Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
18:20

Magyarország újabb leminősítése miatt a parlament költségvetési bizottságának összehívását kezdeményezte Varga Mihály, a testület fideszes elnöke. A politikus szerint a Standard & Poor's, majd a Moody's adósminősítésével a kormány feltette a koronát eddigi válságkezelési kudarcára. A hír természetesen nem mai, 2009. március 31-én került fel a Fidesz honlapjára.

(Forrás: Portfolio.hu)

„Ez okozta a sorozatos pofonokat, amelyek külföldről érték és érik az országot: a leminősítések, a forint zuhanása, vagyis az egész csődtömeg, amit ez a kormány az elmúlt években az ország, és mindannyiunk nyakába zúdított” – ezek már Orbán Viktor szavai, szintén 2009 elejéről.

„Hazánk újabb leminősítése a bizonyítéka annak, hogy a kisebbségi kormány képtelen kezelni a válságot, cselekvőképtelensége miatt Magyarország egyre nehezebb helyzetbe kerül. A sorozatban negyedik - nagy hitelminősítő intézet általi – leminősítés egyértelműen mutatja: gazdasági fordulatra van szükség” – 2008. júliusában fogalmazott így a Fidesz közleményében.

„Orbán Viktor már fél évvel ezelőtt megmondta, hogy leminősítik majd Magyarországot, mert a nemzetközi tőke érdekeit sértő lépéseket tesz a kormány” – ezek már mai mondatok, Szijjártó Péter kommentálta így a Moody's leminősítését.

Értem én, hogy a politika nem az „igazság megtalálásának színhelye”, sőt, még azzal is egyetértek, hogy ezek az intézetek nem megkérdőjelezhetetlen ítéletalkotók, nekik is vannak a saját érdekeik és lehetnek szakmai hibáik. Továbbá az is világos, hogy fél év után nem tehető minden gazdasági problémáért felelőssé az új kormány, hiszen a bizalom és a bizalmatlanság megteremtése is hosszú folyamat eredménye. Egyszerűen csak az zavar, ami mindig: az elvi és az érdekalapú érvelés összekeverése. Ha valaki nem hisz ezekben az intézetekben, ha kizárólag bizonyos üzleti körök sajátos helyzetét látja bennük - ahogy erről éppen most beszél, igaz, alaposan becsomagolva, az ÁSZ volt elnöke a rádióban -, mondja ezt; most és máskor is. A politika és a politikus hitelessége azonban erősen sérül, ha – az egyébként érthető elfogultságai ellenére - szinte kizárólag pozíciója, kormányzati vagy ellenzéki státusza határozza meg álláspontját.

Orbán Viktor 2006. október 17-én a parlamentben – feltehetően nem pozitív, követendő példaként – idézte Szekeres Imrét. A szocialista politikus a Fidesz elnöke szerint egy leminősítés után a következőket mondta: "A Fitch Ratings súlyosan tévedett, amikor Magyarországot leminősítette. Az intézet megalapozatlan tényekből indult ki, nem kell vele törődni".

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr462497593

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Svindli 2010.12.08. 13:46:24

Napról napra erősödik bennem az az egészen kellemetlen érzés, hogy tulajdonképpen egy irgalmatlanul nagy svindli elszenvedői vagyunk. A Fidesz nevű hatalomtechnikai képződmény - nemrég hallottam, találó definíció - ugyanis a hatalomért, a poén kedvéért...

Trackback: Rabár Ferenc, az Antall-kormány pénzügyminisztere 2010.12.07. 19:46:30

Rabár Ferenc, az Antall-kormány pénzügyminisztere írja: „"Antall József szólt nekem 1990 februárjában, hogy lesz Londonban egy tárgyalás, melyet Soros György szervez, és témája a magyar adóssághiány lehetséges kezelési módja. A meghívót Sor...

Trackback: Az ország mészárosa? 2010.12.07. 10:56:34

mese Atyafiak, vannak hivatások, szakmák, melyek koronként más és más megitélés alá esnek! Napjainkra, látván a húsárak emelkedését, a hentes és mészáros szakma az én szememben nívós pénzkeresetnek minősül! Gondoljuk csak végig, erre mindig van keresle...

Trackback: Mi a bajuk Matolcsyval? 2010.12.07. 08:50:18

Miért minősített le két fokozattal a Moody's? Mi a baja a Financial Times-nak Matolcsy Györggyel? Miért kritizálják üzleti lapok a magyar gazdaságpolitikát? A Moody’s két fokozattal leminősítette hazánkat, Matolcsy György az utolsó előtti helyr...

Trackback: Dunamenti Kozákok levele 2010.12.07. 07:19:18

"...a kormánynál Pepita Ofélia áll, és gitározik..."A Dunamenti Kozákok levele a Standard&Poor's, Moody's és a Fitch hitelminősítő cégeknek!Mi, a Dunamenti Kozák Szics kozákjai ezt üzenjük legfelsőbb valagunkból lefingva hozzátok!A london...

Trackback: Takarékos állam II.: 200 milliárdos kár 1 hónap alatt 2010.12.07. 06:37:00

A jelenlegi magyar gazdaságpolitika egyik legkárosabb hatása az állampapírpiacon jelentkezik.Magyarország államadóssága a GDP 80 százalékának felel meg. Ez a tetemes összeg részben deviza, részben forintalapú államkötvényekben és kincstárjegyekben jele...

Trackback: A gazdaságpolitika magyar modellje 2010.12.06. 22:29:17

 Orbán Viktor áprilisi kitörő választási győzelméhez az is hozzájárult, hogy a választók bíztak abban, hogy az addig mantraszerűen ismételt és dogmaként védett évtizednyi megszorításoknak vet majd véget. Arról a jelenségegyüttesről van szó, amiben...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.08. 14:33:47

@Szimba: tényleg, korrektebb, ha azt írom, barbecue nyársat tolunk enkezünkkel enseggünkbe... :)

Szimba 2010.12.08. 14:36:13

@Hepci:

Ha elérjük a legalsó kategóriát, akkor mi egyöntetűen felkiáltunk, hogy "van lejjebb! meg tudjuk csinálni! hajrá Magyarország!" - és a Föld túloldalán kilövünk távoli csillagok felé.

Mert, ha mi csinálunk valamit, akkor azt nagyon.

Szimba 2010.12.08. 14:37:11

@Hepci:

Fejlődsz!:-)))))))))))))))))))))))))))
Én viszont egyre vidámabban röhögök.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.08. 14:39:04

@Szimba: no, az jó, most sajnos távozom, némi metszőollót kell csomagolni kicsiny, kézműves kereskedő cégemben...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.08. 14:41:17

@melus79: képzeld el, ha minden magyar ennyit elkúrna évente, hová juthatnánk pár év alatt. Galaktikus elkúrás. Tölgyes alig bírná leírni a számot.

tölgyes 2010.12.08. 14:48:15

@Hepci:Vagy Ön azokban a számokban AKAR HINNI!!!MEGISMÉTLEM: MELYIK SZÁMOKKAL NEM ÉRT EGYET???
AZ ÉN SZÁMAIM AZ ALÁBBIAK:
"A 18.000 milliárd sajnos igaz... és még szűken is számoltam.. MINT MÁR TÖBBSZÖR LEÍRTAM: EZ A HERDÁLÁS HÁROM ELEMBŐL TEVŐDIK ÖSSZE.
1. 2002-ben, amikor átvette a kormányzást az MSZP, akkor az adósság 8.000 milliárd volt... 2010-ben amikor átadta, akkor 20.000 milliárd volt.(A számokat kerekítettem) A különbség 12.000 milliárd.
2002-ben a GDP arányos hiány 53% volt.. 2010-ben pedig 80%
2. Igen ám, de időközben adtak el a nemzeti vagyont is. (Itt csak egy példát említettem: a repteret, amit 500 milliárdért adtak el. Ez a pénz is köddé vált és a többi is. Megjegyzem hogy a nemzeti vagyon 85%-át az MSZP adta el. az elmúlt 8 évben eladott nemzeti vagyont pedig teljes egészében az MSZP adta el..olyan apróságokat is mint mondjuk a gázüzletág..:(
3. Ezen felül az Eutól is kaptunk támogatást..beruházásokra, mint pl. a metro,.. (reméljük nem kérik vissza a pénzt a sok szabálytalanság miatt) aminek beruházási ára 2002-höz képest megduplázódott.. de az eu támogatta a 40 cm. magas kilátót.. és a kutyaszalont is, amivel megint sikerült a legnevetségesebb beruházás rangját kivívni..

Tehát Édes hölgyem ez sajnos tény.. az Ön által említett 9.000 milliárd, amit Bajnai megspórolt pedig csacsiság..Ha gúnynak szánta, akkor még inkább.. mert Bajnai is növelte az adósságot napi 1,5-2 milliárd forinttal... pedig még szorított is.. amint azt leírtam!!"

