Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:16

Az eddigi forgatókönyvek a Jobbik biztos bejutásával számoltak ugyan, de arra épültek, hogy a kampányban már nem tudja jelentősen növelni a szavazóbázisát a radikális párt. Az EP-választási eredményük (14,77%) több tekintetben félrevezető lehet, hiszen a voksolás körülményei (alacsony részvétel, reprezentativitás hiánya - értsd: egyes pártok szavazóinak jelentősen eltérő részvételi hajlandósága) és sajátosságai (tétnélküliség, „őszinte” szavazás) leginkább nekik kedveztek. Nem tartom azonban elképzelhetetlennek azt sem, hogy a Jobbik az eddig tárgyaltnál lényegesen jobban szerepeljen. Mindez két módon történhet: vagy a lengyel modellhez hasonló kétpárti jobboldali dominanciával, vagy a Fidesz mellett két középpárt versengésével. A következőkben ezt a két forgatókönyvet mutatom be.

Mielőtt azonban erre rátérnék, röviden szólni szeretnék a normativitás problémájáról. Debreczeni József furcsa cikkében bakelitpolitológusoknak nevezte azokat, akik csak unalmasan elemeznek, de soha nem elleneznek. Tóth Csaba válasza után nem látom értelmét a hosszas érvelésnek, de a „se hús, se hal fiúk” védelmében ismét el kell mondanom: az elemzés – ha lehetnek is politikai következményei – alapvetően nem politikai cselekvés. Aki ilyet állít, az tagadja a politika módszeres vizsgálatának önállóságát, s a politika és az ilyen vagy olyan politikai érdekek szolgálatát látja csak ebben. Tiszteletben tartom azok véleményét, akik így gondolják (nevezett szerző messze nincs egyedül), magam azonban más mércét követek. Mindez nem azt jelenti, hogy ne lenne véleményem a helyesről vagy a helytelenről, hogy ne lenne politikai értékválasztásom (a kommentekben ezt követelők kedvéért oldalt belinkeltem egy interjút, amelyben erről is beszélek), de azt igen, hogy az elemző jellegű írásaimat nem ezekkel szeretném megtölteni. Így aztán most a következőkben a Jobbik esetében sem ítélkezni, hanem inkább értelmezni kívánok.

A Jobbik választási esélyei kapcsán találkozhatunk talán a legnagyobb bizonytalansággal. Lehangoló lehet ezt olvasni azoknak, akik a jövőre kíváncsiak: én azonban azt is el tudom képzelni, hogy az 5-10 százalékos sávban végeznek, de azt sem tartom kizártnak, hogy 20 százalékig elérjenek. A bizonytalanság a Jobbik megkülönböztető jegyeiből, valamint a többi párt ma még ismeretlen mozgásából fakad. Négy dologra azonban érdemes figyelni, amelyek talán már a kampány során előrejelzik a párt erejét. Az első a Jobbik médiabeli reprezentációja: ma a párt döntően csak saját csatornáin és aktivistáinak köszönhetően tud eljutni választóihoz, a parlamenti pártokkal összehasonlítva befolyása és szereplési esélye minimális a média főáramában. Az EP-választáson ez elégnek bizonyult, nem tudni azonban, hogy a parlamenti kampányban hogyan alakul majd mindez. A második a szélsőségesség problematikája: kérdéses, hogy a Jobbik szélsőséges megnevezése – nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyre többet használja ezt a formulát – mennyi potenciális szavazót tántorít el, hiszen a választók általában nem tartják magukat annak, még akkor sem, ha valójában azok. A harmadik a „küszöbfélelem”: a Jobbikot eddig – más kis pártokhoz hasonlóan – hátrányosan érintette az elveszett szavazattól való félelem. Nem tudjuk, csak sejtjük, hogy az EP-választáson elért meglepő eredmény megszüntette-e ezt a hatásmechanizmust a Jobbik esetében. És végül a győzteshez húzás: nehezen kalkulálható, hogy a döntő kérdésben (ki kormányozzon?) állást foglalni kívánó jobbikos szavazók vajon nem voksolnak-e inkább arra a „második kedvenc” pártra, amelynek komoly esélye van a főhatalom megszerzésére.

A Jobbik 2009-es sikerét számos okra visszavezethetjük. Beszélhetünk a párt tudatos építkezéséről, a korábbi szélsőséges pártokhoz képest lényegesen professzionálisabb politizálásáról, a megcélzott választóközönség igényeihez igazított mondanivalóról (lásd: cigánybűnözés), vagy éppen az elmúlt évek magyar politikájának hatásairól. Magam úgy vélem, hogy a legfontosabb elem a Jobbik előretörésében nem a „szélsőjobboldaliság”, hanem az „újdonság”. Várható volt, hogy a közhangulatban tetten érhető „húzzanak el mind, de különösen a kormány” (és jöjjenek végre mások) hangulat előbb-utóbb felemel majd új pártokat. Az azonban nem volt kiszámítható, hogy ez egy a politika jobbszéléről történik majd. A régiónkban ismerünk hasonló anti-establishment szituációkat, azokból időnként az LMP-hez hasonló, a politikai tér közepén megszülető új erők profitáltak. Abban, hogy ma úgy tűnik, 2010-ben elsősorban a Jobbik (és csak kisebb részben az LMP) nyerhet a radikális változás iránti igényből, jelentős szerepe van a 2006 után történteknek. Ha nincs őszödi beszéd, tévéostrom, kordon, utcai harc és hideg polgárháború, valószínűleg a Jobbik megmaradt volna a szélsőjobb pártjának, ahol a küszöb átlépése ugyan nem tűnt lehetetlennek, de ennél többről nem álmodhattak volna.

Az újdonság ereje azonban a parlamentbe kerülve hamarosan megszűnik. A Jobbik számára a nagy kérdés az, hogy az Országgyűlés falai közé lépve milyen stratégiát kövessen. Ezt a döntést alapvetően határozhatja meg, hogy a megerősödött párt milyen riválisokkal és milyen konstellációban találja magát.

Negyedik forgatókönyv

Nem vitás, a Jobbik legfontosabb ellenfele a szavazókért folytatott harcban ma a Fidesz. A radikális párt és a legnagyobb ellenzéki erő közötti térben szavazók sokasága található, s miután mindketten tisztában vannak ezzel a ténnyel, már most is látható, hogy igyekeznek egymás hitelességét aláásni. Hosszú távon a Jobbik erősödésének legvalószínűbb útja a Fidesz gyengülése lehet, 2010-ben azonban nem zárható ki az sem, hogy a baloldal összeomlásából mindkét párt profitálhat. Ha a pártrendszer egy lengyel típusú átalakuláson („varsói gyors”) menne keresztül, 2010 után akár nálunk is kialakulhatna egy két nagy jobboldali párt által uralt politikai tér. Egy ilyen erőeltolódás azt jelentené, hogy a baloldal hosszabb távra ellenzékbe szorul, s megszűnik váltópárti jellege.

Talán érdemes kicsit átgondolnunk a lengyel eseményeket. 2005 szeptemberében Lengyelországban a kormányzó baloldal összeomlott: 11 százalékot szerzett, miközben 2001-ben még 41 százaléka volt. A baloldal a következő, 2007-es előrehozott választásra sem talált magára, számos személyi és szervezeti változás ellenére mindössze 13 százalékig jutottak. A 2005-ös átrendeződés óta két jobboldali párt, a PO (2007: 41,5%) és a PiS (2007: 32,1%) uralja a lengyel politikát.

Bogdan Góralczyk írja: „Lengyelországban 2001 és 2005 között újfent a posztkommunisták kormányoztak, akik akkorra már tekintélyes javakat kanyarítottak ki maguknak az egykori állami tulajdonból. Gazdagok voltak, szélsőséges liberálisként viselkedtek, megfeledkeztek a választóikról. Továbbra is ott lengett zászlajukon a társadalmi igazságosság jelszava, de tetteik valami másról árulkodtak. Nem jól sáfárkodtak a hatalommal, belső viták kezdték feszíteni pártjukat, ami ilyenkor teljesen természetes. Aleksander Kwaśniewski köztársasági elnök, a baloldali tábor megkérdőjelezhetetlen vezetője végül megbuktatta Leszek Miller kabinetjét. Az új kormányfő egy pártonkívüli szakember, Marek Belka közgazdász professzor lett, aki bejelentette – 2004-et írtunk ekkor –, hogy „csupán átmenetileg tölti be ezt a posztot”. Egy évre kötelezte el magát, ezt az ígéretét megtartotta, az esedékes választásokon nem is indult.”

Bár minden analógia sántít, s időnként inkább félrevezetnek ezek a párhuzamok – csak egy példa: érzésem szerint a PO és a PiS messze nem feleltethető meg a Fidesz és a Jobbik karakterének (erről egy hasznos komment itt) -, ha 2010-ben az MSZP a 10 százalék közeléig gyengül, nem teljesen elképzelhetetlen egy ehhez hasonló átalakulás sem a magyar pártrendszerben. Mindez radikális változásokat hozhatna a pártok pozíciójára nézve, feltehetően mindkét jobboldali pártot eltolná a jobb-bal skálán: a Fideszt a centrum irányába (a PO-hoz hasonlóan), a Jobbikot pedig – hogy váltópárti esélyei legyenek – a jobboldal széléről befelé.

Ötödik forgatókönyv

A Jobbik erősödése azonban úgy is bekövetkezhet, hogy közben az MSZP esélyei sem szűnnek meg a feltámadásra: miközben a Fidesz egyedül megszerzi a többséget, a szocialisták 20 százalék környékén megkapaszkodnak, a Jobbik pedig ugyaneddig erősödik. A két középpárt léte szintén érdekes helyzetet szülne, ezáltal ugyanis a kormányzó Fidesznek kétoldali erős ellenzéke lenne. Ebben a helyzetben az első számú kérdéssé az válna, hogy vajon a Jobbik vagy az MSZP – vagy akár egy harmadik erő – lesz-e képes a következő választásra első számú kihívóvá válni, a 2010 utáni opciók száma így megsokszorozódna.

Már látszanak tehát valamennyire a 2010 utáni forgatókönyvek is, de talán éppen itt az ideje, hogy a 2010-eseket befejezzük. Biztos akad olyan, aki szerint semmit sem tudtunk meg, szerintem azonban a lehetőségek és az azokat meghatározó feltételek ismerete sokat elárul a jövőről. A következőkben azonban már a jelen felé fordítom a blog figyelmét, s a kampány egyes fontos eseményeinél jelentkezem – nem elfelejtve azt sem, hogy vajon ezek a történések miként érintik az eddig felvázolt forgatókönyvek esélyeit…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr501508698

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az erő velük? 2009.11.13. 08:23:02

Hozzám is eljutott végre a Jobbik kampányfilmje, és teljesen a hatása alá kerültem. Igaz, eleinte azt hittem a Star Wars jelentkezik újabb résszel. Az egész videó szerkesztése, a zenei aláfestés (Clint Mansell forog a sírjában), még csak egy izgalmasna...

Trackback: A Kiábrándult ország - Bevezető 2009.11.09. 14:34:49

 A kiábrándult emberekkel az a legnagyobb gond, hogy ők mindig ilyenek maradnak. Léteznek ugyan olyan élethelyzetek, mikor úgy látszik, hogy már nem kiábrándult, de ez csak látszat. Olyanok mint a súlyos betegek. Időnként jobban van, de aztán újr...

Trackback: A harmadik erő 2009.11.08. 14:45:11

A szocik 7 éves kormányzásának kétségkívül egyik legnagyobb "eredménye" (a pocsék gazdasági mutatók mellett) a szélsőjobb megerősödése. Tavaszig még kidőlhet néhány csontváz a kormánynál, a BKV-nál és más állami cégeknél, így könnye...

Trackback: Jogvédelem jogfosztással 2009.11.08. 14:23:00

Kutyaharapást szőrivel, kirekesztés ellen kirekesztéssel? Előszó: Mielőtt még a lényegre térnék, szeretnék leszögezni valamit a szövegértési problémákkal küszködők kedvéért: a poszt nem nem a Jobbik és személy szerint Vona Gábor

Trackback: Jogvédelem jogfosztással 2009.11.08. 14:07:36

Kutyaharapást szőrivel, kirekesztés ellen kirekesztéssel? Előszó: Mielőtt még a lényegre térnék, szeretnék leszögezni valamit a szövegértési problémákkal küszködők kedvéért: a poszt nem nem a Jobbik és személy szerint Vona Gábor

Trackback: Magyarország a magyaroké 2009.11.08. 12:59:31

Másnak úgyse kell. És ha kéne, itt vannak derék magyar harcosaink, vasárnapi honvédek, gárdistak, férfiak, akik vállvetve harcolnak, ha kell a gyepükön, ha kell a Donnál, hogy megvédjék ezeréves határainkat. És különben is, körülölelnek minket a magas ...

Trackback: Meggyes a Jobbikba tart? 2009.11.08. 12:24:38

Hosszú idő óta egyetlen párt vezetése tehette be a lábát az Esztergomi Városi Telvízió stúdiójába: a Jobbik. Nem is akárkik voltak jelen... nem az esztergomiak, hanem az elnöki kabinetből a vezető: Szilágyi György és Schneider Tamás a Szociál...

Trackback: Mi a közös a Jobbikban és a Magyar Dolgozók Pártjában 2009.11.08. 11:56:38

Szociológiai karakterükben, retorikájukban és a keleti Nagy Medvéhez fűződő viszonyukban is megegyeznek. A Jobbik szociológiai karakterét hasonlítom össze a bolsevik típusú kommunista pártokéval.   A Jobbik és a bolsevik típusú pártok k...

Trackback: Választás 2010? 2009.11.08. 11:42:22

2010. évi Országgyűlési Képviselő Választás 1. fordulója - 2010. április 10. Az 5-10%-os határszámítás A területi listák értékelése Önálló területi listát állító pártok értékelése A listát állító párt neve ( % ) Értéke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.08. 11:37:16

A Jobbik nem kormányzóképes erő, nem látszanak a szakértőik, még maga Vona sem tudja, mit akar konkrétan (pl. csendőrség). Én 10%-nál nem jósolom őket többre, hiába szálltak el maguktól az utóbbi időben...

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2009.11.08. 11:43:08

@malac69 demokrata felébredt!: a mszp lassan 8 eve van kormanyon, es azt sem tudja mit akar. Nincsenek szakertoik.

autosdolgok · http://autos.dolgok.com 2009.11.08. 11:50:08

Nagyon remélem, hogy az embereknek megjön az esze és harmadszorra is az MSZP-re szavaznak!

atany 2009.11.08. 11:54:19

Szerintem az, hogy mennyien mennek el valasztani kulcsfontossagu tenyezo lesz a Jobbik szempontjabol. Az o szavazoik ugyanis igen huek, tehat ha alacsony lesz a reszvetel, siman felulreprezentaljak majd a partot. Ahogy az az EU valasztasokon is tortent.

Ami a lengyel analogiat illeti, ahogy TG is hangsulyozza, a Jobbik kozel sem azonos a PiS-sel. Bar szemely szerint az utobbitol is felfordul a gyomrom, a Jobbik azert mas kategoria.

Es ez az ahol a Debreceni fele, mondjuk ugy, nem tul konzisztens biraloknak nemi igaza van. En legalabbis nem tudom megallni, hogy megemlitsem: azert ha ebben az orszagban a Jobbik, foleg ha egyebkent sokan mennek el szavazni, 20%-ot kap, akkor itt nagyon nagy baj van. Lehet ezt elemezni, de ezen a ponton szerintem kenytelen az ember ertekiteleket is hozni.

Ez kapcsolodik az utolso ponthoz. Nem latom be, hogy a Jobbik kepes lenne, azert, hogy valtopartta valhasson, a centrum fele huzni. Hogyan? Ez egy sulyosan szelsoseges part. Nem a lengyel PiS.

kovaxx 2009.11.08. 11:54:23

Malac! A kérdés az, hogy ha 2010 után a Fideszből kiszeretnek a választók ilyen-olyan okokból, kihez fognak fordulni? Vissza az MSZP-hez? Ez a jelen helyzetben elképzelhetetlen, mindenki aki elégedetlen lesz majd a fidesszel 2010-2014 között csak a jobbikra vagy az MSZP-re fog tudni majd szavazni. Hacsak nem lesz teljesen új párt addig ami azért valljuk be valószínűtlen.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.08. 11:56:14

@Meister:

Amikor Vonát Betlen megkérdezte a csendőrségről, kiderült, h semmilyen konkrétumot nem tud mondani, elég égő volt számára a szitu.

Tehát én amellett vagyok, h a médiában meg kell jelenniük, mert csak így derülhet ki, h amit mondanak, az csak egy lufi, vagy valóban van is mögötte szakmai elképzelés.

A későbbi televíziós vitákban is majd ezen bukhatnak, miszerint nem tudják kellően konkretizálni a megoldásaikat. Egy Bokros halálba fogja szivatni Vonát egy miniszterelnök-jelölti vitában (nem mintha Bokrosnak szurkolnék).

Média kapcsán:
szenzor.freeblog.hu/archives/2009/10/29/Liberalis_JOG-vedelem/

off
Török úr!

Könyörgöm, próbálja megoldani (akár segítséggel), h a linkelt szövegrészek jobban kiemelődjenek. Borzasztóan zavaró, pedig én időnként szívesen kimegyek hivatkozásokra, ha az ott fontos.

on

Rókakígyó 2009.11.08. 11:56:56

A napi jobbik blog. Orkok ide!!!! Rontsátok a Führer esélyeit!!!!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.08. 11:57:56

@autosdolgok:

"Nagyon remélem, hogy az embereknek megjön az esze és harmadszorra is az MSZP-re szavaznak!"

Fura mondat. Olyan, mintha azt mondanád: remélem, holnap eső lesz, nagyon unom már a nedves időjárást:o))

bertrane (törölt) 2009.11.08. 12:02:03

@Meister:
A maszop 8 éve van kormányon és mostanában tényleg nem tudja mit akar, de van egy professzionális pártapparátusa. Vannak szakértőik olyanok amilyenek, de ettől függetlenül kormányképesek. A Jobbik nem.

Tudom tudom turul üzeltlánc meg minden, de inkább most hagyjatok ezekkel a szarságokkal. Ja és zsidó vagyok. Nem kell mondani. Tudom én is.

A nép fia 2009.11.08. 12:02:13

@autosdolgok: Bízom benne, hogy ezt némi iróniával és halovány gúnnyal írtad, nem pedig meggyőződésből.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.08. 12:04:56

Érdekes gondolat, de ez az "újdonság ereje" sztem nem olyan sokat számított. Sokkal inkább számított az, h a Fidesz nem tudott áttörő eredményt elérni gyurcsány megbuktatásában, és ezt sokan a túl puhány politizálásuknak tudták be. Ezek aztán javarészt a Jobbikhoz pártoltak, bennük látták a valódi cselekvés lehetőségét, amit a MG által véltek igazolni.

Malachi 2009.11.08. 12:05:08

@kovaxx: akkor is ott lesz még az alacsony részvétel esélye. számszerűsítve a Jobbik annyi szavazót tudhat maga mögött, amennyien az EP választáson rájuk ikszeltek. esetleg kevesebbet, de többet biztosan nem. kizártnak tartom, hogy bármilyen normális értékrenddel bíró, Fideszből kiábrándult szavazó rájuk voksoljon - akármikor. bár igaz, messze még 2014, meglátjuk mit mutatnak a Parlamentben. de egyszerűen a szélsőségekre épül az egész párt, nem hiszem, hogy változtatnának ezen. nincs más, amit a sajátjuknak mondhatnának, ami megkülönböztetné őket a többi párttól.

én magas részvételre számítok és Fidesz, Szocik, Jobbik Parlamentre. Érdekes lesz.

pistii 2009.11.08. 12:07:04

@autosdolgok: Igen, igen! Az ország kifosztóira, a tolvaj, hazug, demagóg Mszp-re fognak szavazni. De főleg az idős nők szerelmére, Gyurcsányra, a nagy demokratára, aki nem tűri el más véleményét. Aki a 80as években a Varsói Szerződést és a KGST-t éltette vagy Lendvai elvtársnőre, aki cenzor volt a kommunista diktatúrában. Erre a bandára fog az emberek többsége szavazni. Igen, igen!

2009.11.08. 12:08:07

Én meg azt hallottam, a Jobbik szét fog esni, a vezetősége egymás torkának esett. Nemhogy szakértőik nincsenek, de - akárcsak a kisgazdáknál anno - egyetlen értelmes megnyilvánulást sem olvastam tőlük. Sajnos, ettől még bekerülhetnek a parlamentbe, a hozzáértés hiánya nem kizáró ok.

bigthereal 2009.11.08. 12:11:05

sokan fognak csodálkozni...

Rókakígyó 2009.11.08. 12:16:50

A nagy kérdés: bárki, aki hatalomra kerül tud-e érdemi dolgot csinálni, azért a nemes célért, hogy a szerencsétlen kisországunkban élőknek jobb legyen egy picivel.

Csak röviden: A maszop bukik egy öszödi beszéd néven elhiresült dolgo miatt, amit bármely pártfőnök is megcsinált már (szerintem nem is egyszer), csak a párttagok nem voltak olyan köcsögök, hogy közzé tegyék. A kormányzás az elmúlt 3 évben e vonal mentén zajlott és nem nehéz belátni, hogy semmi jóra nem vezetett.Ettől valszeg a lemondás tényleg jobb lett volna.
Van egy Fideszünk, akik továbbra sem fárasztják magukat azzal, hoyg elmondják mit akarnak (nem akarnak semmit, leginkább nem rögzített kormányüléseket akarnak, meg sok pénzt). Minden megnyilvánulásuk gáz és igyekeznek csak a hivatalos pártkommunikációra szorítkozni. Ez szerintem szintén nem vezet sehová. Lesz, ami lesz. Viktor látja már, hogy a pártkorrupció csak egy kis szelete a teljes korrupciónak, mert a párttagok disznó módon az ő kihagyásával saját zsebre dolgoznak, nagyon sokszor a maszop és a szadesz bevonásával. Ezt szeretné a 200-as parlamenttel meg a kisebb önkormányzatokkal csökkenteni. Rá akarja venni bűntársait, hogy ne bűnözzenek, hanem inkább melózzanak. Az ország legnagyobb problémája szerintem most a korrupció, amit mindenki lát és erre ígér a 3. erő a Jobbik. Azért van tábora, mert a népnek elege lett ebből a semmirekellő zsebredolgozó bagázsból (MaszopFidesz régebben Szadesz is) és szeretné, ha valaki ezt megszűntetné. Csak sajna a jelen felállásban a Jobbik is alkalmatlan erre, illetve csak addig alkalmas míg pozicióba nem kerül, mert aztán ő is zsebre kezd dolgozni.

Rókakígyó 2009.11.08. 12:18:31

a helyesírásért bocsi

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.11.08. 12:18:42

A Jobbik igazi esélye az alacsony részvétel, és erre komolyan lehet számítani.

@iii:
Elvekben sem egységesek. Egy neopogány ősmagyar és egy katolikus monarchista csak addig jó barátok, amíg van közös ellenség.

@bigthereal:
Az biztos. Három baloldali párt lesz a parlamentben, mikor már így is túl sok volt belőlük...
Csúnya egy ciklus elé nézünk.

hunscout 2009.11.08. 12:18:50

18-20%-ot fog elérni a Jobbik a jövő évi választásokon. Ébredjetek..

Rókakígyó 2009.11.08. 12:20:42

@hunscout: Végre itt vannak az Orkok. És ha nem ébredünk vagy nem lesz 18-20%? Vagy ha lesz? Neked az jó lesz? 2014-ben már te sem fogsz rájuk szavazni.

Dr Smit Plagius 2009.11.08. 12:21:01

@malac69 demokrata felébredt!:
a fidesz nem eröltette nagyon ezt a gyurcsány monnyonle dolgot!
olvasd el az öszödi beszéd teljes szövegét és rá fogsz jönni, ovinak csak meg kellett várnia, hogy a kriptokomancsok kicsinálják fletót. persze, közben kellettek a hangzatos akciók, ultimátumok, stb.
attól félek, hogy az összes botrány, politikai akció csak parasztvakítás, a háttérben együtt röhögnek rajtunk a politikusok, miközben risztelnek a lóvén!
magyarország, én így nem szeretlek

KenSentMe 2009.11.08. 12:21:19

Egyébként tök érdekes, hogy bár a Jobbik nem szerepel a "királyi" televíziókban, az indexen kb. minden második címlapos blogbejegyzés a Jobbikkal foglalkozik.. jó, persze az internetes eléréssel rendelkező emberek még mindig csak a jéghegy csúcsa, a választásokat meg úgyis a jéghegy alja fogja eldönteni, a Mónikashowt néző és éhbérért dolgozó emberek tömege.. de én akkor is úgy érzem, hogy bizonyos szinten átugrottak.. egy ismertségi küszöböt, egy átlagos művelt embernek szvsz naponta legalább 5x jut eszébe a Jobbik.

Rókakígyó 2009.11.08. 12:23:02

@VRbagoly: Hogy jött ki az 5? Számoltad?

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.11.08. 12:23:03

Szerintem a Jobbik nem elsősorban az újdonság ereje miatt erősödött meg. Alapvetően két dologra vezethető vissza:

1.)
Van egy létező, mindennapi életben megtapasztalható közbiztonság-romlás egyes vidéki településeken, Bp egyes részein. Nagyon sok ember nem érzi magát biztonságban és ha ez nem lenne elég, meg is kapja az aktuális hatalomtól, hogy szégyellje magát és mekkora rasszista/náci, amikor erről a tapasztalatáról, problémájáról beszél.

2.)
A Fidesz "tehetetlensége" Őszöd óta. Az szerintem a radikális választók többségének talán nem egyértelmű, hogy a Fidesznek (és sajnos a köztársasági elnöknek) semmilyen _alkotmányos_ eszköze nem volt ahhoz, hogy leváltsa Gyurcsány Ferencet őszödi beszéd után. Ez a bebetonozás gondolom annak idején logikusnak tűnt, amikor megírták az alkotmányt német minta alapján, de úgy gondolom ennek ittuk meg a levét az utóbbi 3 évben.

Engem személy szerint nem az zavar, hogy a Jobbik "rendet akar", vagy csendőrséget a rendőrség helyett. Ezek csak elnevezések, játék a szavakkal, a lényeg a tartalom: személy és vagyon biztonsága. Eddig rendben, akár vállalható. Akkor száll el a dolog, amikor "gazdaságpolitika" címén közlik, hogy felmondjuk az államadósságot, bemutatunk az IMF-nek, jól elűzzük a gonosz multikat, hiszen gyönyörű tájaink vannak, majd abból megélünk. Egy 10 milliós ország nem léphet ki a globalizáció nevű társasjátékból. Túl szűk piac ahhoz. Örülni nem kell neki, de alkalmazkodni, és világszinten versenyképes termékeket előállítani igen. Mintha ezt nem akarná megérteni a radikális jobboldal. És szerintem ezért nem fogja tudni váltópárttá kinőni magát 2014-re...

hunscout 2009.11.08. 12:25:35

Bocs, de ork az nem én vagyok, kár sértegetned. Ennél rosszabb már nem igazán lehet, de majd kiderül :)
Miért mi történik velük 2014-re? Elkurvulnak, mint az összes többi?

Húzzunk bele! 2009.11.08. 12:25:37

@atany: Ez egy sulyosan szelsoseges part.

Szerintem meg a mszp-szdsz-mdf a szélsőségesek.
A jobbik miben lenne szélsőséges, talán azért mert a médiából ez árad, vagy azért mert a magyar érdekeket védenek és nem külföldi tőkéseket?

KenSentMe 2009.11.08. 12:26:17

@Rókakígyó: Természetesen nem, csak a hasamra csaptam, és mondtam egy túlzóan nagy számot.. nyilván a blogbejegyzések fele is túlzás, de amikor mindig betyárkommandó és a reakcióblog hekkeli a kuruczinfót és összehasonlítóelemzéshogyVonamiértRákosi és.. plusz ez a cikk is csak velük foglalkozik.. és ez csak az elmúlt pár nap.

Rókakígyó 2009.11.08. 12:26:32

@hunscout: Természetesen elkurvulnak. Nem látom bennük azt a kapcitást, ami az elkuvulást megakadályozná.

Meggyes a hibás · http://meggyesahibas.blog.hu 2009.11.08. 12:27:27

Én Esztergomban valamiféle fura összesimulást látok a HELYI fideszesek és a Jobbik közt.
Bár a szerelmet mindkét fél erősen tagadja, de az sokat mond, hogy míg a helyi városi médiába a baloldalnak esélye sincs bekerülni, a Jobbik mindig kap helyet.

Rókakígyó 2009.11.08. 12:27:44

@VRbagoly: Az hogy mindennap megy valami róluk az igaz. Szerencsére szerintem ebből a közösségből 0 szavazójuk lesz vagy inkább minusz, ha valaki még gondolkodik, h kire szavazzon.

TD223 2009.11.08. 12:30:26

A Jobbik 2010 utáni jövőjét az határozhatja meg, hogy a Fidesz mennyire elégíti ki a hazafisággal valamennyire is rendelkezők igényét.

Lesz-e tényleges elszámoltatás? A Fidesz már visszakozik. Legalább 40% börtönben akarja látni Gyurcsányt, Veresst, Bajnait...

Az ellopott javakat mennyire szerzi vissza a Fidesz, mennyire gyengíti a szoci-libsi hálózat gazdasági hatalmát, privatizációkat vissza csinálja-e? Minimum 3 ezer milliárdot vissza kell szerezni. Erre sem alkalmas a Fidesz.

A ballib média és a kulturális néphülyítés, nemzetellenesség visszaszorítása is kérdés. A Fidesz erre sem képes.

A bűnözés megállítására, visszaszorítására és alapjaiban egy igazságos Mo létrehozására képes-e a Fidesz? Nem.

