Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
02:08

Az okok prózaisága nem akadályozza meg a következmények költőiségét… Mérő László legújabb könyvében (Az érzelmek logikája) olvastam ma éjszaka ezt a mondatot, egy azt megelőzően hallott, csodálatos hangnak köszönhetően talán inkább lírára, semmint prózára hangolva. Mégis: olykor jó hinni abban, hogy nem csak a lángoló szavak, hanem a higgadt mondatok is használhatók valamire.

(Fotó: Népszabadság)

Hogy miért írom ezt? Azért, mert számomra az elmúlt hetek-hónapok egyik legerősebb, legélesebb benyomását a „lángoló szavak” tobzódása jelentette. Körülbelül másfél évtizede követem hivatásszerűen a magyar politikát, és akadt már nem egy olyan időszak, amikor megfigyelőként sem volt könnyű megmaradni az okok prózaiságánál. Foglalj állást, mondd ki, határolódj el – sokszor hallottam már ezeket az olykor nem is annyira finom felszólításokat. A szekértábor-politika nem ma kezdődött és nem is holnap ér véget. Mégis, nekem úgy tűnik, hogy a második Orbán-kormány első félévében ebben a tekintetben is új időszámítás kezdődött.

A legfontosabb változásnak azt látom, hogy a fal most valóban mindkét oldalról épül. Az aktuális kormányok persze mindig sokkal érzékenyebbek voltak az övékétől eltérő megközelítésekre, véleményekre, és ahogy múlt az idő és fogyott a bizalom, egyre ingerültebben kérték számon a vélt igazukat mindenkin, aki a közéletben valamilyen szerepet játszott. Az „aki nincs velünk, az ellenünk van” szemlélet azonban a mindenkori ellenzékre talán kevésbé volt jellemző, pozíciójukból fakadóan nekik mindazok  elfogadhatók voltak, akik nem követték szolgai módon a hatalmon lévőket. S bár mindenki szerette az irányítható, bólogató, mindenben egyetértő társutasokat, volt tisztelete az eltérő álláspontnak, különösen, ha nem látszott mögötte az a bizonyos politikai lóláb.

A második Orbán-kormány eddigi működése azonban olyan politikai hevületet váltott ki, ami szinte lehetetlenné teszi a higgadt, mérsékelt és méltányos beszédet. Nem csupán a kormány elkötelezett támogatói reagálnak indulatosan akkor, ha a kabinet tetteinek leírásában és értelmezésében nem saját álláspontjukat látják viszont; ma a domináns ellenzéki véleményvezérek is pontosan ugyanígy járnak el. A magyar közélet korábban sem volt igazán toleráns a feketétől és a fehértől eltérő színekre, most azonban már nem csak – saját felsőbbrendűségük tudatában - óvatoskodónak és semmitmondónak nevezik azt, aki ettől eltérő választékban gondolkozik, hanem egyenesen ellenségnek tartják. Személyesen tapasztalom: egyre kevésbé van tere a mérlegelő, árnyalatokra fogékony beszédnek, a politikáról szóló diskurzus mind gyakrabban vallomásokkal kezdődik és hitvitaként folytatódik.

Mindez rossz hír azoknak, akik hozzám hasonlóan idegenkednek mindentől, aminek csak egyetlen oldala látszik. Nem kellemes, ha mindenki ellenségnek lát – ez azonban benne van az árban, túlélhető, kibírható, különösen, ha valakinek fontosabb a gondolkozás szabadsága, mint a valahová tartozás biztonságot adó akolmelege. Nagyobb baj, hogy az egyre erősödő harc, a szavak háborúja sehová sem vezet; pontosabban ahová visz, vinne, az senkinek sem lenne szívderítő. A bizonytalanok újra növekvő tábora sok mindent jelezhet, de talán némi köze ehhez annak is van, hogy miközben a politikai elit és az őket követő értelmiségi szolganép a felsőfok állandó fokozásával végletes ellentétpárokba rendezi a valóságot, az emberek egyre jelentősebb része nem tudja és talán nem is akarja követni ezt a sokadik hideg polgárháborút.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr472493818

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az A8-megmaradás törvénye 2010.12.06. 17:02:06

A Költségvetési Tanácstól elvett pénzeken összekaptak a romaszervezetek (Index.hu)." (...) A romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos, a Lungo Drom-elnök Farkas Flórián berágott a MACIKÁ-s, szintén fideszes Varga József képviselőre, és magána...

Trackback: Egy darabig nem lesz euro-nk 2010.12.06. 06:47:32

Nagyon úgy tűnik, a devizahitelesek az elkövetkező években, de lehet az egész futamidejük alatt nem lehetnek soha nyugodtak, hiszen mint az a héten kiderült, a közeljövőben nem igazán szándékozik a kormányunk az eurocsatlakozás feltételeit megteremteni...

Trackback: Országos politikai operettbál 2010.12.05. 14:42:51

A Fidesz ugyan élvezheti kétharmada áldásait, de lassan szocialista mértékű karanténba zárja magát. Nem maradt iránta semleges párt a porondon. Mára a szélsőséges, magát radikálisnak nevező párt a legkevésbé ellenséges, de az is alig vállalja az együtt...

Trackback: Ébredések a narancshályog mögött 2010.12.05. 13:18:47

 Az elmúlt napokban két tüntetés is volt a fővárosban, ami a kormány intézkedései kapcsán szerveződött: a nyugdíjak, a munkahelyek, és a demokrácia védelmezése érdekében beszéltek a szónokok.Talán már felesleges írni arról, hogy a Kormány, és...

Trackback: 2010.12.05. 13:18:03

 Az elmúlt napokban két tüntetés is volt a fővárosban, ami a kormány intézkedései kapcsán szerveződött: a nyugdíjak, a munkahelyek, és a demokrácia védelmezése érdekében beszéltek a szónokok.Talán már felesleges írni arról, hogy a Kormány, és...

Trackback: Orbán Viktor: "Király vagyok!" 2010.12.05. 12:42:01

Addig olvassátok el, amíg életbe nem lép az új médiatörvény, mert utána lehet, hogy ez már nem jelenhet meg!!!Ahová ez az ország így 2010 vége felé tart, ez a helyzet, ez nem emlékeztet másra, mint amit gimnazista korom meghatározó csoportja már eljáts...

Trackback: Az igazságszolgáltatást is elnyeli a kormány? 2010.12.05. 11:19:36

Meglehetősen érdekes következtetésekre ad alkalmat az a javaslat, amit Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a parlamentnek benyújtott. Ez ugyanis az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom legalapvetőbb pillérét, a bíróságok függetle...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2010.12.06. 14:04:03

@Zoltchy:

Ne okoskodj nekem: a Bartók Béla úton, a Kisrabló Vendéglőben - (Boross Péter et., Délpesti Vendéglátó) - ettük/(ittuk) meg mi is a maradék ebédjegyeinket, meg többször előfordult ott egy meglehetősen lármás szakkollégista bagázs is ...

