Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
máj 30
22:37

Telefonon beszélek egy kollégámmal, mesélem neki, hogy ma délután - miután elolvastam egy hosszú cikket az egyik napilapban - paradicsomokat és paprikákat karóztam-kötöztem. Kedvesen szörnyűlködik, s idézi egy közös ismerősünk népszerű mondását: „minek olyannal bajlódni, ami a Tescóban is kapható”. Aztán beszélünk kicsit arról a cikkről, amely elképesztően szervilis, s amelynek olvasása közben folyamatosan fejemben motoszkált egy mondat Orbán Viktortól: „a szolgalelkűségnek soha sehol még más jutalma nem volt, mint a szolgaság". Amikor már valamennyire kimérgelődtük magunkat, meglepetésemre ezt mondja: „tudod, néha tényleg megértem, hogy ilyenkor miért inkább a paradicsomokkal foglalkozol”.

(Fotó: Népszabadság)

A bevezető történetnek csak áttételesen van köze – de van köze - ahhoz, amiről ma írni szeretnék. Sokan kérdezgetik, vajon mi lehet a jelentősége annak, hogy a kutatások szerint az emberek közel fele ma nem talál magának pártot. Tényleg itt van az új többség, amely felforgatja a magyar politikát, vagy csak a szokásos ciklus közepi visszahúzódás, elfordulás jelei látszanak, de amikor eljön a választás napja, a szavazók többsége majd úgyis az ismert étlapról választ magának?

Új többség természetesen nincs, mert a politikában (is) csak az játszik, aki a pályán van. Amíg nem jelenik meg olyan politikai erő, amely magához vonzhatja a kiábrándultak szemmel látható részét, bármekkora is a létezővel, az eddigivel szembeni bizalmatlanság, felesleges változásról beszélni – ebben az értelemben az apátia egyelőre inkább stabilizál, semmint felforgat. A magyar politika elmúlt két évtizedét meghatározó két pártnak, a Fidesznek és az MSZP-nek ráadásul nagyon sok eszköz áll a rendelkezésére ahhoz, hogy bármilyen új kezdeményezést elfojtson. Ebben még – minden éles rivalizálás ellenére - az érdekeik is azonosak: a kutatásokban tapasztalható választói elfordulásnak csak akkor lehet politikai következménye, ha lesz alternatíva, ha meg tudnak jelenni új szereplők a politika piacán. Márpedig a kapun belül lévők birtokolnak számos olyan dolgot, amellyel a veszélyes potenciális riválisok a nulladik kilométerkőnél nem rendelkeznek: hatalom, információ, pénz, szervezet, politikusok. Ezek egyike-másika ráadásul arra is alkalmas lehet, hogy inkább ne is rendelkezzenek...

Ha ma kellene válaszolnom tehát arra a kérdésre, hogy a magyar politika a változatlanság vagy a megújulás felé tart-e inkább, a tapasztalatok és a racionális megfontolások alapján az előbbit tartanám valószínűbbnek. De... Nehéz ezt pontosan kifejtenem, mert egyrészt leírhatatlannak gondolom az elemzői megérzéseket, másrészt pedig könnyen lehet, hogy ezen a ponton a személyes várakozásaim befolyásolnak. Mégis azt gondolom, hogy amit ma látunk, többé-kevésbé megtévesztő. Látszólag hosszú távra eldőltek a dolgok, a kormányoldalon példátlan a fegyelem és a stabilitás, az ellenzéki térfélen pedig minden súlyos gond ellenére az MSZP megkerülhetetlennek tűnik. Tényleg nagyon úgy néz ki, az elmúlt évek sok apró változása csak arra volt jó, hogy a lényeg ne változzon: a hatalmi konstrukciók, az évtizedes politikai-gazdasági építmények az egyik oldalon minden korábbinál erősebben állnak, a másikon pedig egy súlyos vereség után lassan újraépülnek.

Nem fogok borzasztó történelmi analógiákkal operálni, napokról írni, amelyeken még senki sem tudta, hogy másnap birodalmak enyésznek el, vezetők buknak meg, viszonyok változnak meg, új politikusok emelkednek fel. Mégis meglepett (és igen, talán csalódott is) lennék, ha a következő években nem jönne el ez a nap.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr352944704

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ezek egyeztetnek 2011.06.01. 19:28:35

 Már-már félhettünk attól, hogy minálunk a politikai oldalak, kormány és ellenzék között a fizun kívül nincs egyeztetés, meg hogy nincs kontinuitás a kormányzásban.Hát van, kérem szépen, és mi észre sem vesszük.Miután magunkévá tettük a MOL-t, meg...

Trackback: valami változás 2011.05.31. 08:25:33

re: Török Gábor (dicséretes) optimizmusa http://torokgaborelemez.blog.hu/2011/05/30/368_az_uj_tobbseg   "apátia egyelőre inkább stabilizál, semmint felforgat" az apátia mindig stabilizál, ill. bocs, ez csak az uralkodóosztály nézőpontj...

Trackback: Kétharmados karantén 2011.05.31. 02:34:14

p { margin-bottom: 0.21cm; A cím értelmetlennek tűnhet. Adott egy párt(szövetség), amely a Parlamentben kétharmaddal rendelkezik. Óriási fölhatalmazást kapott, akár új alkotmányt is konstruálhat (meg is teszi), akár az egész közjogi rendszert átszabhat...

Trackback: II. Orbán-kormány tíz legrosszabb intézkedése 2011.05.30. 22:53:32

Múlt héten bemutattuk az elmúlt egy év 10 legjobb intézkedését. Már akkor ígéretet tettünk rá - és mi mindig betartjuk az ígéreteinket - hogy megmutatjuk a 10 legrosszabbat is. Most nem mutatjuk be újra a kiválasztás kereteit, de aki tudni szeretn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszekelyek 2011.06.01. 20:10:21

@Kotkodus: Majd ha a bíróságok olyan szinten lesznek, amilyenen a húsz év alatt sosem és ez bizony a kanyarban van:) , akkor . No és azért nincsenek a rendőri vezetők ott, ahol a helyük, mert - bírói ítélet van róla, hogy ellehetetlenítették szándékosan a felelősök megállapítását a bíróság számára. Mindet nem lehet egyszerre kirúgni:) pedig szívesen megtettem volna. Sor majd kerül azért mindenkire. Anarchiának és törvénytelen megoldásoknak pedig nem vagyok híve. Nem állami rendfenntartásnak sem. Bár a rendőrség most is bizonyítja, tisztelet a kivételnek, hogy kicsodák.

jjulie 2011.06.01. 20:16:19

@aszekelyek:

namivan banyesz, elküldted a helyes címra is a reggeli hányásodat, változtat a pszichiátered a gyógyszerezéseden, vagy neked már mindegy?

aszekelyek 2011.06.01. 20:16:45

@waszabi: Úgy is van , a biológia egy áltudomány. Emberek találták ki.... Nagyon röhejes vagy.

@xsasha: Érdekes, hogy nem fogják fel sokan, a sok kicsi korrupció összeadva egy nagy, büdös korrupt ország. Ahol a sok kis korrupt, mind a közösből tépné ki a részét. Minél nagyobbat.A másiktól meg elvárja, hogy ne legyen korrupt. Magától nem.

jjulie 2011.06.01. 20:20:46

@bigapples:

nemnem bigi, ott van ez elbaszva, hogy nincs két teljes körgyűrű a város körül, nem tudod az melyik sovén csapat sara?

az pedig hogy felépült ez a város ahova össze szokta trombitálni a felcsuti csikótojás a parasztjait, az melyik sovén csapat sara?

aszekelyek 2011.06.01. 20:23:29

@Kotkodus: @jjulie: tőled eltiltott.MA a pszichológussal randiztam. Az nem ugyanaz.:) Megbeszéltük, hogy valszeg egy feldolgozatlan traumával küzdesz és ezért vagy ilyen regresszív állapotban. Értsd, a copfhúzgálós 5 évesek problémakezelési szintjén. :) neked is szép estét vén fütty:) Mondtam neki, hogy mindig biztatlak, csajozzál be végre. :) Légy inkább férfi.

megszűnt 2011.06.01. 20:27:40

@xsasha:
Engem ugyanúgy érdekel a Te véleményed, mint másoké és többet megértek belőle, mint itt bárki, hiszen amiket mondasz, a jobboldalról, az nekem nem újdonság, naponta hallom idehaza.

xsasha 2011.06.01. 20:29:43

@panelburzsuj:

Elmondom, én mivel foglalkozom.
Képzeld el azt a helyzetet, hogy bent ül a teremben két informatikus, egy könyvelő, két közgazdász, egy erősáramú mérnök, meg még 5 másik ember különböző szakterületekről. Nekem ezen a megbeszélésen el kell mondanom, hogy miről fog szólni a projekt, és van rá fél órám.
Tegyük fel, hogy sikerül megoldanom ezt a kis feladatot. Nagyjából el tudod képzelni, milyen jellegű dolgokat mondhattam? Nyilván el.

A megbeszélés után van egy hetem, hogy egyenként leüljek beszélni az informatikusokkal, külön a pénzügyi területtel, külön az egyes szakterületekkel.
Nyilván azt is el tudod képzelni, hogy ezek a megbeszélések mennyire mások lesznek, mennyire el fognak térni egymástól.

Aztán képzeld el, hogy amikor leülök a stakeholderekkel, tulajjal, és átbeszéljük a projektet. Szerinted ez mennyire fog az előzőekhez hasonlítani.

És végül be kell mutatni a projektet az alkalmazottaknak.

Mit gondolsz, az egyes mondanivalók, az egyes beszédek mennyiben fognak különbözni egymástól? Jó-e az, ha különböznek? Meg lehet-e oldani, hogy ne különböző dolgokat mondjál az egyes beszédeken?

xsasha 2011.06.01. 20:33:56

@aszekelyek:
Yep!
Ez a lényeg!
Ez az elcseszett kádári örökségünk.

jjulie 2011.06.01. 20:34:24

@xsasha:

akkor te valami féle autista lennél, bizonyos készségeid exrák, mások meg kissé fogyatékosak, az utóbbiakat itt mutatod be?

aszekelyek 2011.06.01. 20:34:33

@Kotkodus: Nem tagadták le például , hogy ha kapnak kétharmadot, új alaptörvényt is csinálhatnak akár. Nem hangzott el olyan, hogy ki akar itt bevezetni., pardon, új alaptörvényt alkotni a parlamentben... Az viszont igen, hogy nagy felhatalmazás, nagy változások. Implicite az alkotmány is nagy és rég halasztott változás. A többi is. Nem mondták, hogy a mutyizott nyugdíját is mindenki érezze a zsebében nyugodtan. A ledolgozott sok év után járót meg nem akarja senki sem megkurtítani. Ez a nagyon nagy többsége a nyugdíjasoknak. El is különítették. Garancia erre volt. Aki kicsit képben volt, tudta, hogy nem fog hasonlítani sem a szocik terveire a magánnyugdíj pénztárak megoldandó problémájának megoldása. A teljesen fogalom nélküliekkel persze megetethetik, hogy semmit nem lehetett előre tudni. Nem a fenét nem. Nem cáfoltak semmit, amit az akkori kormánypárt, mint rémisztgetést bedobott, hisz ők is tudták, hogy az lesz az első, hogy média és új alaptörvény, meg helycsere és lekapcsolása a megfogható, nem érinthetetlen bűnözőknek. Nekem mondjuk kifordul a belem, hogy mindet eleresztik a bíróságok... Akkor ki a franc lopta szét az országot? Na ezt a jogbiztonságot kár siratni kedves LMP. Jogai a bűnözőknek vannak nálunk. A megkárosítottaknak nincsenek. Emberi jogaik is csak azoknak vannak...

