:58

@jjulie: akkor te mire jártál, hogy szigorlatoztál nála?

tölgyes 2010.06.26. 22:36:15

@Ordnassac: 45-46-ban 10 hónapig.. őt Kodály követte..De 45-ben volt az ELTE rektora.. később a Pfeiffer párt tagjaként képviselő..Ö még viszonylag olcsón megúszta..de hát Bibót is kizárták.. Horváth elmenekült (Barankovics pártjának volt tanácsadója, később a az USA-ban egyetemi tanár..egyébként kezdetektől Bibó fő mentora).. ezzel aztán ki is végezték a magyar közjogi, elméleti gondolkodás legértékesebb figuráit..:(

tölgyes 2010.06.26. 22:37:28

@panelburzsuj: Sajnos nem fog befoltozódni..és sajnos ezért az ország nagy árat fizet.

jjulie 2010.06.26. 22:37:55

@jjulie:

akkoriban úgy hívták, hogy erdészeti és faipari egyetem

a faipar meg nagyjából 15 éve végleg megszűnt magyarországon

tölgyes 2010.06.26. 22:40:04

@jjulie: Ki tudja???Ön ne akarjon Bibó fejével gondolkodni.. az Ön feje az Öné, Bibó feje pedig Bibóé volt..:(Más minőség.

Ordnassac 2010.06.26. 22:42:17

@tölgyes: ez kétségtelenül így van. Jött helyette a kérdéses Szabó Imre.

tölgyes 2010.06.26. 22:50:39

@Ordnassac: Valamilyen szinten ez az új generáció megszakítás után kezdte az építkezést.. nem volt az elődök gondolkodása természetes előzmény..életük egy része úgy zajlott le, hogy a fenti szerzőket titokban olvasták..vagy nem olvasták..
Nekem nagy élmény volt, amikor Horváth 1943-ban megjelent fő művéről (Angol jogelmélet)ezt olvashattam: az II. vh. fordulatához való konjukturális alkalmazkodás...
Halmai pl - amennyire én ismerem az ő munkásságát - ezeket a szerzőket igazán nem ismeri... talán Somló Bódogot...

jjulie 2010.06.26. 22:52:15

@tölgyes:

beszélgettem egy keveset a bibóval azért tudom

igaz egyoldalú beszélgetés volt, nem volt kiváncsi a mondandómra, és viszont megismerhettem az övét.......

tölgyes 2010.06.26. 22:52:20

@Ordnassac: Na ő volt az a remek szerző, aki Horváth barnáról azt remekelte..

tölgyes 2010.06.26. 22:55:32

@jjulie: Akkor áltassa magát azzal, hogy tud valamit Bibóról:).. és arról, hogy mit gondolna a fideszről..No de Bibó kiváló könyvtáros volt.. a KSH még ma is viseli a keze nyomát..:)Ő beszerzett néhány alapvető művet..:)Andorkáék később jól tudták használni ..:)

2010.06.26. 22:59:53

Húha, de sokat írtatok, míg nem voltam...Vér folyt már?:)

panelburzsuj 2010.06.26. 23:00:41

@jjulie:

Na hamar helyre lettél rakva bibóilag ...

Tanulság? Bulek, ne légy konfidens! ... :)

tölgyes 2010.06.26. 23:00:53

@panelburzsuj: Ön ezen viccelődik, pedig a baj nagyobb mint gondolja.. és nem csak ideológiai természetű...Egy generáció elmaradt a tudomány legújabb eredményeitől..ezeket a műveket nem fordították le magyarra.. nem fejlődött a magyar szakmai nyelv..márpedig mindenki az anyanyelvén tud a leghatékonyabban gondolkodni..és innentől már csak a hátrányokat észlelhetjük.. íme a provincializmusunk egyik oka.

jjulie 2010.06.26. 23:01:38

@tölgyes:

hát igen, irt arról, hogy hány tonnát mozgatott meg saját kezűleg, tényleg ott az újjlenyomata...

jjulie 2010.06.26. 23:03:39

@panelburzsuj:

ja, hát akinek megvan a moór gyula összes, és mellé kajálja a szíjjártót, megengedhet magának ilyet

tölgyes 2010.06.26. 23:07:53

@panelburzsuj: Írjam azt.. hogy hosszú volt az az asztal, ahol jjulie Bibóval beszélgetett..:).. vagy mert elolvasta Huszár T. interjúit.. már úgy érzete, hogy beszél is vele..:(.. Az is milyen szép történet, hogy Huszár beszélget Bíbóval.. hogy aztán a Bibó emlékkönyv szerzői elleni pártrendszabályok elveit és taktikáját fogalmazgassa Knopp-Aczél körének...(Agit. prop.biz..)

tölgyes 2010.06.26. 23:08:57

@jjulie: A KSH könyvtárában szerzeményezéssel foglalkozott..

jjulie 2010.06.26. 23:13:03

@tölgyes:

az anyám nővérének az indexét én örzöm, van benne bőven moór gyula szignó

mennyit adsz érte?

panelburzsuj 2010.06.26. 23:15:11

@tölgyes:

Sokáig várhatunk, ha a provincializmus megszűnését a fordítástól, nem a nyelvtudástól várjuk.

tölgyes 2010.06.26. 23:17:49

@jjulie: Ez igen!!! A kedves mama és a nővére ismerte Lenint..:) Gratulálok Önnek... Őrizgesse az emlékét az indexben..:)Én megvagyok azzal amim nekem van.:)

panelburzsuj 2010.06.26. 23:17:51

@tölgyes:

Ez már csak így van.

Tölgyes jobban tudja, milyen és mekkora asztalokhoz engedték oda a jjuliet.

panelburzsuj 2010.06.26. 23:18:51

@Letícia:

Még nem, de szépen haladunk.

jjulie 2010.06.26. 23:27:54

@tölgyes:

hát neked pár ezresbe kerültek a moór szignók, az én nagynéném pedig még péntz is kapott a szignok mellé horthy ösztöndíj képében, a moór arthur szignóként nekem sem kellett fizetnem

az arthur szignós indexem sem érdekel? csak négy van benne, nem ismételtetett velem egyszer sem

tölgyes 2010.06.26. 23:30:43

@panelburzsuj: Ön nagyon téved. Ennek a nyelvtudáshoz így nincsen köze. .. Ha tudományos jelenségek leírására nincs egy viszonylag egységes anyanyelvi fogalmi apparátus, akkor Ön azt a jelenséget az anyanyelvén nem tudja megfogalmazni.. akkor Ön arról kénytelen más nyelven gondolkodni.. mondjuk kénytelen angolul gondolkodni. Azt talán nem nehéz belátnia, hogy ugyanarról a jelenségről egy angol anyanyelvű mindig pontosabban és gyorsabban fog gondolkodni mint Ön aki ugyan tud angolul, de nem az az anyanyelve....Ezért is nagyon tanulságos az az erőfeszítés, amit a kiegyezés után a magyar értelmiség a modern külföldi művek módszeres lefordításával tesz...pótolni akarja az elzártság miatt kieső éveket..Igaz akkoriban az akadémia titkára valami Arany nevezetű volt.

jjulie 2010.06.26. 23:46:19

@tölgyes:

namost én őrzöm az anyám édesanyjának az iratait is, aki 1883-ban született, és kétnyelvűként nőtt fel, viszont német nyélvű szépírásból nem kapott jelest 1899-ben a kereskedelmi iskolai bizonyítványa szerint

a kiegyezés után azok a fránya zsidók akik szintén két meg három nyelven beszéltek és gondolkodtak milyen előnyben voltak

vagy hátrányban, mert német egyetemre küldte őket az eötvös?

aztán meg a teleki féle clausus, ők hogy voltak meg a magyar fordítások nélkül berlinben?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.26. 23:47:48

@tölgyes: ő (az Arany nevezetű) nem sokra vinné mai "értelmiségi" körökben...

panelburzsuj 2010.06.26. 23:49:22

@tölgyes:

Az én egyik szakmámban elég régen és alaposan kialakult a fogalmi apparátus (magyar nyelven is), amit elég alaposan belénk is vertek.

Amellett még nyelveket is tanultak páran.

