Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
jan 04
12:13

A hétvégén végre sikerült befejeznem egy írást, amely az újabb választáskutatási kötetben jelenne meg, s amelyben a pártok 2010-es stratégiáit próbálom meg leírni és elemezni. Miközben ezzel foglalkoztam, olvasgattam a parlamenti választás előtti anyagokat, nézegettem az akkori nyilatkozatokat, akkor tűnt csak fel igazán, hogy a magyar politika milyen könnyedén lépett túl két rendszerváltó, a törvényhozásban két évtizedig képviselettel rendelkező párt, az SZDSZ és az MDF eltűnésén.

(Fotó: Origo)

Nem a krokodilkönnyeket hiányolom, sokkal inkább a tanulságok levonását, az okok keresését. Már önmagában az is furcsa, hogy a politikai sajtó szinte egyáltalán nem fordított energiát a szereplők megtalálására és megkérdezésére (vagy nem volt elég sikeres ebben): mintha a föld nyelte volna el néhányukat, hirtelen eltűntek azok, akik egyrészt tudhatják, hogy mi történt, másrészt pedig a felelősségük ebben a történetben valószínűleg nem megkerülhető. Néhány politikus időnként itt-ott látható, Fodor Gábor vagy Kerék-Bárczy Szabolcs az általam figyelt politikai műsorokban is nyilatkozott már, mások a Facebookon osztják meg gondolataikat, de például a talán legfontosabb szereplővel, Dávid Ibolyával kapcsolatban egyetlen hírt (pontosabban: saját mondatot) sem olvastam azóta, hogy a választás első fordulójának estéjén lemondott az elnöki posztról. Akkor egyébként a párt kampányfőnöke, Somogyi Zoltán pár nap türelmet kért a nyilvánosságtól, hogy értelmezze a kudarc okait, nekem azonban nem sikerült olyan nyilatkozatot vagy interjút találnom, ahol erre sor került volna. Pedig jó lenne, kellene: máig nem igazán értem ugyanis, hogy miért viselkedett olyan önsorsrontó, dilettáns módon a párt a kampányban, hogy pontosan mi volt a kampánystratégia, és hogy – miközben néhányan tíz százalék feletti szereplést sem tartottak elképzelhetetlennek - miért nem sikerült még csak megismételni sem a 2009-es EP-választáson elért eredményt.

Mondhatjuk persze, hogy ez ma már érdektelen, az idő túllépett ezeken a pártokon és ezeken a szereplőkön, s ahogy 2002 után senkit sem érdekelt a kisgazdák sorsa, úgy felesleges most már velük foglalkozni. Én azonban másképp látom, két ok miatt is. Egyrészt a magyar közélet egyik fontos hiányossága szerintem éppen az, hogy mindig csak ma és néha talán holnap van benne, de soha nincs hely és idő a tegnapnak. Soha nem beszéljük végig a történeteket, nem vonjuk le a következtetéseket, nem jutunk el a tanulságokig. A kimondott szavaknak mindig csak aznapra van szavatosságuk, de soha nem vesszük a fáradságot, hogy később is megnézzük, felidézzük, és – ami különösen fontos lenne – szembesítsük velük azokat, akiktől származnak. Számos olyan dolog hangzott el a választás előtt, ami ma már más megvilágításba került, bizonyos értelemben az idő ítélkezett felette, és bizony magyarázatot igényelne.

A másik ok talán még jelentősebb: nem tartom kizártnak, hogy abból a térből, ahonnan ezek a pártok távoztak, hamarosan új szereplőkkel ismerkedhetünk meg. Még valószínűbb, hogy az új szereplők egy része nem is lesz annyira új. Az MDF és az SZDSZ eltűnt a süllyesztőben, ebben a formában feltehetően már nem látjuk viszont őket, de nagy botorság lenne azt gondolni, hogy korábbi szavazóik és egykori támogatóik is a ködbe vesztek volna. Sőt, politikai elitjük, továbbá és különösen másodvonaluk minden tagja sem tett le feltehetően arról, hogy egyszer majd visszatérjenek. Mielőtt belekezdünk az újrakezdés, az elindulás magyarázatainak hallgatásába, szerintem hasznos lenne többet tudnunk a kiesés okairól.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr872559621

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az NMHH kiábrándít és nyomaszt 2011.01.04. 14:53:48

Atyafiak, Isten lássa lelkem, nem akartam beleülni a médiatörvény láncain lengő hintába, de mégis kimerészkedem erre a játszótérre is. Az a tény, hogy elmarasztalják az egyik kereskedelmi televíziót, nem ejt kétségbe, hiszen többször is tettek ennek é...

Trackback: Kónya-Pető vita az igazságtételről, a kommunizmus bűneiről a rendszerváltáskor 2011.01.04. 14:09:46

Kónya-Pető vita: az igazságtételről, a kommunizmus bűneiről a "rendszerváltáskor"   "legyél Fiú, a tanácsokat fogadd és bólogass sokat. Fogd a maszkot köss nyakkendőt menj a bálba, liberálba"   ""ha mi 56-oso...

Trackback: Requiem 2011.01.04. 13:14:49

Biztos a hőség ment az agyamra, mert olyan baromságot álmodtam, amit még álmomban sem gondoltam volna. Az SZDSZ utolsó gyűlésen jártam a fiammal (jaj nekem, ha ezt a gyámhatóság is olvassa), amikor észrevettem Uj Pétert, aki egy fotelban terpeszkedett....

Trackback: Nem hiányzik? 2011.01.04. 12:50:09

Az MDF és az SZDSZ eltűnt a süllyesztőben, de nagy botorság lenne azt gondolni, hogy korábbi szavazóik is a ködbe vesztek volna.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bóra77 2011.01.04. 12:18:14

deeeeeeeeeeeee:) néhány kivételtől eltekintve:)

a-kis-herceg 2011.01.04. 12:19:57

nem. nem hiánycikk... még rossz álmomban sem... csak-a-fidesz.

bóra77 2011.01.04. 12:21:57

nol.hu/belfold/oh__jesz__megszuletett_az_mdf_uj_neve

(eltűntek?:)

tényleg mi az a csak-csak-csak zöld a kép alján?

Kelma 2011.01.04. 12:22:12

Azért az meglepne, ha ebből az éppen eltűnt MDF-ből még viszontlátnánk valakit. Továbbá az ő esetükben a "politikai elit" kifejezés már magában is képzavar :)

tlac 2011.01.04. 12:25:28

Ibolyka akkor szeptemberre ígért egy nagyinterjút, de nincs (még?) mit mondania. Nagyon csúnya szerepbe kényszerült, talán Katona indítása volt a legcsúnyább rögtön Tarlós ellenében, hogy tovább pöröghessen 4 évig még a Demszkij-Hagyó-Mesterházy buli.

El Zorro 2011.01.04. 12:27:51

Most éppen egyetértek Gábor minden sorával.

Emlékszem, áprilisban, az első forduló napján 3 óránál is többet álltam sorba a 11. kerületben, hogy leadhassam a szavazatomat (felemás érzésekkel ugyan) az MDF listájára (egyéni jelöltjük ott nem volt). Valamikor késő este már kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy hiába várakoztam az esőben, az MDF labdába sem rúgott. Benne volt a pakliban ez is (sőt), de azért az ember valóban több magyarázatot és elemzést várt volna, főleg a párt legfontosabb arcaitól.

"Mielőtt belekezdünk az újrakezdés, az elindulás magyarázatainak hallgatásába, szerintem hasznos lenne többet tudnunk a kiesés okairól."

Nagyon találó.

P.S.: Végre sikerült elcsípnem egy bejegyzést még az elején, nagy élmény :)

a-kis-herceg 2011.01.04. 12:28:29

a politológus a múltat is vizslatja? gondolom ezt nem büntetik a jelenben. a jövő a múltba van írva? meg ilyesmi?

hagyjuk már őket. nyugodjanak békében. HALOTTról vagy jót vagy semmit. én ehhez nem is tudok hozzászólni.

megölte a fides. ez az egyetlen melója a keresztapának, amivel egyetértek és szerencsésnek tartom. mondhatni kegyes halál... ezek még mindig itt szenvednének.. mint a kdnp... hoppá. huha. a fides megölelte őket? hm. bekerül a fides nevébe-logójába a kereszt. a párt meg? hm. rossz rá gondolni.

innovation 2011.01.04. 12:28:51

Nem lehet hozzáfűzni semmit, hiszen minden itt van. Ez van már hosszú évtizedek óta Magyarországon:
"...a magyar közélet egyik fontos hiányossága szerintem éppen az, hogy mindig csak ma és néha talán holnap van benne, de soha nincs hely és idő a tegnapnak. Soha nem beszéljük végig a történeteket, nem vonjuk le a következtetéseket, nem jutunk el a tanulságokig. A kimondott szavaknak mindig csak aznapra van szavatosságuk, de soha nem vesszük a fáradtságot, hogy később is megnézzük, felidézzük, és – ami különösen fontos lenne – szembesítsük velük azokat, akiktől származnak. Számos olyan dolog hangzott el a választás előtt, ami ma már más megvilágításba került, bizonyos értelemben az idő ítélkezett felette, és bizony magyarázatot igényelne."

De ezt nekünk kellene megtenni, nekünk kellene kérni, s addig kérni, amíg meg nem kapjuk. Nincs rá igény. Nincs rá szükség - úgy látszik! Pedig sokat tanulhatnánk belőle.

a-kis-herceg 2011.01.04. 12:31:10

@bóra77: az a kérdéseidre maga a válaszok...

miért mi? miért most? miért lopunk?

de tetszőlegesen feltehetők a kérdések.

a rosszabbik verzió pedig, hogy nem láccik a folytatás alattuk... -a-fides

Civitas Fidelissima 2011.01.04. 12:31:12

Szerintem lenne igény egy konzervatív, mérsékelten liberális pártra. De vajon lesz olyan őrült, aki belevág és létrehozza?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 12:31:32

Mi ez a csoportkép? A Jellemmentes Emberek Gyülekezete (JEGY)?

bóra77 2011.01.04. 12:32:21

az szdsz amortizálódását még értem, de az mdf-ét nem értettem. legalábbis a felszínről-távolról figyelve az eseményeket, nem láttam, látom át most sem, hova lavírozta magát az MDF, illetve milyen esetleges konkrét eseményt tudnának mondani, ami elindította őket a lejtőn. (illetve vannak ilyen-olyan gondolataim, hogy mik lehetnek, de jobb lenne egy hozzáértő komplex elemzését olvasni erről.)

gauche caviar 2011.01.04. 12:34:42

hát, az mdf meg az szdsz is azt csinálta amit a pályázati pénzekből meg állami támogatásokból működő "versenyszférás" cégek: nem vette komolyan a feladatot. Mert ha a saját pénzét kockáztatja az ember, akkor kicsit jobban odafigyel, mitn ahogy az mdf-szdsz tette ezt mind a kampányban, mind az azt megelőző időszakban (értsd: magasról tojtak a 'piaci' realitásokra, hiszen nem kellett vele törődniük, a pénz mindig jött innen-onnan, nem voltak rákényszerítve hogy értelmezzék és kövessék a piac törvényeit).

őszintén szólva, ki és miért is elemezte volna az ő történetüket? nem maradt utánuk semmi, kb mint a háborút vesztett ország ismeretlen katonái a névtelen sírokban.
nomeg, jelenleg egyik politikai szereplő sincs abban a helyzetben, mint az mdf-szdsz, minek foglalkoznának ezekkel a 'lúzerekkel'?

El Zorro 2011.01.04. 12:36:02

@El Zorro:

"...3 óránál is többet álltam sorba..."

sorban, bocs.

Link Elek 2011.01.04. 12:36:33

az mszp, es a fidesz is igy fog eltunni a semmibe.

a vilag valtozik, a magyar politikai formaciok pedig ugyanazt ismetlik 20 eve. egyetlen egy sem volt kepes az elmult 20 evbena vilaggal egyutt valtozni. alkalmazkodni hozza.
a diktaturak kivetelevel most mar sehol sem a politika a leglenyegesebb szereplo az orszag jovoje szempontjabol. itt meg mindegyik oldal vezetoi ugy viselkednek, mintha rajtuk mulna a dolog.
max. elkurni tudjak. amit mind gyurcsany, mind orban sikeresen meg is csinal(t)

a-kis-herceg 2011.01.04. 12:38:34

@bóra77: most ez komoly??? te is ezt kérded? a sok sebből már vérző "ellenfelét" a fides a kopogtatózással döfte le... az utolsó szúrás volt. annak ellenére, hogy vidéken legszervezettebb párt volt... ellenük ment a "nagy nemzeti ajánlószelvény lerablás". persze után a lehetett kegyeket is gyakorolni (elempé=tartalék fides), de az már hab a tortán...

ne legyünk már álszentek. ezek simán maffia szervezetek "vízalatti" harcai... a nyilvános utcai kivégzéseken sem csodálkoznék. minden eszköz megengedett. mert a cél (és TG -na jo ez csak vicc) szentesíti.

a-kis-herceg 2011.01.04. 12:42:53

tessék...

index.hu/bulvar/2011/01/04/lefotozta_a_gyilkosat_egy_fulop-szigeteki_ferfi/

ki ez a politikus, aki a fotot csinálta?

ov megvan még? csak mert pont külföldön volt és nem tudni merre...

Szimba 2011.01.04. 12:43:43

Nem tudtam, mi hiányzik! A magnézium, meg az MDF!

Kapszulában.

nyünyüge 2011.01.04. 12:45:49

Ez előző poszthoz, mert most jutottam csak géphez:

@török gábor:
Hát én végighallgattam az Infon a Giró-Szász interjút az este.

A "kellenek figyelmeztető" hangok c. mondat számomra kb. annyit jelentett, hogy Giró-Szász és a kormány szerint az orvosi kamarát az ismert előzmények mellett nem politikus ugyanúgy semmibe venni, mint ahogyan a "figyelmeztető hangokat" általában elengedi a kormány a füle mellett.
Csak azokat nyervákolásnak, károgásnak, NER-rel ellentétes érdekek képviseletének, stb. szokta nevezni.

MartyMcFly 2011.01.04. 12:47:13

Dávid Ibolya esetében a "saját mondat" ugye arra utal,hogy azért az UD ZRt. ügyében folyó tárgyalás kapcsán lehetett róla hallani és volt nem kevés hír róla is. Ez csak azért érdemes kiemelni,mert talán azok akik igazán tudnának önmarcangolni,mert jelentős szerepük volt ezekben a pártokban, azok számára jelenleg ez nem jó stratégia. Egyáltalán szem előtt lenni nem jó stratégia,mert ugyan most még csak a jogszabályi megalapozás folyik (ami majd az alkotmány elfogadásával fog kiteljesedni),de egészen biztos,hogy az elmúlt 8 év,de az is lehet,hogy 20 év politikusai elő lesznek véve és bíróság elé lesznek állítva.

Abban sem kételkedem,hogy a most parlamenti ciklusukat töltők között is jópáran még a ciklus vége előtt rács mögé kerülnek. Novák Előd és Gyurcsány Ferenc 100% és ez nem azért politikai kérdés,mert politikusok fognak ülni és még csak nem is politikai okból fognak ülni (mert nem politikai tevékenységük alapján is simán börtönpozitív mindkettő),hanem csak annyiban politikai kérdés,hogy mikor kezdődjön meg az eljárás.

Nem mehetnek bele olyan eljárásba, amiből esetleg felmentéssel kerülnének ki, márpedig a magyar jogrendszer tökéletesen alkalmas erre. Fehérgalléros bűnözők megbüntetésére meg egyáltalán nem alkalmas. Valószínűleg egy mindenki számára kevéssé szimpatikus jogrendünk lesz,alkotmányunk ami lehetővé teszi majd,hogy pl ne csak felülvizsgálják a privatizációs szerződéseket,hanem elmarasztaló ítéleteket is lehessen hozni akár '92-95-ös ügyekben is.

Csak ugye megéri-e pár 100 sok 100 milliárdot lopott ember utolérése miatt olyan jogrendszert kialakítani,ami utána milliókat is súlyt,ha visszaélnek a hatalommal... aka terrorizmus és magánszférát felszámoló törvények.

A legtöbb privatizációból milliárdokat húzó embert simán le lehetne ültetni a privatizációs szerződésben vállaltak nem teljesítéséért is, de min. visszavehetőek a cégek, valószínűleg mindkettő befog következni a köv. 2 évben. Egy kis vagyonlefoglalással megspékelve több 100milliárd, ha nem 1000 milliárd Ft értékben nőhet az állami vagyon. Van még forrása a gulyásfideszizmusnak bőven:)

Ennek tükrében mégis melyik elmúlt 20 évben komolyabb politikai szerepet vállalt ember, aki ugye 99%-ban simán érintett ezekben az ügyekben állna ki a nyilvánosság elég és még marcangolná is magát, önként elismerve hibáit, vagy hiányosságait? Pontosabban szerinted pár politikai elemzőn kívül ki lenne kíváncsi a politikában elkövetett hibáikra, miközben azon csak ő veszített, viszont a közben elkövetett gazdasági bűncselekményeiről hallgatna, amin meg az egész ország bukott milliárdokat, 100milliárdokat.

Véleményem szerint ezekre, az emberek 99% csak olyan bírósági tárgyalások kapcsán kíváncsi, amin végre valós bűneikről adhatnak számot,nem az azok elkendőzésére folytatott politikai maszatolásban elkövetett hibáikra.

elendem 2011.01.04. 12:54:53

Szerintem nem eltűntek, hanem úgy csináltak, mint a deficites cégek: átmentették magukat.
A rendszerváltáskori MDF és SZDSZ neves és kevésbé neves politikusai közül nagyon sokan a Fidesz-KDNP, kevesebben az MSZP soraiban ülnek. A Jobbik és az LMP képviselői közül csak nagyon kevesen vannak ilyenek, és ők sem tartoztak a két rendszerváltó nagy párt 2000. után is politizáló, prominens személyiségei közé - ezért maradhattak személyükben hitelesek a protestpártok számára.

A kibeszéletlenség egyébként nem csak a közelmúlt mulasztása; az elmúlt 100 év fájdalmai, törései, igazságtalanságai és jogtalanságai mind-mind kibeszéletlenül maradtak. Amíg ezek nincsenek feldolgozva, addig mindig politikai szerencselovagok martalékai lesznek azok, akiknek személyes vagy családi tragédiáit okozták történelmünk eseményei.

Hurri Kán 2011.01.04. 12:55:52

"Nem hiányzik?"

Nem. És nem hinném hogy lenne épeszű ember -néhány fanatikust/ holdudvarhoz tartozó megélhetésit- kivéve lenne.

Hurri Kán 2011.01.04. 12:57:03

@gyvy:
"És nem hinném hogy lenne épeszű ember -néhány fanatikust/ holdudvarhoz tartozó megélhetésit- kivéve lenne. "
Helyett: ...kivéve, akinek hiányozna.

Szimba 2011.01.04. 12:57:17

Tulajdonképpen hálásak lehetünk, hogy bizonyos pártok, azaz bizonyos világnézetet képviselő pártok eltűnnek a süllyesztőben. A Kisgazdapárt nem ugyanaz volt, mint az elődje, elavult, már csak a gazdasági élet mássága miatt is.
Kis gazdák, azaz vállalkozók vannak, de egészen más igényekkel, életmóddal, nézetrendszerrel, és közelebb kerültek a Fideszhez.

Az MDF talán betöltötte szerepét, és aztán erkölcsileg is amortizálódott.

