Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
21:52

Bizonyára sokan emlékeznek arra, amikor 2007. március 15-én Gyurcsány Ferenc a Művészetek Palotájában szónokolt, miközben a rendőrök éppen oszlattak az Andrássy úton. A kormányfő akkor de facto már bukott politikus volt: sem a közvélemény-kutatásokban, sem az utcán nem volt már esélye. Orbán Viktor ma még nem tart itt, de az kétségtelen, hogy egyre nagyobb lépéseket tesz ebbe az irányba.

(Fotó: hvg.hu)

Mi kell a legitimitás (NB: nem a törvényességről, a legalitásról beszélek!) elvesztéséhez? Egy dolog biztosan: annak világos, látványos demonstrálása, hogy az adott politikai szereplő már nem támogatott, nem hiteles. Jól látható ez a közvélemény-kutatásokban, de tetten érhető az utcai megmozdulásokon is. Az elmúlt években a Fidesznek és Orbán Viktornak ezzel soha nem volt gondja. Még tavaly ősszel is magabiztosan mondhatták ilyen-olyan vitákban a baráti elemzők, hogy nézzetek a táblára: az ellenzék nincs sehol, sem a felmérésekben, sem az utcai rendezvényeken. Ugyan a Fidesz – a Nézőpont Intézet sajátos eredményeit leszámítva – minden kutatásban jelentős veszteségeket szenvedett, nagyjából a 2010-es szavazóinak felét elvesztette, de az ellenzék semmit sem profitált ebből, ráadásul a nyilvános megmozdulásai szűk családi körben zajlottak.

Az utóbbi téren ma jelentős fordulat következett be. A több tízezres kormányellenes tömeg új minőséget jelent a politikai versenyben. Nem hiszem, hogy sok olyan ember akad ebben az országban, aki tavaly tavasszal, az új alkotmány elfogadásakor el tudta volna képzelni, hogy annak hatályba lépésekor nem azt ünneplő, hanem azt elutasító emberek veszik körül a rendezvény színhelyét. Kevesen hitték volna, hogy a kormányfőnek valamilyen hátsó bejáraton kell megközelítenie a helyszínt, az épületet pedig rendőrök sorfala védi majd. A kormány kedvenc frázisainak - a „nemzeti összefogás”, a „kétharmados forradalom”, a „választói felhatalmazás” – szavatossága egyértelműen lejárt, ha mondják is őket, az arcok árulkodók. 2007-ben is akadt valaki, aki Éljen Gyurcsányt kiáltott a teremben, a kormányfő beszédét taps fogadta a közjogi méltóságok részéről, de az ott ülő realisták tudták, hogy a jövő vesztesei között ülnek.

Ismételem újra: ma még nem tartunk itt. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, a bizonytalanok óriási táborának pártot, pártokat kell választania magának, vagy a mai étlapról, vagy máshonnan.  Korábban nem gondoltam volna, de ma nem kizárható, hogy már ebben az évben a biztos pártválasztók között is világos kisebbségbe szoruljon a Fidesz. Ha ez megtörténik, a parlamenti kétharmad rettenetesen nehéz, kényelmetlen helyzetbe kerül, legközvetlenebb támogatói, szövetségesei, haszonélvezői is elbizonytalanodhatnak, az ellenzék pedig nem csupán kényszerből – mert a törvényhozásban tehetetlen – keresi majd az utcát, hanem komolyan bízhat abban, hogy ott kényszeríthet ki fontos változásokat.

„Bármennyire is szeretnék a politikai ellenfelek, és bármennyire is napi folyamatos értékelési lázban ég a média egy része, a választók a kormány teljesítményéről a véleményüket nem száz nap után alakítják ki. Lehet (sőt, talán valószínű is), hogy Orbán Viktor népszerűsége egyszer lejtmenetbe kerül, hitelessége erodálódik, ám ha csak maga nem tesz ezért, erre biztosan nem egyhamar kerül majd sor” – írtam 2010 szeptemberében.  Pontosítanom kell az egyhamart…

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr533515020

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 1286. Orbán, takarodj! – testközelből 2012.01.03. 22:54:59

Bloáf a Jókai tér sarkán még rágyújtott egy búcsúcigire. Épp elköszöntünk volna, amikor egy hatalmas palesztin sálkendőt viselő, kb. 16 éves leányka ugrott oda hozzánk, és megkérdezte: bocs, az Opera erre van vagy arra? Biztosan elsőtüntető. Jó is az.E...

Trackback: 1286. Orbán, takarodj! – testközelből 2012.01.03. 22:54:47

Bloáf a Jókai tér sarkán még rágyújtott egy búcsúcigire. Épp elköszöntünk volna, amikor egy hatalmas palesztin sálkendőt viselő, kb. 16 éves leányka ugrott oda hozzánk, és megkérdezte: bocs, az Opera erre van vagy arra? Biztosan elsőtüntető. Jó is az.E...

Trackback: 1286. Orbán, takarodj! – testközelből 2012.01.03. 22:53:57

Bloáf a Jókai tér sarkán még rágyújtott egy búcsúcigire. Épp elköszöntünk volna, amikor egy hatalmas palesztin sálkendőt viselő, kb. 16 éves leányka ugrott oda hozzánk, és megkérdezte: bocs, az Opera erre van, vagy arra? Biztosan elsőtüntető. Jó is az....

Trackback: Százezer 2012.01.03. 18:45:37

Nagy eséllyel ez volt az utolsó békés tömegtüntetés Orbán regnálása alatt. A következőt nemigen tudja már kordában tartani sem a rendező szervezet, sem a rendőrség. És utóbbi talán nem is nagyon akarja. Hisz vezetőktől közrendőrökig sokan állnának legs...

Trackback: Magyar Tavasz Budapesten és az interneten ! 2012.01.03. 12:07:08

Végre ébred a magyar!Az esti tüntetés megmutatta vannak még olyan közös célok amik összehozzák az embereket az utcán, több tízezer vagy majd 100 ezer ember volt kint az utcán, hogy együtt tiltakozzon az Orbáni diktatúra ellen messze hangzott a "Vi...

Trackback: Tüntetés és hogyan tovább? 2012.01.03. 11:34:34

A tegnapi Opera előtti tüntetés, ezúttal kicsit más volt, mint eddig, hiszen a Gépnarancs is rendezőként, szervezőként vett részt a demonstráción. Ettől persze még úgy indultam neki, hogy ha a tüntetés “elfajul”, akkor is objektíven fogom v...

Trackback: Ott fogsz majd osonni, ahol senki sem lát! 2012.01.03. 11:22:50

Alcím: „A tüntetők beleköptek, a 2/3 meg mind megette!”. Ekkora ünnepre még a halott köztársaság gyilkosai sem számítottak. Skicc Pál azt mondta, hogy "Őszintén remélem, hogy ma velünk örülnek honfitársaink, magyarok szerte a vi...

Trackback: Bagoly és veréb az Operánál 2012.01.03. 10:36:25

Tegnap este tüntetni mentem. Az ilyesmi eddig ritka esemény volt az életemben. Összesen talán vagy ötször, ha előfordult. De ebből három az elmúlt fél évre esett. Tartok tőle, hogy az arány romlani fog. Arányosan az ország most már nagyobb részéne...

Trackback: Rogán Antal életrajza 2012.01.03. 10:28:50

Rogán egyéves pénzügyi ügyintézői gyakorlattal megy tárgyalni az IMF-hez. Tényleg az a jó az országnak, ha nem három felkészült gazdasági szakembert, hanem egy jogászt és két pártkatonát küld a Fidesz az oroszlánbarlangba? "Kihagyják Matolcsyt az...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.03. 10:28:19

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.03. 10:26:09

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.03. 10:25:14

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Trackback: Az Orbán kormány mennyire is volt komcsi? 2012.01.03. 10:10:22

Avagy akinek a háza ég, az kiabál tűzet. Mert egy időben ment ám  a hajdani , mára már többszörös átalakulással megszűnt egykori Fidesz, ma FMPSZ részéről "a komcsik az ördögök " agitációs propaganda. A valóság mindig a legmulatságosabb...

