Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
12:14

Pár nappal a parlamenti választás előtt egyszerűen nem lehet mással foglalkozni, mint a várható eredménnyel. Bármerre járok, mindenki ezt kérdezi, liftben, benzinkúton, focimeccsen, de még fűnyírás közben is. Előrejelezni nem könnyű, különösen, ha a jövőről van szó – néhányszor talán még segít a bonmot, de az emberek igazán azt várják, hogy az elemző mondja meg, mi fog történni április 6-án.

median14.jpg

(Forrás: Median)

Pedig az igazán korrekt válasz a nem tudom. Még akkor is, ha sok mindent azért tudunk. De kezdjük inkább azzal, amit nem tudunk! Nem tudjuk, hogy a közvélemény-kutatások mennyire megbízhatóak: vajon most is felülmérik-e a kutatók a Fideszt, ahogy tették például 2002-ben vagy 2010-ben, vajon vannak-e nagy számban rejtőzködő, a választásukat a kutatók elől eltitkoló szavazók, vajon mennyire lehet fontos az, hogy a korábbiakhoz képest megnőtt a válaszmegtagadók aránya. Nem tudjuk továbbá, hogy mit fognak tenni azok a szavazók, akik kormányváltás kívánnak, de eddig még nem találtak maguknak pártot. Választanak vagy inkább otthon maradnak? Nem tudjuk, hogy mekkora lesz a részvétel, pedig azt tudjuk, hogy ennek komoly jelentősége lehet: az alacsonyabb részvétel nagyobb kormánypárti győzelmet, a magasabb részvétel szorosabb eredményt jelenthet. S azt sem tudjuk, hogy a kampány miként hatott a választókra, s hogy a kampánycsend eltörlése miatt az utolsó pillanatig tartó meggyőzés vajon milyen következményekkel járhat.

Amit tudunk, azt részben az új választási rendszerről tudjuk, részben pedig a közvélemény-kutatásokból olvashatjuk ki. Tudjuk, hogy a választás a 106 egyéni választókerületben fog eldőlni, s hogy a rendszer – a többségi logika megerősítése miatt - kis különbségeket is fel tud nagyítani, de igazán csak az első és a második helyezett közötti jelentős különség esetén válik nagyon aránytalanná a végeredmény. Ha a Fidesz például 45 százalékot szerez listán, amire a felmérések szerint kétségtelenül jó esélye van, ebből következhet akár egy kétharmadot is meghaladó parlamenti arány, de egy szolid abszolút többség is – attól függően, hogy a baloldali ellenzék és a Jobbik mekkora támogatottsággal rendelkezik. Ha például mindketten 25-25 százalékot érnek el, azaz összességében többet, mint a Fidesz, akkor a kormánypárt nagy valószínűséggel 100 körüli egyéni választókerületet nyerne meg, s körülbelül 135 mandátumra számíthatna a parlamentben: ez 68 százalékos, kétharmados többséget jelentene. Ám ha a 45 százalékos Fidesz mellett egy 35 százalékos baloldal és egy 20 százalékos Jobbik áll, akkor a kormánypárt már “csak” 115 körüli mandátumra számíthat, azaz stabil, de nem kétharmados többsége lehet a parlamentben.

Bármennyi is a bizonytalanság, egy dolgot szerintem szinte biztosan tudunk – ha nem így lesz, akkor a közvélemény-kutatási szakmát tényleg be kell tiltani Magyarországon, vagy legalábbis a hitelességüket a tenyérjósok mellé lehet sorolni. Olyan jelentős, a 2002-es különbségeken messze túlmutató, józan számítás szerint behozhatatlan előnyöket jeleznek ezek a felmérések a Fidesznek, hogy minden fent jelzett fenntartás ellenére is elképzelhetetlennek tűnik, hogy ne a Fidesz nyerje a legtöbb mandátumot. Mindezzel azonban még nem mondtunk el mindent: nagyon nem mindegy ugyanis, hogy ez a legtöbb mandátum 99, 115 vagy 135 lesz a 199 fős törvényhozásban. Ezzel fel is vázoltuk a választás három lehetséges forgatókönyvét.

1. Ha a Fidesz 100-nál kevesebb mandátummal nyer, nem tud egyedül kormányt alakítani, s ha nem akar koalícióra lépni valamelyik korábbi ellenzéki párttal, a nyár végén – ősz elején újabb választás vár az országra. Egy ilyen végeredményhez nagyon szoros, a győztes és a második helyezett között öt százalékponton belüli végeredmény kellene.

2. Ha a Fidesz 100 és 132 mandátum közötti eredményt ér el, akkor feles többséggel kormányozhat tovább. Az amúgy vesztes ellenzék ebben a forgatókönyvben relatív sikerként könyvelheti el, hogy kivette a kétharmadot a Fidesz kezéből, ami kétségtelenül másfajta politikai helyzetet eredményezhet, mint amit az elmúlt négy évben tapasztaltunk.

3. Ha a Fidesz 133-nál több mandátumhoz jut (ehhez körülbelül 95 egyéni győzelemre lenne szüksége), akkor megőrzi a kétharmadot. Egy ilyen eredmény jelentős nemzetközi és hazai következményekkel is járna, hatalmas megerősítést jelentene az Orbán-kormánynak, illetve szinte bizonyosan súlyos válságba sodorná a magyar baloldalt.

(Heti Válasz, 2014. április 3.)

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr205893035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.04.03. 12:28:27

történelmi esély az mszp és függelékeinek, klónjainak az eltűnésére...
utána 2018ban reális veszély, hogy a régi fidesz szerepét átveszi a jobbik, és a fidesz lesz az "öreg" párt.
kérdés a radikálisait mennyire tudja konszolidálni Vona, illetve mennyi valódi munka tapasztalatot szerznek pl. az önkormányzatokban. mert dumával nem lehet kormányozni.

aum 2014.04.03. 12:49:15

Felülmérik a Fideszt? Minden bizonnyal.
Az okok összetettek: általános viselkedésmintáktól kezdve, egzisztenciális félelemig terjed a skála. A magyarok eleve híresen bizalmatlanok, ehhez adódnak a jelenlegi rezsim ellenszenves machinációi (Kubatov-lista, egyoldalú tömegtájékoztatás, visszaélések).
Mindazonáltal a közvéleménykutatók becsléseit jó kiindulópontnak lehet tekinteni és a valós eredményektől az eltérés egyszámjegyű százalékos lesz. Ez még mindig elég széles távlatokat nyit a politikai spekulációkra és álmodozásokra.
Ami biztosnak tekinthető, az a Fidesz győzelme mind listán, mind egyéniben. Egy szoros befutó viszont szinte megjósolhatatlan végeredményhez vezet. Számos körzetben pár tucat szavazaton múlhat az igen értékes egyéni mandátum sorsa. Elég néhány spekuláló választó, aki szavazatmegosztással vagy tudatos "ellenzéki" szavazással nem-Fideszes jelöltet segít mandátumhoz. Bizony LMP-s, Jobbikos is lesz aki egy kevésbé ellenszenves összbaloldali jelöltre szavaz vagy akár néhány körzetben a Jobbik jelöltjét támogatják hasonló megfontolásból.
Tippjeim:
F: 35% K: 28% J: 25% L: 8% egyéb: 4%
egyéni mandátumokra nincs tippem, de szűk Fidesz abszolút többség a legvalószínűbb százegynéhány mandátummal.

Robinzon Kurzor 2014.04.03. 13:43:47

Szerintem a 2. forgatókönyv a legrosszabb, mert az konzerválja leginkább azokat a viszonyokat, amelyek ezt az egész trágyadombot szülték.

Ha már a Fidesz veresége nagyjából lehetetlen, akkor inkább a "baloldal" szívjon orbitálisat (3. forgatókönyv, esetleg úgy, hogy az összefosás be sem jut), mert abból középtávon már lehet építkezni.
(A Fidesszel szembeni jogállami és piacgazdasági alapú kritika nem kerül egyből közös platformra egy gyűlölt balos ellenzéki párttal, csak egy parlamenten kívül agonizáló egykori párttal.)

unionista (törölt) 2014.04.03. 14:29:02

érdekes lesz. én még nem döntöttem el az sem, hogy szavazok-e. azt meg pláne nem, hogy ha igen, akkor kire.

Balt 2014.04.03. 14:53:07

"vajon vannak-e nagy számban rejtőzködő, a választásukat a kutatók elől eltitkoló szavazók, vajon mennyire lehet fontos az, hogy a korábbiakhoz képest megnőtt a válaszmegtagadók aránya."

Ennyire:
"A bizonytalan szavazók száma még így is magas, 40 százalék körüli. Akiket viszont válaszadásra bírtak a kérdezőbiztosok, azok a Fidesz támogatásáról beszéltek."

index.hu/belfold/2014/04/03/mar_csak_a_fidesz_ketharmadrol_szol_a_valasztas

Balt 2014.04.03. 14:56:59

@FILTOL: Jó meglátás. Ez amúgy a "varsói gyors", azzal a különbséggel, hogy nyilván nem a Jobbik rokonítható Tuskkékkal.

Balt 2014.04.03. 14:59:53

@Robinzon Kurzor: "A Fidesszel szembeni jogállami és piacgazdasági alapú kritika nem kerül egyből közös platformra egy gyűlölt balos ellenzéki párttal, csak egy parlamenten kívül agonizáló egykori párttal."

Mondjuk ez lett volna a Milla koncepció, aztán látjuk mi lett belőle: 3öszmefogás.

Balt 2014.04.03. 15:03:55

@aum: Ha már tippverseny, kb. ezeket írtam 7 elején a zindex hasonló felhívására (kerekítve):
Fidesz: 48%
Kormányváltósok: 26%
Jobbik: 18%
LMP: 5%

Ez betáplálva a mandátumkalkulátorba 144 fős kormánypártot jelent, 1 kormányváltós egyéni hely mellett. (Ezt mondjuk nem lehet súlyozni, "készen kapjuk", pedig - sajnos - Pesten nyilván több is lesz...)

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.04.03. 15:12:47

@Balt:

Miért gondolja mindenki azt hogy Lopcsánnyal meg a többi szeméttel ezek elérik a 15%-os küszöböt??

Balt 2014.04.03. 15:26:10

@3öszmelopás 14,9%. Szavazz hogy meg legyen nekik!!:
(Ejnye, meghekkelted a fórummotort, nem lehet válaszolni.) :)))

Abban egészen biztos vagyok, hogy amíg ő ott sertepertél, addig Orbán nyugodtan alhat. :) De ezek szerint ahhoz (még) nem elég, hogy a küszöbön kívülre tegye az egész bandát. Ehhez még kell egy kis élesztőgomba és le kell zárni még 4 évre. :)

Nagy hiba volt, hogy a vt. közös lista esetén nem az összes jelölőszervezet x 5%-kal veszi figyelembe a küszöböt, hanem 15%-on van maximálva., mert a 25% (+ moma = 30%) könnyen lehet (szinte biztosan), hogy nem lenne meg. :))

Balt 2014.04.03. 15:28:29

@Balt: De hát végül is alapvető Fidesz érdek, hogy Fegyenc még ott sertepertéljen sokáig. :) Ő a legjobb kampányarcuk. :))

Balt 2014.04.03. 15:57:52

"Nem értették meg, hogy Gyurcsány és Bajnai soha nem lesznek képesek leváltani Orbán Viktort. Sem most, sem később, sem együtt, sem külön."

o'quinn 2014.04.03. 16:56:27

Csak annyit jegyeznék meg, hogy mivel 132/199 * 100 = 66,33 %, ezért a Fidesznek 133 mandátumot kell szereznie a kétharmados győzelemhez, nem pedig 132-t, mint ahogy az a cikkben szerepel.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.04.03. 17:13:09

@o'quinn:

Attol függ listáson hogy szerepel!!

De 3/4 is lehet ha kiesik az Összeomlás :)

Khal Drogo 2014.04.03. 20:03:42

Teljesen felesleges abban bízni hogy az MSZP kiesése, amire semmi esély sincs, bármilyen változást is generálna. Egyrészt ez a ciklus mutatta meg, hogy az MSZP semmiféle komoly ellensúlyt nem képez, nem is képezhet a parlamentális keretek között.

Másrészt az emberek nem változnak meg. A MIÉP eltünése sem okozta a radikális, nevezzük így a vita személyeskedő gyalázkodásának elkerülése végett, tehát a radikális szavazótábor eltünésével nem járt a MIÉP bukása. Lenne más párt, más személyekkel, ugyanezzel vagy ehhez hasonló tartalommal. Azért mert erre lenne tömegigény.

Akik ma iszonyattal tekintenek a Jobbikra, a Fideszre, az MSZP bukásával sem tekintetének rá alternatívaként. Mivel itt lenne milliós szavazótábor, jönnének új emberek, akik szintúgy elfogadhatatlanok lennének pl. a Fidesznek.
Kezdetben azt mondanák hogy azért gáz az új párt, mert az MSZP csicskája, majd miután politizálni kezdene, hát a politikája miatt gyűlölnék meg.

Tehát én semmit sem várnék az MSZP / Fidesz / Jobbik bukásától. Jönnének mások, hasonló politikával.

Khal Drogo 2014.04.03. 20:09:33

Az MSZP elbukása igazából a Fidesznek és a Jobbiknak sem jönne jól. Pürrhoszi győzelem lenne, teljesen hiábavaló. Sőt, egy új párt, teljesen új arcokkal, sokkal veszélyesebb lenne már középtávon is a mai jobboldalra, mint az MSZP.

A Fidesz addig érezheti magát kényelmesen, amíg ez az MSZP képezi az ellenzéke fő erejét.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.04.03. 20:13:47

@Khal Drogo:

Márpedig nagyon remélem a SOK millió társammal együtt hogy a maszop parlamenti szerepének hétfőtől V É G E !!! És kiesnek a pitsába a 15 alatti szaros százalékukkal! Legyen igy!!

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.04.03. 20:16:03

@Khal Drogo:

"amire semmi esély sincs"

Hogyne lenne esélye! A maszop nem 2010ben volt a mélyponton.
Most sokkal jobban, többen gyülölik őket mint akkor! És a botrányuk is elszaporodott!
Nincs ezeknek fél millió szavazójuk se...remélem!

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.04.03. 20:20:32

Gyakorlatilag nincs olyan nap amikor nem derül ki a maszopról valami aljasság!! Simonok, Cuslágok, Libajnai, Meseházy hazaárulása...ha ezeket megint beszavazza a hülye ember a Parlamentbe akkor az minden elmond roluk! De ne igy legyen!

Én legalábbis remélem higy eljött értük a vég! Azért mégis csak 3X annyit kell elérniük mintha külön indulnának. Ráadásul ilyen gazemberekkel indulni mint Fodor, Kunce, Gyurcsótány és még sorolhatnám...na szóval, azért rezeg az a léc...

tölgyes 2014.04.03. 20:32:03

Íme a NOL összesítése:
Fidesz-KDNP Kormányváltók Jobbik LMP Adatfelvétel
Ipsos
48 31 15 4 III.4-10.
Medián
47 23 21 3 III.21-25.
Nézőpont
47 28 19 5 III.31-IV.2.
Századvég
51 25 18 5 III.27-30.
Tárki**
51 21 20 6 III.12-19.

==T== 2014.04.03. 20:53:36

Győzzön a Jobbik!:)

De legalább az összefogósokat verje meg.

Nem lenen rossz, ha a Fidesz legfeljebb sima többséggel nyerne és a Jobbik lenne az "ellenzék"vezető ereje.

inreallife 2014.04.03. 23:26:20

@tölgyes: reménykedsz... :)
holnap megyek 4-es metrózni... :)

livengood 2014.04.04. 01:18:56

Teljesen mindegy, hogy milyen aránnyal nyer a Fidesz. A vezér SOHA nem veszíthet.

Körösényi András: "Véleményem szerint a képviseleti demokrácia két, napjainkban (2003) legnagyobb hatású elmélete többé-kevésbé megfeleltethető a képviseleti kormányzás első két történeti korszakának. A deliberatív demokrácia elmélete megfelel a liberális parlamentarizmusról kialakított képnek, míg a pluralista demokrácia elmélete megfelel a pártelvű demokrácia korának.

A kialakulóban lévő új szakaszt, (tehát véleménye szerint a napjainkban formálódó új, 3. szakaszt) egyes empirikus sajátosságai nyomán mediatizált, perszonalizált, illetve populista demokrácia elnevezéssel illették, bár véleményem szerint elméleti szinten a vezérdemokrácia ( a Max Webertől ismert Führer-demokratie) megfelelőbb elnevezés."

Ez a nyugati demokráciákban is látszik, bár ott a demokratikus hagyományok, az alulról szerveződő társadalom egyensúlyban tudja tartani az új folyamatot (a vezérelvű Sárközyt egy nagyon nem vezéri Hollande követte a francia elnöki székben).

A mi országunkban viszont, ahol durván 3-4 millió ember érdekeit az elmúlt 24 évben semelyik kormány sem képviselte, ahol 3 millió nyugdíjast valamint az állami alkalmazottak tömegeit, és az állami pénzekre pályázókat a költségvetés tart el, ahol csak másfél millió ember él meg a versenyszférában és ahol semmilyen demokrácia emléke, tudása, igénye nem fejlődhetett ki a tömegeknek, ahol az elitek 24 évvel ezelőtt bevezették ezt a rendszert, majd kormányoktól függetlenül teljesen magára hagyták az embereket, ahol az elitek meg sem próbálták az iskolákban, az önkormányzatokban, a lakóközösségekben megtanítani a demokráciát, a demokrácia használatát a társadalommal, nos itt a vezérdemokrácia kialakulása halálos méreg.

Mi a vezérdemokráciából szükségszerűen csúszunk át a tekintélyelvű demokráciába (autoritárius demokrácia). Ahol ugyan vannak választások, de ezek egyre inkább manipulatívabbak, egyre több törvényes kiskapu biztosítja az uralkodó párt vezetőinek újraválasztását. Egy ilyen vezér szükség szerűen minimalizálja annak kockázatát, hogy leváltható legyen. Törvényekkel korlátozza ellenzékének megjelenését a mediatizált térben, szűkíti az intézményi függetlenséget, az önkormányzatiságot, a szakmai függetlenséget, nehezíti a civil szerveződést. Nem mondom, hogy mindezen lehetőséget kimerített már a Fidesz, még az út elején tartunk.

Szingapúrban 60 éve választják mindig újra ugyan azt a pártot, ugyan azt a családot. Erős gazdaságot sikerül fenntartaniuk, ez az eredmény stabilan hatalmon tartja a vezért. Csak akkor fog megbukni, ha a gazdaság összeroppan.

Nálunk is ez fog történni. Addig marad hatalmon amíg a rezsicsökkentés mögött gazdasági eredmény is lesz. Egy világválság közepette gyengécske eredmény is elég ehhez. Mivel azonban idővel szükség szerűen változnak majd a körülmények, a merev, centralizált gazdaságirányítás csődöt fog mondani. Tehát egyszer csak összeomlik a gazdaság (nehéz megmondani mennyi ideig tudnak gazdasági sikert felmutatni, tény viszont, hogy kevés az olajunk és nagy biztonsággal megjósolható, hogy nem leszünk Szingapúr sem) és az a 2 és félmillió Fidesz hívő, - aki a fideszes választási rendszerhez szükségeltetik hogy választásról-választásra hatalmon tartsa a vezért - kijózanodik. Akkor persze már késő lesz, a katasztrófa elkerülhetetlen.

ubul2000 2014.04.04. 03:18:08

Elképzelhetetlennek tartom a XII-ik kerületben Bauer győzelmét...

toportyánzsóti 2014.04.04. 06:08:12

Moszkovityenka már 2 éve megbukott amikor az Operaházból a királylépcsőn elsunnyogott,azóta csak nő az őrület szerencsétlen bucijában.Beginázott mutyipincsijeinek még putinka répáját is be kellett vennie a Moszkva tér átnevezésének megkoronázásaként.Ép elme nyerítve röhög szerencsétlen nyaloncain.

szoja122 2014.04.04. 06:42:41

A felsorolásból kimaradt, pedig nagyon fontos:

1. Biztosan nem tudjuk, hogy az amúgy rossz választási törvény sokkal rosszabbra való átalakítása (ami most a Fidesznek kedvez) hogyan fogja befolyásolni a választásokat.

2. Biztosan nem tudjuk, hogy a határon túliak mennyire fogják befolyásolni az eredményeket. Fog e múlni rajtuk valami?

szoja122 2014.04.04. 06:48:37

@FILTOL: A radikális párt elnevezés játszás a szavakkal, terelési próbálkozás arra hogy szalonképesebbé tegyék a szalonképtelent.

A jobbik NEM radikális párt, vagy legalábbis NEM ez a legfontosabb ismérve.

A jobbik szalonképtelen (még a legtöbb Európai szélső jobbnak is) SZÉLSŐSÉGES JOBB OLDALI párt.

szoja122 2014.04.04. 06:51:58

@szoja122: Az első ponthoz tartozik, de lényeges, azt sem tudjuk, hogy a sok kamu párt mennyire fogja megtéveszteni a szavazókat. Hány százalékot fog lecsípni az ellenzékből.

A Fidesztől nem valószínű, hogy visz el szavazókat.

szoja122 2014.04.04. 07:03:11

@Khal Drogo: Igazad van, ahhoz hogy igazán változzon a rendszer, nemcsak a pártoknak, hanem az embereknek, a választópolgárok gondolkodásmódjának is alapjaiban meg kell, meg kellene változnia. Erre pedig rövid távon nincs esély. Legalább 20-30 év kell, ha meglehet ezt egyáltalán jósolni.

Khal Drogo 2014.04.04. 08:28:45

@livengood: Körösényi András a Fidesz egykoron a Fidesz mögött álló értelmiség kiábrándult tagja. Van néhány ilyen már. 2009-ben még a konzervatív folyóírat, a Kommentár is kitüntette de több állami díjat kapott az egyébként tényleg nagy tudású politilógus tanár.

Egyébként igaza van. Nem mintha a drukkereket érdekelné a jobboldalon. Elég szánalmas állapotban van a magyar konzervatív értelmiség úgy zusammen.

Khal Drogo 2014.04.04. 08:31:01

@livengood: mandiner.hu/cikk/20130402_korosenyi_andras_a_fidesznek_nincs_markans_ideologiaja

Beszéljünk a magyar pártok jelenlegi állapotáról: mennyire monolit tömb a Fidesz?

Én nem látok politikai, pláne nem ideológiai irányzatokat a Fideszen belül. Persze vannak különbözőképpen gondolkodó emberek, és talán lehetnének benne belső irányzatok, de ma elképzelhetetlen ezek szervezett, platformszerű megjelenése. A párt ugyanis nagyon centralizált. Érdekes, hogy a Fideszre magára sem húzható rá egy politikai irányzat sem. Nem mondhatjuk, hogy tradicionalista. Nem mondhatjuk, hogy konzervatív. Inkább olyanná vált, mint a kereszténydemokrata párt volt egykor Olaszországban: az volt a nagy, természetes kormánypárt, egy konglomerátum, rengeteg érdekcsoporttal, egyéni ambícióval. Bizonyos értelemben a kartellpártokhoz vált hasonlóvá a Fidesz: nincs mögötte markáns ideológia, hiszen néppártról és így pozíció- vagy érdekpártról beszélünk, ami alapvetően nem pejoratív, hanem deskriptív fogalom, mivel a hivatásos politikusok pártját értjük alatta. A Fideszt összetartó világnézeti kötőerő tág és gyenge. Egyébként az MSZP még régebb óta ilyen, bár ott tovább léteztek platformok, és sosem volt annyira centralizált. Talán Gyurcsány volt más egy kicsit, idegen test a pártban.

Balt 2014.04.04. 09:02:03

Index címsor:
"Elmebetegek kezében van a politika
Frissen szabadult az elmegyógyintézetből, ő vezeti az ellenzéket. Ez nem egy hazai hír, hanem egy olasz film sztorija."

:)))

Balt 2014.04.04. 09:17:54

@Katamori: "Vagy hasznavehetetlen csürhe (MSZP-Együtt-DK), vagy túl jelentéktelenek. (LMP, PM, Liberálisok/MLP)

Utóbbi garnitúrának mondjuk adnék bőven egy esélyt."

Ezzel csak az a baj, hogy nem így álltak fel, a "jelentéktelenek" (mondjuk úgy: gyurcsánybajnai-mentesnek látszók) táborban egyedül az LMP van, az összes többi Kunczével, Fodorral, voltaképpen Bokrossal is pedig a 3öszmefogás zászlaja alatt. Tehát ha az utóbbi felé orientálódnál, egyedül az LMP marad. Én is remélem, hogy bekerülnek, de hogy szavazni nem fogok rájuk, az fix, aminek több oka is van: a kérlelhetetlen atomenergia-ellenességük (bár ebben egyedül ők következetesek, de úgy is mondhatjuk: "méregzöld"-ség), R. Field ill. a kékharisnyák Gyöngyöspatán (még ha egy részük le is falcolt Bajnai farvízén Gyurcsányhoz), a Bendit-Lunatschek-tengely.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.04. 09:45:01

@ubul2000:
Bauer is. :)

@Khal Drogo:
1 kiábrándult helyébe 10 szoponc (Fritz, G. Fodor, Lánczi, Kumin, etc.) lép.
Komoly verseny ez, hetedíziglen jól élhetnek a leszármazottak, ha ma a (politológus)dinasztia-alapító nyelve fáradhatatlan. :)

Khal Drogo 2014.04.04. 10:00:27

@Hepci: A szervilizmus mindig is kifizetődő volt sajnos. Egy a talpnyalásra épülő társadalmi vízióban különösen fontos a szervilizmus.

panelburzsuj 2014.04.04. 10:05:11

@Khal Drogo:
"talpnyalásra épülő társadalmi vízióban"

És ezt pont Hepcinek mondod, akit saját sűrűn reklámozott szervi adottságai eleve szinte kizárnak ebből a versenyből?

Ki akar 48-as talpat nyalni?? ...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2014.04.04. 10:19:49

"Simon nem fecsegett a zárkában

Simon Gábor nem tört meg, nem beszélt cellatársainak az ügyéről, egyre jobb állapotban van, egyre jobban bírja, és bízik abban, hogy ebből a történetből ki lehet jönni – állította Nagy István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. "

vs.hu/simon-nem-fecsegett-zarkaban-0404?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

"Kétséges az Orbánnak írt Kohl-levél hitelessége

A CDU sajtóosztálya semmit nem tud a levélről, az érdeklődőket a családhoz irányítják. Kohl felesége újságírók számára elérhetetlen. Kasza a német sajtóban nem találkozott még az állítólagos levél hírével sem. "

valasztas2014.hir24.hu/valasztasi-hirek/2014/04/04/ketseges-az-orbannak-irt-kohl-level-hitelessege/

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.04. 10:22:17

@panelburzsuj:
Itt az számít, hogy a nyelvem mekkora.

De ha valaki nekem akar nyalni, ott a seggem is, az kényelmesebb.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.04. 10:25:02

@vinczej:
Benéztem a blogodra, de csalódtam: nem Gyurcsótányt imádod ott, hanem az Operát. :)

Balt 2014.04.04. 11:29:23

"Mandátumtechnikai szempontból az LMP mellett is elmondhatók ugyanazok az érvek, mint amik Vonáéknál, plusz az esetükben megjelenik az a szempont is, hogy nyilvánvaló, hogy a következő kétharmad csak akkor kerülhető el, ha az LMP a parlamentben van. Akinek tehát ez a kérdés a vasárnapi szavazás legfontosabb témája, annak listán az LMP-re lenne logikus szavazni."

velemenyvezer.444.hu/2014/04/03/mi-szolhat-az-lmp-es-a-jobbik-mellett

Balt 2014.04.04. 11:32:20

"Mi úgy érezzük, hogy Schiffer azon kevés politikusok egyike, akik nehéz politikai döntések kapcsán is megőrizték vagy követni voltakképesek azokat az elveket, amelyeket hirdetnek. Ő pártjának politikai jövőjét is hajlandó volt kockáztatni azzal, hogy még a szakadást is vállalta, csak hogy megtartsa a távolságot a kommunista utódpárttól. A másik fontos szempont, hogy milyen célok megvalósítását hirdeti az LMP. Ezek a leginkább a radikális baloldali zöldmozgalmak aspirációihoz hasonlíthatók és mi például kevés támogatandó dolgot látunk bennük.

