Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
jún 14
02:12

Orbán Viktor egy osztrák bulvárlapnak adott interjúja (fordítás itt) – ahogy ez a nemzetközi sajtóban megjelent miniszterelnöki megszólalások esetében nem szokatlan - sokaknál és sokadszorra kivágta a biztosítékot. Egy ilyen szöveget számos ponton érhet kritika: a Heti Válasz például most a kormányfő bibliai tájékozottságát vonta kétségbe. Az interjú politikailag legizgalmasabb része azonban az, ahol a politikus a gazdasági törvények kétharmadossá tétele mellett érvel. Érdemes kicsit elidőzni ennél!

(Fotó: Kronen Zeitung)

Orbán az osztrák lapban következőt mondja: „Csak egy ponton terjesztem ki a kétharmados törvények körét: a gazdasági törvények terén.. És nem is csinálok titkot belőle, hogy e tekintetben meg akarom kötni a jövendő kormányok kezét. És nem is csak a következőét, hanem a következő tíz kormányét! Hiszem, hogy bizonyos dolgoknak stabilitásra van szükségük: lehet rajtuk változtatni, de csakis konszenzussal.”

Pontosan még nem tudjuk – hiszen a normaszöveg nem készült el -, hogy milyen gazdasági tárgykörök kerülhetnek a kétharmados védelem mögé, de egyre valószínűbbnek látszik, hogy az adókra és a nyugdíjakra vonatkozó szabályok ilyenek lehetnek. (Az új alkotmányban: "A közteherviselés és a nyugdíjrendszer alapvető szabályait a közös szükségletek kielégítéséhez való kiszámítható hozzájárulás és az időskori létbiztonság érdekében sarkalatos törvény határozza meg.") Mit is jelenthet ez?

Stabilitást: Nem kétséges, ha elfogadásra kerül egy ilyen közjogi megoldás, mindaddig, amíg kétharmados parlamenti többség nem jön létre (választási felhatalmazással vagy ad hoc megállapodással) a Fidesz-kormány mostani gazdasági döntései a következő kormányok számára mozdíthatatlan adottságok lesznek. Ha a gazdaságpolitika alakításában (az adók meghatározásában vagy a nyugdíjrendszerben) a stabilitást, a változatlanságot, a kiszámíthatóságot és vele együtt a rugalmatlanságot értéknek fogadjuk el, akkor Orbánnak a cél tekintetében kétségtelenül igaza van.

Következetlenséget: Ha így is teszünk, rögtön előkerül egy nyugtalanító kérdés: vajon miért mostantól, saját döntései után lesz a Fidesznek ennyire fontos a stabilitás, s miért nem tartotta ezt kiemelt értéknek korábban? Különösen izgalmas az interjúban szereplő konszenzus, amire a miniszterelnök utal – ugyebár ez az a szó, ami eddig alig jelent meg a kormány retorikájában (nem is beszélve a politikai gyakorlatáról). Az ellentmondást csak olyan módon lehet feloldani, ha eltökélten hiszünk (vagy legalább nagyon bízunk) abban, hogy az ország számára – most és hosszabb távon egyaránt - az egyedüli üdvözítő megoldást a mostani kabinet lépései jelentik. Ebben az esetben a cél valóban szentesítheti az eszközt, ráadásul hitelességi problémát sem látunk: a rosszat nem szabad konzerválni, a jót kívánatos.

A népszuverenitás korlátozását: Amikor versengő pártok között döntünk, az ígéretekben általában az egyik jól összehasonlítható elem éppen a gazdaságpolitika világa. Mit akarnak az adórendszerrel, mi a tervük a társadalombiztosítással stb. Ha ezek az ügyek kétharmadhoz kötötté válnak, a jövendő választói csak akkor számíthatnak arra, hogy beleszólásuk lehet az életükre hatást gyakorló témákra, ha valamilyen formában kétharmados többséget kap valamilyen egy irányba mutató akarat. Márpedig ez végső soron azt jelenti, hogy a 2010-es választók döntésükkel – újabb kétharmad létrejöttéig - elvonták a jövő választóinak (köztük saját maguknak) a jogát a változtatáshoz. A közjogi keretek meghatározásában ez eddig természetes volt, a gazdaságpolitika terén – ahogy erre a miniszterelnök is utal - szokatlan és szinte példa nélküli.

Instabilitást: Mindez végső soron a várt stabilitás helyett instabilitáshoz is vezethet, olyan eszközök felmerüléséhez és alkalmazásához, amelyek politikai és alkotmányos válságot indukálhatnak. Ha egy jövendő kormány azt tapasztalja, hogy a kormányzása szinte lehetetlen, mert a valóban fontos ügyekben nincs mozgástere, könnyen nyúlhat a hatályos alkotmányos konstrukcióban formálisan védhetetlen megoldásokhoz. Ilyen lehet a már sokat emlegetett népszavazásos felülírás (népszavazással eltörölni ezeket a közjogi korlátokat), ami - miután jogilag nehezen tolerálható - tényleg alkalmas lehet arra, hogy teljes politikai káoszt teremtsen. 1990-ben, amikor a választásokon győztes MDF azzal szembesült, hogy – többek között – a költségvetés kétharmadossága miatt nem tudna kormányozni, az ellenzéki SZDSZ segítségével szűkítette a kétharmados tárgyköröket (a sokat emlegetett MDF-SZDSZ paktumban). Vajon mit lépett volna, ha – mert nem talál a kétharmadhoz szükséges partnert - legálisan nem tudta volna ezt megtenni? Ne felejtsük: ha 2014 után a Fidesznek legalább egyharmada lesz a parlamentben – aminek az ellenkezője ma igen valószerűtlennek látszik -, akkor nélküle nem lehet törvényesen változtatni ezen a helyzeten – márpedig azt nehéz elképzelni, hogy a Fidesz (kivéve, ha a választási vereség alapvetően változtat a politikáján) könnyen hozzájárulna saját alkotása ledöntéséhez.

Önveszélyt: A megoldás első számú kedvezményezettje, a Fidesz sem lehet teljesen nyugodt a hatásokat illetően. Nem kétséges, hatalmi helyzetét egy ilyen módosítás erősíti, s beleillik azon döntések sorába, amelyek nem általában a kormány, hanem az Orbán Viktor által vezetett Fidesz hosszabb távú politikai-hatalmi potenciálját növelik. Ennek ellenére van néhány olyan elem, amely óvatosságra inthetné a kormánypártot. A következő nem-fideszes kormány nehezen kiszámítható reakciója mellett (pontosabban azt megelőzően) ilyen lehet az ötlet – nevezzük így – kihívásos kommunikációs környezete. A javaslat ugyanis számos magas labdát ad fel, meglepően könnyű érthetően érvelni ellene. Támadási felületet jelenthet egyrészt az önbizalom váratlan hiánya (a miniszterelnök megfogalmazása alapján úgy tűnik, mintha maga sem készülne újabb ciklusra), másrészt – és ez a lényegesen súlyosabb – a betonba öntés, a saját szobor állításának látványos példája. Márpedig ez már a kormányzás legérzékenyebb alapkérdését feszegeti, az alkotás vagy gátlástalanság problematikáját. Az önveszély körébe tartozik az az amúgy egyáltalán nem elképzelhetetlen forgatókönyv is, ha a következő, más gazdasági megoldásokat preferáló (vagy azokra kényszerülő!) feles többségű Fidesz-kormánynak kell könyörögnie ellenzékének a mostani döntés felülírásához: ezzel utólag írnák alá a mostani javaslat halálos ítéletét, s egyben mondanának lesújtó véleményt az ötlet – az interjúban szinte mindenről egyes szám első személyben beszélő - gazdájáról. (Ne felejtsük: ilyen helyzet akár már ebben a ciklusban is előállhat, ha valamilyen ok miatt kétharmad alá csökken a kormánytöbbség a parlamentben.)

