Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:01

A miniszterelnök pénteken csaknem azonos időpontban adott interjút a Hír TV és ATV számára. Utóbbiban a beszélgetés legvégén a műsorvezető, Kálmán Olga feltette a jövő egyik érdekes kérdését: terveznek-e népszavazást tartani a leendő új alkotmányról? A két évvel ezelőtti referendum előtt a néphez fordulást még kiemelten fontosnak tartó Orbán Viktor ezúttal így válaszolt: „Nem gondolom, hogy lesz belőle. (…) Nem vagyok a híve. (…) Azért választjuk meg a képviselőinket, hogy a mindannyiunkra tartozó fontos kérdéseket eldöntsenek, és csak kivételes esetekben forduljanak vissza a választópolgárokhoz.”

De miért is érdekes ez a kérdés? Normál menetrend szerint 2010 októbere és 2014 tavasza között – azaz közel három és fél évig – nem kerülne sor semmilyen szavazásra Magyarországon (ellenben 2014-ben három választás is várhat majd az országra: parlamenti, európai parlamenti és önkormányzati). A ma még bénultnak látszó és helyét kereső ellenzék, tanulva a 2008-as népszavazás koalícióbuktató sikeréből, feltehetően fontosnak fogja tartani, hogy egy vagy akár több alkalommal kísérletet tegyen a számára kevés eredménnyel kecsegtető parlamenti döntéshozatal megkerülésére. Abban az esetben, ha a parlament nem konszenzussal fogadja el az új alkotmány – a pártok egyetértése ugyan nem teljesen zárható ki, de azért inkább kevésbé valószínű -, az egyik lehetőség számukra éppen egy ezzel kapcsolatos népszavazás, pontosabban annak felvetése lehetne. Fontos ez a különbségtétel: értelmezésem szerint a ma hatályos alkotmány szerint ugyanis – bár ebben a szabályozás homályossága miatt volt már szakmai vita korábban, s talán lehet is még - egy ilyen megerősítő népszavazás nem érhető el a parlamenti többség támogatása nélkül.

Nyomást gyakorolni, a választókat áthangolni azonban szabadon lehet, s ebben a folyamatban sok fejtörést okozhatnak még a Fidesznek politikusaik korábbi mondatai. Egy életképesebb ellenzék a népszavazást elutasító kormány orra alá dörgölhetné azokat a fideszes nyilatkozatokat, amelyekben 2006 és 2008 között rendszeresen ünnepelni látszottak a nép közvetlen hatalomgyakorlását. Elegendő csak az amúgy kifejezetten informatív fidesz.hu-n keresgélni, s pár perces kutatás után máris rábukkanunk Orbán Viktor 2008-as évértékelő beszédére , amelyben így fogalmazott: „A népszavazás jogát és lehetőségét nem megkaptuk, hanem kiharcoltuk. Az emberek egy alkotmányos jogért voltak kénytelenek több mint egy éven keresztül harcot folytatni. Azonban ez azt jelenti, az emberek ezeket a kérdéseket fontosnak tartják, úgy érzik, ez életük néhány olyan fontos kérdése, amelyekben nem adhatják át másnak a döntés lehetőségét.” Vagy egy másik példa, 2008 márciusából, amikor a mai kormányfő a fidesz.hu tudósítása szerint ezt mondta: „az elmúlt 18 évben sokan csak annyit láttak a demokráciából, hogy négyévente elmegyünk szavazni, egyébként a közélet nem tart igényt a véleményünkre. A népszavazás éppen azt bizonyítja be, hogy nem kell szükségszerűen így lennie, hiszen két választás között szükségszerűen mód van arra, hogy elmenjünk és döntsünk.”  

Hogy lesz-e ebből valódi, tétre menő politikai küzdelem, nem tudom. Ezzel a bejegyzéssel és a fenti idézetekkel csak az volt a célom, hogy bizonyítsam: akár lehet is.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr102172108

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bankok Hilton 2010.07.24. 15:34:06

Bankok Hilton   „ha a gazdagot éri sérelem a szegény javára, tisztességesebb, mintha fordítva történnék”   A bankok nem végeznek semmilyen érdemi munkát. Nem hoznak létre kézzelfogható hasznot. Pénzt adnak ki kamatra, ráadá...

Trackback: Alkotmányt és népszavazást! 2010.07.24. 09:48:45

Egy új alkotmány kifejezésre juttatná, hogy az ország végleg maga mögött hagyja az 1949-ben elindult korszakot. Ehhez azonban társadalmi támogatottság - népszavazás kell! A Fidesz új alkotmányt akar írni. Szükség van-e erre? Jogi szempontból biztosa...

Trackback: Mi jár a fejében? 2010.07.24. 08:07:20

A parlamenti közvetítések egyik legizgalmasabb része, amikor Orbán Viktor beszéde alatt a kamera megtalálja gyurcsányt. A többi szocialistához képest ő általában figyel, nem mobilozik, nem traccsol a szomszédjával, nem mélyed

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2010.07.24. 00:27:48

Teljesen érthető a maga nemében. Amíg a haza ellenzékben van, addig le van ejtve a parlament: addig népszavazni kell. De most a haza kormányon van (2/3=3/3; aki nincs velük, az ellenük van): ebben a helyzetben, a szavazófülkében lezajlott forradalom után aki népszavazást emleget, az kizárásos alapon csak csúnyarossz ellenforradalmár lehet. Teljesen konzekvens álláspont, meg kell hagyni.

sztd 2010.07.24. 00:28:57

Szerintem az alkotmánynál kifejezetten fontos, hogy a megváltoztatása (és a beiktatása) népszavazáshoz legyen kötve.
Nem csak azért, hogy ne lehessen 10 hét alatt hatszor alkotmányt módosítani, hanem mert szerintem ez alapozhatja meg és demonstrálhatja a népszuverenitást, és igazából ez legitimálhatja az alkotmányt.
Az a véleményem, hogy ezt a Fidesz is könnyen beláthatja, ha az új rendszert tartósnak szeretné.

Szóval én csak azt szeretném ezzel mondani, hogy simán lehet, hogy a Fidesz maga szavaztatja meg a néppel az új alkotmányt.
Ráadásul nem evidens, hogy két év múlva a Fidesz nem lesz annyira népszerű, hogy belevágva egy ilyenbe nyugodtan demonstrálhassa a népszerűségét, erejét, és lehet, hogy az ellenzék bosszankodjon, hogy emberek elé visz olyan kérdéseket, amik nem oda valók.

Abban mindenképpen egyetértek a poszttal, hogy ennyire előre nem látjuk a jövőt.

MACISAJT 2010.07.24. 00:39:37

Én csak azt kérem a blogírótól.(És nem mellesleg szerintem Orbánnak is ezt kellett volna kérnie a kérdést felvető interjúkészitötől):

Hogy konkrétan, technikailag vázolja fel, hogyan is zajlana le
ez a népszavazás az alkotmányról?

Elsősorban miről is kéne népszavazni?
Mi lenne a kérdés? Akarja-e Ön hogy az Országgyűlés 2012-ig egy új alkotmányt készitsen? Igen Nem.

Netán, Uram ne hagyj el.
Elvárnák hogy legalább(!)négy millió választópolgár elöbb elovassa egy új alkotmány tervezetét..majd urnákhoz vonuljon és egy több milliárd forintba kerülő népszavazás keretében a törvény által az érvényességhez és eredményességhez szükséges arányokban kifejezze hogy tetszik neki ez, vagy nem?

ssi 2010.07.24. 00:41:18

ellenzékben: felmérte a népszavazás minden lényegét (vizitdíj ..)

2010 áprilisa - O.V. első beszéde
O.V.-nek nem való az ellenzéki szerep, most újjá éledt
O.V. 8 évig szinte nem vitatkozott, főleg a sajátjai előtt szólt
2010 májusa - június - minden marad - belföldön
újjáéledés - lendület, lehengerlés
saját táborán belül mindent megold - ellenzékmellőzés, demokráciasértés
2010 július - hasonló a helyzet külfölddel
- erőből viszonyul az IMF-hez és az EU-normákhoz is
- közvélemény csak később tudja meg, hogy mi a szándéka

kívülről úgy tűnik, hogy O.V. a kormány maga, a színen és a háttérben is

török gábor 2010.07.24. 00:46:24

@MACISAJT: nem állítottam, hogy szükség van/lesz ilyen népszavazásra. a bejegyzés arról szól, hogy ez még komoly téma lehet. amúgy ez elméletileg megerősítő népszavazás lehetne, ami azt jelenti, hogy a parlament által már elfogadott szöveget az államfői aláírás előtt népszavazásra bocsátják. talán emlékszik rá, hogy az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvény esetében az akkori ellenzék pontosan ezt a lehetőséget vetette fel, amit az akkori kormányoldal mereven elutasított.

pucros 2010.07.24. 00:47:08

@MACISAJT: hát pedig igen. Olvassa el - vagy önszemével, vagy pedig választott képviselői (publicistái, politológusai, viceházmesterei, egyszóval bármilyen beosztású véleményvezérei) által.

török gábor 2010.07.24. 00:48:01

@MACISAJT: és persze nem kell 4 millió, a hatályos szabályok szerint 2 millió igen elég az eredményességhez. (összes választópolgár több mint egynegyedének azonos döntése)

Rókakígyó 2010.07.24. 00:50:20

Biztos sokan tudják ki mondta, h az egyik legszimpatikusabb politikus a külföldön nyilatkozó OV. Ha a mai interjúról leírnám a véleményem azt kimoderálnák. Katasztrófálisan ostoba dolgokat mondott ez az ember és ettől sokkal rosszab, h nem is azt mondta, amit igazán gondolt, hanem hazudott. Mi lehet abban a fejben, úristen.

Dr Milton 2010.07.24. 00:54:13

Nem értem hogyan jön ide a parlamenti többség. Ha 200.000 aláírást összegyűjt valaki akkor kötelező kiírni a népszavazást.
Ezen kívül esik az alkotmányt vagy a költségvetést érintő tétel. De egy nem életben levő alkotmány milyen elbírálás alá esik? Na mégsem olyan egyszerű ez, mint elsőre gondoltam:D

Rókakígyó 2010.07.24. 00:56:07

@Dr Milton: Szép példája ennek a költségtérítéses népszavazás. Kiválóan mutatta a parlamenti résztvevők szembenállását, ahogy elintézték azt az ügyet.

teevee 2010.07.24. 01:01:17

Kicsit off, de innen nézve mekkora röhej már, hogy amikor a balliberálisoknak kétharmaduk lett, első dolguk volt az alkotmánymódosítást 4/5-höz kötni. Sőt, még nagyobb röhej, hogy egy kivétellel be is tartották.
Kis János és a politikáról allotott nézetei... White clown.

török gábor 2010.07.24. 01:02:37

@Dr Milton: így van :)

a népszavazásnak több típusa létezik a magyar közjogban. lehet állampolgári kezdeményezésre (200 ezer aláírás esetén a parlamentnek kötelező elrendelni), de kezdeményezheti a kormány, az államfő vagy a parlamenti képviselők egyharmada (ekkor a parlament dönt arról, hogy akarja vagy sem - ez van akkor is, ha csak 100 ezernél több, de 200 ezernél kevesebb az aláírás). és aztán van ez a harmadik eset, a megerősítő népszavazás, amit még egyszer sem próbáltunk, de az alkotmány és a házszabály is - homályosan - beszél róla. a fidesz-kdnp pontosan ilyen népszavazást kezdeményezett 2008-ban, amit az akkori többség leszavazott.

török gábor 2010.07.24. 01:06:16

itt bővebben a megerősítő népszavazás körüli problémákról:

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=106703

AkarkiJ 2010.07.24. 01:06:53

@MACISAJT: EU-ban volt olyan tagállam, ahol a liszaboni szerződésről tartottak népszavazást

az talán még vaskosabb cucc, mint az alkotmány, aztán IGEN-NEM jelleggel el tudták dönteni a dolgok a ZEMBEREK

mondjuk az szép volt, ahogy 2 év alatt nemből igent gyártottak a politikusaik

[nick] (törölt) 2010.07.24. 01:10:14

@Dr Milton:
egész pontosan az aktuális évi költségvetést érintő tételek.

szóval 2011-ben lehet arról szavazni, hogy "akarja-e ön, hogy 2012-tól 29,5%, 2013-tól 37,5% teher sújtsa a mimimálbért". és ez sokkal erősebb kérdés a szocik számára, mint az alkotmányozásnak nevezett nemzeti hip-hopról népszavazni.

AkarkiJ 2010.07.24. 01:10:28

nektek nem volt furcsa, hogy a riportban pont az alkotmány népszavaztatásához ov saját magától hozzáfűzte a prezidenciális rendszert, mint témát?

MACISAJT 2010.07.24. 01:11:16

@török gábor: @török gábor("ez elméletileg megerősítő népszavazás lehetne, ami azt jelenti, hogy a parlament által már elfogadott szöveget az államfői aláírás előtt népszavazásra bocsátják")

Világos. Tehát az lenne-ha lenne- amit vázoltam.
Elvárnák hogy a nyolc millió szavazópolgár elöbb alkotmányt olvasgasson.
Majd urnákhoz vonuljanak és legalább két millióan egybehangzóan kifejezzék hogy akarják-e azt.
( a korábbi négy milliós számot kissé elnagyoltam, pusztán amiatt hogy a három milliós szavazósereg 2004 december 5-én sem volt elég az érvényeséghez...)

Nos, én egy ilyen kezdeményezés sikert hozó véghezvitelének a magam részéről szemernyi esélyét sem látom, viszont ha valaki bele akarja magát hajszolni( legutóbb a böszmétől láttam ilyen belelkesülést), én ugyanúgy nem beszélem le róla mint anno Kálmán nyelvészt az "alternatív" népszavazásról..:)( tényleg, avval is mi lett, egy időben annyira de annyira tematizálta a közbeszédet:))

És ezt javasolnám Orbán Viktornak is.

[nick] (törölt) 2010.07.24. 01:11:20

@török gábor:
és szerinted a nép leszavazná az alkotmányt csak azért, hogy a kormány kapjon egy fricskát?

clownfish 2010.07.24. 01:14:50

bezzeg a 300 forintos vizitdíj azonnali népszavazást kívánt!
szép dolog is hatalomra kerülni. :P

bariga 2010.07.24. 01:16:20

A Fidesz most nem tabukat döntöget, ahogy szeretik mostanában nyilatkozni, hanem a 20 év alatt nagy keservesen, kacskaringósan, éhezve, szomjazva kiszenvedett demokrácia, - nem népi, csak megjegyzem- pilléreit.
Ha nem állnak le maguktól, valóban az általuk jól kidolgozott módszereket kell alkalmazni, hogy ne forduljunk visszafelé, államapácska nem lesz túl kedélyes.

Dr Milton 2010.07.24. 01:20:07

Nem hiszem, hogy átalakítják a közjogot a félpresidentialis rendszer irányába. Számomra sokkal érdekesebb volt amit ma mondott a hírtv-ben a járásokról/ "A későbbiekben esetleg felállítandó járásokról"/. Ez egy örömteli lépés lehetne, felváltva a kistérségeket és a választókerületeket tartalommal megtöltő átalakítás esetén. Tehát, hogy a választókerületek azonosak legyenek a járásokkal és valódi functiot kapjanak.

MACISAJT 2010.07.24. 01:23:49

@Dr Milton: ("Nem értem hogyan jön ide a parlamenti többség. Ha 200.000 aláírást összegyűjt valaki akkor kötelező kiírni a népszavazást.")

Én is ezt mondom...Hajrá:)
www.vg.hu/kozelet/politika/nepszavazast-kezdemenyezne-gyurcsany-317850

De azt -logikusan- ne várják el Orbántól hogy önként, ö kezdeményezzen egy olyan népszavazást, ami az elmúlt 20
év tapasztalatait figyelembe véve, garantáltan érdektelenségbe fulladna.

clownfish 2010.07.24. 01:25:02

@Dr Milton: orvos tetszik lenni vagy 120 éves? :D presidentialis, functio... nyári vacatio, ovatio, evolutio

clownfish 2010.07.24. 01:27:06

@MACISAJT: kötelező kiírni, KIVÉVE, ha a témában időközben az országgyűlés döntést hoz, ez történt seres máriával is a képviselői költségtérítés kapcsán. volt egy módosítás-féleség, és lekoptatták a milliónyi aláírásával.

AkarkiJ 2010.07.24. 01:29:40

@Dr Milton: ov is ugyebár erőteljesen ellenezte ezt a rendszert, inkább az volt a meglepő, hogy a témát így előkapta a semmiből

azt valaki egyébként el tudná nekem magyarázni, ha az új alkotmányról (és nem csak "valamilyen" módosításáról) népszavazás lenne, az miért is vezetne egy elnöki rendszerhez? mert számomra ez nem teljesen világos

bariga 2010.07.24. 01:30:13

de miből gondoljátok, hogy nem lesz rövidesen olyan törvény, hogy tilos a népszavazás? a kezdeményezőnek meg már hamarosan épülnek az új börtönök.

AkarkiJ 2010.07.24. 01:31:39

@clownfish:

"kötelező kiírni, KIVÉVE, ha a témában időközben az országgyűlés döntést hoz, ez történt seres máriával is a képviselői költségtérítés kapcsán. volt egy módosítás-féleség, és lekoptatták a milliónyi aláírásával. "

pont a seres mária féle javaslat esetében nem értettem, hogy miért elég, ha a parlament dönt, hisz a parlament nem tudja, hogy a választók hogy döntöttek volna - persze, logikus, hogy akkor, itthon a választók nem szavaztak volna úgy, hogy maradjon minden ahogy van, vagy legyen méglazább, de akkor is

AkarkiJ 2010.07.24. 01:32:47

@bariga:

"de miből gondoljátok, hogy nem lesz rövidesen olyan törvény, hogy tilos a népszavazás? a kezdeményezőnek meg már hamarosan épülnek az új börtönök. "

hmm, mintha valaki elkezdte volna pedzegetni kormány közelről pár napja a népszavazás intézményének módosítását, hogy ne lehessen mindenféle "vicces" szavazásokat keresztülvinni

[nick] (törölt) 2010.07.24. 01:32:58

@török gábor:
az ellenzék a nemzeti együttműködés nyilatkozatnál is kezdeményezhetett volna népszavazást. hogy mégse kelljen azt mindenfelé kifüggeszteni. konjunkturális időszakban vélhetően ez is történt volna. csakhogy most recesszió van. ilyenkor sokkal több rációt van a helyi népszavazásokban.

CTamás · http://www.joegeszseget.hu/ 2010.07.24. 01:35:52

Azt olvastam egy commentben, hogy az előző 4 évben ez azért nem így nézett ki. Mitől lehet ez a fordulat? Pedig hihetően van tállalva.

clownfish 2010.07.24. 01:39:24

@AkarkiJ: hidd el, nem te vagy az egyedüli, aki ezen elgondolkozott. ;)

dzsugasvili 2010.07.24. 01:44:36

Akárhogy is csűrjük csavarjuk, annyi történt csupán az utóbbi hónapokban, hogy a tökéletesen elvtelen ballib maffia helyére belépett a tökéletesen elvtelen narancsos maffia, amelynek legfőbb célja az összes létező haver és azok családjainak teljes kielégítése különböző pozíciókkal, hogy aztán őket így magukhoz láncolva kiépíthessék azt a központosított egypárti rendszert, amit a félfogyatékos ballibeknek nem sikerült. Most nyírják ki a kevéske kis működő demokratikus intézmény utolsó maradványait, nem tudom ez miért nem tűnik fel lényegében senkinek. Tény, ígérgetnek adócsökkentést meg 1-2 másik kicsi könnyítést általában, de ez édeskevés a 2002-es Medgyessy-féle osztogatáshoz képest, így aztán fel nem fogom mire ez az iszonyú mértékű szimpátia még mindig fideszék irányába.

Ami még elképeszt, hogy még mindig vannak általam jószándékúnak tartott emberek a Fidesz és a KDNP táborában, sőt frakciójában, akiket tartottam, sőt tartok is valamire, de még ők se nyitják ki a szemüket, vagy, ami még rosszabb, nem akarják. Nem tudom, hol van most Wittner Mária, a teljes nemzetinek mondott színészgárda és a sok egyéb híresség. Orbán maga meg, korábban fő népszavazáspropagátorként elutasítja a népszavazást, csúcsteljesítményként. És akkor még az önkormányzati választást meg se tartották.

Csúnya jövő elé nézünk...

AkarkiJ 2010.07.24. 01:48:16

@dzsugasvili: ov azért szeretne még valamit, gyf-et sittre vágni :)

keresik hozzá az ügyészt, meg az előzetes maximum 3 évét korlátranra akarják módosítani - mondhatni, ügyes - ha nem is tudnak rábizonyítani semmit, éveket ülhetne így is

persze, ezt már megint csak az elborult elméletek feliratú dossziéban olvastam :)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.07.24. 01:55:10

Nos mi van akkor, ha a szavazók többsége az elkészült alkotmány tartalmának 95%-val egyetért, de van benne 5%, amivel nem. Vagy más az arány.

Mert valószínűleg az Alkotmány szövege nagyrészt jó lesz és lehet benne néhány olyan dolog, ami problematikus. Akkor legyen elvetve az egész és nekifutni megint, vagy az emberek lojálisak és azt mondják a nagy része jó és az a néhány baromság hadd legyen benne. Aztán ezen néhány baromság később problémákat okozhat ám.

Tehát egy ilyen igen, nem -es szavazás igen szűk lehetőség. Pláne hogy a parlamenti pártokra való szavazásnál sincs olyan lehetőség sem, aminek minden normális szavazásnál lennie kellene, hogy egyikre sem.

Tehát itt ki kellene bővíteni a szavazási lehetőségeket, vagy inkább nem szavazni, mert egy népszavazással az esetleges ökörségek is be lehetnének betonozva.

bütyök 2010.07.24. 01:55:23

a fidesznek gratuláltak, hogy 9 ember van bent közülük , a parlamentben, mert a rekord 8 volt, mikor nem kellett a kétharmad , a törvényalkotáshoz...
mondja már meg nekem valaki, hogy a többi mit tudom én mennyi az honnan tudja, hogy mire szavaz, ha ott sem ül a vitáknál?
miért nem nézik a parlamentben, hogy mennyi időt tölt bent egy képviselő?
ők lóghatnak, a munkahelyükről?
az előző ciklusban simán kimentek, és kaptak fizetést...
miért?????
ma ezt mo.-n meg lehet tenni?
okádhatnékom van tőlük.
és újra jelzem, hogy ennek a faszkalap kormányszóvivőnek a hangnemét ismét kikérem magamnak, és nem szeretném, ha nekem ő közvetítené le, a rengeteg ocsmány hazug ígéretet, és hazugságot, amit a mostani kormány képvisel!
miért csak a "külföldnek" tűnik fel, hogy jól átbasztak mindenkit a palánkon? tán ott magasabb az iq, mint itt?
ZEMBEREK gondolkodjatok már....

Zsola777 2010.07.24. 02:07:01

Nagy hibát követ el a Viktor és a Fidesz (bár, meg is teheti), ha ilyen látványosan szembefordul korábbi elveivel. Megtanulhatná(nk), hogy a választók néha hülyén döntenek, de az évek során tanulnak.
A következő választásokig azt, hogy el tudják különíteni az ígéreteket a konkrét tettekktől. Ez persze keserves folyamat.

Bergeroth 2010.07.24. 02:16:23

orbánnak nem elvei vannak, hanem céljai. A céljai eléréséhez szükséges dolgokat pedig, mindig az adott széljáráshoz igazítja. Pont ezért van az, hogy ugyanolyan hiteltelen és semmitmondóan kétszínű, mint az elődei voltak.

rockjano_ 2010.07.24. 02:17:06

Mindenkinek ajánlom az ATV-s interjút Orbánnal mert nagyon jó.
Valaki tényleg érdemileg kérdezi, Olga szokásosan nagyon jó és egyébként Viktorunk is elég jól állja a sarat.
Tényleg profi felkészült politikus még én is elismerem pedig nem nagyon szeretem.

Ja és a legjobb a Kéri interjú utána, ilyen nívós politikai gondolkozást sehol nem hallottam az utóbbi időben.

Az ATV a király, csak azt a sok egyéb gagyi műsorát tudnám feledni :-)))

pokesz70 2010.07.24. 02:19:23

Én kezdem nagyon elveszíteni az összes hitemet abban, hogy ez az ország belátható időn belül élhető és lakható lesz a "magamfajtáknak". Sajnos Török Gábor írásai is csak azt a megérzést erősítik bennem, hogy a fidesz és főleg személyesen Orbán Viktor ma már lényegében bármit képes lenne lenyomni az emberek torkán. Azt, amit ezalatt a 10 hét alatt tettek velünk gazdaságilag, közjogilag, a demokrácia tekintetében és igen, bizony erkölcsileg is, nem beszélve az ország külföldi megítélését ilyen hatékonyan lekommunikálni, ahogy ők tették ... mint a kommunikációval foglalkozó szakember, le a kalappal. Tudatosan felépíteni azt az ellenségképet, amivel szemben minden megengedhető, sőt, minél pofátlanabbul van kivitelezve, annál népszerűbb lesz egy nagyon jelentős, nagyon felhergelt és nagyon frusztrált réteg számára -- profi munka. Az élvonalba tolni azokat a letagadhatatlanul debil figurákat, mint Szíjjártó, Semjén és társai, akikhez képest Viktor egy-egy expozéja Nobel-díjas produkciónak hat. Létrehozni és megerősíteni a szélsőjobbot (Vona) és annak médiáját (EchoTV, Barrikád, stb.), amikhez képest a fidesz és médiája (HírTV. Magyar Nemzet, Heti Válasz, Demokrata, stb.) már szinte szalonképesnek és hitelesnek tűnik. (ma pl. a HírTV-n pont beleszaladtam egy olyan okfejtésbe, hogy elképzelhető, az IMF és az EU delegáció bennfentesei shortolták meg a forintot, ezért volt a kivonulás).
Persze kérdés, hogy mi lesz, ha a minimálbéresek és a közalkalmazottak rádöbbennek, hogy mit is tettek velük. Amikor a devizahitelek törlesztőrészletei tartósan magasak lesznek. De akkorra már valószínűleg ki lesz építve a rendőrállam, el lesz hallgattatva a média, a véleményformáló felső réteg meg nagyon elégedett lesz az új adókkal. Szlovákiában sem verték túl nagy dobra az éhséglázadásokat, amikor bevezették az egységes egykulcsos adót, nálunk sem kell majd leküldeni a forgatócsoportokat mondjuk Borsodba.

rockjano_ 2010.07.24. 02:19:59

@Bergeroth: Így van, a cél mindig szentesíti az eszközt és mindig zárójelbe teszi az elveket.

Ezt persze lehet ügyesebben tenni és bénábban.

Akármenyire is nincs gazdasági elképzelésük amilyen az ellenzék még több ciklusig maradhatnak.

Szerintem az mszp élére újra a Feri jön még 1-2 év nincs más alternatíva.

A Jobbik és az LMP leáldozóban lesz addigra. Mégsem lehet más a politika...

rockjano_ 2010.07.24. 02:23:06

@pokesz70: Kicsit pesszimista vagy

Viktor azért csak elment az ATV-be, szerintem a frekvenciájuk is marad meg a Klubrádiónak is, abszolult jobboldali fölény lesz persze de van már internetünk más a világ mint néhány éve.

Csak azért tünnek profinak mert a többiek oly bénák. Már régóta persze.

Arról kéne beszélni végre egyenesen hogy a másik oldal hogy jutott idáig, és mi lesz vele.

pokesz70 2010.07.24. 02:28:35

@rockjano_:

Azért tehetik ezt meg, mert a média kb olyan színvonalon működik ebben az országban, mint a baseball. A negyedik hatalmi ág, az istenszerelmére!! Hogy tűrhetik azt, amit készülnek velük tenni?? Szalai Annamária fogja 9 évig diktálni a cikkeket?? És ők tudósítanak, érted, BESZÁMOLNAK arról, hogy hát igen, Viktor épp most nyírja ki a vélemény- és szólásszabadságot, istenem, ez van.

Zsola777 2010.07.24. 02:29:58

@pokesz70: Közhelyesnek tűnne, ha azt mondanám, Oszdd meg és uralkodj? en.wikipedia.org/wiki/Divide_and_rule
Én ezért nem szeretem, mert belesulykolta az emberekbe a polgári köröket, a politikát, stb. Már napi szinten függ(t)ünk tőle, pedig semmi szükségünk rá.
Most meg egyesíthetné az országot, de úgy tűnik, erre nem képes. Csak hülye kifüggesztendő nyilatkozatokkal, ami sörözés szintjén lehet, hogy az ő ötlete volt, de természetesen nem hozzá fűződik.
Arra leszek kíváncsi igazán, hogyan lesz ország(szemlélet)egyesítő katarzis, vagy csak elkaristol ez a kormány is úgy, mint az előzőek. Addig meg nézhetjük a bábszínházat by Fidesz (valami KDNP-re szavazott valaki? ;) )

Zsola777 2010.07.24. 02:31:46

Elírtam, bocs! Jó8!

AkarkiJ 2010.07.24. 02:32:38

@rockjano_:

A Kéri interjú nagyon jó volt, szeretem a stílusát, de most még lazább volt, mint szokott lenni szerintem :)

Neki kellene inkább ov-val beszélgetnie, abból kerekedne ki vicces riport.

Évekkel ezelőtt volt stumpffal egy műsorban, tán éppen 2002 után valahogy, olyan szórakoztató stílusban osztotta ki az akkor még aktív politikus dumát nyomó stumpfot, hogy öröm volt nézni

mert kéritől teljesen hihető, amikor nem veszi be a dumát, mert ismeri őket, be is meri mondani, hogy ismeri őket, ők is tudják hogy ismeri őket, és emiatt tudja hitelesen osztani őket :) meg élvezetesen tudja emlékeztetni az embereket arra, hogy korábban mi volt...

TG, bocs az offért, hogy a te házad táján a "konkurenst" dicsérjük :)

rockjano_ 2010.07.24. 02:35:10

@pokesz70: csak próbálja kinyírni...de már nem megy neki, csak szeretné.

Az internet korában élünk könyörgöm, már akit a politika egyáltalán érdekel az ott él.
A baloldal most letargikus stb... de inkább amiatt kéne annak lennie ahoyg kommunikáltak idáig és ahogy teszik most is.

Nézd meg az interjút Olgával. Orbán profi de amiről nincs felkészülve ott nagyon is megszorítható, ő is ember.

Ha nem akarjuk hogy azt tegye amit akar nem kell neki hagyni, el kell menni tüntetni, üvöltözni kell, röhögni rajtuk stb...

Vagy valami normális pártot alapítani :-))) az hiányzik a leginkább talán ma.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.07.24. 02:35:39

@AkarkiJ: Azért, mert míg az IGEN győzelmének egyértelmű következménye van egy ügydöntő népszavazás esetében, addig a "Nem" következményei érdekesek.

Ugyanis az igen kapcsán biztosan tudod, hogy mit és milyen formában támogat a szavazó. Addig a nem kapcsán az lehet "egyáltalán nem", "nem így", "nem most", "ne törvénnyel szabályozzuk", stb.

Megjegyzem: A Seres Mária féle népszavazásra több okból is nemmel szavaztam volna.

1. Mert a politikus, mint bárki más, könnyen tud számlát szerezni. Potenciálisan számlagyáraknak szerezhet megrendelést a megoldás.
2. Mert egy jó politikus idejét ne pazaroljuk felesleges könyvelésre... Ugyanis ez az egész országnak vesztesség. Azért nem kell elszámolni, mert ennél egy valóban az érdekünkben dolgozó politikus ideje túl drága ahhoz, hogy a számlák rendezgetésére pazaroljuk.
3. Ha csalót küldünk a parlamentbe, mindegy, hogy kell-e a költségeit igazolni (mivel ennél többől él, ezért ez nem nehéz), ha tisztességes embert akkor felesleges. Változást akkor lehet elérni, ha a választáskor felelőssen választunk, és nem párt ellen, hanem arra érdemes jelölt mellett szavazunk. Ha nem az elvárás, hogy a "másik oldal" képviselje, hanem a tisztesség.
4. Mint mondtam, a politikus sokkal többől él, sokmindenért könnyen kap számlát (automatikusan) ezért értelmetlen.

Ehhez képest: Amikor aláírásgyűjtés folyt, többen azzal gyűjtöttek, "petíció", rákérdezek, biztos az, mert népszavazás nem lenne jó... Aki gyűjtött, "nem, ő sem népszavazni akar"... Elolvastam a papírt. Megtévesztésse, hazugsággal is gyűjtenek aláírást, és ezzel építik a karrierjüket.

Seres Mária szervezete spammel, ha ezt pl. jelezzük vagy a kezdeményezés hibáiról beszélünk, akkor igencsak bunkó.

Grrr 2010.07.24. 02:36:32

Nyilván nem dől össze az ország egyelőre. Most még kitart a nagyarányú győzelem hozta lelkesedés, illetve a korábbi uralkodók mérhetelenül kártékony tevékenykedésének emléke.

A Fidesz kétnyelvűsége, letámadás, korrupciója majd előkerül kritikaként akkor, amikor megérik rá az idő. Amikor Orbán népszerűsége hanyatlik, amikor már elnyűtte magát ez a mostani garnitúra. 2014-ben. Vagy legkésőbb 2018-ban. Most még túl korai. Ezt, úgy látom, a JOBBIK, az LMP és az MSZP is érzi. Most még nem lehet támadni, mert nincs meg az az elégedtlen tömeg, aki elé lehetne állni.

rockjano_ 2010.07.24. 02:38:24

@AkarkiJ: Kéri zseniális. És reális.

Ja és nincs meg benne ez a baloldali értemiségre ma jellemző világfájdalom, mert az is hülyeség szerintem.

Lehet és kell szidni Orbánékat de könyörgöm hol van a szembenézés saját magával a baloldal és a baloldali értelmiség részéről???
Mintha elakarnák sumákolni azt is (kivétel Gyurcsány dolgozata)

Más világot élünk alkalmazkodni kell hozzá.

pokesz70 2010.07.24. 02:39:32

@Zsola777:

Nem egyesíteni kéne ezt az országot, hanem békénhagyni. Valakinek el kéne már magyarázni, hogy emberek, térjetek már észhez, senkinek nem adatik meg csak úgy a nyugati életszínvonal (bármit is jelentsen az). A kormány se több, se kevesebb, mint egy társasház közös képviselője. Beszedi a közös költséget (ha jól működik, valóban be is szedi) és azt értelmes, a ház minősége, színvonala, stb. javítása érdekében ható dolgokra költi (ha jól működik, nem lop el belőle túl sokat). Nem akar bejönni hozzám állandóan belepofázni az életembe és nem uszít a rivális közös képviselő-jelölt ellen. És el kéne már végre mondani az embereknek, hogy Gyurcsány éjjel-nappali hazugsága az volt, hogy egy olyan általános életszínvonalat engedett meg az embereknek, amit 2006 után vissza kellett venni. Bocs, amit eddig adtunk, az nem járt volna, de ha ezt korábban mondjuk, nem szavaztok ránk. Most viszont kérjük szépen vissza, különben mindannyian becsődölünk.
Éljünk egy picit rosszabbul, mint ahogy a politikusaink szerint élnünk kéne és hagyjanak békén a fenébe. Nem katarzis kell ide, hanem a teljes őrületből kéne már kijózanodni.

rockjano_ 2010.07.24. 02:40:56

@Grrr: Igen csak a kivárás közben azért dolgozni is kellene, és azt sem nagyon teszik.

Ma még úgyérzem hogy még minig az mszp-nek van a legnagyobb esélye arra hogy kinőjje magát a fidesz mellé. A jobbik abszolult hanyatlik az LMP meg kényszeresen intellektuális

Grrr 2010.07.24. 02:49:21

@rockjano_: Annyit látok, hogy az a néhány aktív LMP-s politikus túl van terhelve, csak most lett pénzük arra, hogy szakértőket tudjanak fizetni. A képviselők sokat dolgoznak a törvényjavaslatokon - bár ennek nagyon sok hozama most nincs, úgysem fogad el a parlamenti többség (szinte) semmit.