Nem erre a demokratikus fórumra van már szükség. Minél inkább illeszkedik Mo. Európához, a kapitalista gazdasághoz, a mai meglehetősen demokrácia nélküli demokrácia alakításához, annál kevésbé van szükség ezekre a "szólampártokra", rétegpártokra.

Sokkal inkább szükség lenne arra a pártra, amelyik széles néprétegeket tud megszólítani, és az únión belül képes helyet találni, ugyanakkor mer különbözni is.

Ezt eddig "csak" a Fidesz tudta meglépni. Ellenszenvesen, autoriter módon, antidemokratikusan, hatalommániásan, de még mindig tevékenyebben, mint az MSZP, amelyik teljesen lejáratta magát a korrupt, és álliberális hisztériázásával.

SZDSZ pedig sikeresen lejáratta még a liberális fogalmat is. Pedig erre is szükség lenne Magyarországon. Nem a pártra, hanem a liberális gondolatokra.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 12:57:27

@MartyMcFly: kit sorsa sújt (vö. Dávid Ibolya), nem veszi többé vállára e nehéz súlyt (vö. haza sorsa)

Diocles 2011.01.04. 12:58:07

Az MDF dávidista korszaka nem hinném, h túlságosan érdekes volna, pitiáner történet (bár valóban érdekes lehetne, h mennyiért cserébe indították Katonát, ki pénzelte a kampányt, stb. ... de ezek aligha okozhatnak bárkinek is meglepetést, akinek egy kis fantáziája van).

Az SZDSZ és főleg a mögötte álló értelmiség hozzáállása viszont tanulságos, nulla önvizsgálat, leporolták magukat, elhatárolódtak a lesajnált Retkes pártelnöktől, és ugyanott folytatták, folytatják, ahol abbahagyták. Frontális harc a csúnya, mucsai jobboldal ellen, bel- és külföldön, kerül, amibe kerül.
Ilyenkor szinte sajnálom "szegény" Gyurcsányt, akit nem győznek cikizni, ma már azok is, akik a hatalma csúcsán nem győztek hozzá dörgölőzni, holott ő ezekhez képest sehol sem volt, sem befolyásban, sem konfliktuskeltésben.

A ballib oldal viszont szerintem hibát követett el, amikor - az MSZP szavazait féltve - nem támogatta a Bokros-Dávid projektet... Gondoljátok el, h milyen jó hecckampányt tudnának abból csinálni, ha mondjuk napjainkban Cameron vagy Merkel látványosan fogadná az "európai értelemben vett jobboldal" vezetőjét, Dávid Ibolyát, és közösen megállapítanák a válságadók káros voltát...

Balt 2011.01.04. 13:02:18

Jó felvetés, jó cikk. (A kép meg a krokodilkönnyek a szentkoronaradio.hu-ról külön csemege. :))

A végkövetkeztetéssel azonban nemigen értek egyet (laikusként): szerintem egyáltalán nem időszerű, hogy "abból a térből, ahonnan ezek a pártok távoztak, hamarosan új szereplőkkel ismerkedhetünk meg".

Vincenzo90 2011.01.04. 13:03:45

szdsz második vonala... lmp... hahhahahahahhaaaaaaaaa

Balt 2011.01.04. 13:04:04

@tlac: "Ibolyka akkor szeptemberre ígért egy nagyinterjút, de nincs (még?) mit mondania."

Lehet, hogy végül a bíróságon mondta el. :)

Kivlov 2011.01.04. 13:04:58

Akinek hiányzik ez a 2 förmedvény az büszke lehet magára…

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.04. 13:06:29

DEMOKRATIKUS PÁRT ellenzék lesz párttól független!!!!!
--és az elzavarja ezt a SZAR NEMZETI BAROM? HAZUG:LOPÓS TÁRSASÁGOT!!!!!!!!!!

panelburzsuj 2011.01.04. 13:06:32

@Hepci:

Látom, az igei állítmányok már flottul mennek ... :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 13:07:18

A szadesz emblematikus alakjai különféle egyetemeken tanítanak, gondolom.
Az MDF pedig már két évtizede, mint a homokórában a homok - átfolyt a Fideszbe.
Az utolsó két Búvár Kund, akik meglékelték - Boros Péter és ha jól emlékszem, Balsai - köszönik jól vannak.

Dávidon és Herényin pedig példát statuálnak, hogy hogy jár minden áruló.

cukorrépa 2011.01.04. 13:07:49

a mindent lenyúló, a hülyeségig hataloméhes SZDSZ-ért ('94 utáni társulat) nem kár... Kuncze humora nem feledtetheti, hogy mekkora pénz- és pozícióhajhászatban voltak. náluk sokkal hitelesebb és becsületesebb emberek kellenének az _értelmes_ liberális elvek hangoztatásához. a saját hiteltelenítő tevékenységük mentén szépen elhasználódtak. így van jól.

szbi 2011.01.04. 13:09:00

A személyes szembenézés hiányzik. Az MDF antalli fomájában benne volt a "programhiba" - akkor akart nagy gyűjtőpárt lenni, amikor ez még nem volt időszerű. S akik csinálták, azok közül csak nagyon kevesen néztek szembe akkori önmagukkal, akár csak egy fél bekezdés erejéig. A felelősséget azért sikerült megtalálniuk - másban.
Az SZDSZ gyökeresen más eset. A személyes önvizsgálat e körben sem történt meg, de azért van néhány érdekesebb szöveg -, sőt, Tellér Gyula elemzései igen fontosak, mi több, a magyar politikai Zeitgeschichte fundamentumai nekem. A szdsz-es párttörténet még sem fog megíródni jó darabig.
Magam sem tudtam/akartam/voltam képes szembenézni 1988 - 95 közötti önmagammal; azidőtájt némi, másod-harmadvonalbeli, szerepem volt a dolgok alakításában. Lelkiismeretem hibáim miatt háborog - és mégsem.
A rendszerváltásnak vége - hála Istennek. Most poszt-thermidor kezdőik, empire nem lesz. De akkor mi? Ezt a (közel)múltat elemezve nem lehet megmondani, legfeljebb a lehetséges változatok halmazát megkontúrosítani. Legyen!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 13:14:11

@panelburzsuj: tegnap felsoroltam a fontosabb elemeket, enm emlékszel? Alany, Állítmány, DZSÓKER

a-kis-herceg 2011.01.04. 13:14:16

"A kannibálok jobb szeretik azokat, akiknek nincs gerincük." (Stanislaw Lem)

Karnamantra 2011.01.04. 13:14:38

Újak léptek a helyükre. Ez akkor jó (és most az volt sztem), amikor természetes a megújulás igénye, változást akarnak.

Ami ideológiát képviseltek, az valóban hiányzik, nekem legalábbis. Remélem, 2014-re már több, és kisebb párt lesz a maiaknál...

panelburzsuj 2011.01.04. 13:17:00

@simonmondja.:

Ha az elemző nem a borítékot, hanem a levelet elemezné, mindjárt megtalálná a hajdani magyar demokratákat. Ugyabban a borítékban, ahol az igaz keresztény népnemzeti kisgazdákat. A feladó: Orbán, címzett: erkölcsi magyarok feliratú tasakban.

Ez akkora kupac, hogy még a Holdról is látszik. De Lengyelországból biztosan:

index.hu/kulfold/2011/01/04/a_rzeczpospolita_megvedte_orbant/

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.01.04. 13:18:05

A mocskos szájú Rákay tv vezető, a nép arculköpése 2011.01.04. 11:58:53
Schmitt Pál újévkor is rombolta a magyar nyelvet Ha igaz, hogy olyan az egész év, amilyen az első napja, akkor Schmitt Pálnak nehéz esztendője lesz. Alighogy nyilvánosságra hozták ugyanis az államfő - rendhagyó módon sétálva előadott - újévi beszédét a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján, azt máris darabokra szedték bloggerek. Az államfő - ahogy az alkotmányhoz adott javaslatainál is - helyesírási hibáktól hemzsegő szöveget adott ki kezei közül. Most éppen a Himnuszból sikerült rosszul idéznie - a többi tucatnyi hiba mellett.

A mocskosszájú, trágár, fostos Rákai filip??? hogy lehet tv intendáns?

Rákay filip Kálmán:

www.youtube.com/watch?v=nmnDS11Awys&feature=related

www.youtube.com/watch?v=25WxWE5Le5w

www.youtube.com/watch?v=-Yr44k9fmvM

Egy tisztességes fideszes vagy KDNP-s mondaná azt hogy ez mind nagyon gáz!

Balt 2011.01.04. 13:18:06

@a-kis-herceg: "megölte a fides. ez az egyetlen melója a keresztapának, amivel egyetértek és szerencsésnek tartom. mondhatni kegyes halál... ezek még mindig itt szenvednének.."

:)) Mindig díjazom a cinizmusodat.

bioLarzen 2011.01.04. 13:18:40

"A kimondott szavaknak mindig csak aznapra van szavatosságuk, de soha nem vesszük a fáradtságot, hogy később is megnézzük, felidézzük, és – ami különösen fontos lenne – szembesítsük velük azokat, akiktől származnak. "

Ez nagyon fontos igazság. Szinte mindegyik négy év alatt volt olyan botrány, amiről abban a pillanatban úgy látszott, hogy örökre beivódik a köztudatba - aztán a következő kampányban már fel sem vetődött, az átlagember már nem is emlékezett rá... Ki gondol ma már a taxisblokádra, a bokros-csomagra, a Postabank-botrányra, a Kulcsár-ügyre, Zuschlag ordasságaira, amikor a voksát odaadja valakinek? Pedig a maga idejükben mind hosszú időre lefoglalta a címlapokat, nem egy még külföldön is.

Nem tudom, mennyire jellemző ez a magyar/kelet-európai közéletre, de igen rövid a legnagyobb botrányok (vagy épp sikerek) átfutási ideje is. Ha valaki egyszer venné a fáradságot, hogy a legfontosabb csúcspolitikusaink, illetve pártjaink álláspontját egy-egy fontos kérdésben időrendben egymás mellé tegye, megdöbbentő lenne, mennyire változik, mennyire ellentmond egy-egy ember/párt véleménye ugyanarról rövid idő leforgása alatt.

A pártokkal is ez a helyzet: Kisgazdák, Centrum, MIÉP, SZDSZ, MDF - ha kiesnek, mennek a levesbe...

Hogy ez jó vagy rossz... jó kérdés.

bio

a-kis-herceg 2011.01.04. 13:18:44

@Karnamantra: igen a választási tv. ennek szellemében született... millió kispárt röpköd majd virágról virágra. sőt nem párttámogatás lesz hanem befizetni fognak a pártok a közösbe. hát igen. jól látod a tendenciát.

guga 2011.01.04. 13:19:20

A pénz az államkasszából, az hiányzik, de ez a sok láblógató nem.

Balt 2011.01.04. 13:20:55

@Hepci: :) Marha jó a kép, mintha mind citromba harapott volna. (Be kell látnunk, hogy igazi déligyümölcs-kánaán vagyunk, na.)

bioLarzen 2011.01.04. 13:23:09

@Balt: Hát, akkora bukta után, amit a képükbe kaptak, az lenne a meglepő, ha mosolyognának... :)

bio

is 2011.01.04. 13:24:23

@MartyMcFly: mindig erdekes esettanulmany olvasni az ennyire torz vilagkepeket. mar csak masok lelkivilagaba valo betekintes okan is.

@poszt: hah, mar en unom megkerdezni, hogy ilyen jo kerdesek miert is nem merultek fel a valasztas elott? hogy ha mar a partok, es legelsosorban a FIDESZ semmilyen ertelmes programot nem adnak elo a jovore nezvest, akkor legalabb a multtal szembesitve legyenek, legalabb azt ne hallgathassak el?

Agyalap 2011.01.04. 13:25:10

Ami maradt a két mammutból, az csak arctalan, karakter nélküli szerencsétlenség volt. Egyáltalán nem kár értük.
A legjobb példa a halálukra az lehetne, hogy az MDF nem bírt találni a sorai között egy embert, akit elindíthatott volna miniszterelnök-jelöltként, így a párton kívüli Bokros lett a befutó náluk.
A civilekben szeretnék bízni, de igen kevéssé szervezett a társaság. Ha meg is erősödnének, félő hogy a Fidesz megfojtaná még időben.

Balt 2011.01.04. 13:26:08

@El Zorro: Itt teljesen jó a -ba, -be érzésem szerint, noha persze az időhatározó hosszabb tartamot sejtet, mint egy pillanatnyi "beállás". (Vö.: "beáll a sorba".) De a problémán mélázzon inkább egy angol. :)

panelburzsuj 2011.01.04. 13:26:40

@panelburzsuj:

Csak a - (medwe megfigyelése szerint Nickelfingernek, Trumetzkynek vagy éppen Strbnyiknek hívott) - mélymagyarok szöknek ki notóriusan ebből a acskóból.

(Felhasznált forrás: medwe.blog.hu/2010/11/14/kis_magyar_zombologia_1 )

nyafnyaff 2011.01.04. 13:27:17

Még mindig hisztek a mesékben? A parlamentből lehet, de a többi hivatalokból egyet sem küldtek el, sőt nagy részük kiemelt pozícióban került, lásd a városháza, sőt a közig-hívatal vezetője a városháza egyik aljegyzője ami egyenesen összeférhetetlenség, de ezt senki sem vette észre eddig, így hát amit ott engedélyezett itt megtagadja, tehát várhatsz az esetleges kártalanításodra... de hidjetek még a mesékben 60-75 éves vezető fiatal demokratákban, majd megtermelik majd a nyugdíjt nekünk....

Ventura Blvd 2011.01.04. 13:27:36

Kedves Gábor,

ha most kicsit inkább korcsolyázol és fakutyázo, akkor teljesül kívánságod, és blogod népe alaposan kitárgyalja ezt a témát. Három-négy nap kellene új bejegyzés nélkül (tudom, ez sokaknak elvonási tüneteket okoz majd, de ők majd kapnak egyszer három új posztot is egy héten), de ennyi idő kell ahhoz, hogy összeadjuk mindazt a tudást, amink erről a témáról van.

Mert ez szerintem is fontos. Nagyon fontos.

Hogy így kinyírták a magyar liberalizmust...Úristen, micsoda elődökkel a történelemben, és sikerült min. kézlegyintéssé, max. káromkodássá tenni a "liberálist", akárcsak a "nemzetit", abba csak azért nem őrülök bele, mert kész a kajám, és megyek ebédelni. Nektek is jó étvágyat! (Majd késő este okoskodok, mikor senki sem olvassa, csak Akitlosz...)

Szóval, Gábor, hadd diskuráljunk erről pár napot.

Johny the mocsok 2011.01.04. 13:27:58

Kedves Gábor!

Odáig olvastam, hogy nem hiányzik. Pont. Ennyit kellett volna írni, a többi felesleges! :P

Balt 2011.01.04. 13:28:41

@Szimba: Összekevered. Az a Kunczián. :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 13:29:03

@panelburzsuj:
Már nagyon kellett egy köpködős poszt.
Én is alig vártam, hogy a sok rossz hír után mi lesz a jó.
Tudod, a kiegyensúlyozottság végett.

floorwalker (törölt) · http://spacepetanque.blog.hu/ 2011.01.04. 13:31:14

@Link Elek: egyetértek. amíg a valós problémákra megközelítőleg jó válaszokat, terveket, programot újra meg újra nem tud prezentálni egy párt, addig itt váltó(gazdaság)politika lesz.
Meggondolandó, hogy érdemes-e ilyen instabil országban bármibe fogni. Szerintem is lenne igény egy konzilib képviseletre.

kanbatu 2011.01.04. 13:31:18

Én is hiányolok pártokat arról a tájról, de a posztról az a véleményem, hogy kurvára nem naprakész.

Darvon 2011.01.04. 13:31:43

Tetszik az írás! Az elmúlt időben nagyon sok szó esett itt a blogon a kormánypártról, néha-néha az MSZPről, és sokszor elhangzott egy mondat erejéig valami olyasmi hogy "harmatgyenge ellenzék". Nem azért írom ezt, mert nem értenék egyett azokkal a bejegyzésekkel, csak hiányzott a változatoság. Meg amúgyis: A kertben mindent laposra taposó óriást mindenki látja, és még akkoris, ha hasznos tudni, merré fog lépni következőre, nem árt megnézni azt is, miféle préselt maradékok vannak a lábnyomaiban.

panelburzsuj 2011.01.04. 13:33:19

@Hepci:

Mire a levelek lehullanak, kidolgozunk egy könnyített (basic) grammatikát.

Aztán lehet kezdeni előlről a tantervek felborogatását.

BushDoctor 2011.01.04. 13:35:52

Nem kellett volna azt a szerencsétlen szövetséget erőltetni a két ellenpólusnak. Én eleve nem értettem sem akkor, sem most hogy mi akart mindezzel a célja lennie a két ellenpólusnak, akik a szövetséggel eredményesen kioltották egymást a nullába. Ennyire azért nem kellett volna beijedni a közvéleménykutatóktól !

smith2008 2011.01.04. 13:36:01

Nekem hiányzik. Szerintem másnak is.

Ringlósztár 2011.01.04. 13:37:13

Nagyon bízom abban, hogy 2014-ben is a fidesz nyer és 2018-ban eltűnik örökre az mszp-vel együtt az ótvaros picsában az mdf és az szgsz után.

Balt 2011.01.04. 13:40:53

@Diocles: Milyen igaz. Én csak azon mosoJogtam a baJszom alatt, hogy kiénekelték a "reformkommunisták" :) száLYából Bokros LaLYost. :)

Hóember 2011.01.04. 13:41:01

Kurv@ra nem hiányzik, főleg az SZDSZ, de a neokonosított, PC-féle MDF sem.

panelburzsuj 2011.01.04. 13:42:50

@Ventura Blvd:

Ebédhez:

A magyar politikai harc címerállata a poloska.

Mindegyik: a fülelős, a kanapéban sunyító, meg a bogyómászó büdösítő is.

Ha van egy jó kis piaci niche, akkor oda a legordenárébb márka fészkeli be magát.

Mi meg élvezettel lapítunk, vakarózunk és fintorgunk.

Mert megérdemeljük.

Ordnassac 2011.01.04. 13:43:17

@kanbatu: hát akkor ide a linkekkel! ;-)

Ordnassac 2011.01.04. 13:45:19

@Ventura Blvd: hááát, azért tapasztalat alapján max. egy napig húzza a blogtéma, aztán jönnek vagy újabb hírek, amiket megbeszélünk vagy offok.

Balt 2011.01.04. 13:45:40

@simonmondja.: "Az utolsó két Búvár Kund, akik meglékelték - Boros Péter és ha jól emlékszem, Balsai - köszönik jól vannak."

Balsait 2005-ben kizárták az MDF-ből (a lakitelkiekkel együtt). Ha "utolsó Búvár Kund" kell, akkor szerintem Almásy és Olajos, velük (és "általuk", azaz a rajtuk elkövetett példa által) mérhetetlenül sokat veszített az MDF.

kanbatu 2011.01.04. 13:48:04

@Ordnassac: Milyen linkekkel? Itt vagyunk, nem?

Nem tudok ilyen pártkezdeményről, ha erre vagy kiváncsi. A megjegyzésem másra vonatkozott.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.01.04. 13:48:45

@bóra77: Csak az ország (asszem). Az ország egy bizonyos pontján, ahol el szoktam haladni még ma is kint van, 1 hete tűnt fel, hogy "jé, ilyen is volt!"

Balt 2011.01.04. 13:49:24

@a-kis-herceg: Off: pedig a hátszín se rossz éppen. :)

Gabika51 2011.01.04. 13:51:05

Nekem egyik sem hiányzik.
Az SZDSZ pláne nem.