Legyen is bármennyire nemes, az ország érdekét szolgáló a cél (kiszámítható gazdaságpolitika, felelőtlen döntések megakadályozása stb.), összességében úgy tűnik, hogy a megoldás az országnak és a kezdeményezőnek is – eltérő mértékben! - lényegesen több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hozhat. Ilyenkor jól jönnek a bölcs mondatok: Amit ma megtehetsz, lehet, hogy jobb, ha mégsem teszed meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr382982132

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A NER egy éve 2011.06.16. 12:44:30

A NER egy éve 1. rész – Szavazófülkés forradalom, szimbolikus ügyek, gazdaság, és társadalompolitika    Immáron egy éve annak, hogy az általános országgyűlési választásokon a Fidesz(-KDNP) kétharmados győzelmet szerzett, aminek követke...

Trackback: Orbán és az események 2011.06.14. 18:55:48

 Kétrészes cikket terveztem a politikai napirendről, aztán Orbán hétvégi nyilatkozata a tízkormánykézmegkötésről és a halakról közbeszólt, de csak a későbbi megállapításokat erősítendő.Szóval Orbán Viktor valamiről valamit mondott, ami esemény, hi...

Trackback: Orbán és az események 2011.06.14. 18:55:48

 Kétrészes cikket terveztem a politikai napirendről, aztán Orbán hétvégi nyilatkozata a tízkormánykézmegkötésről és a halakról közbeszólt, de csak a későbbi megállapításokat erősítendő.Szóval Orbán Viktor valamiről valamit mondott, ami esemény, hi...

Trackback: RIP társadalmi és érdekegyeztetés 2011.06.14. 12:12:20

Bár továbbra sem kívánunk a temetkezési vállalkozások piacára belépni, de “nyugodjék békében” sorozatunk egy újabb taggal bővül. A több, mint…

Trackback: eszes tamás megütötte Juhász Oszkárt 2011.06.14. 10:34:11

  Megütötte, hasba rúgta és fojtogatta Juhász Oszkárt Eszes Tamás – mondta el a Jobbik gyöngyöspatai polgármesterjelöltje a barikad.hu-nak. A Véderő húsvéti kiképzőtábor szervezése által elhíresült vezetője, aki maga is indul a választáson...

Trackback: A köpcös meg a labancbulvár 2011.06.14. 10:07:40

Azér fejlődik a mi köpcösünk, ezt nem tagadhattya le senki. Számszakilag legalábbis.Kezdetben volt ugye a három gyerek, három szoba, négy kerék. Utána meg ugye a hálószobába invitált öt nyugdíjas rendőr, hat rokkant, hét gonosz tűzoltó, nyolc katona, k...

Trackback: Súúúhanterz: Tényleg nem tud vezetni Orbán? 2011.06.14. 10:06:52

Orbán Viktor miniszterelnök úr a minap a TV2 aktív című műsorának vendége volt, ahol Michelisz Norbert autóversenyzőnek köszönhetően beülhetett egy igazi versenyautóba. A nem mindennapi élmény mámorában megdöbbentő kijelentésekre ragadtatta magát.&bdqu...

Trackback: Narancsos bukta receptje 2011.06.14. 08:22:34

Nem igazán magyar tradicionális recept, mert az inkább hazai gyümölcs alapú lekvárral, vagy gyümölcsízzel készül. A nevét adó narancs Magyarországon nem honos növény, nem igazodik az éghajlati körülményeinkhez. Hiába próbálták többször megtelepíteni, p...

Trackback: Nő a nyomás: Orbán Viktor erejét fitogtatja 2011.06.14. 08:11:29

Miért kockáztatja saját hitelességét egy ilyen bombasztikusan üres kijelentéssel? A hivatalos sikerpropaganda ellenére a miniszterelnök nagyon is érzi a nyomást. (Fotó: Burger Barna/fidesz.hu) Orbán Viktor a napokban egy osztrák bulvárlapnak ado...

Trackback: Cizellált nemzeti hasba rugdosás 2011.06.14. 07:20:08

Juhász Oszkár, a Jobbik gyöngyöspatai polgármester-jelöltje azt állítja, hogy az időközi választásra szintén készülő Eszes Tamás, a Véderő parancsnoka verni kezdte vasárnap hajnali egyeztetésükön. A bilincselésnek ellenszegülő Eszest előállította a ren...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megszűnt 2011.06.16. 09:36:25

@radala:
"Nehezen értek meg egy expolgárikörös multivédőt:-)"

Én a polgárikörös rendezvényen is felszólaltam a multik védelmében. Kövér Lászlótól kérdeztem:- Milyen eszközökkel akarják visszatartani a multikat attól a lépésüktől, ha netalántán el akarnák hagyni az országot?

Erre mondta a rendező, hogy egy nem témába vágó kérdés. Aztán hiába voltak kíváncsiak rá a polgártársak is, Kövér László nem felelt semmit.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 09:41:03

@radala: igen, de Knausznak az Auditól van az Audija.
A lé módosítja a tudatot. :)

panelburzsuj 2011.06.16. 09:41:26

@panelburzsuj:

Mint ahogy az MSZMP Társadalomtudományi Intézete ösztöndíjasának lenni is fantasztikus szellemi függetlenségi törekvésekre mutat.

Sejted már, miért undorít nemcsak a Fidesz, hanem minden olyan politikia csoportosulás, amelyben hemzsegnek a saját múltjuk megtagadásval házaló renegátok?

ssi 2011.06.16. 09:49:23

az utcánkban évzáróról jött 2 boldog család, 1-1, bizonyítványt és jutalomkönyvet szorongató kislánnyal .. szomszédom odasúgta: az egyik kislány mindig nagyon kikap, ha 4-nél rosszabb osztályzatot hoz ..

merevebb szocik részéről bűnbaknak kikiáltott, mindig túlmozgásos Gy.F. újabb ötlete pl. a jelenlegi ideológiákra épülő, szélesebb bázisú baloldali párt az MSZP egyéb megújulása mellett a több szavazóért, s előre készülve, ha az LMP mellett más formációk is felbukkannának?

- gazdasági siker rengeteg pénz .. mozgása !!
- de egy ország sikere nemcsak a gazdasági mutatók
- tudatosan megosztott, majd felső elvek szerint új egységbe rendezett társadalom helyes irány-e?
- "lehagyni Kínát is!" - szól a cél .. s beugrik a kép: tömegek egyenruhában

1. drukkolok a stabilan növekvő pályára állásért,
2. de a cél jelenlegi eszközei távol tartanak a tábortól ..

.. hogy vmi jó-e? .. nem az dönti el, hogy ki mondja, teszi - s nagyon sajnálom, hogy sokan pont ezt teszik ..

..sokat is és keveset is tudunk a mai napról/éjszakáról, de legyen mindenkinek nagyon hasznos :-)))

megszűnt 2011.06.16. 09:50:26

@Hepci:
"A lé módosítja a tudatot. :)"

Bementem a céghez. Azt láttam, milyen szépen működnek a dolgok. Dolgozók, mint szorgos hangyák és ez engem meghatott, bár mindig néztem, merre van a kijárat, mert azt bírni, ott, az nem egy leányálom, legalábbis nem elméleti embernek való, mint én vagyok.

