Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
jún 23
08:30

Fidesz és MSZP. Néha az az ember érzése, hogy semmi újat nem lehet már írni a magyar politika két GOP-járól, mert különbségeikről és hasonlóságaikról azt is elmondtuk, aminek amúgy semmi köze sincs a valósághoz. Ez a bejegyzés most mégis arra tesz kísérletet, hogy behozzon egy új szempontot: a két párt egyaránt torz önképét.

A pártok (és politikusaik) önképe általában akkor tér el jelentősen a valóságtól, ha komoly alakváltozáson mennek keresztül. Aki világéletében kövér volt, lefogyva, vékonyan is nehezen szokja meg új méreteit, s feltételezem, hogy ugyanez valamennyire fordítva is igaz lehet. Ha egy párt (és politikusainak) politikai szocializációja, azaz alapvető viselkedési normáinak, szerepmintáinak megtanulása időszakában nagyon más jelentőséggel bírt a politikai versenyben, mint a későbbiekben, akkor nem meglepő, hogy nehezen tud alkalmazkodni – ezen a téren – a későbbi alak- és szerepváltozásokhoz.

Írtam már arról, hogy a mostani MSZP számára mekkora tehertételt jelent politikai vezetőinek nagypárti rutinja, logikája és viselkedése. Részben az állampárti múlt, részben az 1994 utáni másfél évtizednyi kiemelkedés (és vele együtt a baloldali térfél versenytárs nélküli dominanciája) azt tanította meg a szocialistáknak, hogy elsősorban befelé figyeljenek. Ezek a politikusok igazán csak kampányidőszakban foglalkoztak a választókkal, a szavazók elvárásaival és a párt külső megjelenésével: számukra a politizálás valódi terepe a belső nyilvánosság volt, ahol – miután nem kellett tartaniuk azonos oldali vetélytársaktól – szabadon vívhatták harcaikat, köthették a szövetségeket, küzdhettek az ellenfeleikkel. Az MSZP nem volt rákényszerítve arra, hogy fegyelmezett és centralizált párt legyen, a vezető testületekben az erős emberek állandó harcban álltak, időnként kényes egyensúlyokat hoztak létre, az előrejutás, a karrier így soha nem egyetlen személy (pártelnök) akaratán múlt.

Az MSZP vezető politikusainak többsége nem véletlenül ebben a kamarillapolitikában volt tehetséges: Horn Gyulától a mai vezetőkig ezt tanulták meg, erre képeződtek ki. Ez a nagypárti logika sokáig kifejezetten hasznos volt az MSZP-nek: növelte az alkalmazkodóképességet, segítette a gyors belső változásokat. A párt túlélte Horn Gyulát, könnyedén kispadra ültette Kovács Lászlót, hamar elfelejtette Medgyessy Pétert, s tulajdonképpen még azt a Gyurcsány Ferencet is valamennyire „feldolgozni” látszik, aki az eddigi vezetők közül a leginkább nevezhető másképp viselkedőnek. Gyurcsány elsősorban kifelé figyelt és figyel, ráadásul  pártelnökként sem együtt élni akart ezzel a helyzettel, hanem inkább saját képére formálta volna a belső viszonyokat. Nehéz mással, mint a szocializációs mintákkal, magyarázni, hogy az MSZP versenyhelyzetének és külső képének javításában egyelőre kevés sikert felmutató Mesterházy Attila a belső csatákban kifejezetten jól teljesít, Gyurcsánynál lényegesen jobban. Kettőjük meccseit rendre a pártelnök nyeri, aki láthatóan sokkal inkább érti (és saját céljaira használja) ennek a konglomerátumnak a működését.

Időközben azonban a külső környezet erőteljesen megváltozott. Ami korábban még akár előnynek is volt nevezhető, az mára az MSZP egyik legnagyobb hátránya lett. Ami ugyanis nagypártként elment, középpárttá zsugorodva, látható és láthatatlan versenytársakkal körülvéve egyre kevésbé vállalható és tartható. Miközben az MSZP vezetői ma is a korábbi nagypárti reflexek alapján viselkednek, energiáik legnagyobb részét belső vitákra fordítják, ráadásul attól sem riadnak vissza, hogy a sajtó elé vigyék ellentéteiket, nem csupán elszalasztják az értékes lehetőségeket, hogy a szavazóikhoz beszéljenek, de újabb és újabb szögeket vernek bele saját koporsójukba.

A Fidesz nagyon más utat járt be. A párt vezetőinek elsöprő többsége akkor tanulta meg a politikai viselkedést, amikor a Fidesz kifejezetten kis politikai erőnek számított. Egy ilyen szervezet klasszikus ostromlott erőd, ahol minden disszonáns hang, minden eltérő vélemény árulás, súlyos hiba. Egy kis pártnak állandóan küzdenie kell a levegőért, a vetélytársak minden apró hibára lecsapnak, a sajtó pedig nagyon szűkre szabja a megszólalási lehetőségeket. A kispárti logika példátlan belső homogenitást és folyamatos kifelé figyelést igényel. Mindez két dologgal érhető el: centralizált szervezettel és fegyelmezett kommunikációval.

A Fidesz sikereiben ez a két elem kiemelt jelentőséggel bírt. A párt vezetői – ezt számtalan alkalommal tapasztalhattam - döbbenetesen másképp gondolkodnak a párton belüli politizálásról, mint a szocialisták. Messze nem arról van szó – miként erről sok helyen lehet olvasni -, hogy a Fideszben ájult lelkesedés venné körül a vezetőt, s az is távol áll a valóságtól, hogy ebben a pártban ne lennének éles belső viták és komoly érdekellentétek. A kispárti politikai szocializáció azonban megakadályozza, hogy ezek nyilvánosságra kerüljenek, mert a kibeszélés halálos vétek, főbenjáró bűn. A szervezet kultúrája kiemelten jutalmazza azt, aki a vita végén alulmaradva fegyelmezetten beáll a többségi döntés mögé, sokkal fontosabbra értékelve a párthűséget, mint a szabad véleménynyilvánítást. De a „papagájkommandó” sem mai találmány a Fideszben: kifejezetten a kis pártok számára hasznos, ha a szűk megjelenési lehetőségeiket ugyanazon üzenet sulykolásra használják, a többszólamúság, az árnyalt beszéd ilyen esetekben megengedhetetlen.

Ezek a kispárti viselkedési normák természetesen nagyra nőve sem teljesen alkalmatlanok: egy széles szavazótábort lefedő gyűjtőpárt számára is értékes lehet, ha fegyelmezett és egységes. Mégis: a Fidesz jövője szempontjából egyre inkább versenyhátrány, hogy az ország legnagyobb pártjává válva is kispárti értékeket abszolutizál. A végletekig centralizált szervezet kontraszelekciót eredményez, a lojalitás fontosabbá válik a tehetségnél, az omnipotens vezetőnek pedig – hiszen végső soron mindenről neki kell döntenie - egyben omnikompetensnek is kellene lennie. Mindez nem olyan nagy baj, ha szűk a feltöltendő személyi keret és a döntéshozatali tér, de az egész országot irányítva a rendszer számtalan diszfunkcióval küzd. Hiányzik a színvonalas és nagyobb feladatokat önállóan is ellátni képes potenciális vezető, nincs értelmes visszacsatolás, építő kritika, megállító bölcsesség és kevés a tere az alkalmazkodásnak, a megújulásnak. A Fidesz mai mechanizmusában egyelőre nincs benne az „után”, pedig a történelemben még soha nem maradt el ez a periódus. Amíg fut a szekér, nincs gond, ám a párt mai állapotában akkor sem látszana alkalmasnak a szükséges vezetői korrekcióra, ha egyszer nyilvánvalóan erre lenne szüksége.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr653007817

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy lap 2011.07.04. 09:58:36

Vannak országok és vannak pártok, ahol a centrális erőtér és annak megtestesítője 99,9%-os többséges győzelmet arat. Az az egy ezrelék „ellenzéki erő” mindig jól mutat a demokráciának és a különböző érdekek és értékek artikulációjának a man...

Trackback: mszp / fidesz: új fehér törpe és új vörös óriás 2011.06.25. 10:24:51

re: Török Gábor torz önképek c. cikkehttp://torokgaborelemez.blog.hu/2011/06/23/376_torz_onkepek  Valahányszor fogalmat alkotunk egy-egy jelenségről, valójában modelleket készítünk, s e modelleket vizsgáljuk, a modellezés során leképezett, beépí...

Trackback: Statárium 2011.06.23. 15:12:23

Úgy látszik hungarikumaink egyike, hogy az elmúlt 10 évben országunk vezetői eredeti szakmájukban teljesítettek a legrosszabbul. Ha közgazdászt választottunk miniszterelnöknek, akkor a gazdaság kezdett gyorsításba a lejtőn, ha meg jogászt, akkor a joga...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teevee 2011.06.25. 22:19:49

@ulrike:
"Kínában a születési arány az 1960-ban egy nőre eső 5,5 gyermekről mára mindössze 1,8-ra esett vissza. Ugyanakkor a várható élettartam megdöbbentő módon 28 évvel emelkedett. A nyugdíj- és egészségügyi rendszer egyaránt a kezdeti fejlődés vagy reform szakaszánál tart. Két nyugdíjrendszer működik Kínában, amelyek a városi munkavállalók kevesebb, mint felét, míg a vidéki munkavállalók mindössze 12 százalékát fedik le. Már most egyértelmű, hogy ezek a reformok és azok megtervezése a Kína előtt álló egyik legijesztőbb társadalmi, gazdasági és költségvetési feladatot jelentik napjainkban."

lüke 2011.06.25. 22:19:49

@panelburzsuj:
ez persze az anyagi javakra vonatkozik
mert nem hiszem, hogy Kertészt, Nádast vagy a Harmonia c.-t olvassák,vagy a fr. nobel dijasokat pl Cléziot

fatia-negra 2011.06.25. 22:26:30

az lehet hogy van kulturális társadalmi korlátjuk...

de a fides szavazótábora 1,5 milliárddal tud nőni...
(kettős kínai-magyar állatpolgársággal)

cambridge.on 2011.06.25. 22:29:09

@lüke: Keveredik a szezon, a fazonnal.
Haut(e) coutura a haut culture-val.

Kínával csak egy Európai Államok lehet egy súlycsoportban. Mivel ilyen nem létezik, Orbánék apró pénzre váltják a geopolitikai helyzetünket. A narancs felhő ezt kiaknázásnak fogja föl.
Korábbi Kanadai tapasztalataim és a kínai példa alapján, (olyan sokan vannak),nevetséges a Fidesz és Jobbik nemzetiségi politikája.
Csak erősítik Trianon határait.

lüke 2011.06.25. 22:29:58

ez tök jó lesz, 1,5 milliárd mind fizet majd 100 forintot

teevee 2011.06.25. 22:31:12

@6.Lenin: (A haut culture az nézőpont kérdése, haut couture az nem. De csak így zárójelben.)

teevee 2011.06.25. 22:32:28

@cambridge.on: Naszóval: haute couture :)

panelburzsuj 2011.06.25. 22:33:01

@ulrike:

Leninünk ezredéveket átívelő víziójától eltérően én a kínai bulit a budai kutyavásárhoz hasonlatosnak látom.

A sznobság mulandó állapot. Aki most sznob, annak most kínáljunk tízezer forintos bort. Mert azt a vengégségből hazatérve ki tudják túrni netről, hogy milyen árú borral kínálgatta őket a házigazda. De azt nemigen várhatjuk tőlük, hogy már szürcsölés közben a somlói és a badacsonyi bazalthatás nünszairől értekezzenek.

lüke 2011.06.25. 22:33:19

@cambridge.on:
hmm? az öet kihagytam azt láttam:)
egy csepp a tengerben , ezek vagyunk mi
csodálom is ,hogy valamit tudunk nyújtani, a szégyenteljes bérmunkán kivül

ulrike (törölt) 2011.06.25. 22:36:28

@teevee:
'China is a civilization pretending to be a nation.'(Kína egy civilizáció, mely nemzetnek tetteti magát.)
Michael Ledeen

Igen, sok minden változik, s láthatóan a kinai vezetésnek egyre komplexebb feladatokat egy szakadatlanul változó környzetben kell megvalósítani. A kinaiaknál is hagyományosan és parancsolóan fontos a társadalmi egyensúly és nyugalom fenntartása.

cambridge.on 2011.06.25. 22:37:18

@cambridge.on:
Canada is big, de kanadai kicsi.

ulrike (törölt) 2011.06.25. 22:38:21

@panelburzsuj: Meg hiába is értekeznének, úgy sem értenénk.

lüke 2011.06.25. 22:39:30

@teevee: fr.wikipedia.org/wiki/Haute_couture
ok ez igy , én a rongyokra, ö/e kihagyással, Lenin az ösi kultúrára fordította át ,
nincs itt diszkrepancia

panelburzsuj 2011.06.25. 22:40:03

@lüke:

Kínai specialitás, hogy az olvasnivalót nem csak a piac szűri.

A keleti szél hazája gazdag tapasztalatokat halmozott fel a népmegvédő hivatalok üzemeltetése tárgyában.

Gondolom, ez is magyarázza kormányzatunk őszinte érdeklődését.

lüke 2011.06.25. 22:43:05

@ulrike:
nekem csak csányi dinnyét hozzatok,
rajnai rizlinget kérek, ha bor:)
nem vagyok kínai:)

ulrike (törölt) 2011.06.25. 22:44:04

@lüke: Hát, ha valami rendezvény miatt az osztrákok visszaállítják a passkontrolt, lehet a másik irányba is menni, torlódás nélkül, s az alpokban érzed magad. Ott ráadásul kevesebb az orosz. Igaz, úközben több.

lüke 2011.06.25. 22:44:38

@panelburzsuj:
azt se kérek, annyit védtek már
paternoszter

lüke 2011.06.25. 22:49:07

@Hepci:
mér nem ott van?
a mennyei béke terén az unjóban?

panelburzsuj 2011.06.25. 22:49:27

@Hepci:

Importváltozat: egy tankot a Dajcstompikára! ...

ulrike (törölt) 2011.06.25. 22:49:37

@lüke: A wormsi a legjobb, amelyik reduktív érleléssel készül. nagyon finom száraz. Csak Worms messze van. Egy pincészetben - fiatal házaspár, névre nem emlékszem, nem messze Révfülöptől - ittam finom rizlinget. Meg kellene keresni őket.

fatia-negra 2011.06.25. 22:50:21

Kína mindent hoz. Európában a magyarok a leggyengébb láncszem (ócsók)

kommun1zmustma.nolblog.hu/archives/2010/08/30/Kina_mindent_visz/

cambridge.on 2011.06.25. 22:50:45

@panelburzsuj:
Kétféle magyar bor a választék, az aszún kívül, ami ugye nem bor.
Gróf Nagyrédei félédes fehér, és Magyar Fehér Bor, ez áll a címkén.
A magyar fehér az olcsók között is az egyik legolcsóbb. Időnként szoktam venni, mert magyar. Inkább a vörös borokat keresem.

panelburzsuj 2011.06.25. 22:53:31

@lüke:

Ha beindul a közmunka-biznisz, lesz majd Csányi dinnye is -Vajszlóról ... :)

panelburzsuj 2011.06.25. 22:55:50

@cambridge.on:

Ez a Magyar Fehér Bor nem az a termék, amit a finn csövesek vedelnek almabor helyett?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.25. 22:56:16

@ulrike: igen jó rajnaik: Villa Tolnay (Csobánc), egy svájci fickó vállalkozása.

ulrike (törölt) 2011.06.25. 22:57:52

@fatia-negra: Akkor majd hoz ide még olcsőbb kinai magyarokat. Mindenjük van.

ulrike (törölt) 2011.06.25. 22:59:25

@Hepci: Adnak is el kis tételben? (mondjuk demi jános)

lüke 2011.06.25. 23:02:24

@Hepci:
a héten friulit iszogattam, az is jó volt
Riesling /Colli Orientali del Friuli 2006

fatia-negra 2011.06.25. 23:03:18

@ulrike: pontos meglátás...

nem a magyarok kellenek nekik. sőt. az hátrány is.

felvásárolnak mindent és egy kínai logisztikai "kikötő" leszünk az eu közepén...
a nagy kínai pártnak egy kirendeltsége. pártirodája... kb.

ennyit a szabadságharcról és függetlenségről.

ulrike (törölt) 2011.06.25. 23:04:08

@Hepci: Kösz, kipróbálom. Nekem a kedvencem a jó száraz rizling.

