Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
máj 16
14:21

Az MSZP Schmitt Pálhoz fordul, azt kérve, hogy bírja rá a fideszes politikusokat arra, ne szavazzák meg a nyugdíjak korlátozásával kapcsolatos módosításokat, vagy ha ez mégis megtörténik, az államfő vétózzon. Az ügy, mint csepp a tengerben, világosan mutatja, hogy miért is a hitelesség és a következetesség terén vált leginkább sebezhetővé ez a kabinet is: a kormányváltás előtt éppen Schmitt Pál volt az, aki a Fidesz nevében egy garancialevélben vállalta, hogy „mindenki, aki ma nyugdíjat kap, a jövőben is hiánytalanul megkapja a nyugdíját”.

Csalódott lennék, ha nem csökkent volna ilyen mértékben a Fidesz népszerűsége – állítja egy kormánypárti ismerősöm -, mert ez azt jelentené, hogy nem vállalták fel a szükséges konfliktusokat. Nem mond ostobaságot: a kormány valóban egyre-másra hozza azokat a döntéseket, amelyekhez nagy adag politikai bátorság kell, és amelyek kapcsán populizmusról és népszerűséghajhászásról biztosan nem lehet szó. A költségcsökkentő, racionalizáló lépések többsége évek óta napirenden szerepel, több kormány is megpróbálkozott velük, de rendre beletört a bicskájuk. Nehéz pontosan megmondani, hogy a kényszernek mekkora szerepe van a mostani reformokban (feltehetően igen jelentős), illetve természetesen vitatható, hogy az egyes közpolitikai területeken a legjobb módszert választja-e a kormány, ennek ellenére nem lehet nem észrevenni, hogy a második Orbán-kormány az elsőnél lényegesen bátrabban megy szembe a többségi választói akarattal.

Amikor az előző ciklusban a szocialista-liberális koalíció belebukott a saját reformjaiba, a változások pozitív szerepét nem tagadó fideszes körökben állandó magyarázattá vált, hogy a sikertelenség oka a hiteltelenség és ezzel összefüggésben a társadalmi támogatottság hiánya volt. Nem lehet jozefinista módon, felülről, erőszakkal változtatni – hangoztatták az akkori ellenzék gondolkodói, miközben a Fidesz kommunikációs offenzívája olykor kimondva, gyakrabban kimondatlanul azt sugallta, hogy fájdalmas lépések, megszorítások és újabb terhek nélkül is kormányozható ez az ország. Szinte minden kormányzati döntésnél súlyos cölöpöket vertek le, olyan mondatokat mondtak és írtak, amelyek ma vagy végzetesen gúzsba kötik, vagy a hiteltelenség veszélyét hozzák a Fidesz fejére.

Enélkül minden bizonnyal nem kaptunk volna kétharmadot – mondják erre háttérbeszélgetésekben a fideszes politikusok, s ez az érv – bár amúgy feltehetően igaz - erősen emlékeztet az őszödi beszéd néhány többször tárgyalt részletére. A különbség persze nem elhanyagolható: az MSZP 2006 előtt kormányon csapta be a választókat, a Fidesz 2010 előtt ellenzékben tette ugyanezt. A végeredmény azonban a pártok szempontjából ugyanaz: a szocialisták 2006 után emiatt veszítették el villámgyorsan a támogatottságukat, és közvetve emiatt voltak képtelenek arra, hogy végrehajtsák reformjaikat. S most a Fidesz minden nehézsége, képtelen tojástánca és folyamatos vesztesége is ebből fakad: ha értelmesen akar kormányozni, el kell, el kellene felejtenie az ellenzéki időkben született kijelentéseket, miközben persze tudnia kell, hogy egy darabig ezek a mondatok még biztosan üldözni fogják.

Hogy mi a megoldás? Több lehetőség is van van, most hármat említek. Az egyik a populista kormányzás, a nehéz döntések elutasítása, amit – tartalmi értelemben, minden retorikai bűvészkedés ellenére – a Fidesz elvetett. A másik a kiadáscsökkentő politika folytatása mellett az ellentét, a következetlenség tagadása, amivel a kormány hatalomra kerülése óta kísérletezik, s ami egy (nehezen meghatározható) bizonyos ponton túl egyszerűen tarthatatlanná és komikussá válik. A harmadik pedig az őszinte beszéd, persze nem őszödi formában, hanem befogadható és értelmes magyarázatként arról, hogy miért nem megy az, ami ellenzékben még vállalhatónak látszott. A második csődje után a harmadiknál szerintem nincs jobb módszer.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr922908103

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kétharmados karantén 2011.05.18. 00:19:58

p { margin-bottom: 0.21cm; A cím értelmetlennek tűnhet. Adott egy párt(szövetség), amely a Parlamentben kétharmaddal rendelkezik. Óriási fölhatalmazást kapott, akár új alkotmányt is konstruálhat (meg is teszi), akár az egész közjogi rendszert átszabhat...

Trackback: Reform lesz, ha beledöglünk is! 2011.05.16. 23:10:19

Érdekes fejlemények (és akkor finoman fogalmaztam) zajlanak mostanság a gazdaságpolitikában. Egy éve még minden szakértő úgy vélekedett, hogy milyen jót tett a Fidesznek és Orbán Viktornak a Bajnai-kormány, hiszen meghozta azokat a fájdalmas és népsz...

Trackback: Tanácsrendszer 2.0 - Az önkormányzati autonómia vége 2011.05.16. 20:49:18

Az önkormányzati reformcsomag a konvergencia programban foglaltakkal összhangban az önkormányzati rendszer gyökeres átalakítására tesz javaslatot. A koncepció intézkedésein…

Trackback: Narancsos bukta receptje 2011.05.16. 20:36:50

Nem igazán magyar tradicionális recept, mert az inkább hazai gyümölcs alapú lekvárral, vagy gyümölcsízzel készül. A nevét adó narancs Magyarországon nem honos növény, nem igazodik az éghajlati körülményeinkhez. Hiába próbálták többször megtelepíteni, p...

Trackback: A KisSZDSZ 2011.05.16. 20:08:06

  „…ha az antiszemitizmus nagy bűn, mert az, akkor az antiszemitizmussal való alaptalan vádaskodás ugyanakkora bűn, és ugyanolyan ítélet alá kell, hogy essék.”  Csengey Dénes, író. Magyar Országgyűlés, 1990. októb...

Trackback: A különbség 2011.05.16. 18:08:53

De jó, hogy Török Gábor megírta a "Nincs garancia" című posztot, legalább nekem már csak ajánlani kell.Egy ponttal vitatkoznék, picit:"A különbség persze nem elhanyagolható: az MSZP 2006 előtt kormányon csapta be a választókat, a Fidesz ...

Trackback: Fidesz sírkő 2011.05.16. 17:44:39

Mit írnál az FMPSZ, azaz a volt Fidesz sírkövére? Mert az F. Magyar Polgári Szövetségnek is szüksége lehet erre. Hiszen az SZDSZ, MIÉP, MDF, FKGP és sok más egykor kormányerőt is képviselő párt sírja felett ma már csak a verebek csiripelnek. Illetve ...

Trackback: Önmérsékletre intő adatok 2011.05.16. 17:30:43

Miközben továbbra is a legmagasabb sebességi fokozatban dübörög a Fidesz-úthenger, az első Orbán-kormány óta nem látott mélypontra zuhant az egykor fiatal és demokrata párt népszerűsége. A Fidesz kommunikátorai – élükön a blogszférában kommentekk...

Trackback: Mélyponton 2011.05.16. 17:30:02

Ezen a blogon viszonylag kevés szó esik az ellenzék nagy pártjáról, a nyolc évig regnáló Magyar Szocialista Pártról – összesen egy-két írásban jelent meg a párt neve, akkor is inkább Gyurcsány miatt. Liberálisként pedig szeretünk kritizálni minde...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pug406st 2011.05.18. 13:28:00

@inreallife:

valamikor azt tanultam (igaz az az "ortodox" közgazdaságtan), hogy az adott ország gazdasága pl lemérhető, hogy milyen arányú a mezőgazdasági/ipari/szolgáltató szektorban dolgozó munkavállalók aránya. Azt tanultam, hogy a fejlődés irány ugyanez sorrendben.

a-kis-herceg 2011.05.18. 13:29:24

@Hepci: szondázunk és mérünk...

igazi feudál vadkapitalista retrokommunista rendőrség (intézmény)

szerintem teljesen rendben van. adóbehajtás és hatalom kiszolgálás...

panelburzsuj 2011.05.18. 13:31:13

@pug406st:

Vagy nem diplomás munkakörben, vagy olyan saját vállalkozásban, aminek köze nincs a szakmájukhoz.

nyünyüge 2011.05.18. 13:35:47

Azért idáig nem kellene süllyedni: hogy a budapesti -egyébként mérnökember- föpolgármester a svájci házelnöknek magyarázza az új alkotmány meg a médiatörveny bizonyitványáj!
hvg.hu/itthon/20110517_tarlos_svajci_hazelnok

pug406st 2011.05.18. 13:37:51

@panelburzsuj: igen de diplomához kell a nyelvtudás akinek meg megvan az kimegy pizzát szállítani mert röhögve megkeresi annak az összegnek a háromszorosát amit itthon "megbecsült" diplomásként kapna. Az meg külön vicc, hogy mondjuk a szolgáltató szektorban ahhoz a munkához amihez elég lenne az írni olvasni tudás meg a józan paraszti ész diplomát kérnek....

panelburzsuj 2011.05.18. 13:42:17

@pug406st:

Az a spekulatív közgazdaságtan.

