Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:01

Már régen foglalkoztam a közvélemény-kutatókkal, s most sem tenném, ha a vasárnapi eredmények ismeretében nem néztem volna meg újra a voksolás előtt közzétett utolsó beszámolókat. Lehetne persze viccesen azt állítani, hogy a győztes kilétét mindenki eltalálta, de azért voltak döbbenetesen komoly tévedések is.

(Fotó: piackutatas.blog.hu)

Miután az önkormányzati választáson több mint háromezer önálló szavazásról van szó, ahol az adatok összesítése módszertanilag erősen megkérdőjelezhető, az országos pártpreferencia vizsgálatok tesztelésére most kevésbé volt lehetőség. (A Republikon szavazatösszesítése ennek ellenére érdekes, náluk Fidesz 56, MSZP 23, Jobbik 14, LMP 3 lett az országos végeredmény.) A nyilvánosságra hozott fővárosi kutatások azonban alkalmasak lehetnek arra, hogy lássuk az egyes intézetek megbízhatóságát.

Öt cég hozott nyilvánosságra összevethető adatokat, a Tárki Budapestre vonatkozóan csak egyetlen mondatot közölt, ezért velük nem foglalkozom. A Nézőpont, a Századvég, a Gallup, a Medián és a Szonda azonban vállalkozott arra, hogy a pártlistákra és/vagy a főpolgármester-jelöltekre vonatkozóan segítse a polgárok előzetes tájékozódását.

Idézzük fel először a fővárosi végeredményt! Pártlistán a Fidesz 50,2, az MSZP 29,6, az LMP 11,1, a Jobbik pedig 9,1 százalékot kapott. A főpolgármesteri küzdelemben Tarlós István 53,4, Horváth Csaba 29,5, Jávor Benedek 9,9 és Staudt Gábor 7,3 százalékos eredménnyel zárt.

A Nézőpont felmérésében a követezőket olvashatjuk: „Ha október harmadikán megismétlődik a forradalom a szavazófülkékben, a Fidesz parlamenti többségét az önkormányzatokba is átültetheti. Miközben az MSZP már csak néhány, tipikusan szocialista településben és kerületben reménykedhet, kellő támogatás nélküli szocialista főpolgármester-jelölt nélkül most vasárnap a Fidesz nyerheti meg a fővárost. Tarlós István az aktív budapesti szavazók körében 52 százalékon áll, így akár négyszer akkora támogatást élvezhet vasárnap, mint Horváth Csaba (14 százalék). Jávor Benedekre a fővárosi aktív szavazók 7 százaléka, Staudt Gáborra 4 százaléka voksolna.” Mint látható, az intézet a valóságoshoz képest feleannyinak láttatta az MSZP és a Jobbik jelöltjének a támogatottságát, míg a győztes esetében meglehetősen pontos volt. A Nézőpont azt is megjegyezte, hogy országosan „az MSZP a szavazási részvételüket biztosra ígérők körében 12 százalékon” áll. Ez az adat szintén közel a fele volt ahhoz képest, mint amennyit országos összesítésben az MSZP végül megszerzett.

A Századvég „Tarlós verhetetlen, Botka verhető” címmel publikálta utolsó felmérését. Az országos átlagnál magasabb budapesti részvételt váró kutatás szerint a fővárosban „a biztos szavazó pártválasztók körében is háromszoros a kormánypártok előnye (61%) a szocialistákhoz képest (21%). A részvételüket biztosra ígérők körében azonban az MSZP szavazói már jóval többen vannak az LMP-jénél (12%). A Jobbik Budapesten 3 százalékon áll. (...) A biztos szavazó pártválasztókat nézve Tarlós István 57 százalékon áll. A támogatottsági sorrendben őt követi Horváth Csaba, akire a budapestiek 22 százaléka szavazna. A biztos szavazó pártválasztók körében az LMP-s Jávor Benedeket 16, Staudt Gábort 5 százaléknyian támogatják.” A Századvég jelentősen felülmérte a Fideszt és az LMP-t, a valóságosnál sokkal kisebbnek gondolta a Jobbikot, és az MSZP esetében is sokat tévedett. Az intézet felmérése azt prognosztizálta, hogy a Jobbik nem jut be a fővárosi közgyűlésbe, az általuk várthoz képest a párt háromszor több szavazatot kapott.

Az 55-60 százalékos részvételt prognosztizáló Gallup jelentésében dicséretesen hangsúlyozza a bizonytalanságot, az adatokra tekintve nem is alaptalanul: „Tarlóst jelenleg a budapestiek 44%-a, a jelöltet megnevező biztos szavazóknak pedig 69%-a támogatja. Messze leszakadva követi őt Horváth Csaba, az MSZP jelöltje, aki az összes budapesti választó 14%-át, és a véleményüket kinyilvánító biztos szavazók 21%-át tudhatja maga mögött.” A fővárosi verseny kapcsán az intézet ezt írja: “a teljes válaszadói kört és a biztos szavazókat tekintve is, a Fidesz közel háromszor annyi szavazatra számíthat, mint a második helyen befutó MSZP”. A “háromszor annyi” a valóságban “kétszer annyi” sem lett, a Gallup adatai viszont a két kisebb párt esetében valamivel közelebb voltak a valósághoz.

A Medián "kimondottan alacsony" szavazói aktivitásról számolt be, ráadásul nem voltak nagyon messze a végeredménytől, különösen akkor, amikor azt írták, hogy „ha ugyanis azok, akik csak valószínűnek tartják a részvételüket, mégis elmennének szavazni, 49 százalék jutna a Fidesznek, 26 százalék az MSZP-nek, 14 százalék az LMP-nek és 11 százalék a Jobbiknak, tehát a Fidesz-KDNP előnye lényegesen kisebb lenne, mint ha csak a „biztos” szavazók járulnának az urnákhoz.” Ezek az adatok már hasonlítanak a vasárnapihoz, bár Horváth Csaba esetében a Medián is szokatlanul sokat tévedett.

A Szonda beszámolóját nem sikerült megtalálnom a cég honlapján, a Népszabadság által közzétett felmérés azonban – az eddigiek fényében – kifejezetten pontosnak látszik: „a fővárosban minden bizonnyal a Fidesz nyeri a listás szavazást, de a biztos pártválasztók közötti támogatottsága (48 százalék) alapján korántsem biztos a közgyűlésben a többsége, de nem is elképzelhetetlen. A szocialisták két héttel a választások előtt 29 százalékot értek el, az LMP 12 százalékon, a Jobbik 10 százalékon állt a fővárosban”.

