Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
01:19

Erősen vitatható, hogy a választópolgárok között az MSZP támogatottsága tényleg beérte-e már a Fideszét, ahogy azt például Mesterházy Attila állítja. Nem meglepő módon az interpretációiban legendásan erős intézet gyorsan jelezte is: „az olló zárulása azonban csak látszólagos (...) az MSZP látszólagos erősödését hiba volna valódi reneszánsznak nevezni". Az azonban kevésbé vitatható, mert mindenhol látszik, ahol őszintén beszélnek a politikáról (tehát nem a nyilvánosságban), hogy a két nagy pártot a korábbiaknál sokkal közelebb mutató adatok hangulat- és klímaváltozást hoztak. Ez a fordulat sok szempontból ártalmas a Fidesznek, egy tekintetben azonban talán nem is annyira rossz.

461mesterhazy.jpg

(Fotó: MTI)

A Fidesz természetesen nem érdekelt abban, hogy az MSZP-vel egy szintre kerüljön a támogatottsága. A közeledést mutató adatok lélektani hatása jelentős, márpedig a politikában ez a tényező elég sokat számít. A közvélemény-kutatási adatok - szemben azzal, ahogy sokan gondolják, hiszik vagy remélik - nem elsősorban a választókra hatnak, hanem sokkal inkább a politikai elitre. (Vicces, de igaz: ha a politikai szereplők manipulálják az adatokat, azt – ha ezzel nincsenek is tisztában - elsősorban maguknak teszik...) A Fidesz-MSZP konvergencia így leginkább ebben a körben ártalmas a kormánypárt számára: elbizonytalanítja a saját politikusaikat és ilyen-olyan támogatóikat, minden gondolkodás- és viselkedésbeli következményével együtt felveti a 2014-es kormányváltás lehetőségét és persze magabiztosabbá teszi az ellenfeleket. Egy ilyen fordulat eddig egyetlen kormánypártnak sem tett jót, nem csoda, hogy a Fidesz politikusai és a céljaikkal kritikátlanul azonosuló beszélő fejek bagatellizálni akarják a változást.

Van azonban egy terület, ahol akár jót is tehet a Fidesznek, ha az MSZP magabiztosabbá válik. A Fidesz jelentős és tartós gyengülése miatt ugyanis a szocialisták most már egy enyhe erősödés után is azt érezhetik, hogy nem is lesz olyan bonyolult ez a kormányváltás. Márpedig, ha az MSZP vezetői elhiszik, hogy szinte semmit sem kell tenniük a győzelemért, akkor – láttunk már ilyet – nem is fognak. A „semmit sem" alatt nem elsősorban számvetést, megújulást, programkészítést értek – bár ezek is munkát igényelnek -, hanem a baloldal számára legnehezebbnek ígérkező feladatot: a választási együttműködést. Nem kérdés, hogy az MSZP-nek ehhez van a legkevesebb kedve: kisebb pártokkal és megkérdőjelezhető támogatottságú szervezetekkel tárgyalni, pozíciókról lemondani, közös platformot létrehozni, engedményeket tenni. Ha megy ez egyedül is, akkor egyértelmű a szocialisták válasza: az együttműködés jelentse azt, hogy majd a végén ti is ránk szavaztok.

Ha tehát az MSZP elhiszi, hogy fej-fel mellett áll a Fidesszel, akkor számára biztosan nem lesz létkérdés a sokat emlegetett baloldali olajfa (értsd: közös jelöltállítás az egyéni választókerületekben) létrehozása. A kormányoldal ráadásul már tett és még tehet is azért, hogy az MSZP ne is lásson maga mellett életképes, tárgyalásra érdemes partnereket: az új választási rendszer a beágyazottsággal és komoly szervezettel rendelkező szereplőket erősíti, ahogy tenné ezt az előzetes regisztráció bevezetése vagy a pártok állami támogatásának megnyirbálása. Ezek önmagukban azonban feltehetően nem lennének elegendők ahhoz, hogy az MSZP ne tartsa fontosnak a baloldali egységet – ez csak akkor forulhat elő, ha a szocialisták úgy érzik, egyedül is elég erősek a győzelemre. Ha azonban tévednek, vagy későn kapcsolnak, az elmulasztott együttműködés a Fidesz egyik legfontosabb versenyelőnye lehet egy olyan választáson, ahol az egyéni választókerületekben meglévő relatív többséggel is könnyen abszolút többséget lehet szerezni a parlamentben.

Ismétlem: az ellenfél erősödése mindig kellemetlen egy politikai párt számára. Ha azonban a kormányoldal érti a fent vázolt logikát, és ha a most még bizonytalan tendencia valóban egyértelművé válik, lehet, hogy a kommunikációs gépezet már nem vár majd el olyan heves és kreatív érvelést a „látszólagosság" mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr904615863

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyálgépekkel támad a nemzeti egység frontján a második Orbán-kormány 2012.06.28. 15:45:50

Kiöregedett haknicelebek dalolják a Határtalan Dal című borzalmat, amelyre a szakrális nemzeti rock műfajának népszerűsítése, a nemzeti érzelmek erősítése és a magyari népek boldogítása céljából szervezett ország-, sőt, világjáró turnét a Made In Word ...

Trackback: 10+1 intő jel: a NER olyan, mint egy átverős MLM-vállalkozás 2012.06.28. 15:43:53

Dolgozz keményen, légy hurráoptimista, hagyd átmosni az agyad: tíz plusz egy hasonlóság miatt gondolhatjuk, hogy az Orbán-kormány Nemzeti Együttműködés Rendszere olyan, mint egy rosszhírű, lehúzós multilevel marketing vállalkozás. * Íme a tíz hasonlósá...

Trackback: 2013-tól a fizetést a munkáltatók dolgozójuk helyett közvetlenül az államnak utalják 2012.06.28. 10:33:26

Januártól kevesebb gondja és több öröme lesz a magyar embereknek! - nyilatkozta optimistán Orbán Viktor miniszterelnök, aki elmondta, az, hogy januártól a munkavállalók fizetését a munkáltatók közvetlenül az államnak utalják, mindenképp nagyban egyszer...

Trackback: 2013-tól a fizetést a munkáltatók dolgozójuk helyett közvetlenül az államnak utalják 2012.06.28. 10:32:55

Januártól kevesebb gondja és több öröme lesz a magyar embereknek! - nyilatkozta optimistán Orbán Viktor miniszterelnök, aki elmondta, az, hogy januártól a munkavállalók fizetését a munkáltatók közvetlenül az államnak utalják, mindenképp nagyban egyszer...

Trackback: 2013-tól a fizetést a munkáltatók dolgozójuk helyett közvetlenül az államnak utalják 2012.06.28. 10:32:33

Januártól kevesebb gondja és több öröme lesz a magyar embereknek! - nyilatkozta optimistán Orbán Viktor miniszterelnök, aki elmondta, az, hogy januártól a munkavállalók fizetését a munkáltatók közvetlenül az államnak utalják, mindenképp nagyban egyszer...

Trackback: bombabiztos kétpárt-rendszer: jobboldal / baloldal - évtizedeken átívelő passzolgatások 2012.06.28. 09:42:33

A rendszerváltás, mint már megbeszéltük, sikeres volt, maximálisan sikeres. A moszkvai SZKP, a Szovjetunió központja átalakította a rendszert, felülről lefelé, és kihátráltak a szocializmusból, amely folyamatosan államadósságot halmozott fel, és tartha...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menőmano 2012.06.28. 20:40:59

@Balt:
Figyeljen már ide picikét!
Írjon már valami mást is. Ne csak a szocialistákat, a baloldalt ostorozza.
Írja már le, ha kérhetem, Önnek van e valami elképzelése a jövőt illetően. Mondjuk) milyen politikai erőt tudna elképzelni, mely tömegeket tudna maga mögé állitani a következő választásokra?
Miért zuhant "ekkorát" a kormány támogatottsága?
Írja meg kérem, most, miért nem akar működni a gazdaság (sem)?
Tegye ezt azon felül) hogy "nagyongyorsanmondjonleagyurcsány"
Mert ez már érvényét vesztette.

Már ne is haragudjon! De úgy látom Önnél is totális helyzet van.
osztjónapot! ennyi!!!
:)))))

szoja122 2012.06.28. 20:55:54

@Kotkodus: Igazad van a Fidesz legalább annyira kommunista mint az MSZP. Relatíve.

Abszolút értelemben egyik sem az.