A termelő gazdaságban az államtitkárok feleségei esténként biciklire kapnak, és elugranak tejért a legközelebbi faluba.

A földhözragadt gazdaságtan szerint meg a vásosiasodott országokban mindenütt durván a gazdaság negyedét teszi ki az "agribiznisz", azaz a teljes élelemszállító lánc, a kombájnabroncsgyártól a pizzafutárig. Csak a lánc egyre rövidebb része esik a vidéki térségbe.

pug406st 2011.05.18. 13:49:33

@panelburzsuj: szerintem ezzel nincsen is baj (ha ugyanazt értjük a mondatodon) hiszen ma már gépesített világban élünk. A gazda kimegy és szánt viszont ahhoz h ezt meg tudja tenni rengeteg ipari terméket/ szolgáltatást kell vásárolnia, plusz a termény felhasználása során a folyamat ugyanannyi.

én amire írtam az ez:

@inreallife:

"és igen, valószínűleg a súlyosan képzetlen emberek számára akik tanulni nem képesek a mezőgazdaság lesz a megoldás. államilag támogatni kéne a mezőgazdaságot, az x%-ban munkanélkülieket alkalmazó gazdával állami intervenciós szerződést kötni, mert ráfizetéses lesz a gazdálkodás az biztos. viszont a termelés munkanálküliséget csökkent, gdp-t fog emelni, és pénzbe sem kerül annyiba, mintha segélyeket osztanánk nyakra-főre."

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.18. 13:49:54

@a-kis-herceg: tegnap találkoztam 3 rendes rendőrrel Tahitótfaluban, peca után (igaz, nem találtak semmi problémát).
Valahogy vidéken gyakoribbak a rendes rendőrök.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.18. 13:50:19

@nyünyüge: Ez a "megalázó magyarázkodás" tényleg elég sok gyomorgörcsöt okozhat Tarlósnak.

Ordnassac 2011.05.18. 13:50:20

@pug406st: bár kétségtelenül izgalmas az eredmény, de a reprezentativitástól azért valljuk be, messze van.

pug406st 2011.05.18. 13:53:00

@Ordnassac: persze nem reprezentatív de meghökkentő...

Ordnassac 2011.05.18. 14:02:52

@pug406st: max. az MSZP mértéke a megdöbbentő benne (főleg a Gyurcsány-Mesterházy-csörte után). Az eredményhez hozzájárul az, hogy a Véleményvezérből erősen Fidesz-kritikus blog lett, így persze, hogy erősen csökkent a Fideszt benyomók száma.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.18. 14:08:54

Lengyel László: "Most megismétlik rosszabbul és erőszakosabban Gyurcsány 2006-os és 2007-es „reggel ezt találtam ki, délben az ellenkezőjét, este a mit is találtam ki” népboldogító és népfenyegető politikáját. Megint van egy miniszterelnökünk, aki napóleoni pózban Magyarország térképe előtt áll, és személyesen zár be iskolákat, húz ki kórházi ágyakat, vet ki adókat, nevel a helyes életmódra. Bejelentenek és kijelentenek. Mindenki retteg és dühös, pedig még nem történt semmi. De történhet."

www.168ora.hu/tudas/nyelvtanari-ajanljuk-magunkat-56893.html

"Az újdonság, hogy valamennyi intézményt összeroppantják, működésképtelenné teszik. Az újdonság, hogy minden képzettség és tudás nélkül, merészen operálnak. Az újdonság, hogy rideg következetességgel nyomorítják meg a gyengébbet, a nyomorultabbat. Az újdonság, hogy nem volt még ennek az országnak ennyire tudatlan, szellemileg tompa vezetése. A tanár legyint: nem elég, hogy rossz szándékú, de még ostoba is. Hiába minden segítő kérdés. De legalább egy értelmes mondatot... Nem megy. Nem megy."

pug406st 2011.05.18. 14:10:10

@Ordnassac: nézd meg a felette lévő szavazást. az alapján kb 50/50 % a jobb és bal oldali válaszadók aránya. feltételezve, hogy ugyanazok szavaztak mind2szer nézd meg a másik szavazást.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.18. 14:10:31

@vinczej: Bocs, a link helytelen volt:

Lengyel László: "Most megismétlik rosszabbul és erőszakosabban Gyurcsány 2006-os és 2007-es „reggel ezt találtam ki, délben az ellenkezőjét, este a mit is találtam ki” népboldogító és népfenyegető politikáját. Megint van egy miniszterelnökünk, aki napóleoni pózban Magyarország térképe előtt áll, és személyesen zár be iskolákat, húz ki kórházi ágyakat, vet ki adókat, nevel a helyes életmódra. Bejelentenek és kijelentenek. Mindenki retteg és dühös, pedig még nem történt semmi. De történhet."

www.168ora.hu/velemeny/lengyel-laszlo-konyvhet-orban-gyurcsany-medgyessy-bekesi-75342.html

"Az újdonság, hogy valamennyi intézményt összeroppantják, működésképtelenné teszik. Az újdonság, hogy minden képzettség és tudás nélkül, merészen operálnak. Az újdonság, hogy rideg következetességgel nyomorítják meg a gyengébbet, a nyomorultabbat. Az újdonság, hogy nem volt még ennek az országnak ennyire tudatlan, szellemileg tompa vezetése. A tanár legyint: nem elég, hogy rossz szándékú, de még ostoba is. Hiába minden segítő kérdés. De legalább egy értelmes mondatot... Nem megy. Nem megy."

Ordnassac 2011.05.18. 14:19:51

@pug406st: egy piacpárti figura úgy öt éve biztos nem Fidesz-szavazó már, hiába "jobboldali" ebben a kérdésben.

panelburzsuj 2011.05.18. 14:22:11

@pug406st:

Érdekes lenne kideríteni, hogy honnan terjedt el az a közvélekedés, hogy bármi másra alkalmatlan emberekből a mezőgazdaságban hasznot lehet kicsikarni. (Vagy a turizmusban, az a másik kedvenc vesszőparipa.)

És ráadásul senki sem úgy gondolja el például, hogy a rengeteg kárt okozó kamionokat kitiltjuk a földutakról és gyenge alapozású mellékutakról, békésen pipázgatva zötykölődő kocsisok hadát fölfogadva helyettük, hanem hogy közvetlenül a termesztésben csinálnak majd valami ügyes, értelmes, szorgosat.

Mert ha jól csalódom, a mezőgazdaság egésze még mindig exporttöbbletet állít elő (volt olyan év, amikor az EU kukoricafeleslegének igen tetemes hányadát a magyar gazdák szorgoskodták össze), csak pont azok a bizonyos láncszemek nem akaródznak nálunk az istennek se gördülékenyen összestimmelni az olyan háklis alágazatokban, mint állat, zöldség, gyümölcs, szőlő, bor.

De majd be lesznek fogva a henyélő morék, és attól rögtön szárnyalni kezdenek majd a tész-ek, eltűnnek a nepperek, mindenki mindenről számlát fog adni, minden támogatás a társdalmilag legcélszerűbb helyre kerül.

pug406st 2011.05.18. 14:25:12

@Ordnassac: hát ez azért eléggé merész kijelentés szerintem. akkor viszont mondhatjuk azt is h a kádári romantikával rendelkezők (oké ők nagy valószínűséggel nem nagyon használják az internetet) nem mszp szavazók bármennyire is baloldaliak.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.18. 14:26:12

@Blogger Géza:

"Nem más ígérte, hanem a munkaadók. Felhívom figyelmedet arra, hogy állandóan azon megy a hőbörgés, hogy a kormányzat miért nem egyeztet hetekig, hónapokig ezzel meg azzal. Viszont egesével nem lehet cégek ezreivel meg emberek millióval egyeztetni (üdítő kivétel ez az új levelezési módszer), tehát maradnak az őket képviselő szervezetekkel való egyeztetések. Viszont ennek sincs túl sok értelme, ha a szervezetek szerinted nem képviselnek azokat, akiket kéne, ráadásul nem tartják be, amit ígértek."

1. Láttál te már olyan politikust, aki betartja az ígéreteit?

2. Az ígéret szép, ha betartják úgy jó, de nem jogszabály, nem szerződés. Senkit nem kötelez semmire. Vissza is élnek ezzel folyamatosan a politikusok.