Csendes számai 2004-től indulnak.. de a kormányzás 2002-ben kezdődött.. ezen felül Ő nem számol az eladott avygonnal és az eus támogatásokkkal..amiket szintén elszórtak a szélbe..

És gondolja meg még a következőt. 1990-ben az adósság mai áron számolva 20.000 milliárd volt...de volt egy különbség!! AKKOR MEGVOLT A NEMZETI VAGYON, AMIT SIKERÜLT ELADNI.. ÉS MA AZ ADÓSSÁG 20.000 MILLIÁRD FORINT...Vagyon azonban már nincsen.. 2002-re sikerült elérni, hogy az adósság lassabban nőtt mint a GDP (A GDP arányos hiány 9%-kal csökkent).. tehát esély mutakozott arra, hogy kinőjük a bajt...a GDP belül egyre kisebb szerephessen jusson az adósság.. Ezzel a térség egyik éllovasa voltunk.. Tele gonddal, de mégis a megoldás lehetőségével. Aztán jött az MSZP kormányzás..s minden tendencia megfordult...

DE A KÉRDÉS AZ:MELYIK SZÁMOM VALÓTLAN!

Szimba 2010.12.08. 14:48:20

nol.hu/belfold/torok_gabor__a_fidesz_akkor_es_most

Ezt csak most veszem észre!

TG a Népszabiban. Ajvé!:-(

Szimba 2010.12.08. 14:50:22

Az én számom a 33-as.
Merjen valaki belekötni!!!

Megyek én is, mert kezdek nagyon off lenni.

melus79 2010.12.08. 14:55:27

@Hepci: Elképzeltem és ...élveztem!:)

nyünyüge 2010.12.08. 15:05:23

@Szimba:
Szvsz a politológussághoz nagy mennyiségű empátia szükségeltetik, amely tulajdonsággal kapcsolatban SL mintha kihívásokkal küzdene (vagy igen jól titkolja:).

bóra77 2010.12.08. 15:06:52

@Szimba: :) rajtakapta a Fideszt:) ejnye-bejnye Gábor, nem szabad ilyen szemfülesnek lenni.

Egyébként lassan apa-fia kapcsolatba keveredik a Fidesszel, ahogy elnézem mostanában az írásokat.:)

bóra77 2010.12.08. 15:08:43

Csak nekem tűnt fel, hogy TG mostanában "kivonult"..kár, szeretem tanulmányozni a toleranciáját, pontosabban szeretném tőle ezt megtanulni:) nekem sajnos nem megy. még.

bóra77 2010.12.08. 15:09:26

@melus79: Te Melus! olvasva ezt a hozzászólásodat és csak ezt, gyorsan rá kellett pillantanom a fejlécre, hogy jó blogon járok-e:)

tölgyes 2010.12.08. 15:09:33

Most hallgatom a rádiót.. és mit hallok???? Az USA vizsgálja annak lehetőségét, hogy a nyugdíjpénztárak forrásait bevonják a válság kezelésébe.. aA minap leírtam, hogy több államban ezt már megvalósították.. és 3500 milliárd dollárt vontak be a biztosítóktól..Na innen már érthető az idegeskedés.. a minősítők elveszítik a megbízóikat.

lüke 2010.12.08. 15:38:28

@Szimba:
oecd levélben

ez a tipikus esete, hogy kicsit bepanirozták maguknak, azt kisütötték, jön a vadász 5 ujjával,lelövi azt megeszi:)

lüke 2010.12.08. 15:56:29

tegnap Keit Richards Life c. könyvét végeztem ki, azt hittem borzalmak- mint itt- lesznek benne, de tiszta érzelem
na mára
Cyntia Lennon :John- ját ajánlom
mindkettönek nagyon simply az angolja
www.faz.net/s/Rub070B8E40FAFE40D1A7212BACEE9D55FD/Doc~E9470BD15EF364BF1B27060E11DFFC90C~ATpl~Ecommon~Sspezial.html

török gábor 2010.12.08. 16:04:09

@bóra77: őszintén szólva kicsit beteg vagyok, de azért olvasni tudok, talán írni is :)

bóra77 2010.12.08. 16:09:44

@török gábor: Jobbulást!
[Ilyenkor kell teát inni?:) tea-javaslat: Grannys finest/Teekanne, aztán nehogy kimoderáljanak!:)]

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.08. 16:10:40

"Azt állítja: Szlovákiának természetesen együtt kell működnie szomszédjával mindenben, amiben csak lehetséges. Vigyáznia kellene azonban arra, hogy a világ közvéleményének szemében "ne kerüljön ugyanabba a zsákba", mint amelyben a magyar kormány van, amelynek módszereit a Financial Timesben közölt nyílt levélben az angol, a holland és a svéd költségvetési tanács vezetői is bírálják."

stop.hu/articles/article.php?id=787868

Szimba 2010.12.08. 16:15:24

@bóra77:

Majd Lüke ír receptet.:-)
De a Neocitrán nagyon hatásos, különösen, ha nátha, influenza tüneteire isszák.

Remélem, nem komolyabb?
Kisfiú jól van????????? El ne kapja! (Vagy fordítva történt?:-)

Szimba 2010.12.08. 16:15:58

@Szimba:
Hopp, előbbit inkább TG-nek szántam.

lüke 2010.12.08. 16:19:06

@török gábor:
hársfavirág /naturland is lehet/ tuti, nix granny`s
aspirin a több,mint 100 éves, ha nem vagy érzékeny rá
max 2g/die
NaCl 0, 9 %-fiziológiás konyhasó- orrcsepp, öblögetés
gyógyulj s ne add tovább!

melus79 2010.12.08. 16:30:45

@bóra77: Miután leírtam,jöttem rá,hogy félreérthető,egyesek piszkos fantáziája hatott rám!:)@török gábor: Igen az aszpirin jó,de a hársfa mézet is javaslom!:)Amúgy én is jobbulást kívánok!Ha már így "ráér",egy új poszt?Hm?:)

Szimba 2010.12.08. 16:50:26

@török gábor:

Felére csökkentették a politikai elit létszámát?
Miket nem mond!

melus79 2010.12.08. 16:56:58

@Szimba: Leírnád röviden,hogy miről beszélnek?Sajnos én nem nagyon értem,inkább a német beszélni csöppet,de lehet,hogy már azt sem...!:(

CSENDES 2010.12.08. 17:01:55

@török gábor: Már a külügyminiszter is szájkaratézik?

Ehhez képest a kormányfő külföldi megszólalása szimpatikusabb volt, és reálisabb is. Egyrészt bevallotta, hogy szokatlanok a gazdasági lépések, másrészt viszont előrevetített, tehát higgadtan reagált, hogy lesz ez másképpen is (majd ha pozitív jelek jelentkeznek jövőre). Ezzel a nyugodt, higgadt magabiztossággal könnyebben el tudja bizonytalanítani az embereket, mint a vicsorgó (ámde fogatlan) oroszlánokkal.
A külügyminiszter nem közgazdasági szakértő, ezért a hitelminősítők tevékenységének értékelés nem feladata. Szerintem ez újabb kommunikációs hiba.
Minek vannak ezek a kommunikációs személyek foglalkoztatva? Hiába van nekik kormányzati kommunikációs központjuk (államtitkárság), egy rakás kutyaütő, így lehetne jellemezni. Ki kellene rúgni az összeset. több akár mint a haszon.

CSENDES 2010.12.08. 17:11:14

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2Fmagyar%2F2010%2F12%2F08%2Ffaz_akar_meg_jo_is_lehet_a_magyar_recept%2F

és itt az igazolás is.

"A Frankfurter Allgemeine Zeitung elemzője, Hanno Mussler szerint a jegybank lépése utólag arra irányuló kísérletként is értékelhető, hogy megvédje a forint árfolyamát a kormány irányvonalát ért nemzetközi bírálatokkal szemben. Egy hét leforgása alatt a forint az euróval szemben egy, a svájci frankkal szemben pedig 1,3 százalékot erősödött, miközben a térség valutái, mindenekelőtt az orosz rubel és a török líra, nagyjából egy százalékkal gyengültek."

És a lényeg:A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi kamatemelése kapcsán közölt Magyarországról kommentárt pénzügyi rovatában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A lap szerint a rendszerváltás idején hiba volt Magyarországon csak az angolszász tanácsadókra hallgatni, úgyhogy most hagyni kell a kormányt, hogy a maga útját járja"

És szerintem mindez nem a szájkaratésok hatásának, hanem OV higgadt megszólalásának köszönhető.

Ventura Blvd 2010.12.08. 17:16:11

@kodó tamás:, @tölgyes: Évtizedekig így gondolkodtam én is. (Miszerint, hogy Svájc egy kellemes, de unalmas hely lehet, nálunk bezzeg a pörgés...) Aztán, éltem nagy bánatára sokat kellett Svájcba járnom, méghozzá dolgozni. A rossz hír:

NAGYON JÓ FEJEK!

