Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
12:46

A Jobbik esélyeiről korábban már írtam. Ezekből az derült ki, hogy a párt választási potenciálja széles skálán mozog: a küszöb körüli eredmény mellett akár az sem teljesen elképzelhetetlen, hogy az MSZP-t megelőzve a második helyen végezzenek. Értelemszerűen a kampány eseményei meghatározók lehetnek abban, hogy ki tud-e törni a Jobbik a kispártiságból, s jelenlétével meg tudja-e alapvetően változtatni a magyar pártrendszert. Ahogy látom és olvasom, ezekben a peremfeltételekben általában nincs vita az elemzők között. Annál komolyabb különbségek látszanak abban, hogy vajon mi használ és mi árt a Jobbiknak. Konkrétan: például a Sajóbábonyban történtekhez hasonló ügyek milyen hatással lehetnek a párt választási esélyeire?

A tisztánlátás kedvéért érdemes átgondolni, vajon mi segített eddig a Jobbiknak abban, hogy ma már a felmérések a párt biztos parlamenti bejutásáról tájékoztatnak. Meggyőződésem, hogy sok egyéb elem mellett különösen két tényezőnek volt kiemelt szerepe: a párt témaválasztásának, elsősorban a cigányokkal kapcsolatos, más pártoktól eltérő mondanivalójú ügybirtoklásnak, valamint a már általam korábban is hangsúlyozott újdonság jellegnek. A pártra azok figyeltek fel különösen, akik egy anti-establishment jellegű új erőre vágytak, akiknek nem volt elég az, amit a parlamenti pártoktól hallottak, s akiknek különösen szimpatikusnak tűnt a Jobbik „őszinte” politizálása. Nem vitás, a radikális párt bizonyára a baloldal táborából is képes volt szavazatokat szerezni, a cigánybűnözés jelszava itt is nyitott fülekre találhatott. A felmérések azonban egyértelműen azt mutatják (például a Mediáné, de tudomásom szerint az összes fontos kutatócéget tömörítő Magyar Választáskutatási Program is hasonlóra jutott), hogy legnagyobb számban a Fidesz korábbi szavazói közül áramlottak a párt irányába, s feltételezhető, hogy a Jobbik további bővülése sem a jelentősen megfogyatkozott, a törzsbázisra zsugorodott MSZP-s táborból, hanem a felduzzadt fideszes szavazókörből képzelhető el. (Sajnos időnként szakemberként nyilatkozók részéről is elhangzott: az bizonyítja, hogy az MSZP-től jöttek a szavazók, hogy a szocialistákat korábban felülreprezentáló helyeken volt igazán erős az EP-választáson a Jobbik. Az ilyen típusú érvelést – ami egyébként akár igaz is lehetne, ha felmérések bizonyítanák - hívják ökológiai tévkövetkeztetésnek, érdemes vigyázni vele.)

A Jobbiknak tehát a kampányban szinte minden olyan esemény áldás, amelyben demonstrálni tudja (elsősorban a Fidesszel szemben), hogy ők az újak (mások, tiszták, igazak stb.), s az pedig különösen kedvező számukra, ha ez olyan témák kapcsán valósul meg, amelyek újra és újra felidézik a választókban a cigánykérdésben elfoglalt jobbikos álláspontot. Ezen logika mentén állítom, szemben más elemzőkkel, hogy a Jobbik minden, a sajóbábonyihoz hasonló ügyből profitálni képes. Értem azok gondolatmenetét, akik úgy vélik, hogy az ilyen erőszakosságot sugalló, a bevett politikai formáktól eltérő, széles körben bemutatott képek ártalmasak lehetnek egy párt megítélésére. Igen, ha parlamenti pártról (különösen: gyűjtőpártról) lenne szó, a rendőrséggel való összeütközés, az elutasított kézfogás, a zaklatott sajtótájékoztató rombolhatná a politikai erő imázsát, különösen pedig a sokat emlegetett kormányképességét. A Jobbik azonban – Sartori kifejezésével élve: rendszerellenes pártként - mindezek tagadására épül, számára tehát nincs is jobb reklám, mint amikor bizonyítani tudja sajátos politikai másságát, kirekesztettségét a fűtött irodás sajtótájékoztatók világából, újdonságát az alkukra épülő politikai kartellekkel szemben. Ha a parlamentbe kerül, mindezt sokkal nehezebben teszi majd meg – most azonban még hiteles lehet ebben a szerepben, ha minden alkalmat kihasznál. Egyelőre úgy tűnik, hogy nagyon is tisztában vannak ezzel a Jobbik vezetői.

x x x

Bár a bejegyzés alapvetően nem erről szólt, meglepő módon a kik szavaztak a Jobbikra kérdés lett a sláger a hozzászólásokban. Tudom, hogy a kutatási kérdésekre adott válaszok sokak számára hitbéli dolgok, amelyek egyesek számára el is döntik, hogy ki melyik oldalon áll. Szerintem azonban hiába szereti a meteorológus jobban a napsütést, akkor sem mondhatja azt, ha esőt lát az adatokban... Idézem inkább a Medián összefoglalóját:

"A Medián februári felmérése szerint ezek a fejlemények már nem nagyon növelték a lakosság cigányellenességét, hiszen az eddig is meglehetősen erőteljes volt, viszont a romákkal kapcsolatos véleményalkotás kezdett részévé válni a szavazók politikai identitásának is (HVG, 2009. február 28.). Erre utal az EP-választás települési eredményeinek és a népszámlálási statisztikáknak az összevetése is. Azokban a városokban, ahol 5 százaléknál magasabb a roma népesség aránya, a Jobbik átlagosan csaknem 20 százalékot kapott. Az ilyen földrajzi okoskodásokkal azonban csínján kell bánni, hiszen a települési adatokból elvileg nem lehet következtetni a személyek viselkedésére – a fenti összefüggésből azt is ki lehetne spekulálni például, hogy a cigányok szavaznak a Jobbikra.  A hazai politikai elemzések színvonalát jelzi, hogy kezd általánosan elfogadottá válni egy másik, nem sokkal megalapozottabb feltételezés, miszerint nagy többségben a pártjukban csalódott egykori MSZP-szavazók pártoltak át a Jobbikhoz. A párt valóban jobban szerepelt azokon a településeken, ahol korábban az MSZP-nek állt a zászló, ám ez jelentős részben azért lehetett így, mert az EP-választáson ezeken a településeken az átlagnál is kisebb volt a részvétel (nincs bizonyíték rá, de logikusnak tűnik, hogy főképpen az MSZP egykori támogatói maradtak távol). A Jobbik pedig a szavazóinak nagyarányú aktivitása miatt ott szerepelhetett a legjobban, ahol kevesen szavaztak. A közvélemény-kutatási adatok sem támasztják alá „a baloldalról szélsőjobbra” elméletét. Amennyire lehet hinni a 2006-os voksolást felidéző válaszoknak, a Jobbik támogatói között alig valamivel nagyobb (14 százalék) az egykori MSZP-szavazók aránya, mint a Fidesz jelenlegi szavazótáborában (9 százalék). A többségük 2006-ban a Fideszre szavazott, vagy nem szavazott – például, mert még nem is volt szavazati joga."

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr841543553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hozzaszolo 2009.11.22. 13:08:36

Elég a szarakodásból! Mszp-Jobbikot most!

BISMARCK 2009.11.22. 13:18:26

Bár értelmes embernek tartom Török Gábort, azonban Audi terepjáróból bizony nem könnyű megérteni az elkeseredett emberek cselekedeteit.
Kedves Gábor, bizony néha ki kellene szállni az Audiból és vonaton (!) el kellene látogatni a végekre, hogy ne egy legyen az íróasztal elemzők közül.
Mert csak az íróasztal mögül igaz amit ír.

Szörny 2009.11.22. 13:19:07

Honnan lehet tudni, hogy most éppen az ökológiai módszerek tévedtek, vagy a "felmérések"? :-) Természetesen a megkérdezéses eljárárok elméletileg megbízhatóbbak, mert valóban az egyes egyénekre vonakozó információkat adnak, de Mo-n már látthattuk, amint csúnyán felsülnek a rejtőzködő szavazóknak köszönhetően. Vajon egy mai jobbikos szavazó büszkén vállalná-e a kérdezőbiztos előtt, hogy 2006-ban még Gyurcsány Ferencben látta a haza megmentőjét?

2009.11.22. 13:21:50

kb 20%-os jobbik siker képzelhető el a választásokon, főleg ha addig Cozmáék nyilatkoznak még pár olyat, hogy ők ártatlanok...

hozzaszolo 2009.11.22. 13:22:31

Ezt az mszpsek nem vallják be így van, hogy eddig feri hülyítette őket most meg a jobbik által lesz világbéke. Ezek max akkor voltak fideszesek amikor éppen nem volt választás. Hallottak ezt azt na majd szavazok a fideszre de jött a jobbik úgyhogy abba is maradt a lelkesedés.

bigthereal 2009.11.22. 13:25:53

álságos az a feltételezés, hogy nem a volt mszp-szavazók ikszeltek a jobbikra... azok ugyanis - ismerek jópárat - olyan ostobák, annyira fogalmuk sincs a politikai rendszerekről, annyira manipulálhatók, és annyira utálják a cigányokat, hogy bármikor szívesen szavaznak a jobbikra. beléjük programozták, hogy orbánt utálni kell, így rá semmi pénzért nem szavaznának, de mivel rühellik az életüket megnehezítő cigányokat, a jobbik mellé gondolkodás nélkül odaállnak. ez tulképp a tanulatlan (max érettségi) proli réteg, akiknek választójogot sem adnék, annyira buták...

sajóbábonnyal kapcsolatban pedig emlékeztetni szeretnék arra, hogy a jobbik és a gárda semmilyen erőszakos cselekményt nem követett el, éppen a további erőszak megakadályozásának érdekében érkeztek oda, mert a rendőrök - addig - nem tudtak vagy nem akartak védelmet nyújtani a bántalmazottaknak, megfenyegetetteknek.
tehát a gárda nem lépett fel erőszakosan, nem követett el eddig egyetlen bűncselekményt sem, ezt csupán a média és a kétségbeesett mszp-s arcok mantrázzák állandóan, hogy a cigányokat félrevezessék...

az index videóból egyértelműen kiderült, hogy a helyi cigányok - és ezzel nyilván más falvakban is így vannak - azt hitték, hogy a gárda követte el a cigánygyilkosságokat, következésképpen azért jött a gárda sajóbábonyba, hogy őket megölje, a házaikat felgyújtsa.

és nem volt senki, aki elmondta volna nekik, hogy nem így van! ez az igazi tragédia!

[Sven] 2009.11.22. 13:26:59

Én 2006-ban hittem Ferinek. Most Gáborban bízom. Igen, van ilyen is.

Amúgy #3 Cozma már nem fog semmit nyilatkozni...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.11.22. 13:27:35

@BISMARCK: Török Gábor nem politikus, hanem politológus. Nem az istenadta népet kell megértenie, hanem a politikai társasjáték képviselôit, akik vagy értik az audimentes valót, vagy nem, de a hatásokat lehet anélkül értelmezni, hogy valaki a cigánysorra/panelbe/albérletbe költözne.

guga 2009.11.22. 13:27:48

A történelemben az a jó, hogy még egy Török Gábornak is okozhat meglepetést.

20 éve elemeznek a magukat elemzőnek vallók, hirdetők, s nem ingyen. Nem jött be soha.

Ez is egy elemzés, ingyen.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.11.22. 13:28:02

@HUN_Sector:

"főleg ha addig Cozmáék nyilatkoznak még pár olyat, hogy ők ártatlanok..."

Na, te aztán képben vagy.

bigthereal 2009.11.22. 13:29:02

@[Sven]:
gratulálok, csak azt ne mondd, hogy van diplomád...

bigthereal 2009.11.22. 13:32:00

@[Sven]:
""Én 2006-ban hittem Ferinek. Most Gáborban bízom. Igen, van ilyen is."

Diocles 2009.11.22. 13:32:29

"A felmérések azonban egyértelműen azt mutatják, hogy legnagyobb számban a Fidesz korábbi szavazói közül áramlottak a párt irányába, s feltételezhető, hogy a Jobbik további bővülése sem a jelentősen megfogyatkozott, a törzsbázisra zsugorodott MSZP-s táborból, hanem a felduzzadt fideszes szavazókörből képzelhető el. "

ballib wishfull thinking.

Milyen felmérések, Gábor? A Szonda Ipsos "felmérései"?

Hol vannak Ózd, Sajóbábony, Miskolc, stb. szocialista szavazói? Mert a fideszesek megvannak...

Épp az elemi logikának mondd ellent, amit sugallsz, ha ugyanis tömegével vannak kiábrándult szavazók az MSZP-táborban, akkor őket messze nagyobb hatásfokkal tudja megszólítani egy rendszerellenes párt, mint egy felívelő, toppon lévő párt szavazóit.

[Sven] 2009.11.22. 13:33:30

@bigthereal: Most aztán kifejtetted, mi ezzel a problémád. :D Inkább hagyjuk...

pandacsökiboborján 2009.11.22. 13:34:35

@szomorutojas: csak nem valós adataik lesznek egy olyen "elemzésnél". Nálunk itt a szocialista iparvárosban aki nem nyugdíjas, azok legalább 50%-a a Jobbikra fog szavazni. Szerintem a második erő lesz jövőre, a szocik meg 10% alatt fognak tejesíteni. A nyuggerek nagyon haragszanak rájuk, mert elvették a 13. havit.
Sajnos a Jobbik sem jelent megoldást,de talán a sok ingyenélő cigányt valakinek pofán kéne baszni,akár államilag is.

lolcode · http://isten.aldja.szalaiannamari.at 2009.11.22. 13:34:58

sztem vona gabor kezetcsokolhat gyurcsanynak meg orbannak amiert az a ket akasztani valo senkihazi szep modszeresen kiirtota a kozeposztalyt magyarorszagon es letrehozta a minden tekintetben fuggo, remeny nelkuli sleppet akiket aztan a jobbikosok gyorsan randikalizalhatnak
a felelosseg az mszp+fideszt terheli :) cserebe mar alig varom amint vona gabor fog peremvideki angolsaggal zsidozni az EPben :))

forrestg 2009.11.22. 13:37:07

én több olyan részletekbe menő szociológia ihletettségű elemzést olvastam, ahol a földrajzi elemzéseken túl is kimutatják, hogy a Jobbik tábor igen nagy szelete ténylegesen MSZP szavazó volt korábban.
Ugyanakkor nyilván sok egykori Fideszes is átállt hozzájuk (több ilyen ismerősöm van).

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.11.22. 13:37:30

Alapvetően nem azt kellene firtatni, hogy mégis melyik párttól és miért húzódnak a Jobbikhoz a szavazók.

Azért pártolnak el az emberek az ún. nagypártoktól, mert mára mindkettő teljesen hiteltelen.

Abban pedig csatlakozok Bismarckhoz, hogy ki kellene szállni az Audiból és kicsit döcögni kellene a vidéki volánbusszal hogy tudja az elemző, hogy miért olyan ász a cigánybűnözéssel pedálozni.

forrestg 2009.11.22. 13:38:12

@szomorutojas: ez csak részben igaz. egy elemzőnek igenis meg kell értenie a népet is - mert ha nem, akkor nem fogja megérteni, hogy egyes pártok miért lesznek népszerűek, más pártok szava pedig miért nem fogan meg az emberekben

Diocles 2009.11.22. 13:39:26

"nem törzsbázisra zsugorodott MSZP-s táborból, hanem a felduzzadt fideszes szavazókörből képzelhető el."

és van még egy harmadik lehetőség,
a kiábrándult exszoci szavazók.

nos, ők hol vannak? hova szavaznak a kiábrándult exszoci szavazók Ózdon pl. ?

azért vicces, hogy a Fidesz tábora cca 1 millával nagyobb, mint 2006-ban, és erre az okos politológusmókusok azt mantrázzák, hogy a Jobbik a Fideszből hízik...
ennyire szar Mo-n a matekoktatás?

persze nem zárom ki, hogy a Fideszből is átmennek egyesek a Jobbikhoz, olyan témák miatt, amelyet a Fidesz nem vállal fel, de a Jobbik igen, de a Kelet-Magyarországon előállt helyzet elég látványos.

forrestg 2009.11.22. 13:39:52

@HUN_Sector: nyilván arra gondoltál cimbora, hogy Sztojka Ivánék, Cozma gyilkosai nyilatkoznak. Amúgy öngólt lőtt a lebarnult srác azzal a mondattal, hogy "úgy kezdődött minden, hogy ránk nézett" - hisz pont ez az átlag-lakos félelme, hogy már re sem mer nézni a cigányokra, és azok máris támadnak (gyakran késsel)

beyo 2009.11.22. 13:42:50

Azért a képlet nem ilyen bonyolult... Csak, hogy értelmezzek, Török Gábor sem azt mondta, hogy mszp-s szavazók egyáltalán nem mentek át a jobbik táborába, csak azt, hogy nem olyan nagy számban, mint arról hallani lehet. Szerintem is inkább jellemzőbb lehet egy olyan mozgás, hogy az mszp nemtörzsszavazói átpártoltak a Fideszhez, a radikálisabb vonalat képviselő fideszesek pedig a jobbikhoz, a társadalom szépen lépett egyet jobbra, mszp-sből kevesebb lett, a Fidesz számszerűen stagnál, és a jobbik jól jár.

forrestg 2009.11.22. 13:44:25

@Diocles: az a furcsa helyzet, hogy mindkettő egyszerre lehetséges: tényleg hízott a Fidesz tábora (a kulcs ebben talán a 2008 márciusi szociális népszavazás lehetett) és tényleg mentek át fideszesek jobbikosnak
gyurcsány horror 5 éve forgatta fel a beváltnak tűnő gondolkodási-viselkedési sémákat.

synthesizer 2009.11.22. 13:44:37

@Diocles: Én -- teljesen tudománytalanul -- azt a megfigyelést tettem, hogy vidéken a jobbik az MSZP-től, városokban meg inkább Fidesztől szerez szavazókat. Összmérleg valamivel több MSZP-s. De ez spekuláció, vagy munkahipotézis, ha úgy tetszik.

forrestg 2009.11.22. 13:45:55

@beyo: ebben is lehet igazság, de ez még nem magyarázná, hogy miért épp az egykori szoci bunkerekben marha erős a jobbik. a szocik pechjére pont az egykori bányász-kohász régióban nőtt meg erősen a cigány-lakosság száma és aránya

forrestg 2009.11.22. 13:46:33

@synthesizer: köszönjük, ez tényleg helytálló észrevétel lehet

nemezisazis 2009.11.22. 13:48:34

a jobbik létezése a legnagyobb ellenzőinek érdeke leginkább..

csak ennyit fűznék hozzá.

ninimimi 2009.11.22. 13:51:39

Érdemes megnézni az Index címlapját! Magyarország éppen ezekben a napokban csúszik le a demokratikus országok térképéről egy külföldi (mint sokak számára most derült ki, amerikai) befektetés, a Sláger Rádió törvénytelen, politikai zsarolással egybekötött elbirtoklása miatt. Az amerikai kongresszus előtt van egy határozattervezet a magyar helyzetről. Kilenc ország budapesti nagykövetsége fejezi ki aggodalmát a magyar szabadság és demokrácia és ezzel összefüggésben a külföldi befektetések jövője miatt. (Ennek kapcsán pedig a magyar gazdaság jövője miatt.) Ez a kilenc ország pedig nem valami alsó-afrikai diktatúra, hanem köztük van az USA, Anglia, Franciaország, Németország. Hogyan köszön ez vissza a magyar sajtóban fontosságának "megfelelően"? Tegnap, kb. 1-2 óráig látható volt egy hír az Index címlapon a fontos infók 1 részével, természetesen a hozzászólás lehetősége nélkül. Aztán eltűnt, míg a Pörzse-féle műbalhé még ma is ott van. Ennyit arról, miért is tart itt az ország, és süllyed bele egyre mélyebbre abban, amiben van...

synthesizer 2009.11.22. 13:55:42

@ninimimi: Valahol érdekes, hogy az a "külföld", ami szeret aggódni a magyar radikálisok miatt, végül is egy frekvencia tender miatt akad ki hivatalosan, amit éppen nem a radikális pártok, éppen nagyon is kooperálva bundáztak meg.

Álszentek.

beyo 2009.11.22. 13:58:49

@synthesizer: fenét álszentek. épphogy nem, beszólnak mindennek, ami számukra antidemokratikus...

harmincas 2009.11.22. 14:01:01

Tiszták??? Igazak??? Hogy lehetne tiszta és igaz a világ nagy részét elvakultan gyűlölő, agresszív, ostoba banda? A barmok, akik azonnal lezsidóznak bárkit, akinek esetleg nem tetszik a formálódó diktatúrájuk?

Az pedig, hogy a Jobbik szavazói volt MSZP-támogatók, gátlástalan hazugság. Azoknak a hazugsága, akik (szintén teljesen elvakultan) minden negatív dolgot azonnal az MSZP-re kennek. Érdemes elolvasni a témában a Magyar Narancs múlt heti szerkesztői cikkét az 1. oldalon; tökéletesen összefoglalja a helyzetet. A Jobbik támogatói (nagyrészt) azok, akiket Orbán évekig hergelt ("csak még egy gyűlés, még egy népszavazás, és elkergetjük őket valahogy"), aztán jól otthagyta őket. Nem véletlen, hogy a Jobbik vezetője volt polgári körös.

borovi 2009.11.22. 14:02:03

@[Sven]: én már se feriben, se viktorban, se gáborban nem bízom, pláne nem hiszek nekik. szarban is vagyok emiatt, hogy kire adjam a voksomat majdan, ha egyáltalán... ilyen is van (nem kevés).

ninimimi 2009.11.22. 14:05:26

Először is kiegészítem az előzőt azzal, hogy a tegnapi, indexes cikk címe a témáról: "Kivívtuk a külföld haragját", ami kifejezetten sértő, ugyanis nem mi "vívtuk" ki, hanem valakik, akikről tudjuk, pontosan lehet tudni, kik.
Az persze igaz, hogy az ilyen antidemokratikus, diktatúrába vezető ténykedéshez a hátszelet az a közvélemény adja, amelyik a világ vezető nemzeteinek képviseleténél is bölcsebbnek gondolva magát, lerázza magáról a megfontolást igénylő kritikát, mint kutya a vizet. Mint synthesizer, meg a többi, hazai nagyokos.

Nick Leeson 2009.11.22. 14:06:54

@harmincas: A 2006-os mszp-szdsz szavazók meg közben valahogy feloldódtak? Vagy hova tűntek?

pandacsökiboborján 2009.11.22. 14:09:15

@harmincas: te csak feketén-fehéren tudod látni a világot:ez az igazi baromság. Egy csomó ismerősöm a szocikra szavazott eddig és ezután a Jobbikra fog.
Amúgy abban van valami , hogy minden rosszért a szocik felelősek,elvégre 1948-óta ők kormányoznak(8 évtől eltekintve), ki lehetne a felelős? Gombóc Artúr?Ő költött csokoládéra több, mint 200 mrd eurot?

