Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
19:37

Tele van a sajtó a Fidesz és az LMP különös barátságáról szóló írásokkal. A jellemzően névtelenül nyilatkozó „befolyásos politikusok” beavatnak minket a nagy stratégia részleteibe is: „ezek tudatos lépések voltak, a Fidesz célja, hogy az MSZP ne tudjon újra megerősödni, hanem az LMP szerezze meg a baloldali és liberális szavazók többségét” – állítja egy meghatározó ismeretlen az egyik internetes lapban. Vajon tényleg ennyire win-win szituáció lenne ez az egyelőre csak néhány jelből kiolvasott – és számos más jel által cáfolt - együttműködés?

(Fotó: Origo)

Érteni vélem a kölcsönös érdekeket hangsúlyozó érveket, ezek egy része kétségtelenül kiállja a valóság próbáját. A Fidesznek jól jöhet, ha a sokat hangoztatott nemzeti együttműködés nem csupán a kormánypárti oldalra terjed ki, ha időnként demonstrálni tudja, hogy képes más politikai szereplőkkel szót váltani, néha talán még szót érteni is. Orbán Viktor látogatása az LMP-nél ebből a szempontból kifejezetten okos ötletnek nevezhető, mint ahogy az is „lágyíthatja” Fideszt, ha időnként felkarol ellenzéki kezdeményezéseket, érdemben válaszol a túloldalról érkező javaslatokra és kritikákra. Azt sem szabad elfelejteni, hogy lehetnek olyan önkormányzatok – később akár más politikai terek is -, ahol a Fidesznek partnerek után kell néznie, a kormányzó párt számára ebből a szempontból ideális lenne egy olyan párt, amely saját szavazóira tömegesen nem veszélyes (Jobbik), és a vele való együttműködéshez nem kell átírni a korábbi brosúrákat sem (MSZP).

Nem állítom azt sem, hogy az LMP-nek ez a figyelem ne lehetne hasznos: emeli fontosságukat, növeli ismertségüket, hangsúlyozza befolyásukat – csupa olyan dolog, amelyben az új politikai formáció rászorul a támogatásra. Ha Orbán Viktor odaáll Schiffer András mellé, ha Lázár János vitára érdemesnek látja Scheiring Gábort, ezek az események értelemszerűen az ismeretlenebb, a reflektorfényt kevésbé vonzó szereplőknek hozhatnak többet a nyilvánosságban.

Ezek az érvek jogosak, érdemes azonban az ellenérvekre is figyelni. Biztos jó az a Fidesznek, ha a leharcolt, elkopott MSZP helyét egy új, hiteles párt veszi át? Valóban támogatnia, ösztönöznie kell a Fidesznek a baloldalon végbemenő esetleges átalakulást, amelynek végén nem kizárt, hogy egy olyan politikai erő lesz 2014-re az első számú kihívója, amely - a Fidesszel szemben - nem volt része az elmúlt két évtized politikájának, és lényegesen autentikusabban beszélhetne „zavaros” évtizedekről?  S ha valóban a váltópárti pozíció elfoglalása az LMP célja, és nem szeretne beleragadni az „őfelsége ellenzéke” kényelmes, de langyos szerepébe, akkor vajon okosan teszi-e, ha elfogadja a Fidesz baráti jobbját, ha engedi, hogy az a látszat keletkezzen, hogy a rá adott szavazat valójában nem jelenti a másik oldal gyengítését, választási esélyeinek csökkenését?  Egy ilyen helyzetben miért választanák az LMP-t azok a volt szocialista és szabad demokrata szavazók, akik most már hagyományosan Orbán Viktor ellen (is) voksolnak?

Vagy nem lesz átrendeződés a baloldalon, vagy ha lesz, az nem biztos, hogy a Fidesz céljait szolgálja. Mindent összevetve nem látom azt az együttműködési formát, amely hosszú távon, stratégiai és nem taktikai szinten, mindkét párt céljait szolgálhatná.

x x x

Egy kis vicces múltidézés: az első tévés nyilatkozatom 1998-ból.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr442149763

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Együttműködésre kell késztetni a Fideszt - interjú a Hírextrán 2010.07.27. 03:26:36

   Hogyan manőverezhet az LMP a Fidesz és az MSZP mellett függetlenként? Hogyan alakítaná a Budapestet? Milyen a magasabb nívójú életforma? Ki nézi hülyének a választókat? Jávor Benedekkel, az LMP főpolgármester-jelöltjével beszélgett...

Trackback: Minden más párt monnyonle! 2010.07.14. 18:17:17

Jávor Bence lépjen vissza Tarlós javára! - szólt a szolid, demokrata etikettől dús szocialista fölszólítás. Ha úgysem hisz a győzelmében, akkor minek is ágál itten? - folytatja Molnár Gyula és agytrösztje kommunikációs trómfja. Az ugyan...

Trackback: Divatdemokraták 2010.07.13. 20:04:05

Eszem-telefaxom megáll a sok "divatdemokratától", akik naponta vernyogják tele a blogokat és különböző baloldali médiumokat rettegéseikkel. Azt nyivákolják kétségbeesetten, hogy itt kérem "alkotmányos diktatúrát" épít ki a Fidesz és

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2010.07.13. 19:56:54

Szerintem sok fog múlni azon, hogy mi lesz most ősszel Budapesten. Amennyiben nem lesz meg a Fidesz-KDNP-nek az 50%+1 közgyűlési mandátum (Tarlós Istvánnal együtt persze), akkor lehetnek itt még hosszú távon is érdekes dolgok. Akár országos mértékben is.

Diocles 2010.07.13. 20:06:38

Ugyan már, azt Ön sem gondolhatja, h az LMP, (akár a legjobb formájában is) felválhatná az MSZP-t a baloldalon.
Ez a veszély aligha fenyegeti a Fideszt, az LMP túl értelmiségi párt ehhez.

A Fidesz támogatása arra jó lehet (és itt nem csupán a látható támogatásra kell gondolni, hanem olyasmire is, h leszólnak a kormányfelügyelet alá kerülő közmédiába, h gyerekek, az önkormi válasz előtt inkább az LMP-s jelölteket kéne nyomatni a szocik helyett...) az LMP-nek, h stabilan megkapaszkodjon egy 10% körül.

Az LMP arra kell a Fidesznek, h az MSZP beszoruljon az idősödő törzsközönségébe, és a potenciális balos felnövő vagy fiatal generációkat ne tudja megszerezni, a legjobb esetben két egyenlő erejű balpárt lesz.

lüke 2010.07.13. 20:06:55

Jó a poszt ,no és a kérdés.
Akutan, a NER 1848 -s pontjait ki kell függeszteni! Az az: a leendö ellenséggel -aki még ártatlan- kezet kell fogni.
Jó politika ,nem? Indulásnak:konstruktiv ellenzéket kérünk!legalábbis ,én, ilyet kérek

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.13. 20:07:15

Őszintén szólva én drukkolok annak, h az LMp fel tudjon nőni 2. legnagyobb pártnak. Amit eddig tettek, az nekem mindig tisztességesnek és a körülményekhez képest következetesnek tűnt.

"Biztos jó az a Fidesznek, ha a leharcolt, elkopott MSZP helyét egy új, hiteles párt veszi át? "

A Fidesznek nem jó, de az országnak igen.
Előbb legyen népszerűbb az LMP, azaz szerepeljen jobban ősszel, mint az MSZP, a többi meg azután kiderül. "A hídon akkor......", addig meg ez a taktika a Fidesz részéről jónak tűnik.

Diocles 2010.07.13. 20:08:53

@Ordnassac:

ha a Fidesz szakítani akarná az MSZPt, akkor Smukkot kéne megnyernie, hihetetlen tehetséges szervező a fickó.
persze gondolom megkérné az árát, de a Fidesznek még így is megérné.

ssi 2010.07.13. 20:41:11

belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/73939/1/belfold/Mesterhazy_udvariasan__de_beszolt?place=srss

mandiner.hu/cikk/20100713_orban_a_politikai_joshi_bharat

LMP
- szándéka, hogy még a látszatát is elkerülje, hogy másik párt játékszerei
- olyan területre (politika) kerültek, amit nem lehet előre begyakorolni
- próbálják a kockázatokat is kerülni, de a politika mindig taktikai játszma
- médiában előre kellett volna mondani: minden párt elnökét meghívják
- ha túl ártatlanok lesznek, akaratukon kívül kerülhetnek csapda helyzetbe

Ordnassac 2010.07.13. 20:42:11

@Diocles: nem is MSZP szakítására gondoltam, hanem arra, hogy ha Tarlósnak kellene közgyűlési többség, mert egymagának nincs, akkor vagy az LMP-vel, a Jobbikkal kell együttműködnie (az MSZP-vel nem hiszem, hogy fog tudni).

jjulie 2010.07.13. 20:44:12

@Diocles:

már azt hittem, lesz egy reális kommented

jól kezdtél, de aztán gyorsan visszatértél a szijjártóhoz

Diocles 2010.07.13. 20:44:24

@Ordnassac:

Smukk csapatát nem tartod befutónak?
én ebben nem lennék biztos, állítólag 80ezer kellően behülyített nyugdíjas van a zsebében, szerintem biztos közgyűlési befutók.

jjulie 2010.07.13. 20:51:57

@Diocles:

még kétszer leirod a smukkot, behal a blog

Ordnassac 2010.07.13. 20:53:29

@Diocles: Schmuck függetlenként fog indulni...

Ordnassac 2010.07.13. 20:54:14

@Ordnassac: arról meg nincs hír, hogy a TT állít-e listát (vagy az MSZDP).

tölgyes 2010.07.13. 21:02:48

Kedves Török Gábor!

Én tegnap este néztem Kálmán Olga beszélgetését az MSZP új okosával -nevét nem tudom, az arca egyenarc -, aki hatalmas elánnal bizonygatta, hogy az LMP összeállt a fidesszel, megegyeztek abban, hogy ad majd helyettest..koalícióra lép, aminek a legfőbb bizonyítéka az, hogy az MSZP-vel nem hajlandóak összeállni.

Én ezt a mostani hírt (LMP-FIDESZ) összeáll) e reklámhadjárat egyik megnyilatkozásának látom. Cél: 1./Lejáratni az LMP-t a potenciális MSZP-szavazók előtt.. Lám az LMP összeáll a Zorbánnal, aki mint tudjuk egy diktátor, ördög és még cigány is..
2.Lejáratni a fideszt a jobbos szavazók előtt, nehogy a Jobbikból kiábrándulók visszaszivárogjanak a fideszhez.. hisz az LMP a kis SZDSZ, ráadásul még zsidók is.
3.Magyarázkodjon az LMP meg a fidesz, addig se velünk foglalkoznak..stb.. érv még van vagy ezer..:)

Mi a valóság? Szerintem a fidesz hol ide kacsint, hol oda kacsint.. hol ezzel tárgyal, hol azzal.. Én ennek örülök. Nem kell feltétlenül fel is trancsírozni egymást csak azért mert nem árulunk egy gyékényen..:)

Ordnassac 2010.07.13. 21:12:40

@tölgyes: Szanyi is azon az állásponton van, hogy az LMP a Fidesz kreálmánya.

Aki tegnap volt az atv-n, az Molnár Zsolt volt. Az egyik Hagyó-árva.

tlac 2010.07.13. 21:15:00

@Diocles: Budapesten nagyon megtudja szorongatni a MaSzoP romjait az LMP. Közgyűlésileg is, meg pláne a Horvát Csabát. Az se kizárt a végén HCS bedobja a törölközőt, hogy LMP taroljon.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.07.13. 21:15:53

OFF:
Az az igazság, hogy a blog, mivel magasan felülreprezentált az internetes online hírversenyben egyes témák felvetésével, vagy hanyagolásával kezd véleményformáló szerepet betölteni, legalábbis ebben a közegben. A poszt megírása után, 10 percel van rá link a NOL-on, a HVG.hu-n, Index.hu címlapján.
ON

tölgyes 2010.07.13. 21:18:09

@Ordnassac: Értem..de az arca olyan hogy hívhatnák Horváth Csabának..stb. is:)
Ezt találta ki az agytröszt.. ez az új titkos csodafegyver..:) stb.

Ezért is kiutaltak valakinek 1-2 millát???

tölgyes 2010.07.13. 21:20:27

@Rombola: Mit gondol miért volt az 50 millás megbízás????Ejnye-bejnye, hogy nem érti...:::)) Persze nem úgy, hanem amúgy és egészen másképpen..:)

Ordnassac 2010.07.13. 21:20:36

@tölgyes: Molnár Zsolt ogy. képviselő, szóval nem külsős figura. Elég volt itt szerintem kivételesen egy belső pártértekezlet: Zsolti, de még nem égtél be, te leszel a kampányfőnök.

veny 2010.07.13. 21:20:42

Szerintem az LMP a hagyományosan országosan 10-12%-nyi (Budapesten jóval több, a falvak fele egyre kevesebb) "értelmiségi teret" tudja kitölteni középtávon. Tekintve, hogy ennek elsőre övék lett a nagyja (kvázi kihaltak a riválisok), nagy növekedési potenciált náluk nem látok. A cél a következő választásokig a mostani eredmény stabilizálása, esetleg szerény növelése lehet számukra.

Ha innen nézzük a dolgot, a postban sorolt hátrányok és kockázatok jelentéktelenné válnak. Sőt, egy esetleges későbbi szorosabb versenyben még nyerhet is a Fidesz azzal, hogy végre lesz egy velük együttműködni hajlandó, szalonképes erő.

porfelhő 2010.07.13. 21:22:07

Ugy gondolom nem tenne jót az LMP-nek ha a Fidesz mellé állna. Sokan azért támogatták a szavazattal, mert nem akartak egyik, vagy másik oldalra szavazni. Legalább is egyelőre nem. Ez egy különleges helyzet volt a politikai palettán, hogy nem volt SZDSZ. és nem volt MDF. No és az MSZP. -ben zajló folyamatok, nem utolsó sorban a pénzügyi világválság. Ez mind hozzájárult a megerősödésükhoz, a parlamentbe kerülésükhöz. Igy akadályozná meg a Fidesz az MSZP. megerősödését? Lehet visszafelé sülne el és éppen az LMP-t gyengitené. Azt nem gondolom, hogy baloldali váltópárt lenne. Alakultak, eltüntek pártok, az MSZP. mint baloldali párt ezután is talpon fog maradni.

jjulie 2010.07.13. 21:22:25

@tölgyes:

ja hát nem lehet mindanki olyan jellegzetes fideszparasztarcú mint az áder

loláb 2010.07.13. 21:22:51

A fidesznek nem az mszptől kell félnie. A mostani váltás a szociknál a vég kezdete. A most pozícióba került emberekkel a szocialista párt minden maradék karizmáját elveszthette a szavazói kötében. Ismeretlen emberek, felejthető, vagy nulla poltikaki teljesítménnyel.

A fidesznek az LMP hosszú távon, főleg budapestet tekintve sokkal komolyabb fejfájást okozhat. Az LMP-nek ugyanis éppen budapesttel van határozott elképzelése, a vidéki önkormányzatokban sokkal gördülékenyebb lehet az együttműködés.
Budapesten fordulhat elő az, hogy az LMP erősödése esetén ugrik a közgyülési többség, és össze kell fogniuk azzal a párttal, amelyiknek a programjában lévő hangsúlyos elemek (amelyek a választók elötti önigazolásra alkalmasak) egy néppárt számára vállalhatatlanok (pl: dugódíj).

Szóval véleményem szerint az LMP erősödésében a fidesz nem különösebben érdekelt. A fidesznek tökéletesen megfelel ez a mostani helyzet, egy hosszan haldokló mszp-vel, és egy gyenge, önmagát kereső LMP-vel.

tölgyes 2010.07.13. 21:23:30

@Ordnassac: Gondolja, hogy ezek maguktól, politológusi segítség nélkül ilyet ki tudnak találni???..:::))

Cobs 2010.07.13. 21:28:47

jajj ezek a politologus szövegek kikasztanak..nagy tudomány alap következtetéseket levonni vhonnan vagy ép döntéseket utolag magyarazni...

mindenesetre én fidesz szavazkoent jobban örülnék ha fidesz inkabb jobbik felé mozgolodna...de azt nem lehet tudjuk..mert jobbik fasiszta...

ha fidesz lmp felé fog tartani szerintem szavazatokat veszit majd...ennyi

Ordnassac 2010.07.13. 21:28:58

@tölgyes: annyi eszük még talán maradt. ;-)

szbi 2010.07.13. 21:31:30

@tlac:

1: ne feledjük a Szanyi-választás második fordulóját: az emeszpés körzetben több ezer szavazó az LMP-től egyszerűen visszament az MSZP-hez. LMP-nek slussz. Ha ez a réteg úgy gondolja, hogy kiélezett helyzet van, ugyanezt fogja tenni az őszön.

2: Ha LMP-Fidesz liezon bontakozik ki, ez történik majd -- figyelem, egyfordulós a választás!

3: az LMP-nek még Pesten sincsenek igaz tartalékai. Érzésem szerint a balzöld érzelműeket próbálja most szilárdan megfogni. S miután a Fidesz -- hülyén -- anti-zöld, ezek a puszicsattogást hallván némileg visszahőkölnek.

4: amúgy az LMP nem zöld párt, bár remek zöldek vannak benne. Nagyon nagy baj, hogy nincs Magyarországon, vagy akár Budapesten, egy jó fundi zöld párt. Ez az egész magyar politikai rendszer ártalmára van.

Waldi! 2010.07.13. 21:31:34

LMP=Fidesz light

Schiffer Andras, aki a TASZ kepviseleteben vedte a kis gonosz torpe Orban emberi jogait a Magyar Allammal szemben, mar a valasztas elott alig tudta turoztetni magat, hogy felajanlja az esetleg szukseges szavazatokat a Orbannak a 2/3-hoz, cserebe a draga Solyom ur mandatumanak meghosszabbitasaert.
Most meg alig varjak, hogy Tarlos tamogathassak a budapesti kozgyulesben.
Az nem megy, hogy egyik nap narancsuralmi rendszer meg diktatura, masnap meg ultessuk Budapest nyakaba Orban helytartojat, Tarlost. (Aki Obudan 16 ev alatt egy szalmaszalat nem tett keresztbe azon kivul, hogy minden evben kivonult a Szigetre hangerot merni.)
Mert nyilvan inkabb dorgolkozunk a demokraciat szetcsavarozo Fideszhez, mint a Fidesz kezivezelesu ugyeszsege altal korrupcioba kevert MSZP-hez, mert az rovidtavon nepszerubb. De a rovidtavu nepszeruseg hajhaszas az miert is lehet mas a politika?

Most komolyan milyen zold part az, amirol meg azt se sikerult kideritenem, hogy tamogatja-e az atomenergiat vagy sem?

Ordnassac 2010.07.13. 21:35:30

@Waldi!: Schiffer sok embert védett, Orbánt egyszer, de Thürmert, Sickratmant és György Pétert is. Színesebb azért a kép ennél. ;-)

jjulie 2010.07.13. 21:35:36

@Cobs:

a fidesz szavazókat fog veszíteni, ebbe nyugodj bele

ak ok: az idő halad, a mostani siker a proteszt miatt van, aminek a halványodását nem fogja a skizofrén duma vonzereje pótolni

a totális letámadás haszonélvezője kb 30 000 ember, a többi meg csak les ki a fejéből?

porfelhő 2010.07.13. 21:36:55

@Ordnassac: Kiváncsi lennék rá kinek maradt még esze?

vakvarju 2010.07.13. 21:44:03

@Cobs: Szerintem az LMP a Fidesz bal oldali tagozata, de nem tudom ez miért sértő a két pártra nézve. Na és a Fidesz tulajdonképpen kikből áll: volt párttitkárokból, volt MSZMP tagokból, volt KISZ titkárokból, volt KISZ tagokból, volt III/II-sekből. És ettől lettek ők jobboldali fiatal demokraták? (Akik már egyre kevésbé fiatalok!)

prometheus_X 2010.07.13. 21:45:29

Az MSZP láthatóan nem tud továbbra se mit kezdeni az LMP-vel. Próbálja összemosni a Fidesszel, de lássuk be, 2010-ben ez nem fogja szavazatok kiesését jelenteni. Ellenben a választásokon a Fideszre szavazó LMP szimpatizánsokat megerősíti - kvázi a fagyi visszanyal.

Az LMP-s szavazókat meg egy valami biztosan rohadtul nem érdekli: az, hogy mit mond a komcsi utódpárt. Vagy ha érdekli, akkor is úgy fogja fel, hogy ha az MSZP "A"-t mond, akkor 100% hogy "B" az igazság. Ha "B"-t, akkor pedig az "A". Emellett az LMP-re azért szavaztak, mert konstruktív, tárgyalóképes és tárgyilagos párt, így nem meglepő, hogy időnkét ezzel, időnként azzal tárgyal erről-arról. Leginkább azzal tárgyal, akivel van értelme. Annyi sarazás után, amennyit az MSZP csinált az LMP-vel szemben, az LMP helyében én se szívesen ülnék tárgyaló asztalhoz - hisz minek?

jjulie 2010.07.13. 21:47:32

akik szerint veszélyes a red bull repülözés a duna fölött, hol hallatták a hangjukat az eddigi repcsizgetések alkalmával?

nem lehet ez a mostani engedély megtagadás valami fülkeforradalmi következmény?

W Joe 2010.07.13. 21:49:14

Inkább az LMP-vel "barátkozzanak", mint a Jobbikkal.

Ön szerint az új kormány javítani fog az ország helyzetén?
Szavazás: wita.hu/index.php?show=wita&wita=155

veny 2010.07.13. 21:50:30

@jjulie: Pont ugyanazok pont ugyanarra nem adtak most engedélyt, amire az előző években simán.

Nem lehet nem észrevenni a behúzott farkak és kihegyezett nyelvek forradalmi menetét.

jjulie 2010.07.13. 21:54:02

@vakvarju:

tévedsz, a fidesz az orbán viktorból áll, meg akiket maga alá kiválaszt

jjulie 2010.07.13. 21:55:00

@veny:

a fideszparasztcsizma fel lett téve az asztalra

török gábor 2010.07.13. 21:56:57

@tölgyes: apró helyreigazítás, bár nem lényeges: az 50 millió Karácsony Gergely cégeivel együtt jön csak ki, ez volt a Magyar Nemzetben is :)

jjulie 2010.07.13. 21:57:38

@jjulie:

mivel a redbull nem megy sem debrecenbe, sem felcsútra, pesten ne parádézzon

kicsipücsű fülkeforradalmárok így mutatják meg mekkora a farkuk

[nick] (törölt) 2010.07.13. 21:58:36

török
abból indulsz ki, hogy a politikát kizárólag belső érdekek mozgatják. holott minden sajtóhír arról szól, hogy a kormányzat a szimbolikus kérdéseket leszámítva külső kényszerek közepette cselekszik.

konspirációs elmélet következik.

egy technokrata finánc elit táncoltatja a kormányt, és nekik nem jó egy erősödő lmp. ezért informálisan közlik a kormánnyal, hogy a zöldek közelsége nagyobb mozgásteret jelenthet a számukra. ez egyébként egybevág egyes emberjogi szervezetek, és nagykövetek igényeivel is. és bizonyos befektető csoportoknak sem jön rosszul, ha a fidesz és az lmp közösen vezeti majd budapestet. a fidesz oldaláról a közeledés külső nyomásgyakorlás eredménye. három hónapja ugyanis a fidesz nemzetközi szopatása zajlik.

tölgyes 2010.07.13. 22:00:12

@török gábor: Örülök, hogy a gonoszkodásaim legalább kicsit felélénkítik..::))

tölgyes 2010.07.13. 22:00:52

@Ordnassac: Látom az Ön optimizmusa töretlen..:::))

[nick] (törölt) 2010.07.13. 22:03:32

hja, és a másik lehetőség, amiből te kiindulsz, hogy összült a fidesz nagytanács. és kitalálták, hogy jó lenne közeledni a hippikhez, és egyébként nyilatkozgatni a sajtóban, hogy igen, mink most közeledünk. kövér lászló bőszen bólogaott. és orbán úgy gondolta, hogy remekül mutatna egy közös fotón schifferrel.

jjulie 2010.07.13. 22:04:35

@[nick]:

ez egy belpolitikai felszínelemző blog, többször elfelejted

Ordnassac 2010.07.13. 22:08:40

@tölgyes: ha körbenéz az ember a budapesti MSZP-nél, más választás nem nagyon maradhatott. Ezt még talán ők is észrevették. :-D

jjulie 2010.07.13. 22:09:30

@[nick]:

igen, ez a zsebrávágottkezű kicit pocakos tsz elnök póz a napcserzette arccal jól hat fideszfalván, lám a mi fiunk mire vitte, még a belvárosi zsidófiuka is őt lesi

Húsleves 2010.07.13. 22:14:09

Szerintem meg egészen egyszerűen arról van szó, hogy az LMP leváltotta "A liberális párt"-ot, mert nyilvánvaló volt, hogy az olyan szinten lejáratta már magát, hogy nem lesz többé meghatározó. Ezt viszont nem nyíltan tették, mert az SZDSZ magát a liberalizmust is lejáratta. Az LMP valódi liberális párt, de szerepet játszik, mégpedig azt, hogy nem liberális, hanem zöld. Innentől kezdve két dolgot tehet:
- ha játssza a szerepet, akkor a saját szavazói és szimpatizánsai (legalábbis egy részük) ezt is fogja várni, tehát nem érvényesíthetik igazán a liberális elképzeléseiket.
- ha bevállalja a liberalizmust, akkor sok mindenkinek azonos lesz az SZDSZ-szel, ezért csökken a népszerűségük.
Szerintem tudják ezt a FIDESZ-nél is. Ha az LMP szerepet játszik, akkor erősíti a FIDESZ-t, ha előjön a liberalizmussal, lejáratja magát.

ginkgo 2010.07.13. 22:15:38

@jjulie: Szerintem meg pont nem baj az, hogy nem jön a redbull zajongani meg büdösíteni, az amúgy is xar budapesti levegőt + annyival is kevesebb idióta fogja a nyálát csorgatni 20-án a fővárosban. Ez rögtön 2 pozitívum. Az, hogy erre ki miért nem adott engedélyt nem izgat mert végre egy helyes döntés. (Igazán kár hogy nem évekkel ezelőtt tagadták meg a zengedélyt)

Az LMP most már sokáig nem játszhatja a sötét ló szerepet, mert előbb-utóbb azért veszti el a szavazóit mert nem csinál semmit.

Pont, hogy okosan csinálják, hogy finoman közelednek az éppen regnáló hatalom felé, mert ezzel bizonyíthatják konstruktivitásukat. A fidesznek mind1, hogy mit csinál mindenképpen veszíteni fog a népszerűségéből. A kérdés annyi, hogyha elég okosan csinálják akkor marad elég tartalék a 2014-es újrázáshoz.

Az mszp nyilvánvalóan döglődni fog még 3 évig legalább, népszerűségük nagyban függ a fidesz és az lmp teljesítményétől.

A jobbik meg szerintem csak zsidócigányozni fog még pár évig érdemben úgyse csinál semmit.

A legnagyobb probléma az, hogy végre az országot kellene építeni, nem lopni, ehhez pedig konszenzus kell. De sajnos a maszopfanoknak csak az a jó amit a vörösök csinálnak, akkor is ha a fidesz esetleg jól csinál vmit nekik az úgyse jó mer a zorbán az akkó is csak 1 cigány...

Waldi! 2010.07.13. 22:15:59

@Ordnassac:

Nem Schiffer a kerdes, hanem I. Orban SZALEFORELENER.

Schiffer vedi, erre Schiffer grundol egy partot.
Csanyival egymas mellett ulnek egy meccsen, erre Csanyi MLSZ elnok lesz.
Orban beul a Fradi B. kozepbe egy Alcsut-Ferencvaros meccsen, 2 heten beul futballhuliganok felgyujtak fel Budapestet.

SiKom 2010.07.13. 22:17:45

@Waldi!:
"int a Fidesz kezivezelesu ugyeszsege altal korrupcioba kevert MSZP-hez"

Az, b++.
Az MSZP még véletlenül sem lopott! De nem ám!

Te ember, józan vagy amikor így véded az MSZP-t?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.13. 22:22:26

@Waldi!:

Úristen! Orvos látott már? Ezt mind magadtól fundáltad ki?

Sztem gyárts összeesküvés-elméleteket, sikeres leszel benne.

Pedró27 2010.07.13. 22:23:00

Sziasztok!

Szerintem a Fidesz azt szeretné, ha az LMP legyőzné az MSZP-t ősszel Budapesten.

Szerintem a Fidesz ezt még a saját szereplésének az optimalizálásánál is fontosabbnak tartja.

Szerintem ennek az az oka, hogy akkor a baloldalon olyan folyamatok indulnak el, ami a Fidesznek valami okból előnyös. Ez nem feltétlenül egy helycsere.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.13. 22:24:17

@Waldi!:

"Orban beul a Fradi B. kozepbe egy Alcsut-Ferencvaros meccsen, 2 heten beul futballhuliganok felgyujtak fel Budapestet."

:-)))))))))))))))))
Még, még, még, annyi nem elég! Gyárts még elméleteket, könyörgöm, szórakoztass még, kedves waldi!

Waldi! 2010.07.13. 22:24:41

@Sir Kommentor:

Lopni loptak, mint a Fidesz is. Csak a Fideszesek utan nem nyomoz az ugyeszseg, hanem Apeh elnoknek meg hasonlo allasokba kerulnek.
Gondolom Te nem vagy jozan, ha elhiszed, hogy veletlenul pont a valasztasokra idozitve gongyolodtek fel az ugyek maguktol.

lehet más a handa-banda 2010.07.13. 22:27:56

Ha belecsavarodik az LMP-be akkor ugyanúgy jár a Fidesz mint az MSZP járt az SZDSZ-szel. Egy kis flörtnek indult aztán AIDS fertőzés lett belőle amitől nem tud megszabadulni így az SZDSZ ölelése még a halála után is végzetesnek bizonyul

Waldi! 2010.07.13. 22:32:44

@malacz69【ツ】rettegéselemző:

A logikus konkluzio levonasa nem osszeeskuves elmelet gyartas :D

jjulie 2010.07.13. 22:34:08

@Pedró27:

egy világrekorddal gyöztes párt mi a szartól fél 2 hónappal a világrekord felállítása utánl?

ja, majd elfelejtettem, hogy most lesz még egy verseny. és pesten még soha nem érte el, hogy a voksolók felénél több rá szavazzon

ezért izgulsz te is itt a kétharmad árnyékában, és saccolgatod a taktikát?

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.07.13. 22:35:03

A Jobbikon kívül mindegyik párt Izrael barát,melegfelvonulás párti,cigánypárti,magyarverő rendőr párti.
Éljen csonka-Magyarország,éljen az eladósítás,éljen az idegen érdek?
Sosem lesz már itt családbarát magyar értékrend?

jjulie 2010.07.13. 22:38:06

@Cuppanj a végére!:

lesz, ha megfogalmazza valaki, és elég vonzóvá teszi

nosza rajta, kezd el

jjulie 2010.07.13. 22:43:25

@ginkgo:

nemrég beszélgettem egy kaliforniából hazarándült idős hölggyel a belvárosban, és kiejtettem a számon a szmog szót budapesttel összefüggésben

jót kacagott, és kijelentette, hogy látszik, nem jártam még los angelesben

szóval mutass egy listát arról, hol, kik és milyen módon mutatták ki a redbull repcsizés budapestre gyakorolt káros hatását

porfelhő 2010.07.13. 22:45:55

Schiffer A. meghivta francióülésükre Mesterháza A-t. S. szerint"két két demokratikus ellenzéki párt jövőbeni parlamenti együttmüködése szempontjából fontos lenne a találkozó".
M: Több olyan témát vetett fel az MSZP. ami fontos lett volna együttmüködés kialakitására, amit az LMP. rendre elutasitott, volt olyan, hogy durva hangnemben. Szerinte ez a mádiaszereplés szempontjából fontos S-éknek. A parlament őszi ülésszaka megfelelő alkalom lesz". Rövid idézet a @manyike által fentebb belinkelt cikkből.

török gábor 2010.07.13. 22:49:47

felhívom a tisztelt hozzászólók figyelmét a cikk végén most elhelyezett kis videós linkre. vicces lesz, ígérem :)

fromdtod 2010.07.13. 22:51:37

@jjulie: Engem csak egy dolog miatt idegesített a redbull izé... egyik faszi egyszer elfelejt bekanyarodni... csak mint a forma1-ben.. ellazul a nem tudom milyen csavarja... vagy mi a szösz, és átrepül az Országházon, beleszáll a várba... vagy leakaszt néhány láncszemet a Lánchídról. Nem hiszem, hogy a biztosítás fedezte volna a költségeket... A gépek hangja, meg a szmog az lókaki... És komoly presztizse is van szerintem.

Ordnassac 2010.07.13. 22:54:37

@török gábor: öreg ló vagy már a pályán, ezek szerint. ;-) (98-ban voltam keményen 12 éves...)

Azért ez a Fidesz-MSZP nagykoalíciós ötlet ilyen távolról eléggé képtelenségnek tűnik. (Nem lepne meg, ha akkor is az volt.)

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.07.13. 22:57:33

@Ordnassac: Miért,milyen különbséget látsz a Fidesz és az MSZP között,azon kívül,hogy az arcok cserélődtek?
Kész átverés show az egész!

ginkgo 2010.07.13. 22:59:46

@jjulie: 20-án gyalogolj végig a fő utcán, rájössz miért nem kell Air Race. A beled kihányod olyan lesz a levegő.

Viktus 2010.07.13. 23:00:33

Egy kis vicces múltidézés: az első tévés nyilatkozatom 1998-ból.