Tudom, hogy a kutatások nem a végeredményről számolnak be, hanem egy adott pillanatban mért helyzetet mutatnak, mégis meglepő, hogy az öt intézet közül három a vasárnap látotthoz képest mennyire eltérőnek vélte az állást, s összességében – bár nagy a verseny - talán minden idők leggyengébb előrejelzései születtek. Különösen alkalmas lehet a kutatásokba vetett hit lerombolására az, hogy folyamatosan eltérő adatok röpködnek, időnként azt a látszatot keltve, hogy kutatások helyett politikai vágyak fogalmazódnak meg. Mindez ráadásul önveszélyes is: az ilyen jelentős tévedések csak arra alkalmasak, hogy a választók már legyintsenek a felmérések hallatán, a politikusok pedig átgondolják, hogy a jövőben vajon érdemes-e áldozni egy-egy kétséges hitelességű kutatásra.

Nem tisztem, hogy kéretlenül tanácsokat osztogassak, mégis lenne három javaslatom a közvélemény-kutató szakmához. Ekkora eltérések láttán egyrészt talán szerencsésebb lenne, ha az adatok ismertetésekor az eddigieknél sokkal óvatosabbak lennének, és minden lehetséges fórumon felhívnák a választók figyelmét, hogy nem a végeredményt mondják, hanem csak azt, amit ők a saját kutatásaikból kiolvasnak. Másrészt jónak tartanám, ha az egyes választások után bátran beszélnének mérési sikereikről és kudarcaikról egyaránt, s nem félnének attól, hogy valamilyen magyarázatot próbáljanak adni az utóbbiakra is.  (Ebben az ügyben a média is sokat tehet, ha nem fél utólag is kérdéseket feltenni a kutatóknak.) Harmadrészt pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy az átláthatóság ezen a téren sem lesz megspórolható (a média itt is...): amíg a közvélemény a kutatások megrendelői kapcsán nem láthat tisztán, minden eltérést azonnal politikai okokra vezet vissza, s ott is manipulációt kiált, ahol valami más magyarázata is lehetne a tévedésnek. Senki sem hiheti, hogy az intézetek maguktól, saját pénzükből milliókat költenének politikai kutatásokra, jelenleg azonban a felmérések célját illetően csak a vadabbnál vadabb találgatások maradnak.  Meggyőződésem, hogy az igazság - ha valóban nem a szimpla manipuláció, hanem a jó méréssel megszerezhetó presztízs, megbízhatóság és több megrendelő a cél - kevésbé lenne dehonesztáló. 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr392345499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balt 2010.10.06. 09:42:41

@radala: "Szerintem GyF már nem bír el több kritikát, hogy is mondjam annyira tele van már, hogy ha valami új kritikát mondunk rá, akkor a másik oldalon már leesik valami."

:))) Ettől függetlenül remélem, ez a kapcsolat.hu cikk kiveri a biztosítékot MSZP-n belül is. Ez már nem következmények nélküli ország... :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 09:45:10

@ó jaj: Nem végszónak szántam, inkább szólnék, hogy az ilyen újakra vonatkozó sommás lebunkózások nem javítják a párbeszéd lehetőségét, hanem bezárják a kaput.

Szimba 2010.10.06. 09:46:07

@lüke:
Nekem is lassan állt össze a kép.
De tegnap elhangzott a tévében dr. Zacher Gábor toxikológustól, hogy a világon még nem volt hasonló katasztrófa, ezért beláthatatlanok a következmények.
Ha megszárad a vörösiszap, akkor egészen kis mennyiségben belélegezve is súlyos tüdőkárosodást, rákot, mérgezést okozhat.

A házakat vakolatig kellene lebontani, a földet mindenhonnan felszedni, és tározóba zárni. De feltehetően még évekig mérgezhet akár 100 km -es körzetben a vörösiszap.

Lesz itt még Csernobilhoz hasonló helyzet.

nol.hu/ajanlo/kiszamithatatlan__kit_hogyan_fenyeget_meg_az_iszapkatasztrofa

porfelhő 2010.10.06. 09:48:47

@radala:
Szereltessél fel szűrőt, ha téged idegesitenek egyes kommentek.
Nyilván Török G. el tudja dönteni, hogy akar e szürögetni, avagy sem. Mikor te egész nap írod itt a tutit, senki sem szól be neked.
Egy közösségben van akit nem fogadunk el, van akit igen. Igy van ez itt a blogon is. Olvasgassad azok kommentjeit, akik neked szinpatikusak, és nem leszel ideges.

Balt 2010.10.06. 09:49:03

@radala: "Nem emlékszem már hol volt, de Fideszes politikus legszebb legdemokratább és legpolgáribb kijelentése az utóbbi idöben az volt, amikor Navracsics a "kire szavazzanak a liberálisok" konferencián azt mondta, hogy a 2006 után is a kormánypártok mellett kitartott liberálisok legyenek olyan jók és NE szavazzanak a Fideszre."

Ezt nem hallottam, de tényleg frappáns. :) (És itt említtessék meg Schiffer András neve, aki elég hangos kritikával illette a 2006-os rendőri intézkedéseket.)

radala 2010.10.06. 09:49:17

Kedves Török Gábor! Elnézést kérek a téma fölhozásáért, én komolyan nem tudtam, hogy az emberek valódi indulatokat képesek érezni itt egymás iránt.
@ó jaj:
Én pl tök értelmesnek tartom tölgyest, rosszindulatot sem látok benne. De mindegy ez az egész, kurva rossz ötlet volt tőlem ennek a témának a fölvetése, most valóban elszégyelltem magamat. :-(
Én őszintén nem szeretném tudni, hogy ki kit utál. Az lehet velem a baj, hogy én mindig mindenkiről azt hiszem, hogy igazából csak viccel. Soha nem gondoltam volna, hogy például téged vagy bárkit valóban fölidegesítek, én azt szoktam gondolni, hogy aki valamit ír azt azért írja úgy, mert azt véli frappánsnak. No mindegy. Minden jó így ahogy van.

sárkányfő 2010.10.06. 09:50:22

@simonmondja.: ha úgy érted, rád utaltam eggyel korábban, akkor tévedsz. veled nincs bajom, üdv itt, érezd jól magad, írj, stb...

lüke 2010.10.06. 09:51:04

@Szimba:
tegnap bettetem :azt a jamaicai referált cikket
de innen nem tudom, a magyar google korlátozott

sárkányfő 2010.10.06. 09:52:25

@porfelhő: "senki sem szól be neked"
én már szóltam be párszor radalának :) rendszerint ugyanazért, most is szóba került...

