Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:18

Bár valamilyen rejtélyes okból még mindig nem került nyilvánosságra közvélemény-kutatás azzal kapcsolatban, hogy vajon a magyarok mennyire elégedettek Orbán Viktor államfő-jelöltjével, a választókat feltételezésem szerint megoszthatta a döntés: elkötelezett kormánypártiak között is akadhatnak csalódottak, mint ahogy lehetnek olyan ellenzékiek, akiknek szimpatikus a megnyerő modorú Schmitt Pál. A személyi kérdések amúgy mindig is jobban izgatják a közvéleményt, hiszen könnyebb egy jelölt alkalmasságáról, mint  bonyolult parlamenti döntések helyességéről vitázni. Bármit is gondolunk azonban a leendő köztársasági elnökről, túlzásokba kár lenne esni: igaz, hogy nagyon más karakter költözik a Sándor-palotába, mint elődei, de ha akár csak a régiónkban körülnézünk, szinte minden államfő-típusra találhatunk példát.

(Fotó: fidesz.hu)

Schmitt Pál jelölésével szemben alapvetően két érvet szokás felhozni: pártpolitikus előéletét és megkérdőjelezhető alkalmasságát. Első hallásra talán furcsa lesz, amit mondok: egyik sem a leendő elnöknek okozhat igazán gondot, sokkal inkább az őt jelölőknek és megválasztóknak. A Fidesz politikusa népszerű államfő lehet, nyitott személyisége, kamerakedvelő attitűdje miatt még több esélye is van erre, mint a jobboldalhoz közel álló két elődjének. Megválasztása miatt a most mögötte felsorakozóknak azonban lehetnek még kellemetlen perceik.

Az első ellenérv csak apró vágás, nagy sebeket nem fog okozni, legfeljebb egy kis hamar múló hitelességi deficitet. 2005-ben sokan, akik nem akarták kimondani, hogy Szili Katalint nem kívánják az államfői székben látni, elvi aggályokat fogalmaztak meg egy pártpolitikus jelölésével kapcsolatban. Ezt mondta az SZDSZ, de gyakran erre hivatkoztak a Fidesz megszólalói is. 2005 elején a Heti Válaszban írt cikkemben vitatkozni próbáltam a „politikus ne legyen” megközelítéssel – természetesen ma is így gondolom -, de jól emlékszem, hogy akkor több kollégám, tisztán elvi alapon, másképp látta, s mondataikat politikusok is előszeretettel hangoztatták. Egy kis kutatással ezek ma is megtalálhatók.

A másik ellenérv már nehezebb. "A köztársasági elnöknek komoly jogi műveltségre van szüksége. Ismernie kell a magyar és az európai jog alkotásait, az alkotmányos hagyományokat. Emellett ismernie kell a magyar és a világtörténelem legfontosabb történéseit, értékeit, az erkölcsi kérdéseket, felvetéseket és az emberi viselkedés magatartásmintáit. S ha valaki ilyen tisztséget elvállal, mérlegre teszi: ismerem a jogi, erkölcsi, nemes hagyományokat, de tudok-e ezek szellemében tevékenykedni?" – ezek Mádl Ferenc szavai, szintén 2005-ből és szintén a Heti Válaszból. Vajon mit mondana ma a volt államfő? És mit gondolnak azok a kiváló konzervatív elmék, például Granasztói György vagy Lánczi András (hogy csak két kötcsei előadót említsek), akikre tényleg illene a mádli meghatározás? Erős túlzásnak érzem, amit néhányan már mondogatnak, hogy ezzel a döntéssel a Fidesz szembefordította magával szellemi bázisát, de az kétségtelen, hogy ebben a körben van már ok az első rossz érzésekre.

Lehet persze azt állítani – akár részben okkal is -, hogy az úgynevezett értelmiség nem számít, hiszen a „barátok közt népe” számosabb; ez az út azonban olyan irányba, a kiüresedés, a tartalmatlanság és a látványpolitika felé visz, amelyről eddig tudomásom szerint a Fidesznek sem volt jó véleménye.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr682110727

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schmitt Pál: nem a blogoszféra embere - heti szavazásaink 2010.06.27. 19:55:19

Lehet, hogy Schmitt Pál az "emberek embere" lesz, mint Göncz Árpád volt, de a blogoszféra embere akkor is Sólyom László. Heti szavazásösszesítőnk. Ahogy Török Gábor is írta, Schmitt Pál az adottságai miatt minden valószínűség szerint igen né...

Trackback: Mindenki Palija 2010.06.26. 23:30:16

Sólyom Lászlót a fidesznyik frakció tagjai még jelöltnek sem merték állítani az államfőválasztáson. Ami sokat árul el a dologról. Persze Schmitt Pál kicsit kínos volna mellette, ezt belátom, nem egy súlycsoportban indulnak. Sem politikai, s...

