Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:18

Szűk két hónap múlva ismét választ az ország, a politikában azonban egyelőre az uborkaszezon dominál. Mindez jó lehetőség arra, hogy egy kicsit a napi események fölé tekintsünk; s bár Schmitt Pál első államfői tévés interjúja számos tanulságos mondattal szolgált, a mostani bejegyzésnek egy másik riport lesz a kiindulási pontja. A múlt héten a közszolgálati televízió reggeli műsorában jártam, ahol egy meglehetősen szokatlan beszélgetés során Obersovszky Péter arról próbált meggyőzni, hogy az írásaimban túl nagy hangsúlyt fektetek az úgynevezett „túlhatalom” kérdésére.

Egy többpárti választáson az arányokban van kívánatos? – kérdezte a műsorvezető, s hiába állítottam, hogy ebben az ügyben – miután egyetértünk abban, hogy nemleges a válasz - velem nem lesz könnyű vitatkozni, folyamatosan újra és újra visszatért a kiinduló téziséhez. Azóta is sokat gondolkoztam ezen a beszélgetésen, próbáltam keresni azokat az írásokat, amelyek alapján erre a szerintem téves következtetésre juthatott a blog bármely olvasója, de a „túlhatalom” szót nem csupán a helyesírás-ellenőrzőm nem ismerte fel, de az eddigi összes bejegyzés közül is mindössze egyben találtam meg, ott is mint percepciót, s nem mint véleményt vagy különösen tényt. Az utóbbi időben néhány meglepő visszajelzés alapján egyébként is gyakran van az az érzésem, hogy talán nem írok elég világosan, vagy esetleg – szeretem inkább ezzel megnyugtatni magam - a politikai szimpátiákon időnként a kelleténél erősebb fénytörést szenved a más logika alapján formálódó mondanivaló.

Bárhogy is van, érdemes egyértelműen kimondani: a választói akaratról lehet véleményünk, örülhetünk neki vagy bánkódhatunk miatta, ám egy demokratikus választás nyomán előálló helyzetet az objektivitás látszatát keltve megkérdőjelezni nem lenne szabad. Nincs olyan választási eredmény, amely valamilyen általánosan elfogadott mérce szerint szerencsésebb vagy szerencsétlenebb lenne. Biztos vagyok abban (ez nem irónia, hanem erős bizalom), hogy Obersovszky Péter hasonlóan gondolkodott 2002-ben vagy 2006-ban is, amikor a jelenlegi kormányerők kisebbségben maradtak, s ha esetleg a későbbiekben egy másik politikai pártot bíznának meg a választók a mostanihoz hasonló arányban, akkor is harcolna a „nem kívánatos” megállapítások ellen. Ebben a törekvésében teljes mellszélességgel támogatom, pontosan az ilyen helyzetek miatt írtam arról korábban, hogy „nincs annál veszélyesebb, mint amikor instrumentalizáljuk az elveinket – előbb-utóbb ugyanis változhatnak a körülmények és módosulhatnak az érdekek”.

A „túlhatalom” egyértelműen politikai kategória, s mint ilyennek, a politikai szereplők, a publicisták vagy a választók szótárában van helye, de a tárgyszerűségre és elfogulatlanságra törekvő újságírók vagy elemzők számára kerülendő. A Fidesz mostani kétharmados parlamenti többségének, vagy a várható önkormányzati dominanciájának természetesen vannak, lesznek és lehetnek politikai következményei, ezek vizsgálata feladata is egy politikai elemzőnek, de az a minősítés, hogy a választók valakinek túl sok, vagy túl kevés hatalmat adtak, már egyértelműen politikai vélemény. (Ugyanez igaz természetesen akkor is, ha az MSZP-ről beszélgetünk.)

S ha már itt tartunk: látom, hogy sokan az alapján próbálnak meg elhelyezni az egydimenziósnak tételezett politikai térben, hogy éppen mivel foglalkozom. Ha ez a téma, akkor ide, ha az, akkor oda. A „túlhatalom” mintájára ilyenkor „túlhangsúlyozás” és „túlfoglalkozás” a vád. Egyesek szerint patikamérlegen mérem a mondatokat, mások szerint meleget és hideget próbálok meg egyszerre fújni. De mi van, ha engem ez a pártpolitikai realitás egyáltalán nem érdekel, ha nincs szándékomban elfogadni, hogy kizárólag pártérdekek alapján lehet a politikáról beszélni? Nem, nem vagyok naiv, tudom, hogy minden mondat, amit a politikával kapcsolatban elmondunk vagy leírunk, önálló életre kelhet, politikai tartalmat kaphat, használhat és kárt okozhat, akár a szerző szándékai ellenére is. Ez azonban legyen azok baja, akik azonosítják magukat egy-egy politikai szereplő érdekeivel, az elemzőnek erre csak mérsékelten kell figyelnie.

Éppen ezért a jövőben is kizárólag arról fogok írni, amit fontosnak vagy izgalmasnak tartok, s ha bármivel foglalkozom, azt ezután sem azért teszem, mert ezzel segíteni vagy ártani szeretnék. A politika politikai szándékok nélkül is lehet érdekes.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr752210756

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: IDEfigyeljenek E-mberek! 2010.08.16. 11:46:17

Az őszi választáson támogassátok a KKKE Bp.-i és Szegedi jelöltjeit:TUDNIVALÓK: kutyopressz.blog.hu/2010/08/13/kopogtatocedula       MI pedig szeptembertől Máris Ujra KezdjüK:Indul az IDE (Illegális Demokraták Eg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Phaae 2010.08.10. 00:34:35

Ha ez nem győz meg mindenkit, akkor semmi! Logikus és érthető minden szava, innen már csak az érti félre, aki rosszat akar.

Ordnassac 2010.08.10. 00:48:08

Többrétegű első reakció lesz:

1. Obersovszky nem volt a helyzet magaslatán abban az interjúban. Azt, hogy honnan szedte, hogy te túlhatalomról beszélsz, számomra sem volt egészen világos. Esetleg ő is be akart sorolni valahova?

2. A témái néhol szükségszerűen absztraktak, tehát inkább elméleti kérdéseket vetnek fel (pl. az elv-érdek kérdés vagy a "dolog önmaga"), amire nehezebb konkrétabban reagálni. Persze ez csak egy vetülete a dolognak a sok közül.

3. Egy abszolút magánvélemény: a mostani, elég egyértelmű parlamenti és "választói többséget" (szándékosan nem írok társadalmit) érdemes valahogy egy rövidebb (nem feltétlenül egyszavas) kifejezéssel jellemezni. A "túlhatalom" talán tényleg rossz szó, legalábbis elemzői szinten, de könnyíthet a helyzeten, ha valamiféle más fogalmat kap (pl. "egyértelmű parlamenti többség").

4. A besorolásról: elnézést, hogy megint magamat hozom példaként, de talán olvashattad, hogy voltam már én itt a Fidesz emberétől balos alakig sok minden. Sajnos hozzátartozik a mai magyar felfogáshoz, hogy szeretik az embert besorolni, mert így könnyebb elkönyvelni a mondanivalóját. Amennyiben nem fogalmaz meg az ember totálkritikát valamelyik oldallal szemben, akkor máris gyanús vagy.

5. "Éppen ezért a jövőben is kizárólag arról fogok írni, amit fontosnak vagy izgalmasnak tartok" <--- meg is lepődtem volna, ha ennyire tudnánk befolyásolni a témaválasztásban. :-)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.10. 00:50:15

"a választói akaratról lehet véleményünk"
Helyes! Nekem pl. az róla a véleményem, hogy olyan NINCS, hogy:
"a választók valakinek túl sok, vagy túl kevés hatalmat adtak"
A választójog ugyanis EGYENLŐ, ebből következően minden egyes választó EGY egységnyi "hatalmat" adhat a választottjának.
Tehát az idézett mondat helyesen:
"valakinek túl sok, vagy túl kevés választó adott hatalmat"...
Méghozzá tették ezt annak (pontos) ismerete NÉLKÜL, hogy az EGY szavazatuk végül valójában MENNYI hatalmat fog eredményezni összességében.
Vagyis az eredeti mondat akkor lenne érvényes, ha a választók ARRA voksolnának, hogy ők HÁNY %-on látnák szívesen a választottjukat.

Ordnassac 2010.08.10. 00:57:50

@Ordnassac: *jav: 2. A témái_d_ néhol szükségszerűen absztraktak"

Kelma 2010.08.10. 01:02:00

"A politika politikai szándékok nélkül is lehet érdekes." Engem pl. csak így érdekel. Ezért vagyok itt, és nem máshol. Ezzel sztem sokan vagyunk így ezen a blogon, úgyhogy csak így tovább! :)

Ordnassac 2010.08.10. 01:07:32

@Ordnassac: mint mindig, a tévedés jogát persze itt is fenntartom. :-)

AkarkiJ 2010.08.10. 01:26:50

"Mit jelent a túlhatalom?"

Azt, hogy az aktuális kormány a választóktól kapott hatalmat bármilyen korlátozás nélkül, elsősorban a saját érdekeire használja fel, az ország helyett. :)

tbb 2010.08.10. 01:58:54

Ez az interjú ott lett elszúrva, hogy Obersovszky veled akarta kimondatni, hogy a fidesz esetleges átütő önkormis sikerétől nem kell félni, nem fog fájni. E témára valaki mást kellett volna behívni. Mondjuk Kósa Lajost. Vagy Rogánt.

mamacok 2010.08.10. 02:38:41

Hát, sztem az emberek mindig azzal a problémával küzdenek, h jó a demokrácia, feltéve, h a többség akarata egyezik az enyémmel. Ha ez nincs így, sikoltozik egy jó kis diktatúra után.. Ugyanígy azt gyanítom, a Fidesz a "túlnyert" választás után sikálja a dolgokat. Tény, h döntő többsége van, az, h ezzel milyen módon él a felhatalmazott, na az egy másik kérdés, semmi köze a választói akarathoz.
Ami a plitológusi hozzáállást illeti: nyilván alapvetően tudományos, másfelől értelemszerűen mindenkinek van egyfajta "irányultsága", ez befolyásolhatja a véleményét, a tudományos hozzáállása ettől független. Pont..nem kell vele törődni, h egy műsorvezető mit szeretne kihozni egy beszélgetésből

I. P. S. 2010.08.10. 04:50:28

Mindez nagyon szép, különösen annak fényében, hogy te voltál az egyik olyan elemző, aki abszolút hidegvérrel vetted tudomásul ezt a kétharmados játszadozást az elmúlt hónapokban. Ha eddig hat posztban nem elemezted, hogy miért nem volt hiba Schmittet kinevezni, akkor egyszer sem. Obersovszkynak mindez nem volt elég, ki tudja, miért. Talán attól tart, hogy egyszer majd megváltozik a véleményed.

Arra viszont én is kíváncsi lennék, hogy a populáris "a három hatalmi ág" hogyan illik bele ebbe az elképzelésbe a túlhatalomról. Mert sok helyen lehet olvasni az általános iskolai történelemórákra emlékeztető szövegeket, miszerint az, hogy prominens párttagok veszik át az elvileg független ellenőrző szervek vezetését (bíróság, AB, GVH, PSZÁF, ÁSZ, KEH, stb.), "egyértelműen és világosan" a diktatúra felé mutat.

S2000 2010.08.10. 05:11:21

Szerintem nagyon is világosan írsz, csak a téma jellegénél fogva mindenki - pártszimpátia alapján - azt magyaráz/gondol még bele, amit akar.

Obersovszkynak is ez volt a célja, aki egyébként majdnem többet beszélt, mit Gábor a interjúban. Gábortól eltérően Obersovszky politikai vitát akart folytatni. Irányított kérdései, politikai üzenetei egyértelműek voltak, Gábor viszont elegánsan és okosan megmaradt a független elemző szerepben.

ssi 2010.08.10. 05:56:51

ha esetleg (!!!!) sok év múlva az lesz a történelem könyvekben, hogy a mostani kormányra a túlhatalom volt a jellemző, egyetlen szó alapján mindenki kb. ugyanarra gondol majd - feltételezem - történészek általi minősítés alapján

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2010.08.10. 06:18:41

Függetlenül a mostani helyzettől (!), én úgy gondolom, hogy ha egy demokratikus választás eredményeképpen olyan hatalom kerülhet _egyetlen_ politikai erő kezébe, amely _elvileg_ képes a demokratikus választási rendszert törvényes úton megszüntetni, akkor ez a rendszer egyszerűen gyári hibás. Mégpedig azért, mert a demokráciában axiomatikusan vélelmezett input (nevezetesen a továbbra is demokráciát kívánó választói akarat) és az output (a választás eredménye) között matematikailag inadekvát az összefüggés.

Jelenleg pl. az van, hogy a választásra jogosultak ötvenvalahány százalékos egyező szavazata hatásában -- matematikailag -- nem különbözik attól, mintha a választásra jogosultak száz százaléka szavazott volna azonos módon.

Szerintem húszéve a jogalkotónak NEM ez volt a szándéka, hogy ilyen helyzet egyáltalán létrejöhessen. Én épp ezért indokoltnak gondolom a túlhatalom fogalmát - és azzal zárom, amivel kezdtem: függetlenül a mostani tényleges helyzettől.

nestrot10 2010.08.10. 06:25:39

Túlhatalom például, hogy Orbán kijelöli Schmitt Palkót közt. Elnöknek ( aki a csicskája lesz), a Fityisz banda meg megszavazza. Ez nem választás...ez kijelölés....és ilyen hasonló a két hónap alatt megtörtént.....
Ezért az új jelszó! ORBÁN TAKARODJ!

nestrot10 2010.08.10. 06:27:20

erről jut eszembe:( és jellemző erre a köz, elnöknek odadobott bábura)
SCHMITT Palkót megkérdezik,hogy milyen vallásu......erre a gumigerinc ember azt válaszolja: AMILYET AKARTOK :DDDDD

Diocles 2010.08.10. 06:31:09

"S ha már itt tartunk: látom, hogy sokan az alapján próbálnak meg elhelyezni az egydimenziósnak tételezett politikai térben, hogy éppen mivel foglalkozom. Ha ez a téma, akkor ide, ha az, akkor oda. A „túlhatalom” mintájára ilyenkor „túlhangsúlyozás” és „túlfoglalkozás” a vád. Egyesek szerint patikamérlegen mérem a mondatokat, mások szerint meleget és hideget próbálok meg egyszerre fújni. De mi van, ha engem ez a pártpolitikai realitás egyáltalán nem érdekel, ha nincs szándékomban elfogadni, hogy kizárólag pártérdekek alapján lehet a politikáról beszélni? Nem, nem vagyok naiv, tudom, hogy minden mondat, amit a politikával kapcsolatban elmondunk vagy leírunk, önálló életre kelhet, politikai tartalmat kaphat, használhat és kárt okozhat, akár a szerző szándékai ellenére is. Ez azonban legyen azok baja, akik azonosítják magukat egy-egy politikai szereplő érdekeivel, az elemzőnek erre csak mérsékelten kell figyelnie."

A múltkori posztjában felvetettem ajánlott témaként a lusztrációs törvény kérdését, ezt is pártpolitikai motivációjú témának tartja?
Tervezi-e, h foglalkozik majd a témával, vagy úgy gondolja, h ezzel csupán állást foglalna az egyik párt mellett? Netán nem tartja izgalmas és érdekes témának? Elképzelhetőnek tartja-e, h bekerül a jövő évi alkotmányba valami hasonló témájú intézkedéscsomag? Esetleg már a kérdést csapdának tartja, amely csupán arról szól, h kitapintsa az Ön hovatartozását?

nestrot10 2010.08.10. 06:31:22

Török Gábor hiába " igazodsz" , bólogatsz, kényszeredetten mosolyogsz"......Ezeknél a politikai BANDITÁKNÁL csak a nyílt nyelvcsapásuak érvényesülhetnek.
Már a Kádári szöveget is átváltoztatta a kis zsebdiktátor: Az ORBÁN GONOSZ TÖRPE AZT MONDJA::AKI NINCS VELÜNK AZ NINCS!!!!! Erre fogyelj Török Gábor!

ssi 2010.08.10. 06:33:14

beszélgetést nem láttam, s technikai okok miatt egyelőre nem is fogom

túlhatalom
- egyértelmű fogalomnak tűnik, s nem dicséret kategória
- ha pl. egy vállalatvezetőre jellemző, akkor is politikai kategória?

parlament, kormány esetén
1. választóban kialakul egy vélemény (tudatosan, önállóan, vagy befolyásolással), majd voksol, vagy nem
2. választási rendszer feldolgoz (valakik megalkották)
3. új kormány, a hatalom működik - főleg a megszokott módon, vagy az előre bejelentett változások szerint, vagy meglepetésszerűen másként?

S ha mégis a túlhatalom a jellemző rájuk, kinek kell mégis kimondania és miért? Külső jelzés a kormánynak, hogy rossz az irány, a mérték, és segítség a választóknak az eligazodásban? Érdekek és részrehajlás nélkül a saját politikai környezetének kellene kimondania, vagy a civil világnak?

nestrot10 2010.08.10. 06:37:26

Ez a Fidesz TV_t ől szalajtott riporter szerül emberállat jól kibabrált veled Török Gábor. Beharangozták, hogy Török Gábor elemzi a kormány két hónaoját...és mi lett a vége? Ez! Hogy végig ( a 11 és fél percből kilenc percet az Fidesz seggnyaló reklámozta a Fityisz bandát, hogy milyen jó hogy mindenűtt Fideszes önkormányzat lesz)...Te meg 3 és fél percben...bazsajogtál, kissé görnyedten alázatosan is ültél, és "bólogattál"..és igaza van...teljesen egyetértek....dadogás hagyta el a szádat...Na ezt a túlhatalmat is kimyagyráztad , hogy a " mindenkori kormányra érted"....és a bocsánatot kérek hogy élek mosoly volt az arcodon.
Ennyit erről....hiába kommenteznek itt másról..EZ TÖRTÉNT!

porfelhő 2010.08.10. 06:47:11

A tulhatalom azt jelenti ami most a kormány munkájában tapasztalható. Nam láttam a müsort, de ugy gondolom, a müsorvezető úgy gondolta, hogy TG. elemzi a kormány munkáját, esetleg, hogy miért nem jó a tulhatalom, a többi párt véleményének figyelmen kivül hagyása.

Pantagruel 2010.08.10. 06:51:19

"talán nem írok elég világosan, vagy esetleg... a politikai szimpátiákon időnként a kelleténél erősebb fénytörést szenved a más logika alapján formálódó mondanivaló."

LOL ilyen szépen megfogalmazni ezt a jeleséget!... mint valami természeti tűnemény leírása. nagyon komoly :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.08.10. 07:33:20

@1.szolo - 2014;): "A választójog ugyanis EGYENLŐ, ebből következően minden egyes választó EGY egységnyi "hatalmat" adhat a választottjának."

Súlyos tévedés!

Vizsgáld meg, hogy mi lenne a parlament összetétele, ha Te nem arra szavaztál volna, akire, hanem másra, vagy egyáltalán nem szavaztál volna.
Szóval eme fenti kijelentésed a demokrácia egyik hazugsága, kb azzal van egyy szinten, mint a kommunizmus minden ember egyenlője...

más

A túlhatalom szerintem azt jelenti, amikor a győztes a verseny körülményeit kezdi alapjaiban megváltoztatni.

Fideszbirka 2010.08.10. 07:33:33

Jó reggelt!

Alig hiszem, hogy a túlhatalom (mi lehet az?) kérdését úgy kellene vizsgálni, mintha valami kísérleti dolog lenne, pl az LHC, a nagy hadrongyorsító hozott volna létre valami olyat, amelyet aztán a természetben soha nem foguk látni.
A túlhatalom az előzmények és következmények kontextusában létezik vagy nem létezik, tehát ha valaki mondjuk az emberevés rendszerét akarná nálunk bevezetni, akkor ez, tekintettel a következményeire, a hatalom legkisebb szikrájától is túlhatalom volna, míg a jelenlegi hatalom, mivel a gyurcsányizmus leváltásával és leváltására következett el, semmilyen formában és terjedelemben nem túlzás.

Ha tudjuk, hogy mitől szabadultunk meg, ha eljutottunk az ébredésig, akkor képesek vagyunk meglátni, hogy a jelenlegi hatalom semmilyen foka nem túlzás.
Itt visszakanyarodnék a tegnapi eszmecserénkhez. Szimba kedves kommentező társunk megdöbbenését fejezte ki a tegnap, az oktatás kapcsán általam felvázoltakkal kapcsolatban.
Ezt azért hozom elő, mert jól érzékelteti, hogy mitől szabadultunk meg.

Megdöbbentőnek találom, hogy vannak, akik nem tudnak arról, hogy az előző, tudatos hazaárulókból és szabadon grasszáló elmebetegekből álló vezetés bevezette az óvodákban a gender ideológiát, melynek eredménye képpen a nemi szerepeket tilos lett volna erősíteni (lásd még: királyfiakról és királylányokról szóló magyar népmesék, papás-mamás játékok, apuka és anyuka helyett egyes szülő és kettes szülő emlegetése.)

www.csaladinet.hu/hirek/csaladi_temak/gyerekneveles/13896/a_kormany_tiltana_a_papas-mamas_jatekot_az_ovodaban

Hála a jó istennek meg a választók akaratának, ezt a tébolyt azóta Hoffman Rózsáék megszüntették.
Az is megér egy misét, hogy milyen elvek és célok mentén fogalmazódott meg az az agyhalott ötlet, hogy hetedik osztályig egyáltalán ne legyenek tantárgyak.
Bayer Zsolt kiváló publicisztikában írja meg erről a véleményét, egyetértek vele, csak kicsit lágynak érzem:

www.szmm.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=3307

De ezt sem utolsó dolog elolvasni tőle:

www.flagmagazin.hu/?a=cikk&cikkid=732

A köz- és felsőoktatás jelenlegi színvonaláról szól a következő elemzés:

www.mno.hu/portal/714223

Ha mindezeket a dolgokat összevetjük, és szánunk időt a további informálódásra, jobb esetben kialakul bennünk a kép: Az óvodák az elmebeteg genderideológiával történő megfertőzése, az általános iskolák tönkretétele, hogy hetedik osztályig még az analfabétizmus se jelentsen problémát az előmenetelben, a gimnáziumok és a felsőoktatás eszevezett minőségrontása nem más, mint szándékos, tudatos és idegen érdekeket szolgáló hazaárulás.

Mennem kell dolgozni, ezért nem tudok teljes tablót festeni a közállapotok katasztrofális romlásáról az elmúlt nyolc év során, minden területen. Az oktatástól a kultúrán, a gazdaságon, az egészségügyön, a közbiztonságon át a honvédelemig. Minden, kivétel nélkül minden területen a pusztulás és rombolás tapasztalható. Ha összeáll végre valakiben a kép, összeáll a gondolat is: ez véletlen nem lehet.

Tehát lehetséges, hogy Orbánéknak ma túlhatalmuk van, de a nyolc évnyi hazaárulás elkövetőivel szemben semmilyen, semmilyen hatalom nem túlzott. Semmilyen hatalom és semmilyen eljárás.
El kell még mondanom, meg vagyok döbbenve, meg vagyok döbbenve azon, hogy távollétemben Szimba felhasználónak az oktatás kérdéskörében feltett jóindulatú kérdésére senki nem tudott vagy nem akart válaszolni. Ezek szerint a tisztelt kommentezők jelentős része nem rendelkezett azoknak az információknak a töredékével sem, melyeket fentebb felvázoltam? Google a barátunk, ha beírjuk, hogy gender ideológia, óvoda - roppant érdekes eredményeket kapunk. Ez nem jutott el az itteni agyakig?

Akkor milyen alapon járunk szavazni, néptársak?
Akkor milyen alapon játsszuk el napi szinten az illetékes észosztót?

Még egyszer mondom, meg vagyok döbbenve. Nagyon jól tudom, hogy míg távol leszek, megjelennek a neoliberális észosztások, de ez engem nem érdekel. Nekem valaki itt azt mndta, hogy csőlátó vagyok. Most komolyan, én vagyok a csőlátó????? Ész megáll.

..........

Lüke, kösz a Hendrixet!

lüke 2010.08.10. 07:36:52

@Birtalan Balazs:
-a gyári hiba génjeinkben, lehet reklamálni
-ez a teleologikus okfejtés megspékelve a matematikával,már 20 éve se állta meg a helyét
- 20 éve mi volt az egy másik eset,
de mi van ma

-túlhatalom nyelvi csengése szebb, mint a lenyúlásé vagy a karaktergyilkosságé/fele idegen/
lehet reklamálni a 20 évvel ezelötti törvényhozóknál!
- a fiúk meg erre játszottak, s minden ütökártyájukat visszatartják a lehetö legutolsóig
- hogy a TH mekkora pofon a demokráciának, vagy nem 2 év után meglátjuk, 2 hónap-nyári szünet- kevés

nyünyüge 2010.08.10. 07:39:38

@török gábor:
"..Éppen ezért a jövőben is kizárólag arról fogok írni, amit fontosnak vagy izgalmasnak tartok, s ha bármivel foglalkozom, azt ezután sem azért teszem, mert ezzel segíteni vagy ártani szeretnék. A politika politikai szándékok nélkül is lehet érdekes."