Putyilov gyári melós 2012.06.28. 21:01:47

@menőmano:
Ahogy a szavaiból kiveszem Balt elvtárs már elkönyvelte a Fideszbuktát és csak az utána jövô Budapest gyújtogatásban, polgárháborúban, az ország totális megsemmisülésében reménykedik.

menőmano 2012.06.28. 21:06:57

Matolcsy hármat varázsolt, nagyot gyengült a forint"

www.mfor.hu/cikkek/Matolcsy__jovore_2_szazalekos_novekedes_lesz__es_megvan_a_30

Szóval, az egy dolog, hogy jönnek a szocialisták. Abból probléma nincsen.

De "ez" is egy dolog, a Matolcsy féle gazdaságpolitika. Többek között "ennek" is köszönhető, a kormány, s a kormányfő népszerüség vesztése. Magyarul) zuhanása.
Szerintem.
Hát. van illlyyen.
:(

Balt 2012.06.28. 21:07:02

@Putyilov gyári melós: Ha így lesz, hát így lesz. De az biztos. :)
Azért bájos, hogy senki nem számol a Jobbikkal, pedig önmagában keresztben lenyeli a maszopot egy éles helyzetben. Az olyan potenciális "tojalíciós partnerekről" már nem is szólva, mint DK, 4K, Milla stb. De mindegy is, mert ha vissza is jönnétek, azon nyomban mehettek is. :)

menőmano 2012.06.28. 21:09:01

Na megyek nézem a meccset. Elfelejtettem, hogy már elkezdődött.
:)))))))

Balt 2012.06.28. 21:11:11

@Putyilov gyári melós: De most legalább nektek áll a zászló, 2009 óta folyamatosan a megsemmisülésben reménykedhettek. :) Hiába.

Balt 2012.06.28. 21:14:20

@Balt: A 2010 utáni megsemmisülésben.

Lacdelo 2012.06.28. 21:45:12

@Diocles:

Kedves Diocles!

Török Gábort leginkább a Jobbikkal lehet azonosìtani mióta Vona Gáborral vigyorog, nevetgèl ès nem ìtèli el ôket nyìlvánosan, mint bármelyik demokrata. :(

Lacdelo 2012.06.28. 21:49:50

@török gábor:

Mikor fogsz a Jobbik kormányra kerülèsènek várható gazdasági, külpolitikai ès társadalmi hatásairól stratègiai elemzèst kèszìteni?

Milyen Vona támogatójának lenni?

menőmano 2012.06.28. 21:56:40

@Putyilov gyári melós:
Hát! Ja! Vagyis hát, azt sem tudja mi lenne igazán jó. Csak írja a tutit. Szerintem.
De mindegy.
:)))

menőmano 2012.06.28. 22:00:19

Totális a helyzet. Tegnap a portugáloknak szurkoltam, ma meg a németeknek. Igaz, utóbbi még talán nyerhet/győzhet is. Szóval , illlyyen ez.
:((

Unionista_ (törölt) 2012.06.28. 22:01:59

@Balt:
itt valószínűleg az lesz, amit gyurcsány már előre megmondott. messze a legjobb közéleti elemző. bajnai megnyeri a következő választást, és utána a ciklus közepén megbukik, mint radicova.

itt a probléma, hogy hiányzik egy indigó ember. aki bármilyen közéleti problémát képes egyszerű matekkel megoldani. bármit, amit elé raknak. ilyen ember a magyar közéletben nincs. amíg nem lesz, addig stabil kormányzásra se számíts. hacsak nem jön a külső konjunktúra. és akkor nem kell az indigó. akkor pont az ellentéte kell.

és a forintgazdaságot a külső konjunktúra sem feltétlen kapja fel. azért, mert magyarország elveszítette a szövetségeseit. ráadásul nincs jogbiztonság. szóval itt a pénzügyi stabilitás csak egy tényező. külpolitikai fordulat kell. orbán esetleg a sportsikerekben bízhat. de ha egy olimpiai bajnok beszól neki, akkor ezen is elbukhat. az a probléma, hogy nincs olyan közéleti kérdés, amire tudná a választ. ez egyébként igaz a bajnai árnyékkormányára, és igaz a századvégre is. hiába állnak össze akárhogy, megbuknak. viszont a hatalmat át kell menteni. ezt vagy a mérsékelt baloldal és a h&h csinálja meg, vagy a századvég és a mérsékelt jobb. vagy a kettő együtt.

szerintem se az mszp, se a fidesz nem lesz tényező. persze ha mégis lesz konjunktúra és az felkapja magyarországot, akkor orbán a saját szuper kormányzati teljesítményének fogja ezt beállítani. a közönsége hinni fog neki. de akkor a szocik is ígérgetnének. szóval ez esetben lennének ők tényezők. vagy ha a másodvonalban lévők töketlenek. de aki itt kormányzati pozíciót vállal, vagy a képviselőségért feladja az önkormányzat az nagy valószínűséggel kiesik a pixisből.

Balt 2012.06.28. 22:15:02

@menőmano: Akkor Bajnainak van egy rossz kabalája. :))

menőmano 2012.06.28. 22:27:54

@Balt:
Ne rohanjunk annyira előre"!
:(

Putyilov gyári melós 2012.06.28. 22:43:29

@Balt:
És ki az a nektek, te szerencsétlen agymosott?
Az ország lakosságának a 80%a rosszabbul él, mint 4 éve és a beteg agyad már örvend, hogy még xarabb lesz, NEKÜNK A NÉPNEK!

Lacdelo 2012.06.28. 22:56:03

@Balt:

A Jobbiknál kártalmasabb párt nincsen a magyar nèzve.

Idióta, xenofób ès inkompetens banda.

A hatalomba jutásukkak Magyarország gazdasága menten tönkre menne.

A Jobbik tele van megèlhetèsi bűnözôkkel. :(

Unionista_ (törölt) 2012.06.28. 23:06:12

@radala:
az olaszoknak (és általában dél-európának) azért kell szentatya, hogy a tenger másik oldalán a moszlimok féljenek valakitől. és akkor eljátsszák, hogy követik a pápát. kicsiben ezért követik a papot. és ez kulturálisan beépül a mindennapokba. de amúgy simán le fogják nyúlni a vatikáni bankot. ha ehhez le kell váltaniuk a német pápát, akkor ezt is megteszik. és ha az az eb-n tizenegyesekkel megverik a spanyolokat, akkor buffon lesz a pápa. nagyobb király lesz, mint benedek. vagy akárki. szóval ez az olaszok vallása.

értem persze, hogy ilyesmit szeretne orbán viktor is. a mediterránt próbálja a keleti kereszténységgel (az ortodox nacionalizmussal) ötvözni. de ebből a balkán jön ki. ami egyébként tetszik a nép egy kis részének. szóval ha a nép dönt, hogy középeurópai vagy balkáni legyen magyarország. akkor szerintem nem kérdés, hogy a többség az első mellé teszi a voksát. de könnyen lehet, hogy a németek nem akarják importálni a magyar problémát. ha magyarország nem lesz egy elképzelt nagy-német birodalom része, akkor ez a nép megszívja. sajnos ez az igazság. arab pénzváltókban bízni, meg abban, hogy kínának leszünk a bérmunkásai. szóval ezek nem tűnnek túl jó ötletlnek. német összeszerelő üzemek kellenek, a kárpát medence reálisan középeurópa éléstára. persze lehet nyilván más is, de alapvetően egy nagy-német protektorátus, vagy nagy-német gyarmat itt az egyetlen pálya, amit érdemes befutnia. csak kérdés, hogy a fritzek kérnek-e ebből. kérnek-e a magyarokból.

Putyilov gyári melós 2012.06.28. 23:43:41

@Unionista_:
"a kárpát medence reálisan középeurópa éléstára."

Tudod mit termeltet az állam Békésben 36 aranykoronás földeken?
Energiafüvet vazze!
Európa legzsírosabb, legtermékenyebb földjein kanadai prérigaz termesztését ösztönzi milliárdokért a magyar kormány, több ezer hektáron.