Trackback: Elszólások 2010.06.26. 17:28:02

"Ez az igazság, ami ellen minden erőmmel küzdeni szándékozom!"Jim Hacker miniszterelnök a feleségének Vicces és meglepően őszinte, elképesztő és olykor dermesztően zavaros elszólások tarkítottál az elmúlt napokban a köztársasági elnök me...

Trackback: Így készül a szerethető Schmitt Pali! 2010.06.26. 13:34:04

Ha valaki azt gondolná, hogy ez piár kérdése csupán, az téved. Az emberközpontú pajkosság bennünk rejlik és vannak pillanatok amikor, ki tudja mitől, mint búvópatak a mélyből, de elementáris erővel előtör. Schmitt elvtársnál úrnál is elkezdődőt a nép s...

Trackback: Pali bácsi nem lesz velszi bárd 2010.06.26. 08:55:09

Azért ismerjük el, hogy Pali bácsi biztosan jobb lesz a fegyveres erők főparancsnokának, legalábbis megjelenésében: volt sportolóként, egykori olimpikonként legalább katonás tartással végig tud majd menni a díszsorfal előtt. Úgy, ahogyan ez eddig ...

Trackback: Megfelelő ember IV.: az ideális államelnök 2010.06.26. 02:07:29

Schmitt Pál karrierje, minden rendszerhez simulékonysága mindenki előtt ismert, nem kell őt bemutani. Hogy milyen elnök lesz? Azt hiszem erről elég csak azt elolvasni, amiket a FIDESZ frakciónak ígért: ...én nem leszek a kormány, a kormányzat tör...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szimba 2010.06.27. 11:55:01

@panelburzsuj:

Annyira azért ne mard magad. Van egy százas listám a kedvenc könyveimből (amiben jelenleg 44 db könyv szerepel), és ebben sincs benne Konrád.

Ordnassac 2010.06.27. 11:56:57

@Szimba: piát nem szeretem? Egyetemista vagyok! Szóval kocsmázni szívesen elmegyek. Unicumra és Calvadosra mindig kapható vagyok. (Igen, piaburzsuj vagyok, bocsi panel! :-) )

Az éjszakázást? Amikor én szoktam itt az éjszakai főállás lenni? (Porfelhő hívott így, ha jól emlékszem.)

panelburzsuj 2010.06.27. 11:57:16

@Ordnassac:

Hogy felválthassa a nála négy hónappal fiatalabb tetterős új elnök ...

("Teccetek volna több fekvőtámaszt csinálni!" ?)

ssi 2010.06.27. 11:58:08

S.P. személye és a általa képviselésre szánt "értékek" - munkába lépése előtt
1. a magyar ember is legyen bizakodó, mosolygós, emberi
2. a magyar emberek sportoljanak
3. 2/3 felhatalmazás + 3/3 forradalom beteljesülését ne akadályozza semmi

többen írtátok: a mostani kormány is arrogáns, mint az előző is volt:
- ME-ként mind a ketten kiemelkedő történelmi személyiségekké lennének
- bár mindkét ME személyisége erősen megosztó, van-e különbség?
- Gy.F. 2/3 birtokában, az alkotmánymódosítás megvalósíthatóságának tudatában milyen lenne? Előre elmondaná terveit továbbra is? Tenne-e gesztusokat? Partneri kapcsolatok kockázatát bevállalná-e?

jjulie 2010.06.27. 11:59:14

@Szimba:

a podmaniczky sem volt egy egyszerű eset, de a thaisz elekhez hasonlóan tudott hatni a nőkre.....

(bár az igazi király a thaisz volt)

rá tudta beszélni a szépasszonyokat, hogy vetessenek a gazdag férjükkel telket az sugár úton és építsenek rá palotát

a tarlósból ezt nem nézném ki, meg a fidesznek nevezett vidéki férfipártból sem

panelburzsuj 2010.06.27. 12:00:27

@Szimba:

(Én is egyedül azt találom mentségemül, hogy mást azért olvastam ... :)

jjulie 2010.06.27. 12:02:18

@Szimba:

és a kezdeményező, kalandvágyó csajokat kihagytad

panelburzsuj 2010.06.27. 12:04:32

@Ordnassac:

A jóideje formált "demokrácia patrónusa" szerepkörre viszont továbbra is igényt tarthat, sőt bizonyos mértékű ellenpólussá is válhat a "hatékony hatalom" patrónusával szemben.

