Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:22

Önök kérték: az volt a szándékom, hogy megvárom, amíg kiderülnek az előzetes regisztráció (=feliratkozás) pontos szabályai, de a hozzászólók nem is annyira finom nyomására (lásd írástudók felelőssége és társai) úgy döntöttem, már ezen a ponton is elmondom, amit gondolok. Ennek ellenére újra hangsúlyozom: a részletek rettentően fontosak lesznek, ahogy ez az újabb állítólagos tervekből is látszik, mert nagyrészt ezeken múlik, hogy pontosan milyen eredményre vezet majd a kormányzat választójogi barkácsolása.

468kubatov.jpg

Bár az előzetes regisztrációról több színvonalas elemzés látott már napvilágot, a közbeszédben láthatóan a sommás vélemények és az egymásba csúszó érvek dominálnak. Nekem úgy tűnik, hogy legalább három dolgot érdemes elválasztani: a szándékot, a választókra gyakorolt hatást és a politikai következményeket.

1. A legkönnyebben talán az járható körül, hogy miért csinálja ezt a Fidesz. Nem kell hozzá komoly politikai felkészültség, hogy belássuk: a „legózás” célja a Fidesz számára kedvezőbbnek gondolt versenyszabályok megalkotása. Lehet persze arról beszélni, hogy nem az egyik versenyző találja ki a gátfutás szabályait, de a hasonlat – bár látványos - téves. Ez más műfaj: a politikában mindig maguk a szereplők – ha van ehhez többségük - döntenek az intézményekről. Igaz, mutathatnának több önmérsékletet, törekedhetnének szélesebb konszenzusra, de végső soron a politika logikája arra ösztönöz, hogy a politikus tegyen meg mindent, amit lehet és ami hasznot hoz számára. A Fidesz pedig feltehetően úgy ítéli meg, hogy számára több hasznot hoz a választók egy jelentős részének amúgy nem szimpatikus önhatalmú módosítgatás, mint a választók egy jelentős részének minden bizonnyal kedves gesztuspolitika.

2. De vajon mit érnek el vele? A Fidesz politikusai olyasmit mondanak, hogy ezzel a megoldással majd az elkötelezett, felelős és tudatos szavazók döntenek, nem pedig a bizonytalanok és az utolsó pillanatban határozók. Magyarra fordítva ez persze azt jelenti, amit az első pontban írtam: hogy a szavazófülkékben a mi támogatóink lesznek többségben, és nem kell tartanunk attól, hogy a bizonytalanok tömege (ne felejtsük, ma ebből a csoportból van a legtöbb) a végén áthúzza a számításainkat. Ez a kalkuláció azonban – bár van valós alapja - ködszurkálás. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy az előzetes regisztráció bevezetése az egyes választókra milyen hatást gyakorol. Ismétlem: rettenetesen sok múlik a módszeren, azon, hogy hogyan, hol és mikor kell feliratkozni. Nem vitás, az internetes regisztráció lehetősége növelné a fiatalok kedvét, miközben a járásközpont felkeresése biztosan távol tartana sok vidéki, idős embert. A módszernek szerepe lehet abban is, hogy a választók mennyire érzik a hatalom részéről egy újabb – nehéz itt nyomdafestéket tűrő szinonimát találni – babrálásnak a feliratkozást, mennyire vált ki belőlük azonosulást, tiltakozást, közönyt vagy éppen csakazértis magatartást. Mindebben a pártok reakciójának is lehet szerepe, de a lényeg az, hogy ami ma a tervezőasztalnál zseniális ötletnek tűnik, az a valóságban – a fejekben, a vacsoraasztaloknál, ahol a politika outputja megméretődik – akár gellert is kaphat, módosulhat.

3. Éppen a kiszámíthatatlanság miatt nehéz a kinek lesz jó kérdésére válaszolni. Ma persze úgy tűnik, hogy egyrészt elkötelezett szavazói, másrészt gondozott adatbázisa és harmadrészt kormányzati pozíciója miatt a Fidesznek van a legtöbb esélye arra, hogy előnyére váljon a regisztráció. Ugyanakkor ezt a tervet nem csupán a politikai széljárás zavarhatja meg, de akár a terv politikai hatása is. S nem csupán arra gondolok, hogy a pártok alkalmazkodhatnak az új intézményhez (nem vitás, hogy így majd két kampány lesz: egy regisztrációs és egy választási), hanem arra is, hogy maga a terv is korbácsolhat hullámokat. Miután a regisztráció közvetett célja és egyértelmű következménye a választási részvétel csökkenése, az ötlet bizonyára hatalmas politikai vitákat fog kiváltani, magas labdát jelent a diktatúrázó ellenzéknek, és még akár jogi akadályokba is ütközhet. Nem vagyok benne biztos, hogy nem lehet alkotmányellenesnek értelmezni, mint ahogy akadhat olyan nemzetközi dokumentum, amellyel összeegyeztethetetlennek minősülhet.

4. Miután komoly intézményi változásról van szó, a pártpolitikai dimenziókon túli politikai hatásokkal is érdemes foglalkozni. A vita itt sem tisztán elvi persze, hiszen értékválasztás kérdése, hogy mit tartunk fontosabbnak. Én azt mondom, hogy minden önös politikai szándék ellenére is érdemes lenne megfontolni a feliratkozás bevezetését, ha attól okkal remélhetnénk, hogy tudatosabb, felelősebb, megfontoltabb választói döntések születnek. Sajnos azonban itt egy arzenálnyi politikatudományi kutatás, kísérlet, munka áll mögöttünk, amelyek többé-kevésbé mind ugyanazt bizonyítják: az elkötelezettebb és felkészültebb választók nem hoznak okosabb, bölcsebb, igazolhatóbb döntéseket, mint kevésbé informált, politikailag kevésbé művelt társaik. Összességében így a politikai rendszer szempontjából kedvezőtlen a mérleg: a feliratkozás (nem általában, hanem az alkalmazása ott, ahol használható választói névjegyzék létezik) nagy valószínűséggel csökkenti a politikai részvételt, ami pedig a választás legitimációs funkcióját gyengíti. A politikai akadályverseny valódi tudásban megjelenő haszna így csak a politikai pártok szervezeti oldalán jelentkezik: ők tényleg rá lesznek kényszerítve arra, hogy még jobban ismerjék választóikat, még professzionálisabb listákat gyártsanak és végső soron még többet költsenek a közvetlen elérésre. A feliratkozással tehát nem a politikusokról döntő választók lesznek okosabbak, hanem ellenkezőleg, a politika tud majd többet rólunk, választókról. Ami nem tragédia, nem is lenne hungarikum, s az is igaz, hogy ettől még egyaránt lehet kormányt váltani és megtartani. Ám aki érvelni akar az új rendszer mellett, nem árt, ha tisztában van vele, hogy pontosan mit is támogat.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr1004692577

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hagyjuk már a sopánkodást: regisztráljunk! 2012.08.03. 00:30:43

Lesz választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztráció, és valószínűleg kötelező lesz a választási részvétel is.  A legrémisztőbb mégis az, ahogyan ezekre a hírekre a politizáló közvélemény túlnyomó többsége reagál.  A legtöbben újra elsorolj...

Trackback: Hagyjuk már a sopánkodást: regisztráljunk! 2012.08.03. 00:27:25

Lesz választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztráció, és valószínűleg kötelező lesz a választási részvétel is.  A legrémisztőbb mégis az, ahogyan ezekre a hírekre a politizáló közvélemény túlnyomó többsége reagál.  A legtöbben újra elsorolj...

Trackback: Hagyjuk már a sopánkodást: regisztráljunk! 2012.08.03. 00:25:35

Lesz választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztráció, és valószínűleg kötelező lesz a választási részvétel is.  A legrémisztőbb mégis az, ahogyan ezekre a hírekre a politizáló közvélemény túlnyomó többsége reagál.  A legtöbben újra elsorolj...

Trackback: Hagyjuk már a sopánkodást: regisztráljunk! 2012.08.03. 00:21:40

Lesz választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztráció, és valószínűleg kötelező lesz a választási részvétel is.  A legrémisztőbb mégis az, ahogyan ezekre a hírekre a politizáló közvélemény túlnyomó többsége reagál.  A legtöbben újra elsorolj...

Trackback: Hagyjuk már a sopánkodást: regisztráljunk! 2012.08.03. 00:21:37

Lesz választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztráció, és valószínűleg kötelező lesz a választási részvétel is.  A legrémisztőbb mégis az, ahogyan ezekre a hírekre a politizáló közvélemény túlnyomó többsége reagál.  A legtöbben újra elsorolj...

Trackback: Az éhség előregisztrációja 2012.08.02. 19:30:29

Egyszerűen: mi van, ha nem regeltem és Orbán a választások előtt két nappal a Kanári-szigetekről hazatelefonál a HírTV-nek, hogy Vonával vagy Thürmerrel koalícióban is szívesen kormányt alakít?A válasz tiszta és világos: a voksomat akkor sem adhatom le...

Trackback: A vak ló bátorsága 2012.08.02. 17:12:50

Debreczeni József az ATV-ben, és – szerintem akaratlanul – bedobta az ötletet: az ellenzéknek meg kellene fontolnia a 2014-es választás bojkottját. Nem hinném, hogy a DK bármilyen vezető testülete ezt már megvitatta volna (mert akkor azt nem Debreczeni...