Trackback: Úri vircsaft?Tüntetés az Operánál. 2012.01.03. 09:28:55

Ha az embernek gyereke születik, akkor úgy tűnik, hogy elfolyik az ideje. Tegnap este például nem is volt esélyem, hogy kimenjek az Operához, pedig nagyon ott lett volna a helyem, így csak a nagyobb híroldalak percről percre rovatára tudtam támaszkodni...

Trackback: Rádióforgalmazás 2012.01.03. 08:43:54

-Figyelem! A Sas leszállt! -Mi van? -Mondom, a Sas leszállt! -Nem látom, főtörzs! -Ott a sorfal mögött a TEK-es kollégák hozzák Orbánt és a Schmittet! -Máris letartóztatták őket? -Mi

Trackback: A "Jóisten" facebookos bejegyzésben tiltakozik Orbán Viktor tegnapi beszéde ellen 2012.01.03. 08:13:48

Isten facebookos bejegyzésben kérte ki magának, hogy tegnapi, a Magyar Nemzeti Galériában elhangzott beszédébe Őt is belekeverte Orbán Viktor, regnáló miniszterelnök. "Jóisten, haza, család? Na ne szórakozzatok! Annyi bűnt követtek el má...

Trackback: Te figyelj, én valamit nem értek! 2012.01.03. 00:59:03

Te figyelj, én néztem a mai (tegnapi) megmozdulást az opera előtt, és…. Te figyelj, én valamit nem értek! Te figyelj, hogy van az, hogy vannak ellentüntetők? Te figyelj, mi ellen tüntetnek a bátor, arcukat eltakaró, vagy nem eltakaró kemény magyar fiat...

Trackback: Tüntetés a halotti tor ellen - fotó, videó 2012.01.02. 23:00:36

Halotti tor - ez volt a legtöbbet használt jellemzés arról, hogy mi folyik az Operaházban, az Andrássy úton felállított színpad mögött. Kicsit teátrális, de hát a kormányzati komédiához ez passzol. Én a Nagymező utca felől érkeztem, keresztül az ellen...

Trackback: TÁMADÁS! 2012.01.02. 22:58:35

 Támadás a Nemzet ellen! Spekuláció a forint árfolyama ellen! A gonosz bankárvilág Magyarország megsemmisítésére készül! A regnáló Magyar Kormány tisztviselőitől gyakran hallani, hogy Hazánkat (v.ö. Nemzet, Hon, Magyarország) spekulációs táma...

Trackback: Tüntetés 2012.01.02. 22:41:03

Este a Kossuth téren és az oda vezető utcákon millió ember gyülekezik. Senki nem szól semmit. Csak állnak némán. Meg sem kell szólalni. Mindenki tudja, miért vannak ott. Mindenki elszánt. Mindenki ugyanazt gondolja. Majdnem. A tér bal oldalán a balolda...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigapples 2012.01.05. 13:15:56

@inreallife: úgy sírtak a különadók miatt a magyarországi multik, mint a fürdős..hölgyek és hatékonyan mozgatták meg kormányaikat a politikai fellépésre. A német, osztrák, francia, olasz bankok és multik egy argentin államcsődhöz hasonló folyamatban ezerszer rosszabbul járnának, mint a különadókkal.
Nem hiszem, hogy ezen az áron a nyugati országok az EU-n keresztül bedöntenék Magyarországot és szétterítenék a válságot az EU keleti felében.

márta)) 2012.01.05. 13:18:30

Eltörölték a Föld színéről Magyarországot"

Úgy fest a magyar kormányzat nyugodtan folytathatja a diplomáciai szájkaratét az Egyesült Államokkal.
Szankciókra még a legszélsőségesebb esetben sem kell számítanunk, hiszen az amerikaiak azt sem tudják, merre található kishazánk. A Fox News-nak Trianon sem volt elég, újra átrajzolták Európát."

kitekinto.hu/europa/2012/01/05/hova_lett_magyarorszag

Nahát! Ilyen még valóban nem volt, mint amilyen politikai - gazdasági folyamatok zajlanak most.
Nem lett volna szabad idáig eljutni, hogy a kétharmad következménye ez legyen.
hm?

bariga 2012.01.05. 13:18:40

@bigapples: mi saját magunkat döntjük be!!! ezt kellene végre megérteni és akkor lehetne megoldást találni!

Balt 2012.01.05. 13:20:18

@ciceró: Rákényszerült, lásd: felsőoktatási keret.

2llkedő 2012.01.05. 13:20:42

@ubul2000: "Miután 7 cukorgyár tudott kényelmesen megélni, alig hinném, hogy most egy új ne tudna."

Miből gondolod, hogy kényelmesen megélt? Hogy mennyi pénzt nyomott az állam a fenntartásukba?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.01.05. 13:20:55

@Balt: Állítólag 30 kínai férfi előtt van a döntés:
Autoszexaulitás
Homoszexaulitás
Kivándorlás

Ugyanis ekkora férfitöbblet van. Tehát ha nekik bármelyik nő jó, akkor sem találnak párt, mert elfogynak a nők.
Vagy a nők egyszerre több férfival fognak élni.

2llkedő 2012.01.05. 13:21:47

@ökörpöröly: "Nekem se kenyerem az erőszak, de ha csak úgy lehet elkerülni a pusztulást, akkor menni kell! "

Akkor menni kell a pusztulásba. Mint Zrínyi.

Balt 2012.01.05. 13:21:47

@márta)): Tarlós eléggé outsider.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.01.05. 13:22:01

@bigapples: Ezt már megtették. A nyugdíjakat és a köztisztviselők bérét 8%-al csökkentették. Ezzel több száz milliárdot megspórolva.

hoplita 2012.01.05. 13:22:44

@ökörpöröly:
"....Vannak helyzetek, amikor csak pusztítással és emberöléssel lehet és kell védekezni!..."

Aha....és akkor is ez a véleményed, ha éppen te kerülsz kötélvégre, puskacső elé??

Szeretem az ilyen seggfejeket...egy csirkének meg nem tudná elvágni a nyakát..:)))

bigapples 2012.01.05. 13:23:03

@ubul2000: lol, szerintem ami gépet nem vittek el a privatizáció után, azt már az utolsó vasdarabbal együtt begyűjtöttek a fémgyűjtő "lakosok". Jó, ha még az épületek állnak...

panelburzsuj 2012.01.05. 13:23:07

@Hepci:

Kaviár?

A kukorica-disznó/csirke-"fagyasztott falatkák" vonalban vajon mennyi lenne az import gép, energia, műtrágya, növényvédőszer, csomagolóanyag, frászkarika - a bolti fagyasztópultig, árcéduláig, pénztárgépig bezárólag?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.01.05. 13:23:17

@ciceró: 30 millió kínait akartam írni.
Szerintem ki fognak vándorolni.

Balt 2012.01.05. 13:23:49

@Hepci: Ez benne van a pakliban sajnos. De így is padlón az ingatlanpiac meg az építőipar, az aztán végképp betesz neki.

panelburzsuj 2012.01.05. 13:24:47

@ubul2000:

Vaílami azt súgja, hogy még a kérdést se értetted meg.

Balt 2012.01.05. 13:24:49

@Hepci: :))) Hú, ezt meg kell festetnie Kerényinek!

megszűnt 2012.01.05. 13:25:18

@Gomezke:

Elolvastam Nagy József beszélgetését Lázárral.

A riporternek valójában az égvilágon semmit nem sikerült megtudni Lázártól, ami konkrét információ. Aztán úriember módjára végigülte vele a riport idejét és akkor ennyi.

Ebből a beszélgetésből nem süt semmi más, csak a politikus felsőbbrendűségi tudata és cinizmusa. Ezek nem a profizmus jelei.:

A következő két-három hónapban mekkora az esély a magyar államcsődre?

Semekkora.

Egy blogon olvasom, hogy minden jel arra mutat: Orbán gőzerővel készül az államcsődre és tán az EU-ból való kilépésre is.

Én azt is olvastam egy blogon, hogy a Nap kihűl.

Ki lehet jól jönni egy államcsődből?

Nem lesz államcsőd.

Nincs is rá forgatókönyv?