Sokkal-sokkal pörgősebben élnek, mint mi. Már csak azért is, mert nagyon szorgalmasak. Különösen a svájci franciák. (Kicsit morognak is, hogy mire egy német nekiáll a munkának, ők már a felét elvégezték. /Hiába, Jean Calvin azaz Kálvin népe ez!/ - nekünk, magyar szemmel ez meglehetősen furcsa, és mulatságos, hogy a német aki sunyin lusta...persze, ottani mérce szerint.)
Nagy lendülettel dolgoznak, pontosan és jó kedvvel, a derű meghatározó. Imádják a vicceket, tud is mindenki egy tucatnyi újat mindennap. Mit mondjak, elég vastag humoruk van... Szaftosan altesti. (Ami nálunk a szőke nő + cigány az náluk = osztrák.)
Utána meg engedd el a hajamat! Ugye, lehet választani. Síelni megyünk, vagy úszni a tengerre? Esetleg mindkettő? Mert, a meleg tenger nagyon közel van, már februárban is sokan megcsobbannak benne, a hegyek meg még közelebb. Belefér mindkettő egy napba!
Szeretnek a szabadban lenni, mert hiedelmeinkkel ellentétben, Scájc melegebb ország, mint a miénk, előbb jön a tavasz jóval. És az este! Azt a rengeteg éttermet, kocsmát, egyletet! Azt ügye tudjátok, hogy az átlag svájci tartja a közösségi elkötelezettség világcsúcsát. Nem tudom a pontos számot, de úgy emlékszem, legalább 10 egyletnek, körnek társaságnak, ilyen-olyan szervezetnek a tagja mindenki. (A domokrácia ITT kezdődik!) Az éttermek dugig, éjfélre a kabátok maguktól megállnak, annyira telítődnek az olvasztott sajt szagával... Csak sörben lehet kimosni őket.
Szóval, hol itt az unalom?

Amúgy már ott is forr a politika. Lehet, valamikor tényleg igaz volt, hogy az átlag svájci polgár azt sem tudja, ki a köztársasági- vagy miniszterelnök, ma már ez nincs így. Masszívan politizálnak, anyáznak rendesen, hatalmasakat tudnak tüntetni, Zürich egyik meghatározó illata a könnygázbomba..., és a parlamentben is pofonok csattannak, nagy az üvöltözés.

Azért írom ezt, mert NEM OFF. Az egész közvéleményt felajzza, HA ELGURUL EGY KÖLTSÉGVETÉSI FRANK. Évekig tartó napi politikai krimi volt a Swissair ügye, egyes gyógyszergyárak környezetpusztító termelésgyakorlata, a bankok megtámogatása az amerikai csődök nyomán stb. Forr a közélet, mert ez egy nem olyan régen gazdag nép, és még mindenki a csontjaiban érzi, milyen volt a cudar szegénység, amikor a déd- és nagyfaterék fagyott krumplit kajáltak egy hideg kunyhóban.

Kedves Kodó és Tölgyes úr, miért veszekedtek? Ugye, nekem nem kell egyikőtök pártjára sem állnom? Divide et impera / Unite et libera. (Vulgo latin a la Ventura...)

nyünyüge 2010.12.08. 17:29:52

@Szimba:
Engem nem győzött meg. Persze külügyminiszterként nehéz lehet gazdaságpolitikát védeni - ahhoz szíjjártói magasságok kellenének :).

kodó tamás 2010.12.08. 17:41:45

@tölgyes: már régen akarlak kérdezni: most hogy tuljutottunk a helyzet elemzésen, azaz tudjuk mindannyian hogy GYF és többi 8év alatt 18ezer Mrd. akkor most lehet egy kérdéssel több? Hiszel a gazdasági fellendülésben? a kormány prognózisaiban? az 1 milla munkahelyben? és az 1milla gyerekben? de őszintén... direkt nem prejudikálok...

@bóra77: ilyen ellenzéki posztokkal TG nek szokni kell a csendet és a magányt... de én mondtam sokszor hogy ellenzékről nincs értelme dumálni. itt nagyobb dolgok vannak folymatban. mondhatni álarcos bankrablás közepén vagyunk. igaziból nem is értem miben reménykednek? minden diktátor vérben végzi. aztán ott az interpol is. vagy azért voltak tárgyalni vatikánban? és távolkeleten? Thaiföld az veszélyes nekik. ott sok a magyar és ott is meglincselhetik őket...

@török gábor: gyógyulást. ez az összevissza idő... miden idők legmelegebb dec7-éje +18fok, egy nappal korábban, éjjel -12. napi hőingás 30fok... ez a kátyúból is kihuzza... a tavaly belelöttyentett aszfaltot....

@Ventura Blvd: nekem is vannak tapasztalataim:) testvérvárosiak:) ÉN imádom őket. a közélet idegen volt mindig is számomra. de már értem. mint minden magyarnak. az angolszásziában is aktívabb sokkal. én nem vitatkoztam, csak idétenül vicceltem. hogy a kiszámíthatóság... kicsit zavaró, amikor már minden tökéletes, akkor már csak olyanon tudnak falugyűlést összehívni, hogy az XY miért festette a postaládája tartóját (mert ugye a láda szine nem kérdés) halvány sárgánál kicsit talán erősebbre...

Ventura Blvd 2010.12.08. 17:42:30

@ó jaj: Szerintem Matolcsy nem az a cinikus típus. Nekem úgy tűnik, amolyan küldetéses ostoba, aki ezt az egészet valami nagy játéknak fogja fel, ahol nyerni fog, naná, hiszen ott áll mögötte a legtehetségesebb magyar politikus. És a legfájintosabb párt. Micsoda erő! God save IMF!

Ez a típus elég sokféle kiadásban szerepel a Fideszben. Révész Máriusz, Selmeczi Gabriella stb. Sok mellőzött, a menő társaságokba sose hívott, megtört csaj és srác talált lelki családra pártban. (Ez minden párt sajátja - amely párt ezt nem tudja alapból teljesíteni, az szét fog esni. Az SZDSZ-nek például nem voltak dédelgetett hülyükéi, de az MDF-nek sem. Csak minősített gazemberei. De, hol is vannak már?)

Ám ezzel nem volna semmi baj. És ezt komolyan mondom, minden gúny nélkül. Nem az intellektus számít, sajnos vagy hála Istennek, nem tudom. A tempó (se nem lassú, se nem követhetetlenül gyors), az erkölcs (a példa), az érthetőség és kiszámíthatóság, a kapcsolatok, a rugalmasság mind-mind nagyon fontosak. Öööö..., fontosak lennének.

És most kezdhetünk aggódni. Cinikus? Ahhoz kellene egy adag ész.

Squid 2010.12.08. 17:43:13

@Hepci: "nyilván el kell érnünk a legalsó kategóriát (Burundi mínusz 3 vonás), aztán már csak rakétázunk felfelé...
S mi lesz, ha Orbán Viktor kinevezi Bajnait miniszterelnöknek (közben obligát gágogás hallatszik, valamint bedőlt cégek sorozatos, hatalmas puffanásai)? A múdiz és a ficcs, meg a sztenderdek és pórok rögtön kéjesen felsikoltanak?
Közülünk egy, egy mindenkiért, ebből az egyből mindenki ért... vagy nem? "

Nem bazze nem lesz sikítozás.

Sikítozás akkor lesz ha valaki fenntartható maastrichti kritériumok felé tartó hosszútávú gazdasági koncepciót prezentál.

A lenyúlom a mnyp-t lehúzom a multikat és abból kozmetikázom a következő 3 évet NEM a fent említett kategória.

Gondolom ezt belátható és érthető, még a fülkéből is..

tölgyes 2010.12.08. 17:43:38

@Ventura Blvd: Jó fejek? Biztosan.. Nem fogok elkezdeni érvelni a svájci élet ellen..Én nem is utalok másra, mint arra, hogy az élet nem olyan egyszerű ott sem..és a beilleszkedés se egyszerű... ráadásul a nálunk divatos irányzatok és viselkedésformák számára nem volna egyszerű az élet... Keményen dolgoznak, szigorúan élnek, normákat követnek, elvárják a normakövetést az értékeikért keményen kiállnak..de képzelje el azt a helyzetet, hogy valaki elkezd agitálni a svájci értékrend, nemzetitudat és elkötelezettség ellen.. ami nálunk dívik még itt e fórumon is..:)

Mi miért veszekedünk?? Talán csak vitakozunk és kötekedünk egymással. Kodó ezt szereti, nekem sincs ellenemre és megtiltani se lehet.. Ráadásul 7 dologban egyetértünk.. de 100-ban még nem..:::))

pug406st 2010.12.08. 17:44:42

@tölgyes: igen úgy vonja be, hogy bizonyos %-át a nyugdíjvagyonnak állampapírban kell tartani. azért az nagyon nem ugyanaz mint a magyar helyzet...