Nagy, mérnökök konferenciája. Az is egy óriási érzés lehet, mondom, Ti, a mérnökök és akkor a szakma összejön, gondolatokat cserél. Mire a férjem:- Nem akkora durranás ez, csak viszi az időt a sok beszéd! Így vagyok én a gondolataimmal és az audival – egyedül, multi.

panelburzsuj 2011.06.16. 09:52:10

@knausz:

Nincs mindenben tanulság.

megszűnt 2011.06.16. 09:53:44

@panelburzsuj:
A tanulság nélküli élet az olyan, mint a versek és humor nélküli élet.
Teljesen értelmetlen.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 09:57:56

@knausz: az Audit és a Mercedest, meg a hasonló termelőcégeket nem lehet egy kalap alá venni a Tescóval és társaival. Az előbbiek támogatása - józan keretek között - megtérül(het). persze ennek kicsi a valószínűsége, mert az átlagos ilyen típusú multi bejövetel úgy néz ki, hogy hatalmas panamákat csinálnak az éppen kormányzó pártok tagjai a zöldmezős földkiválasztással, vagyis ott kucorog az egész kormány a multi mellényzsebében.
Annak viszont esetleg nézz utána, az Auchan vagy a Tesco mennyi nyereséget mutat ki bevételarányosan és mennyit adózik utána, arról nem is beszélve, hogy a - kizsigerelt, megalázott - dolgozóiknál szignifikánsan több embernek lehetetlenítik el a megélhetését, bárhol jelennek meg.
Ezeket nem támogatni köllene, hanem fokozottan rugdalni a pitschájukat.
Vagyis multi és multi között is vannak különbségek, hasonlóan két zsidóhoz vagy eszkimóhoz. :)

bigapples 2011.06.16. 10:04:48

@Hepci: a hatalmas lyuk a szoci karének szerint 700-800 milliárd,
Oszkó/LMP szerint 500. Amit én láttam, az első hónapban 36 milliárddal kevesebb folyt be szja-ből, és ebben benne persze van a gyerek utáni adókedvezmények hatása is.

Ha nem számolunk a feketejövedelmek egy részének kifehéredésével, akkor is várhatóan jóval 500 milliárd alatt lesz az a kiesés, amit az egykulcsos adó és a családi adókedvezménnyel együtt, ráadásul ebből egy rész visszajön ÁFA-ból. A kormány 250 milliárdot zárolt kiadási oldalon az év elején, azaz a "horribilis lyuk" valójában kicsit sem hatalmas.

Egykulcsos adó van szinte minden kelet és kelet-közép-európai országban. Nagyon ideje volt meglépnünk. Néha egész elképesztő milyen erős a szoci agymosás a médiában az egykulcsos adó kérdésében. kb így állunk az átlaghoz képest a 2011-es adóváltozásokkal:

kep.index.hu/1/0/214/2145/21451/2145100_b221e2c678a31f1324620c4fa90d8b04_wm.jpg

megszűnt 2011.06.16. 10:08:13

@manyike:
"szomszédom odasúgta: az egyik kislány mindig nagyon kikap, ha 4-nél rosszabb osztályzatot hoz .."

Nézem a kislányom bizonyítványát, tiszta jeles és példás, aztán középen egy 3-as. Ezt megláttam és csak nevettem, nevettem.. abba se bírtam hagyni, de rám szólt a gyerek:- Mi ebben a vicces?

Mi leosztottuk a férjemmel a tárgyakat és nem az én tárgyamból jött a 3-as, hanem matematikából. Szóval mostam kezeimet, mint Pilátus, és könnyek között mondtam a gyereknek:- Én nem gondoltam, hogy ez a bizonyítvány ennyire jó lesz, de ha úgy van, inkább jött volna magyar-matek 4-4 és jobban mutat, mint a sok jeles között a 3-as.:)

De nem az én lányom, ha egy ilyen bizonyítványt nem lép meg!!!

bigapples 2011.06.16. 10:09:30

@bigapples: lol, túl gyorson írtam a választ, elnézést az értelemzavaró hibákért.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 10:14:36

@bigapples: szerintem az SZJA adókulcsnak gyakorlatilag semmi összefüggése nincs a jövedelmek fehéredésével. Ez a jómódú alkalmazotti réteget érinti, akik nem zsebbe kapják a fizetésüket. Az oligarchák nem osztogatnak milliós fizetéseket maguknak, a szegényeknek/kisvállalkozóknak meg mindegy, hogy mennyit nem bótolnak egymás között.
A fehéredést az szolgálná, ha a járulékokat csökkentenék, másrészt az adóhivatal tökéletesen és hosszabb távon is független lenne a politikától, nem pedig a politikai ármány végrehajtó szerveként üzemelne.
A matolcsyzmus agymosó hatása is jelentős lehet ám...

megszűnt 2011.06.16. 10:15:12

@Hepci:
"Annak viszont esetleg nézz utána, az Auchan vagy a Tesco mennyi nyereséget mutat"

Parancsolj, kérlek, itt a kereskedelmi láncok rangsora:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/10/magyarok_vasaroljatok_dragabban/

panelburzsuj 2011.06.16. 10:25:23

@Hepci:

Érdekelne, hogy az áruházláncok társadalomromboló hatásában van-e különbség szerinted attól, hogy Spar-nak, Reál-nak, COOP-nak, vagy CBA-nak hívják-e.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 10:27:03

@knausz: ez most mire válasz az adózással kapcsolatban? Gondolod, nem tudom a rangsort?
Azt nézd meg, a bevétel mekkora százaléka a nyereség mondjuk a Tescónál itthon és a cég otthonában. Tanulságos lesz.
És bárki bármit mond, bármekkora g*cik is a CBA-sok, az a lánc magyar tulajdonosoknak hoz bevételt és független egységekből áll. A hatalmas hangárokban történő piacszervezés és vele az igénytelenség tűzzel-vassal s marketinggel történő sulykolása az, ami tönkretett számos mezőgazdasági ágat és végleg vagy átmenetileg ellehetetlenített igényes termékeket készítő termelőket.
A fellendülés - s vele a mezőgazdaság éledezésének - első jele az lesz, ha ezeknek a minősíthetetlen kereskedelmi kultúrát képviselő egységeknek a piaci részesedése egyszer végre lefelé indul.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 10:31:05

@panelburzsuj: igen, szerintem a társadalomromboló hatásban jelentős különbség van. Egy magyar kezekben levő, nem teljesen uniform frencsájz pl. kevésbé rombol.
Többek között azért is, mert a saját márkák (vö. külföldi vagy nóném szar, ami mögött a gyártót bármikor kicserélhetik még teszkógazdaságosabbra) nyomása korlátosabb, az egységek önállósága nagyobb.

megszűnt 2011.06.16. 10:35:19

@Hepci:
"És bárki bármit mond, bármekkora g*cik is a CBA-sok, az a lánc magyar tulajdonosoknak hoz bevételt és független egységekből áll."

A Spar-ban nagyobb a magyar áruk aránya, mint a CBA-ban és én legtöbbet magyar vagy német árut veszek.

Ma krumplistészta lesz: Korona négytojásos száraztészta, magyar újburgonya és dobok bele Végvári vékonykolbászt (Gyulai- magyar). És nem kisbótban vettem.

a-kis-herceg 2011.06.16. 10:35:43

elmebeteg, tisztességtelen, gerinctelen banda... orbánbajnaigyurcsány és a valós döntéshozók mind (simicskapuchstb)

lényeg hogy repülünk, mint Ikarusz...

index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/16/melyrepulesben_az_epitoipar/

index.hu/gazdasag/vilag/2011/06/16/megint_elrobog_mellettunk_szlovakia/

szlovák rendszámot a "zelitre" oszt kivelük, vagy Dunán úsztatni, vagy fellógatni: MINDET (sólymot is)

a-kis-herceg 2011.06.16. 10:39:40

@knausz: a legmocskosabb üzletek a CBA k...

a Spar Miskolcon ahol néha megfordulok az olyan mint a patika.... gyönyörű... én a spárra esküszöm...

aki egészségre nem káros (vagy kevésbé) sz@rt akar enni annak ott az Aldi (Hofer) az tiszta német műanyag, ellenőrzött és steril...

aki az egérsz@rt szereti annak ott a tesco. aki meg a nemzeti szalagos magyarosch csótányt, annak a CBA...

panelburzsuj 2011.06.16. 10:42:34

@Hepci:

És hogy melyik vállalat pontosan hogy működik "a piacon", arra adataid is vannak? Vagy a hiteket jobb nem lerombolni érzéketlen számokkal?

megszűnt 2011.06.16. 10:43:06

@Hepci:
Tegnap a Plázában akartam venni mákos gubát, mert ők igen jól készítik. És akkor nem volt, de megkaptam a somlói galuska eredeti receptjét és két adagot belőle + ingyen a salátát!