Zsola777 2010.07.24. 02:50:00

@pokesz70: Igaz, a békénhagyás is kiváló, én ezt már a legeleje óta vallom. De most Viktor van helyzetben, hallgatni nem fog.
Az embereknek kell kijózanodniuk, és tekintve az általános szellemi színvonalat, sajnos igen fájdalmas lesz ez a másnap.
De a tanuláshoz ez kell, belátom.
((Egy országos katarzis mindenkinek jót tenne már, főleg a másként kezelhetetlen egyéneknek. De lehet, hogy nem is a Fidesztől kapjuk ezt, hanem 8-12 év múlva valaki mástól.))
Minden jót! ;)

rockjano_ 2010.07.24. 02:53:00

@Grrr: Az LMP-nél a lényegi kérdés nem dőlt el még.

Akarnak-e valóban ők lenni a baloldal vezető ereje??? Ahhoz nem lehet ennyire intellektuálisnak lenni...nem megy.

vagy belemennek egy szdsz-féle kispárti szerepbe...annak is megvan a realitása, akkor azonban meg kell hozni jónéhány kompromisszumot egy koalícióban, ezt még soha nem próbálták és iszonyat nehéz (lásd szdsz jó persze ők nem csinálták túl jól az is igaz)

SzaGyu 2010.07.24. 05:42:39

Orbán elfelejti, hogy Ő csak a FIDESZ-ben király és nem egészen úgy van, lesz ahogy akarja. Ha így folytatja eljöhet az az idő amikor a spontán tüntetők között kénytelen lesz a narancssárga mellényt is célba vetetni.

pakesz (törölt) 2010.07.24. 06:00:19

ha a cociknak van eszuk meg a hosszu bajtok masodik ejszakaja elott lementik Orban osszest a fidesz.hu -rol
amugy meg nem lenne jo haccacare 5 Mrd Ft -bol tartani allandoan a partoknak ingyenes partpreferencia szimpatia felmerest mert ez csak arra lenne jo...
illetve kifejezetten rossz lesz, mert a mostani toketlenkedes az IMFel is pont egy ostoba szavazosdi miatt van, es Orban nem engedheti hogy a kaderei ne nyerjenek, inkabb ravagta az ajtot az IMFre...

pakesz (törölt) 2010.07.24. 06:06:03

@MACISAJT: "( a korábbi négy milliós számot kissé elnagyoltam, pusztán amiatt hogy a három milliós szavazósereg 2004 december 5-én sem volt elég az érvényeséghez...)"

en ugy tudtam hogyha 2 millio + 1 elmegy es IGEN -nel savaz, akkor ervenyes!!!
ne feledjuk ott a 3 milliobol 1.4 millio nemmel szavazott azert nem volt ervenyes!!!
itt meg csak azt mondtak neked hogy 2 millio egyertelmu szavazat az mar ervenyes nepsavazast jelent
vagy tevednek???

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.07.24. 07:00:48

Térjünk vissza a népszavazáshoz, ami Magyarországon valami egészen különleges dolog. A Magyar Népköztársaság 1949-ben elfogadott, és 1989-ig többször lényegesen módosított alkotmánya ugyan tartalmazza ezt a fogalmat, azonban egészen 1989-ig nem volt népszavazás. Pontosabban, népszavazás formájában és néven néven nem volt. Burkoltan azonban többször is volt, amin azt értem, hogy a kispolgári békesség érdekében számos - nem is gondolnánk, milyen sok - intézkedés történt közvélemény-kutatások alapján vagy a párttagság kezdeményezésére.

Az 1989-es népszavazás ugyan meghozta a nép kedvét nagyon, de azért nem mindenki rohant az urnákhoz. Volt olyan kérdés, amiről már döntött az országgyűlés (a munkásőrség feloszlatása), de a mai napig kétséges, hogy valóban eredményes volt-e a népszavazás, olyan parányi (néhány ezer) volt az igenek többsége.

A rendszerváltást követően a népszavazás lehetősége ugyan nem csupán írott betű maradt, de az országgyűlés és az alkotmánybíróság igyekezett ellehetetleníteni ennek megvalósíthatóságát. Ez azzal kezdődött, hogy az AB szerint az alkotmányból levezethető, hogy a népszavazás csak másodlagos hatalomgyakorlási forma. Az alkotmány így rendelkezik:

"A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja." Többször kértem az AB-tól a levezetést, ugyanis szerintem a "valamint" nem alárendelő, hanem mellérendelő viszonyt jelöl. Soha nem kaptam meg e levezetést, amiből arra következtetek, hogy az AB hazudott.

De hazudnia is kellett, mert ezzel indokolta, hogy a parlamentet népszavazással nem lehet feloszlatni. (1992-ben a Létminimum Alatt Élők Társasága kezdeményezte a feloszlatást. Tamás Gáspár Miklós, aki már régóta a közvetlen demokrácia híve, anno fölháborodott cikket írt a Népszabadságba, hogy mit képzel a nép? Aztán mások megírták, hogy mit.)

Amikor aztán később úgy alakult, hogy megint kedve lett volna a népnek az ő hatalmát gyakorolnia, a 100 000 szükséges aláírást 200 000-re növelték, és korlátozták a gyűjtési időt. Vagy egyszerűen nem írták ki a népszavazást a Munkáspárt kezdeményezte ügyben. Ez a NATO-csatlakozásról szólt, és az indok az volt, hogyaszongya: még nem időszerű. Márpedig sem a törvény, sem az alkotmány nem ismeri az időszerűséget e kérdéskörben.

Nem lehetnek kétségeink: a Fidesz teljesen ki fogja iktatni a népszavazás tényleges lehetőségét, hiszen a fülkeforradalom erre hatalmazta fel őt. visszajutunk hát a Magyar Népköztársaság alkotmányához: benne lesz, de minek?

Fittipaldi 2010.07.24. 07:25:41

Szerintem egy alkotmányról szóló népszavazás kimenetele csak azon múlna, hogy az azt támogató és ellenző pártoknak mekkora az aktuális ereje. Ebből a szempontból fölösleges pénzkidobás, csak egy széleskörű pártpreferencia-közvéleménykutatás lenne.
Másrészt a Fidesz nyilván azért nem akarja majd népszavazásra bocsátani, mert akkor az azt megelőző kampányban markánsabban megfogalmazódnának az új alkotmánnyal szembeni ellenérvek (mindegy hogy releváns vagy nem), ezért megosztaná az embereket, egy részük nem érezné magáénak. A Fidesz szempontjából valószínűleg az alkotmány kétharmadot meghaladó támogatottsága lenne csak megfelelő.
Persze így is lesz egy alkotmányellenes baloldali médiahadjárat - sőt a szélsőbal (mszp) szavazók nyilván már most ellenzik, - de ennek kisebb lesz a hatása a fejekben, mint egy kampánynak lenne.

Átverés! 2010.07.24. 07:28:29

A tegnap esti Orbán Viktor és Kálmán Olga beszélgetés alapján el kell ismerni, hogy OV nagyon nagy stratéga.
Ugy beszélt, hogy szinte el elehet felejteni az előbbi hetek rohamát a hatalom bebiztositása érdekében.
Pillanatnyilag meg lehet felejtkezni a közt.eln. választásról, Papcsákról és szinte minden nagativumról.Érthetővé tette, hogy hogyan is képes ilyen népszerüségre szert tenni.
Okos ember és mégegyszer mondom nagy stratéga.

Csak a kettős, hármas beszédnek kellene véget vetni és akkor talán hiteles politikus lenne belőle.

László56 2010.07.24. 07:54:36

Szép jó reggelt és nagyon szép hétvégét Mindenkinek

Egy ország alkotmányának csakis a népszavazás ad teljes legitimációt. Legitim azonban nem összetévesztendő a törvényességgel. Mert a törvényességhez az ország jelenlegi rendje szerint nem szükséges a népszavazás. Tehát minden ami törvényes az legalább részben legitim, de nem minden ami legitim az törvényes. És itt játszik szerepet az erkölcs. A nép, a politika és a gazdaság erkölcse. Egy magas erkölcsű államban a népszavazás nem probléma. Minél alacsonyabb a társadalom erkölcse annál problémásabb a népszavazás intézménye. Az utóbbi évek politikai erkölcséről azonban nehéz lenne beszélni, annál többet az erkölcstelenségéről. Mindez az mutatja nekünk hogy országunk még nem érett a népszavazás politikai döntéseire, mert a politikusoktól könnyen manipulálható.

Miért a politikusaink érettek ? Kérdezhetné valaki. Különösen az utolsó húsz év után igencsak jogos lenne a kérdés, mint ahogy a válasz is. Egyáltalán nem érettek. De mitől is lennének jobbak, mint a nép amelyik megválassza őket. Nagyobb az információs előnyük, de hogy attól jobbak is lennének ? Mint az utóbbi idők példája mutatja a korrupció és avval az erkölcstelenség olyan méreteket öltött amely eddig elismert pártokat döntött meg és az ország rendjének a változtatásához vezetett és vezet továbbra is. Ha valaki konfrontálná a népet, -pártreferencia nélkül-, avval a kérdéssel hogy hihetünk e általánosságban a politikusainknak, biztos vagyok benne hogy több mint 80 % a azt mondaná hogy nem. Pártreferenciával ez a szám már kisebb lenne, de még mindig nagyon magas. Mindez az mutatja nekünk hogy a politikai érettségünkhöz és demokrácia értelmezésünkhöz még sok hozzátanulni valónk van.

Ezt az éretlenségünket használja ki a politika az információs előnyével együtt. A mindenkori kormány a népszavazás ellen van, mert az az érzése hogy megnehezíti és lelassítja a kormányzási folyamatot. A mindenkori ellenzék meg mindig a népszavazásért van oda, mert az az érzése hogy megkönnyíti és meggyorsítja a kormány leváltását. Ebből is látszik hogy ez nem pártkérdés hanem a hatomhoz való viszony kérdése. És a politika kiszolgálói ? Mint ebben az esetben a blog írója. Ugyanúgy manipulál bennünket mint maguk a politikusok. Hiszen megmagyarázás helyett azt sugallja nekünk hogy milyen rossz is a kormány hogy nem azt csinálja amit ellenzékként követelt. Azt meg mélyen elhallgatja hogy a mai ellenzék is az ellenkezőjét akarja mint amikor kormányon volt. Hogy miért van ez, azt a fenti sorokban írtam le. Annak ellenére hogy ez a politológusok feladata lenne. Nem manipulálni kell, -Tisztelt elemző Úr-, hanem megmagyarázni.

-zotmund- · http://zotmund.blog.hu/ 2010.07.24. 07:57:50

Ha az 1989/1990-es rendszerváltás és alkotmányozási folyamat elitista volt, akkor az új alkotmány elfogadását célszerű lenne egy eredményes népszavazáshoz kötni. Egyrészt ez jobban illik a jelenlegi (és láthatóan hosszútávra tervezett) orbáni kommunikációhoz, másrészt kétségkívül nagyobb legitimációt adna az új közjogi berendezkedésnek.

panelburzsuj 2010.07.24. 08:04:59

Egyenes beszédből:

OV: "Az ember alapvetően jó. Mármint hajlamai szempontjából jó."

Makogom már egy ideje, hogy a politológusoknak ideje lenne teológiai segédcsapatok után nézni ...

Szimba 2010.07.24. 08:12:02

Az OV interjú számomra meglepő volt ismét. Ugyanis az első kormányra kerülésekor nem volt jellemző rá, hogy világosan, konkrétan beszéljen egyes intézkedésekről, azok okairól, céljairól. Beérett mint politikus. (Kicsi, savanyú, de a miénk:)

Igaz egészen más hangnemben szól a lelkesítendő tömegekhez egy-egy ünnepen, de ez érthető.

Erősnek, és eltökéltnek mutatja magát, valamint egy felelősséget vállaló politikusnak. Mondom ezt úgy, hogy kimondottan ellenszenves számomra az egyénisége.

Ez a külcsín:), a belbecs még a következő években dől el.

Feltűnő volt, ahogyan Orbán felsorolta a 2010-es (azaz Bajnai által végrehajtott) megszorításokat, mint hatalmas terheket, ugyanakkor az únió felé felmutatható eredményeket!:))

- nyugdíjkorhatár emelése pl. - ezek szerint minden ígéret ellenére ezt is meghagyják! Franciaországhoz hasonlította, ahol csupán 62 évre szándékoznak emelni a ny.korhatárt, és hatalmas ellenállásba ütközik.
Stb.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.24. 08:15:20

Sokkal érdekesebb, izgalmasabb lenne maga az alkotmányozás folyamata, ha biztosan tudnánk előre, h lesz róla népszavazás.

Török úr: aláírásgyűjtéssel nem lehet elérni a népszavazást?
Esetleg felemelhetik 2/3-dal a szükséges aláírások számát, de talán irracionális mennyiségre mégsem?
Most mennyi is?
200.000?

Szimba 2010.07.24. 08:19:18

Az Este műsorából érdekes volt TG véleménye az OV kormány első 56 napjáról. "Jutalomjátéknak" nevezte, bár szerinte is az ellenzéki 8 év alatt elhangzott ígéreteikről még nem volt szó.
Vagyis a nyugdíjrendszer, az egészségügy, az oktatás, a gazdaság reformjáról.
Giró-Szász utolsó válasza is izgalmas volt, mert azokat az országokat sorolta fel, amelyek ugyancsak hasonló bankadót készítenek elő, hasonlóan a szuverenitás mellett szólnak, és tiltakoznak az IMF, Amerika befolyása ellen. Mintegy 24 államról tett említést, mint OV.

Azért izgalmaz, amit a politológusok elmondanak, mert más megvilágításba teszik a politikusok nyilatkozataikat.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.24. 08:21:16

@AkarkiJ:

Igazad van, én is meglepődtem, és nem értettem, hogyan jött az hirtelen oda.... meg is lódult a fantáziám

Szimba 2010.07.24. 08:22:58

@malacz69【ツ】rettegéselemző:

Nem hinném, hogy most össze lehetne gyűjteni 200 ezer aláírást azért, hogy az alkotmányról szavazzunk.

Ráadásul a népszavazás egyértelműen a fideszesek igenjeivel zárulna.

- Ki olvasná végig az Alkotmányt?
- Aki elolvassa, érti?
- Max. a preambulumát lehetne közzétenni, azt meg szerintem mindenki elfogadná. Ill. nagyon kevesen nem.

Szimba 2010.07.24. 08:24:20

Nagyon mulattam azon, hogy OV megemlítette, hogy ő is devizában vett fel hitelt!:))))

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.24. 08:29:51

@pokesz70:
"Létrehozni és megerősíteni a szélsőjobbot (Vona) és annak médiáját (EchoTV, Barrikád, stb.)"

Muhaha! A választások előtt szinte kizárta az Echo a Jobbikot, folyamatosan szidták a gárdát.
Ekkora hülyeségeket egy mondatban!
Vona és pártja pont úgy néz ki a parlamentben a hátat fordító mentalitással, mint akik Orbán bábjai. LOL, hülye!

Tibike15 2010.07.24. 08:31:01

Az alkotmány szövege elég bonyolult. Én magam nem szakirányú diplomával egyáltalán nem biztos, hogy bármilyen értelmes, szakmai véleményt tudnék mondani a leendő alkotmányról. És akkor gondoljunk bele, hogy milyen magas a funkcionális analfabéták száma vagy az olyanoké, akik még érettségit sem képesek letenni és akkor kérdezzük meg, hogy véleményezze az alkotmányt. Bízzuk ezt a profikra.

A 300ft vizitdíj egy egyszerü kérdés volt, akarom vagy sem, nem keverném össze az ország alkotmányával.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.24. 08:32:59

@Szimba:

Sztem fél év múlva - túl az első költségvetési vitán - össze lehetne gyűjteni 200.000 aláírást erre a kérdésre:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az új Alkotmány csak megerősítő népszavazással léphessen életbe"

Ha erre győz az igen, az magát a létrejövő alkotmányt is determinálja, aztán jöhetne a megerősítés szintén igennel.

MACISAJT 2010.07.24. 08:40:31

@Szimba: ("Nem hinném, hogy most össze lehetne gyűjteni 200 ezer aláírást azért, hogy az alkotmányról szavazzunk."

Annyit még igen. Talán van még annyi revansra, bosszúra szomjazó nyugger, "szanyikapitány" tarsolyában..:)

És tegyük fel, (bár momentán számomra elképzelhetetlen) hogy olyan kérdések is lennének amelyek átmennének az OVB-n és az Alkotmánybíróságon.

No de hogy többmillió ember ezért nem menne el népszavazni(pláné hogy a 2500-as Medián reprezentatív mintából nincs 10% aki fel tudna idézni HÁROM mondatot a mostani alkotmányból)..az is biztos.
Maga a poltikai közhangulat pedig nem olyan hogy "protestből" rángassa a polgárokat a fülkékhez- mint 2008-ban a böszme és kormánya esetében.

Így aztán- ha valaki próbálkozni akar vele.Hajrá:)

De a kudarc(márpedig az boritékolható)- az a legnagyobb közösségromboló.

Szimba 2010.07.24. 08:43:39

@malacz69【ツ】rettegéselemző:

Félév kevés lesz.
2 év múlva már éppen lehetne zajongás, bár valóban nem tudom, hogy a gazdasági fellendülés (Széchenyi terv, kis-, és középgazdaságok támogatása, az egykulcsos adó hatása stb.) elindul-e.

Tömegeket szerintem csak pénzügyeket érintő kérdésekben lehet hatásosan megszólítani.

panelburzsuj 2010.07.24. 08:51:40

@Szimba:

"Tömegeket szerintem csak pénzügyeket érintő kérdésekben lehet hatásosan megszólítani."

Pl: 23 millió román munkavállaló? :)

Szimba 2010.07.24. 08:54:39

A "zsákmányelvet", mint politológiai terminus technicust még többször be kell vinni, és elmagyarázni a közönségnek, mert meglehetősen rosszul csengő kifejezés.

Ezt Török G.-nek írom.
(Másrészt most figyeltem meg, hogy egy szimpatikus, fotogén arccal mennyivel nyerőbb tud lenni egy ember a tévében! Giró-Szász sem mondott sokkal többet, mégis TG, utóbbi a nagy őszinte szemeivel mégis mennyivel meggyőzőbb tudott lenni:))

Szimba 2010.07.24. 08:55:33

@panelburzsuj:

Az is pénzre ment, félelmet keltettek az emberekben, hogy elveszik a munkájukat (munkanélkülivé válhatnak).

Szimba 2010.07.24. 08:57:40

No, a kávé(k) ellenére is össze-vissza írok!:(((
Inkább visszabújok az ágyikómba, olyan álmos vagyok.

sárkányfő 2010.07.24. 09:03:33

Egyetért-e Ön azzal, hogy a véres Kádár-diktatúra egyik fővezére, a Magyar Kommunista Munkáspárt államminisztere, a Központi Bizottság tagja, Pozsgay Imre részt vegyen a demokratikus Magyar Köztársaság új Alkotmányának megírásában?

[] Igen
[] Nem

jet set 2010.07.24. 09:06:08

@Szimba: Pontosan ugyanezt akartam írni. Hányan olvasnák el és értenék meg az alkotmányt? Hányan ismerik egyáltalán a jelenlegit?
Az eu-s népszavazások (Franciaország, Hollandia, Írország) sem arról szóltak, hogy az adott szerződéssel egyetért-e a nép, hanem a kormány mellett vagy ellen szavaztak.

bigyibogyo 2010.07.24. 09:09:50

@MACISAJT: Vagy az ellenzék (népszavazás kezdeményező) által kiválasztott fontosabb pontok alapján feltenni a kérdéseket.

Szimba 2010.07.24. 09:14:10

@ó jaj:

Nem találom annak a 45 embernek a nevét, akik a 7 előkészítő bizottságban benne vannak.
Ki tud segíteni?

Asszem 2010.07.24. 09:16:20

Nos, mivel a tavaszi forradalomban megválasztottuk a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, ezért teljesen felesleges népszavazásra pazarolni a pénzt, hiszen úgyis béke van, szabadság és legfőképpen egyetértés :p

panelburzsuj 2010.07.24. 09:22:07

@Szimba:

A kérdésem arra akart rávilágítani, hogy tömegeket - hangsúlyozottan magyar tömegeket - lehetőségek megragadására inkább fenyegetések elhárítására lehet-e tömegesen megmozgatni.

sárkányfő 2010.07.24. 09:29:14

Szomorú szívvel kell bejelentenem Magyarország lakosságának, hogy aktuális hivatalban lévő miniszterelnökünk feladta:

"Az államnak nincs eszköze a forint árfolyamának garantálására - mondta a miniszterelnök a Hír Televízió Péntek 8 című műsorában."

hvg.hu/gazdasag/20100723_forint_orban_arfolyam

Sajnálatos, hogy Orbán nem képes felfogni, hogy az ország vezéreként eszközök sokasága áll rendelkezésére az ország gazdaságának rendberakására, és ezen keresztül a forint árfolyamának stabilizálására.

De legalább most már értem miért gyengült a Ft 8% -ot, mióta miniszterelnök.

Ezzel együtt meglepő, hogy ilyen nyíltan elismeri, hogy feladta. Nos, ha feladta, szerintem mindjárt át is adhatná a vezetést egy olyan embernek, aki ugyan jóval kevesebb dumával és nemzetközi botránnyal, de eredményesen végezte a dolgát. Ezt pár napja Berlinben maga Orbán is szép szavakkal elismerte, szóval az illető úr megítélését nemzeti egyetértés rendszere (ner) övezi. Igen, Bajnai Gordonról van szó.

Lássuk az Euró árfolyam fényében az aktuális és az előző miniszterelnök munkásságát:

Bajnai: 291 Ft ---> 265 Ft
Orbán: 265 Ft ---> 288 Ft

Viktor 3 hónap alatt visszadolgozta amit Gordon egy év alatt elért.

The_Goat 2010.07.24. 09:30:10

arról kéne népszavazás hogy szerepeljen e természetfeletti lényekre említés az alkotmányban. A 21. században vagyunk nem a középkorban.

Számomra a hit pl. nem érték hiszen bemondásra elfogadni ténynek valamit az intellektuális önbecsapás. Maga a hittel élés pedig egyáltalán nem garantálja az erkölcsös életet, lás pedofil papok vagy Tőkés nőügyei.

Nem akarok olyan társadalmat ahol a bizonyítás kényszerét a racionális embertől várják el míg a vallások kritikájárt elhárítják vallásos érzékenységre hivatkozva. És a nemvallásos érzékenységgel mi lesz?

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.07.24. 09:34:34

vezessük be újra a nyilvános kivégzéseket, mint a középkorban

Szimba 2010.07.24. 09:42:50

@Szimba:

Az elhárítási mechanizmus sokkal erősebben működik, szerintem.

Szimba 2010.07.24. 09:45:07

@The_Goat:

Orbán V. éppen erre idézte a német alkotmány bronztáblán szereplő preambulumát, ami isten nevével kezdődik.:)

[nick] (törölt) 2010.07.24. 09:45:20

@Tibike15:
sok mindenben nem értek egyet worlukkal, de ez egy örökbecsű írása.

Igaz történet

Elfogyott a tömlőssajt, úgyhogy lefáradtam a boltba, ahol persze került még a kosárkámba néhány apróság. Néha rámtör a háborús romantika, meg a konzervek iránti kíváncsiság, tehát páncélosételből is bevásároltam. No, még a pénztárhoz vezető soron egy jókora marcipánkenyér, hopp, mert azért van az odarakva, hogy a sorban álló ember unalmában beleszeressen.

Háromezer-hétszáznegyvennyolc lett a vége; a pénztáros ezúttal nem kérdezte meg, amit szokott, hogy tudniillik van-e hétszáznegyvennyolc apróban. Nem volt egyébként, adtam egy ötezrest, kaptam ezerkétszázötvenkettőt vissza, és már mentem volna haza.

- Jaj, várjon! – szólt utánam a pénztárosnő. – Ez az ötezres nem jó. Le van szakadva a sarka. Nincs egy másik?
- Nincs másik – mondom neki. – Húszezresem van csak.

A nő – ötvenes, szimpatikus asszonyság – elsápadt. Hibaüzenetek pörögtek a szemgolyóján, aztán megállapodott a kék halálban. Hogy akkor ezt az egyenletet hogyan lehetne feloldani.

- Adja vissza húszból az ötezrest, meg még tizenötöt – mondtam segítőkészen.
- Az nem jó. Várjon. – Számolni kezdett, hogy mi volna a jó. – Ideadja a húszast… mennyit is adtam vissza? ezerkétszázötvenkettőt… akkor az tizennyolcezer…
- Mondom adjon tizenötöt, meg az ötezrest!

De ekkor már nem bízott bennem; képtelen volt kettőbe szedni a két tranzakciót, és arra gyanakodott, hogy össze akarom zavarni, aztán majd levonják a fizetéséből. Nyomott egy F1-et: help.

- Timike!

Jött sietve Timike, huszonéves munkaerő, szintén pénztáros. Gondoltam, ő közelebb van még az érettségihez, hát csak túllendülünk most már ezen, mert közben egyre gyarapodott a sor, és nyilván azt hitték, hogy én direkt tartom fel őket. Az asszonyság előadta a tényállást, hogy volt háromezer-hétszáznegyvennyolc, az úr ötezressel fizetett, és le van szakadva a sarka.

- Mennyit adtál vissza? Aha! Akkor tizenötből… akkor tizenkétezerhétszáz… - Most megpróbálták levonni a visszajárót húszból vagy tizenötből. A sor tovább nőtt.
- Adjon már neki tizenötöt! – javasolta az utánam következő hölgy.
- Ezt mondom, váltsuk fel a húszast és kész – próbálkoztam, de hiába.
- Tizennyolcat kell adni – sütötte ki közben a két szakember, bár csak ötletként, mert számoltak tovább lázasan.

- Szerintem nem fogják megoldani ezt a problémát – rezignáltam oda. De biztosítottak, hogy nem vehetik át a sérült ötezrest semmiképpen, az nem úgy van. Még mindig nem tudták felfogni, hogy a vásárláson túl vagyunk, csak pénzt kéne váltani.
- Beütöm újra és fizessen a húszassal… de akkor előbb ki kell ütni a gépből… - vetette fel a pénztáros bizonytalanul, mert ugye kiütni a gépből, az meg szerelőt igényel.
- Na jó, akkor menjen, majd beváltjuk a bankban! – vágta át végül a gordiuszi csomót Tímea, idegesen és sértődötten, kezembe nyomva a húszezrest. Nem vitatkoztam, örültem, hogy vége.

Pedig egy kérdés bennem szorult, csak a lépcsőházban jutott eszembe, szokás szerint. Meg kellett volna kérdeznem tőlük:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2002. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerinti családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?

porfelhő 2010.07.24. 09:49:05

Láttam a müsort, ami többek között megragadott, hogy OV. a bankadóval kapcsolatban feltett kérdésre azt mondta egyértelmüen mint Várhegyi É. cikkében olvastam, hogy költségvetési lukat töm be vele a kormány.
Két évig biztosan ennyi lesz, utána közelitenek, egy egységes európai határvonalhoz.
A közszférával kapcsolatos kérdésre adott válasza, ha a dolgozó indoklás nélkül felmondhat, miért ne lehetne a kormánynak is ugyanigy cselekedni, nem volt meggyőző, olyan mondok is valamit meg nem is. Amit ugye aztán Kéri L. és Kálmán O. még picit viccesen elemzett is. Alkotmánymódositással kapcsolatos kérdésre adott válasz, hogy a parlamentre bizza a döntést, azért van a parlament, korábban mint ha nem ezt hangoztatta volna.
Nekem ugy tünik, hogy a népszavazásokra, mint népi mozgalomra már nem is lesz olyan nagy szükség.
Az Este müsorában a figyelmem az ragadta meg legjobban, hogy TG. azt mondta, a Fidesz saját korábbi politikájának az ellensulya.
Végül ha a tegnap esti müsorokat összevetem, a TG. és Kéri L. valamint Giró-Sz. véleményéből én azt szürtem le, hogy OV-nak változtatni kell a politizálásán az emberek megszólitásában, mert nem biztos, hogy a szavazó tábort meg tudja tartani, talán erre utalhatott ő maga is mikor azt mondta nem tudja, hogy a szavazáskor létrejött kérharmad, a jövőre is vonatkozik e.
Én nem láttam OV-ban azt a nagy lendületet, a válaszaiban,
megnyilatkoztásaiban, mint mikor ellenzékben voltak, talán a 2/3 teszi, mondhatja a nép akartátok akkor csináljátok, de nagyon jól csináljátok.

Szimba 2010.07.24. 09:51:34

Szerintem teljesen lényegtelen része lesz az alkotmánynak, hogy említi-e isten nevét vagy egyéb szentekét, sokkal inkább fontos a többi része!!!!

Demokratikus, nem kimondottan, de értelmezésében, eredetében liberális tartalmú lesz vagy sem? Ez a kérdés.

A
- pártokra,
- szakszervezetekre,
- a polgárokra,
- az államformára,
- a kormány jogaira, kötelességeire,
- a fegyveres testületekre
- stb.
milyen alaptörvényeket hoznak.

Szimba 2010.07.24. 09:55:01

Jaj, de hiányzik nekem Ordnassac!:))) Az alkotmány készítéséhez ő ért itt igazán.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.24. 09:55:18

@MACISAJT:
Nagyon egyszerűen zajlana.
Három Alkotmány között lehetne választani.

1. A rendszerváltás óta 20 évig érvényben lévő Alkotmány.

2. A Fidesz-kormány módosításaival - a jelenlegi Alkotmány.

3. Az Orbán féle történeti Alkotmány a Koronatannal.

A győztes mindent visz.

Szimba 2010.07.24. 10:01:20

@[nick]:

Jaj, ne röhögtess!:))))

Annyit lehet megkérdezni, szavaztatni a tömegekkel - persze alapos előkészítés után, ami alatt egy Izaura típusú filmet értek - , hogy 1 pohár sört vagy 1 korsó sört kapjon ingyen minden állampolgár.

És ez a maximum!:)))

silverwol 2010.07.24. 10:01:44

Nem csak ebben a kérdésben fognak mást mondani, mint az elmúlt 8 évben. Nyilván nem érdekük a népszavazás most. Az más kérdés, hogy a mi érdekünk lenne-e pl. az alkotmánymódosítás kapcsán. De őszintén, mire szavaznánk? Hogy jó-e az új alkotmány? Ki olvasná végig? Hányan mennének el úgy szavazni, hogy a pártszimpátia dönt, nem a leírt szöveg? Nem vagyok túl optimista a tömegek felelősségtudatával és tájékozottságával kapcsolatban.

(Kicsit más: Érdekes kérdés lenne pl. hogy ha parlamenti választásnál csak az voksolhat, aki tud egy egyszerű kérdésre válaszolni (ki van kormányon, ki a miniszterelnök, stb.), akkor vajon lehetne-e érvényes szavazást tartani egyáltalán.)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.24. 10:03:11

@Szimba:

Ki olvassa el az Alkotmányt?
Ki szakember a kérdésben?

Miért, ki olvasta el az Egészségbiztosítókról szóló törvényeket és rendeleteket?
Mégis két népszavazást is rendeztünk róla.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.24. 10:04:51

@Szimba:
Vagy hogy úgy legyen, ahogy eddig volt,
vagy úgy, ahogy még nem volt.....

Ugye erről mindenki tud dönteni.

Szimba 2010.07.24. 10:07:37

@porfelhő:

Az biztos, hogy a Fidesz 8 év alatt sok minden ellen tiltakozott, sok mindent megígért, amit most kormányon már egészen másként fog csinálni.

Örülnek, hogy Bajnai meglehetősen sok lépést megtett helyettük. És roppant fogják sajnálni a zembereket mindezekért, de megváltoztatni, eltörölni nem fogják.

Nem hozzák vissza a 13. havi nyugdíjat,
nem hozzák vissza a közalkalmazottak +1 havi bérét,
az áfát nem csökkentik 20 %-ra,
és a nyugdíjkorhatárt sem fogják lejebb vinni.

Ezt még le kell nyelniük a naívabb fidesz híveknek. És szerintem ebből nem is lesz morgolódás. Ha meg az MSZP felszólal ellene, akkor magukat bírálják. Tehát nonszensz.

Májking 2010.07.24. 10:09:45

Jelenti-e ez azt, hogy a vizitdíj 300 forintja fontosabb, mint az ország új alkotmánya?

Szimba 2010.07.24. 10:10:56

@simonmondja.:

Mert meglehetősen leegyszerűsítettek voltak a kérdések!

Ha azt a kérdést tennék fel egy népszavazáson:

1. Maradjon az eddigi alkotmány?
2. Legyen új alkotmányunk?

akkor máris győzött a 2. kérdés.

Az alkotmány szerintem nem érdekel tömegeket.

porfelhő 2010.07.24. 10:12:24

Még azt szerettem volna megjegyezni, mikor rákérdezett KO. az államcsődös Kósa féle megnyilvánulásra, nem is tudta hirtelen OV. hogyan reagáljon. Rossz állapotban van az ország, nem mindegy, hogy kormánytag teszi-e a nyilatkozatot, vagy képviselő, egy éve nem hivtak le az IMF. hitelkeretből. Olyan mindent mondok beszéd volt. Ez sem volt nekem egyáltalán meggyőző. Örültem, hogy végre a miniszterelnök személyes válaszait hallhattam ezekben a kérdésekben.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.24. 10:13:23

@Májking: Jelenti.

A háromszázforintosok forradalmi kormánya szerint az Orbán féle Történeti Alkotmány
háromszáz forintnál kevésbé fontos az embereknek.

Kínos.

jet set 2010.07.24. 10:14:33

@simonmondja.: Az azért baromira más, hogy megkérdezik, hogy akarsz-e vizitdíjat fizetni vagy hogy jó-e az új alkotmány.

Szimba 2010.07.24. 10:16:37

@Májking:

Jelenti.:))))

Kérdezz meg bárkit, hogy mi az alkotmány, mit tud idézni belőle! Mondjuk a jogászokat hagyd ki a megkérdezettek közül.

Legfeljebb, ha valami egetverően nagy baromságot akarnak beleírni, akkor lehetne megmozgatni a tömegeket szavazás ügyben.
Pl.: Magyarország ezentúl királyság, vagy Minden állampolgárnak joga van meghúzni a fülét a szlovák turistáknak, és kötelessége seggberúgni az MSZP tagjait:))

Tibike15 2010.07.24. 10:19:15

@simonmondja.: Én azt mondom, lehetne az alkotmányról szavazni, ha előtte kitöltenek az emberek legalább 60%-ra egy 5 egyszerü kérdésből álló kérdéssort ami az alkotmány szövegéből lett összeállítva.
Ezzel ki lehet szűrni azokat, akik el sem olvassák és úgy akarnak ítéletet mondani.

Ez nem a facebook meg a Megasztár, hogy megnyomod a gombot, tetszik vagy nem tetszik. Annál egy kicsit bonyolultabb.
Én diplomásként annyira vállalkoznék, hogy elolvasom és próbálom megérteni amit lehet, de hogy eldöntsem azt, hogy jó vagy sem, nem vállalnám.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.24. 10:20:24

@Szimba:

Azért Te sem hiszed, hogy népszavazást abból tartunk, ami érdekli az embereket.

Abból tartunk népszavazást, amiből megengedik nekünk.

Állítólag a kettős állampolgárság téma baromira támogatott, ugye.
A népszavazáson mégis az derült ki, hogy talán mégis csak elenyésző az érdeklődés.
Most épp úgy mondják, hogy nyolcvan-kilencven százalékban örülnek neki a magyarok.
De azért mégsem tartottunk róla még egy népszavazást, ugye.
Nehogy megint kiderüljön valami.

balfék 2010.07.24. 10:21:42

A@Szimba: Az lehet az ellenzék fő csapásiránya, hogy nem a lépések szükségszerűségét kérdezik meg , hanem rávilágítanak és az ellentmondásra (hazugságra), ami a Fidesz elmúlt évekbeli kommunikációja és a megtett és még a megteendő lépések között feszül. És nem elég egyszer elmondani, hanem Mórickaként, akinek mindenről ugyanaz jut eszébe, állandóan ezt kommunikálni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.24. 10:23:48

@jet set:
@Szimba:
@Tibike15:

Szóval akkor a kétszer is népszavazásra bocsájtott Egészségbiztosítási rendszerekről szóló törvényt kapásból idézitek
és szakértők a milliók is, akik szavazni voltak képesek róla.

Szimba 2010.07.24. 10:24:48

@Tibike15:

Így van. Először el kellene olvasnom több ország alkotmányát, hogy egyáltalán lássam, hogy mások hogyan fogalmaztak, aztán jöhetne a magyar, és talán lenne némi fogalmam, hogy az alkotmányjogászok mit is akartak belefogalmazni a bikkfanyelvükön.