Magyarország három évtizede az IMF tagja. Mindig időben törlesztettünk, és ezután is fizetni fogunk.

www.fn.hir24.hu/nagyinterju/2012/01/03/lazar-janos-elcsattan-meg-nehany-pofon/

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.01.05. 13:25:28

@2llkedő: Feltéve ha Orbán elsüllyed. A Fidesz-frakció 267 fős ha jól emlékszem. Ennyi embert csak zsarolással, megfélemlítéssel stb. lehet kordába tartani. Főleg a kontraszelektált, korrupt, senkiházi magyar csőcselékpolitikusokat.
Erre alapvetően egy olyan arrogáns barom, mint Lázár képes.

Bajnai azért volt képes uralni az MSZP frakciót, mert az IMF megmondta hogy vagy megszavazzák azt amit Bajnai mond, vagy vége a dalnak.

bigapples 2012.01.05. 13:26:31

@ciceró: Romániában 15-20% volt előírva. De nem is kell visszavágni, elég, ha előírják az IMF-es tárgyalók, hogy nominálisan be kell fagyasztani a béreket és a nyugdíjakat. Ez így tökéletes fegyver lenne a baloldali szociális demagógiában utazó ellenzék számára.

márta)) 2012.01.05. 13:26:39

Szankciókat kérnek Magyarország ellen: nem tágítanak az EP szocialistái"

hvg.hu/vilag/20120105_ep_szocik_orban#rss

Na.hát.persze! "oda" (is) nem harcolni kellett volna menni.
Hát.persze) az a bizonyos diplomáciai érzék- és kapcsolat.
Hiánya.
??

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.01.05. 13:28:09

@knausz: A többi Fideszes képviselő még Lázárnál is gyengébb, nulla. Átlagos értelmi színvonaluk Azori-utazásokra, jutalmakra, titkárnők megdöntésében merül ki.
Pokorniban pl. nincs meg az ambíció hogy miniszterelnök legyen.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.01.05. 13:31:03

@bigapples: A közalkalmazotti bérek 2008.01.01 óta nominálisan be vannak fagyasztva. Szerinted egy orvos mitől keres ilyen keveset? Mert 4 év nem emelték az alapfizetését.

Ha további bércsökkentés lesz, akkor nagy erős lemorzsolódás lesz a közszférában. Ma már a közszféra nem jelent alternatívát, csak ha vezetői állást kapsz.
Egy adminisztrátor bruttó 180-220 között keres. Egyéb juttatások szinte nulla.
Ennyit lehet már a versenyszférában is keresni adminisztrátorként. Bérszámfejtő, call-center stb.

ökörpöröly 2012.01.05. 13:31:07

@hoplita: Csak-csak sikerülne agyhelyen lőni téged és slepped, csak ragadt rám valami nagyapámékról, akik közül ez egyik hivatásos katonaként -33-tól 45-ig-, a másik önkéntesként -44-ben jelentkezett önkéntes frontszolgálatra, Székesfehérvárnál súlyosan megsebesült a Waffen-SS Ney önkénteseként- harcolt a II. világháborúban az oroszok ellen. :)
A mai "magyarkodók" -ez a te fajtád- többsége szarházi lumpenproletár, mint a nyilas pártszolgálatosok többsége. Akik gyávák voltak a túlerő ellen harcolni, "nemzettudatok és hősiességük" kimerült a civilek ellen elkövetett rablásban, fosztogatásban, rablógyilkosságban.

megszűnt 2012.01.05. 13:31:25

@ciceró:

"A többi Fideszes képviselő még Lázárnál is gyengébb, nulla."

Tudom. Volt szerencsém élőben kérdezni néhány fideszes politikustól, amikor a polgári körökbe jártam.

2llkedő 2012.01.05. 13:32:15

@bigapples: "ha előírják az IMF-es tárgyalók,"

Nem írnak elő semmit! A kórmány előáll egy tervvel, amit az IMF minősít, és ha meg tudja győzni a terv hitelességéről a kórmány a tárgyalópartnereket, akkor van píz. Viszont a tervnek a betartását megköveteli az IMF.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.01.05. 13:32:45

@bigapples: Ez egyébként majd el fog dőlni. Értesülni fogunk róla. Szerintem a vagyonadók terén lehetne előrelépni, mivel EU-s átlag alatti az ilyen típusú adóztatás. A világ legtöbb részén van ingatlanadó. Itt is van, csak Magyarországon ez csökevényes, legtöbb helyen nem vetik ki.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.05. 13:32:56

@panelburzsuj: ezt azért külön kellene választani... nem űrállomást építünk... az infrastruktúra nagyjából létezik.
Ráadásul egyébként is erre kellene haladni a közeli/távoli jövőben, a "használjunk 100%-ban kínai fokhagymát" vonal tartalékai kimerülőben vannak... az se biztos, hogy gyümölcsöző, hogy "igyunk szlovák tejet a lengyel alma mellé, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene"...

Balt 2012.01.05. 13:33:14

@Hepci: Szalámiba nem kell cukor. (Asszem...) :)

2llkedő 2012.01.05. 13:34:10

@ciceró: "Ha további bércsökkentés lesz, akkor nagy erős lemorzsolódás lesz a közszférában. "

Majd elvégzik a közalkalmazotti munkát a közmunkások.

Balt 2012.01.05. 13:34:24

@Balt: Meg borba se nagyon... :))

Bankba esetleg mint "ügyfélnyalogató".

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.01.05. 13:34:40

@2llkedő: Ez részkérdés, a technikai megvalósítás. További költségtartalékok szerintem nincsennek a közszférában. Az orvosok éppen arra készülnek hogy felmondjanak. Miért csökkentené a kormány a fizetésüket? Hogy bedöntse a rendszert?

Balt 2012.01.05. 13:35:44

@menőmano: "Totálisan érdekes,- és nehéz lehet gúzsba kötve táncolni.!!"

Már megint ezek a bdsm praktikák...! :)

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.01.05. 13:36:02

@2llkedő: Ja majd műtenek. Meg tüzet oltanak, intézkednek és a semmiből megtanulnak elbírálni, határozatot hozni ( mindezt jogszerűen ) kezelik a programokat stb.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.05. 13:36:05

@knausz: nyilvánvaló, hogy utálja ezt a Nagy József nevű (másik, ellenoldali) férget (gondolom, a 168 órás pacekról van szó), szóval ebből azért nem érdemes túl messzire következtetni.

2llkedő 2012.01.05. 13:36:56

@ciceró: "Hogy bedöntse a rendszert?"

Spórolásból. Az, hogy mi lesz a következmény, ez alatt a bő másfél év alatt tapasztalhattuk, hogy kórmányunkat nem érdekli.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.05. 13:38:42

@Balt: látod-látod, mindig tanulsz valamit, tehát nem kell, de többnyire tesznek, sajnos.
Hasonlóan a "vecsési" savanyúsághoz, amiből éppen tegnap fogyasztottam egy teljesen ehetetlenre cukrozott példányt.

2llkedő 2012.01.05. 13:38:48

@ciceró: Lesz sok-sok munkanálküli tűzoltó, orvos, stb. akik majd közmunkában elvégzik.

Irán a cucurizmus!

ökörpöröly 2012.01.05. 13:41:32

Egyszerűsítsük le a jelenlegi helyzetet. Van a Római Birodalom -EU, USA, nyugati típusú demokráciák-, ami már gyengébb, mint egykor volt, de még mindig a civilizáció és a kultúra központja minden bűne és hibája ellenére. Eldönthetjük, hogy a romanizált világhoz akarunk-e tartozni, amelyben igazodni kell Róma szabályaihoz, de ezért kapunk egy fejlett civilizációt, bizonyos jogbiztonságot, szabadságot, gazdasági fejlettséget, útrendszer és sok-sok civilizációs vívmányt, avagy háborúban álló elmaradott, állandó belviszályokkal terhelt törzsként próbáljuk túlélni a a törzsön belüli erőszakot, a Római Birodalom felől érkező támadásokat, illetve az új birodalmak -Kína, India- felől érkező támadásokat.
A Római Birodalom nem tökéletes, bőven van példa korrupcióra, a hatalom túlkapásaira, de ha összehasonlítjuk a többi változattal, akkor mégis ez biztosítja a legjobb túlélési lehetőséget, illetve a legjobb életminőséget -gazdaságilag. morálisan is-.
Erről kell dönteni most!