Trackback: Szabad-e szavazni? 2012.08.02. 17:06:02

A feliratkozással nem a politikusokról döntő választók lesznek okosabbak, hanem ellenkezőleg, a politika tud majd többet rólunk, választókról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszekelyek 2012.08.04. 19:11:11

@inreallife: emlékszem , Botos Katalinéktól van ... valamit katolikusozott is hozzá... Nem csak ezt köpködte le. Úgy kövérebb volt...

@It’s the economy, stupid: tőlem tizennyolc is foglalkozhatott ezzel.
A lényeggel kéne foglalkozni és a témákkal. Amiről szó van. Hozzám meg nem is szólni.

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 19:15:33

@aszekelyek:
Hazudozás a te műfajod, az államadósság meg a vezéred miatt lett 80%.
3000 milliárd manyup és havi 10-15 milliárd kamatfelár kidobása mellett. Love.

aszekelyek 2012.08.04. 19:18:12

@inreallife: erre írtam , hogy fogamzásgátlót fejlesztettek ki , nem pedig új autó vásárlás gátlót... , a hatvanas években. A fogyasztás felpörgetése és a vallási és természeti kényszerűség pedig ki lett hajítva a szemétre. A gyerekes munkavállaló pedig eltanácsolva. Nem csupán drága a gyerekvállalás de eleve hátrány a megléte is. A szép , új , nyugatos demokráciák zömében. Előbb kötelező lett a nők munkába állása , majd jól beletaposták őket a földbe is , mert gyerekük mert lenni. Mindezt kb fél évszázad alatt. Ezt nem lehet sem követni sem kibírni , ebből csak katasztrófa jöhetett ki. Mindezt pedig olyan politikusok tették a nőkkel , akik a világon semmit ebből nem szenvedtek el a saját életükben. Egyelőre még a nők vállalnak , apa nélkül is gyereket. valamikor régen, úgy tudom, amerikaiaknak is három gyerek automatikus nyugdíj jogosultságot adott...

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 19:20:07

@aszekelyek:
"@It’s the economy, stupid: tőlem tizennyolc is foglalkozhatott ezzel.
A lényeggel kéne foglalkozni és a témákkal. Amiről szó van. Hozzám meg nem is szólni. "

Beszabehu. Te locsogsz itt összevissza. És te szólsz hozzám.
Segítek megint: ha ilyen kezdetű hozzászólást írsz: "@It’s the economy, stupid" - na arra én válaszolok. Nem a macska.

nyünyüge 2012.08.04. 19:22:37

@aszekelyek:
Egészen pontosan GSZA -nak a "magyart utánzó" tranzakciós adóról szóló mondatairól.
(Terelésnek amúgy igen gyenge egy ilyen visszakérdezés)

aszekelyek 2012.08.04. 19:23:37

@It’s the economy, stupid: akkor bontsd ki a teljes igazságot. Hol kéne lennie a 300 milliárdnak ma ? Pontosan miért is lett az államadósság 80 % orbán miatt? nem kormányzott és ráhatása sem volt nyolc évig. Amikor már kitört a válság, tényleg volt egy népszavazás általuk kezdeményezett. csak nem akarod azt mondani, hogy akkor nem kellett volna ferinknek IMF-hez szaladni, ha mindenki fizet 300-at? Továbbra is, meg az egyetemért alig valamit ? Hogy jött ez ki? Meséld el már...

Talán azért nem vették bizonyos illetők a papírjainkat , mert ezt nem kapták meg hozzá ? Tudod, amit reformoknak becéztek...

Ilyet még nem hallottam senkitől... Ha ezért Orbán a hibás , akkor csak így lehetett viszont.

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 19:23:43

@aszekelyek:
"Veretesebb a stílus."

Kié? A tiéd? Inkább összevertnek (vö: horpadt) nevezném.

jjulie 2012.08.04. 19:27:26

@aszekelyek:

inkább nem sértődnél vérig banya, eszem a fideszgyíkszived?

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 19:29:22

@aszekelyek:
"Ha ezért Orbán a hibás"

Ki a nyavalya más lenne hibás? A herkópáter? Nem az harcolt mindenkivel, hogy kivívja a 11% kamatot, meg a 600 pont cds-t. De sikerült!

Ma a Kövér Londonban bejelentette, mégis felvevős hitel kőne, nem készenléti. Ajjaj.

jjulie 2012.08.04. 19:30:24

@aszekelyek:

nem volt ráhatása nyolc évig?

na hányszor kérdeztem már meg tőled hazudósbanya, hogy melyik évben váltott előjelet az államadósság görbe első deriváltja, és melyik felcsuti geci tette azt vele?

6.Lenin 2012.08.04. 19:34:41

@It’s the economy, stupid:

"Nyitott kapuk döngetése jellegű felesleges cselekvés lenne. Már a fidesz is csak a távol tartásukban gondolkozik, nem a meggyőzésükben. :))"

Azt nem tudtam, hogy az ellenzék még nem döntötte el, mit is szeretnének. Igaz, van ahol az anyós löki rá az ifjú férjet a friss nejre. mert a szerencsétlennek fogalma sincs a teendőkről.

Vagyis akkor mégiscsak a Fidesznek kellene olyan rendszert alkotnia, ahol biztos a saját bukása.
Tipikus lúzer álom.

Durvábban, ki is nézi le a választókat,nagyobb mértékben?

jjulie 2012.08.04. 19:37:25

@6.Lenin:

nem tudod törzsbirka? nem csodálom, ammenyi fideszikszelő eszed van

de most megsúgom: csakafideszne

aszekelyek 2012.08.04. 19:42:23

@jjulie: szóval majdnem semmi nem változott a felsőoktatásban... :) @It’s the economy, stupid: te kezdted azzal , hogy nem olvasol, mert ez meg az nem tetszik. Ne olvass! Ajánlottam . Az a legbölcsebb. @nyünyüge: A teljes szövegkörnyezet nélkül ide toltakat nem veszem készpénznek. Ha nem baj.

@inreallife: viszont ez már bűncselekmény , újra és nem szabálysértés és a rendőrség el is kapja őket , nem a jegyző tolja a kupac tetejére fel és annyi...

6.Lenin 2012.08.04. 19:42:37

@jjulie:

Drágaságom, azt nem volt nehéz kitalálni, már vagy 2 éve, hogy utálod a nálad sikeresebb embereket. Így a Fideszt is.
Oszt, ki nem tojik erre?
Mi közöm hozzá?
Kit érdekel, saját magadon kívül, hogy képtelen vagy a saját dolgaid megoldani?
A Fidesztől vártad ?

nyünyüge 2012.08.04. 19:47:41

@aszekelyek:
részletesebben nem tudom beidézni, nézd meg Török Gábor facebook oldalán. (Bár ott sincs több, mint az idézett mondat és az indexes cikk linkje).

dbeata 2012.08.04. 19:51:00

@knausz: Szia!!!!!!!!!!!!!!!!!
:)))

dbeata 2012.08.04. 19:54:07

@It’s the economy, stupid: Most meg fel akarják emelni a minimálbért... ez nem parasztvakítás? Pénzrontás? Bújtatott adóemelés?

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 19:57:59

@6.Lenin:
"Fidesznek kellene olyan rendszert alkotnia, ahol biztos a saját bukása."

Dolgoznak erősen rajta. Az elméleti alapok megvannak. :))
Most már próbálják visszagyömöszölni a kibontott gilisztakonzervet, de csak durva módszerek maradtak. Ilyen jogfosztós machinációk.

Ha ma lennének a választások, 60-65% otthon maradna, egy 35%-os részvétel elég durva legitimáció-csökkenés, amire nehéz azt mondaniuk, hogy eeemúútnyóóócév. Azért bizony ők a felelősek. És persze ez a 35% is csak 40%-ban az övék, ha lehet hinni a kutakodóknak. De nem ma vannak választások, még nem állt meg a víz a Dunában.

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 20:00:10

@Hángérien feeritél rajongó dbeata:
"Most meg fel akarják emelni a minimálbért"

???? Még jobban? Mikortól?

dbeata 2012.08.04. 20:02:21

@It’s the economy, stupid: Nem tudok részleteket, de aszekelyek biztos tapsikol örömében...

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 20:05:01

@aszekelyek:
@jjulie: szóval majdnem semmi nem változott a felsőoktatásban... :) @It’s the economy, stupid: te kezdted azzal , hogy nem olvasol, mert ez meg az nem tetszik. Ne olvass! Ajánlottam . Az a legbölcsebb. @nyünyüge: A teljes szövegkörnyezet nélkül ide toltakat nem veszem készpénznek. Ha nem baj.

Most nézd meg, megint idenyomtad ezt a katyvaszt. Még hogy te átnézed amit idefosol? Dehogy. Vagy megint hemüge nélkül nézed-de nem látod. Mondtam már, az a szép nagy gomb soremelést csinál. Igy a francnak sincs kedve silabizálni.

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 20:07:10

@Hángérien feeritél rajongó dbeata:
"aszekelyek biztos tapsikol örömében..."

Amilyen szélütött, örül annak a sok kirúgott melósnak, tönkrevágott cégnek.

jjulie 2012.08.04. 20:07:49

@It’s the economy, stupid:

az lenne a dicsőséges fülkeforradalomi hatalom

ha kisakkoznák a választásra jogosultak 14%-nak igénjét megszerezve kétharmados parlamenti többséget

de no para, megpróbálják remélem

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 20:12:18

@nyünyüge:
"részletesebben nem tudom beidézni"

Ne törd magad, mellébeszél-"moving the goal posts" stratégiát alkalmaz: valamit beböfög, aztán, amikor azt tényekkel cáfolja valaki, egy egész más irányban harcol tovább - copyright by bio larzen :)) nekem nagyon teccik a definíció.