megszűnt 2011.06.01. 20:43:17

@xsasha:
Most akkor miért vagy ideges? Mert nem hiszem, hogy ezektől a reakcióktól.@panelburzsuj: nem kell ennyire ragozni, fejtsd ki magad egyszerűen és kész.

aszekelyek 2011.06.01. 20:43:26

@Kotkodus: Nem hazudtak végig másfél-két évet. Olyan nagy az adósság, amilyen és olyan nagy az ellenszél, amilyen és olyan kicsi a mozgástér, amilyen. Szó nem volt egy pillanatig sem itt jólétről. Senkinek nem ígérték meg. Se más hülyeséget. Nem veszem meg ezt a dumát, hogy olyanok, mint az mszpszdsz . A megoldási terveiket az ismert nagy bajokra pedig nagyon bölcsen nem idő előtt kotyogták ki. Az sajnos, hogy a z igazságszolgáltatás nálunk olyan, amilyen. Volt, 2006-ban is és utána is. Hogy most kellett ennek a kormánynak rehabilitálnia és fizetnie a teljesen törvénytelenül meghurcoltaknak és megsérülteknek. A szegény idős hölgynek meg azt hazudták, aki nem is látta azt, mi volt itt, hogy " no one was tortured..., no one was shot.." .Nagyon utálom, ha visszaélnek az idősek hiszékenységével..... Biztosan nem ő találta ki egyedül ezt.....

jjulie 2011.06.01. 20:51:54

@knausz:

mond azt neki, hogy azt a 3000 szavas szókincset használja csak, ami az orbánnak is meghozta a két ikszet, azon eligazodik a szása is

a-kis-herceg 2011.06.01. 20:52:49

@jjulie: " felépült ez a város ahova össze szokta trombitálni a felcsuti csikótojás a parasztjait, az melyik sovén csapat sara"

jooo :))) az uj post erről szól

jjulie 2011.06.01. 20:53:27

@aszekelyek:

én lennék az egyetlen olvasód, banyesz?

aszekelyek 2011.06.01. 20:55:12

@vinczej: Csak lendvarnyú csőcselékezhet és fasisztanácizhat , mert az olyan jól áll neki. Csak az orvosokba törölhetik a lábukat a t. ballibek. Meg persze az is teljesen oké, hogy a fiúk a pusztából, nem tudják, mit illik.... a jelen kormányról. Csak az oké, hogy feri szerint az örföggel cimborál Orbán és az, hogy veres szerint azt is ellopná Orbán,.. azért nem adja elő a közpénzt.. az is oké, hogy beg fagyasztja a nyugdíjakat, mikor nem ő kormányoz,. VAlamint a fradi drukkereket megvádolni azzal, kollektíven, hogy ők támadták be a TV székházat. Hasraütve. A renőrökről meg annyit, hogy a TEK ezért van létrehozva. Mert olyan megbízhatatlanságot bizonyított a rendvédelem azon része, hogy kellett az ő megfékezésükre létrehozni egy gyorsan bevethető és megbízható alakulatot. Akikre számítani is lehet. Nem csak a FIDESZ verésben. A trágárság, mint lelkesítő eszköz , még jó is volt nektek az őszödinél. Most, ha valaki nevén nevez dolgokat, már fintorgás van? Nem nagyon magasan kvalifikáltak az urak és a szabályzatot is figyelmen kívül hagyva fenyegetőznek.

xsasha 2011.06.01. 21:08:30

@knausz:
Az a helyzet, hogy ezt a kérdést 20 féle képpen fel lehet tenni. És nagyon jellegzetesen változnak a válaszok a kérdés feltételének módjától függően.

Én úgy gondolom, hogy nagy hiba hagyni, hogy a gyerektámogatást fő megélhetési formaként használják, és fontosnak tartom a felső rétegek gyermekvállalási hajlandóságának növelését. A szülők súlyosan felelőtlennek mutatkoznak mind a legalsó, mind a legfelső szinteken. Ez már most is nagy társadalmi problémákat okoz. Ergo a válaszom: igen.

aszekelyek 2011.06.01. 21:12:12

@nyünyüge: Nem tantárgyak sehol. A rossz vicc sem, a gúny sem.

@jjulie: Nézd meg, ki mindenkinek válaszolok:D Sajnos több riválisod is van:)
@xsasha: Erre is rászoktatták a jónépet, mint a megélhetési bűnözésre..... @Akitlosz: Gondoltam, hogy te ezt válaszolod. Azon viszont csodálkozom, hogy ehhez senki egy mukkot nem szólt....:) VAgy nem is csodálkozom:DDDDD Másba, mindenbe belekötnek...persze. Az aszpartam állítólag rákkeltő. Nem vagyok szakember. Tehát lehet eső, lehet hó. A magyar libatenyésztőkről készült film, az egy erős példa volt Arra, amit mondasz. barátnőmmel is soká tudtam megértetni, hogy nem kellene elhinnie mindent , amit a tévében lát. Nem jönnek a marslakók valójában:) Az volt az érve, hogy de az igaz kellett legyen , mert ő azt látta és mondták is:) Mondom tévében? Igazat? A legritkább esetben. Pont ő szokott felhívni, megint mit hazudnak nekik a német tévékben... , Amiről pontosan tudja, hogy nem igaz és nem úgy, ha kicsit mégis. NAgyon kevesen tudják magukat kivonni ez alól az automatikus reakció alól, hogy ha a hírekbe betesznek egy kacsát, meg ne egyék... Itt liba volt de mindegy. A végén elismerte, igazam lehet, hogy azt érdekből forgatták és adták le, nem is tudni hol...

Mr. Waszabi 2011.06.01. 21:16:47

@aszekelyek: ezt Te állapítottad meg, én viszont nem ezt mondtam. Azt mondtam, hogy ez nem biológiai kérdés, abban az értelemben, ahogy Akitlosz levezette. Van az embernek akarata is, belátása, felelőssége és értelme is, hamár a biológiánál tartunk, és ez kimeredt a számításból. Ha valaki a tudományt arra használja, hogy a dolgok változtathatatlanságát igazolja vele, attól még nem a tudomány a buta, hanem az ember. Máskor azt értsed, amit olvasol, különben könnyen hülyét csinálsz magadból. Szerintem ez a röhejes.

megszűnt 2011.06.01. 21:18:12

@xsasha:
"A szülők súlyosan felelőtlennek mutatkoznak mind a legalsó, mind a legfelső szinteken. "

Egyetértünk.

xsasha 2011.06.01. 21:18:28

@knausz:
Idegesnek tűnök? :-)

Panelburzsuj abban ért egyet velem és herceggel, hogy az én véleményem nem számít. :-) De legalább végre megint egyetértenek, és nem vitáznak hülye szárnyvonalakon. ;-) Fontos ez a magyar politikának.

Elképesztő, mekkora különbség tud lenni egy-egy blog olvasói között. Ugyanúgy megvan a pártos megosztottság, de úgy látszik a blog szerkesztője és stílusa ilyen erős kulturális befolyásoló tényező. A szélsőségek ugyanazok, a medián teljesen más.

aszekelyek 2011.06.01. 21:18:39

@panelburzsuj: Rézgáliccal, mással nem. Bio volt az...:)

xsasha 2011.06.01. 21:20:13

@jjulie:
Ezzel most elgondolkodtattál. Melyek azok a képességek, amelyeket itt bemutattam?

aszekelyek 2011.06.01. 21:20:52

@waszabi: Nagyon sokaknál mindaz nincs meg, főleg a belátás képessége, tapasztalatom szerint.:)

megszűnt 2011.06.01. 21:33:54

@xsasha:
"Elképesztő, mekkora különbség tud lenni egy-egy blog olvasói között."

Igen. De azért itt többféle ember van, mint Árpádén, tehát jobban megtalálhatnád, ki az, akivel nem ütközöl. Hm?:) és akkor jobb lenne a hangulatod.

megszűnt 2011.06.01. 21:35:42

@jjulie:
Csak én szavaztam pártszimpátia alapján eddig? Ez akkor melyik ország választópolgárára jellemző, ha nem magyar mentalitás?

xsasha 2011.06.01. 21:38:24

@knausz:
Én nem hangulatért járok blogokra, hanem véleményütköztetésért. :-) Nekem arra nincs szükségem, hogy bólogassanak arra, amit mondok, hanem éppen a mondandóm gyengeségei érdekelnek. Érteni, látni akarom az emberek gondolkodásmódját. A valós okok itt járnak közöttünk, bennünk - miközben a politikusokat gyepáljuk.

megszűnt 2011.06.01. 21:42:25

@xsasha:
"Érteni, látni akarom az emberek gondolkodásmódját."

Nem akarok most dicsekedni, ne tűnjék úgy, de az én technikámmal a 10 év alatt, mely időtartamot mindketten a hátunk mögött hagytuk, az én neten való tartózkodásom gyümölcsözőbb volt.:)

ulrike (törölt) 2011.06.01. 22:19:48

@xsasha: Mondod, hogy "Én nem hangulatért járok blogokra, hanem véleményütköztetésért. :-) Nekem arra nincs szükségem, hogy bólogassanak arra, amit mondok, hanem éppen a mondandóm gyengeségei érdekelnek. Érteni, látni akarom az emberek gondolkodásmódját. A valós okok itt járnak közöttünk, bennünk - miközben a politikusokat gyepáljuk."

Gyorsan elolvastam a végétől pár kommentet visszafelé, s mit ad isten, beleakadtam egy másik ma esti kommentedbe: "Az összes, politikusokon számonkért bűnt elköveted. Csúsztatsz, hazudsz, mellébeszélsz, racionalizálsz, szakmaiatlan és buta dolgokat mondasz."

Ha ezt érted ütköztetésnek, akkor OK. Ha nem, akkor talán hitelesebbnek tűnnél, ha egy délután csak egyfajta credot vallanál.

Kotkodus 2011.06.02. 08:31:04

@aszekelyek:
1. nem azért nem mondtak megoldásokat, kormányprogramot, mert "okosan nem kotyogták ki"... most már nyíltan elmondhatnák és mégse... azért persze szép tőled, hogy a tudatlanságot fondorlatosságnak látod.
2. 2006-os zavargások pedig a fidesz "kötele". egyrészt - részben - ők szították, másrészt nagyon fel van fújva (láttál már francia tüntetéseket... kb. évente 2x...?). szerinted miért csak rehabilitáció történt? miért nem ítéltek el egy politikai v. rendőri döntéshozót? miért sunyulnak, ígéretük ellenére? ha belegondolsz te magad is rájössz a válaszra...
persze tőlem lovagolj csak rajta és hőbörögjél ezen a barátaiddal (pont azt fogod tenni amire beprogramoztak...)
3. az sem véletlen, hogy nem beszéltek előre részletesen azokról az ügyekről amiket említettél (médiatv, manyup, alkotmány, stb.). lehet ezt fondorlatosságnak nevezni, de alapvetően ez egy sunyi, de sikeres taktika volt. szerinted miért nem nevesítették ezeket az intézkedéseket? meglett volna a 2/3 ha megteszik? :)))
4. köszönöm picurkának a + jövedelmet (szja), de mi ezt családostul külföldön fogjuk lenyaralni... mint sokan mások... akinek ez jövedelemnövekedést jelentett, az eddig is mindent megvett amire szüksége volt. fogja ez élénkíteni a hazai gazdaságot?...
5. hol vannak a "LELKIISMERETI ALAPON" fidesz által befizetett végkielégítési különadók (emlékszel?)?
6. hol vannak a fideszes offshore bajnokok által hazahozott pénzek?
7. hogyan áll az országos "adósságcsökkentő alap", amit állampolgári befizetésekre hoztak létre?

na én ezt a "lelkiismeretet" érem tetten a fidesznél... pofázni, hajrázni, ígérgetni azt tudnak, de amikor hozzájárulni kell akkor mindenki lapul... széchenyi meg forog a sírjában...