BISMARCK 2009.11.22. 14:09:55

Török Gábor az egyik legértelmesebb a hazai íróasztal politológusok közül. De sajnos az ő látásmódját is erősen befolyásolja, hogy nem tudja beleérezni magát a falun élők életébe. Ha sűrűbben látogatna pl. Baracskára, Napkorra v Kötegyánra, akkor talán lenne némi rálátása, hogy milyen körülmények között (is) élnek emberek és a teljes kilátástalanságban és becsapottságban miért szavaznak a jobbikra. De ehhez ki kell szállni az Audiból.
@ninimimi:
Ez nem az a blog, azonban, a rádiófrekvenciák pályáztatása a jelenlegi információk alapján nem volt törvénytelen.
Illetve, hazánknak miért kell eltűrnie a számára előnytelen szerződéseket, ahol kirí, hogy a szerződés megkötése már alapvetően gyanús volt (pl. pécsi vízművek) vagy a szerződő fél folyamatosan felrúgta (pl. sláger)?
Mo-n számtalan külföldi cég működik sikeresen, róluk nem cikkeznek nap mint nap. Amikor akad 1-2 amelyik trükközik, lebukik, aztán hangosan ordít mert rajtakapták, akkor azonnal végveszélyben a demokrácia. Nem sántít ez egy kicsit?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.22. 14:11:01

"A felmérések azonban egyértelműen azt mutatják, hogy legnagyobb számban a Fidesz korábbi szavazói közül áramlottak a párt irányába, s feltételezhető, hogy a Jobbik további bővülése sem a jelentősen megfogyatkozott, a törzsbázisra zsugorodott MSZP-s táborból, hanem a felduzzadt fideszes szavazókörből képzelhető el."

Aki egy ilyen mondatot leír, az nem hogy nem jó elemző, de szándékosan nem mond igazat. Természetesen minden felmérés az ellenkezőjét bizonyítja, jobbról és ballról is.

index.hu/belfold/2009/06/09/uj_teruleti_elemzes/

konzervatorium.hu/cikkeink/koezeletpolitika/191-atigazolok

Ha valaki ennek ellentmondó állítást tesz, azt illene legalább egy, ezt igazoló tanulmánnyal alátámasztani. Ilyennel még nem találkoztam. Annál is inkább érdekes kérdés ez, mert ha a szerzőnek ebben igaza lenne, azzal egy olyan szokatlan jelenségre hívná fel a figyelmet, ami szinte példátlan lenne az európai politikatörténetben.

Mert azt senki nem vitatja, hogy mely választókörzetekben erősödött meg Le Pen annakidején, hogy a BNP a munkáspárt rovására erősödik, hogy az NPD szintén a szocdemektől, viszi a szavazókat épp úgy, ahogy a háború előtti Németországban hatalomra került nemzeti szocialisták is a szociáldemokrata érzelmű szavazókból, az erős szakszervezetek talaján erősödtek meg.

A szélsőjobb válságok idején törvényszerűen a baloldali szavazókból meríti a tömegerejét. Egészen különös lenne ha ez nálunk valamiért -- minden nyilvánvaló látszat ellenére -- nem így történt volna. A linkelt tanulmány ehez semmilyen fogódzót nem ad, mondhatni: ez így nagy kamu.

mebal 2009.11.22. 14:11:53

A MEBAL 2009. november 22-én az alábbi nyilatkozatot juttatta el az Országos Sajtóirodához:
Tiltakozás az újfasiszta provokáció ellen
A Magyar Egyesült Baloldal szégyenteljes provokációnak tekinti a Jobbik nevű újfasiszta párt Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára szervezett fehér lovas felvonulását, és felhívja a magyar társadalmat, a demokratikus parlamenti pártokat, hogy tiltakozzanak a Horthyt dicsőítő neofasiszta megmozdulás ellen.
Horthy Miklóst történelmi felelősség terheli az 1919-es tanácsköztársaság bukását követő fehérterrorista bandák véres leszámolásaiért, tömeggyilkosságokért, a zsidótörvényekért, Magyarország II. világháborús szerepvállalásáért, és a vesztes rablóháborúban feláldozott több mint egymillió magyar ember haláláért. Az új szélsőjobboldal már most megmutatja, hogy egy esetleges jobboldali-szélsőjobboldali választási előretörés esetén, mire számíthatunk. Ez a neohorthysta szellemi és politikai restauráció irányába tett lépés ismételten Magyarország szégyenteljes nemzetközi izolálódásához vezet, lejártja az egész nemzetet.
Noha csak egy csoport újfasiszta politikai ámokfutó provokációjáról van szó, valójában az ilyen akciók rombolják a magyar nemzet tekintélyét, megalázzák azoknak a millióknak az emlékét, akik a Horthy-rendszer népnyúzó politikájának áldozataivá váltak.

mebal 2009.11.22. 14:14:21

@hozzaszolo:
Magyar Egyesült Baloldal mozgalom: www.mebal.hu

kisqtya 2009.11.22. 14:16:14

ISmeri valaki a Jobbik gazdasági programját? Mert valahogy erről nemigen hallani. Amennyire ki tudtam venni, az egész azon alapszik, hogy majd a külföld jól elengedi-könnyíti az adósságunkat, miközben mi meg majd jól betartunk a multicégeknek. Érdekes elgondolás, mit ne mondjak..

synthesizer 2009.11.22. 14:17:06

@ninimimi: "Mint synthesizer, meg a többi, hazai nagyokos."

Neked meg a kurva anyád.

De mellőzve a személyeskedést, nem ráztam le a kritikát, nem tudom, hol olvastál ilyet, csak itt a dolog nem a demokráciáról, hanem a pénzről szól. Naivitás mást képzelni.

"a világ vezető nemzeteinek képviseleténél is bölcsebbnek"

Muhaha.

Punxsutawney Mormota 2009.11.22. 14:17:20

@Diocles:
A magyarkodásod közepette a ballib "wishfull thinking" kifejezést, akár magyarul is leírhattad volna. Te, think tank :D

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.22. 14:20:21

"...s feltételezhető, hogy a Jobbik további bővülése sem a jelentősen megfogyatkozott, a törzsbázisra zsugorodott MSZP-s táborból, hanem a felduzzadt fideszes szavazókörből képzelhető el."

Ez pedig egészen gyermeki butaság. Mit jelent az, hogy az MSZP-nek megfogyatkozott a bázisa, ha nem pont azt, hogy ezek a szavazók mást választottak, és várhatóan mást választanak, nem?

Elképzelhetőnek tartja Török úr, hogy a kiábránult szoci szavazók a fideszt választották, és ebből a velük együtt felduzzadt táborból csábít el szavazókat a Jobbik? Nyilvánvaló butaság, vagy szándékos hazudozás ez.

Tehát a fidesz és Orbán gyűlöletére kondícionált maszop szavazó először beáll fideszesnek, majd meggondolva magát a fidesz és Orbángyűlölettel operáló Jobbik mellé áll? Miközben az MSZP tábor egyszerűen a semmibe tűnik el?

Aha, okos...

bigthereal 2009.11.22. 14:20:22

@harmincas:
te aztán nagytudású politikai elemző vagy:P, csak kissé elfogultnak tűnik a mondókád...

érvek, hivatkozások?
esetleg gárda bűncselekmények?

Aradebil 2009.11.22. 14:21:11

Mindig jókat röhögök amikor leprolizzák a Jobbik szavazóbázisát,aztán a gyűléseken,meg rendezvényeken mást sem lát az ember mint egyetemistákat dögivel.
érdemes megnézni az ep választás utáni jobbik ünneplős galériáját...

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.22. 14:21:28

@mebal: Jellemző rájuk ez a nyilatkozat. Soha nem látták a fától az erdőt + keverik a szezont a fazonnal. Aki kicsit járatos a történelemben, nem keverheti össze egy olyan bújtatott érdekek mentén szerveződött pártot, mint a Jobbik, Horthyval, akiről nagy divat már bő fél évszázada rosszakat mondani...

ninimimi 2009.11.22. 14:22:08

BISMARCK - pont arról beszélek, hogy hol "az a blog", amelyik hasonló publicitás mellett a mai magyar helyzet legalább ennyire fontos és a témához igenis kötődő témájáról szól! Hogy kit "kaptak rajta" mi a csudán, arról meg csak annyit, hogy a magyar miniszterelnök szerint is bűncselekmény, amit a Sláger Rádióval csináltak.
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?feed=1&k=2&i=124667
A sok, éppen működni hagyott befektetés emlegetése pedig tipikusan a diktatúrák érvelése. Olyan, mintha a gyilkos azzal védekezne, miért pont azzal a nappal foglalkoznak, amikor embert ölt. Pedig elsöprő többségben vannak életének azon napjai, amikor nem tett ilyet.
De látom, reménytelen érvelnem, amikor ilyen "bölcs" emberek szólnak hozzá, akik a nyugati világ vezetőinél is "okosabbak".

synthesizer 2009.11.22. 14:23:49

Ha már ORTT, (ami megjegyzem, tényleg egy kemény húzás volt), igazából kíváncsi lennék, melyik pártot támogatja az, aki most a legjobban vonyít. Mert tudtommal piros, narancs mind megkapta a magáét.

Szóval azt kell gondolnom, aki legjobban óbégat, az az SZDSZ, mert neki nem jutott semmi :(

2009.11.22. 14:24:09

@Úlfhéðinn: kimaradt a gyilkosai szócska

pandacsökiboborján 2009.11.22. 14:24:35

@mebal: szerintem a fasizmust nem szabad összekeverni a hitleri nácizmussal,mivel mint neve is mutatja, ez egy rendpárti mozgalom. Mussolini ennek alapján felszámolta a maffiát. Egy a szovjet hadsereg által hatalmon tartott tömeggyilkos párt utódja mi a faszért lehet hatalmon a mai napig.Igenis be kellene tiltani a vezetőivel pedig azt tenni, amit ők tettek sok ezer emberrel: kényszermunkatábor,vagyonelkobzás.

Joseph Adama (törölt) 2009.11.22. 14:24:52

@harmincas:

Egyedül az mszp bázisa csökkent látványosan. Azok a politikailag aktív emberek hova tűntek szerinted?
És most lepődsz meg, hogy az mszp-nek hatalmas rasszista bázisa van/volt?
MUHAHAAA

Punxsutawney Mormota 2009.11.22. 14:25:45

@Aradebil:
Azért ne felejtsük el, hogy manapság már minden idióta járhat felsőoktatási intézménybe, akinenek van félévente 50-300 ezer forintja. Az egyetemek, főiskolák ma már közel sem azok az elit-képzők, amelyek voltak, akárcsak 12-15 évvel ezelőtt.
Ezeken a kölykökön leginkább a gyökértelenség figyelhető meg, valahova tartozni akarnak, lehetőleg a leghangosabbak közé, mert attól ők is erősebbek lesznek és győztesnek érezhetik magukat, amire minden ember szeretné magát predesztináltatni.

ninimimi 2009.11.22. 14:26:54

synthesizer 2009.11.22. 14:17:06

vissza a feladónak: "Neked meg a kurva anyád."

Miért nem mással játszik egy ilyen primitív ember, annyi neked való dolog van a világon! Miért pont egy netes blog kell neked?

Amikor előzőleg reagáltam a szövegedre, feltételeztem, hogy értelmes embernek írok. Sajnálom, hogy ebben tévedtem.

beyo 2009.11.22. 14:28:07

szerintem a valós Orbán gyűlölet nem akkora, mint amilyennek az emberek gondolják. MSZP-s szavazót a Jobbik csak a cigány és zsidógyűlöletével fogva képes átcsábítani. Egyelőre pedig az ilyesforma idegengyűlölet nem politikai oldalhoz kötött. Akik szimplán csak csalódtak szocikban, azok a Fideszhez mennek, szerintem.

bigthereal 2009.11.22. 14:29:03

@mebal: "akik a Horthy-rendszer népnyúzó politikájának áldozataivá váltak. "

érdekes, nagymamám szerint a Horthy-rendszerben volt a legjobb az élet...
pedig egyszerű, földműves családból származott, de ott hagyták a becsületes embereket élni és gyarapodni...

ez a mebal egy nagy faszság, nem tanulnak a komenisták hibáiból, ha rajtuk múlna, újra vezetnék a komenista diktatúrát... na az volt csak népnyúzó igazán:(

mebal=antidemokratikus szélsőség

harmincas 2009.11.22. 14:31:25

@pandacsökiboborján: Ha valami, akkor a vak párthűség és a fekete-fehér látásmód nem jellemző rám... az MSZP az utóbbi években béna és korrupt volt. De az ország sorsát nem csak a kormány alakítja, hanem az a környezet is, amiben a kormány működhet. És itt jön be a Fidesz történelmi felelőssége. Szerintem ugyanolyan káros a viselkedésük, mint a korábbi ballib kormányok bénázása volt. A Fidesz tette nálunk "normálissá" az együttműködés és -gondolkodás teljes hiányát, és az ellenfél zsigeri gyűlöletét. Ebből nőtt ki a Jobbik. És a tragédia az, hogy nincs sok választásunk - talán a kis MDF-től eltekintve.

synthesizer 2009.11.22. 14:32:58

@ninimimi:
"Amikor előzőleg reagáltam a szövegedre, feltételeztem, hogy értelmes embernek írok. Sajnálom, hogy ebben tévedtem."

vs.

"Mint synthesizer, meg a többi, hazai nagyokos."

Érdekes módon fejezed ki a tiszteletedet.

synthesizer 2009.11.22. 14:34:34

"A Joe Donnelly képviselő által jegyzett és hat további indianai képviselő által támogatott határozattervezetet a külügyi bizottság elé utalták."

vs.

"Emmis Communications (NASDAQ: EMMS) is a media conglomerate based in Indianapolis, Indiana. The company owns radio stations and magazines in the United States, Belgium, Hungary, Slovakia and Bulgaria."

Indianában csakis a magyar demokráciával foglalkoztak, az Emmis lobbija nem is számított kicsit sem :D

LOL!!

Zalancelot 2009.11.22. 14:36:57

Lehet, hogy istenrtől elrugaszkodott ötlet, de a Jobbiknak a cigányság körében is van keresni valója.
Az asszimilálódott, a beilleszkedni akaró romák utálják leginkább a deviáns, csupán a legalitás premén, a segélyekre berendezkedő társaikat.
A kétség kívül meglévő előítélettel, elutasítottsággal miattuk kell nekik is minden nap szembesülniük, ők gátolják leginkább az előrehaladásukat.
Nekik utat nyithat az a Jobbikos elképzelés, hogy visszaszorítsák a bűnözésből, élősködésre berendezkedett, a kultúrált együttélésre nenem hajlandó romákat.

synthesizer 2009.11.22. 14:37:30

Joe Donelly és többiek juttatásai az Emmistől:
"http://watchdog.net/empl/emmis_communications"

imres 2009.11.22. 14:38:09

A ki, honnan és miképp csábított szavazókat rész számomra felszínes érvelésnek tűnik. Bár lehet úgy is fogalmazni, hogy a jövőbeli kívánatos események bekövetkezte érdekében óvatos volt a szerző, hiszen Ő is érző lélek, neki is van pártpreferenciája.
Ami a Jobbikot illeti. Azt gondolom, hogy megjelenésük szükségszerű, a párt azavaros társadalmi viszonyok és a felgyülemlett ellentmondások terméke.
Én azt gondolom, hogy amennyiben az országban jelentősen nem romlik tovább a helyzet, akkor a párt 20 %-al eléri teljesítőképessége határát. Nagyjából ennyire tehető az a réteg, amelyik hosszú távon a szélsőségesen radikális megoldások híve. Gyorsan hozzátenném, hogy belekalkuláltam a jelenlegi pártpolitikai folyamatokat. Már amennyire lehet. A Jobbik szempontjából rengeteg függ attól, hogy a következő kormány milyen mértékben lesz képes konszolidálni a helyzetet, hogy a baloldal, amelyik vakló módjára viszonyul a kérdéshez, észhez tér-e?
Fűtött irodából nem biztos, hogy ugyanolyan jól csengenek a jelszavak, mint fűtetlen tornacsarnokból. Sőt!

Aldo · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.11.22. 14:39:24

nagyon-nagyon vicces lesz amikor a jobbik a parlamentbe kerül és ugyanazt fogja játszani a fidesszel mint a fidesz most az mszpvel. sértődősdi, kivonulósdi, "odamondósdi" lesz és sok mulatság és kacagás (legalábbis részemről). semmivel nem lesz jobb a helyzet és a parlament összetétele.

Jeff 2009.11.22. 14:39:42

@kisqtya: mivel úgysem kerülnek kormányra, fölösleges ennél többet bajlódniuk a gazdasági programjukkal.

guga 2009.11.22. 14:40:30

Érdekes, hogy az szdsz és mdf már nincs is képben :))

revolver 2009.11.22. 14:43:04

Így olvasgatva látom előjött témának a Sláger rádió és az ORTT. Nekem ehhez annyi hozzáfűzni valóm van, hogy Majtényi Bilderberg-csoport tag/ügynök ahogy tetszik. Ott meg Rotschildoktól kezdve Sorosig mindenki ott ül, szóval minden magyarázat, hogy a Nyugat elítél, stb. viccesen hangzik.

hülyegyerek 2009.11.22. 14:43:37

olyan érzésem van, mintha a szépen komponált mesterséges naponta adagolt feszültségkeltés/erőegyensúly fenntartás, lassanként a valós problémák növekedésével felborul.
ezt nem lehet szerintem a jobbik számlájára írni,
tetszettek volna az embereket feszítő valós problémákkal foglalkozni, nem pedig a feszültségeket fokozni.

pandacsökiboborján 2009.11.22. 14:45:34

@harmincas: az MSZP-MSZMP nem az utóbbi pár évben ,az utóbbi 60 évben béna volt( 120 mrd eur államadóság, elprivatizált vagyon-de hol a zs, a cigányok elszaporítása, ).
Milyen kormány az ,amelyik a sikertelenségét az ellenzékre keni, ilyen még az oviban sincs. Szerintem az hogy Vértes András szerű emberek kerültek előtérbe miközben a megfontolt és szerintem értelmes emberek a háttérbe húzódtak Megyó megbuktatása után, nem a kenhető a Fideszre, egyszerűen ilyen hülyék vitték a kormányzást mint Gyurcsány, Lampert meg az ég tudja milyen balfaszok kerültek még előtérbe.
Csak itt már túl sok a véletlen... lehet,hogy amit tettek, direkt tették. Akár így, akár úgy volt ez simán hűtlen kezelés és igen is felelősségre kell vonni akit csak lehet.

harmincas 2009.11.22. 14:46:07

@Joseph Adama: Ne feledkezz meg arról a hatalmas tömegről, akik bizionytalanok, nem mondják meg preferenciájukat, vagy nem mennek el szavazni. A kiábrándult MSZP-sek bőven beférnek közéjük is.

forrestg 2009.11.22. 14:47:24

valaki felvetett egy fontos gondolatot, de nem nagyon reagáltatok rá: az mszp szavazók nem kis hányada volt kőkeményen rasszista (ezért is állította az mszp 2002-ben és 2006-ban nem hivatalos kampánya középpontjába azt, hogy Orbán Viktor cigány származású lenne).
Pont ezek a rasszista mszp-sek kevésbé elérhetők a fidesz és inkább a jobbik számára

Punxsutawney Mormota 2009.11.22. 14:47:44

@pandacsökiboborján:
Tényleg nem, de sokan összekeverik. És persze az is igaz, hogy a legtöbb fasiszta / fajelméletet hírdető párt nem volt egymás őszinte barátja. Hiszen az egyik által kihírdetett felsőbbrendűség, automatikusan a másik - mégha testvérpárt is - alsóbbrendűségét jelentette.

forrestg 2009.11.22. 14:48:13

@Jeff: igen, ez fontos észrevétel volt. a jobbik tipikus protest-párt, nem is nagyon tudnánnak mit kezdeni a hatalommal

hozzaszolo 2009.11.22. 14:48:28

mebal kösz de nagyon nem én vagyok a célcsoport...

pandacsökiboborján 2009.11.22. 14:49:04

@Punxsutawney Mormota: tudtommal a digók semmilyen fajelmélettel nem áltak elő. Az osztrák találmány

forrestg 2009.11.22. 14:49:55

@Punxsutawney Mormota: ez fontos észrevétel: gondban is vannak Vonáék, amikor szövetségest kell keresni. Ki jöhetne szóba: Nagy-Románi párt? a Slota-féle szlovák nácik? Le Pen-ék (Trianon után?)

pandacsökiboborján 2009.11.22. 14:50:22

@Punxsutawney Mormota: bár nehéz nem észrevenni a különnbséget Szomália és mondjuk Ausztria között...

harmincas 2009.11.22. 14:51:13

@pandacsökiboborján: Azért arról ne feledkezzünk meg, hogy 94 környékén egy MSZP-kormány mentette meg az országot a csődtől, a Bokros-csomaggal. Tudom, erre most sokan felhördültök, de nekem akkor a munkám gazdasági sajtófigyelés volt, és minden külföldi, független szakértő dícsérte a Bokros-csomagot. Rendbe is hozta az országot, és Orbán sem csinálta vissza.

Mindez persze nem változtatja meg, amit én is írtam: hogy az elmúlt 8 évben a kormány béna volt és korrupt. De te vádoltál fekete-fehér látásmóddal, úgyhogy korrigálom egy kicsit a 60 évre vonatkozó vádadat.

forrestg 2009.11.22. 14:51:24

feldobnék egy meglátást srácok: életkori kérdés (valaki írta fentebb az egyetemistákat). a szélsőjobb mindig is ifjúsági-jellegű mozgalom volt, saját környezetemben is inkább 30 alatti jobbiksokat ismerek.

török gábor 2009.11.22. 14:52:53

@BISMARCK: Ugyan korábban arra gondoltam, hogy nem veszem el a lehetőséget a kommentelőktől, s esetleg majd a következő bejegyzésekben reagálok valahogy. Most mégis szakítok ezzel, csak azért, hogy feleslegesen ne kelljen újra leírni, mennyire nem ismerem a vidéki életet: ezt a bejegyzést, ahogy eddig az összeset, Budapesttől közel 150km-re, egy négyszáz lelkes kicsi faluból írtam. S nem az amúgy nem létező terepjárómból :)

Punxsutawney Mormota 2009.11.22. 14:53:04

@Aldo: Igazad van! De leginkább azt lesz vicces látni, ahogy a Jobbik elkurvul.
Valaki előbb 20%-t jósolt a Jobbiknak. Nem teljesen elképzelhetetlen. Azonban kíváncsi leszek arra, hogy egy pozitív gazdasági fordulat után, 5 év múlva, hogy fognak haknizni azért, hogy összejöjjön a parlamenti küszöb.

forrestg 2009.11.22. 14:53:31

@harmincas: cimbora: az, hogy a "külföldieket dicsérték az országot" az pontosan azt jelenti, hogy bokros az ő érdekeiket szolgálta és nem a magyar népét.
Nehogy már mindig a külföld dicséretét keressük, mint az ovisok az ovónéniét.
hogy mondta Hofi? a magyarnak mindig kell egy segg, amit nyalhat...

pandacsökiboborján 2009.11.22. 14:54:22

@harmincas: most is ezt fogják mondani, hogy kezelték a válságot,kár hogy nem kis részük van az ország meggyengülésében.
Ezeknek mindenképp menni kell,de a ha lehet a recski bányákba...
Olvastad Szolzsenyicin véleményét a komcsikról?

forrestg 2009.11.22. 14:55:05

@Punxsutawney Mormota: azért aki 20%-ot josol a jobbiknak, az várja csak meg a mai csornai voksolás eredményét. A Józsefvárosban el sem indultak. ÉK-Mo-n vélhetően tényleg jól fognak állni, de a Dunától nyugatra már messze nem annyira.