Egyébként remélem nem várod el szegénytől, hogy egy parád-riposztos választ nyom erre a megválaszolhatatlan kérdésre...

dr. Bubó 2012.08.04. 20:12:18

@jjulie: a falkaforradalom még egy választást megnyer...

a fides mafia már mindent szétvert... hitvány bűnszervezet...

6.Lenin 2012.08.04. 20:13:21

@It’s the economy, stupid:

Most már tényleg kezdem nem érteni.

Nem tudtam, hogy a Fideszért aggódsz, úgy titkolva, mintha ellenzéki győzelmet várnál.

Ügyes, lenne.

Amennyiben mindent rosszul csinálnak, megérdemlik a bukást, holnap, holnapután, 2014-ben.

Nincs jelenleg helyettük más elfogadható, ezt is megérteném, ha a napon lettem volna egész nap.
Mi lenne a megoldás?
Intézze el a Fidesz, hogy nyerjen 1 másik dilettáns társaság?

Tényleg ennyire hülye lenne a választók többsége?

Valami nem stimmel.
Nemsokára már kezdeni kellene a valódi kampányt. 2014 már itt kopog.

Olyasmin vitatkozunk, ami csak 1 hiányos tájékoztatáson alapul, és erősen torzított ellenkezéssel van megtámogatva.

Várható valamilyen ésszerű megoldás?

Tipikus téma a dinnyeszezon közepén, sőt kiválónak is lehetne mondani, ha nincs más mondanivaló.

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 20:15:31

@jjulie:
"megpróbálják remélem"

Remélje akinek kétannya van :)) de hogy megpróbálják, az tuttó, ha 5 szavazó jön el és 3 rájuk szavaz, akkor is ezt a 2/3 litániát fogjuk hallgatni.

jjulie 2012.08.04. 20:16:20

@It’s the economy, stupid:

az @aszekelyek: név mögött több szijjártófertőzött rejtőzik, eltérő szellemi képességekkel megáldva szaporítják a leütésszámot

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 20:24:12

@6.Lenin:
"Nemsokára már kezdeni kellene a valódi kampányt. 2014 már itt kopog."

Csak súgom, hogy más ne hallja meg: a fidesz maga sem tudja, mert nincs kész a választási eljárásról szóló törvény. Pszt!

Itt állnak a kakiban, mert kéne róla 5párti egyeztetés, ha nem lesz, az isten se mossa le róluk, hogy semmibe nem engedik beleszólni a választópolgárok másik felének képviselőit. A másik, meg hogy MIT csináljanak azzal a fránya tv-nyel, mert nagyon rezeg a léc, ha nem sikerül valami okosság... nagy lesz a baj.
És akkor még nem beszéltünk róla, hogy az ellenzék is kitalál valamit, pl egy Bajnait, olajfát, franc tuggya, ezek mindenre képesek.

jjulie 2012.08.04. 20:24:37

@It’s the economy, stupid:

mit csináljak, az én kárörvendő lelkemnek kedves lenne az erölködés

hátmég az erölködve bukás a sima helyett

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 20:27:12

@jjulie:
"név mögött több szijjártófertőzött rejtőzik"

Na de könyörgök: mennyi?! 6? Amilyen tempóban nyomja néha, tucatot is meghaladja :))

dr. Bubó 2012.08.04. 20:31:22

török újposszttal nyomja a fidest... végülis bűnszervezet bűnrészese...

6.Lenin 2012.08.04. 20:39:43

@It’s the economy, stupid:

Milyen léc rezeg 2014 nyarán?

Amennyiben lenne Mo-on kormányváltó hangulat, 2012 januárjában megbuktatták volna a kormányt.
Minden elő volt készítve, kivéve a kormányellenes tömegek.

Valahová elkeveredtek és azóta se találják.

"És akkor még nem beszéltünk róla, hogy az ellenzék is kitalál valamit, pl egy Bajnait, olajfát, franc tuggya, ezek mindenre képesek. "

Könyörgöm, ennek már nyilvánosnak kellene lennie, tüntetés, tüntetés hátán kellene lenni.

Mi lesz, ha a Fidesz elkezd 13 januárjától osztogatni?

Az, hogy néhány tucat talajtvesztett emberkének nem tetszik ez a rendszer, kit érdekel?

Orbán nem úgy néz ki, mint aki be van tojva. Ez csak 1 ballib álom. Egyelőre semmit nem látni.
Se pártok, se 1 valódi alternatíva, sehol 1 komoly pacák, tömegekkel a háta mögött.

Mindjárt csengetnek.

Csak ellenezni mindent, amit a Fidesz csinál, kevés. A Fidesznek bejött 2010 előtt, mert kormányon is balfácánok voltak a ballibék. Mások meg hol vannak már?

Olajfa 1 karácsonyi gyomorrontás, nem merték megpróbálni sem tavaly 1 önkoris választáson.
Lesz 1 rakás 2-3 %os pártcsökevény?
Lesz.
1mást fogják mocskolni azért a néhány bizonytalan szavazóért, aki marad 2014 tavaszára.

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 20:44:06

@6.Lenin:
"Nem tudtam, hogy a Fideszért aggódsz"

Aggódjon, akinek kétannya van. Szabadulj már ki ebből az egydimenziós világképből. Semmiféle pártért nem aggódom. Egyikhez sem állok közelebb, mint a másikhoz.
Proximus sum egomet mihi - ha már valaki közelállót meg kell határoznom.
Nincs ideológiai meghatározottságom: it's the economy, stupid.
Van itt egy ország, ami történetesen a hazám, vele együtt nekem is szar, vagy nem szar. Azt meg különösen nem fogom jó néven venni, ha egy tetves f....ó brigád kizargat innen, ahonnan a piszkos komenistáknak nem sikerült.

2llkedő 2012.08.04. 20:47:36

@aszekelyek: "pedig nem is , mer a ballib az egyedül felkent törvény...és demokrácija..."

Látom, már nagyon zavarodott vagy. Orvos látott már?

2llkedő 2012.08.04. 20:51:08

@aszekelyek: "a család nem nemzet. Főleg nem egy szétszaggatott nemzet. ezt kellene felfogni. Szólj amerikaiéknak, hogy ne dumáljanak bele a magyar belügyekbe. !"

A család nem nemzet, de a nemzet az család.
Milyen belügybe szól bele ámerika?

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 21:17:44

@6.Lenin:
"2012 januárjában megbuktatták volna a kormányt."

2/3 parlamenti többséggel? Ki? A magyar közjogi rendszer úgy van összerakva, hogy csak kisebbségi kormányzás esetén lehet kormányt buktatni.

"kivéve a kormányellenes tömegek"

Kultúrországban a bizalmatlansági indítványt nem a kukaborogatók nyújtják be, hanem a honatyák.

„Könyörgöm, ennek már nyilvánosnak kellene lennie, tüntetés, tüntetés hátán kellene lenni.”

A focidrukkerek nem ezen az oldalon játszanak, a választás részletes szabályai nem ismertek. Akkor mire is kéne reagáljon az ellenzék? OV pont azért húzza taktikusan az időt, hogy kiugrassa az ellenzék nyusziját a bokorból, és az alapján írjon egy eljárási törvényt. Persze ezt sem lehet a végtelenségig, mert negyedórával a választás előtt nem lehet megírni.

„Mi lesz, ha a Fidesz elkezd 13 januárjától osztogatni?”

Januártól nem, esetleg áprilistól, ha lenyúlja a jegybankot. Arra viszont durva uniós válasz jönne. Ezzel együtt magam is bizonyosra veszem, hogy megteszi. De nem a parasztnak fogja adni, hanem simicskának. A leszakadt rétegek helyzetén meg nem tud hirtelen akkorát javítani, ami elég legyen, annyi pénze a jegybanknak sincs.

„Orbán nem úgy néz ki, mint aki be van tojva.”

Haha, dehogynem. Mellesleg 2002-ben sokkal kisebb gaztettek terhelték a lelkét, oszt mégis.

„A Fidesznek bejött 2010 előtt, mert kormányon is balfácánok voltak a ballibék”

Egyik balfácán, másik egyenesen gané. 2010 előtt a pórnép nem szidta úgy a ballibet, mint mostanság a fideszt. Csak menj emberek közé. Személyes közvéleménykutató rendszerem rengeteg „énnemtudomkiszavazottezekre” megszólalást jelez. Olyan csahosok, akik nagy pofával fideszeztek nyilvánosan, most lapítanak, múltkor egy boltban majdnem megtéptek egy nőt, aki „kiállt”.

„1mást fogják mocskolni azért a néhány bizonytalan szavazóért, aki marad 2014 tavaszára.”

Az eddigi legnagyobb protest-szavazás lesz, ha csak egy rozsdás piszkavasat fel tud mutatni az ellenzék.

6.Lenin 2012.08.04. 21:22:07

@It’s the economy, stupid:

Azt eddig is értettem, hogy nincs pártod, elfogadott ideológiád, vagy titkolni szándékozol. Ez a része nem is érdekel, ez magánügy.
Én azt nem értem, mit is akarsz tulajdonképpen, és hogyan.

Gondolom természetesen úgy, ahogy Te képzeled, és ezt mindenkinek el kellene fogadnia, mint eddig. 1etlen jó megoldásként.