A preambulum ezért fontos, mert az szól a tömegeknek, érthetően, köznyelven. Arról meg szerintem röhejes népszavazást tartani.

Ez tényleg az alkotmányjogászok és a 7 bizottság dolga, hogy megegyezzenek, kidolgozzák. Elvégre eddig mindenki halogatta! A 8 év alatt az MSZP régen elkészíttethette volna.

Most aztán persze sokkal kevesebben kerültek be az előkészítő bizottságba közülük, vagy az LMP-ből, és a Jobbikból.

Ez van. A Fidesz fog alkotmányt készíttetni.
Majd ha új kormány jön, módosíttathatja (ha megszvazzák).

Májking 2010.07.24. 10:26:56

Ha már alkotmány. Ti olyan okosak vagytok, tudtok mindent. Engem a "Lex Borkai" érdekel, részben érintett is vagyok, annyiban, hogy a kedvelt polgármesterem a hatálya alá esne. Szóval van-e ilyenkor még AB kontroll, vagy bármi más, vagy ez már elfogadott, hatályos és pont?

Szimba 2010.07.24. 10:27:03

@balfék:

No, ezt ne nekem javasold! Az ellenzék még hallgat, mint sz@r a fűben. Illetve bírál, de éppoly túlzóan, mint annak idején a Fidesz tette.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.24. 10:28:25

@Szimba:

Szóval szerinted az Alkotmányt olyan bikkfanyelven kell írni, hogy az ország lakói ne értsék meg.

Hát, ez egyfajta elvárás lehet.

Az eddigi Alkotmányunk érthető magyar nyelven volt írva, csak volt egy láthatatlan alkotmány az alkotmánybírák szerint, ami mást írt.

Szimba 2010.07.24. 10:29:31

@simonmondja.:

Nem szakértők, nem ismerik a tömegek!

Ellenben volt a kérdésben forint nevű kifejezés!:)))

Eü reformot nem népszavazással kell megvalósítani, mert az mindig igen sok embernek fog fájni (egészségügyieknek is, az embereknek is, és főként az ápoltaknak!:))))

Szimba 2010.07.24. 10:33:01

@simonmondja.:

Nem azt mondtam, hogy a jogi kifejezések feltétlenül érthetetlenek legyenek a köznép számára. De az értelmezésük szerintem, igenis gondot okozna, ha ismernék egyáltalán.

Nem annyira érdekfeszítő egy olvasmány.

Másrészt el kell mennem, úgyhogy kötözködj mással!:)))
Ha gondolod, majd délután még kiforgathatod, amit írok, és akkor jól elszórakozunk.:))))

sárkányfő 2010.07.24. 10:33:56

@Tibike15:
mond meg nekem a 300 ft-os vizitdíjnál hány nemmel szavazó volt tisztában azzal, hogy nem pusztán 300 ft-ról szavaz, hanem pl. arról is, hogy az ország mozduljon el az átalánydíjas eü-től az igénybevétellel arányosabb térítésű eü felé, hogy változtasson a jelenlegi rendszerből fakadó - bármiféle minimális visszatartó erő hiányában meglévő - túlhasználatos gyakorlaton, illetve hogy közvetve szavaz az az eü-i reformról, az öngondoskodás elvének részleges alkalmazásáról, stb.?

stratez 2010.07.24. 10:35:29

Kevés az esélye annak, hogy a szocik egy ilyen népszavazást sikerre vigyenek, az alkotmány az nem vizitdíj, amúgy meg meg is tettek mindent a szocik anno, hogy megakadályozzák azt az éppen most leváltott OVB segítségével.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.24. 10:35:43

@Szimba:

És mégis kedves Orbánunk nagy győzelme, hogy két ilyen szakértést igénylő kérdésben is ikszeltek a nemszakértő milliók.

Ha viszont Alkotmány kérdésben nem fognak ikszelni, akkor ez az Alkotmány is kurzusiromány - egy Orbánkotmány lesz.

Devil 2010.07.24. 10:36:40

Az Alkotmanynak olyannak kell lennie hogy mindenki megertse. Mert ha nem olyan, akkor az nem az allampolgarok erdekeit szolgalja.
Es igy mar lehet rola nepszavazni.

porfelhő 2010.07.24. 10:38:04

@Szimba:
Igen pontosan igy gondolom én is. Ellenzékből sokkal könnyebb volt az MSZP. ezen lépéseit birálni, viszont őket meg egy burokban tartja ezeknek a döntéseknek a meghozatala. De nem kell elfelejteni, sulyosbitja picit a helyzetet, hogy még l4. havi nyugdij is volt igérve.
Ugy gondolom a közalkalmazottak lenyelték az akkori megvonásokat, ami akkor nem volt kevés, mert nem csak a bérek vannak évek óta befagyasztva, hanem a külön juttatások is meg lettek vonva egy időre. A nyugdijasok már kevésbé fogadták el, vagy egyáltalán nem.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.24. 10:40:32

@stratez:
Pontosan. Az esély nulla.
Ha valaki népszavazást írhat ki, akkor az Viktor, mint eddig is.

Jaffar 2010.07.24. 10:42:16

S mi van akkor, ha a fidesznyik új alkotmányában az is benne lesz, hogy a népszavazáshoz 5 millió aláírás kell, vagy netalán lehetöség sem lesz a népszavazásra. Megtehetik, kényük kedvük szerint. Most ök SZÒ SZERINT HATALMON VANNAK, bár ezt a "hatalom" szót anno ök vezették be. Ehhez képest az eddigi kormánypártok tényleg csak kormányoztak.

stratez 2010.07.24. 10:43:34

Számon kérni a hatalmon lévőket az ellenzékben tett nyilatkozataikért értelmetlen dolog. Ezt egy politológus tudja a legjobban. És ez érvényes a mindenkori ellenzékre és a mindenkori kormányra is.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.24. 10:45:50

@Jaffar: Vagy az is benne lehet, hogy szavazati joga csak fidesztagoknak lehet.
Végül is, azt szavaznak meg maguknak, amit nem szégyellnek.
Ez egy ilyen korszak.

[nick] (törölt) 2010.07.24. 10:48:16

@Szimba:
könyörgöm, írjuk már fel a himnuszt egy bronztáblára, az is éppen úgy kezdődik. legyen az alkotmány bevezetője kölcsey "a' magyar nép zivataros századaiból" írt költeménye, a himnusz. az alkotmány lapjait pedig vízjelezze a címer a szent koronával.

---

jelenleg hat "szaktekintély" plusz orbán költenek egy verset. plusz pillanatnyi pártérdekek mentén írják az alaptörvényt. ezt nem az ellenzék fogja annulálni, és nem is a nép, mivel demokrácia van, a nép küldte oda ezeket a képviselőket, 3M fidesz szavazó nem fogja magát nyíltan szembeköpni, legfeljebb a párt vezető tisztségviselőire fognak országosan nemet mondani. kubatovra, kósára, szijjártóra, schittre, stumpfra, matolcsyra, és a többiekre, akik megye kettőben jók, és nemzetközi viszonyok között rendre leszerepelnek. de ettől ők még a fidesz elkötelezett hívei maradnak mindaddig, amíg valamilyen kormányzati intézkedés őket személy szerint hátrányosan nem érinti. ez így működik. a kommunikációnak itt kevés szerepe van. ha elküldenek 10 ezer vasutast, akkor ők biztosan nem fogják megszavazni a nemzeti együttműködés rendszerét. ha meg nem küldik el őket, akkor meg biztosan nem fognak ellene szavazni. recesszióban mindig a gazdasági kérdések a döntők. orbán megteheti, hogy nem tart az alkotmányról népszavazást, mert recesszió van, és ezért a többséget a szimbolikus kérdések nem érdeklik, konjunkturális időszakban van a politikában kiemelt szerepe a gesztusoknak.

ha a karácsonyra nem kell megszorítania, akkor stabil kormánya lesz a fidesznek, ha meg mégis csak kell, mert az ország a piacról nem tudja majd finanszírozni az államháztartási hiányt, akkor a társadalmi támogatottsága el fog veszni. itt kérdés még, hogy a bankok fognak-e hitelezni az önkormányzatoknak. de előbb a fidesznek nyerni kell minden nagyvárosban, hogy utána minden polgármesteri helyet elveszítsen. szóval 3200 fidesz polgármesternek kell majd a nagy bankoknál kopogtatni, és nem fog minden fejlesztést a fidesz holdudvara megfinanszírozni. a nemzetközi pénzintézetek meg nyilván beintenek a magyar önkormányzatoknak. és nyilván az unió is be fog inteni. erre mondom, hogy ezt a kormányt nem az ellenzék fogja megbuktatni, hanem a külföld.

sárkányfő 2010.07.24. 10:50:09

www.hirszerzo.hu/cikk.mostantol_barmikor_birosag_ele_citalhatjak_az_orban-kormanyt.159935.html

A jegybank függetlenségének csorbítását megpróbálta már:
- Berlusconi
- Basescu
- meg valamelyik lepukkant balti állam idióta kormányfője is.

Három remek ember. Európa nagyjai... Mindhárom kísérlet kudarcba fulladt, mert mindháromnál elkente a szájukat EKB. Mivel kerek perec szembe mentek a joggal. Ezt tehát elég egyértelmű helyzet. De Orbán akkor is megpróbálja. Házhoz megy a pofonért. Talán pont akkor fogja elveszíteni a pert, amikor Magyarország az EU elnöke lesz jövőre.

És ha majd veszít, nem az lesz, hogy egy hülye balkáni ország vezetője elkúrta, fejjel rohant a falnak, miután már másik hátrom ország hülye miniszterelnöke ugyanezt megette, és bevert fejjel távoztak, nem. Az lesz, hogy az gonosz csúf EU nem hagyja a burzsuj Simor fizuját csökkenteni. Pedig a hős orbán mennyire akarta. Még tapsolni is fog neki a nép, és gyűlölni az EKB-t. Vicces.

Simor amúgy láthatóan rágóguminak van szánva az egész ciklusra. Ideális eset, mert megszemélyesíthető, elég kicsi összegről van szó ahhoz, hogy egy átlagember is felfogja, ráadásul eleve egy bankárról van szó, szóval ideális. Ezen évekig el lehet majd rágódni. Régi módszer: jelentételen ügyeket felfújva eltakarni a fontos ügyeket. Lásd 300 ft vs. alkotmány. A nép tapsol.
Hogy a Kósa-Szíjjártó téboly, meg a múlt heti IMF-kiutálás az országból azonnal milliárdokban mérhető kárt okozott az országnak, sokkal többet, mint ha Simor ezer évig lenne bankelnök, az nem számít.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.24. 10:51:21

@stratez:
Vagyis az ellenzék egy felelőtlen hazudozó, aki a hatalom megszerzésén kívül mással nem tartozik törődni.

Ha jól hazudozik, akkor teljhatalmat kap és akkor meg méginkább a saját érdeke az egyetlen gondja.

A tapasztalat Téged igazol. Szó szerint így van.

[nick] (törölt) 2010.07.24. 10:53:54

@Szimba:
itt egy sulík nevű elképzelése visz mindent. sajnos nem én találtam ki. szóval ennek a derék tótnak a javaslata az, hogy választási kupont kell mindenkinek küldeni. amin a szavazás egy főre vetített költsége szerepel. mondjuk 4 milliárdos népszavazásnál, és 50% részvételi hajlandóságnál ez cca. 1000 forint. és két választásod van. vagy elköltöd az ezrest aznap a piacon, vurstilban, vagy megérted, hogy mégis csak fontos a demokrácia, és akkor azzal az ezer forintot érő kuponnal szavazol. másképp a nép nem tud okosan dönteni. így sem feltétlen, de így van rá reális esély.

balfék 2010.07.24. 10:55:24

Amikor pld. a kormány a bankokról beszél a nép a bankárokra gondol, mert a Fidesz terelte pont a Simor üggyel a közgondolkodást ilyen irányba, ezenközben a tervezett egykulcsos adóval épp a bankárok terheit enyhítik. Ez az ami igen meg van csavarva.

[nick] (törölt) 2010.07.24. 10:56:49

szóval ez egy mikrocenzus. kapsz egy kis érmét, hogy szavaztál, és ezeket gyűjtheted, vagy mehetsz a vurstliba. ezt kellene csinálni általában a választásokon, és a népszavazásokon is.

sárkányfő 2010.07.24. 10:59:54

@[nick]: a himnuszt közel 200 éve írták egy olyan korban, amikor kb 100%-os volt a vallásosság. szóval az kicsit más.
Amúgy szörnyen giccses és patetikus költemény. Persze akkoriban pont ilyen kellett egy öntudatra ébredő nemzetnek, de ma már egészen más a helyzet. Nekem ma József Attila versei százszor inkább adnak költeményeken keresztüli azonosulási lehetőséget, mint bármelyik XIX. sz.-i költő. De persze Arany Jancsi is nagyon jó, neki volt arányérzéke, az ő versei ma sem giccsesek vagy túl egyszerűek.

2010.07.24. 11:02:55

Nem a fideszre szavaztam (hanem a Jobbikra), de baromi viccesnek tartom a a siránkozást a demokrácia felett. 3 hónappal azon választás után, ahol nagy többséget kapott a fidesz a cselekvésre. Ennek a siránkozásnak igazi forrása persze a kiakólbólintott mszp-s klientúra. Nagyon remélem a siránkozás után lessz okuk a kétségbeesésre is.

Egy dolog zavart csak, a lex Járai. Nem lett volna tisztességes. Abból azonban nem lett semmi.

A Jobbik esetében azt egy kicsit nem értem, hogy pl mi bajuk a Szigeti-féle OVB pihenni küldésével. Nagyon jól tudják, hogy milyen társulat volt.

floorwalker (törölt) · http://spacepetanque.blog.hu/ 2010.07.24. 11:05:08

:D jók a kommentek

Macisajt, ahogy [nick] története is igazolja az átlagválasztó nem, sőt sztem talán a skandináv országokat kivéve nagyon kevés helyen kellően informált és/vagy tudatos választó. Szóval ettől függővé tenni h ki, mikor, milyen kérdésben indítana népszavazást, hamvában holt. Hogy érdektelen lenne? Ez már nagyban függ a politikai körítéstől. Ami az alkotmány megújítását, szakralizálását illeti, szvsz ehhez pont idő kell még. Nem éltünk még meg annyi évtizedet itt ebben az országban, hogy egy ilyen okirat, jogi és erkölcsi iránymutató értékes eleme legyen az életünknek. Magyarország ehhez még igencsak tinédzser. Ennek belátásához elég kimenni egy piacra vagy beesni bármilyen utcai politikai vitába. :)

Az interjú érdekesen alakult. Az indoklás nélküli elküldés egy vicc, védtelenné tesz nagyon sok alkalmazottat. Csak pár évig dolgoztam a közművelődésben, amit szorosan alárendelnek még ma is a közigazgatásnak, de a tapasztalataim szerint igen sok kínkeserves szituációt és munakügyi per, visszaélés, diszkrimináció veszélyét hordozza a legalsó szinteken. Nem tudom, megéri-e az a pár felsővezető lebegtetése, ilyen módon történő "ösztönzése" ezt az árat.

Az IMF-sztori érdekes, vhol érthető a logikája. Én is oóvatosan adnék pénzt olyannak, aki folyton hiteleken él. Szvsz ezzel a húzással, ha be is rágnak ránk, erősítheti a befektetői bizalmat hosszú távon. Euro árfolyam mindig kétélű dolog, nehéz igazat adni bármelyik oldalnak. A hiteleseknek fáj, ugyanakkor aki ilyenbe beszáll az igenis, kockáztat, a jövőjét. Másfelől az exportnak jó, akik valutát hoznak az országba, aka vagyont, azok nyernek. OV ilyen szempontból most teljesen liberális megközelítést alkalmaz, leveszi a kezét az árfolyamról, mozogjon a pénz, majd a mérlegek árulkodnak. Ezzel mondjuk merész, mert az átlagválasztónak ez közben komoly plnzekbe kerül, ha már a relativ viszonyokra hivatkozott az atv-n :)
Tény, hogy az országnak vagyonosodnia kell, akkor lesznek munkahelyek és jobb életszínvonal, ha lesz miből, csak kérdés, hogy addig a választók kitartanak-e.

Ez az egész hatalmi koncentráció is tkp erre irányul. Az átlagválasztó hőzöng, képtelen átlátni dolgokat, amikről sokszor pontos információi sincsenek (lsd akár csak a népszavazás fajtáit). Disszonáns hónapok, évek jönnek, ezt egy rafinált ellenzék tényleg kihasználhatná. Én azt nem tudom, szabad-e hagynunk.
Nem szeretem ezt a ködös, homályos poolitikát, amit a Fidesz folytat, de jelen pillanatban a stabil kísérletezés is jobb és fontosabb, annál hogy ki csücsül döntéshozó pozícióban. Annak a színvonala majd nőjjön, akkor amikor már nem az alapvető szükségleteink forognak kockán.
A kohli kancellárság (elég nagy támogatója Viktornak, ha jól tudom) valahol szintén erről szólt Németországban. Utólag arról is kiderülnek disznóságok, sok marhaság volt ott is, de az stabilan.
Szóval megértem az indokaikat, amiért ez a dekázgatás és pőasszolgatás, cselezgetés folyik, csak a múltból kiindulva nem tudom elég lesz-e a mostani lendület.
Ha a góllövés sikerül, akkor nem lesz gáz, maximum dilletantizmus és jó kövér viccek.
Konkrétabban: a bankadó deklaráltan lyuktömés, tényleg nehéz lenne közvetlenül az ügyfelekre hárítani (sima amtek, túl feltűnő lenne akár tranzakciókra, akár ügyfélszámra osztjuk). Ellenben az MNB mogyorózása, az árfolyampolitika, az adóváltozások bérekre vonatkozó jövőbeni következményei bőven ellensúlyozhatják ezt a pénzt. Logikusan valamivel csak sikerült meggyőznie Viktornak Csányi Sándort. :) Na és pont az ilyen játszmákhoz kell a Fidesznek homályban tartania midnekit, ameddig csak lehet.
Hogy ők csinálhassák, ahogy jónak gondolják. Ez egy igen ellentmondásos, paradox helyzet, szvsz ebbe rokkant bele az mszp is, hogy egyfelől demokratikusan kellene itten művelni a dolgokat kérem szépen, másfelől meg éppen úgy nem megy, mert az erő széjjelaprózódik. Nehéz kiforralni a demokráciát a lecsó országában
Én azt nem tudom, lesz-e áttörés ebben. talán mostanra úgy unblock kezdjük az utálatnak hála elerszteni ezt a -naakkormostjöjjönvalakimásdegyorsan- szavazási mentalitást. Innen már nincs messze az emberre szavazok, párt helyett megközelítés. Ez volna a célravezető a mi szempontuknból: megbízható, kompromisszumképes, hozzáértő emberek irányítsanak. Évtizedekre szóló, érvényes irányelvek kellenek. Az alkotmány, a NER mind-mind ere tett szerencsétlenül, bizonytalanul kommunikált kísérletek. Több idő kellmég mindenkinek. Minden ellentmondás és balfékség ellenére ezúttal nem kívánom, hogy most bárki befűtsön a jobboldalnak.
Valszeg jól érzi OV, hogy ez a 2/3 ennek szól, csináljátok, sokat beszéltetek róla hogy volna jó, akkor most mutassátok is meg.
Ha ez valóban így van, akkor viszont bármilyen népszavazási cirkusz öngól volna. Ellenzékiként én elfogadnám a helyzetet, átpörgetném, miért, honnan, hogyan is kerültem ide. Szemmel tartanám a durva kihágásokat=ez mindig abszolút pirospont a választóknál. Követném a változásokat, a pozitívumokat beépíteném, adoptálnám, eleven aktivista hálózatot építgetnék, kutatnám és átrágnám a jövő kihívásait. Mert a fidesz számára is legkedvezőbb jóslatokba bocsátkozva 3 ciklus múlva szükség lesz egy újabb csapatra.
Ismerős a recept? XD

MACISAJT 2010.07.24. 11:07:36

@ó jaj: ("A jegybank függetlenségének csorbítását megpróbálta már:
- Berlusconi
- Basescu
- meg valamelyik lepukkant balti állam idióta kormányfője is."

Biztos így volt..:)
És akkor nézzük MAGYARORSZÁGOT is..:P

Ahogy a Hírszerző cikkében eldugott -egyetlen-tisztességes mondat írja, idézem:

"Ennél még érdekesebb, hogy "a szavazófülkékben lezajlott forradalmat" követő új rendszer a jegybankelnök elleni támadásokkal furcsa módon az eddigi kormányok, köztük a Gyurcsány-kormány hagyományát viszi tovább. A Gyurcsány-kabinet 2004 novemberében módosította a jegybanktörvényt: megnövelték a Monetáris Tanács tagjainak számát és az új tagok kinevezését a miniszterelnök jóváhagyásához kötötték. Emellett belenyúltak Járai Zsigmond fizetésének számítási módjába is."

Nos, legyen ez a gondolatébresztő.Innen kiindulva lehet(ne) kibontani az igazság minden részletét. Az EKB akkori "tiltakozásától", annak eredményéről, stb.

Ez itt 2004. És NEM Orbán-kormány.
Ahogy az előterjesztő sem Járai. Hanem Göndör István (MSZP), Dr. Bőhm András (SZDSZ), Dr. Gedei József (MSZP).

Iromány adatai 2002-2006

T/12192 A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény módosításáról
Benyújtva 2004.10.11.
Kihirdetés dátuma 2004.12.21.
Megjegyzés
Benyújtó(k) Göndör István (MSZP), Dr. Bőhm András (SZDSZ), Dr. Gedei József (MSZP)
Irományszöveg szöveges PDF

Jaffar 2010.07.24. 11:12:34

@simonmondja.:

Nem, az ellenzék azért van a parlamentben, hogy MINDENT ELLENEZZEN. Nem tudtad?

panelburzsuj 2010.07.24. 11:13:43

@Szimba:

Neked is válasz fentebb: kérdezni lehet! ... :)

sárkányfő 2010.07.24. 11:15:27

@MACISAJT:

"Orbán Viktor ezzel arra az útra lépett, amelyen Berlusconi és Basescu is elindult, majd kénytelen-kelletlen mindkettő visszafordult. Az Európai Központi Bank (EKB) ugyanis mind az olasz, mind a román esetben arra az álláspontra helyezkedett, hogy a kormányzat nem csökkentheti a jegybank hivatalban levő vezetőinek, illetve döntéshozóinak bérét, ilyen korlátozások legfeljebb a jövőben kinevezésre kerülő döntéshozók esetében alkalmazhatóak.

Hasonló állásfoglalással végződött a finn és a lett jegybankelnök fizetésének tervezett megvágása, és valószínűleg ez lesz a reakció a magyar kormány tervére is."

www.tozsdeforum.hu/i/c-vesztesre_all_a_kormany_a_jegybank_ellen_inditott_haboruban-menu-cimlap-submenu-onearticle-news_id-411712-red-latest.html

Ennyit az ironikus szkepszisedről... ha veted volna a fáradtságot rákeresni, nem jártál volna így....

A másik: Gyurcsány blablabalbla... igen, ő is belenyúlt? na és? Te is azon mosottagyúak közé tartozol, akik szerint Gyurcsány emlegetése mind fityeszes szart legalizál? Vagy mi?

porfelhő 2010.07.24. 11:26:27

@szimba
Úgy emlékszem azt irta @Ordi, hogy egy hétig nyaral, akkor lehet hogy ma este már "felveszi a munkát" itt lesz a blogon.

bigapples 2010.07.24. 11:29:56

@ó jaj: Ez így elég demagóg gondolatsor lett.

Mem igaz, hogy egy miniszerelnök teljesítményét a forintárfolyamml lehetne lemérni.

Nem igaz, hogy a euró-forint keresztárfolyam csak a magyar kormánytól, vagy akárcsak kizárólag a magyar gazdaság helyzetétől függene.

Nem igaz, hogy OV 3 hónapja kormányoz.

Nem igaz, hogy a magyar gazdaság számára a 265 Ft-os euró árfolyam jobb, mint a 285 környéki.

A jegybakelnökhöz:
Az épp regnáló magyar jegybankelnök leváltását eddig a következő miniszerelnökök szorgalmazták:
Antall, Horn, Gyurcsány és most Orbán.

Orbán az előző ciklusában konfliktus nélkül együttműködött a baloldali de kiváló szakember Surányival. Horn a 2/3 birtokában lemondatta Bod P.Á .-t, aki volt olyan intelligens, hogy lemondott, mert látta, hogy nincs meg a bizalom és nem akarta kockáztatni az ország pénzügyi működését. Sajnos most egy olyan ember áll a bank élén, akinek nem ott lenne a helye.

Szerinted melyik európai országban maradhatna a jegybank élén egy olyan ember, aki a válság közepette ciprusi adóparadicsomba menti ki a pénzét, hogy ne otthon kelljen adóznia??? Minden normális európai országban le kellene mondania, mert a közélet, a média és a politikai paletta minden szereplője a lemondatása mellett állna ki. Magyarországon nem ez a helyzet, látod ebben például lemérhető a közéletünk balkánisága.

porfelhő 2010.07.24. 11:37:38

Úgy is megközelithető az új Alkotmány kérdés, hogy OV. feldobta a labdát. A népszavazás teljesen felesleges lenne, vagy az AB. ugyis elutasitaná. Ha a "demokratikusan" müködő parlamentben a kormány nem veszi figyelembe a másik három párt véleményét, akkor meg, ez megint egy vakitás és ugyis ugy irják át, ahogy akarják.

MACISAJT 2010.07.24. 11:38:11

@ó jaj: ("Lássuk az Euró árfolyam fényében az aktuális és az előző miniszterelnök munkásságát:
Bajnai: 291 Ft ---> 265 Ft
Orbán: 265 Ft ---> 288 Ft )

A tények kedvéért, lássuk meddig is volt bajnai-kormány:

2010. Május 31., 10:16
Átadás-átvétel - Navracsics átvette a MeH-et
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfő reggel átvette Molnár Csaba volt kancelláriaminisztertől a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH).

És akkor lásuk 10 nappal elötte az árfolyamot, a bajnai kormány javában:

Megint 280 felett az euró
2010.05.20. 10:22 - MTI
A szerdai esést követően csütörtök reggel tovább gyengült a forint a bankközi devizapiacon: az eurót csütörtök délelőtt fél tízkor 280,40 forinton jegyezték a szerda délutáni 279,70 forint után. Az MTI által megkeresett devizapiaci kereskedők elmondták, már a kora reggeli nyitáskor 282 forint volt az euró árfolyama, majd folyamatosan erősödtek a régiós devizák, így a forint a 279,40-es euró árfolyamig is eljutott.

-----

Ma alacsonyan szállnak a balliba hazugságok..:)

sárkányfő 2010.07.24. 11:43:50

@MACISAJT:
miről beszélsz kedves? szerinted ápr. 24. után kire figyletek a nemzetközi piacok, bajnira vagy orbánra? Ki hazudik? ki kezdte azzal 25-én az elsőp nemzetközi sajtótájékoztatóját, hogy közölte hogy neki nem főnök az imf, meg nekiment a független jegybank elnökének? Tényleg ennyire gagyi formaságokban kapaszkodsz?

és ki a "balliba"? vagy gőzöd sincs, de beleverték a fejedbe egy szíjjártó-gyorstalpalón, hogy azonnal személyeskedni kell, meg megbélyegezni a másikat? gratula...

mindjárt válaszolok a többire is, meg bigapples szokásos szövegére is, de most el kell mennem, max egy óra...

Zithink (törölt) 2010.07.24. 11:44:09

Tisztelt Török Gábor kolléga,

Az ellenzék népszavazást sürgető javaslata minimum érdekes annak fényében, hogy ilyen tárgykörben jelenleg nem lehet népszavazást tartani. Ez pedig jelentős mértékben az MSZP-nek is köszönhető, amely korábban támogatta, hogy az alkotmányt népszavazással módosítani ne lehessen.

Azthiszem ezt mindketten tudjuk, nem is értem minek ez a bejegyzése. (?) Nagyon nem találhatott témát.

panelburzsuj 2010.07.24. 11:50:40

@[nick]:

(Azért ez se mai találmány, valamikor egy tál lencsére lehetett cserélni a jogot .. )

[nick] (törölt) 2010.07.24. 11:51:31

@ó jaj:
oké, akkor legyen másik himnusz. én már itt leírtam, hogy nekem leginkább a nemzeti dal tolcsvay zenéjével tetszene. mert én ilyen nemzeti liberális fazon vagyok. te meg józsef attilát akarsz, vagy arany jánost. nehéz ezt eldönteni. úgy vagyok vele, hogy kölcsey verse, és erkel dallama is rendben van, egy kicsit feszesebb tempóban kellene játszani. nem úgy, mint egy nászindulót, de nem is úgy, mintha egy gyászmenetet kísérne.

és mellett azt mondom, ha az alkotmány elé egy nemzetiségi preambulumot akarunk írni, ami nem jogi normaszöveg, hanem inkább irodalmi alkotás, akkor ez legyen a himnusz. ne a párt, és állami vezetők költsenek valami nemzeti együttműködős fülkeforradalmas hülyeséget pártpolitika érdekből. ne orbán, boross, vagy pozsgay írják ezeket. hanem ott a himnusz, és írjuk fel azt az előlapra.

csak szerintem a nép ez ügyben mégis csak a fülkeforradalmas izé mellett döntene, hiszen 3M ember egybehangzó akarata az volt, hogy jöjjön a hazafias népfront. és akkor most az van.

csak szerintem a nép nem szimbolikus kérdések alapján fogja ezt a képviseletet elzavarni, hanem kiszámolja, hogy mennyi az éves forintmegtakarítása, ha egyáltalán van valamennyi, és megnézi, hogy mennyit változott a frankhitele. és ezeket fogja egybevetni. recesszióban a gazdaság a döntő, és csak konjunkturális időszakban számít a szimbolika.

szóval én mondhatom, hogy preambulumnak jó a himnusz, szerintem remek öltet, de ez politikai értelemben nem sokat ér. mert most a valutaalappal, és az unióval kell okosan tárgyalni. nekem úgy tűnik, hogy ez a kormány, és ez a miniszterelnök erre képtelen. mivel ők nem úgy ülnek le az asztalhoz, hogy adnak valamit, hanem csak tekintélyt akarnak parancsolni. így szocializálódtak. ilyen a népfront. és mindegy, hogy orbán, kövér, vagy matolcsy. schmitt, vagy stumpf. kósa, vagy szijjártó. de a többség mégis csak őket választotta meg, és szerintem a többség egyszerűen pénzügyi mérleget fog vonni.

László56 2010.07.24. 11:52:34

@iThinkZ: @László56: Aránylag világos hogy csak pártpolitikai szempontokat vett figyelembe az elemző.

porfelhő 2010.07.24. 11:52:51

OV. alkotmány módositásos népszavazási témájára nem hiszem, hogy az MSZP. ugy fog reagálni, hogy népszavazást követeljen.

MACISAJT 2010.07.24. 11:56:07

@floorwalker: ("Az indoklás nélküli elküldés egy vicc, védtelenné tesz nagyon sok alkalmazottat.")

Én a következőképpen foglaltam össze az Orbán kormány 58 napjának hibáit.( azt is hozzáteszem, ezzel szemben a pozítiv lépések elsöprö többségben vannak.)

A "nyilatkozat" kormányrendelete.
Én arra lennék kíváncsi, ki volt az aki ezt kieszelte? És hogyan?
Ült illetékes elvtárs és gondolkodott erősen a hivatalában, na, még mit nem csináltunk meg, megvan, a Nemzeti Együttmûködésrõl szóló 1/2010. (VI. 16.) OGY politikai nyilatkozatról még nem hoztunk kormányrendeletetet..na sebaj, nekiállunk...
És nekiálltak.

És még, további marhaságok:
-a Schmitt kinevezése körüli hercehurca. Ha tényleg előre el volt döntve, akkor minek kellett előtte három hetes házelnöki bohóckodás? És utána meg az új házelnök körüli -kövéri-cirkusz?

-a médiatörvény körüli felhajtás. Az hogy benyújtjuk a törvényt majd visszavonjuk egy részét, majd teljesen, de majd mégis egy paragrafust most, majd ősszel a többit és most ezt módositjuk most azt...ez a bizonytalanság a lehető legrosszabb taktika. Ha kész van, át kell verni,nincs visszaút.
De akkor elöbb valóban legyen kész.

-az alkotmánybírók kinevezése körüli felhajtás.
Felesleges és káros. Felesleges, mert úgyis az országgyűlés dönt, ráadásul titkos és kétharmados szavazással.Akkor meg minek kellett a jelölés miatt bevállalni a boritékolható hisztit?
Miért nem lehetett hagyni a jelölést, 1 kormánypárti+1 ellenzéki rendszerben?
Ráadásul az a Lázár, aki ezt a taktikát sikeresen alkalmazta pl. a bizottsági helyeknél..három hét alatt ezt is elfelejtette.Pedig , mi lett volna azt mondani, jelöljön az ellenzék egy közös jelöltet, hadd vitázzon az LMP/MSZP/Jobbik?

-az ÁSZ elnökének kinevezése, Domokos személyében.
A legrosszabb simicskázást idézte. Felesleges és káros.

- a közalkalmazottak körüli hercehurca.
Most ennyi a végkielégités, most annyi, most csak 2 millió alatt, most indoklás nélkül ( minek? miért olyan fontos ez? nem lehet , olyan bonyolult jogszerüen megindokolni egy kirúgást?), most így , most úgy - aztán a végén Navracsics hogy "talán mégsem lesznek leépitések"..
És akkor mit lát majd a nép: hogy "ezeket" kirúgják( ez eddig rendben), ámde helyükbe azonnal beül az "új falka".
Nem megszabadulnak százezer aktatologató kenyérpusztítótól-hanem mások átveszik a helyüket.

- a médiával való kapcsolattartás gyalázatos, a kormányszóvivő egy budaibernadett utánzat, a jobboldali médiát sem táplálják az elmúlt 8 év rémségeivel, pedig
csak arra vártak hogy kinyíljanak a szekrények, feltáró oknyomozás céljából..
Nem etetik kézből a Heti Választ, Magyar Nemzetet, a Magyar Hírlapot. A Hír tévé, az Echo ki van száradva (.
Jellemző hogy még a szerencsétlen Illés Zoltánnak kellett bocsánatot kérnie, amiért azt mondta hogy Réz András kapott 130 milliót reklámra- amit az érintett rutinosan csapott le hogy "ö aztán nem, hazugság, ő csak egy alkalmazott, kreatív igazgató a Grant Reklámügynökségnél, amelyik a lét felvette"

Zithink (törölt) 2010.07.24. 12:09:30

@László56: Ennek a bejegyzésnek nincs értelme. Ez a helyzet. Én is követem T.G. munkásságát, de be kell látni, hogy olyan szempontokat vett figyelembe, ami ebben a helyzetben nem releváns. Ezt a bejegyzést inkább kinyögte, mert írni kellett valamit.

[nick] (törölt) 2010.07.24. 12:09:41

@panelburzsuj:
kevés új van a nap alatt.

ezzel együtt sulík ötlete szerintem zseniális.

szerintem a kupon mellé a választásokra, és a népszavazásokra érmét kellene kibocsátani. amit a szavazáskor az értesítőért cserébe kapsz, és az érmét megtarthatod, vagy akár gyűjtheted is. a másik lehetőség, hogy a szavazás napján az értesítőt, mint egy kupont készpénzként beváltod, és jár érte egy feles, meg egy ingyen sör. vagy, bármilyen jövedéki termék, amit megvehetsz a vurstliban.

bigapples 2010.07.24. 12:12:30

@MACISAJT: "- a közalkalmazottak körüli hercehurca.
Most ennyi a végkielégités, most annyi, most csak 2 millió alatt, most indoklás nélkül ( minek? miért olyan fontos ez? nem lehet , olyan bonyolult jogszerüen megindokolni egy kirúgást?), most így , most úgy - aztán a végén Navracsics hogy "talán mégsem lesznek leépitések".."