A szőrszálat hasogatva: gondolom azért foglalkozol egy-egy témával, mert közelebb akarsz jutni a lényegéhez, a mozgatórugóihoz vagy a következményeihez. A vadul elkötelezett fideszpárti szempontjából szentségtörés megkérdőjelezni bármit egyrészt mert a JÓ, másrészt mert az elmúlt időszak most bármit legitimál. Az elvakult és csalódott baloldali vagy liberális szempontjából pedig nem megkérdőjelezni, elemezni kellene a történéseket, a várható következményeket, ő határozott kritikát vár.

Úgyhogy szerintem addig lesz jó a blog, amíg minden politikai oldalról szidják de az olvasó- és vitatkozó tábor ébren marad.

hattyú 2010.08.10. 07:40:30

A Fidesz túlhatalmizál Török Gábor meg túllihegi. Szerintem szánalmas mindkettő.

lüke 2010.08.10. 07:49:27

@nyünyüge:
vitatkozó tábor nagyon jó
remélem nagy emóciók kedvemre való lenne, letisztulnak
a racionalitás és érvelés irányába

az éberségre az alapvicc jutott eszembe :

Colombót meghivják SZKP KB ülésre ,mert a pártelnököt le akarják löni
Colombo elöször a terembe megy ,majd a könyvtárba
2 nap után a teremben rábök pár emberre
-honnan tudja,ki lehet?
-tanulmányoztam Lenin müveit
az ellenség nem alszik

Tibike15 2010.08.10. 07:51:23

TG kezd becsavarodni és fóbiás lenni. Továbra is várom az objektív írásokat például a hiányzó -és megígért- konstruktív ellenzékiségről. Unalmas rettenetesen már a rengeteg jajveszékelő és a fidesz túlhatalmát bizonygató szerencsétlen.

mittu_domain · http://mittu-domain.blog.hu 2010.08.10. 07:56:01

Teljesen igazad van. Az emberek nagy része ma vagy piros vagy narancssárga napszemüvegen keresztül nézi a világot. Ha bármelyik oldalon elhangzó hülyeséget pellengérre állítod, az érintett oldalt preferáló közönség rögtön az ellenség ügynökét látja benned.

belekotty 2010.08.10. 08:01:28

@Tibike15: Látom el sem olvastad. :-))

mréveiller 2010.08.10. 08:04:54

hülyeség ez a túlhatalom kifejezés. a 2/3os MSZP-SZDSZt is le lehetett váltani 1998ban. Akkor meg miről beszélünk?

lüke 2010.08.10. 08:08:01

@Bence87: szép új magyar szó
overbidden not forbidden

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.08.10. 08:08:14

A demokratikus választásban az a 'rossz' hogy a felelősséggel, a tények ismeretében leadott és az egy csomag száraztésztáért megvett szavazat is egyet ér.

László56 2010.08.10. 08:12:56

Szép jó reggelt Mindenkinek,

Mit jelent a túlhatalom ? Kérdezi az elemzőnk olyan naivan, mintha nem tudná hogy választások előtt ez a szuggesztív kérdés a vele szimpatizáló MSZP -nek tolja a szekerét. Hiszen nem megengedett módon szuggerálja hogy a FIDESZ előre látható választási nyereségét túlhatalomnak tartja és evvel a választókat befolyásolja. Ez már nem elemzés, hanem választási harc. Semmi baj nem lenne vele, ha az elemzőnk mint politikus és választópolgár beszélne hozzánk. Mint politikai elemző, aki szünet nélkül azon erőlködik hogy semlegesnek nézzék, szavahitetlenné teszi evvel saját magán kívül a foglalkozását is. Ez viszont már ártalmas.

Hogy mindevvel mennyire tisztában van azt az is mutatja hogy mindjárt elkezdi a saját szerecsenmosdatását is. Kihasználva az őt interjúvoló műsorvezető gyenge teljesítményét, próbálja a szánkba adni hogy a műsorvezető miképpen gondolkodott volna korábbi választásoknál. Anélkül hogy ezt tudná. Így a feltételezésből tényeket szuggerál nekünk. Ugyanakkor elítéli azokat az instrumentalizálási elveket, amiket saját maga is előszeretettel használ fel a meggyőzésünkre és mondja hogy őt a pártpolitikai realitás nem érdekli. Közben mást sem csinál mint aszerint időzíti az írásait. Ügyes politikus lenne. De elemzőnek ? Mindenki döntse el magának.

A túlhatalom ? Tényleg létezik. De tudatosan a választók akaratából. Ezt egy politikai pártnak felróni teljesen értelmetlen. Hiszen minden pártnak az az álma és arra törekszik. Egész Európában és Európa minden demokráciájában. Azonban kevésnek adatik meg. Így aztán a túlhatalommal magával nincs semmi baj. Baj van akkor ha túlhatalommal visszaélések folynak. Így nézve egy egyszerű parlamenti többség is túlhatalom lehet egy olyan párt kezében amelyik visszaél a hatalmával. Nem kell messzire menni mint az elmúlt nyolc évünket megnézni ennek a bizonyításáért.

Ebből azt is láthatjuk hogy a túlhatalom az relatív fogalom. Ezáltal csak nézőpont és visszaélés kérdése. Ennek a nem figyelembevétele az elemzőnktől a válasz arra is hogy miért lehet és kell rábizonyítani hogy elemzés helyett kemény választási harcot folytat és evvel megtéveszti az olvasóit, kik azonban választópolgárok is.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.08.10. 08:13:59

@Fideszbirka: Én ebben a konszenzus nélküli isteni kinyilatkoztatásokban azt a rosszat látom, hogy ha kormányváltás van, akkor az az első dolga a másiknak, hogy az előző rendelkezéseit megváltoztatja. Konszenzusra meg azért lenne szükség, hogy kormányváltás esetén is mehessen tovább az elképzelés vagy irányvonal, mert az oktatás, az egészségügy, stb nem olyasmi, hogy négyévente gyökeresen fel lehessen forgatni..

yarisugi 2010.08.10. 08:15:25

Csak nekem van az a benyomásom hogy Obersovszky a Ma Reggel Lakat T Károlya?

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.08.10. 08:15:52

A mostani túlhatalomban az a probléma, hogy nem az egyik párt nyert, hanem a másik vesztett. A Fidesz nem a programjával nyert, hanem a 'Jobbak leszünk mint az MSZP!' mantra ismételgetésével. Egyelőre nem látom, hogy tényleg jobbak lennének. Sajnos.

lüke 2010.08.10. 08:18:48

@Sparhelt:
hát ez az!
stabil ,szakmai közigazgatást
ez a jó müködés feltétele,de ezzel nem kampányol senki

somogg (törölt) 2010.08.10. 08:25:48

ez a blog mindig megmosolyogtat. tetszik ahogy a szerzo a politika szandekot es lepeseket ertelmezi, tartozkodva a velemenyalkotastol. ez nagyon jol passzol egy nyugati demokraciahoz, ahol irott es iratlan szabalyok suru szovedekeben lavirozva, a valasztok es a sajto figyelmetol kiserve kell a politikai szereploknek ervenyesiteni az erdekuket. a magyar politikaval kapcsolatban vicces az ilyen kifinomult hozzaallas, mert itt egyszeru a szabaly, ahogy az economist irta, a gyoztes mindent visz, de nem csak elmeletben, hanem kamionnal es vasuton. a ragnarok persze magyarorszagon is veget erhet, csak a valasztokon mulik.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.08.10. 08:27:48

@Bence87: Persze, ám ők nem kezdték el átszervezni a választási rendszert, írni az alkotmányt, stb.

darkmirjam 2010.08.10. 08:30:29

Szerintem az is hiba, ha azt gondoljuk, a demokrácia valami állandó belső egyensúlyban lévő, sérthetetlen entitás. A túlhatalom alatt nyilván sokan azt értik, amikor az egyik politikai párt már annyira dominánsá válik, hogy az már szinte egypártrendszer. Nincs senki aki rájuk szóljon, és az unokahugomnak is be kellett lépnie egy polgári körbe, hogy felvegyék a polgármesteri hivatalba.
Nyilván szubjektív, a hatalomból kiszorultak használják, fideszesek gondolom még keveslik is.

A szerzőt nyilván azért mosták bele ebbe a táborba, mert valami jegyzék szerint például az indexen is publikál. Az indexesek meg mind rettegnek a túlhatalomtól.

Bár meg kell hagyni, elég béna szó.

lüke 2010.08.10. 08:39:50

@somogg:
ragnarok ? ezt nem érteni

lüke 2010.08.10. 08:41:22

@darkmirjam:
rettegnek?
má `mitö?meg kitöl?

lüke 2010.08.10. 08:42:40

kedves TG, nem lehetne feltenni a videót?

gomorra 2010.08.10. 08:46:52

Aki hülye az hülye - fakadt ki jámbor apám, ha olyan helyzetbe került.

Itt is ez a helyzet. Buta szerkesztő kérdez, kérdez, s megmond - ahelyett, hogy hallgatna felkészült és tárgyilagos alanyára - nem, ő majd megmondja a tutit. Ó, az ostoba!

Amúgy pedig annyira bunkó dolog valakinek a beszédébe belevágni, főleg ha a riportalany egy csende szavú konszoldidált úriember. Tudom, ma szinte minden riporter így tesz, de akkor is... elég baj, ha a királyi tévében is. Torpedó, süllyed...

Goompah 2010.08.10. 08:51:19

@Ordnassac: "A "túlhatalom" talán tényleg rossz szó, legalábbis elemzői szinten, de könnyíthet a helyzeten, ha valamiféle más fogalmat kap (pl. "egyértelmű parlamenti többség")."

Kizárt dolog, mert a túlhatalom szó már önmagában is egyértelmű értékítéletet hordoz. Valami ui. csak egy (poliotikáról beszélve szubjektív) optimumhoz képest lehet túl ilyen vagy olyan.

gomorra 2010.08.10. 08:54:29

@László56: László, László, tanulj már meg kérlek értelmesen olvasni, értelmezőn. Vagy akár hallgatni is.

A blogszerző épp azt mondta, hogy nincs túlhatalom olyan tekintetben, hogy lezajlottak a választások, a "nép" így döntött, slussz-passz. Ez tény. Ezt nem vitatta, s nem is vitathatja senki.

Te pedig ismét itt szarakodsz hogy aszonta túlhatalom. Lófütyit!

Ezt már érted így, Bugyuta?

TyToo 2010.08.10. 08:54:50

Mondhatnak akármit, szerintem jók az írásaid és pártfüggetlenek (legalábbis szerintem).

darkmirjam 2010.08.10. 08:59:14

@lüke: A rettegnek szó szándékos, manapság divatos túlzás, amit elég gyakran használnak a mai nem jobboldalra.
De például egy médiareformtól van mit "rettegni".
Meg az értékelvűségtől is. Mi van, ha központilag a Magyar Hírlap mi9nősül majd jó fejnek? Tudod, hogy bárkivel ki lehet baszni.

"Eljön még az idő, mikor a blogot és a netes pornót is jegyre adják majd. Névvel, címmel telefonszámmal. "

Ilyenek.

Pantagruel 2010.08.10. 09:01:04

Kedves / Tisztelt Gábor!

Ahhoz a fél- + 1 mondathoz fűznék hozzá egy gondolatot, hogy "Nem, nem vagyok naiv...", meg hogy "Számomra a képlet mégis tiszta: nem semlegesnek kell lenni, hiszen az lehetetlen, hanem törekedni kell arra, hogy a személyes álláspontom ne határozhassa meg, ne uralhassa el az elemzői látásmódomat."

Szerintem elemzői látásmódodat meghatározza és eluralja, a szakmaiság. :) Néha tényleg ál-naivnak tűnsz. Nem akarok én is álnaivnak tűnni, és azt feltételezni, hogy a politológia nyelve eleve nem teszi lehetővé gondolataink közlését. Mire gondolok? Például leírod, hogy:

"A kétharmados parlamenti többség elfogadott egy új önkormányzati választási rendszert, amely a többségi elem erősítésével kétségtelenül a mindenkori domináns pártot hozza valamelyest előnyösebb helyzetbe – azaz jelen esetben a Fidesznek segít."

torokgaborelemez.blog.hu/2010/07/25/218_bucsu_a_jogallamtol

Mindenkori? 1. kérdés: Szerinted [lehetünk annyira naivak, hogy úgy gondoljuk] a Fidesz a _mindenkori_ domináns pártot kívánta/ látta jónak valamelyest előnyösebb helyzetbe hozni vagy saját magát? 2. kérdés: Szerinted [lehetünk annyira naivak, hogy úgy gondoljuk] a Fidesz nem módosítaná ugyanígy a választási törvényt a következő választások előestéjén, ha úgy látja kedvezőbbnek az esélyeit (a mostanira következő önkormányzati választásokon)? Mert ha nem, akkor eleve álnaiv dolog a _mindenkori_ - amúgy hiperkorrektnek tűnő - szó használata, meg az egész megfogalmazás.

Üdv
p

lüke 2010.08.10. 09:04:43

@darkmirjam:
ja értem, mindenkivel ki lehet baltázni
csak kérdés ez a cél-e?
der Weg ist das Ziel/Goethe

lüke 2010.08.10. 09:08:56

@S2000:
"pártszimpátia alapján - azt magyaráz/gondol még bele, amit akar. "

világos megfogalmazás,
kedves" médiákok s nem médiákok" elveszett
a tárgyilagosság

Goompah 2010.08.10. 09:13:16

@Birtalan Balazs: "demokráciát kívánó választói akarat) és az output (a választás eredménye) között matematikailag inadekvát az összefüggés."

Ezt gondold át még egyszer. Az állításod akkor lehetne igaz, ha tudnád igazolni, hogy a választástól távolmaradók összességükben másképp szavaztak volna, mint a választáson részt vettek. Mivel ezt nem tudhatod, nem korrekt eljárás eleve ebből kiindulni.

Az állításod kb. azzal egyenértékű, hogy ha egy edénybe zárt gáz nyomását egy helyen megmérjük, akkor ezzel matematikailag "inadekvát" (jaj, de régen volt divat ez a szó) eredményt kapunk, mivel nem tudjuk megmérni az összes molekula impulzusát.

lüke 2010.08.10. 09:16:03

@Goompah:
ez fizika,
Boyle-Mariotte törvénye

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.10. 09:17:39

@László56: "A túlhatalom ? Tényleg létezik. De tudatosan a választók akaratából."

Ez butaság!
Nem volt olyan a szavazólapon, hogy MEKKORA hatalmat akarunk a Fidesznek, kicsit v. NAGYOT!

Arról dönthettünk, hogy szerintünk KI kormányozzon, DE arról már NEM, hogy MENNYIRE.

Egyedül a "közvéleménykutatások" adhattak VOLNA némi csalóka támpontot, HA nem láttunk volna már ELLENKEZŐ eredményt az általuk jósoltaknál. Így viszont ha valaki "BIZTOSAN" nem akarta látni a szocik következő kormányát, az a biztonság kedvéért akkor is a Fideszre (KdNp-re:) szavazott, ha ezzel egyáltalán NEM akarta a "túlhatalmukat".

veny 2010.08.10. 09:18:40

Mióta ér külön posztot egy Obersovszky Péter? Mióta hír az, hogy ő buta? :)

Az általánosabb felvetés persze érdekes.
A "túlhatalom" szó valóban véleményt fejez ki, a tapasztalt mérték és valamiféle belső mérce, kívánatos szint viszonyáról szól. No de biztos az, hogy ez a belső mérce "oldalas", különösen a mai magyar butított értelemben? Biztos az, hogy az embernek, legyen ő akár elemző, az a jó (avagy kívánatos, khmmm) állapota, ha nincsenek efféle mércéi, vagy legalábbis eltitkolja azokat?

Én pl. azt gondolom, hogy a modern demokráciában épp az a nagy találmány minden korábbi államszervezetekhez képest, hogy a hatalom korlátozott benne. Hogy pontosan kinek hol a korlát, az persze egyéni, akár azt is mondhatni, hogy ízlés dolga, innentől persze tárgyi vitára kevéssé alkalmas a kérdés.

Goompah 2010.08.10. 09:20:42

@Sparhelt: "A demokratikus választásban az a 'rossz' hogy a felelősséggel, a tények ismeretében leadott és az egy csomag száraztésztáért megvett szavazat is egyet ér."

Évekkel ezelőtt Tóta W-nek volt egy jó megjegyzése. A big bránerre és társaira SMS-ben szavazó, csökkent értelmű embertársainkkal kapcsolatban azt írta, mindenkinek kellene adni 4 évre egy darab szavazatot. Az egyes ember aztán eldönthetné, hogy azt az egy szavazatát egy valóságshow-ban, vagy a parlamenti választásokon kívánja felhasználni.

Ha ez megvalósulna, máris sokkal kevesebb gond lenne a demokráciával.

veny 2010.08.10. 09:22:45

@1.szolo - 2014;): "A választójog ugyanis EGYENLŐ, ebből következően minden egyes választó EGY egységnyi "hatalmat" adhat a választottjának."

Mondjuk ez így marhára nem igaz, a voks egyáltalán nem lineárisan konvertálódik hatalommá.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.10. 09:25:54

@Bence87: "a 2/3os MSZP-SZDSZt is le lehetett váltani 1998ban. Akkor meg miről beszélünk?"

Csak arról (kéne), hogy ugyan le lehet váltani BÁRKIT, de azután a korábbi 2/3-os (TÚL)intézkedéseiket már csak 2/3-al lehet(ne) normalizálni!!!

is 2010.08.10. 09:28:12

a tulhatalom szonak ket jelentese van (legalabb), es a poszt csak az elsovel foglalkozik, nevezetesen, hogy tulhatalmat KAPOTT. de van olyan, hogy nem kapott tulhatalmat, hanem a megkapott hatalommal VISSZAEL, azt tulzottan hasznalja. ezt viszont tobb posztban felvetette T.G. is, es errol a jelentesrol esetleg lehetne egy updatet kapni a poszthoz.

antiAnti 2010.08.10. 09:30:17

"időnként a kelleténél erősebb fénytörést szenved a más logika alapján formálódó mondanivaló."

Ezért a mondatért érdemes volt felkelni. Szép.
Köszi!

is 2010.08.10. 09:31:44

@veny: "a hatalom korlátozott benne. Hogy pontosan kinek hol a korlát, az persze egyéni, akár azt is mondhatni, hogy ízlés dolga, "

szegeny T.G. teljes letalapjat kerdojelezted meg :-). a politologia eppen azt kutatja, es modellezi, es allitja, hogy hol van ez a hatar. akar helyzetfuggoen, de hogy mi a helyes hatalommegosztas az allam es a tarsadalom kozott, illetve az allamon belul. Machiavelli ota (legalabb, de biztos mar az okori gorogok is) szep tudomanyos muvei is vannak ennek. konyvtarnyian.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.10. 09:37:11

@veny:
Most kb. azt írtad, hogy a napraforgó azért nem sárga, mert olaj lesz belőle...

Egy választó igenis EGY (ugyanakkora:) szavazatot adhat le (na jó, kettőt:).
Abban neked igazad van, hogy ezt menet közben eltorzítja a rendszer, de attól még az nem érinti az előző mondat igazságát.
A "marhaság" épp az, hogy a választók adnák a hatalom ilyen-olyan MÉRTÉKÉT, az meg egyenesen "ökörség", hogy ezt tudatosan tennék.

NINCS olyan a szavazólapon, hogy MEKKORA hatalmat szavaznak meg nekik, és közben még azt sem tudják, hogy az az EGY (két:) szavazatuk a többiekével összesítve MENNYIRE fog kijönni a végén.
(gykv. ha EZT tudhatnák, akkor "tudatosan" megállhatnának, hogy csak ENNYIT "hatalmat" akarnak adni, és nem ezen TÚLIT!:)

porfelhő 2010.08.10. 09:38:33

@lüke:
Fent van a videó. Én nem tudom meghallgatni, mert itt most nincs hang a gépemen.

veny 2010.08.10. 09:39:03

@yarisugi: Szép hasonlat, ott a pont! :)

Ted Striker 2010.08.10. 09:40:32

Kövér László is bekezdett - from MNO:

A leendő új házszabályba belekerül majd az előző Fidesz-kormányzás gyakorlata, a háromhetenkénti parlamenti ülésezés? – hangzott a Duna Televízió felvetése. Kövér László úgy reagált: a házszabálynak kell adnia egyfajta szabad mozgásteret a parlamentnek és a parlament vezetőinek, hogy az adott helyzethez igazítsák az ülésezési rendet. A házelnök úgy érvelt: a háromhetenkénti ülésezés akkor is – az előző Fidesz-kormány idején – józan megfontolás eredménye volt. „Egyszerűen el kell fogadni, hogy a 176 egyéni kerületi képviselőnek olyan pluszleterheltsége van, amelynek nagyon nehéz úgy megfelelni, hogy egyébként hétfő–kedden plenáris ülés, szerdán bizottsági ülések vannak, amelyek néha összecsúsznak a plenáris ülésekkel. A képviselő csütörtökön, pénteken, szombaton tud a kerületével foglalkozni, és merő rohanás az élet. És akkor semmit sem lehet rendesen csinálni” – érvelt a fideszes politikus.

Hozzátette: szerinte jó megoldás volt a 2002 előtti gyakorlat, amely bőséges időt adott a plenáris ülésekre, illetve hagyott időt a bizottsági munkára és a képviselők pártbeli és választókerületi munkájára is. „Hogyha a frakciók ezt megvitatják, és kezdeményezik, akkor én ezt szívesen támogatom” – tette hozzá a házelnök.

index-cenzura.biz 2010.08.10. 09:40:46

ja, és azt a rohadt szólásszabadságot is korlátozni kéne, nem is beszélve az élethez való jogról.
Nehogymá egy egyetemi docens megkérdőjelezze két fradi béközép véleményét. 2 egy ellen, ez a maffiában, a demokráciában és az andrássy út 40-ben is így műxik.

...1esek szerint legalábbis...

lüke 2010.08.10. 09:49:47

@is: könyvtárnyi, de hol a gyakorlat?
a hatalom gyakorlása nem filofózia
,

sztd 2010.08.10. 09:50:34

Szerintem itt össze nem tartozó dolgokat sikerült egybekeverni.

1. "Nincs olyan választási eredmény, amely valamilyen általánosan elfogadott mérce szerint szerencsésebb vagy szerencsétlenebb lenne."
Ettől még van olyan abszolút mérce, amely szerint egy választási eredmény szerencsésebb, vagy szerencsétlenebb. Mint ahogy helyes és helytelen döntések is vannak. Attól, hogy az abszolút dolgot nem fogadjuk el általánosan (sőt, többnyire nem is ismerjük) létezik, és előbb-utóbb jobb esetben ráismerünk. Legfeljebb most még nem ismerjük.
(Tisztában vagyok vele, hogy ehhez kell egy stabil szempont, de a politika nem mozog olyan bonyolult világban, hogy ez utolérhetetlen messzeségben legyen. Egyszerűen arról van szó, hogy egyszerűbb tagadni a létét, és azt magyarázni, hogy minden nézőpont kérdése, mint beismerni, hogy hülyék és bénák vagyunk.)

2. "A politika politikai szándékok nélkül is lehet érdekes."
Ez a gondolat viszont teljesen megállja a helyét. A politológus szerintem sem az abszolút mércével kell, hogy foglalkozzon, hanem valamiféle politikai viselkedéssel. De nem árt látni, hogy nem mindenki politológus. - sőt! :)

lüke 2010.08.10. 09:51:12

@porfelhő:
hol ,itt?
nekem nem azt mutatja, csak egy fényképet

Zsoo 2010.08.10. 09:51:40

Egyet értek a cikkel. Ugyanakkor a politológusok hada szétmagyaráz mindent, megmondják, hogy miről mit gondoljunk, ha kell visszájára fordítanak bármit!
Én jobban szeretem az olyan elemzőket, akik az én szemszögemből nézik a világot, pl. Csurka. (Magyar Fórum)

Most azok kiáltanak túlhatalmat akik tönkretették az országot!
Végre a keresztény magyarok kezébe kerül a tényleges hatalom. De nem szabad elbíznunk magunkat, sorosék nem adják fel!
Az LMP-re figyelni kell, tervük van vele!

Éljen az új alkotmány!

Zsoo 2010.08.10. 09:53:55

@sztd: Ennyi baromságot!
Naív vagy!