Amíg itt nem lesz bosszú és igazságtétel az elmúlt 40-60 évre vonatkozóan, addig a Jobbik erősödni fog.

Piszkos Freud 2009.11.08. 12:31:40

@bertrane: Ja, annak a sofőrnek is lehet jogosítványa, aki a szakadékba hajt 120 utassal. 100 utas meghal, ő meg kap egy új buszt néhány hülyétől.

Akkor inkább egy amatőr, aki nem a szakadék felé tekeri a kormányt.

Persze, tudom én is, hogy van más fajta szakadék is, de azért az a duma, hogy a szociknak vannak szakértőik egy kicsit erős.
Olyan szakértőik vannak - és nem is ügyetlenek - akik nagyon hatékonyan ki tudják zsebelni az országot. Ezt be is bizonyították.

Tudod a professzionalizmus nem feltétlen jelent jót. Ugye nem kell példákat említenem.

wagabound 2009.11.08. 12:33:51

Ne erőlködj, Gábor: nektek, politológusoknak még semmilyen találgatás nem jött be. Jókat mosolygok rajtatok, amikor UTÓLAG magyarázzátok egy-egy választás számotokra logikus eredményét.

Az, hogy melyik párt milyen arányban jut be a parlamentbe, olyan háttéralkuk eredménye, amit nem kötnek az egyszerű honpolgár orrára. Ami pedig a politikusok nyilatkozatait illeti, aki azokra alapoz bármit is, az naivabb, mint egy politológus... :-))

Rókakígyó 2009.11.08. 12:34:06

@TD223: Az elszámoltatás azért problémás, mert a FideszMaszop nagyon sokszor együtt nyúlt nem pártérdekből, hanem magánakcióban. Így mind sáros. Az előző választásnál csak annyi tét volt, hogy milyen arányban nyúlhat egyik vagy a másik. Ez kb 60-40%-ra lett belőve.

És ezért lett alternatíva a Jobbik.. Csak ők meg agyban nem képesek megvalósítani, amit mondanak.

wagabound 2009.11.08. 12:35:52

Ja, és még valami: a szavazók döntő többsége az utolsó pillanatban dönti el, kire-mire szavaz, és ez a döntés sokszor jobban függ attól, hogy hogyan sikerült az éjszaka az asszonnyal/pasival, mint a politikai meggyőződéstől...

Diocles 2009.11.08. 12:37:52

"Nem vitás, a Jobbik legfontosabb ellenfele a szavazókért folytatott harcban ma a Fidesz."

ballib wishful thinking.

a Fidesznek a Jobbik akkor fog problémát okozni, ha már kormányon lesz, ugyanis sok szavazót fog elveszteni a Jobbik javára, bár itt is felvethető az a kérdés, hogy a Fidesznek egyáltalán nem lesz kárára egy megosztott ellenzék, sőt.

mint ahogy az is hiányzik az elemzésből, hogy a Jobbik volt szocialista körzetekben tarolt igazán (lásd Ózd), szal mantrázhatja Török Gábor napestig, hogy a Jobbik a Fidesz számára életveszélyes, de jelenleg inkább úgy tűnik, hogy a keleti régiókban induló szocik jelöltek számára az...
a frekvenciabotrány, a romló közbiztonság, a politikai elitből való kiábrándulás is igencsak valószínűsíti, hogy a Jobbik bizony az MSZP bázisból is jócskán csapolhat még, főleg K-Magyarországon.

arról a stratégiaialag rendkívül kényelmes helyzetről már nem is beszélve, hogy a Fidesz a Jobbik és az MSZP között állva középpártként definiálhatja és definiálja is magát.

statez 2009.11.08. 12:43:40

Nem hiszek a Jobbik 10% fölé menésében, ehhez kellene valamiféle intellektuális erő is, ami még nyomokban sem lelhető fel a Jobbik kommunikációjában. Minden egyéb viszont csak találgatás 5 hónappal a választások előtt. Az eddigi választások és azok előrejelzései legalábbis erről tanúskodnak. Egy Fidesz-győzelem természetesen valószínűsíthető, de minden egyéb csak a tenyérjóslás kategóriájába tartozik, beleértve a Fidesz-győzelem arányát, az MSZP és a kispártok várható eredményét.

paráznabillegető 2009.11.08. 12:45:16

eccerű a jobbik-kérdés.
listán jobbik, egyénin meg fidesz.
aztán este mindenki ámul...

Diocles 2009.11.08. 12:46:53

"Ha nincs őszödi beszéd, tévéostrom, kordon, utcai harc és hideg polgárháború, valószínűleg a Jobbik megmaradt volna a szélsőjobb pártjának, ahol a küszöb átlépése ugyan nem tűnt lehetetlennek, de ennél többről nem álmodhattak volna."

már bocs, de ez is mekkora bullshit már.

ha elemezzük a Jobbikot, akkor mondjuk már ki, hogy őket a cigányozás emelte fel, ezért választják őket a borsodi és a szabolcsi exszocik tömegesen, és ezért nem az LMP-t. Vagy az MDF-et.
A cigányozásban különbözik a Jobbik a MIÉP-től is, amely afféle "értelmiségi" antiszemita párt volt.
És éppen emiatt gyakorhat vonzerőt a szocialista bázisra, bármennyire is próbálod ezt elmismásolni, kedves Gábor, lásd Ózd példáját, lásd az MSZP-szavazók hozzáállását a romákhoz. A Jobbiktól azt a nyílt cigányellenességet kapják meg, amelyet saját pártjuk, sőt, egyetlen mainstream párt sem vállalhat fel.

Alapvető élelmiszer 2009.11.08. 12:51:47

Csak részben vonható párhuzam a lengyel és a magyar viszonyok között, én ezt egy dologra vezetném vissza, és ebből következik, hogy a Jobbik törpepárt marad. Ez a MENTALITÁS.

A lengyelek mernek radikálisak lenni, lásd a Lengyel Családok Ligája, ami egy opus dei-hez hasonló konzervatív politikát képvisel. És bejutott a parlamentbe. Ott van a Lengyel Parasztpárt, ami szintén erősen konzervatív hangokat üt meg.

Nálunk meg?

Ha valaki már kétszer belemeri rakni a mondatába azt, hogy magyar, az már radikális, fasiszta, irredenta. Azt már Kádár et. is megmondta 1962-ben(?) egy pártkongresszuson, hogy a legnagyobb veszély a magyar politikára a nacionalizmus. Így az emberek úgy nőttek föl a langyos posványban, hogy semmiféle ideológiai kapaszkodó nem volt (nemzeti értelemben). Emlékezzünk csak, amikor az Orbán-kormány elrendelte, hogy minden középületet lobogózzanak föl, mennyi ellenírás jelent meg, hogy ez milyen hülyeség. Jól jelzi ezt az is, hogy a 2004-es uniós csatlakozásnál levették a nemzeti jelképet, amit csak hetek múlva raktak vissza a határhoz. Ugyanez mondható el a vallással kapcsolatban. És emellé párosult egy szerény gazdasági növekedés. És ezt sírják vissza.

Szóval a Jobbik ebbe a légüres térbe robbant bele, de jól látható, hogy elsősorban a cigányellenes politikával, ez fogja össze a bal és jobboldal sok szavazóját. Nem a nemzeti retorika. És ezért fognak sokan 2010-ben újra a Fideszre szavazni, akik most a Jobbira adták. És ezért kezdett gyengülni a Fidesz agresszív retorikája. Mert az átlagmagyar viszolyog a nemzeti dolgoktól, azok melletti erőteljesebb kiállásért, mert a Kádár- rezsimben ezt módszeresen kimosták belőle. És a JObbik túl agresszív. A cigányozás hálás téma, de csak amolyan biztonsági szelep.

Alapvető élelmiszer 2009.11.08. 12:52:41

Csak részben vonható párhuzam a lengyel és a magyar viszonyok között, én ezt egy dologra vezetném vissza, és ebből következik, hogy a Jobbik törpepárt marad. Ez a MENTALITÁS.

A lengyelek mernek radikálisak lenni, lásd a Lengyel Családok Ligája, ami egy opus dei-hez hasonló konzervatív politikát képvisel. És bejutott a parlamentbe. Ott van a Lengyel Parasztpárt, ami szintén erősen konzervatív hangokat üt meg.

Nálunk meg?

Ha valaki már kétszer belemeri rakni a mondatába azt, hogy magyar, az már radikális, fasiszta, irredenta. Azt már Kádár et. is megmondta 1962-ben(?) egy pártkongresszuson, hogy a legnagyobb veszély a magyar politikára a nacionalizmus. Így az emberek úgy nőttek föl a langyos posványban, hogy semmiféle ideológiai kapaszkodó nem volt (nemzeti értelemben). Emlékezzünk csak, amikor az Orbán-kormány elrendelte, hogy minden középületet lobogózzanak föl, mennyi ellenírás jelent meg, hogy ez milyen hülyeség. Jól jelzi ezt az is, hogy a 2004-es uniós csatlakozásnál levették a nemzeti jelképet, amit csak hetek múlva raktak vissza a határhoz. Ugyanez mondható el a vallással kapcsolatban. És emellé párosult egy szerény gazdasági növekedés. És ezt sírják vissza.

Szóval a Jobbik ebbe a légüres térbe robbant bele, de jól látható, hogy elsősorban a cigányellenes politikával, ez fogja össze a bal és jobboldal sok szavazóját. Nem a nemzeti retorika. És ezért fognak sokan 2010-ben újra a Fideszre szavazni, akik most a Jobbira adták. És ezért kezdett gyengülni a Fidesz agresszív retorikája. Mert az átlagmagyar viszolyog a nemzeti dolgoktól, azok melletti erőteljesebb kiállásért, mert a Kádár- rezsimben ezt módszeresen kimosták belőle. És a JObbik túl agresszív. A cigányozás hálás téma, de csak amolyan biztonsági szelep.

Republikánus Péter 2009.11.08. 12:53:44

@malac69 demokrata felébredt!:
@statez:
Hát igen, a Jobbiknak meg kéne nyernie magának néhány komolyan vehető szakértő arcot ahhoz, hogy 10% fölé jussanak, viszont a törzsközönségük számára pont ezek a "szakértő arcok" a nemzetvesztő főellenségek (tkp. a zsidók), úgyhogy nem lesz könnyű a művelet.

Balt 2009.11.08. 12:58:10

@Rókakígyó: 40-60%? Ugyammá', ennél azért még a dávidibolyai arányosítás is szerényebb... Feltételezve - de meg nem engedve! -, hogy igaz a valamilyen arányú leosztás, az

1. csak az MSZP és a pártöklök tökéletes impotáciáját igazolja, mert nemigen tudnak eredményt felmutatni még önkormányzati szinten sem. (Ja, tudom, az időközben öngyilkos dögei egykor fideszesként indult polgármestert, akit nem, mellesleg a HírTV buktatott le...)

2. bármilyen sejtetés (és mondjuk ehhez valóban kapóra jöhetett volna az ORTT-döntés miatti, mára csituló hiszti) a Jobbik malmára hajtja a vizet.

Balt 2009.11.08. 13:01:15

@Diocles: Mellesleg, ha volna némi sütnivalójuk, valami "Győzikét" megnyernének maguknak és ezzel kihúznák a rasszistázók méregfogát. :)

Avatar 2009.11.08. 13:02:04

Elég fura dolog, hogy az a Jobbik emleget rendpártiságot, meg korrupció ellenességet, amelyik párt még sosem volt hajlandó elszámolni a pénzügyeivel. Bizony mögöttük is felsorakoztak már komoly érdekcsoportok, akik várják, hogy a sikeres szereplés után majd hulljon nekik egy-két konc.
lehetmas.blog.hu/2009/07/03/megint_sunyulas_van

statez 2009.11.08. 13:03:20

Én mindenkit óvnék az MSZP leírásától, már sokszor bebizonyították, hogy tudnak kampányolni, profik a lejáratásban, és minden ellenkező híreszteléssel szemben lesz osztogatás, sőt már van, lásd távhő, az elbitangolt, vagy otthon letargiázó maszopszavazónak pedig más sem kell, mint néhány ezer forint, és egy kis újracsomagolt, lejárt szavatosságú jelképes száraztészta. Aztán este lehet dörzsölni a szemeket a választási eredmények láttán, ahogy az történt 2002-ben és 2006-ban is...

Balt 2009.11.08. 13:08:03

@statez: Igen, ez valós veszély. De hogy még egyszer kormányra kerüljenek, azt kizártnak tartom. Már a fő szavazótáborban, a nyugdíjasok között is kisebbségben vannak, és mi lesz 4 év múlva? Csak csökkenhet az összlétszámuk, pláne az arányuk, a nyugdíjtörvények (rapszódikus) szigorítása okán...

Ez ugyan nem prognózis, de a 4. forgatókönyvet preferálom. :)

baliquez 2009.11.08. 13:09:28

A Jobbikkal kapcsolatban a "szélsőséges" jelzőt sikerült ugyanúgy súlytalanná degradálnia a koalának mint a "rasszistafasisztanácit". Annyit mondták azt is hogy már senki sem tiltakozik, legfeljebb vállat von, tudván hogy ha ez a szavajárásuk ám legyen, semmit nem számít már mit köpködnek, más érvük sincs régóta.

Ami a csendőrséget illeti, épp ellenkező a helyzet: az lett volna az égő ha Vona elkezd belemenni a részletekbe - ehelyett BECSÜLETTEL bevallotta hogy az nem az ő reszortja, mert van rá szakemberük. Akinek ebből az jön le hogy nincs specializált szakemberük a programjukban meghatározott különböző területekre, azt csak sajnálni lehet.

Másfelől, az LMP-vel összehasonlítani a Jobbikot szintén bajos - az LMP a csúfosan leszerepelt, szélsőségesen magyarellenes zsaroló és sokak által - leginkább a valódi liberális értékek meggyalázásáért - méltán meggyűlölt törpepárt egyeneságú utódja. Ebből adódik hogy továbbra sincs liberális, demokrata pártra szavazási lehetősége a választónak.

BLovi 2009.11.08. 13:14:21

"...En legalabbis nem tudom megallni, hogy megemlitsem: azert ha ebben az orszagban a Jobbik, foleg ha egyebkent sokan mennek el szavazni, 20%-ot kap, akkor itt nagyon nagy baj van..."

Jó reggelt kívánok! És biziony, tényleg nagyon nagy van Mo-on! A parlamentben ülők többségének már rég börtönben kéne ülnie, de az emberek eddig nem csináltak semmit...

TD223 2009.11.08. 13:16:46

@Rókakígyó: A ballib banda kb 15-25-szor annyit lop, mint a Fidesz. (egységnyi idejű kormányzás alatt) Nincsenek egy nagyságrenden.
-->
Ne feledjük, az Mszp-Szdsz kormány majdnem megnégyszerezte az államadósságot 8 év alatt. És ez a banda vette fel a teljes államadósság kb 90-95%-t. És ezzel együtt vagyunk ilyen pocsék helyzetben.

Az Mszp-nek azért is vége, mert az öregek meghalnak, helyüket a szavazók között fiatalok veszik át, akik sosem szocik kb. A cigányság lehet bázis, ha van elég gulyás, meg lejárt szavatosságú tészta, keksz...

A nép fia 2009.11.08. 13:18:52

@baliquez: Végre egy normális hozzászólás.

Kenedy1 2009.11.08. 13:19:16

Harmadszorra is az MSZP fog nyerni.-A papám megmondta. Ő pedig nem egyszer látott karón varjút. 2005-ben mondogattam,hogy papa semmi esélye az mszp-nek mert mindenki látja(az értelmesebbje), hogy utána mindent tönkrevágnak. mit mondjak,bejött az öregnek,de nagyon remélem harmadszorra már nem jön be az öregnek.

die nadel 2009.11.08. 13:21:25

Amikor a Jobbik választási esélyeit firtatjuk, nem elhanyagolható szempont a választók magatartásában fellelhető erős irracionalitás, nevezetesen, hogy a Jobbik mellett elhangzó egyetlen érv - nem korruptak - arra alapul, hogy nem volt még alkalmuk korruptnak lenni, de azt kéri, hogy higgyük el becsszóra, hogy megfelelő szituációban sem lesznek majd korruptak. (ez tehát elsősorabn hit és nem racionalis mérlegelés kérdése)
Kezdetben a Jobbik valóban a vidéken megjelenő cigány - magyar együttélési problematikából profitált, itt ígért radikális megoldásokat. A szavazóbázisát az elittel szembeni elégedetlenséget meglovagolva tudta bővíteni, ráadásul nagyon jól rájátszik ezzel a meglévő ősi magyar panaszkultúrára,miszerint van az istenadta nép meg vannak a korrupt politikusok (vö. nagyurak sanyargatnak ...)
Internetes fórumokat tanulmányozva azt látom, most széles választói rétegekben trendi az elitet szidni, és a Jobbik melletti egyetlen érv, hogy ők nem tartoznak az elitbe, ergo velünk vannak - gondolja a tájékozatlan választó. Tessék megnézni pl a Slágerrádió melletti topicokat. A választó a két nagy párt iránt érzett haragból fordul a Jobbik felé, miközben halvány fogalma sincs, mit gondol a Jobbik a kereskedelmi rádiókról. Igazi proteszt szavazás lesz ez a regnáló hatalmi elitek ellen, anélkül, hogy a Jobbik valódi szándékát ismerné a magyar társadalom. Ezért azok a holdkóros, magukat liberálisnak hívő álértelmiségiek, akik a Jobbik médiajelenléte ellen kampányolnak tulajdonképpen nagy szívességet tesznek nekik. A Jobbik jól rá tud játszani az áldozati szerepre, miszerint ők tudnák a megoldást, de a liberális zsidó médialobbi félelmében nem engedi őket képernyőre.
Amíg ez a magatartás megvan, és a Jobbiknak nincs alkalma magát lejáratni a médiában, én sem tartom kizártnak akár a 20% körüli Jobbik eredményt.

TD223 2009.11.08. 13:21:32

Oh, és volt az elemzésben valami olyan, hogy a Jobbiknak nem biztos, hogy lesz médiatámogatása. Hát hogyan határozza meg magát az Mszp, az Szdsz, az Lmp, részben a Fidesz? Vigyázz rasszista, náci, fasiszta, antiszemita, szélsőséges... Mindenki a Jobbikról fog beszélni, a nép meg röhög és anyázza ezt a sok hülyét. Pár pajeszos majd dönt, hogy ki utálta jobban a Jobbikot.

Avatar 2009.11.08. 13:22:02

@baliquez: Az LMP sosem definiálta magát liberális pártként. Kukkants a programjukba, és ha találsz benne liberális gazdaságpolitikai elemet, azt légyszi mutasd meg nekem is...
Az LMP összemosása az SZDSZ-szel a jobboldal trükkje a lehetséges versenytárs megerősödése ellen.
Az LMP-t leginkább zöld baloldaliként lehetne definiálni, így az a következtetés, hogy nincs igazi liberális párt a porondon igaz, csak hibás premisszából vezetted le.

TD223 2009.11.08. 13:22:53

@baliquez: A Fidesz neked nem elég liberális?

Charybdis 2009.11.08. 13:27:32

És mi van Szepessy Zsolt Összefogás pártjával?

www.hirextra.hu/2009/10/03/bejegyzesre-var-az-osszefogas-partja/

"A bíróságon várja a bejegyzést a monoki polgármester pártja, az Összefogás - tudta meg a Népszava.

A polgármester elmondta: nemrég tartották meg az alakuló ülésüket, amelyen őt választották meg elnöknek. Az új pártot „problémamegoldó”, az „emberek gondjaival foglalkozó” szervezetként jellemezte, és kerülte, hogy jobb- vagy baloldalinak nevezze.

Vissza kell adni az embereknek a létbiztonságba vetett hitüket; munkahelyeket kell teremteni; vissza kell állítani a közbiztonságot, meg kell oldani a cigányság helyzetét, azaz vissza kell őket vezetni a társadalomba - fogalmazta meg a bejegyzésre váró párt vezetője a szerinte legfontosabb, megoldásra váró feladatokat."

bastian 2009.11.08. 13:27:43

Mindig nevetek ezen a "Jobbik nem profi párt, nincs profi szakértő gárdája" megfogalmazáson. Mintha a Fidesz profi lett volna, mikor először bekerült a parlamentbe. Akkor ezen nem rágódott senki. Aztán hatalomra került. Ha mindig csak "profikra" szavaznánk akkor soha új erő nem kerülhetne ezen az alapon a parlamentbe. Az LMP sem profi (holott jórészt az szdsz Új Generációjából alakult) mégsem téma ez sehol sem. A Jobbik nem profi ez igaz, de éppen ez adja a hitelességét. Majd profi lesz. Kell neki egy ciklus a parlamentben. Ráadásul a jelöltjei nem az Ecserin vették a diplomájukat, mint a maszopnál, akinek meg nincs, az nem is titkolja. A "szakértő kormányokból" pedig elegünk van, sikerült a tönk szélére juttatniuk az országot, hát ehhez értettek. A Jobbik szélsőségesezése természetesen csak a hiteltelenítést szolgálja. A valódi ok a gyűlöletkeltésre ellene a nemzetközi pénzvilág magyarországi legalább részleges megzabolázásának az igéretéből fakad, nem a rasszizmusból. De ezt nem mondhatják ki, mert azzal elismernék, hogy ez a helyzet. Ezért inkább rasszistáznak, mert most az a trendi megbélyegzés. Addig is elterelik a szót a valódi problémákról.

statez 2009.11.08. 13:30:54

@Balt: Nem is állítom, hogy nyerhetnek, csak azt, hogy okozhatnak meglepit. A Fidesz pedig köztudottan bénázik ami a kampányt illeti, Kövért és néhány hozzá hasonlót például most sem tudnak láthatóan pacifikálni...

kenobi 74 2009.11.08. 13:35:26

Így igaz,az mszp-vel vigyázni kell.Legfőképpen azért,mert úgy adják át a stafétabotot a fiatal szociknak,hogy abban a botban erőteljesen fellelhető a képmutatás,hazugság,és nemzetárulás tudománya.Én meg sem tudom érteni,hogy egy ilyen módszeres országtönkretétel után még létezik ember,aki a szocikra adja le a voksát...Hihetetlen.Nem garantálható hogy a Jobbik azonnal probléma megoldó erő lenne,de még mindig ez a párt az,amelyik nyíltan felvállalta a cigánykérdést többek között.Sem Orbánék,sem Gyurcsányék nem nyúlnak hozzájuk,mert egy tányér bablaves,segély,és az már egy fix szavazat.Csak az nem gyanús jópár embernek,hogy a bicska pont az ilyen dolgok miatt nyílik az emberek zsebében.Azon emberek zsebében,akik becsületesen dolgoznak,nem agyhalottak,nem kereskedelmi televízión szocializálódnak,és egyebek.

bandeirante 2009.11.08. 13:37:42

A Jobbik engem erősen emlékeztet a Torgyán-pártra, ezen belül is Morvay Krisztina Torgyánra.
Szerintem 10%-ot kapnak most, és a következő választáson már nem fogna bejutni a Parlamentbe.

atany 2009.11.08. 13:40:24

Hihetetlen, hogy TG ir egy bejegyzest a Jobbikrol es azonnal megjelenik az osszes orult, aki fellelheto kis hazankban.

A kedvencem - na jo, nem biztos, hogy ez lenne az, ha vegig tudtam volna olvasni az osszes bejegyzest - az, amikor az SZDSZ szelsosegesen magyarellenes part lesz. Ez persze visszatero tema a szelsojobbon, de nem ertem, miert itt kell megtargyalni. Es persze nem ertem magat a koncepciot se.

De persze nem ertem azt se, hogy mitol lett a demokratikus ellenzekbol liberal bolsevik hazaarulo csurhe, amikor, ha valakiknek koszonheto a rendszervaltas, akkor azok ok.

Persze, lehet alazni a szadeszt ezernyi dologert, isten ments, hogy vedeni akarjam oket azert, amit az elmult 10 evben alkottak. De miert pont magyarellenes? Az mi a tosz? Marmint azon tul, hogy "nem az, amit mi szeretunk"?

Nem lehetne ehelyett a hulladek frocsoges helyett TG behegyzesevel foglalkozni, ami a Jobbik eselyeit, lehetseges taktikajat taglalja?

6.Lenin 2009.11.08. 13:41:01

A Jobbik 1 felkínált esély a felemelkedéshez Mo számára,hogy aztán kilökve magából,elinduljon 1 valódi polgári demokrácia felé.

Ha nem tud élni a felkínált lehetősséggel,hosszú évtizedekre lesűllyed még ennél is alacsonyabb szintre,ahol jelenleg van.

galicius 2009.11.08. 13:43:04

Nagyon remélem,hogy megjön az emberek esze és a Jobbikra fognak szavazni.Több okból is.Nincs múltjuk,ergo tiszta lappal indulnak.Meg akarják akadályozni a magyar értékek zsidó kézbe jutását.Nem akarják megnyomorítani a népet,visszaadnák azokat az értékeket jogos tulajdonosaiknak,amiket aljas módon vettek el tőlük.Gondolok itt azokra,akik önhibájukon kívül nem tudták fizetni hiteleiket és elvették lakásaikat.Lehetne még sorolni és,ha csak egy része valósul meg,máris jobb lesz az ország hangulata.Az,meg,hogy nincs szakértőjük,egy nagy hülyeség.Aki egyszer is elment egy-egy fórumukra,akkor hallhatja,hogy, hogy gondolják a parlamenti munkájukat.Persze,a Fidesz is meg az Mszp is fél tőlük,mert ha hatalomra kerülnek,az biztos,hogy nem fogják annyi hagyni az elmúlt 8 évet.Egyetértek velük!

öregfelcser 2009.11.08. 13:47:15

Szerintem az újdonság és az eddigi pártok lejáratódása mellett az egyik lefőbb oka a megerősödésének maga az internet, ahol az ő gondolatatik jutnak el az emberekhez direktbe, nem pedig a más beállítottságú média által megszűrve és minősítve. Ha csak a párt hivatalos honalpját nézzük, akkor a látogatottsága a fideszével közel azonos, de az összes többi pártét messze veri! A kapmányvideójuk nézettsége pedig messze megelőzte az összes többi pártét.(eu választás)
Vagy itt van a legújabb videójuk( videa.hu/videok/hirek-politika/jobbik-2010-tol-a-parlamentben-magyar-morvai-vona-JxMeX2NBFwfSrrME ), ami szintén jól meg lett tervezve. Bár ha jól gondolom ez nem hivatalos videó, hanem szimpatizánsok készítették, ami egy újabb jele, hogy nem csak felülről jövő utasítások vannak, hanem a szimpatizánsok is aktívak és tenni akarnak azért a pártért amely leginkább képviseli az ő álláspontjukat. Kicsit hasonlít az obama-s kampányhoz, amikor mindenki hozzátette a maga kis pénzét a dologhoz.
Valamint megfigyelhető a másik közvetlen csatorna(szemben a többi párttal), amikor a kampányrendezvényeik során rengeteg helyszínre utaztak el, és szinte mindig tömött termek várták őket!

Balt 2009.11.08. 13:47:49

@statez: Márpedig ha nem marad az MSZP hatalomban - és itt ne felejtsük el, hogy 8 éve folyamatosan az SZDSZ tette, teszi ezt lehetővé -, netán a Jobbik megveri őket, amire van esély, akkor nekik végleg harangoztak. Aki akárcsak képviselőjük volt az előző két ciklusban, annak esélye nem lesz visszakapaszkodni. (Remélem helyi szinten sem.) Tehát: 4. :)

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.11.08. 13:47:56

@Avatar: társadalmi szempontból az LMP liberális, teljesen hanyagolják a nemzeti identitástudat meglovagolását. Ennek tudatában én speciel nem érzem magam motiválnak a programjuk megismerésére - a nemzeti identitás elismerése axióma kell, hogy legyen. (Ennek ellenére nem fogok a Jobbikra szavazni, mert nem látják a problémákat, így nem is lehetnek életképes koncepcióik a megoldásra. Azok a megoldási javaslatok pedig, amiket eddig bedobtak, erősen retrográdok.)

Rókakígyó 2009.11.08. 13:48:13

@Balt: Én is mondtam, h a Jobbik azért fog a parlamentbe kerülni, mert ez a helyzet a nyúlás terén. Minden ilyen eset őket erősíti. A nép érzi a problémát ezzel kapcsolatban.

A Maszop 20x nyúlásával kapcsolatban: Nem a pártok nyúlását tartom problémásnak (ott lehet ez az arány). Persze az is probléma. HAnem az egyéni, nagyon jól álcázott, közösen szervezett (ezért nem feltárható) akciókat, ami a vezetés háta mögött zajlik. Ez az igazi kockázat, mivel ennek a nagyságrendje sokszorosa a pártvezérlésű lopásoknak. Ha a jelzett összegű nyúlásokat a pártok csinálnák, akkor itt hihetetlen gazdag pártok lennének, amik nincsenek.

icolicom 2009.11.08. 13:48:15

Na, tegyük csak tisztába a dolgokat. Míg a jobbik nyíltan és kevésbé nyíltan felvállalja a nyilaskeresztes örökséget és ökörséget, addig az LMP-néhány egykori, nem komoly tisztséget betöltő SZDSZ-es tagon kívül semmilyen eszmeiséget nem vállal fel és nem fog felvállalni az SZDSZ-szel. AZ SZDSZ halott. Egykor egy pozitív szerepet betöltő pártból a magyar politikai rendszer egyik legkártékonyabb pártjává vált. További különbségek felfedézése érdekében érdemes megtekinteni a programjaikat. Ég és föld. Stílszerűen szólva, az LMP a Földet akarja "megmenteni", a földi életet akarja jobbá tenni, az SZDSZ pedig állandóan fennen szárnyal, madár mivoltához méltóan, és mivel olyan magasan volt/van, a földhöz ragadt emberek nem érthették, nem érthetik meg...
A Jobbik meg majd eltűnik oda, ahová való : a történelem "dögkútjába".

die nadel 2009.11.08. 13:49:29

@6.Lenin: a Jobbikból sose lesz polgári demokrácia. Nem azért mert szélsőséges, hanem azért mert a csürhe ösztönre játszik a polgári individualizmus helyett. Igazi hamísítatlan házmester párt, az örök vesztesek, sérelmet dédelgetők, megoldást felülről várók pártja. Én még egy Jobbikos hívőben sem tudtam a citoyen egyetlen vonását sem felfedezni, csak a falkaszellemet.
Megfigyeltem, hogy a Jobbikos kommentelők mindig általános alanyt vagy mi névmást használnak. Az én nem található a szókészletükben.