Balt 2012.01.05. 13:43:24

@ubul2000: Szerintem le. A kabai biztosan. Ez még leszerelés előtti hír, de kb. így ment a dolog:
www.stop.hu/gazdasag/21-milliardot-kaphat-a-kabai-cukorgyar-tulajdonosa/42149/

panelburzsuj 2012.01.05. 13:51:16

@Hepci:

Süsdmeg ...

Nem ádámévától újjépítve mennyi lenne, hanem ha a mostani, működő rendszert végigszámolgatnád, a papíron mennyi lenne.

(Egyébként a szlovákaia mezgazminiszter sopánkodott az ősszel, hogy a Szlovákiában elfogyasztott élelmiszer fele se "hazai", ez tűrhetetlen. Nem írta, de gondolom, nekik meg a lengyel - és a magyar(országi) kaja "beözönlése" nem tetszik.)

Szerinted egyébként ki lehet mászni a szarból - általános lózungokba kapaszkodva?

megszűnt 2012.01.05. 13:54:09

@Hepci:

"nyilvánvaló, hogy utálja ezt a Nagy József nevű (másik, ellenoldali) férget (gondolom, a 168 órás pacekról van szó),"

Nagy Józsefről: valóban a 168 Óra munkatársa volt, de már nem. A miértre csak ő tudja a választ.

A Napkeltéből magától állt fel anno, mert úgy gondolta.

Nagy József a 2. legjobb riporter ebben az országban. Bármelyik oldalon dolgozhatna, mert ugyanolyan pártatlan tudna maradni.

@Nagy Józsefnek:

József! Jómúltkor nem vette észre, hogy elfutott a beszélgetés Kiss Viktorral, látom, a képen jól homályba is vonult miatta, mínusz óra. Nincs elfelejte!

További jó munkát kívánok!:)

Balt 2012.01.05. 13:55:46

@ubul2000: A cukorkás történethez tartozik, hogy a bölcs EU döntéshozók a brazil cukor(nád)ban látták a jövőt - mert akkor épp olcsó volt, meg a répacukor amúgy sem egészséges -, aztán közben jött az iraki háború és a dráguló olaj, a brazilok meg inkább etanolt csinálnak belőle újabban. (Régebben is, csak most igyekeznek az olajból minél többet kiváltani bioetanollal.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.05. 13:58:03

@panelburzsuj: kimászni akkor lehet, ha a zemberek többsége képes lenne túlnézni a napi, filléres hasznain - nem csak az élelmiszeripari kérdésekben.
Nodeviszontezértvanasokpártmédiajogászéspolitológus, hogy erre ne legyenek képesek...

Balt 2012.01.05. 14:00:51

@márta)): rotfl. Clintonné is valszeg a törülközőket olvassa térkép helyett...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.05. 14:02:35

@knausz: olvastam pár interjút Nagy Józseftől, 168 Órában és máshol (tán ezen a FN.hu - szoci - portálon).
Nem tudom, hogy lehetne remek riporternek tekinteni azt, aki nem hajlandó/képes minimálisan empatikus/korrekt módon állni a beszélgetőpartnereihez. jelen esetben az "ellenséghez".
Ez a magyar média: akinek a f*szát szo*pom, annak alákérdezek, a másiktól meg azt se tudom semleges hangsúllyal megkérdezni: "milyen nap van ma?".

Balt 2012.01.05. 14:06:34

@knausz: :) Ez tetszik! Joe barátod biztos nézett nagyokat... :))

panelburzsuj 2012.01.05. 14:07:03

@Hepci:

Azaz: ha elhinnék, hogy érdemes lemondani, befektetni, urambocsá: átadni másnak, mert ott jobban hasznosul, és ecermajd ez a "jobbhasznosulás" rám is visszaháramlik jótéteményként.

Folyt .köv.

Balt 2012.01.05. 14:09:02

@márta)): Kapcsolat van. (Csak nem a Fidesznek.) Komintern...

Balt 2012.01.05. 14:10:39

@bigapples: Lásd: "egy el lehetne gondolkodni a svéd modellen" Varga "elszóláson" is hónapokig rugóztak. Majdhogynem elment rajta a kétharmad... :)

Balt 2012.01.05. 14:15:12

@Hepci: Nem csoda, én is így vagyok a palival. :)

megszűnt 2012.01.05. 14:20:02

@Hepci:

"Nem tudom, hogy lehetne remek riporternek tekinteni azt, aki nem hajlandó/képes minimálisan empatikus/korrekt módon állni a beszélgetőpartnereihez. jelen esetben az "ellenséghez"."

Képzelj el egy olyan humánus embert, mint Török Gábor, mert Nagy József pont olyan és messzemenőkig becsületes. A légynek sem tudna ártani (elnézést a hasonlatért, ha ideolvas!). Mindamellett roppant szerény.

Én ilyennek ismertem meg és korábban minden riportját végigolvastam, ahogyan az enyémek közül néhányat ő is.

Habár mostanában, az fn.hu- n nem követtem, miket csinál, kivéve az ominózus "politológusok beszélgetést", én azért merem állítani, hogy nem változott hátrányára.

@Nagy Józsefnek:

József! Bár viszonylag kevés az időm, ha kívánja, hogy kritikával illessem a munkáit, kérem, jelezzen e-mailben, mobilon, vagy itt. Tisztelettel üdvözlöm: Timea

Balt 2012.01.05. 14:21:03

@panelburzsuj: Így megy ez (állítólag): Pozsonyban egy nagy regionális logisztikai bázisa a Tesconak (pl.), a magyar tejet viszik a lengyeleknek, a lengyelt a szlovákoknak, ide meg a szlovákot, közben minden termelőtől nyomott áron veszik át, mondván: a magyar/lengyel/szlovák ennyiért meg tudja termelni, ennyit ér, dobrivecser!

radala 2012.01.05. 14:21:09

@2llkedő: @bigapples:
Szerintem a nyugdíjas itt nem faktor, maximum annyiban, hogy OV azt hiszi, hogy a nyugdíjasokhoz nem szabad hozzányúlni, mert az a tuti bukás (mondjuk ez nem előítélet nála, hanem tapasztalat, de azért esetleg figyelembe vehetné, hogy 10 év alatt jócskán kicserélődnek a nyugdíjasok. )
Ilyeneket kért az IMF:
"A hitelmegállapodás nem hagyta érintetlenül a lakossági adósok helyzetét sem. A szervezetek a román kormány ígéretét vették, hogy tartózkodni fog az olyan lépésektől, ami az adósokat a törlesztését elhagyására buzdítja (pl. egyéni csőd intézménye)."
"Az energiapiac terén nyitást és liberalizációt sürgettek. A hatósági árszabályozás és a határokon átnyúló kereskedés jogi és fizikai akadályainak mielőbbi lebontását illetve egy független, erős energiapiaci felügyeletet létrehozását írta elő néhány hónapon belül.

Az egyes állami vasúttársaságokra külön-külön írtak elő infrastrukturális, szállítási és szabályozási változásokat. Nyitni kell a kiskereskedelemben is: el kell törölni az üzletek nyitását korlátozó szabályokat. A munkaerőpiacra vonatkozóan is kapott ajánlásokat a román kormány."

Lehet, hogy én ostoba vagyok, de szerintem ez mind mind olyan intézkedés, ami azt a célt szolgálja, hogy egy ország piacai faszán fölvásárolhatók legyenek.

Nálunk ráadásul ilyesmit már nem is lehet kérni, mert már mindent megtettünk.
Teljesen nevetséges azt hinni, hogy a világban vannak barátok...
Amúgy kicsit sem biztos, hogy a Bajnai féle út rosszabb, mint az Orbáni. ízlés dolga ki hogy szeretne rabságba kerülni, a végeredmény kb ugyanaz, csak az egyik esetben lassan fáj sokáig, a másik esetben rövid ideig nagyon fáj, majd utána sokáig, viszont van mondjuk 5 % esély arra, hogy mégis sikerül kijönni, míg a másikban meg sem kíséreljük ezt. Mondjuk a fene tudja, hogy 5 % esélyért mit érdemes kockáztatni.
Van például a görög út is (most épp nem jött be). Mindenki azt mondja, hogy a görögök lusták meg hazudósak, mi van, ha nem, hanem csak náluk ez volt a passzív rezisztencia, hogy úgy csináltak, mintha engedelmeskednének, de közben adót csaltak. Ez pont ugyan az, mint egy magyar vállalkozó...