Jó hír viszont, hogy az LMP-nek semmi esélye, hogy ezeket meg is valósítsa.

És sok szempontból ez a legerősebb érv amellett, hogy az ember mégis rájuk szavazzon."

:))

unionista (törölt) 2014.04.04. 11:36:25

@Balt:
ezt a kormányt a külföld fogja leváltani. nem mesterházy, nem gyurcsány, nem bajnai, nem fodor. és nem is schiffer andrás. hanem a külföld. és ezt a négy évvel ezelőtti alakuláskor is lehetett tudni. azt persze nem lehet tudni, hogy milyen külkapcsolatba buknak bele (us/eu, de/ru, il/va vagy cn). de orbán viktor bukásának alighanem külpolitikai magyarázata lesz és nem belpolitikai.

tölgyes 2014.04.04. 11:51:02

@inreallife: Nem remény. Ma ez tűnik reálisnak. Én örülnék egy MSZP elleni Jobbik győzelemnek. Az összedöntené a volt állampártot és lenne végre -előbb-utóbb - egy normális baloldal.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.04. 12:00:07

@tölgyes:
Normális baloldal (meg jobboldal is) akkor lesz, ha a szavazók között piacképes arányt képviselnek majd a gondolkodásra hajlandó, nem szekértáborokba tömörülésben szocializált polgárok.
Tehát nem mostanában lesz, függetlenül attól, hogy kipurcan-e a volt állampárt (és a mostani állampárt) vagy sem.

tölgyes 2014.04.04. 12:09:42

@szoja122: Látom, már megint ontja a beszopott csacsiságait.
1./A mostani választási rendszer nem lejt jobban a fidesz felé mint bármelyik másik párt felé.
2. Minden érdemleges szakértő egyetért abban, hogy a határon túliak nem fogják befolyásolni az eredményt.
3/ A 90-es évek végétől mindenki, amiatt sírt, hogy a magyar pártrendszer bebetonozódott, változtatni kell. Ez az új szabályozás megteremti a változás lehetőségét. A győzelemhez persze dolgozni is kell. A kamu pártok mindenhonnan visznek szavazatot. A fidesz bizonytalanokból is. A baloldal, azonban szétesett, demoralizálódott és ezért több ma a baloldali pártkísérlet, de ez nem a választási rendszerből, hanem a baloldal belső zavaraiból fakad.
4./ Amit maga szalonképtelenségként ír le az a Jobbik jobboldali radikalizmusából fakad. Vagyis azt se tudja, mit beszél.
5. Fontos volna megérteni: A VÁLASZTÓKAT NEM LEHET LECSERÉLNI. OLYANOK, AMILYENEK. A választó ezek szerint mégis csak befolyásolja a politikát. A pártokat változásra kényszeríti, miközben maga a szavazó is változik. Azt kitalálni, hogy merre, mennyire és miért: maga a politika.
Vagyis ma a Fidesz ma azért esélyes, mert úgy tűnik, hogy ők fejezik, fogalmazzák meg legjobban a választani hajlandó állampolgárok akaratát.

tölgyes 2014.04.04. 12:16:30

@Hepci: Kb ezt írtam le szójának is:
Vagyis ma a Fidesz ma azért esélyes, mert úgy tűnik, hogy ők fejezik, fogalmazzák meg legjobban a választani hajlandó állampolgárok akaratát.
"Fontos volna megérteni: A VÁLASZTÓKAT NEM LEHET LECSERÉLNI. OLYANOK, AMILYENEK. A választó ezek szerint mégis csak befolyásolja a politikát. A pártokat változásra kényszeríti, miközben maga a szavazó is változik. Azt kitalálni, hogy merre, mennyire és miért: maga a politika.
Vagyis ma a Fidesz azért esélyes, mert úgy tűnik, hogy ők fejezik, fogalmazzák meg legjobban a választani hajlandó állampolgárok akaratát."

Van azonban egy különbség. én a választókat nem szívesen minősítem "nem normálisnak". Én azt gondolom, hogy a baloldali szavazó normális, de a baloldali politika nem találta meg azt a módot, hogy az ő érdekekeit normálisan megfogalmazza. Nehezíti a dolgot, hogy a baloldali politikai törzstábor hangulatát még mindig a régi apparátusi gárda hangulata határozza meg.

tölgyes 2014.04.04. 13:01:07

Persze így nehéz! Karácsony Gergelyt a pártpolitikai megfontolás a XVI kerület képviselőjelöltjévé tette. Úgy látta a bal-centrum, hogy vannak nyerési esélyei, mert a XIV. kerület egy részét a kerülethez csatolta az új körzeti megfontolás. Ez megnövelte a baloldal nyerés esélyeit.) (lásd: szoja) No meg azért is, mert a népszerű fideszes polgármester nem a képviselőséget, hanem a polgármesterséget választotta

Szóval Karácsony lett az Együtt-Dk-MSZP jelölt, de a kerületet nem ismeri. Meglátogatta Gyurcsánnyal az egyik kerületi "botrányhelyet", de az iskolát, ami miatt fel volt háborodva, még akkor sem ismerte fel, amikor előtte állt.

Ime:mandiner.blog.hu/2014/03/28/balra_az_iskola_jobbra_a_gyurcsany

Mindez a helyi lapban is olvasható: Helyi Hírek

Balt 2014.04.04. 13:28:38

@unionista: Végül is módszer kipróbálva, bejáratva Görögországban, Olaszországban, legutóbb Ukrajnában - bár vmi azt súgja, hogy egyik se egy sikertörténet a "külföld" részéről...

Balt 2014.04.04. 13:34:23

@tölgyes: "Fontos volna megérteni: A VÁLASZTÓKAT NEM LEHET LECSERÉLNI. OLYANOK, AMILYENEK."

Az egyre szánalmasabb Vv egy véletlenül jól sikerült cikke:
velemenyvezer.444.hu/2014/02/20/hulyek-e-a-magyar-valasztok

Balt 2014.04.04. 13:39:02

@tölgyes: @Hepci:

"Nem hülyék a magyar választók, hanem egészen egyszerűen a pénztárcájuk – vélt – érdekei mentén szavaznak. Ebből persze könnyen jöhet ki rossz döntés, 2002 például egy meglehetősen egyértelmű példa erre. Ugyanakkor a magyar szavazók gondolkodása, logikája nem irracionális, és az ellenzéknek bőven lehetne muníciója meggyőzni őket arról, hogy az, ami most van, igazából senkinek nem jó. Az, hogy egy ilyen helyzetben a kormánypárt reálisan célozhatja a kétharmadot, azt mutatja, hogy az igazi hülyéket valószínűleg nem a választók között kell keresni."

Balt 2014.04.04. 13:46:06

"Az elmúlt négy évben a kormányzat lépéseinek következtében jelentős csökkent a nemzetgazdaság sebezhetősége. 2014-ben a válság hullámai is elcsitulni látszanak, ezzel pedig lehetővé vált, hogy egy elvesztegetett évtized után meginduljon a növekedés."

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2014/04/04/de_mibol_lesz_itt_felzarkozas

graycivil 2014.04.04. 13:54:50

@Hepci: Tudod, Opera néven jegyeztettem be a saját kamupártomat, amely a FYDESZ szavazóit igyekszik megosztani és megtéveszteni. :-)

tölgyes 2014.04.04. 15:33:47

@Balt: Én még ezt a megközelítést is butának és rosszindulatunak gondolom. Persze szerepet játszik benne ez a megfontolás is. Mégis. Érdekes módon, amikor az MSZP-SZDSZ szerzett 2/3-ot, akkor senki se állt elő a táborukbban ezzel a szöveggel. Akkor nem volt ostoba, szélsőséges stb. a magyar szavazó.
Egyszerűbb az embereket szidalmazni, mint belátni az alkalmatlansűgukat. Ez a helyzet.

nyünyüge 2014.04.04. 16:20:00

OFF
javaslom meghallgatásra a mai Pikó-Spiró beszélgetést a Klubrádióban.
(Reggeli gyors, 9-10-ig, itt elérhető: www.klubradio.hu/bview.php?bid=archiv_n )

nyünyüge 2014.04.04. 17:06:32

@tölgyes:

Ezt nyilván nem írta le a helyi lap:

"Karácsony Gergely (Facebook)

"Természetesen nincs több tucat trafikkoncesszió sem a családom birtokában; a nyilvános adatok is igazolják, hogy egy ilyen van a VI. kerületben, én meg pontosan 0 darabbal rendelkezem." - írta a facebookon tegnap Szatmáry Kristóf.

Rendben, akkor nézzük ezeket a nyilvános adatokat (NAV trafikengedélyek és cégnyilvántartás.)

BAGÓ-ÉRT Bt, 1 trafik (VI. kerület Teréz krt. 56.)
beltag: Szatmáryné Jähl Angéla, az egyik kültag Szatmáry Aranka, Kristóf testvére

RÁCZ - TABAK Bt, 3 trafik (XVI. kerület Újszász utca 47/B, X. kerület Fehér út 1. VII. kerület Rákóczi út 36.)
az egyik kültag: Gősi Tamás, Szatmáry Kristóf sógora

RÓZSA DOHÁNY Bt, 3 trafik (XIX. került Vak Bottyán u. 75/C, XIV. kerület Stadionok metrómegálló, VIII. kerület Teleki tér 8-9.)
az egyik kültag: Gősi Tamás, Szatmáry Kristóf sógora
az egyik kültag: Baranyi András Ákos, Szatmáryné Jähl Angéla jelenlegi férje

További érdekesség, hogy RÁCZ-TABAK Bt egyik trafikja egyben Szatmáry Kristóf résztulajdonában álló Szatmáry KFT. egyik telephelye.

Ez összesen 7 trafik.

Aki ezen tények alapján úgy érzi, hogy Szatmáry Kristóf igaza mond és a családjának csak 1 trafikja van, annak javaslom, hogy keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Aki ezen tények alapján úgy gondolja, hogy Szatmáry Kristóf nem mond igazat és a politikai befolyását bevetve juttatta a családtagjait jól fizető trafikokhoz, annak javaslom, hogy április 6-án keresse fel a szavazófülkéket és szavazzon a kormányváltó erőkre.

Köszönöm a figyelmet!"

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2014.04.04. 17:41:55

@Robinzon Kurzor: Szerintem meg pont a második forgatókönyv lenne még, ami Magyarország számára a legkevésbé az.
A Fidesz kevésbé tud majd országot rombolni, de a mégis rájuk omlik, akkor talán utána lenne egy megújulás. (bár rájuk nem, inkább ránk fog...:-(

szoja122 2014.04.04. 18:41:12

@tölgyes: Először tájékozódjon, utána írogasson!

Még Török Gábor is elismerte, hogy most(!) a Fidesznek kedvez a választási rendszer. Pedig ő nem vádolható balliberális kötödéssel. A jövőbe pedig nem lát senkit.

Ilyen fontos (sarkalatos) törvényeket minden normális (értsd demokratikus országban) nem az aktuális választásokra (más fontos törvényeknél nem az adott kormányzási periódusra) érvényes hatállyal hozzák meg, hanem a rákövetkező ciklusra, hogy ne gondolja senki, hogy saját érdekükben történt a törvény alkotás. Másrészt a sarkalatos törvényalkotásba MINDEN parlamenti erőt bevonják.

Ezt azonban NE próbálja megérteni, a szellemi szintje messze elmarad a megértésétől.

inreallife 2014.04.04. 18:55:13

@szoja122: ezt már tudjuk. a regisztrált külföldi szavzók max 1-2 ember sorsáról döntenek ide vagy oda, értsd ahogy akarod. de valszeg nem fognak egy tömbben szavazni. ráadásul a levélben szavazók szavazatának 25%-a érvénytelen, mert nem zárták le a borítékot, vagy egyéb hiba miatt. szóval abbahagyhatod a rettegést, lófasz sem változott, egy sima gesztus lett belőle a külföldön élőknek...

másrészről a repülőn beszélgettem egy jófej magyarral, aki szintén szavazni jött haza. érdekelt, hhogy vajon kire szavazhat, mert tényleg jól elbeszélgettünk. ő is jobbikra szavaz a feleségével együtt. érdekes, hogy aki külföldön él az mennyire el tudja utasítani a langyos vizet kínáló fideszt és mszpt. a két legnagyobb felelős azért, amiért magyarország ott áll, ahol áll...

szoja122 2014.04.04. 19:20:44

@inreallife: Nyugi!

1-2 képviselő szavazatán is sok múlhat, de majd meglátjuk. Ne feledd az új parlamentbe felértékelődnek a szavazatok, mert jóval kevesebben vannak!

De azt elfelejtetted mondani, hogy NEM egyenlőek a külföldön élők szavazási feltételei. Ami felháborító. Ha már szavaznak, akkor mindenkinek egyenlő esélyt kell biztosítani! A nyugati országokban levők is olyan feltételekkel szavazhassanak mint a Romániában élők.

De a puding próbája...

Khal Drogo 2014.04.04. 19:28:02

@tölgyes: A Jobbik erősödhetett a pénzt adunk mindenkinek programjával, de azért szerintem nem fogják megelőzni a Kormányváltókat. A megmaradt baloldaliak zsigerből elutasítják a Jobbikot, a Jobbik pedig szerintem annyi Fidesz-szavazót nem tud elcsábítani, amivel lenyomná a baloldalt.

A baloldal mostani állapota a jobboldal számára rendkívül kecsegtető. Növekedési potenciálja ugyanis nem nagyon van. Ezért a mai jobboldal, beleértve a Jobbikot is, abban érdekelt hogy az MSZP így ebben a formában maradjon meg.

Ha az MSZP szétesne, teljesen lecserélődne felső vezetése, akkor a jobboldalt új kihívás érné. A Fidesz jelenlegi tábora csak ebben az állapotban lévő baloldalt tudja könnyen verni.

Ha lesz megújult baloldal, a helyzet radikálisan megváltozhat.

tölgyes 2014.04.04. 20:42:42

@Khal Drogo: Azt hiszem egyetértünk. A Jobbik szavazót úgy tudna szerezni, ha tovább puhulna, de a közép felé közeledésnek is van egy bizonyos határa.
A megújuláshoz nagyon nagy balodali vereség kéne. Akkora nem lesz.

@nyünyüge: Én is elkezdhetnék az ide-oda repülő sárról (pl. Karácsony mikor mennyi pénzt kapott az SZDSZ-től, amikor az még kormányon volt), de nem erről írtam. Látom már megint csak a lényeget nem érti. Sopronban sem nyehetne egy olyan jelölt, aki nem tudna különbséget tenni a Széchenyi és a Berzsenyi Gimnázium között:( Miért? Mert Sopron egy olyan hely.

A XVI kerület is kicsit hasonló. Itt van Mátyásföld a maga gazdag úri-polgári hagyományaival, Cinkota középkori múltjával. Rákosszentmihály is saját tradíciókkal. Aki itt elindul annak valamit ebből tudnia kéne, de ő még azt az iskolát sem ismerte fel, ami miatt kijött a kerületbe és odaállt az iskola elé. Miért? Mert egy mameluk, EJTŐERNYŐS. A kerületnek fontos, hogy a képviselője értse az itteni gondokat. Ha nem érti akkor hátrányba kerülhet. Bukott meg itt már Boros Péter is.

Ha mégis nyer, akkor az az ide csatolt XIV kerületi rész miatt lesz.:)

@szoja122: TG. meg a velem való beszélgetésben azt ismerte el, hogy a párt nyer, aki több szavazatot szerez. A többi süket duma.:)
Egyébként nem a fidesznek kedvez a rendszer, hanem annak aki több szavazatot szerez, vagyis a nyertesnek. Ha a fidesz szerzi a többet akkor neki, ha az MSZP akkor neki.

Ilyen alapon a korábbi rendszer egyértelműen az MSZP-nek kedvezett (eltérő méretű választókerületek.. pl. Bp. aránytalanul sok képviselőt adott)Az aránytalanságot az AB már rég megállapította, csak azt nem vették figyelembe. Mégis! Egy ilyen helyzetben is nagy vereséget szenvedett, mert mindig az a párt nyer, aki több szavazatot szerez. Erre kéne koncentrálni, nem az álkifogásokra.

aszekelyek 2014.04.04. 22:04:04

@Balt: kormányváltós volt a Trabant és a Tartburg... :)
de nem fut már sok belőlük...

aszekelyek 2014.04.04. 22:22:36

@unionista: Charles Gatit juttatta eszembe, a az 5.-pontot,. a ha másként nem megy, katonai beavatkozást..., amit belengetett. De persze az nagyon demokratikus mert az t amerikaiak csinálták már nem egy helyen.
Ukrajnai a legfrissebb példa. ma reggel hallottam, hogy pl a németek 50 %-a, és ez példa nélküli, azt várja el a vezetőiktől, hogy közvetítők legyenek és nyugalmat , ne fenyegetőzést adjanak nekik. nem gyakorlatozzanak fenyegtésképpen és nem akarják rákenni az egész ribillióért a felelsősséget kizárólag az oroszokra , mert van ott még felelős bőven.
A külföld itt már intézkedett a magyarok sorsáról, hogyne tudjuk, a rendszerváltás idején is. mi az, hogy ! NAgyon is !
min csodálkoznak , ha ezt néha a képükbe is mondják?
Belügyekbe avatkoznak , minden gátlás és szégyen nélkül. Akkor viseljék.
Ha engem kérdez , minden a gáz körül folyik csak demokráciáról papolnak a mainstream médiában. Az energiahordozók igazi nagy hatalmat adnak. A fenét se érdekli az ukrán nép egyébként , azok közül , akik annyira igyekszenek nekik "segíteni". Mondja, a görögök partjainál fellelt gáz kitermelése és jogaik már ugye privatizálva vannak...?

aszekelyek 2014.04.04. 22:26:54

@tölgyes: egy ideig a szocik is mondogatták , míg ki nem sült , hogy milyen rosszul állnak , együtt is ,a rájuk akasztottakkal , hogy aki több szavazót hoz , az nyer ebben a rendszerben.
Nem akarnak erre most emlékezni... most inkább előre bemondott csalásban utaznak..

aszekelyek 2014.04.04. 22:30:17

@ubul2000: nem baj, csak hadd induljon el, az úgy demokratikus :) Sok jól szituált lakik ám abban a kerületben az ő köreikből is. Csak az ővagyonukról nem lobogtatnak sehol adatokat... De ezért nem kell azt képzelni, hogy nincs vagy kevesebb, mint Rogáné... Csak erről valahogy kevés szó esik. :)

aszekelyek 2014.04.04. 22:35:56

@szoja122: tet tetszetős lenne ez , ha nem lett volna az a szégyenletes dec.5.-i népszavazás és a mi ferinkék uszító kampánya a határon túl élő magyarok ellen. A 23 millió románozás. Ha ők egyenlő esélyt adtak volna azoknak amagyaroknak valaha is. ... el is vártam volna akkor én is, ugyanezt, amit most te követelsz. Akkor ma ez sztem pont így is lenne.
Ebben sok jobboldara szavazó is egyetért hogy ez egy szépséghiba és lehet majd ezen még javítani.
de ezt olyanok ne m olvashatják rá a jelen kormányzókra , akik 23 millió románoztak.
Ha nem is tetszik ez nekik.

sanity 2014.04.05. 01:24:25

@Balt:
Azért az már bőven a megmosolyogtató kategória, amikor a VéleményVezér szerkesztősége a Jobbiknak + LMP-nek szurkol azért, hogy ne legyen a Fidesznek újabb kétharmada:))))

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.05. 03:41:53

@Khal Drogo:

Szerintem rosszul látod. Parlamentből kiesett párt még sohasem tért vissza oda. Parlamentből kieséskor egy halom pártkáder veszíti el az egzisztenciáját, a pártnak többé nem lesz sok pénze.
Úgyhogy valószínűbb, hogy eltűnik a süllyesztőben vagy vegetál csak.

Új pártot persze lehet alapítani, de az kezdetben semmi közpénzt nem kap. A parlamentbe jutás is nagy falat. 1994. óta csupán három új pártnak sikerült ez. MIÉP, Jobbik és LMP jutott be.

De az, hogy egy új párt rögtön győzelmi esélyekkel induljon, kormányzásra legyen esélyes nem jellemző.

Szóval ha vörösök kiesésnek a parlamentből az nagyon visszavetné őket. Könnyen lehet, hogy végzetesen, de ha nem, akkor is hosszú időre, ami nem 4 év.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.05. 03:48:50

@B ö sz m e lopás 14,9%. Szavazz hogy meg legyen nekik!!:

Ezek a közvélemény kutatók szerintem kicsit túlbecsülik a Fideszt és a vörösöket valamint alá a Jobbikot az Lmp-t és a többi pártot.

Ennek részben a módszertanuk az oka, részben pszichológia.

@szoja122:

A bal oldaliak szemében. Akiknek a vörös pártjuk viszont a jobb oldaliak szemében szalonképtelen.

szoja122 2014.04.05. 03:54:29

@aszekelyek: Kinek írod ezt? Magadnak? Mert akkor rendben van.

szoja122 2014.04.05. 04:03:31

@Akitlosz: Az igazi vörösök -ahogy ezt a szót használod- a Fidesz és a Jobbik, akik volt IGAZI kommunistákkal szeretnének paktálni. Az orosz vezetés tele van volt kommunistákkal és KGB ügynökökkel.

Másrészt a Fidesz és a jobbik a bolsevik ígéretek tucatjaival áll elő. Persze ez ugyanúgy igaz az MSZP-re is. Ebből a szempontból egyik kutya másik eb.

Akkor most kik is a vörösök?

Magyarországon NINCS igazi bal, vagy jobb oldali párt. 10 százalék fölé csak olyan párt emelkedhet, akik megvalósíthatatlan demagóg, populista, nacionalista ígéretek tucatjaival kampányol. A magyar embereket sajnos mindkét oldal tudatlanságba tartja, hogy uralkodhasson rajtuk.

Úgyhogy én a helyedben NEM dicsekednék a jobb oldallal sem.

szoja122 2014.04.05. 04:11:20

@Akitlosz: Így beszél egy nagy demokrácia hívő!

Ideje lenne megtanulnia a jobbnak nevezett oldalnak, hogy ellenzék nélkül nincs demokrácia!!!

Hatékony ellenzék nélkül csak fél diktatúrák vannak.

Látom ezt szeretnéd. Akkor minek az igazságos egyenlő esélyes választási rendszer? A nép hülyítésére, etetésére?
Ez mérhetetlenül nagy kétszínűség a részedről, hogy csak finom legyek.

szoja122 2014.04.05. 04:17:53

@tölgyes: Tanulj egy ki számtant, nem ártana.

A győztes NEM egyszerűen több szavazatot visz, hanem sokkal többet. Írtam, hogy most ez a Fidesznek kedvez. Ezt tagadni mérhetetlen tudatlanságra, utal.
Erre pedig nem indok a sokszor hangoztatott demagóg duma, hogy Angliában is így van. Ott nagyságrendekkel kevesebb antidemokratikus törvény van, mint idehaza. Együtt, egységben kell a törvényeket jellemezni, mert csak úgy kaphatunk tiszta képet egy állam demokratikus, vagy antidemokratikus törvényeiről.

Balt 2014.04.05. 08:24:22

@szoja122: OK, csak pártlistára voksolhatnak (akár levélben), de mi rá a garancia, hogy kihúzatják magukat az egyéni választókerületi névjegyzékből? Egyébként vihar a biliben:
Huszadannyian szavaznak csak külföldről, mint amennyien tehetnék
inforadio.hu/hir/belfold/hir-626313

Balt 2014.04.05. 08:34:29

@aszekelyek: Nem bonyolódnék műszaki terminológiai vitákba, meg soha nem vezettem egyiket sem, de a Trabant inkább az R4 pisztoly?váltóját idézi - franc tudja hogyan híjják szabatosan. (Az -s melléknévképző persze szándékos volt.) :)

Balt 2014.04.05. 08:43:06

@szoja122: Most láttam Havas műsorában Szanyit: a székely zászlóval szemben az "öltözz vörösbe!" c. innovációt tudja felmutatni, mint "remek, újszerű közösségteremtő ötletet". Havas ugyan - talán szeméremből - nem kérdezte, de mibe, hogy Karácsonyékkal is elénekeltetnék a zinternacionálét! :)))

tölgyes 2014.04.05. 09:37:56

@szoja122: Többet, de nem annyit, mint mondjuk az angol választási rendszerben, ahol előfordulhat, hogy egy 20%-os párt be se kerül.. és ahol 2010-ben a fidesznek nem 2/3-a, hanem 98%-a lenne.:) Anglia mégis demokrácia és a választási rendszer is rendben van.

Ha az MSZP szerez többet 2014-ben, akkor a magyar választási rendszer az MSZP számra ad sokkal több képviselőt. (Ez a lehetőség még most sem kizárt!!!!, de nem valószínű)Most a fidesznek többet ad, írja!(Ha nyer, akkor igen!!!, de csak akkor, ha nyer!!!) Igen mert már két éve feladta az ellenzék a győzelmet. Nem azon dolgozik, hogy nyerjen, hanem a csillagokra mutogat és mentségeket keres.
Antidemokratikus törvény Mon. Mire gondol? Milyen antidemokratikus törvények nincsenek Angliában, amik itt nincsenek? (Ezzel nem azt állítom, hogy Anglia nem rendelkezik sokkal stabilabb demokráciával).

szoja122 2014.04.05. 09:48:48

@Balt: Hiper, szuper, fantasztikus, mindent elsöprő válasz volt, csak az a baj, hogy másra mutogatással NEM lehet semmit sem indokolni vagy magyarázni.

Az 1 bites aggyal rendelkezők egyszer és mindenkorra vegyék tudomásul, hogy a másik hibája, tévedése, hazugsága, elkúrása NEM magyarázhatja, nem indokolhat meg semmilyen, erkölcstelen, törvénytelen, hibás döntést!

Az ilyen jellegű magyarázatok nem mások mint ócska, primitív, cinikus terelési próbálkozások, amelyet csak az 1 bites agyúakat elégít ki.

A Fidesz egyik legnagyobb baja, hogy nem néz tükörbe, ha igen az a tükör homorú vagy domború, azaz végtelenül torzít.

szoja122 2014.04.05. 09:52:50

@tölgyes: Először olvassa el, azt amit írtam, már abban benne volt a mostani felvetésére is a válasz. Ha ebből nem érti, akkor olvass el amit Baltnak írtam.

torokgaborelemez.blog.hu/2014/04/03/hv_micsoda_kulonbseg/fullcommentlist/1#c22159060

unionista (törölt) 2014.04.05. 10:21:57

@aszekelyek:
ez a sztori nem kizárólag amerikáról és izraelről szól. a vatikán sem nézi jó szemmel a jobbik előretörését. orbán a néppártban eddig ügyesen lavírozott. de ha az unióban baloldal kerül többségbe, akkor nehezebb dolga lesz. persze lehet, hogy leveszik a napirendről a magyar ügyet. mert számtalan fontosabb problémája van a nyugatnak. a paksi szerződéssel is lehetnek problémák. ha az orosz maffia vezeti majd az építkezést, akkor az nem lesz egyszerű. az orbán kormányon elég erős lesz a külpolitikai nyomás. az is kérdés, hogy orbán kitölti-e a ciklust. ha a könnyebbik utat választja (átül áder helyébe), akkor lázár ügyvezető kormányát a nép söpörné el. nekem olyan érzésem van: aki most felülkerekedik az végül alulmarad.

aszekelyek 2014.04.05. 10:24:06

@Balt: sokakat ez sem tántorít el. Láttam ismétlésben havas szanyi e heti beszélgetését.
és molnárcsabikával is, a mimikrivel.. Minda kettejüknek mondta, hogy ő ugye régi mdf szimpatizánsként , kereszténydemokrata értékelle bíróként ?! _szerinte nincs kereszténydemokrata párt. ma.. .... befogott orral ugyan, mint babarczika mondá de rájuk szavaz.persze a közélposztány megerősítésére kizárólag Gulyás gergely tudott egy értelmes, elfogadható választ adni neki. Ami tény is. Firtatt a amásik kettőnél is de semmitmondást vagy még annyál is rosszabbat, nyelgle balkézfejes gesztussal elkent ugyammá választ kapott , utóbbit mónárcsabikától.
aki mostnmár megrendítően és flelmetesen gyurcsány imitáció
minden eddiginél jobban.
Ja az is jó volt, hogy bemondta, alpáriba is mentek le azért,.. hogy mondta vadainak, ha tetszeni akar neki, havasnak, jöjjön bőrszerkóban.. ez valóban a kereszténydemokrata értékrend mérőfoka. , sőt mérföldköve... brrrr....

szoja122 2014.04.05. 10:40:56

@aszekelyek: Látom nem tudtok az MSZP és Gyurcsány nélkül élni. Ti az identitásotokat valami ellen és nem mellette fogalmazzátok meg. Számotokra Magyarország hatodrendű, csak az a lényeg, hogy szidhassátok az MSZP és Gyurcsányt.

