Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:23

Pár napja olvasgatok két írást. Nem egyszer, sokszor. Az egyik a parlamenti választás jelentőségét elemzi, a másik a nemzeti együttműködésről szól. Tanácstalan vagyok velük kapcsolatban, meg kicsit gondban is, mert a cikkek három szerzője közül kettőt személyesen is ismerek, ráadásul kifejezetten jó véleménnyel vagyok róluk. Biztos, hogy egyszerűbb és bölcsebb lenne, most mégsem tudok szó nélkül elmenni írásuk mellett.

(Fotó: Index)

Mindenkinek ajánlom, hogy először ne is rám hallgasson, ha van ideje, előbb olvassa el mindkét dolgozatot. Azért vagyok tanácstalan, mert okos, önálló és önmagukra joggal büszke emberek – akik ráadásul nem is hivatásos politikusok - írták azt, ami a két szövegben megtalálható. Mások is elkövettek persze már ilyet, de talán azért nem fájt annyira, mert az előbbi feltételek nem mindegyikének feleltek meg...

Mielőtt bárki félreértene, gyorsan elmondom: nem azzal van problémám, hogy láthatóan mindhárman maximálisan elkötelezettek az új kormány mellett; kifejezetten szimpatikus, ha valaki nem titkolja meglévő politikai vonzalmait, hanem nyilvánosan tesz hitet egy politikai közösség törekvései mellett. S bár én másképp viszonyulok a politikához, őszintén irigylésre méltónak tartom az ennyire világos, kétségek nélküli érték- és pártválasztást. Ez a két írás azonban nem támogatói hitvallásnak készült, leginkább politikai elemzésnek szánhattak a szerzői. Ha így olvassuk, a műfajhoz képest egészen szokatlan gondolatokat és mondatokat fogunk benne találni.

Kezdjük a szavakkal: nem áll távol a valóságtól azt állítani, hogy Magyarországon 2010-ben lényegesen több történt egy normál kormányváltásnál, de nagyon különleges, hogy három saját jogon is gondolkodni képes ember ezt a jelenséget pontosan ugyanazokkal a fordulatokkal és kifejezésekkel írja le, mint ahogy ezt a Fidesz elnöke megtette. De ne lovagoljunk a szavakon, nézzünk inkább néhány jellemző részletet az elemzéséből:

„Érvényét vesztette a kettős hatalmi szerkezet: kívül liberális demokrácia, belül spekuláns oligarchia. Érvényét vesztette a cenzorok demokráciája. (…) A szocialista világmagyarázat, azaz „abszurdisztán” omlott össze. (…) A két forduló megmutatta, a nemzetegyesítés folyamata már megkezdődött. A forradalom ugyanis összehozta a magyarokat, mert egyértelműen kiderült, hogy ugyanazt gondolják a szocialistákról és a jövőről, vagyis a magyarok a jövőt a szocialisták nélkül képzelik el. (…) A 2010-es választás eredménye ugyanis lehetővé teszi a magyaroknak, hogy ott legyenek, ahol a nagy dolgok történnek, hogy újra emelt fővel járhassanak a világban, részesei legyenek az új kezdetnek, osztozzanak egy új korszak alapításának élményében, a magyar siker mítoszában. (…) A forradalom egyik legfontosabb következménye, hogy az érvényüket vesztett megosztó ideológiák nem akadályozzák többé a nemzeti összefogást, és a nemzeti ügyeket szem előtt tartó, pragmatikus kormányzás eredményességét. (…) Még akkor is így van ez, ha a szocialisták szerint az együttműködés feltételezésére építeni a kormányzást, ez a merőben utópikus. De amikor ezt mondják, akkor is csak lényegüket adják: az irigység beszél belőlük. A szocialisták azok, akik nem a hitre, az összetartozásra, hanem az irigységre és megosztásra építenek, számukra nem is létezik közösség, csak atomizált egyénekből álló társadalom. Ráadásul maguk sem hisznek abban, amint mondanak (a szocialista hatalomgyakorlás a szavak és tettek feszültségére épült), így elképzelni sem tudják, hogy őszinte is lehet egy politikai szándék.”

Hogy mi a baj ezekkel a mondatokkal? Ugyanaz, mintha megszoroznánk őket mínusz eggyel. Ezek a mondatok, vagy pontosan az ellentéteik, politikusi, politikai mondatok. Van helyük, van hatásuk, van igazságuk - nem vitatom. Csak nem kutatás-vezetők elemzésnek látszó írásaiban. (S akkor azzal most nem is hozakodom elő, hogy vajon egy adott politikai erőnek az ilyen írások tényleg segítenek-e...)

Az elmúlt két évtized egyik nagy hazugsága – sok más mellett - a független politológus képének felrajzolása volt. Sokadszorra is ki kell mondani: nincs ilyen, hiszen mindenkinek vannak értékei, céljai, választásai. Ezzel együtt hiszek abban, hogy az ember még akkor is megőrizheti szellemi integritását, ha nem csupán szimpátiával követ egy pártot, de egzisztenciálisan is érdeke az adott politikai erő sikere. A szakmaiságot, a magyarázatok keresését nem helyettesítheti, nem írhatja felül a politikai vonzalom, az elfogultság, mert ha ezt teszi, akkor nem leszünk mások, mint a politika lenézett kiszolgálói, egyszerű narancs, vörös vagy más színű segéderők, önkéntes vagy fizetett apologéták. Szánalmas és érthetetlen szerep, hiszen aki a politikai térbe vágyik, miért nem áll inkább - szerintem tiszteletemre méltó módon - politikusnak?

A szerzők közül ketten évekkel ezelőtt még biztosan hittek ebben, hiszen kezdeményezői voltak annak a Politológus Védegyletnek, amely a szakma önvédelmét kívánta elősegíteni. "A mindannyiunkban meglévő rossz ellen küzdünk, jelentkezzék bár az a nagyravágyás, a hiúság, az intellektuális lustaság vagy a szakmai igénytelenség képében" – mondta akkor a díjátadón - a többek között - a látványos elfogultságok ellen is okosan és szimpatikusan érvelő G. Fodor Gábor. Minden tiszteletem ellenére sajnos ki kell mondanom: ha lenne még ez a gyorsan elhalt és elutált kezdeményezés, ezek az írások jó eséllyel szállhatnának versenybe.

x x x

Megjegyzés: A cikkhez mellékelt képen szereplő egyik kollégám, Gallai Sándor természetesen nem szerzője az említett írásoknak, sajnos a Politológus Védegylet sajtótájékoztatójáról nem találtam olyan képet, amelyen ne szerepelt volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr502117478

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jár nekik? 2010.07.20. 13:08:22

A köztársasági intézmények pártok általi kolonizálása, rátelepülése, kisajátítása nem kívánatos. Sólyom László jelölési gyakorlata, amit oly vehemensen támadott az akkori kormányzópárt és holdudvara, épp emiatt volt a - láthatóan elbukott - republikánu...

Trackback: BISZKU BÉLA ÉS CHARLES ZENTAI IS ELHUNYT 2010.06.29. 10:40:17

Tegnapelőtt elhunyt Biszku Béla (89†)  és Charles Zentai (született: Zentai Károly) (88†).  – Egyes történész kollégák szerint valójában e két idős úriember azonos napon bekövetkezett halála zárja le végleg a XX. száza...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deku82 2010.06.29. 00:38:17

Egyetértek a cikkeddel.
Az elmúlt 8 évben rossz volt nézni a sok "független" politológust, ahogy műsorról-műsorra megmagyarázzák nekünk, hogy a fekete valójában fehér...
Kár lenne, ha a jövőben ugyanez folytatódna pepitában.
Te sem tudsz aludni? ;)

Ordnassac 2010.06.29. 00:58:12

Ami igazán zavaró ebben a két cikkben az az, hogy szinte ugyanazokkal a politikusi panelekkel élnek, némi elemzői mázzal leöntve. Egy elemzőtől (függetlenül attól, hogy milyen értékrendet képvisel) nem biztos, hogy olyan gondolatokat várnék, hogy "cenzorok demokráciája" vagy az, hogy most jött el az ideológiamentes kormányzás időszaka. Utóbbinak a szimbolikus kormányzás első lépései, sőt, tovább megyek, a KDNP önmeghatározása (keresztény világnézeti párt) is ellentmond.

Nem akarok gonosz lenni, valószínűleg nincs is így, de felmerült bennem egy pillanatra, hogy a Századvég atyja, Stumpf István, OV egyik főalkotmányozója lett és ezzel lehet összefüggésben. Azonban hajlok arra, hogy elvessem a gondolatot. Ennyire "póthálás" G. Fodor, Giró-Szász és Fűrész csak nem lehet.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 01:50:05

Csak gratulálni tudok. A házigazdánk végre nagyjából nevén nevezett valamit, részlegesen feladva szokott távolságtartását és az egyértelmű választás elutasítását.
Ezek az "elemzések" a Magyar Nemzet szellemi horizontjába illeszkednek. Ha a szerzőik még egy picit nyomulnak előre ugyanezen irányba, konkurenciát teremthetnek a másik oldalon meleg sheggekben elhelyezkedő GZsótikának és DJózsikának.

szbi 2010.06.29. 03:52:39

TG-ben elsősorban a világosfejű szórakoztatást becsülöm. Minden szövege jó, jó minőségű, tehát élvezetes. Ritka ma a honi szöveggyártásban. Valamint tetszik politológusi szaktudása. Ért valamihez
Mindenhez többféleképpen lehet érteni. Értve ez alatt, hogy a jó minőség is többféle. Pl. a semmit sem érő elemző Lengyel László stílusa nekem tetszik, szórakoztat.
Nem szórakoztat TG politikai-szakmai helyzete most. Valami zavar van. Kezdődött az MN-afférral. TG-t megtámadták, a riposztból derült ki, hogy korábban tárgyalt a lappal a rendszeres megjelenésről. Van e hírekben kauzális viszony? Nyilván.
A riposzt erős lövés volt, TG-ügy nem lett, csak kabátlopás színvonalon. Igen rossz ez. Hatásában.
TG szövegei azóta rosszabb minőségűek. Máshol jár az agya. Ez baj. Mert nem szórakoztat.
Most meg itt a két G. Fodor - Giro - Mr. X. cikk. És a nem-politológusi szövegekre a nem-politológusi válasz.
Valamint egy szép kanyarlövés Csizmadia Ervin hajdan szebb napokat élt plottlógus lágy altestébe. Miért? TG equilibrista?
Csak nehogy librettista legyen.
Nem akarok nagyoperettet figyelni. A kuglibábukat újraállítják. Bretli téma. Nem érdekel.
Folytatni! Kedves TG folytatni, soha sincs újrakezdés, mindig csak folytatás van!

szbi 2010.06.29. 03:54:57

TG-ben elsősorban a világosfejű szórakoztatást becsülöm. Minden szövege jó, jó minőségű, tehát élvezetes. Ritka ma a honi szöveggyártásban. Valamint tetszik politológusi szaktudása. Ért valamihez
Mindenhez többféleképpen lehet érteni. Értve ez alatt, hogy a jó minőség is többféle. Pl. a semmit sem érő elemző Lengyel László stílusa nekem tetszik, szórakoztat.
Nem szórakoztat TG politikai-szakmai helyzete most. Valami zavar van. Kezdődött az MN-afférral. TG-t megtámadták, a riposztból derült ki, hogy korábban tárgyalt a lappal a rendszeres megjelenésről. Van e hírekben kauzális viszony? Nyilván.
A riposzt erős lövés volt, TG-ügy nem lett, csak kabátlopás színvonalon. Igen rossz ez. Hatásában.
TG szövegei azóta rosszabb minőségűek. Máshol jár az agya. Ez baj. Mert nem szórakoztat.
Most meg itt a két G. Fodor - Giro - Mr. X. cikk. És a nem-politológusi szövegekre a nem-politológusi válasz.
Valamint egy szép kanyarlövés Csizmadia Ervin hajdan szebb napokat élt plottlógus lágy altestébe. Miért? TG equilibrista?
Csak nehogy librettista legyen.
Nem akarok nagyoperettet figyelni. A kuglibábukat újraállítják. Bretli téma. Nem érdekel.
Folytatni! Kedves TG folytatni, soha sincs újrakezdés, mindig csak folytatás van!

break 2010.06.29. 05:05:56

Nem lehet, hogy forditva tortent a dolog (marmint idorendben)? Mondjuk elobb megszulettek az ezekben az irasokban megjeleno gondolatok es innen, vagy ezektol az emberktol vette at Orban Viktor a godolatmenetet/gondolatkort. Ha igaz a sejtesem akkor attol meg ezek az irasok nem lesznek jobb elemezesek, de mas lesz a hatasuk es a jelentesuk a politikai kozeletben.

S2000 2010.06.29. 05:18:20

Gondolkoztam ezen a Századvég értekezésen (most már kettő is van) és alapvetően másképp látom a 2010. évi választások eredményének a magyarázatát/ideológiáját.

A Századvég/Fidesz utólag próbál beleláttatni olyan okozatokat a választás eredményébe, ami vagy úgy van, vagy nem (szerintem inkább nem). Mivel itt utólagos elméletgyártásról van szó, a Századvég elemzése is lehet egy magyarázat, de létezik számos másik magyarázat is.

A számos másik elmélet mellé itt van még egy: a választások eredménye azt mutatja, hogy Magyarország vissza akar térni a normális kerékvágásba, nem pedig forradalmat/még egy rendszerváltást akar. Ezt alátámasztandó visszamennék a balatonöszödi beszédig. Meg vagyok róla győződve, hogy ha az MSZP észnél lett volna Gyurcsány öszödi beszéde után és rögtön átadja a hatalmat az ellenzéknek, akkor:
1. A Fidesz nem szerez kétharmados többséget azon a választáson (tehát akkor most nincs "forradalom"...),
2. Az MSZP megújulási szándéka hitelesebb lenne (a választást követő időszak nem az MSZP végének a kezdete lenne).

A balatonöszödi beszéd utáni felháborodás és események - ami a 2010-es választásokig kétharmados felháborodássá duzzadt - nem egyenlő azzal, hogy nép úgy ahogy van, ki akarja dobni az elmúlt 20 évet (forradalmat és új, "igazi" rendszerváltást akar), hanem bizonyos negatív jelenségekre (önérdekű politikai hatalomvágy, hazudozás, korrupció, stb.) és az ezeket megtestesítő politikai pártokra mondott határozott nemet.

A kétharmados eredmény egy nagyon erős üzenetet - egyben egy nagyon erős felhatalmazás is a Fidesz számára - hogy át kellene térni a normális, korrupciómentes, nem-önérdekű, nem hatalomvágy-vezérelt politikai kerékvágásba(ha persze van ilyen). A hangsúly a normálison van. Többen is említettek európai példákat (Svédország, stb.) ahol normálisan működő demokrácia van, normálisan és hatékony működő állam van, jól működő közigazgatás van, stb. Egy ilyen normális állapotba nem forradalmon keresztül lehet eljutni (pontosabban úgy is, de az a hosszabb, kacskaringósabb út), hanem higgadt, módszeres, hosszú, kitartó, fókuszált, kemény, becsületes munka eredményeként. Ez utóbbi részt egy forradalom után is el kell végezni, csak hát az sokkal több idő.

Én ezt érzem valós elvárásnak az új kormánnyal szemben a választási eredmények alapján. A problémát ott látom, hogy ezt a kétharmados többséget a Fidesz egyfajta kényszerként úgy értelmezi, hogy itt most valami eget rengető, történelmi jelentőségű, sehol a világon nem látott mutatványt kell bemutatni (pl. NER). Mindkét Századvég elemzés első bekezdése szinte csak erről szól ("példanélküliség" még nemzetközi viszonylatban, "új világ", stb.). Tényleg olyan érzésem van az első bekezdés után, mintha a 2010-es választások egy meteor becsapódás + fél világ elpusztulása nagyságrendű esemény lenne, holott nem történt semmi, csak három párt vesztett, másik három meg nyert (közülük egy nagyon), egy kormány megbukott, egy másik meg lehetőséget kapott. A Fidesz 2002-es és 2006-os választási veresége kapcsán is nevetséges lenne azt feltételezni/belemagyarázni, hogy akkor meg a Kádári szocializmus győzött - immár nyílt, demokratikus választások nyomán - az újkori magyar demokráciával és piacgazdasággal szemben.

Azzal is egyetértek, hogy elemzőktől ilyen tartalmú "elemzések" kicsit furcsának tűnnek, de azért nyugaton is azt láthatjuk, hogy vannak liberális vs. konzervatív think tank-ek, akik ugyanazt a politikai jelenséget a saját szájízük szerint interpretálják, elemzik. Az viszont tényleg komikus, hogy szinte szófordulat szinten stimmelnek ezek az elemzések a hivatalos kormány "propaganda" szövegével.

Ennek a forradalmi nyelvezetnek egyébként egy racionális értelme lehetett volna: az ország pénzügyi és gazdasági mozgásterét tágítani (a vállalt kötelezettségek, mint pl. hiánycél fellazítása). Ez sajnos Kósa és Szijjártó katasztrofális kommunikációs bakijai nyomán immár nem lehetséges, tehát ezt a forradalmi nyelvezetet is időszerű lenne a kukába archiválni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.29. 06:27:26

Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van.

László56 2010.06.29. 06:53:31

Szép jó reggelt Mindenkinek

Azóta várom az elemző ilyen irányú megnyilvánulását mióta felhívta ezekre a munkákra figyelmemet: www.szazadveg.hu/files/kutatas/4.pdf ,www.szazadveg.hu/files/kutatas/5.pdf . De most nagyon csalódott vagyok. Nem először és azt hiszem nem is utoljára. Lassan hozzá kell szoknom hogy itt nem politikai elemzővel van az embernek dolga, hanem egy pályát tévesztett politikussal. Ki maga sem tudja hogy politizáljon vagy inkább elemezzen. Ezáltal összekeveri a kettőt. Mint ebben az írásában is.

Tulajdonképpen ugyanazt veti az elemzők szemére, amit ö maga is nap mint nap itt ezen a blogon keresztül produkál. Politizál ahelyett hogy a munkáját végezné és elemezne. Csak meg kell nézni a nevem alatt lévő bejegyzéseket amiben pont ezért kritizálom nap mint nap őt.

Mint ahogy most is, egy szót sem veszteget a kritizált munkák politikai irányvonalaira, következtetéseire és azok kihatásaira. Ahelyett előveszi a neki nem tetsző mondatfordulatok tömkelegét és avval szeretné bizonyítani hogy ezek politikai megrendelésre készült munkák. Ugyan ezt a szót gondosan elkerüli, de vigyáz arra hogy egyértelmű legyen. Azzal is próbálja alátámasztani mindezt hogy ugyanazokat a szófordulatokat használják a szerzők mint a FIDESZ elnöke.

Ha előveszem az én évekkel ezelőtti munkáimat akkor megtalálom benne ugyanezeket a gondolatokat, sőt szófordulatokat. Ez akkor azt jelentené hogy az én megrendelésemre is készültek ezek a munkák ? Nevetséges lenne. Ugyanakkor én magam is megdöbbentem a sok hasonlóságon. Az első ijedtemben feltételeztem hogy valakik jártak nálunk ellopták a munkáinkat és az elemző tud róla. Gondolván hogy nem véletlen hívta rá fel a figyelmemet. Ezt azonban elvetettem, mert lehetetlennek találom. Túl jól vagyunk ahhoz védve.

Mi sem mutatja jobban hogy embereknek egymástól függetlenül is lehetnek hasonló gondolatai, sőt a következtetéseknél szófordulatai is. Ha meg az elmúlt hatvan évet nézem, akkor előbb utóbb minden embernek ugyanazok kellenek hogy eszébe jusson. A kommunizmus és szocializmus kísérlete megbukott. Ez nem feltételezés, hanem a tények bizonyítják. A következtetéseket ma már nem nehéz levonni. Négy, öt generációt tönkretett ez a kísérlet, és mindezektől függetlenül a sereghajtói a mai napig ragaszkodnak hozzá. Az sem csoda, ha ezeknek az embereknek így meg lehetett gazdagodni rajta. Csak éppen a népünk kárára. Azért kell változtatni mert az ideológiák népbutítása ellentéteket gyárt és nem megoldásokat. Hatvan év elszegényedés után talán már népünknek is világos lesz. Reménykedjünk.

lorantka_a_gall 2010.06.29. 07:11:40

@S2000: nem értek egyet az alapvetéseiddel. Ha ugyanis öszöd után átadták volna a hatalmat (új választás), akkor nem abszurdisztán lennénk, hanem egy normálisan működő demokrácia. Mivel ez nem történt meg, sőt, elkúrással, további elkúrással, és foggal-körömmel kapaszkodva a többséghez kormányoztak ameddig csak lehetett, na ez hozta meg az erős változtatási vágyat. Ugyanis kiderült, hogy ez a jelenlegi modell /elsősorban a jelenlegi "baloldali" politikusok részvételével/ működésképtelen a demokrácia - következmények nélküli ország. Tudvalevő volt - lásd dávidibolya - hogy ha nincs kétharmad, nincs felelősségre vonás sem. Arra pedig nagyon-nagyon nagy szükség van. Remélem, végre is hajtják.

jjulie 2010.06.29. 07:17:01

ha kimegy az ember a kertbe, akkor abból még nincs baj ha válogatás nélkül rakja bele a zöldségeket a kosarába

viszont legkésőbb a fazékbarakás előtt szét kell válogatni őket

a sóskából nem fog sikerülni a tökfőzelék elkészülnii, zöldbableves meg nem lesz a céklából

bár vannak érdekes dolgok, pl. a feleségem amikor kezdó asszony korában főzni tanult, tiszta és világosnak tűnő leírásokat talált a receptkönyvben, de a gyakorló évében ugyanannak a receptnek és alapanyagoknak a felhasználásával nagyon különböző végeredményeket tudott létrehoznil

ennél már csak az volt jobb, hogy amikor már volltak gyerekeink, és süteményeket kezdett alkototni, és könnyes szemekkel találtam meg a konyhában amikor hazaértem, mondván hogy nem sikerült a süti

a két gyerek meg az asztalnál tömte magába a nemsikerült sütit, úgy hogy majd a fülükön jött ki

szóval ez nevezetes trió süt-főz, és van aki meg jóizűen megeszi, mások meg udvariasságból

aki meg ért hozzá, az készít magának helyette egy normálisat

Videofon 2010.06.29. 07:28:44

@László56:
Eddig is tudtunk róla, hogy az irracionalitás járványos úton terjed. A járványhordozó a vakhit.
Leírhatja ezer elemző ezeket az ostoba, üres jelszavakat, attól még ugyanúgy csak hatalmi érdekeket szolgáló, a nemzetnek ártó zagyvaságok maradnak.
Orbán rendkívül pocsék ideológus. De neki az ideológiai teret is birtokolnia kell, különben veszélybe kerülne önkényuralma egy fontos tartománya. Ezért beszédeiben rendszeresen bedob olyan álbölcsességeket, áligazságokat, amelyek katalizálják a vakhitűek szolgalelkű igazodását.
Orbán is tudja, hogy a centrális politikai erőtér hazug, csak hatalomtechnikailag értelmezhető fogalom, amelyet ideológiai tehetségtelensége folytán képtelen tartalommal megtölteni. De szellemi csicskahada önként és dalolva lepi el a kommunikációs teret, szellemi üveggyöngyökkel boldogítva a fülkeforradalom vitézeit.
Ez az igazi értelme a szimbolikus politizálásnak: a nemzeti együttműködésnek hazudott diktatorikus orbánizmus kommunikációs ködének megteremtése. Ami elfedi a korrupciót, a hatalomvágyat, a programtalanságot és a dilettantizmust.
Mint minden ködöt, ezt is elfújja majd egyszer a szél. Mert az észhez téréstől szerencsére senki sincs "túl jól védve".

jjulie 2010.06.29. 07:45:12

középiskolás koromban több veres péter regényt is elolvastam, egynek emlékszem a címére, és kettő gondolatra

az egyok sztori szerint amikor a románok internálták őt, akkor valahol egy raktárban kellett dolgoznia, ami dugig volt avas szalonnával, és itt teljesült a a magyar paraszt álma, annyi avas szalonnát ehetet amennyit csak akart......

a másik pedig egy frontszolgálati kép, a magyar parasztból lett baka kinlódik a lövészárokban a valahol a kárpátokban, mert levelet kell írnia az otthon maradt kedvesnek, és úgy három mondat után megakad, míg a fejében zakatol a reflex: feladatot adni, feladatot adni, feladatot adni.....és akkor meglódul a ceruza, hogy hímezzen nekem egy zsbkendőt, de így meg, úgy , feladatot adni, feladatot addni.....meg aztán így meg úgy csomagolja be, feadatot adni, feladatot adni....és megtelik a levelezőlap

Szimba 2010.06.29. 07:48:03

@jjulie:

Gonosz vagy, de legalább árnyaltan!:)))

jjulie 2010.06.29. 07:52:12

@Videofon:

egy dologban tévedsz, az a programtalanság

van nekik, tiszta, világos, és végre is hajtják, csak nem beszélnek róla nyiltan, mert akkor el lennének kergetve az anyjukba, és azon mesterkednek, hogy olyan kis dózisokban adják be, ami csak öklendezést vált ki, de hányáshoz még éppen nem vezet

aztán ha már elég erősnek érzik magukat, már nem lesznek ilyen óvatosak

jjulie 2010.06.29. 07:53:43

@Szimba:

igyekszem (gonoszkodni)

bigapples 2010.06.29. 08:04:19

Elolvastam a 2 elemzést. Az első, leszámítva a néha talán túlzó szóképeket, szerintem pontosan írja le, hogy milyen attribútumokkal jellemezhető hatalomgyakorlás bukott meg és hogy nem egy átlagos hatalomváltást hozó választás volt áprilisban, hanem olyan mély szerkezeti, minőségi változás zajlott le a politikai rendszerben, amely egy új korszakot nyit meg. Tényleg zavaró, hogy sulykolásszerűen forradalomként aposztrofálják a bekövetkezett változást a Fideszes kommunikáció mintájára, de vajon ez a stiláris elem, módosítja-e a leírás pontosságát? Szerintem nem.