üdv:)

Kotkodus 2011.06.02. 08:46:59

@xsasha: mivel már úgyis elindultunk ezen az úton, én csak reménykedem, hogy sikeres lesz.
nem örülök a visszamenőleges törvénykezésnek (szerencsére ab sem...), lenyúlt manyupnak, stb. és úgy gondolom, hogy a nagy elosztórendszerek reformját már régen el kellett volna kezdeni.
így nekem az az érzésem, hogy ahelyett, hogy az országot alapoznák, csak a saját helyzetüket betonozzák...
te úgy gondolod, hogy ezt azért teszik, mert hosszú távon szeretnének hatékonyak lenni, de mi lesz ha nem nyerik meg a következő választásokat? mindenbe beleszólnak, mindent blokkolnak és annak ellenére, hogy a nép másnak és másra ad "felhatalmazást" ők mindent szabotálni fognak (hazaárulás?)...

ezért mondom azt, hogy az első felelős kormány az lesz aki leül a mindenkori ellenzékkel az alapokat lefektetni. az hogy a 90-es években mit csinált az mszp az meg nem számít, hiszen az akkori mszp-sek egy része ma már a fideszben politizál...:)

ha tényleg az ország javát - és nem saját pártjuk javát - akarnák, akkor egyeztetnének a későbbi potenciális kormánypártokkal...

tibapó 2011.06.02. 08:52:38

@xsasha: Pont ugyanezt akartam én is megkérdezni a nagy unionistától. :)

tibapó 2011.06.02. 08:57:30

@parlamentarista: Ne keverd az áfát a jövedéki adóval!
Az áfa az tulajdonképpen többletértékadó, azért lehet a termelőknek (többletérték-előállítóknak) visszaigényelni a beszerzésük áfáját, így tulajdonképen csak a többletértékük után adóznak. Nos, és aki nem tudja visszaigényelni, az nem termelő, hanem fogyasztó. Ezért is mantrázom régóta, hogy persze, nem szabadna engedni az áfát visszaigényelni, csak beszámítani!
(Csak ennek bezavar az export, arra kéne kitalálni valamit.)

xsasha 2011.06.02. 09:56:26

@Kotkodus:

Szerintem a jövőbeni potenciális kormánypártok még nem ülnek a Parlamentben.

Érdemes lenne megkülönböztetned a sakkozókat a figuráktól.

A legnagyobb privilégiumokkal kezdik a felszámolást. Lefelezték a képviselői létszámot állami és önkormányzati szinten, nekimentek a köztudottan csalással szerzett kedvezményeknek, és talán a legkényesebb területnek, a rendvédelmisek kiváltságainak.

Ne felejtsd el, hogy közben EU elnökök voltunk, ami ugyan nem látványos, de sok erőforrást felzabáló tevékenység volt, és arra is gondolj, hogy egy terv végrehajtásához először a kereteket kell kialakítani - gazdasági és jogi kereteket. Ezek nélkül csak gyurcsányi ugrabugra lett volna.

A vezető és az okosok között az a különbség, hogy az okosoknak mindig van sok jó ötletük, mit kellene csinálni. A vezető meg tudja, hogyan lehet végrehajtani. Ha elgondolkozol ezen a különbségen, akkor szerintem egy újabb leplet ránthatsz le Orbánról magadban.

xsasha 2011.06.02. 10:01:48

@ulrike:
Mint az idézett mondat után írtam, nem csak személyeskedtem, hanem az egyes bekezdéseivel alá tudom támasztani ezeket az állításaimat. Parlamentarista pontosan tudta, hogy igazam van, és nem is válaszolt erre semmit. De te nem vetted a fáradtságot, és nem elég, hogy nem értelmezted az egész hozzászólásomat, csak egy mondatot kiragadtál, de nem is olvastál vissza, mire reagáltam.
De hogy válaszoljak is, igen, ezt gondolom ütköztetésnek.

Kotkodus 2011.06.02. 10:19:59

@xsasha: nem értek egyet veled abban, hogy a legkényesebb téma a rendvédelmisek kiváltságai lennének. szerintem sokkal fontosabb a közösségi közlekedés (máv, volán, bkv, stb.), az egészségügy, a nyugdíj és az állami apparátus reformja (részhalmaz érinti ugyan a rendvédelmet, de nem jelentősen), végül pedig a közoktatás.

1 év eltelt és még a kialakult elképzeléseket sem látjuk. csak a - fidesz által sokat kritizált - bajnai megszorításait vélem itt-ott felfedezni.

ami a "vezetőt" illeti, bocs de én nem hiszek "A vezetőben" és úgy gondolom, hogy egy modern demokráciában nincs helye az ilyennek. mindig gyanakvással tölt el amikor ezt a jelenséget tapasztalom. nagyon rossz út az, amikor 1 ember próbál "megmentő" lenni. isten óvja magyarországot a küldetéstudatos emberektől...

aszekelyek 2011.06.02. 10:22:09

@Kotkodus: Lassan mondom. hátha.... Minden releváns külhoni szakértői csoport jónak találta az irányokat és nem hisztizett, mert tavaly, a választás másnapján mindjárt a részleteket is nem közölték velük de azonnal. Pedig nekik, befektetők a pénzükről van szó. Nem csak szövegelni kell...:)) Itthon meg ezt tagadni politikai érdekből nem egy figyelemre méltó dolog. Papírforma. Tegnap is épp találkoztamegy ismerősömmel, akinek vagy ennyi esze van, vagy feladata terjeszteni, hogy úccse tudnak mást csinálni a FIDESZ-esek se , mint a gyurcsányék, Mintha ugyanazokkal a standarfekkel kéne dolgozniuk...:) Alapból nem... és azt is mondta, hogy az egészségügyben se lehet mást csinálni, meg aladják a kórházakat, amikor nem engedték a szadistáknak meg a szociknak. Mondtam, hogy mondjon egyet, mert erről még nem hallottam xsak az ésszerűsítésről, meg az egy térségben egy területen, egy legjobb ellátászt biztosító átszervezésről. MA megnéztem szócskát is... Példa az nem volt, eladott, meg bezárt kórházról persze. Szócsk a meg azt mondta, hogy funkciójában más lesz néhány intézméány. Nem kéne úgy tenni, mintha a szadisták minden idők legjobb eü.rendszerét alkották volna meg, mondtam neki... Nem ugyanazt csinálják, mert nem vonnak ki egy árva buznyákot sem, hogy lerohasszák jobban az egészet. A pénzt meg lehet ésszerűbben is felhasználni. Ja , és bérfejlesztésre fordítják a belső megtakarításokat. Sót, elsősorban arra kell. Már előre hallom, a nyivákolást, hogy miért úgy teszik.., mint a 19 ezer forintoknál.... és óta. Korcsoportos életpálya modell felvázolása is tetszik nekem. No ilyesmiről se volt szó a szadistáknál és a szociknál. Akkor egyáltalán nem aggódtak, hogy elmennek az orvosok, nővérek , sőt .Sokat ők bocsátottak el. Ez az ismerősöm mindig agitál engem és hivatkozik amerikai professzorra. Nevét nem árulja el. Tőlem elvárná, hogy leboruljak előtte, mint ha az Szentírás lenne:DD de rossztól várja...A bankokról is ejtettem neki nlhány keresetlen szót... A konszolidációról, az akkor vissza nem követelt pénzről és a mai helyzetről. egyetértettem vele abban a kijelentésével, itt, hogy mindig a csórókkal fizettetik ki a kedvencei:) Az ilyesmiket. Mi is vitatkozunk állandóan vele de azért a legjobb viszonyban vagyunk. :) ezt kéne valahogy megtanulnia az ország népének.:) örömmel tölt el, hogy itt a blogon is akad, aki képes erre:)

parlamentarista 2011.06.02. 10:30:29

@tibapó:
ha én lennék a király, akkor az áfa egy részét jövedékké alakítanám. azt sehogyan sem lehetne visszaigényelni, hanem be kellene fizetni a kincstárba. ez tulajdonképpen egy "tized" lenne. amit a kincstár beszedne. csak ezt egyenlő arányban szétosztani az emberek között. tehát mindenki kapna valamennyi állami apanázst.

-- ezt kapná munkanélküli: segélyként,
-- kapná közmunkás: aki a segély mellett dolgozik, de alig hoz létre értéket, ezért a közmunkáért elvben alig lehet fizetni. tehát akkor kapja az állami apanázst, és azon felül annak az ellenértékét, amit ő közintézményi keretek között előállít. ha nincs alapellátás, akkor ő kiszorul a munkaerőpiacról, de ha kapja az állami apanázst, így a hagyományos iparágak non profit módon, de mégis csak fennmaradhatnak.
-- kapná a piacon dolgozó: adójóváírásként. tehát ugyanazt az összeget kapná meg, mint a közmunkás, vagy a munkanélküli. nem kellene semmiféle pályázat. a miniszterelnöknél lobbizni. hanem minden munkahely után is járna ez a támogatás. tehát ezt az állam nem csak az audi dolgozójának biztosítaná, hanem minden munkahelynek. a régieknek és az újaknak is. ezt ugyan a munkavállaló kapná, de a munkaadónak is kedvez, hiszen a béralkuban mondhatja azt, hogy kapja a dolgozó az állami apanázst, akkor ezen felül ne kérjen olyan sok bért. viszont a munkaadó is mondhatja, hogy fillérekért nem fog mindent elvégezni. szerintem ez tisztességesebbé tenné béralkut.
-- kapná az ősteremelő. ha valaki mezőgazdasági munkát végez, akkor abból nem lehet megélni. kapjon az őstermelő is valamilyen állami apanázst, és utána az agrártermelésből próbáljon megélni. de ha a munkás megkapja az adójóváírást, akkor elvben a parasztok piaci pozíciói is erősödnek, mert mondjuk egy szakmunkásnak nem tesco gazaságos műanyagot kell megvennie.
-- kapná a gyerek. családi pótlékként. ha születik egy gyerek, akkor azt hangsúlyozom nagyon sarkosan - úgy is fel lehet fogni, hogy született egy munkanélküli. akit fel kell nevelni, és ki kell képezni. ehhez nyújt segítséget az állam. fizet családi pótlékot. de ugyanannyit fizet, mint bárki másnak. a gyámhatóság persze felügyelheti ezt, tehát ha egy családban a szülők alkoholisták, akkor a gyámügy intézkedhet. de normál menetben kapja minden család.
-- kapná az egyetemista. induló ösztöndíjként. persze ha az intézményben jól tanul, akkor kutató munkát bízhatnak rá. és ez esetben ezt az alapilletményét kiegészítheti. vagy vállalhat munkát a piacon. de az államtól kapja ugyanazt az apanázst, amit esetleg a szülei kapnak a kistesója után. de az egyetemista is ugyanazt kapja, amit a munkanélküli. ugyanazt, mint bárki.
-- ez lenne az alapnyugdíj. tehát ha valaki háztartásbeli, mert mondjuk egy család a hagyományos egykeresős modellben gondolkodik, és háztartásbeli, vagy csak segíti a férje vállalkozását, és végzi a ház körüli munkát. nem azt mondom, hogy legyen ez kötelező. de el tudom azt képzelni, hogy egy család ezt így képzeli. ebben az esetben a háztartásbeli nem kapna semmiféle nyugellátást. na, de mégis csak kellene valamit kapnia. kapja a minimálnyugdíjat. kapja ugyanazt, amit mindenki megkap. persze, ha mellette dolgozik, és járulékot fizet, akkor ezen felül kapja a járadékot. de a jövedékből kapja az alapnyugdíjat. de ez ugyanannyi, amennyi az egyetemista alapösztöndíja. tehát azok sem nyuggerezhetnek, mert mindenki kapja ugyanazt.
-- természetesen így lehetőség van arra, hogy ebből a keretösszegből a közalkalmazottak között differenciáltan részesüljenek. és mondjuk elsősorban a kezdő orvosok bérét lehetne emelni, és mindenkiét, aki vállalja, hogy nem kér hálapénzt. ez ez egész ügyeleti rendszer is botrányos szerintem. ez egészségügy szerintem alapvetően 6 órás. 2 műszakos járó-, 4 műszakos fekvő-betegellátás kellene. ezen a területen nincs elég ember, és aki van az sincs az állam által rendesen megfizetve.

szerintem csak úgy lehet bért emelni, hogy az állam többletforráshoz jut. szerintem 10% jövedéket kell minden termékre kivetni. és csökkenteni az áfát. a visszaigénylések mértékét, és körét is szűkíteni kellene. szóval összességében szerintem 50% újraosztásra volna szükség, és arra, hogy a szociális alapellátás egységessé váljon.