6.Lenin 2011.06.25. 23:05:48

@teevee: @lüke:

Tulajdonképpen amire gondoltam...

amikor bárkit önkényesen kiválasztott szempontok alapján ítélünk meg, tévúton járunk. Főleg, ha az a szempont a mi magasabb valamijét igyekszik sugallni.
A magasabb kultúrára gondoltam, de inkább a " kiválasztottság"-téveszméjét szándékoztam, valójában.
Ha nem felel meg a francia helyesírásnak, bocs.

2011.06.25. 22:19:19 Itt már próbáltam javítani, mert éreztem a félreértését a hozzászólásomnak.

ulrike (törölt) 2011.06.25. 23:07:40

@fatia-negra: Ki tudja, hogy saját magunk kirendeltségének jobb volt- e lenni. Ha az eredményeket elnézem - hanyadika van ma? - nem biztos, hogy mi nyernénk.

Vincenzo90 2011.06.25. 23:11:33

@Sötétben bujkáló fülkeellenforradalmár: Ez inkább a lehetőségek ügyes kihasználása. Vagy Obama és az USA is kommunista? Egyébként meg én inkább attól félnék, hogy hosszú távon nem jelent-e ugyan olyan gazdasági, kulturális, politikai rabszolgaságot majd, mint a Nyugatbarátság.

cambridge.on 2011.06.25. 23:17:18

@panelburzsuj: Nem cserélik fel a jó cídert erre a borra.

teevee 2011.06.25. 23:20:00

@Vincenzo90: Á, dehogy.

"Közölte azt is [Ven Csia-pao], hogy a kínai kormány támogatja a kínai nagyvállalatok kelet-közép-európai befektetéseit, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a régió enyhíti a piaci korlátozásokat, és politikai támogatást nyújt a kínai vállalatok megjelenéséhez."

cambridge.on 2011.06.25. 23:30:32

@Hepci: Én inkább elmegyek Egerbe, elmegyek Olaszliszkára és abból a hordóból veszek amire a sógorom kóstolás után azt mondja, ez jó.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.25. 23:39:55

@cambridge.on: ez is jó megoldás, de folyó borból nem nagyon érdemes bespájzolni, következésképp az utazás költsége nehezen térül meg.

nyünyüge 2011.06.26. 06:44:49

@fatia-negra:
Hát igen.
Valamikor régebben a bloggazda arról írt, hogy az "ellenfél" reális megítélésében segíthet, ha kicsit elgondolkodunk arról, mi mondanánk akkor, ha az adott lépést a másik oldal tette volna meg...

Egyébként engem nem zavarna, ha a konkrét gazdasági érdek nem lenne már megint elvi, ideológiai szintre magasztosítva - (vö: Kína rendes hely, mert ott tanítják Petőfit).

László56 2011.06.26. 07:52:03

Szép jó reggelt Mindenkinek

Lehet hogy off a blogban? De mindenképpen gratuláció jár a kormánynak, különösen Fellegi miniszter Úrnak és Orbán Viktor miniszterelnök Úrnak hazánk érdekében tett kiváló munkájáért. Igen, a kínai megegyezésekről van szó. Olyan, diplomáciai és gazdasági siker, ami példa nélkül áll a történelmünkben. Érdemes odafigyelni, mert a második Orbán kormány, a megalakulása óta olyan politikát folytat, amit a közeljövőben a világ legjobb egyetemein fognak tanítani.

Nemrég voltam Angliában és a németeknél, most utazom Dél-Tirolba, és mást sem hallok, mint azt hogy a magyarok ellopták Európa vezető országaink a show -ját. Hatalmas irigységgel nézik hogy Orbán Viktor, ott politikai és gazdasági tőkét tudott kovácsolni, ahol az európát vezető országok csak a kapuban állnak és már csak a felével is megelégednének annak, amit személyesen Orbán Viktor kapott. Személyesen ? Igen személyesen, mert ezt a csodát csak az Ő politikája tette lehetővé. Személyesen, de az ország gazdasága és munkahelyei érdekében.

Az országunk evvel megindult a gazdasági fejlődés útján. Önállóan és magabiztosan. Hátrahagyva a kommunista kupeckedők seregét. Megmutatva a kommunistáinknak, hogy nem csak rablással, hazugsággal és korrupcióval lehet politizálni, hanem okos politikával folytatott kereskedelemmel is. Ez azt jelenti hogy máris gazdag az ország ? Dehogy, bármennyire is kívánnám nekünk. A kapu van nyitva. Ezen a nyitott kapun azonban nem csak a kormánynak kell mennie, hanem az ország gazdaságának is. Rá kell vezetnünk a népünket, hogy nem a kormány teremti a munkahelyeket, hanem a gazdaság. Ennek a szabadsága lesz garancia a népünk függetlenségére, szabadságára és ennek a szabadsága teremti meg a jólét alapjait is.

Az út nyitva van, de Európa útját sem szabad hanyagolnunk, és nem is fogjuk. A kormányunk tisztában avval hogy az európai közösséghez tartozik és a létezését ezen keresztül kell meghatároznia. De zsarolni és kiközösíteni senkitől nem hagyja magát. Megmutatta Európának hogy több út is vezet a boldogsághoz, de az európai eladósodás útja, csak a szegénységhez vezethet. Franciaország, Németország és Anglia, még csak most kezdenek ébredezni, hogy a kapitál liberalizációjával mekkora hibát vétettek, hiszen az ebből következtetett, felelőtlen hitelfelvételeikkel, maguknak állítottak csapdát.

Most meg irigyek és ijesztgetők hadserege fogja a kormányunkat támadni. Bemesélik nekünk majd hogy Kínától olyan függőek leszünk, hogy meg sem tudunk szabadulni tőlük. Ugyanazok mondják, kik, különben az EU -hatalmával ijesztgetve próbálják a saját országukat kifosztani. Irigykedjenek. Amíg a kormányunk mások hibájáb ól tanulva, az országunkat valamint polgárainkat védi és konzekvens marad, addig irigyei is lesznek.

Hogy mi köze van mindennek az önképhez ? Azt hiszem hogy nem nehéz kitalálni, hiszen az országunk most teremti meg azt az önképet, amire minden magyar polgár büszke lehet.

nyünyüge 2011.06.26. 08:14:02

"Személyesen ? Igen személyesen, mert ezt a csodát csak az Ő politikája tette lehetővé. Személyesen, de az ország gazdasága és munkahelyei érdekében. "

Éljen, éljen, éljen. Valamint éljen és virágozzék!

A "Rá kell vezetnünk a népünket, hogy nem a kormány teremti a munkahelyeket, hanem a gazdaság." mondathoz pedig: addig igen nehéz lesz a népet erre rávezetni, amíg maga kormány ezt nem így gondolja!!!

fatia-negra 2011.06.26. 08:16:08

@László56: gazdasági siker?

hogy Mo. telephelyen kínaiak fognak termelni?
hogy újabb hitelt sikerült felvenni?
hogy megint félúton vagyunk a Kánaánhoz...
legyőztük a kommenistákat? és újabb csapás a kapitalistákra?

a te karaktered már lejárt lemez. A tanúból ismerünk...

nyünyüge 2011.06.26. 08:17:38

Nem is tudom, miről jutott eszembe:

A Rákosi-rendszerben zsúfolt villamoson utaznak az utasok. Két barát unatkozik, az egyik a másiknak politikai vicceket mesél.
-Tudod, mi a különbség Kína és Magyarország között?
-Nem - mondja a másik.
-Míg Kína a mosoly országa, addig ami itt van, az tiszta röhej.
Egy harmadik férfi, aki mellettük áll és hallgatja a vicceket, megszólal:
-Tudja, hogy mi a különbség a villamos és maga közt?
-Nem - mondja a férfi.
-A villamos továbbmegy, maga pedig velem jön.

xsasha 2011.06.26. 08:25:21

@Kotkodus:
Akkor nyilván most észrevetted, hogy te csak a felét látod a történetnek.
Egyébként ismételten el kell mondanom, hogy nagyon fura veled vitatkoznom, mert most is elindítottad a vita szálát a nemzetközi kapcsolatokról, aztán átugrottál az útépítésekre. Ha magadat akarod igazolni, akkor persze megértem ezt a módszert, de ebben az esetben nem vagy vitaképes.

Tehát visszatérve az eredeti szálra: a Fidesz a háttérben egyeztetések tömegeit végzi diplomáciai kapcsolatok révén, és ezek közül egyesek el is jutnak a médiáig. Míg egy másik dimenzióban a Fidesz a jogosság határáig tágítja a tárgyalási pozícióit, és csak az itthoni ellenségei és médiaidióták veszik el mondjuk a szlovákok soviniszta gondolkodásának az élét és élezik a Fidesz kijelentéseket.

Sötétben bujkáló fülkeellenforradalmár 2011.06.26. 08:30:38

@Vincenzo90:

Obama sohasem tett ilyen kijelentés:
"hasonlóképpen gondolkodunk a jövőről."
Az az ember aki fennen hangsúlyozza hogy antikommunista...

Másrészről IMF, Brüsszel ne diktáljon nekünk, de Kína igen?

Azok az állampapírok amit Kínának eladtunk majdnem duplájába kerül nekünk mit az IMF kölcsön. Jó biznisz...

Azzal amúgy semmi bajom, ha egy kormány kihasználja a lehetőséget. Így a kínai gazdasági kapcsolattal sincs semmi bajom addig míg előnyünk van a dologból.

@László56:
Rá fölösleges reagálnom, mert nemhogy a fától, de a fűszáltól sem látja az erdőt...

porfelhő 2011.06.26. 08:54:22

@László56:

Nekem továbbra is nagyon tetszik amit ír.
Reggelente szinte mindig csak az Ön írását olvasom.
:)

hoplita 2011.06.26. 09:02:59

@László56:
".....Hatalmas irigységgel nézik hogy Orbán Viktor, ott politikai és gazdasági tőkét tudott kovácsolni, ahol az európát vezető országok csak a kapuban állnak és már csak a felével is megelégednének annak, amit személyesen Orbán Viktor kapott..."

Hát ez jó....:)))))
Reggel, éhgyomorra.....bazmeg, lehetnél kíméletesebb.:)))))

porfelhő 2011.06.26. 09:05:27

"A kormányfő a Kelet felé fordulással, ill. Közép-európai - azon belül is az É-Déli irányú - együttmüködéssel nem az ideológia vezérelt külpolitikát választotta.
OV. által meghirdetett keleti nyitás az az előző kormányok, hanem a Fidesz saját külpolitikájában jelen újdonságot.
A Fidesz kormányra kerülve, majd ellenzékként elutasította volt a nagy keleti országok, Oroszországot és Kinát, élesen birálta a Gyurcsány kormány gázstratégiáját, Kina -Tibet emberi jogok kérdése...
A második Orbán kormány elsősorban intenziv gazdasági kapcsolatokra törekszik
a Kelettel."
...............................................................
Tizenkét, főként gazdasági jellegű kétoldalú megállapodást írtak alá Orbán Viktor miniszterelnök és Wen Jiabao (Ven Csia-pao) kínai kormányfő jelenlétében szombaton Budapesten - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium "

www.hir24.hu/belfold/2011/06/25/ketoldalu-megallapodasokat-irtak-ala-kina-es-magyarorszag-

:)

ssi 2011.06.26. 09:12:29

Demján - nem is oly régen - talán nem ok nélkül beszélt néhány témáról .. beütöttem a google-ba .. az első találatok közül néhány .. MN-, MH- stb.-forrás nem volt köztük, most nem keresek, bocsi

demjáni szép gondolat, megszokottan kormányi nagy szavak .. de a konkrét intézkedések, s "az emberek felett, az emberek nélkül az emberekről és az eberek érdekében" stílus, vmint az iszonyú gyors tempó (ami nem kidolgozott lépéseket feltételez) ellentmondást, s sajátos célokat, érdeket sejtet - mit gondol a kormány a saját feladatairól, lehetőségeiről és normáiról?

"Nem tudok újat mondani, tíz éve halogatjuk a tennivalókat - mondta Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke. Nem hallgattak ránk. Most inkább csak kérdéseket teszek fel. Milyen az a társadalom, amely sportnemzet, és több százezer a rokkant? Ahol nem dolgozik, aki tudna, és ezért majdnem annyit kap, mint a minimálbér? Ahol különbséget tesznek a munkások között, és a fizikai dolgozókat lenézik?"
www.nol.hu/archivum/demjan_sandor__csodak_pedig_nincsenek

"magyar nagyvállalkozók hivatalos képviselőjének megszólalásairól: .. "
galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=75561:demjan-szerint-a-vilag-avagy-igeny-volna-ra&catid=9:vendegek&Itemid=66

"Demján Sándor betiltaná a művészeti szakköröket "
nepszava.com/2011/05/magyarorszag/demjan-sandor-betiltana-a-muveszeti-szakkoroket.html

"Demján kiejtette a "munkás"szót"
www.168ora.hu/landingpage/demjan-kiejtette-a-munkasszot-76681.html

porfelhő 2011.06.26. 09:20:53

Újra kritikus szint közelében Magyarország csődkockázata"

www.168ora.hu/buxa/ujra-kritikus-szint-kozeleben-magyarorszag-csodkockazata-77988.html

Magyarország csődkockázata továbbra is jelentős, és jóval a régiós országoké felett alakul"

Nahát ! én ezt nem is hiszem el.

:)

xsasha 2011.06.26. 09:36:35

@Kotkodus:
Ó, értem. Tehát a Fideszre mutogatás felold nálad minden gátlást. Remek.
Mindenesetre nagyon furcsa egyszerre populizmussal és diktatúrával vádolni a Fidesz. Főleg egy olyan időszakban, amikor éppen arról kommentelnek mások, hogy a Fidesz el fogja veszíteni minden támogatóját, mert mindenkivel szembemegy a rendőröktől a mozdonyvezetőkig.

De ismét csak visszatérve a témához, amit ahogy látom, te sportból térítesz el folyton, a liberalizmus nagyon fontos vívmánya a történelemnek. Amit Magyarországon csináltak belőle politikai érdekből, az szégyen és gyalázat, a legundorítóbb populizmus. Ha ehhez nem tudsz hozzászólni, azt is elfogadom.

porfelhő 2011.06.26. 09:49:45

Demokrácia: Orbánék nem engedtek Kína ellen tüntetni"

"Az ellenzéki párt azt tervezi, hogy benyújtja az Országgyűlésnek azt a Tibet érdekei mellett állást foglaló 2008-as határozati javaslatot, amelyet akkor többek között a fideszes Balog Zoltán és a KDNP-s Semjén Zsolt jegyzett.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint "a Fidesz szembeköpte saját korábbi álláspontját", mert Balog Zoltán államtitkár 2008-ban, ellenzéki képviselőként még azt rótta fel a szocialista kormánynak, hogy nem szolidárisak Tibettel.

Akkor Balog Zoltán arról beszélt, a tibeti eseményekért nem csak a helyi végrehajtó hatalom a felelős, azok egyenes következményei a Kínai Népköztársaság Tibet-politikájának. "

www.stop.hu/articles/article.php?id=895937
..............................................................................
"2008. március 14-én Lhásza utcáin összecsaptak a tibeti tüntetők és a kínai rendőrök.
A gyarmatosító kínai kereskedők néhány boltját feltörték és kifosztották, tulajdonosukat bántalmazták.
A kínai hatóságok a tőlük megszokott brutalitással verték le a tibeti szerzetesek által vezetett tüntetéseket, s ennek tibeti források szerint 130-140 halálos áldozata volt, köztük valószínűleg több kínai nemzetiségű is.
A kínai kormány rendkívüli állapotot hirdetett az ország területére, amelyet április 4-én szüntettek meg."
.........................................................................

Azt a "cikket" csak azért hoztam ide, a történetek felidézése végett" Kína-Tibet"
Talán) kapcsolódik a témához.
...................................

Ennek a tüntetésnek itt Mo-on sok értelme nem lett volna.
Tudatták a tibetiek, hogy ők is itt vannak.
.....................................

