Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:28

„Demszky Gábor, az SZDSZ vezetőségének fiatalos és népszerű tagja lett Budapest főpolgármestere – fantasztikus változás ez április óta, amikor az MDF a főváros 24 parlamenti helyéből 18-at szerzett meg.” – ezeket a szavakat a magyar politikával és politikai elittel szemben erősen kritikus Tőkés Rudolf írta az 1990-ről szóló politikai évkönyvben. Most, hogy hamarosan véget ér Demszky Gábor két évtizedes városvezetői karrierje – Tarlós István toronymagas esélyesként melegít -, talán nem árt felidézni, hogyan nyerhetett sorozatban ötször a mára már erősen megfáradt és elkopott politikus.

(Fotó: Index)

Bár sokan hajlamosak a mából visszavetítve egységesnek tekinteni az elmúlt húsz évet, a valóság ezzel szemben az, hogy Demszky Gábor öt egészen különböző csatát nyert meg a fővárosban. Kezdjük ott, hogy 1990-ben még közvetett volt a választás, azaz az akkor 88 tagú közgyűlés döntött a főpolgármester személyéről. A testületben a legtöbb szavazatot szerzett SZDSZ-nek nem volt abszolút többsége, de az SZDSZ és a Fidesz megállapodott Demszky támogatásában; az egyezség értelmében Ungár Klára, a Fidesz addigi főpolgármester-jelöltje visszalépett a szabad demokraták javára. Az első mandátumot tehát 52 szavazattal az SZDSZ és a Fidesz közgyűlési tagjai biztosították Demszkynek.

1994-ben a választás előtt pár hónappal módosított törvény értelmében már a választópolgárok dönthettek a főpolgármester személyéről. A kétharmados kormánytöbbség nem tudott közös jelöltet állítani, az ellenzéki oldalon viszont ekkor kezdődött a jobboldali erők összefogása. A Fidesz, az MDF és a KDNP által támogatott Latorcai János szép eredményt ért el (28,4%), megelőzte az MSZP-s Baráth Etelét (26,2%), de megközelíteni sem tudta a népszerűsége csúcsán lévő hivatalban lévő főpolgármestert (36,3%).

1998-ban egy elveszített parlamenti választás – és négy év közös kormányzás – után az MSZP úgy ítélte meg, hogy önállóan nincs esélye, ráadásul saját jelöltje legfeljebb a jobboldali pártok által ismét csatasorba állított Latorcait erősíthette volna. A félszívvel elindított Katona Béla így még időben visszalépett, s a kétszereplőssé egyszerűsödött csatát Demszky nagy fölénnyel (58,2-39,0%) megnyerte. Pályafutása során ekkor kapta a legtöbb, közel 375 ezer voksot, de ehhez már nagyon kellettek a fővárosi szocialista szavazók.

2002-ben az inga erősen balra lengett, így az ismét kormányon lévő MSZP és SZDSZ megengedhette magának, hogy az 1994-es helyzethez hasonlóan külön jelölttel induljon. A másik oldalon a Fidesz bevetette az ellenséges terepre kitalált csodafegyvert: a független(nek látszó) jelöltet. Schmitt Pál a jobboldal számára kifejezetten kedvezőtlen időszakban tartott választáson a jobboldal eddigi legjobb eredményét érte el (35,9%), ám ez is kevésnek bizonyult a szocialista szavazókat saját jelöltjüktől is nagy számban elraboló Demszky (46,7%) ellenében. Gy. Németh Erzsébet nevéhez így az MSZP eddigi leggyengébb szereplése (13,2%) kapcsolódott.

2006-ra óriásit változott az országos közhangulat: a 2002-es jelentős balfordulathoz képest is erősebb lett a jobboldal előretörése. Nem véletlen, hogy a kormányon lévő MSZP és SZDSZ most először indított közös jelöltet, ám szocialista induló nélkül is csaknem véget ért Demszky eddigi győzelmi sorozata. A négy évvel korábban kitalált független jelölt szerepében ezúttal Tarlós Istvánt támogatta a Fidesz, aki ugyan alulmaradt a főpolgármesterrel szemben, ám az eredmény több mint szorosnak nevezhető: mindössze 13 ezer szavazaton múlt (46,9-45,2%) a mandátum sorsa.

Demszky Gábor 2010-ben már nem indul, korábbi pártja csak vegetál, ha egyáltalán még létezik, a főpolgármester egyes hírek szerint már párttagságát is megszüntette. Az eddig legyőzhetetlennek bizonyult politikus mostani visszavonulása sok mindennek nevezhető, de diadalmas búcsúnak semmiképpen. Helyét minden bizonnyal a Demszkyt 1990-ben még támogató, ám azóta ellene folyamatosan újabb és újabb jelöltekkel próbálkozó Orbán Viktor kiválasztottja, a rendszerváltáskor amúgy még szabad demokrata színekben politizáló Tarlós István foglalhatja el.  

Érdekes és sajátos, hogy az elmúlt húsz évet figyelve két olyan politikust lehet megnevezni, akik az egész időszakban valamilyen kiemelt politikai vezető pozícióban voltak: a fővárost húsz éven át irányító – s közben pártjában is meghatározó szerepet játszó – Demszky Gábort, valamint a Fidesz folyamatosan első számú vezetőjének számító – s közben négy évig kormányfőként is regnáló – Orbán Viktort. Sok a párhuzam, a találkozás, de mennyivel több a különbség... Hogy is szokták mondani? Plutarkhosz lapjaira kívánkozna.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr732146450

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha az MSzP jelöl 2010.07.12. 16:00:12

Az MszP – szokott lassú, ám népszerűségvesztő módján – elkezdte a kihátrálást Horváth Ingyenbusz Csaba eddigi főpolgármester-jelölt mögül. Úgy tűnik, hiába volt a kapkodva kiutaltatott összeg május elsejére,  hiába kérte le azt a sok f...

Trackback: Személyi döntések hete 2010.07.12. 15:59:02

Bár a hét elején minden blog a nemzeti együttműködési nyilatkozat kifüggesztésétől zengett, történt fontosabb is.A nemzet tacepaója persze elég beszédes. Ha Orbán Viktor azért függesztette ki a kormányhivatalok falára, mert kell az ingyenes reklámfelül...