Maga a szakma mégis egyre mélyebbre süllyed a provincializmusba. Nem azért, mert nem lenne mivel gondolkodni róla, hanem mert nem akarunk róla gondolkodni. És azért nem akarunk róla gondolkodni, mert nem alakult ki eléggé széles belső kultúrája. A szakma nem elég nagy ahhoz, hogy a gyakorlati művelőin túl kellő számú, nemzetközi ki- és áttekintéssel bíró "szakmaelméleti elitet" is eltartson.

És egyre több és több ilyen szakterület lesz.

Az aranyjánosi idea nagyon helyénvaló volt a maga idejében. Most más idők vannak.

tölgyes 2010.06.26. 23:53:04

@jjulie: Látja így van ez ezekkel a felkapaszkodottakkal... ::))Könyvet vesznek, gyűjtenek..míg a kiválasztottak azok Horthy öléből szíííítták magukba a tudományt.. de hát mit tegyek, ha a magam könyvtárát én magam állítom össze.. és ez gyűjtés még ma is örömet okoz..bár ha jól meggondolom épp elégszer diskurálgattunk némely emberekkel különféle antikváriumokban.. és úgy láttam, hogy ők se restellték az utána járás fáradalmát és a megtalálás örömét..
Vagy vegyem át az Ön idétlen szövegét és kezdjem azt írni, hogy nekem már a dédpapám a jogik karon tanított..És ha így van is.. És akkor mi van? Ön se lett okosabb a nagynénitől, meg a mamától... Vagy kezdjem, hogy bezzeg nekem még jobbak voltak az egyetemi évek alatt a jegyeim...:::))) Beee...

Én azt láttam, hogy Litván, Kosáry, Vekerdy, Szabad..stb mindegyik megfordult azokon a könyvlelő helyeken, ahol én is eredményesen vadásztam..és egyik se mondta azt, hogy a nagymama bizonyítványában mi van... de volt hogy együtt örültünk valamilyen kincsnek.., kincsnek, ami nekünk kincs volt..Ez is hozzátartozik az ilyen félértelmiségi léthez..

Viszont mindez sok-sok türelmet és pénzt igényel és mindezt előteremteni egy fiatal kutatónak nem könnyű... és így kezdtük erről a beszélgetést.

tölgyes 2010.06.26. 23:54:49

@Hepci: Na ja.. hiszen prűd volt.. meg minden..:)

tölgyes 2010.06.26. 23:55:54

@jjulie: Na látja.. őt már taníthatta volna a dédapám ha a jogra járt volna..:)

tölgyes 2010.06.27. 00:00:35

@panelburzsuj: Azt mondja nekem nem is oly régen az egyik orvos barátom, hogy megírtam egy tanulmányt egy orvosi lapban (előzőleg az USA-ban egy új műtéti technikát dolgozott ki.. és erről írt..), de nem olvassa senki azt amit írtam..Tehát talán nem is a rálátás képessége hiányzik, hanem az érdeklődés és a szorgalom..így aztán nagyon is helyén való Aranyra hivatkozni, aki nem sajnálta az időt ha valami érdekes mű került a kezébe.. még bíbelődni is hajlandó volt vele..:(

panelburzsuj 2010.06.27. 00:02:21

@tölgyes:

Aztán azzal folytattuk, hogy valóban ez-e legfontosabb, sőt egyedül járható útja egy fiatal kutató elmélyült szakemberré válásának. A könyvek bújása és gyűjtögetése.

Mert valami nekem azt súgja, hogy ez a módszer ma sokkal inkább a későn érő dilettánsok módszere, mint egy-egy szakma élvonaláé.

jjulie 2010.06.27. 00:06:54

@tölgyes:

mármint úgy érted, hogy nem lettem okosabb attól, hogy a születésem pillanatától okos emberek vettek körül a családomban és a barátaik képében?

bár talán inkább műveltek voltak, mint okosak, így végülis igazad is lehet

egyébként nem én kezdtem emlegetni a moór familiát

tölgyes 2010.06.27. 00:14:09

@panelburzsuj: Már megbocsásson de ez azt gondolom, hogy csacsiság..Van olyan tudomány ahol ma is ez az út. Van ahol nem ez az út.. A bölcsészek, jogászok nem igen tudnak mást tenni.. de én nem tudok olyan tudományról, amelyik esetében hátrány volna a nagyfokú szakmai-szakirodalmi tájékozottság.

Egyszer régen még ifjú koromban egy kutató intézetben elkezdtek egy kutatást..igen érdekes volt a dolog..újszerűnek stb. tűnt.. Aztán elkezdtem kutakodni és kiderült: könyvtárnyi irodalma van, de az én kollégáim sok-sok pénzért felfedezték a meleg vizet..

tölgyes 2010.06.27. 00:24:02

@jjulie: Mi közjogról, könyvekről beszélgettünk beszéltünk..arról, hogy nem könnyű egy fiatal kutatónak megteremteni a kutatás létfeltételeit.. Moór fiát Ön hozta elő.. azt is, hogy Ön vizsgázott nála. Én még soha senkinek nem tettem arról említést, hogy kinél mikor hányasra vizsgáztam, hány diplomám van, hogy fontos, vagy jelentéktelen állásokban voltam-vagyok-e...hogy kik a felmenőim..
Ordnassac kérdezte tőlem, hogy melyek voltak azok a művek, amiket beszereztem.. megírtam a szerzőket..Én meg nem tagadhatom: az egyik évtizedes szenvedélyem a könyvgyűjtés azokon a területeken, amelyek érdekelnek..Moór így került elő... Nem ér annyit, de ha érdekli olvassa el a beszélgetést..

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.27. 00:33:33

@Kelecse: Kedves Kelecse kéhlek alássan, én nem erőltetem ezt a magázódást, csak bükkönyös olvtárs emelkedett tónusához igazodtam. Úgy kulturáltabbnak hat inzultálni valakit.
Sima modorral sokkal nagyobbat lehet "ütni".

tölgyes 2010.06.27. 00:36:53

@S2000: Most néztem meg amit már régen írt..A Köztársasági Elnöknek nincsen hatalmi ellensúlya,.. nem azért van, politikai felelőssége is alig.. nem feje a végrehajtó hatalomnak..Ilyennek találták ki őt a paktumban...

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.27. 00:46:12

@tölgyes: Némi logikai bukfencet vélek felfedezni két hozzám intézett írásában.

1. - Ha pedig választóként nem ért velük egyet akkor ne szavazzon rájuk..és írogassa a különböző fórumokon a véleményét... (20:46)

2. - Önnek joga van véleménye kifejtéséhez, mint ahogy nekem is..Önnek joga van ahhoz, hogy ne ossaz a véleményemet..nekem meg ahhoz van jogom, hogy ne értsek egyet Önnel.. stb. de ezek olyan dolgok amiről felesleges írni, mert én se a véleményalkotási, se bírálati jogát nem vonom kétségbe, csak közlöm: én azokat nem osztom. ha egyetértek Önnel azt is megírom..vagy nem. (21:15)

A foghegy se rossz.

panelburzsuj 2010.06.27. 00:47:24

@tölgyes:

A dolog ott kezdődött (pontosabban: ott folytatódott), hogy tölgyes kommenttársnak lelkesen bólogatnia támadt kedve egy ideidézett, Török Gábort áztatgató publicisztikára, és zenei aláfestésül mindjárt kínálkozott is, hogy bizony nem könnyű ezeknek a fiatal kutatóknak, mert lám a szakkönyvek is milyen drágák... , a fizetés is milyen kevés...

emberileg érthető, ha megtévednek.

Ez az utolsó mondat ugyan nem szerepelt, de hát megtanultunk már olvasni tölgyes olvtárs gondolataiban.

Na jóccakát.

ssi 2010.06.27. 00:51:53

@panelburzsuj: @Ordnassac:
Rod Stewart Kapcsolat koncerten voltam
utána meglepi! - Tőletek
igaz, nemcsak kérdéseim vannak, s eddig azt hittem, másnak is logikusak ....
na, de semmi gond! - hiszen pont tanulási célzattal vagyok itt köztetek :-))))

további jó írogatást, én elköszönök, még dolgoznom kell

Videofon 2010.06.27. 01:06:27

@tölgyes:
Már megbocsásson, de nem fogok azért visszalépni a 19. századba, hogy a kultúrsznobok tiszteletét kivivjam. Remélem, nem vagyok egyedül ezzel.
Amikor valami új dolgot vélek felismerni, egyszerűen rákeresek a neten. Mert ami lényeges, annak az angol nyelvű neten azért nyoma van. Ha találok valamit, akkor ejtem a témát, ha nem, akkor dolgozom rajta.
Nem hinném, hogy az lenne a jó módszer, hogy elolvasom a teljes szakirodalmat, mielőtt új összefüggéseket, új szempontokat merészelnék feltételezni. Ez a tehetségtelenek útja.
(Arról az apróságról nem is beszélve, hogy a normálisabb tudományok teljes szakirodalmát élettani képtelenség elolvasni.)