====

a pedagógusoknál szerintem az óraszámot kellene emelni. és ezzel együtt bért. (kevesebb pedagógust kell most képezni) szóval én úgy képzelem - aztán legfeljebb panelburzsuj majd nem ért ezzel egyet - hogy a pedagógus nem napi 6, és nem is napi 8, hanem napi 12 órában legyen tanár. persze ezt nem kell mind az iskolában tölteni, hanem csak mondjuk 6-ot. és esetleg nem kelljen kötelezően tanítania csak 3-at. a többi legyen szakkör, diákkör, fakultás, vagy a tanítóknak napközi. de ez a fel kell készülni az órákra süket duma. miért más szellemi munkára nem kell felkészülni. nekem a véleményem az, hogy a szellemi munka 12 órás alapvetően, a fizikai munka 8 órás.

a fidesz elképzelése az, hogy ez a szociális alapellátás szűnjön meg teljesen. de ez nem fog menni. lehet látni, hogy a fidesz a lokális instabilitás kormánya, pontosan olyan, mint a gyurcsány kormány. csak épp nem az inaktívakat védelmezi, hanem az improduktívakat. ha ma egy fidesz párti képviselő bemenne egy üzembe, akkor kokréten felakasztanák. azok az emberek, akik előtte ordítottak, micsoda, nem orbán viktorra szavazol. véded az inaktívakat. most azok kussolnak. mert látják, hogy ez a kormány az akasztani való bolondokat védi. a saját tanácsadóit. ötlettelen, gondolattalan szakapparátust vezet tarlós ugyanúgy, mint orbán. navracsics tibor. vagy bárki. kósának volt egy kommunikációs tanácsadója. az elment pestre. azóta lajos egy értelmes mondatot nem tud mondani. cser palkovics szellemes levele. írja török. mint valami általános iskolás tanító nénik mondanak ilyeneket a kis strébereknek, ha mondani akarnak valami vicceset. ezek az emberek az ambícióikhoz képest - az egész országot akarják vezetni - végtelen ostobák. amíg csak tévé volt, addig ez csak látnivaló volt. mióta van internet azóta szerintem világos, hogy ez a jelenlegi totalitárius berendezkedés nem lesz tartható.

és a politikából az jön ki szerintem győztesen, aki ezt felismeri. és aki az elitből elsőként kimondja úgy, hogy van egy alternatív programja.

xsasha 2011.06.02. 10:37:21

@Kotkodus:

Az ok, hogy nem értesz egyet velem. Csak akkor meg kellene mondanod, mitől kényesebb téma az általad felsoroltak közül bármelyik.

Nem látod, ok, de ez miért a kormány hibája? Ja, hogyha csak megszorítás meg osztogatás dimenzióban nézed, akkor értem.

Márpedig vezetőkre szükség van. Itt most nem lehet tologatni a dolgokat, mindenféle kompromisszumokkal. Egységes rendszerre van szükség ahhoz, hogy ebből a kakiból kimásszunk. A vezető helyett mondhattam volna menedzsert, koordinátort, bármit. Ezek döntéselméleti fogalmak, ez nem romantika. Ha van működő rendszer, akkor megengedheted magadnak azt, hogy vezetők nélkül haladj. De most nincs működő rendszer, ezt létre kell hozni. Kőkemény érdeksérelmeket kell meglépni.

Induljunk el a másik irányból. Írd le, kérlek, hogy te mit vagy hajlandó feláldozni a gazdasági egyensúly eléréséért? Szép dolog reformról beszélni. Te melyik karodat adnád oda?

aszekelyek 2011.06.02. 10:42:07

@Kotkodus: Az egy nem bizonyított állítás, hogy ők szították:) HA így is lett volna, akkor sem volt joga az akkori kormánynak és rendvédelmiseknek azt a gyalázatot, inkluzíve bíróságok, statáriálisan, meg elkordonozott Kossuth tér, bejelentés nuku....aznap reggel sem . Sztem az ellenzéknek minden joga és oka is megvolt arra törvényes demonstráló sorozatra, amely akkor részükről lezajlott, míg el nem rekesztették a demonstrálás lehetőségét is. Nagyon nagy közfelháborodás volt. Nem csak a FIDESZ szavazói részéről. Valahogy meg kéne már emésztened és másoknak is, hogy a demokratikus jogok azért vannak, hogy éljenek vele a polgárok. Szabadon. Mint most. Amikor nincs senkire ráküldve verőalakulat.Itt kezdődik egy demokrata rendszer. Írja Gábor, hogy nagyon keskeny a mezsgye. Éppen ott van az éle, ahol az astoriánál bekerítetteket ütötték , vágták, lőtték. A hivatásos bajkeverőknek meg odakészítették a híd lábához a megfelelő barikád építési kellékeket ls a z Erzsébet térre azokat a kőkockákat, meg a tankot. Mindez persze véletlen volt. Bár tudta mindenki jó előre, hogy a FIDESZ az Astoriánál tart bejelentett és békés demonstrációt. Tudok arról az ergya bizonyítékocskáról, miszerint egy FIDESZ-es beszélt telefonon egy bajkeverővel de az nem bizonyít semmit. Simán része a szar átkenésének. Hatalomtechnika. Sokkal fajsúlyosabb, hogy anno ferink baromira meg volt elégedve a rengeteg súlyos törvénysértéssel. A fakutya nő, aki HM-ben is...:) semmiről nem tudott , ártatlanka , tette a feljelentést. Vihogott a mély szegényeknek alapvető élelmiszerek áfájának csökkentési javaslatán... és kiskutyaként járt ferink mellett. Jó elvtársnő. Szekszárdról. Ezt befogadta a bíróság. Érdekes, hogy egyetlen egyet sem, ami ferink ellen született. Túl sok a véletlen.

xsasha 2011.06.02. 10:44:03

@parlamentarista:
LOL.
Ilyet már mondtak. Ez is lett a nevük. Alternatív Párt. Szereztek is 5%-ot.

Senkit nem érdekel az alternatív. Mondd el, hogy mi. Az, hogy más, az nem érdekel. Azt olyan okos emberek szokták erőltetni, akik harcolnak az orvosok fizetésemeléséért, a korházi ágyszámok megtartásáért, a kórházak megtartásáért, stb. és az egészségügyi reformért egyszerre.

Kotkodus 2011.06.02. 10:45:28

@aszekelyek:
1. nem emlékszem 1 jelentős befektetői csoportra sem aki örült volna a különadóknak (nem ítélem el és remélem nem reisztja el a többi befektetőt, de ezt csak idővel tudjuk meg...).
2. a fideszes érdekcsoportok államkasszába való befizetésekről nagyvonalúan megfeledkeztél... pedig szerintem ez nagyon is tükrözi az ő bizalmukat saját vezetőikben és az ország jövőjével kapcsolatban...
3. életpálya modell... dolgozzatok és 30 év múlva meg lesz a jutalma... könnyű más faxával...
4. szerintem igenis be kellene vezetni a személyes hozzájárulást az eü-be és a felsőoktatásba... hibás az a szemlélet - szerintem - hogy ez ingyenes állami feladat kell, hogy legyen (emellett muszáj az elesetteket, illetve a tehetségeseket támogatni ezekben).
5. az álam rossz gazda: ez egy makrpgazdasági axióma. nem is értem miért próbálja ennek ellenkezőjét bizonygatni picurka... ez olyan mintha azt próbálná igazolni, hogy az ember nem egoista lény... pedig az egoizmus a létfenntartás egyik fontos eleme, természetünk része... szerintem...

Kotkodus 2011.06.02. 10:50:39

@aszekelyek: fogadjuk el, hogy a 2006-os zavargások 100%-ban mspszdsz manipulálta, csinálta.
ők gyujtogattak autókat, ők szervezték a barikádokat.

MIÉRT NINCS EGY FELELŐS SEM BÖRTÖNBEN?
MEGÍGÉRTE NEKÜNK EZT A FIDESZ?

parlamentarista 2011.06.02. 10:53:39

@xsasha:
pont ez a probléma, hogy semmiről sem tudjátok hogyan kell végrehajtani. csak üres deklarációk vannak. 1 millió új munkahely. 100 ezer új munkahely. 100 milliárdos megtakarítás, 1000 milliárdos. tudja valaki hogyan spórolnak meg 88 milliárdot a felsőoktatásban. és lehetne sorolni.

tehát a széll kálmán terv nem úgy született, hogy összeadták a sok intézkedést, és abból kijött egy szám. hanem előbb deklarálták, hogy itt spóroljunk meg ennyit. írjunk be mondjuk ezt. aztán majd találják ki, hogyan lesz az megspórolva. de azt nem tudja senki. és ötletelés van. vegyünk el innen is egy egy kicsit, onnan is. ezt szüntessük meg. azt meg ne, mert ott a mi emberink ülnek. szóval ez a gyurcsányi reform alteregoja. az intézkedések mögött nincsenek szakpolitikai elképzelések. vagy ha vannak, akkor ezek nincsenek összhangban az előre deklarált célszámokkal. az előjelek sem stimmelnek.

aszekelyek 2011.06.02. 10:55:27

@Kotkodus: Még lassaban kell mondanom. Amikor a szocik bedobták, senki nem tagadta, hogy akár alkotmányozni is fognak. :) óriási különbség. Nem mondták, hogy miniszterelnök úr, ne akarjon hazugsággal választást nyerni, mert az nemigaz országhoz vezet. A vizitdíjról és a kórházi napidíjról feltett kérdésre és nem csinálták meg utána erőszakkal és nemigazországot teremtettek, hazugsággal nyeréssel. Akkor kéne majd erről még egy szót is ejtened, ha ilyesmi előfordul. Amit megemlítettek aaaaaaaa kampányban azt nem tagadták de kifejezett akaratuk már azóta ismert volt, hogy megkínálták vele FODORt, amikor még szdsz elnök volt.Plusz választási törvémy. elutasította akkor őket az szdsz. Ők nem akartak se alkotmányt se bálasztási törvényt alkotni. HA valaki erről sem tudott, az tájékozatlan de az nem jogosítja fel arra, hogy azt állítsa, hogy eltitkolták volna ezeket a szándékaikat. A nyugdíjról is beszéltek. A manyupról még az előző kormány idején kifejtették az álláspontjukat. Ami konzisztens a mai cselekedeteikkel. Semmiképpen nem elidegeníteni a tulajdon és rendelkezési jogot a befizetőktől. Rendelkezési lehetőséget pedig 100 %-osan biztosítottak. A nyugdíjkassza súlyos deficitjéről is csak a nagyon tájékozatlanok nem tudtak. Ismert volt mind a nallib megoldási elképzelése, mind a FIDESZÉ.

