Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:28

„Demszky Gábor, az SZDSZ vezetőségének fiatalos és népszerű tagja lett Budapest főpolgármestere – fantasztikus változás ez április óta, amikor az MDF a főváros 24 parlamenti helyéből 18-at szerzett meg.” – ezeket a szavakat a magyar politikával és politikai elittel szemben erősen kritikus Tőkés Rudolf írta az 1990-ről szóló politikai évkönyvben. Most, hogy hamarosan véget ér Demszky Gábor két évtizedes városvezetői karrierje – Tarlós István toronymagas esélyesként melegít -, talán nem árt felidézni, hogyan nyerhetett sorozatban ötször a mára már erősen megfáradt és elkopott politikus.

(Fotó: Index)

Bár sokan hajlamosak a mából visszavetítve egységesnek tekinteni az elmúlt húsz évet, a valóság ezzel szemben az, hogy Demszky Gábor öt egészen különböző csatát nyert meg a fővárosban. Kezdjük ott, hogy 1990-ben még közvetett volt a választás, azaz az akkor 88 tagú közgyűlés döntött a főpolgármester személyéről. A testületben a legtöbb szavazatot szerzett SZDSZ-nek nem volt abszolút többsége, de az SZDSZ és a Fidesz megállapodott Demszky támogatásában; az egyezség értelmében Ungár Klára, a Fidesz addigi főpolgármester-jelöltje visszalépett a szabad demokraták javára. Az első mandátumot tehát 52 szavazattal az SZDSZ és a Fidesz közgyűlési tagjai biztosították Demszkynek.

1994-ben a választás előtt pár hónappal módosított törvény értelmében már a választópolgárok dönthettek a főpolgármester személyéről. A kétharmados kormánytöbbség nem tudott közös jelöltet állítani, az ellenzéki oldalon viszont ekkor kezdődött a jobboldali erők összefogása. A Fidesz, az MDF és a KDNP által támogatott Latorcai János szép eredményt ért el (28,4%), megelőzte az MSZP-s Baráth Etelét (26,2%), de megközelíteni sem tudta a népszerűsége csúcsán lévő hivatalban lévő főpolgármestert (36,3%).

1998-ban egy elveszített parlamenti választás – és négy év közös kormányzás – után az MSZP úgy ítélte meg, hogy önállóan nincs esélye, ráadásul saját jelöltje legfeljebb a jobboldali pártok által ismét csatasorba állított Latorcait erősíthette volna. A félszívvel elindított Katona Béla így még időben visszalépett, s a kétszereplőssé egyszerűsödött csatát Demszky nagy fölénnyel (58,2-39,0%) megnyerte. Pályafutása során ekkor kapta a legtöbb, közel 375 ezer voksot, de ehhez már nagyon kellettek a fővárosi szocialista szavazók.

2002-ben az inga erősen balra lengett, így az ismét kormányon lévő MSZP és SZDSZ megengedhette magának, hogy az 1994-es helyzethez hasonlóan külön jelölttel induljon. A másik oldalon a Fidesz bevetette az ellenséges terepre kitalált csodafegyvert: a független(nek látszó) jelöltet. Schmitt Pál a jobboldal számára kifejezetten kedvezőtlen időszakban tartott választáson a jobboldal eddigi legjobb eredményét érte el (35,9%), ám ez is kevésnek bizonyult a szocialista szavazókat saját jelöltjüktől is nagy számban elraboló Demszky (46,7%) ellenében. Gy. Németh Erzsébet nevéhez így az MSZP eddigi leggyengébb szereplése (13,2%) kapcsolódott.

2006-ra óriásit változott az országos közhangulat: a 2002-es jelentős balfordulathoz képest is erősebb lett a jobboldal előretörése. Nem véletlen, hogy a kormányon lévő MSZP és SZDSZ most először indított közös jelöltet, ám szocialista induló nélkül is csaknem véget ért Demszky eddigi győzelmi sorozata. A négy évvel korábban kitalált független jelölt szerepében ezúttal Tarlós Istvánt támogatta a Fidesz, aki ugyan alulmaradt a főpolgármesterrel szemben, ám az eredmény több mint szorosnak nevezhető: mindössze 13 ezer szavazaton múlt (46,9-45,2%) a mandátum sorsa.

Demszky Gábor 2010-ben már nem indul, korábbi pártja csak vegetál, ha egyáltalán még létezik, a főpolgármester egyes hírek szerint már párttagságát is megszüntette. Az eddig legyőzhetetlennek bizonyult politikus mostani visszavonulása sok mindennek nevezhető, de diadalmas búcsúnak semmiképpen. Helyét minden bizonnyal a Demszkyt 1990-ben még támogató, ám azóta ellene folyamatosan újabb és újabb jelöltekkel próbálkozó Orbán Viktor kiválasztottja, a rendszerváltáskor amúgy még szabad demokrata színekben politizáló Tarlós István foglalhatja el.  

Érdekes és sajátos, hogy az elmúlt húsz évet figyelve két olyan politikust lehet megnevezni, akik az egész időszakban valamilyen kiemelt politikai vezető pozícióban voltak: a fővárost húsz éven át irányító – s közben pártjában is meghatározó szerepet játszó – Demszky Gábort, valamint a Fidesz folyamatosan első számú vezetőjének számító – s közben négy évig kormányfőként is regnáló – Orbán Viktort. Sok a párhuzam, a találkozás, de mennyivel több a különbség... Hogy is szokták mondani? Plutarkhosz lapjaira kívánkozna.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr932146450

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha az MSzP jelöl 2010.07.12. 16:00:12

Az MszP – szokott lassú, ám népszerűségvesztő módján – elkezdte a kihátrálást Horváth Ingyenbusz Csaba eddigi főpolgármester-jelölt mögül. Úgy tűnik, hiába volt a kapkodva kiutaltatott összeg május elsejére,  hiába kérte le azt a sok f...

Trackback: Személyi döntések hete 2010.07.12. 15:59:02

Bár a hét elején minden blog a nemzeti együttműködési nyilatkozat kifüggesztésétől zengett, történt fontosabb is.A nemzet tacepaója persze elég beszédes. Ha Orbán Viktor azért függesztette ki a kormányhivatalok falára, mert kell az ingyenes reklámfelül...

Trackback: Nyeljük a csíkokat 2010.07.12. 15:42:17

Nem csoda, hogy Demszky Gábor már tizennyolc éve Budapest főpolgármestere. Mondhatni szíve együtt dobog a fővárossal.  Mert nemcsak távolba merengő, el-elrévedő, aztán világvárosi vízióit lótuszülésben mantrázó spirituális vezető ő, hanem ha kell,...

Trackback: Bedurrantak az ifjú szocik? 2010.07.12. 15:17:32

Nem sok mindent lehetett hallani az utóbbi időben az MSZP ifjairól, a Societasról. Voltak. Azonban az országgyűlési választások után, mintha éledezne a szervezet. Akciók akciók hátán. Vittek koszorút, eltemették az ifjúságot, letartoztatták a TV macit,...

Trackback: Üdvözöljük az MSZP XIV. kongresszusát! 2010.07.12. 15:16:59

A május elsejéről mindenki tudja, hogy mi benne a jó. A hosszú hónapok után eljövő kellemes, idő, a sör, az MSZP aktuális pártelnökének beszéde, és a virsli. Ehhez képest nehéz elképzelni, hogy miért kéne üdvözölni mondjuk az MSZP tisztújító kongresszu...

Trackback: Mi lesz itt ősszel? 2010.07.12. 14:10:17

  Most, hogy tudjuk kik a 4 parlamenti párt főpolgármester jelöltjei, tisztábban láthatunk. Gyakorlatilag ami eddig is biztos volt, most már elkönyvelhető, Tarlós István lesz Budapest Főpolgármestere. De ezzel még nem dőlt el, hogy a narancsuralmi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2010.07.12. 13:43:19

Az 1994-es választáshoz egy apró adalék: valamivel szorosabb eredmény lett volna, ha az FKGP és a MIÉP által indított Szabó János (a későbbi honvédelmi miniszter) nem indul el. Kb. 5%-os eredménye volt (igaz, ebből nem mind ment volna Latorcaihoz).

1998-ban nagy baklövés volt Latorcai indítása. Abban az évben Esztergomban szerzett egyéni mandátumot az Országgyűlésbe (ez nem jött jól a fővárosban), emellett már elhasznált figurának számított. Persze nagyobb esély nem feltétlenül lett volna más jelölttel, de közelíthettek volna.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.12. 13:44:30

Utólag okos az ember, de ha legalább egy választással korábban vonult volna vissza, akkor talán ma is egy tekintélyes ember lenne, akire a szamizdatos múltja és az első néhány ciklusa okán jó szívvel gondol vissza az ember. Így viszont... Persze kérdés, hogy ki lett volna helyette, aki felveszi a ksztyűt Tarlóssal. Ha már itt tartunk: ki van most? Súlytalan figurák mindenhonnan, Tarlós is max. a pártlogó miatt nyerhet majd, nem a személyisége okán.

Szimba 2010.07.12. 13:52:16

Én még mindig a Fidesznél tartok!:)) Miért nem szóltok, hogy van új elemzés?
Azért is áthozom OV fiatalkori tetteiről a kis beírásom.
No, nem saját kútfőből, de itt van néhány motívum:

- kb. 18 éve még harcos ateista, kinevette párttársaival együtt a vallásos embereket

- a kereszténydemokrata képviselőknek a felszólalásukkor azt kiabálta, hogy "csuhások térdre",

- a kisgazdákat "szalonnazabálóknak" nevezte,

- a nyugdíjasokról az volt a véleménye, hogy "felélik a fiatalok" jövőjét,

- kivonult az ülésteremből a 90-es években, amikor az Antall- kormány Trianon emléknapot tartott,

A mostani megnyilvánulásait nem sorolom, elvégre megtérhetett, megváltozhatott a véleménye...

Szimba 2010.07.12. 13:54:45

Demszky pályafutása azért érdekes, mert rengeteg hibát is elkövetett, mégis mindig újraválasztották.
A főváros liberalizmusa elég volt ehhez? Szerintem , nem.
Egyszerűen nem volt jobb jelölt.

pistii 2010.07.12. 13:59:17

2006-ban Tarlós nyert volna, ha a jobboldalt Gyurcsány kedvéért eláruló Mdf nevű, a Parlamentből való kieesése előtt az Mszp csicskásává vált korcs képződmény nem indított volna jelöltet. Illetve ha a Miép is beállt volna Tarlós mögé.....AzMdf 46ezer, a Miép közel 11 ezer szavazatot vitt el.

TemplarOmega (törölt) 2010.07.12. 14:00:03

Szerintem a 6-7X hízott 4 metro útán nem kéne csak úgy nyugdíjazni, mint Biszkú elvtársat, az apósát

Ordnassac 2010.07.12. 14:01:19

@pistii: az MDF-szavazók jelentős többsége NEM Tarlós mögé ment volna. 2006 tavaszán ott, ahol visszalépett az MDF-es jelölt, az MSZP a második fordulóban jobban szerepelt a Fidesznél. A MIÉP szavazói meg nem lettek volna elegek (és ott is elég sokan juszt se szavaztak volna a Fidesz jelöltjére).

porfelhő 2010.07.12. 14:03:04

@Szimba: Én egyből megirtam, hogy "hahó" van új anyag.

Libretto · http://szviccs.blog.hu 2010.07.12. 14:04:38

@Szimba: ez szép volt. Nekem is úgy rémlik, hogy OV és a Fidesz kőliberális, nem? Hiába, na, pármillió ember mégis úgy megy ez után a ripacs pöcs után, hogy na.
Pedig aki még mikrofonba is úgy üvölt, hogy kidagadnak az erei, nem érdemes sok jóra.
Ja, és Tarlós, muhaha. Inkább kisföldalatti-vezetőnek nézem.

is 2010.07.12. 14:08:54

@TemplarOmega: "Szerintem a 6-7X hízott 4 metro útán nem kéne csak úgy nyugdíjazni"

azutan szerintem sem kellene, de hol hizott a 4-es metro akkorara? sehol. szoval probalkozz massal (targyban es celpontban), ha mar alantas lampvasra aggato indulataidat akarod kielni.

is 2010.07.12. 14:10:14

@Fedor: vissza is akart vonulni, kb. belekenyszerult, hogy meg egyszer elinduljon.

Várúr 2010.07.12. 14:11:05

@Libretto:
Akkora pofád van kiskoma, mintha valaki lennél. "Ripacs pöcs" a pattanásos ötleteiddel, kamasz hangoddal te vagy, nem Orbán és nem is a mérnök Tarlós. Hány iskolából basztak ki?

ssi 2010.07.12. 14:11:56

D.G. - stabil pont: párt, stílus, mondanivaló, még a külseje is kb.

@Szimba: O.V.-átalakulás - nehéz szavakat találni

és még áthozta a sünimet is:

"Tömegoszlatási technikák
Rendőrségi csapatalakzatok

* sün: a rendőrök vállt vállhoz vetve, háttal a művelet alá vont személy felé fordulva körülveszik a védett (vagy elvezetni kívánt) célszemélyt, hasonlóan ahhoz, ahogyan a sün tüskéi védik az egyébként védtelen kis állat testét a támadótól. Így a belátott tér 360°-os lesz. Az alakzat széles körben ismertté vált, amikor 2009-ben felkerült az alkalmazásáról egy videó az internetre (lásd még: Sün!)."

is 2010.07.12. 14:13:46

@poszt: annyiban tetszik, hogy szol, hogy nincs egyseges 20 ev, mert nem volt egyseges 8 sem, meg egyseges 40 sem, ilyenbol meg sok kellene.

az nem tetszik, hogy a ketpartrendszert erositendo jobboldalizas, baloldalizasbol meg TG sem tud/akar kiszakadni.

Ordnassac 2010.07.12. 14:16:05

OFF

Pálffy nekimegy az MSZP-nek a kifüggesztéses törvényjavaslat miatt. Hmmm...

ON

panelburzsuj 2010.07.12. 14:17:14

Poszthoz:

öööö ... és?

Ordnassac 2010.07.12. 14:17:33

@is: az elmúlt nyolc évet nehezen lehetne más spektrumban megvilágítani mint a kétoldali rendszer.

oszkar00 2010.07.12. 14:19:29

@TemplarOmega: Biszku, egyrészt. Másrészt ki Biszku Béla lánya, aki Demszky Gábor felesége (vagy akár volt, netán jövendő felesége)? (Nem akarok én sem Demszky mellett, sem ellen kiállni, de baromságokat írni nem kéne. Semmilyen ügyben. Annyira szánalmas, hogy senki nem néz utána semminek, félinformációkat kiáltanak ki alapvetéseknek.)

lorantka_a_gall 2010.07.12. 14:20:00

@is: szegénykém :D
@Fedor: milyen jó szívvel visszagondolásról beszélsz? Esetleg volt valami zsíros nokiásdobozod? Nem valószínű, hogy a főváros szétrablása egy-két éve kezdődött. Ez meg is látszott az állapotán már régebben is.
@Szimba: egy lehasznált kuka is jobb jelölt lett volna, csak a fővárosi szavazópolgároknak nehézséget okoz a különbség érzékelése.

panelburzsuj 2010.07.12. 14:31:33

@Ordnassac:

A (rejtett) kérdés az, hogy TG (és szakmája) ezt a konkrét két osztatot miért hívja csökönyesen balnak meg jobbnak?

Mert addig oké, hogy magukra ilyen címkét ragasztottak, de nem épp arra van-e a politológus (ssp. elemző), hogy ne csak a címkét nézegesse, hanem a tartalmat is kóstolgassa?

Ordnassac 2010.07.12. 14:35:17

@panelburzsuj: erre azt hiszem Gábor hivatott inkább válaszolni.

panelburzsuj 2010.07.12. 14:39:06

@Ordnassac:

(Egyetértünk. Viszont te minek neveznéd a két oldal egyik meg másik felét, ha magát a kétoldaliságot nem vitatod?)

Szimba 2010.07.12. 14:39:57

@manyike:

OV látványosan és sokszor fordított a köpenyen. Mindenesetre hatásosan, ami a támogató vidéket illeti.

GyF másként járatta le magát. És még nem is az öszödi beszédre gondolok. Sok népszerűséghajhászó tette volt, és sokfelől sározódott be különböző korrupciós vagy illegális pártpénzek, más pénzek ide-oda csorgatása miatt.

Ordnassac 2010.07.12. 14:42:26

@panelburzsuj: jó kérdés, ugyanis a klasszikus bal- és jobboldal bizonyos elemei megtalálhatóak az öncímkézettek másik oldalán. (A mai baloldalnak nevezett részen sok jobboldali gazdasági elem van, míg a jobboldalon több balos elem szerepel).

Szimba 2010.07.12. 14:44:02

@Ordnassac:

Az LMP viszont nem teheti meg, hogy visszalépjen az MSZP jelöltjének a javára.
Ha megteszi, akkor ismét besorolják őket az SZDSZ utódpártjának.

Az MSZP sem hiheti, hogy az ő jelöltjük nyerhet, akármit csinál is az LMP!

Szimba 2010.07.12. 14:45:00

@Ordnassac:

Ezt ugattam itt kezdettől, és a kutya sem volt kíváncsi rá.:((((

Roa 2010.07.12. 14:49:30

@Fedor: Miért is gondol jó szívvel vissza? Mi történt akkor, ami korszakalkotó vagy egyszerűen csak jelző nélküli fejlődést jelentett? Ezt most komolyan kérdezem, de választ nem hiszem, hogy kapni fogok.

Szimba 2010.07.12. 14:50:22

@Ordnassac:

Hány évesen halt meg Petőfi?
Hány évesen Arany János?

Ordnassac 2010.07.12. 14:52:47

@Szimba: ez igaz, azonban így is vannak olyan elemek, amelyek megfelelnek a klasszikus felosztásnak.

Baloldalnál: antifasizmus, támogatási elv szociális alapon stb.

Jobboldalnál: keresztény elemekre történő utalás, alanyi jogi támogatás, stb.

Ordnassac 2010.07.12. 14:53:42

@Szimba: ööö... ez most miképp jön ide?

panelburzsuj 2010.07.12. 14:54:17

@Ordnassac:

Hát kössz, de nemigen találtam benne olyat, amit jó lélekkel rá tudnák húzni a hírhedett páros bármelyik felére is ...

Gyurcsányra pl?

Minek nevezzelek,
Ha a merengés alkonyában
Szép szemeidnek esti-csillagát
Bámulva nézik szemeim,
Mikéntha most látnák először...

Vagy Orbánra?

Minek nevezzelek,
Ha megzendűlnek hangjaid,
E hangok, melyeket ha hallanának,
A száraz téli fák,
Zöld lombokat bocsátanának
Azt gondolván,
Hogy itt már a tavasz,
Az ő régen várt megváltójok,
Mert énekel a csalogány –

Vagy bármelyikre, a kompániájával együtt:

Legvakmerőbb reményimet
Megszégyenítő ragyogó valóság,
Lelkemnek egyedűli
De egy világnál többet érő kincse,

sutyerák 2010.07.12. 15:03:21

Pedig orbánbasi egy pitiáner,szélhámos kis pöcsfej akkor is.

Ordnassac 2010.07.12. 15:04:55

@panelburzsuj: 1. tudnék és nem tudnák. ;-)

2. Igazából csak a vers címére akartam utalni mint problémakörünk központja.

golb 2010.07.12. 15:05:13

@is:

TG már egyszer kifejtette ezt a jobb és bal besorolást. Érdemes elolvasni, ha még nem tetted: torokgaborelemez.blog.hu/2010/03/18/101_ki_a_bal_ki_a_jobb

Egyébként érdekes, hogy O.V. számára mennyire sokan említik fel ezt a korai időszakot, és a más világnézetet...

Ha mélyebben magamba nézek hasonlóan alakult a saját magam világképe is. Ha nyitott szemmel jársz, akkor egyszerűen változik az ember világszemlélete a befogadott új tapasztalatoktól. Én is erősen ateistán kezdtem, és fokozatosan jöttem rá a tévedésemre. Nem, nem lett belőlem mélyen vallásos ember, de érzem és megértem az ilyen hozzáállású emberek gondolatait is.
Mennyivel etikusabb az, ha valaki tisztán érdekből tart ki egy eszme mellett, még akkor is ha már régen nem azt az értékrendet vallja?

Szimba 2010.07.12. 15:07:49

@Ordnassac:

26 éves volt Petőfi, amikor meghalt. Nyilván sokat változott volna a költészete, ha megéri pl. az Arany J. életkorát.

Csak arra írtam, hogy nem nagyon szereted.

Szimba 2010.07.12. 15:10:07

@golb:

Orbán érdekből változtatott.
Egy politikusra sokkal jobban figyelnek, és számon kérik a világnézeti váltásait.
Egy átlagembertől inkább dícsérendő, ha váltani tud.

panelburzsuj 2010.07.12. 15:12:09

@Ordnassac:

1. Somogyul tudnák.

2. Reméltem, hogy csak ennyi ... :)

panelburzsuj 2010.07.12. 15:17:13

@Ordnassac:

Az világos, hogy üggyel-bajjal be lehet tuszkolni sok mindent ebbe a baljobba.

De miért ebbe akarunk tuszkolni. Miért nem a "tárgyaink" alapos elemzésből szűrjük ki, hogy mi a szembenállásuk legfontosabb, "névadó" dimenziója?

Szimba 2010.07.12. 15:20:59

@Ordnassac:

Ám vannak olyan elemek, amik nem felelnek meg a klasszikus felosztásnak.

Fidesz gazdaságpolitikája baloldali, és ugyanez a neolib változatban az MSZP-nél.

Ordnassac 2010.07.12. 15:21:20

@panelburzsuj: nem egy megyével odébb vagy? ;-)

Ordnassac 2010.07.12. 15:23:24

@Szimba: hááát, a 29 pont nem feltétlenül nevezhető kifejezetten baloldalinak.

panelburzsuj 2010.07.12. 15:24:39

@Ordnassac:

Most igen. De beszélni már régebben megtanultam.

gitáros 2010.07.12. 15:30:16

@golb:
És mennyivel etikusabb az, ha valaki tisztán érdekből cserél eszmét?

Szimba 2010.07.12. 15:32:56

@Ordnassac:

viszont gazdaságpolitikának sem:))

Leonard Zelig 2010.07.12. 15:38:22

Amilyen állapotban van Budapest, ideje már, hogy egy suttyó paraszt vezesse. Tarlós épp megfelel, ha már Smitt nem ér rá.

veny 2010.07.12. 15:40:01

@Szimba: "Egyszerűen nem volt jobb jelölt. "

Ez volna a lényeg, a "nagy Demszky-titok".

A mostani jelölteken is csak sírni lehet, egészen elképesztő, hogy ezek a totális senkik (és még ez a legpozitívabb verzió) termelődtek ki egy kétmilliós nagyvárosból húsz év alatt...

Félreértés ne legyen, Demszky távozásának szerintem is itt az ideje bőven, csak mondjuk én előrelépést várnék, nem ezt a "ha szerencsénk van, nem sokkal rosszabb" kategóriát.

panelburzsuj 2010.07.12. 15:44:01

@golb:

Az igazán izgalmas kérdés az, hogy miféle politikai párt az olyan, amely engedelmesen baktat egyetlen ember lelki kacskaringóinak nyomában? Kit-mit "képvisel" egy ilyen alakulat, honnan származó értékek/érdekek mentén szerveződik?

Balage01 2010.07.12. 15:45:35

júdapestnek ilyen vezír kell

veny 2010.07.12. 15:46:23

@golb: "Egyébként érdekes, hogy O.V. számára mennyire sokan említik fel ezt a korai időszakot, és a más világnézetet..."

Tán mert ő is oly nagyon szereti felemlegetni mások korábbi dolgait.
Ez már csak egy ilyen szimmetrikus dolog... :)

gauche caviar 2010.07.12. 15:46:30

@lorantka_a_gall: isten hozta a vidéki versenyzőket. remélem nem lenne gond ha én is bele akarnék dumálni abba, hogy a Te városodban ki legyen a polgármester... esetleg annak kvalitásai alapján minősítgetnélek téged.