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.27. 01:12:57

@tölgyes: ezt a véleményt tökéletesen osztom! „Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem”. - mondta a szabadkőműves Bessenyei György.

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.27. 01:27:08

@Videofon: igen, ez már a XXI. századi gondolkodás. Mondjuk 10-15 évvel ezelőtt, amikor még nagyon költséges volt a hálón való kutakodás, ráadásul egy fizetős szakadatbázisban, akkor nem volt ilyen egyértelmű, hogy rákeresek a neten.

Ordnassac 2010.06.27. 01:39:23

@Videofon: ez valamennyire stimmel. Azonban tudni kell, hogy hol érdemes keresni. Másrészt Google Books ide vagy oda, nem biztos, hogy minden megvan, ami lényeges.

Nekem mondjuk szerencsém van, hogy a Fundamentum c. magyar nyelvű folyóirat gyakorlatilag összes cikke pdf-ben megvan a neten. Azonban mások nem. Hasonló a probléma külföldi folyóiratokkal, nincs ám mind fenn vagy, ha fenn van, fizetős. Persze ez csak akkor érdekes, ha valaki tudományosan akar foglalkozni a kérdéssel.

@Cserépszavazás: ez még a 18. században stimmelt, de mostanában kicsit árnyaltabb a kép. Természetesen a legkönnyebb anyanyelven elsajátítani valamit, sőt, kívánatos, hogy a legfontosabb dolgok meglegyenek magyarul is, de megfelelő világlátás és nyelvismeret nélkül ma már az ember nem megy sokra.

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.27. 02:31:49

@Ordnassac: ebben igazad van, amit azzal egészítenék ki, hogy világlátás korábban is volt és kellett is, de emellett az a gondolat, hogy az anyanyelven legyen meg a szakszókincs is, szükséges.
Könyvtárba minden itt írogató jár, ezért innen hoznék egy példát. Száz éve Szabó Ervin tanulmányozta a külföldi könyvtárak gyakorlatát, és akkor ő nem a német, hanem az angolszász mintát akarta követni. És magyarított sok-sok dolgot. Vagy egy másikat - húsz éve főleg a szakcikkek adták a tájékozódás naprakész lehetőségét. Rengeteg szakcikket fordítottak, kivonatoltak - és még ma is teszik. Mert hiába tudott valaki angolul és németül, ha az a cikk franciául jelent meg.
(Azt csak így zárójelben mondom, hogy én bizonyos értelemben sokra értékelem és tágabbnak érzem egyes vonatkozásokban a múlt század elejét, a mait néha provinciálisabbnak érzékelem.)

nyünyüge 2010.06.27. 07:25:41

@jjulie: kicsit abszurd volt emlékeim szerint egy Moór Arthur szintű matematika tanszékvezető a soproni faiparon (viszont jónéhány nem igazából mérnöknek való tehetséget indított el a szakmában.

jjulie 2010.06.27. 07:41:12

@nyünyüge:

mármint, hogy a matamatika felé terelte őket?

igen ez előfordult

jjulie 2010.06.27. 07:46:38

@tölgyes:

szép, szép, hogy miket nem tettél soha, és hol a listád arról amit nem kellett volna tenned soha?

2010.06.27. 08:03:13

@panelburzsuj: :D

És már korán reggel is folytatódik a szellemi küzdelem. Komolyan mondom, sajnálom, hogy nem tudok többször itt lenni, mert SP helyett csoda izgalmas dolgokról folyik a szó...

Szimba 2010.06.27. 08:03:14

Édes istenem!
Az éjszakai telehold egészen érdekesen hatott az "értelmiségre". Kibújt belőletek a sznob, az elefántcsont toronyban rejtőzködő szakbarbár.

Nekem számtalan könyvet NEM adtak ki a könyvtárban, mondván, hogy xxxx-esek (nem emlékszem hány x-esnek kellett lenniük:)) , és ma sem oly könnyű még egy Bíbót sem megszerezni. (Jó, meglehet, de már késő!:(()

Egy dr. Ravasz László dedikációval Tölgyesnél nemhogy labdába nem rúghatok, de a közelébe sem enged:) És ha azt mondom, hogy Széchenyi a térgyén lovagoltatott üde gyermekkoromban?:)))

Szimba 2010.06.27. 08:06:57

@Letícia:

Az éjszakai baglyok még alszanak, és öklendezik fel a megemésztetlen darabjait az "ellenségnek".

török gábor 2010.06.27. 08:36:25

szeretnék gratulálni az éjszakai beszélgetéshez, talán az eddigi legérdekesebb volt.

2010.06.27. 09:06:23

@Szimba: az jó, ha dolgozik az elme, és az új infókból rakja össze magát újra, s küzdésre kész megint...:)

Szép napot mára is, építő beszélgetést, én sajna dolgozni el..:(

Szimba 2010.06.27. 09:26:55

Konrád György már Hitlerként ír Orbán Viktorról:

nol.hu/velemeny/20100626-demokratura_

Neki megbocsátom. Írt egy jó könyvet.

Szimba 2010.06.27. 09:27:44

@jjulie:

Gondolod, hogy TG is csúfolódott?
Igen finom modora van!:)

nyünyüge 2010.06.27. 09:45:47

@Szimba: Sőt. Finom modor és kiváló stílusérzék.

(ennyit a dícséretekhez - de nem csinálunk belőle rendszert:-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.27. 09:56:21

@Szimba: Tiszta Torgyán...
Nem adok neki tanácsokat, de a most mondottak alapján a fickó az első héten, amint főpolgármester lesz " csődöt mond ", mint a Kósa-Szijjártó padödö.
Már előre emlegeti az ámokfutást, meg az elfogyott pénzeket.
Mindent becsődöltet, leállíttat és feljelent és az egészet ráfogja a nyuszira.

jjulie 2010.06.27. 10:00:11

@Szimba:

a maga módján....

(pedig hogy küzdöttem az éjszaka és erre ébredek)

Szimba 2010.06.27. 10:04:28

@simonmondja.:

Pokorni jobb lenne? Ő népszerűbb, és másodikként jelölték.

jjulie 2010.06.27. 10:11:08

@Szimba:

picit tájidegen lenne ő is

egy igazi pesti, budapesti őstípus pl a Thaisz Elek

ezek messze esnek tőle

www.mno.hu/portal/47449

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.27. 10:13:37

@Szimba: Pokorni sem egy csúcsmodell. De tény, hogy jobb lenne.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.27. 10:19:23

@simonmondja.: te elég egyszerűen látod a világot. Tulajdonképpen ehhez már szemre sincs szükség.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.27. 10:20:31

@jjulie: " tolerált ház " - milyen korszerű kifejezés.
Hát ezek legalább a bűnözés és a prostitúció ellen küzdöttek.
De Tarlós az építkezések ellen.