A második elemzéssel van igazán komolyabb gondom, hogy pontosabban fogalmazzak, valahol az utolsó előtti oldal elejétől kezdve, ahol politikai diktatúráról beszél, majd elkezdi felfesteni a NER jelentőségét. Itt valóban érződik politikai megfelelési kényszer.

"Mert a régi útjelzők, a régi magyarázatok érvénytelenné
válásával új koordináta-rendszerre van szükség, amely újraírja az igazodási pontokat. A Nemzeti Együttműködés Rendszere Orbán Viktor hite szerint lehet ez az
új koordinátarendszer."

Innen hitmagyarázóvá válik az elemzés és a néhol zavaros mondatok csak politikusi szövegként értelmezhetőek. Talán ha szigorúbban ragaszkodnak az elemzői megközelítéshez lefosztva az írást a politikai túlzásoktól, akkor erősebben jönnének át a szövegben megfogalmazott igazságok.

bigapples 2010.06.29. 08:07:36

@simonmondja.: lol, akkor kezdj el szervezni ellenállási sejteket, hogy az Auróra agyúlövésére megostromolhassátok a Téli Palotát.

jjulie 2010.06.29. 08:09:22

@bigapples:

olvassál huszadik századi szövegeket, minden évtizedből

a recept és a végeredmény semmit sem változott, csak a szereplők

Videofon 2010.06.29. 08:19:38

@bigapples:
A választás nem nyitott meg semmiféle új korszakot. Szokásos módon elzavarták a hatalmon levőket. Nem sokkal többen, mint ahányan négy éve a most elzavart hatalomra szavaztak.
Ne vicceljünk már a tudatlanok meggyőzésére szánt gondolatmenetek bedobásával. Erre csak a rajongótáborok vevők.

jjulie 2010.06.29. 08:20:10

@bigapples:

óvatosan ezzel a törökgábor bloggal, egyszer csak úgy jársz, mint a kismacskák

Szimba 2010.06.29. 08:21:27

A három szerző ott csúsztat, amikor azt írja, hogy

„A választások eredménye azt mutatja, hogy a magyar emberek túlnyomó része nem hisz többé a posztkommunistáknak. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz nagyarányú győzelmével nemcsak a szocialista hatalomkonstrukció, de a szocialista világmagyarázat is érvényét vesztette”.

A tévedés az, hogy az MSZP-t posztkommunista, szocialista pártként írják le. Igaz kettős szerepben mutatják ezt a pártkoalíciót – ami igaz volt - , ámde még véletlenül sem képviseltek szocialista eszméket, sokkal inkább a kapitalista berendezkedést, a piac mindenek feletti hatalmát és a világ nagy monopóliumainak érdekeit próbálták kiszolgálni.

Az MSZP-SZDSZ álnéven szerepelt a politikai életünkben.

Ezért a Fidesz sincs a helyén – a Fiatal Demokraták Szövetsége -, mára már erősen idősödik, másrészt inkább képvisel szocialista célokat minden keresztény, jobboldali ideológia hangoztatása mellett.

A Fidesz az, amelyik legalább szólamokban igyekszik a kispolgárság, a kisvállalkozók, a vidék érdekeit képviselni, ugyanakkor szűkítené a külföldi monopóliumok befolyását, és velük szemben nemzeti érdekeket, a kisemberek érdekeit is igyekszik szem előtt tartani.

Nyilván nem ennyire egyszerű ez a helyzet sem. Keverednek az ideológiák, a célok, és még mindig nem megfelelő címkével, névvel képviselnek ideológiát a magyar pártok.

1. Nem zajlott forradalom – esetleg ellenforradalom) a szavazófülkékben. (MSZP ellen szavazók nagy aránya)
2. Az MSZP nem képviselt valódi liberális, sem materiális érdekeket. Hol volt a gazdaság rendbetétele, a munkahelyteremtés?
3. Amikor az elemzés azt írja, hogy új fogalmakra lesz szükség, akkor valójában ugyanazokat a szocialista értékeket sorolja fel, amelyeket 40 évig is értéknek neveztek (más kérdés, hogy a valóságban ez nem így volt). Az új szótár a régi. A tartalmukat kellene helyreállítani!!!

Ebből számomra elsőként az a tanulság, hogy a két pártnak először nevet kellene változtatnia. Akkor talán kezdődhetne a kettős nyelv, a kettős fogalmi rendszer, a kettős mérce helyett valami tisztulás a politikai életünkben.

ssi 2010.06.29. 08:26:29

újra el fogom olvasni a posztot és az ajánlott irodalmat is

szertem lehessen bármiről "beszélgetnünk"

most csak első, azonnali reakció:
- O.V. -nek van egy víziója az országról és önmaga történelmi szerepéről
- a hatalommal szembeni reakciók jelentős része előre borítékolhatóak

+DE!
- van-e hatása a kormány első intézkedéseinek az emberi viselkedésekre
- van-e jelentősége a kommunizmus, szocik, MSZP ellenesség légkörének?
- kinek célja és hogyan az átlagpolgár politikai gondolkodásának változása
- az átlag polgárnak van-e igénye nagyobb informáltságra, reálisabb megítélésre a hétköznapi verkli és problémák közepette

atv.hu/videotar/20100624_gyurcsany_kontar_kormanya_van_magyarorszagnak

Videofon 2010.06.29. 08:28:28

@Szimba:
A két pértnak nem nevet kellene változtatni. A két pártnak el kellene húznia a rákba.

Szimba 2010.06.29. 08:29:09

A Nemzeti Együttműködés Rendszere is utópiának látszik, amíg meg nem töltik tartalommal. Egyelőre reménykedjünk, bár emögött én ugyancsak a diktatúra (akár enyhe, akár erősebb) lehetőségét látom.

Szimba 2010.06.29. 08:32:50

@manyike:

A kérdéseidre egyértelmű nem a válaszom. A tömegekre csak a közvetlenül és sokakat érintő életminőség javulása "hat meg".

(Az előző poszt kommentjei közt megkaptad a félszemű (kígyó) kacsintását. Elégedett vagy? Mert én hasonló esetben biztosan átharapom legalább virtuálisan TG torkát.:))

László56 2010.06.29. 08:33:52

@Videofon: Kommentálásod tipikus példája mindazon emberek gondolkodásának kik az utóbbi hatvan év profitérdekeltjei voltak. Ha profitált valaki belőle, világos hogy védi. Ma már senki nem lehet olyan buta hogy ne látná, hová vezet az ideológia. Hiszen az tagadhatatlan tény hogy a népünk elszegényedett, miközben a „szegények megvédéséért” üvöltöző politikusok meggazdagodtak.

Hazánk politikája ma már nem Orbánról, vagy Gyurcsányról szól. Különben Gyurcsány is megkaphatta volna ugyanezt a felhatalmazást. Ha nem a népébe, hanem a pártjába lövetett volna. Arról csak egyedül ő tehet, ha nem értette meg: ki az országot akarja megreformálni, annak előbb a saját pártját kell. Ki ezt nem tudja, az az országot is hiába próbálja. Gyurcsány Ferencet nem az ellenzék buktatta meg, hanem a saját pártja. Ebből is lehet látni hogy itt sokkal nagyobb erők összecsapásáról van szó, mint Gyurcsány és Orbán privát harca.

A személyek csak abból a szempontból érdekesek hogy milyen érdekeknek hisz jobban a nép. Ez van úgy eladva mintha a személyektől függne. Gyurcsány Ferenc bukásánál lehet a legjobban látni hogy nem a személytől függ.

Hazánkban sajnos úgy a demokráciának, mint a kollektív vezetésnek, nincsen semmi tradíciója. Mindig is a diktatórikus társadalmi rendszer volt hatalmon. Ezáltal a nép nem is vár mást, mint egy erős kezet ki őt vezetni tudja. A demokrácia szempontjából ez végzetes előélet és ezáltal csak generációkon keresztül lehet rajta változtatni. A népünknek fel kell nőnie a demokráciához és főleg annak kezelését kell megtanulnia. A nemzeti együttműködés ezt szeretné megtanítani. Sokszor kell azonban a diákokat is rászorítani a tanulásra amíg megértik hogy ez a saját érdekük. Népünk ellenségei ezt használják ki. Hiszen a népműveltség veszélyezteti a további meggazdagodást. Kellenek a szegények, -mert mint az eddigi példa mutatja-, csak azok hátán lehet igazán meggazdagodni. Ezért vannak és kellenek a változások.

Videofon 2010.06.29. 08:36:59

@manyike:
Orbánnak nincs víziója. Orbánnak hatalomvágya van.
Egy autószerelő tudja, hogy nem lehet kalapáccsal javítani hengerfejet. Orbán ezermesternek csak az hisz, akinek fogalma sincs az autószerelésről.
Orbán kaotikus ideológiai megnyilvánulait csak azok eszik meg, akiknek fogalmuk sincs a politika tudományáról és művészetéről.
A nemzeti kádárizmus nem létezik. Csak Orbán zavaros fejében. A nemzeti, közösségi célok és a kádárista fogyasztói értékvesztés egymást teszik semmissé.

bigapples 2010.06.29. 08:39:39

@Videofon: A centrális erőtér nem hazug fogalom, hanem valóság. Javaslom nézd meg az áprilisi választás eredményeit. Az eddigi 2 pólusú politikai rendszer eltűnt, paradigmaváltozás történt a magyar politikai rendszerben. A szocialista párt és az általa képviselt ideológiai, hatalomgyakorlási politizálási mód megbukott. Ha megnézed a szavazóik korcsoport eloszlását, akkor láthatod, hogy milyen mély válságban vannak. A jobbközép nem 4 évre, hanem legalább 2-3 ciklusra vett át a hatalmat szétforgácsolt, ideológiailag megosztott ellenzékkel.

Nem tudom miért gondolod, hogy a jobboldal ideológiailag kiüresedett lenne. Világos politikai/ideológiai értékrendszer mellett politizálnak Nem hiszem, hogy ezen túl ideológiai "feltalálónak" kell lennie a kormányfőnek aki megtölt egy nem üres ideológiai teret a centrális erőtér birtokában. A NER nem több, mint egy PR gumicsont, ideológiai rágógumi, ami mögött lehetőség van a fontos strukturális változások meghozására, hogy az országot emelkedő pályára állíthassák.

Ha az álrettegői szerepkört levetnéd és nem önkényuralmat és diktatórikus hatalmat vizionálnál, talán feltűnne, hogy milyen groteszkül hangzik az elmúlt 8 év kormányzása után, hogy egy pár hete felállt kormány működésében a "korrupciót, a hatalomvágyat, a programtalanságot és a dilettantizmus"-t látod.

Ha az általad vágyott módon "elfújja szél a ködöt", szerinted milyen ellenzék és különösen milyen baloldal válik láthatóvá a most fideszre szavazó, de a párthoz lazábban kapcsolódó mondjuk 3-500 000-es szavazóréteg számára?

bigapples 2010.06.29. 08:40:42

@Videofon: Komolyan mondom, nézd meg a választások eredményét, különösen területi és korcsoport lebontásban.

Szimba 2010.06.29. 08:44:14

Nem szóltam hozzá a valóban felvetett, és TG által igen fontosnak tartott kérdéshez: Lehet-e független a politológus?

Nem tudom a választ, ám feltételezem, hogy nem lehet. Nem abban az értelemben, hogy elkötelezi magát valamelyik párt, politikus "beszédírójaként", tanácsadójaként, stb., hanem mert nyilvánvalóan rendelkezik már kialakult világképpel, sőt remélhetően világnézettel. És utóbbi esetben egyik, másik vagy harmadik pártideológiához közelebb kell éreznie magát, valamint kell lenniük olyan vonásoknak, céloknak, kommunikációs módszereknek, amelyek taszítják.

Azt is el tudom képzelni, hogy igyekszik felülemelkedni, és kívülről elemezni a folyamatokat, a politikai élet szereplőinek tetteit, és egy általános mérce, erkölcs, valamint a már kialakult nemzeti demokráciák, külföldi példák mércéjéhez illeszti a hazai eseményeket.

Megélhetési szempontból az utóbbi a nehezebb, és csak hosszú távon kifizetődő.

Másrészt nem bírálnám TG-t a blogban felvetett kérdésekért, elemzésekért, hiszen nem az a célja, hogy részletes és jóslásszerű választ adjon. Ez nem Delphoi!
A válaszokat az élet adja meg, minden okoskodásunk ellenére, vagy azzal párhuzamosan.

Szimba 2010.06.29. 08:46:17

@Videofon:

Ezt maguktól nem fogják megtenni, ehhez a szavazók kellenek.

Videofon 2010.06.29. 08:51:23

@bigapples:
A centrális politikai erőtér két év múlva már csak nervetséges orbáni ideológiai lufi lesz. Politikai dilettantizmus azt hinni, hogy egy választási eredmény bármilyen társadalmi változást képes létrehozni. Gyurcsány is ebbe a hitbe bukott bele, Orbán is ebbe fog.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 08:52:11

@jjulie: neked célzom (nem véletlenül) :)
Bocs, hogy nem épp a témához szólok hozzá, de feléledt kedvenc gazdasági lapom: szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2010_06_15__uljY
Persze akik nem szeretik az összeesküvés elméleteket, azok ne nézzék meg :D

Szimba 2010.06.29. 08:52:41

@bigapples:

A centrális erőtér tényleg valóság, amennyiben a Fidesz vezetőségét, hatalmi körét vesszük annak.

Ami a választókat illeti abból a 2/3-ból kb. 1/3-ad csupán a szocik ellen szavazott, és bármikor elbizonytalanodhat vagy ellenségessé, kritikussá válhat.

Túl nagyok az elvárások a Fidesszel szemben, ezt mutatja az is, hogy mennyire türelmetlenül várja mindenki az intézkedéseket, a valódi változást, és nem a szavakat az Alkotmányba, vagy bárhová. Igaz, nem csak étellel él az ember, de a többségnek abból is hiánya van.

Egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy Orbán képes lesz megtartani 4 év után is a hatalmat, ha nem tud érezhető változást hozni a gazdaságban, munkahelyteremtésben, a hazai vállalkozások megvédésében, az oktatásban, az egészségügy színvonalának emelésében stb.

bigapples 2010.06.29. 08:58:11

@Szimba: Persze nagyon a ciklus elején vagyunk, de látod azt az erőt, amelyik váltópártként megjelenhetne 4 év múlva? Én a nyomát sem látom, ha a Fidesz a 1998-2002-es időszak színvonalán tud kormányozni.

Szimba 2010.06.29. 08:59:11

@Videofon:

A névváltoztatással kellene kezdeni.
Vagy létrehozni két új pártot, amelyek valóban a nevükben megjelölt ideológiát képviselik.
Szociáldemokrata - konzervatív - keresztény (ilyen van) - radikális vagy bármi, de utána azzal azonosuljanak, azt képviseljék, mert szocialista párt névvel igen röhejes egy milliomos pártvezetőség. És fiatal demokrataként is elég hülyén kezd festeni az autokrata, vidékcentrikus Orbán, a "haza atyja" címért versenyezve.

Szimba 2010.06.29. 09:01:15

@bigapples:

Nem látom, hogy látnám!:))
Én csak azt a lehetőséget látom, hogy a Fidesz is csalódást kelthet, és lehet, hogy ismét megnyerik a választásokat, de akkor már nem 2/3-al, hanem sokkal kisebb arányban, és esetleg koalícióra kényszerül.

Ott a szlovák példa pl.

Szimba 2010.06.29. 09:02:28

No, a többes és egyes számok egyeztetése nem volt sikeres, mindjárt kapok Ordnassactól egy kettes alát!:)))

Videofon 2010.06.29. 09:02:36

@Szimba:
Ha eljön az idő, lesznek szavazók is hozzá.

Szimba 2010.06.29. 09:10:28

Gondolkodtam azon, hogy milyen szerepei lehetnek egy politológusnak.

- tanácsadó
- krónikás
- "udvari bolond" (fizetett kritikus)

És végül lehet tudós, aki a mélyebb folyamatokat vizsgálja, elemzi, nem annyira előre, inkább utólag (bár ezt a mesterséget történésznek hívják), no, ebből nem lehet megélni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 09:14:05

@bigapples: a Fidesz 1998-2002 között elfogadható színvonalon kormányzott, mégis leváltották, amit magam még pár héttel a választás előtt is elképzelhetetlennek tartottam. Nyilván Orbánék is annak tartották, mint a reakcióikból és az elmaradt/megkésett előrelátó inézkedéseikből kiderült. Most azt hiszed, 2-3-4 ciklusra választotta a forradalmi nép a nemzeti együttműködés rendszerét? Hahahaha.
A két szöveg között egyébként nem látok minőségi különbséget. Egyik se olyan minőségű, hogy tárgyilagos fejjel elemzésnek lehetne nevezni. Az elkövetőit meg kutatóknak. Tele vannak ködös és nem adekvát tartalomra húzott kis- és nagybetűs fogalmakkal, csúsztatásokkal, lengyellászlói szintű következtetésekkel.
Ha viszont a szerzők Navracsicsot óhajtják követni a könnyebb boldogulást jelentő politikusi pályára, a fenti "elemzések" belépőnek/ajánlkozásnak kiválóak. Én egyébként mindig attól szoktam tartani, hogy pontosan beleláthatunk, milyen is egy politikai garnitúra mögött álló think tank. Itt például a think maradt el.
Hiába, a lét meghatározza a tudatot. Az urak érzik a gyarapodó lét, a tudatuk meg furtonfurt torzul. Reménykedem, nem jutnak el arra a szintre, mint Dessewffy szánalmas Demos nevű think tankja, ami kitermelte magából a pápai pszichopata ideológiai kacskaringóit.

koc · http://tablasjatek.blogspot.com 2010.06.29. 09:14:19

Erősen kiváncsi vagyok, hogy az Orbán miniszterelnök úr által vetett magokból voirágba szökkent gondoltatokat vajon ki olvasta volna ezen blog nélkül.
De tényleg. Megjelent ez valami számottevő helyen (és ilyen szempontból most a Fidesz és a Szazadvég honlapját nem sorolnám ide)?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 09:15:40

@Szimba: TG-t melyik kategóri(ák)ba sorolod?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 09:18:17

@koc: szerintem megjelentek a Magyar Nemzetben, de ott elég sok hasonló színvonalú politológusi "elemzés" lát napvilágot, vagyis az is megtörténhet, hogy keverem valakik valamilyen más irományával.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.29. 09:21:53

@Szimba:
A politológus propagandista, aki az ideológiai képzést végzi.

Az olvasni tudóknak is kell egységes lelki táplálék, akiknek nem elég a vekkeróra egysége.
A vekkerórát el lehet mondani hat oldalban is, meg hatszáz oldalban is.
Kinek mi tetszik.

tölgyes 2010.06.29. 09:30:21

Kedves Török Gábor
Átfutottam a két szöveget... Nekem az a lehetőség jutott eszembe, hogy esetleg minden másképpen van..Vagyis hogy a fenti elemzőktől származik maga a kifejezés és az érvelés lényege, amit Orbán vett át tőlük... vagyis, hogy "tanácsadói", ötletadói voltak Orbánnak.. vagy közvetlenül - egyszer egyikükkel-másikukkal beszélt 10 percet - vagy közvetítőn (Stumpf) át jutottak el hozzá ezek a szavak.

Magán a kifejezésen én nem izmoznék annyit, mint amennyit a marxizmus emlőin felnövekedett magyar értelmiség döntő többsége, akiknél a forradalom csak egyféleképpen értelmezhető kifejezés... Ebben az értelemben tehát megindult egy "kultúrharc", aminek lényege a marxizáló kifejezések és fogalmak hegemóniájának megtörése... Innen nézve már nem is olyan felháborító maga a kifejezés.. és érthetővé válik a nagy ellenállás is.. és óvatosságra inti a magukat függetlennek tekintőket is.

A forradalmi változás, új nemzeti egység fogalmának megvan a mag közvetlen politikai jelentősége is. Jelzi, hogy az előző kurzus(ok) politikai hagyatékának hadat üzen, mert hogy a magyar társadalom döntő része mélyen kiábrándult abból a politika-ideológia-gazdasági-jogi berendezkedésből, ami az elmúlt 20 évben létrejött.. Ha innen nézzük akkor a változást igénylők száma nagyobb annál mint akik a fideszre szavaztak, hisz az LMP és a Jobbik is a gyökeres változásra építve politikájukat érték el az ismert választói támogatást.. és meggyőződésem szerint az otthon maradottak egy jó része is a gyökeres változást akarta, de annak már a lehetőségében se bízott..

Sikerrel jár-e majd ez a "harc"? Szkeptikus vagyok, mert a legnehezebb mindig a kulturális ideológiai berögződések megváltoztatása.. és az iskolák döntő többségében még ma is a marxista forradalomelmélet szerint értelmezik a gyökeres társadalmi változást.

S2000 2010.06.29. 09:32:40

Ha történelmi párhuzamot akarunk keresni, ott van Marx. Marx is nagyon akarta hinni, hogy az akkori kapitalista gazdaságokban tapasztalható problémákra a forradalom majd pedig a proletárdiktatúra fogja adni a megoldást. A két Századvég elemzésben foglalt elmélet erre emlékeztet.

Jól hangzik, a választásokat követő napok eufóriájában különösen, de két hét után már erőltetett és nyilvánvalóan irreleváns. Ugyanakkor visszacsinálni nem lehet, ezért csak előre menekülni lehet . Itt jön be a Századvég, ami 'független' elemzőként is pont úgy látja a helyzetet, ahogy az OV a választások éjszakáján felvázolta.