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 21:22:29

@dr. Bubó:
"török újposszttal nyomja a fidest... végülis bűnszervezet bűnrészese..."

Igen, hú de sűrű az élet, na megyek megnézem.

6.Lenin 2012.08.04. 21:27:43

@It’s the economy, stupid:

A politikának csak a mese része érdekel?

graycivil 2012.08.04. 21:35:38

@aszekelyek: Kezdesz verbálisan szétesni. :-)

It’s the economy, stupid 2012.08.04. 21:39:18

@6.Lenin:
"Én azt nem értem, mit is akarsz tulajdonképpen, és hogyan."

Ó, nagyon eccerű dolgokat. Legelsősorban az ország pofátlan kifosztásának megállítását. Mert az jelenleg kulminál. Normális gazdaságpolitikát. Ideológiai rizsa nélkül.

"Gondolom természetesen úgy, ahogy Te képzeled"

Úgy éljek, magadból indulsz ki...

"és ezt mindenkinek el kellene fogadnia, mint eddig. 1etlen jó megoldásként."

????? Eddig ki fogadta el amit én mondtam? Én még nem voltam se gazd miniszter (bár amennyivel jobban tudnám akár én is csinálni...), se miniszterelnök. Nehogy megfertőzzön a székely vírus...

6.Lenin 2012.08.04. 21:58:03

@It’s the economy, stupid:

Jók és gonoszak harcolnak a királykisasszony kegyeiért. a végén a jó győz, lakodalom, nászéjszaka , fele királyság + ilyenek.

"Normális gazdaságpolitikát. "

Amelyik 2008-ban is bukott?
A spanyol, olasz, görög, stb-re gondolsz?
Vagy amik nemsokára fognak bukni?

Amelyiket még keresik az egész világon?

Gondolom, ahol mindenki hepi.

Igen, ez nem azt jelenti, hogy a jelenlegit feltétlen és 1etlen jónak tartom, nehogy megint 1 bitesnek nézzél, mert nem írtam le konkrétan, én mit is gondolok.
Eddig nem is írtam, csak kérdeztem másokat.

szoja122 2012.08.05. 06:39:28

@It’s the economy, stupid: "Januártól nem, esetleg áprilistól, ha lenyúlja a jegybankot. Arra viszont durva uniós válasz jönne. Ezzel együtt magam is bizonyosra veszem, hogy megteszi. De nem a parasztnak fogja adni, hanem simicskának. A leszakadt rétegek helyzetén meg nem tud hirtelen akkorát javítani, ami elég legyen, annyi pénze a jegybanknak sincs."

A 10 ezer milliárd forintot meghaladó, 35 milliárd eurós biztonsági tartalék elég egy választási költségvetésre, de ha a Fidesz értelmisége, hagyja, az felfog érni egy hazaárulással.

Ilyen súlyosan még egyik kormány sem tett a gazdaságunk ellen.

Mert a gazdaság összeomolhat. A piac megtorolja, a CDS felár az egekben, a forint vészesen legyengül, az Unió rendkívül ellene lesz, de ezt Orbánt nem érdekli, ő szabadságharcot vív....

Csak az a kérdés, hogy ez az összeomlás kihathat e a választásokra, vagy a mézesmadzag elég lesz?

Jack Torrance 2012.08.05. 10:48:21

@inreallife: kezdjük még előbbről. A jelenlegi helyzetben értelmetlen a kérdés-sorozatod, hiszen semmi nem korlátoz abban, hogy elmenjek szavazni, ha aznap eszembe jut.

MI A NAGY BÜDÖS LÓFASZÉRT kell olyan intézkedést hozni, ami ezt megakadályozza???
Ha szerinted aki akar az így is fog, aki meg nem akar az edig sem szavazott, akkor mi is változna?
Ugye, hogy mégiscsak azért vezetik be, mert VALAMIT KORLÁTOZNI AKARNAK?
Ha így van, akkor miért is mondod, hogy nem korlátozás?
Ha viszont korlátozás, akkor ugye antidemokratikus irány?

Sajnos nekem nincs kedvem a képedbe röhögni, mint neked fordított esetben...

Jack Torrance 2012.08.05. 11:03:56

@Ad Dio: a várt haszon az, hogy pár ember nem fog tudni szavazni. Mert neked ez így tetszik. Tényleg nem értünk egyet.

Mariann19 2012.08.05. 14:57:42

A Fidesz túlhatalma birtokában mesterséges korlátokat kíván felállítani mindazok számára, akiknek pártpreferenciája nem a javukra szól.Nézzük meg a valóságot. A magyar szavazók jelentős része szellemileg meglehetősen leépült állapotban van.Közönye olyan nagy mértékű, hogy a változtatás nélküli szavazási rendszer gyakorlata alapján is kétséges a résztvétele, nemhogy egy fáradságos regisztrálási folyamatban is megmutassa magát. Ebből következően a szavazásban tudatosan részt vevőkre lehet számítani, akik a regisztráció gyötrelmeit is felvállalják.Nem nagyon valószínűek azok a hipotézisek, hogy a Fidesz által kiagyalt rendszer netán kontraproduktív is lehet a regisztráció keltette antipátia miatt. A Fidesz szavazó tábora nagyon is elkötelezett, megingathatatlan, ezekhez a szavazókhoz csupán a jól informált, szemlélődő, értékelő embercsoportot kell megcélozni.A Fidesz a regisztrációs és a szavazó kampányban is anyagi erőforrásai által tud olyan hatást elérni a média felületek, reklámos, országjárás által, hogy könnyedén eléri a hőn áhitott szándékot.
Terveit korlátozhatja az, hogy nincs mozgástere az igéretek terén az anyagi források hiánya miatt, melyet a jelenlegi gazdasági helyzetből prognosztizálni lehet.
A regissztrációs gyakorlat bevezetése kizárásos szándékot feltételez. Nem olyan régen még a családosok gyermekeinek szavazatait is realizálni kívánták a voksolás idején.Még nagyon cseppfolyósnak tűnik a rendszer végleges kialakítása, különösen az ellenzék egyre hangosabb fellépése és tiltakozása miatt.
megjegyezném, hogy a sokat emlegetett USA-ban az utolsó napon is lehet regisztrálni és szavazni, az erre való hivatkozásnál célszerű ezt is közölni.

Ad Dio 2012.08.05. 16:41:48

@Jack Torrance:

"a várt haszon az, hogy pár ember nem fog tudni szavazni. Mert neked ez így tetszik. Tényleg nem értünk egyet."

Nem én azt várom ettől a törvénytől, hogy a szavazók öntudatossága/felelősségtudata nőjön. Kérlek ne magyaráz bele a gondolataimba olyat ami nincs benne. Ideális az lenne ha a szavazók száma nem, csupán a felkészültségük és a hozzáállásuk változna pozitív irányban.

Mellesleg ki is volt aki 2-3 ízben kijelentette hogy elsőként az "olyan" embereket kellene eltiltani mint amilyen én vagyok? Olvass vissza "Jack Torrance" név alatt.

Jack Torrance 2012.08.06. 10:00:07

@Ad Dio:

1. Mitől lenne tudatosabb vagy felelősségteljesebb a szavazó a regisztrációtól? Gondolod, ha már elmegy regisztrálni majd elkezd utánanézni is a dolgoknak?

2. Azt azért sejted te is, hogy abban volt némi irónia :)

Ad Dio 2012.08.06. 13:05:26

@Jack Torrance:

1. Leírtam már többször a gondolatmenetemet. Ha még mindig nem érted, akkor azt hiszem csak személyesben juthatunk előbbre. Írj egy email, szánj rá egy napot, gyere el hozzánk, és eldiskurálhatunk a dolgokról.
2. Ha Te nem olvasol a sorok közt és így-úgy kiforgatod mások szavait, nem hiszem hogy meg kell lepődnöd ha más is megteszi Veled. Nem túl kellemes ugye?

Jack Torrance 2012.08.06. 13:27:56

@Ad Dio:
1. olvastam a gondolatmenetedet, értem is, csak logikai bukfenc van benne. Abból indultál ki, hogy aki tudatos és felelősségteljes, annak nem gond elmenni regisztrálni sem. Ebből 2 dolog következik:
- aki nem megy el regisztrálni, az nem tudatos és nem felelősségteljes (legalábbis nem időben) (egyetértünk)
- aki nem tudatos és nem felelősségteljes (legalábbis nem időben), az nem baj, ha nem szavazHAT (akkor sem, ha közben (2 hónap nagy idő!) esetleg már tájékozódott és döntött) (nem értünk egyet)

Sajnos visszafelé nem lesz igaz az állítás, tehát aki elmegy regisztrálni, az ettől nem lesz se tudatosabb, se felelősségteljesebb (tehát a cél nemes, ámde az eszköz hatástalan).
Ellenben a módszerrel kizárjuk azokat, akik bizonytalankodnak, hezitálnak, dacosak, félnek, vagy bármi, de aznap (a szavazás napján) pedig épp olyan hangulatban vannak, hogy elmennének. Sajnos a "kizárás" szó magában hordozza az antidemokratikus jelentéstartalmat, még ha mégoly nemes szándékok is vezérelnek is.

Beszéltél ezen kívül a csalókról, akiknek megveszik a szavazatát, ami ugye egyfelől törvénytelen, tehát büntethető volt eddig is, másfelől az új ötletek legfeljebb megdrágítják a szavazatvásárlást (ergo csak a Fidesz fog tudni ilyet csinálni), de nem zárják ki, tehát ismételten hatástalan.