és nehogy már minden ide tévedő félnótást el kelljen fogadnom...

radala 2010.10.06. 09:52:34

@porfelhő: No tényleg egy fasz vagyok, hogy fölhoztam ezt. Belátom a szűrés egy faszság. De nem arról van szó, hogy tg moderáljon ki ezt vagy azt, pl a vastagbőrön láttam, hogy van olyan, hogy xy te magad magadnak kiszürheted, állítólag ez segít a vég nélküli ostoba viták elkerülésében is.
De nem kell, hülyeséget mondtam.

kodó tamás 2010.10.06. 09:53:58

@Szimba: ebbe az egészbe beleborzongok.
pár kiló dinamittal az alkaida is megcsinálhatta volna ugyanezt. de itthon erre sincs szükség, mert a hozzánemértő, felelőtlen hivatalok, intézmények, "privatizált" cégek gondatlansága ezerszeresen veszélyesebb. mennyi időzített bomba van még az országban a bkv buszokon kívül... ?

porfelhő 2010.10.06. 09:54:53

@simonmondja.:
Köszönöm, hogy az én nevemben is megköszönted a figyelmet. Nekem eszembe sem jutna megköszönni, a rosszindulatú figyelmeket.

sárkányfő 2010.10.06. 09:56:28

@radala: részemről nyilván sokszor van viccelés, félviccelés, vagy szándékos túlzás, sarkítás is, de komolyan is írok dolgokat. te viccelsz a hitlerrel?

radala 2010.10.06. 09:56:30

@Balt: Nem is értem hogy jön ide Schiffer, ö maximálisan korrekt volt mindig is, nagy hiba lenne öt egy megtért szdsz-esnek láttatni. Én mindig kedveltem SA-t.
Az, hogy valaki fölemelte a szavát 2006-ban az kell, hogy a default legyen, pont erről beszélt (szerintem) Navracsics, hogy aki nem emelte föl a szavát vagy pláne inkább még kiábrándulni is rest volt, az nem demokrata, aki nem demokrata az meg ne szavazzon rájuk.

Szimba 2010.10.06. 09:57:10

@lüke:

És kiderült, hogy tele van az ország ilyen tárolókkal, hasonló állapotban. Bármikor átszakadhat egy másik is.
És semmit sem költöttek a veszélyes hulladék megsemmisítésére, sem a védelemre. Persze így rém nyereséges volt a timföldgyártás, meg az alumíniumgyártás.

Ez akkora szemétség, felelőtlenség, bűn, hogy minden egyes embert, aki részt vett ebben 89-től, lecsuknám, és vörösiszapot adnék nekik a fürdéshez.

A Balkán is túl elit nekünk! Mo inkább sorolható az afrikai legelmaradottabb, legszegényebb katonai junták hoz színvonalát tekintve.

És most sz@rok arra, hogy melyik idétlen képviselőnek jutott-e szék vagy a küszöbön kell ülnie! És az is teljesen lényegtelen, hogy az MSZP-ből mi árad ki, Szili, Gyurcsány vagy a szellentés szaga.

Milliárdokba kerülne rendbetenni az átszakadt gát környékén sérült falvakat, a természetet, (20 évig nem fog regenerálódni), a termőföld használhatatlan, mérgező, a patakok, folyók oly mértékben károsodtak, hogy az élővilág talán szintén évtizedekig vagy soha nem regenerálódik.

Kína hozzánk képest egy környezetvédő ország.

Balt 2010.10.06. 09:58:58

@kodó tamás: "rossz belegondolni, hogy Vitya hogyan fog reagálni az esztergomihoz hasonló elsöprő "fordított" kétharmadra... huhh beleborzongok..."

:) Álmodj, királylány! Ettől függetlenül: a 2002-es paraszthajszálnyi győzelem után viszonylag zökkenőmentes kormányzás-átadás volt (pedig lehet, hogy nem kellett volna ennyiben hagyni), ahogy el kell ismerni, 2010-ben is - persze messze-messze vitathatatlanabb helyzetben.

ssi 2010.10.06. 09:59:40

@radala: élet apró kis örömei, pl. egy leüthető labda - nagyon értékelhető :-)

@ó jaj:
akit nem bírsz, ne olvasd, edződj a kevésbé idegesítőkön, itt válogathatsz,
figyeld a sokszínűséget, ilyen az élet is,
kiírni, amit gondolsz, de megerősítő visszajelzést ne remélj, arról nem szól,
tölgyes nekem is fura: amekkora a tudása, akkora a szemelellenzője is

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 10:01:40

@ó jaj:

Nyilván, nem érdekel, hogy érted.
Az engedélyedet meg oda dugod, ahova akarod...

kodó tamás 2010.10.06. 10:02:40

@Szimba: ez az igazi csontváz... de ez rendszerváltáskori, 20 éves...
szirénázva rohanjon oda Varga a csontbrigáddal.

kodó tamás 2010.10.06. 10:04:35

@Balt: azért a 2006-os választáshoz vityának is volt megjegyzése... a számolgatásról.
plusz a haza 8évig ellenzékben volt....

Balt 2010.10.06. 10:06:08

@Szimba: Fú, ez jó cikk. Grat. a NOL-nak meg a hírhozónak. :)

radala 2010.10.06. 10:07:43

@ó jaj: Csakis. Nyilván én azt hiszem, hogy nem hiheti senki azt, hogy bárki komolyan hasonlíthat Hitlert GyF-hez. Ez nyilvánvaló képtelenség lenne. Ez költői túlzás egyrészt, másrészt azt próbálnám megvilágítani ezzel, hogy nem értek egyet azzal, hogy az egyik bűnt egekig növeljük a másikat meg miniatürizáljuk.
Másrészt, nyilván a kutyát nem érdekli, ha azt mondom én nagyon ellenzem a tandíjat, ha azt mondom a holokauszt sem volt rosszabb gondolat a tandíjnál, akkor esetleg valaki belátja, hogy én tényleg rossz ötletnek tartom az előre fizetett tandíjat (sikerdíj az beleférne nekem nagyon is).
Másrészt én valóban szellemesnek vélem az ilyen összehasonlításokat, mint Gergényi-Eichmann, amúgy meg szerintem nem is olyan hamisak ezek az összehasonlítások.
Nagyon régen, amikor még TV-nk is volt meg Panoráma is meg Délszláv háború is, volt egy Panorámás dokumentumfilm, talán egy "Szörnyeteg emlékei" Egy halálraítélt tán szerb katonával beszélgettek, aki megerőszakolt majd föbelött 4 nöt, gondolom még mást is tett.
Nos ez a gyerek egy szimpatikus liberális fiú volt, aki mondta, hogy utálja a szerb csasztuskát a nacionalizmust, a Szarajevói rádiót hallgatta mindig, mert ott jobb zenéket játszanak.
Szerintem jó, ha tudatosodik bennünk, hogy Eichmannok milliószámra járnak köztünk és nem olyan drámai a különbség mondjuk elvinni a tilosból egy kórház elöl egy autót 3 gyereküléssel, mint begyűjteni a zsidókat. Csak egyszer ezt a feladatot kapja a kis Eichmann máskor meg amazt.

kodó tamás 2010.10.06. 10:07:43

@Szimba: én meg itt baszakodok pár gramm co2 vel. bicajjal járok, meg kocsival max 90-nel, hogy 4-4,5 liter fogyasszon csak. azta én is ujra értékelem...

megjegyzem a földhő és a termálvíz rablás az egy pár éves új "iparág". semmiképp nem tudjuk mit fognak okozni. főleg, hogy már a hévizet visszasajtolni sem kell. persze igy jol kerfesnek "egyesek".