Punxsutawney Mormota 2009.11.22. 14:55:13

@pandacsökiboborján:
Speciel, a náci pártra és Szálasiékra gondoltam. De a japánokat is ide lehetett volna sorolni.
Mussolininek - legjobb tudomásom szerint - nem volt fajelmélete és meglehetősen vonakodva járult hozzá a zsidók deportálásáhz. De javítson ki valaki, ha nem így volt.

Puncskocka 2009.11.22. 14:56:17

én inkább attól félek, hogy nehogy tovább erősödjenek... a megalakulásuk és haladásuk erősen emlékeztet az 1929-es válság utáni évekre...

forrestg 2009.11.22. 14:56:20

@pandacsökiboborján: szolzsnyicin mondata tényleg alapvető. a jelenlegi főnököm rá az élő példa...

pandacsökiboborján 2009.11.22. 14:57:31

@forrestg: ezért is lettünk banánköztársaság a demokrácia látszatával pár százezer jól élő emberrel a többi meg napról-napra él.
Nálunk csak a külföldi nagytőke számít mindenki más mehet a levesbe.Ez a hazánk? Ez egy nyomorult gyarmat,csak nem hadsereggel rendszabályozzák meg, hanem adóssággal, meg tőkekivonással. Szarni rá, vigyék a pénzüket a picsába.

Punxsutawney Mormota 2009.11.22. 14:57:41

@forrestg: Ez már az EP választások után is szóba került, amikor azt elemezték, hogy a Jobbik melyik frakcióba fog beülni. Hiszen a "testvérpártjaik" leginkább annyira xenofóbok, mint saját maguk, tehát elég vicces lenne, mondjuk Slotáékkal pacsizni és összekacsintani.

Aradebil 2009.11.22. 15:00:06

@Punxsutawney Mormota: az egyetemistát korosztályként gondoltam,nem pedig "értelmiségként"
egyébként azt sem szabad elfelejteni,hogy attól még hogy 500 idióta jár egy szakra,attól még ott van az a 30,aki 80 évvel ezelőtt is ott lehetett volna.

Punxsutawney Mormota 2009.11.22. 15:01:05

@guga:
Én az MDF-t még nem temetném. A Nagyasszony ügyes stratéga és fog még néhány meglepetéssel szolgálni :)

pandacsökiboborján 2009.11.22. 15:02:50

@Punxsutawney Mormota: ő is csak a mentelmi jogra hajt. na de magyar bálinttal?

bandeirante 2009.11.22. 15:03:18

Szerintem a Jobbik most kb. 20%-ra számíthat, utána pedig ki fog esni a parlamentből. Mert a jobbik lufi ki fog pukkadni. Minél nagyobbra fújódik, annál hangosabbat fog majd durranni.

sertésmájkrém 2009.11.22. 15:04:53

Közvetlen környezetemben (BAZ megyében vagyok), pedig erősen tapaszalom ezt az mszp - jobbik orientációt. A fidesz itt továbbra sem szimpatikus, viszont a cigányok nap mint nap lopnak, félemlítenek meg, okoznak egyéb felháborító kellemetlenséget.
Sajnos ez van, elemezhetitek pesten ahogy akarjátok, elég egyszerű a képlet.

Punxsutawney Mormota 2009.11.22. 15:06:08

@forrestg:
Persze, személy szerint nagyon nem szeretném, hogy így legyen, már csak azért sem, mert bármit mond Orbán, a 3/4-es többség érdekében simán lefekszik Vonáékkal is. Úgy gondolja, hogy majd később ráér felzabálni őket, mint a Kisgazdákat.
Vonát azonban más fából faragták. Alapjában véve gyanakvó, már-már szociopata személyiségnek tűnik a számomra. És persze ismeri a mondást:
Timeo Danaos et dona ferentes

pandacsökiboborján 2009.11.22. 15:07:55

@sertésmájkrém: itt Kazincbarcikán ugyanez van. Szerintem a cigányok sokkal nagyobb arányban bűnöznek,mint más népek. Ezért szegregálni kell őket és megvonni minden támogatást tőlük. Vándoroljanak el oda, ahol eltűrik ezt az "élet"formát.

hozzaszolo 2009.11.22. 15:10:53

hát igen csak a cigányok még a franciáknak sem kellenek, pedig ott aztán van minden ami mozog

harmincas 2009.11.22. 15:11:16

@forrestg: Igen, többet adok a külföldi, világszerte elismert elemzők véleményére, mint a hazaiakra... épp az utóbbiaknál realisztikus a gondolat, hogy érdekeik vagy politikai véleményük befolyásolja a nézeteiket. De nálad persze fennáll a szokásos jobbos üldözési mánia: "az egész világ ellenünk van".

Punxsutawney Mormota 2009.11.22. 15:11:58

@Aradebil:
Természetesen igazad van. Én 14 évvel ezelőtt jártam egyetemre és már akkor is sokan voltak ott, akik azért jutottak be, mert pénzük volt (a szüleiknek) és úgy gondolták, hogy mi a fenének dolgozni, ha el lehet lébecolni egy kellemes fűtött helyen, ahol általában csak félévente egyszer kérdezgetnek kellemetlen dolgokat.
És természetesen volt sok-sok értelmes ember is, akinek ott volt a helye.
Nekem speciel az egyik celebünk jut eszembe, akit személyesen ismerek és büszkén hírdeti, hogy utolsó éves az egyetemen. Nos, bízvást mondhatom, hogy a hölgyet az aulába nem engedték volna be 15 évvel ezelőtt - a mentális képességei alapján.

Punxsutawney Mormota 2009.11.22. 15:16:08

@pandacsökiboborján: Magyar Bálint? Eddig csak Kunczéról hallottam! De erről pont az auditlaníttt Török Gábor fejtette ki a véleményét.
Egyébként a Bokros-féle húzás bejött neki. Ezek után nem csoda, hogy a liberális oldalról is megpróbál egy-két emblmatikus figurát is a párt szárnyai alá venni. Azért az SzDSz-nek négyszázezer szavazója volt még négy évvel ezelőtt is.
A politika már régen nem az elvekről szól, hanem a pragmatizmusról.

Vincenzo90 2009.11.22. 15:18:51

@krüger: Na most aztán kúrva okosat mondtál. A Fidesz lufi kipukkadt, nagyot szólt, mégis hajtanak a kétharmadra. A szoci lufi kipukkadt, kúúúúúrvanagyot szólt, mégis ott vannak kormányon, és 20% körüli eredményt el is érhetnek. A Jobbik viszont nem lufi. Ha csak annyit tesznek itthon majd, mint az EPben eddíg, akkor az bőven elég lesz, hogy bebizonyítsák, hogy különbek a másik kettőnél.

pandacsökiboborján 2009.11.22. 15:18:57

@harmincas: ha te német befektető lennél, mi lenne az érdeket? Alacsony bérek,normális infrastruktúra és olyan államapparátus,amely neked kedvez minden esetben. Ja és, hogy olcsón korrumpálhatóak? Hát ilyen ország nem sok van Európában.Igen megcsináltuk. Még nyolc év bizonyítási lehetőséget nekik.

Vincenzo90 2009.11.22. 15:21:13

@harmincas: Na erre csak annyit mondanék, hogy "független" külföldi szakértő sem létezik.

sertésmájkrém 2009.11.22. 15:22:38

@pandacsökiboborján: Sajnos nem fog menni, mert a tisztább területeken egyszerűen nem értik ezt az emberek. Csak szigorral, büntetéssel segélymegvonással lehetne olyan alapvető dolgokra rábírni őket, mint hogy tartsa tisztán az udvarát, meg próbáljon emberszámba venni másokat és akként is viselkedni. Járassa iskolába a gyerekét és próbálja erre nevelni.

Ami most van az katasztrófa, nem hozok példákat mert csak idegeítenének, de egyszerűen elviselhetetlen, mennyire leszarja a jobbikon kívül minden párt ezt a problémát.

Vannak területek ahonnan menekülni kell már ma is 10 év múlva egész borsodnak késő lesz, ha nem az már most is.

Nem csak türelem meg tolerancia kell, hanem számonkérés is. Anélkül meg ez van.

pandacsökiboborján 2009.11.22. 15:24:20

@Punxsutawney Mormota: de ez olyan, mint a rádiótender. Nem mindegy ki nyeri,ha ugyanazok az arcok a műsorvezetők? Szerintem a szadeszesek bevitele biztos bukás. Ők nem is plusz 0,8%-on állnak,hanem -99,2%-on. Mérési hibahatár...

sertésmájkrém 2009.11.22. 15:24:24

@harmincas: :) Szóval nekik nincsenek érdekeik amik mentén nyilatkoznak?
Ugyan már. Kicsit még figyelned kell a körülötted lévő világot.

NAR 2009.11.22. 15:24:28

@Diocles: "azért vicces, hogy a Fidesz tábora cca 1 millával nagyobb, mint 2006-ban, és erre az okos politológusmókusok azt mantrázzák, hogy a Jobbik a Fideszből hízik...
ennyire szar Mo-n a matekoktatás?"

BAZ-megyében 2006-ban 138058 szavazatot kapott a FIDESZ, 2009-ben 90153-at. Országosan 2006-ban 2272979 szavazatot kaptak, 2009-ben 1632309 szavazatot. Nem tudom, hogy te hol tanulták matekot, de én Magyarországon és nem látom azt a +1 millió szavazót...

Ezzel együtt nem hiszem, hogy a Jobbik a Fidesztől szerzett volna sok szavazót (annak ellenére, hogy a Fidesz többet vesztett, mint amennyit a Jobbik nyert, tehát pusztán matematikailag elképzelhető), a cigányozás ellen a társadalom többségének nincs kifogása, az egyszeri MSZP-szavazónak sem.

pandacsökiboborján 2009.11.22. 15:29:14

@sertésmájkrém: Hála az RTL, TV2, MTI 168óra stb médiának. Apropó miért kell valakit megtani olyan dolgora ami nekünk természetes. Egyszerűen ezek ilyen primitívek. És ki szaporította a nyakunkra őket? Szálasi? Gönbös? ja megvan, a kedves internacionalista, saját népüket lenéző szovjet helytartó elvtársak. Nem hiszem, hogy nagy baj lenne, ha római mintára Lendvai Ildikó és Magyar Bálint meg a többi szarházi(Biszku Béla még mindig él) az állam ellenségévé lenne nyilvánítva és mindenkinek kötelessége lenne ártani nekik.

warren buffet 2009.11.22. 15:37:17

@kisqtya:
én a korrektség jegyében elolvastam a jobbik gazdprogramját.

az a kisebbik baj h egy komplett hülyeség ami ráadásul kivitelezhetetlen is.a nagyobbik baj h komolyan gondolják.

Nem vagyok fideszes 2009.11.22. 15:38:20

"Nálunk csak a külföldi nagytőke számít mindenki más mehet a levesbe.Ez a hazánk? Ez egy nyomorult gyarmat,csak nem hadsereggel rendszabályozzák meg, hanem adóssággal, meg tőkekivonással. Szarni rá, vigyék a pénzüket a picsába."

Gratulálok, egy ilyen tökéletes kommunista alapvetést olvasva Sztálin, Rákosi és Thürmer elvtársak örömkönnyeiket nyeldekelve ölelnének a keblükre.

warren buffet 2009.11.22. 15:38:52

@NAR:
a bizonytalan/nem szavazok aránya lett megdöbbentően nagy.

a jobbik 60-70%os részvételnél nem feltétlenül kerülne be a parlamentbe.

táltos 2009.11.22. 15:40:23

Véleményem szerint, ami jó a Jobbiknak az jó az MSZP-nek is. Az MSZP-nek hosszútávon érdeke lehet, hogy egy erős Jobbik kerüljön be a parlamentbe, ami megnehezíti a stabil Fidesz kormány megalakulását, így a Fidesz kénytelen lesz bizonyos kérdésekben együtt szavazni a Jobbikkal és erre az Mszp fel tudja építeni a négy éves ellenzéki munkáját, mondjuk GYF frakcióvezetőségével. Tematizálni tudják a 2010 utáni évek politizálását, "bizonyítékokkal" alátámasztva és "simán" megnyerhetik a 2014-es választást. És a Jobbik akár már ki is eshet abból a Parlamentből. LD. 1998-2002 közötti Miép.

Vincenzo90 2009.11.22. 15:41:23

Ha-ha-ha. A demokrácia halálát jelenti, ha nem adunk mindenféle engedményeket a hatalom hátsóját eddíg gátlástalanul fényező rádióadóknak? Felhívnám a figyelmét a sok hülyének arra a tényre, hogy kik, mely pártok delegáltjai szavaztak, és hogyan, és ki volt, aki mégcsak meg sem várta az első forduló eredményét! De hagyjuk már, normális ember két népbutító szar, hulladék adóért nem kesereg, piacgazdaság van, aki jobb, vagy jobban helyezkedik, az nyer.

A Jobbikról meg vicces azt hallani egyetemistaként, hogy prolik a szavazói. Négydiplomás komoly emberek is ugyanúgy szavaznak a Jobbikra, és a pártgyűléseken mindenfelé egyetemista ismerőseimmel találkozom. Leendő gépészek, leendő orvosok, pszihológusok, nem tipikusan azok, akiket csak azért vesznek föl, mert van pénzók rá, hogy fizessék a tandíjat. Azok inkább az MSZP kampányfilmben nyávogó buta libák...

Nem vagyok fideszes 2009.11.22. 15:41:32

@Jómunkásember:

Komplett hülyéktől mit vársz, mint komplett hülyeséget?

pandacsökiboborján 2009.11.22. 15:44:53

@Lófasz Hadnagy: az lehet,de akkor is ez van. Az nem abszurd, hogy az állam hiteleket vesz fel külföldön,hogy Magyarországon működő külföldi tulajdonú, vagy befektető cégeket támogasson ebből a hitelből?

Vincenzo90 2009.11.22. 15:46:14

Ami a Jobbiknak jó, az az MSZPnek is. Mert a Jobbik megmutathatja, hogy más, mint a többiek, míg az kormányt alvázfényező média úgy állíthat be mindent, hogy a gonosz Jobbik megint gonosz dolgokat tesz, és a szocik az alternatíva. Igazán pedíg a Fidesz nyer az egészen, mert amíg vele egyik fél sem törődik igazán, ő mindkettőt támadhatja.

Nem vagyok fideszes 2009.11.22. 15:46:44

Ha jól tudom, Mohamed Atta is magasan képzett valaki volt, Németországban végzett műszaki egyetemen, talán ráadásul pont gépészmérnök volt. A képzettség simán járhat együtt elborult fanatizmussal.

pandacsökiboborján 2009.11.22. 15:48:17

@Lófasz Hadnagy: ebben az országban akkor ne nagyon menj orvoshoz és lehet a mérnökök is közveszélyesek...mid MSZP-st akar gyilkolni...

Nem vagyok fideszes 2009.11.22. 15:49:05

@pandacsökiboborján:

Így működik a világ. Nem a módszerrel/eljárással van a baj, hanem a hogyannal. Jól kéne tudni menedzselni az országot ezen keretek között, csak éppen a mi drága elitünk balfasz. Amit te feljebb boncolgatsz, az gyak. a kommunizmusra hajaz. Azt pedig már próbálták, a végét ismerjük.

warren buffet 2009.11.22. 15:50:11

@pandacsökiboborján:
aha.
a külföldiek meg nem fizetnek adot, nem alkalmaznak embereket, hanem ellopnak mindent.:)
jólvan megy ez.:)))

Nem vagyok fideszes 2009.11.22. 15:50:18

@pandacsökiboborján:

Ha direkt félre akarod magyarázni a példámat, akkor hanyagoljuk egymást, így nem lehet értelmesen beszélgetni.

Vincenzo90 2009.11.22. 16:01:16

@Jómunkásember: @Lófasz Hadnagy:

A kommunizmus alap gondolatai közt vannak értelmes gondolatok, ezt nem tagadhatja senki. Persze a fene sem akar diktatúrát, vagy akár szocialista típusú gazdaságot. A problémákat viszont egy kommunista is jól láthatja.

tölgyes 2009.11.22. 16:02:03

Ez a Török fiú mindig is egy felszínes politikai firkász volt...A Jobbiknak az a jó ha ingyen írnak róla és ha demonstrálni tudja a jelenlegi népnyúzó és tolvaj bandával szembeni radikális szembenállását, ami egyben arra is módot kínál, hogy a letagadhatatlan MSZP-és támogatás szégyenét lemossák magukról... Sokig arra voltak kitalálva, hogy a fidesz táborát gyengítsék, de mára az is látható, hogy a baj nem áll meg a fidesz ajtaja előtt, az MSZP-t is eléri. Két formában is. 1. A Jobbik hamar megverheti a Gyurcsány szétzüllesztett szedett-vedett hadait. 2. Az MSZP-től is szavazókat hódít el.. különösen az Orbán cigányozásán rasszistává edződött hívek köréből...
Márpedig, ha az MSZP harmadik erővé válik és 10% alatti eredményt ér el, akkor még az sem lesz vigasztaló, ha a fidesz nem szerez 2/3-ot.

Vincenzo90 2009.11.22. 16:02:55

@mebal: Uramisten, vannak még ilyen fogyatékos emberek? Tanulj már történelmet, te hígagyú!

gpetersz 2009.11.22. 16:06:34

@NAR:

A Te matekodhoz már csak a részvételi arány %-át kellene hozzátenned, és kijönne a +1 milla. Ugyanis akkor volt vagy 67% -os részévétel, most meg volt kicsivel 40%-alatt, vagyis a szorzó kb 1.67. Viszont az általad adott két szavazatszám között csak 1.4 a szorzó, vagyis kicsit több mint fele annyian mentek szavazni, ami 272596 FIDESZ szavazót feltételezne 67%-os részvételnél. Vagyis: a kisebb részvétellel nem arányban csökkent a szavazatok száma. (oké, ha nem is 1 , de félmillió FIDESZ szavazóval feltehetően több van most abban a megyében)... :P

Egyébként a környezetemben több MSZP-s szavazó döntött a JOBBIK mellett, köztük én is. Szerintem nem kis arányban (100,000 -es nagyságban) MSZP-s beáramlás volt. A MIÉP éveken át kb 250,000 törzsszavazóval bírt. Mára szinte eltűnt, mivel ezek a Vonánál vannak. A FIDESZ radikális köre is adott 100-150,000 embert, de a másik fele az bizony balról és a bizonytalanok közül jött.

gpetersz 2009.11.22. 16:07:19

hopp... 2,725,967 a jó szám...

warren buffet 2009.11.22. 16:07:43

@Vincenzo90:
tény h lehetnek jo észrevételeik.
csak maga a rendszer (kommunizmus) életképtelen a mi sajátosságaink között meg pláne.

mellesleg érdekes h egy jobbikos kel a kommunizmus védelmére...:)

Vincenzo90 2009.11.22. 16:08:49

@tölgyes: "A Jobbik arra volt kitalálva, hogy a Fideszt gyengítse" Ekkora baromságot is régen hallottam már. A Jobbik egész egyszerűen azért szerveződött, hogy megpróbáljon tenni ezért az országért, ezért a nemzetért, mert akiknek ez lett volna a feladata eddíg, azok mind csak rosszabb helyzetet teremtettek, és unalmas hogy nincs, aki tenne is valamit. Vagyis nem volt. Mert most majd jön a Jobbik.

hozzaszolo 2009.11.22. 16:17:09

vincenzo csak az a probléma azzal hogyha létezik párt ahol még az mszpnél is hülyébbek vannak akkor az a jobbik, azt se fogják tudni hogy költségvetésben a számoknak van jelentősége. Már ha eljutnának odáig beirkálnának számokat ide ennyit oda semmit mert azt csak zsidók csinálják hehehe

Kenedy1 2009.11.22. 16:19:27

Kár spekulálni,még egyben utoljára,de harmadszorra is nyerni fog az MSZP.

warren buffet 2009.11.22. 16:20:18

@Vincenzo90:

mit akar tenni érte?mi a cél?

warren buffet 2009.11.22. 16:23:25

@hozzaszolo:
ez kétségtelenül jo észrevétel.:)

csárli hárper 2009.11.22. 16:24:53

na jó, tegyük fel hogy a jobbik bejut akárhány százalékkal a parlamentbe, és akkor mi lesz? minden felszólalásukban benne lesz a cigánybűnözés meg rendőrterror, gumilövedék, nem volt azonosítója akasszunk fel mindenkit sablon blabla? mitől lesz jobb nektek, nekem, nekünk? mert az nagyon kevés hogy masírozik a gárda meg búslakodunk trianon miatt.....

Vincenzo90 2009.11.22. 16:26:08

@Jómunkásember: Nem, nem keltem a kommunizmus védelmére. Pont ezt mondom. Életképtelen, rossz rendszer, de a Jobbik nem akar ilyet. Viszont rendszeresen hozzámvágják ismerőseim, akikkel beszélek politikáról, hogy a Jobbik sok esetben ugyanazt mondja, mint a kommunisták. Erre mondom én, hogy persze, nekik is lehetnek jó meglátásaik. A különbség a megoldásokban mutatkozik meg. És ha már eljutottam ide, ezt tartom a Jobbik gyengéjének. Az átlagembereknek nem ad valódi megoldásokat, csak felszínesen válaszol a saját maga által felvetett kérdésekre. Ezzel viszont csak az egyszerű embereket lehet megszólítani.

warren buffet 2009.11.22. 16:27:13

@Vincenzo90:

mi a különbség a megoldásokban?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.11.22. 16:28:22

@NAR: A 2009-es választást a 2004-essel kell összevetni, mivel ez a kettő azonos műfaj (EP-választás).

Nem vagyok fideszes 2009.11.22. 16:28:41

"A Jobbikról meg vicces azt hallani egyetemistaként, hogy prolik a szavazói. Négydiplomás komoly emberek is ugyanúgy szavaznak a Jobbikra, és a pártgyűléseken mindenfelé egyetemista ismerőseimmel találkozom. Leendő gépészek, leendő orvosok, pszihológusok"

v.ö.:

"ezt tartom a Jobbik gyengéjének. Az átlagembereknek nem ad valódi megoldásokat, csak felszínesen válaszol a saját maga által felvetett kérdésekre. Ezzel viszont csak az egyszerű embereket lehet megszólítani."

Nem semmi, hogy alig fél óra alatt képes vagy magadnak totális ellentmondásba keveredni.

Nem vagyok fideszes 2009.11.22. 16:29:15

@Lófasz Hadnagy:

Ehh, "magaddal", nem "magadnak". Elnézést.

Nem vagyok fideszes 2009.11.22. 16:31:05

@Jómunkásember:

Tudom, nem engem kérdeztél, de a válasz nyílvánvaló: a szélbal osztály alapon, a széljobb származási/etnikai/vallási mázzal leöntve mondja ugyanazokat a demagóg marhaságokat.

Vincenzo90 2009.11.22. 16:32:10

@hozzaszolo: Na most igazán hülyeséget mondtál. Kicsit járj már utána a dolgoknak, mielőtt megszólalsz.