Ha továbbra is azt gondolod, én értek félre valamit, akkor tényleg üljünk majd le egy fröccs mellett :)

2. Nem meglepő és nem kellemetlen :)

Ad Dio 2012.08.06. 13:49:00

@Jack Torrance:

Logikailag és tartalmilag is hibás az érvelésed.
Helyesen így hangzik.

Első döntési szitiáció:

- Elmenjek-e regisztrálni?

1. Ezt a kérdést mérlegelnem kell.
2. Ejtek az egész szavazósdira magasról. Nem foglalkozom a kérdéssel, nem érdekel.

1-es választás esetén.

a. Van preferált pártom.
b. Még nem döntöttem el hogy kire szavazok, de szavazni akarok.
c. Még nem döntöttem el hogy szavazok-e (majdnem biztostól a szinte kizárt, de minimális esélyt még adok nekiig).

Nem nehéz belátni, hogy mindhárom esetben a regisztráció a helyes döntés.

1a, 1b illetve 1c döntési út után következik a szavazás.
Elmenjek-e szavazni? Ha már ott vagyok, kire szavazzak?

A pártok és civil szervezetek feladata a kérdés ilyen szintű tisztázása.

Egyedül azok maradnak ki, akik ejtenek az egészre. Persze a pártok és civileg egyaránt dolgozhatnak ezen emberek motiválásán, ami mindenki közös érdeke. Minél több felelősségteljes szavazatunk van, annál demokratikusabb a döntés.

Egyébként pedig a döntési szituáció ugyanaz mint a a normális szavazás esetén volt, csak egy plusz lépést kell tenni.

A kizárás szó valóban antidemokratikus, de itt senki sem zár ki senkit. Olyan mintha azt mondanád, hogy akik nem töltenek ki egyetlen középiskolai jelentkezést sem, azokat kizárjuk a középfokú oktatásból. Lehet jól hangzik, de logikailag helytelen.

"2. Nem meglepő és nem kellemetlen :)"

Örülök. Esetleg jelezném finoman, hogy engem kicsit zavar ha félremagyarázol. Nem viszi előre a beszélgetést és folyamatos felesleges körökre kényszerít. Ha lehet ne tedd.

Jack Torrance 2012.08.06. 13:57:35

@Ad Dio: "Egyedül azok maradnak ki, akik ejtenek az egészre."

...abban a pillanatban, amikor regisztrálni kéne. Ezeket az embereket kizárod, pedig semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy 2 hónap alatt meggondolják magukat, tájékozódjanak, felelősségteljesen kezdjenek el gondolkodni. Ismét megkérdezem, őnekik miért is nem szabad választani?
És mire is jó mindez a korlátozás? Ha eddig nem volt, most mi haszna lesz?

Ha erre azt mondod, szűrőfeltétel, akkor megint azt mondom, valakiket ki akarsz zárni (szűrni), ami ugyebár antidemokratikus. Ha erre azt mondod, de hisz nem zár ki senkit, akkor ismét azt kérdezem, akkor mire is jó?

Attól, hogy felvázolod a döntések menetét, nem lesz igaz az érvelésed, hiszen nem ez az egyetlen lehetséges menet, és főleg nem az egyetlen lehetséges helyes menet. Kizárólag akkor érvényes, ha már bevezették a regisztrációt. Viszont nem indokolja meg, miért kéne bevezetni...

Vedd észre, nincs jó válaszod, ez az ötlet antidemokratikus és haszontalan.

Ad Dio 2012.08.06. 14:10:00

@Jack Torrance:

"...abban a pillanatban, amikor regisztrálni kéne."

Egyfelől a regisztráció nem pillanat hanem nagyon is hosszú időintervallum.
Másfelől meg semmi különbség nincs ezen pillanat meg a szavazás pillanata közt. Mi okból feltételeznénk hogy az eltelt idő alatt releváns új információkat tudna meg bárki. A kampányokból? Ne nevettess kérlek...

Aki akar szavazni fog akkor is ha bevezetik ezt a rendszert.

"Ha erre azt mondod, szűrőfeltétel, akkor megint azt mondom, valakiket ki akarsz zárni (szűrni), ami ugyebár antidemokratikus. Ha erre azt mondod, de hisz nem zár ki senkit, akkor ismét azt kérdezem, akkor mire is jó"

Ez szofisztika.

Tartalmi eltérés nélkül csupán stilisztikailag fogalmazom át a dolgot:

"A regisztrációs rendszer elősegíti hogy a szavazók öntudatosabban, a szavazás tényét jobban mérlegelve, a szavazati jogukkal felkelősebben élhessenek. Ezt azzal is kifejezésre juttatják, hogy elmennek regisztrálják magukat mint szavazók.

Nem mellesleg gondoltál már arra hogy ez a kampányokra milyen hatással lesz? Én azt hiszem joggal remélhetjük hogy a leggyomorforgatóbb hazudozásmaraton a végén elmaradhat vagy legalábbis csökkenhet, hiszen a pillanatnyi érvekkel mozgatható "mocsár"-ért * már nem kell hadakozni. Ez szerintem szintén nem kis hozadék.

*=politológiai és nem erkölcsi értelemben.

Ad Dio 2012.08.06. 14:16:17

@Jack Torrance:

"Attól, hogy felvázolod a döntések menetét, nem lesz igaz az érvelésed, hiszen nem ez az egyetlen lehetséges menet, és főleg nem az egyetlen lehetséges helyes menet."

Eddig az volt, hogy a pártok (főleg a két nagy), egymást túlkiabálva nyomult a "mocsár"-ért. A kampányuk semmi másról nem szólt, mint szín tiszta poplista hazudozásról. Ez a kampány végére rendre hányinger szintre aljasult. Kilóra vették a szavazókat ígéretekkel, legrosszabb esetben konkrét juttatásokkal. Ehhez kellettek mindenféle törvénytelen szavazói listák/kiépített hálózatok effélék.

"Kizárólag akkor érvényes, ha már bevezették a regisztrációt. Viszont nem indokolja meg, miért kéne bevezetni..."

Ezek az imént vázolt jelenségek a regisztrációs rendszerben mérséklődnének.

"Vedd észre, nincs jó válaszod, ez az ötlet antidemokratikus és haszontalan. "

Te vedd észre kérlek, hogy nincs tartható ellenérved, és attól mert sokat mondod hogy antidemokratikus, attól még nem lesz azzá.

Jack Torrance 2012.08.06. 14:18:53

@Ad Dio: " Mi okból feltételeznénk hogy az eltelt idő alatt releváns új információkat tudna meg bárki"

Mi okból feltételezzük, hogy nem?

"Másfelől meg semmi különbség nincs ezen pillanat meg a szavazás pillanata közt"

Akkor minek kettébontani? A legtöbb embernek, még ha nem is nagyon megerőltető, egy fölösleges herce-hurca lesz, ráadásul pénzbe kerül.

"A regisztrációs rendszer elősegíti hogy a szavazók öntudatosabban, a szavazás tényét jobban mérlegelve, a szavazati jogukkal felkelősebben élhessenek. Ezt azzal is kifejezésre juttatják, hogy elmennek regisztrálják magukat mint szavazók."

Ezt a csodálatos kifejezést mi is igazolja? Mitől lennék felelősebb csak attól, hogy kétszer kell elkoslatnom valahová? És még mindig él a kérdés, miért is lenne ez fontos? Szavazzon mindenki aki akar, felelősen vagy sem, hiszen alanyi joga.

Kampány meg ugyanúgy lesz és ugyanolyan, csak kétszer... Hiszen te is azt mondtad, az is regisztrál(jon), aki még nem tudja, kit fog választani. Ők lesznek az új "mocsár"

Jack Torrance 2012.08.06. 14:22:24

@Ad Dio: "Ezek az imént vázolt jelenségek a regisztrációs rendszerben mérséklődnének."

azért, mert a választók egy részét kizárod (persze, kizárják magukat, de ugye csak azért, mert te hozol egy ilyen szabályt, amivel megtehetik) a választás lehetőségéből.

Mindezt nem azért, mert a választókkal van baj, hanem mert a pártok olyanok amilyenek. Nem gondolod, hogy rossz felé célzol???

Ad Dio 2012.08.06. 14:32:47

@Jack Torrance:

Szerintem idáig juthatunk neten keresztül. Olyan kérdéseket feszegetsz újra-meg-újra amikre elmondtam a véleményemet.

Értem az ellenérveidet, mérlegeltem őket. Adtál talán még új nézőpontot is. Egyelőre azonban mindent egybevetve is úgy vélem, sokkal több a várható haszon mint a vélelmezett veszteség.

"Hiszen te is azt mondtad, az is regisztrál(jon), aki még nem tudja, kit fog választani. Ők lesznek az új "mocsár" "

Nyilván nem, mivel a politika is csak befektetés-haszon alapon működik. Ez a "mocsár" sokkal kevesebb lesz mint az első esetben (ahol egy ismeretlen, vélelmezett tömeg áll a ködben - akiknek persze csak egy töredéke megy majd el szavazni) . Pár ember meggyőzésére nem fognak a pártok óriási pénzeket rálapátolni.

A kampányok éle elsőképp arra fog irányulni, hogy menjenek el az emberek regisztrálni, regsiztráció után meg inkább a szavazói kedv fenntartása lesz a cél. Ez pedig mivel a regsiztráltakról joggal feltételezhető a felelősségtudat minimuma, nem holmi hazugságparádé lesz, hanem legalább nyomokban elmékeztethet majd releváns információközlésre.