Az élelmiszer ipar meg húzza le a rolót, megy tönkre, mert a magyar annyira csóró, hogy már kajára se fussa!
A tőkeerős multi persze túl fogja élni a pénzkivonást és hatalmasakat röhög a nemzetiszínű farkcsóvásláson, mert tálcán adják át nekik az élelmiszergyártást, kereskedelmet!

ssi 2012.06.28. 23:44:36

2010-ben a választások megnyerésével reális esélye volt a Fidesznek, hogy működésük tartalmával, milyenségével a szocikra szavazók egy részének szimpátiáját is maguk mellé állítsák?

a 2/3 biztosítja pl. az intézkedések/tv-k gyorsabb elfogadása, de mi biztosítja ezek célszerű tartalmát?

dr. Bubó 2012.06.28. 23:51:26

@manyike: "a 2/3 biztosítja pl. az intézkedések/tv-k gyorsabb elfogadása, de mi biztosítja ezek célszerű tartalmát?"

mi biztosítaná ? a tisztesség, a tehetség és a gondosság

ezzel szemben a fides mafia alkalmatlan gerinctelen, hitvány bűnszervezet

sanity 2012.06.29. 01:25:42

@Lacdelo: Na, az ilyen demokratáktól mentsen meg minket a jó Isten....

szoja122 2012.06.29. 06:18:05

@török gábor: A Forsense tényleg ennyire jó, vagy csak mázlija volt?

szoja122 2012.06.29. 06:47:22

@török gábor: Ezért írtam, hogy hosszú távon az az érdeke az országnak, hogy a Fidesz kis többséggel kerüljön hatalomra, és így lehetőséget adjon arra, hogy egy értelmes , elfogadható, vállalható és ténylegesen demokratikus erők (jobb és bal) alakuljanak ki., akik kitudnak egymással egyezni egy nemzeti minimumban (gazdaság, oktatás, egészségügy, államigazgatás, nyugdíjkérdés, szociális támogatás, külpolitika stb.-ben.)

Részletekben kell és lehetne ellentét közöttük.

mókáné 2012.06.29. 07:07:53

@török gábor:

Kedves Török Gábor!

Jól kikaptunk tegnap a német-olasz meccsen!

Ennyi. oszt.kész. illlyen ez. Jó reggelt!

jjulie 2012.06.29. 07:08:19

@szoja122:

nagyon mellékes a fidesz és a hatalma magyarország érdekében

a lényeg az, hogy amig a célok pusztán arról szólnak, hogy itt házon belul ki lesz az erősebb kúró úgy mintha a világ többi része nem is létezne, addíg minden mindegy

ez ugyan olyan megyei másodosztályú kategóriás gondolkodás, mint az utólagos tisztán belpolitikai pillanat felszínelemzése: nettó vitagerjerjesztés, kimeneti oldalon végtermék nélkül

jjulie 2012.06.29. 07:11:08

@knausz:

a gyengébbnek szurkoltál? míly nemes lélek

a sótlan török gábor sótlanságából gondolod hogy német drukker?

mókáné 2012.06.29. 07:23:36

@jjulie:

"a sótlan török gábor sótlanságából gondolod hogy német drukker?"

Én Beckenbauer óta német drukker vagyok, Török Gáborról nem tudom.

Ez a játék tegnap a németek részéről egyértelmű csalódás nekem. Merev, rugalmatlan, végül csak szilvapálinkát ittam, annyira lemerevedtem magam is.

A bohóc olaszok végigjátszották az egész időt! Rengeteg helyzet, szóval még azt sem mondhatjuk, hogy véletlen történt.

mókáné 2012.06.29. 07:28:57

@menőmano:

"Totális a helyzet. Tegnap a portugáloknak szurkoltam, ma meg a németeknek. Igaz, utóbbi még talán nyerhet/győzhet is. Szóval , illlyyen ez.
:(("

Hát ezzel a játékkal nem lehet nyerni! A Fidesz viszont megint feltört, mint a gejzír, néztem közvélemény-kutatást. MSZP esett. Ilyen ez.

jjulie 2012.06.29. 08:04:04

@knausz:

ja a német foci olyan mint az orbánizmus

akarni kell de erősen, és biztosan beszarás lesz a vége

Balt 2012.06.29. 08:52:18

Gábor, nem kéne legalább időnként a rasszista szemetet kisöpörni - ha már moderálunk...?

Balt 2012.06.29. 09:00:08

@manyike: Q 1st: Igen, látod, én is ebben látom az iránytévesztést. Egyedülálló esély volt (lehetett volna...) valamiféle nemzeti konszenzus (hívjuk bárminek: nemzeti polgárság, "européer társadalom", Uram bocsá' NER) életre hívásának, ahogy pl. a kettős áp. megszavazása idején még jól láthatóan volt valamiféle ilyesmi. (Nagy szerencse 2004-gyel szemben, de ma már nyilván nem menne át ilyen többséggel a parlamenten sem.)

Balt 2012.06.29. 09:03:42

@knausz: Ja. Kikaptatok. :) Bár én reméltem, az olaszok bekotorják a harmadikat is... :) (Nincs averzióm a németekkel szemben, de lássuk be, ez már csak a foci miatt is jogos volt. Hát még a politika miatt!...) :))

Pardon, ha off, ki lehet szedni.

mókáné 2012.06.29. 09:38:28

@jjulie:

"akarni kell de erősen, és biztosan beszarás lesz a vége"

héjjéjéjj öreg harcos, ne feszítsd túl az íjadat.. ez is hozzá, az is kell hozzá, ugye emberek?:)
www.youtube.com/watch?v=vn9XJiYYq-8

mókáné 2012.06.29. 09:45:02

@Balt:

" Bár én reméltem, az olaszok bekotorják a harmadikat is... :) "

Rengeteg helyzetük volt. Az első gólt is a harmadik kísérlet alkalmával rúgták. Nem véletlenül nyertek, hanem egyszerűen jobbak voltak. Laza, de szép játékot játszottak.

A németek nem találták fel magukat. Görcsösen akarni, az olyan, mint amikor már nem is akarom. Így van ez a pártok esetében is. Egy csapatnak kell lenni, csak úgy megy. Ha ez off @török gábor: ,akkor énnemtudom micsinálok!:):)

márta)) 2012.06.29. 09:45:54

Bocsánat!
A Török Gábor igazán elégedett lehet, nem lehet panasza a blogra.
Megjelentek újra a "szószólók", emelik újra a blog/posztok színvonalát, fényét?!
:(

Balt 2012.06.29. 09:48:54

@knausz: Mindenesetre a posztfotó jó illusztrálja... :))

menőmano 2012.06.29. 09:50:32

@knausz:
Tessék?! Ha nem csal az emlékezetem Ön nem kérdeztem, sem most, sem máskor.
Szóval) Kérem, ehhez tartsa magát, most és a jövőben is.

menőmano 2012.06.29. 09:54:30

@menőmano:

Köze nincs hozzá egyébként, hogy nyer- vagy vesztes a "csapatom".
Felőlem ülhet emeletes karosszékben, vagy éppen feküdhet is, egyáltalán nem érdekel.
Röhejes a feltűnési mániája. komolyan......

Balt 2012.06.29. 10:14:17

Gréczy méltatlankodik Bajnaiékon: :))

greczy.blog.hu/2012/06/29/gyurcsany-bajnai
"Ugyanakkor furcsa, hogy egy volt miniszterelnök és környezete ennyire irtózzék a pártoktól. Főleg úgy értelmetlen ez, hogy egy éves kormányzása idején az MSZP és az SZDSZ voksaival hajthatta végre a haza számára hasznos programját. Nélkülük nem ment volna... Hogy a kormányozhasson, szükség volt a ma a DK-ban politizáló képviselők szavazataira. Amúgy pedig a DK tíz képviselőjének döntő többsége a Bajnai-kormány minisztere, államtitkára volt."