-

Török Gábor volt az új erő? :) az öreg megnyilatkozó már akkor sem vágta a szitut :D

jjulie 2010.07.13. 23:05:02

@fromdtod:

szerintem amikor ez ide ki lett találva a fideszfiuk a kispadon ültek, és csak lestek, hogy maradnak le a lóvéról amit a redbull letesz, meg az egész felhajtás ami tényleg milliós tömeget vonz a pestre, nézik világszerte nem a fantáziátlan vidéki kispöcsű parasztpártiak találmáya

és most megmutatták mire képesek: letiltani

Khayness 2010.07.13. 23:05:05

Jajj annak, akire Orbán Viktor rámosolyog!

jjulie 2010.07.13. 23:09:09

@ginkgo:

a főutcai utcai lakások piaci értékének alakulásának nézzél utána, és hogy miért olyan amilyen

augusztus 20 és redbull repcsizés egyszer van egy évben, árcsökkentö tényező meg egész évben

na mi ez az árcsökkentő tényező?

jjulie 2010.07.13. 23:12:27

@jjulie:

ne feledkezz meg a fő utcai üzlethelységek életpályagörbéjét sem megnézni

Balt 2010.07.13. 23:13:57

A "kis színeshez": TGM jó nagy bakot lőtt akkor is, mint látjuk. :)

Balt 2010.07.13. 23:17:22

@Diocles: "ha a Fidesz szakítani akarná az MSZPt, akkor Smukkot kéne megnyernie, hihetetlen tehetséges szervező a fickó."

Szerintem nem kell ehhez semmi, csak hátradőlni és várni. Az látszik, hogy - az MSZP reményei szerint - két évig elnapolták a dolgot, azaz gereblyéztek egy kis "friss" szalmát a kupacra, ennyi történt hétvégén...

is 2010.07.13. 23:17:41

én csak azt mondom: bölcs ember mögé néz ennek a FIDESZ barátkozásnak. mi lett ennek a vége a Kisgazdáknál? leszalámizás. mi lett ennek a vége az MDF-fel? keblemre ölelés, amikor nem kellett, akkor kicsit erősebben.a KDNP-nél? azt mindenki látja. Jobbik? a választás előtt megtagadva.

aki FIDESZ-szel barátkozik, az még jól nem járt. itt TG azt az épeszű logikát tételezi fel, hogy lesz másik oldal. pedig Orbán megmondta, hogy itt centrális egyeduralmi pártrendszer lesz. most úgy érzi, hogy az MSZP-t már kicsinálta, a jobbikot majd kicsinálja valahogy, már csak az LMP lehet rá veszélyes. hát elment tájékozódni, hogy hogyan is lehessen fogást találni rajta. elsőként barátkozunk, a KDNP-i út. lássuk mi lesz, ha ebből az LMP nem kér (pl. ha az LMP jelöltje miatt nem lesz Tarlósnak abszolút többsége (relatívval is lehet főpolg, ugye?), átlépünk az MDF-i útra?

SiKom 2010.07.13. 23:19:54

@Waldi!:
"Lopni loptak, mint a Fidesz is. Csak a Fideszesek utan nem nyomoz az ugyeszseg, hanem Apeh elnoknek meg hasonlo allasokba kerulnek."

Az MSZP-nek volt 8 éve, hogy a Fidesz után nyomoztasson. Nem tették. Talán az MSZP-t kellene megkérdezni, hogy miért nem?

"Gondolom Te nem vagy jozan, ha elhiszed, hogy veletlenul pont a valasztasokra idozitve gongyolodtek fel az ugyek maguktol. "

Engem nem érdekel, csak menjenek a börtönbe az MSZP-sek. Az egyetlen szomorú dolog, hogy a főkolomposok szabadlábon vannak, és az, hogy a most felgöngyölt MSZPs ügyek szerintem csak a jéghegy csúcsai.

Az MSZP-nek is meg lett volna a lehetősége, amíg az ügyészség az ő irányításuk alatt volt.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.07.13. 23:21:05

Ezek szerint jól látom,hogy a Fidesz a Jobbik malmára hajtja a vizet?

Rá Dios 2010.07.13. 23:22:20

Na ja.
Nagyapi elárulta a szociáldemokráciát és lepaktált a bolsevikokkal. Unoka elárulta a szabadelvűséget, hogy lepaktálhasson a bolsevikokkal (akiket most éppen, ahogy mindet, mindig, más névvel illetnek.)

nyos 2010.07.13. 23:22:56

Szerintem ennyi meg mindenkepp belefer, de egy komolyabb osszemelegedes utan nem win-win a szituacio, epp ellenkezoleg.

Az LMP sokat profitalt abbol, hogy sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel nem allt ossze ("lehet mas" ugye). Ha kiderul, hogy megsem annyira mas, az komoly szazalekokat jelentene (lefele).

Ahogy az a valasztas koruli felmeresekbol is kiderult, a Fidesz es a Jobbik tabor kozel sem utalja egymast annyira, mint a ket part. Jelentos a kozos szavazotaboruk, aki vagy egyik vagy masik partra szavazna (pl. most vasarnap). A jobb oldalon elterjedt nezet, hogy az LMP az uj SZDSZ (teszem hozza, nem teljesen alaptalanul - mar a szavazoikat tekintve sem). Ha a Fidesz osszeall az LMP-vel, ez a kozos szavazoi reteg sokkal kevesbe bocsatana meg nekik, mint azt, hogy a rendszervaltas korul kozos gyokeruk volt az SZDSZ-szel.

Szoval ha osszeallnanak, akkor az LMP veszithet a szavazoibol (otthonmaradnak, akar 5% ala is eshetnek), es a Fidesz pont a Jobbikhoz kuldene a tabor egy meretes reszet (ez szazalekban nem biztos, hogy sok, de szavazoszamban igen, leven eleg nagy a tamogatottsaguk). Hogy a PR, illetve az MSZP egetese mennyit hozna a konyhara, mas kerdes. De en nem lepnem meg a helyukben.

veny 2010.07.13. 23:22:59

@ginkgo: Focimeccseket betiltani esetleg? Ja bocs, most az nem trendi...

ginkgo 2010.07.13. 23:26:25

@jjulie: Nem a piaci értékről van szó, hanem az élhetőségről. Azon az egy-két napon, amikor le van zárva az alsó rakpart lényegesen rosszabb a levegő, mert nagyobb a dugó. De nem ott lakom/dolgozom, engem annyira nem izgat a dolog.

Azt soha nem értettem, hogy az államalapítás ünnepével egyidőben miért kell majomparádét tartani Bp-en.
Mind1 is mert nem lesz air race én örülök ennek, van aki nem. Nem kell minden xarságban a nyugatot majmolni... szerintem...

ginkgo 2010.07.13. 23:27:53

@veny: Magyar bajnokit? nyugodtan, de akkor soha nem lesz a válogatott sem sehol

Themisz 2010.07.13. 23:30:45

A TGM-féléket szokták a tőzsdezsargonban kontraindikátornak hívni. Amúgy ez a TV3-as csak most nem a HírTV-n bemondó?

jjulie 2010.07.13. 23:31:01

@veny:

a foci ezermilliószor többe kerül, mintha egy repülő beleszállna a parlamentbe redbulléktól

ráadásul a foci folyamatos kiadás az meg egyszeri lenne

jjulie 2010.07.13. 23:32:55

@ginkgo:

a lakások piaci értéke azért esik az üzletekével együtt, mert nem élhető

és nem a redbull miatt

veny 2010.07.13. 23:34:29

@jjulie: Pontosan.

Vagy képzeld el az egyszeri turistát, aki egy európai fővárosba jön busszal, legalábbis úgy tudta, aztán megérkezik az Üllői úti pálya mellé a kultúrába bele.... Nem évente, hetente.

jjulie 2010.07.13. 23:35:13

@ginkgo:

nincs minden szarságban a nyugat majmolva

a balkán sokkal inkább, és nem csak majmolva

Pedró27 2010.07.13. 23:37:03

@jjulie: "egy világrekorddal gyöztes párt mi a szartól fél 2 hónappal a világrekord felállítása utánl?"

Nem értem. Te állítod, hogy fél, vagy szerinted abból következik, amit írtam?

"ezért izgulsz te is itt a kétharmad árnyékában, és saccolgatod a taktikát?"

Izgul a halál. Saccolgatni pedig azért saccolgatok, mert érdekel a politika.

tbb 2010.07.13. 23:39:25

Érdekes, hogy nem látod a két párt részéről a win-win szitut. Ezek szerint azt sem, hogy ez a játszma nem egyszerűen win-win, hanem win-win-win kimenetelű. Ahol 3-ik nyertes az ország. Tehát nem holmi stratégiák miatt, hanem emiatt win a fidesznek is, meg az LMP-nek is. Az árókásóknak persze lost. Aggódnak is rendesen. És meg fognak tenni mindent, hogy a párbeszédes viszonyt megmérgezzék. Már meg is kezdték. Nem szabad velük foglalkozni.

jjulie 2010.07.13. 23:39:51

@ginkgo:

amúgy az az istván is a nyugatot majmolta, úgyhogy rá emlékezni miért nem lehet egy újabb nyugatmajmolással?

ginkgo 2010.07.13. 23:41:14

@jjulie: nem az air race miatt élhetetlen persze, de abban pár napban még sokkal rosszabb a helyzet. Az üzletek amúgy nem biztos, hogy annyira örülnek egyébként a döntésnek, mert aug. 20. bizony kemény kasza nekik.

porfelhő 2010.07.13. 23:44:44

Tisztelt Török Gábor!

Köszönjük szépen, hogy van a blog, ahol kommenteket irhatunk, véleményt mondhatunk. Köszönjük a videót.

jjulie 2010.07.13. 23:45:20

@tbb:

az ország érdeke a fidesz érdeke

istenem, szíjjártó örök

Balt 2010.07.13. 23:46:11

@Themisz: "Amúgy ez a TV3-as csak most nem a HírTV-n bemondó?"

Nem hinném. Nem az ügyeletes rémség a Népszabóságnál? :)

Balt 2010.07.13. 23:47:33

@tbb: Tökéletesen egyetértek. :)

Balt 2010.07.13. 23:49:56

www.mr1-kossuth.hu/hirek/tolgyessy-peter-az-egesz-orszag-erdeke-a-kovetkezo-kormany-sikere.html

„Határozottan azt hiszem, hogy az országban mindenkinek az az érdeke, hogy a következő kormánynak – bárki alakítsa is az –, sikerüljön” – mondta Tölgyessy Péter (...)

ginkgo 2010.07.13. 23:51:48

@jjulie: de István nem a szemetet hozta be a Nyugatról :)

jjulie 2010.07.13. 23:52:26

@ginkgo:

ostoba indok, a rakpart a magas vízállás miatt tudod hány napig van zárva évi átlagban, aztán útfelújítás, baleset és egyéb okokból?

a redbull repcsizés most még egy jó atrakció amit a fideszparasztok mondvacsinált okokból az utólsó pillanatokban lefújtak

egy idő után valószínűleg uncsivá válna és emiatt úgy is megszünne

a cserzettarcú tszelnök emberei beavatkoztak budapest érdekében

Balt 2010.07.13. 23:53:05

A fényképre pillantva jut eszembe: miért nem zúg a kórus a "Schiffer-törpéről"? 1-2 cm-rel lehet magasabb Orbánnál, ha egyáltalán. Na, egy kis muníció az MSZP-nek - bár erősen lejárt szavatosságú. :))

jjulie 2010.07.13. 23:54:22

@ginkgo:

mind el ezeknek a repülősöknek, hogy amit művelnek az hulladék kategória

Balt 2010.07.13. 23:55:01

@ginkgo: Ne menj bele ebbe a vitába, láthatod, tök felesleges. Szóra sem érdemes! Meg amúgy is off.

jjulie 2010.07.13. 23:56:40

@Balt:

a "cserzettarcú tszelnök" nem jutott eszedbe a kép láttán?

na majd én beviszem a tudatodba, meg a közébe

Ordnassac 2010.07.13. 23:56:58

@Balt: tudomásom szerint itt szabad offolni. ;-)

tbb 2010.07.14. 00:02:13

@Ordnassac:

Waldikkkal társalogni elég inproduktív szórakozás.

Ordnassac 2010.07.14. 00:08:11

@tbb: egyszer mindenkinek válaszolok vagy reagálok, a rá következő reakcióból pedig leszűröm, hogy érdemes-e folytatni vagy felejtős a dolog. Egy esélyt mindenkinek adok. :-)

tbb 2010.07.14. 00:09:21

@tölgyes:

Én szeretlek téged. De még igy is inkább sunyinak éreztem mint gonoszkodónak.

ginkgo 2010.07.14. 00:13:35

@Balt: nem is megyek :) már így is szétoffoltam a blogot :)

Ordnassac 2010.07.14. 00:14:31

@tbb: erről jut eszembe:

www.youtube.com/watch?v=NNC0kIzM1Fo

(Bocsi, de ezt nem bírtam kihagyni! ;-) )

ssi 2010.07.14. 00:20:03

Fidesz
- megvan a parlamenti 2/3, de mégse sikerült eddig minden tervük
- bebiztosítani, nem kockáztatni szeretnének, így kell az önkorm. 2/3 is
- nem barátkozik, csak gesztus, s csak önmagáért (pl. NENy fogadtatása egy jelzés a néptől)
- semmilyen ellenzéket nem szeretne, így is ők már 2 párt
- egyelőre az ismert, hogy Tarlós nem annyira népszerű, mint a kormány

a név, vagy a párt a fontosabb a főpolgármester-jelölt esetében?
Önk.Vál.- keményebbek a feltételek - az 5-ből mennyi versenyez majd?

Jobbik - jogászaik is figyelmeztethették őket - ezért is a szelídülés talán
LMP - nem hajtja a tatár, ha kivár, építkezik, az idő neki dolgozik
MSZP- a kicsiben bent maradás is veszélyben, ha nem egyértelműek
gyurcsányozás bejön a Fidesznek, de a fideszezés nekik már nem nyerő

tbb 2010.07.14. 00:31:10

@jjulie:

Gratulálok, hogy érzékeled a minőségi ugrást az mszp érdeke az ország érdekéhez képest.

trabant 2010.07.14. 00:39:51

Technikai közlemény:

A monitoromon a kommentek sorvégei nem látszanak, kb 6-7 betû lemarad. (Találgatás doszt.)
Másnál is?

Ordnassac 2010.07.14. 00:41:21

@trabant: nálam rendesen látszanak a kommentek.

tbb 2010.07.14. 00:48:09

@Ordnassac:

Teccet. Bár ugyanúgy nem értettem az apropóját mint a minap berakott alábbi linkedének sem. Megmagyaráznád őket?

hu.wikipedia.org/wiki/Tomcs%C3%A1nyi_P%C3%A1l

Ordnassac 2010.07.14. 00:49:57

@tbb: panelburzsuj ismeri őt (legalábbis gyanítom).

Ordnassac 2010.07.14. 00:50:31

@tbb: a videó apropója pedig az a kijelentés volt, hogy szereted tölgyest. ;-)

tbb 2010.07.14. 00:55:56

@Ordnassac:

No ezt fel se tételeztem volna panelburzsujról. Ezzel sokat nőtt a szememben. Ugyanis én is ismerem. És te honnan?

trafikuty 2010.07.14. 00:58:52

Az LMP aláírja saját halálos ítéletét, ha befekszik a fidesznek... Csá!

tbb 2010.07.14. 01:00:49

@trafikuty:

Az meg már aláírta, aki a tárgyalást befekvésnek minősíti.

Ordnassac 2010.07.14. 01:02:28

@tbb: Tomcsányit? Wikis tevékenységem során az utóbbi időben MTA-tagok szócikkeit írtam meg. Biztonság kedvéért (és az adatok pontosságáért) akikről írtam, megkerestem emailen vagy postai levélben. TP-t előbbi módon kerestem meg és segített pontosítani a szócikket.

tbb 2010.07.14. 01:13:43

@Ordnassac:

Szóval wikis szócikkeket is írsz? Minden elismerésem a tied. Mindig is becsültem azokat, akik önzelenül, társadalmi munkában fáradoznak a közjóért.

trabant 2010.07.14. 01:14:10

@Balt:

"1-2 cm-rel lehet magasabb Orbánnál, ha egyáltalán."

Elsô rápillantás alapján csalóka a felvétel. Van az 10 cm is, mert Orbán jóval elôbbre áll, mint Schiffer.

Doktor Kotász 2010.07.14. 01:23:14

@ginkgo: "Azt soha nem értettem, hogy az államalapítás ünnepével egyidőben miért kell majomparádét tartani Bp-en.
Mind1 is mert nem lesz air race én örülök ennek, van aki nem. Nem kell minden xarságban a nyugatot majmolni... szerintem..."

A Red Bull Race nem nyugyatmajmolás, ugyanis a magyar Besenyei nem jut eszembe a keresztneve vadészpilóta találta ki. Odament a Red Bullhoz, hogy van egy ötlete. És lett belőle egy nemzetközi versenysorozat.

Szégyen, hogy nálink tiltják be. :-(

nestrot10 2010.07.14. 06:36:58

A Göndörhajú..úgyan úgy bólogató ( mikor beszél) Schiffer András ,mint a Pető Iván , stílusban beszél...( na meg a metélt farka is) csak egy nevet változtatott SZDSZ es helyezkedő szar Párt Vezetője!!!!!!!! Rákosi Viktor majd beolvasztja ahogy Ibolykáékat akarta....Rohadt egy Fityisz banda!!!

golb 2010.07.14. 06:38:17

Ez egy érdekes felvetés. Én úgy gondolom, hogy az LMP-nek jelenleg nem árt az ismertségét, elfogadottságát növelő barátkozás. Főként, hogy a "nem teljesen értünk egyet" mind az LMP, mind a Fidesz kommunikációjában hangsúlyos. Így nehézkés őket összemosni, szimplán az megy át, hogy tudnak értelmes emberek módjára beszélgetni, vitázni, esetlegesen egyetérteni is. Valljuk meg úgy ahogy az normális lenne.

A Fidesznek valóban érdeke, hogy úgy tűnjön képes a konstruktívitásra, hogy nem vakította el őket a kétharmad. Az LMPnek érdeke, hogy ne csak egy alig látható mellékszereplőként látszódjon, mint párszázalékos hippipárt, akikre mindenki csak legyint, hanem szélesebb tömegek szerint is legyen értelme rájuk szavazni. Arra jó esélyük van, hogy négy év alatt az LMP nem nő akkorára, hogy komolyan veszélyeztesse a győzelmet, de szükség esetén az előző időszak jó viszonyára alapozva lehet belőlük támogató/koalíciós partner.

Valahol a mi érdekünk is, hogy kitörjön az árokásós felfogásból a politika, azaz ne zsigeri alapon utasítódjon el minden ellenzéki javaslat.

Ezt ahogy TG is említi, a Fidesz nem teheti meg az MSZPvel szemben jelentős preztízsveszteség nélkül, hiszen a szocialisták olyan szinten elutasítottak minden olyan oldalról ahonnan van esély Fidesz szavazókat szerezni. A Jobbikkal megint necces barátkozni a FIdesznek, mert sok az átfedés a szavazók között, másrészt nemzetközileg is nehezen tudják felvállalni. Egy-egy felvállalt LMP-s javaslat a Fidesznek csak jót tesz.

Én kíváncsian várom a fejleményeket, és titkon bízok abban, hogy nem csak látszatból alakul ki egy konstruktív párbeszéd a két párt között.

nyünyüge 2010.07.14. 06:39:57

@trabant:
nálam sem látszanak a sorvégek, az elavult IE6 böngészőmre fogom, de még nem csekkeltem le.)

@julie: az Air Bull Race engedélyezése körül évek óta komoly viták voltak, a területfoglalás miatt főként - fizetnek-e érte, kinek, leginkább kinek nem - a szokásos főváros-, kerület-, kormányhatáskör vita zajlott mindig. A szívás meg mindnyájunké - kb. 3 hétig volt járhatatlan észak-dél irányban a budai oldal - 1-1 sávra szűkül a Bem rakpart, és ha jól emlékszem tavaly valamiért az alsó rakpart is használhatatlan volt.

Waldi! 2010.07.14. 06:44:16

@Sir Kommentor:

"Az MSZP-nek volt 8 éve, hogy a Fidesz után nyomoztasson. Nem tették. Talán az MSZP-t kellene megkérdezni, hogy miért nem?"

Most mar az is baj, hogy az MSZP nem volt olyan eroszakos, antidemokratikus, diktatorikus, mint most az Orban part?

"Az MSZP-nek is meg lett volna a lehetősége, amíg az ügyészség az ő irányításuk alatt volt."

Es mikor volt MSZP iranyitas alatt az ugyeszseg? Mert Polt-ot az sem erdekelte, hogy tobbek kozott augusztus 20.-ra 26x aron adtak tovabb a TOI-TOI WC-ket a Magyar Allamnak, mikozben a masik oldalon rablancon elvezetes jar ennel nagysagrendekkel kevesbe egyertelmu ingatlan ugyekert.
Arrol nem is beszelve, hogy ami UD ugyben tortenik.

nestrot10 2010.07.14. 06:47:21

Rákosi Viktor-Schiffer cigány-zsidó koalició!!

golb 2010.07.14. 06:47:24

@jjulie: most egészen komolyan, hogy lehet a Fidesz stílusát kritizálni, miközben fideszparasztozol? Félreértés ne essék: emeszpéparasztozni panelprolizni se szép dolog. De ugye a régi mondás szerint amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten, így ne várj érdemi választ ha így indítasz/folytatod a vitát.

Régi Hobo szám idézete (Rómeó és Júlia):
"Ki kezdte az egészet? kérdik, és be látom
nem tudom a választ, jobb lesz odébbállnom.
Csak látogató vagyok, látogató vagyok ezen a tájon..."

Természetesen ezzel nem Jjulie-t kértem meg az odébbállásra, mielőtt még valaki zsigerből kicsavarná. :)

Egyébként évek óta erősen megosztja a budapestieket a Red Bull AirRace. Pont annyira mint mondjuk a "mennyire hangos a Sziget?" kérdés. Mindkét oldalnak vannak komoly észérvei is, meg elvakult idiótaságai is. Nem lehet benne sem jól, sem rosszul dönteni.De egyszer valakinek döntenie kellett.

nestrot10 2010.07.14. 07:03:06

LÓGJANAK, negyak a Meggyesi Tamás---DE AZ EGÉSZ fityisz banda!!!

llooll 2010.07.14. 07:10:06

volt már a fidesznek ilyen összemosolygása más párttal/pártokkal... mára ezek közül melyiket hol keressük?

és egyébként a program nélküli poszt-szdsz felé kacsintgatás másra nem jó, minthogy alibit jelentsen, de ezt is csak a kevéssé tájékozottaknak...

llooll 2010.07.14. 07:13:38

TG: "stratégiai és nem taktikai szinten" a fidesz -komolyabb, országot érintő kérdésekről és külső nyomáshatására- gondolkodott valaha stratégiai szinten?

mu-ha-ha :D

Szimba 2010.07.14. 07:17:15

Ó, de tüneményesen óvodás még 98-ban TG!
(Most a nagymama szólt belőlem:)))

lüke 2010.07.14. 07:22:49

off:
www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,705951,00.html
Kisinyovban , ezt kiskapunak- újságírói fordításban vajon mi lenne?-,
Pozsonyban nacionalizmusnak hívják
eszembe jut a kettös mérce blog,
keleten mindent úgy mérnek?

avanivi 2010.07.14. 07:24:22

Kedves Gábor !
A Viktor most leereszkedett az LMP- hez, ezzel is demonstrálta, hogy igen , képes az együttműködésre,mint ahogy a forradalmi
nyilatkozatbak mindez kiakasztásra , felakasztásra, felfüggesztésre, kifüggesztésre került. Az MSZP és a Jobbik nem fog következni, és az LMP-nél is csak ennyi volt.
Lehet rá hivatkozni, hogy igen együttműködik.

lüke 2010.07.14. 07:25:14

off 2:
Két dán szülésznő !!!
mesterséges megtermékenyitö állomást:) alapított Koppenhágában,560 juróért bárki mehet
off

Szimba 2010.07.14. 07:32:47

lehetmas.hu/hirek/1956/orban-viktor-az-lmp-frakciojaval-talalkozott

Schiffer elmondta, hogy alapvető kérdésekben nem értenek egyet a Fidesszel, viszont nem a régi ellenzéki stílust követik, hanem mindenben a tárgyalásokat, konkrét javaslatokat, segítséget nyújtanak a Parlamentben.

Ez sokaknak lehet szimpatikus (nekem is).

Nevetségesnek tartom, hogy egyik oldal a Fidesz kreálmányának tartja az LMP-t, a másik oldal pedig a régi SZDSZ-nek. Nem ennyire egyértelmű a helyzet. És ezekből a lejáratónak szánt nyilatkozatokból is látszik, hogy jobboldalon és baloldalon is tartanak az LMP megerősödésétől. Különösen a Jobbiknak nem tetszik a létük. Bár az MSZP is többször próbálta őket leszalámizni.

Nem lesz könnyű lavírozni a pártok között és markánsan képviselni a saját arcukat. De nem annyira értelmiségi párt az LMP, hogy ne tudna nyitni a vidék felé.

Egyelőre valami olyasmi bontakozik ki, mint a nyugati liberális pártoknál, amelyek elsősorban a mezőgazdasági termelőket és a szegényebb rétegeket védték. Ez most nyílt terep, hiszen a Fidesz a középrétegektől fölfelé ad, és lefelé még gesztusok szintjén sem.

Rá Dios 2010.07.14. 07:35:13

jullie:
a tegnap elejtett kis poénod csúcs.
"belpolitikai felszínelemző blog".

...és ezzel nem T.G.-t fricskázom, hanem a meglátást díjazom. Én is- ahogy itt sokan - több könnyedséggel kellene a dolgokhoz viszonyuljak.

veny 2010.07.14. 07:36:05

@ginkgo: "István nem a szemetet hozta be a Nyugatról"

Á, dehogy.
Koppány influenzában halt meg. :)

Szimba 2010.07.14. 07:36:25

@lüke:

Ennyiért itthon is lehet, nem???

jjulie 2010.07.14. 07:37:12

@golb:

ez a fideszparasztozás az én találmányom, nem lennék boldog, ha kiderülne, hogy már más is alakalmazta tőlem függetlenül (ha ellopná, az ok))

ez egy sokrétegű kifejezés ami elég találó és lényeglátó és alkalmas egyaránt a fidesz parasztságainak kitalálóinak és befogadóinak is a jellemzésére

eredete a dózsa szobor körüli röhögésből ered, ahol a kósa demszki-dembinszki viccén röhögött a sereg, amelynek műveltségi és politikai kultúráját pontosan felmérte a kósa, és a totális csőd dembinszkit, mint példás hős említette a demszkivel szemben, amely szövegnek csak a dallamát felfogva mintegy vezényszóra röhögött a szijjártódumákon idomított tömeg, anélkül, hogy a szöveg értelmét felfogta volna

namost én a demszki szerepének mérlegét szakszerű megvonni nem tudom, viszont a dembinszki szerepe pontosan ismert, a kossuth jobb híján vette elő, de szerencsére volt néhány karakán és tehetséges fickó, aki rövid időn belül félrelökte az útból, mivel egy jó mozdulata sem volt, totálisan alkalmatlan volt a kijelölt szerepre, az elemi feltételeknek sem felelt meg, a kinevezése is hiba volt (szerencsére nem fideszparaszt szintű képzettséggel és értelemmel felruházott fiatalemberek voltak kölötte, és amíg nagyobb bajt nem csinált a dembinszki, félrelökték)

a vidéki, budapestellenes jobboldali párt szijjártó zsugorította agyú, kokárdát hordó, polgári körös titikos társaságokba járó, dembinszkit jó péndának gondoló, kétmilliós kossuth téri nagygyűlési közösségteremtőélményvilágú, haza nem lehet ellenzékben polgári kormányzású keresztény, elég abból hogy nem én kormányzok programmal hatalomraszavazott pocakoteresztett másodosztályú focistából lett, kezét tszelnök módjára zsebretevő, liberálisból lett vérpopulista hatalontechnikus népvezér és népe, összefoglaló neve: fideszparaszt

kihagytam valamit? (félek, hogy igen)

ja és az nem mentség a fentiekre, hogy az mszpszdsz egy szar

lüke 2010.07.14. 07:37:44

@szimba:
a fenti cikk is bizonyitja, hogy semmilyen közeledés nincs

legfeljebb egy jobb tárgyalási vitakultura lesz, remélhetöleg,
s nem a q.. anyázás a q.. országban

Szimba 2010.07.14. 07:39:33

@golb:

Ejnye, már leírtad, amit gondolok!:)))

veny 2010.07.14. 07:41:13

@tbb: Hülyeség mind a kettő.

golb 2010.07.14. 07:47:10

@Szimba: bocs. :) Tudod ki korán kel -- hamarabb kommentel. :)

jjulie 2010.07.14. 07:49:48

@jjulie:

ja, ettől még kormányozzanak, csak nezzenek szembe a parasztságukkal, és ne azonosítságk magukat az ország érdekével, budapestével meg végképp ne, és szépen fogadják el jólmegszolgált a besorolásukat: fideszparaszt

ha legalább annyi ideig bizonyítják, hogy levetközték mindezt, mint amennyi ideig gyakorolták, leveszem róluk

jozicsenko 2010.07.14. 07:49:50

lehet paranoiás vagyok, de az lmp ledarálásában az mszp a legérdekeltebb: hiteles arcok, akik pesten az szdsz és a mszp szavazóit elviszik majd

ráadásul nem akarnak közösködni az mszp-vel, mert azonnal elbuknák a szavazóikat

tehát ha nincs összhang az mszp-vel, akkor össze kell mosni őket a fidesszel: legyen választási paranoia: "mert a schiffer titokban a rózsadombon eladta a lelkét orbánnak két ürgebőrbe varrt..." típusú összeesküvés elméletekben erősek vagyunk

ahogyan persze az is ilyen, hogy az lmp a legnagyobb veszély az mszp-re :-)))

lüke 2010.07.14. 07:51:26

@szimba:
törvénytelenül lehet, igen
ez nem lombik bébi, ez mesterséges inszemináció
bárkinek, egyedül állónak, nyugdijasnak:),Mórickáéknak

a bizalom, hogy két bába , ezt megteheti
ök veszik le az egyetemisták spermáját - 63- euro- anonim, lefagyasztják
és felolvasztva inszeminálják- s nem fognak visszaélni vele, ez fel sem merül-
bárkinek

jozicsenko 2010.07.14. 07:52:03

@jozicsenko: ui, amit kihagytam:

inkább egy becsületes második hely (az mszp nélkül), amit 4 év múlva simán kiküszöbölnek, mint egy szégyenletes bukta, ami után 4 év múlva annyi esélyük lesz, mint az szdsz-nek most...

golb 2010.07.14. 07:53:18

@jjulie: szép, és értelek is, de ezt a kisdolgozatot csak nem lehet odatenni zárójelbe/lábjegyzetbe minden jelzőzésed után magyarázatként. :) Csak arra utaltam, hogy minden látszólag alap nélküli parasztozás mélyíti a szakadékot. Ezzel az erővel lehetne kubikusozni is... ;-)

Szimba 2010.07.14. 07:56:03

@lüke:
Azért az is óriási dolog, ha megváltozik a kommunikáció stílusa!!!

Mindent tagadás, éles szembenállás, kritizálás, helyett új szempontok ajánlása, konkrét és segítő szándékú kiegészítések, finomítások a másik párt által előterjesztett programhoz.

Ezt várták igen sokan az állandó konfliktuskeresés és anyázás helyett.

Szimba 2010.07.14. 07:57:16

@lüke:

Hoppá! Klónozást is vállalnak?

golb 2010.07.14. 07:59:15

Másik észrevétel: Budapesten az LMP reális erőnek számít a parlamenti választások tanúsága alapján. Rövidtávon szvsz mindenképp érdeke a Fidesznek partnerként tekinteni az LMP-re, mert ezzel talán még jobban összeszorítja a potenciális MSZP-SZDSZ szavazóbázist, még jobban a perifériára szorítva őket.

No de majd meglátjuk, ahogy a vak is mondta.

lüke 2010.07.14. 08:04:52

@szimba:
értelmes, vitaképes ember ezt várja
nem a marhasültet parasztosan,nesze b...meg

golb 2010.07.14. 08:04:54

@török gábor: Hát, komolyak ezek az időutazások... Kimondottan kedveltem a régi hiradókat újranézni mai szemmel. Néha megdöbbentő mennyire más világ volt, más gondolkozásmóddal. Jó ötlet volt ez a videócsatorna, remélem van még raktáron hasonló témájú.

A konkrét videó esetében pedig az idő pedig végül téged igazolt, meg TGM-et, mert azért lett baja elég a Fidesznek a koalíciós partnerekkel.

lüke 2010.07.14. 08:06:42

@golb:
minden eröfeszítés csak a szavazókért megy,
de nem elég a szép szó
vissza is kell juttatni nekik, kell majd valamit tenni is!

Szimba 2010.07.14. 08:11:31

Utálom, hogy nagyon sokan még mindig az ellenségkép színezésénél tartanak, ami hozza azt, hogy a választott képviselőik is kénytelenek ezt visszhangozni nekik.

A fideszparasztozás legalább akkora marhaság, mint a nyilasozás, rasszistázás.

Amíg maguk a polgárok nem képesek demokratikussá (demokratikusabbá) válni, addig megmarad ez a pártok szembenállásán, ellenségeskedésén alapuló rendszer, és folyik tovább a bűnbakképzés.

teevee 2010.07.14. 08:14:27

@Szimba:
Nemár.

Miközben schmittpalizás van, meg nenyi, meg csókosokra szabott adótörvények, meg korrupciómelegágyazás állami intézmények versenyképességének növelése címén csorbított információszabadsággal, és költségvetési tételek ködösítése révén, meg médiatörvény, meg (önkormányzati) választási törvény farigcsálás szélirányban, meg totális közigazgatási fejcserélés (kis erkölcsi hiba nem akadály), akkor ezt a megváltozott kommunikációt, meg az ellenzék segíti az ő kormányát című dumát ......?

Gratulálok.

teevee 2010.07.14. 08:16:34

@Szimba:
Parlamenti, képviseleti demokráciáról beszélünk. Még Te is?

(Pártok szembeállása ..., szószagú málnabokor, hát hogyan másképp kellene?)

balfék 2010.07.14. 08:19:51

T. , T.G.!
Ne haragudj, de én a politológusi jóslatokban elemzésekben annyira sem hiszek, mint a meteorológusokéban, mert ők legalább azt megtudják mondani, hogy éppen milyen idő van, veletek ellentétben. A világ legkamubb "tudománya", főleg amikor megjelennek az oldali elemzők. Számomra egy tudomány ott kezdődik, ahol objektív paraméterek alapján lehet vizsgálódni. Klf. teoriák bedobására , felállítására minden kicsit is gondolkodó ember képes. Ezt a szintet egy erre szakosodott elemző sem lépi túl. Max. a megfogalmazások formába öntéséhez ért jobban.