@panelburzsuj: "Viszont te minek neveznéd a két oldal egyik meg másik felét, ha magát a kétoldaliságot nem vitatod?"
Jóknak és rosszaknak :))))

@veny: ne fogd vissza magad, sorjázd az általad jobbnál jobbnak tartott jelöltek neveit! komolyan, bizonyára tömött sorokban állnak, csak a gaz és buta budapestiek nem látják őket....

macesz 2010.07.12. 15:46:53

@pistii: magam se fogalmazhattam volna szebben... :)

gauche caviar 2010.07.12. 15:48:06

@panelburzsuj: "egyetlen ember lelki kacskaringói"
Orbán Viktor mindig is Eurázsiával állt hadban. AKi mást mond, az nem duplaplusszosjólgondoló.

veny 2010.07.12. 15:49:24

@gauche caviar: Ne fárassz már, nehogy már nekem kelljen alkalmas jelölteket keresni és felfuttatni az összes semmittevő ratyi pártok helyett...

Olyannyira fordítva ülsz a lovon, hogy felmerül a gyanú, az már nem is ló.

veny 2010.07.12. 15:52:23

@panelburzsuj: "miféle politikai párt az olyan, amely engedelmesen baktat egyetlen ember lelki kacskaringóinak nyomában?"

Klasszikus személyi kultuszos kamu párt, nem az első és nem az utolsó a történelemben.

lüke 2010.07.12. 15:56:11

Ha császár biográfia nem is lesz, hisz ma MO-n két nagy politikai biográfus van: Lengyel és Kende és ők még nem dicsöitettek senkit.Ők ketten csak pocskondiáznak .
A párhuzam ,a jogi végzettség: OV és DG közt.S `90-ben a FIDESZ az SZDSZ filiáléja :) volt ,így egy helyről indultak.
Máshova érkeztek, mindketten némi politikai elfordulással. Demszkyt múltja (ál) szentté tett. Szent tehén maradt, akihez nem nyúltak 20 év alatt. S hogy most a felszínt kapargatják sok-sok minden kiderülhet még. Kár, hogy Kakukk Judit, Gödörklub alapító és müködtetö már nem él! Ö,mint DG évfolyamtársa és korrepetálója, politikai pályának kiséröje sokat mesélhetne.

Netuddki. 2010.07.12. 15:59:15

@panelburzsuj: A fidesznél le van osztva ki mit csinál, viktor történetesen a vezér.
Azért nemcsak ez a két ember betonozódott be a politikába. Pl. ott fidesz "kemény magja". Hát hirtelen nemigen tudnék meghatározó fideszes embereket felsorolni aki csak az utóbbi pár évben tűnt fel.

panelburzsuj 2010.07.12. 15:59:38

@gauche caviar:

(Gyanakszom is magamra, és buzgón gyakorlom a bűnstopot. De húsz év kihagyás azért nagy idő ... )

Jucimama 2010.07.12. 16:01:01

@golb:

Az ember születésétől kezdve élete végéig tanul, művelődik, figyel, elemez, okul. Az lenne igazán szomorú, ha valaki nem változna, fejlődne az idők során. Nem szégyen ezt bevallani sem közembernek, sem politikusnak.

golb 2010.07.12. 16:06:19

@Szimba:

igen, ezt sokat hallom másoktól. Azt az egyet nem tudom, hogy mire alapozzátok, hogy nem belülről is jött egyben a változás?

Tény, a Fidesz jókor fordult jó felé, arra amerre politikai űr volt -- ezt elfogadom. Mint ahogy azt is, hogy gyakorlatilag Orbán vezeti a pártot.
Mindebből azonban szerintem nem következik egyértelműen, hogy belső világban az ember nem azonosul ezzel, és nem pusztán érdekei által vezérelt.

@gitáros:
Természetesen egy szóval sem mondtam, hogy pusztán érdekből eszmét cserélni nem szép -- de lásd be ezt ugyanúgy feltételezni lehet csak és nem állítani mint az ellenkezőjét. :)

veny 2010.07.12. 16:10:32

@golb: "Mindebből azonban szerintem nem következik egyértelműen, hogy belső világban az ember nem azonosul ezzel, és nem pusztán érdekei által vezérelt. "

Valóban nem lehetetlen.

golb 2010.07.12. 16:13:15

@panelburzsuj:
igen, ezen el lehet gondolkozni. Gyanítom ez benne van a képviselt ideológiában is. Ugye egy bötű szerinti liberális pártban elég hülyén hathat a vezérelvűség, a központi kolomp után haladás. Ugyanez más ideológiák mellé mondjuk így elférős lehet. Neked láthatóan nem fér bele, sokaknak meg igen. (Nyilván a tagság bizonyos szintig önként követi, de önkéntesen kezd el utána indulni az biztos.)

@jucimama: igen erre akartam én is utalni nem sokkal többre. Mégis ha megfigyeled a válaszokat erre kevesen gondolnak, inkább hiszik el a "rosszabb" forgatókönyvet.

Szimba 2010.07.12. 16:17:14

@Jucimama:
Iványi Gábor metodista lelkész (ma már a Magyarországi Evangélikus Testvérközösség vezetője) keresztelte OV gyermekeit.
Iványi pl. az SZDSZ képviselője volt a parlamentben kétszer is, igaz nem lépett be a pártba.

Ezek egészen furcsa dolgok, miután OV a katolikus egyháznak igyekszik megfelelni.

Szimba 2010.07.12. 16:21:23

@golb:

Egy politikus megtérése éppen olyan hihetetlen, mint " a gazdagnak bejutni a menyországba". Lásd a tevét és a Tű fokát (ami egyébként Jeruzsálem legkeskenyebb kapuja).

lüke 2010.07.12. 16:21:57

@veny:
a nagy Demszky titok az üldözöttség volt, amiböl lehetett az elsö négy évben élni,tökét kovácsolni.S bedolgozni magát, annyira bedolgozta, hogy Atkáriék anno nem véletlen távoztak négy éve.Akkor jött a másik kurzus, a hüvösös

Szimba 2010.07.12. 16:22:27

Éppen ezért nem hiszek pl. Gyurcsány szociális érzékenységében sem.

Grigorij 2010.07.12. 16:26:00

Ez a legjobb:
"Helyét minden bizonnyal a Demszkyt 1990-ben még támogató, ám azóta ellene folyamatosan újabb és újabb jelöltekkel próbálkozó Orbán Viktor kiválasztottja, a rendszerváltáskor amúgy még szabad demokrata színekben politizáló Tarlós István foglalhatja el. "

És ha súlyozunk, hogy 20 év alatt mindenki mozgott, balról jobbra, jobbról balra, és csak Demszky marad ugyanott...
SZDSZ-barát és ma már jobboldali Orbán, SZDSZ színben kezdő és mára full fideszes Tarlóssal készül leváltani a 20 éve SZDSZ-es Demszkyt...
Jó erős ez a tuja!

Jó sokáig kellett ezeknek a csaholó ebeknek körbe-köbe hugyozniuk, hogy kirohadjon...

Ordnassac 2010.07.12. 16:32:30

@Szimba: miközben OV maga református.

lüke 2010.07.12. 16:32:56

@Szimba:
szakértöivel..............
állítólag ö volt szellemi atya
www.origo.hu/itthon/20061029meghalt.html

lüke 2010.07.12. 16:34:38

@Grigorij:
nem minden csaholónak
Demszky szoros érdekviszonyokat hozott létre s a legnagyobb lehetöségei neki voltak az SZDSZ-ben

veny 2010.07.12. 16:39:05

@lüke: "a nagy Demszky titok az üldözöttség volt"

Ez mondjuk pont az egyik fő közös pont Viktorunkkal. :)
Kezdetben sokat segít, de 98-ra teljesen kiesik ez a szempont, mindkettőjüknél.

a_jo_pasztor 2010.07.12. 16:44:18

Könyörgöm a Tarlóst ne! Miért nem találtak valaki mást a pártban?

Fittipaldi 2010.07.12. 16:47:44

@Grigorij: "SZDSZ-barát és ma már jobboldali Orbán"

ccc...
Ezt fordítva is mondhatjuk: kezdetben Fidesz-barát, később a szocialistákkal koalícióra lépő Demszky.
Az szdsz alaposan megváltozott 90 után. Gyorsan forgott az a köpönyeg, nem meglepő, hogy megsemmisültek.

Szimba 2010.07.12. 16:51:16

@Ordnassac:

Nem valami megbízható a forrás, ahonnan ezt az Iványi Gábort tudom.
Lehet, hogy OV a fia református.

Az egész egy katyvasz. Ráhel éppen a liberális időben született. Aztán már csak népnemzeti, meg bibliai nevek jöttek: Róza, Gáspár, Sára. Egyedül a legkisebb, Flóra neve utal valamiféle hibrid (ökumenikus?) világnézetre/vallásra.

GaZe 2010.07.12. 16:51:23

@veny: " nehogy már nekem kelljen alkalmas jelölteket keresni és felfuttatni az összes semmittevő ratyi pártok helyett"
szóval véleményed van, ötleted nincs.
Esetleg indulhatnál te is, ha már annyira egyszerű tök alkalmas jelöltet találni. Hiszen egy kétmilliós fővárost elvezetni képes figurát minden bokorban lehet találni, csak a pártok (de az összes) béna faszok és nem tudják megtenni. Bár te sem tudsz egyetlen egyet sem mondani még ötlet szintjén sem, de azért a pártok a hülyék.
Na gyere vissza ha legalább egy örsgyűlést megszerveztél.

GaZe 2010.07.12. 16:52:22

@a_jo_pasztor: Mert Schmitt Pál közben köztársasági elnök lett.

lüke 2010.07.12. 16:58:11

@veny:
a ló túró üldözte OV-t

Szimba 2010.07.12. 16:59:13

Az is jelez valamit, hogy Demszky unokái már külföldön élnek.

Budapest nem annyira csodás nekik!:))

sunblind 2010.07.12. 16:59:41

szétlocsolnék egy láda asti-t a gyorskocsi utcában, ha letöltendőt kapna ez a gané vmelyik ügyéért.

lüke 2010.07.12. 17:00:52

@lüke:
Demszky meg az ellenzéki hülye gyerek volt,akit vertek, mint a Váli úti iskolában már

lüke 2010.07.12. 17:01:48

@Szimba:
DG is Nagykovácsiban lakik s lovon jár a Városház utcába:)

veny 2010.07.12. 17:04:34

@lüke: Legalábbis ő úgy tudja.

veny 2010.07.12. 17:07:17

@lüke: Pest megye egy vicc, egy kamu, egy patyomkin dolog. Funkcionálisan minden szempontból egy Budapesttel, és nem tegnap óta.

lüke 2010.07.12. 17:07:43

@veny:
más volt azért 1970 -ben a helyzet, ha valakit kirugtak az egyetemröl
voltak, akik el is tüntek, örökre a jogi karon
anno egy prof.volt, aki nem volt párttag: Mádl

panelburzsuj 2010.07.12. 17:10:18

Azér ez a teknika ... !

Ordán - Demszky a főképen, a fészbúkból meg e pillanatban épp Klára les homlokráncolva, hogy most vajon lájkolja-e őket ...

www.facebook.com/people/Klara-Ungar/1442910525

lüke 2010.07.12. 17:10:23

@veny:
hát persze !
ott kapta az állami bértelket ,amire mindjárt 2
házat épitetett :magának meg az elsö feleségének
ott furhatta a kettö közt a 4-s metrot

lüke 2010.07.12. 17:12:42

@panelburzsuj:
s ezt mondja.
http://www.youtube.com/watch#!v=ztYl3nmq3uM

golb 2010.07.12. 17:13:05

Nyilván az első alkalommal ott volt az a különös közhangulat, ami t aki nem élt át nehezen érthet meg. Épp csak megvoltak az első szabad választások, még sokkal inkább a barikád egy oldalán állt a Fidesz - SZDSZ. Akkoriban az éppen csak visszakapott szabadság volt az a nagy eszme ami lelkesítette az embereket. A közbeszédben a Fidesz amolyan ifjúsági SZDSZként élt ekkoriban, még nem történt meg a 1994-es MSZP-SZDSZ koalíció, amit sokan sima árulásként éltek meg.

Így 1990-ben szerintem teljesen életszerű volt a polgármester választáskor ez az együtt szavazás. 1994-ben teljesen érthető, ha a korábbi szövetségesből kiábrándult Fidesz azzal ellentétesen kereste a helyét.

Kicsit elkanyarodva a polgármester kérdéstől: ekkor kezdődött szerintem a Fidesz jobbratolódása, mert az SZDSZ egyértelműen balra pozícionált, politikai tér és hely innentől jobbra volt, ahol csak az inkább idősebb korosztályokat képviselte pár történelmi párt. Ugye először eltörölték a korhatárt (ifjabbaknak: volt egy 26 évben maximalizált párttagsági korhatár a Fideszben) -- nyilván a saját gárda öregedése miatt is kellett ez. Ekkor sok Fidesz tag ment át SZDSZ irányba. Lehet mondani azt is, hogy a hű liberális hozzáállás miatt, meg lehet azt is mondani hogy a kormányközeli húsosfazék után.

Ugye ismerős az érv? Elvhű volt aki ment az SZDSZ-be vagy helyezkedett a hatalom felé?? Ki tudja... Biztos volt ilyen is, olyan is. Pl. 1990 kapcsán emlegetett Ungár Klára, Fodor Gábor stb.

Aztán jobbfelé tolódva egyre több szavazót akartak megszólítani, így pl. a vallási és vidéki gazda vonalat a néppártiasodással vette fel a Fidesz fokozatosan. Ezzel párhuzamosan szorult ki a főváros alapvetően világias és a vidékiektől eltérő karakterű emberekből álló szavazóinak látóköréből. Ezért sem tudott érdemben Demszky ellenében állítani senkit.

2002-ben én éppen itt látom a gondot: akkorra túl sok minden integrálódott a Fideszbe, de ezeket nem tudták még megfelelően képviselni.

golb 2010.07.12. 17:16:13

@veny:

Azért Pest megye hatalmas nagy terület ám! Ha megnézed a térképen vannak ám ott kis falvak is szép számmal... Pest megye talán az ország legnagyobb megyén belüli szélsőségeit mutatja fel...

lüke 2010.07.12. 17:20:04

@Ordnassac:
lehet hogy a negyedikkel Budakeszin lakik már:)

Diocles 2010.07.12. 17:22:05

@Ordnassac:

OFF

hát ebben nagyot tévecc, voltak erről anno felmérések, és mind azt mutatta, h a Katonát választó szavazók többsége Tarlós mögé állt volna.
Ami logikus is, hiszen aki váltást akart akkor, az miért választotta volna Demszkyt?

De ennél is fontosabb, h Demszky pl. Katona háta mögé bújva tudott kibujni a Tarlós - Demszky kettős vita elől, amelyet vélhetően elvesztett volna a műszaki dolgoknak nagyon is otthon lévő Tarlóssal szemben.

Avatar 2010.07.12. 17:23:38

@pistii: LOL. Neked az a párt a másiknak a csicskása, aki saját jelöltet állít? Mit mondjunk akkor az olyan pártokról, akik a függetlenségnek még a látszatát se képesek kelteni, pl a KDNP-ről?
Vagy egyszerűen csak annyi a definíció, hogy aki nem Orbán jelöltjét támogatja, az csicska?

Diocles 2010.07.12. 17:30:59

Azért nem ugyanaz a két pálya.
A legfontosabb különbség (leszámítva azt, h az országos politika mégiscsak más), h Demszky a médiaelit kedvenceként regnált, Orbán meg 93 óta a médiaelit mumusaként.

Demszky 90-ben bevette a várost, majd egyre inkább arról szólt a pályája, h revolverezte a szocialistákat, hogyha nem ő lesz a közös jelölt, akkor dafke elindul, és jön a csúnya jobboldal.
A szocialisták pedig koncként odadobták a várost az SZDSZ-nek, indítottak persze jelölteket, de ezeket mindig vagy visszaléptették, vagy a háttérből ezerrel mozgósítottak Demszky mellett.
(Nekem pl. szocialista párttag mesélte anno, h ki van adva az ukáz, h nehogy valaki Gy. Némethre szavazzon...)

Demszky karrierje szerintem nem annyira Demszky tehetségéről mondd el sok mindent, hanem arról, h Budapest balos többsége torkán bármi le lehet nyomni.

Egészen biztos vagyok abban, hogyha 2006-ban mondjuk Hagyó Miklós indult volna el közös jelöltként, akkor ő lenne máig a főpolgármester. Pedig hát...

panelburzsuj 2010.07.12. 17:33:31

Hogy az elődökről is megemlékezzünk:

Demján Sándor igazgató, Maróthy László és Szépvölgyi Zoltán átadás előtt a Skála Budapest Nagyáruházban

server2001.rev.hu/oha/oha_picture_id.asp?pid=10008&idx=3056&lang=h

Az elmúlt 40 évben öt első embere volt a fővárosnak. Sarlós István 1963-70 között, Szépvölgyi Zoltán 1970-86, Iványi Pál 1987-88, Bielek József 1989-90 és Demszky Gábor 1990-től napjainkig.

index.hu/belfold/budapest/bkv1215/

lüke 2010.07.12. 17:34:45

@Diocles:
Demszky egyszerüen strukturált elme, ellentétben a midenért felelös ! OV-al
egyetlen közös a jogi végzettség,már annak megszerzése sem egyforma

világoszöld 2010.07.12. 17:35:22

Demszky húsz évét majd a "zutókor " fogja megitélni, Vekerle nevét mindenki ismeri , de hogy ki volt az ellenjelölt???? arra nem emlékszik senki.

panelburzsuj 2010.07.12. 17:36:23

@Diocles:

Tarlós várvavárt húsz éve után térjünk vissza majd arra, hogy milyen irányultságú torkokon kit lehet lenyomni.

lüke 2010.07.12. 17:36:27

@panelburzsuj:
ez is egy szép triumvirátus,Marothy elvtárs a nagy
ész

veny 2010.07.12. 17:36:50

@Diocles: "Demszky pl. Katona háta mögé bújva tudott kibujni a Tarlós - Demszky kettős vita elől, amelyet vélhetően elvesztett volna"

Ahh, EZT nevezem én igazi hitnek, nem a Ratzingerét... :)))

golb 2010.07.12. 17:37:03

@világoszöld: Demszky húsz évét majd a "zutókor " fogja megitélni, Vekerle nevét mindenki ismeri , de hogy ki volt az ellenjelölt???? arra nem emlékszik senki.

Ugye Wekerle Sándorra gondolsz... :) Aki ugye nem mellékesen miniszterelnök volt és nem polgármester.

veny 2010.07.12. 17:39:02

@Avatar: "Mit mondjunk akkor az olyan pártokról, akik a függetlenségnek még a látszatát se képesek kelteni, pl a KDNP-ről?"

Semmit.
KDNP nevű párt ugyanis nagyon rég nem létezik.

lüke 2010.07.12. 17:42:32

@panelburzsuj:
a biróság torkán majd meglátod, mit lehet lenyomni

golb 2010.07.12. 17:43:21

Azon gondolkozom közben hogy valaha volt-e olyan polgármester jelöltünk, aki bármilyen szinten de úm. egy szinten volt Demszkyvel? Most nem emberi nagyságra gondolok, hanem akár a saját pártján belül volt-e annyira elsővonalas politikus, mint Demszky?

Mind az MSZP, mind a Fidesz csak másod, harmadvonalas alakokat, illetve külsősöket indított ellene, akiket alig ismert a tömeg, így eleve kisebb esélyük volt befutni. Így előjöhetett a már ismerjük és "már megépítette az utat a szöllőjébe" effektus, és a polgár leikszelt Demszkyre.

Talán Katona volt az egyetlen pártján belül ismert alak, egész érdekes programmal is, de akkor már az MDF kicsi, és nem éppen Bp-en népszerű pártocska volt. De pl. ha vissza kéne emlékezni mit is mondott pl. a Barsiné Pataki Etelka annó, vagy ad absurdum mit ígért Schmitt Pál... bajban lennék.

lüke 2010.07.12. 17:43:35

@panelburzsuj:
méltó elödeihez.................

Ordnassac 2010.07.12. 17:43:56

Osztálytalálkozóra mentem, további jó kommentelést!

Diocles 2010.07.12. 17:44:01

@veny:
nos, trollocska, szerinted miért akart kibújni Demszky mindenáron a Tarlóssal való vita elől?
mert csak vesztett volna rajta.
ezzel nem azt mondom, h Tarlós a sztár, hanem Demszky polgármesterkedése olyannyira támadható volt, h Tarlós elég komoly ütéseket tudott volna bevinni, ha kétszereplőssé szűkül le a meccs, és Demszky nem tud kihátrálni a vitából.

Italo Balbo 2010.07.12. 17:47:09

@pistii: Sőt, képzeld akkor mi lett volna, ha maga Demszky se indul. Nem értem, hogy az MDF-nek miért kellett volna Fidesz-csicskává válnia

panelburzsuj 2010.07.12. 17:48:07

@lüke:

Arra én is kíváncsi vagyok, mert a feljelentések szépen gyűlnek, de ítéletek eddig csak Zuschi-féle pitiáner balekok ügyében születtek.

Amúgy a bíróságnak nem sok köze van ahhoz, hogy húsz évig mit evett Budapest Demszkyn, meg mennyire fog ízleni a városnak Tarlós.

lüke 2010.07.12. 17:49:01

@panelburzsuj:
jajaj
nem volt olyan használt
londoni, müncheni, brüsszeli
használt BUS:)
www.youtube.com/watch?v=It75wQ0JypA

veny 2010.07.12. 17:49:47

@Diocles: "A szocialisták pedig koncként odadobták a várost az SZDSZ-nek"

Ez pontosan honnan nézve is ilyen? :)

Diocles 2010.07.12. 17:51:05

Szóval én Demszkyt olyan városvezetőkkel tartanám összehasonlíthatónak, akik hasonlóan hosszú ciklust töltöttek ki.

(Bár az Orbán vs Demszky összehasonlítást kétségtelenül médiaképesebb, és így biztos kikerül a poszt az index címlapra, egy reális összevetés meg nem biztosan:)

Egy polgármester teljesítményét szerintem az méri le, h mennyien elégedlenek, vagy elégedettek az uralmával. Ha Kósa kőjobbos várost csinált az alapvetően szoci Debrecenből, az Kósa személyes sikere is, hasonló a helyzet Botkánál.
Mindketten alapjaiban változtatták meg a rögzültnek hitt preferenciákat.

De mi a helyzet Budapesttel? Ez a város még a Horthy-korszakban is balos többségű közgyűlést választott meg, szóval szerintem nem teljesítmény itt balosként, ballibként nyerni. Ahogyan az I. kerületben sem kiemelkedő teljesítmény jobbosként nyerni, akár húsz-harminc éven keresztül sem.

Az már teljesítmény, h húsz év alatt annyira megutáltatja a városvezetés a baloldalt, h Tarlós utcahossznyi előnnyel fogja bevenni a várost.
Demszky és Hagyó nélkül ez valószínűleg aligha következett volna be.

lüke 2010.07.12. 17:51:32

@panelburzsuj:
hmmm
hát nem mindig azt mondja DG,
nem tudott semmit
majd a bíróság eldönti
szép, neki semmi köze az egészhez,
Atkári és tsai a visszaélések miatt mentek már 2006-ban

világoszöld 2010.07.12. 17:57:00

@golb: De sokat tett a városért

lüke 2010.07.12. 17:57:01

@panelburzsuj:
szerinted ,ahol ennyi korrupciós ügy van a városházán,
ott a föpolgármester keze tiszta és tudtalan
vagy a Zuslag ügyhöz GYF-nek semmi köze?

íme egy ország, ahol a fönökség nem felelös

veny 2010.07.12. 18:00:26

@Diocles: "szerinted miért akart kibújni Demszky mindenáron a Tarlóssal való vita elől?"

