Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:12

„Az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása nem kicsinyes bosszúból vagy elvakult voluntarizmusból fakad, hanem hosszú, gondosan megtervezett folyamat része” – írja Halasi Endre a HVG-ben, majd így folytatja: „Olyan folyamaté, amelyben az alkotmányozó hatalmat birtokló párt a magyar demokráciát csendben, lépésről lépésre közelebb viszi a brit mintájú többségi modellhez, egyszersmind eltávolítja a rendszerváltás idején meghonosított konszenzuskereső német mintáktól.” Eddig az ellen érveltem, hogy keletre mennénk, most az ellen fogok, hogy messze nyugatra...

A magyar demokrácia változásait a hazai politikatudományban elsőként Körösényi András írta le ebben a keretben, azt állítván, hogy „a rendszerváltás és az ezredforduló utáni időszakokat összehasonlítva összességében határozott eltolódást láthattunk egy konszenzusos felé hajlótól egy többségi felé hajló politikai rendszer felé”. A többségi demokráciáról szólva Navracsics Tibor – igen, ő - bevezető tankönyvünkben a következőket írja: “Az egyik szemlélet szerint az a politikai csoport, amelyik az egész politikai közösség által elfogadott szabályok alapján megrendezett, szabad választásokon többséget ér el, vagy többséget tud létrehozni, jogosult arra, hogy az egész politikai közösség többsége nevében lépjen fel, és akadálytalanul valósítsa meg elképzeléseit mint a többség érdekét. Az elképzelés védelmezői nem tagadják, hogy a többség ebben az esetben fikció, hiszen a döntéshozók legjobb esetben is csak a közösség politikailag aktív tagjainak többségét képviselik. A többségi elv ugyanakkor kétségtelenül jól átlátható és legitim döntéshozatali mechanizmust hoz létre. (...) kritikusai által gyakran felhozott érv a többségi demokráciával szemben, hogy az egypárti kormány – éppen a végrehajtó hatalom nagyfokú koncentrációjából adódó – hatékonysága más oldalról a kormányzati hatalom merevségét, a kompromisszumok hiányát is jelenti.”

A magyar politikai rendszerről szóló könyvünkben Lijphart klasszikus két ideáltípusát az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

 
 
Többségi
 
Konszenzusos
Alkotmány
íratlan alkotmány, parlamenti szuverenitás
 
írott alkotmány, kisebbségi vétó
Végrehajtó hatalom (kormány)
egységes
(egypárti többségi kormány)
 
megosztott
(nagykoalíció)
Törvényhozás-végrehajtás
fúzió
elválasztás
Törvényhozás felépítése
egykamarás
(vagy aszimmetrikus kétkamarás)
 
kétkamarás
(és kisebbségi képviselet)
Állam felépítése
egységes, illetve centralizált
 
federális, illetve decentralizált
Képviselet jellege
kizárólag képviseleti demokrácia
 
közvetlen demokrácia elemei
Választási rendszer
többségi
 
arányos
Pártrendszer
kétpártrendszer
 
sokpártrendszer
Érdekcsoportok
pluralista, versengő
 
korporatív
Alkotmányossági felülvizsgálat
nincs
van
Központi bank
kormánynak alárendelt
 
független
 

Ha a táblázat elemeit használva tekintünk a mostani változásokra, az alkotmányossági felülvizsgálat gyengítése valóban a többségi modell irányába való további elmozdulást jelentene, ez nem vitás. A kérdés csak az, s ennyiben lehet vitatható Halasi Endre állítása, hogy vajon valóban a modellváltás-e a Fidesz elsődleges célja; azaz ez-e a legjobb magyarázata a mostani eseményeknek. Az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítése kapcsán a kormány szándékairól itt ezen a blogon is sokat vitatkoztunk az elmúlt napokban, ezért a korábbi állításokat most már tényleg nem ismétlem meg. Inkább két olyan elemre hívom fel a figyelmet, amely gyengíteni látszik a „gondosan megtervezett folyamat” feltételezését:

1. Következetesség. Bár 1998 és 2002 között a Fidesz valóban a többségi demokrácia elkötelezett hívének tűnt, 2002 után ellenzékben sokkal inkább a konszenzusos modell elveit és intézményeit erősítette politizálásával. Kiállt a közvetlen demokrácia (népszavazás) fontossága mellett, sőt, sikerrel alkalmazta is azt; minden esetben megkérdőjelezhetetlennek tartotta az alkotmányos felülvizsgálat eredményeit, a demokrácia lényegi elemének nevezte a kontroll lehetőségét; továbbá gyakran tagadta, valamint akcióival és retorikájával gyengítette a parlamenti szuverenitást. Elvitatta például a parlamenti többségnek azt a jogát, hogy 2004-ben új miniszterelnököt válasszon, később pedig számos alkalommal illegitimnek tartotta a társadalmi támogatást nélkülöző parlamenti döntéseket. A demokrácia két modellje közötti választás a Fidesz esetében (és az MSZP-nél is!) inkább tűnt a politikai pozíció, az aktuális helyzet által meghatározottnak, semmint tudatos, elvi koncepciónak.