[nick] (törölt) 2010.06.27. 10:24:14

ezt a kormányt a nem népszabadságban írt publicisztikák fogják megbuktatni, és nem is a heti válasz cikkei, hanem a "külföld". a csendes emigráció.

jjulie 2010.06.27. 10:24:29

@Szimba:

egy kis élet és tudomány

www.eletestudomany.hu/content/aktualis_20090612_budapest__az_europai_vilagvaros___nyelvi_es_vallasi_kavalkad

kicsit más pálya, mint ahol a vidéki jobboldali nemzeti versenylovak utcahosszal nyerni szoktak

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.27. 10:24:45

inforadio.hu/hir/vb2010/hir-362532

Ha felépül végre a diktatúra, ez legyen az első intézkedése a Viktátornak is (na ja, utána Dunába lövetheti Debreczenit is, hátha kifogom Rácalmásnál, teliholdas süllőzés közben).

jjulie 2010.06.27. 10:30:28

@simonmondja.:

a thaisz elek legalább ismerte a témát amire vállalkozott, és értett a kurvákhoz, és még a sittről is kihozták, és pozícióhoz jutatták

a két említett karótnyeltet kép perc alatt megennék maradék nélkül a való világban

jjulie 2010.06.27. 10:35:10

@[nick]:

és az indexek

a tözsde és a valutaárfolyam mutatók befolyásolta népszerúségi indexek

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.27. 10:39:45

@jjulie: Az is jópofa, hogy aszongya Tarlós, hogy csak egy ellenőrző bizottsági helyük volt. Ha jól emlékszem, arra az egy helyre se találtak maguk közül egy revizort, csak a Vitézi Dácikát küldték oda napközi helyett pogácsázni.

bariga 2010.06.27. 10:41:48

már öt-hat éve csodálkozom azon, hogy hogyan lehet egy beszédet, vagy témát ennyire két, vagy többféleképpen értelmezni. És aki a Fidesz TV-ken és újságokon nőtt fel, hogyan tudja majd megállni helyét a valóságos világban. Van egy 19 éves unokahúgom, komolyan aggódom érte.

Ordnassac 2010.06.27. 10:44:55

@török gábor: mármint melyik rész? Az értelmiségről, a közjogtörténetről, Moór Gyula családjáról, a folyóiratok és könyvek beszerzési gondjairól vagy a nyelvtudás kérdéséről? :-)

(Így utólag belegondolva, tényleg sok témát jártunk/jártak körbe.)

panelburzsuj 2010.06.27. 10:53:00

@Szimba:

Te mit vársz egy efféle gondolkodástól? (És az efféle gondolatok ilyetén megfogalmazásától ... )

"Az eddigi, hihetetlenül hosszú cédulagyűjtési időszakot nem a kormány rövidítette le, hanem az Országgyűlés. Nem volt komoly dolog, hogy egy rövid zsákutcányi ajánlással már indulni lehetett. Ezzel a közigazgatásban dolgozók közül is nagyon sokan már régóta tisztában vannak. Aki tart attól, hogy szélesebb választói kör ajánlását esetleg nem tudja megszerezni, az haragszik a demokráciára."

Ordnassac 2010.06.27. 10:53:39

@Szimba: Tarlós helyettesei úgy tűnik, hogy Pesti Imre és György István lesz. (Aztán, ha kelleni fog a koalíció, még bővülhet a kör egy "máspárti" politikussal.)

panelburzsuj 2010.06.27. 11:02:02

@Ordnassac:

(Egyébként TG-t föltehetőleg az a kérdés foglakoztatja leginkább, hogy akkor végül is kik csinálják a politikát? Mert az a Koronics azért elég nyersen közölte, hogy független politológus pedig nincs, legfeljebb két/többkulacsos. És innen már nem túl nagy ugrás az értelmiségi szerepkörök újragombolása.)

Ordnassac 2010.06.27. 11:04:58

@panelburzsuj: épp olvastam.

Érdekes, hogy csak párton belül tudott most OV gondolkodni (Schmitt vagy Áder).

Az azért sokat jelent, ha már Mádl Dalma is mereng Schmitt Pál alkalmasságán...

Ordnassac 2010.06.27. 11:07:45

@Ordnassac: igaz, ad egy diszkrét bájt a dolognak, hogy az a Népszabó, amelynek állandó publicistái kritizálták Sólyomot, mint fideszes bábot, most hirtelen nagyon kezdik dicsérni, többet, mint egész elnöki pályafutása alatt összesen.

jjulie 2010.06.27. 11:10:01

@Ordnassac:

az álláskeresést kihagytad

Ordnassac 2010.06.27. 11:13:10

@panelburzsuj: magyarul a kérdés: az értelmiség van hatással a politikára vagy a politikának az értelmiségre? Azaz, aktív vagy passzív szereplőnek tekinthető-e az értelmiség a magyar politika spektrumában?

Ordnassac 2010.06.27. 11:14:18

@jjulie: azt hiszem TG-t az érdekli a legkevésbé. :-)

panelburzsuj 2010.06.27. 11:17:17

@panelburzsuj:

(És egy példa az "árnyaltság" lehetséges hazsnairól: mi köze a közigazgatásnak ahhoz, hogy ezy rövid zsálutcányi ajánlás mihez elég, mihez nem? Oké: a közigazgató számolja ezt ki. De hogy ez komoly vagy nem komoly, meg hogy hogy vsizonyula ademokráciához, az talán mégse közigazgatási kérdés, nem?

Másik megoldás: Tarlós fejében a fogalmak körülbelül ennyira kontúrosak. Ami megintcsak a jelölti alkalmassági tulajdonságok súlyozásának kérdéséhez vezet.)

jjulie 2010.06.27. 11:19:45

@Ordnassac:

nehidd, egykét tehetséges fiatal rabszolga minden munkáltatót érdekel

panelburzsuj 2010.06.27. 11:20:42

@Ordnassac:

Szimba már emlegette Konrád György "egy jó könyvét".

Korántsem biztos :), hogy "Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz" címűre gondolt, de a témába azért ez elég szorosan belesimul.

panelburzsuj 2010.06.27. 11:23:52

@Ordnassac:

Fideszes munkamegosztás:

Pokorni: Schnitt the President.

Orbán: Schmitt for President.

Ordnassac 2010.06.27. 11:25:18

@panelburzsuj: azt Szelényi Ivánnal közösen írta. Volt szerencsém egyszer találkozni Szelényivel és beszélgettük a témáról, igaz, inkább kérdeztem a könyv utóéletéről, mintsem magáról a könyvről. Mindenesetre tanulságos volt.

panelburzsuj 2010.06.27. 11:32:48

@Ordnassac:

Sokan félretoljáka művet, mondván: akkor talén volt relevanciája, de mára rég lejárt. Ennek az értékelésnek most azok a kötcsei elemzések, amelyek a rendszerváltás felemásságát egyértelműen a "sértetlenül túlélő balliberális értelmiségi elit" nyakába varrják, finoman szólva is ellene mondanak.

jjulie 2010.06.27. 11:36:18

@Ordnassac:

nehés útra tévedtél, ahelyett, hogy fesztiválról fesztiválra vándorolva dagasztanád a sarat éjt nappallá téve......

Szimba 2010.06.27. 11:39:05

@panelburzsuj:

Olvastam!!!:(((
Szemantikai szempontból elemezve, a lényege az, hogy "Minden Fideszen kívüli párt dögöljön meg!"

Nem várok én már semmit! Még Pokornitól sem, mert ugyan "bájos" ember, de nem hinném, hogy a humán műveltségével, meg a tanári habitusával alkalmas lenne a főváros élére.

Ordnassac 2010.06.27. 11:39:05

@panelburzsuj: a könyv maga nincs meg, de be akarom szerezni valamikor.

Szimba 2010.06.27. 11:41:26

@Ordnassac:

Már ezt is elolvastad! Egészen lírai hangot üt meg a cikk. Valóban nagyon mulatságos a megválasztás körülményeinek ismeretében.
Sólyom, a tragikus hős magába fojtja bánatát, és elmegy állást keresni:)))

panelburzsuj 2010.06.27. 11:42:01

@Szimba:

Szerepel ott a kondukátor, meg Rákosira is utal.

Kimaradt viszont Pinochet:

"Chile a proletárok országa helyett a vállalkozók országa lesz."

Szimba 2010.06.27. 11:42:42

@panelburzsuj:

A Városalapítóra gondoltam.

Ordnassac 2010.06.27. 11:43:29

@jjulie: mindig is különcnek számítottam. :-D

Ordnassac 2010.06.27. 11:46:06

@Szimba: 68 évesen inkább megy nyugdíjba és próbál valami "pet projectet" találni.

Videofon 2010.06.27. 11:49:41

Szerintetek Sólyom lesz az LMP miniszterelnök-jelöltje 2014-ben? Milyen miniszterelnök lenne Sólyom? (Ha már ennyi politológus vénájú ember gyűlt össze ebben a blogban...)

panelburzsuj 2010.06.27. 11:49:56

@Szimba:

Pedig ő alkalmasabb lenne Tarlósnál a főváros kulturális kínálatának "kiegészítésére" ...

(A városüzemeltetés bugyrai meg olyan mélyek, hogy oda tényleg előbb a rendőröket meg a szakértőket kellene leereszteni, és csak utána nyilatkozgatni.)