A valóságról gyártott elméletekkel nem lehet a valóságot megváltoztatni, de a látszatot és a retorikát a politikai célok érdekében muszály megtartani.

Áverés! 2010.06.29. 09:33:29

Örülök a TG cikkének.Végre olyan kérdésről van szó amiről érdemes vitázni.A személyi kérdésekről nem érdemes - legalábbis hosszan - mert itt a 2/3-dal minden eldől.-

Azt mondom érdemes lenne azt is megvítatni, hogy konkrétan mi is lett a 8 év alatt annyira elkurva?Maradandó alkotások - utópályák pl- évszázadokra meghatározzák az ország életét, még ha most nem is látjuk.Gondoljunk csak a nyugaterurópai hálózatra, hogy tudtuk csodálni.Az életszinvonal értékelésénél nézzünk körül a szomszédainknál és válasszunk.Vannak hibák, de hol nincsenek? És nem lesznek?
Nagy baj a devizásban való eladósodás, de ehhez is hozzájárult a magyar ember mentalitása.Miért ne éljek nagyobb luxusban, gyaraljak jobb helyeken,Wellnes, miegymás. Elvégre megérdemlem.Ha ez igaz lenne, hogy megérdemlem nem lenne ilyen nagy teljesitmény hiány az országban.

Mikor voltunk mi olyan szigoruak önmagunkhoz mint egyes sikeresebb országok lakossága? A sikereres ázsiai országokat nem is emlitve.

Sok hibát követtünk el, de a főirány mégis inkább progresszív volt jobban hasonlitott az európai modellekhez.
Abban az átkos komcsi világban sem volt mindenki szemellenzős. Ha ugy lett volna a rendszerváltás sem lett volna ilyen békés, egyértelmű.Például a hetvenes, nyolvanas években volt egy nagyszerü rádiókészülékem - igaz szovjet - ahol az állomások sokaságát lehetett beprogramozni és munka után egy gombnyomásra hallgathattam Szabad Európát, vagy Amerika Hangját.Nagyon sok magyar ember tudta, hogy mi történik a világban.
Nem szabad lebecsülni magunkat és most szolgai módon elhinni, hogy a meghirdetett nem egyszer ósdi tézisek az egyedül üdvözítőek. A világ haladó részébe és azon belül Európába kell elhelyezni magunkat.
Nagyon sokat gondolok József Attila azon sorára, hogy "a mindenséggel mérd magad"

Azért kell vitatkozni, hogy igy legyen.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.29. 09:42:45

Kedves Gábor, őszintén kérdezem: mégis mit vártál?

"Akinek az egzisztenciája függ a véleményétől, az kénytelen folyamatosan hazudni" - tanítja a Mester.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.06.29. 09:43:46

Gábor!
Szerintem Te vagy annyira független(nek ható) hogy nem is tudná megmondani, kire szavaztál. Vagy Te nem vagy politológus?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.29. 09:44:20

@tölgyes:
Kedves Tölgyes!

Kegyed írja, hogy " A forradalmi változás, új nemzeti egység fogalmának megvan a mag közvetlen politikai jelentősége is. Jelzi, hogy az előző kurzus(ok) politikai hagyatékának hadat üzen,..."

, de megvan a forradalmi változás, új nemzeti egység fogalmának az a jelentősége is,
hogy a jövő kurzus (ok) politikai megjelenésének is hadat üzen.

Mert forradalommal szemben az új kurzus -- ellenforradalom...

lehet csak.

(Nemzeti egységgel szemben az új kurzus -- magyarellenes, hazaáruló, rátör nemzetére, stb.... - persze ezeket már annyiszor láttuk, hogy nem is újdonság)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.29. 09:45:25

@tölgyes: "Szkeptikus vagyok, mert a legnehezebb mindig a kulturális ideológiai berögződések megváltoztatása.."

egyetértünk. ezért is van, hogy Kádár Viktor ugyanazt csinálja, mint Orbán János 30-40 évvel ezelőtt.

bigapples 2010.06.29. 09:45:26

@Hepci: Igen, de az a leváltás hajszálon múlt. A pontatlan közvélemény kutatásokra alapuló nem túl sikeres első forduló előtti kampány és a sikeres MSZP-s szociális demagógia a "vágjuk le az aranytojást tojó tyúkot" üzenettel segítette elő, hogy a szilárd választóbázissal és jelentős médiatúlsúllyal rendelkező balodal nyerhessen. Ma már nem lehet ilyen "osztogassunk mindenkinek" típusú demagógiával komoly sikert elérni (lásd ingyenes BKV) és a helyzet is alapvetően más, oda a médiahatalom és nincs erős, jól szervezett váltópárt baloldalon.

Persze én más szemmel olvasom a 2 elemzést mint te, számomra elég jó leírása a bekövetkezett változásoknak, ha leszámítok pár stiláris elemet és a második elemzés végének NER-es fejtegetését.

Én nem hiszem, hogy Gyurcsány minden vad kacskaringójáért Desseffy és csapata felelős, GYF túlságosan önjáró és a saját maga képességeiben misztikusan hívő ember, hogy nagyon irányítani lehetne.

Érdekes a felvetésed a politológusok politikába exportálásáról.
Szerintem ha a Political Capital meg a Magyar Kornélia csapatát beimportálnák a parlament szoci frakciójába a most ott ülő bölények helyett, erősen javítaná az MSZP színvonalát. Nézd meg milyen most a 45 év alatti politikusi gárdájuk.

Általánosságban, ha Navracsicshoz hasonló kaliberű emberek kerülnének a pártokba politológus-importtal, én ennek a dolognak nagy támogatója volnék :)

Zsoo 2010.06.29. 09:47:16

Valaki árulja már el, mit jelent a független politológus?
Mi az, hogy független?
Van ennek valami értelme, vagy csak egy szoci sztereotípia!
Butaság!
Ha valaki minden irányba nyal az függetlennek számít?
Mert akkor Török Úr is független!
De mitől nem függ??

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 09:48:06

@Áverés!: "Nagy baj a devizásban való eladósodás, de ehhez is hozzájárult a magyar ember mentalitása"
Ha jobban megnézed a dolgot, látható, ez nem a magyar ember specifikuma. A fejlett nyugati világ pont ezt az utat járja. Mintha erre vezetne a képviseleti demokrácia útja...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 09:49:41

@simonmondja.: a szemszögedből ez logikusnak tűnik, de remélhetőleg nem lesz igazad.

S2000 2010.06.29. 09:51:53

@lorantka_a_gall: Szerintem ketté kell választani a demokratikus rendszer működését és a politikai szereplők viselkedését ebben a demokratikus rendszerben. Amiről írsz, az a politikai szereplők viselkedése, amit meg lehet ítélni sok szempont alapján, pl. jogi és etikai tekintetben. Jogi tekintetben az előző kormány nem vétett (most azt tegyük félre, hogy a kampányígéretek soha nem teljesülnek 100%-ban). Etikai tekintetben igen. De ez nem kérdőjelezi meg a demokratikus rendszer létjogosultságát, és nem indokol ’forradalmi’ változtatásokat a rendszerben - szerintem. Amit indokol, az egy kormányváltás – megtörtént. Nyilván az új kormánytól azt várja az ország, hogy ellentétben az elődjével, ne csak a jogi, hanem az etikai szabályokat is tartsa be.

Zsoo 2010.06.29. 09:55:30

@S2000: A demokrácia eddig nem létezett M.o-on.
Ne írkáljunk már butaságokat!
Hol élsz??

latte · http://midterms.blog.hu 2010.06.29. 09:57:09

Lehet, hogy nekik nincs saját, önmagát eltartó blogjuk...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 09:57:39

@bigapples: könnyen megragad a politológus a politikában. Nem tudom, emlékszik-e még valaki, mit mondott Navracsics, amikor elvállalta a frakcióvezetést...
Dessewffy: persze, én se gondolom, hogy GyF azt csinálta, amit Demosék leírtak neki. A torz/beteg lelkek általában önjáróak, legfeljebb a pszichológusukra hallgatnak némileg. A Demos inkább arra volt jó, hogy think tanknak látszó baloldali valamit állítson - egy vagon pénzért - Gyurcsány mögé.

nestrot10 2010.06.29. 09:57:39

Ez az igaz! A független politológus nincs! Még ha úgy tesz is...előbb utóbb kibukik belőle..az igazság és részrehajlás.

Különben is én lenézem ezt a " politológusi" bóvlit...egy élősködő pénzharácsoló fogalakozás. A kapitalizmus pénz orientált terméke.

Videofon 2010.06.29. 09:57:49

@Zsoo:
Ha a nem létező demokráciát tovább korlátozzuk, ahogy a Fidesz teszi hatalomra kerülése óta folyamatosan, az hová vezet?

helyzetjel 2010.06.29. 09:59:36

veddamagyart.blog.hu
Egy folyamatosan frissülő blog magyar termékekről.

is 2010.06.29. 10:00:48

welcome back to 1998. elobukkant a kizarolagossag. a FIDESZ minden koalicios partneret vagy felfalta, vagy kinyirta. tamogatoi is csak ezen a szinten mozognak. aki nem veluk van, az csak rossz ember, rossz gondolat, rossz árt, rossz ideologia lehet. de nem ugy rossz, hogy az enyemet jobbnak gondolom, hanem ugy rossz mint a betegseg, a lepra, irtando tuzzel-vassal.

bolsevizmus van kerem szepen.

bigapples 2010.06.29. 10:02:56

@tölgyes:
"Sikerrel jár-e majd ez a "harc"? Szkeptikus vagyok, mert a legnehezebb mindig a kulturális ideológiai berögződések megváltoztatása.."

Én nem lennék szkeptikus. Azt szokták mondani, a tudományban egy új elmélet nem úgy nyer teret, hogy a régi elméletek hívei elfogadják azt hitelesnek, hanem, hogy a régi elmélet hívei meghalnak. Jelentős mértékben cserélődik évről évre mind a magyar szavazókorú lakosság, mind az értelmiség természetes okok miatt. Szép lassan eltűnnek a közgondolkodásból a kádári kulturális és ideológiai berögződések.

@simonmondja.: látod ilyesmire utalt, amikor arról írt, hogy a forradalom szót sokan csak marxista fogalmak alapján értelmezik.

bariga 2010.06.29. 10:04:14

Megpróbáltam a 3 úr 2 írását végigolvasni, de őszintén szólva nem sikerült. Nekem úgy tűnik, mintha ők nem is itt éltek volna az utóbbi 20 évben. Az írásoknak sem fonala, sem következetes megállapításai nincsenek. Egész egyszerűen csak azt a célt szolgálják, hogy a Fidesz átvegye a hatalmat. Etz pedig csak csúsztatásokkal és mindenki más sárba taposásával tudták elérni. Sokat segítettek abban ezekkle a zagyva írásokkal, hogy a nép egyszerű fiai "megértsék" a saját életüket, ha már a saját fejükkel nem tudnak gondolkozni. Énlegalábbis sok barátomtól és ismerősömtől hallom ezt a kritika nélküli "egyenszöveget"
Gondolom már meg is kapták vagy ők, vagy az intézményük a megérdemelt jutalmat érte.

nestrot10 2010.06.29. 10:05:26

A Politológus egy párt tevékenysegének( hülyeségének) ,megmagyarázói...célja a pénz (befektetők) és hívek szerzése a pártnak amelynek pártkatonája, vagy ha van, eszme azonosulója. A lényege hogy ezzel minél több pénzt keressen!

Google 2010.06.29. 10:06:11

@idelle:

Amit Kádár tett annak idején, azt minő csoda, Gyurcsány folytatta a maga hét évében. Nem csinált semmit, csak egyszerűen kölcsönpénzt osztogatott szét, hogy eltűrjék, ne lázadozzanak ellene. S ha ő nem, hát senki nem csinált semmit, hisz ezt látta odafönt. Ez volt a minta, no és a kiba*zott jó szövegek a baloldalról - a jó hatvanéves szövegek! Illetve amit tettek a népek is: ugyanúgy adósodtak el, ahogyan az állam.
Most pedig tényleg az özönvíz jött utánuk - lehet Orbánozni. Szinte már ugyis forradalmi hagyománya a baloldalnak.

S2000 2010.06.29. 10:08:34

@Zsoo: Megértem a frusztráltságodat, de én úgy látom, hogy létezett, csak nem működött elég jól, amit pedig - ahogy az előbb írtam - a politikai szereplők gyarlóságának tudok be, nem a rendszer hibájának/nem létezésének. Példa: ha Dávid Ibolyát és az MDF-t nem tudja megvenni kilóra az MSZP, ma nem itt tartanánk. De ez nem a demokratikus rendszer hibája, hanem a politikai szereplőké.

MPL firstlady 2010.06.29. 10:10:51

az unokaecsém még mindig lelkes politológus hallgató.

megkeresték, lépjen bele az LMP-be. azt mondta nem teszi, független szeretne maradni a pártoktól.

vagy megvilágosodik, vagy majd eltartjuk.

is 2010.06.29. 10:13:40

@tölgyes: vigyazat. osszefoglalva a komment mondandojat ez azt jelenti, hogy bar TG azt feltetelezte, hogy csak Orban volt ilyen hulye, hogy ezeket osszehordta, es hat neki lehet, mert politikus, On valtig allitja, hogy nem, a teljes think-tank volt kepes erre a minosegre, stumpffal az elen.

Onnek, es @László56: -nak is uzenem: a logika letezo tudomany. a logika az osszes tarsadalomtudomany remek elemzo eszkoze, semleges es tartalomfuggetlen. hu tarsa a szamtan (nem a matematika, csupan a szamtan). ami vagy szamszakilag, vagy logikailag bukik, az bukik, es nincs az a tarsadalomtudomanyi eszmefuttatas, ami azt helyreallitsa.

lehet logika nelkul, szivbol, lelekbol is szovegelni, iget hirdetni, hitet megvallani. de elobb-utobb minden ilyen eszmefuttatas beleutkozik a fenti korlatokba. es akkor mehet a szemetdombra.

ket eklatans peldat rogton mondhatunk: az egyik a 60 evezes, a masik meg a 8 evezes. sem a logikai sem a szamszaki vizsgalatot ki nem alljak abban az egyszerusito, elnagyolo, egyoldalu es vegletesen itelkezo formaban, ahogy On es tarsai eloadjak. nem is mennek reszletekbe soha, csak felallnak a dombtetore, es kialtoznak a pusztaba, mint Orban Viktor.

lehet, hogy igaza van, es Orban Viktor megtestesiti a teljes szellemi kapcitast, amit a FIDESZ think-tankjai osszehoznak. de en erre nem lennek buszke.

megmondtam?megmondtam 2010.06.29. 10:15:24

gábor: és mi a véleményed Bugyik Bernikéről, aki elsősorban anyagi okok miatt dibbantott az MSZP-től.

milyen emberi minősége van annak, aki 2009ben képes az MSZP-be beszállni, mint teljesen esélytelen jelölt, hogy aztán alig 1 évvel később, a koppanás után dobbantson? :D

vajon lehetséges-e, hogy Bugyik Berni ismét magára ölti a független politológusi szerepet, mert az a kabaré kategória lenne :)

exepszzed (törölt) 2010.06.29. 10:15:38

ÉLJEN Ő-FÉNYESSÉGESSÉGE ISTENCSÁSZÁR ORBÁN VIKTOR, MINDENMAGYAROK URA, PARANCSOLÓJA NAGY VEZÉRE!
KÉREM MINDENKIT A DUNÁBA LŐNI AKI NEM SZERETI ŐT!

exepszzed (törölt) 2010.06.29. 10:16:41

ÉLJEN Ő-FÉNYESSÉGESSÉGE ISTENCSÁSZÁR ORBÁN VIKTOR, MINDENMAGYAROK URA, PARANCSOLÓJA NAGY VEZÉRE!
KÉREM MINDENKIT A DUNÁBA LŐNI AKI NEM SZERETI ŐT!

Zsoo 2010.06.29. 10:17:08

@S2000: Kicsit naiv lennél!
Mindegy nem akarok itt időzni, csak egy tanács.
Ha képben akartok lenni, nincs más dolgotok, mint elolvasni Csurka István írásait, akár 15 évre visszamenőleg!
Sok sikert!

megmondtam?megmondtam 2010.06.29. 10:18:14

@Videofon: az tény, hogy a fidesz látványosan zuhan a gyurcsanyista fertőnél is gusztustalanabb, demagógabb, pofátlanabb szint felé.

csak két nevet mondok, többre mos tnem vesztegetném az időmet: domonkos, schmitt

megmondtam?megmondtam 2010.06.29. 10:23:03

@S2000: "Nyilván az új kormánytól azt várja az ország, hogy ellentétben az elődjével, ne csak a jogi, hanem az etikai szabályokat is tartsa be."

és ez szerinted sikerül? domonkos vagy kiafaszom lakhatási támogatást vett fel, miközben azt nem arra költötte. beül azm1be, és jól pofán is röhög minket, hogy "dehát nekem rengeteg kiadásom volt"

kit érdekel? lakhatásra nem kellett, akkor loptál. pont úgy, ahogy Nyakóék elszámolták a Bp-Miskolc útvonalat minden napra. Aztán jön a frakcióvezetővé avanzsált költségtérítési rekorder Lázár és megmondja, hogy minden rendben volt.
Domonkosnak van lakása Bp-n, van lakása a körzetétől 30km-re, ezért lakhatási támogatá snem kellett neki, de elköltötte másra, mert rengeteg költsége volt.

milyen költsége? elszámolható? akkor elszámolta. vagy duplán jár neki?

kiváncsi lennék, hogy vajon domonkoska elszámolta-e költségként a lakása és a körzete közötti 30km-t oda-vissza...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 10:25:50

@megmondtam?megmondtam: nem úgy van, hogy a politológus AKKOR független, ha éppen nincs, aki jól megfizesse? Ha meg van, akkor felfüggeszti, mint a tulajdonlást a saját cégében.
Ennek a bugyis hölgynek még nevét se hallottam, de túl sokat (szellemileg) biztos nem vesztettem. :)

megmondtam?megmondtam 2010.06.29. 10:29:28

@Hepci: "Ennek a bugyis hölgynek még nevét se hallottam, de túl sokat (szellemileg) biztos nem vesztettem. :)"

dehogynem, csak magyarosított Budai-ra...mert hát a Bugyik az túl eccerű, túl cigányos egy nagyságos politológus szagértőnek...

az apja helyében kihurkáztam volna a picsáját is, ha szégyenli a nevem...
(ha még Ondó, Geczi vagy hasonló vezetékneve van, akkor talán megértem)

exepszzed (törölt) 2010.06.29. 10:29:59

@Hepci: engem senki, mert én IMÁDOM VIKTORT!!!
azt ítélik azonnal halálra aki nem szereti az istencsászár nagy vezér mindenmagyarok ura ORBÁN VIKTOR KEGYELMES URAT!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 10:31:05

@megmondtam?megmondtam: nyugodt lehetsz, az a fászi még a cérnát is elszámolta, amivel a kedvese a gatyáját megvarrta. Ő az egyik rekorder a képviselői pénzek felvételében.
A Narancs készített egy összeállítást, amiben ő volt a - negatív - példa.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 10:32:54

@megmondtam?megmondtam: ja, az más, nem szoktam kutatni a közszereplők családfáját, nevezéktanát és genetikai jellemzőit.

Szimba 2010.06.29. 10:33:51

@Hepci:

TG szerintem nagyon szeretne független politológus lenni. Nem tudom, hogy az egzisztenciális kérdések mennyire kényszerítik erre.

Ugyanakkor van benne is hajlam, késztetés, hogy "hasznosítsa" a gondolatait, vagyis vagy politikussá váljon, vagy felajánlja szellemi termékét valamelyik pártnak.

Ahogyan kevés a független képviselő a parlamentben (és köztük is kevés a valóban független), úgy a politológiában is kevés a független, különösen az a független, aki meg is él belőle.

Mondjuk lehet bízni abban, hogy a versenytársak előbb-utóbb elkötelezik magukat, és akkor egyedül marad a pályán. Ki kell böjtölni ezt az időszakot.

derelyegrádi szellem 2010.06.29. 10:39:36

Kedves Török Úr!

Az utóbbi időben nyilvánosságra került Önnel kapcsolatos információk után (gondolom nem kell részletezni, Ön is tudja miről van szó, ha másként nem, hát a bankszámlájára tekint) szerintem jobb lenne először a saját porta előtt sepregetni. Ez így nagyon hiteltelen Öntől. Tökéletes leképezése a bagoly mondja verébnek... kezdetű közmondásnak, ígynem is részletezném.

@megmondtam?megmondtam:

Tudom, hogy meg fogsz lepődni, de domokos esetében egyetértek veled. :-)

De gyurcsányista fertő azért alulmúlhatatlan, ezt ismerjük be, ott nem egy domonkos volt, hanem mind az volt, ráadásul pozícióba kerülve igazolták is várakozásokat, gondolj csak hagyóra, veresre, szilvásyra, meg az összesre, nem is volt kivétel, talán egyedül szegély Rácz, mint eü miniszter. A többi sima tolvaj. Az élükön gyurcsánnyal (fittelina, bt-kft ügy hamis adószámmal, öszödi üdülő, képviselői klub ingatlanja, stb.)

tölgyes 2010.06.29. 10:40:01

@simonmondja.: Látom Ön még ma is mélyen átéli a két háború közötti horthysta ellenforradalmi rendszer, és az 56-os ellenforradalom mély ideológiai társadalompolitikai üzenetét.:)

S2000 2010.06.29. 10:40:53

@megmondtam?megmondtam: Az ország érdeke és elvárása, hogy sikerüljön, tehát reménykedjünk és drukkoljunk, hiszen négy évig mást - a véleményünk kinyilvánításán túl - nem tehetünk. Ellenforradalomról meg ugyanolyan butaság beszélni, mint forradalomról.

Viszont: nem tartom szerencsésnek SP jelölését KE-nek (SL-nek maradnia kellett volna) és nagyon nem jó üzenet a költségvetés átláthatóságának csökkentésére irányuló szándék(index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/28/mindent_visszacsinalna_a_budzse_regi-uj_ura/).

hapsi 2010.06.29. 10:41:45

@Szimba: Szeretném megkérdezni, kik azok az emberek, akik remegve várják az intézkedéseket? Mert az én ismeretségi körömben nincs olyan. Véleményem szerint az a sekély réteg várja ezt, akik fekete szalagot hordanak a szívükön a választások óta. Olyan ember, aki épeszű, Magyarországon él 20 éve, az a hatalomvágyat, dilettantizmust, tehetségtelenséget nem Orbán Viktorral azonosítja (feltételezve, hogy két adott emberről van szó). Ez a réteg hiszi csak azt, hogy az a sok ember, aki a Fideszre szavazott, most csodát vár. Tévednek! A csoda megtörtént, sikerült végre azt a "kormányt" eltávolítani. Az a sok "ostoba" tisztában van vele, hogy miből lehet várat építeni, miből nem, ha érted. Nem fog fellázadni fél év múlva, ha nem lesz kolbászból a kerítés. Tisztában van javarészt a lehetőségekkel.
Aki nem érti, milyen forradalomról van szó, mert akkor pont hiányzott, üsse be a google-ba: "tetszettek volna forradalmat csinálni". Ez segíteni fog megérteni, hogy ki mondta ezt, és miért és hogy kerül ez most ide.

tölgyes 2010.06.29. 10:42:06

@idelle: Egyetértésének örülök.. ezt az örömömet azonban némileg elrontja az Orbán-Kádár párhuzam, mert ebből az látszik, hogy Ön semmit sem ért. Se Kádárt, se Orbánt, se azt amit írtam..:(

megmondtam?megmondtam 2010.06.29. 10:42:08

@Hepci: ezért mondom, hogy bár gyűlöltem az MSZP-SZDSZ rendszert úgy, ahogy volt, a gyurcsánybandát családostul akasztatnám fel, de a Fidesz 2 hónap alatt túlszárnyalta azt a gusztOstalan, demagóg, arrogáns, az emberek pofájába beleröhögve NAÉS-ező hozzáállást, amit azok képviseltek.

ember az olyan, aki azt mondja, hogy Schmitt a legalkalmasabb?

ember az olyan, aki Pintért teszi meg ismét belügyérnek? nem elég, hogy az egész ország egy maffiózónak tartja? (még ha véletlenül nem is az)

a fidesz végigasszisztálta a gyurcsanyista rendszert, nem csináltak semmit, amivel ténylegesen meg lehetett volna buktatni (akár erőszakosan is) csak 24-48-72 óráztak,és várták, hogy majd eljöjjön a 2/3.