Trackback: Nyeljük a csíkokat 2010.07.12. 15:42:17

Nem csoda, hogy Demszky Gábor már tizennyolc éve Budapest főpolgármestere. Mondhatni szíve együtt dobog a fővárossal.  Mert nemcsak távolba merengő, el-elrévedő, aztán világvárosi vízióit lótuszülésben mantrázó spirituális vezető ő, hanem ha kell,...

Trackback: Bedurrantak az ifjú szocik? 2010.07.12. 15:17:32

Nem sok mindent lehetett hallani az utóbbi időben az MSZP ifjairól, a Societasról. Voltak. Azonban az országgyűlési választások után, mintha éledezne a szervezet. Akciók akciók hátán. Vittek koszorút, eltemették az ifjúságot, letartoztatták a TV macit,...

Trackback: Üdvözöljük az MSZP XIV. kongresszusát! 2010.07.12. 15:16:59

A május elsejéről mindenki tudja, hogy mi benne a jó. A hosszú hónapok után eljövő kellemes, idő, a sör, az MSZP aktuális pártelnökének beszéde, és a virsli. Ehhez képest nehéz elképzelni, hogy miért kéne üdvözölni mondjuk az MSZP tisztújító kongresszu...

Trackback: Mi lesz itt ősszel? 2010.07.12. 14:10:17

  Most, hogy tudjuk kik a 4 parlamenti párt főpolgármester jelöltjei, tisztábban láthatunk. Gyakorlatilag ami eddig is biztos volt, most már elkönyvelhető, Tarlós István lesz Budapest Főpolgármestere. De ezzel még nem dőlt el, hogy a narancsuralmi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.07.13. 13:34:23

@golb: ez jó szöveg!:)

Abszolút környezetbarát, attól zöld, hogy fűmag sarjadzik róla és csak harmonikus dolgokat sugároz. Az első disszonanciára elnémul...Na, hogy tetszik?;)

golb 2010.07.13. 13:40:34

@Letícia: jól hangzik, csak akkor alaposan el kell szigeteljem a külvilágtól, különben állandóan csendben maradna a sok disszonáns hangtól. :( Ez meg ugye nem természetes egy hangszórótól, és a hangszóróknak is joga van a (szólás)szabadsághoz.. :) Na leállok mert feltekerednek az agytekervényeim, és vehetek gyógyszert -- vényköteleset a Kövértől.

Az előző idézet alól meg lemaradt, hogy az East együttes régi dalszövege, még a 80-as évek elejéről... Még egy kétsoros tőlük a végére:

Az út vége tisztán látható,
a gödör felett lassan hullni kezd a hó.

porfelhő 2010.07.13. 13:43:02

@masni55: Elolvastam. az EKB. nem járul hozzá a jegybanki tisztviselők fizetésének kétmillió forintra csökkentéséhez.
Hüha.! Simor A. fizetése nem csökkenthető /vezető hitek ma/.

radala 2010.07.13. 13:48:02

@nyünyüge: Szó sincs korrupcióról, a korrupció sajnos "demokráciában is előfordul".
Tömegbelövetés az, ami Gyurcsányt Rákosivá Bajnait Kádárrá teszi. Meg a kordon meg az ilyesmik. A lopás ehhez képest bocsánatos bűn. Ha bliccelek a buszon, ha nem fizetek autópályán (nem teszek ilyet, de tettem régebben), akkor nem vagyok jobb egy Zuschlagnál. De embert nem próbáltam még ölni. Ez nagyon komoly különbség. Az erőszak az nem egy kis milliárdos lopásocska, az emberiség elleni bűntett. Nincs kis erőszak meg nagy erőszak. Auschwitz és 2006 azonos megítélés alá kellene, hogy essen. Az, hogy véletlenül nem halt meg senki az csak mázli kérdése.
Lehet, hogy Orbán lehetett volna ugyanolyan, mint GyF
de nem lett pedig egyidősek. Maradjuk ennyiben. Egyébként Gyurcsányt nem nagyon illendő Sztálinon és Hitleren Rákosin kívül máshoz hasonlítania, annak aki egy kicsit is ad magára. Gyurcsány maga a gonosz:-)

radala 2010.07.13. 13:54:21

@nyünyüge: Hova szállt be Bajnai?
Bajnai egy internacionálé éneklő fasz, akit az Párt kinevezett ME-nek.
Bajnai 4 év miniszterség után lett ME. Bajnai semminek nem a szakértője, pusztán elvállalt valamit, ami ártott az országnak. Pont mint Kádár, vagy Szállasi. Lehet, hogy nem vitte falnak az autót, de semmi hasznosat nem csinált. Hagyni kellett volna valaki másra az egészet. Ez hazaárulás volt a javából, csak, hogy tupírozza a CV-jét. Bajnai talán még GyF-nél is nagyobb féreg, mert GyF legalább magának nem hazudik, Bajnai meg még magát is átveri.
Fölbosszanódtam:-)

Ordnassac 2010.07.13. 13:59:13

@radala: épp szólni akartam, hogy itt az idő (na, már kampányolok is...) egy kis lehűlésre ebben a bazi melegben. ;-)

CSENDES 2010.07.13. 14:05:16

@radala: Hát akkor nyugodj meg. Nyugszik a beteg, nyugszik....

lüke 2010.07.13. 14:17:39

Alikám , hun voltál, ez hiányzott:)
as wind go by:) in Vienna..........

lüke 2010.07.13. 14:23:14

na vannak ilyen önimádó vénf@@@@@@@szok
s lesznek is> pl Ronaldo
mint ez a Václav

radala 2010.07.13. 14:31:27

Igazából én csak verbálisan szoktam fölidegesedni, de azért ezt
"vagy ha mondjuk Bajnai éppen egy jobboldali kormány mellé szállt volna be" lehet, hogy elmentem magamnak kávé helyett.
Mi lett volna, ha Gandhi mondjuk Hitler mellé száll be?
Azért azt jó lesz megjegyezni, hogy Bajnai olyan mint Németh Miklós, a diktatúra utolsó ME-je:-)
Bajnai 2006-tól lopásügyi ME volt. Ugye nem kérdéses, hogy a legellophatóbb pénzekhez csak tökéletesen megbízható Aprókompatibilis ember kerülhet.
Bajnai egy kommunista tolvaj. Pont.
:-)

radala 2010.07.13. 14:34:05

@lüke: Itt voltam, csak igazából engem a morális kérdések azok, amik foglalkoztatnak:-)

lüke 2010.07.13. 14:36:58

engem tegnap leintett pb emiatt,
hogy meddig lehet boncolgatni a lopás históriát
- magyarosan cuslag:) vagy schlag zu-
szerintem addig ,amig törvénytelen...............