Szimba 2010.06.27. 11:50:10

@jjulie:

Arra célzol, hogy Podmaniczky Frigyes valamivel alkalmasabb volt Budapest felvirágoztatására, mint Tarlós?

panelburzsuj 2010.06.27. 11:51:39

@Szimba:

(Én sajnos leragadtam a menhelyi kölyök történeténél ... :(

Ordnassac 2010.06.27. 11:52:57

@Videofon: 72 évesen? Bár nem látom akadályát a kora miatt, de kevéssé hiszem. Sólyom nyilatkozta is, hogy pártpolitikába nem akar fogni ("Eszem ágában sincs pártpolitizálni, nevetséges is lenne tőlem.")

www.keh.hu/interjuk20100624_heti_valasz.html

Szimba 2010.06.27. 11:53:06

@Ordnassac:

Valld be, hogy csak nem bírod az éjszakázást, a piát, és az erős, dübörgő hangfalakat!

[nick] (törölt) 2010.06.27. 11:53:16

@jjulie:
sokkal inkább függ most a kormány az üzemanyagártól, mint attól, hogy mit gondol a világról körösényi andrás.

Szimba 2010.06.27. 11:55:01

@panelburzsuj:

Annyira azért ne mard magad. Van egy százas listám a kedvenc könyveimből (amiben jelenleg 44 db könyv szerepel), és ebben sincs benne Konrád.

Ordnassac 2010.06.27. 11:56:57

@Szimba: piát nem szeretem? Egyetemista vagyok! Szóval kocsmázni szívesen elmegyek. Unicumra és Calvadosra mindig kapható vagyok. (Igen, piaburzsuj vagyok, bocsi panel! :-) )

Az éjszakázást? Amikor én szoktam itt az éjszakai főállás lenni? (Porfelhő hívott így, ha jól emlékszem.)

panelburzsuj 2010.06.27. 11:57:16

@Ordnassac:

Hogy felválthassa a nála négy hónappal fiatalabb tetterős új elnök ...

("Teccetek volna több fekvőtámaszt csinálni!" ?)

ssi 2010.06.27. 11:58:08

S.P. személye és a általa képviselésre szánt "értékek" - munkába lépése előtt
1. a magyar ember is legyen bizakodó, mosolygós, emberi
2. a magyar emberek sportoljanak
3. 2/3 felhatalmazás + 3/3 forradalom beteljesülését ne akadályozza semmi

többen írtátok: a mostani kormány is arrogáns, mint az előző is volt:
- ME-ként mind a ketten kiemelkedő történelmi személyiségekké lennének
- bár mindkét ME személyisége erősen megosztó, van-e különbség?
- Gy.F. 2/3 birtokában, az alkotmánymódosítás megvalósíthatóságának tudatában milyen lenne? Előre elmondaná terveit továbbra is? Tenne-e gesztusokat? Partneri kapcsolatok kockázatát bevállalná-e?

jjulie 2010.06.27. 11:59:14

@Szimba:

a podmaniczky sem volt egy egyszerű eset, de a thaisz elekhez hasonlóan tudott hatni a nőkre.....

(bár az igazi király a thaisz volt)

rá tudta beszélni a szépasszonyokat, hogy vetessenek a gazdag férjükkel telket az sugár úton és építsenek rá palotát

a tarlósból ezt nem nézném ki, meg a fidesznek nevezett vidéki férfipártból sem

panelburzsuj 2010.06.27. 12:00:27

@Szimba:

(Én is egyedül azt találom mentségemül, hogy mást azért olvastam ... :)

jjulie 2010.06.27. 12:02:18

@Szimba:

és a kezdeményező, kalandvágyó csajokat kihagytad

panelburzsuj 2010.06.27. 12:04:32

@Ordnassac:

A jóideje formált "demokrácia patrónusa" szerepkörre viszont továbbra is igényt tarthat, sőt bizonyos mértékű ellenpólussá is válhat a "hatékony hatalom" patrónusával szemben.

És még az is lehet, hogy elnöki kötöttségek nélkül ez könnyebben fog menni.

panelburzsuj 2010.06.27. 12:06:16

@jjulie:

(Ajánlok neked egy terminust: a rátóti kupaktanács. Ingyen használhatod .. :)

Ordnassac 2010.06.27. 12:08:56

@panelburzsuj: kérdés, hogy nem fogja-e a másik oldal ezt a "sértett ember" morgásának tekinteni. :-)

Ordnassac 2010.06.27. 12:10:43

@Ordnassac: ez a smiley hogy került ide? Nem szándékoztam kirakni egyet se.

jjulie 2010.06.27. 12:10:53

@panelburzsuj:

elég jó kifejezés, felhasználom, de na add ingyen, legelább egy méltányos lizingdíjat követelhetnél

(így olyan, mintha neked nem kéne)

panelburzsuj 2010.06.27. 12:14:21

@jjulie:

Népi költés, ennélfogva közkincs. Én legfeljebb egy kis nyomravezetői jutalmat érdemlek ...

ssi 2010.06.27. 12:16:48

O.V. - tény: 8 évnyi "száműzetésében alaposan és részletesen kidolgozott egy keretet az álmaihoz

Gy.F- jövője: írjon ki magából mindent (megjelentetni nem kell - még!), viszont a (köz)gazdasághoz jobban értőként nála, benne is összeállhat a rendszer elemeivel együtt és a lehiggadt, rendezettebb stílus is

ME és az ország:
- előny, ha leendő ME időben felkészülhet státuszára
- hasznos, ha nem akárki jelöltetik ki ME-nek, s ha végre oda kerül, nem marad belső-külső kontroll nélkül sem

jjulie 2010.06.27. 12:18:19

@panelburzsuj:

csak dedikált eredetit veszek, akár a tölgyes, másolat nem érdekel

panelburzsuj 2010.06.27. 12:19:12

@Ordnassac:

A "másik oldal" egy darabig még vígan eléldegélhet a nyakló nélkül osztogatott leminősítő "nyelvi leleményeiből", hiszen a magyar néplélek elég jó vevő a pocskondiázásra.

De inkább előbb, mint utóbb a cirkusz mellé kenyér is kell majd.

Ordnassac 2010.06.27. 12:24:31

@manyike: a 29 pont elég esetleges volt (lovasberényi kormányülés), szóval bennem már felmerült a gyanú, hogy mindent arra tettek fel, hogy az IMF és az EU engedi az hiány növelését, de a görögök beleköptek a levesbe. B terv meg úgy tűnik nem volt.

panelburzsuj 2010.06.27. 12:25:07

@jjulie:

Ha találok fényképet a valamikor hatodik táján letudott csikótojásos előadásunkról, majd küldök egy autogrammal ellátottat, és megalkuszunk.

jjulie 2010.06.27. 12:25:26

@panelburzsuj:

a leki táplálék nagyon fontos, és a megvonása halálos

az áder arca a megtestesült "ha megdöglesz sem fogadlak el" fegyver magasiskolája

ez a jobboldal erős fegyvere

Szimba 2010.06.27. 12:25:36

@panelburzsuj:

És OV a rátóti csikótojás?

jjulie 2010.06.27. 12:26:57

@panelburzsuj:

így már korrekt, az alku fontos gesztus

jjulie 2010.06.27. 12:29:17

@Szimba:

nem, ő a felcsútikötcseilovasberényi csikótojás

Videofon 2010.06.27. 12:29:57

@Ordnassac:
Valakinek, valamikor renbe kell raknia a hétköznapi jogrendszert. Az ország nem a pártkatona-invázió miatt élhetetlen, hanem a betarthatatlan, túkbonyolított, inkoherens jogrendszer miatt. A Fidesz láthatólag érdekelt a zavaros víz fenntartásában. Vagyis az utánuk jövők feladata lesz a jog rendbetétele.Vagyis Orbánt jogtudor miniszterelnöknek kell váltania, ha normális gazdaságot és társadalmat szeretnénk. Ha Sólyom nem jön szóba, ki lehet erre alkalmas? Te, mint jogászkörökben jártas személy, látsz alkalmas jelöltet a feladatra? Az lmp-s univerzális favorit, Róna Péter erre nem igazán látszik alkalmasnak.

panelburzsuj 2010.06.27. 12:30:22

@Ordnassac:

Megmondták a tudorok a TG által tegnap belinkelt irományban, hogy az ideológiai kormányzás menesztve.