Mert a fidesz sorsa meg a 2/3 sokkal fontosabb az ország sorsánál.

És ha gyurcsányékat nem lehetett erővel eltüntetni, amikor már teljesen elvesztette a legitimitását és támogatását, akkor majd ezeket szerintetek el lehet zavarni?
Már most látszik, hogy ezek képesek lennének tömegbe lövetni, koncepciós pereket rendezni, ha a hatalmuk veszélybe kerülne.

Mikola elszólása mutatja meg az igazi célokat: bebetonozni magukat évtizedekre.

Beteg egy ország ez, menekülni kell innen.

papi65 2010.06.29. 10:43:08

A kommenteket olvasva, leírnám én is a gondolataimat, mert úgy látom, a tapasztalat egy kissé más megvilágításba is helyezhet bizonyos dolgokat.
Szerintem:
1./ Ahogy Németországban a nácizmus szinte minden ember nézetét, viselkedését átalakította, ugyanez történt 1945 után a szocialista országokban./1953-ban, -a nemrég hithű kálvinista tanítónő "Férgesek, kifelé!" felkiáltással zavart ki , a velem együtt hittanra járó gyerekkel a tanitási óra után rögtön kezdődött kisdobos foglakozásról. Sírva kullogtunk ki a társaink gúnyolódása közepette /
2./ Később, különösen 1956 után, már nagyon kevesen voltak akik csakugyan hittek is az eszmében-1990- ben, a 800 ezres párttagságból csak egy pár ezer maradt. Az eszmét, a pártot a TÖBBI ember KIZÁRÓLAG A SAJÁT EGZISZTENCIÁJUK , anyagi boldogulásokra használták /főleg a középkáderek /.
3/ Sajnos ez a mentalitás jellemzi a mostani időszakot is.
A választásokon / 1992-ben, majd 96 ban is/ a nyugdíjasok és az egyszerű emberek kizárólag úgy szavaztak, ahogy igértek nekik/persze a hihetőre/. Most nem igértek a szocik semmit, hát ellene szavaztak, bíznak abban hogy a másik oldal majd ad.
Súlyos tévedés az itt élő emberek ZÖMÉNEK demokrácia felfogását összehasonlítani az ősidőktől demokráciában élőkkel. Több emberöltő szükséges a változáshoz.
Lehet, hogy nem konkrétan a blogghoz írtam, de sok mindenre adhat magyarázatot.
Lehet lehurrogni, kritizálni.

sztd 2010.06.29. 10:43:43

Néhány apróságra felhívnám a figyelmet.

Egyrészt, sokan keverik a függetlenség fogalmát a semlegességgel.
Szerintem ha egy ember lehet független (ha pl. mert nem csak az erdei remetét egy másik bolygón gondoljuk függetlennek), akkor egy politológus is lehet az. Az, hogy független, nem jelenti azt, hogy értéksemleges. Vagyis mindenkinek van világnézete, de ettől még független marad(hat).

A másik (nem kimondott) tévedés, hogy az ember a saját hitét logikailag képes semlegesíteni. Nos, nemcsak a hitét, de az érzelmeit sem képes. Az emberek világnézetére én konkrétan ez alapján szoktam következtetni, sőt, néha a sajátomra is. Ezek ugyanis olyan dolgok, amiknek az ember nem biztos, hogy tudatában van, de biztos, hogy a kiindulási pontok közé bekerülnek, és ez alapján a konklúziót meghatározzák.
Olyan ez, mint a fekete lyuk. Nem látják, de a gravitációs hatásából következtetnek a létére. Az ember világnézetére is lehet következtetni, ha feltételezzük, hogy a kiindulási pontjaikból helyesen következtettek.
A három úr esetében is ez lehet a helyzet (bár magukat a tanulmányokat nem olvastam). Van egy világnézetük, és a következtetéseiknek ez mindenképpen a része.

Egyébként a blogon is kommentelnek többen is (vagy talán mindenki olyan), akiknél a logikájukból kiderül a szimpátiájuk. Szerintem én is ilyen vagyok.

megmondtam?megmondtam 2010.06.29. 10:44:33

@derelyegrádi szellem: "De gyurcsányista fertő azért alulmúlhatatlan, ezt ismerjük be, ott nem egy domonkos volt, hanem mind az volt,"

szerinted itt nem az lesz?

pont gyurcsány okán hiszi azt a fidesz, hogy akkor ők még annál is olyanabbak lehetnek...

majd meglátod.

tölgyes 2010.06.29. 10:44:39

@bigapples: Igen. Lehet, hogy Önnek ebben igaza van a tudomány terültén.. a köznapi gondolkodásban talán még lassúbb a változás... No, de ha valamit meg akarunk változtatni, akkor valamit meg kell változtatni..:)

Zalai Béla 2010.06.29. 10:46:33

@poszt: "Szánalmas és érthetetlen szerep, hiszen aki a politikai térbe vágyik, miért nem áll inkább - szerintem tiszteletemre méltó módon - politikusnak?"

Nyilván éppen ezt készítik elő az ilyesfajta "elemzések".

Vanek B. Eduard 2010.06.29. 10:50:22

@TG: "független politológus: nincs ilyen, hiszen mindenkinek vannak értékei, céljai, választásai". Kedves TG: de van (kellene, hogy legyen)!
Persze, megértem, hogy kissé kesztyűs kézzel bánsz kollégáiddal. De aki pl monitorok összehasonlításával keresi a kenyerét, az NE legyen a szamszung elkötelezett híve! Hogy egy párt különbözik egy monitortól? Lényegében alig: termék-termék.

Aki nem képes pártatlanul nézni a párokat, az ne menjen független elemzőmek (oszt jónapot :)).

tölgyes 2010.06.29. 10:50:42

@is: Látom, Ön a saját álláspontját megint másokéval azonosítja. Szerintem ugyanis Orbán se és az elemzők se hülyék... és maga a kifejezés pedig arra utal, hogy megértették: a választani is hajlandó szavazók 80%-a alapvető változást akart... és ezt ki is nyilvánította. Legfeljebb a régi struktúrához kötődő magát elitnek tartó réteg ezt még nem volt képes feldolgozni. Ön se.

Vanek B. Eduard 2010.06.29. 10:52:02

@Vanek B. Eduard: párok=pártok (de úgy is értelmes :))

megmondtam?megmondtam 2010.06.29. 10:52:21

@hapsi: majd ráébredsz te elmebeteg bolsevik fidesznyikhaj...csak akkor már késő lesz.

jah, nem hordok feketeszalagot, és jó lenne, ha gyurcsányt végre letartóztatnák, vagy titkosszolgálati eszközökkel valahogy likvidálnák.

DE

"Olyan ember, aki épeszű, Magyarországon él 20 éve, az a hatalomvágyat, dilettantizmust, tehetségtelenséget nem Orbán Viktorral azonosítja "

te hol élsz bazmeg? hol? itt voltál az elmúlt években? Orbánt nem teszi az jóvá, hogy Gyurcsány szar..
nincs hatalomvágy? nincs...azért veszi magát körbe szijjártókkal, lázárokkal, kósákkal, domonkosokkal, meg azért mondja azt, hogy tvtornás palibácsinál nincs alkalmasabb...

"A csoda megtörtént, sikerült végre azt a "kormányt" eltávolítani."
abban mi a csoda? az a csoda, hogy a fidesz asszisztálásával , Sólyom madár kussolásával kihúzhatták 4 évig.

"Nem fog fellázadni fél év múlva, ha nem lesz kolbászból a kerítés. "
próbálna meg, olyat kapna a Pintérhuszároktól, hogy egyemberként imádkoznánk egy Gergényiért.

"Aki nem érti, milyen forradalomról van szó, mert akkor pont hiányzott, üsse be a google-ba: "tetszettek volna forradalmat csinálni". Ez segíteni fog megérteni, hogy ki mondta ezt, és miért és hogy kerül ez most ide."
már megint hülye vagy. az pont azt jelentette, hogy szépen fel kellett volna akasztgatni azokat, akik lámpavasra valók. 2006ban is. mit csinált a fidesz? ült 4 évig a seggén, várta a 2/3-ot. hogy közben lerohadt az ország? kit érdekel, a fidesz sorsa fontosabb az ország sorsánál.

Horn Gábort azonnal vegyék fel a Fideszbe!!!

Szimba 2010.06.29. 10:54:34

@hapsi:

Nem a vár építését hiányolom!:)))
Hanem terveket, konkrét intézkedések ismertetését arra vonatkozóan, hogy az egyes területeken (gazdaság, oktatás, művelődés, egészségügy stb.) mit szándékoznak elindítani.

Olvastam, hallottam természetesen az egyes államtitkárok beszédeit, de ezek csak hívószavakat, részleteket mutattak, gyakran nem is átgondoltan.

Ha az LMP honlapját megnézem, van egy elég részletes tervük, programjuk. Nem vártam volna mást a Fidesztől sem.

Sőt, azt hittem a választások idején és után is, hogy konkrétabb és kidolgozottabb cselekvési tervük van, mint a pálinkafőzés engedélyezése.

Ezzel együtt MÉG nem vagyok csalódott, mert nem csodát vártam. Lehet, hogy ezzel együtt még mindig álmodozó vagyok, és tisztességes politikusi magatartást, szakértelemre alapozott tudást, és összehangolt akaratot szeretnék látni.

A szoclib koalíció bűnei nem mentik a többi pártot!

megmondtam?megmondtam 2010.06.29. 10:56:43

Scmitt Pajának egyetlen szerencséje van: Göncz patkány Árpáddal már az elején belőtték az abszolút nulla pontot, így akármit is csinál, nem lehet a valaha volt legszarabb, legundorítóbb KE, hisz ezeket a címeket a féreg göncz az idők végezetéig lefoglalta magának.

bla.bla (törölt) 2010.06.29. 11:02:25

Alapvetően nem értek egyet ezzel a véleménnyel. Aki ismeri G Fodort, az nagyon jól tudja hogy maximálisan konzervatív ember (a szó Oakeshotti értelmében). Ő elsősorban Konzarvativ, és nem "Fideszes" Sőt, megkockáztatom hogy ne feltétlenül gondolja ezt a pártot konzervatívnak. Amit észre kéne venni az az, hogy G Fodor az eseményekben az önmagáért való liberális (a konzervativizmus ősellensége) eszme kudarcát, és a konzervatívizmus győzelmét látja. Egy konzervativ nem tudja más fogalmakkal leirni ez a változást, mint a közösség győzelmével, az értékek felülkerekedésével, stb, stb..
Ezek a dolgozatok nem pártpolitikusi kijelentéseket tartalmaznak hanem ezek a kijelentések normatív szándékkal iróódtak (az elemzés straussi és nem weberi értelmét előtérbe helyezve)

Bobby Baccala 2010.06.29. 11:06:11

mi lenne ha mondjuk 1 év után osztaná az észt mindenki és nem 1 hónap után?

egyébként sokakat nem értek. hogy egy el classico mszp-s hasonlattal éljek: ők sem tudnák máshogy csinálni. akkor meg mi a gond?

tölgyes 2010.06.29. 11:09:36

@JR69: Mihez és mit szóljak? Kérem fejtse ki, azt, hogy mit kérdez.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 11:11:08

@megmondtam?megmondtam: milyet kapna a Pintérhuszároktól?
Felhívnám a tisztelt figyelmed, hogy Pintér belügyminiszterkedése idején, az előző OV-ciklusban, senkit nem vertek meg nyilvános, engedélyezett rendezvényen. De talán nem engedélyezetteken se. Érted? Senkit.
Szóval, ne emlegesd azt a jellemtelen Gergényit. Pintér talán maffiózó, talán nem, de tudja, mi a szakmája és kötelessége egy belügyminiszternek.

Szimba 2010.06.29. 11:11:26

@JR69:

Ez egyértelmű. És ezt tartom a hibájának minden politológusnak, hogy kizárólag hazai viszonylatban elemzi a politikát, a politikusok cselekedeteit.

Nemzetközi összehasonlításban egészen más a kép. Akkor nem neveznék "csodának", meg "forradalomnak" a Fidesz győzelmét a választásokon. Igaz, ez a szóhasználat a tömegeknek szól.

Mégis elvárnám a függetlennek kikiáltott (vagy önjelölt) politológustól, hogy merjen és tudjon hazai eseményeket a világban zajló folyamatokba helyezve elemezni.

Csizmadia Ervinék nem függetlenek, ugyanakkor szűk rétegnek, de mégis csepegtetnek összehasonlító tanulmányokat.

Nem bánnám, ha ezekt és a hasonlókat kötelező lenne olvasnia minden vezető politikusnak!:)) Kis csapatépítő tréningen Orbán is és a többi kiskirály is megtanulhatná, hogy akkora a szemétdombja, amekkorát külföld enged neki.

Ordnassac 2010.06.29. 11:11:52

@Szimba: "Olvastam, hallottam természetesen az egyes államtitkárok beszédeit, de ezek csak hívószavakat, részleteket mutattak, gyakran nem is átgondoltan."

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100629-bencsik-janos-interju-hiteladosok-megmentese-otthonteremtes-lakas-takarekpenztarak.html <--- ezt is? ;-)

hapsi 2010.06.29. 11:12:56

@megmondtam?megmondtam: Nem a fideszre szavaztam. Mást nem reagálnék, így is szarosnak érzem az ujjaimat.

ssi 2010.06.29. 11:13:59

Számomra a semleges politológus = aki úgy elemzi pl. a politikusi ill. köreik viselkedését, hogy több szempontúan körbejár, többféle szemüvegen át nézve gondolkodik, kérdez, rácsodálkozik, rámutat, felkutat bizonyos jelenségekre, esetleges összefüggésekre, érteni akar és keresi a kapcsolatot más történésekkel is - és erre ösztökéli olvasóit. Nem kategorikusan lezár, kijelent, hanem a folyamatok miértjeire és egyes elemeinek sajátosságaira fókuszál

@Szimba:
- én pont azért ragadtam itt köztetek, mert eszmei táplálékigényt is vélek érzékelni az életminőségi elvárásaitokban
- az okok, az összefüggések, az örökös minél jobb megoldások keresése nálam nem értelmiségi kategória, hanem "az egyszerű paraszti észé",
- a kevesebbet morogni, többet tenni, másokat nem átverni, de magunkat se hagyni becsapni az egyszerű hétköznapokban - hiszem, hogy sokkal előbbre viszi az országot és a tisztességet
- nagy az öröm mi nálunk! T.G.-től Duplaszeműt kaptam

@Videofon:
- igazad van annyiban, ha valaki olyan magaslatokra vágyik, valami - feltételezzük - "egészséges" hatalomvágy mozgatja
- mivel O.V. népszerű és sikeres, ill. sok agytröszti feladatot át/bevállal, nem akarnak a többiek részleteket tudni
- most tedd félre az ellenszenvedet, csalódottságodat stb.! - ami pl. számomra szokatlan - pl. személyiségem egészen más - O.V. víziói forradalomról., NER-ről, Istenről stb. jelen korszakában szerintem őszinte, DE! 2010-ben itt Mo-on számomra idegen eszmék, másrészt mint pátoszos, fennkölt szavak pont ellentétesek a kormány eddigi intézkedéseinek szellemével - ezt érzem, de még nem tiszta a kép bennem

@bigapples: 2-3 év múlva láthatunk már váltó pártot, s pont időben lenne

@Google: érdekes, hogy ennyire leegyszerűsítve, egyoldalúan tudod látni a világot: fekete-fehér, jó-rossz, de az élet megy tovább

@megmondtam?megmondtam: @Zsoo:
a kritika nem azonos a hangulatkeltéssel és ellene hangolással
a kritika segít megérteni a hibákat és eligazít egy másfajta megoldásban
a Fidesz-KDNP-Jobbik pároknak azonos irányú nagyon erős kritikai jellegű hangja volt/van

Este megint olvaslak Benneteket

Google 2010.06.29. 11:15:59

@megmondtam?megmondtam:

Hatalomvágy minden esetben van. Aki a politika közelébe kerül, azért kerül oda, hajtja a vágy. Nem lasszóval vonszolnak oda senkit. Vannak ők éppen elegen!
Gond az, hogy változnak a dolgok, gond az, hogy embereket vonnának felelősségre, és most már az is, hogy a Fidesz nem takarította el ezelőtt négy évvel az MSZP-t. Mintha lehetett volna csak úgy ukk-mukk-fukk kiűzni a hatalomból az akkori koalíciót - az emberek túlnyomó részének támogatása nélkül. A Fidesz a hibás, ugye? Lassan már 12 éve. Tudjuk...

Mindennnek adott ideje van - a változásoknak is. Ez az ideje.

És el lehet itt a függetlent játszani, igen, de azzal, hogy kollegái, ismerősei dolgozatát szedi darabokra, TG is állást foglalt. Nem először, nem utoljára, de mintha mindannyiszor elhinné, hogy ezt hamvas bájjal teszi.
De ameddig van rá közönsége, miért ne tenné?

Szimba 2010.06.29. 11:18:37

@tölgyes:

- Miért nem volt tisztában az EU és az IMF elvárásaival a Fidesz, és ezen belül Orbán?
- Miért építették az elképzeléseiket, programjukat légvárra?
- Miért nincs részletes programjuk a jövőre nézve? 8 évük volt kidolgozni egy programot, akár többszöri módosítással és csiszolással.
- Miért csupán a tisztségek, pozíciók teljes átvételével foglalkoznak? 0-ról akarnak indulni? A minisztériumok alsó szintjén, és az intézmények alsó szintjén, ahol a valódi munka folyik teljesen érdektelen és nem befolyásoló tényező a párthűség. Ki fog dolgozni, ha mindenhová a "hűségesek" és nem a képzettek kerülnek?

hapsi 2010.06.29. 11:23:19

@Szimba: A választás előtti hónapokban másról sem szólt a nóta, mint hogy a Fidesznek nincs programja. Lezajlottak a választások, azóta meg ezt hallom: a sok ostoba bedőlt a Fidesz választási ígérgetésének, a hatalomvágyó hol náci, hol cigány, hol zsidó, vagy ezek kombinációival megáldott O.V.-nak.
Persze mindezt értelmiségi szerepkörben tetszelgők szájából.

Szimba 2010.06.29. 11:23:53

@manyike:

Hol van az a dupla szem? Titokban zajlott???:))
Csak sikerült elcsábítanod?

nestrot10 2010.06.29. 11:24:17

TG , el lehet itt a függetlent játszani, igen, de azzal, hogy kollegái, ismerősei dolgozatát szedi darabokra, TG is állást foglalt. Nem először, nem utoljára, de mintha mindannyiszor elhinné, hogy ezt hamvas bájjal teszi.
( igaza van az előttem szólónak)...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 11:25:49

@tölgyes: Bocsánat, ha nem voltam érthető: a kék szöveg aláhúzva egy link. Rákattintva elirányít egy másik oldalra, és ott valami olyasmit lehet olvasni, amit máshol nem. Vajon miért?
És mit szólsz az oldal tartalmához, ezekben a forradalmi időkben :D

megmondtam?megmondtam 2010.06.29. 11:26:26

@Hepci: majd fognak...

Pintér Kunczemaczi alatt is ORFK vezető volt, ő verette bilincsbe Pongrácz Gergelyt, szal kussoljál inkább...

mantis 2010.06.29. 11:26:32

Kedves Gábor!

Sokszoros éljen ennek a bejegyzésnek - fény az éjszakában! Elképesztőnek tartom, hogy Magyarországon Stumpf Istvánok, Giró-Szász Andrások, Kéri Lászlók, Lengyel Lászlók és Debreczeni Józsefek tetszeleghetnek a "független" "politológus" (=tudós, kutató, elemző) szerepében. Ahogy írod is, az teljesen rendben van, ha valaki politikusnak megy, vagy deklaráltan valamely pártnak lesz az ideológusa. Az viszont felháborító, hogy függetlenként próbálja eladni magát, és nem teszi egyértelművé, hogy egzisztenciálisan is függ az adott párttól/kormánytól/stb., vagy, esetleg, hogy egyszerűen csak ideologizálni és nem politologizálni akar (pl. mert a világnézete miatt ab ovo utálja a Fideszt/Mszp-t/stb-t).

Kb. mint amikor valaki kardiológusként a kávézás kedvező élettani hatásairól beszél - nem mindegy, hogy ezt függetlenként teszi, vagy a Tchibo megbízásából, ugye...

Szimba 2010.06.29. 11:26:45

@hapsi:

Egy rossz pártpolitika, egy rossz kormány után már mindenki tudja, mire lenne szükség. Nagyobbak az elvárások, mert végre szeretnék, ha minden legalább átlagosan működne az országban.

Nagy ez a kívánság a Fidesz számára? Mert, ha igen, akkor nem sok a különbség a szoclib kommandó teljesítményéhez hasonlítva.

Pistie 2010.06.29. 11:28:02

Jó írás. Csak attól félek, hogy nem fog célba érni!

ssi 2010.06.29. 11:28:33

@Szimba: 202. poszt 13:01:48 és 17:50:55
majd este folytköv. üdv. ügyesen. hajrá!

dr. mesterséges színezék 2010.06.29. 11:29:25

@Vanek B. Eduard: "De aki pl monitorok összehasonlításával keresi a kenyerét, az NE legyen a szamszung elkötelezett híve! "

Ne legyen részrehajló a szamszung felé, de ha a szempontjai alapján a szamszungot tartja jobbnak, azzal nincs semmi gond. Ettől még lehet, hogy más elemzőnek az aranyberakás fontos, amit a szamszung nem, vagy rosszul csinál, megint más elemző számára - mert piromániás - lehet a color star a tévék netovábbja. Lényeg, hogy ne a szamszung vagy a videoton pénzéből, hanem az összehasonlításból éljenek, és hogy - tán ez a legfontosabb - az elemzés ne ködösítésről szóljon, ne leplezzék, hogy saját szempontjaikon kívül léteznek mások is, amelyeket mások fontosabbnak tarthatnak.
Nincs abszolút (politikai) igazság, és így politológiai igazság se lehet - hazugság viszont lehet, azt kell elkerülni.

Szimba 2010.06.29. 11:32:14

@Ordnassac:

Ez is csak részlet. Bár legalább ez szimpatikus.

Azóta azt hallottam, hogy a családi adózás nem fog megvalósulni, mit tudsz erről?

Vanek B. Eduard 2010.06.29. 11:34:14

@papi65: Egyetértek Önnel, nálunk jó adag populizmussal mindig (még sok évtizedig) több madarat lehet fogni, mint logikus érvekkel. Mindenféle pártok mindenféle tagja meg a saját egzisztenciájukra gyúrnak, ez is triviális.

Itten meg arról megy a szó, hogy ha valaki politikai elemző, az lehetne-e akár pártsemleges is, vagy ez emberileg kizárt?
Szerintem emberileg nem kizárt, viszont anyagilag kifizetődőbb valakihez húzni. Na ezt híjják elkurvulásnak szerintem... (mint amikor a semleges autótesztelőt a bmw fizeti).

