Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:15

2004. május 10-én – közel egy hónappal az első hazai európai parlamenti választás előtt - Orbán Viktor követ dobott az állóvízbe, amikor kijelentette: „emberileg és erkölcsileg vállalhatatlan dolgok történnek Irakban”. A Fidesz elnöke szerint „a világméretű terrorizmus elleni küzdelemnek és Iraknak már nincs köze egymáshoz, Irak már nem erről szól, hanem valami másról”. A magyar katonák iraki szerepvállalása kapcsán kialakult korábbi parlamenti konszenzus – amelyet az MDF kivonulást sürgető felhívásai már amúgy is kikezdtek - egy pillanat alatt megingott, ám amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan le is került a napirendről a téma.

(Fotó: Hetek)

Emlékszem, a Hír TV-ben akkor rendszeresen jelentkező elemző műsorunkban (Visszhang) Kóczián Péterrel és Giró-Szász Andrással egy pillanatra lelkesek lettünk, mert az orbáni mondatok azt a reményt keltették, hogy a magyar politika a közjogi javaslatcsomagok és a nemzeti petíciózás mellett érdemi, valódi kérdésekkel is elkezd foglalkozni. Függetlenül attól, hogy mit gondoltunk az iraki szerepvállalásról (könnyen lehet, hogy nem ugyanazt), mind a hárman egyformán jónak tartottuk volna, ha ebben az ügyben a közvélemény végre megismerkedhet az érvekkel és az ellenérvekkel.

Valami el is indult: másnap Orbán Viktor már arról beszélt, hogy „ha ma kellene dönteni az iraki magyar szerepvállalásról, akkor a Fidesz nemet mondana, személyes álláspontja szerint pedig minél hamarabb jövünk onnan haza, annál jobb”. Ugyanekkor Kovács László “arra kérte a Fidesz vezetőit, hogy ne használják választási kampánycélokra az Irakban történteket, s emlékeztetett rá, hogy néhány hónapja a magyar parlament mindössze négy ellenszavazattal döntött az iraki katonai részvétel mellett”. A várt valódi vita azonban elmaradt: pár nap múlva a Fidesz már megelégedett egy parlamenti nyilatkozat kezdeményezésével, négypárti egyeztetések kezdődtek, s az ügy – még mielőtt a választók a lényegről hallhattak volna – átadta a helyét a kommunikációs ötleteknek és egyéb választás előtti látványelemeknek. Amikor pedig 2004. június 17-én egy ivóvizet szállító magyar katonai konvoj járművei mellett pokolgép robbant, megölve egy 27 éves szakaszvezetőt, a hazai pártok már az EP-választás eredményeivel és következményeivel voltak elfoglalva.

Gondolom, könnyen kitalálható, hogy miért idéztem fel éppen most ezt a hat évvel ezelőtti momentumot. Irak és Afganisztán két külön történet, annyiban mégis hasonlítanak, hogy a magyar választók legfeljebb szörnyű fogolykínzások és magyar katonahalálok kapcsán hallanak az ott történtekről – s teszik fel esetleg magukban a kérdést: miért is vagyunk mi ott? A politika a válaszok megtalálásában ugyanolyan érdektelen most is, mint korábban volt. A miniszterelnök nem szólal meg, a honvédelmi miniszter szerint az elhunyt magyar katona „az afgán nép fejlődését és jólétét támogatta munkájával”, az MSZP források rendelkezésre bocsátásáról beszél, a Jobbik közleményében csapatkivonást emleget, az LMP pedig a vizsgálat nyilvánosságra hozatalát tartja fontosnak.

Rutinpolitika, értékelhető érvek nélkül. Remélem érthető: nem még több kiküldött magyar katona vagy a katonák azonnali hazarendelése hiányzik, hanem az értelmes, lényegi vita. A válaszok a miértekre. Hogy a zsigeri és érzelmi reakciókon túllépve tudjuk eldönteni, helyesen teszi-e a mindenkori kormány, amikor - lelkesen vagy csendesebben - kiáll a magyar szerepvállalások mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr462248082

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Miért is vagyunk mi ott?" - Most komolyan? 2010.08.28. 20:18:50

 Olvassuk  a "politikust":A Jobbik országgyűlési határozati javaslatot nyújt be, amelyben a magyar katonák Afganisztánból történő azonnali kivonását kéri a kormánytól....Magyarországnak semmilyen érdeke sem fűződik az afganisztáni ...

Trackback: Miért is vagyunk mi ott? 2010.08.26. 12:48:43

Irak és Afganisztán két külön történet, annyiban mégis hasonlítanak, hogy a magyar választók legfeljebb szörnyű fogolykínzások és magyar katonahalálok kapcsán hallanak az ott történtekről – s teszik fel esetleg magukban a kérdést: miért is vagyunk mi ott?…

Trackback: Miért is vagyunk mi ott? 2010.08.26. 09:26:03

Nem még több kiküldött magyar katona vagy a katonák hazarendelése hiányzik, hanem az értelmes, lényegi vita.

Trackback: Tízmillió alatt a magyar 2010.08.26. 08:22:33

A napokban több helyen hallható volt a médiában, hogy Magyarország népessége továbbra is csökken, heteken belül a lélektani tízmillió fő alá esik. Sokan nemzeti tragédiának, fenntarthatatlan állapotnak tekintik a népességszám csökkenését. De miért...

Trackback: Magyar Honvédség: sodródunk tovább 2010.08.26. 07:47:08

Az alapoknál kellene kezdeni: jó volna végre tudni, hogy mit is akarunk a Magyar Honvédséggel. Az ilyen szintű víziótlanság és sodródás legfeljebb az egészségügyre jellemző még. (Fotó: AFP/origo) Tegnap támadás ért egy magyar katonai konvojt Afganisz...

Trackback: Afganisztán, az értelmetlen halál földje 2010.08.26. 07:08:37

Ha már szerencsétlen fiatalasszony hősi halált halt Afganisztánban, talán kereshetnénk arra magyarázatot, hogy mit keresett ott.Mármint természetesen azon kívül, hogy ahogy egy jó katonához illik, végrehajtotta a parancsot, az élete árán is. Hogy kerül...

Trackback: Magyarisztán 2010.08.26. 01:23:37

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban. Az Index szerint a jó oldalon állunk, mások szerint nem. Török Gábor az értelmes vitát hiányolja – joggal, bár nem ez az első eset, hogy nálunk ez elmarad. Szerintem nem honvédő háborúra nincs mentség, pl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.25. 23:45:38

Hát, sok vitázni való nincs ezen, szerintem. Amíg a katonai erőnk ekkora (lepkefing), hogy egy zászlóaljnyi amerikai tengerészgyalogos simán megszállhatná Budapestet, addig illik teljesíteni, amit kérnek tőlünk azok, akik elvileg megvédenének minket.
Utána még két lehetőség van, drámaian vitáznak erről a pártok, vagy elsunnyogják. Az utóbbi mellett döntöttek.

Ordnassac 2010.08.25. 23:57:04

Nem lenne ez valamilyen szinten álvita? Hiszen a nemzetközi kötelezettségekkel igen jól el lehetne sunnyogni ezeket. NATO, ENSZ és társai. Másrészt, ez már inkább költői kérdés, lehet-e egyáltalán erről szakmai vitát folytatni? Nem menne-e el ez az egész - ahogy Hepci kollega mondja - egy drámai, hősieskedő polémiába?

Persze láthatom rosszul.

lorantka_a_gall 2010.08.26. 00:13:28

Nincs semmi keresnivalónk ott. Főleg nem "honvéd"eknek. Legyen egy zsoldosalakulatunk, és az menjen ha menni kell.

j.sz. 2010.08.26. 00:16:45

Szerintem az, hogy erről mit gondol egy párt, sokban függ a párt által betöltött pozíciótól: ellenzékben avagy kormányon van? Jól látható, hogy -sajnos mindkét oldal, leszámítva talán az MSZP-t jelen esetben- nem igazán jellemző a konzekvens, korábbi álláspontokkal koherens véleményegyüttes. Például a Fidesznél érthető az ellenzéki léthez képest a váltás, hiszen a nyíltan atlantista-vonalat képviselő Martonyi-Németh külpolitikában egy csapatkivonással hatalmas feketepontot lehetne szerezni.
Ugyanakkor sajnálatos, hogy egy ilyen kérdésről nem tud kibontakozni vita, melyben valóban megismerhetnénk a pro és kontra érveket. Hasonló példa a kormány-IMF tárgyalás is. Azon kívül, hogy két narratíva fut (Fidesz-Jobbik: gazdasági szabadságharc, MSZP: felelőtlen gazdpol), sokat nem tud meg a hétköznapi választó arról, hogy mivel járhat az, ha az IMF rácsukja az ajtót a tárgyaló magyar félre (az persze igaz, hogy aki roppantmód érdeklődik, pl. felmegy a portfolio.hu-ra vagy az origora, és tájékozódik). Azonban erről sincs értelmes, pro és kontra érvelés. Talán a pártok félnek tőle, hogy az ilyen magasabb röptű vitákban az általuk fetisizált marhaság jönne ki vesztesen (több, mint valószínű).
Egyelőre marad a maszatolás, a felszín kapargatása, a pr-kodás. Ebben úgy érzem már minden, a politikai napirendre felkapaszkodó párt profinak tekinthető. Hiába, úgy látszik, hogy a mediatizált politikában ezt kell elsőnek megtanulnia a politikai szereplőknek. De hogy itt megáll a tudomány sokszor, az tragédia. Példa van rá bőven.

j.sz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.26. 00:22:49

@lorantka_a_gall: az ilyen műveletekre nem kényszer kimenni.
A halottakat pedig természetesen meg kell gyászolni, de azt tudta mindenki, hogy nem a Pilisbe mennek ibolyát szedni. A katonai pályában benne van a kockázat, bár már elszoktunk a gondolattól, hogy a katona meghalhat.
Azon viszont érdemes lenne legondolkodni a politikusoknak, hogy alkalmas felszerelésekkel lássák el azokat, akik - jó pénzért - vásárra viszik a bőrüket. Közröhej, hogy a magyar konvojt a németek váltották fel és azok harcoltak a támadókkal.

Kard 2010.08.26. 00:30:17

@Hepci: Ha jól tudom akkor nem harcoló alakulatot küldtünk ki.
Abban viszont igazad van akik oda mentek vásárra vitték a bőrüket és sajnos akár ez a végkifejlet is benne van a játszmában.

delano 2010.08.26. 00:37:01

@lorantka_a_gall: Legyünk NATO tagok, védjenek meg minket, ha baj van, de ne kérjenek cserébe semmit, igaz? Nekünk kötelezettségeink nincsenek, csak jogaink, ugye?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.26. 00:37:03

@Kard: persze, hogy nem harcolót, az újságolvasók is tudják, a helyzet azóta változott, nem jó irányba. Következésképp ehhez alkalmazkodni kellene, ha már magyarok ott vannak és maradnak. Az ott szolgálók közül a nemRambo-hajlamúakat sürgősen le kell cserélni olyanokra és úgy felszerelni őket, hogy vissza akarjanak és tudjanak lőni, ha megtámadják őket, valamint ha megérkezik a német felmentő sereg, legalább maradjanak ott a mieink is harcolni velük együtt. Az operettkatonáskodásnak semmi értelme, azt meg - bár Hunyadi és Nándorfehérvár rég volt - nem hiszem, hogy ne lehetne párszáz harcképes embert kiküldeni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.26. 00:42:02

@delano: egyszerű dolog ez. Ha valaki olyan korcs, hogy deklarálja, ha félig agyonverik, se üt vissza, akkor természetesen félig agyonverik, puszta szórakozásból is.
Linder Béla eddigi legjobb tanítványa Szekeres "mosolygó" Imre volt.

tundrazuzmo (törölt) 2010.08.26. 00:46:22

@Hepci: Ha Budapestet meg akarná szállni akár több zászlóaljnyi amerikai tengerészgyalogos, akkor igencsak meglepődnének a "partizán" harci arzenálunkon. Egy melegfelvonulással elvágnánk az útjukat, míg oldalról a TV ostromló futtballszurkoló szabadcsapatok felgyújtanák a környező utcákat. A BKV ellenőrök a beszorított amerikaiak hátába kerülnének, és a "szemkilövős" rendőrökkel közös offenzívában felmorzsolnák az ellenséget. Demszky random kátyúkkal, metrógödrökkel aknásítaná el a várost és lezárná a hidakat, az újpestiek pedig tüzijátékkal biztosítanák a légi fedezetet.
:)

tundrazuzmo (törölt) 2010.08.26. 00:49:33

@lorantka_a_gall: Mivel nincs sorkötelezettség egy jópár éve, ma már minden katonánk szerződéses, azaz zsoldos. Ilyen helyekre a kaland, a hivatástudat, de inkább a nagy pénz miatt mennek. A kockázatot meg önként vállalják.

Interlock (törölt) 2010.08.26. 00:58:56

@Hepci: Tényleg nem kötelező kimenni, de ha megnézed, nem is a katonák siránkoznak az események miatt. Ők tisztában vannak azzal, hogy minden benne van a pakliban, viszont jól fizet a kiküldetés, élményeket és tapasztalatokat bőven lehet szerezni, és inkább abban reménykednek, hogy nem lesz különösebb balhé.
Szerintem nem az a nagy kérdés, miért vagyunk mi ott, hanem hogy miért van ott egyáltalán bárki is. A hadseregek elsődleges feladata a védekezés, ennek elsődleges helyszíne a haza; amíg meg nem támadnak valakit, addig az ilyen akciók inkább agressziónak tűnnek, legalábbis az én egyszerű szintemen. Oké, ide lehet keverni szeptember 11-et, de ha azt mondjuk, hogy az afganisztáni harcok az arra adott választ jelentik, akkor már túl hosszú, és egyáltalán nem hatékony ez a hadviselés.
Ha viszont a többek által sejtetett nyersanyag-kérdések, stratégiai területek burkolt vagy nyílt megszerzése, ellenőrzése miatt van ott háború, akkor a "támogatnunk kell a NATO-t" csak rizsa, kihasználnak minket, és másokat is.
Voltam katona, de őszintén bevallom, nekem nem tetszik ez a nagy nemzetközi önkéntes-rendőrködés, amit az USA művel. Kicsit úgy tűnik, hogy ezért vagy azért megharagszanak valakire, aztán keresztülverik az ENSZ-en, hogy odamehessenek rendet csinálni; nem szívesen gondolok bele abba, hogy Irán lehet a következő célpont.

Bal 2010.08.26. 01:10:44

Az egyedi katonák szintjén erről nem a közvéleménynek kell döntenie. Az országnak tök mindegy, mit csinál néhány száz magyar katona akárhol a világban, és hogy évente meghal belőlük kettő. Kérdezzük már meg őket, mit akarnak: hazajönni vagy maradni. Miután ha jól tudom, ezek a küldetések önkéntes alapon működnek, a magyar hadsereg hivatásos, az ott dolgozók főleg a magasabb fizetés miatt vannak ott, nem azért, mert dúl bennük a hazaszeretet és úgy gondolják, hogy az országot Kabulban kell megvédeni. Ezért cserébe veszélyes munkát végeznek.

Az afganisztáni fellépés erkölcsileg politikai szinten is teljesen vállalható, nincs is mit vitázni róla. A tálibok rendszerét, és általában a vallási alapon szerveződő diktatúrákat társadalmi-filozófiai konszenzus ítéli el, nálunk is. A terrorizmust szintén. Irak esetében lehetett gyártani az olajos konspirációkat zsinórban. Afganisztánban csak kecskeszar van, sivatag meg vérgőzös muzulmánok. Ugyan milyen rejtett motivációk lehetnek itt?

Persze ez is önzés: ha tetszik, a fejlett nyugat - amihez tartozni kívánunk - a saját biztonságát akarja ott biztosítani a helyiek önrendelkezése rovására. De ezzel sincs baj: egyrészt ezt nem söpörhetjük le azzal, hogy dehát Budapest túl jelentéktelen ahhoz, hogy itt bombát robbantsanak, ezt hihették a spanyolok és az angolok is. Másrészt Afganisztán tipikus példája annak, amikor valakit vezetni kell, mert különben durván belemászik elkerülhető csapdákba. Bárcsak ugyanígy beavatkoztunk volna Szudánban, Sierra Leone-ban vagy Ruandában...

Általában is, szegény harmadik világban nyomorgóknak azt tudom javasolni, hogy ha a világ figyelmét és segítségét akarják, robbantsanak fel valamit Amerikában, vagy csak engedjék be bin Ladent. Ha ezt az afganisztániak kitervelték, roppant okosak, iszonyat sokat profitálhatnak ebből az egészből.

Más kérdés, hogy maga a cél elérhetetlen vagy csak irtózatos erőfeszítések árán lesz elérhető. Az se baj persze, ha csak hosszú katonai megszállás lesz belőle.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.26. 01:14:53

@Interlock: hát, ez a "miért vagyunk ott?" elvileg jó kérdés, de ha már ott van a NATO, teljességgel irreleváns. Valahogy azt kellene megakadályozni, hogy az európai országok csatlakozzanak az amerikai hódító-bosszúálló, netán Izrael-vezérelt műveletekhez, legalább akkor, ha más, vagyis közjót szolgáló mozgatórugót nehéz felfedezni. Ilyen volt az iraki megszállás meg az afgán művelet is, ezekből jobb lett volna kimaradni. Az Öböl-háború pl. más volt még, azt támogatni nem volt ciki.

Taplopó 2010.08.26. 01:22:54

Ha most nagyon viccesen akarok választ adni TG kérdésére, azért vagyunk ott, hogy ne kelljen idejönniük Amerikából ha egy-két fickót le akarnak közülünk puffantani. Lehetett részben véletlen is az amerikaiak által lelőtt fiúk halála Irakban, de a rákövetkező vizsgálat és a nyilvánosság (pontosabban ennek hiánya) világosan utat mutatott a hazai politikusoknak, hogyan lehet és kell kezelni az egész Irak/Afganisztán ügyet: minél nagyobb sunnyogással, amit tekinthetünk persze a pszichikai hadviselés részének is.

Tényleg, kiderült valami az Irakban szándékosan lelőtt roma csávó ügyében, mi volt például a motiváció, hogy történt az eset? Miért nem tette fel a kérdést a külügyminiszter a Clintonnénál tett látogatásakor, vagy ha feltette miért nem hozzák a választ nyilvánosságra? Volt-e benne rasszista indíték és ha volt miért nem kezeli a média egyforma súllyal az ügyet a Perényi csapat cigánygyilkosságaival?

Bal 2010.08.26. 01:23:07

@Interlock: "már túl hosszú, és egyáltalán nem hatékony ez a hadviselés."

Ez nem klasszikus hadviselés. Szó nincs a klasszikus "odamegyünk, leraboljuk őket, és hazajövünk" eljárásról. A magyar csapatok pl. erőműveket építgetnek, nem a lakosságot sanyargatják. Ez ellen milyen erkölcsi kifogásod van?

Ha szerinted egy katonának se szabadna kilépnie az országból, hogyan akadályoznád meg, hogy bin Laden legközelebb ne a Deák téren engedjen ki egy kis szarint?

Jelenleg a legjobb stratégák csak annyit tudtak kitalálni, hogy odamenni, és felhúzni az adott országot élhetőbb szintre, de legalább bemutatni a helyieknek, mennyi kecskéjük lehetne, ha lefeküdnének a nyugatnak.

Tudsz jobbat? Amíg nem, nekem speciel semmi bajom azzal, hogy a számlát az USA állja, és nem mi.

Ordnassac 2010.08.26. 01:25:22

@Hepci: a tálib rendszer megdöntése miért is volt ciki?

lehet más a handa-banda 2010.08.26. 01:29:17

@Bal: "odamenni, és felhúzni az adott országot élhetőbb szintre, de legalább bemutatni a helyieknek, mennyi kecskéjük lehetne, ha lefeküdnének a nyugatnak.
"

Nem kéne előbb Magyarországot felhúzni élhetőbb szintre Nyomorisztán helyett? Vagy neked mennyi kecskéd van odahaza?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.26. 01:37:48

@tundrazuzmo:, köszönöm, én is azt készültem leírni, hogy a kint levő katonáink zsoldosok. Pénzkeresés céljából kötöttek szerződést, katonáskodásra. Kimentek külföldre dolgozni, mert azért sok pénz jár. Most meghalt egy zsoldos. Isten nyugosztalja, de több szót róla ne halljunk. Nem az országunkat védte, nem is más országot, hanem elment lődözni másra. No persze, mi csak békés, meg csak békefenntartó, és kerüljük a fegyveres, meg mi csak a civil lakossággal ápoljuk. A túrót. Lehet, hogy mindenki próbálja elkerülni a fegyveres összecsapásokat, de egy honvéd hajdanán nem kerülte a fegyveres összecsapást, ha arra volt szükség, hanem odaállt harcolni. És ha meghalt, akkor nem mondta be a nevét a rádió, mert az egész napot a nevek sorolásával tölthették volna.

@delano: A NATO egy kölcsönös védelmi szervezet, amely segítségnyújtást fogad a szövetség többi országának, ha azokat megtámadják. Ha Ausztriát megtámadják az olaszok, akkor Ausztria mellé állva őket segítjük. Ha a mórok Gibraltárnál újra spanyol földre özönlenek, akkor a spanyol hadsereg kérheti a mi erőnket is a védelmük erősítésére. Amit az USA ennek a kiforgatásával művel, az példátlan szégyen. Ők imperializálnak, megszálltak egy övezetet, ahonnan olyanokat fenyegethetnek közvetlenül, akik nagyon betarthatnak az amerikai gazdaságnak. Ehhez azt a pofátlan dumát nyomják, hogy ezek támadták meg őket - van erre valami bizonyíték? -, amikor az USA elszenvedte sok-sok éve első jelentősebb szárazföldi veszteségét. És mi ennek a kurva rossz dumának utat engedve, és persze nyilvánvalóan valahol súlyos pénzek nyomásának engedelmeskedve kimegyünk arab földre, hogy ott védjük az onnan 10 ezer kilométerre levő USÁ-t. Akkor legalább ne pofázzanak, mondják azt, hogy az USA elvárja tőlünk a részvételt egy háborújában, és az ő lelkük rajta, hogy az a háború mi célt szolgál. Legalább a mi vezetőink nekünk ne pofázzanak hülyeséget, legalább erről az egy dologról ne.

Amióta magyarnak nevezhető nép itt, ebben a mélyedésben tanyázik, az ország egyetlen katonája sem lépett még Európán kívül eső földdarabra az országa katonájaként. Sikerült a szűzességünket elveszteni, büszkék lehetünk, hogy mi tanúi lehettünk ennek a görénységnek.

"A' katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a' külföldieket vigyék el tőlünk." 162 éve hangzott el ez a követelés egy olyan eseményen, amelyet a mai napig - hol így, hol úgy - ünnepelünk, dicsőítünk. No, hát lehet hozzáfogni.

Nem tudom, hogy jó-e az a rendszer, amelyben van az a pénz, amennyiért ez az ország hivatalosan szarházi háborúzó patkány legyen. Megjegyzem, két világháborúban már eljátszottuk azt, hogy valaki mellett hirtelen mi is csuda erősek lettünk, és elkezdtünk mi is hódítgatni. Tudjuk jól, hogy végül mekkora pofon volt a jutalmunk mindkét esetben. Ha a történelmi hagyományt vesszük alapul, akkor mi megpróbálunk kivonulni Afganisztánból, erre az USA megszállja Magyarországot, fegyelmezési célzattal, majd együtt bukunk, és már megint mi kapjuk a legnagyobb pofont. Ez megtörténhet. Nem az USA a világ egyetlen és kiemelkedően legnagyobb katonai ereje, csak ők nagy gondot fordítanak a PR-ra. És persze mindig igyekeznek először lőni, mert egyébként ők éppúgy halandóak, mint bárki más.

Orbánék nyáriszüneteznek, mit lehet csinálni. De később esetleg szóba kerülhetne újra ez az egész katonásdi. Úgyis teljes reformot akar csinálni az új főnök, ami éppenséggel jól is jönne, beleférne az új alkotmányunkba a hadsereg honvédelemre való használatának parancsolatja is. Ábránd, tudom, de mégis, mi van, ha megvalósul. És akkor végre nem a honvédség katonáját fogja már több napja siratni mindenki, akinek köze sincs hozzá, hanem tényleg, hivatalosan is csak meghalna egy zsoldos, egy kalandor, és annyi.

Interlock (törölt) 2010.08.26. 01:40:31

@Bal: Most őszintén: az afganisztáni harcok hogyan, és mennyire akadályozzák meg bin Laden ténykedését? Egyebet sem lehet olvasni, csak azt, hogy területeket veszítenek, az ellenőrzött részek növekvő mértékben instabilak. Azt meg csak messziről tippelgetik, milyen kapcsolatai vannak a talibánnak világszerte, olyan nemzetekkel / kormányokkal, amik szintén szúrják a nyugati világ szemét.
Lehet, hogy jó stratégák tervelték ki ezt az egészet, csak az nem tiszta, mi volt az ő végső céljuk, ez zavar egy kicsit. Ki van zárva, hogy az afgán kecskepásztorok jóléte lenne az. Inkább hasonlít erődemonstrációra, fegyverzet és taktika tesztelésére, fejlesztésére.
Semmi bajom az infrastruktúra fejlesztésével, helyi rendőrök kiképzésével, sőt, ezek igenis hasznos dolgok. Az más kérdés, hogy a tálibok szemében a mieink ugyanúgy elnyomóknak minősülnek, mint a többi idegen katona.

Mellesleg dögöljön meg a blogmotor lova...

Ex0dus 2010.08.26. 01:41:43

Azért azt tegyük már hozzá, mert már látom, hogy elindult a szokásos félelemkeltés, -úristen holnapután itt fognak robbantani-, hogy bin laden es kis csipet csapata nem ok nélkül követte el azokat a bizonyos terrortámadásokat. Ok nélkül semmi sem történik ebben a világban.
Az ilyen típusú félelemkeltés és félelempropaganda sosem lehet erkölcsi alapja egy katonai megszállásnak, és ez számomra meg is válaszolja a kérdést.
A mai "zsoldos" katonáknak az ilyen missziók nagyon jó pénzszerzési lehetőséget biztosítanak, de ettől függetlenül én egyáltalán nem találom se jogosnak, se morálisan elfogadhatónak, hogy 10 éven keresztül kelljen asszisztálni nem is egy, hanem kettő támadó háborúban, NATO ide vagy oda.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.26. 01:44:03

"A politika a válaszok megtalálásában ugyanolyan érdektelen most is, mint korábban volt. "

Miért lenne érdeke? Csontot dob a médiának, jó kapcsolatok az amcsikkal ha kint vagyunk, és közben ők nyugodtan foglalkozhatnak mással.

Ordnassac 2010.08.26. 01:45:04

@Androsz: szőrszálhasogatás: Ausztria nem tagja a NATO-nak. ;-)

Bal 2010.08.26. 01:45:50

@lehet más a handa-banda: azt mondod, hogy a te devizahiteled az odaküldött párszáz magyar katona költsége fogja megmenteni, vagy hogy az USA inkább itt avatkozzon be először? Robbantsd fel a Pentagont, tutira jönni fognak.