Szóval a magfidesz, az "utóratkó-nemzedék" pontosan ezen nőtt fel.

Zoltchy (törölt) 2010.12.06. 14:05:57

@panelburzsuj:

Akkor te többet tudsz rólam, mint én.

Zoltchy (törölt) 2010.12.06. 14:09:24

@panelburzsuj:

A Zöld szemem kék 1975-ös szám. Orbán Viktor 1975-ben 12 éves volt.

S2000 2010.12.06. 14:14:11

@László56: Benevezhetnél a Godot dumaszínház stand up comedy-re, olyan jót nevettem ezen... :)

Vagy, izé, komoly volt?

Narancshámozó 2010.12.06. 14:18:05

Érdemes egy pillantást vetni a BUX (magyar) és a DAX (német) tőzsdeindexek változásaira. A sokéves párhuzamos együttmozgás után, ez év októberétől többnyire inkább egymással ellentétesen halad a két index. BUX lefelé, DAX felfelé. Nyílik az olló, pedig elméletileg a német gazdaság prosperálása húzza (majd) magával Magyarországot is.
Lásd: www.portfoliofinancial.hu/
Kattintások:
fent: Indexek / BUX / Grafikon /
alul: referencia érték - DAX / végül: grafikon készítés

cambridge.on 2010.12.06. 14:20:01

@panelburzsuj: Régi skandináv mondák és egyes történészek (mint például a dán Saxo Grammaticus vagy az arab Al Idrisi) szerint Finnországnak már a svéd uralom előtt is voltak királyai.

Finnország közel 700 éves kapcsolata a svéd királysággal 1154-ben kezdődött, a kereszténység és Erik svéd király révén. A svéd uralom idején a vallás és az államélet nyelve a svéd volt. 1809. március 29-én I. Sándor orosz cár elfoglalta Finnországot, mely az Orosz Birodalmon belüli autonóm nagyhercegség volt egészen 1917 végéig. Az orosz érában a finn nyelv modernizálódott, elismert nemzeti nyelvvé vált. 1917. december 6-án, röviddel a bolsevik forradalom után, Finnország kikiáltotta függetlenségét.
Részlet a Wikipédiából.

A 700 éves svéd uralom hatására a ma is hivatalos nyelv a svéd, és tanulják az iskolában a svéd nyelvet.
Mára felerősödtek azok a hangok amik szerint fölösleges, az angol sokkal fontosabb.
Angolul szinte mindenki beszél bizonyos szinten.
Bárhol, legyen az hivatal, bank, bolt, el lehet intézni az ügyeket angol nyelvtudással.
Természetesnek veszik, ha finnül nem, akkor angolul beszél az illető.

Ordnassac 2010.12.06. 14:25:36

@cambridge.on: úgy tudom, hogy jelentősebb svéd kisebbség él Finnországban, ez így van?

panelburzsuj 2010.12.06. 14:26:19

@Zoltchy:

Áder meg az öregebb Kövér meg 17. Aztán a kis Viktorka éppen hetedikesként is megpörgethette a lánykákat egy-egy napközis teadélutánon, meg a Koncz Zsuzsa se volt olyan romlandó, hogy három-négy évvel később már senki se tette volna föl ezt a számot.

Igazándiból a kötözködhetnéken túl mi bajod azzal, hogy a Fidesz meghatározó emberei a hetvenes években "kezdtek belenőni" a kádári felnőttvilágba? Ki az elején, ki a végén ...

cambridge.on 2010.12.06. 14:37:06

@Ordnassac: Azt mondták amikor idejöttem, szép és csinos finn lány nincs. Akik szépek és csinosak, azok svédek.

Hivatalosan 6% körül van az arányuk.
Pontosítok, '09-es adat szerint 5,43% ruotsi (svéd).

panelburzsuj 2010.12.06. 14:38:17

@cambridge.on:

Köszönöm a fáradozást. Igazándiból az fúrja az oldalamat, hogy vajon az "ezeréves államiság" mekkora versenyelőny is a mai világban, ha a száz éve még orosz fenhhatóság alatt vegetáló, az itteni "hivatalosság" által mélyen lesajnált "halszagú rokonság" azóta ekkorát tudott mászni a létrán, mi meg - akkorát ...

Zoltchy (törölt) 2010.12.06. 14:38:21

@panelburzsuj:

Úgy érted, hogy nekem bajom van azzal, hogy a fideszesek felnőttek (pontosabban megöregedtek)?
Hm...tulajdonképpen, ebben van valami....

Zoltchy (törölt) 2010.12.06. 14:41:44

@panelburzsuj:

Nem volt hiábavaló a szabadságharc!

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.06. 14:48:40

"Erősen sürgeti a Fideszt, hogy gondolja át a Költségvetési Tanács megszüntetését egy a Financial Timesban megjelent, nemzetközi pénzügypolitikai szaktekintélyek által szignált nyílt levél - írta a hvg.hu."

hirszerzo.hu/profit/20101206_nyilt_level_koltsegvetesi_tanacs

---------------------------------------------

"Szijjártó: Orbán előre jelezte a leminősítést"

hirszerzo.hu/profit/20101206_leminosites_felminosites

Én már most megmondom, hogy Orbán előre jelezte, hogy az ország romokban fog heverni. Tehát senki ne kérje rajta számon, ha ez bekövetkezik! :-)

panelburzsuj 2010.12.06. 14:49:29

@Zoltchy:

Nem, nem úgy értettem, éppezért nem is úgy írtam.

Úgy értettem, hogy az "eszmélésük" a Kádár-kor legfényesebb időszakára esik, és az önéletrajzokból, visszaemlékezésekből nagyjából az is kiderül, hogy kábé az érettségiig nem is volt nagyon bajuk magával a "rendszerrel", inkább csak a hétköznapi kötösségekkel és merevségekkel. Hogy anyiban különböznek "csak" a korszak más "lázadóitól", hogy kivételezett egyetemi helyzetük lehetővé tette, hogy ne ragadjanak meg valamiféle "öregrokker-csövesség" ellenzékieskedésben, hanem politikai hangot is találjanak a háborgásuk kifejezésére.

A Koncz-számot meg mindössze a mértéktelen önteltség korhű illusztrációjaként dobtam föl Kodótamásnak.

Így megfelel?

S2000 2010.12.06. 14:49:44

@török gábor: Jól látom, hogy egyik adatfelvétel sem tükrözheti a magánnyugdíjpénztári akció hatásait az adatfelvételek időpontja miatt?

Ventura Blvd 2010.12.06. 14:54:22

OFF (vagy mégsem?)