Szimba 2010.07.14. 08:20:27

@teevee:

Áááá, hát igaz, ami igaz. Én sem vagyok mentes ettől a hibától. Mindig kibújik belőlem a gúnyos, cinikus kritikus.

De azért szeretném, ha egyre többen beszélnének úgy a politikai eseményekről (még, ha az a felszínt érinti is), ahogyan Török Gábor teszi.

golb 2010.07.14. 08:20:35

@teevee: az ellenfeled nem feltétlenül az ellenséged.
Az a baj, hogy mindkét fél feljogosítva érzi magát a másik földbedöngölésére, és teszi ezt olyan indokokkal, amik az "övéire" pontosan ugyanannyira igazak. Az előbb felsorolt vádjaidat bármikor le lehetett volna írni a baloldalra is. Csak hát ugye az a mi kutyánk kölyke. Na ezt kellene sürgősen elfelejteni.

lüke 2010.07.14. 08:23:35

www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=23276&Itemid=1

www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=23265&Itemid=1

ez szép:
"növekedésbarát költségvetési fegyelmet" említette, amit a német és az amerikai elképzelések keverékeként jellemzett. "

Szimba 2010.07.14. 08:24:20

@teevee:

Nem a szembenállással van bajom most, hanem a hangnem eldurvulásával. Lehetne normálisan, szakmai indokokkal odapörkölni a másiknak, nem pedig azzal, hogy "akasszuk fel".

(És ezzel még csak nem is a Jobbos fiatalember "lógjon" marhaságára gondolok)

lüke 2010.07.14. 08:25:25

@teevee,@golb, @szimba
a simfelés csak a probléma elodázása
(Freud de örülne, bár minden tanát cáfolja most egy francia)

hááááát 2010.07.14. 08:25:31

Igen én is azért szavaztam az LMP-re, hogy egy bukott és gerinctelen párt eltünjön végre a színről és egy új parlamentet láthassak.Az LMP bárkivel együttmükődik azonnal elveszti szimpatizánsainak a 2/3-át.

Szimba 2010.07.14. 08:26:07

@golb:

Rádbízom a moderátori szerepet! :)))
Mennem kell, és ráadásul jó(bb) vagy.

lüke 2010.07.14. 08:39:04

@golb:
a hangnem olyan , mintha nem egy hajóban ülne mindenki,
s ezt teljesen elfelejtik,
mindegy hogy ellenség, ellenfél a saját érdekeiket se látják a vörös ködtöl
de csak dobáljanak ki mindent!

golb 2010.07.14. 08:43:09

@lüke: a probléma csak úgy oldódhat meg, ha minden érdekelt felfogja azt, hogy egyáltalán létezik. Azonban amíg indulati elemekkel elfedjük, ez nem nagyon fog menni. Nem csak a politikában, de társadalmi vonalon se.

Evehid 2010.07.14. 08:57:10

Nem nagyon hiszem, hogy ezt a találkozót valóban az LMP kezdeményezte. Szerintem inkább így lett előadva a sajtónak. És mi van akkor, ha a ME a többi frakciónál is látogatást tesz? Feltételezésem szerint az MSZP-nél utoljára (hogy úgy mondjam, csak végső esetben...).

Emberke · http://ketely.blog.hu/ 2010.07.14. 08:59:33

Az LMP eddigi politikai szerepelése, kommunikációja és kialakulóban lévő image, permanenesen arról kívánja meggyőzni a választókat, hogy ez a párt egy múltnélküli értsd: tiszta, szűz, ebből következően bűntelen politikai formáció. Ez egyenlőtávolság elvének hangozatása az egyik legmanrkánsabb karektervonásuk. Ám ez - megítélésem szerint - csak elvi síkon működik. A párt vezetői, "ideológiai" kofrifeusai, szellemi holdudvaraába tartozó, a párt szellemiségére befolyással bíró személyek egy jelentős részénél ezen elv a gyakorlatban nem feltétlenül érvényesül. Megítélésem szerint a párt genezise is determinálja az egyenlő elvének betarthatatlanságát, hiszen a fogantatás egy olyan társadalmi szervezet berkein belül következett be, amely alapvetően a politikai paletta jobboldalához kötődött. E tény pedig akarva-akaratlanul is kihat a párt mozgásterére, a párt által vállalt ideológiára.
Mindezen tények eredőjeként megállapítható, hogy az LMP jelentősebb és nyilvánvaló szálakkal kötődik a jobboldalhoz. Mindannak ellenére, hogy a pártra voksolók körében magas arányt képeztek azon szavazók, akik korábban a liberális SZDSZ-el szimpatizáltak.
Az LMP politikusaio számára ez az egyik legnagyobb kihívás, hiszen az őszi helyhatósági választások alkalmával már olyan programmal kell előállni, amely megtartja azon voksolókat, akik a parlamanti választás alkalmával kényszerből szavaztak az LMP-re.
A T.G. által felvetett pro és kontra szempontokrelevánsak.
Amennyiben az LMP az SZDSZ, MDF által hagyott űrt kiívája betölteni, ezen szavazókat kívánja megszólítani, abban az esetben sokkal karakteresebb, ideologiailag kontúrosabb programmal kell előállnia. Megítélésem szerint ez mérföldkő, éles választóvonal lesz a párt életében, hiszen el kell dönteniük, hogy melyik politikai ideológia és ezzel párhuzanmosan melyik párt mellé kívánnak besorolni. Egy ilyen politikai szituáció pedig szükségszerűen határozza majd meg a FIDESZ LMP-hez való viszonyát is.

török gábor 2010.07.14. 08:59:49

@balfék: talán azért is lehet ez, mert amit itt vagy máshol olvasol politológusoktól, annak nagyon kevés köze van a politikatudományhoz. ez jobb esetben politikai elemzés, rosszabb esetben szimpla vélemény. érdemes elolvasni ezt, ebből talán kiderül, hogy mi a különbség: www.poltudszemle.hu/szamok/2008_2szam/2008_2_korosenyi.pdf

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 09:11:53

Nekem először az jutott az eszembe, hogy talán Viktor szeretné - persze szigorúan csak a sajtó kedvéért - bizonyítani, mennyire fontos neki a nemzeti együttműködés, ezért tesz úgy, mintha érdekelné a többi párt véleménye is és az egyetlen hihető változat az LMP.
Aztán arra gondoltam, hogy nagynak találja a túlerőt, ezért csinál úgy, mintha együtt akarna működni az LMP-vel, de ezt a gondolatot elhessegettem, mert szerintem még a kétharmadon is csak fanyalog.
Eszembe jutott még Torgyán József, a szalámitaktika és sok minden más is.
Minden esetre, Schiffer Andrásnak azt javaslom, hogy ha elfogadja a baráti jobbot, utána számolja meg az ujjait.

Lábjegyzet:
Ha valaki nem tudja, mi a különbség a politológus és a politikus között, az hasonlítsa össze Török Gábor és Orbán Viktor 12 évvel ezelőtti fényképét a mostanival!

[nick] (törölt) 2010.07.14. 09:27:16

@llooll:
a populista pártok előbb-utóbb felfalják a koalíciós partnereiket. "ez a kompetitív pártrendszer belső logikájából következik". ez érvényes a szocialistákra is, és a fideszre is.

Krumplicukor1987 2010.07.14. 09:32:26

Az LMP-vel a fő bajom csak az, hogy egyáltalán nem baloldali, csak gazdasági kérdésekben liberális, és egyáltalán nem hiteles.
Mikor a szóvivőjük, a Karácsonyi elkezdte választások után mondani, hogy 0 pénzből, csak önkéntesekkel milyen jó kampányt csináltak, röhögtem egy nagyot. Egyrészt elég nagy anyagi segítséget kaptak Sólyom barátaitól, meg az "önkénteseik" is fizetett diákmunkások volta. Ennyi az LMP hitelességéről.

ssi 2010.07.14. 09:33:30

@golb:
O.V.-nek jó pont, ha az eddigi úthenger kormány barátkozik is,
O.V. eleget tett egy meghívásnak, az ígéretei ennél kicsit több gesztus

LMP-nek a médiában be kellett volna jelentenie, hogy szándékában áll minden parlamenti párt elnökének meghívása - még tanulniuk kell a támadási felületek és spekulációk elkerülését - de most az MSZP-meghívással szépítenek

@avanivi:
- LMP meghívta már Mesterházy Attilát is, aki el is fogadta,
- bár válaszlevelében nehezményezi, hogy az ő témáikban nem volt ilyen kézséges az LMP
- szerintem az MSZP erőfölényből akart főpolgármester ügyben tárgyalni velük, s rosszul és sikertelenül oldották meg - nekik is tanulni kell

@jozicsenko:
Fidesz-KDNP - erős akar maradni
a többiek megerősödni akarnak - bárki rovására, nincs szükség nevesíteni

@teevee:
- demokráciapukkasztó listád majdnem tökéletes - sajna, lenne még néhány tétel
- Szimba talán arra gondolhatott:
* hogyan lehet ezeket kulturáltabban úgy szóvá tenni - ha pl. az LMP is másmilyen párt szeretne lenni, mint az eddigiek -, hogy a zemberek
megértsék a lényegüket és azt is, hogy az ellenzék semmit se tehet ellenük? * Ha az emberek nem foglalkoznának politikával látszólag kifele, de mégis reális vélemény alakulna ki bennük az országról, s csak a választásokon
derülne ki az elfordulás a kormánytól?
* De a 4 év alatt is van élet, így meg kell ragadni minden alkalmat a véleménynyilvánításra, - de kiknek is?
* s mily furcsa: sokaknak a kormánnyal van bajuk, de az ellenszenv kiélése a nép közé kerül le pártszimpátia alapján - ezen a szinten lehetne-e más a stílus?

@balfék: ha majd sokat olvasod T.G.-t (és minket is) észre veszed (amihez nekünk is idő kellett), hogy a posztok nem 1 db konkrét megállapítások a politológustól, hanem többféle szempont felvetése, amin bárki elindulhat, vagy elgondolkodva egy újabbat vethet föl. Természetesen T.G. jelezheti, hogy ő melyik alternatívának ad nagyobb esélyt, de ez senkire nem kötelező (bár T.G.-nek nagyon sokszor, túl sokszor is gaza van :-) )

@Szimba:
az ifjú T.G. még fiatalabb felvételéről az jutott eszembe, hogy amit írtál O.V. változásáról, ahhoz találni-e videót - csak a hitelesség miatt most róla, de bármikor másról is. P. Demszky G. márc. 15-ei beszédeit próbáltam keresni, hogy összehasonlítsam, de nem sikerült

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2010.07.14. 09:35:58

Hát, kedves Gábor, azt hiszem, az LMP ilyen szempontból most minden "oldal" számára népszerű partner, de eddigi magatartásukból úgy látom, hogy ez őket különösebben nem érdekli, legalábbis tendenciózusan nem.
Remélem, megtartják ezt a jó szokásukat.

Az LMP-nek mi haszna lenne ebből? Hol a win-win? Nagyon rövid távon lenne csak profitja egy ilyen "koalíciónak".

Rá Dios 2010.07.14. 09:37:13

@nestrot10: khmmm ...kevéssé szofisztikált beszólás volt.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2010.07.14. 09:39:40

hát ha az LMP is mindenáron be akarja magát daráltatni, akkor csak barátkozzanak a Fidesz-szel. de a helyükben nem tenném.

+1 érv: az LMP-nek pont az a fő erénye, hogy a közvélemény percepciója szerint még nem mártózott meg a "realpolitik" dagonyájában. ha most elkezd pillanatnyi érdekek mentén helyezkedni, akkor simán rájuk sütik az MDF2.0 cimkét.

golb 2010.07.14. 09:42:01

@manyike: "LMP-nek a médiában be kellett volna jelentenie, hogy szándékában áll minden parlamenti párt elnökének meghívása "

Igen, csak ezzel fel kellene vállalniuk a Jobbik meghívását is amit már esetleg nem támogat a saját szavazóbázis. Eddig pedig éppen tőlük próbálták a legnagyobb távolságot tartani. Erről nézve így jöttek ki jobban.

ssi 2010.07.14. 09:42:45

@Zoltchy: direkt megnéztem Demszky régi fotóit, ő sem nagy változás

@Emberke: itt a blogon többször előjött már a bal-jobb-liberális oldal,
ha megnéztük a pártok programjait, még párton belül is nagyon vegyes a kép:
egyik szakterület az egyik inkább, a másik nem stb.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 09:48:02

<OFF>
Csak egy művészeti jellegű kérdés:
Amikor Gyurcsány Ferenc a melegtüntetésen a NENY mögött
vonul, az már szürrealizmus?
</OFF>

ssi 2010.07.14. 09:50:02

@golb:
a pártok is masszív közszereplők: el kell viselniük, sőt számolniuk kell a közvélemény érdeklődésével, sőt (jó/rossz indulatú) spekulálásával is

a pártok viszont a tömény politika színterei, ahol kötelező a spekulálás,
így lelkesen spekulálhatunk azokon a spekulálásokon, amibe nem avatnak be

nemecsek ernő áruló 2010.07.14. 09:50:18

Nem értem, milyen nyeresége lehet bármelyik pártnak is ebből a szövettségből. Azt viszont tudom, hogy egy Fidesz-LMP összeborulás az LMP parlamenti politizálásának végét jelentené eléggé egyértelműen (közeli LMP szavazóktól nem reprezentatív gyors közvéleménykutatás alapján)

Lehet, hogy ez Viktor célja, nem?

[nick] (törölt) 2010.07.14. 09:56:51

@Evehid:
ezt a találkozót a "külföld" kezdeményezte. a jobboldalon úgy mondják ezt, hogy a "zsidók". szóval ezt a közeledést nem belső érdekek mozgatják, hanem a külső környezet presszionálja.

a juppiknak a legnagyobb veresnytársaik a hippik, szóval nekik érdekük az lmp gyengítése. aztán. nagyköveteknek érdekül schiffer pozícionálása, mivel ő ugyanaz simulékony a karakter, mint schmitt pál. szóval egy kommunista családból jövő belvárosi zsidó úrifiú a nagykövetek számára tökéletes báb. aztán. üzleti befektetőknek is érdekük, hogy a fővárost a fidesz ne egyedül vezesse, hanem az lmp átvegye az szdsz helyét. aztán. ember jogi liberális szervezeteknek érdekük az lmp hatalom környékére pozícionálása. aztán. az unióban mindenkinek érdeke az, hogy a nacionalista orbán ne egyedül kormányozzon. aztán ezek meggyőzik orbánt, kövért, és lázárt, hogy nekik most közeledniük kell a legkisebb ellenzéki párthoz. és egyébként mindezt a sajtóban nyilatkozatokkal, fotókkal illusztrálják.

Rá Dios 2010.07.14. 09:58:57

@Zoltchy: ...és ha mindezt oroszul tudó ember nézi i-podon, az "podrealizm"
Meleg van, bocs!

Rá Dios 2010.07.14. 10:00:09

@[nick]: Tudod én időben vettem egy klímát és most nem írok ilyeneket.

golb 2010.07.14. 10:06:24

@manyike: vigyázz, a végtelen ciklus veszélyes mulatság! :) Csak a leggyorsabb számítógépek képesek néhány óra alatt lefuttatni egy végtelen ciklust! ;-)

Emberke · http://ketely.blog.hu/ 2010.07.14. 10:11:54

@manyike:

Valóban nincseneke olyan pártok, amelyek vegytiszta módon képeznének le azt az ideológiaát, amely mentén cselekszenek. Tény, hogy ezek ideáltipikus kategóriák. Abban is igazad van, hiogy egy adott politikai formáción belül is számos ideológiai eleme ötvöződhet vegyülhet. A magyar pártok mindegyike ellentmondásos etekintetben. Mindezek ellenére azért van egy reálpolitikai erőtér, ahol a szereplők identifikálják magukat, ezzel saját maguk és a választókat is orientálják, befolyásolják. Ettől a politikai folyamattól nem tekinthetün el, ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívűl. Mint ahogyan a választók, a politikusok és az elemzők is jelentős szerepet tulajdonítanak annak, hogy az adott párt a politikai koordinátarendszer mely térfelén helyezkedi el. Ez nem önmagáért való aktus. Ez meghatározhatja a politikai kapcsolatokat, kötődéseket, véd- és daccszövetségeket.

fromdtod 2010.07.14. 10:18:01

@jjulie: Ja persze. Azért lett megtiltva, mert nem kapták meg a pénzt, ez egyértelmű. Még lehet, hogy képes lesz a szervezőgárda megfelelő biztonsági intézkeéseket foganatosítani (értsd: megvan kinek kell adni a pénzt, és odaadták), és mégis lesz airbullracing...
de ez nagyon OFF

sárkányfő 2010.07.14. 10:27:06

Állítólag van egy szlovák közmondás, mely szerint: "ha egy magyar kezet nyújt neked, menekülj".

Sokáig nem értettem ezt a mondást, bár sejtem a XIX. századra nyúlik az eredete, amikor magunknak még szabadságharcot is csináltunk, de szintén a nemzeti öntudatra ébredés fázisában lévő kisebb népeket itt a medencében ugyanúgy magunk alá akartuk gyűrni, mint minket a labancok, és talán innen fakad az elárultság érzése. Vagy máshonnan (is), nem tudom.

De ez a mondás most erre a helyzetre nagyon passzol. Ha Orbán kezet nyújt az lmp-nek, én a helyükben futnék mint a nyúl, és még a látszatát is kínosan kerülném a barátkozásnak, továbbá 100 hangosan kimondanám a párt nevét, de nem a rövidítést, hanem mindhárom szót teljesen. Ezzel szemben a Schiffer úgy mosolyog a képen Orbánra, ahogy az a szerelmes lányregényekben meg vangyon írva.

De úgy is fel lehet fogni, hogy ha elfogadják a fidesz halálos ölelését, akkor meg is érdemlik. Volt pár párt, amelyik elfogadta, igazán lehetne tanulni a sorsukból...

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 10:31:25

@ó jaj:

Van egy magyar közmondás is: "Engedd be a tótot, kiver a házadból.."
Talán ez is alkalmazható ide.

aszekelyek 2010.07.14. 10:32:05

@Rá Dios: Azért T.G. jobban is becsomagolhatta volna az mszp-s hozzáállást a demokráciához. " aki nincs velünk, ellenünk van.A megújulást az lmp-re csimpaszkodásból és mesterházyból gondolták mixelni. Nem jött be. VAgy színház. Majd kiderül. Az én elemzésem pedig a NENYI szelle inkább, hogy tárgyalgatnak szépen, ahogyan európai-nem balkáni- politikusokhoz méltó. Az mszp meg magának főzte amit most eszik,- az szdsz konyháján.Majd bolond lesz schiffer magát besározni egy hagyórejtegető, mindentletagadó mdf kalaposnő által megkaparintott városvezetés után az mszp-vel.Mert kettő kellett ahhoz, ami folyt a fővárosban. MSzp-szdsz.-meg egy jó régi elftársnő. Aki ugye a szavazás idejére beült. Át kéne állítani a fejeket a megosztóról az együttműködőre. Inkább schifferrel , mint a jobbikos illetőkkel. Nem mondanak hülyeségeket , lehet róluk tárgyalni. Például nem komolytalan dolgokkal terhelik az OGY- t. TEssék, lehet örülni, a többsége a parlamentnek együttműködésre törekszik. A köpködők meg kínjukban hadd köpködjenek. Joguk van hozzá.

radala 2010.07.14. 10:32:09

@török gábor: Te viccesen fiatal voltál, amúgy nem gondolom viccesnek, hanem baromi szomorúnak (nem téged, hanem Tamás Pált meg TGM-et)
Ha jól értem, akkor ez a két forduló között történt interjú. Tölgyessy az elsö forduló éjszakáján megmondta, hogy az mszp elbukott. Semmi esély nem volt egy pillanatra sem a nagykoalára. TP és TGM ronda buta balos véleményformálók. Azért tartunk ott ahol tartunk, mert ilyenek szerepelhettek a TV-ben:-)
TGM-et egyébként szeretem.
Mondjuk azt sem értem, hogy hogyan lehet egy SZDSZ-es aktív párttagot megkérdezni a kérdésben és azt írni alá, hogy filozófus, ahelyett, hogy azt írnák, hogy a Tocsik ügy után is kitartó szdszes pártkatona.
Azt kell mondanom, hogy hányinger volt (talán van (nem nézem)) a magyar média.
Az LMP egyébként valóban veszélyes lehet a Fideszre, de nem az országra, szóval szerintem ez valóban egy win-win szituáció, ha nem is a pártok, de az ország számára.
Mondjuk nem értem, hogy miért kell ilyen bonyolultan megoldani az ügyet, amikor egyszerűen le kell csukni mindenkit Tamás Pálokig bezáróan. :-)
Az igazi win szituáció az lenne az ország számára, ha az elmúlt 20 év összes balosa börtönbe kerülne:-)

aszekelyek 2010.07.14. 10:36:20

@manyike: Terjesztik ezt, láttam, hogy tarlós nem is... Tudja kedves, ha nem tolják be , hogy elvigye a pár %-ot tarlóstól 2oo6-ban katona kálmánt, by kalapos cd-vel zsarolónő, akkor már 4 éve TArlós lenne a főpolgármester. A többi is kb ilyen valóságtartalommal bír, amit ide írt.

veny 2010.07.14. 10:38:05

@hááááát: "Az LMP bárkivel együttmükődik azonnal elveszti szimpatizánsainak a 2/3-át. "

Nos, pedig pont ez a "soha senkivel semmit" az, ami hosszabb távon nem fenntartható, és már rövid távon is baromság.

Világos célokat és értékeket kell kijelölni (ezzel még adós az LMP, még a többiekhez képest is), és utána konkrét ügyekben konkrét együttműködésekkel operálva haladni. Ez volna a normális dolog, az a bizonyos hőn áhított MÁS.

Azzal, hogy van plusz egy bagázs, akik mindenre nemet mondanak, nem sokat nyer a haza, de igazából még ők maguk sem...

Martian (törölt) 2010.07.14. 10:40:06

@Balt: Napóleon sem volt éppen szálfa termetű... :)

Krumplicukor1987 2010.07.14. 10:45:07

Az LMP nem feltétlenül csak a Fidesz-barátság miatt kevésbé népszerű párt lenni.
Ugyanis az LMP ügyes "marketinggel" magához csábított egy csomó ex-szdsz-es szavazót, köztük rengeteg meleg fiatalt, akik az LMP-ben látták az új SZDSZ-t.
Nekem elég sok meleg-jogi aktivista ismerősöm van, és nem egyszer elmondták már, hogy az LMP igencsak b@szik rájuk, és ezért rengetegen megbánták már hogy az LMP-re szavaztak.
Szerintem az LMP csak egy felfújt lufi, ami max. 4 év múlva ki fog pukkadni.

veny 2010.07.14. 10:48:01

@Emberke: "el kell dönteniük, hogy melyik politikai ideológia és ezzel párhuzanmosan melyik párt mellé kívánnak besorolni."

Nem feltétlenül kell bármelyik ma létező szereplő mellé beáálniuk, kialakítható enélkül is arc, különösen az SZDSZ és az MDF után maradt űrben. Persze nehezebb, de hosszú távon mindenképp megérné.

A "környéken" amúgy vannak hasonló meccsek, ott a cseh VV vagy a szlovák SaS. Érdemes őrájuk is figyelni, ha az LMP mozgásterére, jövőjére vagyunk kíváncsiak.

sárkányfő 2010.07.14. 10:48:12

Más. Ha már polelemző blog, íme egy kis elemzés:

Szerintem a magyar jobb és bal oldal között morális különbség nincsen, bármennyire lihegnek az ellenkezőjének hirdetésén a két oldal elvakult hívei. Mindkettő úgy szar ahogy van, és némi tisztességgel kitömött ember mélységesen szégyenli/megveti mindkettőt. Persze nem csak morálisan szarok, de az ország vezetésére is képtelen dilettánsok, meg stb., de azokról majd máskor.

De azért szó sincs arról, hogy ne lenne különbség köztük. A módszerekben, a technikában, a központosítottság mértékében, stb.
Most a lex Járai kapcsán nagyon jól kijön ez a különbség. Ugyebár a cél ugyanaz a szociknál és az orbánistáknál is: minél többet lopni. De nagyon másképp csinálják. A lopásban, ha úgy tetszik, a szocik a konzervatívok. Sötétben csinálják, hotelszobákban, tárgyalókban, titokban, és ha kiderül tagadják, néha dadognak, félrebeszélnek, a végén bíróságra járnak meg dutyiba, ilyenek.
Az orbánisták ezzel szemben egyszerűen törvényt hoznak rá, hogy a fideszes lopás az legális, még büszkék is rá, eszük ágában sincs titkolni, és ha valaki meg meri szólni őket, akkor még nekik áll feljebb.

Ez a cikk kiszámolja mennyi pénzt lopnak el legálisan a haverok:
www.hirszerzo.hu/cikk.orban_parszaz_millioert_arulta_el_a_nemzeti_egyuttmukodes_rendszeret.158612.html

Összesen kb. 690, azaz kerekítve 700 millió huf.

Tudom, hogy csak engem érdekel az egész országban, de előbb a kis Rogán nyújtotta be a módosítót, majd mikor a média észrevette, gyorsan hülyének tette magát, és visszavonta. Persze Orbán nélküle is benyújtatta azonnal másik csatornán át. Kérdés, hogy ezek után a Rogán megszavazza-e? Hiszen ha visszavonta a saját javaslatát, akkor az azért van, mert már nyilván nem ért vele egyet. Költői kérdés volt persze, de ezt ti is jól tudjátok :)

Ordnassac 2010.07.14. 10:53:38

Azért vicces látvány, amikor a jobbikos trollként kezdő nestrot10 átváltott szoci trollra, most pedig visszatért a széljobbra... :-P

Ja igen, és Meggyesi Tamással egy neves építészt akar felakasztani Esztergom polgármestere helyett (Meggyes Tamás)...

kurtán sándor 2010.07.14. 10:55:20

Egy kis adalék a Fidesz+KDNP és az ellenzéki pártok viszonyáról. Az Országgyűlés honlapja szerint eddig 38 esetben került sor törvények zárószavazására (ez kevesebb elfogadott törvény jelent, mert volt olyan törvény, ahol külön szavaztak a feles és külön a kétharmados részről).

Az MSZP 29 esetben szavazott másképp mint a Fidesz (azaz ellenezte a törvényjavaslatot)
A Jobbik 14 esetben szavazott másképp,
az LMP pedig 23 esetben.

Ordnassac 2010.07.14. 10:55:38

@Krumplicukor1987: az LMP gazdasági kérdésekben liberális??? A spekulációs adó ötlete nem kifejezetten liberális megoldás...

[nick] (törölt) 2010.07.14. 10:57:00

@radala:
tamás pál a vágyait mondta el, hogy mszp is benne lesz a kormányban valahogy. tamás gazsi apokaliptikus volt, mint mindig. török meg mondott egy mondatot a tankönyből. a kompetitív pártrendszer belső logikájából ez következik. vagy épp nem következik. ez egy olyan panel, amit mindenről el lehet mondani. török ma is ezeket a paneleket mondja. szóval a világ nem sok minden változott.

[nick] (törölt) 2010.07.14. 10:57:00

@radala:
tamás pál a vágyait mondta el, hogy mszp is benne lesz a kormányban valahogy. tamás gazsi apokaliptikus volt, mint mindig. török meg mondott egy mondatot a tankönyből. a kompetitív pártrendszer belső logikájából ez következik. vagy épp nem következik. ez egy olyan panel, amit mindenről el lehet mondani. török ma is ezeket a paneleket mondja. szóval a világ nem sok minden változott.

Krumplicukor1987 2010.07.14. 10:57:13

@Ordnassac: általánosságban azért kijelenthető róluk, hogy gazdasági kérdésekben liberálisok.

Ordnassac 2010.07.14. 10:57:24

@radala: ez a szavazókra is vonatkozik? Mert akkor finanszírozd többmillió ember büntetés-végrehajtási elhelyezését. :-P

radala 2010.07.14. 10:58:54

@ó jaj: Pont a 690 milla bizonyítja, hogy nem kivételezésről van szó, hanem a zsengék védelméről.
Gusztustalan ez a botrány. Szerintem teljesen jogos egy kezdő vállalkozás támogatása.
Hoztak egy törvényt, vagy hozni fognak, aminek az elveivel 100 %-ban egyet kell értenie mindenkinek. Véletlenül épp Járai meg valaki fene tudja kicsoda esik bele. Na bumm. Teljesen röhejes ezen lovagolni, akkor inkább folytasd a kaya ibrahimozást orbánbányázást...

mandiner.blog.hu/2010/07/14/a_ner_felelossege_kozmegegyezes_vagy_konfliktusgerjesztes#more2149541

Ez viszonylag érdekes.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 10:59:40

@[nick]:

Lehet, hogy a kompetitív pártrendszer belső logikája nem változott. Ugyanarról csak ugyanazt lehet mondani.
Ilyen alapon a meteorológusok is ugyanazokat a paneleket mondják, mint hogy "észak felől megnövekszik a felhőzet ... stb.".

Ordnassac 2010.07.14. 11:00:43

@radala: azért azt tudod, hogy ennek erősen versenytorzító hatása van? A piacvezető (bár még veszteséges) biztosító kikerül a körből, ez azért versenyelőny, nem is kicsi.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 11:01:03

@radala:

Főleg, ha a vállalkozás is tudja, mikor kell kezdődnie, hogy támogassák.
Igazad van, tényleg gusztustalan.

veny 2010.07.14. 11:01:43

@ó jaj: "Kérdés, hogy ezek után a Rogán megszavazza-e?"

Szerinted kérdés? :)))

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 11:02:23

@veny:

Szerintem nem. Nem fogja megszavazni.
Beteg lesz.

veny 2010.07.14. 11:04:34

@Krumplicukor1987: "gazdasági kérdésekben liberálisok. "

Szerintem az egyetlen jobboldali gazdasági programot ők tették le a választások előtt.

radala 2010.07.14. 11:06:26

@Ordnassac: Jó lenne, de sajnos titkos a szavazás:-)
Mondjuk én fej alapján meg tudom mondani, hogy ki kire szavaz:-)
Nyilván vicceltem, csak azt akartam kihangsúlyozni, hogy az erkölcsi alapok teljesen adottak még MINDIG ahhoz, hogy az egész mszp-t úgy ahogy van betiltsák. Szerintem, az a párt, aki tömegbe lövet betiltható. Az szdsz-t is be kéne tiltani persze, bár az már betiltotta magát.
@[nick]: Igen TP valóban a vágyairól beszél.
De én nagyon jól emlékszem 98-ra világos volt, hogy nem lesz nagykoala. Az még fölmerült, hogy az szdsz kellhet, de mszp aggyal rendelkező emberek esetében nem merült föl.
Én szdsz-t szerettem volna az FKGP helyett és nagyon meg voltam lepődve, hogy minden értelmes ismerősöm lehülyézett ezért a vágyamért.
Amúgy talán jobb lett volna, bár ha jól emlékszem nem a szándék hiányzott ehhez, hanem ilyen opció nem volt.

balfék 2010.07.14. 11:07:00

@török gábor: Köszönöm a válaszát. A megadott olvásmányon átszaladtam és azt hiszem a legérdekesebb rész a szerepek keverdéséről szóló volt, ami azt hiszem a leginkább érinti a közvéleményt. Én még egy szerepet beillesztenék , amit részben érintett az üzletemberit ,az olyant, ami nem konkrétan a szakmájával függ össze. És lenne egy kérdésem van-e hiteles visszatérés a politika tudományos szerepbe?

Emberke · http://ketely.blog.hu/ 2010.07.14. 11:08:23

@veny:

Elvben osztom az ezzel kapcsolatos álláspontodat, de a napi politikai gyakorlat szintjén már kissé szkeptikus vagyok. Amennyiben az LMP függetlenségre, és önállóságra törekszik, abban az esetben hosszú és nehéz folyamat kezdetén van. Ehhez alapszükséglet, hogy a párt minden meghatározó személyisége egyetértsen az önállósság megteremtésével, az egyenlőtávolság elvének gyakorlatban történő érvényesítésével. Nos, véleményem szerint ezt az egységet lesz nehéz kialakítani, fenntartani.

[nick] (törölt) 2010.07.14. 11:08:38

@veny:
a sas azért nem ugyanaz a kategória, mint az lmp. szóval sulík és schiffer szerintem nem említhetők egy lapon. szóval az lmp egy olyan párt, amelyiknek látványosan nincs se műszaki, se pénzügyi értelmsiége. a sas meg úgy, ahogy de mégis csak rendelkezik ezekkel. az emberi jogi liberális vonalat meg már bocsánat, de a hülye is tudja képviselni, lásd morvai krisztina. szerintem ezerszer tehetségesebb jogvédő, mint bármelyik lmp politikus.

Ordnassac 2010.07.14. 11:10:19

@[nick]: Morvai önmaga nem sokat ért el, max. Simek Kitti ügyét. Az igazi jogvédő a Jobbiknál Gaudi-Nagy Tamás. Na, ő tényleg tehetséges. (Schiffer is az.)

veny 2010.07.14. 11:11:09

@radala: "Véletlenül épp Járai meg valaki fene tudja kicsoda esik bele."

Basszus, ez itt NEM egy viccblog... :))))

radala 2010.07.14. 11:11:54

@Ordnassac: @Zoltchy:
Én nem nagyon értek semmihez. De nem is szeretnék:-)
Szóval a lényeg. Azt mondod, hogy egy vállalkozás az elsö 3 évben nem fizet ezt vagy azt az adót, hogy legyen neki jó, hogy lehessen valódi verseny, mert kezdeni nehéz.
Jogos ez?
Baromira jogos.
Ennyi a történet, Járai egy véletlen. :-)

(nem vagyok ostoba, tudom, hogy nem véletlen. De a törvény korrekt. Ha találsz egy szép megoldást a lopásra, akkor az rendben van, ezen nincs fogás, aki fogást talál rajta az egy pöcs)

sárkányfő 2010.07.14. 11:12:45

@radala: ha valaki itt gusztustalan, akkor az te vagy.
ha egy tolvaj kezében pénzt találnak akkor az nem az ártatlanságának a bizonyítéka, hanem a bűnösségének. Bármilyen szomorú, de ez az orbánista tolvajokra is vonatkozik.

balfék 2010.07.14. 11:14:25

@manyike: Én értem , csak azt fejtegettem, hogy az ilyen többutas felvetésekhez a kicsit is gondolkodó magyar állampolgár önállóan is el tud jutni. Ehhez nem kell politológusi képzettség. A világon kerengő összeesküvés elméleteket sem tanult politikusok találták ki szerintem. És nem T.G. személyére hegyezném ki a dolgot csak úgy általában. A józan paraszti ész birtokában, hogy nagyképű is legyek.

sárkányfő 2010.07.14. 11:14:58

@veny: de ő ezt nem viccből mondta :) komolyan gondolta... hát most mond meg, micsoda véletlenek vannak?! :))

Nem is értem miért vonta vissza Rogán a saját neve alól a javaslatát, egy véletlen egybeesés miatt nem szabadna terhelni szegény árgól szakadt milliárdos fideszeseket ;)

veny 2010.07.14. 11:16:04

@Emberke: Szerintem valamennyire kényszerhelyzetben vannak, már legalábbis akkor, ha a mostani választóik megőrzése, stabilizálása a cél.