Van egy teljesen filozofikus kérdésem, balosok el se olvassák, leszarom a véleményüket teljesen:-)

van ugye a jobbos világkép.
Eszerint kommunizmus rossz, mszp vitte a pénzt, akkor vitte a múltat is GyF a Kádár rendszer második emberének lányának a veje, abban a házban lakik, amiben korábban a felesége nagyapja is, ergo rossz. (lehetne még a végtelenségig sorolni, hogy miért is rossz, de ez elég is)

Van ugyanakkor a nyugat, ami meg jó, mert a piac, az IMF a fegyverkezési verseny, a gazdasági fejlettség stb. lenyomta a kommunistákat és ettől lettünk mi szabadok.
Most viszont ez a nyugat szerintünk pont azt csinálja a választott vezetőinkkel, amit tett a kommunistákkal.

Föl lehet-e oldani ezt az ellentmondást? Mert, ha most rosszat tesz, akkor miért tett volna jót 90 előtt? Ha akkor jót tett, akkor miért lenne ez most rossz, de ha akkor jót tett, akkor a mostani jók, akkor még rosszak voltak, ha meg rosszat, akkor az akkori rosszak nem is voltak rosszak, hanem pont ugyanazt a szabadságharcot vívták, mint most OV?

Balt 2012.01.05. 14:27:47

@radala: Jó hosszú. :) Csak belekapva egyelőre:
nyugdíjasok = ingoványos terület, ha már nem is egyértelműen szoci, ők mindig is itt fognak halászni, még a nyugdíjas munkásőrök kihalása után is.

Balt 2012.01.05. 14:31:45

@radala: "... ez mind mind olyan intézkedés, ami azt a célt szolgálja, hogy egy ország piacai faszán fölvásárolhatók legyenek."

A cikket olvasva nekem is ez tűnt fel egyből... Erre mondják, hogy szociális piacgazdaság? (Lóf@szt: neokolonializmus.)

Balt 2012.01.05. 14:37:00

@radala: "Mert, ha most rosszat tesz, akkor miért tett volna jót 90 előtt?"

Nem volt aposztrof, elsőre úgy olvastam, hogy 90 évvel ezelőtt... De lássuk be, az is nagyon adekvát... :) :((

Kicsit nehéz volt követni a csavarokat, de szerintem ennél egyszerűbb a képlet: '90 előtt - meg NATO-, meg EU-csalatkozáskor stb. - pont ugyanúgy a saját önös érdekeiket nézték, mint most, nem volt soha "jótett helyébe jó tett"...

radala 2012.01.05. 14:48:36

@Balt: Igazából engem az ellentmondás föloldása érdekelne.
Mert vegyük azt, amit én gondolok, (meg, ami nyilván így is van) a nyugat sem nem jó, sem nem rossz, csak az önös érdekeit képviseli tök jogosan.
Nos, ebben az esetben sem olyan nagyon rosszak a kommunisták, mint az a jobbos világképből következne, mert bár megengedhetetlen eszközöket használtak, de mondjuk azt gondolták, hogy a gyarmatosítás ellen harcolnak, sőt ha ez így van, akkor még az is belefér, hogy elfogadod Sztálint, Rákosit a nyolcvanas évek közepén, mert azt mondod, oké-oké szar ez az egész, de ha megbukik még rosszabb lesz az embereknek (és igen még rosszabb lett, legalábbis tuti kisebb az összboldogság, mint volt 85-ben)...
Szóval az a minimum, hogy az ember ha elfogadja a saját Orbán fanságát, akkor nem törhet pálcát egy kisztitkár feje fölött...
De ugyanígy millió elgondolkoztató dolog van. Mondjuk egy jobbos (gondolom egy balos is), azt gondolja, hogy Milosevics egy háborús bűnös, akit legyőzött a nyugat.
Az én helyzetem momentán tök ugyanaz Bécsben, mint egy enyhén Milosevics barát szerbé, ha valakinek próbálom elmagyarázni a magyar helyzetet, akkor az elnéző, ja-ja a helyzet soha nem egyszerű választ kapod. Pont ezt mondtam volna én is egy szerbnek, majd rögtön azt gondoltam volna, hogy na lám-lám minden szerb népírtó...

De van azért más is, miért gondolunk mi mondjuk az USA-ra, mint fejlett demokráciára ha "az 1964-es polgári jogi törvény pedig a fekete bőrű lakosság szavazati jogát biztosította" ez igaz?
Nekem ez alapján 64-ig a Szovjetúnió legalább papíron demokratikusabbnak tűnik.
Ha ez igaz, akkor az Amerikai 60-70 évesek rezzenéstelen arccal nőttek föl egy bődületes ocsmányságban...

stargate 2012.01.05. 14:54:10

Az alábbi hírt elolvasva, akkor van értelme az IMF hitelnek?
De tán, ők nem is egyszer kaptak...
Tényleg, mint laikus kérdem.
Most akkor a tüntetők, ha jön a bércsökkentés, nyugdíjcsökkentés, akkor már nem az Opera elé, hanem Brüsszelbe mennek majd?

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/itt_az_allamcsod_brutalis_bercsokkentest_javasol_a_gorog_kormanyfo.506790.html

panelburzsuj 2012.01.05. 15:00:05

@Balt:

Erre a derék Simon Zsoltnak is az volt a válasza, hogy hát akkor megkönnyítjük, sőt unszoljuk a helyi értékesítést.

"Nálunk" ez úgy néz ki, hogy egész este zengenek a lakótelepek a bocibocitarkától, és ahol fölharsan, ott szalad le a jónép a pillepalackokkal a furgonhoz. (Az árus egészen "helyi": alig harminc kilométerrel és hat faluval messzebbről indul.)

Arra kíváncsi lennék, hogy teszem azt lángzsoltföldén hány naccsága robogna ki az uccára pongyolában hol egy kanna tejér, hol egy csomó retekér ...

panelburzsuj 2012.01.05. 15:11:17

Kivéve aki feketén született,
Mert azt baromnak tartják e dicsők
S az isten képét szíjjal ostorozzák.

(Akinek van füle a hallásra: hallja ... )

lüke 2012.01.05. 15:14:21

@Balt:
- ezt már eljátszotta Dimény miniszter 74-ben a KGST-ben a
kubai cukorral
(lüke papa megakadályozta)
- az osztrák-kvótás- tejet 40 centért veszik,ha többet adsz 20 cent penalty van, akkor 20-ért

ubul2000 2012.01.05. 15:15:25

@Balt: ahogy hallottam, a cukornádból készült cukor egészségesebb

lüke 2012.01.05. 15:15:53

@radala:
semmilyen bukás,
már több helyen csökkentették:
pl Portugália, Görögo

ubul2000 2012.01.05. 15:20:51

@Balt: eddig én csak lengyel és szlovén tejjel találkoztam itthon a nagykernél, szlovákkal nem. Sajnos mind a kettő jobb minőségű, mint a magyar

panelburzsuj 2012.01.05. 15:21:45

@stargate:

A naopban megjelent valahol egy olyan kimutatás, hogy kinek hány hónapot kellene dolgozni ahhoz, hogy kifizethesse a rá jutó államadósságok. (Európai országok polgárai, átlagbéren.)

Az élen a görögök állnak majd három évvel, de a magyarok is elöl, a 3. helyen "büszkélkedhetnek" 15 hónappal. Utána viszonnt ott tolong majd egész Európa a 10-12 hónapos sávban.

Szóval a görög szitu extrém, a magyar meg "csak" kicsit nehezebb a tömegesnél.

lüke 2012.01.05. 15:30:12

@ciceró:
igen?
igy könnyü,zsarolással

Balt 2012.01.05. 15:32:23

@radala: Igazad van, vitán felül. Talán ott lehet (és kell) distinkciót tenni, hogy míg a nyugati világban "ember embernek farkasa", valamint "az erősebb kutya... ugat", a nemzeti identitás fontosabb mint a "proletár internacionalizmus". Egy afroamerikainak :) ugyanúgy, mint egy "réti németnek". :) A csigaevőkről, meg a némileg különutas britekről nem is szólva... Az átkosban - és sokak fejében most is - nálunk ugye legalábbis fordított a sorrend, ha az első egyáltalán értelmezhető számukra.