Kenedy1 2009.11.08. 13:52:30

Én a fidesz helyébe ilyen Kövért meg Mikolát kiküldeném a választásokig valahova hawaiira hogy véletlen tudjanak beszólni valami marhaságot

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.11.08. 13:54:28

@atany: Egy példa: Oroszországban (vagyis a SZUban) Gorbacsov előtt nem voltak milliomosok. Jelcin alatt sikeresen privatizálták az állami vagyont (a világ földgáz-, kőolaj- és nikkel készletének jelentős részét), és megszületett 17 új oligarcha, miközben az átlag sokkal mélyebbre süllyedt a nyomorba. Nálunk ugyanez történt egy kisebb skálán.

Remélem megérted, ha ezért a kisember nem kifejezetten hálás a rendszerváltó ellenzéknek.

Avatar 2009.11.08. 13:55:32

@krüger: Morvayval ellentétben Torgyán nem liberális jogvédő "kutyából" lett nemzeti pántlikával átkötött "szalonna". Torgyán doktor legalább a nem köpönyege megforgatásával lett jobboldali pártvezér, hanem mindig ugyanazokat a dolgokat mondogatta. Morvayra ez nem áll, de Orbánra sem... Úgy látszik jobboldalt nem elvárás a következetesség és a gerinc.

@galicius: "Nincs múltjuk,ergo tiszta lappal indulnak."
Hogyne lenne múltjuk! Csak épp nem számolnak el vele, lásd előző kommentemet.

kenobi 74 2009.11.08. 13:58:04

Ha majd kihal az a generáció,amelyeket a mutyi vezérel,akkor beszélgethetünk esélyekről.Álmodik a nyomor,így is lehet mondani...

öregfelcser 2009.11.08. 13:58:14

die nadel 2009.11.08. 13:49:29

Nagyon helyes a meglátás, náluk nem az önös érdek hanem a közösség érdeke az első, mert akibe egy csepp ész is szorult az jól tudja, hogy ha a közösségnek jó akkor neki is jobb lesz! Mindezt anélkül éri el, hogy ehhez mindenkimást el kelljen taposnia, amivel ugyan előre lehet jutni, de mindenki megveti és nem tud az emberek szemébe nézni lelkiismeretfurdalás nélkül!

6.Lenin 2009.11.08. 13:58:53

@galicius: @öregfelcser:

Gyorsan jött a megerősítése annak,amit írtam.
A "régi" pártok nem alkalmasak a jogos igények/bajok orvoslására,kell 1 párt(átmenetileg)ezen igények kielégítésére.

A többi rajtunk múlik,mit /meddig engedünk belőle.
Nem szabadna engedni,hogy a pártok határozzák meg az ország jövőjét.Nekünk kell eldönteni(a többségnek)az irányt.

Ha menet közben a Jobbik is-valami véletlen folytán-demokratikus párttá válna,talán megerősödve Mo meghatározó ereje is lehetne.

öregfelcser 2009.11.08. 14:00:32

Avatar 2009.11.08. 13:55:32
Mindenkinek jogában áll felébredni, ő akkor is a szerinte(!) elnyomottakat képviselte, ahogy teszi azt most is. Csak észrevette, hogy nem az a kicsi csoport manapság a legrosszabb helyzetben lévő, hanem kis túlzással egy egész nép.

Rókakígyó 2009.11.08. 14:00:37

@galicius: A zsidó probléma azért nem reális, mertha nem a zsidók nyúlnának, akkor nyúlna más (l. multik, de akár a kacaj ellenére Kínát is hozhatnáma, ahol zsidóknak semmi esélye és nem is lesz soha). Az iyen jellegű zsidózás már rég kiment a divatból sokhelyen, csak azért mert nem igaz, hogy mindent ők szednek el.

A "kié az ország" kérdéskörnek az alapja az, hogy a magyar, hazai vállalkozások gyakorlatilag olyan helyzetben kénytelenek működni, hogy onnan csak politikai kapcsolatokkal lehet tényezővé válni. Ez megöli a hazai kezdeményezéseket, mert amint egy vállalkozás előáll valamivel, a hatalom rá tuda hajtani az apeh-et, ezért nem is akar semmivel előállni. Ez sehol a világon nem divat. Ez az inkorrektségén kívül azért is problémás, mert teljesen megakadályozza a hazai erős középréteg kialakulását, akiket elsősorban a vállalkozóknak kéne alkotniuk. A hazai adózási rendszer lényege az, hogy bárkit, aki benne van, bármikor meg lehessen fogni. Ez hosszú távon azt fogja eredményezni, hogy a magyarok ügyét sosem fogják itthonról intézni. A magyar vállalkozó bűnöző és az is marad, amíg ilyen az adózási rendszerünk. Pedig nekik kellene politikai vezetői pozicióban lenni. Ebben nem ártana egy kis nacionalizmus.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.11.08. 14:01:00

@die nadel:
Mindenben egyetértek veled, kivéve a konklúziódat.
A konklúziód ugyanis a jelen nyugat európai demokráciák kezdeti (protestáns etika, mifene) és peremfeltételei (szociális biztonság, olcsó erőforrások, externáliák nem internalizálása, stb ) között érvényes.

Ez nem lesz így a jövőben : az biztos, hogy a mi öregkorunkban más peremfeltételek közé kerülünk ( és boldogak lehetünk, ha legalább a kezdeti feltételek nem változnak ).

Annak a kulcsa, hogy a Jobbik lehet e kormányképes, nagyrészt a technoloógiai fejlődéstől függ. Ha ez meglesz, akkor a jólét ( és a NyEui individualizmus ) biztosítható, ha nem, akkor a konlúziód nem lesz igaz.

6.Lenin 2009.11.08. 14:01:53

@die nadel:

Nem olvastad kellő figyelemmel,amit írtam.

sanyisanyi 2009.11.08. 14:02:55

Ameddig az Msz/m/p bűnözőket támogat és bűnözőket ültet a kormányba, ameddig a Fidesz/Lmp/szdsz/mdf semmit nem tesz, csak a száját jártatja, addig a JOBBIK erősödni fog.

Amíg a pártok a saját álomvilágukban hazudozgatnak és a dolgozó ember valós problémáival nem foglalkoznak, addig a JOBBIK erősödni fog.

És nácizhat az Mszp és a Fidesz versenyt nyugodtan, saját maguk alatt vágják a fát!

kalapácstollú 2009.11.08. 14:03:38

"Mielőtt azonban erre rátérnék, röviden szólni szeretnék a normativitás problémájáról. Debreczeni József furcsa cikkében bakelitpolitológusoknak nevezte azokat, akik csak unalmasan elemeznek, de soha nem elleneznek. Tóth Csaba válasza után nem látom értelmét a hosszas érvelésnek, de a „se hús, se hal fiúk” védelmében ismét el kell mondanom: az elemzés – ha lehetnek is politikai következményei – alapvetően nem politikai cselekvés. Aki ilyet állít, az tagadja a politika módszeres vizsgálatának önállóságát, s a politika és az ilyen vagy olyan politikai érdekek szolgálatát látja csak ebben. Tiszteletben tartom azok véleményét, akik így gondolják (nevezett szerző messze nincs egyedül), magam azonban más mércét követek. Mindez nem azt jelenti, hogy ne lenne véleményem a helyesről vagy a helytelenről, hogy ne lenne politikai értékválasztásom (a kommentekben ezt követelők kedvéért oldalt belinkeltem egy interjút, amelyben erről is beszélek), de azt igen, hogy az elemző jellegű írásaimat nem ezekkel szeretném megtölteni. "

Korrekt! Nem elsősorban politikailag, hanem tudományos oldalról. Azt gondolom, kutatóként (politológia) nem is lehet másképp. Aki ebből kilép, az már politizál.

Rókakígyó 2009.11.08. 14:04:27

@öregfelcser: Mikor majd meglátják, hogy nekik nem lesz jó attól, hogy támogatták a jobbikot nem fognak rászavazni megint (2014).

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.11.08. 14:06:50

@die nadel: Ez érdekes meglátás. Ugyanakkor alap retorika, hogy kell egy 'mi' és egy 'ők', magunk- és magukfajták, vagyis ellenség-kép, ami egységet teremt. A liberális demokráciában a vélemény súlytalanná válása, az individualizmus és semmilyen objektív vizsgálat eredményének el nem ismerése megakadályozza a koherens, egységes véleményalkotást és cselekvést, amire viszont a Jobbik retorikája éppen alkalmas.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.11.08. 14:09:19

@galicius:

Nézd, a jobbikkal a következő bajaim vannak.

Az első : most a zsidók ellen fenekedik. Tegyük fel, hogy a zsidó meg a kommancs kérdést lerendezik.
Ki lesz a következő ?
MI leszünk a következők. Mi, akiknek valami vagyona ( mondjuk a 1o és 1oo millió HUF között ) van, akik kritikusan gondolkodnak, akik igyekeznek előre tervezni és a terveiket implementálni, satöbbi.

Igaz, hogy a Jobbik sok szimpatikus dolgot mond, de ez a fő ok, amiért kicsi az esélye, hogy rá szavazzak.

A másik gondom a Jobbikkal, az ellentmondásos gondolkodásmód.
Ugye, a Jobbik útálja az mszpseket.
Ugyanakkor viszont a putyint dicsőíti. Azt a Putyint, aki a KGB ( és vele a brezsnyevizmus ) reinkarnációja. Aki ugyanott folytatná az orosz élettér kiszélesítését, ahogy a SZU abbahagyta. Hogy is van ez ?

A harmadik gondom a jobbikkal az, hogy nincs programja ( ezt már mások is mondták ). Milyen EUs politikát követ ? Milyen iparpolitikát ? Milyen oktatási és kutatási, tudományos politikát ? Hogy képzeli az ország felzárkóztatását ? Az adóssságteherről mi a mondanivalója ?
Amit a cigányügyben mond, azzal egyetértek. De a cigányok megregulázásából még nem leszünk prosperáló ország ( bár, kétéségkívül ez is kell hozzá ).

Bizonyítani ugyan nem tudom, de akár logikusnak is tűnhet, hogy az mszpsek ( vagy mások : oroszok ? irán ? ) pénzelik őket.

Naszóval, a jobbikkal csak ez a bajom.

6.Lenin 2009.11.08. 14:11:13

@sanyisanyi:

Én azzal azért kiegészíteném.hogy amíg az emberek tűrik és birka módjára beállnak 1-1 párt mögé,addig a JOBBIK erősödni fog.

Erről szól a történelem több ezer éve.

öregfelcser 2009.11.08. 14:11:46

Rókakígyó 2009.11.08. 14:04:27

Ez majd elválik, nem tudhatjuk mit hozhat a jövő. Bár fura egy dolog, mikor az ember a tapasztalatait mondja el akkor előítéletesnek mondják azok, akik az új dolgokat előre megítélik. :)

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.11.08. 14:15:32

@Scaramella va alla guerra:
"MI leszünk a következők. Mi, akiknek valami vagyona ( mondjuk a 1o és 1oo millió HUF között "

Attól függ ,hogy jutottál hozzá... ;) my son...

pandacsökiboborján 2009.11.08. 14:17:43

@Scaramella va alla guerra: az eredmények és cselekedetek szerint egyik pártnak sincs programja, de még csak általános stratégiája sem( mondjuk építünk 4 év alatt ezt és azt ez ennyibe fog kerülni és ebből fogjuk fizetni.)

Rókakígyó 2009.11.08. 14:19:23

@öregfelcser: Nem ítélet, hanem vélemény. Azt kell ehhez tudni, h van némi tapasztalati háttere is, de alapvetően azért ez a véleményem, mert nem látom a karizmát a VonaMorvai akárki elvtársék vonalában. Ezzel a retorikával eredményt nem fognak tudni elérni. Ellenzékinek jók.
Ha eredményesek akarnak maradni retorikát kell váltani. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a Jobbiknak szerintem nincs annyi szavazója, mint amennyi cigány szavazó van az országban és ez 4 év múlva csak romlik. Azon is meglepődnék, ha libsik szavaznának a jobbikra, márpedig belőlük se kevés van.

öregfelcser 2009.11.08. 14:21:26

Scaramella va alla guerra 2009.11.08. 14:09:19

Ez a putyinos dolog nekem új, milyen fórumon hallottad?
Az eu-s politikájukat kifejtették már több interjúban is. A program pedig megtalálható a holapukon.
Az országgyűlési választási programjuk pedig ha jól tudom január elején fog megjelenni!

Irán szerintem csak a vicc kategóriája, nem hiszem hogy bármilyen politikai kapcsolatuk is lenne velük, még ha a nagygyűlésen jó is a kevés országok egyikével példálozni ahol biztosan nincs izraeli befolyás. :D

prometheus_X 2009.11.08. 14:24:46

Érdekes elképzelést taglal a szerző. Voltak itt előttem olyanok, akik szerint nem az újdonság ereje repítette a Jobbikot az EP 14%-ra. Velük értek egyet. Itt egy ennél sokkal fontosabb tényező is közrejátszott: rendszerváltó hangulat uralkodott az egész országon, emberek arra vártak szinte vérben forgó szemekkel, hogy beintsenek a "szociknak" meg a "libsiknek".
Török úr meglátása jó, én a felhajtó erő mibenlétében nem értek egyet tehát és így a kérdés is inkább az: lesz-e (elérik-e a "jobboldali" pártok) újra rendszerváltó hangulat, vagy csillapodnak-e inkább a kedélyek? Ahogy most látszik, a kedélyek csillapodtak, és a Fidesz is inkább az apolitizálódási wave-et meglovagolva tud szárnyalni. Ebből fakadóan a Jobbik 20%-ig erősödéséhez szerintem a Bajnai kabinetnek rendkívül ordas hibák egész sorát kéne elkövetnie. Az emberek nagy része szerintem kitombolta a haragját az EP választáskor, és most már csak püffög, főleg az nem biztos, hogy elmegy-e szavazni.

Választópolgári egyéni véleményem, hogy az egyetlen - nekem szájhúzással - ép ésszel indokolható szavazat a Fidesz szavazat. A szadi felmorzsolódott, az emeszpé döglődik, vergődik, a Jobbik eszement egyszerűen, az LMP pedig véleményem szerint gyenge továbbra is (megj.: bár az utóbbi időben mint ha ráéreztek volna valamire). Sok víz folyik le még a Dunán, és amondó vagyok, hogy az LMP is megér egy misét... sanda gyanúm hogy fognak még ők is fejfájást okozni a vetélytársaknak. Ráadásul a meglepetés ereje szerintem most inkább náluk várható, a Jobbik már megtelepedett a politikai palettán és a köztudatban.

6.Lenin 2009.11.08. 14:25:32

@öregfelcser:

Kicsit naiv vagy.

Obama is azért nyert,mert mögötte volt a legtöbb pénz.Mindenkit támogat valaki,ez a természetes,pénz nélkül semmit nem lehet tenni.
Nem ez az igazi lényeg.

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 14:26:20

@baliquez: Jó ég milyen sötét hozzászólás. Látom, sehonnan nem hiányozhat a LMP ellen mocskolódó jobbikos propaganda. Tudod, szerintem tényleg jobb, ha Te nem is szavazol az LMP-re.

Másrészt viszont ez újra eszembe juttatta azt, hogy a Jobbik milyen eszeveszettül fél attól, hogy az LMP elviszi az anti-establishment szavazóit. Hiába a Fidesz a legnagyobb rivális, viszont ahonnan nagyot szakított, az a "csak jöjjön már valami más" szavazó volt, akik egyszer protestből odatolták az X-et a széljobbra, de kormányhoz, illetve Országgyűlésbe már nem szívesen engednék. Ezek azok, akik most szépen lemorzsolódnak, hogy jött egy olyan párt, amelyik a lázadás egy konstruktív és európai formáját kínálja fel.

öregfelcser 2009.11.08. 14:27:19

Rókakígyó 2009.11.08. 14:19:23

Valamilyen változás mindenképp lesz, ha bekerülnek a parlamentbe, attól még tehetnek bőven olyan dolgokat ami jó a választóik számára. Jól látod, hogy sok a cigány szavazásra jogosult, de közülük nagyon kevés a valódi szavazó jelenleg. A magyarság-cigányság arányának változásának legalább a jelenlegi szinten való megállítására pedig pont van egy nagyon hatásos programjuk, ami mégse diszkriminatív.

öregfelcser 2009.11.08. 14:30:01

@6.Lenin:

Nem mondtam, hogy nem támogatja őket valaki, aki akár lehet maga az ördög is ha jó cél érdekében használja fel a párt, csak az iráni vonalat nem tartom túl életszerűnek, persze ettől még nem kizárt

hunscout 2009.11.08. 14:30:35

@Rókakígyó: Te tudod. Nekem pedig az a véleményem, hogy nem ez lesz rájuk a jellemző, sok vezetőt ismerek. Persze az tény, hogy lesz ilyen eset..hatalom mindenkinek a fejébe száll.
Sajnos ezek ki fognak derülni, ha másban nem is, ebben nagyon jó az Mszp, hogy felderítse az ilyen ügyeket. Mindenki lop, csak az arány nem mindegy.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.11.08. 14:33:08

Nemtudom miért kell mocskolni az LMP-t, még senkinek semmi rosszat nem tettek ebben az országban, ez pedig egyik másik pártról sem mondató el, a Jobbikról főleg nem.

Hajrá LMP!

Rókakígyó 2009.11.08. 14:35:14

@öregfelcser: A cigányok, akkor sem fognak a jobbikra szavazni, ha fizetnek nekik érte. Ezt nem gondoltad komolyan.
A magyarság-cigányság arányának változása pont az a pont, amit megint csak az elmúlt 20 (40) év töketlen politizálásának köszönhetünk. Nekem nincs bajom a cigányokkal, viszont azzal igen, hogy ott tartunk, hogy egy épésszel gondolkodó ember 2 gyereknél többet nem nevel, mert nem tudja nekik biztosítani, amit szeretne. NA ez egy hatalmas probléma és nem pénzügyi jellegű. Ez kizárólag gondolkodásbeli elhajlás, aminek elhintése nem tudom, hogy milyen okból történt, de nagyon katasztrófális eredményt sejtet. A "magyarok" (a cigányok is azok, de most rájuk nem vonatkozik) azt hiszik, hogy kettő gyerek épp elég az életükbe, mert amúgy is sokat szenvednek, hogyelőteremtsék a mindent. A cigány meg egyszerúűen szereti a gyerekeket. Nem vagyok naív, de a gyermekek szeretete épp annyira hozzájárul a sok gyerekhez,mint az anyagi oldal.

Tudniillik a magyarnak hiába adnak annyi lóvét, amit irigyelnek a cigányoktól, mégsem vállalnak be több gyereket. Mivel ez nem pénzügyi kérdés. Ha semmit nem adnának, akkor sem lenne kevesebb gyerek. Mert egy gyerek mellett a kényelmes életet kell beáldozni és htá a magyar lusta és kényelmes nép. Ezek szerint. Jöhetnek a kövek:)

érdeklődő 2009.11.08. 14:38:01

Már a megerősödhet-e az mszp poszthoz is akartam írni, amit csak nagyon kevés kutató, politológus szokott emlegetni, mégpedig a választók demográfiai aspektusát. Bár ott ha jól emlékszem volt egy kisebbfajta vita a kommentelők között az ötvenes éveiket taposó emberetömegekről és preferenciáikról.

Nos az mszp látens gyengülése szerintem nagymértékben, bár immanensen annak tudható be, hogy a szó szoros értelmében kihalófélben vagy egészségügyi okoknál fogva inaktiválva leledzenek a szavazói. A fő szavazói bázis, az 50-60-70 es éveiket töltő, ún. baby-boom -ebben nem vok biztos, így hát általam munkásőr generációnak hívott népréteg elszivárgása erőteljesen érezhető. Időközben viszont felnőtt egy ún. szocpol generáció, akik ritkán szavaznak a maszopra, eléggé jobboldalra orientálódtak. Gyakran figyelhető meg, hogy egy munkásőr generációbeli gyereke a szocpolgenerációhoz tartozva másféle véleményt alkot a politikáról, mint a bolsevista szülei.

Egy másik felfedezhető vonás, hogy a kihalófélben lévő munkásőr generáció egy nagyobb hányada elkezdett szimpatizálni a jobbikkal.

De még így is tartom azt az álláspontomat, miszerint több százezer mszps szavazó van a rendszerben, akiket ha egy óvatlan Kövér/Semjén/Mikola beszéd elhangzik, az úrnákhoz lehet parancsolni. Egy jelentős hányaduk némi lendvaiildis-hernádijucis fasisztaveszéllyezéssel is mozgósítható. Ebben kell most nagyon ügyesnek lennie az mszpnek.

Ha a fidesz eléggé impotens kampányt folytat, mint 2006-ban, akkor még rendkívül jól is szerepelhet az mszp (és a jobbik? )

Kalányos Márió 2009.11.08. 14:38:49

A mikro környezetemben azt tapasztalom, hogy akik pár hónappal ezelőtt még úgy tervezték, hogy el sem mennek majd a szavazásra, azok most találtak egy új pártot, akire mégis le fogják adni a szavazatukat, és ez a Jobbik!

Ja, és nem Borsod megyében élek, hanem Bp-en a belvárosban.

Ha a saját tapaszatalatomrra hallgatok, és nem a közvélemyénykutatásokra, akkor durva meglepetést fog okozni tavasszal a Jobbik!

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2009.11.08. 14:39:41

Jobbik egy lufi. Addig él, amíg Putiyn bajtárs cssorgatja a gázrubeleket.
Acsarkodni, vicsorogni és masírozgatni tudnak. Szakértelmük az nincs semmi.

A Jobbik csak a bűnbakokat keresi és nem a maegoldásokat. Jobbikból nem lehet kormányképes erő.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.11.08. 14:40:38

@blas:
A házmesterek mióta szoktak disztingválni és patikamérlegen méricskélni ? 1944ben sem méricskéltek.

@pandacsökiboborján:
Azért az nem mindegy, hogy valaki CSAK cigányozik vagy azért ESETLEG másra is figyelmet fordit.

@6.Lenin: Merthogy ?

6.Lenin 2009.11.08. 14:40:52

@öregfelcser:

Az iráni támogatásra is lenne logikus magyarázat és ez még akár 1 "jó" cél is lehetne Mo számára,ha az önállóságra gondolunk.
Szerintem mindegy is,nem hosszútávú a Jobbik,vagy legalább is nem ebben a formációban.

Kalányos Márió 2009.11.08. 14:41:35

nép@Rókakígyó: " a magyar lusta és kényelmes nép"

Akkor mit mondanál a cigányra? :D

6.Lenin 2009.11.08. 14:44:44

@Scaramella va alla guerra:

Nem az a lényeg,hogy Morvai K. milyen színű tangát visel.

Az első kérdések ilyenkor,mért most és miért ők?
Amit Te feszegetsz ezekre nem adnak választ.Lehetnek persze érdekesek néha a részletek is.

öregfelcser 2009.11.08. 14:46:11

@Rókakígyó: Nem azt mondtam, hogy a Jobbikra szavaznak, hanem hiába vannak többen mint a Jobbik szavazótábor, gyanítom 20% alatt van köztük aki elment szavazni...

Egyértelműen nem pénzkérdés, mert a magyar szülők nagy részében még mindig megvan az a felelősségtudat, hogy normális körülmények között akarja felnevelni a gyermekét, nem pedig úgy, hogy éhezni vagy kell közben. (2 gyereknél is sokszor több állásban dolgoznak, hogy jusson vmi a gyermeknek.)
A jobbik viszont bevett a programjába egy olyan pontot amit kis különbséggel én is megfogalmaztam már a választások előtt, még pedig azt hogy a 3. gyerek felett nincs családi pótlék, csak adójóváírásból! Ezzel mindenképp javítani lehetne az etnikai arányokon!

[eon] · http://szazhetvenhat.blog.hu 2009.11.08. 14:47:54

@bastian: Kedves Bastian! Én megalakulása óta tagja vagyok az LMP-nek, de nincs tudomásom arról, hogy bármelyik csatlakozó az Új Generáció tagja lett volna. Ez nem zárja ki persze.
Legtöbbünk soha nem politizált korábban. Szociális, jogvédő és zöld szervezetekben tevékenykedett az alapítók túlnyomó többsége.

Két olyan srácot ismerek az LMP-ben, akik korábban az IDF-ben próbáltak dolgozni egy boldogabb Magyarországért, de csalódniuk kellett. Ilyen is van, szerencsére megtalálták az LMP-t. Olyan is van, aki kiábrándult MSZP szavazó, olyan is, aki kiábrándult fideszes. Sőt olyan is, aki elment néhány Jobbik rendezvényre, de nem tetszett neki a bűnbakkeresés politikája, hanem valami progresszívebbet keresett. És igen, kiábrándult SZDSZ szavazók is megtalálnak minket. Büszkék vagyunk a sokszínűségünkre.

Az LMP nem a hajótörött politikusok pártja, és soha nem is lesz az. Sajnálom, hogy a Jobbik kommentelői az LMP-vel szemben is piszkos kampányt látják célravezetőnek. Ebben sajnos (vagy szerencsére) nem tudunk versenyre kelni.

Levi 2009.11.08. 14:49:13

A közvélemény szemében - az ENYÉMBEN IS - az összes rendszerváltó párt korrupt. Alaptétel a kibulizott ország... Nem volt vérengzés, cserébe nem volt elszámoltatás sem.

Keletnémetországban az egyesülés után MINDEN egykori pártfunkcit kiraktak az utcára, és éljen meg abból, amiből tud...
17fős egyetemi tanszékeken 3(!) fő maradt meg, aki elfogadható tudományos eredményeket volt képes produkálni, a nyugati lektorok kirakatták őket...
Nálunk erre nem nyílt lehetőség, mert nem volt olyan "hátország", mint a németek esetében.
Én abban reménykedem, hogy egy nyugaton járt új generáció az egykori észt szárnyalához hasonló pályára tudja majd állítani az országot.

Erre - a megtisztulásra - látok esélyt a Jobbikban. 20 év telt el, és még mindig az ex-komcsik ülnek a legfontosabb köztisztviselői funkciókban - gondolok itt konkrétan: MTA, Magyar Rektori Konferencia, Regionális fejlesztési Ügynökségek, nem konkrétan: "Állami Pénzelosztó Vállalat"-ok, vezető posztjaira... Minden pozíciót betöltő esetében előfeltétel a KISZ-titkári múlt...
Vagy APU KISZ-titkári múltja...
Nézzük csak meg pl. a 30 éves kor alatti államtitkárokat, pl. ...

Szerintem a hasonló megtisztulást várók aránya eléri a 15-20%-ot.

A másik tény, hogy a Jobbik mondja ki egyedül a cigányproblémát. És itt van szerintem a sikerük titka: aki nem hajlandó szembenézni a problémával, meg sem képes oldani azt.
A Ballib folyamatosan halat adna az éhezőknek. A halászok (aka.: "dolgozó nép") pedig azt mondják, hogy "Tanítsátok meg őket halászni!"
Na a Jobbik őket képviseli.

Rókakígyó 2009.11.08. 14:51:25

@Levi: A Jobbiknak a cigányokkal kapcsolatban (is) csak problémafelvetése van, megoldása nincs. Nyilván a Csendőrség és a Magyar Gárda (illegális szervezet) nem megoldás.

Vincenzo90 2009.11.08. 14:53:11

@malac69 demokrata felébredt!: Bokrost az utóbbi időben csak papírról láttam monoton olvasni száraz szakmai szöveget. Jó dolgokat mondott, csak épp ő sem tudott róla, mert látszott, hogy akkor ott elképzelése nincs arról, amit mond. Nézzük csak vissza a költségvetési vitával kapcsolatos felszólalását. Nem a viták mestere, attól tartok. Vona viszont éppen ehhez ért. Egy pártelnöknek beszélnie kell tudni, azt mondani a népnek, amit az hallani akar, és ezt jól csinálja. A szakmai munkát pedíg elvégzik a Jobbiknál a háttérben álló szakemberek, akikből hidd el, több van, mint az MSZPnél és SZDSZnél együttvéve(éljenek a Gusztosok!). Csakhogy ma magyarországon egy jobboldali értelmiséginek rettegésben kell élnie, mert ha kiderül róla, hogy hova húz a szíve és főleg az esze, akkor temetheti magát... A közéletből legalábbis gyorsan eltűntetik. Némi rágalmazás, szavainak kiforgatása, elferdítése, pár hamis hír, és minden megoldva.

ingyombingyom 2009.11.08. 14:53:41

Nem értem, hogy egy elemző, hogy mondhatja azt egy választásokra, hogy nem reprezentativ, amikor egy 1000 fős felmérésre pedig azt mondja, hogy reprezentativ.
Az urna mellett őszintébb az ember, mint a közvéleménykutatók előtt.
Tök mindegy hányan mentek el egy választásra, az a reprezentativ, mert aki otthon maradtaknak nincs véleménye, politikailag apatikusak, tehát nekik tök mindegy hová x-szel(nének) és hogy ki nyer. Aki elmegy szavazni, az valószínüleg követi a politikát és azt érdekli is a saját sorsa, akik nem mennek el, azok a demokrácia potyautasai, tehát nem bíznám rájuk a sorsomat. Minden választás, a részvételi aránytól függetlenül reprezentativ, mert reprezentálja az ország népességének a politikáról alkotott véleményét.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.11.08. 14:56:31

Az LMP- vel is keményen számolni kell.
Nagyon sokan unják már a 20 év alatt elhasználódott személyeket és pártokat, új "tiszta" arcokra vágynak.