@ezittenkéremmagyarország: Először oda kell jutni, aztán lehet bizonyítani. Jobban ismerem a Jobbik működését, céljait, és a háttérben zajló munkát, mint az, aki csak meghallgatja, amit egy-egy pártrendezvényen mondanak. Az kampányszöveg. Felületes érintése a problémáknak, nem várhaod el, hogy egy pártgyűlésen közgazdászok az elméleteiket szajkózzák, ezt egyik párt sem csinálja. Ellenben kíváncsi lennék, hogy a jelenlegi országgyűlési képviselők végzettsége nem szúrja-e a szemed? Gondolok itt a Gusztos-félékre, vagy azokra, akiknek külföldi egyetemekről van diplomájuk, csak épp azok az egyetemek nem tudnak a saját évekkel ezelőtt végzett diplomásukról. Mellesleg vidéken a közbiztonság megteremtése igenis fontos probléma, mert amíg a nép nem szeret a saját hazájában élni, addíg semmire nem fogja vinni. Az állam meg a nép pénzével gazdálkodik.

warren buffet 2009.11.22. 16:33:38

@Lófasz Hadnagy:

pont ez az.
a jobbik gazdprogramja kommunista.ez ennyire egyszerű.csak hihetetlen h közben meg jobboldali pártként definiálja magát.

Vincenzo90 2009.11.22. 16:35:10

@Lófasz Hadnagy: Nem ellentmondás az, hogy kis embereket szólítanak meg, mégis melléjük áll az értelmiség elég jelentős része. Vagy te ebben látsz ellentmondást? Az igaz, hogy az alapján, amit pl egy pártrendezvényen elmondanak nem állna melléjük ennyi értelmiségi, és az is igaz, hogy ez hiba.

warren buffet 2009.11.22. 16:36:46

@Vincenzo90:

az nehogymár az értelmiség hibája legyen h nem tudja meggyőzni őket a jobbik...:D

Nem vagyok fideszes 2009.11.22. 16:37:53

"amit egy-egy pártrendezvényen mondanak. Az kampányszöveg. Felületes érintése a problémáknak, nem várhaod el, hogy egy pártgyűlésen közgazdászok az elméleteiket szajkózzák, ezt egyik párt sem csinálja."

Tehát "nem bontja ki az igazság minden részletét"? Igen, valóban nem csinálja egy párt sem, így lehet kurva nagyokat hazudva választást nyerni, mint... hm, ki is?

Gratulálok, marha gyorsan tanultok a "nagyoktól"!

Vincenzo90 2009.11.22. 16:38:35

@Jómunkásember: Már csak azzal kéne tisztában lenni, milyen egy szocialista gazdaság, egy kommunizmus, és mi a különbség a Jobbik programja, és az előbbiek között. És akkor már lenne értelme itt ezekről kommentelni.

focijoci1969 2009.11.22. 16:40:16

Szerintem sem az Mszp sem a Fidesz törzs szavazói nem szavaznak a Jobbikra. A 2006-os mszp-és szavazók közül persze sokan szavaznak át a jobbikra, de azok közül 1998-ban sokan szavaztak a fideszre és a kisgazdákra. Ez a szavazói réteg a mindig csalódott nagy többség. 2014-ben majd újra az mszp-re szavaznak, mint a mostani fidesz szavazók nagy része. És így tovább, a milliárdok pedig folynak a szük "elit" zsebébe.

Vincenzo90 2009.11.22. 16:40:24

@Jómunkásember: Ezt hol mondtam? Azt mondtam, hogy a Jobbiknak a hibája, hogy nem fókuszál az értelmiségre, pedíg igenis vevő ez a réteg arra, amit mondanak. Épp azt mondtam, hogy ez a Jobbik hibája. De szövegértési gondokkal kérlek ne hozzám forduljatok, hanem egy alsós magyartanítóhoz.

Nem vagyok fideszes 2009.11.22. 16:40:28

@Vincenzo90:

Ez nem hiba, ez ugyanaz a demagóg populizmus, amit a maszop meg a fityisz csinál(t). Ez szép, hogy beismered, de akkor milyen alapon jöttök azzal, hogy le a hatalmi elittel, mert ti mások vagytok? Tudod, miben vagytok ti mások? Hogy nem voltatok még a húsosfazék közelében. Semmi másban.

warren buffet 2009.11.22. 16:41:18

@Vincenzo90:

sajnálatos modon a kapitalizmusnak nincsen alternativája.:) ez elég szomoru lehet, de sajnos igy van.még a 1,5 mrd fős kina - aki azért elég jelentős tényező a világban - a kapitalizmus irányába mozdul el...

Nem vagyok fideszes 2009.11.22. 16:41:43

Sajnos mennem kell, de örülök, hogy egész értelmesen sikerült beszélgetnünk.

További szép napot mindenkinek!

Vincenzo90 2009.11.22. 16:42:22

@Lófasz Hadnagy: Csakhogy a Jobbik nem hazudik közben. Nem mennek bele részletekbe, de nem is ígérnek ingyen távfűtést a sötét paraszt panelprolinak, meg munka helyett ingyen segélyt.

Vincenzo90 2009.11.22. 16:44:33

@Jómunkásember: Ki beszél itt bármiféle rendszer alternatíváról? Látszik, hogy megint tájékozatlan vagy. A Jobbiknak esze ágában nincs bármit is változtatni a jelenlegi rendszeren, és ezt többször, több rendezvényen is kifejtette Vona Gábor is többek között.

ibn_battuta 2009.11.22. 16:44:50

Kedves Gábor!

A blogbejegyzésben érdemes lenne átállítani a hiperlinkek színét barnáról a megszokott kékre. A fekete betűk mellett nem látszik egyértelműen, mi kattintható.

warren buffet 2009.11.22. 16:45:58

@Vincenzo90:

a szövegértéssel nincsen probléma.arról irtam amit te mondtál.ha az zagyvaság ami nyilvánvalo miután a jobbik gazdprogramjáról beszélünk azt ne rajtam személyeskedd le.

tph 2009.11.22. 16:47:27

Tisztelt Török Gábor Úr! Már sokadszor írja/mondja -az elszipkázott szavazatok kapcsán, hogy ökológiai tévkövetkeztetéseket vonnak le egyes elemzők a felmérésekből ill. az európai parlamenti választások eredményeiből. Ez -mint kifejti a Médián segítségével- igaz, de arra szeretném felhívni a figyelmét, hogy 1 elvonzott fideszes szavazat nem egyenlő 1 elvonzott mszpésssel. Utóbbi esetenként többszörös értékkel is bírhat egy szélsőjobboldali párt számára, miközben akár még nagyobb bonyodalmat okozhat egy baloldalinak. Ennek oka nem az, hogy az egyik szavazó többet ér, hanem hogy ennek következményeként a baloldali gyűjtőpártnak olyan retorikai és tartalmi-politikai változtatásokat kell végrehajtania -ha meg kívánja tartani ezeket a szavazókat-, amelyek sokkal nagyobb kampánytechnikai és stratégiai- politikai kihívást jelentenek, mint ugyanezen probléma egy jobboldali gyűjtőpárt számára.
Ahogy azt Ön is írja egy szélsőjobboldali párt számára siker, ha ő dob be egy témát, mivel azt mindenki vele azonosítja. Így ha a többiek elismerik a téma fontosságát, akkor ezzel közvetve elismerik a szélsőjobb politikai „létalapját” is. A legnagyobb siker egy szélsőjobboldali pártnak: ezt az „elismerést” baloldalról kapni. (Itt érdemes megjegyezni, hogy az MSZP figyelemreméltóan használja az SZDSZ EU-kampánystratégiát, -ami a liberális párt vesztét, a Jobbik előretörését hozta,- arra hogy megakadályozza a FIDESZ 2/3-ot: minden nap egy országos sajtótájékoztató a Jobbikról, amely párt máshogy nem tud rést ütni a médián csak így ill. Sajóbábonnyal. Mellesleg az MSZP ezen kampánystratégiája elismeri vereséget. (Egyébként már kampány van!))
Ebből következően -szerintem- nem lehet csak úgy kijelenteni, hogy a Jobbik elsősorban a FIDESZtől akar elszívni szavazatokat, mert ott van még mit erodálni, hanem más szempontok alapján is érdemes elemezni a szélsőjobb stratégiáját. Nem beszélve arról, hogy ma kb. 1 millió exszocialista választó keresi a helyét (ők azok a bizonytalanok, akik parlamenti választási helyzetben sosem azok). Ők a felmérések szerint „eltűntek”, de egykoron kizárólag a szocialistákra szavaztak és még talán ma is csak keresik az „okot”, hogy rájuk szavazzanak, de legalábbis ne OVi-ra…
Nincs igazam?

Vincenzo90 2009.11.22. 16:48:32

"az nehogymár az értelmiség hibája legyen h nem tudja meggyőzni őket a jobbik...:D"

Éppen az ellenkezőjét mondtam, ez mégiscsak szövegértési probléma. De mindegy, nem erről van most szó.

beyo 2009.11.22. 16:59:00

A jobbik szép szavakat tud mondani, de nem több, ahhoz, hogy valaha is kormányra kerüljenek nyitniuk kell más irányba is. Az emberek többsége ugyanis fél a jobbikkal összefüggésbe hozott ideológiáktól, ezek bizonyos szinten tényleg részét képezik a programjuknak, a másik fele némileg riogatás, de számomra már pusztán az is félelmetes sokszor ami a reklámhadjárat címszóval a szájukon kiömlik. Ami érdekes, hogy a jobbik máris kezd gyűjtő pártá avanzsálni. Egyrészt szűkségük van a számukra a szavazótáboruk magjának jelentős részét képező valódi nacionalistákra. Ezek azok az emberek, akik bárhol is élnek ebben az országban minden kisebbségben az ellenséget látják, bármilyen külföldről érkező modernista hullámban magát a sátánt. Ezek számára a cigányok nem emberek, faji ideológiával rendelkeznek, életellenesek és veszélyesek. Nem szívesen lennék olyan párt támogatója, ahol egy ilyen pártgyűlésen egy ilyen ember állhat mellettem. A jobbik szavazóinak másik fele egy fajta helyzeti rasszista, akár nem is tartja magát annak. Ezek nagyrészt egyszerű vidéki emberek, akiknek az életét megnehezítik a különböző cigány bűnözői csoportok. Ezeknek az embereknek akár még jogosnak is tartom a félelem keltette felháborodásukat, messze menően elhiszem, hogy a jobbikban látják az egyetlen megoldást. Sajnos azonban pont helyzetük kapcsán korlátozott a lehetőségük az objektívan való gondolkozásra. Ami a legnyagyobb bajom a jobbikkal, hogy mindkét ilyen táborának megakar felelni, nem egyértelmű, hogy mi is ő valójában, egy radikális rendpárti párt, vagy egy nacionalista párt. Sajnos ezt nekik nem érdekük tisztázni.

Van egy-két dolog a jobbik programjában, ami támogatandó, ez a rendpártiság, üdvözlendő dolog, hogy valaki felkarolja ezeket a terrorban élő embereket. Azonban ez a dolog is csak hibás tüneti kezelés lenne. A cigányok között továbbra is nőne a magyarokkal szembeni rasszizmus.

Ehhez kapcsolódik, hogy jobbik gazdasági programja mese habbal, nincs az a saját pénzmag, amivel a külföldi tőke kiszorítása lehetséges lenne, arról nem is beszélve, hogy hosszútávon az egész belterjes rendszer összeomlana.
Olyan rendszert azonban én is tudok mondani, amihez rengeteg pénz kell, de helyretenné magyarországot. pl.: legyen több rendőr az utcákon, hatszor annyi mint most, olyan rendőrök, akiket nem lehet korrumpálni, a fizetésük elégséget, emelett bátran hivatástudatból végzik a munkájukat, így a szervezett bűnözés nem képes őket megfélemlíteni. (Ugye milyen nehéz lenne ezt gyakorlati szintre emelni?) Azán, a cigánykérdéshez nem csak az tartozik hozzá, hogy a romák közötti bűnözési arány magasabb mint a magyarok között, hanem az is, hogy a cigányok, ugyanilyen arányban szegébbek is, képzetlenebbek is, nehezebben kapnak munkát. Tehát azontúl büntejük a bűnöző cigányokat képezni is kell őket, és el kell őket helyeznünk a fehérgazdaságban. Ehhez több kb. hatszor annyi jól fizetett, hivatásának élő tanár szociális munkás kell, mint amenni most. Ahhoz, azonban, hogy ez így legyen a magyar társadalmat is nyitottabbá kéne tenni, megismertetni mindenkivel a cigányok sajátos kultúráját, történelmét. Ehhez is irdatlansok pénz kell... és akkor még nem is beszéltünk a gazdaság többi ágazatáról, amire szintén ordenáré pénz kell.
A jobbikkal tehát az a baj, hogy cigány problémát egyoldalúan kezelik, nem a maga komlexitásában, itt nem csak ők a sarasak, hanem mi is.
Sok pénzzel és a társadalomra most nem jellemző rálátással a problémák orvosolhatóak lennének, de jelenleg ez nincs meg, és nem mellesleg a lehetetlen kategóriába tartozik, egy gyönyörű utópia.
Kéne egy olyan párt, aki a jelenlegi helyzetet jól ismerve, a rendelkezésre álló anyaggi háttérben össznemzeti stabilitást tud erdedményezni, nos ez a párt bőven nem a Jobbik.
hopsz, picit hosszú voltam.

tölgyes 2009.11.22. 17:01:01

@Vincenzo90: Örvendek, hogy baromságnak tartja amit írok..Bizonyára azért kapott 25 milliós költségvetési támogatást az eus választások előtt a kormánytól, hogy az Ön állítását igazolják.. bizonyára azért került a párt reklámarcának a ballib sztárjának neje, hogy Önt igazolják.. bizonyára azért tekinti a Jobbik a fideszt fő ellenségnek, hogy Önt igazolják...

Az MSZP jól kitalálta a Jobbikot.. túl jól. Ilyen megosztó ötleteik voltak már korábban is de ez most túl jól sikerült.. azt nem gondolták, hogy még a saját táborukat is gyengíteni fogja...:::))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.22. 17:01:40

@bigthereal: "álságos az a feltételezés, hogy nem a volt mszp-szavazók ikszeltek a jobbikra..."

Majd folytatod a TUTIT:
[akik a Jobbikra szavaznak]
"... azok ugyanis (...) olyan ostobák, annyira fogalmuk sincs a politikai rendszerekről, annyira manipulálhatók, és annyira utálják a cigányokat, hogy bármikor szívesen szavaznak a jobbikra. (...) a jobbik mellé gondolkodás nélkül odaállnak. ez tulképp a tanulatlan (max érettségi) proli réteg, akiknek választójogot sem adnék, annyira buták..."

Köszönjük Emese!

És még egy IDEvágó megjegyzés:

A permanens kommunistázók egyik kedvenc mondása, hogy az a párt anno BEFOGADOTT egy csomó nyilast is...
Na, ezexerint most meg csak végre KIENGEDTE őket ODA, ahová ténylegesen valók...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.22. 17:06:19

@tölgyes: ha elfogadnám, hogy a Jobbik az MSzP kreatúrája, akkor már csak az érdekelne, hogy:
- Vona már akkor küldetést teljesített, amikor belépett V.Orbán saját polgári körébe, vagy már csak azután lett áruló?!

pandacsökiboborján 2009.11.22. 17:10:02

@beyo: Sajnos azonban pont helyzetük kapcsán korlátozott a lehetőségük az objektívan való gondolkozásra.
Most komolyan, te hogy éreznéd magad ha rendszeresen betörnek hozzád. Van gyereked? Mit szólnál, ha szegény félne iskolába menni?
Az az érvrendszer,amit felépítettél, már évtizedek óta nem sikeres.
A cigányokat nem lehet integrálni,mert nem akarnak integrálódni.
Szomorú látni,hogy komplett országrészekben 15 éven belül a cigányok lesznek a többség!
Ma is lehetne rendet tartani az országban, ha az ügyészségeknek nem az lenne a legfőbb elfoglaltságuk, hogy a rendőröket baszogassák,hanem a megélhetési bűnöző cigányokat,meg a helyi kiskirályokat, Fideszes-MSZP-s köztörvényes tolvajokat.

Viktus 2009.11.22. 17:14:18

Jó elemzés kár, hogy a Jobbik vezetése kerül-fordul egy sikeres lépés után rendez egy baklövést.

index.hu/belfold/2009/11/22/a_gardat_levagta_a_feher_lovas_horthy-emlekezesrol/

Minek vonul ki a gárda formaruhában? várható, hogy csak balhé lesz pest közepén a kivezényelt rendőrökkel ami a Jobbiknak nem igazán kedvez ugyanis éppen a rendpártisági eszme sérül , mert ezek nem czigányok.

Vincenzo90 2009.11.22. 17:15:53

@tölgyes: Sőt, igazából a Jobbik az MSZP pénzéből él. Tudjuk. Ha valami jó, és nincs miért belekötni, hát találjunk ki egy minden alapot nélkülöző hülye összeesküvéselméletet. Gratulálok.

beyo 2009.11.22. 17:17:28

@pandacsökiboborján: épp erről beszéltem. A körülményeik nem megfelelőek rá. Írtam is, hogy mennyire megértem őket, de az az egy oldalú megoldás, amit a Jobbik számukra kínál nem lehet sikeres, mert számos vesztese lenne. Egyébként az én sulim anno olyan helyen volt, hogy bizony féltem iskolába menni.
Mellesleg a cigányokat nem integrálni kéne, hanem egyeltalán megismerni őket és az országban olyan helyzetet teremteni, hogy az ország két fele képes legyen egymás mellett békében élni. Amennyire ismerem a Kárpátmedencében élő cigánykultúrákat (szerintem az átagnál jobban) ez egyeltalán nem lehetetlen. Csak arról próbálok beszélni, hogy a társadalami párbeszédet két oldalról kell megkezdeni, mert különben csak újabb indulatok születnek. Erre a jobbik képtelen, ennyi.

Vincenzo90 2009.11.22. 17:18:12

@Viktus: Tévedsz, az alkotmány alapján jogukban áll egyenruhában vonulni még ha erre egy alkotmányellenes törvényt/bírósági döntést hoznak is. Alkotmányellenes törvény elleni ellenállás az alkotmány szerint jogos. Az indexről linkelni meg gáz, mert tele van csúsztatásokkal az egész cikk.

Balt 2009.11.22. 17:18:39

@ninimimi: "Az persze igaz, hogy az ilyen antidemokratikus, diktatúrába vezető ténykedéshez a hátszelet az a közvélemény adja, amelyik a világ vezető nemzeteinek képviseleténél is bölcsebbnek gondolva magát, lerázza magáról a megfontolást igénylő kritikát, mint kutya a vizet."

Ha itt a frekvenciatenderről van szó, akkor messze téves a fenti beállítás (akár hazai, de amerikai üzleti-politikai részről különösen).

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.22. 17:18:42

@beyo: A Jobbik programjában...

Nekem az a "legviccesebb", hogy a bebörtönzött cigányokkal ledolgoztatná a fogvatartásuk költségeit (=élelmezésükön felül: őrszemélyzet eltartása, +fogházrezsi!:), miután előtte a szabad világban még nem tudta megadni nekik ugyanezt a munkalehetőséget...

Ebből is látszik, hogy a Jobbik nem csak "NEMZETI", de "SZOCIALISTA" is, hiszen az 1950-es(!) évek hírhedt munkatáborait IDE'zi ez az elgondolásuk.

csárli hárper 2009.11.22. 17:19:18

@Vincenzo90: jó, tegyük fel hogy megteremtik azt a hőn áhitott közbiztonságot na de mivel, kivel, és a lényeg miből? mert azért lássuk be a gárdát többen kinevetik mint ahányan komolyan veszik őket, ez a csendőrség amit úgy emlegetnek mint a non plus ultra az csak blöff...a diploma dolog meg nemtudom hogy jön ide.

Viktus 2009.11.22. 17:19:21

@tölgyes:

A fidesz mennyit is kap a kormánytól? :P a pártfinanszírozásra a választási eredménye után? akkor a fidesz is gyurcsány ügynöke? :D

Nobilis Benedek 2009.11.22. 17:19:45

Hali!

A gloire által már linkelt konzervatóriumos cikkem (konzervatorium.hu/cikkeink/koezeletpolitika/191-atigazolok) például valóban az itt kritizált területi eloszlás alapján készült - de elég alapos, szavazóköri szintű bontással.

Emellett van egy folytatása is, ami nem csak az ennek ellenkezőjét állító közvéleménykutatásokkal kapcsolatos esetleges problémákkal foglalkozik - de az is látható belőle, hogy nem csak a volt MSZP-s szavazókörökben volt erősebb a Jobbik, hanem ahol jobban erősödött a Jobbik, ott általában jobban is gyengült az MSZP - ahogy a többi pártra is kvalitatíve hasonló eredmény jött ki a regresszió fordított irányú lefottatásával.

konzervatorium.blog.hu/2009/07/30/emlekek_es_tenyek_a_partok_szavazotaborainak_valtozasai_2006_2009

Szerintem ez azért lényegesen erősebb eredmény annál, mint hogy "ránéztünk a térképre, és keleten volt erős a Jobbik"...

==T== 2009.11.22. 17:21:38

A Jobbik szavazóinak jelentős része olyan 30 év alatti fiatal, aki a 2009-es EP választáson szavazott először.

tölgyes 2009.11.22. 17:21:58

@1.szolo (B.A.): Na látja ez egy jó kérdés.. de a helyzet érdekes..

Ugyanis ebbe a polgári körbe (mint általában a polgári körökbe) sokféle ember belépett.. ez a polgári kör ráadásul nem Orbán, hanem Makovecz polgári köre volt, aki egy kiváló építész és antipolitikus...arra alkalmatlan, hogy "politikai szűrőként " működjön...:::))) (A polgári körök pedig nem is akartak ilyen szűrő szerepet betölteni) Ebbe a polgári körbe belépett M. István (máskülönben kiváló férfiú) is, aki még a 60-as évek végén szélsőbalos kommunát szervezett...Ő aztán meg is haragudott Orbánra, amikor látta, hogy Orbán átlátja a helyzetet és inkább a pártjára támaszkodik...

Vagyis.. nem tudom, hogy Vona miért került oda, de nem Orbán választotta és rövid időn belül ki is lépett onnan, mert Orbánhoz és köréhez nem tudott közelebb férkőzni.

BISMARCK 2009.11.22. 17:22:32

@török gábor:
Ebben az esetben viszont van egy hasonmása aki egy audi allroad típusú (szerintem terepjáró) személygépkocsival szokott a Budagyöngye körül néha feltűnni.
Ami a 150km-re lévő négyszáz lelkes kicsi falut illeti. Nem tudom, hogy merre lakik, de nem lehet összehasonlítani az általam példaként említett falvakat akár a Bp. körüli (telki, páty, budajenő, tudom, nincs 150km), akár a vas megyei falvakkal.
Az állításomat még mindig fenn tartom. Nem nagyon találkoztam még olyan politológussal aki végigjárta volna a vidéket (esetleg nem csak falvakat, hanem mondjuk Ózd 1-2 kocsmáját) és 1-2 kocsmai beszélgetéssel gazdagodva írt volna a szegényebb vidéki települések szavazói magatartásáról.

sourcerror 2009.11.22. 17:23:53

@1.szolo (B.A.): Csak szólok, hogy a nagy szabad Amerikában régóta van ilyen gyakorlat.

