Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:43

A parlamenti választások óta sokan érzik: zavar van az erőben. Korábban elképzelhetetlen dolgok történtek: a kormányalakítás kapcsán jelentősen meggyengültek a 2014 előtt nagyon erősnek látszó gazdasági holdudvar hadállásai, a kormánypárti sajtó jelentős része hevesen tiltakozott egy kormányzati döntés (reklámadó) ellen, fideszes vezető politikusokról fújt be a szél terhelő dokumentumokat az ellenzéki sajtónak. Aki jól figyel, és ilyen ügyekben nem nagyon hisz a véletlenekben, okkal gondolhatja azt, hogy a háttérben heves hatalmi harcok zajlanak. Politikusok, politikai érdekcsoportok gyilkolják egymást, s mintha a kormányfő a saját gazdasági hátországával szemben is szabadságharcot kezdett volna. Vajon miért történik mindez?

lazarrogan1.jpg

(Fotó:

Reményeim szerint már kiderült, hogy nem tartozom azon elemzők közé, akik egy-egy párt kapcsán mindent ugyanazzal magyaráznak, most mégis azt kell mondanom, hogy ez a meglepő változás - paradox módon - nem a Fidesz gyengeségéről, sérülékenységéről szól, hanem éppen ellenkezőleg, annak következménye, hogy a kormányzó jobboldal a 2014-es választások óta korábban nem látott hatalmi pozícióban érezheti magát. Ha túl leszünk az októberi önkormányzati voksoláson, három és fél év választásmentes időszak vár az ismét kétharmados többséget szerzett Fideszre. A kofliktusokkal járó intézményi és személyi változásokon már régen túl van az ország, ha a politikai érdek mégis újabb átalakítást indokolna, ott a fegyelmezett törvényhozási kétharmad.

A politikai ellenfelek szinte paralizált állapotban vannak, ráadásul a Fidesz tavasszal megmutatta, hogy a birtokában lévő információkkal és dokumentumokkal, továbbá a hatékonyan működő kormánypárti sajtóval (benne az állami tévével és rádióval) szinte maga tudja alakítani az ellenzék esélyeit: ha a baloldal erősödne, kapnak egy Simon-bombát, ha a Jobbik tűnik veszélyesnek, bevetik a Kovács-bombát. Ezek a karaktergyilkos történetek elképesztően hatékonyan működtek: az ellenzék ezekből akár azt is megtanulhatta, hogy ebben az aszimmetrikus helyzetben jobb meggondolnia, hol és hogyan támad - illetve támad-e egyáltalán. S hogy mi következik mindebből? Leginkább az, hogy a Fidesz valódi ellenfél nélkül maradt. Nem abban az értelemben, hogy ne kellene minden nap megküzdeni a kommunikációs térben az ellenzékkel, de abban az értelemben igen, hogy ezeknek a csetepatéknak a relevanciája ma igen csekély. A lényegi kérdések ugyanis a belső hatalmi harcokban dőlnek el, s ha a bent lévők alig-alig érzik azt, hogy egy ostromlott várban lennének, értelemszerűen könnyebben megengedhetik maguknak, hogy ne a falakon kívülre figyeljenek.

Ráadásul a parlamenti választással minden politikai szereplő előre lapozott a naptárban: míg 2014 előtt a választási győzelem összetartotta a kormányoldalt, április hetedikétől már 2018-ra optimalizál mindenki. Márpedig itt sokkal szélesebb a játéktér szinte mindenkinek: a kormányfőnek, az utódjelölteknek és a gazdasági holdudvarnak is. A szokatlan jelenségek magyarázata tehát szerintem kettős: egyrészt a szereplőknek most kell harcolniuk, hiszen az első hónapokban formálódnak a ciklus személyi és intézményi peremfeltételei, másrészt a kormányzati túlhatalom és az ellenzéki bénultság miatt okkal érezhetik, hogy most lehet is harcolniuk, a belső küzdelem nem veszélyezteti a kormányoldal közös érdekeit. S bár látható, hogy a már mindenben és mindenkiben reménykedő közírók egy része most éppen ezektől a harcoktól várja a Fidesz közeli bukását, szerintem ennek az esélye sem sokkal nagyobb, mint annak, hogy az Európai Unió majd bevonul Budapestre. Lehet, hogy lesznek áldozatok, lehet, hogy az utódjelöltek egyike vagy másika elvérzik ebben a küzdelemben, elképzelhető, hogy a pártsajtón belül változások lesznek, és még az sem elképzelhetetlen, hogy komolyan gyengül a gazdasági holdudvar befolyása, sőt, annak is van némi esélye, hogy például az RTL megszerzéséért indított küzdelemnek némi szavazatveszteség lesz a végeredménye. Rövidtávon azonban csak akkor kellene komoly következményekkel számolni, ha eszkalálódna a helyzet, azaz, ha valódi háború törne ki. Ez azonban még egy nem ostromlott erődben is - amelynek katonái ráadásul alapvetően más helyzetekhez szoktak - szinte elképzelhetetlen forgatókönyvnek látszik.

(Heti Válasz, 2014. július 2.)

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr666471881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2014.07.29. 20:41:18

@concret:

" Lassan 6 év telt el azóta, látható formai változások nem történtek ...."

6 év 1 történelmi folyamatban...
Vicces vagy. Mellesleg komoly változások történtek.

A 80-as évek elején kevesen hittek volna abban mi fog történni 90-ben. Néha az átmenetek évtizedekig is eltarthatnak, de ne menjünk ilyen messzire.

az igaz, hogy a történelem 1 folyamatos változás volt/van/lesz, de azért néha (?) előfordultak gyökeres változások is, amiben a regnálok ritkán hittek volna, hogy megtörténik.

"Az emberi társadalmak története a humanizálódás trendjét mutatja: az erőszakosabb, igazságtalanabb civilizációktól a biztonságosabb, jogszerűbb, a javak igazságosabb elosztását biztosító struktúrák felé halad."

Régebben kezdték a pattintott kőbaltával a másik ember meggyőzését. Ma már valóban sokkal magasabb szinten álló technikai eszközök is rendelkezésre állnak.
A javak elosztása....

1re több ember biztosítja, 1re kevesebb ember jólétét.
Nem ugrálok ettől a plafonig, hogy őszinte legyek.

Azt elfogadom, hogy nagyon sokan leírtak már hasonlókat, mint te. Sok könyvtár tele van velük.

Mikor olvastál utoljára híreket a nagyvilágból?

Azt is tudom, hogy vannak nagyon szép elméletek, és nagyon csúnya gyakorlatban megvalósuló események.

Milyen szemüvegen keresztül szemlélődünk akár még gyönyörű képet is tudnánk róla festeni.Sok milliárd ember véleményére meg tojunk.

Ettől izgalmas az élet.

concret 2014.07.29. 20:41:42

@Khal Drogo: teszem hozzá: a NER sem tud megvédeni a takarékok bezuhanásától, a forint sosem látott hitvány pénz lett, a törvényesített korrupció mostanra az RTL révén az átlagmagyar estéjébe is beköszön, ég az arcunk a pénzzel kitömött focistáink szégyeneitől...

ha csalódtunk a politikában, hát ne szavazzunk! de itthon mindezek ellenére nem volt nagyon alacsony a részvétel. miért?

concret 2014.07.29. 20:51:36

@6.Lenin: 1918 után 2 éven belül át lett rajzolva Európa, 1945-ben futtából tolta odébb a határokat a Vörös Hadsereg, egy év sem kellett a fultoni beszédhez - csak hogy összevessük, mekkora idő 6 év gy valódi sorsforduló után :-)

Te Lenin, tényleg azt hiszed hogy sajnálkozhatsz az informáltságomon? Van önbizalmad.

"1re több ember biztosítja, 1re kevesebb ember jólétét.
Nem ugrálok ettől a plafonig, hogy őszinte legyek."
Ez a szempont az irigy ember szempontja. Számomra fontosabb, hogy gyorsan növekvő népesség mellett is csökken az éhezés és javul az egészségügyi ellátás és az iskoláztatás.

Amúgy meg a javak legdurvább elosztása pont a "sikerállamokban" (értsd: szabadságdeficites önkényuralmakban) van. Remélem, ez is zavar.

Khal Drogo 2014.07.29. 20:55:11

@concret: A Fidesz ma leválthatatlan. Néztem az adatokat. Az összes ellenzéki párt globális támogatottsága akkora mint a Fideszé. Ez elképesztő fölény.

Én nem látom egyébként a politika iránt lelkes fiatalokat. Olyan fiatalokat látok politizálni aktívan, nem fórum szinten, hanem képviselő jelöltnek indulni, akik jellemzően anyagi biztonság megteremtése céljából állnak be egy-egy párt mögé.

Valamelyest kivétel talán a Jobbik. Annak kemény magját egyesíti az antiszemitizmus, acigányellenesség, a mélységes USA gyűlölet és egyfajta kapitalista-ellenesség. Ott van egy fajta ideológia,ami köré táborok és miegymás szerveződik, együttesek, megmondó véleményvezérek stb. Ez így összességében vonzó lehet a közösséget kereső fiataloknak.

Khal Drogo 2014.07.29. 21:00:58

@concret: Magasnak sem mondanám a részvételt. Meg sem közelítette a 98-as felfűtött hangulatot. Beletörődést látok én.
Akinek nagyon elege van a helyben toporgásból az kimegy külföldre munkát vállalni.

Mindegy mit csinál, csak politizálni ne kelljen. Inkább elmegy Londonba, mint hogy itthon részt vegyen a közéletbe.

Ha van egy lakossági fórum, kik vannak ott. Idős emberek. Fiatalok javarészt azok akiknek fizetnek hogy ott legyen, pártaktivisták.

Én 2006-2010 között jártam havi rendszerességgel egy közpolitikai beszélgetős helyre, a Deák-körbe. MDF pénzelte, még ingyen pogátsa és bor is volt. Összeverődött vagy 100 ember, kérdezni szinte senki sem kérdezett. Vezető közgazdászok, politológusok és elemzők voltak a vendégek.
Fiatal ember kb. a nézők 10% volt.

6.Lenin 2014.07.29. 21:02:41

@Khal Drogo:

"A stagnáló, nem túl jó helyzetben Orbán ráérzett arra, hogy a magyarok választásokat eldönteni tudó része vevő lesz a poszt-Kádári politikára"

ezért kár volt, a többivel még 1et is lehet(ne) érteni.

Orbán 1x elmondta, hogy minket senki nem akart/nem akar/és nem is fog megmenteni. Ezt csak mi tudjuk (talán még) megtenni, ha nagyon szeretnénk.

1 önállósulásra (már amennyire lehet-ezt is ő mondta)talpra állásra irányuló kísérletet (államosítás, újraiparosítás, munkára nevelés) poszt-kádárinak nevezni, kissé átgondolatlannak tartom.