A lányom meg:- Én nem jövök többet veled, mert mindig annyit bírsz beszélgetni! Mondom:- Nincs is ismerősöm, hát hogyan beszélgetnék? Mire:- Te, aki nem ismerős, azzal is úgy beszélgetsz, mintha ismernéd!

Hát! És meghallgattam a receptjét és úgy voltam ott, mint egy piacon. Sőt! Alkudni sem kellett, csak úgy, ingyen kaptam a nagy adag majonézes salátát.:)

panelburzsuj 2011.06.16. 10:46:42

@panelburzsuj:

Délamerikai bordömpinget pl. COOP-ban és Lidl-ben látam saját szemmel. Spar-ban meg szinte csak magyar bort.

Persze ezek epizodikus megfigyelések, de vajon miért nem készülnek "szigfikánsabb" felmérések? Nem érné mega nemzeti ügyek kormányának, ha a sok genya kétkedőnek fekete-fehéren is meg tudná mutatni: kinek mekkora kára-haszna van?

porfelhő 2011.06.16. 10:49:41

Hűha! Micsoda szakmai szálon futó kommentek iródtak- tegnap - és ma délelőtt is,- többségében.
A Török G. igazán nem mondhatja, hogy "halott hal.."
T. komentelők irták, lubickoltak a szakmaiságban, mint élő hal a vízben.:(
......................

Le Monde: Orbán hatalma elhallgattat egy ellenzéki rádiót
Orbán Viktor hatalma el akar hallgattatni egy ellenzéki rádiót Magyarországon címmel számolt be a budapesti kereskedelmi rádiók frekvencia-pályáztatásáról szerda délután megjelent számában a Le Monde című napilap."

www.hirextra.hu/2011/06/16/le-monde-orban-hatalma-elhallgattat-egy-ellenzeki-radiot/

Ez - már megint - jól mutatja, hogyan lehet a világlapok, a külföld figyelmét felhívni. hogyan betonozza be magát a Fidesz.
:)

senior zorro 2011.06.16. 10:50:05

@panelburzsuj: az elitnek nem célja a tisztánlátásod...

vakokat tudnak vezetni... neked is jobb ha nem tudod hova és miért...

megszűnt 2011.06.16. 10:50:57

@a-kis-herceg: @panelburzsuj:
Spar-ban ügyelnek a minőségre, és magyar áruk is legyenek, de ne csak mutatóban, hanem tényleg bőven!

Nem olcsó, drága bolt, de kiváló minőségű hús, gyümölcs és bio is van.

CBA tulajdonosa magyar, úgy mondják, akik oda járnak, hogy nincs benne magyar áru, ezt nem tudom.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 10:51:28

@knausz: a Fájdesz hatalomra kerülése környékén hirtelen minden láncnak iszonyú fontos lett a magyar termelők termékeinek propagálása... micsoda véletlen...
A piacrombolás/lélekrombolás/igénytelenség díszpintyei a hipermarketek. Ezek a kereskedelem retekklubjai és tévékettői. Köztük az élpéldányok az Osán és a Tecsó, vagyis főleg ellenük szóltam. Az ilyenek betelepülését - a jelenlegi piaci arányukra tekintettel - legalább a belső városi részekbe akadályozni kellene, hasonlóan a plázák mértéktelen építéséhez, különben megérhetjük, hogy a belvárosi főutak környékén a jelenleginél is nagyobb boltbedőlési hullám lesz, vagyis csak bankok, 200 Ft-os boltok és kínai étkezdék maradnak meg, mondjuk 1:1:1 arányban. :)

porfelhő 2011.06.16. 10:52:01

oppá":)

Látom a "menyecske" is visszatért. Tud már "azonsulni."

:(((

megszűnt 2011.06.16. 10:52:55

@porfelhő:
"T. komentelők irták, lubickoltak a szakmaiságban, mint élő hal a vízben.:("

Bizony! És még Téged is idecsalogattunk egy pillanatra.:)
Mert hiányoztál.

panelburzsuj 2011.06.16. 10:53:50

"A személyi jövedelemadó szabályaival lehetővé tett, adókedvezmények igénybevételére jogosító őstermelői igazolványt több százezren váltották ki és alkalmazzák. Joghézagai megteremtették a lehetőséget az átláthatatlan termelési és piaci viszonyoknak, teret adva a fekete kereskedelemnek.

Alapvető ellentmondás, hogy ezen „kvázi” láthatatlanságot kihasználó gazdálkodók mesterségesen könyveléstechnikai és adózástechnikai okokból széttagolt gazdasági egységei önmagukban alkalmatlanok és ellenérdekeltek a magas szintű technológiák bevezetésére és ezáltal a termésátlagok
és a minőség szükségszerű emelésére, ami nélkül viszont lehetetlen hosszú távon a piacon maradni.

A gazdasági szabályzórendszer ilyen működtetése mellett a feketegazdaságban tevékenykedők mindig versenyelőnyben lesznek a szabályosan gazdálkodókkal szemben. Alacsonyabb termésátlaggal és minőséggel is jövedelmezőbb a tevékenységük, mint azoknak, akik beruháznak, fejlesztenek;
és ráadásul még az azévi termelési költségeiken kívül jóformán más kockázatot nem is vállalnak. Ez egy folyamatos hajtóerőt jelent a feketegazdaság felé és alapjában ingatja meg
az ágazat stratégiai célkitűzéseinek megvalósítását."

www.fruitveb.hu/kiadvany/zgy_agazati_tanulmany.pdf

Ez a fruitveb valami komcsi aknászszervezet?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 10:55:13

@panelburzsuj: nem elemző vagyok, D'gonc, fordulj bizalommal Törökgáborhoz...
Ellenben minden üzlettípussal voltak tapasztalataim beszállítóként és utálatom ellenére megfordulok bennük [tájékozódni :)]
Valószínűleg nem gondolná minden magyar, hogy lehet csavarhúzót kapni 100 forintért, ha nem lenne elég OBI és Tesco, például...

porfelhő 2011.06.16. 10:59:44

@knausz:

Hm. Nem vagyok vicces hangulatban.
Nem tapasztaltam, az eltelt több mint egy évben, hogy bárkinek is hiányoztam volna.
Megszoktam már, hogy utálnak, ha ezt egyáltalán meg lehet szokni.
Ilyen ez.

bigapples 2011.06.16. 11:00:59

@Hepci: "a jómódú alkalmazotti réteget érinti, akik nem zsebbe kapják a fizetésüket"

Az állami alkalmazottaknál és a multiknál tényleg nincs mit fehéríteni. A kisebb cégeknél a magánszektorban van mit, mert fekete és szürke pénzekkel ellensúlyozták a hatalmas adóéket. A régiós tapasztalatok szerint az egykulcsos adónak lehet pozitív hatása az adózási morálra:

2005, MNO:
"Amikor tavaly januárban a szlovák kormány bevezette az egységes, 19 százalékos egykulcsos adórendszert, olyan elemzői vélemények láttak napvilágot, miszerint veszélyes mértékben csökkenhet a személyi jövedelemadó, illetve a társasági adóból származó állami bevétel. Ezzel szemben a társasági adóból 29,62 milliárd szlovák korona gyűlt össze, 34,6 százalékkal több a tervezettnél, a személyi jövedelemadóból pedig 25,25 milliárd szlovák korona, ami 35,6 százalékkal több a vártnál. "

cambridge.on 2011.06.16. 11:01:35

@bigapples:
www.buzzle.com/articles/progressive-tax-vs-flat-tax.html

A kétfajta adózás összehasonlítása folyamán különösen ajánlom a Benefits to the Economy részt tanulmányozni, ami szerint a flat taxes hívek 80%-a jobbnak látja a gazdaságnak a több kulcsos adót.
Mindig Romániára meg Bulgáriára hivatkoztok. Ők lennének a példaképek?
Miért nem az USA-ra, Kanadára, Németországra? Miért nem a szociálisan irigyelt Svéd, Norvég, vagy Finn adórendszer a hivatkozási alap?