Mi lenne, ha ők nem lennének?

aszekelyek 2014.04.05. 10:42:11

@szoja122: egyem a ki szivedet... ennyi bírt a nagy izzadásból kijönni? elég sovánka.. Elmondom, ezt a blogot igen sokan olvassák ám... Nekik írom.
Neked hogy tetszik, az borítékolva volt eleve.
@unionista: A vitkán szerencsétlen , inkább valahogy mosakodjon ki a baki botrányaiból, egyelőre.. de igen sokan azt nem nézik jó szemmel, ha megengedi, tolmácsolom azoknak a véleményét. pedig viszonylag keveset is tudnak az ügyleteikről.
Dél amerikai területeken még ez nem téma , oda is helyezte át a súlypontját a vatikán.. európai területen valahogy a nimbuszuk megingott, hogy egészen PC-legyek. természetesen ennek asemmi köze nincs a kereszténységhez. Részemről református vagyok és mindig is megvetettem azt a hivalkodást és túlköltekezést, amit előadtak. Ami meg a vatikáni bank ügyletei illeti, végképp eltántorított a vatikántól. A keresztény értékrendtől nem. felnöttként tudom, hogy azt nem szokás betartani a t. pápaság egész sorának... amióta fennálknak. Tudom , sokan mondták már , mennék a máglyára , ha kicsit előbb születtem volna..... :) Részemről nem szempont , hogy mit szól a vatikán ahhoz , hogy a bankok gazemberségei következtében fellépő válság ,elégedetlenség mára olyan mérteket öltött és az európai térség vezetőinek kifejezetten elítélendő magatartása , -legalábbis szerintem , a kérdéssel kapcsolatban , ha ugyan nem nyakig vannak benne...-
Az ESM is erre enged engem következtetni de más dolgok is.
Amik nem is kerülnek amainstream media temtikájába, vagy valami éjjeli, eldugott műsorban hangzik el róla pár mondat.

A Abban egyetértek Önnel, hogy ez nem pusztán az amerikai , izraeli ügyekről szól.Köztelsem csak arról. nagyon összetett dolog szerintem is de kellő információóóóótömeg birtokában átlátható.
Ha valaki képes nem beleragadni abba, hogy merazorbán, vagy meragyurcsány, vagy mérnem nekem van a legtöbb pénzem.. oldaltól függetlenül, természetesen.
azon a szinten sajna igen kevesen egzisztálnak, ami efölött van de világszerte.

unionista (törölt) 2014.04.05. 10:45:28

@Akitlosz:
egy piramisszerűen felépülő modern társadalomban a szocialista eszme omnipotens. sokkal erősebb, mint a "zöld fordulat", vagy akármilyen "nemzetieskedés". nagyon sok szegény ember van. nekik mondani kell valamit. a fidesz válasza erre a rezsicsökkentés volt. a jobbik is szociális demagógiával operál. ők nagyjából azt üzenik, hogy a cigányok húzzák le a társadalmat, a zsidók gátolják a tömeges felemelkedést. ez sem a nemzeti érzület, hanem az ellenérzéseken alapuló kultúra. a székelyeket is jobban érdekli az összetartozásnál az a pénz, amit ettől a kormánytól kapnak. a többségi vezetőik ugyanúgy tartják a markukat, mint a kisebbségi cigányok. és majd csalatkozni fognak. mert velük rövid távon lehet 200 ezer szavazatot nyerni, de könnyen el lehet veszteni 2 milliót. ezt gyurcsány érti egyedül. ki lehet őt tenni a parlamentből. be is lehet börtönözni. de akkor a helyébe lépnének az újabb gyurcsányok. akik értik, hogy vagy a kárpát-medence egészét kell integrálni. ehhez a szomszédos nemzetiségekkel együtt kell működni. vagy el kell felejteni azt, hogy az egy tömbben élő székelység a magyar nép/nemzet/állam/társadalom része lesz.

aszekelyek 2014.04.05. 10:48:20

@szoja122: Az nagyon jó lenne mind a szociknak, mind MAgyarországnak. szerintem.
nem tudunk élni nélkülük? Ez tévedés. Nélkülük szeretnén a magyar politikai életet élni. Kifejezetten hatalmas bajnak tartom , hogy ráerőszakolták a szocikra őkelmét és a többi leszerepeltet. Nagyon jól tudod te ezt.
Az tény, hogy nagyon rossz az országnak , hogy nem hagyják , hogy a szocik maguk , magukat felturbózhassák és a következő ciklusra maguk készülljenek. Baloldali programmal.
Remélem nem mered állítani, hogy ennek az összeerőszakolt kormányváltós gyülekezetnek olyan van. Továbbra is orbánon a terhe, hogy a szegényeket is ő védje meg a finánctőke túlkapásaitól és a velük szövetséges álbaloldalaiktól.
Bármit is hordanak erről össze álbaloldaliék . Hiteltelen.

aszekelyek 2014.04.05. 10:55:27

@szoja122: ezt a pártszöveget kicsit legalábbáétfogalmazhattad volna. nevetséges egyébként is, mert csupa légbőlkapott, alaptalan vádaskodás. Éppen, amit az álbalon tesznek... @unionista: ez önnek is írom, . A modernitásnak nem jellemzője, hogy ortodox gazadsaágpolitikát erőltet. A modernitás éppen abban áll, hogy lejárt szavatosságú és érvényú , addig használatos dolgokat új, szokatlan, unortodox dolgokkal, megoldásokkal vált fel. Amikor kiderül, hogy az ortodox a csődbe a megsemmisűlésbe a negatív spirálba taszít.
lehet velem vitatkozni. Csak amodernitásra ne tessenek hivatkozni, kardoskodva a z ortodox módszerek mellet..
Amik bizony csúfosan megbuktak.
Nagy bajt hoztak európára és nagyon nagy kárt okoztak. Ha nem jó ezt elismerni.Az IMFMár megtette, lehet őket követni.

aszekelyek 2014.04.05. 11:05:48

@unionista: miből kéne ennek számomra kiderülnie, gyurcsány tettei és szövegei alapján?
a KÁRPÁT MEDENCE EGÉSZE? NE ENEVETTESSEN, UKRAJNÁT MAJD PONT ÁTENGEDI NEKÜNK, A KÁRPÁTALJAI RÉSZT AZ ODA FRISSEN BEVONULT ERŐ... EZ VICCNEK IS ROSSZ.

nÉZZE, GYURCSÁNYÉK 2005-BEN DEKLARÁLTÁK, HOGY mAGYARORSZÁG BEFOGADÓ ORSZÁG. EZEK UTÁN KIREKESZTENI A HATÁRON TÚLI MAGYARSÁGOT, MELY SZERETNE INKÁBB IDE TARTOZNI , EGÉSZEN GUSZTUSTALAN.

aszekelyek 2014.04.05. 11:12:40

Ellentétes továbbá a felmagasztalt és egyedül jónak kikiáltott , '89-es alkotmánnyal is!
Persze ezt a álbaloldal vűálasztói nem tudják, hisz nem ismerték azt az alkotmányt sem. Mit szól ahhoz a vatikán, hogy teljesen hülyének nézik a választóikat?
Visszaélnek a tudatlanságukkal..., és még hülyeségeket is adnak a szájukba,... hogy mondogassák.
No ehhez mit is szól a vatikán?
Az álbaloldalról mi a véleméányük ? Erdekelne az is , komolyan.

aszekelyek 2014.04.05. 11:22:08

@nyünyüge: még jó, hogy tudjuk, nem rejtélyes az a mecénás , mely az álbal kampányát finanszírozza.
Tudod, azt is el tudom képzelni , hogy a simon nevén állomásozó pénzek , vagyonkezelése pl a nagy euro forgalomra való tekintettel , spekulációs dolgokat rejtenek. Vagyonkezelői minősége így lehetne akár igaz is. Egy befektető , aki itthon , nyilvánosan nem tudja csinálni az ügyeit , lehet a vagyonkezelés re simont felkérő de aneve külhonban sem merülhet fel. Számla tulajként. Vannak olyan nevek, amik túl kevéssé ritkák ahhoz. :9 Sztem simon igazat mond, amikor ezeket állítja. A dolog mégis nagyon kínos az álbalon.
VAn egy ismeretlen szerplője a simon pénzek eredete c. történetnek. Csak a választás végredményének k ismeretében indulhat a fal..., hogy meglássuk, ha ugyan, ki is az az ismeretlen vagyonbirtokos, ki megbízója simonnak.
Még az is lehet , hogy olyan régen tette , mielőtt simont valahogy beemelték a politikába. Az sem lehet véletlen , hogy majd később tesz vallomást. A választás kimenetelének ismeretében , nyilván.
Saját vagyonának kimentése is sztem attól függ.

tölgyes 2014.04.05. 11:29:44

@szoja122: Elolvastam és azt kértem, hogy méltóztassék olyan törvényeket említeni, amelyik itt elnyomást Angliában pedig szabadságot teremt.

concret 2014.04.05. 12:03:41

@3öszmelopás 14,9%. Szavazz hogy meg legyen nekik!!:

"Hogyne lenne esélye (hogy kiessen a balodal - tőlem)! A maszop nem 2010ben volt a mélyponton.
Most sokkal jobban, többen gyülölik őket mint akkor! És a botrányuk is elszaporodott!"

Tipikus érzelmi alapú vélemény.
Csak abban tévedsz egy aprócskát: negatív (úgymint parlamentből kitiltó szavazat) nincs. Persze, szokták mérni az elutasítottságot is, az is egy érdekes verseny :) Jól áll benne Gyurcsányon kívül Vona és Orbán is :)

Szóval hiába az elutasítottság, tudod, azt fogják számlálni: kire hányan voksoltak.

Magam kicsit aggódom az LMP-ért. Jó eséllyel kifarolnak mögüle a liberális szavazók (vagyis mi, a liberális szavazók). Pedig kár értük. Kultúrklub volt, csak mára már azt sem tudom: antikapitalista-antiglobalista zöldek, vagy urbánus-populista-jobbosok? Szerintem már ők maguk sem tudják.

unionista (törölt) 2014.04.05. 12:07:35

@aszekelyek:
gyurcsány azt mondja, hogy cca. 100,000 km2 területen egy 10 milliós szolidáris tömb kell, és ebbe a székelyföld nem tartozik (nem tartozhat) bele. a határmenti többségi önkormányzatok talán igen, de a székelyföld sehogy sem. ez a politika nagyjából annyi szavazatot hoz, mint amennyit visz.

ha gyurcsány kilép, akkor majd lesz helyette aki elmagyarázza: a kárpát-medencében akkor lehet bármiféle együttműködés (a székelységnek akkor lehet esélye a felemelkedésre) ha a nacionalizmus mindenütt háttérbe szorul. ehhez tartós balközép többség kell romániában és magyarországon.

panelburzsuj 2014.04.05. 12:10:36

@concret:
Hogyne tudnák, ki is írják: ők as lehetmások.

Forrest Gump a Zországházban.

concret 2014.04.05. 12:22:33

@panelburzsuj: Hát igen. A végére már annyira rendszerkritikusok lettek, önmaguktól is elhatárolódtak.

Mert ha pl őszintén Unióellenesek, számomra az is baj, ha meg érdekből, az is.

concret 2014.04.05. 12:24:42

Kellene egy gyors és erős véghajrá-kampány:

Magyarok, szavazzunk mind Orbán Viktorra!

Milyen jól festene egy (közel) 100%-os eredmény, nem?

panelburzsuj 2014.04.05. 12:42:54

@concret:
A politikai unióval semmi bajuk - (a zöld frakció a legegységesebb és eleginágg "összeurópai" szerveződésű) -, sokkal inkább a gazdasági globalizálódásra igyekeznének kantárt rakni. Még országon belül is - ld. helyi piacok patronálása.

panelburzsuj 2014.04.05. 12:45:31

@panelburzsuj:
eleginágg = leginkább (de hogy ezt hogy hoztam össze?...)

concret 2014.04.05. 12:48:57

@panelburzsuj: Arra a frakcióra gondolsz, ami eddig volt, vagy ami ezután lehet?

panelburzsuj 2014.04.05. 12:56:12

@concret:
Az Európai Parlament zöld frakciójára gondoltam.

aum 2014.04.05. 14:33:06

Na, itt járt a Fidesz mozgósítani.
Listával a kézben kopogtattak azokba a lakásokba, ahol adtak rájuk ajánlást. Mondjuk nálunk hamar végeztek (Angyalföld), de azért durva ilyen nyíltan csinálni. Meg ugye a listázás, adatbázisok építése. Innen már tényleg csak egy tyúklépés a totális kontroll, aki nem fideszes, az másodrendű állampolgár.

inreallife 2014.04.05. 14:42:33

hm, orbán vona vita, hát mégis megtartották... :)

nem lett rövid, de érdemes megnézni.

www.youtube.com/watch?v=Ixhl7ezJpJ4

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.05. 15:24:50

@szoja122:

Nem, a vörösök az Mszp és csatlósai, akik a nemzeti érdekek védelme és érvényesítése helyett folyton valami idegen hatalom érdekeit képviselik Magyarországon.

Maradtak ugyanolyan bolsevikok, mint voltak, csupán segget cseréltek. Moszkovitákból brüsszeliták lettek.

Az oroszok már nem kommunisták, s példamutató, ahogyan a nemzeti érdekeiket megvédik.

Dicsekvést nem tudom hol olvastál.

---

Milyen demokrácia hívő?

Tudod az a gond, hogy egészen mást értünk a demokrácia szó alatt.
Demokrácia az, amikor amikor a közösség egészét érintő ügyekben szinte a közösség egésze dönthet és a többségi döntés lesz megvalósítva.

Amivel te kevered az az oligarchia, finomabban fogalmazva a parlamentarizmus, amikor csupán pár száz ember dönt milliók sorsáról. Ráadásul szűk pártérdekek mentén, amely pártok a társadalom 1%-ából sem állnak együttvéve sem.

Nem véletlenül nem publikus adat a tagdíjat fizető párttagok száma.

"Akkor minek az igazságos egyenlő esélyes választási rendszer?"

Az előbb leírtam, hogy nem ilyen a rendszer. Egyenlő esélyes rendszer pedig azért kellene, mert az a tisztességes.
Kérlek ne kezdj leninesedni!

"Ez mérhetetlenül nagy kétszínűség a részedről"

Mi? Mi az az ez?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.05. 15:34:16

@unionista:

Minél inkább "jó szemmel" néznek idegen országok egy magyarországi pártot, annál valószínűbb, hogy az a párt idegen érdekeket képvisel a magyar érdekek helyett.

Minél inkább "nem jó szemmel" néznek idegen országok egy magyarországi pártot, annál valószínűbb, hogy az a párt a magyar érdekekért áll ki.

A politika ugyanis az érdekérvényesítésről szól, ha esetleg eddig nem tudtad volna.

Az idegen országok azokat a magyarországi pártokat "nézik jó szemmel", amelyek az ő érdekeiknek a leginkább megfelelnek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.05. 15:44:18

@unionista:

"nagyon sok szegény ember van. nekik mondani kell valamit. "

De ez csak a duma része. Éppen az a művészet ebben a rendszerben, hogy a nagyon szűk körű "elit" hogyan tudja biztosítani a hatalmát, uralmát úgy, hogy csaknem mindenki szavazhat, s a szavazók többsége szegény ember.

Ezért hazudoznak ennyit, s etetik a népet a szocialista eszmékkel.
"Fizessenek a gazdagok!" értsd az a pár szerencsés/szerencsétlen alkalmazott, akit be is jelentenek és nem minimálbért kap.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.05. 15:57:58

@szoja122:

Ma jött vörös propaganda anyag és narancssárga is.

A vörösök a fideszt és a jelöltjét pocskondiázzák, felsorolják a sötét ügyeit, amelyek persze sajnos valósak. De semmi pozitív.

Orbán Viktor szövege viszont olyan mint a TV2.
Mintha csak ők és a vörösök léteznének, mintha csak róluk kettejükről szólna minden ebben az országban.

Úgy a narancssárgáknak mint a vörösöknek az a közös érdekük, hogy az ő pártjaik legyen és maradjon mindig a kettő legnagyobb párt. A sorrendben persze ellentétesek az érdekeik.

Mintha rajtuk kívül nem is léteznének más politikai erők. Pedig de. Azért mondják ezt, mert ezt szeretnék.

Pedig már Török Gábor kedvenc politológusunk is arról értekezik, hogy három oldalúvá válhat a politika.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.05. 16:00:05

@unionista:

Volt már tartós vörös uralom úgy Magyarországon mint Romániában is. ráadásul egy időben.

Hát nagyon nem úgy tűnik, hogy a székelység akkoriban felemelkedett volna. Sőt!

unionista (törölt) 2014.04.05. 16:49:55

@Akitlosz:
azért ceuausescu idején romániában nem balközép többség volt, hanem széljobbos: hazafias kommunista, nemzeti bolsevik. meglátjuk, hogyan fog lavírozni orbán. és meglátjuk vonát is. de ez az egész népnemzeti projekt minimum kétesélyes. vagy hatalmas felemelkedés lesz a vége, ahogyan ígéritek, vagy orbitális bukás. majd kiderül.

aszekelyek 2014.04.05. 17:38:49

@unionista: valami hasonlót mondott szanyi , amikor gyurcsányt rájuk rakták... :)

Székelység nélkül se lett felemelkedés a vége.

A securitate tagjait hová sorolja ebben a felsorolásban ?

aszekelyek 2014.04.05. 17:49:12

@Khal Drogo: de unom ezt is már, hogy mert ceentralizált, meg nincs egy platformon. valami olyat próbálj elképzelni, hogy van egyetértés a fő irányokban. Úgymint a száz likon elfolyatott magyar GDP visszaseprése a büdzsébe és a magyar gazdaság és magyar termelők támogatása. A magyar vidéken élők újra öneállátásra szoktatása, nem a mihályi féle hajtsukl e l őket a földjeikről és menjenek koldulni a városba. Ahol azelőtt se volt már munka főleg nem földműveseknek.
ezek olyam markáns eltérések, tudod, a másik oldal gazdasági eltérésivel szemben, amik bizony össze tudnak tartani nagy tömböt. Olyanok tömbjét, akik felismerik az érdekeiket a közösség, amagyar nép érdkeit. nem óhajtják államtalanítani , hatalmat kitépni az állam kezéből, és atulajdonát is!, hanem egy szabályozó állam mellé teszik le a voksot. Ki volt próbálva, hogy a llllllllllllllldereguláció hová vezet és a liberalizáklt piav és az is bebizonyosodott, hogy az pont arra jó, hogy megsemmisüljön tőle MAgyarország. Azon a módon mindenképpen, ahogyan a gyurcsány -szdsz és mszp és bajnai korban intázték. Fogyott a vagyon és nőtt az adósság és z elszegényedés. nem, ahogyan sok déli európai államban sem akarják abankok megtömését kölcsönökkel EU által, Imf által, a lakosság tagajai kifizetni, úgy azt nálunk sem támogfatja elég nagy többség. ezen beleül vannak képzettebbek és egyszerűbbek is. de senki nem ostoba, hogy hagyja magát nyírni állandóan, mint a birkát szokás. Márpedig azok a kölcsönök semmi más, mint a birka nép időőről időre megnyírása. Kicsit hagyják , hogy összeszedje a gyapjúra valót, legelhgessen és utána rá a nyírót. Pl a devizahitelek formájában. Meg a 2010-ben követelt azonnali új IMF kölcsön formájában.

6.Lenin 2014.04.05. 17:58:32

izé...

Ez a ballib garnitúra már régen megbukott.

3x kaptak lehetőséget (1994,2002,2006), mind a 3x ismét buktak (legutóbb nem is kicsit, 2010-ben)

Amennyiben holnap ismét kapnának lehetőséget, az ország ismét veszít 2-4 évet. Ők is.

Amennyiben veszítenek, az ország mindenképpen nyer, de valójában ők is nyernének, hiszen végre itt lenne a lehetőség a "megtisztulásra"

A többiek meg nem sokat számítanak, vannak, és ez jó, de nem igazán izgalmas kérdés.

unionista (törölt) 2014.04.05. 18:01:23

@6.Lenin:
a rendszerváltás utáni politikai osztály sokszorosan megbukott. az ellenérzések tartják őket a felszínen.

6.Lenin 2014.04.05. 18:13:32

@unionista:

A ballib biztosan, a többi még billeg, amíg nincs helyettük más.

aszekelyek 2014.04.05. 18:19:15

@szoja122: művészet, ahogy semmi de semmi konkrétumot nem írsz.... de mindenki más egybites... és cinikus..

hA NEM IS TETSZIK NEKED, MINDENKI ÚGY ÍTÉLI MEG AZOKAT, AKIK A HATALOMRA PÁLYÁZNAK, írjál már egyetlen antidemokratkus dolgot legalább...!, HOGYAN IS VOSZONYULT AHHOZ A PRODUKTUMHOZ, AMIT PRODUKÁLTAK, AMIKOR ŐK VOLTAK HELYZETBEN.TELJESEN FELESLEGES ITT SZAJKÓZNI, HOGY EZ NEM MENTESÍT , MEG AZ NEM MENTESÍT. a KORMÁŰNYVÁLTÓSOKAT IS AZON AZ ALAPON VÉLEMÉNYEZI A VÁLASZTÓ, AMIT ŐK PRODUKÁLTAK.
MÁST IS.

aszekelyek 2014.04.05. 18:21:26

@unionista: EZ ÉRDEKES. sEMMI ILYESMIRE MÉG CSAK REMÉNY SEM LÁTSZOTT, AMIKOR VALAMIÉRT BALKÖZÉPNEK MONDOTTAK KÉT CIKLUSON ÁT IS KORMÁNYOZTAK.
hALLANI NEM AKARTAK RÓLA.

aszekelyek 2014.04.05. 18:23:58

@Akitlosz: ennél kevés nagyobb ..öszmeséget lehetne kitalálni.
persze értem, hogy kiknek tetszik ez.
ismerek jobbikos szavazókat. :) Attól még a ..öszmeség, az ..öszmeség.

szoja122 2014.04.05. 18:25:10

@Akitlosz: "Egyenlő esélyes rendszer pedig azért kellene, mert az a tisztességes."

Érthetően írtam. Demokrácia nélküli nincs értelme, mert az igazságos, egyenlő esélyes választási rendszer csak igazi demokráciákban lehetséges. Ellenzék nélkül pedig NINCS demokrácia. Ez a többi demokrácia kritériumra is vonatkozik. Mindegyik szükséges és csak együtt elégséges feltétele a demokráciának. Ezt már többször kifejtettem, mint ahogy Te is a Te demokrácia felfogásodat. Ami szerintem idealizmus, nem a valóságból indul ki. Ezért megvalósíthatatlan. Nagyon szép lenne és nagyon jó, ha az emberek annyira képzettek lennének, hogy érdemben tudnának dönteni egy állam irányításában felmerülő kérdésekben. De ez nincs így. Az emberek befolyásolhatók és tudatlanok (mindenki!), nincsenek polihisztorok. Az adók megszüntetését is az emberek döntő többsége támogatná és így tovább. Ki döntené el, hogy mi kerül és mi nem népszavazásra? A te rendszeredben ezt csak a nép döntheti el. Ha nem a nép dönti el akkor az egyén befolyásolhatja és máris ott vagyunk, csak sokkal torzabb rendszerben mint ahol most.

Erre értettem, de ez kiderült az előző írásomból is.

A dicsekvésről.
Természetesen azt nem állítom, hogy explicite ez előfordult volna nálad, de mivel a jobb oldal jobbságát kihangsúlyozod az már implicite tartalmazza ezt. Pedig szerintem mint ahogy nincs normális baloldal, úgy nincs normális jobb oldal sem. Lehet centiméterezgetni, de fölösleges, mert mindkettő nagyon távol áll a megfelelő oldaltól.

aszekelyek 2014.04.05. 18:29:56

@tölgyes: sztem meglesz az öröme.
Egyfajta rombolva építés lenne. Alkalmazzák ezt gazdasági téren és politikain is.
@unionista: nicsak, egy jobbik szavazó.

Semmi garancia arra, hogy az utánuk következők nem ártalmasabbak-e..
Sőt , félő , hogy azok. Nézze csak ezt a Jaczenyukot. Arszenníj monden, csak nem jó az ukrán népnek.timosenko és JAnukovics el.
Ki vette át a hatalmat , az irányítást ? Ugyanúgy üveggyöngyöt kapnak az ukránok , nagy lila , füstköd burokban , mint a magyarok , a nyugati csatlakozással. Állati jól is járnak majd.
Mi az, hogy! NAgyon is! NYilván az egyetlen célja anyugati barátainknak az. HA rólunk van szó, ha a Kárpát medence más népeiről.

aszekelyek 2014.04.05. 18:33:09

@unionista: az ellenélrzések ajobbikot hozták felszínre , inkább. Meg még az LMP-t és szavazóikat. nekhéz elképzelni olyat, amiben ők ketten egyfelé, jó felé tolnák a magyarok szekerét.

aszekelyek 2014.04.05. 18:39:56

@unionista: ezt a rezsicsökkentés dolgot jól látja. pedig nagyon vicsorítottak rá az álbalon, amikor azt találta mondani, hogy még abaloldal , szocik feladatát is neki kell elvéágeznie, jelesül a szegények védelmét a túlkapásoktól.
Mert azt nehéz lenne cáfolni, hogy merjünk kicsik lenni-ék bármit is mertek volna tenni a szegényekért, vcagy akartak volna.
prédául dobták oda őket. Ez a szomorú igazság.
Ami miatt elvesztették a nagyonbb felét a választóiknak, már 2010-re. Jócskán a nagyobb felét.Visszaszerezni meg aligha sikerült abból, bármennyit is. Szerintem nem haladják meg így sem az 1 milliót, ha mindekit hajánál fogva húznak is a szavazókörbe.

concret 2014.04.05. 18:44:08

@6.Lenin: Lenne számodra egy fölvetésem:

Holnap éjszaka, ha biztosan látszik, hogy győz a Fidesz-KDNP pártszövetség, én be fogok ide lépni, és gratulálok neked a győzelemhez (mondjuk, éjfél körül).