radala 2010.07.13. 14:39:00

index.hu/belfold/2010/07/13/volt_miniszterek_is_erintettek_az_elszamoltatasban/

Azért talán alakul ez.
Az tuti, hogy sokkal jobban mutatná a változás forradalmi voltát, ha fölnégyelt szocikat függesztenének ki a közhivatalokba, mint ha NER-t

lüke 2010.07.13. 14:40:35

@ordnassac:
az nagyon frappáns és eredeti volt tegnap
a pala`men`be`
és sok szelet indukált

tölgyes 2010.07.13. 14:41:14

Miért nyert olyan sokszor Demszky???????????????????? Mert tehetséges. Mert szép. Mert okos. Mert jól csinálta.. és mert a magyar választó mindezt felismerte...Támogatta Demszkyben a szép, okos, tehetséges, tisztességes és jó városvezetőt!!! Nem szeretném, ha bárki vitázni merne velem.. Az olyat kap...:)

Ordnassac 2010.07.13. 14:42:45

@lüke: Arnóthnál valahogy nem érezték annak. ;-)

radala 2010.07.13. 14:42:56

@Ordnassac: Ugyan már Arnóthnak sem kellett volna lemondania.
Szerintem ez valóban vicces, ahogy egymást lógatnák.

dr.Wander 2010.07.13. 14:46:14

2006-ban a történet fontos szereplője volt az MDF jelöltje is ha jól emlékszem! Ő miért maradt ki?

Üdv!

Ordnassac 2010.07.13. 14:52:56

Na tessék, Novák Előd megint idézi a blogot (a Kövér-Torgyán vitát).

Ordnassac 2010.07.13. 14:53:59

@tölgyes: ugye jól érzem, hogy ez ironikus megjegyzés akart lenni? ;-)

2010.07.13. 15:10:06

@golb: de te nem a Te gödröd felett, ezt őszintén remélem...:)

@radala: na előre szólok: Bajnait én speciel csíptem, minden manír nélküli, profi politikus volt MEnek. És nem bombázta teli NER-rel se az agyunkat. Nekem egy politikus ilyen, nem pedig egy feribohóc, vagy egy törpesztalin.

2010.07.13. 15:11:30

@tölgyes: ójaj, nekem már nagy búb lött a fejömön...:(

:DD

@Ordnassac: szerinted?;)

2010.07.13. 15:18:29

@Ordnassac: :DD

"Arra a felvetésre, hogy Novák Előd humornak szánta bekiabálását, Ágh Péter úgy reagált: Novák Elődnek, ha lemond a mandátumáról, lesz ideje viccelődni."

Szerintem meg most van igazán, sőt, így jut nekünk is belőle!:)

Kínos lehet a fidesznek, Paja mellett egy újabb belterjes, fideszes pénzmosoda, aki Csák Mátévá vált és még a keresztényi jó cselekedetek között az az asszonyát is véresre veri...Kínos. Kövér ehhez pl. mit szól?

nyünyüge 2010.07.13. 15:26:14

@radala:
Volt szomszédasszonyunk fordulatát idézve, "nagyon felidegelted" magadat.
Maradjunk abban, hogy szerinted Bajnai tolvaj és talán csak azért nem gyilkos, mert mostanában másképp intézik el az ellenfelet.
Szerintem meg az "Apróközeli" nem sokban különbözik a "fideszközelitől" és a jelenleg a jobboldalon állomásozó fideszközeli káderek erkölcsi potenciálja és a szoclibeké távlatosan nézve nemigen különbözik (sajnos).

Amúgy meg részemről befejezve, ebbe a 'kinek hol kéne lógni' stílusba nem szeretnék beszállni.

golb 2010.07.13. 15:35:15

@Letícia: neem, még csak ásom a gödröt, és ahogy kinézek elég kis esélye vana hóesésnek. :) A boltban ellenben nem láttam már egy ideje télifagyit se... Aztán meg el kell kezdenem gondolkozni mi legyen a gödrömből kihányt földdel, mert rontja a faluképet. :)

ssi 2010.07.13. 15:35:30

@Ordnassac: csak LMP-vel és Fidesszel mi lenne a jövő?
- egy a tábor?
- nagy jobb - kis bal?

Ordnassac 2010.07.13. 15:39:48

@manyike: nem hiszem, csak ők ketten maradnának. Az LMP-nél (legalábbis amennyire én látom kívülről) az a helyzet, hogy több áramlat mozog a párton belül. Van egy emberi jogi liberális oldal, egy agrároldal, egy balos oldal és egy mérsékelten jobbos oldal. Persze más felbontások is léteznek. Az szerintem biztosan kimondható, hogy sok áramlat működik egy helyen. Kérdés, hogy mennyire tartható ez az alakulat egybe. Esély van rá, ahogy a kenyértörésre is.

Ordnassac 2010.07.13. 15:40:44

@Ordnassac: @manyike: ja igen, az ökooldalt persze nem hagyható ki, de az elég kevert részleg, vannak benne biogazdák, környezetvédő liberálisok, jobbosok stb.

golb 2010.07.13. 15:48:05

@Ordnassac: nem ismerős neked ez valahonnan? A legtöbb új párt kezdetben ilyen sokszínű, aztán később a leszakadókkal le fog tisztulni a kép, hogy mi marad belőle végül. Itt a sen nem jobb se nem bal oldalon álló öko-vonalnak adnék nagyobb esélyt, ott van leginkább üres tér jelenleg. Persze ha az MSZP nagyon elsüllyed lehet az LMPből egy MSZP-SZDSZ szerű liberális-balos keverék is baloldali váltásként, vagy kettéosztódva betölti mindkét részt.

A jobbikot ilyen tekintetben nem nézem újnak, hiszen régebbi formációkból örökölt eszméket visznek tovább (pl. MIÉPből), és ezzel eleve nem a legnyitottabb közönségget szólították meg.

ssi 2010.07.13. 15:55:09

@Ordnassac:
Fidesz nem vegyes? a 2/3 előtt is ilyen katonás fegyelem volt náluk? mi kell ehhez a pártegységhez, s mitől bomolhat majd fel?

milyenek ma a modern pártok? szakosodtak, vagy sok félék megférnek együtt?