Alkalmazott "értelmiségi" által gyártott szekértábor igazság nem csak a politikában van. Mindannyian jobban tesszük, ha működését olyan területen vizsgáljuk, ahol kevesebb személyes elfogultságunk van. Íme, egy friss közlemény az RTL Klubtól, szép példája annak, hogyan lehetünk győztesek minden körülmény között. Szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy ez nem a népnek szóló közlemény, hanem az újságíróknak szánt anyag, amely alapján ők tovább teríthetik a szép szekértábor igazságot.

-----

"X-Faktor: elsöprő siker

A nézők többsége a múlt héten négy estén választották az RTL Klub kínálatát, átlagosan a 18-49 éves korosztály 31,9 százaléka kapcsolt a csatornára. Mögötte a tv2 (26,8% SHR), az M1 (3,8% SHR), a Film+ (3,6% SHR) és a Cool, illetve a VIASAT3 (3,5-3,5% SHR) végzett.
A 48. hét legnézettebb műsora, mint az elmúlt hónapok során mindig, ezúttal is az RTL Klub zenei tehetségkutató versenye, az X-Faktor volt. Szombat este a 18-49 éves korosztály 55,2 százaléka izgulta végig, kinek kell befejeznie a versenyt. A teljes lakosság körében továbbra is tartja majdnem 2,5 milliós rajongótáborát.
A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokára a tv2 zenei versenye, a Megasztár (45,9% SHR) és a Madagaszkár2 animációs film (40% SHR) került.
Jól szerepeltek a múlt héten az RTL Klub saját gyártású műsorai. A Showder Klub megnyerte az idősávját: a 18-49 éves korosztály 28 százaléka nevette végig a műsort. Ugyanilyen sikerrel számolhatott csütörtök este az Esti Showder Fábry Sándorral, hiszen a kereskedelmileg fontos korcsoport 31 százaléka kapcsolt a műsorra, miközben a konkurencián a klasszikusnak számító Üvegtigris című magyar film (25% SHR) ment.
A 49. héten kiderül, ki az a három énekes, aki bekerül az X-Faktor végső hajrájába: Janicsák Veca, Király L. Norbi, Takács Nikolas és Vastag Csaba van még versenyben. Folytatódnak a ValóVilág4 beszavazóshow-i, csütörtökön jelentkezik ismét a Gálvölgyi Show és a Kész Átverés Show, vasárnap este pedig Charlie angyalai igyekeznek megoldani egy bűnügyet.
Az RTL Klub bejelentette, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel az X-Faktor 12 döntőse nemcsak december 22-én, hanem december 23-án is koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában. Jegyek a ticket express jegyirodáiban és az eventim hálózatában kaphatóak. "

-----

Csak egy kérdés van, barátaim: olvastatok valamit fentebb a "nagy sikerű" Való Világról?

Na, valahogy így működik a politika is, mióta 100% marketing.
De, nem is megy előre tőle semmi.

ON

Zoltchy (törölt) 2010.12.06. 14:54:29

@panelburzsuj:

Nekem nincsenek elvárásaim a posztjaiddal kapcsolatban. Bármit írsz, nekem megfelel.

Hapcedli · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.06. 14:58:18

Navracsics Tibor nem látja kívánatosnak Vadai Ágnest (magánvélemény: megértem)

index.hu/belfold/2010/12/06/regi-uj_legfobb_ugyeszt_valasztanak/

Ordnassac 2010.12.06. 15:03:30

@török gábor: furcsa, hogy a Tárkinál az LMP eredménye alacsonyabb a biztos pártválasztóknál, mint a választókorú népesség körében. Ilyen mennyire lehetséges?

panelburzsuj 2010.12.06. 15:10:12

@Hapcedli:

"ilyen emberek nemkívánatosak a magyar politikában"

Azért ezt eltesszük Navracsics rendíthetelen elvi demokratizmusának ékköveként.

(Hogy is mondják latinul a következő lépcsőt? Proskripció?)

tölgyes 2010.12.06. 15:11:54

@guvernalista:
Kedves Guver!

Már megbocsásson, de látom még mindig nem sikerült semmit se megértenie.

1. 1989-ben nem volt Mon. forradalom. A váltást nem a spontán felkelt nép robbantotta ki.
2. Tekintettel arra, hogy nem volt fegyveres forradalom, a mai polittikai szerplők idősebb geneerációja -akik akkor már éltek - kénytelenek voltak ABBAN A RENDSZERBEN GYEREKESKEDNI, TANULNI, FGELNŐNI, POLITIKAILAG TUDATOSODNI, ELLENZÉKIVÉ VÁLNI ÉSELLENZÉKIKÉNT A VÁLTOZÁST ELKŐKÉSZÍTENI ÉS KIHARCOLNI.
3. Az előző rendszer ezekhez a mozgásokhoz kétféle módon viszonyult.
a. Erőszakkal lépett fel és kardlapozott (lásd "lánchidi csata")
b. Megértően, támogatóan viszonyult hozzájuk, mert maga is felismerte a változást (pl. A HNF és szeméy szerint Pozsgay)

4. Ezek a politkai erők egymással bonyolult kapcsolatban és hartcban álltak.
a. A konzervatívok harcoltak a változást akaró pártonbelüli és kívüli erőkkel szemben. Terorral fenyegettek, (1988 Grósz), rendkívüli állapot bevezetését fontolgatták.. és meg akarták tisztítani a párt vezetését a reformerektől. (Grósz és a KB nagyobbik része.
b. A reformerek a párton belüli változást és demokratizálást szorgalmazták és harcoltak a párton belüli konzervatívokkal, keresték az együttmöködés lehetőségét a párton kívüli ellenzékkel.. akikkel ugyanakkor vitában is álltak.
c. Az Ellenzék Harcolt a párton belüli konzervatív erőkkel és az államhatalommal szemben. Versenyeztek egymással a legbefolyásosabb ellenzéki erő pozíciójáért. Vitáztak és együttműködtek a reformerekkel.

Pl Kéri mint acélista-bibóista szerette volna, ha a fidesz valahogyan belesímul a politikai rendszerbe.. és elsősorban az aczélista értelmiségi kör befolyása alá kerül.. Neki pl. az önálló KISZ-szel szembeni szervezetté alakuló törekvések miatt vitái voltak Orbánnal..de vitázott Stumpf-fal is mert ő meg inkább a Pozsgay féle vonalhoz kötődött és egyúttal több mozgásteret gondolt az új szervezetek számára.. stb.

Vagyis a békés rendszerváltás nem mehetett volna végre békésen, ha itt nincsen egy sok szálon egymásba fonódó ellenzéki-MSZP párbeszéd.. és ha nem alakul ki a bizalom minimuma.. Ebben Pozsgaynak kulcszserepe volt, mert a párt belső lebontásában, a nemzetközi kapcsolatokban és az ellenzékkel folytatott párbeszédben egyaránt meghatározó volt a szerepe.

panelburzsuj 2010.12.06. 15:16:52

@Ordnassac:

Amennyire a gépíró-operátor személyisége megengedi, hogy két számot felcserélve üssön be ...