Az emberek többsége nem ideológiákban gondolkodik, az mindig 1 izgága kisebbség kedvenc időtöltése.
szerintem.

Khal Drogo 2014.07.29. 21:08:12

@concret: Jellemzően a Fidesz támogatók mentek el nagy számban. A protest szavazók többsége otthon maradt.

Az ellenzék részéről szerintem gond a teljes rendszer tagadása. Itt most nem az Alaptörvényre gondolok, ez senkit sem érdekel lakossági szinten. Az emberek 90% biztos vagyok benne hogy egy sort sem olvasott el belőle.
Hanem arra, hogy meg kéne határozni mi az amit megtartanának a rendszerből. Pl. adórendszer, nyugdíjrendszer. De mindent tagadnak.

Ezzel elérik azt hogy az aktívak közül a családosok biztos hogy nem szavaznak rájuk, ha csak valami nagy érzelmi felindulás nem váltja ezt ki. Ez százezres tömeg.

Azonosítani kéne hogy miből ered a Fidesz támogatottsága. Arra várni hogy az ország esetleges tönkremegy, nem egy nyerő stratégia. Mi lesz ha csak stagnál. Az életben nem fognak így nyerni.

Meg kellene érteniük milyen tényezők váltják ki a Fidesz sikerét. A jelenlegi felsejlő álláspont mely szerint aki a Fideszre szavaz, az egy hülye, szintén nem hoz nekik szavazatokat.

Elemezni kéne. Helyette senkit sem érdekelő kamarilla-háborút folytatnak egymás ellen.

Khal Drogo 2014.07.29. 21:12:16

@6.Lenin: Gondolod hogy a Kádár elvtárs iránti nosztalgia azért van mert ideológiai alapú?
Én nem hiszem.

Poszt-Kádári = Az állam garantáljon nagyobb biztonságot cserébe nem érdekel a politika, nem akarok beleszólni. A piac helyett legyen állami gondoskodás. Csődbe ment egy nagyvállalat? Mentse meg az állam. Elszálltak a devizahitelek? Miért nem csinál már valamit az állam?
Nem tudok megélni ebből a fizetésből. Állam csökkents adót. Állam csökkents rezsit.

Ezekre a reflexekre jól ráérzett Orbán. Tarol is vele.

6.Lenin 2014.07.29. 21:21:53

@concret:

Még felsorolni sem könnyű azokat az országokat, ahol a nagy jólétben csökkentik a béreket/nyugdíjakat. növexik a munkanélküliség(még Európában is hosszú lenne a sor).
Helyi háborúk (népirtások) zajlanak a "fejlett demokratikus országok" támogatásával.
Miért is?

Ezekre lennék irigy?
Te tényleg vicces vagy.

Hogy írjak még viccesebbet is....

A "liberális demokráciában" tobzódó országok is az összeomlás szélén táncolnak, és ez a téveszme pont 1 több ezer éves más kultúrában lévő országokban az 1etlen üdvözítő megoldás lenne. Nem beszélve több évtizedes másik ordas eszme alatt nyögő országok keresett jövőképe lenne a liberalizmus. Lyukas gatyában tévelygők áhított ideológiája a liberális demokráciának nevezett hazugság.

Szerintem hallgassunk inkább 1 kis zenét.

www.youtube.com/watch?v=f1vWfWqqUmU

6.Lenin 2014.07.29. 21:30:12

@Khal Drogo:

Természetesen ezeket is bele lehet magyarázni, + sok minden mást is, attól függ, milyen hatást szeretnénk vele elérni.

Talán még a támogatottsági mutatókkal is igazolni lehetne, de nem biztos, hogy lefedi teljesen a valóságot.

A 8 millió választópolgár közül hányan gondolkodnak kizárólag politikai szempontok mentén?

Meg ma divatos a kádári nosztalgiázókra hivatkozni. Pedig nagyon sokan már csak régi fényképekről ismerik (?), a politikájáról + finguk sincs, nem beszélve az akkori rendszerről. Kár ebbe belemenni.
szerintem.

concret 2014.07.29. 21:35:29

@6.Lenin: Azért jól átjön Nálad az Echo TV.
Meg hát jól rímel mindez a klasszikus, kádár-kori Népszabira is.

Ha az embert Szaniszló Ferenc okosítja a nagyvilág dolgait illetően, nyilván ilyen színű lesz a kép.

6.Lenin 2014.07.29. 21:58:59

@concret:

Ezt benézted 1 picit.

Az igaz, hogy nézem az Echo tv 1es műsorait, ahogy az ATV-t, és a Hirtv-t is. Nem minden műsorukat. Népszabit meg talán utoljára a 90-es évek elején olvastam a többivel együtt. (1 presszóban, ahová ebéd után mentem be 1 kávéra és sajtószemlére-járatták az akkori napilapok többségét)

Szaniszló F. műsorát esetleg ismétlésben nézem (akkor is csak esetleg részleteket), és nem kedvencem a pacák.

Ez nem jött be.

Khal Drogo 2014.07.29. 22:00:03

@6.Lenin: Kádár elvtárs a felmérések szerint minden idők egyik legnépszerűbb politikusa. Mátyás király és Szent István után.

Kádár elvtárs alapvetően nem is fiatalok között népszerű. A fiatalok másért is szavazhatnak a Fideszre. Pl. mert a Fidesz családtámogatási rendszere nekik kedvez.

Többféle motiváció van itt kérem szépen. A kádár-nosztalgia egy a több tényező közül.

concret 2014.07.29. 22:03:27

@6.Lenin: én is a 90 előtti népszabira gondoltam :DD

nem kedveled, de hát tagadhatatlan a hatása - létezik ilyen

concret 2014.07.29. 22:11:15

"liberális demokráciában" tobzódó országok is az összeomlás szélén táncolnak - ez pl igazi szaniszlós vágykép. Még szerencse, hogy a citált országokban nem tudnak a fenyegető összeomlásról.

6.Lenin 2014.07.29. 22:28:13

@concret:

Mit gondolsz miért indult meg 1 elég intenzív demokrácia export az utóbbi néhány évben?
Hol lett sikeres?

90 előtt nem érdekelt a magyar politika, nem is voltam itt 74-80-ig, 80-től más gondjaim voltak, 90-ig. 74 előtt tuti, hogy nem a politika érdekelt elsődlegesen.
Most is csak unaloműzés(ha nincsenek itt éppen az unokáim)

6.Lenin 2014.07.29. 22:38:57

@Khal Drogo:

Nem vitatom, hogy vannak, akik visszasírják azokat az időket, de nem kádár, vagy a rendszere miatt.
Volt 1 számukra elfogadható életszínvonal/biztonság. sokaknak elég volt, és most is elég lenne.

Nem mindenki vágyott/vágyik arra, hogy pávatollal a fenekében parádézzon Bp-en. Otthon, + baráti körben nyugodtan gyakorolta a szólásszabadságot is. A nyugatból is csak a különböző divatcikkek érdekelték, és az beszerezhető volt (néhány hét késéssel).

ez az egész kádározás 1 jó nagy süket duma, és a jelenlegi gyakorlat szerint is teljesen eredménytelen. Néhány hibbant ballib kedvenc szövege. Teljesen hatástalan.

Valami ütősebb kellene már.

6.Lenin 2014.07.29. 23:01:01

Jó éjt!
Mindenkinek.

www.youtube.com/watch?v=UOnzDKvn7YI

(mostanában inkább a lego chima. lego ninjago, csillagok háborúja legós változata amit kénytelen vagyok nézni-az utóbbi isteni szöveggel)

szoja122 2014.07.30. 05:23:42

@6.Lenin: "A "liberális demokráciában" tobzódó országok is az összeomlás szélén táncolnak"

Halvány segéd f@ingod sincs arról, hogy miről beszélsz...

Írj bizonyító statisztikai adatokat, vagy fordulj orvoshoz.

Az adatok az ellenkezőjét bizonyítják, abszolút és relatív (nem liberális demokráciákkal szemben).

Apropó, MI AZ A NEM LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA? Hogy lehet egy demokrácia nem liberális? Mitől demokrácia, ha nem liberális?

Ne téveszd össze a liberalizmust a liberális demokráciákkal és a hazai liberalizmussal (pl. SZDSZ). Három különböző dologról van szó!

Fogalmazd meg és sorolj fel olyan államokat ahol ez működik és talán még sikeres is.

szoja122 2014.07.30. 05:53:01

@6.Lenin: "A "liberális demokráciában" tobzódó országok is az összeomlás szélén táncolnak"

Ha ez igaz, akkor a magyar fiatalok 100 ezrei komplett idióták (ezek szerint te implicite annak tartod őket), hisz a mélyen erkölcstelen, hanyatló nyugatra mennek dolgozni, ahelyett hogy itthon a munka alapú társadalomba tennék ugyanezt.

Olyan társadalomra mondani, hogy munkalapú, ahol lényegében nincs munkavállalói érdekképviselet, kifilézték a munkavállalói jogokat, és az ország közel fele nem is álmodhat munkáról, az röhejes mondanám, ha nem lenne végtelenül szomorú.

szoja122 2014.07.30. 06:17:33

@szoja122: "Ne téveszd össze a liberalizmust a liberális demokráciákkal és a hazai liberalizmussal (pl. SZDSZ)."

Helyesen: Ne téveszd össze a liberalizmust a liberális demokráciával és a hazai liberalizmussal (pl. SZDSZ).

szoja122 2014.07.30. 06:38:11

"Munkaalapú társadalom"-ról beszélni akkor, amikor 2008-ban, a válság kirobbanása előtt többen dolgoztak, mint most, amikor a statisztikába beleszámolják a kb 200-250 ezer közmunkásokat, a kb 400 ezer külföldön dolgozókat is, hát ez is röhej.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.07.30. 07:53:42

@szoja122:
Ne károgj korán, még eljöhet a p*na alapú társadalom, amiben a tehetségesebb p*natulajdonosok többsége kivándorol, és itthon főleg közp*na lesz. :)

Khal Drogo 2014.07.30. 08:16:32

@6.Lenin: Az a társadalmi berendezkedés Kádár Jánoshoz fűződött. Érthető hogy róla nevezték el. Mégsem hívhatják Ronald Reagen rendszernek...

Mint már írtam, nem ideológiáról van szó. Nem Kádár János MSZMP-je iránt él a nosztalgia, hanem a rendszert megélők visszaemlékezéseiben élő kiszámíthatóbb élet iránt.
A Kádár János politikai örökségét felvállaló Munkáspárt pl. sehol sincs.

Orbán nagyon jól érzi hogy a gesztusszinten megadott poszt-kádári életérzés sokaknak tetszik.

Khal Drogo 2014.07.30. 08:19:42

@szoja122: Ha nem dolgoznának külföldön, akkor itthon 400 ezerrel több munkanélküli lenne. Ez nagy előny.