Gondolom azt sugallod, hogy ugyanazért, mint mondjuk amiért Viktorunk sem szeret vitázni. Az miért is van? :-P

Tita nick 2010.07.12. 18:00:40

Demszky annyi farfekvéses sünt szarjon, ahány napig polgármester volt. A négyes metró meg egymagában megér nála egy termetes láncfűrész-szarást, bekapcsolt állapotban.

lüke 2010.07.12. 18:01:43

@világoszöld:
a Wekerlére gondolsz?
mert ugye ami alapján rangsorolnak egy várost az élhetöség szempontjából:
közlekedés, zöld terület, közbiztonság, orvoshoz jutás
iskola+ovóda, etc
ezek szerint BP a rangsor végén kullog

Tita nick 2010.07.12. 18:02:02

@veny: Mert utolsó alakokkal én sem vitáznék. (Orbánra válaszolva)

golb 2010.07.12. 18:04:20

@világoszöld: De sokat tett a városért

Ez nem vitatható... Igaz a leginkább hozzá köthető városfejlesztés a mai Wekerle-telep akkor még Budapesten kívüli terület volt, és nagy lökést adott Kispest felvirágzásának. Annak az indíttatása amúgy erősen balos volt, hiszen munkás és tisztviselőtelepnek épült. Akkoriban kezdték el azt vallani hogy az emberi életkörülményekhez joga van ennek a népcsoportnak is. Azért illúzióim nincsenek abban a tekintetben, hogy akkor sem akárki juthatott ott lakáshoz...

lüke 2010.07.12. 18:04:37

@veny:
jézus isten:)
egy tök lepusztult BP
ahol eladták a 100 éve nem tatarozott házak lakásait( hol a pénz?)
ott egy politikusi vita releváns?

veny 2010.07.12. 18:05:47

@Tita nick: Tán pont ezért nem talál partnert a Tarlós bácsi se. Ún. polgári körökben (nem keverendő a Polgári Körökkel) finoman szólva nem szalonképes a bácsi.

panelburzsuj 2010.07.12. 18:06:17

@lüke:

Sokadszor mondom: "visszaélések" miatt ezerszámra lehetne politikusokat feljelentgetni, és százezrével hivatalnokokat és vállalkozásokat.

Pont az lesz az érdekes, hogy bemerészkedik-e a forradalmi rendszer a mocsár mélyére, ahol bármi előfordulhat, vagy megelégszik néhány kirakatember fölmutatásával, hogy aztán minél hamarabb szépen elsimuljanak a gyűrűk a felborzolt felszínen.

Demszky notesze föltehetőleg az ország egyik legszínesebb és legérdekesebb gyűjteménye - de éppezért kockázatokat is hordozhat.

golb 2010.07.12. 18:06:21

@lüke:

Speciel a Wekerle-telep korának egyik legélhetőbb környéke volt, és paradox módon a mai Budapestnek is az egyik legélhetőbb része szerintem. Igaz létrejöttekor az még messze-messze nem volt Budapest része.

Tita nick 2010.07.12. 18:08:02

@veny: Demszky bácsi valószínűleg.

veny 2010.07.12. 18:08:04

@lüke: Nem tudom, te honnan írsz, de nem is érdekel.

Holapénzezz a Zembereknek, az mindig bejön! :)

lüke 2010.07.12. 18:14:29

@veny:
BP nincsenek bérlakások
s világ nagyvárosaiban ez ca 30 %
a lerobbant lakásparkot egy rosszul irányított politika
révén megvetették a tulajdon szerzés mámorában, a
90-s években, teljes körültekintés nélkül

(nem kis volumenü a befolyt összeg, erröl soha egy szó nem volt)

a mennyországból írok

lüke 2010.07.12. 18:16:38

@golb:
a Tisztviselö telep is ilyen
s a Ganz által épittetett lakópark:) is,
de épittetett több gyáros is
pl a Felten Fehérvári u.
ez mind BP

panelburzsuj 2010.07.12. 18:19:13

@lüke:

A pénz - többek között - a százezernyi panelba lett bebetonozva. Komcsi-Budapesten a lakásszám sokkal meredekebben növögélt, mint a népesség.

világoszöld 2010.07.12. 18:20:21

@golb: egyszóval: függetlenül attól, hogy az emberek ma mit gondolnak a "Demszky korszakról" , 20 év történelmi távlatokban is meghatározó, legfőképpen mert egy új törtélenelmi időszak kezdetén van, volt, amit ma nem érzékelünk, nem érzékelhetünk, mert benne vagyunk. Hogy erről a korszakról hogy fognak gondolkodni unokáink, dédunokáink, ük stb. azt pedig nem tudhatjuk. És hogy a Biróság milyen itéletet hoz vagy nem hoz, na az sem fogja érdekelni az utókort.

panelburzsuj 2010.07.12. 18:22:12

@lüke:

(Jahogy a privatizációs bevételt keresed. Könyveléstechnikailag biztos meg lehetne találni. Egyébként meg miért pont az ne ömlött volna bele valami még nagyobb generális fazékba, ahonnan ötletszerűen lehet meregetni erre-arra?)

lüke 2010.07.12. 18:23:45

@panelburzsuj:
melyik?
a szar régi komfort nélküli eladásából?
a tied meg az enyém az igen,a 70-s években

golb 2010.07.12. 18:25:46

@lüke:
Igen, tudom hogy vannak még ilyen telepek, csak Wekerle nevéről ez ugrott be, lévén ott töltöttem gyerekkoromat is. :) Azért élhetőség kapcsán egyetértünk, nem? Gondolom azért annak idején egyik ilyen lakóparkban sem csak úgy hozzávágták a jómunkásembörhöz a lakáskiutalást, volt valaki aki elbírálta, kiutalta stb. azokat...

Egyébként való igaz, kiárusították a néhai bérlakásállományt. Hozzá kell tenni, hogy az 1990-ben felálló önkormányzatoknak szinte üres volt a kasszájuk, kellett a pénz. Ezért nyúltak szinte mindenhol a bérlakásvagyonhoz. Mai szemmel nézve potom pénzekért, de tegyüjk hozzá sokszor szörnyű állapotú lakásokat adtak el.

A mi házunkban pl. a néhai IKV (ifjabbaknak: Ingatlan Kezelő Vállalat) gyakorléatilag soha sem tatarozta a házat, egyszer festették le a házunk szép falépcsőjét. Sok lakó önerőből tette komfortosabbá, vezettette be a központi fűtést, csinált külön WC-t, stb. Így a papíron komfortosnak besorolt lakások valójában már összkomfortosnak számítottak. Az eladásnál ezeket a saját erős ráfordításokat is elszámolták.

A beszedett pénz nem biztos, hogy túl sok volt. A szerződésekben fix törlesztő volt, az infláció meg elég nagy, így relative olcsón juthattál a korábban bérelt lakásodhoz.

lüke 2010.07.12. 18:28:03

@panelburzsuj:
az AVÜ-s Slosárt is kihuzták´, MDF-ben indult ,most
ott van Tocsik:)
ezek már sose lesznek technikailag:) se meg
(konkrét és közeli részese voltam egy 10 ezer fös nagyvállalat privatizációjának, már írom:)

lüke 2010.07.12. 18:30:56

@golb:
csak megjegyzem
Augsburgban a Fuggerek
már 1500-s években épitettek ilyet
de a Ganz telep egy csoda,színházzal, kórházzal,vendégszobákkal

panelburzsuj 2010.07.12. 18:31:40

@lüke:

(Az első válaszon az első problémádra lett volna válaszféle: hova lett a "régi" Budapest felújításából évtizedekig kispórolt pénz? Erre mondtam, hogy "Új-Budapest" betonjába keverték.)

golb 2010.07.12. 18:33:37

@panelburzsuj:

Óh, annak egy jó része most is ott van ám a Balaton, Velencei tó etc. partján mindenféle házalapokban. :) És nem feltétlen csak a vezetők házaiban üdülőiben... Tudod ami mindenkié, az az enyém is, az vihető...

golb 2010.07.12. 18:35:01

@lüke: és persze ott van Barcerlonában is a Güell Park Gaudi bácsi által tervezve, de ez már tényleg off. :)

lüke 2010.07.12. 18:36:11

@golb:
és ez megy tovább, tovább.....................

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.12. 18:38:02

@Roa: Miért, te komolyan gondolod, hogy a 20 év alatt semmi fejlődés nem volt Pesten? Mert szerintem rengeteg, igaz, a legszimbolikusabb fejlesztése, a négyes metró tényleg nagyon félresiklott. Szerintem Demszky első három ciklusában semmi vállalhatatlan nincs, a szamizdatos múltja meg továbbra is tiszteletre méltó.

panelburzsuj 2010.07.12. 18:41:49

@golb:

Általában igen. De speciálisan házgyári elemeket azért nem kimondottan célszerű az alapba rakni.

golb 2010.07.12. 18:43:51

@Fedor:

szerinted a 20 év alatt kihajított erőforrások és a valóban itt-ott látható fejlődés egymással arányos? A gond nem ott van, hogy nem épült valami új, nem fejlődött valami, hanem ott, hogy a ráfordítások arányában vajmi kevés. Nincs illúzióm mindenhol kilopják egy részét, de ez szerintem nemzetközi összehasonlításban is botrányos.

Ráadásul jókora része ugye még ki sincs fizetve, mindenféle varázsos pénzügyi konstrukciók eredményeképp készült hitelből, PPP-re stb..

golb 2010.07.12. 18:46:19

@panelburzsuj: :)
Láttál már régi kertvárosi családi házas kerítést pl.? Van ott mindenféle jóság: ha az illető alátétgyárban dolgozott akkor alátétből berhelt, ha vízvezetékszerelő akkor csövekből, ha nyomdász akkor nyomólemezből. :) A néhai találékonyságunk határtalan volt.

panelburzsuj 2010.07.12. 18:50:43

@lüke:

Francot ez. Csak nyomod a süketet, gondolkodás nélkül.

Hol tud ma a kisember szajrézni? És pláne annyit?

Most is sok tűnik el. Eza folytonosság. Csak sokkal kevesebb helyre. Ez meg a szakadék.

(Amúgy sorry. Csak gyakorolgatom, hogy mi a megfelelő stílus a nekihevültségben kisikló gondolatok vágányra visszaemeléséhez. De tartok tőle, hogy ez most nem igazán talált ... Neked van tipped? Vagy ez az egész kommentelősdi nem is erre van kitalálva? Nem annyira közös gondolkodás, inkább sok kis privát hokedli a Hyde Park Cornerben?)

lüke 2010.07.12. 18:50:51

@panelburzsuj:
ne kicsinyeskedjetek
loptak s lopnak
en gros:)

gramercy 2010.07.12. 18:51:16

@golb: MEGALOL

orban biztos az elvei megvaltozasat kovette le a jobbraattal, csak tisztessegesen

panelburzsuj 2010.07.12. 18:55:29

@golb:

Pont a talpraesettség miatt kétlem, hogy lett volna olyan barom, aki nekiállt volna a hatalmas táblákat szétpüfölni, majd betonkeverőbe szórni, és előlről kezdeni az egészet.

(Ld. még a Lükének írottakat.)

golb 2010.07.12. 18:55:37

@gramercy: látom te sem értelmezel, csak a betűket ismered. Meg a LOL-t! ;-)

lüke 2010.07.12. 18:56:19

@golb: a minap végig mentem
Aliga´és Sifók közt a parti úton, pont ez jutott eszembe a kerítések kapcsán

@panelburzsuj:
nem-e?
majd menj el egy ép. anyagos céghez
vagy kérdezd meg a Szatmárit
melyik országban élsz?
ausztriában kevesebbet lopnak, igaz

panelburzsuj 2010.07.12. 18:59:51

@lüke:

A világ szar.

De minek ennyi energiát fordítani a részletekre?

A zemberek meg úgyis megpatkolnak eccer.

Francba a szöszmötölő dokikkal.

(Mennyi hely lehet még TG blogján? Mert ez a sor k. hosszú ám, bár sehova se vezet ... )

lüke 2010.07.12. 18:59:51

@panelburzsuj:
érdekes technológia
de forditva volt:)
amiról te beszélsz az más volt.................

golb 2010.07.12. 19:00:46

@panelburzsuj: persze, ez igaz, de nem feltétlen kell házgyári elemeket lopni, elég az arra szánt alapanyagot, vagy mást, ami hasznosítható. :) Mondok egy példát:

annó 1992 körül épült a Posta TOK-ban egy új irodarészleg. Az egyik folyosón volt tíz vadiúj ajtónyílás. A raktárból a huszadik ajtót vittük ki, de még csak 3 volt beépítve, a többinek nyoma sem volt. Pályám kezdetén dolgoztam építőiparban, láttam mi ment ott lépten-nyomon. Most sincs másképp, csak mint ahogy írtad is, a kisember ma már hátrébb van tolva a fazéktól.

nyünyüge 2010.07.12. 19:01:01

@Szimba:

Mit jelez az, hogy Demszky unokái külföldön élnek?
Többmindent jelezhet:

1. hogy egy mai fiatalnak az EU-ban vagy bárhol a világon lehetősége van boldogulásra, önmaga kipróbálására, ha megfelelő iskoláztatáshoz jutott /az én időmben a "nyári munka egy Drezda melletti városka konzervgyárában városnézéssel kombinálva volt a perspektíva/

2. hogy Demszky nem beszélte rá az unokáit (amúgy szvsz az ember fia-lánya a gyerekeit sem tudja rábeszélni bizonyos korban semmire!), hogy itthon maradjanak és adott esetben tegyék ki maguknak minden politikai támadásnak, ami a nagy magyar valóságban minden politikai szereplő teljesen vétlen családtagjainak is "kijár".

3. vannak véletlenek

golb 2010.07.12. 19:01:57

@panelburzsuj: zárjuk le azzal, hogy ne együnk mert úgyis megéhezünk? :)

Viharkabát 2010.07.12. 19:02:10

@pistii: Így lehet. Én barom - személyes tiszteletből - Zsinkára szavaztam. Ha nem tesszük (és Ő pl. az esélytelenek nyugalmával visszalép), akár más főpolgárunk is lehetne. Hmm, édes álmok...
@Libretto: Köszönöm,köszönöm!! Ez a "ripacs pöcs", hogy nem nekem jutott eszembe! Tökéletes meghatározás!

lüke 2010.07.12. 19:04:24

@golb:
és PPP áfája,az még egy szép forrás

@panelburzsuj:
nem szar a világ
lopnak, sokat lopnak ez az uzus ,természetes és legalizált MO-n

gramercy 2010.07.12. 19:05:58

@Diocles: es Orban Viktor miert hatralt ki a vitabol? arra is van magyarazat mi?...

lüke 2010.07.12. 19:06:32

@golb:
SOTE I. sz Sebészeti Klinikán
nem tudsz kezet mosni ,mert mindenütt ellopták a csapokat
példa tegnap elöttröl

panelburzsuj 2010.07.12. 19:09:05

@golb:

"Ah, kínos élet: reggel, estve
Öltözni és vetkezni kell!"

lüke 2010.07.12. 19:09:11

@nyünyüge:
ja, vannak
DG fötanácsadó gyermekei
véletlen Oxfordba és a Harvardra jártak

nyünyüge 2010.07.12. 19:19:19

@Fedor:
Valahogyan sikerült elhitetni a nagyközönséggel - érdekes módon még a budapestiek nagy részével is! - hogy semmi sem történt Budapesten az elmúlt 20 évben.

Mert az 'apróságokat' /egy-egy városrészt érintő dolgokat, mondjuk a ferencvárosi rehabilitációt/ csak a szakma látja, ill. akik ott élnek és dolgoznak.
Viszont akik ott élnek és dolgoznak, azok átélték az átalakításokkal kapcsolatos összes érdekkonfliktust.
A nagyberuházások közül a legtöbb nem látványos (szennyviztisztító, közműfelújátás, útrekonstrukció, stb. Ezek iszonyat pénzbe kerülnek, ami pénzek jogosságát csak az tudja elfogadni, akinek minimális bizodalma van a résztvevő illetékés szervezetek szakértelmében és tisztességében.
Viszont a bizalmi tőke tudatosan le lett rombolva és sajnos a szereplők és az átláthatatlan viszonyok a romboláshoz maximális segítséget, muníciót adtak.

Öreg Sam 2010.07.12. 19:26:28

Ez törvényszerű sorsa a kopott forradalmároknak...
Szerencsésebb esetben megmerényelik őket.
Az alapvető különbség az értékelésben,hogy Demszky már akkor titokban hurcolta a kommunizmus elleni röplapokat,meg rejtegette a stencilgépet,mikor OV még csak jól fésült úttörő volt.
Fiatalok figyelem! Akkoriban nem volt mobiltelefon,nem volt internet,nem volt fénymásolás!Tudja valaki mi az a stencil???
Demszky valószinűleg nem szorul az én védelmemere,egyszerüen megkopott,megfáradt,de hiszem,hogy a tisztességéhez nem fér kétség.

nyünyüge 2010.07.12. 19:28:41

@világoszöld:
"Vekerle nevét mindenki ismeri ..."

Olyannyira, hogy a legtöbben le is tudják írni helyesen :-)!

nyünyüge 2010.07.12. 19:33:02

@világoszöld:
"Vekerle nevét mindenki ismeri ..."

Olyannyira, hogy a legtöbben le is tudják írni helyesen :-)!

Viharkabát 2010.07.12. 19:37:47

@nyünyüge: Nem kellett elhitetni velük (velünk), szimplán nem vették(tük) észre, hogy bármi pozitívum történt speciel pont velünk. Mindössze rosszabb lett a tömegközlekedés, drágább a lakhatás, etc., etc. Ehez mérten kibaszottul világváros lettünk. Hát hiába,na... Valamit valamiért.

panelburzsuj 2010.07.12. 19:39:57

@nyünyüge:

"a bizalmi tőke tudatosan le lett rombolva"

Valamikor '89 táján, talán a hvg-ben találtam is kis rajzocskát, egy fontoskodó képű ürge feltartott mutatóujjal. A szöveg:

"Zavaros, veszélyes idők zavaros, veszélyes vezetőket követelnek!"

Ki is vágtam, fölkasíroztam kartonra, és főnökömnek muttatam föl néha, amikor nagyon elkapta a fantázia gépszíja.

Sok akkoriban startoló politikus elméjében megragadhatott ez kis útmutató. A-ha. Nem rossz, nem rossz ...

De csak mostanra sikerült a terepet tökéletesen megmunkálni.

"a bizalmi tőke tudatosan le lett rombolva"

Viharkabát 2010.07.12. 19:40:19

@Öreg Sam: Igaz. Elég hülye ahoz, hogy "tisztességes" legyen. Amúgy T.G. kérdéséhez végső soron annyit lehet hozzáfűzni, hogy azért van ott DG 20 éve,mert sosem vol egy partiképes ellenjelöltje. Slussz, ennyi.

nyünyüge 2010.07.12. 19:44:59

@golb:
"....A szerződésekben fix törlesztő volt, az infláció meg elég nagy, így relative olcsón juthattál a korábban bérelt lakásodhoz.. "

Amit aztán - ha nem voltál teljesen csóró vagy mafla és jó helyen volt a lakásod - piaci áron adtál tovább pár év múlva, sokszoros hasznot bezsebelve.
Ami haszon nem neked járt volna, hanem az önkormányzatnak, államnak - vagy esetleg a társadalmi igazságosság jegyében az olcsóbb vételár járt volna a következő vásárlónak is.
De ugye akkor már piacgazdaság volt, "hulljon a férgese", "szemesnek áll a világ" és hasonló jelszavakkal.

Az ikv-s ingatlankezelő cégekből magánvállalkozások lettek, kihozva minden információs és egyéb vagyont az önkormányzatból, a kapcsolati tőkéjüket azóta is pénzért árulják a magánszférában (engedélyek, pályázati pénzek megszerzéséhez), az ikv-s dolgozókból jó-rossz közös képviselők váltak és mi boldogan élünk míg meg nem halunk.

Össztársadalmi szinten óriási pazarlás volt ez, sokkal óvatosabban, kisebb lépésekben és ésszel kellett volna privatizálni a lakásvagyont. És számottevő részét meg kellett volna tartani önkormányzati tulajdonban, magasabb bérleti díjakkal. És persze nem szabadott volna azt a szemétséget előadni, hogy az önkormányzati házak üzlethelységeit és egyéb bevételt hozó nem lakás célú részeit az önkormányzat megtartotta magának a társasházzá alakításkor.

nyünyüge 2010.07.12. 19:46:06

@nyünyüge:
(mármint ahol a lakások nagy részét privatizálta, ott hozzá kellett volna adnia a bérlemények tulajdonjogát is.)

nyünyüge 2010.07.12. 19:54:56

@Viharkabát:
Figyelj, itt élek immár 35 éve.
Egyszerűen nem igaz, hogy minden rosszabb lett.
És hogy ami tényleg rosszabb lett, az Budapest-specifikusan lett rosszabb.
Nagyobbak lettek a kontrasztok, vannak igen durván lepusztult helyek, témák. Rosszabb a kedvünk. Sok a hajléktalan.
De mindez (csak) Demszky sara?

Amexrap · http://amexrap.org 2010.07.12. 20:02:47

pár éve 1 body building edzőteremben (!!!) ellopták a Plutarkhoszom első kötetét. A becsületes gazember adja vissza a kijegyzetelt példányomat! Vagy ha van valakinek felesleges első kötete, azt sem utasítom vissza:) Köszi

Mostly Harmless 2010.07.12. 20:06:26

a Lágymányosi hidat 1990-ben adták át, azóta ott van rajta a villamossín előkészített helye.
20 év alatt nem sikerült átvinni rajta azt a szerencsétlen villamost.
tényleg, hogy a picsába nyert demszky ötször?!

pad78 2010.07.12. 20:18:18

Nem volt most energiám végigolvasni mind a 190 hozzászólást, úgyhogy lehet, hogy már valaki írta. Az első száz hozzászólás nagyrészt azzal foglalkozik, hogy OV és a Fidesz mekkorát változott 94 körül. Szeretném jelezni, hogy a rendszerváltáskor egyik pártnak sem volt világos profilja. Hogy az SzDSz sem egy az egyben ugyanaz volt, mint később, jól jelzi, hogy akkori elnöke, Tölgyessy Péter a 98-ban már jobboldalra sorolt Fidesz frakciójában ült egy ciklust. Egy másik nagyon jellemző példa: az MDF-ben egy frakcióba került a ma Gyurcsány feltétlen hívének nevezhető Debreczeni József és a később a Fideszt radikális jobbról bíráló Csurka. Tehát az egész pártrendszer kialakulatlan volt, rengeteg belső feszültséggel. A Fidesz kétségkívül váratlan irányba mozdult, amikor végrehajtotta azt a profiltisztítást, amelyet rajta kívül mindenki más is. Hozzáteszem, emögött ott lehetett az utódpárttal (minden korábbi retorikája ellenére) lepaktáló SzDSz-szel való feszültségük.

nyünyüge 2010.07.12. 20:19:02

@Mostly Harmless:
Érdemes volna egy-egy ilyen történet kronológiáját összeszedni: melyik terv milyen okból, milyen alku nyomán került a süllyesztőbe vagy a várakozók közé.
Ami biztos - és ebben a rendszerváltás-kori politikai elitnek megvan a maga felelőssége - sikerült egy teljesen működésképtelen, túlbonyolított, de biztosan halál demokratikus önkormányzati törvényt alkotni (és aztán a pártok közötti együttműködési hajlam teljes elmúltával úgy is hagyni).
De nem baj. Most majd a fideszes többség huszárosan megoldja ezeket a gondokat számunkra pár évtizedre.

bariga 2010.07.12. 20:22:28

Budapest a világ leggyönyörűbb városa, csodálatos a Vár és környéke, vakítóan szép fehér az Országház, világszép a Bazilika, vetekedhet Rómával is akár. Kedves az Andrássy út a Városliget a Hősök terével. Épülnek , szépülnek hidak, amerre csak jársz daruk dolgznak. Cserélik a csatornákat, vezetékeket, útburkolatokat, Működik a közlekedés, van közbiztonság. Gyönyörű múzeumok színházak , fesztiválok....
Én szeretem, még akkor is ha van sok probléma is! Merre billen mégis a mérleg? Volt-e abban Demszky Gábornak érdeme, hogy egy világvárosban élünk. Én már elég öreg vagyok és emlékszem milyen volt 20 évvel ezelőtt
Nem kellene mindent és mindenki , mindig sárba taposni a barom politikai nézetkülönbségek miatt. A teljesítmény tiszteletet érdemel. Ez csak utóbbi 6-7 évben divat, nem is tudom ki vezette be, hogy büntetlenül lehet bunkó és szemtelen módon beszélni emberekről az embereknek.

pad78 2010.07.12. 20:23:33

@Szimba:
"Iványi Gábor metodista lelkész (ma már a Magyarországi Evangélikus Testvérközösség vezetője) keresztelte OV gyermekeit."