Le kell építeni a bürokráciát, ezen azt hiszem nem nagyon lehet vitatkozni. Tévedés azt hinni, hogy simán csak a pártkáderek cseréje lesz csak, komoly leépítések lesznek, mert a bürokrácia vissza lesz nyesve. Az eddigi törvények olyan mértékben nehezítették meg a felmondást, ami az egész folyamatot ellehetetlenítené.

pokesz70 2010.07.24. 12:15:26

@malacz69【ツ】rettegéselemző:

Látom, nem érted. Mondjuk OV egy borász, aki el szeretné adni a borát 3000 forintért. Elviszi a borkereskedőhöz, ahol kapható 1000 forintos és 2000 forintos bor, és most már ott van a polcokon OV 3000 forintos bora is. Bemegy a vásárló, baromira nem ért a borokhoz. Azt mondja: a legolcsóbb biztos gagyi, a legdrágább meg luxus, megveszem a 2000 forintosat. Mit tesz ilyenkor a borász, ha ért a marketinghez? Csinál egy nagyon picivel jobb bort és azt 4000-ért teszi ki a polcokra. Bejön ugyanaz a vásárló, "gagyi nem kell, a 4000-es luxus, hmm választhatok a 2000-es meg a 3000-es között, tudod mit, ma jónapom van" és megveszi ugyanaz a vásárló ugyanazt a bort ugyanannyiért, amennyiért korábban eleve elutasította. Magyarul, OV referenciapontnak használja a szélsőjobbot (azokhoz képest én tök rendben vagyok) és annak médiáját (azokhoz képest én hiteles vagyok).

porfelhő 2010.07.24. 12:18:39

Az Alkotmány tartalmáról nyilván nem lehetne népszavazás, esetleg arról, az Isten benne legyen-e vagy sem. Mert most jut eszembe, hogy Kövér L. kijelentette azt hiszem csütörtökön az ujságiró kérdésére, hogy lesz új Alkotmány. Akkor meg már megint mit vakit megint OV.

pokesz70 2010.07.24. 12:24:42

Egyébként éjszaka megálmodtam az optimális megoldást:

Mivel a 2/3 birtokában a fidesz ezalatt a 10 hét alatt is teljesen nyílvánvalóvá tette, hogy minden demokratikus intézményt úgy alakít át, hogy 100%-os mozgástere legyen bármiben (beleértve a jelenlegi alkotmányt annak módosítgatásaival, ill. az AB-t Stumpfostúl), nem lenne tisztább, ha egyszerűen erre a 4 évre OFF üzemmódba tennénk a jelenlegi alaptörvényt, elküldenénk tanulmányútra az AB-t és kész? Hiszen nyílvánvaló, hogy bármilyen lesz is az új alkotmányunk, az eleve úgy lesz megírva, hogy Viktor bármit megtehessen, de ha valami ügyetlenség miatt mégis újalkotmány-ellenes lenne egy-egy intézkedés, az AB úgyis szemet huny majd felette (mint ahogy a "baloldali" (hehe) Bihari is simán átengedte a szociális népszavazást). Ha meg mégsem, akkor gyorsan módosítjuk megint az újalkotmányt és kész. És ezek ellen semmilyen népszavazás nem véd meg minket. Szóval ez így csak ingyencirkusz hülyegyerekeknek. Egyszerűbb lenne ezt az egészet most 4 évre pihentetni.

[nick] (törölt) 2010.07.24. 12:34:59

@pokesz70:
az alkotmányos alapnormákat jelenleg is az unió szabja meg. szóval mondjuk a lex járait az unió meszelte el. a magyar alkotmánybírák nem igen találtak volna benne semmi kivetni valót, és a köztársasági elnök sem. szerintem egyszerűbb lenne elfogadni, hogy egy nemzetiség saját maga nem nagyon tud maga alapnormát gyártani, ehhez átlagbéla nem elég. ehhez az kell, hogy minden nemzetség kiválasszon szakértőket, és aztán ezek írják meg az uniós alkomtányt, amit aztán a népakarat szentesít.

szóval ha a magyarok a hat alkotmányozó szaktekintélyt küldenék, akkor őket nyilván az asztal mellé se engednék, mivel nekik nemzetközi viszonlyatban semekkora tekintélyük nincsen. és akkor eldöntenék a britek, és a szászok, meg a többi nemzetség. bár akkor szerintem a magyarok se kontraszelektált fazonokat neveznének ebbe az alkotmányozó csapatba.

panelburzsuj 2010.07.24. 12:39:15

@pokesz70:

Újra meg újra érdemes eszünkbe idézni, hogy a belföldi "mozgásprodukció" korlátait a külföld fogja megszabni:

www.youtube.com/watch?v=SbYACqMGWJw

sárkányfő 2010.07.24. 12:51:21

@[nick]: nagyjából egyetértek.

@bigapples:
"Mem igaz, hogy egy miniszerelnök teljesítményét a forintárfolyamml lehetne lemérni."

Na miért nem? Nincs beleszólás az ország gazdaságának alakításába? vagy mi? Természetesen függ a nemzetközi helyzettől _is_, amire jó példa, hogy az amúgy is kivérzett magyar gazdaságot hogy meglökte két éve a világgazdasági válság. Orbán hatalomra kerülése óta milyen olyan új információ van, ami meglökte volna a Ft-ot? Semmi. De hagyjuk a félrebeszélést, mire föl úgy tenni, nagy kék szemekkel, mintha nem tudná mindenki ebben az országban, hogy miért gyengül a Ft? Természetesen a híres Kósa-Szíjjártó duó és a múlt hétvégi IMF-malőr miatt. Kár ezt elhazudni, kár úgy tenni, mintha nem így lenne.

OV szava számít Április 24-e óta. Kár úgy tenni, mintha nem így lenne.

Hogy mennyi a jó árfolyam, azt szerintem nem te mondod meg. Már csak azért sem, mert nincs fix jó árfolyam, hanem csak olyan, van, ami a gazdaság adott állapotához jól passzol. No meg a lakosság állapotához is. De tudod mit? Magyarázd meg az egymillió frankhitelesnek, hogy a 288 jobb mint a 265 :)
(És megsúgom, lesz ez még 300 is... még idén.. :))

Jegybankelnök: Igen, szorgalmazták. no és? Áruld már el nekem ez mire érv? már azon túl, hogy ebből a szempontból (is) tök egyformák az eddigi miniszterelnökeink?

Csúsztatásod ellenére persze szó sincs arról, hogy a "szorgalmazás" egyenlő lenne azzal, hogy Orbánhoz hasonlóan nyíltan megszegték volna a nemzetközi egyezményeket, és egyenesen beleszaladtak volna az EKB pofonjába.

Na most Surányi mire is érv az előző ciklusban, amikor Orbán ellenzékben volt, Surányi meg sehol sem volt? Hogy a tét nélküli ellenzékiségben jókat söröztek? Amúgy miféle együttműködésről beszélsz, amikor maga orbán akadályozta meg Surányi miniszterlökéségét azzal, hogy megmondta neki ne számítson egy fokkal sem nyomásra, ha vállalja, mint az addigi gyakorlat?
Bod péter Ákos... istenem, ádám-éváig is el fogsz menni? ezek mire érvek? És mi az hogy lemondatta? Az nem megy olyan könnyen, pont most látszik Simornál, hogy a nyílt szándék ellenére aki akar, marad.

Amúgy tisztában vagy te azzal (láthatóan nem), hogy mi a funkciója a jegybanknak, miért független, miért eleve egy találták ki (máshol is) a rendszert, és éppen hogy nem cél hogy a független intézményeket (ÁSZ, közt. elnök., stb..) egy párt nyúlja le, mert így épp a kontroll szűnik meg?

Ha annyira fontos szerinted hogy kormány-hű pártember legyen a jegybank élén, gondolom mélyen elítéled Járait, aki hosszú éveken át nem mondott le a coci kormányok alatt :) Ja, és magasan tartotta a jegybanki alapkamatot (szívesség a cociknak), így elősegítve a frankhitelek tömeges elterjedését...

offsór-blabla... ugyan már. akinek 100 m ft-nál több pénze van, mind ezt csinálja. sok ezren. ugyanis törvényes. ciprus EU tagja. de ha már így zavar téged, mit szólsz az Orbán-kormány offshore-lovagjához, akihez képest ofshore-ügyekben Simor egy zöldfülű kezdő?

panelburzsuj 2010.07.24. 12:51:30

@panelburzsuj:

De ez se új geg:

„Hajt az idő, nem vár: elhalunk mi, vének,
Csak híre marad fenn karunk erejének:
Más öltőbeli nép, más ivadék nő fel,
Aki ésszel hódít, nem testi erővel.
Ím az ész nemrég is egyszerű port talált,
Mely egész hadakra képes szórni halált;
Toldi vagy nem Toldi... hull előtte sorban:
Az ész ereje győz abban a kis porban!”

sárkányfő 2010.07.24. 12:57:24

@ó jaj: nem is teszek ehhez hozzá semmit.

pokesz70 2010.07.24. 13:00:18

@[nick]:

Nézd, azért érdemes rendszerében látni a dolgot. Van a Magyar Köztársaságnak egy jelenleg hatályos alkotmánya. Az EU-nak is most már van valami ilyenféléje. Ez két különböző dolog, nyílván sok átfedéssel, és mivel EU-tagok vagyunk, mindkettőt "be kéne tartania" a kormánynak és a törvényhozásnak. (Csak halkan jegyzem meg, hogy a magyar kormány és parlament eddíg sem vette teljesenen komolyan a dolgot.) De az alaptörvények nem az egyes törvények sokasága (pl. Lex-járai), hanem az összes törvény normája. Nem is annyira bonyolult és hosszadalmas, a most hatályban lévő alkotmányunk összesen 15 fejezetből és 79 cikkből áll. De ha pl. kikerülne belőle a 68. § (1) "A Magyar Köztársaságban élő nemzeti és etnikai kisebbségek részesei a nép hatalmának: államalkotó tényezők." passzus, mennyi izgalmas törvényt lehetne hozni, nem?

Várúr 2010.07.24. 13:01:45

@panelburzsuj:
Épp ennek ideje véget vetni. Hogy mindenben az eső döntsön, nem az esernyő vagy az eresz alja. Az időjárást nem befolyásolhatjuk, de épeszű ember inkább árnyékba áll, semhogy napszúrást kapjon.

Várúr 2010.07.24. 13:03:36

Török tekintetes úrnak csak annyit: a mai ellenzéknek annyi esélye van népszavazási kezdeményezést sikerre vinni, mint torkos borzot szénával hízlalni. Nem mellesleg alkotmány-ügyben nem megengedett a népszavazás (mint mások is rámutattak). Bocs'.

balfék 2010.07.24. 13:06:31

@Várúr: Nem vette észre, hogy Magyarországon a törvényesség már nem szempont?

pokesz70 2010.07.24. 13:10:54

@Várúr:

Oszlassuk már el ezt a tévhitet. Az Alkotmány egyes elemeiről valóban nem lehet népszavazást kiírni, az egészéről a demokrácia szelleme szerint kötelező lenne. Mint ahogy minden más, az ország szempontjából döntő jelentőségű kérdésben is (EU- és NATO-csatlakozás vagy a Négyigenes népszavazás).

Egyébként nem kell az ellenzéknek semmit csinálni, bár azért még a szocik nélkül is simán meglenne a 200ezer aláírás, ha a Jobbik vidéken, az LMP meg Pesten mögé tenné magát, elég ha mondjuk én vagy Te kezdeményezzük.

sárkányfő 2010.07.24. 13:16:41

www.fn.hu/belfold/20100724/jobbik_elvenne_elozo/

skrizofén érzés, de a helyzet az, hogy ebben a kérdésben 100%-osan egyetértek a Jobbikkal :)

de ez csak egy pici lépés lenne... a következő, hogy kitiltani mindet mindenféle közjogi pozícióból... a III/III-as aktákat felfedni... mindet eltiltani a politikától... stb...

Várúr 2010.07.24. 13:17:46

@pokesz70:
Talán... Csak épp a tényleges népszavazáshoz szükséges számú résztvevő nem lenne meg. Legtöbben már azon kiakadnának, hogy érdemes-e rá pár milliárdot költeni, az alkotmány szövegét sokszorosítani és így tovább. Kiafene olvasna el több száz oldalt, nyóc elemivel hogyan értelmeznék, és így tovább? De ezt leírták már mások is.

Húsleves 2010.07.24. 13:22:28

Én több konkrétumot várnék politikai elemzőktől, mert ez inkább csak olyan esszé, gondolatébresztő. Ha gondolkozni kezd az ember ezen a témán, akkor eszébe juthat, hogy "húha, mi lesz, ha a mostani ellenzék is elkezd parlamenten kívül politzálni?". Ha valaki jobboldali beállítottságú, akkor azért nem tetszene neki ez a forgatókönyv, mert ezzel gyengíthetik a FIDESZ-t, ráadásul "a saját fegyverével", tehát egy szavuk sem lehet ellene. Ha valaki többé-kevésbé független, akkor azért nem tetszik neki, mert a felesleges népszavazások is csak fogyasztják az adók formájában befizetett pénzünket. Ha viszont baloldali, akkor minél tovább gondolkozik, annál nagyobb bajban lesz. Igen, meg lehet próbálni, csak az a baj, hogy nagy valószínűséggel visszafele sül el. Ugyanúgy, mint ahogy Demszky is kiállhatott, elmondhatta a beszédeit, akárcsak Orbán. Csak éppen nem sikerült ugyanolyan jól. Orbánt megtapsolták, Demszkyt pedig tojással dobálták. Maradjunk annyiban, hogy ez nem realitás, mert "a csendes többség"-nek ez "nem áll jól" a parlamenten kívüli politizálás. Ráadásul ők ugyanúgy ellentmondásba keverednének a korábbi (ezt ellenző) nyilatkozataikkal, mint a FIDESZ a fordítottjával.

Várúr 2010.07.24. 13:22:56

@balfék:
Épp most veszem észre, hogy Magyarországon a törvényesség kezd újra szempont lenni. Hogy mohó, tolvaj ballibák tovább tömögetése lassacskán tilos. Hogy senkiházi tisztviselőcskék jövedelmei nem verhetik a csillagos eget. Hogy a média kevesebb hévvel hazudozhat. Hogy a herék helye a kaptárban van és nem luxusjárgányok hátsó ülésén. Hogy a döntésekkel felelősség is jár. Stb.

Várúr 2010.07.24. 13:28:52

@ó jaj:
Ugye nem gondolod komolyan, hogy Orbán dolga lett volna a ballib Surányi excellenciás úr miniszterelnökségét támogatni? Az a te és a hozzád hasonlók feladata lett volna - ha... hahaha.... ha qrcsányék nem adták volna elő a "miszterelnök kerestetik" c. színfalhasogató népszínművet.

sárkányfő 2010.07.24. 13:31:07

www.hirszerzo.hu/cikk.az_utolso_kurva_penzt_is_lerabolja_a_kormany_a_fuggetlen_szinhazakrol.159938.html

Tudom, ezen a blogon valszeg én vagyok kb. az egyetlen ember, akit érdekel az alternatív színházak sorsa, akinek létfontosságú szellemi táplálékot, nemzetközileg is fontos értéket, és végtelenül szimpatikus szubkultúrát jelentenek ez a társulatok, de azért engedjétek meg nekem, hogy ezen a fórumon is tiltakozzak, illetve elmorzsoljak pár könnycseppet értük.

Amúgy ismerek pár embert onnan, eddig is szörnyen alulfinanszírozottak voltak... eddig is szenvedélyből, elhivatottságból nyomták, szinte fizu nélkül...

Várúr 2010.07.24. 13:33:43

@ó jaj:
Nem te vagy az egyetlen. Valóban kár értük. Ahogy a szétlopott magyar filmért, a halálra éheztetett könyvkiadásért, az értékes folyóiratokért, a bezárt iskolákért és sok egyébért is. Ámde nem az 58 napos kormány tehet róla.

Dr Milton 2010.07.24. 13:34:49

@clownfish: A 120 éves orvosok iránti SYMPATHIAmat fejezem ki:D

sárkányfő 2010.07.24. 13:36:17

@Várúr: problémáddal fordulj @bigapples -hez, aki egy hozzád hasonló amúgy. ugyanis ő hivatkozott a remek orbán-surányi viszonyra. ami persze egyrészt a vitánkhoz képest tök lényegtelen, másrészt önmagában is csak erős korlátokkal igaz.

sárkányfő 2010.07.24. 13:43:57

@Várúr: meddig fog még menni az a süket duma, hogy pl. az 1,2 milliárdos támogatású független színház támogatásának felének megvonása, azaz 600 m ft elvonás, a cocik hibája? vazz, ez piti összeg? vedd már le a szemellenződ, mert ha ilyen elvakultan folytatod mindenki kiröhög.

miközben a cégek társasági adójának könnyítése önmagában vagy 80 milliárd ft mínusz, miközben orbán maga dicsérte meg berliben bajnait, miközben egy idióta kós-szíjjártó alternatív szabadszínházi előadása sok-sok milliárdtól fosztotta meg az országot? haggyá má...

porfelhő 2010.07.24. 13:46:01

Tegnap este láttam az egyik TV. csatornán egy müsort, igaz csak félig, amiben az egyik szakértő azt mondta, hogy a nagyobb eu.országok külképviseletére ki kellene küldeni egy-egy ujságirót is, akik tartanák a kapcsolatot az adott ország legbefolyásosabb ujságiróival, mert a külföldi lapok sok esetben nem valós képet állitanak be Mo-ról, és a legkisebb fars dolog esetén is egyből helyreigazitást kellene kérni.
Már a nagy külföldi lapok sem azt fognak irni amit tapasztalnak, mert ugye minden szónak sulya van, elég egy "államcsőd" szó. Ezek a külföldiek meg mindent irogatnak össze-vissza.

panelburzsuj 2010.07.24. 13:47:55

@Várúr:

Néha olyan érzésem támad, hogy az úgynevezett rendszerváltással annyit mindenképp elértünk, hogy az egypárti bullshitgenerátor helyett most demokratikus és privatizált szerkenytyűk kórusa ontja - ugyancsak a hasznavehetetlen bullshitet.

És ha ennek a blognak más haszna nincs is, minthogy széleskörű mintát becsatornáz ebből a kéretlenül ömlő szaráradatból, már megérte.

Kérdés csak annyi, hogy mikor tömődik el teljesen.

Várúr 2010.07.24. 13:49:27

@ó jaj:
Ennyi jajongás már az egészségedre ártalmas. Még soká megy a szoccerek fikázása, ha nem is nyolc évig, amit rendesen elbasztak... Problémád neked és a hozzád hasonlóknak van, nem nekem. Ahogy elnézegetem, pár évig lesz is...

sárkányfő 2010.07.24. 13:53:49

@Várúr: Nem csalódtam benned :) még a füledből is narancslé folyik :)

Igazad van! A cocik miatt nincs meg az a kemény 600 m ft, miattuk kell felkoncolni az alternatív színházi szakmát....!

:))

pokesz70 2010.07.24. 14:01:04

@Várúr:

"Épp most veszem észre, hogy Magyarországon a törvényesség kezd újra szempont lenni."

Örülök, ha Te észreveszed, de pontosan miben is? Elég, ha Viktor azt mondja, hogy ejnye-bejnye tyúklopás, vagy Pintér tényleg rendet tett két hét alatt?

"Hogy mohó, tolvaj ballibák tovább tömögetése lassacskán tilos."

Az mindig is tilos volt. Hála az üvegzsebtörvényeknek, elég sok ezek közül még Viktorék előtt ügyészségi szakaszba jutott. Kár, hogy a fidesz egyik legelső intézkedései közé tartozott a közbeszerzés intézményének leépítése és az állami költekezés átláthatóságának megszüntetése.

"Hogy senkiházi tisztviselőcskék jövedelmei nem verhetik a csillagos eget."

Valóban, az a 20-30 ember, akiről beszélsz, rosszul jár. Mint ahogyan az a pártízezer közalkalmazott (tanárok, ápolók, stb.), akiket 25-30 évnyi munka után járó jogos pénzüktől fosztott meg a kormány.

"Hogy a média kevesebb hévvel hazudozhat."

Á, látom Nálad az igazság. No meg Szalai Annamáriánál. Nyílván az is média hazugsága, amikor hétfőn Matolcsy mond valamit, csütörtökön meg Orbán annak az ellenkezőjét. Vagy ha pénteken Kósa azt mondja, hogy csődközeli a helyzet, szombaton Varga meg azt, hogy simán tartható a hiánycél, stabil a gazdasági helyzet.

"Hogy a herék helye a kaptárban van és nem luxusjárgányok hátsó ülésén."

Egy kísértet járja be Magyarországot. A demagógia kísértete.

"Hogy a döntésekkel felelősség is jár."

Vagy vállatvonogatva hátrafelé, esetleg a gonosz külföldre mutogatunk, oszt' jónapot. Vagy elmagyarázzuk, hogy mindenkinek állampolgári joga hülyének lenni. Esetleg kifejtjük, hogy más a választási, és más a kormányprogram. Vagy egyszerűen csak módosítunk az alkotmányon, ha valamilyen ötletünk nem passzol hozzá.

"Stb."

stb.

is 2010.07.24. 14:01:32

@stratez: "Számon kérni a hatalmon lévőket az ellenzékben tett nyilatkozataikért értelmetlen dolog."

hát persze, a gerinctelenek, a hatalomért hazudók esetében igen. de akkor mit kértél számon Gyurcsányon? olvasod a saját kommentjeidet két évvel ezelőttről, vagy már azt is felejtsük el? ennyire komolytalan bohócnak állítod be magad?

2010.07.24. 14:02:18

Szerintem az lenne igazán demokratikus, ha arról lenne népszavazás, legyen-e 13, 14, sőt 15. havi fizetés meg nyugdíj.
Mennyetek már, a kommentek fele tiszta pártpropaganda... amint ez az írás is...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.24. 14:07:41

"Azért választjuk meg a képviselőinket, hogy a mindannyiunkra tartozó fontos kérdéseket eldöntsenek, és csak kivételes esetekben forduljanak vissza a választópolgárokhoz."

A 300 Ft fontos kérdés volt. Az új alkotmány nem az.

Értem.

Nikol8 2010.07.24. 14:08:26

Lassan cserélhetik a táblákat a határon: Orbánland, vagy Orbánia nem is tudom melyik hangzik jobban.

MACISAJT 2010.07.24. 14:11:08

@ó jaj: ("miközben orbán maga dicsérte meg berliben bajnait, ")

Önök a szokásos bal- és hiszterolib "hazudtunk reggel, éjjel meg este" c.magánszámát látták..:P

Lássuk hogy is volt ez a "dicséret":

Merkel figyelmeztette Orbánt a hiányra
[origo]|2010. 07. 21., 18:54

" A Reuters szerint Orbán kijelentette, Magyarország "világbajnok teljesítményt" nyújtott a pénzügyi konszolidációban, de a hírügynökség tudósításából nem derült ki, hogy saját kormánya elmúlt kéthavi, vagy elődje, a Bajnai-kabinet teljesítményére - esetleg mindkettőre - gondolt."
-----

Nos, ebből lett a "dícsérte"bajnait c. változat..:P

Húsleves 2010.07.24. 14:14:01

@Fedor: "A 300 Ft fontos kérdés volt. Az új alkotmány nem az."
A mostani ellenzéknek éppúgy joga van népszavazást kezdeményezni, mint a korábbinak. Csak össze kell szedni az aláírásokat (ha sikerül), aztán megszavaztatni (ha sikerül).

török gábor 2010.07.24. 14:17:35

@iThinkZ: azt hiszem, téved. megerősítő népszavazást miért ne lehetne tartani az új alkotmányról??? ezt hol olvasta?

Várúr 2010.07.24. 14:17:39

@Nikol8:
Lassan te is cserélheted a saját táblád: Nikoland, vagy Nikolia, esetleg Nikolisztán. Én se tudom, "melyik hangzik jobban".

[nick] (törölt) 2010.07.24. 14:18:35

@pokesz70:
oké, csak a magyar alkotmányt tetszőlegesen át lehet szabni, az orbán-féle fülkeforradalom (valójában a recesszió) következtében. mondjun én liberális vagyok, szóval engem nem igen fogsz meggyőzni a tekintély elvre épülő feudális államjog fontosságáról, mivel azt minden liberális elutasítja. ez az, amit mindig is elutasított a polgárság.

a liberális közfelfogás ez ügyben az, hogy alapvetően a nemzetközösség, az unió alkotja a jogot. és a városok, a helyhatóságok hozzák a rendeleteket. a városok felügyelik, és védik a piacaikat. és nem az állam. ez a liberalizmus alapja. az állam nem avatkozik bele a gazdaság működésébe, és a jogrendszert sem alapavetően az állam alakítja. hanem az unió. nehát nem egy nemzetség, hanem több. az állam vissza van szorítva a fővárosok belső kerületeibe, vagy a királyi birtokra. és körülöttük szabadon élnek a nemzetiségek. a multikulturális városokban, és monokultúrásan vidéken. mindkettő megengedett. tehát nincs olyan, hogy aki multikulturális világot akar az hazaáruló, de az sincs, hogy aki meg nem akar az gátja az egyedfejlődésnek. hanem van szabad választásod. és persze ebből nem két egymástól hermetikusan elválasztott kaszt jön létre, hanem a városok, és a vidék a régiókban egyesül. illetve a liberális közfelfogás szerint ezt az egyesítést szolgálja a protestáns (reformált) vallás, és az evangelizáció. tehát a demokráciához hozzátartozik az is, hogy vannak regionális, tartományi gyűlések, amelyik adott esetben átnyúlik az országhatáron, és a megyén. és persze van országgyűlés.

a kommunistákon, és a fasisztákon kívül senki nem mondja azt, hogy az országgyűlésnek totális hatalmat kell biztosítani. ebben csak a szocik hisznek, és a nemzeti szocik: a nácik. szóval a demokrácia lényege szerintem az, hogy a közhatalom eleve osztott. tehát az államnak, a régiónak, a városoknak, és az uniónak is meg van a maga helye, és szerepe.

és ebben az alkotmányozást az unióra kell szerintem bízni. szóval nem értem, hogy miért kellene etnikai, vagy faji alapon alkotmányt hozni. szóval nem értem, hogy mi indokolja, hogy a duna egyik partján más legyen az alkotmány, mint a másik oldalon. szerintem ennyire a magyarok, és a tótok nem különböznek. mivel ezer éve nemzetközösségi keretek között él ez a két nép egymás mellett. a szlovákok között van egy csomó magyar nevű, és a magyarok között az egyik leggyakoribb név a tóth. akkor mégis miért akarunk külön alkotmányt.

szóval én azt mondom, hogy legyen uniós alkotmány, és annak legyenek nemzetiségi preambulumai. minden nemzetség írja be a preambulumba a himnuszt. az unió alkotmányát pedig a nemzetségek választott küldöttei (a "nemesek") alkossák. és az így elkészült alkotmányt egy uniós szavazáson szentesítse a nép. szerintem így kellene megalkotni az összes uniós kódexet. laza ptk kellene, és egy szigorú btk. uniós ptk, és uniós btk. legalább a kontinensen. de szerintem össze lehetne csiszolni a kontinentális, és az angolszász jogot, hiszen azok amúgy is közelednek egymáshoz. szóval szerintem ez lehetne az alkotmányos forradalom, és nem az, hogy recessszióban az ellenzékre szavazott a nép egyharmada, és ez a parlementi matematika szerint kéthatmad. mert a többi párt szavazói megosztottak. és az országban van egyharmad, aki permanensen elutasítja az összes pártot. orbán ezt a viszonyrendszert hívja alkotmányos forradalomnak. majd meglátjuk, hogy a fülkeforradalmárok mire jutnak.

pokesz70 2010.07.24. 14:18:56

@MACISAJT:

Orbán-kaliberű emberektől idézni csak szépen, csak pontosan:

"Magyarország lassan világbajnok lesz a kiadások lefaragásának tekintetében. Ha Önök megnézik, hogy mi minden történt az elmúlt egy esztendőben Magyarországon a pénzügyi stabilitás helyreállítása érdekében, ezt túlzás nélkül minősíthetik világrekordnak."

Nem tudom a Reuters hogyan értelmezheti az "elmúlt egy esztendőt" akár "elmúlt kéthavinak", de hát láttunk már korábban is ilyen téridő görbületeket (hetente = háromhetente).

"Önök a szokásos bal- és hiszterolib "hazudtunk reggel, éjjel meg este" c.magánszámát látták..:P"

Egyszóval, kicsit hátrébb az agarakkal, köszi.

török gábor 2010.07.24. 14:19:46

@Várúr: sajnos Ön téved. megerősítő népszavazást lehetne róla tartani - mint ahogy bármely a parlamentben elfogadott törvényről.

tbb 2010.07.24. 14:20:02

A hatalom általában nem rajong a népszavazásért. Gyurcsánynak se nagyon akaródzott kiírni. 2 évbe telt míg a fidesz kiharcolta. Most majd a szociknak kell kiharcolni, ha a komcsi alkotmány annyira a szivük csücske.

sárkányfő 2010.07.24. 14:21:29

@MACISAJT: hülyének teccik lenni? komolyan gondolja az értelmi sérült elvtárs, hogy az elmúlt 3 hónapban pénzügyi konszolidáció történt, bajnai alatt meg semmi? még a messze legnagyobb tétel bankadót is csak most fogadták el két napja...

hagyd abba a primkó hazudozást, nagyon gáz, plíz :)

Várúr 2010.07.24. 14:23:24

@pokesz70:
Nos, ha szerinted az elmúlt nyolc (8) évben minden rendben volt, az utóbbi ötvennyolc (58) napban semmi, ha a tartós hazudozás és néhány ellentmondásos nyilatkozat azonos, ha a sok százmilliárdos korrupció és annak letörési szándéka egyenlő, javaslom: fordulj orvosodhoz, gyógyszerészedhez.

[nick] (törölt) 2010.07.24. 14:24:34

@pokesz70:
tudhatnád, hogy a nemzeti együttműködés rendszerével egy új időszámítás kezdődött. a reuters tudósítójának ez nem lett elmagyarázva. tehát az elmúlt évben azt jeletni: az elmúlt két hónapban. :-)

Várúr 2010.07.24. 14:26:20

@ó jaj:
Nem az elmúlt pár hónapban, csakhogy: Bajnai az próbálta (kölcsönből) kozmetikázni, aminek az elbaszásában gazdasági csúcsminiszterként maga is derekasan benne volt. Végrehajtotta az IMF parancsát. Ezért hozsannázzák ballibék a pislogó jóembört.

bigapples 2010.07.24. 14:26:34

@Fedor: nem hiszem, hogy érted. Kivételes helyzet Orbán számára: ha a kormány a választási ígéretével szöges ellentétben álló döntéseket hoz. Nem kivételes helyzet: ha a választás előtt beígért alkotmányozást valóban meg is teszik.

Ha az ellenzék ezt meg akarja akasztani, szabad az aláírásgyűjtés. Nem hiszem, hogy jogilag lehet valamiképpen ügydöntő népszavazást kiírni a kérdésben, de gondolom ha nagyon akarja, akkor az ellenzék megfogalmazhat olyan népszavazási kérdést, amellyel valamilyen formában kikérheti erről a témáról az emberek véleményét. Mindenesetre szerintem öngól lenne a lassan a 10% fele csúszó szocik részéről, ha népszavazást akarnának indítani az új alkotmánnyal kapcsolatban.

pokesz70 2010.07.24. 14:30:12

@Várúr:

Nem lehetne, hogy Te is szépen tételesen érvelsz az én érveim ellen ahelyett, hogy szlogenekkel vagdalkozol és sértegetsz? Mert ennek így nem sok értelmét látom.

Egyik kedvenc komikusom, Lewis Black mondta azt Obama megszavazása után (nem idézek, csak emlékezetből):

Aki azok után, ami ebben az országban történt az elmúlt 8 évben, még mindig republikánus vagy demokrata szavazónak tartja magát, az egy idióta. Az elmúlt 8 évben az egyik telefingta az országot, a másik meg nagyokat szippantva könyörgött, hogy "még! még!". Ebben az országban a két párt nem más, mint egy tál büdös fos, amint a saját tükörképével vitatkozik.

Nyugodtan ki lehet cserélni a Republican-t mszp-re, a Democrat-et meg fideszre és az olyanok, mint Te ... nos, azt olvasd ki magad a szövegből, hogy mi vagy Te ebben a konstellációban.

panelburzsuj 2010.07.24. 14:30:45

@[nick]:

(Ugye mondtam már, hogy a forradalom szirmainak bomlásával karöltve fog igazán markánsan kidomborodni a 35/40 felettiek inaktív, de feléleszthető NER-kompetenciából fakadó adaptációs előnye? :))

AkarkiJ 2010.07.24. 14:32:15

honnét jön ez a nagy "szocik népszavazást akarnak az új alkotmányról" - mintha ezt tegnap KO kisasszony kérdezte volna meg, amúgy valahol jogosan - nem rémlik, hogy a szocik, vagy az lmp, akár a jobbik teli torokból üvöltötte volna, hogy a ZEMBEREK döntsenek, ne a kormány

tbb 2010.07.24. 14:32:51

@török gábor:

És okos dolog lenne? Kérdem öntől mint politológustól?

sárkányfő 2010.07.24. 14:34:08

@Várúr: orbán az elmúlt esztendőről beszélt ("mi minden történt az elmúlt egy esztendőben Magyarországon"). na most el kéne dönteni, hogy azért ekézed bajnait, mert kölcsönt vett fel, és így konszolidált, vagy azért ekezéd, mert durván megszorított, meghúzta a nadrágszíjat a szegény zembereken...

persze gondolom tök mindegy milyen alapon, csak belerúghass... ha ellentmondás van, az se baj...

mond ki bátran! bajnai miatt nincs meg az a 600 millió forint, miatta sorvadnak el az alt.színházak! :)

pokesz70 2010.07.24. 14:35:15

@Várúr:

Ójaj, ez kezd egyre kínosabbá válni.

"Bajnai az próbálta (kölcsönből) kozmetikázni, aminek az elbaszásában gazdasági csúcsminiszterként maga is derekasan benne volt."

Én eddig abban a tévhitben voltam, hogy Bajnai bűne az, hogy a zemberekkel fizettette meg a számlát. Hogy a hiány lefaragása érdekében megszorításokat vezetett be. Hogy a hiány = kölcsön, amit ha lefaragunk, az jó.

Próbálta kozmetikázni? 2006-ban a hiány 11% volt. Amikor Bajnai átadta a stafétát, 4%. Ügyesen elkozmetikázta, az már biztos. Egy kis púder itt, egy kis festék ott és hopp! Az elefántból máris tapír lett.

Várúr 2010.07.24. 14:36:13

@török gábor:
Köszönettel fogadom szíves kiigazítását. Érveimmel nem ellentétes, éppúgy, ahogy egy bonyolult alkotmányszöveg "megerősítésének" értelmét sem látom. A mai ellenzék helyében semmi ilyesmit nem görcsölnék. Rájuk nézve erősen kontraproduktív volna. Ilyen volt az emberek mindennapi életét nem érintő, amúgy nem csekély erkölcsi jelentőségű kettős állampolgárság ügye. Nem véletlenül ódzkodott tőle a fidesz, míg a kalandor Patrubányék szorgalmazták... Hangsúlyozottan pártonkívüli magyar értelmiségiként meghívtak ide-oda, hogy érveljek mellette, becsületből legjobb tudásom szerint meg is tettem, pedig tudtam, hogy iszonyú kockázatos, szinte reménytelen vállalkozás.

[nick] (törölt) 2010.07.24. 14:37:31

@bigapples:
azért ne felejtsd el, hogy gyurcsányt is a külföld buktatta meg. szóval amíg azt tudta mondani a megyei elnököknek, hogy hozott pénzt külföldről, addig megtapsolták, és ő elődta a sztorit a bárszéken. onnantól kezdve, hogy a nyugati szalonokban azt mondták neki: aus, a megyei elnökök is felmérték, hogy gyurcsány az érdekeik ellen van.

szóval ha majd egy fidesz polgármester megtapasztalja, hogy az önkormányzati beruházásokhoz eddig kapott hitelt, eztán meg nem fog, akkor lehet, hogy nem fogja azt gondolni, hogy mekkora ötlet volt az uniós mértéket messze meghaladó bankadó. de majd meglátjuk.

bigapples 2010.07.24. 14:37:34

@ó jaj: Nem kiváló viszonyról írtam, hanem hogy kormányfőként konfliktus nélkül együtt tudott működni a jegybankelnök Surányival. Persze te ebből is valami együttes sörözést szűrtél le. Végül is érthető, hogy ebéd után egy jó hideg sör körül járnak a gondolataid :)

panelburzsuj 2010.07.24. 14:38:35

@pokesz70:

Mert én kendet utálom,
Mint a kukorica-gölődint."