IntelCorei5 2010.12.08. 17:44:45

@CSENDES @tölgyes

alapvető tévedés, hogy itt bármit elk...tak vagy elment a szélbe.
Ez egyszerüen nem igaz. Hitel van és nőtt ez tény. De ami lett belőle az mind kézzelfogható volt valakinek/kiknek, még ha nem is vált mindannyiunk üdvére és főleg nem a jövőt biztosította.
Tücsök népnek hegedűszó kellett.

Miért történt ez így?

A választók akaratából olyan arányok alakultak ki melyek nem tették lehetővé egyik fél számára sem az értelmes cselekvést, a narancs és a szegfü egymás fogjai voltak ezért a másiktól való félelmükben illetve a revans vágytól fűtve - irracionális pályára állott az ország. Mindkét fél nemes hozzájárulásával.

(Vizitdíj ha még valaki emlékszik) Na most mi fog gátat szabni
az egészségüggyel szemben támasztott kereslet növekedésének? Van egy mindenképpen korlátos kínálat és egy gyakorlatilag korlátlan kereslet , hiszen a legjobb ellátás mindenkinek jár, akkor is ha iszik mint a gödény, füstöl mint a gyárkémény és a jó ég tudja hogyan mérgezi még magát. Erre persze csak mindkét féltől hazug ígéretek hangzanak el, pedig világos - járni jár, csak nem jut !
És ez még csak az egészségügy! A többiben is legalább ilyen hazudozás folyik már évek óta, mert politikus mást nem tehet - hála OV-nak aki 2002-ben nem bírván elviselni a bukást meghirdette a totális háborút, Gyurcsány meg felvette a kesztyűt válaszként.

Most csak egy legény van talpon a vidéken, ez sok mindent lehetővé tesz/tenne, 2 éven belül kiderül mi lesz belőle. Addig itt is hitvita fog folyni mint minden egyéb fórumon.
Speciel nem gondolom, hogy félnem kellene a jogfosztottságtól sokkal jobban aggaszt a forint árfolyama és az infláció, valamint a pénzem a bankban.
Ki nem sz@arja le mit ad a hivatalos tévé, rádió és a jobb/bal napi/hetilapok? Beszélek angolul/németül (vészhelyzetben oroszul is) és azt olvasok és nézek amit akarok. Ki van zárva, hogy a neten letiltsák a FT-t vagy a WSJ-t. a BBC-t is nézhetem a neten ha akarom. Ha véletlenül leszedik a kuruczinfót az meg nem tragédia. A törk gábor elemez tuti megmarad...
Ami a magánnyugdíj-pénztárakat illeti, persze, hogy senki sem érzi a magáénak, abból eddig egy év végi mérlegen kívül mást nem látott , arról is azt gondolta, hogy úri huncutság -amiben volt is igazság. Rávesznek, hogy vezessük be tudván!! hogy az az államháztartásban hiányt okoz, majd számon kérik persze fair alapon mi az hogy hiányotok van?

Az arról folytatott vita meg marhaság, hogy melyik a biztosabb az állami vagy a magán?
Aki 30 évre előre lát az orvosi eset, jobb esetben táltos.
Példa: nagyapám még 45 előtt, gondolván öreg korára, az NN-nál kötött szerződést, évente befizetve egy tehén árát - aztán jött a történelem aminek Isten az ura és odalett minden - na ennyit arról mi a biztos illetve van még egy " Mari néni hova megy ha ujság van a kezében (korábban Pravda)? - hát az árnyékszékre, mert olvasni azt nem tud !"

kodó tamás 2010.12.08. 17:46:21

@Ventura Blvd: azért nagyon köszi... a latinról... apropo. hátha nem láttad. az ajándék a legjobb a képen. hoztam is meg nem is...

az index egyik képén (tegnap talán) OV ment át a szobán a vatikánban a foton. olyan O-lába láccik a focitól, minta anno a huszároknak a lovaglástól...
és a pápa alacsonyabb, vagy csak görbe már az öreg?... és svédországban? ülve tárgyalt?

hircsarda.hu/5-elet/14780-orban-mindent-bevallott-a-papanak/

kodó tamás 2010.12.08. 17:49:05

@Ventura Blvd:
aki ebben kételkedik annak anynit mondok Matolcsy ról, hogy jobb lenne ha butaság helyett rosszindulatú lenne...

(mert az néha szünetel)

tölgyes 2010.12.08. 17:58:40

@kodó tamás: VAN-E MÁS MEGOLDÁS??,ELUTASÍTHATÓAK-E EZEK A CÉLOK?Nem nagyon látok más lehetőséget. A mostanáig követett út nem vezetett eredményre...Én magam is hasonlókon törttem a fejemet, talán írtam is róla már korábban is... már a választások előtt. Hogy az egymillió 1 millió lesz-e nem tudom..hogy sikerül-e megfordítani a demográfiai trendet azt sem tudom.. stb. de azt tudom,hogy ezeknek a céloknak nincsen alternatívája.

Én arra emlékszem, hogy 2001-2002-ben ment a szövegelés a teljes foglalkoztatottság - mint cél miatt.. Kádárizmus kiabálta za MSZP... Én akkor mondogattam: hogy a teljes foglalkoztatás az eus cél és azt kell érteni alatta, hogy a munkaképes korúak legalább 70 %-a dolgozik...Több ilyen ország is van.. Ha ezt nem érjük el, akkor az országnak annyi.. nem tudja fenntartani se a nyugdíj, se a jóléti rendszert..ÉS LÁM!!EZ BEKÖVETKEZETT!!

Ezt komolyan mondom.. de azt is tudom, hogy sok lesz a nehézség.. és akár erről is szívesen beszélek Önnek ha érdekli.

tölgyes 2010.12.08. 18:01:41

@borso+aheja: Olyan sok "marhaságot" írt össze-vissza, hogy nem tudok rá válaszolni. Nincs ahhoz türelmem, hogy minden mondatát kommentáljam.. majd talán egyszer lassan.
@pug406st:
Várja ki a végét!

Ventura Blvd 2010.12.08. 18:03:10

@Laikus érdeklődő: És ha volnának jól felépített terveink, amelyeket innen-onnan megtámogat valami komoly gazdasági-politikai erő?

Nem mindenki, csak annyi, amennyi kell.

Ha azt hallod, hogy tegnap a görögök, ma az írek, holnap a portugálok, holnapután meg a spanyolok - adnál-e és mennyiért a magyaroknak? Mert én - bocsássátok meg nekem - csak Hollandiában és Svédországban szeretnék továbbra is befektetni, ahogy az utóbbi évtizedekben mindig.

DE, HA VOLNÁNAK JÓL KIDOLGOZOTT TERVEK...

pug406st 2010.12.08. 18:12:06

@tölgyes: oké kivárom és akkor mi lesz? gondolom jön majd még az is, hogy a bankadót is rólunk koppintották.

kodó tamás 2010.12.08. 18:13:14

@tölgyes: :)
érdekel.

de a céllal nincs gond. persze ha cinikus akarnék lenni mondanám: hogy miért nem mingyá 1,5-1,5 milla. de nem mondom...

most nálunk 50% körüli... ja ja. tájékozott vagy látom:) ez az egy (biztosan) pozitív van benned:) na javíts ki pontosan hány.

a teljes foglalkoztatás jól hangzik. csak az coclizmusban sem nagyon volt valóság. csak vágy, amit "lepapíroztak", vagy "lekommunikáltak".

egyáltalán nem érzem esélyesnek.
tények:
-a gazdaság szűkül. a lehetőségek szűkülnek.
-nincs termékünk, nincs piacunk, nincs tőkénk. nincs társadalmunk...
-az egész világban is válság van
-a köz foglalkoztatásban kb a fele felesleges léhűtő, pont mint a coclizmusban. az 300-400 ezer ember a 2,6 millió foglalkoztatottból... jelentős
-a gazdaságon a nagy teher (1-es kód), azaz fel kellene mondani a hiteleket, pl kayaibrahim nevére (vagy simicskájéra...) íratni. de lehet ebben utaznak, egyelőre erre mutatnak a tettek...
-másik nagy teher a gazdaságtalan állami és köz működés (a dolgozókon túl) pl egészségügy stb..
-aztán épp a népességi helyzet is ellene szól... azaz róka fogta csuka...

nyünyüge 2010.12.08. 18:13:21

@Ventura Blvd:
kifogtad Svájc idegenek számára legélhetőbb részét - a német és az olasz területről mást hallani.

Illusztrációként "kedvenc" plakátom:

www.murschhauser.net/images/plakatsvp03.jpg

Ventura Blvd 2010.12.08. 18:14:53

@Squid: Kedvelem a hozzáállásodat.