Ezt konkrétan nagyon valószínűtlennek gondolom, miután Orbán már a 94-es választások előtt is Balog Zoltán gyülekezetébe (Németajkú Református Gyülekezet a budapesti Hold utcában) járt istentiszteletre. Félek, hogy ez az infód a kurucinfóról származik (ha nem is közvetlenül), mert radikáljobbos körökben szeretik OV-t kriptoeszdéeszesnek bemutatni. Iványi meg a liberálisok házi lelkésze.

pad78 2010.07.12. 20:24:55

@Szimba:
"- a kisgazdákat "szalonnazabálóknak" nevezte,

- a nyugdíjasokról az volt a véleménye, hogy "felélik a fiatalok" jövőjét,"

Ezekre tudsz forrást mondani?

nyünyüge 2010.07.12. 20:38:51

@pad78: viszont a legidősebb gyerek 90-ben született.

Georgiana (törölt) 2010.07.12. 20:39:33

@Szimba: Van/volt sok ilyen és ehhez hasonló politikus a világban, de hadd idézzem a kedvencem Churchillt, akinek már közhelyszerűvé vált mondataival: aki fiatal korában nem liberális ....(biztos ismered).

Tita nick 2010.07.12. 20:39:36

@nyünyüge: Mocsok, bűz, kátyúhegyek, elherdált milliárdok, stb, stb, stb.

Georgiana (törölt) 2010.07.12. 20:42:13

@lüke: Azért Hodosán Róza is tudna mesélni...

marhaszív 2010.07.12. 20:42:32

@bariga: s mindeközben te melyik városban is éltél? csak kérdezem. mert én kőkeményet itt.

Georgiana (törölt) 2010.07.12. 20:43:22

@pad78: Parlamenti jegyzőkönyvek 1990-1994.

Themisz 2010.07.12. 20:43:36

Picit OFF

Most néztem Jávor Benedeket (LMP) Kálmán Olgánál és totál ledöbbentem. Régóta nézem már az EB-t (Olga miatt :)) ) de ilyet még nem láttam, hogy egy politikus így ledózerolja és hatástalanítsa minden ellenérvét. Persze lehet, hogy ez csak érzéki csalódás, mert közvetlenül előtte az MSZP Bp-i kampányfőnöke nagyon szánalmas volt ugyanebben a témában, de ha HCS marad az MSZP jelöltje akkor Jávorral szemben még 10%-ot se fog elérni. És kicsit Gábor múltidézéséhez: szerintem előfordulhat, hogy a belpolitikai környezet esetleges változása miatt ez a főpolgármester-választás inkább hasonlít majd a 2002-eshez mint a 2006-oshoz. A Fidesz legalábbis mindent megtesz ennek érdekében.

Georgiana (törölt) 2010.07.12. 20:47:33

Ha már itt múltat idézünk, főleg a demokrácia kezdeteit, akkor azt is el kell mondani, hogy Eszterházy Péter földet vissza nem kérünkjére a Fidesz adta az egyetlen frappáns gondolatot a kárpótlással kapcsolatban: mindenkinek adjanak húszezer forintot. (Egyesek tényleg csak annyit vagy nem sokkal többet kaptak több hold szőlőért, termőföldért.)

Szimba 2010.07.12. 20:47:53

@pad78:

Írtam, hogy gyanús a hír. Nem tudom miként és ki keresztelte a gyerekeket.

Ez mind a 90-es években zajlott, nem én gyűjtöttem össze, hanem egy újságíró. Viszont nem találtam a hivatkozást.
Ha megtalálom beírom.

bariga 2010.07.12. 20:55:24

@marhaszív: úgy tűnik velem kivételezik az élet, mert én jól érzem magam, bármilyen színű kormány alatt és Budapesten!

lüke 2010.07.12. 20:56:40

@Mostly Harmless:
s ez volt az utolsó hid ami Bp-n épült
a körgyürün épült 2 hid
a más elosztásu Bécsben -a várost nem osztja ketté a Duna, kis része van a másik oldalon)
6 közuti és 3 vasuti hid ivel a Dunán
BP -n 7 és ezen zajlik K-NY forgalma(vasuti külön nincs : 2-n van sinpár)

marhaszív 2010.07.12. 20:56:48

én azt látom kurva problémásnak, hogy demszky még egyáltalán szabadlábon lehet 20 évnyi folytatólagosan elkövetett gigantikus korrupció mellett.

marhaszív 2010.07.12. 20:58:40

@bariga: úgy látszik, neked csak megszületni volt nehéz.

Georgiana (törölt) 2010.07.12. 20:58:56

Én? :) Nem akarok. De a Révai lány is tudna.
A személyes megfigyelésem női szemmel, hogy jellemző, és analógiába lehet hozni más dolgokkal, ki miképpen viselkedik a házas- és egyéb társával.
Eklatáns példa erre Hagyó.

Szimba 2010.07.12. 21:02:15

@Themisz:

Kálmán Olga pedig szinte lehülyézte Jávort.
Az LMP azt csinálja, amit kell. Nem tehetik meg, hogy engedményeket tegyenek már most az MSZP-nek, vagy a Jobbiknak.

pad78 2010.07.12. 21:03:45

@nyünyüge:
Viszont a legidősebb gyerek lány. Biztos nem vagyok benne, de azt tippelném a magyar szokásjog alapján, hogy az édesanyja után katolikus lehet. Aligha tartozik a szakadár metodisták közé.

Mellesleg az az érzésem, hogy OV a csuhásozás után (ha valóban elhangzott, és nem csupán amolyan urban legend) az első pofont a katolikus feleségétől kapta. És talán ebben lehet a válasz @Szimba: felvetésére is ("Ezek egészen furcsa dolgok, miután OV a katolikus egyháznak igyekszik megfelelni."). Én is azután láttam be, hogy a Jane Austin-filmek nézhetőek, miután megnősültem. :)

sofalwy 2010.07.12. 21:03:51

Demszky mostani hattyúdaláról beszélve nem kellene elfelejteni a legfőbb bizalmasa (és egyben pénzügyekben négere), Mesterházi Ernő személyét sem. Feltételezhető az a technika, hogy főpolgármesteri székben nem lopunk nyilvánvalóan, mert csúnya lenne onnan nagyot bukni. Kell egy néger, aki végül is pozícióba se lett emelve hivatalosan, csak éppen ő döntött mindenről. Tehette ezt a főpolgármester nélkül???
Nagy kérdés, hogy végül is meddig jutnak Demszky sötét arcának, Mesterházinak a nyomozói. Még nagyobb kérdés, hogy eljutnak-e a hatalom birtokosához, aki nyilvánvalóan teret adott a háttérembernek. Hogy irtózatosan nagy pénzekben játszottak, azt jelzi a hírekben olvasott tény, mely szerint Szigliget javát felvásárolták maguknak, hogy ne zavarják őket a helyiek. Ennyit lehet keresni takarítással?
Az is nagy kérdés, hogy miért csak most gurultak elő ezek a lopástörténetek? Nem hiszem, hogy eddig minden rendben történt, csak most csúszott meg Mesterházi keze. De vajon mi van a háttérben? Talán az, hogy már minden határon túlment az urak mohósága? Hogy már sok új mohó is hozzá akart férni a lehetőségekhez? Szigliget már elkelt, most mi jön? És ki jön oda-meg a székbe?

lüke 2010.07.12. 21:04:16

@Georgiana:
mindegyikkel ugyanazt csinálta,de mi ebben a meglepö

lüke 2010.07.12. 21:06:27

@pad78:
miért?reverzálist nem adott:)

Szimba 2010.07.12. 21:06:48

@pad78:

A csuhásozás valós, én is olvastam róla annak idején.
De akkor a Fideszt senki sem vette komolyan még a parlamentben sem. Annyira fiatalok voltak, és annyira liberálisok!:))

lüke 2010.07.12. 21:07:00

@sofalwy:
igen
jöhetnek a hattyuk:)

pad78 2010.07.12. 21:09:41

@Georgiana:
Azért ennél pontosabban szeretném tudni. Azt nem gondolhatod, hogy én most végigolvasom, amit 90 és 94 között a megválasztott 386 összehordott, hátha megtalálom, amit OV esetleg bekiabált egy kisgazda hozzászólás közben, ha ugyan tényleg. Azért is intéztem Szimbához a kérdést, mert ő írta, feltételeztem, ennél pontosabban is tudja a forrást. Ha meg Neked fogalmad sincs, ne szólj bele, légy oly szíves!

bariga 2010.07.12. 21:23:55

@marhaszív: nehéz csak az anyukámnak volt, én arra nem emlékszem, nagyon kicsi voltam akkoriban

bariga 2010.07.12. 21:27:47

@Szimba: most viszont jól szituált, többnyire kellemesen vagyonos középkorú urakká váltak, ideológiájukat jelenleg még keresik.

Szimba 2010.07.12. 21:28:23

@pad78:

Azt tudom, hogy Föld S. Péter írása, de most nem találtam a blogján. Nagyon Orbán ellenes, nem szoktam olvasni, de most érdekesnek tűnt az, amiket összegyűjtött a 90-es évekből.

Most csak ezt találtam:

fsp.nolblog.hu/archives/2009/09/01/Tani-tani/

pad78 2010.07.12. 21:29:25

@lüke:
Az is egy lehetőség, akkor mind az öt csemete katolikus. És a katolikus keresztséget aligha szolgáltathatta ki Iványi, a római egyház finnyásabb ennél.

(Az biztos, hogy Orbán nem adott reverzálist, mert a református egyház ilyet senkitől nem kér, sőt a katolikusokat is bírálja szordínóban emiatt. Már csak azért is, mert a II. vatikáni zsinat óta elvileg náluk sem lenne kötelező, de a magyarországi katolikus papok egy része még nem hallott erről. Ellenben minden protestáns lelkész ismeri a zsinat ezen döntését. (: )

jjulie 2010.07.12. 21:30:30

@golb:

a fiatalon liberálisból lett későbbi populista nem egyeldülálló jelenség

ilyen pályát futott be pl karl lueger és georg ritter von schönerer bécsben

példaképei lettek egy nagy hatású embernek

Szimba 2010.07.12. 21:34:46

Én sem tulajdonítok ezeknek akkora jelentőséget. Csak egy politikusnál sokkal jobban figyelnek a váltásaira.

Viszont megtaláltam a cikket, levélben küldte el egy ismerős. Bocsánat, hogy hosszú és nem ide való, Padnak másolom be.
(Igazából már bánom, hogy behoztam, mert valóban sok politikus csinált érdekes dolgokat fiatalon. Pl. Károly herceg sem az az angyalka.:)

A régi-új miniszterelnök megválasztása után megmutatta családjának a
dolgozószobáját, majd közösen imádkoztak. Kell-e ennél idillikusabb
kép? A haza nem lehet ellenzékben, az istenek már a spájzban vannak.

Nincs hír arról, mit szóltak a gyerekek apa dolgozójához, de jó okunk
van feltételezni, hogy tetszett nekik. Talán még Anikó asszony is
elégedett volt a bútorokkal, és ebben az esetben, a magyar adófizetők
szerencséjére, csak a legszükségesebb darabokat fogják lecserélni.

De vajon mit szólt volna ehhez a 18 évvel ezelőtti Orbán Viktor? Az a
szakállas, kissé nyegle fiatalember, aki harcos ateistaként,
frakcióbéli társaival együtt számos alkalommal kinevette a papokat, a
vallásos, hívő embereket? (Nemcsak őket persze: a kisgazdákat
szalonnazabálóknak nevezték a fideszesek, a Kubatov pártigazgató
szóhasználatában nyuggereknek becézett idős emberekről pedig, azt
mondta akkor Orbán, hogy felélik a fiatalok jövőjét.)

Mit szólna ehhez a régi Orbán? Aki - az idősebbek és a mérsékelten
középkorúak még emlékezhetnek rá - a kereszténydemokrata képviselők
felszólalása közben, azt kiabálta be a parlamenti padsorok közül:
csuhások térdre!

Mit szólnak ehhez a történelmi egyházak? Pontosabban: mit nem szólnak
az egykori és ennek folytán mai gyalázathoz - nos, ez is megérne egy
misét. (Mit szól hozzá Semjén Zsolt - van szava hozzá?) Mert legjobb
tudomásunk szerint Orbán azóta sem kért bocsánatot a vallásos
emberektől. Igaz, nem is kérte erre senki.

A papság, az egyház biztosan nem.

Hogy miniszterelnöki léte első perceiben buzgón imádkozik, magánügy.
Hogy a sajtó nyilvánossága előtt a családját is imádkoztatja - lelke
rajta.

Nyilvánvaló, hogy Orbán kompenzálja a "csuhásozást". Mert a valóban
vallásos embernek nincs szüksége látványos külsőségekre, a valóban
vallásos ember tudja magáról, hogy kicsoda. Nem kell bizonygatnia
nappal, nem kell ájtatosnak lennie este, nem kell Istent a szájára
vennie minden hullámhosszon.

Orbán kompenzál. Más ember, ha kis pocakot ereszt, s meg akar
szabadulni a dereka köré rendeződött néhány kilónyi úszógumitól,
fogyókúrázni kezd. A nemzet örökös miniszterelnöke nem fogyókúrázik:
ő, amint azt egy néhány hónappal ezelőtti interjúból megtudtuk, ha úgy
érzi, súlyfölöslege van, böjtöl.

Nem arról van szó, ami az embernél természetes. Hogy több a ránc,
kevesebb a haj, és - József Attilával szólva - "szaporodik fogamban az
idegen anyag". A hitelességre gondolok. Orbán elhiszi magáról, hogy
megváltozott?

"Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk
abban, hogy Isten a történelem ura?? Így kezdődik a 2010-es Trianon
törvénytervezet, amelyet Orbánék nyújtottak be a parlamentnek. Ugyanez
az Orbán Viktor a kilencvenes évek elején kivonult az ülésteremből,
amikor az Antall-kormány Trianon emléknapot tartott.

Most szombaton Kötcsén Antall József özvegye és fia is ott volt a
Fidesz vezetői és értelmiségi holdudvara számára rendezett pikniken.
Ennyire rövid lenne az emlékezetük? Vagy már megbocsátottak a tékozló
fiúnak?

De hogyan lehet megbocsátani annak, aki nem kért bocsánatot?

Orbán kompenzál. Van neki miért. De nekünk, akik, függetlenül attól,
hogy Istenben vagy Emberben hiszünk, nekünk, akiknek Trianon
tizennyolc évvel ezelőtt is ugyanazt jelentette, mint most - egy fájó
sebet, amelyet éppen ezért nem kellene a szükségesnél gyakrabban és
főleg nem piszkos kézzel piszkálni -, nincs mit kompenzálnunk.

Mi most is azok vagyunk, akik mindig is voltunk. Hívők, ateisták -
egyszóval: emberek. És ezen nem is akarunk változtatni. Mert mi abban
hiszünk, amit Bródy János szövege nyomán Szörényi Levente énekelt a
"Sárga rózsa" című dalban: "El ne hidd, hogy megváltozunk
vezényszóra..!"

Föld S. Péter

Szimba 2010.07.12. 21:39:50

@pad78:

Nem, azt már olvastam a gyerekek születésekor, hogy nem mind katolikus. Mintha lenne evangélikus is köztük, meg református.

De ezek a hírek már lekerültek a netről, mert nem találom, vagy rosszul keresem.

jjulie 2010.07.12. 21:43:42

@bariga:

én tudom kik vezették be újra

és azt is, hogy ezzel miféle csoport hagyományait elevenítették fel

és pl. nagyjából 110 évvel ezelőtt a bécsi parlamentben és városházán is előkerült ez a hang

tlac 2010.07.12. 21:44:10

1. Demszkij - logikusan - nem ment vele vitába (2006)
2. Tarlóst amúgy simán lehetne verni - úgy általában, meg itt és most
3. Kapóra jött a TV ostrom, úgy last minute
4. ennyi

pad78 2010.07.12. 21:44:15

@Szimba:
Köszi. Azért ebből nem derül ki, hogy ki nevezte így a kisgazdákat, és hogy ki ennek a tanúja. Lehetne akár az exfideszes Fodor is a szerző. De szerintem lényegtelen is: a kisgazdák egy időben tényleg nagyon égő csapat voltak, ami nem jelenti azt, hogy a vidéken élő parasztemberekre is ezt mondanám. Talán a Fideszben sem rájuk gondoltak, amikor elhangzott ez, ha ugyan tényleg. (Ezt azért teszem mindig hozzá, mert már számos ilyen fideszes "bűnről" kiderült, hogy nem vagy nem úgy hangzott el valójában, pl. a panelprolizás, amit Orbánra fogtak, pedig soha nem mondta, meg a Kövér kötelezése, ami egészen más volt eredetileg. Akkor hiszem, ha konkrét forrását látom az ilyen mélybaloldali pletykáknak. Ahogy a csuhásozásról is hallottam meg olvastam, én is Magyarországon élek alapjáraton, csak nem tudom, hogy tényleg megtörtént-e.) Engem legjobban a nyugdíjasokról szóló kitétel érdekelne, bár belefér a világképembe, hogy mondtak ilyet a 90-es évek elején (ahogy a csuhásozás, a szalonnazabálózás és a többi is), igaz, az ellenkezőjét is el tudom képzelni (bármelyikről).

tlac 2010.07.12. 21:47:40

és 3 embernek nem lesz bántódása: Kocsis, Csányi, Demszkij.
csak.. CASCO

panelburzsuj 2010.07.12. 21:49:15

@Szimba:

www.origo.hu/itthon/20040514kislany.html

(Amióta Lüke bedobta a jópofának szánt "ne kicsinyeskedjetek" szöveget, kicsit szomorúan, kicsit kajánul lestem itt ezt a szédületes agyalást. De az evangélikus már túlzás: mindent azé má mégse hagyhatok ...

Egyébként elég ennyit beírni a Google nevű programba:

www.google.hu/#hl=hu&source=hp&q=%22Orb%C3%A1n+Viktor%22+reverz%C3%A1lis&btnG=Google+keres%C3%A9s&aq=f&aqi=&aql=&oq=%22Orb%C3%A1n+Viktor%22+reverz%C3%A1lis&gs_rfai=&fp=668cf288d7938751

Ismeritek? Nagyon praktikus kis progi ... )

szbi 2010.07.12. 21:50:19

golb: "a mai Wekerle-telep akkor még Budapesten kívüli terület volt, és nagy lökést adott Kispest felvirágzásának."
Valójában a Kispest és Budapest közötti érdemben üres, homokos terület volt; Kispest fejlődéséhez nincsen sok köze. Amúgy: Kispest csak mintegy 30 évvel előbb jött létre.
" ...az indíttatása amúgy erősen balos volt, hiszen munkás és tisztviselőtelepnek épült."
Valójában igazi keresztény-konzervatív kezdeményezés volt, megfejelve egy csomó józan ésszel. ---- Nem teljesen világos, miért kell a bukott kommunista-balos sajtó- és értelmezéstechnika szerint minden szociális kezdeményezést balosnak nevezni még mindig. Egyszerre hülyítés és önhülyítés ez. ---- Hivatalos neve: Kispesti Állami munkáslakótelep; eredetileg tisztviselő itt alig volt. A házak nem kerültek magántulajdonba, a telepen önálló fenntartó szervezet működött. Az itteniek ellátásra közintézményeket építettek; sajnos a közbejött ok (=világháború) miatt a rendszer nem épült ki. Viszont kocsmák nem voltak; alkoholistát nem tűrtek meg. Ez lehetett balos kezdeményezés is, mert akkoriban a munkásmozgalom egyik fontos harci terepe az antialkoholizmus volt. A helyi társaskör első elnökévé egy munkást választottak.

"Akkoriban kezdték el azt vallani hogy az emberi életkörülményekhez joga van ennek a népcsoportnak is."
Valójában jóval korábban; talán száz évvel előbb is -- a telep építése 1908-ban kezdődött -- és nem csak "baloldaliak"; sőt, főként nem baloldaliak által.

"Azért illúzióim nincsenek abban a tekintetben, hogy akkor sem akárki juthatott ott lakáshoz... "
Valóban így van. Aki lakást -- kényelmes lakhatást -- kapott, annak "önrésze" a tisztesség volt. A munkahelyeken -- főleg állami nagyvállalatok: MÁV, Posta, stb. -- véleményezték a jelölteket; teljes, legalább kétgyerekes családokat; azaz családfőket. A következmény: alig kellett valakit kirúgni -- ne feledjük: ez óriás-lakótelepnek számított és számít! -- helytelen magatartás miatt.

A Wekerletelep legnagyobb értéke ez: a tudatos társadalomépítés; máig ható következményekkel. Ma már más a helyzet, a lakosság nem s lassan az utóbbi -- nem pusztán a rendszerváltás utáni -- évtizedekben értelmiségiekre cserélődik; bár a munkás-kispolgár karakter élő.

Mindezzel szemben a "munkásállam" csak elidegenedett (marxi fogalom, nem is nagyon jó) lakógépeket tudott adni saját vezető osztályának. Ez az igazi "baloldali" teljesítmény!

Szimba 2010.07.12. 21:55:04

@pad78:

Forrást bizony nem említ. És, ha megkapargatnánk, akkor mások is mondtak nem vállalható, támadható dolgokat. Pl. Dávid I. "nem értek a focihoz", kiszólása, vagy Cusi ízetlenkedése a haláltáborokról, és Horn sem volt piskóta, amikor Gyurcsánynak címezte a "nem azt mondták Feri, hanem hogy menj a p'csába!"mondata.

Egyszóval, a lényeg, hogy Orbánnak is volt vitatható ifjúkora, meg most is van vitatható középkora.

szbi 2010.07.12. 21:57:07

@Szimba:

1: a Fidesz nem Trianon lényege miatt, hanem a tárgy elővételének parlamenti módja miatt vonult ki. Föld. S. Péter III/III ügynök volt, mint bebizonyosodott; teszi a dolgát.

2: Kötcse kegyurai az Antall-ősök voltak, támogatták, katolikus létükre, a protestáns templom újjáépítést a XVIII. században. Ezt a falu megjegyezte, Antallt vendégül hívták egy ünnepségre -- jóval a rendszerváltozás előtt.

pad78 2010.07.12. 21:58:20

@Szimba:
Köszi szépen. Forrást ő sem ad meg, az meg, hogy ki mire emlékszik... Írtam az imént, tízmillió magyar emlékszik úgy, hogy Orbán panelprolinak nevezte a lakótelepek lakóit, mert egyszer egy lakossági gyűlésen, ahol OV ott sem volt, valamelyik hozzászóló ezt mondta. Aztán a ballib újságírói morál lazán összemosta a kettőt. (Aki biztosan tudja, hogy OV mondta, attól kérem a forrást - hol, mikor és milyen szövegkörnyezetben.)