"Ugyan úgy-e?"

"Biz úgy ám!"

"Hát kend azt gondolja talán,
Hogy én kendet szeretem
Avval a macskapofájával?"

"Micsodával?"

"Avval a macskapofájával!"

"Macskapofámmal?
Hát te, te sündisznó!
Aki kovácsnak tartja magát,
Pedig holmi cigánytól
Tanulta meg a kalapálást..."

"Hát még mesterségemet is
Gyalázni mered?
Te hitvány templomegér...

török gábor 2010.07.24. 14:38:42

@tbb: őszintén szólva nem vagyok elkötelezett híve a népszavazásoknak. de az kétségtelen, hogy az új alkotmány van olyan fontos ügy, mint az egészségbiztosítás átalakítása. a új alkotmány akkor lehet valóban közös érték, hosszú távon is általános tiszteletnek örvendő alaptörvény, ha vagy a parlamenti pártok (szinte) mindegyike támogatja az elfogadását, vagy elsöprő többséggel megerősíti egy népszavazás.

Várúr 2010.07.24. 14:39:16

@pokesz70:
Újabb melléduma. Bajnai a hiány növelésében vastagon benne volt, majd a csökkentésében is, mikor állig ért a szar. Őt erre találta ki az IMF. Ennyit mondtam , nem többet.

Várúr 2010.07.24. 14:43:50

@török gábor:
Török tekintetes úrnak pusztán demokrácia-szempontból nézve maradéktalanul igaza van. Persze kegyed is tudja: az új alkotmány elfogadására a mai megosztott tarka ellenzékkel nulla az esély. Csak annyit kérdezek: hány százezer hektár erdőt kéne kivágni és mekkora postaköltség kéne az alkotmányszöveg sokszorosításához és a szavazókhoz juttatásához? Vagy a piacon osztogatnák? Esetleg beolvasnák a rádiókban és a tévékben?

sárkányfő 2010.07.24. 14:44:55

@bigapples: "kormányfőként konfliktus nélkül együtt tudott működni a jegybankelnök Surányival."
ez erős túlzás, de legyen. na és? ebből mi követezik? ne is mond kitalálom... ha Simorral baja van akkor csak Simor hibája lehet :)

Amúgy - mit tesz a véletlen - oly erősen kikeltél az offshore lovag Simor ellen, aztán amikor beírtam, hogy a mostani kormányban feketeöves offshore-lovag is ül, arra valahogy nem reagáltál. pedig úgy érdekelne a véleményed :)

sárkányfő 2010.07.24. 14:46:24

@pokesz70: ugyanazt írtuk :)

ismerjük a régi nótát: ha van sapka, az a baj, ha nincs sapka...

Zithink (törölt) 2010.07.24. 14:46:31

@török gábor: Ez rendben van. De alapvetően annak tartalmáról nem lehet. A kérdés senki szájából, tollából nem így hangzott: Tartana-e Orbán Viktor megerősítő népszavazást az új alkotmányról?

AkarkiJ 2010.07.24. 14:46:35

@Várúr: igaziból nem értem, miért zavar téged ennyire, hogy ha már ennyire fontosnak és mindent ebből kiinduló dolognak beállítja a kormány az új alkotmányt, akkor arról az emberek ne fejthessék ki a véleményüket, hogy ők ezt akarják, vagy sem?

és nem kell kinyomtatni ezt, te sem palatáblán írtad a hsz-ed, és mi sem azon olvassuk...

[nick] (törölt) 2010.07.24. 14:47:10

@török gábor:
csak ugye az érvelés ott hibázik, hogy ez egyelten politikai pártnak sem érdeke. sem a kormánynak, sem az ellenzéknek. tehát ha a politikai érdekek felől közelítjük sem következik egy etnikai, vagy faji alapon megírt alkotmány megalkotása. annál inkább következik az uniós. az uniónak érdeke, hogy megalkossa a közjogi kódexet, és ezeket egy összeurópai népszavazáson szentesítse. ez nem pártérdek, hanem uniós érdek.

Várúr 2010.07.24. 14:48:04

@ó jaj:
Nem mellesleg őszintén irigyellek, hogy legnagyobb gondod az alternatív színház. Nekem nem. Bajnai egy végrehajtó volt, semmi több. Szeva.

Várúr 2010.07.24. 14:51:52

@AkarkiJ:
Akarkijnek lehet, hogy van internet hozzáférése, csak éppen az emberek óriási többségének nincs... S még akinek van, az sem egy nehéz jogi szöveggel töltené az időt. Ha mégis, egyforma laikus véleménye lenne a 19 éves vízszerelő tanoncnak és mondjuk a 60 éves alanyi költőnek.

Húsleves 2010.07.24. 14:51:53

@török gábor: és mi lenne a népszavazás "eredménye", ha nem jönne össze a szükséges résztvevőszám? És ez rögtön felvet egy másik kérdést is, hogy legyen megfogalmazva a kérdés: "Akarja az új alkotmányt" vagy "Nem akarja az új alkotmányt". Aztán az is kérdés még, hogy az egész alkotmányt szavaztatnák meg, vagy az egyes állításait külön? Csak azokat, amik most változnak, vagy az egészet? Félő, hogy cirkusszá fajulna ez az egész. És a FIDESZ-nek mi haszna lenne ebből? Társadalmi felhatalmazás? Ha keresztülvinné, akkor azzal támadná az ellenzék, hogy egy csomó pénzt szórt ki az ablakon, csak azért, hogy fényezze magát, egy "biztos" népszavazással. Nem látom reálisnak ezt az egészet.

[nick] (törölt) 2010.07.24. 14:53:10

@török gábor:
szóval ez a kompetitív pártrendszer belső logikájából nem következik, ha érted mire gondolok :-)

AkarkiJ 2010.07.24. 14:55:21

@Várúr: ezen túl a média is elemezheti a tervezett új alkotmány szövegét, hogy ez mit is jelent

mondjuk eleve azt sem értem, miért van szükség új alkotmányra, miért ekkora a súlya a dolognak

tbb 2010.07.24. 14:56:02

@török gábor:

"Az új alkotmány akkor lehet valóban közös érték, hosszú távon is általános tiszteletnek örvendő alaptörvény, ha vagy a parlamenti pártok (szinte) mindegyike támogatja az elfogadását, vagy elsöprő többséggel megerősíti egy népszavazás."

Egyetértek. De mivel úgy néz ki, hogy nem állnak fenn ezek a feltételek, így mi a teendő? Hagyni a francba az egészet?

Várúr 2010.07.24. 14:56:58

@pokesz70:
Tételesen érveltem. A te érved egy amerikai komikus dumája. A helyedben komikusnak mennék. Bár anélkül is elég komikus vagy.

sárkányfő 2010.07.24. 14:57:08

@Várúr:
Ó, ezek az aljas kis sunyi módszerek, pl. kiforgatni a másik szavát :)

"Nem mellesleg őszintén irigyellek, hogy legnagyobb gondod az alternatív színház. "

Hát hol írtam én olyat, hogy a legnagyobb gondom? Hát tudsz te szöveget értelmezni? :) Nem lesz így könnyű átmenni az érettségin...

Bajnai meg valóban végrehajtott az ország konszolidálását, szerencsére.

Szeva!

AkarkiJ 2010.07.24. 14:57:14

@Várúr: de továbbra is úgy gondolom, hogy függetlenül a fidesz felhatalmazásától, ha készít egy új alkotmányt, arról szavaztatni kellene, mivel van akkora súlya a dolognak

Dr Milton 2010.07.24. 14:59:21

Hallani a szent korona tan beépítéséről az új alkotmányba.

Folyosói pletykák nincsenek az íratlan alkotmány visszaállításának lehetőségéről? Miért nem merül fel ez szalonképesebb körökben is, mint realis alternativa?

agentT 2010.07.24. 15:00:30

Ha nem bánják az itten érlelődő, mindösszesen csak haloványan sajtszagú, tisztelt önjelölt mélyfilozófusok, visszatérnék az eredeti kérdéshez.

Egyáltalán nem tartanám kevező fordulatnak, ha az új alkotmányt valamilyen jogi csavarral sikerülne az ellenzéknek népszavazásra vinnie.
Annak idején, amikor még a szociális népszavazás orbáni megvívatásának korában leledzettünk, a polgár (a magukat valami hihetetlenül eredetinek és jópofának tartó ballibek szerint: a zember) még valamennyire meg tudott bírkózni az előtte tornyosuló dilemmával.
A dilemma a maga kvintesszenciálisan lesűrített módján valahogy így nézett ki:

Akar ön fizetni az orvosért meg a gyerek egyeteméért, vagy se?

A kérdés oly egyszerű és (hogy értelmiségi beltenyészetek által kedvelt fordulatokat is alkalmazzak) életközeli volt, hogy a polgár (identitásválsággal küzdők kedvéért: a zember) vágyat érzett a NEM AKAROK FIZETNI szintagmában leírható igénye és véleménye kifejezésére, továbbá ha megerőltette magát, még viszonylag értelmes érveket is elő tudott bűvészkedni neokortexe mélyéről, mint például: azé fizetem a tébét, hogy kezeljen az orvos, hát nehogymá.

A fenti egyszerű, a Barátok közt fogyasztása mellett is könnyen emészthető élethelyzet éles ellentétét jelentené az alkotmány (illetve Alkotmány) megszavaztatása.
Először is, a polgárok többsége nem rendelkezik egzakt tudással afelől, hogy az alkotmányt eszik-e vagy isszák. Az valami izé, ami van az országnak, régebben augusztus huszadikán ünnepeltük, mostanában már nem, de lehet azért, hogy még mindig van alkotmány.
Borítékolható tehát, hogy a polgárok (na jó, a zemberek) jelentős része "mé, olcsóbb lesz a kenyér, ha szavazok az alkotmányrul ebbe a nagy melegbe/hidegbe/esőbe/stb?" felkiáltással otthon maradna, és esetleg megeshetne az a szégyen, hogy az alkotmányozó nemzeti szavazás netán eredménytelen lenne a nemzet távolmaradása miatt.
Az is elég valószínű, hogy a hipotetikusan felvázolt népszavazáson résztvevők döntő többsége élete során viszonylag kevés kurzust végzett alkotmánytanból.
Az alkotmány ugyanis valamivel bonyolultabb annál, mint hogy Pista bá' akar-e fizetni a fogorvosnál az amalgámért.
Például van neki preambuluma, amit már kimondani is emberes feladat, oszt ki tudná megmondani pontosan, hogy benne kell-e abba lennie annak, hogy Istenhazacsalád???

Az alkotmányt megszavaztatni a néppel körülbelül olyan dolog, mint ha azt kérdeznénk meg a köztől, hogy a (hipotetikusan) épülőben lévő új paksi erőműblokk betonpilléreinek tervei megfelelőek lesznek-e.

Hát honnan tudnák ők azt? Persze véleménye mindenkinek lenne szinte, mint ahogy abban a kérdésben is kész állást foglalni a legtöbb erős öntudatú magyar honpolgár, hogy bölcs döntés volt-e elzavarni Koemant, és Egervárit kinevezni szövetségi kapitánynak.
Csak ám az a helyzet, hogy alkotmányt olyat kéne elfogadnunk, amelyik megfelel vagy száz évre toldozgatás nélkül, (vagy épp ezerre, ha történelmi alkotmányunkat nézzük) és ebből a szempontból irreveláns kérdés, hogy Pista bának Debrecenből tetszik-e az új alkotmány barnás színű bőrkötése, Strausz néni a hétkerből ajvékol-e azon, hogy meg van az új alkotmányban említve a keresztények istene, és az is mellékes, hogy a szakállas bácsik a Beszélő szerkesztőségében sokalllják-e a "magyar" szó felbukkanásának mennyiségét, ami ugye alapból irredentizmus, ha az alkotmányban szerepel.

Röviden: minek kéne a népet megkérdezni róla? Ért hozzá? Tanulta? Érdekli? Döntő többségében NEM. Akkor?

pokesz70 2010.07.24. 15:00:32

@Várúr:

"Újabb melléduma. Bajnai a hiány növelésében vastagon benne volt, majd a csökkentésében is, mikor állig ért a szar. Őt erre találta ki az IMF. Ennyit mondtam , nem többet."

Mégegyszer. Bajnai 2006 július 1-től volt gazdasági miniszter. 2006-ban 11% volt a hiány. 2010-ben 4%. Milyen hiánynövelést tudsz Te ezekből a számokból kiolvasni?

Kérdés: mi az az IMF? Kik a "tulajdonosai"? Kiknek az érdekeit képviseli? Ha ezekre válaszolsz, talán Te is észreveszed majd, hogy az olyanok, mint "Őt erre találta ki az IMF" micsode egetverő hülyeségek.

Szimba 2010.07.24. 15:01:40

Fel nem foghatom, min vitázik itt mindenki?

Melyik párt akar népszavazást bármilyen kérdésben? Ki akar népszavazást alkotmány ügyében?

Kezdeményezett már valaki aláírásgyűjtést erről?
A 200 ezer aláírást bármelyik kis párt is meg tudja szerezni.

Ha ez meglesz, akkor lehet arról kérdezősködni, hogy ez mennyibe fog kerülni, és hogy van-e értelme.
Merthogy a Fidesz szavazók már csak truccból is megszvazzák a kormány alkotmányát, akármi a bűbáj is legyen benne.

pokesz70 2010.07.24. 15:03:28

@Várúr:

Én ezt reagáltam a Te írásodra:

pokesz70 2010.07.24. 14:01:04
@Várúr:

"Épp most veszem észre, hogy Magyarországon a törvényesség kezd újra szempont lenni."

Örülök, ha Te észreveszed, de pontosan miben is? Elég, ha Viktor azt mondja, hogy ejnye-bejnye tyúklopás, vagy Pintér tényleg rendet tett két hét alatt?

"Hogy mohó, tolvaj ballibák tovább tömögetése lassacskán tilos."

Az mindig is tilos volt. Hála az üvegzsebtörvényeknek, elég sok ezek közül még Viktorék előtt ügyészségi szakaszba jutott. Kár, hogy a fidesz egyik legelső intézkedései közé tartozott a közbeszerzés intézményének leépítése és az állami költekezés átláthatóságának megszüntetése.

"Hogy senkiházi tisztviselőcskék jövedelmei nem verhetik a csillagos eget."

Valóban, az a 20-30 ember, akiről beszélsz, rosszul jár. Mint ahogyan az a pártízezer közalkalmazott (tanárok, ápolók, stb.), akiket 25-30 évnyi munka után járó jogos pénzüktől fosztott meg a kormány.

"Hogy a média kevesebb hévvel hazudozhat."

Á, látom Nálad az igazság. No meg Szalai Annamáriánál. Nyílván az is média hazugsága, amikor hétfőn Matolcsy mond valamit, csütörtökön meg Orbán annak az ellenkezőjét. Vagy ha pénteken Kósa azt mondja, hogy csődközeli a helyzet, szombaton Varga meg azt, hogy simán tartható a hiánycél, stabil a gazdasági helyzet.

"Hogy a herék helye a kaptárban van és nem luxusjárgányok hátsó ülésén."

Egy kísértet járja be Magyarországot. A demagógia kísértete.

"Hogy a döntésekkel felelősség is jár."

Vagy vállatvonogatva hátrafelé, esetleg a gonosz külföldre mutogatunk, oszt' jónapot. Vagy elmagyarázzuk, hogy mindenkinek állampolgári joga hülyének lenni. Esetleg kifejtjük, hogy más a választási, és más a kormányprogram. Vagy egyszerűen csak módosítunk az alkotmányon, ha valamilyen ötletünk nem passzol hozzá.

"Stb."

stb.

Te meg ezt a fentiekre:

Várúr 2010.07.24. 14:23:24
@pokesz70:
Nos, ha szerinted az elmúlt nyolc (8) évben minden rendben volt, az utóbbi ötvennyolc (58) napban semmi, ha a tartós hazudozás és néhány ellentmondásos nyilatkozat azonos, ha a sok százmilliárdos korrupció és annak letörési szándéka egyenlő, javaslom: fordulj orvosodhoz, gyógyszerészedhez.

Nem egyforma a humorunk, az biztos.

balfék 2010.07.24. 15:03:29

@Várúr: "Sokkoló volt, hogy amikor még kinevezésünk előtt, 1998. június 17-én Bártfai Béla leendő miniszterelnökségi közigazgatási államtitkárral, annak kocsijával Stumpf lakására hajtottunk, Bártfai jelentőségteljesen közölte velem, hogy most az a feladatunk, hogy anyagi értelemben is behozzuk azt a hátrányt, amit a kommunisták negyvenéves regnálása során elszenvedtünk.

Hasonló megjegyzéseket Istvántól(Stumf) és a Fidesz számos ma is prominens vezetőitől hallottam akkoriban, ám hajlamos voltam ezt a friss kormányzati hevület számlájára írni. Néhány hónap alatt azonban kénytelen voltam belátni, hogy illúziót kergettem: Orbán kormányzásának alapvető célja és lényege volt a jogszabályokkal és az adófizetők pénzével való gátlástalan, „kreatív” gazdálkodás. Ebben a miniszterelnök minden részletre kiterjedő irányító, kancelláriaminisztere pedig kezdeményező és csúcsvégrehajtó szerepet játszott."

A szerző 1998-1999 között a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kabinetfőnöke

AkarkiJ 2010.07.24. 15:03:38

@agentT:

"Röviden: minek kéne a népet megkérdezni róla? Ért hozzá? Tanulta? Érdekli? Döntő többségében NEM. Akkor? "

Mert a népről szól és elvileg alapja mindennek. Ezért.

Szimba 2010.07.24. 15:04:58

@agentT:

Számból vetted ki a szót!:))

panelburzsuj 2010.07.24. 15:05:16

@Dr Milton:

Mer a 120 éves doctorok má olyan ritkák, hogy má a szalonokba se jut belőlük elég.

panelburzsuj 2010.07.24. 15:07:23

@panelburzsuj:

(Azér fanyalodunk Pozsgay-mintájú alkotmányozó szalontöltelékekre ...)

pokesz70 2010.07.24. 15:07:23

@agentT:

Teljesen igazad van. A buta nép fogja be a buta pofáját, úgysem értenek semmihez. Szerintem a választásokat is el kéne törölni, mert ugyan ki ért annyira a politikához, a gazdasághoz, a joghoz, stb., hogy el tudja dönteni, melyik párt programja lenne üdvözítőbb??

agentT 2010.07.24. 15:08:53

@AkarkiJ: Mmmhm, hát ez az.

tudod amikor látom a szomszéd Imrét, aki már el van tiltva a gyerekei láthatásától az életvitele miatt, kétszer volt sitten, de épp nincs eltiltva a közügyektől... amikor hallom itt a társasház udvarán az öreg csajokat besélgetni, hogy hát régen volt a jó, de akkor milyen jó volt....

akkor megértem hogy miért is állunk ilyen szarul.

Mert a népre van bízva, hogy döntsön olyan kérdésekről, melyekhez síkhülye, barátom.:)

agentT 2010.07.24. 15:09:32

@Szimba: Jó, hogy valaki felfogja:)

pokesz70 2010.07.24. 15:10:01

Szép dolog a demokrácia, csak az a buta démosz nem lenne benne.

balfék 2010.07.24. 15:10:45

@pokesz70: Felesleges tényekkel bombázni, mert azok érdeklik a legkevésbbé.

agentT 2010.07.24. 15:11:21

@pokesz70: teljesen egyetértek. Mióta van demokrácia? 1640 óta? Húha... célorientált vezetés meg a sumérok korától.

Most komolyan, tényleg nehéz felfogni, hogy amikor a jól működő Spárta legyőzte a demokráciában fetrengő, deviáns Athént, az nem történelmi tévedés volt, hanem a természet rendje?:)

Várúr 2010.07.24. 15:12:45

@balfék:
Hát hogyne.... így aztán halálbiztos, hogy igazat mond. Mint Kerék-Bárczy Szabolcs, több pártot (utoljára az MDF-et) megjárt Stumpf-titkárságvezető hazudozása. Véletlenül tudom, miért rúgták ki. Mert egyszerre volt nagyarcú, pofátlan és lusta. Sértődöttek akadnak mindenütt, még a fidesz házatáján is, ahogy a jelek épp a mi kerületünkben mutatják. Karrierista kis taknyok busóálarcban.

pokesz70 2010.07.24. 15:13:14

@agentT:

Navégre, egyenes beszéd! Akkor ezek után nem lesz libsibolsi nyivákolás a demokráciát félteni Tőletek? Mert én speciel még valamiért mindig abban hiszek. Mert Spárta már nincs egy ideje, Athén viszont még most is van.

Szimba 2010.07.24. 15:13:56

@pokesz70:

A tanárokat és más közalkalmazottakat senki sem károsította meg a jogos pénzük megvonásával. Csupán arról van szó, hogy elbocsátásuk után járó végkielégítésük 2 millió Ft feletti részét 98%-os adóval terhelik meg.

Bocsáss meg, de hány közalkalmazottat bocsátanak el, ráadásul 6 havi végkielégítésnél többel?

Arról nem szólva, hogy melyik magáncégnél dolgozó kap bármilyen végkielégítést is? Max. 1 havit.

Don T. Boy · http://m69.freeblog.hu 2010.07.24. 15:15:13

Más lesz az alkotmány, ha előre tudják, hogy népszavazás lesz róla, és más akkor, ha tudják, nem lesz népi beleugatás.

Egyik rosszabb verzió, mint a másik.

balfék 2010.07.24. 15:15:14

@Várúr: Na homályosíts fel, miért is?

AkarkiJ 2010.07.24. 15:16:24

@agentT: de ebből az is következik, hogy minek egyáltalán országgyűlési választás? ov ott van, miért ne maradhatna ott örökre, hisz a tömeg úgy sem ért semmihez

tény, hogy a demokrácia hatékonysága nem túl magas ilyen körülmények között, és a diktatúra hatékonyabb tud lenni, azonban a történelem ezt nem tudta igazolni a gyakorlatban, hogy az elméletileg hatékonyabb diktatúra jobb is lett volna

a média feladata lenne, hogy közérthetően, a valós alternatívák és következményeket függetlenül közvetítse a szavazók felé, hogy tisztában legyenek a döntéseik következményeivel, azonban ez is csak elmélet (illetve idea, utópia)

ha ezt elérnénk, hogy az emberek tájékozottak, képesek belátni a döntéseik következményeit, a média is elfogulatlan, a demagóg dumák nincsenek, akkor viszont már talán tényleg nem lenne szükség arra, hogy szavazni kelljen egy új alkotmányról, mert ez a környezet olyan pártokat és kormányokat termelne ki, aki valószínűleg felelősségteljesen, az ország és a nép érdekében politizálnának és rájuk lehetne bízni a döntéseket

szóval, azért lehet szükséges egy népszavazás, mert nem csak az emberekre nem lehet rábízni a döntéseket, de a politikára sem

balfék 2010.07.24. 15:18:03

@Várúr: Te csak azt a hazugságot fogadod el ,a mi a te teóriádat erősíti. Igazi Fideszes hozzáállás.

Don T. Boy · http://m69.freeblog.hu 2010.07.24. 15:18:13

@pokesz70:

"Teljesen igazad van. A buta nép fogja be a buta pofáját, úgysem értenek semmihez. "

Igazad van! Az a nép, amelyik 300 forintért beáldozta a nagyszerű egészségbiztosítási privatizációt, az valóban olyan buta, hogy nem lehet rábízni az Alkotmány cukiságának eldöntését.

panelburzsuj 2010.07.24. 15:18:13

@agentT:

Akkor Usztyinov elvtárs Spártájanak buktája a történelem kisiklása?

Hőha ...

Várúr 2010.07.24. 15:18:14

@pokesz70:
Már a számok is hamisak, de hagyjuk. Csodatévő Bajnait 2006-ban kellett volna kinevezni, oszt' jónapot. Más pénzéből én is le tudom vinni különböző hiányaidat.

agentT 2010.07.24. 15:19:13

@pokesz70: Nem tudom kire vonatkozik a "tőletek", mert még nem alapítottam pártot, de ha valaki tud mutatni egy tanút, aki hallott tőlem olyat, hogy oda meg vissza vagyok a demokráciáért, az szóljon már.:)))))))

Athén van, Spárta meg nincs... én úgy tudom Spárta is van, lakják. Athén meg a híres nagy demokráciáját bebukta a hellénizmus korában egyből, oszt utána nem is nagyon jeleskedett vele se Róma se Bizánc se a törökök korában, de emlékezhetünk még az ezredesek diktatúrájára is.

Ehhh:)

pokesz70 2010.07.24. 15:19:47

@Szimba:

Nézz utána kérlek, nem így van. Nem a 2millió FELETTI összeget sújtja a 98%, hanem minden 2millió vagy annál nagyobb végkielégítés teljes összegére. Kiszámolták, hogy egy átlagos tanár, aki 25 éve tanít, ha most lapátra kerül (indoklás nélkül!), akkor a neki járó végkielégítés ugrik. Az egész. Sebaj, úgyis könnyű lesz neki 50 évesen elhelyezkedni, igaz?

Várúr 2010.07.24. 15:19:49

@balfék:
Nekem természetes, hogy elfogadod a saját hazugságaidat. Nem vagyok fideszes. Úgyhogy maradok a saját meglátásaimnál.

agentT 2010.07.24. 15:20:35

@panelburzsuj: Miért, Oroszországban demokrácia lett?:DDDDDDDDDDDDD

Szimba 2010.07.24. 15:21:28

@Don T. Boy:

Ez nagyon jóóóó!:)))))

Legyen a kérdés a következő:

Ön szerint az új alkotmány cuki?

Igen/nem

agentT 2010.07.24. 15:22:09

@AkarkiJ: Én elkezdtelek téged tisztelni.

továbbá még kiegészíteném elveiddet azzal, hogy az is remek lenne, ha ember embernek többé nem lenne farkasa, meg hasonlók.:)

Őszinte média, tisztességes pártok, hozzáértő politikusok... nincs az az aranyhal, aki ezt meg tudná oldani neked, ne járj horgászni.:)

pokesz70 2010.07.24. 15:22:58

@agentT:

Akkor úgy fogalmazok, hogy a zöldségesek is értsék. Katomai diktatúrák már egy jóideje csak Közép-Afrikában vannak jellemzően. Demokráciák meg jellemzően a nyugati világban. Te élj az előzőben, én maradnék az utóbbiban.

Azért írtam, hogy "Tőletek", mert nem egyedül képviseled ezt a nézetet ezen a fórumon. És most van egy 2/3-os kormányunk, ami kimondatlanul ugyan, de szintán a Te véleményedet osztja.

Várúr 2010.07.24. 15:23:12

@Szimba: ű
Nem mellesleg qrcsányék tízezernél valamivel több pedagógust bocsájtottak el, jól működő iskolákat bezártak, vagy összevonták őket, stb...

balfék 2010.07.24. 15:23:25

@Várúr: Mondj egyet a hazugságaimból! Mert nem tudsz.

agentT 2010.07.24. 15:24:05

szerintem meg ha szavazni kel az új alkotmányról, akkor az legyen a kérdés, hogy

egyetért ön azzal, hogy az új alkotmány fél kilónál könnyebb legyen?

Igen/nem

Történelmileg érzékenyek nem értenek egyet mert ugye adjuk meg a módját, kozmopolita zöld világpolgárok meg ugye védik az esőerdőt a papírgyártástól.:))

pokesz70 2010.07.24. 15:26:09

@Várúr:

"Már a számok is hamisak, de hagyjuk. Csodatévő Bajnait 2006-ban kellett volna kinevezni, oszt' jónapot. Más pénzéből én is le tudom vinni különböző hiányaidat."

Látod, erről beszélek. Miért hamisak az én számaim? Mik a helyes számok? Azokat honnan veszed? Ha ezeket megválaszolod, el kezdtünk beszélgetni, mert jellenleg én beszélek, te meg azt kiabálod, hogy Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

agentT 2010.07.24. 15:27:20

@pokesz70: Akkor hogy bővítsem ismereteid tárházát, hogy autokrácia működik az összes létező iszlám államban, autokrácia Kína, és úgy ahogy van az egész latin-ameikai térség. Afrika csak a hab a tortán. Észak-koreát nem említem, akkora magas labda lenne. A magukat demokráciának elismerő államok közössége egy elég alulméretezett kisebbség. Az oroszok is megpróbálták, nem jött be. Afganisztánnak se, Venezuelának se, és elég közel a jövő, mikor majd valamelyik Európai állam unja el a bohóckodást mondjuk a bevándorlók miatt.

sárkányfő 2010.07.24. 15:28:45

@agentT: valahogy ez jutott most eszembe rólad :)

"A demokrácia elleni legjobb érv: 5 perc beszélgetés egy átlagos választóval." - Churchill

tbb 2010.07.24. 15:28:56

@AkarkiJ:

Láthattad, kérdéseket tettem fel Török Gábornak, mert magam sem tudom, hogy mi az okos, mi az előre vivő. Ugyanis a véleményem szerint, akármennyire is akar új alkotmányt fidesz, az elkészítése nem az ő dolga. Hanem az összes érdekeltté közösen. Mert müködőképes új játékszabályokat meghatározni csak közösen lehet. Ez idáig rendben is van. De mi a teendő a mi esetünkben, amikor a jelenlegi szabályok nem jók, de a felek nem tudnak megegyezni hogy mi legyen helyettük? Illetőleg még ez se biztos, ugyanis egyelőre le se ülnek megvitatni hogy miért nem jó, ami van, és hogy mi legyen helyette.

Szimba 2010.07.24. 15:29:01

@pokesz70:

www.mno.hu/portal/722661

Hirtelen csak ezt tudom hozni, de van benne egy példa is.

Ezen kívül OV a legutóbbi interjújában beszélt erről. Tehát a 2 millió feletti összeget éri a magas adó.

Mondd már meg nekem, hogy melyik pedagógus kap 2 milliónál több végkielégítést??????

agentT 2010.07.24. 15:31:21

@ó jaj: Mellé ment.

Én az átlagos választókRÓL beszélek és nem átlagos választóKÉNT:DDD

Szimba 2010.07.24. 15:31:25

@Szimba:

"Nagy Anna példaként kifejtette: ha valaki hárommillió forint végkielégítésre számított, az kétmillió húszezer forintot fog kapni. "

(Egyszóval népszavazást? Azt! Amikor még az elemi és egyszerű mondatokat sem tudjátok értelmezni.)

AkarkiJ 2010.07.24. 15:32:22

@agentT: hmm, tévedtem az elméleti demokrácia-diktatúra felvetésemmel kapcsolatban, mert a például felhozott kína esetében is igaz, hogy azok a helyek, ahol sosem volt demokrácia, jobban tudnak működni, mintha bevezetnék a demokráciát :)

de ehhez kell az is, hogy a központi birodalomban a nép fejében generációkon, sőt az egész történelmükben az legyen, hogy ők a hangyák egy birodalomban, amit ural valaki - még belegondolni is durva, hogy a hazai helyzet 1,3 milliárd ember esetében hogy működne :) bár a szomszédos indiában azért elvannak ezzel szavazosdival valahogy...

AkarkiJ 2010.07.24. 15:35:27

@Szimba: bruttó 2 millió forint a felsőoktatásban nagyon sok esetben nincs egy évi fizetés

Szimba 2010.07.24. 15:35:29

"A 45 fős bizottságot június végén állította fel az országgyűlés, a testület elnöke Salamon László KDNP-s képviselő. A bizottságban a Fidesznek 26, a KDNP-nek 4, az MSZP-nek 7, a Jobbiknak 6, az LMP-nek pedig 2 képviselője van. A testület feladata lesz, hogy év végéig a parlament elé terjessze az új alkotmány alapelveire vonatkozó javaslatát."

Elemezzem a szöveget?
Vagy nagyjából érthető????:)))

balfék 2010.07.24. 15:35:46

@AkarkiJ: Már csak az a kérdés , hogy a működés egyben élhetőséget is jelent-e? A koncentációs táborok is működtek, rend is volt, de nem gondolom, hogy ez lehetne a kitűzött cél.Most direkt sarkítottam.

panelburzsuj 2010.07.24. 15:37:00

@agentT:

Miért, Usztyinov birodalma nyert?

Szimba 2010.07.24. 15:38:16

@AkarkiJ:

Én tudom!:))))

De az a véleményem, hogy a tanítók egyáltalán nem érdemlik meg a fizetésüket (100%-ban, nemhogy 98%-ban:), mert lám a szövegértelmezés sokaknak nem sikerül a legfontosabb kérdésekben sem.

Akkor mi a búbánatról fognak szavazni alkotmány ügyben?

AkarkiJ 2010.07.24. 15:41:15

@balfék: a közel keleten az emírségekben, ahol az olaj miatt sok pénz van és alanyi jogon jár az "alattvalóknak", ott sok szempontból nagyon jól elvannak

mint fentebb írtam összesűrítve, ha rá lehet bízni a hatalomra a kormányzást, akkor ott lehet hagyni, hogy kormányozzon magától, ahol nem lehet hagyni ott meg nem - és tök mindegy, hogy szavazhatnak-e az emberek, vagy sem

balfék 2010.07.24. 15:41:42

Hol vannak az alkotmányozni vágyó Kossuth tériek?

Szimba 2010.07.24. 15:41:57

Ha nem lennék egy rendszerkritikai értelmiség, már megütött volna a guta!:(((

Megyek is, mielőtt komolyabb agykárosodás ér.

Az igazi liberális (Trebits)

balfék 2010.07.24. 15:44:35

@AkarkiJ: És azt ki mondja meg, hogy minden rendben van csináljon a kormány , amit akar?

tbb 2010.07.24. 15:46:50

@agentT:

Okos meglátás. Valóban kevés helyen van a világban liberális demokrácia. Mert a liberális demokrácia csak ott adekvát társadalmi berendezkedés, ahol erős középosztály van. Fordítva is igaz, ahol erős középosztály van, ott a liberális demokrácia a jó modell. Ahol viszont nincs erős középosztály, ott a liberális demokrácia erőltetése anarchikus állapotokhoz vezet, ami aztán vagy szétesik, vagy valamiféle autokratikus hatalmat eredményez. Szerencsés esetben felvilágosult abszolutizmust. Amelyben megteremtődik az erős középosztály, ami majd kivívja a liberális demokráciát. Peches esetben viszont Hitlert, Sztálint, Észak Koreát. Ez van, a történelem tanúsága szerint.

Szimba 2010.07.24. 15:50:43

@Várúr:

Kösz az infót.
Én még a bölcsődék bezárásánál, eladásánál, az óvodák megszüntetésénél, összevonásánál, és a mesterségesen magasan tartott csoportlétszámoknál tartok, és az elbocsátott óvónőket, gondozónőket siratom.

Tudom, mikor történtek ezek a bűnök!!!!! Ugyanis a gyerekek ellen elkövetett felelőtlen megszorítások BŰN-nek számítanak a szememben.

AkarkiJ 2010.07.24. 15:56:13

@Szimba:

"Orbán akkor azt mondta, a jelenlegi alkotmányban "nincs semmi, amit az ember a szívével érinthetne meg, tisztelhetne benne", az csupán egy "technokrata szabályhalmaz", ami nem ad igazi útmutatást a nemzetnek, ellentétben például a lengyel alkotmánnyal."

hmm, ÚTMUTATÁS A NEMZETNEK - érdekes kifejezés, azt hiszem, itt az indok, amiért az új alkotmány esetében mindenképpen kell népszavazás, hogy akar-e ebbe az irányba menni a nemzet, vagy sem

DE

ha megint kinyitom az "elborult ötletek" dossziét, akkor látni egy furcsa teóriát, amiben az van, hogy 2 évig "államosítja a profitot" orbán, hogy elhalassza a népszerűtén döntéseket, majd a prezidenciális rendszerre alapozott új alkotmányról megkérdezi a nemzetet... az emírségben is elfogadják a helyzetet az alattvalók, mert jut bőven - de ott nem csak trükk árán, hanem tényleg (plusz ott hagyománya is van ennek) - és így bizarr értelmet nyer az orbán által saját magától felvetett "népszavazás alkotmányról = elnöki rendszer" kérdéskör

az ellenzék a bizottságban nem tudna megakadályozni egy ilyen jellegű előterjesztést, balhézna, látva a balhét, ov felvetné, hogy akkor szavazzon a nép - az ellenzéki pártok mit mondhatnak? hogy ne legyen szavazás? mutassák magukat anti-demokratikusnak?

tbb 2010.07.24. 15:56:52

@Szimba:

Kijöhet belőle valami. Meglátjuk.

panelburzsuj 2010.07.24. 15:57:54

@Szimba:

Hitelből népjólétot kipótolni is bűn. Tegnap mondta Tudjukki.