Orbánt is csak a szocik utálata tartja életben.
Nagyon sokan nem szeretik, utálják az Orbánt, de más híján benne látják a "megváltót".
Pedig ha valaki nem kellene az Orbán Viktor!

Az LMP lesz a kellemes meglepetés!

Vincenzo90 2009.11.08. 14:56:40

@Rókakígyó: Szerintem akkor nézz utána a Jobbik programjának! A cigányok felzárkóztatására van programjuk, pont a többi pártnak nincsen. Ők eddíg is eszetlenül tömték a Kolompár Orbán-féle tolvajokat.

Az illegális szervezeten meg lehet lovagolni, de ez csak azt bizonyítja, hogy a jogállam nem működőképes, és látszatdemokrácia van.

Mellesleg szerintem a közbiztonságon igenis javít, ha a szerveknek van tekintélye, és nagyobb létszámban lehetnek jelen a problémás környékeken(lsd: Csendőrség)

[eon] · http://szazhetvenhat.blog.hu 2009.11.08. 14:56:48

@Bockó: Kedves Bockó! Pedig, ha elolvasnád az LMP EP programját, csodálkoznál, mert külön fejezetet szenteltünk a nemzetpolitikának. Fontosnak tartjuk a nemzeti identitást, a hazai termékek, a hazai KKV szektor támogatását, a hazai családi gazdálkodókat, támogatjuk a határon túli magyarok kulturális önrendelkezését.
De helyesen mondtad, nem lovagoljuk meg ezeket a témákat, hanem sokkal többet szeretnénk tenni: képviselni.

Kalányos Márió 2009.11.08. 14:58:42

@ingyombingyom: Ott a pont!

Az ok egyszerű! Próbálják minden fronton kissebbíteni a Jobbik népszerűségét. Ha nem lesz csalás, akkor tavasszal majd kiderül végre az igazság! Megkérdőjelezhetetlenül! :)

Rókakígyó 2009.11.08. 14:59:38

@Vincenzo90: sajna ezt nem kommunikálja a Jobbik, mert ha megtenné, akkor választókat veszítene. Ezt double talk-nak hívják. A Fidesz kedvenc taktikái közt van. Engem nem kell erről meggyőzni, győzzétek meg a cigányokat. Valszeg a második mondatodnál egy fa testápolóval leállítanának, ha erről kezdenél el beszélni náluk:)

A tények makacs dolgok.

Kalányos Márió 2009.11.08. 14:59:42

@[eon]: Árulja már el valaki, hogy mi az az LMP? ;D

Vincenzo90 2009.11.08. 14:59:48

@Orbán az örök készenlétis, húzzon el!: Az LMP nem hiteles, az emberek többsége az SZDSZ utódját látja benne, ők meg már elásták magukat jó mélyre azzal a liberálisnak mondott politikával, amit folytattak. Ugyanúgy nem érnek el semmit, mint az EP választásokon. Néhány fiatal hisz csak bennük, akik politikailag egyáltalán nem tájékozottak, ellenben megtéveszti őket a baromi hangzatos név. Lehet Más... milyen név ez? Elég gyerekes.

baliquez 2009.11.08. 15:00:08

@atany: Megszólítva érzem magam mert az én hozzászólásomból idéztél. A rendszerváltás legjelentősebb értelmiségi pártjából akkor lett szélsőségesen magyarellenes, mi több, konkrétan hazaáruló szervezet amikor Kuncze bevezette a "megélhetési bűnözés" kifejezést, és ezzel utat nyitott a legsötétebb közel-keleti országokra jellemző, politikailag kierőszakolt kettős mércének és a szavazatokért kitenyésztett terrornak. Ezért.

Az LMP meg tagadhatatlanul teletömődött hirtelen ex-szadeszesekkel. Nyilván pusztán koincidencia. Szerintem meg átszerveződés.

changebug (törölt) 2009.11.08. 15:00:20

Szerintem EU-ban (és talán Mo-on is) azért ez a politikai hovatartozás - jobbra húzok-balra húzok dolog alapvetően egy normál Gauss-görbe szerű ábrát adna. Ebből következően a szélsőséges álláspontok ha erősödnek is rövidtávúak. Nemzeti húrokat pengetni népszerű dolog, de azért megnézném, hogy hány ember volt már külföldön (akár dolgozott is) hány ember dolgozik multinacionális vállalatnál, hány ember vett fel devizahitelt, stb. Mindebből csak azt akarom kihozni, hogy előbb-utóbb leesik a húsz fillér, hogy Magyarország azért nem működik/működhet zárványként. Gondolom én. A másik dolog a belpolitikai helyzet. Itthon már lehetne bohóckodni, de mondjuk egy nagy 'megtisztulásnak' APEH vonalon jó pár szélsőjobb áldozata is lenne szerintem.
Csapkodni lehet, kérdés mennyire érdemes...
Nem hiszem, hogy meg lehet hirdetni olyan programot amelyre 20% vagy nagyobb arányú szavazó lenne. (mindez persze függvénye a részvételi aránynak is) Abba már bele kell, hogy essenek olyan emberkék is akik fel kéne hogy vállaljanak kockázatokat. Azt meg senki nem szeret.
Az ország mutyizós volta nem csak felül az átlagember szintjén is igaz. És a lavina bár felül indul lefelé szélesedik és leginkább alul pusztít.

Úgyhogy csak óvatosan lehet szélsőségeskedni program szinten és annak is csak kis részét komolyan gondolni. Szerintem.

ingyombingyom 2009.11.08. 15:02:15

eon: hogy lehet építő nemzetpolitikát folytatni régi szdsz-esekkel (tagok, szimpatizánsok)? Leépítőt lehet, de amit mondasz nem hiteles, mégpedig tagjaitok miatt és a célközönségetek miatt...

öregfelcser 2009.11.08. 15:02:39

@Rókakígyó:

www.jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2009EP.pdf

27 oldal probléma felvetése, 28 oldaltól a probléma megoldás elkezdésének felvázolása.

Vincenzo90 2009.11.08. 15:03:11

@Rókakígyó: A Jobbik azt kommunikálta eddíg főként, amivel hírtelen nagy népszerűségre tehetett szert, és ebben szerintem nincsen is semmi baj, hiszen akkor tud érdemi munkát végezni egy párt, ha a hatalom közelébe kerül. Cigányokkal pedíg igenis lehet beszélni ezekről, ismerek Jobbikos cigányokat is. És a Jobbik is nem egyszer tárgyalt cigány vezetőkkel, csak ilyenkor a "pártfüggetlen" média (lásd: Index) mélyen hallgat.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.11.08. 15:03:49

@Levi:

Na ezzel történetesen egyetértek. Nem látjuk előre 5-10-15 év múlva a jövőt, de elképzelhetőnek tartom, hogy 1989-2010-ig tartó időszak utólag "átmenet kora", vagy az "elnyújtott rendszerváltás" néven kerül be a történelemkönyvekbe.

Mivel nem "tetszettünk forradalmat csinálni", így még egyszer-kétszer bele kellett tolni az orrunkat abba a trutyiba, amit ez a posztkádári posztszocialista, újabban neoliberális és szociáldemokrata (höhö) elit és annak szakértelme, kormányzóképessége jelent. 40+12 év talán elég volt a felismeréshez.

Mivel itthon a rendszerváltás nem járt igazi katarzissal, tömeges részvétellel, nem volt semmilyen látható vonalhúzás, így a lassú és kínos odakozmálás maradt a korábbi pártfunkciknak. Ezen utólag már kár keseregni, de 4-8 év múlva talán helyére kerülnek a dolgok, és majd alakulnak új, tiszta, pártállami múlttal nem terhelt baloldali pártok is.

Kalányos Márió 2009.11.08. 15:05:18

@Rókakígyó: A cigányokkal semmi baj nincs!

Az ingyenélő, bűnöző cigányokkal már annál inkább! A hivatalos állásfoglalással szemben viszont kifejezetten könnyű őket felismerni!

Tudjátok, hogy ami úgy hápog, mint egy kacsa, úgy totyog, mint egy kacsa, és úgy néz ki, mint egy kacsa: az bizony kacsa! :)

Szóval ezek a putris romák, vagy megemberelik magukat, vagy igazán mehetnének már valami védett lágerba!

Rókakígyó 2009.11.08. 15:05:22

@öregfelcser: Megnézem.

@Vincenzo90: Ez jó szöveg:) Tetszik. Kb annyi jobbikos cigány van, mint amennyi jobbikos zsidó. Bármi elképzelhető.

Rókakígyó 2009.11.08. 15:06:20

@sbronzo: ezzel egyetértek. A putir cigányok közt is sok rendes ember van. Ezekből többet ismerek, mint Jobbikos cigányból:)

Vincenzo90 2009.11.08. 15:06:30

@öregfelcser: Ez szól a nagyközönségnek. Bármelyik másik párt hasonló kiadványban ismerteti a programjának alapjait. Mellesleg hónapok óta a hazai választási kampányon dolgozik a szakmai stáb. Meg lesz az eredménye, az biztos. És érdemes lenne figyelni az EP közvetítéseket is, és tájékozódni.

Vincenzo90 2009.11.08. 15:07:29

@Rókakígyó: Jobbikos zsidó? Jelen! És van több is. Nem kéne már elhinni azt a sok faszságot, amit a média ír/mond a Jobbikról!

[eon] · http://szazhetvenhat.blog.hu 2009.11.08. 15:09:51

@ingyombingyom: Azt, hogy az LMP-ben régi SZDSZ-esek vannak nem tudom ki találta ki, de egyszer gyere el közénk, ismerj meg minket, mert nem igaz! Lehet, hogy van egy, vagy kettő aki sok-sok évvvel ezelőtt valamit csinált az SZDSZ-ben, de kapásból több olyat tudnék felsorolni, aki a rendszerváltáskori Fideszben vett részt. Viszont az ilyenek a sok százból is csak 20 fő alatt lehetnek.

Tényleg egy alaptalan rémhír terjesztésről van szó, amit az az érzésem, hogy a Jobbik felől fúj a szél. Legalább is nekik volna ez érdekük, hogy betolják az LMP-t egy SZDSZ utódpárt skatulyába.

De újra mondom, teljesen alaptalan. Nézd meg a 13 fős Választmányunk tagjait: lehetmas.hu/rolunk/valasztmany

Olvasd el a dokumentumainkat: lehetmas.hu/celjaink

Gyere el közénk, nézz meg minket a saját szemeddel! Szeretettel várunk!

Rókakígyó 2009.11.08. 15:10:07

@Vincenzo90: Elhiszem, h vannak jobbikos cigányok és jobbikos zsidók is kb ugyanakkora számban.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.11.08. 15:10:32

@Scaramella va alla guerra: Figyelj ide jóember!Tudod hány embernek van tele a töke a Mo-i sok-sok sikeres "vállalkozóból"?Majd ha nem csap közéjük a fidesz,jobbik akkor majd szavaznak a hatszarvú gödölye pártra ha az megígéri.Addig örüljenek még az a képzet dívik ,hogy a segélyekre milyen sok pénz kimegy...közben meg egy "köz"(muhahah)beszerzésre lehet több...

die nadel 2009.11.08. 15:10:46

@Levi: Pontosítsuk: A "megtisztulást várók" egész pontosan arra várnak, hogy ezek helyébe, akiket felsoroltál, majd ők kerülnek. És itt következik a Jobbik problémája. Nincs olyan holdudvar a párt mögött, hogy ezt a cserét végre tudja hajtani. Ezáltal két lehetősége van: vagy "szövőnőket" ültet az MTA_ba, mint tették anno a kommunisták és ezzel lezülleszti, vagy ugyanúgy kiegyezik az elittel, mint Antallék. Egy országban, ahol 800 000 párttag volt, nehéz lesz a teljes elitváltást levezényelni úgy, hogy egyetlen valamikori kisz-tag vagy párttag papa ne bukkanjon fel a múltból. A Jobbik is tudja ezt, talán ennek köszönhető a volt mszmp tagok heves érdeklődése a Jobbik iránt - na meg az ideológiai rokonságnak.

Pollack 2009.11.08. 15:13:33

@Vincenzo90: Ha valamiért, hát azért látják az LMP-ben a Szadi utódpártját, mert a hozzád hasonlók megpróbálják annak láttatni. Ha nem kommentelné tele folyamatosan a netet a Jobbikos netcsapat, akkor ez marhaság már rég elfeledett lenne. De hát ugye éberen tartjátok a hazug rágalom lángját.

A névválasztás vitájába meg ne menjünk már bele. Az olyan gyerekes. Vagy mi meg gyúnyolódjunk a Jobbik nevén? Azzal meg nekem vannak bajaim, de a kekeckedésnek is van határa ;)

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 15:15:10

@baliquez: Arra lennék kíváncsi, hogy a jobbikos bérkommentelők moajd ha megunták az LMP ocsmány sarazását, akkor beszélnek-e végre arról, hogy Putyin elvtárssal miféle bizniszeik vannak?

Köztudomású, hogy a nemzeti radikális pártokat Oroszországból pénzelik.

Nem úgy lenne tisztességes, ha ezzel beszámolnának a választók felé? Ja bocs, a kampányfinanszírozás nyílvánossága a Jobbiknál nem túl fontos kérdés... Elvégre máig nem tudtak elszámolni vele, hogy honnan volt a pénz.

Vincenzo90 2009.11.08. 15:15:16

@[eon]: Már a név is komolytalan. Arra alapozni, hogy mindenkinek tele van a hócipője a jelenlegi elittel lehet, csak jövőt építeni ebből nehéz. Vicces lenne ilyen névvel kormányozni... Szerintem gyerekes az egész, túl fiatal még a párt is, a tagok is, és a támogatók is.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.11.08. 15:15:49

@6.Lenin:
Szerintem
1. vagy az mszp így akarja magát átmenteni, illetve a jobboldal sorában zavart okozni.

2. vagy a Zámoly ügy folytatása a Jobbik. ( Ugye, még a Janes Intelligence szerint is Zámolyt az orosz titkosszolgálat robbantotta ki illetve exponálta nemzetközi kérdéssé ).

3. egyéb. Simán el tudom képzelni, hogy az elégedetlenség így csapódik le, bár valóban az a kérdés, hogy ezt katalizálja e valaki.

( Mindenesetre gyanus, hogy z jobbik túl oroszbarát. És emellett magát népi nemzetinek mondja. )

6.Lenin 2009.11.08. 15:17:10

@die nadel:

Igen,ez egy nagy veszély a Jobbikra,de egyben egy esély is,hogy a második erő legyen.Tisztogatni utána is lehetne.

die nadel 2009.11.08. 15:17:12

@blas: Ez is érdekes
Ha a Jobbik egyszerre szeretne frontot nyitni a segélyesek és a "sikeres vállalkozók" ellen, vajh" honnan lesz tömegbázisa? Munkásosztály szerepe már elhanyagolható. Állami alkalmazottakat is a köz pénzéből kell fizetni, a versenyszféra alkalmazottaira meg elég nehéz széles bázisú tömegpártot építeni.

Vincenzo90 2009.11.08. 15:17:13

@Pollack: Akkor mesélj már, hogy mi a bajod a Jobbik nevével... Egy igen találó mozaikszó. És nem olyan gyerekes, mint a Lehet Más a Politika. Ugyanmár, ki vesz komolyan egy ilyen nevű pártot? Még akkor is, ha amit mondanak, az nem rossz.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.11.08. 15:17:32

@Rosenfeld Koppány:

Valóban, itt az a kérdéses, hogy melyik trójai faló nyerít fel előbb : a Jobbik vagy az LMP.

Az elmondottak ellenére a Jobbik még mindig szimpatikusabb, bár ez egyéni vélemény.

Rókakígyó 2009.11.08. 15:17:45

@Scaramella va alla guerra: Vazzeg, erre az orosz szálra még nem is gondoltam. Azt hittem az UFO-k voltak, akik Michaelt is elragadták közölünk.

bastian 2009.11.08. 15:18:33

@[eon]:

Egyet biztosan tudunk. Az LMP-vel szövetségben indult Humanista Pártnak az elnöke nyilvánosan összeadott 2 buzit közterületen. Ez egy Jobbikosnak éppen elég ok a támadásra.

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 15:19:05

@Scaramella va alla guerra: Az egész Kelet-Európai blokkban Oroszország befolyásszerzése a tétje annak, hogy megerősödik-e a szésőjobb. Ugyanezt a forgatókönyvet játszották le Dél-Oszétiában is. Megtámogatták a szélsőjobboldalt, felszították a helyi nemzetiségi ellentéteket, és befolyást szereztek ezzel.

A Jobbik gyakorlatilag most ugyanaz, mint a Magyar Dolgozók Pártja volt 1945 után.

die nadel 2009.11.08. 15:20:25

@Scaramella va alla guerra:
Ez az orosz vonal a legnyugtalanítóbb a Jobbikban nekem is.

Vincenzo90 2009.11.08. 15:20:57

@die nadel: Sikeres vállalkozók ellen? Miféle baromság ez?

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 15:21:08

@Vincenzo90: Látom ellentétbe került a Júdea Népe Front és a Júdeai Nemzeti Front. Nem érzitek ezt a vitát szánalmasnak?

Rókakígyó 2009.11.08. 15:21:18

@sbronzo: Ki a p...ömet érdekli, h Svájcban mit-hogy látnak. Nekem meg nincs pénzem arra, hogy csináljak egy filmet, hogy én hogy látom Svájcot. Bár szívesen odautaznék ilyen céllal.

Svájc csak nagyon komoly fenyegetésre volt hajlandó felfedni az adócsalók listáját, ezt ne feledjük. Svájc is a maga oldalán áll, vegyünk róla példát.

Vincenzo90 2009.11.08. 15:22:41

@sbronzo: Hahaha, a tv látja így a romáinkat, az idelátogató svájciak meg nem egészen.

Pollack 2009.11.08. 15:22:42

@Vincenzo90: Nem a név gyerekes, hanem mint mondottam, a neveken lovagolni.
Ha a belbecsben már nem lehet milyen hibát találni, akkor jön a külcsín?
Most a nevünk van terítéken, aztán majd jön a logónk, végül mi lesz a céltábla? Az ősz hajszálaim?

Hagyjuk már ezt...

Kalányos Márió 2009.11.08. 15:24:13

@Rókakígyó: Csak a hamis média képre próbáltam hozni egy példát, de ha meg sem nézed...

Rókakígyó 2009.11.08. 15:25:31

@sbronzo: Azért nem nézem meg, mert már láttam ilyet. A média hajlik hamis képek rögzítésére. Ez sem a mai nap híre.

Vincenzo90 2009.11.08. 15:29:08

@Pollack: Én nem akarok belekötni az LMP-be, mert egész egyszerűen egyelőre nem érdemes velük foglalkozni. Csak arra akartam rávilágítani, hogy az egyik buktatója a dolognak, hogy csak a fiatalok egy rétege fogja egyáltalán komolyan venni ezt a kezdeményezést. Nameg időnként túlságosan is hangzatos. Sajnos az embereknek ha valami túl jó, akkor gyanakodnak egyből...

Mellesleg ha már az LMPről a véleményem érdekel, mert mindenáron erre akarsz valahogy rátérni, akkor erre annyit tudok mondani, hogy akikről én tudom, hogy az LMP-re szavaztak, azok korábban az SZDSZt támogató liberálisok voltak majdnem mind egytől-egyig. És egyébként meg nem látom, hogy bármilyen a nemzet érdekeit szolgáló kezdeményezés mögé odaállnának. Amíg nem tiltakoznak a szlovák nyelvtörvény ellen, amíg nem állnak ki a kettős állampolgárságért, addíg felőlem a legtökéletesebb környezetvédelmi politikával rendelkezhetnek, akkor sem engem képviselnek. Kicsit kesze-kusza lett ez az egész, mert siettem gyorsan reagálni, de szerintem azért érthető.

Avatar 2009.11.08. 15:30:40

@Vincenzo90:
"Az LMP nem hiteles, az emberek többsége az SZDSZ utódját látja benne"
Legalábbis a jobbikosok így próbálják elhitetni az emberekkel, mert félnek, hogy a régebbi pártokból kiábrándult emberek rájuk szavaznak majd a jobbik helyett.

"Lehet Más... milyen név ez? Elég gyerekes."
Jobbik... Milyen név ez? Van olyan hülye, aki elhiszi, hogy jobbak bárkinél is, csak mert így hívják magukat?

Kiadta a pártközpont a kommentmunkásoknak, hogy az LMPt kell ekézni?

baliquez 2009.11.08. 15:30:44

@Rosenfeld Koppány: "Köztudomású, hogy a nemzeti radikális pártokat Oroszországból pénzelik."

Tényleg? Ha ennyire köztudomású lenne (esetleg BÁRMILYEN erre vonatkozó bizonyíték lenne) akkor szerinted a ballib média nem uszult volna rá, nem folyna a csapból is ez a marhaság?

Ez a gyalázkodó suttogó propaganda, hazaárulással és idegen befolyással vádolni pont azt a pártot amelyiktől az ilyesmi a lehető legtávolabb áll és pont ellene küzd, hááát... rátok vall.

Egyébként kérdezz meg egy "Jobbikos-bérkommentelőt", engem is érdekelne mit mond erre. Valszeg ugyanezt.

6.Lenin 2009.11.08. 15:31:31

@Scaramella va alla guerra:

Szerintem a 3. pontban leírtak alapján lehetne elindulni,ha nagyjából szeretnénk megismerni a háttérben zajló eseményeket.

Nyilvánvaló,kell 1 helyzet,ez az elmúlt 8 évben,hála a ballib pártoknak,előállt.

Kialakultak olyan szituk,amik kedveznek szélsőséges eszméknek.

Szélsőbalnak nincs bázisa,maradt a szélsőjobb.Erre akadt vevő és előadó is.Az erősödésükből ítélve támogató(anyagiakban)is.

A további kérdés,hogyan tovább?
Korlátozhatóak-é?
Kik?
Hogyan?
Akarjuk-é?

szerintem ezek az igazi kérdések.
Ki,mit mond,ír?Bakfitty.
A háttérben mi zajlik?az az érdekes.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.11.08. 15:32:14

A Jobbik is csak arra alapoz hogy mindenkinek tele a töke a mostaniakkal... Az LMP és a Jobbik között csak egyetlen különbség van: Míg a "magunkfajták" csak gyűlöletből beszélnek és bűnbakokat állítanak mindenhova, addig az LMP megoldást kínál.
Mindenki eldöntheti mi kell neki :)

Kalányos Márió 2009.11.08. 15:32:29

@Avatar: Mi az az LMP? Valami párt az is?

Rókakígyó 2009.11.08. 15:34:06

@sbronzo: Lehet Más a Politika. Párt. TGM miaszmás... (Tamás Gáspár Miklós)

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.11.08. 15:34:09

@sbronzo: Szegény lehet a lelkivilágod ha már 4edszerre próbálod elsütni ugyanezt a poént. :)

Vincenzo90 2009.11.08. 15:35:09

@Avatar: Mondom az emberek az SZDSZ utódpártját látják benne, nem azt mondtam, hogy az is.

Mellesleg a Jobbik egy mozaikszó, pont mint a FIDESZ, és szerintem igenis fantáziadús. És ha már itt tartunk a teljes név Jobbik Magyarországért Mozgalom. Amiben benne van, hogy egy jobb Magyarországért kűzd a párt. Ebben szerintem benne van, hogy a politika lehet más, lehet a hazáért, a nemzetért tenni akaró, mégsem reflektál rá minden mást elrejtve.

Rókakígyó 2009.11.08. 15:36:15

Mennem kell. Végre a Jobbik nem Orkokat küldött:) Csak poén. Télleg jó kis vita volt. Köszi.

go!t 2009.11.08. 15:36:53

@6.Lenin: "Szélsőbalnak nincs bázisa,maradt a szélsőjobb.Erre akadt vevő és előadó is."

Ez nem igaz. Mo-n a szélsőbal eszméket is a szélsőjobb terjeszti. Érdemes megnézni egy-két esetben olyan szövegek, eszmék mennek a nagyon jobb oldalon, amik hallatán Lenin mosolyog a sírjában.

[eon] · http://szazhetvenhat.blog.hu 2009.11.08. 15:37:07

@Vincenzo90: Tiltakoztunk a szlovák nyelvtörvény ellen. Az LMP tagjai létrehoztak egy alapítványt, amely azokat a határon túli magyar állampolgároknak a jogi védelmét vállalja el, akiket saját nyelvük használata miatt hátrány ér, vagy pénzbírságra ítélnek.

Az LMP az EP programjában is leírta, hogy a határon túli magyarok védelme kiemelten fontos a pártnak, a magyarok kulturális önrendelkezési törekvéseit határozottan támogatni kell.

Szerintem a könnyített állampolgárság, és a kettős állampolgárság lehetősége nem kérdés, hogy adott kell, hogy legyen mindenkinek, aki magyarként magyar állampolgár szeretne lenni. Hogy milyen formában, pontosan milyen jogi megszövegezéssel az a fontosabb kérdés. Ez még nem volt terítéken a műhelyeinkben, amennyire én tudom.

Vincenzo90 2009.11.08. 15:37:43

@balazs_88: Gyűlöletbeszéd. Gratulálok, hogy felhoztad, mert ezzel máris besoroltad magad a buta, tájékozatlan, és bármikor megvezethető emberek közé.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.11.08. 15:38:32

@Vincenzo90: Most komolyan a párt nevén lovagolunk? Bárcsak ez lenne magyarország legnagyobb baja jelenleg.

Az LMP=SDSZ dolgot csakis a Jobbik terjeszti, a valósághoz semmi köze, egy lejáratókampány.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.11.08. 15:39:12

@Vincenzo90: Kínált már bármire megoldást a jobbik? (a csendőrséget ne nevezzük annak légyszi)

Vincenzo90 2009.11.08. 15:40:25

@[eon]: Kössz a választ. Ezt viszont lehetne hangoztatni is!

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.11.08. 15:41:30

@[eon]:

Ez alapján szimpatikus, ahogy hozzá áll a nemzeti kérdésekhez az LMP. Csak erről nem sokat lehetett hallani.

Daany 2009.11.08. 15:41:56

"Amíg nem tiltakoznak a szlovák nyelvtörvény ellen, amíg nem állnak ki a kettős állampolgárságért, addíg felőlem a legtökéletesebb környezetvédelmi politikával rendelkezhetnek, akkor sem engem képviselnek. Kicsit kesze-kusza lett ez az egész, mert siettem gyorsan reagálni, de szerintem azért érthető."

Na itt van a baj. Ugyanis az LMP tiltakozott a nyelvtörvény ellen, sőt még alapítványt is létrehozott ami segít a törvény alapján megbüntetetteknek. www.lehetmas.hu/hirek/594
Fellépett a sukorói beruházás ellen, és keményen dolgoznak azért, hogy a magyar kistermelők egyenlő feltételek mellett tevékenykedhessenek a multikkal. Nem olvastok utána, csak mondjátok a kötelezőt. Csak egy BUTA ember csinál ilyet.

[eon] · http://szazhetvenhat.blog.hu 2009.11.08. 15:42:50

@Vincenzo90: Sajnos az LMP-nek nem túl jó még a sajtója. Kevés kezdeményezése üti át az ingerküszöböt.

Vincenzo90 2009.11.08. 15:42:51

@balazs_88: Jártál már Jobbikos gyűlésen? Beszéltél már Jobbikos vezetőkkel személyesen, saját kérdéseidet feltetted nekik? Javaslom tedd meg, nem lehetetlen, ők foglalkoznak a néppel, nem mint a többi párt, és nem elérhetetlenek. Vona Gábor szereti a sört, és egy korsó mellett jól el lehet vele beszélgetni. Hidd el, vannak elképzeléseik is. De kampányolni sehol sem a közgazdászok szoktak, és ez nem véletlen.

Kalányos Márió 2009.11.08. 15:43:04

@Rókakígyó: Akkor azt hiszem erről már hallottam! De csak név szintjén.

@balazs_88: Ha te mondod... Ezzel érzékeltettem, hogy mennyire ismeretlenek. Őszintén megmondom, hogy tényleg csak ennyit tudok róluk, hogy mit jelent a mozaikszó. Pedig elég sokat lógok a neten, minden hírműsort, híradót megnézek, és ennél több nem bújt be magától a fejembe. Nyilván ha utánanéznék akkor..., de hát nem nézek utána, csak ami magától jön, azt mérem le...

6.Lenin 2009.11.08. 15:44:48

@go!t:

Igazad van.Mindig elfelejtem,hogy Mo-on vagyunk,itt minden fordítva működik.A baloldali párt jobboldali,a jobboldaliak baloldali politikát harsognak.
Vegyük úgy,hogy hagyományos értelemben értem,remélve,nálunk is helyükre kerülnek.

Pollack 2009.11.08. 15:45:10

@Vincenzo90: Én meg olyanokat is ismerek akik FIDESZ, MSZP vagy MDF szavazók voltak, és mára LMP-szimpatizánsok. Akkor ezt most hova helyezzük el az LMP SZDSZ-utódpártiságról szóló meséjében?

Vincenzo90 2009.11.08. 15:45:15

@[eon]: Erre csak annyit tudok mondani, hogy a Jobbikor lejáratni próbálja a sajtó folyamatosan, hazugság és rágalomhadjárattal, mégis sikerül eljuttatni az emberekhez az üzenetét az által, hogy aki valóban hisz azokban a dolgokban, amit állítanak, az tovább is adja, és alulról szerveződve így lehet sokat elérni.

Az LMP alig-alig szerepel a sajtóban, de mindíg pozitív dolgokat mondanak róluk. Meg kell tanulni megszervezni a pártot, és a Jobbik mintájára nulláról felépíteni.