Na persze nem azt mondom, hogy a Milosevics-i vagy Fico-Slota-féle vörös-barna "elképzelés" üdvözítendő, de onnan nézve végül is valamiféle szabadságharcnak látszhat... Nem is értem szerencsétlen szerbeket, miért kapaszkodnak annyira az EU-ba - bár december nagy arculcsapás lehet nekik is -, de Oroszország Anyácska biztos szívesen a keblére ölelné őket... :) Persze jöhet még olyan kurzus. Az EU-ban meg láthatóan benne van az elkurzus lehetősége...

Abszolút nem vagyok németellenes, de van egy jó kis "németes" Übermensch történetem, ha érdekel, valamilyen módon megosztom (nem itt), de gondolom, magad is tapasztalod még a Burghofban is... :)

Balt 2012.01.05. 15:36:15

@stargate: A görög "megoldás" 2020-ra hozza le 120%-ra az államadósságukat (iszonyat megszorításokkal), ami még mindig visszafizethetetlen...

radala 2012.01.05. 15:38:56

@lüke: Ja meg Mo-n is. csak OV-nak talán az a fixa ideája, hogy a 19000 Ft-vel verték öt meg 2002-ben. De ez a legkisebb kérdés szerintem. Érdekesebb kérdés az az, hogy a 200 000 végtörlesztös hálás-e a Fidesznek, vagy nem. Én eggyel beszéltem csak, aki szerintem kibaszottul összetehetné a kezét, hogy így alakult számára, de oly mértékben szociálisan érzékeny, hogy a szegény bennmaradókat sajnálja.
Mondjuk 2002-ben is hallottam olyat, hogy fasza az Orbán, csak szociálisan érzéketlen, az érdekes az az, hogy ez az illetö, mind a mai napig nem a fejét veri a falba és reggel-este mea culpával ébred, hanem azt mondja, hogy OV csak a gazdagokon segít. Sokáig próbáltam ezt széplelkűségként értelmezni, de ma már egyszerű beteges Orbán gyűlöletnek látom.

Balt 2012.01.05. 15:39:48

@lüke: Lám, ravasz proletárok (Dimény?) is tudnak hamisgulyás-kommunizmust építeni. :)

(Ohh, micsoda családi vonatkozások!) ;)

radala 2012.01.05. 15:44:54

@Balt: Érdekel, de én pont az ellenkezőjét tapasztalom az általam ismert németeken. Persze csak liberális, balos, marxistákat ismerek, de furcsa módon nem tapasztalom náluk, hogy kinyílik a bicska a zsebükben attól, hogy minden gonosz minden amerikai filmben németszerű.

Balt 2012.01.05. 15:56:14

@panelburzsuj: Jó tudni... Ha meg a 30%-os átlagbérünket (normális árfolyamos) feltornáznánk az EU-s termelékenységi színvonalnak megfelelőre (>70%) - fentebb hozta valaki a pogi.blogról -, akkor a végén mi lehetnénk a Róbert bácsik. :)

Balt 2012.01.05. 16:06:08

@radala: Nos, én is egy tőről metszett liberális kollégámtól hallottam a sztorit, a németek beállítottságát meg nem tudom. Mérnökök mind. De itt elharapom, mert ez sérthetné az inkognitómat... :) (Lényeg az, hogy kollégám - aki amúgy elég rátarti - úgy jött el tőlük békével, hogy azt mondták neki: "alapvetően rendes gyerek vagy te, csak kár, hogy nem szereted a németeket". :) Egy törleszkedővel szemben, akit tényleg csicskának tartottak (kódolom a német szakszót angolul: "knackfeet") és együtt röhögtek vele, hogy még azt sem érti, hogy ő maga is ilyen "repedt sarkú". (Ami ugye magyarul kicsit mást jelent. De jöhet a német eredeti magyar megfelelőjére valami szinonima.)

panelburzsuj 2012.01.05. 16:06:44

@Balt:

Oszkótól (mint etalonrémtől...) kezdve sokan mondogatják, hogy a "fundamentumok" nincsenek olyan rossz állapotban, mint a (gazdaság)politikiai felépítmény.

Megint kérdés persze, hogy a gazdasági alap stabilitásában mennyit számít az a bizonyos "meghosszabított munkapad", azaz a szeretve gyűlölt transznacionális termelőüzemek szerepe. Meg a "világgazdaságba" közvetlenül bedolgozni képes kkv-ké.

Balt 2012.01.05. 16:14:27

@panelburzsuj: Oszkót én készséggel elismerem, azt azért fenntartva, hogy egy Draskovits, Szekeres, Ficsor, Molnár Csaba fémjelezte kormányba beállni legalábbis kissé különös, pláne ilyen parádés miniszterelnök-fogással indítva. :)

(Annyival kiegészítve: kvázi 1kulcsos adó like, ingatlanadó sux)

Balt 2012.01.05. 16:19:22

@panelburzsuj: Ja, érdemben: szerintem az alapok ott vannak elhibázva (még a rendszerváltástól), hogy nem volt magyar tőke, a külföldi tőke meg leginkább piacot vett, ami pedig működtette volna a megmaradt életképes termelőeszközöket, ott is csak olcsó bérmunkásként tudunk versenyezni.

panelburzsuj 2012.01.05. 16:32:23

@Balt:

"az alapok ott vannak elhibázva (még a rendszerváltástól), hogy nem volt magyar tőke"

Na most innentől azért tulképpen sokféle elmélet elfér, de azt a kulcskérdést azért nehéz elkerülni: és hogyan lesz magyar tőke?

Mármint olyan, ami felett "mi" (magyar kormány, magyar vállalkozások) óberkodhatunk a saját szakállunkra.

panelburzsuj 2012.01.05. 16:36:33

Gondolok itt olyanokra pl., hogy milyen kedcvcsináló az, ha az "új típusú" termelői szövetkezések zászlóshajója tízmilliárd forintos hiányba torkollik?

bariga 2012.01.05. 16:54:39

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20120105-selmeczi-gabriella-a-szilveszteri-buli-utan-ismet-tamadnak-a-brokerek.html

Ez a hölgy már eddig is eszméletlen károkat okozott,de aki képes az ő,biztosan nagyon megérdemelt pozicíójában a szilveszteri brókerekről beszélni, annak semmi magvas gondolat nem tud belefészkelődni a szőkéjébe. Hihetetlen hogy még mindig nem értik!!!

bariga 2012.01.05. 17:01:38

@stargate: megkérdezhetem, hogy neked most kevesebb lesz-e nettód? Tudod-e, hogy kinek lett brutálisan több a nettója tavaly?
Több lesz-e az ÁFÁ-d? Lesz-e egyáltalán valami legalább a régi áron?? Azt már nem is kérdezem hiteled van-e! Ha megtalálod a válaszokat, akkor már nem leszel laikus.

hoplita 2012.01.05. 17:18:00

@ökörpöröly:
Elfajzott utód vagy te, meg ne vegyél ilyenre mérget egy kun esetében.
Garantálom, hogy jobban értek a belezéshez nálad.:)

hoplita 2012.01.05. 17:20:00

@Balt:
De, minimálisat tesznek bele..pár grammot 10 kilónként. DE igazad van, nem a cukor a vezérfűszere a szaláminak.:))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.05. 20:06:34

@knausz: én nem ismerem, de ha szűken szakmailag nézzük, a jelen interjú micsoda? Egy kalap szamóca. persze, ha ezt a megbízást kapta, hogy verbálisan konfrontálódjon a protál számára ellenségnek számító politikussal, akkor az eredmény remek.
3 féle hozzáállást szoktam látni riporterektől: (1) nyal/alákérdez, (2) ellenséges, (3) intellektuális párbajnak tekinti az eseményt (a második attitűdtől nehéz elválasztani). Ezekkel szemben egy 4. hozzáállást tartanék kívánatosnak: a munkája (és nem a riportalany) iránti alázattól vezérelve megpróbálja a riportalany lehető legtöbb gondolatát megtudni az újságja számára.
Ez a típus gyakorlatilag nem létezik, így aztán lehet, hogy igazad van a félszeműek és egyéb testi-lelki-szellemi fogyatékosok között Nagy József 1 király.

megszűnt 2012.01.05. 21:23:22

@Hepci:

"Ezekkel szemben egy 4. hozzáállást tartanék kívánatosnak: a munkája (és nem a riportalany) iránti alázattól vezérelve megpróbálja a riportalany lehető legtöbb gondolatát megtudni az újságja számára."