Innentől a preferenciák sorrendbe rakása következik.

panelburzsuj 2010.07.24. 15:59:30

@panelburzsuj:

És ha az nem ment piacdemokratikusan, innentő majd megoldja a Nemzeti Együttműködés Tervhivatala.

floorwalker (törölt) · http://spacepetanque.blog.hu/ 2010.07.24. 16:19:57

@ó jaj: a magas-, a szubkultúra luxus illetve szűk rétegek szociális perverziója. teljesen egyértelmű hogy önfinanszírozókká kell válniuk, önmagukat el kellene tudniuk tartani. Nem színesítik az ország, a városok életét, rendkívül kevés embert vonzanak, ezért semmiféle támogatásnak helye nincsen. természetesen kínomban viccelek ezzel :)
Belülről is megismerkedve ezzel a világgal (és itt nem feltétlenül csak a színházra gondolok, hanem minden művészeti ágra)és sok-sok egyébként rendkívül tehetséges és legfőképpen tevékeny alkotóval találkozva ..háát..szívszakadás... ez a mellőzöttség. Jó volna, ha volnának mecénások, akár egyéni akár éállami vegyesen,d e erre is várni kell még néhány évtizedet. Megint az az átkozott maslow-i piramis...
ugyanaz a téma, mint az alkotmánnyal. amíg a legalapvetőbb létszükségletről szól a hétköznap a tömeg számára, addig sem igény, sem kínálat egymásra találni, egymásnak örülni igazán nem fog. :)

porfelhő 2010.07.24. 16:27:24

Én meg most már nem értem. Népszavazást lehet tartani új Alkotmány meghozataláról, vagy a létrejött új Alkotmányról megerősitő népszavazást lehet tartani? Vagy arról, hogy legyen, vagy ne legyen új?
No lehet, hogy most sóhajt nagyot TG. micsoda kérdésem van.

gramercy 2010.07.24. 16:48:08

300 forintrol legyen, alkotmanyrol meg ne

hazaarulo (?) kepmutato (!) orban es fidesznyikok

Várúr 2010.07.24. 16:53:42

@Szimba:
Ezt már nem is akartam mondani a csomó hivatásos nyivákolónak... Van, akinek pl. az "alternatív színházak" pénzhiánya fáj. Nekem inkább a lakáshitelre kényszerülő családosok kilakoltatása. Az árvízkárosultak szerencsétlensége. A sok ellopott vasúti sín. A Nokiás dobozok garmadája. A munkanélküliség. A közoktatás iszonyú helyzete. És így tovább.

panelburzsuj 2010.07.24. 16:55:26

@floorwalker:

"Megint az az átkozott maslow-i piramis..."

A helyedben én inkább az Operabálat emlegetném, nem annyira a paprikás szalonnán élő tömegeket, ha mecénáson gondolkodnék ...

Rókakígyó 2010.07.24. 17:01:27

@balfék: Sokan ezt nem tartják sarkításnak.

Előkerültek a kézigránátok. Nem kéne Pintér úrnak lemondania?

Várúr 2010.07.24. 17:02:20

@pokesz70:
Arról beszélek koma, hogy 2002 körül az államháztartási hiány valamivel több, mint 50 %volt, 2008-ban közel 90. Hogy az eladósodás huszonakárhány ezer milliárd. Hogy akkora csalásokat a világ nem látott, mint a metróberuházás, a BKV-ügyek, stb. és hogy Bajnai eeetárs Qrcsány bizalmi embereként akkor is pozícióban volt (Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, stb.)

AkarkiJ 2010.07.24. 17:06:58

@Várúr:

rengeteg hitelt vett fel az ország, amit fejlesztés helyett elfogyasztott - ez a legnagyobb baj és az, hogy még mindig nem értik meg az emberek, hogy rájuk költi a legtöbbet az állam

mréveiller 2010.07.24. 17:07:26

Nem tartanám szerencsésnek az alkotmányról való népszavazást. A társadalom nagy része úgysem olvasná el még a preambulumot se, csak pártszimpátia alapján szavazna.

panelburzsuj 2010.07.24. 17:11:59

@Várúr:

"akkora csalásokat a világ nem látott, mint a metróberuházás, a BKV-ügyek, stb."

Nem kéne megint ez a nemzeti nagylétfitogtatás.

Ideje lenne lassan szépen sorban leírni: ennyit böszmültünk el árokparti fűnyírásra, ennyit városházák térkövesítésére, ennyit meg négyes metróra, és akkor lenne miről értelmesen beszélgetni.

A sanda-célzatos példálózás egy idő után kurvára improduktív tud lenni. Sőt: ugyanúgy önmaga ellen fordulhat, mint a nemes mulatságból rókázó részegeskedésbe forduló mulatozás.

Várúr 2010.07.24. 17:22:51

@panelburzsuj:
Értem én, fáj a tolvajoknak, pláne a - szóhasználatoddal élve "sandáknak" - hogy nem felejtünk. Évekig nyögni fogjuk a károkozásaikat. Remélem, ők a börtönt. "Nem kéne a nemzeti nagylét" - mondod. Sok millió magyarnak kéne. Neked maradjon a kislét.

Sol Durka 2010.07.24. 17:27:54

Legyen n é p s z a v a z á s! Ha fontos volt a három igen, merthogy "kárt okoztak az országnak, az embereknek" (ugyan milyen kárt?!, kapitalizmus van, ahol a szolgáltatásért fizetni kell), akkor most, amikor kézzelfogható, forintosítható a Fidesz okozta károsítás, már nem fontos? Valaki azt mondta, lesz még 1956. És tényleg... mindent megtesznek érte.

tölgyes 2010.07.24. 18:16:42

Az első kérdés az - erre én nem tudom a választ- hogy az Ab alkotmányértelmezése lehetővé tesz-e az alkotmányozásra vonatkozó népszavazást. Alkotmánymódosítást nem lehet népszavazás útján kikényszeríteni. Ez a döntés még akkor született, amikor az SZDSZ-MDF paktum minden áron meg akart gátolni egy közvetlen elnökválasztást.

A másik probléma az, hogy az alkotmány nagyon is megérett a módoisítására. A paktumoknál amikben megszületett a jelenlegi alkotmány - csak jobb és nagyobb legitimációt biztosíthat egy olyan új alkotmány melynek hátterében egy stabil 2/3-os többség áll. Az sincs kizárva, hogy az új alkotmány egyes elemeit akár a ház 4/5-e támogatja majd... Ha meggondolják pl. a bankadót a jelenlévő képviselők több mint 90%-a támogatta.

Azt a kérdést fel kell tennünk, hogy vajon megmozdítható-e a társadalom egy olyan alkotmány módosítása ellen, amiben az embereknek nagy része elveszítette a bizalmát, mert az (mármint az alkotmány) nem védte meg őket az elmúlt 20 év csalódásaitól.

Diocles 2010.07.24. 18:58:22

ezt nem szeretem Török Gáborban, amikor előjön az őszintétlenség, a sunyiság, a maszatolás.

Gyurcsány legalább nem kertel, az álláspontja világos, népszavazás kell, mert így akar revansot venni.

Török Gábor (vagy hagyjuk a nevet, legyen X politológus, aki ügyelni kíván a középen állás látszatára) nyilván nem akar Gyurcsány álláspontjára helyezkedni, sem
Orbánéra, ezért kijön egy se hús, se hal-mantra, mondván, h illő volna népszavazást rendezni, mert bla-bla...

Szerintem a korrekt politológusi álláspont a következő volna: "az ellenzéknek érdeke volna a népszavazás, és a Fidesz nehezen tudja megmagyarázni, h miért ne legyen, miután kiharcolta a vizitdíjról való népszavazást, ugyanakkor azt sem lehet elhallgatni, h a Fidesz hatalmas barom volna, ha belemenne a népszavazásba, lévén ezzel felesleges kockáztatna mindent, ha pedig megnézzük az európai példákat, akkor látni kell, h az Alkotmányok többségét nem legitimálta népszavazás."

AkarkiJ 2010.07.24. 18:59:39

"Azt a kérdést fel kell tennünk, hogy vajon megmozdítható-e a társadalom egy olyan alkotmány módosítása ellen, amiben az embereknek nagy része elveszítette a bizalmát, mert az (mármint az alkotmány) nem védte meg őket az elmúlt 20 év csalódásaitól. "

Az alkotmánynak kell megvédenie a csalódástól? Akkor nem Istent kell beletenni az alkotmányba, hanem olyasmiket, hogy:

"nincsenek csodák, semmi sincs ingyen, ha nem most, akkor holnap kell kifizetni, ne dölj be a baromságoknak, a be nem fizetett adót később többszörösen fizeted meg" - és hasonlók...

Il Ferro népét a jó Isten se tudja megmenteni saját magától

Diocles 2010.07.24. 19:21:07

@AkarkiJ:

Gyurcsány vetette fel először a népszavazósdit az új alkotmányról, és ezzel megadta az értelmezési keretet is a Fidesznek; ha netán bárki előállna ezzel azt legyurcsányistázzák, Gyurcsány-forgatókönyvről fognak beszélni, stb.

[nick] (törölt) 2010.07.24. 19:37:25

@AkarkiJ:
csakhogy az állam demokratikus körülmények között nem tud másmilyen lenni, csak etatista. ez a népakaratból következik. a demokráciából.

és egyébként ebből is következik az a liberális közfelfogás, hogy ez esetben ne az állam, hanem az unió dolga a gazdaság szabályozása, és az állam törődjön a társadalommal. azaz akárhogy csűrjük csavarjuk, a demokratikus működés alapvetően mégis csak egy balos államot, és egy jobbos uniót követel. az antivilágban a balos állam mellett egy balos unió működött (ezt volt szovjetunió), meg a jobbos unió mellett egy jobbos állam (nemzetállamot) képzel el az elit. és ezek sehogy se passzolnak össze.

szóval itt nincs eldöntve, hogy mi az állam, és mi az unió szerepe.

Ordnassac 2010.07.24. 19:47:33

Sziasztok!

Újra itthon vagyok. :-) Lehet, hogy már volt szó a kommentek között, de azért leírom:

OV és a Fidesz mindig nagy hangsúlyt fektettek a legalitás és a legitimitás közti különbségre. A 89-90-es alkotmány(módosítás) mennyivel fog nagyobb legitimitással bírni, mint egy pártszövetség kétharmados többségével átment alkotmány (most a tartalomra nem térek ki, mert a most készülő alkotmányról nem sok derült ki eddig)?

A szakirodalomban általában háromféle legitimitást erősítő megoldást ismernek:

1. egy külön erre felállított alkotmányozó gyűlés felállítása (a mostani alkotmány nem ismer ilyen külön szervet, van ahol ez a kétkamarás parlament, van ahol másképp szedik össze a tagokat)

2. megerősítő népszavazás (erre, bár nincs konkrétan az alkotmány nevesítve, de van lehetőség)

3. két egymást követő OGY azonos szöveggel elfogadja a javasolt szöveget (erre nincs per pill lehetőség, persze alkotmánymódosítással menne)

Azonban mindhárom politikai veszélyeket rejt. Egy kétkamarás parlamentnél nem biztos, hogy a szenátus/felsőház/első kamara is megfelelő többséggel bírna; a népszavazás elbukhat; a két egymást követő OGY-nál meg a többségi viszonyok messze nem biztosítottak a Fidesz számára.

Kérdés, hogy veszi-e a bátorságot a Fidesz, hogy kockázatos lépést vállaljon, aminek bukása nagy problémákat adhat a párt számára, azonban a siker pedig nagy hátszelet biztosítana vagy a nemzeti együttműködés és a megkötöttnek tekintett társadalmi szerződés mögé bújva (elnézést a kifejezésért:) "forradalmi gyávaságot mutat" saját politikai céljainak elérése érdekében, akár korábban vallott elvek levételével is.

Ordnassac 2010.07.24. 19:48:36

@Diocles: úgy emlékszem először az LMP vetette fel, aztán Fletó sajnos rászállt a témára.

jjulie 2010.07.24. 19:58:39

@Diocles:

ha nem mer népszavazást kezdeményezni, vagy belemenni egy népszavazásba, az a "forradalmi gyávaság"?

jjulie 2010.07.24. 20:09:49

@Diocles:

"Fidesz hatalmas barom volna, ha belemenne a népszavazásba,"

ezen azt érted, hogy nem biztos hogy a teljes nyáj menne a főkolompos után ezen az úton is?

vagy azt, hogy félő, talán eleve nem elég nagy a nyáj?

Ordnassac 2010.07.24. 20:11:23

@jjulie: na tessék, lopod a szövegem. :-P

jjulie 2010.07.24. 20:14:10

@AkarkiJ:

hát az isten nem tudná megmenteni il ferro népét, de ha az iskolákban a hétköznapi élethez szükséges dolgokat is tanítanának, az sokat segítene

jjulie 2010.07.24. 20:16:31

@Ordnassac:

jó szöveg, érdemes ellopni

porfelhő 2010.07.24. 20:16:54

@Ordi
Szia! Végre megjöttél!

Szimba 2010.07.24. 20:22:18

@panelburzsuj:
A hitel szerintem is bűn. Aztán lehet még sorrendbe állítani kinek-kinek, hogy mit és melyik kormánynak a nyakába varrna. Nekem mindkét nagy pártra van felsorolnivalóm.

porfelhő 2010.07.24. 20:26:06

@tölgyes:
Elolvastam én is. Köszönöm szépen.

nyünyüge 2010.07.24. 20:30:20

@török.gábor:

"Azért választjuk meg a képviselőinket, hogy a mindannyiunkra tartozó fontos kérdéseket eldöntsenek, és csak kivételes esetekben forduljanak vissza a választópolgárokhoz.” - mondta Orbán.
Ha az alkotmány ügyében nincs erre szükség, az csak annyit jelent, hogy a Gyurcsány kormány megbuktatása fontosabb volt (Orbánnak), mint az alkotmány.

(Más: a halmozottan hátrányos helyzetű - pl. a hétvégi telken EDGE minőségben mobilinternetező lakosság - nevében kérem, hogy az új posztok megjelenését lehetőség szerint a régi végén szíveskedjék jelezni. Előre is köszönöm).

Szimba 2010.07.24. 20:31:58

@Ordnassac:

Olvastad ezt a cikket?

www.origo.hu/itthon/20100720-eloszor-ulesezik-az-alkotmanyelokeszito-bizottsag.html

Origó cikk az alkotmány előkészítő bizottság első űléséről.

Ebben a 45 emberben benne vannak a kisebb pártok képviselői is arányos létszámmal.

Viszont sehol sem találtam egy teljes névsort, hogy ki ez a 45 ember.
Tudsz adni valami linket?

Amúgy nagyon vártalak, mert az alkotmánykészítésben nem igazán vagyok otthon.:(

Ordnassac 2010.07.24. 20:35:11

@tölgyes: az AB több döntésében is írta, hogy az Alkotmány maga megerősítő népszavazásra vihető, csak módosítani nem lehet népszavazás útján, de ennek utánanézek.

Ami a legitimitást illeti, nem biztos, hogy egy szimpla kétharmados Fidesz-KDNP alkotmány nagyobb legitimitással bírna. Más kérdés a tartalom, amiről szinte semmit nem tudunk, csak annyit, hogy lesz értékelhetőbb preambuluma (valószínűleg Istent is nevesítő), rövidebb lesz a törzsszöveg (most is Európa egyik legrövidebb alkotmánya a magyar) és mindenféle ködös utalás a stílusra ("műalkotás", "nem zárt jogi szöveg", "szerethető" stb.). Ja igen és vitatkoznak a konstruktív bizalmatlansági indítványon (ami mondjuk tényleg lehet szakvita tárgya).

CSENDES 2010.07.24. 20:35:44

@Ordnassac: Nos, üdvözlünk, s remélem kipihented magad, mert ez a hét roppant fárasztó volt.....(már a magyar nemzeti együttműködésben részt vevők és az abból kizártak, avagy kirekedtek számára) Stumpf polgármester lett, Giró Szász nyomul a Századvég élére, s két politológus (G Sz A és TG )mintegy 10 percet vitázhatott, illetve elmélkedhetett pénteken az ESTE műsorában, s mondhatni nagy csalódás volt számomra, egyébként mindkettő. Egy harmadik politológus (Kéri) az ATV-ben elemezett, egyébként mivel Ő hosszabb időt kapott értelmesebben fejthette ki álláspontját az eltelt időszakról.

Valójában én azt érzem, hogy még a magukat pártatlannak mondó, érző politológusi elemzések is kezdenek egyre halványabbá válni a nyomulásban. remélem rosszul látom.

Ami az alkotmány és népszavazás viszonyát illeti, ha már új alkotmányt akarnak, s ehhez az ún. koncepciót előkészítő bizottságot is megalakították, amely bizottságnak honlapja lesz, s ahhoz civilek is hozzászólhatnak, nem tartom egyáltalán sem fontosnak, sem ésszerűnek a népszavazás témakörét. Majd úgyis kiderül, hogy mennyire veszik komolyan a koncepció összeállításánál az egyes civil szervezetek és egyének kezdeményezését. Mindenesetre ezen a honlapon állítólag követhető (nyilvános) lesz azok számára, akiket érdekel, a többi nem számít.

Az viszont valóban nem lenne rossz, ha ebből születne egy közérthető és mindenki számára vállalható alaptörvény, amit viszont már (persze az emészthető részeket) az általános iskolában is tanítanának. Pl. A preambulum, Alapvető jogok és kötelességek, a pártok, az egyéni képviselők, parlament, a kormány viszonyáról. Kormánypárt és ellenzék feladatairól, alkotmányos garanciákról (ha még lesznek). Ja és az államfőről. Csak röviden és érthetően, mert így lehet tudatos választókat nevelni, akiket talán már nem tudnak megvezetni.

Szimba 2010.07.24. 20:38:31

@nyünyüge:

Tündérmanó! Gondolod, hogy az alkotmányt készítő, ennek elkészítését kezdeményező pártnak kellene kezdeményeznie a népszavazást?

Amíg ellenzékben voltak és más módon nem tudtak hatni az MSZP-SZDSZ kormányra, addig ez is egy jó módszer volt.
Most ez a módszer az ellenzék fegyvere lehet(ne).

Majd, ha kezdeményezi a Jobbik, az LMP, az MSZP, és aláírásokat gyűjt, akkor lehet őket bírálni vagy dícsérni.

De maga a kormány mi a bánatért okozna magának izgalmat, pénzkiadást, meg az alkotmány jóváhagyásának elhalasztását????

Nem kívántok egy kicsit sokat???:)) A Fidesz cselekedjen is (én is ezt várom), meg még el is gáncsolja magát, hogy piszkosul demokratikusnak látszódjon.

CSENDES 2010.07.24. 20:39:17

@CSENDES: Mekkora marha vagyok így esténként. Természetesen Stumpf alkotmánybíró lett. Bárcsak polgármester lenne.... Mindjárt elolvasom milyen hülyeségeket írtam még, de éppen kétfelé figyelek, mert az Igenis miniszter Úr c. filmet nézzük. Hogy ez mennyire igaz ránk is! Mintha nem is Angliáról szólna a film.

jjulie 2010.07.24. 20:40:54

a fenti pédák alapján a fideszvallásúak csak két ezetben írja elő az orbán követését, az egyik, ha az orbán mond valamit, a másik, ha az ellenkezőjét

ha ezzel király marad, tényleg varázsló

Ordnassac 2010.07.24. 20:41:58

@Szimba: www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_biz.biz_adat_uj?p_ckl=39&p_biz=I005&p_ules=&p_munkatars=&p_tag=&p_tagj=I#biz_tag

Az MSZP és a Jobbik névsorát nézegetve kicsit elképedtem. Hiller István, Kiss Péter, Szekeres Imre és Tóbiás József (sorrendben: középkorkutató történész, gépészmérnök, vegyészmérnök és HR-szakember) mit keres ott? (Tudom, hogy mit keresnek ott, elég sokatmondó a névsor.) Inkább vártam volna ide t. k. Bárándy Gergelyt és Szili Katalint a szociktól. Jobbik: minden tiszteletem Murányi Leventéé, de hogy mennyit ért a témához, nem tudom. Novák Elődtől kiráz a hideg. Nyikos László bár nem jogász, de az Állami Számvevőszékhez nagyon ért, így még ő oké, a többi tag jogász (a Fidesznél és az LMP-nél is).

panelburzsuj 2010.07.24. 20:46:27

@Szimba:

A bűnlajstrommal nem sokra megyünk. (Itt is láthatod: a fölkent fidesz-stratégák legnagyobb alkotmányozási dilemmái közé tartozik, hogy Gyurcsányt vajon szabadlábon vagy rács mögött tudják-e mumusként jobban hasznosítani ...)

A kérdés a jövőre vonatkozik: ha ennyink van, és további (külföldi) hitel márpedig coki, ráadásul az adósságot is törleszteni akarjuk, akkor az érdekartilulációnak milyen formáit válasszuk? Merthogy "a Zország", meg "a Zemberek" tényleges követeléslistáján azért aligha a vicinálisok újraindítása áll az élen, afelől azért nincs sok kétségem.

Szimba 2010.07.24. 20:49:24

@Ordnassac:

Tudtam, hogy rád számíthatok!!!! Köszönöm!!!

Hát Hiller, Szekeres, és Kiss Péter nekem sem tetszik. A Jobbikosokat nem ismerem.

Kíváncsi vagyok mit sütnek ki.

Ordnassac 2010.07.24. 20:51:44

@CSENDES: nagy ellenzője vagyok a rövid alkotmányoknak. Egyáltalán nem biztos, hogy érthetőek. Nem véletlen, hogy a magyar az egyik legrövidebb Európában (az is ideiglenessége miatt). Az alkotmánynak amúgy sem egy szerethető műalkotásnak kell lennie. Ez az egyik legnagyobb félreértés.

Az alkotmány szerepe az adott állam szervezeti és jogi berendezkedésének leírása és biztosítása. Szép-szép a preambulum, de azon kívül, hogy a politikusok ezen veszekszenek a legtöbbet, jogi kötőereje nem sok van (pontosabban: semmi). Persze, kell egy ünnepélyes megnyitása az alkotmánynak, de az csak egy szükséges díszelem inkább, mintsem az alkotmány lényege.

Példa: volt többször szó arról, hogy szűkítsék jelentősen a kétharmados törvények körét. Ezt megkötésekkel támogatom (itt változott kicsit az álláspontom a korábbiakhoz képest): adott kétharmados törvények legfontosabb elemeit át kell emelni helyette az alkotmányba, hogy ne legyen adott politikai vezetésnek kénye-kedve szerint átalakítgatni (ha csak szimpla feles döntene erről, akkor négyévente változnának ezek a fontos szabályok, ami nagyon nem segíti a jogbiztonságot).

Persze a visszaélések 100%-a ellen ez sem véd, de nem is célja. Szemléltetésnek: az Alkotmánybíróság hatásköri listáját pl. át kéne emelni az Alkotmányba és nem feles törvényre bízni a dolgot, mert akkor úgy alakítgatják a szabályt a mindenkori kormány (színezettől függetlenül), ahogy rövidtávú céljainak megfelel. Mondható ez bizonyos alapjogi témákról is. Az alkotmányt nem rövidíteni és aranyos deklarációhalmazzá kell alakítani (ez volt a kamenista alkotmány), hanem bővíteni és megváltoztathatóságát nehezíteni, azonban a kétharmados törvények körét szűkíteni a kormányozhatóság érdekében.

Persze ez manapság már kit érdekel...

CSENDES 2010.07.24. 20:53:05

@Ordnassac: Annak a listának az élén alelnökként ott van Bárándy Gergely.

Szimba 2010.07.24. 20:53:38

@panelburzsuj:

Az előző elemzések utáni kommentekben én is a gazdaságra (eü., oktatás, közlekedés stb.) vonatkozó terveket követeltem.
De az alkotmány ügyében más a véleményem.
(Nyilván az itt kommentelőknek és még egy szűk, érdeklődő rétegnek lesz véleménye, kifogása, vagy egyes részek elfogadása, de a tömegeket ez nem fogja igazán érdekelni.)

Ui.: OV-t én nem értékelném annyira nagyra, hogy Tudjukkinek nevezzem:))))

CSENDES 2010.07.24. 20:54:55

@Ordnassac: Még nem olvasta el a teljes válaszod, de félreértettél. Nem rövid alkotmányról beszéltem, hanem az általános iskolásoknak rövid összefoglaló tanulmányról. Tudod, hogy érthető legyen egy gyereknek is.

Szimba 2010.07.24. 20:56:10

@Ordnassac:

Már felvetődött, hogy "cukiság" alapján ítéljük meg az alkotmányt:) Ezek szerint ezt ellenzed?:))))

CSENDES 2010.07.24. 20:57:48

@CSENDES: Tehát, válaszodból egyértelműen kiderül, hogy vagy Te értetted félre a rövid és érthető részt, amit én az okításra értettem, vagy én írtam le érthetetlenül. Mégegyszer elolvasom a sajátomat.

jjulie 2010.07.24. 20:58:01

@Ordnassac:

az amerikai hosszú?

hány magyarhossz méretű?

és hányszor írták újra?

CSENDES 2010.07.24. 21:02:15

Lehet, hogy félreérthető volt, de az oktatás rész urán (amit viszont már (persze az emészthető részeket) az általános iskolában is tanítanának. )

Javítva: "amiből persze az emészthető részeket".

Lényeg, hogy nem az alkotmány rövidségéről írta, hanem arról, hogy abból az átlagpolgár részére emészthető részeket kötelező tantárggyá tenném.

Ordnassac 2010.07.24. 21:05:16

@Szimba: megerősítő népszavazást tudomásom szerint csak az Országgyűlés rendelhet el, ergo az ellenzék itt sokat nem tehet, de utánanézek.

jjulie 2010.07.24. 21:05:28

@Ordnassac:

ja, és az izraeli milyen hosszú?

Ordnassac 2010.07.24. 21:06:36

@CSENDES: az megint más. Amúgy szerintem ezt inkább a középiskolásoknál kellene kezdeni külön jogi vagy alkotmányi alapok óra tekintetében (most jelenik majd meg egy ilyen típusú tankönyv Kukorelli István és Pozsár-Szentmiklósy Zoltán szerkesztésében).

panelburzsuj 2010.07.24. 21:07:59

@jjulie:

Az amerikaiak komolyan azt hiszik, hogy ők az alkotmányuktól lettek nemzet.

Itt Európában kicsit összetettebb a kérdés:

www.youtube.com/watch?v=EgY49RCnz-4

Ordnassac 2010.07.24. 21:08:25

@CSENDES: *afejérecsap* Nem Bárándyra gondoltam, hanem Botka Lászlóra...

CSENDES 2010.07.24. 21:13:22

@Ordnassac: Nézd, nem hülyék az általános iskola 8. osztályos tanulói sem, bár tőlem lehet tanítani az alkotmányismeretet gimnáziumban is. De az a ténykérdés, hogy már 14 éves kor előtt is egyre több ostobaságot művelnek a gyerekek. ezért gondoltam, hogy az alapvető jogokat és kötelességeket már általános iskolában is tisztázni kellene. Üdvözlöm az ötletet, hogy foglalkoznak a témával.

Szimba 2010.07.24. 21:13:26

@Ordnassac:

Ez a megerősítő megint csak a Fidesz "erőfitogtatására" lenne jó.
Ha erre rájönnek, akkor még a végén megcsinálják!:(((

------------
@jjulie:

Az amerikai alkotmányt 1789 márc. 14-én tették hivatalossá. Iszonyatos viták, évekig tartó egyeztetések előzték meg a végső változatot.

Ordnassac 2010.07.24. 21:13:29

@jjulie: az amerikai kezdetben is nagyon rövid volt. Ma sem az egik leghosszabb, azonban a kormányforma tekintetében részletesnek mondható. Összesen 27-szer egészítették ki, az első tíz a Bill of Rights. (Az egyik kiegészítéssel a másik kiegészítést lőtték ki egyébként: a szesztilalmat. :-) ) A szöveg szakaszokra szedve: topics.law.cornell.edu/constitution

Izraelnek nincs írott alkotmánya, azonban vannak alapvető törvényei. Ezek csokorba szedve megtalálhatóak a Knesszet honlapján angolul.

Miért van olyan érzésem, hogy ezeket te is tudod? ;-)

jjulie 2010.07.24. 21:14:18

@panelburzsuj:

akkor most az orbán két legyet üthet egycsapásra, csinálhat alkotmányt meg egy egyesült magyar nemzetet?

jjulie 2010.07.24. 21:18:05

@Ordnassac:

hát, hallottam már egysmást....

amióta meg van nekem a gugle, olvasok is

panelburzsuj 2010.07.24. 21:18:28

@Szimba:

Háromszázezernél több pedagógusféle van ma Magyarországon, a bolti eladókkal párban messze a lenépesebb "szakma".

Ebből melyik a "tömeg", amit az alkotmány nem érdekel?

(Flint Márkus jó lesz? :)

Ordnassac 2010.07.24. 21:19:37

Hasznos segítség: a Richmondi Egyetem alkotmánykeresője: confinder.richmond.edu/confinder.html

panelburzsuj 2010.07.24. 21:22:12

@jjulie:

Szerintem olyasmit akar bűvölni, és többek között pont a nemzetfelfogásban nem tudtak dűlőre jutni Sólyommal.

Szimba 2010.07.24. 21:22:39

@jjulie:

Csak ne adj ötleteket!!!!

jjulie 2010.07.24. 21:22:52

@Ordnassac:

valójában meg arra akartam célozni, hogy ismét valami orbáni látszattevékenység közepébe csöppentünk

nem az alkotmány hosszán múlott, hogy az amik lettek a világ ura, meg hogy csúszik ki a kezükből némileg

a lényeg lenne a lényeg

panelburzsuj 2010.07.24. 21:25:46

@panelburzsuj:

mandiner.blog.hu/2008/12/10/nem_latom_a_tavlatos_gondolkodast_interju_solyom_laszloval

"Tévedés azt hinni, hogy Budapest központtal irányítunk egy egységes nemzetet. A magyar nemzet ma több központú nemzet."

Pali elvtárssal nem lesznek ilyen koncepcionális gondok.

Szimba 2010.07.24. 21:27:39

@panelburzsuj:

Szerintem lehetséges, hogy a pedagógusok halmaza bizonyos mértékben lefedi az eladók halmazát, ami az érdeklődést illeti. Nem vagyok túlságosan optimista. (Tanítottam egy ideig.)

(Ennyire részletesen ismered H. Potter könyveket?:)))

Flint lehet.

Ordnassac 2010.07.24. 21:27:40

@jjulie: bizonyos szinten az is, mert stabillá tette az országot és megadta az alapfeltételeket a gazdasági erőfölényhez. Persze nem ez az egyedüli szempont, azonban nem elhanyagolható. Minden az alapoknál kezdődik.

Németország alaptörvénye is jó példa erre. Megadta az alapfeltételeket. Hogy aztán mit csinált belőle a német politika, gazdaság, stb. - az megint más kérdés, de alapjai erre is visszavezethetőek.

Pl. a legtöbb európai alkotmányban szerepel a gazdasági alkotmányossággal kapcsolatos szabályozás (állami pénzügyek, költségvetés, ellenőrzés, stb.) Ez a részleg a magyarból gyakorlatilag hiányzik, meg is látszott az eredménye...

Szimba 2010.07.24. 21:32:42

@jjulie:

Nem addig a'!

Az alapító atyák portréját hol fogják kifaragni? A Gellért-hegy nem valami magas.

AkarkiJ 2010.07.24. 21:35:29

@Szimba:

nem gond, a strabag-vegyépszer duó majd megmagasítja, azt a gdp is hogy meglódul tőle, csak pislogni fog a sok hitelminősítő meg imf a produktumtól :)

török gábor 2010.07.24. 21:36:30

@Ordnassac: pontosan ugyanazt teheti, mint a Fidesz-KDNP 2008-ban az egészségbiztosítási törvény kapcsán kezdeményezett megerősítő népszavazásnál - kezdeményezi...

újra ideteszem: hvg.hu/itthon/20080211_nepszavazas_egeszsegugy

amúgy üdv újra itt, hiányoztál :)

Szimba 2010.07.24. 21:36:50

Mi történt? Mindenki elájult?:)))

panelburzsuj 2010.07.24. 21:40:21

@Szimba:

(A legelején bevettem a kishonunkban terjengő "fércmű"-maszlagot - de az írástudóbb gyerek saját fegyveremet szegte velem szembe: Apu, te látatlanba nemigen szoktál ítélgetni ... Onnantól egyenes - bár hossszú - út vezetett az angulul, sőt németül is kiolvasott Potterekig, meg a bónuszként érettségiig megszerzett felsőfokú nyelvvizsgákig. És hát valami azért rám is ragadt a tíz év alatt - legalábbis a sztori meg a figurák szintjén ... :)

[nick] (törölt) 2010.07.24. 21:41:11

@török gábor:
nem nagyon értem, de hátha felvilágosítasz. tehát te úgy képzeled, hogy az ellenzék indítványozza, hogy nem legyen megerősítő népszavazás, amit a kormány értelemszerűen leszavaz majd, és ekkortól indul el egy offenzíva? tehát ez egy jóslat a ciklus közepére. vagy azért ennyire egyértelműen ezt mégse mondod, vagy nem is ezt gondolod.

Szimba 2010.07.24. 21:42:27

@panelburzsuj:

Hasonló utat jártam be.:)

Ordnassac 2010.07.24. 21:43:08

@török gábor: így van, a végső döntést azonban az Országgyűlés hozza meg, egyszerű többséggel, mint egy normál határozati javaslatnál. (Közben utánanéztem a Házszabályban, ritka alulszabályozott a megerősítő népszav. intézménye egyébként.)

Magyarul továbbra is a Fideszen múlik minden (ez egyben válasz Szimba hasonló felvetésére), az ellenzék mutatóban beadhat egy ilyet, aztán ennyi.

Az üdvözlést köszönöm, nagyon jólesik. :-)

török gábor 2010.07.24. 21:45:24

@[nick]: szerintem erre a kérdésre felépíthető egy hosszú politikai kampány, amely folyamatosan napirenden tartja ezt az ügyet, s a végén még ezzel a kezdeményezéssel is él. ha valóban így lesz, az a fideszt védekezésre kényszerítené (miért nem akarja...) egy olyan téma kapcsán, amit nagy sikernek tervez bemutatni, s még az sem kizárt, hogy ezt megakadályozandó mégis maguk állnak a népszavazás élére. minden a nyomás erejétől függ. a mai ellenzék erre képtelen lenne, de a helyzet még változhat.

jjulie 2010.07.24. 21:48:33

@Ordnassac:

a hosszára vonatkozott a megjegyzés, nem a létére

asszem, a szándék, meg a közhamgulat a lényeg, igy aztán az amik elvoltak egy rövidkével, izrael meg nélküle

itt meg alkotmányipari nagyvállalkozósdi van kibontakozóban, egy olyan ürge vezetésével, aki már mondott mindent, meg az ellenkezőjét is, és volt már minden csak akasztott ember nem

mi fog ebből kisülni?

AkarkiJ 2010.07.24. 21:50:03

mi van akkor, ha mondjuk megtörténik a csoda, összefognak a pártok képviselői, a civil szféra, és tényleg egy jó alkotmányt dobnak össze, ami tetszik a pártoknak, elemzőknek, közvéleménynek, népszavazás lesz belőle, és leszavazzák? :)

jjulie 2010.07.24. 21:51:21

@török gábor:

nekem is tetszik ez a fajta szófűzés: most ez van, de idővel még változhat...

kikezdhetetlen

Ordnassac 2010.07.24. 21:57:09

@jjulie: ettől tartok én is, az alkotmányozó ötösfogat (ugye Stumpf azóta aranybullás kék talárt kapott) sem túl biztató. A 45 fős bizottság pedig az év végéig fog dolgozni, ergo nagyon erőltetett menet lesz az egész, sok egy ekkora méretű testületből nem jöhet ki.

Ergo jó lenne tudni, hogy a Fidesz háttérszakértői éppen mit ügyködnek.

