Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
10:10

Kinek az érdeke, kinek az érdeke? – emlékszem régi televíziós beszélgetéseinkre Fricz Tamással a 2002-es választási kampány idejéről, amikor kollégám a felmerülő újabb és újabb ügyek kapcsán rendre erre a szempontra hívta fel a figyelmet. Igaza volt? Persze. A politikát jelentős részben érdekek mozgatják, aki ezeket nem veszi figyelembe, keveset ért meg belőle. De tényleg mindig tudjuk, hogy az egyes szereplőknek mi is az érdekük? S nem lehet, hogy néha a kis érdekek és a nagy érdekek összeütköznek egymással?

 499foto.jpg

Itt van ez a bajai história. Választási csalás emlegetése, szavazók szállítása, a jelöltek megfigyelése, szánalmas kamuvideó készítése. Kinek az érdeke mindez? Korábban úgy tűnt, különösen a választás megismétlését elrendelő bírósági döntés után, hogy a kormányoldalnak lesz ártalmas ez a kutyakomédia, mert az ellenzéknek papírja lett  a Fidesz választási manipulációjáról. Mára fordult a kocka: a mobilkamerás paródia a baloldali ellenzék forró krumplijának látszik, amellyel a Fidesz kapott egy nagy segítséget ahhoz, hogy a jövőben minden támadást ide kössön és ezzel hiteltelenítsen.

Ha ebben a dimenzióban mozgunk, és a politikai érdekek alapján kívánjuk értelmezni az eseményeket, a politikai elemzésnek ma már nem is naponta, de olykor szinte óránként kellene győztest hirdetnie. Múlt hét végén ebben az ügyben még a baloldali ellenzék triumfált, a bejegyzés megírásának pillanatában viszont már egyértelműen a kormányoldalnak áll a zászló, aztán majd jön egy újabb fordulat, vagy egy másik ügy, egy másik pálya, ahol ismét felsorakoznak a kormánypárti és az ellenzéki versenyzők, s megint születik majd számtalan publicisztika, értelmezés, elemzés arról, hogy kinek volt ez az egész az érdeke, s hogy ki nyert és ki veszített.

Bevallom, régebben nagyobb lelkesedéssel követtem ezeket a napi csatákat, ma már nem csupán írni nehezebb róluk, de olykor olvasni is. A politika persze ilyen: a napi küzdelmeket is meg kell vívni, hiszen ezekből rajzolódik ki valami, ami végül a választó fejében politikai cselekvéssé alakul át: támogató vagy protest szavazattá, esetleg lemondó legyintéssé. A politikának minden nap meg kell próbálnia megerősíteni, vagy megkérdőjelezni ezeket a döntéseket, innen nézve tehát ezek az ügyek és az ezekhez kapcsolt megszólalások egyáltalán nem lényegtelenek.

Ugyanakkor van egy nagyobb perspektíva (még mindig ugyanezen haszonmaximalizáló, politikai érdektől vezérelt logikán belül!), amelyről sem a politikának, sem az elemzésnek nem érdemes megfeledkeznie. Ez a játék most éppen arról szól, hogy ki nyeri meg a 2014-es választást. A dolog logikájából fakadóan keveset tudunk még arról, hogy mi fog dönteni, de egy erős hipotézisünk azért lehet. A mostani felmérések alapján (röviden: (1) jelentős kormánypárti többség a pártválasztókon belül, (2) nagyon sok potenciális választó preferenciája ismeretlen, (3) az összes megkérdezett között többen szeretnének kormányváltást, mint a kormány maradását) gyaníthatjuk, hogy az alacsonyabb részvétel inkább a kormányoldalnak, a magasabb inkább az ellenzéknek kedvezhet. Tapasztalataim szerint mindkét oldalon látják és értik ezt a mechanizmust, azaz feltehetően ennek megfelelően – a céljaik elérése érdekében - cselekszenek is. Hogy mit jelent az alacsony és a magas, azon persze lehet vitatkozni, a túlzás és a tévedés kockázata mellett én azt szoktam mondani: ha 55 százalék körüli és különösen alatti lesz a részvétel, akkor a Fidesz nyert, ha 65 százalék körüli és különösen feletti, akkor veszített.

Innen nézve egészen más megvilágításba kerülhetnek ezek a napi csaták, amelyeknek megítélésem szerint nem csupán az a tétjük, hogy egy adott pillanatban ki áll nyerésre bennük, hanem az is – pontosabban még inkább az -, hogy a választói részvételi kedv hűtéséhez vagy emeléséhez járulnak-e inkább hozzá. Nem önmagukban, hanem sorozatban, ahogy a választó látja, megéli ezeket. A lényegi kérdés tehát szerintem nem az, hogy ki jött ki jobban a bajai szappanoperából, hanem az, hogy ezek az események mit erősítenek meg azokban a választókban, akik még nem döntötték el, hogy elmennek-e szavazni: 1) azt, hogy ezek mind hülyék, ennek az egésznek semmi értelme, vagy 2) azt, hogy ez így nem mehet tovább, ezen változtatni kell. Read their lips.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr515591965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Irodalmi ajánló: Kampány régen és most 2013.10.22. 12:00:28

Szemezgettem már korábban is aktuális olvasmányaimból, ha párhuzamot véltem felfedezni a napi történésekkel, és Jókait se először citálom ide: pár évvel ezelőtt a Jövő század regényéből idéztem azt a részt, amelyben a nagy mesemondó azt írta le, miképp...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

concret 2013.10.22. 10:15:57

Kezdjük kihagyni a sorból a Jobbikot.

Pedig néha az a perverz gondolatom támad: azért fogok rájuk szavazni, hogy a magam voksával elősegítsem: senkinek se legyen többsége. Mármint se a Fidesznek, se a baloldali blokknak.

Aztán meg egyék meg, amit főztek. Tanuljanak kicsit érdemben politizálni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.22. 10:18:54

A haza üdve - szokás szerint - kimaradt az elemzésből...

concret 2013.10.22. 10:21:43

@Hepci: Teljesen indokoltan, egyetlen politikus számára sem szempont, nem szempont az elemzőnek sem.

Régimódi, hülye ötleteid vannak.

török gábor 2013.10.22. 10:23:21

@Hepci: mert az nem elemzés, hanem vélemény. méghozzá politikai vélemény. nem alacsonyabb rendű, sőt, de más. lesz majd olyan is itt még, de nem fogom elemzésnek hívni a saját személyes véleményemet arról, hogy mi lenne a helyes...

concret 2013.10.22. 10:27:24

@concret: jut eszembe: elvben még ott az LMP is :DD
nagyon elvben.

concret 2013.10.22. 10:33:01

Az egész poszt tökéletesen aláfekszik a kétpárti logikának. Lehet, hogy ez jogos, mert reális. Ehhez képest nem ártana azt az opciót is reklámozni:

Emberek! Olyan is lehet, hogy senki sem nyeri meg (abszolút többséggel) a választásokat! És ez nem csak igazságos lenne (mondhatni: kit érdekel az igazság diadala?), hanem lehet, ez lenne az ország számára a leghasznosabb is!

És szerintem nem is lehetetlen alternatíva (55-65% közötti részvételnél?).

Flynn Rider 2013.10.22. 10:33:58

@Hepci: És mi lenne a Haza üdve?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.22. 10:36:56

@török gábor:
O.K., Gábor, csak vicceltem.
Ha a haza üdvét emlegetem, mindig viccelek...

Flynn Rider 2013.10.22. 10:38:18

Aki Baja után tud még lelkesedni valamelyik politikai csoportosulás iránt, annak csak gratulálni tudok. A FIDESZ kormányzása kiábrándító nekem, de az un. demokratikus ellenzék "tevékenysége" még inkább.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.22. 10:39:25

@Flynn Rider:
Pl. az, hogy az ilyen minősíthetetlen f*szkalapok, mint a Törökzsót meg a Hoppálpéter, ne egymással csatározzanak közpénzen, hanem pucoljanak krumplit, vagy takarodjanak a f*szba, de legalább Burundiba, vendégmunkásnak.

graycivil 2013.10.22. 10:43:10

@Flynn Rider: Aki azonban minden nemtelen eszközzel meg akarja akadályozni, hogy páros lábbal rúgjam ki, ha katasztrófa felé viszi az országot, akkor még akkor is ellene szavazok, ha esetleg a másik is hasonlóan katasztrofális.

Flynn Rider 2013.10.22. 10:50:03

@graycivil: ezt megértem, de nem értek vele egyet. Nincs harmadik út?

Robinzon Kurzor 2013.10.22. 10:55:59

Az 500. valami különleges lesz?

concret 2013.10.22. 11:03:15

@Flynn Rider: Szerintem van.
Ha azok által nő a választási részvétel, akik az apátia helyett kispártokra mennek el szavazni, akkor véget érhet a két kutyaütő dominálta parlament.

Nem kell föladni, el kell menni szavazni - bárkire a Fideszen és a Mesterházy-szövetségen kívül. A nagypárti logika önmagát erősíti, közben tönkreteszi az országot.

Robinzon Kurzor 2013.10.22. 11:03:22

A bajai videó ügy a 2. változatra ("ez így nem mehet tovább") alkalmatlan.

Nincs olyan -- reális győzelmi esélyekkel rendelkező -- párt, akire ebből a megfontolásból szavazni érdemes.

Ami még érdekes lehet: ezt a videót tényleg egy lelkes aktivista készítette (vö. "a borzalmas tagság") vagy ez már egy lelkes aktivistának látszó beépített ember.

Mert hogy a vakondok oda-vissza már ott vannak, afelől nincs kétségem.

Robinzon Kurzor 2013.10.22. 11:07:16

@concret:

Az új választási rendszerben kispártra szavazni: ablakon kidobott szavazat.

Direkt így van kitalálva.

concret 2013.10.22. 11:11:42

@Robinzon Kurzor: Igazad van, hogyne. Ez az igazság pedig Orbán Viktor céljával vág egybe.

Ha az ember nem akar OV kiszolgálója lenni, akkor szembemegy vele. Kádár is megdönthetetlennek tűnt, most meg mennyivel több a lehetőség! Azért van pártválaszték, hogy élj vele: ha lemondasz erről, a demokrácia orbáni modelljére szavazol.

Szerintem.

concret 2013.10.22. 11:14:17

@Robinzon Kurzor: plusz még: nem azért szavazunk egy pártra, hogy győzzön.
Kultúrállamokban a kis pártok is politikacsinálók. Az meg rajtunk, szavazópolgárokon múlik, hogy bejutnak-e az Országgyűlésbe.

Flynn Rider 2013.10.22. 11:18:48

@concret: Ez tetszik, csak kire? Az LMP nem tűnik profi csapatnak, bár időnként szimpatikusak. A Jobbik a masszív radikalizmusával szerintem inkább eltaszít sokakat, akik részben egyetértenek velük.

concret 2013.10.22. 11:30:02

@Flynn Rider: Ha most tisztán értékalapon választanék, én sem találnék.

Én azt fogom tenni: jövő tavasszal figyelem a mérési eredményeket, kik vannak a bejutás határán (vagy kicsivel fölötte). Közülük próbálom majd kiszűrni a leginkább elfogadhatót. Bízom benne, lesz reális választék 3-6% körül.

Doberdo 2013.10.22. 11:51:49

Tényleg olyan sokan fujják azt a "forró krumplit". A fújás mellett
azonban nem szabad elfeledkezni, hogy melyik nagy párt milyen
nagyságrendben fújta meg ( na nem a kürtöt, hanem) az állami
vagyont. Nos ebben az eredmények sajnos elrettentőek,,,,

Robinzon Kurzor 2013.10.22. 12:17:11

@concret:

Az egyik kérdés az, hogy egyáltalán bejut-e.
Ez meg azon múlik, hogy elhiszem-e a többiekről (elég sok embrerről), hogy azok is a kispártra fognak szavazni.

A másik kérdés meg az, hogy ha lehetségesnek látszik Orbánék leváltása, akkor inkább az legyen a fontos ("bármi áron"), vagy mire megyünk azzal, ha lesz/marad ugyan kispárt, de marad a mostani kormány.

Robinzon Kurzor 2013.10.22. 12:20:02

@concret: "Bízom benne, lesz reális választék 3-6% körül."

Igen, és mire megyünk vele?
Kivont karddal rohangálhat a szőnyeg alatt ...

concret 2013.10.22. 12:28:31

@Robinzon Kurzor: A mostaninál már az is sokkal jobb opció lenne, ha csak sima többséggel kormányozhatnának. Gondold végig, mi mindenben hiányozna a 2/3 (pl Szalai Annamária esete, saját 2/3-os törvényeik toldozás-foldozási kényszere). Erre azért elég jó esély van.
Arra is van reális esély, hogy győz a Fidesz, de nem szerez abszolút többséget. Marhára élvezném bármelyik koalíciós verzióban a szenvedésüket :DD Mondjuk, nem lenne nagyon hasznos, de a mostani 2/3 talán hasznos?

Minél többen megyünk el szavazni, annál több az esély az orbánizmus ilyen-olyan fokú csődjére. Orbánnak csak az Mszp az igazi konkurens (na jó, kicsit a Jobbik is), a fidesz-tábort az Mszp-ellenesség cementálja össze. Nem csak a sok fidesz-szavazat hasznos Orbánnak, de a sok szavazatot nyert (ámde vesztes) Mszp is kívánatos a számára.

A kisebb pártok létüknél fogva veszélyesek Orbánra. Nem képes rajtuk igazi fogást találni. Ők jelentik a magyar demokrácia jövőjét (éljen a kétfarkú kutya :)).

Habony Árpádnak szerintem nem lesznek igazi ötletei, ha

concret 2013.10.22. 12:31:11

@Robinzon Kurzor: Ha a 200 fős parlamentből lenne a fidesznek x, a maszopnak y képviselője, és mindkét betű 100-nál kisebb frakciót takar, akkor 5 embernek is lesz súlya. Mint a normális országokban, ahol nem egy fővezér fingja a passzátszelet.

concret 2013.10.22. 12:35:28

@concret: befejezem: valódi demokratikus alternatívákkal kell fölvenni a fidesznek a versenyt.

concret 2013.10.22. 13:02:09

Ebben a választási szisztémában tényleg benne van a sansz, hogy az eredmény elboruljon valamelyik nagy párt(-szövetség) irányába. Csak hogy a nagy győzelemhez tényleg szükséges a határozott fölény is (aztán a mandátumképzés rendje eszkalálja a győzelmet).

Jelenleg viszont nem érzékelhető a meggyőző fidesz-fölény, a baloldal meg csak izzadságszagúan gyürkőzik. A választásokig a nivellálódásuk jó eséllyel tovább tart - pláne, ha becsúszik valami holland-zakó jellegű, a kormányra népszerűtlenül ható fiaskó, bármilyen téren. Márpedig a silány kormányzás szinte törvényszerűen szül újabb buktákat.

A Jobbikot mindenki esélyesnek tartja a bejutásra, és ha így lesz, létüknél fogva erős matematikai valószínűséget jelentenek arra, hogy a két nagy párt(-szövetség) közel hasonló méretű frakciója közül egyik se legyen abszolút többségben. Szerintem ezt Orbán Viktor is reális veszélynek érezheti.

Ez már önmagában 3 koalíciós variánst jelentene (a politikában sincs lehetetlen). Ha még bejutna 1-2 kisebb párt, nagyon szórakoztató, és hosszabb távon nagyon hasznos új magyar parlamenti politikai szerkezet alakulhatna ki - bár így lenne.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 13:07:40

@Robinzon Kurzor:

Csak akkor igaz ez, ha a kispárt 5 % alatt van. Ha felette, akkor ez nem kidobott szavazat.

S ez a régi választási rendszerben ugyanígy volt.

concret 2013.10.22. 13:23:30

Amúgy egy abszolút többséget szerzett frakció nélküli parlamenti választás talán legfőbb politikai terhét a relatíve győztes párt kapná:
a szokásjog alapján neki kellene kezdeményeznie a kormányalakítást, vagyis neki kellene megtennie az első koalíciós ajánlatot.
Nem lenne könnyű dolga.

panelburzsuj 2013.10.22. 13:34:16

@török gábor:
"választói részvételi kedv hűtéséhez vagy emeléséhez"

Ha az én "választói részvételi kedvem" kábé olyan jellegű, mint a kertemben egymásra nyervákoló bagzó kandúrokra egy vödör vizet loccsantani - akkor az elemzési szempont?

És kizárólag "párthasznosságilag" értékelhető, vagy "hazaüdvészeti" aspektusai is kibonthatóak lennének az efféle "választói magatartásnak"- ha valaki rászánná magát?

És mi alapján dönt az elemző, hogy hol vágja ketté ezt a - laikus érzésem szerint összefüggő - gubancot?

panelburzsuj 2013.10.22. 13:41:06

@concret:
2002 óta ezt csinálom.

Megsaccintom a legbénábbnak tűnőt - és beikszelem.

Eddig mindig volt négy-öt, és köztük legalább egy ordítóan "futottak még".

Ha csak kettő(három) lesz - áttérek rönóba... :)

Flynn Rider 2013.10.22. 13:43:37

@concret: nem látszik nyoma nivellálódásnak, sőt hónapok óta a kormánypárt erősödése figyelhető meg.

concret 2013.10.22. 14:03:52

@Flynn Rider: Úgy tudom, Amszterdam után volt némi változás. Meg ha az időközi eredményeket nézed, azok sem mutatnak döntő fidesz-fölényt - igaz, a kevés számuk miatt nem reprezentatívak.

A poszt is részletezi a 3 fő, egymásnak némiképp ellentmondó, ill. egymást kiegészítő szempontot:

"(1) jelentős kormánypárti többség a pártválasztókon belül, (2) nagyon sok potenciális választó preferenciája ismeretlen, (3) az összes megkérdezett között többen szeretnének kormányváltást"

Vagyis nem olyan meggyőző a fidesz-fölény, hogy (biztosan) elboruljon a mandátumarány.

Csak a poszt dilemmáját (ki fog győzni?) érzem soványkának: én inkább azt kérdezném: fog-e valaki (abszolút többséggel) győzni, és ha nem, milyen alternatívák várhatóak?

Mert a kétpárti alternatíva erősítése (fidesz vs. maszop) csökkentheti a választói aktivitást. Nem gondolom, hogy ez TG célja, inkább úgy érzem: kiszolgálja a közhangulatot. Kár.

concret 2013.10.22. 14:06:13

@panelburzsuj:

A kétfarkú kutya pl magasabb pedagógusokat ígért. Szerintem megfontolandóak.

panelburzsuj 2013.10.22. 14:07:11

"Ez a játék most éppen arról szól, hogy ki nyeri meg a 2014-es választást."

Nem, Gábor, ez tömény hazugság.

"Baja" már nem elsősorban a pártokról szól, hanem rendőrségről, ügyészségről, bíróságról - azaz a magyar állam szerveinek nem a politikai vezényléséről, hanem az önálló, funkcionális működőképességéről.

panelburzsuj 2013.10.22. 14:11:21

@panelburzsuj:

(Meg persze az "írástudők árulásáról". Merthogy megint egy egész kondér krumplit főztünk magunknak - de megint csak hajigáljuk kézről kézre.... )

korábban ulrike 2013.10.22. 14:16:25

1. Az információs háborúzás bonyolult dolog, soha nem lehet igazán tudni, mi hogyan sül el. Jó magam azt gondolom, hogy nem egy-egy ilyen video, vagy fizetett hirdetés, vagy akármilyen más propaganda akció a döntő, hanem a hiteles összhang 4 éves minősége. S ebből a szemszögből nézve a mindenkori kormánypárt hátrányban van a hitelességet, sőt azt is, a fidesz mára már túlkommunikálta magát. Közhely, de sokszor a kevesebb a több.
2. Szeretem, nem szeretem, mára egy dolog világos számomra, mégpedig az, hogy nekem csak egy döntés adatik a következő választáskor: akarom e büntetni a fideszt vagy sem. Ez az egyetlen alternatíva.
- Ha igen a válasz, akkor a körzetemben jelölt, a legreálisabb eséllyel (minimum 5%) induló ellenzéki jelöltre kell, szavazzak. Nem érdekes, az jobbik, mszp, vagy más. Ha nem ezt teszem - pl. nem megyek szavazni, vagy eleve esélytelenül induló nullákra szavazok a kormánypártot támogatom
- Ha nem a válasz, akkor vagy elmegyek szavazni a Fideszre, vagy elmegyek szavazni egy nyilvánvalóan esélytelen nem fideszes akárkire, vagy nem megyek el szavazni, mindegyikkel a kormánypártot erősítem, feltéve nem eleve olyan egyéni körzet, ahol fidesznek a jobbikkal szemben semmi, de semmi esélye nincs (lesz pár ilyen).

Szóval Fidesz?, Mszp (és szövetségesei)?, Jobbik? Valamelyik békát le kell nyelnem. Nem lesz könnyű egyiket sem. Mostanában jókat röhögök a macskámon, mikor este észrevesz egy békát az udvaron. Mivel mozog, rámozdul a nagy vadász, szagolgatja, nézegeti, de végül otthagyja. 2014-ben én sajna nem lehetek macska.

panelburzsuj 2013.10.22. 14:19:59

@korábban ulrike:
Megvan a "közös metszetünk": a távolmaradás/nemszavazás a legnagyobb rossz, amit választó elkövethet.

panelburzsuj 2013.10.22. 14:24:25

@concret:
"Lélekben" mindenképp.

De szavazólapra jelen állás szerint nem kerülhetnek.

Legfeljebb úgy, hogy te magad ráírod, vagy rárajzolod a kutyust - vagy legalább a farkait... :)

Szimba 2013.10.22. 15:12:44

Nekem 1. és 2. véleményem egymás mellett létezik: ezek mind hülyék, valamint ez így nem mehet tovább.

Persze ezek közül a hülyék közül megint lesz győztes, és minden ugyanúgy megy tovább. :-(

Politikai elemzőnek kellett volna lennem, mert akkor mindig lenne munkám. :-)

graycivil 2013.10.22. 15:26:33

@Flynn Rider: Mindig mondtam, hogy nekem nem azzal van bajom, jobb- vagy baloldali párt irányítja az országot. (Csak jelenleg a "jobb" pártpolitikailag csak a FYDESZ-t jelenti) Egyszerűen csak egy olyan országot szeretnék, ahol nem a politikai seggnyalás az egyetlen lehetőség nézeteim kifejezésére, illetve az érvényesülésre. Illetve nem egyes vezetők perverz szellemiségét és egyéni agymenéseit próbálnák meg "nemzeti gondolat" szintjére emelni.

És legfontosabb, hogy nem akarják csalással elvenni a választói döntési jogomat. És ebbe nem csak a bajai típusú direkt csalások, hanem maga a választójogi törvény, mint egy "egyenlő esélyek durva felrúgása" típusú csalás (erőfölénnyel való durva visszaélés) is bele tartozik.

concret 2013.10.22. 16:39:57

@panelburzsuj: pontosan

legalább két farkat a szavazólapra!

@Szimba: miért gondolod, hogy valamelyik föltétlenül legyőzi a másikat? Nem lehet, hogy az első ne legyen mindent vivő? Az eddigi 6 választásból négyet nem abszolút többséggel nyerték meg.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2013.10.22. 17:57:15

@Robinzon Kurzor: Talán: "méghozzá politikai vélemény. nem alacsonyabb rendű, sőt, de más. lesz majd olyan is itt még, de nem fogom elemzésnek hívni" Török Gábor, fentebb...
(segítség, bili!;-)

Mészáros Laci 2013.10.22. 18:03:13

a politikától való viszolygás (mert a választók érdektelensége mögött SZERINTEM ez van) kinek kedvez?

6.Lenin 2013.10.22. 18:09:24

Izé...

"a választókban, akik még nem döntötték el, hogy elmennek-e szavazni: 1) azt, hogy ezek mind hülyék, ennek az egésznek semmi értelme, vagy 2) azt, hogy ez így nem mehet tovább, ezen változtatni kell. Read their lips. "

Nos...

Valójában ezek csak akkor jelentenek problémát, amikor a másik hülyék állnak nyerésre. Amikor az első számú hülyék, akkor ez nem probléma.

a 2. teljesen felesleges opció, mert utólag mindig kiderül, a eddigi hülyék után is hülyék jönnek, valakik szerint.

Amíg nem az elégedetlenek kerülnek hatalomra, addig mindig csak hülyék bitorolták azt.
Utána sem változik semmi, csak a vélemények fordulnak 1 kört.

panelburzsuj 2013.10.22. 18:14:38

@Mészáros Laci:
Az elvakult, fanatikus drukkereknek.

De amíg egy stadiont könnyen elkerülhetsz, és még a városon átcsörtető, egymáson a fogást, önmagukban a balhét kereső huligánhadakat is érdemes inkább talán inkább kikerülni - addig "a politika" elől nem bújhatsz el, amíg egyetlen állam is polgáraként tekint rád, és ennek örömére jogok/kötelességek egész erdejét nyomja a személyedre.