Daany 2009.11.08. 15:45:15

@Vincenzo90: Aha. Szóval beismered, hogy szart sem mondanak. Foglalkoznak a néppel? Aha. Jól élnek a sok marhából... El lehet nekik adni 10ezerért a jó kis Turul termékeket...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.11.08. 15:45:34

@balazs_88:

"Az LMP=SDSZ dolgot csakis a Jobbik terjeszti, a valósághoz semmi köze, egy lejáratókampány. "

Persze...a tecsős kampány videóba Para Kovácsot,Hajóst,settenkedőt maga Vona Gábor csempészte bele...

Vincenzo90 2009.11.08. 15:47:44

@Daany: Szerintem akkor nézz utána az eddígi munkájuknak. Morvai Krisztina szerintem eddíg igenis inkább tett a népért, mint hogy kizsákmányolná. Európa Parlament. Ő ott már most bizonyított. Ki az a hülye, aki a száraz gazdaságpolitikával kampányol? Az a szakértők dolga, hogy a háttérben dolgozzanak.

avanivi 2009.11.08. 15:48:48

Bármelyik párt, akármilyen formáció alakul 2010-ben ,nekünk nem lesz jobb a sorsunk semmivel sem. Soha nem lett jobb, csak a holdudvarnak. A marakodás folytatódik,a szinvonal már most a bányász béka szinvonal,anyázás, fajgyűlölet ,sérelmek megtorlása , beképzelt , felfuvalkodott felsőbbrendüségi tévhit,tehetségtelen , sértett bandák harca,nincs aki érted, vagy értem politizálna.Minden a hatalomról szól,és ha elnyerjük kit fogunk gyűlölni, de nagyon.Arra fogok szavazni aki kevésbé gyűlölködik .Nincs munkahely és arról szövegelni,hogy a családi pótlékot 3. gyermek után , csak adójóváirásból!Ezzel lehet javítani az etnikai arányokon!!SZÉGYEN ! Miért gondolják sokan, hogy mindenért a cigányokat kell hibáztatni ?És a" bolsevik, komcsik ,munkásőr generáció" ha kihalt, akkor már nagyon jó lesz ?Mitől , Mitől lesz olyan nagyon jó ?

Pollack 2009.11.08. 15:49:18

@blas: Azóta hányszor láttad az említett embereket az LMP közelében?

Na pont annyira van közünk egymáshoz.

Daany 2009.11.08. 15:49:32

Basszus, hogy még mindig az a szar videó amivel jöttök... Az egy ingyenes vidi volt. Nincs ugyanis mindenkinek rengeteg pénze. Ők vállalták és ennyi. Ha ennyiből ítélsz meg egy pártot akkor csak sajnálni tudlak.

Kalányos Márió 2009.11.08. 15:50:28

@balazs_88: "Kínált már bármire megoldást a jobbik? (a csendőrséget ne nevezzük annak légyszi)"

Gyökeres fordulatot ne várj senkitől, mert lehetetlen! Az irányt lehet jobb felé célozni, és évente néhány százalékot fejlődni, javulni! Nem gondolhatja senki komolyan, hogy egyik napról a másikra a mindenkinek szarból mindenkinek jóra fordul az élete!

De az irány baromira nem mindegy, hogy süllyedünk, vagy lassan emelkedünk...

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 15:51:03

@blas: Mikor kapok már választ arra, hogy a Jobbiknak milyen bizniszei vannak Putyinnal és Oroszországgal?

Miért mondta azt Vona Gábor oroszországi látogatásán, hogy Európa keletre fog tolódni?

Milyen politikai törekvések állnak amögött, hogy az oroszok az összes Keleti Blokk-beli országgal lepacsiznak?

Daany 2009.11.08. 15:52:07

@Vincenzo90: Értem. Szóval nem is vagy kiváncsi arra, hogy mit tennének.Elég megint a sok üres frázis, a sok ígéret? Az LMP az egyetlen párt aminek komoly, szakmailag felépített programja van. Morvai egy szerencsevadász, aki liberális baloldaliból, átnyergelt a csodaszarvasra. És lám már meg is van a havi 800ezer plusz juttatások. Vajon mi jut ebből a szenvedő népnek?:)

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 15:52:10

@Rosenfeld Koppány: bocs mármint az oroszok az összes Keleti-blokk-beli nemzeti radikális párttal lepacsiznak. Szóval emögött mi áll?

Vincenzo90 2009.11.08. 15:52:31

@Pollack: Spitzer Gyöngyi Soma, Para-Kovács Imre, Hajós András mint támogatók... És nem az SZDSZ-féle liberálisnak hazudott vonalat követi a párt?

kalapácstollú 2009.11.08. 15:54:05

@baliquez: "Az LMP meg tagadhatatlanul teletömődött hirtelen ex-szadeszesekkel."

Én egy főről tudok, ő sem volt politikus. A többi stimmel.
Ja, nem volt több? Akkor semmi nem stimmel.

Vincenzo90 2009.11.08. 15:54:39

@Daany: Nekem nem elég, de én többet tudok, mint az átlagember, kicsit komolyabb kapcsolatokkal rendelkezem Jobbik-téren. De az átlagembernek nem ez kell. Az LMP programja meg valóban baromi hangzatos, mégsem azzal kampányolnak, hanem Para-Kovács-féle hiteltelen szemétládákkal.

kalapácstollú 2009.11.08. 15:55:44

@[eon]: "Tényleg egy alaptalan rémhír terjesztésről van szó, amit az az érzésem, hogy a Jobbik felől fúj a szél. Legalább is nekik volna ez érdekük, hogy betolják az LMP-t egy SZDSZ utódpárt skatulyába."

Lehet. Szerintem pedig az SZDSZ érdeke is ennek terjesztése, persze csak fű alatt.

kalapácstollú 2009.11.08. 15:56:41

@Vincenzo90: Na meg nem is elég kprruptak, igaz?

kalapácstollú 2009.11.08. 15:57:36

@Vincenzo90: "Én nem akarok belekötni az LMP-be, mert egész egyszerűen egyelőre nem érdemes velük foglalkozni. "
Mégis írsz róluk. Tehát valahol valaki mellébeszél.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.11.08. 15:57:47

@Pollack: Azóta nem láttam semmit az lmpből,és ezzel nem vagyok egyedül.

Daany 2009.11.08. 15:58:22

@Vincenzo90: Igen. Egy éve kampányolt ezzel, egy akkor pár hónapos teljesen ismeretlen formáció. Joggal gondolták, hogy ha ismert emberekkel kampányolnak akkor z gyorsan hozhat akkora népszerűséget, hogy ismerté váljanak. Így is lett. A párt mostmár viszont kinőtt ebből a korból, úgyhogy megnyugtatlak, egy profi kampány előtt állunk.

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 15:58:37

@Vincenzo90: Videóban ott van Péterfi Bori, Kardos-Horváth János (Kaukázus), és Fullajtár Andrea is.

Tudodte azt, hogy pl. Cserhalmi György és Lovasi András is az LMP európai parlamenti képviselő jelöltje volt? Pedig ők igazán nem nevezhetők mainstream celebeknek. Jobb és baloldalon egyaránt elismertek. (persze a szélsőjobb mindenkit utál, aki nem Turulmadaras túlcsorduló nemzeti rokkot játszik, de hát ez van...)

Igen, az a különbség a Jobbik és az LMP között, hogy az LMP-t büszkén és szívesen fölvállalják ismert emberek is.

Pollack 2009.11.08. 15:59:47

@Vincenzo90: Róna Péter, Nagy-Bandó András, Fullajtár Andrea, Cserhalmi György... őket hova soroljuk?

Megjegyezném, hogy amíg egy párttal szemben a neve, az őket támogató ismert emberek, és a szóbeszédek jelentik az összes ellőhető puskaport, addig nem tudom, hogy miről is beszélünk.

Ismerd meg, amit el akarsz ítélni!

Avatar 2009.11.08. 16:01:29

@Vincenzo90: Azt mégsem írhatta ki magára, hogy Lobbik Oroszországért Mozgalom, de ha a pártfinanszírozásukkal elszámolnának, lehet, hogy ez derülne ki.
Kérdezz már rá valamelyik pártgyűléseteken, hogy miért olyan nagy titok honnan van a pártnak pénze kampányolni...

6.Lenin 2009.11.08. 16:02:21

@Rosenfeld Koppány:

Minden fontosabb tárgyalása előtt GyFerenc is kilátogatott Putyinhoz.

Oroszorsz nagyhatalom,terjeszkedni akar Nyugat felé.Mi ebben a meglepő?

A Nyugat meg Kelet felé,zsugorodni csak fütyim szokott(hidegben).

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 16:03:03

@Avatar: LOBBIK OROSZORSZÁGÉRT MOZGALOM! Ez óriási, nagyon tetszik. :D :D

Vincenzo90 2009.11.08. 16:04:00

Szerintem ilyen emberek ha fölvállalnak egy pártot, az egyáltalán nem dicsőség, és ha sokat változott azóta a párt, az örömteli. Lovasi meg nagyon mélyen elásta magát a szememben régen, az ő felemlegetésével csak még mélyebbre ástad a pártot is a szememben. Zenészként népszerű, de ha a politikáról beszél, ökölbe szorul a kezem. Ha ő kiállt az LMP mellett, akkor tényleg óriási fordulat kell, ha az hiteles akar lenni még valaha.

@kalapácstollú: Okos típus vagy te is. A fene sem akart vele foglalkozni, közöltem, hogy szerintem egyáltalán nem érnek el semmit, mert valaki ezt írta egy kommentben, és azóta támadnak minden felületen. Nem az LMP-t fikázom, hanem csak közlöm, hogy jelentéktelen, és az is marad. Viszont mikor ilyenekkel jönnek, hogy Lovasi-féle aljanépség melléjük áll, arra muszáj reagálni.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.11.08. 16:05:00

@Rosenfeld Koppány: Miből gondolod ,hogy ezekre a kérdésekre nekem válaszaim vannak?

Vincenzo90 2009.11.08. 16:05:33

@Pollack: Lovasi politikailag vállalhatatlan, és aki fölvállalja az igenis önérdekhajhász. Ha viszont még egyet is értenek, akkor még nagyobb baj van. Ez egyálalán nem lényegtelen kérdés.

clownfish 2009.11.08. 16:05:49

@atany: ha nem durrant valami extra nagyot, és nem indít jól ismert és elismert karizmatikus szaktekintélyeket (nem fog, elég csornára tekinteni, ott is egy ifjú "titánt" sikerült előszedni, aki a diploma közelébe került...) az evk-kban a jobbik, a jelenlegi választási rendszer mellett sem hiszem, hogy 50 képviselő fölé tudná magát tornázni. magyarul tuti nem fogják magukat felülreprezentálni. a fidesz fogja magát felülreprezentálni. és amit mondtam, annak főként az az oka, hogy az ep-választások tiszta arányos rendszer alapján működnek, az ogy-választásokon pedig alapból 176 egyéni (többségi) körzet van, ahol a jobbik aligha fog labdába rúgni, de még a kompenzációs listáról se kapnak olyan hú de sok képviselőt. lényeg: 50+- 10 mandátumuk lesz.

Daany 2009.11.08. 16:07:25

@Vincenzo90: Nem fog az LMP sírva fakadni ha te nem tartod őket hitelesnek. Ha te egy pártot a szimpatizánsainak 0,00001 %-a alapján óhajtasz megítélni ám legyen... De akkor ne sírj ha jobbikot meg lenácizzák.

clownfish 2009.11.08. 16:07:27

najó, a 60 talán kicsit már túlzás lenne...

Kalányos Márió 2009.11.08. 16:07:29

@kalapácstollú: Csak vicces, hogy egy ilyen ismeretlen kezdeméynezés ennyire eősen jelen van ebben a blogban. Egszerűen nem iide való! Itt a Jobbikról írt a szerző, ti meg jöttök ezzel az LNP-vel, vagy micsodával! ;) Igen, direkt elütöttem az M betűt! Biztos propagálok! :)

Az sem szimpi, hogy próbáljátok azt a látszatot kelteni, hogy vezényszóra kell a Jobbikosoknak terjeszteni az igét. Ez még igaz is lehet, nem tudom, de én teljesen önszántamból mívelem ezt a sportot. Ezt az egyet biztosan tudom, így értetlenül állok a vádak előtt...

Vincenzo90 2009.11.08. 16:08:01

@Avatar: A Jobbik elsőként számolt el minden pénzzel a választás után az összes párt közül. Az LMP nem tudom, hogy megtette-e, gyanítom igen, de a többi párt nem tud elszámolni.

Oroszországgal pedíg egész egyszerűen érdemes lenne jó kapcsolatot ápolni. Óriási piaca lehetne a jó minőséget termelő, eladni mégis képtelen magyar mezőgazdaságnak. Jelenleg is szállítunk ki például sertést az oroszokhoz, de át lehetne gondolni és fejleszteni a kapcsolatokat.

Pollack 2009.11.08. 16:08:27

@Vincenzo90: Az már régen szomorú mikor magyar a magyarra azt mondja, hogy aljanépség...
A "Lobbik"nak nem elég, hogy utálják a cigányokat, zsidókat, arabokat (kivéve palesztin kőhajigálókat), most már nemzettársaikat is aljanépnek nevezik.
És ti nevezitek magatok nemzeti érzelműnek? LOL!!!

kalapácstollú 2009.11.08. 16:08:31

@Vincenzo90: "Én nem akarok belekötni az LMP-be, mert egész egyszerűen egyelőre nem érdemes velük foglalkozni. "

Már megint róluk írtál...

Vincenzo90 2009.11.08. 16:09:47

@Daany: Csak a Jobbik nem Szálasival kampányol... Para-Kovács akkor is vállalhatatlan. Támogató, szavazó lehet akár maga Gyurcsány is, nem tilos senkinek, de a Jobbik nem fog vele kampányolni.

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 16:10:14

@Vincenzo90: Én kedvelem Lovasit, és mondjuk szarnak tartom Fankadeli-t. Biztos ez is közrejátszik, hogy nem szavaznék a Jobbikra, ellenben az LMP-re igen. :)

tök jó, hogy az, hogy az LMP-re sárdobálnak a Jobbikosok, ma már azt váltja ki, hogy az egész topic az LMP programjáról, terveiről, és ismert támogatóiról szól. :D

Daany 2009.11.08. 16:11:05

@Vincenzo90: Nem, a jobbik zsidókkal kampányol...

kalapácstollú 2009.11.08. 16:11:19

@sbronzo: Már megbocsáss, de én egyszer sem írtam le azt, hogy LMP (egészen idáig) - bár a posztban t9bbször is szerepel a név. Mindkét állítás téged cáfol tehát.

Vincenzo90 2009.11.08. 16:11:37

@kalapácstollú: Mert már megint támadásoknak vagyok kitéve a véleményem miatt. Igen, én, és csakis én tehetek róla, hogy az emberek 90%a egy viccnek gondolja az LMP-t, sőt, én tehetek róla, ha majd nem jutnak be a parlamentbe, és igen, itt terjesztem az igét felső parancsra, hogy az LMP=SZDSZ. Biztos így van mind...

6.Lenin 2009.11.08. 16:12:57

@Avatar:

Az MSZP,SZDSZ politikusait a Nyugat támogatja.
Ha valamelyik nagyhatalom velük szemben befolyást akar szerezni,kit kéne támogatni?

Mo kis ország,ha ebből az országnak előnye,vagy kevésbé rossz lenne,akkor mi a baj?

Önállóan nem megyünk semmire.Egyik párt sem.
Ez a baj a Fidesszel is,nincs egyik égtáj felől sem komoly támogatottsága.Nem szeretik Viktort
egyik oldalon sem.

Daany 2009.11.08. 16:13:22

Az a baj, hogy az emberek 90%-a nem gondolja viccnek az LMP-t, sőt akik ismerik azoknak határozottan szimpatikus. Csak kevesen ismerik még.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2009.11.08. 16:13:42

@Vincenzo90: "Arra alapozni, hogy mindenkinek tele van a hócipője a jelenlegi elittel lehet, csak jövőt építeni ebből nehéz."
huhh. érzed, ugye? mondd, hogy érzed :D

"Amíg nem tiltakoznak a szlovák nyelvtörvény ellen, amíg nem állnak ki a kettős állampolgárságért, addíg felőlem a legtökéletesebb környezetvédelmi politikával rendelkezhetnek, akkor sem engem képviselnek."
lengess nagymagyarországosárpádzászlót a legközelebbi belvíztengerben is, biztos hasznos lesz a felmelegedés ellen.
(persze fontos kérdés a nemzet kérdése is, csak nekem inkább kis magyarország élhetően, mint nagymagyarország félsivatagosan. (és igen, tudom, hogy nem az lmp fogja megmenteni a földet, hehe)).

Vincenzo90 2009.11.08. 16:13:46

@Rosenfeld Koppány: Képzeld, jobban szeretem Lovasi zenéjét, mint FankaDeliét. Szándékosan nem akarod érteni, látom. Nézz már utána, hogy Lovasi mikor fölvállalta a politikai "érték"rendjét, abból mikor mi sült ki. Undorító az az ember, és aki támogatójaként feltűnteti, az vagy egyetért vele, vagy elnézi azt a rengeteg mocskot, mert az érdeke úgy diktálja.

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 16:13:56

@Vincenzo90: Igen, csak az a különbség, hogy az LMP egy jól sikerült vicc lehet, mert a Progresszív Intézet 3%-ra, a Századvég-Forsense pedig már 4%-ra mérte.

A Jobbik inkább a rossz vicc kategória, ha már vicceknél tartunk. :)

baliquez 2009.11.08. 16:14:58

@Rosenfeld Koppány: találgassunk.. esetleg egy expanziós politikát folytató ország hazugságkampánya, akik stabilizálni akarják a jelenlegi felállást?

clownfish 2009.11.08. 16:15:02

@Daany: mert aki ismeri őket, az rájön sátáni titkukra? :D

kalapácstollú 2009.11.08. 16:15:46

@Vincenzo90: Ne vedd támadásnak, egyszerű ténymegállapítás: már megint az LMP-vel foglalkozol. Ami nem baj, bár érdekes dolgo attól a személytől, aki fennhangon hirdeti, hogy ő soha, semmikor...
;)

józan' 2009.11.08. 16:15:51

Srácok, ez gyönyörű, ahogy a Jobbikos és LMP-s delegáltak meg kommentbotok itt osztják egymást! :)

Ne hagyjátok abba, az állás null-null, ki kell használni a _médiafelületet_, kampány van, gyerünk gyerünk! :)

6.Lenin 2009.11.08. 16:16:11

Csak halkan jegyzem meg,ez a poszt arról szól,lesz-é a jobbik a második erő.

Nuku LMP!

Vincenzo90 2009.11.08. 16:16:49

@6.Lenin: A nyugat a jelenlegi hatalmat támogatja folyamatosan. Egy a céljuk...

Daany 2009.11.08. 16:17:13

Ha nem fikáznák a Jobbik droidok az LMP-t akkor egy büdös szót sem írtunk volna ide.

Vincenzo90 2009.11.08. 16:18:10

Mellesleg nekem nem lenne pofám a Jobbikra szavazni ha ők állítanának oda egy Lovasit, vagy bárki mást, aki ennyire vállalhatatlan.

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 16:18:42

@Vincenzo90: Rákerestem, és Lovasi nagyjából ezekben a cikkekben nyilatkozott legutóbb politikáról, és elég szimpatikus volt:
www.hetivalasz.hu/cikk/0909/lovasi_andras_kibeszeletlen_felelmeink
www.bama.hu/baranya/kozelet/lovasi-andras-egy-normalisabb-orszagban-szeretnek-elni-237204/lp

Ja, hogy nem rajong a Jobbikért, ellenben az LMP-t szimpatikusnak tartja? Hát, ez volna az érv lehet, hogy ellenségként kezeld...

clownfish 2009.11.08. 16:19:02

@Daany: wáo, az előbb azt hittem a hozzászólásodból, hogy nem komálod az lmp-t. "az a baj, hogy az emberek 90%-a nem gondolja viccnek az lmp-t" most akkor mi a baj, mi nem baj?

Daany 2009.11.08. 16:19:14

@Vincenzo90: Senkit nem érdekel Lovasi rajtad kívül. Minden épeszű embert a párt programja érdekel...

Daany 2009.11.08. 16:20:49

@clownfish: Ja ez a mondat kicsit fura lett...:)

kalapácstollú 2009.11.08. 16:21:09

@6.Lenin: Helyes!
Ez a poszt a Jobbikról szól! Egyébiránt jövőre valszeg a harmadik erő lesznek, de nem sokkal lemaradva. Az ogy-ben viszont szvsz lenyomják az mszp-t hangerőben.

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 16:21:15

@baliquez: Nem kell azt sem támogatni. Pont erről van szó. Nem kell mindig csatlós államnak, szervilis kiszolgáló utánfutónak lenni, hanem lehet tisztességesen függetlenül megjeleníteni Magyarország érdekét Európában. Csak a Jobbik nem Európába készül éppen, hanem Ázsiába. Ez a baj.

Vincenzo90 2009.11.08. 16:22:00

@Daany: Olvass csak vissza egy kicsit! Valamelyik LMP-s kezdett it fikázódni, és közben azt hírdetni, hogy az LMP mekkora meglepetést fog okozni. Annyit reagáltam, hogy szerintem nem lesz semmilyen meglepetés, mert az LMPt még mindíg nem veszik komolyan az emberek. És ezt a véleményemet fenntartom. Nem a párt programját minősítettem, de mindjárt ezzel hozakodtak elő a harcos LMP támogatók. Izgalmas egyébként és elgondolkodtató, hogy egy Jobbikról szóló politikai elemzés alatt perceken belűl elkezdenek hemzsegni az LMPsek, mint a piranják, ahogy sikerül átterelniük a témát a jelentéktelen pártjukra. Most majd kapom a megjegyzéseket, hogy kifogytam az érvekből, meg hogy megfutamodom, de nem érdekel, tartom magam mostantól a véleményemhez: Jelentéktelen párttal, aminek a támogatottsága igen csekély, és véleményem szerint az is marad-aztán tessék megcáfolni, ha tudjuk jövőre- nem kívánok foglalkozni

Kalányos Márió 2009.11.08. 16:23:38

@kalapácstollú: Bocs, csak neked címeztem!

Tény, hogy én már vagy ötször is leírtam, hogy LmP, vagy LnP, pedig baromira nem vagyok az ügynökük, mert nem is ismerem őket.

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 16:25:04

@Vincenzo90: Úgy látszik, hogy szelektív a memóriád. A Jobbikos kommentelők kezdtek LMP mocskoló kommenteket írni. Szerintem nem volt kifizetődő komment-stratégia.

6.Lenin 2009.11.08. 16:25:25

@Vincenzo90:

Igen erről írtam én is.A jelenlegi helyzetet figyelembe véve,ez nem jött össze.

Ha ao oroszok támogatnának egy másik erőt és mondjuk bejön.Mi lenne abban a rossz?

Putyin már nem a CCCP!
Ő se szent!
Ki az?Obama?

Ha nyernénk vele,nem mindegy,kicsik vagyunk.

Ha mindig be kell állnunk valaki mögé,miért mindig a bukó oldalt választjuk?

Nem kéne már nyerni is?

Vincenzo90 2009.11.08. 16:25:40

Lovasinak volt olyan húzása évekkel ezelőtt amivel jó mélyre elásta magát. Függetlenül attól, hogy milyen pártról van szó, egy ennyire gusztustalan ember felvállalhatatlan. Ha saját pártotok lenne, akkor nyugodt szívvel kampányolnátok egy Polanskival például?

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2009.11.08. 16:26:13

"Izgalmas egyébként és elgondolkodtató, hogy egy Jobbikról szóló politikai elemzés alatt perceken belűl elkezdenek hemzsegni az LMPsek, mint a piranják, ahogy sikerül átterelniük a témát a jelentéktelen pártjukra."

még mindig nem érzed???
hihetetlen...

Kalányos Márió 2009.11.08. 16:26:26

@Rosenfeld Koppány: Mi bajod Ázsiával? Gondolod Európa jobb?

kalapácstollú 2009.11.08. 16:27:55

@sbronzo: Végül is arról írsz, akiről akarsz. Csak aztán ne csodálkozz, ha az orrod alá dörgölik, ha kizárólag arról írsz, aki jelentéktelennek tartasz!

baliquez 2009.11.08. 16:28:05

@Daany: "Nem, a jobbik zsidókkal kampányol... "

Tévedés, a Jobbik a bűnözéshullám és a kettősmérce ellen kampányol.

Ha valakinek vaj van a füle mögött akkor nem azért van vaj a füle mögött mert mondjuk ujgur, hanem mert valami csúnya dolgot csinált. Megítélése meg aszerint várható hogy milyen csúnya dolgot csinált, nem pedig az számít hogy mennyire ujgur. Ennek az ellenkezőjét leginkább bizonyos bűnöző ujgurok terjesztik, akik igyekeznek elhitetni a külvilággal hogy ujgur nem lehet bűnüző, mert ujgur csak ujgur lehet, és ha valamiért rászólnak akkor az csakis antiujgurizmus lehet.

Ezért aztán az emberek egyszerű agyában összemosódik az ujgurság és a bűnözés. Ezek után az ujgurok, akik közül pár nagy hangú mindent megtett a méltatlan helyzet kialakulásáért, hangosan elkezdenek sértődni hogy ők nem bűnözők, és milyen csúnya dolog az antiujgurizmus.

öregfelcser 2009.11.08. 16:28:46

A Jobbik egyetlen problémája, hogy a fősodratú médiában a mai napig nem tudja (nem hagyják neki) rendesen kifejteni a véleményét a problémákról illetve azok megoldásairól. Folyamatosan értelmetlen vitákba terelik bele őket, hogy az egyszerű ember ne ismerhesse meg a programjukat. Ha pedig nem ők vannak ott akkor szinte minden médiumban a " tiltsunk mindent ami nemzeti és hirdessünk mindent ami nem az" politika érvényesül(lásd pl. nemzeti rockzene, pedig lenne rá kereslet...). Az egyetlen kivétel ahova néha beengedik őket és hagyják kifejteni is a véleményüket az echo tv...
Hiába mindkét nagy párt be van tojva tőlük, a bizonyítottan kormányzásképtelen mszp és az a fidesz is akinek az ország előbbre haladása érdekében meg lett volna a lehetősége, hogy leváltsa a kormányt de inkább a saját pecsenyéjét sütögette...

Daany 2009.11.08. 16:29:03

@Vincenzo90: Senkit nem érdekel Lovasi rajtad kívül. Minden épeszű embert a párt programja érdekel...

6.Lenin 2009.11.08. 16:31:01

@kalapácstollú:

Örülök,hogy van benned lelkesedés és önbizalom,oszt a lovét ki fogja adni?
Az is kell a nagybanihoz.
Szurkolok,de szerintem még ez is kevés lesz.Lóvét nem adok,nekem kéne,hogy pártot alapítsak.
Sok a smucig,az a baj.

Daany 2009.11.08. 16:31:32

@baliquez: Ha így gondolod nézz be youtube-on egy jobbik videó alá, vagy akárhova ahol ők írnak... (kuruc.info stb.) Sehol nem a bűnözőkkel vannak elfoglalva, minden arra van kihegyezve, hogy zsidók vagy cigányok stb...

Pollack 2009.11.08. 16:31:56

@öregfelcser: Na itt szokott előjönni, hogy szegény Jobbik agyon van hallgatva, bezzeg az LMP-nek mekkora média-hátszele van.
Aztán ha az ember utánanéz egy hírkeresőben, akkor 10 annyi Jobbikos cikket talál, mint LMP-st.

Na de ezt csak úgy mondtam, megelőzendő a köv. "bezzeg az LMP" fejezet megnyitását. :)

Daany 2009.11.08. 16:32:33

@baliquez: Nézd csak meg a jobbik új videóját. A jobbik zsidókkal kampányol. Tehát ők az új zsidópárt. Legalábbis a a saját gondolkodásukat követjük..:D

Pollack 2009.11.08. 16:32:40

..."10-szer" annyi...

Vincenzo90 2009.11.08. 16:34:15

@Daany: Persze a videók alatt a párt maga kommentel. És a kuruc.info támogatja a Jobbikot, nem fordítva. Olvass barikad.hu-t! Amúgy meg linkelj már be egy ilyen youtube-videót, ahol tényleg Jobbikosok írnak ilyeneket, nem pedíg mindenféle lúzer kopaszok, meg a pártot lejáratni akaró unatkozó libsi hülyegyerekek.

kalapácstollú 2009.11.08. 16:34:34

@6.Lenin: Engem egyáltalán nem lelkesít az, amit írtam. Tudod, ez itt nem szurkolói felület. Rajtad kívül mások nem feltétlen a vágyaikat vázolják, hanem mondjuk azt, milyen lesz szerintük a jövő. Márpedig ahhoz, hogy legyen elképzelésem a jövőről nem kell "lóvé".

Vincenzo90 2009.11.08. 16:35:44

@Pollack: Mennyiség/Minőség? Melyik a hatékonyabb szerinted? Ha valakiről azt harsogják, hogy ő a főgonosz, akkor persze, hogy a hülye nép azt gondolja, hogy Vona Gábor maga a patásördög.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.11.08. 16:35:45

Nna. Ahogy előre láttam. „Ahogyan az SZDSZ-MDF szembenállás helyébe a Fidesz-MSZP szemenállás lépett, úgy várható, hogy az utóbbi helyébe majd LMP-Jobbik szembenállás lép.” Már itt is van, ezen a blogon. Lesz még hangosabb is. A lényeg nem változik csak, a megosztásra épülő közös uralmi alapstruktúra.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2009.11.08. 16:36:06

"A Jobbik egyetlen problémája, hogy a fősodratú médiában a mai napig nem tudja (nem hagyják neki) rendesen kifejteni a véleményét a problémákról illetve azok megoldásairól."