Viktus 2009.11.22. 17:25:26

@ezittenkéremmagyarország:

1. Mindjárt lehetne kezdeni az átszervezéssel. Érdekes módon, ha megjelenik 10 ember gárda ruhában ott mindjárt akad bevethető rendőrszázad kimenni igazoltatni ... hol vannak a rendőrök a hétköznapokból? miért csak az autós cseszegető parkolóőr szintű hatóságot látni a rendőrségből?
Nyugodtan járőrözhetnének is példának okáért. Térfigyelő kamerák kihelyezése stb. miből? a milliókból amit befizetek, és amiért a Magyar Köztársaság gyakorlatilag nem képes semmit legalább egy normális szinten biztosítani. Az meg engem nem vígasztal, hogy eltartok pár roma családot stb.
Egészségügy nincs, közbiztonság nincs ...

sourcerror 2009.11.22. 17:25:42

@1.szolo (B.A.): "... miután előtte a szabad világban még nem tudta megadni nekik ugyanezt a munkalehetőséget..."

A szabad világ attól szabad, hogy ha nem tetszik egy munka, nem kell elvállalnod.

tölgyes 2009.11.22. 17:26:26

@Viktus!! Az MSZP számos nem szélsőséges szervezettől tagadta már meg az őket illető támogatás kiutalását.. de ezt érdekes módon nem tette meg a Jobbik esetében a fennálló jogviták ellenére...

sourcerror 2009.11.22. 17:31:56

@beyo: "Mellesleg a cigányokat nem integrálni kéne, hanem egyeltalán megismerni őket és az országban olyan helyzetet teremteni, hogy az ország két fele képes legyen egymás mellett békében élni."

Ez mind szép és jó, csak mára ez a szöveg hiteltelen lett. Ezzel az indoklással már elég sok pénzt szórtunk el, és semmi eredmény. A szociológusok pont abból élnek, hogy a probléma fennmarad. A Fidesz vagy Jobbik hatalomra kerülése esetén kiesnének a pixisből.

Viktus 2009.11.22. 17:32:20

@Vincenzo90:

Kit érdekel. Jobbikosként azt kellene már felfogni, hogy mit akarunk elérni. Lehet itt rizsázni egyenlőre a döntés az volt a bíróságon, hogy nem lehet, és a rendőrség is ezek szerint jár el. Felesleges őket provokálni. Politikailag önmagában a rendőrséggel való akciózásokból nem lehet jól kijönni, mert a szavazótábor ilyen csúsztatásos híreket kap meg csak egy cigányos hírből kitudja szűrni, hogy mégis a gárda volt jó az ügyben, de önmagában rendőrséggel izmozás nem bejövős. Teljesen más tészta, mint amikor látványosan a cigány terror súlytotta településen igyekszenek a gárdisták segíteni abból lehet politikai tőkét kovácsolni.

Balt 2009.11.22. 17:35:08

@ninimimi: "Hogy kit "kaptak rajta" mi a csudán, arról meg csak annyit, hogy a magyar miniszterelnök szerint is bűncselekmény, amit a Sláger Rádióval csináltak."

Azt hiszem, Bajnai megint csak önmagát minősíti... Rinyálhat az amerikai rádiótulajdonos képviselője itthon és odahaza - akár még felhívhat egy korlátozott NATO-légicsapásra is :) -, a döntés etikus, törvényes és megfellebbezhetetlen.
www.hetivalasz.hu/cikk/0911/24975

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.11.22. 17:36:27

@Nobilis Benedek:

Nem rossz elemzés, csak azt nem értem, hogy

a) miért a 2006-os választással vetik össze a 2009-est, a 2004-es helyett;

b) komoly, hogy a cigányok arányára az MCF-szavazók
számából próbáltak következtetni? Ez nem kicsit amatőr mozzanat az egyébként profi elemzésben.

sourcerror 2009.11.22. 17:39:22

"Politikailag önmagában a rendőrséggel való akciózásokból nem lehet jól kijönni,"

Ezzel teljesen egyetértek. Örülnék, ha a Jobbikban a Morvai által képviselt szellemiség erősödne, de erre nem sok esélyt látok.

moncayo 2009.11.22. 17:45:13

@Punxsutawney Mormota: "Pozitív gazdasági fordulas 5 év múlva?" Szerintem ez hiú ábránd, 30+20 éve erre ácsingózunk. Hiába.Persze, lehet játszani a GDP adatokkal, statisztikákkal, de e helyett kérem megnézni, hogyan viszonyul a 2009-es "magyar élet" és "finn" élethez például? Direkt nem osztrákot mondok, Finnországban 30-40 éve még mély szegénység volt. Miből akarsz gazdasági fejlődést, amikor már minden eladtunk, amit nem (pl. utak), az mélységesen szétromlott. Semmit nem fejlesztünk, semmit nem gyártunk, a multiknak összeszerelünk és meg vagyunk sértve, amikor kiviszi a profitot. És főként, hogy van az a generáció, aki kivezeti az országot a (fél)csődből. A "gyurcsányok, zuschlag-ok"? Netán Révész Márius? Szijjártó (igaz most adta le az Audit)? Talán Ibolyka a bajszossal? Netán a a "tornából csenevészség miatt anno eltíltott" gárda legények? Vagy az 5 év múlva már 1 millós kvázi írástudatlan roma honfitársunk? Ki? Lehet, hogy én vagyok vak, de nem látom!

Viktus 2009.11.22. 17:53:43

@sourcerror:

na ja ebből mégis mit lehet kihozni? mi értelme van?

17.50: Információink szerint mintegy 30 gárdistát állítottak elő, őket a Gyorskocsi utcai fogdára szállították.

17.45: Rendőrségi közlés szerint majdnem 500 gárdistát igazoltattak és motoztak meg a rendőrök a fővárosi Bartók Béla úton és környékén.

Balt 2009.11.22. 17:58:33

@Aldo: "ugyanazt fogja játszani a fidesszel mint a fidesz most az mszpvel. sértődősdi, kivonulósdi, "odamondósdi" lesz és sok mulatság és kacagás (legalábbis részemről). semmivel nem lesz jobb a helyzet és a parlament összetétele."

De. Annyival mindenképpen jobb lesz, hogy a szélsőséges MSZP max. akkora frakcióval fog bírni, mint a Jobbik. Szépen kioltják egymást a patkó két oldalán. :)

Nobilis Benedek 2009.11.22. 17:58:56

@dzsucseharcos:

@dzsucseharcos:

Hali!

a - Egyrészt, mert kevesebb idő telt el azóta, így kisebb a szavazók cesrélődése, másrészt, mert a 2006-os választáson nagyobb volt a részvétel - így több emberről lehet tudni a korábbi pártpreferenciáját.

b - Semmi más adat nem volt, sajnos. Másrészt meg ez tényleg egy amatőr elemzés olyan értelemben, hogy nem szakmánk a politológia :-)

Nobilis Benedek 2009.11.22. 18:00:53

(Amúgy a Mediánnak az alacsony részvételre vonatkozó megjegyzésére az én elemzésem mindenképp immunis, ugyanis a szavazók számával és nem a szavazatok arányával dolgoztam (de lehet, ezt bele is írtuk anno).)

rockjano 2009.11.22. 18:03:37

Arról az alapkérdésről nem beszél itt senki hogy akkor Sajóbábony jó-e a jobbiknak vagy sem???

Nagyon nehéz kérdés én sem tudom.

Azt azért hozzá kell tenni hogy az ún. magyar gárda nemcsak egy betiltott hanem egy nagyon szedett-vedett sok nőből és élemedett korú emberből is álló banda. (nekem ők csak a lakodalmas nácik de ez magánvélemény)

Ha ezek egyszer úgy tényleg komolyan szembe kerülnek a nagyon ideges romákkal abból sok jó nem fog kisülni lesz néhány mártír gárdista az biztos. Ez akár jó is lehet a jobbiknak, csak Vona azt mondja hogy ha a rendőrség nem fékezi meg a romákat akkor majd ő küld gárdistákat, és ha kiderül hogy az a szánalmas bagázs semmit de semmit nem tud csinálni az nem biztos hogy jó nekik.

Ez így jó a jobbiknak ahogy van kétoldalt a két fél ordibál középen a rendőrök. De ha egyszer tényleg egymásnak esnek az nem biztos. Pl. kiderül hogy a gárda senkit semmitől nem tud megvédeni (mert nem tud efelől senkinek ne legyenek kétségei)

Balt 2009.11.22. 18:03:47

@forrestg: "az mszp szavazók nem kis hányada volt kőkeményen rasszista (ezért is állította az mszp 2002-ben és 2006-ban nem hivatalos kampánya középpontjába azt, hogy Orbán Viktor cigány származású lenne).
Pont ezek a rasszista mszp-sek kevésbé elérhetők a fidesz és inkább a jobbik számára"

Na, majd Mesterházy szépen becsatornázza őket a cigánytáborba... :))

Doktor Kotász 2009.11.22. 18:04:10

A Jobbik program szinten szájkaratézik.

Vettem a fáradtságot, és hónapokkal ezelőtt ellátogattam a honlapjukra, hogy mi is a programjuk.

Az Aranybulla helyreállításáról is beszélnek időnként... Ha valaki nem tudná, azt egy királyunk dobta koncként a köznemesek elé, de soha nem volt betartva. Csak akkor, ha a köznemesek nagyon hőbörögtek, és baj volt, akkor egy rövid ideig. Egyébként csak a kötelességeket verték le rajtuk. Mondjuk, hogy köteles hadba szállni a király oldalán a nemesség. Gondolom, nagyon időszerű eltörölni az Alkotmányt, hogy helyette az legyen szabályozva, milyen harci vértezetben köteles a nemesség felvonulni, ha éppen háborúzunk...

Ilyeneket találtam a program alatt:

"Az arányos és igazságos közteherviselés megvalósítása."

"Progresszív és többkulcsos rendszer révén az átlagjövedelem alacsonyabb terhelése, a kiemelkedően magas jövedelmek adókötelezettségeinek megemelése."

Hoppá! Előbb arányos és igazságos közteherviselésről volt szó, most meg az aránytalant követelik. Ez azt jelenti, hogy nem tudják, mi az arányos közteherviselés. Vagy azt, hogy csak mellébeszélnek, és hülyének nézik az olvasót...

"A kötelező magánnyugdíj-rendszer megszüntetése és visszavezetése az állami rendszerbe, oly módon, hogy az egyéni számlavezetés megmarad."

Ez miért is lenne jó az embereknek?

"A multinacionális tőke számára biztosított adókedvezmények felszámolása."

Tehát nem jó, ha munkahelyt teremtenek? Van közöttük egyáltalán közgazdász?

"A multinacionális cégek támogatása helyett a magyar mikro-, kis- és középvállalkozók (mkkv-k) támogatása, különös tekintettel a családi vállalkozásokra és gazdálkodókra."

Jelenleg is a kis és középvállalkozásokat támogatja az állam, nem a nagy multikat, csak ugye pályázni kell. De gondolom a jobbik sem alanyi jogon támogatná a cégeket, hanem célirányosan, és konkrét terveket.

"Működő-tőke kihelyezésének elősegítése a határon túli magyar és külföldi régiókba."

Na ezt érdemes lenne kibontani. Inkubátorházak külföldön? Tanácsadók alkalmazása. A követségek, konzulátusok bővítése?

"A szakszervezeti működés feltételeinek kötelező biztosítása a multinacionális cégeknél."

Na az első pont, amivel maradéktalanul egyetértek, illetve nem tartom semmit mondónak.

"Az 1944-es német megszállással Magyarországot letérítették a jogfolytonosság útjáról, és az alkotmányossági válságot sem a kommunizmusnak, sem a rendszerváltoztató elitnek nem állt érdekében helyreállítani, így a hosszúra nyúlt huszadik századot még nem sikerült lezárnunk. Ennek alapján célunk a következő:

A jelenlegi alaptörvény helyett a Szent Korona-tanra épülő Alkotmány megalkotása."

Na ez egy nagy lófasz hülyegyerekeknek...
Már bocsánat, hogy semmi elemezgetést nem fűzök hozzá, csak azt, hogy ez így egy nagy büdös lófasz hülyegyerekeknek... Szentkorona-tanok...

"A magyar földtörvény módosításával a tömeges külföldi földszerzés megakadályozása."

A torgyáni örökség.

"A birtokunkban lévő természeti kincsek és erőforrások védelme, ésszerű kihasználása, különös tekintettel a termőföldre, az ivóvízre, a termálvízre és a földgázra.
Az uniós csatlakozási szerződésben meghatározott mezőgazdasági kvóták újratárgyalása, a szerződés azon pontjainak felülvizsgálata, amelyek bizonyíthatóan kárt okoztak és okoznak a magyar gazdáknak és vállalkozásoknak."

Ezeket folyton felülvizsgálják, ezekről mindig tárgyalunk, ezek rendszeresen változnak. Ha valaki nem tudná, erről szól az EU.

"5. „Sokasodjatok!”
A társadalmi és gazdasági összeomlással fenyegető – a magyarság legsúlyosabb problémáját jelentő – népességfogyásra egyedül a születések számának jelentős mértékű növelése adhat megoldást. Ennek alapján céljaink a következők:"

"A már a fogantatásától emberi életnek tekintett magzat valódi törvényi védelme."

Magyarán tiltanák az abortuszt. Ha valaki szerint ez valahova vezet, akkor nézzen szét a Harlemi niggergettóban!

"A felnevelt gyermek személyi jövedelemadójának 25%-a a szülő nyugdíját növelje."

Ez így érdekes.

"A családi adózás bevezetése a személyi jövedelemadózás helyett."

"A lerombolt lombikbébi-program újraindítása és kiemelt támogatása."

Jogos, ott a pont.

"Az egészségügyileg nem indokolt művi meddővé tétel eltörlése."

Ez micsoda? Valaki bemegy, hogy vegyék ki a méhét, azt kiveszik? Ez most egy valós, létező probléma?

"6. Családi háttér
Erős társadalom kizárólag egészséges és biztonságot adó családokra épülhet, ezért szükséges a család intézményének törvényi védelme és pozitív diszkriminációja a közélet minden területén, legfőképpen az oktatásban, a kultúrában és a médiában. Ennek alapján céljaink a következők:"

"A gyermeket nevelő anyákat otthon vagy félállásban foglalkoztató munkaadók számára nagy mértékű adókedvezmények biztosítása."

Szerintem most is van ilyesmi.

"A főállású anyaság intézményének biztosítása a legutolsó munkahelyi bér 75%-ának megfelelően."

Na ez a cigányok között népszerű lenne. Elhelyezkedik, azt zsinórba szül nyóc gyereket.

"Az egyházi esküvő állami anyakönyveztetése."

???
Szóval, ha valakik papnál esküdnek, akkor azoknak ne keljen már elmennie az anyakönyvvezetőhöz is?
Ez nagyon fontos dolog.

"A valódi nemzeti és az általános emberi értékeket megjelenítő közszolgálati média működtetése."

Így sem nézik az M1, M2-t.

"A kereskedelmi adók műsorszolgáltatására vonatkozó jogszabályok szigorítása, azok be nem tartása esetében azonnali szankciók életbe léptetése, illetve a sugárzási jog megvonása."

És milyen szabályokat is kellene szigorítani? Szerintem itt csak arra gyúrnak, hogy bezárhassák azt, aki nekik nem tetszik.

"Az örökösödési illeték eltörlése."

Na ez már ellett törölve.

"7. A legfontosabb befektetés
A magyar oktatás színvonalromlásának megállítása alapvető nemzeti érdek, ezért meg kell óvni oktatási rendszerünk tradicionális értékeit, a tömegesítés tendenciáit pedig ki kell egyenlíteni a minőségi és a nevelési szempontok erőteljes megjelenítésével. Ennek alapján céljaink a következők:"

"A kétszintű érettségi megszüntetése."

Hát igen. Ebben van valami.

"A szakképzés presztízsének visszaállítása és szerkezetének a nemzetstratégiai célokhoz való igazítása."

Most is vannak szakközépiskolák és technikumok...
Remélem szakmunkásképzők már nincsenek...

"A magyar tankönyvpiacon lévő túlburjánzás felszámolása, szigorú minőségellenőrzés bevezetése."

Most is csak olyan tankönyvek vannak, amik megfelelnek a tanrendnek...

"A szakmai elitképzés reformjával párhuzamosan a felsőoktatásban megfigyelhető tömegesedés és színvonalromlás megállítása."

Csökkenteni a férőhelyeket? Vagy mire gondolnak?

"Kötelező erkölcs- és hittan bevezetése az általános és középiskolákban."

Na be is baszna!

"Kormányzati program a lakossági internethasználat európai átlaghoz való felzárkóztatására."

Szerintem sokat nem panaszkodhatunk ezen a téren.

"8. Múltunk a forrásunk
Nincs nemzeti jövő és megmaradás nemzeti tradícióink, szimbólumaink és értékeink ápolása, az igényes magyar kultúrához való hozzájutás elősegítése és népszerűsítése, valamint gyökereink megerősítése nélkül. Ennek alapján céljaink a következők:"

"Magyar Őstörténeti Intézet felállítása a hun-avar-magyar folytonosság alapján álló kutatások segítése céljából."

????

"A Büntető Törvénykönyvben biztosított törvényi védelem biztosítása a Szent Koronának, a Turul madárnak és az Árpád-sávos zászlónak."

Na ezt fejtse ki valaki, mert zavaros...

"Az egykori kommunista funkcionáriusok törvényi úton történő kizárása a magyar közéletből."

Ez sehova nem vezet. 10 év múlva már mind nyugdíjas lesz az összes...

"Magyar Nemzeti Vándorszínház felállítása a vidéki kulturális élet fellendítése céljából."

Szerintem vannak színházak vidéken.

"A Szabadság téren álló szovjet emlékmű áthelyezése, a Kossuth téri Károlyi szobor eltávolítása és köztéri szobor állítása Horthy Miklós, Wass Albert, Teleki Pál és Prohászka Ottokár emlékére."

Károlyival mi bajuk van ezeknek?
És a halott szovjet katonák sírjával? Arrébb raknák három métert, azt duplájába kerülne a gáz.

"A magyar történelmet hitelesen bemutató játékfilmek, színpadi és zeneművek állami támogatása."

Végülis lehet erre költeni pár milliárdot... Csak ki nézné?

"9. Rend a lelke mindennek
Az egészséges nemzetközösség fokozottan ügyel normái betartására és betartatására, a közbiztonság, a rend erősítésére, valamint a bűncselekmények elleni következetes és elszánt küzdelemre. Ennek alapján céljaink a következők:"

"A legsúlyosabb életellenes bűncselekmények esetében a halálbüntetés újbóli bevezetése."

Nincs igazi visszatartó ereje a halálbüntetésnek.
USA van halálbüntetés, Svédország nincs.
Mégis az USA-ban van a több gyilkosság.

"A börtönbüntetést töltők erőteljes bevonása a közmunkaprogramokba."

Munkanélküliség van...

"A BTK. szigorítása az emberi élet, a biztonság és a tulajdon védelme érdekében."

Nem a büntetésekkel, hanem a felderítéssel van a baj...

"A hajléktalanok – megfelelő elhelyezésük biztosítása mellett történő – eltávolítása a közterekről."

Most akkor a szegények, elesettek ellen vagy mellett vannak?

"A válságos helyzetben lévő megyékben a cigánybűnözés megelőzésére és felderítésére szervezeti egység létrehozása a rendőrségen belül."

Elég lenne ha a rendőröket nem fognák vissza, de ezt már korábban írtam...

"Önkéntes, területvédelmi alapon szerveződő Nemzetőrség felállítása."

A honvédség helyett megyei alakulatokat? Csak több lenne a katonazenekar, mint most.

'10. A környezetrombolás megállítása
A gazdasági fejlődés eszköz a társadalom jólétének biztosítására, abban az esetben, ha a jelen nem éli fel a jövő lehetőségeit, ezért kötelesek vagyunk óvni környezetünk tisztaságát, amelyet örökül kaptunk, és amelyet örökül kell hagynunk. Ennek alapján céljaink a következők:'

"„Vigyázat! Génmanipulált termék!”-feliratú szabványcímke kötelezővé tétele a génmanipulált alapanyagot, illetve az ilyen takarmánnyal táplált állatok húsát tartalmazó élelmiszereken."

Elárulná nekem valaki, hogy mi a probléma a génmanipulált növényekkel?

"Energiaültetvények létesítésének állami támogatása a tradicionális mezőgazdasági termelésre nem alkalmas területeken.."

Legyen... de ha nem alkalmas a terület, akkor nem ráfizetéses ez?

"A magyar élelmiszerforgalmazási törvények és rendelkezések szigorítása és fokozott betartatása."

A magyar az szigorúbb, mint az európai... Szerintem a legszigorúbb nekünk van.

"A környezetszennyezéssel és hulladéklerakással kapcsolatos szabálysértések és bűncselekmények szigorú szankcionálása"

Ez így korrekt.

"11. „Minden magyar felelős minden magyarért”
Minél nagyobb és minél egységesebb egy nemzet, annál könnyebben képes átvészelni a történelem viharait és tud gyarapodni, ezért szükséges a határokon átívelő magyar újraegyesítés, a trianoni katasztrófa sebeinek begyógyítása. Ennek alapján céljaink a következők:"

"Június 4-ének nemzeti emléknappá nyilvánítása."

Ciki, hogy nem tudom, de ez Trianon vagy mi?

"Magyar állampolgárság az elszakított nemzetrészek magyarjainak."

Ezt inkább ne. Aki letelepedik itt, az kapjon egyszerűen állampolgárságot, de alanyi jogon ne.

"A határon túli magyarok következetes támogatása autonómia-törekvéseikben."

Jó, ezzel semmi bajom nincs.

"A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) visszaállítása."

Mi célból?

"Az Árpád-sávos zászló össznemzeti jelképpé nyilvánítása."

Az a baj, hogy bemocskolták...

"12. Nemzetek Európája
Az Európai Unió jövője nem a megbukott alkotmánytervezet által felvázolt, központosított, a „nagyok” érdekeit szolgáló és a keresztény gyökereket felvállalni képtelen irányzat, hanem a nemzetek sokszínűségére, erejére, hitére és egyenlőségére épülő jövőkép. Ennek alapján céljaink a következők:"

Az a baj, hogy az EU-nak csak úgy volt értelme. Ami jelenleg van az egy korcs, félúton megrekedt világra hozott embrió. Egy félkész valami, aminek egyetlen célja volt, hogy eljusson az új alkotmányig. Sejtheted, hogy az CIA és a KGB alaposan pénzelte az ír szavazáson az ellenzőket. A lényeg, hogy megfúrják az EU-t.

De végül csak ellett fogadva.

"Széleskörű és demokratikus társadalmi vita, valamint népszavazás tartása a készülő uniós alkotmányról."

Most őszintén? Minek? Az embereknek lövésük sincs róla.

"A közös érdekeken alapuló együttműködés kialakítása régiónk országaival az Európai Unió számunkra kedvező jövőjének elősegítése céljából."

Na ez a Jobbiknak nem menne, ha választást nyernének, akkor sem...
Kifejtsem, hogy miért?

"Hazánknak az európai érdekek és értékek védelmében való fokozott részvétele, hogy az Unió az amerikai központú gazdasági-kulturális globalizációnak ne közvetítője, hanem gátja legyen"

Ez kezd zavaros lenni. pont ennek a fejezetnek az elején a korábban megbukott (de azóta elfogadott) eu-alkotmányt kritizálja a Jobbik, és most olyan dolgot szeretne, ami pont az lett volna, ha nem bukik meg (azóta még sem bukott meg).
Szerinted az amcsik a CIA közreműködésével miért fúrták meg az eu-alkotmányt egy népszavazáson?