A gyakorlatban én ezt úgy képzelem el, hogy van egy nagy rakás ötlet, amiből mindig azt húzom elő éppen, ahol a szereplőket leginkább sikerült már jó előre beszervezni vagy megpuhítani.

Szimba 2010.06.27. 12:31:43

@manyike:

1. Én is azt hittem, hogy kidolgozott egy alapos tervet. A 29 pont után némiképpen meginogtam. Bár van benne néhány jó változtatás is, de a legtöbb nem jelentős.

2. Gyurcsány szerintem ne írjon (táncolhat), és nem hiszem, hogy ismét előállhatna, mint az MSZP arca.

3. Ez bizony így van.

Szimba 2010.06.27. 12:33:01

@jjulie:

Remek, most már valaki legörgethetné a völgybe!:(

jjulie 2010.06.27. 12:34:02

@Videofon:

a róna péter lmp-s jogász?

amíg világjáert gazdasághoz értőnek gondoltam, szimpi volt

panelburzsuj 2010.06.27. 12:41:39

@jjulie:

Nem is cserét emlegetek, hanem kiegészítést. Mert még a legbuzgóbb hívekről is nehezen tudom elképzelni, hogy évekig tudnak pusztán fényből élni.

(Őszintébben szólva pont legbuzgóbbakről tudom a legnehezebben elképzelni ... )

Szimba 2010.06.27. 12:42:21

@Ordnassac:

Unicum!!! Azt is nagyon szeretem!

Az nem éjszakázás, hogy a finom biztonságos kuckódban internetezel. (Próbálj 10 ezer kóválygó, hőbörgő, kómás kölyök között élve maradni, amikor dübörög valami, amiről nem lehet megállapítani, hogy metál vagy emo, mert annyira hangos, hogy csak a denevérek és a kutyák tudják megkülönböztetni az egyes hangokat. Hidegben, 6. napja ébren, egyszál trikóban, sárosan és éhesen (már ellopták a sátrad, a pénzed) csápolni és végighányni a szigetet, no az valami. Túlélőtábor és bátorságpróba egyben.:)

Másrészt már nagymamák is járnak ki, meg anyák a csecsemőjükkel. (Nosztalgiatúraként)

Ordnassac 2010.06.27. 12:44:40

@jjulie: @Videofon: Róna Péter közgazdász és a főpm-jelölt, meg a miniszterelnök más és más. Utóbbi posztot szerintem Schiffer megtartaná magának.

Amúgy nem is biztos, hogy a miniszterelnöknek kell jogtudornak lennie, hanem az igazságügy-miniszterének kell jónak lennie.

Ordnassac 2010.06.27. 12:46:01

@Szimba: instruktor vagyok, ergo "hivatalból" foglalkozom az ELTE ÁJK új elsőéveseivel. A gólyatábor hasonlít egy fesztiválra. Meg eljárogatok ide-oda. ;-)

jjulie 2010.06.27. 12:46:06

@jjulie:

ok gazdászból lett jogász, ez még lemegy a torkomon

Ordnassac 2010.06.27. 12:47:04

@panelburzsuj: pedig pont Bajnait tartják a technokrataság netovábbjának.

Arról ne is szólva, hogy a kormánypártok között van egy "világnézeti" párt is (KDNP). Mi ez, ha nem ideológia? ;-)

Ordnassac 2010.06.27. 12:47:37

@jjulie: RP baromira nem jogász...

Szimba 2010.06.27. 12:47:42

@Ordnassac:
Ajaj! Nem szóltam egy szót sem!:)))

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.27. 12:48:05

@panelburzsuj: az ideológiai kormányzás menesztve mondathoz egy hírrészlet: "Rámutatott: le kell zárni az egyházi kártalanítás, ingatlanrendezés első ütemét is - az első 20 évét -, amely "reménységünk szerint a következő évben megtörténik", de már elő kell készíteni egy második ütemet is. Gondolkodunk a stabil, kiszámítható gazdasági alap létrehozásán, s ha a következő 2-3 évben konszenzust tudunk kialakítani, akkor létrejöhet egy "kiszámítható, automatizmusok alapján működő gazdasági alap", amely lehetővé teszi az egyházi intézmények működését, erősödését."

A kenyeret és cirkuszt éppen most vitatják: legyen-e túzijáték. Mert egyes emberek szerint inkább az árvízkárosultakra kellene fordítani azt a pénzt.

panelburzsuj 2010.06.27. 12:48:40

@Videofon:

teleschola.hu/cikk/16/3211

Róna Péter (1942-) 1956-ban emigrált. Előbb a Pennsylvania Egyetemen gazdaságtörténészi, majd Oxfordban jogi diplomát szerez.

jobbik.net/index.php?q=node/5800

Róna Péter (1942) 1956-ban emigrált. Előbb a Pennsylvania Egyetemen (1964), majd Oxfordban szerez gazdaságtörténészi diplomát (1966).

Az újságíró az még mindig értelmiséginek számít?

Ordnassac 2010.06.27. 12:52:20

@Ordnassac: mármint nem kontinentális jogász... Azzal meg itt nem biztos, hogy sokra megy a common law ismeretével.

@panelburzsuj: MTI Ki kicsoda 2009: két évig jogtanácsos volt az USA Kereskedelmi Minisztériumánál. 1971-től előbb a banki szektorban tevékenykedik, majd a NABI főnöke volt.

Szimba 2010.06.27. 12:52:33

@Cserépszavazás:

http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=137772489566175

207 582 tagja van már.

@panelburzsuj:

Hess!

jjulie 2010.06.27. 12:52:53

@Szimba:

pedig nagyon úgy hangzott....

Ordnassac 2010.06.27. 12:53:03

@jjulie: lásd az utána lévő válaszomat.

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.27. 12:53:59

@Szimba: Néhány napja én is csatlakoztam. Keress meg :)

Ordnassac 2010.06.27. 12:54:03

@Szimba: láttad Dévényi HV-s cikkét? Jómagam inkább hajlok arra.

panelburzsuj 2010.06.27. 12:54:30

@Ordnassac:

A technokrata modellez és annak alapján alkot szabályt.

Az előre lezsírozott vagy letuszkolt önkényes döntések keresztülverését én inkább az autokrata szóval jelölném.

Ordnassac 2010.06.27. 12:57:16

@panelburzsuj: ergo Bajnai autokrata volt?

panelburzsuj 2010.06.27. 13:00:19

@Ordnassac:

Bajnai technokrata. Most viszont az ideológiamentes gazdaságpolitika egy másik válfaja tűnik kibontakozni.

panelburzsuj 2010.06.27. 13:03:08

@Ordnassac:

Mindenesetre Róna és Schmitt napvilágra jövetele között már csak egy bő hét van ...

Nheszen bontakozunk ki ebből a 42-es mintájú garnitúrából! :)

Szimba 2010.06.27. 13:03:26

@Ordnassac:

Bocs. , az előbb a hiányzó s-t küldtem neked.

Nem találom a Dévényi cikket, ill. nem tudom, melyikre gondolsz.

[nick] (törölt) 2010.06.27. 13:04:55

@Videofon:
a helyzet az, hogy két potens szereplő van ez ügyben: a helyhatóságok, és a nemzetközösség. a városk, és az unió. az államjog demokratikus viszonyok között sose tudott igazán fejlődni.

Ordnassac 2010.06.27. 13:06:46

@panelburzsuj: épp ezt mondom én is, hogy nem biztos, hogy elhónyált az ideológiai politizálás (Semjén Zsolt személye ellentmond már ennek).

panelburzsuj 2010.06.27. 13:08:46

@Cserépszavazás:

Az egyházak praktikus szövetségesek. A "történelmiek" pláne.

Mi ebben az ideológia?