Geréb Ágnest meg kommandósok viszik el... hm ezek a tömeggyilkos rózsadombi urak meg audival szaladgálnak... hm
győz az igazság? ki hisz a mesékben?

porfelhő 2010.10.06. 10:07:49

@ó jaj:
Teljesen igazad van, én nem is írtam neked semmit. Senkinek sem kell elfogadni azokat a kommentelőket, aki neki nem szinpatikus.

sárkányfő 2010.10.06. 10:08:38

@simonmondja.:

kedves simonmondja :) ha nagyon össze akarsz velem veszni, akkor kicsit még erőlködj, mert nekem tényleg nincs veled semmi bajom :) de tényleg. és az előbbi nem engedély akart lenni (mint ahogy senki másnak se osztogatnék engedélyt, a szólásszabadság nagy híve vagyok), hanem cáfoltata egy félreértésnek. én pusztán személyes szűrőt akarok, amivel én kiszűrhetem magamnak kit nem akarok látni. ennyi, senkit nem akarok korlátozni a szólásszabadságában, téged meg eszembe se jutna szűrni.

téged olvasni akarlak, és az előbb kedvesen invitálni akartalak, hogy csak írj ide minél többet.
huh... sikerült alaposan leírnom? :) kicsit félek, hogy most ebbe is belelátsz valami olyat, amit eszembe se volt gondolni :)

Balt 2010.10.06. 10:10:28

@ó jaj: Csak mert említtettem: Ne gondold, hogy téged nem szűrnének többen. (És innen ignore on, ahogy mondani szokták. :))

kodó tamás 2010.10.06. 10:10:38

@porfelhő: a NER szellemében nem tudnátok abbahagyni az áskálódást? Legyen béke!

porfelhő 2010.10.06. 10:10:51

@simonmondja.:
Aha! Igen veheted felhatalmazásnak is. köszönet.

sárkányfő 2010.10.06. 10:12:28

@porfelhő: ööö, mielőtt te is félreértenél mint simon, tisztázám: téged is szívesen látlak itt a fórumon, és ez itt most nem engedély a megszólalásra, hanem a kedves öröm jele, hogy írsz ide :)

kodó tamás 2010.10.06. 10:14:01

@ó jaj: na ez már tulzás. azér ennyire összeborulni se kellene:) könnyezek. nagyon meg ható

sárkányfő 2010.10.06. 10:14:10

@Balt: okoska, amire reagáltál, pont abban írtam: "engem is biztos szűrne pár ember"

S2000 2010.10.06. 10:15:20

Fidesz megszorítási tervek:

"Az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját emelik, meghosszabbítják az energetikai szektorra vonatkozó Robin Hood-adót (a menetrend szerint idén év végével megszűnt volna az éves szinten 30-35 milliárd forintot hozó különadó), és extra sarcot kap a távközlési szektor is. (Mellette pedig marad a bankadó, ahogyan azt korábban jelezték és törvénybe iktatták.)"

index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/06/haromeves_adocsomag_nagy_gyerekkedvezmennyel/

porfelhő 2010.10.06. 10:15:26

@radala:
Nem irtam, hogy f..., vagy, nem vagy az. Irtál valamit. Semmi probléma részemről.

@kodó tamás:
El sem kezdtem, és már abba is hagytam. Legyen Béke.!

Balt 2010.10.06. 10:15:44

@simonmondja.: Milyen jó, hogy én az első poszttól jelen vagyok, de legalábbis minden posztot "frissiben" olvastam - ha nem is feltétlenül kommenteltem... :)) Annyi ideje meg nyilván csak a "hivatásszerűeknek" van, hogy minden 800 kommentes posztot végigolvasson, netán kommenteljen is...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 10:17:28

@ó jaj:
Miért akarnék összeveszni?
Csak próbállak rávezetni a saját jelentőségedre.
Beszóltál az újaknak,
kaptál egy választ.
Nem kell nyafogni.
Szokjad, szokogassad...

sárkányfő 2010.10.06. 10:18:48

@radala: tudod bennem meg fel sem merül, hogy bárki valaha is azt hinné, hogy azzal viccelni lehet, hogy valakit hitlerhez meg a többi tömeggyilkos őrült fasisztához hasonlítunk (ráadásul rendszeresen). de tényleg nem. ezt te tényleg viccnek tartod? meg viccesnek? jaj :(

és az hogy hosszan fejtegeted, hogy sok emberben benne van, nem is túl mélyen, a szörny, az meg üti azt, hogy viccelsz. akkor ezt mire föl írtad le?

sárkányfő 2010.10.06. 10:22:51

@simonmondja.: ugyan hol nyafogtam? az nem nyafogás, hogy tényként kijelentem, hogy esett itt a kommunikáció szintje, és egyre kevésbé tetszetős ami itt folyik. és jól írtam manyike, ha nem tetszik, akkor megszoksz vagy megszöksz. utóbbi várható részemről, minek cseszem itt az időm, ha nekem már nem éri meg.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 10:23:36

@Szimba: de költöttek a védelemre. Tegnap láttam egy munkást valahol a tévében, aki elmondta, hogy időnként magasították a gátat. A szélesítés nyilván nem merült fel az egydimenziós agyukban...

kodó tamás 2010.10.06. 10:24:43

@ó jaj: @porfelhő: ok ha már béke van. tudunk beszélgetni. pl amit a választási műsor miatt elnapoltunk...
pl az izraeli falról:) az békés téma:)

kodó tamás 2010.10.06. 10:26:58

@Hepci: állítólag a privatizácios szerződésben válalltak uj tározókat...
de egyébként más megoldás nem is volt. gyűlt-gyűlt... ha nem szakad át akkor a tetején folyik ki...
nagyon primitívek. a termelés a lényeg... sőt a számla. sőt az se. csak a pénz...
gondolom drága mérnökökre se költöttek.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 10:28:07

@ó jaj:
Jó utat.
De ne csodálkozz, ha máshol az újak közé sorolnak majd és sajnálkoznak a szinvonaladon.
Vannak régi, bejáratott zártkörű klubok a neten...
Meg máshol is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 10:31:08