Ez a csoport az "értelmiségi jellegű" pártokat hajlandó csak támogatni, a bármiféle néppártos körök ebbe nemigen férnek bele.

És pont maga az LMP mutatta meg, hogy ebben a szegmensben relatíve könnyű elindulni, ha a korábbi értelmiségi pártok nem jól teljesítenek. Ez lehet még kínos egyszer nekik is...

Ordnassac 2010.07.14. 11:18:13

@radala: a piacvezetőt miért kell versenyelőnybe hozni (most teljesen függetlenül attól, hogy ki áll adott cég mögött)? Nem az ujjamból szopom, hanem maga a CIG Pannónia büszkélkedik piacvezető szerepével. A piacvezető versenyelőnybe hozatala mennyiben segíti elő a valódi versenyt?

A többi biztosító, amelyik megússza (idézet egy Origo-cikkből): "A CIG-en kívül jól jár majd a javaslattal az MKB Életbiztosító és az MKB Általános Biztosító, a Generali-csoporthoz tartozó Genertel, az Ergo Életbiztosító, illetve a Wabard Biztosító. A Wabard Biztosító alapítója Wáberer György, a közúti szállítmányozással foglalkozó Waberers Holding tulajdonosa."

MKB, közvetve még a Generali és Wáberer...

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 11:18:46

@radala:

"a párt, aki a tömegbe lövet" (gondolom, 1956-ra gondoltál)
Ott állt az egész párt és lövetett a tömegbe. :-)

Tényleg, egy ilyen pártot be kell tiltani. Illetve, kellene, ha még létezne.
Tudom, tudom, ... tulajdonképpen, meg tagságát tekintve ... stb.
Ilyen logika alapján a zsidókat gettóba küldő országot is be kellene tiltani, nem?

radala 2010.07.14. 11:19:31

@ó jaj:
Idézek a blog egy jelentős hozzászólójától, hátha akkor megérted, bár nem hiszem.
"egy vállalkozás az első 3 évben nem fizet ezt vagy azt az adót, hogy legyen neki jó, hogy lehessen valódi verseny, mert kezdeni nehéz.
Jogos ez?
Baromira jogos."

Pont segíti a versenyt, ha az újnak adsz esélyt.
tekintsünk már el attól az apróságtól, hogy a pénzt Járai kapja.
Hogyan lett a te sztárodnak mükorund gyára? Na az a lopás, mert ahhoz nem lehet elegáns törvényt hozni.
Ez egy szép példája az észnek.
Ez a Fidesz egyik leghelyesebb döntése.

ssi 2010.07.14. 11:20:54

@golb: végtelenül lenyűgöz a technika, de a végtelent fel nem foghatom :-)

@Emberke: többen próbálták a skálát felállítani: pl. balról jobbra: MSZP -LMP - Fidesz - Jobbik, de nem mindenki látja így - s ma már kevésbé egyértelmű is. az LMP-ről még inkább ez jut mindig az eszembe

előttem írták: Fidesz így akarja lejáratni az LMP-t, vagy az elszigeteltség se tenne jót az LMP-nek

@ó jaj:
- a jogi törvényességet a 2/3 biztosítja (milyen jól hangzik, hogy a parlament fogadta el) - az ellenzék a parlamentben semmit nem tehet, de a média segíthet a tisztánlátásban (erkölcsi törvényesség)
- többen linkeltek már, sokakat érdekel, s várjuk az IMF döntést is

@aszekelyek:
- itt a blogon mindenki a maga igazát írja először, s ha konkrét észrevétel érkezik, cseverésznek róla
- ha jól értem: semmiben nem vagyunk egy véleményen, amit írtam, van ez így másokkal is. az is lehet, hogy nekem semmiben nincs igazam, ilyen is lehet. azért olvasok el mindenkit itt a blogon, hogy jobban értsem a világot és benne az embereket
- Tarlósról én annyit említettem meg, hogy jelenleg (mások által említett felmérésekre gondolva) nem annyira népszerű, mint a kormány. amit írt nekem, arra még utalást sem tettem. egyébként, ha ő lenne most a főpolgármester, lehet, hogy akkor is igaz lenne, hogy nem annyira népszerű, mint a Fidesz

radala 2010.07.14. 11:22:09

@Zoltchy: Nem 2006-ra gondoltam, 56-ot leszarom, nem éltem.
És igen ott állt az egész párt sőt sok-sok szavazójuk is.
Minden fórum tele volt kis fasisztákkal, akik csürhéztek, meg én nem mennék oda, meg minek keresték a bajt.
Ezek semmivel sem jobb emberek, mint a nyilasok voltak.

radala 2010.07.14. 11:26:07

@Ordnassac: A tények engem nem érdekelnek:-)
Jó a törvény? Jó. Ennyi.
A hatásai lehetnek totál rosszak, lehet versenytorzító, akármi. Ezzel a részével nem is vitatkozom. De ezt botránynak beállítani teljesen nevetséges.
De természetesen ha nem lenne ilyen törvény nekem az is jó lenne. A kérdést én szigorúan csak elvi szempontból nézem.

veny 2010.07.14. 11:27:41

@radala: "tekintsünk már el attól az apróságtól, hogy a pénzt Járai kapja."

Tekintsen el ettől a Járai... :)

Fogadunk, hogy nem fog?

ssi 2010.07.14. 11:29:08

@balfék: kicsit a sorok között is olvasni, érteni - kicsit több tudatosság
az emberek sok mindenre képesek, csak az info nem elégséges - itt kapni azt i

@radala:
egy icipici kormányhibát sem látsz? - attól még imádhatnád őket

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 11:30:35

@radala:

Tekintsünk el az ügyben az egyetlen lényeges dologtól, nevezetesen, hogy ki kapja a pénzt?

Ez olyan, mint amikor a programozó megkérdezi az 1000 hibával futó programról, hogy "de, azért az összbenyomás, jó, nem?". :-)

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 11:32:20

@radala:

A fórumok már csak ilyenek. Tele vannak kis fasisztákkal.

sárkányfő 2010.07.14. 11:34:07

@radala: hát persze radala, hát persze.

Tudod még a legsötétebb komcsi időkben volt pár ostoba, akik őszinte meggyőződésből szajkózták vissza szóról szóra a komcsik hivatalos - amúgy vérprimitív - agitpropját, a valóság ellentmondó tényeit gondosan figyelmen kívül hagyva. Úgy látszik ez a típus sose hal ki, minden párt megtalálja a leghűbb foltjait.

Tegnap olyan nagy átéléssel faszoztál, férgeztél, hazaárulóztál itt ezen a fórumon, érezhetően elemedben voltál, szerintem ma se fogd vissza magad...

radala 2010.07.14. 11:35:10

@manyike: Ezer kormányhibát látok és ezerszer szóvá is tettem. Ilyen az ÁSz, Schmitt, NER, NENYI. Végtelen sok van. Nagyon nem vagyok elégedett, de az, hogy az elsö 3 évben támogatsz egy vállalkozást az jó.
@Zoltchy: Vicces példa, de szerintem nem igaz.
Nem az a törvény, hogy kapjon Járai pénzt, hanem , hogy a kezdő biztosító ne fizessen. Ez totál rendben van, elvileg. Ez nem egy botrány, csak ezt akartam mondani.

Ordnassac 2010.07.14. 11:37:21

@radala: most általánosságban fogok beszélni: hiába jó elvben egy törvény, ha gyakorlatban sz*rt sem ér, illetve egy amúgy erre rá nem szoruló körnek ér valamit. Ebből az utóbbi 8 évben láttunk eleget. Elvben jó szabályozás, de rossz végrehajtással, illetve komoly hatás nélkül. Tudod, az ördög a részletekben rejlik.

Persze nem árt egy elvi konstrukció, ami alapján mennek a dolgok, azonban szemellenzősen követni és nem figyelni arra, hogy kik vagy mik lesznek adott szabályozás kedvezményezettjei, szerintem nem mutat nagy előrelátásra. Teljesen mindegy, hogy épp milyen szabályozásról van szó.

Na ezért volt nekem csalódás, amikor a fafejű Matolcsyból nemzetgazdasági miniszter lett. (Nem véletlen, hogy OV már kezdi "sideline"olni és Varga Mihályt, valamint Fellegi Tamást akarja előtérbe hozni.)

Ordnassac 2010.07.14. 11:39:56

Féloff

Takarékszövetkezetekre is vonatkozik a bankadó?

on

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.14. 11:40:45

"Biztos jó az a Fidesznek, ha a leharcolt, elkopott MSZP helyét egy új, hiteles párt veszi át? Valóban támogatnia, ösztönöznie kell a Fidesznek a baloldalon végbemenő esetleges átalakulást, amelynek végén nem kizárt, hogy egy olyan politikai erő lesz 2014-re az első számú kihívója, amely - a Fidesszel szemben - nem volt része az elmúlt két évtized politikájának, és lényegesen autentikusabban beszélhetne „zavaros” évtizedekről?"

A FIDESZ-nek lehet, hogy nem ez az érdeke, de az országnak igen...

veny 2010.07.14. 11:41:06

@radala: "hogy az elsö 3 évben támogatsz egy vállalkozást az jó."

No de miért pont a kezdő biztosítókat?

Számos kezdő vállalkozást tudnék sorolni, amelyek ezerszer inkább megérdemelnék az ilyesmit, és pl. munkahelyre vetítve jóval olcsóbban kisegíthetők.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 11:41:22

@radala:

Persze, tudom, a törvényt már rég meg akarták hozni, mit ad isten, most éppen, véletlenül beleesett a Járai.
Az egész élet tele van ilyen véletlenekkel.

veny 2010.07.14. 11:42:28

@Ordnassac: Elvben igen, de van benne spéci kedvezmény rájuk szabva.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 11:42:42

@Fedor:

A FIDESZ érdeke az ország érdeke. Nem olvasol Nyilatkozatokat?

Erről jut eszembe:
Mit gondoltok, lesz Magyar Hírlap félóra is?

ssi 2010.07.14. 11:43:00

@radala:
ha a bankok és az IMF rögtön elfogadta volna a bankadót,
a kormánynak nem kellett volna utólag belenyúlnia a saját elképzelésébe,
s a fiatal pénzintézeti kivételek nélkül el lenne már fogadva

ez az apró momentum háttéralkut feltételez

veny 2010.07.14. 11:44:31

@manyike: "kivételek nélkül el lenne már fogadva"

Vagy nem.

radala 2010.07.14. 11:48:16

@ó jaj: Azt hiszem nem jön igazán át az, amit gondolok a faszozással férgezéssel.
Ha figyelnél (ez nem egy elvárás, csak azt akarom megvilágítani, hogy nem hülye vagyok, csak ez nem látszik)
láthatnád, hogy én például Rogánt is állandóan leférgezem. Arról van szó, hogy én azt gondolom, hogy nincsenek kis bűnök meg nagy bűnök, csak bűnök vannak. Ezt akarom folyton érzékeltetni.
Bajnai ezért nem jobb Szállasinál Kádárnál, mert olyat vállat, amire senki nem kérte. A nyilas és az, aki azt írja egy fórumon, hogy "minek ment oda, minek balhézott" az pont ugyanaz az embertípus, csak a nyilasoknak jutott igazi balhé ezeknek meg semmi. Szerintem pont a kis bűnök a legszörnyűbbek, mint Rogánnak az egyházi válása, amit sikerült elérnie.
Nyilván nem vagyok a jóisten, de ha én lennék, sokkal előbb találnék mentséget Dajcs Tompika életére, mint arra, hogy valaki az én egyházamon keresztül akarja átbaszni a fejemet.
Lehet egyébként, hogy teljesen tévedek és nem lenne a világ jobb attól, ha tisztábbak lennének a viszonyok. De én azt képzelem, hogy Mo azért egy nagy szar, mert a Kádár korszak totál szétroncsolt minden erkölcsöt.
Láttad az 5. pecsétet? Ott magyarázza Latinovits, hogy hogyan is kell megtörni a rabokat. A kis kompromisszumok a leginkább jellemgyilkosak.

[nick] (törölt) 2010.07.14. 11:49:07

@Ordnassac:
a tehetség, és a felkészültség szerintem nem szinonimák. schiffer egy felkészült jogvédő, de nem különösebben tehetséges. nem mondom, hogy tehetségtelen, hanem azt, hogy középszerű. és mellette felkészült. de ezt nem keverem össze a tehetséggel. szóval schiffer nem tudna meggyőzni egy uralkodót, hogy mégse kellene kivégezni néhány szerencsétlent csak azért, mert az életére törtek. akkor sem, ha diplomácia védettséget élvezne, és bármit mondana. morvainak meg lenne erre esélye. nem állítom, hogy sok, de több. szóval mondjuk calcuttai teréz szuper tehetséges volt, de mondjuk az elméleti felkészültsége ehhez képest alig volt. nekem ezek a humanista alakok sokkal szimpatikusabbak, mint akik a belső budai kerületből emberi jogvédők. és egyébként a családjuk ennek, és az ezt megelőző rendszernek is brutális haszonélvezője volt, szóval életükben nem szembesültek még valós társadalmi problémákkal, egyszerűen a helyzetükből adódóan. mondom, nekem morvai se tetszik, mert nekem calcuttai teréz jön be, szóval rá lehet mondani, hogy tehetséges, schiffer szerintem középszerű. gaudi nagy tamást meg azt se tudom kicsoda, mivel nem olvasok kuruc infót.

sárkányfő 2010.07.14. 11:49:08

@Ordnassac: Te még fiatal vagy, azért állsz le magyarázni tök nyilvánvaló dolgokat. A te korodban én is pont ilyen voltam. Idealista, azt hittem, az ész érvek hatnak. De erről szó sincs, sajnos. A nyilvánvaló dolgokat aki akarja megérti, aki meg nem akarja, az úgyse fogja, ha napestig magyarázod is. Ettől kezdve már szinte neked megalázó, hogy magyaráznod kell, hülyét csinálnak belőled, a másik meg magában csak röhög rajtad.

Őszinte jó tanácsom: sose magyarázd el senkinek, hogy a nap világít. Ilyesmiből csak te jöhetsz ki rosszul.

Ordnassac 2010.07.14. 11:54:15

@[nick]: kurucot én sem olvasok. Gaudi-Nagy volt Morvai hátszele a 2006-os felderítéseknél és ő volt a védő a bíróságok előtt. Sokkal felkészültebb és tehetségesebb, mint MK.

radala 2010.07.14. 11:56:02

@Ordnassac: Igazából én egyetértek ezzel, kívánságra föl is háborodom a törvényen. A baj az az, hogy o_jaj azt írta, hogy "ez a cikk kiszámolja, hogy mennyi pénzt lopnak el a haverok".
Amúgy hallottam, tuti helyről, hogy Járaiék már előre megmondták (Rogán elött), hogy ők majd nem fizetnek. Igazából akár nem is kéne fölháborodnom azon, hogy valaki ezt lopásnak titulálja.
De azért fölháborodtam. Szóval nekem a forradalom sokkal elfogadhatatlanabb, mint szaros 690 milla, ami bár nem jogos, de még jogos is lehetne. Arról nem is beszélve, hogy ha ez a 690 milla a Fideszhez kerül és ezzel elkerülhető a második 2002, akkor elmondhatjuk, hogy ez a pénz a demokrácia megerősödését szolgálta;-)
Azért nem szabad azt képzelni, hogy a szocik a végtelen sok pénzükkel veszélytelenek.

sárkányfő 2010.07.14. 11:56:10

@radala: nagy kavar van a fejedben, amit én nyilván nem tudok eloszlatni, pláne nem neten keresztül, meg nem is próbálkoznék lehetetlen küldetéssel.
csak 3 dolgot jegyeznék meg: férgezni ugyanúgy nem lehet Rogánt, ahogy bajnait sem. Ha mégis megteszed, egy percig ne várd, hogy téged másképp kezelnek, mint ahogy beszélsz, ahogy megérdemled.
2., hogy a hazaáruló kifejezés sokkal erősebb, mint a féreg, de ilyen mélységekbe nem is megyek le.
a legnagyobb hülyeség talán a sok közül ez az érv: "Bajnai ezért nem jobb Szállasinál Kádárnál, mert olyat vállat, amire senki nem kérte." egyrészt kérték, másrészt akár kérték akár nem, ezen az alapon egy szintre helyezni véres diktátorokkal, na ez a nagy agyhalál, részvétem...

eh, én is nekiálltam magyarázni... a gyerekkori reflexek... na de ezzel be is fejeztem.

Ordnassac 2010.07.14. 11:58:31

@ó jaj: nem vagyok én idealista. Azonban szerintem illedelmességi minimum, hogy érdemben reagálok arra, amit a másik mond. Ennyit (legalább egyszer) mindenki megérdemel.

Sok esetben nem várok érdemi reakciót, azonban voltak már meglepő fordulatok. Radala értelmes ember, csak szereti felhergelni magát, meg kell várni, amíg lenyugszik, aztán lehet vele egész jókat beszélgetni.

radala 2010.07.14. 12:03:44

@veny: Igazából én egyetértek ezekkel mind. Nem kell meggyőzni. Azzal nem értek egyet, hogy ezt valaki botránynak meg lopásnak akarja láttatni. Akkor sem, ha lehet annak gondolni. Mert maga az elv az támogatható sőt andó.
Amúgy azért a kezdő biztosítókat, mert most épp a biztosítókat adóztatnák pluszban. De rendben köcsög a Fidesz, de azért ez messze nem egy igazi botrány. (ezer kilométerre van egy fitelintától, vagy tudomisén mitől).
Ha valaki azt mondja ez gusztustalan azzal tán egyet értenék, bár nekem épp nem az.

Ordnassac 2010.07.14. 12:04:57

@radala: az egyik oldal hülyeségei nem védhetőek azzal, hogy a másik oldal még nagyobb hülyeségeket csinált. Utóbbira a választók megadták a maguk reakcióját. Az SZDSZ-t 2009-ben kinyírták, az MSZP meg idén kapott egy óriási pofont, a másikat meg majd várhatóan ősszel kapja.

Ettől függetlenül fel kell hívni a figyelmet a másik oldal hülyeségeire is. Tudod, érted haragszom, nem ellened. Mert nagy szükség van arra, hogy ez az ország végre elinduljon, sajnos eddig ennek nem látom nyomát, csak azt, hogy még mindig saját nagy győzelmük mámorában maradtak és azt gondolják, hogy mindenkivel lehet izmozni. Aztán jönnek sorra a pofonok. Kicsit több alázattal többre vihetnék.

Ordnassac 2010.07.14. 12:07:20

@radala: nem lopás, nem is feltétlenül botrány, azonban a kezdő bankokra miért nem vonatkozik vagy a falusi lakosság nagy részével foglalkozó takarékszövetkezetre miért vonatkozik a bankadó? Nem látom a gazdaságpolitikai indokát, hogy miért épp csak a biztosítók. Talán ezért is lett ebből ügy.

[nick] (törölt) 2010.07.14. 12:09:38

@Ordnassac:
na, és varga mihály ül oda, akkor szerinted mi lesz. vagy leül az imf fellegivel tárgyalni. szóval azt fogják a fizimiskájából megjegyzeni, hogy a szakála szinte teljesen ősz, a haja ehhez képest korom fekete, biztos festi a haját. mert nyilván ugyanazt a bullshitet fogja a tárgyalásokon mondani, amelyik bármelyik business schoolt végzett elmondana. szóval az ilyen fazonok addig szuper jó politikusok, ameddig a közvetlen haverjaikkal kell tárgyalni, de onnantól kezdve, hogy nem a párthűségükről kell tanúbizonyságot tenniük, nem tudnak lépni, mivel képtelenek a világról, vagy akár a mi kis magyar valóságunkról bármi relevánsat mondani egy idegennek.

radala 2010.07.14. 12:11:52

@ó jaj: A szavak nem igazán objektív értelműek, pláne nem a jelzők. Szerintem arra, aki a hatalmát arra használja, hogy lehessen neki két egyházi esküvője egy gyerek után, az szerintem pont a féreg. Azt hiszem hazaárulónak nem nevezném:-), de a féreg szó nálam pont erre a tulajdonságra illik a legjobban. Engem szerintem férgezni nem lehet, mert az épp nem vagyok, de sok más negatív jelzőt elviselek, egészen szívesen.
Hazaáruló nálam nem olyan nagyon erős, szerintem azt, hogy valaki a pártja/barátai érdekében árt a hazájának (Bajnai) azt hazaárulásnak hívják.
Az csak a sors fintora, hogy még a barátainak is ártott nem csak a hazájának.
Nem kell mindent mindenkinek elvállalni, az talán azért mutat valamit, hogy mondjuk Surányi nem vállalta.

Ordnassac 2010.07.14. 12:17:37

@[nick]: megint más az IMF előtti ücsörgés és más a bankokkal való tárgyalás. Kint valóban szinte mindegy, persze nem árt a megítélésnek, hogy egy fafejű ideológus helyett "reasonable" figurák ülnek velük szemben.

sárkányfő 2010.07.14. 12:17:46

@Ordnassac:
Ez jó válasz, de én már túl sokszor láttam radalát kurucinfóba átmenni, szóval engem nem hat meg hogy ha számára semleges témáról van szó, akkor értelmesen beszél, meg érveket vesz figyelembe, meg a nyilvánavlót nem kell neki magyarázni. ha viszont olyasmiről van szó, ami érzékenyen érinti, akkor... de hát látod, most is ez van. és mi érinti érzékenyen? radala a totális szoci-gyűlöltére alapoz sok mindent, és ezen keresztül végül minden fideszes szart is felment.

lám, most te is ismét elmondod neki azt ami nyilvánvaló, azt ami már sokszor elhangzott itt is, és amit mindenki magától is tud, ha akarja: "az egyik oldal hülyeségei nem védhetőek azzal, hogy a másik oldal még nagyobb hülyeségeket csinált"

szerinted ez új radalának? kizárt. ha magától nem tudja, akkor itt is olvashatta már 1000x. radala személyesen nekem írta itt, amikor kiderült a fellegi oligarcáról, hogy 2002-ben még kormányról orbán hozzávágott pár száz millát, hogy sebaj, sőt jogos, mert meg kell erősíteni a jobbos bázis anyagi hátterét. szóval ugyanazt a logikát használta, mint most is. és ezt fogja a következő lopásnál is. ez amúgy nem radala-specifikus, a fideszes trollok jól ismert végső érve ez, jól ismerjük.

ne legyünk naivak.

radala 2010.07.14. 12:18:57

@Ordnassac: Akkor legyen ez az ügy, a takarékszövetkezetek valóban botrány.
Azon hajlandó vagyok fölháborodni bármikor, hogy miért nem támogatnak valaki kicsit, magyart, pláne újat. Azon, hogy miért igen azon nem.
Világos, hogy mások hülyesége nem mentesít, nem kell minden nap elmondanod:-)
Hogy is mondjam, nem azért mondom, mert mentesít, csak miheztartás végett.
A Fidesz egy nagy szar, ez nem vita (mondjuk nem is igaz), de talán kellő tapintattal kellene Molnár Gyula, Hunvald stb. szavazóknak a kérdésekhez hozzáállni.
Egy ideális világban én hülyeségeket beszélek ez tény, de a világ nem kifejezetten ideális. :-)

sárkányfő 2010.07.14. 12:20:27

@radala: reménytelen eset vagy.
a surányis megjegyzésed sem "állja ki a valóság próbáját" (copyright: tg), de mindegy is.

Ordnassac 2010.07.14. 12:25:23

@ó jaj: ebben eltérő filozófiai álláspontot képviselünk. Van ez így. :-)

radala 2010.07.14. 12:31:59

@ó jaj: Nem érint engem semmi érzékenyen, de az tény, hogy szerintem a jobboldali gazdasági elit megerősítése, akár kreatív törvénykezéssel az a demokrácia érdekét szolgálja.
Természetesen sokkal jobban támogatnám, ha a Fidesz nem lopna, hanem az összes meggazdagodott kommunistát gyerekestöl unokástól a Dunába löné. (ez egy vicc) Sajnos ez nem megvalósítható itt európában, marad hát a lopás. Nem titok, hogy azt gondolom, hogy nincs fontosabb ügy Mo számára, mint hogy az utolsó ember is, aki támogatta 2006 után egyszer is GyF-et börtönbe kerüljön. Lehet, hogy ez sem segítene Mo-n, de az tuti, hogy nem ártana. Nem lehet eltűrni, hogy olyan emberek maradjanak politikai szerepben, akik a saját népükbe lövetnek, akik díszpolgárrá emelnek egy tömegbelövetőt, akik közlekedési táblákkal harcolnak a traktorok ellen, akik kordonokkal védik magukat.
Nem hiszem el, hogy ez a megtisztulás megspórolható.
Nem véletlen, hogy nekem még az szdsz-szel is alig van bajom, az LMP-t direkt támogattam. Nekem a kommunistákkal van bajom és azt gondolom, aki ezt nem látja át az nem lehet kellően értelmes:-)

[nick] (törölt) 2010.07.14. 12:36:02

@Zoltchy:
barátom, a meteorológus tehetsége nem abban rejlik, hogy azt mondja, észak felől, meg dél felől, hanem abban, hogy olyan algoritmusokat kreál, amelyik a légköri képződmények, szép magyar szóval a légtünemények mozgását bejósolja. és ezt jobb közelítéssel teszi, mint a másik. és ettől van, hogy az egyik meteorológus jobb, mint a másik. elárulom neked, hogy ez a kompetitív rendszerek belső logikájából következik.

radala 2010.07.14. 12:40:35

@radala: No még egyszer. Lopni csúnya dolog. A jobboldali vállalkozók helyzetbehozása nem csúnya dolog, hanem a harc része. Erre az egészre a forradalom elmaradása miatt van szükség. Ez a rendszerváltás része. Értem, hogy neked, akinek a legnagyobb öröm, ha a kommancsok szétbaszhatják az országot ez fáj.
Ha el lehetne venni az összes kommancstól unokáig lefelé mindent, amit elloptak, akkor nem kéne lopni, de sajnos Európa már csak ilyen, hogy lopni szabad, visszavenni meg nem:-)

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 12:44:47

@radala:

Ha az összes "kommancstól", unokáig lefelé el lehetne venni mindent, amit elloptak, akkor a fideszesek (is) nagyon elszegényednének.

Ordnassac 2010.07.14. 12:53:25

@radala: akkor megint: törvénykezést a bíróságok végeznek, amire te gondoltál az a törvényhozás.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 13:00:52

@radala:

"Kreatív törvénykezés"

Erről egy másik kifejezés jutott az eszembe:
"Nem sikkasztott, csak kreatívan értelmezte a számviteli törvényt"

ssi 2010.07.14. 13:02:19

bankadó
- azért fontos, mert ez lesz a forrása a már részbe elfogadott intézkedéseknek is
- fordítva jobb lett volna (előbb a forrás, utána a költésterv)
- viszont, kevesebb forrásból csak kevesebbet lehetne megvalósítani

@Zoltchy:
- azt írtad 56-ban még nem éltél, 2006-ot viszont átélted, utálod a komcsikat, s minden MSZP-st is, Fidesz a legszimpatikusabb most Neked, vagy a Jobbik
- tehát fiatal és elkötelezett vagy, kissé heves természetű és sajátos szókincsű

ha kevesebbet bírálnál, konszolidáltabb szavakat használnál, a tieiddel nagyobb fenntartásokkal lennél - szélesedne a világról kialakult szemléleted

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 13:03:02

@Ordnassac:

Ne foglalkozz lényegtelen dolgokkal.
Kreatív törvénykezéssel megoldható, hogy a kettőt ugyanaz (A Párt) végezze és akkor már nincs is különbség. Sőt! Igazán kreatív törvénykezéssel az is megoldható, hogy törvényhozás ne is legyen, csak törvénykezés, lásd a törvényerejű rendeletek logikáját.

Ordnassac 2010.07.14. 13:08:32

@Zoltchy: nézd, jogász leszek, úgyhogy engedd meg, hogy legalább nekem szakmailag ne legyen mindegy. Köszönöm!

Ordnassac 2010.07.14. 13:09:06

@manyike: azt radala írta, nem Zoltchy.

radala 2010.07.14. 13:09:31

@Zoltchy: No ez az, ami szerintem nem igaz, de ha igaz is, akkor is a mi kommunistáink a jó kommunisták:-)
Természetesen elvi szinten mindenkinek igaza van rajtam kívül, teljesen védhetetlen dolgokat védek, de szerintem akkor is igazam van:-)

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 13:09:58

@Ordnassac:

Szátírice mondottam, úgy látszik, nem tűnt ki.

Ordnassac 2010.07.14. 13:11:21

@Zoltchy: nem igazán. Aztán lehet, hogy ilyen alapvető szakmai dolgokban vagyok ennyire humortalan... (pedig az sem jó)

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 13:14:47

@radala:

Persze, hogy nem igaz. Az összes fideszes felmenői hetedíziglen fideszesek voltak.
Úgy vagytok ezzel, mint Garibaldi a hadseregével. Kábé 1000 emberrel szállt partra Marsalánál, az emlékünnepen meg voltak vagy harmincezren. Állítólag ekkor mondta, hogy "Milyen kevesen voltunk és milyen sokan maradtunk".

radala 2010.07.14. 13:17:13

@manyike: Ja sajna fiatal nem vagyok, de szeretem az erős kifejezéseket. A Jobbikot utálom, valójában csak, attól vagyok ilyen vehemens, hogy soha nem hittem a félmegoldásokban. Abban kb. konszenzus van Mo-n, hogy az elmúlt 20 év egy kudarc, (mondjuk szerintem csak az elmúlt 8 vagy pláne 6. A kérdés az lenne, hogy mitöl is van ez. Nyilván lehet azt mondani, hogy erröl mindenki tehet, ez igaz is, lehet azt mondani, hogy a lopás a politikusok stb.
Viszont szerintem a magyar elit nem rosszabb, mint bármilyen más, mert nem lehet rosszabb. Marad tehát az a brutális leegyszerűsítés, hogy a kommancsok tehetnek mindenről. Ez gondolom szintén nem igaz, de azért ki lehetne próbálni, hogy mi van, ha mégis ők az okai mindennek.
Mindegy meg fogjuk látni, ha az LMP lesz a váltópárt és az mszp nem lesz többet, hogy mire jutunk. Szerintem jó lesz.:-)

Ordnassac 2010.07.14. 13:17:15

@Zoltchy: ez olyan, mint Franciaországban, ahol gyakorlatilag mindenki azt mondta magáról a második vh. után, hogy a Résistance tagja volt.

radala 2010.07.14. 13:31:29

@Zoltchy: Ja, sok ilyen vicces mondás van, valaki más meg azt mondta, hogy a franciák többsége a felszabadulás után csatlakozott az ellenállási mozgalomhoz:-)
Az a helyzet, hogy én szeretném egyszerűnek látni a világot, akkor is, ha nem az. Mindenesetre, amíg egy modell működni látszik, addig nincs vele baj. Szerintem az, hogy mszp rossz az egy működő modell:-)

ssi 2010.07.14. 13:32:10

@radala:
- a szocik nem komcsik
- komcsiknál sincs kollektív bűnösség
- nem lopott a teljes előző kormány
- nem a korrupció az előző kabinet egyetlen és fő hibája
- aki hatalmat kap, vele együtt sok kísértést és lehetőséget is - ez ma is így van

- nehéz úgy tisztán látni, ha ennyire gyűlölsz
- nehéz jól kifejezni magad, ha sok a csúsztatás, pontatlan szóhasználat
- nehéz úgy megértetni magad, ha pontos kifejezések helyett közhelyeket, sajátos zsargont használsz

a tudod: Lehet Más a Kommentelés is

Ordnassac 2010.07.14. 13:33:41

Ezt talán még nem láttátok, de az LMP Facebook-csoportján meg is volt már a válasz:

http://www.facebook.com/lehetmas?ref=ts#!/posted.php?id=47198507012&share_id=136991062989825&comments=1#s136991062989825

"Az Origo úgy látszik irigy lett" kezdetű szöveg.

Ordnassac 2010.07.14. 13:36:11

@manyike: "komcsiknál sincs kollektív bűnösség"

Hmmm, kérdezd meg azért a kitoloncolt magyarországi németeket...

[nick] (törölt) 2010.07.14. 13:40:41

@manyike:
a kormánynak a bankadó ahhoz kell, hogy a meglévő, és az szja, és a tnya csökkentésből fakadó további hiányokat az idén, és jövőre is fedezze.

egy baj van, hogy bankok, és hitelezés növekedése nélkül nem nagyon bővülhet a gazdaság, szóval ez egy együtt sírunk, együtt nevetünk játék. lehet büntetni a bankokat, de nem azért kellene, mert hiteleznek, és nyernek rajta, hanem például azért, mert túl sok bankfiókot tartanak fenn, és emiatt túl drága a bankolás magyarországon. vagy például nagyon magas tranzakciós díjakat számolnak fel. szóval nem az a baj a bankokkal, hogy vannak, és betétet gyűjtenek, és a hiteleznek, és akkor most jól megbüntetjük őket, mert ők az okozói a válságnak. ez egy hülyeség. a bankoknak túlzott méretű az ingatlanvagyonát lehetne például adóztatni, és a tranzakciós díjak mértékét lehetne uniós szabályokkal tovább korlátozni. stb. stb.

de az, hogy zsiga te nem fizetsz, meg gyuri te se, a pali öccsét meg pont most neveztük ki, nehogy már ők fizessenek, szóval nekem kétségeim vannak affelől, hogy ez nagyon eredményes lesz. de majd meglátjuk.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 13:41:15

@radala:

Mit nem mondasz!
Ott van a nyilatkozatotokban, hogy az önrendelkezésért vívott harc 1956-ban kezdődött és téged ez nem érdekel?