Kíváncsi vagyok, hogyan állnál a fordított helyzethez: egy balos vagy Jobbikos (na jó, LMP-s) győzelem esetén megtennéd-é ugyanezt a gesztust?

aszekelyek 2014.04.05. 18:47:34

@Akitlosz: már előre láttam a facebookon is. érdekesnek találom, hogy nem volt olyan része , hogy a másik hatalon aspiránssal vitázna , így, azoknak a mondanivalójával és állításaival és ígéreteivel. No azt pl miért nem teszi? nekeik talán nem politikai ellenfele? a második hely köztük dől majd el és nagy az átfedés, a gondokodásmódokban akét táborban... nekem ez egy picit szaglik...

aszekelyek 2014.04.05. 18:52:38

@vinczej: miért kéne a CDU sajtóosztlyának tudnia egy magánlevélről, amit a nagyon régen nem pozícióban lévő Kohl írt? nem próbálkozzál, mert itt nem hüjjék vannak. gondolom, mindent megtesznek, nehogy simonnak baja essen, mert ha énekel, akkor az nem jó a z mszp-nek se ,az állítólagos másiknak sem akié a nem is az övé de a számláin lévő pénz ..... Na majd meglátjuk.
Hol volt eddig ez az ügyvéd ,
Ki fogadta neki és mikor ? Persze , hogy nem vall ma ga ellen, nem köteles.
Ettől még a nyomozás folyik. Igazán örvendetes , hogy jól van.

@szoja122: engem nagyon idegesít, hogy mindet lekamupártozzák, te is...

szoja122 2014.04.05. 18:58:52

@aszekelyek: Én? Nálam csak a Fidesz a kamupárt.

6.Lenin 2014.04.05. 19:04:57

@concret:

Kösz, kedves vagy, de nem kell gratulálnod nekem 1 fideszes győzelem esetén, de más esetben sem.

amennyiben neked ez fontos neked, szívesen gratulálok, ha megmondod előre, kit szeretnél győztesnek, és be is jönne.

az LMP, Jobbik esetében ezt felesleges ígérnem, mert esélytelenek.
Talán az LMP esetében gratulálnék is, de ne álmodozzunk.

1 Jobbikos győzelem nagyon rossz lenne. Láttam Vona elképzeléseit 1 videóján, abba az ország tönkremenne. ehhez sajnos nem tudnék neked gratulálni.

A ballibékről már megírtam a véleményem.

elfogadnám a győzelmüket-gratuláció nélkül-úgyis csak rövidtávú lenne.

Elég morbid lenne, ha valakinek ahhoz gratulálnék, hogy sikeresen kiirtotta a saját családját.

Balt 2014.04.05. 19:23:38

@szoja122: Miről beszélsz, te szerencsétlen? Most vörösök, vagy nem vörösök?

Vörös invázió jön az utcákon április 6-án
Panyi Szabolcs
2014. 03. 29. 20:22
Dress in red - Szanyi Tibor több tízezer vörös sálat szervez a kormányváltó aktivistáknak, a választás napjára pedig mozgalmat hirdet: húzzon mindenki magára egy vörös ruhadarabot!
index.hu/belfold/2014/03/29/baloldal_2014

concret 2014.04.05. 19:26:18

@6.Lenin:
Leginkább azért vetettem föl, mert annyira kész tényként kezeled a jelent és a közeljövőt is.

Be kell valljam: az én győzelmem elsősorban Orbán Viktor leváltása lenne, vagyis számomra igazán ehhez gratulálhatnál. No nem azért, mert zsigerből gyűlölöm, szavaztam is már rá. Sok érvet írhatnék, miért kellene leváltanunk, de nem tudok ennél esszenciálisabbat (biztosan ismered):

"Mert mindenki, aki magát felmagasztalja, megaláztatik; és aki magát megalázza, felmagasztaltatik." (Lukács 14,11)

Azt gondolom, az előzetes magabiztosság kötelezően sportszerű tartozéka az utólagos szembenézés. Ha győztetek, jogosan ünnepelhettek. De ha esetleg mégsem, akkor sem emberhez méltó a köddé válás.

Balt 2014.04.05. 19:26:47

@szoja122: Tudod, igazán hálás vagyok azért, hogy jelen vagy. Így bármekkora maflást kap holnap a kedvenc bandád, csak rád kell gondolni, és egy percig sem merül fel bennem a szánalom - pedig voltaképpen indokolt volna együttérzőbb szavazókban...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.05. 19:31:26

@aszekelyek:

A minősítgetés pedig az érvek hiányát tükrözi.

concret 2014.04.05. 19:35:48

@Balt: Neked is ajánlanám az előző hozzászólásomat.
Az elbizakodottság néha nagyon csúfos eredményre vezet.

Őszintén sajnálnám, ha a törökgáborelemez holnaputántól fideszdrukker-mentes zóna lenne, mert a sok nagyképű duma után szégyellenétek (legalábbis a régi nickekkel) hozzászólni...:)

nyünyüge 2014.04.05. 19:37:47

Megcsúsztak a választói névjegyzékek lezárásával

"Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnökének elmondása szerint nem sokkal éjfél előtt derült ki a hiba, vagyis hogy Pécsen több mint 400 átjelentkezési kérelmet nem vezettek át. A névjegyzéket eredetileg 16 órakor zárták volna le.

Emiatt több helyi választási irodai munkatárs nem köztisztviselőhöz méltóan elégedetlenkedett, holott minden köztisztviselőnek tudnia kell, hogy választás idején nincs se nappal, se éjszaka, végezni kell a választás feladatait - mondta Pálffy Ilona.

Az NVI elnöke megjegyezte: ettől az esettől eltekintve "nagy átlagban" a köztisztviselők "egy emberként, a fogukat összeszorítva" dolgoznak. Ezért megköszönte minden, a választás lebonyolításában részt vevőnek a "hihetetlen munkát", amit végeznek.

hvg.hu/itthon/20140405_Baki_nem_zartak_meg_le_a_valasztoi_nevjeg

Tanulság: Nem sajnáljuk, de az új rendszer lassú volt és több volt a probléma a vártnál, hanem a "Köztisztviselő ne elégedetlenkedjen, örüljön hogy ..... "

Balt 2014.04.05. 19:43:03

@unionista: "ehhez tartós balközép többség kell romániában és magyarországon."

Ez a modell megvolt a teljes előző ciklusban (tökéletes időbeli átfedésben) Szlovákiával. Soha nem volt olyan rossz a viszony a két ország (uram bocsá': nép) között, mint akkor, még talán Meciar idejében sem. Ellenben mind Radicova, mind a Fico maga nyilatkozta, hogy sokkal jobb a viszony (sic!, szó szerint), mint korábban.

6.Lenin 2014.04.05. 19:48:46

@concret:

Sehol nem írtam, hogy biztos lennék 1 fideszes győzelemben.

Miből gondolod, hogy hétfőn eltűnnék 1 fideszes vereség esetén?

2006-ban sem tűntem el (igaz, ez talán még nem létezett, nem írtam ide).

2006-ban annyit írtam az akkori vitapartnernek:

Ma Mo már azzal is dicsekedhet, hogy van 1 bűncselekményeket is elkövető, elmebeteg me-e (az ügyészség húzta ki). Nagyon azért nem érdemes lesz ujjongani, mert ez a pacák akkorát fog bukni, mint az ólajtó.

Az, hogy neked mi a véleményed Orbánról, a te dolgod. Biztosan megvan rá a magyarázatod, de nem biztos, az a helyes magyarázat.

azt azért nem keverném össze, ha valaki tisztában van önmaga képességeivel/teljesítményével, és magát alaptalanul felmagasztaló pacák önmagáról -senki által nem visszaigazolt-véleményével.
Természetesen ezt is mindenki másként láthatja a saját szemüvegén keresztül, és nem lehet kőbevésettként kezelni.

a vereséget sem a saját kudarcomként fognám fel, hiszen én megteszem amit én tehetek, semmi okom a köddé válásra.

A győzelmet sem fogom túllihegni, hiszen abban csak nagyon kis részem lenne, de örömmel venném, hiszen az egyetlen elfogadható lehetőség az ország szempontjából.
Főleg, ha figyelembe vesszük a választékot.

Balt 2014.04.05. 19:51:34

@nyünyüge: Moonwalk nem lesz? Kár, pedig a 2009-es bajnaikeresesési boózat végén előugrani és internacionálét énekelni is igen vicces volt, de táncos komikus már van a két rivális-szövetségesben, jó lesz felvenni a ritmust. :)) Már, ha Baynau komolyan gondolja. De látjuk, hogy nem. :)))

Balt 2014.04.05. 19:55:37

@unionista: Nem kell olyan messzire menni: elég Pontát értékelni, különösen, hogy tavaly vendég volt az MSZP-nél. (S - székely "és" - megnézni a romániai magyarok romló helyzetét. Még az RMDSZ újdonsült kormánypártisága mellett is, bár ezt önmagában egyelőre korai értékelni.)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.05. 19:55:38

@szoja122:

Szerintem én is érthetően írtam.

Leírnád végre, hogy SZERINTED mi a demokrácia?
Mert enélkül nem értelek, s úgy tűnik, hogy te sem engem.
Nem egy nyelven beszélünk.

"a Te demokrácia felfogásodat. Ami szerintem idealizmus, nem a valóságból indul ki."

Talán lehet, de ettől még a valóság ugyan nem válik demokráciává.

Lehet a szavakkal manipulálni, hazudozni eufemizálni, de attól még a valóság valóság a szavak jelentése pedig nem az, mint amit rájuk fognak.
Amikor a kutyákat "elaltatják" akkor a valóságban megölik őket. Semmi köze az elaltatáshoz. Lehet a buzeránsokat "melegeknek" hazudni, de ettől még semmivel sem melegebbek, mint akárki más.
Lehet ezt az pártoknak nevezett oligarchákra épülő parlamentarizmust "demokráciának" hazudni, de ettől még nem az, hanem oligarchia. Mivel nem a többség dönt ország dolgában, hanem csupán pár száz ember, ráadásul ők sem az ország, vagy a választóik érdekei szerint hanem a saját pártérdekeik szerint.

"Nagyon szép lenne és nagyon jó, ha az emberek annyira képzettek lennének, hogy érdemben tudnának dönteni egy állam irányításában felmerülő kérdésekben."

Mert ugyan mekkora képzettség kell annak eldöntéséhez, hogy legyen-e a zászlóban címer vagy ne legyen, Kossuth címer legyen-e vagy koronás, legyen-e halálbüntetés vagy ne legyen, hogy választható legyen-e az államfő, vagy a parlament delegálja stb.?

Attól, hogy valaki parlamenti képviselő még semmivel sem lesz képzettebb másnál. annyit tudtak például a paksi szerződésről, mint akárki más. Információk nélkül szavazták meg. A képviselők nagy többsége ugyan nem olvasta azt a törvényjavaslatot, amiről szavaz.

A parlamenti képviselőséggel nem jár semmiféle extra képzettség, sem ész, sem semmi, amit egy parlamenten kívüli emberke ne tudhatna ugyanúgy.

Kivéve persze a saját korrupcióikat és piszkos ügyeiket, amelyeket ugye titkosítanak 80 évre.

"Az emberek befolyásolhatók és tudatlanok (mindenki!), nincsenek polihisztorok."

Így van, de te mégis jobban bízol 200 befolyásolható tudatlan döntésében, mint nyolcmillióéban.

"Ki döntené el, hogy mi kerül és mi nem népszavazásra?"

Természetesen a nép. Amiről sokan akarnak szavazni arról célszerű szavazni.

"Az adók megszüntetését is az emberek döntő többsége támogatná és így tovább."

S az miért baj? Csupán mellé kell tenni, hogy akkor mire költsön kevesebbet az állam. Nem ördögtől való ötlet az adócsökkentés, sőt! Minél több pénze van az államnak annál többet lopnak belőle el a politikusok és a sleppjeik. Több közpénz = nagyobb korrupció. Kevesebb közpénz = kisebb korrupció.
Szerintem a világon semmi gond nincsen azzal, ha a nép adócsökkentést akar. Ha megmondják, hogy mire ne költsön ezentúl az állam, akkor az helyett nyugodtan lehet adót csökkenteni. Ez így működik. S viszont. Ha akarnak valamit, hogy költsön az állam, akkor meg is kell hozzá mondani a fedezetet. Ez mitől nehéz a számodra?

"A te rendszeredben ezt csak a nép döntheti el."

Ha te is tudod, akkor minek kérdezed?

Demokráciában a legeslegfelsőbb döntéshozó hatalom a népszavazás.
Kell egy államfő, aki védi a rendszert, mindegy, hogy elnök vagy király, az ő dolga, hogy védje a demokrácia működését. S természetesen őt is a nép választja.

Úgy kell megalkotni a rendszert, hogy az államfő, a kormány a parlament ne tudja kijátszani a népakaratot, mert kölcsönösen ellenérdekeltek abban, hogy a másikuk ezt megtegye.

Szerinted ez idealizmus és megvalósíthatatlan, pedig Svájcban már régóta így van.

Tök mindegy mit akar az államfő, a kormány, a parlament egyszerűen egyikük sem mehet szembe a népakarattal, s ez jó, ez Svájc sikerének az egyik fő kulcsa.

"A dicsekvésről.
Természetesen azt nem állítom, hogy explicite ez előfordult volna nálad, de mivel a jobb oldal jobbságát kihangsúlyozod az már implicite tartalmazza ezt."

Hogy mi? Az nem lehet, hogy a te agyműködéseddel van a probléma, s a saját gondolataidat akarod másokra, történetesen rám kivetíteni?

concret 2014.04.05. 19:58:32

@6.Lenin: Hát akkor viszlát az eredmények ismeretében.

Van egy dolog, amiben biztosan egyet értünk:

az, hogy az eredményt az ország jövőjére nézve ellentétes előjellel fogjuk értékelni.

Balt 2014.04.05. 20:09:28

@concret: OK, meglátjuk. Ha valami miatt aggódhatnék (bár ez Fidesz belügy, ennyire nem vagyok érdekelt a dologban), az az, hogy gyurcsánybajnaiék akkora maflást kapnak (mondjuk megveri őket a Jobbik), hogy szerte széjjel szaladnak és onnantól kontrollálhatatlanok lesznek a további történések.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.05. 20:09:30

Azt mondjuk nem értem, hogy a népszavazás kerül szóba, akkor egyesek jönnek rögtön az adóval.

Minden ember tudna egy halom dolgot felsorolni, amire nem költene (ennyi) közpénzt.
Ha pedig a többség is így gondolja, akkor valóban szükségtelen arra a dologra (annyit) költeni, s cserében lehet adót csökkenteni.

S természetesen viszont is.

Balt 2014.04.05. 20:13:24

@6.Lenin: "2006-ban sem tűntem el (igaz, ez talán még nem létezett, nem írtam ide)."

TG blogja 2009 nov 02 01:17-kor indult. (0. Miért ír blogot egy politikai elemző?) :) Azóta eléggé kifulladni látszik, mi tagadás.

Én ugyanezen a néven írtam 2006-ban (2002-től) az Origo poltopikjaiba. Nem mondom, hogy akkor nem voltam csalódott...

6.Lenin 2014.04.05. 20:15:02

@concret:

Meglehet, de remélem, hogy bármelyik eredményt az ország túléli.
1ik esetben végre valóban kiszabadulhat a ..........
A másik esetben ismét visszacsúszik, elvesztve néhány évet, mint eddig mindig.

A ballib győzelem eddig soha nem a felemelkedést jelentette, hanem a kiszolgáltatottságot/megalázottságot.

Én is örülnék, ha ezt cáfolni tudnád.
Holnap nem biztos, hogy itt leszek, de utána, remélem.

1ben azért már most biztos vagyok, a ballib győzelem nem lesz hosszú életű, és nagyon sok kárt fog tenni az országnak.

2 év arra menne- mint eddig minden esetben-, hogy mindenkit kirúgnak, mindent ellopnak/eladnak, aztán amikor jön a csőd, jön a kapkodás.

Más verzió eddig még nem fordult elő. Erről nem kell majd vitázni, csak jól meg kell jegyezni, és nem elfelejteni.

ezt írtam 2006 májusában is, a szocik győzelmének másnapján. Nem kell ehhez jóstehetség, csak jó memória.
Be is jött, sajnos.

6.Lenin 2014.04.05. 20:24:35

@Balt:

2006-ban még nem fírkáltam politikai blogokra.
Ha jól emléxem még az állandó nick sem volt kötelező eleinte.

viszont minden visszakereshető (lenne, ha megírnám, hová, és milyen néven voltam regisztrálva...szakmai blog, de volt fecsegő része is. ott politizáltunk, néha).

Ide sem a kezdetektől írogatok. Ezzel a nickel a tota w blogján kezdtem, meg néhány, sajnos azóta megszűnt kiváló blogon.

concret 2014.04.05. 20:33:37

@6.Lenin: Te sem vagy olyan fiatal, hogy ne emlékeznél a pufajkás kormányzására, ugye?

Hogy személy szerint rühelltem, az egy dolog. Hogy jó pályán mozgott az ország '98-ban, az jól számszerűsíthető tény (a legjobb kormányváltáskori trendjeink voltak, jobbak, mint 4 év múlva).

Mindezen tényleg kár vitázni. Minél távolabbi egy kormányzás, annál objektívebben ítélhető meg. Csakis azért írtam, hogy egyszerűsítő állításod ("ballib győzelem eddig soha nem a felemelkedést jelentette") kissé árnyaljam :D

Azt gondolom, mindketten örülnénk az ország javának. Különbség: én nem kötöm személyhez. Én tudnék Orbán sikerének is örülni, öreg vagyok már rajongónak.

6.Lenin 2014.04.05. 20:51:40

@concret:

Látom, nem tudsz szabadulni attól, hogy rajongóként kezelj.

akkor tisztázzuk most, hogy esetleg legyen okom is eltűnni, szerinted.

Nem vagyok senkinek sem az elvakult rajongója. Átéltem már néhány pacákot Mo-on.(1944-től)
Emberek közt mozogtam, szinte nincs olyan társadalmi réteg, ahol ne fordultam volna elő. Ráadásul mindig is érdekelt az emberek véleménye.
Hobbim volt, hogy megpróbáltam kitalálni, mik is motiválhatják az embereket, amikor véleményt nyilvánítanak.
Ahol eddig előfordultam, szinte mindenkiről tudtam mindent, mert elmondták a másikról alkotott véleményüket is.
Volt összehasonlítási alapom.
Rendkívül szórakoztató, de egyben nagyon tanulságos is volt.
Éltem külföldön is (több, mint 6 évet) Most is sok ismerősöm (barátom) van jó néhány környező országban. Ismerem az ő véleményüket is rólunk.

De a lényeg, Elismerem Orbán politikusi tehetségét, és azt a munkát, amit az elmúlt években tett.
Van elképzelésem is arról a közegről (emberekről) ahol ezt tette.
Nincs tökéletes ember, ő sem az, de a többihez képest szerintem nem összevethető 1ikkel sem ma Mo-on.

Ez a véleményem független a holnapi eredménytől. A ballibékről sem fog változni, bár nagyon meg lennék lepve, ha "csalódnom" kéne bennük.
Erre az 1re semmi esélyt nem látok.

Mi lesz Orbán után?

6.Lenin 2014.04.05. 21:06:46

@concret:

"'98-ban, az jól számszerűsíthető tény (a legjobb kormányváltáskori trendjeink voltak, jobbak, mint 4 év múlva)."

Bocs, erre nem válaszoltam.
Pillanatnyi számszerű "tények" lehetnek biztatóak is akár, de 1 ország szempontjából nagyon sok más szempont is számít, de akár az egyén szempontjából is.

Nagyon jól állok anyagilag jelenleg, mindenemet eladtam, felvettem 1 rakat kölcsönt, tele vagyok lóvéval.
Mi lesz jövőre?
Ki a toszt érdekel, jelenleg.

concret 2014.04.05. 21:12:21

@6.Lenin: bocs, ha pontatlanul idéznélek:

"az irány jó, a kormányos a helyén"

Számomra ez már több, mint hűvösen tartózkodó szavazói attitűd.

Orbán után nem várnék túl sok mindent, ám egy arányosabb választási rendszer kompromisszumos kialakítását mindenképp. Ez a Fideszen kívül minden párt érdeke, ebben akár konszenzusra is lehetne jutni.

Javíthatatlan liberálisként én nem a tömeg(állam-)párt eredményességében hiszek. Az olasz gazdasági csoda idején sem voltak sziklaszilárd kormányok, Belgium akkut kormányzati válságban képes szépen gyarapodni. Az már csak szép elvi plusz, hogy demokrataként hiszek a választói akaratot torzítatlanul leképező népképviseletben: minél arányosabb, annál demokratikusabb.

Rövid közjogi korrekciós időszak után szerencsés lenne új, arányosan demokratikus választást tartani. A dolog nem teljesen esélytelen, persze, nem nagyon bízom benne. Csak hasznosnak tartanám.

panelburzsuj 2014.04.05. 21:12:45

@concret:
Lehet, hogy ezt kerested?

Példabeszédek 16:18 A megromlás előtt kevélység jár, és az eset előtt felfuvalkodottság.

(Új fordítás: Az összeomlást gőg előzi meg, a bukást pedig felfuvalkodottság.)

unionista (törölt) 2014.04.05. 21:25:43

@Balt:
a kárpát-medence egészét egyszerre lehet rendezni. együtt az összes nemzetiséggel. balközép-kormányokkal. bécsben. majd egyszer. ha ez nem megy, mert nem lesz ilyen szándék és együttállás, akkor egyszerűen az lesz a megoldás, hogy a magyarok elveszítik a relatív többségüket. többen lesznek a szlávok. gazdaságilag már ma is erősebbek. és ugye még ott vannak a románok. ők egy ponton integrálhatják a magyarországi romákat. jó, ehhez kellene egy bocskai kaliberű erdélyi román államférfi. ezzel szintén a magyarok főlé nőhetnek. egy osztrák-magyar burgenland tető alá hozásával a rábáig érhetne ausztria. onnan egy lépés a balaton. és még ugye ott van budapest, ahol erős a zsidó befolyás. hosszú távon lehet, hogy ez lesz a megoldás. a magyarok szupremáciát akarnak. de erre semmi esély nem lesz. a székelyek se szeretnének kiegyezést. az ő álmuk valamilyen anschluss. vagy nem lehet érteni, hogy miben gondolkodnak. nem fogadják el, hogy ők örökké románia részei maradnak.

6.Lenin 2014.04.05. 21:26:45

@concret:

Én, mondjuk inkább 1 erős kormányban hiszek. ezért alkották a jelenlegi választási törvényt.
Most is meglett volna mindenkinek az esély erre.
Népképviselet.
Ez 1 nagy mese. Nem ismered az emberek többségét.

Nem tudnál annyit adni, amennyi elég lenne.
Ma Mo-on (de máshol is, sőt) nagy ívben tojnak az ország érdekeire. Ne megfogható fogalom nagyon sokak számára.

különben is a trend... magaddal törődj, nincs nemzet, család, csak te vagy. dolgozz, fogyassz.

Ne hasonlítsunk már olyan országokat, akik valamikor kirabolták a fél világot, miközben mások minket fosztottak meg mindenünktől. Nekik MÉG van miből demokráciát játszani.
Nem biztos, hogy holnap is lesz.

Összemérhetőt mérjünk.
szeretném én is ha már olyan gazdagok lennénk, de így, hogy 4 évente mindig csak rombolunk-építünk-rombolunk-talán soha nem fogjuk elérni.

concret 2014.04.05. 21:26:45

@6.Lenin: Valós gazdasági trendek voltak azok, amiket egy darabig továbbvitt a Chikán-Járai tandem is.

A ktgvetési-államháztartási helyzetet (de egy kis cég mérlegét) sem ilyen könnyű ám megoldani, Lenin :) Ha eladod a házad, tárgyi eszköz oldalon pont annyival szegényedsz, mint amennyit nyersz likviditásban, no és a hitelfölvétel a kötelezettségnövekedéssel rontja a mérleged. Ennyire még Veres János et sem tudott kamuzni :)

6.Lenin 2014.04.05. 21:33:54

@concret:

Akkor másként...

Eladtak szinte mindent.
Néhány gyárat a földig romboltak. Soroljam?
Faluhelyen lassan nincs senki, aki értene a mezőgazdasághoz.

És mit hallunk?

Be kell csak indítani a MAGYAR gazdaságot, a MAGYAR mezőgazdasággal egyetemben.

Mi a lófaszt akarnak ezek beindítani?
Hol a magyar ipar, magyar mezőgazdaság?

ezt csinálták a pufajkásék. eladtak szinte mindent.

Most meg izzítanák a motorokat, amik nincsenek már sehol.

Ne játszunk már 1mással.

concret 2014.04.05. 21:34:22

@panelburzsuj:

Ha néha olvasgatom, Károlit olvasom, nehéz fölülmúlni. Hálás köszönetem.

concret 2014.04.05. 21:41:15

@6.Lenin: Kedves Lenin, továbbra is hangsúlyozom: ezek nem így kerülnek könyvelésre. A könyvelés pedig bizony a valós folyamatok leképezése ellentétben a szubjektív és laikus közvélekedéssel.

Az eladott állami vagyon jelentős része beruházásigényes eszköz volt, aminek a bevétele csökkentette az államadósságot (jól hangzik, ugye? TÉNYLEG csökkentette, nem árfolyam-bűvészkedéssel!) Persze. lehet "ÖNERŐBŐL" is energetikai beruházásokat eszközölni, mint a paksi bővítés.....

Sokat vitázhatnánk, de nem fogjuk egymást meggyőzni. Válaszolj nyugodtan egy utolsót, az lehet a választás előtti vitánk vége.

concret 2014.04.05. 21:48:44

@6.Lenin: Azért még egy rövidet:

Az a magyar ipar, ami itthon termel - mindegy, enyém, Tiéd, vagy a Daimler-Benzé (úgy tudom, őket OV is szereti).

Az a magyar mezőgazdaság, ami magyar földön termel (ez is tulajdonos-semleges dolog).

Az nem magyar ipar, ha az állam kezében dűlöngél egy gyár. Az csak a magyarok közös terhe.

tölgyes 2014.04.05. 21:50:38

@concret: Érdemes volna elolvasnia - alaposan - Mihályi Péter monográfiáját a magyar privatizációról. Ő aztán eltökélt privatizátor volt..az energetikai szektor eladásában fő-fő szerepet játszott.
Őt olvasva mégse látszik az a nagy optimizmus, mint amit maga itt sugall. Inkább a csalódottság jellemzi, miközben persze az elkerülhetetlenségről énekel... no meg arról a szűk egyetemi baráti körről (szobatársak, barátok, szeretők, férjek feleségek)aki a folyamatokat irányította.:)

6.Lenin 2014.04.05. 21:56:24

@concret:

izé...
Én nem akarlak meggyőzni semmiről sem. Elfogadom, hogy más a véleményed.

Te írtad, hogy feltételezed rólam, hogy 1 esetleges holnapi fideszes vereség után eltűnnék, vagy nicket váltanék.

Abban 1 mp-ig sem kételkedem, hogy nem találnál bármire is magyarázatot, pláne nem összehasonlíthatókat.

Liberálisnak, és demokratának vallod magad, de nehezen tudod elképzelni, másnak is lehet véleménye, netán még a gyakorlatban működik is.

Tudom, hogy nagyon sok minden le van írva, kiváló emberek által, de sajnos a gyakorlatban nehezen akarnak valamiért megvalósulni. Természetesen nagy általánosságban ezekért is mindig mások a hibásak.
Az Istennek sem értik, hogy te mindent milyen világosan látsz.
Vagy, pl én is vagyok ezzel.

Ez benne az izgalmas(?)

Szerencsére a Blues örök, és mindenkié (még a köcsög szojának is tetszik)

Jó éjt!
Mindenkinek.

inreallife 2014.04.05. 21:58:24

@szoja122: az a kérdés, hogy te szavaznál-e olyan pártra, amelynek a tagjai milliárdokat csalnak/csaltak el? mert ha nem, akkor olyan sok nem marad...

6.Lenin 2014.04.05. 22:00:57

@concret:

izé...

Ez elég vicces.

ami Mo-on van, az magyar, független attól, hogy a hasznát mások, máshol élvezik.

Érdekes felfogás.

tölgyes 2014.04.05. 22:01:09

@inreallife: Nem baj a cigányokat majd a Jobbik deportálja a gulágra.. amit Vona még csak nem si tagad.:) Szép új világ.:(

concret 2014.04.05. 22:03:02

@tölgyes: Kevés eset, amikor egyetértünk: tényleg érdemes elolvasni, hiszen valóban belelátott - készülök is rá.