Szóval az egész egy humbug...

félemelet 2009.11.22. 18:31:26

A "cigánykérdéssel" a meglátásom szerint pont az fog történni, mint a Trianon-kérdéssel: van egy időszak, amikor a téma tabu, egyáltalán beszélni sem szabad róla. Aztán a szőnyeg alá sepert dolgok kezdik felpúposítani a szőnyeget, és valamely - általában radikális - csoport elkezd hevesen a szőnyegre mutogatni. Onnantól a témakör pedig már nem seperhető tovább a szőnyeg alá, ki kell beszélni, állást kell foglalni, és ezt az állásfoglalűst társadalmi szinten be kell építeni a "paradigmába".

Érdemes megnézni, hogy hogyan nyilatkozott 15 évvel ezelőtt egy szocialista politikus a határon túliakról, vagy Trianonról (de akár 56-ot is mondhatnám...) - és hogyan nyilatkozik ma. A paradigma megváltozott: ami akkor irredenta tabutéma volt, azt ma már minden decens politikus "nemzeti tragédiaként" emlegeti.

Ugyanez fog történni a cigánykérdéssel. Többé nem lehet a valós kérdéseket a szőnyeg alá seperni - és neki kell annak is látni, hogy rendet tegyen az elit a fejekben (a sajátjában is...), hogy ebből mi valós kérdés és mi nem az.

A stratégia tehát evidens: a Jobbik vitorlájából azzal lehet könnyedén kifogni a szelet, ha a nagy pártok is elkezdenek beszélni a "cigánykérdésről", és arról képesek megnyugtató, de okos dolgokat mondani. Onnantól a bejegyzésben említett "ügybirtoklás" semmissé válik...

prometheus_X 2009.11.22. 18:34:05

Szerintem nem konkrétan a sajóbábonyi eset, hanem az, ahogyan lekezelte a Jobbik használt a Jobbiknak. Ez nem mindegy: ha egy hasonló helyzetet félrekezelnek, az súlyos kárt okozhat. Az ilyen és hasonló esetekben a Jobbik a penge élén táncol és a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb taknyolni fog.

BISMARCK 2009.11.22. 18:35:07

@Doktor Kotász:
jajj
Komoly gond lesz, hogy a választási kampány előrehaladtával a hozzád hasonlók egyre többen lesznek.

"A kötelező magánnyugdíj-rendszer megszüntetése és visszavezetése az állami rendszerbe, oly módon, hogy az egyéni számlavezetés megmarad."

Ez miért is lenne jó az embereknek?

Azért, mert per pillanat, a 98 óta befizetett pénzek az mindenkori állami kötvények alatt kamatoztak (akár hosszú, akár rövid távúról van szó). Érthetőbben, ha vki azt a pénzt, amit a magánnyugdíjba fizetett be, az adott pillanatban bármelyik állam által kibocsátott kötvénybe fektette volna, jobban jár.
Ez egy lehetséges alternatíva, ha a befizető nem a magánba, hanem ugyanígy kötelezően egy, a neve alatt vezetett számlán államkötvénybe fekteti

"A multinacionális tőke számára biztosított adókedvezmények felszámolása."

Tehát nem jó, ha munkahelyt teremtenek? Van közöttük egyáltalán közgazdász?

Már régen bebizonyosodott, hogy a hazai kkv ugyanannyi pénzből több munkahelyet teremt, ennyi.

"A gyermeket nevelő anyákat otthon vagy félállásban foglalkoztató munkaadók számára nagy mértékű adókedvezmények biztosítása."

Szerintem most is van ilyesmi.

Az attól függ, hogy mit nevezel nagy mértékűnek. Egyébként nem elterjedt ez a fajta foglalkoztatás, a munkaadók mindent megtesznek, hogy elkerüljék.

"A főállású anyaság intézményének biztosítása a legutolsó munkahelyi bér 75%-ának megfelelően."

Na ez a cigányok között népszerű lenne. Elhelyezkedik, azt zsinórba szül nyóc gyereket.

Ez alapvetően rasszista megnyilvánulás, másrészt ezt is lehet szabályozni. Pl. az utolsó 180 v 360 nap átlaga alapján.

"Az egyházi esküvő állami anyakönyveztetése."

???
Szóval, ha valakik papnál esküdnek, akkor azoknak ne keljen már elmennie az anyakönyvvezetőhöz is?
Ez nagyon fontos dolog.

Van akinek az. Pl. nekem az lett volna.

Viktus 2009.11.22. 18:43:38

@félemelet:

Minden párt programjában van sok hülyeség. A Jobbik programja meg még remélhetőleg képlékeny, ahogyan maga a párt fejlődik.

@BISMARCK:

A nyugdíjrendszer gyökeres refomra szorul ez is elég képlékeny témakör.

Ez a multi-kkv egymással szembe állítás olyan kommunistás örökség leginkább. Maradjunk annyiban sem a pozitív sem a negatív megkülönböztetés nem állja meg a helyét azonos feltételeket kell biztosítani. A multi is, és a kkv is fontos a nemzetgazdaságnak. Az tény , hogy most mi kkv-k nem kapunk semmit csak kizsigerelést, de a porblémáinkat nem oldja meg a multi üldözés, mert biza a magyar kkv-k többsége is így vagy úgy a multiknak dolgozik.

baliquez 2009.11.22. 18:44:45

@1.szolo (B.A.): Érdekelne hogy milyen ötlete van a jelenlegi wellness és body building center típusú bvh. rendszer helyett. Munkatárbor? Inkább átnevelő intézmény, aktív munkaterápiával.

Teljesen jogos ha a társadalom törvénytisztelő fele a bűnözőktől elvárja a társadalomnak okozott kár tevőleges ellentételezését.

Jobb megoldás mint a halálbüntetés visszaállítása. A közbiztonság pedig annyira leromlott (=lerontották) hogy nagyjából e között a kettő között lehet választani. Szóval jobb ha az akasztás helyett a kapálást választjuk.

warren buffet 2009.11.22. 18:48:42

@Doktor Kotász:

a termőföldvédelem is egy faszság.
ha megveszi a földet egy holland, mit csinál vele?megmuveli v megmuvelteti.ha nem ezt teszi?meg lehet büntetni.

mitől félnek, elviszi a magyar földet talicskán vagy mi?hülyeseggek.

Viktus 2009.11.22. 18:49:29

@baliquez:

vastagbor.blog.hu/2008/07/09/padlofuteses_luxusborton_vagy_tent_city

másban nagyon tudják majmolni a demokrácia őshazáját ott érdekes működhet börtöntábor ...

873ujr3rk 2009.11.22. 18:50:59

A jobbik imho ugyesen felismerte h nincs miep, nincs szeljobb, ures a hely es egesz egyszeruen be lehet tolteni.
Nem kell mas csak a kovetkezoket ismetelni:

ciganybunozes
zsidonemzetkozinagytoke
korruptmindenpolitikus

barki aki kelloen hangosan kiabalja ezeket, megkapja a szeljobb szavazatokat, ezzel bejut a parlamentbe es van minimum 4 eve lopni csalni hazudni.

le a kalappal vonaek elott, ugyesek voltak, de nem tobbek ennel. nem fogjak megoldani a ciganybunozest, nem fogjak megallitani a globalizaciot es nem fognak fellepni a korrupcio ellen.

itt volt a kurva nagy ziccer a radiopalyazatokkal, a vak is latja mennyire osszeolelkezett a ket nagy a jobbik pedig hallgat. talan miert ?

BISMARCK 2009.11.22. 18:51:41

@Viktus:
Távol áll tőlem a multik üldözése. Ugyanakkor felháborítónak tartom, hogy a kkv-k a saját hazájukban a megtűrt szerepkörben vannak.

Doktor Kotász 2009.11.22. 18:53:22

@Jómunkásember: Azért mondtam, hogy ez a szólam a torgyáni örökség.

warren buffet 2009.11.22. 18:53:56

@BISMARCK:

ez igy egyszerűen nem igaz.kérdezd meg akármelyik kkv-t hogy mi jobb neki ha bejön még 20 multi és rendel tőle vagy ha kap egyszer 5 misis támogatást.

célszerű belátni h egy multi meg tudja oldani az árubeszerzését máshonnan.mondjuk 1 országgal arrább teszi az EGÉSZ gyárat.a kkv ezt hol teheti meg?nem egy liga, ne vicceljünk már.

Viktus 2009.11.22. 18:55:18

@Jómunkásember:

Attól félnek, mint pl. a cukorgyárak eladása után kialakult a helyzet konkrétan letúrták felrobbantották őket szó szerint, hogy ne is lehessen többet termelni, majd otthoni cukrot adják el. Vicc, hogy Európa egyik legjobb termőterületekkel bíró országa cukorbehozatalra szorul.

warren buffet 2009.11.22. 18:55:19

@Doktor Kotász:

ezt ugyanugy látjuk, csak nyomatékositani akartam.:)

különben nagyjábol egyetértek a megjegyzéseiddel.szerintem kb mi ketten olvastuk végig a jobbik gazdprogramját...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.11.22. 18:56:31

@873ujr3rk: A miépnek mikor volt 10% feletti a támogatottsága?Nagyon-nagyon el vagy tévedve ha azt hiszed ,hogy csőszéljobber az összes jobbikra szavazó,sőt szerintem szavazóik nagy részét nem ezek teszik ki.Az a miépes 5-6% maradt.

Doktor Kotász 2009.11.22. 18:57:11

@BISMARCK: "Azért, mert per pillanat, a 98 óta befizetett pénzek az mindenkori állami kötvények alatt kamatoztak (akár hosszú, akár rövid távúról van szó). Érthetőbben, ha vki azt a pénzt, amit a magánnyugdíjba fizetett be, az adott pillanatban bármelyik állam által kibocsátott kötvénybe fektette volna, jobban jár.
Ez egy lehetséges alternatíva, ha a befizető nem a magánba, hanem ugyanígy kötelezően egy, a neve alatt vezetett számlán államkötvénybe fekteti"

Ha a magánnyugdíjpénztári juttatás kevesebb lenne, mint az állami nyugdíj, akkor visszaléphetsz az államiba. Tehát, a felgyülemlett összeg megy az állami kaszába, és te meg kapod az állami nyugdíjat.

873ujr3rk 2009.11.22. 18:58:07

@blas: a miep ugyetlen volt, mer a venekre gyurt, a jobbik ugyes, mert a fiatalokkal kavar.

nem szeljobber nem jobbikos, ne vicceljunk mar.

warren buffet 2009.11.22. 18:59:06

@Viktus:

kétségtelen.
csak van egy kis gond, hogy azt is elég sokan elfelejtik h mondjuk 1991-ben örült mindenki h luk van a seggén és kb senkinek nem volt egy forintja sem a megfelelő cégek fejlesztésére.

nem azt mondom h jol zajlott a privatizácio mert nagyon nem, nem lettek kijelölve stratégiai célok, pl az Ikarus hatalmas értéket képviselt, mégis most máshonnan kell buszokat rendelni.

de ettől függetlenül az tény h a magyar privatizácio hasznosabb és jobb volt mint a környező országoké pölö.

Doktor Kotász 2009.11.22. 19:01:54

@BISMARCK: "Már régen bebizonyosodott, hogy a hazai kkv ugyanannyi pénzből több munkahelyet teremt, ennyi."

Hát én ehhez annyit fűznék hozzá, hogy akkor munkahatékonyság szempontjából jobb a multi, ez csak annyit jelent. Hosszútávú következtetést levonjak ebből?

Mellesleg a termelő és produktívabb kkv-k a multiknak szállítanak be.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.11.22. 19:02:42

@873ujr3rk: Hidd ezt.Majd aztán meglepődsz talán,bár olybá tűnik annyira biztos vagy magadban ,hogy nem győzne meg semmi.

BISMARCK 2009.11.22. 19:05:48

@Jómunkásember:

Definiálni kéne, hogy mit is nevezünk multinak. Hazánkban ez ugyanis egyre inkább negatív jelző lett.
Nyilván nem azokkal a külföldi cégekkel van a baj amelyik ide jön, gyárat épít, munkát ad, mindemellett befizeti az adókat (itt most az összes dologra gondolok, adó, tb, áfa, stb.)
Itt intézi a beszerzéseit, és TISZTESSÉGES béreket fizet, úgy viselkedik az alkalmazottaival mintha a saját országában lenne (pl. nem akadályozza a szakszervezet megalakulását, nem igényel irreális túlórákat, stb.)

873ujr3rk 2009.11.22. 19:07:11

@blas: de komolyan bazmeg mi lehet mas mint szeljobber hibbant, az akinek bejon a kovetkezo recept:

ki legyen a celcsoport: legyenek a vesztesek, a csorok, es a hudemagyarok.
ki legyen az ellenseg? keressuk meg azt a csoportot amelyik megteheto bunbaknak:
a ciganyokat es a zsidokat
mit allitsunk: h a csorosagrol a vesztessegrol az ingyenelo ciganyok es a rafinalt zsidok tehetnek.
a megoldasunk termesztesen az, hogy lecsapunk a cigokra, zsidokra es kommerekre, es leontjuk az egeszet arpadsavval, avarsaggal, meg vesszentrianonnal.

egeszen eredeti.
broafff

aki beszopja a letezo kerdesekre adott nem valodi am kurvara tetszetos valaszokat, es bejon neki ez a vermagyarkodo faszakodas, illetve a finom rasszizmus, az imho szeljobber. mi a fene lenne ha nem az ?

Murderface 2009.11.22. 19:07:50

"Mi a jó a Jobbiknak?"

Pontosan az, amit a kormány és a parlamenti pártok csinálnak.

873ujr3rk 2009.11.22. 19:08:21

@blas: ez a vicces, h a jobbikkommando vesztes helyzetben mindeg ezt a rejtelmes majd meglatodat kohogi.
mit latnek meg ? bejut 20 szazalekkal, ugat majd h kozbiztonsagot, szamonkerest , szemkiloves, aztan ?
kutyarol meg karavanrol hallottal tan ?

warren buffet 2009.11.22. 19:13:44

@BISMARCK:

nézd a tisztességes bér kérdés az eseti.

ha magyaroszágon az emberek X %-a hajlando elvégezni egy adott munkát 100.000 forintért akkor se a multi se a magyar kkv nem fog fizetni érted 150.000-et.te se tennéd, én se tenném.ez annak a munkának az ára.simán kialakul a kereslet- kinálat függvényében.

Doktor Kotász 2009.11.22. 19:13:53

@873ujr3rk: "A jobbik imho ugyesen felismerte h nincs miep, nincs szeljobb, ures a hely es egesz egyszeruen be lehet tolteni.
Nem kell mas csak a kovetkezoket ismetelni:"

A Jobbik nem egy űrt töltött be, hanem a MIÉP hamvaiból éledt fel azt a hazug látszatot keltve, mintha újak lennének. Pedig nem azok. A Jobbik a megbolondult, és vállalhatatlan Csurka Pista nélkül a MIÉP-ből építkezett. Mondhatni sikeres szakadárok, akik az Orbán által létrehozott Polgári Körök berkein belül, mintegy inkubátorban vészelték át a párthalált. Magyarán Orbán segítségével ledobták az öreg szenilis koloncokat, és átcímkézték a MIÉP-et. Vona és Orbán egy Polgári Körbe tartozott. Csak vona elővette a bicskát, és felvágta a hasát az egész jobboldalt bekebelező Kisgömbőcnek, és kiszabadult. Már nem szélsőséges, többnyire ifjúsági tagozata a fidesznek, hanem komoly vetélytársa.

Vegaaa 2009.11.22. 19:14:58

amit gábor a statisztikák elemzéséről ír, az abszolút helytálló. tanulmányaim során volt alkalmam beleszagolni statisztikák készítésébe, és azok elemzésébe. a tanárom az első órán felolvasott egy felmérést, mi szerint kicsiny hazánkban az átlagéletkor szabolcs-szatmár-bereg megyében a legalacsonyabb. ebből ki lehet hozni azt, hogy marhajó! ott van egy csomo fiatal, kik majd dolgoznak, megalapozzák az ország jövöjét. a valóság pedig éppenhogy az, hogy ott rengeteg a roma származású ember, akik sok gyereket nemzettek, ezáltal "csökkentik" az átlagéletkort. ennek fényében pedig szerintem kevesen gondolnák azt, hogy ez milyen jó dolog. a mindenkori fidesztől és most a jobbiktól is hiányolom a konstruktív ellenzéki viselkedést, csak sajnos az átlagmagyar még ennyire sem mélyül bele a témába, ellenben szavaz. magyaroszág mi vagyunk, hisz mi csináljuk.

Viktus 2009.11.22. 19:15:34

@blas:

A Jobbiknak éppen ezen okból nem kellene erőltetni az ilyen rendőrösdi attackot ... lényegében a társadalom elégedetlen a Jobbik erősödik megvan az alap, hogy gyökeret verjenek aztán kiderül tudnak-é vagy sem. Hosszútávon komolyabb programtervezetekre van szükség, politikailag megfontoltabb szereplésekre. A széleskörű szavazótábort nem rendőr attackolások, betyársereges nemzeti találkozók képesek megtartani ... ha ezeken nem lesz képes továbblépni a párszervezet a fidesz lemorzsolja őket.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.11.22. 19:16:27

@873ujr3rk: Küldjek neked egy ékezetes billentyűzetet?Rossz nézni ezt a sok okosságot így,ékezet nélkül.Ne legyen nagyon távoli ország,drága a posta.

Viktus 2009.11.22. 19:18:35

@BISMARCK:

Országban nem fizetnek tisztességes bért sehol , mert szar az egész rendszer egy 200 ezres fizu mellé a cégeknek másik 200-at kell kitermelni az államnak ez irreális. Főleg, hogy cserében pedig nem jár semmi.

Már a multik is huncutkodnak a külsős cégektől bérlik a mobil munkaerőt a szalagok mellé, és a vezető osztályokat alkalmazzák saját maguk.

Doktor Kotász 2009.11.22. 19:19:16

@Jómunkásember: "különben nagyjábol egyetértek a megjegyzéseiddel.szerintem kb mi ketten olvastuk végig a jobbik gazdprogramját..."

Az manapság már nem divat...

Templ@r 2009.11.22. 19:20:53

@Jómunkásember:
Akkor olvad el ezt is: penz.transindex.ro/?hir=2544
"Lengyelország viszonylag jól viseli a külső gazdasági és pénzügyi környezet romlását, tekintettel arra, hogy térségi más országaival összevetve kevésbé függ a külkereskedelemtől, makrogazdasági egyensúlytalanságai mérsékeltek, bankrendszere viszonylag erős, monetáris és árfolyamrendszere pedig hiteles. "

Persze ez hír Magyarországon nem kapott túl nagy publicitást, mivel a Jobbik gazdasági programját igazolja. Ugyanis a lengyelek éppen azért teljesítenek most olyan jól, mert az utóbbi években a kis és közép vállalkozáskat és gazdaságokat fejlesztették, támogatták....

Viktus 2009.11.22. 19:21:15

@Doktor Kotász:

Egyik párt gazdasági programjában sincsen Magyarországon sok realitás ... mindegyik elsüpped a kádári örökségben a gyakorlatban meg kiderül, majd mit cselekszenek. Szavazót nem lehet nyerni azzal, hogy bizony itt komoly rendszerszintű reformokra van szükség.

Viktus 2009.11.22. 19:22:19

@Templ@r:

Na meg a lengyel tömegek Angliába települtek át :P , azért ezt is tegyük hozzá, és onnan tolták haza a fontot, vagy települtek vissza vállalkozni.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.11.22. 19:24:08

@Viktus: Vonán kívül úgysincs ott egy arc akit mutogatni lehetne,,vagy ügyesen rejtegetik.Viszont így is lesz vagy 15%-uk,aztán 4 év múlva talán 3-4,ha addigra kiforrja magát valami jobb vagy balközép párt.Posztkommancsok,poszt áll liberális káderek nélküli ,valódi értelmes párt.Igazi szakemberekkel.A szellemi kapacitás szerintem meg lenne hozzá,pénzügyi,morális kevésbé.

warren buffet 2009.11.22. 19:26:01

@Templ@r:

részben.
másik részben pedig azért mert egy 40 milliós ország amelyben a devizahitelek aránya elenyésző.jártál arra?én rendszeresen.tudod hány uj auto van?töredéke sincs mint nálunk.
a helyzet az az hogy a lengyelek nem hitelből élnek mig mi igen.ennyi.

a másik fele ennek pedig az hogy pont emiatt az átlagos jolétük nem akkora mint nálunk.tudod mi volt amikor ott rendszerváltás volt?kitettek az utcára 500.000 bányászt.ennyi.se korengedményes nyugdij se semmi.épp ezért a munkanélküliség ott 18-20% volt amikor nálunk meg 5.ez a mostani gazdasági egészségességüknek az ára.

BISMARCK 2009.11.22. 19:27:05

@Jómunkásember:
Tévedés.
Kettő darab céget is ismerek - hazaiak, nagyok - aki többet fizetnek mint az a versenyfeltételek diktálnák. Bekerülni nehéz hozzájuk, kikerülni meg nem akar senki. Minden évben több mint 2milliárd a bevételük, a tulajdonosok pedig láss csodát, igaz Telkiben laknak, de teljesen normális 200-300nm családi házban, normál 1000nm-es telken. És nem cserélik le 1-2 évente az autójukat. Így is lehet.

Viktus 2009.11.22. 19:28:02

@Jómunkásember:

Okok? hazutalt fontocskák, ezért nem kell hitel.

Doktor Kotász 2009.11.22. 19:32:05

@Viktus: "Egyik párt gazdasági programjában sincsen Magyarországon sok realitás ... mindegyik elsüpped a kádári örökségben a gyakorlatban meg kiderül, majd mit cselekszenek. Szavazót nem lehet nyerni azzal, hogy bizony itt komoly rendszerszintű reformokra van szükség."

Más az, ha nincs realitás benne, és más az, ha irrealitásokat beszélnek. Tehát amit állítanak, az nem azt tükrözi, hogy taktikai okokból szégyenlősek, hanem azt, hogy nincs is titkolt, de helyes elképzelésük.

mrbrownstone 2009.11.22. 19:32:21

@Vincenzo90:

Messziről bűzlik rólad, kisöreg, hogy nem túl eszes tagja vagy annak a kommandónak, amit a hipokrita jobbik-vezérkar szervezett a magyar blogszféra teleszemetelésére. Ártatlan képet vágva pózoltok, naponta ezerszer is felbüfizitek a kurucunfóról fellefetyelt hányadékot, megpróbáljátok eljátszani, hogy ti vagytok itten az igazi hazafiak, de azért vagyunk még néhányan ebben az országban, akik láttak már igazi hazafit, és mi látjuk azt is, mekkora a különbség egy igazi hazafi meg a jobbikos-magyargádrdás-árpádsávos gazemberek között. Az meg külön bájos, hogy a jobbik EU-parlamenti munkájára hivatkozol, amelynek hitelességét jól jellemzi, hogy a sunyi szöszi Brüsszelben a buzikat szidalmazó magyar rendőröket ostorozta, miközben a jobbik idehaza nyálát fröcsögtetve acsarkodik a melegek ellen.. hogy csak egy példát említsek a sok közül. Szánalmas nímand vagy te is, és lehet, hogy most azt hiszed, nektek áll a zászló, de ne feledd, sok embert hosszú időn keresztül nem lehet becsapni. Most még dörzsölitek a kezeteket, és már elkezdétek behűteni a pezsgőt, de eljön még a nap, amikor az arcotokra fagy a mosoly. Jegyezd ezt meg, és ha maradt még egy csöpp eszed, ne nagyon fényképeztesd magadat Vona Gábor oldalán, mert megtörténhet, hogy az unokáid egy napon megtalálják majd a fényképeket, és leköpnek.