Az uccsó mondat a legjobb, mindent visz. :))

aszekelyek 2012.06.29. 10:16:31

Kedves Gábor! Hadd emlékeztesselek arra a szoci plakát kampányra , -sikerpropaganda- , amit kénytelenek voltak visszaszedni már az utcáról...., bajnai alatt.... Totál vesztésre álltak de nyomták a sikerpropagandát. A postaládákba is. A hitelessége ennek is pontosan annyi , ma , mint volt akkor annak.... Most azzal próbálkoznak , hogy a nyerőhöz csapódjanak a bizonytalanok. Már akiről azt állítják , hogy nyerő. Kis pénzt sem tennék fel erre...

menőmano 2012.06.29. 10:19:39

Drámai fordulat - Brüsszelben is legyőzték a németeket"

Engedve - az olasz és francia támogatást is élvező - spanyol kérésnek az Európai Unió gyökeresen átdolgozza a Spanyolországnak nyújtott 100 milliárd eurós bankmentő csomag feltételeit. Ennek eredményeképpen az eurózóna közös stabilitási alapjaiból származó forrást közvetlenül a pénzintézetek kaphatják - jelentette a Financial Times. Németország eddig elutasította ezt a lehetőséget, cserébe az engedményért, hamarosan feláll a közös eurózónás bankfelügyelet, amely az északi európai országok szigorú elvárásainak megfelelően ellenőrizheti az európai pénzintézetek tevékenységét."

www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/dramai_fordulat_brusszelben_is_legyoztek_a_nemeteket.523933.html

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/elfogadtak_a_novekedesi_paktumot_az_unios_csucson.523927.html

Legyőzték??" Hát "Én nem tudom".......
:)

aszekelyek 2012.06.29. 10:20:54

@Balt: ebben egyet értek.... akkora marhaságokat viszont terjesztenek a suttogóban, hogy a vak és láb nélkülitől is elveszik az ellátást..... Személyesen nekem mondta egy megvezetett.... Hazudnak rendületlenül. Vissza nem fognak adni egy rokkantnak semmit, az bizonyos de a rendőröket esetleg megint megvásárolják..... Bizonyos cél érdekében. Erre látok valós lehetőséget és szándékot. Nem fogom elfelejteni, hogyan is voltak ők anno a renőrség igen sáros tagjaival. Alappal feltételezem.

menőmano 2012.06.29. 10:22:02

Magasságos egek, ura!! Újra teljes létszámmal jelen van az ellenzék.
Totális állapot, helyzet.
:((

dr. Bubó 2012.06.29. 10:48:11

egyszerűen nem értem ezt a mérhetetlen naivititást... mijen választás? 2014?

köztörvényes bűnözői csoportok részvételével ??? én ehhez nem asszisztálok...

sose 1/2ggyük hogy a FIDES MAFIA legfőbb bűncselekménye az álamosítás (manyup)

az összes többi a hasonló gátlástalan alkalmatlan törtetéseknek már csak eredményei...

radala 2012.06.29. 11:20:10

@török gábor: Kedves Török Gábor!
Létezhet-e a világon lelkesítő kormány?
Én 1998-ban azt hittem egy Fidesz/Szdsz kormány lelkesítő lenne, de a nagy francokat, simán hülye voltam. Obama lehetne akár lelkesítő is, de persze kicsit sem az. Vannak lelkesítő országok, társadalmak (gondolom különösen kívülről) (mondjuk holland, skandináv). De a kormányaik szerintem nekik sem lelkesítőek, sőt inkább dühítőek.
Szerintem (bár nem tudnám nagyon jól megideologizálni hirtelen) a lelkesítő kormány egyszerűen elképzelhetetlen, mert a gyakorlat soha nem tud olyan szép lenni, mint az elmélet.
Roppant fasza lenne egy igazi baloldali kormány, amelyik azt mondja, hogy minden zsét az oktatásra, mert az a társadalmi mobilitás alapja, de az ilyen két nap alatt megbukna, mert a nyugdíjasok meg a tehetségtelenek elfordulnának, tőle, amikor látnák, hogy annak bizony ára van, ha minden pénzt "jól" használunk föl...
Szerintem, ha valaki lelkesedni vágyik, akkor ott van neki Orbán vagy Gyurcsány vagy akárki, bárkiért lehet lelkesedni csak elhatározás kérdése:-)
Kérdés:
Volt-e a világon valaha olyan kormány, amiért a regnálása alatt őszintén lelkesedhetett egy "értelmiségi"?
(ez egy általad megválaszolandó kérdés lenne)
Az én válaszom az az, hogy szerintem az értelmiség a kommunizmusért meg a fasizmusért tudott csak működése közben lelkesedni.)
Másik kérdés:
Lelkesedett-e Klebelsberg Kunóért az értelmiség a saját korában? (őszinte kérdés) Majdnem biztos vagyok benne, hogy csöppet sem, sőt azt gondolták egy smucig nacionalista retrográd barom...
Értem én, hogy ettől még szar a Fidesz, tök rossz úton is járhatnak stb. Ezt nem mentegetésnek mondom, de talán megfontolandó lehetne, hogy a főnököd (exfőnököd fene tudja) Lánczi András miért tud (legalább egy kicsit) lelkesedni ezekért. Én sem lelkesedem, pedig nagyon akarok...

radala 2012.06.29. 11:49:57

@Balt: Imádom ha fényeznek:-)
Mondjuk a nagy radala sejtés szerintem mára a trivialitások körébe tartozik.
Viszont mára már kicsit sem vagyok biztos benne, hogy a Fidesz jól számol.
Pl nem értem, miért nem hagyják meg a 2. kört, szerintem ostobaságot csinálnak ezzel nagyon, mert a jobbikosok szerintem még mindig kaphatók volnának egy második körös szavazásra az exSZDSZes LMP-sek viszont, már az első körben is az MSZP-re fognak szavazni, bármit is hazudoznak itt össze vissza:-)

Balt 2012.06.29. 12:20:31

@radala: "Én 1998-ban azt hittem egy Fidesz/Szdsz kormány lelkesítő lenne"

Magam ezt csak '94-ig hittem. :) Akkor pedig jó nagyot hasalt a Fidesz... Meg persze az SZDSZ, bár ennek a végkifejletéhez még másfél évtizedet kellett várni.

"De a [skandináv] kormányaik szerintem nekik sem lelkesítőek, sőt inkább dühítőek."

Ha a máig tisztázatlan Palme-gyilkosságra, vagy Breivikre gondolok, ott sem biztos, hogy az van, amit innen belelátunk...

Folyt.

radala 2012.06.29. 12:37:55

@Balt:...hogy az van, amit innen belelátunk...
"(gondolom különösen kívülről)":-)

Lollle 2012.06.29. 12:54:31

@knausz: Nemrég még egy másik blogon fikáztad a Török Gáborét... Most meg megint itt szemeteled tele.

Balt 2012.06.29. 13:01:49

@radala: Az előzőhöz általában: nem tudom, az emberi természet ilyen (mondjuk Káin és Ábel óta), vagy valami machináció van a dologban (amúgy Habsburgosan: divide et impera), de ahhoz képest, hogy Mo.-ról többségtől eltérően nagyjából "homogén nemzetállamról" lehet beszélni, ahol nemigen lehet(ne) sem területi, sem nemzetiségi alapon megosztottságról beszélni ("hála" Trianonnak...), megtaláljuk(-ják?) a megosztatásra való lehetőségeket...

Igaz, talán 2010-től (esetleg Orbánt kivonva a képletből) lehetett volna valamiféle "konszenzuális politika" felé indulni, de nem így alakult. Jó, a parlamenti 2/3 ellenére nyilván sokan hánytak a Fidesztől, de szerintem érdemes lett volna megpróbálni, hátha... Ha ekkora felhatalmazás mellett is elbukik ez a törekvés, akkor tényleg csak a "véres kard", egy külső fenyegetés terelhetné össze a nemzetet. (Ja, pardon, ne legyek kirekesztő :)): lakosságot...) A poén az, hogy a külső fenyegetettség kvázi megvolt (nem kis részben kormányzati saját "kezdeményezésre"), de persze ennek a zellenzék éppenséggel tapsikol...

Választás: objektíven szemlélve a választási törvénynek nem Fidesz-érdekeket kell szolgálnia :) , úgy látszik, nem is feltétlenül teszi, de ezt talán tényleg elkapkodták... :) A kérdés az, hogy össze tud gründölni akárki egy hiteles "alternatívát" (akár Bajnai köré), és ezt a Jobbikosok mennyiben fogják "jó szemmel nézni" a választásokon (ill. ami lényegesebb: utána...)