Link elek 2013.10.22. 18:20:24

@török gábor:

Jol ertem, hogy az mszp meg sem probalja valami pozitiv dologert mozgositani az embereket?
Vagyis szamukra a nagy reszvetel csak ugy elerheto, ha a fidesz csinal(t) valami felhaboritot, ami ellen sokan elmennek szavazni?
Viszont ez ellen a taktika ellen a fidesznek eleg hasonlo csunya dolgokat mutatni az mszp-rol.
Ez azt jelenti, hogy szinte 100%-ban negativ kampany ele nezunk?

Mészáros Laci 2013.10.22. 18:27:20

@panelburzsuj:

"a politika" elől nem bújhatsz el, amíg egyetlen állam is polgáraként tekint rád, és ennek örömére jogok/kötelességek egész erdejét nyomja a személyedre."

El nem bújhatok, de tévét már évek óta nem nézek, és ha az indexhuról is leszokok, akkor végképp igen kis hatása lesz rám az olyan sztoriknak, mint ez a film, amit szerencsére nem is láttam meg nem is igazán érdekel. Adót meg mindenütt kell fizetni.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2013.10.22. 18:34:11

@panelburzsuj: Szavazólapon jelölni csak iksszel lehet, farokkal - még ha kutyafarok is - nem. Illetve lehet, csak épp érvénytelen lesz, az a szavazat elveszik - de legalább bekerül a statisztikába! :-)

panelburzsuj 2013.10.22. 18:41:06

@vadász2:
Az lenne egy kreatív kérdés, hogy mennyire szabad kicifrázni az "alapjában" megfelelő helyre tett, két egymást metsző vonalból álló "szavazójelet" ...

Szóval hogy meddig "iksz" - és mikortól két egymáson keresztbe fektetett kutyafarok? :)

panelburzsuj 2013.10.22. 18:47:34

@Mészáros Laci:
De laktanyában elcseszni egy-két évet az életedből - az pl. neked vélhetőleg nem muszáj, nekem meg "erősen ajánlott" volt.

És ez is "a politika".

Meg család, gyerek, öröklés, tartás, drog, iskola - sorolhatod a lap aljáig, ami mind-mind "a politika", és mind mind bemászik akár a bőröd alá is.

Ha "nézed", ha nem.

Mészáros Laci 2013.10.22. 18:51:49

@panelburzsuj:

ha úgy tekintettél rá, hogy elcseszed vagy elcseszted azt az egy-két évet, akkor valóban elcseszted. Ha (legalább utólag) megpróbálod megnézni, hogy mit tanultál, akkor nem cseszted el. Ez pedig (lehet, hogy most hihetetlenül hangzik) rajtad múlik.

Család, gyerek, stb stb ez mind olyan, hogy minden országban van valahogyan. Nem ezen múlik az életünk nagy része. Ha nem merülsz bele a politikai csatákba, akkor nem fogja mindez átjárni minden percedet. Ha benne vagy, elképzelhetetlen, hogy ne legyél benne. De ha már nem vagy benne, olyan békés az élet :-)

panelburzsuj 2013.10.22. 19:01:19

@Mészáros Laci:
Kamionnal is ütköztem már - az is tanulságos volt.

De azt nem választhattam, hogy egyáltalán ki szeretném-e próbálni.

Azt merem gondolni, hogy mondjuk e blog hozzászólói közül elég kevesen szemlélik nálam szkeptikusabban "a politikát". Ehhez képest a te "érvelésed" kábé a spenótra agitáló óvodai dadus néni hangja.

6.Lenin 2013.10.22. 19:07:50

"A politikát jelentős részben érdekek mozgatják, aki ezeket nem veszi figyelembe, keveset ért meg belőle. De tényleg mindig tudjuk, hogy az egyes szereplőknek mi is az érdekük? S nem lehet, hogy néha a kis érdekek és a nagy érdekek összeütköznek egymással?"

Az utolsó kérdés a legérdekesebb...

Hát, izé...nem erről szól az egész?

Sok millió kis választó, kis érdekei ütköznek a "nagy" érdekkel?
Ráadásul a "kis" érdekek valójában sok millió eltérő érdeket jelentenek valójában. A "nagy" érdekek kicsit jobban körülhatárolhatóbbak.

Vajon hány ezer éves is lehet ez a sztori?

Mészáros Laci 2013.10.22. 19:13:49

@panelburzsuj:

hát akkor ezt meg is beszéltük :-)

én nem szkeptikusan szemlélem a politikát, hanem kevéssé tartom lényegesnek a személyes boldogulás tekintetében.

Széchenyinek szoktak tulajdonítani egy mondást (tévesen), amely tulajdonképp egy pszichológiai alapismeretet fogalmaz meg: azok az emberek szimpatikusak számunkra, akik hozzánk hasonlóan tekintenek a világra. Vagyis olyan embereket fogunk megválasztani vezetőnek, akik hozzánk hasonlóak. Közülünk valók. Ezért az, hogy minden országnak olyan kormánya van, amilyent megérdemel, nem is bölcsesség, hanem az emberi psziché sajátossága.

Viszont az következik belőle, hogy ha jobb kormányt akarok, akkor nem a politikusokat kell szidnom, hanem saját magamon kezdeni azt a változást, amit hasznosnak vélek.

szoja122 2013.10.22. 19:25:09

@török gábor: Hogy mi lenne a helyes, az NEM egyenlő a szubjektivitással és azzal sem, hogy kívülállónak próbáljunk mutatkozni.

Te vagy a politológus, neked kell(ene) jobban tudnod, hogy vannak általános civilizációs, demokratikus értékek, ezek mellett kiállni érvelni, belevenni az elemzésekben nem azt jelenti, hogy feladod kívülállósságodat.

Másrészről -már írtam- NEM vagy és NEM is lehetsz objektív, vagy ha neked az jobban tetszik kívülálló. Itt élsz ebben az országban 1000 szállal kötődsz hozzá: itt él a családod, rokonaid, barátaid, ismerőseid többsége, amely ha másként nem, de tudat alatt befolyásol. Ráadásul hazafi is vagy. Mint ahogy erősen befolyásol az is, hogy mit tanultál milyen élettapasztalatod szereztél.

És sorsolhatnám...

Ezért Hepcinek és concret igaza van, nem csak a haszon, érdek alapján kell egy politikai (politológiai) elemzést elvégezni. Vannak más fontos(abb) szempontok is.

Booksi 2013.10.22. 19:46:38

Szerintem még csak az elején vagyunk ennek a förtelmes kampánynak. A hatalom megszerzése érdekében a baloldal egyre irtózatosabb lépéseket fog tenni. Persze a hatás-ellenhatás elve miatt a hatalmonlévőket sem kell félteni.
A szomorú, hogy ezek az okosok elhiszik, hogy majd ezek fogják a leginkább befolyásolni a végeredményt. Ez egyre kevésbé lesz igaz.
Fokozatosan nő a válsztók ingerküszöbe, egyre nagyobb balhét kell gerjeszteni ahhoz, hogy lényegi eredménye legyen.
Ezzel szemben az emberek nagy többsége a zsebével szavaz. A választói emlékezet is (leszámítva az ingerküszöböt esetleg jelntősen befolyásoló tényezőket) kb. Hat hónap.
Jövő áprilisáig még annyi mindent fogunk hallani, hogy a bajai eset már nem lesz igazán fontos, legfeljebb védő pajzsként szolgálhat majd a mostani kormánynak.
A Fidesz a kampányt megpróbálja az átlag embereket leginkább égető problémák szintjén tematizálni. Ha ezt tartósan fennt tudja tartani komoly esélye van az ismétlésnek.

korábban ulrike 2013.10.22. 22:14:04

1. Tegnap olvastam egy amerikai elemzésben, nem minden politikai akció a szavazatmaximálást célozza, hanem azt, hogy az adott fél saját témái későbbi előremozdíthatóságát fenntartsa (tk. a manőverszabadság fenntartása, bővítése?). Lehet benne ráció.
2. Nem igen látom értelmét száraz tényeken nyugvó haszonelvű elemzések kifogásolásának, mondván, a humanitás meg igazságosság és más magasröptű, de egzakt módon nehezen skálázható értékek(nek vélt {tév}hiedelmek) bevonása nélkülözhetetlen. Jobb, ha Nagy Frigyesre hagyatkozunk, ki egy esélylatolgatás közben elhangzott közbevetésre azt felelte, 'Isten mindig az erősebb zászlóaljakkal tart.' Lehet, ez túl profán, de ha elemzünk, akkor jobb, ha ilyen szabályokhoz tartjuk magunkat

Attila64 · www.sagaontour.ca 2013.10.22. 22:16:46

Amíg a 2 'nagy' egymást szapulja, a Jobbik befut a surranósávon!

gipsz.jakab 2013.10.22. 22:29:09

élősködő, köszpénzen lógó minden
-politikus
-cigány
-focista

apropó orbán fődakota hogy van?

concret 2013.10.22. 22:31:35

@Booksi: Nem akarom a valósnál többnek látni az átlagválasztót, de Te szerintem alul(félre-)értékeled. (persze, a választók sem homogén embertömeg.)

"A választói emlékezet is... kb. Hat hónap."

Szerintem pedig nagyon sok ember úgy szavaz, hogy a regnáló hatalomról kialakul benne egy globális kép. Stílusáról, balhéiról, általa érzékelt érdemeiről - sok összetevő alapján úgy en bloc. És a 4 évenkénti szavazáskor ítéletet mond: Rá bízza-é ezekre az országot újabb 4 évre? (copyright by Lengyel László)

Fontos a zseb, hogyne. De a "zseb" érzete is viszonylagos: nem objektív számolás eredménye, hanem benyomásokon, érzelmi aktusokon alapul. Az meg, hogy "ismétel majd fidesz" baromira egyszerűsítő. Egyedül, de milyen többséggel? Koalícióban, de kivel? A jövő színesebbnek ígérkezik, mint a nagy pártok szeretik leegyszerűsíteni.

Lord Snow 2013.10.22. 22:34:17

Abban az egyben igazad van, Gábor, hogy fricz tamás "kollégája" vagy. (Vagy mik vagytok ti.)

Onnantól kezdve hazudsz, hogy 2014 választás lesz, ahol kérdés, tét, hogy ki nyeri a "választást".

Ti "nyeritek", mivel nem lesz szabad választás. Elégedett lehetsz, toltál egy kicsit ennek az undorító 2010-es rendszerváltásnak a szekerén te is.

Így fogunk rád emlékezni, ezzel fogunk szembesíteni, amikor majd azt hiszed, helyeden vagy már. Te magad dokumentáltad az árulásod.

concret 2013.10.22. 22:34:23

@Attila64: Befut, befut, az nem kétes. Csak ne táplálj illúziókat.

gipsz.jakab 2013.10.22. 22:45:35

gondolom a fideSS nyik török az MLSZ elnöki tanácsának elnöke lemondott a 8:1 után...

elmútnyócgóóól...

sorstalan gáz 2013.10.22. 22:49:38

"ki nyeri meg a 2014-es választást. "

Ugyan már, ez egy álnaív kérdés.

Itt már nem az a kérdés hogy ki nyeri, hiszen lefutott játszma. Hanem az, hogy ki fog a baloldali riválisok közül 2014 után is talpon maradni. Ezért folyik a küzdelem, még ha frazeológiáját tekintve értelemszerűen az orbánfikázás alakját ölti. Más programot úgyse lehetne nyomatni egy ilyen inkoherens, de egyenként is zűrzavaros fejű társaságban, mint a "váltsukleazorbánt" mantrát tekerni még a többiieknél is hangosabban.

Ebből pedig nem nehéz kitalálni, hogy 2014 nagy lúzere Bajnai lesz, meg a köré sereglett gyülevész had. Olyan megalúzerekkel, mint Karácsony, aki még egy választásra se bír bejelentkezbi. Inkább nem is veszem sorba ezeket az elfuserált alakokat Bajnaival az élen

jogalany 2013.10.22. 22:51:34

Már hat "szabad" választást megértem, mindig azt hitte az ország, jobb lesz, nem lopnak (annyit mint elődje), a felesleges bürokráciát leépítik, a társadalom védelmét megerősítik, egészségügyet végre rendbe teszik (nem pénz kell hozzá), a dolgozók munkajogi védelmét jobbá teszik, az igazságügyet újraépítik, a fogyasztási jogok végre jog lesz, az utakat megjavítják, a világcégeknél dolgozók bizonyítják, nem rosszabb a magyar munkás , mint bármely régi nyugati országé, tehát azonos bérek, ha már az árak azonosak.
És hatszor nem kaptuk meg egyiket sem, egyetlen egyet sem a felsoroltakból. Mára ott tartunk már ígéret sincs egyre sem, senkitől!!!
Ki fog nyerni 2014 -ben? Tulajdonképpen mindegy, mindegyik ugyanazt csinálja.
De most mégis a fidesz fog nyerni, Gyurcsány és O.V. megegyezett erről még 2006 -ban.
És tessék figyelni, az MSzP -t nem köti Gyurcsány szava, ezért Gyurcsány maga gondoskodik a fidesz győzelméről.
Talán Ő is kap érte pár milliárdot Lottón. Nem teszik nyílvánossá a szelvények adatbázisát, tehát még használni szeretnék a lehetőséget, becsapva ezzel sok millió játékost.

sorstalan gáz 2013.10.22. 22:54:40

@Lord Snow:
" nem lesz szabad választás."

Megvan már a bizonyító videofelvétel a 2014-es választási csalásről? Ha nincs sürgősen pótolni!

Ad Dio 2013.10.22. 22:56:36

Ez egy üdítően jó bejegyzés. Respekt.

Kámasuka 2013.10.22. 23:00:01

@concret: Az eddigi koala kormányok aztán qrvajól müködtek..:)

Legyen egypárti kormány és 2párti parlament, ahogy minden kiforrott demokráciában.

Ha nem tetszik a 2 párt lehet őket lecserélni, de sok kis pártnál/koala-kólánál rosszabb opció nincs.

dr kíváncsivagyok 2013.10.22. 23:01:52

"én azt szoktam mondani: ha 55 százalék körüli és különösen alatti lesz a részvétel, akkor a Fidesz nyert, ha 65 százalék körüli és különösen feletti, akkor veszített. "

Nono,...és ha beindítja a Fidesz a baján letesztelt szavazatvásárlást és fuvarozást ?

dr kíváncsivagyok 2013.10.22. 23:04:39

( ma Herényi meglengette egy új MDF megalakulásának lehetőségét Gémesivel a választások előtt... )
Na,...akkor nyer a Fidesz !

bgp 2013.10.22. 23:09:56

@concret: Csak ha koalíciót akarsz. De nem hiszem, hogy szükség lesz a Jobbikra, 2/3 már nem kell a Fidesznek.

is 2013.10.22. 23:18:37

@török gábor: méghogy az nem elemzés? ez kb. egy három perc alatt cáfolható állítás volt. gondolom, ettől függetlenül még egyetemi oktatásban is elhangzik, és van, aki el is hiszi.

@BenFranklin: szóval se Németország, se Anglia, se Franciaország, se Hollandia, se Belgium, se Ausztria, se Kanada, se Olaszország, se Svédország, se Norvégia, se Finnország se stb nem kiforott demokrácia. ühüm. tudsz még ilyen okosakat mondani?

is 2013.10.22. 23:20:58

@Robinzon Kurzor: egy határig. ha az a kispárt eléri a 10%-ot, vagy három kispárt elvisz 20%-ot onnan már nem az.

is 2013.10.22. 23:23:55

@sorstalan gáz: pedig darabról darabra verik tudásban, értelemben, intelligenciában a FIDESZes párjukat. érdemes lenne egyszr megpróbálnod bármelyik helyett jobbat mutatni a FIDESZből abban a pozícióban. szerintem lehetetlen feladat.

Kámasuka 2013.10.22. 23:27:29

@is: Na az ő intelligenciájukkal sokra jutott az ország eddig.

2013.10.22. 23:41:32

Akárki akármit hablatyol három és fél éve az ország halad. Ami nem mondható el a szoclibek 8 évére. Itt (Index) meg a médiákban egy törpe kisebbség próbálja indokolni a számukra igen kívánatos rendszerváltást, de elnézve az ellenzék balfácánságát már ők is érzik, ez nem fog menni. Hála Istennek!

Gyertek holnap a Békemenetre...

Különben pofátlaság, hogy szoclibek, a néhai ÁVO-sok szellemi utódai ünneplik az általuk vérbefojtott és sokáig ellenforradalomnak csúfolt forradalmat. Körmös Bauer fia meg a többiek: nincs bőr a képeteken?

kvp 2013.10.22. 23:45:40

Szerintem jelen helyzetben erdemesebb mindenkinek anyagi szempontbol nezni a partokat. Milyen ado es ar politika van most, milyen ado es ar politika lesz az egyik, illetve a masik eselyes ellenzeki csoport eseten. Ezek utan mindenki a jelenlegi adozott es/vagy fekete jovedelme es kiadasai alapjan el tudja donteni, hogy melyik part gazdasagi intezkedesei eseten marad/lesz neki tobb penze es ez milyen varhato arak mellett mennyit er majd, tovabba melyik part hatalomra kerulese eseten varhato allamcsod/egyeb konfliktus. Ahogy allunk, ugy a politikusokat jelenleg szinte semmilyen mas szempont nem kepes megkulonboztetni, vagy ha igen, az nem erzodik az allampolgar szintjen.

sorstalan gáz 2013.10.22. 23:49:47

@is:
Tudod mennyire nevetséges, amikor egy elöntött ház tetejéről valaki azt magyarázza, hogy nincs rosszabb mint hegyvidéken élni?

korábban ulrike 2013.10.22. 23:50:48

@Lindalinda: Kis Lindalinda, menetelj békével. El.

bioLarzen 2013.10.22. 23:55:08

@Lord Snow:
"Ti "nyeritek", mivel nem lesz szabad választás."

A dolgok állása és az elég tisztának mutatkozó tendenciák szerint a fidesznek semmi szüksége nem lesz rá, hogy csaljon... Kb., mintha valaki azt mondaná, hogy a hollandok bundával nyertek ellenünk...

Én személy szerint nem nagyon tudok elképzelni olyan, reális eséllyel előforduló eseményt, ami oda vezetne, hogy nem a fidesz nyer jövőre. Sőt, egy jó ideje már nem azt egyre nehezebb reálisan elképzelni, hogy nem a fidesz nyer, hanem egyre inkább azt, hogy nem lesz meg megint a kétharmad...

... és mindezt ráadásulúgy, hogy a szavazáson nem kell semmit "ügyeskedni" majd.

Ez van. Amikor a "másik oldal" úgy tűnik, mintha ugyanarra a kapura játszana, mint a kormányoldal, akkor ott sok izgalom nem marad... És itt most az MSZP, az Együtt és Gyurcsány olyan szépen játszik alá Orbánnak, ahogy néha még a sajátjai sem...

bio

Szúnyog 2013.10.23. 00:03:52

Nem mindig szeretem a "technikai lapú" megközelítést. Sőt, sosem szeretem. Amely aszerint nézi a politikát, ki, hogyan kommunikált. Mert a pont a lényeg, a fennebb megmosolygott haza üdve.
A bajai videó ügye nem egy egyszerű, mindennapos politika-technikai ügy. Hanem egy stílus, amely előrevetít sok mocskot. Akárki csinálta. Nem lehet mellette így elmenni. Akkor sem, ha Ron Webber, s akkor sem, ha Kubatov az alkotó.
Az meg egy külön ügy, hogy az MSZP ennek alapján feljelentést tesz, mintha nem tudná, ez egy kamuvideó.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.23. 00:27:18

@korábban ulrike: :DDD

Holnap én is menetelek, de nem békéért, hanem feketesügerezni.
Hajrá Magyarország, hajrá, domolykók!
Akarom mondani: feketesügerek.

márta)) 2013.10.23. 00:35:45

A lényegi kérdés tehát szerintem nem az, hogy ki jött ki jobban a bajai szappanoperából"

Na. Igen. Mely esemény lassan már, maga a szánalom, hogy ilyen megtörténhetett.
Azt gondolom, hogy a bajai választás nem fogja túlzottan befolyásolni 2014-es választásokon a részvételi kedvet. Nem ez az ügy", fogja eldönteni, hogy a társadalom egy hatalmas csoportja kire, melyik politikai erőre adja majd a szavazatát.
A múlt- jelen, a mindennapi életminőség fog a többségnél döntő lenni.
hm?

laci_52 2013.10.23. 00:38:01

"ha 65 százalék körüli és különösen feletti, akkor(a Fidesz) veszített."

Ebben Török téved! A Fidesznek nagyon sok és nagyon nagy hülyeséget kell csinálnia, hogy veszíthessen, bármekkora is a részvétel.

márta)) 2013.10.23. 00:40:03

"1) azt, hogy ezek mind hülyék, "

Kedves Török Gábor!

Ez, egy fantasztikusan jó gondolat.

:)))))

Kámasuka 2013.10.23. 00:44:32

@laci_52: Nem feltétlen téved. Magas ugyanis csak akkor lesz a részvétel ha a hátralevő 6 hónapban a fidesz folyamatos politikai baklövéseket követ el, az ellenzék meg folyamatosan ki tudja használni.

Egyébként a reális forgatókönyv szerint a 2010esnél biztosan alacsonyabb lesz a részvétel, mert egyáltalán nem olyan a hangulat mint 2010ben.

TG azért fogalmaz óvatosan, mert mégiscsak egy politikai elemző, nem írhatja le hogy 100% a fidesz győzelem mert lefideszbérencezik.

Booksi 2013.10.23. 00:59:30

@concret: Akármennyire is hihetetlen, de a blogokon kommentelők a választók csekély részét alkotják. Sőt nem csak ők, hanem az interneten politizálók együtt véve is. A választók nagyobb tömege eleve elfordul a politikától, elege van belőle.
Most már a pártok által keltett botrányok is egyre kevesebbé érik el őket, mert már évek óta permanens kampány és botránypolitizálás megy.
Most már mi sem természetesebb, minthogy egy pártkongresszuson vagy gyűlésen nyíltan egyre mocskolódóbb hangot ütnek meg.
Hova vezethet ez? Normális hang már nem is hallatszik az üvöltözőktől.
Egyébként meg milyen választási alternatíva is van?
A zemberek 2010-ben lesöpörték azokat az arcokat a palettáról akik most azt bizonygatják, hogy csak ők lehetnek a hiteles és szakértő vezetői az országnak.
Miért is?
Frázisokon túl semmit nem lehet róluk tudni, csak az előéletüket.
A nyolc év csődtömeget valóban ellehetett volna takarítani 3,5 év alatt?
Bármennyire is hihetetlen, az ország minden ellenszél dacára jelenleg megáll a lábán.
Bármikor meginoghat persze, mert a stabilitástól igen messze vagyunk, de a korábbról örökölt aknák egy részét sikerült hatástalanítani.
Jólét persze nincs, sőt. De mit tett volna a jelenlegi ellenzék, ha neki kell kormányoznia?
További IMF hitelekkel tartotta volna lélegeztetőgépen az országot?
Hozzányúlt volna a bankokhoz, multikhoz vagy inkább a lakossághoz direktben?

Mit tapasztalhat, az átlagszavazó aki nem politizál napi szinten:
Nem dőlt össze az ország.
Az árfolyam elfogadható szinten stagnál.
Hangulatjavító intézkedések történtek, és még fognak is.
Eltűntek a kordonok az utcákról a nemzeti ünnepeken.

Mennyire érdekli vajon, hogy az alkotmánybíróság korábbi jogkörét megnyesegették?
Mennyire érinti húsba vágóan a médiatörvény változása?
Mennyire érzékeli, hogy a szabadsága korlátozva van?
Tényleg elhiszik-e, hogy nincs szabad sajtó, a mai internetes világban, de akár a médiákban is?

Őszintén szólva a fenti kérdések sokkal kevésbé érdeklik, minthogy kitudja-e fizetni a csekkjeit, mennyiért tud élelmiszert vásárolni a hónap végén.

Akik erre nyújtanak valamiféle választ, azok fognak nyerni.
A politizálás meg amolyan úri hobbi marad a nagy többség számára.
Ha alaposabban megnézed, a blogokon kommentelők nagyjából jól behatárolható csoportot alkotnak, mindig ugyan azok a nevek találhatók majdnem minden poszt alatt.

laci_52 2013.10.23. 01:02:20

"nem írhatja le hogy 100% a fidesz győzelem mert lefideszbérencezik."

Látod, ebben lehet valami!

Egyébként a Fidesz baklövéseit elég rosszul használja ki az ellenzék: lásd bajai eset. Itt ugyanis butaság volt csalni, pláne hogy ki is derült, mivel nagyon pofátlanul csinálták. Azután jött a Király-féle kamu videó és máris a Fidesz jött ki jobban az egészből.

Kámasuka 2013.10.23. 01:14:08

@laci_52: Szerintem ballib kormányra kicsi az esély. Személy szerint nagyon utálom a baloldalt, de 2/3os fideszt sem látnék szívesen.

Ha a fidesz mégis kisebbségben marad, akkor is koalázhat a Jobbikkal és az LMPvel is, az Mszp-vel meg senki sem fog. A 'független' intézmények meg tele vannak évekre bebetonozott fidesz káderrel.

szoja122 2013.10.23. 05:49:38

@korábban ulrike: Szerintem tévedsz, vannak általános (jobb és bal oldal) által elfogadott (legalábbis a fejlettebb országokban) civilizációs, demokratikus értékek, sőt megkockáztatom gazdasági törvények (pl.: rezsi csökkentés) amelyeket be lehet és be is kell vonni egy valamire való politikai elemzésbe, mert a politika az egész életünket alapjaiban befolyásolja.