6.Lenin 2014.07.30. 08:50:08

@szoja122:

Általában a "liberális demokrácia " idézőjel közé van szorítva nálam.
EZ NEM VÉLETLEN. (kár, hogy nem értetted.
Ezek önkényes meghatározások, semmi, vagy nagyon kevés közük van a valós(?) ideológiához.
Nyilván a külföldre távozók anyagi (főleg) helyzetük megoldása érdekében mennek bárhová, ahol arra lehetőséget látnak.

Nevezz meg 10-nél több embert, akik a "liberalizmus" hiánya miatt mennek el.

Még a nagy ágyú "liberálisok" is azért tengetik a hátralévőjüket Berlinben (nagy általánosságban) mert ott támogatják őket (van miből, és van miért , mégis csak ők voltak az echte nácik) Megszűnne a lóvé, itthon nyivákolnának.
A többi is süket duma.

6.Lenin 2014.07.30. 08:54:05

@Khal Drogo:

Értem én mire hivatkozol, de nem látom semmi értelmét. Sok más dolog az igazi lényege.

Pontosan ezért hatástalan. Az ezeket hablatyolók semmit nem profitálnak belőle.

Bármit, bármibe bele lehet magyarázni, ha szándék van rá, de a lényeg, hogy van-é eredménye, vagy nincs. ennek a szövegnek nincs. A többi lényegtelen.

szoja122 2014.07.30. 09:18:34

@Khal Drogo: Tényleg? Én hülye még azt hittem hogy a megélhetési gondok miatt mentek ki. Most már tudom hogy hazafiassági szempontok miatt, hogy tehermentesítsék a Fidesz kormányt, az országot.

Amúgy ilyeneket miért írsz? Egészen más okból írtam.

Tehát szerinted helyes, hogy itthon nincs elég munkahely. Érdekes álláspont. Ezzel implicite támogatod a gazdaságpolitikájukat, miközben sokszor keményen fogalmazol.

Ez NEM középen állás, ez így szimpla erőlködés.

@6.Lenin: Egészen másról írtam, a kérdésre válaszolj. persze nem tudsz. A külföldön dolgozók csak az egyik érv volt, ráadásul nem ebből a szempontból írtam.

Téged értelek, hogy hülyének tetteted magad, mert nem tudsz a kérdéseimre válaszolni.

Khal Drogo 2014.07.30. 09:32:19

@szoja122: Azért számítják bele, mert nem jelentkezik itthon munkanélküliként. Ez nem röhej. Ez a valóság.

A többi amit írtál, a képzeleted eredménye. Nem írtam olyat hogy helyes hogy nincs itthon munkahely.

szoja122 2014.07.30. 10:23:00

@Khal Drogo: Pedig igen, azzal, hogy a kormány szempontjából értesz egyet vele .

A munkavállalóknak igazuk van, nem tehetnek mást.

Azonban a munkanélküliség ennek -a megélhetés mellett- a fő oka, amiért viszont a kormány a felelős. Erre nem tértél ki, pedig tisztában vagy vele, vagyis relativizáltad. Ez implicite mi mást jelentene, mint azt hogy egyetértesz vele.

Másrészt amire reagáltál, annak NEM ez volt a fő mondanivalója. A közvetlen megelőzők folytatása volt. Azonban te csak ezt tartottad fontosnak. Ezekben a hozzászólásokban pedig sokkal többet mondtam mint amire válaszoltál.

@Hepci: Nem, közp*na lesz, hanem -és ez lényegi különbség- NEMZETI közp*na!

Khal Drogo 2014.07.30. 10:48:28

@szoja122: Nem tudok minden egyes hozzászólásra reagálni. Ezen akadt meg a szemem. Felesleges ilyen implicete támogatásokat meg relativizálásokat belelátni mögé.

A foglalkoztatási helyzet sokkal rosszabb mint ami látszik az adatokon. Pont azért mert a munkanélküliséget exportáljuk.
közmunka - Mégis mit kellene tenni? Ha adunk a közmunka helyette ekkora összegű segélyt akkor jobb lesz? Akkor meg az lenne a gond. Minek segélyezzük az embereket.

Munkahelyet teremteni nem könnyű. Főleg nem egy ilyen csóró országban mint Magyarország, ahol ráadásul a közhatalom gyakorlói is igen erős járadékvadászatban utaztak és utaznak most is.

szoja122 2014.07.30. 11:07:55

@Khal Drogo: "Mégis mit kellene tenni?"

Semmit! Matolcsy fantasztikus munkát végez. Tündér mese az ami itt az országban a gazdaság terén is történik. gazdaságpolitikájuk 10-es a 10-es skálán. Vajon akkor miért is adtál 4 pontot?

Ha ez sem tudod, akkor miért bírálod olyan sokszor az unortodox gazdaságpolitikát?

Ezért tartunk itt ahol tartunk, mert a politikusaink is csak rövid távon gondolkoznak. Csak az újraválasztás lebeg a szemük előtt és ezért hosszabb távú döntések eszükbe sem jutnak.

Ha az előző ciklus elején megfelelő döntéseket hoztak volna -mellesleg akkor is megnyerték volna a választást- a mostani ciklus végére már egyértelműen, érezhető változások indultak volna be. 2/3-al a lehetőségük megvolt, csak egész másra használták.

szoja122 2014.07.30. 11:31:06

@szoja122: Bocs, Matolcsy és Varga. Matolcsy nagysága annyira elhomályosított, hogy Vargáról elfeledkeztem.

Harmony12 2014.07.30. 11:49:01

A demokrácia a nép akarata az eredeti jelentése szerint. A többség akarata. A demokrácia addig jó volt OV-nak, amíg a többség megválasztotta, akármekkora többséggel. Addig volt fontos, amíg a kommunizmus lebontása ellen lehetett vele érvelni. Most pedig le lehet kukázni a demokráciát, válthatunk diktatúrába, mert az hatékonyabb, és nem is kell olyan apróságokkal görcsölni, mint választás. OV pedig majd kiváló elnök/király/diktátor (kinek mi, ízlés szerint) lesz, komolyan hiszi magáról. Mondjuk nem hinném, hogy támogatná ideológiai alapon valaki más ( mondjuk Gyurcsány, hehe) diktatúráját is...Rémesen önös ez az egész eszmefuttatás.
Asszem OV megirigyelte a Lee dinasztia sikerét, ami ha Szingapúrban sétálgatunk, érthetô is. ;)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.07.30. 12:19:52

@szoja122:
Nemzeti f*sznak nemzeti pin*t a Nemzeti P*naboltból!

6.Lenin 2014.07.30. 12:30:21

@szoja122:

Mire nem válaszoltam?

Ismerek olyanokat is, akik már akkor külföldön dolgoztak, amikor itthon is volt munka. szinte minden eset más.

A kalandvágytól kezdve a potyalesésig nagyon széles a skála.
Szervezetten folyt a cigányok Kanadába utaztatása, ott mg lenyúlták a pénzüket.

Te, vagy sok más mit magyaráz bele, az a hovatartozás kérdése

Harmony12 2014.07.30. 14:06:48

@Harmony12: Annyira nem akarnak ilyen apróságokkal görcsölni, hogy állítólag be sem került az idei éves költségvetésbe az önkormányzati választás. Akár el is maradhatna, úgyis csak egy felesleges cirkusz...

nyünyüge 2014.07.30. 15:49:03

Olvasnivaló - blődli rovat:

A Nemzeti Örökség Intézete megbízásából 2014 tavaszán közvélemény-kutatás készült a
magyarországi fiatal (18 és 30 év közötti) felnőttek történelemképével és a nemzeti
örökséghez/emlékezethez fűződő viszonyával kapcsolatban. Az Intézet arra volt kíváncsi,
hogyan viszonyul a magyarországi fiatal felnőtt lakosság a történelemhez, milyen képet alkot
róla, mit tart fontosnak a történelemoktatásban, mit gondol a nemzeti, kulturális örökség
ápolásáról, illetve az emlékhelyekről, emlékévekről és emléknapokról.

nori.gov.hu/content/media/www/mediastore/0/845/1270.pdf

szoja122 2014.07.30. 16:36:41

@Hepci: Lehet hogy a jövőbe látunk?

Khal Drogo 2014.07.30. 17:43:07

A kormány sem a nyugdíjrendszerben, sem a nyugdíjak értékét tekintve nem tervez semmilyen változást - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

---

Ez a nyugdíjak a gyerekek számához való kötése amilyen jól hangzik akkora butaság. A kormány jól döntött hogy nem foglalkozik ilyen őrültségekkel.

A nyugdíj nem népességszabályozási eszköz. Alkalmatlan rá. Ezért is a világon egyetlen ország sem használja arra. Nem véletlenül.

Khal Drogo 2014.07.30. 20:20:21

index.hu/kultur/media/2014/07/30/augusztus_28-an_tortenhet_valami_a_hvg-vel/

Csőd szélén áll a Népszava, hvg, a Népszabadság és az origo.hu.

concret 2014.07.30. 21:46:12

mno.hu/kulfold/a-tobbseg-a-vilaghaboru-kitoreset-sem-tartja-kizartnak-1239657

Mert az orosz emberek nincsenek tisztában a valós katonai helyzettel. Melyik másik fele az a világnak, amely jószántából hagyományos háborút vívna a világ vezető hatalma(i) ellen? Mert gondolom, nukleáris konfliktusba senki sem menne bele.

Persze, remek alkalom ez a MN olvasóinak egy kis rémült vacogásra és az USA-fóbia ápolgatására.

concret 2014.07.30. 22:07:29

@Khal Drogo: Óvatosan jegyezném meg: a józan szempontok nem biztos, hogy föltétlenül érvényesülnek politikai-érzelmi megfontolásokkal szemben.

Már Hoffmann Rózsa felemelkedése idején sokan citálták Semjén Zsolttól: a Fidesz a hardver, de a KDNP a szoftver. Márpedig a Népesedési Kerekasztal a kDNP egyik szívügye.

Khal Drogo 2014.07.30. 22:43:47

@concret: A Népesedési Kerekasztal javaslatai a kukában fogják végezni. Az egyszeri 300 ezres anyasági segély, a gyermekszámtól függő szavazatszám is ott végezte. Korábban felmerültek SZJA-s büntetőkulcs alkalmazása is az aktív korú gyermektelenek esetén. Van ilyen? Nincs. Most újabb javaslatokat talált ki a Kerekasztal.
A sajtó a korábbi javaslatokat is úgy tálalta mintha már lehozta volna a Közlöny. De ha már KDNP, a vasárnapi szünnap a boltokban terv is a kukában végezte.

A Fidesz egyéni számlás rendszert akar bevezetni, már 1998-2002 között is ezt a rendszert favorizálták, tanulmányozták. Az egyéni számlás nyugdíjrendszerbe ez a javaslat nem fér bele.