Egyébként erről a hungarikum mátrixról sokkal szívesebben nyitnék társadalmi vitát, mint Afganisztánról, mármint hogy nálunk mindenki évről évre szarabbul él, és egy átlagos párbeszéd 90%-a panaszkodás. Ez az önámítás sokkal súlyosabb következményekkel bír, mint pár katona holléte, folyamatosan mérgezi a levegőt, a kognitív torzításban élők meg sokkal nyitottabbak a hazugságokra.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.26. 01:55:53

@Bal: bin Laden, aki persze egyáltalán nem az egyetlen olyan alak, aki mészárosokat tud irányítani a nyugatiasított világra, nem ül ám ott, fogvacogva, és azon tépelődve, hogy hogyan fog kiszabadulni a hadsereg szoros gyűrűjéből. Bárki bárhol, bármikor követhet el súlyos, megrendító terrorista csapásokat, mert képtelenség minden egyes embert folyamatosan szemmel követni. Ma már. Merthogy annyira kurva fontos volt a világnak, hogy mindenki ötletszerűen oda utazgathasson, ahová csak a kedve tartja, meg az is, hogy a sok olcsó munkaerő fogalmába értelemszerűen beletartozó rengeteg ázsiai és afrikai bevándorlót még csalogatták is a gazdag országok, aztán most ott vannak, megszedték magukat, letelepednek, és odaveszik az egész pereputtyot. Basszus, Dobó beinvitálta a várba a törököt, és még fegyvert is adott a kezükbe. Zseniális. Ezek után melyik terrorista ne tudna simán elvegyülni brmelyik nyugati országban, amikor ráadásul minden előzetes tájékozódás, adatgyűjtés, információcsere elintézhető a világ bármelyik csücskéből interneten. Nálunk is itt nyüzsögtek már harminc éve is azok a tetves arab pénzváltók, a rendőrök is ott mentek el mellettük, pedig akkor még nem volt engedélyük a seftelésre. Ha most bármelyikük fel akarná robbantani a Westendet, észrevenné ezt bárki is, persze előre? A mi rendőrségünknek még az is hősies dicsőség, hogy ma elfogtak valami faszit, aki ellen tucatnyi elfogatóparancs volt már kiadva a világon. Volt már ilyen máskor is, aztán kiderült, hogy az illető itt éldegélt Kiskunkutyafaszán a kis házikójában, és remekül érezte magát, mert a fene se törődött vele. Ezek után mégis miféle védelmet jelentene szerinted az országnak az, hogy száz zsoldosunk kint szaladozik összevissza egy végeláthatatlan porfészekben? És annyira kiismerhetővé tették a műszakváltást, hogy az arabok már a nyakukba kötött partedlivel várták a sült zsoldos megérkezését a tányérkájukra, minden előre le volt rendezve, talán még jegyet is osztogattak az eseményre, mert biztosan tudták, hogy mikor és hol megy el egy nagy csapat madzserisztáni emberbarát segítőkatona.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.26. 01:57:24

@Ordnassac: :-)) Tudja már a rosseb ezeknél, amikor már az oroszokat is majdnem bevették. Akkor az osztrákok támadják meg az olaszokat, úgy se rossz.

Bal 2010.08.26. 02:04:47

@Interlock: Ugyan már. Egy nagy, 9/11-hez mérhető akcióhoz működő szervezet, kiképzőtáborok és nyugodt körülmények kellenek. Bin Ladennek számtalan emberét ölték meg, szervezetét meggyengítették. Szerencsére sosem fogjuk megtudni, mi lett volna, ha meghagyják Afganisztánt a terroristák paradicsomának.

Bal 2010.08.26. 02:17:24

@Androsz: szerintem túlbecsülöd a terrorcselekmények esélyét. Nem olyan egyszerű erkölcstelen merénylőket találni, megtervezni és végigvinni. Még a csecseneknél is csak pár esetre futotta, pedig az orosz hanyagság egy vérgőzös, megtaposott néppel ütős kombináció kéne legyen.

Természetesen az a pár száz katona nem jelent sokat, de ez politikai tőkegyűjtésről is szól. Mo. biztonságát hosszú távon nem feltétlen bin Laden ellen kell majd biztosítani. Nem mindegy, hogy az USA jóindulata is mögöttünk van-e, amikor esetleg valami valóban készül ellenünk.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.26. 02:19:48

@Hepci: "...de ha már ott van a NATO, teljességgel irreleváns."

Nem, nem a NATO van ott. Az USA van ott, olyan harci egységek társaságában, amelyeket a NATO néhány tagországa küldött utánuk, aggódva a megtámadott USA gyenge egészségéért. A NATO nem lépett fel testületileg az ügyben, nem emlékszem ilyesmire, hiszen nekik ott nincs semmi dolguk. Az amerikaiak megpróbálták elintézni, de a franciák talán, beintettek az egész bandának, és közölték, hogy ebben a szarban ők nem fognak kavarni.

Kérdezte valaki itt is, meg sokszor máskor is, hogy minek van ott az USA. Nos, többek között azért, amiért máskor máshol van ott. Én még azt is képes lennék elhinni, noha valószínűtlen, hogy az amerikai főakárkik még ki is sepregették az utat 2001-ben a terroristák előtt, és várták, hogy azok kikaparják nekik a gesztenyét. Az USA nem egyszerűen azért van ott véletlenül szinte folytonosan valamelyik országban, mert nem bír a gyarmatosító kedvével. Hát mivel lődöznek ott a derék amerikai legények? (És leányok, hogy a sok hülye picsának is pont katonáskodásban kell önkiteljesednie.) Az a rengeteg fegyver rengeteg pénzbe kerül ám, annál is inkább, mert ma egy szem rakéta árán meg lehetne venni itt egy kisebb várost. Azt a sok-sok fegyvert és egyéb harci eszközt mind pótolni kell, különben meggyengül a sereg védelmi ereje. Nincs mit tenni, kedves urak és hölgyek, kénytelenek vagyunk venni egy csomó új rakétát, repülőt, miegymást, hiszen a haza védelmében egy csomót elszórakoztunk a világ túlsó felén. A hadi szállítók pedig már századok óta a legmocskosabb gazemberek a világon, és az amerikaiak ebben sem állnak az utolsó helyen. A 2. világháború alatt, ha valaki nem emlékezne, Anglia azért volt szó szerint a teljes legatyásodás állapotában, mert az amerikaiak a nekik szállított élelem és hadianyag-utánpótlásért olyan árakat számoltak fel, hogy a hülye angolok, angol hülyék végül már mindent odaadtak. Ennivalóért is, mert abból sem volt elég. Nos, hát az USA hadseregEInek támadt fegyvervásárló kedve véletlenül pont kapóra jön egy csomó fegyvergyártó óriáscégnek, akik egy ilyen remek lehetőség nélkül nem tudnának mit kezdeni a raktárban porosodó bombáikkal. Nade így, hogy a hadsereg megvesz tőlük mindent, mindjárt jobb kedvre derül az a sok fegyvergyáros, és mindenki örvendezik. Ha netán véletlenül azt kezdené valaki susogni, hogy a fegyvergyárosok golfpartikon, óriási estélyeken, szenátusi pofaviziteken noszogatja a kormányt arra, hogy ellődözzön valahol egy megyényi fegyvert, az persze csak rosszindulatú és rosszhiszemű terroristapárti. A világ nagy, egy kis csetepatét a CIA bármikor bárhol képes összehozni, az újoncaiknak valószínűleg ez a diplomamunkájuk, és aztán lehet odamenni megvédeni valamelyik felet a másiktól. Hogy melyiket melyiktől, szinte már lényegtelen.

pad78 2010.08.26. 02:24:53

"Remélem érthető: nem még több kiküldött magyar katona vagy a katonák azonnali hazarendelése hiányzik, hanem az értelmes, lényegi vita. A válaszok a miértekre. Hogy a zsigeri és érzelmi reakciókon túllépve tudjuk eldönteni, helyesen teszi-e a mindenkori kormány, amikor - lelkesen vagy csendesebben - kiáll a magyar szerepvállalások mellett."

Az igénnyel maximálisan egyetértek, a címzettel nem. A politikusok, pláne ha kormányon vannak, abban érdekeltek, hogy támogatást teremtsenek a döntéseikhez, nem abban, hogy az emberek lássák az előnyöket és a hátrányokat. Mivel az emberek között igen sok nem akar mérlegelni, hanem a fekete vagy fehér típusú érvekre rezonál, ezért a politikusok oldaláról marad - általában - a fekete (annak erősebb a hatása).

Szerintem az ilyen vitákat a civil társadalomnak kell elindítania. Ha ott kialakul egy értelmes diskurzus, akkor egy idő után a politikusok is kénytelenek lesznek reagálni rá. És ha már elhangzottak ütős érvek pro és kontra, akkor nem mondhatják, hogy azért avatkozunk be/nem avatkozunk be, mert fekete.

Persze a civil vitához szükségeltetik, hogy a civil társadalom tagjai ismerjék a határaikat, és a tízmillió harcászati szakértő hangja, rettegései vagy lelkesedése ne nyomja el a néhány valóban fajsúlyos véleményt. Mert jelenleg tapasztalatom szerint gyakran úgy működnek ezek a "viták", hogy boldog-boldogtalan elindítja világkörüli úton a maga jól bejáratott rögeszméit, aztán amikor már mindenki összezavarodott, akkor kiáll Szijjártó meg Mesterházi, és elmondják nekünk, hogy fekete.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.26. 02:25:24

@Bal: Az USA jóindulata? Komolyan gondolja bárki, hogy ha a szlovákok elfoglalnák Nógrád-megyét, akkor esetleg néhány levitézlett tankon kívül bármilyen segítséget is ideirányítanának? Abban nekik mi lenne az üzlet? Európa közepén nem hasznos egy háborút kirobbantani, egyébként pedig ami Jugoszláviában volt, azzal is milyen jól elszöszmötöltek évekig. Bombázgattak erre-arra, szórakozásból, de láttuk, hogy nem változott semmi. Biztos vagyok abban, hogy ha itt valami szarul alakulna, akkor előbb kapnánk segítséget a németektől, de még az oroszoktól is, mert nekik még lenne itt valami keresnivalójuk az ügy végeztével.

Bal 2010.08.26. 02:28:27

@Androsz: '48 meg Petőfi miatt volt, ugye? Így jár az, aki a világképét a Pókember számaiból alakítja ki... bár az legalább színes.

Bal 2010.08.26. 02:36:56

@pad78: ez nagyon így van, de a társadalmi diskurzust sosem a lakosság folytatja. Nyugaton létezik egy többé-kevésbé politikától független és nem polarizált újságírói vagy szakértői réteg, és a tömegek véleményét elsősorban ők adják. Nálunk nagyon kevés a nem polarizált véleményformáló erő, és az igény is alacsony a nem fekete/fehér válaszokra. Hogy ez az átkos szocializációjának maradványa (ahol ugye minden vörös volt) vagy csak a klasszikus, nyelvből fakadó individuális karakterünk eredménye (a tízmillió szakértő országa), azt nem tudni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.26. 02:37:49

@Bal: Nem, negyvennyolc a bécsi felkelés miatt volt, egyébként pedig a 12 pont nem Petőfi munkája volt. Az viszont igaz, hogy a legtöbb csetepaté néhány embertől indul el, akik abban az órában még jeletéktelen hőzöngőknek néznek ki. Azok is, csak őket éppen hátára vette egy hullám, másokat meg nem. 48 nem a forradalomtól volt nagy dolog, hanem az utána elvállalt háború miatt, aminek már komoly tétje volt, és sok áldozatot is követelt.

pad78 2010.08.26. 02:38:01

@pad78:
Ja, és a komoly vitához az kellene, hogy legyenek olyanok, akik mederben tartják azt. Ez talán részben újságírói felelősség lenne, persze ez politikai pártoktól függetlenedni képes újságírókat feltételezne, akikből igen kevés szaladgál fel s alá a Kárpátok bércei között. Természetesen olyan újságírók, akik ismerik a saját kompetenciájukat, és nem ők próbálják elmagyarázni az interjú alanyának, hogy mi kell legyen az interjú állítmánya (ld. pl. a kitűnő Györffy Miklóst, aki elrettentő példa lehet ezügyben).

Szerintem eddig egy olyan valóban említésre érdemes kezdeményezés volt, ami társadalmi szintre emelve megpróbált ilyen vitáknak teret adni, az MTV-n M. Kiss Csabáék Szempontja. Nem is véletlen, hogy az első menetben azt szüntették meg, a Napkelte meg húzhatta még fél évet, amíg nem lett egész látványosan tarthatatlan a helyzete.

Bal 2010.08.26. 02:38:15

@Androsz: azért szólnék, hogy az amcsik még mindig Németországban vannak, bár már többször megfenyegették őket azzal, hogy kivonulnak.

pad78 2010.08.26. 02:39:57

@Bal:
Megelőztél. Egyetértünk. :) (Vagy lehet, hogy a :( jobb lenne?)

Bal 2010.08.26. 02:42:23

@Androsz: volt ott azért még sok minden, reformkor, nacionalizmus, kisebbségek. De ha ezt képes vagy valamennyire árnyaltan látni, akkor miért jelölöd meg a fegyverlobbit egy olyan komplex jelenség, mint az afganisztáni háború egyetlen okaként?

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2010.08.26. 02:44:32

@Androsz: Az amerikai fegyvergyárakkal kapcsolatban tökéletesen igazad van.
Ajánlom mindenkinek a Fegyvernepper /Lord of War/ c. filmet, tanulságos :)

kód 2010.08.26. 02:55:26

@Androsz: csúnya dolog zsoldosozni, mert egyrészt van akinek sértő, másrészt mindenképp személyeskedés. Biztos ismered az elhunytat, hogy ilyen bátran kijelented, hogy csak a pénz érdekelte. Biztos ugye?

48-as idézeteddel kapcsolatban, hogy nem menjenek a katonáink külföldre, két probléma van. Talán nem tűnt fel, de eltelt közben 150 év, és már nem úgy vívják a háborúkat. A másik viccesebb: a szabadságharc folyamán a magyar hadsereg nemcsak hogy ment külföldre (Ausztriába), de sokak szerint ezen múlt a szabadságharc bukása, nevezetesen hogy azért buktunk el, mert túl korán megálltak.

Szept 11 csak ürügy volt, mert az afganisztáni táliboknak nem volt sok közük Bin Ladenhez? Ez már abszurd, keressél rá Google-ben mi is a kapcsolat kettő között.

Lehet érvelni az afganisztáni jelenlét ellen, de legalább halványan meggyőző módon kellene...

Zsola777 2010.08.26. 02:56:16

Az a baj, hogy ilyen témában egyedül Orbán hiteles. Ő pedig az évek alatt felépített "megváltó" imidzse miatt nem fog rossz vagy kellemetlen témákról nyilatkozni (hát még vitázni). Ezért van a nagy hallgatás. Pedig ideje lenne dolgoznia végre, ha akarja a szavazatom akár most, akár szűk 4 év múlva. A választó nem felejt.

ssi 2010.08.26. 03:01:11

mai hír: a sérült magyar katonák se akarnak haza jönni, s kiutazásuk előtt családtagjaiknak is kötelező a pszichológiai tréning

bocsánat. de nem tudom, hogy hazánk kivonhatná-e magát a szolgálat alól, vagy választhatott-e a feladatok közül

szolidaritás - belügyek - nemzetközi veszély - erő demonstráció - politika - pénz - hatalom - kötelesség - függés - összetartozás: mi a sorrend és arány?

kód 2010.08.26. 03:01:16

@vacsad: fegyverlobbi: számold meg hány hadiipari cég van a világ legnagyobb vállalatai között. Az nagyon régen volt, amikor a hadiipar határozta meg a világ gazdaságát.

Ex0dus 2010.08.26. 03:08:46

@kód: Te meg nézd meg, hogy a fegyveres erőkre költött pénz hány százaléka megy új beszerzésekre. Simán több száz milliárd dolláros pályázatokról beszélünk. Lehet, hogy a teljes lakossághoz képest aprópénz, de ahhoz, hogy egy érdekcsoport hihetetlenül meggazdagodjon belőle, ahhoz bőven elég.
Másrészt a lobbierő nem abból ered, hogy nagy egy piac, ennyi erővel a világot a gonosz rizslobbi uralná.

kód 2010.08.26. 03:14:59

@Ex0dus: az édeskevés, hogy a hadiipari érdekcsoport meggazdakszik, amikor más, sokkal nagyobb érdekcsoportok viszont rosszul járnak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.26. 03:30:13

@Bal: Ugyan nem tudom, hogy a reformkor hogyan kapcsolódik az USA háborúzási kedvéhez, de azt viszont hadd tisztázzam, hogy a fegyverlobbit nem AZ okként jelöltem meg, hanem az egyik legfőbb okként. Mert azért a hosszabb távú gazdaságstratégiai és geopolitikai terveket sem felejtik el elkészíteni. A nacionalizmus viszont csak hülyítés. Az amerikaiak nacionalizmusa egyébként is túlmegy a józan észen, de azon biztosan, amennyit a magyarországi magyar nacionalisták szörnyű bűneként az előző parlament rendszeresen felhánytorgatott. De nacionalizmusért az elnökük nem küld százeres sereget egy isten háta mögötti, többé-kevésbé ártalmatlan országba. A nacionalizmus ebben az esetben csak arra jó, hogy ezt hintsék a jónép szemébe.

Nem ismerem az elhunytat. A kiküldetésben kereshető pénz elé te milyen sejthető okot helyeznél az esetében? Hazafiságot netán? Hát ez nekem nem passzolna össze. Akkor? Kalandvágy, pénzkereset, munkanélküliség, a tettleges katonáskodásra való vágy, esetleg az USA iránti szívbéli elkötelezettség, ezek egyike sem az, amiért nekem tekintettel kellene lennem egy katona lelki érzékenységére, aki elment a francba háborúzni. Azt a dumát ne bolygassuk, hogy csak segíteni mentek a baráti afgán népnek, akikkel több évszázados közös múltunk tette ezt nemes szolgálattá. Ez a nacionalizmus helyett nálunk hintett por, mert a nacionalizmust speciel egy afgán háborúba nekünk nem tudnák belemagyarázni.

A külföldön állomásozó magyar katonák és a háborúban külfölre lépő magyar katonák között szerintem már akkor is különbséget tettek. De rendben, változott a világ, Európai Unió van, nade a mi katonáink Ázsiában végik a hazát valamilyen okból. Nincs ez egy kicsit túl messze az ellenség kiűzésére?

"Ez már abszurd, keressél rá Google-ben mi is a kapcsolat kettő között." Értsem úgy, hogy a Google bin Laden vagy a független kínai hírügynökségek értékeléseit fogják az elsők között felkínálni, amelyből most végre megtudhatnám, mi is az igazság? Vagy netán mégiscsak egy olyan érdekközösség saját magyarázatait fogom olvasni, amelynek nincs érdekében az orromra kötni, hogy a CIA esetleg részt vett a New York-i támadás összehozásában? Te komolyan azt gondolod, hogy amit a Google-lal kikeresel, az a kendőzetlen, abszolút igazság? Vagy netán azt hiszed, hogy ha egy jól értesült földalatti brigád közzétenné a bizonyítékeit arról, hogy az amerikai légiforgalmi írányítás nem véletlenül volt olyan balfasz, hogy a Pentagon felé kanyarodó géptől meg sem kérdezték, hogy mik a közelebbi terveik, akkor azt az internetes információt a Google fogja kitenni az orrom elé? Ember, ne okozz csalódást az ismerőseidnek.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.26. 03:32:00

@kód: Az egyrészt attól is függ, hogy melyik érdekcsoportnak van nagyobb befolyása a döntést hozók véleményére. Másrészt pedig melyik nagy amerikai érdekcsoportnak okoznak szívfájdalmat azzal, hogy a hadsereg végigbombáz egy kősivatagot?

Ex0dus 2010.08.26. 04:01:31

@kód: Azt meg már meg se említsük, hogy ugyan a fegyvergyártó cégek nem a legnagyobbak, de az előállítás mind az USÁ-ban történik még mindig, ezzel közvetlenül ill. közvetve millióknak adnak munkát, ez már önmagában hatalmas lobbierő.
Egyszerűen csak gondold át. Mi történik ha nincs megrendelés. Elkezdenék bezárni a gyárakat, ami munkanélküliséghez vezet, ami rosszul vetül a szegény megválasztott képviselőre, aki ezt mindenáron meg akarja akadályozni.

Link Elek 2010.08.26. 06:49:47

a magayr katonasag 600 eve keptelen megvedeni az orszagot, es nem is lesz kepes ra. ahhoz tul keves penzt aldoz ra az allam/adofizetok, hogy ertelmes vedelmi kepessegek legyenek kiepitve. soha nem fogunk Svajc szintjere jutni. ok kis orszag letukre tenyleg kepesek megvedeni magukat. nem volt veletlen, hogy meg a nacik is bekenhagytak oket.

vagyis ha kimondjuk, hogy onvedelemre keptelenek vagyunk, akkor pedig teljesen felesleges 10milliardokat elb*ni legierore.
meg kell alkudni a NATO-val. ok vedik a magyar legteret a sajat koltsegukon, a magyar katonasag meg ott segiti ki a NATO-t, ahol nekik szukseguk van ra, _ES_ Mo kepes azon a szuk teruleten belul "vilagszinvonalu" egysegeket fenntartani. az hogy ez milyen terulet dontsek el a katonak. ok ismerik a sajat kepessegeinket, es a NATO igenyeit.
amig a mostani helyzet marad fenn, vagyis a katonasag probal ugy tenni, hogy van valami ertelme, csak folyik el a semmibe a GDP 1.2%-a. ertelmetlenul. a harckocsizo zaszloaljaknak meg az is problema lenne, ha ki kene menni az osszes tankjukkal egy gyakorlo terepre.

a masik amivel novelhetnek Mo biztosagat, hogy segitsuk a szerbeket,ukranokat, hogy mielobb belephessenek a NATO-ba :)

kodó tamás 2010.08.26. 06:54:10

@Bal:
"Ha szerinted egy katonának se szabadna kilépnie az országból, hogyan akadályoznád meg, hogy bin Laden legközelebb ne a Deák téren engedjen ki egy kis szarint?"
1. pl a deák téren... ha itt sem vagyunk képesek biztonságot a tereken, akkor kár szaladgálni, egész afganisztánba rendet tenni
2. Az ok-okozati összefüggés fordított. kimegyünk az usával kéz a kézben, tehát most már a deák térnek tényleg annyi.
3. Korábban az imázsunkat évtidezek alapozták meg az arabokkal pl.
A leglényegesebb ez... háborúzni kezdtünk tehát mostmár FÉLHETÜNK IS.
Az imázs építés ezzel szemben persze macerás, jól kellene melózni osztjonapot.

kodó tamás 2010.08.26. 06:57:42

@Ordnassac: "@Hepci: a tálib rendszer megdöntése miért is volt ciki? "
MERT SEMMI KÖZÜNK HOZZÁ.

Te örülnél, ha a izraeliek aszondanák, hogy némá budapesten nincsenek jogok, viktatúra, tehát van lebombázzuk és elfoglaljuk.

Pontos 2010.08.26. 07:02:09

Röviden: Nincs ott semmi keresnivalónk, én se akarom, hogy más országok katonái mászkáljanak az országban.

kodó tamás 2010.08.26. 07:04:57

egyébként a választ nem a minisztériumban kell keresni, hanem annak nevében (lassan írom, hogy mindenki ércse)

H O N V É D E L M I

ragozzam? nem megszállási, nem zsoldos, nem katonai, nem külföldi haderő, nem nátó, nem támadási, nem vállalkozás stb

kodó tamás 2010.08.26. 07:12:05

mellesleg azt a háborút lehetetlen megnyerni. mint ahogyan a vége eddig kétszer is az volt, hogy a nagyhatalmak pénze elfogyott és ki sunnyogtak.
gyakorlatilag minden egyes embert ki kell végezni a teljes győzelemhez, mert a tálib TÖRZSEK a földjük védelme miatt az utolsó szálig harcolni fognak
megjegyzem irigylem is őket
és nem vagyok biztos abban hogy amit ehelyett a hazaszeretet (közösség stb) helyett kapnának az magasabb szintű kultura lenne (buzik, kokakóla, és műanyag drog a természetes mák helyett)

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.08.26. 07:13:05

Kedves Tanár Úr! Mélységesen egyetértek a posztban megfogalmazottakkal. És sajnos nem csak a katonai szerepvállalás kapcsán hiányzik az értelmes párbeszéd. A magyar politika, a közélet egésze olyan, hogy a szereplők egyszerűen elbeszélnek egymás mellett, meg sem akarják hallani a másikat, nemhogy esetleg megpróbálni befogadni vagy respektálni a másik álláspontját. Olyan, mintha a Fringe című sorozatot nézné az ember: egyszerűen a politikai törésvonalak mentén párhuzamos világokban élnek a választók, és a nagy többségük nem látja, nem érzékeli a másik (a fideszes vagy a szocialista) realitásban történő dolgokat.
michaelknight.blog.hu/2010/05/05/parhuzamos_vilagok_3

Link Elek 2010.08.26. 07:15:08

a talibok azert vettek at a hatalmat afganisztanban, mert eleguk lett a hadurak onkenyeskedo kinzasaibol.
Omar Molla bekes tanito volt, amikor a korneykbeli hadur megeroszakolt 2 tizenevest. termeszetesen mivel o volt a torveny azon a teruleten azt gondolta, hogy kovetkezmeny nelkuli lesz az eset.
Fellogattak az elso fára.
Omar Molla meg nekiallt megszervezni, hogy Afganisztan tobbi reszen is oldjak meg a hadúr problemat. sikerult neki.
ettol meg a talib rezsim europai szememl nezni sotet kozepkori szervezet, viszont _ottani_ szemmel nezve elorelepes volt. megha nem is nagy.
Most az amerikaiak a volt hadurak nagy reszet juttatjak ujra hatalomhoz, abban remenykedve, hogy most majd jobb emberek lesznek. amig ennyi amerikai/europai katona tartozkodik az orszagban ez igaz is.
ha kivonulnak, akkor nemcsak a talibok fognak problemat jelenteni, hanem a "szovetseges" hadurak is.
1000-1500 sajat megbizhato fegyveressel rendelkezo hadurbol 100-as nagysagrendben van afganisztanban. autopalyak/provinviak/... biztonsagat szavatoljak penzert.
vedelmi penzert... 2-3millio$-t is megkeresnek havonta.
Karzai most torvenyileg feloszlatta oket. kivancsi leszek az eredmenyre. ennyi penzt nem szokta emberek veszni hagyni. foleg nem ha sok fegyveresuk van. talan beallnak mind taliban-nak.
ezt erdemes elolvasni:
www.nytimes.com/2010/06/07/world/asia/07convoys.html

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.26. 07:27:16

@kodó tamás: Ahogy én tudom, Afganisztánnak és térségének az egyetlen biznisz, ami fontos, a kábítószertermelés.
Mákföldek, szállítóútvonalak azok, amiket hazájukként védenek.
Úgyhogy nem a kecskepásztormagaskultúra elleni harc folyik ott.

kodó tamás 2010.08.26. 07:31:18

@simonmondja.: csak mert a termőföld rossz
+a víz
EZÉRT VAGYUNK MI VESZÉLYBEN (ezért kellene a honvédelemt komolyan venni)

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.08.26. 07:34:18

@tundrazuzmo:

Tiéd a Hét Kommentje! :DDDD
/'Hacsa', csak nem Te vagy? Kinézem belőled!:)/

@Androsz:

Kitűnő elemzéseiddel maximálisan egyetértek.