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 13:44:54

@radala:

Ha a történelemből indulink ki, az egész, elmúlt 1000 év egy kudarc. Egyre kevesebben vagyunk, egyre kisebb területen élünk és egyre jobban öljük egymást.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 13:46:17

@radala:

Helyes, helyes!
A hatalomra vágyó politikusok is szeretik, ha az emberek egyszerűnek látják a világot. Könnyebb őket terelni.

radala 2010.07.14. 13:46:32

@Zoltchy: Ja még valami. Azért az én családomat 45 után kitelepítették, apám nem kapott otthon ebédet, amikor úttörő akart lenni. A másik nagyapám azért nem ment el a debreceni egyetemre tanítani, mert az utolsó pillanatban kiderült, hogy ehhez be kéne lépni a pártba. Bárkit, aki a családban esetleg belépett a pártba megvetés kísért. Azért nagyon nagy tévedés azt gondolni, hogy azért mert volt 800 000 szar ember az országban azért mindenki az volt. Nem mondom, hogy ez Mo fő baja, de az nagyon nagy baj, hogy az emberek mentségeket keresnek a menthetetlenre.

radala 2010.07.14. 13:48:28

@Zoltchy: Szerintem ez tévedés, az én egyszerű világlátásommal, engem nem egyszerű terelni egy csöppet sem, mert bár nagyon egyszerű a világlátásom, de pillanatról pillanatra változik:-)

Ordnassac 2010.07.14. 13:51:35

@radala: azt ugye tudod, hogy a hatályos külügyminiszterünk és Fellegi helyettese (Fónagy János) párttagok voltak? :-P

radala 2010.07.14. 13:54:42

@manyike: Igazad van, nem is biztos mondjuk, hogy meg akarom magamat értetni, bár tény, hogy rosszul esik, amikor rájövök, hogy nem sikerül helyesen fogalmaznom. Szerintem nincs bennem semmiféle különösebb gyűlölet, csak szeretném, ha tiszták lennének a viszonyok. Vannak dolgok, amik nem képezhetik vita tárgyát ilyen az, hogy a holokauszt rossz az antiszemitizmus rossz a cigánygyülölet rossz. Ilyen az, hogy 2006-ban tömegbe lőttek a szocik. Ilyen az, hogy kádár hitler egyformán undorító. Ezeken nem lehet vitázni ezeket el kell fogadni.
Ilyen az, hogy aki belépett a pártba, az bűnt követett el. Ezt meg lehet bocsájtani természetesen, de nem lehet nem bűnnek tekinteni.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 13:55:07

@radala:

Hát, ha engem kitelepítettek volna családostul és a fiam az NSZK-ban úttörő akart volna lenni, lehet, hogy én sem adtam volna neki ebédet.
Még azt mondd el, hogy tudott a kitelepített családodból bárki is belépni a pártba.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 13:56:26

@radala:

Bocs, akkor az összes hozzászólásomat tekintsd tárgytalannak!

Ordnassac 2010.07.14. 13:58:44

@radala: a mondandód nagy részével egyetértek, kivéve a párttagságosat. Szerintem nem bűn. Nem maga a párttagság a bűn, hanem az, ha besúgó voltál (ahhoz nem kellett párttagsági) vagy pártvezér voltál. Amúgy pártonkívüliként is lehettél jó szolgája a pártnak. Lásd Schmitt Pál.

radala 2010.07.14. 13:58:57

@Ordnassac: Tudom 1989-be lépett be Martonyi. Fónagy meg 1985-ben lépett ki.
Mint mondtam, van bűnbocsánat. Ami nincs az az, hogy azt mondjuk, hogy valami nem bűn. Semmivel sem volt nagyobb bűn mezei NSDAP tagnak lenni, mint MSZMP MDP akármi tagnak lenni. Nem jobb egy munkásőr egy nyilasnál.
Ezek a priori igazságok, aki ezt vitatja az erkölcstelen:-)

radala 2010.07.14. 14:00:21

@Zoltchy: Hanyasod volt történelemből? az osztályidegeneket Bp-röl telepítették ki.

radala 2010.07.14. 14:03:49

@Ordnassac: Nem párttagnak lenni bűn. Nem nagy de az. Lehet ezt kompenzálni, lehetsz rendes, pláne abszolút bocsánatos bűn tud lenni, de bűn.
Nem párttagnak lenni nem erény, de párttagnak lenni attól még bűn. Tuti milliónyi rendes, jóravaló, békés NSDAP tag volt No-ban. Ettől az még bűn.

radala 2010.07.14. 14:06:39

@Zoltchy: Egyszer utaztam a vonaton egy hozzád hasonlóan tájékozott vén kommunistával*. Ö azt mondta, hogy a kommunisták csak attól vettek el akinek volt...:-)
Sok jó mondás van a világon. Ja ezt ö a mentségükre hozta föl.

*ezt nem tudom, hogyan kéne úgy leírnom, hogy nehogy azt hidd, hogy a vén kommunista is rád vonatkozik, csak a tájékozottsága volt hasonló:-)

Ordnassac 2010.07.14. 14:06:49

@radala: hát akkor erkölcstelen vagyok. Kövezz meg! ;-)

(Halkan jelzem: nagyapám 1950-ben nem volt hajlandó belépni a pártba - a pozsonyi konzulátuson dolgozott - emiatt, amikor egyszer hazajött meglátogatni a szüleit, nem engedték vissza, mondván, hogy visszahívták. Értesítést erről csak akkor kapott. Ezt követően, 41 évesen, vasesztergályos lett.)

Ettől függetlenül egy szimpla párttagság nem bűn (nem tekintem a szüleimet bűnösnek, sem azokat, akik családjuk miatt tették ezt, persze, mély tiszteletem azoknak, akik elvből megtagadták a belépést), vannak nagyobb fokozatok, ami szerintem már bűn.

Pl. ezért tartom nagyon disszonánsnak, hogy Pozsgay Imre az egyik főalkotmányozó... Azért mégiscsak kulturális miniszter volt a 80-as évek elején, illetve KB- és PB-tag.

radala 2010.07.14. 14:09:13

@Zoltchy: Nem az mszmp mdp tagnak lenni bűn. Tudod mit, azt mondom, hogy NSDAP tagnak lenni ezred akkora bűn, mint MSZMP tagnak lenni, mert akkor még volt más párt is.
Szerintem mindenki tudja, hogy párttagnak lenni nem jelent Mo-n semmi mást, mint a rendszerváltás előtt párttagnak lenni-t.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 14:14:44

@Ordnassac:

Az én mély tiszteletem még azoké is, akik elvből léptek be.

Más:
vannak történelmünkben disszonáns dolgok.
Pl.: volt egy kommunista, akit kirúgtak a pártból, majd önkritikát gyakorolt (magyarul: visszanyalta magát), aztán begyűjtési miniszterként a padlások lesöprését irányította, később elárulta a pártját, amiért kivégezték és szobrot kapott.
Ez egy ilyen ország.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 14:15:44

@radala:

Örülök ám, hogy te a priori beosztod, mi bűn és mi nem.

[nick] (törölt) 2010.07.14. 14:16:58

@Ordnassac:
előbb definiálni kellene, hogy ki mit ért kapitalistán, kommunistán, és fasisztán.

szóval a kapitalisták meg úgy képzelik el, hogy a szabad piaci jólét örökös egyenlőtlenségek valósítható csak meg. vannak szegények, és gazdagok, de meg kell engedni, hogy ezen viszonyok szabad piaci körülmények között örökkön változnak, ennek megfelően a jólétet a szabadság (liberté) biztosítja.

a kommunisták is szabad (ingyen) piaci jólétet akartak, csak ők ezt egyenlő viszonyok között képzelik tartható csak fenn (egalité). lehet valaki gazdag, vagy szegény, de nagyon gazdag, vagy nagyon szegény nem lehet. a piac egyenlő viszonyok között tartható fenn igazságosan.

a fasiszták meg azt mondják, hogy az jólétben a társadalmi egyenlőtlenségek örökletesek. szóval ha valaki szegénynek születik, akkor abból ne akarjunk gazdagot nevelni, és a gazdagból se akarjunk szegényt, a társadalmi viszonyok ugyanis alapvetően örökletesek. a jólétet örökletes egyenlőtlenségek között lehet csak fenntartani. a gazdagság kevesek kiváltsága, a szegénység a legtöbb ember sorsa. de még ez a felfogás is lehet civilizált. ha azt mondja, hogy az emberiségnek ettől testvéri szeretetben kell élnie (fraternité). szóval benedek pápa brutál fasiszta szerintem. a pápaság az aszexualitásnak tulajdonítja a gazdagságot. a pápa megmagyarázzák maguknak, hogy az ő isten földi helytartói, és ezt még el is hiszi magáról. benedek elhiszi magáról, hogy ő az, ami. szóval az ember ép ésszel azt gondolja, hogy tisztességes ember nem nagyon lehet pápa, de igazából püspök se. szóval jöjjön le a szószékről, és nyílt vitában védje meg az álláspontját. de ez a liberális felfogás. aki fasiszta az meg van arról győződve, hogy a pápának mindenben igaza van. de aki így gondolkodik az is lehet civilizált. szerintem a kommunista is lehet. és a kapitalista is. meg persze civilizáltan. szóval amerikai kapitalisták úgy gondolták, hogy az győz, akinél van a lőpor. és kész. ázsiában a kommunisták gondolták így. európában meg a fasiszták.

radala 2010.07.14. 14:17:14

@Ordnassac: Szerintem nem ugyanazt értjük a bűn alatt. Gondolom túl erős neked a kifejezés, de nem tudok jobbat, mert hibának nem nevezhető, mert nem volt hiba.
Az ember követ el bűnöket, még akár ad abszurdum a hasznára is lehet (mármint erkölcsi értelemben is akár). Nem bűn a bűn:-)
De szeretnék egy erős szót használni, hogy világos legyen mi a kiinduló alap. Nyilván, ha belépsz a pártba, hogy a gyerekeidnek jobb életet biztosíts, az esetleg egy védhető álláspont.
Ki a nagyobb geci egy senkinek nem ártó párttag, vagy Pokorni apja, aki huszonévesen retteget attól, hogy visszaviszik a börtönbe és besúgó lett.
Abban 100 %-ig biztos vagyok, hogy soha nem léptem volna be a pártba a karrierem érdekében, azt rohadtul nem tudom, hogy nem lettem volna-e besúgó börtön helyett.
Igazából kellenek az egyszerű modellek, hogy megláthasd a világ bonyolultságát.

radala 2010.07.14. 14:21:22

@Zoltchy: Olyannak írtam, ezt, aki ismeri a szmájlit és még képes is megérteni az öniróniát.

Ordnassac 2010.07.14. 14:22:06

@radala: igen, azt észrevettem, hogy szeretsz erős kifejezéseket használni. Lehet, hogy a gyarlóság találóbb kifejezés lenne?

@Zoltchy: ott is attól függ mikor. Pl. Demény Pált tisztelem, de Münnich Ferencet nem kifejezetten.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 14:22:19

@[nick]:

Egyszerű:
fasiszta az, aki nem ért egyet az MSZP-vel vagy egyetért a Jobbikkal
kommunista az, aki a Fidesszel nem ért egyet + aki annak tartja magát (ún. "igazi kommunista")

Ordnassac 2010.07.14. 14:23:16

@Ordnassac: a mikor nem is kifejezetten jó elválasztó. Talán inkább jobb az, hogy mit csinált.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 14:23:22

@radala:

Én meg olyannak, akinek a világlátása pillanatról pillanatra változik.

radala 2010.07.14. 14:25:19

@Ordnassac: Köszönöm, azt a kurva, ez baszarás:-)
Soha nem gondoltam volna, hogy egy egész világháború kevés a tisztuláshoz. Mondjuk persze azért az is lehet, hogy sok közöttük a megtévedt. Mindenesetre iszonyat tanulságos. Sok demokrata:-)

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 14:27:24

@radala:

A Terror Házában van egy tabló a volt ÁVH-sokról, az is elég tanulságos.

Ordnassac 2010.07.14. 14:28:09

@radala: na épp ezért nem találom jónak a "bűn" kifejezést erre. ;-)

radala 2010.07.14. 14:31:09

@Ordnassac: Ok gyarlóság az jó szó, de az az emberre vonatkozik nem a tettre. a tett maga az, ami bűn. De mindegy is ez igazából.
Én ezeket a kérdéseket végtelenül szigorúan látom. Nekem pl Kállai egy féreg, tök mindegy mekkora színész. Én már a Tanúban is azt láttam, hogy bassza meg de hisz ez egy kommunista, hogy van pofája ezt eljátszani.

Szimba 2010.07.14. 14:31:40

Elakadtam ott, hogy ki a féreg, és ki a faszom..???
Ezek az új terminológiák a politológiában???

Emberek, most értem haza a nagy budapesti sivatagból, kíméletesen közöljétek velem, hogy most mi a paradigmaváltás?

Ordnassac 2010.07.14. 14:33:14

@radala: hogy idézzek az István, a királyból: "Gyarlóóóóóóóó az ember!" ;-)

Ordnassac 2010.07.14. 14:34:05

@Szimba: mostanság arról szólt a polémia itt radala, Zoltchy és köztem, hogy mennyire volt bűn MSZMP-tagnak lenni vagy sem. :-)

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 14:34:53

@Szimba:

Megtudtuk, hogy egy pártba belépni bűn.
A többi még vita tárgya.

radala 2010.07.14. 14:38:37

@Ordnassac: ne hasonlíts össze 5-6 évet 40-nel. A NSDAP egy szabad ország pártja volt. Azt el tudom képzelni, hogy van olyan hülye, aki azt hiszi, hogy a NSDAP jót akar, azt, hogy az mszmp jót akar egy megszálló hadsereggel, azt nem gondolhatta ép ésszel senki.

Amúgy itt rögtön be is látom, hogy egy fasz vagyok, van pl. az egyik szomszédunk ö egy nagyon rendes becsületes kommunista volt, nyilván valóban mindent a pártnak köszönhetett. Ö egy teljesen rendes ember volt, aki hitt ebben az egészben. Nála nem is merül föl, hogy ez bűn lett volna. Szóval ok vannak helyzetek, ahol ez normális. Horn Gyuláról sem gondolom, hogy a belépésekor bűnt követett volna el stb.
Hogy is mondjam, annak ellenére, hogy be kell lássam nincs igazam. Valahogy mégis deklarálni kellene, hogy mszmp-be lépni nagyon nem erény, vagy mert ostobaság volt vagy mert gusztustalan karrierizmus.
Ezenkívül fontos lenne folyton folyvást deklarálni, hogy emberek tömegei tartották magukat távol a párttól elvi okokból jelentős áldozatokat vállalva.

radala 2010.07.14. 14:41:17

@Zoltchy: Azt csak te próbáltad elhitetni velem, hogy egy pártba belépni bűn, A Pártba belépni volt az, de most épp vált a világnézetem, úgyhogy most el vagyok bizonytalanodva. Aztr még nem tudom mit fogok gondolni, de tuti igazam lesz:-)

Ordnassac 2010.07.14. 14:41:59

@radala: a fent listázott emberek többsége akkor volt már az NSDAP tagja, amikor a többi pártot betiltották vagy feloszlatta magát a betiltást elkerülendő. (Ez 1933-ra már le is futott.)

radala 2010.07.14. 14:42:53

@Ordnassac: Miért lenne off? Ez morális kötelességük volt.:-)

radala 2010.07.14. 14:45:07

@Ordnassac: Szörnyű a világ, mit mondjak.
Egy dolog viszont biztosan következik ebből, az ország nem az elitje miatt tart ott, ahol, mert ezek az elitek mindenhol iszonyatosak...

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 14:48:01

@radala:

Azért lenne off, mert a topik a Fidesz és az LMP összebújásáról szól.

Zoltchy (törölt) 2010.07.14. 14:49:06

@radala:

Az ország azért tart ott ahol, mert mindenki mindent az elittől vár és az elitre ken rá.

[nick] (törölt) 2010.07.14. 14:57:41

@Zoltchy:
ebből jön a szoci, náci ellentét. és igazad van, hogy a közpolitika ma nagyjából így tagozódik. vannak a szocik, a baloldal, és vanna a nácik, ez pedig a jobboldal. a náci itt a nacionalista becézve. a szoci meg a szocialista becézve. az egyik oldal kommunistázik, a másik fasisztázik. ezek a szitokszavak. és akkor ezeket mondják egymásra. szerintem akárki akármiben hisz, még viselkedhet civilizáltan, és lehet civilzálatan. nekem amúgy egyre határozottabban az a véleményem, hogy ezeket a politikai kategóriákat ki kellene venni a közéletből, mert gyakorlatilag csak elvakult érzelmek kötődnek hozzájuk.

szerintem ezeket olyan fogalmakkal kellene felváltani, mint etatizmus (aka. szocializmus), regionalizmus (aka. konzervativizmus), urbanizmus (aka. liberalizmus), és unionizmus (aka. nacionalizmus).

szóval én a világot el tudom úgy képzelni, hogy nincs állam, hanem csak egy unió van, és abban a különféle nemzetiségek egy sajátos demokratikus közösségben élnek, a városok multikulturálisak, és a falvak, a régiókban is virágoznak, mint a növények a kertben, és nincs állam. szóval simán el tudom képzelni ezt. de felmérem ésszel, hogy a világ nemzetiségi parlamentek nélkül nem nagyon képzelhető el. mert valakik mindig meg akarják szerezni az államhatalmat. de akik abból egy birodalmi nemzetállamot akarnak építeni azok szerintem hülyék, mert hun ország, a történelmi magyarország is egy mini nemzetközösség, egy mini unió volt. és például a 19. század közepén vívott szabadságharcban még a nacionalisták nem vissza akarta követelni erdélyt, hanem uniót akart alkotni azzal. egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány nacionalista gondolja, hogy uniót kellene alkotni romániával, vagy szlovákiával. holott ez az unionista politika lenne szerintem az előremutató. aminek a lényege a hatékony nemzeti érdekérvényesítés az unióban. nem akarok a többi ideológiai kategórián végigmenni, de ezeket újra kellene gondolni, és lehet, hogy a szóhasználatot is meg kellene újítani.

szóval mi lenne, ha mi a történelmi magyarországot a nagy hunországnak mondanánk, aminek része volt a szlovák felföld, ahol éltek a derék tótok. és akkor ez arra hajaz, hogy nagy britannia része a skót felföld, ahol élnek a kelták. a hun királyság valójában egyesült királyság volt, csak a trónról a a nép elzavarta a idegen uralkodót. de előtte meg volt, amelyik habsburg uralkodót szerették. szóval nem lehet teljesen fekete-fehérre festeni a történelmet szerintem. persze a politikusok képesek rá, és elég sok szavazatot lehet ezekkel szerezni. szóval abban igaza van töröknek, hogy végül is a szavazatmaximalizáló logika őket igazolja, csak azért is azt is látni, hogy egyre kevésbé.

radala 2010.07.14. 14:57:42

@Zoltchy: Ez így igaz, pont ezt szoktam én is ecsetelgetni.
Azért nem off az előző, mert Ordnassac attól tartott, hogy egy moralizálós topikot offol szét.
@Ordnassac: A Neo a kommunista a Class a fasiszta?
Csak, hogy tudjam, hogy örüljek-e?:-)
Amúgy ilyenkor mi van? Mert gondolom a Neo vétlen oszt neki meg lehetne sokat-sokat fizetni?

Szimba 2010.07.14. 15:06:14

@manyike:
TG-nél a változás előnyére vált. OV változása nem feltétlenül hihető, és menet közben is forgolódott sokféle irányba. Nem lett bölcsebb, nem lett kevésbé bosszuálló, nem lett kevésbé felszínes, hatalommániás. Egyet kezd megtanulni, hogy vigyázzon arra, hogyan nyilatkozzon az egyes néprétegek előtt, és hogyan ,amikor a médiában szerepel.
Demszky fiatalon sokkal hitelesebb volt politikai szempontból, mint ahogy az érdessége, kamaszos nagyotmondása ellenére Orbán is sokkal kellemesebb volt.

Tölgyessy Péter pl. az SZDSZ -ben kezdett. Roppant értelmesnek tűnt már akkor is. Mára ugyan kiszorult a politikai életből és politikaelemző lett, mégis sokkal egyenesebb vonalúnak érzem a pályáját, annak ellenére, hogy függetlenként a Fidesz juttatta be a parlamentbe.

Szimba 2010.07.14. 15:09:03

@Ordnassac: @Zoltchy:

Aha. Nem vagytok józanok!:))))

Szimba 2010.07.14. 15:11:21

Látom, Radala a F@sz.
Akkor már csak az a kérdés nyitott számomra, hogy ki a féreg.

Szimba 2010.07.14. 15:14:58

No, most én A politika mint titok című Csizmadia Ervin könyvön szocializálódtam. Vajh, kivág innen TG avagy megtűr, mint sötétben bújkáló izét?

Ordnassac 2010.07.14. 15:17:24

@Szimba: pedig nem ittam ma semmit. :-)

ssi 2010.07.14. 15:18:16

@radala:
de, akard magad megértetni;
látod, hogy mennyien figyelnek itt Rád
sőt., akarj minél többet írni is, mert az mindenkit gondolkodásra késztet,
s az újabb próbálkozásokból hátha tisztul a kép Benned és bennünk is

1989 előtt, aki belépett az egy pártba, miért követett volna el bűnt?
nekem is voltak kollégáim, semmilyen előnyt nem szereztek ebből,
nem akartak senkit agitálni, kis mezei párttagok voltak.
Jártak taggyűlésekre néha, ahol a cég gazdasági eredményeiről is kaptak információkat, meg társadalmi munkában megszerveztek kulturális, sport stb. rendezvényeket alkalmanként - ha jól emlékszem
Egészen más világ, más légkör volt. A KISZ után léptek be, valami közösség félét jelentett a számukra, de semmilyen ideológiai fejtágítás nem volt nekik.
A munkahelyi értékelés 2 síkon ment: szakmai és pártmunka. Ez utóbbihoz tartoztak a közösségért vállalt feladatok: ez olyan úttörősnek tűnt nekem mindig (kirándulásokon, felvonulásokon, ünnepségeken stb. való részvétel, vagy segítés a szervezésben - valami iilyesmi rémlik)

Na, milyen jó, hogy most ennyire törtem a fejem, talán jobban megértjük, ha valaki a jelenünket és a jövőnket is nagyon félti a pártoktól

1-1 esetből általánosított a vonattársad, s te 1 az 1-ben átvéve ugyanazt teszed.
Olyat bírálsz, amin kívül voltál.
1-1 szót ismételsz a végtelenségig, pedig ha megpróbálnád másként megfogalmazni, máshonnan közelíteni, közelebb kerülnénk a lényeghez.
Az ellenfélben is keresni a jót és a szimpatikusban is a hibát - az illető korrektebb viszonyát segíti a világhoz, de legfőképpen önmagához

Szimba 2010.07.14. 15:19:12

@Ordnassac: Vízet sem???? Jaj, ne csináld!!!!!!

Ordnassac 2010.07.14. 15:20:42

@Szimba: azt azért igen, de az nem tudatmódosító. ;-)

Amúgy, ha nestrot10-et sem vágja ki TG, akkor veled miért tenne ilyet? :-P

[nick] (törölt) 2010.07.14. 15:22:27

@radala:
na, ez az. hogy a szomszéd házmester néni, aki háztartásbeli volt, a férje a munkásőr parancsnok volt, meg szobafestő rájöttek, hogy milyen nagy királyság, hogy ha sütnek egy tepsi süteményt, akkor adnak belőle a szomszédoknak. mert ha mindenki így tesz, akkor folyton egy hatalmas sütis tálból válogathat minden család. és úgy egyébként meg minden elkészítheti a kedvencét. meg amúgy mindig izgulni kellett, hogy ne akarja a szobát kifesteni, mert igazából nem nagyon volt jó abban, de egyébként bármikor bármiben segítőkész volt. akár abban, hogy toljuk odébb a szekrényt. nem kérdezte, hogy miért kell odébb tolni, hanem segített. de ő nem jezsuita szerzetesektől tanulta mindeezt, hanem a pártiskoláből ezt szűrte le, hogy így kell viselkedni. és szerencsére nem tudjuk, hogy mi lett volna, ha ő a munkásőr, és szembe megy vele a tömeg. gyaníthatóan eldobta volna a puskát. de az is lehet, hogy a tömegbe lő. és az is, hogy magát lövi fejbe. de ezt nem tudjuk.

szóval elég furcsa világ volt az. áltlalános iskolában volt egy tanárnéni, aki a párttikár volt, és egyébként azért haragudott rám gyerekként, de egyébkén nagyon félt is tőlem. én gyerek voltam, ő a nagy hatalmú párttikár. és ennek az volt az oka, hogy nagyanyám megspendírozott a nyugdíjából egy részt, és abból jártam maszekban angolt tanulni. és ez akkora biznisz lett a környéken, hogy különbözeti vizsgát lehetett tenni a helyi káderképző gimnázium gyakorló általános iskolájában, ahová a párttitkárok gyerekei ingyen tanultak a kötelező orosz mellett második idegen nyelvet. és egyes polgári családok kisgyerekei meg jártak pótvizsgázni. és akkor a káderképző iskola bepecsételte, hogy kaptál egy ötöst angolból, a másik iskolában meg néztek ki a fejükből, hogy ez hogy ezt hogy intézték el, és itt biztos nagy pártösszeköttetések vannak. szóval a kádár rendszer szerintem egy vicc volt.

tölgyes 2010.07.14. 15:27:01

@tbb: Nem lehet egyszerre kefélni és szűznek maradni.. egyébként a kérdésről itt mi nyíltan beszéltünk.. azt meg tudni kell: a múlt jelenné válik..

Szimba 2010.07.14. 15:33:34

@radala:

Ez majd a történelemoktatás feladata lesz. Ma még meglehetősen közeli az élmény, sokan élnek a párttagok közül.
Nyilvánvaló, hogy 45 után, majd 56 után és 68 után is más volt párttagnak lenni.

Pl. Sztálin és a Szovjetúnió megkövetelte, hogy mindent úgy csináljunk, mint ők. Sztálin a saját elvtársaitól, az értelmiségtől rettegett, ezért kezdődtek náluk a koncepciós perek. Ezt nekünk is kötelező volt megrendezni, áldozata lett pl. Rajk László, aki hithű kommunista volt, csak éppen rá esett Rákosi választása.

56 után jött Kádár, aki ebben a szituációban símán nevezhető hazaárulónak. Mondjuk Hruscsov sem kedvelte, ő és még mások is inkább Münnich Ferencet akarták. Állítólag Münnich ügyesen kibújt a kényelmetlen feladat alól.

Aztán jött az enyhülés, és mi lettünk a legvidámabb barakk a szoc. táborban. Nem volt nagy ügy párttagnak lenni, már nem kellett annyira besúgni, sem erkölcstelen dolgokat tenni.

A karrierhez viszont kellett, és ennél a pontnál gyakran meghatározhatatlan, hogy ki hitt a rendszerben és ki csupán a saját érdekeit követte.

Az biztos, hogy 89-re már annyira meglazultak a diktatúra kötelékei, hogy több helyen és módon gyűlhettek össze a másként gondolkodók.
A Galamb utcai szamidat butikba úgy jártak az emberek, mintha az egy teljesen legális bolt lenne. Pedig megfigyelték azt is, csak éppen az ifjú Rajk miatt nem igazán zargatták őket.

Kádár meg már szenilis volt, amikor Grósz Károlynak könyörgött térdenállva (no, erre sem tudok linket!), hogy ne végezzék ki. Hamarosan meghalt.

radala 2010.07.14. 15:34:32

@manyike: Hogy is mondjam, ez, amit írsz tök igaz, de akkor ez igaz a NSDAP-ra is. Lehet persze hogy nincs is bűn, sehol semmi. Ezekkel az okoskodásokkal nem lesznek kapaszkodóink a világban. Nyilván van igazság abban, hogy nem bűn párttagnak lenni. Ezt én hajlandó is lennék elfogadni kompromisszumként, de csak azzal a föltétellel, hogy ugyanakkor deklaráljuk, hogy maga a Párt viszont maga volt a gonosz. Valami módon ki kellene nyilvánítani, azt, hogy voltak emberek, akik "hősiesen" nem voltak párttagok.
Szóval ezt akartam én úgy kifejezni, hogy belépni bűn, de van bűnbocsánat.
Az sehogy sem jó, ha a dolgok nem egyértelműek. értem én, hogy lehetetlen egyértelmű szabályokat hozni, de akkor is szükség van rájuk.
Nyilván nem helyes a szociutálat, de szerintem még mindig jobb, mint az, hogy ezek mind egyformák, mindenki ugyanazt csinálta a Kádárrendszerben, stb.
Ki kéne mondani, hogy vannak rossz dolgok.
Az ellenfélben (ha ezek a szocik) nem szeretnék jót keresni, nem is fogok, nem azért mert nincs bennük, hanem mert keresnek bennük elegen, nem kell ehhez az én segítségem. Ha találok is bennük jót, azt megígérhetem, hogy soha senkinek nem fogom elmondani:-)
Amúgy ha a szocikat nem számítjuk szerintem kellően empatikus vagyok, sokak szerint túlzottan (mondjuk a nejem szerint:-)
A szimpatikusak hibáit szerintem még a kommancsoknál is jobban látom. Elég baj az nekem, hogy a Fidesz van hatalmon, nem fekszik nekem ez a kormánypártiság.

[nick] (törölt) 2010.07.14. 15:38:30

@radala:
horn ha jól tudom azzal magyarázta a pufajkás múltját, hogy megölték a testvérét. ő meg egy suhanc volt a háború után. és akkor belépett a pártba. szerintem elég nehéz ezt megmondani annak, aki nem élt, vagy nem eszmélt akkor. szóval én sokkal inkább tartom karrieristának azokat a jelenlegi kormánytagokat, akik akkor léptek be az mszmp-be, amikor már nem volt kötelező. de azért, hogy legyen arról a korról fogalmad:

www.youtube.com/watch?v=R0Mx5w8yPlg

Szimba 2010.07.14. 15:42:08

@Ordnassac:

Nestrotnak szívesen felajánlok egy körülmetélési szertartást. Fizetem a mohelt, és főzöm az ünnepi zacher borsót is:)))

Ne legyen már kisebbségi érzése.

Szimba 2010.07.14. 15:44:42

@radala:

Ne már! A végén még megkapom a Hős Anya kitüntetést!:)))

radala 2010.07.14. 15:50:18

@Szimba: @[nick]: Na hogy megéri férgezni meg faszozni, milyen sok okosat hallottam ma is:-)
Kétezredszer is leírom, hogy attól mert a dolgok bonyolultak jó lenne azért rendet csinálni köztük. Én a világon legjobban utálom azokat a magyar filmeket, ahol van a kedves kommunista, mint mondjuk a Szamba. Annak ellenére, hogy nyilván voltak rendes kommunisták, még nagyon rendesek is voltak. De valamit csak ki kéne találni, hogy ne legyen a világ egy nagy szürke massza, hogy Pozsgay és Szűrös ne lehessen hős, de a kis Rajk sem, ha egyszerűen védett volt. Ne gondolhassuk azt, hogy Kapolyi egy nagy üzletember, vagy GyF egy sikeres vállalkozó, Biszku Béla meg egy kedves öregember.
Mondjuk Schmitt Pál hu.wikipedia.org/wiki/Schmitt_P%C3%A1l
A legeklatánsabb példa arra, hogy egy iszonyat "bonyolult" személyiség lett a KE.
Én a Tökés László, Kövér László, Szanyi Tibor féle egyszerűségnek vagyok a barátja.

török gábor 2010.07.14. 15:56:52

@balfék: ismerek ilyen példát, de nem itthonról.

Szimba 2010.07.14. 15:56:56

@radala:

Nézd, azt hiszem, hogy minden egyes rendszerben vannak egyszerű (korrekt, becsületes) és vannak összetettebb személyiségek (akik többször változtatnak érdekből a nézeteiken, dörgölőznek azokhoz, akiktől remélnek valamit), és még többen vannak, akik úgy összetettek, hogy egyre többet tudnak, egyre inkább csiszolódik a világképük, felismerik, hogy az emberek nem fehérek és feketék, hanem ennél sokkal inkább színesek (nem szürkék:))).

Nem szégyen változni, csak vannak korok, amikor ez nem a becsületesség útja.

radala 2010.07.14. 15:58:01

@[nick]: ja Horn azt hiszi, hogy megölték a bátyját. Pont magam is arra hoztam föl példának Hornt, hogy maga a Pártba lépése nem kifogásolható különösebben erkölcsileg. A karrierje már persze igen, de a belépését érteni vélem.
Szóval, ha valaki még nem hallotta volna az a véleményem, hogy a helyzet bonyolult, de ettől még nem egy nagy büdös szürke massza. Nem azonos "minőségű" emberek vannak a világban. Igenis van jó oldal meg rossz oldal még akkor is, ha ez az adott pillanatban nem mindenkinek világos még akkor is, ha látszólag mindenki jót akar. Szóval szerintem nagyon okosan mondtam én azt, hogy van a bűn, amit meg lehet bocsájtani, ha úgy adódik. De kéne valahogy deklarálni, azt, hogy bűn van.

radala 2010.07.14. 16:00:42

@Szimba: Most már tényleg megkapod a hős anya kitüntetést, ez nagyon szép volt.:-)

Szimba 2010.07.14. 16:11:29

@radala:

Hátha még azt is elárultam volna, hogy nem léptem bele a pártba!!!:))))

Akkor a Szovjetúnió Hőse kitüntetést is nekem adnád?:)))

Ordnassac 2010.07.14. 16:12:51

@Szimba: majd most az LMP-be? ;-)

Szimba 2010.07.14. 16:24:09

@Ordnassac:

Annyira azért nem vagyok lelkes.

Én is csak várom, miből lesz a cserebogár.

2010.07.14. 16:55:03

Nem kell itt semmiféle stratégiai együttműködést keresni az LMP és a Fidesz között. Már csak az egyértelműen az LMP-t (is) sújtó ajánlószelvény-gyűjtés idejének megmagyarázhatatlan lerövidítése miatt sincs sok értelme ilyen teóriákat vizionálni.