Ez az egyetlen szempont, ami megjelenik a jó riporter agyában, de ehhez sok kell. Elsősorban szív. Aztán egy olyan kisugárzás, bizalom, amit az alany megérez és akkor a riporternek nyilatkozik, elmondja még azt is, amit nem akart.

Nagy József (meglátásom szerint) nem túl népszerű liberális körökben, Tóta W. is jól kifigurázta a könyvében, mert Nagy Józsefben olyan emberség van, amivel Náncsi nénit Kiskőrösön megszólítja és neki nem kevesebb ő, mint az értelmiségi vagy a politikus.

Lázárral kapcsolatban úgy érzem, ott és akkor kialakult a riporterben a közöny, mert nem tudta átlépni a falat, mely kettejük között tornyosult, de tett rá kísérletet.

Ha én ülök le Lázárral, bármilyen újság képviseletében, akkor mindenképpen először semleges témákkal kezdek és aztán térek rá a politikára. Idő kérdése és nyit. Ha nincs idő és nincs bizalom, akkor ilyen színvonalú beszélgetést nem engedek ki a kezemből, mert nem szól semmiről (ha hibázott, akkor itt).

Az igazság kedvéért tegyük hozzá: riporteri működésem alatt azzal ültem le, akivel én akartam és sokadrangú volt, fizetnek-e érte, mert nem abból éltem, csak az volt az életem.

Örzse néni 2012.01.05. 21:42:01

Kulturálódjál együgyű proletár gyermekem:

kuruc.info/r/50/90354/

Vagy ne is. Hagyd lehúzva a redőnyt, hiszen mindenki így szokott meg.

svanu 2012.01.05. 22:01:57

Örzse néni te a kurucinfón kulturálodsz? mert akkor inkább maradj is ott.

Örzse néni 2012.01.06. 00:03:39

@svanu: Drága lelkem én minden oldalt elolvasok, hogy szélesítsem a látókörömet.
Az én koromban már nem engedheti meg magának az ember, hogy egysíkúan, szemellenzővel járjon. Az még a fiataloknál elmegy, van idejük helyrehozni a hibáikat.

A piacon is mindig mondom az asszonyoknak, hogy olvassák a Kurucinfót is meg a Barikádot, ne csak a NOL-t meg Indexet meg Stopot, mert begyepesednek.
Olvassák is és fejlődnek szépen, kinyílik a szemük!

livengood 2012.01.06. 08:01:07

@knausz: www.dunatv.hu/musor/musorok/klubszoba.html
itt a Klubszoba adásai között találtam egy Török Gábort 2011.09.25-én. Nos Kumin engem felhúz, de mindig csitítom magam (Sólyomra is gondolva, vajon mi a véleménye? - Kuminból találgatok), próbálom megérteni ezt a számomra nyakatekert logikát, mivel az utóbbi évtizedben részben ez juttatott bennünket ilyen pozícióba.

megszűnt 2012.01.06. 16:36:06

@livengood:

Nyílt, egyenes, őszinte beszéd – mondja Török Gábor és erre jön Kumin, hogy most nem az a helyzet. De aztán olyan gyorsan elhúz a beszélgetés, talán fel sem tűnik, senkinek.

Szeretnéd megérteni Kumint – azt mondod, én megértettem és elmondom: Nincs mit megérteni rajta. Nagyon egyszerű ember, ahogyan mondja, az úgy kerek, nincs benne semmi taktika, semmi csűrcsavar és ha őszintén belegondolsz, ettől félelmetes!

A kormány politikája is átlátszóan tiszta. Vakhit a pártban. Ahhoz, hogy ezt megértsd, a vakhited kéne egy pártba, olyan, mint nekem volt, amikor eljártam a polgári körökbe.

A gondolkodás: mit, miért csináltak, mi, miért történt, ez téves irányba visz, mert vannak ugyan alapértékek: egyház, család, haza, nemzet, de átgondolt koncepció semmi mögött nincs.

Köszönöm a videót. Megnéztem és olyan távolinak tűnt, pedig nem volt régen.

livengood 2012.01.08. 00:21:21

@knausz: Valóban kézenfekvő lehet. Nincs csűrcsavar. Vakhit a pártban. Mégis egy Sólyom esetén (hozzá hasonlók vannak még szép számmal) ez még sem így működik. Ha ők másként cselekedtek volna, (talán) nem ez történik (Sólyom, Tölgyesi, Bihari...). Ő bennük nem a Párt iránti vakhit munkált. Egyébként megtisztelsz, hogy elmondod, hogy átélted.

Cserébe én arról tudok neked beszámolni, hogy milyen az, ha a legnagyobb lelkesedés időszakában sem hagy békén a kételkedés. Többnyire minden oldalról lesújtó volt a véleményem, ezzel együtt fordulóról - fordulóra ugyan oda szavaztam. Sőt, visszamenőleg sem látnék más lehetőséget, ha a mai ismereteim birtokában lettem volna, akkor sem.

Mindig a kisebbik rosszra volt lehetőségem szavazni, és a jövőbe tekintve valószínű, hogy továbbra sem lesz más választásom.

Szóval egy nem fanatikust, egy örök kételkedőt épp úgy frusztrál a demokráciánk elmúlt 21 éve, mint azt aki a vakhitből ébredve szembesül a tényekkel.

Most úgy látom, hogy - bár elméletileg annak idején volt rá lehetőségünk úgy fejlődnünk, hogy más demokráciák már működő modelljeit átvéve kihagyunk néhány válságot (amin például az amerikaiak, vagy a britek átestek a több száz éves fejlődésük során) ma már a magyarok a saját út minden keservét végig járva juthatnak innen tovább.

Ehhez többé - kevésbé függetlenségre és az ország határain túl békére, de legalább fegyveres be nem avatkozásra van szükség. Ezek a feltételek egyenlőre fenn állnak, tulajdon képen a magyarok nemzetté válása óta először.
(Hozzá kell tenni, hogy ez nem rajtunk múlik, ehhez szerencse kell itt Európa keleti felén.)

21 év óta függetlenül alakítjuk a belpolitikánkat, miközben beágyazódva a világgazdaságba, nagyhatalmi politikai játékok századrangú szerepeit osztják ránk és a globalizáció jelentette számtalan hatást vagyunk kénytelenek tudomásul venni.

Ugyan akkor ezek, politikailag független országként számtalan új lehetőséggel is bővítik a mozgásterünket. Az eszünket használva mi is játszhatunk ezen a dinoszauruszok uralta pályán, valahogy úgy mint az első pici, kezdetleges emlősök. Kitartó munkával, okos, ravasz politikával feltörhetünk. (Például a finnek 100 éve a magyarokhoz képest elmaradottak és súlytalanok voltak.)

Szóval, ha fegyverek erejével nem telepszik ránk valaki, akkor kiküzdjük a demokráciánkat úgy mint mások. Ez a sorsunk, de az út hosszú és áldozatokkal járó lesz, mert fényévekre vagyunk a megegyezéstől, még egymás gondolatait sem értjük.

megszűnt 2012.01.08. 17:37:49

@livengood:

Nincs remény. Látom, hogy keresed, és azért mondom. Átgondoltam az életemet és mindig valamilyen módon, de aktívan is részt vállaltam a politikából.

Mindenkit meg lehet szólítani és bár nem tudatos döntés volt, hogy megszólítom a közélet szereplőit, mégis így alakult, ezért tudom, mennyit érnek, mi az, ami elvárható tőlük.

Bennem sose volt kételkedés, jól döntök-e, akár a politikát, akár a magánéletemet tekintve, pedig nagyon sokszor kellett dönteni. Amit írsz: az ember felidézi azt a szituációt, melyben éppen, akkor volt, és nem tudott másképpen dönteni, csak úgy.

Balra még nem szavaztam. Egyszer az EP-be küldtem a liberális pártot, mégis azért említem, mert ez egy olyan lépésem volt, mely kifelé mutatott a Fideszből.