Ordnassac 2010.07.13. 16:05:15

@manyike: a Fidesznél annyiban más a helyzet, hogy ott nem egy új pártról van szó, ahol sok érdeklődő megy egybe és vállal szerepet a pártba, hanem egy már "rögzült" pártról.

Így a párt egy-egy szárnya nem rendelkezik akkora befolyásoló erővel, mint egy új pártnál. Emellett nem is látszódnak annyira a különbségek. Ennek több oka van (korábbiak lemorzsolódása, ellentétek belső fórumon való "lemeccselése", stb.).

sárkányfő 2010.07.13. 16:19:52

@radala:
"Bajnai egy fasz... hazaárulás... féreg"

Nos, őszinte, egyenes szavaidra hasonlóan őszinte szavakat kapsz viszonzásul: te egy jól fejlett vadbarom vagy. a kurucinfós mocskolódás pedig súlyos agykárosultság biztos jele, fordulj vele szakemberhez, bár csodákra nyilván ők sem képesek.

sárkányfő 2010.07.13. 16:23:50

Más: azoknak a jobbosoknak ajánlom figyelmébe a következő cikket, akiknek még nem sütötte ki a gyűlölet minden agysejtjét:

www.hirszerzo.hu/cikk.gogos_es_provincialis_-_pozsonyi_magyarok_szoltak_be_orbannak.158529.html

Illetve ajánlom balosoknak és függetlenekenek meg mindenkinek, nagyon érdekes.

A cikk fő vonala is jó, de most speciel egy mellék-ága ragadott meg engem: a cikkben példaként felhozott Csehországban úgy látszik a pártok életét nem csupán az iszap-birkózás tölti ki, hanem a hazájukra is figyelnek. A cseh jobb oldal ilyeneket hirdet (és nyer vele választást!): költségvetési felelősség, tandíj, a szociális juttatások 10%-os csökkentése. Bizony! Ilyenekért itt már rég le lennének mocskos komcsizva :)

"szakadékszerű különbség van közte [Orbán] és a cseh, szlovák és lengyel középjobb és liberális pártok között" - jegyzi meg Gál. Rámutat: ez utóbbiak sokszor vállaltak egy sor népszerűtlen, de a fenntartható növekedés szempontjából nélkülözhetetlen reformot (tandíj, vizitdíj, nyugdíjkorhatár-emelés, a szociális segélyek megnyirbálása), nem pedig aláírásokat gyűjtöttek vagy népszavazást támogattak ellenük. A piacban hisznek, és ezért támogatják a magánosítást, a folyton a privatizáció ellen harcoló Fidesszel szemben. És soha nem ígértek 13. nyugdíjat, amit a Fidesz nemcsak megszavazott 2002-ben (ellenzékből), hanem már 14-iket is ígért a 2006-os kampányban. "

Szimba 2010.07.13. 16:59:07

Azt viszont érdekes végiggondolni, hogy mi történik, ha a Fidesz 4 év múlva bukik.

Mert akkor már nem az MSZP és nem is az LMP veszi át a váltópárt szerepét, hanem a Jobbik.

Nem magyarázom, miért, szerintem egyértelmű. Ha a Fidesz nem képes meglépni a gazdaság átalakítását, az egészségügy, oktatás reformját, és a cigány-kérdést, akkor nekik annyi. És jöhet a radikálisabb változat, és az valóban meglehetősen riasztó változat.

ssi 2010.07.13. 17:02:33

@Ordnassac:
pár éve elszoktunk már az új pártok parlamentbe kerülésétől

majd figyeljük:
szabályosságok/egyediség - történetükben melyik lesz túlsúlyban

O.V. mondhatta a kiválasztottainak pl. MSZP múlt kikezdése érdekében, ill. a saját kormányzási tapasztalatainak birtokában?
én elintézem nektek a jó állást, meg a zavartalan munkakörülményeket, ha lehet több, mint 4 évre,
de meg ne próbáljatok simliskedni, visszaélni

viszont a szakmai teljesítés jobban a szemünk előtt lesz - az egyéni is, meg a hierarchikus gépezeté is

2010.07.13. 17:05:51

@Szimba: hát az közel sem biztos. Ahogy 1 1,5 éve nem volt LMP, úgy lehet valaki más is. Nehogy már - itt a poszt, a demszkáj a példa rá - a kisebbik rosszat válasszuk már megint! Addig Orbán nem is bírja ki...

2010.07.13. 17:07:10

@Letícia: 1-1,5 év akart lenni, bocsánat.

Szimba 2010.07.13. 17:31:18

@Letícia:

Nem azt mondom, hogy biztos!
A Fidesz igencsak igyekszik a Jobbikot leépíteni, de ez önmagában nem elég. Nem csak az ellenségeivel kell harcolnia, és nem csak a saját pozíciójáért mindent megtenni, hanem vállalnia kell néhány kellemetlen, de hosszú távon stabilitást hozó változtatásokat.
Vállalniuk kellene a pillanatnyi ellenszenvet is, akár a nyugdíjkorhatár ügyében, akár a tandíj (lehet ez teljesítményhez, anyagi helyzethez kötött stb.), az egészségügy bizonyos részének fizetőssé tételét (különben lesznek a lerobbant közkórházak és a luxus kórházak a felső tízezernek jó orvosokkal).