Jack Torrance 2012.08.06. 14:34:35

@Ad Dio: ok, feladom, nagyon más dolgokat tartunk fontosnak

Ad Dio 2012.08.06. 14:36:10

@Jack Torrance: "

"azért, mert a választók egy részét kizárod (persze, kizárják magukat, de ugye csak azért, mert te hozol egy ilyen szabályt, amivel megtehetik) a választás lehetőségéből."

Ne én hozom, hanem a parlament, akiket demokratikus úton választott meg egy többség. Én legfeljebb egyetértek ezzel a döntéssel.

"Mindezt nem azért, mert a választókkal van baj, hanem mert a pártok olyanok amilyenek. Nem gondolod, hogy rossz felé célzol??? "

Nem. A pártok azért folytatnak olyan kampányt amilyet, mert a célcsoport így-vagy-úgy viselkedik. Nincs baj senkivel szerintem. De a rendszer jobban működik, ha azok akiket nem érdekel nincsenek erőnek erejével bevonva.

Ad Dio 2012.08.06. 14:38:54

@Jack Torrance:

"ok, feladom, nagyon más dolgokat tartunk fontosnak"

Nem hinném. Ahogy a szavaidból kiveszem, Neked is nagyon fontos a demokrácia. Csak amíg Te elvi alapokról közelítesz, én inkább gyakorlati. Szerintem több dologban értünk egyet mint amiben nem.

Jack Torrance 2012.08.06. 14:43:49

@Ad Dio: " amíg Te elvi alapokról közelítesz, én inkább gyakorlati."

Szerintem bizonyos alapelveket nem szabad gyakorlati oldalról megközelíteni. Pontosan ezért hívják őket elveknek. És a gyakorlati oldalról közelítés szép lassan eltorzítja őket, és még csak észre sem vesszük. Pl. hasznosnak tűnő dolgok miatt alapjogokat vehetünk el. És egy idő után nincs megállás, hisz ha már mérlegelni kell (mennyi alapjogot mennyi haszonért) akkor már rég rossz, akkor minden csak azon múlik, épp ki mérlegel.

Ad Dio 2012.08.06. 14:54:24

@Jack Torrance:

Ebben speciel tökéletesen egyetrétünk. Nem lehet sem kizárólag elméleti sem kizárólag gyakorlati oldalról kezelni a kérdéseket. Ezért fogalmaztam úgy hogy "inkább".

"Pl. hasznosnak tűnő dolgok miatt alapjogokat vehetünk el."

Ebben is egyetértünk. Nem is veti el senki. Ha a kormány cenzushoz, bőrszínhez, minimum ostorcsapás/sec vagy matyóhimző-sebességhez akarná kötni a szavazást, akkor egymás mellett állnánk az utcán (ha eljönnél).

Ez nem az a kategória.

aszekelyek 2012.08.06. 15:23:48

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: Minden kedves rajiongómnak kívánom , hogy éljen a mai minimálbérből..., aki kifogásolja a célt , hogy azt bizony emelni kell. Aztán megkérdezem , hogy kell-e a nagyon szegényeklrdekeit is védenie , az kormány dolga-e , hogy a szegények érdekeit IS képviselje. Ahol van hatásköre , ott tegyen is meg mindent azért , hogy aki rászorul , annak ellenére , hogy teljes állásban dolgozik , azt segítse.

aszekelyek 2012.08.06. 15:48:20

@félázsiai 2llkedő: Amilyenbe akar.. Oda szoktak menni vadidegen országokb megvédeni a demokráciát , azzal , hogy fegyverrel beavatkoznak. Ahogy ch. gati is megemlítette ezt, mint alternatívát, ha más galádsággal nem menne a választáson. Nem én nem a z elhülítő tévékből tájékozódom. Nem a vacsoracsatát nézem. Néztem viszont tegnap a tis tiszaeszlári vérvád szerzőjével és Köves Slomóval és még egy úrral hvas beszélgetését, annak ismétlését. Nagyon érdekes volt, ahogyan kifejtették, hogyan használta fel azt a politikai akkor is, hogy így a zsidók, meg úgy a zsidók és milyen érdekek is mozgatták azokat valójában , akik akkoriban ebből média ügyet csináltak. Nem gondolom , hogy manapság nem történne ugyanaz erről az ügyről megint dumálva. és azt sem , hogy nem élnek vissza a világon mindennel , akik ahhoz eléggé elvetemültek. Hasznos hülyék felhasználását is beleértve. Semmi nem zárja ki , hogy azok a bizonyos érdekkörök mozgatják a jobbik politikáját , akik az 55-ök levelezését is bonyolítják a magyar kormánnyal , a jobbikról...
Csak egy sajátos módszer , ami nem is olyan unorthodox , ha valaki ismeri a történelmet. -a Dimitrov per pl

aszekelyek 2012.08.06. 16:05:25

@jjulie: az nem abban a nyóc évben volt vén fütty, hanem 2001-től. magam is láttam, amit a bolt jegybankelnök úr mondott erről, s urányi... :) Azért 2002 és 2010 között , abban a nyúc évben nem ő volt kormányon. Ami 2001-ben egy picurka és kezelhető növekedés volt, azt sikerült feltornázniuk a nyócévig brutákodóknak, arra a 80 %-ra. Deroválgassál csak nyugodtamn, attól ez még yíg tötént. eshetett volna úgy is, hogy az éppen csökkenőbe váltott volna át, ha mondjuk a megyó és ferink-bajnai kormányok úgy kormányoztak volna. Bizony, De nem úgy kormányoztak. Nem volt szükségszerű, abbaól és elkerülhetetlen sem, hogy a kezdeti, kis mértékű 2001-ben kezdődő emelkedés abban az irányban folytatódjon. HA mondjuk kézben tartották volna a pénzügyeket. No de , ahogy ferink igazságbeszédében elmondta , majd beledöglött , hogy úgy kellett tennie , mintha kormányozna. Miért kellett úgy tennie , azt még az igazságbeszédben sem tárta fel.... sajnos. Így nem tudtuk meg tőle azt sem , hogy mi volt az oka annak a bedobott gyeplőnek, ami vitte az államháztartási hiányt is, meg az államadósságot is, vágtatva a növekedő irányba. Miér nem tudta azt visszadobni vagy miért nem akarta? ezekre sosem kaptunk választ. Ez a deriválós lejárt lemezed már "fideszgyíkfingot " se ér, vén fütty .::::)

Beszélj a lényegről ! Az állítólag Orbánénál sokkal jobb kormányzás , hogy nem tudott erre féket rakni? Ne 2008-nál kezdd , hanem 2002 nél. 2008-ra már elment a hajó....

aszekelyek 2012.08.06. 16:27:34

@inreallife: no akkor szépen feltalálta a jobbik a szakrális világot... csak az abaj, hogy a szülők közben évtizedekig tömték a pénzt idegenek zsebébe, mert muszákvolt, kötelező.... és ezt sem a gyerekeikre fordíthaták..., mint azelőtt, amikor nem lézetztek nyugdíj biztosítók, akik szépen el is tüntették a pénzt, kitolatják a nyugdíj korhatárt, hogy minél kevesebb befizetőnek kelljen egyáltalán fizetniük. Jó nagy svindli.... Bevezetni könnyű bolt, hogy fizess és lesz majd nyugdíjad. Most meg odanyomják a gyerekeknek, hogy azok fizessék a szülők eltartását. Hova is lett negyven évi befizetés? ha jól sejtem, kb 60 évnyi befizetést nyeltek el a nyugdíjbiztosítók... Rajtuk meg senki nem is követelheti a pénzét. No és mire is fordították azt a pénzt ? kivizsgálta valaki? Nem. Nyilván azért tették kötelezővé, hogy lehessen elvenni azoktól is, akik másképpen gondoskodtak volna öreg napjaikról, ha azt nem kényszerítik rájuk, amit tettek. egyáltalán nem jó rendszer, ami ma van a világon nyugdíjbiztosítás címén. Akik kezelik és ahogyan azt a pénzt , svindlerek és nem megbízhatóak. Nem találod , hogy érdekes , milyen sok évszázadig elvolt az emberiség nyugdíjbiztosítók nélkül ? Egyáltalán nem volt rá szükség évezredeken át. Ahogyan manapság zajlik , arra továbbra sem volt szükség. az is inkább a tőke viselkedésének következményei hatására kellett , hogy létre jöjjön. utcára lökhette az általa elhasznált munkaerőt... , minden felelősség alól mentesen. enélkül nem lenne rá semmi szükség....

aszekelyek 2012.08.06. 16:59:41

@Mariann19: ez bizony legalább olyan fáradságos , a regisztráció, mint a szülőnek óvodába vinni a gyerekét, ha már otthon nem tud semmit megtanulni, amire pedig nagy szüksége lesz az életében. Vagy két fordulón részt venni , aki akar. A magyar lakosság semmivel sem rosszabb állapotban fog választani , mint ezelőtt. csak kissé több infomációja van , mint amikor az orránál fogva vezették rendszerváltáskor , akik azt dumálták be nekik , hogy azt egyes egyedül ők érték el.... Pedig csak a közvagyont érték ők el de a legnagyobb mértékben. Akkor adtak nekik egy Virág elvtárs módra készített választási törvényt is. - "erről nem nyitok vitát "- típusút. Örökre vagy mi a szösz.... ? Körülöttünk lévő országokban bizony változtatják is... pld minap döntöttek róla, hogy közvetlen közt.elnök választás lesz egy volt szoci országban északi irányban tőlünk... Csak itt kéne még tovább csücsülnünk -azok szerint , akinek csak az felelt meg - azon , amit a múlt század végén összedobtak ott nagy sebbel , lobbal..... és hamisnak bizonyult ígérettel , hogy később majd felülvizsgálják, ez csak ideiglenes. Pont, mint a trianoni hitegetésekor a magyaroknak.... Láttam tegnap egy révai beszédet, rákosi mátyás köréből való révaitől , nagyon érdekes volt , amiben megütötte a fülemet , hogy azt mionrta blabla, rákosi mátyással az élen előre a "végső győzelem "felé.. Amiről úgy tudtam , hogy a fasisztanácikok hitleri lózungja volt... Erre az mkp egyik vezéralakja a Hősök terén állított tribünön harsogta bele a szerencsétlen magyarok fülébe a végső győzelemről ezt... Gondolom , az ezen a rigmuson szocializálódottak fejében van az úgy , hogy ők végső győzelmet arattak , persze '89 -ben is és azon semmit nem változtathat senki , ha megkapta a számukra elképzelhetetlen 2/3-ot is hozzá.