Ne a Matolcsy által tervnek nevezett vágyálmot tekintsd a realitásnak. Az áfa sem folyik be olyan mértékben, mint a tervezett, sőt elmarad a tavalyitól. Olyan gazdag az ország erről simán lemondhat?
Persze fel lehetne ajánlani az ez évi adókülönbözetet az adósság csökkentésére.
Ez oldal független, tehát igazságos.

ssi 2011.06.16. 11:01:48

nagyon régóta vannak a cirkuszi bohócok .. tisztességes szakma

pár éve vannak a doki-bohócok - óriási küldetés

2010. szeptember - még tűrték ..
"Hoffmann Rózsa .. ostoba bohócnak nevezett minden pedagógust, aki ilyen helyzetben béremelést követel."
ellenorzo.blog.hu/2010/09/08/ostoba_bohoc_minden_pedagogus

2011. június - komoly emberekhez nem illő ..
""Ezt majd átadom a bohócügyi államtitkáromnak" – ezzel utasította vissza Orbán Viktor az invitálásukat, hogy a miniszterelnök legyen csak férfi és jöjjön ki a Parlament elé rögtönzött szociális konzultációt folytatni"
www.szakszervezetek.hu/index.php/koezlemenyek/2829-konya-peter-nyilt-level-a-bohocuegyi-allamtitkarnak

2011. 06.16. ha tréfa, hát legyen az .. vagy mégsem?
"ORFK vezetője fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el az ország egész területére kiterjedően a június 16-ára meghirdetett közös szakszervezeti demonstráció napjára" .. "szabadságon és betegállományban lévők kivételével a teljes hivatásos állományt berendelték szolgálatteljesítésre június 16-án reggel 7 órától június 17-én éjfélig".
www.hirado.hu/Hirek/2011/06/09/09/Ilyen_lesz_a_bohocforradalom.aspx

"Több kérdőív érkezett vissza a VDSZ-hez mint a kormányhoz ..
aki esetleg megtartotta a borítékot, az országos demonstráció helyszínein is leadhatja, így pl. Miskolcon, Tatabányán, Budapesten a Hősök terén, illetve a Benczúr utcában 0-24 óráig várják a leveleket."
hvg.hu/itthon/20110616_szocialis_konzultacio_vdsz

@knausz: példa volt egy stílusra .. bár az eredmény ugyanaz, de .. ügye érted?

@a-kis-herceg: tetszik a linkes tematikusságod :-)))/***

@panelburzsuj:
- múlt: MSZMP-tag volt .. olyan világ volt, mezei/funkciós, de csak ennyi
- jelen: de ma is jó szakember .. mit mondjon a múltjáról, s mit tegyen?
- jövő: pl. lesz1 más ideológia, felülről, s nem dönthetsz szabadon, jobb-e?

porfelhő 2011.06.16. 11:03:36

@Hepci:
Ja. és Neked is nagyon jó. de nagyon.
Úgy látom.

senior zorro 2011.06.16. 11:05:55

@cambridge.on: az egykulcsos adó az egyetlen lépésük amit (nem rövid!) hosszu távon támogatnék...

a felsorolt országok szociális okokból torzítanak a rendszerükün

az adózás ne legyen szociális, az legyen RACIONÁLIS....

@manyike: BOHÓCORSZÁG bohócállamtitkár bohóc miniszterelnöke...

panelburzsuj 2011.06.16. 11:06:55

@Hepci:

Rövid az emlékezeted.

A kínai hulladékdömping (százforintos csavarhúzó) a "lengyelpiacokon" és garázsboltokban kezdődött.

Százforintos boltok: rémlik?

panelburzsuj 2011.06.16. 11:09:43

@panelburzsuj:

A tecsók csak pár év "késéssel" jelentek meg. Addigra a "minőségi szakboltok" pozícióját már kemények kikezdték a csempészetre, kínai/török/franctudja bóvlira, az adóelkerülésre specializálódott "üzlettípusok".

ssi 2011.06.16. 11:12:04

további szép napot kívánva mindenkinek ..

"A nyers erő emberemlékezet óta nem volt legitimációs alap Magyarországon. Ezt a népet fel lehet lelkesíteni reménytelen háborúra, ahogyan Kossuth tette, ennél a népnél lehet a tekintélyre építeni, ahogyan Horthy tette, ezt a népet meg lehet vesztegetni, ahogyan Kádár tette, de erővel, paranccsal karámba terelni bizony nem nagyon lehet. Ahogyan Demszky is saját sírját ásta a traktoros táblákkal, úgy a jelenlegi kormány is csak muníciót és mártírokat ad az ellenük mozgósítani szándékozóknak."
velemenyvezer.blog.hu/2011/06/16/jon_a_nyers_ero_orizetbe_vetel_adohatosagi_nyomozas_behivok?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=index

@senior zorro: :-)) s a bohócnép tisztességesen akar másoknak örömet okozni

cambridge.on 2011.06.16. 11:12:06

@a-kis-herceg:
Akad egy hely, ahol ismeretlenül összefuthatunk?
Rendes és rendetlen szabadságom (6 hét)nagy részét a Spar közelében töltöm.
Figyelni fogom, ki érkezik lovon.

senior zorro 2011.06.16. 11:12:19

mit csinált az ország 99%-a az elmúlt 21 évben (illetve 1011 évben)?

igen, szorgalmasan dolgozott...

mit csináltak a kisz-párt-titkárok, összefoglaló nevükön (komcsi) elit (most épp fides nek hívják magukat)... az ország 1%-a...

IGEN ÉLŐSKÖDTEK, loptak csaltak hazudtak...

a 99% bandiló most miért nem SZÍVESEN fizet adót... ?

plusz a tisztességtelenség sokkal gyorsabban rohamosabban terjedt el "felülről jövő kezdeményezés" ként, mint fordítva...

fordítva többszáz év... sz@rban vagyunk

bizalom-erkölcs stb ZÉRÓ

cambridge.on 2011.06.16. 11:15:06

@senior zorro: Elolvastad a cikket? Ott van szinte minden érv pro és kontra.
Az idő nem volt a legmegfelelőbb a bevezetésére.

senior zorro 2011.06.16. 11:15:52

@cambridge.on: 7végén Miskolcon leszek:))) de ott nem lóval... 1 spar van?