3. Tegyük fel, hogy te is munkáltató vagy meg én is. Elmész tárgyalni a kormánnyal valakik képviseletében, akik felhatalmaztak. Én mondjuk nem. Minden érdekképviselet, munkaadó, munkavállaló, de még a pártok is kizárólag csak az önkéntesen belépett tagjaikat képviselik. Megállapodsz valamiben. Ugyan mennyiben vonatkozik az rám is? Elárulom, hogy semennyiben. Nincs az a bérkommandó, amelyik ezt törvényesen ki tudná kényszeríteni.

A piac dönti el a béreket - kivéve a minimálbért - nem az ilyen megállapodások, amelyek csak ajánlások lehetnek.

(Ezért is lenne jó az államnak emelnie a minimálbért, ami SZJA köteles. Jól járna az állam is, meg a munkavállalók is.

Amelyik cég meg emiatt elköltözik Kínába, azért nem kár. A kínai bérekkel úgysem lehet versenyezni, megpróbálni is felesleges és értelmetlen. Kínai minimálbérből nem lehet Magyarországon tengődni sem.)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.18. 14:30:37

@Blogger Géza:
"És ne feledjük, hogy ezt az áfát 25%-ra az olyannyira istenített Bajnai-Oszkó páros emelte."

Mitől akkora dicsőség eladósítani az országot?

Az államadósság növekedése 2008 után gyorsult fel.
Nem, nem a válság miatt, hanem Magyarország addigi hibás gazdaságpolitikája miatt. Olyan állapotban kellett volna lennie az országnak 2008-ban, hogy egy akkora válság meg se kottyanjon neki.

Amelyik állam konjunktúra idején nem tartalékol, hanem szórja a pénzt hitelből, az azonnal csődközeli helyzetbe kerül recesszió idején. Ez persze igaz cégekre, magánszemélyekre is.

Ordnassac 2011.05.18. 14:32:12

@pug406st: miért szavazott volna egy piacpárti ember a Fideszre 2010 előtt? Mi volt a Fidesz retorikájában piacpárti? Az MDF már esélyesebb lehetett, amíg fel nem szalámizta saját magát.

Másrészt a jobboldal =/= Fidesz.

Aztán kérdés, hogy jobboldali liberális alatt mindenki a VV által idézőjelezett piacpártiságot értette? Egy nemzetpolitikailag jobbos, de amúgy emberi jogias gondolkodású személy milyen?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.18. 14:42:35

@panelburzsuj:

Az csak propagandaakciónak jó.

Hiába gyűjtögetnek államadósság csökkentésre, ha a költségvetés hiányos, akkor nem lehet tartósan csökkenteni az államadósságot, csak így kampányszerűen, ideiglenesen.

Ha meg nem (lenne) hiányos a költségvetés, akkor az államadósság is folyamatosan csökken.

Sz'al teljes mértékben parlamenti hatáskör. Nem kellene hiányos költségvetést elfogadni, aztán akkor Magyarország problémáinak jó része automatikusan kisebbedne évről évre.

Ahogy az adósságspirál egyre rosszabb helyzetbe löki az országot, ugyanúgy ellentétes irányú spirált is el lehetne indítani. Csak pár évet kellene kibírni, utána gyakorlatilag automatikusan egyre könnyebb és jobb helyzetbe kerülne az ország.

Ez persze utópia, túl csábító minden politikusnak a hitelből történő költekezés.

Ebből előbb-utóbb államcsődök lesznek, és/vagy elszabaduló inflációk, és/vagy gazdasági válságok.

Mert a hitelek sohasem lesznek visszafizetve, az már lehetetlen.

pug406st 2011.05.18. 14:44:33

@Ordnassac: az utolsó kérdésedre válaszolva: tudathasadásos...

pont a szavazásból látszik, hogy igenis szükség van különféle ideológiájú pártokra és nem működik az egy oldal egy párt dolog.

Ordnassac 2011.05.18. 14:47:11

@pug406st: hmmm... tehát, aki támogatja mondjuk Székelyföld területi autonómiáját vagy azt, hogy a szlovákiai magyarok a népszavazáson magyarnak vallják magukat, az nem lehet mondjuk a melegházasság pártján vagy éppen a sajtószabadságért?

A mondandód második részével egyetértek. :-)

pug406st 2011.05.18. 14:54:59

@Ordnassac: no igen ez jogos. ha ez a jobbos nemzetpolitika akkor ez természetesen nem okoz tudathasadásos állapotot. de nézzünk csak körül mit jelent ez itthon a jobboldal részéről.

a-kis-herceg 2011.05.18. 14:55:43

leállt az egyes vonala is... a nagy meleg... télen a hirtelen hó, tavasszal meleg...

BKV - Balkáni Korrupciós Vállalat....

most vesznek buszt 7 milláért... egymilliárd+ os kombinéhoz képest....

nevetséges... szégyenletes...

www.youtube.com/watch?v=dF739MXYNOk

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van
Soha sincs jó idő, mindig esik az eső!"

lényeg a fides (pl. Dávid vitéz) nem hibás... csak érdemei vannak

a-kis-herceg 2011.05.18. 15:01:48

véres való világ VVV...

párbajtőrrel megtámadták volna? SP -ét? :)))))))
a fides megbénult volna... főleg a hejesírással ellenőrzés dőlne be
vagy nem tud aláírni helyette senki?
hát ja... iylen embert nem találnak még egyet. pó toll 6atlan...
az utódját "póttoll" nak fogjuk becézni...

www.mno.hu/portal/784861

Ordnassac 2011.05.18. 15:03:17

@a-kis-herceg: állítólag eladták az Alstomokat is, szóval elképzelhető, hogy a kettes metrón maradnak a húsz-harminc éves ruszki kocsik... A végén még lehet, hogy a négyesen is (ha egyszer valaha elkészül)?

aszekelyek 2011.05.18. 15:05:20

@Akitlosz: Az a morális deficit is csak ront ezen, amikor aki csak teheti, így-úgy, amúgy nem fizet közterheket, hanem inkább kivenni akarja a pénzt az államkasszából. Nem a tényleges rászorulókról beszélek. Mindenki tudja, hogy miről és kikről. A kormányt szidni, az sokkal praktikusabb. Valóban. Az is kérdés még, hogy pont most, amikor a tőkét is! és kamatait is! kell fizetni, nagyon pontosan, akkor jut eszükbe egyeseknek adócsökkentést követelni. Tessenek többen adót fizetni. Akkor lesz adócsökkentés. Lesz miből. Kettő meg kettő az négy. Amikor szétszórták a pénzét az országnak, ugyanezek miért is kussoltak? Miért nyelték le fleto hazug adócsökkentési kamuját, ami szintén törvénybe volt iktatva egy rövid időre bár , valamint azt az adónövelést, amit utána az ámokfutásában még rávert a magyar népre? Anélkül, hogy részt vállalnának azok, akik eddig nem tették, lassan mondom, lehetetlen is adót csökkenteni. Ha akarják, akkor is. Minden kedves polgártárs nézzen szépen magába és valljon be egy kicsivel nagyobb jövedelmet, mint akarta. Természetesen a fixesek kivételek. Az adóelkerülés legális módjait is szűkíteném még. Szerintem auért nincs pénz az államkasszába, mert -tisztelet a kivételnek- nem teszik be oda azt a kedves adóalanyok. Mindenki egyre kevesebbet fizet és egyre kevesebb az adózó, akkor milyen is lesz a mérleg? Nem szufficites. Akár tetszik, akár nem, az adómorál először és aztán adócsökkentés. Fordítva nem megy. Az össznépi letagadást kell először korrigálni. Mindenki nagyon óvakodik pedig ettől. Köszönjltek meg annak, aki a kölcsönt és a 25% áfát kormányozta ránk. Nem Orbánt szidni kizárólag. Saját ajtó előtt sepregetni legelőször. Neki megköszönni, ha ilyen viszonyok közt is a víz felett képes majd tartani minket. Amennyit lehetett, annyit csökkentett. Már. Most kéne a népeknek a magukét hozzátenni. Nem csak mindig követelőzni.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.18. 15:05:43

@pug406st: "pont a szavazásból látszik, hogy igenis szükség van különféle ideológiájú pártokra és nem működik az egy oldal egy párt dolog."

Kivéve, ha a választási rendszer egyértelműen csak az "egytömbös" struktúrákat engedi érvényesülni.

Példa a FYDESZ választási terveiből:

Megadott számú egyéni képviselő indítása és eredménye szükséges egy párt részéről, hogy a pártot a listán figyelembe lehessen venni, és ezt kapcsoljuk az "egyfordulóhoz és részvételi és eredményességi limithiányhoz". Tehát a kis pártok egyéniben nem foghatnak össze, ha a parlamentbe akarnak kerülni. Tehát egyéniben csak nagy párt nyerhet szinte mindenhol.

Konklúzió?