és maga a PROGRAM egy darabkája, maga V.G. szájából:

Mert szerintem a mezőgazdaság felvirágoztatása elsősorban akarat, a politika akaratának kérdése. Mi a családi és a kisebb volumenű gazdaságokban látjuk a jövőt

tehát akarat. és kis vállalkozások.
a francia gazdákat meg csókoltatom, nem?

de a kedvencem akkor is ez volt:
kérdés:
A demokráciának nem része, hogy ha a törvényi kereten belül marad, eltűrjük azt, ami irritál?
válasz első szava, mögötte pont:
Nem.

ajvé.

clownfish 2009.11.08. 16:37:03

@öregfelcser: nagy is rá a kereslet, az echo tv nézettsége a mount everest magasságában jár. stílszerűen: ott még a pörzsölőben is malackodnak.

6.Lenin 2009.11.08. 16:38:01

@öregfelcser:

Van némi igazság,abban,amiket írsz,de
a következőben nagyot tévedsz.

"..az a fidesz is akinek az ország előbbre haladása érdekében meg lett volna a lehetősége, hogy leváltsa a kormányt de inkább a saját pecsenyéjét sütögette..."

Tedd fel magadnak a következő kérdést:

hogyan győzhetné le a Fidesz az MSZP-t?Még kit kéne le/meggyőzni a Fidesznek ,hogy győztes legyen Mo-n?

Kalányos Márió 2009.11.08. 16:38:13

@kalapácstollú: Visszaolvasva magam, egész jó reklámot csináltam nekik. Pedig csak gúnyolni akartam a mikropártot, de tény, hogy a negatív reklám is reklám.

Vincenzo90 2009.11.08. 16:38:21

@Daany: Lovasi meg téged nem érdekel, az maximum azt igazolja, hogy te is ugyanolyan gerinctelen vagy, mint ő. Egész egyszerűen van olyan, hogy valaki vállalhatatlan politikai véleménnyel rendelkezik. Ha a Fidesz Szálasival kampányolna, vagy a másik tömeggyilkos Sztálinnal, akkor is azt mondanád, hogy csak a pártok programja érdekel?

clownfish 2009.11.08. 16:38:29

@öregfelcser: nagy is rá a kereslet, az echo tv nézettsége a mount everest magasságában jár.

Daany 2009.11.08. 16:39:28

@Vincenzo90: Azért Lovasit ne keverjük már Szálasival.

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 16:39:54

Nekem az a kedvencem, hogy a Jobbik szövetséget kötött a melegek kiírtását célul kitűző mozgalmakkal, de ennek ellenére ez belefér a demokráciába. Érdemes elolvasni ezt az interjú részletet:

Riporter: Bár a párt Budaházy Györggyel és Toroczkai Lászlóval is szövetséget kötött, vajon minden megnyilvánulásukkal egyet is ért? Gondolok itt arra, hogy például ön az egyik interjúban csak a melegfelvonulás kivitelezése ellen emelt szót, míg Toroczkai a melegek kiirtására tett javaslatot...

Vona Gábor: Egy demokráciának az a lényege, hogy bizonyos kérdésekről különféle álláspontokat lehet megfogalmazni - sőt, egy-egy álláspontot különböző vérmérséklet illetve árnyalat fényében is be lehet mutatni. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vagy Budaházy György bizonyos kérdésekben sokkal radikálisabb álláspontot fogalmaz meg, mint a Jobbik, de ehhez mindenkinek megvan a joga.

Vona Gábor barikad.hu/node/39818

Daany 2009.11.08. 16:40:05

És ha sértegetni akarsz valakit akkor az anyukádat tudom ajánlani.

öregfelcser 2009.11.08. 16:40:40

@Pollack: Viszont minden cikk amit lehoznak rögtön ferdít és címkéz is...

Vincenzo90 2009.11.08. 16:40:45

@mr lebowski: Lásd Gárda. Törvényi kereteken belűl marad, de egyeseket irritál, csak mert politikai érdekeit sérti, amit aztán mások felé egy rágalomhadjárattal terjeszt addíg, amíg őket is irritálja. És törvényi keretek leszarva, a bíróság hozhat is már törvénytelen döntést.

A francia gazda meg bekaphatja. Az ő teje rosszabb és drágább, mint a magyar, mégis őt tömik pénzzel.

baliquez 2009.11.08. 16:41:15

@Daany: Jobbik =/= kínfó... Szerinted kik és miért terjesztik ennek az ellenkezőjét? Nyilván akad közös halmaz, de a rasszizmus és a cigányellenesség pont nem az.

Azt viszont nem hallgatják el ha xy bűnöző a cigány/zsidó csoportba tartozik. Azért nem hallgatják el mert a média legtöbbször szándékosan elhallgatja.

A Jobbik nem szélsőséges hanem fókuszáltan radikális párt. Pont.

Ez lejön a programjából, és egy pártot az alapján kell megítélni, nem az ellenfelei sunyi suttogó propagandájából.

6.Lenin 2009.11.08. 16:42:30

@kalapácstollú:

Na,ne!
Mit gondolsz,hogyan hívnák az USA elnökét,ha Obama azzal a 10 dollárral indul,amit 1 kaparóson nyert.
Azért ennyire ne legyünk naivak.

Vincenzo90 2009.11.08. 16:42:48

@Daany: Aki vállalhatatlan, az vállalhatatlan.

Kalányos Márió 2009.11.08. 16:43:13

@öregfelcser: A sikers dolgok alulról építkeznek! A legtöbben már sz*rnak a médiára, hogy ott mit mondanak. Az még soha nem jött b!!!

A kiábrándult emberek elkezdik használni az eszüket is, és nem csak azt nézik, hogy mit sulykolnak beléjük a tévéből.

kalapácstollú 2009.11.08. 16:43:14

@sbronzo: Az szdsz-nek pl. ez egyszer már bejött a Jobbikkal kapcsolatban (hogy ontopik legyek!)

kalapácstollú 2009.11.08. 16:44:05

@sbronzo: A Jobbikról beszélünk. Ha LMP-zni akarsz, húzz máshová!

Daany 2009.11.08. 16:44:10

"A Jobbik nem szélsőséges hanem fókuszáltan radikális párt. Pont." Nevezhetjük aminek akarjuk... Ugyanaz marad.

kalapácstollú 2009.11.08. 16:45:10

@baliquez: "A Jobbik nem szélsőséges hanem fókuszáltan radikális párt. Pont."

Tehát szélsőséges.

Vincenzo90 2009.11.08. 16:45:15

@6.Lenin: Hát pedíg a Jobbiknak sem volt több. Ők mondjuk vállalták a kényszerházasságot a MIÉPpel, onnan valamennyi befolyt. Na ez pont annyira elhibázott lépés, a MIÉPpel közösséget vállalni, mint Lovasival. Csak én beismerem, hogy ez egy tévedés volt, és nagy hiba. És tudom, hogy azóta sok víz folyt le a Dunán, és tudom, hogy a Jobbik azóta is alig-alig győzi a szimpatizánsait biztosítani arról, hogy belátták, hogy hiba volt.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2009.11.08. 16:46:24

"A kiábrándult emberek elkezdik használni az eszüket is, és nem csak azt nézik, hogy mit sulykolnak beléjük a tévéből. "

nem. a kiábrándult emberek utcára mennek, bűnbakot keresnek és lámpavasra húzzák őket.
a kiábrándult ember arra halgat, aki a legbátrabban rá mer mutatni valakire, hogy -ő az, ő a te összes nyomorod oka.

Vincenzo90 2009.11.08. 16:48:17

Radikális. És ebbe az országba pontosan radikális változás kell. Aki szerint lehet a politika más, mint a jelenlegi, az mind radikális. A szélsőségesség az más. Az csak negatív jelző lehet. Radikálisan kiállni amellett, ami jó, az nem hiba.

öregfelcser 2009.11.08. 16:48:52

@6.Lenin:
Meg lett volna rá a lehetősége hogy leváltsa a kormányt, csak nekik volt meg!
Ha elég embert kihív a városba 500-1 millió akkor erőszak nélkül le tudta volna váltani... Bár tény, hogy akkoriban még nem volt olyan szinten a támogatottsága mint ma.

clownfish 2009.11.08. 16:38:29
Itt konkrétan a nemzeti rock-ra gondoltam, amire lenne kereslet, csak politikai okból nem játszák a médiumok.

Vincenzo90 2009.11.08. 16:49:54

@mr lebowski: A kiábrándult ember ennek a kettőnek a keveréke. Az előbbi kell ahhoz, hogy ez utóbbit a helyes útra terelje, és kordában tartsa. Erre képes a Jobbik, a többi párt pedíg nem. Ha a Jobbikból is kiábrándulnak az emberek, akkor lesz majd lámpavasra húzás.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2009.11.08. 16:54:42

'Itt konkrétan a nemzeti rock-ra gondoltam, amire lenne kereslet, csak politikai okból nem játszák a médiumok. "

szerintem azért nem játszák, mert szimlán szar. (félreértés ne essék, szeretem a rockzenét).

"Ha a Jobbikból is kiábrándulnak az emberek, akkor lesz majd lámpavasra húzás."

mert vagy ti, vagy senki más már?
messiás-komplexusotok van?

clownfish 2009.11.08. 16:55:34

@Vincenzo90: a jobbikot én inkább rengeteg dolog ellen láttam kiállni, amit sokan helyesnek gondolnak, ezt megosztónak nevezik.

Daany 2009.11.08. 16:56:33

@mr lebowski: :) Nem mondanám szarnak csak igénytelennek. Pénzt akarnak csinálni egy divathullámból, csak nem volt idejük megtanulni zenélni...

2009.11.08. 16:57:12

@bastian: "összeadott 2 buzit"

Miről beszélsz? Meg vagy gárgyulva? Egyébként részemről lesz*rom, hogy mi az ok egy Jobbikosnak a támadásra. Ha nincs, akkor keresnek (mint pl. az Szdsz utódpárt papagájszöveg, aminek semmi alapja nincs, soha nem mondanak semmi konkrétumot erről, csak szajkózzák). A Jobbik nem az észre akar hatni, hanem érzelmekre. Ami egy egyesületnél még elmegy, de egy pártnál már káros.

baliquez 2009.11.08. 16:59:51

@kalapácstollú: az álliberális pécé hazugságnyelvezet szerint igen, a Jobbik szélsőséges. Nincs is ezzel semmi baj, ők ugyanis a fehérre azt mondják hogy fekete és fordítva, szóval a szájukból ez inkább dícséret mint bírálat.

Ha pedig elvonatkoztatnál az előítéleteidtől meg az agymosásdogmából, akkor az EU-választási programjukat áttanulmányozva rájönnél hogy tévedés szélsőségesnek nevezni.

A fókuszáltság azt jelenti hogy van a programjában pár kiemelt fontosságú terület amire - súlyosságára való tekintettel - radikális megoldásokat kínál és követel.

Fennállása óta - a kormánypártokkal ellentétben - soha, egyetlen esetben sem lépte át az alkotmányosság és a törvényesség határait. Mégis leszélsőségesezik folyamatosan. Nem elhanyagolhatóak, azért. Mert olyan alternatívát nyújtanak ami megborogatja a jelen, keveseknek hasznos és nagyon sokakat nyomorító status quot.

Félnek a zavarosban halászók, és ezt a félelmüket igyekeznek közös élménnyé kiterjeszteni, hátha az segít rajtuk. Nem fog segíteni rajtuk.

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 17:00:12

@mr lebowski: Persze, hogy messiás komplexusuk van. És pont ezért mindenki az ellenségük, aki nem velük tart. Lobbik Oroszországért Mozgalom.

Ezt olvasd el:
magyarinfo.blog.hu/2009/11/07/mi_a_kozos_a_jobbikban_es_a_magyar_dolgozok_partjaban

Vincenzo90 2009.11.08. 17:00:56

@mr lebowski: A nemzeti rock szar? Az Ismerős Arcok zenei tudása annyi, mint a ma rádiókban játszott magyar "sztároké" együttvéve. A lemezeladási listákat pedíg a Hungarica új lemeze megjelenése óta vezeti, tehát igény van rá, igényes nemzeti rock létezik, az egyetlen hiba, hogy pár hazátlannak szúrja a szemét. (Félreértés ne essék, tisztelem azt a zsidót, aki hazájának tekinti Magyarországot, de megvetem azt, aki akár magyar, akár zsidó, akár kínai létére itt él, mégis csak szapulni tudja a magyar értékeket, hagyományokat.)

Amit én mondtam, azt meg direkt félreérteni nem szép dolog. Csak annyit írtam, hogy sokan a Jobbikban látják az alternatívát, aki nem saját zsebre politizál, hanem a nemzet(szavazók) érdekeit tartja szem előtt, amiről egy képviseleti demokráciának szólnia kéne. Ha megint csalódnak az emberek, akkor már tényleg nem lesz bocsánat, káosz lesz, de jó mély.

Pollack 2009.11.08. 17:01:25

A radikális szót manapság amúgy is helytelenül használják, mivel már-már szitokszónak számít.
Holott a 20. század elején Jászi Oszkár és a köré szerveződő csoportosulás új politikai irányvonala is volt, öndefiníciójuk szerint polgári radikális. Ez volt a pártjuk neve is.

Manapság 2 radikális pártot látok Mo-on. Az egyik a Jobbik, a másik az LMP. Előbbire talán a szélsősgés radikális, utóbbira a polgári radikális jelző illene. A különbség is ebben áll a 2 formáció között.

6.Lenin 2009.11.08. 17:02:30

@Vincenzo90:

Már ne haragudj,de amikről írsz,és általában itt vitáztok,másod,harmad rangú kérdések.Természetesen szükségesek egy párt felépítéséhez,működtetéséhez,de a hatalomra jutáshoz,ne adj Isten kormányzóképességhez több kell.

Pl.néhány éve Szlovákiában a legnépszerűbb politikus Meciar volt,magasan a legnagyobb %-al.
Nem tetszett az USA-nak,ki nyert?
Ki nyert?
Dzurinda,pedig sehol nem voltak.

Lehet bármelyik pártnak tömegtámogatottsága,kiváló programja csak pont a környezetében lévő nagyhatalomnak szúrja a szemét,nem fog nyerni.

Legyünk nagyravágyók,nyer a Jobbik 2010-ben,csodálatos programmal,nagy támogatottsággal.

Aztán két hónap múlva jön az sms,adjátok vissza a babaruhát,de azonnal és többet nem is kaptok.

Nem maradna más,futás fiúk,szarba a haza.
Kis ország,kis foci.
Annyira szabad csak ugrálni,mint most a csehek.

kalapácstollú 2009.11.08. 17:03:05

@baliquez: "A fókuszáltság azt jelenti hogy van a programjában pár kiemelt fontosságú terület amire - súlyosságára való tekintettel - radikális megoldásokat kínál és követel."

Vagyis szélsőséges.

Vincenzo90 2009.11.08. 17:03:14

@Daany: Javaslom az Ismerős Arcokat. Ha ők nem tudnak zenélni, akkor ki tud? A szövegeik egész egyszerűen telitalálat, a legvadabb liberális sem tud belekötni a szövegvilágba, maximum elszégyelli magát, és zeneileg fantasztikus, amit művelnek.

Wigyorexxx 2009.11.08. 17:04:11

Mi lenne, ha mondjuk a jobbik 68%-al megnyerné 2010-et?...?...?

Vincenzo90 2009.11.08. 17:04:52

@kalapácstollú: Magyar Értelmező Kéziszótár. Leülhetsz, egyes.

Daany 2009.11.08. 17:05:21

Rendben az ismerős arcok zeneileg támadhatatlan. De van nekünk Kárpátiánk, Divízió88-unk, egészséges fejbőrünk és a többi... Ezek szarok.

Daany 2009.11.08. 17:05:52

@Wigyorexxx: Akkor felébrednél és bilibe lógna a kezed...:)

Vincenzo90 2009.11.08. 17:05:59

@Wigyorexxx: Nem lesz. Mellesleg a Jobbik még fiatal párt. Kell egy ciklus a parlamentben ellenzékiként, mire felnő a kormányzás feladatához. Ezt Jobbikosként mondom.

öregfelcser 2009.11.08. 17:07:02

@mr lebowski: @iii:

Az emberek egy nagyon jelentős csoportja (szerintem többsége) érzelmek alapján választ. Ismernek néhány programpontot és néhány személyt de többet nagyon kevesen...

mr lebowski: ez egy ember véleménye, viszont kétségtelen, hogy manapság sok "nagy" név elbújhat mögöttük, mind lemezeladásban mind internetes hallgatottságban, vagyis a kereslet megvan, csak a cenzúra is. És az sem véletlen, hogy folyamatosan teltházas koncerteket adnak, akárhol járnak a gúnyhatáron innen vagy akár azon túl.

Daany 2009.11.08. 17:07:12

@Vincenzo90: Szerintem soha nem fog kormányozni. Az ilyen jellegű pártok önmaguk legnagyobb ellenségei. Mi lesz ha megoldódnak a mostani problémák. Akkor majd kit kell utálni?:)

Wigyorexxx 2009.11.08. 17:07:12

...naaaaaa... mi lenne akkor...?...

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2009.11.08. 17:09:23

@Daany: és egy jó zenekarra jutott hirtelen három ...khm...nem jó. a hungarica eladási listája meg...hát na. a scooter több millió lemezt adott, mégis fostalicska. kereslet=/=minőség.

Vincenzo90 2009.11.08. 17:10:29

@Daany: Divízió88 az nem nemzeti rock. Az pár hülyegyerek egy garázsból, amit csak pár féleszű skinhead hallgat meg, mert azt gondolja, hogy jó, hogy húdekemény. A Kárpátia az a zenekar, akik tényleg az igényekhez igazodnak, tudnának sokkal jobban is zenélni, de arra nincs kereslet. Ezt pedíg ők maguk sem tagadják, ahogy ez több Petrás interjúból is kiderült. Mégis óriási élmény egy Kárpátia koncert, azt a közösségi élményt nem lehet leírni. Az Egészséges Fejbőr feloszlott a nyáron, de ők például még időnként igényesen is tépték a gitár húrjait. De a lista ennél azért jóval hosszabb, és ha Lady Gaga jó, akkor egy Romantikus Erőszak szám is bármikor elmegy zeneileg.

kalapácstollú 2009.11.08. 17:11:38

@Vincenzo90: Köszönöm.
De nem azt vitattam, hogy két különböző hangrendű szóról beszélünk. A Jobbik, mint itt írták előttem, szélsőséges párt, hiszen szélsőséges (radikális) módszerekben gondolkodik.

Vincenzo90 2009.11.08. 17:11:44

@Daany: Minden pártra igaz ez. Minden probléma megoldódik egyszer. Ha meg nem sikerül megoldani, akkor eleve bukik az adott párt.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2009.11.08. 17:11:57

@öregfelcser: szerintem ha mostanság lábosfedővel és kartondobozokkal adnám elő, hogy "vesszen trianon", meg "magyar vagyok, büszke szittya", akkor az is teltházas lenne.
(hmmm...lehet, hogy nem is rossz ötlet)

Wigyorexxx 2009.11.08. 17:12:43

....íííírjátok már le....szeretném tudni...

Kalányos Márió 2009.11.08. 17:13:01

@kalapácstollú: Részeg vagy? Nem érted amit írtam?

Vincenzo90 2009.11.08. 17:13:31

@kalapácstollú: Jelentésileg sem ugyanaz a kettő. Eddíg ceruzás egyes volt, házi feladat elkészítésének elmulasztása miatt mostmár átírom tollal a naplóba.

@mr lebowski: Ezért is írtam az Ismerős Arcokat is példának. Minőség van, keresleg is van. Bonyolultabb ez ennél. Érdekek húzodnak a háttérben.

Vincenzo90 2009.11.08. 17:14:42

@mr lebowski: FankaDeli rapper. Lehet a stíluson lovagolni, mert nem mindenki szereti a rapet, ahogy én sem, de amíg igaza van, addíg nincs értelme belekötni.

altervoter 2009.11.08. 17:14:44

Gyerekek a Lobbik Oroszországért Mozgalom tényleg egy lufi. Az EP kampány előtt fújódott fel, mert hirtelen ott kapta magát a kiábrándult szavazó, hogy nem tud kire voksolni, ráadásul a részvétel is alacsony volt, a szélsőjobb meg fegyelmezett szavazó.

Tessék megnézni a felméréseket, folyamatosan csökken azóta a támogatottságuk. 2010-ben szépen be fognak jutni, aztán mindenki látni fogja, hogy idióta banda, úgyhogy ki fognak pottyanni. De még az is lehet, hogy az LMP már 2010es ogy választáson megelőzí. Jelenleg úgy jön fel mint a higany, Jobbik meg egyre cikibb.

Divathullám volt, és még marad is egy kicsit, de ugyanaz lesz a vége, mint a MIÉPnek volt.

A nemzeti rock, meg szar. Azért nem játszák.

öregfelcser 2009.11.08. 17:16:55

@Vincenzo90: Vagy éppen a Kormorán aki ellen szintén nem lehet kifogása senkinek sem, csak hát az is énekel olyan dalokat, amik erősítik a nemzeti öntudatot.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2009.11.08. 17:17:12

@Vincenzo90: nem foglalkozom a szövelggel. zeneileg meg (igényesen) mindenevő vagyok, de ha már valaki nemzeti témákhoz nyúl, nekem hitelesebb lenne csak egy nyúlfarknyi citera loopal, mint azzal a dél-bronxi egyenhangzással szeretett hazámat szeretni.

Wigyorexxx 2009.11.08. 17:18:52

....miért nem írjátok le???????????...NEM TUDJÁTOK???????........

Wigyorexxx 2009.11.08. 17:19:26

....miért nem írjátok le???????????...NEM TUDJÁTOK???????........

Wigyorexxx 2009.11.08. 17:20:24

....hogy mi lenne, ha nyernének (legyen) 70%-al...

Daany 2009.11.08. 17:21:15

@Wigyorexxx: Jaaa. Semmi nem lenne. Kiderülne, hogy mennyire nem úgy mennek a dolgok ahogy azt ők mondják.

Wigyorexxx 2009.11.08. 17:23:14

...de AKKOR mi lenne?....????....ha kiderülne????....hogy nem úgy van.....AKKKKOR....?

ellenszenvesfigura 2009.11.08. 17:23:28

milyen komikus is itt mindenki, aki úgy osztja az észt a másiknak, mintha tudná a megoldást, és mennyire biztos benne, hogy a jó pártra szavaz. szánom és irigylem is őket.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2009.11.08. 17:24:38

de ha nagyon az érzelmeim mélyére nézek, akkor a mag ez:
nem értem, hogy miért kell valakinek nap, mint nap megerősítenie magát abban a hitben, hogy ő magyar? miért kell ezt úgy hangsúlyozni, hogy már kezd groteszk méreteket ölteni? nekem nem kell se zászlót lengetnem hozzá, se ismerős arcokat hallgatnom, hogy magyar legyek. és nem is akarom megkülönböztetni magam más, "kevésbbé magyar" elemektől.
és még valami: a terepszínű nadrág-bakancs párosítás mióta magyar gyökerekre utaló viselet?
(eddig egyetlen hitelesen magyarkodóan felöltözött lányt láttam, akinek a kabátjára tulipánok voltak hímezve. ezért respect. de ha elmegyek egy jobbikos társaság mellett, akkor az bizony bomber, bakancs, tereszín, satöbbi). EZ magyar? ja, és a nagymagyarország felvarró. és sajna a fejekben is ez van.

öregfelcser 2009.11.08. 17:25:15

@altervoter: Erre mondják, hogy ez egy vélemény, amivel elég sokk ellentétes van! A kereskedelmi adók mindig is gazdasági alapon működtek, és mivel van rá kereslet az egyetlen indok a nem játszásra a - globális érdekeknek megfelelő - cenzúra...

Még a végén valakibe hazafias érzelmeket csepegtetnének vagy értéket adnának szemben a multikulti zenékkel amit a hallgatók jelentős része nem is ért. De hát nem is az a cél, hogy értelmes embereket neveljenek..

altervoter 2009.11.08. 17:26:33

Azé abba megegyezhessünk már, hogy Péterfi Borcsi, Kispál, Kaukázus (de sztem még Doapman is) zeneileg jobban ott van. Szóval az LMP körüli zenészek zsírabbak ezerszer.

Az ilyen Turul madár száll az égen, magyar hazám érted élek típusú gyenge szar szövegek, odahupákolt tingli tngli zenével nekem mindig azt juttatja eszembe, hogy aki ezeket hallgatja, annak valami baja lehet az identitásával. Folyton bizonygatnia kell magának, hogy akkora magyar, hogy karikás ostorral keni a vajaskenyeret.
Én is hazafi vagyok, de nem üvöltözöm úton útfélen, és nem ápolok sámán kultuszt.

Daany 2009.11.08. 17:26:43

@ellenszenvesfigura: Én az LMP-re szavazok és a párt tagja is vagyok de vannak természetesen kételyeim. nem hiszem, hogy a tökéletes megoldás birtokosa az LMP, de úgy látom, hogy fiatalok, lelkesek és tiszták. A pártban mindenki ingyen dolgozik csakis meggyőződésből. Ez kell ennek az országnak.

Wigyorexxx 2009.11.08. 17:26:55

....a jobbikos csávó hova lett?...most miért nem írja le, hogy akkor milesz?.....ÍÍÍÍÍRD MÁR LE...!!!.....

öregfelcser 2009.11.08. 17:30:18

@Wigyorexxx: Hogy mi lenne, hát röviden annyi, hogy mivel a haza pártok és média megbéllyegezte a Jobbikot ezért becsuknának elég sok kaput a külföld felé és lenne 1-2 nagyon nehéz év. Viszont megnyílna az esély egy valódi rendszerváltásra és azt követően néhány éven belül (talán kicsit hamarabb mint a 2. vh után) talpra állna az ország és ha minden jól alakul egy sokkal élhetőbb hazában találnánk magunkat.

ellenszenvesfigura 2009.11.08. 17:30:32

@altervoter: sajnos az általad felsorolt zenészek, zenekarok legalább ugyanolyan égőek, mint a nemzeti rokkerek. persze a kispál jó (volt 1997-ig).

@Daany: jó, de gondolod, hogy aki a többi pártnak a tagja/bennük hisz, azért teszi, mert azok aljasok és rosszhiszeműek? nem. ők ugyanúgy látják ezt, mint te az LMP esetében.

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 17:31:20

@mr lebowski: Miért miért? Szerinted Rákosi korában miért kellett kommunista dalokat hallgatni és énekelni? Miért gyártottak államilag kommunista indulókat?

A Jobbik is ugyanolyan párt, mint az MDP volt.

Wigyorexxx 2009.11.08. 17:31:47

@öregfelcser: részletezd...milyen kaput....1-2évig még ennél is xarabb lenne....HOOOOGY???.........

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 17:32:55

@öregfelcser: Háhháá, ezt tudod hogy hívják fiacskám? PROLETÁRDIKTATÚRA

Szóval ez a Jobbik célja?

jazzcool 2009.11.08. 17:33:45

Európában az Osztrák Szabadság Párt (FPÖ) a Jobbiknál sokkal visszafogottabb, mégis szalonképtelen. Ha a Jobbik "túlnyeri" magát, és nélküle nem lehet kormányt alakítani, nos az lenne az igazi gond.

Daany 2009.11.08. 17:35:52

@ellenszenvesfigura: Persze így majd eljutunk addig, hogy ahány ember annyi igazság, stb... De azt lehet látni azért, hogy melyik pártok körül milyen emberek tömörülnek és egy egészséges értékrenddel el lehet dönteni, hogy melyik milyen.

Wigyorexxx 2009.11.08. 17:36:35

@öregfelcser: ....na...fejts már ki....RÉSZLETESEN....naaaa.....

Kalányos Márió 2009.11.08. 17:36:54

@öregfelcser: bizony a Jobbikkot nagyon ellehetetlenítené a zsidó külföld anyagilag, ha mi lennénk az elsők európában ahol a szélsőjobb győz.

kalapácstollú 2009.11.08. 17:37:11

@sbronzo: Ez a poszt a Jobbikról szól.

Daany 2009.11.08. 17:39:49

@sbronzo: Na itt jön megint a jó öreg zsidózás....:) Ki is írta, hogy ez nem szokott megtörténni?:)

Wigyorexxx 2009.11.08. 17:40:28

....HAH.....nem hiszem el, hogy nem képes leírni egyik sem.....háááát bexarok rajtuk.....nagyszájú, zéróagyú hüllőtestű nyomi banda.....

Edigej 2009.11.08. 17:46:32

Véleményem szerint bár tényleg nem kizárható egy 10%-nál jobb szereplés, a Jobbik tényleg nem feleltethető meg a PiS-nek. A következő két dolog jelent nagy eltérést:

1.) a PiS vezetői a Szolidaritás második vonalából származtak. Tehát ott voltak korábban is, kevésbé láthatóan ugyan, de a hatalom közelében.

2.) a PiS-t én inkább jobboldali populista pártnak nevezném. Amit 2005 és 2007 között a Jobbik bizonyos megnyilatkozásainak tényleg jobban megfelelő Lengyel Családok Ligájával meg a szintén szélsőséges Önvédelemmel csináltak, az a valóban szélsőséges pártok módszeres kinyírása volt. Nem tudták viszont olyan jó érzékkel csinálni ezt, mint Orbán Viktor az FKgP-vel tette. Mindenesetre, ezután az első lépés után a párt idén elővette a gazdasági problémákat is (erről eddig nem nagyon szólt a programjuk) és most ezekkel próbál meg szavazatokat nyerni. Tehát elmozdult a pragmatikusabb irányba, kérdés, hogy nem túl későn-e.

A PiS tehát - mivel tapasztalt politikusok vezetik - belátta, hogy szélsőjobboldali kardcsörtetéssel maximum koalícióképes lehet, de kormányképes nem. Leválasztotta magáról a szélsőséges pártokat és elkezdett átalakulni. Mindez egy olyan országban, amely egyébként sok szempontból vevő a klerikális populizmusra! S ehhez még egy vesztes választás is kellett.