Ordnassac 2010.06.27. 13:08:56

@panelburzsuj: ott van még Fónagy János államtitkár is. ;-)

nagytalpu48 2010.06.27. 13:10:20

bocsánat, kicsit OFF, de ki kell írnom magamból:
index.hu/belfold/2010/06/27/orban_a_rendvedelemben_dolgozoknak_feddhetetleneknek_kell_lenniuk/
nem tehetek róla, de koromnál és tapasztalataimnál fogva beindult bennem a sorok között olvasás gépezete. és rossz érzéseim támadtak, hallottam-olvastam már hasonló jól hangzó lózungokat, és nagy részüknél pont az ellenkezőjük volt igaz.
főleg azok után vannak ezek a rossz érzéseim, hogy egyre több helyről, egyre több ismerőstől kapok olyan híreket -magam is tapasztalok ilyeneket-, amelyek azt mutatják hogy nagyon aprólékos, az élet szinte minden területére kiható tervek megvalósítása zajlik éppen. (hatalomátvétel ill. erőfitogtatás olyan területeken is ahol aztán tényleg nem lenne feltétlenül fontos.)
és a kormányváltás óta eltelt idő rövidsége miatt ezeknek a terveknek már létezniük kellett korábban is...
volt egy rendszerváltás. olyan amilyen, de volt. nem kéne visszarendeződni.
mégegyszer elnézést a nem pont témába vágó gondolatokért.
ON

panelburzsuj 2010.06.27. 13:16:20

@Ordnassac:

"ideológiamentes gazdaságpolitika"

Semjén meg Balogh a cukorhab a tortán.

Vagy hogy még stílszerűbb legyek: ők az ostya. (De mindkét területen: teológiai placebóként is, meg patikusi csomagolószerként is.)

Szimba 2010.06.27. 13:17:16

@Ordnassac:

Ez tényleg meggyőző, nem tudtam, hogy 10 milliárd Ft bevétel van a külföldi turistákból. Számomra cirkuszi mutatvány a tüzijáték, viszont az is igaz, hogy jól fel lehetne használni az árvíz sújtotta területek későbbi megvédésére.

Én biztosan nem egyéneknek osztanám szét a pénzt, inkább a későbbi védekezésre fordítanám, és kamat nélküli kölcsönt adnék belőle a családoknak.

Ordnassac 2010.06.27. 13:20:09

@panelburzsuj: Matolcsy György mint az ideológiamentes gazdaságpolitika letéteményese? :-P

Balogh alatt Balog Zoltánt értetted? (Szászfalvi László már szart sem ér? ;-) )

panelburzsuj 2010.06.27. 13:22:51

@Cserépszavazás:

Szerintem vallás. Sok-sok felekezetre ágazva.

panelburzsuj 2010.06.27. 13:24:40

@Ordnassac:

A hátlant, jogos ... :)

Szászfalvit pont én emlegettem. Hélikon és környéke ...

jjulie 2010.06.27. 13:24:56

@Ordnassac:

ha csak egy ideológi játszik akkor értelmezhető az ideológiamentesség

mármint az ideológiaiversenymentes gazdaságpolitika

panelburzsuj 2010.06.27. 13:26:23

@Ordnassac:

Meg tudnád nevezni azt a közgazdasági iskolát, amelyet Matolcsy "képvisel"?

jjulie 2010.06.27. 13:27:42

@panelburzsuj:

na és, a fidesz is vallás

igaz nincs sok sok eéágazása, csak kettő: velünk vagy ellenünk

jjulie 2010.06.27. 13:32:38

@panelburzsuj:

lassan lel rá az ordi guglija

kérdezz könnyebbet, mert meghal a blog

panelburzsuj 2010.06.27. 13:37:06

@jjulie:

Vannak vallási jegyei. És éppezért bizonyos fokig nemcsak "felkarolója", hanem konkurenciája is a "valódi vallásoknak".

Ugyan ott még nem tartunk, de érdemes belepillantani a "Deutsche Christen" éa a "hitvalló egyház" általad is pontosan leírt "elágazódásának" sztorijába.

Ordnassac 2010.06.27. 13:39:52

@panelburzsuj: a növekedéspártihoz szokták sorolni. (Valahol olvastam, hogy a "matematika nélküli közgazdaságtan" képviselője. Bár ez inkább egy rosszmájú megjegyzés volt.) Mindenesetre nem a mainstream közgazdaságtanhoz sorolható.

Az Indexnek van egy érdekes bemutatócikke Matolcsyról, ahol írnak erről.

panelburzsuj 2010.06.27. 13:52:42

@Ordnassac:

Nekem a belső keresletélénkítésre alapozott növekedéssel (és adószedéssel...) egy gondom van magyar viszonyok között:

"Azt a terem-buráját, Hát ilyen lukas lakásban nem lehet egeret fogni."

video.xfree.hu/?n=nikitta%7C2408a3e2e09908726397c20cdebe9357

nyünyüge 2010.06.27. 15:40:04

@Ordnassac:
"egyes számítások szerint tízmilliárd forintnyi közvetlen és közvetett bevétele származik az országnak "

Az egyes számítások kissé túlzónak tünnek.

ssi 2010.06.27. 16:00:37

@Szimba: @Ordnassac:
szertem O.V. a hatalmi rendszert tervezte meg alaposan, a gazdasági kérésekben mások tanácsaira hagyatkozik, s az érzelmeire (bocsánat, meg a hálákra: pl. csökken az állami párttámogatás, de hogyan alakulnak majd a magán támogatások és miért is)

Gy.F.-nek fel kell dolgoznia a múltat a baloldalért, az MSZP-ért és önmagáért. mivel ő egy írós fajta, a kiírom magamból a feszültségeket és egyre reálisabban, higgadtabban érzek és gondolkodom - ez egy általában jó módszer. persze azért sportoljon: fusson, táncoljon stb.

ha megfogalmazzuk igényeinket, talán még hatni is fognak: pl ME-vel szemben (szisztematikusan építkezzen, készüljön rá)

már tegnap kérdeztem: csak a felső vezetőknek kell félniük az elbocsájtástól?
a mezei beosztottól várnak majd politikai lojalitást? ma írta @nagytalpu48:

"... egyre több ismerőstől kapok olyan híreket ..., amelyek azt mutatják hogy nagyon aprólékos, az élet szinte minden területére kiható tervek megvalósítása zajlik éppen. (hatalomátvétel ill. erőfitogtatás olyan területeken is ahol aztán tényleg nem lenne feltétlenül fontos.)
és a kormányváltás óta eltelt idő rövidsége miatt ezeknek a terveknek már létezniük kellett korábban is..."

S2000 2010.06.27. 17:57:42

Itt van a közvélemény-kutatás: www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-362699

Schmitt Pál 32, Sólyom László 24, Balogh András 14, Morvai Krisztina 6 százalékra számíthatna, ha a felmérésben részt vettek szavazhatnának. A megkérdezettek 24 százaléka egyikükre sem szavazna, illetve nem válaszolt a kérdésre.

S2000 2010.06.27. 18:03:41

Van néhány érdekesség, pl.:

A konkrét jelöltek alkalmasságának megítélésében is a politikai hovatartozás a döntő: a saját pártja jelöltjét általában a válaszadók négyötöde tartja alkalmasnak a köztársasági elnöki posztra. Schmitt Pál viszont jobban megosztja a közvéleményt, mint Sólyom László: az előbbiről az ellenzékieknek csak 20 százaléka, míg az utóbbiról a kormánypártiak 43 százaléka mondta, hogy alkalmas.

Ordnassac 2010.06.27. 18:20:12

@S2000: hmmm... nagyon sarkítva azt lehet vajon mondani, hogy nem a tudat határozza meg a párthovatartozást, hanem a párthovatartozás a tudatot?

S2000 2010.06.27. 18:27:58

@Ordnassac: Találó megfogalmazás. :)

Ami engem kicsit meglepett, az Schmitt 32%-a. Gondoltam, hogy annyira nem lesz magas, mint a Fidesz szavazatok aránya a választásokon, de egy 40%-ot azt hittem simán hoz majd.

S2000 2010.06.27. 18:37:17

Próbáltam emlékezni, hogy Sólyom és Szili népszerűsége hogyan alakult, és ezt találtam:

Sólyom László már megválasztásakor is kevésbé volt ismert és népszerű, mint riválisa, Szili Katalin: egy, az elnökválasztás előtt egy hónappal készített kutatás eredményei (05/05/10) szerint a házelnököt a választók 36, míg Sólyom Lászlót csak a választók 13 százaléka tartotta a legalkalmasabbnak a lehetséges jelöltek közül. Érdekes, hogy a viharos elnökválasztás eredményével viszont azonosulni tudtak az emberek annak ellenére, hogy a választók többsége szerint a megválasztás körülményei és a pártok viselkedése méltatlan volt az eseményhez - az eredmény ismeretében azonban megelőlegezték a bizalmat az elnöknek. Sólyom László az első méréskor, 2006 augusztusában 67 ponttal a népszerűségi lista csúcsán indított, és megítélése nem tükrözött pártpolitikai megosztottságot: bal- és jobboldali szavazók gyakorlatilag egyöntetűen támogatták.