Balt 2012.06.29. 13:08:45

@radala: Svédországnak egy nagyon kis szeletét láttam. Érdekes módon ők magukról a nagyon el/-befogadó, nagyon toleráns képet tolják - mindemellett szerények is persze:) -, de nekem valahogy csak Sting hasonló NY-i érzései jönnek fel... ("Englishman")

radala 2012.06.29. 13:57:29

@Balt: te nagyon túlértékeled a Habsburgokat (ezt már a Római birodalom kitalálta), az ö mottójuk a
" Bella gerant alii, tu felix Austria nube.
Nam quae Mars aliis, dat tibi diva Venus. "
és még ezt sem tudták egyedül kitalálni:-)
De kétségtelenül ők a legsikeresebbek a kétfejű debil uralkodók nemzésében/szülésében:-)
De amúgy is mindjárt fölbosszantasz.:-) Nincs itt semmi baj pláne nem a konszenzussal, szerintem a baj pont az ellenkezője. Nem elég következetesen viszik a programjukat (a lázárit, hogy annyit érsz amid van), mert a nyugdíjasok pl. többet érnek nekik, mint amennyijük van. No mindegy ez. Amúgy szerintem nincs semmi baj OV-val ezt érdemeljük ezt kaptuk.
A sok kérdésemhez még egy.
Tudja-e valaki Olaszország miniszterelnökének a nevét? Ki tudta, hogy ki az a Prodi amikor ö volt az ME (hányan hiszik, hogy Berlusconi rögtön Mussolinit követte a hatalomban:-) ?
Tudja-e valaki Ausztria ME-je nevét? hallottatok-e már Schüsselröl vagy pláne Haiderröl? Nincs-e ebben valami érdekes?
Miért ismeri mindenki Strachet, Le Pent, Pim Fortuyn, akik soha a hatalom közelébe sem kerültek még és ketten közülük már biztosan nem is fognak, de a kutya nem tudja ki az a Faymann, Rutte vagy pöcs tudja ki....
Meg még sok...

Balt 2012.06.29. 15:26:53

@radala: Ennek pont utánanéztem, végtére is latinul van (más kérdés, hogy Mo.-n a Habsburbokhoz kapcsolódik): :)
"The maxims divide et impera and divide ut regnes were utilised by the Roman ruler Caesar and the French emperor Napoleon. There is the example of Gabinius parting the Jewish nation into five conventions, reported by Flavius Josephus in Book I, 169-170 of The Wars of the Jews (De bello Judaico).[1] Strabo also reports in Geography, 8.7.3[2] that the Achaean League was gradually dissolved under the Roman possession of the whole of Macedonia, owing to them not dealing with the several states in the same way, but wishing to preserve some and to destroy others." (Wiki) Magyar vonatkozása a(z angol) wikin csak ennyi: "The Salami strategy of Hungarian Communist leader, Mátyás Rákosi." :)

Lehet, hogy bizonyos értelemben a Habsburgokat túlértékelem :), mert szerint a kiegyezés utáni OMM messze hatékonyabb és perspektivikusabb képződmény volt, mint az EU. Talán írtam itt: nem olyan rég találtam Fejtő egy ezredforduló körüli Beszélő interjújára, eléggé egyet tudok vele érteni ebben (legalábbis):
beszelo.c3.hu/00/0910/03fejto.htm
(Hosszú cikk, de érdemes legalább az elejét elolvasni.)

Balt 2012.06.29. 15:42:42

@Balt: Ja, a "kiegyezés" meg mi, ha nem a konszenzus szinonimája? Én tehát alapvetően kiegyezéspárti vagyok - persze előtte egy kis unga-bunga :), forró üst stb., hogy legyen megtisztulás, hogy legyen kivel kiegyezni...

Ez a magva Fejtőnek a fenti vonatkozásban:
"Ez [az OMM] egy nyugati típusú birodalom volt, éppen átalakulóban, amikor az elsô világháború kitört. Ami miatt nosztalgiát érzek, és ami azóta elveszett, az egy óriási tér gazdasági és kulturális egysége. Ami késôbb Lengyelországgá, Csehszlovákiává, Magyarországgá, az Erdéllyel növelt Romániává, Horvátországgá stb. vált, valaha egy ország volt. Útlevél, sôt személyi igazolvány nélkül utazhattunk Krakkóba, Triesztbe. Külön engedély nélkül költözhetett az ember Prágába, Zágrábba vagy Budapestre.
Ez valamiféle elôképe volt annak, ami felé most haladunk az Európai Közösség megteremtésével. A rosszindulatú [marxista] propaganda, amely az elsô világháború óta uralta Nyugat-Európát, összemosta az Osztrák–Magyar Monarchiát a cári birodalommal. Úgy beszéltek az Osztrák–Magyar Monarchiáról, mint a népek börtönérôl. Pedig nem a népek börtöne volt, hanem a népek családja. Egy család, amelyben egyesek felnôttebbek voltak, mint mások, egyeseknek több joga volt, mint másoknak – kétségtelen. Az osztrákoknak és a magyaroknak több joguk volt, mint a horvátoknak és a szerbeknek, de a horvátok, a szerbek, a románok és a szlovákok olyan autonómiát élveztek, amelyrôl manapság csak álmodni lehet. Volt saját irodalmuk, kultúrájuk, iskoláik, egyetemeik. A saját családomban még az eredetileg létezô magyar nyelv is megszûnt, és olasz vagy horvát unokatestvéreimmel a német volt a közös, nemzetközi nyelvünk. Beszéltem egy kicsit csehül és horvátul is, de mindannyiunk második nyelve a német volt. Így hát a német majdhogynem anyanyelvem."

Mariann19 2012.06.29. 15:55:33

@Balt: Soros György és Krugman - általad idézett - beszólásaik Németország teherviselési kötelességét igénylik az Eu. válsághelyzetének megoldására. Látszólag Németország a nagy áldozatvállaló szerepében jelenik meg, azonban ha az ember figyel a hírekre, elemzőkre, megindulnak a gondolatok, és felsejlenek azok az érdekek és érdekviszonyok, amelyek azt sugallják, hogy Németország saját, jól felfogott érdeke, hogy a Eu. fennmaradjon.Egy közelmúltban közzétett információ szerint a német és a francia állam a Görögországi éves költségvetés 4%-nan megfelelő értékben szállított tartósan fegyvereket, mely stabil piacot jelentett a két országnak. Nyilván a török-görög viszály indukálta a fegyverszállítást a megrendelő részéről.Más:Az egyik elemző a z eu-s országok eladósodásának magyarázataként vezette le a folyamatot. A tőkeerős pénzpiaci szereplők kezdetben olcsó hitelekkel árasztották el Európa egyes országait, amelyek boldogan vették igénybe ezt a lehetőséget. Azonban ahelyett, hogy ezeket a forrásokat a gazdasági növekedésre fordították volna és elkezdtek volna új értéket termelni, inkább jóléti célokra, improduktiv, jobb esetben infrastruktúrára használták fel, és ész nélkül importáltak.Az import ugyebár a fejlett országok növekedését szolgálta, a hitelt igénybevevők gazdasága időközben "leült", a hitelezés terhei kezdtek egyre növekedni, és ez lett belőle, amit jelenleg látunk.Az elemző kritikusan megjegyezte, hogy az adósságcsapdába esett országok lustaságából eredeztethető a fentiekben vázolt következmény.A saját kútfejemből én meg azt gondolom, hogy nagyon is jól felépített gazdasági stratégia folyománya a kialakult helyzet.Végezetül Németország áldozatvállalásából egy adalék a német állampolgárok türelmetlensége okán. Miután a német emberek egyre élesebben kritizálták a rájuk rótt terheket, Merkel asszony kb. egy éve szózatot intézett a népéhez, és elmagyarázta azokat a gazdasági összefüggéseket, amelyekben bemutatta, hogy országa a piacok elnyerésével, tőkebefektetéseikkel milyen eredményeket realizálnak saját maguk számára, a kedélyek megnyugodtak.Ennyit szerettem volna közreadni annak érdekében, hogy Soros Györgyöt és Krugmant szerény okfejtésemmel megtámogassam. Bocs a kései válaszért, de tegnap este a foci mérkőzés vette el az eszemet nő létemre.