A Jobbikon jelenleg szervesen rajta vannak azok a szélsőségek, amelyek a PiS-en már kormányra kerülésekor is csak "kapcsolt részként" voltak. Így nem képes a párt "váltópárttá" válni, sem rövid, sem hosszútávon.

Wigyorexxx 2009.11.08. 17:48:00

...na jó...feladom egy időre...megint nem tudtam meg semmit...illetve annyit csak, hogy ezek SEMMMMIT sem tudnak semmiről sem....IQ bajnok társaság...

6.Lenin 2009.11.08. 17:51:26

@öregfelcser:

Az,hogy kimegy 2 millió,cirkusznak elmegy,de utána kormányozni,az más tészta.

A Jobbiknak is nagy bukta lenne,ha csupán érzelmi alapon ítélnék meg a jelenlegi helyzetet.
Láttam a Vonát a Napkeltében,azt hiszem jó tanácsadók vannak mögötte és tanulékony is.Nehéz lesz neki kordába tartani az üvöltözőket.

A Fideszre visszatérve,azt hiszem Orbán megtanulta,az MSZP esetében ki kell várni míg saját maguktól omlanak össze.

Az USA dollár ezer milliárdokat költött a CCCP megbuktatására,sikertelenül.
Gorbacsov meg a glasznoszttyal ingyen hazavágta a medvét,végérvényesen.

Kalányos Márió 2009.11.08. 17:51:53

@Daany: Nem tudom, nem én voltam. Pillanatnyilag még hatályos magyar törvények sok mindent nem engednek, így a zsidózást is kerülni kell hivatalosan, úgy ahogy a Gárda egyenruhát is, bár már azt is egyre kevésbé, mert sok lúd disznót győz...

6.Lenin 2009.11.08. 17:55:40

@Wigyorexxx:

A Jobbik Mo-on soha nem fog elérni 68 %-ot,nyugodj meg.Még 30-at sem.
Kár ezen agyalnod.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.11.08. 18:08:48

Ezúttal fölösleges hozzászólnom, Diocles elmondta a lényeget.

clownfish 2009.11.08. 18:10:12

@jazzcool: ezt már mondtam, de akkor még egyszer: 20% és erős helyi bázisok (nagy egyéni nyerési esélyek) nélkül esélytelen a parlamenti felülreprezentáltság, vagy ahogy te nevezted, túlnyerés. ez a fidesszel kapcsolatban fog fennálni, mivel a 176 egyéni körzetből 100, de inkább 130 fölötti mennyiséget elhozhatnak, a többi inkább a szociké lehet, és akkor még örülhetnek, egy-két körzet csurranhat-csöppenhet a jobbiknak, de az szenzáció kategória. szóval én 50 körülre, de inkább alá lőném be a leendő jobbik mandátumokat. kíváncsi vagyok, kik lesznek a képviselők! :P
a lehető legjobb végkimenet az 5(6) párti parlament lenne.

öregfelcser 2009.11.08. 18:10:21

@Wigyorexxx:
Úgy hogy kivonulna az a bizonyos nagytőkés csoport aki jelenleg már legalább 10-15%-nak ad munkát, mivel az őket mozgató érdekköröknek nem célja egy effajta ország, amit nem tudnak felügyelni, távirányítani. A hirtelen kieső tőke miatt ideiglenesen nagy bajba kerülne az ország (már ha az egész pár hónapon belül zajlik le) és utána amíg kiváltanánk ezt a saját magunk tőkéjével az bizony beletelik pár évbe. Felépíteni olyan iparágakat amelyek kellenek a mindennapi élethez, de már nem működnek hazánkban stb..
Persze legalább nem az imf -nek kellene küldeni a valódi értéket.

olvasom a kuruc.infót ....nem szarabb az indexnél 2009.11.08. 18:11:54

sok riogató ... tehát féltek a szélsőjobb terjedésétől??? akkor miért nem hisztiztek, hogy Bajnai puszipajtás Netanjau-val... a Benjaminnal... ja nem mondták.. a pártja Izrael szélsőjobboldali pártja.. olyan mint a Jobbik ... ja csak ők Izraelben vannak és zsidók ... nekik szabad... nekik szabad tankkal vadászni a kisebbségüket ... no kis szocik meg liberálisok... ki is a mumus?? mert nekem ez nagyon nem tetszik ... és bűzlik is... hogy a Jobbik bekerül a parlamentbe?? adja az Isten... mert az csak jót fog tenni az magyarságna.. akik riogatnak azok meg gondolkozzanak el... Izraelen s szélső jobboldali tagokon akik a kormányban vannak.... ott... és reméljük nemsokára itt is...

6.Lenin 2009.11.08. 18:19:17

@öregfelcser:

"..amíg kiváltanánk ezt a saját magunk tőkéjével az bizony beletelik pár évbe. Felépíteni olyan iparágakat amelyek kellenek a mindennapi élethez, de már nem működnek hazánkban stb.."

Megtaláltad az elhantolt ebet.

tölgyes 2009.11.08. 18:19:39

Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a Jobbik leelőzi az MSZP-t.Nem feltétlenül azért mert a fidesztől elveszi az ehhez szükséges szavazatokat, hanem azért, mert a z MSZP-től is közel annyi szavazatot vesz el mint a fidesztől.
Azt az elemzők is, az MSZP is jól látja, hogy az erős Jobbik nem jó se az országnak, se a fidesznek. Náluknál rosszabb csak az MSZP-nek... még akkor is ha a Jobbik létrehozásában a rossz politikán túl is volt MSZP-és erőfeszítés. Szerintem elmérték magukat... nem mérték fel jól a következményeket!!

avram iancu 2009.11.08. 18:20:09

Aki hallott már nemzeti rock számot a Danubius rádióban az legyen szíves ennek címét, előadóját, pontos idejét megadni. Vagy ez egy lehetetlen dolog?

Wigyorexxx 2009.11.08. 18:23:28

@pinky, the brain: ...vadásszunk mi is tankkal....gárdistákra...meg betyárokra...hehe...ha nekik lehet nekünk is....

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2009.11.08. 18:28:28

A Lobbik Oroszországért Mozgalom addig él, amíg léte a KGB-utódszervezetének az érdeke. Putyin látta, hogy meggyengült az MSZP, kellett egy új szolga.

Magyarország Európához akar tartozni, és nem a keleti despotákhoz.

zsoltix 2009.11.08. 18:29:05

A Jobbik ellenfele a Fidesz, az Mszpnek szinten a Jobbik. 3 hal uszkal az akvariumban,nem ketto. Persze, hogy a regiek ratamadnak az ujra, nehogy elegye eloluk a szaritott vizibolhat, amin ok eddig szepen megosztoztak.

6.Lenin 2009.11.08. 18:30:31

@tölgyes:

"...nem mérték fel jól a következményeket!! "

Régi "jó" szokásuk.2006 ősze óta meg nagyon is,mi az hogy,nagyon elkúrták.

Egy mérsékeltebb Jobbik,nem biztos,hogy rossz lenne az országnak.
Csak a rasszizmust kéne kidobni.Aztán kellene még,valódi baloldali és liberális meg konzervatív pártocskák is,az igényeknek megfelelően és számban/nagyságban.

abandi 2009.11.08. 18:35:41

@6.Lenin:
Állítólag érdemes átgondolni a mindent gépesítő termelélenység-hatékonyság-fókuszálás-dinamizmus libsi szentnégyességet.
(Új kalandok, új gyárak...)
Egy biztos:
Már megint a Török úr lesz a választások győztese !
(Már amennyiben kihúzzuk odáig...)

zsoltix 2009.11.08. 18:37:21

@avram iancu: Danubiuson Karpatiat, Fejbort, meg Hungaricat jatszanak egesz nap, nem tudtad? :)

6.Lenin 2009.11.08. 18:38:10

@Gaiaman:

Majd a ferdeszeműek megmondják,hogy hová is szeretnél tartozni.Nem lesz ezzel gond néhány éven belül.
Ha addig sokat iszol, még sárga is lehetsz,de akkor gyorsan abba kell hagyni.

Kivlov 2009.11.08. 18:40:07

Hajrá Jobbik!
Szebb jövőt!

Wigyorexxx 2009.11.08. 18:47:28

@Kivlov: ...szebbet mi?....de hogyan te majom.....

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 18:52:53

@Wigyorexxx: Hát a Lobbik Oroszországért Mozgalommal. Kivel mással. írány Ázsia.

Kivlov 2009.11.08. 18:55:45

@Wigyorexxx:
kezdetnek elég lenne felhúzni 1-2-3-4... ex-döntéshozót.

clownfish 2009.11.08. 19:02:41

nade a nap legrosszabb híre, hogy nyert a chelsea. már a jobbik se érdekel annyira. pedig nem is szeretem a man u-t :(

zsoltix 2009.11.08. 19:06:10

Amugy a nemzeti rockra visszaterve, ismeri mindenki a regi Illes slagert: 'azt hiszed, hogy nyilik meg a sarga rozsa, azt hiszed, hogy hallgatunk a hazug szora' Ez akkor rendszerellenenesnek szamitott, most meg veregetik a vallukat, hogy de megmondtak a kommereknek a frankot. DE!: hallgassa meg valaki az Egeszseges Fejbortol a Rozsavirag cimu szamot! Szep, lassu, dallamos zene, semmi durva dolog nincs benne. De a mostani hatalomnak sem tetszenek a rozsakrol szolo szamok, mert szelsojobbosnak, neonacinak titulalnak mindenkit, aki nemzeti rockot hallgat. Nem volt itt rendszervaltas, csak babokat csereltek.

Wigyorexxx 2009.11.08. 19:11:38

....de nem?.....nem ezt akarjátok?.....tényleg nem?....

Wigyorexxx 2009.11.08. 19:29:27

Jólvanakkor lelépett a sok nyúlgestű...én is megyek....frakkk them offf.....

dzsugasvili 2009.11.08. 19:35:36

Szerintem lehet második erő, sőt nagy valószínűséggel az lesz. Azzal kapcsolatban meg hogy kormányképes-e: a szoci-szadesz 8 éves őrjöngése után ha 15 takarítónő alakítana kormányt (akik korábban még soha nem vettek részt pártpolitikában) vélhetőleg ők is jobbat tennének nekünk némi segédlettel. Azért ezt ne felejtsük el. A makogó Lamperthre, ökögő Medgyessyre, a csupa-csupa ősöreg, csak a saját hasznát leső képzetlen barom bekövesedett ősbolsira emlékezve (manapság egyre többről derül ki, hogy még esetleg érettségijük sincs) nem hinném, hogy a Jobbik rossul állna szakemberek tekintetében. Amire itt sokan gondolnak az az, hogy furcsa látni ma egy pártot csupa huszinévessel, akiket korábban soha se lehetett látni a képernyőn. De szerintem soha nem lehetnek gyengébbek egy Gyurmai Zitánál vagy pláne Szűcs Erikánál. Brrrr....

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.11.08. 19:50:53

Térjetek már észre! A probléma nem „a korrupció”, mint valami önmagában lévő jelenség amit estleg ki lehet gyomlálni. A rendszer maga korrupt, az egész berendezkedésnek olyan a természete, hogy a dolgok másként mint korruptan nem folyhatnak. Tessék odapislantani esetleg a nevem melletti linkre. Ott derül ki.

De azzal foglalkozni ciki, ugye, mert akkor kiderülne, hogy rajtatok a felelősség hogy változtassatok, nincs kitők készen várni? Akkor már nem elég drukkolni valakik mellett és ellen, hanem felelősnek is kell lenni, igaz? Az nem népszerű gondolat.

Hát csak drukkoljatok és főjetek tovább az eddigiben ha nektek ez a jó. Ellenetek csinálták eredetileg, de most már magatoknak csináljátok.

Vagy van aki másként látja?

2009.11.08. 19:57:50

@dzsugasvili: Az elbizakodottságod sokkal jobban hasonlít a bolsevikokra, azok bízták a gyárak vezetését betanított munkásokra. Amit az Mszp vezetés képzetlenségéről írsz, hülyeség, de van (volt) mellettük egy szakemberekből támogató réteg (ahogy a Fidesznek is van). A Jobbiknak se képzettsége, se államigazgatási tapasztalata nincs. Hálistennek, az a veszély nem fenyeget, hogy kormányzó erő lesz. Eltűnnek majd, akár a Miép meg a kisgazdák.

zsoltix 2009.11.08. 20:03:55

Minel jobban le akarjak jaratni a nemzeti oldalt /ami nem a fidesz, mert ok is a lejaratasan vannak/, annal erosebb lesz. Nezzuk az amcsikat! Az egesz vilag oket majmolja. Kicseszettul nagy nemzeti ontudata van meg annak is, aki csak 1. generacios bevandorlo. Megszoljak erte? Nem. Ott elvarjak. Mi, akik itt elunk ezer eve, nem mondhatjuk ugyanezt, hogy szeretjuk a hazankat, mert aki ilyet mond, az mar hitlerista neonaci nagymagyar. Ezen kell valtoztatni, basszus. Itt mindenki buszke lehet a nemzeti, nemzetisegi identitasara, csak a magyarok nem.

ork (törölt) 2009.11.08. 20:05:30

A Jobbik nem hogy második, de akár első erő is lehet.

Valaki utalt rá, hogy vidéken problematikus a magyar-cigány viszony. Igen, de ez a "probléma" több millió szavazópolgárt érint. Ez már nem csak néhány eldugott BAZ megyei, vagy szabolcsi falu terhe. Bár talán a "probléma" szó nem teljesen fejezi ki azt a félelmet, hogy bármikor leköphetnek az utcán, kirabolhatnak, megverhetnek, megölhetnek.
És igen, elég sokan felháborodnak azon is, hogy munka nélkül, mindenféle segélyből, támogatásból nagyon jól el lehet vegetálni és jókat lehet röhögni a "parasztokon"!
És igen, ilyenkor ezek a Budapestről nem látszó vidéki emberek azt sziszegik a foguk között, hogy a k..va anyátokat, ezt be fogjátok sz.pni!!!

A pártoknak - MSZP, SZDSZ, FIDESZ, MDF, KDNP, LMP stb. - fel van adva a labda, csak annyit kéne mondaniuk, igen, ha kell VÁLTOZTATNI fogunk ezen a dolgon, ha kell kemény intézkedéseket hozunk.

De nem teszik. A hátra lévő fél évben pedig csak romlani fog a helyzet.

6.Lenin 2009.11.08. 20:06:40

@A Nép - Te vagy!:

Hová sietsz?
20 év mi a tosz történelmi léptékben?
Lassan megy annak a beidegződése,hogy tulajdonképpen rólam/rólunk szólna ez a mese.

Máshol ez pár száz év.
Sok grószfater még munkásőr egyenruhában megy a misére.
Majd,szép lassan.

Picitures doktor 2009.11.08. 20:08:29

@Wigyorexxx: el tudnám viselni.. ),sőőőőőőt,elvárom....

clownfish 2009.11.08. 20:10:53

@zsoltix: az amerikaiaknál a nemzeti érzelmeknek pozitív üzenete és integratív jellege van. a magyar "nemzeti érzelműek" megosztóak, kirekesztőek. éppen ezért nem kér belőle a nagy többség, na de nem kell aggódni, attól még ők is magyarnak érzik magukat, csak nem közösködnek a primitív jobbikosokkal. tisztelet a kivételnek persze...

hajdú 2009.11.08. 20:11:55

Egyetértek Török Gáborral abban, hogy a Jobbik az "újdonság" erejével (is) hat. A Jobbik ugyanis - a szerepét tekintve "elődjével", a MIÉP-pel szemben - úgy tűnik, sikerült azt elérnie, hogy a nem szélsőséges gondolkodásúak közül is szavazókat nyerjen. Kérdés, hogy mi lehet ennek az oka? Tudom, a személyes tapasztalat elemzésre nem feltétlenül alkalmas, de úgy gondolom, jól illusztrálhatja a szavazók egy részének gondolkodását. Egy barátom (számomra meglepő módon) azt állította, hogy nem lenne baj, ha a Jobbik kormányra kerülne. Kérdésemre, hogy ezt hogy gondolja, lényegében két gondolatmenettel válaszolt: egyrész leváltanák a régi elitet (szemben a fideszessekkel, akik szerinte a háttérben úgyis lepaktáltak már a szocialista establishmenttel, ami a korrupciót illeti), másrészt szélsőséges retorikájuk csak álarc, "nem gondolják annyira komolyan", és mindez csak arra szolgál, hogy az elégedetlenek szavazataival hatalomhoz jussanak. Hozzáteszem, a magam részéről ezt illúziónak gondolom, máscsak az útfüggőség miatt is (nehezen valósíthatnak meg egy hátraarcot korábbi retorikájukkal szemben). De a lényeg, hogy szerintem számos ilyen szavazójuk lehet (illetve pontosítok, akkor lehetnek valójában sikeresek, ha számos ilyen szavazójuk van), akik hasonló módon "váltást" várnak a Jobbiktól.

6.Lenin 2009.11.08. 20:12:27

@ork:

"A pártoknak - MSZP, SZDSZ, FIDESZ, MDF, KDNP, LMP stb. - fel van adva a labda, csak annyit kéne mondaniuk, igen, ha kell VÁLTOZTATNI fogunk ezen a dolgon, ha kell kemény intézkedéseket hozunk."

Neked kell mondani,ha nem változtattok,húzzatok el.Maguktól soha nem fognak.

Picitures doktor 2009.11.08. 20:14:03

@6.Lenin: 20 év mija szösz,az ÉN,nem történelmi léptékemben?Mongyam,vagy ne,hogy életem harmadrésze????És hogy mindegyik harmad eddig el lett cseszve?????

6.Lenin 2009.11.08. 20:26:03

@Picitures:

És?

Vártad a küszöbön,majd csak lesz valahogy?
Nem szabadna eljutni,hogy beállunk a sorba,aztán egymást fikázzuk,a tiéid a hülyék,az enyémek a jók.

Közösen kellene feltenni a kérdést,jó ez NEKÜNK?Szevasztok,majd legközelebb.
Aztán,ha a másik is faszkodik,na,Te is húzz el.Jöhet a harmadik.

Igen,nekem értékes az a 20 év és teszek is,hogy az legyen.

Nem szabadna beszopni,úgysem változik semmi,minek?

Ez a legaljasabb hazugság!

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.11.08. 20:27:44

@clownfish:ez elég strabag demokraták szövetsége szintű retorika,amihez nem kis vastagbőr szükségeltetik,azért remélem a Libbantak Második Próbálkozásához nem tartozol,nincs szükségük ilyen kontraproduktív figurákra :)

zsoltix 2009.11.08. 20:28:08

@ork: A Jobbik nem lehet az elso ero. Oket nem futtatja annyi medium, mint a masik kettot. Csak ezert. Gondolj bele. Aki nem hasznal netet, csak a radiobol, tevebol szerez informaciot, mit hall? Fidesz,mszp,mszp,fidesz. Az emberek fejenek tobbsegeben csak ez a 2 van. Es Maris neni, meg Pista bacsi Kiskunnekeresden ebbol a kettobol fognak valasztani, mint meg rajtuk kivul nehany szazezren.

ork (törölt) 2009.11.08. 20:33:22

@zsoltix:
Vidéken még beszélnek egymással az emberek, nem csak a különböző tömegtájékoztatási eszközöket veszik igénybe.

Én ott élek és a környezetemben mindenki tisztában van azzal, hogy mi a Jobbik, mi a Magyar Gárda. Talán mert érinti őket a fentebb vázolt probléma, és a médiumok erre nem mondtak semmi okosat.

Ja és már elég sok helyen van Internet is! ;)

6.Lenin 2009.11.08. 20:38:27

@zsoltix:

Azért ennél kidolgozottabb módszerek is vannak,hogyan lehet befolyásolni az embereket a választás előtt néhány hónappal/héttel.

Vannak ám okos emberek is a pártoknál.Értékesebb a hatalom annál,hogy csak úgy lemondanának róla.

Nemsokára beindul a gépezet. Elkészülnek a listák,lesz itt nagy mulatság azért a néhány mandátumért.

Lesz móka kacagás,meglepi.

zsoltix 2009.11.08. 20:39:45

@clownfish: Ezen azert lehetne vitatkozni. Mert tulajdonkeppen nem a nemzeti erzelmuek a kirekesztok, hanem azok, akik oket kirekesztik, mert nemzeti erzelmuek. Es azert kirekeszteni valakit, mert nemzeti erzelmu, szerepel ilyen az alkotmanyban, hogy ez jogos?

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2009.11.08. 20:40:02

@ork
Vidéken nem értik mi a Lobbik Oroszországért Mozgalom, csak azt hallják, hogy valaki felveti az ő problémájukat, miközben megoldást nem nyújt rá. Egy éves volt a Lobbik felfutása, annyi lesz a zuhanása is. Az önkormányzatin már sehol se lesznek.
@blas
Az ilyen semmi érveléssel megtámogatott kommentekre nincs szükség. Menjetek vissza inkább Putyin papához!

clownfish 2009.11.08. 20:45:24

@blas: nem vagyok kontraproduktív, ezt nem tudom miből gondolod, másrészt mondd meg, mivel vagyok akárkinél rosszabb hazafi.
@zsoltix: duplacsavar? ezaz.

a hazafiságot nem ideológiák, hanem az élet dönti el. ilyen egyszerű. ha becsületesen élsz, tökmindegy, milyen a pártpreferenciád, nem tudnak beléd kötni. jobb esetben még a társadalom számára is hasznos vagy.

ork (törölt) 2009.11.08. 20:49:52

@Gaiaman:
Én nem vagyok vátesz, nem akarom megmondani a frankót. De ha már szó esett mindenféle választási technikákról, ideológiákról, hatalomgyakorlásról, politikai elvekről, elvetlenségekről, gondoltam, megírom a földszagú megközelítést is.
Ha úgy tetszik, hozzáadtam egy paramétert a függvényhez.

Vagy figyelembe veszik az érintettek, vagy nem.

zsoltix 2009.11.08. 20:50:57

@6.Lenin: Ingyen ebed, ingyen sor, ingyen fuvar a szavazofulkeig, hat persze, hogy vannak finomabb modszerek:)

6.Lenin 2009.11.08. 20:57:22

@ork:

Igazad van!

Ha nem veszik figyelembe,mondj még egyet,aztán még.Mindenkinek joga van,sőt kötelessége a saját paraméterét hozzáadni.
Ez lenne a lényeg.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2009.11.08. 21:03:49

@6.Lenin: A Lobbik Oroszországért leginkább a para métert növeli hazánkban. De hiszen ezért is fizeti Putyin.

6.Lenin 2009.11.08. 21:05:39

@zsoltix:

Igen,többek közt,meg veri a feleségét,vasárnap a mise előtt megeszi a gyerekeit + hasonló nyalánkságok.

6.Lenin 2009.11.08. 21:09:32

@Gaiaman:

Vannak,akik valós jelenségeket alábecsülnek,mások túloznak.A jelenség viszont létezik,aztán ki szokott derülni,sajnos mindig utólag,kinek is volt igaza,ha túlélik.Ha nem,akkor meg tök mindegy.

Feuer Frei ! 2009.11.08. 21:21:21

Legyen már meg a négyszázadik :)

6.Lenin 2009.11.08. 21:27:09

Az OVB 2010 máj. ??-án kiadott közleménye az előzetes eredményről

1.Fidesz k... nagy előny
2.Jobbik szoros 15-20%
3.MSZP
4.MDF + a többiből kipotyogott.Éppeg csak. Bokros hozta a slepjét.

Jóccakát!

Pollack 2009.11.08. 21:38:15

A nemzeti érzelműnél kevesebb hülye kifejezést hallottam már felebarátaim.
Szerintem ebben az országban, majd mindenki az.
Így én is, mert ismerem a büszkeségre okot adó történelmünket, a sok büszkeségre okot nem adó jelenünket, s mert bízok egy szebb jövendőben, ahol nem aszerint különböztetjük meg egymást, hogy ki a magyarabb.
Annak ellenére is magyarnak tartom magam, hogy felmenőim 3/4-es sváb, akik sváb létük ellenére is magyarnak vallották magukat, s emiatt is harcoltak a keleti fronton, vagy dobáltak '56-ban gránátot az orosz tankokra.

De gyanítom, hogy hasonlókat akármelyikünk leírhatna, függetlenül attól, hogy Lobbikosnak, LMP-snek, vagy akárminek mondjuk magunkat.

Szóval ne arra verjük már, hogy ki mennyire "érzi a nemzetet", mert ez baromság. Mesterséges megkülönböztető-eszköz.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.11.08. 21:45:55

@Pollack:
Jó, azért van egy kis különbség a között, aki Internacionálét énekel és úgy gondolja, hogy az EU majd mindent megold, a határon túliakkal foglalkozni pedig merő irredentizmus meg a között, aki szerint ők ugyanolyan magyar állampolgárok, mint mi, akiket támogatnunk kell a megmaradásukban és akikért felelősséget érzünk anyaországiak.

Na ezt a minimumot se vállalta az MSZP és az SZDSZ 2004-ben, és valahol innen eredeztethető a nemzeti nem nemzeti felosztás. Megjegyzem utólag pl Geszti Péter megbánta, hogy nemmel szavazott, és hallottam több mszp-s szdsz-s politikust is, aki megbánta, vagy akár igennel szavazott anno.

Magyarnak lenni nem genetika kérdése. Nyelv, és közösséghez tartozás kérdése. Csak az egyik oldalt épp ezt a közösséget (annak határon túli 1/3-át) tagadta meg. Én személy szerint ezt tartom Gy.F.legnagyobb bűnének, 23 millió románnal riogatást és nem az "elkúrást" vagy az őszödi beszédet...

Alapvető élelmiszer 2009.11.08. 21:47:46

@öregfelcser: ez a kormányváltással az csak az a gond, hogy a magyarok döntő hányada lusta, beszari trehány ember. Aki elvárja, hogy máról holnapra eljöjjön a Kánaán, luxemburgi bért kapjon és kambodzsai árakon vásároljon, a környezete egy skandináv kisvárost idézzen, amit dolgos cigányok tartanak karban, miközben ezért neki a kisujját se kelljen mozdítani és holnap is ugyanúgy megkapja a kőbányai sörét.

Éppen ezért a Fidesz sorozatosan leépíti a retorikát, már nem kormányváltó, meg nem csörgetjük az órát, meg nem ultimátumozunk. Mert a magyar ember az ilyet nem szereti. Még a végén neki is valamit tennie kell. Helyette beleringatjuk az állam mindenhatóságába (itt is jól észrevehető, az állam nyalja fényesre a hátsómat, de engem ne adóztassanak!).

Egy normális országban az öszödi beszéd után százezrek lepik el az utcát transzparensekkel, nálunk meg arról cikkezett a tévé, hogyan szarják össze a Kossuth teret. Ezért bár jó, hogy van a Jobbik, aki helyettünk is szidja a cigányokat, de mégis a Fideszre fog szavazni, mert a Fidesz azt mondta, ezt majd ők úgyis megoldják. A Jobbikban viszont erősen ott van, hogy némi szerveződést, öntevékenységet vállaljon az ember.

baliquez 2009.11.08. 21:59:51

@Pollack: "Mesterséges megkülönböztető-eszköz." Ki kezdte el utóbb erőltetni az "aki nem velünk van az ellenünk van"-t? Meg a március 14.-ei kokárdázást? A vezénylő tábornok úr, a szőlőbányász zsebnapóleon. Messianisztikusan nagyképű, ugyanakkor végletesen alkalmatlan politikus, az "ember aki soha nem hazudott". A főfő árokásó és nemzetmegosztó sátánfatty.

Nagyobb megvetést érdemel mint Bajnai a libás akciója miatt, Ovi az egész mezőgazdaságot sikeresen hazavágta, nem csak egy részét dúlta fel mint BG. Kívül narancsszínű belül vörös köpönyegforgató köpedelem.

Hansen Helly 2009.11.08. 22:00:48

"Az igazi nemzeti oldal" - ezt nyomja mostanság a Jobbik. Ez nekem azt üzeni, hogy aki nem velük van, az ellenük van - ld. Rákosi. Nehogy már egy bolsevik típusú párt mondja, meg, hogy ki nemzeti és ki nem. Márpedig sose fogok egy olyan pártra szavazni, amelyik gazdasági programjában gyakorlatilag visszahozná az államszocializmust, ideológiájának középpontjában meg valami tök üres, homályos nemzeti érzés áll, kezdve azzal, hogy az isten félig magyar, de táltoskodjunk egy kicsit, meg barantázzunk, a végén meg az ország rombadöntése van.

Levi 2009.11.08. 22:03:50

Phúú, úgy látom ez egy elég népszerű kis blog lesz... :)

Grat Gábornak!
Remélem hamarosan docenssé válik! ;) Drukkoljunk!

Gábor! Nem félsz attól, hogy a "szakmabeliek" - főleg az elaggott, számítógépet virágcserép-tartónak használó - öregek irigységből fúrnak majd??? Egyetemi, Akadémiai előrejutásban, stb...

Volt két reakcióm: szerintem az elmúlt 20 év már kitermelte az előző rendszertől (MSZMP, KISZ-titkár) független értelmiséget, aki nem feltétlenül a korrupcióért politizálna. Úgyhogy ideje lenne a régiségek leváltásán gondolkodni.

Tulajdonképp az LMP is szimpatikus kezdeményezés, én bennük is látom azt a potenciált, amely egy újszerű, modern gondolkodást, és vezetést tenne lehetővé (messze nem a nyurcsányi modernitást értem ez alatt) de túlságosan is rájuk nyomja a bélyegét a SZADESZ-árnyéka...

De perpillanat szerintem aki változást akar, kor alapján szegmentál: ez pedig az LMP vagy a JOBBIK. A jobbiknak hosszú távon is adok esélyt. Az LMP pedig a "talán", vagy a "futottak még"-kategória.