Nagyon meg lennék lepve ha ezt a bődületes ökörséget a Fidesz kormány támogatná. De persze minden előfordulhat.

concret 2014.07.30. 23:12:32

@Khal Drogo: Igen.

Minden előfordulhat.

2002 óta nagyon sok dolog megváltozott. El tudtad volna 2002-ben képzelni (fiatal voltál még, de emlékezhetsz rá), hogy Orbán 2011-ben Fekete György-féle zombikat ültet trónra az MMA alaptörvénybe emelésével?

Orbánban egyre nagyobb az affinitás a fundamentalisták felé. Mint nemrég mondta: olyan világban élünk, ahol bármi megtörténhet - persze, bármi végezheti a kukában is, valóban.

A racionalitás-alapú prognózisaid egy racionális világba valók.

Khal Drogo 2014.07.30. 23:24:16

@concret: Én nem látok érzelmi kötődést ehhez a javaslathoz. Ha lenne, a korábbi Népesedési Kerekasztal terveket is megvalósították volna.

Szerintem annyi történt, hogy bedobták a saját sajtójukba is a hírt, még a Hírtv is készített róla műsort, tolták a neten és mindenhol, majd lekutatták és kijött hogy ez nem egy népszerű terv. Ha a KDNP hőbörögne, megmutatják nekik a grafikonokat, hogy ez van, nem kell a népnek.

Plusz az ügyben elsőként megszólaló Fideszes politikus nem támogatólag lépett fel.

A tervezet szénája szerintem jelenleg nem áll jól, de minden a miniszterelnökön múlik. Ma olyan időket élünk, ha a miniszterelnöknek valami nagyon megtetszik, akkor azt meg kell csinálni. De egyelőre a nyilvánosság előtt nem látszik hogy a miniszterelnököt ez a terv különösebben érdekelné.

Khal Drogo 2014.07.30. 23:28:14

A Fidesz legképtelenebb ökörségei, mint a többszörös szavazás, a választási regisztráció, az önfenntartó felsőoktatás azért csak elvéreztek, mondjuk a regisztrációt majdnem megcsinálták.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.07.30. 23:32:32

@concret:
A Fidesz a hardver, a KDNP a szoftver, a Semjén meg a seggfej.

Khal Drogo 2014.07.30. 23:35:16

Hónapok óta tartó találgatásoknak vetett véget Navracsics Tibor jelenlegi külgazdasági és külügyminiszter szerda délután. Twitter-oldalán jelentette be ugyanis, hogy hivatalosan is ő Magyarország jelöltje az uniós biztosi posztra.

---

Hát ennek nem sok értelme volt hogy kinevezték miniszternek.

concret 2014.07.30. 23:40:33

@Khal Drogo: Egyszer eljön az eredmények (kudarcok) számonkérésének az ideje.

A konzervatív tábornak (és mellesleg személy szerint nekem is) súlyos kérdés a népesdés ügye. És ha persze minden jól alakul, a gazdaság szárnyal, és brit, bajor és norvég orvosok árasztják el az OEP intézményeit, no és megfordul a demográfia trendje - akkor persze no problem.

De ha nem. Akkor majd az amúgy jelentéktelen kereszténydemokraták jelentős számon kérők lehetnek. A hajó süllyedése közben.

concret 2014.07.30. 23:45:17

@Hepci: Nanemá. Semjén a magyar-székely lovashagyományok avatott és hiteles vitéze, Botond maga, ahogyan bezúzza egy ütéssel Bizánc érckapuját.

Nem teccik maga kicsit idegenszívű lenni?

szoja122 2014.07.31. 08:42:39

@Khal Drogo: Miből gondolod, hogy nem foglalkozik vele? Amit egy Fidesze mond az szentírás? Eddig sohasem hazudtak?

Választás lesz, addig fölösleges kiélezni a helyzetet. Ott is elsöprő győzelmet akarnak elérni. Majd utána fog megmutatkozni hogy igazából mit is várhatunk a Fidesztől ebben a ciklusban.

"A felsőoktatásban pedig megint csak nagyon zavaros nekem a kép. Nem értem miért vonnak ki globálisan jelentéktelen pénzeket. Egy egyetemet pár milliárd elvonása stagnálásra kényszerít, míg a költésgvetésben lehetne rá forrást találni."

Már ez az egy dolog miatt is nyugodtan lehetne 1 -es osztályzatot adni, mert fejlett felsőoktatás (oktatás) nélkül nincs fejlett modern társadalom és gazdaság. Matematika nyelvén ez szükséges, de nem elégséges eleme a gazdaságnak, modern társadalomnak. Ezért az (1-es) akkor is igaz lenne, ha az összes többi intézkedése a lehető legjobbak lennének.
Persze ez az előző kormányokra is igaz, de ez a Fidesz értékelése szempontjából másodlagos, mert 2/3-al nagyon kedvező folyamatokat tudtak volna beindítani. Aminek a hatása már középtávon érvényesülne.

Tulajdonképpen ez mindenre igaz:

Ha az előző ciklus elején megfelelő döntéseket hoztak volna -mellesleg akkor is megnyerték volna a választást- a mostani ciklus végére már egyértelműen, érezhető változások indultak volna be. 2/3-al a lehetőségük megvolt, csak egész másra használták.
Ezért a történelmi felelősségük nagyobb, mint bármelyik másik kormánynak a rendszerváltozás óta.

Khal Drogo 2014.07.31. 09:04:27

@szoja122: "Miből gondolod, hogy nem foglalkozik vele? Amit egy Fidesze mond az szentírás? Eddig sohasem hazudtak?"

Abból gondolom hogy a Fidesz van kormányon és eddig egyetlen egy Fidesz politikus sem szólalt meg a témában támogatólag.

De az ilyen ördögi összeesküvés-elméletek ellen felesleg bármit is mondani. Ha úgy gondolod hogy a választások után a javaslatot támogatni fogja a kormány, gondold azt.

szoja122 2014.07.31. 10:41:35

@Khal Drogo: Miből gondolod hogy azt gondolom? Semmi ilyesmit sem írtam. Különösen nem összeesküvés elméletekről.

Csak annyit, hogy választás előtt ritkán mondanak, vagy hoznak népszerűtlen döntéseket a kormányok. Ez pedig igaz. Sőt, igaz a Fideszre is.
Ez összeesküvés elmélet? Eddig nem tudtam.

Khal Drogo 2014.07.31. 10:48:01

@szoja122: Nem látok rációt abban hogy később hozzon egy ilyen döntést a Fidesz, választások után. A javaslat az 1979 után született emberekre vonatkozna.
Tehát az első ember akire ez vonatkozna : 2045 január elsején menne nyugdíjba.

A népszerűségvesztés AZONNALI lenne és FOLYAMATOS. 2018-ban is fenállna. Nyereség semmi. A költségvetési nyereség 2045-ben jelentkezne, a mai képviselők akkor már mind halottak lesznek.

Minek támogatna a Fidesz egy ilyen tervet? Semmi hasznuk nem származik belőle. Ráadásul úgy hogy a választások után megváltoztatná a véleményét, ezáltal még nagyobb lenne a népszerűségvesztés és arcvesztés.

Értelmetlen. A kormány egyátalán nem olyan ostoba mint az sokan hiszik. Sőt.

Khal Drogo 2014.07.31. 10:51:07

Csak néhány példa az előző 4 évben feltételezett kormányzati intézkedésekról :

1) Újra le kell tennie mindenkinek a KRESZ-vizsgát
2) Le kell cserélni mindenkinek azonnal a rendszámtáblát egy költséges eljárás kiséretében
3) Közmunkások fogják konténervárosban lakva építeni a stadiont
4) Eldőlt, minden gyerek után bónusz szavazat fog járni
5) A segélyek átalakítása miatt éhséglázadások robbannak ki

Ez nem tételes felsorolás!

szoja122 2014.07.31. 18:22:20

@Khal Drogo: Csak magamat tudom ismételni:

Miből gondolod hogy azt gondolom? Semmi ilyesmit sem írtam.

Csak annyit, hogy választás előtt ritkán mondanak, vagy hoznak népszerűtlen döntéseket a kormányok. Ez pedig igaz. Sőt, igaz a Fideszre is.

A Fidesz csakis kizárólag népszerű döntéseket hozott? Azért én ennyire nem becsülném le a választókat.

A kormány ostoba, csak azért látod másképp, mert az elődeihez hasonlítod. Relatíve nem, abszolút értelembe igen.

Ne feledd a Fidesz egyik választást sem nyerte meg, az ellenzék vesztette el. Csak annyi igaz, hogy az ellenzék még a Fidesznél is ostobább.

Vakok között félszemű a király.

Khal Drogo 2014.08.01. 08:19:59

@szoja122: A konkrét döntésre visszatérve. Ez egy KDNP-s javaslat, KDNP háttércsapat dolgozta ki, egyelőre csak KDNP-s politikusok támogatják. A KDNP súlya a kormányban a semminél alig több.
Ha a választók nagy része tisztában van azzal hogy a KDNP egy alig létező, társadalmi támogatottsággal nem rendelkező formáció, gondolom a kormányban sem gondolják ezt nagyon másként.

A döntés következményei pedig a Fideszre hullanak vissza.

A korábbi népszerűtlen döntések mind azonnal megtakarítást hoztak. Ez 2045-ben hozna először megtakarítást.

korábban ulrike 2014.08.01. 19:36:10

@Khal Drogo: Igen, végül ez a 'cirkusz' is újból igazol két régi klasszikus szabály érvényességét:
- "Kibicnek semmi sem drága." (lenne drága);
- de Fidesz gyorsan elővezette a másodikat, a "Kibicnek kuss." nevűt.

szoja122 2014.08.01. 20:05:12

@Khal Drogo: Még egyszer a felsoroláshoz.

A lista tényleg nem teljes, kiegészítve a ugyancsak a teljesség igénye nélkül.

1. Nem vezetett be diktatúrát.

2. Nem kiáltotta ki magát királynak.

3. Nem vezette be az első éjszaka jogát.

Viszont mit csinált helyette?

tenytar.hu/szelkakas

tenytar.hu/hantameter

tenytar.hu/igeretmero

szoja122 2014.08.02. 08:50:25

@Khal Drogo: A felsorolásból kimaradt az, hogy az ellenzék állandóan hangsúlyozza, hogy a Fidesz ki akar lépni az Unióból.
Nem igaz, hogy a Fidesz ezt megtenné, mondod.

Igen, most még nem, de akkor miért kell a jobbnak nevezett oldal mérvadóinak pocskondiáznia a nyugatot? A híveik teljesen idióták? Ők egészen pontosan tudják, hogy ez csak falszöveg? Ha igen akkor miért megy mégis a pocskondiázás?