És még az is lehet, hogy elnöki kötöttségek nélkül ez könnyebben fog menni.

panelburzsuj 2010.06.27. 12:06:16

@jjulie:

(Ajánlok neked egy terminust: a rátóti kupaktanács. Ingyen használhatod .. :)

Ordnassac 2010.06.27. 12:08:56

@panelburzsuj: kérdés, hogy nem fogja-e a másik oldal ezt a "sértett ember" morgásának tekinteni. :-)

Ordnassac 2010.06.27. 12:10:43

@Ordnassac: ez a smiley hogy került ide? Nem szándékoztam kirakni egyet se.

jjulie 2010.06.27. 12:10:53

@panelburzsuj:

elég jó kifejezés, felhasználom, de na add ingyen, legelább egy méltányos lizingdíjat követelhetnél

(így olyan, mintha neked nem kéne)

panelburzsuj 2010.06.27. 12:14:21

@jjulie:

Népi költés, ennélfogva közkincs. Én legfeljebb egy kis nyomravezetői jutalmat érdemlek ...

ssi 2010.06.27. 12:16:48

O.V. - tény: 8 évnyi "száműzetésében alaposan és részletesen kidolgozott egy keretet az álmaihoz

Gy.F- jövője: írjon ki magából mindent (megjelentetni nem kell - még!), viszont a (köz)gazdasághoz jobban értőként nála, benne is összeállhat a rendszer elemeivel együtt és a lehiggadt, rendezettebb stílus is

ME és az ország:
- előny, ha leendő ME időben felkészülhet státuszára
- hasznos, ha nem akárki jelöltetik ki ME-nek, s ha végre oda kerül, nem marad belső-külső kontroll nélkül sem

jjulie 2010.06.27. 12:18:19

@panelburzsuj:

csak dedikált eredetit veszek, akár a tölgyes, másolat nem érdekel

panelburzsuj 2010.06.27. 12:19:12

@Ordnassac:

A "másik oldal" egy darabig még vígan eléldegélhet a nyakló nélkül osztogatott leminősítő "nyelvi leleményeiből", hiszen a magyar néplélek elég jó vevő a pocskondiázásra.

De inkább előbb, mint utóbb a cirkusz mellé kenyér is kell majd.

Ordnassac 2010.06.27. 12:24:31

@manyike: a 29 pont elég esetleges volt (lovasberényi kormányülés), szóval bennem már felmerült a gyanú, hogy mindent arra tettek fel, hogy az IMF és az EU engedi az hiány növelését, de a görögök beleköptek a levesbe. B terv meg úgy tűnik nem volt.

panelburzsuj 2010.06.27. 12:25:07

@jjulie:

Ha találok fényképet a valamikor hatodik táján letudott csikótojásos előadásunkról, majd küldök egy autogrammal ellátottat, és megalkuszunk.

jjulie 2010.06.27. 12:25:26

@panelburzsuj:

a leki táplálék nagyon fontos, és a megvonása halálos

az áder arca a megtestesült "ha megdöglesz sem fogadlak el" fegyver magasiskolája

ez a jobboldal erős fegyvere

Szimba 2010.06.27. 12:25:36

@panelburzsuj:

És OV a rátóti csikótojás?

jjulie 2010.06.27. 12:26:57

@panelburzsuj:

így már korrekt, az alku fontos gesztus

jjulie 2010.06.27. 12:29:17

@Szimba:

nem, ő a felcsútikötcseilovasberényi csikótojás

Videofon 2010.06.27. 12:29:57

@Ordnassac:
Valakinek, valamikor renbe kell raknia a hétköznapi jogrendszert. Az ország nem a pártkatona-invázió miatt élhetetlen, hanem a betarthatatlan, túkbonyolított, inkoherens jogrendszer miatt. A Fidesz láthatólag érdekelt a zavaros víz fenntartásában. Vagyis az utánuk jövők feladata lesz a jog rendbetétele.Vagyis Orbánt jogtudor miniszterelnöknek kell váltania, ha normális gazdaságot és társadalmat szeretnénk. Ha Sólyom nem jön szóba, ki lehet erre alkalmas? Te, mint jogászkörökben jártas személy, látsz alkalmas jelöltet a feladatra? Az lmp-s univerzális favorit, Róna Péter erre nem igazán látszik alkalmasnak.

panelburzsuj 2010.06.27. 12:30:22

@Ordnassac:

Megmondták a tudorok a TG által tegnap belinkelt irományban, hogy az ideológiai kormányzás menesztve.

A gyakorlatban én ezt úgy képzelem el, hogy van egy nagy rakás ötlet, amiből mindig azt húzom elő éppen, ahol a szereplőket leginkább sikerült már jó előre beszervezni vagy megpuhítani.

Szimba 2010.06.27. 12:31:43

@manyike:

1. Én is azt hittem, hogy kidolgozott egy alapos tervet. A 29 pont után némiképpen meginogtam. Bár van benne néhány jó változtatás is, de a legtöbb nem jelentős.

2. Gyurcsány szerintem ne írjon (táncolhat), és nem hiszem, hogy ismét előállhatna, mint az MSZP arca.

3. Ez bizony így van.

Szimba 2010.06.27. 12:33:01

@jjulie:

Remek, most már valaki legörgethetné a völgybe!:(

jjulie 2010.06.27. 12:34:02

@Videofon:

a róna péter lmp-s jogász?

amíg világjáert gazdasághoz értőnek gondoltam, szimpi volt

panelburzsuj 2010.06.27. 12:41:39

@jjulie:

Nem is cserét emlegetek, hanem kiegészítést. Mert még a legbuzgóbb hívekről is nehezen tudom elképzelni, hogy évekig tudnak pusztán fényből élni.