Ami a hossz és a lét közötti részt illeti: ne feledd, az alap az 1700-as évek végén jött ki, akkor tényleg elég volt a kormányformára vonatkozó szabályokat leírni. Persze később már szükségessé vált az alapvető jogokat is leírni.

Az amerikai alkotmány az egyik legnehezebben megváltoztatható alkotmányok köze tartozik. Így ezért nem változhatott kifejezetten sokszor. Azonban az USA-ban kialakult az évszázadok során egy olyan politikai kultúra és történelem (pl. többszáz éve semmilyen háború vagy fegyveres konfliktus a területén, összesen két szomszéd ország), amely elegendővé tesz ennyi szöveget. Azonban ne felejtsük el, hogy az ottani jogrendszer (common law) jogfejlesztő szerepét. Az ottani alkotmánytan többől áll, mint az alkotmány.

panelburzsuj 2010.07.24. 21:58:19

@Ordnassac:

Isten (meg azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni) hozott miköztünk !

panelburzsuj 2010.07.24. 22:04:31

@jjulie:

"mi fog ebből kisülni?"

A józan nemzeti centrumész nevében: munka, otthon, család, egészség és rend.

Mint nemzeti alapértékek. A Nyugatnak már rég bealkonyult, a történelem is végetért, mi meg az ideológiák kivégzésével járulunk hozzá az emberiség szellemi felemelkedéséhez.

jjulie 2010.07.24. 22:05:40

@Ordnassac:

sejtettem, hogy van valami titkuk, aminek eredményeképpen ma már jóformán az egész világ amerikaellenes.....

kevés sikerrel

Ordnassac 2010.07.24. 22:06:06

@panelburzsuj: jut eszembe: emlékeztek, hogy erről írt a századvéges trió (ideológiamentesség, abszolút pragmatizmus)? Orbán meg miről beszélt csütörtökön az OGY-ban, illetve a tusványosi táborban? ;-)

jjulie 2010.07.24. 22:07:56

@panelburzsuj:

és lassú tüzön sütik? mikor lehet enni belőle?

vagy ez valami gyorskaja?

jjulie 2010.07.24. 22:09:38

@Ordnassac:

te valami átnevelő táborban voltál?

vagy csak megfeküdte a gyomrod valamii?

panelburzsuj 2010.07.24. 22:10:43

@Ordnassac:

"többszáz éve semmilyen háború vagy fegyveres konfliktus a területén"

.. leszámítva a Lincoln-féle kis csetepatét ...

Ordnassac 2010.07.24. 22:13:11

@panelburzsuj: onnantól gondoltam, bár az még "csak" kb. 150 év. ;-)

jjulie 2010.07.24. 22:13:54

@Ordnassac:

azért volt ott fegyveres konfliktus, 1861-65 között, és az nem több százéve volt.....

amúgy annak volt hatása az alkotmányukra?

panelburzsuj 2010.07.24. 22:13:58

@jjulie:

Hogy mikorra lesz kész?

Jövőre.

"Mire a levelek lehullanak ..."

Ordnassac 2010.07.24. 22:14:18

@jjulie: semmi, csak megmaradt a fejemben az a poszt is. ;-)

andzsin 2010.07.24. 22:14:37

Török Gábornak ajánlom a következő posztjához , ha már szájra vették (a HVG-ben a legolvasottabb 10-ben van):

"...de különösen figyelemreméltó, hogy egyfelől mennyire elszigetelt, megbélyegzett, erőtlen a jogállam védelmében tett minden lépés, másfelől milyen hatékonyan szolgálja a felismerés akadályozását az a szándékoltan minőségvak megközelítésmód, amit leglátványosabban népszerű magyar mestere, Török Gábor művel. Témaválasztásaival tévedhetetlenül szemeli ki azt a kérdést, amivel azt a látszatot lehet kelteni, mintha mi sem történt volna, a változatlan díszletek mögött nem vette volna át a gépezet irányítását egyetlen, mélyen, lényegét illetően antidemokratikus erő, éppen ezért zavartalanul lehetne továbbra is például arról morfondírozni, hogy nehéz pillanatokat szerezhetnek még a kormánypártnak politikusai korábbi mondatai..)
forrás: neszorakozzviktor.blogspot.com/2010/07/villamhaboru-jogallam-ellen.html

panelburzsuj 2010.07.24. 22:17:48

@Ordnassac:

Meg mondjuk Pearl Harbor. Ami azért az USA területe, és erősen zokon is vették az ott megesett molesztálást.

andzsin 2010.07.24. 22:17:58

off: Annyit tennék hozzá a szerző okfejtéséhez, hogy értem én Gábor hozzáállását, sőt megértem. Ugye a körülötte lévők szinte mindegyike besorolható, van, aki nyíltan vállalja "másságát", van akiről tudjuk, és van aki libikókázik és van olyan, aki szakmai alapon próbál egyensúlyozni, több kevesebb sikerrel. Nem tudom melyik a jobb stratégia Stumpf István politológus AB bíróvá választásának fényében:(

panelburzsuj 2010.07.24. 22:23:29

@Ordnassac:

Tusványos kimaradt, a parlament megvolt.

(TG a napokban - kissé bizonytalanul ugyan - de egyelőre elhárította, hogy szabályszerő populizmusként definiálja a Fülkébenszült eszmei gránittalpait, de szerintem ez is a most épp így van, de attól osz't még másképp is lehet kategóriába esik ...)

Ordnassac 2010.07.24. 22:23:45

@jjulie: tudom-tudom, írtam is már panelnek.

A 13. alkotmánykiegészítés a rabszolgaság megszüntetése (1865), a 14. alkotmánykiegészítésben is van szó a polgárháborúról - egyes déliekkel együttműködő korábbi tisztségviselők kizárása a hivatalviselésből (1868), a 15. alkotmánykiegészítés is kapcsolható a polgárháborúhoz: a választójog rasszhoz kötött megtagadásának tilalmát írja elő (1870).

Ordnassac 2010.07.24. 22:26:04

@panelburzsuj: Pearl Harbor, ha úgy vesszük, még nem volt teljesen az USA területe (Hawaii csak 1959-ben lett amerikai állam). A második világháborúban pedig az amerikai szárazföldet nem érte támadás. ;-)

Ordnassac 2010.07.24. 22:29:00

@andzsin: amúgy arra azért kíváncsi leszek, hogy Stumpfra milyen ügyeket fog Paczolay szignálni. Pl. rásózhatják az ebtartási rendeleteket.

jjulie 2010.07.24. 22:30:50

@Ordnassac:

szóval kellett egy kicsit pufogtatni, hogy néhány dolog belekerülhessen

it meg egy sima fülkebeli esemény elég volt

[nick] (törölt) 2010.07.24. 22:31:08

@török gábor:
oké, most már értem, hogy mire gondolsz.

szóval ez a vita sok féle irányba elmehet persze. mondjuk a szocialisták azt mondják, hogy bele kellene írni az alkotmányba, hogy a mindenkori kormány garantálja a nyugdíjak értékállóságát. vagy mondjuk minden kiskorú számára az állam ingyenesen biztosítja a közétkeztetést. szóval az ellenzék ezt a vitát elviheti abba az irányba, hogy az alkotmány valójában egy szociális alaptörvény legyen. ebben az esetben a kormánynak folyamatosan védekeznie kell. szóval ebből lehet egy nemzeti vs. szociális alaptörvény vita.

[nick] (törölt) 2010.07.24. 22:35:57

és igen, könnyen lehet, hogy a ciklus második fele erről fog szólni. meg vagyok győzve.

panelburzsuj 2010.07.24. 22:37:35

@Ordnassac:

Beugrató kérdés volt!

(Ez a kommentem meg az itt kilesett vitatechnikák csillogtatása ... :)

sárkányfő 2010.07.24. 22:39:38

Kissé megkésve, de beugrott a legfrappánsabb megfogalmazása ennek a "tárgyalunk az IMF-fel, felsülünk, aztán először próbálunk úgy tenni, mintha épp csak egy rövid tárgyalási szünet volna, majd végül megpróbáljuk az egészet úgy beállítani, hogy nem ők hagytak bennünket faképnél, hanem mi zavartuk őket haza"

Ezt magyarul így mondják: savanyú a szőlő.

Ordnassac 2010.07.24. 22:41:04

Hmmm... így átnézve az immár teljes Alkotmánybíróság hátterét, elég erős a politológiai véna: Bihari, Paczolay és Stumpf politológiát tanít, igaz, Biharinak mérhető a jogelméleti, Paczolaynak pedig az alkotmányjogi munkássága.

Holló András alkjogos-köziges, Kiss László köziges, Balogh Elemér jogtörténész, Bragyova András nemzetközi jogász-alkjogos, Kovács Péter nemzetközi jogász, Lenkovics Barnabás polgári jogász, Lévay Miklós büntetőjogász-kriminológus, Trócsányi László pedig alkjogos, némi ügyvédi beütéssel.

sárkányfő 2010.07.24. 22:42:45

Na igen:

konzlib.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=19242

Tényleg csak ez az egy blog van talpon a vidéken?

sárkányfő 2010.07.24. 22:43:19

@panelburzsuj:
:D

nincsenek véletlenek.... ;)

sárkányfő 2010.07.24. 22:45:56

@panelburzsuj: ez a Tokfalvi fiú nagyon profi, beleolvastam több posztjába is, lehet kitúrja Gábort az első helyről a listámon...

Kár hogy így eldugta a blogját, miért nem jön fel ide a blog-hu-ra? Itt többen olvasnák.

panelburzsuj 2010.07.24. 22:51:04

@ó jaj:

Érdemes végigbogarászni, két tanulságos fonalat is rendszeresen fel-felkap: az egyik a nemzeti kuruckodás, a másik az "el nem bocsátott légió". És a kettő ötvözöte elég rusnya elegynek ígérkezik ...

CSENDES 2010.07.24. 22:52:08

@andzsin: A cikkből olybá tűnik, hogy Ő nem akar alkotmánybíró lenni (egyébként ostorozná OV-t, akár annak idején Stumpf( :-)))

Egyébként nem ilyen sarkosan, de én is ezt érzem, csak én nem csupán TG-n verném le ezt a megtorpanást, nevezzük "megrettenésnek", vagy inkább jobb szónak tűnik az, hogy visszahőkölésnek.

CSENDES 2010.07.24. 22:55:10

@Ordnassac: De egy kivételével valamennyien (inkább) jogászok.

Ordnassac 2010.07.24. 22:59:32

@CSENDES: Stumpfnak is jogász végzettsége van. Ezt legalább betartották (és 45 évnél is idősebb). Stumpf az ELTE ÁJK állam- és jogelméleti tanszékén kezdte (ahogy Bihari is).

panelburzsuj 2010.07.24. 22:59:54

@CSENDES:

(Szélmegfigyelésben gazdag hagyományokat ápoló nemzet vagyunk ... )

porfelhő 2010.07.24. 23:06:54

Magyarország egy hazudós ország, ezért amit vállaltunk azt teljesiteni kell. Ezért olyan embereket állit az intézmények élére akik ezt teljesiteni fogják. Mondta OV. öt perccel ezelőtt. egy müsorajánlóban.

CSENDES 2010.07.24. 23:12:19

@Ordnassac: Ezt már egyszer megbeszéltük, Te írtad a Wikipédia cikket. Csak hát már megint nem olvasol teljesen, azt írtam, hogy (inkább) jogászok ( folyt. köv. az értelmezhetőség kedvéért): mint politológusok, mert az az egy kivétel inkább szociológus, majd politológus, és nem egyetemi tanár.

Hozzáteszem, hogy büszkén jelezte OGY-i meghallgatásán, hogy a Harvardra is járt, persze azt nem tette hozzá, hogy egy teljes egész évig. Ez nyilván felér a hiányzó tizenöt év jogi gyakorlattal. Nemdebár?

CSENDES 2010.07.24. 23:15:41

@porfelhő: Ebben a szövegkörnyezetben ez elég furán hangzik. Összefoglalva, Magyarország egy hazudós ország, ezért olyan embereket állít OV az intézmények élére, akik ezt teljesíteni tudják? Jól értettem???.-)))

Ordnassac 2010.07.24. 23:19:15

@CSENDES: Bihari és Paczolay jogászsága vagy politológussága egy érdekes szakmai vitatéma lehetne. Bihari ugyanis a politikatudomány akadémiai doktora, nem az állam- és jogtudományoké. Ettől függetlenül ugye egyetemi tanár, így megfelel a törvényi szabályoknak (persze jó az, hogy van jogelméleti munkássága is). A szakmai gyakorlatos szabály meg arra vonatkozik, hogy neves bírókat, ügyvédeket, ügyészeket, közjegyzőket stb. lehessen alkotmánybírónak választani, ne csak profokat vagy jogtudományi akadémiai doktorokat.

Amúgy Stumpfnál meg kellett volna várni, hogy megkapja egyetemi tanári kinevezését, máris kevesebb gond lett volna a jelölése és megválasztása körül.

porfelhő 2010.07.24. 23:24:21

@CSENDES:
Azt nem olvastad hozzá, hogy "ezért amit vállaltunk az teljesiteni kell". vasárnap 9,05 HIR.TV.

CSENDES 2010.07.24. 23:27:34

@porfelhő: Ejnye, úgy látszik már késő van, s nem érzed az élcet.

porfelhő 2010.07.24. 23:35:04

@CSENDES:
Ja, bocsánat most már igy is értem. Óh mit ostobáskodok. Pedig közben arra gondoltam, hogy a nagyarányu adócsökkentésnek igencsak lőttek már is.

porfelhő 2010.07.24. 23:40:07

@CSENDES:
Óh látod ostobáskodok, hogy ne érteném második olvasatra. Közben arra gondoltam nagy jó indulatomban, hogy a nagyarányu adócsökkentésnek pedig már lőttek, ug gondolom.

porfelhő 2010.07.24. 23:43:12

No tényleg késő van, azt hittem eltünt az irás és ujra irtam. Jobb ha mára befejezem. Bocsánat.

CSENDES 2010.07.24. 23:46:04

@porfelhő: Jó éjszakát mindenkinek!!!!

porfelhő 2010.07.24. 23:50:48

@CSENDES:
Jó éjt Neked is TG-nek, és minden kommentező társunknak, hogy holnap tudjuk folytatni!

Szimba 2010.07.25. 09:08:40

@Ordnassac:

Ővé lesz a veteránügyi minisztérium.

Szimba 2010.07.25. 09:14:01

Az ott egy hosszú ő?
Övé

jjulie 2010.07.25. 09:18:32

most néztem végig az atv-s interjút

tudja itt valaki, hogy ez az imf úgy generálisan most akkor jó, vagy gonosz dolog ?

a magyar nyelvű vikipédia elég szűk cikkecske, mondjuk olyan hosszú mint ami dán nyelven íródott róla

érdekes, hogy angolul milyen sok mindent le lehet írni róla

ez netán azt jelenti, hogy sem a dán, sem a magyar nyelv nem tartalmaz olyan kifejezéseket ami az imf ismertetésére alkalmas? vagy az angol nyelv tök gagyi, mert négyszer annyi terjedelem hordoz a magyarral és a dánnal egyenértékű információmennyiséget?

és tudja valaki, hogyha megszorul a egy állam oly módon, hogy hitelfelvétel csak a kiút, akkor nagyjából mi a különbség ha az imf és a piaci hitel között?

mekkora találmány lenne egy politológus aki tudna ilyen ügyekben is bogarászómagyarázó kommentárt fűzni egy miniszterelnöki fellépéshez

vagy a politologusság egyik alapkritériuma, hogy a pénzügyiérzékszervét hagyja kioperálni egy titkos beavatási szertertás keretében mielőtt beiratkozik a politologusképzőbe?

Szimba 2010.07.25. 09:21:27

Én már arra is kíváncsi vagyok, hogy ki írja meg a magyar Federalista írásokat, azaz az alkotmány magyarázatát.

Nekem az amerikai Alkotmányból a II. cikkely 4. szakasza tetszik legjobban:

"Az Egyesült Államok elnökét, alelnökét és valamennyi köztisztviselőjét közjogi felelősségrevonás során hivatalukból el kell mozdítani hazaárulás, vesztegetés vagy más egyéb súlyos bűncselekmény és vétségek miatti elítélés esetén."

Ezt örömmel látnám a leendő magyar alkotmányban is.

Szimba 2010.07.25. 09:29:38

@jjulie:

Ugyanerre lennék kíváncsi én is.
A tévényilatkozatokból az derül ki, hogy maga az intézmény olyan, amilyen. Nyilván a saját, és Amerika érdekeit képviseli.

Európa országai mégis kénytelenek voltak hozzájuk fordulni, amiből az következik, hogy nem igazán szeretik az IMF-et, hiszen egy hitelezőt ki szeret?

Különböző módon igyekeznek megszabadulni tőle, és különböző módon próbálnak függetlenedni, hogy megőrizzék a szuverenitásukat.

Csak ugye, az az átkozott pénz, az azért kellene!:)

Szerintem az IMF egy egyszerű hitelező. A hiteleket felvevők meg először örülnek, megkönnyebbülnek, aztán a törlesztéskor már kevésbé.

Ez szerintem síma pénzügyi tranzakció, és felesleges ráaggatni mindenféle érzelmi sallangot.

jjulie 2010.07.25. 09:37:10

@Szimba:

egy alkotmány, az valamiféle szerződés szerű dolog

namost a megállapodások értékét az szokta magszabni, hogy milyen szándékok húzódnak meg mögötte, nem pedig a betüjük

a mi alkotmányozónk az orbán viktor, igaz van valami testület is a háttérben, amibe belfért a stumpf is, nehogy valakinek kételyei támadjanak a viszonyokat illetően

szóval a mi alkotmányozónk az orbán viktor, aki egy liberálisnemzetipolgárijobboldalipopulistakeresztényreformátuskatolikus átváltozó művészprofesszor

jó stabil alap az alkotmányozósághoz

Szimba 2010.07.25. 09:41:17

videotar.mtv.hu/Videok/2010/07/23/11/Orban_ertekelt_mi_elemzunk__az_uj_kormany.aspx

Ez a Reggel műsorában hangzott el, Szentpéteri-Nagy Richárd kutató és Gyulai Attila politikaelemző magyarázták OV beszédét.

jjulie 2010.07.25. 09:47:54

@panelburzsuj:

szoktam nézni hír tv-t, de nem én vagyok a célközönség

nekem nem gyártanak műsort, be is vagyok sértődve

Szimba 2010.07.25. 09:50:28

@jjulie:

Erre azért lehet azt mondani, hogy már a rendszerváltás után módjában állt minden kormánynak, hogy az alkotmányunkat újraírassa.
Nem tették meg, pedig egyértelműen rossz volt az új helyzetben.

Az amerikai alkotmány mögött is állt államelnök (G. Washington), és persze ez egy jó név, de lehetett volna nálunk Gyurcsány is, aki megszervezi az alkotmány megfogalmazását.

Itt már csak akkor lehet bírálni a Fideszt, ha ez a fogalmazvány használhatatlan lesz.

Maga a cél önmagában jó.

Hiába nyüszögünk miatta.

László56 2010.07.25. 09:50:41

@török gábor: @AkarkiJ: @iThinkZ: @László56:

Szép vasárnapot Mindenkinek

Mosolyogva olvasom az elemző „Döntsük meg a kormányt !” próbálkozását. Mivel döntsük meg ? Az alkotmány népszavaztatásával. Hurrá megtaláltuk a spanyolviaszkot. Keressük a lehetőséget. Persze csak játékból. Mint ahogy az elemző megpróbálja nekünk a blogbeírása végén megmagyarázni. „ Hogy lesz-e ebből valódi, tétre menő politikai küzdelem, nem tudom. Ezzel a bejegyzéssel és a fenti idézetekkel csak az volt a célom, hogy bizonyítsam: akár lehet is.„ Írja az elemző.

Blogának a posztjaiban viszont annál komolyabban foglalkozik a lehetőségekkel. És nem csak játékból írja: „ szerintem erre a kérdésre felépíthető egy hosszú politikai kampány, amely folyamatosan napirenden tartja ezt az ügyet, s a végén még ezzel a kezdeményezéssel is él. ha valóban így lesz, az a fideszt védekezésre kényszerítené (miért nem akarja...) egy olyan téma kapcsán, amit nagy sikernek tervez bemutatni, s még az sem kizárt, hogy ezt megakadályozandó mégis maguk állnak a népszavazás élére. minden a nyomás erejétől függ. a mai ellenzék erre képtelen lenne, de a helyzet még változhat.”

Evvel feladta a még a látszatát is annak hogy elemzői tevékenységének a semlegességét megőrizze. Üdvözölni való hiszen az olvasói és foglalkoztatói már amúgy is régóta tudhatják hogy hova hajlik a szíve. Állampolgári jogát gyakorolta evvel. Miért is ne. Amivel azonban adós meredt nekünk olvasóinak. Ötvenhat nap után miért kell megdönteni egy kormányt ? Azt már tudjuk hogy mivel szeretné, de az még nem derül ki a posztjaiból hogy miért.

Én a magam részéről kíváncsi lennék a válaszra. Remélem hogy más olvasói is.

jjulie 2010.07.25. 09:57:10

a legnagyobb népbutitóktól sokat tanult az orbán

ez a duma, hogy nem kell tárgyalnunk, meg azzal tárgyalunk akivel akarunk, azt pedig hogy mit mondunk meg csinálunk itthon az csak őrá tartorik

szóval a nem tartható hiány meg a kósaszijjártó csődközeli dumák, és azok a szándékok amiknek a megalapozói voltak ezek a dumák, tárgyalások nélkül váltak azonnal köddé, ugyanist az indexek leszarják az orbánt és a bolondjait mindennemű tárgyalás nélkül, és ebből ért az orbán

jjulie 2010.07.25. 10:02:22

@László56:

te is az az orbánhívő vagy aki hisz csak két esetben hisz neki?

ha mond valamit, meg ha az ellenkezőjét?

ha mindig ugyanazt mondaná kiábrándulnál belőle?

az orbán pontosan tudja milyen agytérfogatod van, és mi fér bele, neki meg csak ütemesen réznia kell a kolompot te meg követed

szép pár vagytok

jjulie 2010.07.25. 10:16:08

a nagyarányú adócsökkentési dumája is csak egy kolomprázás volt a birkái felé

19% csökkentönk 10%, ez nagy arány, majdnem ötven százalék

gyönyörű kolompolás

sárkányfő 2010.07.25. 10:40:18

@panelburzsuj:

Na folytatva a tegnapi csevejt: Tokfalvi remekül - és sajnos egyedül - elemezte az IMF-es újabb fideszes felsülést.

Én meg elemeztem, miért nem lesz folytatás ősszel.

Pár napja a Véleményvezéren volt erről egy buta poszt,amely csak gazdasági alapon tárgyalta a kérdés, oda írtam ezt meg. De a Véleményvezéren én persona non grata vagyok, folyamatosan cenzúráznak, mivel nem titkolom, hogy szerintem nem túl okosak, és ők ezt a netes mércével mérve kifejezetten visszafogott kritikát sem bírják (ami ismét őket minősíti, de mindegy is). Ez azért is vicces, mert soha sehol máshol nem cenzúráznak engem, még a legvadabb széljobbos blogoknak sem jut eszébe ilyen hülyeség, pedig őket aztán tényleg alaposan kiosztom néha.

Na de ez mindegy is, a lényeg hogy ezt is oda írtam eredetileg, kicenzúrázták, most ide másolom. Azért nem lesz 2. forduló ősszel az IMF-fel, mert....

"Orbánnak nem volt más választása.

A politikai érek - mint mindig - felülírta a gazdasági racionalitást.

Lehet az IMF hitelről beszélni úgy, hogy nem vesszük figyelembe az önkori-választásokat, de nem érdemes, amíg politikusok vezetik az országot.

Az önkori választás Okt. 3.-án lesz. Úgy volt, hogy az IMF Szeptember végén jön újra. Azaz a választások idején javában zajlana a tárgyalás.

Ez Orbán számára egy harapófogó lenne. Amit érthetően nem vállal fel. Ugyanis a tárgyalásokon színt kell vallani. Legalább egy erős közepes kompromisszum felé kell hajlani, különben megint látványosan hazautazik a küldöttség. És akkor dől a Ft meg a tőzsde. Talán pont a választás napján. Melyik politikus vállalna be ilyet?

A választások előtti napok, hetek mindenhol a világon a populizmus legvadabb tombolását hozzák el, nálunk is, és pont ennek a tökéletes ellenkezője, a tiszta gazdasági racionalitás az elvárás a másik oldalon, a küldöttség részéről. És ők se hülyék, most is kemények voltak, ha látják hogy választás van, ők is ki akarják használni a helyzetet.

Na ennyi, nem akart újabb, immáron 3. látványos pofont magának Orbán pont a választások közvetlen közelében."

török gábor 2010.07.25. 11:16:51

@László56:

Kedves László! kifejezetten méltányolom, hogy hosszan és érdemben próbál meg hozzászólni minden bejegyzéshez, ezért teszek egy utolsó kísérletet arra, hogy megértessem Önnel miben különbözik a "szeretném" és a "megtörténhet". amikor a meteorológus arról beszél, hogy a jövő héten esőre van kilátás, talán elhiszi, hogy ezt nem azért teszi, mert vágyvezérelt a gondolkodása. s talán Ön sem azt várja el tőle, hogy arról beszéljen, a napsütés vagy a záporeső a kedvence...

ha én egy témával foglalkozom, aminek esélyét látom, akkor hasonló megfontolásokból járok el. ettől persze még vannak preferenciáim, néha írok is erről, de felfogásom szerint egy elemző elsődleges feladata nem a politizálás. csak egy példa: ha esetleg beleolvas a választás előtti írásaimba, azokban látni fogja, hogy többször írtam a kétharmadról is, amit akkor valószínűnek tartottam. nem azért, mert őrülten bíztam benne, hanem azért, mert látható volt, hogy bekövetkezhet.

s bár tudom, hogy kevés esélye van annak, hogy Ön a következő bejegyzésnél nem írja le majd újra ugyanezt (megtörténhet), azért jó lenne (szeretném). :)

CSENDES 2010.07.25. 11:19:02

@jjulie: "Az IMF hitel kamatát nem egyszerű meghatározni. A Nemzetközi Valutaalapban Magyarország részesedése, vagy kvótája 1.038 milliárd SDR.
A hitelkeretből lehívott 4.2 milliárd SDR első részlet kamata 2.076 milliárd SDR-re 2.71%, további 1.038 milliárd SDR-re 3.71%, 1.099 milliárdos SDR után pedig 4.71%.
Ez az úgynevezett készenléti hitel 2010 elejéig, márciusig vehető fel, és a a törlesztést 27 hónapra kell megkezdeni negyedévenként 8 egyenlő részletben.
Ezt ugyanúgy mi fogjuk törleszteni, ami pénzünkből, így nagyon komoly teher fog a következő kormányra hárulni, akárki is legyen akkor kormányon"

Tehát az egész összegre nagyságrendileg cca.: 3,5 százalék

Ennél a pénzpiaci kamatok (kötvénykibocsátásból, vagy rövidlejáratú diszkontkincstárjegy kibocsátásából származó) magasabbak.

Hátrányuk, hogy amennyiben nincs befektetői bizalom (pl leminősítik az országot), jóval magasabb hozamot kell ígérni, hogy (egyáltalán) megvásárolják.

Legyszerűsítve talán ennyi.

Ordnassac 2010.07.25. 11:40:41

@Szimba: nos, Antall és Boross után minden ciklusban foglalkoztak az új alkotmány kérdésével.

A Horn-kormány idején volt ugye szintén alkotmány-előkészítő bizottság, ekkor hozták be az azóta hatályon kívül helyezett négyötödös szabályt, volt is egy 1996-os OGY határozat erről. Aztán a koalíciós viták miatt nem lett belőle semmi. Orbánék első négy éve alatt komolyabban felmerült, hogy a mostani alkotmányt picit módosítva és preambulummal ellátva 2000. évi I. törvényként fogadják el, ebbe az MSZP nem ment bele, nehogy Orbán nevéhez legyen köthető. Bár Medgyessy keveset foglalkozott az üggyel, 2004-ben bár az Igazságügyi Minisztériumban volt alkotmány-előkészítő főosztály, ami 2008-ig működött is, Somogyvári István vezetésével is.

A konszenzus mindig elmaradt, mert hol az egyik, hol a másik oldal köpött bele a levesbe (illetve '98-ban a koalíciós partner).

Szimba 2010.07.25. 11:49:18

@CSENDES:

Ha valóban nem venné fel a kormány ezt a hitelt, akkor az egyértelműen jelentené az államcsődöt? Vagy csupán kikényszerítené a további megszorításokat?

Miként kell ezt értelmezni gazdasági szempontból?

Én csupán a saját pici kasszámmal tudok számolni. És mivel ismerem a lehetőségeim, nem veszek fel kölcsönt. Azonban ez egy országra nem igaz.

Annyira szeretném látni egy év gazdálkodásának számait. Kiadás, bevétel, hitel, törlesztés lebontva egészen addig, hogy az adókból, mi jött be, és egyes beruházásokra mi ment el.

Nem lenne lehetséges, hogy egyes beruházásokat elhalasztana az ország? A 4-es metró szerintem nem létszükséglet, és még van néhány dolog, amik esetleg később is megvalósíthatók.

Ordnassac 2010.07.25. 11:49:47

@Ordnassac: bocsánat, 2006-ig működött a főosztály.

Szimba 2010.07.25. 11:51:27

@Ordnassac:

Nos, akkor valóban bolond lenne OV, ha nem használná ki ezt a kedvező helyzetet.
Az alkotmány minősége, tartalma most inkább a következő kérdés.

Szimba 2010.07.25. 11:59:21

@Ordnassac:

Ez nagyon izgalmas! Románia messze magasabb hiánnyal rendelkezik, mégis kap az IMF-től hitelt. Igaz, ők több adót vetnek ki az emberekre.

Kezd ellenszenves lenni nekem az IMF.

OV, ill. a Fidesz a választási ígéretek után nem teheti meg, hogy további megszorításokat alkalmazzon a választók rovására. Éppen elég az is, amit a Bajnai kormány végigvitt, és OV tulajdonképpen már hallgatólagosan elfogad.

A bankadó is érinteni fogja(feltehetően) a választópolgárokat, ám mégsem egyértelműen a tömegeket célozza.

A 3,8%-os hiánycélt állítja OV, tartani fogják. Akkor mi a probléma?
Az IMF nagyobb befolyást szeretne Mo. gazdasági életébe, a hiánycél tartásának módjába?

Ordnassac 2010.07.25. 12:01:31

@Szimba: maga az alkotmányozás lehetőségét senki nem is akarja elvitatni tőle/tőlük. Azonban az, amit OV immár csak ötfős tanácsadó testületének egy-két tagja mond, az nem túl biztató. (Legyen "műalkotás", "szerethető", "Szent Korona a törzsszövegben", "szmsz", "rövidebb a mostaninál".)

A 45 fős mamuttestület munkája meg majd kiderül, de év végéig nem sok idő van, hogy kidolgozzanak bármit is. Ennyi ember túl sok hozzá. Inkább csak megismerjük a pártok koncepcióit, de elsősorban a Fideszé lesz a fontos. (Vajon a KDNP-é mennyiben fog eltérni?) A többi meg marad jogtudományi érdekességnek. Persze a tévedés jogát fenntartom.

[nick] (törölt) 2010.07.25. 12:04:45

@jjulie:
amikor 12.5% volt a jegybanki alapkamat, és a jp morgan megüzente, hogy igazából semmilyen kamatszint mellett nem finanszírozza a hiányt, mert akkora az árfolyamkockázat, 300 forintból lehet 400 forintos euro is, és azt nem ellensúlyozza a kamat, nos ekkor az imf 5.5% mellett adott hitelt. a különbség annyi, hogy mivel az imf egy nemzetközi szervezet tagállamokkal, közte magyarország (lásd d209) ezért nem szabad felhasználású hitelt ad, hanem feltételeket szabnak. többnyire azt, hogy a hiányt expontenciális pályán csökkenjen. a bírálat többnyire az, hogy az árfolyam egy hibás szinten stabilizálódik, a megszorítások miatt csökken a belső fogyasztás, nő a munkanélküliség, a vállalatok paradox módon nem árat csökkentenek, hanem emelnek, a hiány újratermelődik.

és erre a valutaalap azt szokta mondani, hogy kokrét reformtervezetekre is vevő. szóval megfinanszíroznának egy kórház, vagy vasútkonszolidációt, feltéve, hogy a kormánytervezetből kirajzolódik egy legalább null szaldós működés. de ezt a kormányok nem nagyon szokták bevállalni, mert az ilyen általános közalkalmazotti sztrájkhoz szokott vezetni. és az imf nem arról híres, hogy le lehet térni az előre megszabott pályáról.

---

a jp morgan bankázat ez nem érdekli. ezekbe nem szól bele. neki éppen az a jó, ha nincs előre megszabott pálya, hanem árfolyamemelkedésre, és esésre játszva próbál nyerni. illetve abban érdekelt, hogy minél alacsonyabb legyen az infláció, és ehhez képest magasabban legyenek a kamatok.

tehát amikor a piac finanszíroz, akkor többnyire árstabilitás van, de nincs árfolyamstabilitás. amikor a valutaalap, akkor árfolyamstabilitás van, de nincs árstabilitás.

a probléma az, hogy az államháztartást egyensúlyba kell hozni. most az eladósodottság, és a kamatkiadások magas volta miatt többnyire lehetetlen elérni, hogy 0 legyen hiány. szerintem azt lehet tenni, hogy az államháztartás elsődleges egyenlegét (amiben nincsenek benne a kamatok) összekapcsolják a gdp növekedéssel. tehát 1% növekedés mellett 1% többletet terveznek, még egyszer úgy, hogy nem számoljuk a kamatokat. és ebből az 1% többletből töresztjük az adósságot. tehát a gdp arányosan 80% adósság akkor fog eltűnni, ha a gdp 80%-ot növekszik. ez elég hosszú idő, de járható pálya.

tehát ha jövőre 5% a kamatkiadás, és 1% a tervezett növekedés, akkor 4% hiánnyal számolunk. ha a vártnál magasabb a növekedés, akkor alacsonyabb lesz hiány, és ha a gazdaság nem növekszik a várt ütemben, akkor meg magasabb. ha van növekedés, akkor az eladósodottság csökken, ha meg nincs, akkor meg nő. de általában van, tehát így araszolunk előre. egy ilyen hosszú távú államadósság menedzselő csomagot simán benyelne a valutaalap.

ebben az esetben az állam, és a piac közvetlen kapcsolata megszűnne. ahogy azt a liberális gazdaságpolitika mondja. tehát a liberális elképzelés nem az állam, és a piac összefonódása, ahogyan ezt beállítják, mert ez az etatista gazdaságpolitika. majd felveszi az állam a kölcsönöket, és kinövekedjük a hiányt. és ez az, ami nem működik ott, ahol a népesség fogy, és a társadalom elöregszik. tehát ezt irán, vagy pakisztán tudja esetleg meglépni, ahol 25 év az átlagéletkor, és az államnak muszáj munkahelyeket teremteni.

itt az államadósságot hosszú távon kellene menedzselni, és az árfolyamot pedig olyan szinten belőni, hogy a devizahiteleseknek is éppen megfeleljen, és ne az import, hanem az export húzza a gazdaságot. a tescot mindenki szidja, mert több az import a polcokon, mint a hazai termék. de ez abból adóik, hogy a forint túlértékelt. szóval 300 forintos árfolyam mellett a szlovákok átjöttek ide vásárolni. na most ha van a valutalappal egy hosszútávú megállapodás, és a forintgazdaság nem szorul a piacra, akkor a jegybank olyan árfolyamot lő be, mivel ő az egyetlen spekuláns. és akkor figyelni kell a kereskedelmi mérleget, és a tőkemérleget. nyilván ha a tőkés 1 euroért kap 300 forintot, akkor könnyebben fektet be, mintha 1 euroért csak 250 forintot kapna. tehát a versenyképesség a monetáris politika függvénye. semmi köze a költségvetéshez. mert az újraosztás. tehát az társadalmi viszonyokat befolyásolja. ott általában egy haranggörbét kellene belőni, hogy a jövedelmek normálisan oszlanak el. ezt a játékot kell eljátszani:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/Negbinomial.gif

Ordnassac 2010.07.25. 12:07:13

@Szimba: Gyurcsány is állított mindenfélét, hogy tartani fogja a hiánycélokat, aztán nem jött be. Bizalmatlanság van Magyarország felé.