Kelet felé nyitás. Hát mit mondjak? Ha az ország érdeke ezt kívánja??........
Nincs ebben semmi különös?

xsasha 2011.06.26. 10:45:39

@nyünyüge:
Ez egy érdekes vicc, pont ebben a témában gondolkodtam tegnap álmomban. Sosem tudtam megfogalmazni elég jól az ellenszenvemet a kádári hatalmi elit felé, de most nagyjából összeállt a kép, ami belülről mindig zavart. Megpróbálom röviden összefoglalni a lényeget.
56 után a Magyarországon hatalomra került réteg egy olyan innovációs folyamatot indított el, amelynek az elején a Rákosi féle diktatúra van, és a végén a legvidámabb barakk jön ki belőle. Ez a legvidámabb barakk effektus, ami miatt a leginkább úgy gondolom, hogy a kádári hatalmi réteget ki kell vezetni a politikából.
Gondolt már bele valaki, hogy milyen módszerek kellettek ahhoz, hogy a szovjet irányítású diktatúrát az emberek vidám barakként éljék meg? Kizárólag jól megtervezett és megszervezett manipulációs rendszerrel lehet ezt megvalósítani, ahol az igazság tömlöcben csücsül egy ablak nélküli zárkában.
Az általad közölt vicc rámutat a technika egyik nagyon fontos elemére. Olyan hálózatot épített ki az előző rendszer, amelyikben ránézésre egyik eleméről sem mondtad meg, hogy a diktatúra képviselője. Nem tudhattad, hogy a melletted lévő ember épp valami AVH-s, és a viccedért el fognak vinni. De azt sem tudhattad, hogy a médiában kik a beszervezett elemek, melyik cikk igaz és melyik manipulált. Vagy azt sem, hogy milyen kapcsolatrendszer van az egyes hatalmi ágak, hivatali szervezetek látszólag civil személyei között.
Ezáltal létezett egy fej nélküli (bár gondolom, csak a romatikusok gondolták Kádárt a fejnek) több szintű hálózat, ahol mindenki ismerte az érdekeit/kényszereit, és tudta a dolgát. Ennek elemei a politikai csoport, a pénzügyi csoport, a döntési csoport, a végrehajtó csoport, a mefigyelő csoport és a befolyásoló csoport és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra. A hasonlóság a hatalmi ágakkal nem a véletlen műve, de ezek teljeskörűbben lefedi a valódi hatalom tényezőit.

xsasha 2011.06.26. 10:48:32

@Szimba:
Nem kell visszavenni az elcsatolt területeket. A nemzet egyesítéséhez nem szükséges feltétlenül a határok módosítása. Az Európai Únió remek lehetőséget kínál erre.

hoplita 2011.06.26. 11:19:02

@xsasha:
Ja....
Valami ilyesféle gondolatparódia kóvályoghat annak a diplomatának csúfolt idiótának és/vagy görénynek a fejében is, amelyik 20 ezer "idiótáról" vartyog a baráti oláh médiának.
Gratulálok...nem vagytok egyedül.:(

xsasha 2011.06.26. 14:11:00

@hoplita:
Gondolom te nem tanultál a szerbiai NATO-bombázásokból.

Kotkodus 2011.06.27. 10:00:54

@szimba:
köszi a linkeket... átolvasgattam őket és nekem az jött le, hogy a jobbik a fiatal forradalmárok körében népszerű és a fidesz talán az általánosan legnépszerűbb párt.
viszont találtam egy bekezdést, ami szerintem azért elég fontos:

"A határon túli magyarok legnagyobb részét azonban tényleg nem a szavazati jog, vagy bármilyen más esetleges előny-kedvezmény érdekli a magyar állampolgárság kapcsán, számukra ez történelmi igazságtétel, a együvétartozás és egyenjogúsítás szimbóluma. Viszont nem mindegy, hogy milyen áron.

A Jobbik marosvásárhelyi kudarca is azt bizonyítja, hogy félnek a magyarországi pártok terjeszkedésétől, színrelépésétől, mert pontosan tudják, hogy az helyi interetnikus feszültségekhez vezethet, amellyel nem a Budapestre visszautazó magyar politikusoknak, hanem nekik, helyieknek kell szembenézniük ( helyi politikai vezetőknek pedig megoldaniuk)."

és nekem is ez volt a benyomásom a kintiekkel való beszélgetéseim után..

@ulrike: köszi és egyetértünk... elitélendő olyan politikát folytatni, amelynek eredményeként egy magyar szervezet jól jár és külhoni támogatói meg rosszul...
persze, amennyiben az érintettek többsége ezt felvállalja, akkor az az ő felelősségük és támogatni kell őket.
a kérdés (ami a cikkekből nem derül ki) az az, hogy megvan-e a többség... a fenti idézet nem erről tanuskodik...

Kotkodus 2011.06.27. 10:25:30

@xsasha: már nem emlékszem pontosan, hogy az útépítés, hogyan került szóba, de mintha te küldtél volna egy cikket erről bizonyítandó, hogy milyen fasza a kapcsolatunk a szlovákokkal... (nézz utána, ha téged érdekel az előzmény...)

erre én azt kérdeztem: szerinted mi igazán fontos politikailag? az útépítés (ahol a két fél politikusai gazdasági döntések révén... szóval érted remélem...), vagy a nyelvtörvény és a kettős állampolgárság kérdéseinek tisztázása a szlovák féllel.

persze erre te azt feleled:
"Egyébként ismételten el kell mondanom, hogy nagyon fura veled vitatkoznom, mert most is elindítottad a vita szálát a nemzetközi kapcsolatokról, aztán átugrottál az útépítésekre. Ha magadat akarod igazolni, akkor persze megértem ezt a módszert, de ebben az esetben nem vagy vitaképes.

Tehát visszatérve az eredeti szálra: a Fidesz a háttérben egyeztetések tömegeit végzi diplomáciai kapcsolatok révén, és ezek közül egyesek el is jutnak a médiáig. Míg egy másik dimenzióban a Fidesz a jogosság határáig tágítja a tárgyalási pozícióit, és csak az itthoni ellenségei és médiaidióták veszik el mondjuk a szlovákok soviniszta gondolkodásának az élét és élezik a Fidesz kijelentéseket."

1. nem feleltél egy kényelmetlen kérdésre (egy olyan témában, amit szerintem te dobtál be...),
2. bedobtál egy témát, majd rám fogtad, hogy én terelek,
3. megkérdőjelezted a vita-képességemet.

visszatérve az eredeti szálra (ahogy te is mondod), senki sem állította, hogy a szlovákok kevésbé soviniszták nálunk, vagy hogy jogos lenne amit csinálnak. én azt mondom, hogy attól, hogy ők hülyék, attól nem kell magunkból is hülyét (bohócot) csinálni... a sajtó az sajtó marad. minél kiélezettebb egy megfogalmazás, annál nagyobb a figyelem. ez igaz itt is, ott is.

még egyszer elmondom: ebben a kérdésben az kellene, hogy döntő szerepet játszon, hogy a határon túliak mit szeretnének... és nem az, hogy a fidesznek mi az érdeke...

végezetül 1-2 kérdés:
szerinted a fidesz külpolitikája sikeres?
(jó a politikai pr-ünk külföldön)?
hova vezet a mai külpolitikánk (mi a célja)?

Kotkodus 2011.06.27. 10:48:44

@xsasha: néppárt - popular party, partie populaire, etc...
tegyek hozzá még valamit?

az ígéretek populisták voltak.

jelenleg a fidesz egy sor olyan gazdasági döntést hoz, amelyek ellen ellenzékben sokat tiltakozott...

és berendezték az államigazgatást úgy, hogy bárki lesz kormányon 3 év múlva, az még egy költségvetést se tudjon átvinni az ő beleegyezésük nélkül...
jogszerű? igen
demokratikus? nem igazán...

végül kíváncsi lennék, hogy hogy érted azt, hogy nálunk a liberalizmusból undorító populizmus lett?

xsasha 2011.06.27. 11:26:39

@Kotkodus:
Ok, azt hiszem, most én nem tudtam követni a gondolatmenetedet, de most már kezdem érteni.

Tehát ha jól értem, Felvidék intenzív összekötése Magyarországgal az nem magyar érdek, csak pénzlenyúlás.
Ha jól értem, szerinted nem folyik állandó egyeztetés nyelvtörvény ügyében a diplomáciai kapcsolatok keretében, csupán a médiában megjelenő megnyilvánulások léteznek.
Ha jól értem, szerinted nem folynak egyeztetések a kettős állampolgárságról folyamatosan, csak az történik, amit a médiában hallani.

Ok, belátom, elkövettem azt a hibát, hogy feltételeztem, hogy van valami fogalmad a diplomácia működéséről, ha már véleményt mondasz róla. Tévedtem. Megpróbálom elmondani ismét: a médiában hallható csörték csupán a háttérben zajló tárgyalásokhoz kapcsolódó tárgyalási pozíciók foglalása. Mint amikor Matolcsy bejelentette, hogy 160Ft-on szeretné látni a CHF árfolyamát rögzíteni a lakáshitelek esetében. És a háttérben folyó tárgyalásoknál két nap múlva megegyeztek a 180Ft-os árfolyamban.
Ok, végülis a tárgyalástechnika az egy tantárgy volt az egyetemen, de azért az alapokkal csak jó lenne tisztában lenni ahhoz, hogy az ember véleményt alkosson róla. Vagy a magyarliberálisnak a véleményalkotás Istentől vagy a szent neutrontól kapott jog?

Ami meg a sovinisztát illeti, pofátlanság az érvelésed. Nekünk soha nem volt soviniszta kormányunk, egyáltalán nem arról van szó, hogy ki a kevésbé soviniszta. Talán szégyenlősen el kellene fordulnunk, mint a szocik, hogy jaj, hát megverték a magyart, de majd egy diplomata biztos bocsánatot kér faxon? Csicskát játszani, mert hát jó barátok vagyunk? A két nemzet között akkor lesz baráti kapcsolat, ha az kölcsönös tiszteleten és elismerésen alapul - de ezt a tiszteletet el kell érni, mert seggnyalásból az nem fog előjönni.
Köszi, a ballib már bemutatta az eredményeit. A seggnyalás pont ennyit ért. Most legalább tanulhatsz kicsit, mit is jelent a diplomácia valójában.

Sikeres-e a Fidesz külpolitikája? - Igen.
Jó-e a PR-unk külföldön? - Nem. Ahhoz el kell érni, hogy a szocialisták "felvilágosító" akciói megszűnjenek. Ezt a kádári örökséget csak kinőni lehet.
Hova vezet a mai külpolitikánk? - Az ország tekintélyének visszaszerzésére(senki ne csicskáztasson), az ismertség növelésére(Létezik Magyarország, Közép-Európa meghatározó országa, turizmussal, befektetési lehetőségekkel), a gazdasági potenciál bemutatására(nem szorulunk segélyekre, fizetési kockázatunk alacsony, növekedési kilátásaink megalapozottak) és a nemzeti egyesülés elérésére(kettős állampolgárság, MNT, székely autonómia, kultúrális-gazdasági potenciál).

xsasha 2011.06.27. 11:55:56

@Kotkodus:
Egyetértek.
A Fidesz az MSZP-vel való versenybe szállást csak a néppártosodással látta lehetségesnek, és ebben messzemenőkig igaza volt, tekintettel a társadalmi összetételünkre.
A Fidesz populista és igyekszik a legszélesebb tömegekhez intézni a kommunikációját. Mondanivalóját leegyszerűsíti és igyekszik minimális magyarázkodással kommunikálni. Ez eddig tény.
A Fidesz a választások előtt az előző kormány napvilágra került szégyenfoltjaira építette a kampányát. Úgy szerzet felhatalmazást az átfogó változások megvalósításához, hogy azokhoz tételszerűen nem kért felhatalmazást. Ez is tény.
A Fidesz az egyetlen utat választotta a reformok végrehajtásához, ami elérhető volt az adott ellenfelek és az adott társadalmi adottságok mellett. Ez is tény.
Hogy demokratikus-e, amit csinál? Igen, demokratikus. A 2/3-ot azért kapta, mert akikre előzőleg volt bízva az ország, azok súlyosan visszaéltek ezzel a bizalommal, és az alkotmányos rendszer nem védte meg az embereket ettől a visszaéléstől. Ha erre válaszul 2/3-ot adnak az ellenzék kezébe, és ez a fél él ezzel a 2/3-al, az nagyon is demokratikus.

"végül kíváncsi lennék, hogy hogy érted azt, hogy nálunk a liberalizmusból undorító populizmus lett? "
Úgy, hogy a magyarliberális médiaidióták liberalizmus címén mindenféle suttyóságot adtak el és végtelen primitivizmust, amit a kultúrát és társadalmi szabályokat terhesnek találó réteg hallani akart. Azt a xart öntötték az emberekre, amiért azok hajlandók voltak fizetni, klikkelni, lájkolni. A magyarliberalizmus távol van a liberális elvektől - primitív emberek lettek a szószólói. A liberalizmus legfontosabb elemei, hogy nem téveszti össze a szabadság eszméjét a szabadelvűséggel, nem téveszti össze a szabad véleménynyilvánítás jogát, a korlátlan véleményalkotás képességével, az elfogadást az elvtelenséggek, a másság elfogadását az értékek tagadásával. A magyarliberalizmus egy undorító értéktelen xar, ami csak egy lebutított, szerencsétlen, önértékelésre képtelen és empátiára alkalmatlan társaságot hagy magaután. Ez az én elég határozott véleményem.

xsasha 2011.06.27. 11:59:50

@Kotkodus:
Ezen hozzászólások erős megfogalmazásai nem a személyednek szólnak, hanem azt a dühöt fejezik ki, amit a magyar médiaelittel szemben érzek. Nem a tótakövetőkkel van baj, és Tótával is csak másodsorban. Azoknak a gerinctelen, társadalomromboló pénzemberek az ellenségeim, akik ezek előretolásával akadályozták meg a rendszerváltás egészséges lefolyását, és építettek primitív fogyasztói társadalmat a primitív kádárizmus helyére.

Kotkodus 2011.06.27. 12:06:22

@xsasha: süt az érvelésedből, hogy te érzelmileg közelíted meg ezeket a kérdéseket, ráadásul nem veszed figyelembe a másik fél (szlovák, román, szerb, ukrán) álláspontját, érdekeit... sértegetsz és személyeskedsz... ettől azt hiszed meggyőzőbbek az érveid... hát, ha ettől magabiztosabbnak érzed magad, hajrá...

ha már tárgyalástechnika: a hosszú távú üzlet alapja a win-win helyzet, feltételezem hallottál már erről, ha egyetemi kurzust említessz...

diplomáciáról csak annyit, hogy amikor rendszeressé válik, hogy a szomszéd nagykövetét berendeled, az általában konfliktust jelent... szóval folynak a tárgyalások? pontosan kik között és milyen eredménnyel?

fidesz külpolitikája sikeres, csak az mszmp elrontja...:))) iiiiiigen, hát persze... az mszmp mozgatja a világpolitika és világsajtó szálait és egy nemzetközi összeesküvést szítottak magyarország ellen... hiszen a hírtv is világosan elmagyarázta ezt... :)))

tény, hogy az mszpszdsz panaszkodik külföldön... szerencsére a fidesz soha de soha nem csinált ilyet, vagy ha esetleg mégis, az az ország érdekében volt... :))) ugye, ezt gondolod? :)))
amikor az mszpszdsz csinálja akkor az hazaárulás,amikor a fidesz akkor az hazafias önvédelem... jól összefoglaltam? :)))

soviniszta kormányról tudtommal nem beszéltem, annyit mondtam, hogy nincs különbség sovinizmus terén a szlovákok és a magyarok között (a hülyeség nem nemzeti, vagy faji alapú...).

végül, ha te csicskának érzed, érezted magad... az lehet, hogy nem az ország külpolitikájának a hibája...

Kotkodus 2011.06.27. 12:30:50

@xsasha: nem az a gond a fidesszel, hogy 2/3-ot szereztek, hanem az, hogy elfelejtették közölni, hogy milyen lépésekre számíthatunk konkrétan...
nem adunk ki programot, mert abba könnyű belekötni...:)))
ismerős? furcsa egy hozzáállás... de ha te mondod, biztosan ez a demokrácia alapja...

szerinted lett volna 2/3, ha elmondják, hogy manyupot lenyúljuk, visszamenőleges törvényeket hozunk, a médiatanácsba kizárólag fidesz delegáltak lesznek, az új törvények többségét képviselői indítványként tejesztjük be, hogy elkerülhessük a szakbizottsági elemzéseket, stb...?
szerintem nem és szerintem az sem véletlen, hogy ezekről nem esett szó a kampány idején...

javaslom: ne erőlködjünk!
te szentül hiszed, hogy a jó úton járunk és ráadásul, ha nem sikerülne e mentén kimagasodni a régióból az is csak és kizárólag az összeesküvők hibája: a végeredményhez illeszted az érvelésedet.
én meg kérdéseket teszek fel, mert nem vagyok biztos abban, hogy ez valóban a legjobb út (ugyanakkor egyetértek a kormány egyes intézkedéseivel, csak megjegyzem, hogy pár éve még - ugyanezekben a kérdésekben - szöges ellenétben volt az álláspontjuk)

u.i.: a legújabb vicc viktorkánktól, hogy a kínai államfő látogatása idejére korlátozta az itt élő tibetiek "szabadságjogait"... :)))
ilyen egy igazi forradalmár... ha pénzről van szó...:)))
vagy ezt is csak az mszpszdsz találta ki? :)))

xsasha 2011.06.27. 16:32:05

@Kotkodus:
A diplomácia nem érzelmi kérdés. Nem tudom, mi alapján állítod, hogy nem veszem figyelembe a szlovákok és a románok érdekeit.