Másrészt egy sokkal kevésbé fontosabb érv az, hogy a haszonelvűség alapján készített politológiai elemzések nem igazán nevezhetők komoly munkáknak, mert egy általánosan jól képzett, művelt ember, aki oda figyel a napi politikai eseményekre, követi azt, döntő többségét amiket ezek az elemzések feltárnak tudja, vagy legalábbis sejti.

szoja122 2013.10.23. 06:00:24

@bgp: Tévedsz. Az ország megfelelő, rugalmas irányítása a mai Alaptörvény miatt csak 2/3-al lehetséges, mivel 1000 módon korlátozza egy kormány szabadságát, mozgásterét, a MAI viszonyokat és a MAI Fidesz érdekeit figyelembe véve.

szoja122 2013.10.23. 06:17:30

@Booksi: "További IMF hitelekkel tartotta volna lélegeztetőgépen az országot?
Hozzányúlt volna a bankokhoz, multikhoz vagy inkább a lakossághoz direktben?"

Mielőtt ilyen hülyeségeket írsz, legalább gondolkozz!

Az IMF hitelek helyett sokkal drágább hiteleket vesz fel a kormány (állampapír kibocsájtás is hitel, ha neve más is). Az adósságunk az ellopott magánnyugdíjpénztár segítségével sem csökkent 1 fillérrel sem. A te hasonlatoddal élve nem lélegeztető gépen van az ország, hanem fojtogatják.

A különadókkal pedig a gazdaság beindítását teszik lehetetlenné, közvetve sunyin a lakosságra hárítva, ahelyett hogy normális banktörvényeket hoznának.

A multikról annyit, hogy nélkülük nincs gazdaság, amit a Fidesz felismert és ezért rendkívüli mértékben támogatja is azokat, nem nyúlva hozzájuk.
Ha esetleg nem tudsz multik támogatásáról gugliz egy kicsit vagy kérdezz bátran. Amúgy a multikkal kapcsolatban is kellene egy jó gazdasági törvény, amit persze nem alkotott meg a kormány.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.10.23. 06:59:48

@graycivil:
Nem pontosan értem, mit értessz katasztrófa alatt.

Gazdasági értelemben senki nem tolta jobban a katasztrófa irányába az országot az MSZP-től, az egész EU-ban.
Így kerülhettünk a szlovákok előtti pozícióból az EU utolsó helyezettjei közé, versenyképességi mutatókat tekintve.

Autokrácia és központosítás tekintetében pedig a Fidesz verhetetlen.

szoja122 2013.10.23. 07:03:01

@török gábor: Még egy dolog, ami jól egybevág a politológiai stílusoddal, felfogásoddal.

Néhány költői kérdés:

Miért nem írsz a Fidesz (Lázár János, Deutsch Tamás, Kocsis Máté, Wintermantel Zsolt) és Csányi között kirobbant ellentétekről?

Mi áll a Csányit ért támadások mögött? Kinek az érdeke, kinek a haszna, mi motiválja pro és kontra őket, mit árthat ez a Fidesznek? Az első jelek a Fidesz szakadásában?
stb., stb., stb.

szoja122 2013.10.23. 07:06:58

@Trompf: "Így kerülhettünk a szlovákok előtti pozícióból az EU utolsó helyezettjei közé, versenyképességi mutatókat tekintve."

A dolog egyszerű, nézd meg a gazdasági mutatókat. Semmit sem javultak, sőt nagyon sok tekintetben romlottak, nemcsak abszolút, de relatív (a környező országokhoz) viszonyítva is.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.10.23. 07:07:48

@szoja122:
Nem sok politikai elemzőt ismerek az igaz.

De akiket a TV-ben láttam vagy látok, azokból vagy az MSZP-be lett szóvivő, vagy a Fideszben, esetleg az ATV-nél vagy épp a Hír-TV-nél rendszeres vendég, elemző.

SZóval szerintem Török az egyik legtárgyilagosabb, legkevésbé elfogult.
Nem véletlen hogy az MSZP-sek Fideszes, a Fideszesek MSZP-s elfogultsággal vádolják egyik vagy másik cikk után.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.10.23. 07:11:25

@szoja122:
Én megnéztem..
Javaslom neked nézd meg te is, szinte bármelyik mutató szerint.
www.google.com/publicdata/directory

Pl ezen témakörben GDP
http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+gdp
jobban teljesítünk az átlagnál, míg az MSZP alatt a legszarabbak voltunk.

http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+enemployement
Itt is hasonló a helyzet munkanélküliség kapcsán.

De kíváncsian várom mely grafikonok támasztják alá a te mondataidat.

felcsutisuttyo 2013.10.23. 07:18:17

Gábor , már megint maszatolsz és nyalsz...
A bajai videó egy fideszes provokáció, fidesznek csinálták a Lungodrom "négerek", megrendelésre....ami arra volt jó, hogy azóta nem az egyértelmű bizonyítékokról van szó, , hogy az emberek belemondták a kamerába, tűzifát kaptak és kapnak még a szavazataikért. Nem a Papcsák féle korrupcióról a 100 milláról, s a kábítós fideszes videójáról,.. Azóta nem a költségvetésről és a jogtalan földtámogatásokról, a földmutyikról,. hanem a kamuvideóról szólnak a hírek a pártelnök szerint. "Kiválóan alkalmas a videó arra, hogy elfedje ezeket, a Fidesz pedig röhög a markába". A Fidesz mindíg is tagad mindent és másra fogja. MERD MÁR KIMONDANI TE mindíg ide oda lavírozó megélhetési polit-toló_)

jjulie 2013.10.23. 07:52:35

@Lindalinda:

nocsak átlagalatifelcsutijóska, mi is volt 56-ban

bizonyára neked is megfelelően jó példaképed a dembinszki

jjulie 2013.10.23. 08:03:22

@Booksi:

igazad van jóskapista

a felcsutiseggszájrendszer minél inkább hasonlít a hetvenes évek kádárrendszeréhez, de van benne egy csipetnyi valamiféle homályos horthyikorszakbeli ízvilág, annál biztosabban biztosabban képes a tözsbirkáinak megtartására

concret 2013.10.23. 08:16:56

@bgp: Nem kell a 2/3???

Azt gondolod, a minősített többség kényszere csak a fideszen kívüli politikai világot sújtja?

Azt gondolod, csak 2014-ig kellett kétnaponta alaptörvényt pofozgatni, most már a nagy mű kész, a gép forog, az alkotó pihen?

Azt gondolod Szalai Annamária (Isten nyugosztalja bárhogyan is élt) az egyetlen halandó volt a bebetonozottak között, a többi örök életű, és örökké hűséges - örökre megoldódott a bebetonozásuk kérdése?

Orbán Viktor nem csak az ellenfelei kezét kötötte le agyament szisztémájával. Őt magát még jobban köti a nagy mű: állandósult a 2/3 iránti igénye, és ha egyszer nem lesz neki: alkudozásra kényszerül(ne). Ez lesz az ő politikai bukása, a maga sírját ásta meg. Aki kizárólagosságra tör, ne végezzen félmunkát. Kontár diktátorka, egy nép fog röhögni rajta.

Blogger Géza 2013.10.23. 08:19:01

Az elemzés esélylatolgató része szerintem nagyon elhibázott, már ami a 65%-os (vagy afeletti) részvételre vonatkozik. Az utolsó adat alapján:

"A pártszimpátiájukban bizonytalanok teljes népességbeli aránya 42 százalék volt." Ha ebből 35% otthon marad (szerintem nincs okunk feltételezni, hogy most magasabb lenne a részvételi arány, mint 1990-ben vagy 2010-ben), akkor mindössze egy 7%-nyi réteg felosztásáról megy vita.

Ráadásul az elmúlt egy évben is az jött ki, hogy a bizonytalanok számának csökkenéséből a Fidesz profitált leginkább, neki nőtt a támogatottsága. Másrészt ha a most még bizonytalan, de 2014-ben ténylegesen szavazók (szerintem ez réteg amúgy max. 15% lesz, nem több) többsége valamelyik ellenzéki pártra szavaz is, ez meg fog oszlani a 4 ellenzéki tömb között, ráadásul egy részük elveszett szavazat lesz (be nem jutott pártokra eső szavazatok), és nem fogja megakadályozni, hogy a Fidesz elvigye az egyéni körzetek döntő többségét. Onnantól pedig a töredékszavazatok megfordítani nem tudják a végeredményt, csak korrigálják.

concret 2013.10.23. 08:21:24

@Lindalinda: Végre itt is előfordultál. Lindalinda, jó békementelést. Te is haladj úgy, ahogyan az ország - ha elfogadod jókívánságként.

concret 2013.10.23. 08:25:21

@Blogger Géza: Ha gondolod? Látom, Te már lejátszottad a meccset.
Már csak az a kérdés: kívánatos-e Orbán Viktornak még hasonlóan sikeres 4 év? Ha igazán gonosz akarok lenni, akkor kívánom neki.

Mária 2013.10.23. 08:27:28

@Robinzon Kurzor:

"A másik kérdés meg az, hogy ha lehetségesnek látszik Orbánék leváltása, akkor inkább az legyen a fontos ("bármi áron"), vagy mire megyünk azzal, ha lesz/marad ugyan kispárt, de marad a mostani kormány."

És azzal mire megyünk, ha a választók leváltják ugyan Orbánt, de egy semmire nem alkalmas csipet-csapattal, ami fél évig se tudja megőrizni a pozícióját?

El tudod képzelni, mekkora gépezet indlna be Orbánék oldaláról egy elveszített választás után?

El tudod képzelni, medig maradna a helyén egy Libás-Meseházy impotens vicckormány?

Blogger Géza 2013.10.23. 08:29:50

@szoja122: Marhaság. Mi lenne az az 1000 mód? A jogszabályok döntő többsége nem 2/3-os, a kormány nagyon jól el fog boldogulni sima többséggél is. A 2/3 os keretek le vannak fektetve, azon belül nagyon szépen el lehet lavírozni.

Azt is látni kell, hogy a 2/3-os keretek kisebb korrigálását is leginkább valamely külső tényező (EU, AB) váltotta ki, de ezek sem túl gyakoriak nem voltak (ha azt nézzük hogy hány száz jogszabálynak mekkora töredékrészét semmisítette csak meg az AB az alaptörvény és a törvényszöveg közötti ellentmondást véve felfedezni), sem alapvető jelentőséggel nem bírtak. És várhatóan a jövőben még kevésbé lesznek jelentősek ezek az akadékoskodások, a magyar lufi is totál kipukkadt Brüsszelben, nagyon úgy néz ki.

concret 2013.10.23. 08:34:48

@Mária: Azt képzeld el, kedves Mária, ahogyan a mandátumok 47%-át elnyerő, győztes fidesz nekilát a koalíciós tárgyalásoknak.

Blogger Géza 2013.10.23. 08:34:57

@concret: Szerintem a következő 4 év jóval sikeresebb lesz - bár a pénzügyi csőd felé vezető útról való letérés önmagában elég komoly siker. (Tartósan alacsony hiány, tartósan magas külker többlet, csökkenő pályájú államadósság, IMF köldökzsinórtól való függetlenedés, túlzott deficiteljárás megszüntetése) És ezt ennél kevésbé fájdalmasan, kevesebb politikai és növekedési áldozattal valószínűleg nem is lehetett volna véghezvinni.

concret 2013.10.23. 08:40:55

@Blogger Géza: Mondjad már, kedves Uram:
első kormányában Orbán Viktor egy tökfilkót foglalkoztatott gazdasági minisztereként, hogy utóbb Chikán Attila pont ellenkezőleg látja a dolgokat? Vagy Járai Zsigmond? Neki is elment az esze?

(csak azzal a gyönge érvvel ne gyere, hogy merő sértettségből mondják, ennél jobbat mondj, légyszi)

Mária 2013.10.23. 08:44:29

@concret:

"Azt képzeld el, kedves Mária, ahogyan a mandátumok 47%-át elnyerő, győztes fidesz nekilát a koalíciós tárgyalásoknak."

A Bajnai-slepp simán koalíciót kötne velük.

Az MSZP simán koalíciót kötne velük.

A Jobbik simán koalíciót kötne velük.

Minden más parlamentbe került kispárt simán koalíciót kötne velük.

A pártok és politikusok célja első körben a parlamentbe kerülés, második körben meg a húsosfazék mellé kerülés. A választópolgárok képviselete nem téma ebben a műfajban.

Mitárthat egy becsapott választópolgár akár a kormánypértnak, akár a koalíciós partnerének, akár az újabb négy évre a padok közé bevackolódott ellenzéknek?

Blogger Géza 2013.10.23. 08:51:35

@concret: Természetesen minden "sztárközgazdász" mindig jobban tudja mit kell csinálni, mint a másik, aki épp a bársonyszékben ül. Amikor Járai ült a bársonyszékben (mint miniszter vagy MNB elnök) akkor meg az összes többi őt kritizálta hogy miért nem azt csinálja, amit ők gondolnak. Ennek tényleg nem szabd túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Nem emlékszem olyanra, hogy ilyen kaliberű emberek bármikor is mindenben támogatnák az épp aktuális kormányt, hacsak nem épp a tagjai. :)

Ehhez képest üdítő színfolt egyébként Járai utolsó, meglehetősen kiegyensúlyozott nyilatkozta:

"Kockázatos volt a kormány politikája, de annak gyümölcsei már beérni látszanak – mondta Járai Zsigmond"

"Matolcsy, mint mondta, mindenki meglepetésére azt teszi, amit kell, tehát 3-4 éves késéssel megkezdte a kamatcsökkentést és a növekedési programokat. Az előző jegybanki vezetést nem kritizálnám, de csapnivalóak voltak – mondta. "

index.hu/gazdasag/2013/10/02/jarai_matolcsy_meglepetesre_azt_csinalja_amit_kell/

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.10.23. 08:52:58

@Lindalinda: Tanulsz te valamit az elmúlt időszakban a kommentekben neked címzett válaszokból? Nem ugye? Csak lököd az ezerszer megcáfolt hülyeségeidet. Komolyan, egy elefánt előbb megtanul korcsolyázni... nagy eszed van.

concret 2013.10.23. 08:53:29

@Mária: Pontosan. Mindenki beállna a koalícióba. Nem ez a kérdés.
A kérdés az, hogy egy, a központi akarat korlátlan érvényesüléséhez szokott akarnok hogyan alkuszik meg nap mint nap, minden egyes szavazás előtt?
Szerintem ez lenne a legjobb műsor.

(senki sem lenne olyan szolgája egy koalícióban, mint mondjuk Rogán vagy Sömjén).

BigPi 2013.10.23. 09:02:31

@concret: Sikerült már a kétfarkúnak párttá alakulnia? Nekem már az előző választásokon is ők voltak a favorit. Nagy szükség lenne egy ilyen jelegű pártra, ha már nincs olyan rubrika, hogy egyik jelölt sem alkalmas.

Blogger Géza 2013.10.23. 09:03:11

@concret: Csinálta ezt 4 évig Torgyánnal, megoldaná.

concret 2013.10.23. 09:07:05

@Blogger Géza: Járaiban maradt egy szemernyi szervilizmus, az biztos. Kamatcsökkentésben (höhö) ő aztán igazán nem mutatott jó példát, örülök, hogy -legalább véleménye szintjén- megfordult a damaszkuszi úton.
Chikán sosem volt sztárközgazdász, szakmája lelkiismeretes robotosának tartják. Olyat viszont nem igen tudsz mutatni, hogy a kormány tagjain kívül lényegében mindenki (saját táborukból is) nagy-nagy aggodalommal néz a nemzetgazdaság jövője elé.

Ha minden jól megy, akár még sikeresebb 4 év is jöhet: pl tovább csökkenhet az államadósság növekedésének az üteme (bár már nincs ehhez újabb 3000 milliárd forint), újabb pozícióban stabilizálódhat a forint árfolyama (mondjuk: 350Ft/eur), Tanzánia kamatszintjéről akár Laosz szintjére emelkedhetünk az államkötvények kibocsátásakor, stb. Miniszterelnökünk a történelemkönyvek lapjaira kerülhet: kérdés, milyen értelemben?

concret 2013.10.23. 09:10:18

@Blogger Géza: Nyilván Torgyán politikai pályaívét akarná bárki is követni. Különösen a fiatal Vona vagy Mesterházy.

A 16 évvel ezelőtti Viktor meg a mai köszönőviszonyban sincsenek egymással: akkor még koalícióképes volt, mára meg hová jutott?

CSENDES 2013.10.23. 09:13:32

@concret: Azért, hogy nem "sztárközgazdász" azzal mit akarsz mondani? Hogy nem celeb?
" egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Kutatási területe a vállalatgazdaság-tan, a vállalati versenyképesség és a logisztika. 1970-től a Rajk László Szakkollégium alapító igazgatója. 1998–1999-ben Magyarország gazdasági minisztere (az első Orbán-kormány elején), majd 2000 és 2003 között a Budapesti Corvinus Egyetem rektora.' (Wiki)

Blogger Géza 2013.10.23. 09:18:04

@concret: Magyarországon mindenki nagy aggodalommal néz a jövő elég legalább 20 éve. :) És ez jobb is így, mert amikor kevsébé votlak borúlátóak, úgy eladósítottűák az országot, hogy ihaj.

Rémálmaid persze lehetnek, de a valóság az, hogy a Ft az elmúlt egy-két hónapban kb 10 Ft / EUR-t erősödött, a CDS mutatónk pedig kb 100 ponttal esett, kamatszintünk történelmi mélységekben van, a munkanélküliség 5 éves mélyponton, jövőre pedig várhatóan 7 éves csúcsra ugrik a gazdasági növekedés.

CSENDES 2013.10.23. 09:18:39

@Blogger Géza: Neked pedig csak annyit.
Részvételi arányok első fordulóban:
1990: 65,1%, 1994 :68,92%, 1998 :56,26%, 2002:70,53%, 2006:67,83%, 2010:64,86%

Ebből az derül ki számomra, hogy a Fidesz első kormányra kerülésekor volt a legalacsonyabb a választási részvétel, és elzavarásakor a legmagasabb a részvételi arány.

Blogger Géza 2013.10.23. 09:20:16

@concret: Oda jutott, hogy már annyira népszerű (a szavazóhelyiségekben), hogy nincs szüksége koalíciós partnerre. :)

concret 2013.10.23. 09:22:56

@CSENDES: A sztárközgazdász szót én is csak idéztem Blogger Gézától - egyébként önmagában a szakterülete (vállalat-gazdaságtan, logisztika) korlátozzák a szakmai siker horizontját. Ha nem tartanám jó, érdemi hivatkozási alapnak, nem őt említettem volna.
Téged egyébként tanított?

Blogger Géza 2013.10.23. 09:23:20

@CSENDES: Ez igaz, de a kétharmadot egy átlagos részvétel mellett szerezte. És minden jel arra mutat, hogy 2014-ben is a 2010-eshez hasonlóak lesznek a viszonyok (mind a részvételt, mind a Fidesz támogatottságát tekintve.)

Kámasuka 2013.10.23. 09:24:03

@concret: 100x inkább még 4 ilyen év mint még 1x 2006-10.

concret 2013.10.23. 09:25:59

@Blogger Géza: 2010-ben nem volt.
Utóbb meg majd nyugtával a napot.

@BenFranklin: Secko jedno (birkák kivételével).

Kámasuka 2013.10.23. 09:30:40

@szoja122: 'Az IMF hitelek helyett sokkal drágább hiteleket vesz fel a kormány (állampapír kibocsájtás is hitel, ha neve más is). Az adósságunk az ellopott magánnyugdíjpénztár segítségével sem csökkent 1 fillérrel sem. A te hasonlatoddal élve nem lélegeztető gépen van az ország, hanem fojtogatják.'

Hehe. Nem is értem hogy a stabil gazdaságok miért állampapírhitelekből élnek. Ezeknek a kamata 7-10% volt 2009 előtt, ma:

www.napi.hu/tozsdek-piacok/beleszerettek_magyarorszagba_a_befektetok_ime_az_okok.567702.html

az aukciókon három- öt és tízéves kötvényeket lehetett venni 4,32, 4,78 illetve 5,51 százalékos átlagos hozamszinten.

Mivel az IMF hitel rövid lejáratú volt ma már annál is olcsóbb a piaci, nem beszélve arról hogy arra költhető amire akarja a kormány, nem arra kell költeni amire az IMF akarja.

Kámasuka 2013.10.23. 09:32:52

@concret: Ja, kivéve GDP, államadósság, kamatlábak. Amúgy helyesen, vsetko jedno.

Blogger Géza 2013.10.23. 09:33:14

@concret: Hozzáteszem, hogyha létrejönne itthon is a német patthelyzet, akkor még mindig ott van a pakliban az , hogy ügyvezető kormányként a helyén marad, kivár egy kicsit, és később újabb választáson szerzi meg az abszolút többséget. Ehhez elég, ha bejön a Magyarországon szokásos győzteshez húzási effektus.

graycivil 2013.10.23. 09:34:50

"Államtitkári kinevezés helyett letartóztatási parancs

Mi? Hogy Ángyán már régen maffiacsaládokról, mindent átszövő érdekszövetségekről beszélt? Hogy a 27 céges csalóhálózat az MVH hathatós segítsége nélkül lófaszt se tudott volna csalni, nem támogatást? Hogy budaigyula izzadtan reszeli kockásra a fingot mikor azt bizonygatja, ebben semmi politikai szál nincs, és az államot semmi kár nem érte?"

varanus.blog.hu/2013/10/22/allamtitkari_kinevezes_helyett_letartoztatasi_parancs?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_10_23&utm_campaign=index

"Ez van, srácok, a nerben ez jelenti, hogy a talpig becsületes szakemberek országa vagyunk. " F.Y!DESZ

concret 2013.10.23. 09:35:16

@CSENDES: Szimpatikus és hasznos előadó, de voltak nála jobbak. Olyan, mint miniszternek volt (ez is dicséret a részemről).

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.23. 09:36:52

@szoja122:
Booksi buksijába beszivárgott a habonyárpi. :D

CSENDES 2013.10.23. 09:36:53

@Blogger Géza: A 2/3-ot nem átlag részvételi arány mellett szerezte. Az átlag ugyanis 65,59%

concret 2013.10.23. 09:39:58

@BenFranklin: A secko jedno már nem szlovák, hanem (részben) magyarosodott, a köznyelv részévé vált, így, ejtés szerint írjuk (okostóbiás).
Melyik kamatlábra gondolsz? Az MNB alapkamatra? És az államkötvényeink kamata, az is tetszik?
A GDP alakulása. na az dicső. tedd a vitrinbe. Allamadósság-változás mínusz 3000 milliárd: milyen előjelet kapsz?

CSENDES 2013.10.23. 09:40:52

@concret: Hogy valaki milyen előadó, vagy milyen a tudása, az nem mindig esik egybe.

Blogger Géza 2013.10.23. 09:41:24

@CSENDES: :D :D :D No igen, a 2010-es 64,85% ettől valóban brutálisan eltér. :D :D :D Szánalmas, hogy már csak ilyen szőrszálhasogatásokba tudtok kapaszkodni. Amúgy megnyugtatlak: szerintem 2014-ben 60-64% között lesz az arány, úgyhogy lazíthatsz.

concret 2013.10.23. 09:42:05

@Booksi: "A politizálás meg amolyan úri hobbi marad"

Szeretnétek, ugye? Meg a vágyaitokat direktbe jövővé konvertálni.

concret 2013.10.23. 09:46:26

@CSENDES: Azt hiszem, elvitázunk egymás mellett. Igazán nem tőlem kell megvédened Chikán Attila tekintélyét. Tartok tőle, félreértetted azt a válaszomat: amikor azt írtam, ő nem "sztárközgazdász", Blogger Géza mellébeszélését cáfoltam (mert hogy Chikánnak nincs szereplési kényszere, pusztán szakmai-polgári lelkiismeretének adott hangot).
Részemről ennyi.

CSENDES 2013.10.23. 09:48:44

@Blogger Géza: Nem szőrszálhasogatok. És én valóban lazítok.

concret 2013.10.23. 09:49:57

@CSENDES: Biztatják magukat. Kell is nagyon: ezen a választáson csak a fidesznek van veszíteni valója, mindenki más csak nyerhet.

CSENDES 2013.10.23. 09:51:38

@concret: Nem vitázni akartam, félreértettél.

CSENDES 2013.10.23. 09:55:03

@concret: Ez igaz a mindenkor kormányon lévő pártokra is:-))

Kámasuka 2013.10.23. 09:58:26

@concret: Az alapkamat is rekordalacsony, meg az állampapír kamat is.

www.napi.hu/tozsdek-piacok/beleszerettek_magyarorszagba_a_befektetok_ime_az_okok.567702.html

az aukciókon három- öt és tízéves kötvényeket lehetett venni 4,32, 4,78 illetve 5,51 százalékos átlagos hozamszinten.

hoplita 2013.10.23. 09:59:16

@concret:
"...Pontosan. Mindenki beállna a koalícióba. Nem ez a kérdés...."