A Fidesznek egyszerűen jól jön, ha azt a látszatot tudja kelteni, hogy igenis egyeztet az ellenzékkel. Illetve ha már az újságíróknak nincs esélyük olyan személyeket faggatniuk, akik érdemi válaszokat tudnának / akarnának adni a párt elképzeléseiről, valahol elhintsenek olyan lényegtelen információ-morzsákat, hogy tavaszra már lesz új alkotmány.

Az már érdekesebb kérdés, hogy az LMP miért vállalta mindehhez a díszlet szerepét. Hont Andrással szólva, úgy tűnik az LMP valóban az Országgyűlés Babarczy Esztere.

sárkányfő 2010.07.14. 16:58:19

no mit találtam, ez a lex járai még itt lesz velünk egy darabig:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/14/lehet_meg_bajunk_a_lex-jaraibol/

veny 2010.07.14. 16:58:39

@radala: "a harc része"

Ja, úgy mindjárt más.

Jesszusom....

sárkányfő 2010.07.14. 17:01:54

ezt is megértem.......

mandiner.blog.hu/2010/07/14/ketmillio_jott_ossze_ungvary_buntetesere_mandiner_tv

a mandíner gyűjtött pénzt Ungvárynak!
És ezt írja: "Ungváry Krisztián pert vesztett, mert le merte írni egy besúgóról, hogy az, ami."

az egyébként kórusban komcsizók egy része meg annyira utálja Ungváryt, hogy most inkább a komcsi mellé áll :) Magyarország, én így szeretlek... vagy nem...

veny 2010.07.14. 17:09:37

@Ordnassac: "Amúgy pártonkívüliként is lehettél jó szolgája a pártnak. Lásd Schmitt Pál. "

Mikor?
Melyiknek?
Mikor melyiknek... :-))))

sárkányfő 2010.07.14. 17:09:58

bocs,hogy teleszemtelem linkekkel a blogot, de ez jó nap, íme ez is jó hír, örüljetek ti is:

index.hu/kultur/media/2010/07/14/jogellenes_volt_a_slager_radio_elnemitasa/

nocsak, néha mégis működik a törvény. ez egy közös mszp-fidesz mutyi volt, és a bíróság jogerősen(!) elítélte... mik vannak? :)

Szimba 2010.07.14. 17:21:04

Más: hol van Schmitt Pali a nyelvvédő???

Miért kell lex-nek nevezni egy törvényt?

Ha ráadásul megakadályozza az únió a törvény végrehajtását, akkor a Fidesz vezetheti be a megszorító adótörvényeket, akár még a radírvásárlásra is.:((

Szimba 2010.07.14. 17:22:02

@ó jaj:

mer építjük a demokráciját!

veny 2010.07.14. 17:23:52

@radala: "mszmp-be lépni nagyon nem erény, vagy mert ostobaság volt vagy mert gusztustalan karrierizmus"

Csakúgy, mint a történelem minden pártjába, bárhol, bármikor.

veny 2010.07.14. 17:26:30

@Zoltchy: "Az ország azért tart ott ahol, mert mindenki mindent az elittől vár"

Pontosan.

Szimba 2010.07.14. 17:28:51

@Szimba:

Jelzem, a win-win-re is van magyar megfelelő.

Nyertes-nyertes helyzet.

veny 2010.07.14. 17:32:57

@radala: "Amúgy ilyenkor mi van? Mert gondolom a Neo vétlen oszt neki meg lehetne sokat-sokat fizetni? "

Sokat elárul a jogbiztonság állapotáról, hogy mi lesz.

Elvben az eredeti állapot visszaállítása az egyetlen elfogadható szitu, minden más azt üzeni, hogy szabad a pálya a korrupcióra.

Ennek kapcsán nyilván lesznek mindenféle költségek, nem is kicsik, és sajna a Zemberek pénzéből.

Ezen költségek mellé pedig elvben ott vannak a hűtlen kezelő ORTT-sek, akiket nem kunszt elkapni.

Persze a reális az, hogy már az első pont bukik... :(

sárkányfő 2010.07.14. 17:45:12

Sűrű ez a mai nap... most Szijjártó érezte úgy, hogy meg kell szólalnia:

"Mint mondta, a kabinet leszögezte azt is: a kölcsönös felelősségvállalás és a valós közteherviselés jegyében senki sem húzhatja, vonhatja ki magát az előző kormány által okozott gazdásági nehézségek kezelése alól. Kivéve Járai Zsigmondot és a cimboráimat."

Na jó, az utolsó mondatot már én írtam hozzá... ;)

www.hirszerzo.hu/cikk.az_orban-kormany_udvozli_az_orban-kormany_donteset.158752.html

masni55 2010.07.14. 18:25:58

@ó jaj: No én nagyon kíváncsi vagyok erre az Orbán kontra EKB párharcra. Tegnap óta érdeklődéssel figyelem az eseményeket. Az EKB nagyon kemény szöveget küldött, OV pedig ismét megmutatja, hogy ő bizony nagyobb kakas a szemétdombon, csak mi isszuk a levét, esmeg, gyanítom.

[nick] (törölt) 2010.07.14. 18:51:58

@radala:
oké, csak nekem erős a gyanúm, hogy azt akkor lehet csak megtenni, ha az érintettek mind meghaltak. szóval én nem nagyon értem kövért, hogy mit miszotozik gyurcsány ferenccel 87-ben. és miért akarnak ők annyira részt venni a szocialista érdekegyeztető tanács munkájában.

szóval szerintem az van, hogy ebben az időszakban még kádár pártfőtitkár, és még éppen összetartja a pártot, ezért van kövér, stumpf, és gyurcsány egy asztalnál. de nem nagyon tudják, hogy hová kell igazodni. aztán 88 tavaszán valik világossá, hogy kádárnak nincs hatalma, májusban le is váltják, jön grósz, és akkor ezek a kiszes mozgalmárok két felé szakadnak. az egyik a demisz féle vonal, gyurcsány, bajnai, draskovics. innen jönnek az elmúlt 8 év káderei, a másik a fidesz, és ez meg azt megelőző 4 évet uralja, és ezt a most következő 4 évet fogja uralni. de tippem szerint a történészek a fideszt a hazafias népfront szellemi örökösének fogják megírni, mivel orbán egészen egyszerűen a hazafias népfront propaganda szövegeit veszi elő. nem vagyok filológus, szóval nem érdekel különösebben, hogy a triumph des willens (1934) is úgy kezdődik, mint a nemzeti együttműködés nyilatkozata, szóval szerintem orbán civilizált, hitler nem nem volt az, szóval szerintem a fidesz a hazafias népfront politikáját viszi tovább, és a kormányzásának első felében (1998-2002) működő tőkebeáramlás mellett ez úgy, ahogy működik, de a második időszakban (2010-2014) már ez a politika kudarcot vall. szóval úgy tippelem, hogy valami ilyesmi lesz a történelemkönyvekben. és a következő kormányváltást németh miklós hatalomra kerülésével fogják összhangba hozni, és a jobbikot szerintem grósz féle vonalhoz fogják hasonlítani. de utóbbiak persze már a kávézaccból jóslás kategóriája.

nyünyüge 2010.07.14. 18:52:10

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/megszallas-alatt-az-itdh-az-mfb-szerint-jogszeruen-jarnak-el-321855

Ez normális? Törvényes?
Törvényes dolog egy átadás-átvételt úgy intézni, ahogyan a fegyelmivel történő azonnali elbocsátást szokás?
Meg lehet vonni a mobiltelefon- meg laptophasználatot bárkitől, de az súlyosan sérti szerintem személyiségi jogait, hogy telefonjának tartalmát nem törölheti, hogy családját nem értesítheti, stb.
Kellő magyarázat erre az, hogy állítólag 2002-ben is voltak hasonló eljárások?
A

panelburzsuj 2010.07.14. 18:58:28

@radala:

"Nem azonos "minőségű" emberek vannak a világban. Igenis van jó oldal meg rossz oldal még akkor is, ha ez az adott pillanatban nem mindenkinek világos még akkor is, ha látszólag mindenki jót akar. Szóval szerintem nagyon okosan mondtam én azt, hogy van a bűn, amit meg lehet bocsájtani, ha úgy adódik. De kéne valahogy deklarálni, azt, hogy bűn van."

index.hu/belfold/2010/07/14/frissen_leszereltek_nem_lehetnek_politikusok/

Kocsis Máté elmondta: nem Borkai Zsolt miatt módosítják az alkotmányt, hanem számtalan frakciótag jelezte, hogy szerintük elég a három év.

A kormánypárti képviselő szerint az alkotmánymódosításra azért van szükség, mert különösen 2006 óta a "rendvédelmi szervek összefonódtak a politikával", holott inkább távolodniuk kellene egymástól.

Az egyetlen helyes kérdés az, hogy hol - (milyen krititériumok mentén) - húzod meg jó és rossz határvonalát.

Persze ez csak akkor okozhat komolyabb fejtörést, ha politizálsz. Hogy férjen magadból a jóba minél több, az ellenfeleidből minél kevesebb.

Ha moralizálsz, akkor sokkal egyszerűbb: ne ítéljetek.

[nick] (törölt) 2010.07.14. 19:03:05

@radala,
szóval gondolom világos. hogy én össze tudok állítani valamit a jelenkorról, sőt a jövőről is, ami elég koherens, és elég kompakt, de egyrészt korántsem biztos, hogy ez így lesz megírva, másrészt ez az értelmezés mondjuk így finoman eltér a mainstream felfogástól. szóval mondjuk török írná a történtelemkönyvet, akkor azt lenne, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk elégedve. mivel ő elég simulékony fazon. de szerintem az utókor a jelnkor politikusaihoz már messze nem lesz olyan kegyes, mint a politológusok. hogy értsük meg, hogy ez tulajdonképpen a népért van, mert a népnek az a jó, ha a pártok a szavazótáborukat maximalizálják. csakhogy ez a tétel sehol sincs bizonyítva. nekem erős a gyanúm, hogy a demokratikusan működő pártok a szavazótáborukat nem maximalizálják, hanem optimalizják. "ez következik a kompetitív pártrendszer logikájából". ez török barátunk antréja a tömegmédiába. hja, de láttad az erről készült videot, hiszen innen indultunk, hogy tamás pál miért is akart nagykoalíciót. szóval szerintem a jelenkori történelmet nagyon nehéz pontosan leírni, mert túl sokan gondolják ugyanarról homlokegyenest az ellenkezőjét.

[nick] (törölt) 2010.07.14. 19:12:08

@panelburzsuj:
na oké, de kocsis akárkinek a nyilatkozata ezen vajon mit változtat. szóval a fidesz ebből a szempontból hibát hibára halmoz. képzeld el, hogy majd jön egy ordnassac típusú levéltáros, és akkor előveszi a bizottsági ülések jegyzőkönyveit, és a korabeli pártsajót. és mit fog vajon gondolni. nyilván azt, hogy itt borkai érdekei alapján szabták meg az alkotmányt. mi mást gondolhat. és az ilyenek könnyen be tudnak kerülni a történelemkönyvekbe. persze csak az apróbetűs részbe a 21. század elejének magyar történelméből. mi jellemezte ekkor az uralkodó elit gondolkodását. szóval orbánnak ez a négy év szerintem úgy kell, mint üveges tótnak a hanyattesés. minden mítoszt le fog rombolni, amit előtte kialakított magáról.

panelburzsuj 2010.07.14. 19:20:22

@[nick]:

Hosszas írásmagyarázat helyett:

Radala erkölcse Radala-morál, a Fidesz erkölcse meg Fidesz-morál.

Mindkettő fölszentelt tömény relativizmus.

Ordnassac 2010.07.14. 19:25:36

@[nick]: de jó véleményed van a jövő történészeiről, micsoda megelőlegezett bizalom. :-P

Átverés! 2010.07.14. 19:35:20

radala@
Én úgy látom Önnek üldözési mániája van.De az is lehet, hogy azért vélekedik olyan vadul,és bántóan, hogy sokan kapják fel a fejüket kommentjeire és igy kialakul a vége nélküli vita pro és kontra alapon. Ügyes fogás.

A mai témával kapcsolatosan elmondom, hogy volt egy nagyon kedves és okos barátom aki azt mondta, hogy a liberálisok csak ellenzékben jók - akkor az SZDSZ-re értette - de a kormányzásban képtelenek a kompromisszumra.

Van benne valami, gondoljunk csak egy pár jó húzásra ami térdre kényszeritette az MSzP-t.

Az LMP is nagyszerüen tud elveket hangoztatni, de a gyakorlati kivitelezés több esélyes lenne.
Ettől függetlenül jó, hogy vannak, de a Fideszben sulytalanná válnának.
Nem hiszem, hogy úgy játszanák velük a demokratikus szabályokat, mint az MSZP próbálta az SZDSZ-el.

[nick] (törölt) 2010.07.14. 20:35:04

@panelburzsuj:
a radala nick pont azt mondja, hogy ő abszolutista. szerinte meg lehet különböztetni, hogy mi a jó, és a rossz, nem olyan bonyult szétválasztani ezeket. mit variálunk biszku bélán. és mit variálunk bajnain. el lehet dönteni, hogy amit a wallis élén csinált az jó, vagy rossz volt. akkor meg mit variálunk, hogy igen de. nincs ilyen. és ebben szerintem igaza van. szóval nyilván el lehet tudni határolni a jót a rossztól. legfeljebb török gábor objektivista iskolája nem fogja ezt megtenni, mert szerinte nem lehet jelenkori értékítéletet modani, mert akkor politikai értelemben elfogulttá válik. de ez is rendben van, ő ezt a semleges szerepet vállalja.

szerintem persze szabad a jelenkori cselekedetek is megítélni, csak nem nagyon lehet konszenzusra jutni. radala szerint meg konszenzust is el lehet érni a legtöbb kérdésben. szóval ő aláírja, hogy rogán egy fasz, de őt az zavarja, hogy újranősült, engem meg ez egyáltalán nem érdekel. szóval szerintem a jelenkorral csak annyit tehetünk, hogy modelleket alkotunk a közvetlen tapasztalásból. szóval nem a könyvekből, hanem a saját tapasztalatainból, és aztán ezzel az utókor kezd majd valamit. nyilván radala valamilyen konzerv erkölcsöt tart előremutatónak, nem pont az a fontos, ami nekem, de ezt nehéz eldönteni, hogy a jelenkorból mi lesz a fontos.

szóval nekem a tocsik ügy nem a 800 milliós lopás oldaláról fontos. mert az arról szólt, hogy az állami földvagyont átadták önkormányzatoknak. és akkor ebből lett sikerdíj. de az amúgy nagyon helyes, hogy átadták. persze, hogy nem ingyen az helytelen. de minden állami vagyont önkormányzati vagyonná kellett volna nyilvánítani, és néhányat, amit államiság fenntartásához szükséges, a minisztériumok épülete, a parament, a vár kerülhettek volna kincstári kezelés alá. az én felfogásom szerint. és akkor nem privatizáció van, hanem urbanizáció. tehát a városok adják el a közművállalatok üzemeltetésének jogát, illetve gazdálkodnak a vagyonnal. ez számomra triviális, de szerintem nincs ember rajtam kívül, aki ezzel egyetértene. és akkor nyilván merészség azt mondani, hogy tutira nekem van igazam, de azt sem mondom, hogy tutira nincs. erre jó ez a majdnem biztosan ezt gondolom. szóval lehet, hogy holnap azt fogom mondani, hogy tök jó dolog az állami vagyon, de nagyon kis esélye van ennek. mert a közvagyonnak szerintem a városokban kell összpontosulniuk.

[nick] (törölt) 2010.07.14. 20:54:32

szóval ezzel csak azt akarom mondani, hogy van egy ubranista erkölcs. amitől szerintem a radala nevű nick kiakad. hogy úgy lehet eldönteni, hogy a meleg felvonulás jó, vagy rossz, hogy viszi a pénzt, vagy hozza. vagy a red bull air race. szóval ezek gazdasági kérdések alapvetően. senkinek a jogai igazából nem sérülnek, ha a repülők egy évben egyszer egy óráig kicsit hangosak a duna fölött. gondolom aki ott lakik az képes egy órára arrébb menni egy kicsit, vagy képes vásárolni ipod-ot és hallgathatja mozartot. és a melegeknek se lesz rosszabb, ha nem vonulhatnak fel az andrássy úton. ha a parádénak a többi várossal ellentében itt valódi haszna, sőt ebben a formában csak kár van csak belőle. de ez nem azt jelenti, hogy nem kell védeni a környezetet, vagy hogy a melegeket bántani kellene. hanem azt, hogy a város ügyeiről fiskális értelemben kell dönteni. nem ideologikus kérdések ezek. civileknek kell irányítaniuk a várost. szóval kósa itt pont az ellenkezőjét magyarázza, egy városvédőnek egy köztestületben magyarázza, hogy értse már meg, hogy ő nem civil. de szerintem kósa téved.

www.youtube.com/watch?v=0Z_FDPotBbY

szóval szerintem létezik egy ilyen urbanista erkölcs. amit persze nem szabad totálisan értelmezni. szóval az elég furcsa, ha valaki úgy választ párt, hogy számolgatja az aranyakat. vagy egy város esetén ez nem olyan nagy hiba szerintem. sőt, nagyon sok vitás kérdést eldönt. de ezek helyi ügyek. és nem igazi politikai kérdések.

panelburzsuj 2010.07.14. 21:03:52

@[nick]:

Radala nem elvi relativista, hanem gyakorlati. Csinál egy teljesen szubjektív értékskálát, és kikiáltja abszolútumnak.

Szóval ő nagyon is hisz az abszolút abszolútumokban. Annyira, hogy náluk többre már csak a saját kreációjú abszolútumait tartja.

(Egyetlen halvány mentsége van: többé-kevésbé maga is tisztában van az eljárása kétszínűségével, majdhogynem hasadtságával. És ennek olykor hangot is - hogy aztán rögtön visszatáncoljon, vagy elüsse valami eljeléktelenítő poénnal ... )

tbb 2010.07.14. 21:13:03

@veny:

Akkor is, ha eredetiben az egyiket Ford mondta, a másikat meg Kennedi? Az ország meg az USA?

jjulie 2010.07.14. 21:14:01

@radala:

van egy 97 es film, a The Game amilyben a Michael Douglas-t a Sean Penn befizeti némi kijözanitó kúrára, kimozdítva őt a napi rutinból......

biztosan láttad

a michael-t csupa olyan helyzetbe keverik ahol az eddíg megszerzett hatalma, tekintélye, pénze nem áll a rendelkezésére, és mint egy "meztelen" ember az egyszerű tömegből kényszerül boldogulni és végén a jó michael oly frusztrálttá válik, hogy eljut az öngyilkosságig

persze "elkapják", először nem érti mi ez az egész, de néhány pillanat múlva kezd a tantusz, a sean penn valami olyasmit mond magyarázatul neki, hogy azért kapta, mert túlságosan fasz lett...

téged is befizethetne egy ilyen kalandtúrára valamelyik jótevőd a családodból......

és nagyon vigyázz, ne hogy élesben történjen meg veled, nem bírnád addíg a mig a Michael Douglas kibírta.....

vajon kettős életet élsz e, pl. a feleséged, az anyósod, meg a lányaid ismerik e ezt az énedet?

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.07.14. 21:23:09

@török gábor:

Óóó, eszem a zúzáját!:))) Ez az ifjonti báj...!:)))

Amúgy nem az, de íme a kivétel, ahol a sic transit gloria mundi valóban vicces tud lenni :)
Vigasztalásul megjegyzem, pipec kis génkombinációval bír, - mert megérdemli? Csak nem L'Oreal-t használ? - mai napig őrzi hamvas ifjúságának kedves vonásait. (A szarkalábaktól simán eltekintek, nem úgy, a lábakon járó szarkáktól.)
Ja, és persze kiderült számomra, hogy egy bizonyos népbetegség, a hályog is elkerülte szemeit, az elmúlt 20 év nem kezdte ki éleslátását sem.

Szóval tényleg aranyos ötlet volt idehozni, köszönjük Emese!
Ööö..., azaz Gábor!:)

tbb 2010.07.14. 21:30:41

@tölgyes:

Igaz. De a szitura nem adekvát.

jjulie 2010.07.14. 21:33:14

"Szíjjártó szerint az áprilisi országgyűlési választásokon az emberek megalapították a nemzeti együttműködés rendszerét, amelynek sikeres felépítése érdekében a miniszterelnök a második ellenzéki meghívást is elfogadta, és csütörtökön részt vesz a Jobbik frakcióülésén."

virágzik fülkeforradalmiskizofrénia

ilyen nyilas dumákat a komcsik is alig tudtak kitalálni, most viszont úgy néz ki komoly terméseredmények várhatóak

tbb 2010.07.14. 21:44:50

@Átverés!:

Okos barátod van. Tök igaza van.

bariga 2010.07.14. 21:51:34

valaki látta már az LMP programját, vagy ugyanolyan homályos, mint a Fideszé. Van bennük valami közös, adórendszerről, egészségügyről, oktatásról, szociális hálóról?
Nekem egyiké sem világos. Amúgy meg tud valaki rajzolni egy origrammot rajzolni, hogya sok államtitkár közöl ki hová tartozik és miért felelős?
Amúgy meg egy Fidesz közeli barát legyen szíves szólni, hogy Magyarország jelenleg még a civilizált Európához , sőt a EU-hoz tartozik. Vannak szabályok, melyek némi inteligenciával könnyen megérthetők és betarthatók. Ráadásul kifizetődik !!! Érthető kérem??

[nick] (törölt) 2010.07.14. 22:00:18

@jjulie:
szerintem félre értitek a radalát. ő úgy képzeli el a közpolitikát, hogy abban nagyon erős a szelekció. ha valaki hibázott, akkor menjen a fenébe. jöjjön egy másik. és azt nyilván látja, hogy ez kilő egy csomó politikust. ellenzékben azzal áltatta magát, hogy épp a baloldalt. csakhogy persze így a jobboldalon se marad senki. mindenki megy a levesbe. szóval ebben a felfogásban török, ha csak egy centet is elfogadott valami kamu dolgozatért, akkor innentől kedzve egy senki. és mindegy az, hogy most ő azért a pénzért megdolgozott, meg nem is volt az több az átlagnál. mert nincs a politikában olyan, hogy kis bűn, meg nagy bűn. ez a radala féle erős szelekció. a politikában nem szabad hibázni. túl sok minden múlik rajtad. nagyjából ezzel szerintem azért egyet lehet érteni. szóval gyurcsány hétfőn kitalált valamit, kedden meg mondta az ellenkezőjét. és mindezt miniszterelnökként. szóval nem értem, hogy miért baj az, hogy magasabb mércét állítunk egy politikusnak, mint egy politológusnak. szóval török azt írta, hogy adjuk lejjebb, gondoljuk azt, hogy a parlamenti képviselő a házmester. szerintem ebben téved, és ez egy hülyeség.

szerintem a politikus és a politológus abban különbözik, hogy előbbi konkrét ügyeket visz. mondjuk miért ne fordulhatna elő, nem állítom, hogy ez a tipikus, de miért ne lehetne, hogy egy képviselő önként lemond, mert azt mondja, hogy elérte a célját. és jöjjön egy másik. ő most már többet lenne a családjával. egy konkrét célt el akart érni, és azt megcseledte. meglepő lenne, de miért ne fordulhatna ilyen is elő. szerintem mindenki azt mondaná, hogy nem lopni ment a parlamentbe. volt egy terve, és megvalósította. ilyen az igazi politikus. a radala féle rostán így lehetne átmenni. valakinek egy nagyon konkrét, és nagyon pontos terve van, amit végrehajt. számára az e a politikus. azt értem, hogy miért utálja gyurcsányt. csak azt nem értem miért lett szerelmes orbánba.

[nick] (törölt) 2010.07.14. 22:07:34

@török gábor:
na, ez már nagyon rendben volt szerintem.

[nick] (törölt) 2010.07.14. 22:34:27

még annyit ehhez, hogy persze értem én, nyilván nem a vágyait kell elmondani egy elemzőnek. meg hogy nyilváen ennyi, hogy végig kell venni a lehetséges eseteket, és mint a lóversenyen bemondani, hogy mi legvalószínűbb.

de szerintem van egy másik iskola, amit nem gyakorolnak a politológusok. hogy azt is figyelembe veszik, hogy az összes választónak mi a jó. tehát nem abból indulnak, hogy a pártoknak mi a jó, hanem abból, hogy a választóknak.

szóval ebben a felfogásban azt kellett volna mondani, a fidesznek a kisgazdákkal a koaíciója sehová nem vezet, hiszen a programjaikben igazából nincsenek közös elemek. és ugyanez érvényes a fidesz és az mszp viszonyára is. tehát a fidesznek egyedül kisebbségben kell kormányoznia. ennek az eredménye vélhetően az lesz, hogy a ciklus felénél a kormány megbukik. az ellenzéknek ugyanis nem érdeke azonnal megbuktatni a kisebbségi kormányt, mert könnyen lehet orbán viktor a jelenleginél nagyobb bizalmat kap, és ez nyilvánvalóan nem lehet érdkekük a szocialistáknak. viszont egy teljes ciklust sem érdemes engedniük, tehát egyes fontos kérdésekben lehet konszenzus, de aztán a kisebbségi kormány valószínűleg a ciklus közepén elbukik majd. de ettől nem omlik össze a politika, hanem új választások jönnek, és a fidesz kormányzati teljesítményétől függően ezen viszonylag nagy többséggel győz, vagy kis különbséggel, de veszíteni fog. nagyjából ez prognosztizálható. ez hosszabb távon jósol előre jövőre jósol, és a politikában a stragiai gondolkodást előfeltételezi, és nem a taktikázást. szóval szerintem így is lehet tárgyilagosnak maradni, mert ez ugyanúgy érvényes lett volna egy mszp győzelem esetén is.

Ordnassac 2010.07.14. 22:44:24

@török gábor: hmmm... azért D. Tóth Kriszta 12 év alatt kicsit többet változott, mint te. ;-)

porfelhő 2010.07.14. 22:53:30

Tisztelt TG.

Köszönjük szépen az újabb videót. Mint hallottuk, minimális volt a különbség a két nagy párt között a parlamenti mandátumokban. A Fidesznek koalicióban kellett kormányozni, el is tünt azóta mindkét párt a süllyesztőben. Nagy a valószinüsége, hogy az LMP. is előbb, vagy utóbb hasonló sorsra jutna. Furcsa volt visszanézni a multat, Göncz Á-ot hallani.

Ordnassac 2010.07.14. 22:57:15

Hmmm... érdekes, hogy senki sem cuppant itt rá arra, hogy OV elmegy a Jobbik-frakcióhoz is.

porfelhő 2010.07.14. 23:16:32

@Ordnassac: Most láttam meg, ma teljesen le voltam maradva. A NER, sikeres felépitése érdekében tesz látogatást és rész vesz a Jobbik frakció ülésén OV. A Magyar Gárdáról is beszélgetne. Kiváncsian várjuk a fejleményeket, hány ponton fog találkozni a véleményük, elképzelésük.

panelburzsuj 2010.07.14. 23:25:48

@Ordnassac:

Nem értem ezt az Orbánt. Milliók alapították az új rendszert, de a felépítéséhez egyedül ő cipeli a köveket.

Akkor most nemzeti katedrális fog épülni, vagy inkább afféle politikai [[Taródy-vár]]?

Ordnassac 2010.07.14. 23:26:18

@porfelhő: a Gárdáról a Jobbik akar beszélgetni OV-val, nem fordítva! ;-)

porfelhő 2010.07.14. 23:36:37

@Ordnassac: Köszönöm szépen. Látod biztos a meleg teszi, hogy nem figyelmesen olvastam el a cikket. De majd holnap délután többet tudunk a találkozóval kapcsolatban.

golb 2010.07.15. 06:21:12

@Ordnassac: szerintem ebben nincs semmi különös. Szerintem a Jobbik részéről ez tudatos taktikai lépés, amivel színvallásra készteti a Fideszt... Ilyen szempontból érdekes lesz mit nyilatkoznak utána a felek.

Mint ahogy az LMP-nek sem jelenti a végítéletet hogy találkoztak a miniszterelnökkel -- bár sokan már a halál csókját vízionálják... Nem feltétlen kell mindig farkast kiáltani, mert amikor egyszer eljön senki nem fog már komolyan venni! Ez a riogatós, félelemkeltős taktikák legfőbb buktatója.

Szerintem normális hogy ha hívják akkor elmegy, szvsz. most már nem kifizetődő taktika a Jobbik agyonhallgatása, nemlétezőnek tekintése. Különösen ha adnak a nemzeti egyetértés, konzultációra vagy annak legalább a látszatára...

Az igazán érdekes dilemma akkor lesz, ha az MSZP hívja, és ezt meglepne ha nem játszanák ki. A Jobbik nyúlkiugrasztási kísérlete után meg kellene lépniük.

Ugye az MSZP mint "ősellenség", ki lett kiáltva a demokrácia nagy ellenfelének (és persze fordítva is), így ha ezt a vonalat folytatják akkor nem kéne menni, ha meg az egyetértős, konzultálósat akkor meg el kell menni mint a többiekhez. Jelzésértékűen utolsóként, de szerintem el kellene menni. Ettől még nem esik le a karikagyűrű az ujjáról Orbánnak se, és hangoztathatja is, hogy nem értenek egyet.

nyünyüge 2010.07.15. 06:55:36

@jjulie:
Az alap-állításoddal nem vitatkozom, mármint hogy a fidesz veszteni fog a szavazótáborából, belátható időn belül.
De azért harmincezernél jóval többre becsülöm azok számát, akik közvetlenül érdekeltek lesznek a fidesz érában. Harmincezer lehet a mindenféle központi és helyi apparátusokba kerülő káderek száma: de ha a szükös helyben levő munkahelyek (iskola, óvoda, polgármesteri hivatal, posta, ...) elosztásakor figyelembe veszik majd - és miért ne vennék - hogy ki az elkötelezett fidesz támogató és ki nem az, akkor már százezres létszámról beszélünk.

jjulie 2010.07.15. 07:03:29

@golb:

persze, orbán viktor hatalomtachnikai kisinasból, előbb kisvállalkozó lett, mist pedig hatalalomtecsnikai nagyvállalkozásba kezd, nem tehet mást

amig alulról kémlelte a nagyoikat, előbb aknamunkásként, majd szalámizóként, múködött, a de amíg í szalámigépezettel volt elfoglalva kicsúszott a kezéből az irányítás, és a nagy szétszakító fideszvallásalapításra tett, amelynek a szíjjártó lett a prófétája

egy váratlanul az ölébe pottyant öszödibeszédet meglovagolva most megpróbálja az egytáboregyazászló kisérletet az egyazországésénvagyokazegyetlenfeje kisérletetté változtatni

az ország szavazóképes lakosságának egyharmada támogatta öt ennek a megkezdésében, meglátjuk, hogy ő és a szijjártóprófétája hogy halad eme ügyben

nyünyüge 2010.07.15. 07:08:05

@panelburzsuj:
Taródy vár?

Érdekes hasonlat - a tiszteletre méltó megszállottság, a mindent feláldozás egy célért, esetleg a dilettantizmus ? Melyikre gondolsz?

jjulie 2010.07.15. 07:11:57

@nyünyüge:

igen, egy gyors szembecsléssel jött ki a harmincezer, kicsit többet időzve a dolog felett, helyes lehet a százezerre való helyesbítés, és már csak kb. 9 930 000-nek mindegy, milyen eredményt hoz a fülkeforradalmiszimbolikusvégtelentérnyerés

a végeredmény pedig: " És akkor majd mi leszünk Kína Kínája, vagy még inkább Kína lesz Európa Európája, és akkor eljöhet a zöld halál [2]."

(de erről ne is beszéljünk egy felszinelemző belpolitikai blogban)
.

László56 2010.07.15. 07:47:42

Szép jó reggelt Mindenkinek

Nem figyelt fiam, üljön le ! Mondhatná valaki az elemzőnek, ki a régi elavult séma szerint próbálja a pártokat besorolni a politikába. Szavak mint váltópárt, őfelsége ellenzéke és így tovább, mind azt mutatják hogy hogy az elemző nem tud megszabadulni a hibás tanításától. A kormány és az ellenzék fogalmát abban meríti ki hogy mindegy mit mond a másik, csak az ellenkezője a jó. Ha megfogod a kormány baráti jobbját, akkor a saját esélyedet csökkented, próbálja az elemző megmagyarázni a bizonyítványát. Azt a rosszat amit saját magáról állított már többször ki. Nem értette és az istennek sem akarja megérteni hogy egy új politikai világ keletkezik az az országban.

Új politikai kultúra. Amely az MSZP erkölcstelenségével, kapzsiságával és korruptságával nem összeegyeztethető. Amit az elemző nem akar felfogni: a FIDESZ nem a politikájához keres partnereket, hanem egy új normalizált politikai kultúrához. Nyugati módra. Ahol a politikai pártoknak el lehet, sőt el kell ismerni hogy a másik oldal is az ország javát akarja, csak éppen másképpen. Ezt viszont az MSZP -ről soha nem lehetett elmondani. Ezen csak az változtathat ha az MSZP -féle országrabló ideológia eltűnik. A múlt embereivel együtt.

Új pártok, új politikai felfogás. Új nézet a polgárok számára. Új polgári öntudat. Mindezek szükségesek az ország jobb értelembe vett átalakulásához. Mondhatnám azt is hogy új tanárok, kik felfogják a mai átalakulások jelentőségét. De honnan vegyük mindezt ha a tanárjaink és professzorjaink még a régi elavult ideológia országbutító törekvésének a termékei ? Mind ? Nem mind. De túl sok van még belőlük. Próbáljuk már megérteni ! Itt nem csak arról van szó ki kire fog voksolni. Itt sokkal többről van szó. Az új politikai kultúráról melyben minden pártnak a kötelessége az ország javát szolgálni. Úgy hogy a politikai pártok nem egymás ellen és nem is egymással nyernek, hanem az ország nyer az új politikai kultúrával. Egy ilyen országban az MSZP primitívségének nincs helye.

török gábor 2010.07.15. 10:05:35

@László56: ez gyönyörű volt, őszintén gratulálok!

Szimba 2010.07.15. 10:10:25

@török gábor:

Ismét a pozitív megerősítése (gúnyosan persze) a hülyeségnek.