@kodó tamás: vállalták... aztán vertikálisan helyezték el... biztos tévedésből...

radala 2010.10.06. 10:32:52

@porfelhő: Attól mert nem írtad még lehetek fasz:-) Kár volt ez a fölvetés.
@ó jaj: Nem látom az ellentmondást. Hitlernyi bűnt elkövetni békeidőben elég lehetetlen. Az meg, hogy abban sem lehetsz biztos, hogy egy háborúban nem fogsz nőket megerőszakolni az szerintem sajnos tény. Meg ne sértődj, ebben senki nem lehet szerintem biztos.
Minél többet olvasom ezt a blogot annál hihetetlenebb számomra, hogy mindenki milyen élkepesztően szubjektív.
Korábban azt hittem, hogy a különböző színű szemüvegek csak azt akadályozzák meg, hogy a pártok között eligazodjunk, de most már azt is gondolom, hogy még azt sem lehet meglátni, hogy kinek van agya, ki vicces, ki indulatos.
Persze semmit nem bizonyít az, hogy én egyre jobban hiszek a saját igazamban, de azt gondolom teljesen reménytelen minden vita bármiről.

sárkányfő 2010.10.06. 10:36:12

@simonmondja.: oké. köszönöm hogy aggódsz értem.
amúgy nem tartom önértéknek a bennfentességet egy fórumon, se a sajátom, se másét. nekem nem az számít, itt sem, máshol sem, hogy mióta ír valaki, hanem hogy mit ír.

@Hepci: nem kell demokratának lenni ahhoz, hogy a silány szar kommetneket szűrje valaki... de ha demokrata, annál jobb :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 10:37:18

@simonmondja.: ó jaj mindenkit szívesen lát, aki nem fidesznyik (szerinte), az ilyenek egyben születésüktől fogva hozzák is a szintet, mindegy, mikor csatlakoztak...
Nem is értem kettőtök között a viszály csírájának szárba szökkentési kísérletét... :)
Nekem meg csalódás ó jaj [biztos kiszűrne, ohhh :)]. Korábban azt láttam a Bodoky blogján, hogy értelmes dolgokat ír. Aztán itt kiderül, egydimenziós ő is...

Neo07 2010.10.06. 10:41:11

Ahogy látom, itt máris kialakult a NER :-) Viccen kívül, tényleg, azért az jó, hogy meglátjuk a nicknevek mögött az embert, az esendő, tépelődő embert. A különböző világnézetek összevetésével pedig mindenki csak nyerhet, és ez a lényeg.

A nyilvánvalóan idegesítő szándékú, pimaszkodó be-beszólogatásokra szerintem az a legegyszerűbb, ha nem reagálunk, ugyebár trollokat nem etetünk.
A tévedés jogát fenntartom! :-)

sárkányfő 2010.10.06. 10:41:38

@Hepci: a fidesznyikeket kiszűrném, de ez messze nem pontos meghatározás, ugyanis a fideszeseket nem szűrném, illetve szűrném a másik szélről is a bolondokat, (pl. nestro meg az a hosszú nevű). persze azt hiszel amit akarsz, nem is akarlak megzavarni az előítéleteidben.
a bodoky blogja meg jó példa arra, hogy milyen értelmes, tartalmas érdemi kommunikáció lehetséges, ha idióták nem zúzzák szét folyton.

Balt 2010.10.06. 10:45:38

@radala: "Nem is értem hogy jön ide Schiffer, ö maximálisan korrekt volt mindig is, nagy hiba lenne öt egy megtért szdsz-esnek láttatni."

Bár nem hallottam tőle "eszmei önmeghatározást", azt hiszem, a (valódi) liberálist vállalná. (Esetleg szinonimáival, mert a szót magát kb. pont úgy lejáratták, mint a szociálist, a szocialistáról nem is beszélve. Utóbbi amúgy is tiszta anakronizmus 2010-ben, bár szerintem 1990-ben is az volt. :))

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 10:48:40

@ó jaj:
Nyugi, vegyél mély levegőt és törődj bele a világ hitványságába.
Hoppá, csak nehogy a cinikusok bűnébe essek, mert attól nagyon óvott minket Vityánk.

Balt 2010.10.06. 10:49:59

@kodó tamás: Na igen, erre lehet mondani, hogy nem a "nem csináltunk semmit az elmúlt 2 évben"-esete, hanem valóban 20 év "sara", bár a rablóprivatizáció révén mégiscsak bizonyos körökhöz köthető...

Balt 2010.10.06. 10:52:14

@kodó tamás: Az 2002-ben volt. Meg a "haza nem lehet ellenzékben" is. (Ami meglehet, sarkítás, de a 2004-es népszavazás messzemenően igazolta ezt, bár csak idén, az MSZP kettős áp.-i törvény tkp. csont nélküli megszavazásával vált kontrasztossá a lakmuszpapír...)

sárkányfő 2010.10.06. 10:55:51

új poszt van.

@simonmondja.: oké, beletörődök.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 10:57:01

@ó jaj:
Egyszer jártam arra, mikor a rendőrterroros könyvét ünnepelték - vagy az a Szily blogja volt?

Balt 2010.10.06. 10:58:43

@radala: "Délszláv háború is, volt egy Panorámás dokumentumfilm, talán egy "Szörnyeteg emlékei" Egy halálraítélt tán szerb katonával beszélgettek, aki megerőszakolt majd föbelött 4 nöt, gondolom még mást is tett."

Ezt láttam a Műcsarnokban kb. '95-ben egy témával foglalkozó kiállításon. Ilidzai volt a kölyök, de nem hinném, hogy halálra ítélték. Ha eszembe jut a film címe, rákeresek. Sajnos nem jutottam el az OSA-ba nyáron, pedig terveztem Srebrenica kapcsán.

radala 2010.10.06. 11:00:33

@Balt: Schiffer egy baloldali liberális szerintem. Arra mondom, hogy nem jön ide, hogy aki baloldali liberális az demokrata, aki szerint 2006-os rendőrterror faja volt az meg nem lehet demokrata. Nincs egyetlen olyan szocialista képviselő ma, aki demokrata lenne, nincs olyan szdsz-es aki az lenne, még Fodor Gábor sem...
Schiffer tök mindegy miről mit gondol, attól még egy szimpatikus demokrata.

radala 2010.10.06. 11:02:49

@Balt: Tuti, hogy kivégezték, azzal hirdették magukat, hogy már meg is halt:-)
Pedig ez még a kertv-k előtt volt (illetve ha nem is előttük, de nagyon régen), persze lehet, hogy csak kiszínezem...