2. Tartalom. Ha a Fidesz elsődleges célja valóban a többségi modell átvétele lenne, akkor olyan pontokon is törekedne erre, amelyeknél a változás közvetlen és egyértelmű politikai hasznot nem eredményezne számára. A magyar demokrácia többségivé válásának egyik jelentős korlátját jelentő úgynevezett kétharmados törvények megszüntetésének terve eddig például szinte sehol nem jelent meg (áprilisban mi beszéltünk róla). Ez persze bizonyos értelemben nem is csoda: miután a kétharmados többség megszerzése kivételes esemény, a Fidesz mostani „alkotásait” a későbbiekben ez a számára ellenzékben is rendelkezésre álló kisebbségi vétó tehetné hosszú életűvé (értsd: amíg nem születne egy nemfideszes, ezeket a változásokat ellenző kétharmados parlamenti többség). Ha minden döntéshez elegendő lenne a feles többség - ahogy ez a brit modellben van -, egy kormányváltás azonnal veszélybe sodorhatná a korábbi változásokat.

„A Fidesz vezetői minden bizonnyal tisztában vannak azzal is, hogy a kétharmados parlamenti többséget aligha tarthatják meg több cikluson keresztül, így pusztán gyakorlati szempontból is célszerű számukra a – csupán egyszerű többséggel rendelkező – kormányzat lehetőségeit korlátozó intézmények átalakítása” – írja Halasi Endre. Nekem úgy tűnik, hogy a „pusztán gyakorlati” - amely ebben az esetben következményeit illetően tényleg a többségi modell irányába mutat - azért jobban jellemzi a mostani helyzetet, mint a „tisztán elvi”.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr722426788

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nemzeti kisgömböc meséje 2010.11.06. 10:19:51

politikai meseAtyafiak, egyszer volt, itt is van, volt egyszer egy ország, hál Istenek még meg is van! Annak az országnak a házába bé került egy kisgömböc. Nem ok nélkül, a nép akarta, hogy ott légyen osztán irányítsa a sok tennivalót. Kisgömböcünk már...

Trackback: Vigyázz, dől a fa! 2010.11.06. 10:19:34

politikai meseAtyafiak, Viktorunk, ki egyszer volt, most van csak igazán, nagy tettekre született e földre. Azonkívül nagy fába vágta a fejszéjét!Barátunk, miután kényelmesen elhelyezkede országunkban, keveselte a mozgásterét, így hát kikacsintott mess...

Trackback: A parlamenti nagy feleltetés! 2010.11.06. 10:19:19

politikai meseAtyafiak, képzeljétek minő csodálatos eseménynek nézünk eleibe, hétfő napján! Ferenc, a bukott deák, feleltetni fogja Viktort, a bukásra álló deákot.No mit szóltok Feleim, ki még nemrégiben könyékre támaszkodva válaszolgatott szebbnél sze...

Trackback: Minden nagyon szép, minden nagyon jó... 2010.11.06. 08:51:01

 Nem is értem, kedves Árpád, hogy miért vagyunk meglepődve azon, hogy a Fidesz továbbra is tartja az előnyét a többi párttal szemben? Hiszen eddig bármit is csináltak, az a népakarat volt, bármit is mondjon Gyurcsány Ferenc vagy az LMP. Hiszen a n...

Trackback: Best of Alkotmánybíróság-vita 2010.11.05. 23:38:24

A parlamenti vita 12 legsokatmondóbb pillanata. Az index parlamenti tudósításának szubjetív, szerkesztett válogatása (a szövegek sorrendben vannak, de a legtöbb nem közvetlenül egymás után következett).1. Lázár is elismerte, hogy valójában nincs szüksé...

Trackback: Köszöntjük az újabb (csaló) elszámoltatási kormánybiztost! 2010.11.05. 23:38:05

Az eddigi biztos, Papcsák Ferenc lemondott. Nem azért, mert az ő furcsa szerződéseit és felügyelőbizottsági tagságait is ki kellene vizsgálni, és az összeférhetetlen lenne. Pedig emiatt már hónapokkal ezelőtt le kellett volna mondania. De nézzünk a jö...

Trackback: Az AB-ügy anomáliái 2010.11.05. 23:15:01

 Egyelőre töretlenül népszerűnek tűnik a második Orbán-kormány és a Fidesz megítélése. Ugyanakkor erősödnek a kormányzati teljesítményt és döntéseket bíráló, azokat szkepticizmussal fogadó hangok, ezzel párhuzamosan az ellenzéki erők tetszhalott, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2010.11.07. 14:19:55

@Szimba:

Szintézis: a provokátor az előhangok szakértője ...

Kiegyezünk?