( Ajánlott irodalom:
Michael Moore : Fahrenheit 9/11 )

kodó tamás 2010.08.26. 07:35:22

@Link Elek: gyakorlatilag akkor a tálib "rendszer" az a legdemokratikusabb törzsi rendszer, gondolom tovább nem fejleszthető...
de nem értem miért kellene a társadalmat megerőszakolnunk, egyáltalán miért értekezünk "nagy okosan" az afgán helyzettel
itthon semmi megoldani való nincs? :)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.08.26. 07:36:23

Olaj. Erről szól az egész. És nyugodtan haza lehetne jönni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.26. 07:39:09

@Ordnassac: ha pl. te pofán versz engem, nem az a megoldás, hogy felégetem a szülőfalud...
Főleg azért, mert sejteni lehetett, mi lesz a vége. Ha a Szovjetunió anno a szomszédból nem volt képes pacifikálni Afganisztánt, az USA se lesz képes rá. Ez nem az iraki sivatag és Szaddam hadserege, nem működik jól a lézervezérelt bomba.
Ha meg az usákok tényleg megoldani akarnának valamit és tényleg a közjóért teszik, a terrorcselekményekkel kapcsolatos problémák megoldásának kulcsa Jeruzsálem környékén található.

kodó tamás 2010.08.26. 07:39:11

@Androsz: egyet értek mindennel amit monc :)
ja, jó erős védelmi vonalat vontunk, egy ötezer méter sugarú kör... hihihi

hahali 2010.08.26. 07:39:47

Kedves Gábor!

Sajnos az iraki és az afganisztáni "misszióban" való részvételünk valójában nem belpolitika, hanem kőkemény külpolitika. Az USA-nak ez az egyik legfontosabb "szövetségesi" mércéje, hogy ki, mennyi katonát küld/küldött ezekbe az országokba "építeni" a "szép új jövőt". Az aktuális kormánynak mindig szüksége van az USA barátságára (különösen most), ezért van az hogy aki ellenzékben követelte (felvetette) a kivonulást az kormányra kerülése esetén megváltoztatja az álláspontját. És a tényleges viták azért maradnak el, mert ki vállalná annak az ódiumát, hogy megmondja az embereknek: "háát, az van hogy semmi keresni valónk nincs ott, de azt szeretnénk, hogy az USA szövetségesként tekintsen ránk, azaz pénzügyileg is segítségünkre legyen ott kell lennünk Irakban/Afganisztánban. Meghal egy-egy katona? Igen sajnos ez van, de ez egy háború és a veszteségek nagysága jóval elmarad a misszióban való részvételből származó előnyöktől."

lüke 2010.08.26. 07:39:53

azt a tört. tény figyelembe lehet venni ,hogy Afganisztánt nem sikerült bevenni se az angoloknak,se az oroszoknak
s nem fog.....

/nem csak mi
kapunk hideget, meleget:
www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=23978&Itemid=1
tetszik, hogy ott van mellette az eredeti cikk!/

hahali 2010.08.26. 07:43:08

Még valami a katonaság már régóta alkalmatlan arra, hogy megvédje hazánkat, de diplomáciai eszközként bőven jól használható. Ha valamelyik "nagy kutyának" szüksége van katonára 20-50 jól kiképzett katonát oda küldünk és máris megszereztük, amit akartunk. És a magyar politika már régóta erre is használja...

bigapples 2010.08.26. 07:59:16

Ha vita hiányával kapcsolatban nagyjából egyetértek pad78-cal, a hozzászólások többsége viszont nem ezen lamentál, hanem (talán TG szándékainak megfelelően?) rögtön rá is kezdett az afganisztáni háború és a magyar szerepvállalás megvitatásába.

Először is nem arabok az afgánok. Másrészt egy kegyetlen despota vallási államot hoztak létre Omar molláék, nem volt az semmilyen előrelépés, sötét barbár rendszer volt. Ez persze önmagában nem jelenti azt, hogy ilyenkor a NATO automatikusan fel kell lépnie a "demokrácia védelmében" és a többi hasonló amerikai PR BS, amit ilyenkor elmondanak.

Ha a tényeket nézzük, akkor nehéz lenne azt mondani, hogy NATO-nak és Magyarországnak NATO tagként semmi dolga ott. NATO szövetségeseinket Afganisztánban kiképzett emberek támadták meg (USA-ban, Angliában, Spanyolországban végrehajtott merényletek, meghiúsított akció Németországban). És persze a szolgálatok működése miatt számos meghiúsított kísérletről nem is tudunk.

Azt lehet mondani (én a magam részéről hajlok egyetérteni ezzel az állásponttal) hogy az iraki háború döntően az USA és fő közel-keleti szövetségesének geopolitikai és gazdasági szempontjai miatt történt. Afganisztán esetében nem lehet ilyen érvekkel előállni. Az kérdés, hogy nekünk mindenáron ott-e a helyünk. Nincs minden NATO tagország Afganisztánban, de nyilván vannak kötelezettségeink is a NATO-ban. Nem térhetünk ki minden elöl. És ma már nem egyszerűen az afgánokról van szó, hanem az atomhatalom Pakisztánról is. A mostani pusztító árvíz után egy talibán térnyerés az esetleg destabilizálódó Pakisztánban kiszámíthatatlanul súlyos kockázatokat jelentene az egész világ számára.

is 2010.08.26. 08:02:40

a posztban igényelt érvek feltárása, ütköztetése (mert vannak ám ellentmondóak is köztük) sok időt igényel. nincs is hely a 30 másodperces híradó-snittben, valamint 2008-ban megmutatta a magyar, hogy mennyire kíváncsi ezekre. 300Ft? sutty, 84%, függetlenül minden háttérinformációtól. tandíj? sutty, 82%, függetlenül mindentől. TG, mi a törpe minoritás vagyunk. én még azzal, hogy válaszokra is törekszem, nem csak kérdezek, még annál is törpébb.

tölgyes 2010.08.26. 08:02:52

Kedves Török Gábor!

Érteni vélem azt amit írt.. csupán egy megjegyzésem van: én nem látok érzelmi, zsigeri reakciókat az Ön által említett ügyekben. Magyarország nem nagyon tud eleget tenni a szövetségekben vállalt kötelezettségeinek, ezért azt már nem engedheti meg magának, hogy ő kezdeményezzen egy kivonulást, vagy hogy az ottani helyzetről nagy és nyílt vitákat folytasson.
Így volt ez Irak ügyében is. A kíméletlen fidesz, pedig Kovács László kérését nagyon is megértette és elfogadta.. bizonyítva, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben nem lehet helye a pártok közötti huzavonának..A fidesz már azért is nagy árat fizetett, hogy nem az amerikai repülőket vette meg..

Egyébként Irak ügyében már akkor se nagyon lehetett nyíltan beszélni, amikor országgyűlés felhatalmazás nélkül vállalt Medgyessy olyan kötelezettségeket, amelyekhez nem lett volna joga.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.08.26. 08:04:35

Részvétem a hozzátartozóknak!

Ez önként vállalt, nem kötelező zsoldos sereg. Az ilyen tragédiák is előfordulnak.

magyar bucó 2010.08.26. 08:12:29

A hivatásos katonák már a történelem kezdetétől pénzért és dicsőségért kockáztatták az életüket. Csak a fegyver változott, a motiváció nem.

bigapples 2010.08.26. 08:22:51

@Hepci: Az egyetlen esély lenne, ha egy erős rezsimet tudnának a hatalomba segíteni, olyan iráni, algériai, egyiptomi stílusút. Elég reménytelen, ahogy az amerikaik egy gyökeresen más történelmi, kulturális háttérrel rendelkező országban azonnal nyugati típusú demokráciát akarnának létrehozni. Hasonló idiotizmus volt, hogy az oroszok kommunista államat akartak faragni Afganisztánból.

A terrorcselekmények kulcsa a talibán esetében nem egyszerűen Jeruzsálem közelében van. Lásd Kasmír, Csecsenföld, Dagesztán, az ujgurok lakta kínai régió, stb. Ha holnap kitörne a zsidó-palesztin béke, az sokat lendítene a muzulmán világ és a nyugati világ kapcsolatán, de ez nem lenne elég, hogy az afganisztáni eredetű/tervezésű terrorakciók leálljanak.

loláb 2010.08.26. 08:32:54

Ha komolyan gondolja a zsidó-keresztény kulturkör, a felvilágosult nyugat, hogy dolga az a világban, hogy az általános emberi jogoknak megfelelő élet lehetőségét biztosítja mindenki számára, függetlenül azoknak a származásától, vallásától, bőrszinétől, akkor afganisztánból nem lehet kivonulni, mindaddig, ameddig eshetőség az, hogy a tálibok visszaszerzik az irányítást.

fourgee 2010.08.26. 08:34:39

@kodó tamás: "gyakorlatilag akkor a tálib "rendszer" az a legdemokratikusabb törzsi rendszer, gondolom tovább nem fejleszthető..."

A tálib rendszer 1000x rosszabb mint az iraki helyzet volt. Irakban ha a lakosság ellen elkövetett tömeggyilkosságokat, kínzásokat és egyebeket leszámítjuk, normális életet éltek az emberek, csak félelemben. A tálibok viszont ókori szintre süllyesztettek mindent. Az iskolákat felégették, a nőket állati szintre sorolták. A focipályát meg kivégzésre használták. Beszélgess el egy irakival hogy mi volt régen és mi volt most, közben gondolj arra, hogy a tálibok által megszállt területen még annál is rosszabb.

"de nem értem miért kellene a társadalmat megerőszakolnunk, egyáltalán miért értekezünk "nagy okosan" az afgán helyzettel itthon semmi megoldani való nincs? :) "

Az afgán társadalmat megerőszakolták az afgán társadalomtól idegen tálibok... Igen, igazad van, az itthoni összes problémát az a néhány katona meg tudja oldani, akik kimentek. Miért nem hozzuk haza őket? Hirtelen megszűnne a munkanélküliség, a cigányság problémája, a külföldiek leállnának a hazai ingatlanok felvásárlásával, újra magyar termékeket lehetne kapni a boltokban, stb. Úgy látszik ezek ilyen csodatévő katonák :)

fourgee 2010.08.26. 08:38:21

@loláb: " Ha komolyan gondolja a zsidó-keresztény kulturkör, a felvilágosult nyugat, hogy dolga az a világban, hogy az általános emberi jogoknak megfelelő élet lehetőségét biztosítja mindenki számára, függetlenül azoknak a származásától, vallásától, bőrszinétől, akkor afganisztánból nem lehet kivonulni, mindaddig, ameddig eshetőség az, hogy a tálibok visszaszerzik az irányítást."

Az a baj, hogy az európai/amerikai országok ezt a helyzetet soha a büdös életben nem fogják megoldani. A muzulmán országok ha nem csak dumálnának, hanem tennének is valamit, akkor külső beavatkozással létrehozhatnának egy stabil muzulmán államot. Mert a tálib az minden, csak nem muzulmán...

kodó tamás 2010.08.26. 08:39:54

@fourgee: persze értelek, de
és honnan veszed a (történelmi vagy tudományos) bátorságot, hogy a civilizációkat minőségében összehasonlítsd?
és hogyan következik ebből az az erkölcsi alap, hogy "fejlettebb" azonnal leigázhatja a fejletlenebbet?
nem kockázatos ez az erkölcs nekünk?
ne felejtsd hogy mi nem a legfejlettebb civilizáció vagyunk...
a demokráciáról nem is beszélve...

kodó tamás 2010.08.26. 08:42:11

@fourgee: a muzulmán országok "kultúra terjesztési" próbálkozásai nem voltak (utólagos értékelés alapján) túl sikeresek... (török stb birodalmak)
illetve ezek a kultúra pulzálásai...
szerintem a muzulmán vallás barátságosabb mint gondolná a nyugati... (a sajtó alapján van köd)
a kereszténységet se a pár rosszul sikerült "hittérítésről" itéljük meg...

standard 2010.08.26. 08:44:07

Namost. A NATO van ott. Mi meg az V. cikkely miatt. Ennyi.

Anti Anyag (törölt) 2010.08.26. 08:44:58

Ugyanolyan politikai okok miatt vagyunk ott mint 68-ban a cseheknél.

Egy szövetség tagja vagyunk, tehát ott kell lennünk.

Az más kérdés, hogy ahogy régen az oroszok, ma az USA dönti el, hová megy a szövetég.

Beefboneknock (törölt) 2010.08.26. 08:46:55

nekem 8 , hogy hazajönnek-e ők választották ezt az életet, de ne nekem kelljen finanszírozni a kis háborúskodásukat, csak ez zavar, hogy az én adómból basszák ott a rezet

Scala 2010.08.26. 08:49:08

@tundrazuzmo: Nagyon jó!!! :-D
Ha jól emlékszem egy nagy konvojban mentek a reptérre (mert utaztak volna haza), aza asszony férje már itthon, Egy Humveeben ültek (ha valaki látta a Bombák földjént, ott ez jármű a főszereplő), haladtak a konvojban, talán negyedikek voltak, és egy vállról indítható páncéltörő rakéta találatot kaptak. Na most ezt kaphatta volna olyan Humvee is, amiben nem ül magyar.
Az ott dolgozó hivatásos (értsd zsoldos) katonák 5 éves szerződést írnak alá, azt ha van kedv és elszántság hosszabbítják, de már öt éve alatt is meg lehet alapozni egzisztenciát, mert a pénz szép.
Igen, megnőtt a kockázat, mert a helyi viszoynok abban a térségben romlottak, igen az amerikaiak csapatkivonásokról nyervognak tehát feleőrösödött a tálibok öntudata, értsd: meg kell mutatni a lakosságnak, jól gondolják meg melyik oldalra állnak, mert 3 év múlva már csak mi leszünk, és nem felejtünk el semmit... kb.

Gábornak igaza van, ezt érdemes lenne elmagyarázni a közvéleménynek, egy vitát nem tartok annyira jó ötletnek, az csak kiüresíti a témát.
A sértődés (mit keresünk mi ott?) nem vezet semmire, lásd nki kötelezettségeink, és valljuk be a csapatkivonásnak sem örülne mindenki (pl. aki ott szolgál, és számolgatja a pénzét).

Mikor tanítjuk meg az embereket kompenzáltan gondolkodni? Bármirőőőől?
Ja, hogy ez nem jó, mert ugrottak a hangzatos népszavazások és már szemmel nézik a mindenkori kormányzat tevékenységét?
Na igen.

Am. Hende és Martonyi elég ha beszél a témáról, én nem hiányolom O.V. megszólalását itt.

loláb 2010.08.26. 08:53:31

@fourgee: Sajnos ebben valószinüleg igazad van, de azért, mert valaminek nincs értelme, az nem elég ok arra, hogy kivonuljunk, hiszen ezzel lemondunk arról, hogy ott valaha is olyan társadalom jöjjön létre, ami tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat.
Ez pedig szerintem elfogadhatatlan.

kodó tamás 2010.08.26. 08:56:38

@Scala: itthon már nincs senki akinek érdemes lenni mesélni a demokráciáról? nem itthon kellene a győzike-lagzilajcsi nemzetet "tani-tani-tani-tani"?
vagy majd németországból küldenek egy demokrácia kommandót?
vagy olyat szeretnénk mint amerikában? mert olyan már van nálunk is...

nakara 2010.08.26. 08:58:53

Hát aki azt mondja, hogy a tálib rendszer nem volt előrelépés Afganisztán számára, az nincs tisztában a helyzettel. Tudomásul kell venni hogy az Usa és a Nato erői megszállók ott, s hogy nem mindenhol fogadják sóval és kenyérrel az agresszorokat. A hun és avar birodalmak jogutódjaként semmi keresnivalónk sem az EU-ban, sem a Nato-ban ezek mind magyar-ellenes szervezetek.

bigapples 2010.08.26. 09:03:56

@Scala: Ha jól értettem nem Humvee, hanem egy páncélozott Toyota telepjáró szállította őket. Tragikus, hogy háborús övezetben a katonai konvoj egy részének csak Toyota jut. Ha már kiküldtük őket egy háborús zónába, legalább a legjobb felszereléssel kellene ellátnunk a katonáinkat. A sok miniszteri PR afganisztáni út helyett inkább erre kellett koncentrálnia az előző honvédelmi miniszternek.

www.dunatv.hu/kulfold/rozsaszin_bombazo.html

kodó tamás 2010.08.26. 09:08:49

@bigapples: talán nem kellene pénz nélkül HÓDÍTÓ HÁBORÚT INDÍTANI
ha már ott vannak a fiuk KÍNÁT IS ELROHANHATNÁNK

NoMojito 2010.08.26. 09:12:42

@nakara: Azért arról olvasnék pár sort, hogy miért volt előrelépés a tálib hatalomszerzés. Hiába vagyok tisztában a helyzettel, ilyet még nem hallottam.

radala 2010.08.26. 09:14:16

Lehet, hogy érzéketlen vagyok vagy nem elég kíváncsi. De a sok megvitatatlan téma közül ez izgat a legkevésbé. Ott vagyunk mert mindenki ott van, mert NATO tagok vagyunk, mert az amerikaiak épp most a barátaink. Nem mellesleg én lelkes támogatója vagyok az amerikai barátságnak. Ha rajtam múlna preventíve megatomoznánk az oroszokat, arabokat:-)
Szörnyű szomorú, hogy meghalt az a szegény nő, pláne így hazajövetel előtt egy picivel. De ez előfordul. Szerintem ezerszer szomorúbb mondjuk az a szegény gyerek, akit lelőttek véletlenül a szerelemféltős vagy nem szerelemféltős rendőr miatt. Ezt a szegény katonát senki nem kényszerítette oda, gondolom jól meg is fizették és most is jól megfizetik a családját. Ez nagyon rendben van így. Mindenesetre ez egy biznisz, nem kötelező katonának lenni, pláne nem kötelező Afganisztánba menni.
Nem milliószor szörnyűbb-e az a szegény rendőr, aki 50-szer szólt szóban és írásban, hogy nem motorozik kopott gumikkal, de mégis erre kényszerítették és tudtommal nem lett hősi halott, de talán még a szolgálat halottja sem, mint az a rendőr, akinek akkora mázlija volt, hogy éppen szolgálatban intézték el vele az egyébként teljesen személyes jellegű (szolgálattól független) konfliktusaikat valaki vagy valakik.
No, mindegy ez. Félreértés ne essék én nagyon sajnálom az elesett/megsérült katonákat, de ez a szakma ezzel jár. Az meg, hogy miért vagyunk ott az szerintem kevésbé kérdéses, mint az lenne, hogy miért nem vagyunk ott. Szerintem az ilyen szoborrobbantgatós, nőket elnyomós/iskolába nem engedős vallási fanatikusok megregulázásában kötelessége részt venni minden civilizált országnak. Vannak dolgok, amiket az ember nem tűrhet el a 21. században.

nopánick (törölt) 2010.08.26. 09:20:26

Ezért vannak ott az USA katonái...
Főleg a lítium (akku alapanyag) ér sokat, nagyon sokat!

-----------
Hatalmas ásványkincs-készletet fedeztek föl Afganisztánban amerikai kutatók - írta a New York Times. Az egyebek mellett réz-, kobalt-, arany- és lítiumlelőhelyek mélyén akár ezermilliárd dollár értékű nyersanyag is lehet. Szakértők szerint ezzel bányaipari nagyhatalommá válhat Afganisztán. Az akkumulátor-alapanyagként használt lítium piacán például olyan meghatározó szereplővé válhat, mint Szaúd-Arábia a kőolajpaicon - írta a The New York Times a washingtoni védelmi minisztérium egy belső feljegyzésére hivatkozva.
-----------

Scala 2010.08.26. 09:21:20

@bigapples: Egy cikket olvastam, és lehet rosszul emlékszem, lehet nem Humvee. Igen, meg kellett volna oldani, hogy olyan felszerelés legyen, mint egy átlagos amerikai alakulatnak, na de miből? Leht a sírás nagymesterei ingyen kapják, mi nem.
Egyáltalán hány Humveeja van a magyaroknak?
Horváth Ágnes: áldjuk az eget, hogy az az undorító, testileg-lelkileg gusztustalan p***a már a magánszférában kénytelen megkeresni a tejeskávéra valót... Hányok az ilyen nőktől, de nem elszigetelt eset. Típus. Sosem fog kihalni.
@kodó tamás:
Nem vitatom. :-(

ZOH 2010.08.26. 09:21:35

Szerintem itt elég egyértelmű a helyes álláspont: ha már fenntartjuk a honvédséget, akkor legyenek olyan katonáink, akik nem csak a folyosót felultrázni tudják, hanem puskaport is szagoltak. Aki a katonák hazarendelését szorgalmazza, az a Magyar Honvédség gyengítését szorgalmazza.

ZOH 2010.08.26. 09:23:02

@lorantka_a_gall: zsoldosok vannak kint, nem sorkatonák

kodó tamás 2010.08.26. 09:27:04

@ZOH: hm érdekes felvetés...
elsőre, aztán másodszorra már inkább nagy butaságnak tűnik
a működő hadsereg csak háborúban trenírozható
akkor legyen sok árvíz mert a katasztrófavédelem akkor tud gyakorlatozni
a tűzszerészeknek robbanjon a bomba...
a pilóta gépe essen lefelé, hagy szokja...
persze az orvos tudomány is nagyot lendült amikor a nácik kisérleteztek...
nem folytatnám...

Hadrianuska 2010.08.26. 09:28:40

@Hepci: Egy RPG lövedék ellen nincs alkalmas felszerelés!
Ha lettél volna katona, tudhatnád.

kodó tamás 2010.08.26. 09:31:18

@Hadrianuska: akkor a konvojból miért nem a hummereket lövöldözték ki...
már emiatt is biztonságosabb
a szegények hullanak...

mxplanet 2010.08.26. 09:38:53

Öszinten szólva nem sajnálom azokat akik odamentek, hisz nem kevés pénzért vállalták be önkéntesen.
Ami pedig a fideszt illeti, hazug banda az is.
*köp

radala 2010.08.26. 09:39:13

@kodó tamás: Nem azt mondja, hogy csináljunk háborút meg árvizet, hanem ha valahol van, akkor menjünk/menjenek oda.
Ez teljesen rendben van, nincs benne semmi butaság.
Igazából nyivákolásnak tűnik nekem minden ellenkező álláspont. A katonákat azért fizetik, mert veszélyes dolgokat kell csinálniuk. Senki nem mondja egy bányaszerencsétlenségnél, hogy fejezzük be a bányászást. Teljesen nevetséges a bejegyzés apropója. Meg lehet a kérdést beszélni, minden nap, attól, hogy valaki meghal a kérdés nem lesz semmivel sem relevánsabb.
A kérdés az az, hogy el szabad-e tűrni, azt, amit a tálibok tesznek. A másik, hogy ha mondjuk nem szabad, akkor nem volna-e féregség a részünkről a kisujjunkat sem mozdítani, hogy a nagy és erős Amerika intézze el, mi meg megnézzük.
Lehet persze jönni azzal, hogy a gaz amerikaiaknak csak az olaj, az ásvány a fene tudja mi kell. De ettől még az tény, hogy a tálibok köcsögök Szadám köcsög volt és nem mellesleg az amerikaiak hajlandóak voltak Szerbiát is meglövöldözni.
Szóval lehet, hogy minden amerikai egy hülye. minden mögött csak a pénz áll meg ilyenek, de azért be kell látni, hogy szimpatikus ideológiákat tudnak hozzá kitalálni.

mxplanet 2010.08.26. 09:39:59

Öszinten szólva nem sajnálom azokat akik odamentek, hisz nem kevés pénzért vállalták be önkéntesen.
Ami pedig a fideszt illeti, hazug banda az is.
*köp

Hadrianuska 2010.08.26. 09:42:15

@nopánick: "Hatalmas ásványkincs-készletet fedeztek föl Afganisztánban amerikai kutatók - írta a New York Times. Az egyebek mellett réz-, kobalt-, arany- és lítiumlelőhelyek mélyén akár ezermilliárd dollár értékű nyersanyag is lehet. Szakértők szerint ezzel bányaipari nagyhatalommá válhat Afganisztán. Az akkumulátor-alapanyagként használt lítium piacán például olyan meghatározó szereplővé válhat, mint Szaúd-Arábia a kőolajpaicon - írta a The New York Times a washingtoni védelmi minisztérium egy belső feljegyzésére hivatkozva."

Nem beszélve arról, hogy a közelében van Irán, ahól még több "kincs" található Amerika és természetesen a zsidók számára. Meg is fogják lépni, de arra nagyon ráqrnak..
-----------

kodó tamás 2010.08.26. 09:44:37

@radala: akkor nem kellene szétválasztani?
szinte úgy van az usában is:

1. HONVÉDELEM, nemzeti, országos katonaság
2. egy profi katona válalkozás mondjuk KFT, vagy zRt formában, aki meg megy rakás pénzért, akár grönlandra is fókát lőni...

miért keverjük, hisz nincs köze egymáshoz

nekem az is elég ha a magyar zászlót nem lobogtatják ott roham közben

pl USA VAGY NÁTÓ lobogót lengetnek...

Hadrianuska 2010.08.26. 09:49:10

@kodó tamás: Az RPG lövedék egy un. kumulatív töltettel van ellátva, ami koncentrált robbanó hatást fejt ki. Ez jól látszik a fej formájából is. Átolvasztja magát még a harckocsi páncélján is és beesve robbanik. Egy magasztalt hammert ugyanúgy elsöpört volna, hidd el.

Scala 2010.08.26. 09:49:35

@kodó tamás: Logikus kérés, csak sajnos a magánhadseregek lesznek az elkövetkező évtized legnagyobb bizonytalansági tényezői, időzített bomba, meg ybele az állami pénz, de nincs meg felette a kellő kontroll és mint profitorientált vállalkozás generálja a konfliktust. Amíg egy teljes kormányzati gépezetet kell hozzá hm. megkorrumpálni, lassúbb és bizonytalanabb kimenetelű (pl. mert a választók akaratából egy normálisabb elnök ül az irányító gomboknál...).
24 hetedik évad: ezt járja körül.
De ha komoylabban utána akrsz olvasni, gyarapszik a szakirodalma, történészek és gazdasági tud. kutatók már évtizede súlykolják.

ssi 2010.08.26. 09:50:46

s ha a hivatalos NATO-szöveget, ill. ha van, más országok nem pártos kormányi állásfoglalásait tennék egyszerűen közismertté itthon: miért, kik, mennyi ideig, hogyan stb. vannak ott?

a hazai politika még az önk. vál. után se tudna egységesen állást foglalni (nem kimondottan vitatkozni), mert a hazai pártok - talán ma jobban, mint 20 éve - "harcban" állnak, állandó bizonyítási kényszerben vannak

(O.V. hallgat - most és gyakran, sajátos fideszi taktika,
érdekes a BKV-finanszírozás is: nem szóltak, de nem adták a pénzt sem (legális-e?), most viszont legálisan átveszik az irányítást, s talán nem csak a pénzügyek szól ez)

Scala 2010.08.26. 09:51:44

@Hadrianuska: Igen, én is így tudom (bár a nevét a cuccnak nem ismertem)! ez nem Toyota vs. Humvee probléma volt

kodó tamás 2010.08.26. 09:59:04

@Scala: akkor csak a nemzeti lobogónk maradjon itthon legalább.
még se ugyanaz mint a 1848-as eset... egy kis különbség van. ne amortizáljuk a zászlót... mint nemzeti háború értelmezhetetlen
használjanak missziós zászlót (kforr, ájforr...)

ecinereb 2010.08.26. 09:59:14

Mikor lesz itt értelmes vita egyáltalán bármiről? (Ez a katonásdi szerintem még nem is az a téma, amiben a legégetőbb szükség lenne rá, fura, hogy pont ennek az apropóján vetődött fel a probléma). Mikor lesznek kérdezős politikai műsorok, ahol a játékot kitanult nagyérdemű számára rögtön lejön a terelés, homályfokozás? Mikor fogjuk már ezt a demokráciának keresztelt játékot a kertek aljai focinál magasabb színvonalon művelni?