radala 2012.06.29. 16:15:52

@Balt: Szerintem is és (azt hiszem az osztrákok szerint is) OMM szuper dolog volt, de mivel megbukott ezért tán még sem lehetett annyira szuper. Másrészt, (szerintem írtam is valamikor), hogy az osztrákok úgy képzelik (egyébként tán jogosan), hogy a Habsburg uralom nem volt különösebben terhes a magyaroknak, mondjuk kétszer veszekedtünk a 2-300 év alatt. Ha belegondolsz az EU ellenességbe meg az Orbáni forradalomba, akkor már kiviláglik, hogy valószínűleg ez a 48/49 meg 03/11 kicsit túl lehet lihegve.
Vicceltem ezzel, hogy túlértékeled a Habsburgokat, nyilván tudtak valamit, ha olyan sokáig olyan erősek voltak és az is nyilvánvaló, hogy a Habsburgokról már a nagyszüleinknek is hazudtak a történelem tanárok utána a szüleinknek is más történelemtanárok kicsit más okból, meg aztán nekünk is. Amúgy én gimnazista koromban voltam Melkben cserediákoskodni egy picikét és ott akkor nagyon nyomatták, hogy mi egy vérből valók vagyunk és nekem ez rohadt jól esett. Nem tudom szeretem-e az osztrákokat (kurva nehéz elviselni, hogy milyen kő gazdagok és mennyire fogalmuk sincs arról, hogy nekik milyen hihetetlenül fasza (amúgy a gyerekeim sincsenek tisztában vele, hogy mindennap hálát adhatnának a sorsnak (meg nekem:-) ) amiért itt lehetnek.
Mindenesetre (talán írtam) az vitán felüli számomra, hogy az emberek egyenlőek (legalább isten előtt), mi magyarok senkinél nem vagyunk alávalóbbak. De azt is el kell ismerni, hogy a társadalmak igen is különböző fejletségűek lehetnek és ebben szarul állunk.
Sokkal egyszerűbb nekem a baromi hiányos német nyelvtudásommal 5 évre visszamenőleg elintéznem online az adómat, holott kicsit sem férne el egy söralátéten (minden faszságra (munkahelyi ingázás, gyerek, egyedül dolgozás, hiteltörlesztés, nyelvtanfolyam, biztosítás afaszomtudjamire) kapsz kedvezményt. De írsz egy emilt és pár órán belül válaszolnak. Ha van egy általános kérdésed és mondjuk a munkáskamarához fordulsz egy rájuk nem is tartozó kérdéssel akkor fél nap múlva már válaszol is mondjuk neked a gazdasági kamara, mert amit kérdeztél, arra ők tudják a választ, és kedvesek és segítőkészek és egyenesek. Persze a sok köcsög osztráknak fogalma sincs, hogy nekik is minden nap hálát kéne adniuk a sorsnak, pont úgy rinyálnak, ahogy mi itt... És nem tudom mi teszi ezt, illetve szerintem tudom, de sajna ez azt jelenti, hogy még a gyerekeinknek sem lesz igazán jobb, lehet, hogy senkinek soha...

nyünyüge 2012.06.29. 17:35:08

@radala:
"Értem én, hogy ettől még szar a Fidesz, tök rossz úton is járhatnak stb. Ezt nem mentegetésnek mondom, de talán megfontolandó lehetne, hogy a főnököd (exfőnököd fene tudja) Lánczi András miért tud (legalább egy kicsit) lelkesedni ezekért. Én sem lelkesedem, pedig nagyon akarok..."

Biztos vagy benne, hogy őszintén lelkesedik?
Mert ahogy a népfőiskolás lelkesedésében annak idején egyszerre jelen volt a korábban elképzelhetetlen társadalmi felemelkedés esélye és az akkor pártpolitikai propaganda, ugyanúgy a jelenlegi kurzus ideológusainak lelkesedése mögött is naivitás egyetlen okot feltételezni.

Mariann19 2012.06.29. 18:10:04

@knausz: Szia Knausz! Már kerestelek itt-ott, most örülök Neked!Látom, Te is nézted a mérkőzést, magam is ezt tettem, végig tele reménnyel, nem adtam fel!A végeredmény - enyhén szólva - nem kedvező. Van olyan, hogy szerencsétlen napja van egy csapatnak, sajnos a németek egy ilyen fontos mérkőzésen fogták ki ezt az intervallumot. Én azért továbbra is hű maradok!

aszekelyek 2012.06.29. 18:40:56

@Balt: HAsonlóképpen vagyok a nővérekkel.... :) Oké, hogy a poszt a választási esélyek latolgatásáról szól de talán nem ártana kicsinyég figyelmünket arra irányítani, amit a németeknél élő és ottani híreket nekem közvetítő barátnőm tegnap mesélt nekem. Arról, hogy a német állam véletlenül nincs is megalapítva, egy firmáról beszélnek, ami amerikai hadizsákmány... és arról, hogy ha ez így van és még nem mondott valótlant nekem a 24 év alatt,.. mióta ott él, az , hogy olyan hatalmas "fiskal " hatalomra törekednek , -már az Únió , mit is jelent számunkra. Orbántól idézem, Arról van szó , akarjuk-e , hogy minket is ők kormányozzanak , vagy mi akarunk Magyarországon kormányozni. Ennél fogva még sokkal érdekesebb a szocik szervilis eljövetele esetleg 2014-ben. Ma is rikoltoznak, mert nem mindenre azonnali hajlongva bólogatás a válaszunk, ha érdekünk, ha nem, el lehet képzelni, ha ezt hamarosan nyélbe ütik és azt mondja a barátnőm, két hét alatt, megkérdezésünk nélkül, már a népeké nélkül akarják ezt nyélbe ütni. kevés sajtót is kapott ez a dolog a súlyához képest.

aszekelyek 2012.06.29. 18:44:02

@nyünyüge: Tőle sem sikerült elvenni a hitet..., hogy a választási beszédből idézve kérjem ki Lánczi úrnak ezt a sértő kérdést .

aszekelyek 2012.06.29. 18:49:32

@sanity: a naiv nem biztos, hogy helytálló, a többivel egyet értek....
@Balt: kétségtelen, hogy amit mond Fejtő , az idézettedben , az ezredforduló óta csak romlott és igen sokat.....

aszekelyek 2012.06.29. 18:52:02

@Balt: mér.... egy szélsőjobboldali globálnyik ultra , mint ferink , nem írhat könyveket a baloldalról ? :)))

aszekelyek 2012.06.29. 19:04:13

@nápolyi maszti: mondanál valamit, amit bokros ebben az életben már jól eltalált két évre előre ? Mit össze kellett nekik machinálniuk , hogy bejuttassák egyáltalán az mdf megvezethetőivel az EP-be? Alig küszöb eléréssel. Akkora xarban lennénk majd 2014-ben , mint amikor a horn kormány idején elzavarták a ma megint sztárolt Békesit...? -atv-n sztárolt , persze. Akkor jött ő a semmiből , mint gyurcsány és anélkül , hogy felhasználták volna az IMF hiteleket , mindent kicsavartak a lakosságból , borzalmas inflációval és egyes társadalmi csoportok totális elszegényítésével. Amibe bele is buktak a szocik , bokrosostul. Majd pont ő lesz a mi megváltónk....Egy bokros jósda jelenés van a narancsban , olvastam. nagyon arra játszanak néhányan, hogy olyan rég volt, hogy nem emlékeznek a kevésbé jó képességűek, mihez is értett annyira a B. Lajos... Beveztték pld akkor, az IMF javaslatára a kötelező magánnyugdíjat és úton, útfélen ment a suttogóban, hogy nem lesz nyugdíjunk, ezért még önkéntest is kössönk.... Rémhírterjesztés volt, vagy már akkor tudták előre az elvtársak, hogy amennyi rokkantat ők csináltak, elrejtendő a munkanélküliség mértékét, azt ugyan nem fogja tudni finanszírozni az a pár millió, akinek lesz munkája? sztem az utóbbi.... Amit nem biztos, hogy tudtak, hogy a nyugdíjalapokból el fog tűnni a pénz 40 %-a, 2008-ban... nyom nélkül.... és felelősök nélkül! Lajossal a Világbank és az IMF elégedett. A mi jótevőink, tudod...

aszekelyek 2012.06.29. 19:08:37

@márta)): a hiányt nem fokozta semmi , kedves. A hiány folyamatosan csökkent és nem kicsit , nagyon. :) Az elosztás mikéntje most más , a megtermeltet osztjuk , nem a kölcsönt. Az örökölt adósság visszafizetésének terheit is osztjuk. Nem is tudom , mit gondoltak némelyek , hogy majd rajzol a mi kormányunk pénzt , mint rócsildék:) , ami nincs is...? Azt sajnos csak ők tudják és merik megtenni. Csak nekik van megengedve is....

aszekelyek 2012.06.29. 19:11:14

@márta)): javaslok egy módszert a normális válasz kapására. Érdemes kipróbálni. egyszer írd azt , hogy "megadom a szót "... ahelyett , hogy ne írjon neked se ez , se az.... :)

aszekelyek 2012.06.29. 19:13:15

@márta)): érdekes , úgy tudtam , hogy ezt a szót nem lehet beírni... és a tulajdonnevet , amiről nem rég itt írogattunk , mely tartalmaz formailag hasonlót... Érdekes...

szoja122 2012.06.29. 19:18:00

@jjulie: Szerintem tévedsz.