Nem, a hívek ezt komolyan gondolják. Akarattal, vagy akaratlanul kondicionálják őket erre. Ezért hamar eljöhet az idő, amikor Fideszes tömegek fogják kényszeríteni a Fideszt, ha egyáltalán kényszeríteni kell, erre.

Erre mutat Orbán tusnádfürdői beszéde. Nem mondta ki nyíltan, de ilyen erős állításokat, rendszerbe foglalva, együtt, még nem mondott.

Minek íródnak akkor ilyen cikkek?
magyarhirlap.hu/cikk/1790/HATHET

??????????????

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.08.02. 19:19:28

@szoja122:
Knausz Timi az első (vezér?) hozzászóló. :)

Khal Drogo 2014.08.03. 16:16:40

@szoja122: Akiket én ismerek Fidesz-szimpatizánsokat, nem akarnak kilépni az EU-ból. A blogra író, szerintem Fidesz-szimpatizánsok egyike sem akar kilépni az EU-ból.
Aki ki akar lépni az EU-ból egyedüliként, az a Jobbik, támogatottságukat láttuk 2014-ben.

A Fidesz és Brüsszel konfliktusairól pedig azt gondolom :
1) A FIdesz számos nagyívű célt tűzött ki 2010-ben. Ezek közül nem mindegyik teljesült mára. Ennek többféle magyarázata lehet szerintem :
A) A Fidesz okolható a kudarcokért, mert bár a feltételek adottak voltak, saját maguk gyengesége miatt nem tudtak jobban teljesíteni
B) Külső okok akadályozták meg a sikeresebb kormányzást.
C) A és B pont együtt.

A Fidesz szerintem mindent megtesz annak érdekében hogy ne az "A" forgatókönyv terjedjen el. Az ellenzék szétmállásával és a 2/3 miatt belső politikai okokra való hivatkozás kevéssé hihető bárkinek. Erre kellenek a külső konfliktusok.

A konfliktusok egyébként nem újdonságok, csak más a kommunikáció. A Fidesz-t megelőző, a közvélemény szemében lelkes európér MSZP-SZDSZ kormány súlyos Eu-s jogot sértett az ÁFA-visszafizetések visszatartásával és pl. az útdíj-tenderek lebonyolításával. Ezek 100 milliárdos visszafizetéseket jelentettek. Ezek nagyon súlyos ügyek voltak,de az akkori kormány más logika szerint gondolkozva máshogy kommunikálta ezeket -lásd nem kommunikált semmit sem. Ha végül Brüsszelben az ügyben a kormány elbukott, azt végrehajtották.

Ebben nincs változás. Ha az Orbán-adminisztráció az utolsó körben elbukik egy-egy ügyet tekintve, MARADÉKTALANUL eleget tesz Brüsszel előírásainak.

Semmi más nem történik, mint ahogyan az összes tagországban, vannak konfliktusok, ezeket azonban Orbán felhasználja saját politikai céljai miatt.

Elsősorban ez a háborús kommunikáció a Fidesz és a Jobbik határán mozgó szavazótábor Fideszhez való becsatolásában fontos.

Az egész a Fidesz-ki-akar-lépni-az-EU-ból kampány javarészt az ellenzék mozgosító, borzalmas-ez-amiben-élünk-ennél-minden-csak-jobb-még-mi-is stratégiájának a része. Minél sötétebb jövőt festenek le, hogy saját politikai táboruk annál kedvezőbb fényben tűnjön fel.

Ez a stratégia annó a Fidesznél működött. Most is működne szerintem, ha most megint csődbe menne az ország mint 2008-ban. Mivel nem ment 2010-2014 között csődbe az ország, ezért ez most kevésbé sikeres.

szoja122 2014.08.03. 18:57:31

@Khal Drogo: Amit írtál a jelen leírására elfogadom, amit a jövőt illeti persze nem lehet sarkos megfogalmazásokat adni, de annyi a múlt és a beszédek (pl.: Tusnádfürdő) elemzéséből látni, hogy nagyon nem Európai jövőt akar a Fidesz az országnak. Erre próbálják kondicionálni a híveiket. Ez nagyon szomorú jövőt sejtet. Biztosabbat természetesen nem lehet mondani.

Khal Drogo 2014.08.03. 19:21:10

@szoja122: Szerintem arról van itt szó hogy amíg Németország, Franciaország, Anglia minden követ megmozgatott az elmúlt 20 évben hogy tőkét vigyen be az országába Oroszországból, Ázsiából, a korábbi magyar kormányok a kérdéssel szűk látókör miatt nem is foglalkoztak vagy lehetetlennek tartották eleve a sikert.

www.vg.hu/gazdasag/az-europai-unio-kozeledese-azerbajdzsanhoz-165944

kitekinto.hu/europa/2009/05/05/deli_gazfolyoso_az_eu_csucs_es_dontes_eltt/#.U95s0Pl_tZ8

A kereskedelmi kapcsolatok élénkítésére tett erőfeszítéseket ért kritikák, hogy egyrészt ezekkel senki sem üzletel, mert diktátorok, egyszerűen nem igaz.

Másrészt miből gondolod hogy a Fidesz nem Európában látná a jövőt? A valóság az, hogy a Fidesz az EU-ban a Néppárti frakció tagja, több Eu Parlamenti tisztséget Fidesz-frakciótagok töltenek be. Korábban sajtóhírek repkedtek fel hogy Orbánt így meg úgy elszigetelték a Néppártban, eközben a látható döntések szintjén alelnöki posztot kapnak meg szóba sem került soha semmiféle kizárás a nyilvánosság előtt.

Khal Drogo 2014.08.03. 19:30:55

Magyarországon ma a baloldal rövid idő alatt akkor jöhetne vissza a hatalomba ha a Fidesz :
Bevezetné újra a sorkatonaságot
Eltörölné a legális abortuszt
Ingatlanadót vezetne be
Általános és mindenkire kiterjedő tandíjat hozna be a felsőoktatásban
Kilépne az Eu-ból
Megadóztatná a külföldön dolgozókat
stb-stb.

Nagy horderejű, az emberek életébe érzékelhető módon beavatkozó döntéseket hozna tehát. Ez minden bizonnyal fordulatot hozna a belpolitikai népszerűségben.

Mivel ilyesmi eddig nem történt, ezért nincs fordulat. Az ellenzék viszont rendre a fenti események, vagy ehhez hasonló események előkészítésével vádolja meg a kormányt, apokalipszist jósolva. Mivel ezen jóslatok nem nyernek visszaigazolást, ez a stratégia látványosan nem működik.

A Fidesznél ez bejött,mert a 2006 nyara után folyamatosan fiskális kiigazításba szorult kormány egyre másra lépett, emelt adót majd végül a gazdasági törés 2008-ban elmosta az egész kormányt, be kellett hívni az IMF-et, válságtanácskozás tört ki.

Mivel per pillanat ekkora havaria nincs, a baloldal kitalál mindenféle apokaliptikus terveket, vagy felfűznek össze-esküvés-elméleteket. Nem csoda hogy nem erősödnek.

Khal Drogo 2014.08.03. 19:46:50

Orbán mindesetre ügyesen csinálja, a tusványosi beszéde megint felkavarta az ellenzéki sajtót, aki visszaigazolást lát korábbi vádjaiban és összefüggő rendszerbe illeszti azokat.

Eközben vajmi kevés szó esik arról hogy Matolcsy 2010-ben majd 2011-ben 4-5%-os gazdasági növekedést prognosztizált 2014-re, több átalakítás okaként a hatékonyságot és a reményteljes jövőt jelölték meg. Nos ez ma már tudjuk, nem következett be, nem lett 4-5%-os növekedés. Az egész ciklusban nem nőtt 5%-al szerintem a GDP.

Ha erről folyna a vita, az sokkal károsabb lenne a Fidesz-kormánynak mint ha arról folyik a vita, hogy Orbán Viktor diktátor-e vagy mi ez az Orbán-rezsim, mit értünk alatt. Amíg az ellenzék erőforrásait ilyen akadémiai jellegű viták, melyek látványosan nem érdeklik az embereket, kötik le, addig a Fidesznek minden esélye megvan, hogy az ígértnél sokkal gyengébb adatsorok se ingassák meg táborukat.

Jelenleg a Fidesz mondja meg, miről szóljon a közélet. Amíg ők tematizálnak, addig ők uralják focinyelven a középpályát. Az ellenzék pedig belemegy ebbe.

Khal Drogo 2014.08.03. 20:08:09

A nemzetközi sajtó csak pár nap késéssel figyelt fel Orbán Viktor múlt szombati beszédének főbb üzeneteire, többek között arra, hogy Magyarországon illiberális államot épít a kormány. Csütörtökön és pénteken külön véleményírásban foglalkozott a mondatokkal a Wall Street Journal és a Huffington Post, a Washintgon Post, majd később a New York Times is. A cikkek közös jellemzője, hogy szinte mind Vlagyimir Putyin Oroszországát emlegetik Orbán Viktor kijelentései kapcsán. A NYT szerkesztőségi cikke - hasonlóan a Huffintton Post írásához - az uniós források felfüggesztését és az EU-szerződés 7. cikkének alkalmazását sürgeti Magyarországgal szemben. Ennek az eljárásnak a keretében akár egy uniós tagállam szavazati jogát is megvonhatják.

---

Nemzetközi szinten viszont a belföldön szerintem jól működő taktika besült. Megint Magyarország a címoldalon van, megint rossz kontextusban.
A miniszterelnök túltolta a beszédét, nem hiszem hogy szándékolt lett volna a külföldi heves reakció. Nem gondolom hogy a Nyugati sajtóban ilyen címlapról álmodozik a magyar külpolitika.

Khal Drogo 2014.08.03. 20:23:13

Hétvégén kimentem Bécsbe. A lemaradás Budapest és Bécs között az én életemben szerintem nem fog bekövetkezni. Nem tudom elképzelni hogy belátható időn belül az a gazdaság, ami ott lépten nyomon tetten érhető az itthon megvalósuljon.

Khal Drogo 2014.08.03. 21:26:44

Megérné Londonnak az EU otthagyása
2014. augusztus 03., vasárnap, 17:27 Utolsó frissítés: 3 órája
Szerző: MTI

Címkék: Európai Unió; London; Boris Johnson;

Kinyomtatom Elküldöm Hozzászólások Twitter
Jól járna anyagilag a brit főváros azzal, ha a britek kilépnének az unióból – minderről egy tanulmányban esik szó, amit jövő héten mutatnak be. A londoni polgármester szerint a brit kormányfőnek keményebben kellene tárgyalnia az EU-val, mert ha szakításra kerül a sor, azon kívül is van élet.