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 11:34:45

@megmondtam?megmondtam: szerintem ezt a "kussoljál már" típusú szöveget felejtsd el, ha itt és/vagy velem beszélsz. Ha akarsz valamit, találkozhatunk. Akkor pofán verhetsz, ha helyesnek látod. Nem fogod helyesnek látni. :)
Egyébként meg eriggy szájkaratézni a Mandinerre vagy a Stopra, tárt karokkal várják a friss erőket.

Szimba 2010.06.29. 11:36:32

@manyike:

Ohó! Csak egy fél szemet kértél, és arra kaptál felhatalmazást!:)))

hapsi 2010.06.29. 11:37:08

@Szimba: Én sem várok többet egyelőre, de azt nagyon!

tölgyes 2010.06.29. 11:38:44

@JR69: Itt most nem ez a téma... Én azt gondoltam, hogy egy ügyes fordulattal majd keres valami összefüggést.

Értem Ön tehát most dörzsöli a kezét, hogy Baroso és az Eu nem enged a 48-ból..No de hogyan jött létre a 48?? Hogyan és miért kényszerült Orbán arra, hogy az ország érdekében Barosónál alkudozzon? Az is kérdés, hogy Barosó az országgal vagy Orbánnal szúrt-e ki?

Mert ugye az Ön előtt is ismert, hogy 2006-ban Baroso együttműködött Almuniával együtt az elkúrt helyzet eltussolásában.. vagyis már akkor is bűnrészes volt az ország rossz irányban való kormányzásának..de leginkább mégis csak az a gazdaságpolitika és kormányzás a felelős, amelyik ezt a helyzetet létrehozta..Vagyis az elmúlt 8 év a felelős!!

Na most az elmúlt 8 évben kialakult helyzet következményeit úgy kommentálni, hogy Orbán kapott egy maflást.. ritka nagy butaságra vall.. Még akkor is, ha Ön ebben nincsen egyedül.

Google 2010.06.29. 11:41:15

@Szimba:

Add meg, Uram Isten, de most rögtön, amit nyolc évig nem adtál meg!
Teszem hozzá: a többség akkor nem is kért. Most kérnek egyesek, de már mástól.
Jól mondják, mindenki azt kéri, amije nincs.
Aki függetlenséget kér, van-e annak? Hát az, aki a demokráciát kéri számon, bír-e vele?

Ordnassac 2010.06.29. 11:42:06

@megmondtam?megmondtam: egy halk megjegyzés, ha már emlegetted Pongrátz Gergelyt, legalább írd helyesen a nevét. Legalább tiszteld meg ennyivel. Köszönöm!

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 11:45:24

@Szimba: Köszönöm a fordítást, de több kérdés is felvetődhet az írás alapján...
Most ahogy látom megy a parasztvakítás, meg a vetítés a népnek, hogy eltereljék a figyelmet a megszorítások folytatásáról. Készítik elő a hatalom hosszú távú megtartását célzó rendelkezéseket (törvény, alkotmány módosítások, pártfunkcik bebetonozása), aztán ha a nép beszavazza 4 év múlva ebbe a rendszerbe a Jobbikot vagy az Mszp-t, majd megy a köpködés :D Bár erre is megvannak az eszközök, hogy ne következzen be (mint ahogy a mostani választáson már láthattuk).

nestrot10 2010.06.29. 11:45:58

Rákosi Viktor arra törekszik hogy az alattvalói butábbak legyenek mint Ő...--hááát az szavazói az biztos azok........ butábbak,......na meg a Schmitt Palcsi is:) a jó kommunista köpönyegforgató:)

nestrot10 2010.06.29. 11:48:14

@tölgyes: buta Rákosi Orbán seggnyaló...vagy.......látszik!

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 11:57:50

@tölgyes: Érdekes megismerni, más emberek mit olvasnak ki egy szövegből, és mit gondolnak bele, annak ellenére, hogy az nincs benne :)
Orbán nem az elmúlt 8 év miatt kapott pofont, hanem a forradalmi hangulatból és a 2/3-ad miatti eufóriából józanodott ki, amikor megmondták neki, hogy vagy azt csinálja, amit mondanak, vagy megy a szemétdombra kapirgálni Gyurcsány után...
És ez volt a pofon, nem az, hogy közölték 8 év alatt elqrtátok, most fizessetek (az elég lelombozó lehet, ha az abszolútnak hitt hatalom birtokában jön valaki, és megmondja: mostantól ezt fogod csinálni...).
A témához meg bocs, de most nem kerestem szálakat, de itt azon kívül is szoktunk beszélgetni egymással :)

megmondtam?megmondtam 2010.06.29. 11:59:04

@Hepci:
" szerintem ezt a "kussoljál már" típusú szöveget felejtsd el, ha itt és/vagy velem beszélsz"
miért, ki vagy te? egy senkiházi hülye.

"Ha akarsz valamit, találkozhatunk. Akkor pofán verhetsz, ha helyesnek látod. Nem fogod helyesnek látni. :)
Egyébként meg eriggy szájkaratézni a Mandinerre vagy a Stopra, tárt karokkal várják a friss erőket."
látom jay és némabob szindrómában szenvedsz :D
szal kussoljál, és húzz a stop.hu.ra, oszt ott annak kínálgatod a személyes találkozást, akinek csak akarod :DDD

török gábor 2010.06.29. 11:59:09

@derelyegrádi szellem: szeretném, ha írna példát arra, amikor politikai elemzésben egyértelműen pártpolitikailag motivált gondolatokat fogalmaztam meg. ez a bejegyzés ugyanis erről szólt, nem másról.

látom, hogy többeknek gondot okoz a mondanivalóm értelmezése, segítenék egy egyszerű példával. a politikus azt mondja, hogy a választási győzelem olyan volt, mint egy csalamádé. vajon az alábbiak közül melyiket nem várjuk egy elemzőtől?

1. megítélésem szerint ez a választási győzelem olyan volt, mint egy csalamádé.
2. a politikus feltehetően azért nevezte csalamádénak a győzelmet, mert...
3. amikor a politikus csalamádénak nevezi a győzelmet, annyiban igaza van, hogy...
4. megítélésem szerint ez a választási győzelem leginkább egy uborkához hasonlítható.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 12:05:29

@megmondtam?megmondtam: ez egy beszélgetőhely, ahol kulturáltan szokás beszélgetni. De nem kötelező a részvétel, különösen, ha valakinek az adottságai az egyéb alternatívák után kiáltanak. Már érted, fasztulok?

Szimba 2010.06.29. 12:05:58

@tölgyes:
Az is ritka nagy butaságra vall, ha valaki azt nem veszi észre, hogy a "vezére" nem tájékozott a nemzetközi helyzetben, nem felkészült többféle variációjú lehetőségre, ha nem készített programot, sőt B tervet, netán C tervet sem.

A múlt mindig megtörtént, visszafordíthatatlan, és ezért kiindulópontként kezelendő.

Lehet visszafelé mutogatni, káromkodni, de valamivel produktívabb egy párt, egy kormány számára, ha ezt veszi alapnak, és innen kezd építkezni, változtatni.

CSENDES 2010.06.29. 12:06:30

@papi65: A négyévente megtartandó választások dátumai nem pontosak, vagy nem tudom milyen választásokról írsz. 90-94-98-02-06-10

sztd 2010.06.29. 12:08:47

Elolvasva az írásokat, változott a véleményem. Bár a Századvég-Fidesz kapcsolatot nem ismerem, az az érzésem, hogy egy tenácsadói vagy valami stratégiai kapcsolat lehet közöttük.

A helyzetértékelésből ugyanis arra következtetek, hogy nem nem ismerik, hanem nem akarják az igazságot eredetiben elmondani (és nem is lenne szerencsés).
Én azonban, ha jól látom, elmondhatom, velem úgysem foglalkozik senki. :)
Szóval egyetértek Tölgyessy Péterrel, Magyarországon hideg polgárháború zajlik. Mivel itt nem lövik egymást az emberek, sokkal jelentősebbek a háttérműveletek, ami az ideológiákat és pozíciókat jelenti.
A lényeg, hogy ebben a polgárháborúban a Fidesz vezette jobboldal áprilisban áttörést ért el, de a győzelemhez be kell fejeznie amit elkezdett, el kell reteszelni a visszajutás útját, el kell távolítani az ellenséges elemeket stb. 4 év múlva kb lehet majd tudni, mennyire járnak most éppen sikerrel.
A lényeg azonban az, hogy a befejezőharcok még folynak, és ezeknek az ideológiáját nevezik szerintem Nemzeti Együttműködés Rendszerének. Amennyiben győznek, a most még kamu ideológia maga a konszolidáció lehet, és valóban a nemzet fog a rendszerben együttműködni (a maroknyi szocit leszámítva, akik nem adják még akkor sem fel a harcot). Amennyiben nem győznek, az MSZP visszaerősödik, és folytatódni fognak a harcok. Ha más erősödik meg, akkor lehet, hogy vele már nem ellenséges, hanem normális, viszonylag korrekt kormány-ellenzék viszony lesz (de az már egy másik történet).

Bocs a nyers és katonai megfogalmazásért, de tényleg így gondolom.

Tehát szerintem a századvég elemzői vagy mint "egységek" beszálltak a harcba, vagy egyenesen tőlük ered a megnevezés, és a Fidesz az ő szellemi kapacitásukat használja. Azt mégsem mondhatják, hogy "kérem most következnek a befejező harcok, még néhány hulla, azt jöhet a konszolidáció".
Így azután nem is mondhatnak mást, mint amivé a múltat alakítani akarják a jövőben.

Szimba 2010.06.29. 12:11:24

@JR69:

Szívesen!:))
Türelmetlen voltam, és tartottam tőle, hogy Tölgyes nem akar választ adni. Mint ahogyan nem is adott.:((

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 12:11:42

@sztd: látod, mennyire hasznos lehet, ha az ember el is olvassa, amihez hozzászól... :)

CSENDES 2010.06.29. 12:12:51

@Hepci: Ezért aztán össze is bútoroztak (Pintér-Gergényi) egy vállalkozásba.:-)))))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 12:15:01

@török gábor: megrendelő és anticipációs készség függvénye, lehet bármelyik.
Egy átlagos "elemzőtől" az átlagos honpolgár már nem vár semmit. Olyan az elemző is, mint a kenyér: áru, és jobb, ha otthon sütünk. (elnézést!)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.29. 12:17:33

@török gábor:
Én inkább a következőket várném egy politológustól:

-Azzal, hogy a XY a választási győzelmét csalamádénak nevezte, a politikáját a savanyúságok közé sorolta, elkülönítve a levesektől, húsételektől és desszertektől.
-A csalamádé, mint az választási győzelem lényege, a most alakult kormányra nézve csalamádészerű kormányzást jelent a jövőre nézve, ami az eddig kóstoltak szerint lehet káposztás, paprikás, céklás jellegű, de mindenkébben savanyú.
-A csalamádé, mint megnevezés savanyú jövőre utal, de bármi legyen is benne, nem egyértelmű, mint egy kígyóuborka.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 12:18:40

@CSENDES: Gergényi sorozatos szakmai hibákat és törvénysértéseket követett el, vélhető politikai megrendelésre, egy bármire képes garnitúra szolgálatában.
Pintér belügyminisztersége alatt ennyire durva politikai megrendelés a rendőrséghez nem jutott el. Vagyis a garnitúra nem volt bármire képes, vagy Pintér betöltötte szűrő funkcióját.
Ettől még lehetnek barátok, üzletfelek, Al Capone unokájának vőlegényei. :)

Ordnassac 2010.06.29. 12:21:14

Hmmm... Vajon a királyi tévének volt valami üzenete azzal, hogy a KE-választás alatt Skorpiót és Hobót ad? :-D

(Elnézést, magas labda volt.)

Ordnassac 2010.06.29. 12:22:45

@Szimba: pedig jogosak a felvetései.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 12:23:51

@Szimba: De adott :)
Lehülyézett mindenkit, aki nem veszi be a színdarab történetét tövig, esetleg átlát a délibábon, amit elé festenek...

"...így elképzelni sem tudják, hogy őszinte is lehet egy politikai szándék.”
Őszintén be akarják rajtunk hajtani az elqrt milliárdokat :DDD
(megtaláltam az összefüggést a poszttal :))

Ordnassac 2010.06.29. 12:23:57

@Ordnassac: most meg a KGB együttes, Ganxsta Zolee dobossal, egyre jobb! :-P

Szimba 2010.06.29. 12:29:45

@Ordnassac:

Mit vártál? Az olimpiai himnuszt?:)

CSENDES 2010.06.29. 12:29:57

@sztd: Szép ez a félkatonai megfogalmazás. csak szerény véleményem szerint más az, ha beszállnak a harcba, és másként értékelendő az, ha kívülről (tekintsük akár felülről) nézik a katonai elemzők. Az előbbit stratégának hívják és bár nem a harctéren, hanem a főhadiszálláson közvetetten a közvetlenül harcoló alakulatot támogatják, míg az utóbbi a TV előtt ülő polgároknak elmagyarázza, hogy mi történik a két harcoló alakulat között, ami a háborút valamilyen irányban befolyásolja. Nos ebből a szemszögből nézve a szerepek szerintem beazonosíthatók, ki tekinthető stratégának és ki elemzőnek.

Szimba 2010.06.29. 12:31:14

@JR69:

Vannak, akiknek egész nap szükségük van az esti mesére.:(

Roa 2010.06.29. 12:31:52

Most nem olvasom végig a kommenteket, valaki már biztos leírta ezt.

Szerintem a megközelítés rossz. A Századvéget nem független politológusoknak és elemzőknek kell tekinteni, hanem Orbán tanácsadóinak. Így nem ők vették át Orbán gondolatait, hanem pont, hogy ők találták ki ezeket, és Orbán csak előadta őket. A "forradalom a szavazófülkékben" és a hasonló nagyszerű fordulatok mind-mind századvéges találmányok, ezáltal nem csoda, hogy később is használják őket elemzéseikben.

Politikailag nyilvánvalóan elfogult elemzőktől tehát nem kell naivan azt várni, hogy elfogulatlan cikket írjanak, csak azért, hogy meglepődjünk utána azon, hogy mégsem. Szerintem.

Ordnassac 2010.06.29. 12:32:06

@Szimba: nem egészen ilyen "lázadó" beat-, blues- és egyéb együtteseket. ;-)

panelburzsuj 2010.06.29. 12:39:33

Pillanatnyilag csak töredékekre van szuflám, bár rendkívül tanulságos két szöveg:

"nem áll fenn egy uralkodó politikai csoportnak a kormányzati alternatívát lehetetlenné tevő hatalma, s ahol sem belső viszályok, sem a demokratikus választásokkal való visszaélés, sem polgárháború nem volt"

KIEMEL:

"sem a demokratikus választásokkal való visszaélés"

Hová tegyük ezen a térképen az "öszödi folyamatot"? Legfőképp az "adathamisításra alapozott nyerés" teóriáját/vádját?

Ordnassac 2010.06.29. 12:39:55

@Roa: ez lehet, hogy így van, csak ezekkel a kifejezésekkel nemigen lehetett találkozni a választások előtt, ergo az a látszat kerekedik, hogy G. Fodorék átvették OV terminológiai paneljeit.

Ordnassac 2010.06.29. 12:41:22

@Ordnassac: most épp P. Mobil: "Én vagyok a király!". :-D

CSENDES 2010.06.29. 12:41:29

@panelburzsuj: Kell-e hogy akárhová is tegyük?

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 12:43:54

@török gábor: Ne légy szomorú, és dühös sem Gábor :)
Sokan nem értik a mostani műsort. A mai politikusaink és a politikájuk csak arról szól, hogy a nép örömmel szopjon :)
Ez a feladatuk, amit megkaptak. Azonban veletek is kell már számolnia a rendszernek, és nem szeretik a sorból kilógókat. Tehát vagy behódoltok a rendszernek, vagy eltakarítanak az útból (ahogy veled is megkezdték a "kapcsolat felvételt"). Ezért ne hibáztasd azokat, akik valamilyen kényszer (család, megélhetés stb.) beálltak a sorba, és feladták függetlenségüket. Kinek mennyire képlékeny a gerince :) De azt se gondold, hogy független maradhatsz: a papok se prédikálhatnak azt, amit akarnak (csak amit a nagy könyvből kiolvasnak).
Népszerűek lettetek, hallgatnak rátok a népek :D
És a népszerűség átka, hogy hatalommal bírtok, ami másnak nem biztos, hogy tetszik. Ezért megpróbálnak megvenni, ha nem megy, akkor tönkre tesznek. Ez így van már évszázadok óta...

sztd 2010.06.29. 12:53:28

@Hepci: Először a poszthoz szóltam hozzá, nem a cikkekhez. :P

@CSENDES: A stratéga a gépezet része, az elemző pedig csak figyeli. Ha ezt akartad leírni, akkor egyetértünk.
Az viszont az alany számára sem mindig egyértelmű, hogy ő most akkor melyik. (Bár szerintem most éppen tudják, hogy mit csinálnak.)

panelburzsuj 2010.06.29. 12:59:15

@CSENDES:

Kell. Föl vagyünk szólítva, hogy keressük a forradalom okait:

"Márpedig a nemzetközi összevetés nem segít. A Fidesz-KDNP elsöprő erejű győzelme ugyanakkor ebből a nézőpontból is különleges jelentőségű. Egy közös listán induló pártszövetség önállóan, egy olyan rendszeresen megtartott választások alapján működő demokratikus politikai rendszerben, ahol nem áll fenn egy uralkodó politikai
csoportnak a kormányzati alternatívát lehetetlenné tevő hatalma, s ahol sem belső viszályok, sem a demokratikus választásokkal való visszaélés, sem polgárháború
nem volt, még soha nem ért el választásokon ekkora többséget.

Magyarázatra szorul tehát ez a példanélküliség.

A példanélküliség „értelme”: Magyarországon forradalom történt."

Akárhogy forgatom, ez a kulcskérédés: mihez képest forradalmi a változás?

(Tudod: előtte - utána, csak nem az Omotól lett ilyen és társai ... )

derelyegrádi szellem 2010.06.29. 13:00:35

@megmondtam?megmondtam:

1. Ezt honnan veszed?
2. Az, hogy valami - szigorúan szerinted - meg fog történni, nem azonos azzal, ami már tényszerűen meg is történt. Ezt tudtad?

Szimba 2010.06.29. 13:02:59

@Ordnassac:

Ezen filozofálok én is. Mi van, ha már előzőleg elkészítették ezt a szövegváltozatot, mivel a "reform", "szociális érzékenység", "összefogás" stb. kifejezések már a szocik által lefoglaltnak tűntek, és OV-nek produkálni kellett egy másféle ámde hangzatos, lendületes szókincset?

Más a helyzet, ha valóban a Fidesz szólamait vették át, tették magukévá. Ez az interiorizálás a tökéletes azonosulás jele.:))))

panelburzsuj 2010.06.29. 13:03:25

@Ordnassac:

Nem inkább ekörül forognak Török Gábor gondolatai?

www.youtube.com/watch?v=Lo4M4lylACg

Szimba 2010.06.29. 13:04:44

@Szimba:
Pénzért magáévá tenni pedig az alkalmazkodás, túlélés jó példája.

Megnyerték a szürke kardigánt is ráadásul!:)

Ordnassac 2010.06.29. 13:09:02

Nocsak, Balogh és Schmitt felszólalhat.

Szimba 2010.06.29. 13:12:09

@panelburzsuj:

Ha nem fogadta el az MN ajánlatát, akkor 2 lehetőség van.

- magasabb az erkölcsi mércéje, független akar maradni

- magasabbak az anyagi elvárásai

Pl. Széles Gábor tudna-e annyit ajánlani, és olyan pozíciót a kis médiabirodalmában, hogy az megérje. Különösen, ha nem igazán hisz a pokolban (hogy a nótánál maradjunk:)))).

Kelecse 2010.06.29. 13:13:49

@tölgyes: De Baroso újbóli megválasztásában tevékeny része volt OV párttársainak is.!

dr. mesterséges színezék 2010.06.29. 13:15:49

@simonmondja.: A csalamádéval az a legnagyobb baj, hogy ha a melegben levegőt kap, hamar megbuggyan, és ki lehet dobni az egészet.

nyünyüge 2010.06.29. 13:16:49

@török gábor:

Le a kalappal, hogy ezt a véleményt közreadta.

Szimba 2010.06.29. 13:17:13

@Szimba:

Lenne az a pénz, amiért én eladnám a munkaerőm, csak a kutya sem akarja megvenni. Engem még az ördög sem akar elvinni:(((

Szimba 2010.06.29. 13:17:51

@Ordnassac:

Érdekes én a Dunán nézem:)))

Szimba 2010.06.29. 13:19:51

Szolidariás a vesztesekkel, konstruktivitás, mosolygó alma, szóló szőlő - ez volt Balogh.

Ordnassac 2010.06.29. 13:22:29

Nocsak, Schmitt elkezdett az Alkotmánybíróságról beszélni. Mi a fene!

Szimba 2010.06.29. 13:24:26

@Ordnassac:

Nagyon jó és korrekt beszédet írt valaki neki!
Gratulálok!:)

Ordnassac 2010.06.29. 13:24:56

@Ordnassac: jól felkészítették Schmittet, azt meg kell hagyni. Remélem, hogy tartja is a szavát ezek után, mert visszaszállhatnak rá.

Ordnassac 2010.06.29. 13:26:15

@Szimba: a nemzeti együttműködést azért beillesztették a szövegbe.

Most épp elődeit dicséri.

Kelecse 2010.06.29. 13:26:40

@panelburzsuj: @Ordnassac: Nem is olyan rosszak. Melyik adó ez? Biztos jobb, mint a közvetítés!
Az alap íráshoz: A Századvég, különösen Stumpf, az elmúlt években tudott kritikus lenni az akkori ellenzék munkájával kapcsolatban. A hangsúlyt a szerintük hogyan lehet jobban csinálnira helyezték. De a választások közeledtével egyre jobban átcsaptak fideszelemző céggé (vagy visszaváltoztak). Azon meg kár csodálkozni, hogy a politológusok egyre kevésbé állnak a realitás talaján. Szerintem semleges az, aki a saját értékrendje alapján, de elemez. A független pedig az, aki nem kap pénzt egyik érdekelt féltől sem. Ha megnézzük, hogy mennyi pénz megy el tanácsadói, elemzői, tanulmányírói munkákra a köz pénzéből, akkor érthető, ha nem éri meg függetlennek lenni. Sokan állnak sorban, hogy függjenek az aktuális pénztárosoktól.

Ordnassac 2010.06.29. 13:28:38

Amikkel különösen foglalkozni akar ("pet project"): sport, egészséges életmód + magyar nyelv.

Kelecse 2010.06.29. 13:29:30

@Ordnassac: Köszi a közvetítést! Vissza is fognak szállni rá, ha van igazság!

Ordnassac 2010.06.29. 13:29:36

@Kelecse: amikről én írtam, azok az m2-n mentek a közvetítés szünetében.

Szimba 2010.06.29. 13:29:39

Jézus, Mária! A magyar nyelv szépségéért, tisztaságáért is tenni akar! Ne, már!!! Ide nekem az oroszlánt is?:)))

Ordnassac 2010.06.29. 13:31:01

Schmitt megválasztása esetén "lemond párttagságáról" (magyarul: kilép a Fideszből). Ez mondjuk a minimum.

Szimba 2010.06.29. 13:32:33

Már a politológusok magyaráznak. Halmozom az élvezeteket!:)))))

darkmustang 2010.06.29. 13:33:04

Azt erzem, hogy Schmitt Pal komolyan gondolja, amikor a partsemlegessegerol beszel. Beszede kozben kik ulnek tole balra (nekunk jobbra)? (Hatarozottan kinezett oldalra a beszede elejen, mikor errol beszelt.)
Bar korabban nagyon leszoltam, most kivancsi vagyok milyen Koztarsasagi Elnok lesz.