Balt 2010.10.06. 11:03:31

@ó jaj: Abban egyébként biztos vagyok, hogy az origo-n - vagy máshol - már találkoztunk, mert 2-3 kommentből ember nem gyűlölhet, mint te. De sebaj, én ezen a nicken írtam mindig, visszakereshető, vállalom a korábbiakat...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 11:04:35

@ó jaj: baj akkor van, ha kettős mérce van. Neked Radala, Balt meg még páran már büdösek, a "túloldalon" meg ezek szerint csak a home troll Nestro és különféle inkarnációi. Szerinted a permanens birkázás például elősegíti az értelmes beszélgetést?
Vagy az, hogy lenézően mucsainak tekinted a neked nem szimpatikus, esetleg kevésbé írástudó polgártársakat és permanensen piszkálod őket (persze, csak a feltételezett fidesznyikeket)?
Kisebb arcz, több empátia és a haza fényre derül..

Balt 2010.10.06. 11:07:13

@Hepci: "időnként magasították a gátat. A szélesítés nyilván nem merült fel az egydimenziós agyukban..."

:) Vagy :(( Csak nehogy a tervezőt vegyék elő, mert az a tűzijáték->meteorológus esete.

Balt 2010.10.06. 11:08:32

@Balt: Bár kétségtelen: ha felelős tervezőként aláír valaki valamit, az a létesítmény műszaki biztonságáért felelős. A következménykárért nemigen...

ssi 2010.10.06. 11:09:09

v a n m á s i k p o s z t

Balt 2010.10.06. 11:12:07

@radala: "Persze semmit nem bizonyít az, hogy én egyre jobban hiszek a saját igazamban, de azt gondolom teljesen reménytelen minden vita bármiről."

:) Ez igaz. Én már rég levettem (És uram bocsá', onnan tényleg az volt a szempont, hogy liluljanak a meszesedett maszop-fejek... :) Itt nem feltétlenül. Meg pláne: most "helyzet" sincs.)

Szimba 2010.10.06. 11:13:13

@kodó tamás:

Ez mindig így volt. Aki lopott egy darab kenyeret, azt megbüntették, aki tízezrek kenyerét lopta el, az meg élt gazdagon, és érinthetetlenül.

Geréb Ági azért már nem normális. Ugyanis eljárás indult ellene, nem lenne szabad praktizálnia. De ő csakazértis folytatja.
A végén tényleg börtönbe zárják.

A szülészek bizniszébe nem lehet csak úgy beleártani magát egy szülésznőnek. Csoda, hogy még nem gyilkolták meg.
Más kérdés, hogy szülész orvos nélkül ma még nem lehetne azt csinálni, amit ő propagál. A mai nők nem olyan egészségesek vagy alkalmasak az otthonszülésre, mint régen. Sőt régen is sok nő halt bele a szülésbe.

sárkányfő 2010.10.06. 11:21:40

@Hepci: :D
te beszélsz kettős mércéről, meg ajánlasz nekem kevesebb arcot egy ilyen kioktató hangvételű komment végén? :))

radala pedig nem "büdös", mint most kiderült viccnek szánta azt, amit nem tudok elfogadni tőle, bár így se jó, szerintem ez nem vicc és pláne nem vicces, számomra van egy olyan tabu, hogy milliókat kiirtó emberhez nem hasonlítunk senkit sem a magyar politikában, mert több ez mint durva. de ezek szerint neked ezzel nincs semmi bajod? neked vicces? vagy miért nekem jössz a kioktatással, pláne hogy nálad nyilván nincs kettős mérce?
és attól még hogy szűrném radalát, szó sincs arról hogy egy szintre helyezném balttal. ne sértegessük radalát, egyébként értelmes ember, bár sok mindenben (másokban is) nem értek vele egyet...

kodó tamás 2010.10.06. 11:23:53

@Hepci: szabályok és kötelezettségek csak ránk "egyszeri" állampolgárokra vonatkoznak ugye? kivéve a rózsadombot...
@Szimba: hm. azért az elgondolkodtató, hogy miért lenne kötelező kórházban szűlni. ez ha jol emléxem nem betegség. a lelki előnyöket, a "rizikó" kkal hagy állícsa mindenki szembe és dönthessen szabadon.
viszont a halál időpontját a MAL ne hozhassa szabadon előre. azaz a kettő között nagyságrendi különbséget érzek. csak a Gerébnek nincsenek "nagykutya" barátjai. nem is értem. és ha ujra élesztették, akkor nem halt meg. azaz ilyen előfordul, nem érzem a kockázatot nagynak. ha a mentősök (10-15 perc mulva) élesztették ujra, akkor előtte valaki ujraélesztette valójában... na mindegy geci ország

porfelhő 2010.10.06. 11:33:36

@kodó tamás:
Bocsánat! nem emlékszem, hogy összevesztem volna veled, nem óhajtok az izraeli falról eszmét cserélni. egyébként sem érek rá, most már csak késő délután.

lüke 2010.10.06. 11:33:50

@Szimba:
én az első perctől tudom, egyszer voltam tömeg katasztrófában menteni és egyszer szimulációban
tegnap ennek hangot is adtam, de fontosabb a szegény gyáva és kiközösített Szili és Illés politikai nyeresége a katasztrófában
az emberek nem tudják a prioritásokat ,ez kevésbé baj,de az érdekeiket se!
már többször írtam, nem tudom hol élnek?
soha nem néznek körbe a házuk táján
én maradok huhogó:)

lüke 2010.10.06. 11:39:50

@kodó tamás:

és a szakmeberek megint :
Eu ny.i felében sok otthon szülés van-itt a Ratkó vezette be az intézetit- de pontosan azért kell a szakorvos,hogy hol a határ
a komplikációmentességben
Geréb nem rúg labdába, ellenérdekelt
@Szimba:
ez igaz:)
bár a szülészet még nem a maffia kezében van:)
de a sport igen, akartam egy fizioterápiás központot, s egy atlétika manager
ezt mondta:vigyázzak s emlékezzek a Fenyőre!

lüke 2010.10.06. 11:42:30

@radala:
nemcsak békeidőben, ma:
amikor fél perc múlva világgá kürtölik

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 11:42:47

@ó jaj: viccnek szánta vagy nem annak, nem tisztem eldönteni.
Annyit látok, hogy Radala az egyoldalúságban tán nem szaladt olyan messzire, mint mondjuk Zsüli, de őt nem soroltad a szűrendők közé. Ez lenne a kettős mérce - ha már konkrétan soroltál neveket, akiket kiiktatnál.
Kioktató lett volna a hozzászólásom? Két kérdés volt benne (egyikre se méltóztattál válaszolni), meg bevezetésnek egy általános és egy konkrét állítás. És félmondatnyi félvicc...
Természetesen én se vagyok semleges, de ezt nem is állítom magamról. A szoci-állibsi vonulatot utálom, azért, amit tettek, a cuculizmusban majd utána. Orbánt a szemlátomást romló intellektuális állapota ellenére se utálom, amikor kormányon volt, számomra méltányolható módon dolgozott. Most mi lesz, ez kérdéses, a jelek nem biztatóak, de nem is vártam, hogy érdemi munka lesz mostanáig. A fasságokat megsórolhatták volna, de ezt se vártam.
Annyit érdemes lenne rögzíteni a fejedben, hogy én speciel abszolút pozitívan érzésekkel láttam meg itt a nickedet. No, ez azóta elmúlt...