Ááá, még ha így is lenne - amit igen erősen kétlek - el tudod képzelni micsoda szavazatmennyiségi átcsoportosulást eredményezne?
Egy fityisz-maszop koalíció, az egymás utálatára kondícionált agyhalott szavazóbázissal?
Ugyanez pepitában a libásokkal?
A Jobbikról meg szó se essen, még az előbbi két variáció is tutibb, mint ez...

Emélezz...94 tavaszán a szadesznek volt jó 20%-a...a koalakötés után maradt 7-8.:)
Aztán a következő után meg 5 alatt...:)

hoplita 2013.10.23. 10:02:24

@Lindalinda:
Menetejjé' birkabébi....menetelj a gecibe, te idióta.:)

concret 2013.10.23. 10:14:11

@BenFranklin: Ha tényleg érdekel a téma, kérlek, olvasgasd figyelemmel:

www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/teimf050.html

28 ország közül hátulról vagyunk a negyedikek.

Különösen érdekes az összevetés a referencia-országokkal: Lengyelo., Cseho., Szlovákia, Románia, Bulgária.

Nos?

graycivil 2013.10.23. 10:14:26

Bonyolódik a videó história...legalábbis látszólag. Mert szerintem itt egy szenzációs "kész átverés show"-ról van szó.

De hadd mondjak ettől függetlenül pihenésképpen egy kitalált "színdarabot":

Szereplők: KP = KormányPárt és emberei , KV = Kedves vezető , EP = Ellenzéki Párt és emberei, VALAKIK = videó készítői

1.felvonás: KV őrjöng, mert egy helyi választáson bizonyított csalások történtek, amelyek erősen köthetők a saját pártja helyi embereihez. Szőnyeg szélére állítja OTT FENN az embereit, és rájuk üvölt, hogy bármi áron intézzék el az ügyet. "Csináljatok valamit!...De ITT FENN én ne tudjak róla...Aztán majd rettentően meglepődünk és felháborodunk". OTT FENN ugyanezt eljátsszák egy LEJJEBB szinttel. Aztán végül kézen-közön ez az ügy lekerül a LEGALJÁRA a VALAKIK-hez.
2.felvonás: 1.szín: A VALAKIK megüzenik a FELJEBB szintnek, hogy lesz egy hamis videó, kalandos történettel körítve. A LEJJEBB megüzeni ugyanezt (konkrétumok nélkül) az OTT FENN szintnek. Az OTT FENN pedig sajtótájékoztat, hogy "valakik" a KP nevében vesztegetnek, és még akár odáig is vetemednek, hogy majd anno hamis videóval próbálják a KP-t lejáratni. Grátisz ajándékként még belecsempésznek egy EP-tal szövetséges másik párt emberét is a történetbe, hogy összeugrassza a szövetségeseket.
2.szín: VALAKIK szólnak EP-nak, hogy bizonyítékuk van. EP embere szól, hogy hozzák csak. Amikor megkapják, diadalittasan ordítanak, hogy itt a nagy bizonyíték a csalásra.
3..n.felvonás: Takarékossági okokból képzeljük ide azokat, amik után a rendőrségtől és a médiából felénk áradt a bajai megrendezett videó ügyében. Természetesen színtiszta fikcióként.
Mese vége

És most, hogy megpihentünk, térjünk vissza a valóságba. Szerintem itt egyetlen kérdés van, minden más csak mellébeszélés: Tudták-e a szocik, hogy a videó megrendezett? Ha erre IGEN-nel válaszolunk, akkor ebből két dolog következik:
1. Ezek a szocik IRTÓZATOSAN BARMOK, hogy egy nyilvánvalóan 0 mp alatt leleplezhető videóra építik a FYDESZ csalásának bizonyítását, tudva, hogy a hamis videóval totálisan elvágják magukat, miközben a FYDESZ-t még csak megkarcolni sem tudják.
2. Ezek a fydeszesek MEGDÖBBENTŐEN SZERENCSÉSEK, hogy "patyolattiszta ölükbe pottyan egy orbitális pályáról letért labda".

Na, hát ez a narratíva az én valószínűségi grafikonom százalékosan a 10- kategóriában van, míg az ellenkezője, vagyis, hogy nem tudták, hogy megrendezett, annak pedig a 90+ kategóriában. Az biztos, hogy a rendőrségnek a "legkényelmesebb", ha az "egymásnak ellentmondó vallomások" miatt az ügyet megoldatlanul lebegni hagyja. És ez tökéletes s FYDESZ-nek is. Mert míg a baloldal mindaddig bűnös, amíg 100%-ig nem bizonyítja saját ártatlanságát, addig a FYDESZ addig patyolattiszta, amíg mások 100%-ig nem bizonyítják a bűnösségét.

Kámasuka 2013.10.23. 10:18:20

@concret: A 'referencia' országaid államadóssága olyan szinten van, ami nálunk utoljára az 1. Orbán kormány idején volt....

2013.10.23. 10:19:55

Zsákutca... Véleményem szerint zsákutca ez a magyar politikai történet, zsákutca ez az elemzés és a szavazatarányokat, mérőszámokat firtató párbeszéd is.

Nem az az igazi kérdés, hogy ki vezet, hanem hogy mit tekint fontosnak és hogyan igyekszik elérni a céljait. Sőt még inkább az, hogy a jelen magyar társadalom, "közgondolkodás" milyen mozgásteret, lehetőséget ad a fontossági sorrendek meghatározásában. Ez utóbbi szerintem gyászos képet mutat, így a választásnak, politikusi szerepképnek nincs jelentősége - azt kapjuk, amit érdemlünk. Ezt idén márciusban sikerült mérgemben elég hosszan leírnom, itt olvasható: hajnalvilag.blogspot.hu/2013/03/evertekelo.html

A néha kissé karcos stílustól eltekintve nincs semmi, amit ma visszavonnék belőle, de nyilvánvalóan nem egy könnyen emészthető írás. Szerintetek hol tévedek a levezetésben? Illetve érdekelne valakit, ha kulturáltabb formában le tudnám írni?

concret 2013.10.23. 10:22:43

@hoplita: Az FDP pedig 14% után kipottyant. Szó szerint elkúrták. De voltak már sikeres kispartnerek is a történelemben.

Normális helyzetben én sem kívánnám az efféle koalíciókat. Ezután a mocsár után kell valami kataklizma. Lehetőleg nem fegyveresen. Egy nagykoalíció ehhez pont jó lenne.

Ha a mandátumok kiadják - márpedig könnyen lehet ilyen - egyik nagy párt(-szövetség) sem hátrálhat meg a koalíciós szerepléstől. Aki önként visszalép, arra a laza szavazók utóbb tuti nem szavaznak. Egy kormányzásra esélyes pártnak kormányoznia KELL, különben létezése értelmét kérdőjelezi meg.

Ezért drukkolok én a fidesz relatív győzelmének. Egyék meg a főztjüket.

hoplita 2013.10.23. 10:37:51

@BenFranklin:
Nulla növekedés mellett ez is kitermelhetetlen...általános iskolai matek, bazmeg.:(

concret 2013.10.23. 10:41:48

@BenFranklin: Nálunk magasabb adósságmutatójú államoknak is alacsonyabb a kötvényhozama - persze, prosperál a gazdaságuk.

Először azt mondod: remek a kötvénykamatunk. Aztán, ha kiderül, hogy nem: akkor meg magas az adósságunk. Pedig azért sem.

Magyarország pénzpiaci kamatfelára azért magas, mert egyszerre produkál sok rosszat: pangó gazdaság rossz növekedési kilátásokkal, közepesen magas államadósság, de legfőképp: labilis jogi környezet súlyos jogállami deficitekkel, gazdaságpolitikai önkényeskedésekkel, kiszámíthatatlan kormányzással.

Ezért vagyunk "népszerűek". Mert a "bátrak" itt bóvlikamatot arathatnak.

Booksi 2013.10.23. 10:42:20

@szoja122: Rendben, te úgy gondolod, hogy az IMF hitel folytatása a helyes út, mert olcsóbb. Ez csak rész igazság. Az olcsóságnak meg van az ára. Az IMF súlyos a lakosságot közvetlenül is érintő intézkedései nagyobb kárt okozhatnak mint a kamatkülönbségen nyerhető előny.
A kérdés az volt, hogy mit tettek volna mások?
Azt, hogy a Fidesz kikhez nyúlt már tudjuk, de kihez nyúlt volna a szakértő Bajnai?
IMF ötletei alapján lett volna egységes ingatlan adó, nyugdíj adó, egészségügyi adó, a szociális kiadások további kurtítása, stb.
A manyup pénzek felhasználásánál nekem se tetszik minden, azonban mikor erre kerül a szó, tudomásul kell venni, hogy az oda átutalt összeg az nem egy sima bankszámla, ahonnan a lakosság pénzt kivéve bármikor vehet belőle plazma tv-t.
Semmi garancia nem volt arra, hogy amikor tömeges kifizetések elkezdődtek volna, a magán cég nem megy-e tönkre véletlenül, és ez csak az egyik sötét lehetőség.
Azt így is láthattuk, hogy nem jó gazda módjára bántak a rájuk bízott vagyonnal.

Booksi 2013.10.23. 10:50:02

@concret: Nem szeretném. Azt szeretném ha normális hangon minél több ember megtudná vitatni a közélet dolgait.
Egyébként leginkább azt szeretném, hogy olyan életszínvonalon éljen az ország értékteremtéssel foglalkozó lakossága, hogy a politika csak másodlagos legyen.
A Politika azt biztosítsa, hogy demokratikus szabadságban, és európai életkörülmények között fejlődjön az ország.
Ettől most még messze vagyunk.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.23. 10:57:45

@graycivil:
Húha, ennyit dolgoztál a forgatókönyvön?
:D

panelburzsuj 2013.10.23. 11:04:10

@Mária:
"második körben meg a húsosfazék mellé kerülés"

És úgy gondolod, hogy a kanalak felosztása sokkal simább, békésebb, göröngymentesebb egyezkedés, mint a "választók képviselete"?

concret 2013.10.23. 11:09:44

@Booksi: "olyan életszínvonalon éljen az ország értékteremtéssel foglalkozó lakossága, hogy a politika csak másodlagos legyen"

Szép.

Javíts ki, ha tévedek: az egyén életszínvonala elsősorban a vagyonának a függvénye. Polgári tulajdonszemlélet mellett az örökölt vagyonból való, "értékteremtés" nélküli jólét sem kérdőjelezhető meg.
Értem én ám ezt az "értékteremtés" fogalmat, Kádár alatt tanultam (először) politikai gazdaságtant. Csak arra nem tudnék sosem rájönni: kik azok, akik dolgoznak, ámde nem termelnek értéket? Mondjuk: a büntetés-végrehajtás? Vagy (horribile dictu) egy biztosítási ügynök?

Nem kötözködni akartam ám, csak már fiatalon is útáltam a brossúraszöveget.

panelburzsuj 2013.10.23. 11:12:17

@Kedves Loránd x:
"érdekelne valakit, ha kulturáltabb formában le tudnám írni?"

Mert ezért a borzas változatért tömegek állnak sorba?

2013.10.23. 11:21:54

A pénzügyekkel kapcsolatos gondolatok mellé pedig melegen ajánlanám ezt a kisfilmet, számomra elég meggyőzőnek tűnik: index.hu/gazdasag/2013/10/15/dalio_oktatofilm - ma úgyis ráérünk, és talán nem gáz a világ egyik leggazdagabb, pénzügyekkel foglalkozó szakemberétől tanulni egy kicsit.

A türelmetlenek számára elég lehet a végéről a kilábalás harmadik szabálya: "Tegyen meg mindent a termelőképessége növekedése érdekében, mert hosszú távon ez számít a legtöbbet!" Semmi rezsiharc, IMF, adósságmatek, bárhonnan nézhető számok - szimpla józan ész. Tanult emberek, megbízható egészségügy nem csak a tehetősek számra, helyi és a szükséges mértékben önálló gazdaság, jövő-kompatibilis tervek. Na ezek azok a dolgok, amelyek szinte csak marketing anyagként fértek bele a közéletbe a rendszerváltás óta. Tény, hogy most sokkal egyértelműbb a hiányuk.

concret 2013.10.23. 11:21:59

@Booksi: "...nem jó gazda módjára bántak a rájuk bízott vagyonnal."

Tévedsz. Nekem most is van manyup számlám (már a harmadik pénztárnál, mert sorra dőlnek ki, még az OTP is, pártunk és kormányunk gondoskodása hatására). És a pénztárak hozama megfelelő, és rendeben elszámolnak egymással a végelszámolásnál, és átadják a számlámat. Nekem lesz (innen) nyugdíjam.

Nem tudom láttál-e már hosszútávú részvényárfolyam-görbéket. Azok bizony recesszió idején lekonyulnak, hogy utóbb szárnyaljanak. A részvények átlagosan, hosszútávon a legnagyobb hozamot biztosítják, ennek egzakt közgazdaság-matematikai oka van.
Aki viszont egy válság lecsengésekor, az aktuálisan épp gyönge részvénypiac következtében (átmenetileg) gyönge manyup-számlahozamokról ordibál, az egy szemét demagóg. Visszaél azzal, hogy az átlag magyar kevéssé tájékozott, és hát vevő a hangzatos "eltőzsdézték" populista dumára.

Akkor most választhatsz: tudatlan vagy, vagy demagóg?

Booksi 2013.10.23. 11:27:45

@concret: Köszi a választ. Igazad van, nem tudtam jól megfogalmazni amit mondani akartam. Brossúra szövegről szó sincs, csak akkor mit mondjak arra, hogy nem az ügyeskedők, bűnözők, léhűtő semmittevők jólétét akarom. Jelenleg azt látom, hogy pl. biztosítási csalásból, számlagyártásból, fémtolvajlásból (nem azok a szerencsétlenek akik gyűjtik) többre lehet vinni mint tisztes munkából.
Értékvesztés napjait éljük, a média önti ránk a szennyet,pl, mindenki kommunkáció és médiaszakos hallagató akar lenni. Mérnökből, reál tanárokból és képzett szakemberekből meg ordító hiány van.

panelburzsuj 2013.10.23. 11:29:02

@concret:
Megint nem értem, hogy miért vagy-vagy?

Nekem sokkal kézenfekvőbb, hogy a valahol mégiscsak nyugtalanító tudatlanságot előbb önhitegetéssel, majd annak"sikerén" felbátorodva mások felé forduló demagógiával "tünteti el".

Nem magyarázatot, hanem meggyőződést keres.

Tehát nem ellentét, hanem fokozati különbség van.

2013.10.23. 11:29:17

@panelburzsuj: ugyan dehogy, az érdeklődés nulla :-)

Csak azért kérdeztem, mert részemről két dolgon tudok javítani: megfelelően megalapozott tárgyi kritika alapján a hibás pontokon, illetve a stílusomon. Ugyanis véleményem szerint így és erről kellene beszélni, különben a falnak szaladunk (mármint a magyar társadalom). Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy jól értékesíthető szaktudás birtokában jó eséllyel leléphetek innen. Viszont romantikus alkat is vagyok, ezért igazából nem szeretnék, emiatt pedig hajlandó vagyok nyilvánvalóan feleslegesnek és értelmetlennek tűnő kísérleteket folytatni. :-)

Booksi 2013.10.23. 11:31:43

@concret: Nem hagysz sok lehetőséget. :)
Ezek szerint te tudod a tutit, irigyellek ezért. A nyugdíjadnak meg majd akkor örülj, ha már elköltötted.
Addig marad a remény, hogy a pénztárad nem rohad be, a tőzsde szárnyalni fog, nem lesz újabb Lehmann br. stb.

panelburzsuj 2013.10.23. 11:31:53

@Booksi:

És te mi vagy ebben a panoptikumban?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.23. 11:32:57

@panelburzsuj:
No, mán +int új barátokat keresel?

@Kedves Loránd x:
Ne tökölj, lépj le.
A NER bárkit nélkülözhet, itt lesz helyetted Aszekelyek.

panelburzsuj 2013.10.23. 11:33:54

@Kedves Loránd x:
Szóval te vagy az, aki kalandvágyból marad itt... :)

concret 2013.10.23. 11:34:27

@panelburzsuj: Rendben. Alapból én is feltételezem mindenkiben a kételyt, csak hát olyan jó valahová tartozni, valamilyen egyszerű, ám legalább közös (föntről jövő) véleménnyel azonosulni.
Nemzetileg együttműködni.

Booksi 2013.10.23. 11:34:49

@panelburzsuj: Egy szerencsétlen átlagpolgár, aki szeretne legalább a gyermekeinek valami élhető országot. :(

panelburzsuj 2013.10.23. 11:38:03

@Hepci:
Hallottál már kapcsolati tőkéről, portfolióról, kockázat-porlasztásról?

Kevés a multifunkcionális ürge: kivel hazaüdvöt lehet gyártani - kivel sütit pusztítani... :)

szoja122 2013.10.23. 11:38:40

@Booksi: "Azt, hogy a Fidesz kikhez nyúlt már tudjuk, de kihez nyúlt volna a szakértő Bajnai?"

Mi lett volna ha kérdéseknek semmi értelmük.

Mert ha sárga lennél és csilingelnél Te lennél a sarki villamos. :)

Amúgy a Fidesz közvetlenül (oktatás, egészségügy) és közvetetten (áremelkedések az elhibázott gazdaságpolitikájuk miatt) nagyon erős megszorítást végzett IMF nélkül is.

A megszorításhoz tartozik a rezsicsökkentési átverés is! Mennyi volt a rezsi kormányra kerülésükkor és mennyi lett? Még a rezsicsökkentéssel is sokkal kisebb volt.

A demokrácia módszeres leépítése (fékek és ellensúlyok rendszere).

Ha csak az oktatás leépítését nézem már akkor is hazaáruló és nemzetvesztő a politikájuk. (nagyon nem szeretem ezeket a kifejezéseket, de egy fideszes talán érti mert gyakran dobálódznak vele)
Mi költünk Európában a nemzeti jövedelmünkhöz képest a legkevesebbet oktatásra. Egy nemzet sem volt a világtörténelemben akik oktatás erős fejlesztése nélkül felemelkedett volna.

Szociálpolitikájuk pedig....

Sorolhatnám, de egy született vaknak nem lehet elmagyarázni milyen a piros szín.

concret 2013.10.23. 11:42:14

@Booksi: Talán ingerültebb voltam a szokásos formámnál.

Tudod, én a megrögzött polgári hitűek egyike vagyok. Én éltem közel három évtizedet az államszocializmusban, és nem volt jó. Nekem már (legyen bár szinte évfolyamtársam is) egyetlen magyar politikus sem fogja eladni, hogy "állami jó - magán rossz" (ismered: "négy láb jó - két láb rossz. Kommunista antiutópia volt az is).

Higgyetek az állam gazdaságában. Az állam nyugdíjbiztosítójában, az állam egészségbiztosítójában, az állam (takarék-)bankjában. Az állam olajvállalatában, az állam teherautógyárában, az állam trafikjában.

Csak egy pozitív példát mondj ilyesmire a történelemből.

panelburzsuj 2013.10.23. 11:42:34

@Booksi:
Akkor gondold végig, hogy melyikhez van elég erőd: sajátodból olyan gyereket nevelni, aki képes élhető országot csinálni vagy találni - vagy az összes többi kölköt ugyanerre rászorítani.

hoplita 2013.10.23. 11:44:42

@concret:
Egyék, egyetértünk.

Nem lesz ám ez a választás olyan sétagalopp, mint ahogyan egyesek képzelik.
Budipesten simán kikapnak, a vidék megosztott, egyes területek meg a mienk lesznek. Igen könnyen kialakulhat egy patthelyzet.
Viszont én szeretnék egy szoros fityiszgyőzelmet, hogy 2018-ra menjenek jól megérdemelt helyükre, gyúcsány és a maszop mellé a szemétdombra...
És valóban, ide Mohács kell....tőlem meg akár mehet a stukkeres buli is.:)

concret 2013.10.23. 11:45:05

@Booksi: Ami anomáliákat írsz, az lényegében az elégtelenül, trehány módon, ámde drágán működő állam restanciája (számagyártás, fémtolvajlás, stb.)

panelburzsuj 2013.10.23. 11:46:11

@concret:
Ezért gondolom én azt, hogy tavasszal "multiplikátor" szerepe lesz a renegátoknak. Az olyan Hadházy-féléknek. Akik feloldják a kétkedve menetelőket a hűség görcse alól.

hoplita 2013.10.23. 11:47:53

@Hepci:
Kemény meló ám a filmművészet.:)

panelburzsuj 2013.10.23. 11:48:13

@hoplita:
Kellesz te még a Jobbiknak?

Nagyon pöki a markát a Vona, hogy igenis egy jólfésült pártot fog csinálni...

panelburzsuj 2013.10.23. 11:51:20

@concret:

Az állam biztonsága.

Olyan jól működik, hogy ma se tudjuk, hogy úszta meg szinte karcolás nélkül.

concret 2013.10.23. 11:55:02

@panelburzsuj: Kedves panel, a nemzeti radikalizmus (akár a rock) örök és halhatatlan. Vonával vagy nélküle.
Nagyrészt sérelmek alapján létezünk. Ha olyan erős lennék, mint hoplita, talán nekem is fegyver lenne a szimbólumom :)

concret 2013.10.23. 11:57:02

@panelburzsuj: ó igen. igazi hungarikum.

Booksi 2013.10.23. 11:58:17

@szoja122:
Valóban értelmetlennek tűnik a kérdés, de ettől még megfogalmazódhat bennem nem igaz?
És válaszokat keresek rá, akár másoktól is, másként gondolkodóktól is.

Nem vitatom, hogy rengeteg hibát vétettek. Ennek nem is örülök egyáltalán, de jelenleg nem látok alternatívát, mert a régi gárda már megmutatta, hogy még ennyit sem tud.

A rezsicsökkentést lehet bagatelizálni, erodálni, de van. Nem úgy mint a régóta fiatal Lendvai Ildikó által hangoztatott: "nem lesz gázáremelés".

Fékek ellensúlyok tökéletes példaképe az USA, ahol napjainkban felmerült, hogy talán túl tökéletes is ezért időnként veszélyesen béníthatja az államot.
Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy mindenképpen szükséges és nem szabad gyengíteni.
A kérdés, hogy eddig ez mennyire volt jó, illetve most mennyire gyengült.

Szerencsére nem vagyok vak, csak másként látok dolgokat, ezt valaki eltudja fogadni, valaki nem, egyeseket meg idegesít.

Ez utóbbi nem célom, viszont érdekel a másként gondolkodók véleménye, ha az normális hangnemben zajlik.

Booksi 2013.10.23. 12:03:52

@concret: Az Orwelli hasonlat tetszik, egyébként is nagyon szeretem. :)
Nem vitatom azokat amiket mondasz, hogy az állami tulajdon nem a megváltás, sőt.
Azonban ha a "piacok" nincsenek szabályok közé szorítva, akkor elszabadult hajóágyúként tudnak viselkedni. Ezen kívül vannak olyan területek ahol szerintem fontos az állam hangsúlyos jelenléte.
Nem kell ott lennie a traktorgyártásban, a trafikokban és még számtalan helyen, de az ország számár fontos energetikában, vízgazdálkodásban viszont igen.

hoplita 2013.10.23. 12:04:04

@panelburzsuj:
Annyira, amennyire ők nekem.
Hallgass @concret: -re, bizony, tele a temető pótolhatatlan emberekkel.:)
Pártok, vezetők fel és eltűnnek, mi maradunk.

Booksi 2013.10.23. 12:06:13

@concret: Látod ezzel tökéletesen egyet értek, az állam felelőssége és hibája, hogy a meglévő eszközeivel ezeket nem szüntette még meg.

CSENDES 2013.10.23. 12:07:03

@Hepci: Aszekelyek nyilván a békamenetre gyúr:-))

Booksi 2013.10.23. 12:09:02

Bocsi mindenkitől, de megyek a kertecskémbe téliesíteni, mert erre most tökéletes az időjárás. :)

barli 2013.10.23. 12:09:53

@concret: szvsz nem csak állami kell mindenböl, hanem egy állami is, hogy legyen konkurencia. Szép dolog a szabad piac, de a kartellezés ellen nem véd meg. Nem baj az, ha az államnak lehetösége van beleszólni egykét dologba, még ha ez populistának hangzik is.
És igenis van olyan, hogy stratégiailag fontos ágazat. Nem teljes állami kontroll kell, viszont valamilyen szintü az fontos.

CSENDES 2013.10.23. 12:10:31

@panelburzsuj: Vona jólfésült pártot? Na, abba beletörik a bicskája.

hoplita 2013.10.23. 12:17:29

@CSENDES:
Attól függ mi a jólfésültség definíciója.

concret 2013.10.23. 12:27:11

Na, 24 év után újra bémegyek innen Rákosborzasztóról a Duna-partra, hátha lesz valami érdekes az K épületnél (Műegyetem rakpart).
További mindenjót.