(Templomi (gyülekezeti) éneklésről ismeretes az alábbi felosztás: van maga a gyülekezet, meg az előordítók és az utánbőgők ... )

nyünyüge 2010.11.07. 14:25:56

Bréking:
A legfőbb ügyésztől vár választ az elszámoltatási kormánybiztos Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának ügyében:

Az elszámoltatási kormánybiztos arra kéri Kovács Tamás legfőbb ügyészt, nyilatkozzon, valóban érkezett-e a nyomozóhatóság részéről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány.

www.hirado.hu/Hirek/2010/11/07/13/A_legfobb_ugyesztol_var_valaszt_az_elszamoltatasi_kormanybiztos.aspx

Komolyan, mint a gyerek Karácsony előtt , amikor napjában huszonkétszer kérdezi, hogy mikor jön már Jézuska:

guvernalista (törölt) 2010.11.07. 14:32:26

@Szimba:
vidéken járási volán kellene. működhetnének iránytaxik is, amiről beszélsz, aminek nincs kötött menetrendje. velem történt olyan, hogy a busz nem arra ment, amerre képzeltem. megkérdeztem, hogy miért kanyarodtunk le. a válasz ez volt: "há' csötörtök van, oszt megyünk tápér'".

jjulie 2010.11.07. 14:33:57

@nyünyüge:

a gyurcsányt muszáj lesittelniük, ez kell a túléléshez, akár a magánnyugdíjpénz

Átverés! 2010.11.07. 14:40:38

@ó jaj!
Többször értettem egyet már az érvelésével.A mostaniak zömével is.A cikk valóban jó, hiszen ha hamarabb kitárgyalásra került volna ez a két fajta demokrácia felfogás sok felesleges vita elkerülhetővé vált volna.

Azzal, hogy a többségi demokrácia tételeinek kidolgozásában Navracsics Tibornak is alkotó hozzáadása van, lehetett volna tudni, hogy mindenáron a megvalósításáért fog küzdeni, héttérből a neve hozzáadása nélkül.
Az egész Fidesz pártelitből nem is lenne képes senki ilyen mélyreható, államigazgatási átalakításra,ehhez igazitott a alkotmány megalkotására.

Egyetemi munkájához az ország lesz a kisérleti laboratórium.

Persze ez a mélyreható,államigazgatási, alkotmányjogi, gazdasági átalakítás legszolidabban is két esélyes lehet.

Ordnassac 2010.11.07. 14:47:41

@jjulie: egyáltalán nem biztos. Sokkal hasznosabb Gyurcsány úgy, hogy lehet ijesztgetni vele...

panelburzsuj 2010.11.07. 14:48:59

@Ordnassac:

Az ordi-ordítást köznyugvást keltően kiveséztük már, nem? :)

(Vagí az elő-ordi valami olyasmi, mint a jávai ember?)

tbb 2010.11.07. 15:23:08

@Ordnassac:

Nem tőled kérdem, csak a belinkelt alapján újra felvetődött bennem: hogyha kötöttpályás az mnyp befizetés, az mnyp portfolio, kifizetési gond meg semmi, akkor mi kerül abban 5%-ba?

jjulie 2010.11.07. 17:05:34

@tbb:

ebben az mnyp-ben lehet, hogy egy csomó dolog nem stimmel

a megsemmisítésénak a stílusa biztosan nem

ubul2000 2010.11.07. 18:16:27

@jjulie: most irányítom át a befizetéseket a saját számlámra

nyünyüge 2010.11.07. 18:23:32

@tbb:
Attól, hogy szabályozva van a portfóliók tartalma, attól még van dolog vele. Hogy ez hány százalékot ér, azt nem tudom.

Mindenesetre igen "kreatív" megoldás, hogy az apeh a munkáltatókra bízta az mnyp pénzek átirányítását. Bár rémlik valami, hogy a munkáltatóm is aláiratott valami papírokat mnyp ügyben sok évvel ezelőtt, és azon biztosan nem az volt, hogy 0 % -ot legyenszives ezentúl a x mnyp-ben levő számlámra utalni.

jjulie 2010.11.07. 18:48:53

@ubul2000:

az enyémre is irányítanál?

AkarkiJ 2010.11.07. 18:51:11

ha manyup pénz le lehet nyúlni gazdasági vészhelyzetre hivatkozva, akkor az egyházak adómentessége, támogatása és vagyonának megadóztatása miért nem kerül terítékre? így legalább nem az emberekkel fizettetnék meg

Ordnassac 2010.11.07. 18:57:17

@AkarkiJ: már először is unalmas volt ez a megjegyzés, most sem lett jobb...

ubul2000 2010.11.07. 18:57:43

@jjulie: megfelezzük, pontosan annyit, mint az enyémre. Rendben? :)))

jjulie 2010.11.07. 18:59:06

@AkarkiJ:

semmiféle gazdasági vészhelyzet sincs, honnan veszed hogy létezik ilyen indok

"Orbán: stabil az ország pénzügyi helyzete
Az ország pénzügyi helyzete ma stabil és kiszámítható, jó reményekre ad alapot ahhoz, hogy a kormány folytassa a szerkezeti átalakításokat és egyúttal beindulhasson a gazdaság növekedése.

2010.07.28 15:37MTI

Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Új Széchenyi Terv vitairatának bemutatóján szerdán Budapesten a Marriott szállodában. "

azóta mondtak mást?

jjulie 2010.11.07. 19:01:22

@ubul2000:

ok, de együnk hozzá halat, sütsz?

bort hozok (láttam a juhfarkot szereted)

ubul2000 2010.11.07. 19:07:55

@jjulie: Most sajnos csak fagyasztottat tudok készíteni, de szabadon választhatsz, milyen halat kívánsz...