2010.08.10. 09:56:22

Beteg elme az, aki túlhatalmat vizionál. Ilyen szó szerintem nincs is. Hatalom maga a teljesség, szóval ha hatalmam van, az azt jelenti, hogy másnak nincs akkora vagy semmilyen sincs, ha meg csak nekem van hatalmam, az is csak azt jelenti, hogy a többieknek meg nincs. Szóvak a diktatúra szó lehet egyenlő a "túlhatalommal", de ezt nem merte OP kimondatni, mert ez kínos, így csúsztat...

Szép kis orwelli séma ez is, kezdődik a lakájmédia, és mivel T-t a népszabiban lehet látni, meg a hvg ajánlja, akik ugye nem odatatoznak, már kikezdik.

Én ezen nem csodálkozom egyébként, van egy mondás, aki korpaközé keveredik...:) Szóval a gyöngy meg a disznó esete...

És a végéhez
+1 "Ha hű vagy magadhoz, tudni fogod hogyan kell élned." (Goethe) Ez a lényeg, a többi nem számít.

És a kedvenc Arany János idézet:

magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/arany/epilogus.htm

Természetesen nem arra utalok ezzel hogy az életet már megjártad, (sőt, az Isten éltessen mostanság sokáig!);)

lüke 2010.08.10. 09:56:25

@index-cenzura.biz:
60
nem mindegy idd ki vagy vidd ki

veny 2010.08.10. 09:57:36

@1.szolo - 2014;): Kb. ugyanazt gondoljuk szerintem, csak a fránya megfogalmazás...

Amúgy ugye jól bekutyult függvények vannak itt. :)

A (közelítőleg) egyenlő értékű voksokat eleve egy nem lineáris függvény viszi át mandátumokra, a mandátumok száma és a valós hatalom közötti összefüggés pedig aztán végleg minden, csak nem egyenes arányosság.

Ebből a másodikkal nemigen lehet, meg szerintem nem is igen kell mit kezdeni, no de az első rész, a választási rendszer torzító hatása nagyon is kezelhető, mi több kezelendő volna. Nagyon régóta mondom, hogy egyfordulós listás lineáris rendszer oszt jónapot, csak az túl olcsó és egyszerű lenne, szóval sose lesz... :)

veny 2010.08.10. 10:02:22

@is: "szegeny T.G. teljes letalapjat kerdojelezted meg :-). a politologia eppen azt kutatja, es modellezi, es allitja, hogy hol van ez a hatar. akar helyzetfuggoen, de hogy mi a helyes hatalommegosztas az allam es a tarsadalom kozott,"

Nos, lkássuk meg, ez esetben a fenti poszttal TG a saját létalapját kérdőjelezte meg. :)

Amúgy nem gondolom, hogy a hatalommegosztás lenne a politológia fő tárgya, de nyilván belefér az is.

jaegtoer 2010.08.10. 10:08:44

Miként lehetséges, hogy a "túlhatalom" kifejezés nem az 1994-es MSZP-SZDSZ győzelemkor, hanem most, 2010-ben a FIDESZ_KDNP győzelemkor kelt szárnyra?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.08.10. 10:09:53

@jaegtoer: Mert a maszop szadesz nem akart sem alkotmányozni, sem a választási rendszert buzergálni...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.10. 10:10:51

@Letícia: "Hatalom maga a teljesség, szóval ha hatalmam van, az azt jelenti, hogy másnak nincs"

A HATALOM csak egy KERETEK közötti teljesség!

A TÚLhatalom a keretek kitágításának képessége.

@Birtalan Balazs: "ha egy demokratikus választás eredményeképpen olyan hatalom kerülhet _egyetlen_ politikai erő kezébe, amely _elvileg_ képes a demokratikus választási rendszert törvényes úton megszüntetni, akkor ez a rendszer egyszerűen gyári hibás."

Egyetértek. Bár látszólag egy tisztán egyéni rendszerben (mindenhol) 51% szavazat is 100% parlamenti képviseletet ad (elvileg!:), de nóóórmális helyeken ez mégsem hozza magával a KERET-szabályok egyoldalú variálását...

jaegtoer 2010.08.10. 10:16:28

@kolbászoszsömle:
Értem. Most már nem halok meg hülyén, legfeljebb ostobán.

lüke 2010.08.10. 10:17:37

ad video:
a lozungolás és a demagógia azért bele lett fojtva OP-be
sokat visszakozott

Goompah 2010.08.10. 10:19:30

@kolbászoszsömle: Na persze, ők megelégedtek az ország vagyonának szétlopkodásával. Tisztán demokratikus keretek között. :P

@1.szolo - 2014;):
Az szerinted nem gyári hibás, ha a demokrácia általad olyannyira rettegett, demokratikus úton való megszüntethetőségét azzal teszed lehetetlenné, hogy tizen-x %-os felhatalmazást kapott pártnak ennél lényegesen nagyobb hatalmat/beleszólást adsz? Ez nem a választók döntésének durva semmibe vétele?

Netuddki. 2010.08.10. 10:19:32

A fidesz 2/3-ot akart, megkapta. Van 4 évük, hogy kiderüljön tudnak-e élni vele.
Nincsen a hátuk mögött (egyenlőre) semmilyen katonai nagyhatalom aminek a segítségében reménykedhetnek ha valamit nagyon lqrnának. De ha a fidesz sem válik be akkor 4 év múlva mi lesz? Valódi forradalom? Ettől mentsen meg minket...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.10. 10:23:45

@veny: - jó, hogy említed a "hatalommegosztás"-t!

Eddig ugyanis jobbára csak a parlamenti (""a választók által adott"") TÚL-hatalomról volt szó, holott az igazán veszélyes TÚL-zás éppen a TÖBBI hatalmi ág szisztematikus kisajátítása.

Lehet azon lamentálni, hogy ""MEKKORA"" "forradalmi" parlamenti többséget szavaztak meg a zemberek (lásd: @1.szolo - 2014;): és "08.10. 00:50:15") DE arra már SENKI nem szavazott, hogy legyen "Forradalmi Alkotmánybíróság" is, amely majd jól szentesíti a "forradalom" minden vívmányát...

porfelhő 2010.08.10. 10:30:02

@lüke:
Itt fent a TG. cikkében "beszélgetés során" rákkattintani és ott előjön a videótár.

dzsaszper 2010.08.10. 10:30:12

Túlhatalomról beszélhetünk pl. a két világháború közötti Németországban, miután a nemzetiszocialisták hatalomra kerültek, tettek róla, hogy hatalmon is maradjanak (legalábbis egy elvesztett világháború végéig).

Ettől azért még messze vagyunk, még ha azok az intézményes garanciák, amelyek ezt hivatottak megakadályozni, egy kétharmados többség ellen nem igazán működnek.

Ezzel kapcsolatban két dolog jut eszembe. Kedves MSZP-SZDSZ, tetszettek volna 1994-ben nem változtatni az önkormányzati választások szabályain, és tetszettek volna az elmúlt 4-8 évben jobban kormányozni -- akkor most nem lenne hiteltelen a sírás, illetve nem állt volna elő ez a helyzet.

2010.08.10. 10:31:44

@kolbászoszsömle: hiába is tette volna, semmi esélye nem volt a 2/3ra.

@1.szolo - 2014;): szerintem továbbra sincs túlhatalom. A hatalmon túl lehet valami, de maga a "túl" jelzőnek itt semmi értelme. Túlnépesedés, túlképzett, ezeknél van, de egy olyan szónál, ami maga is nagyot, "túlságosat" jelent, ott ennek értelme nincs. Főleg nem úgy, ahogy akarják használni. Ez olyan hogy a mi hatalmunk nem csak hatalom, hanem a "túlhatalom". Szerintem ez hülyeség, ahogy Besenyő Pista bácsi mondaná!:)

Ami biztos, hogy a hatalom jogi keretét feszegető hatalomra van szó, azaz diktatúra, vagy egypártrendszer uralma. Urizálnak, finomkodnak ezzel a "túlhatalom" szóval, és elkenjük a diktatúra vagy a fidesz egypárt rendszer uralmának tényét illetve ennek veszélyét.

lüke 2010.08.10. 10:32:54

végül is mindenki filozofál ezen a tul/hatalom kérdésen
íme még egy idézet:
"Mert tied az ország, a hatalom és a dicsöség mindörökké"
ezt a klasszikus csak kieg.-ként

lüke 2010.08.10. 10:33:32

@1.szolo - 2014;):
én a munka megosztást szeretném látni:)

szbi 2010.08.10. 10:34:53

Obersovszky Péter egyszerűen nem ért a szakmájához, pontos másolata Kálmán Olgának. Rendben, bizonyos pártérdeket próbál képviselni - lehetséges tévés műsorvezetői magatartás, még a "közszolgálatin" is. De nem tudja, hogyan is tegye, azok a bizonyos pártérdekek miként érvényesíthetők - tehéát, erőszakos mint a kisgyerek. Az MTV-nek igen nagy hiba volt szerződtetnie. Ha tetszik, a pártérdek szempontjából is, de a tévés színvonal miatt különösen. Amúgy "nevet" egy, a kertévéket "leleplező" könyvvel szerzett. Nekem úgy tűnik, a profitra hajtó médiavállalkozásoknak egyszerűen kevés volt a tudása. rossz minőségű a teljesítménye. Ezt politikai üldöztetéssé átváltani gyakori trükk. (pl. Pörzse).
Azt hiszem, nem sokáig lesz a helyén, a Fideszben nem hülyék irányítanak.
Kérdés: ki ma az MTV irányítója?
Igen??

TG jó, alkalmanként kiváló szellemi torna nem egyetérteni vele -, azaz az okát (önmagunknak) megfogalmazni.
O. P. megjelenése a mai balellenzéknek kedvező. Tehát félő, hogy az eltűrhetőnél tovább ragad a székében.

lüke 2010.08.10. 10:35:10

@Letícia:
"Túl, túl, messze túl,
Mi van az ibolyán ... ...
Hej, az ibolyán messze túl Jancsi mosogat, Kati az úr"

parttalan 2010.08.10. 10:35:25

Obersovszky sokat nyalta a Vezére seggét, hogy oda(vissza)kerüljön a közszolgálati királyi-orbáni televízió képernyőjére. A jellemtelen, hiteltelen alak, egy kis senki.

2010.08.10. 10:37:16

@1.szolo - 2014;): pedig de, a sok polgártársunkkal a "Forradalmi Alkotmánybíróságot" is le lehet majd nyeletni, eszik most is, kacsa a nokedlit, s fizetik az emelt devizahitelt is boldogan a forradalmi kormány ténykedésének hálájául!! Szembesülj vele, az ember is állat, és úgy látom a többség a birkához áll közel...:S

@dzsaszper: így van, köszönjük k. maszop-szadesz, hogy ide jutottunk! (k. nem a kedves, hanem a korrupt, sőt m.k., azaz mélységesen korrupt).

lüke 2010.08.10. 10:38:44

@dzsaszper:
csak dinamikájában ne felejtsd ,hogy kellett hozzá egy -Weimari Köztársaság- a fejetlenség
s a gazd. recesszió
(különben a sovinizmus és a nacionalizmus Fr.o-ban gyöz
akkor,ha lehet retrográd jövendölni-ej de szép)

lüke 2010.08.10. 10:41:01

@parttalan:
ilyen felosztási alapon az egész magyar megfelel ennek az
általad idézett nómenklatúrának, parttalanul és elvtelenül

Adrian Mole 2010.08.10. 10:44:20

Azért az megért volna egy misét, hogy a ÖK bóhócszámok nem feltétlenül fognak elmaradni akkor sem, ha "túlhatalma" van a kormánypártnak adott településen. Ahogy az interjúban TG is megjegyezte, több az eszkimó, kevesebb a fóka, nem lesz automatikusan kolbászból a kerítés azért, mert fideszes egy település. Ezen még az sem feltétlenül segít (bár sokat tesz hozzá), ha helyben van jó program és a választási matematikán túlmutató beágyazottság, hiszen a viszony a "központtal" szintén befolyásolhat.

2010.08.10. 10:45:00

@parttalan: pont jó kérdezője volt SP-nek. Hiába na, seggnyalás is egy szakma, ha jól csinálja valakii, még KEké is válhat!:)

Roa 2010.08.10. 10:45:19

A túlhatalom egyrészt objektív tény: a Fidesz egyedül mindent megtehet. Ez a 2/3. Ha más szerzett volna 2/3-ot, akkor az tehetne meg mindent, ilyen az alkotmányunk. (Persze vannak 4/5-ös dolgok is de csak kis számban.) Hogy a 2/3-hoz elég volt a választók 52%-ának a támogatása, az meg abból adódik, hogy ilyen a választási rendszerünk. Szintén objektív külső adottság: a feltételek egyenlőek voltak.

Másfelől a túlhatalom egy minősítés, mely valójában csak erkölcsi kérdés: meg is akar-e mindent tenni, vagy korlátozza-e magát valamilyen módon? Sajnos önkorlátozásnak nyoma sincs - hozzáteszem, pont úgy, mint az előző nyolc évben (csak akkor kisebb volt a felhatalmazás). Ez úgy látszik, hogy a magyar politikai kultúra része. A nemzeti együttműködés is pont erről szólna: nem a korlátok nélküli felhatalmazást jelentené - mint most, hanem a párbeszédet és a gesztusokat.

Mindenesetre ettől nyilván nem hal el a jogállamiság, csak az igazságérzetünket bántja a dolog.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.10. 10:45:33

@Goompah: "tizen-x %-os felhatalmazást kapott pártnak ennél lényegesen nagyobb hatalmat/beleszólást adsz?"

Megértem a problémádat, de én nem adok - sőt, nem én adok! :)

1. AZ ad nekik, AKINEK szüksége van a (parlamenti) szavazataikra a többséghez.
2. de még az is bármikor szabadon dönthet úgy, hogy inkább a NEM-döntést választja helyettük!
(végső esetben még az új választást is;)

- és még: "Ez nem a választók döntésének durva semmibe vétele?"

Tudod, a demokrácia MÁSIK nagy hibája, amikor a "többség" nevében hozott döntéseket "kényre-kedvre" ráerőltetik a (bármilyen) kisebbségre is!
Ezzel pedig "durván semmibe veszik" őket...
Ezt sokan csak akkor értik meg (vagy még akkor SEM!:(), amikor pont ŐK lesznek az a bizonyos "kisebbség" (pl. valamilyen betiltott "gárdisták").

2010.08.10. 10:46:04

@lüke: egész magyar politikai elitre gondolsz ugye?:)

MEDVE1978 2010.08.10. 10:46:15

Egy kicsit nem ide tartozik, de nem tudja valaki, hogy a Bethlennek végleg annyi és az Obersovszky lesz helyette, vagy csak szabadságon van?

Túlhatalom, nem túlhatalom. Ezerféle szójáték egy helyzet leírására. Végülis abból kellene kiindulni, hogy 21 éve mit akartak, amikor ezt a közjogi, társadalmi rendszert legyártották. Nyilván azért hozták létre a választási rendszert úgy-ahogy és a 2/3-os szabályokat úgy ahogy, hogy a döntéshozatal konszenzusos legyen. Mert nagyon nehéz elérni a 2/3-ot a jelenlegi rendszerben egyedüli pártként.

5 választás után ez is sikerült és jelenleg a kormányzó erő arra használja a többségét, hogy gyengítse ezeket a garanciákat. Ennek a nagyon egyszerű "érzékelési módja" az, hogy a konszenzusos döntéshozatal helyett nem konszenzusos döntéshozatal felé mozog.

Ebből szerintem levonható az a következtetés, hogy a jelenlegi kurzus mentalitásában nem örököse a rendszerváltó erőknek (azok ugyanis többé-kevésbé egyetértés következtében létrejött döntéseket akartak). Továbbra sem biztos az, hogy ez negatív jelentéstartalmat hordoz, külön figyelembe véve az elmúlt 8 év kvázi patthelyzete okozta károkat.

Visszatérve a túlhatalomra, a jelenlegi többség tehát olyan célra használja a rendszert, amely ellentétes a rendszert létrehozók akaratával, így lehetséges, hogy valamennyire a rendszer céljával is. Mivel ez magára a rendszerre nézve káros, szerintem lehet "túlhatalomnak" nevezni a dolgot, hiszen túlzottan nagy hatalom ahhoz, hogy a rendszer igazából a rendeltetésének megfelelően működhessen.

Lehetne azt is mondani, hogy a túlhatalom "káros" hatásait egyéb rendszeren kívüli tényezők, pl. a kormány bölcsessége ellensúlyozzák. Csakhogy ennek is tendenciózusan ellenpéldáját látjuk: a parlament szavazógépként működik lényegi háttér- és érdekegyeztetés nélkül, olyan köztársasági elnök kerül kinevezésre, aki nagyon erős kötődésű a kormányzó párthoz, politikus alkotmánybíró választása stb.

Ezek is mutatják, hogy a rendszer nem rendeltetésszerűen - aszerint aminek kitalálták, működik, ezt pedig egy túl nagy hatalom okozza, a túlhatalom.

nyünyüge 2010.08.10. 10:50:20

@lüke:
Én a "Pali mosogat, Kati az úr" új variációt hallottam a napokban :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.10. 10:51:17

@lüke: "tied az ország, a hatalom és a dicsöség"

Hááát, én egyből valami ilyesmire értettem, amikor 0.Viktor azt mondta, hogy őt nem a hatalom érdekli, hanem az ország... ;)

Ordnassac 2010.08.10. 10:52:01

@kolbászoszsömle: azért a választási eljárási törvényt mégiscsak a Horn-kormány idején fogadták el (1997. évi C. törvény).

@Ted Striker: oh jaj... ezek szerint OV mondata arról, hogy hetenkénti ülésezés lesz, keményen fél évig tartott...

@dzsaszper: mi köze az 1994-es reformhoz annak, hogy mi ma a helyzet?

teevee 2010.08.10. 10:53:42

A politológusi elfogultság/elfogulatlanság kérdése hasonló a történészihez. Erről részletesen ír John Lukacs új könyvében (Isten velem). Szerinte, a tudás, a tudott dolog se nem objektív, se nem szubjektív, hanem személyes és résztvevő, olyan értelemben, hogy a vizsgálat hat (megváltoztatja) a vizsgálat tárgyát (-> azaz, akarva, akaratlanul „segít vagy árt” ) és a személy (kvalitása, saját történelme, helyzete, stb.) határozza meg a vizsgálat módját (a „hogyant”), ami a vizsgálat eredménye szempontjából a leglényegesebb.
Érdemes elolvasni.

Ordnassac 2010.08.10. 10:54:41

@Letícia: Schmittet tegnap nem Nika György kérdezte?

lüke 2010.08.10. 10:54:47

@lüke:
média( vagy médiákok)
kimaradt s el is küldtem, hol van?

lüke 2010.08.10. 10:55:32

@Letícia:
médiára gondoltam
de a te variációd is megállja a helyét

Ordnassac 2010.08.10. 10:56:28

@Goompah: csak kérdés, hogy egy (szubjektív) értékítéletnek van-e helye elemzői szinten?

lüke 2010.08.10. 10:59:55

@1.szolo - 2014;): :)))
az értelmezés szabadsága nagy és drága kincs
@Ordnassac: na ö is:), mindenki elöjön
@nyünyüge: :))

Várúr 2010.08.10. 11:00:13

@lüke:
Ragnar Lodbrok (Gyapjúnadrágos Ragnar) egy 10. szd.-i viking tengeri rablóvezér volt.

2010.08.10. 11:01:03

@Ordnassac: ja, de. Úgy akartam írni, OP hasonló kérdezőben, mint SP. Sorry :S

@lüke: csak a médiát kihagytad...legalábbis nemek az egész magyar után nem volt semmi...:)

Vanek B. Eduard 2010.08.10. 11:02:38

Addig tökéletesen egyetértek TG-vel, hogy (bármely) pártérdektől függetlenül illik egy elemzőnek hozzáállni a kérdésekhez.
Annak a megvitatása azonban nem kell feltétlenül pártérdekeket tükröznie, hogy egy válaszási eredmény "optimális"-e az ország "objektív" (?) érdekei szempontjából. Pl. egy bizonytalan, billegő eredmény szinte biztos, hogy nem optimális. Ugyan ez a másik végleten is elképzelhető, ha egy érdekcsoport kisajátítja a hatalmat (beleértve a hatalmat ellenőrző szerveket is).

A tömegek döntése a hatalomról egy objetív tény, de ennek hatása az országra már elemzői feladat.

MEDVE1978 2010.08.10. 11:10:43

És még van az a kérdés, hogy a politikai elemző semleges kell-e, hogy legyen.

Két állítással próbálnám megadni a "határokat":

1. Sok helyen Lengyel Lászlót, Kéri Lászlót, Stumpf Istvánt politikai elemzőként határozzák meg. Ez egyikükre sem igaz, mivel mindannyian nagyon jelentős mértékben elfogultak egyik-másik garnitúra felé, illeve ellen. Ha óvatosabban fogalmazok azt mondom, hogy elfogultságuk ebben az esetben már mindenképpen a hitelességüket tünteti el.
2. Mindenkinek kell, hogy legyen magánvéleménye. Ha Magyarországon 2010-ben nem a Fidesz, hanem egy cigány és zsidóirtást meghirdető náci párt vagy akár államosításra törekvő kommunista párt jutott volna hatalomra, szerintem a politikai elemzőnek már nem kellene "objektívnek" maradnia és nyíltan állást foglalhatna ellenük. Ez egy szélsőséges példa, de az elemzőnek is lehet értékrendje, véleménye, amely alapján elfogadhatatlannak tart dolgokat.

Bár nem vagyok elemző, de elfogulatlan elemzői véleményként üdvözölném mondjuk azt, hogy Stumpf István kinevezése alkotmánybíróvá nem a magyar képviseleti demokrácia hagyományain alapul és alapjában véve rendszeridegen cselekedet.

Várúr 2010.08.10. 11:11:19

@Letícia:
Hagyd már ezt a sivalkodó devizamantrát. Tavaly májusban az euro 317 (háromszáztizenhét) forint volt. Előtte szakadtra dícsérte a ballib sajtó a kormányt, hogy nem kell az IMF-hitel, csak tartalék, biztonsági háló, stb. Nem győzök csodálkozni ezen az amnézián. Vagy... tudatos hazudozásról van szó, ami a netkorszakban, ahol az adatok egy kattintással elérhetők, az efféle ferdítés nevetséges.
Más: Török tekintetes úr mindig is azt írta, hogy valóban demokratikus választások után a túlhatalom jogilag értelmezhetetlen. Valóban az. Szanyi kapitány és a hozzá hasonlók egyik pirimitív szövege. Hatalmi visszaélés létezik, amivel mindig egy kisebbség vádolja a többséget (minél kisebb, annál inkább).

sinkoneri 2010.08.10. 11:14:41

"De mi van, ha engem ez a pártpolitikai realitás egyáltalán nem érdekel, ha nincs szándékomban elfogadni, hogy kizárólag pártérdekek alapján lehet a politikáról beszélni?"

Erről az jutott eszembe mikor az LMP elnökével Schiffer Andrással volt egy beszélgetés az ATV-n és Kálmán Olga arról kérdezte, még a parlament megalakulás előtt hogy akkor most az LMP bal oldali vagy jobb oldali párt? Mert ok hogy az LMP középre pizicionálja magát de hát mégis jobb vagy ball?
Nem értem én ezeket a riportereket néha kérdeznek valamit de azt akarják hallani amit ők gondolnak. Mit nem értett azon Kálmán Olga (aki egyébként szerintem jó riporter és jókat és bátran kérdez) hogy közép? Erre Schiffer ismét elmonda hogy középe és amúgy meg egy ökopárt és bármennyire meglepő minden magyar ember érdeket szeretnék képviselni és a környezetünkre is vigyázni ami közös ügy és jó összetartó, kohéziós erő. Ezzel én teljesen egyet tudok érteni. Nem értem Magyarországon miért van ez hogy minden csak fehér v fekete lehet (narancssárga v. vörös)? Igaz most már egyre inkább csak narancssárga...Majd mikor a természeti erőforrásainkat is a végéletekig kiszipolyoztuk és csak minimális maradt belőle azt is pártszimpátia alapján fogák osztogatni mint most a miniszteri, államtitkári pozíciókat?

Goompah 2010.08.10. 11:16:28

@1.szolo - 2014;): Igazából Birtalan Balázsnak szólt, de attól tartok, félreértettél. Ha szerinte huibás az a rendszer, amelyben egy erő akkora többséghez juthat, amivel eliminálhatja a demokráciát (s akkor most hagyjuk, mennyire demokrácia az, ami jelenleg bárhol is létezik), akkor ezt egyik lehetőségként úgy szüntetheti meg, ha a választáson elnyertnél lényegesen nagyobb hatalmat az egy másik erőnek. Amellett, hogy ez a választói akarat (bármit értsünk is ezen) semmibevétele, ellenkezik egy másik követelménnyel, ami a kormányozhatóság.

A másik lehetőség a rendszerbe épített "fékek és ellensúlyok" rendszere, ám ezzel éppen úgy lehet obstruálni, vagyis végső soron a kisebb felhatalmazást kapott erőt erősíti.