Persze, mindenképpen jobb lenne, ha a baloldalon több, alapvető kérdésekben együttműködésre is képes különböző felfogású formáció lenne.

pug406st 2011.05.18. 15:09:06

@a-kis-herceg: azért arra kíváncsi lennék, hogy amikor még vekeként jelent meg vitézi és nem volt világos a politikai kötődés vajon mennyire szidtad? ne legyünk naivak. minden civil kezdeményezés köthető valakihez. vitézi a kirakatember mellette dolgoznak sokan esetlegesen pártkötődés nélkül. adjunk időt, hogy jobban csinálják-e mint anno a bkv.

pug406st 2011.05.18. 15:13:34

@vinczej: nem csak a bal oldalon. mindkét oldalon. a választási rendszer nem véletlenül ilyen...

a-kis-herceg 2011.05.18. 15:14:35

@pug406st: adjunk... felőlem... fiatal vitéz. lehet még 50éve is...

@Ordnassac: 20-30éves???? :))))) szerintem 37 éves!!!!

"A gyártó Mityiscsi Gépgyár névtáblája típusjelzéssel egy 1974-es gyártású Ev3 típusú kocsin"

mint a hetesbusz :))) ami BP en a dzsolidzsóker... és amikor piroshetes lett...

begyorsultak: optikai tuning... gyors hetes... ugye hogy gyors... ha ráírták...

a-kis-herceg 2011.05.18. 15:21:37

pontosabban... számold ki az átlagot...

Ev 35 darab ... 1969-1972
EvAV: 18 darab, EvAM: 27 darab, Az Ev kocsik felújításon átesett, felújított változatai. A felújított kocsik rózsaszínű utasterük miatt a „Barbi” becenevet kapták. A felújításra kijelölt Ev kocsikból 5 kocsis szerelvényeket állítottak össze, az így kialakult szerelvények közbülső kocsijaiban a vezetőfülkéket megszüntették. Kilenc ilyen szerelvény van (45 db kocsi), melyek a 2-es metró vonalán közlekednek.

Ev3 93 darab... 1975-1979 közötti beszerzésűek, a 2-es metró és a 3-as metró vonalán egyaránt közlekednek

azaz 1969-72, Ev, 80 darab + 1975-79, Ev3, 93 darab...

uyghogy pontosan: 1969-79, azaz .... 32-42 ÉVES kocsik mind....

panelburzsuj 2011.05.18. 15:24:26

@aszekelyek:

"Akár tetszik, akár nem, az adómorál először és aztán adócsökkentés. Fordítva nem megy."

Ezen mintha már túllennénk, anyóca ...

Vagy szerinted az SZJA nem adó, vagy azon már nincs mit morálkodni, ott minden fényes és áttetsző?

Szóval: szidod kormányt, vagy miszösz? :)

Ordnassac 2011.05.18. 15:26:19

@a-kis-herceg: szoktam vele járni (a kettes metróval és a 7-es/173-as buszcsalád valamelyik tagjával, kivéve talán a normál 7-est), így tudom, hogy mire gondolsz.

Nem véletlenül lett E a GY-ből. Az expressz mennyivel jobban hangzik! ;-)

inreallife 2011.05.18. 15:28:12

@pug406st: ez így igaz. viszont nem lehet egyből magasabb szintre ugrani, végig kell járni az utat. igazából 1-2 generációval le vagyunk maradva, és az iskola tudna ezen minden szinten emelni. na nem a befenyített tanárokkal és terrorizáló "khm" diákokkal. szarok a kilátásaink, nemhogy szép kihalna az analfabéta és elavult képzettségű nemzedék, helyettük sokkal népesebb és kevésbé tanult nemzedék jön. nekik továbbra is a rabszolgamunka(ahhoz itt túl magas a minimálbér, ezért magyarországon ilyen nincs) vagy a bűnözés marad. segélyre nem lesz pénz.

ucsitszja, ucsitszja, ucsitszja.

talán ha a segélyezést megszüntetnék, és ha a minimálbér csak a szaktudás felettieknél lenne meghúzva, akkor lehetne a képzetlen tömegeknek munkát idecsalni. ők teszik ki a nem regisztrált munkanélküliek 75%-át.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.18. 15:30:13

@Ordnassac: De, pontosan a jobboldalon is szükséges lenne. Ám ott jelenleg ez szinte a teljes valószínűtlenség kategóriája.

a-kis-herceg 2011.05.18. 15:30:56

@Ordnassac: az nem tűnt fel még... akkor már még gyorsabbak... express

de "gy" nem volt... csak festve az oldalán: GYORS (mindig gyros t olvastam)

piros hetes! nem tök nyolcas...

Ordnassac 2011.05.18. 15:33:26

@a-kis-herceg: a viszonylatszám volt 7GY és 173GY, abból lett 7E és 173E. Amúgy a korábbi feliratot már leszedték a piros-kék buszokról (egyébként ezeket a buszokat láttam a 77-es troli helyén pótlóként).

Az utóbbi időben egyébként már Volvo-buszok is járnak az E-vonalakon.

xsasha 2011.05.18. 15:54:20

@Hepci:
Igen, ezért óriási probléma az érdekelv, amit a rendőrségnél is bevezetett a ballib. Ez a szemlélet aláás minden szakmai szemléletet, és persze ez egy viszonylag egyszerű koncepció, könnyen ragad. Az egész társadalmat megfertőzte ez a fajta érdekszemlélet, és ez lesz a legnehezebb feladat, visszaküzdeni az értékszemléletet. Az érdekszemlélet kialakítása pillanatokon belül kialakítható, az értékszemlélet visszaállítása egy beláthatatlan folyamat.
Persze a rendőrség anyagi problémái, szervezetlensége, morális problémái és az érdekszemlélet bevezetése együtt okozza a problémákat.

ubul2000 2011.05.18. 15:59:04

@Hepci: utólag is gratulálok, szép példány!!

inreallife 2011.05.18. 16:12:34

@Gempacsöki boborján: bocs, de hülyeségeket írsz. amiről írtál, hogy szép lassan senki sem tud fizetni, az görögországra érvényes. az államadósság sem para amiatt, hogy bármikor beindíthatja a kormány a bankóprést álá amerika. tehát bedőlni nem fogunk, csak hiperinflációba szalad az ország. még a valutahitelt is vissza lehet fizetni így, bár az neccesebb.

a másik ami tennél, azt úgy hívják belső piac. az a probléma vele, hogy ha szétosztod a kis emberek között a pénzt, elrohannak venni egy lcd tv, vagy nyaralni mennek görögországba. nagyon vigyázni kell ezzel a kőostobasággal, hogy osszuk pénzt a szegényeknek, meg emeljünk minimálbért az égbe, meg ne fizessenek adót.

harmadik, ha már itt járunk, akkor inkább inkább arra felé kéne terelni az országot, hogy MINDENKI piacképes végzettséget szerezzen. nincs szükség mégtöbb szakma nélküli léhűtőre, kötelező továbbképzés hiányszakmára, vagy közmunka. egyből megindulna a továbbképzés.

nincs szükség idióta szakmákra. az összes ilyen iskolát lecsökkenteni, megszüntetni. szakmai oklevelet, érettségit, diplomát 10 évente különbözeti vizsgával megújítani. 65 év alatt senki nem lesz nyugdíjas, ezt is kimondani. ezek vinnék előrébb az országot, nem a pénzosztás.

a-kis-herceg 2011.05.18. 16:13:54

@xsasha: "bevezetett a ballib"

gondolom István királyra gondolsz... akkor egyetértek. azóta gond ez...

Gomezke 2011.05.18. 16:15:30

Ebben az országban a politológia tulajdonképpen gazdasági elemzés. A szovjetúnió összeomlott, és ezzel eltűnt az a felsőbb hatalom amitől az elitnek is tartania kellett. Itt maradtunk a demokrácia csírájával naív birkaként. Ebből az új közegből a leggátlástalanabbak eszméltek fel elöször. Az a hatalom ami nem maradt az előző rendszer matuzsálemeinek a kezében hozzájuk vándorolt. Magyarországon azonban nem volt generációkra visszanyúló felelős vezetés, hiszen ötven évig Moszkvából jött instrukciókat hajtottak végre az itteni bábok. Azok, akik nem a vasfüggöny mögött éltek a huszadik század második felében, viszont pontosan tudták milyen lehetőségeket rejt egy rendszerváltás. Így vándorolt át a nemzeti vagyon idegen kezekbe. Hogy az aktuális kirakatemberk idealisták, vagy betegesen hatalommániásak voltak ezt ahonnan én ülök nem tudom megítélni. Mindenesetre mostanra kényszerpályán mozgunk. Mindkét nagy pártnak megvannak a mecénásai, akik egy megnyert választás után bizony benyújtják a számlát. Apró szépséghibája ennek a kis tusának hogy négyévente meg kell győzni a nyájat hogy egyikre vagy másikra szavazzon. Ehhez már "párttévék" állnak rendelkezésre ahol az ellenzéki populizmus csap össze a kormánypárti demagógiával. És menet közben beépül a köztudatba az a nonszensz kifejezés ami szerintem az antidemokrata szinonimája: A PÁRTFEGYELEM. Értsd: a képviselő (rágjuk meg ezt a szót kicsit jobban-az ember akit az országgyűlésbe küldtél hogy kiálljon az érdekeidért) szembefordul meggyőződéssel, erkölcsel, morállal, és szavaz amit arra amire a pártvezetés utasítja. Az a pártvezetés, akik először eszméltek akik bármi áron pénzt hajtanak az újabb kampányukhoz. Végső soron az diktál nekik aki a pénzt adja. Innentől kezdve azt hiszem ha prognózist kellene készítenem a közeljövő politikájáról megnézném a Fidesz-finanszírózók befektetéseit és ebből vonnám le a következtetéseimet...

panelburzsuj 2011.05.18. 16:19:26

@xsasha:

Valahogy elkerülte a figyelmedet, hogy válaszoltam egy - szerintem nem jelentéktelen - kérdésedre.