Itt a teljes cikk: www.kritikaonline.hu/kritika_06novem_elnok.html

zoli87 2010.06.27. 18:43:30

@Ordnassac: Az mindenesetre meglepő, hogy Sólyomot több ellenzéki szavazó támogatja, mint kormánypárti. Erre pont ellenkezőképp számoltam.

S2000 2010.06.27. 19:04:26

@zoli87: Engem nem ez lep, meg, hanem az, hogy Sólyom Lászlót a kormánypártiak 43 százaléka tartja alkalmasnak.

S2000 2010.06.27. 19:12:56

Sokkal jobban tette volna az ellenzék, ha összefog, és Sólyom Lászlót jelöli. Szerintem néhányan átszavaztak volna a Fideszből. Balogh esetében erre nem látok esélyt.

S2000 2010.06.27. 19:22:28

@S2000: Tanulság az ellenzéki pártoknak: kicsit pragmatikusabban kellene gondolkozniuk és együttműködniük. Ez most egy olyan lehetőség lett volna, amit meg tudtak volna magyarázni a saját szavazóbázisaiknak, és még ráadásul Fidesz-átszavazást is elérhettek volna. Ritka az ilyen alkalom, de ezt elszalasztották.

jjulie 2010.06.27. 19:42:00

@S2000:

drága S2000 ez a 32% egy százalékkal tér el a fideszre szavazók 33%-tól

biztosan tudod, mit mivel célszerű összehasonlítani?

nyünyüge 2010.06.27. 19:44:56

Nagyon furcsa ez a közvéleménykutatási eredményt.
Vagy csak azért furcsa nekem, mert nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan hatni tudnak bizonyos forradalmi gondolatok: a KE-nek egyetlen dolga, hogy a NER-t támogassa. Természetesen a NER fogalmát, hatókörét a forradalmi kormány jelöli ki.

S2000 2010.06.27. 19:53:36

@jjulie: Igen, én az 52,73%-hoz hasonlítom.

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.27. 21:30:41

@panelburzsuj: ugyan már mindenki elhagyta ezt a hajó, és már a másikban evez, de válaszolok. Nem, a kereszténység ideológia. A keresztény ideológia alkotja a keresztény egyház alapját. A kiindulópont az ideológia-mentesség volt.

yotta 2010.06.28. 00:46:22

@Kelecse:

"Ezért nem kérdeztek minket. Érdekes, hogy Sólyomnál milyen kiváncsiak voltak a véleményünkre, most meg egy levél OV-től és kész. "

"Némileg" más volt a felállás: mi voltunk ellenzékben és reményünk sem lehetett a saját jelölt megválasztására.
Most ez MSZP-nek kellett volna a nép megkérdezéséért lobbizni.

yotta 2010.06.28. 01:03:13

Ordnassac 2010.06.26. "Biztos, hogy jó dolog az állandó "lenyelés"?"

Képzeld el, hogy van, akinek ilyesmi meg sem fordul a fejében! Gondolj arra, hogy barátainkkal, szerelmeinkkel való kapcsolataink történései kívülálló számára hejmeresztőek, érthetetlenek, elképesztő komproisszumkészséget sejtet, aztán pedig dehogyis, egyszerűen együtt "rezonálunk"...

"Mi lenne az a nagy volumenű dolog, ami már a Fidesz-szavazóknál is kiveri a biztosítékot?"

Nincsen erre vonatkozó normatív szabályrendszer, egyszer csak lesz ilyen, vagy nem.

kiraaaaa 2010.06.26. 15:15:06 @yotta: lehet ezért nincsenek közvélemény-kutatási adatok?
Különben is a FIDESZ utálja a nyilvánosságot:)

Aha, mert a Fidesznek magára az MSZP -párti közveleménykutatókra is démoni a hatása!

Hepci 2010.06.26. 15:57:17 "úgy terveztek működni, mint a Hitgyüli, mer' az annyira jó nektek?"

Nem, nem tervezzük ezt! Bár hülye volt a válaszom, mert végülis, fingom sincs hogyan működik a hitgyüli, bár hallottam róla.

"a OV valami sajátos megfontolásból Bolgár Györgyöt vagy Debreczeni Józsefet jelölte volna mailben köztársasági elnöknek, az is okés lenne?"

Ilyen nem következhetett volna be! Apropó, tudod mi az a "kötelékben repülés"?
Néhány méterre egymástól a szárnyvég, gyakran 1M a tempó (na jó, inkább alatta) - nos, én őérte, ő értem... no, ezt vetítsd ki a fidesztáborra. (legalábbis sokunkra)

Nhalasz 2010.06.28. 11:39:08

Adjunk esélyt Schmittnek! Majd utána - ha van rá ok - lehet kritizálni!

tölgyes 2010.06.28. 16:46:19

Teljesült Török Gábor vágya.. a Medián megkérdezte és egy közvetlen elnökválasztást Schmitt nyerné

török gábor 2010.06.28. 16:49:52

@tölgyes: :) pontosabban egy egyfordulós elnökválasztást. ha két forduló lenne (abszolút többség), ebben már nem lennék biztos az adatok alapján.

tölgyes 2010.06.28. 16:59:11

@panelburzsuj: A megtévedés nem szerepel nálam csak Önnél.. Ez abból adódik, hogy én nem gondolkodtam a megtévedésről.. én egy problémáról beszéltem és annak az okairól, hogy miért válnak tehetséges emberek 6-10 éven belül "provinciálisokká." Azért, mert túl sok energiát von el tőlük az értelmiségi létfeltételek megteremtése..Ez akkor is bekövetkezik, ha közben senki nem téved meg...

tölgyes 2010.06.28. 17:57:09

@török gábor:
Kedves Török Gábor!
Én az Ön helyében nem érvelnék így. Én semmit sem mondanék, hanem elismerném hogy tévedtem..:)
1. Miért nem érvelnék így? Ha közvetlen elnökválasztás lenne, akkor egy erős elnöki rendszerben Orbán lenne az elnök..:)
No de hát nincs közvetlen választás.
2. Itt fent valaki azt írta, hogy Sólyom megválasztásakor vele szemben Szilit 36% támogatta, míg Sólyom Lászlót csak 16%..mégis ő lett az elnök Önt pedig nem olvastam Szili mellett érvelni.. és nem boncolgatta Sólyom megválasztásának beláthatatlan következményeit..:)
3. Ha már .. akkor én azt mondanám, hogy Schmitt támogatottsága nem éri el a fidesz támogatottságának a felét sem...:) Tehát a fidesz szavazók egy része sem támogatja..Ugyanakkor Sólyom mint regnáló elnök nagyon kicsi támogatottságnak örvend.. mert őt sem támogatják annnyian, amennyien a népszerűségi listán rá szavaznak... A 24% az ő esetében gyenge eredmény..igazából egy közveleménykutatási elbocsátó szép üzenet.:("Kérem a sorsot, sorsod kérje meg...")

Összefoglalva..Ön a lelke lázát kivetíti a világra.. épp fordítva mint ahogy József Attila írta: "Sebed a világ - ég, hevül s te lelkedet érzed, a lázat..."

török gábor 2010.06.28. 18:06:20

@tölgyes: nehezen bátorkodom megemlíteni, mert nagyon kedvelem az Ön kommentjeit, de mégis: hiszen Ön írta, hogy egy közvetlen elnökválasztást Schmitt nyerne, akkor ez most hogy van??? hozzáteszem, hogy a parlament azt választ, akit csak akar, ez csak érdekesség. egy valamiben igaza van: valóban nem érveltem sem Szili, sem Schmitt mellett.

bariga 2010.06.28. 18:33:56

Pali és családja nagyon sokba fog kerülni, viszont kidobott pénz. Mozgalmat lehetne indítani, hogy inkább ajánlja fel ezt is a kormány az árvízkárosultak megsegítésére

aszekelyek 2012.02.12. 10:38:50

@tölgyes:..." magadat mindig kitakartad , sebedet mindig kivakartad.....":)
süti beállítások módosítása