Arról nem is beszélve, hogy az egész írás egy rosszindulatú interpretáció. Azt egész konkrétan tudom, hogy OV 93-94-ben már elég rendszeresen járt a fent nevesített németajkú gyülekezetbe, még Balog Zoltán képviselősítése is felmerült, erre azonban még néhány választást kellett várni. Nekem ez azt jelzi, hogy OV változása "szerves", és nem valami maszk. Az meg, hogy egy hívő ember a családjával imádkozik, szerintem természetes. Emlékszem, hogy a rendszerváltás előtt jó pár évvel, a szakszervezeti üdülő menzáján - nyilvánosság előtt! - imádkoztunk evés előtt. Akkor a szüleim kompenzáltak? Hülyeség! Annyira szép, amikor egy nem hívő akarja megmondani, hogy egy hívő mit miért tesz...

tlac 2010.07.12. 22:00:19

@pad78: a "panelproli" NEM OV-tól való. Surján volt. OV épp ellenkezőleg beszélt, h Ő is lakott lakótelepen, stb. stb.

panelburzsuj 2010.07.12. 22:02:33

@szbi:

Az utolsó mondatoddal elrontottad.

Mennyi ideig épült a Wekerle-telep, és hány embert tudott végül befogadni? És hol, hogyan, hányan laktak a telepen kívül a munkások?

És hogy alakulnak ezeka számok a hatvanas-hetvenes évek lakótelepein?

Mert ha már baljobbozunk, akkor legyen kerek: a jobb keveseknek jobbat, a bal tömegeknek ócskábbat kínál.

Marxot meg nyugdíjazzuk már végre.

szbi 2010.07.12. 22:03:32

Kevesen emlékeznek rá, de Demszky beugró volt a főpolgármesteri szerepre; az első, nem deklarált jelölt Polónyi Károly építész és tanácsi városépítész -- lásd pl. óbudai lakótelep --, róla az első nagygyűlésen kiderült, hogy alkalmatlan a közszereplésre.
Demszky az első napokban elrontott mindent; pl. a választás után talán egy hónappal összeveszett a kerületi polgármesterekkel -- 21 szdszes! --, legalább is a karakánabbakkal; pl. Tarlós.

Itt abbahagyom, testközelből láttam az egészet, D.-nek hamar ellenfele lettem; nem vagyok elfogulatlan. Amúgy: Stadinger elvtárssal párban a legalkalmatlanabb városvezetőnek tartom. Máig sincs fogalma, mi LETT volna a feladat egy főpolgármesternek.

Szimba 2010.07.12. 22:04:05

@panelburzsuj:

Jé, ha idézőjelbe teszem a keresett kifejezést, akkor többféle anyag jön elő. Ez miért van?
Milyen program? Nem ismertem.
Köszönöm, szuper.

Szóval akkor ez valami városi legenda?!:)))

jjulie 2010.07.12. 22:04:54

@jjulie:

bécs van messze, vagy a 110 év?

tlac 2010.07.12. 22:09:38

@szbi: volt egy olyan olvasat is, h hátha bejön egy erősebb ügynök törvény (persze nem) és akkor szépen a Szadiból kijött Demszkij, Rajk, Ungár. Demszkijnek nagyon erős BM-es vonala volt.
Amúgy érinthetetlen. Tarlós nem bántja, OV eleve megmondta, h elfogult vele. Bizonyíték sincs ellene

Szimba 2010.07.12. 22:10:15

@szbi:
Földesről csak azt tudtam, hogy a Ludas Matyinál dolgozott:))

pad78 2010.07.12. 22:10:37

@panelburzsuj:
Azért ő is keveri a szezont a fazonnal. Reverzálist a katolikus fél adhat, ezzel vállalva, hogy mindent megtesz a gyermekek katolikus hitben neveltetéséért. Tehát a közhittel (és a cikkel) ellentétben nem az egyik fél lemond a másik egyháza javára, hanem a másik vállalja, hogy küzd ezért, igaz, elvárják, hogy ezt a társa jelenlétében mondja ki. És mint fentebb említettem, a protestáns egyházak élesen elítélik az egész reverzális rendszert, amelyet a katolikus az ellenreformáció eszközének alkalmaztak (mellesleg egy teljesen megalázó helyzet, hogy egy pap előtt fogadkozol, hogy mindent megteszel leendő társad és gyermekeid lelki elidegenítéséért), tehát így általánosságban teljesen értelmetlen erről beszélni. Ráadásul ma már a katolikus egyház sem közösít ki senkit azért, ha nem ad reverzálist, csak a szentségekben nem részesülhet az illető.

tlac 2010.07.12. 22:14:10

@marhaszív: valahol nemzetközileg védett

Szimba 2010.07.12. 22:15:48

@panelburzsuj:

Viszont most egyre jobban néz ki a Wekerle telep. Kós Károly nagyon szépre tervezte. A fák nagyra nőttek, a házakat felújították. Csendesebb, emberibb, élhetőbb, mint egy lakótelep. A parkját a Kós K. téren most alakítják át, az is ígéretesnek néz ki.
Más kérdés, hogy sokba kerül egy-egy lakás felújítása úgy, hogy megmaradjon az eredeti védett külső. Nagyon drágák ma ott a lakások.

kiraaaaa 2010.07.12. 22:22:06

Sztem teljesen mindegy,ki a főpolgármester.

jjulie 2010.07.12. 22:30:24

@szbi:

csinálja utána valaki: dilettáns alkatmatlanként betöltve egy főpolgármesteri pozíciót ötből ötször választassa meg magát úgy hogy közben tönkrevágja és szétlopja várost

vagy zsni, vagy mindenki hülye, vagy nem ez a történet igaz

szbi 2010.07.12. 22:35:16

@panelburzsuj: Önnel általában nem szoktam vitázni; most sem teszem. A megjegyzés a többieknek szól.

"Az utolsó mondatoddal elrontottad." Nem.
A pártállamban ténylegesen és tagadhatatlanul a nagyüzemi munkásság kivételezett osztály volt. De a kommunista vezetők, akik hatalomtechnikai és ideológiai okokból kivételeztek velük, saját alkalmatlanságuk miatt, képtelenek voltak ezt ésszerűen megoldani. A nomenklatúra horizontja a Rózsadomb, és a sok kicsi helyi rózsadombocska határán húzódott. Ez a társaság -- megjegyzem: nem is baloldaliak, pusztán politikai gengszterek -- képtelen az államszervezésre; Wekerle Sándor meg kortársai képesek voltak erre. Ugyanis sok hasonló, kisebb és építészetileg kevésbé jelentős telep épült -- Óbuda: gázgyár, Ózd, Miskolc stb -- tudatos tervezés nyomán. Amelyik megmaradt valahogyan -- pl. a gázgyári --, az máig őrzi a száz év előtti társadalomszervezés nyomát.

Azért kellett később paneldzsungel Budapesten - és más városokban -, mert hatalmi okokból szétverték a helyi közösségeket. Valamint a "nagyiparosítás" miatt; ez egyébként torz társadalomszervezési törekvésekkel is járt.

"Mennyi ideig épült a Wekerle-telep, és hány embert tudott végül befogadni?"
1908-tól; mint mondtam, nem fejeződött be; az utolsó lényegi hullámot a világgazdasági válság törte meg 1929-ben. Kb. 10 000 emberről volt szó. Hozzávetőlegesen 3000 lakás van ma a Wekerlén.

"És hol, hogyan, hányan laktak a telepen kívül a munkások?" Erről kb 3 méternyi szakirodalom szól. Jellemzően a szocializmus idején alig tudtak e kérdésről valamit mondani; az igazat nem szabadott. A kortárs társadalompolitikát igen foglalkoztatta a kérdés. Kéretik tájékozódni; itt nem pótolhatom a tudás lapidáris hiányait. A tények ismerete nélküli locsogás és ítélkezés amúgy jellegzetesen "baloldali" technika.

"És hogy alakulnak ezek a számok a hatvanas-hetvenes évek lakótelepein?" Rosszul. A tömegember gyártása ugyanis sikeres volt: ezért tartunk itt, ahol tartunk.

Megjegyzés: a kérdés vizsgálata éppen a Demszky-korszakban -- sajnos ez már bizony várostörténeti korszak -- végleg - ? - az asztal alá lett söpörve. Amúgy: nem városi zsoldú kutatók sok érdekeset írtak, megkereshető a szövegük; pl. a régi szociális telepekről is született egy elég jó monográfia.

Mert ha már baljobbozunk, akkor legyen kerek: a jobb keveseknek jobbat, a bal tömegeknek ócskábbat kínál.

Marxot meg nyugdíjazzuk már végre.

Mennyi ideig épült a Wekerle-telep, és hány embert tudott végül befogadni? És hol, hogyan, hányan laktak a telepen kívül a munkások?

És hogy alakulnak ezeka számok a hatvanas-hetvenes évek lakótelepein?

Mert ha már baljobbozunk, akkor legyen kerek: a jobb keveseknek jobbat, a bal tömegeknek ócskábbat kínál.

Marxot meg nyugdíjazzuk már végre.

pad78 2010.07.12. 22:36:44

@Szimba:
Azért Horn Gábor a maga nem túl választékos módján a lényeget fejezte ki, amelyet "Feri" (nem nagy sikerrel) éppen próbált kiiktatni a közgondolkozásból. Az más kérdés, hogy ha a liberálisok nem erőltetik rá az országra azt a félbolond Molnár Lajost, nem működött volna az a népszavazás, amit Gyurcsány nagyban átértelmezett az izgalmas pillanatokban.

Nem kétlem én, hogy OV számos olyan dolgot vagy mondott korábban, amit szívesen elfelejtene. Csupán a forrás érdekelt, mert ezeket nem hallottam, és tényleg annyi alaptalan, de "tutibiztosanmonta" szöveg virágzik, hogy ahhoz képest a parlagfű semmi; másrészt azt a meggyőződésemet fejeztem ki, hogy bár a baloldali újságírók építgette Viktor-kép alfája és omegája az ő árulása, valójában nem fordult ő akkorát, különösen ha az akkori zavaros idők általános identitáskeresésében nézzük a dolgot.

jjulie 2010.07.12. 22:36:44

@szbi:

magyar baloldal találmánya és vivmánya a szétbombázott angliában épült panelépületek ?

szbi 2010.07.12. 22:37:43

Bocsánat! Az én szövegem az idézetekkel a "monográfia szóig tart, a többi panelburzsuj textusának ottfelejtett másolata.
Pardon.

szbi 2010.07.12. 22:45:01

@tlac: Ungár Fideszes volt. A Rajk-kérdés a sejtett szempontból kérdés. Raj Tamásról bizonyosodott be ügynök volta. (Az első szabaddemokrata parlamenti frakcióban kb. 10 besúgásban érintett képviselő volt; átlagos arány akkor. Demszkyről nincs mit mondanom.

jjulie 2010.07.12. 22:45:55

@szbi:

hogy a luegernek mi köze az "élesebb hang"-hoz a korabeli bécsi politikában

szbi 2010.07.12. 22:54:35

@jjulie: Ne tegye a butát. Nem az építőtechnikáról van szó. Mondata helyesírásilag hibás. Ez tiszteletlenség.

"magyar baloldal találmánya és vivmánya a szétbombázott angliában épült panelépületek ? "

jjulie 2010.07.12. 23:01:56

@szbi:

hűha, milyen technikáról van szó?

pad78 2010.07.12. 23:02:10

@jjulie:
Azt, hogy Demszky alkalmas vagy alkalmatlan dilettáns volt-e, majd eldönti a történelem. Én egyelőre nem sok olyat látok, ami az utókor ítéletét pozitív irányba folyásolhatná be. Persze annak se nagy a jelentősége, hogy én mit látok.

Viszont egy negyedik opciót javasolnék, egész pontosan két tényező összejátszását: a. Budapest túl nagy város ahhoz, hogy a lakosok érdemben ellenőrizhessék a megválasztott vezetők munkáját; b. Budapest túl nagy város ahhoz, hogy könnyen elég ismertté legyen ahhoz valaki, hogy leváltsa a már pozícióban levőket. Az elsőt elvileg befolyásolhatná a sajtó, de a magyar sajtó ebben nem jár élen, ráadásul DG az utolsó éveket letudva elég baráti sajtót tudhatott a háta mögött. Az utóbbi viszont oda vezet, hogy schmittpálokkal próbálják legyőzni a demszkyket, ez pedig azt vonja maga után, hogy nem jó, hanem népszerű politikusok versenyeznek. A kettő sajnos nem feltétlenül azonos.

Azért Tarlóst így is előrelépésnek gondolom DG-hoz képest, róla óbudai ismerőseim elég jó véleménnyel vannak; tkp. hasonló, de átláthatóbb terepen már mutatott valami értékelhetőt. Meglátjuk, mire képes főpolgármesterként! Mindenesetre fenti érvek azt valószínűsítik, hogy teljesítményétől függetlenül ő is marad legalább két-három ciklust.

Georgiana (törölt) 2010.07.12. 23:06:08

@pad78: Van fogalmam kedves uram, tudnillik Önnel ellentétben én saját füleimmel hallottam.
Akkortájt a hintaszékben élveztem, hogy láthatom és hallhatom amint az új szelek meglibbentik a térdemre vetett takarómat.
És beszéltem még Krassó Györggyel is. Tudja egyáltalán, ki volt Ő?

jjulie 2010.07.12. 23:06:13

@pad78:

és magyarország nem túl nagy ahhoz hogy a lakosok ellenőrízhessék a vezetők munkáját?

akkor most tévedésből van ez a kétharmad?

pad78 2010.07.12. 23:16:11

@Georgiana:
Egyszerű ember vagyok, fogalmam sincs, mi köze Krassónak ahhoz, hogy OV mit mondott, vagy mit nem mondott. Nyilván nálam többet tud róla, mert én személyesen nem ismertem, de úgy tudom, nem volt Orbán szövegírója. Vagy mégis?

Ha saját fülével hallotta, akkor ugyanmár árulja el, hol találhatóak meg a parlamenti naplóban az ominózus beszólások. Mert ígérem, nem fogom végigolvasni őket, csak azért mert maga meg van győződve arról, hogy ezek elhangzottak.

pad78 2010.07.12. 23:21:31

@jjulie:
Hát vannak kérdések, amelyekről demokráciában szerényen hallgatunk. Félek, hogy ezek ilyen kérdések... :)

(Állítólag Churchill mondta, ha Georgiana jó kedvében van, azt is megmondhatja, mikor, ő nyilván személyesen ismerte Sir Winstont, szóval állítólag tőle származik, hogy a demokrácia nem jó, de még nem találtak ki jobbat. Hát asszem az elmúlt húsz év számos választása bizonyította, hogy az emberek nem feltétlenül alkalmasságuk alapján választják vezetőiket. És mivel Neked ez számít igazán: jó eséllyel így működött a 98-as és a 2010-es választás is. :) Mellesleg a többi négy is.)

balfék 2010.07.12. 23:22:44

Na , és tudjátok többek között kinek jelentett, aki jelentett, annak a Horváth Józsefnek (volt UD zrt. azelőtt BM. III/III. ), akit most nevezett ki Pintér a Katonai Elhárítás élére. Elvtárs nem vész el, csak átalakul. Innentől van-e létjogosultsága az ügynöközésnek?

jjulie 2010.07.12. 23:23:21

@pad78:

most akkor tévedés az a kétharmad, te egyszerű igazságkereső ember?

jjulie 2010.07.12. 23:27:25

@balfék:

ha a fidesz ügynöközik akkor létjogosult, ha más akkor nem

a fideszkomcsi és a fideszügynök jó, máséi rosszak

régi lecke, melyik bolygóról jöttél?

pad78 2010.07.12. 23:33:51

@jjulie:
Ha tévedés alatt azt érted, hogy jó-e az országnak, akkor erre nem tudok válaszolni. A történelem majd eldönti.

Ha azt érted, hogy az emberek azt akarták-e, amit Orbánék csinálni fognak, akkor egyértelműen tévedés a kétharmad. Szerintem nem létezett még demokratikus választás, amikor az emberek akárcsak megközelítőleg azt szerették volna, amit a megválasztott pártok tettek. Meggyőződésem szerint egy max. 15-20 ezres közösség alkalmas arra, hogy megismerje, nyomon kövesse és hitelesen értékelje azokat, akik vezetik (akárhogyan lettek is vezetőkké). Az ennél nagyobb méretekben megvalósuló "demokrácia" porhintés, függetlenül attól, hogy Gyurcsány vagy Orbán győz a választáson. A kutya sem ismeri őket, csak a róluk kreált képek alapján döntünk. Így ezen a szinten is csak a népszerű juthat hatalomhoz, az alkalmassága meg majd - reményeim szerint - hosszú távon kiderül.

pad78 2010.07.12. 23:41:30

@balfék: @jjulie:
Ha Ordnassac hallótávolban lenne, meg tudná mondani, hogy a Godwin-törvénynek van-e ügynökkérdésre alkalmazható pontja, mindenesetre ez már nagyon hiányzott...

porfelhő 2010.07.12. 23:56:28

Ugy gondolom Demszky G. azért maradhatott két évtizeden át a potszján, mert a fővárost nem vezette annyira rosszul, mint főpolg.m. Mint a cikkben is olvasható töretlen volt a pályafutása, akkor nem lehetett annyira rossz város vezető. Nem tudom miért erősödtek fel ennyire most ezek a lopási témák, mert ha ő is szétlopta volna a várost, nem fejlődött volna semmit, és nyilván már menesztette volna korábban a főváros népe. A választások előtt a "Szólás Szabadságában" három Bp-en élő külföldi újságiró volt a vendég és a lopás volt a téma. Az egyik mosolyogva mejegyezte, nem is értik, mert Mo-on is mindig voltak lopások. És szerintem lesznek is. Én ezzel nem is szoktam foglalkozni, nem is szoktam vádaskodni, viszont ugy magamban teljes mértékben elitélem. Azért meg kell jegyezni, hogy a többség becsületes és nem lop, felsőbb és alsóbb szinten sem. Sokunknak eszébe sem jutna, hogy van munkahelyünk és azzal töltsük az időt, hogyan kellene lopni.
Tarlós személye már előre boritékolva van, pedig még elég hosszu idő van az őszi választásokig.
Aki többet tud az LMP-ről mint én világositson már fel legyen szives, hogy tulajdonképpen ők milyen irányvonalat képviselnek konkrétan. A nevükből itélve, legyen más...de milyen politika.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.13. 00:44:45

@porfelhő: egy kirívóan jellemtelen ismerősöm szerint (aki ismeri személyesen Schiffert) semmi jót nem várhatunk tőlük. Na, ezzel most nem vagy közelebb a megvilágosodáshoz...

panelburzsuj 2010.07.13. 00:53:24

@szbi:

Egy istentelen szerződés van kipirulva
minő ok és gonosz lesz:
Ezért a dühöngő ostobaságot nő
A lázas háborúk megölni.

(A zemberek)

szbi 2010.07.13. 01:43:18

@balfék: Horváth József nem a Katonai Biztonsági Hivatal főnöke, hanem annak a helyettese.
1986-tól dolgozott a III/III-ban, egyház vonalon.
Nem lett volna szabad kinevezni
Egy bizonyos másik Horváth József vezérőrnagyként a III. cspf. vezetője volt, simlis figura, de okos és ravasz; - nyugodjék békében.
A kettő nem összetévesztendő.

KóserKároly 2010.07.13. 01:51:20

@gauche caviar: Rogán Antal :)
Szerintem sokkal jobb lenne, mint (fél)Tartós István, pláne, mint Horváth Ingyenbusz Csabika. Jávor Benedeknek viszont örülök, de annyi esélye sincs, mint egy halnak a homokban.

ssi 2010.07.13. 07:10:06

Demszky
- viszonylag stabil, kevesebbet változó - párt, stílus, mondandó, külső
- viszonylag "közép" - kezdetben kevésbé megosztó
- miért fordultak ellene?
* politikai légkör: pártja és vallása
* vagyonosodása (Horvátország), visszaélés (terepjáró ingyen használata)
* munkakörének problémái: BKV, metró4 stb.

érdemes lenne a márc. 15-ei beszédeinek légkörét és tatalmát összevetni

www.demszky.hu/fotoblog/csaladi.html

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9023775 D.G. vagyona

hu.wikipedia.org/wiki/Demszky_G%C3%A1bor önéletrajz, kritikák

www.demszky.hu/dokumentumok/magamrol.html önmagáról

@Szimba:
anno sokat beszéltek arról, hogy O.V. 4 gyerekét más fővallásra kereszteltette

régi újságok, régi híradók - hitelesség - akinek van rá lehetősége

ha sok a markáns változás, érdekes párhuzam lenne pl. a NENy-nyel

Szimba 2010.07.13. 07:45:30

Nem gondoltam, hogy ekkora vihart aratok azzal a gyenge cikkel!:)
Menet közben azért belegondoltam, hogy a pl. Demszky illegalitásban töltött ideje majd a hatalomban megváltozott jelleme mennyire szükségszerű változás.

A hatalom sok ember erkölcseit amortizálja.
Ez a generáció igen fiatalon került magas pozíciókba, kihagyva a szamárlétra fokait, és csak az idő adta távolság fog igazi rálátást adni arra, hogy minden torzulásuk mellett mit tettek jól.

A Fidesz esetében azonban a most hatalomra kerülő generáció megjárta a hadak útját, voltak ellenzékben, sokféle pozíciót töltöttek be, volt, aki tanult ebből, volt, aki nem. Tarlós már nem várhat elnézést, mint a fiatal Demszky az első ciklusában, és Schmitt Pál már a megválazstásakor kivívta sok fideszes ellenérzését is.

jjulie 2010.07.13. 07:47:55

kicsit leegyszerűsítem a témát:

egy ilyen város mint budapest nem más mint egy arra alkalmas szinpad ahol a csinos nők igazán megmutathatják milyen csinosak és csábítóak, a férfiak meg megmutathatják milyen nagy farkuk van

az andrássy utat azért kellett megépíteni, és ilyen szélesre, mert a váci utca már nem volt alkalmas erre a mutatványra

a nagy farkam van érzés nagyon fontos, ezért az érzésért építtetett 1903-ban pl. a Dungyerszky Lázár bácskai szerb mágnás bérpalotát a Szabadság tér 14.-ben és nem egy bácskai faluban

a tervezője tervezett egy csomó kastélyt is vidékre, de azoknak a gazdáit is főleg itt ette a fene, mégpedig a fent említett egyszerű okokból

és ugyan ezekért az érzesek utáni vágyakat használta ki könnyedén a podmaniczky amikor rábeszélte a gazdag asszonyokat arra, hogy vetessenek a férjeikkel telket a sugárúton, és építtessenek rá palotákat, és ezekért az érzések átéléséért járnak ide a világ minden részéből

szóval a demszki illett egy ilyen szinpadra, a tarlós meg mint csizma, hogy kerül az asztalra?

és nagy esélye van rá

tlac 2010.07.13. 07:50:36

@szbi: igen, de azér kádergyerek kripto-szdsz-es inkább..

tlac 2010.07.13. 07:53:24

@szbi: Demszkijről nem kell bebizonyosodjon, Ő MAGA az "ellenálló". Piszlicsáré állásért BM-en stréberkedő, aztán BM-es feleség, a sok közül- de hagyjuk! Ne bántsuk, jó pár éve szemmel láthatóan idegileg is szét van esve, talán nagy a nyomás rajta.

tlac 2010.07.13. 07:59:22

@porfelhő: "mert ha ő is szétlopta volna a várost, nem fejlődött volna semmit"
Na ez pont fordítva van! Azért (is) kellenek a nagy projektek, mert Öcsi bácsi szavaival
1. "Nagy pénz, nagy foci..."
2. a népek is azt díjazzák. Fejlődött, átadták, megújul, stb. Meg munkaalkalmat is ad. (aztán üzemeltetni kell..)

Demszkijről NINCS bizonyíték, nagyon kevesen tudnának terhelőt mondani, de bizonyítani, hmmm, kétlem. Talán nagyobb nyomás neki, hogy érinthetetlennek hitt emberét vitték be, mint ő magát.
Amúgy egyszerű APEH vizsgálat elég lenne, de nem lesz. Vagyonos feleségére is foghatná igazolhatlan gyarapodását akár.
Meg mondom senki nem bántja.

porfelhő 2010.07.13. 08:10:47

@Hepci: Köszönöm. Gondolom őszre többet tudunk róluk. Majd ha visszajön az osztálytalálkozóról @Ordi megkérdezem, szerintem ő tudja. Én nem sokat hallottam róluk a tavaszi választások előtt, vagy nem figyeltem, de elképedtem milyen eredményt értek el, a mostani nyilatkozataikból sem jön le nekem a valós program, de az a lényeg, hogy ott vannak a parlament szinpadán.