CSENDES 2013.10.23. 12:34:37

@concret: Eddig van arrafelé kb 50 "tüntető2, s 30 "megfigyelő", Így összessen kb 80-an vannak.:-(

panelburzsuj 2013.10.23. 12:39:43

@hoplita: @concret:
Persze: nemzeti radikalizmus is volt, van lesz, mint Lenin szelleme.

De mit csinál?

Zúgolódik?

Khal Drogo 2013.10.23. 12:41:18

@concret: Igen, ez így van, de tegyük hozzá hogy a rezsiharc, IMF elűzés, különadó, végtörlesztés stb, tehát a megtestesült káoszban is alacsonyabb ma a kamat, mint a pedáns éltanuló MSZP kormányzat alatt.
Szóval a nemzetközi közeg, az adott időpillanat és rengeteg más is meghatározza hogy mi a mozgástér.
Felesleges levetíteni a kamathozamokat csak és kizárólag egyes intézkedésekre. Amikor ezek az intézkedések nem léteztek és stabil volt a világgazdaság, sőt prosperitás volt, hasonló vagy magasabb volt a magyar állampapírok kamata.
Mert már akkor is ment az elkúrás. Sőt a korábbi elkúrás rekordmagaságú kamatszint mellett is IMF hitelt eredményezett, államcsőddel fenyegetett.

Magyarország egyelőre nem a különadók, rezsiharc, különadók alatt ment csődbe, hanem ezek létezése előtt.

Persze lehet hogy a mostani rendszer is államcsődhöz vezet majd, ezt én nem tudom, de az biztos, hogy a korábbi rendszer államcsődöt okozott. Az egy az egyben visszaállítani teljesen felesleges és értelmetlen.

panelburzsuj 2013.10.23. 12:41:51

@CSENDES:
Annyi marad a bicskából, hogy egy pártapparátus hosszú évekig kényelmesen megéljen belőle.

hoplita 2013.10.23. 12:46:13

@CSENDES:
Az mit jelent? Nemigen tudom értelmezni...

Balt 2013.10.23. 12:49:42

@panelburzsuj: A társadalomnak mindenképpen hasznos, mert ez a mentalitás a gátja a Jobbik növekedésének. Nézd meg: kb. ugyanaz, mint Cozma gyilkosaiéi.

Ha lesz is olyan vk, ahol lokálisan erősek, netán "önkormányozhatnak", azzal önmagukat zárják közrendvédelmi telepekre. :))

Balt 2013.10.23. 12:54:12

@Booksi: Az állam most sincs ott a trafikokban, legfeljebb szabályozás szintjén. Skandináviában pl. messze erősebben jelen van az állam a dohány- és alkoholkereskedelemben. (Ezzel együtt persze igaz, ez nagyjából a ciklus kormányzati balfogása. A mentőládák vegzálása mellett, de az 2 héten belül orvosolták, egyébként is "öröklött" módszer volt.)

Khal Drogo 2013.10.23. 12:58:08

@Blogger Géza: A bizonytalanok között is erős lesz a szegmentáció. Én több olyan bizonytalan fehér gallérost ismerek akik egy várható bruttó 300-400 ezer közötti második kulccsal havi több tízezret buknának.
Nekik minden ellenérzésük ellenére a kérdés egyszerű: Megér-e nekem havi nettó 20 ezert, hogy nem Orbán a miniszterelnök és cserébe mitikus ígéreteket kapok majd az ellenzéktől ( hogy jobb lesz ).
Nem vagyok benne biztos hogy ők még ha nem is értenek egyet a FIdesszel szinte semmiben, végül ne a Fideszre szavazzanak.

Ugyanez igaz lesz a gyermekes családokra. Nem tudni hogy mi lesz ha változik az adórendszer a családi adókedvezménnyel. Az biztos, ha marad a Fidesz akkor ez esetben van legnagyobb esélye hogy marad ez a rendszer.

Ugyanez a rezsicsökkentés.

Hiba úgy beállítani a dolgot, mintha nem lennének nyertesei a 2010-2014-es kurzusnak. Ha nem lenne tömeges nyertes réteg akkor a Fidesz nem vezetné a választási preferenciákat.

Szerintem az MSZP őrültséget csinál hogy adóemeléssel kampányol.

panelburzsuj 2013.10.23. 13:01:36

@Balt:
Sokadmagaddal ott vagy tévedésben, hogy a Jobbikot a jobbszélével azonosítod. És elhiszed a saját propagandádat, hogy a "nemzeti közép" ebbe ez irányba zárt, hiszen lám-lám, a sok lelkes Békemenetelő Orbánt élteti, és nem a Gárdát.

De azt nehezen tudnád kimutatni, hogy a legszebben talán Bogár László nevével jelölhető "szellemiség" vajon melyik "táborban" népszerűbb - és hogy azt is, hogy ez nem "maradandóbb kapocs" ebben a szellemi-lelki közegben, mint Orbán személye.

Balt 2013.10.23. 13:05:45

@poszt: A konklúzió 2) változata nem feltétlenül a zellenzék (legalábbis a Maszopot megülő ellenzék) malmára, tehát a kormányváltás irányába mozdítja az erőviszonyokat. Ahogy ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a magasabb részvétel leginkább a Jobbik és az LMP esélyeit rontja. Tehát ez fából vaskarika.

panelburzsuj 2013.10.23. 13:06:19

@Khal Drogo:

Te úgy érzékeled, hogy egy "Fizessenek a gazdagok!" felütésű kampány a mai Magyarországon esélytelen?

Balt 2013.10.23. 13:10:43

@panelburzsuj: A pártszakadásokat leszámítva (DK, PM) leginkább a Jobbik morzsolódott a ciklusban. Elég egy pillantást vetni a függetlenek "frakciójára". Igen, az még ma is jó kérdés, hogy merre mozdul a Jobbik "tömege": a Balczó, Vollner vagy a Zagyva fémjelezte irányba. Egyébként mindegy is végül is. :)

Balt 2013.10.23. 13:13:41

@panelburzsuj: Én egyébként elég megengedő voltam a Jobbikkal, de hála az itt a fórumon is önmagukat adó szociopatáknak ennek vége.

panelburzsuj 2013.10.23. 13:15:03

@Balt:
A kérdés nem a Jobbik belső mozgása, hanem a "magyarvédelem" spiráljába beleszédült választói tömegek mozgása.

Balt 2013.10.23. 13:16:42

@panelburzsuj: Igen, mert Bokros óta jól tudja mindenki, mit is jelent a "bal"oldalnak a "gazdag".

panelburzsuj 2013.10.23. 13:18:22

@Balt:
Nekem könnyű dolgom van, mert a baráti, sőt rokoni körömben több olyan ember is akad, aki szinte semmiben se hasonlít "az itt a fórumon is önmagukat adó szociopatákra" - kivéve azt egyet, hogy Orbánt a "nemzeti gondolat" legnagyobb árulójának tartják.

panelburzsuj 2013.10.23. 13:21:34

@panelburzsuj:
Vagy talán nem is az áruló, hanem az utánzó, a hamisítvány, a gagyi, a "trónbitorló" a pontosabb érzet arra, ahogy Orbánra és pártjára gondolnak.

Balt 2013.10.23. 13:22:33

@panelburzsuj: Ezt megkapják a Fidesztől is. Lám, a két Svájcba szökött háziőrizetes is pikk-pakk hazakerült, az ítélkezés megreformálása meg konkrétan Fideszes program. (Van olyan baloldalinak látszó :) ismerősöm, aki szinte lelkendezik, nyilván erre az esetre célozva, hogy a "bíróságok szabotálják a programot". Hát ez az álláspont elég visszás...)

panelburzsuj 2013.10.23. 13:26:41

@Balt:
Abban az egyben talán azért kiegyezhetnénk, hogy az én ismerőseimet én ismerem, oké? :)

Khal Drogo 2013.10.23. 13:26:41

@panelburzsuj: A korábbi adórendszerben a tesóm szakmunkásként túlórázva átlépte a második kulcs határát. Ő egy vasipari szakmunkás volt akkoriban, szombat-vasárnap melózott mert volt megrendelés. Ő is akkor már többet fizetett, mert ő is "gazdag" lett hirtelen.
Mivel az MSZP képtelen megfogalmazni pontosan mettől-meddig milyen kulcsokat vezetne be, milyen szabályozással, ezért hát a biztonsági őrökön és takarítókon kívül kb. senki sem lehet biztos abban, hogy nem fog kétkulcsos adót fizetni.

Márpedig az MSZP csillagháborús terveihez rengeteg pénz kell. Ezt egyértelmű hogy az SZJA-ban kívánják beszedni. Ahogy korábban is.

panelburzsuj 2013.10.23. 13:30:27

@Khal Drogo:
Pedig lehetne pl. vagyonadóban is.

hoplita 2013.10.23. 13:33:10

@Balt:
"...A társadalomnak mindenképpen hasznos, mert ez a mentalitás a gátja a Jobbik növekedésének. Nézd meg: kb. ugyanaz, mint Cozma gyilkosaiéi...."

A zapád rongybatekert faszát, te kis hülye pöcs. Húzzál birkamenetelni.

Én is toleráns voltam veled sokáig, pedig igazából egy nyájmentalitású ostoba jószágnak tartottalak, csak tapintatos voltam...ami ugye az erősségem.:)

Ja...a múltkorihoz...
Honnan a büdös anyádból szedted, hogy én téeszes voltam és egy perccel is többet töltöttem 536 napnál az emenben?
Ennyire hülye vagy, bazmeg?

@panelburzsuj:
Ne erőlködj, kissé túlbecsülöd a szellemi képességeit...nem érti.
Csak egy kis drukkermajom, aki most végre megtalálni vélte a nyáját és beállt bégetni.
Mongyad neki, hogy négy láb jó, két láb rossz...azt még felfogja.:)

hoplita 2013.10.23. 13:42:34

@panelburzsuj:
:)))

Nahát, hasonló körben forgolódunk?

A gagyinemzeti jó szó rá, kiherél mindent, amihez csak hozzáér.:(

Ez a majom annak örül, hogy hazahozták a két ároktői retket, miközben az fel sem ötlik a sötét fejében, hogy normális országokban nem tudnak elszökni, mert már a jogerős 200 évüket ülik.

Rendőr haverommal röhögtünk rajta, hogy valszeg azért mentek bele az egyszerűsített kiadatásba, mert biztos bevágták muszlimok közé őket, azok meg nem finomkodnak a fajtájukkal....így inkább jobb itthon rajkodni a tezsvírekkel csurig töltött műintézményben.:)

Balt 2013.10.23. 13:43:58

@hoplita: Szociopata, neked közrendvédelmi telepen van a helyed, nem vitás.

Balt 2013.10.23. 13:48:23

@hoplita: "Honnan a büdös anyádból szedted, hogy én téeszes voltam és egy perccel is többet töltöttem 536 napnál az emenben?"

Az látszik, hogy életed nagy sikere volt a bokorugrós "karrier", még a nicked is innen van. :)))

Khal Drogo 2013.10.23. 13:51:11

@panelburzsuj: Ma szerintem nincs párt aki ebben gondolkozik. Az ingatlanadóztatás pl ma olyan tabutéma, amiről senki sem beszél. A honi ingatlanadók mértéke már ahol van, szinte jelentéktelen mértékű. Kb. egy új, középkategóriás autó után fizetendő adóval vetekszik, vagy még azt sem éri el.

Balt 2013.10.23. 13:51:48

Zur Post: "Bevallom, régebben nagyobb lelkesedéssel követtem ezeket a napi csatákat, ma már nem csupán írni nehezebb róluk, de olykor olvasni is."

Van ez így...:

index.hu/kultur/media/2013/10/23/tavozik_a_hvg.hu_foszerkesztoje

hoplita 2013.10.23. 14:07:14

@Balt:
Ha a hozzád hasonló faszfejek alkotják a szocio részét a szónak, akkor én büszkén vagyok pata.:)

Telepeket nem emlegess, alkalomadtán te hamarabb kötsz ki ott, mint én.:D

Mivel nem haszontalanul töltöttem azt a másfél évet, ezért e tekintetben is hasznosabb és képzettebb vagyok nálad.
Imádkozz sűrűn, hogy ne nyilvánuljon meg ez a tény, mert szaros lesz a gatyód, kispöcs.:)

Balt 2013.10.23. 14:14:15

@hoplita: Na. Csak a lényegedet adod, mint Sztojka Iván. :))

gipsz.jakab 2013.10.23. 14:24:58

'56 egy elbukott külső segíccséggel levert forradalom...
és még mindig azok ünneplik akik ellen akkor harcoltunk !

gipsz.jakab 2013.10.23. 14:31:15

mikora írja ki a Közgéptársasági Elnök Úr a Választási Csalások Napját ?

lehet majd választani: bajnai komancs, sifer komancs, vona náci, orbán dakota (most a komancsok vezére), fletó komancs, mester komancs között...

hm... megfontolandó hogy részt vegyek a választásban :)
lényeges kérdések ott dőlnek el...
szerintem annak van igaza aki elmegy szavazni...
legalább egy zsák tüzifával gazdagabb lesz...

korábban ulrike 2013.10.23. 17:29:25

"a Terrorelhárítási Központ munkatársai - az osztrák EKO-Cobra bevetési egységgel együttműködésben - hozták Magyarországra azt a két férfit, aki október 4-én a házi őrizet szabályait megszegve ároktői lakásából ismeretlen helyre távozott.

A szállítás a társszervekkel együttműködésben, a TEK szakemberei által kidolgozott előzetes terv szerint, szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlott - tették hozzá."
www.stop.hu/belfold/hazahoztak-az-aroktoi-szokevenyeket/1187921/
Nem tudom, mit mondjak. Nagy akció lehetett. Két cigányt leszállítottak.
Ehhez a két cigányhoz kellett a nagy nemzetközi együttműködés, szigorú biztonsági intézkedések és a szakemberek által kidolgozott előzetes tervek (a nem előzetes tervekről nem árultak el semmit), a képen 4 röndér, simaszkban, sisakban, motoros szemüvegben, automata fegyverekkel. Nem tudom, miért mindig ilyen magára ártalmas módon tud csak a rendőrség kommunikálni. Röhej.

panelburzsuj 2013.10.23. 17:41:49

@korábban ulrike:
Talán kimaradt a hír elejéről a svájciak tanakodása: mit követeljünk vajon a magyar rendőröktől, hogy ne szabadítsanak ránk szökevényeket? És pláne ugyanazokat?

korábban ulrike 2013.10.23. 17:51:06

@panelburzsuj: Szerintem örültek, kettőt mégiscsak elhoztunk.
Más. Most olvasom a jó hírt, ez év végéig már biztos meg lesz az ítélet. Ez megnyugtat, mert látszik a fidesz bírósági reform hatása, melynek eredményeként már röpke 5 év is elegendő lesz egy magyar bíróságnak ilyen ügyek letárgyalására. A szemüveges asszony dolgozik.

6.Lenin 2013.10.23. 18:01:29

Csodálatos volt ma az idő, de nem zavarta +, hogy a köcsögök kissé alacsonyan szálldogáltak, álmodozva valamilyen hatalomról. Vicces figurák.
Lesz kivel ijesztgetni a gyerekeket, ha nem akarják megenni a spenótot: ilyenek lesztek ti is.

6.Lenin 2013.10.23. 18:08:49

Tulajdonképpen ma ugrott be, ezért gyúrtak ekkorát Baján.
Szerettek volna bemutatni ma valami pozitívat is.

Nem jött össze, sőt, forró lett nagyon a krumpli, egymásnak dobálják, és 1ik sem akarja elkapni.

Ezek tényleg nagy köcsögök, de nyerni nagyon szeretnének.
Csupa bukott figura tépte a száját.
Szánalmas.

concret 2013.10.23. 18:10:31

@6.Lenin: Az én gyerekeim (velem együtt) szeretik a spenótot. Nem kell őket ijesztgetnem, hogy olyanok lesztek, mint Orbán Viktor (vagy valami olyasféle. vagy Gyurcsány Ferenc).

concret 2013.10.23. 18:12:33

@6.Lenin: Nofene! Csak nem ott voltál Te is a K épület előtt, Iljics?

6.Lenin 2013.10.23. 18:15:21

Jajj!
A legfontosabb kimaradt...

Amikor Ferit kirúgták, gondoltam, szegény mégsem tudja teljesíteni a küldetését, de most felcsillant a remény, de, megcsinálja...

Szétveri ezt a baloldalt...
(talán az ő szerencséjükre is, és talán elkezdhet építkezni 1 másik párt)

hoplita 2013.10.23. 18:30:48

"....A miniszterelnök szerint „ma ismét közénk lövetnének” azok, akik 2006-ban „puskákkal vadásztak ránk a pesti utcán”...."

Rád, te gyáva kis cigánykorcs?????
Páncélos bömössel húztad el a rohadt beled, te kis törpegeci...hogy basznád habosra a komcsikurva anyádat.:(

menőmano 2013.10.23. 18:31:12

Hát! Ja! Mondjuk a bajai választásról némely népek (talán) nem is tudnak túl sokat. De, ha, igen, akkor sem lesz meghatározó, a 2014-es választásokon.
Sokkal jobban érdekli a népeket, sokkal jobban befolyásolja majd döntésük meghozatalában, az egykulcsos adó, az un. trafikügy, némely társadalmi csoport elszegényedése, miegyebek.
Szerintem.
:(

hoplita 2013.10.23. 18:33:14

@concret:
Itt is, ott is nagyrészt nyuggergecik. Egyik kutya, másik eb...pfej.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.23. 18:35:48

@concret:
Nincs a Dunánál semmi érdekes.
Nagytétényben gumihalaztam délután, én csak tudom...

concret 2013.10.23. 18:39:28

@hoplita: Hát nem érezted volna közéjük valónak magad :))

Ahogy gondoltam: senki ellen sem lenne komoly esélye a hazai baloldalnak. Kevéske esélyüket csakis Orbán teremtheti meg, méltó ellenfelei egymásnak. Megérdemlik egymást.

No és a szocik önkritikátlansága :DD Mesterházyt tették a végére, slusszpoénnak! Saját népe is leugatta!! Nagyon tetszett.

concret 2013.10.23. 18:44:46

@Hepci: Én odamászkáltam 5 évig a K ép. II. szintre, meg a tetőtérbe - mintha csak nosztalgiáztam volna.

És nem is én voltam a legvénebb. Színes, laza társaság volt, a Hősök terénél még így is gusztább (volt egy kis fasisztázás, de minden kávéban van zacc).

6.Lenin 2013.10.23. 18:59:53

@concret:

El tudod képzelni rólam, hogy elmennék ilyen helyekre, ilyen pacákokat bámulni ?

Amúgy is gyönyörű idő volt, kertészkedtem.
A neten olvastam néhány cikket a mai napról.

Én még soha nem voltam (vagyis amióta nem kötelező)politikai gyűlésen.90-ben talán 1-2 találkozóra elmentem kisebb körben, de ekkora cirkuszra, nem.

concret 2013.10.23. 19:06:23

@6.Lenin: Utoljára én is '89-ben demonstráltam. Gondoltam, megnézem a kormányváltókat (Veled szemben én szeretnék valami változást, bár nem baloldali győzelmet).

A mai nap jó lenyomata volt honi állapotunknak. Bénázások, csúsztatások (mondhatnám: hazugságok). Mégiscsak kellene a kétfarkú kutya. Ők legalább ab ovo szórakoztatóak.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.10.23. 19:10:25

Francesco Zombori Török Gábor spanyol kollégája Bajnai Gordon egy éves működését elemzi.

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fYHSTbCBbno

Aki megnézi nem bánja meg, azt garantálom. :-)

Balt 2013.10.23. 19:16:32

@6.Lenin: Jaja, Baja valszeg ehhez kellett. "Kármentésül" sikerült összehozni a 2009-es Bajnai-keresés (amely kétségtelen listavezető) utáni legjobb politikai börleszket a cigánydominós kisfilmmel. :) Gondoltam is a hét elején - amikor is a Műegyetemen volt dolgom -, hogy pár törpikét rajzolok nekik az aszfaltra, hadd örüjjenek. :))

laji 2013.10.23. 19:18:28

Gyurcsány, Kuncze, Bajnai, Mesterházy, Fodor. Nem ők hozták össze a 2/3-ot a Fidesznek? Jó volt látni őket ismét együtt! Mert külön-külön is veszélyesek, de igazán együtt félelmetesek; saját magukra...
Mindenesetre Gyurcsány elkezdte a ki tudja honnan származó pénzeit arra költeni, hogy leendő koalíciós társát savazza... És ez kezdetnek nem rossz...

A poszthoz:
idén nem vagyok benne biztos, hogy a baloldaliak a rejtőzködők. Legalábbis nekem azt tűnt fel, hogy mostanában, ha emelkedett a részvételi hajlandóság, akkor a Fidesz népszerűsége is felfelé mozdult el.

Balt 2013.10.23. 19:18:58

@6.Lenin: :) Van benne vmi. Panyika így lamentált a zesemények sodrában:

Oké, mi történt? Panyi Szabolcs
okt. 23. 15:13

Az időérzékemet már elveszítettem a sok tapstól és kerepléstől, de határozottan úgy tűnik, hogy Gyurcsány zseniálisan meghekkelte a rendezvényt. Ez tuti nem öt perc volt, és olyan keményen szállt bele a Bajnaiba és Mesterházyba, hogy még a körülöttem lévő bajnaisták es mesterházysták is tátott szájjal néztek.

6.Lenin 2013.10.23. 19:20:19

@concret:

Olvastam a mai nap termését, és nagyon gáz.

Magukat komoly embernek vallók, kétfarkú kutyák után ácsingóznak.
Elszomorító.
Vagyis talán éppen ezért tartunk itt, mert vannak, akik így gondolkodnak.
Vágyálmokat kergetnek.

Minden esetre, én 1 cseppet sem csodálkozom a mai helyzetünkön.

concret 2013.10.23. 19:20:37

@Akitlosz: Ez a videó (mint a korábbiak is) tényleg jó poén (bár az, hogy 2015-re német béreket ígért, nettó hazugság).

Ezt a videót bármelyik hazai politikusunkra lehetne aktualizálni - legföljebb hazai választóink nem mind értenék meg.

Balt 2013.10.23. 19:23:47

De ez is jó:

Bokros kiabál Panyi Szabolcs
okt. 23. 14:45

Bokros Lajos egész hangosan kérdezte, hogy "Ugye nem félünk?". Valószínűleg életében először és utoljára beszélt ekkora tömeg előtt.

(Amelyik elég szerény volt amúgy, ahogy nézem: A "K" épület bejáratától a leendő metrólejáratig nincs 200 m. De majd legközelebb kilépem.) :)

nyünyüge 2013.10.23. 19:31:46

@Balt:
Azért van abban valami szánalmas, hogy Balt akkor és csak akkor aktivizálódik ezen a blogon mondanivalójával, amikor sürgős kajánkodhatnékja támad.

6.Lenin 2013.10.23. 19:36:06

@Balt:

Ez a Gyurcsány 1 zseniális politikus is lehetne, ha...
(nem tudom, hogy mondjuk gyógyteákkal kiheverhetné-é)

Tavaszig magára haragít mindenkit a baloldalon.Kerülni fogják, mint 1 leprást.
Aki Bajnait még el tudná képzelni, mint a baloldal vezérét, na, az sem komplett.
Lesz még itt nyüzsgés a választásokig, sokan megérzik az űrt, beindul a nyálképzés, de csak 1más lejáratásával tudnak operálni.
Talán, ha Vona elmenne fodrászhoz (1 szolid frizurát csináltatni) talán bevennék a buliba.

1 biztos, nem fogunk unatkozni a választásokig.

Ennyi bénát 1 rakáson, hát...talán megérné pénzért mutogatni őket.

Balt 2013.10.23. 19:36:37

@nyünyüge: Különben minek? Tartalmasan szórakozni máshol is tudok, de ha "helyzet van", ez sem utolsó. :))

concret 2013.10.23. 19:37:15

@Balt: Annyira szerény nem volt. Idő volt kijutni a területről.
Amúgy ismered a terepet? (bár aki ott tanult, a Budafoki úti portán járt be)

gipsz.jakab 2013.10.23. 19:38:14

bukott forradalom '56
akkor mit ünnepelnek?
ja hogy ők nyertek?
a komancsok/dakoták ?
hitvány politikusok
sajnos még a nyakunkon...

Balt 2013.10.23. 19:41:01

@concret: "A Műegyetem előtt egész kellemes Panyi Szabolcs
okt. 23. 14:39

A Műegyetem főbejárata előtt már nagyon kellemes, szellős a tömeg – bent, a sűrűjében a meleg idő is növelte a tömegérzést. Itt kellemes szél fúj hátulról, és árnyékol a Műegyetem épülete. Ha lenne nálam egy kempingszék, estig el tudnék itt üldögélni."

Nekem így esik útba. Bár már várakozási tilalom volt hét elején.

concret 2013.10.23. 19:41:09

@6.Lenin: Azért a vezéretek, mégiscsak más klasszis, ugye?
Amilyen daliásan feszített a kormányőrök előtt...

Milyen szerencsénk, hogy küldte Őt nekünk az Ég!

6.Lenin 2013.10.23. 19:44:00

@gipsz.jakab:

Jakab!