London polgármestere, Boris Johnson megbízásából készült egy tanulmány, amely szerint Nagy Britannia kilépése az Európai Unióból jobb megoldás lenne London városa számára, mint a jelenlegi helyzet fenntartása - számoltak be vasárnap nemzetközi hírügynökségek a Sunday Telegraph és a Sunday Times brit lapok jelentésére hivatkozva. A lapok értesülése szerint London konzervatív párti polgármestere szerdán egy üzleti konferencián mutatja be a tanulmányt, amely nyolc reformkövetelést fogalmaz meg azon túl, amit David Cameron konzervatív párti miniszterelnök is támasztani készül az Európai Unióval szemben.

A brit miniszterelnök újra kívánja tárgyalni Nagy-Britannia Brüsszellel fenntartott viszonyát és ígérete szerint 2017 végéig népszavazásra bocsátja az uniós tagság kérdését.Boris Johnson álláspontja szöges ellentétben van David Cameronéval, aki több alkalommal is leszögezte, hogy az unióban kívánja tartani Nagy-Britanniát és a népszavazáson a maradás mellett fog érvelni.

---

Eközben Európában zajlik az élet.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.08.03. 23:35:20

Hát hun van az augusztusi törökgáborelemez-poszt?

Ez itt fent már befülledt, mint a kétnapos fing.

panelburzsuj 2014.08.03. 23:45:24

@Hepci:
Lehet, nyári továbképzésen vana bloggazdi.

Vagy most operáltatja át magát politiológusból kremlinológussá.

Végül is egyre megy: a posványosi ilberális munkalapú társadalmakban kevesebb választási okoskodóra, és több irásmagyarázóra van kereslet.

inreallife 2014.08.04. 21:14:41

@korábban ulrike: ez érdekes. a magyarországi legnagyobb cégek elég jelentős orosz piaccal rendelkeznek. a molt ugye nem kell kiemelni, de tudtommal a richter is a nyeresége felét a fák országokból szedi és gyanítom nem kazahsztán meg a többi biszembaszom ország a jelentős vásárló. az paksi atom is hamarosan zárójelbe kerül, szvsz.

más szempontból, a cégünk hightech eszközöket gyárt, én a szoftverfejlesztésen dolgozom. amcsi a tulaj, az amerikai törvények szerint kell eljárnunk. csak egy rendelet kell, és onnantól többet oroszoknak nem adhatunk el. amúgy elég brutális a törvény, mert nem adhatjuk el a terméket mindenféle az utcáról beszédülő embernek, vagy cégnek, hanem komoly vizsgálat után, az adott célra adható csak el a termék. szóval az elsők között leszünk, ha gazdasági szankciók érnék az oroszokat. mondjuk annyira nem gáz, minimális az orosz kitettség, de mondjuk a support kiesése az kurvára fájni fog nekik, elég egy pici sofwarebug és ha akarnánk se javíthatjuk, a frissítéseket sem kapják meg...

inreallife 2014.08.04. 21:42:06

@nyünyüge: a probléma ott van, hogy az emberek nem veszik észre, hogy ennél sokkal jobb lehetne nekik. na mondjuk azt is tegyük hozzá, hogy nem az mszpvel.

a legfőbb probléma azzal van, hogy egy idióta fideszes bármikor márhol össze tud szedni 35%-ot, mégha a saját tábora is utálja. ez baj. éppen ezért a pártok nincsenek változásra kényszerítve, bármilyen hibás döntés megmagyarázható egy másik párt elbaszásaival. és az emberek ezt lenyelik.

az emberekkel van a probléma. ha egyik párt sem felel meg nekik, akkor miért nem szavaznak egy pártonkívülire? szinte mindenhol indul egy helyi szinten közismert és népszerűségnek örvendő jelölt, mégis az utált pártkatona söpri be a voksokat. ez van, tudomásul kell venni, hogy magyarországon a hülyék irányítanak. és itt most nem a kormányra gondoltam, ő csak kiszolgálja az aktuális igényeket. a választók azok, akik nem normálisak. annó széchenyi ezt már megfogalmazta (neki tulajdonítják).

én épp ebből az okból támogatnék egy bármiféle vizsgaszerűséget a szavazati joghoz. ne lehessen képzetlenül szavazgatni, amikor egy ország sorsáról van szó...

inreallife 2014.08.04. 22:30:54

@Khal Drogo: te viccelsz velem. folyamatosan a túlbecsült inflációval emelik a nyugdíjakat magyarországon. lehet itt eszmékről vitatkozni, meg ahogy nyünyöge is írta, hogy ő befizette, tehát jár neki, de észre kell venni pár dolgot. olyan brutális adóterhelés van magyarorszgáon, hogy itt londonban csak mosolygok rajta. konkrétan 20% körüli a levonás a fizetésemből, ami többszöröse a magyar átlagkeresetnek. 20%. ezenkívül nagyságrendekkel kisebb adókat fizetek, 20% az áfa stb.

most gondold el a magyar viszonyokat. mekkora az összelvonási szint? 50% körül? a környező országokban mennyi? 25% körül? jöjjön a matek része. 50%-os elvonással van egy cirka 17.000 milliárd forint. ha 35%-ot nézünk akkor máris csak cirka 12.000 milliárd lenne. tehát van 5.000 milliárd "felesleges" befizetés, álá magyarországi luxusadó. és ebből a 12.000 milliárdos összegből kéne kifizetni a nyuggereket, akik cirka 3.000 milliárdba kerülnek. minden negyedik adóforintot ki lehet fizetni nyugdíjra? hm, gazdag államról beszélhetünk...

nem az fő kérdés, hogy ki fizetett és mennyit, mert az csak a súlyozást érinti, hanem az, hogy mekkora legyen a torta, amit felosztanak. a 3.000 milliárd elviselhetetlenül sok. na nem a nyugdíjasoknak, hanem azoknak, akiktől levonják. és tudod hol üt ez vissza a legjobban? a gyerekszámban. mert először levonják a keresetből az adókat, amiből kifizetik a nyugdíjasokat, utána jönnek a számlák, majd a maradék jut a családra. a nyuggerek fejenként több pénzből élnek, mint az átlag 4 tagú családok fejenként. pedig annyi kéne a népesség megőrzéséhez, kicsivel több is.

szóval akkor most már csak az a kérdés, hogy ki mennyit eszik a család kenyeréből...

inreallife 2014.08.04. 22:39:47

@panelburzsuj: nyugaton cirka 30%-a az átlagnyugdíj az átlagkeresethez viszonyítva. épp ezért nyomatják, hogy mindenki takarékoskodjon és tegye hozzá a másik felét (öngondoskodás).

magyarországon mennyi is az átlagnyugdíj, amiből a tb-n kívül semmit nem vonnak? remélem kezditek kapisgálni, merre kéne a trendnek nem lépkedni, hanem rohanni...

inreallife 2014.08.04. 22:53:56

@nyünyüge: pont ezt mondom, a sosemvolt létjogosulságú 13. havi nyugdíjat is ide számítják, hogy mekkora megszorítás. te mikor fizetted be a 13. havi nyugdíjra valót, hogy az is járjon? és másik 3 millió ember? ha azt az 1 tételt kivesszük, hirtelen meg is ugrana az emelés mértéke. az, hogy a kamurokkantakat lefaragták, meg 45 éves rendőrök nem lesznek nyugdíjasok, azt nekem ne megszorításnak állítsd be. csak ilyen döntések voltak. ezek ésszerűek voltak, csak kevesek.

és senki ne mondja, hogy ezzel a nyugdíjasok ki is vették a részüket a megszorításokból, vagy pedig ne 2008-as adatokat hasonlítsunk össze, hanem 2001-est, amibe még nem számított bele a 200 napos program. a közteherviselés nem abból áll, hogy az aktív dolgozóktól elvonnak mindent, mert a nyuggerek bármilyen kormányt leváltanak, ha nem emelik a nyugdíjat, mint a kisangyal.

lehet számolni a következményekkel, a durva kivándorlással. persze a viktorék gyorsan igyekeztek megnyugtatni a kis választóikat, hogy majd visszajönnek a fiatalok, amikor majd jól összeszedték a tapasztalatot a nagyvilágban, mert nem merte megmondani, hogy senki nem megy vissza nyugdíjtermelő rabszolgának. (többek között). szóval a kivándorlás sztorit azért kell tagadni, bagatelizálni, mert megijednek a nyugdíjasok, hogy nem lesz nyugdíjfedezet...

panelburzsuj 2014.08.04. 23:19:32

@inreallife:
Na, gyakoroljuk egy kicsit az értő olvasást.

Te elmeséled, hogy mennyi jövedelmet szereznek a nyujdíjaskorúak.

Arra a kérdésre, hogy "nyugaton" milyen arányban származik a járadékbefizetések azonnali kiosztásábóll, és milyen arányban hosszabb távra befektetetett tőkékből a kifizetett állami nyugdíj.

Azaz: maga az állam képes-e befektetőként/tőkésként (is) viselkedni, nem pusztán pénzbehajtó és kifizető bürokrataként?

Szóval: erről tudsz valami közelebbit megosztani az érdeklődő velem?

inreallife 2014.08.04. 23:37:55

@szoja122: ott hibázol, hogy nem veszed észre, hogy a liberalizmus, az gazdag országok "játéka", a szegény országok attól nem fognak felemelkedni, hogy a buzik parádéznak a fővárosukban. márpedig a magyar liberális pártok, az összes, amelyik vagy így, vagy úgy, összefüggésbe hozza magát ezzel a szóval, ezt akarja folyamatosan rendbe rakni, mert ez olyan égbekiáltó dolog.

na pont ezért nem akar magyarországon senki liberalizmust, mert azt hazudják, hogy ez fontos. valójában csekély jelentőségű az ország többségi (normális) lakosainak a számára és egyáltalán nem találják fontosnak. ezért aztán sorra kapják a homofób, náci stb jelzőket, ami igen sokat lendít a további ellehetetlenülésükön. és innen ered az, hogy egy magyar liberálist semmi más nem érdekel azon kívül, csak az, hogy a devianciát egy magasabb szintre emelje, meg a két jól hírhedt rasszt egyenértékűnek jelölje a többségi nemzettel.

ennyit sikerült a magyar liberalizmussal elérni, nem sok, de ellenben már mindenki tudja, hogy nagyon káros... nincs igény további vallások, deviáns viselkedési minták, és a kultúrálatlanok kultúrájának az eltűrésére, ha tetszik, ha nem. te is kibaszod a csőgörényt az ágyadból, nem pedig odafexel mellé, gondolom ha egy részeg cigány feküdne az ágyadba, akkor is inkább rendőrt hívnál, nem pedig arra gondolnál, hogy szegény elfáradt a sok alkohol elfogyasztása közben, és reggel (nem korán, mert az meg kultúrája nem tűri) villásreggelivel fogadod. ezek ilyen kamutémák, amikkel a valós helyzetet próbálod meg egy megidealizált alternatív valóság felé terelni. csakhogy ez senkinek nem kell...

inreallife 2014.08.04. 23:53:52

@panelburzsuj: a kérdés arra irányul, hogy az állam csak közvetlenül beszedi a pénzt és elosztja, vagy pedig valahol kuporgatja, kamatoztatja és a végén osztja szét? utóbbi, úgy lett kitalálva az egész rendszer. az volt a koncepció, hogy a sok tudatlan nem fogja fel, hogy amikor öreg lesz, akkor éhenhal, ha nem tesz félre. a sok tudatlant az iskolarendszer bevezetése előtt képzeld el. és láss csodát, egy gazdasági csoda lett a bevezetése, akkor volt 8:1-hez az eltartott arány.

csakhogy azóta megváltoztak a körülmények. először is a magyar nyugdíjalapok eltűntek a háború közben. elcsatázgatta az állam. másrészt az eltartott arány csúnyán változott. harmadrészt bődületes nyugdíjak lett, teljesen eltárt az alapellátási funkciójától.

az más kérdés, hogy mi van akkor, amikor a nyugdíjalapok megomlanak. gondolom csökken a nyugdíj. bőven elég marad akkor is, ha feleződne, bár kétségkívül rosszul jönne ki belőle az a generáció, amelyik éppen megszívta. én ekkor avatkoznék bele a nyugdíjellátásba állami szinten, amikor a gazdaság bicsaklik, nem pedig a folyamatos kontrollt erőltetném, ráadásul drágán...

panelburzsuj 2014.08.05. 00:19:11

@inreallife:
A kérdés első felét most már átláttad (miből lesz a nyugdíj?) - de az idősíkok és helyek egy kicsit még összefolynak Bismarcktól a kőruti szatrosnyuggerig.