Szimba 2010.07.13. 08:16:53

@porfelhő:

lehetmas.hu/

A programjuk is fenn van a honlapon.

porfelhő 2010.07.13. 08:19:04

@tlac: Értem, ovasgatok a sorok között. Ügyesen politizált. Az egyszerü APEH. vizsgálat sokszor a kisembert találja meg, akrom mondani a szerencsétlen kényszervállalkozót, az az igazi nagyfogás.

tlac 2010.07.13. 08:25:07

@porfelhő: APEH vizsgálat pár éve a kisember OV-t, meg Kubatovot találta meg, azt dobta ki a gép véletlenszám generátora..
AMikor Demszkij EP képviselő (is) lett, akkor először feszegették, hogy miből van lovarda, lovak meg horvát nyaraló. Ugyanis a főpolgi fizu nem olyan marha nagy kb. 600eFt adózás előtt/ hó. Akkor ellenállónk frappánsan azt a választa adta, hogy kölcsönből van minden és EP fizetéséből bőven tud majd törleszteni. Kiderült egyszerre még a nagy ellenálló sem lehet EP képviselő ÉS Budapest főpolgi, találd ki melyiket választotta! Igen, a főpolgiságot... Azér az mégiscsak komolyabb vircsaft. Brüsszelben nem lehet sárga autó elvivő rajjal üzletelni, stb. Azóta persze senki nem kérdezte meg hogy most akkor miből vannak a javak..

porfelhő 2010.07.13. 08:28:44

@Szimba: Majd megnézem. Hallottam, hogy két városban a héten afféle beszélgetős "müsorra" várják a szinpatizánsokat. El kellene küldenem egy embert, hogy hallgassa már meg, hátha okosabb lennék, csak nekem nincs ott emberem. Egyelőre marad a találgatás.

porfelhő 2010.07.13. 08:37:08

@tlac: Én nem voltam véletlen szám mikor tiz évvel ezelőtt az épitési hitel bizonyos százalékát igényeltem vissza. A hatalmas havi fizetésem mellett. Rosszul csinálta meg a kollégám, és azt mondták örüljek, hogy nem büntetnek meg. Én meg azóta is "örülök". No az APEH-.ről, a vagyonokról igy reggel ennyi is elég, hogy az ember felborzolja az idegeit.

nyünyüge 2010.07.13. 08:49:37

@Szimba:
"..A Fidesz esetében azonban a most hatalomra kerülő generáció megjárta a hadak útját, voltak ellenzékben, sokféle pozíciót töltöttek be, volt, aki tanult ebből, volt, aki nem."

Hát vannak ilyenek is. Meg vannak a Posta vezérigazgatói székbe meg ÁSZ elnöknek kinevezett - az adott pozícióhoz képest - nyeretlen kétévesek.
A hadak útjának megjárásáról meg Szíjjártó képe ugrott be... hát mit mondjak, nem látszott rajta egy árva pillanatig a sanyarú sors.

2010.07.13. 09:08:52

Hogy ON legyek és hát Plutarkosz került szóba:Pl. a megalománia mindkettőnél azonos, így a párhuzamos vonalvezetés meg van.

És: tetszik a fotó, amit legelőször megmutatnák egy karakterológiával foglalkozó, hiteles pszichiáternek...hátha több párhuzam is felfedezhető...:)

Amit a poszt ír, valóban, mindig jó szelet fogott ki demszkáj, és többnyire azzal nyert, hogy a szedsz szavazókra azért lehetett építeni a fővárosban, és a szocik olyan antipotens (Ordi! Direkt írtam így, úgyhogy ha olvasod, előreszóltam, mielőtt a a kioktatás megkezdődne...:D) jelölteket tettek az étlapra, hogy akkor inkább már demszkáj...Mondjuk mindenki tudott a 30 %-os beruházás/pályázatok feláráról is, azt is tudták sokan, hogy kinél kell jelentkezni vele. Jé na nézd már, nem kiderült sokaknak immár, Mesterházy Ernő volt az "Úr "neve...:D

Tarlós rendet vág és újabb 20 év alatt az ő csatornái is kiépülnek...

Nincs új a nap alatt...

ssi 2010.07.13. 09:16:51

számos - nem politikus, vagy egyéb közszereplő - régi ismerősöm változott meg a 20/húszon néhány év alatt, s nem kicsit, hanem nagyon - stílusban, vagyonban, beosztásban (a felszedett kilókat most hagyjuk)

kérdeztem a nálam idősebbeket, az életükben bölcsekké váltakat erről: s azt mondták, amit vártam, hogy ez általában így természetes

mit tudunk, mit vagyunk képesek látni, s mikor látunk tisztán?
segít, vagy ront a média a kiragadott esetekkel?
szélesebb körű gazdasági-társadalmi összefüggések bemutatása lehetne inspiráló is (pl. aki megdolgozott a sikeréért), vagy elrémisztő is?
- tudjuk-e gúny nélkül elfogadni és szükségszerűnek tekinteni az emberi változást a belső és külső okokból következően?
- önmagunkban meglátjuk-e ezt?
- túl tudunk-e lépni az általánosításon (a politikusok már csak ilyenek), fel tudunk-e hagyni az elfogultságunkon (pl. szoci mindig lopott, de a mostani kormánytagok tisztességesen lettek vagyonosak)?
- a hétköznapi emberek is kikezdhetőek ilyen vádakkal (feljelentjük a gyanúsan jó családba házasodó szomszéd gyerekét?), de a közszereplő amúgy mennyiben maradhat civil is, magánszférával bíró?

ssi 2010.07.13. 09:25:12

Ordi tegnap este osztálytalálkozóra ment (igaz, csak úgy ripsz-ropsz bejelentette, előre nem kérezkedett el, de most ezt hagyjuk)

gondolom, sokan voltunk már ilyenen

mik is hangozhatnak el ilyenkor: csak egy példa - sarkított
- családról, lakóhelyről, szakmáról, esetleg gondokról - az egyik oldalon
- hogy megváltozott (pl. magabiztosabb lett); sose gondoltam volna, hogy ennyire viszi, de beképzelt lett, jó drága cucc van rajta stb. - a másik oldalon pusmogva

bariga 2010.07.13. 09:33:22

a Tarlós tegnap azt mondta az Este műsorában hogy most már más világ van, nem lehet csak úgy állítani, meg kérdezni, vagy hasonló. erre a riporter: beszéljen akkor arról, amiről ő szeretne. Ezután mindig ilyen izgi riportok lesznek?

porfelhő 2010.07.13. 09:40:22

@Szimba: Erre a szükségszerü változásra @Leticia már meg is adta a választ.

porfelhő 2010.07.13. 09:59:46

@bariga: Kár hogy nem láttam az Estét, de most jót nevettem. Akkor azután nem is kellenek riportok, teljes hirzárlat lesz? Vagy megy a meghivott vendég a studióba és azt mondja a riporter, köszönjük, hogy itt van, miről fog beszélni? A riporter meg közben olvassa a kedvenc olvasmányát, vagy mit csinál, ha nem kérdezhet. Tényleg izgi lesz.

radala 2010.07.13. 10:04:55

Nagyon érdekes összefoglaló, valóban bámulatos Demszky karrierje, talán senki nem volt még ilyen hosszan sikeres ilyen kevés talentummal és ilyen kevés munkával. Vagy persze lehet, hogy nem értek hozzá és egy bámulatos tehetség.
mondjuk hajlok arra, mint már máskor is mondtam, hogy a polgármesterség az a világ leghálásabb szakmája, mert minden, ami épül miattam van, minden, ami nem, az a gaz rossz akarok miatt. Haupl (Bécs polgármestere) is 94 óta polgármester, bármi is történjen közben. Hódmezővásárhelyét is "ugyanaz az ember" vezeti 20 éve (értem, hogy közben meghalt Rapcsák, de ez tök mindegy).
Szóval szerintem a polgármesterek nem politikusok, Demszky nem is kivétel, egyszerűen csak arról van szó, amit szintén mondtam már, hogy a sok hülye polgárnak azt kell gondolnia, hogy az ő polgármestere jó, mert ettől ér többet a háza. Igazából utálom a polgármestereket mind:-)

porfelhő 2010.07.13. 10:09:52

@manyike: Nem bizony. Remélem estére visszaér a osztálytalálkozóról.

2010.07.13. 10:14:08

@bariga: hát ez nagyon durva! És épp ilyenkor megy el egy emblematikus figura megjelenítője, Kállai Ferenc. Isten nyugosztalja, nagyon nagy színész volt! Pelikán elvtárs meg volt, van és azt hiszem (illetve sajna látom!:S), lesz is...Virág elvtárs meg épp most Tarlós etás..azt hiszem 20 év múlva a hatalmi mámorban fetrengő bohócokon jókat fogunk derülni, főleg, azon, hogy belebuknak, mert akik így és ilyen tempóban válnak agresszívvé és zsarnokká, vagy elzavarják őket hamarosan, vagy a véres terror lesz. Szóval az Andrássy út 60. lesz még szimbóluma Orbánnak és nem éppen kegyeleti célból...

tlac 2010.07.13. 10:15:58

@porfelhő: ellenállónk lehet nem igényelte vissza a hitelt..

golb 2010.07.13. 10:16:12

@radala: Szóval szerintem a polgármesterek nem politikusok, Demszky nem is kivétel...

Akkor lehet itt a baj! Elvileg a politikus közügyekkel foglalkozik perdef. Egy város igazgatásánál direktebben közügyekhez nehéz lenne közel kerülni, így bizony egy polgármesternek _a szó valódi értelmében_ véve illene politikusnak lenni...

golb 2010.07.13. 10:23:34

@jjulie:

A liberálisból populista ha belegondolunk általában törvényszerű. Kezdetben ifjúként a legfontosabb a szabadság, az úm. végre felnőttem, magam ura vagyok, stb. Aztán jön egy idő után a kiábrándulás, hogy a gyerekként még annyira jónak tűnő felnőttség nem is olyan jó buli... Jön a család, gyerek, felelősség -- és az ember populizálódik, mert a napi mókuskerékből sokszor nem látszik a racionalitás. Amikor a Te családodtól, te nagymamádtól, stb. kellene elvenni, akkor nyilván tiltakozol, ha racionálisan ez lenne célszerű. Ne veled, ne a zemberekkel fizettessék meg...

radala 2010.07.13. 10:34:13

@golb: Persze, azt is mondhatnám, hogy ők aztán az igazi politikusok. Nem ez a lényeg, hanem az, hogy ahhoz, hogy azt képzeld jó országban élsz nem fűződik érdeked. Mert mindenki ugyanabban az országban él. A polgármesterről viszont érdeked azt képzelni, hogy jó, mert fejlődik a város többet ér a házam.
Azt akartam mondani, hogy nem lehet összehasonlítani egy Orbánt/Gyurcsányt egy Kósával/Demszkyvel, mert míg az elsö kettő munkáját leszarozhatod anélkül, hogy anyagi hátrány érne, addig a második kettő szar munkája azt jelenti, hogy a pesti debreceni ingatlanod egy fos.
Olyan ez, mint a totálcaron a népítélet. Nem az autókról tudsz meg valamit, hanem az emberekről, akik azt az autót veszik. Ép ésszel nem gondolhatja valaki, hogy egy fos KIA ceed, ami olyan ronda, mint a bűn jó autó. Azt gondolhatod, hogy az emberek a kicsike pénzükön vesznek valamit, amit muszáj szeretniük, mert, ha nem így tesznek, akkor azt kéne elismerniük, hogy ők hülyék. Ugyanez van a polgármesterségnél is. Vagy lehet, hogy nem ez van, mert nem értek hozzá, de tény, hogy a polgármesternél az a default, hogy újraválasztják. A parlamenti politikusnál meg az a default, hogy, amint lehet elzavarják.
De mondhatnám azt is, hogy a végtelen kis gusztustalan, erkölcstelen Rogánból a Szíjjártónál is nagyobb mélységből a "haza bölcse lett".
Kósa szimpatikus vicces közérthető faszi, de azért igazából nem tudom mitől lenne akkora ász.
Bármibe mernék fogadni, hogy, ha 90-ben valamilyen furcsa okból Dajcs Tompi lett volna BP fpm-je, akkor még 50 évig nem lehetne kirobbantani a helyéből.
Csak azt akartam leírni, hogy van valami a polgármesterségben, ami tök más, mint a "nagypolitika". Erre szerintem az emberi hülyeség a magyarázat, de persze bármi más is lehet. Mindenesetre nekem az az érzésem, hogy valahol az autómárka hűség környékén kell keresgélni az okokat. Mivel én az autómárka hűséget is az emberi faj egy korlátjának látom, ezért a polgármesterek nem váltogatásáról is azt gondolom, hogy totál perverz. Illetve nem perverz, mert teljesen természetes, csak nem tudom mi a jó szó. Mondjuk úgy, hogy bosszantó.

lüke 2010.07.13. 10:48:21

- a reverzális:
www.kislexikon.hu/reverzalis.html
- Demszky szerintem politikus volt, s mint föpolgármester
az is maradt,
nem szakember volt, nem szakmapolitikai alapon kapta

a posztja politikai döntés volt, hiába kapta majd késöbb szabad választással:)

lüke 2010.07.13. 10:49:17

és szerintem nekünk tök mindegy OV gyermekeinek a keresztsége,
legfeljebb neki nem mindegy

porfelhő 2010.07.13. 10:50:54

@tlac: Biztosan nem volt épitési hitele. Lehet rosszul fogalmazok, de javitsd már ki légyszives. Nem a hitelt igényeltem, hanem a törény szerint, a befizetett összeg bizonyos százalékát. A de mindegy is már régen volt.

lüke 2010.07.13. 10:56:32

@panelburzsuj:
ne kicsinyeskedjetek
loptak s lopnak
en gros:)

ezt irtam
a lopás milyenségére
hogy a betont vitték keveröben
vagy
az elemet

elemet

2010.07.13. 11:01:11

@lüke: nekünk is mindegy, meg neki is...akinek szent a barátja, netán a zIsten (=OV), az könnyen üdvözül..:D Mi meg megyünk a pokolba...illetve maradunk!;)

porfelhő 2010.07.13. 11:02:26

@Letícia: Első elolvasásra muszály volt nevetni, mert elképzeltem a szitut. De ha mélyebben nézzük az eseményeket , kijelentéseket, nem a demokrácia fogalmát erősitik.

2010.07.13. 11:15:15

@porfelhő: hát nem éppen...bár lehet, ez a viktokrácia(=demokrácia) lényege...sajátos stílus, mondhatni érdekes...

Nekem azonban inkább viktatúrának(= na melyik szóra hasonlít? Piros hangszórót nyerhet vele, aki kitalálja!:D) tűnik...

:(

Ordnassac 2010.07.13. 11:29:09

@porfelhő: muszáj pontos j-vel. ;-)

@radala: rég láttunk, welcome back! :-)

2010.07.13. 11:30:14

@Ordnassac: na, megjött a tantó bácsi!:) Dicsértessék!:)

golb 2010.07.13. 11:30:53

@Letícia: Nekem azonban inkább viktatúrának(= na melyik szóra hasonlít? Piros hangszórót nyerhet vele, aki kitalálja!:D) tűnik...

Vizitúrára gondolsz? :)

lüke 2010.07.13. 11:37:11

jaja
nekem is báncsa
a szemem
muszáj, hogy báncsa.............

lüke 2010.07.13. 11:39:24

vizitura
vikatura
is lehetne:)
igen welcome radala, aki velem együtt nagy DG fan:)

2010.07.13. 11:39:53

@golb: aha! Hogy kitaláltad!:) Ezért kapsz egy zöldet is!:DDD

@Ordnassac: Há' nemán, pógármester úr, hogy tehetöl vélünk il'jen csúfságot? Há' testvír az il'jen, tessék mán mondani? :D Zokognak a XIV. kerben a ki...a ki...ill. kivételezett osztály...:)

Ordnassac 2010.07.13. 11:44:07

@Letícia: lesz helyette egy másik ejtőernyős Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztossal.

lüke 2010.07.13. 11:45:34

@leticia:
ha valaki komolyan veszi a vallását , annak nem mindegy
a nagypapám reverzálist adott, a fiúk is katolikusak lettek, s egész életében presbiterként ezt siratta/gyónta:)

lüke 2010.07.13. 11:47:01

@ordnassac.
már a poziciója is papsajt:)

radala 2010.07.13. 11:47:12

@Ordnassac: én láttalak titeket:-)
Igazából nem szívesen védtem volna a NER-t:-)

2010.07.13. 11:49:53

@lüke: ez ismerős, mert a mi családunkba is többen "beépültek" reverzálissal, de innen senki se ment ki másfele...ennek ma már nincs jelentősége, szerintem. Orbán Ráhel, Sára meg Gáspár nem is tudom, hogy reverzálist vehetnek-e egyáltalán..khm, khm.

golb 2010.07.13. 11:51:12

@Letícia: Az jó, biztosan szép "hangszíne" lesz... :) A piros hangszóró eléggé gyengén muzsikál mostanság...

2010.07.13. 11:51:58

@Ordnassac: weinek is terítéken lesz szerinted?

lüke 2010.07.13. 11:53:28

szerintem se:)
s még a római pápa is kisebbségben van , mert Németo-ban csak 30 % a katolikusok létszáma
ebböl is látszik, hogy a pápa választása is politikai döntés volt, s két óra alatt megtörtént:)
szállt a füst

csak nem értem miért írnak oldalakat itt a szegény Orbán gyerekekröl-akik nagyon helyesek a képen- és semmi közük a politikához

Ordnassac 2010.07.13. 11:54:54

@Letícia: nem hiszem. Túl kis hal ő ehhez és nem is kormányzati, másrészt lelép, ergo sok politikai haszna nem lenne ezzel. Pedig néhány tanácsadói szerződést megnézhetnének ott.

Ordnassac 2010.07.13. 12:00:29

nol.hu/kulfold/kineveztek_az_uj_cseh_kormanyt

"Ez már a hatodik kormány, amelyet államfői tisztségemben kineveztem, és bízom benne, hogy komoly reformokba kezd. Szándékosan reformokról, s nem forradalomról beszélek, ahogy erről egy Csehországtól nem is nagyon távol fekvő országban beszélnek - mondta az új cseh kabinet kinevezésekor Václav Klaus."

Ouch.

Ordnassac 2010.07.13. 12:02:01

www.mno.hu/portal/724585

"Schmuck Andor „harcba hívja” a fővárosi szépkorúakat."

ssi 2010.07.13. 12:06:39

kik azok a politikusok, vagy hasonló közszereplők, akik le/kidolgozott ciklusuk, megbízatásuk után dicséretet, elismerést érdemelnének?

lehet-e ez pártsemleges?

van, csak egyszerűen jól végezte a dolgát?

radala 2010.07.13. 12:20:14

@Ordnassac: Hogy is mondjam, igazából rém irritálnak még a Fideszt szidók, mert eszembe jut, hogy a másik oldalon kik vannak, de azért sajnos azt kell mondanom, hogy az egyetlen érv, amit föl tudok mindenre hozni az az, hogy OV nyilván tudja mit csinál, ha húsz év után az egyetlen szereplő, aki maradt.
Az LMP szerintem harmatgyenge. A Jobbik ciki.
Azt gondolom az egészről, hogy jobb, ha most csak nézek. Mert természetesen mindent meg lehet magyarázni, de nem biztos, hogy meg is kell.
SP-ben jogos az, hogy kell egy új arc. A NER kifüggesztésében is értem én, hogy deklarálni kell az új korszakot. De szerintem nem ez lenne a megoldás. Szerintem, ha már gusztustalan dolgokat csinál a Fidesz, akkor inkább lövesse Dunába az egész szoci frakciót. Az is törvénytelen, az is gusztusalan, az is alkotmányos aggályokat vet föl, de legalább erkölcsieket nem:-)

2010.07.13. 12:20:47

@golb: ja, ja...mondjuk a pirosról nekem más jut eszembe. Egyébként az a optimizmus színe és a narancssárga, meg az agresszióé...

Azt hiszem - de lehet, hogy csak az én mérőműszereim a rosszak - az optimizmusba nagyon gyenge erő van, csak hálni jár belé a lélek...attól tartok, az ősz után ki is múlik...

(Ja, Kovács Laci bácsi betámaszként való beállítása csak tán nem a fiatalítás ellenpontjaként került be? Vagy afféle veterán tinédzserként a köztudomású örökifjú bonviván, a friss női szívek megigézője felkent feladatként került bele a "fiatalításba"? Röhej!!! Még jó, hogy Horn Gyuszi igazoltan van távol...)

2010.07.13. 12:23:21

@Ordnassac: ez tuché a javából!:D Milyen jófej ez a Václav...remek a humora!:D

Ordnassac 2010.07.13. 12:28:39

@Letícia: remek a humora, de közben egy betegesen önimádó, mindenlébenkanál, szerepét túljátszó politikus.

2010.07.13. 12:31:05

@radala: Nekem meg az az irritáló, hogy valaki benne van egy (bármilyen, de lehetőleg jó nagyra felfújt, mert az "menő")seggbe, s hiába jön a bűz, inkább befogja az orrát, mert a nyelvének dolgoznia kell...Hát igen, a seggtulajdonosa tudja mit csinál...

2010.07.13. 12:32:34

@Ordnassac:így van, tudom én is. De ez akkor is egy szép megjegyzés volt tőle!:)

golb 2010.07.13. 12:39:29

@Letícia: Egyébként az a optimizmus színe és a narancssárga, meg az agresszióé...

Jajj ezek a féltodományos dolgok... na ezeket kellene elfelejtenünk hosszú távon. :)

A színeknek valóban van ugyan hatása az emberre, de azért ne vigyük túlzásba... Ráadásul ez is erősen egyénfüggő, nekem pl. az optimizmushoz nem kapcsolódik a vörös szín, de a narancs se az agresszióhoz. (Ok, a holland válogatott is biztos a sok narancstól volt olyan, és a spanyolok is a vörös mez miatt nyertek :)

Mókás volt amikor egyszer egy vörös pólómra beszólt valaki és leszocizott. Vissza is kérdeztem, hogy ugyan szándékozik-e esetleg kicserélni a magyar zászlóban is a felső sávot, vagy neadjisten az árpádsávos zászlót is módosítani, ha már ennyire nem szereti a vörös színt, de inkább elhallgatott. :)

radala 2010.07.13. 12:48:45

@Letícia: Ez engem is irritál. Meg a NER is. De azért soha ne felejtsük el 2006 okt 23-at. Tény, hogy nem szimpatikus a Fideszes gőzhenger, de ne felejtsük el, hogy amíg egyetlen szoci is szabadlábon van, addig nincs biztonságban a demokrácia. Tény, hogy én másképp csinálnám, de abban nem vagyok biztos, hogy az jobb lenne. Szóval azért nem védem a segget, mert az nagyon kevésnek tűnik, hogy a másikak még sokkal rosszabbak. Ennek ellenére vannak megkérdőjelezhetetlen dolgok. Ilyen az, hogy le kell zárni a szoci vészkorszakot. A mód nagyon nem az, ami nekem tetszik, de azzal tökéletesen egyetértek, hogy nagyon erősen ki kell nyilvánítani, hogy mostantól nem úgy van, mint volt. Nem vagyok híva az árnyalt szimbolikus megfogalmazásoknak. Nem örülök SP-nek. De nem szabad, hogy azt képzelje bárki, hogy 2010-ben nem egy korszakhatár.
Tény, hogy Gyurcsány és Bajnai pont ugyanaz erkölcsileg, mint Rákosi és Kádár. Nyilván Kádár jobb, mint Rákosi, de erkölcsi értelemben nem áll magasabban. Nem tetszik nekem semmi sem, de azt gondolom, hogy a határozottság kell.