Ordnassac 2010.11.07. 19:11:18

@ubul2000: @jjulie: Lui, I tink disz iz dö biginning ov ö bjútiful frensip

jjulie 2010.11.07. 19:13:05

@ubul2000:

pisztráng a kedvencem

www.youtube.com/watch?v=wlxVTpEyMEw

ezer éve fogtam párat nyirád mellett egy patakban

jjulie 2010.11.07. 19:15:24

@Ordnassac:

ha van zsé, lőn barátság

(nekem nincsenek feladhatatlan elveim)

jjulie 2010.11.07. 19:17:48

@ubul2000:

rádbízom

azok a nyirádiak kaptak valamilyen bundát is annak idején

ubul2000 2010.11.07. 19:24:13

@jjulie: Lehet olyat is - télen különösen aktuális :)))

ubul2000 2010.11.07. 19:25:34

@Ordnassac: válasték lenni angol pörfect

tbb 2010.11.07. 19:25:55

@jjulie:

Kivételesen tökéletesen egyetértek veled. Bár ki tudja, ha így megy tovább, lehet hogy az lesz difót.

lüke 2010.11.07. 19:31:11

@simonmondja.:

ha alszik:
To sleep: perchance to dream: ay, there's the rub;
For in that sleep of death what dreams may come

ubul2000 2010.11.07. 19:31:22

az egy jó film volt

jjulie 2010.11.07. 19:32:55

@tbb:

difót? a makkoltatásig jutottam a szlengblogon

AkarkiJ 2010.11.07. 19:34:17

@jjulie: persze, hisz ha nem lenne gazdasági vészhelyzet, nem lenne szükség több millió ember évtizedes megtakarításainak a lenyúlására

és egyáltalán nem elvetendő gondolat, hogy az egyházak is beszálljanak az adózásba, ha már tényleg ilyen lépésekre van szükség, mint a manyup pénzek lenyúlása

jjulie 2010.11.07. 19:36:49

a david villa rúgta a másodikat

jjulie 2010.11.07. 19:43:51

@AkarkiJ:

nincs vészhelyzet

amíg nem mondja be a viktor, addíg

az hogy bebukja nélküle azt amit a hülye dumákkal felépített, az lehet az orbánpártnak vészhelyzet, de az kit érdekel?

panelburzsuj 2010.11.07. 19:51:33

@jjulie:

Fordítás még nincs, de a versike eléggé állnadósultnak látszik:

2009. (!!) december 3.

"Magyarország helye a világ térképén egyértelmű, NATO-tagok vagyunk és az Európai Unió tagjai. Ez azt jelenti, hogy mi nyugati zászló alatt hajózunk, de ma keleti szél fúj a világgazdaságban. A vitorláinkat ennek megfelelően kell fordítani" - jegyezte meg Orbán, s hangsúlyozta, hogy a világgazdaság centruma jól láthatóan eltolódik Ázsia irányába."

www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-319247

tbb 2010.11.07. 19:52:41

@nyünyüge:

A pszáf igazán megvizsgálhatná és publikálhatná. Bencsmárkolva a tőkeszámlák költségeihez. Úgy saccolom hogy minimum a 2-szerese.

panelburzsuj 2010.11.07. 19:53:29

@panelburzsuj:

És egy axióma:

"A davosi csúcs megszólalásainak egy végkicsengése volt: a kapitalizmusra a piaci spekuláció jelenti a legnagyobb veszélyt. Mert a spekuláció hamis illúziót táplál, azt, hogy munka nélkül is fenntartható a gazdaság. A világgazdasági változások mindenhol szembenézésre kényszerítik a politikusokat. Olyan pénzkapitalizmus alakult ki, amely a más pénzének kockáztatását tekinti normának, értékteremtés nélkül. Az értékpapír piac azonban csak akkor értékes, ha a termelés támogatja. A pénzkapitalizmus számára csak a jelen számít.

Ez a hamis gondolkodás a gyakorlatban azt eredményezheti, hogy egy bajban lévő cég profitot mutathat ki, csak azért, mert átminősítették. Egyre kevesebb vállalkozás marad fenn és egyre kevesebb új cég jön létre. A kapitalizmus jövőjének megtárgyalása mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára a legfontosabb. A világgazdaságban keleti szél fúj, azokat az országok sikeresek, amelyekben termelés folyik. A jövő egyik axiómája: a munkát soha nem válthatja ki a spekuláció."

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/ime-orban-viktor-gazdasagpolitikai-tervei-video-306558

nyünyüge 2010.11.07. 20:01:11

@panelburzsuj:
Mivan? Hát nem értek a vitorlázáshoz, de borulásgyanusnak tűnik a történet, ha keleti szélben keletre próbálunk fordulni :)!