@Ordnassac: "csak kérdés, hogy egy (szubjektív) értékítéletnek van-e helye elemzői szinten?"

Nincs, de ha jól értelmezem T.G. írását, akkor épp ő az, aki NEM tépi a száját a "túlerő" hangoztatásával. Bizonyára az általad említett okból sem teszi ezt.

lüke 2010.08.10. 11:24:12

@Letícia:
gyorsaságom bizonyitékául
repetito mater studiorum est
"média( vagy médiákok)
kimaradt s el is küldtem, hol van?"

LaLinea 2010.08.10. 11:24:41

Szerintem a túlhatalom létező fogalom, számomra azt jelenti, hogy túl kevés a kritikára, visszajelzésre való lehetőség. Ez a hatalmat gyakorlók személyétől függetlenül önmagát szokta erősíteni (egyre kevesebb a kritika), a vezetők információhiányához, rossz döntésekhez, korrupcióhoz és kontraszelekcióhoz szokott vezetni. Általában nem azért, mert a vezetők rosszabb emberek, mint máshol más vezetők, hanem mert kevés és torz az információjuk.

A demokráciának, ha jól működik, az az előnye, hogy többféle vélemény megszólal és ez jobb döntésekhez vezetHET. Persze a másik véglet is előfordul (ld. előző éveket Magyarországon): Mindenki mindenki ellen van, nem születnek döntések vagy épp túl gyakran összevissza irányban.

ssi 2010.08.10. 11:25:44

Halmai Gábornak (rész)igazsága van-e? ".. .hatalmi ágak egymástól elválasztva működjenek, és egyik se tudjon „túlhatalomra” szert tenni, nem működnek ... bárki visszafordíthatja, ha kétharmados többséget szerez ... hatalommegosztás lebontása egyszersmind az alkotmányos jogok garanciáinak kiiktatását is jelenti ... preambuluma tele lesz ideológiával ... új alkotmányban: a mostani kormány valószínűleg meg fogja nehezíteni az alkotmány módosítását. ... későbbi vereség esetére is megpróbálják bebetonozni a mostani struktúrát. Az alkotmányos rendszerváltás intézményei hatalommegosztáson alapuló működésének leépítése tehát két hónap alatt megtörtént. És komoly lépéseket tettek afelé is, hogy a sajtó kormányellenőrzés alá kerüljön ... Boldogabb demokráciákban garanciák vannak arra, hogy azok a civil szervezetek, amelyek a hatalom ellenőrzését látják el, állami támogatást kapjanak ... emberek ezeknek az alkotmányos értékeknek nem tulajdonítanak jelentőséget"
nol.hu/archivum/20100810-a_jogallam_leepuleset_nem_kiserte_civil_ellenallas

@Letícia: nekem ez már túl bonyolult! :-)))
T.G. "A „túlhatalom” egyértelműen politikai kategória, s mint ilyennek, a politikai szereplők, a publicisták vagy a választók szótárában van helye,"
Leti "hatalmon túl lehet valami, de maga a "túl" jelzőnek itt semmi értelme."

Vanek B. Eduard 2010.08.10. 11:28:00

Azt állítani, hogy egy demokratikus választás eredménye automatikusan "jó" egy országnak, szerintem butaság (bár talán nem is állítják ezt sokan). Pl. ha az 1933-as német befutót (antidemokratikusan) nem helyezik hatalomba, az vélhetőleg sok bajtól megóvta volna a világot. Van is ilyen példa, jópár éve algériában a fundamentalista iszlamisták nyertek, de a választást egyszerűen megnemtörténtté tették. A demokratkus világ csendben örvendezett...

lüke 2010.08.10. 11:28:24

@Letícia:
Tu quoque, Brute, fili mi?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.10. 11:30:51

Ez most határozottan tetszett.

Akik túlhatalmaznak, mindössze annak igyekeznek valami fölsőbbrendű érvényesség látszatát kölcsönözni – majd a maguk által kitalált és kivetített nem létező kategóriából mitha valami evidenciából levezetni annak jogosságát amiből kiindultak –, hogy nekik savanyú a szőlő.

sztd 2010.08.10. 11:30:53

@Zsoo: Többet segítene a vélemény, ha konkrétabb lenne. :)

Mindenesetre az abszolút mércés véleményemet mindenki naívságnak hiszi, és én is annak hittem volna régebben véleményeztem volna. De az utóbbi időkben rájöttem, hogy ami igaz, az abszolút igaz, ami meg nem, az korábban sem volt az.

A lényeg a véleményemet - hogy a választók összességében dönthetnek jól és rosszul, és ez akkor is így van, ha sokaknak soha nem lesz fogalma arról, hogy mitől jó egy döntés - komolyan gondolom, és naívnak tartom az ellenekzőjét. ;)

Sanz 2010.08.10. 11:31:10

A választási rendszer torzításához azért érdemes azt hozzátenni, hogy a magyar rendszer megpróbálja elkerülni a "koalícióban a kisebb párt túlhatalma" elvét. Vagyis ha mindig teljesen szavazatszám alapján (csak listáról) lettek volna kiosztva a mandátumok, akkor a kisebb pártok előnyt élveztek volna, hiszen a nagyok nélkülük nem tudtak volna koalíciót alakítani (lásd Szolvákia, ahol jelen van/lesz az állandó belső koalíciós vita). Az más kérdés, hogy az MSZP-nek kétszer is szüksége volt mindenképp az SZDSZ-re (ami által a liberálisok jóval felülreprezentálhatták magukat miniszterekben, tisztségekben, stb.), viszont ez a jelenlegi választási rendszerben ritkaság, mert az egyéni választókörzetekkel a győztes jobban jár (kivéve ha ennyire kiélezett a két oldal harca, mint 2002-ben és 2006-ban).
Inkább az várható 10-20 éves távlatban, hogy 1-2-3 erős-közepes erő kormányoz, ahol a kisebb erők nem kerülnek relatív túlsúlyba.
És a FIDESZ túlhatalma pedig mindössze a kihívó hiánya miatt alakult ki; amint lesz kihívó, és szorosabb lesz a választás, máris kevésbé lesz látható a "győztes mindent visz" okozta torzítás... kivéve ha a FIDESZ "a nép nevében" változtat a rendszeren.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 11:32:05

a fidesz az önkormányzatokban totális győzelmet fog aratni, és nagyjából úgy, mint az mszmp-nek a 80-as évek végén - amikor már szólásszabadság volt - egyedül vezetnie kell az országot. szóval ez a 2011-2013 közötti időszak szerintem nagyjából 1987-1989 közötti időszakkal lesz analóg.

a különbség szerintem alapvetően az, hogy a fidesznek a politikai küzdelmet nem belföldön kell megvívnia, hanem külföldön. az önkormányzati választások után a belpolitika tökéletesen érdektelenné válik. hiszen 2014-ig nem lesznek választások, nem lesz kampány, a szakpolitikai kérdések pedig külföldön fognak szóba kerülni. a választók a kormánynak a külfölddel vívott küzdelmét fogják értékelni. magyarán a kormányt a külföld fogja megbuktatni.

és ez általában lényeges hatalmi átrendeződést jelent. tippem szerint egyébként a ciklus közepén a fideszből kiülő csoport fogja a következő választást megnyerni. a jobbik szerintem nem komolyan vehető tényező, szóval a képviselőik a ponyvaregénybe illő vicces jelenetkben vesznek részt, szóval ők a miép és az fkgp egyvelege, az lmp pedig csak a fővárosban erős. ott vélhetően koalícióban lesz a fidesszel, és abba az lmp nyilvánvalóan bele is bukik majd.

persze még az mszp is nyerhet, szerintem úgy, ha három lmp méretű frakciót tudatosan létrehozva, kívülről miniszterelnök jelöltet hozva választási koalícióban indulnak. ebben az esetben a jelenlegi uniós komisszár andor lászló megvertheti orbán viktort. addig is hullámzó gazdaságra, és sodódó kormányzásra számítok.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.10. 11:36:51

@sinkoneri:
"De mi van, ha engem ez a pártpolitikai realitás egyáltalán nem érdekel, ha nincs szándékomban elfogadni, hogy kizárólag pártérdekek alapján lehet a politikáról beszélni?"

Hát igen, ez érdekes mondat.
Azután, hogy tíz-tizenkét éve legalább, hogy minden elemző azzal magyarázott mindent, ami előadódott a közéletben, hogy

- az nem a Fidesz érdeke
- az a Fidesz érdeke

Hogy valaki nem akar pártérdekek alapján politikáról beszélni, az egyébként ma már - de csak április óta - normális.
Nem is értettem azokat a posztokat, amik az LMP-ről, vagy a többi formációról szóltak.
Hol vannak itt pártérdekek?
Van egy egypártrendszerünk és annak van egy korlátlan hatalma.
Természetesen nem "túlhatalom", mert ahhoz kellene egy határ is, amin túlléphet.
Határai nincsenek.

És ha lehetne egy szerény kérésem a kommentelőkhöz...
Ne beszéljünk már oldalakról többé...
Nincsenek oldalak.
Van egy országunk, és a határon túl is...
és vagyunk benne mi, meg a többiek - korlátlan a magyarok száma is...

A hatalom Orbáné. Pont.

Vannak ilyen biztos pontok. Ez a centrális akármi nem biztos, de a centrum közepe legalább az.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 11:42:31

@simonmondja.:
a politikai küzdelemben a szembenálló felek jelenleg: a belföld, vagyis a kormány, az ellenzék pedig a külföld.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.10. 11:47:27

@[nick]:
Ezt ki mondja?

Orbán mondja, hogy most nagyon küzd.
És tényleg, amikor épp nem meccsen van, vagy nyaral, akkor ollyan baromi küzdés van, hogy nocsak.

László56 2010.08.10. 11:51:44

@László56: @MEDVE1978: Jó ebédet Mindenkinek

Érdekes írás a „MEDVE1978” feltételezése és az abból leszűrt következtetése és gondolatai. Érdekes és félrevezető. Hiszen ha maga a feltételezés hibás. akkor az abból leszűrt következtetés sem lehet helyes. Feltételezi hogy a mai alkotmányunk egy olyan konszenzussal készült ami még az idő elteltével is megdönthetetlen. Hibás, hiszen az alkotmányunknak ideiglenes jellege van, éppen azért mert tudva tudták hogy különben nem lehetne még ezt a minimális konszenzust sem kialakítani.

Hibás az a feltételezése is hogy a jelenlegi többség, ellentétesen cselekszik az akkori alkotmányozók akaratával. Semmi nem mutatja ezt jobban mint az alkotmánybíróság meghatározása hogy alkotmányozásban magában nem bíráskodhat. Mert az a parlamenti erők feladata.
Így a mindenkori ahhoz szükséges többség bármikor változtathat. Ennek semmi köze a régebbi alkotmányozók akaratához és kívánságaihoz.

MEDVE1978 félreérti a háttér és érdekegyeztetés jelentőségét is. Hiszen ezek csak az erkölcs jegyében funkcionálhatnak. De mi van ha az erkölcs hiánycikk, mert hiányzik ? Az utolsó nyolc év kormányzása kiölte az erkölcsöt a politikából. Még azt a keveset is ami volt. Kivel egyeztessen az ember ? Azokkal kik erkölcstelenül kirabolták az országot és kiszolgáltatták a nemzetközi pénzvilágnak ? Vagy a jobbikkal egyeztessen ? Én nem lennék ellene, de a MEDVE1978 egészen biztosan. Ebből is láthatjuk hogy a politika soha nem lehet semleges. Mint ahogy azok sem kik foglalkoznak vele. Világos ha a MEDVE1978 feltételezhetően profitált a kommunista kizsákmányolásból akkor most nem tetszik neki a változás. Mint ahogy az is világos hogy nekem már az is tetszik hogy változtatni akarnak. Annak ellenére hogy a változást magát csak a végrehajtás után lehet megítélni. A változás előtt ilyen ítélet csak spekuláció és semmi más.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.10. 11:51:48

@Goompah: Köszönöm, hogy kissé "finomítottál" az álláspontodon, amit azért vettem magamra, mert hogy egyetértettem a címzetteddel:)

Én megérttem az aggodalmad egy 5-10%-os párt "túlhatalmával" szemben, ami nem is alaptalan, láttuk az SZDSZ-t, láthatjuk a "KDNP"-t, neaggyisten majd a Jobbikot...
De ezek odaengedése és szerepeltetése mindig a nagyobbik koalíciós partneren múlik!

Kormányozni pedig leginkább kormányzati eszközökkel kell (a törvényi keretek között), nem pedig "LEX-ilyen-olyan" ad hoc törvényekkel...

Archenemy 2010.08.10. 12:03:35

Mint köztudott, az elmúlt 8 év összes fontos döntését megtorpedózta a gaz ellenzék, tehát nagyon jó, hogy most kisebb hatalma lett az ellenzéknek!

ssi 2010.08.10. 12:04:21

Jól gondolja-e, vagy a 2/3 hatalomhoz egyszerűen 3/3 felelősség is jár? "Lövétei szerint a kormány alkotmánymódosítási gyakorlata szembe megy a klasszikus alkotmányosság elveivel. Az Alkotmány ugyanis nem egy miniszteri rendelet, amit ötpercenként lehet módosítani, hanem arra találták ki, hogy viszonylag stabilan, bizonyos keretek között tartsa egy-egy intézményrendszer működését – magyarázta.

Szerinte a Fidesz kétharmados többsége birtokában úgy érzi, gátlástalanul, bármikor hozzá lehet nyúlni az alkotmányhoz, akár szükség van erre, akár nem"
atv.hu/belfold/20100809_lovetei_istvan

@simonmondja.: érdekes, amit írtál: se jogi, se erkölcsi, se politikai se ... határ nincs és sose volt?
"Természetesen nem "túlhatalom", mert ahhoz kellene egy határ is, amin túlléphet.
Határai nincsenek."

[nick] (törölt) 2010.08.10. 12:16:52

@lüke:
ahhoz autonóm közintézmények kellenek. ahhoz az kell, hogy a gdp legalább egy tizedéről a háztartás szabadon rendelkezzen. és ez az összeg csak default (rendelkezés) hiányában kerüljön az államhoz. a másik tizedet a társadalombiztosítás közvetlenül az egyénnek utalja. és abból kelljen megvásárolni a közszolgáltatásokat az államtól, a régiótól, az egyháztól, a várostól, az uniótól, vagy éppenséggel a piactól. szóval addig a politika a kommunikációs terep lesz.

csak épp az önkormányzati választások után érdektelen lesz a belpolitika, mert pont ugyanaz lesz, mint az állampárti időkben, a külföldhöz való viszony fogja meghatározni az elkövetkező éveket.

veny 2010.08.10. 12:18:30

@Várúr: "Tavaly májusban az euro 317 (háromszáztizenhét) forint volt."

Na ne vicceskedj már...

[nick] (törölt) 2010.08.10. 12:20:07

@simonmondja.:
nincsenek ellenzéki pártok a parlamentben (gyakorlatilag független képviselők vannak), és az önkormányzatokban a helyzet ugyanez lesz. a fidesz ellenzéke: a külföld.

Ordnassac 2010.08.10. 12:24:47

@manyike: ez Lövéteitől egészen szokatlan nyilatkozat. Bár Lövéteiről is megvan a véleményem... (nem emiatt a nyilatkozat miatt, hanem úgy általában).

[nick] (törölt) 2010.08.10. 12:28:35

@veny:
most bejósolom neked, hogy a forint az önkormányzati választásokig erősödni fog, és utána gyengülni. az euro nem 280 forintnál fog megállni, hanem 300 forintnál.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 12:49:10

@Archenemy:
mondj egyet. egy fontos döntést, ami mellett a kormány következetesen kiállt, és megtorpedózta az ellenzék.

a vizitdíj ilyen, de azt a nép torpedózta meg. kinyilvánította, hogy nem akar 1 euro adminisztrációs díjat fizetni a rendelőintézetekben. inkább legyenek várólisták, legálisan fizetni kelljen. ez volt a népakarat. meg eltörölte tandíjat. azaz a többség kinyilvánította, hogy nem akar felsőoktatást gyakorlatilag. nincs is, a középiskola meghosszabbítása van helyette. magyarországon egészen nevetséges egyetemek vannak, többségük egy átlagos angolszász középiskola szintjét nem éri el. és aki értelmes az külföldön vállal munkát. ezek voltak a fontos döntések. és ezeket torpedózta meg a nép. nem az ellenzék, hanem a nép. a fidesz a közhiedelemmel ellentétben nem torpedózott meg semmit. a fidesznek lövése sincs arról, hogy mit kellene csinálni.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 12:50:03

*legálisan fizetni ne kelljen

Fideszbirka 2010.08.10. 12:55:35

@[nick]: "nincsenek ellenzéki pártok a parlamentben (gyakorlatilag független képviselők vannak), és az önkormányzatokban a helyzet ugyanez lesz. a fidesz ellenzéke: a külföld."

Akkor viszont ez az elle3nzék erősen repedezik, nem volt elég a múltkor az a pár cikk a Imesben meg itt-ott, már a konzevatívnak éppen nehezen nevezhető Guardian ír ilyeneket:

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100810-viktor-mindent-visz-az-orbankormany-alternativ-utat-mutat.html

"...az IMF által követelt prociklikus gazdaságpolitikára - vagyis arra, ami az aktuális gazdasági trendeket erősíti fel, tehát recesszió idején is költségvetési megszorításokat alkalmaz - valakinek végre nemet kellett mondania."

"...így a magyarok teljes joggal tehették fel maguknak a kérdést, hogy ennyi megszorítás után még meddig kell várni, hogy meglássák a fényt az alagút végén. Az Orbán-kormány éppen ezért helyesen döntött amellett, hogy nem hoz több népnyúzó intézkedést, nem enged az IMF nyomásának..."

"A lap szerint az Orbán-Simor játszma annak a hamis érvnek a szajkózást hozta számos nemzetközi lap és intézmény részéről, hogy mindezekkel a lépéseivel a kormány a jegybank függetlenségébe gázol, holott a jegybankok függetlensége legtöbbször azt jelenti, hogy a közérdekek helyett a bankárok érdekeit szolgálják."

pffffffffffff
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
/me jót röhög, kárörvend, érdeklődve várja az okostojás zugközgazdászokat.

kovacsguszti68 2010.08.10. 12:59:32

Érdekes lehetett a beszélgetés az Obersovszkyval. Én nem láttam, de ettől függetlenül nem bánom. Obersovszkyt száműztem a "számomra nézhető riporterek" kategróiából. Elfogultsága szinte már fájdalmas és kérdései ebből fakadóan egyszerűen primitívek: Hétfő reggel a következő kérdést tette fel (a Századvég egyik emberének):
"igazából a Valutaalapnak az nem ciki....hogy úgy jelenik meg a világsajó előtt mint egy olyan szervezet, amelyik abban érdekelt, hogy egy ország legatyásodjon, szociális feszültségek alakuljanak ki benne, folyamatosan megszorítson, folyamatosan kölcsönöket vesz ki (???), mert hiszen a Valutaalap most egy olyan kormánnyal beszél, amelyik azt mondta, hogy tartani akarjuk a hiánycélt, van elképzelésünk arról, hogy hogy adjuk vissza a kölcsönt időre és a saját talpunkra szeretnénk állni..."
Na, ekkora baromságot újságírótól - még ha elfogult is - régen hallottam. Milyen világsajtót olvas Obersovszky? Két-három itt élő tudósító cikkétől eltekintve szinte minden jelentős nemzetközi gazdasági szaklap azt írja, hogy Orbán hülyeséget csinál, ha kirúgja a Valutaalapot és nem látják úgy, hogy a köcsög IMF basztatja szegény magyarokat. Ráadásul éppen hogy nincs elképzelése a kormánynak arról, hogy a kölcsönöket hogy adjuk vissza (ezt várta volna az IMF és az EU szemléltetni) és éppen hogy nem az volt a téma, hogy tartani akarjuk a hiánycélt, hanem jövőre lazítani akarunk a korábbi tervekhez - és az EU követelményeihez - képest.
Itt kapcsoltam ki - sűrű anyázások közepette - a TV-t. Faszkalap Obersovszky!

[nick] (törölt) 2010.08.10. 13:02:18

@Ordnassac:
igazolja azt, hogy a kormány ellenzéke a külföld. másrészt azt, hogy a netizen nem azt gondolja a világról, mint a citizen. szóval a netizen előre kisakkozza a történteket, és két hét a közhangulat az, ami a valóságban két év múlva várható. a citizen meg a tegnapból elemzi a holnapot. szóval ő nem időgépezik, hanem azt csinálja, mint török gábor.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 13:02:18

@Ordnassac:
igazolja azt, hogy a kormány ellenzéke a külföld. másrészt azt, hogy a netizen nem azt gondolja a világról, mint a citizen. szóval a netizen előre kisakkozza a történteket, és két hét a közhangulat az, ami a valóságban két év múlva várható. a citizen meg a tegnapból elemzi a holnapot. szóval ő nem időgépezik, hanem azt csinálja, mint török gábor.

Fideszbirka 2010.08.10. 13:03:33

@kovacsguszti68: Mhm, az írja minden jelentős nemzetközi lap, ugye?
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

[nick] (törölt) 2010.08.10. 13:05:57

@Fideszbirka:
azt majd meglátjuk, hogy a kormány nemzetközi terepen tud-e győzni. eddig a megye kettőben bizonyított.

Goompah 2010.08.10. 13:06:50

@[nick]: Te komolyan azt hiszed, hogy az MSZP-SZDSZ tolvajbanda nem találta volna meg annak a módját, hogy a vizitdíjból és a tandíjból befolyó összegeket saját zsebbe szivattyúzza át? Persze nem közvetlenül, hanem hasonló összeggel megkurtították volna pl. a közoktatásra szánt állami pénzeket.

Komolyan azt hiszed, hogy a közoktatás, vagy specifikusan a felsőoktatás a tandíj hiánya miatt jutott oda, ahol már régóta van?

Fideszbirka 2010.08.10. 13:10:07

@[nick]: mhm, igen azt majd meglátjuk.

Mindenesetre a szavaitokból sütő optimizmus, jövőigenlés és általában tapasztalható pozitív hozzáállás nagyban segít mindenben nekik/nekünk.

Inkább szerintem könyörögjünk istenhez hogy ne sikerüljön a kormánynak semmi, és jöhessenek végre a megszorítások.

Goompah 2010.08.10. 13:10:08

A Teremtő koitálja meg análisan a blogmotort.

kovacsguszti68 2010.08.10. 13:11:48

@Fideszbirka: tanulj meg olvasni, légyszíves. Pontosan így fogalmaztam: "szinte minden jelentős..."
Bár azt hiszem, hogy módszered csak a megszokott fidesz színvonalat hozta: kiragadunk egy részletet egy írásból/nyilatkozatból, amely teljesen más megvilágításba helyezi a korábban leírtakat/elmondottakat.

stratez 2010.08.10. 13:17:12

Azt, hogy a Fidesz él, vagy visszaél a hatalmával, nem ezek a viták, és főleg nem a szocialisták és holdudvaruk jajveszékelése, vizionálása a jogállam halála miatt fogják eldönteni, hanem hogy a gazdaságpolitikája sikeres lesz-e. Például, hogy az IMF-csata kimenetele mi lesz, hogy különösebb megszorítások nélkül valóban képes lesz-e az Orbán-kormány úrrá lenni a gazdasági vészhelyzeten. És egyelőre úgy tűnik, hogy minden jóslat ellenére Orbánnak bejöhet ez a "másik" út. A nemzetközi megítélés is változóban van, elég csak a mai Guardian cikkére utalni.

Fideszbirka 2010.08.10. 13:18:59

@kovacsguszti68: Ha neked így jobb, én röhöghetek ezen is:
"szinte minden jelentős..."

:DDDDDDDDDDDDDD

Persaze gondolom hamarosan elindul az okoskodás, hogy biztos a Guardian cikk is csak az opinion rovatban jelent meg mint a múltkori hasonló tartalmú a Timesben.:))))

Régebben aggasztó volt a ballib, mostanában csak röhelyes.

kovacsguszti68 2010.08.10. 13:21:35

@Fideszbirka: a magadfajta ember régebben is szánalmas volt, mostanra sem változott.

S2000 2010.08.10. 13:23:37

Szerintem pusztán az a tény, hogy olyan kérdésekről beszélgetünk, mint a "túlhatalom" meg, hogy egy párt mit kezdjen, illetve mitől tartózkodjon egy ilyen helyzetben, mint a mostani (2/3-os parlamenti többség), oda vezethető vissza, hogy:
1. Ilyen még nem volt az elmúlt húsz év alatt,
2. A magyar politikai kultúra és maguk a politikusok is még éretlenek.