Ordnassac 2011.01.04. 13:51:14

@Szimba: "Minél inkább illeszkedik Mo. Európához, a kapitalista gazdasághoz, a mai meglehetősen demokrácia nélküli demokrácia alakításához, annál kevésbé van szükség ezekre a "szólampártokra", rétegpártokra."

Valahogy az európai gyakorlat nem ez.

Németországban hatpárti a Bundestag, Szlovákiában 8 párt volt esélyes arra, hogy bejusson a Nemzeti Tanácsba, Ausztria és Csehország is ötpárti (de van még két nagyobb parlamenten kívüli is) és még folytatható a sor.

Szóval egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy úgy van a dolog, ahogy mondod.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 13:51:49

@Balt:
Arra gondoltam, aki , miután összegyűjtötte neki az MDF a XI.kerületben az ajánlókat - meglepetésszerűen visszalépett.
Melyik volt az ?
A nevüket se tudom, de az ilyen jellemóriás emlékezetes.

a-kis-herceg 2011.01.04. 13:54:43

@simonmondja.:

bizot kapott egy "fülest" "fenntről...

tudod poloska ország poloskái...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.01.04. 13:56:30

Nem.
Több kárt okoztak, mint amennyit nevettünk rajtuk.

panelburzsuj 2011.01.04. 13:58:36

@simonmondja.:

Pedig Csapody úr nevezetes ősmadöf. Pont az volt baja, hogy nem tudott időben dönteni a kínálkozó szerepek között: biztos kórista Orbánnál, vagy bizonytalan szólista Dávidnál?

Balt 2011.01.04. 14:00:23

@BushDoctor: "Én eleve nem értettem sem akkor, sem most hogy mi akart mindezzel a célja lennie a két ellenpólusnak, akik a szövetséggel eredményesen kioltották egymást a nullába. Ennyire azért nem kellett volna beijedni a közvéleménykutatóktól !"

Pedig de. Jól látszott, hogy együtt is necces lesz az 5% (amikor ott az LMP, uram bocsá' MSZP). Na de hát így még jobb: suba a kukába, guba a kukába. :)

Szimba 2011.01.04. 14:01:32

@Ordnassac:

A hangsúly az ezekre esett.:-))
Szükség lenne több kisebb pártra, vagy legalább egy nagyobb (pl.: szocdem) pártra.

Csak éppen nem az MDF-re és az SZDSZ-re van szükség, a Kisgazdapártra sem abban a változatában, amelyikben létezett.

Csurka, Torgyán "vicc és operett" pártjai sem igazán voltak elfogadhatók. És a Jobbik is azért tudott megerősödni, mert az SZDSZ annyira elképesztővé vált. Az MSZp-ről nem szólva.

Nem tudom, hogyan alakul a dolog. TG úgy várja az új pártokat, mint a messiást:-)) Nyilván, lenne mit elemeznie.

Én mint átlagválasztó, inkább egy jelentősebb pártot várnék, elfogadható tervekkel, célokkal. Vagy a meglevők erőteljes átalakulását (bár ebben magam sem hiszek).

elendem 2011.01.04. 14:01:54

@Vincenzo90: Szerintem ezt rosszul látod.
Az LMP programja csak nagyon kis mértékben fedi a volt SZDSZ programját, annak is csak a rendszerváltáskori SZETA-s vonaláét (jogvédelem, szolidaritás, szegénység elleni kűzdelem), ami Solt Ottília halálával el is múlt a pártból.
A program nagy része gyökeresen más, mind elvi-filozófiai, mind gyakorlati szinten. Volt szdsz-es politikusok pedig (semmilyen vonalból) nincsenek az LMP-ben.
Olyan szakértők, akik az elmúlt évtizedekben pártok számára IS végeztek szakértői munkát, vannak, de nemcsak az SZDSZ számára dolgoztak.

Szimba 2011.01.04. 14:04:00

@Szimba:

Ráadásul a választási rendszer átalakítása sem kedvez a kis pártoknak. Talán egy koalíció?

De kik között?
És kik hisznek nekik?
Az LMP-ről is azt hiszi mindenki, hogy az SZDSZ utódja. Egy konzervatív demokrata pártról azonnal az MDF-re asszociálnának.

Balt 2011.01.04. 14:04:15

@panelburzsuj: :) Csapody pedig tényleg az utolsó töltényig harcolt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.01.04. 14:06:02

@simonmondja.: átfolyt a fideszbe az mdf lényege, igaz.
de pl Kónya Imre most úgy tudom visszament a mostani komcsi mdf-be, és még ott is van, ha jól tudom, pedig olyan múlttal nem értem mit keres azok között.

kkbk.blog.hu/2010/05/26/konya_peto_vita_az_igazsagtetelrol

rasztaszív 2011.01.04. 14:07:37

az mdf-et az mszp nyírta ki,amikor a legkritikusabb pillanatban hátbatámadták őket.ezzel mindjárt két dolgot is demonstráltak:mennyire nem demokraták,és mennyire OSTOBÁK.ha az mdf elérte volna az 5%-ot,úgy a fidesznek nem lett volna meg önállóan a 2/3-a(csak a jobbikkal együtt...).
de az OSTOBÁKNAK fontosabb volt plusz 1-2%...

rockjano_ 2011.01.04. 14:08:30

Bizony nagyon igaz a cikk, semmi elemzés nincs arról hogy mi történt mit rontottak el, nincsenek interjúk viták ... akármi.

pedig érdekes lenne. De az Mszp bukásról sincs semmi. És legyünk őszinték a 2006-os Fidesz bukta után sem sok jött ki a pártból.

Bizony nem foglalkozunk a múltal és nem tanulunk belőle.

És azzal sem hogy miért nem tudnak megerősödni még mindig az ellenzéki pártok és hogy miért annyira nehéz az LMP helyzetben.

Somogyi hová tünt??? Él még egyáltalán?

a-kis-herceg 2011.01.04. 14:09:52

@Szimba: "a választási rendszer átalakítása sem kedvez a kis pártoknak"

meg az időjárás sem... ezért van kőkemény februárban az ajánlószelvénygyűjtés...

a sem ből arra következtetek hogy vmi a kispártokat támogatja? rákérdezhetek? Isten? de csak elvileg? gyakorlatilag meg akadályokat pakol... hogy edződjenek.

összefogás? Esztergom!

más: mellesleg a kép alatti CSAK alatt a választási eredmény is lehetett...

2011.01.04. 14:10:23

Persze hogy könnyen ment.
Az szdsz túllépéséhez mindössze egy üveg pezsgőre volt szükség :)

dzsaszper 2011.01.04. 14:12:18

@simonmondja.: Dávid és Herényi szerintem magán statuált példát... A legjobb indulatú verzió szerint megettek egy hamis fülest. De akkor sem értem, miért nem csak a nyomozóhatóságoknak továbbították az információt, miért kellett világra kürtölniük...

Az Avtv. szövege nem éppen gumiszabályokat tartalmaz. Vagy törvényi felhatalmazás, vagy hozzájárulás... a nyilvánosságra hozatalhoz elég nyilvánvaló módon egyik sem volt meg...

Hátha mindenki tanul egy kis adatvédelmet az ügyből...

becike4 2011.01.04. 14:12:32

Kurvára nem hiányoznak,már csak a maradék hiénáknak kéne eltűnni a parlamentből/MSZP,FIDESZ,LMP,Jobbik,KDNPGZRV.../és egész élhető kis ország lennénk.

Zoltchy (törölt) 2011.01.04. 14:12:41

"magyar politika milyen könnyedén lépett túl két rendszerváltó, a törvényhozásban két évtizedig képviselettel rendelkező párt, az SZDSZ és az MDF eltűnésén"

Mi történt az MDF és az SZDSZ híveivel? Az, ami a patinás, régi csapatok szurkolóival. Átpártoltak a győztesekhez. Szerintem, Magyarországon csak a Barcelonának több szurkolója van, mint az összes NB1-es csapatnak összesen. Meg lehet nézni, hogy amikor a Debrecennek kezdett jól menni, milyen sok szurkolója lett, hirtelen.
Most a Fidesz a nyerő, nekik szurkol mindenki.
Erre írta Réz András, hogy a futball egy nagy, magyar, össznépi metafora. A nép nem tud különbséget tenni a politika és a sport között. Mindegy miben, csak győztesnek érezhesse magát.

Bambano 2011.01.04. 14:12:48

Annyi kárt az oktatásnak, ezen keresztül ennek az országnak senki nem okozott, mint Magyar Bálint és bandája. Teljesen jó, hogy nyom nélkül eltűntek a süllyesztőben. Ugyanígy emlegethetnénk az informatikai miniszterüket... Nem tudom, hány évvel vettette vissza a gazdaságot, hogy Kálmán bátyánk eljátszotta az egyszeri lehetőséget...

bóra77 2011.01.04. 14:14:32

@Bambano: annyira szép, hogy mindenki csak általánosságban dobálózik a szavakkal. hol egy konkrétum, hol egy érv, hol egy bizonyíték vagy akármi?

Ordnassac 2011.01.04. 14:15:47

@Szimba: azért nem mindenki, vannak szép számmal, akik "őfelsége ellenzékét" látják az LMP-ben. ;-)

@kanbatu: jómagam sem új pártkezdeményre gondoltam, hanem önreflexiós, feldolgozós írásokra az MDF és az SZDSZ körüli személyektől. Kérlek bontsd ki a megjegyzésedet, kíváncsi vagyok rá, hogy szerinted miért nem naprakész a poszt.

Terézágyú 2011.01.04. 14:16:38

"Beszéljük meg, hogy hol rontottuk el."

Na ez az a mondat, amelyet magyar politikus szájából sohase hallottunk és nem is fogunk hallani soha.

Szimba 2011.01.04. 14:19:10

@a-kis-herceg:

Egyedül a Fidesz szimpatizánsok edzettek, és harcra készek. Ők hisznek. (Mint a Pán Péterben az elveszett fiúk a tündérekben.)

A választók másik fele (harmada?) annál valamivel realistább, hogy hinni tudjon bárkinek. Nemhogy új (újnak nevezett!) pártnak. A Centrum után már nem igazán lehet átverni az embereket. gyanakszanak akkor is, ha Jézus jön le az égből, hogy pártot alakítson (KDNP lenne legjobban kiakadva).

A lejáratási technikák is kialakultak (lásd Jobbik - kábszer, szex, MSZP - III/III. akta előszed, a többieknél meg - Nézd csak, lopik éppen!).

Mi tenne jót a kis pártoknak?
Az 1 kapa főd, az!

Mert a lusta, kiábrándult, pesszimista választók csak (csak, csak) gyanakszanak, ha politikust látnak.

Zoltchy (törölt) 2011.01.04. 14:19:28

@Terézágyú:

Pedig a politikusok ezt hangoztatják a legsűrűbben.
Igaz, hogy többes szám, harmadik személyben...

Szimba 2011.01.04. 14:21:01

@Szimba:

Erről jut eszembe a vicc:

Mi a különbség egy politikus és egy terrorista között??
A terroristáknak vannak szimpatizánsai.

Zoltchy (törölt) 2011.01.04. 14:22:12

@Szimba:

Erről nekem egy dán mondás jutott az eszembe:
"Isten óvjon meg attól, hogy jó politikusokra legyen szükségünk!"

Szimba 2011.01.04. 14:22:18

@becike4:

Anarchista teccik lenni? :-)

a-kis-herceg 2011.01.04. 14:23:16

@elendem:

az elempés vonalat hagyjuk... az a fidesnek későn jött "kihívás volt" választás előtt. ne felejtsük. SOKmillió választó kószált szabadon. ők ezt pontosan tudták, hogy az összes mszop szavazatvesztés (1,4 millió) nem fog átpártolni fideshez. ebből megmentettek 400 ezret maguknak és az elempébe is bevezettek valamenynit, ami rendezett "tnyáj" lehet. zumma csak EGYmilla birka kószált szét... de ennek kisebb része lett "független"

a fides nek nincs tartaléka az ellenzék kinyírásának politikájából. azaz ha nem veszít szavazókat és az ellenzéket nyírja, az aránynövekedést nem fog már hozni... marad a tartalékpárt elv... fides2=elempé.

a birkákat pórázon lehet rángatni vagy más különböző eszközökkel lehet őket terelgetni. van akinek öleb is elég (sp) van akinek "öl eb!", vagyis pitbull kell (ps). de az ebek és a farkasok terelgetik a nyájat... az eleje már hullik is a szakadékba. és még bégetni se szabad...

"Ha nem dobod el a személyiségedet, akkor nem találhatod meg az egyéniségedet. Az egyéniségedet a léttől kapod, a személyiséget pedig a társadalom akasztja a nyakadba. A személyiség által illeszkedsz be a társadalomba. A társadalom nem képes tolerálni az egyéniséget, mert egy egyéniség nem követi őt birkaként. Az egyéniség minősége az oroszlánéhoz hasonló: az oroszlán egyedül jár. A birkák mindig tömegben élnek; abban bíznak, hogy a tömegben otthonra találnak. A tömegben az ember mindig nagyobb biztonságban és védettségben érzi magát. Ha megtámadnak, a tömegben könnyebben megvéded magad. De egyedül? Csak az oroszlánok járnak egyedül. Pedig mindegyikőtök oroszlánnak születik, csakhogy a társadalmi beidegződések teljesen átprogramozzák az elmédet, és végül birka lesz belőled. Kapsz egy személyiséget; egy kényelmes, kedves, szófogadó és nagyon kötelességtudó személyiséget. A társadalomnak rabszolgákra van szüksége, nem pedig olyan emberekre, akik a szabadság feltétel nélküli elkötelezettjei. A társadalomnak azért van szüksége rabszolgákra, mert az őt irányító összes érdekszövetkezet engedelmességet követel." (Osho)

panelburzsuj 2011.01.04. 14:23:42

@elendem:

Túlbonyolítod.

Kevésbé szofisztikált gondolatmenetek is vannak: zsidó - zsidó.

ősirománszokás 2011.01.04. 14:25:48

Az SZDSZ az LMP-ben továbbél, legalábbis ami a szavazóbázist illeti; a politikusaik pedig eléggé elhasználódtak ahhoz hogy ne veszélyeztessen visszatérés. Az hogy az MDF ellenzékből volt képes kiesni az nagy bravúr, kellett hozzá a Somogyi is meg Ibolya is. Nameg az az ellenszél amit a média biztosított (mert ugye a Fidesz sosem volt semmiért felelős, 2006-ban mikor az MDF-et megtették bűnbaknak nagyjából elintézték őket, amihez a legtöbb médium/közvéleménykutató készségesen asszisztált). Ami a maradékot illeti, a primitív népnemzeti bugris része az MDFnek már rég a Fideszben csápol, a neokon/libertariánus részre meg úgy látszik ebben a formában nem volt igény a választók részéről. Mondjuk a Fidesz remek teljesítményét elnézve nagy kár. Az meg egy vicc hogy jelenleg nincs jobboldali párt a magyar parlamentben.

Bambano 2011.01.04. 14:26:00

@bóra77: Tényleg! Hol egy érv, egy eredmény, egy komoly valami, amit a néhai IHM fel tud mutatni? Egy dolgot csináltak meg úgy-ahogy rendesen, a KözHálót. A többi, mindjárt felsorolom:

felsorolás vége.

Mit ért el Magyar Bálint? Hogy nincs tornasor? Hogy az érettségi eredményeket nem lehet kihirdetni? Hogy nincs a tanár kezében egyetlen fegyelmezésre alkalmas eszköz sem? Hogy olyan az oktatás színvonala, hogy elsírja magát, aki látott már jobbat?

Ezekhez nem kell bizonyítékot csatolni, azok közismertek.

Zoltchy (törölt) 2011.01.04. 14:27:38

@a-kis-herceg:

A Fidesz nyírta ki az ellenzéket? Érdekes meglátás.

bóra77 2011.01.04. 14:29:06

@Bambano: vicces ez a "fegyelmezésre alkalmazas eszköz" hiánya..Ezt is állambácsinak kéne megoldania?

a-kis-herceg 2011.01.04. 14:29:08

@becike4: :)

és akkor TG? vallást alapít? vagy poli-muzeológus lesz? vagy mifene?

K Tomoceusz 2011.01.04. 14:30:02

@panelburzsuj:
Vagy kapott egy kis cukorkát ezért a produkcióért.
Tényleg ,Csapody.

a-kis-herceg 2011.01.04. 14:30:40

@Zoltchy: megfejtés (amirol a post szol, mdf szdsz, +mszp anynira hogy rugdosni lehessen sokáig...)

Zoltchy (törölt) 2011.01.04. 14:30:42

@Bambano:

Az oktatás színvonalának esését nem Magyar Bálint nyakába kéne varrni. Az már sokkal korábban elkezdődött, akkor, amikor kezdett az ország fiatalságán úrrá lenni a diplomamánia. Akkor a jelentkezési lapok utolsó helyén a Tanárképző volt. Akit nem vettek fel sehova, de nem volt kedve dolgozni, mind a Tanárképzőbe ment.

K Tomoceusz 2011.01.04. 14:32:23

J
a, és Boros Péter is pont a választási hajrában borított asztalt.
Hát ő tudjuk, hogy mit kapott.
Alapító atya lehet a Szentkoronás Alkotmányban.

dzsaszper 2011.01.04. 14:32:52

amúgy hogy hova lettek a támogatók és szavazók, miközben átalakulóban a pártrendszer, az egy jó kérdés.

Igazából az a nagy kérdés, hogy a kétpártrendszer irányába menetelünk-e avagy sem. Ebben lehet szerepe annak, hogy valaki meg tudja-e célozni a volt választókat...

Igazából az "Előre a múltba" bejegyzés alapján elkezdtem gondolkozni azon, hogy az lmp egy nagy kérdés előtt áll: az mszp-től próbálja meg átvenni a baloldali szavazók többségét, vagy kitör a régi törésvonalakból és a zöld vonalra gyúr...

Szerény véleményem szerint rajtuk még nem látszik, merre mennek a kettő közül, és mintha odáznák a döntést. Ráadásul a téma érzékenységére utal Scheiring lépése is...

Pedig az lmp egy új belépőnél több eséllyel indul most, és volna esélye megtalálni a 10-20 évvel ezelőtti kispárti, és a most a fideszben csalódó szavazókat is -- legalábbis ahogy én látom. Ha ők nem élnek a lehetőséggel, akkor kaphatnak esélyt az új belépők...

panelburzsuj 2011.01.04. 14:34:34

@Zoltchy:

Tévedsz.

A legeslegvégen a tanítóképzők állnak.

Nem mindegy: ők adják a hivatalos szellemi indulócsomagot minden magyarnak.

2011.01.04. 14:40:01

"[a liberális jelző] Kijár mindazoknak, akik mind ez ideig nem hajlandók az úgynevezett korszellemhez csatlakozni, azaz a „liberális” megjelölés nem valami társadalmi vagy gazdasági kritika nyomán lesz osztályrésze az embernek, hanem egyszerűen megrovás, szidalom, a felháborodás jele azon, hogy az ember másként mer gondolkodni, mint azt a korszellem kívánná." -- Szekfű Gyula: „Valahol utat vesztettünk” (1944)

Semmi sem változott.
A magyar politikai közéletben a "liberális" jelző, egy rövid időszaktól eltekintve vállalhatatlan mivel kvázi szemben áll a "nemzetivel".