Zoltchy (törölt) 2010.12.06. 15:25:24

@Ordnassac:

Ez úgy lehetséges, hogy a biztos pártválasztók megfontoltabban nyilatkoznak.

Várúr 2010.12.06. 15:26:54

Anna Kareninának (udvariasságból)
1. Hogy kevés területen vannak szakszervezetek, az valóban nem jó. Ennek oka a társadalom strukturális átalakulása és a sok túlfizetett, teljesen hiteltelen szakszervezeti vezető (közülük féltucatnyian voltak mszp-képviselők, ami önmagában abszurdum)
2. A tüntetőket nem veszem semmibe. Csupán azt állítottam, hogy a meghirdetett szakszervezeti tömegrendezvény pár száz résztvevővel annak jele, hogy nem állnak tömegek a kezdeményezés mögött. Jó idő volt, sütött a nap. Egy másfél milliós városban (aglomerációval kétmillió) ez semmi.
3. Nevetséges állítás, hogy az ország polgárai nem rendelkeznek jogorvoslattal. Felhívom szíves figyelmed: épp most egyezett meg a kormánnyal a jövő évi bérekről, stb. az Érdekegyeztető Fórum. Széleskörű társadalmi vita folyik a készülő oktatási, egészségügyi stb. törvényről, amire az elmúlt nyolc év során egyetlenegyszer sem került sor.
4. "Nem kell jönni az adóságállománnyal". De kell. Soha azelőtt az országnak ekkora adóssága ilyen rossz feltételekkel nem volt. Ez olyan mozgástér-szűkülés, hogy levegőt venni alig lehet.
5. Az egykulcsos adó eddig kivétel nélkül minden új, felzárkózó EU tagállam gazdasági felpörgése eszköze volt. Hazugság, hogy csak a magasabb jövedelműeknek kedvez, hisz az ő adójuk nominálisan egy kulcs alapján is több. Ideje, hogy a sokat dolgozókat az adóprés ne büntesse. Épp a közép- és felső középosztály vállakozó rétege teremt munkahelyet, nem a minibálbéres zsellér. Ugyanezt a célt szolgálja a társasági adó felére csökkentése.
6. Magánynyögdíj. Hazugság. Annak a pénznek kisebb része magánjellegű, 3/4-e állami, s az egészre az állam vállal garanciát. Sehol Európában ilyen öszvér-jellegű hárompilléres nyugdíjrendszer nincs (azaz egy-két peremállamban).
7. Végül "rablóállam" Magyarország az elmúlt nyolc évben volt, amikor tetszés szerint lehetett befagyasztani az ÁFA viszatérítéseket, a megítélt megőgazdasági támogatásokat, amikor ötletszerűen lehetett adót és ÁFÁ-t emelni, amikor a korrupció bevett gyakorlattá vált.
Nem várom, hogy érveimet elfogadd. Azért taknyolt óriásit a balliberális oldal, mert ezeket a végtelenül egyszerű igazságokat nem volt képes feismerni. S ma is van olyan életidegen, hogy 4-500 fős megmozdulásokkal égesse magát, holott azok résztvevői is sokkal többet és mást érdmelnének.

török gábor 2010.12.06. 15:31:05

ezt érdemes ismét meghallgatni. különös tekintettel a versenybarát jobboldalra, de más gondolatok miatt is:

server4.fidesz.hu/download/orban_tusnadfurdo_350k.wmv

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.06. 15:41:32

@Várúr: az egykulcsos adó nem eszköze esetleg a felpörgést (ami azért elég külvilág-függő a csatlakozóknál) követő megfeneklésnek (aszimmetrikus adócsökkenést kompenzáló akcelerált hitelfelvétel) is?

Várúr 2010.12.06. 15:41:58

@vinczej:
Bocs, kissé durva leszek: ki a fasz a Financial Times-ben az a "pár nemzetközi pénzügypolitikai szaktekintély"? Akiknek fingjuk nem volt a görög, ír, stb. gigaválságról, a legnagyobb amerikai bankház bedőléséről, stb. ? MIért is kéne komolyan venni pár lefizetett firkászt, csak mert angolok?

Várúr 2010.12.06. 15:44:34

@Hepci:
Felpörgető eszköz, ott, ahol más eszköz nincs (németeknél, stb, nem így van, de ott strukturálisan más a gazdaság, nagyobb a népesség, szerencsésebb a földrajz és mások a gazdasági előzmények is).

Ordnassac 2010.12.06. 15:53:28

@Zoltchy: ettől függetlenül elég elütő ahhoz képest, ami a többi pártnál (és általánosságban is) megfigyelhető.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.06. 15:54:58

@Várúr: Igazad van. Ki a f@szt érdekelnek ezek a nyikhajok. Hallgassanak rájuk csak a befektetők és hitelezők, minket az nem érdekel. Ha emiatt drágul a forint (és az államadósság forintban) és olcsóbbodik az államkötvény, akkor úgyis lesznek olyanok nálunk is, akiknek ez jól jön. Tehát csapjunk a lecsóba, és ne is foglalkozzunk azzal, hogy mit motyognak a Wall Street reszkető bankárai a magyar Orbán-Matolcsy-féle fiatalos virtusra!

panelburzsuj 2010.12.06. 15:56:41

@Hepci:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Nepszav_2004-2_eredm.PNG

Dezinficiálni kéne azt a hat és félmillió választót is, aki vagy el se ment, vagy nemet mondott. Sokkal látványosabb lenne, mint Vadaira fintorogni, nem gondolod?

A térképet azért mellékelem, hogy láthasd, milyen következetes hazafiak a magyar polgárok - tömegeikben ...

lüke 2010.12.06. 15:59:00

@Ordnassac:
igen , s a töke is az ö kezükön van ,ezért megbecsüliköket:)
@panelburzsuj:
igy húzták fel a finneket,gyorsan,miután leszakadtak
az oroszoktól

lüke 2010.12.06. 16:01:55

megmondta szijjártó mr1: a rövid távú leminösítés, hoszÚ távon felminösítés
értitek, nem, Orwell nyelvét

lüke 2010.12.06. 16:09:17

@cambridge.on: na
Mattersburgban - kis Isztambul-minden 2. házban bank van
,már rég,
(nyáron gyakran járok arra, felette van Fraknó-Esterházy- vára)

panelburzsuj 2010.12.06. 16:10:37

@lüke:

Kik húzták? (Rühellem az általános alanyokat, említtem már? :)

lüke 2010.12.06. 16:23:16

@panelburzsuj:
a magyarban nincs is
man sagt (,they say It is said ) on parle

guvernalista (törölt) 2010.12.06. 16:29:29

@tölgyes:
na, de másról sem írsz, mint arról, hogy a rendszerváltás előtt dúlt egy ideológiai és hatalmi harc a központi bizottság és a hazafias népfront között. és még azt is mondod, hogy a mai mszp, és a fidesz jelentős részben volt mszmp kb és a hnf káderekből tevődnek össze. csak az egyik oldalon bajnai, gyurcsány, draskovics álltak, a másikon meg stumpf, kövér, és orbán. ez egyik csoportot a központi bizottság káderezte, a másikat a népfront. csak te azt mondod, hogy ez utóbbi oldalon álltak a jók. mert mit tudom én kéri lászló aczélista volt. kéri elvtárs a központi bizottság kárdereiből jött, és ezért került az mszp mellé. stumpf elvtárs meg a népfrontból. ezért került ő a fidesz mellé. a demokratikus ellenzék (amelyik ezekbe a körökbe nem tartozott) meg gyakorlatilag szétszéledt.

továbbra is úgy látom a rendszerváltás képlete:

DE -> ∅
KB -> MSZP
HNF -> MDF -> Fidesz

most ettől te mondhatod, hogy szerinted a pozsgay-féle kör volt a tisztességes, én úgy képzelem, hogy amikor 87-ben világossá vált, hogy a szovjet csapatok kivonulnak, és a kivonulás pusztán logisztikai kérdés volt, mert azoknak nem hová hazamenni, a szovjetunióban nem volt ehhez elég lakás, laktanya, de a ruszkik már 87-ben eldöntik, hogy feladják a térség katonai megszállását, no ekkor hirtelen mindenki végtelen demokatikus lesz. és persze ez egy generációnak gyurcsánynak, és orbánnak is kapóra jön. és mivel ők az állampárt két ellentétes táborából jönnek, a többpártrendszer logikájából fakadóan a politikai térfél két ellentétes oldalára kerülnek.

csakhogy én tölgyessy péterrel ellentétben úgy látom, hogy nem egy utódpárt van, hanem kettő. a fidesz a hazafias népfront szellemi örököse. de ebben nincs komolyabb értékítélet, ha okosabb lennék, akkor vélhetően a törvényszerűséget is képes volnék megmagyarázni.

KG2000 2010.12.06. 16:37:01

@milyen szép a Vértes, ó:

Például ezt a hozzászólásomat is törölte a NOL (screenshotból begépeltem):

"A sajtót azért kell korlátozni többek között, mert jóval nagyobb a hatalma, mint egy átlagos társadalmi csoportnak (pl. sakkegyesület), illetve egy újságírónak jóval nagyobb a hatalma, mint pl. Józsi bácsinak a Kossuth utca 3-ból. A sajtót azért is kell szabályozni, mert bár KŐKEMÉNYEN POLITIZÁL, semmilyen politikai felelősséget ne visal ˙(így), AZT MOND, AMIT AKAR, és nincsenek választások sem, hogy a hazug vagy csaló vagy uszító sajtót a nép leváltsa.

Tehát helyes az, ha a hazgságot, uszítást, csalást, közerkölcsöt súlyosan sértő sajtómegnyilvánulásokat törvényekkel és hatósággal korlátozzák."

panelburzsuj 2010.12.06. 16:38:17

@lüke:

Szóval viistakerültek a svédek a birtokba, csak politikai ráfenyítésre már nem volt akkor szükségük,ttártek a csábításra. Logikus.

Formálisan nincs, de attól még lehet magyarul is pont olyan tartalmatlanul beszélni.

lüke 2010.12.06. 16:47:47

@török gábor:
kösz( aminap erröl kisebb vita kerkedett)
a fidesz poitikailag ebbe az irányvonalba lépett, de szellemi bázist nem sikerült kiépítenie azóta sem

Szimba 2010.12.06. 16:50:50

@panelburzsuj:

Ennek csak az a hibája, hogy bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű.

lüke 2010.12.06. 16:52:47

@panelburzsuj:
politikai fenyités Skandináviában,?
ezt a kérdést feltennéd nem is értenék
(már írtam volt: biztos ezért ment Lenin süketnéma svédként, svéd papírokkal az orosz forradalomba)
a balti országokba, ahonnan kiutálják most az oroszokat ,oda is skandináv tökét injiciáltak

lüke 2010.12.06. 16:58:02

@Szimba:
ezt PB szereti
Aesopus és LaFontaine keverék nyelvét
nyuszikákkal, farkasokkal, barikkal,kaktuszokkal, pálmafákkal
Szilágyi Akos kutyuskája sokat szaglászott:)

panelburzsuj 2010.12.06. 17:01:35

@Szimba:

Ezért lenne érdekes az ilyen gondolatokat egy kicsit átfésülve mondjuk valamelyik 2006 őszi fideszvezér szájába dugni.

Aztán ki jön rá a csalászatra?

Diocles 2010.12.06. 17:03:28

off

nem értek a gazdasághoz, de vicces, h pont akkor minősítenek le minket, amikor a kormány közel 3000 milliárd forinthoz jut, és szinte fürdeni fog a pénzben.
(azért remélhetőleg nem csupán fürdésre, hanem államadósság-törlesztésre is jut)
a manyup-bedöntés meg max. 2020-tól éreztethetné a negatív hatását, hiszen még a manyupok saját bevallása szerint is akkor kerülhetne sor komolyabb kifizetésekre.

szóval érdekes dolgok ezek.

panelburzsuj 2010.12.06. 17:03:44

@lüke:

Ponnt azt mondom, hogy mondjuk a harmincéves háború környéki svéd magatartás egy picit átalakult a huszadik század elejére - a finnek nagy szerencséjére.

Ordnassac 2010.12.06. 17:06:40

@török gábor: hmmm... valóban érdekes cikk, de van benne egy-két furcsaság benne.

Nem lenne gond egy új konzervatív áramlat kialakulása, sőt, szerintem jó lenne (szeretem a sokszínűséget), azonban stílus tekintetében sokszor érződik kulturkampfos hatás benne (konzervatív kisebbségi érzés, most végre túlléphetünk, "Progresszív Múzeum"), pedig ennek a mozgalomnak épp ezt kellene (szerintem) túlhaladnia. Bár megértem, hogy miért beszél ízlésről, de a szó könnyen félreérhető (akár szándékosan is).

Addig egy szellemi mozgalomnak sem lehet hosszútávon sikere, amíg nincsenek hívószavak vagy alapgondolatok, amire minden erre fogékony ember felfigyel. Egy zászlóbontónak szerintem egy kicsit konkrétabbnak kellett lennie.