Amit a win-win helyzetről írtál, azt bármelyik kisokos füzetben el lehet olvasni. Egyrészt ez nem üzleti kapcsolat, másrészt a nyelvtörvénnyel kapcsolatban mit mondasz a win-win helyzetről.

Konfliktus pedig van. A felvidéki magyarokat büntetik azért, mert szülőföldjükön magyarul beszélnek. Ez csak azért történhet meg, mert egy olyan elcseszett kormányunk volt 8 évig, amelyik mellett fel lehetett velünk törölni a padlót.

Rajzolhatod a szmájlikat, de ettől a tény tény marad. Amikor az egyes hangoskodó politikusokat megkérdezték, hogy mikor olvasták pl. a médiatörvényt, akkor rendre az volt a válasz, hogy nem olvasták, de hiteles helyről kaptak róla információkat. A ballib teleszórta e-mailekkel és telefonhívásokkal a fél Európát. A különböző külföldi orgánumokban sorra jelennek meg megrendelésre és baráti megkeresés alapján a szocialista tollakból eredő szövegek. Nem kell HírTV-ig menni, az RTL klub híradójában magam is láttam, amikor megkérdezték az egyik francia politikust, mi alapján tette nyilatkozatát, aki elmondta, hogy ugyan nem olvasta azt, amiről nyilatkozott, de biztos forrásból szerezte információit.

Amit a sovinizmusról írtál, az csak annyit mutat, hogy egy darab szlovákot nem ismersz, de még a történelmüket sem, sem az újkori politikatörténetüket. És életedben nem beszéltél felvidéki magyarral. Ez a gondolatmeneted pedig tipikusan magyarliberális idiotizmus (a sovinizmus hülyeség, a hülyeség pedig nem akármi függő, ergo a sovinizmus nem akármi függő) Olvass sok-sok Raymond Smullyant, talán lehet még segíteni ezen.

Nem, nem én érzem magam csicskának. A kormány viselkedett csicskaként.

xsasha 2011.06.27. 16:58:00

@Kotkodus:
Látom, leszűkítetted, hogy mihez szólsz hozzá... Teljesen megértelek.

Reformok beígérésével nem lehet választást nyerni, és ez nem a Fidesz hibája, pedig mindenki tudja, hogy reformokra szükség van.

Lehet itt szövegelni MaNyuP lenyúlásról, de tetszettek volna akkor okosak lenni, meg hangosak, amikor a Jóléti rendszerváltással és társaival hazavágták az államháztartást, majd amikor szomszédaink 10% feletti növekedéssel szántottak, mi 3%-ot teljesítettünk és a 2003-2005-ös pénzbő időszakot nem használtuk ki sem az maastrichti kritériumok teljesítésére, sem a reformok lezongorázására.

Az mindenesetre jellemző, hogy ebben a hozzászólásodban sem azzal foglalkoztál, amire válaszoltál. Egyáltalán nem csodálkozom. Nagyjából ezért nem is érdemes semmit sem magyarázni, mert a hozzád hasonló nagyokosok elkezdenek rugózni azon, hogy még pár éve így meg úgy, meg a többi xarrágás. Én értem, hogy neked reflexből megy ez a xarrágás, de attól ez még számomra undorító. Tudod, pár évvel ezelőtt még nem ez volt a helyzet. Pár évvel ezelőtt még nem azon kellett gondolkodni, hogy akkor most tudjuk-e törleszteni a hiteleket vagy sem. Néhány évvel ezelőtt még nem kellett a ballib után takarítani a xart.

A legújabb viccről meg csak annyit, hogy az idióta magyarliberálisokkal ellentétben a liberalizmus két nagy hazájában, az USA-ban és a franciáknál is tudják, hogy van a szabadság és van a nemzeti érdek, és a kettő együtt kell érvényesüljön. Szerencséjükre ott nincs ennyi xarrágó.

Kotkodus 2011.06.27. 17:20:48

@xsasha: a diplomácia is egyfajta üzlet, sőt minden további üzlet alapja, szerintem... persze te erről biztosan sokkal többet tudsz... ha az üzletben érvényes a win-win elv, akkor a diplomáciában még fontosabb, hogy érvényesüljön... (lásd trianon + 90 év...)

talán azért gondoltam, hogy a szomszédos államok politikai érdekeit nem veszed figyelembe, mert egyszer sem hoztad szóba (csak sovinizmussal vádoltad szlovákiát, többször is, amiben bizonyos tekintetben egyetértünk). lehet így is politizálni, de ez nem a win-win irányába mutat...

továbbra is azt gondolom, hogy regionális együttműködés nélkül a nagyok malmára hajtjuk a vizet... mintha ezt is (nagyok szupremáciáját) kifogásoltad volna valahol...

feltörölni a padlót, csicska, stb... igen ez a te érzésvilágod, nem cserélnék veled... még a saját kormányod alatt is frusztráltabb vagy, mint én egy olyan kormány alatt, amelyikkel nem szimpatizálok... keresed, gyártod és ismételgeted a hírtv-s összeesküvéselméleteket... te így nem leszel boldog ember soha (én mindent jól csinálok, de a külső körülmények mindig ellenem fordulnak... és te mindig fogsz bünbakot találni... és soha nem a te hibád lesz, ha nem úgy alakulnak a dolgok).

nyilvánvaló, hogy a nyilatkozó politikusok egy része nem volt megfelelően felkészült... de ugyanezek a bírálatok a nk szakbizottságok részéről is elhangzottak (amelyeket azt hiszem nem volna illendő felkészületlenséggel vádolni, lévén, hogy több a témában a tapasztalatuk, mint az egész magyar országgyűlésnek együttvéve...), ráadásul a média legkülönbözőbb politikai oldalain egybehangzóan kritizáták a magyar folyamatokat...
ez a mindenki hülye, mert senki sem ért meg minket minősített esete (a fordítási botrányokról már nem is beszélek... ha van ciki, nahát az az...).

te egy nagyon büszke fiú vagy, és ezt biztosan sok hőzöngő barátod értékeli, de a büszkeség nem csillapítja az éhséget...

Kotkodus 2011.06.27. 17:35:35

@xsasha: köszi azért, hogy elismered, hogy a fidesz nem teljes mértékben ezt ígérte... ez is valami... (a legelvakultabbak ezt sem ismerik be...)

nevezhetsz xarrágónak meg aminek akarsz. az enyém csak egy vélemény és engem minősít. a tiéd egy másik vélemény amelyik téged minősít...

egy harcos kandúr vagy és az olyanok mint te háborúznak, néha nyernek, néha veszítenek, de legtöbbször meghalnak és a családjuk szenved.

én inkább lenyelem a büszkeségemet és háború esetén megyek egy békés helyre a családommal... nevezhetsz aminek akarsz emiatt és egyátalán nem zavar, hogy te ezt undorítónak tartod, mert meggyőződésem, hogy az emberiséget nem a harcosok vitték, viszik, vagy fogják vinni előre...

további jó harcolást, kedves honfitársam!

xsasha 2011.06.28. 08:56:58

@Kotkodus:
Az a bajom, hogy az alapján, amit leírtál, azt kell feltételeznem, hogy csak hallottál a win-win elvről. Például mit kell tenni, ha te win-winnel mégy a tárgyalásba, a másik pedig win-lose stratégiát választ. Továbbra is adós vagy azzal, hogy megvilágítsd, mondjuk a nyelvtörvény esetében mit kell tenni win-win elv mellett. Az a véleményem, hogy egy sima blöff részedről (nem feltétlenül rossz szándékú, de az idióta magyarliberális médiabeszélők baromságát hordozza) a win-win stratégia bedobása. Nem érted, mit jelent ez, mikor hogyan alkalmazható, ellenérdekeltség esetén hogyan működik, stb. Ha tévednék, javíts ki kérlek.

Kérlek, sorold fel azokat a szlovák érdekeket, amikre gondolsz. Csak azért kérem, mert szerintem itt megint blöffölsz. Szívesen megvilágítom a tárgyalástechnikai elveket a témában.

Regionális együttműködésre szükség van. De a szlovákoknak és a többieknek ugyanúgy szüksége van erre. Egy ilyen együttműködésbe nem alárendelt félként, hanem egyenrangú partnerként kell belemenni. A nemzeti érdekeinket nem söpörhetjük a szőnyeg alá a nagyok szupermáciája miatt aggódva, mert a szlovákok sem teszik ezt. Vedd észre, hogy nem arról van szó, hogy simán beszólunk a szlovákoknak, és megszüntetjük a kapcsolatokat, hanem a tárgyalási pozíciók erősítése miatt mennek a kommunikációs csaták, és közben gőzerővel folynak a diplomáciai egyeztetések minden szinten a miniszterelnöktől a szakterületi delegációkig.

Ez nem érzésvilág, ezek technikai kérdések. Havonta egyszer nézek HírTV-t, és nem gyártok összeesküvéselméleteket. Csak azért, mert az ismereteid nem kielégítőek a témában, nem biztos, hogy célszerű az én személyemben keresned a hibát. Nem hiszek a külső körülményekben és a bűnbakokban - abban hiszek, hogy tenni kell ahhoz, hogy eredmények szülessenek, és ezzel szerencsére Orbán is így van. Elcsesztünk 8 évet szájalással és semmittevéssel, de most is csak azt lehet tenni, mint előtte - csinálni, dolgozni, eredményeket elérni - a társadalom úgyis megunja a sok szájat lassan.

Nem, nem ugyanezek a bírálatok hangzottak el a szakbizottságok részéről. A ballib hisztigenerátorok remekül alkalmazzák a reklámpszichológia eszközeit - mint egy elcseszett termékreklámban, ahol mondanak egy rakás beetető baromságot és közben betesznek egy szakmai véleményt egy tényezőről a száz közül. Bocs, ezt is tanítják az egyetemen - és nagyon jól lemérhető rajtad is, hogy nem tudsz különbséget tenni az érvek minősége között, tehát kiválóan működik ez a módszer is. (Mondjuk a módszer igazolásához nem kellesz, dollármilliárdokat költenek rá, az inkább igazolja...)

Képzeld, van aki képes egyensúlyban tartani a különböző területeket. Mindenesetre ez az érved nagyon súlyos csapás az éppen aktuális liberális érvelésre a kínaiakkal kapcsolatban, és a te fenti tibetezésedre. És nagyon jól példázza, mennyire elvtelenül cserélgeted az érveidet az éppen aktuális csapásirány szerint.

xsasha 2011.06.28. 09:23:14

@Kotkodus:
Nézd, én azt is elismerem, hogy Orbán nem kedvelte meg Pozsgayt, csupán azért ülteti az első sorokba, mert a társadalom egy széles rétege ezen a szinten van, hogy erre van szüksége.

Ne aggódj, jobb ennél a diplomáciai érzékem. Fel tudom mérni, hogy mikor van ideje a harcnak és mikor kell elásni a csatabárdot. Indulatokat hoztál ki belőlem, mert a legbutább ballib hozzáállást prezentáltad, és akik ezt elérték nálad, azokat az embereket gyűlölöm, mert ők a felelősök, hogy a rendszerváltás lehetőségét elszalasztottuk, és a kádári reflexekre épített fogyasztói társadalmat kaptuk helyette.
Minden indulatom ellenére bármikor el tudnék beszélgetni veled szakmai dolgokról, és minden további nélkül adnék neked igazat, ha érveid megalapozottak.

Nem gondolom hogy rosszul tennéd, ha háború esetén elvonulsz. Mindenkinek megvan a maga szerepe. Azt viszont tudom, hogy ha a harcosok nincsenek a helyükön a honfoglaláskor, nem állják útját a töröknek, nem küzdik végig a szabadságharcot, nem áldozzák fel magukat 56-ban, akkor nem biztos, hogy mi most magyarul beszélgetnénk, szabad országban élnénk és kritizálhatnád Orbán demokratikusságát. Szerintem helye volt a Szabadságharcnak és a Kiegyezésnek is. Bármelyiket lehazudni butaság. '48 és '67 nem választható el egymástól, ha kicsit távolabbról szemléljük, Jin és Jang.

Kotkodus 2011.06.28. 10:43:57

@xsasha: win-win modell szlovákiával: viktorka kivárja a szlovák országgyűlési szavazás eredményét, majd az új kormánnyal megegyezik a kettős állampolgárságról, garantálva azt, hogy a felvidékiek nem kapnak szavazati jogot nálunk (nincs is igényük rá egyébként). a szlovák fél sikerként elkönyveli ezt a helyzetet és feloldja a nyelvtörvényt...
ehelyett: szlovák választások finisében viktorka bejelenti - egyeztetés nélkül - a kettős állampolgárság intézményét (amelyhez szlovákiában nagyon kevesen csatlakoztak a politikai háttér miatt, azonban viktorka elkönyvelhetett egy gyors győzelmet itthon a felvidékiek kárára és majdnem helyzetbe hozta ficot)...
nyílván ez megalapozhatott volna egy komolyabb regionális politikai együttműködést is...

most te jössz: mi az amit az eu parlamentben bíráltak és a szakbizottságok meg sem említettek (forrást is légy szíves csatoljál!). azzal vádolsz, hogy általánosítok, majd kántálsz egyet a rekláémpszihológiáról anélkül, hogy tényekkel, példákkal alátámasztanád... közben finoman lehülyézel... ez az érvelés ér valamit? ez kellene, hogy bármiről meggyőzzön? ezt már hallottam a hírtv-n és ugyanúgy maszatoltak, általánosítottak... és érdekes, de a hírtv nem keresi meg ilyenkor azt az eu-s, ensz-es bizottsági tagot aki "nem jól" nyilatkozik... észrevetted?

külügyi tárgyalásokról - regionális együttműködésről - még csak nem is hallani mostanság... (ha van linked, linkelj, ne linkelj...:) )

nem érzem, hogy ellentmondásba keveredtem volna magammal, de ha így van, remélem rámutatsz konkrétan is, nem csak maszatolgatsz... (annyi ellentmondás biztos nincs az érvelésemben mint amennyit a fidesz felmutatott... lásd lmp javaslat kína felszólításáról...)

szóval utáljuk a komcsikat, de pozsgay (+szűrös) szavazatokat hoz, ültessük előkelő helyre... és mi nem vagyunk képmutatók... mi csak a tiszta politikát képviseljük... ezért jobbak vagyunk az mszpszdsz-nél...

nem célom, hogy indulatokat ébresszek benned, hacsak elgondolkodsz azon, hogy más emberek is vannak rajtatok kívül és nekik is jár a tisztelet azzal én már elértem a célom.

a különbség köztünk, hogy én azt sem hiszem el amit az mszpszdsz mond, meg azt sem amit a fidesz. te magad is belátod, hogy a fidesz nem őszinte (úgy nem lehet választást nyerni...), de közben ugyanezért ekézed az elődjeit. erkölcsileg nincs semmi különbség köztük. szerintem egyszerűen naív vagy, vagy nem látsz bele kellően...

a történelmi elméletedhez meg csak annyit, hogy a háboru az leginkább gazdasági érdekek mentén zajlik. legtöbbször a szegények harcoltak a gazdagok előjogaiért és azoknak a családja nyomorgott utána aki a nemes célért feláldozta magát...

xsasha 2011.06.28. 16:18:58

@Kotkodus:
Tényleg csak a média által szádba rágott dolgokkal tudsz előrukkolni? Boccs, költői kérdés volt.
Ok, ennyit áldoztunk a személyeskedésnek.
Úgy gondolom, hogy a kettős állampolgárság messze nem csak a szlovák-magyar diplomácia kérdése, hanem volt ott még néhány állam és egyéb érdekek. Amit te felvázoltál, annak semmi köze a win-win stratégiához. A szlovákoknak mi érdekük van abban, hogy ki szavaz Magyarországon?
Persze az is érdekes, hogy te megmondod, hogy van-e a szlovákoknak igényük a szavazásra... Nyilván azon túl, hogy nekünk érdekünk, hogy a felvidéki magyarság ne tűnjön el.