És amennyire igazad van, kedves Gábor, annyira nem mozdít szerintem előre semmit sem a felvetésed, mivel egy vita nem azzal kezdődik, hogy valaki egyszerűen kijelenti annak szükségességét. A gyereknek is meg kell mutatni először, hogy hogyan kell játszani, azután kezd majd el szárnyalni a fantáziája. Nem elég már az elején csak azzal jönni, hogy tessék játszani.

Szimba 2010.08.26. 10:01:47

Nem egy-két (többezer katona) vagy a polgári lakosság szenvedései, veszteségei itt az alapvető dolog! Bármennyire embertelen és mocskos egy háború, mindig valamilyen érdek indítja el.

Afganisztánt már 1979-ben megtámadta a Szovjetúnió, és nem tudtak győzni, igaz, hogy talán a politikai változások (peresztrojka) is akadályozták őket ebben.

Irak és egyáltalán az arab országok már régóta a két nagyhatalom: Szovjetúnió, Amerika célpontjai voltak. Egyszerű geopolitikai terjeszkedés, valamint az ásványi kincsek megszerzése, piacbővítés volt a cél.

Senkit sem érdekelt, hogy diktatúra, királyság vagy akármilyen államberendezkedés van ott. Az érzelmi hadviselésben még az arab nők burkáját, és mindenféle perifériális kulturális szokását is jajongva tárták a világ elé a sajtóban. Nem az arab nőkért, nem is a demokráciáért indult ez a háború, és nem is a vélt arab fenyegetés miatt.:-(

Addig támadták, manipulálták az arab országokat, hogy azok összekapták magukat, fegyverkezésbe kezdtek, atomerőművet, tán atombombát (hidrogénbombát) szereznek, és igencsak dühösek Amerikára, Európára egyaránt.

Közben pedig folyt a harc, a fegyverek küldése a potenciális bábkormányok, klikkek támogatására. Az arab országokat mindkét nagyhatalom zsákmányként kezelte. Bin Laden pl. először a CIA-val volt kapcsolatban, amikor Afganisztánba ment, hogy a szovjet megszállás ellen harcoljon.
index.hu/kulfold/oszama/

A Szovjetúnió összeomlása után Amerika úgy vélte szabad a pálya. Az, hogy Irak megtámadása a nem létező atombombagyártás miatt megindulhatott ennek volt köszönhető. A terrorcselekmények csak méginkább segítették a tömeghisztériát, és a háború kiterjesztését.

A pokoli az, hogy Amerika Vietnámhoz hasonlóan itt is elveszett a terepen, hiába rendelkezik tökéletes fegyverekkel. A gerillák, a lakosság azzal, és úgy védekezik, ahogyan tud.

Hogy Magyarországnak miért kell ebben (is) részt vennie?
Hogy Amerika ne egyedül vigye el a felelősséget, ne egyedül legyen háborús bűnös. (Merthogy a zsákmányból, ami feltehetően már megszökött, semmit sem kapnánk.)

Ezt nem lehet nyiltan megvitatni. Ez naívság TG részéről is.

radala 2010.08.26. 10:03:30

@kodó tamás: Sok minden közül legkevésbé a honvédséghez értek. De nem világos számomra, hogy mi a baj azzal, ha magyar katona jó pénzért elmegy Afganisztánba.
Szerintem mi nem azért vagyunk ott (hivatalosan), mert ez egy jó kis magánvállalkozás. Hanem azért mert a civilizált világ nem tűri meg a tálibokat, mi magyarok a civilizált világ része szeretnénk lenni, ezért büszkén magyar zászlókkal veszünk részt a tálibok elleni harcban.
Ezzel lehet nem egyetérteni természetesen, de szerintem ezért vagyunk mi ott "hivatalosan". Szóval ez egy tág értelemben vett honvédelem.

Szimba 2010.08.26. 10:04:58

@mxplanet:

Légy szíves változtass avatart!

Szimba 2010.08.26. 10:08:56

@radala:

- Mit nevezel civilizáltnak?
- Miért nem tűrjük a tálibokat?
- Miért tűrjük az őserdőben élő még megmaradt törzseket, az indián rezervátumokat, a cigányokat?
- Mire vagy büszke?
- A zsoldoskatonáinkra?

lehet más a handa-banda 2010.08.26. 10:09:58

@Scala: "a csapatkivonásnak sem örülne mindenki (pl. aki ott szolgál, és számolgatja a pénzét).
"

Ez a nő már nem számolgatja a pénzét, legfeljebb az örökösei. Lesznek még mások is így ezzel. De ha túlélik és nem elég nekik, beállhatnak a helyi hadurak valamelyikéhez is zsoldosnak, nincs ellene semmi kifogásom. Csak a nemzeti jelképeket vegyék le magukról mielőtt kimennek Afganisztánba, ezt már most el kéne kezdeni

kodó tamás 2010.08.26. 10:10:02

@radala: ennél macerásabb de tartósan hatásosabb volt a szoclista egyetem amikor a fél arab világ nálunk végzett orvosi/mérnöki egyetemeket...
na ja ez macerás, meg nem divatos...
lengessük a nemzeti lobogót... csak ne csodálkozzunk ha tényleg terrorizmust szűl...
ez egy "más" érdekeket, de nem nemzeti érdekünk az tuti, szolgáló háború... ne a nemzet farkával verjék a csalánt
ez egy felbérelt magánhadsereg, magánérdekek miatt.
nekem a civilizációval ne gyere, mert akkor meibnt kérdem: akkor az osztrákok (labancok", +orosz stb) MISSZIÓ rendben volt a magyarok ellen?
a kuruc-tálibok meg egy alacsony törzsi kultúra, akik nem engdték be a kokakólát
na szval...

kodó tamás 2010.08.26. 10:10:55

@radala: nagyon tág az értelmed...
"ez egy tág értelemben vett honvédelem"
hihihi
pl a tálibok szempontjából az... HONVÉDELEM
ennyire tágan ne értelmezd hogy 10ezer kilométerre véded a hazát... ok ok de melyiket, mert az annyira távol van már

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.08.26. 10:11:49

@Androsz: "Amióta magyarnak nevezhető nép itt, ebben a mélyedésben tanyázik, az ország egyetlen katonája sem lépett még Európán kívül eső földdarabra az országa katonájaként. Sikerült a szűzességünket elveszteni, büszkék lehetünk, hogy mi tanúi lehettünk ennek a görénységnek."

II. András kereszteshadjárata?

sorhajóhadnagy 2010.08.26. 10:19:38

Ebből is látszik, mármint a kommentek többségéből, hogy a tisztelt "közvéleménynek" sincs érzékelhető álláspontja. A magyar katonákat sokan megvetőleg lezsoldosozzák, az usákokat utálják, az afgánokat lenézik, és a beszólás kedvéért röviden bemondják az überfrankót. Ezt lehetne elvárni egy társadalmi vitától is? Akkor hagyjuk már kérem a demokráciát!

1, A magyar katonák az állam és a kormány utasítására, az Országgyűlés felhatalmazásával mennek Afganisztánba. Ergo nem zsoldosok, de profik, tudják, hogy ez nem veszélytelen.

2, Magyar külpolitikáról, mint teljesen önálló tényezőről régen nem lehet beszélni, a szövetségi rendszerek behatárolják a mozgást. Megszavazta a többség a NATO csatlakozást? Igen.

3, Mind a korábbi, mind a mostani kormányi elfogadta a "together in, together out" elvet Afganisztán kapcsán, tehát csak a többi szövetségessel együtt hagyja el a terepet. Ha valaki, mint Hollandia kivonja a katonákat egy feladatból, kompenzálnia kell azzal, hogy vállal egy másikat.

4, Tehát változás nem lesz, a katonák még egy darabig ott lesznek, és sajnos nem kizárt, hogy néhányan még meghalnak. Ezen semmilyen társadalmi vita nem segít, nem változtat.

Szimba 2010.08.26. 10:21:20

Mellesleg arab törzsek, népcsoportok már az ie. 9. században léteztek, az arab kultúra, tudomány messze felülmúlta - különösen Európa középkorának idején - a többi kontinens ismereteit (matematika, csillagászat).

Nem megtámadni, hanem állandó kapcsolatokkal, békésen kellett volna üzleti, gazdasági kapcsolatokat kiépíteni velük.

Persze a "zsákmányelv":)) ezt nem tette lehetővé. Minden nagyhatalom ingyen és bérmentve (azaz a feláldozható és semmibe vett emberéletek árán) szeretné egyben bekapni az arab föld ásványi kincseit, támaszpontnak, piacnak használni, és nem törődve a hagyományaikkal, történelmükkel tökéletesen szétverni minden szokásukat, értékeiket.

kodó tamás 2010.08.26. 10:23:07

@sorhajóhadnagy: ok a demokráciát szerintem is kár erőltetni. legyél te a király

Szimba 2010.08.26. 10:24:50

@sorhajóhadnagy:

Ez mind igaz.
De nem erkölcsös, nem tisztességes, nem egészséges, és ráadásul nem nyerő stratégia.

Magyarország minden szövetségesével akkorát bukott, hogy alig tudott talpraállni. Megszívtuk Németországgal, a Szovjetúnióval, és most Amerikával (NATO) is megszívjuk.

Akik ezt megszavazták, nem tudták, mit cselekszenek. (Meg nem is tehettek nagyon mást.)

Scala 2010.08.26. 10:25:16

@kodó tamás: @lehet más a handa-banda: igen, egyetértek, de akkor
- magánosítani kellene ezeket az egységeket,
- mi lesz a hivatalos magyar honvédséggel? azt milyen alapon szereled fel, merthogy ugye itt a térségben hatalmas béke, egyetértés és rend honol :-D
- Alk. módosítás (erre most van lehetőség)
- méhkas, nem nyúlnak bele, túl sok érdek és nki szinten megoldatlan dolog nyomja a témát
- harci övezetben dolgozni sajnos magában foglalja a hirtelen, véres halál lehetőségét
Nem akarok cinikus lenni, de jobb üzlet, mint az autópályán elkaszáltatni magad egy román kamionnal...

Egyébként a tálibok nagyon durvulnak, egy farncia orvossátorból kirángatták a dokikat, megcsonkították, kínozták majd megölték őket. Minél több ilyen van, annál többen mondják vissza hogy ott dolgozzanak, annál könnyebb visszavenni a hatalmukat. Nem csoda, hogy B. Obama is csak nyaral... a szembenézés nem korszakunk erőssége.

Szimba 2010.08.26. 10:26:32

@sorhajóhadnagy:

A zsoldoskatona meghatározás nem pejoratív, csupán jelzi, hogy pénzért harcol. Ez nagyon régi megoldás, nem most találták ki.

kodó tamás 2010.08.26. 10:28:37

@Szimba: egyetértek nagyon.
nátóba lépésünk előtt az arabok ismerték hazánkat és 99%-ban pozitivan emlegették (egyetemi, mérnöki kapcsolatok)
most kíváncsi lennék....
pedig elvileg békés a külpolitikánk... szerintem simán alkotmány ellenes, mégha ogy döntés is

6. § (1) A Magyar Köztársaság elutasítja a háborút, mint a nemzetek közötti viták megoldásának eszközét, és tartózkodik a más államok függetlensége vagy területi épsége ellen irányuló erőszak alkalmazásától, illetőleg az erőszakkal való fenyegetéstől.
(2) A Magyar Köztársaság együttműködésre törekszik a világ valamennyi népével és országával.

genyamagyar 2010.08.26. 10:28:56

1. Afganisztában nem az USA, nem a NATO, hanem az ENSZ van kint.

2. Szerencséjük van a magyaroknak, hogy nem egy komolyabb páncélozott járműben ültek, mert akkor mind meghaltak volna.

lehet más a handa-banda 2010.08.26. 10:29:15

@sorhajóhadnagy: "A magyar katonákat sokan megvetőleg lezsoldosozzák"

Ha választhatsz hogy nem hívnak zsoldosnak, de az itthoni átlagbért kapod a kinti szolgálatért, vagy megkapod a havi többrezer dollár zsoldot de akkor zsoldosnak is neveznek akkor melyiket választanád? Mert választani kell, nem sokan fogják bevenni a képmutató szövegedet

genyamagyar 2010.08.26. 10:30:51

@Szimba: "Nem megtámadni, hanem állandó kapcsolatokkal, békésen kellett volna üzleti, gazdasági kapcsolatokat kiépíteni velük."

Bruhahahaha! :))))

kodó tamás 2010.08.26. 10:30:55

az ALKOTMÁNYT senki nem veszi komolyan. tudom tudom....

de ha már... akkor a fidesz hatalom koncentráció első lépései is alkotmány ellenesek, amíg nem írják át ezt:

2. § (3) Senkinek a TEVÉKENYSÉGE sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg KIZÁRÓLAGOS BIRTOKLÁSÁRA. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni.

aki komolyan veszi az besétál viktorhoz és letartóztatja... vagy erre hivatkozva tojással is dobálhatja... ez nem alkotmányos jog, HANEM KÖTELESSÉG!!!!!

kodó tamás 2010.08.26. 10:32:59

@genyamagyar: AZ ALKOTMÁNYT NEVETED KI!!!!!!!!! nem szimbát

genyamagyar 2010.08.26. 10:35:48

@kodó tamás: A naívitást nevettem ki, legyen az akár az alkotmány is. Ja, majd mondd az araboknak, hogy bocsi, nem járatom a "zasszonyt" burkában, mert az alkotmány...." A pöcsödöt a kezedbe adják.

kodó tamás 2010.08.26. 10:35:51

ezen is kell a fidesznek igazítani (de sürgősen):

3. § (3) A pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak. Ennek megfelelően egyetlen párt sem irányíthat semmiféle állami szervet. A pártok és a közhatalom szétválasztása érdekében törvény határozza meg azokat a tisztségeket, közhivatalokat, amelyeket párt tagja vagy tisztségviselője nem tölthet be.

sőt amig ezt nem teszik, meg az addigi ilyen lépések "kérdésesek", na jó törvénytelenek, tehát törvényesen megszüntethetők, utólag

kodó tamás 2010.08.26. 10:38:06

@genyamagyar: nomen est omen

de az alkotmány, akármilyen naiv elvileg népakarat...
szerintem ez pont nem naiv, mert betartható...
persze ha géppityuval sétálsz afganisztánban, akkor kérdéses a békés szándék...

sorhajóhadnagy 2010.08.26. 10:40:10

@kodó tamás:
Ez megint egy beszólás :-)
Egyébként csak azt akartam jelezni, hogy ez mindenütt olyan kérdés, amelyet véletlenül sem terjesztenének népszavazásra, mert igencsak megbukna. A politika pedig más ismérvek mellett bevállalja a katonai missziókat, és gyárt hozzá jobb-rosszabb PR-dumákat. Egyszerűen más a szempontrendszere, az érdekei, stb.

@Szimba:
A fentebbieken túl egy katonai művelet élből nélkülözi az erkölcsi megfontolásokat. Feladat van, amelyet a politikusok állítanak a katonák elé, azt kell megoldani.

A zsoldos meg szerintem igenis pejoratív, mert túl sok negatív fogalom fűződik hozzá: erkölcsös ezt használni olyanokkal szemben, akik esetleg nem szolgálnak rá? Sok Irakot és Afganisztánt megjárt katonát ismerek, mindegyiküknél fontos szerepet játszott az anyagi megfontolás, volt, aki a családjának azt adta be, hogy Koszovóba megy, pedig Puli-Humriban adta a szolgálatot. De - szvsz - a zsoldos az, aki jó vagy még jobb pénzért bárkihez elszegődik. Magyar katona viszont csak és kizárólag állami alkalmazott. Ugyanezzel az erővel a rendőr, a tűzoltó és a mentős is zsoldos.

Még egy megjegyzés: a franciák és az olaszok előszerettel küldenek csendőröket missziókba. A Gendarmerie és a Carabinieri ugyanis katonai módra szervezett rendfenntartó erő: erre időnként nagyobb szükség van, mint a nyers tűzerőre. Persze, ők is mind "zsoldosok".

Mint ahogy anno én is az voltam 312 forint havi illetménnyel 1981-ben a Magyar Néphadseregben? Elfogadtam a fizetséget, ó én balga....

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.08.26. 10:41:50

@Szimba: Még a végén el fogom hinni, hogy az arab egy békés tudósnemzet...
:)

Megjegyzem Afganisztántól az arabok elég messze találhatóak.

genyamagyar 2010.08.26. 10:42:08

@kodó tamás: Felejtsd már el az alkotmányt! Abban egy idealizált helyzet van. Például magyarázd el a munkához való jogot az összes munkanélkülinek vagy a lakhatás jogát a húszezer hajléktalannak.

lehet más a handa-banda 2010.08.26. 10:42:08

@Scala: "Egyébként a tálibok nagyon durvulnak"

Ahogy én innen próbálom megérteni a helyzetet, ez már rég nem USA-tálib vagy NATO-tálib összecsapás, igazából sose volt ennyire leegyszerűsíthető, csak a fekete-fehérben gondolkodó átlag amerikait próbálták megetetni

A kérdés inkább az, hogy sok évtizedes részben kívülről szított polgárháború után képes-e a magát civilizációsan felsőbbrendűnek tekintő USA és csatolt egységei (köztük Magyarország) egy működőképes, vállalható rendszert létrehozni, amit persze az afgánok is elfogadnak? Szerintem a válasz mostanára egyértelmű nem, így pedig semmi értelme az egésznek

Hogy mi jön és ami jön azt hogyan lehet kedvező irányba befolyásolni más kérdés, lehet hogy a tálib nem is a legrosszabb alternatíva. Egyszeűen az a helyzet hogy nincs kire támaszkodni, mire építeni Aganisztánban. Ezt jól jelzi, hogy 9/11 előtt éppen a tálibok voltak az USA favoritjai, meg persze Bin Laden

szbi 2010.08.26. 10:43:45

"Amióta magyarnak nevezhető nép itt, ebben a mélyedésben tanyázik, az ország egyetlen katonája sem lépett még Európán kívül eső földdarabra az országa katonájaként. Sikerült a szűzességünket elveszteni, büszkék lehetünk, hogy mi tanúi lehettünk ennek a görénységnek."

Tévedés. A Szentföldre II. Endre vezetett hadjáratot, s az I. vh.-ban ugyanott harcoltak magyar (tüzér) alakulatok.
Mindkét hadműveletben nemzetközi kötelezettségek miatt vettünk részt.

Szimba 2010.08.26. 10:44:31

@mxplanet:

Ez politikai blog, és nem szexoldal.

sorhajóhadnagy 2010.08.26. 10:45:01

@lehet más a handa-banda:

Lópéniszt! Ez egy szubjektív meghatározás, mert akkor minden az átlagnál kockázatosabb melóért járó magasabb fizetésért le kellene zsoldosozni mindenkit. Ismétlem, állami alkalmazottak, állami feladatot hajtanak végre. Az Irakban lelőtt Toi-Toi véce-szállító srác inkább volt zsoldos.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.08.26. 10:45:12

@szbi: Tudtommal a boxer lázadás leverésére küldött haderőben is voltak magyarok, de ennek utána kéne néznem.

bigapples 2010.08.26. 10:45:47

@genyamagyar: Megnéztem guglival, mennyire igaz ez a RPG mindent átvisz dolog. Ezt találtam:

"Az USA által szolgálatba állított új, kompozit páncélzatú MRAP járművek RPG-7 találattal szembeni sérthetetlenségét az Afganisztánban szolgáló magyar katonák a saját szemükkel látták.)"

"In June 2008, USA Today reported that roadside bomb attacks and fatalities were down almost 90% partially due to MRAPs."

Persze hogy a magyar katonáknak mikor lesz kompozit páncélzatú járművük...

kodó tamás 2010.08.26. 10:46:41

@genyamagyar: ez érdekes álláspont.
az alkotmány a törvények törvénye.
a legerősebb erkölcsi és jogi alap.

amelyik országnak nevetséges az alkotmánya azt le is lehet rohanni? vagy mi a civilizáció alapja szerinted?

talán az a kezdet... csak itthon ez sincs a helyén... az elvek elválnak a gyakorlattól tudom...
erre irtam hogy a fidesz még papíron se törekszik... hisz ha igen akkor az első tv. nem az önk. választási és a tiszteletdíj lett volna hanem a 2.§ (3)
mert akkor csak egy törvénytelen lépésük van (az az első)

Szimba 2010.08.26. 10:46:51

@sorhajóhadnagy:

Igen, úgy van, ahogyan írod.:)))
(312 Ft-ért, meg azért, hogy ne kerülj börtönbe, ha megtagadod a szolgálatot. Ez elég szép fizettség!)

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.08.26. 10:47:39

@bigapples: A legjobb védelem rajtaütés ellen a jó felderítés.

mxplanet 2010.08.26. 10:48:01

@Szimba: ez az internet, joreggelt

lehet más a handa-banda 2010.08.26. 10:48:34

@sorhajóhadnagy: "A Gendarmerie és a Carabinieri ugyanis katonai módra szervezett rendfenntartó erő: erre időnként nagyobb szükség van, mint a nyers tűzerőre. Persze, ők is mind "zsoldosok"."

Ha már nyelvészkedésbe fogtál, vigyük végig: a zsoldos és a katona a legtöbb nyelvben egy és ugyanaz. Mint például Söldner, soldier, soldat. A csendőrt viszont másként hívják, a Genarmerieből lett a magyar "zsandár" ami szintén pejoratív kifejezésnek mondható, ha már annyira finnyásak vagyunk

Szimba 2010.08.26. 10:49:29

@sorhajóhadnagy:

Amiért pénz vagy más szolgáltatás jár, az üzlet. És akkor az a solidus bizony zsoldossá teszi az embert.
Az afgán vagy más arab gerilla nem kap semmit, no, ő éppen lehet terrorista vagy honvédő harcos politikai beállítottságod szerint.

radala 2010.08.26. 10:49:56

@Szimba: Ha ennyire belemegyünk, akkor természetesen nem lesz igazam:-)
Szerintem azt nem tűrjük, hogy nőket csadorba kényszerítsenek (elhitessék velük, hogy ők csadorban szeretnének járni. Azt nem tűrjük, hogy ne tanulhassanak meg írni. De nem mondom én, hogy ez egy helyes álláspont, csak azt mondom, hogy ez az álláspont LEHET jogos álláspont. Természetesen az is lehet jogos, hogy mindenki azt csinál, amit akar, az sem nem jobb sem nem rosszabb vélemény, csak más.
Semmit nem mondtam a cigányokra sem az őserdei indiánokra. De mondhatnám, hogy a cigányoknak is meg kellene próbálniuk elfogadni a többségi normákat. Persze ugyanilyen fontos lenne, hogy a többség meg megértő legyen az ő normáikkal. Bonyolult kérdések ezek. Én nem is tudom rájuk a választ, csak azt akarom mondani, hogy az is egy leegyszerűsítés, hogy a háború rossz (még, ha nagyon valószínűleg igaz is). Nem tudom mit gondolok civilizáltnak azt meg pláne nem, hogy lehet-e kell-e a civilizációt terjeszteni és milyen erővel. Azt gondolom írni olvasni tudás jó, azt gondolom a női egyenjogúság jó, de azt nem gondolom, hogy ezeket lehet tűzzel vassal terjeszteni.
De figyelembe kell venni azért azt is, hogy a másik civilizáció mit szeretne tenni veled. Nem tudom mik a tálibok tervei velünk, lehet, hogy semmi, de mondjuk, ha csadort akarnak húzatni veled, akkor azért az már az a határ, ahol lehet tere a "prevenciónak":-)
@kodó tamás:Tökéletesen egyetértünk. Nem ez a megoldás, amit csinálunk, de a háború "fikázása" sem visz közelebb a megoldáshoz önmagában. Csak ezt akartam mondani nem többet.
Egyetértünk abban is, hogy nem a kólaivás lenne a cél, sőt nagyon szimpatikus nekem az arabok harca a "civilizáció" ellen ilyen értelemben.
Azt akartam mondani, vagy akarom mondani, hogy nem olyan egyszerű ez a kérdés. Azt hiszem, hogy az arab országokban akkor van viszonylagos "demokrácia", ha nincs demokrácia, mert szabad választásokon tudtommal egyre radikálisabb vallási pártok kerülnek hatalomra. Szóval a kérdés/vita jogos meg bonyolult. De el kell fogadni szerintem, hogy a "mi civilizációnk" harca is egy jogos harc. A civilizációk harcolnak egymással ez egy ilyen világ, jobb lenne, ha csak beszélgetnének, de valami számomra ismeretlen okból még nem tartunk itt.

Szimba 2010.08.26. 10:50:37

@mxplanet:

Az internet nem feltétlenül a primitíveknek készült.

Jó estét!

manager2008 2010.08.26. 10:50:44

Létszámunk van (munkanélküliek), kiképezni tud a MH, jelentkező is lenne afgánnak is látszó harcosokból))) elég.
Mi a probléma?
Megfizetik? Igen.
Ki kell küldeni egy százezres haderőt és besöpörni az afgánokat a szakadékokba. Egyben ott is kell maradni százévig, a béke biztosítása miatt (mehet a család is ha már békének látszó tárgyakat lehet tapasztalni....
Az USA fizeti a számlát...

kodó tamás 2010.08.26. 10:52:11

@sorhajóhadnagy: zsoldos... (pénzért harcol, "dolgozik", mindegy hol...)
a zászlót meg haza, mert az alkotmány is tiltja az agressziót...

@bigapples: majd ha olyan gazdagok leszünk

MIÉRT AKARJUK AZ ARAB KÉRDÉST MEGOLDANI?
ELŐBB
NEM A CIGÁNYKÉRDÉSSEL KELLENE PRÓBÁLKOZNI?

utána lenne referenciánk

kodó tamás 2010.08.26. 10:58:00

@radala: egyszerű a kérdés, követelem
TARTSUK BE AZ ALKOTMÁNYUNKAT!!!!!!!
ha meg nem jo az alkotmány akkor vitassuk meg
és lehet más az alkotmány
mielőtt valakik erre hivatkozva lerohanják magyarországot...

@manager2008: az ötlet jó fenn már foglalkoztunk vele
ez egy multinacionális vállalkozás!!!
egymillió munkahely, nagy fizetés, igen igen

csak anynit kérek, ne magyar lobogó alatt "Magyarországi Ország- és Világhódító zRt." legyen a neve,
hanem valami más.
pl minta keresztes háborúk.
javaslom a keresztet (valamelyiket)

lehet más a handa-banda 2010.08.26. 10:58:26

@sorhajóhadnagy: "Az Irakban lelőtt Toi-Toi véce-szállító srác inkább volt zsoldos"

Te már a szezont a fazonnal kevered. A zsoldos olyan önkéntes katonát jelent, akit nagy részben a szolgálatért kapott pénz motivál. Namármost az a kérdés mi motiválja a magyar katonát hogy harcoljon Afganisztánban? Vagy azt hiszi ezt követeli tőle a haza, és akkor nem illik rá a zsoldos meghatározás, hanem inkább csak tökfilkónak mondanám, vagy a pénz számít, akkor pedig mégiscsak zsoldos.

Aki Irakba megy vécépucolónak, aligha férne bele a zsoldos definíciójába, legfeljebb csicskás lehet belőle majd egyszer ha emelkedik a ranglétrán

radala 2010.08.26. 11:03:01

@Szimba: Ja én konkrétan a világon semmire nem vagyok büszke, azt próbáltam ecsetelni, hogy mi a "civilizált világ" "hivatalos" álláspontja. De abszolút jogos lenne más hivatalos álláspont is, lehet, hogy még civilzáltabb is lenne.
Mindjárt keresek valami idevágó Seres Lászlót.
www.hirszerzo.hu/cikk.a_south_park_miatt_robbantottak_volna_a_talibok.150385.html

Nem annyira vág ide, de azért valamit bemutat az "érem sok oldaláról".