Viktus 2009.11.22. 19:34:11

@Doktor Kotász:

Nem ilyen egyszerű ez , mint te gondolod ...

@blas:

Általában az észosztó szakik így szokták :P

Vegaaa 2009.11.22. 19:37:06

@Viktus: "Na meg a lengyel tömegek Angliába települtek át :P , azért ezt is tegyük hozzá, és onnan tolták haza a fontot, vagy települtek vissza vállalkozni."

a lengyelek hiresen mobilisak (a magyarral szemben). nyugodtan lehet nézegetni statisztikákat. csak poénként említem meg, hogy izland lakosságának 3%-a lengyel, utánuk jönnek a litvánok kevesebb mint fél százalékkal...

Viktus 2009.11.22. 19:40:48

@Doktor Kotász:

A Fidesznek mi van? mindenkinek adunk én vállalkozóként kapok adócsökkentést, a nyugdíjas sok-sok pénzt, a vasutas elüldögélhet az üres vonalai mentén stb. az mivel reálisabb?

A szocik programját megtapasztalhattuk IMF euro milliárdjai mentették meg ... mindamellett, hogy csoda, hogy még bírom működtetni a vállalkozásom ...

Elképzeléseik lesznek most alakul - formálódik a párszervezet - fiatalok -akadnak majd közgazdászok is.

Doktor Kotász 2009.11.22. 19:42:01

@Viktus: "Nem ilyen egyszerű ez , mint te gondolod ..."

Azt viszont nem tudom, hogy most te mire gondolsz. Mi a nem ilyen egyszerű?

pyromaster 2009.11.22. 19:43:48

@beyo: Kedves Beyo! Igazából még sokaknak írhatnám. A Pesten élők is megismerhetnék a cigány "kultúrát". A vidékiek már megismerték, és köszönik nem kérnek belőle. Persze tudom minden vidéki egy büdös paraszt. A jobbikra szavazók, pedig prolik, vagy nácik. Igazatok van! Pestre az összes szegény romával, aztán ismerkedjetek meg velük. Lesz rá alkalom, mikor hazaérsz és épp a nappalidból rángatják ki a plazmát. Majd illedelmesen nyújtsd nekik a kezedet. Ha alaposan megismerkedtetek, remélem nem külditek majd vissza őket. De komolyan és baszogatás nélkül, éljen velük az, aki akar, és nem akarok.

Doktor Kotász 2009.11.22. 19:45:37

@Viktus: "A Fidesznek mi van? mindenkinek adunk én vállalkozóként kapok adócsökkentést, a nyugdíjas sok-sok pénzt, a vasutas elüldögélhet az üres vonalai mentén stb. az mivel reálisabb?"

Nem tudom, honnan vetted, hogy a fidesz szimpatizánsa lennék?
Ha érdekel, most az MDF a szimpatikus.

Doktor Kotász 2009.11.22. 19:49:20

@pyromaster: "Kedves Beyo! Igazából még sokaknak írhatnám. A Pesten élők is megismerhetnék a cigány "kultúrát". A vidékiek már megismerték, és köszönik nem kérnek belőle. Persze tudom minden vidéki egy büdös paraszt. A jobbikra szavazók, pedig prolik, vagy nácik. Igazatok van!"

Vetkőzd le a komplexusaid!
Itt is van elég cigány bőven. Meg balhé is amit csinálnak. Itt nem az uborkát lopják, hanem a tévédet...
Ennyi a különbség.

Viktus 2009.11.22. 19:58:22

@Doktor Kotász:

Sokkalta összetettebb a Fidesznek-MSZP-nek semmi köze nem volt hozzá, de még a MIÉP-nek sem sok max. egy darabig béklyóba fogta az ifjúságot a IT-n keresztül.
A jobbik a felsőoktatásban született , és ma is leginkább a fiatalokra épül ...

Doktor Kotász 2009.11.22. 19:59:19

@pyromaster: Ja még annyiban egészíteném ki, hogy pár éve a nyugati környékén feltörték a kocsit, és kikapták a Hi-Fit. A körzetileg illetékes kapitányság a XIII-ik kerületi. Na, a térkép alapján amíg odaértünk, olyat láttam, amit még soha. Amit a zenetévéken a műgangszta rapperektől látsz, hogy nyócker, az Beverly Hills ahhoz képest. Mezítlábas cigánykölkök rohangáltak az úttesten egy leharcolt labdával. A környék olyan lepukkant volt, mintha az előző nap ott vonult volna végig a 3-ik ukrán front a werchmachton keresztül. Ha nem nyáron történt volna, akkor azon sem lepődtem volna meg, ha az emberek a kezüket melengetve álnák körül a hordókban rakott tüzeket, mint a Harlemi filmjelenetekben. És fehér embert nem láttam a környéken, csak cigót...
Néztek is, hogy ezek mit keresnek itt, amikor az utcanévtáblákat kerestük, hogy merre tovább.

Viktus 2009.11.22. 20:00:04

@Doktor Kotász:

MDF már ne haragudj kicsit vicces. Egy párt, amelynek max. múltja van a jelenében azt sem lehet tudni ki a tagja ki nem, hol működik-hol nem. Milyen programot akarna képviselni, kiket akarna képviselni ... egy tragikomédia lett az MDF rövid pályafutásának a vége.

warren buffet 2009.11.22. 20:04:34

@BISMARCK:

és mi itt a tévedésem?:)

tölgyes 2009.11.22. 20:06:49

@Doktor Kotász: Kicsit feljebb nagy indulatba jött a Szent Korona tantól. Nem érdemes. A kiegyezés után találta ki a tant egy kiváló egyébként zsidó származású jogászprofesszor.. mejd ezt a gondolatot fogták intenzív művelésre a két háború között, amikor Magyarország király nélküli királyság volt.
Viktusnak MDF ügyben igaza van. Ez mára már egy nem létező párt.

Doktor Kotász 2009.11.22. 20:07:07

@Viktus: "Sokkalta összetettebb a Fidesznek-MSZP-nek semmi köze nem volt hozzá, de még a MIÉP-nek sem sok max. egy darabig béklyóba fogta az ifjúságot a IT-n keresztül.
A jobbik a felsőoktatásban született , és ma is leginkább a fiatalokra épül ... "

Oké, tehát a Jobbik eredetére utaltál.
Nos az MSZP-nek tényleg semmi köze nem volt. Viszont a Jobbik alapítói zömében ex-MIÉP tagok, illetve valóban a Polgári Körökben fejlődtek ki. Az más kérdés, hogy kikkel bővültek a leginkább.

Még mindig tartom a véleményem, hogy a Jobbik a Fidesz dédelgetett kisdede, amolyan outsourcingolt szélsőség, ami önállósította magát.

warren buffet 2009.11.22. 20:11:28

az a lényeg h ugyan a jobbik ugy akarja feltüntetni magát mint aki kimondja a problémákat ez konkrétan csak egy kérdésre igaz és az pedig az északkeleti régioban jelenlévő roma bünőzés.

se az igazságszolgáltatásról se a gazdaságról semmi más témakörben nincsen reális épitő jellegű javaslatuk.

és ez szomoru egy 15%-os pártnál.

tölgyes 2009.11.22. 20:16:49

@Doktor Kotász: Én Önnel szemben viszont nyugodt lélekkel állítom, hogy a Jobbik az MSZP egyik kreálmánya. Kettős értelemben is. Az MSZP rossz politikájának a szülötte..2. Úgy gondolta az MSZP, hogy a MIÉP szétrobbantásával és a fidesz ellenfeleként egy a jobboldali viszonylagos egységet megbontó alakulatot hoz létre...Tekintettel arra, hogy a MIÉP-ben Csurka akármilyen is volt, de volt esze.. most ilyen a Jobbikban nincsen.

sourcerror 2009.11.22. 20:38:25

@tölgyes: Tévedés: a Szent korona-tan sok száz évig működött kvázi-alkotmányként.

BISMARCK 2009.11.22. 20:41:29

@Jómunkásember:

Nem azt mondtad, hogy a munkáltató nem fizet többet mint amennyi feltétlenül szükséges?
Mert itt van 2 példa amikor fizet.

warren buffet 2009.11.22. 20:44:23

@BISMARCK:
nyilván vannak kivételek.
de azt te sem vitathatod hogy amit általánosságban irtam az igaz.nem csak magyarországra hanem világszinten.

Viktus 2009.11.22. 20:44:37

@Doktor Kotász:

Semmi közösség nincsen közte tapasztaltam, ott voltam :P sőt éppen az ellenkezője.

@sourcerror:

Ez tény csak más világ volt ... a Szent korona tan az alkotmányban történelmi alapként szerepelhet lásd. Lengyelország.

tölgyes 2009.11.22. 20:49:49

@sourcerror: Tényleg???? Ne ne beszéljen csacsiságokat...Magyarországnak un. történelmi alkotmánya volt.. és abban nem volt kvázi szent korona.

BISMARCK 2009.11.22. 20:57:19

@Jómunkásember:

Igaz, általánosságban igaz. Én azért hoztam fel példaként, hogy lássuk, lehet más módon is boldogulni.

bretman 2009.11.22. 21:00:49

Nem vagyok politológus, de szerintem Török Gábor téved.

Akkor lenne igaza, ha a Jobbik 4,5 százalékos pártként a bejutásért küzdene. De pillanatnyilag (az EP-választás alapján) 14 százalékos párt.

Ennyien pedig nincsenek azok, akik a törvényen kívüli megoldásokat is elfogadják. A Jobbik azért juthatott el 14 százalékig, mert az elmúlt két évben nem nagyon jelent meg a sajtóban és a politikában erőteljes kritika velük kapcsolatban. A jobboldalon inkább támogatták, a baloldalon inkább elhallgatták a Jobbikot. Sokan hihették, hogy legitim és törvényes a Magyar Gárda.

Tudom, hogy a csornai időközi választás nem reprezentatív eredmény, de ha kiámuldoztuk magunkat az MSZP 4 (azaz négy !!!!) százalékán vegyük észre, hogy az első fordulóhoz képest a Jobbik vesztett két százalékot. 21 százalék helyett 25 százalékos részvételnél abszolút számban is kevesebb szavazatot kapott, mint az első körben. Pedig nem nagyon látom az okot, hogy miért kellett volna a 73 százalékos első fordulós Fidesz-győzelem után átszavazni a Fideszre.

Márpedig az első forduló Sajóbábony előtt volt, a második utána. És ne felejtsük: Orbán révén a Fidesz most először határolódott el erőteljesen a Jobbiktól (eddig Morvai Krisztináról sokaknak juthatott eszébe az, amikor Balogh Zoltánnal road-showzott).

Nádasi Balázs 2009.11.22. 21:31:29

Ez ütős:

"A többségük 2006-ban a Fideszre szavazott, vagy nem szavazott – például, mert még nem is volt szavazati joga."

Kis hülye faszok...

prometheus_X 2009.11.22. 21:33:05

@tölgyes: A netikett alapján nyílt internetes kommunikáció alkalmával tegeződni illik ismeretlenül. Ennek okait és magyarázatát hosszasan lehetne fejtegetni, de a betartása ajánlott.

Másrészt remekül rávilágítasz arra, hogy jól láthatóan valójában mind a két pártnak érdeke volt a Jobbik létrehozása, az még jelenleg is kérdéses, hogy ez az érdek jelenleg is fenn áll-e vagy sem. Véleményem szerint fenn áll - ha nem így lenne, a polelit már rég kétvállra fektette volna, ahogyan ezt egyébként bármikor megtehetné ha akarná. A Jobbik pontosan annak a mesterséges megosztottságnak a torz szüleménye, amely olyan hasznos volt az elmúlt 20 évben a két nagy pártnak - így, testet öltve még jobb, mert alkalom adtán legalább mutogatni is lehet rá. Az emberek már nem annyira eszik a jobbról balra és balról jobbra mutogatást, ezért szükséges volt olyan új helyzetet teremteni, amelyben mind a két párt továbbra is tud valahova mutogatni. A Jobbik hasonlósága a nagypártokéhoz ezen oknál fogva nyerhet bizonyítást: a Jobbik se csinál mást, mint jobbra-balra mutogat. Valódi megoldásokat ugyanúgy nem kínál, ahogyan a valódi problémákat pont ugyanúgy nem is látja, nem is akarja látni.

(ja és persze zsidó vagyok és cigány is és kínai is, valamint van multicégem is nemzetkizsákmányolásra [o.O] - megelőzendő a hasonló véleményeket, gondoltam jobb ha ezt már most leszögezem)

Gíbic 2009.11.22. 21:55:55

"azt is ki lehetne spekulálni például, hogy a cigányok szavaznak a Jobbikra."
Meglepődnétek, ha tudnátok, hogy szavaznak rájuk. Nem egyet és nem kettőt ismerek. Pontosan azok a cigányok, akik reggeltől estig dolgoznak 50 ezer forintokért.

Viktus 2009.11.22. 21:58:14

@bretman:

Az EP választás más szitu, mint a parlamenti.

Egyik pártnak sem volt érdekében a Jobbik létrehozása. A jobbik egyfajta kortünet egyik párt sem foglalkozott valójában a fiatalokkal. Az MSZP-ben most erőlködnek ezzel a Fideszben még nem időszerű ... gyakorlatilag a komcsi hatalmi sturktúra mentette magát tovább a demokratikus-félkapitalista átmenetkor. A 90-es években felnőtt fiatalok meg a nagy semmiben találták magukat ... nem törődött senki velünk.
A Jobbik olyan témákat ragadott meg amiről mi már évek óta beszéltünk gimitől kezdve a nagyok meg legyintettek rá. Megoldási elképzelések most is vannak bizonyos témakörökben más témakörökben pedig a fejlődés során alakulnak ki reményeim szerint, ha nem fognak a Jobbiknak is vége lesz.

is 2009.11.22. 21:58:50

@bretman: "De pillanatnyilag (az EP-választás alapján) 14 százalékos párt.

Ennyien pedig nincsenek azok, akik a törvényen kívüli megoldásokat is elfogadják."

De az, hogy mi törvényen kívüli, az definíció kérdése. Merthogy vannak íratlan törvények is. Pont az a baj, hoyg a FIDESZ jogászilag elment olyan árkon-bokron túl (nem volt körgyűlési jegyzőkönyv, nem volt UD Zrt., nem volt hosszú bájtok éjszakája, le lehet dönteni a rendőrségi kordont, vissza lehet élni a népszavazási törvénnyel, semmi sem számít, hiszen le tudjuk jogászkodni, hogy még a másiknak kelljen bocsánatot kérni), hogy az emberekben kialakult az a kép, hogy ez tkp. így a helyes. negatívan kell gondolkodni kormányról, törvényről, alkotmányról, mindenről. miért? mert nem mi vagyunk a hatalomban. a FIDESZ az utóbbi hetekben kétségbeesve próbálja visszahúzni a megdőlt pisai tornyot, hogy de parlamentarizmus (3 év kivonulgatás után), hogy nem lehet félkatonai szervezeteket alapítani, működtetni; mert most már az emberek ráálltak erre, teljesen rendben van egy rendőrt bármilyen helyzetben szidalmazni, rendőrterrort kiáltani (na, ki kezdte ezt a szót is használni?), karaktergyilkosságokkal múlatni az időt témák megbeszélése, álláspontok kifejtése helyett.

az érett demokráciákban a FIDESZ a népszavazást talán megnyerte volna, de egy év alatt megjött volna mindenkinek a józan esze, hogy mibe is hajszolták ott bele, és a FIDESZ 12%-on állna. Írországban az EU-népszavazás ezt tökéletesen megmutatta: persze, beintünk a kormánynak, ha tele a tökünk, de aztán 2/3-dal tudjuk, hogy mi a helyes. nálunk a FIDESZ a tavalyi népszavazás óta még csak puffad. illetve már nem, mert lehasadt róla a JOBBIK, és ezt a FIDESZ is látja. A FIDESZ szelet vetett, de a vihart a JOBBIK aratja.

Sajóbábony a Jobbiknak szerintem jó. erősíti az elkötelezettséget azokban, akik eddig is szimpatizáltak. Újakat talán nem hoz, de hogy el nem rettent már meglévő szimpatizánst, az is biztos. hazodék: +0. illetve a sajtónyilvánosság mindig jó, tehát még ingyenreklám is.

Joseph Adama (törölt) 2009.11.22. 22:03:09

@sourcerror:
Ne majomkodjon kérem. Továbbá igazán elmagyarázhatná, hogy mi az a hatalmas probléma a mai alkotmánnyal. Kérem ne kommunistázzon, mert ennek az alkotmánynak sok köze nincs a 49. xx. tv- hez, max nevében és számában.
----------
@is:
89 előtt lett volna ön ilyen hatalmas demokrata... ;)

Viktus 2009.11.22. 22:09:11

@is:

Érett demokráciában 2006-ban eltakarodott volna a gyurcsány ferenc nevezetű úriember ... akkor nem lett volna mindaz az eredmény amit a következményeként kezdtél sorolgatni ferenc elvtársad tevékenységének.

gall a miklós 2009.11.22. 22:19:18

Jó a blog, meg a hozzászólások is nagyjából, szükség is van rá.Látható, hogy az emberek nagy részét érdekli a politika(szerencsére), ha értelmesen beszélnek róla.Remélem hosszú életű lesz az oldal.

2009.11.22. 22:19:38

Első lépés a megoldás felé: a Jobbiktól a demokratikus erőknek (itt most elsősorban a Fidesz vezérkarára gondolok) egyértelműen és határozottan el kell határolódni, az általuk képviselt értékrendet a senki földjére kell tolni, majd láthatóvá kell tenni, hogy semmilyen konkrét megoldásuk nincs az ország problémáira. Egy nyilvános vitában, amelyre minden bizonnyal sor fog kerülni nemsokára a kampányban, ez a napnál is világosabb lesz.
Második lépés: a demokratikus erőknek konkrét megoldásokat kell kínálni az embereket aggasztó bűnözés megelőzésére.

bretman 2009.11.22. 22:22:56

is,

szerintem meg csak azokban erősíti az elkötelezettséget, akik tisztában voltak vele, hogy a Jobbik nem megvéd a cigányoktól, hanem megtámadja őket.

Én azt gondolom, hogy nagyon sokan nem voltak. Egyetértek azzal, hogy "Pont az a baj, hogy a FIDESZ jogászilag elment olyan árkon-bokron túl (...), hogy az emberekben kialakult az a kép, hogy ez tkp. így a helyes. ". Annyira egyetértek, hogy pont ezt írtam. Erre gondoltam pl. amikor Morvai és Balogh közös fellépéseire céloztam (kiegészítve azzal, hogy ebben nem csak a Fidesz, hanem az MSZP és a sajtó is hibás) Ezért kaptak 14 százalékot az EP-választáson.

Sajóbábony sajtómegjelenésében (az első néhány óra jobbikos médiahackjét leszámítva) azonban egyértelmű volt, hogy ez nem helyes. A baloldali sajtó nem hallgatott, a jobboldali meg nem relativizált, mint tette azt Pásztor Albert esetében. Orbán Viktor pedig először ítélte el "de" nélkül a Magyar Gárdát.

Szerintem ennek a jele az, hogy Csornán a második fordulóban minden racionális ok nélkül 2,3 százalékot vesztett a Jobbik. És ha a Fidesz elkötelezte magát a Jobbik támadása mellett (minden oka megvan rá), a szocik meg az ostoba Lendvai révén nem b.sszák le minden elítélő nyilatkozatnál a Fideszt azért, hogy eddig miért nem tette (emlékeztetve a választókat arra, hogy nem mindig volt így), akkor lesz ez még lejjebb is.

6.Lenin 2009.11.22. 22:23:44

Mi a jó a Jobbiknak?

A 3 párti roncsderbi(MSZP,SZDSZ,MDF)
amíg így politizál a
baloldaliliberáliskonzervativ hármas,
nyerő ágon lesznek.

2009.11.22. 22:26:29

Az előttem szólók egy része konkrét tényekkel támasztotta alá, hogy a Jobbik ugyanazokat a szokásos ostoba populista gazdaságpolitikai elképzeléseket szajkózza, amit bármelyik másik nemzeti szocialista párt a térségben, vagy Európában. Nem tudásalapú társadalmat akar látni, amelyik a folyamatos képzésre, a gyors változásokhoz való alkalmazkodásra és új érték teremtésére rendezkedik be, hanem a bezárkózásra és elszigetelődésre. Ez a Jobbik politikája, semmi más. Ezt egészítik ki egy klasszikus rasszista cigányozással, amellyel egyértelműen megkülönböztetik magukat a többi, elhasználódott párttól. A demokratikus pártok meg fogják találni a jó válaszokat erre a kihívásra.

Viktus 2009.11.22. 22:35:24

Kocsis Máté az új polgármester Józsefvárosban, Csornán Gyopáros Alpár lesz a parlamenti képviselő. Csornán az MSZP 4, a Jobbik 10 százalékot kapott.

-

Miért is foglalkoznak annyit az MSZP-vel a médiában a Jobbikkal meg alig?

6.Lenin 2009.11.22. 22:35:55

@Zoltanius:

A "demokratikus "pártok 50+4+8 éve keresik a jó válaszokat.
Kár,hogy 45-ben elvesztették a fonalat.
Én türelmes vagyok.

bretman 2009.11.22. 22:36:29

Viktus,

talán mert még ők kormányoznak?

tölgyes 2009.11.22. 22:36:52

@prometheus_X: Az elmúlt 20 évben nem volt a két nagy párt... Előbb volt az MDF-SZDSZ min nagy párt.. aztán jött az MSZP mint nagy párt.. aztán 98-ra jött létre a fidesz-mszp szisztéma, amelyikben az MSZP-nek mindig a jobboldal szétaprózása hozott jót, ezért a fidesz mindig egységre tört...a többit kipótolhatja.

Viktus 2009.11.22. 22:39:16

@Zoltanius:

Gondolod bárkit érdekel még, hogy az elvtársak mitől határolják el magukat? tótágast is állhat ildi néni a köztársaság téren ...

A nyilvános vitákban a Jobbik képviselői rendszeresen nyernek az elvtársak csak a náczizásban tudnak kapaszkodni.

Láttuk mit tudnak tenni a közbiztonságért 20 év alatt bizonyított az elit.

6.Lenin 2009.11.22. 22:43:23

@bretman:

Tévedés,az MSZP csak szeretett volna kormányozni.Valójában már 12 éve a Fidesz kormányozik!
Vágó is kinyilatkozta,ő csak tudja.

Viktus 2009.11.22. 22:44:47

@bretman:

van kormányzás? nem az IMF rendelkezéseit hajtják csak végre? önálló kormányzásnak nyoma sincsen ... azzal vannak leginkább elfoglalva hónapok óta ki lehet az a szerencsés két-három tucat ember, aki még élősködhet a következő négy évben meg jár neki a mentesség ...

bretman 2009.11.22. 23:03:27

Viktus,

akár az IMF rendelkezéseit hajtják végre, akár nem, ők vannak kormányon. Tehát ők szavazzák meg a parlamentet.