Szimba 2010.06.29. 13:36:25

@Ordnassac:

Ez ugyis csupán egy gesztus. A normakontroll nem hinném, hogy annyira szívügye lesz.

Vajon a tévé politológusai is megkapják előre a beszédeket (embargósan), hogy felkészülhessenek???
Erre sem fogok választ kapni TG-től.:(((

nyünyüge 2010.06.29. 13:41:06

@sztd: Nem ismered a Századvég-Fidesz kapcsolatot?
Stumpf István neve mond valamit?

Ordnassac 2010.06.29. 13:42:33

Azt meg kell hagyni: mind a két beszéd jó volt. Balogh saját alapelvei mentén fűzte fel beszédét (a németeknek van is egy jó szavuk az ilyen beszédre: Grundsatzrede. Magyarra nehezen fordítható le). Egyfajta karakteres baloldali értékfelfogású beszéd volt, azonban hiányoztak belőle azok a panelek, amelyekre "harap" a köz. Lehet, hogy innen lenne érdemes újjáépíteni a baloldalt?

Schmitt esetében az ellene felmerült jogos és jogtalan aggályok ellen próbált érvelni, illetve korábbi bakijainak kiküszöbölése céljából felkészült/felkészítették a köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság között kapcsolat mikéntjéről. Ez nagyjából sikerült is. Azonban kockázatokat is tarthat ez a beszéd. Sokan (még talán a mérsékelt jobboldalon is) e beszéde alapján is mérhetik Schmittet.

Kelecse 2010.06.29. 13:59:09

Úgy tűnik innen is mindenki elment szavazni! :)

nyünyüge 2010.06.29. 14:02:07

@Roa: Semmi gond nem volna (pontosabban nincs) azzal, ha a Századvég tanácsokat ad a Fidesznek vagy csak Orbán Viktornak. Az is egy szakma, csak egy másik műfaj. Akkor politikai tanácsadóként és nem politikai elemzőként kellene magukat aposztrofálni, írásaikat nem a tudomány oltárára kellene helyezniük (kutatásvezető aláírással).

Felőlem amúgy foglalkozhatnak a NER elméleti alapjainak lefektetésével és az első erről szóló tankönyv megírására is vállalkozhatnak (csak ne legyen olyan unalmas, mint amilyennek Bányai Mária tud.szoc. alapjai könyve volt a hetvenes években).
Ezzel együtt hogy elhiszem-e, hogy az elméleti alapok megelőzték a lózungokat és nem a jól?hangzó szavak, fogalmak voltak előbb, az más kérdés.

Kelecse 2010.06.29. 14:02:38

Mondjuk voltak is páran akik nagyon pártszövegeket nyomattak!

Várúr 2010.06.29. 14:04:38

@JR69:
Kispajtás. Orbánék tavasszal az EU/IMF-fel letárgyalták a 3.8 %-os hiány növelését. Konkrét ígéretet kaptak. Majd a görög válság nyomán az EU visszatáncolt. Ez a meztelen igazság. Viktor legalább megpróbálta, miniszterelnökként kutya kötelessége is volt. Nem csak ostobaság, aljasság is az elbaszott, eladósított, lenullázott 8 év után őt hibáztatni és maflásról beszélni... Valaki itt leírta: Barroso nevű korábbi anarchista, majd balos szélkakas senkiházi szószegéséért nehogy má' a fideszt hibáztassuk. Ha valaki mégis megteszi, szemellenzős, mint a sörösló, vagy nem pislant ki Gyurcsány valagából. Mellesleg a Barrroso nevű kis portugál is az impotens EU-politikát példázza: megválasztották, mert ő tűnt a legkisebb rossznak. Mint az EU-diplomácia főnöke: Catherine Ashton. Köze nem volt a külpolitikához soha - de legalább csúf és jelentéktelen. Ez má' csak így megy az EU-ban: szakembert, pláne karakteres vezetőt a vályúhoz közel nem engednek. Erősen emlékeztetnek a magyar szocikra.

Szimba 2010.06.29. 14:08:15

@nyünyüge:

Ajaj! te is tanultál Bányai tudszocot!:))

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 14:12:01

@Várúr: Kispajtás. A világ már csak ilyen :)
Ha kijönnél a várból néha, észrevennéd, hogy elszaporodtak a gerinctelen élősködők. Az EU-ban az adott szó annyit ér, mint egy marék sz@r :D Az írott is kb. annyit, ha az urainknak és parancsolóinknak nem áll érdekében azt betartani. Erre majd ráébredsz, mint OV. Én nem hibáztatom őt, legalább megpróbálta, de aki a Soros akadémiára járt, legalább a fajtáját ismerhetné...

Kelecse 2010.06.29. 14:13:19

@Várúr: Ez az amiből már totálisan elegem van. Örökké csak a legnagyobb és legkisebb rossz között választhatok. Jöjjön már egy JÓ. Csak úgy natúr, mindenféle de nélküli JÓ.

Szimba 2010.06.29. 14:17:02

@Ordnassac:

Az érdekes az volt, hogy Balogh beszéde volt a populistább, az érzelmekre hatóbb, míg Schmitt beszéde szárazabb, és jogi utalásokkal teli (!), csupán a végére tartogatott néhány személyesebb dolgot a sporttal való kapcsolatáról, meg a magyar nyelv védelméről (?).

Mintha szerepcsere történt volna. Általában a Fidesz az érzelmekre ható beszédek kedvelője.
Igaz, ez a Parlamentben hangzott el, és nagyon kevesen hallgathatták.

Aki viszont később olvasni fogja, az nagyon rátermettnek látja majd Schmittet.

No, most mondja valaki, hogy nincs szüksége a politikusoknak egy háttérstábra, amelyik felkészíti őket, felépíti az éppen aktuális karakterét, és elkészíti a beszédeit.

Akárkik csinálták, most nagyon profik voltak, és még jobb, hogy ezt el is fogadták tőlük (Schmitt, és Orbán beszédei is az utóbbi időkben nagyon korrektek.).

Rá Dios 2010.06.29. 14:17:03

Kedves Török Gábor!
Magam nem vagyok politológus, bár akad az is a családban. Több területen szereztem jártasságot, sokat láttam a világból, kerestem a múltat, firtattam a jelent, kémleltem a jövőt. Minél több az ismeretem, annál inkább elismerem mások igazságát. Nem az enyém helyett, hanem mellette, afféle "párhuzamos valóságként".
Az eddigiekből is látható, hogy nem lehetek fideszes. Az túl egyszerű volna. Tudom, kellenek az egyszerű mondatok, megoldások, de a valóság nem hagyja magát, hiszen minden válasz csak időleges, soha nem az egyetlen.
Ezért érzem keserűnek a számat, amikor saját jogon sokra képes emberek feladják az önálló - mindig kritikus, különben nem alapos - véleményalkotás jogát. Amennyire szót tudok érteni környezetemben egyszerű - nem oktalan, hanem iskolázatlanabb, fiatalabb - emberekkel, annyira viszolygok azoktól, akiknek - bármerre is simulnak - áruló értelmiségieknek nevezek. Olyanok ők, mint a hamis pap: eretnekek, többet ártanak nekik hívő, rájuk figyelő embereknek, mint az egyszerű pártkatonák, akik csa k a dolgukat teszik, jól rosszul.
Nagyon rossz világ jön most, több rendszerből gyúrjuk most össze a közös gyűlöletest. Rossz lesz így.

panelburzsuj 2010.06.29. 14:17:22

@László56:

"Azért kell változtatni mert az ideológiák népbutítása ellentéteket gyárt és nem megoldásokat."

Az első mondatod, amivel tartalmilag teljesen egyertértek. (Azért nem mondom, hogy "az utololsó betűig", mert formailag bőven akad azér' rajt' fésülnivaló ... )

Nagyon helyesen látod: nem egy ideológia butít itt, hanem ideológiák butítanak. És a forradalom akkor fog majd befejeződni, ha auz összes butító ideológiától (és ideológustól) megszabadítja a magyar nemzetet.

Ez azonban hosszú menetelés lesz, és ti vagytok a következő legnagyobb falat.

zoli87 2010.06.29. 14:18:04

Indexen érdekeseket írnak:

A szavazás előtt váratlan módon az egyik fideszes vezető is kétségeinek adott hangot. "Nem mondom, hogy nem lesz jó elnök a Pali, de addig még hosszú út vezet. Emberileg alkalmas rá, szakmailag egyelőre nem, de ha jó stábja lesz, és nem forrófejűsködik, nem lesz gond. A Domokos miatt megjelentek a frakcióban az első hajszálrepedések, és a Palit is sokan alkalmatlannak tartják. Biztos, hogy már az első körben átmegy, de ez a fajta szervilizmus hosszú távon nem szül jó vért, nem tudom melyikük jelölése volt a nagyobb hiba."

VME 2010.06.29. 14:18:14

Nem látom mi probléma ezekkel az írásokkal. A szerzők nyilván felmérték az igényeket, és arra jutottak, hogy a mostani hatalomnak nem független, de velük szimpatizáló, hanem kritikátlan szövetségesekre van igénye.

Szerintem a legtöbb ember elég sokat felad magából a munkája során, és ezért inkább együttérzést nem pedig kritikát érdemel. Igazán csak akkor sajnálnám őket, ha saját magukat is becsapnák, de szerintem nem erről van szó. Így pedig csak sok sikert szeretnék nekik kívánni. Talán egyszer eljutnak oda, hogy nem kell feladni magukat azért, hogy saját és családjuk egzisztenciáját biztosítani tudják.

nyünyüge 2010.06.29. 14:19:43

@Szimba: ...és igen mély nyomokat hagyott bennem (pl. szürke vászonkötés).

Szimba 2010.06.29. 14:20:04

@Szimba:

Arra kíváncsi lennék, hogy az esti híradók mit fognak kiemelni a beszédekből! A népszerűbb, könnyedebb mondatokat vagy a súlyosabb és a lényegi álláspontot mutatókat?

Mert az újságíró/szerkesztő is politizál!:)

Szimba 2010.06.29. 14:26:29

@panelburzsuj:

Ez a forradalom egyenlő a szocik reform kifejezésével.

Magyarul változás:)))

Az, hogy milyen irányú, erejű, az még ezután derül ki.

Istenem, most is a sorok között kell olvasni???

Szimba 2010.06.29. 14:28:10

@Kelecse:

És akkor hol marad a kreativitás, meg a küzdés (maga:)?
Há? Unalmas boldogságban megoldandó izgalmas problémák nélkül élnéd le az életed?

Kelecse 2010.06.29. 14:30:46

@Szimba: Mért? Voltak súlyosabb és lényegi álláspontok? :) Akkor tényleg jó szövegírók dolgozhattak!

Várúr 2010.06.29. 14:32:58

@JR69:
Vitya nem Soros akadémiára járt, hanem Soros bácsi pénzéből az oxfordi egyetemre, posztgraduális képzésre és angol nyelv csiszolására. Szerintem tudta, hogy az EU-ban az adott szó nulla, de meg kellett próbálni. Nana k tudatában is, hogy mondjuk egy EU-polgár villanyszerelő ott húzza a drótot, ahová hívják -, egy (magyar) államelnök a hídon nem mehet át. Bocs', erre nincs illetékességünk - mondják az EU-hasbeszélők. Nagy pénzt felvételére, arcoskodásra, a fél világ kioktatatására, uborkaméretek szabványosítására bőven illetékesek. Nem az EU-val van bajom, még csak nem is az irányzatos politológusokkal (Török tekintetes úr az előző kormánytól saját bevallása szerint is csomó pénzt vett fel), hanem az álszentség ostoba vállfajával.

Kelecse 2010.06.29. 14:34:01

@Szimba: El sem tudod képzelni mennyire vágyok egy kis dögunalom közéletre, mikor nem a netet böngészem, hogy mi történt már megint, amivel felhúzzák az agyamat, hanem üldögélek a kertben (remélem addigra a szúnyogok is kihalnak) és olvasgatok valami szellemépítő olvasmányt. Tudod, korral jár. De a fiatal felnőtt gyerekeim éberen tartanak a ropppant kritikus szemléletükkel. Így nyakig vagyok ebben a trágyában.

sunázósün 2010.06.29. 14:41:48

@Várúr:
Így van ez, ha nekem adja, rám költi a pénzét Soros bácsi akkor fájjentos gyerek.
Ha már nem, akkor le a spekulánsokkal, oligarchákkal, persze szigorúan a mieink kivételével.
Ez az álszentség.

Ordnassac 2010.06.29. 14:42:40

Hírszerző címlap. Schmitt happens. Juj...

Ordnassac 2010.06.29. 14:47:59

A jobbikosok felveszik a szavazólapot és üresen bedobják, az LMP-sek meg nem veszik fel.

nyünyüge 2010.06.29. 14:49:02

@Ordnassac: a "Csak ügyesen, Palikám" c. kép telitalálat.

Szimba 2010.06.29. 14:55:11

@Kelecse:

Javaslom Brazíliát vagy Svédországot!:)

Kelecse 2010.06.29. 14:56:51

Tudom már egy nagy magyar gondolkodó is javasolta, hogy el lehet menni! Nem mintha hozzá akarnálak hasonlítani. Ilyet a még a legnagyobb ellenségemmel sem tennék!

Ordnassac 2010.06.29. 14:58:26

Egy félreszavazó képviselő sem volt. Schmittre 263 szavazat, Baloghra 59 szavazat érkezett. 20 képviselő nem vette fel a szavazólapot: ebből 16 LMP-s és valszeg 3 jobbikos képviselő és Molnár Oszkár volt. 44 érvénytelen szavazat volt.

Szimba 2010.06.29. 15:03:57

@Kelecse:

Te szeretnél nyugalmat, meg békét, meg kertet!:)))
Ön dönt!

Ordnassac 2010.06.29. 15:04:01

A háttérben Lezsák: "Most már leülhetünk, ugye?" :-D

Várúr 2010.06.29. 15:07:47

@sunázósün:
Huhh, de ciki, hogy az akkor 27 éves Vitya az ösztöndíjat húsz (20) éve képes volt elfogadni... ahelyett, hogy mondjuk koktélozni megy Kubába és Nizzába (copyright by Medgyessy). Most is a burzsuj Bulgáriában dőzsölt öt hosszú napon át (saját pénzén).

panelburzsuj 2010.06.29. 15:08:07

@Ordnassac:

Valaki mondta itt a héten, hogy más kiszimpatizálni, és más kiszavazni ...

exepszzed (törölt) 2010.06.29. 15:08:12

Ha túl akarjátok élni a fidesz diktatúrát hangosan vibráljátok:

ÉLJEN ORBÁN VIKTOR A NAGY VEZÉR,
MINDENMAGYAROK URA PARANCSOLÓJA,
ÉRTE ÉLEK ÉRTE DOLGOZOM,
AZ Ő KEGYELMÉBŐL LÉTEZEM, ELŐTTE HÓDOLOK, NEKI
SZOLGÁLOK HALÁLOMIG.

[nick] (törölt) 2010.06.29. 15:09:25

az index címlapon az elnök köszöntő verse megvan?

Kelecse 2010.06.29. 15:12:56

@Ordnassac: Kíváncsi lennék, hogy a Jobbikból ki milyen megfontolásból nemszavazott vagy érvénytelenezett!

Szimba 2010.06.29. 15:17:56

@[nick]:
jajjuj!:))

Pont, mint a Troppauer Hümér versei.

Ordnassac 2010.06.29. 15:21:49

@Kelecse: azt már korábban bejelentették, hogy felveszik a szavazólapot, de üresen dobják be. Hárman vagy négyen vagy úgy döntöttek, hogy fel se veszik, vagy lehet, hogy ott se voltak. Persze nem tudjuk, hogy Molnár Oszkár mit csinált.

Kelecse 2010.06.29. 15:39:02

Sziasztok, megyek megnézem Biszku elvtársat!

j.sz. 2010.06.29. 15:40:45

Engem tanított G.Fodor, nagyon nagytudású, kisujjában van a politikai gondolkodás története stb. Pont tőle is várnám el -egyértelmű konzervatív beállítottsága ellenére- a kritikai hangvételt. Lehet utálni a magyar baloldalt és megvetéssel szólni a hazai balliberális értelmiségről, politikai elitről, de ez minden, csak nem tudományos. Írja le ezeket a gondolatokat Széles vagy Liszkay lapjában, de ne csomaguljuk már be a tudományos elemzés köntösébe. Ugyanez elvárható egy baloldali társadalomtudós írásától is. Vagy tessék menni politikusnak a Fideszbe, nincs azzal az ég világon semmi baj.
Ami a tartalmat illeti: nem volt itt forradalom, az embereknek tele lett a ...ük a baloldali kormányzássál, jött egy másik párt (meg a KDNP-nek nevezett valami). Forradalom volt 56' pl, ez nagyon nem. PR-kodni persze lehet. A nemzeti együttműködés meg nem hinném, hogy az alkotmány saját képemre formálását jelentené (fideszes szemszögből). Hozzá kell nyúlni 2/3-os dolgokhoz, de talán nem így.

jsz

panelburzsuj 2010.06.29. 15:41:13

www.szazadveg.hu/kutatas/magyar-nemzet-elemzesek.html

Kutatás / Magyar Nemzet – elemzések A Magyar Nemzetben kéthetente megjelenő elemzések.

Szerzők: G. Fodor Gábor, Fűrész Gábor és Giró-Szász András.

sztd 2010.06.29. 15:43:42

@nyünyüge: :) A "nem tudom" nem azt jelenti, hogy elképzelésem sincs, hanem azt, hogy a konkrét részleteket nem ismerem. Megbízták, vagy csak baráti a kapcsolat? Meggyőződésből segít, és másból él, vagy a Fidesz tartja őket?
Egyébként nem is tartom ezt lényegesnek a mi szempontunkból.

panelburzsuj 2010.06.29. 15:44:58

@panelburzsuj:

Ja:

Föltehetőleg a "kutatás" szó is kihullott a történelmi rostán (á'la "reform"), vagy épp most értékelődik át forradalmian.

j.sz. 2010.06.29. 15:46:00

@panelburzsuj:

ha nekem szólt, akkor okés, mégiscsak megjelennek ezen írások ott, ahova valószínűleg -ebben a formában- valók :)

panelburzsuj 2010.06.29. 15:55:00

@j.sz.:

Törok Gábor dilemmájára kerestem megoldásokat, de te voltál a tippadó, hogy merre kéne nyomozni ... :)

Ordnassac 2010.06.29. 15:57:31

@panelburzsuj: gondolod, hogy kutatás helyett kukatás lesz? ;-)

panelburzsuj 2010.06.29. 16:01:22

@panelburzsuj:

A komcsi paradigma ugyanis képtelen volt kitörni saját ördögi köréből, az örökös ellenségkeresésből:

Aki nincs velünk, az ellenünk van.

Aki nincs ellenünk, az velünk van.

De két hónapja a forradalom hálistennek kitört a fülkéből:

Aki nincs velünk, az a komcsikkal van.

Ordnassac 2010.06.29. 16:02:04

Amúgy holnap Németországban lesz elnökválasztás, vasárnap pedig Lengyelországban az elnökválasztás második fordulója. Elnökválasztási hét van Európában. :-)

panelburzsuj 2010.06.29. 16:05:12

@Ordnassac:

Azt gondolom, hogy a jól bejáratott origonál "kutatás" szó telítődik itt némileg új - könnyített? - tartalommal.

bariga 2010.06.29. 16:16:26

A legnagyobb baj ezekkel a falrahányt elméletekkel, amit Orbán alá találnak ki, hogy teljesen elfordítják vele a zembereket a valóságtól. Sajnos eddig is nagyon sokan nem tudták feldolgozni, hogy kapitailzmus van ( bár most már Orbán is kimondta végre) és nehezen bírkóznak meg a problémákkal. Igazi megoldások helyett pedig a Fidesz ideológusai azt szajkózzák, hogy mindemn jó lesz, csak zavarjátok el a "komcsikat",akik ugyan kemény megszorításokat csináltak ( már ez is egy jó nagy ellntmondás) meg itt a forradalom, stb... Ez felelőtlenség és káros. Mert még mindig sokan azt várják, hogy másként fog sütni a nap, meg efféle hülyeségeket. Nincs ebben az országban valahol egy komoly , megfontolt, felelős ember????

tölgyes 2010.06.29. 16:29:49

@JR69: Ön nem értelmezi pontosan a valós helyzetet: Almunia és Baroso közreműködött a helyzet elkúrásában. E tekintetben talűán még többet is tettek, mint elvárható lett volna.. de Orbánnál mindenképpen többet tettek, hogy itt most ilyen a helyzet. Ilyen helyzetben el kell várni az együttműködést. Így a tockost mégis csak az ország kapta, amelyik természetesen igaz Barosoék közreműködésével, de mégis csak elkúrták.. mondjuk már a 2006-os választásnál..En azonban ezért nem szidom Orbánt..azokat inkább, akik 2006-ben mégis Gyurcsányra szavaztak..:(

tölgyes 2010.06.29. 16:32:50

@JR69: Ön nem értelmezi pontosan a valós helyzetet: Almunia és Baroso közreműködött a helyzet elkúrásában. E tekintetben talűán még többet is tettek, mint elvárható lett volna.. de Orbánnál mindenképpen többet tettek, hogy itt most ilyen a helyzet. Ilyen helyzetben el kell várni az együttműködést. Így a tockost mégis csak az ország kapta, amelyik természetesen igaz Barosoék közreműködésével, de mégis csak elkúrták.. mondjuk már a 2006-os választásnál..En azonban ezért nem szidom Orbánt..azokat inkább, akik 2006-ben mégis Gyurcsányra szavaztak..:(

kamarti 2010.06.29. 16:36:31

még nem volt időm végigolvasni a hsz-eket, lehet hogy valaki már idézte: a Vedgyletes cikkben így zárul az itt is citált G. Fodor idézet: " talán mindannyiunknak van egy szürke kardigános én-je. "

a két "elemzés" közül csak a másodikat olvastam el. most a stílusra, szóhasználatra - ami nyilvánvalóan több, mint szóhasználat vagy stílus - nem térnék ki, bár egyértelmű, hogy ennek is nagyon fontos szerepet szántak a szerzők, nem véletlenül, és megítélésem szerint nem is tehettek mást - függetlenül attól, hogy a fidesztől és OV-tól korábban elhangzottakat foglalták-e egységes rendszerbe a "kutatók", vagy ebből az egységes rendszerből dolgozik OV (és majd részben nyilván A Sportdiplomata) beszédírója.
de ami a tartalmat illeti, ha jól értem, arról van szó, miért is forradalom a forradalom, illetve, ami ezzel egyenértékű, miért is rendszerváltás a kormányváltás.
hát ezt megmagyarázni tényleg kellenek a nagy, pátoszos, erős szavak, mert ugye mégsem fegyveres felkelésről, alulról építkező szervezet aknamunkájáról, afféle szokásos forradalmi hatalomátvételről van szó, hanem arról, hogy a demokratikus berendezkedés szabályai szerint a választópolgárok egy része (kétharmada) elment szavazni, és a békésen (hisz még nem tudták, hogy forradalmárok) szavazók egy része (kétharmada) választott egy koalíciót a kormányzásra, amelyik történetesen az a koalíció, amelyik két előző (nyilvánvalóan nem forradalmi-rendszerváltó) választást elbukott. A kérdés, amely bennem felmerült olvasás közben, hogy mégis, kinek, kiknek szánták ezeket az írásokat? a szakmának? a politikusoknak? az istenadta forradalmár népnek? a nem forradalmár (mert nem vagy nem rájuk szavazó) többi (hadd ne mondjam: többségben lévő) lakosságnak? és milyen céllal? és: hogyan óhajtják eljuttatni hozzájuk ezeket a gondolatokat, illetve ezt az egységes, kerek egészet?
azt már meg azt hiszem a történész kérdezi belőlem, hogy is van az, hogy egy - állításuk szerint - történelmi jelentőségű eseményt minden részletében, hatásában pontosan meg lehet határozni, értékelni gyakorlatilag a történéssel egy időben?