Milyen jó, hogy mára vége a "szűk egyetemi baráti kör.. (szobatársak, barátok, szeretők, férjek feleségek)aki a folyamatokat irányította.:)" világnak (idézet Öntől).

concret 2014.04.05. 22:10:55

@6.Lenin: Bár megfogadtam, hogy nem szólok, kénytelen vagyok némi alapfokú kapitalizmus-szemináriumot tartani:

- a hazai termelés a hazai GDP-t növeli, tulajdonostól függetlenül,
- a hazai cég hazai foglalkoztatást, hazai adózást-járulékfizetést jelent, tulajdonostól függetlenül,
- a hazai cég (tőketulajdonostól függetlenül) itthon társasági adózik (ha kedvezményt vagy mentességet kapott, a kormánytól, netán az Orbán-kormánytól kapta).

VISZONT!!

a "haszon", ahogyan írod (nevezhetjük csúnyán profitnak is) az a tulajdonosé! Akkor sem a Tiéd, ha a tulaj magyar, akkor sem a német államé, ha a tulaj német. De ha veszel Daimler részvényt, akkor Te is befektettél, ergo neked is jár (osztalékként) a haszonból.

A többi meg politikai gazdaságtan maszlag (népnemzeti pántlikával).

Ennyit tőlem mára.

tölgyes 2014.04.05. 22:14:13

@concret: Részletek a neten is olvashatóak. Megjelenés előtt az egész olvasható volt.
Viszont én nem írtam semminek a végéről.."no meg arról a szűk egyetemi baráti körről (szobatársak, barátok, szeretők, férjek feleségek)aki a folyamatokat irányította.:)" Egyébként Mihályi még arról is írt, hogy ez a kör hogyan fonódott össze a sajtó képviselőivel:) a térségben egyedülálló módon. Így aztán nem csoda, hogy a nyilvánosság sem kontrollálta a privatizáció kártevéseit.:( Ennek lett az egyik következménye, hogy a magyar társadalom nagyobbik része joggal érzi úgy, hogy az elit egy része elárulta őt.

Ők azonban ma már tényleg kisebb szerepet játszanak, mint korábban. Szerencsére. Bár holnaptól ki tudja?:)

livengood 2014.04.05. 23:34:02

Orbán: A kommunisták mind ott lesznek.

Ezért nem lesz itt béke. Orbánnak kellenek a kommunisták, ha nincsenek, kinevezi őket. Tévedés ne essék, nem politikus ellenfeleit kommunistázta le.

tölgyes 2014.04.05. 23:36:56

@livengood: Miért gondolja, hogy nincsenek? Én azt látom, hogy vannak és még lesznek is egy jó darabig.

inreallife 2014.04.06. 00:33:38

@Akitlosz: akkor ezt magyarázd el a magyar ember és a cigány közötti koordinátarendszerben. minél jobban utálják őket, annál jobban inkább azt hiszik, hogy jobban járnak? ez nem olyan, amikor valakit kicsuknak a közösségből, mert nem tud viselkedni? mert orbánék ezt érték el. persze a kampányban bemondja, hogy csúnya jobbik, és nem kilépni kell, hanem ott kell ülni az asztalnál, de ki kíváncsi egy olyanra, aki böfög a köszönés helyett?

livengood 2014.04.06. 01:24:05

@tölgyes: Nem politikus ellenfeleit kommunistázza.

Azt még érteném, ha kommunistának nevezné a baloldali pártokat, politikusokat. Az is anakronizmus, de érthető.

A kommunista eszme alapját a 19. századi humanistáktól ollózták össze. Aki azokban az eszmékben hisz az humanista. Valójában a kommunisták a kommunista hatalom apparátusának tagjai. Ezt nem érthetjük az "egyedül igaz" eszmével hülyített naiv tömegekre, akiken a kommunisták élősködtek és agresszív elképzeléseiket rájuk erőszakolták. Lelkiismeret furdalás nélkül alkalmaztak lelki és fizikai terrort, akár a népirtástól sem riadtak vissza. Nem hiheti azt ön sem, hogy sokan még ma is olvasgatják az 1985. március 25-28-ig tartó XIII. pártkongresszus jegyzőkönyvét.

No már most adott több mint milliónyi választó akik a kormányváltó összefogás pártjaira fognak szavazni. Erre Orbán Viktor figyelmezteti a híveit, hogy menjenek el szavazni, mert: "A kommunisták mind ott lesznek."

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.06. 03:10:10

@concret:

Ez nem így van. Amiről te beszélsz az a magyarORSZÁGI ipar, ami nem magyar ipar.

A Daimler-Benz nem magyar ipar, sohasem lesz az.

Attól, hogy itt gyártják mert a magyarokat nem kell megfizetni, s ezért több a hasznuk még nm lesz magyar termék.

Senki a világon nem gondolja magyarnak.
Az anyacég országa számít. Oda megy a profit.

Ezért sem mindegy, hogy kik a cégtulajdonosok. Nagyon nem.

A külföldi cég profitja hiába van Magyarországon, akkor is külföldieket gazdagít külföldön.

A magyar cég pedig magyarokat gazdagít Magyarországon.

Nem attól jár igazán jól az ország, ha a külföldiek idejönnek mert itt többet keresnek, mint otthon, hanem attól, ha a magyarok fektetnek be szerte a világban és hazatalicskázzák a sok sok profitot.

De mindehhez erős magyar tulajdonú gazdaság kellene, ami nincsen, nagyon nem utolsósorban a magyar kormányok gazdaságpolitikája miatt.

A magyar cég itthon a saját hazájában sem versenyképes a külföldi céggel.

Ha egy politikai kapcsolatok. állami megrendelések nélküli piacról akar megélni és minden létező jogszabályt pontosan betart, akkor jó eséllyel gyorsan csődbe megy.

Míg a külföldiek adókedvezményt és sok állami támogatást kapnak.

A bolsevikok szokták szajkózni, hogy a tőkének nincsen nemzetisége. De a tőkésnek bizony van!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.06. 03:18:12

@concret:

"a hazai termelés a hazai GDP-t növeli, tulajdonostól függetlenül,"

Ja, de ez csak statisztika. A hazai GDP jelentős része külföldieket gazdagít, kivándorol az országból egyrészt a multik profitja másrészt az adósságokra fizetett kamatok formájában, azaz nem magyarokat gazdagít.

Csak a kormány kidob évente az államadósság kamataira billió forinton felüli összeget. Annak mi értelme, mi haszna? A magyarok számára semmi.

"Akkor sem a Tiéd, ha a tulaj magyar, akkor sem a német államé, ha a tulaj német."

Csak a német tulajdonos a német államnak adózik, a német árvák javára jótékonykodik, a magyar tulajdonos pedig a magyar államnak adózik és a magyarok javára jótékonykodik.

Ráadásul a német tulajdonos jóléte a német életszínvonalat emeli, míg a magyar tulajdonosé a magyar életszínvonalat.

Jó, hogy írod, hogy a profit a tulajdonosé, mégis a GDP-vel kezdted.
Magyarország GDP-je nem mind a magyar államé, s még csak nem is csak a magyaroké.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.06. 03:20:58

@inreallife:

Nem igazán értelek. Országokról pártokról és érdekekről írtam.
A politikát az érdekek mozgatják, nem a szeretet, nem a gyűlölet és nem a böfögés.

szoja122 2014.04.06. 05:43:41

@Akitlosz: A modern közgazdaságtan egyik alaptörvénye, hogy multik nélkül NINCS fejlett gazdaság. A kis és középvállalatok sem működhetnek multik nélkül. Kivétel nélkül minden fejlett gazdaság ezt bizonyítja. Ez nem szeretet, gyűlöletet, hanem tény kérdés.

szoja122 2014.04.06. 05:57:06

@6.Lenin: Köcsög az te vagy.

Aki becsukott szemmel, elvtelenül, szájtátva, bambán bámulva követi ura politikai eszméinek 180 fokos változásait (csodálom hogy még nem szédültél el a sok forgásban) az nem lehet más.

Hányszor járod el naponta a pávatáncot? A jó Fideszeseknek ez kötelező!

Persze, azért a blues örök.

szoja122 2014.04.06. 06:04:37

@inreallife: Sajnos Magyarországon nem ilyen egyszerű a helyzet.

Amúgy vannak pártok, nemcsak a jobbik, amely nem csalt milliárdokat. Megsúgom a jobbik csak azért nem csalt még el közpénzt, mert nem volt még hatalmon. Azonban ahol igen, lásd önkormányzatok egy kis része, már más a helyzet.

Amúgy miért támogatsz olyan pártot, akik NEM akarnak modern gazdaságot?

szoja122 2014.04.06. 06:18:16

@6.Lenin: Utálom az MSZP-t, de ki a pufajkás náluk? Tisztázzuk!

A Fidesz elnöke viszont a liberális internacionálé alelnöke volt (sic!) 10 évig!
Ezt nem pillanatnyi elmezavarában, vagy fiatalkori tévelygésiben követte el. Ennyi ideig még nála sem tarthat.
Ilyen jellegű baromságokat pontosan annyit lehet a Fideszre is mondani, mint az MSZP-re. Különösen egy olyan kormány esetében, amely tele van volt kommunistákkal.

Azért az furcsa, ha a bagoly mondja a verébnek, hogy nagyfejű.

Ideje lenni leszokni mindenkinek az ilyen mantra szerűen ismételgetett baromságokról!

szoja122 2014.04.06. 06:28:00

@concret: Járainál már azért árnyaltabb a kép.

A svájci frank hitelért őt is nagy felelősség terheli. Nála kezdődött el. Azért ment bele, mert a Fideszes önkormányzatok tömegesen nagy mértékben vették fel a relatíve olcsó frank hiteleket és ezzel alávághattak az akkori MSZP-SZDSZ kormánynak.

A Fidesznek és az embereinek minden jó volt ami az akkor kormánynak nem, akkor is, ha Magyarország ebbe belerokkanhat.

Az nem igaz, hogy nem lehetett látni, hogy a hitelek tömeges felvétele rendkívüli gazdasági problémákat fog okozni az országnak. Ez azonban akkor senkit sem érdekelt, csak a rövidtávú politikai hasznot látták benne.

szoja122 2014.04.06. 07:28:44

@Akitlosz: Hát akkor kezdjük elölről.

Mi szerintem a demokrácia?

Ha röviden, nem tudományos pontossággal fogalmaznám meg, akkor azt mondhatnám, az a demokrácia, ahol szabadon, félelem nélkül élhetek és MINDENT megtehetek, ami mást cselekvéseiben nem korlátozz és nem sérti a közízlést (ami már tudom erősen szubjektív).

Kicsit pontosabban. A demokráciának vannak kritériumai. Ezek korlátozó tényezők, amik azért kellenek, mert az ember hajlamos arra, ha nincsenek törvények, akkor a saját vagy csoportja (családja, közössége, pártja) javára szinte bármit megtenne függetlenül attól, hogy az másnak mennyire árthat.

A Demokrácia kritériumai (mindegyik szükséges, de csak együtt elégséges feltétele annak):

Nem tagadom, ezeket összeollóztam, mert nem vagyok jogász, sem történész, sem politológus és ha már mások jól megfogalmazták és egyetértek vele, akkor miért próbáljam feltalálnia a spanyol viaszt?

1. A hatalommegosztás elve (hatalmi ágak szétválasztása): érvényesül az államhatalmi ágak megosztása és elválasztása (törvényhozó, végrehajtó, bírói); ehhez a modern demokráciákban egyre több sajátos intézményt hoznak létre (alkotmánybíróságok, ombudsmann).
2. A népszuverenitás elve: az állami főhatalom forrása a nép (képviseleti és közvetlen demokrácia), a végső hatalom a nép kezében van.
3. Megvalósul a törvények uralma: a jogrendszer alapja az alkotmány, amelyet minden állampolgárnak és társadalmi szervezetnek tisztelnie kell (jogbiztonság) és amelyet fontossága miat népszavazással „szentesítenek”.
4. Az emberi jogokat az állam elismeri és biztosítja.
5. Törvény előtti egyenlőség (Jogegyenlőség): a jogrendszer tiltja a negatív diszkriminációt, az alkotmány intézményesen védi a kisebbségeket. Az állam alávetett az emberi jogoknak
6. Az ellenzék jogosítványainak tiszteletben tartása.
7. Minden csoport politikai pártot alapíthat, amelyik betartja az alkotmányos elveket.
8. Az alapszabályok és azt érintő változtatások népszavazás által való jóváhagyása az egyes hatalmi szinteken. Az alapszabály más megnevezésen: alkotmány, alaptörvény, statútum, charta stb..
9. Titkos és rendszeres választásokon a hatalom kizárólag a választók szabad és egyenlően kinyilvánított akaratából származhat.
10. A közjogi méltóságok passzív választójogának választási ciklusainak számszerű korlátozása. A közösségi tisztségek halmozásának a tiltása.
11. A közösség döntéshozói csak az alkotmányból levezethető döntéseket hozhatnak.
12. Érdekcsoportok vétójoga a politikai döntéshozók között.
13. A mindig érvényes és ügydöntő népszavazás, ésszerű és gyakori alkalmazhatóságának a lehetősége, a politikai döntés felülbírálhatóságára, új politikai döntés kezdeményezésére és a képviselő visszahívására.

„Mert ugyan mekkora képzettség kell annak eldöntéséhez, hogy legyen-e a zászlóban címer vagy ne legyen, Kossuth címer legyen-e vagy koronás, legyen-e halálbüntetés vagy ne legyen, hogy választható legyen-e az államfő, vagy a parlament delegálja stb.? ”

Ez egy rendkívül cinikus megjegyzés volt, mert pontosan leírtam, hogy nem erre gondolok. Nem értesz a dolgok döntő többségéhez, még akkor sem, ha Te lennél Einstein. Erre gondoltam. Sok kérdés van, amiről neked, nekem és az emberek döntő többségének még halvány lila elképzelése sincs. A normális demokráciákban a képviselőknek tanácsadói is vannak, lehetősége és kötelessége is, hogy konzultáljon szakértőkkel, akik a döntését segítik meghozni. Például Régen egy másod osztályú színész volt, aki mégis jó elnök lett, mert tanácsadóit jól választotta meg, pedig ő maga alig értett valamihez.

„"Az adók megszüntetését is az emberek döntő többsége támogatná és így tovább."

S az miért baj? Csupán mellé kell tenni, hogy akkor mire költsön kevesebbet az állam. ”
Ez már csúcs cinizmus. A közember honnét a fenéből tudná eldönteni a prioritásokat? Azt hogy mikor, mire, mennyit költsünk. Ehhez nemcsak szakérőnek kellene lennie, hanem az összes államtitkot, az összes információt ismernie kellene, ami nonszensz.

Balt 2014.04.06. 08:03:42

@concret: Egy arányos (tisztán pártlistás) rendszerben gyakorlatilag kormányozhatatlan lenne Az ország, kormányválságról válságra bukdácsolnánk, ha egyáltalán kormányt lehetne alakítani. Gyakoratilag a Horn kormány, meg a mostani húzhatta volna ki, szerény többséggel.

Balt 2014.04.06. 08:12:12

@unionista: III. bécsi döntés? :)
A magyar relatív többség sztem már a hódoltság idején elveszett, még akkor is, ha a reformkortól kezdve valamelyest sikerült rajta változtatni. Hogy ma a szlávok abszolút többségben vannak a Kárpát-medencében, abban biztos vagyok, még úgy is, hogy jó részük egy emberöltőn belül nem lesz az EU része (még jelen ukrán helyzet után sem).

Balt 2014.04.06. 08:23:09

@livengood: 1 viszonylag eltalált magyarázat a Panyi után is 1re szarabb Vv-ről:
velemenyvezer.444.hu/2013/10/24/kik-is-azok-a-kommunistak

tölgyes 2014.04.06. 09:01:25

@livengood: Miért gondolja, hogy a választók között nincsenek kommunisták? Ha a választók között nem lennének, akkor a politikai erők vezető között sem lennének.

Miért gondolja, hogy az egy évszádon át meghatározó jelentőségű eszmét, amelyik ráadásul 40 éven át még hatalomban is volt és közben javakat sarzsikat osztogatott elfelejtik a hívőik és híveik? Ha ilyet gondol akkor nem ismeri az emberi tudat és viselkedés működésének természetét.

Mellesleg azt nem mondta, hogy mindenki aki oda szavaz az kommunista. Azt legfeljebb Ön gondolta bele:)

tölgyes 2014.04.06. 09:05:37

@szoja122: Sartori írt egy remek összefoglaló könyvet a demoráciáról Vegye ki a könyvtárból és olvasgassa.

aszekelyek 2014.04.06. 09:16:49

@livengood: pedig megtehetné azt is nyugodtan. Ugyanis az EP-ben van külön frakciójuk, ezen a nével és teljesen demokratikusan. NYilvánvannak ergo választók is, akik oda őket delegálták.
Nálunk persze úgy tesznek abalodalon, mintha pestises lenne az mszmp -thürmeri alakulata de azért május elsején ugye csak egy helyszínen és egy ügy okán vonulgatnak és ünnepelgetnek de ami a legédesebb ebben a dologban, mégiscsak az, hogy mesterházyka a 2010-es kampányban még elvtározta is az ott megjelenteket.
:) Akik ugye nem is tudják ma sem kordában tartani az agresszív indulataikat és asjtó munkatársait tettlegesen inzultálják, nem csak szóban. Még csak az attitűd sem változott, hogy megveszekedetten irtani akarják a másként gondolkodókat, akiket ellenségnek teintenek és nem politikai ellenfélnek. Az, hogy az atv-ben, klubrádióban és ahol még tudnak, népszagában pl... állandóan orbán kormányzatát és tevékenységét igyekeznek besározni azzal, hogy merazötvenesévek hangulatát és móccereit vélik ők abban felfedezni, ami ugye csak egy nem elfogulatlan álláspont és nem tény,... az is inkább arra enged következtetni, hogy ezt is rá akarják kenni mindössze erre a kormányzatra. Az mszp jogutód és nem veszítette el sajnos azokat a jellemzőit, melyeket már nagyon régen hátra kellett volna hagyniuk. Pl a szégyentelenséget. Hazudozást, kizárólagos hatalmat akarást. Bizony, 2002-ben pontosan azt mutatták be, hogy a média totális elfoglalása eszközével kizárták a politikai ellenfelet mindenféle hatalomból és en erre még nagyon büszkék is voltak. furcsa, hogy ezért nem verték őket fejbe az EU-ból. Igen furcsa.
Azt is ezt támsztja alá, hogy olyan ostobán és nyilvánosan mérgelődtek azon, a véleményvezéreik, megmondóembereik, pl, drágabolgárúr , hogy vettek Orbánéknak médiát.
Holott ez ők vetették oda foghegyről nekik, hehe , úccsetudtok...
és tudtak és ez nagyon nem volt ínyükre drágabolgárúréknak. Nyilván a sajtószabadsággal teljes összhangban voltak ezen úgy kiborulva.
Azonnal meg is vádolták a jelen kormányt, hazug módon persze, az új médiatörvény bevezetésekor.
Hazug módon azzal, amit ők követtek el 2002-ben. Még megyó bával ... Érdekes módon a maradék szavazóik ezt nem tekintik súlyos hibának a szociknál de felkoncolnák érte Orbánékat, holott rájuk nem is igaz. Azon meg ne legyünk fennakadva, hogy egy kis borsot azért törtek a klubrádiócska orra alá. Az ugyanis járt nekik:)
Rászolgltak. A politikában meg szokta mindenki kapni , amit megszolgáűlt. Pl az szdsz-mdf reszlik is megkapták.

szoja122 2014.04.06. 09:26:50

@tölgyes: Miért, mi a baja azzal amit írtam? vagy csak a szokásos -ÉN MINDENBE BELEKÖTŐK, AMI NEM FIDESZES- magatartása.

Röviden nehéz összefoglalni, különösen, ha valaki nem akkora tehetség mint maga. :)))

aszekelyek 2014.04.06. 09:33:45

@Akitlosz:érdekes, mert a jobbiknak vannak ilyen baloldalnak szóló kifejezetten szocialista szövegei is. Pont ezt ekézni? Mindenkinél jobban baloldali é sszoci programmal..

:) hogyne , azzal van baj, ahol nem jelentenek be munkerőt de ez morális kérdés.Nem a kormány csinálja, hadd emlékeztessem erre önt!

@unionista: azt árulja el kedves unionista , hogy miért nem tartozhat bele pont a Székelyföld.
nem világos. Ezt nem hallottam kifejteni sajnos gyurcsánytól sem.

aszekelyek 2014.04.06. 09:42:21

@Akitlosz: lehet, hogy elkerülte a figyelmedet,hogy a mesterházy pattogására azt mondta, hogy előbb játssza le a jobbikos meccset, mert ők mára hitelesebben képviselik a baloldali értékrendet.

aszekelyek 2014.04.06. 09:49:14

@szoja122: ezt nézd vissza , mert nem igaz az egyik állítások akkor. Mert sok kamupártról írtál, én meg arra válaszoltam. Valamint azt is állítottad , hogy azok elvisznek valamennyi , x szavazatot a balról . Ezt egyébként első perctől huhogták az állítólag dmokraták. Akik abba kötnek bele , hogy más is elindulhat. Már ezért is megérte ezt lehetővé tenni most először...! , bár '89-től az alkotmány garantálná...,
hogy leleplezzék saját magukat állítólag demokratáék. sose kéne elfelednek, hogy vannak, akik ismerik a 89-es alkotmányt..IS.

Tehetséges mellébeszélő és nem válaszoló irománya ez itt tölgyesnek.

aszekelyek 2014.04.06. 10:00:09

@livengood: de ez olyan édes, hogy orbán, akire már minden elképzelhető gyalázatot a nácitól a fasisztáig a cigányig és nem folytatom, diktátorig már ráordítottak ezrszer, ne kommunistázzon? Hogy képzeli ezt? Szerintem pedig éppen azok ontják rá azokat a jelzőket , akik érintettek , nem kicsit, nagyon.
Van ugye ez a tavres elvtárs is. meg az EP-ben előadott mutatványa Az mszp--------bokros- koalíciónak. No látja ez vérciki, mert a kedves Tavares úr bizony e kommunista oldalról indulva ment át a szocikokhoz Ep-ben . Hazájában is vannak kommunisták de eléggé sok Eptag országában.
Miért kéne ezt tagadni. Aki tudja tolerálni a plurális demokráciát, az tudja, hogy ők is apályán vannak és ellenfelek. E Ugyanolyan ideológia, mint bármely más. Az EP deklarálta is, hogy ők még nincsenek felkészülve a kommunizmus bűneinek elítélésére. Ami egészen hajmeresztő, ha belegondol.
kevés volt neki ennyi évtized, Közvetlenül a holocausttal egyidőben zajló irányzatról van szó. nem állnak túl messze egymástól az NSDAP és az akkori kommunista ideológusok. Csak amumus más de még abban is találni átfedést, ha le nem is írták. Tudja, ha nem lenne rossz lekiismerete azoknak, akik ezt nem minnt tényt kezelik, hanem mint szitokszót használják, nem is lenne miről beszélni. NYugaton lenni kommunistának egészen mást jelent persze de ezt a 3 majom mentalitás sosem szelektálta.
z ennyi.

szoja122 2014.04.06. 10:00:10

@aszekelyek: Szerintem tölgyes még csak tehetséges mellébeszélőnek sem mondható. Ő a mellébeszélésben is tehetségtelen.

Amúgy amit a kamupártokról írtam (az első) az volt az igazi. Ha nem vetted volna észre, vagy lett volna egy pici humorérzéked akkor tudhatnád, az amire válaszoltál az csak irónia volt. Fenntartva azt is hogy a Fidesz egy kamupárt. Azokat az alakulatokat nem lehet igazi pártnak tekinteni, amelyek 1 emberből és bábok ezreiből, tízezreiből, ha tetszik 100ezreiből áll.

aszekelyek 2014.04.06. 10:03:03

@szoja122: juj, mostmár nevetséges vagy..
Sztem itt hagyd abba :( -saját érdekedben. persze , értem a kesrűségedet, ami arra ösztönöz, hogy aválasztók, a biztos választók jóóóóócskán harmadát ilyesmivel illesd. Csak ezt demokrata nem teszi. Ez pl most megtanulhatod.

aszekelyek 2014.04.06. 10:06:51

@Akitlosz: értem, akkor vonagyerek azért minősítgette végig orbánt...
Egyetértek. :D

@szoja122: a tölgyesről írtat pedig félreértetted. Rólad szól a tehetséges mellébeszélő...

szoja122 2014.04.06. 10:08:31

@aszekelyek: Tudom, az is irónia volt... :)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Irónia

tölgyes 2014.04.06. 10:18:24

@szoja122: Ugyan miért írnám le hogy mi a bajom? Maga se szokta.:)

Egyébként azért írtam meg magának, hogy Sartóritól hátha ragadna magára más is a koszon kívül:) Jó szerző, jó könyve.

szoja122 2014.04.06. 10:24:41

@tölgyes: Dehogynem, sokszor leírtam, legutóbb:

Pár bejegyzéssel előbb, persze olvasni tudni kell...

torokgaborelemez.blog.hu/2014/04/03/hv_micsoda_kulonbseg/fullcommentlist/1#c22230257

livengood 2014.04.06. 10:28:35

@tölgyes: Természetesen vannak olyanok akik kommunizmust szeretnének, ahogy vannak olyanok is akik fasizmust, vagy valamilyen önkényuralmat. Az viszont nonszensz, enyhén szólva kulturálatlanság, ha úgy általában egy párt szavazó táborát kommunistáknak, fasisztáknak, antidemokratáknak nevezzük, akkor amikor egy titkos és szabad választásra készülünk.

Meggyőződésem, hogy hazánkban nagyon-nagyon kevesen vannak akik önkényuralomra vágynak. Ugyanakkor rengetegen vannak akiket megtévesztettek a számukra szimpatikus pártok. Miért kell kommunistázni, fasisztázni, megbélyegezni? Nem része ez is az átverésnek?

livengood 2014.04.06. 10:37:24

@Balt: Ez tényleg pontos.

"Ezért aztán a kommunista a magyar jobboldalon a rendszerváltozás azon haszonélvezőit takarja, akik az elmúlt húsz évben is a nemzeti retorikával szemben pozicionálták magukat. Így viszont már nagyon könnyű megérteni, hogy ki számít kommunistának és ki nem.

Nem kommunista Pozsgay Imre, de még a Fidesszel egyébként nem barátkozó Németh Miklós sem. Nem szokás továbbá feszegetni Bencsik András vagy Hoffmann Rózsa pártállami karrierjét sem. Kommunistának minősül viszont a Magyar Bálint és Pető Iván-féle SZDSZ valamennyi tagja, de Tölgyessy Péter és a pártot vele elhagyók nem."

tölgyes 2014.04.06. 10:45:45

@livengood:
Itt még nem csak nem is arról van szó, hogy ki mit szeretne.(Feltehetően a többség nem menne vissza se a hitleri, se a kádári rendszerbe) Arról van szó, hogy működnek bizonyos reflexek, automatizmusok, hívószavak amik nem az elvek, hanem a horda értékrendje mellett újraszervezik a vélt, sohasem létezett kommunisták közösséget.

Ami pedig a szavazótábor címkézését illeti: emlékezzen hogyan címkéztek itt 89-ben, 90-94 között, aztán 94-98 között aztán 2000 után. A címkézést itt az szdsz kezdte (az MSZP lelkesen csatlakozott, volt benne tapasztalata) és fejlesztette tökéjre, majd felháborodott, amikor a fagyi visszanyalt.

Ön azonban nem hall jól. O. azt mondta: a kommunisták biztosan elmennek szavazni.. ez azonban azt jelenti, amit jelent és nem azt amit ön állít. Nem azt mondta, hogy mindenki aki az összefogásra szavaz, az kommunista. Azt azonban mondta, hogy az összefogásra szavazók legbiztosabb szavazótábora onnan rekrutálódik. Ebben igaza is van.