De érted te ezt...

Amúgy szerintem az MSZP örülne neki, ha a Magyar Nemzet a Jobbikkal foglalkozna, nem velük.

bretman 2009.11.22. 23:04:35

@bretman:

Helyesen: "Tehát ők szavazzák meg a parlamentben"

Calden 2009.11.22. 23:27:17

Csak egy hangos gonodlat: az elmúlt 20 évben ki képviselte Magyarországon a magyarok jogait? Minden külföldi kézben van, ők diktált(n)ak s mi alkalmazkodt(n)uk amennyire lehetséges. A Jobbikot lehet kritizálni túlzott nacionalizmusa miatt, meg cigányellenessége miatt, de kérdem én, hogy nem az a legfőbb problémája a hazának, hogy velejéig ki vagyunk zsigerelve, s a cigányok - az egyetlen etnikum, amely képtelen volt beilleszkedni 2000 éven át - bármit megtehet és meg is tesz?

Az egész pártnak nem lenne létjogosultsága, ha a politikusaink annyire lennének felelősségteljesek, mint amennyire kapzsiak és korruptak.

Zárszóként: a fent említett gondolat miatt, engem, mint nemzeti érzelmű (s nem náci, ami ugye óriási különbség) polgárt, aki fizeti az adót, ahelyett, hogy "kenyeret venne", számon kérhet bárki is? Aki ezt teszi, amiatt jutott oda az ország, hogy ma már csak térképen jelölnek minket önálló és független államnak...nem szégyen ez?

tph 2009.11.22. 23:42:19

"fenti összefüggésből azt is ki lehetne spekulálni például, hogy a cigányok szavaznak a Jobbikra." -talán ez abszurdnak tűnik a mai magyar politika világában, de engedtessék meg egy ellenpélda: az osztrák SPÖ-re hivatkoznék, aminek muszáj volt részben EU ellenes „attitűdöt” fölvennie részben a bevándorlás kérdését zászlajára tűzni, mert a nagyvárosokban már szinte csak tőle szipkázta el a szavazatokat a szélsőjobb. Ezek egyébként „különösen érzékeny területek” az (osztrák) baloldalon. Érdekessé akkor vált a helyzet, amikor a korábbi bevándorlók (-ma már ők vagy közvetlen rokonaik osztrák állampolgárok, így választók-) rájöttek, hogy „nincs is jobb”, mint a szélsőjobbra szavazni: egyrészt tematizált kérdés lett a bevándorlás, aminek következményeként szinte mindig valamilyen szociális extra-juttatás (pl.: ingyenes nyelvoktatás) lett az SPÖ (ill. a koalíció) válasza. Másrészt a parlamenti pártok rögtön csökkenteni akarták a bevándorlás mértékét, aminek eredményeként a korábbi bevándorlók könnyebben megtarthatják munkájukat, mivel az „újak” az ő állásaikat tudják ill. akarják megszerezni (alacsony végzettség, nyelvtudás hiánya, kapcsolati tőke stb.). Részben hasonló folyamatok játszódtak le NO-ban, Svájcban és FrO-ban is. Talán ma még utópisztikusnak tűnik, hogy egy roma a Jobbikra adja voksát, de lehet, hogy csak évek vagy hónapok kérdése vagy talán már meg is történt :-(…

Viktus 2009.11.22. 23:49:53

@tph:

Tipikus csúsztatások. A Jobbiknak az égvilágon semmi baja a becsületes roma származású emberekkel sőt azoknak a romáknak éppen ugyanaz a gondja , mint az átlagos jobbik szavazónak ... kizsigerelik mellette meg a czigányok ugyanúgy kirabolják nyugodtan bármikor.

kicsi piros disznó (törölt) 2009.11.22. 23:55:57

A Jobbiknak korához és méretéhez képest van olyan jó programja mint bármelyik másik pártnak korához és méretéhez képest. De nem ez a kérdés. És nem is a cigányság. A Jobbik egy új protest párt mindazok számára akiknek elege van a jelenlegi rendszerből. Ezért olyan szavazók között is népszerűek akik nem értenek egyet a Jobbik politizálásával de a rájuk szavazás az egyetlen módja annak, hogy kinyílvánítsák: nem kérnek a jelenlegi politikai garnitúrából többet.
Ezt az elit is tudja és ezért akarják a médián keresztül belegyömöszölni a klasszikus szélsőjobb sablonba. Vesztükre teszik mert manapaság már ez nem annyira elrettentő, köszönhetően a Jobbik által megfogalmazott problémák, a többség számára érzékelhető valóságának.
Fontos még, hogy a Jobbik az egyetemeken is népszerű a fiatalok körében részben más okok miatt mint vidéken. Ez mégiscsak gyűjtőpártra utal:
cigányellenesek(rasszizmusból vagy jogos félelemtől hajtva), zsidó nagytőkét ellenzők, rasszista zsidózók, antiglobalisták, alterglobok, tabu ellenesek, protest szavazók, szélsőjobbok, nácik, ex-Fideszesek, ex-MSZP-sek, militaristák, nemzetiek, vallásosak, vidékiek.

Ez addig marad így míg a gyakorlati politizáló arcát meg nem mutatja a jobbik. Utána törvényszerüen elveszti szavazóbázisának egy részét.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.22. 23:57:58

@Viktus:
Na, a végén még az is kIDErül, hogy "becsületes zsidó származású emberek" is léteznek, és persze ők is Jobbik-szavazók... 8Đ

warren buffet 2009.11.23. 00:03:30

@Calden:

melyik az az állam amelyik nem csak térképen független?:)
mármint vmi hasonlatot h ők miért igen mi pedig miért nem.

kovaxx 2009.11.23. 00:50:44

"A fideszes Gyopáros Alpár nyerte a csornai időközi választást, és lett parlamenti képviselő. A 79,71 százalékot szerzett Gyopáros elmondta, a választás világos üzenet az MSZP-nek és az SZDSZ-nek. Az embereknek elegük van abból, amit a szocialisták csinálnak, változást akarnak.

Csornán a Jobbik 10,53, az MSZP 4,64, a Seres Mária-féle Civil Mozgalom 3,87 százalékot kapott."

MSZP 4,64%!!!!!!!!

Jobbik 10,53!!!!!

MSZP 4.64%!!!!!

Doktor Kotász 2009.11.23. 01:19:36

@Viktus: "Semmi közösség nincsen közte tapasztaltam, ott voltam :P sőt éppen az ellenkezője."

Hát így ennek sok értelme nincs.
Legközelebb fejtsd már ki, hogy mire válaszolsz.

Doktor Kotász 2009.11.23. 01:27:20

@tölgyes: "Én Önnel szemben viszont nyugodt lélekkel állítom, hogy a Jobbik az MSZP egyik kreálmánya. Kettős értelemben is. Az MSZP rossz politikájának a szülötte..2. Úgy gondolta az MSZP, hogy a MIÉP szétrobbantásával és a fidesz ellenfeleként egy a jobboldali viszonylagos egységet megbontó alakulatot hoz létre..."

Rosszul gondolod. Az MSZP kormányzásának kibontakozását gátolta a folyamatos utcai hőbörgés. Részben ezért is szerencsétlenkedtek olyan balfaszosan. Az MSZP-nek púp a hátára a Jobbik.

kovaxx 2009.11.23. 01:35:23

"Amennyire lehet hinni a 2006-os voksolást felidéző válaszoknak, a Jobbik támogatói között alig valamivel nagyobb (14 százalék) az egykori MSZP-szavazók aránya, mint a Fidesz jelenlegi szavazótáborában (9 százalék)."

A mediánnál a több mint másfélszeres arány (14-9) az "alig valamivel nagyobb".

Kiváncsi vagyok, ha egyik párt 20%-ot szerez egy másik meg 30-at ugyanilyen arány, az is alig valamivel nagyobb lesz-e.

Másrészt az összes ilyen adat kérdőíves felmérésre épül ami már a cikkbe is csak "Amennyire lehet hinni" bevezetővel kerülhetett be.

Na most ki az aki ilyen kérdőíves felméréseket készít a jobbik vonatkozásában az vagy a néphülyítést művel amikor ezeket valóságként tálalja, vagy ami nagyobb baj, maga is elhiszi a zöldségeket. Mert hogy is volt a kérdőíves felméréssel az EP választás előtt? A nagy kérdőívezők mértek 4-5%-ot a jobbiknak aztán lett 15... Ennyit a kérdőívezésről. De azért a derék MSZP-sek (és úgy látszik Török Gábor is) azzal áltatják magukat, hogy a volt MSZP-s szavazótábor az még megvan intakt valahol, onnan senki nem ment el és csak aktivizálni kell őket és újra ott a győzelem.

Ezzel szemben tény az, hogy rengetegen már életükben nem fognak MSZP SZDSZ-re szavazni az elmúlt 8 év után, és már rég egy másik pártnál, sokan épp a Jobbiknál vannak.

Doktor Kotász 2009.11.23. 01:52:05

@kovaxx: "A jobbiknak mindig is nagyobb volt a támogatottsága, mint amennyien szavaztak rá, mert a nehogy elvesszen a szavazat, nyomjuk az esélyesebb fideszt effektus hatott. De az EU-s választás az nagyjából nem érdekel senkit, így a Jobbik szimpatizánsai megkockáztatták, hogy elveszik a szavazatuk, és nem a fideszre voksoltak. Innentől kezdve már nem is fognak, mert eltűnt az aggodalmuk, hogy olyanra szavaznak a jobbiknál, aki be sem jut a parlamentbe, mert nem éri el az 5%-os küszöböt.

kovaxx 2009.11.23. 02:54:34

@Doktor Kotász: Ez nem változtat azon a tényen, hogy akik "tudományos kérdőíves" módszereikkel 5%-ot mértek a jobbiknak azok akarnak okoskodni és tényeket megfogalmazni arról, hogy az MSZP-től jött-e a jobbik tábora.

Az MSZP-nek ma legalább 1.5 millióval kevesebb szavazója van mint 2006-ban. Ha ennek csak 10%-a a a Jobbikhoz ment az 150 000 szavazó.

Az, hogy mindd a fideszhez mentek volna, amit démonizáló propaganda mindig is a legerősebb volt a balodali szélsőségesek körében az nyilván abszurdum.

A 1.5 millió nagy része a bizonytalanok táborában van, pont ezért őket legkönnyebb megszólítania a jobbiknak. Tetézve azzal, hogy ezek a szavazók soha nem voltak kommunista érzelműek mint a maradék tábor, hanem vszinű már eredetileg is a fidesz ELLEN szavaztak és nem az MSZP MELLETT.
Ezek után a Jobbik sokkal könnyebben megszólítja őket.

Viktus 2009.11.23. 06:56:22

@Doktor Kotász:

Még mindig a Fideszes fixa ideádra ... a Jobbikot egy korszak termelte ki a 90-es évek a magyar ifjúság magára hagyása. Sőt , ha nem történik v.mi konszolidáció a jelen-jövő ifjúsága még inkább radikalizálódik lásd. kuruc.info népszerűsége a színvonaltalan gyűlölködésben. Nekik pedig még a Jobbik is langyos lesz.

@1.szolo (B.A.):

Miért az, hogy zsidó senkire sincsen ráírva. Minden pártban vannak zsidó származású egyének. Egyéni döntés hova óhajt tartozni. A Jobbikban nincsen faji vizsgálat, nincsenek előírások származással kapcsolatos kérdésekben. Egy feltétel van a magyar érdekeket képviselje az adott személy.

@kovaxx:

Az Észak-Magyarországi régióban könnyen lesz v.ki Jobbikos a volt MSZP szavazóból miután elviszik a terményét, betörnek hozzá, feltörik a kocsiját, atrocitás éri az utcán, és a rendőrség teljesen tehetetlen. Miközben a romlott elitről mindennapra jut egy híradás hol mennyi milliókat vettek ki maguknak a közösből miközben az a jelszó válság van szorítsuk a nadrágszíjat.

Irbisz 2009.11.23. 08:42:25

A Jobbik gazdasági programja v. annak hiánya túl van dimenzionálva.
mire mentünk az állítólag szakértőktől hemzsegő mszp&szdsz kormány gazdaságpolitikájával?
ma már ezt a hüyle is látja, de arról a hülyék elfeledkeznek v. nem is tudnak, h. 2003-tól a hazai és külföldi szakértők szinte folyamatosan figyelmeztettek arra, h. igen nagy gáz lesz a gazdasági fedezet nélküli kádárista osztogatásból. a gáz meg is lett, ahogy megjósolták, de a hülyítés folytatódott ... (a pártvezetők tudják, h. a tömegek nem olvasnak VG-t, Üzleti negyedet stb.).
más oldalról a témában a népszabiban vagy másfél évvel ezelőtt megjelent Debreczeninek egy igen jó elemzése ("Fejek a homokban" címmel, a NOL archívumból érdemes elolvasni!), akkor támadták is elegen.
az idő akkori glosszáját igazolta, a sok állítólagos politológus és szakértő azóta sem látja be h. amit akkor írt, igaz (ha belátná, ez a poszt sem így szólna).
nem íróasztal mellől, kényelmes pesti irodákból kéne összehozni a legújabb "hiteles" elemzést ...
Mert annak csak az lesz a vége, h. a választások után fog menni a jajveszékelés a szélsőségek előretöréséről, éledező fasizmusról stb.
azt uis. óriási hiba figyelmen kívül hagyni, h. sok lenyúlást, mutyit még hajlandók a szavazók figyelmen hagyni párthűség okán, legfeljebb vállat vonnak h. na bumm, eddig is loptak, ezentúl is fognak, a másik sem jobb stb., de azt már nem, ha a köz- és létbiztonságuk van veszélyben.
ma sok helyütt ez a helyzet az országban, ennek, kár tagadni, a romák az okai. ezt mindenk tagadja, problémakezelés helyett csak lerasszistázza a dolgozó, fenyegetett magyar állampolgárokat. aki ilyen helyzetben kihez fordulhat, amikor látja h. a bűnözőket védi a hatalom?a jobbik ezzel kampányol, ha mint valaki írta, a jelenlegi pártok elismernék a problémát, elkezdenének vele komolyan és hatékonyan foglalkozni, akkor a jobbik lényegében légüres térbe kerülne.
erre valamiért nincs akarat (igazából nem is bírom felfogni, miért), így ha a jobbikot addig nem tiltják be valahogy, akkor parlameti párt lesz, alig gyengébb mint az mszp.

das boot 2009.11.23. 11:09:56

Jobbik program: az egyetlen párt, amelyiknek van honvédelmi programja. A többi párt ezt teljesen kihagyta, részben engedve a hivatásosok lobbijának. Csak példaként.

Amúgy pártprogramokról érdemben vitázni hülyeség, mivel ezeknek van egy közös jellemzője:

olyanok, mint a férfi mellbimbója: funkciója nincsen, de mégis hülyén mutat, ha nincs ott. ennyi.

másik3 2009.11.23. 13:17:43

Főleg BISMARK-nak

A mult eszement támogatása szerintem sem csodaszer. Pl a HANGKOK 25 milliárdos támogatásával mintegy 1300 munkahely született, többségében alig mini9málbér felett. Ráadásul bár a multik ugyan arányában többet exportálnak, de sajnos a multik jóval többet (80 %) is importálnak, így idehaza a hozzáadott érték kevés.
Még olyan már régen itt lévő multik is mint pl az AUDI is csak mintegy 3-4% hozzáadott értéket termel (ennyit számol el.
A Hazai kis és középvállalkozások támogatása sokkal, összehasonlíthatatlanul jobb hatásfokú a hazai GDP növekedése szempontjából. ( Csehország, Szlovénia példája) Igaz, egy kicsit lassabb és több türelmet igényel egy kis, vagy középvállalkozást meghítlalni, ösztönözni a további befektetésre, és NORMATÍV jellegű, tehát nem szubjektív, korrumpálható támogatási rendszeren keresztül ösztönözni a további befektetésekre és az exportra.
Tudjuk, hogy a Multiknak juttatott 6-8-10-25 muilliárdok 20-25 %a visszajut, és a hazai politikai osztályt gazdagítja, kisebb része meg a pártfinanszírozásban, a kampányokban tesz meg egy két kört, és jut el néhány izraeli vagy amerikai esetleg hazai(WERMER) ügynökséghez majd jövőre.

Például Miért nem lehet a már a versenyhivatal által öt alkalommal kartellezésért megbüntetett ( kb 5 milliárdra) STRABAG-ot kizárni a közbeszerzésekből (10 évre, személyes bélyeggel és következményekkel a managementre nézve)
Most az M0 egy szakaszát akarják neki adni 6 milliárdal drágábbanmint a következő ajánlat, és t0 milliárdal a legolcsóbb felett.
Mer a strabag ebből a 6-10 milliárdból 2-őt vissza ad.

Ismeritek a történetet az egyszeri polgármesterről: Csőtörés va a Polgármesteri Hivatalban és a Polgármester bekéret három vállalkozót, adjanak ajánlatot:
X, az első azt mondja: megcsinálom 150 000 .ből. Az ajánlatot úgy részletezi: 100 000 anyag, 25 000 bérköltség, 25 000 meg az az Ő, X haszna.
a második, Y azt mondja: Én megcsinálom 130 000 Ft-ért
100 000 Anyag 15 000 bér, 15 000 a hasznom.
Mikor az első két vállalkozó elmegy Z a harmadik azt mondja: Én megcsinálom 2 130 000 Ft-ért. A polgármester rámered, kérdezi, hogy ez hogyan jön ki: azt mondja Z: 1 000 000 az Öné polgármester úr, 1 000 000 Az enyém, 130 000 ből meg megcsináltatom Y-nal.
Nos ez sajnos így működik nagyban is, csak millió helyett milliárd ésd tíz milliárd a tét.

sourcerror 2009.11.23. 13:35:38

@Joseph Adama: Előbb tanulj meg olvasni te szerencsétlen.

Beck Tamás 2009.11.23. 16:17:59

Az a legdurvább, hogy magyarország lakoságának a legalább FELE (!!!) nem szavazna senkire. A pártok és politikusok népszerűségi listája viszonylagos, mindegyik megítélése a béka segge alatt van. Ehhez képest tök mindegy, hogy ki vándorol hova, mindey, hogy a Jobbik az MSZP vagy a FIDESZ elvándorlóiból hízik-e. A politika mindenképpen egy kisebbség játszótere, azé a kisebbségé, akik még azt gondlják, hogy van értlme bármilyen szinte politikával foglalkozni. Ennél sokkal nagyobb az apolitikusok tábora, akik szerint oldaltól függetlenül a politika csak úri huncutság.

Ennek fényében elég vicces azt nézi, ahogyan itt marjátok egymást, pártoskodtok, hogy ki a nagyobb faszagyerek.

Viktus 2009.11.23. 18:01:00

@másik3:

Sajnos ennél is tragikusabb a helyzet.
Mikor az első három vállalkozó elmegy bejön XY elvtárs a negyedik azt mondja: Én megcsinálom 2 130 000 Ft-ért. A polgármester rámered, kérdezi, hogy ez hogyan jön ki: azt mondja Z: 1 065 000 az Öné polgármester úr, 1 065 000 Az enyém a munkát pedig elvégzi Y abban a reményben, hogy kifizetik , de majd cseszünk ...

Szavics 2009.11.27. 11:00:38

A Jobbiknak az a jó...

A jobbiknak az a jó,
ha növekszik az agresszió.
Ha nem látszik, csak fehér bőr,
ha nem hallik, csak magyar szó.

A Jobbiknak az a jó,
ha nincs több önreflexió.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.01. 06:43:21

off
ODAát a "18.Poszt"-ban megjegyeztem, hogy:
- szépen gyülekezünk itten:
"6.Lenin", "1.szóló", "0.Viktor" (-de akár 1000.Péter is:))
Nomeg a "18.Poszt" sztárja:
"1000.Attila" - a csupaszállú LÉCteszegető.

Utólag esett le, de már nem akartam ODA off-olni... (- ezért hát átjöttem IDE;))

Mivel a Jobbiknak is "számos" elnöke vóna ugye:
"5.Gábor" személyében...
- no és persze egy Mesterházyval azonos "sorszámú" primadonnája:
"1000. (Árpádházy) Krisztina"

Phil Co. 2010.01.03. 05:27:19

Alapjában igaza van Török Gábornak: új Sajóbábonyok a JOBBIK-nak sokat hozhatnak. De amennyiben túlhajtják a területi feszültségeket, és a többi párt (főként a FIDESz) mediatizálni tudja, hogy a JOBBIK felelősséggel bír a regionális etnikai konfliktusok élesedésében, ez a konform tömegek mozgósíthatóságát is jelentheti. Az pedig valószínű, hogy a kisebb részvétel kedvez a JOBBIK-nak, mivel új rétegeket ebben a médiatérben már csak kevéssé gyűjthet be a szavatótáborába (különösen arra tekintettel, hogy hiába fedte le a korábban kialakult szittyamagyar, kuruc, gereiánus kulturális, gazdasági, információs, egyszóval civil! tereket, a jobbszéle renitens, és már most is van jobboldali ellenzég-csírája), a viszonylag fegyelmezett szavazóit pedig nem veszítheti el.
Azt sem veszthetik szem elől, hogy a frissen megszerzett voksú depriválódó rétegek depriváltak ellen uszítása nem kerülhet az előbbiek kulturális, társadalmi, kommunikációs szimbolikus marginalizálásába a konform tömegek által.
Azaz mérték és időzítés kérdése elsősorban, hogy kifizetődő-e a perinácik sajóbábonyozgatása. Mert vissza is üthet az eredményeikben...
Ajánlott link:
www.hungary.indymedia.org/node/14523
Kevésbé okos, kevésbé fölkészült, kevésbé tudományos mértékletességű tárgyához - de a miénk... (Hehe!)

Tarkin kormányzó 2010.02.15. 15:30:42

hmmm. hát én voltam az mszp legnagyobb támogatója. most a jobbikra szavazok, hoppá. mielőtt nekemesne valaki és letudatlantuskóbaromnáciprolizna, azzal közlöm, hogy év 10 milliárd árbevételért felelős vezető vagyok, felsőfokú végzettségem van és van zsidó rokonom.

BISMARCK 2010.02.15. 22:20:47

@Tarkin kormányzó:

És???

Dr. Kóka Jánosnak is van felsőfokú végzettsége, még sincs több esze, mint egy összetépett sorsjegynek.

Apám mondását tudnám idézni "ha egy kicsi eszem lenne én is az MSZP-re szavaznék, de mert több van, ezért nem teszem"

NRG44 · http://althir.org 2010.02.24. 17:23:28

Miépet Csurka szétverte, Fidesz túl liberális, ráadásul néhol neokon. Hát ezért szavazok a Jobbikra.

Pedig a sokat emlegetett utcai radikális/nemzeti rocker szubkultúrával semmi kapcsolatom sincs.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.09.25. 12:26:08

Javasolnám Török Gábornak a következő, ironikus tálalásban felvetett téma boncolgatását is. Sokakat érdekelne az én valláskritikus állásfoglalástól eltérő politikai elemzés is. index.hu főoldalas ajánlott blogbejegyzés. vilagnezet.blog.hu/2011/09/24/nepszamlalas_2011_magyarorszag
süti beállítások módosítása