AkarkiJ 2010.11.07. 20:01:53

@panelburzsuj:

az az borzasztó ebben, hogy azért tudnak sikeresek lenni a távolkeleti országok, mert baromi olcsó a munkaerő, magyarul baromira szegények az emberek

bár, ez is lehet cél, csak nem rémlik a kampányból az emberek elszegényítése, hogy új kistigrissé válhassunk :)

ubul2000 2010.11.07. 20:02:33

@nyünyüge: akkor bizony lavirozni kell

jjulie 2010.11.07. 20:04:30

@panelburzsuj:

és szállítunk keletre metafórákat? merthogy abból feleslegünk van

AkarkiJ 2010.11.07. 20:07:35

@jjulie: majd befogadunk pár millió kínait, mert abból meg nekik van feleslegük :)

panelburzsuj 2010.11.07. 20:12:11

@jjulie:

Kaját.

Ők eladják nekünk az olcsó és szar fokhagymát, és megveszik tőlünk a drága finomat.

Közbe a főnök lelki masszázst tanul az ebben jelentős tapasztalati tőkét felhalmazott távolkeleti bölcsektől:

koczianpeter.nolblog.hu/archives/2010/02/19/Orbn_a_coach/

panelburzsuj 2010.11.07. 20:22:46

@nyünyüge:

Rosszul érted: a keleti szál nyugati kikötőkbe fújja a magyar hajócskát...

A kínaiakkal meg nem vetélkedni kell - hanem segíteni őket gazdasági szabadságharcukban ...

panelburzsuj 2010.11.07. 20:26:15

@lüke:

Te a macival mosol fogat?

bóra77 2010.11.07. 21:10:44

@nyünyüge: egy iránytű nem ártana, igaz?:)

Szimba 2010.11.07. 21:13:55

asiafan.hu/

Ez a Keleti szél egészen jó! Mindjárt egy csokitortával kezdődik!:-)

Ordnassac 2010.11.07. 21:42:48

@bóra77: a "Welcome to Chinatown!" elég lesz? ;-)

2010.11.07. 21:43:14

Szép estét mindenkinek!:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.07. 22:22:38

@Szimba: látom, jobb, ha kifejtem. Szóval a hajnalban fogott halat bevittem a Balatonszárszón, a Bulcsu utcában levő nyaralónkba.

Szimba 2010.11.07. 22:40:21

@Hepci:

Pardon!:-))
Az nem egészen a budapesti Volán telep.:-)

Szimba 2010.11.07. 22:44:20

Látom, ma senkit sem érdekel a politika!

Itt egy hirdetés, bár azt hiszem, nem igazán lesz eredménye:
elveszett a cirmos kandúr pártfogoltam októberben.

Ha valahol Budapesten láttok egy nagyon csíkos, fiatal zöld szemű macsekot kóborolni, akkor feltétlenül fogjátok el.
Különös ismertetőjegye: karmol. (nagyon):-((((

porfelhő 2010.11.07. 22:55:29

Azt hittem lesz új poszt, de nincs, a TG. biztosan a kerjében dolgozott, vagy kirándult.:) mikor lesz már, új poszt!?

porfelhő 2010.11.07. 22:59:25

Jaj! most látom, hogy ezt az egy mondatot sem irtam le hibátlanul! "kertjében.!
Hireket sem találok. csak annyit találtam, hogy "Madridban nyert a bajnok, a Barca nem hibázott".

2010.11.07. 23:07:39

@Szimba: ó szegényke! Melyik kerület? Enyémet ki nem engedem ezért!

porfelhő 2010.11.07. 23:33:47

Ja! Még ezt is találtam a hírekben.
"Lehet, hogy csak ebben az évben tudjuk befagyasztva tartani az energiaárat. Jövőre már nem." mondta az OV. a mai kormányülésen. " / Jövőre lehet mégis lesz gázár emelés./

ssi 2010.11.08. 08:20:08

kormány: lehengerlő, de mitől kellene tartania: saját céljaitól/ellenvéleményektől?

ellenzék: nincs egység, sőt! egymást gyengítő vélemény, fellépés, stílus

választó: többség nem érti a várható változásokat, de érzelmi alapon hű

szakértők: akadnak vélemények, de ki mit néz, ki mit hallga, ki mit olvas

civilek: D.C. tüntetés, de kellet-e Gy.F. beszéd, Seres Mária hol van?

közhangulat: 2.7mill főn múlik 10mill fő sorsának bizonytalan alakulása

ssi 2010.11.08. 08:29:47

kormány: "Megtartjuk a többségnek tett ígéreteinket. Az ígéretek és az anyagi feltételek összeegyeztethetetlenek"
hvg.hu/velemeny/20101108_orban_kormany_politika

hitelesek: megtartjuk/növeljük az életszínvonalunkat, de az álmok és az anyagiak nincsenek összhangban

panelburzsuj 2010.11.08. 09:11:46

@manyike:

"közhangulat: 2.7mill főn múlik 10mill fő sorsának bizonytalan alakulása"

Ezt szeretné elhitetni a Fidesz.

A valóságban kétlépcsős a "sorsalakulás" (már legalábi saza része, amelyre belülről, "önerőből" egyáltalán hatni tudunk).