Miért nem állsz már a saját lábadra?
(nem lehet hirtelen abbahagynod a gyógyszeres kezelést?)

concret 2013.10.23. 19:45:06

@Balt: Az is valami, ha jártodban-keltedben ismerős vagy ott.

jjulie 2013.10.23. 19:47:51

@6.Lenin:

hűha felcsutihintaló, fingani tudsz, de kétszerkettő felcsutibirkaszarból lesz kétszerkettő felcsutiiiksz?

Balt 2013.10.23. 19:48:45

Szabó Tímea járja az országot, tsza
okt. 23. 15:20

és azt látja, hogy az ország szenved, mesekönyvre nincs pénz, és már a felvágott is luxus. Mindez Orbán Viktor miatt van. Ezek lopnak ugyanis, barátaim. És csalnak Baján, Békéscsabán (khm), 2014-ben is.

Szabó Tímea az egyetlen a színpadon, tsza
okt. 23. 15:22

aki még nem volt kormányon. Ezt mondja magáról a politikus.

:))

jjulie 2013.10.23. 19:50:39

@Balt:

mondta a kádárvakarék lelked, és legugolt

Balt 2013.10.23. 19:51:12

@6.Lenin: Elég kínos ez Mesterházynak Panyi Szabolcs
okt. 23. 15:29

A DK-sok tényleg meghekkelték a tüntetést, vagy fél percig nem hagyjak beszélni Mesterházyt, de még utána is folyamatosan skandálják, hogy "összefogást, összefogást!".

Bő egy héten belül háromszor törnek borsot DK-sok az MSZP vezetőjének az orra ala. Kezdődött Gyurcsánnyal, aki illegális kampánypénzekkel vádolta a szocikat, aztan jött a solti DK-s cigányvezető, aki a bajai kamuvideóval megvezette az MSZP-t, most pedig a Gyurcsány-beszéd és a Mesterházyt megzavaró DK-sok tettek keresztbe. Ez lassan már háború.

Balt 2013.10.23. 19:56:14

Azért az is aranyos, hogy vörös (párt)zászlók alatt ünnepelték '56-ot. Valahol szimbolikus...

"Nyomasztó fölényben az MSZP-s zászló Panyi Szabolcs
okt. 23. 14:35

Messze MSZP-s zászlóból van a legtöbb, az ezüstérem a Szolidaritásé, harmadik helyre a magyar lobogó futott be."

6.Lenin 2013.10.23. 19:58:59

@concret:

Nekem nincs vezérem,de...
Mindig kedvelem/kedveltem azokat, akik tudják, mit akarnak, és meg is csinálják...vagy legalább is nagyon igyekeznek.

Ma az ellenzéki oldalon csupa bukott (Vona eddig még nem, de még arra sincs esélye, hogy megbukjon, mint me)ácsingózott a hatalom után.

Akkor vegyük 1mást komolyan. nézzük az elmúlt 3 évet.

Az előző kormány-Bajnai- kb 1 évet saccolt az új kormánynak a bukásig (úgy lett előkészítve)
A hazai ellenzék is szinte mindent elkövetett, nem beszélve a külső támogatásról.
A jelenlegi kormány is szinte tálcán kínált néha balfácán húzásokat...

Ma 2013. okt. 23-án Orbán beszédet mondott x számú hallgatóság előtt, mint me.
Néhány hónappal a választások előtt magasan vezet.

Miről is kéne itt vitázni valójában?
Szerintem nagyon vicces ez az egész erőlködés.

Szerencsére az én helyzetem nem nagyon befolyásolja/-ta, soha a politika. Vezér nélkül is elvoltam, de mivel manapság jobban ráérek, főleg esténként, igen jókat szórakozom itt, főleg jó zenei kísérettel.
(Ma ismét Diana Krall szolgáltatja az aláfestést)

Balt 2013.10.23. 19:59:15

@Balt: Ja, meg persze Bauer is...

Bauer Tamás elégedett Gyurcsánnyal Panyi Szabolcs
okt. 23. 15:13

A volt SZDSZ-es, most DK-s Bauer Tamás hatalmas mosollyal vonul el mellettem, mindenki a kezét szorongatja. Gyurcsány beszéde után nem csoda. Legutóbb egyébként talán a hetes busz megállójában láttam kb. fél éve, akkor egy szatyorral a kezében lógatta az orrát.

concret 2013.10.23. 19:59:30

@Balt: Kedves Balt, a Hősök terén ugye teljesen talált a retorika, hogy semmit sem fikázol belőle?

Ez a harc lesz a végső. Kb ennyi volt az aktualitás. Príma, nemde?

6.Lenin 2013.10.23. 20:06:30

@6.Lenin:

Bocs, aki nem ismerné...(több, mint 1 órás!!)
(1 másik ablakban megnyitva, jó aláfestés)

www.youtube.com/watch?v=TE5or92yoMM

concret 2013.10.23. 20:07:15

@6.Lenin: Nem gondolnám, hogy nem emlékszel rá: Orbán is vesztett már választást (választásokat: 2002, 2006, 1994-et nem számolom).
"Ma az ellenzéki oldalon csupa bukott"
Igen, a magyar politikusok mániája, hogy szeretnek a bukásból föltámadni (Orbán is). Neki sikerült, bár a sikert utóbb az eredményesség kalibrálja majd.

Mindannyian erőlködnek. Pillanatnyi mérésük a választás lesz - de 5-10 év távlata talán érdemben ítél majd.
Ha megéljük.

Balt 2013.10.23. 20:10:16

Nagyjából rendben volt, bár a "zegyütt" retorikáról még nemigen volt szó itt. Amennyire követtem, Orbán beszédének túlnyomó részét '56 méltatása tette ki (imitt-amott esetleg áthallással az utódpárt felé), csak pár mondatban fogalakozott a jelennel és 2014-gyel.

livengood 2013.10.23. 20:13:07

@Khal Drogo: "Nekik minden ellenérzésük ellenére a kérdés egyszerű: Megér-e nekem havi nettó 20 ezert, hogy nem Orbán a miniszterelnök és cserébe mitikus ígéreteket kapok majd az ellenzéktől ( hogy jobb lesz )."

Nem tudom, valóban ilyen egyszerű a kérdés. Mert el tudok olyan embereket is képzelni akik úgy teszik fel a kérdést: - havi nettó 20 ezer mínusz, vagy gyerekem békén van hagyva az iskolában "erkölcsileg" frusztrált tanároktól, főnököm előtt véleményemet kormányról titkolnom nem kell, hallgathatom kedvenc rádió műsoraimat, nem változik az utcám neve, úton út félen nem vagyok leöntve nemzeti szósszal, nem fordul fel a gyomrom mindettől nap mint nap.

Az anyagias megközelítésen kívül az is szempont hogy hányan teszik fel így a kérdést. Azt is vedd figyelembe, hogy kormány már nem először osztogat pénzt választás előtt és az még eddig semelyiknek sem segített.

Másként közelítenének ahhoz a bizonyos "egyszerű" kérdéshez az emberek?

livengood 2013.10.23. 20:15:42

@Khal Drogo: @livengood:
Helyesen: "havi nettó 20 ezer mínusz, ÉS gyerekem békén van hagyva az iskolában"

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.10.23. 20:21:24

@concret:

Hát pedig én is láttam azt az interjút Bajnaival. Megkérdezték tőle, hogy hogyan lesznek itt német bérek, erre az adórendszerről kezdett el hadoválni, hogy csökkenti a SZJA-t az átlagbérig.

Egy szóval nem mondta, hogy nem lesznek itt német bérek, hanem komolyan válaszolt a kérdésre. Szerinte a SZJA kulcsok módosításától lesznek itt német bérek 2015-re.

Ha nagyon érdekel biztosan megtalálod valahol ezt az interjúját.

6.Lenin 2013.10.23. 20:21:29

@concret:

Szerintem 40 év múlva Orbánnak nem sok esélye lesz 1 újabb győzelemre. (azt hittem tényleg komolyan vesszük 1mást)

Bukás...

szoros küzdelemben veszíteni, szerintem nem bukás...
2/3-al talán már nem túlzás bukásnak nevezni, de...

Orbán tudatosan felépített 1 erős szövetséget (vegyük úgy a kedvedért, hogy maga alá gyűrte a bukott pártok maradékának 1 részét)
2006 ősze után jó érzékkel irányította az eseményeket.

2010-ben elérte, amiről már 2002-ben is beszélt, hogy tudni illik, neki csak akkor van esélye megvalósítani az elképzeléseit, ha 2/3-al nyer. Megcsinálta.

Felismerte, és kihasználta a jelenleg zajló átrendeződést a világban. Az unió sem volt képes megbuktatni, pedig nagyon igyekeztek.

Akkor most nézzük a jelenlegi ellenzéket...

Érdemes róluk valamit is mondani?

Balt 2013.10.23. 20:23:03

@concret: Annak kifejezetten örülök, hogy viszonylag kevés volt az "aktualitás". Az viszont kimondottan jó retorikai fogás volt (ha tetszik, lehet aktuálpolitikai vonatkozásokat is mögé látni...), mikor kb. azt mondta az ünnepeinkről, általában, hogy lehetne nemzeti ünnepünk a pozsonyi csata, vagy a nándorfehérvári diadal, esetleg mikor "nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára". Mi mégis márc. 15. és okt. 23. ünnepeljük, ahol is nem az "ellen", hanem a sors feletti győzelmet ünnepeljük, ha "azon frissiben" az nem is vezetett eredményre. (Kb. ez volt a lényege.)

Ez fontos gondolat, különösen annak tekintetében, hogy láttam már nem egy magyar(!) blogot arról: még az ünnepeink is mind a bukásokról szólnak.

nyünyüge 2013.10.23. 20:29:30

@Balt:
56 méltatásán volt a hangsúly?
Na soroljad ....

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.10.23. 20:32:08

@concret:

Nesze! Itt van Bajnai Gordon és a német bérek 2015-re!

www.youtube.com/watch?v=zoKVbxKFvgw

Balt 2013.10.23. 20:36:50

Jól keresztbe tett Gyurcsány a szociknak Panyi Szabolcs
okt. 23. 15:50

"Csupa gyurcsányista! Gyurcsány vidékről utaztatta fel a híveit!" – bosszankodik mellettem egy szocialista.

Nem csoda, hogy ideges. Az egész ugye azzal kezdődött, hogy az Együtt és az MSZP állítólag el akarta rejteni Gyurcsányt a sok politikai hadirokkant között. Ehelyett azt sikerült elérni, hogy a DK-elnök előtti fellépők lettek a túlnyújtott előzenekar, utána pedig már csak a levezetés jött. A Gyurcsány-beszéd és a Mesterházyt provokáló skandálók elég látvanyos bosszú, még ha finoman szólva nem is túl tiszta húzás. De hát ilyen ez a szakma.

Balt 2013.10.23. 20:39:43

Azért ez valahol aranyos, hogy a nem egészen 2 évvel ezelőtti pártszakítás után milyen erőszakosan követeli az összefogást Fletó. :))

Balt 2013.10.23. 20:42:01

"Az MSZP-sek szerint 2-300 embert szervezett be a színpad elé a DK, Panyi Szabolcs
okt. 23. 16:05

hogy megzavarják Mesterházyt. Együtt-MSZP-DK-Többiek: Gyurcsány már azelőtt elment a helyszínről, hogy véget ért volna Mesterházy beszéde. Annyira sietett, hogy amikor az egyik szervező kért tőle egy cigit, az egész dobozt odaadta."

Na, ezt se tudtam, hogy bagózik. De persze a láncdohányos eü. miniszterek sora után nem kell ezen fennakadni...

Balt 2013.10.23. 20:46:06

'A nap is úgy süt Joób Sándor
okt. 23. 16:13

az Andrássy út felől, hogy minden egyes fej külön-külön látszik. Irtózatosan sokan vannak.'

Árulkodó indexes jelző. :)

Panyi még a zegyüttről:
"Kicsit olyan, mintha Gyurcsány és Kuncze összejátszottak volna: Kuncze Gyurcsány előtt bedobta az összefogás és a közös lista témáját, Gyurcsány pedig később barátjaként utalt vissza Kunczéra. Korábban több szervező is azt mondta, hogy a szónokok előzetesen megállapodtak róla, hogy egymást nem savazzák, de közben tudták azt is, hogy ezt mindenki fel fogja rúgni."

nyünyüge 2013.10.23. 20:50:31

@Balt:
És hány ezer embert szervezett a fidesz önkormányzati vagy állami pénzen a Hősök terére?
Én spéciel nem egy, nem kettő vidéki önkormányzati kisbuszt láttam ma este a Rákóczi úton.
Az ő benzinpénzüket, autópálya matricájukat vajon ki fizette?

6.Lenin 2013.10.23. 20:51:57

@Balt:

szerintem neki lehet valamilyen személyes késztetése is legyőzni Orbánt.
Azt is tudja, hogy ma ballib oldalon ő az 1etlen tökös gyerek, de 1 hibájával nincs tisztában.

1 mp-re vegyük komolyra a figurát.

Igazat beszél (ősződi, összefogás szüksége), de nem tud vele mit kezdeni, mert nem veszik komolyan (nem is lehet, mert mellette mond sokkal több marhaságot)
Nem azt csinálja, amiről beszél.
Néhány napon belül az MSZP-sek utálni fogják (főleg, ha kiderül, ő volt a bajai sztori megálmodója. ő keverte bele a szocikat)
Ő jelenleg 1 leprás. Nagy hajrával, és sok-sok köcsöggel elérheti, hogy jövőre bejutnak a Parlamentbe néhány képviselővel (Ő, Vadai, + más mókás figurák)

És?

Balt 2013.10.23. 20:54:18

@nyünyüge: Csak az Index szokás szerinti vitriolos tudósításából tallózva, mert nem keresgélem most "nyomtatásban" a beszédet.

Orbán a kommunizmusról beszél Joób Sándor
okt. 23. 16:27
A magyar szabadságharcosok felfedték a világ előtt, hogy a kommunizmus ki- és megjavíthatatlan, mert semmibe veszi az egyén szabadságát.

Orbán a szabadságharcról beszél Joób Sándor
okt. 23. 16:29
Mármint az 1956-osról. Felemeltünk a fejünket. Szembe szálltunk a sokszoros túlerővel.

Orbán még mindig 1956-ról beszél Joób Sándor
okt. 23. 16:33
Ez nagyon meglepő október 23-án.

Orbán: Egy év alatt legyőzték a kommunizmust Joób Sándor
okt. 23. 16:35
A kommunizmust nem a szabad világ győzte, le, hanem a rabigája alatt nyögő nemzetek, azok a magyarok, akik 1956 után itt maradtak. Akik megszenvedték a jogtalanságokat, a lezárt határokat és a bedeszkázott égboltot. A szüleink felneveltek minket és felőröltük, egy éve alatt meglékeltük és elsüllyesztettük a kommunizmust.

A magyar szabadásgnak nemcsak hősei Joób Sándor
okt. 23. 16:43
hanem árulói is voltak. Az összes forrdalmunkat külfödről verték le.

6.Lenin 2013.10.23. 20:57:19

@nyünyüge:

Akkor mégis jól láttam a tv-ben...

Nálad volt a szeretünk Viktor tábla...kis hamis

Balt 2013.10.23. 21:03:24

@6.Lenin: Én komolyan nem értem sem a (lúd+)Millát (+karigeriéket), sem Mesterházyékat. (Némi reálitásérzéket mutatva, főleg előbbiek) vért pisáltak, hogy lefeszegessék magukról Gyurcsány kezeit. Leginkább Mesterházy (köre) volt megengedő Gyurcsánnyal (még tavasszal), legalábbis úgy tűnt, nem engedik Bajnaiéknak, hogy elegánsan, eltartott kisujjal gyurcsánymentesüljenek, noha "kívülállóként" ezt a kényelmetlenséget a maszop nyakába varrva. (Már eddig is elég ellentmondásos a dolog, de végül is egy darabig sikerrel képviselték mindnyájan.) Erre fel egy gyurcsányi sms-re oda lett minden (látszat). :) Ráadásul a "haragszomrád" mélyül. Ki érti ezt? Tényleg tiszta Monty Python.

Balt 2013.10.23. 21:11:01

Egy tájékozott lipótvárosi baloldali szavazó: :)

A 4K!-t lefasisztázták Nyilas Gergely
okt. 23. 17:14

Nem mindenki ismeri a 4K! erősen szélsőbalra húzó nézeteit. „A baloldaliakat nem kell rendőröknek őrizgetni, azok nem hőzöngenek úgy, mint ezek a fasiszták” – mondta feleségének egy középkorú úr a Visegrádi utcában, ásványvízzel megpakolt biciklijét tolva. A félszáz tüntetőt egyébként 10 rendőr kísérte, nem zavarva meg a tüntetés menetét.

Balt 2013.10.23. 21:18:25

@6.Lenin: "Nagy hajrával, és sok-sok köcsöggel elérheti, hogy jövőre bejutnak a Parlamentbe néhány képviselővel (Ő, Vadai, + más mókás figurák)"

Nyilvánvaló ez a minimális célja, bármit is mond. Persze ez csak Bajnaiék (+ Mesterházyék) kárára sikerülhet jelen állás szerint. Hogy egyéniben nem jutnak be, még úgy se, ha a zösszefogás részesei lesznek, arra fogadni mernék.

6.Lenin 2013.10.23. 21:21:25

@Balt:

Gyurcsányi képes megmozgatni nagyobb tömeget (100-nál többet). Ma is láthattuk.
Érti a politikát (vannak tiszta pillanatai is)
Érti, és élvezi is csinálni (csak néha össze-vissza beszél)

Szerintem lehet(tett) 1 olyan elképzelés...

Az MSZP szavazótábora (nekik van)MA nélkül.
Gyurcsányi beszélőkéje (neki aztán van)
Bajnai, mint me .
+ a többi pöcs, néhány emberkével több legyen, hogy tömegnek nézzen ki.

Valahogy az Istennek sem akar ez összejönni. Ezen görcsölnek már 2012 januárja óta (az első sikertelen puccskísérlet óta).

Látszólag beleegyeztek(talán), de nem tudnak beletörődni.
Piszokul hiányzik a tömeg, akik hátulról tolnák őket

A Feri 1re inkább leprás
Ma nem adja 1 könnyen magát (miért is adná, ha hülyének nézik)
Bajnai meg tök alkalmatlannak bizonyult eddig. Béna liba.
A többiek + köcsögök, azok is voltak.

panelburzsuj 2013.10.23. 21:29:56

@Balt:
Azt össze tudnád számolni, hogy a ma "fideszes" gyűjtőnéven szereplő megélhetési politikusok hányféle párt söpredékéből verődtek egybe?

És hogy Orbán "politikai teljesítménye" tulajdonképpen mi is azon felül, hogy ezt a szedett-vedett zsoldoshadat maga alá gyűrte?

Balt 2013.10.23. 21:32:39

A baloldal nekifutásból tökön rúgta magát
plankog politika ma 18:57

444.hu/2013/10/23/a-baloldal-lekeverte-maganak-a-legnagyobb-pofont

Balt 2013.10.23. 21:37:07

@panelburzsuj: Hogy jön ez ide? Egyébként egyáltalán nem látom bajnak, ha egy integráns (szó szerint néppárti) alakulat vezeti Mo.-ot, mindenféle ad-hoc koalíció nélkül. Mások meg szavaljanak csak az összefogásról. :)

6.Lenin 2013.10.23. 21:44:22

@Balt:

Kb ezt írtam én is.

szerintem nagyon korán kezdték, nem fogják bírni a választásokig. Türelmetlenek.

Először szép csendben építkezni kellett volna, aztán 3-4 hónappal a választások előtt elindítani a támadást.
Addigra kicsinálják saját magukat.

Szerintem nem bíznak abban, hogy 14-ben nyerni tudnának, ezért először próbálkoztak 1 előrehozottat kicsikarni, nem jött össze. most meg már sürget az idő, kapkodnak.

Vagy tényleg csak ennyire képesek.

gipsz.jakab 2013.10.23. 21:47:32

@Balt: @6.Lenin: ne izgujjatok...

nem a 2014-es Áprilisi Választási Csalásokon foglyák legyűrni a fideSS t
de a bukás nem marad el... csak még kicsit türelemmel kel lehnetek...
adig lehetek nyugottan iszapban fetrengő mocskos parasztok, érezétek jol magatok...

Balt 2013.10.23. 21:47:39

@6.Lenin: Valószínűleg úgy indult(ak) neki a projektnek, hogy az MSZP szavazókat kiszervezi(k) Mesterházyék alól. Ehhez felvonultattak minden antiorbánistát Kerék-Bárczytól Bauerig. (Lol, és még tőlem kérdez ilyeneket Pb?!) Ez már az első hónapokban megbukott. Valszeg utána jött a második (vélt) esély, Bajnai, még ha esetleg ő maga nem is tudott róla. :)) (Ezt mondjuk nem árt majd utólag rekonstruálni.) A projekt ugyanaz: a maszop szavazók elszipkázása. Ez se jött össze. Mást kell kitalálni, bár erre lesz még idő, csak közben "devalválódik" a szavazótábor. :)

menőmano 2013.10.23. 21:51:50

Nyugi, nyugi! Nem kell parázolni, majd a népek eldöntik, kit támogatnak jobban és kit kevésbé. Így azt is, a Bajnai Gordont támogatják e, avagy sem.
:)

Balt 2013.10.23. 21:56:05

@6.Lenin: Csak most olvasom. Jó: :)

"A baloldali ellenzéki tüntetések évről évre jelentéktelenedtek el. Két éve október 23-án jött össze a legnagyobb Milla-tüntetés, amikor a szervezet még csúcsformában volt. Tavaly már visszafogottabb volt a létszám, de Bajnai visszatérése még hozott némi izgalmat. Idén viszont a világ legcivilebb aktivistából politikai rendezvényszervezővé vált Juhász Péter vezetésével gyakorlatilag egy kicsit nagyobb Balatonszárszó jött össze, amiből annyira fogunk emlékezni, hogy Gyurcsány megtréfált néhány figurát a kilencvenes évekből és két vezetőt, akik továbbra sem tartanak sehova."

Balt 2013.10.23. 21:58:44

Recenzió:

"Az MSZP továbbra is hitegetheti magát azzal, hogy 2002-ben is milliósnak mondott tüntetéseket szerveztek Orbánék, miközben Medgyessy Péter az orosz krémtortával szerencsétlenkedett, aztán mégis mi lett a vége.

Sőt, lassan csak ezzel hitegethetik magukat."

Na, most elolvasom a FB-kommenteket is. :)

6.Lenin 2013.10.23. 22:00:52

@Balt:

Bajnai szinte az első megnyilvánulása az volt, hogy a szocik alkalmatlanok a kormányzáshoz (itt mindjárt el is cseszte) ezt még MA elég ügyesen kivédte, hogy olcsón elszipkázzák a szavazóikat.
aztán belépett Ferenc testvér is, látva a töketlenséget. Elküldte őket 1 rezsós kúrára. Talán ő kavart be a videóval is.

A szavazóik ezt miként élik meg, hát az 1 jó kérdés lenne.
Mondjuk mindegyikük tábora utálja a patást.
Képes összehozni őket annak ellenére, hogy egymást hülyére veszik?
Lehet, de mi lesz utána?

Mivel csak egymástól tudnak szavazókat elvonni, letapossák egymást, nagy valószínűséggel.

6.Lenin 2013.10.23. 22:14:49

@Akitlosz:

A legjobban tetszett...

...mire lejött a színpadról már csak 6 %-on állt...

nagyon találó

6.Lenin 2013.10.23. 22:24:18

Eddig minden évben valamelyik blogon megemlékeztem azokról is, akik azért haltak meg, mert elhitették velük, hogy egy igaz ügyért áldozzák az életüket. Mivel az ő esetükben valóban jobb élet reménye lebegett a szemük előtt, védték azt a rendszert, amelyik becsapta őket.
Nyugodjanak békében ők is, és azok is, akik hitték, valóban egy új világért adják a legdrágábbat, az életüket.

Jó éjt!
Mindenkinek.

Balt 2013.10.23. 22:32:17

@Hepci: :) Ehhez képest ugye Szabó Tímea maga mondta, a zellenzéki színpadon ma ő egyedül nem volt még kormányzópárt tagja. (Ízé, máris hazugságon kaptam: Juhász sem.)

Persze lehet, hogy ezt nem neked kellene címeznem...

Balt 2013.10.23. 22:39:15

A számháborúhoz (jelen állás szerint kb. 18:1) egy komment, ahol is a "zösszefogáshoz" 8000 főt kalkulált a 444:

"8k? Az valami elképesztően karcsú!
Még a gyöngébb millás tüntetéseken is minimum 2x ennyien voltak.

Tanulság?
MÉG szélesebb összefogásra lesz szükség, hogy a legközelebb ellátogató 3000 fő maximálisan elégedett legyen, és végre kikényszerítsék az orbáni diktatúra megdöntését! :P"

:)))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.23. 22:46:43

@panelburzsuj:
Ezt nem amforában árulják.
[Vö. Lenin amforafelismerő műszere.]

agent_x 2013.10.23. 22:50:36

@török gábor:

Gábor! A következő az 500. bejegyzésed lesz. Tudom, adná magát, hogy a mai eseményeket végigvedd, de az ötszázadik talán valami komolyabbat érdemel. Addig is:

"Ötszáz, bizony, dalolva ment. Lángsírba velszi bárd: De egy se birta mondani. Hogy: éljen Eduárd."

panelburzsuj 2013.10.23. 22:50:58

@Hepci:
Nem vagyok ekkora műértő.