és egy adalék: "Egy magyar üzletember is érintett Dmitro Firtas ukrán oligarcha bűnügyében. Knopp András nem mindennapi karriert futott be. MSZMP-s cenzorból lett a posztszovjet dohány-, majd gázüzlet oligarchákkal pacsizó szereplője."

tölgyes 2014.04.06. 10:53:29

@livengood: Van aki szembenézett a múltjával és szakított a kommunista tradícióval.. leginkább azokat szokták lekommunistázni. Pozsgay ezek közül való. Jellemző módon a stigmatizálásban nagymester SZDSZ épp őt kommunistázta (za) és Horn Gyulával és a Knopp félékkel meg összeállt.

Pethő Ivánnel az volt a baj, hogy ő nem nézett szembe semmivel. Jó példa erre, hogy a felmenők ÁVÓS múltját, csak akkor volt hajlandó "elismerni", amikor a bíróság ezt a tényt megerősítette.(Gondoljon arra, hogy milyen hevesen ágáltak a szembenézést szorgalmazó és lehetővé tevő T. múzeum ellen)
A sort folytathatnám.

tölgyes 2014.04.06. 10:58:14

@szoja122: Egy fenét. Válasz semmi.Ime:@szoja122: Elolvastam és azt kértem, hogy méltóztassék olyan törvényeket említeni, amelyik itt elnyomást Angliában pedig szabadságot teremt.

TG pedig egy velem folytatott beszélgetésben erősítette meg, hogy ha valaki több szavazatot kap az nyeri a választást.

livengood 2014.04.06. 11:03:43

@tölgyes: Ön azt gondolja, hogy egy nemzetben gondolkodó, mindig antikommunista baloldali szavazó nem veszi ezt sértésnek? Ó biztos nem rám értette OV, hanem a szomszéd széken ülő, velem egy helyre szavazó kommunistára! Nem érzi ennek képtelenségét?

Újra kérdem; hogy lehet ott béke, ahol sértegetik egymás választó polgárait a pártok? Akar itt valaki békét?

tölgyes 2014.04.06. 11:36:45

@livengood: Nézze! Én nem tudom, hogy maga kicsoda, micsoda. Ha magára veszi az a maga gondja. Megsértődik, mert valamin meg akar sértődni.. vagyis ürügyet keres a sértődésre. Ha valaki kommunista akkor minek megsértődni, ha meg nem az akkor minek megsértődni

Vajon miért alakult és erősödött ki ez a légkör 89 végétől? Mert akik nem SZDSZ-esek voltak azok vagy kommunisták vagy félfasiszták esetleg fasiszták voltak, de minimum a Horthy-rendszer visszasírói és szálláscsinálói. Élén Antallal, aki az úri középosztály értékrendjét akarta itt meghonosítani. Ez azóta sincsen másképpen. Elég ha a világsajtóban publikáló honfitársainkat olvasgatjuk Hellertől a Kertészekig. Ön is azért háborog most, mert a sok hamis vád után valaki úgy szólt, ahogy az magának nem tetszik. Ha nem kommunista ne vegye magára. Úgyis a másik táborra szavaz, ha mondják, ha nem. Azt azonban ne várja, hogy magát kímélni fogják, ha eszébe sem jut a saját csahosainak szájkosarat tenni a bagólesőjére:)

szoja122 2014.04.06. 11:48:39

Egyre nő a távol maradók száma a 2006-os illetve a 2010-es választásokhoz képest.

Ez a Fidesznek kedvez.

444.hu/

tölgyes 2014.04.06. 11:55:28

@szoja122: Ön máris tudja, hogy nem a kényelmes és elbizakodott jobboldali szavazó marad otthon? Én ezt nem tuidom. Lehet, de lehet, hogy mégsem Talán a Jobbiknak és az LMP-nek kedvez.:)

szoja122 2014.04.06. 11:56:51

@tölgyes: Média törvény, média állapotok, fékek és ellensúlyok rendszere, a legfőbb méltóságokat nem kollégiumi szobatársak és rokonaik töltik be, még közeli jó barátok sem voltak fiatalkoruk óta.

Néhányat ragadtam csak ki.

szoja122 2014.04.06. 11:58:46

@tölgyes: Igen tudom, mert a Fidesznek van a legtöbb vakhitű szavazótábora, akik minden körülmények között elmennek szavazni.

tölgyes 2014.04.06. 12:13:27

@szoja122: Látja máris stigmatizál és ontja az előítéletet, a negatív, elítélő jelzőt, a kirekesztést:"vakhitű" - írja. Kirekeszt, de közben kirekesztés miatt sivítozik.
Korábban pl. 98 táján a leghűségesebb, legaktívabb szavazói az MSZP-nek voltak. Most az MSZP vakhitűi átváltoztak fidesz vakhitűre. No de ha átváltoztak akkor hitet változtattak, zehát mégsem vakhiűek.. vagy az MSZP vakhitűekből kiveszett a vakhit..tehát hitet változtattak veszítettek, tehát nem vakhitűek. Rossz, elfogadhatatlan kormányzás, vagy jó ellenzék esetén így veszne ki a fidesz táborból is a vakhit.. de lehet, hogy már ki is veszett.:)

Nem kéne inkább ennek okain összefüggésein töprenkedni egy kicsit?

JAS39 2014.04.06. 12:16:29

Lehet vagy nem lehet, csalódni vagy nem csalódni, ez itt a kérdés?

Számomra van egy éles különbség az előző választások és a mostani között, még pedig most egy népes tábor teljes mértékben megkérdőjelezi és egyben hitelteleníti (vagyis próbálja) a közvéleménykutató szakmát (függetlenül annak pártkötődésétől).

Kormányváltó Összefogás állítása: nem lehet hinni a közvéleménykutatóknak, sokkal szorosabb eredmény lesz, komoly/jelentős győzelmi esélyekkel számukra, mint amit jeleznek

Az én állításom: nem lesz sokkal rosszabb (szokásos fölül/alul mérésekkel) az előrejelzsek összessége, intervalluma, átlaga mint máskor, ld. fenti ábra.

Miért furcsa ez a helyzet? A nagy csalódás valamelyik tábor részéről szinte garantált:

1. Ha igazuk lesz (Összefogásnak), akkor a Fidesz tábor irtózatosan ledöbben azon, hogy nemhogy 2/3-uk nem lesz, de lehet, h még többség sem.

2. Ha nem lesz igazuk és esetleg nemhogy a Fideszt nem szorítják meg, de még a Jobbik+LMP -re leadott szavazatok összege is pariban lesz netán meghaladja az övéket, akkor no akkor nem nagyon lehet majd mit mondani, max annyit bocsi közvéleménykutatók.

Én utóbbira látok komoly esélyt.

A becsült végső részvétel a 11-es adatok alapján: 63-66% között lehet majd.

A tippem:

Fidesz: 42 (40-44)

Összefogás: 27 (26-30)

Jobbik: 22 (21-24)

LMP: 9 (8-11)

Akik sztem nem fognak csalódni, azok az LMP, Jobbik szavazói, és egyben az ő kvázi "jó" szereplésük miatt az esetleges csalásokkal való előjövetel is elég érdekes lenne, hisz ha csalás volt akkor az ellenzék ezen részét az nem érintette, főként úgy hogy a legtöbb delegáltja a szavazókörökben a Fidesz után az Összefogásnak van.

tölgyes 2014.04.06. 12:22:50

@szoja122: Mi a baja a médiatörvénnyel? Nem szabad a média??Üthet meg keményebb hangot média a kormány ellen, mint amit a mai média megüt? Kezdjek ideidézni példákat??
A közmédia sima többség esetén is 80-90%-ban az MSZP kormányt szolgálta. Ami fáj az a folyamatos térvesztés, és a balos milliárdosok önzése. A pénzükből nem hoztak létre egy megfelelő médiabirodalmat - ahogy azt a NOL nagyon helyesen meg is írta. Amikor meg kellett volna nem egyeztek ki az ellenzékkel.
Most kéb olyan a médiahelyzet Mon, mint amilyen 2010 előtt volt, de az egyoldalúságban meg sem közelíti a 90-94 közötti időszakot, amikor az akkori ellenzék döntő médiafölényben volt... de azért sírt az elnyomás miatt.

Miért Gönz fater nem volt szobatárs? A legfőbb ügyészek sora nem volt szoba és elvtárs? Az öreg Sas nem volt szobatárs..:) Ugyan má!

Emlékszem még 90-94 közöttre. Csak úgy hemzsegtek itt azok a független szobatársak akikrő most már leírják, hogy szobatársak voltak, de függetlenek nem.

Jó példa erre az USA. Az elnök ideküldi egyik szobatársát nagykövetnek, pedig mindenki elmondta róla, hogy semmire se való.. de szobatárs, tehát jön:)

sanity 2014.04.06. 12:38:21

@JAS39:

LMP-nek szerintem nagyon necces lesz a bejutás, de valószínűleg összejön nekik, 9% szerintem kicsit erős. Azzal viszont nem számoltál, hogy a kamupártok is bőven visznek majd szavazatot, és ez is döntő lehet a végelszámolásnál.

Közvéleménykutatókról annyit, hogy én nem csak szociktól hallottam már, hogy egyes pártok fizettek ezeknek a cégeknek csak azért, hogy számukra kedvező eredményt mérjenek. Ismerős példájában egy kis párt fizetett azért, hogy mérjenek nekik 2%-t...

JAS39 2014.04.06. 12:59:48

@sanity: Lehet, h a 9% túlzás, de az LMP sztem közelebb lesz a 10-hez mint az 5-höz, a bejutás sztem nem kérdés. A kamu-, ill. régebbi kispártokkal valóban nem számoltam, sztem ők kb. 1-3%-ot vihetnek el, de nem hiszem, h ez érdemben módosítaná az erőviszonyokat, legalábbis az én elméletem, tippem szerint nem. (ha a Kormányváltók elmélete jön be akkor viszont ez döntő is lehet)

Ami a közvéleménykutatókat illeti jó néhány nagy, régi kutatócég előrejelzései visszakereshetők, sőt pl. az ipsos saját oldalán 98-ig visszamenőleg megtekinthetők az előrejelzések, sajnos azok a pártok amelyek már megszüntek nem. Ergo nagyon nem érdekük, h lejárassák magukat, hisz ők ebből élnek. Nem állítom, h nincs olyan (sztem inkább kisebb) kutatócég aki mismásol. Én jó pár választás óta a Tárki, Ipsos és a Median adatait nézem, ezek átlagai a szokásos alul/felül becslési hibákkal jó tájékozódási pontok.

sanity 2014.04.06. 13:32:30

@JAS39:

Persze, azért sok mindent jól tudnak determinálni, csak az új választási rendszer miatt nagyon sok torzítás jön be, ami miatt nehezebb pontosan megmondani az állást. No de pár óra múlva úgyis okosabbak leszünk :)

unionista (törölt) 2014.04.06. 13:37:21

@aszekelyek:
azért, mert a székelyföld nem határos magyarországgal. a székelyekek románokkal vannak körbevéve. a megoldást romániában kellene keresni.

JAS39 2014.04.06. 14:24:40

Közben kijöttek a 13-as részvételi adatok, ez alapján, már nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a végső részvétel (amit egyébként csak a következő napokban tudunk meg a külfödi szavazatok feldolgozása után) 70 % alatt marad, és igen valószínű, h a 68-at sem éri el.

A napi dinamika alapján továbbra is 63-66% közé saccolom a végső számot, ez alapján nagyjából tartható az előző tipp:

Fidesz: 42 (40-44)

Összefogás: 27 (26-30)

Jobbik: 22 (21-24)

LMP: 9 (8-11)

concret 2014.04.06. 14:32:40

@sanity: Gondolom, @JAS39 százalékai a pártlistás eredményekre állnak, azokon nem torzít a rendszer. A Fidesz 40 és 44%-a között viszont óriási a különbség: a 40% biztos (sima) győzelem, a 44%-nál billeg a 2/3 (hiszen az egyéniek ezzel párhuzamban felé borulnak).

Épp az Ipsosos Závecz Tibor szerint a tények kissé korrigálhatják az előrejelzést, az eredmény várható szórása a szokásoshoz képest nagyobb. Szerintem:

Fidesz: 34-42%
Szocik+kapcsoltak: 25-33%
Jobbik: 20-26%
LMP: 5-8%
kamuk: 3-4%

Vagyis van esély az olló záródására, pláne ha a vidéki Magyarország behoz valamit a részvételi elmaradásából.

concret 2014.04.06. 14:40:25

@JAS39: www.origo.hu/valasztas2014/20140406-34-33-szazalekos-a-reszvetel.html

A függvénykép alapján tényleg nem lesz magas (70% fölötti) részvétel, ám épp mostanában dől el, eléri-e, esetleg átlépi-e a 65%-ot - és ha át, akkor mennyivel.

JAS39 2014.04.06. 14:49:58

@concret: Köszi a linket, ez jó kis ábra, bevallom ezt nem láttam, de ez alapján is jó esély van egy 65% körüli végeredményre, bár azt azért hozzá kell tenni, h idén először van lehetőség arra, h egy aktív hajrázást indítsanak a pártok, már aki szeretne.

Ha a baloldal hisz a saját elméletének miszerint a 70% körüli v. ahhoz közeli részvétel jobb nekik, mint a kormánypártnak, akkor talán most van az utolsó belépési pont, h megnyomják a vészcsengőt, kb. 2-3 óra átfutással számolva az még jelenthet pár %-ot. Persze korántsem biztos, h ez az elmélet tökéletes ill. valószínű, h már nem a győzelemről szól, de pl. a 2/3 kérdésében (nézőpontjukból annak megakadályozásában) 1-2 mandátum is döntő lehet.

concret 2014.04.06. 15:08:47

@JAS39: Bár ez még mindig sötétben tapogatózás, de szerintem a feles győzelem és a "patthelyzet" (senkinek sem lesz 50% fölötti mandátumarány) között fog mozogni az esély.

sanity 2014.04.06. 15:18:55

@concret: Szerintem is ezekre van nagyobb esély, bár teszem hozzá, a patthelyzet nem lenne egy jó forgatókönyv az ország számára. Ki tudja mi sülne ki belőle....

@JAS39:
Kíváncsi leszek a mostani 3 órás adatokra, de számomra meglepetés lenne, ha a 2010-es részvételnél magasabb lenne a mostani.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.06. 15:22:32

@tölgyes:
A közmédiának a közt kellene szolgálnia., nem az aktuális kormányt.
Nem tudom, mi van a törvényben leírva, nem is érdekel, annyi viszont józanul látható, hogy a közmédia jelenleg kb. 100%-ban a kormányt (Fideszt) szolgálja.
Ez megfelel a közérdeknek maga szerint, kedves Tölgyes, míg Gyurcsótány korábbi 90%-os dominanciája nem felelt meg?

szoja122 2014.04.06. 15:29:20

A klubrádió élő adása nálam csak a tor hálózatról érhető el. Egyedi probléma, vagy másnak is előjön?

stream.klubradio.hu:8080/bpstream

szoja122 2014.04.06. 15:33:38

@Hepci: Még az ATV sem 100%-osan ellenzéki (nem annyira elfogult) és ez már mond valamit, különösen, ha összehasonlítom a Hír vagy az Echo TV-vel.

concret 2014.04.06. 15:35:26

Egyszer voltam szavazóbizottsági tag. A célidőpontok után 5 percen belül jelentettük a leszavazottak számát (egy telefonálás technikai időigénye).

Most csak pislogok: fél négy után még nem tudjuk a 3 órás adatokat?

concret 2014.04.06. 15:39:20

@szoja122: A fölsorolt médiumok kereskedelmiek, ilyen szempontból közömbösek.

A közmédia működése a kérdés: azok viszont mind a Haza érdekét szolgálják (ami ugye tudjukholnemlehet), tehát a dolgok állása közszolgálatilag frankó.

sanity 2014.04.06. 15:39:37

@szoja122: Az ATV ellenzéki, csak ott nem az van, hogy masszívan csak egy pártot támogatnak. Meg van annyi sütnivalójuk, hogy legalább igyekeznek némi függetlenséget mutatni (lásd Kálmán Olga). Bár a jobboldal gyűlölete róla is kilométerekről látszik.

concret 2014.04.06. 15:42:32

15 óra: 45,02 % (2010: 46,78%)

concret 2014.04.06. 15:46:17

dr Fónagy János láthatóan behúzza: XII. ker:55,19%

a túlvégen Karácsony helyzete javulóban: XVI.ker: 55,32% (fővárosi rekord).

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.06. 15:50:35

@szoja122:
Ezek elvileg magánkézben vannak, tehát (tőlem és elvileg) bármilyen elfogultak lehetnek.
Majd ha csinálok 1 rádiót, mondjuk Hapcirádió, és az lesz a műsor, hogy 1 felszopóm 10 percenként beolvassa, hogy:
"Hapci jó, Hapci dús, Hapci graciőz, Hapci művelt, Hapci szép", az teljesen rendben lesz.

concret 2014.04.06. 15:56:40

@sanity: Pontos diagnózis (ATV).
Valaha szívesen néztem HírTV-t, de ma előre megtudnám írni a stúdióbeszélgetések dialógusait. Így már kevéssé izgalmas.

JAS39 2014.04.06. 16:08:42

@concret: Ami sztem eldőlt:

- nem lesz 70%-ot elérő v. meghaladó a részvétel

Ami nagy valószínűséggel kijelenthető:

- a részvétel közelebb lesz a 65%-hoz mint a 70-hez

Ami kérdéses: kevéssel 65% fölé megy-e v. 63-64 körül fut ki

Ezek alapján a tippemet tartom illteve szűkítem ahol tudom:

részvétel: 63-65.5 %

Fidesz: 42 (41-44)

Összefogás: 27 (26-30)

Jobbik: 22 (21-24)

LMP: 9 (8-10)

tölgyes 2014.04.06. 16:09:17

@Hepci: De mint láttuk ez Angliában sem sikerül mindig, pedig

Egyébként pedig:

Én meg arra emlékszem, hogy Antall beszédét megszakította a köz-Tv, és elcsatolt az ellenzékhez, arra is emlékszem, hogy később a beszédét nem adta le a Tv.. miközben médiaelnyomásról szólt az ének.

Valójában média-térvesztés történt. Lassú és keserves volt ez a folyamat... Minden elküldött tévést-rádióst, riportert hangosan zokogva, jajveszékelve időnként nemzetközi kórustól övezve öleltek a keblükre.
A bal oldal - az előd-párt szdsz-szel kiegészített jogutódjaként- monopol helyzetben volt a médiában. A bal oldal elkényelmesedett és a milliárdosaik nem voltak hajlandóak erre pénzt költeni... Ezt még a NOL is elismerte, és szemükre hányta. Ez most az Ő fő bajuk. A fidesz persze nem csinál mást, mint amit balosok is csináltak 12-16 éven át. Azzal a különbséggel, hogy a jobboldalnak most sikerült először olyan erőfölényre szert tenni, mint amilyen nekik még Antall alatt is volt. Emiatt van a nagy kontraszt-érzés. A balos médiafölény fel se tűnik a tömegeknek.:)

Ha azt kédi, hogy mit szeretnék, akko a válaszom: kiegyensúlyozott médiát, ahol a közszereplők nem hazudoznak. Ha ezt hírdetem, akkor naiv idiótának leszek titulálva.:), akinek semmi realitásérzéke sincsen.

Ezért én azt mondom: majd egy keserves harcban kiegyenlítődnek a dolgok, de az se lesz jobb nekem... mert akkor meg közösen fognak mindent elhallgatni előlem.:(
.

tölgyes 2014.04.06. 16:14:52

@JAS39: Én nem mernék ilyen következtetést levonni ezekből a számokból. Az adatokból még simán kijöhet 50% körüli többség és 1-2% különbség is. Természetesen az is, amit Ön valószínűsít. Meg még más is.

JAS39 2014.04.06. 16:21:49

@tölgyes: Ezek csak tippek (ráadásul csak a pártlistákra leadott szavazatok arányára, nem a mandátumokra), 6-8 óra múltán az élet dönti el mennyire voltak közel a valósághoz...

Tényleg, jól tudom, h a házigazdánk ma az Inforádió vendége, v. máshol elemzi majd az adatokat?

tölgyes 2014.04.06. 16:31:26

@JAS39: Persze. Értem. Jó játék. Tét helyre, befutóra mint a ló- és agárversenyen.:)

Nekem korábban volt egy lehetséges opcióm. Fidesz 35% MSZP 32%, Jobbik 30%.. és nem tud kormány alakulni. Ez volt a korábbi találgatásokra adott a fidesz szempontjából legrosszabb verzióm.

Most a közvéleménykutatásoknak, adatoknak felülve, bedőlve:
fidesz 47%
jobbik-mszp 23-23%
LMP 5%

A többi 2%

De rossz tippelő vagyok.

tölgyes 2014.04.06. 16:48:53

@JAS39: JÓl tudja. TG az inforádóba megy 18 órára.

szoja122 2014.04.06. 16:57:43

@tölgyes: Arra emlékszik-e, hogy mit mondott a parlamentben a Fidesz az MDF-re?

Segítek:

Csuhások! Térdre, imához!

szoja122 2014.04.06. 17:04:42

@Hepci: Hát, ha csak ennyivel megelégszel, nem lesz belőled miniszterelnök! :)

unionista (törölt) 2014.04.06. 17:08:08

@Balt:
a kárpát-medence déli határát a duna-száva vonalánál húzom meg. nem számítom bele a környező fővárosokat: (pozsony, ljubjana, zágráb, belgrád). ez a kárpát-medencei kultúrkör cca. 300 ezer km2 területű és cca. 30 millió fős lehetne (jelenleg 27,5 milliós). egy olyan kultúrkört tudunk létrehozni amelyik nagyjából fele részben magyar, fele részben nem magyar (szlovák, ruszin, szerb, horvát, román, cigány). ebben az esetben fel kell adni a magyar szupremáciát. és a székelyeknek ki kell egyezni. ez az egyik opció.

a másik, hogy azt a határmenti területekkel mindenféle sovinisztia, irrendenta, revíziós szándék nélkül cca. 100 ezer km2-en hirdetjük a magyar nyelvű kultúrát. és a székelyek önálló nemzetiségként a magyaroktól függetlenük tegyék ugyanezt erdélyben cca. 10 ezer km2-en.

azt praktikusan nehéz kivitelezni, hogy tartozzunk össze a székelyfölddel, de az erdélyi románokat folyton kerülgessük. ebből állandó feszültség származik, ami senkinek nem jó.

tölgyes 2014.04.06. 17:18:43

@szoja122: Már miért ne emlékeznék. Időközben levetkőzték fitalos bohóságukat és közeledtek ahhoz az MDF-hez, amelyiktől sohasem voltak olyan nagyon távol Épp úgy közel voltak az MDF-hez, mint ahogy az SZDSZ is közel volt az MSZMP-hez, hiába tűnt Önnek úgy, hogy az SZDSZ a legradikálisabb ellenzéki, rendszerváltó párt... Ezért is léphettek koalícióra 1994 -ben egy pufajkással.:)

JAS39 2014.04.06. 17:37:49

Kb. 30-35 perc múlva jönnek az utolsó iránymutató részvételi adatok, mert a végsőt már csak napok múlva tudjuk meg, de ez már nem is számít, hisz 19:15-30 után elkezdnek csordogálni az eredmények előbb a kisebb szavazókörökből majd a nagyobbakból. Ha jól sejtem egy-két közvéleménykuató készített exit pollokat bár nem vagyok biztos benne.

szoja122 2014.04.06. 17:40:10

@tölgyes: Csak panelekben tud gondolkodni?
Rossz lehet önnek. Sajnálom...

Van aki nem tartozik ehhez a balhoz, liberálishoz és a jobbhoz sem, azért, mert olyanok nincsenek ebben az országban.

A nép csak azokat szereti, aki minél nagyobbat hazudik, azaz a populistákat és a demagógokat.

Tisztelet a nagyon kevés kivételnek.

concret 2014.04.06. 17:43:42

@tölgyes: Kicsit korrigáljunk.
-'89 őszén a Fidesz és az SzDSz közösen szervezte és vitte sikerre a négyigenest (tudom, nem egyformán szerettük ezt).
-'90-ben de facto választási szövetségben voltak.
-'92-től erős önállósodás indult Orbán vezetésével, ám
-'94-ben szintén előzetes szövetségesként indultak (harmadik, liberális pólus). Igaz, ezt végképp szétverte a maszop-szadesz koalíció - de ne vetítsünk vissza a korábbi dolgokat a tények ellenére.
'94 tavasz előtt sem Fidesz-MDF, sem MSzP-SzDSz közelségnek nyoma sem volt. Az MDF-hez pedig nem barátilag közelített utóbb a Fidesz: előbb szeletelgette, aztán megeszegette. Persze, aki a mai Fideszt szereti, és az egykorvolt MDF-ben a nép-nemzeti szárnyat preferálta ("lézengő ritterek: Biberachok - jellemezte a korán megpucoló Lezsákot-Bírót néhai ifj. Antall József), azt most szívesen látja a Fideszben a valahai MDF-et.

Pedig csak úgy van benne, mint kígyóban a lenyelt áldozata.

sanity 2014.04.06. 18:27:45

56,77% , ez is elég vékony. Ebből már nem igen lesz 70% az Összeomlás nagy bánatára.

JAS39 2014.04.06. 18:37:09

17:30: ~56,8%

A részvétel immár biztos, h 65% alatt marad, feltehetően 61-63% között lesz valahol.

Ez alapján a következőkre számítok:

- nagy csalódásra, bűnbakeresésre, egymásra mutogatásra a Kormányváltó Összefogás oldalán, esetleg eleinte a rendszerszintű csalás felvetése (utóbbi érvelés sztem kevésbé valószínű főként a Jobbik, LMP jó szereplése miatt)

- sima Fidesz győzelem, mandátumoat tekintve necces 2/3-dal, sztem inkább 2/3 alatt

- jól szereplő Jobbik (>20%) és LMP (>6%)

- nagy eséllyel az LMP és Jobbik lista összege beéri vagy megelőzi az Összefogás listájára leadott szavazatokat

Ezek alapján utoljára kissé módosítom a tippem:

részvétel: 61-63 %

Fidesz: 43 (42-44)

Összefogás: 26 (25-28)

Jobbik: 23 (22-24)

LMP: 9 (8-9)

Egyéni körzetekben elnyert mandátumokat tekintve a tippem:

Fidesz 70-90

Összefogás 20-35

Jobbik: 0-3

LMP: 0

Ezekhez lehet hozzáadni nagyjából a listás %-oknak megfelelő számú a listáról kapott mandátumokat.

/persze mindezek csak tippek, kíváncs vagyok, h mennyire láttam jól v. rosszul/

Kellemes eredményvárást kívánok!

tölgyes 2014.04.06. 18:37:23

@szoja122:

Hol itt a panel?? Orbán a taxis blokád idején - azt törvénytelennek tartotta - már közelebb volt az MDF-hez, mint a retorika... aztán lehet folytatni a Charta-mozgalommal, amibe nem volt hajlandó bekapcsolódni.

@concret: Az első két pontban nincs is vita, bár az érzékeny fülűeknek a különbség már akkor is érezhető volt. Ennek két háttérpontja volt: az egyik az Új Márciusi Front, ahol az MSZMP és az SZDSZ prominensei együtt üldögéltek és együtt kavartak. Megmutatkozott abban is, hogy a nem ideologikus szakmai kérdéseket meg lehetett velük beszélni. Ez az SZDSZ-szel lehetetlen volt.

A viszony változása azonban a taxis blokád alatt már tapintható volt. Természetesen nem minden képviselő és nem az egész fidesz esetében, hiszen a Fodor-Molnár-Ungár féle társaság tényleg az SZDSZ ifjúsági szervezetévé tette volna a fideszt, ha rajtuk múlik.