Szívesen venném, ha felsorolnád: melyek azok a pillérek, modellek, amiket átvettünk más országok működő demokráciájából? Mi az, amiből tanulni tudtunk a britek vagy Amerika kapcsán?

Írod, hogy a rendszerváltás óta függetlenül alakítjuk a belpolitikánkat, miközben, és ebben a mondatrészben már jelen van, miféle szerepeket kényszerítettek ránk.

Ezzel együtt az ember tanul. Mindenekelőtt szerénységet. Hirtelen nem leszünk szuverén nagyhatalom, és ezt mondom úgy, mint aki mert és mer nagy lenni és mert és mer nagyot álmodni!

Kitartó munkával valóban, de igazán, minden helyzetből ki lehet jönni, viszont ehhez komoly stratégia kell. Az, hogy tudja az ember mit akar és tudja ezt lebontani lépésről-lépésre, miként valósítja meg a tervét.

Olyan nincs, hogy állami kézbe veszem először a nyugdíjak egy részét, majd az egészet, mert máskor meg úgy gondolom. Ez, és akár az oktatás vagy a munkahelyteremtést célzó lépések körüli káoszt felelősen gondolkodó kormány nem engedheti meg magának. A médiatörvény huzavonája hasonlóképpen csak rosszat tett a kormány megítélésenek, mely olyan banánhéj volt, melyen aztán csúszott az egész kommunikáció (nagyon az elején!) és onnantól képtelenség volt helyretenni.

Mindez jó stratégiával megelőzhető lett volna és ha ráadásul még okosak és ravaszak is vagyunk, ez a kicsiny ország fényre derül!

A háborút ma már nem fegyverrel vívják, hanem intelligenciával. Ez az, ami hiányzik a Fideszből és erre épül minden, mert ahol intelligencia nincs, ott empátiát és bárminemű megegyezésre való hajlamot is nagyítóval keresünk.

Szívesen tekintenék be általad a finn politikai rendszerbe: Honnan indultak és milyen utat tettek meg, no és mennyi idő alatt?

Egyébként másként kezdtem, de próbálok hinni. Nem maradt ugyanis másom, csak a hitem.

livengood 2012.01.10. 03:44:14

@knausz:

Kedves Knausz! Mielőtt részletekbe merülnék, meg kell mondanom, hogy tisztában vagyok a korlátaimmal, valahogy sosem sikerült közhelyek nélkül fogalmaznom. Ugyanakkor ezt mindig megbocsátom magamnak és a kritika ami ezért ér nem hat rám, mert másfelől a nagy nekibuzdulások, legyen enyém vagy másé, mindig meg is mosolyogtatnak. Nem gúnyosan, inkább szelíden. Az egész - ami nem élet és halál kérdése - gyerekes. Mivel viszont élünk és halunk, elszorul a torkom, ahogy elnézem magunkat - akik kislapátjainkat szorongatva a homokozóban egymás hajába kapaszkodunk, és sírunk, és nincs aki segítene, ahogy én segítek a gyerekeimen. Ehhez képest megmosolyogtató az, amikor én kitalálom, hogy hogyan is kellene csinálnunk nekünk. A közhelyeim is mulatságosak és azok is mulatságosak akik eredetien tudják megfogalmazni a semmit. Mulatságos, hogy mennyi-mennyi energiánk van semmiségekre. Megmosolyogtató az, ha túl komolyan vesszük magunkat. Sokan viszont nem így gondolják, szerintük nincs jogom komolytalannak lennem.

Ezért aztán meg kell védenem magamat és ez már nem mulatságos. Arrébb mehetek (ha tehetem), vagy harcolok. Amíg lehet inteligenciával. Erőszak alkalmazásával erőszak ellen? "A háborút ma már nem fegyverrel vívják, hanem intelligenciával. " Ez igaz az európai kultúrkörben. Mi oda tartozunk? Nekem úgy tűnik, hogy Milosevics elképzelése terjed nálunk: hazudj nekik, hülye európai bürokraták, de nagyra vannak a kultúrájukkal. Hazudj nekik, de mi itt megcsináljuk a birodalmunkat, az ősi jussunk vissza vesszük és akinek nem tetszik? - kussoljon, vagy... megnézheti magát. És a "hülye" európaiak évekig el is hitték, hogy Milosevics "tárgyal" velük! Esze ágában sem volt tárgyalni! Nem ezt játsza most nálunk a miniszterelnök?

Átvettük az alapelveket: hatalmi ágak szétválasztása, magán tulajdon védelme, választási rendszer... a baj az, hogy ezek nem váltak az ország lakóinak önképévé. Mint díszlet még itt vannak, de túl kevesen érzik ezt értéknek, védendőnek. Tanulhatnánk az amerikaiaktól a szegregáció visszaszorításában elért eredményeikből, vagy végig csinálhatjuk mi is, mint ők: zavargásostul, lincselésestül az egész folyamatot. Tanulhatnánk tőlük az egyenlő jogokról (nők, melegek, kisebségek...). Tanulhatnánk tőlük a gazdaság motorját jelentő kisvállalkozások bürokrácia mentes segítéséről. Tanulhatnánk tőlük a nemzet tudatról... ara gondolok, hogy hogyan becsüljük meg hőseinket (30-40 évet szolgáló tanítók), kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyarok kurzustól, politikai véleményüktől, nemzetiségüktől független elismerése (Kertész Imre). Az amerikaiak sem így kezdték, de rendre túl jutottak a válságaikon és ez figyelemre méltó.

A finnekről nem tudok sokat, de feltűnő, hogy az ellenséges Szovjetuniónak, és - mai jobboldali retorikával (korábban kommunista) - a finánctőkének is milyen ügyesen meg tudtak felelni. Oroszország bitorolja ma is Finnország keleti felét, az ott rekedt finn lakossággal együtt. Ezt a finnek nem felejtik, de még sem fújták és fújják a háború kürtjeit, mert tudomásul vették a lehetőségeiket. Ma már Oroszország respektálja a finnek kéréseit. Miért is? Mert a finn gazdaság erős. Akinek pedig pénze van, hatalma is van. Aki meg ordít és sír mint a magyar politika 1920-tól 1944-ig, majd 1990-óta ismét, azt lenézik (tény, hogy a "szocialista tábor" tagjaként nem volt választásunk). A nemzet naggyá tételét szétszakított állapotában - ezt tanulhatnánk a finnektől.

megszűnt 2012.01.10. 16:06:42

@livengood:

Olyan furcsák vagyunk mi emberek,
A szemünk sír, az ajkunk nevet.
Azt hisszük másról, hogy boldog talán
S irigykedünk egy-egy szaván.
Azt hisszük, ha a másik szeme ragyog,
Gondolatai tiszták s szabadok,
S nem vesszük, dehogy vesszük észre,
Hogy könnyek égnek csillogó szemébe.
Oly furcsák vagyunk mi emberek,
A szemünk sír, az ajkunk nevet.
Hazugság az egész életünk,
Mert akkor is sírunk, amikor nevetünk

- ez jutott eszembe az elejéről, amit írtál. Dante. A komolytalanság és mindennek a súlya, mert igenis érintve vagyunk, másfelől pedig akár egy betegség, eltörpítheti a helyzet komolyságát.

Kérdés: A politika meg a magánszemély, milyen viszonyban áll egymással? Ha köszönőben sem, az főleg jellemző napjainkban.

- Nagyon érdeklődve vártam: vajon mit tanultunk mi eddig más nemzetek politikájából és olvasom a sok-sok tanulhatnánk kezdetű mondatot, aztán elszomorom.

- Londonban sok ponton vannak bérelhető biciklik, de nem ők találták ki, hanem ellesték az ötletet. Még a britek is mernek félrenézni.

- Vajon mire olyan büszke a magyar?

- Összegezve amiről tanulhatnák: szegregáció visszaszorításában elért eredményekből, egyenlő jogokról, kisvállalkozásokat segítő bürokráciamentes megoldásokról, nemzettudatról és politikai véleményünk, nemzetiségünktől függetlenül történő elismeréséről.

- Megtanulhatnánk a nemzet naggyátételét.

- Vajon miért olyan nehéz ennek értése a tudós emberek számára, akiknek van és volna lehetőségük beleszólni a politikába olyan szinten, mely a szándékot cselekedetté formálja?
süti beállítások módosítása