és még valami, idéznék ebből a NER-"tanulmányból":
„Csődöt mondott, mert az is kiderült, hogy a rendszerváltással csak az ideológiai
címkék és az intézmények változtak, a hatalmat gyakorlók azonban ugyanazok
maradtak, akik az előző rendszerben voltak.”
Na most akkor ebben mindazok benne vannak, akik az elmúlt húsz évben a hatalmat gyakorolták, nem? Tehát valamennyi rendszerváltó párt és politikus, vagyis a most kormányon lévők is. Illetve kérdezem másképp: hol voltak a most kormányra kerülők az elmúlt húsz évben, ha ezt ilyen világosan látták, miért nem tettek valamit – amikor kormányon voltak, törvényes eszközökkel változtathattak volna, nem? És akkor nem kellett volna 20 évet vergődni ebben a mocsárban, nem? Már 94-98-ban megtörténhetett volna a fordulat, és már réges-rég „újra éltanulók” lennénk, nem?
Illetve hol helyezik el ebben a rendszerben azokat (hogy mást ne mondjak, A Sportdiplomata, Hoffmann Rózsa), akik kiszolgálói vagy haszonélvezői voltak az átkosnak, a nem rendszert váltó elmúlt húsz évnek, és most meg forradalmárok?

Ja, és ugyan nem szociológusok, hanem politológusok, de azért felmerülhet a kérdés ezeket az „elemzéseket” olvasva: hol a fenében volt és mit csinált az elmúlt húsz évben az istenadta nép? Mert ez az „értékelés” olyan, mintha minden, ami történt az elmúlt húsz évben és minden, ami most történik, egy kihalt bolygón zajlott volna…

panelburzsuj 2010.06.29. 16:41:25

@Hepci:

Vélemény - mint az köztudott - pont annyi, mint ...

Ha nem ismered fel a két mondatban a Rákosi-Kádár váltás közhelyességig koptatott sűrítését, akkor ne várd tőlem, hogy hithű webkettes módjára leálljak veled az ismeretmentes véleményedről vitakozni.

sunázósün 2010.06.29. 16:49:10

@Várúr: A szivem szakad meg érte.
Kár, hogy nem erről szóla történet.
De a relativizálás ütött.)

panelburzsuj 2010.06.29. 16:52:09

@kamarti:

A kiknek szánták töprengésből egy fontos elem kimaradt: és ha önmaguknak? Azaz a hazát/nemzetet megtestesítő élcsapatnak?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 16:54:01

@panelburzsuj: a forradalmat kísérő események lehetséges további forgatókönyvére céloztam...

panelburzsuj 2010.06.29. 16:56:10

@kamarti:

Gubcsit méltatlan lenne kihagyni. Őt már az első használatbavételekor is leplezetlenül karrierista nyálgépnek tekintzettáé még a saját gazdái is.

panelburzsuj 2010.06.29. 16:57:40

@panelburzsuj:

tekintzettáé = tekintették

kamarti 2010.06.29. 17:02:40

@panelburzsuj: ja, hát mindenkit nem sorolhatok fel... de az úriemberrel (illetve a honlapjával, ami igen tanúságos) épp a napokban találkoztam más - ""kulturális" - vonalon, ide linkelem, gyönyörködjetek/szórakozzatok/bosszankodjatok - ki-ki vérmérséklete szerint:
www.amm-gubcsi.hu/index.php?action=menu&mid=tartalom&id=17

kamarti 2010.06.29. 17:04:23

@panelburzsuj: nyilván maguknak is, de nem gondolnám, hogy ennyivel megelégednének, megelégedhetnének (ld. korábbi "ideológusok" és történelem-magyarázók esetei, meg a közelgő önkormányzati választások, a hatalommegtartás stb.)

panelburzsuj 2010.06.29. 17:05:40

@Ordnassac:

Azért van abban egy adag pikantéria, hogy friss nemzeti államfőnket a még radikálisabban nemzeti párt egyedül abban a magyarságában látja kifogástalannak, ami miatt ifjúkorában majdhogynem világgá ment ...

Skizó rulez.

Ordnassac 2010.06.29. 17:20:45

Ja, amúgy egy apró érdekesség: ha Molnár Oszkár nem szavazta meg Schmittet (ami valószínű), akkor a leendő KE-nk "leszavazott" saját magára. :-)

Disclaimer: ezzel semmi baj nincs, mielőtt valaki nekem esik. Csak megjegyeztem.

panelburzsuj 2010.06.29. 17:26:17

@kamarti:

Két tagadhatatlanul forradalmi célra mindenképp alkalmasak az efféle kutatások/elemzések:

- a forradalmi öntudat és elszántság erősítésére (vulgo: önhergelésre)

- az összetartozástudat erősítésére (nyersebben: az elhajlásra hajlamosak könnyebb felismerésére és kigolyózására)

(Kizárt dolognak tartom, hogy a három tudós szerző ne látná át kristálytisztán, hogy milyen előképek nyomán pontosan mit csinál. Úgyhogy azt még csak megértem, hogy TG miért virágnyelven háborog, de azt nem, hogy a kommentelők miért ne ünnepelhetnék mega poraiból élemedett agitációs és propagandafelelősi hivatás reneszánszát.)

mizrolist 2010.06.29. 17:26:56

@Ordnassac: baj nincs vele, de elegánsnak sem mondanám.

kamarti 2010.06.29. 17:59:11

@panelburzsuj: oké, van hivatásos agitpropos (gubcsi), meg vannak mondjuk meggyőződéses agitproposok (magam részéről még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a három úr mélyen hisz). de van ugye véleményszabadság is, legalábbis egyelőre (bár tudjuk, hogy ebesz ide vagy oda, dafke lesz médiaalkotmány), szóva az elhajlókat valamennyire óvatosan kell kezelni és győzködni, legalábbis egyelőre
de gondolom, abban bíznak, eljön az idő, enm is olyan sokára, hogy az embernek jól felfogott érdeke legyen nem elhajolni - akkor viszont kissé túlzott ez a vehemencia, ez a magas röpt

látszólag off, de nagyon is on: tegnap jótékonysági gálát rendeztek a bárka színházban az árvízi mentésben résztvevőknek. fővédnök szőcs géza, szervező a magyar teátrumi társaság, fellépnek a társaság tagszínházainak művészei. közvetíteni fogja a magyar tévé, biztos színvonalas műsor lesz, bár a szolnoki igazgató, balázs péter rendezte (újévi gáláját és bevezetőjét a tisztára söprő tavaszi szélről már láthattuk-hallhattuk januárban a duna tévén).
aki nem szakmabeli, talán nem tudja - bár egy-egy színházigazgatói kinevezés, pl. cseke péteré, balázs péteré vagy vasvári cibdoktor csabáé körüli "bonyodalmakról lehetett hallani itt-ott - , hogy ennek a másfél éve alakult "szakmai" társaságnak (szakmapolitikai javaslataikat közgyűlésükön egyenest halász jános szakpolitikusnak adták át májusban) csakis elkötelezett jobboldali entellektüelek által vezetett színházak, intézmények lehetnek a tagjai. Gondolom, a nem exponált jobbosok által vezetett színházak művészei nem elég jó magyarok, nem érdekli őket se az árvíz, se az árvízkárosultak, se az őket segítők, nem értek volna rá felutazni pestre így két évad közt és elmondani egy-egy verset. nyilván ezért nem is keresték meg őket ez ügyben. mármint hogy lássák a mihez tartást...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 18:03:26

@Várúr: pont most foglalták össze a világ működését: kuruc.info/r/9/62028/
A hely nem számít, a tartalomról várom véleményed :)

kamarti 2010.06.29. 18:09:49

azért kicsit azt is viccesnek tartom, hogy miközben van ez a nagy forradalom, melynek keretében leszámolunk a posztkommunistákkal és a posztkádáristákkal vagy kikkel, egy olyan plebejus köztársasági elnököt választunk, aki épp úgy "keresetkiegészített" - csak kicsit nagyobb volumenben (magyarul csempészett) - az átkosban, mint a szögvasat hazahordó hegesztő szakmunkás....

persze ha az ember eleggé tájékozott, azt is lehet látni, hogy lehet kihúzni ennek a fidesz felé irányuló "komcsizásnak" a méregfogát. olvassuk csak el, milyen szépen vall erről a "botlásról" (értsd: megélhetési párttagság, illetve állami feladatvállalás az átkosban) például az oktatási államtitkár:

"- És ön hogy lehetett annyira óvatlan a hetvenes években, hogy beállt az oktatási minisztériumba „amazokhoz” dolgozni?

- Szó sincs óvatlanságról. Megélhetési szempontból a felkínált állás akkori helyzetemben mentőöv volt. Fiatal koromból adódóan akkortájt még sem világnézeti, sem politikai kérdésekben nem voltam érett. Ma már mosolyogva, és némi nosztalgiával tekintek vissza akkori énemre. Teljesen kielégített az, hogy boldog házasságban élek, van két gyönyörű gyerekem, van mit ennünk és hol laknunk, és csodálatos nyarakat élünk át a Mátrában. Közéleti szempontból úgyszólván közömbös voltam, de ez bizonyára így volt elrendelve.

- Ahogyan nyilván a visszatérése is a gyökerekhez. Az hogy történt?

- Láttuk, ahogyan a kislányunk és vőlegénye értékalapra helyezik a párkapcsolatukat, és azt tanácsoltuk nekik, hogy Isten előtt kössenek házasságot. Menyegzőjük szinte misztikus pillanata bennünk is feltámasztotta a mélyen szunnyadó hitet. Ezután esküdtünk meg mi is templomban, a 25. házassági évfordulónkon. Gyermekeink voltak a tanúk. Akkor megéreztem, hazataláltam."

ez annyira... de annyira... hogy is mondjam... egyszerűen szép, nem?

papi65 2010.06.29. 18:12:28

@CSENDES: Bocsánat, igaza van: helyesen 2002 ill. 2006-ban.

panelburzsuj 2010.06.29. 18:18:35

@kamarti:

Nem tudom, milyen magas polcon ülsz, de azt gondolom, hogy egyelőre még nem vagy elég nagy elhajlónak. Tőled nem aktív hithűséget, legfeljebb kulizás&kussolást várnak el. (Magamat nem is mondom, én porszem vagyok.)

Pontosabban meg kell világítanom az ilyen irományok szerepét: az ilyen hitvallások szerepe az, hogy a potentátok egy viszonylag szűk (legfeljebb pár ezer fős) köre nyilvánosan, gyakran és határozottan elkötelezze magát mellette. A cél: a nyilvánvaló abszurditás melletti buzgó kiállás legyen olyan mértékű, ami már jelentősen megnehezíti a visszatérést a "hétköznapi" emberek világába.

Ősrégi technika ez, minden messianisztikus beütésű politikai szervezet megkerülhetelen fejlődési stációja.

Ordnassac 2010.06.29. 18:29:33

OFF

A vb első hosszabbítás utáni tizenegyesrúgása következik!

ON

kamarti 2010.06.29. 18:34:11

@panelburzsuj: én meg a polc.... kacagnom kell :)
oké, tegyük fel, hogy igazad van, és elsősorban a tiszteket akarják meggyőzni, illetve ideológiailag felkészíteni.
na de a közkatonákkal mi lesz? tényleg nem számít, mit gondol az elhajló (nem rájuk szavazó) és a közömbös (nem szavazó)? elég az az utolsó pár mondat a közösségvállaláshoz/meggyőzéshez, hogy mindannyian rendet, családot, egészséget meg adózási fegyelmet akarunk?

amúgy még egy adalék a Nagy Nemzeti Összefogáshoz: épp tegnap hallottam, hogy az eddig benyújtott törvényjavaslatok, illetve módosítások (olyan 50 körüli a számuk) közül eddig mindössze egy(!) jött a kormánytól, a többi egyéni képviselői indítvány - aminek nagy előnye, hogy ezekkel szemben semmilyen szinten nem elvárás az előzetes társadalmi-szakmai egyeztetés... igazuk lehet, hogy ezt kevesen tudják, és még kevesebbeket érdekel )főleg nyáron, amikor árvíz van meg focivébé is), és simán el lehet ütni azzal, h a többi (értsd: ellenzéki) képviselő előtt is nyitva a lehetőség, nehogy már baj legyen, hogy a képviselők dolgoznak...

kamarti 2010.06.29. 18:36:50

@Ordnassac: nem csak egyet rúgnak... :) amúgy egy misét megérne a fifa szereplése is a vébén, persze nem itt, bár nem biztos, hogy "uralkodás" és "uralkodás" közt nem lenne könnyedén párhuzam)

panelburzsuj 2010.06.29. 18:42:07

@kamarti:

A közkatonákat egyszerűbb szövegekre esketik fel.

Pl. ilyenekre:

"Pályámat – egyévi fizikai munka után - pedagógusi álláshiány miatt a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban kezdtem előadói majd főelőadói beosztásban, közben óraadóként tanítottam felsőoktatási intézményekben. 1981-ben sikerült gimnáziumi tanári állást kapnom, ahol igazgatóhelyettes lettem. Az iskolavezetés felé fordult az érdeklődésem. Az igazgatói beosztás elnyeréséhez ekkor szükséges volt párttagságot vállalni, ezt a kényszerű kompromisszumot megkötöttem, párttisztséget nem viseltem, 1988-ban kiléptem."

Ahogy elnézem, nem kell majd túl sokat keresgélnünk, hogy ilyen pedigrével bíró tisztekre akadjunk akár beosztottként, akár kérelmezőként, akár eljárás alá vont személyként. Aki PONTOSAN megérti egy ilyen szöveg szerepét és jelentést, az jól rá tud éreznia nemzeti együttműködés lényegére is, tehát logikus, hogy útai olajozottak lesznek.

kamarti 2010.06.29. 18:46:44

@panelburzsuj: közkatonán a konkrét rongyosokat értem. a gyalogokat. az istenadta népet. (akiknek nem biztos, hogy elég lesz (25 év késéssel) értékalapra helyezni a párkapcsolatukat...)

panelburzsuj 2010.06.29. 18:49:35

@panelburzsuj:

Hogy még egyértelműbb legyen a forradalmi győzelem mibenléte: a Gulyás Elemér Cserkészcsapat kiütötte a Pelikán József Úttörőcsapatot.

panelburzsuj 2010.06.29. 18:52:10

@kamarti:

kulizás & kussolás

DE ezt mintha már említettem volna.

-vadvirág- 2010.06.29. 19:08:33

független politológus nincs, csak olyan, aki függetlennek szeretne látszani (de nem az). A jelenlévők sem kivételek.

Valójában mi szükség ennyi politológusra?

kamarti 2010.06.29. 19:22:51

@panelburzsuj: igen, ezt értettem. csak azon értetlenkedem, hogy nem tartanak-e a disznók a meggyőzetlen (tehát nem meggyőződésből kulizó és kussoló) ludaktól? akik négyévente mégis csak szavazócédulára cserélhetik a szerszámokat. plusz ugye jöhet másik ideológus is, aki számít a ludak - tudatos vagy utólag körülírható - forradalmi hevületére.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 19:31:08

@kamarti: erre van a mézesmadzag :D Ludakról lévén szó, kukorica is van/lesz ráfűzve :DDD

Ordnassac 2010.06.29. 19:31:42

@-vadvirág-: úgy tűnik, hogy van igény rá.

Kérdés, hogy a független politológus/politikatudós fogalmát miképp értjük. Pártfüggetlen vagy értékfüggetlen? A kettő nem ugyanaz. Előbbi szerintem nagyon is van, utóbbi nincs. Sőt, továbbmegyek: hál'Istennek nincs. Hiszen hogy lehetne diskurzust folytatni enélkül? Tudom, hogy e "forradalmi" vagy "narancsuralmi" (megfelelő aláhúzandó) helyzetben a diskurzusnak és vitának van egy avítt jellege, holott szerintem kb. 70 éve hiányzik a magyar politikai kultúrából (ha nem több).

porfelhő 2010.06.29. 19:37:44

A cikk szerzői semmi ujat nem mondanak, mert a választások óta ezek a gondolatok hallhatók. Nemzeti egység, népakarat, gyülölet a szocik ellen, visszatekintés a multba. Tisztázni kellene a nép fogalmát, mert valakik azt a másik három pártot is beszavazták a parlamentbe. Mert most ugy néz ki a nép az aki a Fidesz mellett áll. Mig más országokban ragaszkodnak a végsőkig a demokratikus elvekhez itt most az megsemmisülni látszik. Én a forradalom szóval nem játszadoznék már ilyen mértékben. Mert az emberek között egyre jöbban erősödik a forradalmi hangulat. Azok között a rétegek között, akik valamiféle mást vártak, az életminőségük javulását, és erre utaló jelek nem igen vannak. Legalább is egyelőre. Milyen politológus az aki az egyik oldallal szemben ennyire elfogult? Én nem szitkozódok, de a szocik gyalázása helyett, azt kellene kimondani nincs mozgástér, tartani kell a hiánycélt, az IMF. teszi fel a pontot a jövő évi költségvetésre. és kész. A jobblétre még várni kell.
Ugy is fogalmazhatok, a cikk egy hangulatkeltő valami, hangulat pedig van az országban, kár még jobban fokozni.

panelburzsuj 2010.06.29. 19:39:25

@kamarti:

"Amíg van kenyér, s a disznó kövér, mondd, kit érdekel ..."

www.youtube.com/watch?v=IxfXAJ7HwkE

panelburzsuj 2010.06.29. 19:57:12

@Ordnassac:

Török Gábor kérdése ennél egyszerűbb, és mégis sokkal nehezebb.

Ő azon rágódik, fölvetheti-e munkahipotézisként: a politológusi pályán a pártfüggőség és az értékfüggőség összege egy konstans ...

Videofon 2010.06.29. 20:10:07

@kamarti:
"ez annyira... de annyira... hogy is mondjam... egyszerűen szép, nem?"
Hát igen. Patkánylyukban pátkánykisasszony a szépségkirálynő.

kamarti 2010.06.29. 20:12:07

@JR69: egyelőre inkább - ludakról lévén szó - a kényszertömést látom. kérdés, menyire (ön)tudatos állat a lúd... sziszeg-e, csíp-e netántán

kamarti 2010.06.29. 20:14:26

@panelburzsuj: na de kérem, a kopaszkutya nem a boldog átkosban/ról készült?.... mi köze lenne ennek az új világrendhez?! ezt kikérem... kikérem... nekik...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 20:15:42

@kamarti: Mindegy, úgyis levágják...a májában van a pénz, csak azért tömik :)

Videofon 2010.06.29. 20:16:02

@porfelhő:
"Én nem szitkozódok, de a szocik gyalázása helyett, azt kellene kimondani nincs mozgástér, tartani kell a hiánycélt, az IMF. teszi fel a pontot a jövő évi költségvetésre. és kész. A jobblétre még várni kell. "
Ezt azért nem lehet kimondani, mert egyszerűen nem igaz. Az európai piacon a fejletlen magyar gazdaságnak korlátlanok a lehetőségei. Egyszerűen fejlődnie kell, versenyképességet, hatékonyságot kell növelnie. Ehhez azonban hiányzik a tehetség és a tudás a politikai elitbőll. És hiányzik az érdekeltség is, hiszen az európai piacon is életképes cégek majd hülyék lennének korrumpálni a megélhetési politikusokat.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 20:16:42

@kamarti: Mindegy, úgyis levágják...a májában van a pénz, csak azért tömik :)

kamarti 2010.06.29. 20:16:43

@kamarti: esetleg vannak-e (állat)jogvédők, akik szóvá teszik a kényszertömést, és legalább ideig-óráig bele(négy)mancsolnak a hagyományápolásba (vagy nagy népi hurrába)

kamarti 2010.06.29. 20:18:45

@kamarti: esetleg vannak-e (állat)jogvédők, akik legalább ideig-óráig bele(négy)mancsolnak a hagyományápolásba (avagy nagy népi hurrába)

kamarti 2010.06.29. 20:20:06

@JR69: magyar ember (lúd) májában sztem (sajnos) nem pénz van...

a kettőzésért meg bocs

ssi 2010.06.29. 20:29:13

@Ordnassac: @-vadvirág-:
én úgy képzelem el, ha valakinek elismerik a tudását, a meglátásait, s felkérik tanácsadásra, az attól lesz oldalfüggetlen, hogy a megrendelőnek nemcsak szépeket mond értékfüggetlenségét is feladva, hanem pont az értékközpontúság jegyében bírál, kritizál is, ha indokolt, sőt, a másik oldalt is elismeri, ha a téma, az ügy színvonalasabb megoldása ezt is megkívánja

kamarti 2010.06.29. 20:29:34

vajon a portugálok?
a spanyolok?
vagy megint a bírók?

ssi 2010.06.29. 20:39:12

Sziasztok! T.G.-től kaptunk ma egy játékot
Szavazzunk és a végén T.G. biztosan elárulja a helyes választ

A 4 mondat közül melyiket nem várjuk egy elemzőtől:

@manyike: tippjei:
1.
4.

várom válaszaitokat, mert érzem, ebből sokat fogok tanulni
(a 2. és a 3. nekem T.G., így látom, s így látom jónak)

török gábor 2010.06.29. 11:59:09
"... politikus azt mondja, hogy a választási győzelem olyan volt, mint egy csalamádé. vajon az alábbiak közül melyiket nem várjuk egy elemzőtől?

1. megítélésem szerint ez a választási győzelem olyan volt, mint egy csalamádé.
2. a politikus feltehetően azért nevezte csalamádénak a győzelmet, mert...
3. amikor a politikus csalamádénak nevezi a győzelmet, annyiban igaza van, hogy...
4. megítélésem szerint ez a választási győzelem leginkább egy uborkához hasonlítható. "

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 20:46:01

@kamarti: Mindegy, úgyis levágják...a májában van a pénz, csak azért tömik :)

nyünyüge 2010.06.29. 20:49:43

Próbálom ízlelgetni magamban ezt a NER dolgot, mert az idézett dolgozatokból egyértelmű, hogy ez tök komoly. Mondhatni vérre megy.
Végülis a Népfront reinkarnációja. Mindenki benne lehet, aki nem ellenség. Hogy ki az ellenség, azt meg a Párt mondja meg.
Kíváncsian várom, mikortól lesznek NER félórák az állami munkahelyeken.

Ordnassac 2010.06.29. 20:51:03

@manyike: az 1. mondatot biztos nem. A 2. és a 3. mondat kezdésnek jó, de a folytatásban az 1. mondat szintjére is süllyedhet. Pl. "A politikus feltehetően azért nevezte csalamádénak a győzelmet, mert a csalamádén kívül nincs más." Másik példa: "Amikor a politikus csalamádénak nevezi a győzelmet, annyiban igaza van, hogy nem uborka és nem savanyúkáposzta", majd elismétli a politikusi érvelést. A 4. mondat elsőre nagyon is -1. mondatra hajaz.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 20:53:32

@kamarti: Mindegy mennyit kapnak érte, levágják a libát és eladják a máját. Ha másra nem, kamatra elég lesz. Egyszer :)

kamarti 2010.06.29. 20:58:52

@manyike: nekem például mind belefér. tőlem uborkázhat vagy csalamádézhat, akkor is, ha egy másik párt is uborkázik vagy csalamádézik - ha nem mindig, kötelességszerűen fújják ugyanazt mint egy-egy adott párt, illetve ha az ideológiánál valamivel todományosabb az alátámasztás az uborka vagy a csalamádé mellett

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 20:59:00

@tölgyes:
Én jól értelmezem a valós helyzetet: a tockos a bábu ficánkolásának szólt. Megrángatták a zsinórokat, hogy jól mozogjon. Ennyi történt, nem kell beleképzelni semmi különöset.
A forradalmi hangulat kicsit fejébe szállt az új vezetésnek és máris azt hitték, azt csinálnak, amit akarnak. Hát helyre rakták őket :)
Hogy ki mit qrt el, azt meg ne firtassuk. Lehet nem is elqrás volt... ez volt a feladat (ha minden rendben van mindenhol, kinek adnak kölcsön?).

kamarti 2010.06.29. 21:04:34

@nyünyüge: néhány poszttal ezelőtt már én is előhozakodtam a HNF-fel, hazafias is, harcias is, meg khm egységes is volt az is. és jó sokáig kitartott...