Kotkodus 2011.06.02. 10:56:26

@xsasha: attól kényesebb szerintem, hogy több embert érint és több pénzről szól.

ha te látod, akkor örömmel értesülök tőled is:
- hogy tervezi a kormány átalakítani az eü ellátó rendszer egészét (én még csak morzsákról hallottam, azokról is 1 év után)
- mi a kormány terve a közösségi közlekedéssel (megynyitjuk a lezárt vasútvonalakat... szuper, ettől biztosan minden megoldódik)
- mi lesz a felsőoktatással?

ne érts félre, vezetőre tényleg szükség van, de én óvakodom a teljhatalmú vezetőktől...

Kotkodus 2011.06.02. 11:02:11

@aszekelyek: köszi, hogy lassabban mondod... ugyanazt...

légy szíves küldjél linket a fidesz választások előtt ismert programjáról!
szívesen összevetem veled azt amit konkrétan mondtak és azt ami történt...

nem véletlen, hogy nem mondták el... soha nem lett volna 2/3-uk. ezt lehet ügyes húzásnak mondani az egyik oldalon és sunyi köcsögségnek, választási csalásnak a másik oldalon. nem igazán érdekel, hogy a tényeket milyen színűre festjük.

aszekelyek 2011.06.02. 11:03:48

@Kotkodus: Nem fogadom el azt sem. Nagyon nem tetszett, hogy senki nem ült emiatt, csak az ártatlanok. Akiket most rehabilitált a FIDESZ. Mint említettem, azért nincsenek börtönben a felelősök, mert addig szórakoztak a jogi lehetőségekkel, amit ők előre kisakkoztak szerintem, meg törvényt is alkottak , hisz nűluk volt az a jog is, hogy gergényi betegen:) , elévülten mehetett, és ezért az akkori hatalom nyilván előre kezeskedett, meg utána a zsíros állásáért is.... A rendőri vezetőkről és a rendvédelemről pedig a bíróság kijelentette, hogy ők teszik lehetetlenné a rend védelme helyett a z elkövetők kilétének megállapítását. Előre eltervezett, egyszerre leesett azonosítók véletlenje által... is. Az igazságszolgáltatás eddigi anomáliáit már javítjáK:) ha esetleg nem vetted volna észre. Tegnapra ígérték-e? Pocsékul meg volt cinkelve, ha engem kérdezel,egyetértek azzal a bíróval, aki a törvénysértés tényét megállapította és hangsúlyozta, hogy szándékosan el van lehetetlenítve a megállapítása a felelősöknek.

aszekelyek 2011.06.02. 11:09:23

@Kotkodus: Nem festek semmit. Elsoroltam, hogy mit nem követett el abból a FIDESZ kormány, amit ferink igen. Láthatóan erős cél, egyenlőséget tenni közé bizonyos helyeken. Emlékeztetlek, hogy nem bűncselekmény, ha valamit nem mond el egy kormány. eddig legalábbis nem volt az. Nem hozták nyilvánosságra aközérdekű adatokat sem, mert veres, amilyen tulok, még m ondta is, hogy befolyásolná a választást....:) elhallgatták, miközben tudták, hogy rosszabbul élünk sokkal, mint négy éve de hitelből és kigúnyolták az igazat állító FIDESZT. Depressziókampányoztak. pannon puma ugráltatás szüneteiben. Nagyon nem ugyanaz,. ne erőlködj. Tagadták a konkrét igazságot.Ilyesmikhez hasonló sem történt 2010-ben.

aszekelyek 2011.06.02. 11:13:50

@Kotkodus: Nem feledkeztem meg róla. Nagyon jó, hogy az a része legalább nem külföldi befizető. Mára van olyan befektető, akit meggyőzötta FIDESZ politikája annyira, hogy fedezte az egész évi t:) ez is baj volt. Óbégatás..., nahát, jujde államkötvény.. és ménemaz IMF...:) Azért. Mert így nem ők kormányoznak. Nincs olyan ország, aki azzal jól járt volna. Nincs rá szükség. Finanszírozza a piac, igaz más befektetői csoportok. megértem, hogy fáj:) Írek épp most vannak itt tanulni:)

aszekelyek 2011.06.02. 11:16:43

@Kotkodus: Az alapot megnyitották és adóból leírható jan. 1 étől. :) Lesz közadakozás, ne izgulj. Inkább a szocik országhelyreállító adományaira fókuszálj. Ők a saját alapjukba se adtak semmit. Inkluzíve a nagyon meggazdagodott szadisták.

aszekelyek 2011.06.02. 11:19:33

@Kotkodus: HA veres lennék, azt mondanám, azért nem mondtak több konkrétumot, mert azt is ellopták volna. Ráadásul ezt mindenki el is hiszi. Üdv.:) elég sokat elloptak 2010-re, ahhoz, hogy ne kössék az orrukra, amit maguktól nem tudnának. De tudták és ezért is nyüszítettek , hogy nehogy kétharmad és még ma is. Szép napot!

aszekelyek 2011.06.02. 11:24:39

@Kotkodus: Ahol megnyitják, mert az jobb, ott nem lesz párhuzamos volán. Tudod , amit előre kiszerveztek maguknak az elvtársak, a kínai buszokkal....Aminek a kerekei, khmmm.... a felsőoktatás sem paprikáskrumpli, hogy összecsapjuk és kész. Kevesebb lesz a finanszírozás az állam részéről. Ez fix.helyes is. A többin elvitázgatnak. Az is helyes. nem lenne erre szükség, ha nem duzzasztják fel ennyire. Állam emlőin tengődésnek konyec filma:)

xsasha 2011.06.02. 11:49:20

@Kotkodus:
Emberek húszévi nyugdíjáról szól. Olyan emberekről, akik a végrehajtás, a hatalom képviselői. Akiknek kőkemény szakszervezetei vannak. Ha ennél kényesebbet tudsz mondani, akkor azt figyelemmel hallgatom. A kényességet nem az határozza meg, hogy hány embert érint - a kényesség minőségi kérdés szerintem. Te nem így gondolod?

A kormány mindig csak azt a lépését fogja elmondani, amit ma meglép. Ismerjük már a technikákat, hogyan építenek jól megtervezett akadályt a tervek elé. A kormánynak egy feladata van. A maradék három év alatt végigvinni, ami a Széll Kálmán Tervben meg van fogalmazva. A kommunikáció pedig irányuljon arra, hogy ezeket ne lehessen megtorpedózni, és hogy nyerjék meg a következő választásokat.

Visszakérdeznék. Milyen szinten akarsz hallani mondjuk az egészségügyi reformról? Milyen szakismereted van hozzá? Mit mondanak neked a számok, ha azokat felsorolják? Tudnál-e bármit kezdeni a logisztikájával?
A kormány azért nem mond semmit, mert nem ért hozzá a nép, és amit megért belőle, azt ki lehet forgatni, át lehet értelmezni, támadásra lehet felhasználni. Mint itt gyakran prezentálja vinczej is. Az erre fogékony népnek még azt is eladják, hogy Matolcsy mondott valamit a bankadóról, és ezért zuhant a BUX, és ez azért volt, hogy a MaNyuP-os reálhozamot ne kelljen kifizetni.
Akkora pofátlan hazugság, mint egy ház. De mit számít ez? Akinek szólt, az sosem jön rá. Szembesíteni senkit nem lehet vele.

egyenlito.blog.hu/2011/05/30/most_uszik_el_az_atlepok_realhozama
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110421-vilaggazdasag-pontositottak-a-realhozamok-kifizetesenek-szabalyait.html

Teljhatalmú vezető? Olyan meg hol van?

xsasha 2011.06.02. 12:10:30

@parlamentarista:
Már megint blöffölsz. Fogalmad sincs, hogy a Széll Kálmán terv hogy született.

parlamentarista 2011.06.02. 12:42:56

@xsasha:
lol. nekem úgy tűnik, hogy a széll kálmán terv maga is egy blöff.

xsasha 2011.06.02. 13:36:32

@parlamentarista: Neked úgy tűnik, az elemzőknek meg nem. Téged teljesen hülyére vesznek a baloldalról. Pontosan tudják, hogy semmit nem tudsz kezdeni a számokkal, hiszen nem várható el tőled, hogy érts hozzájuk. Ez a kádári módszertan egyik alapja. Pontosan tudják, hogy egy szakmai stratégiai terv részletei nem kommunikálhatók az emberek felé.
Ez akkor lenne megvalósítható, ha nem a média, hanem civil szervezetek értékelnék ezeket, és a média ezekkel az értékelésekkel operálna. De egyrészt nincsenek ezzel foglalkozó civil szervezetek, másrészt a média tökéletesen etikátlan, és csak profitérdekei és érdekkapcsolatai alapján közöl általában baromságokat.

tibapó 2011.06.02. 13:55:15

@parlamentarista: Nekem úgy tűnik, nagyon kevered a jövedéki adót és az értéktöbbletadót, persze nem csoda, hiszen az áfával huszonéve folyik a parasztvakítás.

szerintem:
Jövedéki adó = luxusadó/forgalmi adó
ÁFA = értéktöbbletadó

parlamentarista 2011.06.02. 14:45:34

@tibapó:
gpd = consumption + investment + export - import

ha én lennék a király, akkor a gpd 10%-át jövedékként szedném be. tehát minden fogyasztást, minden beruházást, és az export-import különbözetét is jövedék terhelné. minden előállított jószágot. ez egy tized lenne gyakorlatilag. és ezt összeget a lakosság között egyenlő arányban osztanám szét. aztán lenne még más adó is a söralátéten, de ez lenne a kiindulás.

parlamentarista 2011.06.02. 15:49:55

@xsasha:
szerintem te veszel teljesen hülyére. de ez legalább kölcsönös.

xsasha 2011.06.02. 16:00:35

@parlamentarista:
Nekem ilyen szándékom nem volt. Magadról nyilván te tudod.

xsasha 2011.06.02. 16:07:16

@parlamentarista:
Talán érdemes lenne kiindulni abból, hogy egy ideig nem lesz senkinek királyi hatalma hazánkban, ezért némileg visszafogottabb "reformokban" kellene gondolkodni, nem gondolod?
Lehetséges az, hogy nem érted, kiszámíthatatlan, hogy egy ilyen jellegű változásra a vállalkozások hogy reagálnának, hányan mennének csődbe, hányan menekülnének el az országból, és mi maradna abból a 10%-ból, amit be akartál szedni.
Ha a jelenlegi adókat szeretnéd átminősíteni, akkor meg csak el kellene mondanod, honnan vennéd el.