NoMojito 2010.08.26. 11:03:15

@lehet más a handa-banda: Kár hogy csak részben ismered a szó jelentését. Magyarországon hivatásos, szerződéses katonák vannak. Zsoldos nincs. A szókincs is a pallérozott elme lakmusza. :)

Szimba 2010.08.26. 11:03:24

@radala:

Nem azt mondtam, hogy egyes arab országokban nincs vallási erőszak, vagy, hogy nincsenek a nőket hátrányosan érintő szokások stb., hanem azt, hogy egy teljesen igazságtalan, zsákmányszerző háborút próbáltak leplezni ezekkel az álemberbaráti szólamokkal az amerikai politikusok.

Miközben rengeteg nő halt éhen, halt meg a harcokban, és persze ez nem okozott gondot a nagy "felszabadító" hadseregnek. Meg az sem, hogy a nők kiálltak bizonyos területeken a népszokásaik, a ruházatuk mellett, és tüntetően hordták.

(Megjegyzem, Jordániában rájöttem, miért hordanak nagyon finom kelméből készült hosszú ruházatot a nők, a 40-45 fokos tűző napon azonnal tönkremenne a bőrük, másrészt a férfiak is hasonló hosszú ujjú ingszerű leplekben, turbánban járnak. Az arcukat nem takarják el, de olyan ráncos, cserzett is. A sivatagban nem is lehet arc elé kötött kendő nélkül létezni. Ezen kívül nagyon elegáns holmikat láttam, még csadorban is.:))

Beavatkozni talán nem fegyverrel kellene, különösen ha határon túli népről van szó.
Más kérdés volt Szaddam népirtása vagy háborúi. De pont Amerikának kell csendőrködni mindenhol?

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.08.26. 11:07:13

@Szimba: Nem lehetne befejezni ezt a badarságot?
Lehet definiálni a zsoldos fogalmát!

Minden állandó seregnek a tagjai kapnak pénzt(zsoldot) ellátmányt, és egyéb juttatásokat.
Ez igaz Marius kora óta a légiókra, XIV Lajos seregeire, Rákóczi hadaira, de még a szabadságharc honvédeire is.
Sőt, a feudális seregek lovagjai is szolgáltatásért harcoltak. Földért.
De senki nem hívta volna őket zsoldosnak.
Ugyanis a zsoldos (Spárta óta) olyan katonát jelent, aki szabadon bérelhető. Ilyenek voltak a spártai alakulatok a perzsa trónharcok idején, vagy a svájciak az itáliai háborúk korában. Nem beszélve a számos egyéb zsoldoskompániáról, melyek virágkora a középkor/újkor átmenetének ideje.

Aki a két fogalmat összemossa, az szándékosan, és rosszhiszeműen torzít.

kodó tamás 2010.08.26. 11:07:14

sőt ezennel
kérem azokat a polgártársakat akik igazságtalannak tartják a nato agressziót és az afgán testvérek honvédő függetlenségi harcát szeretnék támogatni, csatlakozzanak hozzám a MAGYAR ZÁSZLÓ ALATT EGYSÉGET szervezek
megj: anyagiaktól mentesen, érdek nélkül
a reptéren találkozunk. ja fegyvert (csak amit a gépre fel lehet vinni), zászlót, térképet, utikönyvet hozzon mindenki!

lehet más a handa-banda 2010.08.26. 11:08:09

@NoMojito:
Ha ilyen egyszerú akkor mondjuk ki Újbeszél nyelven:
a háború = béke
az igazság = hazugság
az afganisztáni zsoldos = Magyarországot védő hivatásos katona

kodó tamás 2010.08.26. 11:09:27

@NoMojito: "részben ismered a szó jelentését. Magyarországon hivatásos, szerződéses katonák vannak."
EZT HIVJUK ZSOLDOS HADSEREGNEK ZSOLDOS KATONÁKKAL.

kodó tamás 2010.08.26. 11:10:49

@Nathan D'Xantine: de zsoldosnak hívták...
nem is magyarok voltak benne nagyrészt külhoniak
pl mátyás fekete serege

Scala 2010.08.26. 11:12:23

@Nathan D'Xantine: na itt kezdősik, hogy memnnyire alap dolgok nincsenek a köztudatban, AZ ARAB, mint nép HATÁRA IRÁN nyugati határa. Azaz az iraki-iráni határ. SEM AZ IRÁNIAK? SEM AZ AFGANISZTÁNIAK NEM ARABOK!!!!! A muzulmán az más téma.

NoMojito 2010.08.26. 11:14:15

@kodó tamás: Ti úgy nevezitek ahogy akarjátok. Mondhatjátok hogy a labda, bot. Attól még semmi sem változik.

genyamagyar 2010.08.26. 11:14:57

@bigapples: amíg ilyen haború ellenes - mondhatni pacifista - hangok a jellemzőek a médiákban (pl. itt is), addig nem lesz pénz komoly eszközökra, a politkai nem vállalja fel.

Ami tény: azért nem lett most több áldozat, mert a rakéta kiment /ki tudott menni a túloldalon.

Szimba 2010.08.26. 11:15:21

@radala:

Civilizált világ - ezen mit értesz? Először ezt kellene tisztázni.

Ha csodálattal nézed az indiai népviseletet, vagy a japán nők ruháit, táncát, a kínai öltözéket stb. , akkor meglehetősen sokszínű világot látsz, a politikai berendezkedésükről nem szólva. Angliában, Svédországban, Liechtensteinben királyság van, Kínában, Tibetben, Japánban buddhista vallás az általános, Európában inkább a katolikus, református keresztény vallás dívik, Izraelben a zsidó vallás, az arab országokban a mohamedán stb.

Melyik jelenti szerinted a civilizációt?
(Mert remélem, hogy nem a technika fejlettsége, vagy a miniszoknya rövidsége alapján méred!)

genyamagyar 2010.08.26. 11:16:07

@kodó tamás: Nem azért lehet lerohanni egy államot, mert ilyen vagy olyan az alkotmánya. A tettek számítank.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.08.26. 11:16:10

@kodó tamás: Mátyás Fekete seregét sem kéne "zsoldos"-nak titulálni. Ugyanis valójában egy korai próbálkozás volt az állandó királyi haderő megteremtésére.

Vanek B. Eduard 2010.08.26. 11:17:17

Miért vagyunk mi ott? Mert ez az ára a tagságnak, annak a - talán csak virtuális - biztonságnak, amit nyújt. Amíg potenciális ellenségeink sem lehetnek biztosak abban, hogy a NATO nem véd meg minket, addig működhet a biztonság illúziója.

Hogy miért vannak ott az amcsik? Na ez itt a jobb kérdés. Hallani elképesztő mennyiségű ásványkincsről (pl. lítium). De a kibányászásuk nem könnyen megoldható: a helybeliek ragaszkodnak ősi életmódjukhoz (kecske- és ópiumpásztorkodáshoz és a vérbosszú intézményéhez), idegeneknek meg életveszély odamenni.
A minap ugyanitt beszéltünk az életmód, a zemberek megváltoztatásának szinte lehetetlen feladatáról. Nos, ez ott sem egyszerűbb, mint idehaza. Az amcsik előtt már az oroszok és a brittek bicskája is beletörött.

radala 2010.08.26. 11:17:19

@Szimba: Ez teljesen tiszta és jogos. De én nem szeretem ezt a zsákmányszerzés dumát. Nyilván a beteges antikommonizmusom az egyik oka. Mindenesetre nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt. Mert szerintem legalább elvileg van a "civilizált világnak" felelőssége a többiekért.
Az meg, hogy az amerikaiak beszálltak a délszláv válság rendezésébe is valamelyest azért bizonyítja, hogy nem csak az olaj az egyetlen, ami érdekli őket.
Szóval neked igazad van, de kicsit túl "könnyű" az igazságod. Baromi egyszerű folyton legonoszozni, kapzsizni az erőseket.

genyamagyar 2010.08.26. 11:17:47

@Szimba: A civilizáció fejlettsége egyenes arányban áll a technikai fejlettséggel, igaz, nem csak azzal. Szükséges, de nem elégséges feltétel a technikai fejlettség.

kodó tamás 2010.08.26. 11:18:48

@Szimba: erről van szó.
miért civilizáltabb a szétfolyó zsíros amerikai aki a 15éves hagyományú hótdog/hamburger evőversenyre kimegy a 20 litert fogyasztó verdájával....
szemben az általad említettekkel
hm én már tudom mit választok... mint KULTÚRÁT
@genyamagyar: csak mer pont bennük, pont nem a tetteik tezsenek, EGYEDÜL AZ ALKOTMÁNYUK irigyelni való. a tetteik pont nem....

genyamagyar 2010.08.26. 11:19:00

@radala: Az "olajozzák" le USA-t, mert el sem tudják képzelni, hogy tényleg jobb világot akar, pl. biztonságot.

Szimba 2010.08.26. 11:20:35

@radala:

Egyszerűbb beállni hozzá csicskásnak.
Értem én.

sorhajóhadnagy 2010.08.26. 11:21:32

@lehet más a handa-banda:

El sem képzeled, mennyire igazad van. Ilyen a világ. A "Si vis pacem para bellum" óta. Orwell a ma is létező valóságot írta. Ötlet a megváltoztatására?

@kodó tamás:

Megadom magam, mindenki zsoldos, aki pénzért dolgozik. Nem csak a külföldre több pénzért szegődő orvos, ápolónő, kőműves, de az is, aki otthon tanít, vagy felszolgál. Csak akkor majd azon lesz vita, hogy ki a zsoldosabb.

Már csak azt szeretném tudni, hogy mi maradna a világból, ha sikerülne kiiktatni az anyagi érdekeltséget.

Egyébként mindenki a szavakon meg a morálon lovagol. Mit kellene tenni ebben a helyzetben, de komolyan? Van egy nemhogy bizonytalan, de megnyerhetetlen háború, teljesen bizonytalan ellenségekkel szemben. Vannak nemzetközi kötelezettségeink, amelyeket felrúgni nem lehet. Világos, hogy közvetlen nemzeti érdek nem forog kockán, segédcsapat vagyunk szolidaritási alapon. Ellenség hazánk közelében nincs, valójában hadsereg sem kellene.

Saját véleményem, szigorúan: nincs szükség ilyen esetben magyar honvédségre. Kellene egy európai haderő, ahová az Idegenlégió mintájára bármelyik honfitársunk beállhatna. Innentől kezdve aki odamegy ("EU-zsoldos") nemzetközi válságövezetbe vezényelhető, saját felelősségre.

Aki itthonmarad, alkothat egy területvédelmi-karhatalmi-rendfenntartó-katasztrófavédelmi erőt (National Guard, Gendarmeri, Carabinieri módra), szigorúan nemzeti zászló alatt, saját területen. Ők lennének a honvédek.

Na?

kodó tamás 2010.08.26. 11:21:36

@genyamagyar: akkor lehet hogy a KULTÚRA-t és a TÁRSADALMAT is számba kellene venned
nem minden pénzzel mérhető
A TECHNIKAI FEJLETTSÉG IS RELATÍV
nem lehet hogy az Öko-talibán hoz akarunk megint inkább felzárkózni?

genyamagyar 2010.08.26. 11:21:55

@kodó tamás: Az amerikai kocsik keveset fogyasztanak és környezetkímélőbbek, mint az európai autók.

genyamagyar 2010.08.26. 11:22:32

@kodó tamás: A kultúra és tsd. relatív fogalmak. Nézzük mondjuk a halvaszületések számát, vagy az átlagéletkort (is).

Szimba 2010.08.26. 11:23:23

@Nathan D'Xantine:

Mátyás király pedig annak tekintette.
Mit finomkodunk? A cigánygyerek sem fehéredik ki attól, hogy romának nevezzük.:)

kodó tamás 2010.08.26. 11:24:12

@sorhajóhadnagy: igen erről van szó
csak ne felejtsd el, hogy "simán" katona, vagy HONVÉD
is elég sok volt a történelmünkben...
vagy tagadod? volt aki nem pénzért, hanem pl
SZABADSÁG, SZERELEM... motivációval rohangált magyar zászlóval...
talán miattuk hagyjuk meg e kis különbséget...

és mielőtt megkérdeznéd, a kötelező sorkatona
bár zsoldot kapott. szerencsétlen sehova sem sorolható.
egy eszme miatt kapott "gyakorlatias nevelést"
hogy tudja hol a helye. nem tehetnek róla, de a haza védelmére nem voltak alkalamasak...
ahhoz motiváció kell, vagy mint petőfi, vagy profi pénzért

Szimba 2010.08.26. 11:25:27

@sorhajóhadnagy:

"Kellene egy európai haderő, ahová az Idegenlégió mintájára bármelyik honfitársunk beállhatna. Innentől kezdve aki odamegy ("EU-zsoldos") nemzetközi válságövezetbe vezényelhető, saját felelősségre."

Zseni vagy! Csak kipiszkáltuk belőled a megoldást!

Mindennek van politikai, üzleti, történeti, etikai stb. vonatkozása. A te elképzelésed éppen ezeket oldaná fel elég elfogadhatóan.

genyamagyar 2010.08.26. 11:28:58

@Szimba: "Kellene egy európai haderő,"

Pontosan ez van, csak nem európai haderő, hanem NATO haderő.

kodó tamás 2010.08.26. 11:30:00

@genyamagyar: ugye direkt provokálsz?
az usa autó per fő?
egy VW polo per terepjárók?
ja halvaszületés... jha ja meg gdp, meg növekedés...
na ezért tartunk itt...

@sorhajóhadnagy: a ZSOLDOS NEM PEJORATÍV
olvasatomban pénzért hatékonyan dolgozó (gyilkoló) PROFI
mi a gond? a fizetett focistára a jobbértelmű PROFIt használják...
a lelkes falusi focista pedig amatőr, pedig nem is minőségi különbség
ez simán fogalom a zsoldos
mellesleg a gittrágás befejezéséhez segítek:
a zsold=pénz jelentéssel bír

kodó tamás 2010.08.26. 11:31:30

@genyamagyar: ja akkor már mér nem a termékenységi ráta?
mert az ott 3-szoros?

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.08.26. 11:31:37

@kodó tamás: Értem. Tehát szerinted a szerződéses '48-as magyar huszárok zsoldosok voltak. Remek.

kodó tamás 2010.08.26. 11:32:31

@Nathan D'Xantine: azok egyértelműen

akik pedig "csak" civilként felesküdtek és max ruhát ellátást kaptak, azok pedig simán HONVÉDEK

2010.08.26. 11:32:36

Ez a háború és az amerikaiak által vívott egyetlen háború sem a demokrácia és az alapvető emberi jogok terjesztéséért és védelméért folyik, hanem csakis az U$A biztonságáért. Beleértve persze az olajhoz, meg a szabad piacokhoz való korlátlan és szabad hozzáférést amit az amerikaiak alapjoguknak tartanak.
Ez az alap. Ehhez kell a demokráciának egy olyan felfogása, ami az amcsiknak minimum egy közös nevező lehet ahhoz, hogy ez a 3 dolog ami nekik alap; tehát a biztonság, az olaj és a piacok számukra elérhetők legyenek. Ebben vagyunk most mi natóilag benne.
Tehát arról kéne vitatkozni, hogy hol sérültek az amcsik elvárásai annyira, hogy háborúzniuk kelljen(szerintem érezhették úgy, hogy sérült) és arról, hogy benne kell-e lennünk ebben. Sztm nem feltétlenül, de az, hogy mégis az a honi politikacsinálás pillanatnyi billegő állásának a következménye. Itt mindig is a bizonytalanság volt a biztos.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.08.26. 11:32:52

@Szimba: Annak tekintette? Hagyta volna a seregnek, hogy önálló kontraktust vállajon? Ne beszélj!

Szimba 2010.08.26. 11:33:11

@genyamagyar:

Nagyon sok összetevője van a civilizáció fogalmának. És az, hogy az egyes civilizációk mások, vagy, hogy egyik területen más úton haladnak, lemaradtak, előbbre vannak ez nem lehet ok arra, hogy kiirtsuk, megtámadjuk (mint ahogyan nem is ez az oka a háborúknak).

Ez pont olyan, mint amikor a gyengébb gyereket mindig megverik az osztálytársai, a dundit kicsúfolják, a butát szamárpadba ültetik, a copfosnak meghúzzák a haját stb.
És ez legalább nem mindig jár azzal, hogy a tulajdonát (uzsonna, zsebpénz, mobil, stb.) is elveszik.

kodó tamás 2010.08.26. 11:35:56

@Szimba: jaja a CIVILIZÁCIÓ magas foka az lesz, amikor az alkotmányunkat nemcsak elvben gondoljuk komolyan hanem a gyakorlatban is SZÓ SZERINT, EREDETI ÉRTELMÉBEN alkalmazzuk... magunkra is egyenlően, nem kettős mércével

Szimba 2010.08.26. 11:37:12

@Nathan D'Xantine:

Miről beszélsz? Mátyásnak épp ez volt a nagyszerű elképzelése, hogy nem hagyattkozott a földesurak katonáira, segítségére, hanem saját zsoldoshadsereget állított fel. Franciaország után nálunk jött létre először ilyen központosított hatalom, és hadsereg.

"Állományának nagy részét szétszóródott husziták és Giskra morva zsoldosvezér felvidéki seregének maradványai tették ki. Szolgáltak még a seregben lengyelek, németek és az 1480-as évektől kezdve egyre több magyar is. Rendkívül jól szervezett, korszerű hadászati elveken alapuló hadsereg volt, megfelelt Mátyás király központosító politikájának és hódító szándékainak. Állandó létszáma 8-10 ezer fő volt, de hadjáratok idején ennek kétszeresére duzzadt fel. Főbb alakulatai a támadásra is alkalmas gyalogság, a tüzérség, a nehéz páncélzatú lovasság és a könnyűlovasság voltak. A mozgékony könnyűlovasság balkáni eredetű, nagy részük szerb származású." WP

Akkor ez nagyon korszerű volt.

radala 2010.08.26. 11:37:43

@Szimba: Én nem látom ilyen egyszerűnek a világot. Mi van akkor, ha mondjuk azt mondjuk, hogy nyilván az olaj meg az egyéb kincsek egy faktor, az emberi jogok meg egy másik. Csak az olaj nem elég ahhoz, hogy valakit lerohanjanak, meg csak az emberi jogok sem (kivéve Szerbia ugye).
De ugyanezzel a technikával dolgozik a világon mindenki, a rendőrség sem csap le minden családon belüli erőszakra, de gondolom, ha az apának más köztörvényes ügyei is vannak, akkor a kettő együtt nagyobb szigort eredményez.
Szóval jogos dolog a pacifizmus, de azért súlyos félremagyarázása a világnak az, hogy vannak a szegény irakiak, akiktől a gonosz amerikaiak el akarják venni az olajukat, meg a szegény ártatlan jóravaló kis tálibok, akiktől meg a lítiumot (vagy mit).
Ezek is igaz dolgok itt
www.hirszerzo.hu/cikk.barack_obama_elviselhetetlen_konnyusege.85546.html

www.hirszerzo.hu/cikk.merjunk_neokonok_lenni.53757.html

kodó tamás 2010.08.26. 11:39:11

@Szimba: :)
a mátyással jól lenyomtuk őket...
a csatatérről... a nagy honvédő háborúban:)

sorhajóhadnagy 2010.08.26. 11:46:33

@genyamagyar:

A NAT éppen halódik, Afganisztán megadhatja a kegyelemdöfést. Én egy európai (új) haderőre gondoltam, az Egyesült Államok részvétele nélkül.

@kodó tamás:

Hm... Ha jól tudom, Petőfi Sándor honvéd őrnagy a reguláris honvédség tisztjeként zsoldot kapott, különben állandóan korgott volna a gyomra Bem táborában. Szabadság, szerelem ide vagy oda. A honvédek zömét pedig sorozták, önkéntesekből csak néhány zászlóaljat lehetett feltölteni. (Bár a legjobbakat, de ők is kaptak pénzt.) Miért nehéz belátni, hogy a katonának járó pénz egyszerűen praktikum, hogy ne kelljen kirabolnia saját honfitársait, miközben védi a hont.

A lelkes falusi focista hasonlat megmosolyogtató. Egyrészt még a falusi szinten is komoly pénzek mozognak, kérdezd meg Csányit az MLSZ-ben. Másrészt komoly harci technikát bíznál-e amatőrökre?

lüke 2010.08.26. 11:46:48

@lehet más a handa-banda:
ez Orwell te...............
katona ,zsoldos stb fogalmakat pontositsd
Savoyai Jenöig visszamenöleg

lüke 2010.08.26. 11:49:34

hüha,
ha katonaságról van szó ,nagy a fluxus:)
www.youtube.com/watch?v=ATyk-8iuYe8

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.08.26. 11:54:02

@Szimba: Ezért mondom. Ez egy állandó sereg felállítására tett kezdeményezés volt.
Mátyás a saját állandó haderejének tekintette.
Nem időtartamra, nem feladatra, nem ideiglenes jelleggel alkalmazta őket.
Ja! Zsoldot adott, és nagy részük korábbi zsoldosbandákból állt be. Ennyi.

Ordnassac 2010.08.26. 12:01:48

@bigapples: csatlakozom a mondandódhoz, annyival kiegészítve, hogy az iraki háború nemzetközi jogilag sem volt rendben, ellentétben Afganisztánnal.

Szimba 2010.08.26. 12:01:56

@radala:

Radala, ha visszamégy a kezdetekre, akkor láthatod, hogy
az iszlám világot már a XI. századtól támadták (először a pogányságuk miatt a keresztény egyház), majd az I. Világháború után szépen gyarmatosították is (figyeld meg az országhatárokat, amiket néhol vonalzóval készítettek).

Az angol és francia uralom után felszabadultak, de azóta sem szűnt meg az étvágya a nagyhatalmaknak. Gazdag országok ezek, és nagyon-nagyon kellene mindenkinek. Oroszoknak, Amerikának egyaránt.

Ma egyedül Amerika képes háborúzni, meg a gazdaság visszaesése, a válság miatt szüksége is van rá.

Nehogy már Te egyszerüsítsd le a helyzetet! A rendőr beavatkozik (néha) a családi verekedésbe, de nem szokta elfoglalni a lakást!:)))

Szimba 2010.08.26. 12:10:20

@Ordnassac:

Amit mond az jó, de így gondolja-e? És főként meg tudná valósítani a gyakorlatban, vagy csak a saját zsebét tömné?

(Mi az, hogy gyerekkora óta megvan a bajusza? Így született?:-D)

kodó tamás 2010.08.26. 12:12:23

@radala: hm még egy, újabb utolsó ellenálló

nem értem az iraki belső problémákat miért veszed a nyakadba...

Szimba 2010.08.26. 12:13:55

Amúgy most megyek a lomtalanítás után takarítani az utcát. Több szemét van kint, mint előtte. Ráadásul a cigány lomizók állandóan becsöngettek fémhulladékot, mosógépet, tévét, mikrót követelve.

Soha többé nem vagyok hajlandó lomtalanítani!:-(((

Szimba 2010.08.26. 12:16:49

@kodó tamás:

Így van, a "békefenntartók" az a bizonyos nevető harmadik, amelyik nyer a belső harcokon, polgárháborún. Különösen, ha nem is igazán akar onnan kijönni!:)

kodó tamás 2010.08.26. 12:17:30

@sorhajóhadnagy: erről van szó.
nem bíznám amatőrre, nem kell szégyelni hogy a profikat ZSOLDOS nak hívják.
ez a magyar neve... se pozitív se negatív..
@Szimba: kiegészítenélek,
a rendőr nemzeti érdekből üldözi a bűnt
a nato hadsereg beavatkozik más ország belügyeibe
max nemzetközi érdek van, csak a nemzeti zászló használata problémás szerintem... (és alkotmány ellenes)

radala 2010.08.26. 12:35:41

@Szimba: Miért az USA elfoglal országokat Irak USA-hoz tartozik vagy Afganisztán?
Nem örültem meg, nem fogom csak a vita kedvéért most az USÁ-t védeni. De azért nehogy már "mi" a civilizált világ legyünk csak a rosszak. Egyszerűen a vallások kultúrák folyamatosan harcolnak egymással, ha meg ez van, akkor jobb az erősebbhez tartozni. Semmi fogalmam nincs az exgyarmatokról, de mintha úgy hallottam volna, hogy nem lett nekik jelentősen jobb, azóta, hogy "szabadok". Ettől még a szabadságuk önmagában érték persze. Bár kérdés, hogy egy népedbeli diktátor jobb-e, mint egy kulturált gyarmatosító. Jobb volt-e Rákosi Bachnál (az Alexandernél).
@kodó tamás:
Veszi a fene a nyakába bárki bajait. Én aztán végképp leszarom a világ tőlem 1000 km-nél messzebb lévő részét, az embereket meg aztán pláne, ha csak a tv-ben láthatom őket:-)
Csak nem szeretem, ha valakik a "civilizált" világot gaz imperialistának állítja be. Akkor sem szeretem, ha esetleg ez igaz.

radala 2010.08.26. 13:06:39

@Ordnassac: Igen érdekes. Mondjuk engem például érdekel, hogy OV mit gondol a magyar fociról. Persze 1 óra azért kicsit húzós.:-)

kodó tamás 2010.08.26. 13:23:35

@Szimba: szerintem ez lenne jo ha mindenki a sajátházatáján lomtalanítana, nem afganisztánban,

Szimba 2010.08.26. 13:24:11

@radala:

Századszor kérdezem, hogy szerinted mit jelent az, hogy civilizált világ.

(Pl. ezt is?
index.hu/kulfold/nok/)

Szimba 2010.08.26. 13:26:01

@Ordnassac:

A kortárs csoport férfitagjainak szolgáltatását ajánlottam fel neki! De egy marék sündisznót is javasolhatnék éppen.