Várok az őszi polgármesterválasztásokig, és ha utána sem tesznek semmit ezeken a területeken, csak tacepaókat tudnak kifüggeszteni, meg látványos semmiségekkel operálnak, akkor végeztem velük. :)))
Ez azonban valószínűleg sokakra fog vonatkozni, és az ellenfeleik sokat profitálhatnak ebből.

lüke 2010.07.13. 17:32:07

Ò Jaj
hülyeség, amit a hírszerzö ír:)
majd meglátjuk
mi lesz Szlovákiában, ahol nagyon gyengélkedik a gazdaság
az euro ellenére,ez a koalicióra se lesz jó hatással,kapkodni fognak
s Csehország egy más tészta,ott az euro nélkül nagyobb a fejlödés,
de ott is az elégedetlenséget mutatja ,hogy a földböl nönek ki az új pártok
kár hogy nem tudok szlovákul,mert lehet hogy ,hogy olyan pontos a fordítás , mint tegnap a Standard-é

lüke 2010.07.13. 17:36:59

s ez a másik
semmilyen közeledés nem lesz
mandiner.hu/cikk/20100713_fidesz_lmp_kozeledes
möchte gernek és wishful thinkerek:)

lüke 2010.07.13. 17:38:25

s már csak ez win win hiányzott hozzá:)

lüke 2010.07.13. 17:41:09

s már ez a Scheitring -Lázár win win hiányzik hozzá:)
tényleg mindenki egy
álom világban politizál?

and by a sleep to say we end
The heart-ache and the thousand natural shocks
That flesh is heir to, 'tis a consummation
Devoutly to be wish'd. To die, to sleep;
To sleep: perchance to dream: ay, there's the rub;

Diocles 2010.07.13. 17:41:53

@ó jaj:

az orbángyalázás Szlovákiában nemzeti sport lett, még a Bugár-féle asszimiláns tótmagyaroktól is elvárják, belépő a klubba.

az ő szempontjukból érthető ez a megelőző csapás, mivel a következő években (évtizedekben?) Orbán fogja megjeleníteni a hivatalos Magyarországot, ezért az ő démonizálásával lehet fokozni az asszimilációs nyomást, azt az érzetet, h ugyan mán, te magyar akarsz maradni? ezekhez a lúzerekhez akarsz kötődni, ahol Gyurcsány szétkúrta a gazdaságot, Orbán meg egy diktátor?

azon nem lepődöm meg, h honi libsijeink minden külhoni orbánozásra, weyerbélázásra továbbra is úgy ugranak, mint gyöngytyúk a takonyra.

(félreértés ne essék, nem vagyok kritikátlan, de a Fidesz gazdaságpolitikája az önkormi választás mutatkozik be, addig kár bármit lefikázni.)

Szimba 2010.07.13. 17:46:29

Pl. a Fidesztől erősen várja egy ismerősöm is, hogy a nyugdíjkorhatárt visszateszi a régi, alacsonyabbra. Mert ezt ígérték.

Ez persze szerintem nem fog menni, de valamit mégis ki kellene találniuk a nyugdíjakra, hiszen lassan képtelenség fizetni a sok nyugdíjast.

Ugyanakkor azok a rétegek, akik 50 éves koruk környékén úgy veszítik el az állásukat, hogy nincs reményük új munkát találni, ugyanakkor vagy be tudnák fizetni a hátralevő évek nyugdíjjárulékát, vagy van félretett pénzük (ingatlanuk stb,), azok mehessenek el nyugdíjba. Természetesen arányosan kevesebb összeggel, vagy követeljék meg tőlük a minimum 40 év munkaviszonyt.

Akik csupán 10-20 évet dolgoztak valamilyen okból, azok ma is minimális összegeket kapnak, amikor elérik a nyugdíjkorhatárt.

De végig kellene nézni, hogy a nyugdíjasok hány %-a él feltűnően magas nyugdíjból. Nem megszüntetni, de valamiféle fölső határt is meg lehetne szabni.

Ezek csak ötletek, nyilván nem mind jó. De valamit kellene tenni a takarékosság okán.

A felsőoktatás átalakítása is elengedhetetlen, és pl. a tandíj is, legfeljebb kategóriálra bontva akár tanulmányi átlag, akár más alapján.

Az egészségügyben pedig sörgősen meg kell szüntetni a közkórházakban az adózatlan paraszolvenciát. Kapjon magas, tisztességes fizetést egy orvos, és a kórház vezetősége adhasson a kiválóknak még prémiumokat, jutalmakat a betegek elégedettsége alapján.

A bevételekből azonnal lehetne műszereket venni, modernizálni stb. A szegények pedig ezután is ingyenes ellátást kapnának ugyanabban a kórházban. Így a jó orvosok megtarthatók lennének, és nem mennének el magánklinikákra.

Szimba 2010.07.13. 17:48:48

@Diocles:

Én is az önk. választásokat várom. Ha utána sem ugrik ki a nyúl a bokorból, akkor viszont baj lesz.

Szimba 2010.07.13. 17:50:34

@Letícia:

Annyira nagy ország azért nem vagyunk, hogy lépten nyomon új pártok jöhessenek létre nagy támogatottsággal.

lüke 2010.07.13. 17:59:21

@szimba:

Svédo.-ban az 55-64 évesek 70%-a foglalkoztatott, MO-n
30%-a
szomorú!
nem fog a trenddel szembe menni,mikor mindenütt emelik a korhatárt
egyetlen a gyermek kérdés ahol javulás, több támogatás várható
az EÜ
-a nyugati régió , a Dunántul összes kórházi ágyát meg lehetne szüntetni nem kell, -ezt számszaki alpon mondom, természetesen a régiót nem lehet éllátatlanul hagyni-
egy félország kóháza felesleges
- a parasolventia senkit se bánt, mert olyan kevés,
-egyes sztárok sokat keresnek, s ök az ellenérdekeltjei a reformoknak
- a magánklinikák szakmai színvonala gyenge,komoly szakmai potentát nem megy oda

s a pénz honnan lesz
a nyugdijra meg az eü-re, ha nem a termelö szférából?
ha ez nem indul meg, akkor ...........

Szimba 2010.07.13. 18:01:20

@lüke:

www.origo.hu/itthon/20100713-az-mszpvel-szemben-erositeni-az-lmpt-a-fidesz.html

Ez az eredeti cikk az Origón.

Érdekes, hogy az LMP-t kezdetektől "zöld selyempapírba csomagolt SZDSZ-nek" tartják sokan.

Ez szerintem így nem igaz.
Örülnék, ha Török Gábor elemezné az LMP programját, és elhelyezkedését a politikában.

lüke 2010.07.13. 18:05:36

@diocles:
a szlov. magyarok egyszerüen meg vannak félelmlitve és 45 óta asszimilációra kényszerítve,
ezt mutatja az en bloc a Hidra szavazás
ez nem egy progressziv politika, hanem a szlovák trend
s OV-vel ijesztgetnek ott is, ez közröhej

lüke 2010.07.13. 18:09:15

ez stimmel ,a zöld selyempapír...............
a szavazó tábora egy az egyben a bp-i lib. értelmiség
a fideszt semmilyen érdek nem füzi az ellentábor támogatásához
a zöld csomagolásból egy szemet se látok, a fideszes Illésnek nagy a szócsöve

Szimba 2010.07.13. 18:09:47

@lüke:

Az igaz, hogy Svédországban sokáig dolgoznak az emberek.