Ez betett az SzDSz-nek és a liberalizmus felé elmozduló MDF-nek egyaránt.

a-kis-herceg 2011.01.04. 14:41:09

@Zoltchy: nem is kell hogy értsed... 95%- vagy. de azt nem idézem. most mást kapsz

"Az ember megteszi, amit meg kell tennie, hogy bebetonozza pozícióját a falkában. És a legjobb módszer arra, hogy az ember felül legyen, az, ha másoknak a fejére lép." (Jodi Lynn Picoult)

Zoltchy (törölt) 2011.01.04. 14:43:45

@dome64:

A liberális jelző a magyar köznép szótárában ugyanolyan szitokszóvá lépett elő, mint a fasiszta, kommunista, szocialista, cigány...stb.
Pontos jelentése: nem velünk van, ellenség.

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.04. 14:44:20

egyenlito.blog.hu/2011/01/04/wikileaks_botrany_orban_szervezte_a_zavargasokat#comment-form

NA HA EZT NEM ÜTIK LE AZ MSZP vagy Demokraták... ezzel egyből börtönbe lehet juttatni a gonosz Orbánt!

keresik a felelőst a2006 ért? és Gyurcsényra fókuszálnak..é s bizonyíthatóan kiderül, hogy Orbán volt a felbujtóa Demokrácia megdöntésére 2006 ban!!!!!!!! HÜLYE BALOG -nesze NEKDED

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.04. 14:46:47

A ZDF főszerkesztője szerint amíg Orbán médiatörvénye hatályban van, Budapest nem tetszeleghet az EU vezető pozíciójában. Frey szerint szégyen lenne, ha Angela Merkel és kollégái az EU soros elnökségének átadási ceremóniáján egy cenzor oldalán mosolyognának, és közös fotó készülne. Nemcsak az eurónak, de a szabadságnak is szüksége van most egy mentőövre, mondta.
Ha a német kancellár a jövőben keményen bírálja a pekingi vagy a moszkvai vezetést az újságírók üldözéséért, az internet korlátozásáért, ők most ujjal mutogathatnak Magyarországra, hogy lám, ott is ez történik. Ezzel veszít Európa, ezzel elveszítjük hitelességünket, fogalmazott Peter Frey.

a-kis-herceg 2011.01.04. 14:47:31

@Nemzeti Gonosz Törpe: és ez kinek ujdonság? mond zolcsynak

thad 2011.01.04. 14:49:45

Nem hiányzik? Nekem nem. Nézz a képre! Kinek hiányoznak? Most már az otthoniaknak sem, mert szerencsénkre több időt töltenek otthonukban.

Hosszabb távon biztosan lesz újra liberális párt a parlamentben (lehet, az LMP, lehet, más). Az MDF pedig mi volt, mikor megszűnt?

Eltűnésük kibeszélésének a hiánya szerintem az új kormány gyors intézkedéseknek is köszönhető, bár egy-két liberális újságíró írhatott volna kedvenc pártjának nekrológot, de úgy látszik ez őket sem érdekli.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 14:50:19

@Nemzeti Gonosz Törpe:

A Hirszerző beszámol róla.
Az Indexen még nem láttam.

Szimba 2011.01.04. 14:51:12

@panelburzsuj:

Neeem. A legvégén az óvóképzők vannak:-(((

a-kis-herceg 2011.01.04. 14:55:47

vastagbor.blog.hu/2011/01/04/lehetosegek_vilaga

nem sok magyar találmány van... nesze simonmondja... megint neked van igazad... 1/3-ad az arány. magyarhoz köthető mind, de Magyarországhoz csak 1/3-a. a haza megint ellenzékben van? akkor a 2/3 csak külföldön érvényesül? 1/3-ad marad kétharmadnak?

Lord_M_ 2011.01.04. 14:56:33

Nem tudom mi azon a nem világos így a múltból, hogy mi volt az a pont ahol az MDF kiírta magát az aktív politikai pártok listájáról... A hiba egyszerű és rövid elnevezése : Dávid Ibolya.

Nem kell ezt hosszan ragozni, a kedves hölgy majdnem belepusztult abba, hogy nem kerül be a parlamentbe, és valaki más akar az Ő székébe ülni. Emiatt bármit megtett, aki a székére pályázott vagy neki ellentmondott azt kivágta ezzel ritkította a pártot. Azért cserébe hogy hátha mégis meglesz a parlamenti szék, viszont majdnem bárkivel "összefeküdt" volna... Nyilván a Jobbik nem játszott, az LMP-re se sokat adott... az SZDSZ volt a másik NAGY rendszerváltó párt... aki hozhat 2-3%-ot... együtt az már 4-5 .. az meg már majdnem a küszöb... Így tehát Ibolya akarnoksága és ragaszkodása a parlamenti székhez (és ezzel a pénzhez) odáig vezetett, hogy ezért bármit és bárkit feláldozott és felhasznált... csak azt nem vette észre, hogy ezzel pont a hőn áhított céltól kerül mind-mind messzebb ... (illetve biztos észrevette, emiatt kapkodott és halmozott hibát - hibára)

SZDSZ:
No igen, itt egy icipicit más a helyzet, itt többen dolgoztak meg az ügyért. Mindjárt Kóka az elején, amikor kicsit elcsalta az elnökválasztást, aztán amikor Fodor olyan remekül átvette a széket... viszont a két dudás frakcióvezető és pártelnök látványosan utálták egymást... és belső kis harcaikkal végül eljutottak oda, hogy mindketten megtépázták egymás táborát... ugye megint a személyes indíttatások. Másik sokat egyáltalán nem segítő momentum az volt, hogy legyen bárki bármennyire is liberális azért attól felfordul a gyomra, hogy amíg két hete még Kóka faragta a gazdasági kérdéseket a kormánykoalícióban, addig a gyors szakítás után azonnal a kormány gazdasági működését támadta... Helló öcsi, de hiszen azt eddig te irányítottad.... És Kóka hitelessége már ekkor sem volt éppen a csúcson... pláne ezután.

Az MSZPvel alkotott koalícióban pedig a kormány és a kormányfő népszerűségi mélyrepülése természetesen magával rántotta az SZDSZ-t is... ha Őszöd után az SZDSZ kiszáll, és szembemegy az MSZP-vel (és nem szétveretni (lövetni) akarták volna a tömeget) és együtt (SZDSZ,MDF,FIDESZ) összehoznak egy előrehozott választást, akkor az SZDSZ még ma is aktív pár lenne, stabil 10-12%on... csakhogy ehelyett besoroltak a kormány mögé és nem egy helyen hallottam magam is hogy "mszp, szdsz : egykutya" néven illették őket.

A legvégső, és egyben a kegyelmdöfés pedig a választási kampányból való hideg tartózkodás volt... "csináljátok amit akartok" címmel ... Az MDF-es látszatszövetség (majd annak felrúgása) pedig a dögöljön meg a szomszéd lova is érzést keltett bennem :)

:) nahh

jahh igen : nem, így nem hiányzik egyik párt sem. Az elit pedig még kevésbé...

dzsaszper 2011.01.04. 14:58:55

@bóra77: és ezt büszkén kiteszi a honlapjára (a kezdőoldalra ráadásul) ? :-o

a-kis-herceg 2011.01.04. 15:02:24

2006. október 23.

egy hónappal az MTV oszt roma után. pár hőzöngő, hecckus az egyenruhás kollégákat megrohanta... az ország bambán állt... meg egy része parancsra állt.

rá egy hónap csak! okt. 23. hosszúhétvége. épkézláb normális ember nem maradt a városban. csak-a-fides fanok (nagygyűlés) + a gyanutlantúristák + plusz a tehetetlen öregek. az első harmadát nem sajnálom... a többi 2/3-ot igen.

csak nem gondol vki naív "polgáragyat" pl a roma gyilkosságok megett? amikor sima politika játék... egyértelmű motivációkkal. oszt jött a PS és megint rendet rakott.

és még vki mondja hogy nem jól szervezett a maygar közélet... 1-2 "agy" lés néhány hőzöngő elviszi az egészet. mi meg otthon tvben nézhetjük... (hirtv ben)

mantis 2011.01.04. 15:04:15

OFF

Kedves Gábor!

Amúgy makulátlan helyesírásába mintha egy kisebb hiba csúszott volna. Csak azért teszem szóvá, mert mostanában maga a helyesírás is politikai téma lett. :-)

"...soha nem vesszük a fáradTságot, hogy később is megnézzük..."

inkább:

"...soha nem vesszük a fáradságot, hogy később is megnézzük..."

ON

Dr. No 2011.01.04. 15:04:22

Miért hiányoznának? Kényelmetlenek voltak, már eleve azzal, hogy indultak a választásokon UGYANAZOKÉRT a szavazókért, mint Azok, Akiket a Történelem Erre Kiválasztott, letűnésükkel pedig kiválóak bűnbaknak a rendszerváltás kudarcáért. Amire a Levegővétel és Légzőkészülék Nélküli Fülkeforradalom a megfelelő válasz.

Ted Striker 2011.01.04. 15:06:15

Ennél lényegtelenebb témát nem is lehetett volna választani, az EU elnökség, a nyugdíj einstand végrehajtása, a Szalai büntetések kirovása, a nyugati sajtóössztűz, az új alkotmány előkészítése, a vörösiszap-kártérítés/alapítványpénzek körüli hercehurca, az orvosi kamara kegyelmének lejárta, az új elszámolódi bizottság felállítása közepette...

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.04. 15:08:40

egyenlito.blog.hu/2011/01/04/wikileaks_botrany_orban_szervezte_a_zavargasokat

index.hu/kulfold/2011/01/04/a_zdf_vezetoje_veszelyes_bacilust_foszerkesztoje_szerint_vesze/

Nesze Fidesz Droid! Hullanak a fejek!
ATV-híroldalon:
kemény Fidesz-viták jönnek, ultimátumot adnának Orbánnak!!!!

Jön a belső robbanás a Fityisz bandában!

csatornál (törölt) 2011.01.04. 15:12:13

Kedves Gábor!

Azért nem volt most sem könnyes búcsú, sem oknyomozás a "rendszerváltó" pártok eltűnéséről, mert azok nem most tűntek el, hanem szép lassan erodálódtak. Eredetileg meghirdetett elveik, szellemiségük már rég nem volt sehol, pénzszerzésről, egyéni vagy kiscsoport-érdekekről szóltak ezek a pártok már jó ideje.

Amiben az a legszomorúbb, hogy a csatornába magukkal vitték eredeti elveiket, értékrendjüket is, amelyeket az elmúlt évtizedek alatt pillanatnyi érdekek mentén folyamatosan hagytak leráspolyozni. Úgy gondolom, minden tervszerűen, rendben történt, a liberalizmus szót például sikerült teljesen vállalhatatlan gondolattá tenni Magyarországon. Cél teljesült, pipa, nem kellenek sem örömtüzek, sem vájkálás. Akik hívei voltak akár a klasszikus konzervativizmusnak, akár a liberalizmusnak amellett, hogy egymásra, a józan észre és a közös értékekre is figyeltek, azok már úgyis régóta csendben és letargiában figyelik, hogy megint ellopták az álmaikat.

Így vagy úgy, de a pártállam visszatért, egy képviselőnek ma már nem kell kételkednie, gondolkodnia, vitatkoznia, csak megtanulni a pártfegyelmet. A választási lehetőség illúzióját pedig megteremtik a mérleghinta (döci) két oldalára ültetett pártokkal.

mantis 2011.01.04. 15:12:54

@a-kis-herceg: Általában mindkettő helyes, mert mindkettő létező szó. De a "nem vesszük a fáradságot" összetételben csak az egyik lehet helyes SZVSZ. Ui. annak szerintem nincs értelme, hogy "nem vesszük a fáradtságot (=fáradt állapotunkat)".

Az általad idézett oldal példamondatában is csak az egyik verzió helyes.

De nem vagyok szakember, úgyhogy "kalandorok kíméljenek" jelszóra nyelvészek jelentkezését várom! :-)

a-kis-herceg 2011.01.04. 15:13:29

@Nemzeti Gonosz Törpe:

"Egy uralkodó csoport csak négyféle módon bukhat meg. Vagy legyőzik kívülről, vagy annyira ki nem elégítően kormányoz, hogy a tömegek fellázadnak ellene, vagy megengedi, hogy erős és elégedetlen középső csoport jöjjön létre, vagy pedig elveszti önbizalmát és a kormányzásra való hajlamát. Ezek az okok nem külön-külön hatnak, rendszerint mind a négy jelen van bizonyos mértékig. Az az uralkodó osztály tud állandóan hatalmon maradni, amelyik mind a négy ellen védekezni képes. Végső fokon a döntő tényező magának az uralkodó osztálynak a szellemi attitűdje." (George Orwell)

mantis 2011.01.04. 15:13:59

@mantis: ...talán inkább jeligére...

a-kis-herceg 2011.01.04. 15:16:22

@mantis:

tudom. igazad van:) én nem vagyok politikus. aztán már nem akartam ragozni. eygértelmű, hogy a tágyi mondatban csak a "fáradozás" azaz a "fáradság" helyes:)

annak ellenére hogy a poszt a multról szól a multidőjelét a "t"-t ki kell venni. támogatom szakmailag és politikailag is.

renevol 2011.01.04. 15:16:31

Szerintem azért nem esik szó ezekről a "rendszerváltó" pártokról, mert mint ahogy a választási eredmények is mutatják, senkit nem érdekelnek. Ezeknek a pártoknak a megszűnése már jó rég elkezdődött, nem a 2010-es választásokon tűntek el. Az csak egy "illúzió" volt, hogy - mivel benn voltak a parlamentben még 2010. elejéig - néha szó volt róluk a hírekben. Az semmiképpen nem a politikai súlyukat tükrözte, hanem a 2006-os néhány tizedszázalékos - még a rendszerváltás korából származó lendületből történt - átcsusszanásukat.

Az SZDSZ-t ma már csak a nácik emlegetik rendületlenül, mint ahogy az utóbbi 1-2 választáson is csak kb. ők nyomták be az SZDSZ-t a parlamentbe szerintem. Az MDF pedig soha nem váltott ki nagy szubkulturális indulatokat, úgyhogy ilyen "rajongóik" nincsenek, akik legalább az emléküket őriznék. Mindkét párt olyan szinten nullázta le magát az elvek szintjén, annyira nem maradt nekik már semmilyen elméleti-elvi-ideológiai képviselnivaló, hogy nincs miért rájuk emlékezni. Nem hagytak semmilyen űrt maguk után.

A "lenullázták magukat" szófordulathoz azért némi bizonytalansággal hozzáfűzném, hogy én valójában nem tudom megítélni, hogy valaha volt-e ebben a két pártban valamilyen elvi-ideológiai jelleg, vagy mindig is ilyen üresek voltak-e. Lehet, hogy mindig is teljesen üresek voltak, csak a rendszerváltás környékén még hihetőbb volt a pártokra kent elvi-ideológiai máz, vagy akkoriban sokkal jobban beléjük akartak látni az emberek ilyesmiket? Nekem az a benyomásom, hogy azon kívül, hogy jelen voltak a rendszerváltásnál, ezen az egyen kívül ezek a pártok az ég világon semmit nem tettek le az asztalra, egyszerűen csak ott ücsörögtek annál az asztalnál. Az MDF-nél nem tudom, volt-e alapítói kivonulási hullám, az SZDSZ-ről hallotam, hogy minden értelmes és morálisan gondolkodó ember kivonult belőle pár év elteltével, ami azért jelent valamit (és számomra valamennyire alátámasztja a párt már korai korszakára jellemző belső értéktelenséget).

A rendszerváltás meg ráadásul szerintem elég balul (khm) elsült dolog volt, szóval igazából maga az az asztal se egy nagy szám. Kicsit olyan, mint ha valaki azt mondná, hogy a Mónika show technikai részlegén dolgozott. Hú, de menő... Talán nem tartják nagy mutatványnak az emberek magát a rendszerváltást, vagy nem elégedettek a rendszerváltás eredményeivel, és ezért nem érdekel senkit ennek a 2 pártnak a sorsa (amelyek csak annyit tudtak felmutatni, hogy "rendszerváltó" pártok)? Szerintem simán lehet egy ilyen oka is annak, hogy senki nem beszél róluk.

Összességében nekem egy valaha szebb napokat látott, de az agyát (= értelmi képességeit és morális tartását) évtizedeken át tartó folyamatos piálással lenullázó, emiatt a kapcsolatait is teljesen elkoptató, és végül egy, csak a sírásó részvételével megtartott temetésen örök nyugalomra helyezett sikertelen emberhez hasonlítanak. Az ilyen emberekről meg nem nagyon emlékezik meg az utókor.

Balt 2011.01.04. 15:18:26

@rockjano_: "Somogyi hová tünt??? Él még egyáltalán?"

Mintha láttam volna az önkor.-i választások körül/után "elemzőként" valamelyik műsorban, de lehet, hogy csak hallucináltam. :)

becike4 2011.01.04. 15:18:26

@a-kis-herceg: Pénztáros lesz az ingyen strandon.

Ordnassac 2011.01.04. 15:21:31

@dzsaszper: @bóra77: @török gábor: nem lep meg, már-már Schmitt Pálra emlékeztető a helyesírás, pl. lakós.

Balt 2011.01.04. 15:21:55

@dzsaszper: "De akkor sem értem, miért nem csak a nyomozóhatóságoknak továbbították az információt, miért kellett világra kürtölniük..."

Úgy látszik, szoros volt az idő a pártelnök-választásig. Vagy at hitték, Szívásyval a hátuk mögött mindent megtehetnek. (Pedig akkor épp nagyon benne volt a levegőben a kisebbségi kormány bukása...)

rockjano_ 2011.01.04. 15:21:57

@renevol: én valójában nem tudom megítélni, hogy valaha volt-e ebben a két pártban valamilyen elvi-ideológiai jelleg

Miért a Fidesznek mi az ideológiai jellege??? Vagy akár az Mszp-nek???

A Fidesz konzervatív párt??? vagy keresztény baloldali??? vagy mi???
Az Mszp szoc-dem???

Balt 2011.01.04. 15:22:47

@Balt: Jut eszembe: azt sem ártana megvizsgálni a "múltba révedés" jegyében :), hogy mit keresett Szívásy et. az Antall-kormányban...

Khayness 2011.01.04. 15:23:45

@a-kis-herceg: Nem lehetne a Fidesz-t teljesen kiírni? :)

Lehet, hogy halott nyelv a latin, de forog a sírjában, hogy a hűséget ilyenekkel asszociálják.

Rá Dios 2011.01.04. 15:24:52

Én bizony nem bánnék egy piacbarát, de szociálisan érzékeny, nemzeti értékeinkre büszke, de mások teljesítményét elismerni és alkalmazni képes igazi polgári pártot.
Tudom, tudom... ne is mondjátok!

inreallife 2011.01.04. 15:26:42

@bóra77:
Szét kéne választani az iskolákat. Lennének csak tanító iskolák, és lennének tanító-nevelő iskolák, ahol a tanárnak joga és kötelessége lenne befegyelmezni a kölköket. Nem kérdés, hogy megint szegregációba menne át a dolog, de én is átmenteném a gyerekeimet a tanító-nevelő iskolába.

Most az iskolákban nevelés nincs, otthon sem sokaknál, aztán csodálkozunk milyen emberkék jönnek ki az iskolákból a szalagon....

a-kis-herceg 2011.01.04. 15:29:52

@mantis: látod már nincs is értelme a hsz ednek:) gyorsan kijavítja Gábor:) ez nem a KE honlap... hogy hetekig nagy baklövések ásítoznak...