Azért vannak benne pozitívumok is: próbál egy eddig kevésbé ismert és politikailag sem sokat alkalmazott irányzatot ismertebbé tenni. Az külön tetszik, hogy a romantikus elemektől is meg kíván válni, ez a hozzáállás vágott ki sokszor olyan biztosítékot is, aki amúgy nem nagy rajongója a ballib vonalnak, de ez szerintem nem járhat együtt a múlt és a saját hibák elfelejtésével.

Kíváncsi vagyok, hogy mikor lesznek majd érdekes elvi viták majd egy esetleg megújuló szocdem és liberális, valamint a most erősödő(?) zöld áramlatok és a konzervatív irányzat között. Segíthetne (még ha korlátozott szinten is) ennek az országnak.

lüke 2010.12.06. 17:07:37

@panelburzsuj:
a háborút kihagyhatod
mert majdnem 200 éve nem volt, igy nem is tudják,hogy mi az
mig itt mi
la bas(lenn)-ahogy a fr. mondta gyógyszertárban nekem-
sokat háborúz/tunk

Diocles 2010.12.06. 17:08:03

itt meg Kopits haverjai sipákolnak a KT miatt (érthető az elővigyázatosságuk, ha Magyarországon nincs szükség erre a gittegyletre, akkor Angliában vagy Svédországban még kevésbé van)

www.portfolio.hu/gazdasag/az_ft-ben_tiltakoznak_a_koltsegvetesi_tanacs_megszuntetese_ellen.142474.html

Csak azt nem értem, h miért kell ilyen nyíltan hazudozni (oké-oké, nem nekünk írták, de akkor is), h "nagy tekintélyt vívott ki", bla-bla, ugyan már, ha tényleg nagy tekintélyt vívott volna ki, akkor se a Bajnai, se a mostani kormány nem tojhatná le ezt a gittegyletet, és Rogán aligha csökkentené le dafke nullára a zsebpénzüket...

Szimba 2010.12.06. 17:08:34

@lüke:

A posztromantikus stílusra itt is akad példa:-)) Tölgyes, Aszékelyek is ide kapcsolhatók.

panelburzsuj 2010.12.06. 17:09:09

@lüke:

TG posztbeli panaszaihoz szorosan kapcsolódónak láttam az aktuális Szilágyi-mesét. Ezért linkeltem be.

(Az egy másik kérdés, hogy a formálódó konzervatív kultúrkörnek azért még sok erőfeszítésébe fog kerülni, míg a nyúlként szaporodó Bayerzsóti-klónok közül kibányássza a nyelvileg Szilágyi-kapacitású újdondászokat.)

panelburzsuj 2010.12.06. 17:12:38

@lüke:

A svédek nem tudják, de a finneknek épp kijutott azért az orosz birodalmi bosszúállásból, amivel a "szökött rabot" sújtották.

lüke 2010.12.06. 17:13:56

@Szimba:
a leány kócos, tölgyes rendezett
szóvirágos romantikus van itt elég

@Ordnassac:
húsz év volt erre, semmi nem történt
máemint hogy kialakuljon konz. ideológia, újságírás, szellem, mühely
ezt nagyon elbaltázták, persze a kórusok ellene kornyikáltak

lüke 2010.12.06. 17:18:31

@panelburzsuj:
nekem mondod
a kh-ban van két finn növér-mütösnök -
ha láttál orosz utálatot,csak ugy izzanak
multkor eleresztettem valami vodkás viccet, az osztrákok nem is értették-pedig 10 év megszállás volt-
Svédo-ban, 4 ott született unokatesóm van,igy behatóan ismerem,voltam is hosszabb idöt fenn

panelburzsuj 2010.12.06. 17:21:42

@Ordnassac:

Én úgy gondolom, hogy ha az "erkölcsi relativizmus" bűnébe eső közszereplőket az utolsó szálig el lehetne tiltani - mondjuk bírói ítélet alapján - a közügyek gyakorlásától, menten megoldódna a generációváltás problámája a politikai spektrum legapróbb zugaiig bezárólag.

S2000 2010.12.06. 17:21:48

@Diocles: Tényleg nem értesz, és még a leminősítés magyarázatát sem olvasod... A gond az, hogy jövőre az egyszeri lenyúlások miatt (emberek nyugdíj megtakarítása, "válság" adók) még kezelhető a költségvetési hiány, de utána nem. Akkor majd tehát a kormány újabb források bevonására kényszerül, hacsak nem kezdenek tényleges strukturális reformba, azaz nem csökkentik radikálisan a hiány kiadásoldalát. Ha a kormány vette volna a fáradtságot, és kommunikálta (ne adj Isten megkezdte) volna ezeket a strukturális reformokat, most - szerintem - nem lett volna leminősítés.

S2000 2010.12.06. 17:25:10

@török gábor: Remélem Orbán is néha visszahallgatja/nézi magát.

lüke 2010.12.06. 17:27:31

@panelburzsuj:
irtam neked egy öt szavas levelet a magyar telefónia privatizációjáról:)

Szimba 2010.12.06. 17:28:18

@panelburzsuj:

Aztán már csak az lenne a kérdés, hogy honnan importáljunk erkölcsös politikusokat?

Uránuszról?

guvernalista (törölt) 2010.12.06. 17:29:18

@Diocles:
csakhogy az a 3000 milliárd nem cash. az egyik fele állampapír, amit meg fognak semmisíteni, és ezzel az uniós elszámolás szerint csökken majd az államadósság. a másik fele részvény, amivel meg spekulálni lehet. ezzel a pakettel ment orbán üzletelni moszkvába.

a moody's úgy látja, hogy a kincstár a sok értékpapírral nem tud majd mihez kezdeni. hanem a w-alakú válság leszálló ágában kénytelen lesz áron alul értékesíteni.

tehát egyesek (szerintem leginkább az oroszok) már dörzsölik a tenyerüket, hogy övék lesz a mol, az otp, a richter, a borsodchem egy újabb része, eszük ágába nincs eladni bármit, hanem a megfelelő időpillanatban vásárolni akarnak. amikor a világ tőzsdéi esnek. és akkor a forint is esni fog, és akkor matolcsy kénytelen lesz elhajigálni a magánpénztárból kivett papírokat. és az még további zuhanáshoz vezet majd. szóval a moody's belelát ebbe a sztoriba egy argentin forgatókönyvet.

persze az is lehet, hogy tartós piaci konjunktúra lesz, és az adócsökkentés hatására a belső kereslet növekedésnek indul, és a kelettel olyan üzleteket kötünk, hogy közben lehagyjuk a nyugatot. lesz még london magyar falu.

bariga 2010.12.06. 17:30:34

A lemínősítéshez: nem is az a lényeg, hogy mi elhisszük-e hogy jogosan minősítenek le bennünket, hanem az, hogy a befektetők hallgatnak-e rájuk. Őket meg nem nagyon hatlja meg a Péter nyilatkozata, ők ugyanis még mindig kapitalisták, tehát a tőkéjükkel pénzt akarnak keresni.
Lehet hogy Orbán úr úgy gondolja, hogy vége a spekulatív kapitalizmusnak, de sajnos nagyot téved. Jó lenne, ha nem kellene megélnünk, amikor a forint ellen elindul a spekuláció.
Vagy legalábbis remélem, hogy jó erősen imádkoztak a Vatikánban.
A magyar gazdaság még mindig jó pályán van, ezt mutatja, hogy erőszakkal sem lehetett eddigi az idei jó tendenciákat nagyon tönkre tenni. Nem kellene erőltetni ezt a magyar zagyva modellt.