Különben nálam kevesebben vannak akik jobban utálják őket, (lopnak csalnak hazudnak, sokkal jobban mint a szocik) de legjobban az avítt ideológiájukat utálom, amit mindenkire ráakarnak kényszeríteni.
És még sorolhatnám...

Mégis komolyan gondoltam -nem a vita kedvéért írtam- hogy ha az ellenzék nem tud 2/3-al győzni -és most ez valószínűnek látszik- akkor a Fidesznek kellene 1/3-al győznie, mert az emberek lassan tanulnak, meg kell érteniük, hogy a populista demagóg politika sehova sem vezet, csak a mélybe.

Ki kell, kellene alakulnia egy normális bal és jobb oldalnak anélkül sehová sem jutunk. Ha a mostani MSZP kis többséggel győz, persze ha nagyobbal akkor is kezdődik elölről minden. A Fidesz minden lépését megtudná akadályozni, és fújnák a már ismert populista dumájukat. Ezt kis többséggel nem lehetne megakadályozni.

Szerintem sajnos ez van. A demokráciához sem vezet királyi út.

mókáné 2012.06.29. 19:35:15

@Lollle:

"Nemrég még egy másik blogon fikáztad a Török Gáborét..."

Tévedsz. Nekem nem Török Gábor blogjával, hanem @török gábor: hozzáállásával volt gondom.

Jelen pillanatban úgy tűnik, újra törődik a blogjával és a hozzászólókkal. Ezt örömmel látom. Ha valaminek, hát ennek adtam hangot, továbbá boldoggá tenne, ha Hepci blogtársammal tisztázná a félreértéseket és így ő is újra itt lenne.

Addig minden blog csak olyan nekem, mintha félig élnék benne. Én pedig egészen akarok.
www.youtube.com/watch?v=bNbCuut0v4c&feature=related

mókáné 2012.06.29. 19:51:48

@Mariann19:

" Már kerestelek itt-ott, most örülök Neked!"

A Nívó után belemerültem a BDSM világába. Anyagot gyűjtök a könyvemhez. Rengeteg ilyen férfival, nővel beszélgettem, ismertem meg szexuális szokásaikat. Számomra ez egy igen érdekes, eddig rejtett forma volt. Minden gond nélkül illeszkedtem be közéjük. Ehhez is kell egy nyitottság és remélem sokakban létezik ez a tulajdonság: ismerni, érteni, elfogadni a másképpen létezőket ebben a világban.

"Látom, Te is nézted a mérkőzést, magam is ezt tettem, végig tele reménnyel, nem adtam fel!"

Örültem a kezdésnek, annak, hogy toleranciára szólították fel az embereket a homoszexuálisok iránt. Nekem ez szívügyem.

A németek játéka nagy csalódás volt.

márta)) 2012.06.29. 20:59:59

@aszekelyek:
Mi?VAN! már!

Eheti esszenciánk természetesen nem szólhat másról, mint a 2 százalékos tündérmeséről."

Avagy)

"Béka lába, egér farka..." - Matolcsy kifőzi"

www.mfor.hu/cikkek/_Beka_laba__eger_farka_______Matolcsy_kifozi.html

Csak, és mindent kizáróan Önnek. Kedves.

Látom nagyon megerősödött a lapátnyélben" való kapaszkodásban, avagy a kezeléstől".

Mikor kértem egyébként, hogy írogasson Nekem???
hm??

márta)) 2012.06.29. 21:02:49

Na.Igen! A Matolcsy kifőzi, csak hát az a fránya" gazdaság nem akar működni.
Ez sokkal nagyobb probléma, mint az, hogy "jönnek a szocialisták?"
:(

márta)) 2012.06.29. 21:11:38

A pénteken véget ért brüsszeli EU-csúcstalálkozó eredményei alkalmasak a magyarok önbizalmának növelésére - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken újságíróknak a tanácskozás után."

A kormányfő felhívta a figyelmet arra: a csúcs központi gondolata volt, hogy a bankadóból, válságadóból, tranzakciós adóból befolyó bevételeket a gazdasági növekedés ösztönzésére kell fordítani.

Az ennek szellemében elhatározott európai növekedési paktum szemlélete tehát Orbán Viktor szerint összhangban van a magyar törekvésekkel."

www.mfor.hu/cikkek/Orban__europai_novekedesi_paktum_osszhangban_van_a_magyar

Hát! "Ezek" a gyarmatosítók. Hogy mik vannak?! Mire képesek!?
Tényleg?
:))

menőmano 2012.06.29. 21:20:04

Hát! Ja! Ez zseniális. Hát ez" a "paktum szemlélete", hogy mire képes?!
Még a végén totálisan beindul a gazdasági növekedés.
Persze mire "jönnek a szocialisták".
Még zseniálisabb lesz, ha jön a Gyurcsány, meg a Bajnai (is).
Hát! Komolyan...........
:)))))))))

török gábor 2012.06.29. 22:52:52

@Balt: de, kellene, kell. viszont naponta egy alkalomnál többször sajnos nincs nagyon időm arra, hogy elolvassam az aznapi hozzászólásokat.

mókáné 2012.06.29. 22:58:26

@török gábor:

Napi egyszer sem kevés. Hepcit kéne megbízni vele.:)

Szép éjt kívánok!

dr. Bubó 2012.06.30. 00:28:00

vessünk számot...
rájött hogy a fides egy alkalmatlan gerinctelen HITVÁNY BŰN(mafia)szervezet
2010 ig 10 000 000 - 2 706292 = 7,3 millió ember
2012 ig leolvadt a fides zombirkák száma kb 800-900 ezerre, vagyis még 1,8 millió megvilágosodott
a birkák 40%-a szerint a fides rosszul ormányoz... vagyis
még mind a mai napig van 60%x900 = 540 ezer BAROM, aki azt (el)hiszi hogy a fides a kassza mexerzésén-megtartásán kívül vagyis a BŰNCSELEKMÉNYEKen túl... bármire is képes lenne...

540 ezer barom az nem kevés... ennek a zországnak harangoztak...

mókáné 2012.06.30. 07:07:45

@Hepci:

Nincs? Akkor szívesen látom a véleményedet ezen a blogon.

Horgászbotot fel és bikinit le!:) Estig nem leszek, de aztán majd elolvasom mi a véleményed a kommentátorok szakmai hozzáértéséről (újabb poszt).

Szép napot kívánok!

aszekelyek 2012.06.30. 07:35:51

@márta)): kegyedre se hat a ráolvasás , látom:) mfor nagyon gyenge utánzata az összes erőssége? Ügyeljen , nehogy egy rakás békává változzon , ezektől a mfor varázsigéktől....!

márta)) 2012.06.30. 07:57:37

@aszekelyek:
Na.Igen. Az Ön "ráolvasása" a legkevésbé érdekel.
Legyen ez elég.
OK?

Balt 2012.06.30. 08:00:25

@Mariann19: Miközben persze a török hadseregnek is jelentős beszállítója a német hadiipar (Leopard harckocsik, Mercedes katonai gjművek stb.). De hát business as usual...

Balt 2012.06.30. 08:17:47

@radala: "Szerintem is és (azt hiszem az osztrákok szerint is) OMM szuper dolog volt, de mivel megbukott ezért tán még sem lehetett annyira szuper."

Erről is beszél röviden Fejtő. Következetesen szétverés, lerombolás kifejezéseket használva. De tény, hogy a soknemzetiségű monarchia semmivel sem volt "anakronisztikusabb", mint a friss(!) német császárság, olasz királyság, uram bocsá' maradványaiban ma is létező brit, holland vagy francia gyarmatbirodalom.

Amerika nélkül amúgy cseppet sem biztos, hogy így zárul a háború. Ehhez képest a békekötésnél az ő "magasztos elveik" érvényesültek legkevésbé. Ettől függetlenül abban is igaza van Fejtőnek, hogy az OMM nyilván átalakul vmiféle konföderatív alakulattá (kérdés, ez mennyire lett volna képes a dualista állam sikereit hozni; lásd: Európa ma), FF dédelgetett is ilyen terveket, ami Mo.-ra nézvést finoman fogalmazva nem látszott kedvezőnek...

Balt 2012.06.30. 08:29:04

@radala: Ja, a NAV-val nekem is kimondottan jó tapasztalataim voltak az utóbbi időben, még telefonon is kiválóan lehet ügyintézni.