"Ez az átka annak, hogy hagytuk megosztani magunkat bizonyos politikusok egyéni ambíciói miatt. Ebben a politikus(ok) is hibásak és sajnos mi is, mert eltűrtük, hogy ezt megtegyék velünk, és tizenévekre ellehetetlenítsék a felelős konszenzuson alapuló KONSTRUKTÍV (!!!!!) politizálást mind kormányon mind ellenzékben."

Hát akkor jó napot, kedves Squid, már nem vagy egyedül, itt legalább egy tucat elfogulatlan, nem is teljesen pesszimista társra leltél, akivel tudsz olyasmit játszani, hogy Felelős Választó. Tartok tőle, hogy ezzel a játékkal kellene kifaragni a Konstruktív Kormányt is, mert maguktól miért is változnának meg? (Te már kiszámoltad pld., hogy amíg itt kommentelünk ők mennyit keresnek óránként? Mindent bele számoltál? Akkor add hozzá a hatalom mámorát is.)

OK. Kérdés:

MILYEN ÁLLAMPOLGÁRRÁ KELL VÁLJUNK, HOGY EGYSZER KONSTRUKTÍV ÉS TÁRSADALMILAG IS FELELŐS KORMÁNYUNK LEGYEN?

kodó tamás 2010.12.08. 18:16:23

@nyünyüge: hát bárcsak nálunk is ez lenne. csak nálunk sok egyedi fekete birka van... nagyon kevés közösségi fehér bárány, mondhatni ritka mint a fehér holló...

de nem csodálom, hogy az erős közösségeiket védik. szűrnek... csak igy lehet. egy alma is elrohasztja a ládát... sőt közben időnként a bentieket is meg kell vizsgálni...

kodó tamás 2010.12.08. 18:20:27

@Ventura Blvd: kit érdekel a pénz. amig enni van mit... nem lesznek sokkal előrébb. a nagy merci is ezeken a járhatatlan utakon araszol... ezt nem is értem miért mondtad. a visszamenőleges adózással könnyen kezelhető kérdés... de csak amit érdemtelenül kapott. csak az erkölcstelen részt... :)

nyünyüge 2010.12.08. 18:28:02

@kodó tamás: a betelepülőkkel kapcsolatban volt éppen egy népszavazás, akkor jelent meg ez a plakát a békés Lugano-ban.

tölgyes 2010.12.08. 18:29:44

@borso+aheja:

Ezt írja:

"alapvető tévedés, hogy itt bármit elk...tak vagy elment a szélbe. Ez egyszerüen nem igaz. Hitel van és nőtt ez tény. De ami lett belőle az mind kézzelfogható volt valakinek/kiknek, még ha nem is vált mindannyiunk üdvére és főleg nem a jövőt biztosította.
Tücsök népnek hegedűszó kellett."

Ezzel a szöveggel Önmagában is baj van..önmagának is ellentmond... mert az a hitel amelyik nem válik valamennyiünk üdvére az hiba, rossz döntés.. ha pedig ez eléri azt a mértéket, ami nálunk tapasztalható.. az elkúrás..

Miért?? Mert mire való a hitel???Arra, hogy abból jóléti intézkedéseket támogassunk??..Vagyis tegyünk úgy, hogy a hitelből, beruházás, fejlesztés helyett jutalmakat osztogatunk??? Ez önmagában is elkúrás... mert ha hitelből nyugdíjat osztanak abból nem lesz műszaki fejlesztés.. Erre mondta Orbán, hogy volt egy hallgatólagos egyezség a pártok között 89 után: jóléti intézkedéseket nem támogatnak hitelből. Ezt nem tette se Antall (meg is bukott) se Horn (meg is bukott) se Orbán (meg is bukott).. de megtette Gyurcsány.. ő 2006-ban nem bukott meg, mert az emberek a hazudozás miatt elhitték, hogy EZ NEM HITELBŐL VOLT.. amikor azonban kiderült, hogy hitelből volt Gyurcsány is megbukott.. csak még elhúzta -ÖNVESZTÉRE - három évig... és csak aztán bukott meg ténylegesen is.

Ráadásul a pénz egy része úgy folyt el, hogy
1./ Nem volt kézzelfogható;(egyszerűen ellopták)
2./ Lett belőle valami, de túl drágán; pl autópályák egy része..kellett ugyan de nem tripla áron..
3./ és vagy felesleges, nem szükséges az a valmami ami lett belőle. Pl. a löszfalba épített autópálya és alagút a rossz nyomvonalkijelölés miatt, vagy a völgygát, vagy a híd, amelyikről nem vezet tovább út stb.
4./politikai célokra klienseknek osztogattak belőle.. és politikai szavazatokat vásároltak rajta..

Mindezeket a mozzanatokat át meg át hatotta a korrupció gyanúja vagy több mint gyanúja

Így jött létre, hogy ezt az irdatlan mennyiségű pénzt elköltöttük,, de nem eredményezett érdemi fejlődést, nem maradt más belőle mint az adósság!!!.. és ezt nem lehet se kimagyarázni se jóvátenni.. ez az ország lakosaival szembeni merénylettel ér fel.. és megmérgezi a jövőt is.

pug406st 2010.12.08. 18:32:56

@ubul2000: akár még jó is lehet... valóban így van. én reménykedem benne de kételkedem. majd kiderül. a kérdés hogyha nem jön be akkor mi lesz. az meg ne legyen már mérvadó mit mond a mostani kormány egyik embere a kormány gazdasági politikájáról.

ubul2000 2010.12.08. 18:36:28

@pug406st: ""Ha két évvel a kutyaszorító után Görögország és Írország ilyen jó helyzetben volna, mint Magyarország, azon sokan csodálkoznának. Az Európai Bizottság két hónappal ezelőtt még az euróövezet legjobbjairól, Finnországról és Luxemburgról sem feltételezte, hogy deficitjük idén a GDP 3 százaléka alatt lesz. Talán hagyni kellene a magyarokat, hadd menjenek a maguk feje után" - zárta kommentárját a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az Európai Bizottság két hónappal ezelőtt még az euróövezet legjobbjairól, Finnországról és Luxemburgról sem feltételezte, hogy deficitjük idén a GDP 3 százaléka alatt lesz.

Én ebben látom a lényeget

pug406st 2010.12.08. 18:39:43

@tölgyes: most nem hitelből támogatja a kormány a jóléti intézkedéseket? komolyan gondolja, hogy a felhalmozási célú bevételekből sose fedeztek működési kiadásokat? amúgy eléggé vicces, hogy az Ön által felsoroltakat csak gyurcsánynak köszönhetnénk. ha jól emlékszem pl autópályát fidesz kezdett el építeni soxoros áron pályáztatás nélkül...

pug406st 2010.12.08. 18:44:00

@ubul2000: az, hogy ezt elértük bajnai kormánynak is köszönhető. a probléma nem rövid hanem közép és hosszútávon lehet, ha az új magyar csoda megbukik (nem szeretném mert akkor nagyon rossz lesz mindannyiunknak). én értem, hogy a hitelminősítők nem értik ennek a lényegét de ők így gondolkodnak és bármilyen fájdalmas a tőke (amire szükségünk van) rájuk hallgat/ őket tekinti iránymutatónak...

tölgyes 2010.12.08. 18:49:49

@pug406st: Nincsenek jóléti intézkedések.
Autópályát a fidesz az mszp szerint nem is épített:::))) - Ezt harsogták 2002-2007 között!!!-Ráadásul az mszp-hez viszonyítva féláron épített.. mert valahogy az mszpnél ha verseny volt az felvitte az árat..de ha drágábban épített volna, akkor arra nem az a megoldás, hogy megduplázzuk árat? mint ahogy azt az MSZP csinálta.

ubul2000 2010.12.08. 18:58:24

@pug406st: "az, hogy ezt elértük bajnai kormánynak is köszönhető"

Ez teljesen világos, ha netalán-tán valami sikert érne el az ország, az természetesen Bajnai, Gyurcsányi az mszp/szdsz kormánynak köszönhető elsősorban, ha valami nem sikerül az a fidesz, jobbik (esetleg miép, mdf, Horthy) bűne. Világos, és érthető :)))

"a tőke (amire szükségünk van) rájuk hallgat/ őket tekinti iránymutatónak..." (mármint a hitelminősítők véleményére)

Azok után, hogy a nevezett hitelminősítő a legkiválóbb befektetési lehetőségnek minősit valamit, ami 5 nap múlva az eddigi talán legnagyobb csődöt jelenti be, számomra egyet jelent: sem a hitelminősítők, sem a befeketetők nem játszanak tiszta lappal. Épeszű befeketető egy ekkora előjelzési bukta után magasról leszarná az adott hitelminősítőt - kivéve, ha maga is aktív játékos volt a szándékos téves információban. Mert abban biztos vagyok, hogy nem nyeretlen kétévesek ülnek a Moody's-nál - hanem gazemberek.

nyünyüge 2010.12.08. 18:59:01

@ubul2000:
Az a logikai bukfenc a FAZ véleményében, hogy ez a szenzációs magyar eredmény egy olyan gazdaságpolitika eredménye, amit a Fidesz kártékonynak tart és ezért gyökeresen más utat választ.

tölgyes 2010.12.08. 19:08:44

@kodó tamás: Látja maga is jön a teljes foglalkoztatottság és a szocializmus dumával. Az eu-ban a teljes foglalkoztatottság azt jelenti, hogy a munkaképes korú népesség 70%-a foglalkoztatott. A többi tanul, beteg munkanélküli stb...Ezt a 70-75 %-ot több ország is túlhaladja... Ráadásul ha jól emlékszem ez benne volt mint cél a liszaboni szerződésben.. már 2002-ben is.. - vagyis a maszop propagandája akkor is kártékony volt és most is az!!No Svájcban ezért elhajtanák őket a sovány malac göndör farkára...:) - a teljes foglalkoztatottség is meg a 70% is..Ma már Európa versenyképessége miatt ennél is magasabb a kívánt arány.
Ha nem sikerül előrelépni, méghozzá nagyot, akkor értelmetlen a mostani nyugdíj vita.. megrpórolt pénzén nem tud venni semmit, mert nem lesz aki megtermeli...