A hosszabb (ciklus méretű) lépcsőt ma megint megvilágította a startégia főmágus Cséfalvay:

"Az akciótervek és a válságadók megteremtik a feltételét, hogy a megörökölt ötszázmilliárd forintos államháztartási lyukat kezeljük.

(Az SZJA-csökkentéssel) ...több pénz marad az embereknél, amelyet döntően fogyasztásra fognak költeni ...

A jelentős mértékű adócsökkentés beindítja a gazdaságot, így mire 2013-ban kivezetjük a válságadókat, a gazdaság újra szárnyalni fog."

Némileg szerkesztettem, innen:

www.magyarhirlap.hu/gazdasag/romhalmazbol_kell_gazdasagot_epitenunk.html

A rövidebb (szavazás méretű) lépcső roppant egyszerű: akad-e elegendő kormánypárti képviselő, aki alkalmanként szembe mer szegülni Orbán Viktorral és szűk körével.

panelburzsuj 2010.11.08. 09:16:55

@panelburzsuj:

Hogy egyértrelmű legyen: a Fidesz gzadaságpolitikai föltevése az, hogy a jobbmódú magyar magánszemélyeknél meghagyott jövedelem pont olyan módon fog "elköltődni", hogy ez a költésszerkezet zömében a magyar tulajdonú gazdasági vállalkozásokat erősíti.

panelburzsuj 2010.11.08. 09:27:36

@panelburzsuj:

Ja és mindez az egységes Európa kereteiben, ahol a legfőbb törekvés a tőkék, az áruk és a munkaerő (=adóalany+vásárló) szabad áramlása.

ssi 2010.11.08. 09:31:55

@panelburzsuj:
értem a fő gazdasági koncepciójukat , hogy el tudom-e fogadni?
- alkatilag az óvatos duhajok közé tartozó kreatív, örök megújuló vagyok
- én először bebiztosítanék, utána költekeznék
- túl nagy a kockázat - milliárdokról s országosan
- nem tudom Matolcsy-hatáson kívül van-e más is, hogy ezt reméli O.V.
- koromnál fogva meg gyanakvó, ha sok a titok, csúsztatás, álcázás

egy kulcsos SZJÁ-val 308mrdFt-tal több marad az emberek zsebében, de

- ebből 300mrd Ft az emberek 5-6%-ának a zsebében
- ennek az 5-6%-nak a többsége a Fideszre szavazott - gondolom
- s Fideszre szavazó néhány % mikor elégedetlenkedik majd?
* pl. bankadó, különadók, mnyp, TB-emelés érintheti őket rosszul?

maradék fidesz-szavazóban kitart a hit, vagy ellenvélemény helyett beletörődik? - pl. egyházak támogatása még hátra van, nemzeti öntudat-hazaszeretet erősítésének pedig számtalan módja lesz

új Alkotmány gondoskodhat-e előre arról, hogy a mostani kormány későbbi elszámoltatása is korlátozva legyen?

panelburzsuj 2010.11.08. 09:37:30

@radala:

"A politikai elemző szerint Orbán Viktor régóta a saját osztályát: a feltörekvő sokgyerekes családokat és a hazai vállalkozókat tartja az igazi nemzetfenntartó erőnek. Egész politikájának sarokpontja a felső-középrétegek erőteljes állami támogatása. Rajtuk keresztül képzeli az ország egészének felemelését. A miniszterelnök reméli, hogy a most adott indítólökéssel a megtámogatott csoportok hamarosan olyan lendületet adnak az egész magyar gazdaságnak, amilyet ő adott a hazai politikának. Így a jövőre három-, a következő években már négy-öt százalékos, esetleg még nagyobb növekedés igazolja majd a radikális adóátrendezés okozta roppant kockázatokat."

Vajon Tölgyesi szeüvegét hordom én is - vagy tényleg maga a látvány ugyanaz? :))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.08. 09:37:40

Képzeljétek, azt álmodtam, politikus vagyok és Orbán Viktorral meg Gyurcsánnyal egyeztetek. Ekkor Kamilla szerencsére megsimogatta a pocakom és felébredtem. :)

panelburzsuj 2010.11.08. 09:40:39

@manyike:

Marketing-fejjel én ennél sokkal földhözragadtabb vagyok: hol a kutatás? Hol van az a felmérésre alapított számítás, hogy várhatóan mit fognak kezdeni Orbán kedvencei a náluk hagyott pénzzel?

lüke 2010.11.08. 09:41:34

@ panelb:
nem ,már korábban írtam, a macival alszom
repetito mater studiorum est
a protkóm meg a pohárban,
hogy zsüli ne érdemtelenül hívjon öreganyámnak

amikor jog/ászok közgazdászok lesznek
www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/tolgyessy-a-politika-sodrasaban-a-koltsegvetes.html

a Barca , nekem:
sportgeza.hu/kezilabda/2010/11/04/kiall_a_kezivalogatott_nagy_laszlo_mellett/

panelburzsuj 2010.11.08. 09:41:45

@Hepci:

Nagy bunyó lehettett a pocidban ... :)

lüke 2010.11.08. 09:43:39

PB nagyon aktív vagy ma
itt a sz/ámítás:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/08/a_nyugdijpenztari_hozamok_alaassak_a_kormany_erveit/?rnd=981

megj: nekem a propagandájuk nem tetszik, az mr1- már átállt erre

bóra77 2010.11.08. 09:45:37

@Ordnassac: igen! most már csak arra lennék kíváncsi, hogy mikor fedezi fel "magának" OV Brazíliát...

lüke 2010.11.08. 09:48:01

hát az nem sok!
index.hu/belfold/2010/11/08/58_5_milliot_kolt_a_kormany_gepkocsihasznalatra/

tiz kp kategórás autó
3 jobb jeep
söt egy Aston Martin még ki se jön belöle, szegények
egy se lesz James Bond
www.astonmartin.com/

lüke 2010.11.08. 09:49:17

@bóra 77:
mér`má`nem az ez itt:
öserdö

panelburzsuj 2010.11.08. 09:50:28

@lüke:

Bocsánatot kérek, hogy (eddig) nem szólítottalak öreganyámnak ...

De most vizualizáltam magamban a nyugovóra térésedet, úgyhogy innentől nem fogok téveszteni! :)

lüke 2010.11.08. 09:51:39

@PB
mindenki magából indul ki
de, akkor nagyra nem viszi!

ssi 2010.11.08. 09:53:00

@panelburzsuj:
a hatásszámítások közlése az egyszerű halandónak is egy általános gazdasági képzést jelenthetne - de miért nincs?

"egységes Európa kereteiben" ez régi korlát, s nem jó, de pl. gátszakítás = Kína

csak találgatni lehet, hogy az állam erősítése mit szolgálhat, mert ez elmúlt években hallottakkal ez szembe megy (még saját szakembereik is az állami feladatok csökkentését hirdették):
- ME személyes ambícióit?
- önös anyagi érdekek bebiztosítása?
- kádári gondoskodó állam illúzióval takarózni?
- csúnya kapitalizmus elűzésének központba állítása, mint figyelemelterelés

azt még értem: cél az ország erősítése - mindenben: gazdaság, népesség, nemzettudat
azt viszont egyáltalán nem értem, hogy ilyen nemes célokhoz miért ez a stílus: atyáskodó, titkolózó, lehengerlő, mesterkélt retorikájú, minden szokás-jogrendet megregulázó

panelburzsuj 2010.11.08. 10:01:44

@manyike:

OV úgy döntött, hogy a "világgazdasági versenybe" nem sokezernyi lélekvesztőre szétosztva, hanem egy nagy állami csatahajóra összegyűjtve fogja benevezni a magyar nemzetet.

A belső verseny így az OV preferenciá szerinti előmenetelre korlátozódik, minden más energiát a közös hajó (összevonva:k köz(ös)+(ha)jó= közjó) evezőinek húzásra és virorláinka éllítgatásara kell fordítani.

Hungarian Jack Sparrow.

radala 2010.11.08. 10:02:04

@panelburzsuj: Szerintem ezt senki nem vonja kétségbe, hogy ez a látvány. A kérdés az az, hogy ez helyes stratégia-e.
Szerintem lehet helyes. Meglátjuk, ha nem akarjuk akkor is.
Én nem tudok ennél jobb stratégiát most elképzelni. A Fidesz ezt tette 98-02-kört is, bár kétségtelenül szelídebben, akkor még belefértem a teljes kedvezménybe, most nem férnék bele:-)
Ez nem ördögi szerintem. Nem nagyon tudom ki más lehetne az, aki kihúzza az országot a bajból.

panelburzsuj 2010.11.08. 10:12:32

@radala:

Mégegyszer mondom: ezt a stratégiát igen látványos, hozzáértést, biztonságot sugárzó kutatásokkal alá lehetett (kellett) volna támasztani.

Ehelyett most van a "higgy bennem és kövess engem".

Majdhogynem blaszfémia.

guvernalista (törölt) 2010.11.08. 10:15:53

@panelburzsuj:
az szja csökkentés hatására a megtakarítások fognak nőni, és a (betéti) kamatok. ami egyébként nagyon helyes. de ettől a fogyasztás nem fog nőni. szerintem legalább is. a fogyasztás növekedéséhez áfa csökkentés kellene. ha alacsonyabb az áfa, akkor a porszívó mellé adnak még egy hajszárítót. a tábla csokira ráírják: 10% ajándék.

szerintem az okos lépés az lenne, ha egy valódi egykulcsos adót csinálnak. ami azt jelenti, hogy szja, tnya, áfa, eva egyetlen kulcs alá esik. és azt belövik első körben mondjuk 21%-ra. tehát megszűnik a minimálbér adómentessége, de azt mondják, hogy ez az áfában visszanyerhető. ebben az esetben emelkedett volna a társasági adó, viszont nem fenyegetne a különadó.

itt pont azt kellett volna kihasználni, hogy a külpiacokon kivetik a bankadót, és itt meg nem vetik ki. itt meg csak társasági adó van. ami ugyan magas lenne, de nem fenyegetne a különadó. hanem a piac számára egy kiszámítható környezetet kínálna. szóval akkor magyarország lehetett volna az új svájc. a tőkepiac innen finanszírozhatná meg a makro régió beruházásait.