Balt 2012.06.30. 08:32:27

@nyünyüge: A szitu ugyanaz: még csak nem is az illetékes (szó szerint is :)) munkatárssal beszéltem és flottul el lett intézve minden. :)

menőmano 2012.06.30. 09:12:50

@aszekelyek:

Hát! Ja! Úgy látom, hogy Önnél változatlanul totális a helyzet. Értendő arra, hogy Önnek az egysikú látását, fideszista elvakultságát, már csak a rosszindulatusága múlja felül.
De nincs ezzel semmi probléma.

Egyébként tudatom Önnel, hogy nem "rakás békává" változik a magyar társadalom egy hatalmas csoportja, hanem szegénnyé, persze, aki még nem él mélyszegénységben, szegénységben.
Tudható egyébként, hogy továbbra is, lassan, de biztosan nyilik az a bizonyos társadalmi olló.
Magyarul) fokozódnak a társadalmi ellentétek, némelyeknél fokozódik, a felsőbb rendűség érzése, ( s sokszor ez tényleg, csak érzés).
Szóval nincs erre semmi szükség - mármint az Ön folyamatos önfényezésére - ., "mások" sarazására.
Maradjunk ennyiben.
osztjónapot! további szép napot Önnek.

Nem kérek reakciót, válasz. Nagyon köszönöm.
ott a pont.
:(

menőmano 2012.06.30. 09:16:34

@aszekelyek:
Elnézést!
Még annyit. Önnek a Matolcsy lehet, hogy egy biztonságos "mát" és jövőt főz/főzött ki. De ez sokaknál nincs így. Nem tudom miért olyan nehéz ezt tudomásul venni?
Egyébként a világért sem akartam megbántani, csak megírtam.
:(

menőmano 2012.06.30. 09:24:24

Szóval egyáltalán nem az a legégetőbb társadalmi probléma, hogy jönnek a szocialisták, mert még tényleg csak jönnek. Egyébként az is lehet, hogy jön egy új politikai erő is. Még ha nem nagy rá az esély akkor is.
Hanem az, hogy a magyar társadalomban sok- sok ezer embernek nagyon rossz a hangulata, nincs jövőképe, kilátástalan a helyzete, életminőségében totálisan csak vegetál.
Szerintem.

Balt 2012.06.30. 13:13:56

@nyünyüge: @Balt: Ehhez lett volna kiegészítés Radalának, csak melléböktem.

Mariann19 2012.06.30. 15:28:03

@knausz: Miért merültél el ebben műfajban?Nagyon rendhagyó terület, elismerés Neked, hogy ezt az embercsoportot is megkívánod ismerni. Miután a liberális gondolkodás humán vonulatának híve vagyok, ezáltal nincsenek averzóim semmiféle másság tekintetében. Ennek jegyében kívánok a könyved megírásához örömöt, kiadásához sikert. Ha az utóbbira sor kerül, remélem lesz rá mód erről értesülni.

aszekelyek 2012.06.30. 16:14:28

@menőmano: Az önnek megvan, hogy nem 2010-ben kezdtek elszegényedni és az oka sem akkorra datálható, a magyar dolgozók? Nem úgy látom. A szocik és más sem, ferink ki is jelentette, most nem tudna több pénzt adni. nem sikerült megértenie nagyon sokaknak , mit jelent ez. ez látható.

mókáné 2012.06.30. 20:06:11

@Mariann19:

"Nagyon rendhagyó terület"

Van egy alapállásom. Szeretem döntögetni a tabukat. És több leszek általa.

Egy BDSM- es másképpen értelmez pl. Rilkét. Alapvetően jobban érti A párducot, mint az átlagember. Azzal kezdtem az ismerkedést a közösséggel, hogy bedobtam ezt a verset a saját látásmódommal és egy képet a közösbe, aztán figyeltem a reakciókat.

Nem beszélünk róluk, pedig mellettük a homoszexuálisok már csekély problémának tűnnek a társadalom szempontjából. Sok-sok cikkben kéne elmondani, milyen életforma ez valójában és mik a rizikók, mire érdemes figyelni.

Normál szexuális érintkezésben is használunk néhány elemet az övéikből. Hol vannak a határok és mikortól válik az egyén másmilyenné? Vannak-e a szexnek határai?

Sokat beszélgetek velük. Mindenkivel, aki megszólít és kérdez Rilkéről, aztán én kérdezek. Ezeket a gondolatokat vetem papírra. Sorsok, életek, emberek.

Na. off-ban vagyunk itten, hajajj, jönnek a szocialisták!:):)

menőmano 2012.07.01. 07:32:18

@aszekelyek:

Hát! Ja! Egy olyan elvakult" fideszista mint amilyen Ön, nem is úgy látja (nagyon sok esetben) a történéseket mint ahogyan kellene, s mint ami a szomorú valóság. Szerintem.
Bizonyos társadalmi csoport elszegényedése, Kedves a fantasztikusan levezényelt rendszerváltáskor kezdődött. De még "azoké" sem öltött akkora méreteket mint most.

****
"Hanem az, hogy a magyar társadalomban sok- sok ezer embernek nagyon rossz a hangulata, nincs jövőképe, kilátástalan a helyzete, életminőségében totálisan csak vegetál" .
S itt az újabb elszegényedett réteg.
De abból sincsen semmi probléma, ha nem érti. Én nem fogok bajolni Önnel!!
osztjónapot! Önnek!!

radala 2012.07.03. 11:05:23

@Balt: Szuper, akkor ennek örülök. Nagy öröm, ha van remény:-)

Mariann19 2012.07.03. 14:29:48

@knausz: Bele bonyolódtam Rilkébe, sajnos nemigen ismertema munkásságát. Amint kerestem a neten, először "A párduc" c. vers elemzését sikerült egy sajátos látásmóddal megismerni, és ennek tudatával találtam rá. Megdöbbentő hatással volt rám, mert a lét kés az ebben való szerepünk értékelésére ösztönöz. Emellett - meg kell, hogy mondjam - sokkoló érzelmi hatást is indukál. A késztetésed miértjeiből a "mikor válik az egyén másmilyenné" kérdésre adott válaszok lennének számomra az érdekesek többek között.Remélem , hogy a válaszokra sor kerül.Üdv!

amergin 2012.07.05. 23:09:00

Kedves Török Gábor! Egy valamit nem értek: Te mintha inkább a Fidesznek, és mintha inkább az Mszp ellen drukkolnál.

Márpedig: az országnak annyi kárt politikai erő, mint a Fidesz nem okozott. Morális, gazdasági, kulturális, politikai-kulturális téren egyaránt.

Ahogy én látom: iszonyatos volna az ország jövője szempontjából, ha még egy ciklusig maradnának.

Szúrófény 2013.02.01. 10:02:26

@menőmano:
Nem számít? - alapvető kérdések a szocialista párt szavazói számára
„2002 VÁLASZTÁSI SZÓRÓLAP TERVEZET! „NE FOLYTASSUNK NEGATÍV KAMPÁNY!” LESZAVAZVA, ELBUKVA!
— Az, hogy megbuktak 1919-ben, 1956-ban, 1989-ben?
— A megszállók, és csalások segítségével jutottak hatalomra 1948-ban?
— Félmillió embert hurcoltak meg törvénytelen eljárással, tízezreket veréssel, börtönnel?
— Hogy a moszkvai helytartók köztörvényes bűnözők voltak szerte a világon!
— Hogy idegen tankokat hívtak be saját népük ellen?
— Repülőgépről géppuskázták, sortüzekkel irtották a hatalmuk ellen tüntetőket, hatvan helyen az országban!
— A világ minden táján megbukott az eszme a gyakorlatban?
— A gazdagok vagyonát elszedők, magukévá tették az „állami, népi vagyont”!
— A kizsákmányolók elűzői maguk lettek kizsákmányolóvá?
— A nácizók magukon viselik a nácizmus ismérvét? — milliárdosok hirdetnek szocialisztikus jólétet kapitalizmusban!
— Minden, amit hirdettek, tettek, és tesznek, hazugság.
— Ostobaságuk, gazemberségük, révén lejárattak egy jobb sorsra érdemes eszmét?
— A szegény tömegeket ugyanúgy becsapták, mint mindig a történelemben?
— A volt internacionalisták nemzeti szocialisták a szó hitleri értelmében?
süti beállítások módosítása