Nehézség az sok van.. Én nem is azokban látom a gondot amit felsorolt. A ma munkanélküli magyar munkaerő iskolázatlan, munkakultúrája alacsony szintű.... ez nagyobb gond mint a drága közigazgatás stb.. de volna ill lett volna megoldás..2002 óta hajtogatom (korábban a VG honlapján).. Rendbe kell tenni a folyókat és a belvizes területeket... magas kézimunka igényű mezőgazdasági termékeket kell előállítani (pl. korlátlan piaca volna a spárgának.. he lenne aki termeli..).. de általában a zöldésgtermelésnek korlátlanok a lehetőségei ma is..Erre persze soka azt mondják: mezőgazdaság...Igen, de látjuk: ha az nincs semmi nincs.. ezt a munkaerőt nem lehet átképezni és így a mercedes legfeljebb udvarosnak alkalmazna közülük 3-4et.. meg kocsimosónak:( A Sony még arra se..

Én persze nem vagyok munkaerő-gazdász.. de azt tudom, hogy ha rendben volnának az árkok folyók, ha lennének víztárzók, akkor most nincs ennyi baj se a belvízzel, se a folyókkal...és nem menne veszendő sok száz milliárd forint..

bóra77 2010.12.08. 19:12:57

@Ventura Blvd: de jó volt ez az írás! tetszett nagyon!

panelburzsuj 2010.12.08. 19:18:13

@tölgyes:

"a zöldésgtermelésnek korlátlanok a lehetőségei ma is"

Megígértem, be is tartom. Nem kötözködök.

Temelni valóban szinte korlátlanul lehet.

ubul2000 2010.12.08. 19:19:25

@nyünyüge: Ezt világosan megmagyaráztad. Tehát a fidesz egy olyan gazdaságpolitikát hajt végre, amivel nem ért egyet és kártékonynak tart

tölgyes 2010.12.08. 19:20:18

@nyünyüge: Az Ön esetében szerintem is ezt a Bajnai receptet kéne folytatni.. újabb 10%-os jövedelemelvonás..és ez ugyan hová vezet???

kodó tamás 2010.12.08. 19:23:31

@tölgyes: egyet értek mindenben:)

egyetértés

ad 8. "Ha nem sikerül előrelépni, méghozzá nagyot, akkor értelmetlen a mostani nyugdíj vita"

ad 9. "A ma munkanélküli magyar munkaerő iskolázatlan, munkakultúrája alacsony szintű"

ad 10. "Rendbe kell tenni a folyókat és a belvizes területeket."

ad 11. "magas kézimunka igényű mezőgazdasági termékeket kell előállítani"

akkor már csak azt nem értem ez hogyan kapcsolódik a fides hez. azaz amit a kormány most "lépeget" azok ebbe az irányba viszik az országunkat?

felfogta a kormány hogy ezt a szép nagy lopott, bocs tőzsde elől megmentett summát mire költi? MINT TŐKÉT?
a jövöbe fekteti?
oktatás?
intézmények hatékonysága?
hosszú távú célok érdekében költi el???

ma estére már lepihenek... ez a 30 fokos hőingás elfáraszt. bár a közérzetem jo. de fáradt vagyok. hm lehet mert nem aludtam két éjjel meló miatt, lehet az is befolyásolja... na majd holnap.

iszom szavaidat. ne szabjál gátat az okos gondolataidnak.

lehet ellopom. majd ha kormányra kerülök ebből megélek pár évig:)

kodó tamás 2010.12.08. 19:27:13

@tölgyes: ja azzal tisztában vagyok hogy a 70% az eu. a teljes az vicc.

"a teljes foglalkoztatás jól hangzik. csak az coclizmusban sem nagyon volt valóság. csak vágy, amit "lepapíroztak", vagy "lekommunikáltak" "

én ezt írtam ebben nincs semmi. csak gunyoltam a coclista demagóg mantrákat.

mellesleg a teljes foglakoztatásról az jut eszembe amikor azt mondogatják nagy okosok hogy pl 6% lakás üresen áll.. és hajléktalanság van. b+ persze. mert a mobilitás miatt nem is lehet másképp. különben költözéskor utcára majd ugy másik lakásba... vicc. ez olyan mintha az embernek csak egy ruhája lehetne mert ott áll kihasználatlan a szekrényben... csak ha egy van akkor mosásnál ott kellene ülni mellette még megszárad....

tölgyes 2010.12.08. 19:27:15

@panelburzsuj: Ne is kötözködjön..Vannak ilyen zöldségfélék.. az általam említett spárgán kívül is..:)de az állam pl. azzal segíthetne, hogy megmondja évről évre, hogy melyek ezek, szerveezné a piacra jutást és a korszerű technológiát.

Ventura Blvd 2010.12.08. 19:29:51

@Ventura Blvd:, @tölgyes:, @kodó tamás:

Elnézést, Urak, még egy percre, de ne szaladjunk már el olyan gyorsan közös témánk mellett, mert az nagyon is ON, és talán megtiszteljük vele Török Gábort, ha egy pillanatra még beszélünk erről a svájci dologról, konkrétan a Swissair-ügyról.

Történt, hogy jó tíz éve kiderült, a svájci azonosság egyik alappillére (a nagyvilágban és belül egyaránt) a Swissair bajban van, beütött a csőd. A gépek egyik napról a másikra fel sem szállhattak.

Ami a helyzet kezeléséből számunkra tanulságos:
<1> Az összes dokumentumot - a legnagyobb nyilvánosság mellett - azonnal páncélterembe zárták (100m2 papírtömeget képzeljünk el a mennyezetig érő polcokon, példás rendbe állítva), amit azonnal elkezdték beszkennelni, hogy digitálisan, tehát a lehető leggyorsabban átlássák a helyzetet.
<2> Bárki is szólalt meg a Swissair ügyében, minden élőszavas nyilatkozata alá odaírták a köztévé híradói, mit mondott erről az illetékes fél- vagy egy éve. (A la Varga Mihály...). Példátlan volt a felháborodás.
<3> A nép minden nyelven üvöltözve követte az eseményeket, követelte a felelősök megbüntetését.
<4> Csattantak a bilincsek. Államtitkár, milliárdos sógor, koma, csókos testvér a sitten.
<5> Évekig, mondom: évekig a Swissairrel kezdődtek a híradók és az volt újságok címlapjain is.
<6> A cég átnevezése, ki- és átszervezése, megmentése, újraszervezése mind-mind nyilvánosan ment, teljesen átizzott társadalmi légkörben. Évekig. Mert ez az önkép egyik fontos része.

Így megy ez ott, ahol vannak polgárok.