- Magyarországon azonban az egészségi állapotuk nem egészen azonos a svédekével,
- nincs munkalehetőség, elsősorban a nyugdíjkorhatárhoz közelítőket bocsátják el a munkahelyek (egyrészt a magasd fizetésük miatt),
- nincs munka, pedig én is dolgoznék 60 évesen is,

Az egészségügyben egyre több magánkórház, klinika nyílik (most is nyitottak egyet). Nagyon jó orvosaik vannak (egyiket ismerem, mellkassebészként ment át egy magánkórházba).

Lehet, hogy be kellene zárni több kórházat, akkor miért nem teszik?
Helyettük minőségi ellátást kellene teremteni. És inkább mondják meg mennyit fizessek, ha valami kérésem van, de ne kelljen a zsebekbe dugdosnom a pénzt, amit úgysem figyel az orvos, hogy kitől kapta, mert mindenki ad.

Külföldről ez lehet, hogy kevésnek tűnik, de itthon meglehetősen sok, különösen a nőgyógyászok, szülészek, onkológusok esetében. Ugyanakkor egy háziorvos keveset keres.

Ordnassac 2010.07.13. 18:10:42

@Szimba: halk megjegyzés: a jelenlegi népszavazási törvényi szabályozás miatt 2012-ig biztosan nem lesz tandíj, vizitdíj és kórházi napidíj sem. Ugyanis egy sikeres népszav. eredménye után meghozott törvények után három évig nem lehet ellentétes törvényt hozni.

Tandíj remélem utána sem lesz. Ebben nem vagyok jó vitapartner, mert szélsőségesen ellenzem a tandíj bármilyen formáját, ha azt a tanulmányok alatt kell megfizetni. Kivéve persze, ha már baromi sok félévet húz le diploma nélkül.

A paraszolvenciát jogi eszközökkel egyedül nem lehet megszüntetni, mert ez már gyakorlattá vált és nemcsak az orvosok részéről. Volt szerencsém több olyan esetről hallgatni, ahol rossz néven vette volna a beteg, ha nem fogadja el a borítékot az orvos. Ehhez lelki paradigmaváltás is kell. Ez volt Molnár Lajosék hibája is. Erőszakosan, egyik napról a másikra megoldani. Nem megy. Még valami: miből lehetne finanszírozni a magasabb orvosi és más eü-i dolgozók fizetését? Honnan jönnének ezek a bevételek, amiről írsz?

Szimba 2010.07.13. 18:12:22

@lüke:

Pedig elég sok képviselőjük, emberük egyáltalán nem liberális, és pár régi fideszes szavazó ismerősöm is rájuk szavazott. (Ez mondjuk elég kicsi mintavétel:)))

Ordnassac 2010.07.13. 18:12:38

@lüke: ja, ezért kapott az LMP 10%-ot Pécsett és két megye kivételével mindenhol átlépte az 5%-ot (amire az SZDSZ hosszabb ideje nem volt képest), mert csak a budapesti értelmiség szavaz rá...

Persze előítéletekből könnyebb dolgozni, nem fárasztja az ember az agyát gondolkodással. :-P

Diocles 2010.07.13. 18:13:49

@lüke:
Nekem mondod?
Viszonylag jól ismerem a helyzetet, vannak ottani ismerőseim.
Persze a libsik ezen a téren is csak azt látják, h lám-lám, a szlovákok és a törleszkedő Bugárék is beszóltak Orbánnak, azt nem vágják, vagy nem is érdekli őket, h a szlovákiai orbánozás csak egy újabb fogás Magyarország lejáratasára. Ha most épp szoci minielnökünk volna, akkor azt anyáznák.
("Lám-lám, ezek a lúzer magyarok milyen diktátort választották, bezzeg' mi, szlovákok...")

lüke 2010.07.13. 18:15:24

absz nincsenek elöitéleteim
ok nagyvárosi lib. értelmiség en gros, és jön hozzá még új
csoport

lüke 2010.07.13. 18:19:02

@szimba
a háziorvos nem keres keveset
az átlag tb finanszírozás 700 000 ezer volt 2 éve
napi kapcsolatom van az otthoniakkal,20 napot töltök otthon

nyünyüge 2010.07.13. 18:20:10

@Szimba:
Ehhez képest a hosszú, nem nagy de fix jövedelmű munkaviszonyból leépítendő, 98%-os adóval sujtott /ly?j?, magyarul 2 millió forintra csonkolt végkielégítéssel elküldött tanárok, közszolgák hogyan tudnak tisztesen nyugdíjba vonulni?

Diocles 2010.07.13. 18:20:36

A kis Smukk sokkal jobban tudná szakítani az MSZP táborát, én a Fidesz helyében őt támogatnám.

Az LMP szerintem nem sokra lesz képes, ezt onnan szűröm le, h a legendásan alkalmatlan Elek István valami főtanácsadóféle lett ott.
Ha valamely pártnak Elek a főtanácsadója, abból nem lesz nagyobbacska párt, pláne nem balközép párt.

porfelhő 2010.07.13. 18:22:15

@Letícia: Nem, nem sért meg @Ordi, nagyon szinpatikus kis kommentelő társ itt a neten. Örülök, hogy itt van.

Szimba 2010.07.13. 18:22:21

@Ordnassac:

Nem is arra gondoltam, hogy azonnal elkezdik megvalósítani, hanem hogy vitákat indítanak, megoldásokat keresnek.

Nem vizitdíjra gondoltam, az ami mindenkire vonatkozik, hülyeség. Anyagi helyzettől, egyéni kívánságtól (1 ágyas szoba pl.), sok mindentől lehetne függővé tenni a díjak bevezetését. Pl. amire nincs pénze az egészségügynek, de a beteg szeretné, ha pl. évente elvégeznének rajta valamilyen vizsgálatot, akkor fizesse ki annak legalább egy részét.