Szimba 2010.08.26. 13:28:29

@Ordnassac:

Utálom a primitív nickneveket, avatarokat. Meg ma nagyon rossz kedvem van.

mxplanet 2010.08.26. 13:37:16

@Szimba: látom előjött a primitívség :(
btw az nem az én reszortom szokott lenni.
son of a bitch

radala 2010.08.26. 13:38:30

@Szimba: Semmit nem jelent. Olyan, mint a barbár, ami nem rómait jelent. civilizáltak vagyunk mi, mások meg mások. De én valóban nem érdeklődöm a kérdés iránt, csak próbáltam a másik álláspontot képviselni kevés sikerrel. Annyit akartam mondani, hogy lehet úgy gondolni logikusan akár, hogy nekünk dolgunk a demokrácia terjesztése. Nem gondolom, hogy ez igaz, de azt sem gondolom, hogy mindenki törődjön csak a maga dolgával. Nagyon nem gondolom, hogy a nyugati kultúra überelne bármit, pláne nem a mai formájában, de azért mondjuk az egyetemes emberi jogok azok fontosak. Természetesen háborúval nem terjeszthetők, de most ez mindegy is.

radala 2010.08.26. 13:42:09

@kodó tamás: Ez valóban jó lenne. Ennél talán csak az lenne jobb, ha először a saját háza táján és aztán esetleg, ha ott már végzett akkor máshol is, és mondjuk csak segítene a lomtalanításban, de nem ö próbálná eldönteni, hogy mi a lom:-)

Ordnassac 2010.08.26. 13:43:07

@mxplanet: megvan annak azért a diszkrét bája, hogy egy heresmacizós avatarral elkezdesz son-of-a-bitchezni...

mxplanet 2010.08.26. 13:50:43

@Ordnassac: nem én kezdtem a beszólogatást hanem a kedves kollega.
nem teljesen mindegy, hogy milyen avatart használok évek óta?
amúgy az kérlek deepthroat inkább :)

Szimba 2010.08.26. 14:07:39

@mxplanet:

www.alon.hu/node/1525?quicktabs_2=1

Nem mindenki fér bele minden tekintetben a statisztikákba.

sárkányfő 2010.08.26. 14:09:35

bocs Gábor, de nem állom meg, hogy finoman kritizáljam a témaválasztásod. Nyilván ez is fontos téma, meg a te blogod a te várad, amit akarsz azt írsz, de szerintem a nyári uborkaszünet után most napok alatt csak úgy sorjáznak a valóban fontos témák, úgy mint:
- lusztrációs törvény - á lá jobbik
- cigányok táborba zárása - a lá jobbik
- fideszék újabb bénázása
- érdekességként pedig meg lehetne pendíteni szegény Boross Peti agyhalálát is akár, mégiscsak miniszterelnök volt valaha, ennek lehet hírértéke.

sárkányfő 2010.08.26. 14:16:19

@ó jaj: de ez se rossz téma :)

www.hirszerzo.hu/cikk.valami_nagyon_hianyzik_matolcsy_miniszteriumabol.163944.html

drukkoljunk együtt, hogy ez a csekély jelentőségű kormányzati szerv, a nemzetgazdasági minisztérium mondjuk karácsonyra képes legyen összedobni a "a napi működéshez elengedhetetlen" szervezeti és működési szabályzatát... egyelőre ugyanis nem működnek. persze mi ráérünk még... meg hát a jó munkához idő kell ugyebár...

ilyet írnak:
"Nincs például szervezeti és működési szabályzatuk, amiből kiderülne, kinek milyen jogosítványai vannak, ki mit írhat alá, melyik főosztályt ki felügyeli, mi a helyettes államtitkárok feladatköre. Ennek eredményeképpen a Matolcsy György vezette minisztérium létrejötte óta nem kötött egyetlen szerződést sem, a napi működéshez szükséges feladatokat még az előző kormány által kötött megállapodásokkal biztosítják "

btw, engem ez az új fidesz kormány egyre jobban emlékezetet a töketlen-szerencsétlen medgyessy kormányra.

mxplanet 2010.08.26. 14:22:14

@Szimba: az igaz, de örömmel nyugtázom, hogy én igen :)
na elég az offból, nekem dolgoznom is kellene.

mréveiller 2010.08.26. 14:58:45

Demszky húsz évéről is lehetne írni egy posztot. az is megérne egy misét

tbb 2010.08.26. 15:20:11

@ó jaj:

Jók a témafelvetéseid, de azokat máshol tudod megvitatni. TG ugyanis nem az ilyen-olyan témákról, hanem a témákról szóló diskurzusokról szok blogolni.

Ordnassac 2010.08.26. 15:31:01

@ó jaj: "érdekességként pedig meg lehetne pendíteni szegény Boross Peti agyhalálát is akár, mégiscsak miniszterelnök volt valaha, ennek lehet hírértéke."

Erről lemaradtam, mire gondolsz?

tbb 2010.08.26. 15:31:47

@Szimba:

Jó pap holtig tanul. Így hagy tegyek fel 2 kérdést. Mire jó a szemkendő? És egy féfinak a vibrátor?

tbb 2010.08.26. 15:48:57

@ecinereb:

Itt a rencerváltás óta nincs politikai vita. Csak a plebsnek szóló politikai üzenetek. Aki ettől eltér, annak szavait rögtön kiforgatják.

Ordnassac 2010.08.26. 15:54:51

@tbb: előtte volt? Komolyan kérdem.

Szimba 2010.08.26. 16:04:00

@tbb:

:-)))))))

Ezt ne tőlem kérdezd!

Szimba 2010.08.26. 16:10:42

@tbb:

Te is olyan kamaszos fantáziálós vagy? Vagy csupán nem jutott eszedbe, hogy az ilyen mélytorkost csak Lidocain spray alkalmazásával lehetséges megvalósítani? Ráadásul kisméretű avagy görbe pénisz (puha?) kell hozzá.

Nem volt nektek gyomorszonda ledugva!?:))))

Az ilyen avatarok esetében mindig arra gondolok, hogy szegény kiskamaszt még senki sem világosította fel, hogy bizonyos dolgok csak fotón, filmen működnek.

sárkányfő 2010.08.26. 16:16:56

@Szimba: nem csak filmen, hidd el nekem... :)

Szimba 2010.08.26. 16:20:52

@ó jaj:

Hm. Jó pap holtig...
Vajh, mennyiért...?

Szimba 2010.08.26. 16:23:26

Nem tudom, hogy a fotón levő politikusok közül melyik generálhatta ezt a jó kis képzettársítást:-)))

lüke 2010.08.26. 16:25:31

@Szimba:
azt hittem nekem:)

szenil jenő még sirdogált is:
index.hu/belfold/budapest/2010/08/26/demszky_elerzekenyedett_onmagatol/
öregszik és szenilisedik, s remélm levetkőzik

Ordnassac 2010.08.26. 16:27:28

@Szimba: olvastam. :-) Bevallva, nem lep meg, már utánanéztem ennek a társaságnak. A két MSZDP-s képviselő indítása is furcsa volt, aztán amikor megtudtam az alapítók nevét... Ifj. Killik, ifj. Virág (bár ennek még nem kéne jelentenie semmit), de az, hogy mire tellett ennyi óriásplakátra, már eléggé indikáló...

sárkányfő 2010.08.26. 16:31:04

@Szimba: mennyiért? semennyiért. része a mindennapoknak, még csak nem is különös.

Ordnassac 2010.08.26. 16:32:07

@ó jaj: azért kíváncsi leszek a teljes interjúra. Mondjuk Boross kriptoroyalista mivoltáról már tudtam. Realitás nuku.

Ami azonban megakasztott: >>Az interjúban arról is beszélt, hogy rossznak tartja a jelenlegi alkotmányt, amelyet szerinte le kell egyszerűsíteni, annak az "egyén és hatalom viszonyáról kell szólnia".<<

Hmmm... ezt most csak úgy tudom dekódolni, hogy egyes alapjogokat és kötelezettségeket deklaráljon? Melyeket? Mik maradnának ki? A kormányforma (OGY, kormány, államfő közötti viszony) és a hatalmi ágak egymás közti viszonya ezek szerint neki smafu? A gazdasági alkotmányosságról és az alkotmányvédelemről nem is szólva...

Ordnassac 2010.08.26. 16:33:31

@ó jaj: @Szimba: tegyem ki a 18-as karikát? ;-P

tbb 2010.08.26. 16:36:22

@Szimba:

Csendőrködött a SZU is. Meg fog majd Kina is. Nyilván azért, hogy ne legyen hiányérzeted. :)))))

mxplanet 2010.08.26. 16:36:23

29 éves kamasz vagyok az tény,
mellesleg a szemkötő és a vibri is mind a két fél örömére!
:)

Szimba 2010.08.26. 16:39:29

@Ordnassac:

Nem ártana!:)
Még mindig tartok tőle, hogy Ó, jaj két dolgot kever össze.
De maradjunk a buja és szexi Borossnál!

Szimba 2010.08.26. 16:42:27

@tbb:

Kína rosszabb a Szu-nál is! Amilyen picik, annyira vad kommunisták. Még jó, ha csak lelőnek, és nem kínoznak vagy dolgoznak fel húskonzervnek.:)

tbb 2010.08.26. 16:44:19

@Szimba:

Az az avatar lenne a mélytorkos? Hát rá nem jöttem. Így jár aki nem a pornóból tanujja a szexet.

Ordnassac 2010.08.26. 16:44:41

@Szimba: Borossal, szemüvegességünkön kívül, van egy közös tulajdonságom: ugyanakkor van a születésnapunk. :-)

Szimba 2010.08.26. 16:47:07

@tbb:

www.nlcafe.hu/szex_szerelem/20070116/mindent_a_melytorok-technikarol/

Adok neked rózsaszínű, női magazinos felvilágosító cikket, hogy tanujjj!:)

lüke 2010.08.26. 16:47:40

@Ordnassac:
elfelejtitek, ezért volt Vona kinn Moszvában:)
bár az oroszok csak lemásolták a táborokat a németekről, s a döntés ex has történik

lüke 2010.08.26. 16:48:51

@ó jaj:
s a hvg intelektuális lap?
akkor kocsmárosok miért kapnak oldalakat?

tbb 2010.08.26. 16:51:19

@Ordnassac:

Képzeld, volt. Igaz hogy a sorok között, igaz hogy virágnyelven, de mivel nem volt ekkora ricsaj, mindenki hallotta, mindenki értette.

Szimba 2010.08.26. 16:53:40

@Ordnassac:

Téged isten éltessen. (Pont.)

tbb 2010.08.26. 16:57:01

@Szimba:

Mástól nem merem. Még félreértik. Na, ha te nem, talán majd lüke megválaszolja. Ő igen tájékozott. :)))

Szimba 2010.08.26. 17:01:07

@tbb:

Szegény Lüke!:-))) Mint szexuális tanácsadó!

Képzelem, amikor megérkezik Tölgyes és azonnal szidalmazni kezdi a mai fiatalok romlottságát, és kiáll a jó öreg szerzetes mellett, hogy szaporodjék a nemzet!:)

Szimba 2010.08.26. 17:02:59

@tbb:

Talán, ha ronda a nő, akkor jól jön egy vastag kendő a szemedre. A vibrátort meg különféle testnyílásaidba dughatod. Amelyik jólesik, annál maragggy!

sárkányfő 2010.08.26. 17:06:43

@Szimba: nem keverek én össze semmit. ha a valóságra vagy kíváncsi, javaslom hogy ne a nők lapját olvasd :)

@lüke: a hvg-t kérdezd... de gondolom kellet némi töltő anyag két hirdetés közé (?).

Szimba 2010.08.26. 17:07:21

@Ordnassac:

Remélem, hogy más közös tulajdonságotok nincs!

lüke 2010.08.26. 17:07:54

@Ordnassac:
jól rátapintottál a kriptoroyalizmusra

Szimba 2010.08.26. 17:09:56

@Ordnassac:

TG holnap igazán szentelhetne a születésnapodnak egy posztot!
Manyike hol van a tortájával?

tbb 2010.08.26. 17:10:06

@Szimba:

:)))) Kösz. Most már tudom. Elméletben. A gyakorlati kipróbálástól viszont elvette a kedvem, hogy asszongya, olyan, mint mikor az orvos kiskanállal nézte a torkomat. Aszt ugyanis nagyon utáltam.

ps. Hogy ez a Nők lapja is hogy megváltozott.

Ordnassac 2010.08.26. 17:11:25

@Szimba: mindketten enyhén pocakosak vagyunk. ;-)

Ordnassac 2010.08.26. 17:12:16

@Szimba: ne kínozd szegény Gábort! :-D

Szimba 2010.08.26. 17:16:32

@Ordnassac:

Hja, ha marcipántortát eszel!:-)))
De kínozom, ma mindenféle perverzió volt már, legyen szó de Sade márkiról is!:)

Szimba 2010.08.26. 17:17:45

@tbb:

Nem csodálkozom, hogy inkább szingli marad sok nő.:-))

tbb 2010.08.26. 17:21:47

@Szimba:

Különféle testnyilások?

Az egyszeri vőlegény kérdezgeti az apjától az esküvőjén, hogy mit kell majd csinálnia a nászéjszakán. Mondja az apja: Hát bedugod neki oda, ahova nem engedi.

Másnap aztán kérdezi a fiától: Na sikerült? Mire a fiú büszkén: Naná! Dugtam a seggibe, engedte, dugtam a puncijába, engedte, dugtam a szájába, engedte, dugtam a fülibe, engedte, dugtam a szemibe, nem engedte. No erre nosza, kibactam mind a kettőt. :))

Ordnassac 2010.08.26. 17:23:28

@Szimba: azt nem szoktam, nincs az sokszor terítéken. Azonban meglehetősen édesszájú vagyok. :-)

lüke 2010.08.26. 17:26:09

@tbb:
az ifjú titán megválaszolta :)
biztos játszottál szembekötősdit,
s a tranzistoros multivibrátort is tanultad

Ordnassac 2010.08.26. 17:28:40

Miért van olyan érzésem, hogy TG a méhecskés-virágos történet helyett (miért nem) ennek a posztnak a kommentrészlegét fogja mutatni felvilágosítás gyanánt a gyereknek? :-P

CSENDES 2010.08.26. 17:29:54

@Szimba: @tbb: Má' nem azé', én sem vagyok mai csirke, de ezt az avatart én sem tudtam megfejteni, még mikor felhívtátok a figyelmet akkor sem. Nem értem, mi, hol, merre.. Lehet már öreg vagyok, vagy még túl fiatal????:-))))

tbb 2010.08.26. 17:37:12

@CSENDES:

Azért vagy ilyen tudatlan, mert te se olvasol Nők lapját. :)))

CSENDES 2010.08.26. 17:45:29

Az eredeti témához szólva, nagyon sajnálom azokat a katonákat, akik -bár persze a mi mércénkkel mérve, mégis - nagy pénzt keresnek, messze hazánktól, akár zsoldosként is. Tudom, hogy hivatásos katonának állni nem jelent általában mást, mint biztos megélhetést szerezni. Ezt "übereli", hogy külszolgálatot vállalnak.
Szociológiát tanult unokaöcsém is ezt a pályát választja most. S bár már többeknek említettem, hogy leánygyermekem rendőrtiszt akar lenni, pusztán idealista okok miatt ( az izgalom a bűnök üldözése és leleplezése okán), édesanyám azt az igazoló érvet hozta fel gyermekem számára ez egy biztos pálya, mert a bűnözők sosem fogynak elfogyni, bűnüldözésre mindig szükség lesz. Nos mi adatik meg azon személyek részére, akiknek nem adatik meg, hogy megfelelő állást szerezzenek??? Olyan államilag finanszírozott állást szerezni, mellyel eltarthatják magukat. Vagy marad az állás nélküliség. S akkor menjen rabolni? Szerintem ezt a tatai katonanőt és férjét is ez hajtotta, megteremteni egy olyan lehetőséget, hogy gyermekeik lehessenek, azokat felnevelhessék. Nem látok én ebben sem többet, sem kevesebbet. Más kérdés, hogy van-e keresnivalónk ott, Afganisztánban. Úgy tájékozódtam, hogy meglehetősen gazdag ásványkincsekben, de ennek kitermeléséhez jelentős tőkeigénye lenne. Egyébként nagyon szegény és kiszolgáltatott ország, hiszen nincsen jó éghajlata nagy a hőmérséklet ingadozás, s ez egyetlen gazdasági növénynek nem kedvez. Esős időszak csak két, két és fél hónap. Magas hegyei vannak, keskeny völgyvágatokkal, sem művelésre, sem állattenyésztésre nem alkalmasak. Természeti ásványi kincseiket csak a nagy tőke segítségével tudnák kitermelni, de mi már ismerjük a nagy tőke segítségét. A kincsekből semmi sem marad. Eretnek gondolat-e, hogy nem vágynak a segítségre??És ott a vallási, identitási korlát a nyugat és kelet között. Tiszta szívből megvetnek és gyűlölnek minket. Vajon miért? (nem megválaszolandó kérdés, pusztán költői) Szívből sajnálom az ott harcoló összes katonát, s az ott élő összes embert,. akik ezt a harcot elszenvedik.

CSENDES 2010.08.26. 17:49:08

@tbb: Hát, igen, de ne érezz velem szemben ellenszenvet, hiszen csak megszültem ( s megterveztem és kiviteleztem is) két gyermeket (Tudom, ez nem három gyerek és négy kerék). Jó , bűnömül felróható, hogy nem vagyok Nők Lapja olvasó (sem)

tbb 2010.08.26. 17:56:54

@Ordnassac:

Nagyon helyesen. Mert így arra is rámutathat, hogy a háborúk okaként keresd a nőt.

CSENDES 2010.08.26. 18:01:35

És még más, a , a többi hozzászólásban felvetettekhez:"A gránát repülési távolsága változattól függően 1100 m is lehet, de a rakétahajtómű már kb. 500 m-nél kiég. 300 m fölött már jelentősen romlik az alkalmazás hatékonysága. Mozgó, erősen manőverező célok, és különösen oldalszél esetén még gyakorlott kezelőnek is nehézséget okoz a pontos célzás. Az afganisztáni háború tapasztalatai azt mutatták, hogy a sikeres RPG-s támadások többségét 80 m-nél közelebbi célok ellen hajtották végre." ( Wiki..)

Nos, ezek szerint 80-100 méter távolságban lehettek (ilyen távolságra a katonák azért ellátnak), de az is lehetséges, hogy messzebb, csak jól helyezkedtek. Ezt hívják kivédhetetlennek. Édesapám sorkatonai szolgálatakor (már a második világháború után, mert 1936-ban született) ennél jóval nagyobb teljesítményt nyújtott tüzérként, ezért krumplivirágot is kapott. Nem lehetetlen tehát, hogy a háborús időkben szocializálódott tálibok, a 80 m-100 méter látótávolságnál messzebbről is tudtak támadást kezdeményezni, ami a konvojra veszélyessé vált, és emberhalálhoz vezetett.

tbb 2010.08.26. 18:01:38

@CSENDES:

Úgy érzed, hogy ellenszenvvel vagyok irántad? Ha nem irónikusan írtad, akkor most elszomorodtam. Hogy engemet MINDENKI félreismer. :)))

lüke 2010.08.26. 18:02:17

@Bence87:
rövidített változat:
először volt: a szimpatikus üldözött fiúcska,
a másodikban a városfejlesztöt játszotta,
s utolsó háromban saját pecsenyéjét sütögette,famulusaival,
s aki nem umtázott ,az el is ment/hetett

tbb 2010.08.26. 18:06:13

@lüke:

Szembekötösdit játszottam, persze. De akkor még csak pisilésre használtam.

A tranzisztoros sokfunkciós meg teljesen lázbahozott. Gondolom még zenél is közben.

CSENDES 2010.08.26. 18:07:04

@tbb: Vicc volt kedves "barátom", Isten ments, hogy álmatlan éjszakákon gondolkozz ezen megszólalásodon...:-)))

tbb 2010.08.26. 18:21:40

@lüke:

??? Mit végre?

No, de mondok én is egy lakónikusan tömöret: Már megint csak... :(((

lüke 2010.08.26. 20:39:14

A tegnapi referenciahozamok megállapításakor már ismert volt a Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja arról, hogy tartósan a Nemzetközi Valutaalap hitelkerete nélkül kíván haladni az ország
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=137679&is=1

masni55 2010.08.26. 21:03:52

Hát, ma is jól szórakoztam, bár a poszthoz édes semmi köze volt. És ismét sokat tanultam. :) Ez még jól jöhet unalmas öregkoromra.:)

porfelhő 2010.08.26. 21:57:02

Sajnálatos esemény ismét meghalt egy magyar katona." A magyar katonák tisztában vannak az afgán misszió veszélyeivel. A tragédia rávilágit az afgán rendezés fontosságára." mondta az USA bp-i nagykövete.
Ezek a mondtatok, vagy hasonlóak az előző tragédia idején is elhangzottak. A magyar kormány nem változtat Afg.-nal kapcsolatos politikáján. Hogyan is változtatna mikor az ország biztonságát a NÁTO garantálja.
Ugy gondolom az elhivatottság és az anyagi lehetőség együtt, ami a magyar katonákat arra készteti, hogy vállalják ezt a nagyon veszélyes küldetést.
Nem is nagyon tudok irni, illetve hozzászólni ehhez a témához, teljesen ledöbbentem, már megint egy értelmetlen halál.

Ordnassac 2010.08.26. 22:25:43

Rég volt már spammerünk, most újra van. Hurrá...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.26. 23:20:29

@tbb: bekötöd a szemed, a vibrit bedugod a füledbe. Utána abba a 17%-ba manőverezed magad, aki a férfiak között színleli az orgazmust a (fentebb be)link(elt) cikk szerint.
Ha szomszédod a hallgatózó közösképviselőöregasszony, a hatás garantált. :)

Ordnassac 2010.08.26. 23:22:53

@Hepci: személyes tapasztalat? :-P

(Bocsánat, de ez egy ultra magas labda volt! :-) )

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.26. 23:32:49

@Ordnassac: igen. :)
A kendő meg a vibri elmarad, viszont időnként szoktam intenzív ráutaló hangokat kiadni a fürdőszobában. Egy rettentő rosszindulatú, állandóan fülelő vén banya a szomszédunk és egyben közös képviselőnk. Remélem, neki is jó lesz olyankor, mert én betegre röhögöm magam.

Szimba 2010.08.27. 07:59:04

@Hepci:

:-D

Már röhögve és jól kezdődik a napom!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.27. 08:12:16

@Ordnassac:
Ja, ezaz.
Dübörög. A királyin is csak Budapest a téma.
Egy dolgot nem látok csak.
A közvéleménykutatást, hogy hogy fekszik most Vitya Budapesten...
Mekkora világraszóló csúcsdöntés várható a fülkeforradalomtól errefelé ittenség ?
De ha van ilyen friss adat, akkor csak én nem találom.

Szimba 2010.08.27. 09:21:57

mandiner.blog.hu/2010/08/26/mocskos_ciganytelep_marad

Nem egy mély elemzés, de legalább foglalkozik a problémával.

Ordnassac 2010.08.27. 09:36:01

@simonmondja.: látod, ez engem is érdekelne.

Gábor: nem tudsz ilyen Budapest-specifikus felmérést?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.27. 09:51:29

@Ordnassac: Ja, és azt sem tudom, hogy az önkormányzati választáson lehetnek tömeges átjelentkezések?
Mert hát Kósa szerint Bp a forradalmi kormánynak súlyponti kérdés.

stargate 2010.08.27. 10:03:49

Tisztelt Gábor !
Szeretnék javasolni hossz. témát,mert igen érdekesnek tűnt Szanyi úr azon kijelentése, arra a műsorvezetői (ker. csatornán) felvetésre, hogy szégyellik-e párttársai hogy Mszp-s,mivel vagy függetlenként vagy valamilyen civil szervezet támogatásával indúlnak?
Erre válaszolta, hogy őrűl neki,mert az Önkormányzati választások ne a pártokról szoljanak, hanem emberekről, ezért szavazzanak a választók a "független" szocialistákra:))))))))))

Ordnassac 2010.08.27. 10:04:02

@simonmondja.: nehezen, gyakorlatilag csak a bejelentett lakóhelyeden szavazhatsz, illetve, ha van tartózkodási helye az embernek itt Pesten (bár azt igazolni kell), akkor át lehet jelentkezni.

Azonban nem hiszem, hogy jelen helyzetben Tarlóst bárki meg tudná verni. Egyfordulós választás ki tudja hány ellenzéki jelölttel, amin még a közös indulás sem segítene.

stargate 2010.08.27. 10:05:56

@stargate: Mszp-s helyett mszp-sek bocs...

lüke 2010.08.27. 10:07:20

Afganisztánról- ami tört. legyőzhetetlen- csak annyit:
amíg nem halt meg magyar ,"csak" orvos, angol, német
stb, addig nem volt téma
pedig a háború= halál

stargate 2010.08.27. 10:12:12

@lüke: Nálunk is a helyi mszp elnöke (tizenakárhány éve elnök már) is függetlenként indul:)) Ja és a mikor rákérdeztek, hogy mégis hogy lehet független, mikor az országgyűlésin indúlt mint az Mszp képviselő-jelöltje,azt mondta, hogy független, de szocialista támogatással indúl:))) Röhej,vicc:))

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.27. 10:16:28

@Ordnassac:
Jó, tudom - Tarlós a főnyeremény.

- csinos, elegáns, ír-olvas-beszél -

lüke 2010.08.27. 10:17:58

ld Bognár Bandi, Páty polgármestere, rendőr tiszti iskolával a háta mögött

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.27. 10:24:47

@Ordnassac:
Ja, és Tarlós sem kormánypárti, hanem független.

Lehet, hogy azt tisztelik benne sokan, hogy a fidesz-frakció vezetése közben is meg tudta őrizni a függetlenségét.

Egy szabadgondolkodó.

Ordnassac 2010.08.27. 10:30:30

@stargate: Felsőrajk fideszes polgármestere is függetlenként indul.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 10:32:30

@simonmondja.: mit gondolsz, Demszkáj után tehet még valami kárt bárki is? Ha a macskánkat kineveznék, az is simán hozná a szintet. Kérné a kaját reggel-este, sokat szundikálna és nem tudna semmiről.

Ordnassac 2010.08.27. 10:32:30

@simonmondja.: ha minden igaz, idén nem függetlenként, hanem Fidesz–KDNP-jelöltként fog indulni.

Ordnassac 2010.08.27. 10:33:54

@Hepci: azért Horváth Csaba szerintem esélyes lenne erre...

stargate 2010.08.27. 10:37:45

@Ordnassac: bocs, de ő nem párttag...

stargate 2010.08.27. 10:41:12

@Ordnassac: de igazad van ő is párttag...

Ordnassac 2010.08.27. 10:41:40

@stargate: Vígh László a Fidesz Zala megyei falusi tagozatának elnöke. Az lehet párttagkönyv nélkül?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 10:42:31

@stargate: Mirci se. Igaz, szereti a jót, mint Demszkáj, az Adrián, meg odamenet, a Turánban - pardon - Tuaregben. Egyben különbözik tőle, nem kúr össze-vissza, ki van szegény miskárolva.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 10:44:02

@Ordnassac: nyilván hobbiból működteti, mint egy swingerklubot.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.27. 10:46:46

@Hepci: Ja, hát ezt nem árt nyomatni reggel-délben-este, mert ha nem menne a kampány, akkor mindenki maga dönthetné el, hogy mit gondol a városáról.

Rombadőlt kutyaszaros vízfej,
vagy
a legjobb hely az országban, ahonnan nem elmennek a fiatalok, hanem idejönnek
?
A rombadőlt-kutyaszaros-vízfej-pártiak mintha megszállták volnaa a médiát.
Olyan szép kampány ez arról, hogy mit és kit kell utálni...
Szívmelengető.
Szóval csak nyomjad rendületlenül.
Mindenki szem a láncban.

stargate 2010.08.27. 10:47:31

@Ordnassac: Már igazat adtam neked...
De kár összemosni ezt a Szanyi féle beismeréssel.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 10:57:23

@simonmondja.: korábban a "legjobb hely az országban" pártiak finogták a médiában a passzátszelet. Szinte mindenki szem volt a láncban és meg is kapta a vacsiját a szolgálataiért.
Éppen ideje volt egy kis változatosságnak, mivel a változatosság gyönyörködtet. Engem legalábbis, pár nem vagyok egy übertoleránsésüberfaszalény, mint pl. Magyar Bálint.

Ordnassac 2010.08.27. 10:58:07

@stargate: nem akarok összemosni semmit, csak mondtam, hogy nem ritka az, hogy egy pártpolitikus függetlenként próbálkozik egy önkori választáson, igaz, ez eddig főképp kistelepüléseken volt szokásos.

Az MSZP-nél itt Pesten a plakátjain alig látható a pártlogó, itt Zuglóban pedig zöldben pompázik a szórólap...