Nem akarok adósod lenni, itt a link:
www.origo.hu/nagyvilag/20101222-biralta-a-magyar-mediatorvenyt-a-luxemburgi-kulugyminiszter.html
Ez a politikus volt az egyik első bírálója a médiatörvénynek, akit az egyik riporter később megkérdezett, hogy mikor érkezett olvasni a médiatörvényt, amire gyakorlatilag bevallotta, hogy tollbamondták neki, mit kell nyilatkoznia.

És itt egy másik link, amelyik jól rámutat a hiszti generáltságára:
www.origo.hu/itthon/20110106-mediatorveny-meghatralt-orban-visszavagasara-a-francia-kormany.html

És ki tehet arról, hogy nem hallani a regionális tárgyalásokról? Ki tehet arról, hogy Alekosz és társai töltik ki a média felületeit? Ki tehet arról, hogy csak a hiszti éri el a média ingerküszöbét, és semmi konstruktív nem kerül az információs áramlásba?
kitekinto.hu/europa/2011/05/14/a_visegradi_negyek_kozos_harccsoportot_alakitanak

"de a büszkeség nem csillapítja az éhséget..."
Ezt nem te írtad? És magyarázol a kínai delegáció körüli cselekményekről. De nem érzed az ellentmondást. Nem hiszem, hogy ez esetben segíthetek neked.

Képviseleti demokrácia, emlékszel? Ha az emberek Pozsgay által érzik képviselve magukat, akkor megkapják Pozsgayt. De ha nem figyeltél volna, itt éppen arról írtam, hogy én elismerem, hogy ez nem elvi, hanem gyakorlati lépés volt a Fidesz részéről. Az emberek szavazata a mérték, hogy helyes volt-e importálni. És ez alapján helyes volt.

Rajtunk kívül? Keress új célt magadnak. Én csak a magam nevében beszélek. Persze ez az állítólagos célod is pontosan bemutatja a liberális populizmust. Egyik fenti hozzászólásod sem erre irányult.

Ohh, naiv vagyok... Te meg egyiknek sem hiszel... Ettől a liberálpopulizmustól már hányok. Az ilyen panelek nem érdekelnek. Valami önálló gondolatod lett volna ezekben a hozzászólásokban, akkor talán elgondolkodnék ezen, de így egyszerűen csak vicces.

Gazdasági érdek mentén. Aha. Ezt magyarázd el a nagy francia forradalomnak. Meg mondjuk az aradi vértanúknak. Meg az 56-osoknak. Esetleg a szigetvári védőknek vagy az egrieknek... ehh, hagyjuk. Elfogadom, hogy te csak a pénz mentén tudsz gondolkodni. Ez a te bajod.

dzsaszper 2011.06.28. 17:09:48

A fidesz szokás szerint összezárt, ezúttal Navracsics ismételte Szíjjártó állításait, Jóri megint cáfol:

index.hu/belfold/2011/06/28/az_adatvedelmi_biztos_szerint_navracsics_nem_mondott_igazat/

Itt az ideje hogy Navra is bemutassa, mi bizonyítja a korábbi egyeztetést. Ennek hiányában elég nagyot csalódtam most benne...

Kotkodus 2011.06.28. 21:23:51

@xsasha:
sajnos nincs sok forrásom a médián kívül, így én többnyire ez alapján tájékozódom a világban... te talán bennfentes vagy (igazolódna a gyanum)? :)))

ugyanez vonatkozik az önálló gondolkodásra... én úgy gondolom, hogy a mai világban kevesen találnak ki újat. sokat kell olvasni, érdeklődni és a hallottak, olvasottak, tapasztaltak alapján érdemes saját véleményt formálni. ebben a saját véleményben - ha eleget néztél körül - akkor kevés igazi újdonság lesz... csak más vélemények saját keveréke... szerintem már ez is valami...
ha neked vannak teljesen saját ötleteid, gondolataid, amelyeket még senki sem fogalmazott meg, akkor üsd be őket a gugliba...

felvidéki magyarság ügyben egy egyszerű következtetés volt az alapján, hogy más külhoni magyarokról mit olvastam (linkek fentebb ugyanitt), illetve, saját tapasztalat alapján (nekem is lenne lehetőségem más országban szavazni, de nem érdekel).
szerintem a felvidéki magyarságnak (akiket szerintem is védeni kell) jobb ha szlovákiában nem magyar-ellenes pártok vannak kormányon. minél többet csattog a magyar ostor a határ innenső oldalán, annál könnyebb odaát a derék szlovák polgárokat riogatni... és annál nehezebb (mert népszerűtlenebb) a magyar kisebbségeket érintő kedvező törvényeket hozni.

a cikkeidet elolvastam, cikkekkel válaszolok:
www.origo.hu/itthon/20110618-a-kormany-nem-fogadja-el-a-velencei-bizottsag-alkotmanyt-kritizalo.html
www.origo.hu/itthon/20110121-megerkezett-az-europai-bizottsag-mediatorveny-ugyeben-irt-levele.html
www.mfor.hu/cikkek/81256.html

tény, hogy minden törvény annyit ér amennyit betartanak belőle, de azért valljuk be, az új szabályok sokat engednek a jelenlegi kormánynak és keveset az ellenzéknek (az eddig betartott arányok megszűntek érvényesülni). és az is tény, hogy a jelenlegi kormány úgy rendezkedett be, hogy képtelenség legyen nélkülük 4 év múlva kormányozni. természetesen ez mind jogszerű, de nem fair.

a regionális összefogásodnak semmi politikai értéke nincs. költségcsökkentünk közösen... bár ez is azért több, mint a semmi...

hogy is vagy az elvekkel? szóval, ha van gyakorlati haszon, akkor a fidesznél nem érvényesül az elv? és ezt elismered?
akkor milyen jogon is hírdetünk ELVEKET? vagy milyen jogon kritizáljuk a másikat elvtelenséggel?
felhívom a figyelmedet, hogy ezen érdemes elgondolkodni...

az én célom az életben a harmónia megtalálása a környezetemmel (ennek a része vagy te is), ez bizony feladat az egész életre... neked mi a célod az életben?

ha te liberálpopulizmusnak hívod azt, hogy én nem hiszek egy politikusnak, mert tudom, hogy ő azt mondja amit az emberek hallani szeretnének és, hogy én a tetteik alapján igyekszem őket megítélni, akkor nevezd így és légy elégedett! sajnálom, hogy ez a gondolatmenet nem elég önálló számodra!

a háborúkban millió számra halnak meg a hősök... mások gazdasági érdekeiért. többnyire csak a hatalmon lévők személye változik, a kisember meg ugyanúgy szív... miért segítsek bárkit is hatalomhoz?

a kínaiakat illetően pedig csak felhívtam a figyelmedet, hogy a te vezetőid 2-3 éve még szapulták a kínaiakat és néhány milliárd ft hitel érdekében ma már tüntetést akadályoznak meg ellenük. nekem orbán viktor a példaképem volt 1988-ban. olyan szerettem volna lenni, mint ő... kíváncsi vagyok mit mondana a 88-as orbán viktor a 2011-es viktorkának...

a kínaiak szapulását egyébként - magyarország szempontjából - nem tartom jó ötletnek: súlytalan a mi kritikánk, viszont kínánából egy morzsa is megetet párezer embert itthon. oroszok dettó. viktorka ma már erre is rájött (98-02 között még nem gapisgálta)...

szóval az én javaslatom: oroszokat, kínaiakat fogadjuk, szeretjük, (hibákról kussolunk) de ha valaki tüntet ellenük azt hagyjuk tüntetni, mert nálunk DEMOKRÁCIA van...

szép estét a családnak!

xsasha 2011.06.29. 10:19:17

@Kotkodus:
A médián kívül? Tehát megnézed az indexet, beleolvasol a hvg-be és meghallgatod az esti híreket a RTL-en? Igazándiból a megismerés módszertana az, ami a legnagyobb különbség közöttünk. Nyilván nem lehet elvárni, hogy mindenki ismeretelméletek alapján tájékozódjon, de ha valaki legalább Raymond Smullyan könyveit átrágta, annak már van esélye a megismerésre. A liberálisok hazugságok tömegével etetik a liberálpopulista gondolatéhezőket. Az igazság megismerhető, de legalábbis az igazságelemek megkülönböztethetőek a viszonylagos elemektől. Erre jó példa TG blogja. Bár használja ő is a blogszerkesztés "sikerkritériumait", de emellett meghatározza a koordinátarendszert és abban igazságokat fogalmaz meg. A magyarliberális médiamocskok egyik kedvenc módszere, hogy váltogatják a koordinátarendszert: "Az igazság nem létezik, de mi tudjuk, mi az igazság" típusú felkiáltással.

A második bekezdéssel nagyjából egyetértek. A magyarliberális médiaidióták szokták egyesek szemére olvasni, hogy nincs önálló véleményük...

Ebben teljesen más a véleményünk. Egyrészt nem tudod átérezni, mit jelent határon túli magyarnak lenni, és mi kell az ottani megmaradáshoz. Másrészt valahogy elfeledkezel arról, hogy a szlovákok is az EU tagjai, ugyan, bírálja már őket az EU, ha kisebbségellenes politikát folytatnak. Addig kell csattogtatni az ostort, amíg baromi kínos lesz a szlovákoknak, hogy középkori gondolkodás uralkodik náluk - ugyan, ne mi szégyelljük már ezt.
Az ostorcsattogtatás eredményességéről meg csak ennyit:
index.hu/kulfold/2011/06/28/ujra_megszavaztak_a_szlovak_kisebbsegi_nyelvhasznalati_torvenyt/

Nem tudom, miről beszélsz. Mit engedtek az eddigi törvények az ellenzéknek? Mikor tudott érvényesülni az ellenzék a parlamentben 2011 előtt? Ez egy nagyon jó példa a liberálpopulizmusra, amit itt most levágtál.

Megpendítettem egyet, amit hirtelen elő tudtam rántani. Csak ismételni tudom magam - ki tehet arról, hogy a médiába csak a lófaszeregetés és Alekosz fér be? Ki tehet arról, hogy a komplett magyar média a blikk és a kacsamagazin szintjén mozog?

Ohh, még egy liberálpopulista szólovaglás. A valóság az, hogy a belföldi tanulságok alapján a Fidesz feladta az elvpárti létet és a néppártosodást választotta. Tömegpárt lett, mint legnagyobb vetélytársa, és tagozatokat alakított ki, amelyek különböző társadalmi csoportokat képviselnek. Ezek között megvannak a különbségek és a hasonlóságok.
A Fidesz az elvek képviselete helyett a társadalom képviseletét választotta. Ha megmondod, mit képvisel az MSZP, megmondom mit képvisel a Fidesz.

Az én célomról az életben nem tudok egy mondatban írni. Nem azonos a világképünk, ezért a fogalmaink mást jelentenek. Ha konvertálom, akkor talán úgy hangzik, hogy szeretném megismerni és megélni az életet, és képességeim szerint hozzátenni. Verseny és együttműködés, harmónia és haladás - ezek nálam alapfogalmak.

A politikusoknak nem hiszel, a médiának hiszel. A média nagyobb gazember, mint a politikusok. A média sokkal inkább azt mondja, amit hallani akarsz. Csak az adott politikus nem neked mondja, az adott média meg rád kalibrálja a hazugságait.

Azért, mert elég primitív felfogás ez. A háború kulturális érdekért is folyhat, társadalmi érdekekért. Tökmindegy, kié a hatalom, ha az üzemeltetett rendszer élhető. Ezért volt értelme a demokráciáért harcolni, még ha nem is lettünk az uralkodó réteg része. Mert a demokrácia jobb, mint a hitleri világ vagy egyéb diktatúrák.

A 88-as Orbán akkor is példaképem volt és most is. Nagyon örültem, amikor belátta, hogy fontosak az elvek, de kritikus helyzetekben az a kérdés, hogy megcsinálsz valamit vagy nem. Ha eredményes voltál, az siker, ha csak az elveid maradtak az eredmények helyett, az bukás. Én annyit azért megtanultam a zsidó etika alapjánl, hogy egyensúlyra van szükség az eredményesség és az elvszerűség között. Krisztus a másik orcáját is odafordította az őt megütő katonának, de ostorral kergette ki a kufárokat a templomból. Én ebben hiszek. Gyurcsány feltűnése azért volt hasznos, mert a felszínre hozta az MSZP működését, és az őszödi beszéddel láthatóvá tette a szocialista politikusokat és hozzáállásukat. Orbán 89-ben már elmondta, hogy az a kompromisszum, amibe belement a Kerekasztal, az rossz, fent van a youtube-on a felvétel. Orbán semmit nem kezdhetett azzal, ami 93-94-ben történt. Vagy elfogadja, hogy a rendszerváltást elszalasztották, és nem tudnak semmit sem tenni, vagy felveszi a küzdelmet, hogy valamikor a jövőben mégiscsak lehetőség legyen a 89-es ígéretek megvalósítására.

Ami a kínaiakat illeti, nyilván semennyire nem emléxel, mennyire más volt akkor a helyzet. Nem emléxel arra, hogy 50%-nál volt az államadósságunk, sikerült a növekedés által csökkenteni az államadósságot, 5,7% volt a munkanélküliség, 4% körül a hiány és az inflációt is sikerült erre a szintre nyomni. Élcsatlakozónak nevezett minket az EU, Közép-Európa kulcspontja voltunk, és a világgazadság is az USA-ról, Japánról és az EU-ról szólt. Hihetetlen buta liberálpopulista állítás az, hogy Orbán akkor nem látta, de most már látja... A körülmények változtak meg súlyosan, nem Orbán látása.

Nálam belefér a demokráciában, hogy az év össze többi napján annyit tüntetnek, amennyit akarnak. Viszont mivel az ország egyes elemei soxor bizonyították, hogy nincsenek tekintettel a nemzeti érdekekre, ezért az ilyen érdekeket biztosítani kell.

Kotkodus 2011.06.29. 15:06:13

@xsasha: abszolút igazság - szerintem - nem létezik. van a te igazságod, az enyém és mindenki más szempontjából van igazság. nem hiszem, hogy az enyém többet érne másénál, ahogy azt sem hiszem, hogy a másé többet ér az enyémnél (nem véletlenül leszek gyanakvó, amikor valaki az egyetlen helyes utat hírdeti). aki azt gondolja, hogy az övé az egyetlen út, azt fanatikus.
minden véleményt - amelyik egy kicsit is megalapozott - érdemes figyelembe venni... főleg országot érintő kérdésekben... ezért sem tartom szerencsésnek azt a mai gyakorlatot, hogy a beterjesztett törvényeket manapság képviselői indítványként terjesztik elő... (ismerem az ezt támogató érvrendszert, felesleges elismételned; nem értek ezzel egyet).

kicsit összezavartál... idézek:
"Ettől a liberálpopulizmustól már hányok. Az ilyen panelek nem érdekelnek. Valami önálló gondolatod lett volna ezekben a hozzászólásokban, akkor talán elgondolkodnék ezen, de így egyszerűen csak vicces"
majd következő komment:
"A második bekezdéssel nagyjából egyetértek. A magyarliberális médiaidióták szokták egyesek szemére olvasni, hogy nincs önálló véleményük..."
megköszönném, ha feloldanád ezeket az ellentmondásosnak tűnő gondolatokat (hacsak nem magyarliberális médiaidiótának tartod magad...)

pontosan tudom milyen érzés az, amikor a szülőföldeden idegennek tekintenek. de nem haragszom a birkákra; a birkák már csak ilyenek... hozzáteszem, hogy magyarországon sem jó külhoni magyarként élni, mert itthon is sok a birka...
tudod amikor mulattnak születsz, a fehérek feketeként a feketék pedig fehérként tekintenek rád...

szlovák ügyben, már reggel olvastam a cikket és rád gondoltam:). tudtam, hogy te ezt az ostorcsattogtatós politikának fogod betudni (szerintem az mkp + helyi szociáldemokraták érték ezt el...). sőt, azt is gondolom, hogy ha ezután mi nem gyakorolunk valamilyen gesztust, akkor ezzel is fico malmára hajtjuk a vizet. szóval lehet itt csattogtatni, de akkor jön vissza fico (és talán még slota is). így működik ez a birkák világában.

az arányos képviseletet eddig betartották a bizottságokban. okkal lehet szídni az mszpszdsz-t de ebben korrektek voltak eddig, emlékeim szerint. pont ezért érthetetlen, hogy miért kellett egy pusztán kormánypárti médiahatóságot létrehozni. 2/3-os többséggel úgyis a fidesz akarata érvényesül, ám a 100%-os kormánypárti képviseletnek az az üzenete, hogy még a véleményetekre sem vagyunk kiváncsiak, ne rontsátok itt a levegőt. ez is egy jogszerű álláspont, de ne nevezzük demokratikusnak! (ha van hasonló példád mszpszdsz időkből elő vele!)

nincs gondom azzal, ha egy politikus elvtelen és az eredményekre törekszik. azzal van gondom, ha ez a politikus közben elveket hírdet és elvtelennek bélyegez meg másokat. elvtelenségben nincsenek fokozatok. nem lehet kicsit vagy nagyon elvtelen valaki.

viktorka életútja a liberális antiklerikális mozgalomtól a populista keresztény néppártig nagyon változatos. sok sok elvet hírdetett meg, majd rendszeresen felülírta ezeket. sajnálom, hogy az én szempontjaim nem változtak annyit ez idő alatt, mint az övéi, lehet, hogy én vagyok elmaradva... lehet ezt köpönyegforgatásnak is és megalapozott személyiségfejlődésnek is nevezni, de az tény, hogy valahogy mindig a népszerűbb politika irányába változtak a nézetek...
véletlen? lehet, de azért elgondolkodtató...

kínaiakkal, oroszokkal kapcsolatos politika dettó. itt el is ismered, hogy az érdekek felülírták a korábban hangoztatott elveket... nem ez történt véletlenül a politikai nézetekkel is?