(Csak úgy megjegyzem.:( Miután hősiesen legyűrtem a késztetést, hogy válaszoljak Lászlónak.)

golb 2010.07.15. 10:27:14

@Szimba: néha lehet új kommentelők sem ártanának... :)

török gábor 2010.07.15. 10:35:35

@Szimba: komolyan mondtam, nem gúnyosan. szerintem irigylésre méltó, ha valaki ennyire kételymentesen tud gondolkodni. László kétségtelenül képes erre, jó lehet, ha minden egyértelmű, mindennek van helye.

Szimba 2010.07.15. 10:35:53

@golb:

Naaa, el akarsz üldözni???

Másrészt nagyon kíváncsi vagyok a Fidesz és a Jobbik találkozására. Nem azért, mert egetrengető dolgot várok, hanem mert egy-két dolgot mindkettőjüknek ki kell mondania.

És mivel az erkölcs, az erkölcsi normák folyamatos változásban vannak, érdekes lenne tudni, hogy a 2 párt ezek tekintetében (IS) miben különbözik.

A NOL pl. elvtelenséggel vádolja a kormányt.
A Heti Válaszban arról írnak, hogy Mesterházy szerint a Fidesz ""szegényellenes, antimodernizációs, antidemokratikus és tekintélyelvű".

Ez az antidekokratikus szerintem azért csak szólam. Ugyan szerintem sincs demokrácia Magyarországon, de az egyes szereplők, a politikai pártok demokratikusak, demakratikusan működnek. Nyilván konzervatívabb, liberálisabb, populistább vagy autokratikusabb változatokban.

Szimba 2010.07.15. 10:37:06

@török gábor:

Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.
(Én azért nem irigylem:)))

Szimba 2010.07.15. 10:45:16

Hű! Elterjedt a pletyka miszerint a 4-es metró építését leállítaná a Fidesz. Inkább buszokat vennének, állítanának be a közlekedésbe.

Gondolom, ezt sem a választások előtt fogják bejelenteni.

porfelhő 2010.07.15. 11:10:45

@Szimba: Csatlakozom hozzád, megpróbálom legyürni a gondolataimat, nehogy leirjam.

golb 2010.07.15. 11:17:08

@Szimba: Naaa, el akarsz üldözni???

A fenéket... Akinek nem inge ne vegye magéra ugyebár -- de akinek inge az öltözzön fel végre (Hofi után szabadon). :) Alaposan el lett nekünk magyarázva, hogy most minden új, és még új, meg új -- így gondoltam kommentelők közül is lehetne néhányat cserélni újabbra... :)

Evehid 2010.07.15. 11:17:16

@Ordnassac: biztos vagy ebben? ;-) A sajtófőnökök is kiírhatnák magukra: csak a kezemet figyeljék, mert csalok...

Ordnassac 2010.07.15. 11:19:41

@Evehid: Mirkóczki ezt mondta, hogy aztán csak vele mondatták ki, amit korábban Vona megbeszélt Viktorral, az már megint más kérdés. :-)

Ordnassac 2010.07.15. 11:22:23

@Szimba: Blikk-infó, úgyhogy némi óvatossággal kezelném.

golb 2010.07.15. 11:23:25

@Evehid: a Jobbik nyilván szeretné tematizálni a találkozót. Erre a gárdázás nekik jó terep, mert emlegethetik, hogy milyen sokat segítettek az árvíznél, miközben a hivatalos szervek nem, és nem kéne az Orbánbácsinak ejnyebejnyecsúnyagárdázni. Lévén ez inkább egy médiaesemény az sem ördögtől való ha a pártsajtósoknak volt beleszólása a dolgokba.
A Fidesz nem ütött fel konkrét témát tudomásom szerint, de nem lepne meg, ha a stáb a legkülönfélébb kérdésekre előre felkészítené OV-t. Így sokkal inkább olyan, hogy lazán és spontán tud reagállni a kérdésekre -- ami végülis OV egyik erőssége volt korábban.

golb 2010.07.15. 11:24:59

@Ordnassac: vagy csak tesztelik a közvéleményt egy kis szivárogtatással. Aztán utána lehet legyinteni, ha mégsem tetszik, hogy "ánemisezcsakablikk". Erre a bulvársajtó tökéletes terep.

Ordnassac 2010.07.15. 11:27:11

@golb: ezt megtehették volna a Magyar Hírlappal is. :-D

CSENDES 2010.07.15. 11:27:31

@golb: Hát, Edelényben nem látták a gárdistákat ÁRVÍZ MENTENI.

Ordnassac 2010.07.15. 11:33:03

www.hirszerzo.hu/cikk.az_lmp_az_orban-bulla_megsemmisitesere_keri_az_alkotmanybirosagot.158822.html

Mikor tanulja már végre a kedves sajtó, hogy ez nem kormányrendelet, hanem kormányhatározat?

Evehid 2010.07.15. 11:34:27

@török gábor: szerintem a tárgyilagosságod és szemlélődő, töprengő attitűdöd legalább annyira irigylésre méltó. Főleg egy elmebetegen túlpörgött világban. Ha megengedsz egy merész párhuzamot, kicsit olyan, mint Micimackó és Füles együtt. Füles mélabúja nélkül! :)
László szinte vegytiszta konzervatív idealista. Olyan, mint Bagoly. Valószínűleg neked, Szimbának, Panelburzsujnak, sőt Radalának, Hoplitának v. nekem sem lenne jó, ha mindenről minden pillanatban ugyanazt gondolnánk, ill. kellene gondolnunk.
Ő felmutat egy világos origójú, de erősen kalitkás világképet, amihez gyakran úgy érezzük, muszáj vhogy viszonyulnunk.
Te sokszor egy kevésbé hagyományosan idealista, de legalábbis kiegyensúlyozott pozitív gondolkodás ÉS a pol. realizmus egészséges keverékéből hozol ki jó gondolkodni valókat - nekünk is. Ezekhez nem annyira kötelező viszonyulnunk, ezért rugalmasabbak a keretek - és ezért van sok-sok tartalmas offtopic. :) Ami mindegyikünket előrébb visz.

Ordnassac 2010.07.15. 11:54:22

@Evehid: mélyen egyetértek azzal a mondatoddal, hogy nem lenne jó, ha mindig mindenről ugyanazt gondolnánk. Néhány érdekes személyiséggel és vitával szegényebbek lennénk. :-)

panelburzsuj 2010.07.15. 12:24:33

@László56:

"Egy ilyen országban az MSZP primitívségének nincs helye."

Bölcs beszé - és igaz is!

Ökológiában ezt így mondják: complete competitors cannot coegsist.

Érthető a Fidesz dupla vagy semmi szorongása.

golb 2010.07.15. 12:29:08

@CSENDES: elhiszem, hogy nem volt ott tőlük senki -- de épp a Jobbik szövegelt ezzel a konkrét példával. www.youtube.com/watch?v=vR_aXpPaXgw

golb 2010.07.15. 12:33:11

egyetértek, hogy jó ha nem értünk egyet mindenben. :) És akkor borzoljunk egy offtopicot az idegeken: szerintem a nagyon utált NENY kezdőmondatában is így kellene értelmezni a "legyen egyetértés"-t, hogy alapkérdésekben legyen egyetértés. Pl. abban, hogy nem muszáj mindenben egyetérteni. :)

panelburzsuj 2010.07.15. 12:33:12

@nyünyüge:

Amiket mondasz, plusz a "vizionárius építészet". A terv nem rögzített dokumentum, hanem egy ember látomása. Ebből következően minden a legapróbb részletekig csak úgy jó, ahogy a látnok fejében megfogant. Dokument híján előre dolgozni nem lehet, párhuzamosítani nem lehet, bedolgozni is csak apró falatkákban.

A katedrálisok is évtizedekig épültek - Taródi úr vára is. (Az y tévedés volt.) Egy katedrális sok-sok névtelen, ám perfekt mester munkája. A Taródi vár -

Ordnassac 2010.07.15. 12:41:45

Halk off:

Sólyom 80 nappal a választás előtt tűzte ki az önkó választás időpontját, ezzel pont, hogy meghosszabbította a kampányt, amit Viktorék 60 napra terveztek. (Idézek a választási eljárási törvényből: 4. § (1) A választást legkésőbb 60 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni.) A kampány ugye a választás kitűzésének napján kezdődik (Ve. 40. § (1) A választási kampány a választás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig tart.) Utolsó fricska?

halk on

panelburzsuj 2010.07.15. 12:52:12

@Ordnassac:

Hármat öttől megkülönböztetni se könnyű. Pedig van jó kis szabálykönyv, meg eléggé motiváló tét is.

"irst shalt thou take out the Holy Pin, then shalt thou count to three, no more, no less. Three shalt be the number thou shalt count, and the number of the counting shalt be three. Four shalt thou not count, neither count thou two, excepting that thou then proceed to three. Five is right out. Once the number three, being the third number, be reached, then lobbest thou thy Holy Hand Grenade of Antioch towards thou foe, who being naughty in my sight, shall snuff it."

Mi ehhez egy határozat vs rendelet?

(Törvénykedésről nem is szólva ... :)

panelburzsuj 2010.07.15. 12:58:51

@Ordnassac:

Magyarul a törvényhozás nem nyaralni megy, hanem menetből fejest ugorhat a következő kampányba?

Ordnassac 2010.07.15. 13:02:14

@Ordnassac: illetve annyiban pontosítanék, hogy nem a törvényhozás maga, csak a tagjai. Az OGY várhatóan a nyári szünet először szeptember 13-án ül össze.

radala 2010.07.15. 13:08:12

@jjulie: Láttam, jópofa film. Nem hiszem, hogy kettős életet élnék, "civilben is szeretek erősen fogalmazni. Amúgy meg bár belátom, hogy nagyon gyakran tévedek, de akkor is van abban igazság, amit el akarnék mondani csak nem nagyon sikerül. A lényege kb. az lenne, hogy szigorúnak kellene lennünk erkölcsi kérdésekben, kellene, hogy a szabályok erkölcsi normák megszegését legalább megvessük. Őszintén mondom, hogy senkit nem szeretnék sem fölkötni sem Dunába lövetni sem semmit. De szeretném, ha világosan különbséget tennénk jó és rossz között.
A különbségtétel után jöhet nekem Hitler is és elmondhatja, hogy ö csak a legjobbat akarta, még arra is hajlandó vagyok, hogy megbocsájtsak, ha valóban el tudja mondani, hogy miért tette.
Szerintem például Pokorni apuka nagyon nehezen ítélhető el erkölcsileg, mert én sem mennék vissza a börtönbe. Ehhez képest Rogán féle két egyházi esküvő teljesen tiszta sor, hogy egy féreg magatartás, mert azt semmi a világon nem indokolja, hogy az egyház elválasszon a nejedtől. (tanultam én szerintem ilyet az egyetlen ok, ha a párod nem akar gyereket, vagy tudta, hogy nem lehet neki, de nem szólt, szerintem más válóok nincs).
Horn Gyula pufajkásságát szuperül meg lehet érteni, nehéz erkölcsileg elítélni, azt, amit a karrierje fölívelése közben után tett már könnyen lehet kritikával illetni.
Szóval én azt szeretném, ha azt gondolnánk, hogy nácinak, kommunistának lenni ugyan az. Nyilasnak ávósnak ugyan az. Mind a kettő esetén van viszont lehetőség a bocsánatra.
Természetesen nekem nincs nagy bajom Bajnaival, csak azért faszozom, hazaárulózom, gyilkosozom, hogy megmutassam, hogy igenis lehet róla nagyon sommás erlölcsi ítéletet hozni, ami szerintem a default kéne, hogy legyen. Utána jöhet ö azzal, hogy ö nem tudta, hogy egy választás 72 nap alatt lezajlik, ö azt hitte, hogy jó lesz majd, amit csinál, ö azt hitte, hogy...
De a deafault az az, hogy egy tökéletesen legitimitását vesztett párt esetén, akkor amikor van tökéletes megoldás is, akkor bűn az, ha hátráltatod azt, hogy a "nép" dönthessen. Persze lehet erre is magyarázatot adni, amit aztán el lehet fogadni, de legyen ez a kiindulási állapot.

radala 2010.07.15. 13:35:02

@[nick]: Azt én sem értem, hogy miért nézek el majd mindent Orbánnak, talán a szerelem egy kicsit erős kifejezés. Amúgy szerintem valóban kb. úgy van, ahogy mondod, de nem arról van szó, hogy egy politikus ne hibázhasson. Pl Cusit sajnáltam, amikor a hírtv miatt kirúgták. Nagyon örülök, hogy Kövér a házelnök, pedig ö is hibázott sokat. Ezenkívül az sem igaz, hogy én a politikusokat szeretném szigorúan venni.
Nem, szerintem az lenne a jó, ha tudnánk, hogy a kevélység, fösvénység, irigység, torkosság, harag, a jóra való restség rossz.
(lehet, hogy a bujaság is:-)
Én pl az olaszliszkai gyilkosokat is nagyon tudom sajnálni, hogy ilyen pechjük volt, hogy ekkora faszságot csináltak, szóval nekem az nem jelentene problémát, hogy megbocsájtsak valakinek, arra nagyon*-nagy szükség van, de ki kell tudni mondani, meg kell tudni határozni, hogy mi az, ami jó és mi az, ami rossz.

Éppen ezért én pl nagyon jól tudom utálni a Fidesz gőzhengert most, mert az nem kérdés, hogy az alkotmány szent és az elvei is azok. Azaz azért nem baj nekem az, ha kedvezményt kap a kezdő biztosító, mert azt klasszul meg lehet magyarázni, hogy ez önmagában lehet jó. A NER-t a jó szándék ellenére is nehéz jónak látni, a 60/40-röl 70/30-ra változtatása az önkormányzati töredék szavazatoknak is igényelne nekem némi elvi alátámasztást...

CSENDES 2010.07.15. 13:48:42

@radala: "Nem, szerintem az lenne a jó, ha tudnánk, hogy a kevélység, fösvénység, irigység, torkosság, harag, a jóra való restség rossz.
(lehet, hogy a bujaság is:-)"

Továbbá a sunyiság, a kapzsiság, az erőfitogtatás, a más szemében a szálkát, magáéban a gerendát sem hozzáállás is, valamint sorolhatnám.
Gusztustalan, ahogyan a jogszabályokat magukra szabják.
Pl. Borkai polgármester úr miatt az 5 év tilalmat 3 évre visszavenni, csak azért, mert a tisztelt polgármester úr még csak 4 éve szerelt le a honvédség állományából. És nem védhető azon "kezdő biztosítóknak" a védelmére tett intézkedések, melyek alapítói (tulajdonosai) a 100 leggazdagabb magyar (ha tetszik oligarchák) közé tartoznak. S sorolhatnám még, hiszen TG alig 2 hónapja írta, hogy azon morfondíroztak baráti körökben, mi lesz, ha a FIDESZ hozzányúl a 2/3-os alkotmányos szabályokhoz?? S lám olvassák a blogot:-) hiszen már nyilatkoznak, hogy nem kell annyi kétharmados fék. Ezzel azt is elismerjük, hogy a megegyezés (ha úgy tetszik nemzeti együttműködés) csak szükséges rossz. Ők valójában nem nemzeti megegyezést akarnak, hanem magukkal való megegyezést akkor is, ha már nem lesz kétharmaduk.

nyünyüge 2010.07.15. 13:52:25

@panelburzsuj:
A katedrálisok tényleg évtizedekig épültek, közben nyilván sokat változtak, de azért a projekt indulásakor valószínűleg megvolt beruházó, egy komplett terv, kivitelező, stb. (Különben már rég nem állnának).
A Taródi vár ilyen szempontból kicsit a Sagrada Familiahoz hasonlít, nem egy nagyberuházáshoz- ahol az építő és a beruházó kevésbé különül el.

radala 2010.07.15. 13:55:51

@Átverés!: "De az is lehet, hogy azért vélekedik olyan vadul,és bántóan, hogy sokan kapják fel a fejüket kommentjeire és igy kialakul a vége nélküli vita pro és kontra alapon. "
Azért fogalmazok erösen, hogy látszódjon. Ez igaz. Nem szeretnék vég nélküli vitát.

CSENDES 2010.07.15. 13:57:40

@CSENDES: Hozzátéve, hogy bedobnak egy-két csontot, amin rágódhatunk, pl.: szavazófülkében forradalom, majd megtudhattam, hogy társadalmi szerződés köttetett. Kérdem én mi az ? (egy filozófiai fogalom). Hát kérem én nem kötöttem velük semmilyen szerződést, pusztán tudomásul vettem, hogy megnyerték a választást, s széleskörű felhatalmazást kapott a kormány. Hozzáteszem, hogy az előző kormányt alakító párt is megkapta a felhatalmazást a választások megnyerése által. S egy kormány mindaddig legitim, amíg kormányozni tud. Tehát, nem mondjunk, írjunk olyanokat, hogy illegitimmé vált az előző, mert ez hülyeség. Más kérdés, hogy morálisan mit gondolunk az ámokfutásról. De jelen esetben is az ámokfutást látom. Nekimenni mindennek, mindenkinek, egyszerre, csak azért mert sok lúd vagyunk, s disznót győztünk. Hát nem osztom a Medián véleményét, mert abszolút nem vagyok optimista. Egy (ilyen) hónap elteltével meg végképp nem.

golb 2010.07.15. 14:01:55

@nyünyüge: A Sagrada Familia ha jól tudom többek között azért is halad lassan, mert pusztán közadakozásból épülhet... Így messze nem egy nagyberuházás ez tény. Tudtommal Gaudi az építkezés megkezdése után is folyamatosan módosította, javította a terveket, de mások is belenyúltak/belenyúlnak. Ha tévednék kérem javíccsonki!

nyünyüge 2010.07.15. 14:31:57

@golb: azt akartam megfogalmazni, hogy egy katedrálisnál szerintem hagyományosan előre elhatározták, hogy pontosan mit akarnak építeni, miből.
Míg a Taródi vár meglehetősen organikusan épült. Persze sohasem tudjuk meg, mi lett volna belőle akkor, ha megálmodójának lett volna pénze, kapacitása "egyszerre" felépíteni. Volt-e komplett terv a fejében, vagy azok folyamatosan alakultak ki, vagy a kényszer alakította.

ssi 2010.07.15. 15:06:52

@radala:
- szép Tőled, hogy mindenkinek illedelmesen válaszolsz :-)
- még szebb Tőled, hogy az illetlen szavak mennyisége egyre kevesebb :-))
- apró észrevétel: 1-1 adott tényre koncentrálj inkább :-o
- még apróbb: túl sok ítélet van Benned, a kevesebb néha több :-O

@panelburzsuj: ha én okat képzelek magamról, mások nem biztos
O.V. + EU, IMF stb. nemzeti forradalom s szerződéskötés kiterjesztése? :-((

@Szimba: lehet, hogy még megtalálom Demszky márc. 15-ei beszédeit;
elolvasni s tematikusan összehasonlítani akarnám, nem előre véleményezni

@porfelhő: László gondolkodása merev, cselekedete pedig következetes: T.G.-n kívül mást nem igen olvas, T.G.-nek mindenben ellentmond, kiokítja. Tartalmilag ő a múlt és a jelen: mintha valami régi ideológiai elméletet idézne + Fidesz-rajongás. Többen próbáltuk már egy kis együtt gondolkodásba bevonni, de nem nyitott se a más nézetre, se a Fidesz-hibák felismerésére. Valószínű jól érzi magát a bőrében, mert a világot nem olyannak látja, amilyen, hanem amilyennek szeretné. Na, meg is van a boldogság titka

@ó jaj: konzultálunk és informálódunk is, tehát jöjjön a sok-sok link :-)

@Ordnassac: S.L. még pár hétig segíthet a szabályosságok fenntartásában - korrektebben tudunk majd mi is összehasonlítani S.P.-vel

ssi 2010.07.15. 15:17:09

Milyen más, ha valamit máshonnan nézünk:
- O.V. mondta az ÚMG kapcsán: "A magam részéről nem járulok hozzá ahhoz, hogy kimasírozzunk a civilizációból"
- a zemberek mondják pl. a NENy, túlhatalom stb. kapcsán: nem járulnánk hozzá, hogy kimasírozzunk a civilizációból

javítás:
@panelburzsuj: ha én sokat képzelek magamról, mások nem biztos
O.V. + EU, IMF stb. nemzeti forradalom s szerződéskötés kiterjesztése? :-((

ssi 2010.07.15. 16:12:46

nem szándékozik meghívni
hvg.hu/itthon/20100715_mszp_orban_viktor

pedig jól tenné
mandiner.hu/cikk/20100715_mesterhazy_orbant_kostolgatja

főpolgármesteri tervek
hvg.hu/velemeny/20100715_javor_benedek_lmp

O.V. mondta az ÚMG kapcsán: "A magam részéről nem járulok hozzá ahhoz, hogy kimasírozzunk a civilizációból"
amit mondunk és amit teszünk - jó, ha szinkronban van:
mandiner.hu/cikk/20100715_facebook_az_online_agora_baja

ssi 2010.07.15. 16:14:41

semmi gond, jól elvagyok magamban, magammal :-))))

radala 2010.07.15. 16:25:15

@manyike: Akkor erre is válaszolok illedelmesen:-)
Nincs bennem semmiféle ítélet csak szeretném, ha lenne ítélet. Illetlen szavak szerintem nincsenek csak azt szeretném elérni, hogy a dolgok meg legyenek nevezve. természetesen tisztában vagyok vele, hogy az általam használt erös kifejezések nem helyesek, de nyilván fölé kell célozni, hogy eltalálhasd a célt. Olyan ez, mit Orbán forradalma, szerintem maga sem hiszi, hogy forradalom volt csak azért nevezi így, hogy legalább egy korszakhatár kijöjjön. Természetesen nem gondolom, hogy a szocik tehetnek mindenről, de azt nagyon nem tudom elfogadni, hogy minden relatív, senki semmit vagy mindenki mindent ugyanúgy csinált.
De valójában persze mindegy ez az egész, úgysem jutunk semmire. Mindenesetre ezek a nem tiszta viszonyok nagyon sokat ártanak a mindennapokban. Ausztriában pont 87-szer egyszerűbb élni, mert van bizalom az emberekben. Ha rendelsz mondjuk építőanyagot, akkor kihozzák és majd egyszer fizetsz, Mo-n be kell érkezni az átutalásodnak "mert voltak már rossz tapasztalataink". Mo-n autót venni iszonyat stressz, mert mindenki át akar baszni és át is fog.
Valamikor régebben meséltem, hogy valami 3 tanárt rúgtak ki azért, mert fél éven keresztül tintaölővel javítgatták a parkolócetlijüket. Azért tehették ezt meg, mert a parkolócetli egy sima papírdarab, nem közbeszerzésen pénzpapírra nyomtatot hologrammos izé, csak egy fecni, mert nem fognak a hülyékre költeni, inkább megbüntetik azt a párat, aki nem követi a szabályokat.
Ettől még a politikusok nem sokkal kevésbé korruptak szerintem, inkább az emberek normálisak nem a politikusok. Persze lehet, hogy teljesen nincs igazam.

Ordnassac 2010.07.15. 16:37:10

@manyike: amennyi olvasnivalót adsz nekünk. ;-)

radala 2010.07.15. 16:43:05

@Ordnassac: Nem gondolom ezt fricskának. Ha nem írta volna ki, akkor SP-nek kellett volna, de ö csak 10-re írhatta volna ki legkorábban, azaz még hosszabb lett volna a kampány.
Különben is többre tartom SL-t annál, hogy ilyenekkel csessze el az idejét.

ssi 2010.07.15. 16:50:17

@radala: köszi :-)
"De valójában persze mindegy ez az egész, úgysem jutunk semmire. "
na, csak ne ilyen pesszimistán!!

jót tesz Neked is, ha sok embörrel konzultálsz :-)

"inkább az emberek normálisak nem a politikusok" - néhány napja írtam pont: sokan a valamelyik pártra, kormányra haragszanak és mégis a választók egymásnak mennek (pl. pártszimpátia szerint)

"nem tiszta viszonyok nagyon sokat ártanak" - idilli álom a tökéletes
sok furcsaság, meg értelmetlen, meg tisztességtelen dolog van....
hidd el, a világ kb. ilyen: egy ismerősöm mostanában Párizsban szállt át egy másik gépre. technikai okok miatt a menetrendhez képest 4 órával később indult. ennyi idő alatt se rakták át a franciák a csomagját. napokig várta, ruhákat, piperéket kellett vennie + az idegesség, ügyintézés, kártérítést itthonról már nehéz intéznie .... és még számtalan példa

egy időre elköszönök

Ordnassac 2010.07.15. 16:52:24

@radala: nézd, én sem gondolom (valszeg végső szabadságára megy), de a jövő héten is kiírhatta volna. Augusztus 4-ig azért még lett volna idő. (Az lett volna a legutolsó időpont, amikor még mehetett volna 3-ára a választás.)

radala 2010.07.15. 17:07:57

@Ordnassac: OK akkor mégis lehet, hogy egy kekec vénember:-)
Nem tudhatom. Igazából nem számít semmit, gondolom permanens kampány van. Talán akar egy kis időt adni az LMP-nek, hogy megszervezze a KC gyűjtést:-)

ssi 2010.07.15. 17:21:03

MNB-vezetés jövedelme és az átlagbérek
Az ország mai helyzete sok mindent megkíván,
a múltban nem erre figyeltek:

index.hu/gazdasag/magyar/mancs226/ pl. 2002-ben

hetivalasz.hu/itthon/havi-egymillios-alapfizetes-ketmillios-premiummal-30082/

index.hu/belfold/jarai0401/

radala 2010.07.15. 17:29:19

@manyike: No de a forradalom után vagyunk:-)

porfelhő 2010.07.15. 18:05:00

@manyike: Nem volt szándékomban Lászlónak bántó dolgot irni. Előbb ugy gondoltam tudatom vele, hogy szerintem egyáltalán nem igy van. De aztán félretettem, mert ugy gondoltam, engem sem bántanak meg a kommentező társaim, TG-sem, és L. lehet hogy bántónak venné a reagálást és én senkit sem szeretnék megbántani.

ssi 2010.07.15. 19:49:18

Ökm.Vál. - ez a következő és nagyon fontos megmérettetés

1. embereknek tetsző sok változás, lendület, optimizmus a kormány részéről
2. demokrácia megsértését valószínű ennél kevesebben látják
3. döntő lehet pl. a banki különadó és IMF-hitel tárgyalások eredménye
4. sorsdöntő lehet az emberek saját életszínvonalának megítélése, ill. a javulás reménye (következő akcióprogram)

www.fn.hu//belfold/20100715/mindenhol_eselyes_fidesz/

ha tarol a kormány, az ellenzéki pártok erősödésének színtere hol lesz?

Ordnassac 2010.07.15. 20:19:21

@nyünyüge: kérdés, hogy októberig mennyire lesz-e ebből bármi is. Papcsák kampányolni fog, ő lesz a Fidesz-KDNP zuglói polgármester-jelöltje. Nyáron meg amúgy is szabadságolási szezon van a rendőrségen és az ügyészségen is.

Evehid 2010.07.15. 20:26:54

@manyike: nagyon jó kérdéseket szoktál feltenni! :)

Az 1. pontod lendületét én OV 29 pontjában látom stílusát és előadásmódját tekintve. Csakhogy nincsenek megvalósítási határidők mellérendelve. Ez így egyszerűen kevés lesz.
2. Sajnos ebben valószínűleg igazad van. :(
3. Mennyi erre a ráhatása magának a kormánynak?
4. Tényleges javulás nem lesz, sztem nem csak idén, jövőre sem. Reményhez sokkal koherensebb viselkedés kéne.

Ha jól, v. legalább jobban fogják csinálni, mint az előző 8 év csapatai, akkor az ő színterük a befogott orrú halkan anyázó értelmiségiek ill. a legfiatalabb szavazók közt, és csak ott lesz. Ha rosszul csinálják - akkor az utcán.

ssi 2010.07.15. 20:44:00

Ma MTV Este műsorban - s nem T.G.!

Október harmadikán lesz az önkormányzati választás - ez lesz az első olyan voksolás, amely már az új szabályok szerint zajlik majd. Rövidebb lesz az ajánlószelvény-gyűjtés, a kampány ideje is csökken és nem lesz szombati kampánycsend sem. Az esélyekről és a kampánystratégiákról beszélgetünk Vasali Zoltán és Mráz Ágoston politológussal.

panelburzsuj 2010.07.15. 21:04:03

@manyike:

Rdalát dicséred így: "szép Tőled, hogy mindenkinek illedelmesen válaszolsz :-)"

Már felvetettem, de innentől tudom is: Panelburuzsuj eévtárs már szart sem ér ...

Pedig találtam aze nyiménél egy sokal irodalmibb összefoglalást arról, amit a Fideszben és Radalában közösnek találtam:

"Sajnos eddig sem élvezhettük az elvszerű és értékközpontú kormányzás áldásait, de most vált a kormányzás alapelvévé a következetes elvtelenség. A kormánytöbbség egész törvényalkotási gyakorlata, az állami intézményekhez, azok vezetőihez, a joghoz, a választásokhoz, az alkotmányhoz való viszonya – minden lépése arról szól, hogy a pártnak és kádereinek érdeke minden elvet és értéket felülír. Mindent helyeselhetünk, amit eddig helytelenítettünk, és fordítva. Nincs jó és nincs rossz, csak Mi vagyunk."

nol.hu/lap/allaspont/20100715-lex_mi

Ordnassac 2010.07.15. 21:13:55

@manyike: hmmm... mitől lenne rövidebb a kampány? A kampány a választás kitűzésével kezdődik. Október 3-ig még 80 nap van.

Evehid 2010.07.15. 21:23:07

@manyike: nagyon jó kérdéseket teszel fel! :)
Az 1-re én eddig csak a 29 pontban látom ezt a lendületfélét, viszont mivel nincsenek hozzárendelve megvalósítási határidők, ez szerintem kevés lesz.
2. Sajnos valószínűleg igazad van.
3. Mennyi a valós ráhatása erre a kormánynak?
4. Érdemi javulás szvsz nemhogy idén, de még jövőre sem lesz. A reményadáshoz pedig sokkal koherensebbnek kéne lenni a látszatnak, nem?

Ha jól (legalább az utóbbi 8 évnél jobban) csinálják, akkor csak a befogott orrú halkan anyázó értelmiség és a legifjabb szavazók közt, ha rosszul - akkor az utcán.

Evehid 2010.07.15. 21:24:20

Bocsi a dupláért, a motor bezabálta útközben, vagyis úgy tűnt. >-Ö-<

ssi 2010.07.15. 21:28:23

@Evehid: :-) - mit kap majd az utókor? - ez foglalkoztat (stílus, tartalom)

@panelburzsuj:
sosem foglak már kiverni a fejemből :-) blog ilyen: hol vagyunk, hol nem

- eddig a pártok, vagy a választók viselkedése lepett meg jobban?
- sokan írták már: ha a választó saját, önös közérzete "jó", más nem fontos
- bármilyen elszámoltatás nagyobbat fog-e szólni, mint az elvtelenség?

nekem nagyon hiányoznak a "tényfeltáró újságírók", akik nemcsak 1-1 konkrét friss hírt lovagolnak meg, hanem összefüggéseket keresnek pl. a múltból, vagy más területről. ez nemcsak infó, de logikus gondolkodás is

Evehid 2010.07.15. 21:29:06

Féloff: Kedves Hallgatóink! A HP Ligája (nem, nem a Harry Potter Kviddicskupa :D - hanem a Hazai Politikusok) barátságos mérkőzés mai eredményhirdetése következik. Közel 3/4 órás hosszabbítás után Orbán Viktor:Vona Gábor 1:1.

ssi 2010.07.15. 21:30:04

@Ordnassac: hivatalos kampányidőt is rövidítették?

porfelhő 2010.07.15. 21:47:17

@Ordnassac: "Nem biztos, hogy kiállná az alkotmányossági próbát az adó-salátacsomat /visszamenőleges és aránytalan, 98 százalékos különadó az állami végkielégitésekre, a bankadó/ " irja a cikk. Három nappal meghosszabbitják a nyári ülésszakot, végül is, ne Sólyom L. döntsön a kérdésben. Ugy gondolom mindenképpen ebben is egypárti döntés születik. Nem is értem miért kell terveket "szövögetni". Érdekes a cikk.

porfelhő 2010.07.15. 21:51:39

@Ordi. Bocs. csomag-ot akartam irni.

török gábor 2010.07.15. 21:56:21

@manyike: akkor elárulom, hogy hívtak a műsorba, de egyrészt nem vagyok Budapesten, és van másrészt is.

porfelhő 2010.07.15. 21:59:16

@manyike: A kampányidőt 60 napra röviditi a kormány. De mivel Sólyom L. kitüzte a választást okt. 3--ra még igy 80 nap lesz.
Ha rosszul irtam majd @Ordi kijavit, ő "otthol" van a dolgokban.

panelburzsuj 2010.07.15. 22:00:12

@manyike:

Nem is te hallgatsz az erkölcsi és a politikai ítélkezés totális összemosását felvető kérdésemre, hanem jónak és gonosznak fölkent tudója.

ssi 2010.07.15. 22:01:16

@Evehid: nem tudom persze, de érdekes lesz figyelni (és átélni)

milyenek lesznek a gazdasági eredmények és kilátások?
milyen lesz a közhangulat?
ki meddig mehet el?

ssi 2010.07.15. 22:03:30

@török gábor: sajnáljuk, de elfogadjuk a döntést :-)

porfelhő 2010.07.15. 22:10:59

Aha! Értem már hova nem ment el Török G. Kapizsgálom, hogy miért van másrészt.

porfelhő 2010.07.15. 22:20:11

Borókai G. győri polgármester miatt módositotta a kormány az alkormánymódositás-tervezetet, aki ezt megtiszteltetésnek veszi. Újra indulhasson az őszi választáson. Nem is lehet semmi panasz a kormányra., mindnet megtesz az emberekért.

jjulie 2010.07.15. 22:34:18

@radala:

"nagy szükség van, de ki kell tudni mondani, meg kell tudni határozni, hogy mi az, ami jó és mi az, ami rossz."

vajon ezen mit érthetsz?

nagyon gyerekesnek tűnik, nemi magyarázat arra, hogy jobbikosba hajló dumájú elfogult fidesz szavó vagy

a fideszvallásba csomagolt maszlag az ilyen kínzó gyerekes hiányérzetekre építeve ért el a fülkeforradalomig

bravo

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.15. 22:43:12

@manyike: kell egy kis rotáció a politológusok között, mert még végletekig lehasználódik egy-egy arc. :)
@porfelhő: az nem a Borókai klán tagja, hanem az extornász (Borkai).