Ez bugyog fel itt is , másutt is , ahol támadják az alkotmányt , a választási törvény változtatását... mindent , ami azon a fincsin változtat , amit ők maguknak berendeztek. Érdekes még , hogy mind a náci Németország öldöklése , mind a szovjet únió öldöklése baloldalinak magukat mondók által volt elkövetve.

Beleértve a magyarországi véreskezűeket is , az mkp-t , mely a szovjet ú. kézi vezérlésével működött , mint az mára már nyilvános. Tehát a baloldal és viselt dolgaik.... Meg akik pénzelték őket...

elgondolkodtató, hogy azok veretik Orbán támogatóit , akik a véreskezűekkel a mai napig egy fedél alatt , a legteljesebb egyetértésben és az ő felelősségük elkenésével élnek. Meg a sajátjukéval.

Mariann19 2012.08.06. 18:39:05

@aszekelyek: A kommentem, amire reagáltál, a választások várható résztvételének korlátozásáról szóltak, valamint a Fidesz esélyeiről. Az ellenzék esélyeibe nem mentem bele, mert amíg ilyen szétesett állapotban leledzenek, addig saját maguk korlátozzák a lehetőségeiket.
Válaszodból úgy tűnik, a múlt hibái igencsak rossz hatással voltak a lelkivilágodra, amit sokszor be kell látni.Azonban magunkban nem a múlt bűneire kell alapoznunk az álláspontunkat ja a jövőnkről van szó, hanem szigorú szelekcióval célszerű a prioritásokat megfogalmazni.A választási törvény kialakítását is. A demokrácia elveinek érvényesülése a minél több szavazó jelenlétét jelenti.Ez magában hordozza a több párt parlamenti bejutását, ezáltal az állampolgárok érdekérvényesítési lehetőségei is növekednek.Tudom, hogy gyakran felmerül a kérdés, hogy az alulinformált, politikailag tájékozatlan emberek helyes-e, hogy döntenek, mikor döntésük tárgyával nincsenek tisztában. E kérdésben magam is bizonytalan vagyok, mentségemre szóljon, hogy a nemzetközi szavazási gyakorlat sem szelektál ilyen alapon.

2llkedő 2012.08.06. 18:57:08

@aszekelyek:
Nem igazán tudlak követni!

Te: "Szólj amerikaiéknak, hogy ne dumáljanak bele a magyar belügyekbe. !"

Én: "Milyen belügybe szól bele ámerika?"

Te: "Amilyenbe akar.. Oda szoktak menni vadidegen országokb megvédeni a demokráciát , azzal , hogy fegyverrel beavatkoznak."

Valamiről lemaradtam?

dbeata 2012.08.09. 06:22:56

@aszekelyek: Aham persze... Más farkával verni a csalánt, az megy nektek, meg a melldöngetés...
Az adójóváírást is pusztán a szegények megsegítésére vezettétek ki... Szociális érzékenység a javából...

dbeata 2012.08.09. 06:30:41

@aszekelyek: Komolyan mondom, kártékony jószág vagy te. Hiszed is ezeket a demagógiákat, vagy csak jól színészkedsz, nem tudom eldönteni.

Ad Dio 2012.08.13. 23:50:37

@Jack Torrance:

Köszönöm a cikket. Átolvastam 2x. Sok új adatot vagy érvet azonban nem találtam benne. Az egyetlen új adat az1%/hét. De ennek sem találok nyomát a neten máshol. Esetleg tudsz nekem küldeni linket arra is? Nem igazán találok a linealitásra plauzibilis magyarázatot.

De azt gondolom nem ártana ha nem telne el sok idő a regisztrációs időszak vége és a szavazás között. Minél rövidebb a hazugságmaraton annál jobb.

Ad Dio 2012.08.13. 23:54:36

Amúgy épp a minap a Vincent blogon kifejtettem az álláspontomat. Kerekedett is belőle egy - szerintem - jó hangulatú és termékeny vita. A blog gazdája nem értett velem egyet. Előbb letahózott (a tolerancia jegyében), majd kitiltott (a liberalizmus jegyében) :-).

Szóval én kérek elnézést ha bárkit megbánt a véleményem.

Jack Torrance 2012.08.14. 12:39:12

@Ad Dio: nem néztem utána az adatoknak, a cikket sem én írtam, így sajnos nincs más linkem.

"nem ártana ha nem telne el sok idő a regisztrációs időszak vége és a szavazás között. Minél rövidebb a hazugságmaraton annál jobb"

mondjuk 0 nap :)

Ad Dio 2012.08.14. 15:53:23

@Jack Torrance:

Sztem 14-25 nap jó, és a regsiztrációs periódus meg legyen hosszú, minimum 30 nap.

Ad Dio 2012.08.15. 14:40:06

@Jack Torrance:

Ez a cikk számomra erősen torz. Egy részével egyetértek uyan, de a kulcs pontokon szerintem egyszerűen nem a vaslóságot veszi alapul a konzekvencia levonásában.

Ráadásul az eddig kiszivárogtatott információkból rendre a legrosszabbakat válogatta össze.

Egy ilyen elemző cikkhez kéne tudni a részleteket is. Pontosan.

Jack Torrance 2012.08.15. 15:01:31

@Ad Dio: a lényeg csak annyi, hogy messze nincs egyetértés a várható hatásokban, simán elérheti pont az ellenkezőjét is, mint amit te szeretnél.
Te pedig az érvelésedben rendre a legjobbakat válogattad, tehát ha átlagolunk, akkor egy közepesen rossz eredmény jön ki, ami ráadásul amúgy is necces (jogilag, demokráciailag...)

Ad Dio 2012.08.15. 18:07:25

Szerintem ezt az egésze nagy vonalakban körbejártuk. Sokat hozzátenni nemigen lehet.
Várjuk meg hogy lesz-e ebből törvény és ha igen, mik lesznek a részletek.

Ad Dio 2012.08.16. 15:30:32

@Jack Torrance:

Tudsz-e egyevezős ladikot hajtani?

Én igen. Gyermekkorom jelentékeny részér ilyen alkalmatosságokban töltöttem különféle vadvizeken. Szép volt, de most ez mindegy. Az ilyen alkalmatosságok evezésnél, hamar fel lehet figyelni egy jelenségre: ha csak egyik oldalon húzol, a csónak nem csak előre megy, hanem fordul is. Hosszú távon meg csak pörögni fog.

Hogy jön ez ide? Hát úgy, hogy ha tájékozódni akarsz valamiről, próbáld meg MINDKÉT oldal érveit kikutatni. Ez most két balos cikk volt. Ok. Ez a véleményük. Az elmúlt napok média össztüze után nem is lep meg ha a HVG is lehoz valamit. Viszont ha csak ezekre támaszkodunk, pörögni fog a hajó. Ugyanazok az "érvek" mantrázódnak. A másik oldal érvei természetesen teljesen hiányoznak, vagy abszolút megkérdőjelezhető összefüggésekbe kerülnek. Ebben sem találtam új/jobban bemutatott érvet. A mennyiség meg itt nem fog sosem átcsapni minőségbe.

NB: a Fricz-féle cikk is eléggé szánalmas.

Jack Torrance 2012.08.16. 15:51:01

@Ad Dio: Ladikot is, meg rendszeresen túrakenuzok. Elárulom, tökéletesen lehet egyoldalt evezni, a hajó nem kezd forogni, nyílegyenesen megy :) (a témában lásd Matula bácsi tanításait, de én is szívesen megtanítalak egyszer kormányozni)

Ezzel együtt igyekszem tájékozódni minden oldalról. Olvastam például Fritz írását, meg a válaszát a kritikára. Sajnos bármily kedves írás is, érveket azokat nem tartalmaz, tényleg mindkettő szánalmas. Mint ahogy Orbán maga sem mondott egy érvet sem, a kormány sem, a Fidesz sem. Igazából te vagy az egyetlen, aki megpróbál valami értelmet találni mögé, már a jól ismert "ez a Fidesznek kedvez"-en kívül.

www.origo.hu/itthon/20120816-a-kozigazgatasi-miniszterium-szakertoi-a-valasztasi-regisztraciorol.html

Ebben a cikkben meg pont arról írnak, hogy a KIM maga sem tud sok mindent mondani erről, ők aggódnak. Pedig ők nem annyira baloldaliak.