(Őszintébben szólva pont legbuzgóbbakről tudom a legnehezebben elképzelni ... )

Szimba 2010.06.27. 12:42:21

@Ordnassac:

Unicum!!! Azt is nagyon szeretem!

Az nem éjszakázás, hogy a finom biztonságos kuckódban internetezel. (Próbálj 10 ezer kóválygó, hőbörgő, kómás kölyök között élve maradni, amikor dübörög valami, amiről nem lehet megállapítani, hogy metál vagy emo, mert annyira hangos, hogy csak a denevérek és a kutyák tudják megkülönböztetni az egyes hangokat. Hidegben, 6. napja ébren, egyszál trikóban, sárosan és éhesen (már ellopták a sátrad, a pénzed) csápolni és végighányni a szigetet, no az valami. Túlélőtábor és bátorságpróba egyben.:)

Másrészt már nagymamák is járnak ki, meg anyák a csecsemőjükkel. (Nosztalgiatúraként)

Ordnassac 2010.06.27. 12:44:40

@jjulie: @Videofon: Róna Péter közgazdász és a főpm-jelölt, meg a miniszterelnök más és más. Utóbbi posztot szerintem Schiffer megtartaná magának.

Amúgy nem is biztos, hogy a miniszterelnöknek kell jogtudornak lennie, hanem az igazságügy-miniszterének kell jónak lennie.

Ordnassac 2010.06.27. 12:46:01

@Szimba: instruktor vagyok, ergo "hivatalból" foglalkozom az ELTE ÁJK új elsőéveseivel. A gólyatábor hasonlít egy fesztiválra. Meg eljárogatok ide-oda. ;-)

jjulie 2010.06.27. 12:46:06

@jjulie:

ok gazdászból lett jogász, ez még lemegy a torkomon

Ordnassac 2010.06.27. 12:47:04

@panelburzsuj: pedig pont Bajnait tartják a technokrataság netovábbjának.

Arról ne is szólva, hogy a kormánypártok között van egy "világnézeti" párt is (KDNP). Mi ez, ha nem ideológia? ;-)

Ordnassac 2010.06.27. 12:47:37

@jjulie: RP baromira nem jogász...

Szimba 2010.06.27. 12:47:42

@Ordnassac:
Ajaj! Nem szóltam egy szót sem!:)))

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.27. 12:48:05

@panelburzsuj: az ideológiai kormányzás menesztve mondathoz egy hírrészlet: "Rámutatott: le kell zárni az egyházi kártalanítás, ingatlanrendezés első ütemét is - az első 20 évét -, amely "reménységünk szerint a következő évben megtörténik", de már elő kell készíteni egy második ütemet is. Gondolkodunk a stabil, kiszámítható gazdasági alap létrehozásán, s ha a következő 2-3 évben konszenzust tudunk kialakítani, akkor létrejöhet egy "kiszámítható, automatizmusok alapján működő gazdasági alap", amely lehetővé teszi az egyházi intézmények működését, erősödését."

A kenyeret és cirkuszt éppen most vitatják: legyen-e túzijáték. Mert egyes emberek szerint inkább az árvízkárosultakra kellene fordítani azt a pénzt.

panelburzsuj 2010.06.27. 12:48:40

@Videofon:

teleschola.hu/cikk/16/3211

Róna Péter (1942-) 1956-ban emigrált. Előbb a Pennsylvania Egyetemen gazdaságtörténészi, majd Oxfordban jogi diplomát szerez.

jobbik.net/index.php?q=node/5800

Róna Péter (1942) 1956-ban emigrált. Előbb a Pennsylvania Egyetemen (1964), majd Oxfordban szerez gazdaságtörténészi diplomát (1966).

Az újságíró az még mindig értelmiséginek számít?

Ordnassac 2010.06.27. 12:52:20

@Ordnassac: mármint nem kontinentális jogász... Azzal meg itt nem biztos, hogy sokra megy a common law ismeretével.

@panelburzsuj: MTI Ki kicsoda 2009: két évig jogtanácsos volt az USA Kereskedelmi Minisztériumánál. 1971-től előbb a banki szektorban tevékenykedik, majd a NABI főnöke volt.

Szimba 2010.06.27. 12:52:33

@Cserépszavazás:

http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=137772489566175

207 582 tagja van már.

@panelburzsuj:

Hess!

jjulie 2010.06.27. 12:52:53

@Szimba:

pedig nagyon úgy hangzott....

Ordnassac 2010.06.27. 12:53:03

@jjulie: lásd az utána lévő válaszomat.