Tehát: lehetséges, hogy a halódó "nyugati" nyugdíjrendszerekben nemhogy hónapról hónapra cidriznének a kifolyó-befolyó egyenlegen, hanem akár több évnyi befizetés is tőkeként fialgat valahol a világban?

inreallife 2014.08.05. 01:26:28

@Khal Drogo: cöcö. ha jól tudom dunakeszi felé is volt egy samsung tv gyár, simán bezárták. pedig ha belegondolsz, hogy minden 2 évben a teljes gyártósort lecserélik, az emberek újratrenírozzák és gyártanak tovább, akkor ez nehezen értékelhető másként, mintsem a kormánynak egy csúnya gazdasági buktáját láttuk. ha akartak volna, 4K-s tv-ket kezdenek el gyártani, ott volt a teljes kiépített rendszer, alkalmazottak stb, csak az új gyártósort kellett volna idehozni.

ez kérlek alásan egy gazdasági döntés volt. nem a plazmatvről szólt, hanem arról, hogy semmit nem akarnak magyarországon gyártani. kockázatos a profit elérése. ugyanis bármikor rámondja a lézerjani, hogy extraprofit, meg néphülyítőadó, stb és onnantól bukta az üzlet. magyarország nem teljesen viselkedik úgy, mint egy jogállam. majd a szlovákoknál legyártják és átviszik, amit kell...

inreallife 2014.08.05. 13:01:47

@Khal Drogo: stadionépítésekhez csak annyit fűznék hozzá, hogy 50-80 évente biztosan szükség van rá. máshol is épülnek, és a legnagyobb klubok (arab szponzoraik pénzéből) kivételével mindenhol állami meg önkormányzati pénzekből épülnek.

talán a méretezéssel lehetnek gondok, a fradi meg a debreceni még csakcsak, de mondjuk a vidi pálya igen túlméretezett, a szombathelyi szintén az mtk-ról nem is beszélve, a csuti stadion meg egyenesen vicc. ráadásul az egész meg van oldva pár 10 milliárdból, ami aprópénznek is kevés egy költségvetésben, chipsadóból nagyobb adóbevételük van, ha úgy tetszik...

ja, és azt se felejtsük el, hogy a kivéreztetett magyar társadalom, a magánszféra egyáltalán nem tud építőipari beruházásokat generálni, ami az egyik legnagyobb foglalkoztató az összes országban, ráadásul nagyrész képzetlen vagy alig képzett emberekről beszélünk, amiből bőven akad magyarországon. a fradi stadiont folyamatosan többezer ember építette, plusz a beszállítók, akik többezer köbméter betont, több tonna hajlított acélt stb szolgáltatták. szóval a stadionépítésben is volt ráció, ebben a ciklusban ez lett a színházak helyett, ami szintén úri bolondság, mert a köznép jelentős része sose megy oda...

inreallife 2014.08.05. 13:34:29

@Khal Drogo: az iskolai rendszerrel nem a felsőfokon van a legnagyobb probléma, hanem alapfokon szar. azt is el tudjuk mondani, hogy az eddigi összes kormány csak rontott rajta, ki többet, ki kevesebbet. a felsőfokú képzést nyugodtan lehet üzleti alapokra helyezni, én is saját magam fizettem a diplomámat, bárki számára megoldható.

viszont az alapképzés nagyon szar. először is jóval nagyobb pénzeket kéne beletenni, cirka a duplája kéne a leszakadás megelőzéséhez és kb a 3*-osa a mostani pénzeknek a versenyképes tudáshoz. ráadásul nem csak a finanszírozási hátrány van a magyar oktatásban, hanem a koncepciótlanság is keményen szedte az áldozatait.

legelőször is az a legszembetűnőbb, hogy nyugaton nagyon elterjedt a mindegy mit tanul a gyerek, csak valamit tanuljon rendszer. ősliberális faszságnak tűnik, mégis meglehet a haszna, hogyha mindegyik gyerek azt tanul, amihez kedve van. így lesznek azok a szakemberek, akik a szakmájukon kívül semmihez nem értenek, de abban vérprofik. teljesen más tudást és termelékenységet produkálnak majd az életben, mint a magyar alapképzésben edződöttek. a főcigányék ezzel ellentétesen döntöttek, ők a minden iskolában ugyanazt a tudást kínálják az ország bármelyik területén. mondhatni konzervatívak. de tegyük hozzá, hogy legalább itt rendet vágtak, mert eddig koncepció sem volt.

a második a tanagyag. természetesen magyarországon korszerűtlen dolgokat tanítanak, rossz koncepcióval, alulfizetett tanárokkal. pedig egy matekon, íráson, olvasáson nemnagyon lehet mit elkúrni, de azt is sikerül. ráadásul tele van szemét tantárgyakkal az oktatás, és az óraszámok is túlzóak egyes tantárgyaknál. én például remekül helyt tudtam állni, amikor földrajzból az összes ország összes fővárosát kellett elmondani, (akkor 218 volt) meg amikor történelemből évszámok és események kvízből álltak a dolgozatok, de valójában ezek lófaszt nem érnek. ez nem oktatás, ebből nem lesz hozzáadott tudás.

szemben az olyan lesajnált tantárgyakkal, mint informatika és gazdaság. bődületesen felül kéne ezeket súlyozni az 5. osztály felett a többi rovására. ja és ne feledkezzünk meg a hittan féle faszsággal, birkaképző tantárgy, de ennek is két oldala van. amikor az értelmes gyerekből csinálnak birkát, az egyértelműen káros, amikor a cigányból csinálnak birkát, az biztos javít a helyzeten. mostmár csak azt kéne bevezetni, hogy akinek az értelmi színvonala (átlaga) szar, az menjen hittanra, hogy megtanulja elviselni, hogy egész életében szart fog lapátolni, vagy azt se. szerintem ezt nemsokára meglépik. mindenesetre szükség lenne az alapoktatás modernizálására, és nem feltétlenül a ipadekre gondolok.

a harmadik meg egy társadalmi dolog, az alulfizetett tanárok. az ugye köztudott, hogy a férfiak többet keresnek átlag 20%-kal egy ugyanolyan munkakörben dolgozó nőnél. namármost az általános iskolai tanárok kapják a legkevesebb fizetést. az eredménye, hogy az általános iskolai tanárok 85%-a nő. rend, fegyelem, tisztelet, nevelés, tekintély stb mind hiányoznak így az alapoktatásból. egyértelműen emelni kell a fizetéseket és nem 20 éves alapon, hanem belépőszinten. először is nem baj, ha a nők is többet tudnak tenni a családi kasszához, másodszor a férfi tanárok számának emelése is jótékony hatással lenne az nebulók viselkedésére.

ja és mégvalami. mindegy, hogy szegregációnak vagy akárminek címkézed, de igenis szükség lenne az azonos képességű tanulókat összeválogatni és úgy képezni őket, hogy mindenki a képességeinek megfelelő képzést kapja. az egy elbaszott ötlet volt, hogy a 10 magyar gyerek felzárkóztat 20 cigány gyereket és megszüntettük a szegregációt, hurrá. mindenki ugyanolyan hülye lesz a végén, mintha cigánynak született volna. a fidesznek legalább van valami elképzelése, hogy hogyan akarja javítani az iskolai képzést, az mszpszdsz vonalról is elmondható volt ez, de az ő ötleteik egy lázálmon alapultak, nem pedig a valóságon...

inreallife 2014.08.05. 15:03:44

@panelburzsuj: egyértelműen így csinálják. csak a fialtatás itt a kérdéses. ha omlik a gazdaság, akkor tökmindegy miben áll a fialtatott pénz, annak is csökken az értéke. legyen az ingatlan, részvény, arany. ugyanezt hozták fel a magánynyugdíjpénztárak elleni érvként is. ha nincs elég dolgozó, akkor tökmindegy miben van a pénz, megomlik a gazdaság, és semmit nem fog érni a nyugdíj. az állam természetesen ugyanúgy nem fog tudni segíteni. magyarországon a magánnyugdíjpénztárnak azért volt akkora támogatottsága, mert olyan pénzről volt szó, amire az állam nem tehette rá a mocskos kezét. pontosan tudjq mindenki, milyen az, amikor az államnak hirtelen szüksége van a pénzre, na akkor nincsenek szent tehenek. max odaraknak egy holnap megadom cetlit.

a mostani helyzet azért rossz, mert eddig a kötelezően befizetni való pénz ment a számlára, mostmeg a havi maradékból kéne félretenni. gyanítom nem sok családnál marad a hónap végén nyugdíjravaló...

panelburzsuj 2014.08.05. 15:34:38

@inreallife:
Na, arra azért talán már vannak tapasztalatok a világban, hogy mely életterületeken lehet hirtelen sokat kaszálni (vagy bukni...), és melyeken lassan, de tartósan legelgetni.

Mondjuk: lakhatás és környéke.

Szóval én nem tartom azért ördöngösségnek a "vénségbiztosítás" erős szakmai megalapozását - legyen szó akár államról, akár privátról.

szoja122 2014.08.05. 18:26:29

@inreallife: A Google a barátod, ha vennél egy kis fáradságot, akkor rájönnél arra, hogy a liberalizmus és a liberális demokrácia két egészen különböző dolog.
Nem beszélve arról, hogy most is a liberalizmusnak köszönheted, hogy ilyen hülyeségeket leírhatsz.