lüke 2010.10.06. 11:44:08

@radala:
nem hát
haldokló férj látogatása közben se, külföldi rdsz-mal,
5 perc

lüke 2010.10.06. 11:46:13

@Hepci:
folyadékokban a nyomás gyengítetlenül terjed,
hanyadik osztály?

lüke 2010.10.06. 11:47:29

@Hepci:
zsüli személyeskedik
ami virtuálisan lehetetlen:)

lüke 2010.10.06. 11:55:42

@ó jaj:
ugye a kettős mérce és a skizoférnia között
csak lépés van

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 11:56:53

@lüke: személyeskedni egy birkával?
Enigma...

sárkányfő 2010.10.06. 12:06:03

@Hepci: valóban nem válaszoltam tételesen mindenre amit írtál, ha nagyon hiányzik szívesen válaszolok. amúgy azért nem válaszolok mindenre, mert képtelenség, ugyanis már a gondolkodásod is téves szerintem, a kiindulási alapod is hamis, regényeket kéne írnom hogy ha mindenre válaszolni akarnék.
radalával is általában úgy ér véget a csevej, hogy ráhagyom, képtelenség lezárni a beszélgetést, vagy meggyőzni őt bármiről, szóval ráhagyom.

ha viszont már ennyire felhánytorgatod a hiányzó választ, megjegyzem gyönyörűen elsiklottál az én kérdésem mellett. akár vicc, akár nem (bár radala kerek perec megmondta, hogy vicc), mi a véleményed a fasisztákkal való párhuzamról? ha vicc, akkor szerinted elfogadható? belefér?
különösen azért kérdem, mert szádra vetted a kettős mérce kifejezést... és szép hogy leírod, hogy te is elfogult vagy (tudtuk...), de azért a kettősségnek is vannak fokozatai.

zsülit nem szűrném, ahogy pl. bigapplest sem. fogalmad sincs kiket szűrnék, csak azt hiszed hogy 1-2 konkrét név alapján tudod. pl. bigapples hihetetlenül elfogult, de csak ritkán bántó vagy durva. jjulie meg sokszor igazat ír, sőt eufemisztikus. én nem viccből, komolyan mondom: szomorú látni egy embert, ha odaáig süllyed, hogy szijjártót böfögjön fel. nem is szólva arról, hogy a jobbosok által oly kedvelt "médiaegyensúly" végett az lenne a korrekt, ha még vagy 5-6 nestro lenne itt, mert erősen jobbra billen a mérleg. persze a legjobb az lenne, ha nem lenne semmilyen szélsőség.

mucsaizás: ez a kifejezés speciel elég ritkán hagyja el a tollam, de ha leírom, mindig jogos, és mindig meg is indokolom, akárcsak a többi minősítést. neked persze a vállat elfogultságodban csak a válasz sérti a füled, az, hogy mire írom, az ezek szerint nem. nos, akkor magadban keresd a hibát.

ez pl mi, ha nem kioktatás ("bagoly mondja", megjegyzem):
"Kisebb arcz, több empátia és a haza fényre derül.. "

lüke 2010.10.06. 12:06:26

@Hepci:
c est ca:)
de azért ahhoz nagyon frusztráltnak kell lenned ,hogy egy vadidegennel, aki ide pötyög pár karaktert személyeskedj,
magas iskolai végzettséggel:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 12:14:16

@ó jaj:
Ez valami közös nyelv, ami összetartja a jobboldalt.

Aki nem Gyurcsótányozik bármilyen apropóból, az nem is igazi jobboldali.
Egy a tábor , egy a zászló.
Erről ismerik fel egymást, és a hiányáról az ellenséget.

És hát, erre kapták a felhatalmazást.
Úgyhogy ha a fene fenét eszik is,
a csúfolódás pártérdek és nem fognak leszokni róla még az ötödik diplimájuk után sem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 12:27:26

@ó jaj: ha az Eichmann-Gergényi párhuzamra gondolsz, az szvsz "természetesen" erős túlzás (bár GP-t egy jellemtelen és minősíthetelen színvonalú faszkalapnak vélem, természetesen). Még azt se gondolom, hogy Radala viccnek szánta. Viszont azt se gondolom nélkülözhetetlennek, hogy itt vagy máshol minden hülyeségtől elhatárolódjak. Egyrészt nem vagyok fontos, másrészt nem vagyok politikus, harmadrészt pedig (ez a legfontosabb) gusztustalanságnak gondolom a ballib körök által olyan gyakran játszott-követelt elhatárolósdit (vö. felbérelek egy díszfasisztát, aztán követelem a Fidesztől, hogy határolódjon el tőle). Akkor beszéljenek pl. szociék, ha elhatárolódtak volna az egykori MSZMP-vagyontól.
Én senkit se szűrnék, de azt furcsállom, ha szerinted Nestro-félékkel kellene itt kiegyensúlyozni a fidesznyikeket. Nestro egy troll, az általad fidesznyiknek gondolt fászik pedig nagyjából normálisan viselkednek. Nem véletlen, hogy TG éppen Nestrót próbálta kiirtani, de egyrészt hiába, mert öt támadt helyette, másrészt persze megkapta valakiktől (tán éppen te voltál, lusta vagyok keresgélni), hogy elfogult. Hát kérlek, lófaszt. A nyuszifejű meg tudta különböztetni a beteget a hülyéktől.
Zárásként örülök, hogy képes vagy normális hangon beszélni olyanokkal, akiknek már a "kindulási alapja is hamis". Meg is ismétlem, barátilag: kisebb arcz, több empátia...