Az első pont esetében továbbra is érzek egyfajta zavarodottságot és kényszert a kormány részéről. Még mindig csak tapogatnak, keresik az irányt a sötétben. Feltüzelték a választóikat (forradalom), beígértek sok, nyilvánvalóan betarthatatlan ígéretet (pl. minden devizahiteles megmentése), ugyanakkor az ügyetlenül elsült lépésekkel sokszor pont az ellenkező hatást érik el (Kósa-Szíjjártó forintbedöntés pl.). Szóval tanulni kell ezt is, meg közben önmérsékletet gyakorolni, ami nyilván nehéz 8 hosszú ellenzéki év után.

A második ponttal kapcsolatban az ilyen tárgyú diszkussziók során szeretem meghivatkozni az USA-t. Az ottani hosszú tapasztalatat a demokratikus berendezkedés terén egyrészt garantál egy folytonosságot (bizonyos alapvető eszmék, intézmények érinthetetlensége), másrészt kizárja annak még az elvi lehetőségét is, hogy egy hatalmon lévő párt (ha egyáltalán lehet ilyenről beszélni az elnök, szenátus, és képviselőház önálló, és időben eltolt választásai miatt) a saját hatalmi pozicójával ne csak éljen, de visszaéljen az alapvető demokratikus intézményi egyensúlyok, struktúrák tekintetében. Sajnos a mi húsz évünk erre még nem volt elég. Tapasztalati szempontból nem is lehetett volna, de szeretném remélni, hogy nem akarjuk bejárni a teljes demokratikus evolúciós pályát, hanem a sok külső tapasztalatot átültetve esetleg tudunk néhány nagy ugrást tenni előre.

Most kicsit hasonlóan látom a helyzetet, mint 1989-ben. Akkor úgy gondoltam, hogy egy-két generációnak le kell cserélődnie a magyar politikai elitben ahhoz, hogy felnőtt tagja lehessen Magyarország a nyugati típusú demokratikus országok klubjának. Sajnos ma - 20 évvel később - ugyanezt tudom csak mondani. Azt meglepőnek találom, hogy 20 éve én a Fideszt az egyik olyan pártnak gondoltam, amelyik aktívan hozzá tud járulni ehhez a generáció- és szemléletváltáshoz, de ma úgy látom, hogy kormány politikája és stílusa - Putyini stílusú totális hatalomkoncentráció a valódi, régóta szükséges reformok helyett - nem a nyugati, demokratikus irányba, hanem a keleti, hatalomelvű autokrata irányba mutat. Én a túlhatalom alatt ezt értem és nem tartom jó jelenségnek.

Ordnassac 2010.08.10. 13:29:18

@Goompah: ez de szakzsargonos volt. :-)

Ordnassac 2010.08.10. 13:31:28

@[nick]: csak kérdés, hogy jó-e, ha egy ország ellenzéke "csak" a külföld. (Lehet az a belföld is, ha az új önkormányzati vezetők benyújtják a számlát.)

Fideszbirka 2010.08.10. 13:34:11

@kovacsguszti68: Köszönöm a tartalmas, nívós hozzászólást.:)

Fideszbirka 2010.08.10. 13:40:26

@S2000: "Ilyen még nem volt az elmúlt húsz év alatt," - de volt, csak Hornt néha móresre tanította a szadesz.

A Kósa-Szíjjártó forintbedöntéssel kapcsolatban:
- Bedőlt a forint? Nem. Kicsit megingott.
- Engem mint devizahitelest nem kéne senkinek fogadtatlan prókátorként védeni a kormánytól. Egyszer szívtam kósaszíjjártóék miatt, ám ha helyre teszik a bankokat (PSZÁF javaslat a középárfolyamon való számolás kötelező voltáról, javaslat, hogy a bankok nem módosítgathassanak egyoldalúan, ami Európában jószerivel példátlan jelenség) szóval ha helyre teszik a bankokat, akkor sokkal jobban járok, meg minden lakáshiteles jobban jár, szóval kösz az aggodalmat.
(Mielőtt valaki megpendítené a magánéleti húrt, NEM dőlt be a hitelünk, ugyanis ésszel vettük fel, és a jövőben sem szorulok a Te drágalátos adóforintjaidra, Kedves Olvasó.)

- tényleg a putyinizmus irányába haladunk? Éljen:DDDDD

elendem 2010.08.10. 13:45:45

A demokrácia valójában fikció, kizárólag a résztvevők önkéntes hajlandóságától függ.
Pl. mit kezdesz a demokráciával egy eltérített repülőn, ahol 150 embert tart sakkban 2 db fegyveres bűnöző.
Az egész demokratikus Magyarországot sakkban lehetne tartani 5 db atombombával, amit egy gombbal el lehet indítani.
Éppen ezért, mivel a demokratikus játékszabályokban önkéntesen és nagyjából erőszakmentesen vesznek részt az emberek elvárható, hogy az íly módon hatalomhoz jutott csoportok tagjai önmagukat korlátozzák. Merthogy a hatalmuk nem abszolút, csak azon alapul, hogy a többiek batrtják a játékszabályokat.

Fideszbirka 2010.08.10. 13:47:07

Amúgy meg szinte látom magam előtt a ráncolt homlokokat.

"A franc essen bele, még a végén sikerül nekik. Még a végén jól jönnek ki a dologból, és a nép is jobban fog élni, és a hozzám hasonló aggódógépeken fog röhögni mindenki..."

Hát, együttérzésem.

Elmentem a dokihoz, íratok refluxgyógyszert, mostanában kicsit sok a savam.
És NEM hagyok ott 300 forintot vizitdíjnak. Nem azért, mert nem telik rá, hanem mert fizetem a tébém, basszameg.

Jó volt veletek megint ballibek, csőváz.:)

MEDVE1978 2010.08.10. 13:47:24

@László56: "Feltételezi hogy a mai alkotmányunk egy olyan konszenzussal készült ami még az idő elteltével is megdönthetetlen."

Nem feltételezek ilyet, ahogy a konszenzus "időtlenségét" sem. Összesen annyit írok le, hogy a rendszerváltáskor keletkezett konszenzussal szembemegy, amit a jelenlegi kormány csinál.

"Hibás az a feltételezése is hogy a jelenlegi többség, ellentétesen cselekszik az akkori alkotmányozók akaratával"
Nem említettem az alkotmányt sem, ennél egy jóval általánosabb közeget neveztem meg (választási, országgyűlési döntéshozatali, államigazgatási berendezkedési rendszer). Az akkori rendszert létrehozók akkori akaratával szembemegy. Ugyanis az akkori rendszer a konszenzusokra helyezte a hangsúlyt, jelenleg pedig nem a konszenzusok vannak előtérben.

"MEDVE1978 félreérti a háttér és érdekegyeztetés jelentőségét is. Hiszen ezek csak az erkölcs jegyében funkcionálhatnak. De mi van ha az erkölcs hiánycikk, mert hiányzik ? Az utolsó nyolc év kormányzása kiölte az erkölcsöt a politikából. Még azt a keveset is ami volt. Kivel egyeztessen az ember ?"
Itt gyakorlatilag arról van szó, hogy a konszenzus és egyeztetés szükségességét azzal söpri le valaki, hogy a tárgyalópartner erkölcstelen. Ez egy szubjektív érv. A modern képviseleti demokrácia egyik lényege a képviselet, amely pont arról szól, hogy minden csoport érdekei legyenek képviselve (kivéve a jogerősen elítélteké) a döntéshozatalban és a vitákban. Nem az erkölcs, hanem annak megtestesülése, a bírósági ítélet a mérvadó, anélkül a másik (ebben az esetben kb. mindenki a kormányon kívül) kizárása az érdekegyeztetésből, képviseletből az egykori rendszerváltáskori konszenzus ellenesnek mondható.

A kommunista kizsákmányolásos blablához igazából nem szólnék hozzá, de nem is érdemes. Nagyon szép lehet, ha valakinek ilyen fekete-fehér a világ.

S2000 2010.08.10. 13:54:24

@Fideszbirka: És arra látsz esélyt, hogy Semlyén móresre tanítsa Orbánt? :)

Matolcsy szájából hangzott el ez a "fogadatlan prókátori" ígéret és az a százezer család, akinek végrehajtási fázisban van a bedőlt hitele szerintem "picit" aggódik és nekik édeskevés a középárfolyamos megoldás.

Nem tudom, hányszor jártál a Putyini Oroszországban vagy milyen ismereteid vannak az ottani viszonyokról. Van néhány amerikai barátom, akik tagjai az ottani kommunista pártnak. Onnan távolról ők nagyon sajnálták a Szovjetunió szétesését, de én vígasztaltam őket, hogy ha lenne fogalmuk, ha jártak volna ott egyszer is, nem sajnálnák ennyire... :)

Goompah 2010.08.10. 14:04:09

@S2000: "hogy Semlyén móresre tanítsa Orbánt?"

Bocsáss meg, nem vagyok nyelvtannáci, nem szoktam másokat helyesírásról kioktatni (max. ha engem provokálnak). De az azért elvárható lenne egy politikai vitában, hogy a hozzászóló helyesen le tudja írni egy ismertebb politikus nevét.

Ordnassac 2010.08.10. 14:04:20

@S2000: <névhelyesírás-szenzor>Semjén!</névhelyesírás-szenzor>

Ordnassac 2010.08.10. 14:05:00

@Goompah: a névhelyesírás-terrorista én szoktam itt lenni. ;-)

tölgyes 2010.08.10. 14:22:18

Kedves Törk Gábor!

Én azt gondolom, hogy Önnel szemben Obersovszkynak van igaza. Ön közvetlenül, közvetve folyamatosan a fidesz túlhatalmát próbálja sugallni, szugerálni... azzal foglalkozik. Ez pedig nem egyeztethető össze a pártatlan politológus pózával és az értéksemleges szemléletmóddal. Én ezt a fajta politikai elfogultságot meg is szoktam Önnek írni, szóvá is szoktam tenni.

Önnek abban van igaza, hogy mindezt Obersovszky egy másféle elfogultság alapján kérdezi Öntől. (Én ma nem ismerek független politikai újságírót, riportert se..:) Mondjuk a Dési, Mészáros, Kálmán Krizsó stb. se függetlenek.. és akkor még nagyon finom vagyok...:) Önök között azonban van egy kis különbség. Obersovszky nem nagyon akar a független kérdező-elemző képében tetszelegni Ön pedig igen.

Sajnos nálunk hiánycikk a független elemző. Talán másutt is. Én aztán a függetlenséget nem is nagyon kérem számon senkin, csak akkor ha a nem független magáról azt állítja, hogy független.. Tehát füllent, vagy ami még rosszabb: nem tudja mit cselekszik...:)

Ugyanakkor azt is gondolom, hogy az elkötelezett elemző még lehet viszonylag objektív elemző, Olyan aki az objektivitását az az elkötelezettsége szolgálatába állítja. Mondom: szolgálatába állítja, de nem rendeli neki alá.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 14:56:41

@Goompah:
komolyan gondolom, hogy a felsőoktatás egyik problémája az, hogy nincs kellőképpen piacosítva. az oktatók éves nettó bére 10 ezer és 100 ezer euro között mozog, de ez nem korrelál az oktatás minőségével.

az egészségügyben pedig a szakdolgozók bérét kellett volna a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kiegészíteni, az elvégzett munka függvényében. illetve az ügyeleti díjakat lehetett volna emelni. szóval a probléma, hogy egy kórházban a betegek a nővérnek nem azért fizetnek, mert végzi a dolgát, hanem azért, mert nem végzi, és ez kontraszelekciót indít el.

szóval a fidesz a szociális népszavazással szerintem kiírta magát a civilizált pártok sorából, és az mszp-szdsz kormánnyal sem értettem egyet, akik a társadalombiztosítást teljes egészében piacosítani akarták. a gyógyító kasszát nem lehet magánosítani, a megelőzést viszont nagyon is lehet, mivel ott az egy főre jutó költésben nincs nagy szórás. tehát állami betegbiztosító kell, és mellette magán egészségpénztárak. de ezt a feladványt sem az mszp, sem a fidesz nem oldotta meg. a fidesz egyértelműen a kádár rendszer mellett tette le a voksát, és a fidesz szavazói is. akárhogy csűrjük csavarjuk. és ez a tábor nem fogja magát szembeköpni. hanem meg fogja magyarázni, hogy az mszp a hibás. viszont a rendszer így nem lesz tartható. tehát az egészségügyi intézmények lejárt tartozása 1 milliárd euro körüli. és a bankok nem fognak hitelezni az önkormányzatoknak. szóval ez a kormány kénytelen lesz kórházakat bezárni. szóval nem is az a baj, hogy 150 kórház van, hanem hogy nincs 15 szuperkórház. és mellettük nincs 150 helyen sürgősségi ellátás, és magas szinten működő városi rendelőintézetek. ez volt nagyjából az mszp-szdsz kormány értelmes javaslata egyébként a súlyponti kórházakkal. a fekvőbetegellátásnak nem kellene 150 helyen folynia. ez teljesen nyilvánvaló. mint ahogyan az is, hogy a klinikai ellátást, és az egynapos sebészetet magánosítani kellene majdnem teljesen úgy, hogy a társadalombiztosítás a betegnek fizet, és a beteg vagy választ egy közintézményt, ahol a kisebb beavatkozást elvégzik, vagy a pénzt viszi a magán intézménybe, ahol ezt értelemszerűen ki kell egészítenie. és ez magánklinikák tömeges kiépülését hozná magával. ez volt egyébként az ellenzék értelmes javaslata. az mdf részéről. a fidesz végig handabadázta ezt a vitát. szóval ha itt összeomlás lesz, akkor elég egyértelműen a fidesz lesz a történelmi felelős, és a népakarat is ez. minden hatalom legyen a fideszé, de minden felelősség is az övék.

szóval van abban logika, amit orbán mond csak az a kádár rendszer. röviden így lehet összefoglalni.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.08.10. 15:11:07

@Fideszbirka: A Nick által felvetett forint romlás elég valószínű az eddig tapasztaltak fényében. Az IMF (és az általuk vezérelt egységek) nyomást fognak gyakorolni a forintra, már csak azért is, hogy megmutassák erejüket, ezzel az őszi tárgyalásokra megfelelően megpuhítsák a kormány tárgyalóit. Ez teljesen logikus lépésnek látszik (hogy megteszik-e azt majd meglátjuk). A mostani látszólag "vesztes" tárgyalások után is csak egy kicsit legyintettek, és rosszallóan nyilatkoztak, és máris jelentős károkat okoztak az árfolyamon keresztül a magyaroknak, és ez egy üzenet volt, hogy lehet ellenállni, de nem lesz kifizetődő (ill. nekik mindenképp meg lesz a pénzük, vagy így, vagy úgy).
És ez még nem ellendrukkerség, vagy rosszindulatú jóslás (csak azért se sikerüljön a Fidesznek). Ez reális meglátás.
Itt a nagy küzdelem azért folyik, hogy miből lesz fizetve a felvett hitel (az összes eddigi), és a hozzá kapcsolódó kamatok. Természetesen az IMF azt szeretné, hogy ne újabb kölcsönökből legyen ez finanszírozva, hanem inkább máshonnan vonják el. A kormány jelenleg ezzel nem ért egyet (nem érdeke a közhangulat romlása, és az ezzel járó népszerűség vesztés). Az IMF azonban nem jótékonysági intézmény. Annyira nem érdekli őket, hogy nyomorognak-e a magyarok. Csak fizessenek. Ne költsenek annyit oktatásra, egészségügyre, nyugdíjra, közszolgáltatásra. Inkább a hitelt és kamatait törlesszék. Ebben ellenérdekelt a kormány (legalább is most úgy látszik/láttatja a népszerűségért). Nem akarja azt mondani, hogy az állam működésére beszedett pénzt, nem annak feladataira fordítja, hanem inkább fizeti a kölcsönt. Ez is logikus. Inkább növelné a termelést, hogy több bevételhez jusson, és ezáltal legyen meg a fedezete a hitel törlesztésének. Hogy ez megvalósul-e azt még nem tudjuk. Jó elgondolás, de ha a külföld ellenérdekelt a termelés bővítésében, akkor nem fog menni (ill. újabb árral szembeni úszás következik).
Az, hogy most OV elképzelései mellett is érvelnek a külföldi lapok, az lehet egy kísérlet része is. Felmérik melyik megoldással milyen hangulatot lehet elérni, melyik oldal mellett hányan sorakoznak fel...
A túlhatalom meg kétélű fegyver: ha nem jól szerepelnek, legkésőbb négy év múlva lecserélhetők lesznek, és az akkor hatalomra kerülők fogják élvezni a megváltoztatott szabályokat :D Azt meg ugye senki sem hiszi, hogy valakit úgy be lehet betonozni a bársonyszékbe, hogy az nem lesz elmozdítható. Szaddám azt hitte...

S2000 2010.08.10. 15:18:49

@Goompah: Jogos, köszi a korrekciót.

Szimba 2010.08.10. 15:30:52

@tölgyes:

Nyilvánvaló, hogy egy szubjektum mindig önmagán átszűrve tudja láttatni az objektív (?!) valóságot, tehát a saját szubjektív látásmódja már meghatározza, hogy mit lát meg elsősorban a valóságból.

Ráadásul a politikai élet is folyamatosan változó valami, mivel sokféle szubjektív vélemény alakítja, így az objektivitásra törekvő politikai elemzőé is.

Miközben TG megfigyel, véleményt mond ezáltal hat a megfigyelt "tárgyra" (nyilván kis mértékben), majd ez /ezek a hatások sokszorozódnak a média, a választói visszajelzések hatására.

Az már más kérdés, hogy valaki mennyire képes egy politikai jelenségnek több oldalát megnézni, mennyire képes más pártszimpatizánsok szemszögéből is figyelni az eseményeket. Kritika nélkül szinte lehetetlen elemezni, mert a legvisszafogottabb vizsgálat, leírás is világossá tesz bizonyos tanulságokat, konklúziókat.

Ha önmagában az elemzés objektív, csupán a levonható konklúzió nem szimpatikus valamelyik félnek, akkor érzelmi hozzáállása a hibás. Nem könnyű elismerni/felismerni egy szeretett párt, politikus megkérdőjelezhető tettét.

Az a véleményem, hogy Magyarországon a választók elég nagy hányada politikusokhoz (személy szerint OV-hoz, GyF-hez ÉRZELMILEG) kapcsolódik. Ezzel a jelenséggel nehéz mit kezdeni. Érzelmeket csak másféle érzelmi ráhatással lehetne megváltoztatni, méghozzá magának az illető politikusnak.

Kevesen tudnak eltávolodni annyira, hogy magát a pártot, annak programját vizsgálják, és felismerjék egyikben, másikban, sőt harmadikban is az elfogadható, támogatható elemeket. És nyilván a kevésbé jó törekvéseket.

Mit nevezhetünk nem jó törekvésnek? Ez az, amit hiányolok TG elemzéseiből! A legalább európai szintű elhelyezését a problémának.

- Van létjogosultsága a törekvésnek?
- Van szimpatizáló, támogató háttere az országok között ennek?
- Kik, miért nem fogják támogatni valamelyik pártunk egyes törekvéseit?
- Melyek azok a területek, amik nem foglalkoztatják a külföldet?
- Milyen reakciók és lehetőségek lehetségesek bizonyos kérdésekben?

Nincs csak belügy, mert mindezt mára nagyrészt a többi ország érdeke, sőt, már más kontinensek országainak érdekei is átszövik, befolyásolják.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 15:36:45

@Fideszbirka:
leírtam már minek szurkolok imf ügyben. annak, hogy egy hosszútávú megállapodás szülessen az államadósságról, ami jelenleg az idei gpd 80%-át képezi. azt kellene mondani, hogy ezt 80% növekedés esetén tudjuk visszafizetni. tehát ha a gdp nő, akkor az adósság gdp arányosan csökken, és megfordítva. tehát egy egyszerű lineáris törlesztési pálya kellene, ami azt jelenti, hogy a kormánynak nem kell megszorítania, de lazítania sem lehet. szóval én ennek szurkolok, csak ennek a kisebb a valószínűsége, itt várhatóan a ciklus közepére megszorító csomagot kell készíteni.

és ennek oka a piaci finanszírozás. az, hogy a bankházak szabadfelhasználású hiteleket adnak a kormányoknak, és az önkormányzatoknak, és az adósságtörlesztést minden rezsim próbálja a jövőbe kitolni, tehát éppen a piaci finanszírozással van a probléma. az eredményezi a húzd meg, ereszd meg politikát. és amikor a bankházak már nem adnak pénz, akkor szokás a valutalaphoz fordulni. meg azért, hogy a bankházak ne üzenhessék meg, hogy mennyi legyen a jegybanki kamat. most majd megüzenik. borítékolom neked, hogy és az önkormányzati választásokig a kamatszint marad, és a forint kicsit még erősödni fog, utána viszont kamatemelés, és forintesés következik. azaz itt a kormány szopatása folyik ezerrel.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 15:39:38

@Ordnassac:
nekem az a tippem, hogy ez egy patthelyzetet fog eredményezni. és az országnak ez szerintem sem nem jó, sem nem rossz.

Szimba 2010.08.10. 15:41:42

Mit ért TG politikai szándékon?

A politikai élet befolyásolását?
Kritikáját?
Politikusoknak való tanácsadást (áttételesen vagy direktben)?
Politikusi szerepvállalást?

Ha jelen idejű eseményekről ír valaki, akkor még nincs meg az a történelmi távlat, amiből már tudományosan, és a tanulságokat levonva nagyobb objektivitással lehetne írni. A 48-as forradalomról egy magyar törnénésznek és egy angolnak pl. azt hiszem egészen más feladat lenne könyvet írnia, és az eredmény is lényegesen különbözne.

TG nem hiszem, hogy nem rendelkezik bizonyos fokú érzelmi hozzáállással, és nyilván van politikai erkölcsi normája is, ezekhez mérve az eseményeket máris ítél, mér, és ezáltal különbözik más politológusok elemzéseitől.

És én ezt nem tartom rossznak!

Szimba 2010.08.10. 15:47:14

@Fideszbirka:

A 300 Ft szerintem már elavult dolog. A tévében láttam egy kis kritikus anyagot arról, hogy egyes kórházakban nem ugyanannyiba kerülnek bizonyos beavatkozások, vizsgálatok.

Amíg én itt feltalálom az arányosan fizetős egészségügyet, addig már régen megvalósult!:)))

Azon vitázott néhány orvos, hogy náluk mennyi a prosztata vizsgálat, másoknál drágább a vérkép készítés stb.

Hurrá! Az ingyenes egészségügy úgy ingyenes, ahogyan én nem veszek levegőt!:)

Szimba 2010.08.10. 15:49:52

@Szimba:

Arról nem beszélve, hogy ha van gyereked, nem tudom, ki fizetett a szülésznőnek, a szülésznek, a nővéreknek ki dugdosott a zsebébe pénzt? Ha az anyósod, vagy a feleséged, akkor gratulálok!

Amikor esetleg Te kerülsz kórházba, ne adj egy fillért sem senkinek. Kíváncsi leszek, milyen ellátást, törődést, figyelmet kapsz.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.08.10. 15:50:00

@[nick]: A "szopatás" a taktika része, ahogy írtam is :)

tbb 2010.08.10. 15:55:13

@nestrot10:

Na végre sikerült egy szellemes és találó élcet elengedned. :)))

Ordnassac 2010.08.10. 15:57:01

@Szimba: ennyire azért nem vagyok durva...

[nick] (törölt) 2010.08.10. 16:00:32

@JR69:
én azt nem látom be, hogy az államnak dotálnia kell a piacot. miért kellene. minden válság az állam és a piac, és a tőkepiac összefonódásából származik. tehát a válságot nem a liberális (jobbos) gazdaságpoltika okozza, hanem a konzervatív (a balos). az, hogy a kincstár a nincset osztja szét. ez csak akkor engedhető meg, ha nincs növekedés. az is csak azért, hogy a közintézmények az előző év szintjén működni tudjanak. de itt semmiféle állami gazdaságösztönzésre nincs szükség. hanem helyette alacsony adók kellenek. nem kell a piacról a pénzt elvenni, és akkor nem lehet nokiás dobozokban visszaosztani sem. a széchenyi terv is a nokiás dobozokról szól. csak túl kevés lesz a pénz, és túl nagy lesz a sor.

tbb 2010.08.10. 16:11:56

@porfelhő:

"A tulhatalom azt jelenti ami most a kormány munkájában tapasztalható."

Szerintem Gyurcsánynak is túlhatalma volt. A fékek és ellensúlyok annyira gyengék kis hazánkban, hogy már 50,1 % is túlhatalmat eredményez.

Másfelől az egy érdekes kérdés, hogy rossz-e a túlhatalom? Szerintem, esete válogatja. Ha nem határozhatók meg egyértelműen a prioritások, akkor rossz. Ha meghatározhatók, akkor jó. Ha pedig ez a priorítás az életben maradás, akkor meg az egyetlen esély.

Szimba 2010.08.10. 16:11:58

@Ordnassac:

A névhelyesírási terrorista nagyon jó kifejezés! Rosszabb vagy egy magyartanárnál.