Lehet-e megújulás - fentről? Lásd: valahol itt fentebb ... :)

a-kis-herceg 2011.05.18. 16:25:28

@Gomezke: ****

a kezeket figyeld... ne az (ál)arcokat

pártpénztárnokok játéka (=oligarcha = politika+gazdaság+média hatalom)

Ventura Blvd 2011.05.18. 17:05:41

@Gomezke: Nem tudom, miért olyan fukar veled a Herceg, tőlem kapsz 5 db *-ot.

És, ha kérhetlek, folytasd onnan, hogy a pártfegyelem viszont nem terjeszthető ki a zemberekre. Ezek a disznók (mi) szétszaladnak, és egyre kevésbe lehet őket egy-egy véres "Jön visszafele a Gyurcsány!"-nyal vagy "Orbán öli a cigányokat Patán!"-nal a közös zászló alá terelni. "..sszátok meg!" - mondja a polgár, és valami Trabantra-spórolós időkre emlékeztető kajával leül Való Világot nézni a tévé elé. Próbálja kibekkelni a Sziámiak éveit.

Tudnád innen folytatni a választásokig?

("Mér', lesznek?" - kérdi majd a Herceg, de téged ez ne zavarjon.)

xsasha 2011.05.18. 17:10:41

@panelburzsuj:
Megújulás háromfelől lehetséges. Alulról, a tömeg szintjéről, középről, a civil szféra oldaláról, és felülről, a politika felől. Te melyiket tartod most reálisnak?

xsasha 2011.05.18. 17:14:13

@a-kis-herceg:
Nem, fel sem merült bennem István király ilyen szempontból.

panelburzsuj 2011.05.18. 17:28:09

@xsasha:

Felőled tuti nem.

Jobb vagy silányabb a "kormányzat" a többinél?

Amíg erre nem nyögsz valami értékelhetőt, nem érdemes mindenféle kacskaringókkal kísérletezned.

a-kis-herceg 2011.05.18. 17:29:41

@xsasha: örülök hogy nem esett bajod a játszótéren! szüleid hazahoztak?

na... figyelj. arra cáloztam hogy nem nyolcéve (2003-ban) kezdődött...

ez kishazánkban mindig így volt...
1000 előtt volt egy kis "szövetségi" demokrácia, kis "polgárosultsággal"

vagyis egyetértek veled a coclib (=elqrás) sztpityu óta nyögjuk búshadát...

panelburzsuj 2011.05.18. 17:30:19

@xsasha:

A kérdés ugyanis nem az volt, hogy hányfelől jöhet, hanem hogy föntről jöhet-e. És nem teoretice, meg attól függ, hanem nagyon konkrétan - "ezektől".

xsasha 2011.05.18. 17:42:27

@panelburzsuj:
Ezt nem tudom értelmezni. Mi az, hogy jobb vagy silányabb? A kormányzatnak vannak eszközei. Pont.
Gondolom a feleséged volt az üzletember a vállalkozásotokban. Kérdezd meg tőle, hogy mit jelent a megvalósíthatóság és a menedzsmentorientáltság.
Szépek és divatosak a te megközelítéseid, de beteheted a vitrinbe. A valóságban csak az a kérdés, hogy egy probléma azonosított-e és vajon megoldható-e.
A nagyon konkrét kérdésedre a válasz az, hogy igen, ezektől jöhet. Aki ismeri pl. Orbán kis családját, annak ez nem kérdéses.

xsasha 2011.05.18. 17:49:25

@a-kis-herceg:
Én meg arra céloztam, hogy 2001 óta, Ron Weber importálása óta épült be a politikába az az alkalmazott pszichológiai szemlélet, amely minden területre kiterjesztette az érdekszemléletű megoldásokat. Ezt a haszonelvűséget kell visszaszorítani a helyére, és újraépíteni az értékelvűség alapjait.
Magyarország értékelvűségére ott van a teljes reformkor, a könyvtárat hidat emelő Széchenyik, az aradi vértanúk, a Klebesberg Kúnók, és sokan mások. A minta adott, és ezt el is fogjuk érni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.18. 17:54:16

@Ordnassac:

"miért szavazott volna egy piacpárti ember a Fideszre 2010 előtt?"

Miért szavazna másra 2010 után? Mindig van mihez képest. A három ellenzéki párt még jóval szocialistább, állam központúbb országot akar, mint a Fidesz, pedig az is tényleg csak a másik háromhoz képest piacpárti.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.18. 18:07:15

@aszekelyek:

"Tessenek többen adót fizetni. Akkor lesz adócsökkentés."

Történtek lépések ebbe az irányba. Adójóváírás megszüntetése például.

"Miért nyelték le fleto hazug adócsökkentési kamuját, ami szintén törvénybe volt iktatva egy rövid időre bár , valamint azt az adónövelést, amit utána az ámokfutásában még rávert a magyar népre?"

Éppen azért, mert törvénybe volt iktatva. Az a választási csalásnak az a szintje, ami addig példa nélkül álló volt Magyarországon. Ahhoz addig még nem volt hozzászokva a nép, hogy az országgyűlés csak és kizárólag azért hozzon egy törvényt, hogy őket átverje, s esze ágában sem volt az országgyűlésnek egy másodpercre sem betarta(t)ni az általuk hozott törvényt.

"Anélkül, hogy részt vállalnának azok, akik eddig nem tették, lassan mondom, lehetetlen is adót csökkenteni."

Így van.
Előbb az állami kiadásokat kellene jelentősen csökkenteni. Hogy eltűnjön a költségvetési hiány.
Aztán az államadósságot.
Aztán az adókat.
Aztán növelni az állami beruházásokat, autópálya, metró ilyesmik, de persze nem a dupla korrupt áron, hanem tisztességesen.

Ezzel a 4 lépéses módszerrel belátható időn belül fel lehetne fejleszteni Magyarországot. Csak nincs rá meg a politikai akarat és erő. Már az első lépésnél elvéreznének. Amelyik kormány belefogna az gyorsan elveszítené a népszerűségét, leváltanák és az utódja az addig elért részeredményekből újra gyorsan nekilátna a pénzszórásnak.

"Az adóelkerülés legális módjait is szűkíteném még. Szerintem auért nincs pénz az államkasszába, mert -tisztelet a kivételnek- nem teszik be oda azt a kedves adóalanyok."

Mert az állam adómentességet, adókedvezményeket és egyéb juttatásokat, földterület, Széchenyi terv stb. adott nekik.

Nem kellene kivételezni a külföldi beruházókkal a magyar adófizetők rovására.

panelburzsuj 2011.05.18. 18:11:10

@xsasha:

Oké, tehát egyértelmű igent mondasz arra, hogy

a jelenlegi "kormányzat" tisztességesebb, lelkismeretesebb, megbízhatóbb, a vállalt feladathoz mérten szakmailag felkészültebb emberekből állt össsze, mint az ország rajtuk kívül álló, megregulázandó/felemelendő része.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.18. 18:12:40

@inreallife:

Десять минут перекур.

xsasha 2011.05.18. 18:16:21

@pug406st:
Nem, Matolcsy nem szólalt meg, bocsika.
Matolcsy levelet írt a Bankszövetségnek, amelyben egy erős alkupozícióról indított, amiről viszonylag kényelmesen el tudja érni a 175-180Ft-os célt.

Ja, hogy a média és a mögötte álló szivárogtatók mire használják? Azért az egy más kérdés szerintem.

xsasha 2011.05.18. 18:40:27

@pug406st:
Ez egy érdekes kérdés.
Ugyanis ha a honlapon nem 10 pontra lehetett volna szavazni, hanem mondjuk 620-ra, akkor valószínűleg a 620 között nagyságrendileg nem túl nagy eltolódásokkal lett volna elosztva a szavazás. Magyarországon nincs 3 ember, aki random 10 kérdés mindegyikében egyetért.
Kivéve az érdekorientáltak társasága, akiket persze nem is érdekelnek ezek a kérdések, csak a mögötte rejlő haszon, ezért könnyebben egyetértésre jutnak.