Vannak az ellátásban, gyógyításban olyan eljárások, gyógymódok, amik most sem jutnak minden betegnek, ezeknek is valamiféle térítését el lehetne várni.
(Egyáltalán nincs sok pénzem, sőt, de inkább megfizetem a magánrendelőben az orvost, mert időre mehetek, nincs várakozás, jó a felszerelése, és udvarias.)
Fogorvoshoz pl. már csak magánorvoshoz lehet menni, mert az önk. rendelőben már kft.-ben dolgoznak.

Semmiféle jogi eszköz nem kell a paraszolvencia megszüntetéséhez, ha fizetned kell, és kapsz róla számlát. A magánorvosomnak eszembe sem jut adni külön is.

A felsőoktatásban a tandíjt azokon a szakokon azoknak a diákoknak vezetném be, akik az ország számára nem hasznosat választják (pl. kommunikáció szak), akik alacsony pontszámmal nem kerülnének be, de meg tudják fizetni a tandíjat. Lehetne itt is erősen nivellálni, hogy ne legyen igazságtalan a rendszer.

Szimba 2010.07.13. 18:26:27

@lüke:

Tényleg??? Akkor miért várja el, hogy 5 ezer Ft-ot adjak neki????

Ordnassac 2010.07.13. 18:29:36

@lüke: persze nem reprezentatív mintavétel, de pestiként és egyetemistaként van egy-két liberális ismerősöm, ebből több SZDSZ-szavazó. Néhányan az LMP-re, többen az MDF-re szavaztak, de a többség el sem ment.

A fővárosi liberális értelmiség (tapasztalatom szerint) inkább a gazdasági liberális, mintsem az emberi jogi liberális részleget képviseli, szóval nekik az LMP nem kifejezetten szimpatikus. Persze nem elhanyagolható az emberi jogi liberális részleg is, akik valóban átvándoroltak az LMP-hez.

Valahol láttam egy felmérést, miszerint az LMP szavazótábora a következőkből állt össze: nagy részt képviseltek a 2006-os MDF és SZDSZ-szavazók, valamit a négy éve részt nem vettekből (vagy mert fiatalok, vagy mert nem mentek el), míg kis részben az MSZP-től és a Fidesztől vándoroltak át.

Nem beszélve arról, hogy az LMP-nél sok megosztott szavazat volt (több olyan ismerősöm van, aki a fideszes, esetleg MDF-es egyéni jelöltre adta le a voksát, de listán az LMP-re szavazott).

Az LMP szavazótábora színesebb annál, hogy csak a "budapesti liberális értelmiséggel" le lehessen tudni. Persze jelentős szavazóbázis a pártnak, hogyne, de nem kizárólagos és még abban sem vagyok biztos, hogy abszolút számokban ők jelentik a többséget. (A protesztszavazókról pedig még nem is beszéltem.)

Szimba 2010.07.13. 18:29:36

@nyünyüge:

Legalább van végkielégítésük!!!! Máshol az sincs.
Másrészt sehogyan sem tudnak elmenni nyugdíjba.
Ez is gond szerintem, hogy nagyon nincsenek állások. Különösen nem az értelmiségieknek.

Fizikai munka, segédmunka, fekete munka inkább van. Vagy élnek sokkal alacsonyabb bérből, vállalkozást indítanak, beszállnak egy vállalkozásba minimális pénzért, stb.

Ordnassac 2010.07.13. 18:31:05

@Szimba: "Semmiféle jogi eszköz nem kell a paraszolvencia megszüntetéséhez, ha fizetned kell, és kapsz róla számlát."

Oké, akkor viszont mi értelme a társadalombiztosításnak ilyen szempontból?

Szimba 2010.07.13. 18:31:32

@Ordnassac:

Így van!!! Ez jó elemzés.
Egyáltalán nem vitték az SzDSZ-es szavazók nagy hányadát az LMP-sek.

Ordnassac 2010.07.13. 18:33:10

@Ordnassac: affene, sikerült félrenyomnom és elküldenem a szövegemet úgy, hogy nem tudtam átolvasni. Most látom, hogy mennyi egyeztetési hibám van... :-S

Szimba 2010.07.13. 18:35:57

@Ordnassac:

Van:))) Egyszerűen nem elég a tb-be befolyt összeg, hogy ingyenesen fenntartsa az eü. ellátást.

És nem a teljes összeg kifizetésére gondoltam (azt most megkapod a kórházi papíron, hogy mennyibe került a műtéted, kezelésed), hanem annak bizonyos hányadát kellene fizetni. És természetesen a szegényebbek nem fizetnének.

Egész életemben fizettem a tb.-t, de ha arról van szó, akkor inkább kifizetem a 4-7 ezer Ft -ot a magánorvosnak, de nem megyek el a fülészetre, a szemészetre, a bőrgyógyászatra, hogy csak azokat említsem, ahol minimum 5 órát kell várnod a bejutásra.

Szimba 2010.07.13. 18:36:34

@Ordnassac:

Muhaha!:))))))
Így van ez!

Szimba 2010.07.13. 18:40:04

@Szimba:

A fogászatról nem szólva. Isteni szájsebészem van!!! Ha valakit érdekel:)))
(Iszonyúan drága.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.13. 18:41:53

@Szimba: az ismerőseim között található korábbi SZDSZ-szavazók 100%-ban az LMP-re szavaztak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.13. 18:43:51

@Szimba: azt nem értem már igazából, mi a fenére fizetjük a tébét? Bármit meg kell oldani orvosilag viszonylag rapid módon és elfogadható minőségben, csak a maszek út van, legfeljebb a beavatkozások egy részét állami intézményekben, stikában végzik.

Ordnassac 2010.07.13. 18:47:42

@Hepci: nálam kb. 20%, kb 30% az MDF-re (mert ugye Bokros), a többi 50% meg el sem ment.

lüke 2010.07.13. 18:54:46

@szimba:
azt töle kérdezd, mármint a házi orvosodtól
rossz helyen deponáltad nálam, nem tudok gondolkozni rajta:)

lüke 2010.07.13. 18:59:17

@ordnassac:
bár a szavazás magánügy-a munkahelyemen még senki soha nem beszélt róla, csak a szakmáról-
nekem minden SZDSZ-s ismerösöm rájuk szavazott
de ezek nem reprezentativak,hogy ki mit mond
majd meglátjuk kinek a pártja lesz, mert ez eddig elöleg volt,amit kaptak
a protest/ánsok/ szavazók pedig gondolkodjanak:)
az nem bázis, hogy valami/ki ellen szavazunk

lüke 2010.07.13. 19:00:50

@diocles: a fidesz saját magat támogassa, elég lesz az is neki:)

lüke 2010.07.13. 19:03:15

@hepci:
na ez jó meglátás
hova fizetjük
a pénz itt van, csak hova kerül?