@Khayness: sajnálom. csak a hit-remény maradt ebben következetes vagyok. semmi más nem tartja már össze. nem rövidítés. megöregedtek a srácok... és csúnyán kopaszodnak + pocakosodnak. latin szót irjuk latinul.

mantis 2011.01.04. 15:31:01

@török gábor: Najó, most az egyszer még megbocsátok! :-)

Nagyon szellemes ez a medwe-blog, köszönöm, én nem láttam még!

Balt 2011.01.04. 15:31:55

@ősirománszokás: "Az hogy az MDF ellenzékből volt képes kiesni az nagy bravúr, kellett hozzá a Somogyi is meg Ibolya is."

Mondjuk Somogyi "bölcs előrelátását" én is túlbecsültem: nem elég, hogy a robogó szerelvényt szakadékba vezette, az utolsó állomáson még loholva ő is felkapaszkodott rá. :) Pedig 2002 és 2006 után nagy bravúr volt az MDF-nek nem bejutnia. Bokros kellett hozzá, az fix, Almássy és az ifjúság (+ Gémesi) kitúrása stb.

Balt 2011.01.04. 15:34:19

@Balt: Ja, és a fő"ideológa": "Nem segítjük hatalomba se Orbán Viktort, se Gyurcsány Ferencet" - amit rögtön megcáfoltak pl. a második forduló előtt... (Meg aztán folytatólagosan, Gyurcsánnyal rendszeresen összekacsintva. Ehhez most is elég negyed óra ATV-t nézni, hogy világos legyen...)

elendem 2011.01.04. 15:39:02

@panelburzsuj: Kedves Panelburzsuj!
A zsidó, az egy nép vagy nemzetiség. És egy vallás. Nem politikai fogalom és nem is politikai párt. Vannak Magyarországon még más nemzetiségek is, pl: sváb, tót, rác, bunyevác, kun, cigány, román, szerb, stb. Ők sem politikai párt.

A te szádból pedig úgy érzem, megvető jelző.

Ez utóbbit én is tudok: gondolkodásában korlátos. Általában azokra használjuk, akiknek nincs igényük és/vagy képességük a szofisztikált véleményalkotásra.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.01.04. 15:41:04

az eltűnt pártokról pont annyira érdemes beszélni, amennyit a teljesítményükről,
és reménykedem, a mostaniakkal ugyanígy lesz...

Balt 2011.01.04. 15:42:39

@thad: "bár egy-két liberális újságíró írhatott volna kedvenc pártjának nekrológot, de úgy látszik ez őket sem érdekli."

Még Debreczeni sem...? :) Azért az is nagyon édi, hogy Gyurcsány udvari krónikásaként mégis az utoljára összegründolt MDF (le)húzóembere lett. :))

Szimba 2011.01.04. 15:46:26

@elendem:

A vallás az izraelita.

Anti Anyag (törölt) 2011.01.04. 15:49:33

A magyar politika nélkülünk nem sokat ér. Mi léptünk rajtuk túl, az MSZP-nek nagyon is jól jönne mindkettő.

Balt 2011.01.04. 15:51:16

@a-kis-herceg: Persze, csak nem ugyanazt jelenti.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.01.04. 15:51:26

"A magyarországi szabadelvűség második bukása - bohózati elemei ellenére - valódi tragédia. Túl fogunk lépni rajta, de nem szabad elfelejtenünk."
Bocs, de én ezt most akkor belinkelem.
www.es.hu/2008-04-13_a-magyarhoni-szabadelvuseg

Vanek B. Eduard 2011.01.04. 15:52:57

Az eredeti kérdésre (Nem hiányzik?) a válaszom: Nem, és igen.
Nem, Ibolya asszony nem hiányzik kicsit sem, és igen, hiányzik bármilyen nevű párt, ami alternatíva lehetne. Mert a mai 3 ellenzéki párt egyike sem az, oszt "Egyik sem" rublika meg nincs a szavazólapon. Így (sokadmagammal) kiszorulok a demokráciából.

Balt 2011.01.04. 15:53:26

@a-kis-herceg: Még példát is hozol: egyértelmű, "veszi a fáradságot" csak ebben a formában helyes, "fáradtságot venni" meg a konditeremben lehet... :)

Balt 2011.01.04. 15:56:24

@Nemzeti Gonosz Törpe: Ilyen még véletlenül sincs az ATV címlapon, csak olyan témába vágó, hogy "Pedro kétszer köszönt be". :)

Szaracén 2011.01.04. 15:58:54

Szeretem nézegetni letűnt pártok honlapjait:
www.mdf.hu/
www.szdsz.hu/
www.fkgp.hu/
Olyan, mintha még mindig működő pártok lennének...

Balt 2011.01.04. 16:00:13

@a-kis-herceg: "támogatom szakmailag és politikailag is."

No azé'! :)

dzsaszper 2011.01.04. 16:02:22

@mantis: lehet hogy az elmúlt évek után a fáradtság ellepett mindent, és már csak azt lehet venni ;)

Beren 2011.01.04. 16:04:13

Kedves Gábor!

Eddig szinte mindig egyetértve olvastam a blogot, most egy picit másként látom ezt a témát:
Szerintem az egyes pártok sokkal inkább valamiféle ősi törzsi hovatartozást adnak az embereknek. Ez a társadalmi szerveződés ideológiák mentén jól hangzik, de valójában sokkal ősibb ösztönöket mozgat meg. A közös jelképek, gyűlések és ellenségkép is ezt szolgálja. Nem látok igazi különbséget egy futball csapat drukkerei, egy szekta tagjai, vagy egy párt között. Az emberek évmilliókon át meghaltak, ha nem csatlakoztak egy törzshöz (lehet, hogy épp a törzs ette meg őket vacsira), szóval ezt az érzést hoztuk magunkkal. Ma általában vagy előmeneteli érdekből, vagy az önbizalom/önértékelés hiánya miatt csatlakozik valaki egy párthoz.
Az első erős, de általában opportunista egyéniség, a második gyenge.
Mi lesz, ha a törzs széthullik? Mindkettő újat keres és igyekszik elfelejteni a régit. A média is elfordul, mert az erősek felé próbál fordulni, a vesztes (és halott) törzsről pedig senki nem akar tudomást venni, mert másként vagyunk kódolva. Egy pártot még sajnálni sem lehet, mint egy hajléktalant.
Szerintem pont a függetlenségedet bizonyítja, hogy ezt te vetetted fel :o)
Elnézést, ha hosszú lett.

Ordnassac 2011.01.04. 16:04:32

@elendem: neked sikerült félreértened panelburzsujt.

Nem a saját véleményét mondta el, hanem azt, ahogyan sokan tekintenek az SZDSZ-re és az LMP-re.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 16:08:05

@a-kis-herceg:
Mostmár fönn van az Indexen, de a címet megváltoztatták.
Csak a Wikilaks szó mehet. Az -Orbán- és a -zavargás- szó nem lehet a címlapon.
Izgi ez a cenzúrás kor.

panelburzsuj 2011.01.04. 16:08:42

@Szimba:

Óvodába viszont nem kötelező járni. Vagy legalábbis nem annyira, mint alsó tagozatba. Azaz az óvoda esetleges negatív "ráhatásai" inkább elkerülhetőek.

(Nyilván akadnak kölykek, akin még a legrosszab ovi is csak csiszolhat. De szép számmal akadhatnak olyan családok is, amelyek - különösen a most reklámozott állami hátszéllel - jobban járnak, ha a gyerekeket anyuka neveli, mint az intézményhálózat. Iskolával ez már nehezebb - bár nem lennék meglepve, ha az adókevezményezett körökben jobban elszaporodnának a magántanulók.)

Ordnassac 2011.01.04. 16:10:58

@Anti Anyag: ez szép, akkor viszont érdemes lenne aktivizálódni és nem várni a piacbarát messiást, aki létrehozza a pártot, amihez lehet csatlakozni.

palacklakó 2011.01.04. 16:11:06

Őszinte válaszokat akarsz, velejéig őszintétlen, korrupt, életidegen SZDSZ-es és MDF-es vezető politikusoktól?
Nevetséges!
Megbeszélni utólag medvével, hogy máskor ne csak ő szedjen málnát, hát persze....
Veled ellentétben azt gondolom, hogy a tanulság is meg van. Szűk értelmével le vonta az "istenatta"!

Még ha most ezt a népet egy hatalomból kimaradó kisebbség hatalmas média felületen megpróbálja bagatelizálni is.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 16:13:27

@panelburzsuj: Attól függ, hogy a nyugatnak, vagy a hazának nevelik a gyereket.
Volt erről egy jó kis írás ... a szar suli - MENŐ...vagy valami ilyesmi címmel.

Ordnassac 2011.01.04. 16:15:30

@panelburzsuj: és a magántanuló lét sem biztos, hogy olyan jó megoldás...

Balt 2011.01.04. 16:16:49

@a-kis-herceg: Hozzunk egy adekvát választ a (Hírszerző) cikkre:

>>"Much as we saw Viktor Viktor Orbán at his best in a recent meeting with Ambassadors, this escapade (regarding the protest march - editor's note) shows that he is still equally liable to play with fire."

Így szól. Ebben egy kurva szó sincs TVostromról kedves Hírhamisító. Szeret a tűzzel játszani. Igen és ha október 23.-ra valamint a tüntetésre értik?

(...) NA EZÉRT KELL A MÉDIATÖRVÉNY. MERT HAZUDTOK.

Majd ha hoztok bizonyítékot. Mert addig ez ferdítés, azaz hazugság.<<

Stimmt.

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.04. 16:24:12

www.nytimes.com/2011/01/04/opinion/04tue2.html?_r=3&ref=opinion
(csak angolosoknak)New York Times:) 2011 jan 4.
LEGÚJABB CIKK A ROHADT NEMZETI GONOSZ HAZUG TÖRPÉRŐL---( már ég a gatyája szára:))hehe

panelburzsuj 2011.01.04. 16:24:26

@elendem:

Ahogy Ordi - (köszönet érte ... :) - mondja: vaskosan félreértettél.

Én nem állítom, hogy az LMP zsidó-zsidó alapon szadeszkettő, hanem felmutatom, hogy jól kitapinthatóan sokkal inkább ez a meglehetősen szimpla szellemiségű azonosítás áll a két párt egybeborolásának hátterében, mint az értékek, programok és cselekedetek aprólékos mérlegelése.

És egyúttal arra is felhívom a figyelmedet, hogy a magyar nyelvű kibertérben meglehetősen kevés olyan helyet fogsz találni, ahol kíváncsiak az aprólékos mérlegelésre akkor, ha furkósbot primitívséggel is "oda lehet baszni" a nagy magyar igazságot.

Éppezért méltányolom az igyekezetedet. Taktikailag viszont célszerűnek tartom, ha a szövegedből valahogy mégiscsak kiviláglik, hogy magad is tisztában vagy annak a közegnek a természetével, amelyben tárgyszerű és racionális érveléssel kísérletezel.

Ordnassac 2011.01.04. 16:27:15

Érdekes, dec. 28. óta nem került fel több dokumentum a WikiLeaks honlapjára. Az Egyenlítő blogon a Der Spiegelről van szó. Akinek megvan a legújabb száma, az utána tud nézni ennek?

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2011.01.04. 16:28:02

Szerintem nem érdemes a múlton és letűnt pártok csontvázain sokat rágódni. Inkább a jövővel kell foglalkoznunk, mert az életünk hátralévő részét ott fogjuk letölteni!

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.04. 16:30:39

„A francia kormány csatlakozott a német, angol, luxemburgi, osztrák, lengyel, svájci, olasz, szlovák, belga, amerikai, orosz média- és kormánykritikákhoz, melyek a Fidesz-KDNP bűnszövetség médiatörvényét támadták” –

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.04. 16:31:23

„A francia kormány csatlakozott a német, angol, luxemburgi, osztrák, lengyel, svájci, olasz, szlovák, belga, amerikai, orosz média- és kormánykritikákhoz, melyek a Fidesz-KDNP bűnszövetség médiatörvényét támadták” –

panelburzsuj 2011.01.04. 16:34:46

@simonmondja.: @Ordnassac:

Tessék próbálni árnyalatokat is érzékelni. (Nem olyan nehéz, de gyakorolni azért kell.)

Annyit mondtam, hogy előfordulhatnak olyan helyzetek, hogy mindent összevetve a család jobb oktatási-nevelési környezetnek mutatkozik az az ésszerűen elérhető intézményeknél. Különösen akkor, ha ez nem jár jelentős anyagi áldozattal. (Kieső jövedelem.)

Tessék néha picit kinézni a pesti buksifejekből.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.01.04. 16:39:42

"nagy botorság lenne azt gondolni, hogy korábbi szavazóik és egykori támogatóik is a ködbe vesztek volna"

Ezt nem értem. A pártok nem spontán szűntek meg valamiféle váratlan baleset következtében egyik napról a másikra, hanem a támogatóik, szavazóik pártoltak el fokozatosan. Az MDF és az SZDSZ pont azért lettek 1%-os pártok, mert 1-1%-nyi ember szavazott rájuk. Ez a 2% maradt, a többiek épp, hogy ködbe vesztek. Azaz átpártoltak más pártokhoz.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 16:39:54

@panelburzsuj: Na, ott a bibi nálad.
Pesten vannak szupersulik, lehet válogatni.
Inkább annak jó a magán-elitképzés, aki a pusztai haciendájában lakik négy méteres kőfal mögött.

renevol 2011.01.04. 16:41:29

@csatornál: Uhh, nekünk nagyon hasonló a gondolkodásunk. Legalábbis ez a hsz-ed olyan, hogy én is írhattam volna, teljesen egyetértek!

Annyi különbség van a te általad írtak és az én általam gondoltak között, hogy én ezeket a szép eszményeket lejárató pártokat nem valamiféle gonosz terv részesének tekintem, hanem egyszerűen hozzá nem értő, tehetségtelen stb. csoportoknak, akik akár még akartak is valami jót csinálni egy-két évig a rendszerváltás környékén, de a hatalom gyorsan elvette az eszüket - józan gondolkodásukat, moralitásukat, tenni akarásukat (mint a fentebb írt példámban szereplő, alkoholistává vált ember).

Továbbmenve ezen a vonalon: Nagyon sajnálom, hogy a rendszerváltás környéki lehetőségek fílingje, az intenzív elvi-morális alapon zajló társadalmi párbeszéd-jelleg így 20 év után már teljesen eltűnt. Mint ahogy eltűnt az erre való igény is, és csak a mindenkori kormányt hatalmi szempontból istenítő vagy fikázó, elvtelen, autoriter jellegű "párbeszéd" maradt, ami viszont már nem logikus érvek vagy morális meggyőződések mentén zajlik, és nem célja egy közös pozitív valami keresése sem. Márpedig ez lenne a demokrácia, egy ilyen jellegű állandó párbeszéd. Nagyon sokszor úgy látom sajnos, hogy nyoma sincs ilyennek, sőt, az erre való igénynek sem Magyarországon.

Márpedig az nagyon ijesztő dolog, hogy az emberekben nincs igény a demokrácia iránt, jól elvannak ők a kádár-korszak jellegében, sőt, sokszor ellenségnek tekintenek, ha szép eszményekről, pozitív hazai jövőképről akarnék beszélgetni... A hatalom rendszerváltás utáni változatlan jellegű továbböröklődése, az emberek fejében továbbélő, az állammal szemben szolgajelleggel gondolkodó és viselkedő, fejet hajtó állampolgár-kép, ... Sokszor úgy érzem, hogy a magyar ember akár abba is belemenne, hogy az éves GDP 100%-át rendszeresen elköltse az adott kormány korrupcióra, ha a kormány 1-2 kommunikációs embere kellőképpen tud gyűlölködni más csoportok (pl. előző kormányok) ellen, és az adott kormány időnként bedob néhány, más csoportokat szubkulturálisan szívató látszatintézkedést. Az "üzengető" látszatpolitizálás, úgy látom, sokszor teljesen kielégíti a magyar ember (ők így nevezik:) "politizálás" iránti igényeit, nem nagyon érdeklik az ország szempontjából valóban lényegi dolgok. Mikor már teljesen le van szabályozva az élete, mikor már semmilyen döntést nem tud szabadon meghozni, akkor kiált még nagyobb fegyelemért, "rendért".

Na kicsit hosszúra sikerült a demokrácia-hiánnyal szembeni panaszom. :)

Ordnassac 2011.01.04. 16:43:19

@panelburzsuj: az mióta pesti buksifej, ha amiatt látom problémásnak a magánoktatást, mert így a másokkal való kapcsolatfelvétel megtanulása is nehezebb (és az ebből fakadó virtuális pofonoké is), ami a mai, kapcsolati tőkének fontos szerepet adó világunkban elengedhetetlen.

Ez pedig szerintem részben független attól, hogy Pesten, Győrött, Pácinban, Makón, Siófokon, Balmazújvárosban vagy Eszteregnyén él az ember.

Ordnassac 2011.01.04. 16:44:59

@Myta: most közhelyet fogok mondani, de szerintem igaz:

A "jövő építését" a múlt hibáinak megismerése és a tanulságok levonása nélkül igen nehezen lehet elkezdeni.

BKV reszelő 2011.01.04. 16:45:20

sZERINTEM CSAK AZÉRT VANNAK CSENDBEN, MERT MÉG NEM TUDJÁK, HOGY A FIDESZ NEM FOG IGAZÁN ELSZÁMOLTATNI SENKIT...MÉG FÉLNEK.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 16:47:07

@Ordnassac: Aki olyan gazdag, hogy választhat, hogyan akar nevelkedni, annak van elég kapcsolati tőkéje - az családban marad.

Akinek nincs, annak kell sokat bulizni a koleszban.
Sajna a pesti tőke nélkülieknek marad a tanulás és a külföld.

Dr Kangörény 2011.01.04. 16:47:37

Viszonylag egyszerű a válasz arra, hogy miért nem hiányzik egyik említett párt sem.

Az szdsz egyszerűen átesett a ló túlsó oldalára, a liberlizmusnak olyan oldalát képviselte (elvekben), ami az egyébként liberális gondolkodásúak számára sem volt vállalható.
Ehhez tegyük hozzá a megalkuvást, amit az mszp kormányokban való részvételért produkáltak és máris megvan a válasz.

Egyébként az LMP ugyanezen jól hangzó, de gyakorlatban nem ugazán elfogadható elvek mentén építkezik.

Az MDF pedig a jobboldaliak számára nem elég fideszes, a nem jobboldaliak számára pedig túl frissen él a fidesz kormányban produkált "teljesítmény".

Várúr 2011.01.04. 16:49:31

@Nemzeti Gonosz Törpe:
Kíváncsi lennék, mekkorka ez a Nemzetietlen Gonosz Törpike... Úgy üvölt minden blogon, mint akinek nem jutott dinnyefőd.

Ordnassac 2011.01.04. 16:50:19

@simonmondja.: itt most nem csak a pénzkereseti lehetőségekre gondolok. Az "emberek közé keveredés" azért segíti a barát-, adott esetben társkeresést is, főleg, ha az ember tudja a mikéntjét, azt pedig magánoktatásban nem szükségszerű, hogy megkapja.

Terézágyú 2011.01.04. 16:52:11

@Várúr:

Hát istenem, egy évvel ezelőtt meg a "libajnai" volt a kedvenc nicknév, két évvel korábban meg a "gyurcsánytakaroggy" volt a menő... Most meg ez...

Ordnassac 2011.01.04. 16:53:20

@simonmondja.: ez is egy felfogás, de ennek a személyre szabott hosszútávú sikerességében erősen kételkedem...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 16:55:23

@Ordnassac: Hát pedig az egész középkor erről szólt. Elég hosszútáv. Kékvérűek egymásközt.