A szövetség megvolt és megmaradt az SZDSZ-szel és azt nem is Orbán rúgta fel. Amint írtam a Vitányi-Konrád féle Charta-mozgalomba már nem volt hajlandó bekapcsolódni, de ekkor még nem szakított az SZDSZ-szel. (Mellesleg jegyzem meg, hogy a 90-es választáson Vitányi már nyújtogatta a kezét, de akkor azt Kis János elutasította. Időközben azonban Kis távozott a párt éléről, aminek voltak következményei.) Emiatt – ahogy most az LMP – sokat támadták az akkor még nem elég erős és tapasztalt fideszt, ráadásul ott ültek benn a kripto-SZDSZ-es tagok is. Ez vezetett el a koalíció miatt a szakításhoz.

Az MDF belviszonyairól magának fogalma sincsen. Őket nem a fidesz szeletelte, hanem a kezdettől meglévő megosztottság és az önmaguktól való meghasonlás.

JAS39 2014.04.06. 18:39:34

@JAS39: Bocs a helyesírási hibákért! (főként lemaradt betűk):)

Khal Drogo 2014.04.06. 18:55:24

@JAS39: Az én tippem - Nincs 2/3 és magabiztosan nyeri a választást. A Kormányváltás a magasabb pesti részvétel miatt megveri a Jobbikot szavazatszámban és a magasabb pesti részvétel miatt bejut az LMP.

tölgyes 2014.04.06. 18:55:26

A 4 évvel ezelőttihez képest az eltérés lassan növekszik.
07-kor pici többlet volt
azóta folymatosan csökken: délelőtt -1,55
15 órakor tovább nőtt a különbség: -1,76
17.30 ez a kölönbség tovább nőtt: -2,51
Ha nem lesz trendváltozás, akkor a végén 60-62%-lesz.
Bár a végereményre vontkozóan ebből nem lehet következtetést levonni.

Vitéz.László 2014.04.06. 18:57:57

a részvétel nagy örömömre, nagyságrendekkel nőtt...

(tekintve hogy a NAGYON AKTÍV szavazók, az összes 10%-a 800 ezer ember már leszavazott "lábbal")

ubul2000 2014.04.06. 19:00:45

Ütött az igazság órája!

Kíváncsian várom az erdményíeket.

Vitéz.László 2014.04.06. 19:02:31

@ubul2000: eredmény az még sokára lesz...
még a közzpont kitölti a szükséges számú szavazólapot...
addig majd valamejjik körzetben sorban állókkal elhuzzák az időt, akár hajnali kettőig is... mint 4 éve...

ubul2000 2014.04.06. 19:05:45

@Vitéz.László: azért részeredmények csak csordogálnak. Megmondom őszintén - tartok a bolsiktól...

concret 2014.04.06. 19:06:31

@tölgyes: A 3. bekezdés korrekt.

A 4.-kel csak az a baj: ha nincs vőlegény, nincs kézfogó. Bármennyire is heterogén volt az MDF Csurkától Elek Istvánig terjedően, azért nagyon is katalizálta a bomlást a Fidesz.

Persze, én nem voltam ott sem tanúként, sem aktív részesként a pártszakadás(ok)ban, ez tény.

ubul2000 2014.04.06. 19:11:26

@concret: Az mdf bomlásában (eleinte) semmilyen szerepet nem játszott a fidesz. Inkább az Antall-Elek-Debreczeni tengely, amelyik szembe ment az mdf fő irányvonalával...

aszekelyek 2014.04.06. 19:13:31

@unionista: a székelyek önrendelkezése pedig smafu ? meg még azoké, akiknek papíron van olyan de a nagyhatalmak szándékaival nem egyeznek össze.Az mindegy, hogy melyik nagyhatalom érdeke ellen van, mert egyik kutya , másik eb. :) A románoknál ugyan mit kéne keresni.

aszekelyek 2014.04.06. 19:17:24

@ubul2000: joggal , mert minden kitelik tőlük és ezt mondta Orbán is.
Kifejezetten bíztatták őket a hazudozásra és a letagadására a szándékaiknak.

concret 2014.04.06. 19:17:36

@ubul2000: nincs rálátásom, mert nem voltam ott.
Ám van olyan érzésem: mindenki azt érzi a fő irányvonalnak, amihez maga is tartozik, amivel szimpatizál.

aszekelyek 2014.04.06. 19:20:45

@JAS39: itt lejjebb már el is kezdte vitéz lászló nicken..

Vitéz.László 2014.04.06. 19:22:45

@ubul2000: sose foss

a felcsúti dakota gólkiráj jól bepalizott 1 milla babonás nyuggert
plusz teherautón horgya a sok cigót (dakota tezstvírét)
aztán meg a zellenék szavazni sem tud...

megnyeritek sose féjj... a dúcsét választáson nem lehet legyőzni...
stadionban fog lógni előbb utóbb... szerintem roszz vége lesz ennek...

tölgyes 2014.04.06. 19:25:26

@concret:
Nem katalizálta.
A választás után rögtön jött a nagy pofon a frakciónak is, meg Antallnak is. A frakció csak kényszerűségből nyelte le a paktumot. Antallban már nem bízott. Ezért kerültek előtérbe a Boros féle figurák.
1. Csurka 1992 aug-ban írja meg a cikkét. Ezt követően repülnek a "vad" liberálisok, majd Csurka, majd 1993 februárjában a népiket képviselő Andrásfalvy
2. Antall betegsége miatt előtérbe kerül egy horthysta katonatiszt az MDF-ben: Boros Péter, amelyik végleg kirántja az MDF alól az értelmiségi hátteret. Boros ugyanis egy valamirevaló értelmiséginek nagyon ciki volt.
3.Ezt követte a vereség. Méghozzá nagy vereség. Szabó Iván és Lezsák kezdetektől szemben álltak egymással. Lezsák volt erősebb a szűken vett tagságban és a pártapparátusban, Szabó pedig jobb kapcsolatokat ápolt a hivatalos liberális gazdasági körökkel, csakhogy ő is megbetegedett.
4. A többi már Ibolykával csak egy szánalmas az SZDSZ amortizálódásához hasonló vergődés volt. Komoly ember már nem állt be a sorba csak olyan VIP listások mint Herényi

ubul2000 2014.04.06. 19:26:47

@Vitéz.László: érdeklődéssel olvasom a hozzászólásodat, bár nem igazán értem

"megnyeritek sose féjj" bár a próféta beszélne belőled, bár én nemigen hiszek ebben

"plusz teherautón horgya a sok cigót (dakota tezstvírét)"

Igen, erről hallottam, hogy mind az összefosás, mind a fity - isz megtette

ubul2000 2014.04.06. 19:29:38

@concret: mivel én ott voltam, ez az információ nagyjából hiteles. Azért nagyjából, mert a szubjektivitást senki sem tudja kikerülni. Én így láttam belülről...

tölgyes 2014.04.06. 19:31:27

@Vitéz.László: Világos. Nem a rossz politika, vagy túlzott remények okozták a bajt, hanem a sötét ármány. Így egyszerűbb. Ebből nem következik semmi.

A Nézőpont Intézet ma, a szavazás napján 1200 fő telefonos megkérdezésével készített exit poll felmérést. Az eredmény szerint a Fidesz–KDNP a szavazatok 48 százalékát, a Kormányváltó Összefogás 27 százalékát, a Jobbik 18 százalékot, az LMP 6 százalékot, a többi párt 1 százalékot ért el. A felmérés a listás szavazatoknak felel meg.

Ez persze csak egy felmérés.

tölgyes 2014.04.06. 19:36:27

@ubul2000: Egyetértek. Az első 5-8 évben Orbán nem játszott szerepet. Később is Ibolyka próbált kavarni, de Orbánnnak se volt mindegy, hogy mit csinál a koalíciós partner.

ubul2000 2014.04.06. 19:40:12

@tölgyes:

1. Boros= Boross

3. Szabó Iván nem volt beteg az MDF-ben. Betegsége az mdf szakadása időpontjára tehető, ez is inkább lánya korai halálára vezethető vissza.

4. Ibolya Boross kreálmány - az mdf végét jelentette. Persze Herényi meg Antallé. Jól egymásra találtak...

5. A rendkívül nagy tekintéllyel bíró Csengey Dénes hírtelen halála (meggyilkolása?) jelentős mértékben befolyásolta az mdf irányvolnalát.

Khal Drogo 2014.04.06. 19:44:23

Azért az nagyon komoly lesz, ha 2/3-al nyer a Fidesz egy 2012-ig tartó folyamatos kiadáscsökkentés és adóemelések mellett, GDP-csökkenéssel tarkított év és alacsony államháztartási hiány mellett, gyakorlatilag úgy hogy nem tett nagyívű jóléti ígéreteket a kampányban.

Ez azt jelenti hogy a magyar ellenzék iszonyatosan gyenge, ha most nem tudta megszorítani a Fideszt, akkor majd mikor?
Ha fellendülési szakasz jön, még ennyi esélye sem lesz a mai ellenzéknek.

JAS39 2014.04.06. 19:54:29

Úgy tűnik, h a Kormányváltók nyilatkozataikban elmennek a falig, vagyis továbbra is azt állítják, h szoros eredmény várható jó eséllyel az Összefogás többségével.

Ergo valaki itt brutális módon csalódni fog, ez lehet a Fidesz is, de nagyobb eséllyel az Összefogás lesz az, főként ha 30 % alatt maradnak...másfél-2 óra...

mrs. white 2014.04.06. 20:10:27

@Khal Drogo: Miért lesz fellendülés? Amúgy ez 2/3-ad lehet, hogy úgy születik, hogy még 50% sem lesz meg. Természetes szövetséges hiányában ez 4 éve még bukás lett volna és nem 2/3-ad. Na ez tényleg bravúr. Tudomásul kell venni, hogy a politika semmi más csak pénz kérdése. A legszarabb terméket is orrba szájba reklámozva el lehet adni. Ez is csak egy termék ezek szerint.

inreallife 2014.04.06. 20:11:36

@tölgyes: attól tényleg szebb lenne a világ, ha a cigányok létszáma megnőne szibériában. a gulágos kiszólás azért furcsa, mert itt nem politikai alapon menne ki a cigányok java, hanem a saját tetteik következményeként. lehet neked ez nem jelent különbséget, de igenis nagy különbség van. nem kell játszani a hülyét, hogy nácizhassál egyet...

ubul2000 2014.04.06. 20:13:08

Mikor lesznek már erewsmények??? Már több, mint 1 órája zárták a szavazókörök többségét...

Vitéz.László 2014.04.06. 20:17:09

orbán a legtöbbet tett a demokráciáért... 24 év után először elmentem én is szavazni (400 kmt utaztam álandólakhejemre)... ezt is elérte...

amugy nagyon fog hiányozni a demokráciának az az elment 800 ezer fiatal kreatív közéletben aktív vállalkozzószellemú aktív szavazó/adózó....

de amig a devizahitel törlesztést hazautajják, azt meg a kormány lefölözi, addig nincs gond... addig ők tartanak el minket:)

Khal Drogo 2014.04.06. 20:18:18

@mrs. white: A londoni elemzők szerint fellendülés jön. 2-3%-os növekedés. Nem száguldást írtam. Olyan nem lesz szerintem.

panelburzsuj 2014.04.06. 20:25:50

@mrs. white:
"Ez már a „kötelesbeszéd” egészen 2014-re butított változata. Zéró újdonság, zéró meglepetésfaktor, zéró tényfeltárás, csak nyers anyagháború: ki tud többször headlineolni a saját tételmondataival."

Innen:

fenteslent.blog.hu/2014/04/03/lent_es_lejjebb_kampany_2014_zuschlag_simon_rogan

mrs. white 2014.04.06. 20:34:14

Ez a blog tulajdonképpen miért létezik még ha a gazdája nem ír rá választásokkor?

2014.04.06. 20:40:48

Sziasztok! Tippeltetek már? Én 2013 november 23-án ezt álmodtam:

Fidesz 43 % Kormányváltók 27 % Jobbik 18 %

Kíváncsi vagyok, mi jön be belőle! (A maradék meg majd meglátjuk, a serclivel nem foglalkoztam...)

Mondjuk 4 éve izz nagyon nagy pörgés volt, de a FB-n sincs semmi mozgás. Gábor most melyik tévében turnézik? :)

mrs. white 2014.04.06. 20:45:27

@Khal Drogo: Miből lesz a 2-3%? 1-2% múlik azon ha jó mezőgazdaság vagy sem. Tavaly jó volt, tehát magasabb a bázis. Ergo, ha idén is jó akkor nem történik semmi, ha rossz, akkor negatív a gdp ha csak nem szárnyal az ipar. Ami lökött még tavaly az az állami építkezések amivel semmi baj nem lenne, de nem stadiont kellett volna építeni amire nem találnak üzemeltetőt, hanem értelmes dolgokat. A stadion üzemeltetése megint csak viszi a lóvét mert valakit ki kell tömni, hogy elvállalja. Ez is gdp növekedés áttételesen de hozadéka jóval kevesebb mint ha másképp állnának hozzá. Ha nálunk 2-3%, akkor kint az 4-5% és folytatódik a lecsúszás.
A legbeszédesebb az volt hogy a felső jövedelmi tized is csak nullán van az elmúlt négy évben, mindenki más lejtmenetben, és ezen a 2-3% gdp növekedés semmit nem fog változtatni. Inkább ott van az eb elhantolva, hogy a másik oldal pontosan ilyen hülye és ez látszódik a választási részvételen.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.06. 20:48:06

@ubul2000:
Csengey szegény hamar kikopott volna a profi pártpolitikából.
A hősi idők (első 2-3 év) után minden új pártban átvették az uralmat a profi politikusnak való alapanyagok (= gizda, közpénzéhes, jellemtelen seggarcok) és lassan bedarálták-kiszekálták és a közélettől való elfordulásra késztették az értelmiségi attitűdöt megőrizni kívánó, alapító lelkes amatőröket.

tölgyes 2014.04.06. 20:50:05

@ubul2000: Nem akarnék vitába szállni, mert lényegi különbség nincsen közöttünk. Szabó Iván betegsége már minisztersége idején is érzékelhet volt.

Csengeyt szerintem túlértékeli. Népszerűségén sokat rontott a 4 igenes szavazáskor általa kiharcolt megoldás. Ott az MDF népi szárnya, vagyis Csengey fő támasza is vereséget szenvedett, méghozzá egy rossz az ő hibás helyzetértékelése, politikai döntései miatt. Ez is hozzájárult aztán a későbbi paktumhoz.

@inreallife: Elgondolkodott Ön azon, hogy miért nem akarták az írek kiadni a gázoló vezetőt?? Ön pedig rendben valónak tartaná, hogy magyar állampolgárokat kiadjanak egy idegen ország börtönébe?? Ez épp az a cinizmus, amit a zsidók ügyében követtek egyesek a negyvenes években.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.06. 20:55:31

@mrs. white:
Ezt a blogot már nem TG írja, hanem a hozzászólók.
Nézd meg ezt a zérus tartalmú, Heti Válaszból átemelt posztot. Volt eddig már 9000+ letöltés és 270+ hozzászólás.

Khal Drogo 2014.04.06. 21:00:39

@mrs. white: Egyeztess a londoni elemzőkkel, hogyan számolták ki a 2-3%-ot. Én nem ismerem a módszertanukat.
Én nem írtam azt hogy lesz felzárkózást. Csak annyit írtam, ha a következő négy évben jobb gazdasági adatok lesznek, ( nem azt írtam hogy a kormányzat miatt lesznek jobb adatok, a kettő nem ugyanaz ) akkor a Fideszt még nehezebb lesz leváltani az ellenzékének.

Akárhogy is nézzük, sok kudarc volt ebben a 4 évben. Több tucat botrányt össze lehetne szedni, mégsem történt fordulat.
Ha kevesebb botrány lesz, egy a mainál valamivel jobb gazdasággal, akkor még kevesebb lesz az ellenzék mozgástere.

Khal Drogo 2014.04.06. 21:03:27

Az LMP közben veri a Jobbikot a belvárosban. Rogán fölényesen nyer.

ubul2000 2014.04.06. 21:10:00

@tölgyes:

Ezt a boykottot nem Csengei találta ki, csak rá tukmálták a bejelentést.

Kétségtelen tény, hogy az mdf nagy hibát követett el egy értelmetlen népszavazásra való ilyen válaszával. Elegendő lett volna azt mondani, hogy erre az értelmetlen népszavazásra mindenki úgy szavaz, ahogy akar.

ubul2000 2014.04.06. 21:12:20

@Khal Drogo: hol látod ezeket az eredményeket????

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.06. 21:12:37

@ubul2000:
Jaja, ezt úgy mondta egy akkor belső MDF-es körökben forgó barátom, hogy Csengey vállalta, hogy elviszi a balhét (= nagyjából leamortizálja politikai önmagát).

inreallife 2014.04.06. 21:21:11

@szoja122: nem feltétlenül gazdasági kérdés ez. egy csomó dologhoz hozzányúlnának, amihez a két velejéig korrupt pártszövetség sem mert. van bőven mit felborítani, amit ők ketten "lesimáztak" egymás között. szeretném, ha az ügynöktörvényben előrelépés lenne. feloldanák a postabank meg az olajszőkítés meg minden egyéb baromságnak a titkosítását. kb egyből kiderülne, hogy a parlamentben helyet foglaló emberek között vagy 1000 év börtön ki lehetne osztani. szüksége lenne rá magyarországnak, hogy megtisztuljon ezektől? naná!

amúgy a korrupcióval sem értünk egyet. lehet, sőt biztos, hogy a jobbikban is találnak olyanokat, akik korrumpálhatóak. de egy, jelentősen megnőne a lebukás veszélye, ha beleszaladnak egy hazafiba, kettő, hogy valszeg nem lesz szarré hugyé megvesztegethető. tehát drágítaná a korrupciót. szintén mindkettő kívánatos. ne haragudj, de aki az mszpre vagy a fideszre szavaz, az legitimáljha az állami pénzek ellopását. senki sem rehabilitálhatja az mszpt és a fideszt, de ezt a rajongói kluboknak nem jut el a tudatáig. sok a hülye nyugger, meg a cigány, ebből nem látok kiutat, a 21.században nagy polgárháború lesz, amint eljut az emberek többsége odáig, hogy már a munka után szerzett jövedelméből sem tud megélni. messze van szerinted? már 40%os a szegénység. egy évtized és borulni fog a bili...

ja, és ha majd akkor választják meg a jobbikot, akkor egészen biztos, hogy más jellegű felhatalmazást adnak neki a választópolgárok, nem fogja holmi szolidaritással megkötni a kezüket...

concret 2014.04.06. 21:22:15

@Khal Drogo: Ha lesz 2/3, továbbra sem lesz eseménytelen az ország. OV régen levetkőzött minden gátlást, ezért minden eszközzel élni fog, ami hasznosnak ígérkezik a számára.

Szerintem ebben tévedett az LMP: statikus szemlélettel ítélték meg a jövőt, a jelen állapotokban gondolkodva. Ezt pedig bár rossznak, de kezelhetőnek ítélték, amihez tudnak alkalmazkodni.
Pedig sokkal reálisabb a közjogi-alaptörvényi változások korábbi 4 éves folyamatát extrapolálni. Ami most van, arra 4 éve szinte mindenki azt mondta volna: képtelenség, nem lesz ilyen. A 4 év múlva várható helyzet modellezéséhez a korábbi tapasztalatok alapján a szabadon szárnyaló képzelet világába kell kirándulnunk.

Nehéz megmondani, hogy mivel, de valahol majd átlépik a társadalom ingerküszöbét. Mert OV működési mechanizmusa a győztes zsákmányszerzésére épül, újabb és újabb adományok újraelosztására. Őszintén: el tudod képzelni, mint a nép békés atyját?

Balt 2014.04.06. 21:23:12

@Letícia: Az Inforádióban. Maga mondta, hogy ~megcsömörlött a nyilvánosságtól. Alighanem beleértve a saját blogját. :)

mrs. white 2014.04.06. 21:24:13

@Khal Drogo: Semmi nem mutat a növekedés irányába, mert semmi olyat nem tettek. Amivel stabilizálták a helyzetet, hogy a "zemberektől" behajtották az utolsó fillért is. Ennek tükrében egyetértek veled, hogy ez az eredméy részükről bravúr. A baloldal fog kapni ismét egy pofont, és ismét nem fog megújulni. Miért is tenné? Még így is remekül elélnek, szemben azzal mint ha dolgozniuk kellene. Az oligarchák már alkalmazkodtak és rég a fidesz szekerét tolják. Semmi nem fog változni de ez nem növekedés kérdése hanem a lóvé hiánya. Talán a jobbiktól félhet 4 év múlva ha a világgazdaság lesz olyan kegyes és jókor lesz válságban. Egyrészt ott is van annyi vallási fanatikus mint a fidesznél, ami jelent egy stabil hátteret, valamint jöhet a protest szavazat. Amúgy az utolsó ember meg lekapcsolhatja a lámpát.

tölgyes 2014.04.06. 21:24:50

@ubul2000: Az én tudomásom szerint ebben meghatározó szerepet játszott Csengey, és látta is hogy a döntés rossz volt. Az is biztos, hogy Antall és mások erős támogatása nélkül ez a döntés nem születhetett volna meg. Ez volt az egyik oka annak, hogy egészségileg is rossz állapotba került.

Utóbb persze mentegették őt.
Maga a döntés leginkább Antallnak állt érdekében Neki nagy teher lett volna, ha nem ez az eredmény alakul ki.

tölgyes 2014.04.06. 21:29:31

@concret: Itt nem az LMP, hanem a baloldal tévedett. Nem lett volna szabad az MSZP-nek a hátára vennie se Bajnait, se Gyurcsányt. Ilyen erdményt egyedül is elérhetett volna.. mert ezek az urak a prot. szavazót taszítják. Ők maguk hozták létre a 2010-es választás újrajátszását.

Az LMP pedig nagyon bölcsen nem akart ebbe a levesbe belekerülni.

BÁÁÁR az eredményt még nem ismerjük.

2014.04.06. 21:33:01

@Balt: Köszi! :) Van benne igazság egyébként!

Rádiót nem hallgatok, néztem a Poirot, és mindjárt valami más izgalmasat keresek...

inreallife 2014.04.06. 21:36:03

@JAS39: az összes választáson a median volt a legpontosabb. legalábbis az utolsó felmérésük. az, hogy év közben kiknek adják el magukat az más kérdés. szerintem megint ők lesznek a legközelebb az igazsághoz. nemtom, hogy a mintákat választják ki jobban, vagy csak valami tapasztalati értékkel súlyozzák a méréseiket, de elég pontosak. én a többit nem is szoktam nézni, a tárki nagyon lebőgött, a szonda az mszp zsebében, a századvég meg a fideszében. a nézőpont meg életében nem talált el soha egy számot sem...

etwas kultur muss sein 2014.04.06. 21:37:25

fidesz 2/3 meglesz
balos brancs csúnyán lemaradva 2.
jobbik kicsivel a balosok mögött 3.

lmp bejutás határeset

mehetünk aludni

concret 2014.04.06. 21:41:23

@tölgyes: Teljesen másról gondolkodunk.

Ön a mai választás eredményéről, én meg a közeljövő belpolitikai berendezkedéséről.

Khal Drogo 2014.04.06. 21:42:30

Papcsák. Hahahahahahhahahaha,

sanity 2014.04.06. 21:43:18

Eddigi adatok alapján botrány :D Magyar Narancs a javából az egész térkép.

etwas kultur muss sein 2014.04.06. 21:46:03

magyarul megismétlődik az elmúlt 4 év

TG bezárhatja a blogot

csókolom

Khal Drogo 2014.04.06. 21:47:32

@sanity: Nem olyan durva mint 2010-ben. Sokkal szorosabbak a pesti körzetek. A főpolgármesterség necces lesz. Nem csodálkoznék ha eltörölnék még nyáron a főpolgármesteri közvetlen választást, feltéve ha lesz hozzá kétharmaduk.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.06. 21:49:09

@sanity:
A magyar választók 1 új rendszert alapítanak éppen, a Nemzeti Idiotizmus Rendszerét (NIR).
Két ciklus Gyurcsótány "Cipolla" Feri után 2 ciklus Orbán "Stadionépítő" Viktor.

concret 2014.04.06. 21:54:05

@etwas kultur muss sein: Dehogyis ismétlődik meg.

Eszkalálódik.

etwas kultur muss sein 2014.04.06. 22:00:49

Az mszp külön megérdemli ezt a pofára esést. Bevették az összefogásba még az ilyen fodor féléket is, hátha hoz 0,00001 százalékot, de ahogy nézem inkább elvitt 5-öt. :D:D

Ha így haladnak, 4 év múlva (beleszámítva azt, hogy kihal a szavazótáboruk harmada), komoly eséllyel indulnak majd a parlamentből való kiesésért. :D

sanity 2014.04.06. 22:01:24

@Khal Drogo: Igen, ezt több elemző is említette, hogy a főpolgármesteri széket bukhatja a Fidesz. Fővárosi adatok alapján erre komoly esély van.

2014.04.06. 22:04:12

@Hepci: Döbbenet...Rogán Tóni messze vezet...Komolyan, a kommunisták mind elmentek szavazni, mondá' a Stadionépítő, valóban! Akár 1977-t, vagy 1967-et is írhatnánk...:((( És még arcunkat is Moszkva felé kell tartani...

Annyi a különbség, hogy akkor muszáj volt a Pártra szavazni, most meg lehet.

Khal Drogo 2014.04.06. 22:08:34

Hoppá, Csongrádban is egy vörös tanya létesült. Közben a Jobbik bukja Miskolcot, a titkos fegyvert.

Khal Drogo 2014.04.06. 22:11:06

@Letícia: Én sokkal rosszabbra számítottam az ellenzék szemszögéből. Az MSZP sokkal jobban szerepel egyéniben, mint vártam. Ennél nagyobb Fidesz fölényt mértéke előzetesen. Ha az LMP bejutna és marad a 10 MSZP-s egyéni, nincs meg a kétharmad.

2014.04.06. 22:11:52

@etwas kultur muss sein: sajnos, igazad van...:((( Pető Ivánt és Demszkyt hiányoltam is az első 10-ből...De a kihalhatatlan Bauer valahol indult, a 12. vagy a 2. kerületben?

unionista (törölt) 2014.04.06. 22:15:44

@Hepci:
ezt a kormányt a külföld fogja megbuktatni. mondtam már :-)

Khal Drogo 2014.04.06. 22:17:42

@Letícia: Viszont a pökhendi beképzelt Papcsák kikap. Van Isten.

etwas kultur muss sein 2014.04.06. 22:17:53

@Khal Drogo: minek a 2/3? az elmúlt 4 évben mindent lezsírozott a fidesz. most csak nyerniük kell...

2014.04.06. 22:20:36

@Khal Drogo: előző kommentedhez: valóban, október 23-a után a padló volt a szintjük...

Papcsákot leütik a zuglóiak? :)) Rendes népek! :)) De tetszik, de tetszik! :)

Khal Drogo 2014.04.06. 22:21:52

@etwas kultur muss sein: Azért a kétharmaddal sokkal könnyebben lavíroznának. Pl. megszüntetnék a főpolgármester közvetlen választását, mert esélyes hogy elbukják. Ha nem lesz kétharmad, akkor nem tudnak belenyúlni. Ráadásul az Alkotmány sem lenne változtatható napi érdekek mellett, pedig a következő 4 évben már a Fideszes országgyűlési képviselői tagozattá változi a taláros testület. Hiába bólintana rá mindenre az AB, ha nem lesz meg a kétharmad.
A Jobbik viszont nagy zsarolási potenciállal fog rendelkezni.

2014.04.06. 22:23:19

@unionista: de abba belehalunk...:(

Khal Drogo 2014.04.06. 22:34:02

az LMP fog múlni a kétharmad. Ha bejutnak, nincs kétharmad.

ubul2000 2014.04.06. 22:36:51

Azért az látszik, hogy Budapest idegen test az ország testében...