Diocles 2010.12.06. 17:32:52

@S2000:
bocs, de te ezek szerint még kevésbé értesz a gazdasághoz, mint én.
1. a válságadók három évig tartanak, tehát nem csupán egy évig kezelik a hiányt, hanem háromig, ami manapság nagy szó
2. közel 3000 milliárd forint meg szintén nem három évig tart ki, hanem - pláne abban az üdvös esetben, ha államadósság-csökire megy - akár egy évtizedig is éreztetheti a pozitív hatását.
milyen egy év? milyen rövid táv?

Ui.: egyébként ha van itt makrogazdasághoz értő ember, és nem csupán fikázni akar, akkor kíváncsi volnék, h miként hathat ránk a leértékelés.
tehát kvázi most "fürdünk" a pénzben, nem szorulunk hitelfelvételre (ugye a közel 3000milliárd), akkor milyen negatív hatásai lehetnek ránk ennek?
a hitelkockázat nyilván akkor érint valakit kényelmetlenül, ha hitelt akar felvenni, viszont most a magyar állam erre nem szorul rá feltétlenül, nem? ha nem akarok felvenni hitelt, sőt, törleszteni akarok, akkor édesmindegy, h mondjuk jövő tavaszig kvázi hitelképtelen vagyok.

Ordnassac 2010.12.06. 17:34:39

@lüke: jobb később, mint soha, ezek szerint.

Ordnassac 2010.12.06. 17:36:25

@panelburzsuj: utánpótlás van-é?

Másrészt a kollektív bűnösség sosem volt valami célravezető...

Diocles 2010.12.06. 17:36:50

@guvernalista:

1. a manyupoktól bevont állampapírokat egyből összetépik, ennyivel csökken azonnal az államadósság
2. a manyupoknak nem csupán magyar részvényeik vannak, hanem máshonnan is, ezek tartós értéket képviselnek, ezeket bármikor értékesítheti a magyar kormány
3. a magyar értékpapírokat nyilván csak fokozatosan

kodó tamás 2010.12.06. 17:36:57

@panelburzsuj: "Ne okoskodj nekem: a Bartók Béla úton, a Kisrabló Vendéglőben - (Boross Péter et., Délpesti Vendéglátó) - ettük/(ittuk) meg mi is a maradék ebédjegyeinket, meg többször előfordult ott egy meglehetősen lármás szakkollégista bagázs is ... Szóval a magfidesz, az "utóratkó-nemzedék" pontosan ezen nőtt fel. "

nem akarok okos kodó lenni. de a kisrabló az egy kis mellékutcában volt. Csiky u. (vagy Zenta u.?).
de most hogy mondod tényleg emléxem. Wachsler barátunkra... pl. meg sok más "kisrablós fideszes" ja ja.

S2000 2010.12.06. 17:37:36

@török gábor: Az akkori Orbán szerint:

A jobboldal:
- nemzeti
- demokrata
- versenybarát
- szociális

A baloldal:
- internacionalista
- autoriter
- monopolista
- antiszociális

Ehhez képest a mostani Orbán kormány:
- nemzeti
- autoriter
- nem versenybarát
- szociális kérdésekben semleges

Ez erősen identitás zavarnak tűnik.

kodó tamás 2010.12.06. 17:44:09

@guvernalista: ****
"DE -> ∅
KB -> MSZP
HNF -> MDF -> Fidesz"

ssi 2010.12.06. 17:44:31

@Ordnassac:
kommentedet olvastam s kedvem lett
fejtegetni kicsit a nevedet,
mintha a kereszt meg is lenne :-)
de a többi,! sehogy se megy/jön be/esik le :-( gyakori?
googlebe nem tudok mit bepötyögni

S2000 2010.12.06. 17:45:45

@Diocles:

1. Igen, a válságadók kiveszik a pénzt a gazdaságból, ami lassítja a gazdasági növekedést. Tehát nem egy éven keresztül, hanem három. Ez probléma, és ezt is jelezték a leminősítésnél.
2. Az Orbán kormány (se) fogja adósságcsökkentésre fordítani, mert a folyó hiányt kell belőle betömködni.

A leértékelés olyan, mint amikor a magánember BAR listára kerül. Most éppen nincs szükségünk újabb hitelekre, de bármikor lehet rá szükségünk. Minél rosszabb a besorolásunk, annál kockázatosabb profilú alapkezelők hajlandóak csak megvenni a papírjainkat, és természetesen magasabb hozam ígéret mellett. Számos alapkezelő meg se nézi egy adott papír fundamentumait, hanem egy-egy fel- vagy leminősítésnél automatikusan vesz vagy elad.

Aztán meg vannak olyan helyzetek, mint 2008. volt, amikor senki semmilyen szinten nem jutott likviditáshoz. Na ekkor segített nekünk a sokat szidott EU és IMF, akit azóta intelligens magyar vircsaftos módon elzavartunk a sunyiba.

panelburzsuj 2010.12.06. 17:46:14

@kodó tamás:

Zenta utca.

De azt ki tudja fejből? :)

panelburzsuj 2010.12.06. 17:50:26

@Ordnassac:

Tisztázzuk:

Ha egyenként elítél a bíróság összesen kétmillió embert, az kollektív büntetés?

Vagy ha csak hármat korlátozunk, de nem bírói úton, hanem "tulajdonságra szabott" törvénnyel?

Mit vélsz?

tölgyes 2010.12.06. 17:51:33

@guvernalista: Én azt tudom, hogy a Jobbikban ma is ül olyan politikus, aki 89 előtt a legkonzervatívabb körökhöz tartozott... de ugyanezek az emberek előfordultak a Csurka féle pártban is.. Pozsgay pedig már a 70-es években is a legkövetkezetesebb reformer volt. Nem véletlen a személyes kapcsolata a magyar szellemi élet javával...Persze a tájékozódáshoz elég lenne elolvasnia Romsics könyvét.. mégis úgy látom, nem kell fárasztani magamat.. nem érdemes. önnek csak a történelemmel van baja.. hogy az úgy alakul, ahogy alakul.