Ordnassac 2010.08.27. 11:02:06

@stargate: amúgy azt a bizonyos kommentedet csak a sajátom megírása után láttam, elnézést a kellemetlenségért!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.27. 11:04:26

@Hepci:
Ha volt ilyen, akkor jól tették.
Mertünk nagyok lenni.
A mocskolódókampánytól viszont hányok.

És mi azon a változatosság, hogy mocskolni kell Budapestet?
Ez megy itt már évtizedek óta.

A mocskolók lesznek a górék?
De jó.

stargate 2010.08.27. 11:05:00

@Ordnassac: Az rendben, hogy már előfordult ilyen, de hogy szinte az összes vidéki kisebb-nagyobb településekre igaz az már nem gyakori.
De nem ez a legérdekesebb, hanem inkább az, hogy úgy próbálnak erre hivatkozni,ezt megmagyarázni, ahogy a Szanyi úr kifejtette,na az inkább a tenyérbemászó:
"Településeken ne legyen pártpolitika, ezért nem vállaják az Mszp-s párttagok pártjukat és ezért szavazzanak a "független" szocialistákra......
Persze akit ezzel meg tudnak etetni...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 11:07:47

@simonmondja.: nagyon úgy tűnik, hogy a gazdálkodás hatékonysága itt Budapesten még a nem túl rózsás magyar átlagot is alulmúlta, szóval nem is értem, miről beszélsz. A legnagyobb üldözött ősdemokraták egyike meg kitüntette Gergényit a hősi akciójáért. Gratula, ha neked ez tetszett, nyilván onnan húzod a fizut.

porfelhő 2010.08.27. 11:15:16

Országos "jelenség", hogy az mszp. és a fidesz is több helyen indit jelölteket függetlenként. Mitől független valaki, ha egyik vagy másik párt támogatja a jelöltet. Ugy gondolom valamilyen szinten csak felvállalja a támogató párt politikáját. Nem is biztos, hogy lesz újabb fülkeforradalom ősszel?

Ordnassac 2010.08.27. 11:18:10

@stargate: Szanyi kapitány... Nekem néha az az érzésem, hogy kiadták neki ukázba, hogy minden nap mondjon valamit, ezzel bent maradva a hírekben. Bár kinézem belőle azt is, hogy magától ilyen.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.27. 11:20:34

@Hepci: Ezt meg honnan veszed?

Maga a volt Államó Számvevőszéki elnök nyilatkozta egy interjúban, hogy az önkormányzatok és a társadalmi szervezetek vizsgálatára nem fordított elég gondot.
Voltak prioritásai, mint jó fidesznyiknek.
Kormányberuházás és fővárosi.

Egyébként meg az eladósodott városok listáján Budapest még az élmezőnyben sincs.

Ja, bocs.
A szemedet is én lőttem ki.
Már bánom.

Ordnassac 2010.08.27. 11:21:03

@porfelhő: a független név itt félrevezető. A választási eljárási törvény szerint független jelöl az, akit nem jelölő szervezet (ergo párt vagy önkori esetén egyesület) indít. Ennyit jelent, semmi többet.

porfelhő 2010.08.27. 11:30:50

@Ordnassac:
Igen, félrevezető, már akit félre tudnak vezetni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 11:37:23

@simonmondja.: gondolom, azt nem cáfolod, hogy Budapest eladósodottsága intenzíven növekedett... az eredményeket meg látja mindenki, akinek szeme van... panama mindenhol...
Ejnye, az ÁSZ-elnök is fidesznyik volt? Szegény cuculisták és szadisták, annyira gyenge a tájékozódó képességük, hogy ha meg akarják vakarni a sheggüket, a fülük mögött keresik...
Az meg tényleg elismerésre méltó, hogy a nagy demokrata "traktoroknak behajtani tilos" táblákat rakat ki és kitünteti Gergényit. A hír se szent, a vélemény viszont szabad, hajrá, Hírszerző.

pad78 2010.08.27. 11:48:09

Látom, tegnap a blog törzsközönsége egy váratlan huszáros rohammal visszavette az ellenőrzést a blog fölött, megszüntetve azt a káros állapotot, hogy a "gyüttmentek" többsége a Gábor által felvetett témához szólt hozzá, és sikeresen átterelve a társalgást az orális szex sokkal aktuálisabb problémakörére. (Kit mi izgat igazán?:) ) Na ezek után talán nem is annyira offtopik, amihez hozzászólok, csak a hihetetlen leegyszerűsítő, a kérdést szándéka szerint talán történelmi távlatba helyező megállapítás nagyon böki a csőrömet.

@Szimba:
"Radala, ha visszamégy a kezdetekre, akkor láthatod, hogy az iszlám világot már a XI. századtól támadták (először a pogányságuk miatt a keresztény egyház), majd az I. Világháború után szépen gyarmatosították is (figyeld meg az országhatárokat, amiket néhol vonalzóval készítettek)."

Nem gondolnám, hogy másfél évezred szempontjából bármi jelentősége van a "ki kezdte?" kérdésnek, de ez így egyszerűen nagyon nem igaz. Néhány helynév és dátum: Pella 635, Jarmúk 636, Jeruzsálem 637, Alexandria 642, Szicília 652, Kréta 653, Konstantinápoly 674 és még hosszan lehetne folytatni a sort az ezidőtájt "keresztény" kézen lévő Észak-Afrika elfoglalásával. Csak még két olyan dátum, ami azért általánosból is ismerős lehet: 711 Gibraltár, 732 Poitiers. Tessék kicsit utánanézni a "kezdeteknek"! Az "iszlám világot" éppen Magyarországon meg pláne nevetséges úgy leírni, mint ártatlanul megerőszakolt szűzleányt - azt talán nem tetszik gondolni, hogy II. Lajos hívta ide az utána 150 évig ideiglenesen itt tartózkodó török erőket. Ez a viszony a 11. század után valóban már talán kölcsönösnek mondható, de addig, ha erőtlenül harcoltak is az európai és észak-afrikai államok az iszlám hódítás ellen, akkor is talán a fentebb sokat tárgyalt "honvédő" háború névvel írhatjuk le a próbálkozásaikat (bár ez így természetesen elég anakronisztikus - annyiben azonban megáll a párhuzam, hogy őket támadták meg). Mindenesetre ha már széles történelmi perspektíva, akkor egyértelműen nem a "keresztény egyház" volt az agresszor.

(Arra most nem térnék ki ilyen részletességgel, ami egyébként szintén megérne egy misét, hogy valójában milyen kevés köze volt a "keresztyén egyháznak" az immár 1500 éve feszülő rossz viszonyhoz. Ennek az időszaknak nagy részében valóban vitatkozott - teológiai alapon állva - a muszlim vallással, de fizikai erőszakra egy rövid időszaktól eltekintve lehetősége sem volt. Abban a rövid időszakban - ti. a keresztes háborúk idején - sem a kereszténységről szólt a mai szakmai konszenzus szerint a történet, hanem elsősorban társadalmi, másodlagosan politikai expanzióról. A keresztes háborúknak annyi kb. köze volt a valláshoz, mint az első világháborúnak a Habsburg-trónörökös meggyilkolásához. Ugye azt senki sem gondolja komolyan, hogy egész Európa és még sokan mások azért harcoltak négy évig, hogy eldöntsék: igaza volt-e Gavrilo Principnek Szarajevóban, amikor lelőtte a Ferdinándot!?)

porfelhő 2010.08.27. 11:52:06

@simonmondja.:
"A politikusok felelősségét abban látja, hogy teremtsék meg az új szabályozási feltételeket ahhoz, hogy a közmédiumok újra betölthessék eredeti funkciójukat".
Akkor nem kell félni lesznek jó műsorok. Ellenzi a pártpolitikát, ő is független? Milyen fordulat! még a közelmultban arról hallottam, hogy ezután nem azt kérdez a müsorvezető amit akar. Igaz ezt nem Szalai mondta.

Ordnassac 2010.08.27. 11:54:40

@simonmondja.:

Szalai vajh kilépett a Fideszből? Hogy is mondta Kósáné Kovács Magda: „Nem elég tisztességesnek lenni – annak is kell látszani.”

Mindenesetre kíváncsi leszek a végeredményre. Meg az új tévé-elnök személyére. Medveczky nagyon teper (a Népszabó szerint a Fidesznek akar most benyalni, miközben a Fidesz erre nem tartott igényt, ha nem a Népszabi írja, nem nagyon hiszem el), hogy maradhasson.

porfelhő 2010.08.27. 12:01:20

@pad78:
Mikor tegnap "feljöttem" a blogra, kicsit kerekedett a szemem a kommentek olvasása közben. Azt hittem nem a TG- blogja. Hozzáteszem nem vagyok tul maradi, merev felfogásu.

pad78 2010.08.27. 12:04:49

@Ordnassac:
"Az MSZP-nél itt Pesten a plakátjain alig látható a pártlogó"

Fogalmam sincs, máshol milyenek a szocik plakátjai Pesten, nálunk az Erzsébetvárosban fehér a szegfű! Először azt hittem, hogy kifakult, de azért ez két nappal a plakát kihelyezése után elég nehezen volt hihető. Aztán megnéztem közelebbről, és tényleg gyárilag fehér.

Feltételezem, hogy ennek valami szimbolikus üzenete van, de szerintem ez a próbálkozás inkább nevetséges, mint hasznos az MSZP-nek. Olyan ez, mint amikor a prostituált az esküvőjén fehér ancúgot vesz: értem én, hogy valamit jelenteni akar, de az ő esetében mégsem jelent semmit. A látványos erőlködés pedig csak aláhúzza a múltat, amitől szimbólumok szintjén szabadulni szeretnének! (Micsoda alliteráció!)

(Most arról ne beszéljünk, hogy mennyire szeretnének valójában szabadulni: a VII. kerületben minden képviselőjelöltjük azonos a korábbival, csak Hunvaldot cserélték le a korábban Hunvald mellett szorgoskodó Kispállal. Ez utóbbi kétségkívül nagy eredmény.)

porfelhő 2010.08.27. 12:07:32

@Ordnassac:
Köszönöm, Mindjárt elolvasom.

Szimba 2010.08.27. 12:10:22

@pad78:

Tudsz olyan országot, népet, amelyik nem állt harcban amióta ember él a földön? Nem akartam sem a muszlimokat, sem az arabokat, afgánokat, törököket stb. tisztára mosni, és ártatlannak feltüntetni.
Ráadásul a világtörténelem nem fér bele egy hozzászólásba.

Egyszerűen azt szerettem volna érzékeltetni, hogy pontosan olyanok, mint a többi nép, ha alkalma van rá, akkor hódít, harcol, gyilkol. Csakhogy Amerikát se tegyük meg az erkölcs és a demokrácia szent terjesztőjének, mert ez nem igaz.

Amerika is hódít(ani szeretne), és területet, piacot, ásványi kincseket, támaszpontnak való területeket szerezni akar.

Szimba 2010.08.27. 12:14:23

@porfelhő:

De, de az vagy!:)) Legalábbis mz/x, vagy mi a neve, szerint.
És Ó, jaj is mindennapos, átlagos eseménynek ítélte meg a jelzett dolgot.

Én meg rájöttem, hogy nem vagyok felvilágosítva:-(

Ordnassac 2010.08.27. 12:15:33

@pad78: amúgy látom, hogy Kecskés Gusztávék most külön próbálkoznak.

Ordnassac 2010.08.27. 12:16:24

@Szimba: szóval tudod, az úgy megy, mint amikor a méhecske rászáll a virágra... :-P

porfelhő 2010.08.27. 12:23:31

@Szimba:
A jelzett témában nem vagyok elég felvilágosult, nem is akarok az lenni. Valóban, akkor maradi vagyok. Nem baj. Bizonyos témában én moderálom, vagy modorizálom tulzottan magam.
Nem akartam senkit megbántani.

Szimba 2010.08.27. 12:29:25

@Szimba:

akar szerezni (jaj:-()

Szimba 2010.08.27. 12:33:12

@Ordnassac:

Meséjj a bibéről és a porzóról is!!!:-)

@porfelhő:
Dehogy bántottál! Az alatt a 2 hónap alatt, amióta nyugdíjas vagyok sok érdekeset láttam a neten. Úgyhogy egyre óvatosabban klikkelgetek, és inkább sétáltatom a kutyát:-))

porfelhő 2010.08.27. 12:40:16

@Szimba:
Ne sétáltassad nagyon sokat a kutyust, csak amennyit szükséges. Jó, hogy itt vagy.

pad78 2010.08.27. 12:45:01

@Szimba:
"a világtörténelem nem fér bele egy hozzászólásba"

Ez így van, én is csak kiragadtam szerintem fontos eseményeket. Vitám azzal van, amikor a történet "kezdetét" a 11. századig vezeted vissza, és ezzel úgy mutatod be ("már a XI. századtól támadták"), mintha ők az agresszió áldozatai lennének. A 11. században a nyugat "keresztény köntösbe öltöztetett" háborúi egytől egyig olyan területekre irányultak, amelyek korábban a "keresztény" Konstantinápoly területéhez tartoztak. (Bár én tényleg félreértésnek érzem, amikor ebben a sztoriban a kereszténységet bárki is döntő tényezőnek teszi meg.) A kérdés persze sokkal bonyolultabb, mert ezeket a területeket Bizánc a római birodalomtól örökölte, amely a Kr.e. 2-1. századokban többnyire háborúval foglalta el őket, de az iszlám eredetileg mindenképpen - megkockáztatom, hogy agresszíven - hódító politikát támogatott, és ezt a politikát azóta is csak ritkán adták fel a muszlim országok, zömmel aktuális gyengeségük miatt. Abban viszont igazad van, hogy ebben a tekintetben nem nagyon különböznek bármely keresztény vagy akármilyen más vallású vagy vallástalanságú országtól. A kereszténység talán csak annyiban más, hogy eredetileg nem volt célkitűzése az erőszakos expanzió, ilyen szempontból ismereteim szerint az iszlám meglehetősen egyedül áll a vallások között.

Az a probléma persze vsz. megoldhatatlan, hogy meddig van joga az agresszió áldozatának a tőle elvett területre. Extrém példa: ha most az olaszok arra hivatkozva támadnának meg minket, hogy Pannónia egykor Róma fennhatósága alá tartozott, az nyilván nevetséges lenne. De meddig lehet időben jogosan visszakövetelni egy területet? Mikor évül el a "tulajdonjog"? Jeruzsálem a 11. században iszlám fennhatóság alatt állt - de (leszámítva azt, hogy utólag ez az opció lehetetlenségnek bizonyult) joga lett volna-e mondjuk Bizáncnak visszafoglalni a 11. században? Ezek a kérdések persze teljesen anakronisztikusak, mert a nemzetközi jog abban az időben gyerekcipőben járt. Szóval a kérdés bonyolult, csak annyiban egyezzünk meg, hogy nem a 11. századdal kezdődött, és le is szálltam a témáról. :)

pad78 2010.08.27. 12:46:56

@Szimba:
"Csakhogy Amerikát se tegyük meg az erkölcs és a demokrácia szent terjesztőjének, mert ez nem igaz.

Amerika is hódít(ani szeretne), és területet, piacot, ásványi kincseket, támaszpontnak való területeket szerezni akar. "

Ez nem kérdés, így van.

LuiKang 2010.08.27. 12:55:58

Azt is megmondhatná valaki, MIÉRT lett a hölgy HŐSI halott?

Mitől is lett ő hős?

Lajos

radala 2010.08.27. 13:00:00

Továbbra sem szeretnék egy háborút támogatni, sem abba belemenni, hogy mi is az a civilizált világ, de azért csak nem gaz imperialista ez az összes ország itt:
Egyesült Államok: 78 430 fő (1 244 fő), Egyesült Királyság: 9 500 fő (332 fő), Németország: 4 590 fő (42 fő), Franciaország: 3750 fő (47 fő), Olaszország: 3 400 fő (27 fő), Kanada: 2 830 fő (151 fő), Lengyelország: 2 630 fő (20 fő), Románia: 1 750 fő (15 fő), Törökország: 1 740 fő (2 fő), Spanyolország: 1 555 fő (30 fő), Ausztrália: 1 455 fő (21 fő), Grúzia: 925 fő (0 fő), Dánia: 730 fő (36 fő), Belgium: 575 fő (1 fő), Bulgária: 540 fő (0 fő), Svédország: 530 fő (4 fő), Csehország: 500 fő (3 fő), Norvégia: 500 fő (9 fő), Hollandia: 380 fő (24 fő), Magyarország: 360 fő (3 fő), Szlovákia: 300 fő (0 fő), Albánia: 295 fő (0 fő), Horvátország: 295 fő (0 fő), Koreai Köztársaság: 270 fő (1 fő), Portugália: 250 fő (2 fő), Litvánia: 245 fő (1 fő), Macedón Köztársaság: 240 fő (0 fő), Új-Zéland: 205 fő (1 fő), Mongólia: 195 fő (0 fő), Lettország: 170 fő (3 fő), Észtország: 160 fő (7 fő)

pad78 2010.08.27. 13:01:31

@Ordnassac:
"amúgy látom, hogy Kecskés Gusztávék most külön próbálkoznak"

Van is belőle purparlé, mert a Fidesz állítása szerint KG emberei a Fideszre hivatkozva gyűjtenek kopogtatót maguknak. Szerintem Gusztáv egy eléggé szerencsétlen próbálkozás volt a Fidesz részéről, a mostani ogy. képviselőnk, Keresztes Monika sokkal meggyőzőbb lett volna már 4 éve is, de várható volt, hogy amikor ezek után ejtik majd KG-t, akkor valahogy megpróbál alternatív módszerekkel felszínen maradni - most ezt mutatja be. A Fidesz eléggé bejáratta már őt ahhoz, hogy úgy érezze, érdemes próbálkozni.

Nagyobb baj, hogy nekem ez a Vattamányi sem tűnik egy nagy durranásnak, márpedig belőle sejthetően polgármester lesz. Nem mondom, hogy Kispál jobb lenne, mint utaltam is rá, a logó színén túl nem sok megújulást látok az erzsébetvárosi MSZP-ben, de én a Fidesz helyzetében éppen most használnám ki az alkalmat arra, hogy egy lendületes és koncepciózus vezetővel hosszútávra átvegyem kerület irányítását; félek tőle, hogy nem találták meg ehhez a megfelelő embert. Aztán persze még sok minden lehet, nekem egy időben volt szerencsém (?) közelebbről is ismerni Rogánt, el nem tudtam volna képzelni, hogy ilyen népszerű lesz Bélvárosban, igaz, ő legalább valóban lendületes és koncepciózus, még ha egyetlen dolog lebeg is a szeme előtt folyamatosan: a személyes karrierje. Most majd meglátjuk, hogy Vattamányi (vagy esetleg Kispál) mit tud.

pad78 2010.08.27. 13:14:12

@pad78:
Na jó, az valóban újítás a szociknál, hogy kihátráltak Hunvald mögül - eddig ugyanis ők ragaszkodtak ahhoz, hogy még a börtönben is kapja a polgármesteri fizut, rossz nyelvek szerint azért, hogy tartsa a száját. Ezen az alapon jelölhették volna akár újra polgármesternek őt is, már egy éve a börtönből látja el ezt a feladatkört, miért ne tehetné ezután is ugyanilyen eredményesen!?

A VII. kerületi Fidesz pedig egy eleve halvaszületett próbálkozás, de hát ez talán nem meglepő, hiszen sok-sok éven át Deutsch Tomit tették meg az itteni sikertelenség fő előmozdítójává. Aztán volt még itt az a féleszű Hont, aki fideszes képviselőként a két választási forduló között ekézte Orbánt a Népszabiban (és ezzel azóta is rendszeresen eldicsekszik a hírszerzős publicisztikáiban), majd fel volt háborodva, hogy kitették a pártból, volt Gusztáv, és tkp. innen már talán csak felfelé vihetne az út. Azért én el tudnék képzelni ennél meredekebb emelkedést is. Nem a helyi Fidesz érdekében, ők egy nagy fenékberúgást érdemelnének, hanem a kerületért. Most marad a remény, hogy Vattamányi hátha mégis egy eddig titkolt csodafegyver.

Ordnassac 2010.08.27. 13:22:01

@pad78: Vattamány, i nélkül. ;-)

pad78 2010.08.27. 13:23:43

@Szimba:
OK!

Ja, egyébként még annyit, hogy mz/x avatarját én is gusztustalannak találom, de én letudom annyival, hogy ez őt jellemzi: így most mindenki látja, milyen primitív. Magam miatt azon sem akadnék ki, ha mz/x letolt alsógatyában járna fel s alá a Westendben, talán azt csak azért tenném szóvá, mert ott számos kiskorú is előfordul. De itt vsz. nem nagyon vannak gyerekek, így talán a többség helyre tudja tenni magában az ilyen perverzeket. Azért julinak is voltak már itt durva beszólásai, a tavasszal elég sokat csesztette a szegény, szerencsétlenségére meggyőződésesen fideszes colosgirlt, és felajánlott neki mindenféle szexuális szolgáltatást ingyen és bérmentve. Együttéreztem colosgirllel, de hát nehéz mit kezdeni ilyenkor, juli olyan, amilyen, 52 évesen már nem lehet megváltoztatni, ha meg rászólnak, az az ő enyhén cinikus lelkének csak simogatás. Persze juli azért mindenképpen más kategória, és be kell valljam, én még a cinikus, fideszekézős stíljét is bírom. Ha perverz is, de legalább egyéniség.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 13:24:07

@pad78: Vattamány a fideszes pofa neve...
A szocik meg gondolom, csak azokból gazdálkodhatnak, akik éppen szabadlábon vannak...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 13:26:52

@pad78: tegnap alsógatyában pergettem csukára Bodrogkeresztúron, nem messze a 7 vezér szobrától. Igaz, nem toltam le. :)

pad78 2010.08.27. 13:27:06

@Ordnassac:
Köszi, ott a pont. (A nemlétező i tetején.) :)

pad78 2010.08.27. 13:33:02

@Hepci:
"A szocik meg gondolom, csak azokból gazdálkodhatnak, akik éppen szabadlábon vannak... "

Azért vagyunk még itt néhány tízezren szabadlábon a kerületben, a Kaisersban van néhány nagyon szimpatikus pénztáros, legalább a forma kedvéért megkörnyékezhették volna őket. Az már nagy előrelépés lett volna. Jó, hát biztos minden meggyőzőerejüket be kellett volna vetniük, hogy miért éppen szoci színekben induljanak a hölgyek, de ha sikerült volna, végtelen sokat nyertek volna hitelességben. Ugye a nullát akármennyivel szorozzuk, soha nem lesz pozitív szám. Szóval minőségi változás lett volna.

pad78 2010.08.27. 13:35:34

@Hepci:
"tegnap alsógatyában pergettem csukára Bodrogkeresztúron"

Jól tetted. Ha a csukákat nem zavartad el a látvánnyal, akkor talán nem okoztál ezzel különösebb felfordulást. Engem biztos, hogy nem zavartál meg vele. :)

pad78 2010.08.27. 13:43:22

@pad78:
Lehet, hogy mégis képes megújulásra az erzsébetvárosi Fidesz?

www.facebook.com/album.php?aid=200373&id=273507184381&fbid=427823429381&ref=mf

Most nézem, hogy csupa fiatal, eddig ismeretlen arc. (Leszámítva Tarlóst.:) ) Ki tudja, hátha jók is, mindenesetre az eddigi bagázsnál nem lesz nehéz többet kihozni magukból. Nyilván az ismeretlenség semmire sem garancia, de ha az ismertek nagyon rosszak, akkor legalább mostantól egy darabig bizakodni lehet kicsit. Én most elkezdtem fű alatt icipicit reménykedni...

Ordnassac 2010.08.27. 13:52:08

Bréking:

Horváth Csaba leadta az ajánlószelvényeket.

Ordnassac 2010.08.27. 13:55:58

@pad78: ez a megújulás nem volt nehéz, miután a fél erzsébetvárosi Fidesz Kecskés vezetésével pár éve kilépett...

Szimba 2010.08.27. 13:59:55

@pad78:

Tulajdonképpen én sem fordítottam rá nagy figyelmet eddig. Csak tegnap nagyon összejött minden.

Zsüli valóban egyéniség a borzalmas stílusa ellenére:-)

Szimba 2010.08.27. 14:03:48

@Ordnassac:

Odavagyok egészen:-(
Ingyen BKV, ingyen sör, örökélet.

pad78 2010.08.27. 14:37:15

@Ordnassac:
Ha jól emlékszem, Kecskés nem fideszes volt, hanem KDNP-s. És ezt minden korábbi alkalommal ki is emelte, a KDNP nagyobb dicsőségére.

Mellesleg az itteni Fidesz eddig annyira színtelen és szagtalan volt, hogy most akárhogy is erőltetem az agyam, egy nevet sem tudnék mondani a kádéenpés Kecskésen kívül, illetve azt tudom, hogy Vattamány eddig is képviselő volt, de ezzel vége a névsornak. Erről a kilépésről sem lehetett itt hallani, nekem legalábbis elkerülte a figyelmem, csak meglepetten láttam, hogy Gusztávunk most a SZEM (Szövetség Erzsébetvárosért) színeiben indul; sokáig nem is tudtam hová tenni, hogy akkor most milyen viszonyban van a Fidesszel, mert ők meg mind a mai napig nem kezdtek el plakátolni, az első szórólapjuk is talán hétfőn jelent meg a postaládánkban. Te mit tudsz erről a kilépéses sztoriról, kik és miért léptek ki? Eddig én azon spekuláltam, hogy Kecskés biztos azért sértődött meg, mert Keresztes Monika lett az ogy. képviselőjelölt, de ezek szerint mélyebb és több emberre kiterjedő feszültség is volt. Mi történt tulképpen?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 14:46:58

@Szimba: nem, fehérben. Csukát szerettem volna fogni, nem homárt. :)

Ordnassac 2010.08.27. 15:05:19

@pad78: már jóval korábban megtörtént a szakítás a helyi Fidesznél, amikor a fél helyi Fidesz megalakította a KDNP-frakciót DT miatt.

Kis olvasnivaló:

www.hirszerzo.hu/cikk.tamas_megtevesztett_minket_-_orban-_es_kubatov-idezetekkel_tamad_deutsch-fur_vii_keruleti_ellenzeke.13989.html

index.hu/belfold/kdnpvsfid09/

Ordnassac 2010.08.27. 16:03:42

www.hirszerzo.hu/cikk.a_ketfarku_es_a_tobbi_farok.164107.html

Egei-Horváth. Nocsak-nocsak. Most ki/k bújt/ak e nevek mögé?

Szimba 2010.08.27. 16:32:48

@Ordnassac:

Fejtsd ki bővebben!
Fidesz ellenesek az egyértelmű, az LMP is a bögyükben van. A Jobbikot nem tartják számon.

MSZP, hááát?!

A tiltakozás egyetlen módjának a KKP-re szavazást, azaz a Fidesz képes felén való csapását tartják.

Szimba 2010.08.27. 16:34:36

@Hepci:

Kóstoltad a Pannonhalmi katolikus csokit? Van keserűcsokijuk gyógynövényes belsővel.

nyünyüge 2010.08.27. 16:35:54

@Ordnassac:

Ez csak nekem új?