Egyébként meg az a vicces, hogy én is egy hasonló rendszerben gondolkodom, ami rendelkezik egy szociális küszöbbel is többek között. :-) Csak az átállás lenne a nemegyszerű. :-)

Kotkodus 2011.06.06. 08:48:49

@aszekelyek: sorry hosszúhétvégén voltam... költjük az szja plusszpénzt külföldön (lehet, hogy már ez is hazaárulás manapság?):))

"Semmiképpen nem elidegeníteni a tulajdon és rendelkezési jogot a befizetőktől. Rendelkezési lehetőséget pedig 100 %-osan biztosítottak. A nyugdíjkassza súlyos deficitjéről is csak a nagyon tájékozatlanok nem tudtak."

100% rendelkezési lehetőség??? :))) vicces vagy...
nyugdíjkassza deficit > elveszünk belőle még 2800 mld-ot...
ügyes...

Kotkodus 2011.06.06. 08:52:59

@aszekelyek: 2006-os zavargások: szerinted az mszpszdsz előre mindent kisakkozott, hogy törvényileg érínthetetlenek legyenek...:)))
igeeeen, a mai fidesz tényleg nem tud mit kezdeni a régi szabályokkal, törvényekkel, alkotmánnyal... talán ha visszamenőlegesen hoznának törvényeket... de hát ilyet demokratikus párt nem tenne... :)))

Kotkodus 2011.06.06. 08:59:58

@aszekelyek: szóval lesz adakozás a fidesz offshore milliárdosok részéről...

az eddigi kommentjeid alapján értelmesebbnek tűntél, minthogy ezt elhidd...

lesz, lesz, lesz..., majd ha van írjál...

Kotkodus 2011.06.06. 09:04:49

@aszekelyek: szóval a fidesz azért nem közöl részletes terveket a gazdasági megszorításokról, mert az ellenzék (1/3 alatt) azt megakadályozná, belekötne, ellehetetlenítené... :)))

ezek a köcsög komcsik még mindig a spájzban vannak...

mekkora többségre van szüksége a fidesznek, hogy ne féljen az ellenzéktől?
nem arról van szó, hogy csak bajnai programját viszik tovább és ciki lenne, ha ez kiderülne? :)))

Kotkodus 2011.06.06. 09:08:27

@aszekelyek: "Kevesebb lesz a finanszírozás az állam részéről. Ez fix.helyes is. A többin elvitázgatnak. Az is helyes."

elvitázgatnak...:)))

én is pont ezt látom: a beterjesztendő új törvényeket hatástanulmányok, civil szervezetekkel való párbeszéd (2006-ban még nagyon fontos volt ez picurka szerint) előzi meg minden esetben...

Kotkodus 2011.06.06. 09:40:24

@xsasha: sorry a megkésett válaszért, de - hazaáruló módon - külföldön költöttem a család többlet-szja-ját...

nem gondolom, hogy a rendvédelmis reformok bármivel is fontosabbak v. kínosabbak a pedagógusok, egészségügyi dolgozók, tömegközlekedési alkalmazottak helyzeténél. ha tömegesen nem dolgoznak akkor mindegyik esetében megbénul az ország...

azt sem gondolom, hogy igazságos volna, hogy 20 év szolgálat után visszamenőlegesen megváltoztatják a szerződés feltételeit, bármennyire is előnytelenek azok az állam számára... (a rendőrök, tűzoltók a hibásak a hiányért talán???).

szóval én azt látom, hogy a fidesz beígérte, hogy megbünteti azokat akik ezt a helyzetet előidézték és ehelyett ők is a népet nyúzzák, mint elődeik...

nem értek nagyon az egészségügyhöz, de azt gondolom, hogy egy ilyen intézményrendszert nem lehet 100%-ban állami pénzből támogatni (felsőoktatás dettó). agyrémnek tartom a fidesz kommunista politikáját (ingyen felsőoktatás, ingyen eü)... most már ők sem ezt gondolják...

ha a nép nem ért hozzá akkor meg miért kell népszavazást kiírni eü ügyben? minek a szociális konzultáció?...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.06. 13:26:45

@aszekelyek: "Az alapot megnyitották és adóból leírható jan. 1 étől. :) Lesz közadakozás, ne izgulj."

Majd néhány "államilag degeszre támogatott" cég ad valamit (vissza) az alapba, hogy azzal lehessen majd "rápirítani a smucig hazaáruló cégekre".

xsasha 2011.06.06. 15:42:14

@Kotkodus:
Azért azt csak be lehet látni, hogy a rendőrség erőszakszervezet, és ők mindenkihez képest hatalmas privilégiumokkal rendelkeztek. Ha nem érzékeled, hogy ez kínosabb, mint a többi... pedig nem kell nagy empatikus készség ehhez, de lehet, hogy valamit én nem látok. (Talán nehezen tudok elképzelni dühödt tanárokat, amint a tűzcsapokat lecsapdossák.)

Márpedig válság után vagyunk. Gondolom rendszerváltás után is hiba volt szerinted a belső munkanélküliség megszüntetése, meg társai, de sajnos a válságoknak van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy rendszerszintű változásokat igényel. Új rendszer megalkotása szükséges, és nem mindig lehet a múlttal való kompromisszum miatt feláldozni a jövőt. (Az amerikai bankok a hibásak a hiányért, és akkor most mi legyen?)

A Fidesz vitatott mértékű különadókat vetett ki, te meg arról beszélsz, hogy a népet nyúzzák? LOL. Ehhez most mit szóljak?
Az a baj, hogy te büntetésről beszélsz. Holott a mai feladat egy olyan rendszer kialakítása, ami megfelel a jövő kihívásainak. A koncepció egyszerű: aki tud, dolgozzon.

Már bocs, de honnan veszed, hogy az egészségügyet vagy a felsőoktatást 100%-ban finanszírozza az állam?

Mert a nép azokra a kérdésekben kompetens, amik fel lettek neki téve pl. a szociális konzultáción. De sajnos az értelmiség hiánya, a civil szféra hiánya nem pótolható semmilyen szociális konzultációval. Ezt én inkább tartom jelképesnek, és arra törekvőnek, hogy a társadalom alkotóként érezze magát az új rendszer kialakításában, és találjon belső motivációkat az új gondolatokra.

Kotkodus 2011.06.08. 00:23:30

@xsasha: index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/07/felujitasi_program/?rnd=458
na, ezt jó ötletnek tartom... remélem fidesz is tanul a sógoroktól

erőszakszervezet ügyben fel sem merült bennem, hogy ők erőszakszervezetként lépnének fel, hogy előjogaikat életben tarthassák. ha te ezt lehetségesnek tartod, sokkal nagyobb gebaszban gondolkodsz mint én. én csak munkabeszüntetésben gondolkodtam és ebben az értelemben nem különböznek - szerintem - az eü dolgozoktól, buszvezetőktől, vagy pedagógusoktól.

az új rendszerrel az a bajom, hogy ilyet sokan vizionáltak a történelem során, de legtöbbször nagy bukta lett a vége (és nem csak cézár, napóleon, hitler, mussolini, sztálin, pol pot buktak, hanem az egész nép aki mögöttük állt...)

népnyúzás ügyben: széll kálmán terv (gyógyszerárak, tömegközlekedés, fizetés bevezetése a felsőoktatásban, stb.). sajnos szükséges lépések, de nem emlékszem pontosan melyik fidesz szlogen részei voltak a választások, vagy az ellenzéki évek során, ergo nem jobbak mint az elődeik...

aki tud dolgozzon... hol? ki fog munkahelyeket teremteni és miből? te mit hallottál és kitől, hogy ilyen optimista vagy? egy dolog visszaterelni 5-600 ezer embert a munkaerőpiacra, de nem emlékszem arra, hogy lenne hely az elhelyezkedésükre...

ha a tb-re gondolsz, azt mindketten tudjuk, hogy az mire elég. a magyar eü-re nem. szóval a pótlólagos források állami források. mit érünk el a rendszerünkkel? a rezidensek menekülnek azokba az országokba ahol van privát hozzájárulás, mert nem akarnak 10 év egyetem után utcaseprő szinten élni (érthető sajnos). koncepció: bünti a hazaárulóknak + életpálya modell a madaraknak... na ez biztos működni fog...

a népnek ez kell (ingyen megmondom, nem kell levelezni): kevés munka, sok pénz + ingyen sörvirsli... a civil szférát és az értelmiséget picurka kitiltotta a közötte és a nép között folytatott kommunikációból ("nincs szükségem közvetítőkre, hogy a magyar nemzettel konzultáljak" alapon)...

egy dolgot jól csináltak: bebetonozták magukat a hatalomba rendesen. az elkövetkező 10 évben - bárhogyan is alakul a magyar közvélemény - ők tartják magukat.

én úgy gondolom, hogy amíg egy 4 évre megválasztott kormány 10-20 években úgy gondolkodik, hogy nem veszi figyelembe a mindenkori ellenzék véleményét és nem képes konszenzusos döntésekre az nem felelős (igaz ez az mszpszdszre IS)...

a fanatikus azt gondolja, hogy az ő útja a megüdvözüléshez vezető egyetlen út... az aki csak egy utat lát maga előtt az fanatikus...

Kotkodus 2011.06.08. 00:49:22

@xsasha:
index.hu/kulfold/2011/06/07/kover_szerint_lerohanhattuk_volna_szlovakiat/

szerinted erre a cirkuszra egy szlovákia területén élő magyarnak mennyire van szüksége 2011-ben?

viszont, tuti, hogy 3 év múlva jön vissza fico (gyekuju kövér laci!)...

fasza... pont erre az európára vágytam...

xsasha 2011.06.08. 08:40:20

@Kotkodus:
Te elolvastad a Kövér-riportot? Vagy legalább a cikket a végéig?
Nekem kifejezetten elegem van a magyar rettegőkből és a szlovák rettegőkből is. Nyilván nem állsz be közéjük, de ezen túl azért érdemes talán arra is odafigyelni, hogy a rettegők miből mit kombinálnak ki.

Ha én mondok 5 mondatot, akkor nem véletlenül mondtam azt az 5 mondatot, és nem négyet vagy hármat mondtam.

""A nemzet egysége a határokra való tekintet nélkül is kialakítható, megtartható, főleg az egyesülő Európában" - mondta Kövér. Hozzátette: ő otthon érzi magát Komáromban és Révkomáromban is. Otthon érzi magát Kolozsvár főterén is. "Szellemi, kulturális vagy történelmi értelemben ez az én hazám is" - szögezte le a politikus.

Az interjúban Kövér emlékeztetett: Magyarország a magyar-szlovák alapszerződés óta már sokszor, ismételten elismerte a mai államhatárok érvényességét."

xsasha 2011.06.08. 13:08:45

@Kotkodus:

El tudod képzelni azt, hogy a tanárok felvonuljanak, tűzcsapokat nyissanak meg és füstbombákat dobáljanak?

Látom te nagyban gondolkodsz... Szerintem elég, ha olyan emberekre emlékszel, mint Margaret Thacher, Vaclav Havel, Helmut Kohl.

Ugyan, ugyan. Hol állították, hogy Pannon Puma, és hogy nem lesz gyógyszerfelírási díj a választásokkor?

Közmunkaprogram és strukturális illetve támogatásos gazdaságösztönzés. Ez az irány, ide kell eljutni - tehát valóban nem emlékezhetsz ilyesmire. Ezért tenni kell éveken keresztül.

Én azt mondtam, hogy az egészségügyet és az oktatást nem az állam finanszírozza 100%-ig. Mondok egyet, pl. a fogászat - elég nagy százalékban magán praxisokból áll, de ezen túl is lehet sok nem állami egészségügyi intézményt említeni. A költségtérítéses képzésről szintén megfeledkeztél. Szóval elég felületesnek tartom azt az információt, amit az emberek többsége, de te is használsz ezen területek kapcsán.