Szörnyű, hogy pont az ország központja

ubul2000 2014.04.06. 22:39:36

az látszik, hogy Bp idegen test az ország testében. Szomorú, hogy pont az ország fővárosa...

sanity 2014.04.06. 22:41:28

Miskolc2 rohadt szoros lesz, de még csak 20%-os a feldolgozottság. De hogy a diplomát kamuzó Kunhalmi Ágicába mit esznek Pesten, arra azért kíváncsi lennék....

inreallife 2014.04.06. 22:42:22

@Khal Drogo: bejutnak, mert pestet kezdték el legkésőbb feldolgozni... pedig nem kellett volna...

Vitéz.László 2014.04.06. 22:47:40

@ubul2000: ideje a régi tervet elővenni

legyen az ország fővárosa FELCSÚT !

ubul2000 2014.04.06. 22:51:16

@Vitéz.László: Ezt kívánod?

Szerintem Budapest jó lesz, csak a kufárokat kell kiűzni

tölgyes 2014.04.06. 22:57:38

@concret: A kettő nem választható el egymástól. A magát ellenzékieknek mondóknak nincs mondanivalójuk a jövőről... illetva ami van az a múlt. Ezt az LMP megváltoztatni nem tudná, csak magát is tönkretenné. Még jobban mint ha nem jut be.

inreallife 2014.04.06. 22:59:10

@tölgyes: inkább legyen fidesz 2/3-ad, mintsem az lmp bejusson. sajnos nem volt elég magas a választási részvétel...

concret 2014.04.06. 23:06:49

@ubul2000: Kedves ubul,

részleteznéd ezt, mire is gondolsz?

inreallife 2014.04.06. 23:08:43

mondjuk azt nem értem, hogy az lmp mitől kéne 5% fölé kerülnie. bármerre tallózok, még a nagyvárosoknál is jellemzően 5% alatt van. pesten nem érhettek el olyan eredményt, amitől bekerülnek parlamentben. a vidéki nagyvárosoknál sok helyen 5% alatt vannak és alacsony feldolgozottság mellett. jó lenne, ha miskolc lökné ki őket... :)

Khal Drogo 2014.04.06. 23:10:33

@concret: A következő nagy botrány a nemzeti italbolt lehet. Az akkorát fog szólni mint a traffik és a földmutyi együtt se.

ubul2000 2014.04.06. 23:17:21

@concret:

Kedves concret!

Pedig világos! Eleink, nagyjaink megdolgoztak Budapest nagyságáért. Sajnos a kiegyezést követően - egy rövid kb. 20 éves időszakot eltekintve - ez a nagyság félresiklott. Azóta sem sikerült ezt a nagyságot visszaállítani. Ezért még meg kell küzdenünk....

inreallife 2014.04.06. 23:23:44

@etwas kultur muss sein: rosszabb, bent van az lmp és még így is megvan a fidesz 2/3-ad. a legrosszabb forgatókönyv...

mrs. white 2014.04.06. 23:25:27

@Khal Drogo: Nem véletlen hagyták választás utánra.

concret 2014.04.06. 23:34:55

@Khal Drogo: Ha 1-2 mandátum hiányzik a 133-hoz, akkor azt megveszik maguknak. Tudjuk, mindenkinek megvan az ára, némelyik magyar képviselő talán nem is nagyon drága.

Én úgy hiszem, a most jósolgatott ötleteknél sokkal eredetibbek is lesznek még. Olyanok, hogy csak foghatjuk a fejünket: nahát, erre nem is voltam képes gondolni!

concret 2014.04.06. 23:43:20

@ubul2000: Nem, ubul, nekem ez semennyire sem világos.

Én pl liberális vagyok. Annak születtem, így is halok meg. Ja, mellesleg mindkét ágon református magyar (bár tudom: mindez nem mentség).

Az ilyesfélékkel mik a tervek?

inreallife 2014.04.06. 23:44:01

@concret: mondjuk a 2/3-adhoz nem a jelenlévők kétharamada kell, ha jól emléxem, bár az új alkotmányban már nem biztos, hogy így szerepel. tehát lenne abszolút többségük, de ahhoz nagyon meg kell szervezni a szavazásokat...

miskolc még mindig 50% alatt van feldolgozásban...

concret 2014.04.06. 23:55:45

@inreallife: Igen. A 2/3 lehetséges gátjaként Pakuszának is drukkolni kell.

sanity 2014.04.06. 23:58:49

De szép lenne, ha a miskolci Jobbik győzelem miatt nem lenne 2/3 :)))

inreallife 2014.04.07. 00:03:20

@concret: jah. viszont a fidesz kapott egy jó nagy pofont. bár még nincsenek végleges számok, de a jobbik 2010hez képest +10.000 szvazattal áll, az mszp cirka 100.000, a fidesz meg bukott cirka 900.000-et. az lmp meg lehet tényleg kiesik, ha a határon túliak legalább 160.000 érvényes szavazatot leadtak... pont annyit adnának hozzá, amivel kiesnének...

2014.04.07. 00:04:10

@sanity: életemben először szorítok a Jobbiknak...

inreallife 2014.04.07. 00:15:00

@Letícia: " A jobbikos politikus azt is fájlalja, hogy nem sikerült egyéni mandátumot nyerniük (igaz Miskolcon még versenyben van Pakusza Zoltán, aki 46 százalékos feldolgozottság mellet néhány tucat szavazattal éppen vezet). "

concret 2014.04.07. 00:15:40

@Letícia: vagyunk ezzel így bizony

livengood 2014.04.07. 00:15:42

Schiffer András mondta ki a lényeget: A választás eredménye azt mutatja, hogy rettenetesen elkeseredett a magyar társadalom. Talán egy jó dolog még is történt, szinte reménytelen helyzetből jött föl az LMP, remélem tényleg bent vannak.

etwas kultur muss sein 2014.04.07. 00:19:11

A választás egyértelmű győztesei:

fidesz
gyurcsány
fodor
ha bejut, akkor az lmp

inreallife 2014.04.07. 00:20:52

" Jelentés a halálkörzetből

49,46 százalékos feldolgozottság mellett.

Varga László (MSZP-Eggyütt-DK-PM-MLP) - 30,46 % 6046 szavazat

Pakusza Zoltán (Jobbik) - 31,29 % 6211 szavazat

Sebestyén László (Fidesz-KDNP) - 31,14 % 6180 szavazat"

etwas kultur muss sein 2014.04.07. 00:21:40

@inreallife: ezt még hetekig fogják újraszámolni....

sanity 2014.04.07. 00:23:33

@etwas kultur muss sein: Gyurcsánynak egész végig csak ez számított, hogy ő vhogy beimádkozza magát a Parlamentbe. Sok ökör meg tálcán kínálta neki......

concret 2014.04.07. 00:27:55

@inreallife: 55,91-nél Sebestyén vezet

inreallife 2014.04.07. 00:30:01

@etwas kultur muss sein: bezúzzák holnap. mit vártál? :)

concret 2014.04.07. 00:30:09

Pestlőrincen 4 mandátummal vezet Kucsák (97,36%), +1 Fidesz mandátum lehet

etwas kultur muss sein 2014.04.07. 00:30:10

@sanity: Persze. nagy játékos az öreg. Amin viszont le vagyok döbbenve, az, hogy képes volt az mszp elkövetni egy ekkora szarvashibát, hogy a sírból bevitte a parlamentbe fodort. Olyan ez a faszi (és az szdsz minden maradéka) az mszp-nek, mint egy rákos tumor. Elképesztő, hogy ez megint képviselő lesz, és kap egy utolsó utáni esélyt, újraépíteni a szadeszt.

etwas kultur muss sein 2014.04.07. 00:32:28

na, benyelte a blogmotor az utolsó írásom? :S

sanity 2014.04.07. 00:33:37

@etwas kultur muss sein: Szerintem Bajnai jobban fog bazdmegolni, ha nem tudnak önálló frakciót alakítani, mert Fodor Gabriella beáll ötödiknek a DK-hoz, és nekik meg lesz önálló frakciójuk.

inreallife 2014.04.07. 00:37:04

@concret: a diplomás hp-t leszopatják. megérdemelné, hogy kiessen és bevigye az mszp-nek a kegyelemdöfést. azért kíváncsi vagyok, hogy ez vajon kinek a felelőssége, hogy elindították? kinek feküdt alá?

concret 2014.04.07. 00:44:39

@inreallife: Pusztán azért, mert buta liba, vannak ott nála rosszabbak is (igaz, azok nem ilyen izgágák).

Újabb fordulat: 64,51%-nál Miskolc 2.-ben a maszopos vezet.

inreallife 2014.04.07. 00:48:03

@concret: látom :S
én odaadom azt a körzetet a jobbiknak, megdolgoztak érte... :)

etwas kultur muss sein 2014.04.07. 00:50:00

@inreallife: Itt látszik, hogy pár ember szavazatán tényleg sok minden múlhat. Pl. egy fidesz 2/3.

2014.04.07. 00:54:36

Dr. Varga Lacinak jobban drukkolok! :D Hú, de szép lesz, ha ő győz! :DDDD

inreallife 2014.04.07. 00:57:19

@Letícia: kevés, mert a diplomásnak látszó (sex)tárgy meg kikap pesten...

concret 2014.04.07. 01:05:13

@inreallife: azon múlik, hol van az utolsó, feldolgozatlan szavazókör: a Havannán, vagy Pestszentimrén?

2014.04.07. 01:15:48

@inreallife: az ki, ki az a szextárgy?

inreallife 2014.04.07. 01:16:21

@concret: már 21-el vezet a fideszes...
az az igazság hogy csak ennyit sikerült a zsinórban 60 év kommunista hatalom után elérni. még mindig a komcsikra adják a szavazatukat az emberek, mintha muszáj lenne...

tölgyes 2014.04.07. 01:26:08

@inreallife: Úgy nézem az LMP bejutott, tehát duplán igaz, hogy jó döntést hozott, amikor nem állt össze a Bajnai-Gyurcsány féle társasággal.
2/3-ad már szinte mindegy, hogy lesz vagy nem. A mostani eredmény akkor is 2/3-ad, ha egy-két mandátum hiányzik majd.

concret 2014.04.07. 01:26:41

@inreallife: Pesten 2 mandátum nem ma éjszaka dől el: a 12-es és a 15-ös OEVK. Itt olyan kicsik a különbségek, hogy számolgathatják egy darabig.

Kíváncsi vagyok, az őszi önkorm-i választásra mivel készül majd a Fidesz Pesten. Hacsak nem azzal, hogy átalakítja az egész rendszert.

tölgyes 2014.04.07. 01:32:50

@concret: Ezek az erdmények a győzelem lehetőségét igérik a fidesznek, különösen, ha Horváth Csaba marad, aki reménytelenül ostoba.

2014.04.07. 01:44:12

@tölgyes: teljesen egyetértek! Horváth Csaba annyira nárcisztikus személyiség, egy olyan ostoba pojáca, hogy a hideg kiráz, ahogy beszél, és amit mond! És ez kell a szociknak? Ezzel akkora bukta lesz, hogy hozzák inkább helyette demszkyt, még az is jobb nála!

Balt 2014.04.07. 02:49:36

@unionista: Kora este - még talán a szavazókörök zárása előtt - beszélt egy RNDSZ-es helyi tisztségviselő Csíkszeredáról: elmondása szerint a jelen bp.-i kormány szolgálta (egyedül) a magyarság megtartását, ezért fontosak számukra a magyar ogy választások és az azon való aktív részvétel.

Balt 2014.04.07. 03:21:39

@Khal Drogo: Pestet (ott is a "barna" öcezeteket) "erőn" (inkább: várakozáson) felül hozta a 3öszmefogás. Viszont a vidéki esélyes vk.-kat mind elbukták az 1 szem Botkafogó szegedin kívül, necces még Miskolc 2. (Néhány tucat különbség Varga, a Fidesz meg a Jobbik jelöltje között, de 75% körül megállt a feldolgozottság.) Szigegszentmiklóst, Dújvárost és Tatabányát vastagon bukták, pedig ezeket a zindex látatlanba' a javukra írta a 14 tutifix kormányváltós egyénihez. Érdekes még Esztergom meg Paks!

Balt 2014.04.07. 03:28:56

@Khal Drogo: Bejutottak, amit üdvözlök (bár nem tudom, a később számolandó külföldi szavazatok ezt felülírhatják-e), de úgy néz ki, épp megvan a 2/3. :) De ha nem is lenne meg: ez óriási felhatalmazás a "kormányváltók" hisztije után, "kvázi" 2/3 mindenképp.

Balt 2014.04.07. 03:35:12

@ubul2000: Van benne valami. Nem kellene panelprolizni (amúgy Aczél-Arácsi Endre szóalkotása, úgy tudom), de mégiscsak jó meglátás lehet. Tehát - ha már eldózerolni nem lehet - folytatni kell a panelfelújításokat és távhő díját tovább kell csökkenteni. (3 és fél év múlva.) :)

Balt 2014.04.07. 03:41:12

@mrs. white: Nyugi, ez a svéd modell (Systembolaget). Tény: Szanyi elég hitelesen tud kampányolni ellene. :))

Balt 2014.04.07. 03:49:13

@sanity: Kíváncsi leszek Szelényi Arcára (tiszta kései Irene Papas volt Bajnai mellett, még, hogy az E14 "jónője"?), meg Gulyáséra (ő még a legvállalhatóbb SZDSZ-es), meg Karácsonyéra. Apropó, tegnap valahová elsunnyogott.

Balt 2014.04.07. 04:10:26

@Balt: Miskolcon a BIT-es zuschlagista ifjúVarga mégis nyerhet, úgy látszik.

Ahogy mondták a zelemzőkék: tényleg szürreális volt Gyurcsány sajttáj-ja. (Picasso kalandjai) De az a bólogatós kutya (a kormányváltós Wartburgban) mindent visz. :))) Nézzétek meg, érdemes! Ki a bánat az?

Balt 2014.04.07. 04:13:00

@Balt: Balra mögötte. (Szemből. A tv2 kamerájának.)

Pardon a sok elütésért, tabról írok.

Vitéz.László 2014.04.07. 07:42:06

igaz hogy papcsóknak asztalaviszta van ?
elég nagy kárt okozott zuglóban (de polgármesterként)
és visszajöttek a becsületes tiszta erők? Tóth Csaba ?

a vidék mindig is fényévekkel elkésve követte a FŐVÁROST
de gondolom most Budapestet felszántyák a metrót betemetik és besózzák...
és a zország fővárosa végre FELCSÚT lehet !

hány darab bééééékemenetes birka szavazott a fideSS re ?
2010-ben : 2 706 292, 2014 ?
JÖN AZ ÁÁÁÁR !!! (víz ?)

concret 2014.04.07. 08:17:55

@tölgyes: Horváthtal valóban csak bukni lehet. Ugyanúgy, mint Boldvaival Salgótarjánban.

Abszolút kontroll nélküli társaság.

unionista (törölt) 2014.04.07. 08:22:20

@Balt:
ez rendben van. de most ez elég egyértelmű: a romániai magyaroknak nincs nyugatos képviseletük. 1.2% szavazott a kormányváltásra és 0.4% az elempére. ami persze egyáltalán nem meglepetés. ettől a fidesz kivívhatja az etnikai típusú területi autonómiát. de a céljuk nyilván az, hogy ott is kiépítsék a maffiát. székelyföldi korrupciós botrány is lehet orbán veszte. ott nehéz lenne mutogatni az emeszpére. persze az is lehet, hogy még sokáig orbán viktornak hívják majd a miniszterelnököt. vagy az államfőt ha 17-ben átül áder helyébe.

szoja122 2014.04.07. 08:38:18

Az "igazságos" választási rendszert jól mutatja:

"1998 óta nem szavaztak ilyen kevesen a Fideszre

1998-ban 1,34 millióan szavaztak Orbánékra.
2002-ben 2,31 millióan.
2006-ban 2,27 millióan.
2010-ben 2,7 millióan.

2014-ben pedig várhatóan körülbelül 2,1 millióan. Ráadásul az adatsorok nem is hasonlíthatók össze egy az egyben, mivel most a honosított magyarok is leadtak 88 ezer szavazatot, márpedig ezek 95 százaléka a Fideszt erősíti."

A szavazati jog kiterjesztése miatt esetleg kieshet (vagy kieshetett volna) az LMP, a Fidesz 2/3-a is múlhat (múlhatott ezen a rendkívüli kis különbség miatt) ezen, ami jól mutatja, hogy az a néhány szavazat is mennyire befolyásolhatja az eredményt.

Felháborító és megalázó a Magyarországon élő magyaroknak, hogy olyanok szólhatnak bele döntően sorsukba, akik nem viselik szavazatuk következményeit.

Balt 2014.04.07. 08:40:53

Khmm, oszt megen lyól elővehetjük a zősi angol demokráciamodellt: ebben az esetben (tisztán egyéni vk-kel) most nem egész 5%-os parlamenti aránya lenne a zellenzéknek. Jó, jó, ez komoly javítás a korábbi ~2(+1)%-hoz képest, belátom! :)))

Balt 2014.04.07. 08:43:36

@unionista: "1.2% szavazott a kormányváltásra"

Elképesztő. (De tényleg.) Név szerint? :)

Balt 2014.04.07. 08:46:02

@szoja122: A kis kedvenceiddel foglalkozz! Örülnöd kéne: +200e szavazat. Ezzel a fejlődési ütemmel 10 cikluson belül elérhetik a 2 millió szavazót, ha nem vigyáznak. :))

unionista (törölt) 2014.04.07. 08:52:18

@Balt:
ahhoz képest, hogy a jobbik 2.3%-ot kapott. a székelyek orbán viktor kezébe tették a sorsukat. jelen állás szerint vagy ő oldja meg a problémáikat, vagy senki. és ugyanez érvényes persze a magyarokra is. aztán majd meglátjuk, hogy ebből balkán lesz, vagy balkán.

Balt 2014.04.07. 08:53:19

Aaapaa, kezdőőődik! :)) szemelvények a hvg-ről:

"Együtt-PM: "A kib@szott szocik"
Amikor Bajnai Gordon – beismerve az Együtt-PM vereségét azt mondta, hogy "mi korszakváltók és kormányváltók ebben a struktúrában nem tudtunk elég vonzó ajánlatot tenni a többbségnek", a helyszínen lévő tudósítónk a tömegből világosan és egyértelműen azt hallotta, hogy többen is bekiabálták: "A kib@szott szocik!"
Ez a hangulat maradt ott a kamerák lekapcsolása után is. Az Együtt-PM teljes vezérkara percekkel később el is hagyta a heylszínt, valószínűleg a Jókai utcába mentek át."

"Ezt az eredményt Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon nélkül is simán hoztuk volna, semmi értelme nem volt az összefogásnak" – A HVG egy forrása szerint Mesterházy Attila így kommentálta az eredményt. Az MSZP elnöke állítólag azt is mondta, hogy Bajnai Gordon erőltette Gyurcsány Ferenc bevételét, és nem foglalkozott azokkal az észrevételekkel, hogy a DK elnöke megosztó személyiség."

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy gratuláljak H. Ágicának és Zsorzsi Konradnak meg a többieknek. Én felhőtlenül tudok velük örülni, de ezt mondtam már januárban is. :)))

Khal Drogo 2014.04.07. 09:02:28

@Balt: A kétharmad ha nem is lenne meg, akkor valszeg felvásárolnának egy Jobbikost. A Jobbikot az előző tét nélküli ciklusban is elhagyta 3 képviselő és megszavazták szorgalomból a törvények egy jelentősebb részét.
A kétharmad tehát meglesz, így vagy úgy, legfeljebb az árfolyamon vitatkozhatnak majd.

Mostantól a Fideszen a felelősség, 8 év teljhatalommal mit fog kezdeni. Hamarosan az AB-ban is teljhatalomra tesznek szert.

Egyedül a bíróság marad az a sturktúra amit nem a pártközpontból irányítanak. Ott lehetnek meglepetések, lásd devizahiteles ügyben a döntés a Kúriától.

Szóval minden adott, nincs semmiféle ellensúly. A központi pártakarat kiteljesedhet még jobban.

hoplita 2014.04.07. 09:16:00

@panelburzsuj:
Panel.... a te fanyar humorod mindig megröhögtet.

Írhatnál baszki többet is.:)

hoplita 2014.04.07. 09:23:43

@ubul2000:
Felszántani és sóval behinteni.....

Ceterum censeo...

Félig komoly.

szoja122 2014.04.07. 09:24:30

@Khal Drogo: Minden idők legnagyobb felelőssége a Fideszé, hisz még egy pártnak sem volt 2 cikluson át ekkora hatalma.

Ha ezt jól használta volna (vagy használja majd), akkor kétséget kizárólag az emberek döntő többségének (tényleges 2/3-ának) kellene ezt pozitívan éreznie. Ami a támogatottságukban is meg kellene nyilvánulnia.

Még ettől fényévekre van.

dzsaszper 2014.04.07. 09:25:57

Meglep, hogy a tegnapi választások kapcsán nem láttam a demográfia szót a kommentekben...

Mind az LMP, mind a Fidesz-KDNP, mind az MSZP-PM-DK-stb esetében látni lehetetett azt, hogy időben és feldolgozottsággal hogyan változnak az eredmények. Nyilván először a kisebb választókörzetek adatai érkeztek be, és a nagyvárosi körzeteknél több időt vett igénybe a szavazatszámlálás. (Bár amennyire láttam, Nógrádban meglepően lassan haladt az országos listás szavazatok számlálása).

A következő hét alatt nyitva marad a kérdés, hogy mit változtatnak a még össze nem számolt szavazatok. Kevés demográfiai tendenciát várnék azoktól a szavazókörökben, amelyeket nem számoltak össze, hogy hozzá lehessen keverni az átjelentkezettek és külképviseleten szavazók voksait, de ezen hozzákevert szavazatok esetében (jórészt kollégisták, külföldön dolgozók) illetve az országos listák esetébn a külhoniak voksai esetében alighanem demográfiai tényezők is jelen vannak, azokat akár lehet előre becsülni, legalább az országos listát illetően.

A billegő körzetekkel kapcsolatban aligha mer valak is magabiztosan nyilatkozni a teljes szavazatszámlálás előtt.

hoplita 2014.04.07. 09:29:45

@Letícia:
Szoríts nekem is.

Mikor talizunk?

))))

concret 2014.04.07. 09:31:34

@hoplita: Tegnap megtörtént az, hogy pesti szavazók döntően vidéki (baranyai) frakciót küldtek a parlamentbe :)
Tudom, nem ez fog boldogítani, de sózás helyett egy csekély kárörömre csak jó lehet.

szoja122 2014.04.07. 09:36:57

@Balt: Ne játszd meg az agyad!

A Fidesz kizárólag csak az általa bevezetett választási rendszernek, populizmusának és vakhitű szavazóinak köszönheti a 2/3 -ot. Usain St. Leo Bolt -ot is megtudnám verni akkor, ha ő mondjuk 3000 méteres akadályfutásban, miközben én a 100m-es síkfutásban indulnánk egyszerre. Így könnyű.

Most azonban a léggömb ki fog pukkanni, különösen akkor, ha a nemzetközi gazdasági rendszer rosszra, vagy akkor is, ha nagyon jóra fordul.

Ha rosszra, akkor azért, mert azt a bizonytalan piacok érzik meg azt legjobban. Ha nagyon jóra akkor pedig azért, mert a különbségek még szembetűnőek lesznek.

hoplita 2014.04.07. 09:38:42

@Khal Drogo:
"...A kétharmad ha nem is lenne meg, akkor valszeg felvásárolnának egy Jobbikost. A Jobbikot az előző tét nélküli ciklusban is elhagyta 3 képviselő és megszavazták szorgalomból a törvények egy jelentősebb részét. ...

Azért mérget erre ne vegyél be öcskös.:)

concret 2014.04.07. 10:03:18

Hát kétségtelen, a politikai összteljesítmény, amit Orbán Viktor produkált - ha azt szigorúan az eredményesség szempontjából értékeljük - feltétlenül lenyűgöző.

Különösen emeli győzelme értékét az a tény, hogy mindezt kormányzati pozícióból érte el, ismétlésként, az pedig végképp csodaszámba megy, hogy a választási sikert megelőző kormányzása finoman szólva is eredménytelen volt. Mert hát remek kormányzás után a bolond is képes ismételni, de ilyen négy év után? Kalapot le előtte.

Az alacsony részvétel, és a jelentősen torzított képviseleti arány (27% -> 67%) nemhogy csökkentené, éppen hogy növeli teljesítménye értékét. Hiszen nem csak azt érte el, hogy saját hívei kellő számban szavazzanak, hanem azt is, hogy a kormányváltást kívánók jelentős része otthon maradjon. És ezért azzal tett a legtöbbet, hogy a létező balos ellenzéket is rá tudta kényszeríteni: végig az ő kottájából játsszon. Változatos eszközökkel dolgozva optimalizálni tudta a Jobbik politikai súlyát is: annyit erősödtek, amennyi szinte használt neki, de nem sértette semmiképp az érdekeit.

Azt lehet hinni: lényegében minden elképzelése bevált. És ehhez egyetlen dolgot kellett tökélyre fejlesztenie: úgy kellett a magyar társadalom egy részének habitusához, hagyományaihoz, nyelvezetéhez etc. alkalmazkodnia, elvárásainak megfelelnie, hogy cserébe ez a társadalmi bázis lényegében kritika nélkül mindent elfogadjon tőle. Sikerült. Ők nemcsak mindent elfogadnak Orbán Viktortól de ugyanannak az ellenkezőjét is, mégpedig drámaian rövid alkalmazkodási-váltási periódussal. Kicsit szarkasztikusan: valóban ő a legmagyarabb miniszterelnök. A szó (rosszul esik leírnom) kellemetlen, meghaladásra váró értelmében.

Ez volt az én gratulációm a Fidesz-KDNP 2014-es választási győzelméhez.

dzsaszper 2014.04.07. 10:04:14

azt elfelejtettem kifejteni, hogy a kistelepülések szavazóköreiben nem meglepő, hogy a Fidesz erősebb, az LMP gyengébb, így az időbeli tendencia is várható volt, sőt, kb 65% feldolgozottságnál a demográfia figyelembevételével már sejteni lehetett, hogy az LMP 5.2% körül fog végezni...

panelburzsuj 2014.04.07. 10:54:15

@concret:
Száz magyar év dicsősége 133 naptól 133 padig.

concret 2014.04.07. 10:59:50

@panelburzsuj: irigylem (nem, inkább értékelem) a frappáns meglátásaidat.

6.Lenin 2014.04.07. 11:29:53

izé...

Nos, nem kell nicket váltanom, köddé válnom, sőt.

Az élet már csak ilyen.

Kb most már minden (majdnem) a helyén Mo-on.

Kellett ez a 20 valahány év hozzá.

Kedves Ballib honfitársaim?

Olyan szép a tavasz, zöldülnek a rétek, gyönyörű lepkék repdesnek. Ne féljetek kergetni őket!
A többit hagyjátok meg olyanoknak, akik értenek is hozzá.

Az élet megy tovább (csak most mintha a Nap is szebben melengeti sok vihart megért kis Hazánkat)

6.Lenin 2014.04.07. 11:45:52

A baloldal ismét kapott 1 lehetőséget a "megtisztulásra".
Szerintem ez a gárda nem fog tudni élni ezzel a lehetőséggel.
Teljesen alulról lehetne csak megszervezni 1 újat.

EZ a Jobbik eljutott a csúcsra. Folytatja a "szelídebb" hangot, vagy elindul lefelé.

Az LMP 2018,22,26-ban is a bejutási küszöb környékén fog táncolni, ha addig túléli önmagát.

Most lenne igazán szükség 1 igazi, normális ellenzékre.

tölgyes 2014.04.07. 12:39:00

@Letícia: Jaj ne hozza rám a frászt:)@concret: Azok. A hideg kiráz ttőle és nem azért, mert szocialista.. Attól még lehetne rendes is eszes is.
süti beállítások módosítása