Egyik csupor - másik butykos.

Balt 2013.10.23. 23:27:33

@agent_x: Bizonyára erről van szó a fenti linkből: :)

"Bokros unalmas, csapnivaló szónok, Ungárnál is kevésbé érdekli az embereket"

pedes75 2013.10.24. 00:06:17

"A mostani felmérések alapján (röviden: (1) jelentős kormánypárti többség a pártválasztókon belül, (2) nagyon sok potenciális választó preferenciája ismeretlen, (3) az összes megkérdezett között többen szeretnének kormányváltást, mint a kormány maradását) gyaníthatjuk, hogy az alacsonyabb részvétel inkább a kormányoldalnak, a magasabb inkább az ellenzéknek kedvezhet."

Szerintem ez egy igen nyakatekert megfogalmazása annak a kérdésnek, hogy azon bizonyos 'potenciális választói körnek', amelynek az pártprefrenciája ismeretlen, van-e egyáltalán pártpreferenciája, és ha igen, milyen. Mert egyelőre úgy néz ki a dolog, hogy a kormánnyal a választópolgároknak nagyjából ugyanakkora hányada elégedetlen, mint az ellenzékével. Ez ugye mindkét oldalon lefedi az ellenzéki, illetve kormánypárti szavazókat is, de miután mindkét arány nagyjából kétharmados, van egy jó egyharmadnyi átfedés is. Ha például engem kérdezne egy közvéleménykutató, én inkább a kormány távozását szeretném, mint a maradását. De ha feltenné azt a kérdést is, hogy lecserelném-e bármelyik ellenzki pártra, akkor a válaszom az lenne, hogy eszem ágában sincs.

Ilyenténformán nagy kérdés, hogy a 'kormányváltó hangulat' egyben 'ellenzékrecserélős hangulat' is e. A részvétel nem feltétlenül tükrözi azt, hogy aki most nem tervez szavazni, az vajon tavasszal miért menne el: hogy a kormány maradását, vagy az ellenzék visszatérését akadályozza meg. Márpedig ez lesz a döntő, úgyhogy a bajai kabarévideó valószínűleg csak bevezetője annak, amiből egyelőre minden idők legagresszívabb és legmocskosabb kampánya néz ki (minden oldalon).

Balt 2013.10.24. 00:19:44

@6.Lenin: Most világosodtam meg. Az egyedüli racionális magyarázat, hogy Fletó (és a többi ma előbújó érintett társa) betlire játszik. Igyekszik úgy passzolni, hogy mindenki 5% alá kerüljön, még a maszop is az ilyen cigánydominós (c. Szily) videók segítségével, aztán bemondja az all int (ezek nyilván demokratikusan értelmezett ulti-szabályok) és a eredeti, ma kevéssé hangoztatott elképzelés szerint bojkottra hív. Mint a fekete lovag. :) Azzal még talán valahogy a zellenzék élére tud kerülni, igaz, parlamenten kívül. :)

Balt 2013.10.24. 00:36:03

@pedes75: Anélkül, hogy ismerném a hivatkozott(?) kvk módszertanát: egyáltalán nem mindegy, hogy szól a kérdés. Egy általános "ön szerint jó irányba mennek a dolgok?" kérdésre nyilván kevesen válaszolhatnának hihető igennel Grönlantól Új-Dél-Walesig. Én se tenném. Nyilván Mo.-ra szűkítve sem. Sőt, egyénileg sem: öregszünk, vagy mi. :) De ez más lapra tartozik.

2013.10.24. 01:14:03

@Hepci: @panelburzsuj:
Kicsit lejáratottak ma ezek a szavak, de én azért vagyok itt, mert magyar gondolkodó emberként definiálom magam, és ez itt a hazám. Addig maradok, amíg nem keletkezik számomra feloldhatatlan ellentét a három fogalom (magyar, gondolkodó, ember) általam használt definíciója között.

Az nyilván elszomorít, hogy hozzám hasonló magyar gondolkodó emberek például itt is egy vásári komédiával és annak szereplőivel foglalkoznak teljesen feleslegesen, és éppen ezáltal támogatják ennek folytatását, a valóban komoly kérdések érdemi, korrekt megvitatása helyett számháborúzásba és cicaharcba csomagolását.

Ugyan mi értelme van ennek?

sanity 2013.10.24. 01:22:32

@Balt: Oké, ezen mosolygunk, de Fletóból simán kinéznék egy ilyen akciót.

Így is betart a 2 bájgúnárnak kezdetektől fogva. Az utóbbi hetekben meg aztán pláne rákapcsolt.

gipsz.jakab 2013.10.24. 05:04:17

büszke vagyok orbánra/simicskára, azaz a fideSS re hogy
az adóforintyaimat jól költik el...
szociálisan érzékeny társaság, amikor
közmunkás és egyéb szerencsétleneket utaztat fővárosi kirándulásra !
pintér bácsi legényeinek meg külön köszönet hoyg addig vigyáznak a kecskékre !

panelburzsuj 2013.10.24. 08:19:09

@Kedves Loránd x:
Attól hazád, hogy benne csücsülsz?

Balt 2013.10.24. 08:31:12

@sanity: Beszédes, hogy az utolsó előtti felszólaló, Szabó Tímea mondta: ő egyedül nem volt még kormánytag a felszólalók között. :)) (Most tekintsünk el attól, hogy hazudik, mert Juhász sem.) De tény, ennél jobban nem lehetett volna megjeleníteni az mszpszdsz koalíciót, legfeljebb ha Kóka is hozza a nyakában Hordágy Ágnest. :))

Jut eszembe: A hírek szerint Kóka ott van Bajnaiék körében feleségestül...

2013.10.24. 08:43:04

@panelburzsuj: Attól hazád, hogy benne csücsülsz?

Erre igazából nem is kéne válaszolnom, mert tartalmi vitához méltatlan, alantas húzás. yourlogicalfallacyis.com/loaded-question

Majd meglesz magyarul is, a fordítás már ott van a srácnál, ha nem menne az angol, erről van szó:

Sugalmazó kérdés
Feltételezésre alapuló kérdést tettél fel, amelyre bármilyen válasz mentegetőzésnek tűnik.
A sugalmazó kérdés lobbanékony természete miatt különösen hatékony egy logikus vita eltérítésére – a címzett kénytelen védekezni, ezért túl izgatottnak vagy meghátrálónak tűnik.
Példa: Grace és Helen egyaránt vonzódtak Bradhez. Egy nap Brad közelében ülve Grace kíváncsi hangon megkérdezte Helent, van-e problémája a kábítószer használattal.

----

Természetesen nem, hanem azért, mert ez az anyanyelvem, a kultúrám. Ide igyekszem felnevelni közösségtudatos, értékteremtő srácokat. Itt próbáltam továbbadni a rendszertervezői tapasztalataimat, de nem jártam sikerrel. Nem kevés pénzt kerestem saját munkámmal ennek az országnak, külföldi cégeknek dolgozva, itthon hivatalosan leadózva, elköltve. Nem nyaralok külföldön.
Magyarra fordítottam számos szerintem értékes előadást, filmet - nyilván értelmes befogadó közönséget teremteni már nem tudok. Igyekszem helyi emberek segítségét kérni, ha valamire szükségem van, és igyekszem korrekt, minden fél számára megfelelő üzleteket kötni. Továbbá engedelmeddel, éjt nappallá téve dolgoztam azért, hogy Magyarországnak legyen működő agrárinformatikai rendszere az EU csatlakozásra.

Viszont az általad most bemutatott hozzáállásról beszélek, mint "feszültségforrás a magyar, gondolkodó és ember fogalmak között". Ha csak ennyire telik, az egész szerencsétlenkedésem, amibe lassan belerokkanok, romantikus álmodozás csupán, és már régen nem "itt kéne csücsülnöm".

ssi 2013.10.24. 08:57:13

okt. 23.
1. központosítás előnyei
2. demokrácia hátrányai: vélemény szabad ...

1989/90, 2010 ...
1. újraosztók előnyei
2. rendszerváltások hiányosságai: merre is az előre ...

panelburzsuj 2013.10.24. 08:57:57

@Kedves Loránd x:
Gondolkodtál-e azon, hogy ha te ennyit beleadtál, mint amennyit érzékeltetsz, és ennyire nem volt látszatja, mint amennyit érzékeltetsz - akkor hol a hiba? Ki nem ért kit?

Milyen haza az, ami legbuzgóbb fiait nem megtámogatja, hanem jobb esetben észre sem veszi, rosszabban szántszándékkal gáncsolja?

Khal Drogo 2013.10.24. 09:33:37

@livengood: Magyarország szerintem egy szélsőségesen fogyasztásvezérelt társadalom. Az emberek többsége simán belemegy, hogy lemond a politikai jogairól ha cserébe jobb anyagi helyzetbe kerül. A politikai jogok, a közélet nem nagyon érdekli a magyarokat.
Egyrészt ez magyarázza a politikai apátiát, mert hát nem nagyon alakulnak új komolyan vehető pártok, amik igen, azok régi hagyományok szerint osztódással jönnek létre ( ebben a ciklusban PM, DK ).
Másrészt csak meg kell nézni, vegyük mondjuk a gazdasági emigrációt. Egy londoni vagy berlini magyar szerinted mennyire vesz részt az ottani közéletben? Szerintem semennyire. Azt sem tudja milyen pártok vannak ott.
Ennek ellenére ez hiányzik neki? Nem. Az érdekli hogy jobban éljen.

A magyarok többségének lelki világában nem a politika áll a középpontban. Megvan a véleményük persze, rettentően kritikus nép vagyunk. De mindenki alapvetően a saját érdekeit követi.

Túlzott nagy jelentőséget én nem tulajdonítanék a különféle moralizálásoknak. Az hogy az iskolában a gyereket propagandával tömik, ha cserébe a gyerek után jön még havi nettó 20 rugó havonta, akkor sokan bevállalják ezt a deal-t.
Jobb jólakottan gondolkodni a propagandán, mint szabadon éhezni. A többség így gondolkodik és a többség fog dönteni.
Plusz nem csak az éhezésről van szó. Magyarországon szegénynek lenni bűn, aki csóró lenézett ember, megvetett, kiközösített valaki. Elkerülik mint a leprásokat.

A magyar lakosság ki van éhezve a fogyasztásra, várja hogy jobban éljen, mert a többség sosem élt jól de még jobban sem. Közben nézi a tv-t, hogy mi mindent lehet kapni pénzért.

Jónéhány olyan esetet ismerek tágabb ismerősi körben, ahol fiatalabb, sokkal fiatalabb csóró csinos nők kitartott szeretői eldeformálódott, túlsúlyos de biztos egzisztenciákkal rendelkező családos, gyerekes férfiaknak. Tudjuk apakomplexus. Csak annak magyar verziója : A tehetős apa komplexus. Ez ilyen kelet-európai verzió.

Ha mindez nem lenne igaz, akkor bizony a Fidesz nagy bajban lenne. Mert hát az olyan ügyek mint a kormánypropaganda, az arrogancia, a tarffikügyek, a földügyek mind tönkrették volna a Fideszt. De nem tették tönkre.
Mert ezek annyira nem fontosak az embereknek. Ezeknél a pénz sokkal fontosabb.

Én elhiszem hogy neked nem. DE a többség így gondolkozik.

Khal Drogo 2013.10.24. 09:39:59

@Balt: Együtt üzletelt Kóka és Bajnai, Kóka elég jól keresett vele.
Engem a véletlen a szockók felé vezetett tegnap. Mentem a Gellért hegyre sétálni és át akartam verekedni magam a tömegen, de végül kerültem.
Családos embert kettőt láttam, kisgyerekkel a nyakában. Kettőt a több ezerből. A hallgatók többsége, erős többsége nyugdíjas vagy az előtt álló 50-es volt, pulcsis értelmiségiek.
Aki fiatal volt, egyetemista, az mind DK-s volt, kis DK-s zászlókkal.

Az MSZP halálra ítélt párt jelenleg. Szó szoros értelemben. Bajnait nem nagyon tapsolták meg hevesen, bezzeg Kunce Macit. Aztán jött Gyurcsány, akkor extázisba került a tömeg aktív része. Addigra hagytam el a tábort. Mesterházy-t már nem hallottam.

livengood 2013.10.24. 11:00:44

@Khal Drogo: Én neked teljesen igazat adok. Főleg amikor ezt írod: "A magyar lakosság ki van éhezve a fogyasztásra, várja hogy jobban éljen, mert a többség sosem élt jól de még jobban sem. Közben nézi a tv-t, hogy mi mindent lehet kapni pénzért."

Mégis vitatkozok azzal, hogy a döntést sokan anyagi előnyük szerint hozzák meg. Én pl. nem gondolom, hogy a Fidesz biztos választóinak tábora e szerint döntene. A baloldali biztos pártválasztókról szintén hasonlóan jó a véleményem.

Van az a jövedelmi szint - mindenkinél máshol - ami fölött az emberek szívesen "megfizetik" a világnézeti alapon történő döntés luxusát. Elismerem, "bruttó 300-400 ezer" felett könnyebb, de!

Nézd meg a jobboldaliakat, akik ma a legaktívabb civil szerveződéseket hozzák létre, működtetik. Pl. Békemenet ": - Miközben egy részük jómódú, budai, kertvárosi, családi házban lakik, tartalékokkal rendelkezik, ugyanakkor szép számmal akadnak közöttük szerényebb jövedelműek is! Világnézeti alapon szerveződnek. Pénzt és időt áldoznak arra, hogy az történjen az országban amit ők helyesnek vélnek. Lehetnek közöttük jó pár százezren olyanok, akik még a bruttó 300-400 ezret sem keresik meg, sőt, kifejezetten szegények.

A baloldalon ugyan ez a helyzet a választók szintjén. (Csak ott nincs vezér, ráadásul teljes a káosz, selejtes a kínálat.) A baloldali, biztos egzisztenciájú, "fehér galléros" választók egy része szintén megengedheti, megengedi magának az elvi alapon döntés luxusát. Sőt! Egyre inkább rákényszerül, ha nem akarja magát állandóan rosszul érezni. Egyre többen ébrednek rá, mennyire fontos is ez, és nem csak a jómódúak körében.

Mindig van egy ellenreakció. A sebesség a kérdés. A jobboldali világnézet több mint félévszázados elfojtás majd szerencsétlenkedés után kitört, és uralkodik. Most a baloldali világkép vizsgázik. Mennyi idő kell a felismeréshez? Azt nem tudom, de hogy a folyamat zajlik az szemmel látható. (Pl. Klubrádiót anyagiakkal támogató kispénzűek több ezres tábora, stb.)

A többiben teljesen igazad van. MA ők vannak többségben.

livengood 2013.10.24. 11:22:30

@Khal Drogo: "Ha mindez nem lenne igaz, akkor bizony a Fidesz nagy bajban lenne. Mert hát az olyan ügyek mint a kormánypropaganda, az arrogancia, a tarffikügyek, a földügyek mind tönkrették volna a Fideszt. De nem tették tönkre.
Mert ezek annyira nem fontosak az embereknek. Ezeknél a pénz sokkal fontosabb."

Nem vagyok abban biztos, hogy ebben igazad van. Én az "ügyek" következményeként nagy mértékű eróziót tapasztalok, és hogy ez mikor billenti át a mérleget a választóknál, nehéz megjósolni. Az biztos, hogy ezek az ügyek hosszan ható mérgek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.24. 11:43:42

@livengood:
A Gyurcsány iránti imádatot is csak a közvetlen csődveszély és a KSH által is lehazudhatatlan, intenzív lejtmenet tudta megtörni...
Jelenleg kb. stagnál az ország (felül tollasodnak, alul-alsó-középen lecsúsznak), az adók jelentős részét közvetetten - a kanyarorrú, nemzetellenes (pfejjj) multik/bankok közreműködésével - szedik be.
Ha eddig nem zavarta meg a honfikat a saját bukszájuk apadása és a sok baromság-lenyúlás-erőszakosság, és ezekért bőven kárpótolja őket, hogy könnyes szemmel nézegethetik a K-medence hájasodó, erősen nemzethy géniuszát, amint éppen süketel a Hősök terén vagy bárhol máshol, mitől fordulnának el hirtelen?

panelburzsuj 2013.10.24. 11:49:22

@livengood:
"hosszan ható mérgek"

Pucol is innen minden és mindenki.

Akinek "csak" pénze van, azt menti, akinek "csak" irhája, azt.

Khal Drogo 2013.10.24. 11:54:20

@livengood: Ha lesz átfordulás az szerintem nem a traffikügy miatt, hanem a gazdasági pangás miatt lesz.
Ha nem lesz fellendülés 2014-2018 között, ezek az ügyek valóban mérgek lesznek. Hivatkozási alapok. Cassus belik. De ha ez olyan fontos lenne, akkor azonnal hatnának.

A szinglihordás beszéd, a kösse fel magát a gerendára beszéd azonnal hatott. De legutóbbi majd ha szül három gyereket akkor nem veri agyon a férje duma is rögtön reakciót váltott ki.

Ezek valódi felháborodást váltottak ki. Ez más. Egy csak egy indok lesz majd arra, hogy miért utálom a kormányt. Mert az gáz lenne, ha azt mondanám azért mert nem élek jobban, vagy mert rosszabbul élek. Jobban hangzik ha elkezdek helyette moralizálni, hogy a szemét Orbán hogy kiszúrt a szegény trafikosokkal. Valójában aki nem érintett, az nem biztos hogy olyan nagyon fel van háborodva.

Amikor azt mondták a szingliknek hogy ők hordákban vonaglanak, az sértő volt, magukra vették széles körben és a Fidesz óriási presztízsveszteséget szenvedett el pár nap alatt.

Most is ez történt volna, ha valódi lenne, inakban vágna a felháborodás. De ez nem történt meg. A sajtó minden mocskos részletet megírt. Mindenki tudja mi történt.
Mégsem volt fordulat. Nem ütötte át az ingerküszöböt.

livengood 2013.10.24. 11:55:34

@Hepci: Hirtelen nem is, de hogy a nemzet géniuszának állandó munkát ad a repedések elfedése, a terelés, az biztos. Az ő szempontjából valóban háború ez a javából, nem véletlen az állandó militáns fogalmazás. :)

Khal Drogo 2013.10.24. 12:02:49

@panelburzsuj: A kivándorlás érdekes dolog. Minden egyes új ember azért megy ki, mert úgy véli ott jobb élet vár rá. Közben minden egyes új bevándorló rontja kint a helyzet. Minél több ember megy a különféle országokból egy adott országba, ott annál nagyobb lesz a feszültség, minél több bevándorló megy ki, annál több felé fog osztódni a bevándorlók által birtokolt erőforrás.

Nem nehéz belátni, hogy x millió fiatal bevándorló mellett Nyugaton ez a jóléti rendszer fenntarható. N+x szám esetén az egész összeroppan.

Öngerjesztő a folyamat, mert ne higyjük azt hogy Európa legkiválóbb elméi, a legszorgalmasabb elitcsoportok mennek csak el Németországba és máshová. Ömlik oda minden kifelé.

Ha odakint meleg van, és nyitva van egy ház, ahol fűtenek, akkor az első tíz ember örül mert fel tud melegedni. De amikor már 100-an vannak a házban, nem biztos hogy még mindig olyan jó mint amikor 10-en voltak.

Ráadásul a bevándorlók nagy hátránya hogy nem szavaznak. Az őslakosság csak azt érzékeli hogy nem hall őslakos nyelven megszólalni senkit, ők olcsóbban vállalnak munkát és hát neki még mindig nincs munkája. Aztán jön egy politikus aki azt mondja hogy takarodj haza mindenki aki idejött.

Lehet azt gondolni, hogy az ezeréves európai kultúra, a kereszténység és a sok dömdödöm miatt megváltoztak az emberek, de nem tették ezt meg.

Ha a következő 10 évben az Eu-s migráció nem lassul le, akkor az Eu szétmállik.
Németországnak nincs arra pénze, hogy egész Kelet-és Dél-európa ott szüljön gyereket, ők segélyezze, etesse. Ennyi erőforrásuk nincs.

Khal Drogo 2013.10.24. 12:07:14

Eu-s tudat itt nem lesz addig amíg kisebb földrajzi távolságokon belül ugyanazon munkáért 5x bérkülönbségek tapasztalhatóak.
Én nem gondolom, bár nem tudom, de sejtem, hogy az USA-ban egy mosogató New Yorkban annyit keresne mint egy mérnök mondjuk egy másik államban.

Ma az EU-ban ez a helyzet. Aki szerint ez így fog maradni és ez így frankó, fenntartható, csak meg kell tanulni és kiköltözni és most már mindig is így fog ez maradni, az szerintem óriásit fog csalódni.

Vagy egységesedik az Eu munkaerőpiaca vásárlóerőn, vagy fennmarad a belső vándorlás ami pedig olyan indulatokat fog szülni a célországokban, ami szétrobbantja az ottani társadalmat.

Mert itt nem Magyarországról van szó, hogy jaj kimegy akárhányszáz ezer magyar. Minden keleti és dél országból ömlik befelé a gazdasági emigráns.

livengood 2013.10.24. 12:08:08

@Khal Drogo: Azt írtad, "tönkrették volna a Fideszt". Én meg az gondolom, folyamatosan "teszik tönkre", ezért kell Orbánnak állandóan mozgásban lennie, állandóan átépítenie. Állandósult a harc, hogy felejtsünk, hogy legyen újabb és újabb botrány amit maszatolni lehet. Csoda lenne, ha nem nyerne választást. De hogy ez az egész monstrum őt magát üldözi az biztos. Meddig lehet ezt görgetni, úgy hogy legalább a demokrácia látszatát fenntartjuk? Nem sokáig. Persze nekem a nem sokáig még max. két ciklust jelent. :)

Khal Drogo 2013.10.24. 12:10:02

Németország és Anglia lakossága is folyamatosan növekszik. A gazdasági pedig nem tart ezzel lépést. Összességében ez elszegényíti majd azokat a társadalmakat. Hiszen egyre többen lesznek kvázi ugyanannyi erőforrásra.

panelburzsuj 2013.10.24. 12:11:13

@Khal Drogo:
A vagyonkimentés valahogy lemaradt.

Khal Drogo 2013.10.24. 12:13:14

@panelburzsuj: Milyen vagyonkimentésre gondolsz?

panelburzsuj 2013.10.24. 12:18:05

@Khal Drogo:
Adva van egy metrós jegyellenőr állás. Nem "közmunka" - fizetőképes kereslet áll mögötte.

A született brit lumpen odavágja: ennyiért ő nem kel fel.

A káerópai (alsó)középosztályi gyerek meg még örül is neki.

Ki vesztett itt "erőforrást"?

panelburzsuj 2013.10.24. 12:20:14

@Khal Drogo:
"Pucol is innen minden és mindenki.

Akinek "csak" pénze van, azt menti, akinek "csak" irhája, azt."

Csak az irháról lamentáltál.

Khal Drogo 2013.10.24. 12:20:55

@panelburzsuj: Csökken az általános bérszínvonal. Itt kezdődik el az elszegényedés.
A gazdag társadalmak azért tehetősek mert mindenki sok pénzt keres. Van fizetőképes kereslet, ebből lehet fogyasztani, van kereslet amire lehet fejleszteni, vállalkozni.
Ha nem engednék be a bevándorlókat, vagy nem lenne jegyellenőr vagy emelnék a bérét.

Ez az általános bércsökkenés fogja elszegényíteni azokat a társadalmakat.

Khal Drogo 2013.10.24. 12:23:31

Másként fogalmazva : Van egy állás, amit nem vállal el az őslakos. Munkanélkül marad. Helyette jön egy bevándorló. Tehát termeltünk egy munkanélkülit, akit etetni kell, gyógyítani stb. Ez pénzébe van az államnak. Eközben az olcsó munkaerő kevesebb adót fizet, hiszen ő olcsóbb.
De ő is beteg lehet.
Egy ember helyett kettő terheli az egészségügyi rendszert.

Azonban ami nagy különbség a gazdasági emigráns nem szavazhat. Az őslakos pedig igen. Ez amíg demokrácia van, óriási jelentőségű.

A bevándorlás ellenes pártok virágkora fog beköszönhetni.

livengood 2013.10.24. 12:25:17

@Khal Drogo: "Ha lesz átfordulás az szerintem nem a traffikügy miatt, hanem a gazdasági pangás miatt lesz.
Ha nem lesz fellendülés 2014-2018 között, ezek az ügyek valóban mérgek lesznek. Hivatkozási alapok. Cassus belik. De ha ez olyan fontos lenne, akkor azonnal hatnának."

Tehát ha lesz fellendülés Orbán marad. Ha megint lesz fellendülés tovább marad?