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.27. 12:53:59

@Szimba: Néhány napja én is csatlakoztam. Keress meg :)

Ordnassac 2010.06.27. 12:54:03

@Szimba: láttad Dévényi HV-s cikkét? Jómagam inkább hajlok arra.

panelburzsuj 2010.06.27. 12:54:30

@Ordnassac:

A technokrata modellez és annak alapján alkot szabályt.

Az előre lezsírozott vagy letuszkolt önkényes döntések keresztülverését én inkább az autokrata szóval jelölném.

Ordnassac 2010.06.27. 12:57:16

@panelburzsuj: ergo Bajnai autokrata volt?

panelburzsuj 2010.06.27. 13:00:19

@Ordnassac:

Bajnai technokrata. Most viszont az ideológiamentes gazdaságpolitika egy másik válfaja tűnik kibontakozni.

panelburzsuj 2010.06.27. 13:03:08

@Ordnassac:

Mindenesetre Róna és Schmitt napvilágra jövetele között már csak egy bő hét van ...

Nheszen bontakozunk ki ebből a 42-es mintájú garnitúrából! :)

Szimba 2010.06.27. 13:03:26

@Ordnassac:

Bocs. , az előbb a hiányzó s-t küldtem neked.

Nem találom a Dévényi cikket, ill. nem tudom, melyikre gondolsz.

[nick] (törölt) 2010.06.27. 13:04:55

@Videofon:
a helyzet az, hogy két potens szereplő van ez ügyben: a helyhatóságok, és a nemzetközösség. a városk, és az unió. az államjog demokratikus viszonyok között sose tudott igazán fejlődni.

Ordnassac 2010.06.27. 13:06:46

@panelburzsuj: épp ezt mondom én is, hogy nem biztos, hogy elhónyált az ideológiai politizálás (Semjén Zsolt személye ellentmond már ennek).

panelburzsuj 2010.06.27. 13:08:46

@Cserépszavazás:

Az egyházak praktikus szövetségesek. A "történelmiek" pláne.

Mi ebben az ideológia?

Ordnassac 2010.06.27. 13:08:56

@panelburzsuj: ott van még Fónagy János államtitkár is. ;-)

nagytalpu48 2010.06.27. 13:10:20

bocsánat, kicsit OFF, de ki kell írnom magamból:
index.hu/belfold/2010/06/27/orban_a_rendvedelemben_dolgozoknak_feddhetetleneknek_kell_lenniuk/
nem tehetek róla, de koromnál és tapasztalataimnál fogva beindult bennem a sorok között olvasás gépezete. és rossz érzéseim támadtak, hallottam-olvastam már hasonló jól hangzó lózungokat, és nagy részüknél pont az ellenkezőjük volt igaz.
főleg azok után vannak ezek a rossz érzéseim, hogy egyre több helyről, egyre több ismerőstől kapok olyan híreket -magam is tapasztalok ilyeneket-, amelyek azt mutatják hogy nagyon aprólékos, az élet szinte minden területére kiható tervek megvalósítása zajlik éppen. (hatalomátvétel ill. erőfitogtatás olyan területeken is ahol aztán tényleg nem lenne feltétlenül fontos.)
és a kormányváltás óta eltelt idő rövidsége miatt ezeknek a terveknek már létezniük kellett korábban is...
volt egy rendszerváltás. olyan amilyen, de volt. nem kéne visszarendeződni.
mégegyszer elnézést a nem pont témába vágó gondolatokért.
ON

panelburzsuj 2010.06.27. 13:16:20

@Ordnassac:

"ideológiamentes gazdaságpolitika"

Semjén meg Balogh a cukorhab a tortán.

Vagy hogy még stílszerűbb legyek: ők az ostya. (De mindkét területen: teológiai placebóként is, meg patikusi csomagolószerként is.)

Szimba 2010.06.27. 13:17:16

@Ordnassac:

Ez tényleg meggyőző, nem tudtam, hogy 10 milliárd Ft bevétel van a külföldi turistákból. Számomra cirkuszi mutatvány a tüzijáték, viszont az is igaz, hogy jól fel lehetne használni az árvíz sújtotta területek későbbi megvédésére.

Én biztosan nem egyéneknek osztanám szét a pénzt, inkább a későbbi védekezésre fordítanám, és kamat nélküli kölcsönt adnék belőle a családoknak.