sárkányfő 2010.10.06. 12:47:04

@Hepci: komolyan irritáló, ahogy - remélem nem szándékosan, csak tényleg így érted - kiforgatod a szavaim. ahogy radala sem büdös nekem, azért mert szűrném, és durva és bántó ezt a szavaimba belemagyarázni, úgy az sem igaz, hogy csak úgy felkértelek bármilyen elhatárolódásra. te kezdted a kettős mércézést, gondoltam akkor lássuk megfelelsz-e a saját mércédnek? na most ha neked ez "erős túlzás" (szerintem több, mindegy), akkor lehetnél megengedőbb pl. a bolond nestróval is, nem is szólva jjulie-ról.
ezektől tök függetlenül valóban egyik undorító politikai fegyvere a szociknak amit leírtál, de egyrészt hozzájuk semmi közöm, sőt, másrészt engem meg az zavar, amikor valaki oly élesen látja egyik oldalon az undorító húzásokat, miközben vak a másik oldalra.
nestro vs fidesznyikek: nestro nem tetszik de annyira hülye, hogy szerintem senki nem veszi komolyan. épp ezért kevesebbet árt, mint pl. tölgyes, aki hónapokon át hazudozott összevissza. ha akkor itt voltál, akkor emlékszel hogy volt is vele egy menetem, utána pár napra csöndesebb is lett, majd ugyanott folytatta, ahol abbahagyta. amúgy sose elfogultoztam le tg-t, és üdvözöltem nestro kirúgását. várúr meg mások meg olyan durvák és agresszívek, hogy már csak a stílusuk miatt is szűrném őket. a fidesznyik amúgy nálam elvtelen fideszest jelent, miért is lennék kíváncsi a hülyeségeik szajkózására, amivel minden értelmes hozzászólásba belekötnek ami nem az ő valóságértelmezésüket tükrözi vissza?

én nem tanácsolok neked semmit, úgyse fogadnád meg, meg én csak akkor tanácsolok bárkinek bármit (ritka eset), ha érzek benne rá nyitottságot, meg azt vélem, hogy elfogadja amit mondok neki... tudod, szerintem csak így érdemes.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 13:11:21

@ó jaj: akkor valószínűleg Simonnal kevertelek Nestro ügyében, elnézést.
Tölgyestől nem láttam szinte semmi elfogadhatatlant, a borzalmas önözést leszámítva, arra se emlékszem, mikor/min huzakodtatok permanensen. Nem emlékszem pontosan, de tán a Goldenblog-nyerési poszt környékén jártam itt először.
Hehe, ha bennem se érzel nyitottságot, tényleg el fogsz innen menekülni...

sárkányfő 2010.10.06. 13:24:55

@Hepci:
Hepcikém, legalább annak ne mondj ellent, ami te magad írtál itt pár órája... "egydimenziós ő is". most el kéne hinnem, hogy egyszerre vagy nyitott a szavaimra miközben egydimenziósnak tartasz? :) Most miért játszod ezt el?
Tölgyes annyira szar alak, hogy beszélni sincs kedvem róla, irdatlan mennyiségű hazugságot szajkózott itt már a blog indulása óta, amit akkor se ismer el, ha beleverem az orrát az őt cáfoló linkek tucatjaiba.
Most mennem kell, pár óra múlva leszek gép előtt, ha még kell akkor szívesen válaszolok.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 13:30:31

@ó jaj: mint látod, megveregettem a buksid, hogy mégis lehet veled normálisan beszélni. Ez azt jelenti, hogy újra elismerlek kb. 1,5 dimenziósnak (persze, ez nem jelent számodra semmit).
Csak így tovább (arcz, empátia, etc) és a haza...

tbb 2010.10.06. 16:52:50

@radala:

Odáig egyetértek veled, hogy valószínűleg tényleg rosszhiszemű célozgatás volt. De annyira áttételesen, hogy ennyi szerintem belefér. Mert bele kell hogy férjen. Ugyanis ha vindikáljunk magunknak azt a jogot, hogy nem az számít, amit mond a másik, hanem amit mi belelátunk, azzal nagyon sikamlós területre tévedünk. Olyanra, ami a komcsi diktatúrák idején volt bevett gyakorlat. Őket fogjuk ezentúl utánozni? Mocsárba vezető út, hidd el nekem. Részemről erről van szó, nem a hiperkorrektségről.

Ettől persze még nem kell válasz nélkül hagyni a jogosan feltételezett inszinuációt. Vissza lehet vágni, de a tényekhez szigorúan ragaszkodva. Ami már csak azért is megfontolandó, mert az így bevitt ütés sokkal keményebb és fájdalmasabb, mint a rafinált piszokság néven nevezése. Gondolj csak Bayerra, ő sose belemagyaráz, hanem szigorúan a kézzelfogható tényekből kiindulva mutatja be a komcsik igazi arcát. Ezért gyűlölik. Mert mást nem tehetnek. Ezzel arra felvetésedre is válaszoltam, hogy Bayer viselkedne-e úgy mint a komcsik. Kizárt.

Ps. Az hogy valaki félkézzel megcsinál valamit, az nem azt jelenti hogy félkezű

tbb 2010.10.06. 17:27:59

@ó jaj:

"tényleg, hogyhogy tegnap senki nem írta hogy gyúcsány felelős a vörösiszapért?"

És még azt sem vetette fel senki, hogy meg kéne nézni, hogy mit produkált Gyurcsány a környezeti rehabra "nyert" 1-2 milliárdból. Mert ugyebár könnyen lehetséges, hogy azzal is egy környezeti katasztrófának ágyaztak meg.

Abban van némi igazad, hogy a "belemagyarázás nem áll jól nekünk" kitételemet kifogásolod. Mert bár igaz, de mégiscsak eufemizmus. Mert a lényeg az, hogy a belemagyarázás nekünk nem jön be. Mivel a belemagyarázás az átlag jobbert messze nem mozgósítja annyira, mint a szoci szimpatizánsokat. Ahol még egy Esterházy és Nádas is képes beállni a sorba.

És végül egy kérdés: Mi az 7/24?

Balt 2010.10.06. 18:35:39

@tbb: Ps. "Az hogy valaki félkézzel megcsinál valamit, az nem azt jelenti hogy félkezű"

Ne de ezt pont úgy állította be a cikk, hogy ez a tény - ti., hogy más félkézzel jobban "megcsinálja" (hopp, gyurcsányizmuson értem magunkat! :)) - frusztrálja Szilit.

Egyébként igazad van. Meg különben is, hadd marják egymást... :))

Balt 2010.10.06. 18:37:21

@tbb: "És végül egy kérdés: Mi az 7/24?"

:) talán: heti 7 napon, napi 24 órában.

Erdős 2010.10.08. 07:33:55

Gábor!
Igazán jó lenne megnézni a 10 ezer alatti lakossággal rendelkezőknél a változást. Meglepődne mindenki, hogy mennyi helyen váltották le a függetlenségbe burkolózók a korábbi Fideszes képviselőket. Ilyenekre gondolok, mint Felcsút, Alcsút, Csákvár stb. Nagyon meglepődnétek, bár tudom sziszi-fuszi munka

mafos 2010.10.09. 18:38:14

Nem is tudom. Valaki mondjon le!
süti beállítások módosítása