Kelecse 2010.06.29. 21:14:00

Megérkeztem Biszku elvtitől. Várom mikor fejezi be a NER kormánya a rendszerváltást!

porfelhő 2010.06.29. 21:14:43

@Videofon: Biztosann szélesebb látókörü vagy mint én, vagy éppen szakember. Elfogadom az érvelésedet. Én a mondanivalómat ugy értettem, nem szidom Fideszt, és most inkább az uszitás helyett azt kellene kimondani amit idéztél a mondanivalómból. Nyilván a jövő utja az amit Te irsz. Miért szerinted van mozgástér, ezt a választások előtt is tudni lehetett, nem kellett hozzá politikusnak lenni.

nyünyüge 2010.06.29. 21:20:39

Az index-es képek kapcsán: az igazi plebejus Tarlós István, nyakkendő nélkül jelent meg a KE választáson.

kamarti 2010.06.29. 21:37:08

@nyünyüge: hm. akkor mostantól a plebejus szó is szitokszó lett? (am. illetlen, prosztó?)

én egyébként vigyáznék a plebejusozással, már ha történelem tanítómestert nézem...

ssi 2010.06.29. 21:48:30

Századvég írásai mikor jelentek meg? Néhány oldalt hogy tud 3 szerző is jegyezni?

Aki nem olvas ilyen típusú írásokat, az is tisztában van azzal, hogy léteznek. Felmerül, hogy a korábban semlegesnek ismert politológusok miért álltak be ezen írok közé, s ártanak-e azon keveseknek, akik a másik oldalra se akarnak?

Egzisztenciális okok szóba jöhetnek-e?

Az írások megszületésének egyik fő oka számomra a 8 évi MSZP-szoci-komcsi ellenes hang fenntartása (igaz, nagyon sok probléma volt a 8 év alatt; de a teljes baloldalt, vagy szocikat nem kellene megsemmisítésre ítélni )

Kormány büszke a győzelmére, s büszke mostani gyors tempójára is - bár a tartalom miatt sok a másként gondolkodó. Ha más ország szisztémája szerint lenne a mi választási rendszerünk, az elért szavazatszámok milyen %-os eredménnyel jártak volna?

Kíváncsi vagyok: az őszi Ö.V.-ok eredményeire, a következő akciótervekre, a gazdaság mutatószámainak alakulására, a további kormányintézkedésekre, a közhangulat ingadozásaira, az ellenzéki pártok arculatépítéseire stb. - lehet, hogy ezek egyben magyarázatok is lesznek sok kérdésre

Diocles 2010.06.29. 21:48:41

off

hazaérek, és mit látok?

Magyar Nemzet
Közel négymilliárd forintos tőkével egy olyan új televíziót hozna létre az előző kormány delegáltjaiból álló Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, amely hivatalosan a hazai turizmust népszerűsítené, de egyes elképzelések szerint egy baloldali hírtelevízió alapját képezné. Az igazgatóság elnöke Bárdos András lenne.
www.mno.hu/portal/721777

Van itt pénz, kérem, van itt pénz...

Ordnassac 2010.06.29. 21:53:43

@Diocles: Bárdos azóta már cáfolta. Aztán, hogy mi igaz belőle, más kérdés.

Diocles 2010.06.29. 21:56:16

@Ordnassac:
azt cáfolta, h hírtévé lesz (mondjuk Bárdos szavára nem sokat adnék), azt nem, h lesz ilyen tévé.

szóval totál kiakadtam, most gondolj bele, NÉGYMILLIÁRD forintot szórnak ki erre, amikor pölö a tűzijáték 200 milliójával már hetek óta szórakoznak.

nincs mód arra, h elcsapják a kurátorokat?
vagy - félve kérdezem - ez le van zsírozva 70/30 módra?

Ordnassac 2010.06.29. 22:00:29

@Diocles: a hírtelevíziós dologra gondoltam én is.

Kérdés, hogy a mostani kormány mit szól ehhez. Amennyiben semmit, akkor tényleg magyar Travel Channel lesz vagy mégis van valami háttérmegállapodás.

ssi 2010.06.29. 22:00:38

MINDENKIT SZERETTEL VÁRUNK!
"török gábor 2010.06.29. 11:59:09
"... politikus azt mondja, hogy a választási győzelem olyan volt, mint egy csalamádé. vajon az alábbiak közül melyiket NEM!! várjuk egy elemzőtől?
1. megítélésem szerint ez a választási győzelem olyan volt, mint egy csalamádé.
2. a politikus feltehetően azért nevezte csalamádénak a győzelmet, mert...
3. amikor a politikus csalamádénak nevezi a győzelmet, annyiban igaza van, hogy...
4. megítélésem szerint ez a választási győzelem leginkább egy uborkához hasonlítható. "

@porfelhő: 2., 4.
@kamarti: 1., 2., 3., 4., ha nem mindig, kötelességszerűen fújják ugyanazt mint egy-egy adott párt,
@Ordnassac: 2., 3., kezdésnek jó, 4. mondat elsőre nagyon is -1. mondatra hajaz.
@manyike: 1., 4., (2., 3., nekem maga T.G.)

Diocles 2010.06.29. 22:05:38

@Ordnassac:
sokat elmondana a Fideszről, ha az orruk előtt le tudnának nyúlni NÉGYMILLIÁRDOT egy balos hírtévére.

Ha másért nem, ilyenkor azért jó, ha van a Jobbik, és a körmükre néz.
Ez rablás fényes nappal.

Ordnassac 2010.06.29. 22:06:03

@Diocles: ahogy elnézem, a kurátorok elsősorban szakszervezeti emberek. Van a Ligától és a Munkástanácsoktól is ember a kuratóriumban (utóbbiból épp Palkovics Imre).

www.mnua.hu/kuratorium.php

kamarti 2010.06.29. 22:10:46

@manyike: a kérdés az, hogy melyiket NEM várjuk a politológustól. én azt válaszoltam, mindegyiket mondhatják, ha... (tehát nem mindet választottam, hanem egyiket sem)

Diocles 2010.06.29. 22:15:52

@Ordnassac:
mondjuk nem ez volna az első "csínytevésük", tavaly év végén lehetett olvasni arról, h az ATV-t megdobták potom egymilliárdos reklámszerződéssel...

Miért nem váltja le őket az új kormány? Vagy nem lehet őket leváltani?
(hogy ott van Palkovics dísznek, az nem sokat szoroz, általában minden ilyen mutyitestületbe beraknak egy díszjobbost, a BKV-felügyelőbizottságban is ott volt Vitézy, aztán amikor borult minden, akkor lehetett rámutogatni...)

kamarti 2010.06.29. 22:16:47

@Diocles: azért én arra is felfigyelnék, ha már, hogy
-tegnapi hír: ebesz (és egyéb) tiltakozás ide vagy oda, mégis lesz médialakotmány
- mai hír a pártlapban: baloldali hírtévé veszély, bárdossal súlyosbítva
érdekes, ha kártyás lennék, ez lenne a kontra-rekontra?

(ami még vicces: "A lap birtokába került - és az üdülési alapítvány előző kormánydelegáltjaiból álló kuratóriuma által megvitatott - határozati" - tehát ballib delegáltak szivárogtatnak a jobbos pártlapnak? érdekes, akár honnan nézem...)

Ordnassac 2010.06.29. 22:16:52

@Diocles: mennyibe került a Hír TV beindítása? Csak érdeklődés.

ssi 2010.06.29. 22:20:21

@kamarti: bocsi, javítom

Tippek T.G. kérdésére
@porfelhő: 2., 4.
@kamarti: egyik sem , ha nem mindig, kötelességszerűen fújják ugyanazt mint egy-egy adott párt,
@Ordnassac: 2., 3., kezdésnek jó, 4. mondat elsőre nagyon is -1. mondatra hajaz.
@manyike: 1., 4., (2., 3., nekem maga T.G.)

Ordnassac 2010.06.29. 22:25:06

@Diocles: alapítvány esetében azért felmerül több kérdés is:

1. Ki az alapító (vagy kinél vannak az alapítói jogok)? Ő tudja lecserélni a kuratóriumot bizonyos korlátok között. Ez az alapító egyetlen komoly beleszólási lehetősége az alapítvány megalakulása után.

2. Mi van az alapító okiratban? Abban szerepel-e, hogy kik jelölhetnek a kuratóriumba tagokat.

Nem egy egyszerű cégről van szó. Az alapítvány speciális. Lásd www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=95900004.TV <--- 74/A.-74/F. §§

Diocles 2010.06.29. 22:25:44

@Ordnassac:
állítólag kábé 200 millió volt az indulás.

nyünyüge 2010.06.29. 22:28:10

@manyike:
www.szazadveg.hu/kutatas/aktualis/az-ideologiak-vege-a-nemzeti-egyuttmukodes-rendszere-283.html

június 1. az egyik dátuma, pl.
Amúgy tanulságos az egész honlap, ezekután nem kérdés, hogy a tudományos vagy a politika elkötelezettség uralja a Századvéget.

Valaki emlegetett ma egy képletet, amiben a politológus szakmai és politikai elkötelezettsége voltak a változók. Szerintem abból a képletből kimaradt néhány fontos paraméter, ami korrigálja ezek arányát.

Diocles 2010.06.29. 22:29:29

@kamarti:
1. ott van Palkovics is, mint díszjobbos
2. megjátszottak korábban hasonló dolgokat, lásd az ATV-nek odadobott reklámszerződés
3. Bárdos, mint közismert gyurcsányista (hányszor is vacsorázik együtt egy héten a két házaspár?), minimum nem szerencsés, ha valóban össznemzeti turisztikai tévék akarnak.
balos hírtévé beindítására annál inkább.

nyünyüge 2010.06.29. 22:31:51

"... politikus azt mondja, hogy a választási győzelem olyan volt, mint egy csalamádé. vajon az alábbiak közül melyiket NEM!! várjuk egy elemzőtől?

1 !

Ordnassac 2010.06.29. 22:35:02

@Diocles: csak azért kérdezem, hogy kb. mennyi kell egy tévéhez. Nem vagyok szakértő ebben. Kérdés, hogy inflációval növelt értékben ez ma mennyit jelent? (Más kérdés, hogy valóban ennyi volt-e az összeg, de most vegyük alapnak ezt a 200 milliót.)

porfelhő 2010.06.29. 22:48:31

@manyike: Nem tudom meg kell indokolni?
2. azért nevezte a politikus csalamádénak a győzelmet, mert vegyes volt a szavazótábor, egy részük az igéreteket követte.

3. Lereszelik a szavazókat és mehetnek a sózóba.

Most akkortá nevetek magamon, biztosan nagy hülyeséget irtam.

kamarti 2010.06.29. 22:49:31

@Diocles: a honlapon fent van az alapító okirata az Alapítványnak. a teljes vagyona valamivel 4 milliárd, ingatlanokban és vagyoni jogokban nagyrészt
a kuratóriumot az alapítók kérték fel, határozatlan időre: 6 tagot a kormány, 6 tagot az aláíró szakszervezetek, összesen 7 tömörülés, köztük a "díszjobbosod" is (aki kurátorságát is aláírta), meg a közismert gyurcsányista (?) gaskó. van szmsz-ük, tanulmányozható, meg felügyelő bizottságuk is.

amúgy nem hiszem, hogy bárdos attól lenne rossz újságíró, mert együtt vacsorázott gyurcsánnyal. mint ahogy ómolnár meg nem lesz jó attól, hogy orbánnal eszik vagy pálinkázik. persze lehet a hangulatot kelteni, meg előfeltételezni, hogy biztos balos hírtévé lesz, meg biztos majd ott fúrja az országot meg orbánt a szoclib bértollnokok serege.
azt már csak halkan kérdem, hogy ilyenkor hol van az az utóbbi hónapban százszor elhangzott kérés, hogy "még el se kezdtek dolgozni, már bírálják szegény fideszes kormányt, adjunk időt". másoknak ez a türelem nem jár? már ha ne adj isten tényleg csinálnának egy turisztikai tévét (amelyik majd hol és hogy sugároz? kitől kap jogot, hol lesz látható? gondolom, szalai annamaritól, nem? akkor meg mi ez az izgalom?)

kamarti 2010.06.29. 22:53:57

szíjjártó most mondja, hogy a NER-t építő fidesz tekintettel van baloldali támogatói elvárásaira, ezért kérte fel péel pozsgayt alkotmányozni....
aztán meg jön a pesti főpolgármester-jelölt, aki nem plebejus, hanem kályhafűtő vagy miylen politikát kíván folytatni, meghallgatom, hogy politizál egy jó mesterember

porfelhő 2010.06.29. 22:55:17

@Ordnassac: Azt figyelem, hogy Te mit irtál a játékra. ? de nem látom. még most is magamon nevetek. Irjál már rá valamit, sokkal okosabb vagy mint én.

Diocles 2010.06.29. 22:56:27

@kamarti:
az nem jelent semmit, h löktek Gaskónak is egy stallumot (Vitézy is fb-tag volt a BKV-nál, úgy tojtak rá, ahogy nem szégyellték)

Bárdos nyilván jó újságíró, ahogyan Bayer Zsolt is jól ír, kérdés, h ilyen megosztó személyiségeket kell-e egy "össznemzeti" projekt élére állítani.

panelburzsuj 2010.06.29. 22:57:53

@nyünyüge:

TG dilemmájának leeggyszerűsítésre mondtam egy olyat, hogy induljunk ki abból: a politológus pártelkötelezettségének és értékelkötelezettségének összege állandó.

Nem fejtettem ki, de:

- ez az állandó mindenkinél más-és más abszolút értékű (A három kipécézett esetében magas, hiszen TG elismeréssel szól a képességeikről)

- az alapképlet annyit mond, hogy minél több szállal elkötelezi magát valaki egyetlen párt mellett, annál kevésbé tud másféle értékek "hiteles képviselőjeként" fellépni

Ha valakinek van kedve, beépíthet akárhány finomító, súlyozó tényezőt, de előbb praktikus a lecsupaszított változatról alaposabban eltöprengeni.

Hangsúlyozom: egyelőre munkahipotézisként.

Diocles 2010.06.29. 22:58:08

@Ordnassac:

tehát kiszerveztek maguknak X milliárdot, aztán úgy osztogatják a haveroknak, ahogyan nem szégyellik? jó móka!
a kormány tudja zárolni a pénzt? hűtlen kezelés bejátszhat?

nyünyüge 2010.06.29. 23:00:28

@nyünyüge:
Amúgy ezt a Századvég honlapot nézegetvén, mely oldal bizonyára évek óta ilyen tartalmú, csak én sohasem jártam arra - , úgyhogy erről portálról az jut eszembe, hogy értelmiségünk miként gondolja (gondolta a választások előtt is), hogy EZ IGY JÓ.
Megjegyzem az MTA honlapján is nagyon rég jártam, nem tudom mi folyik ott társadalomtudományi kutatások címszavak alatt.
Lehet hogy én vagyok elvarázsolva.

kamarti 2010.06.29. 23:00:37

polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=62897
szíjjártó nem cáfolta, de persze még nem időszerű személyi kérdésekről beszélni

bocs, és Tarlós nem kályhafűtő, hanem kazánfűtő - és ő sem tudja, milyen csontvázakat talál majd a fővárosi szekrényekben, bár profi vározüzemeltető (és a tévébe kötött nyakkendőt és a sokszínű kultúrát - külön kiemelve a szigetet - megtartja)

Ordnassac 2010.06.29. 23:02:40

Csak úgy érdekességképpen néztem, hogy kik jöhetnek esetleg szóba Schmitt helyére ogy. képviselőként.

Esetleg hazahoznak egy EP-képviselőt (sok értelme nem biztos, hogy van), de az országos listán szerepel Debrecen egyik alpolgármestere, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Vonza András volt agrárminiszter, Szalay Péter és a Kisgazda Polgári Egyesület budapesti(!) elnöke is.

Ordnassac 2010.06.29. 23:03:42

@nyünyüge: az MTA honlapja nemrég esett át egy alapos átalakításon.

Ordnassac 2010.06.29. 23:05:54

@Diocles: a gazdasági bűncselekmények mentek mindig a legrosszabbul büntetőjogból, szóval ebben nem merek még félig biztosat sem állítani.

nyünyüge 2010.06.29. 23:07:42

@manyike:
Összefoglalva,tippek T.G. csalamádés kérdésére

@porfelhő: 2., 4.
@kamarti: egyik sem , ha nem mindig, kötelességszerűen fújják ugyanazt mint egy-egy adott párt,
@Ordnassac: 2., 3., kezdésnek jó, 4. mondat elsőre nagyon is -1. mondatra hajaz.
@manyike: 1., 4., (2., 3., nekem maga T.G.)
@nyünyüge: 1

kamarti 2010.06.29. 23:09:41

@Diocles: azért bárdost meg bayert egy lapon emlegetni... vagy bárdossal más baj is van, mint hogy kivel vacsorál? (ami egyébként a magánügye)
és még egyszer kérdezem: mégis hogyan és kiknek sugároznának? ki engedélyezné? vagy olyan ügyesek, hogy csinálnak egy tilost vagy egy szabadeurópát a balaton parton egy barkasból? ne vicceljünk már

ez a diszjobbozás nem valami meggyőző, az az fb-tag, akire tojni lehet és mellette milliárdokat sikítani, nem állja meg a helyét, szakmailag vagy emberileg alkalmatlan fb tagságra. ennyi.

és tényleg: mi ez az előre izgulás? majd kritizáljunk, ha már működnek és fúrnak. nem? vicces ez a feltételezésekre ugrándozás

és most elhajlok. jó éjt mindenkinek!

panelburzsuj 2010.06.29. 23:11:18

@panelburzsuj:

(És annyit hozzá, hogy a "nem lehet egyszerre két urat szolgálni" azért nem egy újmódi innováció, csak vannak bizonyos miliők, amelyekben könnyebb beépíteni az egyén gondolkodásának alapfelszerelésébe. Az új kormány látványosan igyeksziok az efféle miliőket "helyzetbe hozni", ám itt máris megint saját farkába harap a - konstans ... )

Diocles 2010.06.29. 23:21:07

@kamarti:
ami Bayer a balon, az Bárdos a jobbon.
lehetne még embereket említeni, a lényeg, h létrejött az a "tábortekintélynek" nevezett újságíró-, politikus-, politológus- és egyéb típus, amely szélsőségesen megosztó. Vörös posztó.

Bárdossal nem az a baj, h Gyurcsánnyal vacsorált (Navracsics is megtette ugyanezt), hanem az, h a Gyurcsány-korszak emblematikus figurájaként tolta Gyurcsány szekerét.
A TV2 is közismerten azért rúgta ki, mert milliószor kikacsintott a képernyő mögül, és ezt a ballasztot közelgő hatalomváltás miatt nem akarták bevállalni.

az a baj, h a haverjaidnak nyolc évük volt a bizonyításra, tehát nem légből kapott az előítéletem, h ez is csupán egy újabb hatalmas pénzlenyúlás, mellesleg az ATVnek dobott egymilliárdos reklámszerződés sem ad okot túl sok optimizmusra.
persze akinek jut ebből a szajréból, az nyilván másképp látja.

kamarti 2010.06.29. 23:25:08

jaj, ezt még nem hagyhatom ki:
"Június 29-e, Péter-Pál napja az egyik leggyakoribb időpontja az aratás kezdetének. Kevés népszokás fűződik a naphoz, az aratás vagy más néven a takarás befejezését sokkal jelentősebb eseményként tartották számon. Péter-Pálkor a Dunántúlon a gazda kezdte meg jelképesen a betakarítást, a Csallóközben pedig gyümölcsevési tilalom lépett érvénybe.

Az aratás hagyományos eszköze a sarló volt, amelyet csak a 19. század végén váltott fel a kasza. A két aratószerszám egészen más munkamegosztást igényelt: sarlóval a nők és a férfiak egyaránt kivették részüket a munkából, erre utal a három nappal később ünnepelt Sarlós Boldogasszony ünnepe is. Napjainkban hagyományőrző rendezvények elevenítik fel a sarlós és a kaszás aratást, és eleinkkel ellentétben aratóbálokat is rendeznek június végén, július elején."

kamarti 2010.06.29. 23:32:08

@Diocles: sose voltam olyan helyen, ahol szajré jutna, ezt kikérem magamnak. meg a haverozást is.

és azért a kikacsintás, meg bayer elmefuttaásai szóban és írásban (nem elírás) mégse ugyanaz. de azt én is látom, hogy a tv2 már a választások előtt látványosan és mindenkinél hosszabb ideig nyalta a várhatóan hatalomra kerülők seggét (ld a 2. forduló előtti utolsó nem kampánycsendes éjszaka OV-interjúja, 23.20-23,55 között, kampányzárás címszó alatt). sztem normáliséknál ez a vörös posztó - már amennyiben a tv2 péel nem párttévé. de igazad van, kondor katit (akire én még emlékszem szakmailag megkérdőjelezhetetlen idejéből is) újra a rádióba!

az ilyen reklámszerződéses dologgal meg nem dobálóznék (link?), főleg egy olyan héten, amikor levelező gubcsi kormány pr munkahelyet kap.

és tényleg jó éjt. még neked is.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.29. 23:50:18

@László56: "Hatvan év elszegényedés után..."

Tessék már elolvasni József Attilának a (60-évnél jócskán régebbi) szegénységet bemutató verseit!
20 éve ezen dolgozunk keményen, hogy újra ODA jussunk...
Már nem sok hiányzik hozzá.

ssi 2010.06.30. 05:30:12

@Diocles:
egyszerű tévénézőként fogalmam sincs ilyen belső infókról, mint pl. Gy.F. és Bárdos A.

amúgy milyennek kell lenni egy kapcsolatnak politikus és média személyiség között, hogy utólag valami politikai fennhangot ne kapjon? Vagy ez már mindig benne van a levegőben, sikk ezzel foglalkozni, kivédhetetlen?

@Ordnassac:
Kövér ellenezte S.P.-t, meg mások is, de ismét O.V. elképzelése győz
Érdekes lesz figyelni, hogy meddig lesz így
Hogyan csinálná a Fidesz-KDNP ellenkező esetben? - néhány frontember éjjel-nappal S.P. alkalmatlanságát szajkózná és minden apró bakijára jó hangosan lecsapna a médiában? Megteszi-e ezt az ellenzék?

ssi 2010.06.30. 06:09:01

203. Ugyanarra gondolnak?

1., 2., 3., 4.,????

Kedves T.G.! Mi a helyes megoldás? Köszönjük

porfelhő 2010.06.30. 08:02:12

@Ordnassac: Köszönöm szépen. látom már ,

Narancshámozó 2010.06.30. 08:35:25

végre egy kreatív „elemzői” vélemény a jobboldalról - lelki forradalomnak nevezni a lelki terrorral megszerzett kétharmados többséget (!) nos, ez már igazi jövőbemutató propagandaszöveg nem csak szimpla arcpirító pofátlanság.
süti beállítások módosítása