Ordnassac 2010.12.06. 17:51:42

@manyike: most melyik kommentemre gondoltál, amit kodónak írtam még hajnalban? A megoldás igen egyszerű egyébként, de a nickemből nem jössz rá az eredeti nevemre. ;-)

Diocles 2010.12.06. 17:52:24

@S2000:
oké, tehát a legrosszabb esetben (ha a közel 3000 milliárd forint sem elég) vissza kell menni az IMF-hez.
vagy Kínához :) legyünk inkább akkor kínai gyarmat.

visszatérve a hitelképességünk csökkentéséhez, nem lehet, h racionális stratégia, ha a kormány azt mondja:
oké, itt van nekem tavaszra közel 3000 milliárdom (oké, nyilván ennek csak egy része lesz kápé), ha ezek a hülyék leminősítik az állampapírjaimat, akkor én azzal rövid távon még jól is járok, mert olcsón bevásárolok egy csomót, aztán meg bevonom.

nos? csak kérdezem.
lehet ez is olyan racionális stratégia, mint az index-népszava mindennapi riogatásai, szerintük már az IMF-elutasítás másnapján össze kellett volna omolnunk... szóval szerintem nem eszik olyan forrón a kását.

kodó tamás 2010.12.06. 17:58:49

@török gábor: van egy lényeges észrevételem a poszthoz.

a kép. nagyon zavar, hogy kiegyensúlyozatlan. "felborul" a kép egyensúlya. le kellett volna vágni a jobboldali "üres mezőt". a lovak nem ellensúlyozzák azt. ugye bár nem tehetünk úgy, mintha ott sem lennének. azok húzzák a szekeret. fontos szereplői a képnek. értem én, hogy szándékosan a "egy" személy van a középpontban. de

ha már ilyen aszimmetrikusra is van vágva, az nagyon zavaró, hogy nem a lovak előtt van távlat, hanem mögöttük. így a direkt komponálatlan kép okán különös üzenetként csak úgy tudom értékelni a képkivágást, hogy annak az egy személy sok tér látszik mögötte, nagy utat tett meg, nagy múltú. de a másik oldalról az látszik, hogy nincs hova mennie. mondhatni beszűkült a mozgástere. különösen kiemeli és drámaivá teszi a helyzetet, hogy láthatóan a jelent élvezi, megy a szekér és önfeledten nevet. nem látva semmilyen borús jelét az út végének. de mi akik a képet, mint kompozíciót kívülről nézzük, átlátjuk a helyzetet. ez teszi számunkra drámaivá a kép választást és kompozícióját.

Ordnassac 2010.12.06. 17:59:03

@panelburzsuj: csak realistán gondolkodtam, mert ha mindannyiukat bíróság elé akarod állítani, akkor 20 év múlva sem lesz vége a dolog. Kivéve persze, ha statáriális úton akarod elintézni. ;-)

ssi 2010.12.06. 18:00:33

@Ordnassac:
kodónak írtam még hajnalban - igen !!!!
nickemből nem jössz rá - nem????
megoldás igen egyszerű egyébként - kössz :-(( romokban vagyok
alex pedig könnyen kijött :-) .... akkor ennyi :-(

tölgyes 2010.12.06. 18:01:04

@Diocles: Megörököltunk egy nagy kupac sz@rt az MSZP-től.. Most amíg el nem takarítjuk azt fogjuk hallani, hogy világvége.. Ha eltakarítottuk, akkor ezt mind Gyurcsány és Bajnai csinálta mi csak rontottunk rajta.. Kb ez várható!

Ordnassac 2010.12.06. 18:02:36

@manyike: segítek. :-) A kulcsszó: vissza

nyünyüge 2010.12.06. 18:16:13

@cambridge.on:
:))!

Válaszként:

"Az oroszlán megy az erdőben, találkozik a nyuszikával, megkérdezi tőle:
- Na, ki a legerősebb a világon?
- Hát te! - mondja a nyuszika ijedten.
Az oroszlán kihúzza magát és megy tovább. Találkozik az őzikével, megkérdi tőle:
- Na, ki a legerősebb a világon?
- Hát persze, hogy te! - mondja az őzike megszeppenve.
Az oroszlán még peckesebben megy tovább. Találkozik a medvével, tőle is megkérdezi:
- Na, ki a legerősebb a világon?
A medve fogja az oroszlánt és hozzávágja egy nagy fához. Az oroszlán nyögve feltápászkodik:
- Mi van? Már kérdezni sem szabad??? "

A szereposztáson lehet gondolkodni.

S2000 2010.12.06. 18:21:44

@Diocles: Orbán próbálkozott Kínával, nem jött össze. Egyébként annak is meglenne az ára...

ssi 2010.12.06. 18:24:52

új posztot kaptunk :-))))

@Ordnassac: :-)))) ha elakadok, jelzem

guvernalista (törölt) 2010.12.06. 18:33:51

@tölgyes:
nézze, szerintem ezt a sztorit a történelemkönyvek a végletekig leegyszerűsítve így fogják magyarázni. ugyanis arról van szó, amit egyébként mindenki érez, hogy az elmúlt húsz évben hatalomátmentés történt, és nem valódi rendszerváltás.

most persze kanyaríthatnék ehhez egy n+1. elméletet, miszerint társadalmi, kulturális, és gazdasági változás nem nagyon mehet végbe egy generáció alatt, legfeljebb a rossz irányba, valamilyen kataklizma esetén. szerintem nagyon nehéz volna ezt az állítást cáfolni.

szóval persze, amit állítok, az leegyszerűsítése a sztorinak, de a történelem már csak ilyen, nem nagyon érdeklesek a mindennapi történések, hacsak nincs valami forradalom. és most nincsen, azt hiszem ebben egyetértünk. most mikulás van. és örüljön annak.

CSENDES 2010.12.06. 18:48:36

@tölgyes: Hány ezer milliárdot is b-ott el GyF?? Eméllkeztessen professzor úr!

lüke 2010.12.06. 18:59:47

@kodó tamás:
Zenta,mindig Zenta Magyary Kosssáék rekvirált házában, sré viz a vé volt a patikájuk
a Csiky az elsö utca a Müegy könyvtári kapujánál

lüke 2010.12.06. 19:01:04

@Ordnassac:
erröl jut ezsembe radala és tbb eltüntek

tölgyes 2010.12.06. 19:44:02

@CSENDES: '8.000 milliárdot kúrt el az MSZP és gyurcsányi az adóinkon felül!! A GDP arányos hiányt 53%-ról 80 %ra emelték..A m,unkanélküliséget megduplázátk:) És sajnos ez igaz!!

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.06. 19:54:44

Egy biztos. Polt ilyen aljas bebetonozásával ismét csak egy újabb érvet adott a FIDESZ, hogy azt mondjam: Kezd élhetetlen lenni ez az ország!
süti beállítások módosítása