(Mutatok itt egy másik, de már friss francia példát, mit jelent az, ha van bátor ás független sajtója egy országnak, hogy mutatja be, hogyan lesz a diktátorok pénzéből feltöltve a "demokratikus" pártkassza. Nem kell tudni franciául, csak hadd fusson, dolgozzon a lap maga:
www.lemonde.fr/politique/infographie/2010/11/29/comprendre-l-affaire-karachi-en-trois-minutes_1446518_823448.html)

Összefoglalva: a dolgok úgy mennek, ahogy hagyjuk őket menni. Egy társadalomnak tartósan sose lehet magánál különb a kormánya, se jobb, se rosszabb. Lehet a Gyurcsány/Orbán-kormányt szidni ---- de csak tükör előtt.

kodó tamás 2010.12.08. 19:31:59

@panelburzsuj: @tölgyes: TÖKÉLETESEN TÖLGYES úrral értek egyet.

ebben a dologban van több száz éves kultúránk... (+járulékos pl víz, öntözés, ártér stb) a világon egyedülálló az almafajta mennyiségünk... a tejtermékek száma... gyakorlatilag tarolhatnánk. marketing. egyetértek ilyen kultúrát MINŐSÉGI (nem mennyiségi) termelésre lehet felhasználni.

mellesleg ennek köszönhettük a dualizmus JÓLÉTét is.. ettől van Bp en oylan sok szép ház és akkor épült SZINTE MINDEN... vasut stb ezek mind következményei...

kodó tamás 2010.12.08. 19:32:42

átmegyek olvasni, folytassuk ott, ami itt van azt még elolvasom. és az indulásból nem lett semi

tölgyes 2010.12.08. 19:35:38

@kodó tamás: De azt értik, vagyis a 70%-ot a teljes foglalkoztatottság alatt!!! Ezt leírták a liszaboni szerződésben..:) Mit kéne még tenni????Am,it a 6%-ról ír azzal egyetértek, mint ahogy bizonyos munakaerőfelesleggel is.. különösen ha a mobilizálható tudással rendelkezik.. de a miénk sajnos nem ilyen.. deaz elgazosodott, szemetes, ország rendbetétele kívánatos lenne a turizmus, a föld védelme stb. miatt is. Nem beszélve arról, hogy az ősi magyar állatfajták, amelyek tarthatóak félszilaj, szilaj körülmények között jelentős szerepet játszhatnának a tájrehabilitációban...

nyünyüge 2010.12.08. 19:40:45

@tölgyes:

El kell szomorítanom, kedves Tölgyes. Igen, a Bajnai kormány alatt kb. 10%-kal csökkent a jövedelmem. Most pedig legalább ennyivel nőni fog (stagnáló alapbér mellett).
És ez oda fog vezetni, hogy nőni fog a ronda külföldi bankba hordott megtakarított pénzem.

Húsz beosztottam jövedelme meg stagnálni fog, növekvő alapbér mellett. Kettőé meg nő, mert nekik már van családjuk.

És szerintem ez nincsen jól.

pug406st 2010.12.08. 19:42:40

@tölgyes: pont leszarom, hogy mit harsog az mszp. meg is érdemli aki azt hiszi ez tényleg úgy van, hogy kormányváltás után 2 hónappal már ment meggyesy autópályát avatni az az mszp-szdsz érdeme volt. amúgy szerintem a közbeszerzés szar rendszer annyi papírmunka van vele, hogyha nem kellene zsebekbe juttatni akkor is megdrágítja eléggé. ráadásul olyan feltételeket szabnak ami tényleg csak pár cég által teljesíthető.

@ubul2000: például a 98-2000 közötti orbán kormány munkáját (költségvetés) többször is dicsértem szóval nem vagy igazságos..
nem vitatom a véleményed a hitelminősítőkről de az, hogy a tőke igenis figyel arra amit mondanak - tény egyre kevésbé vagy ha jobban tetszik nagyobb fentartásokkal - ne vitassuk

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.08. 19:47:53

Azért sokat elmond a jelenlegi kormány kultúrális színvonaláról, hogy a 2011-es cafeteriában a következő adó- és járulékterhek szerepelnek:

- Színház, kultúrális rendezvény: 70%
- Sportrendezvény: 0% !

Úgy látszik, a kormány fél a kultúrált emberfőktől. Neki a csápoló, őrjöngő zemberek kellenek. :-(

kodó tamás 2010.12.08. 19:52:03

@vinczej: nem csak uj stadionról, hanem közönségről is gondoskodik... persze a müpa rovására, de akkor az volt a trendi...

@tölgyes: na végre... egy pont ahol NEM.

turizmus. nem kell. röviden: letaposnak minden virágot.
mellesleg a vadságunkat nagyon sok hollnad élvezte még korábban amikor a kéthét előtt nem volt egy jópár évig közbiztonság akkor elszoktak...

mellesleg a logisztika stb se kellett volna. autópálya se.

FENNTARTHATÓSÁG MÁNIÁS VAGYOK...

na tényleg lépek:)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.08. 19:52:27

@vinczej: Bocs, színház, kultúra "csak" 51%, sport 0%.

ubul2000 2010.12.08. 19:58:50

@pug406st: Kicsit irónikus volt a hozzászólásom, és inkább egy általánost mentalitást gondoltam jelezni, nem konkrétan ellend irányult. Elnézést!

panelburzsuj 2010.12.08. 20:03:12

@kodó tamás:

Tiltja valami, hogy mindezeket csináljuk?

Ha kultúrája megvan (megvan?), ha a természeti adottságok megvannak hozzá (megvannak?), ha a piac megvan (megvan?), akor mi hiányzik még hozzá?

Tőke és marketing?

Vagy az is bekavarhat, hogy a hagyományok és kedvező adottságok máshol is vannak, sőt ott tőke és marketing is van. Csak példaként: mondjuk Lombardiában.

Kérd meg Hepcit, meséljen valamit a magyar bormaketingről ...

pug406st 2010.12.08. 20:05:41

@ubul2000: semmi gond. számomra nem csak fekete és fehér létezik :)

tölgyes 2010.12.08. 20:11:24

@Ventura Blvd: A dolog tudja ott kezdődik, hogy számukra fontos, hogy legyen egy nemzeti légitársaság... mert az ország nem lehet meg nélküle..és ha már a nemzeté, akkor a nemzetnek tartoznak felelősséggel... Nálunk már itt vége a dolognak.. mert rögtön akat egy kör, aki azt mondja: az Usa jobb gazda.. egy másik, aki azt mondja az orsz a jobb gazda.. és a magyarok pedig ne megyarkodjanak itten...:)A hivatalnok meg ül és azon gondolkodik, hogy akkor most az orosztól, vagy az amerikaitól fogadja el a csúszót, mert a magyarnak arra úgyse lesz pénze.. és ha őt a döntés miatt kirúgják akkor miből fog megélni..

De természetesen én mindazt a pozitívumot amit leírt nagy értéknek tartom.. csak azt PMZ..TGM.. BT. stb nem tudná elviselni.. mert benne mindenféle antit vélne felfedezni.

tölgyes 2010.12.08. 20:13:18

@pug406st: Akkor viszont ne szarja le azt a tényt, hogy felébe harmadába került az autópálya a fidesz alatt mint az MSZP alatt...

tölgyes 2010.12.08. 20:16:56

@kodó tamás: Jut eszembe.. Szabolcsban még nagy mennyiségben tererm az un. NEMTUDOM szilva..., Ősi fajta!.. magról és gyökérről szaporodik.. magas a vízigénye... A szilva cukorfoka teljes érésben eléri a 40%-ot. Ilyen magas cokorfokot csak a banán tud elérni teljes érésben!! (A jó minőségű cukorrépa max 20%)

tölgyes 2010.12.08. 20:18:31

@kodó tamás: Én igen. Magas munkerő igény..a terméket itt fogyasztja.. ha összekapcsolják a gyógyvízzel akkor szép vertikumokat lehet csinálni..:)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.08. 20:26:39

"Már a Fidesz szavazói is tiltakoznak...A Facebook aktív felhasználói különös jelenségre figyelhettek fel a lapokban: sok magyar ismerős profilképe helyén egy fehér négyzet található. A baloldali sajtóorgánumok múlt heti címlapakciója után most a közösségi portál résztvevői érezték elérkezettnek az időt, hogy tiltakozzanak a kormány új médiatörvény-javaslata ellen."

hetivalasz.hu/uzlet/mar-a-fidesz-szavazoi-is-tiltakoznak-33896

pug406st 2010.12.08. 20:56:09

@tölgyes: "Az autópályák építési, kivitelezési költsége az MSZP–SZDSZ-kormány alatt ugrott meg. Az M3-as Füzesabony és Polgár közötti, továbbá az M30-as Emődig tartó szakasza kilométerenként 1,3 milliárd forintért épült. A szocialista kormány alatt az M7-es dél-balatoni szakaszai 2,5–3 milliárd forintért épültek. Ezt az akkori kormányhivatalnokok azzal igyekeztek kivédeni, hogy különbözők a domborzati viszonyok, de ez nem felelt meg teljesen a valóságnak. Az 1999-ben átadott M0-s például 1,35 milliárd forintért épült kilométerenként, a keleti szektor pedig az M5-ös és a 4-es főút között átlagosan 3,25 milliárd forintért." Magyar Hírlap cikk

Öntől sose hallottam olyat, hogy a fidesz bármiben is hibás lenne. ellenben azt, hogy mindenért az mszp azt folyamatosan. az a lényeg, hogy mindkét párt által épített autópálya többszörösébe került. és ez a lényeg. nyithatunk arról vitát ki lopott többet vagy ki kúrt el több pénzt de akkor sose jutunk el a lényegig.

cambridge.on 2010.12.08. 21:01:52

@tölgyes: (L)
Kedves Papagáj Úr!