üdv: Z.

senior zorro 2011.06.16. 11:17:45

@cambridge.on: ezt mondom én is... korai... pre... üdv Z. ;)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 11:17:50

@bigapples: a cégtulajdonos egy jól fizetett alkalmazott esetében mit is akar? Altruista és azt, hogy az embere kevesebbet adózhasson? Nem a járulék az izgalom, ami az övé (is)?
Biztos van ilyen, gyakori, mint Soros György a Máltai Szeretetszolgálat ételosztó akcióin, tányérral a kezében...
Szlovákia más tészta. Külföldi példát mindig mindenre lehet találni, s az ellenkezőjére is.
Nálunk jelenleg úgy tűnik, Matolcsyék alaposan elszámolták magukat, azóta kapkodás és kármentés zajlik, kreatív módszerekkel.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 11:19:12

@panelburzsuj: hogyne rémlene, céloztam is rá fentebb. Ha belém akarsz kötni, olvass, olvass és olvass.
Figyelmesen.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 11:20:19

@porfelhő: ha audis és auditlan menyecskék közt kell választani, nem rontok önsorsot...

Diocles 2011.06.16. 11:20:22

off

wááá, mekkora csavar és szivatás:

Gyurcsány átadta az őszödi beszéd kiszivárogtatóinak neveit (!) Mesterházynak egy zárt borítékban, és Mesterházy döntsön arról, h akarja-e ezeket nyilvánosságra hozni :D

"A legutóbbi olyan frakcióülésen, ahol előkerült Őszöd ügye és kérésre újra elmondtam, amit akkor tudtam, azt kérdeztem a jelenlévőktől, hogy kívánják-e, hogy kimondjam az érintett(ek)nevét? (A frakcióülés időpontjában még csak egyetlen emberre vonatkoztak ismereteim. Azóta megváltozott a helyzet.) A frakció nem válaszolt kérdésemre. Ezt követően azt ajánlottam, hogy zárt borítékban átadom a nevet az MSZP vezetésének, és döntsék el ők, hogy vállalják-e a nyilvánosságra hozatal összes ódiumát? Erre a felvetésre sem volt válasz.

De nem vagyok vak. Látom, olvasom, hogy az MSZP elnökségének egy tagja most, a kongresszus előtt engem sároz őszöd ügyével. Ez méltatlan, hazug vád. Emberileg, politikailag és erkölcsileg is elfogadhatatlan. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy kérés nélkül is leírom mindazt, amit tudok, és ezt, valamint egy külön zárt borítékba helyezve az érintettek neveit, az egészet átadom az MSZP elnökének. Megtettem."

panelburzsuj 2011.06.16. 11:20:32

@manyike:

Duma: nem volt "olyan világ".

Aki "értelmiségi" pályára állt, az pontosan felmérhette, hogy milyen szakmákban mennyire fog "rákényszerülni" a párttal való együttműködésre. Senkit sem kényszerítettek politológusi, szociológusi és hasonló "kényes" szakmákba.

Két választása van tehát annak, aki "akkor betévedt" az állampárt utcája, most meg gyökeresen másképp vélekedik azokról az időkről. Vagy elmagyarázza nyilvánosan, hogy milyen motivációk mozgatták akkor, milyenek most, vagy befogja a pofáját, és csöndesen elvegetál a nyugdíjig valami beosztott állásban. Oktatástól, közélettől minél távolabb.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 11:24:14

@Diocles: a borítékban nyilván megtalálható az IGAZSÁG, s annak minden szelete...

panelburzsuj 2011.06.16. 11:27:41

@Hepci:

"Valószínűleg nem gondolná minden magyar, hogy lehet csavarhúzót kapni 100 forintért, ha nem lenne elég OBI és Tesco, például..."

Mondtam már, hogy mennyire utálom, amikor okos emberek személyeskedéssel akarnak kifarolnia a meggondolatlan dumáik mögül? :)

De lásd, segítek: a citált mondatodat úgy értetted, hogy aki a lengyel/kínai/garázs fronton még nem ismerkedett meg elég alaposan a bóvligazdasággal, az az általad különösen utált multikban bepótolhatta ezt a hiányossságát.

Csak a nagy sietségben útközben valahogy elpotyogott gondolataod néhány alkatrésze.

Diocles 2011.06.16. 11:29:52

@Hepci:

szerintem nem áll messze az igazságtól, h két-három szoci erős ember akarta kicsinálni Gyurcsányt, de a levélben nyilván az éppen aktuális szoci ellenfelei nevét írta meg.

de a kínos szitu adott Mesterházy számára, nyilván meg fogják tőle kérdezni párszor, h ugyan már, mit rejtegeti a névsort, tán takargatnivalója van? :)

bigapples 2011.06.16. 11:30:25

@cambridge.on: Boldogan állnék ki a többkulcsos skandi adórendszer mellett, ha ezzel együtt a mezőgazdaságunk olyan fejlett lenne, mint a dánoké és az iparunk, mint a svédeké. Ha norvég módra rendelkeznénk földgáz és kőolajvagyonnal és az oktatási rendszerünk Finnország színvonalán állna. Vagy lenne egy olyan erős kkv szektorunk, mint a német Mittelstand.

Csak sajnos nem ez a helyzet. A magyar gazdaságot nem lehet összehasonlítani a fejlett országokéval. Le vagyunk maradva a fejlett nyugat-európai országok gazdaságaitól és csak loholunk, hogy megpróbáljuk utolérni az EU-s átlagot. Az meg nem fog menni erős középosztály és erős magyar kkv-k nélkül.

Az EU-n belül egykulcsos adórendszer:
Románia, Bulgária, Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország és Litvánia. Ezen kívül egy csomó kelet-európai országban is ez van. Nem valami magyar találmány az egykulcsos adórendszer, valamiért majdnem minden hozzánk hasonló helyzetű ország bevezette.

radala 2011.06.16. 11:30:45

inforadio.hu/hir/belfold/hir-440166
Ismét egy érdekes adat;-)
hetivalasz.hu/uzlet/alapszabalyban-mondtak-ki-tisztelik-a-keresztenyi-kultura-szellemi-es-erkolcsi-ertekeit-38650/

Ez is érdekes, viszont itt szeretném megjegyezni, hogy én defaultból minden sztrájkot és tüntetést szeretek, bárki is tegye bármilyen célból és soha még véletlenül sem mondtam vagy fogom mondani senkire, hogy csürhe, azt meg pláne, hogy minek ment oda. Ezt azért hangsúlyozom, mert azt gondolom kimondhatatlanul fölötte állok minden olyan embernek erkölcsileg, aki valaha is lecsürhézett bárkit, aki a jogaiért kiállt:-)
Szóval szerintem a HV cikk gusztustalan és OV kormány intrikái még annál is gusztustalanabbak és az sem mentesíti őket, hogy akár közéjük is lövethetnének:-)

megszűnt 2011.06.16. 11:34:10

@porfelhő:
"Nem tapasztaltam, az eltelt több mint egy évben, hogy bárkinek is hiányoztam volna."

Törzstag vagy és amikor mondtad, Te vagy én maradjunk, akkor én még itt voltam és tudtam, hogy jó az, amikor itt vagy és nem feltétele az én maradásomnak.

Kétségtelenül van egy stílusod. Ez nem rosszabb vagy jobb, mint az enyém és nem kevésbé irritáló Tölgyes úr felé, még akkor sem, ha én versbe öntöm.