A másik oldala a kérdésnek a megosztottság. A fent leírtakból kumulálódik a kormányozhatatlanság problémája. Orbán jól látta meg, hogyha az értékorientált jobboldal nem egyesül, akkor esélye nincs az érdekorientált MSZP-SZDSZ alakzattal felvenni a versenyt. Ugyanis a jobboldalt két tetszőleges kérdéssel meg lehetett osztani, pont úgy, mint az echte liberálisokat. Ennél fogva az oszd meg és uralkodj elve mindent felülírt, a rutinos kádári rendszer ezt a kérdést csípőből megoldotta.

A harmadik oldala a kérdésnek az ország haladása. Persze lehet sok pártot akarni, de a magyar gondolkodás sokfélesége, a koordinátarendszerek sokfélesége és összevisszasága konszenzusképtelenséget idéz elő. Az előző rendszer egyik tudatos tevékenysége volt a magyar véleményvezérek eliminálása, a közgondolkodást meghatározó értelmiségiek terminálása volt. Ezzel sikerült szétzilálni a közös koordinátarendszereket, mindent relatívvá tenni, és ezzel a kádári hatalom elérte, hogy 56 után a magyaroknak ne legyenek közös gondolataik, ezáltal nem is fognak szerveződni.
A 89-es rendszerváltás volt az a közös gondolat, ami összekötötte a magyar nemzetet, de azt is sikerült megszüntetni. Na ebben a helyzetben kell pártokról meg sokpártiságról beszélni. A magyar társadalom nem tud együtt gondolkodni, nem tud közös célokban gondolkodni, ez az öröksége. Erről az alapról indulunk, amikor sokpártiságról filozofálunk.

xsasha 2011.05.18. 18:49:30

@panelburzsuj:
Erre a kérdésre nem tudok válaszolni. A kormányzat politikusokból áll, akiknek feladatuk, hogy eredményeket produkáljanak, organizáljanak, problémákat oldjanak fel.
Arról meg vagyok győződve, hogy egy alkalmazottnak mindig szebb a lelkivilága és nyugodtabban is alszik, mint a tulaj, akinek a céget életben kell tartania és profitot kell termelnie. Ha ilyen felosztásról beszélsz, akkor persze biztos vagyok benne, hogy bárki, aki politikusnak adja a fejét, garantáltan jobban ismeri az élet mocskait, a megalkuvásokat és kényszereket, a politikában működő farkastörvényeket.
De mivel egy politikusnak szakmai követelmény érteni, hogy hogyan viselkednek az emberek, mik hatnak a döntéseikre, az érzelmeikre, stb, ezért biztos vagyok benne, hogy igen, felőlük jöhet az ország felemelkedése.

De továbbra is kérdezem, hogy a mai viszonyok között jöhet-e máshonnan a felemelkedés, a megregulázás? Az erkölcsileg általad magasztosabbnak tartott nép felől jöhet-e a felemelkedés, vagy az önmegregulázás?
És még egy kérdés. Az általad magasztosabbnak tartott nép nem ugyanúgy lop, csal, hazudik a maga szintjén, mint az utált politikusok?

xsasha 2011.05.18. 19:01:58

@inreallife:
Esetleg a társadalmi beállítódásokon lehetne változtatni, példának állítani a finneket, svédeket, a liberáliskodó bohócokat csomagban feladni Afrikába, és az oktatást mint értéket közvetíteni a gyerekek felé a kötelező rossz helyett, és talán nem is nézne ki olyan szarul a helyzet.

panelburzsuj 2011.05.18. 19:10:51

@xsasha:

Te nem olvastad el az eredeti kérdésemet. De attól még megtoldom egy újabb megjegyzéssel:

3. A tulaj-alkalmazott reláció hamis: a politikus egy vonással sem formálhat több jogot az országra anak "tulajdonosaként" tekinteni, mint az ország bármely lakója.

xsasha 2011.05.18. 19:22:58

@xsasha:
A fórumozásaim kezdetén, még a korridor.hu-n lettem figyelmes arra, hogy vitapartnereim egy része számomra teljesen furcsán viselkedik. Egy rakás kérdésben nagy egyetértésben borultak össze verbálisan, pedig számomra teljesen nyilvánvaló volt, hogy elbeszélnek egymás mellett. Később abba az irányba mentek el vitáink, hogy az egyes érveléseiket próbáltam kibontani, és összevetni egymással. Viszont azzal kellett szembenézzek, hogy amikor teljesen egyértelműen rámutattam, hogy milyen távol állnak a gondolataik, az érveléseik egymástól, akkor még inkább összezártak. Akkoriban még nagyon kezdő voltam, és leginkább magamat sem értettem pontosan, hogy mit miért gondolok, de ekkor kellett először megértenem az érdekorientáltság problematikáját és a jobboldal széttartásának okait. Ekkor kellett felfedeznem, hogy a baloldal egy jelentős részénél a mögöttes gondolkodás dominál, ami sokkal sikeresebb, eredményorientáltabb az elvorientált, széttagolt jobboldalhoz képest. A folyamat végül egyértelműen világított. Az elvi baloldal elsikkadt, a Kis Jánosok háttérbe kerültek, és jöttek helyükbe Kóka Jánosok.

A társadalmi problémáink jelentős részét ebből kiindulva véleményem szerint a mögöttes gondolkodás elterjedése okozza. Ezt nevezem én érdekorientáltságnak. Amikor nem valami miatt cselekszik az ember, hanem valaminek az elérése céljából. A bizalommal való visszaélés, a minták ismeretével való visszaélés, a motivációk elhazudása és a mérhetetlen hazugság. A szocialisták, akik sosem voltak szocialisták, legfeljebb néhány kirakatemberre aggattak rongyokat. A liberálisok, akik sosem voltak liberálisok, és a gyereküket a legkeményebb nevelés és oktatása mellett buzdítják a fiatalokat a birkaságra, ostobaságra, szánalmasságra, tehetetlenségre, alkalmatlanságra, impotenciára.

xsasha 2011.05.18. 19:25:31

@panelburzsuj:
De a tulajdonosnak kell biztosítania, hogy legyen bevétel, hogy fizetést tudjon adni az alkalmazottnak, hogy munkát tudjon adni neki, hogy befizesse a járulékait. A tulajdonos felelőssége, hogy gördüljön az üzlet - én nem a tulajdonlással állítottam párhuzamot, hanem a működtetés felelősségével.

Mi volt az eredeti kérdésed? Mert szerintem elolvastam.

xsasha 2011.05.18. 19:40:42

@panelburzsuj:
Ha a politikus tulajdonosa lenne az országnak, akkor ráadásul sokkal jobban odafigyelne rá. Akkor garantáltan nem termelt volna a ballib 80%-os államadósságot, ha az ő tulajdonukról lett volna szó. Szóval szerintem nagyon elavult az a koordinátarendszer, amiben szemléled a politikai kérdéseket.
Ez elsősorban nem kritika, hanem egy észrevétel akart lenni. A probléma nem veled van, hanem azzal a szemlélettel, amely elterjedt országszerte.

nyünyüge 2011.05.18. 20:01:49

Az élet apró örömei:

Hatalmas sikert aratott a nemzetközi sajtóban a Gyűrűk Ura köré épített szerdai katasztrófavédelmi gyakorlat. Az eseményről szóló hírügynökségi hírt egy délután tett internetes keresés eredményei szerint több száz netes lap vette át szerte a világon.

Egyebek mellett a Washington Post, a San Francisco Chronicle, az India Times és a Forbes weboldalán jelentek meg hírek a gyakorlatról. A hír vezető helyen szerepelt a theonering.net című rajongói oldalon is.

bariga 2011.05.18. 20:30:28

azért az elég nagy baj, hogy most, amikor rossz a költségvetés helyzete és minden féle ijesztő megszorító ötletek látnak napvilágot, Matolcsy úr lapít, mint szar a fűben(azt hiszen jól idéztem Kövér urat, aki a Parlament elnöke amúgy). Matolcsy nem egy egy magánember, aki titokban, otthon, vagy akárhol csinálhat valamit, vagy nem, hanem egy miniszter, akinek kötelessége a megbízóit, a népet tájékoztatni. Valami egyműködési humbuk még a falakra is ki van akasztva, vagy tévednék? Kormányozni meg a kormánynak és a miniszterelnöknek kellene, ami pl. azt jelenti, hogy nekik kellene megvitatni és benyújtani a törvényjavaslatokat. Nem is tudtam, hogy Lázár, meg a Balsai kormánytagok. Ideje lenni a talpára állítani a dolgokat!

xsasha 2011.05.18. 20:38:43

@panelburzsuj:
Emlékszel, a múltkor majdnem sikerült elmakoveczesíteni téged? :-))) Akkor egy nagyon fontos dolgot kihagytam. Magyarország sakknagyhatalom is volt, és ma is olyan játékosokat ad, mint Polgár Judit, Lékó Péter, Rapport Richárd. Lélekszámhoz viszonyítva még ma is a világ élmezőnyében vagyunk!