Tessék elfogadni!:)

Szimba 2010.08.10. 16:12:50

@Ordnassac:

Láttam, és nagyon tetszik!:)

Ordnassac 2010.08.10. 16:14:44

@Szimba: fenéket, egy magyartanár a normál helyesírási hibánál is beszólna. (Jómagam pedig csak az egészen eklatánsnál jelzek. ;-) )

Ordnassac 2010.08.10. 16:17:20

@Szimba: az nagy szám lenne, ha tudnának főpolgármester-jelöltet állítani

tbb 2010.08.10. 16:20:14

@Fideszbirka:

A gyurcsányizmus leváltására valóban egyértelműen jó a túlhatalom. De az ország elött álló feladatok megoldására már nem biztos.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 16:21:24

@JR69:
itt egy amerikai, vagy főleg egy ázsiai tőzsdekrach esetén van probléma.

nekem a véleményem az, hogy amerikában a nyereséges vállalatok a "saját" papírjaikat akarják a lehető legalacsonyabb áron visszavásárolni a kockázati tőkésektől, ez persze egy teória. szerintem a nyereséges amerikai vállalatok döntötték be a tőzsdét. és minden nyereséges negyedév után be fognak próbálkozni szerintem. összeszámolják a pénzt, és ha van elég reálprofit, akkor abból a papírjaik esésére játszanak. mint ahogyan a veszteséges autógyárak is saját magukat vásárolták, tehát nem nyereségük volt, hanem árfolyamnyereségük. és amikor ez megszűnt, akkor szuper veszteségessé váltak. ázsiában meg brutálisan emelik bért, ami azt jelenti, hogy a termelés ezen a szinten nem lesz tartható, és akkor megint egy ralli következik.

Szimba 2010.08.10. 16:34:29

@Ordnassac:

Ajaj! Magyartanár vagyok:(((

Szimba 2010.08.10. 16:36:41

@Ordnassac:

Már meg is rendeltem a Libritől.

A Kétfarkú Kutya Párt szerintem egészen nagy népszerűségre fog szert tenni az eddig nem szavazók körében.:)

Szimba 2010.08.10. 16:39:38

@Ordnassac:

Nem ismered a tanarakat. Aki tanított pár évig (mint én, aki pályaelhagyó vagyok), az már annak örül, ha a gyereknek van füzete. Ha tolla is, akkor az már megér egy elégségest.

ÍR = úr!:))

Hogy hogyan, az más dolog. Maximalistának nem kell lenni.

Szimba 2010.08.10. 16:40:59

Jaj, Ordi? Elájultál?

Ordnassac 2010.08.10. 16:49:21

@Szimba: elájulni? Nem szokásom, csak épp kerestem valamit. :-)

Akit én ismerek nyelvészt, az eléggé helyesírás-fixált. ;-)

tbb 2010.08.10. 16:51:33

@1.szolo - 2014;):

A szavazás a legtökéletesebb közvéleménykutatás.

Szimba 2010.08.10. 16:52:18

@Ordnassac:

A nyelvész, korrektor más állatfaj.

ssi 2010.08.10. 17:05:41

Kétfarkú kutyusnak lehet példaképe?
2010. június 1., kedd
Izland: a legjobb párt nyert
Az izlandi politikai helyzetet kifigurázó, viccből alapított Legjobb Párt (Besti Flokkurinn) nyerte hétvégén az izlandi főváros, Reykjavík helyhatósági választását. A párt többek között azzal kampányolt, hogy ígéreteiből semmit nem fog betartani és képviselőit bármivel meg lehet majd vesztegetni.

porfelhő 2010.08.10. 17:18:10

@Szimba:
Én is olvastam már korábban a Magyar Kétfarku Kutyapártról, Szegeden és Bp-en akar jelöltet állitani. Ha igaz a hir. "Minden lehet más" kampány szöveggel.

S2000 2010.08.10. 17:19:25

@Szimba: Érdekes, hogy egy baloldali újság dicsér egy jobboldali kormányt olyan politikáért, amit "normális" politikai felállásban baloldali pártok (pl. görög meg spanyol szocialista párt) adnának elő. :)

A másik régi gumicsont jut erről eszembe, miszerint Magyarországon a pártok klasszikus értelemben vett jobb- és baloldali kategorizálása értelmezhetetlen.

ssi 2010.08.10. 17:22:01

@Szimba:
előzetesek + játszadozások = mi lesz (még + valóság)? nem mernék jósolni

csökkent azok aránya, akik szerint javulni fog egy év alatt anyagi helyzetük
www.origo.hu/itthon/20100810-a-tarki-es-az-origo-kozos-felmerese-juliusban.html

3,8 százalékos hiány hirtelen kevesebb, mint 2,2 százalékra esne
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100806-keleteuropat-egyesitheti-a-magannyugdijpenztarak-hianyanak-koltsegvetesbol-valo-kiemelese.html

reális az adósságspirál veszélye is
index.hu/gazdasag/magyar/2010/08/10/orbanek_alatt_meg_noni_fog_az_adossagunk/

S2000 2010.08.10. 17:40:44

@Szimba: Ellentétben a cikk szerzőjével meg a kormányunkkal, én azt gondolom, hogy ha valóban vissza akarjuk szerezni a gazdasági függetlenségünket, akkor a költségvetési hiányt nem növelni kellene, hanem csökkenteni. Ehhez persze meg kellene lépni azokat a reformokat, amikről az elmúlt 20 évben a kormányaink csak beszéltek (kampány alatt ígértek), de meg nem valósítottak.

A magánnyugdíjpénztáras téma meg megint egy tipikus politikusi megközelítés: papíron valóban csökkenne a hiány, de azt a pénzt továbbra is el kell költeni (és valahonnan, hitelből előállítani), mert nem fog felénk repülni egy helikopter a "papíron már nem hiányzó" 372 milliárd forinttal, amit egy gombnyomásra a kormányunk ölébe ejt... Ez nem megoldás, hanem kreatív könyvelés. Persze ebben mi magyarok világbajnokok vagyunk, lásd a nem kevés folyamatosan nullszaldós meg veszteséges vállalkozást. Egyébként miért állunk meg 2,2 százaléknál? Ezt a fennmaradó 2,2 százaléknyi hiányt is tekintsük nem hiánynak - papíron. Átírjuk a szabályokat, és már le is csökkentettük a hiányt nullára.

Szimba 2010.08.10. 17:41:16

@porfelhő: @manyike:

Minél rosszabbnak ítélik meg a választók a kormányok, pártok, politikusok munkáját, annál többen szavaznak "vicces" pártokra.

A kiábrándultság pedig sokszor jogos.

A Kétfarkú Kutya Párt szórakoztatóan gúnyolja ki a sokat ígérő kampányszlogeneket.

Ők ingyen sört, örök életet ígérnek, és óriásira fogják növelni a puliexportot Jamaicára.:)))))

Szimba 2010.08.10. 17:43:09

@S2000:

Egyetértek. Ha már van az az adósság, akkor nem még felvenni kellene, hanem valahogyan visszafizetni. A gazdasági függetlenség persze ma már álom, de ez az állapot rettenetes.

Szimba 2010.08.10. 17:44:41

@Ordnassac:

Nos, ezért gyanakszom állandóan, és minden reményem ellenére bebizonyosodik, hogy a Fidesz ugyanolyan, mint az MSZP.

S2000 2010.08.10. 18:00:09

@Szimba: Így van. Azt kellene tenni a kormányunknak is, mint amit a magyar családok százezrei tesznek: nettó hitel visszafizetővé válni. Mert a zemberek nem csak ezt akarják, hanem ezt is csinálják, és a kormánytól is ezt várják. Nem azt, hogy "forradalom", meg "gazdasági szabadságharc" ködösítés mögött további adósságba verjék az országot - amihez kormányunk nagy büszkeségére az angol komcsi lapok tapsolnak. Abszurd...

Ez a nagy kelet-európai egymásra találás* meg kicsit arra emlékeztet, mint amikor az anonim alkoholisták terápián a résztvevők megunják a terápiát, elővesznek egy üveg whiskey-t, és nagy egyetértésben arra a megállapodásra jutnak, hogy a problémájuk megoldása nem a terápia, hanem a megfelelő mennyiségű whiskey biztosítása + munkahelyen engedélyezett legyen a whiskey fogyasztás orvosi receptre.

* www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100806-keleteuropat-egyesitheti-a-magannyugdijpenztarak-hianyanak-koltsegvetesbol-valo-kiemelese.html

S2000 2010.08.10. 18:08:00

@Ordnassac: Tegye fel a kezét, akit ez a két hír meglepett...

"A Martonyi-házban történt egyeztetés során Orbán állítólag azzal érvelt: jelenleg Magyarországon négy kaszinóberuházás van előkészületben, de Lauderé az egyetlen, amelyben nem kérték ki az ő véleményét. "Orbán nem tűri el, hogy bár ellenzékben van, ilyen horderejű ügyeket nélküle intézzenek" - idézte a lap forrásait."

Magyarra fordítva: a négy kaszinóberuházásból háromnál megkapta a Fidesz is a jussát, de Lauderé az egyetlen, amelyben nem.

lüke 2010.08.10. 18:12:15

@Szimba:
ugye , ugye
én már meg se nézem, majd 10 év múlva

lüke 2010.08.10. 18:15:13

@S2000:
K-EUban krumpliból fözik az alkoholt
s nem gabonából,mert az drágább

S2000 2010.08.10. 18:21:00

@lüke: Én is azt gondolom, és itt is leírtam korábban, hogy a három ellenzéki pártnak nagyon sürgősen le kellene ülni egymással, és pragmatikusan, az ideológiai megfontolásokat félretéve megtalálni azokat a pontokat, ahol együtt tudnak működni. Nyilván személyek is kellenek (közös jelöltek), amire én egy jól megválogatott technokrata csapatot szednék össze. Egy konkrét példa: Oszkó Pétert budapesti ellenzéki polgármester jelöltnek. Tudom, hogy nehéz, de más esélyük nincs.

Én rengeteg fogást látok a kormány politikáján, és az ellenzéki pártok bénaságának tudom be, hogy ezekre nem repülnek rá (pl. a költségvetési ködösítési/hiánycél növelési kísérlet). Persze, megértem, hogy a szocik - mint Mike Tyson kiütött ellenfele - még csak most próbálják magukat felmosni a padlóról (elég hosszú ideig tart nekik), a két új parlamenti párt meg most tanulgatja az egész politikai játékot, de idővel kicsit fel kellene emelni a fejüket és előre nézni, stratégiát alkotni, célokat kitűzni, együttműködési pontokat megtalálni, pragmatikusan.

S2000 2010.08.10. 18:22:49

@lüke: Na, ezt se tudtam. :)

porfelhő 2010.08.10. 18:23:32

@tbb:
Igy igaz. A megfogalmazásom lehet, hogy nem a legjobban sikerült. Végül is ha jól értelmezem, akkor a véleményünk találkozik sok mindenben.
A tulhatalom, a 2/3 nem biztos, hogy azt kellene jelentse, aki nincs velünk, ellenünk van. Meg sem hallgatni a másik három párt véleményét. Már sokszor leírtuk, hogy őket is beszavazták valakik a parlamentbe, és valahol figyelembe kellene venni azt is.
Most végképp nem lehet beszélni fékről és ellensúlyról ekkora parlamenti többségnél. Ugy gondolom, demokráciában a tulhatalmat, ha már igy nevezzük, nem biztos, hogy igy kellene érvényesiteni.

tbb 2010.08.10. 18:25:21

@Ted Striker:

Ezt is mondta. De nem csak ezt. Amitől teljesen más volt a jelentése. Amit ügyesen meghamisítottál. És mivel a baloldalon ez fajta hamisítás a napi rutin, tök érthető a fidesz mindent elfoglal stratégiája.

ssi 2010.08.10. 18:32:43

@S2000:
O.P. :-)

elsősorban önmagukért elsődlegesen önmagukon kellene túllépniük
önmagukat kellene "megerőszakolni"?
tudathasadásos állapot?
Münchausen effektus?

egyéb, alternatíva?

a miben közösködjenek és fogjanak össze - az sem egyszerű ügy

bariga 2010.08.10. 18:42:21

én csak azt szeretném kérdezni, hogy az O betűs riporter urat honnan szalasztották. Régen nem nézem már a köztévének nevezett adót, de valamelyik reggel akkor kapcsoltam oda, mikor valami olyasmit kérdezett, hogy az IMF-nek nem ciki-e, hogy Magyarország a saját lábára kíván állni. Ült vele szemben egy szintén független századvéges főokos, aki eléggé meglepődött ugyan kérdésen, de hamar kivágta magát és elmondta, hogy ez már Törökországnak sikerült.
Na akkor mondtam magamnak, hogy ez a gombot is el lehet felejteni a távirányítón.

tbb 2010.08.10. 18:42:42

@1.szolo - 2014;):

Dehogynem. Pont arra szavazott. Ha nem tetszik, a következő szavazáson majd korrigál.

porfelhő 2010.08.10. 18:43:37

@Szimba:
Soha sem lehet tudni mivé alakul még ez a kutya párt, ha komolyan veszik a politizálást, vagy éppen tábort tudnak maguk köré gyűjteni. Nem tudom olvasta-e valaki, hogy állitanak tényleg jelöltet?

lüke 2010.08.10. 18:44:38

@S2000:
akkor javaslom:
" Wishkey-t a magyar árpából"
c. programot
igaz a viz-a lapályon- nem biztos ,hogy túl jó

ssi 2010.08.10. 18:46:26

@porfelhő:
Két polgármester-jelöltet és egy főpolgármester-jelöltet indít a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) az őszi önkormányzati választásokon.
index.hu/belfold/2010/08/10/harom_helyen_indit_jeloltet_a_ketfarku_kutya_part/

lüke 2010.08.10. 18:47:02

@lüke:
mert a Kárpát medence a világ egyik legjobb ganbonatermö
területe:
a termöföld adottságában, éghajlatban, hatékonyságban

S2000 2010.08.10. 18:48:32

@manyike: Nem egyszerű, nem könnyű, de jobb híján...

"elsősorban önmagukért elsődlegesen önmagukon kellene túllépniük
önmagukat kellene "megerőszakolni"?
tudathasadásos állapot?
Münchausen effektus?"

Egyik se. Pragmatizmus. És persze néha túl kell lépni önmagunkon, meg a paradigmáinkon.

Ordnassac 2010.08.10. 18:51:00

@tbb: mi lenne, ha a fölényeskedő f*szkodás helyett (bocs, de ez az) kifejtenéd, hogy Ted mit hajlított félre? Ugyanis bemásolta az adott MNO-cikk egy részét.

Hogy egyértelmű legyen, miről van szó: www.mno.hu/portal/729682

Ebben a Ted által felvetett témáról (háromhetenkénti ülésezés) több nincs szó, hanem a megválasztásának módjáról, pulpitusi viselkedéséről, a Máért-ről, az egyéni képviselői törvényjavaslatokról és az új alkotmányról. Amennyiben valami még mondott Kövér a Duna TV-nek, akkor a hibás a Magyar Nemzet, hogy nem vette át.

LaLinea 2010.08.10. 18:51:36

porfelhő: "Másfelől az egy érdekes kérdés, hogy rossz-e a túlhatalom? Szerintem, esete válogatja. Ha nem határozhatók meg egyértelműen a prioritások, akkor rossz."

Hosszú távon a történelem tanúsága szerint sosem jó. Torzítja a szemléletet, még a jellemet is, megszünteti a visszajelzést, a kritikát. Az egypártrendszer nem azért volt rossz, mert csupa tömeggyilkosból állt a főnökség, hanem mert nem volt szabad kritizálni. Az pedig a strébereknek kedvez csak.

Egy 30 fős vállalatot sem lehet jól vezetni, ha nincs helye kritikának, nemhogy egy országot. Bármily bölcs a főnök, ő, vagy egy beosztottja néha rosszul dönt - és ha ezt nem szabad vitatni, az gödörbe vezet.

lüke 2010.08.10. 18:51:44

egy kis ijesztgetös tavalyról

Ordnassac 2010.08.10. 18:54:04

@bariga: az ECHO TV-ből, de korábban volt már a köztévén is. Volt egy egész jó vitaműsora a 2000-es évek közepén (Élesben), de korábban volt már az Esti Egyenlegben és 1994-95-ben A Hét c. műsorban is. 97 és 2000 között a TV2-nél volt, majd 2002 után pár évig a Klubrádióban.

lüke 2010.08.10. 18:55:50

off
ahol nemcsak pofáznak, hanem pofonoznak
a pala ``men`ben
index.hu/kulfold/2010/08/10/elcsattant_egy_pofon_a_szlovak_parlamentben/
komoly tettleges demokrácia

porfelhő 2010.08.10. 18:57:58

@manyike:
Köszönöm a cikket. Tehát akkor nem vicc, már be is vannak jegyezve.

lüke 2010.08.10. 18:59:10

@Ordnassac:
a Hét egy progressziv adás volt az átkosban
sokan jöttek onnan:
Havas, Feledi, Vicsek pl
ez kapásból,most- és széledtek midenféle szélsöségig

[nick] (törölt) 2010.08.10. 19:02:15

@lüke:
és hajdú jános fia hajdú péter.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.08.10. 19:03:09

@Goompah: Jah.
El is bukták...

Orbán okosabb!
Ő nem csak lopni, hanem hatalmon is akar maradni.
Ezért átírja a szabályokat.

@Letícia:
A koalíciónak nem lett volna, hanem VOLT kétharmada és megváltoztathatta volna az alkotmányt, átrajzolhatta volna a választási körzetek határait úgy, hogy az elégséges legyen a hatalom megtartásra.
De nem tette.
Ez ellentétben áll azzal, amire a klerikálisok készülnek ugyanazzal a felhatalmazással.

Ordnassac 2010.08.10. 19:05:10

@lüke: hmmm... erről jut eszembe:

hetivalasz.hu/jegyzet/kaka-pisi-jobbik-31187/

Dévényit amúgy szeretem olvasni, még ha több esetben nem is értek egyet vele.

porfelhő 2010.08.10. 19:06:41

@LaLinea:
Torzitja szemléletet, nem türi a kritikát...... pontosan igy van. Azért irtam, demokráciában ennek nem igy kellene müködni.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 19:08:47

a legviccesebb egyébként a vitray sztori. el szokta mesélni, hogy egy adás erejéig vezette a hetet. a csepeli páttitkárral kellett készítenie interjút. megkérdezte tőle, hogy a a családja hogyan viseli az örökös kampányokat. mire a párttitkár azt mondta: hát istenem, már hozzászoktak. és vitrayt félreállították: ne kérdezzen úgy, hogy a válaszban ott van ez: istenem.

porfelhő 2010.08.10. 19:12:39

@lüke:
Ahol nem csak pofáznak, pofozkodnak. Tök jó. Itt is volt már igéret, hogy a "folyosón megbeszélik" lehet még pofon is belőle.

Ordnassac 2010.08.10. 19:14:02

@[nick]: ahogy az is az, hogy Egri Vikor Egri János fia. Ez sem igaz.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 19:20:21

@Ordnassac:
egri jános elég jó fej műsorvezető volt. szerintem jobb volt, mint vágó.

lüke 2010.08.10. 19:20:32

@[nick]:
Vitray megosztó személyiség
Mig Szentágotai élt nem kaphatott Kossuth dijat a Celladam ,na meg a pufajka miatt
ö volt az elsö magyar Larry Hagman szerü-kopírozott sokat onnan, mint ma is csinálják, jól tudott angolul és kiküldték,
sokat hozott Amerikából, jó vetélkedöket vezetett,jó riporter volt

lüke 2010.08.10. 19:21:47

@Ordnassac:
Egrinek lánya van, s ö is nagyon képzett ember

bariga 2010.08.10. 19:23:38

@Ordnassac: köszönöm az életrajzot, sajnos ezek szerint bennem nem hagyott mély nyomokat, esküszöm, most láttam először, de valószínűleg utoljára is.

Ordnassac 2010.08.10. 19:33:08

Szép ív: a túlhatalom kérdésétől eljutottunk a Magyar Televízió régi műsoraiig. :-D

S2000 2010.08.10. 19:36:49

Még egy utolsó gondolat a "gazdasági szabadságharc témához", aztán megyek labdázni a kutyussal.

Nem tudom figyelitek-e a pénzügyi híreket:
- Kína ma közzétette, júliusban csökkent az ingatlanárak növekedési üteme, és alacsonyabb sebességre kapcsolt az ország importja is, mely a vártnál gyengébb belső keresletre utal, mely így kihat a világgazdaság növekedésére is. Ha Kína belassul, az probléma, még akkor is, ha a jelenlegi belső piaci túlfűtöttség nem fenntartható/kívánatos. Kína meg India miatt volt "nem annyira súlyos" a 2008-ban kitört válság...
- Magyar idő szerint ma este negyed tízkor jön a közlemény a Fedtől. A romló gazdasági kilátások miatt ma egy a korábbinál pesszimistább hangvételű közleményre számíthatunk az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reservetől. A különböző felmérések szerint az elemzők megosztottak a tekintetben, hogy a jegybankárok elég rossznak ítélik-e meg majd a helyzetet ahhoz, hogy további lépéseket tegyenek a gazdaság élénkítése érdekében. Egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy a Federal Reserve ismét élni kíván a "quantitative easing" eszközével, vagyis azzal, hogy lehetővé tegye a pénzpiaci szereplők számára, hogy állampapírokat, másodlagos jelzálogpapírokat adjanak el a jegybank számára.

Na ezek azok a külső tényezők, amelyek nevetségessé teszik a nálunk folyó - a költségvetési hiányt növelni akaró - "gazdasági szabadságharcot". Két-három ilyen hír, és hirtelen eltűnik a piaci finanszírozás, mi pedig futunk majd vissza az EU/IMF-hez, hogy csak vicc volt a tárgyalások felfüggesztése...

További jó diszkussziót mindenkinek!

S2000 2010.08.10. 19:38:34

A harmadik rossz hírt kifelejtettem:
- Júliusban 38.1 százalékkal nőtt a kínai export, ám még ez sem volt ahhoz, hogy a piac ne érezzen csalódottságot, hiszen júniusban még 43.9 százalékos volt a bővülés. Ezek alapján a befektetők azt feltételezik, hogy a világgazdaság helyzete mégsem olyan jó, mint ahogy azt korábban hitték.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 19:38:47

@lüke:
én komáltam vitrayt. a műsorai rádióműsorok voltak szerintem. ezek a beszélgetős műsorok. szóval szerintem ő egy remek rádiós, és nem tévés. olyan, mint szilágyi. szóval itt tévéhez nem volt elég pénz. ha az ortt-t és az nka-val vonják össze, és nem az nhh-val, akkor lehetne koprodukcióban tévét csinálni. de mondjuk szalay annamáriával az se menne.

lüke 2010.08.10. 19:41:15

@[nick]:
egyetértünk Vitray-ban

porfelhő 2010.08.10. 19:44:21

@S2000:
Az önkormányzati választások után folytatódnak a tárgyalások az IMF. és EU-val. ilyen nyilatkozatot már olvastunk nem egyet.

S2000 2010.08.10. 19:47:40

@porfelhő: A nemzetközi helyzet meg a mi önkormányzati választásunkig nem romolhat - üzeni OV. :)

bariga 2010.08.10. 19:50:05

hogy a Fidest túlnyerte magát az tény, hogy mindent visz az is tény, még ők is meglepődtek a túlhatalmon az látszik, mert egyáltalán nem tudták mi a teendő. A gazdasági intézkedéseik káoszosak, egymásnak ellentmondó tételekből állnak és nem illenek az európai progresszíóba. Sok helyen visszalép a régmúltba, ami minden szempontból káros.
Több fontos posztra nem találtak megfelelő, fedhetetlen embert, ami azért kínos mert az ő korábbi módszereik szerint ezek a káderek hamar megfoghatók lesznek.
De én mégis azt mondom, hogy van élet a Fidesz nélkül, mindenki tegye a dolgát, hátha lesz néhány olyan törvény is , amelyik valóban segíti a növekedést.
Ami már a tavasszal elidult, jók voltak a folyamatok, még a Fidesz nyilatlozatok és intézkedések sem tudták tönkre tenni , pedig mindent elkövettek, hogy az ország fejét visszanyomják a víz alá.

Amennyiben ezt a gazdaság és társadalom politikát folytatják, nem lesznek képesek kitölteni a négyévet sem. Nagyon remélem, hogy szeptemberre észhez térnek és jöhet egy normális kerékvágás.

nyünyüge 2010.08.10. 19:50:36

@Ordnassac:
Hát kíváncsi vagyok, hogy lesz-e annyi esze Szalai Annamáriának, hogy legalább a politikával közvetlenül nem érintkező kérdések megítéléséhez szakemberekre hagyatkozzék.