Itt marad nekünk az ő általa kialakított birtokszerkezet, a vidékiek bámulják a csodát, beletörődnek, elfogadják, esetleg idővel helyeselni is fogják? Az új uralkodó osztály osztja majd az észt és fogcsikorgatva bár, de ha van fellendülés mindenki elfogadja a helyét időtlen időkig? Így gondolod?

Ez csak pillanatnyilag igaz. Amennyire igazad van spotlight fénynél, akkorát tévedsz ha az időre is gondolunk.

Khal Drogo 2013.10.24. 12:26:32

@panelburzsuj: A készpénzes tőkét valóban a tehetősek kimentik. De emlékezz : A Bayern elnöke ellen büntetőeljárás folyik mert Svájcban csalt adót.
Németország, Svájc viszonylatáról beszélünk. Németországból is mentik ki a pénzt. Mindenhonnan. Csak a profit számít.

Khal Drogo 2013.10.24. 12:31:18

@livengood : Dehogy fogja elfogadni. A társadalom dinamikusan változik. A fellendülés elmaradása a Fidesz bukását hozhatja el 2018-ban. Erre akartam utalni.
Nem gondolom hogy Orbán rendszere ebben az állapotban fenntartható rövid távon belül sem érdemi fellendülés hiányában.
2018-ban nehezebb lesz nekik mint 2014.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.24. 12:35:40

@Khal Drogo:
Ezt valamelyest kompenzálni lehet azzal, ha némi termelést hazatelepítenek Kínából...
Igazából az indította be a folyamatot, nyugaton vagy 20 évig a kínai gazdasági csodát finanszírozták a saját munkanélküli réteg ellátása árán.
Aztán az álom - miszerint Ojrópában mindenki, a németek kivételével, csak szolgáltat, kereskedik, portfóliókezel, hálózatot épít, marketingel, politizál, segget nyal pénzért, etc. - lassan megpurcant.

livengood 2013.10.24. 12:41:31

@Khal Drogo: Idővel már nem lesz elég a fellendülés, legalább is a korábbihoz hasonló mértékű. Újra hangsúlyozom: - ha betartják a demokratikus játékszabályokat legalább minimál szinten, akkor nincs jövője Orbán rendszerének abban az esetben, ha nem tudja, nem akarja létrehozni a kiegyezést. A társadalom szétszakított. Aki hidat ver azé a jövő. Olyan ez mint a sivatagi olaj kutak. Időlegesen nagyon prosperáló, de aki ezt a potenciált nem használja építkezésre, ráfarag heted íziglen.

panelburzsuj 2013.10.24. 12:43:47

@Khal Drogo:
Nem számolsz azzal a "társadalmi többlettel", ami a pár másodperccel gyorsabb metrózásból keletkezik.

Az a "szakszervezeti" gondolkodás, amit te nyugat-európainak gondolsz, kimúlt, vagy erősen kisebbségbe szorult. A "csakizmos" prolik, a "csakfixbéres" irodai icákmacák ott maradványok. Fekete, fehér, barna - együtt sem ők határozzák meg a "társadalmi mozgásokat". A többségnek tulajdona, befektetése, tőkejövedelme (is) van. Ami messze nem az adott (sokszor molyfingnyi) ország, hanem "a világgazdaság" állapotának függvényében biztosít hol több, hol kevesebb hozamot. És nagyjából ugyanez a helyzet a multinacionális cégek alkalmazottaival is.

panelburzsuj 2013.10.24. 12:51:03

@Hepci:
A bóvliipar kitelepült. Mexikói meccőolló... :)

A villanykütyügyártás nagyobb része is.

De a fantasztikusra értékelt arab légitársaságok az európai Airbus-ért állnak sorba hosszú éveket.

Balt 2013.10.24. 12:52:28

@livengood: "A jobboldali világnézet több mint félévszázados elfojtás majd szerencsétlenkedés után kitört, és uralkodik. Most a baloldali világkép vizsgázik."

Jó, jó, de ma semmi sem az, mint aminek első blikkre látszik. Készséggel elismerem, hogy a Fidesz bizonyos szempontból baloldalibb, mint Gyurcsány-Bajnai (+ Bokros) volt bármikor is. Ez pedig teljesen rendben van.

livengood 2013.10.24. 12:57:34

@panelburzsuj: @Khal Drogo:

A fejletlen, fejlődő világ fizeti a fejlettek életszínvonalát Igaz lenne? Mert akkor valóban fontos momentum az így beáramló pénz, amiről valahol máshol döntenek.

livengood 2013.10.24. 13:01:59

@Balt: Érték szintjén talán minden a helyén. Pillanatnyi politikai döntés az osztogatás, szociális demagógia, de az abortusz, a föld "magyarsága", erkölcstan kérdések már világnézeti kérdések. Ha e szerint vizsgáljuk a pártokat, akkor a jobboldaliak jobboldaliak, a baloldaliak baloldaliak.

Balt 2013.10.24. 13:02:04

@Khal Drogo: Jól mondod, a ki- (be)vándorlás kétélű dolog. Ne feledkezzünk meg Németország siralmas demográfiai mutatóiról, ugyanakkor ott már évtizedekkel ezelőtt is gyújtogattak fel török házakat. (Ebből a szempontból mondjuk a muzulmán bevándorló talán élesebb kérdés, de ugyanez a probléma az olasz partokon, a francia cigánytelepeken stb. - hogy aktuális legyek.) Bármennyire is súlyosan érinti Mo.-t ugyanez a másik oldalról, azért KK-Európában még nálunk a legkisebb a probléma:
www.portfolio.hu/gazdasag/tenyleg_itt_az_uj_magyar_exodus.179053.html
www.origo.hu/itthon/20130509-tarki-nincs-magyar-exodus.html

panelburzsuj 2013.10.24. 13:09:20

@livengood:
Úgy gondold, hogy vietnami parasztok kevesebbet keccsölnek, mint a belga parasztok, azért csóróbbak?

livengood 2013.10.24. 13:15:58

@panelburzsuj: Arra hajlok, hogy van abban valami, hogy a vietnami paraszt fizeti a mi "jólétünket" néhány fillérrel, és a belgákét néhány euróval. Olyan piramis játék szerű az egész. Aki hamarabb lépett be, profitál, vagy többet profitál.

Khal Drogo 2013.10.24. 13:26:48

@livengood: Igen, mert a vietnámi tini napi 1000 Ft-ért összevarr mondjuk napi 10 db márkás cipőt. Ezt Magyarországon eladják darabját akciósan 8 ezerért. A profit 79 ezer forint naponta. Ebből persze lejön a szállítás, ami a konténerhajókon alacsony szerintem, ebből futja a márkakereskedőnek marketingra, hogy sportolók kapnak reklámért csillagászati fizetéseket de még az adott márka managere is nettó 300-400 ezreket keres meg egy magyarországi piacon, céges autóval.
Ezt mind a vietnámi 14 éves Hakimaki termeli meg.

Ebből keletkeznek többek között a mesés nyugati vagyonok az elitekben, illetve ez a profit teszi lehetővé a piramisjátékot a részvényeknél.

Ha Hakimakik megszűnnek mert csak napi 10 ezer forintért varja meg a 10 db cipőt, egyből zuhanna a profitráta.

panelburzsuj 2013.10.24. 13:34:51

@Khal Drogo:
Mit saccolsz, mennyi napi kajáért gürcölő Hakimaki van a világon - és ennek mekkora része Európában? Különösen annak nyugatibb végében?

livengood 2013.10.24. 13:45:33

@Khal Drogo: Tegyük hozzá, hogy ebből egy kicsi lecsorog azokhoz is akiknek még a nyolcezer is sok egy cipőért. Pl. használt ruha.

A Hakimakik megszűnhetnek itt ott, de máshol meg újra termelődnek. Innen érdekes a Föld lakosságának növekedése és a migrációs nyomás. Akkor még valószínűbb, hogy ahogy írtad, nem sokáig lehet munkáért keurópaiként sem nyugatra menni, mert az igazságosság fontos, de a pillanatnyi döntést a pénztárca és a zsigerek befolyásolják mondjuk a briteknél is. Azt hiszem eddig szoktunk egyetérteni, azután meg már nem.

panelburzsuj 2013.10.24. 13:58:37

@livengood:
Nagyrészt a káeurópaiak viselkedésén fog múlni, hogy hol fixálódnak az Európa-erőd határvonalai: kitolódnak-e az arab világig és a három SZU-utódállamig, vagy lesz egy déli és keleti "gyűrődési zóna".

A görögök föladták a leckét.

concret 2013.10.24. 14:17:29

@Akitlosz: Köszönöm. Igazad volt.
Egyszerűen elképesztő, hogy lehetett ennyire balf@sz. Tudom, nehéz dolog egy ennyire sarokba szorító kérdésre jó (és jó hatású) választ adni, de ez a lehető leghülyébb volt. Keveredett benne a maszatolás a félrebeszéléssel.

Azt hittem, ha egy ilyen dolgot nem kapott föl a média, akkor nem is létezhet. Tévedtem.

concret 2013.10.24. 14:23:56

@Balt: Ez a "már csak most kell legyőzni(legyőznünk) őket" azért némi találgatásra okot adhat:

- elég, ha most győzünk, 3. ciklusban nem akarok kormányozni? (aligha)

- ha most győzünk, abba belepusztulnak? (vajon mire alapozza?)

- ha most győzünk, több választást már nem is tartunk? (belemagyarázás, de nem alaptalanul)

Ha más, értékesebb alternatív magyarázattal is szolgálsz, örömmel veszem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.24. 15:09:17

@concret:
Foszladozik a nagy szakértő legendája?
Valószínűleg cégek bedöntögetéséhez másfajta ismeretek kellenek, mint állami költségvetést összeállítani.
Amióta összeállt a nyomott orrú pacek a nyomikkal, és eltünedeztek mellőle a szakértők, egyre karcsúbbnak tűnik a produktum...

aszekelyek 2013.10.24. 15:31:02

@Balt: egy idöben zilält külsövel lepett fel az atv.ben is. depis lehetett, kerülte a fodräszt is. na de mära összekapta magät. nekem is volt szerencsem öt läöätni, a budai rakparton, szinten buszmegälloban, nyär vegen. :) Tärsalgott , nem logott az orra.
Moccereivel ferinknek ki lehetne mäs elegedettebb ? gergenyi kitüntetesevel is.... @Akitlosz: ez nem egeszen van igy. vagyis volt igy. havas kerdezte ezt töle a kerdes eslsö reszeben de aztän valahogy a vegere belecsuszott egy " ötöde a kerdesebe. erröl beszelt aztäb bajnai, nem pedig a nemet berek hazai megvalosuläsärol. Anemet berek ötöde valosul meg azzal, ha azt a ber es ado tervet valos<tjäk meg, amiröl ott ö beszelt. Bärki megtekintheti az atv-honlapjän.
kevesbe figyelmeseknek, gyanakvobbaknak persze tünhetett ugy is, ahogyan elö van adva itt is. bajnai meg veletlenül sem igert itt több bert, pläne nem azt, amit nemet berekröl tud ahazai nagyközönseg. Mosat epp itt vagyok es bizony hatalmas szoräs van az eszaki regioban, berek es berek között, a munkajog es a z älläslehetöseg közepkoruaknak ugyanolyan rossz , valamint a fiataloe is. akik tul sokan szakkepzetlenek es igy olcson alkalmazhatoak. Annk is örüljenek de nagyon. Ezt is ugy tudjäk csak fenntartani, hogy pl minket ugye tartottak egy bizonyos forräs szintjen. Mäs tagorszägokat ispersze. Olcso munkaerökent is, akik nagyon akarnak dolgozni is. Jobban kilehet facsarni öket. nyilvän, hogy Orbän szändeka a hazai gdp jelentös reszenek az ällamkasszäba törtenö visszarendezesere , nem arat sikert pl itt sem nagyon. Hiänyzik a kasszäjukbol. Abbol a nyilvänvalo okbol. A többi rizsa.
Nyilvän bele is van igerve , miutän annyira tämogatjäk öket az abban erdekelt felek -Orbän politikäja ellen - a hazai baloldalnak mondottakat.

Balt 2013.10.24. 15:50:37

@concret: Sztem a 2. bajusz: még 4 évet ellenzékben nehezen húznak ki öregecskedő szavazótáborral, bár ennek voltaképpen a Fidesz ellenzéki 8 éve az élő cáfolata. :) (Úh lehet reménykedni.)

aszekelyek 2013.10.24. 16:00:50

@concret: Sem a 2002-es, sem a 2006-os kampänya az akkor nyerteseknek nem volt hasznära az orszägnak , egyeneknek , következmenyeit tekintve es az azt követö teljesitmenyük meg ferink igazsägbeszede szerint is a semmi emlitesre csinäläs , utän mäsfel ket ev hazudozäs kormänyzäsa volt.

A 2006-oson mär a nepek is fedühödtek. Csak karhatalom tudta azt eliminälni. Nem nagyon van, mire büszkenek lenniük a balliberälis kormänyoknak azokbol a ciklusokbol. A kormänyzati teljesitmeny eppen ezert nem is szerepelt a kampänyokban de kicsit sem.
Csöpp kis sarazäs volt pl a "zelvettejazorbänkormäny a 19 ezeret a nyugdijasoktol " cimü etüdjük es talän meg az , hogy semmit se epitett csak a hülye gyogyfürdöit ,... ami igen sok penzt hozott nekünk egyebkent azota is de azt is tudtäk negativan tälalni.

Ezt pedig meg fekete Jänos elkepzelese alapjän lätta jonak az az elsö Orbän kormäny. Inkl. david ibolyäcskäek.....

A zorbäncigänyozäs suttogoban ment , de ment...es most visszaköszön, jobbik kepeben.
No a nyugdijjal meg ugy esett az , hogy a legkisebb , 25 ezer alatti vagy annyi nyugdijakat emelte fel elöször , ezert rendezöi baloztäk le , ällitolag szegenysegpärtiak....... baloldaliak?.

Azutän pedig megkaptäk volna ha ö marad kormänyon azok is , ugyanugy , akik nagyobb nyugdijjal , kisebb räszorultsäggal eltek.

Nem ällamadossäg terhere. Nem azonnal elszorva , fedezet nelkül , be nem szedve rä az adot , a forräsät a fenntarthatosägnak. Nem a 100 napos program volt a hiba, hanem az , hogy a fedzete nem volt beszedve.

De eközben ällandoan kitolva volt a nyugdijkasszäbol a magännyugdij kötelezöen fizettetett bevetele. Holott akkor, ez 2006 , mär az IMF is szolt räjuk, hogy az csak a hiänyt növeli, lesznek szivesek azzal kezdeni valami ertelmeset. nem kezdtek. Keveseket engedtek csal visszalepni, meg ferink idejen. alibi volt az. bajnai aztän egyben magähoz vonta a rendelkezes jogät erröl es törvenyt alkotott rola, hogy a hiänyt ugy nem fogja növelni, hogy vegleg a külhoniak hasznäljäk a penzt. Aztän, ha valakinek muszäj, adnak valamit. A biztositäsi matematika elegge hätborzongato szämitäsi rendje szerint. Kis järadek , esetleg. Majd.Hozamtol függöen. Erröl nem is beszeltek a drägäim, akik ugy ägältak ez ellen, hogy Orbän adta vissza a jogot a sajät rendelkezesre hogy a mi kasszänkba egyszer bekerüljön inkäbb az az összeg , mint a bizonytalan jövö majd egyszer lesz valami .

Addig meg mi szivjuk a hiäny miatt a ...fogunkat. Nem tudom , mekkora törtenelem hamisitäs fer majd egyesek lelkere , ha pozitivan akarnak majd szolni. Arrol a ket ciklusrol.

Na de a vegen mär senki nem finanszirozott ezert az IMF idejött szepen rendet rakni. No az sem egy kormänyzati teljesitmeny az ertekelendö fajtäbol. Hivatkozäsnak jo volt , meg propagandänak. Kormänyzati teljesitmenynek botränyos. Vegig tulzott deficit eljäräs alatt lenni...annyi even ät. Amikor lett volna jobb megoldäs. Sokkal. Elöbb.

aszekelyek 2013.10.24. 16:16:51

@Khal Drogo: csak kepmutatäs, mert bizony nagyon sok veri köztük a csalädjät, aki ezen felhäborodik... es mäs modokon terrorizälja öket. Ezt rettenetes adatok igazoljäk. ugyhogy kampänyfogäs , amitöl nem lesznek jobb emberek a csalädjuk bäntalmazoi. Ha ötvenszer is szavaznak mäsra, mint az Orbän kormäny. na de önvizsgälatot arrafele nem divat tartani. tagadäsban vannak , ha nem akkor az mäs, azt megrdemelte a , akit vert. annäl inkäbbfog rä ujjal mutogatni, aki egy rosszat is szol... nanä, minel särosabb. Ez is ismert pszichologiai teny. @concret: majd en. ha most gyöznek, olyan iränyt folytatnak, ami toväbbi 4 ev alatt megerösiti annyira Magyarorszägot, hogy valoban olyan lehessen, amilyet minden välaszto, a nem räjuk szavazo is akarna lätni maga körül. Ha nem, akkor majd hiresen tehetsegesek mindent le tudnak rombolni ujra es a magyarok penzet oda fogjäk tolni, ahovä Orbän elött, a szociälis kiadäsokat lepusztitjäk, räfogjäk persze orbänra, hogy mindenmiatta van. pedig elötte mär ugyanolyan ällapotok voltak, pocsek e s rettenetes. A jövö is annak lätszott, nem volt veletlen, hogy kivettek a kezükböl annak a jövönek a megvalositäsät a nepek. Most te jössz.

Mi lesz aza viläg csodäja, ha mondjuk a a bajnai-mszp , fräszkarika gyöz ; kitör a jolet a szegenyeknek; mertek ekkorät hazudni . Ha nem adoznak, csak ällmadossägbol lehet, megint ideig oräig a lätszatot fenntartani ö es kiszolgälni a bankok es multik erdekeit. majd biztosan akkor lemondanak valamiröl, kirakatnak, a nagyerdemü meg nem fogja tudni, hogy a sokszorosät nyerik azon akkor is. a nyagyerdemü kis morzsät kap, hadd örüljön,de nagy terheket a hätära. Meg az ällamkassza. Nincs semmifele jövökep, amire jo szivvel lehetne szavazni. Ballibek nem tudnak olyat elöadni. Elzavartäk Orbänt, oke. Mäsnap; nagy a baj; Mint 2006-ban ? Mit tud nekik kinälni az a szedett, vedett , leszerepelt csoport, akik a Müegyetem rakparton ägält a rendezvenyen; Abbol nem tud majd villanyt fizetni es fütest, hogy elzavarta Orbänt. Värom a nagy ajänlatot. A visszautasithatatlant, ahogyan bajnai mondta anno. Lesz Orbännak egy visszautasithatatlan ajänlata. Ha mondjuk a szänalmas szocik nem nyerenk ? Ha orbänek nyernek es vele akarnak majd kormänyozni, lesz konszenzuskeszsege a bankoknak; Ha csak ugy nem... es akkor lesz befektetes is; ha csak ugy nem... Csak ezert benne kell lenniük a kormänyban. meggondolando, miutän nem babara megy, hanem sokak börere.

aszekelyek 2013.10.24. 16:19:12

@Khal Drogo: märpedig itt bert nem akarnak emelni a mi jotevöink, a barätainak... Orbän elött sem akartak, az elsö kormänya idejen sem akartak. s csak a nagy tämogatäsokat , adomentesseget es az olcso munkaeröt. Itthon es näluk is.

aszekelyek 2013.10.24. 16:26:30

@laji: nem savazta.9 presszionälta öket, hogy vegyek be a buliba. nagyon ki van burulva, hogy elküldtek befuto hely nelkül. teny, ami teny, hozzä hasonlo szonokuk a kanyarban sincs. Vigyäzok, nehogy valami jot irjak rola veleltlenül:9 tehät a szociknäl jo beszelökejü nincs. Attis is makog es gyönge.

6.Lenin 2013.10.24. 18:21:57

index.hu/belfold/2013/10/24/bajnai_kiakadt_az_orban-beszeden/

-Mi történt Gordonka, bepisiltél?
-Igen,mama én félek!
-Mitől, kiktől félsz Gordonka?
-Tegnap nagyon sok néni + bácsi ment az Andrássy úton.
-Miért nem lőttetek megint közéjük?
-Sajnos nem mi vagyunk hatalmon.
-Majd lesztek.
-Hát, izé...jó neked, ha hiszel benne, mama.
-Ne légy már ilyen .....cs Gordonka, hinni kell benne, mint a húsvéti nyusziban, tudod, aki neked is tojt szép piros tojásokat, vagy csillagokat, már nem emléxem tisztán én sem.
-Az nem a Jézuska?
-Lehet.

hoplita 2013.10.25. 07:52:24

@6.Lenin:
Tán a temetőárokban baszták teli anyádat, hogy ilyen szellemes nyuggergeci lettél?

concret 2013.10.25. 09:43:53

@aszekelyek: Miután kölcsönösen elköszöntünk, lepattanhatna már rólam, de jó messzire. Foglalkozzon azokkal, akik még szóba állnak magával, rendben? (primitív dolog bárkire is egyoldalúan erőltetni magunkat)

2013.10.25. 23:21:38

@panelburzsuj: "Gondolkodtál-e azon, hogy ha te ennyit beleadtál, mint amennyit érzékeltetsz, és ennyire nem volt látszatja, mint amennyit érzékeltetsz - akkor hol a hiba? Ki nem ért kit? Milyen haza az, ami legbuzgóbb fiait nem megtámogatja, hanem jobb esetben észre sem veszi, rosszabban szántszándékkal gáncsolja?"

Alábecsültem annak jelentőségét, hogy mennyire idegenné vált a gondolkodásom - de igyekszem fejlődni. A kérdés viszont magában hordoz egy másikat: mi a haza?

Számomra a haza alapvetően a magukat magyarnak tartó emberek közössége. Ez magában foglalja az általunk hordozott nyelvi, kulturális örökséget, de a "világ rámájának aranyos szegeletét" is, amelyért felelősséggel tartozunk elődeink és utódaink előtt.

Szóval a "haza" elsősorban, "forrás-szinten" ez a felszíni jelenségek miatt mindenhol, például itt is egymás torkának ugró, rövid távú színes mintáktól elvakított embercsoport. MINDEN további történés és folyamat a teljes halmaz összesített működéséből, döntéseiből, hozzáállásából következik. Ez a tömeg jelenleg sajnos a mélyebb gondolatokra nem vevő, így aztán kikerülhetetlen módon termeli ki maga fölé azt a bazári komédiát gazdasági és politikai síkon, amely ellen lázad.

Ez nem akadálya annak, hogy ajándéknak tartsam saját magyarságomat, és igyekezzem minél többet tenni értünk. A kusza felszín alatt ugyanis komoly egyéni értékeket látok, csak sajnos ezek felszínre hozásában, rendszerré építésében nem vagyunk jók - de ezzel így vagyunk az egész világon. Én is hosszú utat jártam be ahhoz, hogy ezt ilyen módon elfogadjam, és a korábbi sikertelenségekből talán tanulva, talán finomodva egyre újabb módon próbáljak hozzátenni a történethez.
Hátha egyszer elég jó leszek ahhoz, hogy felfogható módon tudjam elmondani.

----

Mondok egy példát azért a komoly kérdésekre.

Tudomásom szerint jelen pillanatban a magyar egészségügyi dolgozók nem kis része a vállalhatatlan emberi és szakmai körülmények elől külföldre megy. Egyszerűen azért, mert a mindennapi megélhetési gondok nem férnek össze a magas szintű munkával, és ezt egy határon túl nem lehet "hazafisággal" sem pótolni. Nem látok semmi kivetnivalót abban, hogy családot, tisztes életet is szeretnének a nagyon sok munkával megszerzett, hatalmas napi felelősséggel járó munkájuk mellé.

Ők néhány éven belül még haza tudnak jönni, segíteni egy őszinte, tényeken, felelősségvállaláson és valós közösségi vitákon alapuló átalakulásban. Viszont ha csak ez az alacsony szintű hőbörgés marad, gyökeret vernek új környezetükben, megházasodnak, gyermekeik lesznek, akik már más közegben, más nyelven szocializálódnak, így a legnagyobb jószándék mellett is "kint" ragadnak.

Őket lassan követi a globálisan értékelhető szellemi értéket hordozó (nyelveket tudó, szaktudással bíró) emberek többsége, egyszerűen azért, mert tisztában vannak vele, ha bármi bajuk lenne, akkor itt sokkal kisebb az esélyük minőségi orvosi ellátásra, mint "valahol máshol". Itthon pedig marad a rohamosan zuhanó életkörülmények miatt egyre hevesebben forrongó "kalandvágyó" (idézet tőled) tömeg, és a nyakukon továbbra is üldögélő, kommunikációképtelen, uszító "vezetők".

Na ez a magyar, gondolkodó és ember fogalom kibékíthetetlen ellentéte, amely elől szomorúan, de minden szégyenérzet nélkül menekülni fogok. Azok pedig, akik lelkesen és a legjobb szándékkal vonulgatnak a "Nem leszünk gyarmat!" tábláikkal, nyugodtan lecserélhetik erre: "Így leszünk gyarmat..."

Szerintem...
süti beállítások módosítása