Onnan jutott eszembe, hogy olvastam, a mi János vitézünk szeretett sakkozni. Persze az számára sose derült ki, hányszor hagyták győzni, mert nem túl magasról nézte a játékot. Kádár egy viszonylag kevéssé okos, de koncepciókkal rendelkező ember volt. A krumplileves az legyen krumplileves. A sunyi Rákosihoz képest nyíltan egyszerű ember volt.
Ez volt az alapja annak a kettős hatalom kialakulásának, ami a mai napig is jellemzi a baloldalt. Egy olyan ember kezében volt a vezetés, aki kifejezetten puritán ember volt, viszont a gondolkodásmódja elég könnyen kiismerhető volt. A sakkban ez nem segít túlságosan. De a hatalom irányításában sem. Kialakult körülötte az a hatalmi hálózat, amely ujjgyakorlatként végeztette Kádárral a nekik megfelelő intézkedéseket. És Kádár azt hitte, mint a sakkban, hogy ő irányít. Ez gyakorlatilag a mögöttes gondolkodás uralkodóvá válásának evolúciós melegágya volt, a legvidámabb barakk speciális rendszerének egyik leglényegesebb alkotója.
Én személy szerint nem tudok Kádárra haragudni, akármennyire is kádárrendszerezek. Mert Kádár volt az előző rendszer Medgyessyje. Ha ezeket nem látjuk, elég nehezen tudjuk értelmezni a rendszerváltásunk nehézségeit, pontosabban azt, hogy nem történt meg a rendszerváltás. A rendszerváltók árnyékra ugrottak, a pálcán kidugott pulcsit harcolták le elégedetten, és elég későn jöttek rá, hogy akit kerestek, az még a sarok mögött van.
Mit gondolsz erről?

bariga 2011.05.18. 20:39:18

egy szegény, amúgy szimpatikus valami bence nevű fiatalember próbáléja Olgának magyarázni a vonalkódot a Viktor levelén. Nem is tudtam, hogy van új törvény, amely szerint az adataimat vonalkóddal lehet tárolni. Ez már tényleg utópisztikus. Én csak kapkodom a fejemet, minden megtörhénhet?

lüke 2011.05.18. 20:48:58

@bariga: biz`a, hali
a Mutualité fr bztosító 30-s évek óta által használt - egész NY-EU-ban elfogadott- 6 jegy születési,+ 4 jegyü
szem számot törölték és -Solyom L. állampolgári kezdeményezésere, adatvédelem miatt- TAJ-ra tették
majd lehet EU-san harmonizálni

lüke 2011.05.18. 20:54:51

@nyünyüge:
NYT még nem, ott csak Kahn van

bariga 2011.05.18. 20:57:28

@lüke: szia! na most ebből egy kukkot sem értek, OK a TAJ számot viszont csak orvos kéri és nálam van. Ezt a kódot ki és hol tárolja, van nálam erről valami igazolás, tudom ellenőrizni mit és kinek mutatat? Talán majd Ordi tudja a válaszokat

lüke 2011.05.18. 20:59:52

@bariga:
azt is örzik,OEP, mutatja is, hogy él-e
az orvosnál is és a patikában is
( de nem uniós szabvány a TAJ, ezt is majd harmonizálni kell)

Gomezke 2011.05.18. 21:00:39

@Ventura Blvd: Belézek a kristálygömbbe: Az eddigi tapasztalat azt mutatja hogy választások előtt lazítunk kicsit a szíjjon és különböző kreált statisztikákkal igyekszünk elhitetni magunkról hogy mi jó srácok vagyunk, és különben is már túl vagyunk a nehezén és köszönjük nektek és blabla... Azt hiszem ezúttal másképp lesz. Szerintem megpóbálják erőből venni az akadályt. Mert ugye egy futóversenyt meg lehet nyerni úgy hogy te vagy a leggyorsabb, és úgy is hogy teszel róla hogy mindenki más lassabb legyen nálad. Egy masszívan ellenőrzött médiával, néhány frappáns lejárató kampánnyal, egy kampánypénz-keret módosítással, és ha kell néhány utolsó pillananatban beszúrt új kormányrendelettel megvalósítható a második verzió...
De folytatva a Te sajnos nagyon is valóságos életképedet (bár a valóságshow-tól elhatárolódnék sajnos tömegbetegség). Nos másnap hajnalban felkelve kiheverik a neuronjaid a kiszavazást, és az inteligens mosóport. Elmerengsz rajta hogy ez egy élhetetlen világ. Mármint a való(di). Ezért is nézted este a másikat. Meg azért mert felelősebben gondolkozol mint a pénzügyminiszter, ezért nem szervezel programot estére. Megterhelné a büdzsét. Elmélázol rajta hogy el kellene zavarni ezeket a kóklereket, felelősségre kellene vonni őket a döntéseikért, és meg kellene téríttetni velük azt a temérdek kárt a mit okoztak. Aztán kezd hatni koffein. Rájössz hogy a szabályokat ők írják. Hogy felelős nincs. Soha. Semmiben. Inkább megszeméllyesített fogalmak: a "PIAC" , az "ÁLLAM", a "BANKOK". Ők tehetnek mindenről. De érzed nap mint nap a közérzeteden hogy ez így már sokáig nem mehet. Igen ám! Csakhogy fotelforradalmárok lettünk, és még annak is megosztottak. Bebizonyítottuk fényesen Öszöd után. Annyi veríték árán van körülöttünk az a kevés amink van, hogy nem kockáztatunk. Behúzzuk a nyakunkat és bízunk a képzeletbeli teknőspáncélunkban. Így telnek el napok, hetek, hónapok. Gyakorlatilag immunissá váltunk a Mol szerdai áremeléseire, nincs nagyobb hírértéke mint Aigner Szilárd prognózisainak. Lomhán próbáljuk követni a térfogatszámláló gázóránkon átfolyó MegaJoule-okat, várva hogy Ukrán barátainkra mikor kenik rá a következő emelést. Kötjük meg nap mint nap az újabb kompromisszumokat az élet minden területén. És tudjuk, érezzük: nem lesz jobb! A megosztottság olyan mély, az emberek annyira elszigetelődtek egymástól hogy egy alulró induló változást én elképzelhetetlennek tarok jelenleg. Én már csak a személyes "lázadásban" hiszek. Keresem azt a potenciális befogadó országot ahol a gyermekeim legalább az esélyt megkaphatják arra hogy ne váljon belőlük hozzám hasonló kiszolgálatott, megkeseredett rabszolga. Ha sikerrel járok akkor számomra a következő választás, és annak eredménye csaknem közömbös. Ma nem, akkor... ebbe nem merek belegondolni.

nyünyüge 2011.05.18. 21:03:33

@bariga:
és adataid mellé tárolni lehet azt is, mi a véleményed a szociális kérdőívben feltett álkérdésekről és ezt van-e kedved megosztani pártunkkal, kormányunkkal.
--
Egyébként az a szimpatikus, okos fiatalember éppen azt is képes volt mondani, hogy ha egy rokkantnyugdíjas új módszerekkel történő felülvizsgálata szerint nem felel meg a rokkantsági kritériumnak, akkor az egyértelműen azt jelenti, hogy az illető szimulált vagy okiratot hamisított (orvosokkal együtt vagy anélkül).

bariga 2011.05.18. 21:11:45

@nyünyüge: ez az egész rokkant-és korkedvezményes nyugdíj kérdés sokkal bonyolultabb. Azt még kevés érvelésben hallottam, hogy ez tulajdonképpen már lassan húsz éve olyan bújtatott munkanélküli segély. Mert elküldték az embereket azért, mert nem volt munka, megszünt, tönkrement a cég, vagy privatizálták, lehet még sorolni. Most ezeket az embereket visszamenőleg büntetni elég csúnya dolog.

nyünyüge 2011.05.18. 21:26:48

@bariga:
szerintem is csak azokat szabad, pontosabban azokat kell büntetni, ahol egyértelmű csalás, okirathamisítás történt. Ott persze az orvossal együtt.

jjulie 2011.05.18. 22:06:35

nem tudja valaki, a matolcsy tényleg erősen kancsal?