Ordnassac 2010.07.13. 12:49:45

@golb: főleg, hogy a spanyolok a döntőben kék mezben voltak. :-D

2010.07.13. 12:58:40

@golb: poénból írtam, mert szerintem sem tehetnek a színek semmiről. (Pl. a narancssárga pl. a buddhizmus színe is, és ők nem az agressziójukról híresek.)

Hát igen, ilyen viszonyok vannak. Volt, hogy egy tárgyaláson azért kaptam "dicséretet", mert narancssárga sálam volt a barna kosztümömhöz...:) Azóta figyelek, semmi ilyesmibe nem szeretnék keveredni.

Ordnassac 2010.07.13. 12:59:20

@radala: csak röviden válaszolva. Egy római jogi regulából kicsit átalakítva: A hülyeség nem igazol hülyeséget. (Másképp és profánabbul: mások baromsága miatt a mi baromságunk sem lesz kevésbé az.)

Hosszabban: nem hiszem, hogy jó kiindulópont az, hogy a saját túlzásainkat a másik oldal túlzásaival védjük. A hülyeség attól még hülyeség marad, hiába "kevésbé az", mint mondjuk a miniszterelnök-jelölti casting volt. Ez egyrészt nem tesz jót bármilyen ügynek, másrészt pedig hosszútávon elvesz minden erkölcsi alapot arra, hogy fel lehessen tárni ezeket.

2006. október 23. más dimenzió, nem is keverném ide bele. Derítsenek fel, amit csak lehet. Azonban ez sem érv arra, hogy a saját győzelmemet ünneplő patetikus hangvételű nyilatkozatot függesszek ki akárhova és a legrosszabb szoci módszert lemásolva pofátlanul saját embereimet helyezem olyan helyekre, amelyek engem hivatottak ellenőrizni. (Itt most nem Schmittre gondolok, az megint más tészta.)

Arról nem is beszélve, hogy a társadalmi szerződés köttetett, ezért nem kell nagyon egyeztetni vagy az Alkotmányról népszavazást kiírni attitűd és a nemzeti együttműködés deklarált célja valahogy erős ellentmondásban van egymással.

radala 2010.07.13. 13:10:09

@Ordnassac: Tökéletesen egyetértek. Nem is a Fidesz-t kritizálók idegesítenek, mert az tökéletesen jogos. Azok idegesítenek, akik eddig is már a Fideszt fikázták és most meg folytatják. Kétségtelen, hogy az Ász kinevezés elsö blikkre nem tűnik épp kósernek, tény, hogy a NER kifüggesztés iszonytatóan gusztustalan (kb a szlovák hazafiassági törvényhez mérhető).
Ugyanakkor, amit OV mondott, hogy ragaszkodik a NER kifüggesztéséhez, hogy lássa minden állami alkalmazott, hogy vége a lopásnak a kekeckedésnek, az teljesen rendben lenne. Csak nem ezt a szart kell kifüggeszteni, hanem azt, hogy "ne lopjatok gecik és ne kekeckedjetek", mert 2010-töl ezt nem lehet. Ha azt kéne A1-es méretben kifüggeszteni, vagy azt, hogy az MSZP nem demokratikus párt, akkor az tökéletesen rendben lenne.
Minden kirúgás is tökéletesen jogos. Nem maradhatna senki sehol, akit 2006-2010 között neveztek ki. Bármi is legyen az a poszt és bárki is legyen az a személy.
A kinevezések az már más tészta ott lehetne, kell is vitázni.

porfelhő 2010.07.13. 13:12:02

@Ordnassac: Köszönöm. Látom megjöttél.

2010.07.13. 13:22:32

@radala: vészkorszak??? Mert szerinted most mi lesz? Gergényi jó barátja és üzlettársa a BM főnöke. Szerinted?

Én szerintem: ébresztő!!:)

Orbán az elmúlt 19 év zavaros korszakába érti az övét is? Akkor nem volt forradalmár, most meg a függöny mögötti barikádon felserkent az új korszak? SPaja, Pozsgay stb.-vel a háta mögött?? És még ezt ki is függeszti? Szégyen...egyébként 1936-ban Sztálin is nagyon szép alkotmányt csinált, csudára jártak a külföldi népek. Aztán kiderül, hogy jé, van Gulág...

2010.07.13. 13:25:15

@Ordnassac: egyetértek!:)

@radala: na, az ÁSZ az talán pont kóser...de a példa szép, jól mutatja, vizet prédikálva bort isznak!!;)

nyünyüge 2010.07.13. 13:26:14

@radala:
"..Tény, hogy Gyurcsány és Bajnai pont ugyanaz erkölcsileg, mint Rákosi és Kádár. Nyilván Kádár jobb, mint Rákosi, de erkölcsi értelemben nem áll magasabban. Nem tetszik nekem semmi sem, de azt gondolom, hogy a határozottság kell. "

Számodra tény, hogy Gyurcsány és Bajnai erkölcsi értelemben egy szint Kádárral és Rákosival, számomra meg nem az.
Sőt, erkölcsi szempontból egy fikarcnyival sem tartott többre Orbánt meg a többi jobboldali politikust ab ovo.
Ugyanis nem hiszem, hogy bármelyik fordított felállásban - pl. ha Orbán még a KISZ-ben fut be karriert és ugy folytatja a rendszerváltás után, vagy ha mondjuk Bajnai éppen egy jobboldali kormány mellé szállt volna be - érdemben (erkölcsi szempontból) másképp ügyködött volna, mint.

Az, hogy a ballib kormány alatt/között/benne/ (nem kívánt törlendő) "ütött ki" a korrupció, az valószínűleg sokkal inkább a rendszerváltás utáni vadkapitalizmus, spontán privatizáció, rendezetlen közviszonyok, az ország történelméből lényegében kimaradt, ki nem alakult igazi polgári társadalmi viszonyok következménye -- nem kevés pártfüggetlen erkölcsi hulla aktív részvételével.

2010.07.13. 13:26:43

@porfelhő: ne is törődj vele, az "enciklopédia szerkesztőjétől" az nagy dicséret, ha velünk foglalkozik..:D

golb 2010.07.13. 13:27:33

@Ordnassac: most hogy így mondod tényleg... :) Gondolom kellett a komplementer színharmónia a hollandokkal.

@leticia: amúgy én is csak vicceltem, közben meg keresem a helyét a szobában a zöld hangszórónak... Remélem környezetbarát anyagokból készült és csak természetes hangokat sugároz majd, tiszta forrásból, és nem valami barnás-zöldes hadimegafon lesz!

Ha már színek:

"
A legyek, a BARNA legyek
ellepnek mindent.
Az utcákat, tereket,
az álmokat, a csendet.
[...]
Látom a mellékutcák hadát,
Sorsuk görnyedten vonszolják tovább.
A lámpa ZÖLDre vált,
De ők csak állnak állnak és nem mennek át..."

2010.07.13. 13:34:23

@golb: ez jó szöveg!:)

Abszolút környezetbarát, attól zöld, hogy fűmag sarjadzik róla és csak harmonikus dolgokat sugároz. Az első disszonanciára elnémul...Na, hogy tetszik?;)

golb 2010.07.13. 13:40:34

@Letícia: jól hangzik, csak akkor alaposan el kell szigeteljem a külvilágtól, különben állandóan csendben maradna a sok disszonáns hangtól. :( Ez meg ugye nem természetes egy hangszórótól, és a hangszóróknak is joga van a (szólás)szabadsághoz.. :) Na leállok mert feltekerednek az agytekervényeim, és vehetek gyógyszert -- vényköteleset a Kövértől.

Az előző idézet alól meg lemaradt, hogy az East együttes régi dalszövege, még a 80-as évek elejéről... Még egy kétsoros tőlük a végére:

Az út vége tisztán látható,
a gödör felett lassan hullni kezd a hó.

porfelhő 2010.07.13. 13:43:02

@masni55: Elolvastam. az EKB. nem járul hozzá a jegybanki tisztviselők fizetésének kétmillió forintra csökkentéséhez.
Hüha.! Simor A. fizetése nem csökkenthető /vezető hitek ma/.

radala 2010.07.13. 13:48:02

@nyünyüge: Szó sincs korrupcióról, a korrupció sajnos "demokráciában is előfordul".
Tömegbelövetés az, ami Gyurcsányt Rákosivá Bajnait Kádárrá teszi. Meg a kordon meg az ilyesmik. A lopás ehhez képest bocsánatos bűn. Ha bliccelek a buszon, ha nem fizetek autópályán (nem teszek ilyet, de tettem régebben), akkor nem vagyok jobb egy Zuschlagnál. De embert nem próbáltam még ölni. Ez nagyon komoly különbség. Az erőszak az nem egy kis milliárdos lopásocska, az emberiség elleni bűntett. Nincs kis erőszak meg nagy erőszak. Auschwitz és 2006 azonos megítélés alá kellene, hogy essen. Az, hogy véletlenül nem halt meg senki az csak mázli kérdése.
Lehet, hogy Orbán lehetett volna ugyanolyan, mint GyF
de nem lett pedig egyidősek. Maradjuk ennyiben. Egyébként Gyurcsányt nem nagyon illendő Sztálinon és Hitleren Rákosin kívül máshoz hasonlítania, annak aki egy kicsit is ad magára. Gyurcsány maga a gonosz:-)

radala 2010.07.13. 13:54:21

@nyünyüge: Hova szállt be Bajnai?
Bajnai egy internacionálé éneklő fasz, akit az Párt kinevezett ME-nek.
Bajnai 4 év miniszterség után lett ME. Bajnai semminek nem a szakértője, pusztán elvállalt valamit, ami ártott az országnak. Pont mint Kádár, vagy Szállasi. Lehet, hogy nem vitte falnak az autót, de semmi hasznosat nem csinált. Hagyni kellett volna valaki másra az egészet. Ez hazaárulás volt a javából, csak, hogy tupírozza a CV-jét. Bajnai talán még GyF-nél is nagyobb féreg, mert GyF legalább magának nem hazudik, Bajnai meg még magát is átveri.
Fölbosszanódtam:-)

Ordnassac 2010.07.13. 13:59:13

@radala: épp szólni akartam, hogy itt az idő (na, már kampányolok is...) egy kis lehűlésre ebben a bazi melegben. ;-)

CSENDES 2010.07.13. 14:05:16

@radala: Hát akkor nyugodj meg. Nyugszik a beteg, nyugszik....

lüke 2010.07.13. 14:17:39

Alikám , hun voltál, ez hiányzott:)
as wind go by:) in Vienna..........

lüke 2010.07.13. 14:23:14

na vannak ilyen önimádó vénf@@@@@@@szok
s lesznek is> pl Ronaldo
mint ez a Václav

radala 2010.07.13. 14:31:27

Igazából én csak verbálisan szoktam fölidegesedni, de azért ezt
"vagy ha mondjuk Bajnai éppen egy jobboldali kormány mellé szállt volna be" lehet, hogy elmentem magamnak kávé helyett.
Mi lett volna, ha Gandhi mondjuk Hitler mellé száll be?
Azért azt jó lesz megjegyezni, hogy Bajnai olyan mint Németh Miklós, a diktatúra utolsó ME-je:-)
Bajnai 2006-tól lopásügyi ME volt. Ugye nem kérdéses, hogy a legellophatóbb pénzekhez csak tökéletesen megbízható Aprókompatibilis ember kerülhet.
Bajnai egy kommunista tolvaj. Pont.
:-)

radala 2010.07.13. 14:34:05

@lüke: Itt voltam, csak igazából engem a morális kérdések azok, amik foglalkoztatnak:-)

lüke 2010.07.13. 14:36:58

engem tegnap leintett pb emiatt,
hogy meddig lehet boncolgatni a lopás históriát
- magyarosan cuslag:) vagy schlag zu-
szerintem addig ,amig törvénytelen...............

radala 2010.07.13. 14:39:00

index.hu/belfold/2010/07/13/volt_miniszterek_is_erintettek_az_elszamoltatasban/

Azért talán alakul ez.
Az tuti, hogy sokkal jobban mutatná a változás forradalmi voltát, ha fölnégyelt szocikat függesztenének ki a közhivatalokba, mint ha NER-t

lüke 2010.07.13. 14:40:35

@ordnassac:
az nagyon frappáns és eredeti volt tegnap
a pala`men`be`
és sok szelet indukált

tölgyes 2010.07.13. 14:41:14

Miért nyert olyan sokszor Demszky???????????????????? Mert tehetséges. Mert szép. Mert okos. Mert jól csinálta.. és mert a magyar választó mindezt felismerte...Támogatta Demszkyben a szép, okos, tehetséges, tisztességes és jó városvezetőt!!! Nem szeretném, ha bárki vitázni merne velem.. Az olyat kap...:)

Ordnassac 2010.07.13. 14:42:45

@lüke: Arnóthnál valahogy nem érezték annak. ;-)

radala 2010.07.13. 14:42:56

@Ordnassac: Ugyan már Arnóthnak sem kellett volna lemondania.
Szerintem ez valóban vicces, ahogy egymást lógatnák.

dr.Wander 2010.07.13. 14:46:14

2006-ban a történet fontos szereplője volt az MDF jelöltje is ha jól emlékszem! Ő miért maradt ki?

Üdv!

Ordnassac 2010.07.13. 14:52:56

Na tessék, Novák Előd megint idézi a blogot (a Kövér-Torgyán vitát).

Ordnassac 2010.07.13. 14:53:59

@tölgyes: ugye jól érzem, hogy ez ironikus megjegyzés akart lenni? ;-)

2010.07.13. 15:10:06

@golb: de te nem a Te gödröd felett, ezt őszintén remélem...:)

@radala: na előre szólok: Bajnait én speciel csíptem, minden manír nélküli, profi politikus volt MEnek. És nem bombázta teli NER-rel se az agyunkat. Nekem egy politikus ilyen, nem pedig egy feribohóc, vagy egy törpesztalin.

2010.07.13. 15:11:30

@tölgyes: ójaj, nekem már nagy búb lött a fejömön...:(

:DD

@Ordnassac: szerinted?;)

2010.07.13. 15:18:29

@Ordnassac: :DD

"Arra a felvetésre, hogy Novák Előd humornak szánta bekiabálását, Ágh Péter úgy reagált: Novák Elődnek, ha lemond a mandátumáról, lesz ideje viccelődni."

Szerintem meg most van igazán, sőt, így jut nekünk is belőle!:)

Kínos lehet a fidesznek, Paja mellett egy újabb belterjes, fideszes pénzmosoda, aki Csák Mátévá vált és még a keresztényi jó cselekedetek között az az asszonyát is véresre veri...Kínos. Kövér ehhez pl. mit szól?

nyünyüge 2010.07.13. 15:26:14

@radala:
Volt szomszédasszonyunk fordulatát idézve, "nagyon felidegelted" magadat.
Maradjunk abban, hogy szerinted Bajnai tolvaj és talán csak azért nem gyilkos, mert mostanában másképp intézik el az ellenfelet.
Szerintem meg az "Apróközeli" nem sokban különbözik a "fideszközelitől" és a jelenleg a jobboldalon állomásozó fideszközeli káderek erkölcsi potenciálja és a szoclibeké távlatosan nézve nemigen különbözik (sajnos).

Amúgy meg részemről befejezve, ebbe a 'kinek hol kéne lógni' stílusba nem szeretnék beszállni.

golb 2010.07.13. 15:35:15

@Letícia: neem, még csak ásom a gödröt, és ahogy kinézek elég kis esélye vana hóesésnek. :) A boltban ellenben nem láttam már egy ideje télifagyit se... Aztán meg el kell kezdenem gondolkozni mi legyen a gödrömből kihányt földdel, mert rontja a faluképet. :)

ssi 2010.07.13. 15:35:30

@Ordnassac: csak LMP-vel és Fidesszel mi lenne a jövő?
- egy a tábor?
- nagy jobb - kis bal?

Ordnassac 2010.07.13. 15:39:48

@manyike: nem hiszem, csak ők ketten maradnának. Az LMP-nél (legalábbis amennyire én látom kívülről) az a helyzet, hogy több áramlat mozog a párton belül. Van egy emberi jogi liberális oldal, egy agrároldal, egy balos oldal és egy mérsékelten jobbos oldal. Persze más felbontások is léteznek. Az szerintem biztosan kimondható, hogy sok áramlat működik egy helyen. Kérdés, hogy mennyire tartható ez az alakulat egybe. Esély van rá, ahogy a kenyértörésre is.

Ordnassac 2010.07.13. 15:40:44

@Ordnassac: @manyike: ja igen, az ökooldalt persze nem hagyható ki, de az elég kevert részleg, vannak benne biogazdák, környezetvédő liberálisok, jobbosok stb.

golb 2010.07.13. 15:48:05

@Ordnassac: nem ismerős neked ez valahonnan? A legtöbb új párt kezdetben ilyen sokszínű, aztán később a leszakadókkal le fog tisztulni a kép, hogy mi marad belőle végül. Itt a sen nem jobb se nem bal oldalon álló öko-vonalnak adnék nagyobb esélyt, ott van leginkább üres tér jelenleg. Persze ha az MSZP nagyon elsüllyed lehet az LMPből egy MSZP-SZDSZ szerű liberális-balos keverék is baloldali váltásként, vagy kettéosztódva betölti mindkét részt.

A jobbikot ilyen tekintetben nem nézem újnak, hiszen régebbi formációkból örökölt eszméket visznek tovább (pl. MIÉPből), és ezzel eleve nem a legnyitottabb közönségget szólították meg.

ssi 2010.07.13. 15:55:09

@Ordnassac:
Fidesz nem vegyes? a 2/3 előtt is ilyen katonás fegyelem volt náluk? mi kell ehhez a pártegységhez, s mitől bomolhat majd fel?

milyenek ma a modern pártok? szakosodtak, vagy sok félék megférnek együtt?

Ordnassac 2010.07.13. 16:05:15

@manyike: a Fidesznél annyiban más a helyzet, hogy ott nem egy új pártról van szó, ahol sok érdeklődő megy egybe és vállal szerepet a pártba, hanem egy már "rögzült" pártról.

Így a párt egy-egy szárnya nem rendelkezik akkora befolyásoló erővel, mint egy új pártnál. Emellett nem is látszódnak annyira a különbségek. Ennek több oka van (korábbiak lemorzsolódása, ellentétek belső fórumon való "lemeccselése", stb.).

sárkányfő 2010.07.13. 16:19:52

@radala:
"Bajnai egy fasz... hazaárulás... féreg"

Nos, őszinte, egyenes szavaidra hasonlóan őszinte szavakat kapsz viszonzásul: te egy jól fejlett vadbarom vagy. a kurucinfós mocskolódás pedig súlyos agykárosultság biztos jele, fordulj vele szakemberhez, bár csodákra nyilván ők sem képesek.

sárkányfő 2010.07.13. 16:23:50

Más: azoknak a jobbosoknak ajánlom figyelmébe a következő cikket, akiknek még nem sütötte ki a gyűlölet minden agysejtjét:

www.hirszerzo.hu/cikk.gogos_es_provincialis_-_pozsonyi_magyarok_szoltak_be_orbannak.158529.html

Illetve ajánlom balosoknak és függetlenekenek meg mindenkinek, nagyon érdekes.

A cikk fő vonala is jó, de most speciel egy mellék-ága ragadott meg engem: a cikkben példaként felhozott Csehországban úgy látszik a pártok életét nem csupán az iszap-birkózás tölti ki, hanem a hazájukra is figyelnek. A cseh jobb oldal ilyeneket hirdet (és nyer vele választást!): költségvetési felelősség, tandíj, a szociális juttatások 10%-os csökkentése. Bizony! Ilyenekért itt már rég le lennének mocskos komcsizva :)

"szakadékszerű különbség van közte [Orbán] és a cseh, szlovák és lengyel középjobb és liberális pártok között" - jegyzi meg Gál. Rámutat: ez utóbbiak sokszor vállaltak egy sor népszerűtlen, de a fenntartható növekedés szempontjából nélkülözhetetlen reformot (tandíj, vizitdíj, nyugdíjkorhatár-emelés, a szociális segélyek megnyirbálása), nem pedig aláírásokat gyűjtöttek vagy népszavazást támogattak ellenük. A piacban hisznek, és ezért támogatják a magánosítást, a folyton a privatizáció ellen harcoló Fidesszel szemben. És soha nem ígértek 13. nyugdíjat, amit a Fidesz nemcsak megszavazott 2002-ben (ellenzékből), hanem már 14-iket is ígért a 2006-os kampányban. "

Szimba 2010.07.13. 16:59:07

Azt viszont érdekes végiggondolni, hogy mi történik, ha a Fidesz 4 év múlva bukik.

Mert akkor már nem az MSZP és nem is az LMP veszi át a váltópárt szerepét, hanem a Jobbik.

Nem magyarázom, miért, szerintem egyértelmű. Ha a Fidesz nem képes meglépni a gazdaság átalakítását, az egészségügy, oktatás reformját, és a cigány-kérdést, akkor nekik annyi. És jöhet a radikálisabb változat, és az valóban meglehetősen riasztó változat.

ssi 2010.07.13. 17:02:33

@Ordnassac:
pár éve elszoktunk már az új pártok parlamentbe kerülésétől

majd figyeljük:
szabályosságok/egyediség - történetükben melyik lesz túlsúlyban

O.V. mondhatta a kiválasztottainak pl. MSZP múlt kikezdése érdekében, ill. a saját kormányzási tapasztalatainak birtokában?
én elintézem nektek a jó állást, meg a zavartalan munkakörülményeket, ha lehet több, mint 4 évre,
de meg ne próbáljatok simliskedni, visszaélni

viszont a szakmai teljesítés jobban a szemünk előtt lesz - az egyéni is, meg a hierarchikus gépezeté is

2010.07.13. 17:05:51

@Szimba: hát az közel sem biztos. Ahogy 1 1,5 éve nem volt LMP, úgy lehet valaki más is. Nehogy már - itt a poszt, a demszkáj a példa rá - a kisebbik rosszat válasszuk már megint! Addig Orbán nem is bírja ki...

2010.07.13. 17:07:10

@Letícia: 1-1,5 év akart lenni, bocsánat.

Szimba 2010.07.13. 17:31:18

@Letícia:

Nem azt mondom, hogy biztos!
A Fidesz igencsak igyekszik a Jobbikot leépíteni, de ez önmagában nem elég. Nem csak az ellenségeivel kell harcolnia, és nem csak a saját pozíciójáért mindent megtenni, hanem vállalnia kell néhány kellemetlen, de hosszú távon stabilitást hozó változtatásokat.
Vállalniuk kellene a pillanatnyi ellenszenvet is, akár a nyugdíjkorhatár ügyében, akár a tandíj (lehet ez teljesítményhez, anyagi helyzethez kötött stb.), az egészségügy bizonyos részének fizetőssé tételét (különben lesznek a lerobbant közkórházak és a luxus kórházak a felső tízezernek jó orvosokkal).

Várok az őszi polgármesterválasztásokig, és ha utána sem tesznek semmit ezeken a területeken, csak tacepaókat tudnak kifüggeszteni, meg látványos semmiségekkel operálnak, akkor végeztem velük. :)))
Ez azonban valószínűleg sokakra fog vonatkozni, és az ellenfeleik sokat profitálhatnak ebből.

lüke 2010.07.13. 17:32:07

Ò Jaj
hülyeség, amit a hírszerzö ír:)
majd meglátjuk
mi lesz Szlovákiában, ahol nagyon gyengélkedik a gazdaság
az euro ellenére,ez a koalicióra se lesz jó hatással,kapkodni fognak
s Csehország egy más tészta,ott az euro nélkül nagyobb a fejlödés,
de ott is az elégedetlenséget mutatja ,hogy a földböl nönek ki az új pártok
kár hogy nem tudok szlovákul,mert lehet hogy ,hogy olyan pontos a fordítás , mint tegnap a Standard-é

lüke 2010.07.13. 17:36:59

s ez a másik
semmilyen közeledés nem lesz
mandiner.hu/cikk/20100713_fidesz_lmp_kozeledes
möchte gernek és wishful thinkerek:)

lüke 2010.07.13. 17:38:25

s már csak ez win win hiányzott hozzá:)

lüke 2010.07.13. 17:41:09

s már ez a Scheitring -Lázár win win hiányzik hozzá:)
tényleg mindenki egy
álom világban politizál?

and by a sleep to say we end
The heart-ache and the thousand natural shocks
That flesh is heir to, 'tis a consummation
Devoutly to be wish'd. To die, to sleep;
To sleep: perchance to dream: ay, there's the rub;

Diocles 2010.07.13. 17:41:53

@ó jaj:

az orbángyalázás Szlovákiában nemzeti sport lett, még a Bugár-féle asszimiláns tótmagyaroktól is elvárják, belépő a klubba.

az ő szempontjukból érthető ez a megelőző csapás, mivel a következő években (évtizedekben?) Orbán fogja megjeleníteni a hivatalos Magyarországot, ezért az ő démonizálásával lehet fokozni az asszimilációs nyomást, azt az érzetet, h ugyan mán, te magyar akarsz maradni? ezekhez a lúzerekhez akarsz kötődni, ahol Gyurcsány szétkúrta a gazdaságot, Orbán meg egy diktátor?

azon nem lepődöm meg, h honi libsijeink minden külhoni orbánozásra, weyerbélázásra továbbra is úgy ugranak, mint gyöngytyúk a takonyra.