Ordnassac 2011.01.04. 16:55:57

@Kangörény_: "Egyébként az LMP ugyanezen jól hangzó, de gyakorlatban nem ugazán elfogadható elvek mentén építkezik."

Ezt kifejtenéd, kíváncsi vagyok, hogy mire gondolsz.

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.04. 16:56:32

Szerintem már feltámasztották azt is a Nemzeti szarok.:

kapcsolat.hu/blog/nemzeti_vedelmi_szolgalat _-_orban_secu_-ja

...viszont ma már 2011 et írunk és NEM FÉLÜNK!!!!!! M a már más a szervezés...lehetősége..még egy tizmilliós privát hadsereg sem ér szart sem!

Ordnassac 2011.01.04. 16:56:33

@simonmondja.: meg is lett az eredménye. ;-)

inreallife 2011.01.04. 16:57:08

@Ordnassac:
Szerintem a kötelező iskolai évekre gondolt. Az egyetem vagy főiskola, na ott kerülnek bele azok a telefonszámok a telefonba, amik a későbbiekben "kamatoznak".
Ergó 16-18 éves koráig simán belefér a magántanulói jogviszony.

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.04. 16:57:34

tizmilliárdos értékű - t akartam írni---az se ér szart se...hehe

nemeza 2011.01.04. 16:59:54

A visszatekintés, tanulságok megfogalmazása / levonása szerintem ahhoz a hiányzó tételek listához adható, ahol a stratégikus gondolkodás, hosszútávú szemlélet stb. is megtalálható. Sajnos. Egyébként ha lehet itt a blog.hu-n szavazást indítani, kíváncsi vagyok mi lenne az eredmény, de én kifejezetten az szdsz eltűnésének örülök a legjobban.. Ha más nem is, ez már egy komoly eredmény! Az a kevés pozitívum, amit .csak ők. képviseltek (és .szerintem. képviselendő ma Magyarországon), szerintem képviselve van ma is.

panelburzsuj 2011.01.04. 17:01:34

@Ordnassac:

Mondok neked egy furát: részben azért hagytuk ott a "fővárost", hogy a gyerekeink NE az Endrődy Sándor utcai (típusú....) iskolába szocializálódjanak bele. (Miután a területileg illetékes bölcsit-ovit már nagyobbrészt kitapasztaltuk.)

Másrészt a magántanítás nem jelenti azt, hogy a gyerek játszótársként is tökéletesen izolálva van az adott környéktől vagy településtől.

Ordnassac 2011.01.04. 17:02:43

@inreallife: na de ha nem tanulja meg azokat a módokat, hogy hogyan kerüljenek be azok a bizonyos telefonszámok a mobilba, akkor sokra megy a lehetőséggel...

Akárhány magántanulóval találkoztam (igaz, csak kb. 5 személyről van szó), gyakorlatilag mindnek voltak kapcsolatfelvételi problémái. Magántanulóként lényegesen nehezebb megtanulni, hogy miképp kezdj el egy beszélgetést, az ifizsargon mit jelent, megismerkedni a saját generációddal stb. Pedig ezek is igen fontosak. Szerintem.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:02:48

@Ordnassac: Az eredménye a kiválasztottságtudat.
Segít elviselni a magányt és a tükröt.

Ordnassac 2011.01.04. 17:07:40

@panelburzsuj: mondok én is egy furát: lakótelepi általános iskolába jártam (kertvárosiként), mindezt úgy, hogy előtte Németországban voltam katolikus általánosban két évet, illetve evangélikus óvodában. Gimibe viszont az egyik "versenyistállóba" jártam, az Apáczaiba. Elég sokszínű iskolai út, nem? ;-)

Merem állítani, hogy van bizonyos élettapasztalatom a különbségekkel kapcsolatban (ettől még persze nem vagyok oktatási szakértő) és talán ennek köszönhetem, hogy nem okoz nekem gondot a kapcsolatfelvétel a vallásossal, a proligyerekkel, de a csúcsértelmiségivel sem. Van olyan érzésem, hogy magántanulóként, ahol a környékemen nem sok korombéli volt (most se nagyon van), nem lennék ilyen.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:07:55

@panelburzsuj:
A nevelési döntésekben hemzsegnek a hibalehetőségek. Az egyiket elkerülöd, már benne vagy a másikban.
Ebben a kérdésben nem lehet elég okosnak lenni.
A végén meg bármi lesz, úgyis a szülő a hibás.
Teljesen fatalista vagyok...

ubul2000 2011.01.04. 17:10:56

@Nemzeti Gonosz Törpe: Éhes mocskos disznó makkal álmodik

panelburzsuj 2011.01.04. 17:11:09

@inreallife:

Én kifejezetten az ovit és alsó tagozatot emlegettem. Amikor a kolesz még nagyon durva lenne, a helyi adottságok meg szintén azok lennének.

(Élő ember szájából hallottam egy negyedszázadig egy helyben tanító házaspárra: "Mit köszönjünk nekik? Hogy a falu minden gyerekét magukhoz butították?")

elendem 2011.01.04. 17:11:43

@Ordnassac: Szerintem nem értettem félre. Aki más véleményét mondja egy kommentben, az erre utalni is szokott. Ha pedig kifejezetten elhatárolódna ettől, akkor nem írta volna.

elwood 2011.01.04. 17:12:04

@rockjano_: tényleg. Somogyi intelligensnek tűnt.

csodáltam, hogy ment bele az SZDSZ-MDF együttműlödésbe a választásokon, és olyat láttam tőle, hogy
nem az ő ötlete, de nem is ellenezte nagyon, de csak választások után beszél róla.

aztán nem láttam sehol, pedig kíváncsi lennék a magyarázatra.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:12:31

@Ordnassac:
De ha nem lettél volna jó kapcsolatépítő már eredetileg is, akkor mindenhol azt tapasztalod, hogy görények és utálod őket.
És akkor most azt írnád, hogy egyik szarabb, mint a másik.
Így születtél, hogy ezzel nincs gondod.

Ordnassac 2011.01.04. 17:12:46

@simonmondja.: a "vicc" az, hogy van igazság abban, amit mondasz.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:15:47

@Ordnassac: Fordulj nyugodtan simibácsihoz, ha meg akarsz tudni magadról valamit....

Szimba 2011.01.04. 17:16:37

@panelburzsuj:

Nem válaszolok. Elszámolok 1 milliárdig:-))

panelburzsuj 2011.01.04. 17:16:49

@Ordnassac:

Na, akkor a csányi/hevesi dinnyés gyerekek a legjobb kapcsolatfelvevők: szinte minden évben más-más faluban telepedtek meg úgy febrártól a nyár végéig. (Az őszt és telet otthon töltötték.)

Ordnassac 2011.01.04. 17:17:02

@simonmondja.: ez sajna egyáltalán nincs így. Németországban külföldi voltam a volt szovjet blokkból, ez már hordott magával némi sajnálattal teli lenézést (főleg az osztálytársaim szüleinél!), ami jelentősen megnehezítette a dolgot (konkrétan volt olyan osztálytársam, akinek megtiltották, hogy velem játsszon). Aztán 9 évesen itthon, az általános iskolában kifejezetten nehezen ment a dolog, részben nyelvi akadályok (német akcentussal beszéltem a magyart), részben pedig amiatt, mert hogy miképp is közeledjek egy olyan csoporthoz, amelyik már két éve ismeri egymást.

Szóval nem volt ez olyan sima ügy.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:19:53

@Ordnassac: Na, ez volt itt a félreértés esete, de mindegy.

Szimba 2011.01.04. 17:20:24

Nem létezik, hogy Gyurcsány villamosozna!

Ordnassac 2011.01.04. 17:20:54

@panelburzsuj: és még nem is biztos, hogy hülyeséget mondtál. ;-) Legalábbis saját vidéki tapasztalataim szerint nem olyan nehéz a kapcsolatfelvétel a helybéliekkel. (Édesapám ugye falusi gyerek, szoktam járni a Zemplénben, persze lehet, hogy máshol ez nem így működik).

Ordnassac 2011.01.04. 17:21:29

@simonmondja.: nem mindegy, kíváncsi vagyok, hogy mit értettem félre.

mediacapic 2011.01.04. 17:22:37

Az MDF sikeresen elcseszte a kárpótlást, az SZDSZ meg ciklusokon keresztül hisztizett a sza**s 6-8 %-al, és ugráltatta az MSZP-t. Nagyon jól megvan az ország enélkül a 2 töketlen párt nélkül. A FKGP-ról ne is beszéljük, a nagy rakás sikerpolitikusával...

panelburzsuj 2011.01.04. 17:24:23

@elendem:

Kalkuláld bele, hogy lusta disznó vagyok mindig disclaimerekkel kezdeni a mondókámat.

(Egyébként nem érdemes sokáig erőltetned ezt a témát ("a fajelméletű panelburzsuj"), mert minddkettőnket körberöhögnek a blog összeszokottabb látogatói. Persze mindkettőnket másért.)

elendem 2011.01.04. 17:24:53

@panelburzsuj:
Ha félreértettelek, elnézést kérek érte.
A helyzet az, hogy bízom benne, hogy ez ennek a közegnek nem a természete, csak egyfajta divatirányzata.
TG elemzései igyekeznek tárgyszerűek lenni, ezért értelmes dolognak látszik, hogy az olvasók is kedvelik a tárgyszerűséget.

(Pl. a Kurucinfo-n nem kommentelek - és nem is olvasgatom) :-)

ubul2000 2011.01.04. 17:24:55

@panelburzsuj: Ez nekem új, milyen iskola van az Endrődy S. utcában?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:25:19

@Ordnassac: Nekem is voltak olyan osztálytársaim, akik 15-16 évesen jöttek haza külszolgálatból. Német kettő is volt.
Se németül, se magyarul nem tudtak végül, a matek zéro, de prímán felvették őket a külkerre és nem volt gond egy szál se.
Barátságosak voltak és sokat röhögtünk rajtuk és megcsodáltuk a villáikat, a mosogatógépet is, meg a szoláriumot a tornaszobában.
Az átkosban persze.

redhaven 2011.01.04. 17:25:23

Kedves Gábor!
Szívesen olvasnék egy Demszky Gáborról szóló hosszabb elemzést Öntől!
Nekem nem hiányzik az szdsz(ezt nem tudom olyan apró betűvel leírni mint szeretném).Beleértve a holdudvarból előbukkant "jujj a szocikkal soha"LMP-t is.
MDF?
Jó lett volna,ha Ibolykát kivágják onnan időben,még jobban festene a történet,ha egy Antall Józsefhez hasonló államférfi akadt volna közöttük...

a-kis-herceg 2011.01.04. 17:26:10

@Khayness: ok, "Fidesz - Magyar Polgári Szövetség",

1.§ (1) A Szervezet neve: Fidesz − Magyar Polgári Szövetség (a továbbiakban: Szövetség).
(2) A szervezet rövidített neve: Fidesz vagy Szövetség.

azaz nekem marad fides:) neked akár Új Szövetség is lehet.

tbb 2011.01.04. 17:26:41

@a-kis-herceg:

"ezek még mindig itt szenvednének.. mint a kdnp."

Már miért szenvedne a kdnp? Pont jó helyen vannak. Kormánypozicióban, de kormányzati felelősség nélkül. Értve ez alatt, hogy a szakmai programjaik politikai támogatottságát nem nekik kell biztosítani. Ideális pozició, mert így elég a szakmai kérdésekre koncentrálniuk. Nem véletlen, hogy idáig az általuk jegyzett programok a legkoherensebbek és a legkevesebb buktatót rejtők. Gondolok a szociális és az oktatási csomagjaikra.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:27:16

@Ordnassac: Nemnem. Én értettem félre. Azt, hogy eltaláltam volna a kapcsolatteremtő zsenidet - ami szerintem született adottság.

panelburzsuj 2011.01.04. 17:28:54

@Ordnassac:

(Nem olyan könnyű ám azért az élet: hogy kifiguráztuk szegény Mátyit, aki nemcsak úgy mondta, de a borítékra is úgy írta, hogy Hársfá utcá, ékes ékezetekkel. Ott, ahol az óma, a szóma, a "há mész? aara fő!" járta ... )

a-kis-herceg 2011.01.04. 17:30:18

@Balt: nem: Stimmt. hanem: Schmitt. Jó egészéget Elnök Úr! én mindig őszinte híve voltam...

guszti 2011.01.04. 17:30:21

"nagy botorság lenne azt gondolni, hogy korábbi szavazóik és egykori támogatóik is a ködbe vesztek volna" - de ettől még nem hiányt éreznek, hanem haragot. Szóval a visszatérés annyira irreális, hogy még egy viszonylag hitelesen független lmp sem tudott elérni többet. Már azzal, hogy a letűnt arcok néhány toposza visszaköszön az ő értékrendjükben is, esélytelenek maradtak az általános haraggal szemben, ami ezeket a toposzokat manapság övezi. A liberális demokrata cukormáz alatt olyan gátlástalan gőggel loptak, és oly sértődötten ragaszkodtak hozzá hogy ez nekik mind jár, hogy az egyszeri halandónak kinyílik a bicska a zsebében, amikor ennek a cukormáznak a motívumai valahol visszaköszönnek.
Nem tudok Orbán Viktorra haragudni azért mert átvert volna - nem sikerülhetett, hisz sosem hittem neki. (Legalábbis amióta népfrontos jobber lett.) A volt szadesz utolsó titánjainak viszont minden okuk megvan a lapításra, rájuk tényleg haragszom, amiért jó pénzért eladták mindazt amiben hittem. Nekik sikerült átverniük, benyaltam a cukormázat, és csak jó későn esett le hogy pont ugyanannyira feudalisták, igazságtalanok és gőgösek mint emezek, és ehez egyre kevésbé leplezett, ám annál gátlástalanabb arrogancia is társul. Ezért én sokkal jobban haragszom rájuk, mint az ovira, utóbbi csak simán kezd begolyózni a diktátorszerepben, előbbieket viszont súlyos felelősség terheli utóbbi félőrült tejhatalmáért.
A madöfnek meg ez a két kialvatlan médiatitán tette be az ajtót, az világos, de az is az kellett hogy legyen, hogy pártként számukra a szadesz az antianyag. Szóval az egy darwin-díjas mutatvány volt, joggal vetődhet fel a kérdés hogy a két titán az ellenség ügynöke volt-e.

Ordnassac 2011.01.04. 17:30:55

@panelburzsuj: ismerős, rajtam is röhögtek anno, amikor még akcentusosan beszéltem a magyart.

@simonmondja.: :-)

a-kis-herceg 2011.01.04. 17:33:27

@tbb: :) kdnp? ahh. olyanok mint a süni... teli szurkálja őket tűkkel a fides. vagy csak akupunktúra kezelés?

Bambano 2011.01.04. 17:34:49

@redhaven: dehát tele van az mdf antall józsefhez hasonló államférfiakkal! Ibolyka included.

@tbb: a kdnp programjai meg a kevés buktató... azóta nincs Rózsa a hírekben, hogy mostanában nem azon a területen dolgoznak sokat...

uhh. megnéztem Rózsa önéletrajzát, azóta visítva röhögök... Leánykori név: BAJNAI Rózsa:P

tbb 2011.01.04. 17:34:58

@Civitas Fidelissima:

Nyitott kapukat döngetsz. Az LMP pont az általad hiányolt programmal indult. Sajnos nulla eséllyel. Ugyanis a kormányzati programoknak nem ideologikus indittatásúaknak kell lenniük, hanem feladatvezérelteknek.

a-kis-herceg 2011.01.04. 17:36:11

én nem szeretem az összeesküvés elméleteket. de ezek a között a pártok között volt olyan választási eredmény, ami "pár" szavazaton múlott... ezt is meg kéne már vizsgálni... kivi lennék mit kértek tőlük érte...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:36:41

@Ordnassac: Amelyiket legjobban bírtam, az is kőgazdag volt Afrikából. Elmentünk együtt lovagolni tanulni. Meghalt húszévesen. Benne volt az újságban.

tbb 2011.01.04. 17:38:54

@bóra77:

Balról megetették őket, hogy egy olyan kiváló garnitura számára mint ők, méltatlan a fidesz csicskásának lenni.

bigapples 2011.01.04. 17:40:59

"Nem hiányzik?" jav.: Nem hiányzik.

De ez érdekes: "nem tartom kizártnak, hogy abból a térből, ahonnan ezek a pártok távoztak, hamarosan új szereplőkkel ismerkedhetünk meg. Még valószínűbb, hogy az új szereplők egy része nem is lesz annyira új"

Gábor sokszor írtad, hogy rendszeresen háttérbeszélgetést folytatsz politikusokkal, ez a mondat azt jelenti, hogy készül már Hack és a hitzsüli szervezésében az új SZDSZ?

Mert ezen kívül semmi nem jöhet abból a térből, amit az MDF és SZDSZ hagyott maga után tavalyi kimúlásukkal. A Fidesz terebélyes fája mellett nem ered meg semmilyen jobbközép/centrista pártcserje. Az új SZDSZ beindítása meg kb. olyan klassz elképzelés, mintha valaki lépfene névvel akarna bevezetni egy ehetetlenül keserű csokoládémárkát a piacra.

tbb 2011.01.04. 17:42:05

@gauche caviar:

Nono, az lmp-nek meg a jobbiknak nem ártana levonni a tanulságot a szadi és az mdf kálváriájából.

panelburzsuj 2011.01.04. 17:44:08

@ubul2000:

Jogos: a körzetileg illetékes a Fillér utcai lett volna, csak az ovis társak miatt emlegettük endrődyseknek a "leendő". (Így közel húsz évre távlatából visszagondolva ... )

a-kis-herceg 2011.01.04. 17:45:08

@Khayness: ok ezentúl. mivel nem betűszó maradok a fides, de többnyire a hivatalosabb "Szövetség" megnevezésnél.

és hogy mire szövetkeztek? hm nem tudom én nem teszem mellé a bűn- szócskát. egyébként is hogy jön ide Szócska...

alapszabálya szerint. a "szövetség" fides-en és személyes érdekein kívül 2 mondat vonatkoztatható talán az országra és annak népére... de ez is csak a jóindulat alapján, nincs konkrét utalás. azaz 12409 szóból 74 szó!!!!!!!!!!!! ezeket mind idézem. (ebből az a-b-c pontok)

fidesz.hu/index.php?Cikk=44108

"2.§ A Szövetség célja, hogy
a) támogassa az ember méltóságán és felelősségvállalásán alapuló polgári társadalom meg-szilárdulását;
b) elősegítse a közéletben a családok megerősítését, a munka becsületét, a tudáshoz való hozzájutás egyenlő lehetőségét, az egyéni és közösségi jogainkat biztosító rendet, valamint a nemzet összetartó erejének növelését, a hagyományok és a keresztény értékrend megerősítését szolgáló döntések meghozatalát;
c) erősítse a szabadság és joguralom jegyében működő demokrácia, illetve a jövő nemzedékek érdekeit is figyelembe vevő közjó által korlátozott magántulajdonon alapuló gazdaság intézményeit;
d) biztosítsa tagjai számára a közös értékeken nyugvó közéleti szerepvállalás lehetőségét;
e) megválasztott képviselőin keresztül részt vegyen a helyi önkormányzatok, az országgyűlés és az Európai Parlament munkájában."

a d) és e) csak azért idézve, hogy lássátok van ami a Szövetség céljai közül teljesül...

ez a hsz nem szól ahhoz a 2 706 292 ikszelőhöz, aki pontosan tisztában volt már április előtt a Szövetség céljaival és programjával.