Összegezve: Itt a helyed! Ez a blog nélküled olyan, mint a halott hal, mely súlytalanul lebeg a víz tetején. ..Próbáltam úgy tenni, mint mások..
www.youtube.com/watch?v=GE7ZmdGdoaw&NR=1

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 11:34:11

@panelburzsuj: ez miért volt személyeskedés [azt elfogadom - akár tőled is - hogy okos vagyok :)].
Abban igazad van, hogy nem a hiperek találták fel a szar forgalmazását, viszont új szintre emelték, nem? Kb. akkora a különbség, mintha Kocsmás Pista bicskázik vagy az USA beveti a drónokat s lopakodókat.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 11:35:44

@Diocles: biztos leírta: Mesterházy, Szanyi, Puch (abc-rendben, szándékai szerint, majd néhányat bérmálkozott s lezárta a borítékot).

panelburzsuj 2011.06.16. 11:38:11

@bigapples:

A jelzett országok teljes jövedelemújraosztó rendszerét ismered? A jövedelem, a forgalom, a vagyon adóztatását, járulékoltatását?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 11:38:13

Elnézést mindenkitől, távozom. Ma még egy kevés munka és sok horgászat vár. :)

bigapples 2011.06.16. 11:40:29

@Diocles: Ezek után elő kell állnia a nevekkel.

Egyre jobban nyírják egymást. Nyilván nincs olyan, hogy Gyurcsány a frakcióülés után világosodik meg 2011 tavaszán, ha a titkosszolgálat már 2006 után keresztül kasul vizsgálta az ügyet. Gyurcsány gondolom bizonyíték nélkül vádol, ez amolyan megelőző csapásnak tűnik, hogy saját magát mentse.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.16. 11:44:17

@bigapples: korábbi jelentős öntököndöfést követő megelőző jellegű öntököndöfés-repeta. :)
Gyurcsány és az erkölcs. Ez meg milyen kapcsolat?

porfelhő 2011.06.16. 11:44:52

Horgászat! Na ez jó! Én is voltam a múlt héten, tavon horgászni, amolyan munkával egybekötve.:)
Két bottal, de nem fogtam semmit, a damil meg le is szakadt a botomról. :)
Igaz nem is figyeltem eléggé, ott hagytam, mondtam a "fiúknak" figyeljék, ha gondolják. Mert engem a legkevésbé érdekel.
Nem kell mennem többször. azt mondták.

-:)))

panelburzsuj 2011.06.16. 11:45:28

@Hepci:

"hogyne rémlene, céloztam is rá fentebb. Ha belém akarsz kötni, olvass, olvass és olvass.
Figyelmesen."

Rosszul látom, hogy első válaszod ez volt, és ebben - sok-sok rosszindulattal persze - de föl lehet azért fedezni egy csipetnyi személykedést? :) ("Nem látsz a szemedtől, barom?")

Amúgy alakul a sztori, bár a "seregek" létszámát még nem csócsáltuk át. Sok kocsmáspista sokra megy.

porfelhő 2011.06.16. 11:47:24

@Hepci:
Hm. Ha van lehetőséged, miért is ne, választanál.
:)

bigapples 2011.06.16. 11:50:49

@panelburzsuj: Nézd meg a tanulmány 1. és 2. ábráját:

www.bankszovetseg.hu/anyag/feltoltott/HSZ6_karman_665_677.pdf

"A magyar költségvetés kiadásai 2007-ben közel 10 százalékponttal magasabbak a GDP százalékában, mint a hozzánk hasonló fejlettségű európai országokban"

"Magyarország ebből a szempontból is eltér a megfigyelt
nemzetközi mintától, hiszen a 2006-os, rendkívül nagyméretű államháztartási hiányhoz a dél-európai országokra jellemző bevételi szint és a skandináv jóléti országok esetében
megfigyelhető költségvetési kiadási szint tartozott."

Innen indultunk a világgazdasági válság előtt és alapvető strukturális változtatásokat e téren csak a mostani kormány lép meg.

megszűnt 2011.06.16. 11:52:17

@porfelhő:
"Nem kell mennem többször. azt mondták."

Énnekem nem merik mondani, sokszor vannak úgy velem az emberek.
Vasárnap kirándultunk a Bükkbe. Olyan magasan volt az ősember barlangja, nem is értem, és akkor azt mondták:
- Jól van. Te csak ülj le!

Én leültem, elővettem a verses könyvemet és amazok, akik akartak, mind felmásztak és megnézték az ősember barlangját.:)

Járok így gyakran, hogy maradok, ahol vagyok - a könyvemmel és az ábrándjaimmal.

Diocles 2011.06.16. 11:53:48

@bigapples:

"Ezek után elő kell állnia a nevekkel."

épp ez benne a nagy húzás, "mindent leírtam, álljon elő Mesterházy a nevekkel, ha nincs takargatnivalója" - sugallja, ill. ki is mondja.

Innentől kezdve a labda Mesterházyéknál pattog, áttolta a felelősséget az oldalukra.

"Gyurcsány gondolom bizonyíték nélkül vádol, ez amolyan megelőző csapásnak tűnik, hogy saját magát mentse."

nem kell neki bizonyíték, a szoci szimpatizánsok jókora része el fogja hinni azt, amit ő mond a szivárogtató személyéről, ez politka, hit, nem pedig bírósági tárgyalás.

onnantól pedig az a fickó, akinek a nevét ő kimondja, politikai értelemben hulla, soha többé nem lehet elfogadtatni a gyanúba kevertet a szoci tábor egészével.

ez nagy fegyver, ügyesen vetette be, el kell ismerni :)

porfelhő 2011.06.16. 11:55:49

@knausz:

irritáló Tölgyes úr felé". Mert? Miért irritálom Őt. ?
Nem értem.
Itt nem tudom meghallgatni. nincs hang.

panelburzsuj 2011.06.16. 11:58:49

@bigapples:

A kérdésem úgy szólt, hogy milyen rubrikákon milyen mértékkel számolva milyen bevételeket szednek az egyes államok.

Érdekes iromány, de erről csak nyomokban szól.

megszűnt 2011.06.16. 11:59:53

@porfelhő:
Tölgyes úr olyan, hogy van egy tekintélye, mert egyetemi tanár volt, azt hiszem, és akkor őt nem csupán magázni illik, hanem úgy szólni hozzá, mintha mondjuk az ember őhozzá fordulna és nem a Tölgyes úr fordulna. Érted?

Külön tanulmány. Viszont az, hogy sportol, futni jár, hát az nem fér bele a képbe! Még nekem sem.

porfelhő 2011.06.16. 12:00:33

@knausz:

Ábrándozzál. Én nem szoktam. Attól nem fog jobbá válni semmi, de semmi.
Egyébként én nem értem a Te meséidet, és nem is akarom elemezni.
Nem akarlak megsérteni, de én sokkal jobban szeretem az "egyenes beszédet".
:)

megszűnt 2011.06.16. 12:03:26

@porfelhő:
"Nem akarlak megsérteni, de én sokkal jobban szeretem az "egyenes beszédet"."

Akkor, mivel nem tudok róla, hogy lenne Kálmán Olgának blogja, mégis itt a helyed és legyen a stílusod az egyenes beszéd!

Engem sem lehetne eltéríteni az álmaitól. John Anderson és a többi gondolatomtól..

porfelhő 2011.06.16. 12:07:04

@knausz:
Na állj meg az elégen.! Mi az, hogy és nem a Tölgyes úr fordulna"
Én egyáltalán nem kértem tőle semmit.
Na most fejezd, be a meséidet, de gyorsan. ha kérhetlek.
Vannak itt kommentelők, azokkal beszéld meg ezt, mert engem egyáltalán nem érdekel.
Az, hogy mi illik, meg mi nem, még egyelőre nem te mondod meg nekem.
Érted ugye?

megszűnt 2011.06.16. 12:13:15

@porfelhő:
"Az, hogy mi illik, meg mi nem, még egyelőre nem te mondod meg nekem.
Érted ugye? "

Értem. Csak kérdezted és gondoltam felelek. Persze meglehet, hogy költői kérdés volt. Vannak ilyenek az irodalomban is, hogy feltesznek egy kérdést és arra nem kell felelni, csak lehet, és a kérdés ezáltal olykor nyitott marad.