Amúgy, hogy mást is mondjak, a cigányozást leszámítva egyetértek az oktatáról írtakkal. A felsőoktatásról már sokszor leírtam a véleményemet, nem ismétlem.

Khal Drogo 2014.08.05. 23:10:25

@inreallife: "nyugaton cirka 30%-a az átlagnyugdíj az átlagkeresethez viszonyítva. épp ezért nyomatják, hogy mindenki takarékoskodjon és tegye hozzá a másik felét (öngondoskodás)."

Ez nem igaz.
A Beverigre-rendszerű nyugdíjrendszerekre talán igaz lehetne, de Beverigre rendszer soha sehol sem került tisztán bevezetésre.

Khal Drogo 2014.08.05. 23:33:58

@panelburzsuj: A világ tb alapjai a Nyugati világban veszteségesek. Két kivétel van : A tőkeszimulált svéd rendszerben, de itt tőkekihelyezés nincs egy fillér sem illetve az USA tb alapjainak van többlete ( nagyon jelentős a fiatalkorú bevándorlás, ez okozza a többletet ), ők állampapírt vásárolnak belőle vagy befizetik a többletet a költségvetésnek.

A felosztó-kirovó rendszerekben értelmezhetetlen fogalom hogy nyugdíjvagyon. Nincs semmiféle nyugdíjvagyon. A biztosítónak nincs vagyona, leszámítva az infrastruktúráját. A befolyó összeg azonnal kifizetésre kerül. Nincs felhalmozás. Ha lenne többlet, azonnal elvonná a költségvetés.
Ez a világon mindenhol így van.

Az emberek fejében él egy bődületes hülyeség, hogy a befolyt nyugdíjjárulékát valami alap kezeli. Ez ökörség. A járulékokat az állam nyilvántartja jó esetben, pl. Romániában erre sem képes az állam és azzal a lendülettel elkölti nyugdíjra. Ez Németországtól kezdve Svájcon át így van.

Nyugdíjvagyona a magánbiztosítóknak van csak, azért mert ott az egyének leválasztott számlán vannak, de ők az állami nyugdíjjal szemben csak a befizetett járulékot fizetik vissza, illetve azok hozamaival megnövelt értékben. Aki szerint ez elegendő egy 20-30 évnyi nyugdíjra, az képezze tovább magát matekból. Aki szerint havi 10 ezer forintos befizetésekből ki lehet fizetni végül havi 100 ezres nyugdíjat évtizedeken keresztül, évente emelésekkel, az meglehetősen naiv.

Németországban a nyugdíjak 70-80%-át teszik ki az állami nyugdíjkifizetések, mármint a földi halandók esetében. Egy felső-közép vezetőnél az arányok eltolódnak a magánbiztosítás felé. De az emberek elsöprő részében a magán biztosítás nem halandja meg a 30%-ot már ha egyátalán van ilyen, ugyanis ez nem kötelező és alacsony beosztásoknál nem is jellemző hogy lenne ilyesmi.
Aki nem dolgozik nagy vállalatnál, annak nincs céges nyugdíjbefizetés magánalapba, a melósoknak pedig nincs komoly megtakarítása.

Akiket mi látunk dúsgazdag német nyugdíjasoknak, vagy német nagyvállalatoknál voltak beosztottak vagy állami dolgozók voltak.

A kebabos, a takarító, a pincér stb. német nyugdíjas nem megy el nyaralni 1 hónapra világkörüli útra. Nekik nincs kiegészítő biztosításuk. Se céges, se másmilyen.

Az egész magánnyugdíjpénztárasdi a világon csak megfelelő keresetek esetén tud lényeges tőkét felhalmozni. Alacsony befizetések nagyon hosszú időt is csak kevés tőkét tudnak teremteni.

Khal Drogo 2014.08.05. 23:47:29

A német nyugdíjváromány a pályakereset valorizált átlagának kb. 60% egy 40 évnyi munkaviszony után. Ez ma Magyarországon politikai okok miatt 80%.

Ez minden bizonnyal az idők végtelenségéig nem lesz így, a magyar nyugdíjváromány le fog csökkenni fokozatosan.

De a politika összességében akár lehet rafináltabb is. Leronhatja a valorizáció-számítását, pl. degresszálhatja a kereseteket a valorizációban így akár formailag betartja a 80%-ot de valójában nyugdíjcsökkentést hajt végre minden új belépő nyugdíjasnál.

Illetve más huncutságok is elképzelhetőek. Pl. 1998 óta nem számítanak bele a szolgálati időbe az egyetemi főiskolai idők. Ezzel az 1980 után született nemzedékek teljes egészében buktak 3-5 év szolgálati időt, azaz ők már kevesebb nyugdíjra jogosultak mint mondjuk egy 1960-ban született, ugyanannyi egyetemi idő után.

A barbár, vegyük el, felezzük meg típusú, a járulékfizetést egy az egyben tönkretevő, a nyugdíjrendszert azonnal szétrohasztó elképzelések önjelölt szakértők fejében biztosan jól hangzó gondolatok de ezek nem fognak megvalósulni egyhamar.

A nyugdíjrendszereket hasonlóan pl. az atomerőművekhez, nem netes fórumok ötlezbörzési alapján tervezik.

Khal Drogo 2014.08.05. 23:50:19

@inreallife: "egyértelműen így csinálják. csak a fialtatás itt a kérdéses. ha omlik a gazdaság, akkor tökmindegy miben áll a fialtatott pénz, annak is csökken az értéke. legyen az ingatlan, részvény, arany. ugyanezt hozták fel a magánynyugdíjpénztárak elleni érvként is. ha nincs elég dolgozó, akkor tökmindegy miben van a pénz, "

Egyetértek. Ha a demográfiai görbe olyan marad Nyugaton mint amilyenek kinéz, a magánnyugdíjpénztári rendszer sem fogja megóvni sem a benne tartott pénzt.

panelburzsuj 2014.08.06. 09:55:07

@Khal Drogo:
Kösz a fáradozást, itten végre ismeretközlésnek tűnő ákombákomokat vélek látni... :)

inreallife 2014.08.07. 14:17:15

@panelburzsuj: az a probléma, hogyha a fiatalok száma lecsökken, mint a jelenkori nyugati társadalmakban, akkor kevesebb ember fog gdp-t termelni. ha kevesebb ember termeli a gdp-t, akkor mindenhol csökkenni fog, mert a végösszeg az egyes emberek termelésének az összege. és ugye egy adott ország gdp-jét az adott ország lakosságával szokták /fő-re kihozni, itt viszont a sok nyugger, gyerek stb is beleszámít. tehát csökkenni fog az 1 főre jutó gdp, ez egészen biztosnak látszik, hacsak valami, ma még nem látható technikai dologgal nem tudják kiváltani a kieső munkaerőt.

ha pedig csökken a gdp, akkor bezony csökken minden. a részvények, a lakások, a valuták, de még az arany iránti kereslet is meg fog csappanni. egyszerűen mindegy miben lesz 50 év múlva a nyugdíjra félretett pénzed, valszeg kevesebbet fog érni, mint amennyit most ér. hoppá, ezt deflációnak hívják, és a belterjes japánok épp ezzel küzdenek már egy évtizede, vagy mégtöbb ideje. pedig őket még elvileg segíti is a globalizált világ még felfele tartó trendje. komoly pénzügyi kihívás lesz majd a párnaciha elleni küzdelem. gondolom az infláció lesz a csodafegyver...

inreallife 2014.08.07. 14:38:32

@szoja122: egy katyvasz, amit összehordasz. a liberalizmus, meg a demokrácia tök más. a demokrácia kb arról szól, hogyan választják az épp aktuális kormányzó hatalmat. a liberalizmus meg arról szól, hogy buzik masírozzanak az utcán, meg arról, hogyha egy cigányt vagy egy zsidót valami atrocitás ér, akkor lehessen nácizni, meg kártérítést kérni. vicaversa ez nem működik, ez a liberalizmus... meg az, hogy az izraeliek ensz iskolákat (érzékeled a többesszám égbekiáltó jelentését?) bombáznak le, az nem terrorcselekmény, csak az, hogyha felpofoznak egy rabbit, meg elkezdik megkapargatni a holokauszt áldozatok számát, na azok aztán a főbenjáró bűnök...

demokrácia és liberalizmus. az, hogy te a kettőt összekapcsolod, az nem azt jelenti, hogy egyik nélkül nincs a másik. mind a kettő több sebből vérzik. az egyenlő választójog egy faszság, amíg nem mindenki ugyanannyit fizet be a közösbe. sose lesznek egyenlőek az emberek, még utópisztikus elképzelésekben sem fér ez bele. a liberalizmus meg egyenesen káros, olyan devianciákat támogat, védelmez, amik egyértelműen a többségi nemzet kárára vannak. egészen pontosan a politikai része hasznos, az összes többi társadalmi, gazdasági ága egy szar, amit pár "kiválasztotton" kívül senkit nem érdekel. magyarországon aszem sikerült egy életre megutáltatni az emberekkel a liberalizmus összes válfaját, ennek köszönhető orbán szelíd diktatúrába hajló regnálása és a jobbik előretörése...

panelburzsuj 2014.08.07. 15:02:59

@inreallife:
Hát a nagy versenyfutás pont azon megy, hogy lehet-e az egész Unióból afféle félkontiensnyi Kleinbürger-lakóparkot csinálni.

Maradnak a cégközpontok, a design centerek, a programozás kreatív része, némi kis válogatot bio-nassolnivaló - a koszos, büdös, energia-, területigényes melót meg tolják valahol máshol. Mi vagyunk itt tulajok - ők meg ott melósok. Vagy beszállítók. Az még jobb.

A minta leginkább Svájc, de részben már Britannia, az USA (keletiparti ötváros, Kalifornia), vagy éppen a távolkeleti "kistigrisek" formájában adva van.

panelburzsuj 2014.08.07. 15:05:47

@panelburzsuj:

És erre mondja az Orbán, hogy lófaszt, ő inkább Tambov megyei párttitkár szeretne lenni.

szoja122 2014.08.07. 18:00:36

@inreallife: Hülyeségeket írsz.

A liberális demokrácia NEM azt jelenti, hogy a liberálisok vannak hatalmon, hanem azt, hogy van egy liberális minimum, amelyet a bal és a jobb oldal egyaránt elfogad. A liberalizmus, a magyar liberalisták egy része pl. SZDSZ, és a liberális demokrácia különböző fogalmak. Egészen mást jelentenek.

Sorolj fel liberalizmus nélküli (ha tetszik illiberális) demokráciákat, ne a levegőbe beszélj!!!!!!!!!!!!!!

Ha neked azok példák, akkor hülyébb vagy mint ahogy gondoltam.
süti beállítások módosítása