Civil szféra nincs, értelmiségként pedig az a korlátos társaság jelöli meg magát, akik a médiával kapcsolatban állnak, és elég jól körülhatárolható érdekközösséget alkotnak a baloldalon. Köszi, ezekből én sem kérek. Épp elég volt, hogy privilegizálták maguknak az értelmiségi címet eddig.

Egy elég fura világban élsz, ha te fanatikusokról képzelegsz, szerintem. Itt kőkemény hatalmi érdekekről van szó. A rendszerváltás nem teljesítette be a kádári hatalmi réteg leváltásának ígéretét. A kádári hatalmi réteg csak háttérbe húzódott 4 évre. Lehet itt mindenféle fanatizmusról meg diktatúráról beszélni, de a valóság az, hogy ennek a kádári rétegnek a kapitalista legyőzése zajlik éppen, demokratikus keretek között.

Kotkodus 2011.06.10. 08:37:03

@xsasha:
azok alapján amit kiemeltél, csak egy enyhén nacionalista, populista nyiltkozat körvonalazódik. ez alapján még igazat is adnék neked. azonban:
"a bős-nagymarosi vízmű egyoldalú felépítése által Pozsony megváltoztatta a magyar-szlovák határt, s ezt a helyzetet Magyarország a nemzetközi jog segítségével próbálta orvosolni, holott akár katonai erőt is alkalmazhatott volna."

erre mi a faxért volt szükség?
én nem vagyok olyan tapasztalt politikus, mint kövér, de tudom, hogy ennek mi a következménye a túloldalon... szerinted kinek a malmára hajtja a vizet az ilyen nyilatkozat?

azt kérdeztem tőled: szerinted erre szüksége van-e egy szlovákiában élő magyarnak 2011-ben és nem válaszoltál...

amikor slota tankokkal akarta budapestet eltüntetni, akkor csak hüledeztünk, hogy mekkora egy tapló köcsög populista fax... na, most megszületett a méltó válasz...

én nem rettegek, de úgy gondolom, hogy ez az üzengetés nem szolgálja a népek (elsősorban a szlovákia területén élő magyarok) érdekeit... szerinted ez az út vezetne országunk felemelkedéséhez? hát ha neked ez kell... légy büszke a vezetődre...

Kotkodus 2011.06.10. 09:05:44

@xsasha: nem értem mit lovagolsz a tűzcsapokon... egy kulcs kell hozzá és kész... nem gondolom, hogy ettől nagyobb súlya lenne egy tüntetésnek.

nem emlékszem, hogy az általad említett politikusok rendszeresen hírdették volna az "új világnézetet, amelyre szükség van"... én a megvilágosodott vezetőtől félek, attól amelyiknek küldetéstudata van és be akarja bizonyítani, hogy az ortodox út amin jár az egyetlen járható út.

"Közmunkaprogram és strukturális illetve támogatásos gazdaságösztönzés" szép szavak... csak éppen a források hiányoznak... a gazdaságpolitikai lépések egy részét (amelyiket az szdsz-bajnaitól vettek át) én magam is támogatom, úgy gondolom szükség van rájuk. de emlékszem arra, hogy a fidesz pár éve - ellenzélből - még nem ezt az utat propagálta (ergo nem jobbak mint az elődeik).

eü: a fogászat a legjobb példa arra, hogy a privát tőkét is be kellen engedni az eü-be... a fogorvosok nem is menekülnek...
oktatás dettó. az egész felsőoktatás legyen költségtérítéses (eredmény alapú engedményekkel és megfelelő ösztöndíjrendszerrel a rászoruló tehetségeseknek). nem emlékszem, hogy ellenzékből a fidesz ezt támogatta volna...

civil szféra nincs nálunk szerinted... ballib köcsög banda... érdekes, hogy a fideszesek mennyire másként kezelik ezeket az intézményeket ellenzékből, mint kormányoldalról (ab, népszavazás, civil szféra, szakszervezetek, stb...). nem rémlik, hogy pár éve még ezeket toltátok magatok előtt és most mind ki lettek iktatva... a mór megtette a dolgát... ezt én kettősmércés képmutatásnak hívom... de lehet, hogy csak én nem vettem észre, hogy egy év alatt ezek az intézmények elvesztették a jelentőségüket. ez esetben bocsi...

kommunistákkal ne gyere, mert lassan többen vannak az mszmp kb tagok a fidesz körül, mint az mszp körül... soroljam? a kőkemény hatalmi érdekekben egyetértünk! pont ezt mondom én is: a fidesz - tekintet nélkül a későbbi választási eredményekre - bebetonozza magát a hatalomba. ezt egész európa gondolja (ballibsi köcsög mind, csak mi tudjuk mi az igazság...).

attól függetlenül, hogy nem hiszem, hogy ez az egyensúly hosszú távon fenntartható, nagyon szurkolok egy világgazdasági fellendülésért, mert ha ez a fordulat 1-2 éven belül nem következik be akkor a jelenlegi kormány - szerintem - még az elmúlt 8 évnél is nagyobb károkat fog okozni... és ezt nem szeretném...

xsasha 2011.06.10. 12:48:48

@Kotkodus:

Így jársz, ha gondolkodás nélkül fogyasztod a magyar médiát. Szerintem ma már illene egy-egy ilyen idézetnél utánanézni, mi volt a szövegkörnyezet, mi volt a kérdés, mire reagált Kövér. Esetleg magadtól is elgondolkodhattál volna azon, hogy nem véletlenül arról beszélt, hogy Magyarország egyáltalán nem agresszív, hanem a diplomáciai megoldásokat keresi.

Annál is inkább, mert már ismerjük, a magyar média kis motivációval hogyan hamisítja meg az egyes emberek mondanivalóját, főleg Kövérét.
belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/155372/1

Azért nem válaszoltam, mert értelmetlen a kérdésed. Utána se néztél, mi az az ez, csak reflexből beálltál rettegőnek. Igazán zavarhatna már egy kicsit téged is, hogy hülyének néznek balról.

Kotkodus 2011.06.10. 13:01:04

@xsasha: "a bős-nagymarosi vízmű egyoldalú felépítése által Pozsony megváltoztatta a magyar-szlovák határt, s ezt a helyzetet Magyarország a nemzetközi jog segítségével próbálta orvosolni, holott akár katonai erőt is alkalmazhatott volna."

elhangzott ez a mondat vagy csak a magyar média áldozata vagyok? (ez esetben mea culpa, tényleg elhittem az indexnek, hogy kövér laci ilyet nyilatkozott...)

ha viszont elhangzott, kérlek értékeld a mondatot nk diplomáciai szempontból...

xsasha 2011.06.10. 13:14:12

@Kotkodus:

Kipróbálok valami gondolkodássegítő játékot:

Riporter: Magyarország jellemzően agresszív fellépést választ a problémás kérdések diplomatikus rendezése helyett.

KL: Ez az állítás messze nem fedi a valóságot. Sorolni lehetne, ahol a szlovák fél lépett fel egyoldalúan, a magyar fél pedig inkább a diplomácia útját járta. Jellegzetes példa, hogy a bős-nagymarosi vízmű egyoldalú felépítése által Pozsony megváltoztatta a magyar-szlovák határt, s ezt a helyzetet Magyarország a nemzetközi jog segítségével próbálta orvosolni, holott akár katonai erőt is alkalmazhatott volna.

Ha még ezután is kéred az értékelést, akkor azt hiszem, hogy nem tudok többet hozzátenni ehhez a témához.

Kotkodus 2011.06.10. 13:39:53

@xsasha: inkább a magyar országgyűlés elnökének segíts gondolkodni nk diplomáciai szempontból...

tényleg felesleges erről tovább beszélnünk, mert én úgy gondolom, hogy egy felelős politikus nem beszél a fegyveres megoldás lehetőségéről egy amúgy is érzékeny kapcsolatban... PONT AZÉRT MERT TUDJUK, HOGY A MÉDIA MIT CSINÁL UTÁNA EBBŐL... érted?

és ha ezt a magyar országgyűlés enökeként teszi, akkor ez hivatalos álláspontnak minősül... érted?

lehet itt ostort csattogtatni és kackiáskodni, de könnyű ezt a határ innenső oldalán megtenni... és azt is tudjuk, hogy a végén kinek a hátán csattan az az ostor... érted?

újra kérdezem (harmadszor): szerinted egy ilyen nyilatkozatnak mennyire örül egy határon túl élő magyar 2011-ben?

Kotkodus 2011.06.10. 13:41:42

@xsasha: szerinted egy ilyen nyilatkozat melyik szlovák politikai pártnak kedvez?

Kotkodus 2011.06.10. 13:47:42

@xsasha:
idézet a te cikkedből:
"Mi csináltuk meg a "köteles akciót is". Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív, és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani. De amit mond, az - egy kis rossz szándékkal - ellene fordítható. Még kiforgatni se nagyon kell, csak kihasználni a benne rejlő lehetőségeket"

az utolsó mondatra koncentrálj... az a lényeg...

egyébként a fidesz ugyanígy ráült az öszödi beszédre, szóval - ahogy eddig is mondtam - nincs köztük nagy különbség...

nekem nincsenek illúzióim a politikával kapcsolatban, nem én hiszem azt (és próbálom magamnak és a világnak bebizonyítani), hogy az egyik párt többet ér a másiknál...

xsasha 2011.06.10. 14:36:36

@Kotkodus:

Ha Kövér megváltoztatja a beszédmódját, én pofán vágom.
Ezt a gerinctelen gondolkodásmódot kell legyőzni, amit te itt védelmezel. A médiatörvény ehhez kevés, de ha a pártfogóikat elküldjük nyugdíjba, akkor elindulhat egy egészségesebb folyamat.

A szlovákok messze nincsenek azon a gerinctelen szinten, mint a magyar média. Ott ha valaki ilyesmivel próbálkozna, az összes többi médium rácsapná az ajtót, és azon pörögne, hogy élt vissza a sajtóetikával.

Az őszödi beszédre nem ült rá a Fidesz. Egyrészt nem a Fidesz tette közzé, másrészt az elsőre kiment szöveg sem összevágott, hanem egy hosszú részlet Gyurcsány monológjából. Nem módosít az értelmén. Ha szeretnél ebbe belemenni, én szívesen veled tartok.

Kövér nem csattogtatott ostort. Elég egyértelmű volt, amit mondott - Magyarország választhatna valóban agresszív utat, de nem ezeket választja, minden ellentétes állítással ellentétben.

Te még mindig nem veszed észre, mennyire átver téged a média, mennyire manipulál, mennyire irányítja a gondolataidat. Sajnos ezt azért teheti meg, mert a minimális igény sincs az emberekben a valóság megismerésére.

Kotkodus 2011.06.10. 15:07:14

@xsasha: akkor fussunk neki negyedszer:
szerinted mennyire örül ennek egy határon túl élő magyar 2011-ben?
szerinted melyik szlovák politikai párt támogatottságának tesz ez jót?

nem hiszem el, hogy nem érted meg:
1. kényes kapcsolat
2. magyar kisebbségek
3. fegyveres konfliktus felemlegetése egy vezető politikustól

szerinted mitől lett ekkora hiszti a "nem gerinctelen szlovákoknál"?

légy szíves hozzál példát a nk diplomáciából arra, hogy fegyveres konfliktus lehetőségét emlegeti egy vezető politikus baráti országgal kapcsolatban (bármilyen összefüggésben)!

slotán kívül nekem nem jut eszembe hirtelen senki!
erre mondom én azt, hogy fasza: van egy szuper kövér-slota tengelyünk, amelyik nyílván segíteni fogja a magyar kisebbségek életét...

büszke lehetsz a szókimondó vezéredre!

xsasha 2011.06.10. 15:19:02

@Kotkodus:

Tényleg hihetetlen, hogy nem érted, a szlovákok a teljes interjút olvasták, és csak az idióták nem értették, mire vonatkozott Kövér kijelentése. Szabad a kiragadott mondatba kapaszkodni, de az a vicces, hogy a lesajnált szlovákok ehhez politikailag sokkal intelligensebbek.