és mi lesz a ma meghírdetett elvekkel? mennyire hitelesek ezek a fentiek tükrében? mire számítsunk, ha a körülmények (államadósság, növekedés, belső kereslet) nem változnak elég gyorsan?

tüntetést illetően végül: szerinted melyik párt vitt a legtöbb embert az utcára eddig? ki szervezett tüntetéseket az 56-os forradalom 50. évfordulóján, amikor a fél világ vezetői itt voltak?
emlékeztetlek a 10-20 emberes tibeti tüntetésről alkotott véleményedre:
"Nálam belefér a demokráciában, hogy az év össze többi napján annyit tüntetnek, amennyit akarnak. Viszont mivel az ország egyes elemei soxor bizonyították, hogy nincsenek tekintettel a nemzeti érdekekre, ezért az ilyen érdekeket biztosítani kell."
a körülmények ismét csak megváltoztak, ugye?
van olyan eleme a fidesz politikának, amelyik állandó?

xsasha 2011.06.29. 20:35:17

@Kotkodus:
Ez is egy liberális demagógia. Természetesen van abszolút igazság, és vannak szubjektumok. A János-hegy 527 méter magas. Ez abszolút igazság. A János-hegy magas. Ez szubjektum.
Én azt gondolom, hogy Czeizel véleménye többet ér a genetikában, mint az én véleményem, és az én véleményem memetikában többet ér, mint a te véleményed. A politikusok többsége odáig sem jut el, hogy meg tudná nevezni az ország problémáit, képtelenek egységében tekinteni a problémákra, arra meg végképp alkalmatlanok és képzetlenek, hogy megoldásokat vázoljanak fel az egyes problémákra. Magyarországon a politikai kultúra elképesztően alacsony. Márpedig az ország nagyon veszélyes állapotban van.

Ezt tényleg nem érted? Összezavarnak az azonos szavak? Paneleket használni és valamivel egyetérteni, az két különböző dolog. Ha te egyetértesz valamivel, és azt saját szavaiddal kifejezed és értelmezni is tudod, az remek. Ha valakitől átveszel paneleket, de már érvelni nem tudsz mellette, és nem is igazán érted az adott panelt se, az gáz.

Akkor viszont túl rég éltél kint, vagy csak nem érted meg, mi tartja még fent a magyarságot határon túl.

Szlovák ügyben nem értetted meg ezek szerint egyik példámat sem. Mondok egy újabbat. Jó zsaru, rossz zsaru technika? Halálos fegyvert már csak néztél. :-) A csattogtatás a rossz zsaru, a szorgos kis diplomaták a helyszínen pedig a jó zsaruk? Ha ez sem ad megvilágítást, akkor tényleg már az következik, hogy előveszem a tárgyalástechnika tankönyvet, és idézek...

Ó, dehogy nincsenek az elvtelenségben fokozatok. :-) Ajánlom neked a keleti filozófiákat, pl. buddhizmust. Mondhatnám azt is, hogy tanulj meg go-zni, de ha jól gondolom, nem igazán áldoznál a stratégiai gondolkodásod fejlesztésére. De ha megismernéd a go-közmondásokat, már az is rengeteget dobna a dolgon. A keleti filozófiák azt mondják, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok, csak ökölszabályok, amelyek az esetek többségében érvényesek. De vannak olyan helyzetek és pontok az életben, amikor más ökölszabályok ezeket felülírják.

Igen, az a véleményem, hogy te vagy elmaradva. ;-) Ezt nem rosszból mondom, de Orbán útja egy konzekvens fejlődési útvonal. Mondjuk a vallás megítélésében én előtte jártam, ezért nekem kifejezetten elégedettséget okozott, amikor megértett néhány alapvetést a vallással és a keresztény egyházzal kapcsolatban.

A politikai nézetek egy fejlődési, érési szakaszon mentek keresztül - Orbán Petőfiből lett Deák - ez egy hosszú út volt részéről.

Az első a haza. Erre számítsál. Van még pár ember, aki így gondolkodik.

Na ne komolytalankodj. Talán tedd hozzá, hogy a 2006-os őszi tüntetésekről van szó, amik azután törtek ki, hogy a miniszterelnök zárt ülésen beismerte, trükkök százaival és hazugságok sorával nyerték meg a választást. És tedd hozzá, hogy mit veszélyeztetett ez a tüntetés a megemlékezések kapcsán. Tényleg nem érzékeled az arányokat?

xsasha 2011.06.29. 20:36:55

@xsasha: @Kotkodus:
Kérdés.
Szerinted miért nincs fogalmuk az embernek, a kormány mit végzett az EU soros elnökeként?

Kotkodus 2011.07.01. 20:55:55

@xsasha: és a kékes milyen magas 1014m? 1015m? 1,014km? 3327 láb? az embernek sok fogalma van arra, hogy ugyanazt fejezze ki... és ki ezt szereti használni, ki azt... nem is beszélve arról, hogy a tengerszintek is változnak, így a tengerszint feletti magasság is elvileg változik... de ebbe már ne menjünk bele, csak a példáddal akartam bemutatni, hogy ugyanazt látjuk, mégis másképp érezzük át. ne essél abba a hibába, hogy azt gondolod a tiéd az egyetlen (vagy a legjobb) szemlélet (emlékszel?... fanatizmus)!

tény, hogy vannak emberek, akik bizonyos témákban komolyabb alapismeretekkel rendelkeznek, de attól a véleményük nem ér többet (ez ugyanis szubjektív értékelés lenne). legfeljebb megalapozottabb. a vélemény hatékonyságát (objektív értékét) a véleményt vallók száma adja, nem a minősége... sajnos... (nem ezt mondja a memetika is?)

szlovák-magyar ügyben más a megközelítésünk. a nyelvtörvény puhításának adtak a szlovákok egy kiskaput, úgyhogy abban érdemben úgyis a következő szlovák kormány fog dönteni... viszont sok múlik viktorkán, hogy mennyi szelet ad a fico vitorláinak... nem tenne jót senkinek (a szélsőjobbon kívűl), ha mindkét országnak egyszerre lenne "büszke" színezetű kormánya. én továbbra is azt az üzenetet próbálnám sugallni, hogy kormányaink közös erőfeszítéssel próbálnak sikereket elérni... persze van egy "macho" réteg akinek fontosabb, hogy a becsületen ne essen csorba, és okot a sértődésre még a hülye is tud találni... sőt?

vallásokat és világideológiákat emlegetsz és közben indulatos, pikírt, lenéző vagy... biztos, hogy jól érzed magadat a bőrödben?
dicsekszel a vallásoddal... biztos, hogy érted miről szól?
egy vallás hitének megléte, vagy nem megléte nem elmaradottság kérdése. nincs törzsfejlődés hit tekintetében. ez egy ajándék, nem lehet megszerezni, vagy elsajátítani. nem zárom ki, hogy viktorka megkapta ezt az ajándékot, csak nehezen hiszek egy embernek aki hétfőn a kommunista kína elleni 20 agresszív tibeti :)))) tüntetőt eltünteti az utcáról, majd szerdán már a reagan szobor avatásánál méltatja a kommunista-ellenes politikát...

arról a hazafiról beszélünk, aki felismerve az ország vonzóképességének veszélyeztetését 2006-ban felszólította híveit, hogy legalább a nemzetközi eseménysorozat idejére függesszék fel a tüntetést rendbontást?... hogy legalább 1 napig mindenki békében megélhesse az ünnepet... ugye ő mondta, hogy az a 20 agresszív tibeti az tüntessen máskor nyugodtan, de ne akkor amikor országérdeket sért?...
arányokról akarsz beszélni?

kívánok több békét a lelkednek!

xsasha 2011.07.03. 20:39:05

@Kotkodus:
" az embernek sok fogalma van arra, hogy ugyanazt fejezze ki"
De hisz ha ugyanazt fejezik ki, akkor még mindig csak egy igazság van. Ha ugyanazt mondjuk sokféleképpen, az nagyszerű, az maga az egy igazság. Furcsa erről vitatkozni, mert a liberáliskodó hülyítőkkel ellentétben az ismeretelméletek az tudomány, a megismerésnek konkrét módszertanai vannak, amik a tudományunk fejlődésének alapjai, ami segítségével az ember eljutott az űrbe és vissza, alkalmazza a relativitáselméletet, alkalmaz nanotechnológiát és reklámpszichológiát.

Először kicsit vulgáris akartam lenni, de meggondoltam magam, hiszen vannak ész érvek. Vannak kultúravezérelt államok és memetika vezérelt államok. Mi, a közösség döntjük el, hogy melyiket választjuk. És most a többség a kultúra oldalán áll, nevezhetik azt egyesek elitistának vagy Kis Pistának. A kultúravezérelt államok mindig sikeresebbek a memetikára építő államoknál, ha a humanizmus is az alkotó elemük.

Én azt gondolom, hogy a szlovák társadalmat rá kell ébreszteni, hogy a hozzáállásuk soviniszta, és úgy néz ki, ez működik, az ottani média sokkal felelősebb, mint a magyar. Te valamiért pillanatnyi érdekekést lelkesedsz, pedig az csak a káprázat.

A vallásról nagyon másképp gondolkozunk. Jól érzem magam, és értem miről szól. Természetesen a hit elsajátítható.
Nem teljesen értem, mi a gondod a tüntetők eltüntetésével, ezt kifejthetnéd.

Az akkori kormány bebizonyította, hogy méltatlan 56-ra. Az akkori tüntetések a kádári politika visszatérése miatt zajlottak, nagyon fontos volt éppen 56 évfordulóján is kifejezni, mennyire elfogadhatatlan a kádári tempó. Persze szívesen meghallgatom, hogy szerinted milyen nemzeti érdeket sértett az akkori tüntetés.

Köszönöm jókívánságaidat.

Kotkodus 2011.07.05. 22:16:35

@xsasha:
nem értem miért vagy ilyen dühös a "liberáliskodó hülyítőkre"...
úgy tűnik, az átlagosnál jóval olvasottabb vagy, élvezed a kormány munkáját és mégis itt blogolsz és indulatosan próbálsz észérvekkel érzelmi kérdésekre hatni...

nem igazán értem a memetikavezérelt állam és a kultúravezérelt állam közti különbséget. eddig azt gondoltam, hogy a kultúra, illetve a kultúrák mémek...

jól értem? te ostorcsattogtatva akarsz bárkit lesovinisztázni? na, az biztos hitelesnek fog tűnni a túloldalról nézve... nem ismerem a szlovák médiát, de más országokét igen és ott pont ugyanazt az agyzsibbasztást nyomják, mint nálunk... minden igényt kielégítenek...

emlékszel orbán viktorra 1988-ból? szerinted mit mondott volna arról a politikusról, akik pillanatnyi gazdasági érdekekért elfojt egy legitím ügyben szervezett tüntetést?
megmondom mit gondolok: orbán viktor csak akkor szereti a tüntetést ha ő tüntethet. továbbmegyek orbán viktor csak akkor szeret népszavaztatni, amikor az ő érdeke ezt kívánja. ő - sajnos - már nem a demokráciáért és szabadságért küzdő fiatalember... ő már úgy gondolja, hogy valamit biztosan jobban tud mindenkinél és ha kell tűzön-vizen át keresztülviszi, ha tetszik az ország többségének, ha nem... és ez nagyon veszélyes... például nem látom egyenlőre, hogy mitől nőnének jövőre az állam bevételei...

méltó/méltatlan méltatlan/méltó attól függ, honnan nézed... ezen nincs mit megbeszélni.
viszont a tüntetések jól voltak szervezve... a fidesz politikailag a lehető legnagyobb hasznot húzta... véletlen szerencse? a szocik lettek volna ennyire bénák? te kinézed belőlük azt a képességet, hogy ez egy átgondolt politikai támadás volt? és akkor csak bábok voltak a tüntetők? vagy szerinted ostobák és a véletlen hozta ezt? érdekes kérdések...:) az ember szereti ostobábbnak hinni a többieket...
persze gyurcsány volt olyan hülye, hogy kiadta a bűvésztrükköt, így ma már csak egy varázsló van...:)

végül vallás ügyben nem értünk egyet. amit keresni, oktatni kell az nem hit. a hit csak megtalálhat téged, ha nyitott a lelked. a vallástudomány, a valláskultúra tanítható, a hit az nem.

xsasha 2011.07.05. 23:26:27

@Kotkodus:
Ez egy elég komplex kérdés, a média hatásmechanizmusát kellene előtte átrágni, de az önmagában egy nagyon hosszú történet. A kormány sokkal eredményesebb is lehetne. A felvilágosult értelmiségi lenne a társadalmi fejlődés záloga, és ehelyett a kisebb ellenállás irányába megy el a fiatal értelmiségi, és hülyített zombi válik belőle.

A kultúra nem spontán, hanem irányított mémrendszer. A történelem újra és újra bemutatja a most zajló folyamatot - most épp a kenyeret és cirkuszt Rómájának fázisában vagyunk, ami baromi veszélyes egy állapot.

A történelmi helyzet az, hogy itt nem két félről van most csak szó. Az EU tagjai vagyunk mindketten. Másrészt nem értem, hogy miért nem akarsz tudomást venni, hogy a rossz zsaru, jó zsaru felállásban ott a jó zsaru is. Nem csak ostorcsattogtatás van, hanem masszív háttértárgyalások és diplomáciai lépések.

Szerintem pontatlanul látod. Orbán nem mindenkinél gondolja jobbnak az elképzeléseit. Orbán elmúlt 20 éve a szocialista érdekhálózat letöréséről szólt. Arról pedig Gyurcsány is elmondta az őszödi beszédében is, hogy csupán egy kormányzást tettető hatalomba kapaszkodó felelőtlen társaság, akik nem hajlandóak az ország érdekében tenni, ha az veszélyezteti a látszatpolitizálásukat.

Jövőre mitől nőnénk? :-) A befektetők nem aggódnak, szerintem ez azért egy jó jel. Pl azért fog növekedni a bevétel, mert termelni kezdenek az idei gépipari beruházások. Mert az államadósság csökkenésével csökken a törlesztés összege. Mert Kína külkereskedelmi többletének harmadolására készül, és mi leszünk az egyik kompország. Mert ha a görög történet lezárul, a piacok újra növekedésnek indulhatnak. Mert az EU-ban egyedülállóan kedvező adózási és munkáltatói feltételeket teremtünk.

Természetesen az őszödi beszéd kiszivárogtatása elképesztő stratégiai lehetőségeket adott egy kiváló stratégának. A politika egyik művészete a hullámlovasság. Én azt mondanám is-is.

A hit megtalálásához és megéléséhez Isten megismerése szükséges. A hit nem találhat meg téged, ha kapcsolatba nem kerülsz vele, ha nem keresed. Ami tanítható, az az erkölcs, a tanítások, a lelki elmélyülés, az imádság, a másik ember tisztelete, a felelősségtudat, stb.