Ordnassac 2010.07.13. 19:05:00

@lüke: @Hepci: azt is érdemes lenne tudni, hogy mennyire befogott orral szavaztak az LMP-re. Az is egy tényező (az ilyen szavazó könnyen elszáll).

Ordnassac 2010.07.13. 19:07:08

@Diocles: valaha fideszes képviselő volt ugye Elek. ;-) Ahogy a Fideszből kicsúszott, az LMP-ből is eltűnhet. Persze az ellentettje sincs kizárva.

Meglássuk, hogy az LMP és a Jobbik mire viszi a jövőben.

lüke 2010.07.13. 19:11:05

@ordnassac:
azért elgondolkoztam,
mindaz amit az MDF 20 év alatt produkált,arra még talál szavazót:)
Slosár perekkel a nyakában odavonult, s szavazatot hoz
ez igen !

Szimba 2010.07.13. 19:27:27

@Hepci:

Érdekes, akkor miért érzi úgy a beteg, hogy csak akkor foglalkoznak vele érdemben, ha ad pénzt. MIért kérnek a nővérek fizetésének kiegészítésére pénzt az orvosok, és miért szidott le vagy huszonvalahány éve a főnővér, hogy a szőlésznőnek meg az altatóorvosnak nem adtam, csak a szülész orvosnak. Első gyerek, nem tudtam.((((

Szimba 2010.07.13. 19:31:17

Az ingyenes orvosi ellátás és az ingyenes felsőoktatás szerintem egy szocialista álom. Ma is sok magániskola van, alapítványiak a jobbmódúaknak.

Az orvosi ellátás is efelé megy. A tb. valószínűleg nem elég, ha ennyire rossz az ellátás.

A befizetett nyugdíjak sem elegendők, hogy most fizessék belőle a nyugdíjasokat. Lehet, hogy ezek nem jó dolgok, de valamit tenni kellene a változtatás érdekében.

Szimba 2010.07.13. 19:33:46

@Ordnassac:

Az én SZDSZ-es ismerőseim nem mentek el szavazni.
Aki az LMP-re szavazott, az főként fiatal férfi volt (a felmérések szerint).
Tehát, akik nem szeretik a Fideszt, de az MSZP sem volt már szimpatikus nekik.

Az LMP a rendezvényeivel, akcióival elsősorban őket tudta megszólítani.

(Kivétel én vagyok, aki sem nem férfi, sem nem fiatal:)))

Ordnassac 2010.07.13. 19:58:33

OFF

Új poszt van.

ON

nyünyüge 2010.07.13. 20:18:47

@Ordnassac: ha egyszer majd nagyon ráérek, megrajzolom a posztok periodocitásának grafikonját :)

porfelhő 2010.07.13. 20:48:19

Hahó! Van uj kommentelhető anyag!

Átverés! 2010.07.13. 22:43:24

Nem értem, hogy hogy lehetnek egyes politikusok,- 20 év alatt - mindig a felszinen, néha nyerők néha vesztők, de mindig jelöltek.
Soha nincs jobb? Szégyen Budapestre is és más városokra is.

Igaza van amit @jjulie irt, hogy DG illett az Andrássy utra legalább annyira, mint amennyire jelölt utódja nem illik.
Ez a párt uralmi harc teljesen kizárja, hogy , képzett tehetséges emberek is bekerüljenek a meritő kanálba.

Pedig érdemes lenne már egyszer változtatni, láthattuk, hogy Bajnai és pénzügyminisztere hogy dolgoztak, és milyen tekintélyt vívtak maguknak - igaz külföldön -.

A vallásoságról csak annyit, hogy ez most általános , kicsi nagy, még nagyobb városokban nagyon dívatos és előkelő templomba járni. Ez nem hiba,csak ne legyen benne sok képmutatás.Ha valóban ennyire megnőtt a hitünk, állandóan a bibliát idézzük, mégis miért vagyunk ennyire türelmetlenek és szeretet nélküliek egymás iránt .

Inkább az előző cikk vitájához szánnám - azzal kapcsolatban, hogy az előző Orbán kormány káderei mind jó fejek voltak -
amikor 1990-ben Kossáry Domokos az MTA élére került kérdésre azt válszolta, hogy bizony nagyon sok jelentkező volt a tagsági helyekre, arra való hivatkozással, hogy
ők az előző redszer áldozatai.A legtöbb jelentkezőt azzal utasitotta el, hogy aki a negyven év alatt semmi maradandó értéket nem tud felmutatni az vagy lusta, vagy tehetségtelen.
Itt is előfordulhat esetleg ilyen szituáció is.

jaegtoer 2010.07.15. 00:14:56

@Szimba:
@Diocles:
"...(félreértés ne essék, nem vagyok kritikátlan, de a Fidesz gazdaságpolitikája az önkormi választás mutatkozik be, addig kár bármit lefikázni.) "

Egyetértek, de a hülyeségeket mellőzhetnék a fiúk, már nem nagykamaszok.

Vaandor 2010.07.19. 14:42:04

Tényleg kimaradt az összefoglalásból, hogy 2006-ban három jelölt ért el értékelhető eredményt: ott volt Katona Kálmán (MDF) is!
Nem elhanyagolható, részint mert sokak szerint ő vette el a hiányzó szavazatokat Tarlóstól, részint mert kb. az MDF utolsó sikeres* megmozdulása volt, mielőtt botránypolitizálásba süllyedtek volna.

De persze Tarlós nem csak Katonán bukta el a választást, hanem (az egyéb motívumokon, például a hülyéneknézős "független jelölt" dumákon túl) Óbudán is: Az ottaniak tudták, mennyire alkalmas egy város(rész) vezetésére...

*Mellesleg Katona két fő üzenete a zöld irány és az eddigi vezetéstől való különbözőség volt, némi balos beütéssel. Mintha idén is lenne hasonló jelölt - kérdés, mennyire veri meg az MSZP-t.
süti beállítások módosítása