Ordnassac 2010.06.27. 13:20:09

@panelburzsuj: Matolcsy György mint az ideológiamentes gazdaságpolitika letéteményese? :-P

Balogh alatt Balog Zoltánt értetted? (Szászfalvi László már szart sem ér? ;-) )

panelburzsuj 2010.06.27. 13:22:51

@Cserépszavazás:

Szerintem vallás. Sok-sok felekezetre ágazva.

panelburzsuj 2010.06.27. 13:24:40

@Ordnassac:

A hátlant, jogos ... :)

Szászfalvit pont én emlegettem. Hélikon és környéke ...

jjulie 2010.06.27. 13:24:56

@Ordnassac:

ha csak egy ideológi játszik akkor értelmezhető az ideológiamentesség

mármint az ideológiaiversenymentes gazdaságpolitika

panelburzsuj 2010.06.27. 13:26:23

@Ordnassac:

Meg tudnád nevezni azt a közgazdasági iskolát, amelyet Matolcsy "képvisel"?

jjulie 2010.06.27. 13:27:42

@panelburzsuj:

na és, a fidesz is vallás

igaz nincs sok sok eéágazása, csak kettő: velünk vagy ellenünk

jjulie 2010.06.27. 13:32:38

@panelburzsuj:

lassan lel rá az ordi guglija

kérdezz könnyebbet, mert meghal a blog

panelburzsuj 2010.06.27. 13:37:06

@jjulie:

Vannak vallási jegyei. És éppezért bizonyos fokig nemcsak "felkarolója", hanem konkurenciája is a "valódi vallásoknak".

Ugyan ott még nem tartunk, de érdemes belepillantani a "Deutsche Christen" éa a "hitvalló egyház" általad is pontosan leírt "elágazódásának" sztorijába.

Ordnassac 2010.06.27. 13:39:52

@panelburzsuj: a növekedéspártihoz szokták sorolni. (Valahol olvastam, hogy a "matematika nélküli közgazdaságtan" képviselője. Bár ez inkább egy rosszmájú megjegyzés volt.) Mindenesetre nem a mainstream közgazdaságtanhoz sorolható.

Az Indexnek van egy érdekes bemutatócikke Matolcsyról, ahol írnak erről.

panelburzsuj 2010.06.27. 13:52:42

@Ordnassac:

Nekem a belső keresletélénkítésre alapozott növekedéssel (és adószedéssel...) egy gondom van magyar viszonyok között:

"Azt a terem-buráját, Hát ilyen lukas lakásban nem lehet egeret fogni."

video.xfree.hu/?n=nikitta%7C2408a3e2e09908726397c20cdebe9357

nyünyüge 2010.06.27. 15:40:04

@Ordnassac:
"egyes számítások szerint tízmilliárd forintnyi közvetlen és közvetett bevétele származik az országnak "

Az egyes számítások kissé túlzónak tünnek.

ssi 2010.06.27. 16:00:37

@Szimba: @Ordnassac:
szertem O.V. a hatalmi rendszert tervezte meg alaposan, a gazdasági kérésekben mások tanácsaira hagyatkozik, s az érzelmeire (bocsánat, meg a hálákra: pl. csökken az állami párttámogatás, de hogyan alakulnak majd a magán támogatások és miért is)

Gy.F.-nek fel kell dolgoznia a múltat a baloldalért, az MSZP-ért és önmagáért. mivel ő egy írós fajta, a kiírom magamból a feszültségeket és egyre reálisabban, higgadtabban érzek és gondolkodom - ez egy általában jó módszer. persze azért sportoljon: fusson, táncoljon stb.

ha megfogalmazzuk igényeinket, talán még hatni is fognak: pl ME-vel szemben (szisztematikusan építkezzen, készüljön rá)

már tegnap kérdeztem: csak a felső vezetőknek kell félniük az elbocsájtástól?
a mezei beosztottól várnak majd politikai lojalitást? ma írta @nagytalpu48:

"... egyre több ismerőstől kapok olyan híreket ..., amelyek azt mutatják hogy nagyon aprólékos, az élet szinte minden területére kiható tervek megvalósítása zajlik éppen. (hatalomátvétel ill. erőfitogtatás olyan területeken is ahol aztán tényleg nem lenne feltétlenül fontos.)
és a kormányváltás óta eltelt idő rövidsége miatt ezeknek a terveknek már létezniük kellett korábban is..."

S2000 2010.06.27. 17:57:42

Itt van a közvélemény-kutatás: www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-362699

Schmitt Pál 32, Sólyom László 24, Balogh András 14, Morvai Krisztina 6 százalékra számíthatna, ha a felmérésben részt vettek szavazhatnának. A megkérdezettek 24 százaléka egyikükre sem szavazna, illetve nem válaszolt a kérdésre.

S2000 2010.06.27. 18:03:41

Van néhány érdekesség, pl.:

A konkrét jelöltek alkalmasságának megítélésében is a politikai hovatartozás a döntő: a saját pártja jelöltjét általában a válaszadók négyötöde tartja alkalmasnak a köztársasági elnöki posztra. Schmitt Pál viszont jobban megosztja a közvéleményt, mint Sólyom László: az előbbiről az ellenzékieknek csak 20 százaléka, míg az utóbbiról a kormánypártiak 43 százaléka mondta, hogy alkalmas.