MartyMcFly 2011.01.04. 17:45:46

@is: Ez nem az én világképem,pláne nem a lelkivilágom. S bár a témához nem szóltál,de ha az eljövendő események láncolatának egy nagyon jó eséllyel induló verzióját sérelmezed,ami nem az én lelkivilágomban gyökerezik,hanem az elmúlt 1 év lépéseiben (és nem lépéseiben...) és a köv. 1 év tudható, tervezett lépéseiből, akkor érvelhetsz ha akarsz,hogy miért is nem ez lesz a forgatókönyv. Kb 20-30 konkrét ügyet tudok felsorolni, amik köztudomásúak és mind ebbe irányba mutatnak.

Ha azt sérelmezed,hogy az elmúlt 20 év politikusainak 99%-ka egyszerűen fehérgalléros bűnöző, valamint a privatizáció során ezek az emberek és köreik ezermilliárdokat raboltak saját maguknak és még párszor ennyit a külföldnek,akkor megint nem az én lelkivilágom torz,hanem te élsz álomvilágban.

Ha esetleg Novák Előd bebörtönzését sérelmezed, akkor nézd meg hány ügyben fut ellene mentelmi jog felfüggesztés (és nagyrészt olyan ügyekben,amikért jogállamban börtönben a helye, sokkal inkább mint mondjuk Budaházynak ami egy kirakatper),valamint csapd fel a magyar közlöny pár nappal ezelőtti számát,amiben már meg is vonták tőle egy esetben.

Vagy a vagyonelkobzást sérelmezed, a visszamenőleges hatályú törvényeket? Ami megint nem arról szól,hogy én mit szeretnék,hanem a tények. Majd ha a te településeden is visszaállamosítják a közműveket, szolgáltatókat akkor szembesülsz ezekkel a tényekkel. Megy a '90es évek elején jellemző Holdingosítás, egyelőre az állam által uralt területeken, pl egészségügy,de ahol már van rá lehetőség ott az önkormányzati tulajdonból eladott szolgáltatások, közműveket is visszaveszik, aztán Holdingosítják.

Amit írtam az egy értékelés és nem arról szól,hogy én mit szeretnék,hanem tényeken alapszik és azoktól olyan kis mértékben rugaszkodik el a jövőre levont következtetés is,hogy nehéz belemagyarázni személyes motívumokat.

Vagy azt a minősítést sérelmezed,hogy az elmúlt 20 év politikusainak nagy részének a politika csak arra kellett,hogy a gazdasági bűncselekményeit intézze +jó fizetés, pozíció a korrupcióra?

Remélem nem csak az idő lép túl ezeken a pártokon és "politikusokon",hanem minden értelmes ember. 4 év múlva pedig még utánuk vágják a mostani rezsimet is és lesz remény,hogy 25 évvel a rendszerváltozás után végre a köz érdekét is szolgálni akarja.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 17:47:40

@Kangörény_:

Az eredeti MDF-et az az arisztokratikus gőg tette hiteltelenné, amivel a nemsokkal régebben még állami posztot betöltött Antall elvtárs miniszterelnök úr nézett le az egyik óriásplakátról, és ami egy másik óriásplakáton hátulról intett be a csúfolkodó óvodás szintjén a távozó szovjet csapatoknak. Ezzel egyúttal be is zárta a kaput a fél világra az az ország, ami egyébként hídország-jelmezben próbált tetszelegni magának a tükör előtt.

Ugyanezzel a hatalmi gőggel, és egy teljesen elrontott "kárpótlás"-sal és privatizációval kirúgta az erőforrásokat az ország alól, majd jött a következő ciklusban az SZDSZ azzal a hamis dogmával, hogy az állam a legrosszabb tulajdonos. Erre hivatkozva gyorsan ki is mazsolázták a még megmaradt vagyont, az értéket saját zsebre elkótyavetyélve, a maradékot sorsára hagyva.

Ekkor már szó sem volt a demokratikus eszmékről, újjáépítésről, közös tanulásról, egyenes út vezetett a "jókor voltam jó helyen" értékrend megszilárdulásához.

A demokraták és a hiénák küzdelméből nem a demokraták kerültek ki győztesen, a konc pedig lassan elfogyott, már minden csontot lerágtak, és szépen lassan elszállingóztak új zsákmányt keresve.

panelburzsuj 2011.01.04. 17:51:36

@elendem:

Nincs vész, tanuljuk egymást ... :)

Az itteni olvasóközönség - vegyes. Fölteszem, hogy a legtarkábbak egyike a politikai vénájú blogokon, ahol meg-megjelennek a mandiner és a tótawé között ingázó hadak képviselői is, de emellett kialakult egy eléggé egyedi törzsközönség is. Hardcore jobbikostól csúnyaszájú szélliberálisig - és valahogy mégis ki-kialakulnak időnként egész értelmes társalgások.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 17:51:55

@renevol: "Mint ahogy eltűnt az erre való igény is"

Valóban hasonlóan látjuk, a nép boldogan húzta magára a pártfegyelem újabb korszakát, kényelmesebb volt, mint megkeresni és támogatni a demokratákat és a hozzáértőket. Vagy tanulni másoktól. Mert mi szeretjük magunk megszenvedni a múúúúúltat s jővehendőt.

mediacapic 2011.01.04. 17:55:53

@csatornál: Sajnos itt az igazság!
A rendszerváltás="most már mi is lopni szeretnénk" hozzáállás!!!

salamander 2011.01.04. 18:00:00

HIÁNYZIK?
Az MDF vagy az SZDSZ? Hát ... itt most sok sok olyan szó jönne, amit inkább nem írok le.
A sajnálatos csak az, hogy az MSZP talpon maradt.

elképesztő, hogy ennyire rossz kormányzati teljesítmény után még működni képes egy párt.
Sajnos az MSZP egyik előnye az volt, hogy komoly hálózati rendszer maradt a birtokában.
Mára ez teljesen elfogyott.
Sok-sok volt MSZP-s tagot, szimpatizánst látok a jobbik mellett.
Gazsó Ferenc tiszta társadalompolitikai elképzelései meg sem érintették a köldökét nézegető boldog, és fogatlan MSZP tagságot. (eközben Gyurcsány Ferenc szimplán végrehajtotta a legalpáribb választási kampányát a rendszerváltás óta "megújult" magyar politikai életben).

Szerencsére a disznó, kollaboráns pártok egy része eltűnt.

Őszintén úgy vélem: a tisztulás nemzetgazdasági érdeke Magyarországnak.
Látható, hogy a nemzetközi pénztőke már régen egy ócska banánköztársaságnak árazta be Magyarországot.
Ahol egy Gyurcsány Ferenc azt meri mondani, hogy "tüntetnek, tüntetnek, aztán majd hazamennek" vagy "március kilencedike után majd tizedike következik... ugye megmondtam? úgy lett"... szóval ezeket azt gondolom soha nem szabad elfelednünk.
Ez a magyar Holokauszt egyik - reméljük utolsó - epizódja volt.
Tehát soha többé MDF, SZDSZ, MSZP kormányt.

Fidesznek sincs sok lehetősége, mert a társadalomban egy érezhető polgárosodási folyamat indult el: nem sokáig fog a TESCO száradt péksüteményt kitenni horror áron kitenni.
(Amerikai rokonaink elképedve nézik az árakat, milyen magasak és a hozzátartozó minőség pedig megalázóan alacsony. Nekünk ezt hozta a rendszerváltás és Európa.)

Ezt pedig az említett pártok vitték végig és menedzselték le.
Tehát soha többé MDF, SZDSZ, MSZP kormányt.

ubul2000 2011.01.04. 18:00:07

A címadó kérdéshez hozzászólva
1. az szdsz egyáltalán nem hiányzik. Métely volt a magyar társadalomban. Nem az (ál)liberalizmusa miatt, hanem a követett politikája miatt. Az oktatásban, a családellenességben, a kábítószeresek és a deviáns magatartások védelmében, a hodvédség szétverésében, a keresztény vallás ellenességében, és még sorolhatnám játszott szerepe miatt nem hogy nem sajnálom a megszünését, hanem kívánatosnak tartom. Valójában már sokkal hamarabb megszünt volna, ha nem találnak egy megfelelő strómant, akit előtérbe tolva - sajnos - késleltetni tudta az agóniát.

2. Az mdf-ben sokkal több lehetőség volt, mint amit sikerült kihozni belőle. A bomlasztást nagyon hamar megkezdték a beépülők (Debreczeni/Elek/Furman de Antall is). Sajnos az MDNP létrejötte/kiválása nagyban gyengítette az mdf-et. Itt szerintem az egyébként nagyon tisztességes Szabó Ivánt alaposan félrevezették. Később Dávid/Herényi páros hatalomra kerülésével és ámokfutásával, a kizárások napirendre tűzésével az mdf-ből gyakorlatilag csak a neve maradt, célkitűzéseiből - még szólam szintjén sem - nem maradt semmi. Ez utolsó mdf eltűnését egyáltalán nem sajnálom - a korait feltámasztani ma már lehetetlen és értelmetlen lenne.

panelburzsuj 2011.01.04. 18:00:24

@guszti:

Kétségtelen, hogy a Kis János-Tölgyessy-Dornbachtól Kókáig és Retkesig húzódó ív látványosabb és könnyebben leírható, mint az OV-ben magában (és így a Fidesz nevű szakkörében is) belül lejátszódó, de legalább ilyen sziporkázóan az erkölcsi-ideológiai semmibe vezető pálya.

tbb 2011.01.04. 18:01:42

@Balt:

"Marha jó a kép, mintha mind citromba harapott volna. "

Az. Lócitromba.

redhaven 2011.01.04. 18:02:44

@Bambano: Ibolyka maradhatott volna a "kőbevéső" szakmánál.
Azzal kevesebb(legfeljebb esztétikai)kárt tudott volna okozni.
Anno sokszor nem értettem Antall gesztusait,az utódokkal összehasonlítva mégis úgy tűnik nagy politikus volt.
És nem felejthető,hogy az ereje teljében lévő szdsz ellen is kellett hadakoznia.
Sajnos én is elkövettem azt a súlyos hibát,hogy szavaztam rájuk...
Soha többé nem tenném,ha a kotlós alól csak szdsz bújna ki akkor sem.

ubul2000 2011.01.04. 18:02:55

@panelburzsuj: mint született "pasaréti" csodálkoztam, mert ott nem ismertem iskolát. A fenyves-úti jobb lett volna. Akkor...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 18:03:17

@renevol:

Nem lett belőlük énekes halott..., ahogy nagyanyám mondta volna.

Várúr 2011.01.04. 18:05:54

@salamander:
A gond az, hogy Török ténsúrnak teljesen igaza van: sem az mdf, sem az szdsz soká megvezetett szavazói nem tűntek el, pontosabban véleményük nem sokat változhatott, még pontosabban jórészük véleménye nem változott semmit. Másodvonalbeli politikusaik is rajtra készen várakoznak. A régi mdf-es ősliberális Mile Lajos (bukott képviselőjelöltként másfél évtizede nem rúgott labdába) most épp az lmp sorait "erősíti.

tbb 2011.01.04. 18:08:01

@panelburzsuj:

Én is megutáltam azt a környéket. Ezért is nem költöznék vissza semmi pénzért.

Várúr 2011.01.04. 18:08:20

@panelburzsuj:
Sikerült behoznod Orbánt az mdf-szdsz tárgyú posztba. Brávó és még egyszer brávó!

Átverés! 2011.01.04. 18:10:31

Nagyon elgondolkodtató amit TG irt. Furcsa egy nép vagyunk, hosszú éveken át pl.Dávid Ibolya első, vagy második helyen volt a népszerüségi listán.Milyen közvélemény kutatók készitették ezeket a felméréseket? Vagy ennyit ér valamennyi prognózis.

Sajnos csak személyekben tudunk gondolkodni, és aki kiesik a választók kegyeiből, mintha nem is élt volna. Senkit nem érdekel, hogy ezek a politikusok, milyen elvek alapján, mit szerettek volna elérni az ország épitésében.
Vagy valóban nem is történt semmi, Ugyan úgy van minden mint 20évvel, 40 évvel ezelőtt?

Csak azt tudom megerősíteni, hogy valóban furcsa egy nép vagyunk, mi soha nem tudunk tanulni a múltunkból.

Tegnap este a Duna TV-én láttam egy filmet "Igy veszett el Erdélyország 194o-1944."
Ez a film is csak a fenti véleményemet erősítette bennem.

a-kis-herceg 2011.01.04. 18:11:41

a klubrádióban Oszkó

igényes 2011.01.04. 18:13:47

Vajon mikor teszi fel a kérdést valaki? 5 000, vagy 10 000 munkanélküli lesz ennek kapcsán? Vonzatok?
Csak az a nyugdíjpénztár maradhat talpon, amelyiknek legalább kétezer ügyfele nyilatkozik a tagság megtartásáról. Ez jelen állás szerint egy maroknyi pénztárnak sikerülhet, a többség végleg bezárhat. A nagyobb, pénzintézeti kasszák szívhatják fel a kisebb cégek ügyfeleit, az elmúlt években legolcsóbban, leghatékonyabban működő szereplőktől búcsúzhatunk.

a-kis-herceg 2011.01.04. 18:16:57

Itt az igazság. a következő Úrral mindenben egyetértek... milyen igaz... és nagyon aktuális. ő már akkor megmondta.

cím: „A kormány elveszítette a hitelét Brüsszel előtt… miért kerültünk már megint gyámság alá.

- Minek volt erősebben hallható a hangja Brüsszelben? …vagy az azóta sem csituló kormányzati vagdalkozásnak?

- Sajnos az utóbbi időben rólunk szinte csak botrányok és negatív hírek szólnak az európai közvéleményben. …Ma sötét képet sugárzunk magunkról, és egy válságból válságba bukdácsoló, leépülő országként jelenünk meg a nagyvilágban. Itthon szembeötlő, hogy egyre alacsonyabb színvonalú viták zajlanak, az igazán fontos kérdések pedig nem kerülnek terítékre. Szinte minden hét végén hazajövök Budapestre. Amint kilépek a repülőgépből, elkezdek könnyezni a levegő pollenszennyezettségétől. Sajnos ez is Magyarország leromlott állapotát jellemzi.

- Ön szerint melyek azok a kérdések, amelyekről beszélni kellene a műbotrányok helyett?

- Magyarország közigazgatásának és nagy ellátórendszereinek meg kell újulniuk. … Azt is világossá kell tennünk, hogy gazdasági értelemben milyen mértékig szuverén hazánk. Kelet- és Közép-Európa felzárkózása zajlik napjainkban, miközben Magyarország ütemet hagy ki szinte minden tekintetben, és ennek a következményei jól láthatók a gazdasági mutatók alakulásán. Mindezekről széles körben kellene vitázni. Ehhez képest tizedrangú témakörökben folyik a polémia.

- Minek tulajdonítható az a lázas sietség, amely a jelenlegi kormányt jellemzi …?

- Az állam ma nem képes ellátni a feladatait Magyarországon, pedig adófizetőként azért tartjuk fenn, hogy azokon a területeken és funkciókban képviseljen bennünket, amelyeket a piac és a közösségek nem képesek megszervezni és ellenőrizni. A magyar állampolgárok jelen pillanatban mindhárom minőségükben kiszolgáltatottak, és nem kapnak kielégítő szolgáltatást az államtól az adóforintjaikért. Kiszolgáltatottak, mint fogyasztók. Ma talán ez az egyik legfontosabb jellemzőnk, hiszen mindenki vásárló. Az állami fogyasztóvédelem, a minőségvédelem nem működik, ha volt ilyen, az összeomlott. A civilszervezetek sem kapnak elegendő segítséget a munkájukhoz. Az állampolgár munkavállalóként is kiszolgáltatott, mert sem a szakszervezetek, sem az állam nem védi meg őket. Mindezek mellett a társadalom döntő hányada állampolgári minőségben is kiszolgáltatott. Vagyis az állam jelenleg képtelen ellátni a közösségi funkcióit. Láthatóan nem azért vannak a reformoknak nevezett lépések, hogy megválaszolják az alapkérdéseket, például azt, hogyan lehetne működő, finanszírozható egészségügyi rendszert kialakítani. A sietség valódi oka, hogy a kormányerőknek ki kell fizetniük saját klientúrájukat, egy korrupt rendszer haszonélvezőit. A költségvetést is meg kell szabadítani a terhektől. Eleve elhibázott az a reform, amely azonnal nagy mennyiségű pénzbevétellel számol, és hosszú távra árusít ki olyan területeket, amelyek fölött az állam közösségi ellenőrzésének kellene fennmaradnia a szolidaritás érvényesülése érdekében.

- Az unióban mennyire tekintik autentikusnak a költségvetési jelentéseinket, és azt, hogy az előirányzatok és a tényadatok helyenként köszönő viszonyban sincsenek egymással?

- Félek, hogy ami Magyarországgal történik, éppen olyan, mint a mesebeli pásztorfiú esete. Mire harmadszor kiáltott veszélyt, már senki nem hitt neki, mert elveszítette a szavahihetőségét. Budapest is elveszítette a szavahihetőségét Brüsszel előtt. Magyarország nemrégiben ismét az EU szégyenpadjára került. Ezzel a súlyos helyzettel éppen júliusban foglalkozott az Európai Parlament. …Nemcsak a gazdasági mutatóink a legrosszabbak minden tekintetben, hanem ezeket az adatokat már el sem hiszik nekünk. … Az unió egyelőre nem tehet mást, mint erkölcsi nyomást gyakorol a fekete bárányokra. Bennünket például nem bocsátanak be az euróklubba. A kormányra azonban, mint láttuk, nem hat az erkölcsi nyomás."

(fidesz.hu/index.php?Cikk=83800 Szájer József, 2007. szeptember 8.)

ökörpöröly 2011.01.04. 18:17:06

Azok a régi szép idők, amikor az Alcsútdobozi és Felcsúti Mélynövésű Vajda és Bölcs Vezér még az SZDSZ szatellitpártját vezette, sőt választási szövetséget is kötöttek, a szép és jó liberalizmus nevében.
Együtt szidták a konzervativizmust, a klerikalizmust, micsoda idők voltak!
Az SZDSZ és az MDF nem tűnt el, csak névlegesen. Tolvajai és megélhetési politikusai a mai napig meghatározó tényezői a magyar politikai és gazdasági életnek.
Minden jel arra mutat, hogy az SZDSZ és MDF a rákosista és kádárista kommunista elit továbbélését biztosították, ahelyett, hogy elszámoltak voltak az előző rendszer bűneivel és bűnöseivel.
Mert ugye az SZDSZ vezetői antikommunista szólamok ellenére a kommunista-zsidó gazdasági és politikai elit kölykei voltak. Az MDF se állt sokkal jobban, bár ott kissé burkoltabban jelentek meg az egykori III./3-as ügyosztály ügynökei. De azért ne felejtsük el az Antall mögött álló tanácsadókról és egyéb személyekről, akik a hazaáruló Antallt két párt elnöki székéhez, miniszterelnökséghez juttatták, persze nem ingyen.
Most az színjátszó bolsevikok megint a legnagyobb pártban és párt körül nyüzsögnek. Neveket felesleges írni, ezerszer ki lett már vesézve az ügy.

Aerion 2011.01.04. 18:18:36

Kedves Török Gábor, ugyan miért ne lenne SZDSZ és dávidista is MDF pusztán attól, hogy az ezekhez tartozó személyek jelenleg nem rendeződnek pártokba?