Levi 2009.11.08. 22:12:19

@Non est volentis: Valóban ez a "nemzet ferencének" legnagyobb bűne. Szimbolikusan.
Gyakorlatilag a költségvetési gyeplő eleresztése, és a hatalomhoz való végletekig ragaszkodás is. Ebben is ő a "baloldal Orbánja". Grat mindkettőnek.

Mondjuk Orbán a 2006-os, két bukott választás utáni nem-visszavonulásával nyitotta meg az utat Franzi előtt, és Franzi és az MSZP despotizmusánval vált lehetővé, hogy ne maradjanak 30% fölött...
Ha belemennek az előrehozott választásokba, akkor még mindig nagypárt lennének.
Tulajdonképp azt kell mondjam: Mohács kell a magyarnak, hogy felnyíljon a szeme. Ez volt (van!!!?) Ferenc.

Én szurkolok egy megújulásért. Ahol az ilyen szintű vétkek elkövetői eltűnnek a politikai porondról. És nincsenek olyan pártok, amelyek 3 évvel a bukásuk után még hatalomban tartanák őket...

tcom 2009.11.08. 22:17:47

1. Én attól félek ha a Fidesznek majd a Jobbikkal kell konkurálnia a populista ígéretekben, intézkedésekben.

2. A Jobbik is be fogja járni a Miép útját, mert a magyar nép eredendően békés, és nem tűri, ha megint valaki az alapvető emberi jogait kezdi fenyegetni.

6.Lenin 2009.11.08. 22:23:08

@A Nép - Te vagy!:

Én elolvastam az összes hsz-t,íróinak nagy része talán 30 sincs.
Szerinted?
Hány generáció kell?

Illumination 2009.11.08. 22:28:15

@hajdú: Végre valaki észrevette. Ha itt bárki is azt gondolja, hogy a Jobbik hatalomra kerülése esetén, itt tényleg Turul-nak fogják hívni a bevásárlóközpontokat, és kalodába zárt embereket lehet majd köpködni, az nagyon téved.
Egyszerűen arról van szó, hogy van egy réteg, akik ilyeneket akarnak hallani, egy másik réteg meg a Jobbik programjára kíváncsi. És mivel mindkét réteg igényeit kitudja elégíteni a Jobbik, ezért egyre sikeresebb.
A Fidesz például sosem merte igazán bevállalni ezt a keményebb retorikát, és részben emiatt is fog rengeteg szavazót veszteni. Nem elég hogy impotens, cselekvőképtelen társulat a Fidesz, még a félelmei miatt is veszít szavazókat nagy számban. Az óvatossága lesz a veszte.

baliquez 2009.11.08. 22:38:57

@tcom: "mert a magyar nép eredendően békés, és nem tűri, ha megint valaki az alapvető emberi jogait kezdi fenyegetni."

Ez pontosan így van ahogy mondod, többek között a liberális ámokfutás által a polgárokra szabadított lumpenterror miatt is alakult meg a Jobbik, jogos immunreakcióként pedig a Magyar Gárda.

Drang 2009.11.08. 22:43:40

Úgy tűnik, a csornai körzetben már a Jobbik a második erő.

j.sz. 2009.11.08. 22:46:14

Nem volt időm átfutni az összes hozzászólást, ezért elnézést ha már írta valaki.
Érdemes visszagondolni az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) esetére, amikor is a mérleg nyelve szerepét eljátszva, az ÖVP végül velük kötött koalíciót (99'). A történet ismert innentől. Ennek a valószínűsége azért kicsi nálunk a Jobbik kapcsán, mert -amint az valószínűnek tűnik- a Fidesz bizonyosan nem lép majd velük koalícióra. A példa inkább arra világít rá, hogy egy ilyen szélsőjobboldali populista párt, hatalomra kerülve gyorsan "ledarálja" magát (az más kérdés hogy ha egyedül kerülne kormányra mit tenne, de ez ugye irreális szcenárió). Tehát könnyen ilyen sorsra juthat a politikai elitbe kerülve a Jobbik (de példáért mehetünk Hollandiába is akár).
A forgatókönyvek közül amiket TG említ szerintem annak van a legtöbb esélye, hogy az MSZP és a Jobbik középpártként küzd majd a váltópárti státus eléréésért 2014-re. Ha a Fidesz kormányzása csalódást fog kelteni, akkor e két erő lesz az, amely a kiábrándulókat sikerrel terelheti saját táborába (és mivel a Jobbik nincs hatalmon, a populista demagóg szólamok továbbra is működhetnek, hiszen a kormányzati felelősség nem terheli őket).
A Jobbik sikerének oka valószínüleg az elemzésben említett újdonság, mely elemi erővel tört a felszínre. De véleményem szerint ez nem sikerülhetett volna számos, a társadalomban nyitott fülekre találó témák kisajátítása (issue ownership) nélkül, mint például a közbiztonság, cigánykérdés, stb. Az már csak "hab a tortán", hogy a párt hosszú idő óta az első olyan politikai szereplő, mely a partvonalon kívülről (értsd országos politika, parlamenti párti lét, stb.) professzionálisan hozta fel magát, s tette mindezt a MIÉP romjain.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2009.11.08. 22:50:22

@Levi: Mivel magyarázod a szdsz árnyékát? A lobbik propagandával? Nézz a legtöbbet puffogtatott frázisok mögé! Lásd meg, hogy kik küzdenek az LMP-ben! Semmi közük a lejáratódott szdsz-hez.
Az LMP lesz a Ködesz (Középkorú Demokraták SZövetségének) a váltópártja. A Lobbik meg szokásos módon összeveszik majd magával, egy év húsosfazék után.

clownfish 2009.11.08. 23:00:24

@Drang: igen, jól látod, a csornai körzetben 45000 körül alakul a szavazók száma (ha jól számoltam, 45149 vagy 45150), ennek a 21,75%-a ment el szavazni, ez 9820 szavazó. a fidesz jelöltje 73%-kal nyert, ez 7150 körüli szavazószám, a második helyezett jobbikos illető 13%-ot ért el, ez pedig circa 1270 szavazót jelent. a 45150-hez képest ez annyira nem sok. erőnek az elért eredmény mellett én még a fideszt se nevezném...

tcom 2009.11.08. 23:08:44

@baliquez:

Amire te gondolsz az a baloldal ámokfutása. De könyörgöm ne keverjük össze a liberalizmussal. A liberalizmusnak köszönheted, hogy leírhatod a mondanivalódat szabadon, hogy ott dolgozol, ahol akarsz, hogy abban hiszel, amiben akarsz.
Sokkal rosszabb ha megérint a szélsőjobb "nagymagyar" programja. Ha majd megint felvetül, hogy a gyerekeinknek jót tenne egy kis templomba járás (minden nap), ha majd ellehetetlenítik a kedvenc médiumodat, ha majd igazoltat nyilasruhás a város bejáratánál, ha majd a "a nem igaz magyaroknak" drágább lesz az élet, ha majd az ideológiád dönti el a gyermeked továbbtanulási esélyeit...
Én még egyszer nem szeretném ezt átélni, de még az esélyét sem, még csak populista retorika eszközeként sem szeretném hallani.

Akárki akármit mond a mai balfasz baloldal esetében a fentiekre bekövetkeztére esély sincs. A szabadság mindennél fontosabb. Melyik nem baloldali költőtől idézzek? =;-)

öregfelcser 2009.11.08. 23:22:47

@Alapvető élelmiszer: Jól látod, a szocializmusban megszokott biztonságérzet a múlté. De a nagyobb bajnak mégis azt a jelenlegi médiairányvonalat tartom(ami 20 éve megy), ami továbbra is elhiteti az emberekkel, hogy a szájukba repül a sült galamb. Amíg ebben nem történik változás, vagy nem veszíti el elég ember a megélhetését , lakását és a mindennapi betevőt, addig nem fog semmi sem megváltozni.
De azt eléggé kétlem, hogy csak idehaza lennének ilyenek az emberek... Sajnos a média szinte az összes országban ugyanazt nyomja és ugyanúgy próbálja elhülyíteni az embereket. Remélem most is mi leszünk az elsők akik megpróbálnak kitörni az elnyomásból!

6.Lenin 2009.11.08. 23:23:47

@tcom:

Mi közöd neked a liberalizmushoz?
Ilyen kirekesztő szöveget ma még senkitől itt nem olvastam.

Hansen Helly 2009.11.08. 23:27:38

A jobbikos is csak egyfajta bolsevik, aki legszívesebben megmondaná, hogy mit kéne csinálnod, és azt is, hogy hogyan. Maszop, Jobbik két jó barát, együtt harcol s issza borát.

2009.11.08. 23:58:16

@tcom: "Akárki akármit mond a mai balfasz baloldal esetében a fentiekre bekövetkeztére esély sincs."

Persze hogy nem fog bekövetkezni, hiszen már bekövetkezett. Ne haragudj, hogy ezt montom de nem tudom melyik országban élsz...

A gyerekek továbbtanulása nem ideológián, hanem a felmenők státuszától függ. Meg ki kinek a spanja. Szólásszabadság, demokráciá? Amikor egy sereg elemzi minden egyes tetves fórumnak a sorait, és értékelik a veszélyét? Ha egy tüntetésen elmonom a véleményemet leszarnak, ha kicsit erősebben mondom lecsuknak. A kedvenc médiumok el vannak lehetetlenítve, legalábbis minden eszközzel, minden fronton megpróbálják. A rendőrök a hardcore bűnözőket futni hagyják a túróruditolvajt bevarrják. Ez a "szabad" világ már rég itt van.

A templomba járás pedig sose volt kötelesség, viszont többet használ a gyereknek, mint 24 óra nonsztop számítógépes játék, vagy céltalan lézengés valamelyik plázában.

2009.11.09. 00:04:46

@öregfelcser: "ugyanúgy próbálja elhülyíteni az embereket. Remélem most is mi leszünk az elsők akik megpróbálnak kitörni az elnyomásból!"

Sajnos nem sok reményt fűzök ehhez. A Sláger rádió kálváriája kapcsán arra döbbentem rá, hogy egy médium megszűntetésére tett kísérlet, nagyobb ellenszenvet vált ki mint bármilyen igazságtalanság. Ha valamiért, ezért képesek az emberek utcára menni, de amikor a gyereknek már nem jut kaja, simán tudomásul veszik. Valamiért az embereknek igényük van a mindennapi szarra, ami ömlik ezekből a tévé és rádióadásokból. Sajnos kevesen érzik a média káros hatásait, viszont rengetegen függnek tőle, igy rövidtávon, hungariban gyökeres változások nem lesznek. szvsz

2009.11.09. 00:06:40

@Hansen Helly: Nézz kevesebb fidesz tévét.

2009.11.09. 00:19:26

@Illumination: "A Fidesz például sosem merte igazán bevállalni ezt a keményebb retorikát"

A fidesszel az a baj, hogy identitászavaros, igazából soha nem derült ki mit is akarnak, hogyan is akarják, ők csak vannak, kritizálnak, és sodródnak az árral, ahogy éppen kényelmesebb, de valójában lövésük sincs hogyan tovább. Éppen ezért kormányváltás után, már vizionálom orbán szavait, "a szocik mindent elloptak" és szerepcsere után megy majd tovább minden a régiben.

Ezt az országot, csak céltudatosan, és keményen lehet kihúzni a szarból, jelen pillanatban a Jobbik az egyetlen aki megfogalmazta a problémákat, és aki felvállalta a takarítást.

tcom 2009.11.09. 00:39:22

@Jankove:

"A gyerekek továbbtanulása nem ideológián, hanem a felmenők státuszától függ. Meg ki kinek a spanja. Szólásszabadság, demokráciá? Amikor egy sereg elemzi minden egyes tetves fórumnak a sorait, és értékelik a veszélyét? Ha egy tüntetésen elmonom a véleményemet leszarnak, ha kicsit erősebben mondom lecsuknak. A kedvenc médiumok el vannak lehetetlenítve, legalábbis minden eszközzel, minden fronton megpróbálják. A rendőrök a hardcore bűnözőket futni hagyják a túróruditolvajt bevarrják. Ez a "szabad" világ már rég itt van.

A templomba járás pedig sose volt kötelesség, viszont többet használ a gyereknek, mint 24 óra nonsztop számítógépes játék, vagy céltalan lézengés valamelyik plázában."

Nem tudom, de most vették fel az unokahugomat és egy sor ismerőst a főiskolákra egyetemekre, de egyik sem panaszkodott és nem is fizetett le senkit.
Amire te gondolsz az a moderálás. De attól, hogy "elemzik" a mondandódat (hahaha nevet az index) még MEGÍRHATOD, úgy hogy nem kopog esete az ÁVH, vagy, vagy az újnyilasok.
A rendőri túlkapások vannak az igaz. De engem soha sem szedtek be, mert meg sem jelentem tüntetésen.

A másik téveszme, az hogy aki majd nagymagyarnak vallja magát, vagy 30 cm-es kokárdát hord 3 hónapon keresztül mosakodás nélkül, azt befogadják "igaz magyarnak" Ez nem 100 %. Lehet hogy sok lesz a beugró! =;-)

Templomba járjon aki akar! De ne legyen kötelező még ha 100-szor hasznosabb, mint a számítógépes játékok. A gyermekeim nem játsszanak számítógéppel. Most akkor nekik kellene menniük templomba, vagy sem. =;-)

tcom 2009.11.09. 00:44:13

@6.Lenin:

"Mi közöd neked a liberalizmushoz?
Ilyen kirekesztő szöveget ma még senkitől itt nem olvastam."

Mondod te!? Ilyen nickkel?

Mondhatjuk úgy is hogy nagy kirekesztő vagyok. Kirekesztem azokat, akik bele akarnak szólni az életembe, akik akadályoznák a jogaimat.
Lehet, hogy hiba ilyet feltételezni a Jobbikról, de a mellékelt ábra (Magyar Gárda) nem ezt mutatja. Ami arról szól, hogy aki nem tetszik, vagy nem ért velünk egyet az nem is magyar.

tcom 2009.11.09. 00:49:36

Jankove!

Egy diktatórikus hatalom még azt sem engedné meg hogy tüntess, nem hogy kórusban szidják a miniszterelnököt? Már csak az nem rúg a hatalomba, aki nem akar.
Azokat pedig enyhén szólva sem sajnálom, akik a Fradi/Újpest B-középből elugranak egy kis TV-széksház zúzásra, belváros romosításra, mert aznap nem volt forduló az MB II-be. Ezt ne keverjük össze a békés, tüntetéssel. Ez köztörvényes bűnözés.

Alternatív 2009.11.09. 00:55:16

Szerintem első kérdés, hogy a Fidesznek meglesz-e az ötven százaléka. Szerintem ezt nem érdemes nagyon ragozni, valószínűleg meglesz.
Ha mégse, akkor egyértelmű a koalíció a jobbikkal, ebben semmi újdonság nincsen, csak a Torgyánt most Vonának hívják majd.
A második kérdés, hogy ha nem lesz meg a kétharmad, akkor mi lesz. Egyik lehetőség a koalíció, ez nem nagyon fog különbözni az Horn Gyula-féle koalíciótól. Gyorsan végigszaladnak a kétharmados törvényeken, aztán lapát.

A másik, sokkal érdekesebb verzió az lenne, hogyha a Fidesz formálisan egyedül kormányozna, és a Jobbik csak külső támogatást nyújtana nekik.

baliquez 2009.11.09. 01:08:43

@Jankove: "A fidesszel az a baj, hogy identitászavaros, igazából soha nem derült ki mit is akarnak"

Dehogynem, kiderült az. Mindent a hatalomért, és ha ehhez ideológiai 180 fok kell - ám legyen. Még csak azt sem lehet mondani hogy kevesebbet loptak mint a szocik, épp csak kevésbé voltak gyakorlottak benne, és a kétpártrendszer álarcába bújtatott kellett egy ne "mi nyerjük a legtöbbet"-csapat is, lényeges része a szereposztásnak. Nevezhetjük Antalli örökségnek is a bábpártok színjátékát, az öreg kiválóan átlátta hogy mi lesz a vértelen "rendszerváltásból". Csakhogy a kabaré mára tragikomédiába torkollott, a szocik pedig pedig készek rá hogy ha már az övék nyilvánvalóan nem lehet tovább a hatalom hát felperzselik és bevetik sóval. Ezért uszítanak.

Akiben egy icipici felelősségérzet még akad, az mindent meg fog tenni azért hogy a Fidesz a lehető leggyengébben szerepeljen jövő tavasszal. Ezt pedig csak úgy lehet elérni ha olyan pártra szavazunk amelyik megszorongatja a tökét a narancs-színben ragyogó vörös csürhének, és végre a magyar érdek irányába rugdossa a politikát.

b0lha 2009.11.09. 01:08:45

azt hiszem megtalaltam az 1etlen dolgot ami erdekes szamomra a politikaban... az ien elemzesek :)
koszonjuk szepen torok ur, csak igy tovabb

2009.11.09. 01:27:01

@tcom: Kedves Tcom,

A mindenkori miniszterelnök nem hatalom, hanem az ország demokratikusan választott alkalmazottja. Legalábbis papíron. Az hogy a tüntetéseken történtek törések zúzások, arra azt mondom, hogy nem helyes de ez is a pakliban van. Ha forgattál már történelemkönyvet a kezedbe, akkor tudod, hogy a forradalom nem baráti kártyacsata. Amikor a békés szavak már nem segítenek elszakad a cérna. Az, hogy magyarországon eddig nem szaladt utcára millió dühös ember, annak az egyetlen oka, hogy tökéletesen működik a tömegbutítás, és az emberek féltik azt a kevéske JÓLÉTET is ami van. Félnek valamitől amit nehéz körülírni. Az ellenség képe homályos, akivel meg vállvetve kéne harcolni az igazért, az meg fradi drukkernek néz. Mivan ha azok a „fradidrukkerek” az első fecskék, akik rájöttek hogy a problémák maguktól nem fognak megoldódni spontán? Reméljük a jövőben kristályosodni fog a kép mindenki számára, és egyre több fradidrukker önti majd el az utcákat. És ha megvan a kritikus fradidrukker tömeg, talán a puszta jelenlét is elég lesz, hogy a jobbsorsra érdemes ország egy kicsit magához térjen.

2009.11.09. 01:30:16

@baliquez: "Ezt pedig csak úgy lehet elérni ha olyan pártra szavazunk amelyik megszorongatja a tökét a narancs-színben ragyogó vörös csürhének, és végre a magyar érdek irányába rugdossa a politikát."

Háát... Bízzunk benne, hogy mindenkinek megjön a jobbik esze. :)

statez 2009.11.09. 07:05:05

Lehet a Jobbik második? Csornán az lett, az MSZP 8 százalékot kapott, és akkor még nem is ismerték Nyakó Pisti legfrissebb nyilatkozatát, hogy Orbán magyar király akar lenni, a koronázási ünnepségek Felcsúton lesznek, és a királyi testőrséget a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia hallgatóiból toborozza...

hajdú 2009.11.09. 08:25:27

@Illumination:
"A Fidesz például sosem merte igazán bevállalni ezt a keményebb retorikát, és részben emiatt is fog rengeteg szavazót veszteni."
Ez az érvelés nagyon egyoldalú. Nem gondolod, hogy a keményebb retorikával is sok szavazót veszítene a Fidesz? Megkockáztatom, sokkal többet. Nem beszélve arról, hogy az MSZP szavazóit is aktiválja (vö. lehet "náciveszéllyel" riogatni). Nem lehet csak egy célcsoportra koncentrálni! Gondolatmeneted azt feltételezi, hogy mindenki keményebb retorikát akar hallani, aki meg mégsem, arra pedig semleges, nem hat taszítólag. De ez egyszerűen nem igaz.
A kívülállók többsége pedig nem fog részletes választási programokat olvasni, csak abból a rövid üzenetekből tud ítélkezni, ami eljut hozzá. (Kivétel a korábbi kormányzati tapasztalat.)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.11.09. 08:27:30

@statez:
dunakeszin egy körzetben kaptak 7 darab (nem százalék!) szavazatot. 1777 vpolgár közül szavazott 469 (26%) és ebből 7 darab gondolta, hogy az mszp-re ikszel. gondolom, a jelölt és kedves családja.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.09. 10:38:08

Második párt lehet, de "erő" azért annyira nem.

Bár a második helyükben sem vagyok biztos, a szocik összekapják magukat.

on the other hand 2009.11.09. 10:50:26

Kedves Gábor,

nagyon örülök a blognak, grat. hozzá.

A Jobbik tényleges helyzetének megítélésében mennyire segít a csornai választási eredmény?

index.hu/belfold/2009/11/08/a_csornaiak_otthon_maradtak/

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.09. 12:01:45

@statez: Csornán sehányadik sem lett Jobbik, ahogy a Fidesz vagy az Mszp sem. Nem tudom lehet-e egyátalán következtetéseket levonni az "eredményből" ilyen alacsony részvétel mellett.
Azt feltételezzük a Jobbik szavazótáboráról, hogy mélyen elkötelezett és aktív, tehát ők egytől egyig elmentek szavazni, Így már kevésbé szép eredmény ez. (Jövő tavaszig persze bármilyen irányba alakulhat ez a szám). November 22-e után talán okosabbak leszünk, egyelőre én csak azt látom, az alacsony részvétel kedvez nekik. (lásd még EP-választás)

Gabor76 2009.11.09. 12:37:15

lunanyuszinak teljesen igaza van.
De minkét jobboldali pártra igaz az a megállapítás, hogy mélyen elkötelezettek, mert van fegyelem és akkor is elmegy szavazni, ha piros hó esik. Ha így is csak 22-30 százalékos a részvétel, akkor van okuk félni. Pláne, ha ilyen fos részvétel mellett a szavazatok 70-75 %-át szerzi meg az egyik jelölt.
Az nulla, nem valódi háttér.

election sc.monitor (törölt) · http://www.valasztas.eoldal.hu 2009.11.09. 13:26:01

A Jobbik igazi terepe (Ózdot kivéve) 2500 és 12000 lakos közötti települések. Az eldugott kisebb falvakban még javulása várható (ott még csak most fog divatba jönni), viszont a megyeszékhelyeken a helyi Fidesszel elégédetlen (június 7-én) poénból átszavazók visszatérnek anyuci keblére.
Azt is megfigyeltem sok-sok jegyzőkönyvet tanulmányozva, hogy a városokban igazából ott erős a Jobbik, ahol két sarokra vagy fél villamos megállóra vannak cigánykolóniák, ha attól közelebb vagy a sokkal távolabb laknak ott már már nem.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.09. 13:26:24

@Gabor76: Csorna (és Pécs) kérdése más szempontból is érdekes számomra. Eddig mindkét helyen mindig bejött a papírforma. Most eltűnt a nagy név, az emblemetikus figura, akinek a neve egybeforrt a várossal, körzettel, akikre még azok is szavaztak, akik mondjuk egy istán az ellenérdekelt pártra tették le a voksukat, és felborult az egész.
Érdemes hát óvatosan kezelni ezeket az eredményeket, szavazói aktivitást, ezért sem értem a fenti elbizakodott hangokat.

election sc.monitor (törölt) · http://www.valasztas.eoldal.hu 2009.11.09. 13:34:08

@lunanyuszi:
Csornán még így is közel tízezren szavaztak, ez még mindig többet ér mint egy Századvéges vagy Gallupos közvéleménykutatás.
Amúgy ebben az eredményben semmi különös nincs, a FiDESz tartja magát, a Jobbik talán javulhatott 2 százalékot. Az MSZP meg kb. ennyit visszaeshetett, vagy ha ez pár száz pécsihez bojkottáló miatt van, akkor is leszűrhető, hogy az MSZP nem tudta megfordítani a süllyedő folyamatot.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.11.09. 13:34:17

@6.Lenin:

Sajnos nem hinném, hogy így működik. Ha csak generációk kérdése lenne, volna remény, hogy csak kiváráson múlik. De a jelek nem mutatnak effélére. Nagyon pontosan emlékszek, amikor ha nem is húsz, de mondjuk 18-19 évvel ezelőtt sokan elmondták, hogy igen, bajok vannak, majd az új generáció, aki már a kommunista rendszeren kívül nő föl, kell ehhöz még húsz év. Az nagyjából le is mnet és szerintem sokkal de sokkal aggasztóbbak a viszonyok mint akkor, sokkal nagyobb a zavartság. A kommunizmuosn ugyan kívül, de a hülyeségek özönének akkora áradásában nőnek föl az új nemzedékek, hogy sajnos még annyi tisztánlátásuk sincs, mint a húsz évvel ezelőtt sikerrel megtévtesztetteknek volt. Egyébként semmi kétségem, hogy hülyítés módszeres.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.09. 14:06:43

@election sc.monitor: Hát nem tudom, majdnem tízezer fő ugyan, de ha oly erős lenne a Fidesz-bázis, csak nem kellene második forduló.
Vagy talán a kivárás a kulcs, a "minek is erre a kis időre, majd jövőre"-hozzáállás.

globglob 2009.11.09. 20:31:55

Végeztem egy kis kutatást, melyik pártot (szigorúan csak a listában szereplő rövidítésekkel) hányszor emlegették a kedves kommentelők. Íme:

JOBBIK 313
LMP 118
FIDESZ 90
MSZP 63
SZDSZ 37
MDF 9
MIÉP 8
KDNP 2

Nem meglepő módon a poszt témájául választott JOBBIK-ra van a legtöbb találat, hozzáteszem, hogy nem vizsgáltam a szövegkörnyezetet, tehát nem, biztos, hogy minden esetben a párt nevét említették. Pl: "Bízzunk benne, hogy mindenkinek megjön a jobbik esze". Bár lehet, hogy itt átvitt értelemben pont igen. :)

6.Lenin 2009.11.09. 20:48:22

@A Nép - Te vagy!:

Hány generációnak kell jönni,hogy az emberek észérvek alapján döntsenek?
Én így értettem.
Elolvasva a kommenteket,ez egyre reménytelenebb.

Ki,hogy mutat 1 fogpaszta reklámon,ez lesz a döntő,mint nyugaton.
A lényegi kérdések a háttérben dőlnek le.Ehhez a tömegeknek nincs befolyásuk.
A Megyót is bekajálták,meg a többit is.
Ez a jövő,sajnos.
Lehet ezen bukhat a Fidesz is,Viktor nem mutatós.
Egy jobb fogsorral tuti lenne a nyerés.

Értem én a szándékod,támogatnám is,de nem ez a jövő,sajnos.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.11.10. 17:59:23

@6.Lenin:

Az előrejelzésed teljesen logikus, de engem nem izgat különösebben a jóslás, akkor sem, ha egyes részletekben előfordul, hogy nem tudok ellenállni, hogy megtegyem. Amit fontosnak tartok, az a helyes út keresése. Ez akkor is fontos, és helyes, ha éppen semmi sem mutat arra, hogy a helyes azonos azzal ami várható. A jövő nem eldöntött, rajtunk is múlik. Hinni és bízni kell. Lhet, hogy az derül ki fölöslges volt, de kockázat nélkül nics üzlet. Nem kell elébemenni a rossz kimenetelnek és magunkra hozni, azzal, hogy eleve lemondunk a jóról.

6.Lenin 2009.11.10. 18:02:07

@A Nép - Te vagy!:

Igen,igazad van én is így gondolom,de..

verbalisharamia 2009.12.19. 20:38:12

Mi lehet az igazság, hogy az USA menti meg az országot, azzal hogy a Jobbikot terrorista szervezetté minősíti, lator államoktól kapott pénzek elfogadása miatt.Azt beszélik NBH körökben, hogy bizonyított.(iráni ,szudáni és Hamasz pénzekről beszélnek) Ez azonnali betiltást jelentene és globális üldöztetést.
Bajnai talán ezért járt az USA-ban? Katonát adott volna füttyentésre is.Tudjuk, hogy választás előtt nem fogadnak kormányfőket.Itt, most jelentős dolog miatt hívhatták ki Washingtonba.
Egy ismerősöm azt is említette, hogy a Fidesz már be van avatva és nagyon örültek neki, hogy eltűnik a választási konkurencia. 430 ezer új szavazót nyerhetnek, ha a Jobbikot vágóhidra küldi a globális antirasszista, antifasiszta politika.

hoplita 2009.12.27. 13:34:30

@verbalisharamia:
Csak a háziorvosodnak el ne mondd....a mai gyógyszerárakat tekintve ez piszok sokba kerülne neked.
És az OPNI-t is becsukták.:DDD
Hogy erre az utolsó agymenésre reagáljak már..:)

Kedves Török Gábor!

Bár korántsem értünk mindenben egyet -sőt! - de mindig érdeklődéssel olvasom az elemzéseidet, meglehetősen jó politológusnak tartalak, ami nagy szó ebben az országban, ahol minden harmadik agyatlan idióta előszeretettel nevezi magát annak.

Egy aspektusra hívnám fel a figyelmedet.
Érdemes lenne generációs oldalról is megvizsgálni a kérdést.
Most nem óhajtok túlzottan, linkekkel, felmérésekkel megtámogatva belemenni, de egy kis saját számítgatás után arra a következtetésre jutottam, hogy a Jobbik felülprezentált a fiatalabb - a 18-40 éves - korosztályok között.
Az első szavazók tekintetében pedig szinte egyedül annyi szavazatot kapott június 7.-én, mint a többi párt összesen.
A jövőre nézve pedig ez érdekes következtetések levonásához adhat muníciót.
Lehet, hogy rendszeressé válik Budán a kutyavásár...?
:DDD

török gábor 2009.12.27. 13:46:55

@hoplita: egyetértek. már nem abban, amit velem kapcsolatban írt, hanem a Jobbik felülreprezentáltságával a fiatalok körében. több felmérést láttam, amelyek ezt elég jól bizonyítják: a 2009-es EP-választáson az első szavazók között a Jobbik kiemelkedő eredményt produkált.
süti beállítások módosítása