A szlovákok a határvonalat módosították önkényesen. El tudod képzelni, hogy egy baráti országgal szemben ezt megtegye valaki? A szlovákok megtették. Te most miről beszélsz?

Egyszerűen pofátlanság Kövér- Slota tengelyről beszélni. Az tesz ilyet, aki eddig lexarta a határon túli kisebbséget, és fogalma sincs arról, miket csinált Slota. Az ilyen összehasonlításhoz nagyon vastag bőr kell az arcra.

Kotkodus 2011.06.10. 15:39:26

@xsasha:
ötödször:
- szerinted mennyire örül ennek egy határon túl élő magyar 2011-ben?

- szerinted melyik szlovák politikai párt támogatottságának tesz ez jót (a politikailag intelligensebb szlovákiában)?

- példát kérek a nk diplomáciában, hogy baráti országgal kapcsolatban vezető politikus fegyveres konfliktus lehetőségéről beszél.

- kövér-slota tengely ügyben: szerinted a szlovákiában élő magyar kisebbség hány százaláka élt a magyar állampolgárság lehetőségével és miért (a politikailag nagyon intelligens szlovákiában)?

- egyoldalú határmódosítást követően, szerinted baráti országok között milyen lehetőségek vannak? szerinted tényleg alternatíva a fegyveres konfliktus?

Kotkodus 2011.06.10. 15:40:59

@xsasha: "csak az idióták nem értették, mire vonatkozott Kövér kijelentése"
nem lehet mindenki olyan okos mint te...

xsasha 2011.06.10. 15:41:58

@Kotkodus:
Egy utolsó próbálkozásként lefordítom neked magyarra az adott szöveget, hátha úgy inkább leesik, miről beszélt Kövér.

Magyarország alkalmazhatott volna agressziót, de nem tette, annak ellenére, hogy a szlovák fél adott rá okot.

Ha ezután sem érted, akkor Gyurcsánynak van igaza.

Kotkodus 2011.06.10. 15:55:29

@xsasha: nem akarsz, nem tud válaszolni a kérdéseimre, vagy csak nem tetszene a válasz okosúr? :)))

érdekes, hogy mennyire kerülöd a kérdéseimet...

"Magyarország alkalmazhatott volna agressziót, de nem tette, annak ellenére, hogy a szlovák fél adott rá okot."
ha te ezzel egyetértessz akkor szerinted is alternatíva lett volna a fegyveres konfliktus... hát látod, most már van okom a rettegők közé sorolni magamat... pont az olyanok miatt mint te... akik egy darab földért képesek embert ölni a 21. században...

az ilyenek mint te viszik előre az emberiséget... előre az ókorba...

xsasha 2011.06.10. 16:20:17

@Kotkodus:
- fogalmam sincs, mennyire örül ennek egy felvidéki.
- irreleváns. Nincsenek választások. Gumicsontnak jó, amin egy ideig (2 hét) elrágódnak, aztán annyi.
- propeller.hu/nagyvilag/1155766-slota-a-kettos-allampolgarsag-elfogadasa-katonai-konfliktus

- tessék? milyen Kövér- Slota tengely ügyében?

- nemzetközi jog szerint igen. Attól függetlenül, hogy nem tettünk ilyet, mert nem tartottuk alternatívának. De igen. Ha mondjuk mi eltolnánk a határt mondjuk Révkomárom mögé, akkor azért a szlovákok jogosan indítanának katonai fellépést.

xsasha 2011.06.10. 16:24:09

@Kotkodus:
Vazze, tényleg nehéz felfogású vagy?
A katonai fellépés jogos lett volna, de nem jelentett alternatívát az egyesülő Európa országai között.

" pont az olyanok miatt mint te... akik egy darab földért képesek embert ölni a 21. században..."
Ok. Tévedtem. Nem csak a média. Te is egy idióta vadbarom vagy. Pofátlanul kiforgatod a szavaimat, pedig semmilyen tétje nincs. Az ilyen gerinchez csak gratulálni tudok. Nem csoda, hogy itt tart az ország.

Kotkodus 2011.06.10. 16:48:31

@xsasha: elismerem, hozzád képest tényleg idióta vagyok... próbálj meg az én szellemi szinvonalamhoz alkalmazkodni, mert nyilvánvalóan én nem érem el a tiédet...

- szóval fogalmad sincs örül-e a szlovákiában élő magyar... érdekes, szerintem ez a más faxával csalánt verni tipikus esete... nem?
- irreleváns... :)) persze, mert mindegy, hogy slota-fico erősödik kint, mindegy főleg az ott élő magyaroknak (vissza a csalános példához...)
- az egyetlen példa amit tudtál mondani az pont slota volt... és utána azt kérdezed milyen slota-kövér tengely... :))) valamiért én látok egy párhuzamot (nyílván a nk ballibsi sajtó hatására). te nem ismered el a párhuzamot, majd példaként felhozod ugyanazt a párhuzamot??? tényleg nem értem azokat a fennkölt magasságokat ahol te intellektuálisan létezel (ne haragudj rám ezért, genetikai adottság).

- a szlovákiában élő magyarok hány százaléka kérte a magyar állampolgárságot a politikailag felvilágosult és intelligens szlovákiában? (erre elfelejtettél válaszolni valamiért)...

idióta vadbarom vagyok, tudom... és ráadásul még logikai érveim sincsenek, úgyhogy sértegetlek... ciki, de az idióta vadbarmok már csak ilyenek... :)))

"Magyarország alkalmazhatott volna agressziót, de nem tette, annak ellenére, hogy a szlovák fél adott rá okot" + "Ha Kövér megváltoztatja a beszédmódját, én pofán vágom."
valamit biztosan félreértettem... bocsi, lassú vagyok...

Kotkodus 2011.06.10. 17:14:07

@xsasha:
"Ok. Tévedtem. Nem csak a média. Te is egy idióta vadbarom vagy. Pofátlanul kiforgatod a szavaimat, pedig semmilyen tétje nincs...."

média = vadbarom
én = vadbarom
velencei bizottság = ballibsi vadbarom
ny times = vadbarom
independent = vadbarom
washington post = vadbarom
eu külügyminiszterek = vadbarom...

ismered a viccet a tagról a az autópályán megy és hallja a rádióban, hogy vigyázni kell, mert egy őrült szembe megy a forgalommal?

xsasha 2011.06.11. 08:45:55

@Kotkodus:
Nézd, hülyeség volt részemről személyeskedni, ezért elnézést kérek.

Sajnálatosnak tartom, hogy a média látszatpolitizálás felé tolta el a politikát. Sajnálatosnak tartom, hogy az emberek erre vevők.

Ugyanakkor azt gondolom, hogy a Fidesz szándékosan használta a médiát saját céljai érdekében. Kövér nyilatkozatának hatalomtechnikai célja volt - elterelni a figyelmet a tüntetésekről. Ez egy viszonylag olcsó recept szerint történt. Pontosan tudható volt, hogy a soviniszta szlovákok ráröppennek az interjúra, és hogy itthon is meglesznek a reflexből kövérezők, akik sokat nem fognak gondolkozni egy ilyen lehetőség mellett. A kényszerességük miatt sokan lettek megint Orbán kis sakkfigurái. Az ember már csak meghúzza a vállát.

Kotkodus 2011.06.14. 11:57:35

@xsasha: nem haragszom rád és értékelem, hogy elnézést kértél! sajnos a vitákban néha az érzelmek irányítják az embert...

örülnék, ha igazad lenne kövérrel kapcsolatban, mert szerintem ő csak minden előzetes koncepció nélkül néha elengedi magát... amit - szerintem - nem szabadna megtennie az országgyűlés elnökeként (ahogy slotanak sem lett volna szabad agresszív kijelentéseket tennie a kormánykoalíció 2. embereként). de hát ez a populizmus egyik eleme.

személy szerint azt gondolom, hogy a határon túl élő magyarok miatt jóba kellene legyünk a kormányaikkal, hogy jobban, többet segíthessünk az anyanyelv és a kultúra megtartásában. erővel ezt a 21. században nem lehet végrehajtani. a konfliktus mindig konfliktust szül.

lesz még bőven miről elterelni a figyelmet: eü hozzájárulás (persze nem vizitdíj), korházbezárások, tandíj, nyugdíjrsz átalakítás, pedagógusok (iskolabezárások), stb... csupa olyan ember aki a fideszre szavazott és egyre csalódottabb. úgy érzik a párt nem ezt ígérte nekik (és szerintem igazuk van).
remélem, nem kövér féle kirohanásokkal akarja a kormány az elégedetlenkedőket elhallgattatni (a bohócügyi államtitkár sem volt túl szerencés és ízléses beszólás).

kívánjunk mindketten nemzetközi gazdasági fellendülést magyarországnak, mert a matolcsy féle belső gazdasági fellendülésre még jócskán várnunk kell - szerintem...)

xsasha 2011.06.14. 15:13:44

@Kotkodus:
Én nagyon haragszom a médiára, és nagyon zavar, hogy elszaladtunk egy olyan elvtelen, koncepciótlan érdekszemlélet felé, ami fenntarthatatlan folyamatokat indukál a társadalomban. Néha elkeseredésem másokon csattan, pedig a blogolók csak áldozatai ennek. Sajnos az az érzésem, hogy a rendszerváltással az egyik kakiból a másikba léptünk felelőtlen hatalomemberek miatt.

Ne felejtsd el, hogy Kövér a Hospodarske Noviny-nak adott interjút. Persze előfordul, hogy Kövér egyszerűen csak nyersen fogalmaz, de ez most pont nem az. Orbánék az idióta média szerkesztési elveit és a szlovákok sovinisztaságát használták fel a belföldi hangulat tompítására.

Én nem hiszem azt, hogy a csicska szerep bármire is jó. Barátkozni akkor kell, amikor egyenrangú partnernek tekintenek. Az nem lehet, hogy a magyarokat megalázzák, mi meg tipikus csicskaként próbáljuk oldani a helyzetet. Természetesen a konfliktusmentes kapcsolat a cél, de ezt csak akkor lehet elérni, ha tisztelnek minket.

Igen, ebben igazad van, az emberek egy nagy része csodavárással tekintett az új kormány felé. Minden tiszteletem Orbánéknak, hogy a 2/3-ot nem látszattevékenységre használják, hanem tényleg egy új struktúrát hoznak létre. Sokan csalódnak, persze, de nem volt folytatható a felelőtlen látszatpolitizálás, mély átalakításokra volt szükség, hogy az állam újra fenntartható pályára kerüljön, nem csak financiálisan, de társadalmilag is.

Természetesen csatlakozom, én is reménykedem a nemzetközi fellendülésben, de sokkal kevésbé bízok benne, mint a keleti tőke beáramlásában és a belső piac feléledésében. Én nagyjából jövő tavaszra várom az átbillenést, amikor már elsősorban ez a két lába lesz az erősebb a magyar gazdaságnak. De addig még sok elintéznivaló van.
süti beállítások módosítása