Itt vannak, ezek hangját halljuk minden nap, ugyanis ezek hangja Magyarországon és külföldön az ellenzék hangja. Nem a Jobbik, nem az LMP és nem is töketlen idióták pártja, az MSZP az, amit itt szervez bármiféle ellenállást, hanem azok, akik pártjai hiányát gondolataira tűzte.

Magyarországon az az abszurd helyzet állt elő, hogy olyanok hangja, akarata és érdeke szabja meg a kormányellenzék hangját, akiknek hivatalosan nincs pártjuk, ezt a helyzetet kihasználva máris úgy próbálják eladni magukat, hogy ők a függetlenek. Ezek azok, akik kapcsolataik révén szállítják a hitük szerint maguk érdekeinek kedvező helyzetértékeléseket a külföldi sajtónak, hírműsor szerkesztőknek és politikusoknak.

Az, hogy Magyarország érdeke ez vajon, vagy nem, az először is fel sem vetül, de ha felvetül is alárendelt szerepben jelenik meg, vagy még inkább sehogy sem, hiszen miféle egy ország az, amelynek választói a pártjukat így leminősítette.

Kit érdekel ezek érdeke, hiszen ez egy fideszes ország, csupa-csupa potenciális ellenség, mindenhol, csupa-csupa kriptofasiszta, antiszemita, idegengyűlölő, a liberális értékfelfogást szívből elutasító buta paraszt, csupa-csupa olyan ember, akiket meg kell büntetni, mert bűnösök, ahogy apáik és dédapáik voltak egykoron, a vészkorszakban, és azelőtt mindig is.

A magyar, az nem érdemli meg őket, ők túl jók a magyarnak, a magyar az csak az ostorból ért, de ha abból sem, akkor majd ért a jóféle fémből, amit a szeme közé kap, ha eljön a napja.

Ennek érdekében tevékenykednek most.

Nem kíván jó munkát nekik?

panelburzsuj 2011.01.04. 18:19:32

@Várúr:

"Nem tudok Orbán Viktorra haragudni azért mert átvert volna - nem sikerülhetett, hisz sosem hittem neki. (Legalábbis amióta népfrontos jobber lett.)"

Nem lenne szép learatnom @guszti szóbahozatali babérjait.

Amúgy meg csak a "borítékot vagy levelet elemezzünk?" témát totyorogtam körül még egyszer ... :)

igényes 2011.01.04. 18:23:27

Nagy bajba kerültünk önző emberek miatt! Ez már kemény!

A német kormány ellenzi, hogy Magyarország EU-elnökként a keleti partnerországokkal médiaügyekről tárgyaljon – jelentette ki a dpa német hírügynökségnek kedden a német külügyi államminiszter.

Werner Hoyer szerint Magyarország jobban tenné, ha a tárgyalásokat ezekről a kérdésekről, például Fehéroroszországgal vagy Ukrajnával, átengedné az Európai Bizottságnak. Hoyer ezt az új magyar médiatörvénnyel indokolta, amely a médiát szigorú állami ellenőrzésnek veti alá. Válasz

tbb 2011.01.04. 18:26:02

@TG:

A helyzet az kedves TG, hogy a hiányolt elemzéseket elsősorban neked kellene megcsinálni. Mert képzeld csak el, mennyivel ütősebbek lennének az aktuális helyzetelemzéseid, ha az általános szentenciákat konkrét multbeli példákkal támasztanád alá.

kuki123 2011.01.04. 18:28:05

NA legalább ők eltűntek a b.picsába...(bár nem a börtönbe sajnos)
Követhetné őket a Fidesz Kdnp-stűl meg az mszp-stül
nem hiányzik egyik se.

török gábor 2011.01.04. 18:28:55

@tbb: a helyzet az, kedves tbb, hogy nem elemzéseket hiányoltam (az van elég), hanem azt, hogy a média megkeresse és beszéltesse a szereplőket. oral history :)

ssi 2011.01.04. 18:41:17

milyen is a politika? bele lehet fáradni, bele lehet bukni, kívülről is lehet foglalkozni vele, ki lehet ábrándulni belőle, el lehet fordulni tőle, ismétli önmagát, gyakran ciki .... s mégis 4 évente reményekkel tele urnákhoz járulunk

ki hogy látta a múltat az érintettek közül? - lenne érdeklődés, de többségi megértés, elfogadás nem, s sok lehet a titok is
LMP kedvező fogadtatása - valami utáni vágy megjelenítése, kifejezése - de konkrétum nincs se bennük, se feléjük

ha most a parlamentben lenne minipártként az MDF, SZDSZ is a 3 ellenzéki párt rovására, bármi másként alakulna-e? amíg komcsi-libsi főmumusra fogható bármi és bármit rájuk is kell fogni, addig - szerintem - nem ... a múlt alapvető megítélése alapvetően nem pontos, s sosem lesz, a jelené sem az -> milyen szempontok, hangsúlyok kellenének egy viszonylag közös nyelvhez, szemléletmódhoz ... a jövőért

ha megjelenne egy/több új erő, aki(k) nem csak nevükben ígér(nek) mást és sugall(nak) egyben jobbat is, hanem meg is mutat(nak) valami mást és egyértelműsít(enek) is valami "jobbat", a múlt is automatikusan tisztább lenne, s a kifogások, mentségek megismerése meg jó tanulságként szolgálhatna

panelburzsuj 2011.01.04. 18:42:37

@török gábor:

Biszkut beszéltették.

Vagyon mennyire csinált kedvet ez a társalgás a "történelmi tanúk" megnyílásához?

igényes 2011.01.04. 18:56:44

@török gábor: Gábor! Szeretném megkérdezni tervezed-e kérdésként felvetni, hogy az állami nyugdíjpénztárnak a kormány vajon utalt-e pénzt a postai költségek ellentételezésére? Nem kis pénzről van szó. Nagyon érdekes, mert ugye a NYUFI küldte a levelet Orbán megbízásából.

Orbánt fizetjük mi, Nyufit fizetjük mi, és mégegyszer fizetünk mi!

Ez a marketing megközeliti az 1 milliárdot és eredmény nincs csupán a nyugdíjalap csökken.

Megteszed?

P.S.: Postások is beszállnak majd, szerintem.

igényes 2011.01.04. 19:06:36

@Várúr: Véleményed? Ebből mi is lesz?

Hetvenmillió forintért bérel autókat a kormány az Auditól a jövő évi uniós elnökség hat hónapjára. A Belügyminisztérium szerint "igen kedvezményes áron" sikerült bérbe venni a 200 autóból álló flottát, amellyel az uniós politikusokat szállítják majd. Rendőrök közül válogatott embereket képeztek ki sofőrnek.

red shield rapresentative 2011.01.04. 19:22:05

@igényes: 200 db Audi = 200 x 10 000 000Ft= 2 000 000 000
2 milliárd forint.

Állítólag, ha egy gépkocsi kikerül a szalonból, azonnal 25%-ot veszít értékéből = 500 000 000Ft.

Elhiszem, de akkor mi az üzlet ebben a németeknek? Nem hülyék ennyire!

sztd 2011.01.04. 19:59:02

Nos...
Szerintem voltak elemzések, csak éppen a lényeget felejtette el a mélyen tisztelt posztíró. Ugyanis a pártok jogilag ugyan 2010-ben estek ki a parlamentből, de nem akkor estek ki a politikából.
Az SZDSZ esete egyértelműbb, ők a 2009-es EU választással búcsúztak, és akkor sokszor elemezték magukat, és elmondtak mindent, hogy ki, és miért hibázott, és ...
Az MDF esete szerintem kicsit nehezebb, de könnyebben megérthető. Először is ők a jobboldalról 2006-ban estek ki, amikor nem szálltak szembe Gyurcsány Ferenccel. Ezzel sikerült a korábbi szövetségesből halálos ellenséget csinálniuk.
Baloldalra 2009-re sikeresen átlavírozták magukat Bokros Lajossal, csak éppen elfelejtették, hogy a párttagság nem felejtette el, hogy ők igazából nem baloldaliak. Így fizikailag roppantak bele abba a feladatba, ami a kampánnyal járt. Ráadásul mindezt egy olyan bohózatban adták elő, ami az egyetlen kampányesemény maradt a Fidesz altatós taktikája mellett.

Szóval a kérdésre az a válasz, hogy azért nem dolgozták fel az eseményeket azóta, mert
1.a. Előtte már feldolgozták őket. (SZDSZ)
1.b. Alapvetően mindenki tisztában van az okokkal, a részletek pedig annyira nem érdekesek (MDF).
2. Azóta kisebb baja is nagyobb ennél a közvéleménynek, hisz olyan kor köszöntött ránk, amikor egy huszadrangú eseményből is világbotrány keletkezik. Kinek van az említett pártok ma már senkit sem érdeklő múltjának boncolgatására energiája?
Majd 2016-ban.

tbb 2011.01.04. 20:00:03

@török gábor:

Akkor félreértettem. Valszeg azért, mert a bukott emberek önmosdató magyarázkodása, felelősséghárítása engem hidegen hagy. Te mi érdekeset találsz bennük?

Balt 2011.01.04. 20:11:23

@Nemzeti Gonosz Törpe: Azt elfelejtetted hozzátenni, hogy ezt Török Zsolt mondta. Még a végén azonosítanak vele, ez meg nem tudom melyikőtökre nézve lesz súlyosabban dehonesztáló... :)

Balt 2011.01.04. 20:17:23

@Pók: Esetleg még: nem szavaztak. De jogos a felvetés, van köztük, aki befogott orral az MSZP-re, van, aki az LMP-re, netán a Jobbikra szavazott, de azt hiszem, nem kizárólag a nevezett pártok vezetői hitelvesztése a kizárólagos oka a szavazóik elpártolásának, magyarán: más, hiteles személyiségek sem fogják hamvaiból feltámasztani egyiket sem, sem a helyükön nem fogja betölteni új párt, változatlan programmal és "ideológiával"...

Balt 2011.01.04. 20:35:02

@Nemzeti Gonosz Törpe: "...viszont ma már 2011 et írunk és NEM FÉLÜNK!!!!!!"

:)) Ennek őszintén örülök. Remélem, még 2050-ben sem fogtok félni. (Még ha lenne is rá okotok, akkor sem.) :)

Balt 2011.01.04. 20:38:40

Heim Péter a Rájátszásban. Now.

Balt 2011.01.04. 20:47:07

@elwood: "csodáltam, hogy ment bele [Somogyi] az SZDSZ-MDF együttműlödésbe a választásokon"

Szerintem meg egyenesen ő volt az ötletadója...

demokráciát! 2011.01.04. 21:02:27

Sok oktalan agymosottnak, aki azt hiszi, hogy forradalom van,l ill. új korszak kezdődik, le- ill leszámolva az elmúlt 20 év gaz politikusaival, összefonódásaival, s e tekintetben az egyik legnagyobb bűnbakot az MDF-ben és a Dávidban találták meg: min. 14 éve az egyik fő politikai erő a Fidesz, amelyiket 8 éve Orbán Viktor legalizáltan is kézi irányítással vezet.
De lássuk, miként fogalmazott maga Török Gábor Orbán legújabb nagy átveréséről két poszttal ezelőtt a Régi-új törésvonal címűben:
"A Fidesz a parlamenti választás környékén mindent megtett azért, hogy esetükben ez a hatás ne okozzon jelentős veszteséget. Meggyőződésem, hogy éppen azért beszéltek annyit változásról, forradalomról, új kezdetről stb., mert tartottak attól, hogy a választók bennük is felfedezik az elmúlt húsz év főszereplőjét, és az MSZP-vel együtt maguk is a régi, a megunt, a poros kategóriába kerülnek. A fiatalok között már tavasszal is érződött ez a hatás, a kutatások világosan mutatják, hogy körükben elveszett a Fidesz korábbi hatalmas előnye, elvitte a cica, pontosabban a két új politikai erő. A teljes népességben azonban sikerrel keltette az újdonság és a változás illúzióját az a párt, amelynek vezetője az elmúlt két évtized egyetlen olyan politikusa volt, aki MINDEN PARLAMENTI CIKLUSBAN MEGHATÁROZÓ SZEREPLŐNEK számított."

Hajrá LMP, hajrá Jobbik!!!!

demokráciát! 2011.01.04. 21:11:24

@sztd:
Nagyjából rendben a helyzetértelmezésed!
De nem lehetne a Barátok közt színvonalától elemelkedve elemezni egy-egy párt útját, lépéseit. Nem tudom ki volt meglepve azon, hogy az mdf nem ment bele 2006 II-ik fordulójában a fidesz által rá erőltetni kívánt szövetségbe, mindazok után, hogy előtte éveken keresztül próbálta a fidesz felaprózni, einstandolni, céljaikra használható mdf-politikusokból bologatójánosokat, kegyenceket faragni. S hát a fidesz heccsajtó uszítását se lett volna könnyű feledni.
Nem beszélve, hogy a jobboldali pártok politikusainak - lakva ismeri meg az ember egymást igazából jegyében - épp elég okuk lehetett arra, hogy tudják (mint már korábban is rájöttek), hogy a fidesz és OVi nem konzervatív, nem kereszt.dem., nem hiteles jobboldali politikus.
Amit most már lassan az európai pol.-i közvélemény is kénytelen nyilvánosan beismerni, mégha baromi kényelmetlen is.

Balt 2011.01.04. 21:25:42

@guszti: :) Ott a pont szadesz-ügyben.

Az MDF-et szőrözzük még egy kicsit:
"A madöfnek meg ez a két kialvatlan médiatitán tette be az ajtót, az világos, de az is az kellett hogy legyen, hogy pártként számukra a szadesz az antianyag. Szóval az egy darwin-díjas mutatvány volt, joggal vetődhet fel a kérdés hogy a két titán az ellenség ügynöke volt-e."

Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián? Szerintem ők hithű SZDSZ-esek - akik azt remélték, hogy az MDF-re kiváltható az SZDSZ még/már az előző ciklusban, Gyurcsánnyal vagy nélküle -, de ettől még a Darwin-díj jogos. :)

Balt 2011.01.04. 21:28:18

@Bambano: "uhh. megnéztem Rózsa önéletrajzát, azóta visítva röhögök... Leánykori név: BAJNAI Rózsa:P"

Férjezett?! Kár. Lemaradtam. :) (Viccen kívül: 62 évesen meglepően fiatalos és energikus.)

Balt 2011.01.04. 21:30:58

@a-kis-herceg: "ezek a között a pártok között volt olyan választási eredmény, ami "pár" szavazaton múlott... ezt is meg kéne már vizsgálni... kivi lennék mit kértek tőlük érte..."

Bezonyám! Az azért bingószámba megy, hogy mindkét párt hajszállal csusszant be 2002-ben és 2006-ban is.

Balt 2011.01.04. 21:33:06

@bigapples: "Az új SZDSZ beindítása meg kb. olyan klassz elképzelés, mintha valaki lépfene névvel akarna bevezetni egy ehetetlenül keserű csokoládémárkát a piacra."

:)) Pedig ez az igazi kihívás! :)

sztd 2011.01.04. 22:58:37

@demokráciát!:
"De nem lehetne a Barátok közt színvonalától elemelkedve elemezni egy-egy párt útját, lépéseit."
Szerintem nem igazán érdemes. Az emberek többsége a Barátok közt színvonalán ítéli meg a világot, így az ő szemükkel kell nézni, ha érteni is akarjuk a demokratikus működést.
Ráadásul szerintem Almássy Kornéltól kezdve az események színvonala nem haladta meg a Barátok köztét, így időpocsékolás lenne.

"Nem tudom ki volt meglepve azon, hogy az mdf nem ment bele 2006 II-ik fordulójában a fidesz által rá erőltetni kívánt szövetségbe"
Én pl. másra számítottam. Egyrészt a Fidesz minden szövetségesével ezt csinálja, ez igaz. Csakhogy az nem azt jelenti, hogy amikor élesbe fordulnak a dolgok, akkor ne lehessen együttműködni. A Fidesz ekkor kb. utoljára kész lett volna a kompromisszumra, OV. vissza is lépett, és csak az MDF volt elutasító. Meg is lett az eredménye. Pedig ez egy (mint kiderült az utolsó) olyan pont lett volna, amikor az MDF fajsúlyos szövetségesként szerepelhet. Fél éven belül a Fidesz álláspontját igazolták a választók. Akár igazuk volt, akár nem, a véleményük lényegében azóta sem változott.

jjmano 2011.01.05. 00:26:51

Igen. a rendszerváltás után alakultak pártok, és felszámolódtak. Minden politikai erőnek adva volt a lehetőség, megmutassa hogyan müködik egy ország a rendszerváltás után. megmutatták.Az MDF is megmutatta.
"A kapitalista országok történetében példa nélküli a privatizáció ami Magyarországon zajlott. Tökéletes privatizáció nincs, és olyan privatizáció programsorozat sincs, ami ne lenne tele korrupcióval. Az a kérdés, mennyire tudjuk ellenőrzés alatt tartani a folyamatot. "
Igen! megkezdődött a gyárak, üzemek, a nemzeti vagyon kiárusitása /finoman fogalmazva/.
Az emberek körében egyre többször volt hallható, ha ilyen a rendszerváltás nem kérünk belőle. Dávid I. későbbi munkásságáról már külön nem is beszélve.
Igen! a rendszerváltás óta eltelt "zavaros" husz év.
A Kuncze G. vezette SZDSZ. korrekt koaliciós partnere volt az MSZP-nek, úgy gondolom. A második Gy. kormány idején a "reformdiktátor" koaliciós partnerük az SZDSZ. inkább ártott a pártnak mint használt. Az egészségügyben végrehajtott változtatásokat nem nevezném reformnak, inkább pénzpazarlásnak. már úgy tünt, a "farka akarja csóválni a kutyát". az SZDSZ. is saját magát számolta fel.

xsasha 2011.01.05. 10:43:09

Kedves Gábor!
Talán meg kellene kérdezni a sajtószabadságot.
Meg kellene kérdezni a médiát.
Ugyanis a probléma a médiában van, abban az alkalmatlan hatalmi ágazatban, amelyik nem a valósággal, nem az igazságokkal és nem a tájékoztatással foglalkozik, hanem az ipari pénztermeléssel és hatalom tologatással.

Doberdo 2011.01.05. 14:28:57

Ami a szóban lévő két pártot illeti, a mezei MDF tagok általában a FIDESZ-be vágytak, s végül tömegeik ott találtak maguknak
helyet. Az SZDSZ egy másik kategória.Ennek e pártnak nem voltak soha tömegei, csak hatékony szószólói. Részben a megmaradtak a LMP környékén vannak, mely párt a FIDESZ
legnagyobb örömére "masszív identitászavarral" küzd!!! Tanulság:
Eltűnésük kizárólag az orbáni tömegpártnak használt.

aeidennis 2011.01.06. 16:46:49

Kedves Gábor,
és hol van az mszp? Hetek, sőt hónapok óta semmit nem hallani a házuk tájáról... Léteznek még egyáltalán?...

Chazz Reinhold 2011.01.07. 12:24:34

Már a hozzászólások alacsony száma önmagában is igazolja azt, amiről TG ír.

túlbuta 2011.01.16. 00:57:50

"Mielőtt belekezdünk az újrakezdés, az elindulás magyarázatainak hallgatásába, szerintem hasznos lenne többet tudnunk a kiesés okairól."
Hallagatásába??

R\'hard 2011.01.18. 23:48:15

Udv!

Erdekes cikk a portfolio.hu portalrol:
www.portfolio.hu/gazdasag/titkos_fegyverunk_az_inflacio.144254.html

R

PS Nagyon kivancsi vagyok februar idusara...
süti beállítások módosítása