S2000 2010.08.10. 19:53:53

@lüke: Nem annak szántam, csak próbálom perspektívába helyezni a mi kis országunk, gazdaságunk helyét a nagyvilágban és ezzel kapcsolatban a mindenkori kormány kapacitását arra, hogy feltételeket diktáljon, IMF-et elzavarjon, stb. A túlhatalom egy ideig működik a belpolitikában, de egy percig sem nemzetközi szinten. OV mosolya enyhén szólva nem volt őszinte a Baroso és Merkel találkozók után...

masni55 2010.08.10. 19:54:49

@Ordnassac: Köszi, ez egycsapásra érdektelenné tette az egész politikát, megyek Vangelist hallgatni, abban egy szép jövő van.:)))

lüke 2010.08.10. 19:54:51

@S2000:
csak fokozódhat
ezt meg bástya elvtárs üzeni

lüke 2010.08.10. 19:57:03

@S2000:
porszem
de ezt ki gondolja másképp,s Barrosonak, Merkelnek a belügyekbe, ha még gazdasági is nincs beleszólása

ILLED 2010.08.10. 19:57:54

Addig jó a blog, ameddig több oldalról szidják.

porfelhő 2010.08.10. 19:59:01

@S2000:
Vettem az üzenetet. Aztán pedig mégis csak romlik /helyzet lesz/ és jönnek a megszoritások.

S2000 2010.08.10. 20:02:18

@lüke: Bocs, de Baroso és Merkel nem belügyekbe szólt bele, hanem a nemzetközi hitelekkel finanszírozott költségvetési hiánycél teljesítésével kapcsolatban szögezték le, hogy szó se lehet lazításról. Ha a magyar állam minden adósságát belföldi alapok finanszíroznák, az belügy lenne. Ezért írtam korábban, hogy ha valóban függetleníteni akarjuk magunkat a nemzetközi pénzügyi szervezetektől, annak egyetlen módja van, a hiány lefaragása. Ezzel szemben kormányunk a hiány növelésén fáradozik.

S2000 2010.08.10. 20:03:15

@lüke: Meg a Duna vízszintje is emelkedik... :)

lüke 2010.08.10. 20:06:20

@S2000:
bocs, de saj. füllel hallottam, ahogy a fr. pénzügy min-rel vitatkozott Barroso,onnan is elutasítást kapott
majd meglátjuk mibe szólnak bele,mivel nem vagyunk benne a valuta unióban

tölgyes 2010.08.10. 20:07:09

@Szimba: TG esetében azonban nem arról van szó, hogy az ember nem tudja levetkőzni a szubjektivitását... Nézze meg TG írásait! Sorozatban sugallják a túlhatalmat. Pl. "Kinek az embere""Minden a fideszé lesz" "Mire jó az elszámoltatás?" stb. Ezek mi és még több is a túlhatalomra utaló megjegyzések sorát tartalmazza. Az Obersovszky azonban ezt nyíltan meg is fogalmazta... no ez nem tetszik TG-nek.

Az objektivitás más kérdés. Bármennyire is elfogult vagyok, ha nem vagyok képes elfogulatlanul szemlélni a dogokat akkor semmit sem ér az amit csinálok. Nem használható..:(

TG. azonban szerintem tudatosan vetít... és akkor most megint előjönnek a 25 milliós ügyletek..ami ilyenkor még akkor is problémává válik, ha egyébként nincsen semmi probléma.

lüke 2010.08.10. 20:07:42

@S2000:
11m-ig emelkedhet, BP-t nem önti el:)

tölgyes 2010.08.10. 20:08:58

@S2000: Miközben Baroso együtt falazott Almuniával akkor amikor Gyurcsányék ezt a mostani csődhelyzetet előállították.

nyünyüge 2010.08.10. 20:12:40

@Fideszbirka:
Ha tudatosan írod nagybetűvel a nick-nevedet - és ténylegesen nem tartod birkának magadat - , akkor legközelebb ne a MaNem meg akármilyen civil portálok negatív kommentárjai, publicisztikáival mutasd be légyszíves a volt (meg akár a jelen) kormány elképzeléseit. Hanem azok eredeti változatával - bármilyenek is legyenek azok (a nemi identitással kapcsolatos nevelésre gondolok itt).

Bár igencsak olajozottan működik a jelek szerint, hogy ha Zújság vagy (rémHír)tv szerint valami ÚGY VAN, akkor az úgy is MARAD, mert már nincs az a pénz, amiért akár a valóság meg bírja azt cáfolni a közvélemény fejében.

S2000 2010.08.10. 20:13:35

@tölgyes: Az még a válság előtt volt, akkor még dőlt az olcsó pénz a kockázatosabb piacokra. Nem lehet összehasonlítani azt a helyzetet a mostanival. A válság kitörésekor nem drága volt a finanszírozás, hanem egyszerűen nem volt finanszírozás a piacokon.

Egy ilyen helyzet újból előállhat, de mi az eddigi jó irányon (hiány lefaragása) akarunk változtatni, növelni akarjuk.

tbb 2010.08.10. 20:14:26

@Ordnassac:

Én úgy emlékszem, hogy azzal indult Kövér válasza, hogyha az ellenzék ragaszkodik a hetenkénti ülésezéshez, akkor nem érdemes ragaszkodni a 3 hetenkéntihez. Még ha az több szempontból előnyösebb is, stb. Aztán hogy ezt a Manemben olvastam-e vagy máshol, azt már nem tudom felidézni. Ha abban a cikkben, ahonnan Ted kimásolta a részletet, nem volt utalás a hetenkénti megtartására, akkor elnézést kérek tőle.

S2000 2010.08.10. 20:15:37

@lüke: Bocs, ezt nem értem. Kivel vitatkozott kicsoda és ki kapott elutasítást?

[nick] (törölt) 2010.08.10. 20:17:03

@nyünyüge:
itt a kérdés az, hogy a telekom, a telenor, és vodafone mellett ki, mikor, és milyen feltételekkel lépjen be negyedik, ötödik, és hatodik szereplőként a távközlési piacra.

Ordnassac 2010.08.10. 20:21:44

@tbb: az volt benne, amit Ted bemásolt.

lüke 2010.08.10. 20:22:44

@S2000:
-Barroso a fr költségvetést meg akarta rendszabályozni, az EU
befolyása alá venni
Jeannot Krecké-vel ordibáltak, aki mondta semmilyen körülmények közt nem szólhatnak bele
-a mai bécsi lapok is balhéztak a több befizetés megtagadásáról

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.10. 20:25:06

Obersovszky túl hosszan kérdez, és túl szájbarágósan, és túl hamar közbeszól.

S2000 2010.08.10. 20:32:18

@lüke: Ja, a közvetlen EU adóról beszélsz (légiforgalomra, széndioxid kibocsátásra, stb.)... Az más tészta.

tbb 2010.08.10. 20:33:45

@Ordnassac:

Igen. Megnéztem én is. Nem Ted csúsztatott, hanem én. Akaratlanul. De ez nem mentség. Elnézést kérek tőle.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 20:35:39

@lüke:
akik az unió nettó befizetői, azokat nem tudja barroso megrendszabályozni.

S2000 2010.08.10. 20:38:17

@[nick]: A pénz beszél, a kutya ugat... Mi a kutya farka vagyunk (mind a kettő... :)), de mi akarjuk csóválni a kutyát.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 20:38:29

szerintem van olyan forgatókönyv is, hogy a tagállamok az uniós befizetésektől sorra elállnak, így csökkenhet a hiány, sőt helyre állhat az egyensúly.

lüke 2010.08.10. 20:39:13

@S2000:
a bécsi,igen
a másik a költségvetésbe való beleszólás,a fr-k

lüke 2010.08.10. 20:44:19

jó éjt,

majd meglátjuk mit rendszabályoz az unió
s ezt a fiskális terrort már hallottam 2006-ban is, ha nem GYF lesz, akkor nem jutunk a pénzforrásokhoz, meg is lepödtem, hogy ilyen alku van
én mindenestere befizetö vagyok:)

nyünyüge 2010.08.10. 20:51:40

@[nick]:
Hát ez is egy kérdés. De ebben biztosan nem Szalai Annamária fog dönteni. Ráadásul jelen piaci helyzetben csak nagyon-nagyon tőkeerős, a jövőnek építkező befektetőnek-szolgáltatónak érdemes belevágnia, kíváncsi vagyok, lesz-e ilyen.

De őszintén szólva én inkább a tv- és rádiófrekvenciák dolgára, az músorszolgáltatókkal ill. általában a tartalomszolgáltatókkal kapcsolatos szabályozásokra gondoltam.

Amikre szükség volna, de ha Szalai Annamárián keresztül a nyers politikai érdek fogja ezeket szabályozni, az nagyon gázos lesz.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.10. 20:56:44

@poszt

"a politikai szimpátiákon időnként a kelleténél erősebb fénytörést szenved a más logika alapján formálódó mondanivaló."

Tökéletes mondat. Ez szinte minden blogger minden közéleti bejegyzésére igaz.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.10. 21:01:38

@poszt

"iztos vagyok abban (ez nem irónia, hanem erős bizalom), hogy Obersovszky Péter hasonlóan gondolkodott 2002-ben vagy 2006-ban is, amikor a jelenlegi kormányerők kisebbségben maradtak"

Én a 2006-os választást egy rubicon átlépésének éltem meg. Talán nem véletlen, h a II. gyurcsány-kormány volt szinte az egyetlen, amelyik úgy ment neki a szeptembernek, h gyakorlatilag csapnivalóvá vált a népszerűsége.

nem emlékszem, h ilyen hamar zuhant volna vesztes szintre a korábbi győztes

nyünyüge 2010.08.10. 21:02:51

@lüke:
Szalai Annamária középfokú német nyelvtudással lesz 9 évre a médiahatóság elnöke. Végülis NEMZETI médiahatóságról van szó, nem a nemzetközivé lett médiáról, nem :(???

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.10. 21:08:19

Kedves Török Gábor!

Obersovszkyval szemben felemlegetett "uyge akkor is ezt mondta" azért némiképp jogtalan, hiszen eddig egyetlen pártnak sem volt önmagában 2/3-a, tehát a "túlhatalom" szót semelyik pártra nem használhatta volna elvben sem.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 21:08:25

@nyünyüge:
vagy valaki megkap egy frekvenciatartományt ingyen, vagy majdnem ingyen, és továbbaadja. és ehhez már nem kell nagyon tőkerős, és a jövőnek építkező befektető. az állam meg szokás szerint száz évre titkosít.

nyünyüge 2010.08.10. 21:15:59

@[nick]: Hát-hát, minden lehet, de azért ez nem olyan egyszerű, mint a műveletlen mezőgazdasági terület felvásárlása átsorolás és ingatlanfejlesztés előtt néhány perccel. Az ingyen gazdagodás monopóliuma ez esetben az államé. Aki megveszi a frekvenciát, az egyben kemény beruházási kötelezettségeket is vállal évtizedekre előre. Úgyhogy a sima továbbadás nem működik.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 21:16:43

@malacz69 rettegéselemző:
előtte néhai antall józsef is átlépte ezt a "rubikont". bár gondolom a taxisblokád gonosz szdsz ármánya.

www.youtube.com/watch?v=khh0zDrwGZY

mamacok 2010.08.10. 21:25:03

@malacz69 rettegéselemző: De miért is, Bébi?! Mert nem egy "demokratikus cenrtalista "párt, nem katonásan fegyelmezett mint a narancssárgák, és jól kiszivárogtattak, majd kihasználtak egy beszédet, ami, egyébként, ebben a jelenleg regnáló cuccban is elhangozhatott volna bármikor. Ennyi. Soha ilyen rosszindulatú, az ellenzéki szerepet negatíve értelmező párt nem volt még az új magyar töriben. Jellemzően ők akarják csonkítani a népszavazás intézményét, hiszen épp ők fordították ki azt annak valódi, alkotó szerepéből, s tették az obstrució eszközévé.

mamacok 2010.08.10. 21:27:47

@mamacok: Ja, és a túlhatalom fogalmilag lényegtelen, ha kultúrált, demokrata párt éri el. Ellenkező esetben a demokrácia végét jelenti, jobban mondva egy olyan jó kis kádári látsaztdemokrácia kezdetét.

[nick] (törölt) 2010.08.10. 21:30:19

@nyünyüge:
hacsak közben a megszerzett üzletrészeket el nem adja.

Ordnassac 2010.08.10. 21:32:45

@mamacok: ebben nem értek egyet. A totáloppozíció magyar gyakorlata elég régóta fut már, nem 2006-ban kezdődött...

nyünyüge 2010.08.10. 21:41:28

(hírszerző)

Szalai Annamária a NMHH elnöke
...
3 people like this

Nem sok. Ennyit még meg is lehetne győzni az ellenkezőjéről :)!

török gábor 2010.08.10. 21:45:32

@malacz69 rettegéselemző: ezért aztán nem is arra írtam, hanem a választói akarat tiszteletben tartására.

nyünyüge 2010.08.10. 21:46:02

@[nick]:
Minden lehetséges. De nem véletlenül stabil ilyen szempontból a magyar piac, igen kemény a szabályozás jelenleg.
Persze azon most éppenséggel lehet változtatni, ha az IMF-nek nekimentünk, a Vodafone vagy a DT nem lehet ellenfél :).

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.10. 21:49:55

@török gábor:

Igen, csak azért itt összecsúszik a dolog, mert Obi a "túlhatalom" felemlegetését reklamálja, erre Ön azt "rója" fel neki, h ugye régebbi választások esetén sem volt baja a nép döntésével.
Szóval - bár nem szkott - de itt kissé csúsztat.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.10. 21:53:11

@mamacok:

Ön buta, vagy tájákozatlan, vagy rossz a memóriája, amnesztisá;-]

A beszéd szept. 17-én jött ki, de szept. elején már rég népharag volt ferivel szemben, az őszödi kijövetele nem rontott lényegesen az MSZP 2006 őszi pozícióin, pláne azért, mert e ribillió ferinek kedvezett kezdetben.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.10. 21:54:50

@[nick]:

Igen, valóban Antall volt a másik, aki választás évében lepadlózott őszre, de ez kódolva volt a társadalom akkori szerkezetében, elvárásaiban. Ezt most nem fejtem ki, de állítom:
bárki jött volna, így járt volna akkor.

török gábor 2010.08.10. 22:01:25

@malacz69 rettegéselemző: a túlhatalom is a nép döntése és a nagyon kis többség is. szerintem itt a párhuzam, ezt én nem érzem csúsztatásnak, ugyanaz a logika.

Ordnassac 2010.08.10. 22:16:56

www.origo.hu/itthon/20100810-alkotmanybirosaghoz-fordul-az-mszp-es-az-lmp-a-mediatorveny-miatt.html

Kicsit zavarosan megfogalmazott cikk. Lényege: mindhárom ellenzéki párt az AB-hoz fordul. Van egy halvány érzésem miszerint a három beadványt (plusz ami még jön másoktól) egyesíteni fogják. Az biztos, hogy legalább egy évig csámcsogni fognak az ügyön. Kíváncsi vagyok, hogy kinek szignálja majd Paczolay Péter az ügyet (ebben nagy szabadsága van a mindenkori AB-elnöknek).

6.Lenin 2010.08.10. 22:17:47

Mit jelent a túlhatalom?

Nem mi nyertünk.

Ted Striker 2010.08.10. 22:20:04

@tbb: Készséggel adom Neked a forrást, ahol elolvashatod magad is: www.mno.hu/portal/729682
Vagy tán nem azt akarod mondani, hogy a Magyar Nemzet online változata hamisított?

Egyébként, a fentiek okán várok egy Mea Culpát a részedről

Ted Striker 2010.08.10. 22:24:03

@Ted Striker: Na így jár az aki nem olvassa végig a kommenteket, az MC-t láttam, úgyhogy részemről is MC :-)

Ted Striker 2010.08.10. 22:26:06

@Ordnassac: Kösz, már én is észrevettem; bár részemről is hiba volt hogy a forrást nem mellékeltem...

Ordnassac 2010.08.10. 22:28:51

@Ted Striker: elnézést, de ezt muszáj ellőnöm (egyik ismerősöm szóvicce): a szomszédok elnézéskérése: Mea Kulka, Mea Maxima Kulka!

Elnézést!

Ted Striker 2010.08.10. 22:31:47

@manyike: Kétfarkú kutyapárt-féléknek is megvolt az előfutára:

Fűt-fát ígér a szavazóknak
százezer nagyszájú jelölt.
Azt mondja minden szebb lesz holnap,
és közben jámbor arcot ölt.
Vigyázz ezek csak gödröt ásnak,
ki rájuk hallgat, az balek,
mert a mérsékelt haladásnak
jelöltje Jaroslav Hasek!

A törvény keretein belül mérsékelten haladó párt ars poeticája - és rémisztő hogy mennyire igaz még ma is...

AkarkiJ 2010.08.10. 22:40:17

MKKP főpolgármester jelölt biztos kap tőlem egy szavazatot :)

ha nem lehet "tartózkodom" rubrika, akkor legyen MKKP :)

Ordnassac 2010.08.10. 22:48:43

@Ted Striker: hát a Gárda-egyenruhás Kutya bácsi nem valami nagy ötlet...

Ordnassac 2010.08.10. 23:16:06

@AkarkiJ: tényleg, szerinted összegyűjtik a kétfarkú kutyák a megfelelő számú cetlit?

AkarkiJ 2010.08.10. 23:19:42

@Ordnassac:

igen, szerintem összeszedik

van akkora tömeg a nem-szavazók között, aki szavazna, de elege van és nem tudja kifejezni sehogy - erre tökéletes fricska a kétfarkú kutya

AkarkiJ 2010.08.10. 23:25:57

@Ordnassac:

bár meglepődtem, hogy a harmadik jelölt a 7. kerületben indul :)

mondjuk az lmp-től el fog szívni valamennyit a duplafarok, mert oda is sokan a "nincs kire másra szavazni" lelkület miatt x-eltek, de én hiszek bennük, hogy megcsinálják :)

mréveiller 2010.08.10. 23:58:54

Ez a túlhatalom dolog nagyon erőltetett. Ha Gyurcsány 2006 őszén lemond és kiírják az új választást a Fidesz messze lett volna a kétharmadtól.Az MSZP csak saját magát okolhatja a helyzetért, mert ragaszkodtak a hatalomhoz.

Ordnassac 2010.08.11. 00:39:20

@AkarkiJ: erre gondoltam én is, meglátjuk, 33478 kopogtatót kell összegyűjteni. Ennyi a budapesti összválasztók 2%-a...

A 7. kerület meg annyiban logikus lehet, hogy ott volt a Hunvald-ügy.

Ordnassac 2010.08.11. 00:45:43

@Ordnassac: az összlétszám: 1 673 900 fő.

tbb 2010.08.11. 01:06:04

@Ted Striker:

Azt hittem, hogy ez a Magyar Nemzet cikk az a cikk amit régebben én is olvastam valahol. Tévedtem, elnézést kérek.

@tbb:

Ordnassac 2010.08.11. 01:12:45

@tbb: közben már ő is rábukkant. ;-)

lüke 2010.08.11. 07:05:33

@nyünyüge:
sajnos nem én választom öket:)
Spajának ez jó lett volna,
mert torzitó (f)ordítók vannak MO-n, a eredetiben más van ,mint a referáltban!
a minisztériumok nevének fordítása ,az is egy világgyözelem:)
de ha aktiv a középfoka, az jobb mint egy passziv felsö

Fideszbirka 2010.08.11. 07:30:46

Jó reggelt, ma körülbelül két percem van benézni ide, ezért mindenkitől, aki esetleg írt nekem, de a kommentje kicsúszott az első százból, elnézést kérek, nincs időm foglalkozni vele.Találtam viszont egy gyöngyszemet:

@nyünyüge: "Ha tudatosan írod nagybetűvel a nick-nevedet - és ténylegesen nem tartod birkának magadat - , akkor legközelebb ne a MaNem meg akármilyen civil portálok negatív kommentárjai, publicisztikáival mutasd be légyszíves a volt (meg akár a jelen) kormány elképzeléseit. Hanem azok eredeti változatával - bármilyenek is legyenek azok (a nemi identitással kapcsolatos nevelésre gondolok itt).

Bár igencsak olajozottan működik a jelek szerint, hogy ha Zújság vagy (rémHír)tv szerint valami ÚGY VAN, akkor az úgy is MARAD, mert már nincs az a pénz, amiért akár a valóság meg bírja azt cáfolni a közvélemény fejében."

Kedves nyünyüge, ha annyira érdekel az eredeti verzió, akkor keresd meg az illetékes minisztérium archív anyagaiban, gondolom nagyfiú/nagylány vagy, és megtalálod.

Egészen elképesztőnek érzem, hogy itt már azért is csesztetik az embert, ha belinkel egy Magyar Hírlapos vagy HírTV-s írást. Nekem például az Index, az Origo, a Népszabadság, az ATV meg a Klubrádió ellenszenves, szerintem ott folyik agymosás és ezeken a helyeken hazudoznak összevissza, de ennek ellenére soha nem fogom venni a bátorságot, hogy belepofázzak abba, hogy ki mit linkel be. Ha legközelebb valaki a Szabadság című komcsipárti újság netes oldaláról hoz linket, vagy esetleg a Mazsihisztől, és nekem az idézett dolog tartalma nem tetszik, akkor meg fogom írni a véleményem magáról a belinkelt anyagról, de tiszteletben fogom tartani azt a jogát az illetőnek, hogy azt olvas és azt idéz, amit akar. Ha nem tetszik, egyáltalán nem kell a liknkjeimről elérhető cikkeket elolvasni.

Elképesztő, hogy a ballib oldalon még mindig meg akarják mondani hogy mit szabad gondolni, mit kell nézni meg olvasni, hogy A ZIGAZSÁGHOZ (istenem de fárasztó már ez a "z" betű áthelyezgetés) eljussunk.

További szép napot.

jjulie 2010.08.11. 07:39:29

csendben jeleznék egy frissen hallott dolgot: a pesti belső kerületekben megszünőben az ingatlanpiaci probléma, sőt egyértelmű pörögésnek indult az elmúlt egy hónapban,(hírek szerint az a1 álítólag hamarosan újranyit irodákat, amiket másfél évvel ezelőtt bezárt) míg buda most roppant meg, de keményen (pl. a rózsadomb tele van mélyen áron aluli lehetőségekkel, míg az 5. kerületben szó sincs ilyenről)

a pörgés egyik jelentős generálója, a vidéki vásárló

Ja, lehet széllel szemben pisilni, de minek

jjulie 2010.08.11. 07:45:48

@Fideszbirka:

gondolj amit akarsz, meg ide írj ami tetszik neked

összesen ennyi lehet a szabadságfokod, mivel minden egyéb helyen egy bedarált tövig frusztrált csicska vagy

meg is talált és ki is használt egy rád építő politikai erő

Szimba 2010.08.11. 07:50:39

@Fideszbirka:

Nem is fogok veled vitatkozni, ha nincs időd elolvasni a kommenteket!:(
Beee!

bariga 2010.08.11. 07:51:35

aki tökéletesen hitt a Fidesz ígérteknek az miért ne hihetné el akár a kétfakú kutypárt "programját"

Szimba 2010.08.11. 07:52:20

Hol van Panelburzsoázia?
Hiányzik!

porfelhő 2010.08.11. 08:46:07

@Szimba:
No igen, éppen tegnap este jutott eszembe, hol van panel? de videfon is el van tűnve.

Diocles 2010.08.11. 09:39:25

@bariga:

nem kéne reagálnom, de muszáj
nos, ismerem a fajtádat, gondolom vagy komancs káder vagy, jobb esetben komancs kádergyerek, így aztán végképp nem értem, h mire fel ez a nagyarc.

a Fideszre a zöm soha nem az ígéretek miatt szavazott, hiába is próbáljátok magatokat ezzel hitegetni, hanem azért, mert rühellnek titeket. komancsokat.
a Fidesz 2002 óta a legnépszerűtlenebb időszakában sem ment 30% alá, ezt vesd össze a ti mostani 10%-étokkal.

[nick] (törölt) 2010.08.11. 10:06:46

@malacz69 rettegéselemző:
én abban hiszek, hogy a poltikikában vannak tehetséges politikusok, és tehetségtelenek. vannak fazonok, akik tudják mit kell csinálni, és azt is: hogyan. és vannak, akik nem.

majdnem mindig ugyanazt kell csinálni. azért mondom, hogy majdnem mindig: mert békeidőben nem azt kell csinálni, mint háborúban. de a háborút mindig az uniónak kell megvívnia, a kereskedelmi háborút pedig meg mindig a városoknak. a kultúrát mindig a régióknak kell csinálniuk, és és a szegénységgel meg mindig az államnak kell foglalkoznia. és ha valaki végigolvassa a könyveket, akkor szerintem azt látja, hogy mindez a történelemben örök. vagy bármi mást lehet persze. szerintem mindig ugyanazt kell csinálni. szóval edison végtelen okos mérnök volt. és ma is végtelen okos lenne. vagy newton ha élne alapjaiban írná át a fizikát. szóval a tudósok mindig kimagaslanak a tömegből, és a természetfilozófusok is.

antall szerintem nem volt tehetséges politikus, mint ahogyan ebből az elitből senki sem tehetséges. de az európai elitben se nagyon van ilyen. de az ilyet mindig a recesszió termeli ki, és sohasem a konjunktúra. antall idejében recesszió volt, szóval volt esélye nagy dolgokat csinálni. csakhogy antall ostba emberekkel vette körbe magát, és ebben nagyban hasonlít orbánra.