És visszatérve az elejére - az ilyen beszélgetések miatt fórumozom. A gondolatok csak hömpölyögnek bennem, de ha van akivel értelmes vitába sikerül bonyolódni, kifejezésre kerülnek azok a gondolatok, amik addig csak kusza szövevény. Én hiszek abban, hogy jól látom a világot. De ahhoz, hogy ez egy pontos, éles kép legyen, ahhoz kellenek a viták.
Úgy gondolom, hogy nincs a baloldalon senki, akire rá merném bízni az országot, aki tudja, mit akar és merre kell haladni a problémáink leküzdéséért. Ha arra gondolok, hogy az alternatíva Schiffer, Mesterházy, Gyurcsány, Lendvai,...Vona - szinte rettegek attól, hogy ha a válság visszatér, mi fog történni hazánkkal. Nagyon elgyengült pillanataimban Tétényiben bízom, lehetne ő a magyar Merkel, de sajnos annál sokkal jobban ismerem a baloldali politikai elit hátterét és módszereit. Én így látom a jelenlegi helyzetet.

xsasha 2011.07.05. 23:31:09

@ulrike:
Azért borokat koppintani nem olyan egyszerű. :-)

Kotkodus 2011.07.06. 09:14:52

@xsasha: a fiatal értelmiség zombisodása - szerintem - teljesen természetes folyamat. a kenyeret és církuszt elv pedig egy többezer éves - az emberi természetre épülő - működő modell. szerintem a természetes folyamatok miatt kár bánkódni. az ember ilyen és kész...

ha a szlovák sajtó - szerinted - a magyarnál is rosszabb és a szlovákok - szerinted - sovinisztábbak nálunk is, akkor szerinted milyen siker kísérhet egy jó zsaru - rossz zsaru stratégiát? mire fog a sajtó koncentrálni? ez kinek az érdekeit képviseli szlovákiában? mennyire lesz kompomisszum-kész a szlovák fél, ha tudja, hogy ez a kormány újraválasztását fenyegeti? miért tartottak fenn kiskaput a nyelvtörvény puhításának az ügyében?

bármilyen is az mszp, aki rájuk szavaz, az pontosan ismeri a múltjukat és ennek tudatában adja le a voksát. innentől jogszerű, hogy ők politikai tényezővé váltak (te magad ismerted el, hogy még a fidesz oldalán is van igény a "kommunisták" szavazataira). erkölcsileg kifogásolható ez tény, azonban a fidesz kommunista politikája pont ugyanilyen erkölcstelen (a mi kommunistáink + kínai kormányfő jó kommunisták, az mszp kommunistái rossz kommunisták... mitől is válik jó kommunistává valaki? van erre elv?).

egyetértünk abban, hogy viktorka azon ügyködik, hogy letörje a szocialista érdekhálózatot. csak - szerintem - ő ezt nem elvek mentén teszi... pusztán politikai érdekből... (és ha erre nem bizonyíték neked az hogy megkülönbözteti a kommunistákat, akkor nem tudom mit kellen tennie, hogy elhidd). ráadásul nem gondolom, hogy az országnak - jelenleg - ez lenne a legfőbb gondja... sajnos a fidesz még mindig csak az mszp-hez mérten tudja meghatározni saját magát. ráadásul az egész államapparátus tele van "kommunistákkal", mert az országnak "kommunista" múltja van. és a múltat el lehet törölni, de nem érdemes. az emberek úgysem változnak meg egyik napról a másikra...

gazdasági elképzeléseid a lehető legoptimistábbak... remélem így lesz... de jövőre már nem lesz biztonsági hálója (manyup)matolcsynak... és az eredményei igencsak megkérdőjelezhetőek... (a gépipar pedig export-orientált és - mint tudjuk - nem az exportunkkal van gond).

szóval is-is? ezt úgy érted, hogy az öszödi beszédet nem orbán mondta, ezért is-is? :)

a világról alkotott képed addig jó, amíg kusza és szövevényes; ugyanis - szerintem - a világ kusza és szövevényes. amikor pontos képet látsz, az délibáb. statisztikailag ki van zárva, pl., hogy a fidesz csak jó (hosszútávon szociálisan előnyös a magyar embereknek)döntéseket hoz/hozott. mégsem láttam őket soha elismerni egy hibát... és ez is nagyon veszélyes magatartás...

nem beszélve arról, hogy elveiket váltogatják ellenzékből, kormányra kerülésre... most akkor hazaárulás iskolát bezárni, vagy szükséges rossz? kell fizetős felsőoktatás vagy mindenkinek biztosítsuk az ingyenes felsőoktatást? legyen rész-hozzájárulás az eü-ben, vagy legyen 100% ingyenes a tb fizetőknek? emeljük a tömegközlekedés árát, vagy finanszírozzuk állami forrásokból? népszavazzunk vagy ne népszavazzunk? legyen kt vagy ne legyen kt? legyen az ab egy fék a rendszerben, vagy ne legyen az?

lehet más a véleménye valakinek ellenzékben és kormányon, csak az onnantól számomra nem hiteles. akkor nem elvek alapján hoz döntéseket, hanem pillanatnyi érdekek alapján... és szerinted a te érdekeidet nézik ilyenkor vagy a sajátjukat?

nem igazán értem, hogy egy értelmes ember, mint te, hogyan dőlhet be BÁRMILYEN politikusnak. nem véletlenül feltételeztem az elején, hogy profi (ezért fizetnek) vagy... és remélem ezt nem veszed sértésnek, bizonyos szempontból inkább bók. bevallottan rendelkezel a kirakós elemeivel és mégsem vagy hajlandó a helyükre rakni ezeket... (pedig mszpszdsz ügyben kiraktad csont nélkül)

xsasha 2011.07.06. 15:42:51

@Kotkodus:
Nagyon nagyon nem értek egyet. Európát a kultúra emelte sikeressé, és akadályozta meg, hogy a mai folyamatok elinduljanak. Ebben szerepe volt többek között annak is, hogy a piac is etikára épült, és hittek a racionális vevői döntésekben. Magyarország egy olyan időszakban kezdett rendszerváltásba, amikor a belső erők és a külső erők is egy kultúrára épülő társadalom ellen hatottak. Az ember olyan, amilyenné a közösség véleményalkotói/irányítói teszik.

A szlovák sajtó sokkal jobb, mint a magyar. A jó zsaru/rossz zsaru módszer kifejezetten hatékony. A jelenlegi kormány választhat a fenyegetettség és az együttműködés között, ha sarkosítani akarom. A szlovák félnek nincs más választása, mint a kompromisszum - főleg úgy, hogy érdemi együttműködésre épülő kompromisszum az ajánlat, ahol az elvárás csupán a szlovákiai magyar közösség európai normák alapján járó kisebbségi jogok törvényben rögzítése. Azt láttuk, hogy a magyar baloldal mekkora erőket tud megmozgatni Európában mondjuk a médiatörvény miatt. Ha a baloldalban lenne annyi gerinc, hogy mondjuk ezeket az erőket a szlovák nyelvtörvény ellen mozgatták volna meg, akkor nem hánynék, amikor nemzeti elkötelezettségüket bizonygatják.

Nincs ezzel semmi baj. De mivel tudjuk, milyen manipulatív eszközöket használ az MSZP, az is jogszerű, hogy ezektől a törvényesség korlátain belül el legyenek vágva. Itt nem csupán erkölcsi kérdésről van szó. Kell a rendszerváltás vagy nem kell a rendszerváltás. Jó volt-e a rendszerváltás előtti hatalmi szemlélet, vagy káros volt az országra nézve?

Ha így nézzük, Orbán politikai érdeke egyezik az én érdekemmel, ezért támogatom. Nagyon is elvek mentén teszi: az elv a rendszerváltás valódi megvalósítása. Egyébként meg rablóból lesz a legjobb pandúr, ennyit tudok mondani a kommunisták átállásáról. Orbán elvei nem változtak, csak a módszereit igazította az ellenfélhez. A társadalom múltjával nem is lehet sokat kezdeni, azt csak az évek tudják orvosolni. De ahhoz el kell vágni a gyökereket, hogy valóban orvosolni tudjanak az évek.

Matolcsy eredményei nagyon jók. A görög válság megnehezítette a történetet és a belső eladósodottság(állampolgári) is átírt dolgokat (az emberek nem fogyasztanak, hanem törlesztenek és megtakarítanak), de a valós hiány így is a tervezett 7% alatt maradt, a forint stabil, a munkanélküliség csökken, a CDS csökken, a hitelképesség miatt nem kell aggódni, a németek felfelé húznak. Minden a dél-európai országok válságán múlik. De ezekre nekünk nincs igazán ráhatásunk.

Igen, végül is úgy értem. :-) Az embereknek jó okot adtak a tüntetésekre, volt a puttonyukban elég.

A világ kusza és szövevényes, viszont megfogalmazhatók benne igazságok, folyamatok, mechanizmusok, összefüggések. A kép csak egy érzés. A felgombolyított szálak viszont a megértéshez vezetnek.
A statisztikai megközelítésben nem hiszek, ezt rábízom a magyarliberális médiaseggfejekre és a brit tudósokra. A Fidesz rendelkezik célokkal, amiket én helyesnek tartok. A Fidesz definiálta a stratégiákat, amiket én helyesnek tartok. A Fidesz ezen stratégiáknak megfelelően hoz döntéseket - és ez a fontos. A döntéstan egyik alapvető tézise, hogy az ember nem hozhat mindig jó döntéseket, de ha a stratégiának megfelelő döntéseket hoz, akkor sikerrel fog járni. Nem legjobb döntéseket kell hozni, hanem olyanokat, amelyek a leginkább beteljesítik a stratégiát. A magyar politikai elit olyan buta, hogy a lehető legmesszebb áll a stratégiai gondolkodástól - ezért is van nagy szükség Orbánra, hogy amíg beérik a következő nemzedék, addig se legyünk szánalmasak.

A kérdéseid önmagukban értelmetlenek. Te sem vagy hajlandó időben és stratégiában gondolkodni. Némileg talán más volt a helyzet, amikor 50%-os volt az államadósságunk, 5%-al növekedtünk, jött az EU tagság, a világ tele volt forró pénzzel. Egy működő jövőképre, egy rendszerre van szükség - semmi értelme nincs önmagában néhány iskola bezárásának, nem hiszek a sodródásban. Megjegyzem, nagyon kíváncsi vagyok Bajnai Haza és Haladás intézetére - nagyon boldog lennék, ha prezentálnának valamilyen jövőképet, mert az egy nagy fordulatot jelentene a baloldali politikában.

Egy pártnak egyszerre kell önmaga és az ország érdekeit képviselnie. Persze, elcseszett az egész, hogy Magyarországon nem működik az elvalapú politizálás, de ha lezárjuk a rendszerváltást, talán ez is meg tud változni.

Sajnos nem vagyok fizetett. :-) Csupán Édesapám hazafiságot és igazságosság-tudatot nevelt belém, és örököltem tőle némi mentális kraftot - és érdekel az emberi agy működése. Kiraktam a Fidesz és a baloldal kirakósát is, és ha gondolod, szívesen beszélgetek veled a Fidesz puzzlejáról is.

xsasha 2011.07.06. 20:20:30

@Kotkodus:
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110706-davor-stern-ina-fb-elnok-a-mol-szerzodes-ujratargyalasararol.html

Nem tudom, hogy megtalálod-e ebben a fejleményben a magyar kormány tekintélyének megerősödését, és az ostorcsattogtatás lényegét.

Kotkodus 2011.07.12. 18:13:20

@xsasha: szép napot!

szerintem amit te kultúra-ellenességnek hívsz az önmagában "csak" egy másik kultúra.

jó-e a szlovák külpolitikánk? 2 éven belül úgyis kiderül... kíváncsi vagyok a határon túliak szavazására (hogy reagálnak a kedves szomszédok és mennyien fognak szavazni menni...).

matolcsy eredményeit szintén beszéljük át 1-2 év múlva... ahogy te magad is mondod a statisztika a ballibsiknek való... és ez matolcsyra is ugyanúgy igaz.

te magad is elismered: a fidesz is ugyanúgy kihasználja az ellenfél hülyeségeit, mint az mszpszdsz. innentől nincs mit erkölcsileg kifogásolni (a kötél ügyből kifolyólag). természetesen én meg elismerem, hogy a fidesznek volt annyi esze, hogy erről ne dicsekedjen...

nem zavar, ha viktorka igazodik az ellenfélhez, csak az ELV szót kellene elfelejteni... viktorka elvei 20 éve igazodnak, fejlődnek... neked ez belefér; én mást nevezek elvnek...
te már tudod mi lesz a következő "fejlődési lépcsőfok"? vagy most már elérte a fejlődés végét viktorka?

alábbi kérdéseim mellett nagyvonalúan elmentél:
most akkor hazaárulás iskolát bezárni, vagy szükséges rossz? kell fizetős felsőoktatás vagy mindenkinek biztosítsuk az ingyenes felsőoktatást? legyen rész-hozzájárulás az eü-ben, vagy legyen 100% ingyenes a tb fizetőknek? emeljük a tömegközlekedés árát, vagy finanszírozzuk állami forrásokból? népszavazzunk vagy ne népszavazzunk? legyen kt vagy ne legyen kt? legyen az ab egy fék a rendszerben, vagy ne legyen az?
az ELVEK sokat változtak 2009 és 2010 között...

hogy mi lesz mol ügyben az hamarosan úgyis kiderül (szerintem csak horvát politikai bohóckodás), de ha jól értem nem támogatod, hogy eladjuk a mol-t a külföldieknek; viszont az, hogy a legnagyobb horvát energiaipari cég részben a magyar állam tulajdonát képezi, azzal nincs erkölcsi problémád... ez tipikusan az "eddig minket köveztek, de sebaj, találtunk egy gyengébbet, mint mi és most mi jövünk" típúsu hozzáállás ami teljesen védhető álláspont, csak nem a keresztény szellemben...

a hazafiasságoz érzem a soraidból, az igazságosságot (önmagaddal) kevésbé; abszolút értelemben nem tudom értelmezni az igazságosságot, ezt már megbeszéltük korábban:). a mentális kraftot is elismerem, de én azt érzem rajtad, hogy sokszor a harag és a frusztráció irányít! fogadd el a világot olyannak amilyen, hisz te magad is esendő vagy...

azért veled együtt reménykedem, hogy az ország sorsa jobbra fordul, bárki is vezesse azt...

xsasha 2011.07.17. 13:13:18

@Kotkodus:
Üdv!

Értem én ezt a másság dolgot, de ez ebben az esetben nem állja meg a helyét. Elég jól tudom, milyen másnak lenni, hiszen folyton valamiért kilógtam, és tapasztaltam, hogyan kezelik azt, aki "más". Nekem nincs bajom azzal, ha valakinek más fajta kultúrája van. De itt nem erről van szó. Hanem kultúrarombolásról. A kultúrarombolás az, amikor az embereket arra ösztönzik és olyan attitűdöt építenek fel bennük, hogy az ösztöneik szerint viselkedjenek. A kultúrarombolás célja a pszichikai manipulálhatóság elérése. A kultúra lényege, hogy az ember nem reflexek és ösztönök, hanem tanult és fejlesztett viselkedési formák szerint reagál a környezetére.

Elég alacsony szinten értékeled a külpolitikát és nemzetpolitikát, ha szerinted abból lehet majd bármit is mérni, hogy hogyan szavaznak 2 év múlva a felvidéki magyarok.

Hmm. A hiány mérete, a CDS alakulás, a hitelképesség az nem statisztika. De abban igazad van, hogy 1-2 év múlva tisztább lesz a kép. A dél-európai államok nem könnyítik meg a dolgot, de a szomszédos országok viszonylatában mérhető eredményekről lehet majd akkor beszélni.

Nagyon nem egyről beszélünk. Nem tudom elképzelni, hogy nem érzékeled a különbséget a köteles beszéd és az őszödi beszéd, a köteles kampány és a Gyurcsány elleni tüntetések között. Ha tényleg nem, akkor valóban nagy a szakadék az erkölcsi, etikai szemléletünk között.