Megszólításnak írhattam volna Mórickát is, neki is mint neked mindenről ugyanaz jut eszébe.
Annyi eltéréssel, hogy neki a szex, neked meg Gyurcsány és az eltapsolt 18 ezer milliárdja.
Egy adat, 2005-ben a TB több mint 16 szoros hiányt produkált.
2001-es teljes Fidesz év 28,8 M hiány, 2005-ben ez 469,8M-ra nőtt.
Ezt mind Gyurcsány tette zsebre szerinted?
2002 ben a Fidesz is megszavazta az osztogatást.
8 évvel később, újra hatalomra kerülve, az osztogatást már fosztogatásnak hívják.
Ezt vetted át te is, és papagáj módjára ismételgeted.

Kodó elfogadta,jobb híján,mert már unja és tovább akar lépni.
Feltett egy egyszerű kérdést, amire nem válaszoltál.
A céllal mindenki egyetért, de az oda vezető út iránya kétséges.
Világ elitbe tartozunk az alkoholisták számát tekintve.
Első intézkedés, mindenki főzhet magának pálinkát.
Adó csökkentés, amivel a többgyermekes, sokat keresők járnak jól.
Ha, kérdezek tőled egy példát, egy nevet, kinek a neve ugrik be elsőnek? Úgy van! Orbán.
Jövőre esedékessé válik 4 milliárd Euró visszafizetése.
Orbánék bejelentették az igényüket 5 milliárd Dollár kötvény kibocsátásra az USA-ban.
Kölcsönből fedezi a kölcsönt a kormány. Akkor minek kell a manyup pénze?
Elherdálásból minta lehet Esztergom, eladósodásból Debrecen,
és most kezd gyors ütemben felzárkózni Pécs is.
Ők is Gyurcsánytól tanultak?

Utoljára egy kérdés:Hány éves vagy?
Csendessel ellentétben, egy férfi bevallhatja az éveinek számát.
Akkor eltűnhet a neved mellől az L.
Aminek értelmét itt sokan ismerik.

Amivel egyetértek, a munkanélküliség kezelésének fontossága!
Az általad jónak tartott módszer egyetlen eredménye az lett volna, nem marad talicska a szocialistáknak.
Megint nem írtál a finanszírozásról, ki fizette volna és miből?

A bajoroknál 94%-os(!) a foglalkoztatottság, erősen kommunista fajta.

cambridge.on 2010.12.08. 21:08:54

@lüke: Olvastad, vagy csak belinkelted?
Elég sok tévedést tartalmaz.
Az apropója, az Orbán fenyegetés: Vagy adtok pénzt, vagy rátok szabadulnak a mi cigányaink is.

Érdekes félévnek nézünk elébe.

lüke 2010.12.09. 09:40:29

@cambridge.on:
olvastam
vastagon fognak a ceruzák,
nagyon készülnek a fiúk
s mit szólsz Martonyihoz?
a NY-i irodájában adta a BBC-nek?

lüke 2010.12.09. 09:43:08

@Ventura Blvd:
nem, nem!
ahol nem(csak) jog szolgáltatás van
+ konvenzekvecia, példa statuálással
Paradiesplatz

tölgyes 2010.12.09. 16:57:49

@cambridge.on:
Kedves papgájozó elvtárs/úr!

Bizony belátom, hogy unalmas a megkerülhetetlen és folyamatos szembesülés.... de számomra még unalmasabb és elviselhetetlenebb adóinkon felül 18.000 elkúrt milliárd és az itt maradt következménye...Én kizárólag emiatt foglalkozok vele olyan sokat.. mert sokan, nagyon sokan szeretnének könnyedén túllépni a dolgokon.. Én sok-sok éven át hallottam különböző történelmi események soha nem múló következményeiről..... és az erre épülő gyülöletkampányról..Ha megkaparja az emlékezetét akkor ezt Ön is felidézheti.

Ön fölveti, hogy mi történt a milliárdokkal.. és ezt írja:"Ezt mind Gyurcsány tette zsebre szerinted?"

Jó kérdés lenne ha nem írtam volna le jópárszor, hogy mi történt a pénzzel. Lássuk:

"Miért?? Mert mire való a hitel???Arra, hogy abból jóléti intézkedéseket támogassunk??..Vagyis tegyünk úgy, hogy a hitelből, beruházás, fejlesztés helyett jutalmakat osztogatunk??? Ez önmagában is elkúrás... mert ha hitelből nyugdíjat osztanak abból nem lesz műszaki fejlesztés.. Erre mondta Orbán, hogy volt egy hallgatólagos egyezség a pártok között 89 után: jóléti intézkedéseket nem támogatnak hitelből. Ezt nem tette se Antall (meg is bukott) se Horn (meg is bukott) se Orbán (meg is bukott).. de megtette Gyurcsány.. ő 2006-ban nem bukott meg, mert az emberek a hazudozás miatt elhitték, hogy EZ NEM HITELBŐL VOLT.. amikor azonban kiderült, hogy hitelből volt Gyurcsány is megbukott.. csak még elhúzta -ÖNVESZTÉRE - három évig... és csak aztán bukott meg ténylegesen is.".. MEGISMÉTLEM: ÉN EZT LEÍRTAM ÉS öN IS ELOVASHATTA VOLNA.. DE EGYSZERŰBB A PAPGÁJOZÁS...:)

Ráadásul a pénz egy része úgy folyt el, hogy
1./ Nem volt kézzelfogható;(egyszerűen ellopták)
2./ Lett belőle valami, de túl drágán; pl autópályák egy része..kellett ugyan de nem tripla áron..
3./ és vagy felesleges, nem szükséges az a valmami ami lett belőle. Pl. a löszfalba épített autópálya és alagút a rossz nyomvonalkijelölés miatt, vagy a völgygát, vagy a híd, amelyikről nem vezet tovább út stb.
4./politikai célokra klienseknek osztogattak belőle.. és politikai szavazatokat vásároltak rajta..

Mindezeket a mozzanatokat át meg át hatotta a korrupció gyanúja vagy több mint gyanúja

Így jött létre, hogy ezt az irdatlan mennyiségű pénzt elköltöttük,, de nem eredményezett érdemi fejlődést, nem maradt más belőle mint az adósság!!!.. és ezt nem lehet se kimagyarázni se jóvátenni.. ez az ország lakosaival szembeni merénylettel ér fel.. és megmérgezi a jövőt is.."

Még annyit: Ön emlegeti az önkormányzatok eladósodását...Ennek okait azonban máig nem tisztázta senki. Ugyanis az eladósodás mögött több ok húzódik meg:
1. A fejkvóta alapján folyó normatív jellegű támogatások nem fedezik az önkormányzati intézmények fenntartásának valós költségeit... A kiadásokat egyre növekvő mértékben saját önkormányzati forrásból kellett(kell) kipótolni.A csökkenő bevételek mellett ( az elmúlt években nőtt az állami elvonás) a növekvő kiadásokat nem lehetett másképpen pótolni..Ráadásul itt alapellátásról van szó: nem mondhatja azt az önkormányzat, hogy bezárja az intézményt
2. Az eus támogatások igénybevételéhez szükséges önrész nem állt a rendelkezésre, ezért azt hitelből kellett kiegészíteni, máskülönben lemondhattak volna a fejlesztésről, ráadásul az eus források is elvesznek.
3.Az önkormányzatokat nem szűnő lendülettel kötelezte újabb és újabb feladatok ellátására a kormány, de ezekhez forrást nem biztosított... A feladatok ellátása kötelező, elmaradása felháborodást váltana ki..ezért az önkormányzatnak hiteleket kell felvenni a feladat ellátása érdekében
4.Bizonyára voltak az önkormányzatoknak rossz döntései is, amelyeknek anyagi következményei az eladósodáshoz vezettek.. Ilyen volt. Pl. Bp-en a BKV, vagy a metro beruházás kiadásainak megduplázódása...

A kötvények pedig jól fogynak.. most éppen a kibocsátás duplája volt a jegyzés.. ez nem iigazolja a hitelminősítők jelentéseit.

cselcsabi · http://cselcsabi.nolblog.hu/ 2010.12.11. 09:33:40

A táblázat akkor lenne korrekt, ha az ír, a görög, a portugál, a brit stb. minősítéseket is tartalmazná.

Rob67 2010.12.11. 10:53:28

Ha már lószar sem lesz ebben a kupiban, én vevő lennék a Magyarország.hu doménre.
Az uccsó parlamenti kávéra elég lesz az elitnek mielőtt bejelentik, hogy nincsen tovább Pannónia...

Rob67 2010.12.11. 10:55:44

@cselcsabi: A brit milyen?
Csak mert belűlről nézem és garantéáom Neked, sosem láttam ennyire pörögni mint mostanában. Dől a pénz.
Ettől még az állam állhat roszul.
Na de az hogy az állam is meg a polgárai is rosszul állnak az azért nem jó jel, nem barát?
süti beállítások módosítása