[nick] (törölt) 2010.08.11. 10:24:01

@Diocles:
a szocikra meg csak azért szavaznak, mert rühellnek benneteket: nácikat. szóval ez a szoci-náci ellentét uralja a politikát.

tölgyes 2010.08.11. 10:40:52

@S2000: Vagyis: válság előtt lehet hazudozni, össze-vissza beszélni.. az rendjén van. Válság után nem lehet még megmondani még azt sem, hogy it egyesek össze vissza hazudoztak.. és akik ezt tették, ők is felelősek a helyzetért. Kicsit kificamodottan tetszik gondolkodni.

ssi 2010.08.11. 10:42:17

@bariga: közvetetten egy lényegre tapintottál :-)
felnőttként kuncogok kétfarokon, s másokon mérgelődöm, ha megvezetnek
ha a zagyvaságot zagyvaságként tálalják, helyén tudjuk kezelni
ha akármit elmásítva tukmálnak ránk, bizalmatlanságunk sokszor jogos

@Diocles: több olyan optimista fideszrajongó van, akik nem utálnak senkit, s képesek meglátni imádott kormányuk hibáit is

@Fideszbirka: jó vegyes társaság vagyunk, az általánosítás nem okés
@[nick]: ne általánosíts!! sokan élnek gyűlölet, gyűlölködő beszéd nélkül
hosszú eszmefuttatásaidat olvasva, mindig megkérdezném: ki vagy?
most másként kérdezném: miért, ki vagy?
"antall szerintem nem volt tehetséges politikus, mint ahogyan ebből az elitből senki sem" - ezt írtad 10:06:46 - s ilyen szövegeken elborzadok: markáns véleményem, hogy a legmagasabb mércét az ember önmagának állítsa

tölgyes 2010.08.11. 10:45:25

@[nick]: No de hol vannak itten a nácik??? Kedves Nick, önnek már megint oda ment vissza az esze, ahol SZDSZ tartott 89 óta folyamatosan...:::(((
A magyar politikai életben vannak szélsőséges radikálisok..még idióták is (mindegyik pártban) de nácik..?????

lüke 2010.08.11. 11:03:00

www.ortt.hu/belso_oldal.php?belso_id=9
sok diplomája és "simple the best" CV-je van:)

lüke 2010.08.11. 11:10:36

@nick
ez a szoci náci ellentét hülyeség:
a náci-kommunista a helyes, így pongyola
De a szocialisták- s a velük azonosult kelet-európai kommunisták- magukat az egyetlen rasszismus elleni erönek tüntetik fel, mint volt a 40-s években.Azóta eltelt 70 év.Lehet más is:)

[nick] (törölt) 2010.08.11. 11:35:41

a náciknak azokat hívom, akik a birodalmi nemzetállamban hisznek, a szociknak pedig azokat, akik a demokratikusan működő pártállamban gondolkodnak, ami a szoci terminológia szerint a jogállam. a politikát ők uralják. török egy szoci, obersovszky meg egy náci (nacionalista becézve).

természetesen a szoci nem azt jelenti, hogy török mszp szavazó. tulajdonképpen ugyanazt mondja, mint obersovszky. csak ő ezt az egészet nemezti köntösbe akarja beburkolni, mivel ő nemzeti szoci. török meg azt mondja, hogy szerinte ez fölösleges. és erről vitáznak a tévében.

[nick] (törölt) 2010.08.11. 11:37:59

még annyit, hogy természetesen se a szoci, se a náci nem szitokszó.

S2000 2010.08.11. 12:09:09

@tölgyes: Két különböző dologról beszélünk.

Én arról, hogy a válság előtti és utáni pénzügyi környezetben hogyan, illetve hogyan nem lehet megoldani az államháztartási hiány finanszírozását. A válság előtt könnyen meglehetett, azóta nehezebben. Ebben én nem látok kificamodást. Továbbá azt javaslom, hogy a kormány csökkentse a hiányt és azzal érvelek, hogy valódi pénzügyi függetlenedést ez fog eredményezni. A jövőre nézve.

Te viszont arról beszélsz, hogy ki hazudozott és mit lehet/nem lehet megmondani. Két külön téma, ráadásul amiről Te beszélsz az a múlt, amin lehet sokat rágódni, de a jelen és a jövő problémáit ez a rágódás nem oldja meg.

[nick] (törölt) 2010.08.11. 12:27:40

@lüke:
lehetne hívni bolseviknek, és nemzeti bolseviknek is. szóval a bolsik abban hisznek, hogy a demokrácia lényege, hogy a párt szavazótábora maximális legyen. a nemzeti bolsevik meg ezt a szavazótábort azonosítja a nemzettel. most persze a bolsevikok azt mondják, hogy ők is a nemzet tagjai. és akkor ezen megy a vita.

S2000 2010.08.11. 12:47:23

@[nick]: Érdekes definíciók...

Hitler és pártja demokratikus úton jutott hatalomra, viszont a kampánya során előre megmondta, hogy ha hatalomra kerül, fel fogja függeszteni a parlamenti demokráciát, tehát nem árult zsákbamacskát. A retorikájában a harcot a szovjet "zsidó-bolsevik" (Hitler összekapcsolta ezt a két csoportot) világuralomra törekvés ellen hirdette meg. Ha nincs a kommunista forradalom és a szándék a forradalom exportálására az oroszoknál, Hitler nem jutott volna hatalomra.

A szocialista-kommunista (a kommunisták szerették magukat szocialistákank hívni) megközelítés Lenin részéről viszont pont az volt, hogy erőszakkal, törvénytelen eszközökkel kell megszerezni és megtartani a hatalmat (proletár diktatúra), amit 1989-ig meg is tettek Kelet-Európában és a Szovjetunióban. A szoci/komcsi proletár diktatúra még véletlenül sem egyenlő egy demokratikusan működő pártállammal.

Ebben a kontextusban ma Magyarországon lenácizni meg leszocizni bárkit is érdekes retorika... Török Gábor személyes politikai nézeteire szerintem nem sokan rendelkeznek rálátással. Politikai elemzőként ő kínosan ügyel arra, hogy ez ne legyen publikus információ, tehát őt leszocizni alaptalan. Legalább ennyire tartom alaptalannak Obersovszky lenácizását. Ő egy olyan kormány álláspontját osztja, amit ugyancsak alaptalan lenne lenázicni.

Ordnassac 2010.08.11. 12:49:12

@S2000: "Ha nincs a kommunista forradalom és a szándék a forradalom exportálására az oroszoknál, Hitler nem jutott volna hatalomra."

Ez elég durva leegyszerűsítés egy olyan világban, amelyik épp próbált kikászálódni a weimari káoszból és a nagy gazdasági világválságból...

nyünyüge 2010.08.11. 13:02:51

@lüke:
A hírközlésért felelős elnökhelyettes életrajza izgalmasabb.
Ha 9 évig megmarad ezen a helyen, akkor megdönti saját rekordját :)

2009 - Szélessáv Alapítvány, stratégiai igazgató
2005 - 2009 UPC Magyarország Kft., szabályozási és kormányzati kapcsolatok igazgató
2000 - 2005 UPC Cenrtral Europe Group, üzletfejlesztési igazgató
1997 - 2000 Róna & Társai Rt., befektetési igazgató
1993 - 1997 Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap, befektetési menedzser
1990 - 1993 Sluis and Groot Hungary Kft., pénzügyi igazgató
1989 - 1990 Encoprint Kisszövetkezet , főkönyvelő
1988 - 1989 Postabank és Takarékpénztár Rt., vállalati finanszírozó
1987 - 1988 Magyar Hitelbank Rt., vállalti finanszírozó

S2000 2010.08.11. 13:10:48

@Ordnassac: Igy van. Ha megnézed Hitler választási kampányát, akkor látható, hogy noha az antiszemitizmus is visszatérő motívum volt, a fő motívum a kommunistáktól való félelelmre épült - amit ő egyébként összekötött a "zsidókérdéssel", innen az általa előszeretettel használt "zsidó-bolsevik" terminológia. Hitler kampánya testre szabott volt abból a szempontból, hogy mindenhol azokat a jelszavakat, ígéreteket adta elő, ami a helyi közönségnek bejött. Számos helyen (jellemzően vidéki, katolikus helyeken) pl. az anti-szemita retorika elő sem került. Hitler ezért jó érzékkel - és kicsit konfliktusba kerülve a saját maga által meghirdetett részben nemzeti, de részben szocialista irányvonallal - biztosította német gyárosokat és üzlettulajdonosokat, hogy a magántulajdon szent és sérthetetlen lesz, ha ő kerül hatalomra. Még azt is megkozkáztatom, hogy ha Leninék létrehozzák a proletár diktatúrát Oroszországban, de nem törekednek a forradalom exportálására, abban az esetben is sokkal nehezebb dolga lett volna Hitlernek hatalomra jutni. Az orosz kommunista ügynökök és a Comintern németországi ténykedése viszont nagyon jó alapot adott Hitlernek a kampányához.

Hasonló meglátásom van a Fidesz 2010-re elért támogatottságával kapcsolatban is (korábban is leírtam): meg vagyok győződve, hogy ha az öszödi beszéd után lemond a kormány és akkor tartják a választásokat, az MSZP jobban, a Fidesz pedig rosszabbul szerepelt volna, mint a 2010-es választásokon. Az MSZP ragaszkodása a hatalomhoz - minden áron - nagyon sokat rontott a párt hitelességén az öszödi beszéd és a 2010-es választásokig eltelt idő alatt, és nagyon sokat dobott a Fidesz támogatottságán. Tehát közvetve és közvetlenül is a Fidesz kétharmados parlamenti többségének alapvető oka maga az MSZP.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.11. 13:19:18

@bariga: láttam picit a tévében kétfarkú kutyáék képviselőjét. Elég szánalmas figurának tűnt, ennél azért többet vártam, pl. vehette volna teljesen montypithonosra a szituációt.
Btw, nem derült ki, hány farka van.

bariga 2010.08.11. 13:26:18

@Diocles: vigyázz kérlek, nem szeretném, ha a megemelkedett vérnyomásod kárt tenne benned. Kósával élve legyél olyan kedves megkeresni az elgurult gyógyszeredet, mielőtt még késő lenne.
Ha érdekel, akkor én egyszerű civil vagyok a gazdasági életből, üzleti alapon működik az agyam már nagyon régen és mondhatom elég sikeresen. Ami viszont azt is jelenti, hogy szerintem vannak bizonyos törvényszerűségek, amiket nem lehet demagógiával felülírni. Ez tapasztalat és tanulás eredménye.
Egyszerűen nem egyezik a véleményünk , illetve a tapasztalataink, de ez nem baj. Én a saját fejemmel szeretek gondolkozni és tiszteletben tartom a Te eszméidet is, nem számít, hogy egyetértünk-e vagy nem. Ez viszont egy alapvető különbség.

tepes 2010.08.11. 13:51:59

@bariga: Sintér Pándor helyzetbe hozásának ötlete kapcsán döbbentem rá én is, hogy talán OV is csak egy báb.
A beiktatás után írta is valaki, hogy OV irányítja a Fideszt, OV-t meg Pintér...
Ez is elég érdekes:
www.hirszerzo.hu/cikk.itt_a_fidesz_beismerese_orban_viktor_tenyleg_talalkozott_lauderrel.162008.html

[nick] (törölt) 2010.08.11. 13:56:21

@S2000:
hívhatjuk felőlem politológusnak, és politikusnak is. szóval a szoci a magyar közéletben nagyjából a politológus szinonimája, a náci meg a politikusé.

politológus nagyjából azt a himi-humit mondja, amit török. hogy a pártok, és a társadalom viszonya rendkívül összetett, és valahogy kell mindig egy párt, vagy pártszövetség, amelyik uralkodik a többségen, mert ez a demokrácia. az egy anyanyelvűek fölött uralkodjon egy párt, és az mutassa meg a helyes irányt. persze ez sose sikerül, szóval lehet tudni, ha valakit dupláz, akkor az utána kétszer akkorát bukik. vagy ha esetleg tripláz, akkor háromszor akkorát. szóval úgy egyébként a nép az agyagba döngöl minden politikust, mert valójában ez a népakarat: az agyagba döngölés. persze egy kisebbség meg totálisan elköteleződik. de úgy kell nekik. vannak aki objektívek maradnak, és akkor ők a politológusok. ezt gondolja szerintem török, és nagyjából ugyanazt, mint a szoci értelmiség, csak ő még nem olyan idős, mint helleg ágnes. aki a hazai mezőnyt látva szerintem elég jó filozófus, de egy szoci filozófus, és szerintem ezt nem is utasítaná vissza. törököt meg szerintem nem érdekli, hogy mit gondolnak róla. pláne nem itt a kommentek között.

[nick] (törölt) 2010.08.11. 14:00:30

@lüke:
a moziüzemi vállalat a vezetése alatt csődbe ment, ezért belépett a pártba. csak nem a szocik közé, hanem a népfrontba. és innen lett a főhatóság elnöke. eszembe nem jutna semmiféle székbe átüllni, mert elég kényelmes a sajátom, de megeszem a kalapom, ha ez nem ugyanaz, mint a pártállam. csak most az ellentét nem a párton belül van, hanem a pártok között. és lehet ezt demokráciának hívni, csak eddig ezt puha diktatúrának hívtuk.

[nick] (törölt) 2010.08.11. 14:02:23

de előtte rozgonyi krisztina ugyanez volt. szóval róla azt lehetett tudni, hogy az mszp kampányfőnökének braun róbertnek a felesége. és akkor innen a hírközlési szakértője lett.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.11. 14:18:49

@bariga: szeretném felhívni a figyelmet(d/t), hogy a maffiás mondatokat Babarczy Eszter "eszme- és művészettörténész, filozófus, publicista" mondta. A Klubrádióban.
Ettől még persze, lehet benne igazság. Csak egy picit gyanús, amikor egy Babarczy-félének kezd szimpatikus lenni a Kövér László (mármint Orbánhoz és a vele társult/hadakozó maffiához képest).

Szimba 2010.08.11. 14:29:45

@Hepci:

Nem humorista, komikus, sem parodista a fiú. Ő "street art" -ban utazik. Azt viszont már Szegeden is jól csinálta.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.11. 14:39:13

@Szimba: nekem csak annyi tűnt fel, hogy mosdatlan (zsíros-csapzott a haja) és nem tudta eldönteni, miként viszonyuljon az előre felmérhető kérdésekhez. Aztán otthagytam.

bariga 2010.08.11. 14:45:28

@Hepci: szerintem is ez a ló túloldala, talán kompenzál a választások előtti mondatai miatt? hátha valaki ki tudja deríteni mi ez az egész?

bariga 2010.08.11. 14:48:32

@tepes: a Pintér kinevezését már sokan nem értettük eddig sem

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.11. 14:50:35

@bariga: BE nyilván egy sebezhető-érzékeny (művész)lélek is, akinél az átlagemberekhez képest sokkal nagyobb amplitúdójú kilengések fordulhatnak elő a véleményének alakulásában. Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy a politikai érintettségű megnyilvánulásait felesleges túlságosan komolyan venni. Most éppen olyanja van, hogy sorozatosan publikálja a demokrácia végét vizionáló cikkeket.

S2000 2010.08.11. 15:13:39

@bariga: Szerintem a hölgy a saját pártjából (SZDSZ) indul ki, amikor ilyeneket gondol.

Szimba 2010.08.11. 15:15:17

@Fideszbirka:

A 4 év helyett 6 évig tartó alapozó oktatás nem akkora borzalom, mint ahogyan egyesek tálalják. Ugyanis tény, hogy az idegen nyelv meg természetesen a magyar nyelv elsajátításának, a szókincsgyarapításának ez a leghatékonyabb időszaka.

Tehát, ha a 12 osztályos iskolákban 6. osztályig elsősorban az alapkészségeket fejlesztik, és nyelvet tanulnak a gyerekek, akkor a következő 6 osztályban már lényegesen jobb szövegértéssel, és felkészültebben tudják az egyes szaktárgyakat tanulni.

Nem tűnt fel, hogy 5. osztálytól ugyanazt az anyagot tanulják a gyerekek, mint amit azután a középiskolában is újra elkezdenektanulni?

Amíg régen a 8. osztály után sokan befejezték a tanulmányaikat, addig ez jó volt, de ma már szinte kivétel nélkül minden gyerek 18 éves koráig tanul.

Másrészt szinte az összes alapítványi és gazdag gyereknek szánt iskola (a 8 osztályos gimnázium is) már régen eszerint szervezi az oktatást. A gyerekek 6. osztályos korukra már 1 vagy még inkább 2 nyelvből rendelkeznek középfokú tudással. Kiváló szókincsük van, a szövegértésük is jó. Ezután kezdik a szaktantárgyakat részletesebben tanulni, hiszen 2 évvel több idő jut a történelemre, az irodalomra, a matematikára, stb. (összesen 6 vagy 8 év), míg az általános iskolát végző, majd középiskolába jelentkező gyerek kétszer tanulja ugyanazokat a dolgokat, csak zanzásítva, kevésbé részletesen, és ráadásul akkor kezdve, amikor még nem igazán érett rá.

Magyar B. éppen ezzel akarta elérni, hogy a többi iskolába járó gyerek is jobb lehetőségeket kapjon. (Persze szerintem sem lehetséges ezt megvalósítani, mert a gyerekeikkel nem foglalkozó, a hátrányos helyzetű családok gyerekei ezeket a lehetőségeket sem tudnák megragadni.)

Ráadásul országosan 200 iskoláról volt szó, amelyikben el LEHETETT volna kezdeni ezt.

Az óvodában pedig az Alapprogramnak az az egy mondata nem tiltás volt!!! Félremagyarázni mindent lehet, talán nem a Családinet amatőr cikkeit kellene elolvasni erről.

Szimba 2010.08.11. 15:17:15

@Hepci:

Nem láttam. Lehet, kicsit őrült. Elvégre ez majdnem olyan, mint a falfirka, és egy fillért sem kap érte.

Viszont agyon szoktam nevetni magam egyik-másik plakátján, feliratán.

lüke 2010.08.11. 15:19:48

@nyünyü:
ez sa kép helyböl uv.
akinek ennyi munkahelye volt:
-összeférhetetlen &
- pénzéhes

lüke 2010.08.11. 15:25:16

@hepci
ez a Babarczy kislány paroniás
hu.wikipedia.org/wiki/Babarczy_L%C3%A1szl%C3%B3
eszme- és művészettörténész, filozófus, publicista
és még mi?
annyi hülyeséget irkált a választások körül, az egész eszme rendszere zavaros
ez is
"valójában egy 3-4 fős maffiózó csoport és Orbán harca zajlik. És ha Kövérnek vagy az Ádernek elege van, akik eddig a leglojálisabb emberek voltak, az arra utal, hogy olyan szereplők léptek be a Fidesz politikájának alakításába, akik nem feltétlenül gusztusosak"
fiatal nö létére ö se az..........

Szimba 2010.08.11. 15:25:21

@Szimba:

A helyzet az, hogy voltam egy-két iskolában, ahol (sok-sok pénzért) valóban 6. osztályig első volt az olvasás, írás, a matematika, valamint 2 idegen nyelv elsajátítása.

Közben sok sportolási lehetőséget kaptak a gyerekek, báboztak, táncolni tanultak, és választhattak fakultációt a készségtárgyakból. Ezután vagy átmentek 6 osztályos gimnáziumba, vagy maradtak a saját 12 évfolyamos iskolájukban.

Hihetetlen dolgokat tudtak, és kiválóan tudtak beszélni angolul vagy más választott nyelven. Nyert ügyük volt később bárhová jelentkeztek.

Viszont azt kétlem, hogy átlagos pedagógusokkal, az átlagos gyerekekkel (úgy értem, akikkel otthon nem igazán foglalkoznak) mindez megvalósítható. Egyrészt többe kerül (nyelvkönyvek, külföldi tanulmányutak, sokféle festék, rajzeszköz, sportfelszerelés), másrészt átlagos iskola sohasem fog rá annyi támogatást kapni, a szülők pedig nem tudják kifizetni.

Én sem tudtam beiratni a gyerekem, nem volt annyi pénzem.

lüke 2010.08.11. 15:26:30

épp ma szavaltam PG volt feléségének Kende és Lengyel
múltjáról, rosszindulatáról
BE egy nöi Kende&Lengyel egy személyben

lüke 2010.08.11. 15:42:22

@lüke:
OV helyében beperelném BE-t

Szimba 2010.08.11. 15:42:37

@Fideszbirka:

Ami az oktatást illeti szerintem ugyanúgy megmarad a pórnépnek a 8 osztályos iskola, mint bárhol külföldön. Gyenge minőségű oktatást kapnak, de ez elég is ahhoz, hogy valamilyen szakmát elsajátítsanak. Szerintem felesleges erőltetni bizonyos rétegeknek az érettségit, úgyis a csökkentett tananyagból is éppenhogy elérik az elégségest.

Vissza kellene hozni a 3 éves szakképzést (iparitanuló iskolákat), és nem kínozni azokat, akik inkább valamilyen kétkezi munkát végeznének.

A többiek pedig egyrészt nem készülnek egyetemre, de szeretnének érettségizni, hogy bizonyos munkákat (pl. pénztáros, banki ügyintéző, ápolónő stb.) megkaphassanak. Nekik éppen megfelelne a 8+4 osztályos felállás.

Az elit képzés meg már kialakult vidéken és a nagyvárosokban is, akár óvodától egyetemig lehet fizetni a magas díjakat a gyerek után. Így a megfelelő képzéshez jut az is, aki megengedheti magának, sőt külföldön járatja iskolába a gyereket sok nagyvállalkozó.

Nekem csak az a bánatom, hogy a szegény rétegek tehetséges gyerekei nem kapnak mindenhol, tehát ezekben a fizetős intézményekben is lehetőséget (ösztöndíj, alapítványi támogatás stb.) a tanuláshoz. Méghozzá nagyobb (legalább 5-10%-ban) arányban.

nyünyüge 2010.08.11. 15:44:04

@lüke:
De ki az a PG?

(Kern Andrásra asszociálva, hiszen úgyis aktuális:
"De ki az a Szalai Annamária ?)

S2000 2010.08.11. 15:46:23

@lüke: Ez nekem is eszembe jutott.

Szimba 2010.08.11. 15:54:37

@Hepci:

Babarczi hülye.

Viszont az nyilvánvaló, hogy az egész világon a politikusok a pénzoligarchiától függnek. Csupán marionettbábok, akiket a háttérből irányítanak (sokszor rángatnak, ha nagyon engedetlenek).

Ezt nem tudtátok?

Szimba 2010.08.11. 15:57:42

@lüke:

47 éves a "kislány".
Ellenben életművész.:)

Szimba 2010.08.11. 16:06:54

@Ordnassac:

Ordi! Tessék kijavítani Nick beírásában a Helleg Ágnest!:)

Vagy kivételezel? Netán negligálod nicket? Arra nem is merek gondolni, hogy nem olvastad el a beírását!:)

Átverés! 2010.08.11. 16:09:49

Csak van még demokrácia és szólásszabadság is, ha BE ilyeneket nyilvánosan kijelenthet retorzió nélkül.
Ha állitásainak csak a fele lenne igaz akkor is borzasztó lenne.

Ordnassac 2010.08.11. 16:53:11

@Szimba: Babarczy Eszter, y-nal. ;-)

@[nick]: Heller, nem Helleg. :-)

Szimba 2010.08.11. 16:58:12

@Ordnassac:

Ez az!:)))
---------
Új elemzés van!!!

jjulie 2010.08.11. 20:32:32

@Diocles:

ugyanmá dió, ne viccelj, a népszerűség elég ahhoz, hogy valamiről azt lehessen mondani, hogy oké, meg hurrá?

a kádár annál a 30 %-nál népszerűbb volt, és nem csak 8 évig, akkor ezért a népszerúségért mit érdemel a te gondolatmeneted szerint drága dió?

tölgyes 2010.08.11. 20:53:25

@S2000: Ugyan!! Ne vicceljen már..Vannak jól látható, sőt látványos nyomok..mondjuk 25 millás megbízás a kormánytól..Önnek ez nem elég árulkodó jel?????

tölgyes 2010.08.11. 21:43:59

@S2000: Csakhogy a hazugság volt a válság LÉNYEGE!!!..és ezt már tudni lehetett az enron ügy óta. Én pl. ezt követően tartalékaim meghatározó részét aranyba fektettem..és ezt tanácsoltam másoknak is.
süti beállítások módosítása