Az első Orbán-kormány "osztályelsőként" vezette az EU-csatlakozási tárgyalásokat, lekezelte az orosz és a kelet-ázsiai válságokat, egy dinamikusan fejlődő országot adott át, most pedig törvénykezés-cunamival indította a kormányzását, és neked ez még mindig nem elég különbség a 8 évig látszatpolitizáló ballibbel szemben? Valahogy minden egyes megnyilvánulásodból azt olvasom ki, hogy te a látszatok embere vagy. Neked az a fontos, hogy minek látszanak a dolgok, és nem az, hogy hogyan működnek, mi a jelentőségük, mi az értelmük, mit tesznek le az asztalra. Egy percig sem gondolkodsz el azon, hogy kell-e vagy sem az ostorcsattogtatás - csúnya a látványa, ezért rossz. Kultúra, gazdaság, elv - bármilyen témához nyúlsz, a látszatokkal foglalkozol. Ez tőlem nagyon távol álló gondolkodásmód.

Amit te nevezel elvnek, azt én nem tudom értelmezni. Egyre kíváncsibb vagyok arra, hogy neked milyen elveid vannak, és milyen elveket hiányolsz Orbánnál.

Ami a kérdéseidet illeti, próbáltam diplomatikus lenni. Ha az őszinte véleményemre vagy kíváncsi, a kérdéseidet ostobának tartom. A tipikus liberális primitivizálás mintapéldányainak. Mintha arról vitatkoznánk, hogy jó-e mély levegőt venni. És valakin azt kéred számon, hogy egyszer ezt mondja, másszor meg azt. Vazze, ha gáz szivárog, akkor nem jó mély levegőt venni, ha valaki elengedte magát, nem jó mély levegőt venni, ha nitrogénművek mellett megyünk el, nem jó mély levegőt venni, de ha a Normafán vagyunk, vagy a Rám-szakadékban, akkor nagyon jó mély levegőt venni.
Nagyon lebutítva, az iskolabezárás hazaárulás, de gazdasági válság után szükséges a megtétele. Fizetős felsőoktatás eddig is volt, és a diákok egy részének a !tandíjmentességet! biztosítsa az állam.
Az egészségügyi alapellátás ingyenes kell legyen, mert az alapellátásból való spórolás célzatú kimaradás sokkal költségesebb egészségkárosodáshoz vezet. Meg kell vizsgálni, milyen egészségügyi szolgáltatásokért szabad és szükséges díjkivetést bevezetni. A tömegközlekedés közfinanszírozása feltétlenül szükséges. Emellett meg kell vizsgálni, hol és milyen körülmények között tud önfinanszírozóvá válni egy-egy tömegközlekedési rendszer. Népszavazásra szükség van, de emellett meg kell határozni a megfelelő korlátokat a visszaélések elkerülése végett. Egy olyan elb..ott kormány mellé három kt sem elegendő, amilyen a Medgyessy-Gyurcsány kormányok voltak, jelenleg pedig a reformokat akadályozná és politikai felhasználásán kívül elég kevés haszna lenne. Nagyjából olyan AB-re van most szükség, amivel Franciaország rendelkezik.
Ha ezek számodra elvi kérdések, akkor te valami elcseszett bölcsész lehetsz. Tanulj némi menedzsmentet, mechanikát, döntéstant - ezek tuti segítenek másként látni.

Ne keverd ide a kereszténységet, mert az ilyentől hányok. Ha akarsz kereszténységről beszélni, én szívesen állok elébe. Én magyar vagyok, és a magyar érdekeket tartom szem előtt, és keresztényként tiszteletben tartom a másik döntéseit. Természetesnek gondolom, hogy a nemzetgazdaságot erősíteni kell és a szuverenitás fontos az ország számára, amit olcsó pénzért eladtak a kádári hatalmi rendszer fenntartásában érdekeltek. A MOL közép-európai regionális potenciálja egy fontos gazdaságpolitikai elem az ország önállósága szempontjából. A horvátok nem az energiaiparban, hanem a turizmusban látják kitörési lehetőségeiket, ezért erőforrásaikat odacsoportosították. Semmilyen erkölcsi problémám nincs a MOL INA részesedésével. A MOL kiváló szakember gárdával rendelkezik, és nem azért vette meg az INA-t, hogy azt felszámolja, mint a magyar cukorgyárakat vagy egyéb kapacitásokat. Ebben is egy hihetetlen ostoba párhuzamot vontál, majd keresztényeztél egy kiadósat. Ez szánalmas szerintem, és nem a vita szempontjából, hanem alapból ez a szemlélet - ez a magyarliberális "értelmiség" vergődése. Itt mindenki ért a focihoz. Meg a politikához. Semmi ismeret nem kell, csak az ilyen primitív párhuzamok, amit a magyarliberálismédiaidióták mintának állítanak.

Nyilván van sok dolog, amiket hasonlóan gondolunk, és amire hasonlóan vágyunk, mint az ország sorsának jobbra fordulása. Ha PC-skedő ember lennék, akkor nyilván több energiát fordítanék arra, hogy a hasonló gondolatokat is domborítsam. De itt igazából a vita érdekel, a különböző szempontok különbözőségeinek kiemelése és megvilágítása, az okok, a mélyben rejlő okok felfedése... és ezáltal a problémák jobb megértése. Csak mert szerinted a harag és a frusztráció irányít. :-)

Kotkodus 2011.07.19. 19:00:53

@xsasha: szép jó napot kívánok!

úgy látom megint nem sikerült legyőznöd az indulataidat...

sajnálom és továbbra sem értem, hogy miért vagy ennyire önbizalom hiányában amikor szerinted minden jól megy az országban és te mindent követsz, értesz...

lehet, hogy én valóban látszat-ember vagyok, azonban az új törvények átgondoltságát ma már párton belülről is megkérdőjelezik... olyan emberek akik (állítólag) nem látszat-emberek...

viktorkától én már semmit sem várok: kommunista; liberális, antiklerikális; keresztény, konzervatív ő már minden volt. már mondtam neked, én is hittem neki/benne... bocsi de nincs az a meggyőződése amit 5 éven belül ne írna felül egy újabb... te biztos vagy abban hogy a mai a végső meggyőződése, vagy követed bármit is mond holnap?

egy kérdés sohasem lehet ostoba! a válasz annál inkább... szóval szerinted iskola, kórház, népszavazás stb. ügyekben a helyzet 2008 és 2010 között ennyit változott volna...

nem lenne egyszerűbb beismerni, hogy van ellenzéki és kormánypárti retorika? hogy a fidesz - mint az összes többi párt - él ezzel az elvtelen módszerrel? hogy nekik is fontosabb, hogy ők csináljanak valami hasznosat, minthogy valaki más arassa le a babérokat - még akkor is ha ezzel az ország (egy picit) többet szenved? ehelyett itt ostobázol és körülményekről beszélsz...

a kt szart sem ér mszpszdsz időkben, viszont a fidesz gazdaságpolitikáját zavarná (egy elemzéssel és tájékoztatással foglalkozó intézmény, amelyet ők is megszavaztak anno...). ennél azért jobb érvekre számítottam tőled...

ha jól értettem te előbb magyar vagy csak azután keresztény... én pedig a hitemet az állampolgárságom elé helyezem.
nem állítom, hogy ebben igazam van, vagy hogy ettől jobbnak érzem magam nálad: egyszerűen elfogadom, hogy neked más az értékítéleted.

kívánom, hogy békélj meg a másképpen gondolkodókkal te magad is!

xsasha 2011.07.19. 22:56:36

@Kotkodus:

Üdv!

Indulataim... :-) Nyilván.
Meg önbizalom hiány... :-) Arra nem gondoltál, hogy úgy gondolom, vitában születik az igazság? Itt teljesen egyenlő felek vagyunk, nem tudunk egymásra illegális eszközökkel hatni, mindenki elmondhatja a véleményét, és érvelhet mellette. Nekem bejön a dr House-os módszertan, erre te indulatokról meg önbizalomhiányról beszélsz... :-) Ez egy reakció, hogy ne kelljen komolyan gondolkodnod azon, amit írok? :-) Vagy egyszerűen csak el akartad kerülni a válaszokat az elveidre irányuló kérdésekre? Tényleg kíváncsi vagyok.

Mondok neked egyet. Patrióta. És családszerető. Aki a kádári elit és érdekszféra leváltására tette fel az életét. Ezt a hármat sosem írta felül semmi.

Persze. A kijelentésed is lehet ostoba. Ezt most igazoltad, és nyilván gyakrabban ostoba egy kijelentés. De mondjuk egy római katolikus paptól megkérdezni, hogy hogy van a kedves felesége, az egy ostoba kérdés. Ha valakinek a kezére rácsapod az ajtót, majd megkérded, hogy miért káromkodik. Meg azok a kérdések, amiket az előző hozzászólásodban feltettél.

Természetesen más a célja az ellenzéki kommunikációnak és a kormány kommunikációnak. De ez az ellenzéki retorika/kormánypárti retorika megint egy olyan magyarliberális primitivizálás, amitől a falra mászok. Mint amikor Ághassy Attila focit magyaráz. Én megértem, hogy valakinek ilyesmire van szüksége, mert így elképzelése szerint képes érteni a történéseket.
Az őszödi beszéd és az azt követő kormányzati arrogancia úgy gondolom, hogy megalapozott erkölcsi legitimációt arra, hogy a Fidesz tovább elmenjen a politikai eszköztárban, mint korábban. A Fidesz nem szent, és nem fogja letolt gatyával várni, hogy hátulról újra és újra megrakják. Ha ez a gondod, megértem. És elfogadom. Nagyon jó lenne, ha sok hozzád hasonló gondolkodású ember lenne az országban. De sajnos nincs elég. Jóléti rendszerváltással, pannon pumával meg száz olyan trükkel lehet választást nyerni, amiről nektek nem kell tudnotok. Ez a valóság. Ha téged zavar, hogy én vagy Orbán a valósággal foglalkozunk, azt elfogadom, de ne haragudj meg érte, ha azt gondolom, hogy nem bíznék rád semmilyen felelősséget. A férfi munkát majd elvégzi más.

Márpedig a KT-ről pont ezt gondolom. A Fidesz egy új koncepciót kezdett el megvalósítani, aminek a sikeres végrehajtásán áll vagy bukik az ország kilábalása a válságból, az állandó veszélyeztetettségből. Az amerikai hitelminősítőkből már az EU-nak is elege van, és sajátot akarnak. A kereskedelem és spekulatív műveletek felől a termelés orientáció. A munkanélküliség, mint szükséges rossz elvetése.
A családi adózás, és a dolgozók gyerekvállalásának ösztönzése. Speciális gazdasági csoportok megadóztatása - a koncepció lényege olyan környezet kialakítása, ami kedvező gazdasági folyamatokat indít el, és ehhez pénzügyi kompromisszumokat kellett megvalósítani - ezek a döntések tisztán pénzügyi oldalról nem értelmezhetők. Vagy érted a koncepciót, vagy nem.

Mondom, ne álszenteskedj itt nekem, mert azt rühellem. Ad meg Istennek, ami az Istené, és ad meg a császárnak, ami a császáré. Elég zavaró, hogy olyanokat állítasz a hitemről, amit én nem mondtam, amit te akarsz beállítani. És egyébként sem az állampolgárságomat. Nekem a magyar a nemzetiségem, és elég sajnálatosnak tartom, hogy számodra csak állampolgárságot jelent. Nem állítom, hogy ebben igazam van, vagy hogy ettől jobbnak érzem magam nálad: egyszerűen elfogadom, hogy neked más az értékítéleted.

Kotkodus 2011.07.20. 13:03:36

@xsasha: szervusz kedves vitapartner!

jól látod, a retorikai vitát kerülöm egy érzelmi kérdésben. biztosan találsz a blogokban rátermett vita-partnert akivel ütköztethetitek az érveket. minden érvedre van "ballibsi" ellenérv (amelyeket se te, sem én nem tartunk sokra).

én úgy látom, hogy te megpróbálod az értelmi képességeidet egy érzelmi döntéshez hozzárendelni (ballibsi társaid is pont ugyanezt teszik, csak a másik oldalról). te is meg vagy róla győződve, hogy igazad van és ők is. az ő szemükben te vagy a hülye troll, a tiédben pedig ők azok. és ezért - szerintem - az elmúlt 20 év politikai kultúrája a felelős.

én sokat éltem külföldön, így egy kicsit külső szemlélőként tekintek erre. azt látom, hogy családok, barátságok mennek tönkre, a magyar politikai "elit" hasznára. és ezért közösen felel az összes politikai párt.

továbbra is azon csodálkozom, hogy te ennyi hitet mersz egy pártba vetni... miért nem nyilvánosak az ügynök-akták? miért titkosítanak 50-80 évre belföldi ügyeket? fel sem merült benned, hogy ezek érdek-kérdések? hogy a fidesz is védi az érdekeit? fel sem merült, hogy a fidesz csak addig próbálja a "kádári érdekszférát" leváltani amíg ez a saját érdekeit nem sérti? nem beszélve arról, hogy még te magad is legitímnek tartasz egyes kádári elemeket a fidesz-kormány körül... még te magad is elfogadod az "egyenlőbbeket az egyenlők között" elvet...

kt ügyben meg látom elismered, hogy a fidesz gazdaságpolitikája tradícionális eszközökkel nem értékelhető... egyúttal lefikázod az eddig használatos gazdasági méréstan-módszereket... ez azért elég arrogáns hozzáállás egy kísérleti módszer első éve után (főleg, hogy a bevételi oldalon komoly deficit érződik 2012-re és hogy a kiadási oldal kötelező megszorításait még nem igazán látjuk...). én tényleg nem értem mitől működne ez a "koncepció", csak remélni merem, hogy működni fog... de itt sem kívánok vitát nyitni: 2013-ban értékelünk...
egy kérdésem van: ha véletlenül kiderül, (természetesen a külső körülmények okán), hogy mégsem működőképes ez az új modell, akkor viktorka (aki minden tradicionális utat szándékosan és többszöri figyelmeztetés ellenére elutasított) a te szemedben jószándékú áldozat, vagy egoista hazaáruló lesz?

nem vagyok mélymagyar. sőt, úgy gondolom, hogy aki mély-magyar, -olasz, -román, stb. az valami olyan értéket próbál az életébe csempészni, amellyel - úgy érzi - nem rendelkezik. én egyenlőnek tekintem pl. a bantu törzsi kultúrát a magyar néphagyományokkal. ugyanolyan szép és gazdag mindkettő, ha behatóan tanulmányozod őket. az embereket pedig a jóindulatuk alapján kategorizálom. úgy gondolom, hogy ha valaki saját kultúráját, vallását, bőrszínét, politikai nézeteit többre tartja bármelyik másiknál, az valamilyen érzelmi deficitet kompenzál. szüksége van erre a visszaigazolásra, hogy nagyobbnak, jobbnak érezhesse magát. ez valamiféle közösséghez tartozási ösztön, amely teljesen természetes, de tanulással, multikulturális tapasztalatokkal könnyen legyőzhető... és olyan egyszerű erre az ösztönre politikailag apellálni (populizmus)...

magyarságomnak azért örülök, mert így van lehetőségem megélni egy kis réteg-kultúrát a többi tömeg-kultúra mellett. erre egy franciának, kínainak, amerikainak, stb. kevés az esélye. ettől kultúrálisan gazdagabbnak érzem magam, de nem azért mert magyar vagyok, hanem azért mert különböző kultúrák befogadtak és lehetőségem nyílt ezeket megélni. ez persze sokat segített relativizálni a "magyar értékek" tekintetében is... remélem nem mondok újat azzal, hogy az összes nép hasonló értékek (mémek) alapján értékeli magát... próbálom magam elhatárolni ezektől az "ösztönöktől", mert egyetértek veled abban, hogy az ember több, mint egy ösztönlény... és ez egy mindennapos küzdelem önmagammal...

elnézésedet kérem, ha megzavartalak a hiteddel kapcsolatban. valami olyasmit írtál, hogy te magyar vagy de keresztény értékek mentén élsz. én úgy látom, hogy jézus tanításai éppen hogy arra irányultak, hogy a szeretetben, a tiszteletben nincsenek államhatárok, különböző kultúrák, nemzetiségek. teljesen mindegy, hogy jézus zsidó, arab, vagy éppen núbiai volt...

álszent vagyok? igen, mint minden ember: természetemből fakad. és minden nap igyekszem egy kicsit kevésbé az lenni. nekem ez az utam, ez a keresztem és minden nap, minden percében viselem. minden nap gyötörnek a kétségek és igyekszem szembenézni velük. az egész vitánk része a kétség-világomnak, a válaszok keresésének (nyílván ezzel te magad is így vagy, különben nem válaszolnál).

"a fanatizmus a kételyek túlkompenzálása és fanatikus az aki nem hajlandó kételkedni..." (e.e.schmitt)

tisztelettel és üdvözlettel

kotkodus
süti beállítások módosítása