Ordnassac 2010.06.27. 18:20:12

@S2000: hmmm... nagyon sarkítva azt lehet vajon mondani, hogy nem a tudat határozza meg a párthovatartozást, hanem a párthovatartozás a tudatot?

S2000 2010.06.27. 18:27:58

@Ordnassac: Találó megfogalmazás. :)

Ami engem kicsit meglepett, az Schmitt 32%-a. Gondoltam, hogy annyira nem lesz magas, mint a Fidesz szavazatok aránya a választásokon, de egy 40%-ot azt hittem simán hoz majd.

S2000 2010.06.27. 18:37:17

Próbáltam emlékezni, hogy Sólyom és Szili népszerűsége hogyan alakult, és ezt találtam:

Sólyom László már megválasztásakor is kevésbé volt ismert és népszerű, mint riválisa, Szili Katalin: egy, az elnökválasztás előtt egy hónappal készített kutatás eredményei (05/05/10) szerint a házelnököt a választók 36, míg Sólyom Lászlót csak a választók 13 százaléka tartotta a legalkalmasabbnak a lehetséges jelöltek közül. Érdekes, hogy a viharos elnökválasztás eredményével viszont azonosulni tudtak az emberek annak ellenére, hogy a választók többsége szerint a megválasztás körülményei és a pártok viselkedése méltatlan volt az eseményhez - az eredmény ismeretében azonban megelőlegezték a bizalmat az elnöknek. Sólyom László az első méréskor, 2006 augusztusában 67 ponttal a népszerűségi lista csúcsán indított, és megítélése nem tükrözött pártpolitikai megosztottságot: bal- és jobboldali szavazók gyakorlatilag egyöntetűen támogatták.

Itt a teljes cikk: www.kritikaonline.hu/kritika_06novem_elnok.html

zoli87 2010.06.27. 18:43:30

@Ordnassac: Az mindenesetre meglepő, hogy Sólyomot több ellenzéki szavazó támogatja, mint kormánypárti. Erre pont ellenkezőképp számoltam.

S2000 2010.06.27. 19:04:26

@zoli87: Engem nem ez lep, meg, hanem az, hogy Sólyom Lászlót a kormánypártiak 43 százaléka tartja alkalmasnak.

S2000 2010.06.27. 19:12:56

Sokkal jobban tette volna az ellenzék, ha összefog, és Sólyom Lászlót jelöli. Szerintem néhányan átszavaztak volna a Fideszből. Balogh esetében erre nem látok esélyt.

S2000 2010.06.27. 19:22:28

@S2000: Tanulság az ellenzéki pártoknak: kicsit pragmatikusabban kellene gondolkozniuk és együttműködniük. Ez most egy olyan lehetőség lett volna, amit meg tudtak volna magyarázni a saját szavazóbázisaiknak, és még ráadásul Fidesz-átszavazást is elérhettek volna. Ritka az ilyen alkalom, de ezt elszalasztották.

jjulie 2010.06.27. 19:42:00

@S2000:

drága S2000 ez a 32% egy százalékkal tér el a fideszre szavazók 33%-tól

biztosan tudod, mit mivel célszerű összehasonlítani?

nyünyüge 2010.06.27. 19:44:56

Nagyon furcsa ez a közvéleménykutatási eredményt.
Vagy csak azért furcsa nekem, mert nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan hatni tudnak bizonyos forradalmi gondolatok: a KE-nek egyetlen dolga, hogy a NER-t támogassa. Természetesen a NER fogalmát, hatókörét a forradalmi kormány jelöli ki.

S2000 2010.06.27. 19:53:36

@jjulie: Igen, én az 52,73%-hoz hasonlítom.

Cserépszavazás (törölt) 2010.06.27. 21:30:41

@panelburzsuj: ugyan már mindenki elhagyta ezt a hajó, és már a másikban evez, de válaszolok. Nem, a kereszténység ideológia. A keresztény ideológia alkotja a keresztény egyház alapját. A kiindulópont az ideológia-mentesség volt.

yotta 2010.06.28. 00:46:22

@Kelecse:

"Ezért nem kérdeztek minket. Érdekes, hogy Sólyomnál milyen kiváncsiak voltak a véleményünkre, most meg egy levél OV-től és kész. "

"Némileg" más volt a felállás: mi voltunk ellenzékben és reményünk sem lehetett a saját jelölt megválasztására.
Most ez MSZP-nek kellett volna a nép megkérdezéséért lobbizni.

yotta 2010.06.28. 01:03:13

Ordnassac 2010.06.26. "Biztos, hogy jó dolog az állandó "lenyelés"?"

Képzeld el, hogy van, akinek ilyesmi meg sem fordul a fejében! Gondolj arra, hogy barátainkkal, szerelmeinkkel való kapcsolataink történései kívülálló számára hejmeresztőek, érthetetlenek, elképesztő komproisszumkészséget sejtet, aztán pedig dehogyis, egyszerűen együtt "rezonálunk"...