Az élet a nyitott kérések halmaza és én egy olyan vagyok, aki szeretem megválaszolni, viszont elfogadom, ha valaki nem ilyen, még akkor is, ha tőlem távol áll - másik világ.

porfelhő 2011.06.16. 12:13:38

@knausz:

Nem érted, hogy nem értem világosan mit irsz.?

megszűnt 2011.06.16. 12:15:42

@porfelhő:
De. Csak ennél egyszerűbben nem tudom megfogalmazni.

porfelhő 2011.06.16. 12:17:54

@knausz:

Hm. Nem kérdeztem Tőled semmit.
Elég volt mára. !

porfelhő 2011.06.16. 12:19:41

@knausz:

Nem? Akkor ne írjál semmit!

megszűnt 2011.06.16. 12:21:25

@porfelhő:
Jó. Akkor folytatom a mosogatást. További szép napot!

xsasha 2011.06.16. 12:34:51

@panelburzsuj:
Keress utána, ha neked ilyen kérdéseid vannak.
Ha az érvelésedhez hiányosak az adataid, akkor lehet, hogy nem másokon kellene azt számon kérned. Te nem így látod?

panelburzsuj 2011.06.16. 12:44:48

@radala:

"az összes megkérdezett 66 százaléka szerint növelni kell az állami vagyon arányát Magyarországon"

És ugye Navracsics szerint a közszolgálat sokkal "etikusabb" terep, mint a gazdaság.

Érdemes gondolkodnod azon, hogy milyen nevet adnál az állami vagyon és állami tisztviselők szerepének erőteljes növelésére alapozott államszervezésnek.

panelburzsuj 2011.06.16. 12:47:27

@xsasha:

Én úgy látom, hogy annak hiányosak a forrásai, aki egy adatot kiragad (SZJA) és azzal hadonászva érvel.

panelburzsuj 2011.06.16. 12:53:58

@xsasha:

Csak hogy ne kelljen turkálnod:

"Az EU-n belül egykulcsos adórendszer:
Románia, Bulgária, Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország és Litvánia. Ezen kívül egy csomó kelet-európai országban is ez van. Nem valami magyar találmány az egykulcsos adórendszer, valamiért majdnem minden hozzánk hasonló helyzetű ország bevezette."

Hónapok óta megy az agyatlankodás (itt is), de még odáig se sikerült eljutnunk, hogy tisztességesen megkülönböztettsük aza egykulcsos jövedelemedót az egységes kulcsú adóztatástól.

(Nota bene: továbbra is fenntartom, hogy rendkívül kontraproduktív módszer egy beszélgetés résztvevőit olyankor is baszogatni, amikor a baszogatáson túl más mondandód nincs.)

ulrike (törölt) 2011.06.16. 12:55:12

@Hepci: 1értek. Jót jól. Az utóbbival nagy bajok vannak. Ay öntet meg egyenesen gusztustalan.

ulrike (törölt) 2011.06.16. 13:00:28

@knausz: Régi vicc.
- Anyu, képzeld, csak egy hármasom van.
- Nagyon jó, és a többi?
- A többi mind kettes.
P.S. Matekból a hármas egy lánygyereknek nagyon jó jegy.(Na ezért most majd kapok). Fiúnak se rossz, ha nem szereti.

megszűnt 2011.06.16. 13:32:55

@ulrike:
Mondok akkor én is egy viccet, bár nem vagyok az vicces típus, ha nem sikerül, magamra vetek.

Gyerek azt mondja az apjának:
- Apa, kaptam 4 pirosat és 1 feketét.
Apja örömében vett a gyereknek azt hiszem fagylaltot.:) és mondta:
- Nagyon szép az a 4 piros pont és hát magától értetődő, hogy ezért a jutalomfagyi jár. No de kérdezem:
- Mire kaptad a feketét?

Gyerek azt mondja, miközben vidáman nyalja a fagylaltot:
- Azért édesapám, mert beírtam a pirosakat.

(kicsit föltuningoltam, de így is elég lapos vicc, nem olyan, mint @xsasha: blogtársam farkasos-agresszív kismalac sztorija)

megszűnt 2011.06.16. 13:43:53

@ulrike:
"Matekból a hármas egy lánygyereknek nagyon jó jegy."

Ha úgy nézem, hogy ez lett volna az a bizonyos 4-es, mely kilóg a sorból.. mondom: nevetnem kellett!

Az egész lány olyan nagyon készülős, nem az én típusom és akkor hoz egy hármast.:)
A másik lányomat pedig lezárták 4-esre németből, amikor letette a német középfokút és már csinálja a felsőfokút.
Ezek olyan vicces dolgok. Annyira nincs jelentősége a jegynek!

A liberálisok véleménye, hogy ne kapjon a gyerek osztályzatot 4. osztályig, egy nagyon jó irány volt! Kár ezt elvitatni.

ulrike (törölt) 2011.06.16. 16:18:53

@knausz: Jó történet, azt is mutatja, hogy nem teljesen mindegy, hogyan adjuk el a tényeket hamisítás nélkül.

Ezt 'a lánygyereknek 3-as is jó' dolgot csak provokációul szántam, magam sem gondolom komolyan. Azt viszont igen, hogy maximalisták vagyunk sokszor (a gyerekeinkkel szemben), meg sznobok is.

A hármas, ami közepes, ami azt jelenti, hogy átlagos a tudás egy bizonyos tantárgyban. Ez teljesen rendben lévő dolog, normális ember nem lehet mindenben jó és kitűnő. Ezt valahogy tudtára kell adni a gyereknek, meg a szülőknek. S azt is, az iskolai teljesítményt - akár jó, akár rossz - nem szabad túlértékelni. Az élet más egy kicsit.

megszűnt 2011.06.16. 18:13:14

@ulrike:
"Azt viszont igen, hogy maximalisták vagyunk sokszor (a gyerekeinkkel szemben),"

Egyetértek. De van a másik véglet, a szülő, aki meg semmit nem vár el a gyerekétől, nevelni sincs idej, és akkor jobb esetben ott ülünk az értekezleten és furcsán nézünk egymásra.

M. Bertalan 2011.06.17. 08:07:18

Bocs, csak most jutottam el idáig. Orbán szerint az adósság bűn. Nem olvastam el az összes kommentet, az volt már, hogy Orbán a vagyonnyilatkozata szerint 20 millió forinttal tartozik :-))

cirrus minor 2011.06.20. 15:45:29

értem én TG félelmeit és a normatív kormányzás korlátait, amik jogos félelmek, de a kérdés továbbra is nyitva maradt, hogy ugyanis akkor milyen módon lehet megakadályozni, hogy a mindenkori politikai elit a könnyebb utat választva, a jövő generációjának a rovására akarjon ma jól élni, ráadásul úgy, hogy még csak tényleges fejlődést sem kell generálnia, mi fogja megakadályozni hogy ne jussunk Görögország sorsára...

lehetne a pártok együttműködési képességére és belátóképességére is apellálni, de attól tartok nem igazán van olyan jel ami ennek a lehetőségét a realitás világába emelje...

vagyis tessék mondani egy olyan eszközt ami reális alternatívája lenne a 2/3-os törvénynek

cirrus minor 2011.06.20. 15:55:41

fel szeretném hívni még egy TG által nem említett szempontra a figyelmet, nevezetesen a gazdasági hangulat fontosságára:

itt nem csak a kormányfő centralizációs hajlamairól van ugyanis szó, hanem arról is hogy a görög események fényében vajon milyen gesztus számít elég "határozottnak" a piac szemében, hogyan tud a magyar gazdaságpolitika a görög háttértől elválni...

ez pont annyira racionalitás, mint a normatív kormányzási eszközök elméleti korlátai...
süti beállítások módosítása