Aztán Matolcsy sem egy garancia arra, hogy marad a hiánycél (növekedés mindenáron politikája). A vita - ha lehet hinni a híradásoknak - abból fakadt, hogy a kormány a bankadó idei szabályain nem akart változtatni. Bár Fellegi Tamás szerint egy piszlicsáré MÁV-finanszírozáson bukott el a dolog (ezt kevéssé hiszem).

Az IMF-nek így is van elég befolyása már a magyar gazdaságra (persze nem zárható ki, hogy növelni akarja), azonban nem hanyagolható el az sem, hogy a kormány épp a köhög a bolha-effektusban szenved, illetve, hogy a magyar gazdaságirányításban a diplomáciai érzék sajnos nem túl kifejlett.

Szimba 2010.07.25. 12:15:05

@Ordnassac:

Ollé! A tartalomtól én is félek!:)

Ez az előkészítő bizottság talán kicsit simít a szövegen.
Ha elsősorban a politikai választásra hasonlító hívószavak kerülnek első helyre, akkor lehet, nem lesz hosszú életű ez az alkotmány.

OV-t ismerve saját maga emlékművét is bele akarja süríteni, de előre még nem akarok sem félni, sem undorodni!

Ordnassac 2010.07.25. 12:18:04

@Szimba: jómagam is csak aggódom.

Szimba 2010.07.25. 12:19:29

@[nick]: Na, jó nem vagyok közgazdász, megpróbálom megérteni a mondandód. Aztán majd még kérdezek.

Szimba 2010.07.25. 12:30:51

@Ordnassac:

Vagyis kellene egy pénzügyekhez értő ember, ha nem is Matolcsy helyére, de legalább mellé.

Van a Fidesznek erre alkalmas embere?

tölgyes 2010.07.25. 12:30:53

@simonmondja.: Orbán soha nem volt híve a történelmi alkotmánynak.

tölgyes 2010.07.25. 12:34:54

@Ordnassac: Arról azonban csak utólag lehet nyilatkozni, hogy mi jön be s mi nem... Bajnai sl jött be ezért kell most a bankadó... ami míly meglep: nem tetszik a bankoknak... az jobban tetszene nekik, ha a maga és szimba pénzét szednék el.

Ordnassac 2010.07.25. 12:37:51

@tölgyes: persze, azonban a kormány ugyanezt a célt (eredménytelen tárgyalás, de megpróbáltuk és konstruktívak voltunk) elérhette volna, enélkül a kellemetlen mellékzönge nélkül. Jómagam sem örülök annak, hogy függünk t. k. az IMF-től, azonban a valós helyzetet nem lehet negligálni.

Tényleg, neked mi a véleményed Stumpf alkotmánybíróvá választásáról?

Szimba 2010.07.25. 12:38:47

@tölgyes:

Hess attól a pici pénztől, amit kapok!:)
Fél évi béremmel maradt adós a cégem. A tulajdonos igyon belőle sok tejecskét (utálja), és okozzon neki hasmenést!

Szimba 2010.07.25. 12:40:21

@Ordnassac:

Szapáry?

Ugye nem a szoc. idők szakszervezetis, feleségdarabolós Szapáry elvtársának a rokona?

tölgyes 2010.07.25. 12:41:03

@Szimba: Akkor pedig marad a bankadó.. meg a multik külön-adója.. hiszen az elmúlt 20 évben 200 milliárd dollárt vittek ki az országból nyereség formájában...Abban is benne van az Ön pénze.

tölgyes 2010.07.25. 12:42:01

@Szimba: Ne féljen! Magát nem fogja senki feldarabolni..:::))

nyünyüge 2010.07.25. 12:43:58

@Szimba:
A Tündérmanó megszólítás arra inspirál, hogy fenntartsam ezt a kommunikációt, így válaszolok, ha nagy késéssel is:).

Szerintem nincs igazad. A Fidesztől joggal megkérdezhető, hogy mintha megváltozott volna a véleménye a népszavazásról, mint egy törvény vagy egy program, esetleg egy új alkotmány legitimációjának növelésére alkalmas eszközről.

Hogy politikai szempontból most nincs rá szüksége, most hirtelen a képviseleti demokrácia bajnoka lett, az egy másik kérdés.
Persze minden párt úgy él a törvényadta lehetséges eszközökkel, ahogy akar. És úgy él vissza velük, ahogyan az adott helyzet kívánja és ahogy a törvények betűje és a lehetőségek megengedik.

Viszont ha egy párt (bocsánat pártszövetség) magát erkölcsileg többre tartja mindenki másnál, akkor talán egy ilyen kérdés okkal feltehető.

A pártszövetségről jut eszembe, olvastam a Pálffyval készült interjút a Mancsban: "Egy szabadságpárti keresztény ember" címmel jelent meg.

Ebből megtudtam, hogy a "egy döntésképes politikai vezetés számára három fundamentum alapvető: voks, pénz és eszme. Ebben a pártszövegségben az utóbbi alapvetéseit a KDNP képviseli.

Na tessék nekünk és elkövetkező éveink, évtizedünk eszmei alapvetésének :(((!

tölgyes 2010.07.25. 12:45:44

@Ordnassac: Konstruktívan befekedtünk nekik.. igaz az elkúrt 13500 milliárd után nem volt választási lehetőség..Most némileg más a helyzet.. de ha Ön akar helyettük fizetni, akkor szervezzen mozgalmat az érdekükben.

Ordnassac 2010.07.25. 12:47:18

@nyünyüge: nocsak, Pálffy ellentmond az ideológiamentesség és -alkonyulás most propagált formájának?

Szimba 2010.07.25. 12:48:40

www.haszon.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=511&Itemid=27

A Haszon c. oldalon van egy interjú vele. Ott nagyon szimpatikusan nyilatkozik.
Amit a fekete és szürke gazdaságról mond, és a korrupciót illető kijelentései is jók.

Miért nem ő lett Matolcsi helyett?

tölgyes 2010.07.25. 12:49:32

@nyünyüge: A dolog nem így néz ki. AZ AB-nek volt egy döntése, mely szerint az alkotmány nem lehet tárgya a népszavazásnak... Én azonban azt gondolom, hogy a fidesz nem fogja meggátolni a népszavazást, ha amögött érdemi politikai szándék áll majd.

Ordnassac 2010.07.25. 12:50:29

@tölgyes: hmmm... elolvastad egyáltalán, amit írtam? Idézem megint: "persze, azonban a kormány ugyanezt a célt (eredménytelen tárgyalás, de megpróbáltuk és konstruktívak voltunk) elérhette volna, enélkül a kellemetlen mellékzönge nélkül". Itt most az Orbán-kormányra gondoltam. Nem volt szükség erre az asztalborogatásra, lehetett volna szimplán eredménytelenül lezárni az egészet, ha amúgy sincs szükségünk rá.

Szimba 2010.07.25. 12:51:05

@tölgyes:

Nem félek! Akkor már nem fogok semmit érezni, amikor a boncasztalon fekszem.

Szimba 2010.07.25. 12:52:31

@Ordnassac:

Mária keresztneve is van!:))
Jaj, ezek az arisztokratikus hagyományok is multságosak olykor.

Szimba 2010.07.25. 12:54:21

Tegnap óta mindenki kissé ideges, meg morgós.

Julienek is szívesen adnék egy adag Béres Magnéziumot.

Ordnassac 2010.07.25. 13:00:03

@tölgyes: az utólagos burkolt és a nyílt alkotmánymódosítás és az új alkotmány megerősítése más kérdés.

Idézek a 25/1999. (VII. 7.) AB határozat indokolásából:

"A kifejtettek alapján alkotmánymódosítási kérdésekben sem kizárt a népszavazás elrendelése, de az a népszavazásnak csak olyan formája lehet, amely nem ad módot arra, hogy a népszavazás átvegye az Országgyűlés alkotmányozó hatáskörét és nem zárja ki azt, hogy az Országgyűlés döntsön az Alkotmány megváltoztatásáról. Az ügydöntő (megerősítő) népszavazás elrendelésére csak az Országgyűlés alkotmányozási (alkotmánymódosítási) eljárását követően kerülhet sor."

tölgyes 2010.07.25. 13:19:23

@Ordnassac: Ott volt a tárgyaláson???Akkor meg honnan tudja, hogy mi történt??De még egyszer: ha Ön fizetni akar a bankok helyett, akkor indítson erre mozgalmat.

tölgyes 2010.07.25. 13:20:26

@Szimba: No de élve..! Úgy az igazi a boncolás::))

Ordnassac 2010.07.25. 13:25:51

@tölgyes: te ott voltál? ;-) Akkor meg miért tartod azt a védő álláspontodat, amit? Na látod! :-)

Ami azt illeti: Orbán azt nyilatkozta Berlinben, hogy igazából nincs is szükség erre a hitelre (holott korábban még arról volt szó, hogy pár hónappal meg kell hosszabbítani). Akkor lehetett volna így lezárni. Ismétlem: nem azzal volt a baj, hogy leálltak a tárgyalások (ha tényleg az az álláspont, hogy erre nincs szükség), hanem az ahoggyal. Diplomáciai hiba. Nem bűn, nem felelőtlenség, hanem egy diplomáciai hiba.

tölgyes 2010.07.25. 13:27:54

@Ordnassac: No akkor értelmezzük:
1. A népszavazás nem vonhatja el az alkotmányozói hatáskört az OGY-tól.
2.Nem zárja ki, hogy az OGY. alkotmányozzon
3.. Megerősíítő népszavazás csak az OGY alkotmányozása után.."

Vagyis a népszavazásnak alkotmány ügyében ennyi a joga. Az OGY megtárgyalja, elfogadja, akkor kérheti a megerősítését... Ez alig több mint a spártai népgyűlés és apám döntési joga családi ügyekben: Holdtöltekor jóváhagyhadta a döntéseket.

Ordnassac 2010.07.25. 13:33:54

@tölgyes: a politikai diskurzus a megerősítő népszavazásról szól. Más nem lehetséges. Ez a Fideszen fog múlni, soha nem is állítottam mást. Azonban nem igaz, amit mondtál, hogy az Alkotmányról nem lehet népszavazást tartani. Lehet, csak éppen korlátozottan.

tölgyes 2010.07.25. 13:35:09

@Ordnassac: Én annyi tudok, hogy a szerződés amit az IMF-fel kötöttünk egy dolgot vállal: legyen a hiány 3,8 %. Ezt a kormány vállalja... arra nem született megállapodás, hogy az az hogyan történjen... Nem is értem azt amit Ön mond!!

Azon túl mit is emleget az IMF? a költségvetés bizonytalan.. mert az állami vállalatok...Igen ám, de amikor az ÁSZ, A Költségvetési Tanács a 25 fős közgazd. csoport ezt jelezte 2009 őszén-telén, akkor az IMF a kormánynak szavazott. .. ezen aggodalmait nem tartotta fontosnak megfogalmazni... most meg előáll vele. (Ezt az IMF helyi rezidense ismerte el.. az észrevételek szövege pedig olvasható volt..)

A mostani utólagos korrekcióra pedig azért került sor, mert a Bajnai féle csapat nem tartotta a hiánycélt... mindenki 4-4,5%-os hiányról beszélt (állami vállalatok nélkül).. akkor azonban az IMF épp úgy kussolt mint 2006-ban Almunia... Kussolt "rugalmasan":). Ha kérdi tőlem mi lesz?? Akkor szerintem októberben kirúgja, vagy visszahívja a helyi rezidenst és rugalmasabb álláspontot képvisel.

tölgyes 2010.07.25. 13:41:03

@Ordnassac: A politikusok diszkurzusa lehet, hogy arról szól, de az itteni hozzászólások (azok nem kis része) nem arról szólnak..Orbán pedig nem zárta ki a népszavazás lehetőségét..csak jelezte: ebben a tárgykörben nem örülne neki..

Ordnassac 2010.07.25. 13:46:57

@tölgyes: IMF-ügyben elbeszélünk egymás mellett, szóval ezt nem érdemes igazán folytatni. Közelebb az álláspontunk, mint gondolnád.

Ami a népszavazást illeti: a keveredést a kommentekben én is észrevettem, épp ezért _is_ idéztem az említett AB határozatot (ha szükséges, a "népnevelés" jegyében idézni fogok más kapcsolódó AB határozatot is :-) )

Ordnassac 2010.07.25. 13:54:13

@Szimba: www.mti.hu/cikk/2010/07/25/hoffmann-_uj_kozoktatasi_torveny_es_nemzeti_tanterv_jovo_oszre-491460

Nem tudom, hogy olvastad-e már? Nem vagyok oktatási szakértő, úgyhogy majd igénybe veszem az itteni tanáremberek segítségét.

Ordnassac 2010.07.25. 14:00:19

www.mti.hu/cikk/2010/07/25/baka-_megszunhet_a_harmadfoku_buntetoper-491471

Na erre kíváncsi leszek. A közig pernek tényleg szüksége lenne külön eljárásjogra és nem a Pp-re támaszkodva. A harmadfokú eljárás megszüntetésével már picit gondban vagyok.

porfelhő 2010.07.25. 14:09:15

Nem szeretem a HIR. Tv-t, de megnéztem ma de. OV-ral készült interjut. A Kálmán O. interjujával egy napon nem lehet emliteni.
Tavaszra lesz új alkotmány, a német alkotmányhoz hasonlitotta OV.

AkarkiJ 2010.07.25. 14:26:05

@jjulie:

"tudja itt valaki, hogy ez az imf úgy generálisan most akkor jó, vagy gonosz dolog ?"

Nagyon leegyszerűsítve az IMF alapvetően egy furcsa, "multifunkciós" intézet. A föld egy csomó országa tagja, országok szokták összedobni a pénzét, országoknak ad pénzt, ha máshonnét már nem tud az adott ország pénzt szerezni.

Kényelmes a finanszírozó országoknak, mert lehet hogy alacsonyabb a kamat, de az IMF-nek vissza szokták fizetni a kölcsönt. Kb., mintha egy becsődölt vállalkozó utolsó mentsvárként elmenne a maffiához kölcsönért. Adnak és te visszafizeted.

Eszköztáruk bőven rendelkezik nem teljesen tiszta megoldásokkal is, hogy elérjék amit akarnak.

Mi is kértünk pénzt, mi is kaptunk. Igaz, ennek nagy részét nem költöttük el, hanem csak mutatóba van nálunk, hogy a piaci források eléggé megbízhatónak találjanak minket. Ennek is van persze ára.

A speciális helyzet miatt persze joga van beleszólni dolgokba, javasol irányokat, amik azért valahol a mi érdekeinkkel is egyezhet. Nem engedik azt, amit eddig csináltunk, pláne a görög balhé után. Mi viszont szerettünk volna még több pénzt, hosszabbítani, megújítani a keretet. Ők elmondták a javaslataikat (100mrd bankadó 200 helyett, élőmunkaterhek csökkentése, vagy korábban a vagyonadó kivetése).

Aztán egyszer csak hazautaztak, és jött a melldöngető duma, hogy nekünk nem is kell további hitel, így hogy képzelik, hogy beleszólnak a dolgokba. Ami tényszerűen lehet hogy igaz, ha nem veszünk fel hitelt, nem szólhatnak bele, de hát épp mi akartunk tőlük még több pénzt.

OV-nek mozgástér kell, de minden ilyen lépésével csökkenti azt. Miért? Az ország érdekében? Nem, a népszerűség érdekében. Az új stratégia, a profit-államosítás, eléggé ellenszenves módszer, de talán elfogadható lenne, ha ott lenne mellette egy gazdasági program, ami mutatná, hogy a meglévő lukak betömésre kerülnek, hogy nem fog elfolyni a pénz, hogy van értelme ebbe az irányba ideiglenesen menni.

De ilyen nincs. Ha 56 nap elég volt gazdaságpolitika szempontjából ahhoz, hogy elzavarja az IMF-et, akkor ahhoz is elég kellett volna hogy legyen, hogy kiszámolja, hogy ennek milyen következménye van az ország szempontjából, hogy ebből tényleg megbízható mozgástér növekedést tud kihozni. De ilyen nincs sehol.

Szerintem azért nem lett most nagyobb baj az imf elzavarásából, mert valamennyire stabilnak tekinthető a gazdaság helyzete, és mert kiváncsiak a sell gomb mellett ülők végre arra, hogy orbán mit is akar, mert számok nincsenek sehol.

Amúgy a románok is trükköztek imf-el, megpróbálták rájuk kenni a szart, hogy miért csökkentik a közszféra pénzét, amire imf közölte, ők ilyesmit nem kértek, azt kérték, hogy vagyonadót vezessenek be.

Nem jó az IMF-nek tartozni, de szerencsénkre az EU-ban vagyunk, úgyhogy szerintem nem annyira rossz az IMF gyámság, mert megvéd minket a saját hülyeségünktől. Bár most úgylátszik, a rutinunk kezd "győzedelmeskedni".

tölgyes 2010.07.25. 14:26:44

@Ordnassac: Népszavazás ügyben nem volnának ekkorák a hevületek, ha mondjuk ZG-is feketén fehéren leírja: ha lesz népszavazás, az arról szólhat, hogy megerősíti-e az OGY döntését...de itt vannak akik arról álmodoznak, hogy majd a történelmi alkotmányt a mai és az új közül lehet "választani"..:::)))

Ami az IMF-et illetiÉn visszataszítónak tartom az IMF magatartását, mert
1. Az nem fájna neki, ha az Ön pénzét szednék el.. az azonban fáj, hogy a banokok nyereségét kurtítja meg a kormány... Miközben a térségben nálunk dolgoznak a bankok a legnagyobb haszonkulccsal.. (Pl. a devizahiteleket is a számukra legkedvezőbb, legmagasabb árfolyamon számolják.. vagyis nem hajlandóak még meg se fontolni a közös felelősséget)
3. Arról is megfeledkezik, hogy a helyzetet nem ez a kormány kűrta el, hanem az elődje.. ez legalább is udvariasabb megértőbb viselkedést kívánna.
4. Arról se vesz tudomást, hogy előző kormány csontvázai még potyognak kifelé.. Pl. egy pici tétel kapásból Lesz úszó EB. A kormány vállalta a rendezvény támogatását..(olyan ez mint amikor Gyurcsány ígért uszodát.. azt semmit se tartott be..)de az időarányos pénzt se fizette ki.. Most aztán vagy előteremti az új kormány a pénzt vagy elúszik az EB... Nem sok a pénz talán csak 200 millió.. de ezt most a 80% már elköltött pénzen felül kell előszedni!!!

Ordnassac 2010.07.25. 14:27:11

@porfelhő: nocsak, akkor messze nem lesz rövidebb? Az alaptörvény/alkotmány preambulumában van szó Istenről. ["Isten és az ember(iség) előtti felelősségünk tudatában" <--- így indul a német alaptörvény preambuluma].

porfelhő 2010.07.25. 14:31:54

@Ordnassac:
Köszönöm szépen. Gondoltam, hogy tájékoztatni fogsz. Istent is emlegette OV. csak nem tudtam mindent pontosan megjegyezni, ezért nem is irtam többet a témáról.

AkarkiJ 2010.07.25. 14:34:11

@porfelhő:

Nem tudom miért eröltetik ennyire, hogy Isten benne legyen, de ha már ennyire akarják, akkor egyszerűbb lenne a himnusz első sorát beletenni, nem pedig kreálni megint valami sajátot.

porfelhő 2010.07.25. 14:37:27

@Ordnassac:
Köszönöm. Gondoltam, hogy tájékoztatni fogsz. Istent is emlegette OV. csak nem tudtam pontosan megjegezni, azért nem irtam többet róla. A népszavazásról ott nem volt szó.

porfelhő 2010.07.25. 14:38:41

Bocsánat. már megint kétszer küldte el a gép.

jjulie 2010.07.25. 14:38:52

@tölgyes:

az orbán és a bankok ügy

a bankoknak lehetőséget ad a törvényi szabályozás extraprofitot képezni sok módon, pl utólagos egyoldalú szerződésmódosításokkal

ha az orbán rendet meg igazságot akarna teremteni, mint ahogy ezet úton és útfélen hangoztatja, meg az embereket képviselni a gonosz ellen, - amit te mint orbánbírkája feltétel nélkül el is hiszel, - akkor bezárná az utólagos szerződésmódosítás jelenleg érvényes kiskapuit

esze ágában sincs, mert így a bankadóval legalább három legyet akar ütni egycsapásra a maga ravaszdi paraszt módján:

- gyors pénz szerez a szorult helyzetében
- populista bankellenes robinhoodként jóllakatja a barmai lelkét a tidet is beleértve
- a bankoknak megmutatja egy kicsit, hogy ki az úr
- lakosságot közvetlenül terheló adóbevételt közvetetten ér el

szóval neked mint fideszparasztnak is tetszik a vezéred csele: nem jó a közvetlen lakossági megszorítás, de a bankokon keresztüli közvetett sarc hurrá

fogjál kezet magaddal, és ne köls többet könyvekre, inkább add a hajléktalanoknak, had igyanak valami búfelejtőt, annak van értelme a te könyvvásárlásaidnak nincs

és még a multik által kivitt nyereségről írt szijjártó versedhez valami, mivel egy kalap alá veszed a bankkokkal öket

ha a tescó megtehetné, hogy utólag küld neked számlát, hogy fizess a múlt héten vásárolt parizer miatt még tíz százalékot, akkor egy kalap alatt lennének

amúgy a tescó sem vinné ki a nyereségét, ha érdemes lenne itt befektetnie, gondoltál már erre a szijjártó zsugorította agyaddal?

megkérdezted már a vezéredet, mit fog tenni az alkotmányozáson meg a nyilatkozatgyártáson kívül, hogy az itt lévő multik itt költsék el az itt termelt nyereségüket, sőt a világ egyéb táján szerzettet is ide talicskázzák elkölteni?

mi a szart tett közzé eddíg a te bálványozott orbán viktorod erről, meg az egyéb gazdasági terveiről?

vagy ha 8 év a tartalékok között eltöltött idő kevés volt ennek a kitalálására akkor mi aszarnak kérte hogy cseréljék be?

ezévi nyilatkozatai vázlatosan

- nem tarható a hiány, hogy lenne már tartható, ha áprilisra el van költve az évi tervezett öszeg kb 80%-a

- nem mondunk semmit a kormányalakítás előtt a gazdasági kérdésekről, mert a előbb össze kell számolni a csontvázakat

- csontváz letár titkosítva, és továbbraa sem mondunk semmit

- amit harsogunk az az hogy nem tarható a hiány, csödközeli a helyzet (következmény: árfolyamok azonnali szabadesésben)

- gyors nyilatkozathegyek: tartható a hiány, stabil az állam

- ráborítva az asztal az imfre és társaira, következmény újabb aazonnali árfolyamgyengülések

- nyilatkozat korrigálás: nem szükség imf hitelre, a szabadpiacról finanszírozott állam a nyerő

erről a 7 hónapos pályaívről egy kurva rossz szót sem szóltál eddíg

menj a picsába

jjulie 2010.07.25. 14:49:14

@tölgyes:

ha az uszó eb-re költött pénz nem térül meg, akkor rég le kellett volna fújni, legkésőbb úgy 56 nappal ezelőtt lett volna rá lehetőség

egy csomó város megrendezte volna

ha meg rentábilis akkor mi kakát kifogásolsz?

Ordnassac 2010.07.25. 14:49:44

@jjulie: commons.wikimedia.org/wiki/File:Leffenijmegen.jpg

Egy jó holland/belga apátsági sör a lehiggadáshoz! ;-)

porfelhő 2010.07.25. 14:50:08

@AkarkiJ:
Ezt én sem értem, már irtunk sok kemmentet erről, hogy tulajdonképpen a vallást is erőltetnék, vagy nem is tudom. Én azon is fel voltam háborodva, mikor napokig ott "ott keringett az Isten" a parlamentben. Ugy erőlteti OV. mint a NER. táblát. Tábla ügyben azt nyilatkozta, hogy cinikus a magyar.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.25. 14:50:29

@AkarkiJ: OV-nek nem mozgástér kell, hanem idő. Az ÖV-at nem bukhatja el. Elmondta a delegációnak, hogy a magyarok birkák, mindig is felülről mondták meg nekik mi lesz, és most is arra várnak , hogy felülről mondják meg nekik, mi legyen. Az új alkotmányos diktatúra kialakításához totális győzelem kell a forradalomban, és ehhez még az önkormányzatoknak is az ő irányítása alá kell kerülni. Ehhez kért időt, és majd utána szophat a nép :D
Mert ne reménykedjetek, hogy nem fog. Azért van.
Jó volt a hasonlatod: "...mintha egy becsődölt vállalkozó utolsó mentsvárként elmenne a maffiához kölcsönért. Adnak és te visszafizeted." Ha nem beledöglesz, ha visszafizeted, akkor is ;)

jjulie 2010.07.25. 14:54:10

@Ordnassac:

limonádét szürcsölök éppen, érdemi hozzászólás?

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.25. 14:56:32

@jjulie: ne mérgelődj, inkább nézd meg a videókat. Lehet azoktól jobban felmegy a vérnyomásod :D

Ordnassac 2010.07.25. 15:01:09

@jjulie: igen: gondoltam, hogy kicsit lenyugtatlak, mert a p*csázással sokra nem mész és érdemi reakciót nemigen fogsz kapni. Persze, ha mindenáron rosszhiszeműségemet véled felfedezni ebben...

AkarkiJ 2010.07.25. 15:21:14

@JR69:

"Ha nem beledöglesz, ha visszafizeted, akkor is ;) "

Maffiás példát hoztam, de hogy színesítsem, a maffia más eszközöket alkalmaz, ha a vállalkozó egy szegény kis falúban él (dél-amerika), illetve mást, ha történetesen a királyi udvar egyik nemese (eu-tagország).

Ha nem eu tagország lennénk, akkor nincs kétségem afelöl, hogy nem csak a reálisan magyarázható leminősítést adták volna a minősítők, hanem azonnali eladást javasoltak volna. Mondjuk ha nem lennénk eu tagország, már rég bedőltünk volna :)

A jelen körülmények között nem a legrosszabb opció az imf segítség, és a javaslataik se biztos, hogy annyira rosszak, mert egy népszerűség-hajhász kormány könnyen sokkal rosszabb következményekkel járó döntéseket hozhat.

porfelhő 2010.07.25. 15:23:45

Aki még nem tudja: a kormány gyors munkatempója a "nemzeti vágta" nevet kapta.
@jjulie nem téged akarlak idegesiteni.

jjulie 2010.07.25. 15:28:38

@Ordnassac:

nem volt szépen felépítve és csattanósan befejezésve a monológóm?

téged gyözködni szokott a verseivel, mintha nem érte amit írsz

ezt megérti, akár a jobbikosok, el is oldalgott

Ordnassac 2010.07.25. 15:35:08

Ja, jut eszembe:

Hoplita és Ubul2000 nem tűntek el, de dolgoznak a nyáron. Üdvözölnek mindenkit és jönnek majd vissza. :-)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.25. 15:36:58

@AkarkiJ: Sztem ebben meg is egyeztek:

-Mit adtok az időért cserébe?
-Írjatok vmit rólunk, majd a devizahitelesek állják a számlát.
-De az nem fedezi a kieső hasznunk...
-Jó, akkor majd a választások után felvesszük a pénzt tőletek is, dupla kamatra. Így jó lesz?
-Legyen tripla. Áll az alku :D

ööö... lehet nem ez van a jegyzőkönyvekben. Vagy nem nyilvános? Akkor mindegy :D Lehetne ezt 80évre titkosítani? :DDD

jjulie 2010.07.25. 16:19:14

"Az is lehet persze, hogy az IMF-búcsúztatás inkább a hazai belpolitikai érdekeket (az októberi önkormányzati választásokon való erős szereplést, a Jobbik felőli kritikák tompítását) szolgálja, mindenesetre a több százezer devizahiteles, illetve az autósok az árfolyam pillanatnyi mozgásán folyamatosan érzik a kormányzati stratégia hatásfokát. A kormányfő szavai szerint az államnak nincs eszköze a forint árfolyamának garantálására. A forint végül azon a 288-as szinten zárt pénteken az euróval szemben, ahonnan indult hétfőn az árfolyam."

"A kormányfő szavai szerint az államnak nincs eszköze a forint árfolyamának garantálására."

tölgyes pajtás mit jelent ez a mondat?

nyünyüge 2010.07.25. 16:55:01

@jjulie:
Több helyen azt olvastam, hogy a forint ócsítása a kormány tervei szerint való. Logika van is benne, csak hát erre vannak finomabb, lassú megoldások is. Amik nem rontják az adósságkockázatot és amihez szép fokozatosan hozzá lehet szoktatni az érintett polgárokat.
Félő, hogy a szavazatmaximalizálás, a népszerűség megtartása minden más megfontolást überel - nemcsak ebben a kérdésben.

A a nemzetközi pénzvilág összeesküvése + Gyurcsány-Bajnai + meg Demszky-Hagyó mint bűnbakok dumával még jó ideig el lehet hallgattatni bankhitelesek esetleges elégedetlenségét.

tölgyes 2010.07.25. 17:00:05

@jjulie: Akkor meg miért nem fizette ki a költségeit Bajnai? Miért hagyta erre a kormányra? Hisz épp ez a baj. Vagy nem lett volna szabad bevállalni, vagy rendesen, ütemesen fizetni..

tölgyes 2010.07.25. 17:02:03

@AkarkiJ: Az IMF nem jótékonysági intézmény. Nekünk se ajándékozott egyetlen forintot se ingyen.. AZ ORSZÁG NEM IS KEVÉS KAMATOT FIZET A KÖLCSÖNÉRT... ezért a szerződésben vállalta teljesítenünk, kell. MI NEM MÓDOSÍTHATUNK EGYOLDALÚAN SZERZŐDÉST, DE AZ IMF SE!!!

tölgyes 2010.07.25. 17:04:18

@jjulie: Feltehetően nem is sokára szabályozni fogják a banki bevételeket is... de Ön akkor majd a bankok hasznát fogja siratni.. Gyurcsánnyal együtt...:::)))

nyünyüge 2010.07.25. 17:09:32

@tölgyes:
Kiabálás helyett varrjál gombot azokra az egymással gyökeresen ellentmondó, hetente, később naponta változó tartalmú nyilatkozatokra, amiket az Orbán kormány prominensei OV -vel az élen a választások kezdete óta mostanáig az IMF hitellel kapcsolatban mondtak.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.25. 17:15:45

@tölgyes: tényleg van kamat?
Az a 11,6 milliárd dodó, amit év elején ki kellett köhögni nekik az csak apró pénz :)
Az elmúlt 20 évben amit kifizettünk kamatra... na az má valami, de azt senki sem szellőzteti, mert akkor lenne nagy bégetés.
A kölcsönöket inkább azért kell felvenni, hogy fizetni tudjuk a kamatokat, nem azért mert tovább nyújtózunk, mint a takaró ér (persze azért az is benne van, de a kamatra valót se tudjuk megtermelni, ha az országban nincs pénz).

jjulie 2010.07.25. 18:57:41

@tölgyes:

te egy korlátolt címeres barom vagy, és mivel nem tudsz olvasni még mindíg nem értem minek vásárolsz könyveket

ha nem tünt volna fel a kommentemből, és a bankok extraprofit képzése ellen vagyok de nem elsősorban az idióta bankadóval, hanem a gátlastalan tisztességtelen szerződésmódosítási és kartellezési és egyéb lehetőségeik miatt, amihez a te idióta szijjártótolmácsolt robinhood imitátor vezéred nem akar hozzányulni, mivel ő legalább akkora gennyzsák mint a bankok

olvasd el a kommentemet mielőtt írsz nekem te nagyokos fideszimádó szijjártótanítvány

tölgyes 2010.07.25. 18:59:09

@JR69: Tényleg van kamat.. Tehát nem tesznek velünk olyan nagy jót.. még akkor sem ha kölcsönre a gyurcsányék sorozatos elkúrásai miatt került sor.

tölgyes 2010.07.25. 19:01:24

@jjulie: Látom már megint sikerült tárgárkodnia! Mosta akkor írjam ide válogatás nélküli szavakkal, hogy Ön meg milyen... Most a bankadó miatt siránkozik.. amikor meg a profitot csökkentik amiatt fog siránkozni.. Miért teszi ezt?? Mert csak ennyi esze van.

tölgyes 2010.07.25. 19:02:54

@JR69: Sőt ha még azt is leírjuk, hogy profit formájában mennyit vittek ki az országból.. Még a nagy guruk is belesápadnának akkora összegekbe...:)

tölgyes 2010.07.25. 19:04:01

@nyünyüge: Ellnetmondások??? Én nem olvastam ilyen nyilatkozatokat.. de majd Ön felvilágosít..:::)))

jjulie 2010.07.25. 19:46:56

@tölgyes:

te nem tudom minek nemvezzelek, szijjártótanítvány most elmagyarázom utoljára: a banki extraprofit ellen vagyok, de nem úgy hogy ez először érkezzen be a bankokhoz mindenféle gennyesség segítségével, és utána vegye eltőlük a robihood imitáror orbán, hanem úgy, hogy ne legyen lehetőségük úgy gennyeskedniük a bankoknak mint most

most akkor én a bankokat síratom te csökkentképességű szijjártótanítvány?

hanyszor irjam még le hogy felfogd te fideszmintaparaszt?

jjulie 2010.07.25. 20:39:19

@tölgyes:

a te imádott bandád mit kezdeményez annak érdekében, hogy nem csak az itt képződő profit fektetődjön be itten, hanem még a máshol harácsoltat is ide talicskázzák?

volt már errefelé ilyen korszak

mit tett közzé a te imádott bandád, mi a terve, hogy ez megforduljon?

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.25. 21:03:27

@tölgyes: És továbbra is ki fogják vinni.
Szerinted lesz olyan tökös legény OV, hogy szembeszálljon a bankokkal ténylegesen (ahogy jjulie is szeretné), vagy továbbra is asszisztál a kifosztáshoz, csak előtte megfőzi a maga (és tsai) gulyását a hirtelen fellobbant forradalmi tűzön?
Tudod utoljára Kennedy akarta államosítani a FED-et... a következményeket szted te is tudod. Ezt bevállalja Viktor (mármint államosítani a jegybankot)? Mert ha nem fexik be nekik, akkor...

jjulie 2010.07.25. 21:51:22

@JR69:

egy nagy szert lesz olyan tökös, neki elég ha lenyúl egy adagot az adókból, és lesz szobra, mint a nagy magyaroknak

kopogtató 2010.07.26. 00:10:24

2008-ban volt aktualitása a népszavazásnak, mert gyökeresen szembementek gyurcsányék azzal amit ígértek, és leváltó hangulat volt, amit jobb híján (akkortájt nem lévén ogy. választás) a Fidesz ügyesen népszavazás formájában kidomborított. Nem tudom, hogy az alkotmány módosításakor mi lesz, de jelenleg nem látom a leváltó hangulatot (ebben a fázisban furcsa is lenne), tehát elméletileg el lehet ismerni a népszavazás intézményének jogosságát, de minek, ha most lettek megválasztva, és épp azért, hogy gyökeresen változtassanak. Ha majd ők is éveken át mást csinálnak, akkor vegyük elő a népszavazást. szerintem.

nyünyüge 2010.07.26. 06:34:40

@tölgyes:
Ne legyen lusta. Keressen bármelyik, Ön által elfogadott hírportálon az "Orbán Matolcsy IMF" szavakra az elmúlt 60 (56!) napos időszakra.

tölgyes 2010.07.26. 16:03:37

@nyünyüge: Ön pedig akkor olvasgassa a The Times-t és Guardiant.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 22:27:51

„Nem gondolom, hogy lesz belőle. (…) Nem vagyok a híve. (…) Azért választjuk meg a képviselőinket, hogy a mindannyiunkra tartozó fontos kérdéseket eldöntsenek, és csak kivételes esetekben forduljanak vissza a választópolgárokhoz.”

Ha az alkotmányozás nem kivételes eset ebben az országban (61 éve volt utoljára) akkor nem tudom mi lehet az.

Villy 2010.10.03. 19:17:12

Síjjártó ugyanazt a mondatot ismételgeti 10*. Nem százas.

Villy 2010.10.03. 20:41:16

Meggyes bukik!!!!!!!!!!!!!!!
60%-os feldolgozottság, és 2/3-on a szívárvány-koalíció!
süti beállítások módosítása