"Mi lenne az a nagy volumenű dolog, ami már a Fidesz-szavazóknál is kiveri a biztosítékot?"

Nincsen erre vonatkozó normatív szabályrendszer, egyszer csak lesz ilyen, vagy nem.

kiraaaaa 2010.06.26. 15:15:06 @yotta: lehet ezért nincsenek közvélemény-kutatási adatok?
Különben is a FIDESZ utálja a nyilvánosságot:)

Aha, mert a Fidesznek magára az MSZP -párti közveleménykutatókra is démoni a hatása!

Hepci 2010.06.26. 15:57:17 "úgy terveztek működni, mint a Hitgyüli, mer' az annyira jó nektek?"

Nem, nem tervezzük ezt! Bár hülye volt a válaszom, mert végülis, fingom sincs hogyan működik a hitgyüli, bár hallottam róla.

"a OV valami sajátos megfontolásból Bolgár Györgyöt vagy Debreczeni Józsefet jelölte volna mailben köztársasági elnöknek, az is okés lenne?"

Ilyen nem következhetett volna be! Apropó, tudod mi az a "kötelékben repülés"?
Néhány méterre egymástól a szárnyvég, gyakran 1M a tempó (na jó, inkább alatta) - nos, én őérte, ő értem... no, ezt vetítsd ki a fidesztáborra. (legalábbis sokunkra)

Nhalasz 2010.06.28. 11:39:08

Adjunk esélyt Schmittnek! Majd utána - ha van rá ok - lehet kritizálni!

tölgyes 2010.06.28. 16:46:19

Teljesült Török Gábor vágya.. a Medián megkérdezte és egy közvetlen elnökválasztást Schmitt nyerné

török gábor 2010.06.28. 16:49:52

@tölgyes: :) pontosabban egy egyfordulós elnökválasztást. ha két forduló lenne (abszolút többség), ebben már nem lennék biztos az adatok alapján.

tölgyes 2010.06.28. 16:59:11

@panelburzsuj: A megtévedés nem szerepel nálam csak Önnél.. Ez abból adódik, hogy én nem gondolkodtam a megtévedésről.. én egy problémáról beszéltem és annak az okairól, hogy miért válnak tehetséges emberek 6-10 éven belül "provinciálisokká." Azért, mert túl sok energiát von el tőlük az értelmiségi létfeltételek megteremtése..Ez akkor is bekövetkezik, ha közben senki nem téved meg...

tölgyes 2010.06.28. 17:57:09

@török gábor:
Kedves Török Gábor!
Én az Ön helyében nem érvelnék így. Én semmit sem mondanék, hanem elismerném hogy tévedtem..:)
1. Miért nem érvelnék így? Ha közvetlen elnökválasztás lenne, akkor egy erős elnöki rendszerben Orbán lenne az elnök..:)
No de hát nincs közvetlen választás.
2. Itt fent valaki azt írta, hogy Sólyom megválasztásakor vele szemben Szilit 36% támogatta, míg Sólyom Lászlót csak 16%..mégis ő lett az elnök Önt pedig nem olvastam Szili mellett érvelni.. és nem boncolgatta Sólyom megválasztásának beláthatatlan következményeit..:)
3. Ha már .. akkor én azt mondanám, hogy Schmitt támogatottsága nem éri el a fidesz támogatottságának a felét sem...:) Tehát a fidesz szavazók egy része sem támogatja..Ugyanakkor Sólyom mint regnáló elnök nagyon kicsi támogatottságnak örvend.. mert őt sem támogatják annnyian, amennyien a népszerűségi listán rá szavaznak... A 24% az ő esetében gyenge eredmény..igazából egy közveleménykutatási elbocsátó szép üzenet.:("Kérem a sorsot, sorsod kérje meg...")

Összefoglalva..Ön a lelke lázát kivetíti a világra.. épp fordítva mint ahogy József Attila írta: "Sebed a világ - ég, hevül s te lelkedet érzed, a lázat..."

török gábor 2010.06.28. 18:06:20

@tölgyes: nehezen bátorkodom megemlíteni, mert nagyon kedvelem az Ön kommentjeit, de mégis: hiszen Ön írta, hogy egy közvetlen elnökválasztást Schmitt nyerne, akkor ez most hogy van??? hozzáteszem, hogy a parlament azt választ, akit csak akar, ez csak érdekesség. egy valamiben igaza van: valóban nem érveltem sem Szili, sem Schmitt mellett.

bariga 2010.06.28. 18:33:56

Pali és családja nagyon sokba fog kerülni, viszont kidobott pénz. Mozgalmat lehetne indítani, hogy inkább ajánlja fel ezt is a kormány az árvízkárosultak megsegítésére

aszekelyek 2012.02.12. 10:38:50

@tölgyes:..." magadat mindig kitakartad , sebedet mindig kivakartad.....":)
süti beállítások módosítása