Ad Dio 2012.08.16. 16:07:58

@Jack Torrance:

Nem akartam mélyebben belemenni a ladikos témába, de ha szakértő vagy, akkor: ha egy oldalon húzol, akkor feszítesz. Hogy a példánknál maradjunk: ERŐSEN kritikus vagy az egyoldalú sajtóval szemben.

Ad Dio 2012.08.16. 16:21:00

@Jack Torrance:

A kormánykommunikáció itt is - mint olyan sok más helyen - kupac trágyát sem ér.

A magam meglátása szerint a Fidesz-kormány egy csomó egyébként jó irányba megtett lépését lenullázza a dilettáns kommunikációja miatt. Érvényes ez országon belül és kívül. Arrogancia, mesterkéltség, lenézés, erőből kommunikálás, átlátszó kettősbeszédek vagy, mint itt is, semmi. Nesztek. Itt van. Jó lesz.

Hogy a ladik másik oldalára is húzzak egyet, azt azért hozzá kell tenni, hogy a vadászok-nyulak örök igazsága ide is érvényes: könnyebb lőni mint félreugrani. Aki érvel, abba belekötnek . Kicsiben és nagyban is.

Ez persze nem mentesíti azokat akiket a többségi felhatalmazás alapján felelősség terhel a tájékoztatásban is. Legfeljebb érthetőbb a mulasztásuk: ha elmondjuk az érveinket akkor is szétszednek. Ha nem, akkor is.

Jack Torrance 2012.08.16. 16:24:14

@Ad Dio: szerintem nincsenek érveik. A jól ismerten kívül.

Mint ahogy a többi dologban is azért csapnivaló a kommunikációjuk, mert a valódi okokat nem mondhatják el ("lopni, csalni, lenyúlni akarunk..."), más érvek meg nem léteznek...

Ad Dio 2012.08.16. 16:33:11

@Jack Torrance:

"Igazából te vagy az egyetlen, aki megpróbál valami értelmet találni mögé, már a jól ismert "ez a Fidesznek kedvez"-en kívül"

Én nem valami mögé gyártok ideológiát. Nem vagyok Fidesz-hívő. Egy liberális-konzervatív értékrendű ember vagyok, aki 2010-ben rájuk szavazott. Ennyi. Nekem személy szerint az a véleményem hogy a demokráciánk meglehetősen alulfejlett. És nem intézményi szinten, hanem az állampolgárok szintjén. A jog-kötelesség szétválaszthatatlan kettősből max a jogig jut el. Vagy addig se. Nem csoda: 22 év alatt ennyi sikerült. Az is szép eredmény ami van, de kevés.

A Fidesz egyébként meg fog bukni. Ha nem 2014-ben, akkor a következő választáson. Ugyanis így működik a demokrácia. Nem érdekel hogy mi a jó egy-egy pártnak. Engem az mozgat hogy Magyarországnak mi a jó - természetesen ennek megállapítására csak a saját korlátozott képességeimet vehetem alapul.

Jack Torrance 2012.08.16. 16:36:33

@Ad Dio: ezt nem rossz értelemben mondtam ám. Nem úgy értettem, hogy ideológiát gyártasz mögé, hanem hogy megpróbálsz keresni valamit, amit hasznosnak találsz.

A többiben egyetértek.

Ad Dio 2012.08.16. 16:37:51

@Jack Torrance:

Az ellenzéki sajtó nagyon leegyszerűsíti a helyzetet - oda ahol Te is látni véled a dolgot. Ennyire nem fekete az ördög. A lopás/korrupció nem ölt nagyobb méreteket mint eddig bármikor.

A sajtóhoz egyébként a liberális baloldal jobban ért. Mondhatni ez az ő műfajuk. És ez így van rendjén.

Ad Dio 2012.08.16. 16:49:12

@Jack Torrance:

Egy regényben olvastam még régen (nem jön elő hogy hol), hogy az elképzelt demokráciájukban a választójogot akkor kapták meg az állampolgárok, ha letöltötték az állampolgári szolgálatukat. Ez valamiféle katonai vagy polgári szolgálat volt a regényben Ködösen van meg az egész, nem volt nagy durranás a könyv. De azóta sokat gondolok rá, hogy ugyan a leírt módszer ágyúval a verébre, megvalósíthatatlan utópia, azért egy kis gesztusértékű tett mégsem volna felesleges. Kár hogy ennyire átjárta a jelen helyzetet a pártpolitika.

Van ebben a mostani adok-kapokban még valami amit nem értek: az ellenzék attól fél hogy ha az állampolgári felelősségtudat legalsó szintjén levő "választókat" elveszítik, akkor EZEN fognak elbukni. Hogyan? Ha azokat akiket ez az egész választósdi hidegen hagy, de egy jól irányzott 14.havi fizu, minimálbér és/vagy szociális segélyek növelésének belengetésével beizzíthatóak egy napra, elveszítik, akkor semmi esélyük? Ennyire alulértékelik a saját szavazóikat?

Jack Torrance 2012.08.16. 17:02:27

@Ad Dio: nem ettől félnek. A Kubatov listától félnek, attól, hogy a Fidesz név szerint nyilvántartja a szavazókat, valamint sokkal több pénze és eszköze van (ne feledkezz meg a közmédiáról, a sajtóról és a hirdetési cégekről sem) és ezért sokkal jobban tudja mozgósítani őket.

Meg a választási csalástól is félhetnek, meg a manipulációtól, hisz a kormánynak (azaz a Fidesznek) ott lesz a kezében a regisztráltak listája, és semmi garancia, hogy ezt az ellenzék is megkapná.

Szóval erősen lejt a pálya...

Ad Dio 2012.08.16. 17:23:29

@Jack Torrance:

"Kubatov" listája az MSZP-nek is van. A kopogtatócédula-rendszer alapján bármelyik párt készíthet ilyen-olyan listákat. Ez nem újdonság. Max a hazai pártok valahol a 2002-es választások környékén fedezték fel ennek a hasznosságát.

A közmédiát az MSZP sem berzenkedett felhasználni és lám-lám. Engem inkább a kereskedelmi csatornák aggasztanak. Az ellenzéki médiát ugyanis mindig azok az "oligarhák" tartják fent akik profitálni szeretnének a hatalomra segített párból. Ez így működik. Az hogy jelenleg egyik bukik be a másik után, egyértelműen azt jelenti, hogy a gazdasági potentátok nem hisznek a jelenlegi ellenzékben, annak lehetséges győzelmében. Nem tartják jó befektetésnek támogatni a médiájukat.

Ez egybecseng azzal a saját nézőpontomból tett megfigyeléssel, hogy a jelenlegi ellenzék impotens, nem kínál alternatívát.

És ez NAGYON ROSSZ. Ha valami, akkor EZ AZ ami a demokráciára nézve ártalmas.

Nem akarok mélyen belemenni, de azt gondolom ma már balon is egyre többen vallják azt hogy a 2006-os választási győzelem nagy hibavolt. Óriási ára van az akkori hazugságmaratonnak.

Hogy a másik oldalon is húzzak: nem tartom lehetetlennek hogy pár év múlva sokan fogják azt vallani, hogy nagy kár hogy így túlnyerte magát a Fidesz 2010-ben.

Ad Dio 2012.08.16. 17:27:41

@Jack Torrance:

"Meg a választási csalástól is félhetnek, meg a manipulációtól, hisz a kormánynak (azaz a Fidesznek) ott lesz a kezében a regisztráltak listája, és semmi garancia, hogy ezt az ellenzék is megkapná. "

Az adatokat minden bizonnyal az Országos Választási Bizottság fogja kezelni.

Ha meg is kapja egy párt, mit kezd vele?

Jack Torrance 2012.08.16. 17:27:44

@Ad Dio: "a jelenlegi ellenzék impotens, nem kínál alternatívát."

Ebben messzemenően egyetértünk.

Jack Torrance 2012.08.16. 17:32:10

@Ad Dio: célzott manipulációtól kezdve bármit. nem vagyok jártas efféle ügyekben.
vagy mondjuk manipulálja a listát, engem mondjuk elfelejt...

Ad Dio 2012.08.16. 17:35:31

Sokat agyalok azon hogy ki és hogyan tudna ebből a körből kitörni. Hogy honnan jöhetne az "új hang"?

Az MSZP-ben nincs semmi erő. Vén fogatlan harcosok ragaszkodnak a pozíciójukhoz körömszakadtig. Pár éve kinyírták a saját fiataljaikat, nincs new generation. Egy bábfigurát tartanak az élen. Abszolut nem vonzó mint politikai karrier.

A DK ott van ahol Gyurcsány Ferenccel lenni kell.

Egyedül az LMP-4K-Milla (Haza és haladás?) marad némi reményre. Vezéralaknak meg Bajnai.

De ebből is csak egy időnként felsejlő fantomot látunk.

Ad Dio 2012.08.16. 17:44:47

@Jack Torrance:

Biztosan fel lehet használni ilyen listákat rosszul is. Magyarország sajnos nem épp az adatkezelés olimpiai bajnoka :). De szerintem aminek "értelme" van, az a jelenlegi listák alapján is működött (ismerősi körben volt akit a munkahelyén (közalkalmazott) próbált a főnöke befolyásolni, rokont felhívták szavazás előtt, pedig nem párttag stb.).

Engem mondjuk nem molesztáltak még, de remélem megpróbálják majd egyszer. Igazán érdekfeszítő beszélgetés lesz :).
süti beállítások módosítása