(félreértés ne essék, nem vagyok kritikátlan, de a Fidesz gazdaságpolitikája az önkormi választás mutatkozik be, addig kár bármit lefikázni.)

Szimba 2010.07.13. 17:46:29

Pl. a Fidesztől erősen várja egy ismerősöm is, hogy a nyugdíjkorhatárt visszateszi a régi, alacsonyabbra. Mert ezt ígérték.

Ez persze szerintem nem fog menni, de valamit mégis ki kellene találniuk a nyugdíjakra, hiszen lassan képtelenség fizetni a sok nyugdíjast.

Ugyanakkor azok a rétegek, akik 50 éves koruk környékén úgy veszítik el az állásukat, hogy nincs reményük új munkát találni, ugyanakkor vagy be tudnák fizetni a hátralevő évek nyugdíjjárulékát, vagy van félretett pénzük (ingatlanuk stb,), azok mehessenek el nyugdíjba. Természetesen arányosan kevesebb összeggel, vagy követeljék meg tőlük a minimum 40 év munkaviszonyt.

Akik csupán 10-20 évet dolgoztak valamilyen okból, azok ma is minimális összegeket kapnak, amikor elérik a nyugdíjkorhatárt.

De végig kellene nézni, hogy a nyugdíjasok hány %-a él feltűnően magas nyugdíjból. Nem megszüntetni, de valamiféle fölső határt is meg lehetne szabni.

Ezek csak ötletek, nyilván nem mind jó. De valamit kellene tenni a takarékosság okán.

A felsőoktatás átalakítása is elengedhetetlen, és pl. a tandíj is, legfeljebb kategóriálra bontva akár tanulmányi átlag, akár más alapján.

Az egészségügyben pedig sörgősen meg kell szüntetni a közkórházakban az adózatlan paraszolvenciát. Kapjon magas, tisztességes fizetést egy orvos, és a kórház vezetősége adhasson a kiválóknak még prémiumokat, jutalmakat a betegek elégedettsége alapján.

A bevételekből azonnal lehetne műszereket venni, modernizálni stb. A szegények pedig ezután is ingyenes ellátást kapnának ugyanabban a kórházban. Így a jó orvosok megtarthatók lennének, és nem mennének el magánklinikákra.

Szimba 2010.07.13. 17:48:48

@Diocles:

Én is az önk. választásokat várom. Ha utána sem ugrik ki a nyúl a bokorból, akkor viszont baj lesz.

Szimba 2010.07.13. 17:50:34

@Letícia:

Annyira nagy ország azért nem vagyunk, hogy lépten nyomon új pártok jöhessenek létre nagy támogatottsággal.

lüke 2010.07.13. 17:59:21

@szimba:

Svédo.-ban az 55-64 évesek 70%-a foglalkoztatott, MO-n
30%-a
szomorú!
nem fog a trenddel szembe menni,mikor mindenütt emelik a korhatárt
egyetlen a gyermek kérdés ahol javulás, több támogatás várható
az EÜ
-a nyugati régió , a Dunántul összes kórházi ágyát meg lehetne szüntetni nem kell, -ezt számszaki alpon mondom, természetesen a régiót nem lehet éllátatlanul hagyni-
egy félország kóháza felesleges
- a parasolventia senkit se bánt, mert olyan kevés,
-egyes sztárok sokat keresnek, s ök az ellenérdekeltjei a reformoknak
- a magánklinikák szakmai színvonala gyenge,komoly szakmai potentát nem megy oda

s a pénz honnan lesz
a nyugdijra meg az eü-re, ha nem a termelö szférából?
ha ez nem indul meg, akkor ...........

Szimba 2010.07.13. 18:01:20

@lüke:

www.origo.hu/itthon/20100713-az-mszpvel-szemben-erositeni-az-lmpt-a-fidesz.html

Ez az eredeti cikk az Origón.

Érdekes, hogy az LMP-t kezdetektől "zöld selyempapírba csomagolt SZDSZ-nek" tartják sokan.

Ez szerintem így nem igaz.
Örülnék, ha Török Gábor elemezné az LMP programját, és elhelyezkedését a politikában.

lüke 2010.07.13. 18:05:36

@diocles:
a szlov. magyarok egyszerüen meg vannak félelmlitve és 45 óta asszimilációra kényszerítve,
ezt mutatja az en bloc a Hidra szavazás
ez nem egy progressziv politika, hanem a szlovák trend
s OV-vel ijesztgetnek ott is, ez közröhej

lüke 2010.07.13. 18:09:15

ez stimmel ,a zöld selyempapír...............
a szavazó tábora egy az egyben a bp-i lib. értelmiség
a fideszt semmilyen érdek nem füzi az ellentábor támogatásához
a zöld csomagolásból egy szemet se látok, a fideszes Illésnek nagy a szócsöve

Szimba 2010.07.13. 18:09:47

@lüke:

Az igaz, hogy Svédországban sokáig dolgoznak az emberek.

- Magyarországon azonban az egészségi állapotuk nem egészen azonos a svédekével,
- nincs munkalehetőség, elsősorban a nyugdíjkorhatárhoz közelítőket bocsátják el a munkahelyek (egyrészt a magasd fizetésük miatt),
- nincs munka, pedig én is dolgoznék 60 évesen is,

Az egészségügyben egyre több magánkórház, klinika nyílik (most is nyitottak egyet). Nagyon jó orvosaik vannak (egyiket ismerem, mellkassebészként ment át egy magánkórházba).

Lehet, hogy be kellene zárni több kórházat, akkor miért nem teszik?
Helyettük minőségi ellátást kellene teremteni. És inkább mondják meg mennyit fizessek, ha valami kérésem van, de ne kelljen a zsebekbe dugdosnom a pénzt, amit úgysem figyel az orvos, hogy kitől kapta, mert mindenki ad.

Külföldről ez lehet, hogy kevésnek tűnik, de itthon meglehetősen sok, különösen a nőgyógyászok, szülészek, onkológusok esetében. Ugyanakkor egy háziorvos keveset keres.

Ordnassac 2010.07.13. 18:10:42

@Szimba: halk megjegyzés: a jelenlegi népszavazási törvényi szabályozás miatt 2012-ig biztosan nem lesz tandíj, vizitdíj és kórházi napidíj sem. Ugyanis egy sikeres népszav. eredménye után meghozott törvények után három évig nem lehet ellentétes törvényt hozni.

Tandíj remélem utána sem lesz. Ebben nem vagyok jó vitapartner, mert szélsőségesen ellenzem a tandíj bármilyen formáját, ha azt a tanulmányok alatt kell megfizetni. Kivéve persze, ha már baromi sok félévet húz le diploma nélkül.

A paraszolvenciát jogi eszközökkel egyedül nem lehet megszüntetni, mert ez már gyakorlattá vált és nemcsak az orvosok részéről. Volt szerencsém több olyan esetről hallgatni, ahol rossz néven vette volna a beteg, ha nem fogadja el a borítékot az orvos. Ehhez lelki paradigmaváltás is kell. Ez volt Molnár Lajosék hibája is. Erőszakosan, egyik napról a másikra megoldani. Nem megy. Még valami: miből lehetne finanszírozni a magasabb orvosi és más eü-i dolgozók fizetését? Honnan jönnének ezek a bevételek, amiről írsz?

Szimba 2010.07.13. 18:12:22

@lüke:

Pedig elég sok képviselőjük, emberük egyáltalán nem liberális, és pár régi fideszes szavazó ismerősöm is rájuk szavazott. (Ez mondjuk elég kicsi mintavétel:)))

Ordnassac 2010.07.13. 18:12:38

@lüke: ja, ezért kapott az LMP 10%-ot Pécsett és két megye kivételével mindenhol átlépte az 5%-ot (amire az SZDSZ hosszabb ideje nem volt képest), mert csak a budapesti értelmiség szavaz rá...

Persze előítéletekből könnyebb dolgozni, nem fárasztja az ember az agyát gondolkodással. :-P

Diocles 2010.07.13. 18:13:49

@lüke:
Nekem mondod?
Viszonylag jól ismerem a helyzetet, vannak ottani ismerőseim.
Persze a libsik ezen a téren is csak azt látják, h lám-lám, a szlovákok és a törleszkedő Bugárék is beszóltak Orbánnak, azt nem vágják, vagy nem is érdekli őket, h a szlovákiai orbánozás csak egy újabb fogás Magyarország lejáratasára. Ha most épp szoci minielnökünk volna, akkor azt anyáznák.
("Lám-lám, ezek a lúzer magyarok milyen diktátort választották, bezzeg' mi, szlovákok...")

lüke 2010.07.13. 18:15:24

absz nincsenek elöitéleteim
ok nagyvárosi lib. értelmiség en gros, és jön hozzá még új
csoport

lüke 2010.07.13. 18:19:02

@szimba
a háziorvos nem keres keveset
az átlag tb finanszírozás 700 000 ezer volt 2 éve
napi kapcsolatom van az otthoniakkal,20 napot töltök otthon

nyünyüge 2010.07.13. 18:20:10

@Szimba:
Ehhez képest a hosszú, nem nagy de fix jövedelmű munkaviszonyból leépítendő, 98%-os adóval sujtott /ly?j?, magyarul 2 millió forintra csonkolt végkielégítéssel elküldött tanárok, közszolgák hogyan tudnak tisztesen nyugdíjba vonulni?

Diocles 2010.07.13. 18:20:36

A kis Smukk sokkal jobban tudná szakítani az MSZP táborát, én a Fidesz helyében őt támogatnám.

Az LMP szerintem nem sokra lesz képes, ezt onnan szűröm le, h a legendásan alkalmatlan Elek István valami főtanácsadóféle lett ott.
Ha valamely pártnak Elek a főtanácsadója, abból nem lesz nagyobbacska párt, pláne nem balközép párt.

porfelhő 2010.07.13. 18:22:15

@Letícia: Nem, nem sért meg @Ordi, nagyon szinpatikus kis kommentelő társ itt a neten. Örülök, hogy itt van.

Szimba 2010.07.13. 18:22:21

@Ordnassac:

Nem is arra gondoltam, hogy azonnal elkezdik megvalósítani, hanem hogy vitákat indítanak, megoldásokat keresnek.

Nem vizitdíjra gondoltam, az ami mindenkire vonatkozik, hülyeség. Anyagi helyzettől, egyéni kívánságtól (1 ágyas szoba pl.), sok mindentől lehetne függővé tenni a díjak bevezetését. Pl. amire nincs pénze az egészségügynek, de a beteg szeretné, ha pl. évente elvégeznének rajta valamilyen vizsgálatot, akkor fizesse ki annak legalább egy részét.

Vannak az ellátásban, gyógyításban olyan eljárások, gyógymódok, amik most sem jutnak minden betegnek, ezeknek is valamiféle térítését el lehetne várni.
(Egyáltalán nincs sok pénzem, sőt, de inkább megfizetem a magánrendelőben az orvost, mert időre mehetek, nincs várakozás, jó a felszerelése, és udvarias.)
Fogorvoshoz pl. már csak magánorvoshoz lehet menni, mert az önk. rendelőben már kft.-ben dolgoznak.

Semmiféle jogi eszköz nem kell a paraszolvencia megszüntetéséhez, ha fizetned kell, és kapsz róla számlát. A magánorvosomnak eszembe sem jut adni külön is.

A felsőoktatásban a tandíjt azokon a szakokon azoknak a diákoknak vezetném be, akik az ország számára nem hasznosat választják (pl. kommunikáció szak), akik alacsony pontszámmal nem kerülnének be, de meg tudják fizetni a tandíjat. Lehetne itt is erősen nivellálni, hogy ne legyen igazságtalan a rendszer.

Szimba 2010.07.13. 18:26:27

@lüke:

Tényleg??? Akkor miért várja el, hogy 5 ezer Ft-ot adjak neki????

Ordnassac 2010.07.13. 18:29:36

@lüke: persze nem reprezentatív mintavétel, de pestiként és egyetemistaként van egy-két liberális ismerősöm, ebből több SZDSZ-szavazó. Néhányan az LMP-re, többen az MDF-re szavaztak, de a többség el sem ment.

A fővárosi liberális értelmiség (tapasztalatom szerint) inkább a gazdasági liberális, mintsem az emberi jogi liberális részleget képviseli, szóval nekik az LMP nem kifejezetten szimpatikus. Persze nem elhanyagolható az emberi jogi liberális részleg is, akik valóban átvándoroltak az LMP-hez.

Valahol láttam egy felmérést, miszerint az LMP szavazótábora a következőkből állt össze: nagy részt képviseltek a 2006-os MDF és SZDSZ-szavazók, valamit a négy éve részt nem vettekből (vagy mert fiatalok, vagy mert nem mentek el), míg kis részben az MSZP-től és a Fidesztől vándoroltak át.

Nem beszélve arról, hogy az LMP-nél sok megosztott szavazat volt (több olyan ismerősöm van, aki a fideszes, esetleg MDF-es egyéni jelöltre adta le a voksát, de listán az LMP-re szavazott).

Az LMP szavazótábora színesebb annál, hogy csak a "budapesti liberális értelmiséggel" le lehessen tudni. Persze jelentős szavazóbázis a pártnak, hogyne, de nem kizárólagos és még abban sem vagyok biztos, hogy abszolút számokban ők jelentik a többséget. (A protesztszavazókról pedig még nem is beszéltem.)

Szimba 2010.07.13. 18:29:36

@nyünyüge:

Legalább van végkielégítésük!!!! Máshol az sincs.
Másrészt sehogyan sem tudnak elmenni nyugdíjba.
Ez is gond szerintem, hogy nagyon nincsenek állások. Különösen nem az értelmiségieknek.

Fizikai munka, segédmunka, fekete munka inkább van. Vagy élnek sokkal alacsonyabb bérből, vállalkozást indítanak, beszállnak egy vállalkozásba minimális pénzért, stb.

Ordnassac 2010.07.13. 18:31:05

@Szimba: "Semmiféle jogi eszköz nem kell a paraszolvencia megszüntetéséhez, ha fizetned kell, és kapsz róla számlát."

Oké, akkor viszont mi értelme a társadalombiztosításnak ilyen szempontból?

Szimba 2010.07.13. 18:31:32

@Ordnassac:

Így van!!! Ez jó elemzés.
Egyáltalán nem vitték az SzDSZ-es szavazók nagy hányadát az LMP-sek.

Ordnassac 2010.07.13. 18:33:10

@Ordnassac: affene, sikerült félrenyomnom és elküldenem a szövegemet úgy, hogy nem tudtam átolvasni. Most látom, hogy mennyi egyeztetési hibám van... :-S

Szimba 2010.07.13. 18:35:57

@Ordnassac:

Van:))) Egyszerűen nem elég a tb-be befolyt összeg, hogy ingyenesen fenntartsa az eü. ellátást.

És nem a teljes összeg kifizetésére gondoltam (azt most megkapod a kórházi papíron, hogy mennyibe került a műtéted, kezelésed), hanem annak bizonyos hányadát kellene fizetni. És természetesen a szegényebbek nem fizetnének.

Egész életemben fizettem a tb.-t, de ha arról van szó, akkor inkább kifizetem a 4-7 ezer Ft -ot a magánorvosnak, de nem megyek el a fülészetre, a szemészetre, a bőrgyógyászatra, hogy csak azokat említsem, ahol minimum 5 órát kell várnod a bejutásra.

Szimba 2010.07.13. 18:36:34

@Ordnassac:

Muhaha!:))))))
Így van ez!

Szimba 2010.07.13. 18:40:04

@Szimba:

A fogászatról nem szólva. Isteni szájsebészem van!!! Ha valakit érdekel:)))
(Iszonyúan drága.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.13. 18:41:53

@Szimba: az ismerőseim között található korábbi SZDSZ-szavazók 100%-ban az LMP-re szavaztak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.13. 18:43:51

@Szimba: azt nem értem már igazából, mi a fenére fizetjük a tébét? Bármit meg kell oldani orvosilag viszonylag rapid módon és elfogadható minőségben, csak a maszek út van, legfeljebb a beavatkozások egy részét állami intézményekben, stikában végzik.

Ordnassac 2010.07.13. 18:47:42

@Hepci: nálam kb. 20%, kb 30% az MDF-re (mert ugye Bokros), a többi 50% meg el sem ment.

lüke 2010.07.13. 18:54:46

@szimba:
azt töle kérdezd, mármint a házi orvosodtól
rossz helyen deponáltad nálam, nem tudok gondolkozni rajta:)

lüke 2010.07.13. 18:59:17

@ordnassac:
bár a szavazás magánügy-a munkahelyemen még senki soha nem beszélt róla, csak a szakmáról-
nekem minden SZDSZ-s ismerösöm rájuk szavazott
de ezek nem reprezentativak,hogy ki mit mond
majd meglátjuk kinek a pártja lesz, mert ez eddig elöleg volt,amit kaptak
a protest/ánsok/ szavazók pedig gondolkodjanak:)
az nem bázis, hogy valami/ki ellen szavazunk

lüke 2010.07.13. 19:00:50

@diocles: a fidesz saját magat támogassa, elég lesz az is neki:)

lüke 2010.07.13. 19:03:15

@hepci:
na ez jó meglátás
hova fizetjük
a pénz itt van, csak hova kerül?

Ordnassac 2010.07.13. 19:05:00

@lüke: @Hepci: azt is érdemes lenne tudni, hogy mennyire befogott orral szavaztak az LMP-re. Az is egy tényező (az ilyen szavazó könnyen elszáll).

Ordnassac 2010.07.13. 19:07:08

@Diocles: valaha fideszes képviselő volt ugye Elek. ;-) Ahogy a Fideszből kicsúszott, az LMP-ből is eltűnhet. Persze az ellentettje sincs kizárva.

Meglássuk, hogy az LMP és a Jobbik mire viszi a jövőben.

lüke 2010.07.13. 19:11:05

@ordnassac:
azért elgondolkoztam,
mindaz amit az MDF 20 év alatt produkált,arra még talál szavazót:)
Slosár perekkel a nyakában odavonult, s szavazatot hoz
ez igen !

Szimba 2010.07.13. 19:27:27

@Hepci:

Érdekes, akkor miért érzi úgy a beteg, hogy csak akkor foglalkoznak vele érdemben, ha ad pénzt. MIért kérnek a nővérek fizetésének kiegészítésére pénzt az orvosok, és miért szidott le vagy huszonvalahány éve a főnővér, hogy a szőlésznőnek meg az altatóorvosnak nem adtam, csak a szülész orvosnak. Első gyerek, nem tudtam.((((

Szimba 2010.07.13. 19:31:17

Az ingyenes orvosi ellátás és az ingyenes felsőoktatás szerintem egy szocialista álom. Ma is sok magániskola van, alapítványiak a jobbmódúaknak.

Az orvosi ellátás is efelé megy. A tb. valószínűleg nem elég, ha ennyire rossz az ellátás.

A befizetett nyugdíjak sem elegendők, hogy most fizessék belőle a nyugdíjasokat. Lehet, hogy ezek nem jó dolgok, de valamit tenni kellene a változtatás érdekében.

Szimba 2010.07.13. 19:33:46

@Ordnassac:

Az én SZDSZ-es ismerőseim nem mentek el szavazni.
Aki az LMP-re szavazott, az főként fiatal férfi volt (a felmérések szerint).
Tehát, akik nem szeretik a Fideszt, de az MSZP sem volt már szimpatikus nekik.

Az LMP a rendezvényeivel, akcióival elsősorban őket tudta megszólítani.

(Kivétel én vagyok, aki sem nem férfi, sem nem fiatal:)))

Ordnassac 2010.07.13. 19:58:33

OFF

Új poszt van.

ON

nyünyüge 2010.07.13. 20:18:47

@Ordnassac: ha egyszer majd nagyon ráérek, megrajzolom a posztok periodocitásának grafikonját :)

porfelhő 2010.07.13. 20:48:19

Hahó! Van uj kommentelhető anyag!

Átverés! 2010.07.13. 22:43:24

Nem értem, hogy hogy lehetnek egyes politikusok,- 20 év alatt - mindig a felszinen, néha nyerők néha vesztők, de mindig jelöltek.
Soha nincs jobb? Szégyen Budapestre is és más városokra is.

Igaza van amit @jjulie irt, hogy DG illett az Andrássy utra legalább annyira, mint amennyire jelölt utódja nem illik.
Ez a párt uralmi harc teljesen kizárja, hogy , képzett tehetséges emberek is bekerüljenek a meritő kanálba.

Pedig érdemes lenne már egyszer változtatni, láthattuk, hogy Bajnai és pénzügyminisztere hogy dolgoztak, és milyen tekintélyt vívtak maguknak - igaz külföldön -.

A vallásoságról csak annyit, hogy ez most általános , kicsi nagy, még nagyobb városokban nagyon dívatos és előkelő templomba járni. Ez nem hiba,csak ne legyen benne sok képmutatás.Ha valóban ennyire megnőtt a hitünk, állandóan a bibliát idézzük, mégis miért vagyunk ennyire türelmetlenek és szeretet nélküliek egymás iránt .

Inkább az előző cikk vitájához szánnám - azzal kapcsolatban, hogy az előző Orbán kormány káderei mind jó fejek voltak -
amikor 1990-ben Kossáry Domokos az MTA élére került kérdésre azt válszolta, hogy bizony nagyon sok jelentkező volt a tagsági helyekre, arra való hivatkozással, hogy
ők az előző redszer áldozatai.A legtöbb jelentkezőt azzal utasitotta el, hogy aki a negyven év alatt semmi maradandó értéket nem tud felmutatni az vagy lusta, vagy tehetségtelen.
Itt is előfordulhat esetleg ilyen szituáció is.

jaegtoer 2010.07.15. 00:14:56

@Szimba:
@Diocles:
"...(félreértés ne essék, nem vagyok kritikátlan, de a Fidesz gazdaságpolitikája az önkormi választás mutatkozik be, addig kár bármit lefikázni.) "

Egyetértek, de a hülyeségeket mellőzhetnék a fiúk, már nem nagykamaszok.

Vaandor 2010.07.19. 14:42:04

Tényleg kimaradt az összefoglalásból, hogy 2006-ban három jelölt ért el értékelhető eredményt: ott volt Katona Kálmán (MDF) is!
Nem elhanyagolható, részint mert sokak szerint ő vette el a hiányzó szavazatokat Tarlóstól, részint mert kb. az MDF utolsó sikeres* megmozdulása volt, mielőtt botránypolitizálásba süllyedtek volna.

De persze Tarlós nem csak Katonán bukta el a választást, hanem (az egyéb motívumokon, például a hülyéneknézős "független jelölt" dumákon túl) Óbudán is: Az ottaniak tudták, mennyire alkalmas egy város(rész) vezetésére...

*Mellesleg Katona két fő üzenete a zöld irány és az eddigi vezetéstől való különbözőség volt, némi balos beütéssel. Mintha idén is lenne hasonló jelölt - kérdés, mennyire veri meg az MSZP-t.
süti beállítások módosítása