Ordnassac 2010.07.15. 22:47:04

@porfelhő: akire te gondolsz, az Borkai Zsolt és nem Borókai Gábor (utóbbi a Heti Válasz főszerkesztője).

jjulie 2010.07.15. 22:51:25

@radala:

nagyon össze vagy zavarodva

tanácsolom, olvasgasd napjában többször a @lászló56 bejegyzéseit, és meríts erőt egy tisztálátó elme szüleményeiből

ha ez sem segít, akkor én sem tudok

Ordnassac 2010.07.15. 22:55:01

@manyike: ez az egész kampányidőszakosdi abból jött, hogy a kitűzési határidőt lerövidítették, ergo nem 72 nappal a választás előtt kell a közt. elnöknek legkésőbb kitűznie a választást, hanem 60 nappal. Mivel a gyakorlat nagyrészt az volt, hogy a KE az utolsó lehetséges napok valamelyikén jelölte ki, így kerülhetett szóba a kampány lerövidülése. A törvényi szabályozás szerint továbbra is a választás kitűzésétől kezdődik a kampány (legalábbis a mai hatályos állapot szerint).

jjulie 2010.07.15. 23:01:26

@Ordnassac:

"Az As úgy tudja, hogy Khediráról még tárgyalnak, a Stuttgart 15 millió eurót kér a védekező középpályásért. A Marca ezzel szemben állítja, hogy a két klub már meg is állapodott 10 millió euróban, a játékos Madridban egyezkedik a fizetéséről, találkozott José Mourinhóval, és a napokban be is mutatják, mint a klub új igazolása."

mennyit is érnek börzén az aranylábú német zsenipalánták?

rekordokat?

porfelhő 2010.07.15. 23:19:54

@Ordnassac: No jobb lenne ha ma nem is irnék többet. Ugy látszik teljesen ki vagyok halva a melegtől. Bocsánat, köszönöm a helyreigazitást.

Ordnassac 2010.07.15. 23:23:12

@jjulie: már az is elég, hogy Khedirát meg akarja szeretni a Real. ;-)

Azt meg sosem állítottam, hogy ők a legdrágább játékosok a világon. Csak azt, hogy nem olyan középszer, mint ahogy focifilozófiád miatt állítod. Nem ugyanaz. Ezt pedig te is tudod.

BonFire 2010.07.16. 02:25:48

Ez a lépés egyáltalán nem meglepő. Az, hogy a Likud testvérpártja csontig benyal a zsidóknak eddig sem volt kérdés. A hazai zsidók képviselőinek is muszáj benyalniuk, egészen a meleg szarig!

Átverés! 2010.07.16. 06:27:18

Jó reggelt mindenkinek!

A virágos kertemből üzenem:

"Mennyi szín, mennyi szín, mennyi kedves

És tarkaságában annyi nyugalom."

Ady

ssi 2010.07.16. 06:56:41

Híreket olvastam, s furcsa kapcsolatok villantak be: Kormány felelőssége mindig nagy. Hinnie kell, hogy ő jobban csinálja, mint az előzők. Kormány felelőssége nem lehet önös. Ellenfelek ellen - akár közvetetten is - felizzasztott népítélet érzelmi túlfűtöttségét később általában is nehéz lehet kordában tartani, s nehéz belőle kiszállni. Erős érzelmek mindig akadályozzák a tisztán látást is. Független igazságszolgáltatás - nemcsak a látszata kell. Nagy a zemberek felelőssége is, s nemcsak 4 évente.
Média és az un. értelmiség feladatai sem megkerülhetőek.

Játszani jó, a politika biztosan nem erre való - jó ezzel már előre számolni

Személycserék oka: az eddigi rossz működés
inforadio.hu/hir/belfold/hir-366791

Stohl Andrást utolérte a népharag, már a bírósági ítélet előtt
atv.hu/bulvar/20100714_idegenek_orditoznak_vele_az_utcan_10_kilot_fogyott_stohl

Komcsizás, gyurcsányozás, Hagyó-árvák stb. mellett/után veszélyes ingovány a meglévő ellenszenvekre újabb érzelmeket pakolni - s miért is?
www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=112106

jjulie 2010.07.16. 07:16:39

@Ordnassac:

hát igen, az is valami, de hogy a világ legjobb csapata vadászik e valamelyik németre arról még nem hallottam

a világ legjobb csapata jelenleg nem a reál, és a világ legjobb csapatának a játéka nyerte ezt a vb-t is, ami előtt kapitulált ez a mai német csapat, még a pályáralépés előtt

a német foci egy másolat volt mindigis, aki szereti a tökéletesen elkészített hamisítványokat, annak elég jó a német foci is, de az igazi katarzisra vágyó inyencek mindig hiányolni fogják belőle azt a csipet sót, amit csak a művészek tudnak beletenni

mikor fog felépíteni a német focivilág egy olyan márkanevet, mint a BECKHAM ?

vagy azt mondod, hogy öröm, elérte a német foci, azt amit pl. az afrikai országok, a vezető nagy kluboknak a beszállítóivá váltak?

jjulie 2010.07.16. 07:21:04

@jjulie:

és mindig is hiányolták

jjulie 2010.07.16. 07:38:56

@manyike:

hát igen, az úgynevezett értelmiség eladatai sem megkerülhetőek

namost, ha kicsit viszatekintünka múltba, mióta is lehet beszélni magyar értelmiségről, amelynek a gondolatai, kultúrája kimutatható hatással is rendelkezik a tömegekre?

és ebból hány év szólt arról, hogy van magyarzsidó, és nem zsidó értelmiség? aztán hány év volt ebben olyan amiben az értelmiség mint véleményformáló társaság erősen korlátozva volt a véleménynyilvánításban? milyen eredményei voltak az értelmiségi zsidó asszimilációnak, és a disszimilációnak?

és ma hol tartunk? a közmegítélés szerint milyen az értelmiség megítélése? a politikai hangadók szerint milyen? az értélmiségi prototípus ma hány féle?

mi ma a magyar értelmiségi prototípusa?

a vona gábor, a szijjártó péter, vagy a pálfi istván, esetleg a kósa lajos, vagy netán kicsoda? a rátkai filip? jaj, tudom már az újságirásban válik láthatóva a mai magyar értelmiségi krém, valamilyen zsolti, nem tudja valaki a teljes nevét?

tölgyes 2010.07.16. 08:09:46

@jjulie: Az én szívemhez mindig is a brazil foci állt a legközelebb, de hogy a német foci másolat volna amolyan hamisítvány - ezt nagy csacsiságnak tartom.

Mi volt 54 óta a német foci "lényege", mi jellemezte a német focit? Az irányítás, tapasztalatok átadásának szervezettsége, a fizikai felkészítés folyamatos tökéletesítése, a jól megszervezett utánpótlás. A játékban pedig a csapat egysége, a pontos összjáték, kemény mégse durva játék.. az utolsó perc utáni percig való küzdeni akarás... és a győzni tudás képessége.

Én Beckham-et nagyon jó focistának tartom, de Ön is a média is jelentősen túlértékelte... kicsit olyan mint a Madonna: jó a PR-ja.. bár a hangja erősen átlagos... viszont jól értékesíthető mint a mosópor...kis cuncimókus arca van bájos a mosolya.. szóval egy cuki falat..a japánok, kínaiak zabálták a pólóját, tehát jó befektetés volt.

Játéktudást, játékintelligenciát "művészetet" illetően B-t messze felülmúlta Beckenbauer, de G. Müller szintjét se érte el.

tölgyes 2010.07.16. 08:15:11

@jjulie: Szóval akkor Ön szerint mióta is lehet magyar értelmiségről beszélni???

A világban -nem csak nálunk - elvált egymástól a valódi teljesítmény és az ismertség, sztárság. Sztár az, akiből a média sztárt csinál.. a celebektől nem várhatunk el átlagon felüli teljesítményt.. ha csak azt nem, hogy megfelelő honorárium ellenében hajlandóak arra, hogy nyilvánosan keféljenek..:(Aztán ha meguntuk kidobjuk őket mint a pecsétes nyakkendőt.

ssi 2010.07.16. 08:43:51

@jjulie: értelmiség definíciója és szerepe - persze manapság?

- nekem ők azok, akik a napi szenzációkon felül tudnak emelkedni
- igényük van arra, hogy a széleskörű mögötteseket keressék
- ennél is nagyobb józanságuk, s az érzelmeket nem okoknak, hanem következményeknek tekintik

sok a kisiklás - bármelyik oldalon

jó az, ha a pártok elvi-hatalmi taktikáinak nem pusztán szemlélői és érteni akarói vagyunk, hanem a kemény érzelmi csaták megvívói?

(a zsidóság Nálad nem tudom hogy jön ide,
igaz, más esetekben se tudok ezzel mit kezdeni)

Átverés! 2010.07.16. 09:32:49

Nekem Beckham az etalon.

Olvastam, hogy naponta órákon keresztül gyakorolta a pontrugásokat.
Most is ezt várnám a szabad rúgásoknál, hogy ki lesz az aki a sorfalon átemeli és a kapu egy kritikus pontjára berugja a labdát.

Góllll!

tölgyes 2010.07.16. 09:34:18

@manyike: Tudja a zsidóság úgy jön ide jéjéjéjéknél.. hogy ha a magyarokat nem tiszteli meg a zsidóság, akkor mi még most is nyereg alatt puhítjuk a húst.. hála helyett bezzeg a magyarok hálátlanok, mert nem hálálkodnak amiatt, hogy ama nemes bevándorlók kiemeltek minket a tudatlanságból..(mucsából)

tölgyes 2010.07.16. 09:37:44

@Átverés!: Ezt tette Puskás is, Pelé is Ronaldó is gyakoroltak.. nagyon sokat gyakoroltak.. a hajdivatban lehet hogy etalon.. de hát kinek a pap kinek a papné.

Átverés! 2010.07.16. 09:56:01

Ma reggel olvastam, hogy Schmitt Pál nagyon keresi a lehetőséget, hogy hogyan tarthassa meg a MOB elnökséget is mivel valószínű, hogy csak 2 évig lesz közt. elnök és utána Orbán Viktor lesz az államfő.
Már én régen igy gondoltam és le is írtam.
Ilyen züros helyzetben csak nem fog minden nap operativ feladatokkal foglalkozni, Brüsszelbe jáfrni, IMF-el tárgyalni.
Ugyan már.

Ordnassac 2010.07.16. 09:56:04

Megvannak az OVB új tagjai: www.parlament.hu/irom39/00764/00764.pdf

Pozsár-Szentmiklósy tanított, kicsit meglep a jelölése.

Ordnassac 2010.07.16. 09:56:34

@Átverés!: ez Népszava-értesülés, úgyhogy némi forráskritikával venném a dolgot.

Evehid 2010.07.16. 10:00:51

@jjulie: Na igen, anno egy érdekes figura is újságíróskodott. Valami Mikszáth... :)

De azért mondadék neked néhány értelmiségit a jelenlegi parlamentből: Varga Géza, Ángyán József, Navracsics Tibor, Tilki Attila, Manninger Jenő, Szilágyi László, Szabó Tímea, Gyenes Géza, Oláh Lajos.
Ők elég sokféle értelmiségi-típust megjelenítenek, nem?
Szerintem az értelmiség közmegítélése beidegződéseken alapul, nagyrészt a Kádár-rendszerből. A pol. hangadók szerinti megítélése pedig végképp nem objektív.

manyike: az első két pontoddal maximálisan egyetértek. Ezek nagyon jók (lennének). Az utolsóhoz csak azt tudom hozzáfűzni, h. az ember irracionális lény. Ez van. De gondolj bele, elég érdekes egy olyan házasság, amiben az érzelmek nem okok, hanem következmények, hm? Ld. még Ida regénye.

Ordnassac 2010.07.16. 10:13:52

@Evehid: kérdés, hogy az értelmiségi mint fogalom mit jelöl: a diplomásokat vagy valami más közös vonás az, amiből az értelmiségi értelmiségi lesz?

ssi 2010.07.16. 10:25:01

@Evehid:
nem a házasságról beszéltünk, de egyszer lehet arról is :-)

itt a blogon is sokan csak írják, írják a lesújtó véleményeiket,
de ha szeretnénk az okot megérteni, szeretnénk érveket is,
csak az érzelem jön: utálom őket

nagyon nehéz megfogalmazni (sőt még önmagunkban értelmezni is) és még röviden is az értelmiség fogalmát és szerepét - hol és miben is? Minden oldalnak legyen saját elit tábora, ezek álljanak szóba egymással, stb.?

sokszor volt, hogy itt közösen valamilyen témát kicsit azért helyre tettünk a fejekben. ezt is meg lehet próbálni. talán csak ennyiről szól most :-)

jjulie 2010.07.16. 20:51:35

@tölgyes:

"Mi volt 54 óta a német foci "lényege", mi jellemezte a német focit? Az irányítás, tapasztalatok átadásának szervezettsége, a fizikai felkészítés folyamatos tökéletesítése, a jól megszervezett utánpótlás. A játékban pedig a csapat egysége, a pontos összjáték, kemény mégse durva játék.. az utolsó perc utáni percig való küzdeni akarás... és a győzni tudás képessége."

jó összefoglaltad egy szakmáját mesterfokon művelő íparos jellemzőit

német focistával kapcsolatban tévesen emlegeted a művész jelzőt, maradj a szakmáját mesterfokon művelő iparos kifejezésnél

ha művészek lennének, akkor őket utánoznák a gyerekek világszerte, de a biciklicselt sem németektől lesték el...

amiben a németek jók az a totális foci, viszont az holland találmány, ami most ahhoz hasonló erejő iskolateremtő módon bevonul a foci történetébe, az a spanyol tiki-taki barcelóna módra

közben mi az amit a német foci, mint eredeti elemet, mint újdonságot hozzátett a foci egyetemes kutúrájához?

a német foci, egy másolat, aminek a az utóbbi 20 év celebarca a oliver khan, nevű állatias viselkedésű germán isten

a világban meg létrejött a backhem brand, most jön fel a c. ronaldó brand, és lehet hogy lesz hottá két hasonló brand az edzőkből is

úgyhogy van megint bőven mit másolni a németeknek: tiki-taki, brandépítés

méghogy nem másolat a német foci, kérlek ismételd meg

jjulie 2010.07.16. 21:02:07

@tölgyes:

tudod miben etelon: abban, hogy hogy elég jó focistaként, hogy legyen stabilan a forbes celeb 100-as listán rangsorolt, és hogy legyen milliók példaképe

tölgyes 2010.07.16. 21:41:50

@jjulie: Vegyünk egy példát: Toscanini! Mi is jellemezte őt és az általa vezetett zenekart??? A kottához való végletekig pontos alkalmazkodás, fizikai és lelki állóképesség, vasfegyelem mint elemi követelmény magával szemben és a zenekarral szemben, a zenekar egységének biztosítása, koncentráció a mű végéig..-- Ilyen egy iparos banda volt az NBC.....

Amit Ön a német focistákkal kapcsolatban emleget az voltaképpen egy buta rasszsita előítélet..

B. esetében pedig fontosabb volt a séró, a feleség és a "cuki" pofi.. mint az, hogy mellesleg nem volt rossz labdarúgó..A japán kislányok a szőke hajra és pofira gerjedtek nem a focizsenire.. ami nem volt.. de persze nem volt soha olyan kvalitás mint mondjuk Beckenbauer... vagy G. Müller.. Nem is lett soha csapatát VB aranyhoz juttató vezéregyéniség.

jjulie 2010.07.16. 22:15:57

@tölgyes:

ezek a válaszok a kérdéseimre?

ja, a a beckenbauer meg a müller kvalitások, csak éppen nem a művészei a focitörténelemnek

semmi eredetit nem hoztak, precizen megcsinálták a leckét

eredeti a biciklicsel ronaldó módra, meg a csapattikitaki barcelona módra, meg a totális foci ajax módra

a németek eredeti eleme az oliver khan és az ő állat arca németfocijelképként

jjulie 2010.07.16. 22:25:39

@tölgyes:

ha a beckenbauer nem lett volna, a foci ma ugyan az lenne, mint hogy ő van

viszont a cruyff nem nyert vb-t sem játékosként, sem edzőként, hatása a foci egészére mégis maradamdóbb mint az iparosfocicsillagé

ja, a cruyff ott volt a totális foci és a tikitaki születésénél, amíg a beckenbauer összeszorított foggal gyakorolt a háttérben, mint ahogy egy tanonctól illik

tölgyes 2010.07.16. 22:26:57

@jjulie: Csak rá kell nézni az ő és mondjuk Beckam eredménylistájára..:) Mert hogy a fociban a nagy művészek eredményesek is szoktak lenni. Puskás az volt Pelé szintén, Maradona szintén,..Ronaldo szintén.. Beckenbauer szintén.. az persze egy más kérdés, hogy egy védő-középpályásban meglátni a zsenit, a művészt.. ahhoz szem is kell.. meg némi hozzáértés.
A Toscanini példa pedig arról szól, hogy ezek a művészek bizony keményen és fegyelmezetten dolgoztak..a nélkül még Toscaníninek se ment... vagyis a kemény fegyelmezett munka és a művészet együtt jár.. nem egymás ellentétei!

jjulie 2010.07.16. 22:47:55

@tölgyes:

a kemény munkától még nem lesz automatikusan művész valaki

ahogy a könyvtárad sem is csak műveltté tehet téged, zseninek meg születni kell

puskás, pelé, maradona, ronaldo rendben, zsenik

a beckenbauer meg egy mesterfokú iparos, ne írd egy listába az előzőekkel

a cruyff-ot kifelejtetted, hova tennéd úgy összességében?

tölgyes 2010.07.16. 23:19:57

@jjulie: Cruyff is a legjobbak közé való, mint ahogy Bozsik is egy "művész" volt.... de ő is egy középpályás.. és Beckenbauer is egy művész volt...Miközben ennek az egész vitának semmi értelme.. mert tagadhatatlan tény, hogy minden extra teljesítményt nyújtó, Ön által művésznek nevezett azt mondja: 90% munka a többi tehetség.. Maga Bach saját magát "iparosnak" tartotta...Nem tudom, hogy Ön meglátta volna-e Michelangelo-ban a művészt, amikor vaksin fáradtan mocskosan vakoló kanállal a kezében lemászott az állványról..:(Vagy amikor Toscanini ordítozott a koncertmesterrel, mert nem húzták egyformán a vonót a hegedűsök...:)A németeknél épp az volt mindig a legnagyobb erény, hogy mint csapat voltak művészek.. az együttes hangzás, az összjáték minősége volt a művészet, amelyiket egy G. Müller vagy Beckenbauer gazdagított, de nem uralt.

jjulie 2010.07.17. 07:09:19

@tölgyes:

azokat nevezem a foci művészeinek, zsenieinek, iskolateremtő egyéniségeknek, akik olyan dolgokat is csináltak elsőként, mégpedig akár kiélezett helyzetekben is választottak olyan megoldást, amit edző soha nem gyakoroltatott velük...

aztán ezekel a megoldásokat elkezdték megtanulni tudatosan mások, és alkalmazni, és bekerültek az edzéseken gyakorolt elemek közé...

melyek ezek az elemek, amik német focistákcsináltak először?

a művészet katarzist okoz, a németek meg nyerni szoktak mint ahogy a lineker óta tudjuk, de az nem katarzis, mert pusztán tökéletesre csiszolt begyakorolt iparosmunka, művészi hatás nélkül....

jjulie 2010.07.17. 07:47:02

@jjulie:

merthogy a foci egy sportköntösbe bújtatotott pénzcsináló szórakoztató biznisz

ebből te még csak arról beszélsz, hogy jól csinálják a hollandok által kitalált totális focit

közben le is ragadtak itt, nincs egy celebjük sem, és egy olyan pénzcsinálógyáruk sem mint pl. a mencseszter junajted, a csapatjátékban pedig létrejött egy olyan amit ők még csak nézni tudnak, játszani meg talán soha, és ez nem csak sikeres, hanem nagyon szórakoztató is

tölgyes 2010.07.17. 11:30:24

@jjulie: A foci csapatjáték. Nem véletlenül hasonlítottam zenekarhoz... A jó zenéhez kellenek a jó zenészek, de mindenek előtt az kell, hogy együtt tudjanak muzsikálni. Toscanini megkövetelte a zenészeitől, hogy mindenki magas szinten tudjon játszani, tehát képzett legyen.. de ezzel se elégedett meg. Az egyes szólamoktól is megkövetelte a maximális összhangot...az anekdoták szerint egyszer a koncertmestere fején összetörte a hegedűjét.. pedig az stradivári volt...::((..Mégis a magas követelményekkel a sok gyakorlással elérte, hogy az általa vezetett zenekarok máig felülmúlhatatlan hangzást érjenek el.Mint zenekar szólt gyönyörűen az NBC.. pedig abban a nagy virtuóz szólisták nem ültek a pultnál..de a legnagyobb szólistáknak is partnerei, egyenrangú partnerei lettek...AZ NBC-nél szebb és szórakoztatóbb zenekart nem igen ismerek.. különösen ha a nagy zseni dirigálta őket... ott a szólista csak hab volt a tortán.

A 6:3 idején az terjedt el a nyugati sajtóban, hogy Sebes apró rádióvevővel irányítja a játékosait, azért olyan nagy az összhang közöttük...pontosan tudták érezték, hogy ki merre mozog..A nagy technikai újító azonban nem a zseniális Puskás volt, hanem Bukovi Márton, aki a világot megelőzve kialakította a 4-2-4es felállást.. Hidegkútit hátrébb vonta így Puskás Kocsis mozgástere megnőtt és a második hullámban érkező Bozsik, Hidegkúti előtt is lehetőségek nyíltak..A csapat lelke pedig Zakariás volt (Ön szerint szürke iparos) aki elképesztő teherbírással, futómennyiséggel segítette a védelmet és a csatársort... Ezt a 4-2-4-es megoldást emelte aztán győzelemre Brazilia 58-ban.

Aztán ott van a 70-es VB. Brazília azért győzhetett mert Pelé szolgálta a csapatot. Nem voltak sztáralürjei, nem akart gólkirály lenni.., nem hisztizett mint most a portugál A látszólag sokat rögtönző brazil csapat is rengeteg begyakorolt sémával állt elő, ráadásul ők is megújították a szerkezetet (4-3-3).. az újító itt sem Perlé volt..:( bár a labdával zseniálisan bánt és képes volt a legbonyolultabb összjátékra is.

A fociban a játékot tehát szpépé és látványossá a nagy tehetségek teszik, de a jó és szép játékot mindig a csapat, a közösség produkálja. Beckenbauer azért volt zseniális focista, mert beállósként képes volt védekezni, szerelni, ütközni.. mindezt durvaság nélkül..Képes volt labdát osztani, mint a legjobb középpályások.. és ha kellett megérkezett a 2-3 harmadik hullámban és gólokat lőtt.. mindezt rendkívüli technikával elegánsan váratlan megoldásokkal csinálta. A korszak egyik zsenije olt.. ezért is tudták megfogni sportszerű eszközökkel a Cruyff-Neeskens kettőst...Ráadásul mint edző, mint szövetségi kapitány is nagyot alkotott bizonyítva sokoldalú tehetségét.. zsenijét.

jjulie 2010.07.17. 16:01:20

@tölgyes:

"2010. július 5., hétfő 14:51 | Frissítve: 2010. július 5.
Sokszínűsége miatt szerepel kiemelkedően a német labdarúgó-válogatott a dél-afrikai világbajnokságon Franz Beckenbauer szerint. A játékosként és edzőként egyaránt világbajnok legenda úgy véli, a különböző gyökerekkel rendelkező futballisták új elemeket hoztak az együttesbe, ami erősebbé tette a csapatot.

„Mindenkit megleptek a jó játékukkal és azzal, hogy a tradicionális német futballtól szokatlanul szépen, kombinatívan játszanak, viszont nagyon fegyelmezetten is” - tette hozzá Beckenbauer. "

ezt arról a csapatról mondta, amelynek inába szlt a bátorsága még mielőtt felmentek volna a pályára a spanyolok ellen

Wikipédia:

"Jellemzése [szerkesztés]
A Császár becenevet, higgadt, mértéktartó, sportszerű, technikai és taktikai szempontból egyaránt fölényes játékával érdemelt ki. Újszerű találmánya a támadó szerepű söprögető. Pályája maga volt a kecses elegancia, aki az atléta fizikumát a játékot komputerként átlátó aggyal párosította."

nem szerepel valahogy sem a zseni, a zsonglőr, a művész, jelző sem, nyilván nem mert ezek egyike sem volt, közelebb volt a tökéletes géphez, amire a komputer kifejezés utal

irhatnál még valami elfogult faszságot bő lére eresztve a német fociról és a császárról, apropú ez a becenév sem igazán a zsenikre meg a szokott ráragadni

és tudod amikor az iparosok legyőzik a művészeket, az nem katarzis, akinek meg igen, az megérdemli

jjulie 2010.07.17. 17:01:36

@tölgyes:

„A Beckenbauer által vezényelt szervezőbizottság gondoskodik arról, hogy minden idők legjobban előkészített és lebonyolított világbajnokságát rendezze meg Németország” – jelentette ki Klinsmann, a német válogatott újdonsült szövetségi kapitánya. Beckenbauer focistaként söprögető létére támadó játékával és elegáns megoldásaival tűnt ki a mezőnyből, volt a stílusábanitt valami lehengerlő, innen a császár becenév. Fő erénye a meglepetésszerű húzások, villanások voltak, amellyel színt vitt az egyébként „robotfocit” játszó német csapat játékába.

ja, a robotfociba vitt színt

" Régi csapattársa, Paul Breitner szerint Beckenbauer mindent elkövetett, amit egy németnek nem illik elkövetni: elvált, lelépett és elhagyta a gyermekeit, elhagyta a barátnőjét, és adótartozásokat halmozott fel."

amúgy a söprögető poszt amit támodó felfogásban játszott már kb 15 éve nem létezik, túlment rajta az idő

tanulj valami újat

"a söprögető, vagy másképpen liberó poszt az 1970-es, 1980-as években fénykorát élte. Franz Beckenbauer vagy Ruud Krol nem csak remek védőmunkájáról volt híres, hanem előretöréseiről is, az 1980-as évek végeztével azonban a klasszikus söprögető ritkasággá vált."

www.origo.hu/sport/focivilag/20100115-a-kozephatved-lehet-a-taktikai-fejlodes-kulcsa.html

tölgyes 2010.07.17. 21:26:41

@jjulie:
Bizony így van ez! A WM rendszer is kiment a divatból, a 4-2-4 is kiment a divatból, a 4-3-3 is kiment a divatból, pedig volt idő, amikor ezek a játékrendszerek voltak a győzelem forrásai!! "Változik a világ, gyengül ami erős.. "Milyen zseniálisan alkalmazták Cucuék a 4-2-4t.. és a híres 58-as brazil csapat is milyen eredményesek voltak..Ma már senki se alkalmazza.. ettől azonban az akkor előrevitte a játékot és az ellenfélnek gondot okozott.

2. Én ugyan emlékeimből idéztem fel Beckenbauer játékát, de látom mások is hasonlóan emlékeznek mint én...Egy beállós akinek fő erénye a pálya átlátása, akit a meglepetésszerű húzások villanások, elegancia jellemzett.... színt vitt a játékba...stb.. Na ez az ami a zsenit jellemzi a pályán...

Sajnos Pelé is elvált Maradona körül is voltak zűrök.. de én B. szexuális életével nem foglalkoztam.

Egyébként pedig Puskás zseniális visszahúzó cselét rendszeresen gyakorolta, mint ahogy Kocsis is gyakorolta a páros lábbal hátrahúzásból való kapura lövést..Pelé több alkalommal is bemutatta híres átemelős cselét..ezt edzéseken rendszeresen gyakorolta..Puskás, Pelé és mások gyakorolták, hogy a kapufa belső élére rúgják a labdát..Képesek voltak edzés után akár több száz alkalommal is megpróbálni...Ronaldó is több száz alkalommal csinálta meg edzésen hires cseleit.. a brazilok palánkkal gyakorolták, a védelembe beálló és ott elfekvő játékos helyén való átlövést..Aztán a játékosok átadják egymásnak a trükkjeiket.. vagy ellesik egymástól a trükköket és azt gyakorolják, finomítják, a maguk mozgásához igazítják..Nem úgy működik a véletlen ahogy azt ön elgondolja..Pontosabban így csak a tájékozatlan dilettáns gondolja el..A gyakorlás a mozdulatok finomítása jellemzi a zsenit.Nagy dolgok nem jönnek létre az ahogy esik úgy puffan szemléletből... mindez más sportra is igaz...)0% gyakorlás 10% tehetség.

Egy szó mint száz: Ön trágárkodhat kedvére..Beckenbauer azonban zseniális focista volt, kiváló sikeres edző és szövetségi kapitány...Az talán mégse véletlen, hogy mindent megnyert amit lehetett.. Ha Önnek ez nem bizonyít semmit.. akkor mit is mondhatnék.

jjulie 2010.07.18. 10:12:29

@tölgyes:

na mégegyszer leírom a tölgyfafejednek, ha ez sem marad meg benne, elmegyek, veszek egy vésőt, és belevésem...

vannak helyek ahol az innováció zajlik, mert kreatív elmék gyűlnek össze, és újításokat hoznak létre

vannak akik meg ezeket másolják, aztán nagyon eredményesen dolgoznak vele

a német foci nem a fociinnováció melegágya, hanem másolda

ez egy innovatív figura:

www.youtube.com/watch?v=MJHN1mN5SCg

www.youtube.com/watch?v=U1k7DGqRF5g

keress ilyen és ehhez hasonló nyomokat a neten a beckenbaueredtől

aztán nézd meg ezt

inforadio.hu/hir/vb2010/hir-365226/2

igen én csak arról beszélek,hogy mi a lélekemelő: egy müncheni döntőben a gyöztes csapatot irányító császár elegáns komputer figurája, vagy a vesztes csapatban focizó másik figura akit a vb legjobb játékosának és az adott év játékosának is megválasztották

szóval a tényszerű eredmény az egy dolog, meg hogy kit tartanak a legjobbnak az egy másik, az ok hogy lélekemelés megléte vagy hiánya

vannak egyszerűen mérhető teljesítmények és vannak más jellegű teljesítmények

apropú a lélekemelésnek nem tudod mi a mértékegysége?

egy tölgynek persze magyarázhat az ember, nincsenek érzései, lelke.....

tölgyes 2010.07.18. 20:01:43

@jjulie: A fociinnovációnak ugyan mi köze van ahhoz, hogy Beckenbauer focistának is edzőnek is, szövetségi kapitánynak is kihozta a lehetőségek maximumát..???

A németek a foci fejlesztéséhez innovativan a tökéletes fizikai-pszihikai felkészítést, a forma időzítés tökéletesítését tették hozzá... Ennek bizonyítéka az eredményességük... AZ EREDMÉNYESSÉG PEDIG NEM VÉLEMÉNY HANEM TÉNY!

jjulie 2010.07.18. 22:17:43

@tölgyes:

folyamatosan a precíz iparosság ismérveit sorolod, de az istennek sem nevezed annak, pedig ez tisztán az

a maximumot bizonyos értelemben: a focit gólra játszák de a végcél a pénz, ismertség, és hogy boldog e az ember

hol is áll a teljes összevetésben a cruyffal szemben a te császárod?

tölgyes 2010.07.19. 14:15:36

@jjulie: Maga viszont a korlátolt butaságait ismétli..))

Talán emlékszik még Flórira, vagy Törőcsikre... Ha nem is említhetők együtt Pelével, Puskással, de nagyon jó focisták voltak..Még az is lehet, hogy a legnagyobbak közé emelkedhettek volna (Flóri volt aranylabdás, ami nem kis teljesítmény volt) de hiányzott belőle az amit Ön itt középszerként emleget. A futógyorsaság, futó-állóképesség, győzni akarás.. stb..) Ezért megmaradt nagyon jó focistának, de szerintem messze a tehetsége alatt teljesített. Ma már szinte minden nagy csapat eltanulta a németektől, hogy miként kell felkészülni a nagy csatákra. Ha sikerül nekik, akkor nagy eredményt érnek el..A németek, pedig azt tudják, hogy nekik szinte mindig sikerül... Magának meg ez az iparosság..Tudja Michelangelo ebben az értelemben egy szimpla iparos volt: tudott vakol.. és ő vakolt, tudott festéket keverni.. és ő mérte ki a festéket tudott állványra mászni és fel is mászott és ott saját kezüleg gürcölt mint állat nap 10-12 órát..

Ha számba vesszük az 54-es magyar csapat verségének okait, akkor jobbára "apró" középszerŰ hibák tucatját látjuk... mert hiába itt a fellengzősség: a focit mégis győzelemre játszák...És hiába mondhatjuk, hogy minden idők második legjobb csapata a miénk...mégse nyertünk..

Én őszintén megvallom Önnek, hogy soha nem voltam lelkes híve a német focinak.. talán 54 miatt, talán Puskás tudatos lerúgása miatt (nem az első, nem is az utolsó eset volt az, és nem csak németek alkalmazták)..De az Ön ostobasága német-pártivá tett..Én láttam döntőt 74 ben.. és a hollandoknak szurkoltam.. de azt kellett látnom, hogy a német csapat az első 10-15 perc után megtalálja a holland játék ellenszerét és nagyon szép játékban győznek úgy, hogy még esélye se volt a hollandoknak.. pedig az Ön felfogása szerint zseni volt a holland csapatban.. de a német csapatban is volt egy zseni:Beckenbauer..És én az itt győzelmet arató német csapatot gyengébbnek tartottam mint a 70-est... De 1970-ben 4 olyan csapat volt amelyik közül bármelyik joggal nyerhetett volna.. ha nincsenek a barzilok...

Az angolok simán vezettek a németek ellen de volt két súlyos hiba, amit az angolok elkövettek. Az egyik, hogy Banks a városi séta során üvegből ivott colát..a másikat az edző követte el. Vezetésüknél túl korán lehozta B Charltont, aki szintén rendkívüli focista volt...

tölgyes 2010.07.19. 14:50:25

@jjulie: Még valamit a zsenikről.. Ott volt a Müller..Én még olyan fickót azóta sem láttam.. Az ha gólveszély volt.. mindig ott serte-pertélt..és mindenéről gólba tartott a labda...a lábáról, térdéről, fenekéről, fejéről, hasáról, farkáról...
süti beállítások módosítása