aszekelyek 2011.05.19. 08:46:58

@vinczej: '006 -ban döbütgözz a hazdaság, semmiféle kényszerintézkedésrúl szó sem volt, akkor még elég sok juttatásuk megvolt, amit a mi ferink és kormányai sorra el is vettek a rendőri állománytól egyetlen peták fizetésjavítás nélkül vagy túlórapénz kifizetése nélkül. Nem mertek a nyugdíjhoz nyúlni, mert akkor ki a nyavalya verte volna a népet, amely a kormány távozását követelte? Megélhetési válságba sodorta a szakmát, az tény. Az adók, árak nőttek, a bér nem és egyre fogyott a zuschlag is, már a pótlékok.... Mert azt jelenti.., ruhapénz, pld a hideg kajajegy,... cafeteria, hogy értsd..., minden de minden le lett fosztva a rendőrségről, kivéve ezt. Ezt csak nyögje az Orbán. Ki volt ez találva. Gondolod, hogy nem pénzügyi okból nem volt annyi rendőr, amennyi kellett volna? RAjtuk spóroltak, nem kóka cégein. AHeves megyét konkrétan bedöntötték. MA reggel hallottam, miféle óriási kifizetetlen, milliárdos szenyákat kapott az utódja. Ingatlan vagyont kell értékesíteniük, hogy kóka 280 millióját kifizessék, amit bíróság ítélt meg nekik egy befejezetlen informatikai investmentre. Plusz a hospinvest adósságai és még sorolhatnám. Erre kéne válaszolniuk. Miért nem a rendőrségre költöttek? Anélkül, hogy a jövőbeni kormányra hagyták volna az egész cirkuszt. Ebből az is kiderül, hogy a szocik már 2006-ban is tudták, a nyugdíjkassza nem fogja elbírni azt a túlterhelést, amit ők semmiért nem kezdtek el lassan finomítani. Meg a bíróság által kifizetésre kötelezett 2004, 2006-os elmaradt pénzeiket. Lázárnak igaza volt, tervezték de helyette másképpen fosztották ki őket. Összegezve, minden konfliktust ráhagytak az Orbán kormányra. Mindenki más nyugdíjához hozzányúltak eközben. Ennél nyilvánvalóbb nem is lehetne, hogy a rendvédelmet szándékosan akarták a kormány ellen felléptetni. Most nem az Astoriánál veretik a jobboldalt, hanem a lekenyerezett és hülyére vett rendőrséggel, a parlament előtt.

aszekelyek 2011.05.19. 08:56:37

@panelburzsuj: nem, az adóelkerülőket szólítom fel a tisztességesebb adófizetésre. Szövegértés egyes, leülhecc. :) Amennyit bevallasz az után fizeted a %-ot. Nem állami szektorban. Nem ám! A bevallás összegén kell javítani, hogy kijöjjön az az összeg, amire szüksége van mindannnyiunk költségvetésének. Nem továbbra is elvárni mindenki mástól , hogy az viselje a terheket. Elképesztő összeget , milliárdost, hallottam tegnap a rádióban, mennyi adóvégrehajtás van folyamatban és mennyire kevésnél van esély tényleg behajtani,. mert az volt a kirívóan közösségellenesek kedvenc szokása, hogy már megszüntették rég a cégeiket és másikat, meg másikat csináltak. Ez lehet, hogy törvényes de nem etikus. Túl sok a gyurcsánymorálos illető ebben az országban. Azért hiányzik ennyi meg nem fizetett és be nem hajtott adó. Azt is írtam, mindenki magán kezdje el ennek a felszámolását. Másképp nem lehet előrébb jutni. Védjen meg a rendőr és gyógyítson az orvos de adót azt nem akarok fizetni rendesen.... ez a rossz mentalitás. Magaddal cseszel ki, ha ezt csinálod. Csak sokan nem jutottak el erre a gondolatra. Konkrétan az államadósság erre az évre fizetendő teljes összege elhangzott, amikor az adóhiányt taglalták a rádióban. Szép, nem? A többi meg nyögjön és fizessen.

aszekelyek 2011.05.19. 08:59:26

@a-kis-herceg: Nem ők csinálták, ugye az egyest, a bkv-ban folyton ordított a kisfiúcska, hogy ezt nem szabad!, székely Gábor meg nem ért rá vele foglalkozni, de mesterházy igen, akire átruházta a jogkörét demszky. Erről is a zorbántehet, a patás. Hogyne. Busz se kell, minek?. Csak használnák a tömegek és járna. Nem kell úgy elkapatni őket?

aszekelyek 2011.05.19. 09:02:20

@nyünyüge: jóval lejjebb volt, amikor visszadobták a nem korrekt adatokat, a feriéknek az únióból, hopgy na mégegyszer....Meg az, hogy elmarasztalták drazsét és ezután kinevezte őt gy.f. igazságügyi és rendészeti miniszternek....ne izgulj, azt mondja a barátnő, hogy felfelé buknak Németországban is az ilyen alakok.

panelburzsuj 2011.05.19. 09:11:48

@xsasha:

Azt gondolom, hogy egy meglehetősen laposka és kiforratlan önigazolási kísérlet részedről.

panelburzsuj 2011.05.19. 09:27:08

@aszekelyek:

First of all: aki a te szókazlaidból bármi éertelmet is képes kibányásznyi, az elszántságból csillagos ötös, de szövegértésből is minimum hármas.

Ketteske: semmi msát nem csináltam, mint megismételtem a tételeted. Legelőször erősítse meg a kormányzat az adózási fegyelmet, és csak azután variáljon az adófajtákkal és adómértékekkel.

És rámutattam, hogy ez a kormányzat (is) pont fordítva csinálja. Biankó kedvezményeket ad, aztán a kieső összegeket utólag próbálja kiverni a legkevesebb kockázatal nyúzhatóakból.

Miből állt volna például azt mondani, hogy csak akkor léphetnek át a magasabb jövedelműek az egységes 16 százalékos sávba, ha nincs nyilvántartott hátralékuk, és átestek egy adóellenőrzésen és vagyonosodási vizsgálaton?

Valamit valamiért.

xsasha 2011.05.19. 12:02:44

@panelburzsuj:
Elképzelhető. Szerinted mit látok rosszul?

panelburzsuj 2011.05.19. 16:09:45

@xsasha:

Majdnem mindent rosszul látsz, de vigasztaljon, hogy ez azt sejteti, hogy rendszerben gondolkodsz. Csak éppen az adott téma vizsgálatára alkalmatlan rendszer választottál (vagy koholtál) ... :)

Két tévedésedet azért kiemelném, mert pilléreknek szántad őket.

Az egyik az érdekelvű-értékelvű steril szembeállítása, a másik Kádár személye. A kettő összefügg.

Kádár maga vegytisztán értékelvű ember volt: vaskezű kommunista osztályharcos, aki megjárta több rendszer börtöneit, elárulta több harcostársát, és elárulta a hazáját is azon elvek sikerre viteléért, amelyet magáénak tudott. Ha voltak is személyes motivációi, azokból szinte semmit sem hagyott eluralkodni magán, teljesen egybeforrt a "mozgalommal". Kádárt pancser, kedélyes, kissé butuska bácsinak látni és láttatni: több mint dillettáns történészkedés.

A Kádár-rendszer (és a teljes békatábor...) kudarca pont az értékelvek túlhajszolásából következett be törvényszerűen. A kommunistákat nem a mennyei, hanem a földi paradicsom igézete fűtötte: hogy sikerül a nyomorgókból "szocialista embertípust" kovácsolni, ha sokan beledöglenek is közben a nagy szent menetelésbe ...

A nyolcvanas évek végén nem a kommunisták vonulatak rejtekbe, hogy tovább manipulálhassák a népeket, nem is az addig elnyomottak győztek, hanem a legfőb tartóoszlop gazdasági kidőltével az egyes kommunista rendszerek belső szemetje került hatalomra. A szerencsésebb országok azóta nagyjából már kiforrták már magukból ezt a seprőt, a balkánibbak még hurcolják magukkal.

Mint pl. a mi kis hazánk.

(Rövidebb, de durvább képem is van: a komcsik alatt kitermelődött sunyi, önérdekű, sóvár, rövidlátó "értelmi szolgahad" nem egy kivágható tumorban tömörül, hanem az egész népességben és országban mindenhová "áttevődött". De ezt a hadd ne fejtegessem tovább.)

xsasha 2011.05.19. 17:58:25

@panelburzsuj:

Én nem látok ellentmondást abban, amit te írtál, és amit én Kádárról. Kádár szerintem is elvhű kommunista volt, egyáltalán nem tartom kedélyes bácsinak, hanem primitív logikák alapján koncepciót alkotó embernek neveztem. De éppen ezért lehetett igaz a kettős hatalom rendszere.

Nem lehet megfeledkezni arról, hogy Kádár puritán volt, és a maga keretei között tisztességre hajló ember. Az AVH-t nem Kádár szervezte és a propaganda rendszert sem, ő csupán hallgatólagosan járult hozzá a rendszer sikerének érdekében. Akik ezt a rendszert átlátták és üzemeltették, azok a háttérből irányítottak, és olyan tanácsadókon keresztül "motiválták" Kádárt, mint pl. Aczél.

A további fejtegetéseiddel kapcsolatban meg ismételten nem tudok ellentmondani. Hasonlóan látom.

xsasha 2011.05.20. 16:13:31

@xsasha: @pug406st:
portfolio.hu/gazdasag/penzugy/kedden_bejelenthetik_180_forinton_rogzitik_a_frankarfolyamot.149808.html

Szóval ezen el kellene kicsit gondolkozni. Mennyire érdemes a média hisztijén pörögni, mert ha kicsit agyal az ember, és van némi köze a politikához, akkor talán felesleges a hiszti átvétele.
süti beállítások módosítása