meg kellett volna állapodni a valutaalappal, és egyszerűen le kellett volna értékelni a forintot. ezzel a devizahitelesek ugyan rosszul jártak volna, de lehetett volna azt mondani, hogy ezt a veszteséget az szja, és az áfa csökkentés kompenzálja. a versenyképesség alapvetően a monetáris politikától függ, és nem a költségvetéstől. és az nyilvánvaló, hogy a forint túlértékelt. a német keksz túl olcsó az aldiban. de egy leértékeléssel a forintgazdaság versenyképessége nőtt volna meg, nem csak néhány önkényesen kiemelt ágazaté.

szóval akármilyen rosszul hangzik, de a liberális gazdaságpolitika a nyerő. a fidesznek és az országnak az a szerencséje, hogy a külső környezetben sincs senki, aki liberális gazdaságpolitikát folytatna. hanem mindenki nekikezdett ágazatokra lőni. ennek viszont egy w alakú válság lehet a következménye. szóval ez a rohanunk a forradalomba taktika meglehetősen kockázatos.

panelburzsuj 2010.11.08. 10:28:20

@guvernalista:

Te leírtad a liberális olvasataot, de én pont azt károgom, hogy hiányolom a konkrét helyzet konkrét elelemzését. Egészen nyersre faragva: vajon a kedvezményzettek preferenciái valóban azok-e, mint amit OVI és agytrösztje (vagy guvernalista, vagy bárki) FELTÉTELEZ róluk?

Miértt kell ott jósolni, ahol mérni is lehet??

ssi 2010.11.08. 10:31:07

@panelburzsuj:

olyan irodalmi vagy, de nekem nagyon bejön :-))))

"OV úgy döntött" igen, ez látszik, de a szakszerűsége még nem eléggé

felnőttek: földhöz ragadottabb/álmodozó... s hová kerül a hatalom?

ssi 2010.11.08. 10:47:25

65 százaléka nem érti a pénzügyekkel kapcsolatos információkat. Akkor miért csodálkozunk azon, hogy a bankok simán rábeszélték ügyfeleiket
fidesz.hu/index.php?Cikk=155073

ssi 2010.11.08. 10:54:44

@guvernalista: @panelburzsuj:

racionalizálási, szerkezet átalakítási lépések helyett államosítás,
hiányzó pénzek biztosítása pár évig a különadókból, majd a gazdasági növekedésből - mert "OV úgy döntött" - ha nem jön be az álom, mekkorát bukhat az ország, mivel minden korábbinál hatalmasabb milliárdokról van szó

Mind gyakrabban esik majd szó az önkormányzati közigazgatás, kórház- és iskolarendszer államosításáról
inforadio.hu/hir/belfold/hir-391734

Szörny 2010.11.08. 10:59:50

Nekem úgy tűnik, hogy a Fidesz logikája szerint kétharmad fölött többségi demokrácia van, alatta konszenzusos. A mennyiségi változás minőségibe csap át. :-)

panelburzsuj 2010.11.08. 11:25:33

@Szörny:

Ja. Ám ha a "sztálinista gyökerű technikai szabályhalmaz" háromnegyedet írt volna elő, akkor rittig ott lenne az átcsapási pont ... :)

panelburzsuj 2010.11.08. 11:33:35

@manyike:

Cinikus leszek: OV elszántan magánpókerezik, de a rávalót azért ő is a közzel fizetteti meg.

Igaz, nem közvetlenül a "zemberekkel", hanem a "zemberek" életterét alkotó intézményekkel.

Spekulánsokról pedig, mivel nincsenek, szó se essék ...

lüke 2010.11.08. 11:34:23

@PB a stratégia egy szégyen,
mégha blaszfémia lenne,dehát ennyi klerikális hivö nincs

ssi 2010.11.08. 12:42:13

@panelburzsuj:
cinizmus - simán belefér - nehéz megtalálni a megfelelő szavakat

kormány nem számolt a járulékalap felső határa felett elmaradó 27 százalékos járulékkieséssel. Ez 2009-es árakon számolva 162 milliárd forint. Nemsokkal később Matolcsy György és Rogán Antal is korrigálta az adócsökkentéssel kapcsolatos kalkulációit, vagyis hozzáadták a 162 milliárd forintot a 308 milliárdhoz.
hvg.hu/kkv/20101108_adocsokkentes_ado_atlagember_advaltozas

dzsaszper 2010.11.08. 16:28:00

A mai nap elég érdekes történéseket hozott.

Örülök, hogy a 2/3 újragondolja az AB-t érintő alkomtánymódosítást.

Annak nem örülök, hogy a pártelit az utolsó pillanatig visszatart minden információt és ez így is marad. Hol a nemzeti konzultáció?

Az mszp szerintem többek közt abba bukott bele, hogy nem demokratikusan működött, nem voltak transzparensek a fajsúlyos döntések... A fidesz el akarja ezt tanulni a jelek szerint...
süti beállítások módosítása