"Pártalapításon töri a fejét az SZDSZ egykori alapítója, aki nyolc éve vonult vissza a politizálástól. Felvetődött, hogy már most ősszel indul a főpolgármesteri posztért, de végül úgy döntött, kivár. Állítja, nem az SZDSZ-t akarja átfestett logó alatt újraindítani. "

www.fn.hu/belfold/20100826/hack_peter/

Szimba 2010.08.27. 16:38:19

@nyünyüge:

Úgy emlékszem, már volt róla szó.

pad78 2010.08.27. 16:45:08

@Ordnassac:
Köszi, kicsit belerágtam magam. Azért ritka zavaros és nagyon gáz ez a sztori: ha jól értem, azok, akik Deutsch nyomására bejutottak az önkormányzatba, szembefordultak Deutsch-sal, majd a Fidesz kirúgta őket, azok kezdeményezésére, akik még náluk is korábban szembefordultak Deutsch-sal, és ezért nem lettek önkormányzati képviselők. Na hát ezért örülök, hogy most ezeknek az embereknek egyike sem indul jelöltként - nyilvánvaló, hogy csak helyezkedni és egymás haját tépni tudták. Közben megnéztem a jelenlegi erzsébetvárosi képviselő-testületet, és látom, hogy a második körben fellázadt Deutsch-ellenesek, akiket az első körben fellázadt Deutsch-ellenesek indítványára rúgtak ki a Fideszből, most egytől egyig a SzEM színeiben indulnak. Remélem, vissza a civil életbe.

Ugyanakkor már csak azért is reménykedem, mert ebből az egész visszataszító bagázsból most senki sem indul Fidesz-színekben - márpedig az az érzésem, hogy a Fidesz jóval nagyobbat fog szakítani jóval, mint a SzEM (ha egyáltalán). A Fidesz-jelöltek meg tényleg egytől-egyig újoncok Vattamányt leszámítva, meg is lep, hogy a jelenlegi Fidesz-frakció másik két tagja nem indul. Persze arról fogalmam sincs, hogy esetleg a listán rajta lesznek-e, mert az erzsébetvárosi Fidesz-honlap még mindig Kecskés Gusztávval indít egy egyébként tök üres oldalon.
erzsebetvaros.fidesz.hu/index.php?MainCategoryID=1743

Szóval azért az, hogy ennyire megújultak (ezt most nem informatikailag értem:) ), így is meglepetés nekem. És különösen kellemes meglepetés, hogy nem úgy újultak meg, hogy visszajöttek azok, akik kirúgatták az egyébként erre valóban rászolgáló Kecskés-bagázst. Nem tehetek róla, jobb híján még bízom ezekben a friss, egyelőre be nem sározódott fiatalokban. Bár túl régóta figyelem ahhoz a politikát, hogy már előre félek a csalódástól. :(

Mindenesetre köszi az infókat!

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.08.27. 16:46:13

@radala: Az első 6 gaz imperialista, a többi meg seggnyaló :D
Vitára pedig: kuruc.info/r/7/64956/

porfelhő 2010.08.27. 18:13:35

@nyünyüge:
Már volt cikk róla, mikor eldöntötte Hack P. hogy indul az őszi választáson. Úgy tűnik meggondolta magát.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 19:46:16

@Ordnassac: ez a Mándi ritka nagy tulok. Indulhatna éppen kétfarkúéknál is, de talán elhasalt a felvételin...

6.Lenin 2010.08.27. 20:23:39

@pad78:

"Persze juli azért mindenképpen más kategória, ...."

Ő a mi kutyánk kölke.

@JR69:

A belinkelt cikken valóban érdemes lenne vitázni, de minek.A lényeg az, hogy ne legyen vita.

ssi 2010.08.27. 21:11:15

" Ordnassac 2010.08.27. 11:18:10
@stargate: Szanyi kapitány...kiadták neki ukázba, hogy minden nap mondjon valamit, ezzel bent maradva a hírekben. Bár kinézem belőle azt is, hogy magától ilyen"

de legalább a Ft-árfolyam nem ingadozik tőle :-)

ssi 2010.08.27. 21:20:34

@porfelhő: szintén végig olvastam. bár tudtam, de hogy itt is helye lenne ...? Neked a szemeid kerekedtek ki ...; eddig az érdeklődésemre csak azt szoktam mondani: mindenevő, de eztán óvatosabb leszek :-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 21:25:56

@Letícia: fegyverkezni kellene... Gömbös viszont erősen véleményes...

porfelhő 2010.08.27. 21:29:53

@manyike:
Igen Manyike, pedig nincs tul kicsi szemem, de még tágabbra nyitottam.

2010.08.27. 21:36:08

@Hepci: ne hülyéskedj? Miből akarsz te fegyverkezni, kinn van a seggünk is a gatyából!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 21:41:04

@Letícia: én már felfegyverkeztem, inkább az országon a sor. Az nem működik hosszabb távon, hogy belépünk egy szövetségbe, és nem teljesítjük semmilyen vállalásunkat, sőt, még kísérletet se teszünk rá. Minden normális országnak van hadserege.
Biztos emlékszel még a suliból, a kis korcsokat, akik ráadásul deklarálják, hogy minden pofon után egy kürtőskalácsot adnak vissza, halomra szopatják.

2010.08.27. 21:48:23

@Hepci: majd az Uzziddal vagy a Parabellumoddal, amivel hadonászol a barikádon s ezért te vagy a gárda szeme fénye, majd betojik az ellenség? Moooooosssssssssstttttttt ezt nem komolyan gondolod ugye? A gyerekek meg éheznek az iskolában, meg a szülők nem tudnak megélni a fizuból?

Mi lesz itt?? Észak-Korea?Jó, d(v)iktátorunk már van/lesz...:(((

jaegtoer 2010.08.27. 21:51:36

@pad78:

"(...)Ha perverz is, de legalább egyéniség. "

Aha. Értem. Akkor mindjárt minden más. Akkor az adócsalás is, meg a hazudozás is csak az egyéniségéből fakad. ...és ha az egyéniségből fakad, az már mingyá jó? No dejszen NyakóPityó is egy egyéniség. Nem kéne kitüntetni? Ööö ö Hunvaldot is? Ha már Gergényi megvót.

Kedves Pattársam, a posztos életbe! ne akarjon mán beakasztani a morálnak. Persze mindegy is. Szabad országban él.

porfelhő 2010.08.27. 21:52:45

@jjulie hol van, szabadságon?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 21:59:08

@Letícia: te összetévesztesz valakivel, a MOHOSZ az egyetlen szervezet, aminek tagja vagyok...
Amúgy meg ne haragudj, de butaságokat beszélsz. Ha belépsz egy klubba, ott illik betartani a játékszabályokat. Ezért vagyunk Afganisztánban is, nem azért, mert az olyan qrva jó lenne nekünk. Viszont gyakorlatilag semmi mást nem tartottunk be, amit a NATO részére vállaltunk.
Persze, lehet a szekeresi útra is lépni (Linder Béla nyomán), de az semmi jóra nem vezet.

jaegtoer 2010.08.27. 22:01:14

@Letícia:

Letícia, Drága, akiben ennyi erő, lendület, energia van, annak nem kellene aggódnia. Vagy csak szorgalmas önzetlenségből teszi?

kézcsók

J.

2010.08.27. 22:09:29

@Hepci: hát, én inkább az oktatásba invesztáltatnék pénzt, mint a fegyverekbe....

@jaegtoer: Drága J.! Nem szerénykedem, pont ezért féltem magam. Most a megalkuvás, a színlelés időszaka jön el, és abban nem vagyok jó, mert iszonyú nehéz visszafogni magam...:( És nem, nem vagyok önzetlen annyira...néha semennyire sem...:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 22:15:38

@Letícia: számtalan lélegeztetőgépet is lehet venni egy vadászgép árából, csak azokkal nehéz légivadászni...
Az oktatás rossz példa, a MBálint digitális tábláit még fel se szerelték a bivalybasznádi nemszegregált iskolában, ahol már mindenki sírva féli és tiszteli a másságot...

jaegtoer 2010.08.27. 22:15:45

@Letícia:

Kedvesem, ha már egyszer kézen fogva elvezettem az Ősember barlangjába, és nem szakadt le az ég, gondolja, hogy lenne félnivalója a közelemben, vagy hagynám hogy akár a tűsarkúján is egy karcolás essék? Tessen ne kétségbe esni, hanem vidáman, és bátor elszánással kiáltani a szélbe: Éljen a Szabadság!

Ordnassac 2010.08.27. 22:17:09

@nyünyüge: nekem is új.

Amúgy nem bánnám ilyen formáció létrejöttét. Amennyiben nem olyan kioktató és pökhendi, mint az SZDSZ volt, miért ne? Bár a gazdasági liberalizmus bizonyos szinten távol áll tőlem, de szeretem a sokszínűséget.

jaegtoer 2010.08.27. 22:20:06

@6.Lenin:

Szia Lenin!

Olyan ritkán látlak, lassan külön keresőprogit kell íratnom a hsz-eidre!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 22:24:52

@Ordnassac: Ungár Klára is gründolt már egy SZEMA nevű liberós szervezetet. A Mancsban most nyilatkozta, hogy jó esélyt lát Tarlós ellen. Meg azt is, hogy mindenki tudja, hogy barátnője van, és ez nagyon jó dolog (a kontextusból sajnos nem világos, hogy a tény vagy annak publikáltsága nagyon jó, vagy esetleg mindkettő).

porfelhő 2010.08.27. 22:24:55

@6.Lenin:
Értem. Gyakorol, már tegnap is gyakorolt, mert nem láttam itt. Most irhatna is úgy látom, lenne mit.

2010.08.27. 22:26:45

@Hepci: na ne is emlegesd bálintot, mert azt kéne a légvédelmi rakétákból jó messzire kilőni...illetve kellett volna vagy 20 éve a bandájával együtt! És annyira átestek a ló túlsó oldalára azzal, hogy a másság tisztelete csak maguk felé volt követelmény, de a "nemmásnak" semmi jog nem maradt...

Én a finn modellre gondoltam pl...

@jaegtoer: ööö...szoktam emlékezni (mert jó a memóriám és/vagy nem olyan sokra kell) ki hova vezetett. Hát, erre a sztorira nem emlékszem, zavarban vagyok most nagyon!:/
De nem, nem, több emlékeztető részletet ne itt, csak privátin, ha kérhetem!;)

Ordnassac 2010.08.27. 22:27:57

@Szimba: Egei Antal és Horváth Zsolt két álnév. Amennyiben megnézed a két linket a jegyzet elején, akkor láthatod, hogy honnan kerültek elő.

Most azt nem tudom, hogy megegyeznek-e a Magyar Nemzetes cikkírókkal vagy csak kölcsönözték a nevet.

ssi 2010.08.27. 22:30:16

Miért harcolunk Afganisztánban?
atv.hu/belfold/20100827_miert_harcolunk_afganisztanban

a világban hol vannak még hasonló gondok? Milyen megoldásokkal lehetne eredményre jutni? Mit értékelhetnénk egyáltalán eredménynek? Mi a szempont: mi a helyi nemzeti bűn és országhatáron belül marad-e?

@porfelhő: :-) o o

@Ordnassac: |>o<| 23-szor :-)

@Szimba: LMP-nek milyennek kellett volna lennie az elmúlt hónapokban, hogy most több ajánló szelvényük legyen?

Ordnassac 2010.08.27. 22:30:54

@Ordnassac: masszív öntököndöfködés verbálfinggal [(c) by Hepci]?

index.hu/belfold/budapest/2010/08/27/toth_jozsef/

Ordnassac 2010.08.27. 22:32:34

@manyike: 24. ;-)

@Hepci: tudom, hallottam már felőle. Bár szerintem Hack egy kicsit másképp gondolja a dolgot, mint Ungár.

jaegtoer 2010.08.27. 22:32:40

@Letícia:

sic transit gloria mundi :-)

jjulie 2010.08.27. 22:37:04

@6.Lenin:

mit ittál már megint, a te kutyád kölke a szijjártó, semmiképpen se keverj össze vele

jjulie 2010.08.27. 22:41:29

@porfelhő:

csináltam egy kis pénzmagvat az elmúlt napokban, de nem mondom el mennyit, nehogy a jaegot megegye a sárga irigység, a múltkori pofont is alig heverte ki

2010.08.27. 22:42:24

@Ordnassac: ez nagyon jó duma! Hepci pl. WP magyar szleng szerkesztőjeként?:D

@jjulie: szasz, porfelhő épp hiányolt!:) Gyúrtál ma a blogra? Front volt/van!:)))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 22:42:38

@jjulie: na, megjött az önjelölt birkapásztor...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 22:46:54

@Ordnassac: erre abszolút passzol az egyre ismertebb klasszikus...

2010.08.27. 22:47:20

@jaegtoer: Nihil obstat, imprimatur. :)

6.Lenin 2010.08.27. 22:49:08

@jaegtoer:

Szia!

Eleinte izgi volt, hogy az utolsó néhány hsz-ból megpróbáltam kitalálni, mi is lehet a poszt témája.
Meguntam.
A vége mindig az, kiderül, a 2. unoka, a nagymama törvénytelen apjának a sógornője tulajdonképpen, és OV 1 szemét diktátor.
JJulie pedig Dembiszkivel valamilyen titkos szervezetben, közösen készülnek Viktor uralmát megdönteni.
Majd a választás idején lesz némi izgalom is, talán.

porfelhő 2010.08.27. 22:51:41

@jjulie:
Jól van. Gondoltam, hogy itt vagy csak még nem irtál. Valóban hiányoltalak, látom Leticia meg is jegyezte.

jjulie 2010.08.27. 22:51:53

@Hepci:

látom van itt egy két kóbor jószág...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 22:52:48

@jjulie: nosza, próbálj kolompot erőltetni a nyakukra, sőt, ha nem rúgnak thökön, talán nyírás is szóba jöhet...

jjulie 2010.08.27. 22:53:17

@porfelhő:

ja látom, a leticia külföldiül pasizik

2010.08.27. 22:54:20

@Hepci: azaz? Mondjad léci, szeretek tanulni...:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 22:55:43

@jjulie: úrinő így mongya, hogy nihil obs...
Az alemberek között: húzd le a bugyim nyugodtan...
(pardőz)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 22:58:28

@Letícia: az enklasszikusra gondoltam, Tóth József kontextusában... Olyan kicsi Maszop logót nyomtattak, hogy szegény emberek nem vették észre az plakáton, és bejelentést tettek a pártközpontban. Erre üstöllést összehívtak egy sajtótájt, ahol némi némi verbálfingok kieresztése öntököndöfésbe konkludált.
Leírhatnám empatikusabban is, de minek. Meg nem is én lennék.

jjulie 2010.08.27. 23:03:36

@Hepci:

a kolompjuk az már az orbánszamár nyakában van..

2010.08.27. 23:06:26

@jjulie: mi van?? Latinul mondogatjuk meg egymásnak a magunkét, nem csajozás- és pasizásról van szó!:P

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 23:06:27

@jjulie: vigyázz a szamárral, kiismerhetetlenebb, mint a birka...

jjulie 2010.08.27. 23:08:01

@Letícia:

olyan lapos labdákat adott a héten a gábor, a szimbának is inkább szexelhetnékje támadt tőle......

2010.08.27. 23:09:50

@Hepci: ja, ne is legyél más...csak tiszta forrásból!:)

@jjulie: hát én nem így gondolom...Orbán akasztott jó nagy kolompot nekik, oszt bégetnek erősen...Én inkább a magányos farkas/hiúz/cibetmacska/párduc stb.=predátor lennék, ha lehet...:D

2010.08.27. 23:10:58

@jjulie: helyes, fogy a magyar, csak gyakoroljon!:D Látod, igazi hazafi a lelkem, gondját viseli nemzetének..:D:D:D:D

porfelhő 2010.08.27. 23:12:10

@jjulie:
Aha. a pénzmagvad összegét ne is ird meg, mert az megint felkavarja a kedélyállapotot.

jjulie 2010.08.27. 23:13:00

@Letícia:

nana, nem sokra mész a jaeggel, kicsit még fiatal

nem megy neki még a tegezés sem....

jaegtoer 2010.08.27. 23:14:42

@6.Lenin:

Lenin!

Nem lesz izgalom, sőt! Nagy a veszélye annak, hogy érdektelenségbe fullad.

Amitől mindig is tartottam, mármint kételkedtem abban, hogy ezek a fideszes a pr fiúk képesek lesznek a bürokráciát a javukra fordítani - nos úgy látom csak a szövegelés megy. Van néhány elem, ami jó, de azért nem az a duracell menet.

A csúcsminisztériumban egy hónapja kóvályognak, mert senki nem tudja mi merre hány méter, ki kiadmányoz, meg ilyenek...
Ez gáz. és még büdös is. Mert azt jelenti, fongjuk nincs, nem is volt hogy egy ilyet (SZMSZ) hogyan lehet gyorsan, rapid módon meglépni. Még a végén előásnak egy elvtársat a 111-esből, hogy ugyan írgya má meg hétfűrű keddre.

No, a legjobbakat. Szerencsére a fröccs még mindig jó, és a női divat alakulása még mindig biztató.

Üdv. jóccakát.

J.

jjulie 2010.08.27. 23:15:02

@Letícia:

gyakorolni jó vagy? és igaziból?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 23:17:31

@porfelhő: felvett kb. 2 millát egy délután, természetesen számla nélkül. Rögtön megforgatta, vett egy birkanyájat, ÁFA nélkül. Most kolompokat öntet, swarcban, természetesen.

jjulie 2010.08.27. 23:21:56

@Hepci:

két millát felvenni az néhány másodperc, már ha leesett

láttál már egyben annyit?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 23:23:28

@jjulie: egy délután(nyi munká)ra gondoltam.
Ja, szoktam látni. Nem nagy csomag.

2010.08.27. 23:23:50

@jjulie: ne keverj bele semmibe!:P Nem akarok én semmit se tőle! Ha meg fiatal, akkor meg pláne! Nem vagyok én tantó néni...:)

@Ordnassac: na ezt kigugliztam, bevallom. Fúj de rondákat láttam!

jaegtoer 2010.08.27. 23:25:54

@Ordnassac:

Egy ellenségkép mindig kék ... úgy láccik... Úgy még sose ment, hogy valami mellett, mindig csak valaki, vagy valami ellen.

Vagy Lacinkra rátört a nagy sejtés...

Ordnassac 2010.08.27. 23:26:16

@Letícia: az Alien vs. Predator nem volt ismerős neked? :-)

@jaegtoer: hát, a HVIM vezetője egy bizonyos Zagyva Gyula. Az elég is indoknak, nem?

2010.08.27. 23:26:50

@jjulie: te meg mit ittál? Te vagy az apukám?? Ne érdekeljen az téged, hogy velem mi jó és kinek!:P

jaegtoer 2010.08.27. 23:28:22

@jjulie:

Rossz, aki rosszra gondol.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 23:30:56

@Letícia: Zsüli szívesen oltalmába venne, nyilván. :)

Ordnassac 2010.08.27. 23:31:01

Na tessék, a mélytoroktól eljutottunk odáig, hogy kinek hogy jó...

A törökgáborelemezen kialakult egy belső blog: kommentelőkszexuálistanácsadnak. :-P

Néha egész üdítő. :-D

porfelhő 2010.08.27. 23:31:33

@Hepci:
Ó! Te meg már világgá is kürtölöd milyen ügyesen forgatja a pénzét. Milyen birkanyájat vett szerinted? és hány db van egy nyájban? Hogy milyen birkanyájra gondolok nem merem leirni. A multkor irtam egy kommentet, eszembe sem volt megbántani, mert attól jobban kedvelem Őt, és olyan ideges lett, hogy szerintem egy jól irányzott lendülettel legszivesebben agyoncsapott volna.

2010.08.27. 23:34:47

@Hepci: ja, hogy erről van szó...rá se jöttem volna, köszi!:)

jaegtoer 2010.08.27. 23:36:13

@Ordnassac:

Még csak most tanulnak bele hogyan működik az Országgyűlés Zrt. Majd kikupálódnak.

A tisztakezű LMP is már 50 millió Ft. hitellel kerekítette 100 millióra a kampánypénzét. Közben mintha spórolni kellene. Vagy lehet, a spórolás most hogy bekerültek a Zrt-be, már rájuk nem áll, csak ránk a választókra?

Össze fognak csiszolódni. Előbb-utóbb. Nincs itt kockázat! Zrt-be? Ugyan.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.27. 23:36:39

@porfelhő: fideszbirkanyáj, natürlich. Békésen legelnek, Zsüli nyírja őket, gombostűket szúrkál a fülükbe és közben Letíciára gondol. :P

2010.08.27. 23:38:11

@Ordnassac: nem, mert én ilyen baromságokat nem nézek. Csak úgy tudtam, predátor=ragadozó, na. Ez szokatlan?

Ordnassac 2010.08.27. 23:39:46

@jaegtoer: volt annak a Zrt-nek valaha egy FKGP, egy MDF, egy SZDSZ és egy MIÉP nevű részvényese is, valahogy mégis szétestek, nem biztos az a csiszolódás...

Ordnassac 2010.08.27. 23:41:17

@Letícia: nem, csak viszonylag ismert filmek, ezért kérdeztem.

@Hepci: micsoda (paraszti) idilli kép! :-D

jaegtoer 2010.08.27. 23:46:10

@Ordnassac:

Ez igaz, ellenben egyénileg nem szegényedtek el nagyon.

Ordnassac 2010.08.27. 23:50:14

@jaegtoer: ez még nem garantálja a csiszolódást, ahogy a példák is mutatják.

jaegtoer 2010.08.27. 23:53:21

@Ordnassac:

O.K. Meglátjuk. Vagy nem. Teringette! Lárifári!:-)

porfelhő 2010.08.27. 23:55:53

@Hepci:
Nem mondod! Ezért a "nyirogatós, gombostüs" kommentedért nem én fogok elnézést kérni Tőle. A fideszbirkanyájért meg főleg nem. Igy hát ha "balhé" lesz, annak elsimitása a Te feladatod.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.28. 00:01:04

@porfelhő: én biztos nem kérek elnézést, de holnap balhézni se érek rá, mert egész nap Debrecenben leszek. Szájkarate legelébb vasárnap reggel - khmmm, déltájt - lehetséges.

Ordnassac 2010.08.28. 00:02:39

@jaegtoer: Naná! Mi az, hogy! Nagyon is!

porfelhő 2010.08.28. 00:08:50

@Hepci:
Jó hétvégét Neked! Akkor nincs más Én kérek elnézést Tőle. Mert én már csak ilyen vagyok.

porfelhő 2010.08.28. 00:17:35

@jjulie

Jó éjszakát.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.28. 00:22:19

@porfelhő: ne aggódj, Zsüli nem oly finom lélek, hogy egy kis savazástól a Dunának menne. Bár ha ettől jobban alszol, kérj tőle elnézést nyugodtan. Aztán az általa kinevezett/vélelmezett fideszbirkáktól és fideszfröcsögőparasztoktól is, helyette.

porfelhő 2010.08.28. 00:36:28

@Hepci:
A fideszbirkáktól és egyebektől nem kérek elnézést, mert hülye nem vagyok. Esetleg alkalmanként egyik-másik kérhetne tőlem elnézést. Azt gondolom, hogy a Dunának nem fog menni, de ha Ő nem bánt meg engem, akkor én miért bántanám meg. A vélelmezett szocizás, komcsizás, egyebek sem kevésbé bántóak.

pad78 2010.08.28. 01:43:46

@jaegtoer:
Ezek nekem új infók, azt nem tudtam, hogy juli hazudozik és adót is csal amellett, hogy szisztematikusan elüldözi az érzékenyebb lelkű fiatal hölgyeket és/vagy fideszeseket TG blogjáról. Valszeg nyaraltam, amikor kijött belőle ez a kámingáut. (Feltételezem, hogy nem itt a hozzászólásaiban hajtotta végre az adócsalás bűnét. Vagy Te adóellenőr vagy, aki rajtakaptad?)

Neked azonban erőst ajánlanék egy kis nyelvtani ismétlést. Szóval: a "de" egy egymással valamilyen szempontból ellentétes mellékmondatokat összekapcsoló kötőszó. Pl. "a rossz tanár, de kiváló ember" mondat nem azt jelenti, hogy mivel kiváló ember, azért majd a fiam gyorsan megtanul tőle deriválni; hanem hogy annak ellenére, hogy tanárként csapnivaló, elismerem, hogy emberként nagyszerű. A "zseniális zongorista, de rettenetesen sértődékeny" mondat esetében nem vitatom, hogy öröm hallgatni, amikor muzsikál, bár hozzáteszem, hogy nem túl egyszerű együttélni vele. No most ezt a logikát tessék alkalmazni a "perverz, de egyéniség" mondaton. A házi feladat javításában és értékelésében valszeg szívesen segít a "perverz, de szorgalmas tanáregyéniség". (Csak nehogy rosszul oldd meg, mert leíratja Veled hússzor, hogy "sokat hallottam a szíjjártót, de még nem tudok logikusan szöveget értelmezni" ellentétes összetett mondatot.)

Szimba 2010.08.28. 08:04:53

@Ordnassac:

Én is keresgéltem, de nem jutottam semmire. Az álnevet értettem, csak azt hittem van valami "belső" információd. Te mindig mindent tudni szoktál.

jaegtoer 2010.08.28. 08:34:15

@pad78:

1.
Az én olvasatomban vagy-vagy, vagy mindkettő.
A hsz-ében hivalkodott vele.
Mindazonáltal sem tartósan tartósan ismételgetve, sem hirtelen felindulásból nem szándékozom szóvá tenni, főleg nem szeretném sértegetni, csak amennyiben régi kibercimborá(i)mmal túl nagy az orcája, ebben az esetben is csak akkor, ha arcoskodása alaptalan, vagy sértő, vagy mindkettő, valamint erkölcsről vehemensen észt osztogat, iránymutatást ad, vagy erkölcsi piedesztálra szándékozik kapaszkodni.

2. Nyelvtani útmutatásodra:

Én holtig tanul édes magyar anya-apanyelv és remélem nem rövid idő.
A '_de_ ' kötőszó értelmezése tárgyában kifejtett erőfeszítéseidet messzemenően értékelem, és mély tisztelettel köszönöm, viszonzásul javaslom az irónia, a szarkazmus, és a gúny jelentésén is elmerengeni, hátha ezekben is összejön valami a szövegértelmezés fáradságos, ám hasznos tevékenysége során úgy az előbbiekben, mint a későbbiekben.

Béke neked, béke nekem, béke Mindenkinek (beleértve Jjulie-t is) és köszönöm a heveny, de mégis átgondolt soraimra fordított kitüntető figyelmedet, a jobbító szándékod pedig egyenesen letaglózott, aléltan hevertem eddig, most jutottam csak el addig, hogy kimondjam, bevalljam Tiéd a pálma, a dicsőség és a babérok babérja, kedves Padtársam itt a kibertérben és illanó időben.

Éltessen téged az Úr, maradok alázattal, tisztelettel, szerencsére kiokosítva, de azért nem nem a sarokban szepegve, hanem további jókívánságokat harsogva, úgymint ihass sok bort és sokáig, szorítson a p, ha fijjú vagy, ha csajszi, legyen passzoló szablyád, látogasson gyakran Fortuna, és bírd jól a lépcsőzést 90 évesen is.

J.

jjulie 2010.08.28. 08:48:27

@jaegtoer:

nyugi, nyugi, jól látom, hogy tegezted?

amúgy a leticia, jó csaj.....

jaegtoer 2010.08.28. 08:59:46

@jjulie:

Kedves Naccsád!

Jól látja.
Jó bizony.

jjulie 2010.08.28. 09:15:10

@jaegtoer:

kissé kevert a stilusod, de mire leérettségizel, biztos megtalálod a saját hangod

jjulie 2010.08.28. 09:17:45

@pad78:

"sokat hallottam a szíjjártót, de még nem tudok logikusan szöveget értelmezni"

zseniális, irígy vagyok hogy nem az enyém a szerzői jog

remélem megegyezünk a lizingdíjban.......
süti beállítások módosítása